Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια της ισημερίας

Posted by sarant στο 22 Σεπτεμβρίου, 2018


Η φθινοπωρινή ισημερία είναι σήμερα ή, αν διάβασα σωστά, αύριο τα ξημερώματα. Ισημερία θα πει πως οι μέρες διαρκούν όσο και οι νύχτες, αλλ’ από αύριο η νύχτα θα πάρει το πάνω χέρι και η διαφορά τους ολοένα θα μεγαλώνει, θα νυχτώνει όλο και νωρίτερα, τα φύλλα θα πέφτουν απ’ τα κλαριά, θα βάλει ψύχρα, θ’ αρχίσουν τα πρωτοβρόχια και στις δημοσκοπήσεις θα απαντάμε όλοι ότι θα ψηφίσουμε Κούλη. (Αυτό το τελευταίο το είπα επειδή άκουσα πως ο Παύλος Τσίμας απέδωσε την προσφατη δημοσκοπική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στο ότι οι δημοσκοπήσεις έγιναν το καλοκαίρι που επηρεάζει θετικά τη διάθεση).

Αν αναρωτιέστε γιατί δεν τα είπα «ισημεριακά» τα μεζεδάκια μας, η απάντηση είναι απλή: επειδή τα έχω ονομάσει έτσι άλλες δυο φορές ως τώρα.

* Και ξεκινάμε.

* Tο σαββατοκύριακο που μας πέρασε ήταν η σειρά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να περάσει από τη ΔΕΘ, να μιλήσει και να δώσει συνέντευξη Τύπου.

Στο Φέισμπουκ κυκλοφόρησε αυτή η φωτογραφία από την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη, με τη λεζάντα «Τύφλα να’χει ο Μάρλον Μπράντο» να κάνει αστεία αντίστιξη.

Με τις σημερινές τηλεοπτικές συσκευές είναι εύκολο να στήσει κανείς τέτοια στιγμιότυπα, αρκεί κάποιο από τα πολλά κανάλια μας να παίζει την ίδια ώρα κάποιαν εκπομπή με αστείο τίτλο. Αλλά έχει πλάκα.

* Στην ομιλία του Κ. Μητσοτάκη πρόσεξα ένα λάθος που το κάνουν πολλοί. Σε κάποιο σημείο της ομιλίας του, αναφερόμενος στους (νεο)μετανάστες της κρίσης, ο Κ.Μ. είπε:

…θα γυρίσουν στην Ελλάδα, να στηρίξουν την ανάρρωση της ελληνικής κοινωνίας, να κάνουν αυτό, το οποίο τελικά όλοι όσοι ζήσαμε στο εξωτερικό το ξέρουμε πολύ καλά -ο νόστος είναι πολύ ισχυρός- και θέλουν να γυρίσουν τελικά στην πατρίδα τους...

Ώστε «ο νόστος είναι πολύ ισχυρός». Αλλά τι σημαίνει νόστος; Σύμφωνα με τα λεξικά, νόστος είναι η επιστροφή στην πατρίδα, ιδίως έπειτα από πολύχρονη απουσία μακριά. Από τη λέξη νόστος και από την επίσης ελληνική λέξη άλγος, κάποιος λόγιος του 17ου αιώνα έπλασε στα νεολατινικά της εποχής τον όρο nostalgia για να δηλώσει τη λαχτάρα της επιστροφής στην πατρίδα, όρος που έγινε διεθνής και πέρασε και στα ελληνικά.

Αξίζει άρθρο για το θέμα, αλλά προς το παρόν ας περιοριστούμε στο ότι αρκετός κόσμος, ιδίως τα τελευταία χρόνια, λέει «ο νόστος» και εννοεί «η νοσταλγία» -όπως εδώ, στην αποστροφή του Κ. Μητσοτάκη. Δεν είναι όμως σωστό. (Για περισσότερα, δείτε παλιό άρθρο του φίλου Γιάννη Χάρη).

* Το έστειλε φίλος αλλά τώρα δεν βρίσκω το μέιλ του. Ίσως κάποιος αναγνώστης που είναι από εκεί να ξέρει να μας πει σε ποιο μέρος βρίσκεται ο Δημοτικός χώρος οικολογικών και πολιτιστικών δράσεων Πλατιά, αλλά το βέβαιο είναι πως το «πολιτιστικός» δεν μεταφράζεται politistical, κύριε Δήμαρχε!

Ναι μεν τα έχουν πάρει όλα από εμάς οι μπαγάσηδες, αλλά αυτό δεν το πήραν.

* Αλλά και το Μπρέξιτ είναι στην επικαιρότητα αυτές τις μέρες. Σύμφωνα με κακογραμμένο άρθρο του in.gr, «Ότι δε θα στηρίξει οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit η οποία θα επιτευχθεί από την την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, έκανε ξεκάθαρο το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας»

Το Εργατικό Κόμμα λοιπόν ξεκαθάρισε ότι «δεν θα στηρίξει οποιαδήποτε συμφωνία για το Μπρέξιτ». Αυτό, στα δικά μου αυτιά, σημαίνει ότι δεν θα στηρίξει την πρώτη τυχούσα συμφωνία που θα παρουσιάσει η Τερέζα Μέι, αλλά ότι δεν αποκλείεται να στηρίξει κάποια συμφωνία αν τη βρει καλή.

Ωστόσο, ο τίτλος του άρθρου μάς δηλώνει ότι δεν εννοεί αυτό, ότι εννοεί: «Οι Εργατικοί θα καταψηφίσουν κάθε συμφωνία της Μέι», άρα εγώ στην επίμαχη παράγραφο δεν θα έγραφα «Το Εργατικό Κόμμα δεν θα στηρίξει οποιαδήποτε συμφωνία». Θα έγραφα «Το Εργατικό Κόμμα δεν θα στηρίξει καμιά συμφωνία».

Ίσως όμως γερνάω, διότι παρατηρώ πως αρκετοί νεότεροι θεωρούν το «δεν θα στηρίξει οποιαδήποτε συμφωνία» συνώνυμο με το «δεν θα στηρίξει καμιά συμφωνία» -το οποίο, επηρεασμένοι από τα αγγλικά και από τον τρόμο της διπλής άρνησης, δεν το λένε. Θαρρώ πάντως πως αυτό μάς στερεί από μια χρήσιμη δομή.

Ποια είναι η γνώμη σας;

* Κι άλλο ένα θέμα, όπου το λάθος είναι συχνότερο από το τυπικά σωστό.

Διαβάζω είδηση ότι οι Φούρνοι Ικαρίας θα γίνουν το πρώτο «ενεργειακά αυτόνομο» νησί, και σε κάποιο σημείο προσέχω τη φράση » να αναδειχθεί σε αυτάρκες και αυτόνομο ενεργειακά νησί».

Αυτό είναι «λάθος». Το τυπικά σωστό, όπως συζητήσαμε και στα Υπογλώσσια, είναι «αύταρκες νησί». Δυστυχώς, για τους περισσότερους ομιλητές το ανέβασμα του τόνου στα ουδέτερα επίθετα της κατηγορίας αυτής είναι κάτι εντελώς αφύσικο -μόνο το ‘σύνηθες» διασώζεται επειδή το ακούμε συχνά.

Κανείς δεν θα πει για ένα παιδί ότι είναι… αύθαδες. Ή θα το πει αυθάδικο, ή θα χρησιμοποιήσει άλλη λέξη ή θα το πει, «λαθεμένα», «αυθάδες». Για το αύταρκες, η μόνη λύση είναι «με αυτάρκεια», αλλιώς οι περισσότεροι θα προτιμήσουν το στρωτό λάθος από το αφύσικο σωστό.

* Τίτλος με αμφισημία: Επώνυμη καταγγελία για σεξουαλική επίθεση κατά του Μπρετ Κάβανο

Αν δεν ξέρεις την υπόθεση (και γιατί να την ξέρεις;) μπορεί να υποθέσεις πως ο Κάβανο ήταν το θύμα της σεξουαλικής επίθεσης. Όμως αν διαβάσουμε το άρθρο βλέπουμε ότι η καταγγελία διατυπώθηκε εναντίον του, ότι αυτός καταγγέλλεται ως δράστης της επίθεσης.

Εδώ η αμφισημία θεραπεύεται εύκολα. Αρκεί να ακολουθήσουμε τον χρυσό κανόνα του καλού γραφιά, που λέει πως κάθε προσδιορισμός με γενική πρέπει να ακολουθεί αμέσως τη λέξη που προσδιορίζει -αλλιώς έχουμε το σύνδρομο της ξεκάρφωτης γενικής που οδηγεί σε αμφισημίες και παρεξηγήσεις. Οπότε:

Επώνυμη καταγγελία κατά του Μπρετ Κάβανο για σεξουαλική επίθεση

Τώρα δεν υπάρχει αμφισημία.

* Σε αυτόν τον τίτλο όμως η αμφισημία ίσως δεν θεραπεύεται τόσο εύκολα: Πούτιν: Δεν κατέρριψε αεροσκάφος του Ισραήλ το ρωσικό κατασκοπευτικό στη Συρία

Ποιος (δεν) κατέρριψε ποιον; Προκύπτει από τον τίτλο χωρίς να διαβάσουμε το άρθρο;

* Φίλος στέλνει οθονιά από άρθρο του συγγραφέα Χ. Χωμενίδη στο Capital.gr και με ρωτάει αν είναι σωστή η απόστροφος στο «εξ’ων συνετέθη».

Όχι, δεν είναι. Απόστροφο βάζουμε εκεί όπου υπήρχε κάποιο φωνήεν που σιγήθηκε πχ από όλα –> απ’ όλα ή μου άρεσε –> μ’ άρεσε ή σου έδωσα –> σου ‘δωσα ή τα άλλα –> τ’ άλλα.

Η αρχαία πρόθεση εκ όταν ακολουθεί λέξη από φωνήεν τρέπεται σε εξ, πχ εκ πεποιθήσεως αλλά εξ αδιαιρέτου. Δεν υπάρχει φωνήεν που να σιγάται, επομένως δεν έχει θέση η απόστροφος. Βέβαια, πολλοί τη βάζουν, και μάλιστα μερικοί, όπως ο Δ. Καμπουράκης, τη βάζουν και στο «εν» (κάποια παροιμία λέει για το πιπέρι και τα λάχανα), λες και η απόστροφος μπαίνει για λούσο.

Κανονικά δεν θα προσέχαμε τέτοια λάθη, αλλά ο ΧΧ είναι συγγραφέας, να πάρει η ευχή, κάποιες παραπάνω απαιτήσεις υπάρχουν -κι έχει τελειώσει και Νομική, σε μια εποχή που ένας συγκεκριμένος καθηγητής σε έκοβε αν έβαζες απόστροφο στο εξ. Βέβαια, στα γονατογραφήματα που δημοσιεύει σε διάφορους στρατευμένους ιστότόπους δεν θα δίνει και όλη του την προσοχή.

* Διαβάζω στις αθλητικές σελίδες του in.gr για πρόστιμο που επιβλήθηκε στον Ολυμπιακό:

Το Μονομελές Πειθαρχικό Όργανο της Super League, αν και επέβαλε το χαμηλότερο δυνατό πρόστιμο για είσοδο οπαδών στον αγωνιστικό χώρο χωρίς βιαιοπραγίες, για την οποία είχαν κληθεί σε απολογία οι Πειραιώτες, εξήντλησε την αυστηρότητα του και επέβαλε στους «ερυθρόλευκους» πρόστιμο 20.000 ευρώ.

Αλλά αν επέβαλε το χαμηλότερο δυνατό πρόστιμο για τη συγκεκριμένη παράβαση, πώς «εξήντλησε την αυστηρότητά του»; Κάτι δεν έχω καταλάβει εγώ ή απλώς τώρα ο ΔΟΛ έγινε ΔΟΜ;

* Κι ένα λαθάκι που έχει ξαναγίνει αλλά είναι κωμικό να το βλέπεις σε αφίσα σοβαρού κόμματος.

H αφίσα λοιπόν του ΚΙΝ.ΑΛ. που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο (δεν ξέρω αν κολλήθηκε και στους δρόμους) ζητάει «fast truck διαδικασίες κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών αγώνων».

Επί της ουσίας, δεν ξέρω πόσο συνετό είναι να ακολουθήσουμε το πρότυπο των Ολυμπιακών αγώνων, που τους χρυσοπληρώσαμε και μας αύξησαν κατά πολύ το χρέος, όταν στην τούρλα του Σαββάτου πληρώναμε τους κούκους για αηδόνια (και μάλιστα μερικοί κούκοι δεν παραδόθηκαν ποτέ).

Επί της διαδικασίας όμως ξέρω ότι αν θέλεις να γράψεις στα ξένα το φαστ τρακ για να δείξεις ότι είσαι ευρωπαίος, πρέπει να το γράψεις σωστά, fast track.

Έτσι που το έγραψες κυρία Φώφη μου, fast truck είναι φορτηγό. Τρελό φορτηγό, με τα φρένα σπασμένα.

* Φίλος του ιστολογίου στέλνει λίκνο προς ιστότοπο με ανδρικά θέματα, και σε άρθρο για μια πανάκριβη περιοχη διαβάζουμε:

Ο Άγιος Αιμιλιανός … είναι το…καταφύγιο της αφάν γκατέ του επιχειρηματικού κόσμου.

Ο φίλος μου γελάει με το «αφάν γκατέ» και μάλιστα σε θηλυκό γένος. Εγώ απλώς παραξενεύομαι για τη μακροβιότητα της έκφρασης. Αρχικά, το ανφάν γκατέ (από το γαλλ. enfant gâté = το κακομαθημένο παιδί) σήμαινε ό.τι και τα γαλλικά, τα χαϊδεμένα παιδιά. Έτσι ο Γιοβάν Τσαούς το 1936 γράφει «Και όλα τα ανφάν γκατέ / μες τον τεκέ θα κάτσουν / μπουζούκι για να ακούσουνε / και για να μαστουριάσουν», ενώ αμέσως μετά τον πόλεμο ο Μάρκος έχει τον στίχο «έκανες και γουστάρανε ανφάν γκατέ κυρίες».

Ήδη όμως από τότε η έκφραση είχε αρχίσει να αλλάζει σημασία και να σημαίνει «η αφρόκρεμα της κοινωνίας». Λογικό, αφού τα χαϊδεμένα παιδιά στην αφρόκρεμα θα ανήκουν, όχι στους μπιθουλαίους. Κι επειδή η αφρόκρεμα είναι θηλυκή, επικράτησε να λένε «ήρθε όλη η ανφάν γκατέ» και στη συνέχεια, για ευφωνία «η αφάν γκατέ». Μάλιστα όταν έγινε λόγος για την έκφραση σε ένα από τα πρώτα άρθρα του ιστολογίου, τον Μάρτη του 2009, αν δείτε στα σχόλια, οι περισσότεροι έτσι ήξεραν την έκφραση: η αφάν γκατέ.

Οπότε, καλώς έχει η έκφραση. Αλλά ο συντάκτης μάλλον έδειξε τα χρόνια του.

* Κι άλλο μαργαριτάρι από το in.gr (την τιμητική του έχει σήμερα!), αυτή τη φορά μεταφραστικό και δη ψευδόφιλο.

Σε άρθρο για κάτι παπούτσια από φυτικές ύλες διαβάζω: …δεν χρειάζεται να έχουν δερμάτινα υποδήματα ή κόλλες με βάση το ζώο για να έχουν ένα απίστευτο, εικονικό προϊόν.

Το άρθρο είναι βέβαια μεταφρασμένο από τ’ αγγλικά. Και βέβαια το αγγλικό θα έλεγε an incredible, iconic item (ή product), το οποίο, όπως έχουμε βαρεθεί να λέμε, δεν αποδίδεται «εικονικός» στα ελληνικά, διότι «εικονικός» είναι αυτός που υπάρχει μόνο φαινομενικά, π.χ. εικονικός γάμος, εικονική αγοραπωλησία ή, στην εποχή της πληροφορικής, απόδοση του virtual, πχ εικονική πραγματικότητα.

Το iconic αποδίδεται εμβληματικό, σπουδαίο, περίφημο.

Αλλά βέβαια η έλξη των ψευδόφιλων είναι πανίσχυρη, οπότε δεν αμφιβάλλω ότι θα ξαναγράψω για τη λέξη αυτή.

* Σε άρθρο για την όξυνση των βρετανορωσικών σχέσεων, διαβάζω για ρωσικό αεροσκάφος που φέρεται ότι μπήκε στον βρετανικό εναέριο χώρο: «Ο ρωσικός σχηματισμός κατευθύνθηκε και βόρεια και περιπλέκεται τη βόρεια ακτή.»

Περιπλέκεται τη βόρεια ακτή; Μάλλον κάτι σαν «περιέπλευσε» πρέπει να ήταν -και μετά θα ανάλαβε δράση ο κορέκτορας!

* Και κλείνω με μια είδηση που μου έδωσε προς στιγμή ελπίδες, που όμως αποδείχτηκαν φρούδες.

Φίλος από τη Χίο στέλνει είδηση από τοπικόν ιστότοπο για ένα δημαρχιακό σκανδαλάκι. Ένας αντιδήμαρχος κάνει δωράκια σε πολύτεκνους, αλλά υπάρχει υποψία πως τα δωράκια έχουν αφαιρεθεί από το απόθεμα των ΜΚΟ που προορίζεται για τους πρόσφυγες.

Τα είδη αυτά είναι, μεταξύ άλλων: ηλικιακοί φορτιστές, κουβέρτες (γκρι), σκηνές, πακέτα ειδών υγιεινής, λαμπτήρες, αδιάβροχα και άλλα τόσα είδη.

Σκεφτόμασταν με τον φίλο μου μήπως οι ηλικιακοί φορτιστές μπορούν να φορτίσουν τις μπαταρίες όσων είμαστε μιας κάποιας ηλικίας, αλλά τελικά πρόκειται απλώς για ηλιακούς φορτιστές, παρόλο που ο (οΘντκ) δημοσιογράφος τους γράφει δυο φορές ηλικιακούς!

Καλή ισημερία παρ’ όλ’ αυτά!

ΥΓ Κι ενώ είχε κλείσει το άρθρο, οι ανταποκριτές μας από την Κύπρο έστειλαν βιντεάκι στο οποίο μιλάει ο κ. Σκαλιάς, πρώην σύμβουλος του Υπουργού Παιδείας της Κύπρου. Ο κ. Σκαλιάς μόλις παραιτήθηκε -δεν ξέρω ακριβώς τον λόγο, αν και ξέρω ότι ο Υπουργός Παιδείας τα έχει κάνει ρόιδο (που λέγαμε και στο χτεσινό άρθρο) με τους εκπαιδευτικούς. Όμως το θέμα μας δεν είναι αυτό.

Λοιπόν, περί το 16.40 του αποσπάσματος, ο κ. σύμβουλος λέει:

Κι εγώ λέω. Δεν γίνεται εμείς οι Έλληνες οι οποίοι δώσαμε τα φώτα στην ανθρωπότητα, δώσαμε το πνεύμα, στηρίζονται επάνω μας όλοι, ψάξτε να δείτε. όλες τις γλώσσες, οι μισές ποσότητες λέξεων είναι ελληνικές. Να ερχόμαστε εμείς τώρα να ψάχνουμε μοντέλα [εννοεί από το εξωτερικό για την εκπαίδευση]. Να μου πει κάποιος να κάνουμε το ελλαδικό. Όχι, να κάνουμε το ελληνοκυπριακό μοντέλο εκπαίδευσης και να πάψουμε να πιθηκίζουμε. Φινλανδία δεν πρόκειται να γίνουμε.

Ο κ. σύμβουλος μάς λέει ότι επειδή πριν από 2500 χιλιάδες χρόνια άκμασε στα χώματα αυτά ένας μεγάλος πολιτισμός και γράφτηκαν αθάνατα αριστουργήματα του παγκόσμιου πνεύματος σε μια γλώσσα που μπόλιασε με λεξιλόγιο πολλές από τις νεότερες γλώσσες, μια γλώσσα που μιαν αρκετά διαφορετική μορφή της (ή μια μακρινή της απόγονο) μιλάμε τώρα εμείς που ζούμε στα ίδια χώματα, γι’ αυτό τον λόγο δεν έχουμε να αντιγράψουμε τίποτα από τα πνευματικά και άλλα επιτεύγματα των άλλων χωρών -εξάλλου, όπως λέει χρησιμοποιώντας τον ενεστώτα της καπηλείας, «στηρίζονται επάνω μας όλοι».

Με αυτά τα μυαλά, πάλι καλά που παραιτήθηκε αν και δεν έχω αμφιβολία πως τα ίδια και χειρότερα θα πρεσβεύει και ο υπουργός και οι περισσότεροι σε Ελλάδα και Κύπρο. Κι αν με τέτοια μυαλά περιμένετε να λυθεί ποτέ το Κυπριακό, άδικα θα περιμένετε.

245 Σχόλια προς “Μεζεδάκια της ισημερίας”

 1. nikiplos said

  Έτσι για να πάρω την πρωτιά από τον Γσ

 2. ndmushroom said

  Καλημέρα!
  Αυτό με το Μπρέξιτ το είχα δει και στο TPP (https://www.thepressproject.gr/article/134185/Den-psifizoun-opoiadipote-sumfonia-tis-Mei-gia-to-Brexit-oi-Ergatikoi).
  Παίζει το λάθος να προέρχεται από το ΑΠΕ

 3. ndmushroom said

  Ποιος (δεν) κατέρριψε ποιον; Προκύπτει από τον τίτλο χωρίς να διαβάσουμε το άρθρο;

  Νομίζω πως τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη δεν έχουν εξοπλισμό αερομαχίας για να καταρρίψουν άλλο αεροσκάφος. Μπορεί να κάνω και λάθος, αν έχουμε ειδικούς στα αμυντικά θα με διορθώσουν.

 4. Νέο Kid said

  Για να τα λέμε όλα, το μερίδιο ευθύνης των εκπαιδευτικών στην Κύπρο είναι πολύ μεγάλο για το μπουρδέλο που έχει προκύψει…
  ( και έτσι πληροφοριακά, ο νεοδιόριστος δάσκαλος πιάνει χίλια οχτακό (1800) καθαρά. … )

 5. «Το Εργατικό Κόμμα δεν θα στηρίξει καμιά συμφωνία» φυσικά, αν όντως αυτό είναι το νόημα. [Κακή αντιπολίτευση βέβαια. Αν η Κυβέρνηση, πράγμα απίθανο, κατάφερνε να διαπραγματευτεί συμφωνία συμφέρουσα για τη χώρα, γιατί να μην την υποστηρίξουν;]
  Αν όμως το νόημα είναι το άλλο, εγώ θα έλεγα «δεν θα στηρίξει όποια-όποια συμφωνία», ή, αν αυτό κριθεί υπερβολικά λαϊκότροπο, «δεν θα στηρίξει την οποιαδήποτε συμφωνία».

 6. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  >Το Εργατικό Κόμμα δεν θα στηρίξει…
  Κι εγώ, με το «οποιαδήποτε» καταλαβαίνω πως κάποια καλή συμφωνία θα τη στηρίξει, κυρίως επειδή χρησιμοποιούμε συχνά το «οποιαδήποτε» με αυτή την έννοια, «όποια να ‘ναι». Θα το καταλάβαινα σωστά αν έλεγε «όποια συμφωνία και αν είναι αυτή». Το «καμμία» πιο σαφές και περιεκτικό.

  3 Γενικά ισχύει, αλλά δεν είναι απαραίτητο. Δεν ξέρει κανείς την κάθε παραλλαγή αεροσκάφους διαβάζοντας έναν τίτλο. Από τον τίτλο είναι… σαφώς ασαφές.
  Για την ιστορία της είδησης, η κατηγορία ήταν πως τα ισραηλινά μαχητικά χρησιμοποίησαν το κατασκοπευτικό αεροσκάφος για ασπίδα, κρυβόμενα πίσω από τη «σκιά» του στο ραντάρ, με αποτέλεσμα το κατασκοπευτικό να καταρριφθεί από φίλια πυρά. Την ιστορία αμφισβητεί το Ισραήλ, την αλήθεια φυσικά δεν θα τη μάθουμε ποτέ. Ή μάλλον, θα ακούσουμε τόσες αληθοφανείς ιστορίες που δεν θα έχουμε τρόπο να επαληθεύσουμε, με το ίδιο αποτέλεσμα.

 7. 2 Πολύ συνηθισμένο πια αυτό, μιας και το ρεπορτάζ είναι μάλλον είδος προς εξαφάνιση.

 8. Παναγιώτης Κ. said

  Αν έγραφαν «ΤΗΝ οποιαδήποτε συμφωνία» τότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα.
  Νομίζω ότι τυπικά, δεν υφίσταται ζήτημα και χωρίς το ΤΗΝ.
  Παρόλα αυτά θα χρησιμοποιούσα το ΚΑΜΙΑ αντί του ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ.

 9. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δηλαδή ο Παύλος Τσίμας μάς λέει ότι η θετική, η ευδία διάθεση οδηγεί στην υπερψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η χειμερινή καντήφλα ξεσπάει σε ψήφο στον Μητσοτάκη; Μάλλον ο Τσίμας θυμήθηκε ότι δεν ήταν πάντα ο Τσίμας των τελευταίων δεκαετιών. 😊

  «…εξήντλησε την αυστηρότητα του και επέβαλε στους «ερυθρόλευκους» πρόστιμο 20.000 ευρώ.»
  Προφανώς, η επιβολή της χαμηλότερης ποινής σε όσους είναι εθισμένοι στην ατιμωρησία θεωρείται εξάντληση της αυστηρότητας, Νικοκύρη. 😉

  «Ίσως όμως γερνάω, διότι παρατηρώ πως αρκετοί νεότεροι θεωρούν το «δεν θα στηρίξει οποιαδήποτε συμφωνία» συνώνυμο με το «δεν θα στηρίξει καμιά συμφωνία» -το οποίο, επηρεασμένοι από τα αγγλικά και από τον τρόμο της διπλής άρνησης, δεν το λένε. Θαρρώ πάντως πως αυτό μάς στερεί από μια χρήσιμη δομή.

  Ποια είναι η γνώμη σας;»
  Ποια να είναι, Νικοκύρη; Ότι τα λοουεριανά αμερικανοτηλεοπτικά αγγλικά μάς έχουν πάρει παραμάζωμα εδώ και χρόνια.

  Όσο για το αύταρκες και το αύθαδες, ακολουθούν τη μοίρα της υδρορρόης που όλοι τη λένε υδρορροή.

 10. Νέο Kid said

  Κοιτά να δεις! Ε, το υδρορρόη δεν το ήξερα.

 11. Παναγιώτης Κ. said

  Ιδού ένα άλλο παράδειγμα: «υπάρχει ένα» και «υπάρχει τουλάχιστον ένα» είναι σημασιολογικώς ισοδύναμα. Ωστόσο η δεύτερη διατύπωση «λειτουργεί» καλύτερα στη σκέψη π.χ ενός μαθητή.

 12. Πέπε said

  Καλημέρα.

  > > Αρχικά, το ανφάν γκατέ (από το γαλλ. enfant gâté = το κακομαθημένο παιδί) σήμαινε ό.τι και τα γαλλικά, τα χαϊδεμένα παιδιά. Έτσι ο Γιοβάν Τσαούς το 1936 γράφει «Και όλα τα ανφάν γκατέ / μες τον τεκέ θα κάτσουν / μπουζούκι για να ακούσουνε / και για να μαστουριάσουν», ενώ αμέσως μετά τον πόλεμο ο Μάρκος έχει τον στίχο «έκανες και γουστάρανε ανφάν γκατέ κυρίες». Ήδη όμως από τότε η έκφραση είχε αρχίσει να αλλάζει σημασία και να σημαίνει «η αφρόκρεμα της κοινωνίας».

  Νομίζω ότι στα δύο ρεμπέτικα παραδείγματα έχουμε ήδη τη δεύτερη έννοια, καλή κοινωνία και όχι κακομαθημένα παιδιά. Δηλαδή τείνουμε προς τη σημερινή έννοια, μόνο που το α(ν)φάν γκατέ εκεί δεν έχει γίνει ακόμα περιληπτικό (η καλή κοινωνία) αλλά σημαίνει ακόμη μεμονωμένα άτομα. Σήμερα θα έγραφε κανείς στον ενικό «και όλη η α(ν)φάν γκατέ».

  > > [Διπλή άρνηση] Ποια είναι η γνώμη σας;

  Την έχω ξαναγράψει κατ’ επανάληψη: Δεν τίθεται θέμα διπλής άρνησης σε τέτοια παραδείγματα στα ελληνικά, γιατί οι λέξεις κανείς, ποτέ, πουθενά κλπ. ΔΕΝ εμπεριέχουν άρνηση, παρά μόνο αν υπάρχει κι άλλη άρνηση στην πρόταση (δηλ. πρακτικά στο ρήμα).

  Αν έρθει κανείς… Πήγες πουθενά; Καμιά φορά (=ενίοτε, όχι ουδέποτε). Αν ποτέ… Όλα αυτά δεν είναι αρνητικές προτάσεις. Θα γίνουν αν προστεθεί ένα δεν ή μην.

  > > Τίτλος με αμφισημία: Επώνυμη καταγγελία για σεξουαλική επίθεση κατά του Μπρετ Κάβανο. Αν δεν ξέρεις την υπόθεση (και γιατί να την ξέρεις;) …

  Προφανώς δεν την ξέρεις, γι’ αυτό τις διαβάζουμε συνήθως τις ειδήσεις.

 13. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα και καλό Σαββατοκύριακο…

 14. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  12α Δίκιο έχεις

  13α Μπορεί να είναι ψεύτικο το πρώτο.

 15. Νικος απο το Αιγαλεω said

  Κυριε Νικο. Καλημερα σας.
  Μην ξεχάσετε τα ανεβάσετε τα «μερομηνια». Αν το επιθυμείτε.

 16. leonicos said

  Το δυνατό μου σημείο δεν είναι τ αμεζεδάκια

  Σήμερα όμως θα πάω να ακούσω τον Πλάτωνα Λέκκα στο Χαμάμ.

  Μυτιληνιός χτίστης, λιθοξοος, μουσικός, τραγουδιστής, χορευτής, τραγουδάει και παίζει με το αφτί.

  Γνήσιος μέσα από τη φλούδα

  Ατάκα του : “Όποιος τραγουδάει, άμα δέσεις τα πόδια του και τα χέρια του, δεν μπορεί να τραγουδήσει.”

  Για να καταλάβετε. Ασούγκ

 17. Hope said

  Καλημερα,
  Για το «οποιαδήποτε συμφωνία»:
  Κι εγώ «καμία» θα εγραφα εν προκειμενω. Δεν με μπέρδεψε παντως η χρήση του «οποιαδήποτε» γιατί -λόγω επαγγελματος- συναντώ πολύ συχνα αυτο το λαθος. Δεν εχω καταλάβει αν πρόκειται πραγματι για κάποιου ειδους νέα τάση, σιγουρα όμως πρόκειται για κακή, πρόχειρη μεταφραση του “any”, το οποίο όπως παρατηρώ πολλοί μεταφραστες το αποδίδουν αδιακρίτως ως «οποιαδήποτε/οποιοδήποτε» κλπ σε περιπτώσεις που στα ελληνικά θα ήταν σαφέστερο (και ορθότερο) να πουμε «καμια/κανένα» κλπ όπως εδώ (ή, ανάλογα με το συγκειμενο, «τυχόν» «κάθε» ή ακόμα και τίποτα, αν το σηκώνει η σύνταξη στα ελληνικά).

 18. leonicos said

  @12 Πέπε

  «έκανες και γουστάρανε ανφάν γκατέ κυρίες»

  Ομολογώ ότι δεν μπορώ να παραθέσω παραδείγματα ελεύθερης και απροσποίητης χρήσης της έκφρασης ‘ανφάν γκατέ’, αλλά έχω την εντύπωση η χρήση που αναφέρεις από τον Βαμβακάρη είναι απλώς ‘βαμβακαρισμός’ (να προστεθεί η λέξη για την επίτευξη του εθνικού στόχου). Μια ποιτική αδεία χρήση, που γίνεται κατανοειτή όως το ερμηνεύεις, αλλά δεν είναι γενκευμένη.

  Έτσι κι αλλιώς, έχει περιπέσει μάλλον σε αχρηστία

 19. sarant said

  15 Δίκιο έχεις. Το σημειώνω για το επομενο Σάββατο.

  Θα λείψω για μερικές ώρες.

 20. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Ποιος (δεν) κατέρριψε ποιον; Προκύπτει από τον τίτλο χωρίς να διαβάσουμε το άρθρο;

  Ναι, πολύ ευκολα: το ρωσικό κατασκοπευτικο δεν κατέρριψε αεροσκάφος του Ισραήλ στη Συρία.

  Αν ίσχυε το αντίστροφο, δεν θα εκανε τη διάψευση η Ρωσία, αλλά το Ισραήλ.

 21. leonicos said

  ζητάει «fast truck διαδικασίες

  Το ΚΙΝ.ΑΛ θα αναγνωρίσει ως επίσημη γλώσσα και την αγγλική;

  Σε ελληνο-αγγλόφωνους απευθύνεται;

 22. leonicos said

  @17 Hope

  Τα γγλικά ΔΕΝ είναι εύκολη γλώσσα, και κάνουν λάθος όσοι το νομίζουν αυτό.

  Ντου γιου λάικ μαντμαζέλ δη γκρίς;

 23. Νέο Kid said

  29. Δεν είναι έτσι. Το αντίθετο. Ο Πούτιν είπε ότι το ρωσικό σαμαλιότ δεν καταρρίφθηκε από ισραηλινά F16.
  Κι όντως έτσι έγινε. Απλά οι Εβραίοι πιλότοι του F16 χρησιμοποίησαν το ρωσικό Ιλιούσιν σαν decoy, δηλαδή καλύφθηκαν κατά κάποιο τρόπο πίσω του , κι έτσι τα συριακά πυρά κατέρριψαν τους Ρώσους..,

 24. leonicos said

  @13

  Δεν υπάρχει βέγκαν τρόπος, αλλά αχίμσα τρόπος (χωρίς ν’ αγγίξεις, χωρίς να σκοτώσεις)

  Έτσι κι αλλιως δεν χρειάζεται να ε΄ναι βέγκαν. Και βετζετάριν κάνει

  Γειά σου Κρόνη με τα ωραία σου

 25. Νέο Kid said

  Το 23 στο 20. Στον Αβο

 26. leonicos said

  @20 Αβο

  Αλλά προκειται για ακριβώς το αβτίθετο. Το ρωσικό κατερρίφθη και ψάχνουν να βρουν από ποιον

  Τελικά και οι ρώσοι δέχτηκαν ότι χτυπήθηκε από λάθος από τα αντιεροπορικά της Συρίας.

  Όλοι οι @@@@ (συγγνώμη για τα @@@@) βομβαρδίζουν πάλι εκεί κάτω

 27. leonicos said

  απόστροφος στο «εξ’ων συνετέθη»

  υποθέτω ότι η ερωτηση είναι ρητορική. αλλά καλώς αναπτύχθηκε για να μην υπάρχουν αμφιβολίες. Στο κάτω κάτω μας διαβάζουν και κλασικοί φιλόλογοι επαγγελματίες.

 28. nikiplos said

  Τελικά είναι αλάνθαστο το κριτήριο: Όσο πιο αρχαιοελληνολάτρης (στα λόγια μην τρελαθούμε) είναι ο πολιτικός (κι εδώ κι εκεί) τόσο μεγαλύτερος απατεώνας είναι…

 29. Avonidas said

  οι μισές ποσότητες λέξεων είναι ελληνικές

  Αυτά όμως δεν είναι ελληνικά, καρντιά μου ☺️

 30. nikiplos said

  Κι ας ξεκαβλώσουν κάποιοι που σήμερα, ύστερα από 70 χρόνια (ξανα)ανακάλυψαν το Πόρτο Χέλι… χα!

 31. leonicos said

  αλλιώς οι περισσότεροι θα προτιμήσουν το στρωτό λάθος από το αφύσικο σωστό.

  στρωτό για όποιους δεν έχουν πάρει χαμπάρι από γλώσσα. Αλλά η διεθνή έκθεση θα φέρει και το το αυθάδη παιδί. Το αυθαδες είναι πολύ μεγάλη παραχώρηση στη γλώσσα.

  Πονάω, εγω ο εβραίος, που είσαστε ΄έλληνες. Έλληνα ς είμαι κι εγώ και πονάω διπλά. Και ως εβραίος, και ως έλληνας

 32. Avonidas said

  Δεν είναι έτσι. Το αντίθετο. Ο Πούτιν είπε ότι το ρωσικό σαμαλιότ δεν καταρρίφθηκε από ισραηλινά F16.

  Ουπς… 🤐 Τελικά υπήρχε αμφισημια

 33. Νέο Kid said

  32. Ναι , έγινε ένας μικρός μύλος. Αρχικά, οι Ρώσοι στρατιωτικοί κατηγόρησαν τους Εβραίους ότι έριξαν το αεροπλάνο. Οι Εβραίοι διαμαρτυρήθηκαν και είπαν ότι δεν το ρίξαμε εμείς αλλά οι Αραπάδες. Εμείς απλώς κάναμε την πουστιά να κρυφτούμε πίσω σας.
  Και τελικά βγήκε ο Πούτιν και επιβεβαίωσε τους Εβραίους.
  Την πουστιά, την παρέλειψαν στις επίσημες δηλώσεις. Η πουστιά είναι εξυπακοούμενη…

 34. Avonidas said

  Εμείς απλώς κάναμε την πουστιά να κρυφτούμε πίσω σας.

  Την έχουν αυτή την κακιά συνήθεια, να κρύβονται πίσω απ’ όλα.

  (Μη βαράτε, πλάκα κάνω 😇)

 35. Aghapi D said

  Αν η πρόθεση ψήφου εξαρτάται από τον καιρό, θα πέσουν τα ποσοστά τής ΝΔ αν έχουμε ζεστό χειμώνα ; 🙂

 36. Νέο Kid said

  34. Ενώ τα δικά μας τα παλικάρια , σβήνουν φόρα παρτίδα τα τσιγάρα στη θάλασσα …😜

 37. π2 said

  Κανένα από τα δύο δεν είναι μεζεδάκια stricto sensu, αλλά εδώ μπαίνουν.

  Το ένα, ποδοσφαιρικό μια που ανέφερες την μπάλα, για τον Τζι και τον αγώνα του ΠΑΟΚ με την Τσέλσι, όπου στις κερκίδες είχε αναρτηθεί αυτό το πανό:

  http://www.gazzetta.gr/sites/default/files/styles/scale_n_crop_812x457/public/article/2018-01/img_20180106_172121.jpg?itok=ipPRoQBq

  Οπαδοί του Ηρακλή σχολίαζαν: Ρε ΠΑΟΚάρα, πότε θα περάσεις τη σέντρα να δούμε στην τηλεόραση και το υπόλοιπο πανό γιατί βλέπουμε μόνο Macedonia is one and only and… κι έχουμε μείνει με την αγωνία;

  Το άλλο είναι ένας αξεπέραστος συνδυασμός ονόματος και δημόσιας θέσης. Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, υπεύθυνος μεταξύ άλλων για τις γεωτρήσεις, λέγεται Λακκοτρύπης. Βάσει ονόματος πήρε τη θέση;

 38. cronopiusa said

 39. raf said

  Μήπως Λεώνικε εννοείς τον Σόλωνα Λέκκα;

 40. Λ said

  4. Κιντ, ρώτησα μόλις τώρα τον ανεψιο μου που τα ξέρει λεπτομερώς τα θέματα μισθοδοσίας. Ένας πρωτοδιοριστος παίρνει ακαθάριστα 1680 ευρω. Ειναι η κλίμακα 8 μειον 10%. Καθαρά παίρνει γύρω στα 1500 ας πούμε. Τώρα όπως ξέρεις οι πρωτοδιόριστοι κανουν το αγροτικό τους. Άκουσα για περίπτώση πρωροδιόριστης που διδάσκει στη Σολιά (Ευρύχου) , στη Λάρνακα και στα Κοκκινοχώρια, στο Φρένναρο. Να μη λάβουμε υποψη τις ώρες που χάνει στους δρόμους, ποσα ξοδευει για βενζίνη μόνο; Το 80% των εκπαιδευτικών παίρνουν γυρω στις 2000. Αυτό εξηγείται επειδή όπως θα ξέρετε μεχρι πρόσφατα υπήρχαν οι λεγόμενοι πίνακες διοριστέων και πολλοί ήταν τυχεροί διοριζονταν στα 45, αν όχι, σε μεγαλύτερη ηλικία. Εμένα μου ήρθε ο διορισμός στα 45 και τον απέρριψα.

  Υπάρχουν κακοί εκπαιδευτικοί; σίγουρα υπάρχουν αλλά είναι δουλεια του υπουργείου να τους βρει και να τους βοηθησει να γινουν καλυτεροι, να τους νουθετήσει ή να τους διώξει.

  Οι περισσότεροι είναι έντιμοι και φιλότιμοι αλλά τι να σου κανουν οταν εχουν 300 μαθητές το χρόνο και καθόλου στήριξη. Το ξέρατε οτι οι καθηγητες τέχνης αγοραζουν τα υλικά που χρησιμοποιούν στη τάξη με δικά τους λεφτά;
  Σε αυτή τη διαμάχη είμαι σίγουρα στο πλευρό των εκπαιδευτικών. Δεν τηρώ ίσες αποστάσεις.

 41. Λ said

  1620 όχι 1680

 42. cronopiusa said

 43. Pedis said

  άκου αύθαδες!

  Και οι φιλόλογοι θα το διδάσκουν έτσι επειδή έτσι τους το έχουν πει …;! Άντε μετά να έχουν κύρος στην τάξη και στην κενωνία.

 44. nikiplos said

  Για τον Gpoint που γουστάρει το ποδόσφαιρο…

 45. Σχετικά με το «δεν θα στηρίξει καμιά συμφωνία»: Πέρα από το ότι είναι χρήσιμη δομή, είναι επίσης σαφέστερη από το «οποιαδήποτε», το οποίο δημιουργεί αμφισημία και επομένως είναι προβληματικό.

 46. Alekos81 said

  Καλημέρα
  Μήπως το «αφαν γκατε» δίνει μια ιδέα για επόμενο άρθρο; πχ εκφρασεις-λεκτικα σύνολα που έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική γλώσσα; Για παράδειγμα, σόου μπιζ, αβάν πρεμιέρ και δεν συμμαζεύεται

  Επιπλέον, αν και υποθέτω ότι δεν ανακαλύπτω την Αμερική, υπάρχει κανένας τρόπος να φαίνεται η αριθμηση των σχολίων, όταν διαβάζουμε από κινητό;

 47. Pedis said

  επειδή οι σχετικές δημοσιεύσεις που κυκλοφορούν στα ελληνικά μεπηγή, λέει, ΑΠΕ έχουν κακοαντιγράψει/παραμορφώσει το άρθρο του νέιτσουρ ας αφήσω εδώ το πρωτότυπο:

  Discovery of Galileo’s long-lost letter shows he edited his heretical ideas to fool the Inquisition

  Exclusive: Document shows that the astronomer toned down the claims that triggered science history’s most infamous battle — then lied about his edits.

  https://www.nature.com/articles/d41586-018-06769-4

 48. Πέπε said

  @46:
  Πάντως η φρ. «ανφάν γκατέ» είναι ιδιαίτερη περίπτωση, αφού ξεκινώντας από τη σημασία «[ένα] κακομαθημένο παιδί» έφτασε να σημαίνει ολόκληρο σύνολο προσώπων.

  Παρεμπιπτόντως, θα ήθελα κάποιος να μου επιβεβαιώσει ή να μου διαψεύσει την εξής εντύπωση:

  Στα γαλλικά, enfant gate δε σημαίνει ειδικώς «παιδί κακομαθημένο από τα πλούτη και τα προνόμια», αλλά γενικώς «κακομαθημένο παιδί», π.χ. αγενές ή βίαιο κλπ., χωρίς ταξικό χαρακτηρισμό. Σωστά;

  @16:

  Λεώνικε, ο Σόλων (όπως σωστά διορθώθηκε) Λέκκας είναι ιδιαίτερη περίπτωση.

  Κατ’ αρχήν, έχει απίστευτη φωνάρα, ιδίως μάλιστα στο εξαιρετικά απαιτητικό είδος του αμανέ, στο οποίο είναι σπάνιος μάστορας. (Περιέργως, στα πιο εύκολα και κοινά τραγούδια δε με ενθουσιάζει.) Εφόσον βέβαια δεν τον έχουν πάρει πολύ τα χρόνια, από την τελευταία φορά που τον άκουσα.

  Το αμφίσημο με την περίπτωσή του είναι ότι ενώ αρχικά ήταν όντως ένας αυτοδίδακτος μερακλής του χωριού, ένας άγνωστος τοπικός μερακλής που είχε φτάσει σε υψηλότατο επίπεδο της τέχνης του χωρίς ούτε την παραμικρή διδασκαλία να δεχτεί ούτε να το αξιοποιήσει αυτό καριερίστικα, κάποια στιγμή ανακαλύφθηκε. Άρχισαν να τον παρουσιάζουν κάπως σαν σπάνιο ζώο, και σταδιακά υιοθέτησε κι ο ίδιος αυτό τον ρόλο. Άρχισε δηλαδή να πετάει «αυθεντικότητες» για να επιβεβαιώσει πόσο αυθεντικός είναι (ενώ στην αρχή ήταν όντως, χωρίς ανάγκη αποδείξεων)!

  Χαρακτηριστικό απόφθευγμά του:

  Ο αμανές είναι σαν την πορδή. Άμα σου ‘ρθει, δεν τον κρατάς μέσα σου. Άμα δε σου ‘ρθει, όσο και να σφίγγεσαι δε βγαίνει!

  Να πας οπωσδήποτε, είναι αξιόλογη εμπειρία.

 49. Πέπε said

  @43:
  > > άκου αύθαδες! Και οι φιλόλογοι θα το διδάσκουν έτσι επειδή έτσι τους το έχουν πει …;! Άντε μετά να έχουν κύρος στην τάξη και στην κενωνία.

  ????
  Άλλο πάλι και τούτο! Μα έτσι το λέμε, γιατί να διδαχτεί αλλιώς;

  Εγώ ας πούμε δε θα ισχυριστώ ότι το έλεγα έτσι δύο ή τριών χρονών, αλλά όταν, κάποια στιγμή αρκετά προχωρημένη στη ζωή μου ώστε να τη θυμάμαι (μάλλον Γυμνάσιο ή Λύκειο) χρειάστηκε για πρώτη φορά να πω το ουδέτερο, είπα «αυθάδες», με διόρθωσαν «όχι αυθάδες, αύθαδες, επειδή μπλα μπλα» (όχι ο δάσκαλος), και από τότε το ξέρω έτσι.

  Νομίζω ότι έτσι μαθαίνει κανείς τη μητρική του γλώσσα.

 50. dryhammer said

  Ο «τοπικός ιστότοπος» είναι από τους λάτρες του κορέκτορα. πχ. επειδή το μηχάνισμα (που θά ‘λεγε κι ο Κουτρουμπούσης) δεν ξέρει τα Μυλαράκια τα έκανε σε τίτλο και κείμενο Μηλαράκια για να μην του τα κοκκινίζει.

  Τώρα για τους ηλικιακούς φορτιστές, δύο λύσεις ξέρω: ή την εύνοια του ΟΠΑΠ ή «νεαρά γυνη και γέροντα οίνο» (κατά το Ροίδη, και σόρι για τον Γουσουλισμό).

  Το αύθαδες πάντως μου θυμίζει άφθες (που Χιαστί τις λέμε «άφτριες»)

 51. Θρασύμαχος said

  των απορριφθέντων αιτήσεων http://www.ypes.gr/el/MediaCenter/Minister/PressReleases/?id=056c017a-68d3-4fe0-ad86-76226d1e6aee

 52. Αιμ said

  Πάντως και το περιέπλευσε για αεροπλάνο δεν το λες και εύστοχο

  Καλημέρα σας, έτσι για να σκάσουν οι αρνητές της καλημέρας μετά τις 12 🙂

 53. dryhammer said

  52. Για το αεροπλάνο τί λέμε; (αληθινή απορία)

  Το περιπέταξε μου ακούγεται του πεταματού, το περιπλανήθηκε πλανιάρει, μόνο περιφραστικά;

 54. ΓιώργοςΜ said

  Για το αύθαδες, αύταρκες κλπ: Πρώτη φορά σήμερα συναντάω το θέμα, δεν ξέρω αν πέρασε ντούκου σε κάποιο μάθημα στο Λύκειο.
  Ο συνειρμός (μου) είναι: «Πώς λέμε αυτό που δείχνει αυθάδεια; Αυθάδες. Αυτάρκεια; Αυτάρκες» κ.ο.κ.
  Τον κανόνα που συζηταμε δε θυμάμαι να τον άκουσα ποτέ, μου θυμίζει κάπως την κλητική (πχ «Σώκρατες») που είναι αρχαία (ή αρχαιοπρεπής σε σύγχρονο κείμενο). Το «σύνηθες» έχει πιστεύω επιβιώσει επειδή χρησιμοποιείται περισσότερο στη μορφή αυτή, στο ουδέτερο, δηλαδή η σχέση συνήθεια/σύνηθες είναι πιο ισορροπημένη από το αυθάδεια/αύθαδες, καθώς πιο συχνά αναφερόμαστε σε αρσενικό ή θηλυκό υποκείμενο.

 55. ΓιώργοςΜ said

  53 από το λίκνο:
  Σύμφωνα με το Militaire.gr οι Βρετανοί υποστηρίουν ότι έξι ρωσικά βομβαρδιστικά, Tu-160 και Tu-95, συνοδευόμενα από MiG-31 απογειώθηκαν από τη Ρωσία για μια αποστολή διάρκειας 14 ωρών.

  Εμείς γελάμε με τέτοιες ειδήσεις, πως δηλαδή σε διεθνή εναέριο χώρο απλώς κοντά στον εθνικό, πέρασαν κάποια «εχθρικά» αεροσκάφη. Οι δικοί μας πιλότοι (και ίσως οι κάτοικοι μικρών νησιών), θεωρούν σοβαρό το συμβάν μόνο αν ο Τούρκος πιλότος πετάξει τόσο κοντά ώστε να ξεχωρίζει αν είναι ξυρισμένος ή αξύριστος… 😛

 56. Αιμ said

  153. Απομακρύνθηκε πετώντας, ή πέταξε πάνω από τις β. ακτές της Αγγλίας (λετ)

 57. dryhammer said

  56. Αυτό λέω κι εγώ, μονολεκτική έκφραση δεν υπάρχει (όχι πως είναι απαραίτητο να υπάρχει, σε κουβέντα να βρισκόμαστε)

 58. Γιάννης Ιατρού said

  Χαιρετώ,

  13γ Κρόνη, το διάβασα χθες και έφριξα …ζούγκλα! Κι οι αστυνομικοί… σε άλλο λέβελ!

 59. gpoint said

  # 44

  Μου αρέσει το ΚΑΛΟ ποδόσφαιρο γι αυτό είμαι με την Ρεάλ κι όχι με την Μπάρτσα και γι αυτό έγινα ΠΑΟΚg’ς από βάζελος όταν έπηξε το μυαλό μου και εκτός της μπαλάρας των Κούδα-Σαράφη που έβλεπα δεν γούσταρα να είμαι με την ομάδα που προωθούσε η χούντα. Αλλοι έχουν την ιδιότητα που εγώ στερούμαι να είναι Δρ Τζέκιλ στα πολιτικά και Μρ Χάιντ στα ποδοσφαιρικά. Συμβαίνει.

  Η θέση του ΓΓΑ ήταν πολύ σοβαρή στις κυβερνήσεις όπως δίδαξαν ο Καραμανλής με την τοποθέτηση του Αχιλλέα κι ο Αντρέας με τον ταμία του ΠΑΚ. Υπήρχε «νόμιμη» διακίνηση χρήματος σε μετρητά χωρίς να αφήνει ίχνη. Η μηχανογράφιση των πάσης φύσεως στοιχημάτων περιόρισε το φαινόμενο αυτό και σίγουρα θα έχει αντικατασταθεί από άλλη «νόμιμη» πηγή (λέγε με στοίχημα π.χ. με την ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗΤΗ παράγκα ακόμα και για Πρώτη Φορά Αριστερα όπως απέδειξε το μάνατζμεντ του ΟΠΑΠ από κάποιον καταδικασθέντα για λαθρεμπορία) δεν έχω την νεανική όρεξη να την ψάξω όπως τότε με τα χαρτάκια του Προ-Πο και του Ιπποδρόμου.Με τα χαρτάκια είχα βρει την άκρη.
  Με το μηχανοποιημένο στοίχημα θα αναφέρω μόνο την περίπτωση που βρέθηκαν 6 χαρτάκια να κερδίζουν το λίμιτ άπ του δελτίου δλδ 250 000 ευρά στο ίδιο όνομα, την ίδια μέρα. Το όνομα ήταν Στ. Μ.. σύζυγος κ. Σ.. που πολλοί λένε πως είχε πατρική σχέση με τον ιδιοκτήτη της εταιρίας που είχε την μηχανογράφηση του ΟΠΑΠ. Η υπόθεση πήγε στα δικαστήρια και νομίζω πως τελικά πληρώθηκε το ένα μόνο δελτίο από τα έξη. Πιθανολογείται η περίπτωση των μεταχρονισμένων δελτίων αλλά εδώ δεν έχουμε (ακόμα) αστυνομία στοιχήματος, είμαστε απολίτιστοι. Ξέρουμε όμως τον τρόπο να την «στρώσουμε» αν ποτέ ιδρυθεί, όπως έγινε και με τις άλλες αστυνομίες.
  Για όλα φταίνε οι δικτατορίες και ποτέ οι δημοκρατικές κυβερνήσεις που ακολούθησαν ολόιδια τακτική στο ίδιο θέμα. Η εξήγηση είναι απλή, την ζήαμε οι παλιότεροι, προ-κατά-μετά την χούντα, ο ίδιος δικαστής, γιατρός, παπάς και φυσικά δάσκαλος με ελάχιστες, εδώ κυρίως, εξαιρέσεις.
  Στην δικτατορία Μεταξά οφείλεται το πέρασμα της εκμετάλλευσης των γυναικών και ναρκομανών από ιδιώτες σε έχοντες κρατική κάλυψη. Η χούντα με τον Ασλανίδη δίδαξε πως και το στοίχημα είναι μια πηγή χρημάτων για την εξουσία. Ο διαιτητής Μίχας έφαγε την δόξα των ιστορικών Λίτσα και Τζίτζη γιατί αυτοί ήσαν βάζελοι από νοοτροπία ενώ ο Μίχας δεν είχε τέτοιες προτιμήσεις, ήταν αυτό που λένε » όργανο»
  Η ζωή συνεχίζεται κι ευτυχώς όλα αυτά τα φανταστικά σενάρια που γράφω λύνονται με την ψήφο μας και τους αγώνες του Βασιλειάδη να καθαρίσει το ποδόσφαιρο-τόσο έχει ριχτεί με τα μούτρα που ξέχασε την υπόθεση Μαρινάκη. Θα βγάλει μερικές ακίνδυνες κορώνες πριν τις εκλογές για να ενισχύσει το ηθικό των ψηφοφόρων του.
  Ετυχε στη ζωή μου να βρεθώ σε θέση που καταλάβαινα πως άλλο κόμμα ήταν στην κυβέρνηση και άλλο κόμμα κυβερνούσε, η περίοδος μέχρι να αναλάβει και τυπικά ο ακατανόμαστος την δεκαετία του 90 ήταν χαρακτηριστική, Α έλεγε η κυβέρνηση ,Β η αντιπολίτευση και πάντοτε το Β γινότανε !!
  Με όποιον εχθρό πάλαιψα η αιτία υπήρχε πριν τον γνωρίσω καν, που θάλεγε ο ποιητής.

  Θεωρώ πως τα χρόνια τηςς γερμανικής κατοχής και η έλειψη πολιτικής για μια πενταετία ήταν η αιτία που ξεπετάχτηκε η φουρνιά της πρωτοπορίας τα χρόνια του 50 με τους Χατζηδάκη-Θεοδωράκη, Μόραλη-Παπαλουκά- Ταρούχη, Κουν, Σεφέρη-Ελύτη-Γκάτσο και άλλους που αλλάξανε πολλά προς το καλύτερο σε όλους τους τομείς της ζωής. Τους ανέκοψε την φόρα η χούντα με την Κλειώ Δενθυμάμαιτοεπίθετό της, μετά ο Σωτος, πιο μετά ο Μπακαλάκος-μιλώντας για τραγουδιστές- βάλανε το λιθαράκι τους στο «όλοι (οι δικοί μας) έχουν δικαίωμα στην προβολή που λανσάρανε οι πολιτικοί.

  Φυσικά και δεν ζητάω συγγνώμη για το σεντόνι που έγραψα, το βρίσκω υποκριτικό, αντί να ζητήσω συγγνώμη θα μπορούσα να μην το αναρτήσω, τόσο απλό. Ούτε φυσικά αν σταματήσω να γράφω εδώ θα το δημοσιοποιήσω ώστε πιθανόν να με παρακαλάνε να συνεχίσω.
  Ούτε η εβδομαδιαία ήδη αποχή μου από μπάνιο και ψάρεμα-άτιμο κρυολόγημα (;)- επηρέασε τα γραφόμενά μου. Ούτε τα προβλήματα σύνδεσης που έχει η πηγή που με προμηθεύει με ίντερνετ. ολα αυτά είναι δικαιολογίες σαν αυτές που λένε οι κοψοχεράκηδες, εγώ δεν ψηφίζω (ούτε καν άκυρο που λέει κάποιος εδω μέσα)
  Ναι ρε, ΠΑΟΚ !!

 60. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν είναι κακό να μην ξέρει κανείς το αύθαδες, το αύταρκες, το υπερμέγεθες κ.α. Προσωπικά, δεν τα έμαθα στο σχολείο, δεν πολυπρόσεχα, τα έμαθα χάρη στην ερασιτεχνική ενασχόλησή μου με την λογοτεχνία του 19ου αιώνα (Δεν θέλω κάλλος αύθαδες παρθένου αλαζόνος, γράφει ο Αχιλλεύς Παράσχος). Κακό είναι να κράζουμε τη σωστή χρήση τους και όσους επιμένουν σ’ αυτήν.
  Στο να μην τα τονίζω λάθος με βοήθησε ο κανόνας που λέει ότι στην εν λόγω κατηγορία επιθέτων μόνον τα ουδέτερα σε -ήρες και -ώδες τονίζονται στην παραλήγουσα (π.χ. κλινήρες, ευώδες).

 61. dryhammer said

  58 13(γ)

 62. Γιάννης Ιατρού said

  61: Ξεροσφύρη

 63. cronopiusa said

  58

 64. Pedis said

  # 49 – δεν του πάει ο τόνος στη προπαραλήγουσα κι αν παει εκεί που ταιριάζει στ’ αυτί όλων δεν αλλάζει τίποτα στη σημασία της λέξης. Μην είναι άχρηστη επιμονή σε εκλεκτικίστικες συμβάσεις;

 65. Pedis said

  στο βίντεο φαίνεται ότι χωρίς λόγο δίνουν κλωτσές στο κεφάλι σε ανυπεραπιστο ναρκομανή

 66. Pedis said

  65 -> 58

 67. Τίτος Χριστοδούλου said

  Αν το σωστό ‘αύθαδες’ είναι… αφύσικο, το ‘επάναγκες’ είναι παράνομο; Εξοβελίζοντας μια χρήση την καθιστούμε ασυνήθιστη, όθεν κι αδόκιμη. Όχι φυσικώς αλλά συμβατικώς, στην νέα καθαρεύουσα κατά των ‘λογίων’ τύπων. Ενώ το ‘όρνιθες’ ακούγεται φυσικόν.

 68. Τίτος Χριστοδούλου said

  66 -ώδες, ‘ήρες, οι ‘κωπήρεις χείρες’ των Τρωάδων.
  Ο νόμος της τρισυλλαβίας, συν μνήμες των προσωδιακών νόμων των μακρών και βραχέων. Επιμένει η ιστορική γραμματική.

 69. Πάνος με πεζά said

  Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους ! Με ωραία μεζεδάκια και πάλι.
  – Δε μπορώ να καταλάβω πώς, αφού υπάρχει η λέξη «παλινόστηση», δε μπορεί κανείς να καταλαβαίνει τη λέξη «νόστος». Ειδικά σε έναν πολιτικό, που σχετίζεται με αυτούς τους όρους, είναι και μάλλον ανεπίτρεπτο…
  – Μου άρεσε πολύ η πρόταση «δε θα στηρίξει ΤΗΝ οποιαδήποτε συμφωνία. ‘Ενα άρθρο, που κάνει όμως τη διαφορά.
  – Το «αύταρκες», σήμερα το έμαθα, κι ευχαριστώ !
  – Η αφάν γκατέ, είναι διπλό έκτρωμα – μην πώ τριπλό, γιατί ο συντάκτης με το θηλυκό άρυρο, στην ουσία ξεκινάει να πει «η αφρόκρεμα», και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν το καθιερώνουμε, διάολε… (κάποιοι άλλοι λένε «η κρεμ ντε λα κρεμ»)
  – ΟΙ ηλικιακοί φορτιστές βεβαίως, όλα τα λεφτά… 🙂

 70. Γιάννης Κουβάτσος said

  Για να μη γενικεύουμε και κάνουμε άστοχες συγκρίσεις με αμερικάνικο νότο κλπ, κανένας όχλος δεν λιντσάρισε τον ληστή. Δύο άτομα τον ξυλοκόπησαν, εκ των οποίων ο ένας ήταν μάλλον ο κοσμηματοπώλης, ο οποίος και συνελήφθη. Ο δε Κωνσταντίνου μέμφεται την κυβέρνηση, επειδή αποδίδοντας επιτέλους το Πεδίον του Άρεως στους φυσικούς νομείς του, πλημμύρισε, λέει, με τοξικομανείς το κέντρο της Αθήνας. Μάλλον δεν κυκλοφορούσε σε αυτά τα μέρη τα τελευταία πολλά χρόνια ο κύριος Κωνσταντίνου.
  http://www.efsyn.gr/arthro/na-parapemfthoyn-amesa-se-diki-oi-ypaitioi-toy-lintsarismatos

 71. Πάνος με πεζά said

  @ 59 : Καλό το σεντόνι, αλλά χτες δεν «είχατε» δικηγόρο να στείλετε, για να παίξει, με την αναβολή εκδίκασης, ο Πασχαλάκης (δεν πειράζει, θα κερδίσετε έτσι κι αλλιώς, με 2-1 όπως προβλέπει το επιτελείο μας – και με ανατροπή).

 72. Λ said

  40-41. Έχω τα επίσημα στοιχεία για την αρχική κλίμακα απολαβων των εκπαιδευτικων
  2047-10%=1842 ευρώ ακαθάριστα. Ισως να φαίνονται πολλά αλλα πρεπει να ληφθεί υπόψη οτι εδώ το κόστος ζωής ειναι ψηλότερο. 80 λεπτά το κιλό η ντομάτα σε σας 2.20 στην Κύπρο

 73. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  29 Ακριβώς!

  37α Χαχαχά!

  48α Σημαίνει χαϊδεμένο παιδί, κακομαθημένο από την υπερβολική επιείκεια των γονιών του που δεν του χαλάνε χατίρι. Μπορεί οι γονείς να είναι και φτωχοί, αλλά έχουν μικρότερο περιθώριο να μη χαλάνε χατίρι.
  https://fr.wikipedia.org/wiki/Enfant_g%C3%A2t%C3%A9

  51 !!

  63 Έτσι είναι…

 74. Νέο Kid said

  72. Δεν χρειάζονται ντομάτες οι δασκάλοι… οι υπόλοιποι χρειάζονται φτηνές ντομάτες για να ρίξουν στους γάρους που το παίζουν και …»λειτουργοί» , όλοι οι αγράμματοι!
  Το -μη χέσω- φινλανδικό μοντέλο τούς μάρανε.

 75. loukretia50 said

  70. «..κανένας όχλος δεν λιντσάρισε τον ληστή. Δύο άτομα τον ξυλοκόπησαν, εκ των οποίων ο ένας ήταν μάλλον ο κοσμηματοπώλης, ο οποίος και συνελήφθη».

  Δηλαδή αν τον λυντσάριζαν τι παραπάνω θα έκαναν? Δύο άτομα, χωρίς το άλλοθι του όχλου – δηλ. δεν ξέρεις ποιος κλωτσάει ποιόν και ποιος τελικά τον σκοτώνει.

  Όσο για το πεδίο του Άρεως!
  Χα! Το θεωρεί κανείς πάρκο?
  Ούτε απ΄έξω δε μπορεί να περάσει κανείς μόλις αρχίζει να νυχτώνει. Ειδικά νέα παιδιά.
  Ερημιά και κακόφημα μπαρ μέχρι τα παναθήναια.
  Μας τέλειωσε προ πολλού, από τότε που ανέλαβε η υπερνομαρχία την «ανάπλαση».
  Θυμάται κανείς?

  ΄
  Όσο για το «αύθαδες» γιατί όχι απλά «αυθάδικο», εφόσον συνήθως αναφερόμαστε σε παιδί?

 76. gpoint said

  # 71

  Δικαιολογημένα υπερασπίζεσαι τον Σιμιτζόγλου που ευαισθητοποιήθηκε με τον αυθορμητισμό του Πασχαλάκη για την ανατροπή, όπως είχε ευαισθητοποιηθεί και με τον πανηγυρισμό του Πέλκα προ διετίας που πέτυχε λυτρωτικό γκολ. Δεν ευαισθητοποίηθηκε όμως όταν ο Μιραλάς έδειχνε τα αρχίδια του στην Τούμπα πριν αρχίσει το ματς , ούτε όταν ο Λιβάγια έφτυνε ή έπιανε τα αρχίδια των αντιπάλων του.
  Μάντεψε γιατί δεν τον τιμώρησε ενώ στα παιχνίδια Ευρώπης ο αλήτης των γηπέδων άρπαξε τεσσάρα αποβολή.
  Μήπως είναι ο ίδιος Σιμιτζόγλου που αντί να ερευνήσει τι έγινε στα ματς της Τούμπας κατ’ ευθείαν άσκησε δίωξη μόνο στον ΠΑΟΚ χαρίζοντας σας ένα ΧΑΡΤΙΝΟ πρωτάθλημα που πανηγύρισες σαν ουρανοκατέβατο όπως αποδείχθηκε στο ΞΕΒΡΑΚΩΜΑ του τελικού.
  Να χαίρεσαι τους τίτλους που παίρνει η ομάδα σου στα χαρτιά αλλά τις κουβέντες άστες γιατί δεν σε παίρνει και μην ξεχνάς πως και οι βάζελοι έβγαλαν γλώσσα όταν κυβερνούσαν την παράγκα για μια χρονιά αλλά μετά γύρισε στον φυσικό της αφέντη και κλαίνε ακόμα.

  Καθένας με την ηθική του Πάνο μου, έχουμε και παιδιά να τους δείξουμε ποιό είναι το σωστό ή να τα μάθουμε πως να βολεύονται πίσω πό πρακτικές καταδικασθέντων λαθρεμπόρων καυσίμων.

 77. Ξυπεταιων said

  @ 76…Καθένας με την ηθική του Πάνο μου, έχουμε και παιδιά να τους δείξουμε ποιό είναι το σωστό ή να τα μάθουμε πως να βολεύονται πίσω πό πρακτικές καταδικασθέντων λαθρεμπόρων καυσίμων…

  Ειναι γιατι στην Ελλαδα δεν υπαρχουν νομοι σαν αυτους που προστατεψαν την περιουσια
  του Σοβιετικου λαου στις πρωην ΣΣΔ απο τους πλιατσικολογους.

 78. Corto said

  75 (Loukretia50):

  «Μας τέλειωσε προ πολλού, από τότε που ανέλαβε η υπερνομαρχία την «ανάπλαση»»

  Με συγχωρείτε για την παρέμβαση, αλλά θα ήθελα να ρωτήσω τι εννοείτε με το παραπάνω.
  Ρωτάω από ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ζήτημα, ας μην θεωρηθεί ότι κάνω έμμεση κριτική στο σχόλιό σας.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 79. sarant said

  75τέλος Ε, ναι.

  Πάντως σας συγχαίρω για το τακτ σας, διότι κανείς δεν σχολίασε αυτό το λάθος που είχα γράψει «από αύριο η ημέρα θα αρχίσει να μικραίνει» -ενώ βέβαια μικραίνει από το ηλιοστάσιο και δώθε.

  Το διόρθωσα σε: η νύχτα θα πάρει το πάνω χέρι και η διαφορά τους ολοένα θα μεγαλώνει

 80. Για το αφάν γκατέ (κι εγώ έτσι το είχα μάθει) εικάζω πως εκτός από την κλασική μετατροπή του -νφ- σε -φ- (αλά Φι(ν)λανδία) ίσως και να υπήρξε έλξη από το αβάν γκαρντ (χωρίς ν), με την έννοια πρωτοπόρος > διακεκριμένος > επιφανής.

  (Δεν λέω, αβάν γκατέ, αφάν γκαρντ, αφάν γκαρντέ, κλπ δεν έχουν ακουστεί, αλλά υποσυνείδητα ίσως…)

 81. Λ said

  74. Συμφωνώ για το θέμα των λειτουργών αυτής της ποιότητας. Αυτός ο Σκαλιάς τι προσόντα είχε άραγε για να αναλάβει τη θέση του συμβούλου του υπουργού παιδείας;
  Όσο για τους εκπαιδευτικούς, έχουν υποστεί τέτοιο πόλεμο και εξευτελισμό από το επίσημο κράτος ώστε να έχουν αυτόματα τη συμπάθεια μου.

 82. Νίκος Κ. said

  «Το Εργατικό Κόμμα λοιπόν ξεκαθάρισε ότι «δεν θα στηρίξει οποιαδήποτε συμφωνία για το Μπρέξιτ» »

  Αυτό μου θύμισε την πρόσφατη παρουσίαση λεπτομερειών από την αμετάκλητης απόφασης αθώωσης του Τάσου Θεοφίλου. Ανάμεσα σε άλλα γράφτηκε:
  «η εικόνα του κατηγορούμενου με αυτή τη δράστη με το καουμπόικο καπέλο δεν συμπίπτουν στο ελάχιστο». https://www.news247.gr/koinonia/oi-pente-logoi-tis-oristikis-athoosis-toy-tasoy-theofiloy.6650068.html

  Δηλαδή συμπίπτουν σε κάτι περισσότερο απ’ το ελάχιστο;

 83. Τίτε Χριστοδούλου (67-68), το «επάναγκες» ακούγεται μόνο στο ουδέτερο. Όσοι το ξέρουν, προπαροξύτονο το ξέρουν.
  Και δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει με τον νόμο της τρισυλλαβίας ή την αρχαία προσωδία η διαφορά αύθαδες-σύνηθες / μονήρες-ευώδες.

 84. Νέο Kid said

  Όταν λέμε δεν συμπίπτουν «στο ελαχιστο» ή ξέρω γω «δε μου έμοιασε στο ελάχιστο» ,εννοούμε πάντα ότι δεν συμπίπτουν καθόλου κι ότι δεν μου έμοιασε καθόλου, αντίστοιχα.
  Είναι στάνταρ περιφραστική έκφραση για το «καθόλου». Όχι;

 85. Νέο Kid said

  84. Η γλώσσα δεν είναι μαθηματικά. Στα μαθηματικά το αντίθετο του γεμάτος είναι «όχι γεμάτος» . Στη γραμματική , το αντίθετο του γεμάτος είναι άδειος.

 86. ΓιώργοςΜ said

  84 Παραλείπεται το «ούτε», δηλαδή «ούτε στο ελάχιστο», συνηθέστατη και η πιο καθημερινή/προφορική/λαϊκή εκδοχή «τόσο δα» (δε μου έμοιασες, μυαλό/τσίπα/κλπ δεν έχεις) κ.ο.κ.

 87. loukretia50 said

  78. Corto
  Δε θα με πείραζε ούτε η άμεση κριτική, όλοι εκφράζουμε την άποψή μας για θέματα που μας καίνε.
  Προσωπικά δεν ασχολούμαι με την πολιτική πλευρά του προβλήματος, αλλά εκφράζω την αγανάκτησή μου, σαν κάτοικος της περιοχής, που είχα την τύχη να χαρώ το πάρκο για πολλά χρόνια και την ατυχία να ζήσω την κατάντια του τα τελευταία 10, τουλάχιστον.
  Δε νομίζω ότι υπερβάλλω, έχουν γραφτεί πάρα πολλά, από όλες τις παρατάξεις και νομίζω εύκολα θα βρείτε σχετικά άρθρα. Λόγια, λόγια, λόγια!
  Ήρθε και η κρίση… χάθηκαν όλα! Μέχρι κάποιο σημείο κρατούσα και αρχείο, όταν ακόμα είχα την ελπίδα πως κάτι θα γίνει. Κάποια στιγμή πετάχτηκε προφανώς!
  Ενδεικτικά σας αντιγράφω από ένα πρόχειρο ψάξιμο :

  Οσα δεν έχουν ειπωθεί για το Πεδίον του Αρεως
  “…Αποδείχθηκε, λοιπόν, πως όλα στο Πάρκο του Πεδίου του Αρεως γυρνούσαν γύρω από την ανάπλαση που δεν είχε ολοκληρωθεί, όπως π.χ. ημιτελή κτίρια, περίπτερα, υπάρχουσες γεωτρήσεις που ποτέ δεν τελείωσαν. Το νερό ήταν και είναι σημαντικό στοιχείο για τη συντήρηση της πολύ μεγάλης για τα δεδομένα μας ανάπλασης. Ηταν, βλέπετε, η εποχή της αμετροέπειας ή η εποχή των παχιών αγελάδων.
  Είχαμε ποτέ διερωτηθεί με μολύβι και χαρτί ποιο θα ήταν το κόστος συντήρησης αυτού του εγχειρήματος; Αναγκαστήκαμε -και είμαι περήφανη γι’ αυτό- να βγάλουμε έκπτωτο τον εργολάβο που δεν τελείωνε την ανάπλαση, δηλώνοντας αδυναμία.
  Ετσι μόνον καταφέραμε και ξεμπλόκαρε το έργο και προκηρύχθηκαν τα υπόλοιπα, ώστε η τωρινή διοίκηση, ευτυχώς, να μπορέσει να συνεχίσει.
  Εάν δεν είχαμε προχωρήσει στην έκπτωση, το Πάρκο θα ρήμαζε για χρόνια και τα προβλήματά του θα ήταν πολύ μεγαλύτερα. Πιστέψτε με».
  Συντάκτης: Αννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου*
  *Πρώην αντιπεριφερειάρχης Αττικής18.06.2018 https://www.efsyn.gr/

  Πεδίον του Αρεως: Γιατί δεν έγινε Hyde Park ΠΟΛΗ 08.06.2015
  Η ανάπλαση του πεδίου του Άρεως αποτελεί έξοχο παράδειγμα της ελληνικής διαχείρισης των δημόσιων χώρων: η μεγαλεπήβολη ανάπλαση εκατομμυρίων ευρώ του 2010 παραδόθηκε από την Υπερνομαρχία με δόξες και τιμές, αλλά ανολοκλήρωτη – και μετά αφέθηκε να ρημάξει εντελώς. Τα τελευταία δύο χρόνια οι τοξικομανείς από την οδό Τοσίτσα «καθοδηγήθηκαν» στο τμήμα του Πεδίου πίσω από το άγαλμα του Κωνσταντίνου.
  Και 230 στρέμματα πρασίνου τελικά διαμορφώνουν ένα περιβάλλον περισσότερο ντεκαντάνς απ’ ό,τι πρασίνου.
  Κυρίαρχο στοιχείο στο πάρκο (αντί για το νερό που προέβλεπε η ανάπλαση) είναι τα σκουπίδια – ειδικά κάτω από τις πυκνές φυλλωσιές έχουν αναπτύξει τον δικό τους βιότοπο. Από τις υδάτινες διαδρομές δεν λειτουργεί καμιά – τα τριαντάφυλλα του ροδώνα ξεράθηκαν και τα κανάλια, αφού το φυσικό ρυάκι που προϋπήρχε σκεπάστηκε με τσιμέντο, στέγνωσαν σε ξερορύακα με πλαστικά και σακούλες στην κοίτη τους. Το υπέδαφος διασχίζουν ρυάκια που κυλάνε υπόγεια από τα Τουρκοβούνια. Στην ανάπλαση αποκαταστάθηκαν οι έξι γεωτρήσεις του, δεν δημιουργήθηκαν όμως υπόγειες σωληνώσεις για το πότισμα ……………….
  Στην περίπτωση του Πεδίου οι υπεύθυνοι πέταξαν από πάνω τους -με μια ανακοίνωση στα κάγκελα κι ένα λουκέτο στην πόρτα- την ευθύνη λειτουργίας ενός αφύλαχτου χώρου, αλλά τα παιδάκια από τις γύρω περιοχές συνεχίζουν να μπαίνουν, απλώς καβαλώντας ένα τοιχίο ή σκαρφαλώνοντας σε κάγκελα που οι ανάδοχοί τους ευφυώς επέλεξαν να απολήγουν σε δόρυ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΑΓΛΙΑΣ. http://www.kathimerini.gr/city

  Πιστέψτε με, ήθελα να το παρουσιάσω απ΄όλες τις πλευρές, ευθύνες έχουν όλοι, λύσεις εφικτές δε φαίνεται να προτείνει κανείς, αλλά δεν έχω πια το κουράγιο!

  Ούτε τις γάτες δε μπορώ να φροντίσω πια, όσες έμειναν!
  (Πάλι σεντόνι!)

 88. ΓιώργοςΜ said

  75 τέλος: Είναι άλλη λέξη. Πιστεύω πως είτε θα (πρέπει να) καθιερωθεί ο αυθάδικος/η αυθάδικη/το αυθάδικο και θα καταργήσουμε τον αυθάδη/-η/-ες, είτε θα χρησιμοποιούμε και τα δύο κατά τα γούστα μας, αλλά το ανακάτεμα στο ίδιο κείμενο και των δύο τύπων μου φαίνεται παράταιρο, άκομψο· ακόμη κι αν δεν είναι τυπικά λάθος.

 89. gpoint said

  Γάτες στο π. Αρεως είχα δει μόνο κοντά στο Γκρην Πάρκ (άλλο έγκλημα αυτό), οι άλλες περιοχες αδεσποτοσκυλοκρατούνται
  Η περίπτωση του χώρου είναι απλή, όλα ξεκίνησαν όταν ο Αντένας ανέλαβε τον Πανελλήνιο κι άρχισε τις επεκτάσεις αλλά ποιός τολμάει να τα γράψει, αθάνατοι δεν λέγονται τα μέλη της Ε.Ο. (όχι ρε άλλη είναι η εγκληματική οργάνωση ! )

 90. loukretia50 said

  88. Και τι πειράζει? Μήπως δε λέμε ¨ο γκρινιάρης , η γκρινιάρα, το γκρινιάρικο / ζηλιάρικο, κατεργάρικο κλπ όταν αναφερόμαστε σε παιδιά?
  Θα μου πείτε, νέας κοπής οι λέξεις! Ναι, αλλά αυτές χρησιμοποιούμε! Έτσι δεν είναι?

 91. ΓιώργοςΜ said

  90 Άποψη είναι, αν δεν πειράζει κανέναν, τόσο το καλύτερο, είναι απλώς δική μου παραξενιά.
  De gustibus που λεν’ κι στου χουργιό μ’ 🙂

 92. loukretia50 said

  91. Μπορεί απλά να το ακούγατε συχνά γιατί το δικό σας παιδί – αν έχετε βέβαια – ήταν από νωρίς αύταρκες / ή και αύθαδες! – ενώ το δικό μου όχι!

  Τζι, προφανώς γνωρίζεις μόνο τη σκοτεινή πλευρά! ‘Ασπρο – μαύρο! – τι άλλο!

 93. sarant said

  83 Σωστό.

 94. ΣΠ said

  Από την Σαμοθράκη το politistical. Υπάρχει και το άλλο μεζεδάκι: MUNICIPAL OF SAMOTHRAKI.

 95. gpoint said

  # 92

  … Ασπρο – μαύρο! – τι άλλο!…

  Τις 50 αποχρώσεις του γκρι δεν τις πάω !

 96. gpoint said

  Εξ άλλου γκρίζα μαλιά δεν υπάρχουν στα κεφάλια μας, είναι μίγμα λευκών και μαύρων τριχών (πολιός στα αρχαία)

 97. Corto said

  87 (Loukretia50):

  Ευχαριστώ για την απάντηση!
  Αν καταλαβαίνω σε σχέση με τα αποσπάσματα του σχ.87, το πρόβλημα το εντοπίζετε κυρίως στην συντήρηση του Πάρκου μετά την ανάπλαση. Με αυτήν την διαπίστωση βεβαίως συμφωνώ, εξάλλου τα προβλήματα είναι γνωστά. Θα συμπλήρωνα ότι τα προβλήματα ξεκινούν πρωτίστως από την διαχείριση και λιγότερο από την συντήρηση του Πεδίου του Άρεως, αλλά βέβαια αυτό είναι ένα πολύ σύνθετο ζήτημα.
  Όμως αυτό που θα ήθελα να τονιστεί εξαρχής είναι ότι η ίδια η ανάπλαση όχι μόνο δεν προκάλεσε τα προβλήματα αυτά, αλλά τουναντίον αποτέλεσε ένα έργο εξαιρετικά σημαντικό (ασχέτως της ελλιπούς παραδόσεως του) για την επιβίωση και λειτουργία του Πάρκου. Οι εργασίες οι οποίες έλαβαν χώρα ήταν εκτενείς και μάλιστα αρκετά δύσκολες από τεχνικής απόψεως. Με το συνολικό έργο αποσοβήθηκαν κάποιοι μεγάλοι κίνδυνοι, οι οποίοι μολονότι δεν ήταν ευρύτερα γνωστοί στους πολίτες, πιθανότατα θα οδηγούσαν σε τραγικές καταστάσεις.

  Συνεπώς δεν θεωρώ ότι το Πεδίον του Άρεως «μας τέλειωσε προ πολλού, από τότε που ανέλαβε η υπερνομαρχία την «ανάπλαση».» Αν η Υπερνομαρχία δεν είχε προβεί στην δημοπράτηση και την ανάθεση της ανάπλασης, έστω και με τις ατέλειές της, τα προβλήματα θα ήταν τρις χειρότερα.

 98. loukretia50 said

  95. κι εγώ δεν πάω καθόλου το γκρί – και τη γκρίνια!

  Στις γάτες αναφερόμουν κυρίως και την – ας πούμε-
  κατανομή τους στο πάρκο – δεν το διευκρίνισα.

 99. Νέο Kid said

  77. Απ τους πιο πετυχημένους σαρκασμούς που έχουν γραφτεί εδώ μέσα!

 100. loukretia50 said

  Corto
  Ποιος πολίτης δε θέλει το καλύτερο για ένα ζωτικό χώρο της περιοχής του? Eιδικά αν εκεί παίζουν τα παιδιά του. συχνάζουν οι ηλικιωμένοι γονείς του και το διασχίζει συνέχεια για να πάει στη δουλειά.
  Είναι σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας.
  Όμως πάντα υπήρχαν φόβοι ότι, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα στην Ελλάδα, με άλλες προθέσεις και σχεδιασμό θα ξεκινήσει το έργο , πόσο μάλλον ένα τοσο φιλόδοξο και αλλού θα καταλήξει.
  Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν όταν παραδόθηκε ημιτελές, μετά από διάστημα που φάνηκε ατέλειωτο γιατί το στερηθήκαμε. Οι αιτίες φαντάζομαι δεν είναι του παρόντος . Είδαμε μόνο μια άθλια τσιμεντοποίηση και μετά … το χάος!
  Μπορεί να έχετε δίκιο, να ήταν τα πράγματα χειρότερα – πόσο, αλήθεια?
  Θα είχαμε τουλάχιστον τόσα χρόνια το πάρκο μας…

 101. loukretia50 said

  100 – συνέχεια
  Προφανώς πιστεύεται ότι γίνομαι άδικη, αλλά εκ του αποτελέσματος, δικαιούμαι να νοιώθω ότι για τους κατοίκους της περιοχής, το πάρκο μας τελείωσε με την ανάθεση της ανάπλασης.
  Η ελπίδα κι η αναμονή έγινε θλίψη.

 102. loukretia50 said

  πιστεύετε…

 103. loukretia50 said

  Corto (ό,τι θυμάμαι!)
  Οι κίνδυνοι έχουν κάποια σχέση με την περίπτωση σεισμού?
  Με καλύπτει ένα «ναι» , αν θέλετε να απαντήσετε.

  Τζι, η ασπρόμαυρη γάτα δεν είναι οπαδός κανενός.

  Φεύγω, καλό βράδυ σε όλους.

 104. Corto said

  100:
  Loukretia50, κατανοητό απολύτως ότι οι περίοικοι αλλά και όλοι οι πολίτες στερήθηκαν επί μεγάλο διάστημα ένα από τα ελάχιστα πάρκα της Αθήνας (μολονότι δεν έκλεισε ολόκληρο κατά την διάρκεια των εργασιών, αλλά πάντα αφηνόταν ένα κομμάτι ανοιχτό στο κοινό). Και αναμφιβόλως σήμερα το πάρκο θα έπρεπε να λειτουργεί στην εντέλεια με ασφάλεια, καθαριότητα, με όλην την υλικοτεχνική του υποδομή κλπ. Όλα αυτά βέβαια είναι ζητήματα διαχείρισης μετά το πέρας του έργου.

  Αν όμως το έργο της ανάπλασης δεν είχε γίνει καθόλου, μπορεί τώρα να θρηνούσαμε θύματα, διότι τονίζω ότι κάποια σημεία του πάρκου ήταν κίνδυνος-θάνατος.Τι θα λέγαμε όμως τότε, αν για παράδειγμα σκοτωνόταν ένα παιδί από ηλεκτροπληξία ή ένας περαστικός από πτώση δομικών στοιχείων; Μάλλον θα καταριόμασταν την αδιαφορία του κράτους, αλλά το κακό θα ήταν ανεπανόρθωτο.
  Συνεπώς καλώς έκαναν υπομονή οι περίοικοι και καλώς ανέμεναν ένα πραγματικά λειτουργικό πάρκο, γιατί οι σχεδιαστικές προδιαγραφές ήταν σε μέσες άκρες ικανοποιητικές.
  Βέβαια η σημερινή άθλια εικόνα πρέπει να διορθωθεί τάχιστα, σε όποιον βαθμό πλέον αυτό είναι εφικτό.
  Ας ελπίσουμε…

 105. Corto said

  103 (Loukretia50):

  Ναι, και με σεισμό, ειδικότερα για το θέατρο Οικονομίδη.

 106. Κουτρούφι said

  #40. Όταν λέτε «ανεψιό» εννοείτε «ξάδερφο» που λέμε εμείς οι καλαμαράδες;

 107. loukretia50 said

  Corto, δε διαφωνούμε κι ευχαριστώ για τις επεξηγήσεις
  Μόνο μια αντίρρηση για το κομμάτι που άφηναν για το κοινό… καλύτερα να μην το άφηναν , έτσι όπως ήταν!
  Όλοι αυτό λέγαμε, γιατί τελικά δεν το διασχίζαμε.
  Και βοήθησε στη σταδιακή υποβάθμισή του.
  Τέλος πάντων, καλύτερα να ελπίζουμε αντί να μιζεριάζουμε! Καληνύχτα!

 108. Νέο Kid said

  106. Ανεψιός/α=ξάδερφος/η
  Αδερφότεκνος/η = ανιψιός/ανιψιά
  Τατάς = νονός
  Σύγαμπρος =μπατζανάκης
  Κουμέρα = κουμπάρα
  Κύρης = πατέρας

 109. Corto said

  107:
  Loukretia50, χαίρομαι που γενικώς συμφωνούμε. Το ζήτημα όπως έγραψα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μένα. Ευχαριστώ για την ανταλλαγή απόψεων.Καληνύχτα!

 110. Κουτρούφι said

  #108. Ευχαριστώ. Είχα μπερδευτεί μια φορά στην Κύπρο όταν γνωστός μου μού σύστησε τον σύνοδό του ως ανήψι του ενώ ήταν συνομήλικοι. Έκτοτε μπερδεύομαι και νοιώθω την ανάγκη να το ξεκαθαρίζω.

 111. ΣΠ said

  Δεν κατέρριψε αεροσκάφος του Ισραήλ το ρωσικό κατασκοπευτικό στη Συρία

  Με παθητική φωνή απαλασσόμαστε από την αμφισημία: Δεν καταρρίφθηκε από αεροσκάφος του Ισραήλ το ρωσικό κατασκοπευτικό στη Συρία.

 112. Ανασφαλές το κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με τον κύριο γκαθηγητή. Θα θέλει να το κολακεύουν συνέχεια, το καημένο.

 113. ΓιώργοςΜ said

  Περί της αμφισημίας στην είδηση του αεροπλάνου και όχι μόνο, όλο και περισσότερο σκέφτομαι πως είναι μάλλον επιθυμητή, λειτουργώντας και σαν clickbait (αλήθεια έχουμε βγάλει νεολογισμό για τούτο; πληκτροδόλωμα ίσως; 🙂 )

 114. gpoint said

  # 99

  και που να διαβάσεις αυτό ( και με υπογραφή κιόλας, όχι εικασίες)

  https://menshouse.gr/bala/93965/vrochi-ta-ekatommyria-oi-5-paiktarades-poy-eiche-kleisei-o-vlasis-tsakas

 115. sarant said

  112 🙂

  111 Ναι!

  108 Το μπέρδεμα των κουμπάρων είναι αρχαιοελληνικό. Στα αρχαία ελληνικά ανεψιός ήταν ο πρώτος εξάδελφος και ο γιος του αδελφού μας λεγόταν «αδελφιδούς». Αλλά και η λέξη «εξάδελφος», όταν εμφανίστηκε, σήμαινε ανεψιός!

 116. Νέο Kid said

  115. Άρα , εμείς τα μπερδέψαμε μάλλον ,κι οχι οι κουμπάροι. Ε; 😋

 117. Pedis said

  # 70 – Δύο άτομα τον ξυλοκόπησαν, εκ των οποίων ο ένας ήταν μάλλον ο κοσμηματοπώλης,

  ορίζεις ως ξυλοκόπημα κι όχι λιντσάρισμα το να έχεις κάποιον στο επίπεδο της κνήμης σου, φτιαγμένο, ζόμπι και παγιδευμένο και να παίζεις μπάλα με το κεφάλι του;

  Η μη πετσοκομένη από την εφσυν δήλωση του Κωνσταντινου τη βρήκα εδώ:

  http://www.newsnowgr.com/article/1191540/petros-konstantinou-perithalpsi-gia-tous-exartimenous-oxi-lintsarisma-kai-katastoli.html

  μέρος της οποίας ακολουθεί:

  Η εκκένωση του Πεδίου του Άρεως με αστυνομική καταστολή οδήγησε στη μεταφορά των εξαρτημένων σε άλλες πιάτσες θανάτου, στην Πατησίων, στη Βάθης και στη Βαρβάκειο. Ο συγκεκριμένος εξαρτημένος μόλις την προηγούμενη βδομάδα βρέθηκε να παραληρεί και να φωνάζει πάνω σε ένα αυτοκίνητο στην Πλατεία Βάθης.

  Στην πραγματικότητα, η επιλογή της καταστολής δυναμώνει τις ρατσιστικές αντιμετωπίσεις και οδηγεί σε λιντσαρίσματα σαν το συγκεκριμένο.

  Ο Δήμος της Αθήνας και η περιφέρεια Αττικής με τη συνδρομή τους στις ρατσιστικές αστυνομικές εκστρατείες είναι συνυπεύθυνες για τη στοχοποίηση των εξαρτημένων. Η προτεραιότητα τους να μετατρέψουν το κέντρο της Αθήνας σε πεδίο δραστηριότητας των επιχειρηματιών, των μεγαλεμπόρων και της τουριστικής βιομηχανίας, ακόμη και με μετακινήσεις «ανεπιθύμητων», δεν αφήνει χώρο παρουσίας για τους κατοίκους, τους φτωχούς, τους εξαρτημένους, τους φοιτητές και τη νεολαία.

  Η ευθύνη του Υπουργείου Υγείας είναι τεράστια. Κάνουν τα στραβά μάτια, αντί να επαναφέρουν σε λειτουργία τα προγράμματα περίθαλψης, που πετσόκοψαν οι μνημονιακές πολιτικές των κυβερνήσεων διαχρονικά, οδηγώντας στους δρόμους και τα παγκάκια τους εξαρτημένους και στην απελπισία τις οικογένειες τους, οι οποίες φορτώνονται όλο το βάρος.

  Να βάλουμε τέλος στις ρατσιστικές εκστρατείες κατά των εξαρτημένων. Αποπροσανατολίζουν από τις πραγματικές αιτίες που η ζωή είναι απάνθρωπη στην πόλη: περικοπές στη δημόσια υγεία, φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση που έφεραν τα μνημόνια. Δεν θα κάνει τη ζωή καλύτερη η «ανάπτυξη» για χάρη των επιχειρηματιών του τουρισμού. Να ανοίξουν τώρα όλες οι κλειστές δομές για τους εξαρτημένους, να σταματήσει το κυνηγητό από την Αστυνομία.

 118. sarant said

  116 Πες το κι έτσι.

  117 Δεν είναι ακριβώς έτσι. Ο 30χρονος που λιντσαρίστηκε ήταν ενεργός ακτιβιστής. Δεν ξέρω αν αναφέρθηκε ήδη σε κάποιο σχόλιο αυτό.

  http://3pointmagazine.gr/%CE%B1%CF%81%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%AD%CF%87%CF%89-%CE%B6%CE%B1%CE%BA-%CE%BA%CF%89%CF%83%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82/

 119. Pedis said

  117 Δεν είναι ακριβώς έτσι.

  Ποιο;

 120. Pedis said

  -> 118

 121. Γιάννης Κουβάτσος said

  Λουκρητία, δύο άτομα δεν συνιστούν όχλο. Έτσι όπως μεταδόθηκε στην αρχή η είδηση, νόμισα πως έπεσαν πάνω στον ληστή δεκάδες περαστικοί. Στο βίντεο φαίνεται ότι τον χτυπούσαν δύο και οι γύρω, προφανώς αιφνιδιασμένοι, όπως κι εμείς στη θέση τους, κοιτούσαν. Κάποιος στη συνέχεια παρενέβη και σταμάτησε τον ξυλοδαρμό. Προφανώς και μιλάμε για εγκληματική συμπεριφορά των δύο τύπων, αφού δεν φαίνεται πουθενά ο παραμικρός κίνδυνος για τη ζωή τους, ώστε να μπορούν να επικαλεστούν αυτοάμυνα.

 122. Γιάννης Κουβάτσος said

  Γιατί, το ξυλοκόπημα σού φαίνεται ήπιος χαρακτηρισμός; Όλοι είδαμε το βίντεο και έχουμε εικόνα για το τι έγινε. Δεν υπάρχει θέμα για συζήτηση.

 123. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αν θέλετε πάντως να δείτε όχλο, γνήσιο όχλο, πηγαίνετε στον διαδικτυακό χώρο των σχολίων της εφημερίδας του κομιστή. Ακόμα κλοτσάνε και κλοτσάνε, εν ψυχρώ αυτοί, πληκτρολογώντας με μανία, με μίσος. Γιατί στην εποχή μας ο χειρότερος όχλος είναι ο διαδικτυακός.

 124. sarant said

  118 Εννοώ, δεν ήταν απλώς ένας εξαρτημένος όπως τον περιθγράφει ο Κωνσταντίνου.

  123 Σκέτη πίκρα….

 125. Νέο Kid said

  Θλίψη μόνο. Μεγάλη θλίψη…

 126. Jane said

  Είδα το βίντεο με τη δολοφονία σε αργή κίνηση δυο φορές.
  Ο άτυχος άνθρωπος ήταν εμφανώς «φτιαγμένος». Δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια του. Αφού δεν κατάφερε να σπάσει την τζαμένια πόρτα της εισόδου με τον πυροσβεστήρα, προσπάθησε να διαφύγει από τη μικρή βιτρίνα που βρίσκεται χαμηλά στο κατάστημα. Δεν κρατούσε όπλο.

  Δυο άντρες, ένας με ροζ πουκάμισο κι ένας με θαλασσί ή γκρι, έσπασαν τη μικρή χαμηλή βιτρίνα με κλοτσιές και άρχισαν να τον κλωτσάνε στο κεφάλι ενώ δεκάδες άλλοι παρακολουθούσαν αμέτοχοι. Πρέπει να έφαγε πάνω από 15 χτυπήματα στο κεφάλι και να του καρφώθηκαν και τζάμια στο πρόσωπο.

  Όταν βγήκε από τη βιτρίνα κι ενώ είναι πεσμένος στο πεζοδρόμιο , διακρίνεται από αριστερά ένας τρίτος άντρας με σκούρο φανελάκι με τιράντες να τον κλοτσά ή να τον πατά στο κεφάλι και να φεύγει γρήγορα.
  Μετά από αυτόν ένας τέταρτος άντρας με λευκή κοντομάνικη μπλούζα που έχει περασμένο ένα τσαντάκι διαγώνια στο λαιμό του (διακρίνεται η λωρίδα) και τον κλοτσά κι αυτός.

  Επειδή δεν ξέρω, θα ήθελα να μου εξηγήσει κάποιος , στα πόσα άτομα δηλαδή τηρείται η συνταγή του λιντσαρίσματος;

  Επίσης , έχω και μια άλλη απορία. Όταν έχουμε δολοφονίες από αστυνομικούς , από χρυσαυγίτες ή από κυρ-Παντελήδες , είναι η ιδέα μου ή ξάφνου γεμίζει ο τόπος από νοικοκυραίους που θυμούνται με αγανάκτηση πως τα πάρκα που «έχουν καταντήσει άντρα ανομίας» λόγω των τοξικομανών και τα Εξάρχεια «εμπόλεμη ζώνη» ;

 127. Jane said

 128. Πάνος με πεζά said

  Από την άλλη λες, ευτυχώς που με τόσες κάμερες γύρω μας, κάτι τέτοια εγκλήματα δε μένουν σκοτεινά… Γιατί άλλες εποχές, ούτε που θα τα μαθαίναμε…

 129. Pedis said

  # 124 α – κατάλαβα.

  # 122 – Γιατί, το ξυλοκόπημα σού φαίνεται ήπιος χαρακτηρισμός; Όλοι είδαμε το βίντεο και έχουμε εικόνα για το τι έγινε. Δεν υπάρχει θέμα για συζήτηση.

  εγώ θα τη συνεχίσω τη συζήτηση κι ας γνωρίζω ότι μιλάω σε τοίχο …

  το ξυλοκόπημα είναι αρκετά αόριστος όρος: σημαίνει κάτι από μια γροθιά και δύο φουσκιές μέχρι άσκηση βίας με στειλιάρια και λοστούς και κλωτσομπουνίδια εκτός ελέγχου για διάφορους λόγους που αφορούν τα θύματα και τους θύτες.

  Το λιντσάρισμα από την άλλη σημαίνει άσκηση βαριάς σωματικής βίας μέχρι θανάτου από αυτουργούς που παίρνουν το νόμο στα χέρια τους. Στην ακριβή εκδοχή του όρου οι αυτουργοί πρέπει να συνιστούν όχλο.

  Τώρα, στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να υπάρξει ένσταση σχετικά με το αν δύο ή τρεις ή τέσσερις ή πόσοι τέλος πάντων συνιστούν όχλο.

  Αλλά, σκέψου το πάλι αν θες: αν προσμετρήσεις μονάχα ότι οι αυτουργοί, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, παίρνουν το νόμο στα χέρια τους και μάλιστα εφαρμόζουν δυσανάλογη με το έγκλημα τιμωρία … χωρίς να είναι σε αυτοάμυνα, ενάντια σε απροστάτευτο άτομο, πες μου ποιον από τους δυο όρους θα διάλεγες ως προσεγγιστικώς πιο ακριβή.

  # 126 – προσωπικά είδα μία βερσιόν όπου φαίνονται δύο να τον κλωτσάνε επανειλημμένα και με μανία στο κεφάλι. Είναι τέσσερις τελικά;

 130. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ μένα.

  Τὸ ἀνφὰν γκατὲ τὸ πρωτοάκουσα στὴν Ἀθήνα, στὰ μέσα τῆς δεκαετίας τοῦ ᾿60, ἀπὸ ἕναν λαϊκὸν ἄνθρωπο τῆς ἐποχῆς. Ἐκεῖνος τό ᾿λεγε ἀμφακατέ καὶ μάλιστα μὲ σκωπτικὴ διάθεση.

  «Μαζεύτηκε ὅλο τὸ ἀμφακατέ», ἔλεγε σὲ περιπτώσεις ποὺ σήμερα θὰ λέγαμε ἡ σάρα καὶ ἡ μάρα.

  Ἐπίσης ἔλεγε Φήβα τὴ Θήβα καὶ τιμῆμα τὸ (ἀστυνομικὸ) τμῆμα.

  Τότε, στὰ πρῶτα γυμνασιακά μου χρόνια, τὸν κορόιδευα. Πολὺ ἀργότερα κατάλαβα πὼς τὸ γλωσσικό του ἔνστικτο τὸν ὁδηγοῦσε σ᾿ αὐτὲς τὶς εὐφωνικὲς μετατροπές.

  Κάποιες ἀπ᾿ αὐτές, ὅπως ἡ μετατροπὴ τοῦ «ν» σὲ «ν» πρίν ἀπὸ τὸ «φ», εἶναι πολὺ παλιές.

 131. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @130. …ἡ μετατροπὴ τοῦ «ν» σὲ «μ»

 132. Pedis said

  «Έχουμε ένα θλιβερό περιστατικό για όλους στο οποίο όμως δεν έχει συμμετοχή στο επέλθον αποτέλεσμα ο εντολέας μου» ανέφερε σε δήλωση του ο συνήγορος του κατηγορούμενου, Χαράλαμπος Αναγνωστόπουλος και συμπλήρωσε:

  «Η πρώτη του ενέργεια ήταν η προσφυγή στην πολιτεία ειδοποιώντας την αστυνομία. Έπειτα προσπάθησε να εμποδίσει τη διαφυγή του μαζί με άλλους περαστικούς που προσέτρεξαν και στη συνέχεια ο δράστης της κλοπής στην προσπάθεια του να βγει τραυματίστηκε από τα σπασμένα γυαλιά. Μάλιστα ενδεικτικό του ότι ο τραυματισμός αυτός δεν οδήγησε στο τραγικό αποτέλεσμα είναι ότι αφού βγήκε και ενώ είχε ήδη έρθει στο σημείο η ομάδα ΔΙΑΣ αλλά και το ΕΚΑΒ σηκώθηκε και επιτέθηκε εναντίον τους απειλώντας τους με ένα κομμάτι σπασμένου γυαλιού».

  μήπως ν’ αλλάξει υπερασπιστική γραμμή;

 133. Γιάννης Ιατρού said

  Μου κάνει εντύπωση και αναρωτιέμαι, έτσι ξέφραγο ήταν το κοσμηματοπωλείο και μπήκε μέσα ο Ζ.Κ.; Και μάλιστα στην Ομόνοια…. Εδώ συνήθως γίνεται πρώτα φέις κοντρόλ και μετά σου ανοίγουν να μπεις, Δηλαδή άφησε ανοιχτή την πόρτα ο ιδιοκτήτης και απομακρύνθηκε/έφυγε για λίγο και τρύπωσε ο επίδοξος κλέφτης;; Κάτι δεν μου πάει!

 134. cronopiusa said

  Είμαι ο Ζακ κι ας είμαι με τους λιγότερους

  Δάφνη Χρονοπούλου – Ζακ Κωστόπουλος rip ― αλλά όχι, όχι ατιμώρητα

 135. cronopiusa said

 136. sarant said

  133 Ουσιαστικά ήταν ενεχυροδανειστήριο, άκουσα.

 137. Γιάννης Ιατρού said

  136: Γενικά, η όλη υπόθεση ίσως εξελίχτηκε διαφορετικά απ΄ό,τι ακούμε μέχρι τώρα. Ίσως πρέπει να σκεφτούμε και την προσπάθεια να βγει από εκεί ο Ζ.Κ., δηλ. τον πανικό του (;;;) κλπ. Α, κι αφού δεν ήταν κανένας μέσα στο μαγαζί, πως ξέρουμε πως απείλησε (ποιόν;;;) με μαχαίρι; Ας ελπίσουμε πως θα βρεθεί η άκρη.

 138. Πέγκυ said

  Καλησπερα σας, είμαι κι εγω πολλή συγκλονισμένη

  Στη μνήμη του καλου μου φίλου Zak Kostopoulos (με τον οποίο δουλευαμε μαζί απο το 2005 στο Athens’ GayPride) αφιερώνω αυτή τη φωτογραφία που του τράβηξα εγω στο Pride του 2008 στο Σύνταγμα. Ο Ζάκ είναι μόλις 23 χρονώ και δεν ξέρει ακόμα ότι είναι οροθετικός. Το έμαθε τον επόμενο χρόνο, όταν κατατάχτηκε στο Στρατό και του το βρήκαν σε μια εξέταση ρουτίνας. Καλό Παράδεισο Ζάκ

 139. Ο φασισμός είναι σαν δέντρο. Αν μπορούσαμε να του εφαρμόσουμε μιά κάθετη δύναμη προς τα πάνω και να τον ξεριζώσουμε θα διαπιστώναμε πως έχει ένα εκτεταμένο και βαθύτατο ριζικό σύστημα το οποίο, ερχόμενο στην επιφάνεια φέρνει μαζί του μια τεράστια ποσότητα χώματος. Κοινωνίας, ανθρώπων.

 140. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 141. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 142. ΓΤ said

  @59> «Αυθαδιένε, αυταρκένε, υδροντούγια και βρόμικα στοιχήματα» — bet μουτρακλειάδα

  Αποφασίσαμε να τιτλοδοτήσουμε έτσι το αποψινό μας σχόλιο ξαπλάροντας στην όχθη της γλωσσικής αυθαιρεσίας, μιλήσαμε αργάμιση προχτές για ζείδωρη σαπίλα μη θέλοντας να ξεκορμίσουμε από τη σημαίνουσα γλώσσα. Είχα χρόνια να μπω στο μπλόγκι, μια μέρα δηλαδή, και είδα τα ωραία (αυτά που επισημαίνονται στον ψευδότιττλο του παρόντος σχολίου κ.λπ.), οπότε καταλαλώ νυχτιάτικα.

  α. Στο «Ενός λεπτού μαζί», η Δημουλά μάς μαθαίνει ότι «αύταρκες είναι μόνο το μάταιο». Βέβαια, δεν έχει να μας μάθει κάτι άλλο, ιδίως από τότε που φοβάται τη Φωκίωνος με τους πολλούς ξένους, και κατεβαίνει εποχούμενη πάντα σε μαύρο Audi την οδὀ Κυψέλης. «Αυθάδικο» κόκκινο χρώμα είχε λανσάρει το 2013 η Kerastase με δυνατή αφίσα σε ΟΑΣΑ (όπου πέφτει μάσα) που φιλοξενούσε σκαρλετοφορεμένο γκομενέτε με ποταμηδόν να χύνεται μαλλί στο ξώπλατο. Γυρίζουμε χρόνια πίσω, όταν οι Λυριντζής και Οικονόμου εργάζονταν στο ΣΚΑΪ, και μας είχαν ταράξει με το «φιλοθεάμον» κοινό. Είναι τραγικό να τσεπωσάρεις, τότε, 300.000 (σμ)έουρα τον χρόνο, να προσποιείσαι τον γλωσσαμύντορα του κερατά με ζερό βακγράουνδ, μα να αγνοείς το ορθό «φιλοθέαμον».
  β. «υδρορρόη» ασφαλέστατα. Κάποιος έγραψε προ ημερών εδώ, στο γλωσσοφώλι, «υδρορροή»… Δεν πειράζει. Αν ξαναπεράσω τον Ατλαντικό, μπορεί να κάνω επείγουσα παρέμβαση, ώστε να προλάβω να κάνω κι αλλού το φιλόψογο ζαγάρι. Προς το παρόν, καρποβολώ στα λάθη μου, στα ζυμωτήρια της ήττας ανθρωπεύω. Αλλά υδρο-(ρ)ροή είναι η του ύδατος ροή, και όχι η αύλακα απορροής, είναι νερο-«θήκη». «Υδρορρόη» κατά το «οινοχόη», απλά τα πράγματα, «χοή» έχεις όταν σπένδεις, η υδρορρόη φιλοξενεί νερολαλιά, είναι ενδιαίτημα ύδατος. Ωστόσο, όσο και τα ελληνικά μας εδώ να βγάζουν γλώσσα σε όποια πλάστιγγα, πάντα θυμάμαι έναν παππού, μετά από καταιγίδα, να λέει για μια «υδρορρόη», «βουλώσανε τα ντούγια, μάτι μου». Ας πηγαίνουμε πού και πού για ξεβούλωμα λοιπόν, για να ισιώνουμε.
  γ. Πάμε στα ωραία ποδοσφαιρικά του Gpoint. Τον άνθρωπΑ αυτόν ούτε που τον ξέρω, προσπαθεί, και φέρνει στην επιφάνεια τον τρίζοφο της μπάλας, μιλάμε για λυματικό ερεβοέρεβος, όχι αστεία, γι’ αυτό και σφόδρα ενασμενίζομαι τα ψυχωφελή κεκραγάριά του, και μπαίνω εδώ, πρεζάκιας της κερκίδας, να σνιφάρω γραφτούδια του. Αφού παρήλασαν λοιπόν Τζέκος, Τσάκας και λοιπή άλυσος ρητόρων, πάμε στα σημερινά («Με το μηχανοποιημένο στοίχημα θα αναφέρω μόνο την περίπτωση που βρέθηκαν 6 χαρτάκια να κερδίζουν το λίμιτ άπ του δελτίου δλδ 250.000 ευρά στο ίδιο όνομα, την ίδια μέρα. Το όνομα ήταν Στ. Μ.. σύζυγος κ. Σ.»), «φρεσκαδούρα σού έχω», που λέει και ο «ψαρέας» της γειτονιάς. Ο ποιητής Κώστας Τριπολίτης κάποτε έγραψε «λέγε τα πράγματα με το όνομά τους / και διαπίστωνε αργούς θανάτους». Πρόκειται λοιπόν για την κυρία Σταματίνα (Τάνια) Μαρμαρά, κυρία που κέρδιζε 11.000.000 ευρώ τον χρόνο από το Στοίχημα, σύζυγο του Γιώργου Σαλονίκη, που ήταν στο ΔΣ του μπασκετικού Ολυμπιακού… Κάνε εσύ πε χα ντε, ποστ ντόκια, ξηγήσου χώρους Banach και δες τι γινόταν τον Νοέμβριο του 2005, στο http://www.kathimerini.gr/232525/article/epikairothta/politikh/fanatikh-paiktria-toy-pame-stoixhma
  Η περίπτωση με τα δικαστήρια και τις limit up πληρωμές είναι άλλη υπόθεση, την οποία ελπίζω να βρω χρόνο αύριο να την περιγράψω.

 143. Γς said

  Είδα την φωτογραφία του δράστη [Σχ. 138] και κατάλαβα ποιος είναι. Εμφανιζόταν τακτικά παλιότερα στα ΜΜΕ σαν εκπρόσωπος του «κινήματος» ομοφυλοφίλων ή κάτι τέτοιο.

  Ηταν λέει οροθετικός, που σημαίνει ότι δεν ελάμβανε προφυλάξεις. Ηταν και οροθετικός που δεν το ήξερε, άρα δημόσιος κίνδυνος και ποιος ξέρει πόσοι άλλοι έγιναν οροθετικοί εξ αιτίας του.
  Ηταν όμως και ληστής και πήγε να φάει το κεφάλι του, όπως όλοι οι ληστές. Τελικά κατάφερε να ξυπνήσει και τα … εγκληματικά ένστικτα ενός χρυσοχόου.

  Ποιον να πρωτολυπηθείς; Είμαστε αξιολύπητοι. Και προπαντός συνένοχοι

 144. gpoint said

  # 142

  Να συμπληρώσω, στις αναζητήσεις του Ερυθρού Σταυρού, πως ο Αγγελόπουλος ήταν ιδιοκτήτης του Πιερικού κι ενός καραβιού γεμάτου προϊόντα Κολομβίας- το Noor 1 που κατηγορείται ως εμπλεκόμενος ο Μαρινάκης είναι το τρίτο έμφορτο που πιάνεται, το πρώτο ήταν στην Κέρκυρα κάπου κοντά στο 80. Είχε την συνήθεια να αγοράζει από παίκτες και πρακτορεία κερδισμένα δελτία και να τα εξαργυρώνει στο όνομά του ώστε να παρουσιάζει έσοδα. Η τακτική αυτή συνεχίζεται και σήμερα απρόσκοπτα

  Η κ. Σ.Μ. ήταν επίσης ιδιοκτήτρια αλόγων, φυσικά στην προπόνηση Θεοδωράκη που πρόσφατα ανέλαβε τα άλογα του Μελισσανίδη αφού του δόθηκε συγχωροχάρτι για τις ευάριθμες φορές που πιάστηκαν τα άλογά του ντοπέ και όπως έγραψα ήταν η αιτία να διώξει η κ Κεράτσα τα άλογα του Μ. από το στάβλο της. Ολα σαν γλυκό δένουν με συνταγή κάποιου διοπτροφόρου νομικού σε κύριο πόστο.

  Ο κ. Χαβενετίδης υπήρξε και αυτός ιδιοκτήτης αλόγων με ανάλογες επιδόσεις στις ουροληψίες.

  Φυσικά όλα αυτά τα φαινόμενα γιγαντώθηκαν όταν ο καπετάνιος βαρέθηκε τον ΠΑΟ και μετακόμισε στην Φ.Ε.. Σε ελάχιστο χρόνο την μετέτρεψε από κερδοφόρα σε προβληματική κατά την γνώμη μου συνειδητά ώστε να απαξιωθεί ο ιππόδρομος και να τον αγοράσει στην εξευτελιστική τιμή που είχε προτείνει ( 5 αντί 72) όταν δεν παρελήφθη το έργο λόγω κάποιων ατελειών ή για να μην πληρωθεί η εγγύηση. Ο καπετάνιος υπήρξε ο πρώτος (και μάλλον ο τελευταίος) πρόεδρος της ΦΕΕ που δεν είχε καμιά σχέση με άλογα. Φυσικά όταν ανέλαβε καθήκοντα εμφανίσθηκαν διάφοροι φίλοι και κουμπάροι που αγόρασαν κάποια άλογα επιτυχημένης καριέρας φυσικά αφού το πρόγραμμα και τους όρους κανόνιζε η ΦΕΕ. Ετσι υπήρξαν κούρσες της ντροπής με άλογα αποκλειστικά της ‘οικογενείας» και προκαθορισμένο αποτέλεσμα και το κλού ήταν μια κούρσα 1000 μόνο μέτρων όπου έτρεχε ο «άχαστος» εκτός οικογένειας Χρήστος Τερζ. αλλά το άλογο της οικογένειας τον νίκησε αφού η εκκίνηση για τα υπόλοιπα άλογα δόθηκε όταν το καμάρι της οικογένειας είχε διανύσει καμιά 20αριά μέτρα… Την ΑΕΚ εκπροσωπούσε τότε ο γνωστός Μάκης Αγαπούλας ο οποίος όμως ιπποδρομιακώς υπήρξε άψογος, σε αντίθεση με τους εκπροσώπους ΠΑΟ και ΟΣΦΠ. Κάποια στιγμή και αφού είχε πουλήσει τα άλογα, ιπποφορβεία κ.λ.π. σε μεγαλοστέλεχος της Ιντρακόμ ακούστηκε πως έδειρε τον γιό του που πήγε κι αγόρασε ένα άλογο και τον ανάγκασε να το ξεφορτωθεί.
  Το ότι ο καπετάνιος παραιτήθηκε από πρόεδρος (γέρασε και η Μιρέλλα για να βγαίνουν φωτογραφίες) μάλλον δείχνει πως πλησιάζει η ώρα να γίνει δεκτή η πρότασή του για τα 5. Ηδη υπήρξε «σκαλοπατάκι» του ΟΠΑΠ με 35 (ποιός είπαμε πως είναι ο μάναντζερ του ΟΠΑΠ, ααα ο ιδιοκτήτης της ΑΕΚ ) και φυσικά ζημιώνεται σταθερά με περίπου 3 τον χρόνο. Φυσικά όταν γίνει το ντίαλ θα κάνει και το μετρό τα τελευταία 700 περίπου μέτρα σε ίσωμα για να φτάσει στον Ιππόδρομο για να έχει πρόσβαση ο κόσμος. Πάντα εν σοφία εποίησας.

  Αυτά για όσους πράσινους εδώ μέσα αναπολούν την εποχή του και αμνήμονες ενοχλούνται από το πιστόλι στην ζώνη του Σαββίδη αλλά το «ξεχνούν» στο χέρι του καπετάνιου.

 145. Alexis said

  #139: Πολύ καλό!

  #70: Γιάννη ειλικρινά δεν ξέρω τι είναι πιο ανατριχιαστικό και «βαρύ», να σε λιντσάρει ένας εξαγριωμένος όχλος ή να σε ξυλοκοπήσουν μέχρι θανάτου δύο και να κοιτάνε αδιάφορα άλλοι δέκα-δεκαπέντε.

  Συγκρίσεις με αμερικάνικο νότο όχι, δεν μπορούν να γίνουν, άλλες καταστάσεις, άλλα ήθη, αλλά η φρίκη είναι ίδια και στις δύο περιπτώσεις.

  Να θυμίσω ότι το «ορίτζιναλ» λιντσάρισμα δεν γινόταν με ξυλοδαρμό αλλά με κρεμάλα…

 146. gpoint said

  …Με τις σημερινές τηλεοπτικές συσκευές είναι εύκολο να στήσει κανείς τέτοια στιγμιότυπα, αρκεί κάποιο από τα πολλά κανάλια μας να παίζει την ίδια ώρα κάποιαν εκπομπή με αστείο τίτλο. Αλλά έχει πλάκα….

  Παρατηρώντας τις ενδείξεις στην ζώνη και την οθόνη βλέπουμε πως πρόκειται για το ίδιο κανάλι. Απλά στην ζώνη κάτω φαίνονται οι προσεχείς μεταδόσεις

 147. Alexis said

  Και επιτέλους κάτι πρέπει να γίνει με την αστυνομία «που είναι παρούσα αλλά δεν κάνει τίποτα».
  Ποιος μπορεί να λύσει αυτό το τεράστιο θέμα;
  Ξέρω, ρητορική η ερώτηση, βεβαίως.

  -Παράλογο;
  -…………….
  -Άρα λογικό!

  …που έλεγε κι ο Λαζόπουλος στους «Μήτσους»

 148. sarant said

  137-143 Να μην υιοθετούμε αβασάνιστα την εκδοχή του μαγαζάτορα, δηλαδή του φονιά. Υπάρχουν πολλά που δεν κολλάνε στην ιστορία.

  Το μαγαζί δεν ήταν ακριβώς κοσμηματοπωλείο, πιο πολύ ενεχυροδανειστήριο.

  Καθόλου δεν αποκλείεται ο Κωστόπουλος να πήγε για να πουλήσει κάτι, να μάλωσαν στην τιμή ή για άλλο λόγο, και ο καταστηματάρχης να τον κλείδωσε μέσα.

 149. Jane said

  Τελικά ζούμε στην εποχή των τεράτων…Θα συνηθίσουμε και την αυτοδικία , μου φαίνεται.
  Έχουν ήδη αρχίσει τη διαπόμπευση του νεκρού στα σόσιαλ μίντια:
  «Ήταν τρανς, οροθετικός και τοξικομανής». Άρα, τι; Καλά του έκαναν;
  Η αξία της ζωής είναι μικρότερη όταν πρόκειται για ναρκομανείς και οροθετικούς;

  Λες κι έχει σημασία , ποιος ήταν.
  Το γεγονός , πως ένας άνθρωπος σε άσχημη νοητική και σωματική κατάσταση , που δεν αποτελούσε απειλή και ήταν εγκλωβισμένος, χτυπήθηκε μέχρι θανάτου , ενώ ήδη είχε ειδοποιηθεί η αστυνομία ,όχι μόνο το αφήνουν ασχολίαστο αλλά υπερασπίζονται την αυτοδικία , λες και ζουν σε αμερικάνικη ταινία.

  Στην Ομόνοια η αστυνομία θα ερχόταν σε 4-5 λεπτά, όπως κι έγινε. Από πότε έχουμε το δικαίωμα να παίρνουμε τον νόμο στα χέρια μας; Δεν υπήρχε θέμα αυτοάμυνας. Κλοτσούσαν λυσσασμένα έναν πεσμένο και του πατούσαν το κεφάλι.
  Στο μεταξύ λέγεται πως η αστυνομία ήταν παρούσα και παρέμεινε απαθής μπροστά στο λιντσάρισμα για κάμποσα λεπτά.

  Αν τελικά αποκαλυφθεί πως αυτοί που τον χτυπούσαν ήταν χρυσαυγίτες, θα πέσουμε απ’ τα σύννεφα πάλι.

 150. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αλέξη, δεν τίθεται θέμα σχετικά με το ποια φρίκη είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη. Αλλά ομαδικό λιντσάρισμα δεν υπήρξε, όπως ακούστηκε στην αρχή. Ούτε πιστεύω ότι οι παρευρισκόμενοι παρακολουθούσαν τρώγοντας ποπκόρν και πασατέμπο. Αλλά εκείνη την ώρα που συμβαίνει κάτι τόσο άγριο και ξαφνικό, ενώ εσύ περνάς αμέριμνος, παγώνεις. Ανεκπαίδευτοι καθημερινοί άνθρωποι είμαστε και αυτά τα περιστατικά διαρκούν λίγα δευτερόλεπτα. Εύκολη η κριτική και η κατάκριση εκ του ασφαλούς και εκ των υστέρων.

 151. Γς said

  148:

  >Καθόλου δεν αποκλείεται ο Κωστόπουλος να πήγε για να πουλήσει κάτι, να μάλωσαν στην τιμή ή για άλλο λόγο, και ο καταστηματάρχης να τον κλείδωσε μέσα.

  Τι λες ρε αφεντικό;

  Και θα έκανε όλη αυτή την απέλπιδα προσπάθεια να μακελευτεί στα τζάμια για να το σκάσει αν δεν ήταν ληστής;

 152. sarant said

  Γς, πάντα σπεύδεις να πάρεις το μέρος του δυνατού ενάντια στον αδύνατο. Γι αυτό και λες «μπράβο Ηλία!»

  Πώς αποκλείεις ο αδικοχαμένος να πήγε να πουλήσει κάτι, ο καταστηματάρχης, βλέποντας ότι έχει απέναντί του έναν εύκολο στόχο, να θέλησε να του το πάρει κοψοχρονιά, να μάλωσαν και ο φονιάς να τον κλείδωσε μέσα; Μέσα στον πανικό του το θύμα αρπάζει τον πυροσβεστήρα για να σπάσει τη τζαμαρία και να βγει.

  Πολύ πιο λογική είναι αυτή η εκδοχή από εκείνη που έσπευσες να υιοθετήσεις επειδή βολεύει τις προκαταλήψεις σου.

  Εγώ δεν σου λέω ότι έτσι έγιναν τα πράγματα, σου λέω να μην σπεύδεις αβασάνιστα να συνταχθείς με τον φονιά.

 153. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και επειδή οι ποιητές τα λένε όλα με λίγα λόγια «δεν είν’ ο κόσμος όλος απαθής…Μα έχει τόσαις θλίψαις ο καθείς…» (Βιζυηνός).
  Το κοινωνικό κράτος ή κράτος πρόνοιας για να λειτουργήσει αποτελεσματικά χρειάζεται συνεπείς φορολογούμενους πολίτες και οργανωμένη δημόσια διοίκηση που ξέρει να ιεραρχεί προτεραιότητες και δεν διασπαθίζει το δημόσιο χρήμα. Καμιά από τις δύο προϋποθέσεις δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Αλλά και να υπήρχε, ως πότε και πόσο οφείλει η οργανωμένη κοινωνία να νταντεύει αυτοκαταστροφικούς ανθρώπους; Ακούγεται σκληρό, αλλά εδώ τα λέμε όλα και όσοι έχουν ή είχαν στο συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον τους τοξικοεξαρτημένα άτομα, καταλαβαίνουν τι εννοώ. Εγώ είχα και ο αόριστος δεν είναι τυχαίος.

 154. sarant said

  Και ανεξάρτητα από το τι έγινε, το σχόλιο 143 είναι ό,τι πιο κακόψυχο έχω διαβάσει στο ιστολόγιο τον τελευταίο καιρό, του Βάτμαν εξαιρουμένου.

 155. dryhammer said

  https://el.wiktionary.org/wiki/%CE%BC%CF%89%CF%81%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9_%CE%9A%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%BF%CE%BD_%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9_%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AD%CF%83%CE%B1%CE%B9

 156. ΓιώργοςΜ said

  Για την αντίδραση του κόσμου, να συνταχθώ κι εγώ στην άποψη πως, με εξαίρεση κάποιου καλά εκπαιδευμένου, σε καλή φυσική κατάσταση και ψύχραιμου ανθρώπου, ο οποιοσδήποτε δει μια φασαρία που πέφτουν ψιλές ή χοντρές, το πιθανότερο είναι να κρατήσει τις αποστάσεις του. Το πολύ-πολύ να διαμαρτηρηθεί ή να προσπαθήσει να καθησυχάσει τα πνεύματα. Τα υπόλοιπα είναι για να τα λέμε από τον καναπέ.

  Για το συμβάν: Το εύλογο για μένα είναι πως αν κάποιος δυνητικά επικίνδυνος ληστής προσπαθεί να φύγει, τον αφήνεις. Άρα, το κλείδωμα έγινε εκ του ασφαλούς. Αν ο κλειδωμένος πήγε να ληστέψει, να πουλήσει, να ζητιανέψει ή να κλέψει, θα φανεί· το σίγουρο είναι πως ήταν σε σύγχυση, προσπάθησε να βγει με όποιον τρόπο μπορούσε, αφού στην καλύτερη περίπτωση θα τον μπουζούριαζαν και δε θα καλοπερνούσε. Αν οι αυτόκλητοι τιμωροί ήθελαν να τον συγκρατήσουν, αρκούσε να τον πατήσουν κάτω, χωρίς καν να τον αγγίξουν αν φοβόντουσαν ασθένειες. Η όλη σκηνή όζει μίσος, χολή και μικρότητα, σαν τους παληκαράδες του καφενείου που πλακώνουν στις καρπαζιές το μισόχαζο ζητιάνο, επειδή τους παίρνει να το κάνουν.

 157. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα

  148: Νίκο,
  είμαι περίεργος να δω, πως θα χειριστεί, ερευνήσει η αστυνομία το θέμα αυτό. Κι βέβαια αν μάθουμε ποτέ, τι συνέβη πράγματι. Γιατί όντως πολλά δεν κολλάνε. Ενδιαφέρον είναι πως στα περισσότερα ΜΜΑ το θέμα πέρασε ήδη στην δεύτερη, τρίτη (και βάλε) θέση και η προσοχή τους (-μας;;) στράφηκε στην υπόθεση με τη μήνυση του Καμένου και τη σύλληψη λόγω αυτόφωρου κάποιων επιφανών αρθρογράφων/διευθυντών/υπευθύνων…. γνωστών εφημερίδων (;;)….

  149: Jane,
  γράφεις …πως ένας άνθρωπος σε άσχημη νοητική ….. κατάσταση. Μάλλον ‘ψυχολογική’ θα εννοείς, ε;
  Γιατί ‘νοητικά’ μάλλον πολύ καλά φαίνεται να ήταν, αν κρίνω από τις ασχολίες του και την δράση του. Άσε που και στο ‘σωματική’ που γράφεις διαφωνώ, δεν μου φάνηκε (π.χ. από τις δημοσιευμένες φωτογραφίες του) να είχε κάποιο πρόβλημα.

  150: Γιάννη,
  γενικά δεν έχεις άδικο. Θα περίμενα πάντως να επέμβουν πιο νωρίς.
  Δεν είναι και τόσο σίγουρο ποιός (και πως) έσπασε (πρώτος) τα τζάμια της (κάτω) βιτρίνας που είχε τρυπώσει ο Ζ.Κ.

  151: Γς,
  Έτσι έγινε; Το ξέρουμε ή υποθέτουμε πως έγινε έτσι; Σαν να βγάζουμε γρήγορα κι αβίαστα συμπεράσματα, άσε που τα περισσότερα ΜΜΑ σιγοντάρουν σχεδόν ομόφωνα…
  Και καλά, μια κάμερα ασφαλείας (που να τον δείχνει να μπαίνει εκεί μάσα κλπ.) δεν υπήρξε; Κοσμηματοπωλείο, έστω (και) ενεχυροδανειστήριο, χωρίς κάμερα ήταν; Στην Ομόνοια; Και γύρω-γύρω, στα άλλα καταστήματα, τίποτα;
  Και τέλος, εσύ αν ήσουν εγκλωβισμένος, ενδεχομένως απειλείτο η ζωή σου και ως εκ τούτου σε κατάσταση πανικού, δεν θα προσπαθούσες να (ξε)φύγεις με κάθε τρόπο από την φάκα; Πάντως όλοι μας μόνο υποθέσεις μπορούμε (προς το παρόν;) να κάνουμε. Αλλά υπάρχει και η λογική Γς!

  Πάω στο σημερινό άρθρο 🙂

 158. Γς said

  154:

  ΕΝΣΤΑΣΗ!!

  Γιατί το σχόλιό μου είναι είναι «ό,τι πιο κακόψυχο» που έχεις «διαβάσει στο ιστολόγιο τον τελευταίο καιρό»;

 159. ΓΤ said

  @148 Πάντως, χτες, γύρω στις 21:30 υπήρχαν έξω από το συγκεκριμένο μαγαζί τρεις ντουλαπαδεροί

 160. Γιάννης Ιατρού said

  157 κ.α. Α, μέχρι να γράψω, έγιναν κι άλλα σχόλια. Εν πολλοίς συμφωνώ, π.χ. 252, 156 κλπ.

 161. Γιάννης Κουβάτσος said

  Θέλετε σκηνή λιντσαρίσματος; Θα μπορούσε να είναι και στο ίδιο μέρος…
  «Φωνές. Κακό. Φασαρία. Γυρνώ και βλέπω ένα θέαμα περίεργο. Ένας νέος τρέχει. Τον κυνηγάνε μερικοί και του φράζουνε το δρόμο. Εθνοφύλακες και πολίτες τον πιάνουν, τον βάζουνε στη μέση και αρχίζουν να τον κοπανάνε. Μ’ αφήνει σαν τρελός ο φίλος μου ο Γιαννάκης και τρέχει να προλάβει. Κάθομαι εκεί και βλέπω τη σκηνή που παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρον. Τα χέρια που πέφτουν στο κεφάλι του νέου είναι πολλά και δεν βρίσκεται χώρος να προσθέσει ο φίλος μου ο Γιάννης το δικό του. Σηκώνει τη γροθιά του και την κατεβάζει, αλλά πέφτει στ’ άλλα χέρια που είχαν την τύχη να προηγηθούν. Οι άλλοι λένε:
  – Να, να, να!
  – Βούλγαρε! Προδότη! Κάθαρμα!
  Ρωτώ κάποιον χριστιανό:
  -Γιατί τον δέρνουν;
  -Τον ξέρετε;
  -Πώς. Νικόλαος Παπαδόπουλος λέγεται.
  Βούλγαρος! Νικόλαος Παπαδόπουλος! Σίγουρα, ο Δεκέμβρης μάς σάλεψε τις φρένες…»
  Δημήτρης Ψαθάς, εφ. Μάχη, 1945
  (Από το βιβλίο του Άγγελου Ελεφάντη «Μας πήραν την Αθήνα…», σελ. 78)

 162. Γιάννης Ιατρού said

  158: Γς,
  τι «ένσταση» ρε συ; Δεν ξαναδιαβάζεις την 2η παράγραφο του σχόλιού σου (143); Εστιάζεις σε οτιδήποτε άλλο εκτός από το συμβάν για το πρόσωπο (ιστορικό) του Ζ.Κ. και αποφαίνεσαι πως ήταν ληστεία κλπ. Η ‘ληστεία’ έχει ορισμένα χαρακτηριτικά, που εδώ δεν συντρέχουν. Αν όντως έχουν γίνει τα πράγματα (όπως περιγράφονται ως τώρα…) το πολύ για απόπειρα κλοπής μπορεί να μιλήσει κανείς, όχι ληστεία. Είναι επιβαρυντικό στην περίπτωσή σου, πως θεωρείσαι ικανός να κάνεις και κάποιους λογικούς συνειρμούς, ε;

 163. sarant said

  158 Απορρίπτεται η ένσταση.

 164. gpoint said

  Αν πήγε να πουλήσει κάτι στο ενεχυροδανειστήριο πιθανό να του ζήτησε να απδείξει πως ήταν δικό του κι όχι κλεμένο και να ξεκίνησε ο καβγάς.
  Πάντως οι περισσότεροι από αυτούς που αγοράζουν χρυσαφικά είναι κουμάσια ποιότητας…Γνωστός μου είχε πάει ένα κόσμημα σε κάποιον που έλεγε πως ήταν έμπορος και όχι κλέφτης. Του πρότεινε 1800 ευρώ. Το πήγε μετά στα ενεχυροδανειστήρια της Ομόνοιας. Η καλύτερη τιμή που του είπανε ήταν 480 !!

 165. Γιάννης Κουβάτσος said

  Θα αποφανθεί η δικαιοσύνη, μην τσακώνεστε. Άλλωστε ακόμη και η όραση, η πλέον υποτίθεται αξιόπιστη αίσθησή μας, επηρεάζεται από τις ιδεολογικές μας πεποιθήσεις και προκαταλήψεις. Ο Εντγκάρ Μορέν έχει πει αρκετά γι’ αυτό το θέμα και φέρνει ως παράδειγμα τον εαυτό του. Έπινε αμέριμνος το καφεδάκι του σε ένα από τα ωραία παρισινά καφέ και ξαφνικά βλέπει μια θηριώδη λιμουζίνα να χτυπάει μια βέσπα και να ρίχνει τον οδηγό κάτω. Έτρεξε αγανακτισμένος να τον σηκώσει, ψιλοτραυματία, και τον διαβεβαίωσε ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας και πρόθυμος να καταθέσει στο δικαστήριο υπέρ του. Αλλά ο έντιμος βεσπάκιας παραδέχτηκε ότι το φταίξιμο ήταν δικό του, πέρασε με κόκκινο, επειδή βιαζόταν. Ενστικτωδώς λοιπόν ο αριστερός Μορέν πήρε το μέρος του αδύναμου, αφού η ιδεολογική του όραση επηρέασε τη σωματική του όραση.

 166. Jane said

  #157
  Κύριε Ιατρού,
  Όταν έγραψα «άνθρωπος σε άσχημη νοητική και σωματική κατάσταση» αναφερόμουν στην εικόνα που κατεγράφη στο βίντεο. Εννούσα , πως υπό την επήρεια των ναρκωτικών δε δούλευε σωστά το μυαλό του. Όσο για τη σωματική κατάσταση , πάλι στην εικόνα, που είδα, αναφέρομαι. Ο άνθρωπος παρέπαιε κυριολεχτικά. Λύγιζαν τα πόδια του.

  Δεν μίλησα για την πρότερη δράση του νεκρού. Τα πλάνα που έδειχναν ένα άνθρωπο πεσμένο και «φτιαγμένο» , να τον κλοτσάνε στο κεφάλι σχολίασα.

 167. Pedis said

  θα επρόκειτο για αυτοδικία αν πλην του καταστηματάρχη, ο ένας, οι δύο ή όσοι απδειχτεί ότι έχουν συμμετοχή στο έγκλημα έχουν συμφεροντα στην επιχείρηση. Αλλιώς, ο πιο κοντινός όρος είναι συμμετοχή σε λιντσάρισμα (παίρνουν το νόμο στα χέρια τους ενάντια σε ανυπεράσπιστο «κατηγορούμενο», κτυπήματα με μίσος και σαφή σκοπό την εξόντωση και εκμηδένιση του στόχου κλπ. κλπ.)

 168. Γιάννης Κουβάτσος said

  Jane, οποιονδήποτε άνθρωπο πεσμένο κάτω δεν τον κλοτσάς στο κεφάλι, και μάλιστα επανειλημμένως, ακόμα κι αν είναι ο δόκτορ Μένγκελε. Η εικόνα, ως προς αυτό τουλάχιστον, είναι σαφέστατη. Όλα τα άλλα είναι εικασίες, μάλλον σχετιζόμενες με το αμέσως προηγούμενο σχόλιό μου. Ο δεξιός «βλέπει» τον κακοποιό που πάει να ληστέψει ένοπλος τον φιλήσυχο καταστηματάρχη και βρίσκει δίκαιη τιμωρία, ο αριστερός «βλέπει» ένα απελπισμένο και θολωμένο θύμα της κοινωνίας να κάνει, εκτός εαυτού, μια κουτουράδα και να λιντσάρεται από εγκληματίες «νοικοκυραίους» υπό τα αδιάφορα ή και επιδοκιμαστικά βλέμματα αποκτηνωμένων καταναλωτών. Σαν ισαποστασάκιας ακούγομαι, ε; Απλώς έχω καταλάβει στα 56 μου ότι η πραγματικότητα σπανίως είναι τόσο απλή και ευεξήγητη.

 169. Γιάννης Ιατρού said

  166: Jane,
  OK, δεκτό, αφού αναφέρεσαι στην εικόνα του κατά την προσπάθεια διαφυγής του κλπ… Αθώα κε Πρόεδρε 🙂
  Εγώ αμφισβητώ πάντως την αιτία της αστάθειας στις κινήσεις του (δηλ. την εικαζόμενη επήρεια ναρκωτικών κλπ.). Πολύ περισσότερο την αποδίδω στις κλωτσιές στο κεφάλι που είχε φάει προηγουμένως. Θα δείξουν οι εξετάσεις του ιατροδικαστή βέβαια, αλλά π.χ. μιά εσωτερική αιμορραγία στον εγκέφαλο παρόμοια συμπτώματα θα είχε…, κάτι που δικαιολογεί και τον θάνατό του μετά από μερικά λεπτά (άντε λίγη ώρα, γιατί δεν ξέρουμε λεπτομέρειες).

 170. Γς said

  143:

  >Ποιον να πρωτολυπηθείς; Είμαστε αξιολύπητοι. Και προπαντός συνένοχοι

 171. Jane said

  168
  Μα για την εικόνα μιλάμε. Πώς να ξέρουμε, τι προηγήθηκε;

  Πάντως μου άρεσε ο τρόπος, που ορίσατε, πώς «βλέπει» ο δεξιός κι ο αριστερός το γεγονός. 🙂

 172. Pedis said

  # 165 – τόοοσο πολύ!;

  # 164 – Αν πήγε να πουλήσει κάτι στο ενεχυροδανειστήριο πιθανό να του ζήτησε να απδείξει πως ήταν δικό του κι όχι κλεμένο και να ξεκίνησε ο καβγάς.

  αυτά δεν τα γράφουν (και μένουν) αλλά τα λένε υπογραμμίζοντάς τα τον ήχο του κομπολογιού και το στραβογυρισμα του κεφαλιού όταν μπαίνει η τελεία.

  Πάντως οι περισσότεροι από αυτούς που αγοράζουν χρυσαφικά είναι κουμάσια ποιότητας…

  όχι, μην το λες!?

  # 149 – καλά τα λες. έτσι!

 173. Γιάννης Κουβάτσος said

  «οποιονδήποτε άνθρωπο πεσμένο κάτω δεν τον κλοτσάς στο κεφάλι,»
  Την πάτησα, ε; Έπρεπε να γράψω «κανέναν άνθρωπο πεσμένο κάτω δεν τον κλοτσάς στο κεφάλι», έτσι; Να πώς τρυπώνουν οι ξενισμοί στη γλώσσα μας. 😊

 174. Jane said

  Μα παραπατούσε πριν φάει τις κλοτσιές κάποια λεπτά πριν, κύριε Ιατρού. Φαίνεται ολοκάθαρα .

  Αθώος κι εσείς, γιατί μάλλον δεν είδαμε το ίδιο βίντεο 🙂

 175. Pedis said

  Νικοκύρη, θέμα: χειροδικία, ξυλοδαρμός, λιντσάρισμα, αυτοδικία.

  Αν έχεις και πτυχίο νομικής ακόμη καλύτερο θα βγει.

 176. Aghapi D said

  Φαίνεται πως μας έχει συγκλονίσει η υπόθεση τού σκοτωμένου νέου. Δικαίως.
  Τον είχα γνωρίσει για λίγο και με είχε εντυπωσιάσει ο λόγος του, το ότι δέν έκρυβε τους φόβους και τις ανασφάλειές του, το ότι συμμετείχε σε κινήματα για τα δικαιώματα τής κοινότητάς του και το δέν έβρισκε δουλειά πουθενά παρά σε κάτι άθλιες παραστάσεις με χιούμορ όμως που έβαζε άφθονο.
  Την τελευταία χρονιά – ή τους τελευταίους μήνες – είχε εξαφανιστεί. Δέν σκέφτηκα, όπως δυστυχώς δέν σκέφτομαι για πολύ κόσμο, τί να απόγινε. Προφανώς ήταν πια άνεργος και βυθιζόταν αβοήθητος στην εξάρτησή του για την οποία ξέρω καλά πως μετάνιωνε.

 177. Aghapi D said

  161 Έχω την εντύπωση πως ο Ψαθάς δέν θα καταδίκαζε το λιντσάρισμα αν όντως το θύμα ήταν βούλγαρος

 178. sarant said

  177 Τότε που το έγραψε ήταν αριστερός.

  175 Ωραίο θέμα πράγματι.

 179. Aghapi D said

  http://skaythess.gr/2017/12/%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BB%CF%85%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF%CF%85-331-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%BA%CF%8E%CE%B4%CE%B9/
  Για την αυτοδικία
  Πολλά δέν καταλαβαίνω και άλλα θεωρώ ελλειπή αλλά νομικός δέν είμαι

 180. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η εφημερίδα «Μάχη», όπου αρθρογραφούσε τότε ο Ψαθάς, ήταν κομματικό όργανο της ΕΛΔ (Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας) του Σβώλου και του Τσιριμώκου.

 181. Γς said

  152:

  >«μπράβο Ηλία!»

  Είμαι χρυσαυγίτης λοιπόν επειδή έτυχε να έχω φοιτητή και χωρίς να τον ξέρω το μετέπειτα βουλευτή της ΧΑ Κασιδιάρη.

  Να σας ετοιμάσω μια λίστα όλων των σχολίων εδώ μέσα εναντίον της ΧΑ; Θα το κάνω!

  Προς το παρόν δείτε το πιο πολυδιαβασμένο του ιστολογίου μου

  Το Heil Hitler

  https://caktos.blogspot.com/2012/06/2009-heil-hitler.html

 182. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ληστεία πάντως είναι (και ακούγεται) βαρύτερο αδίκημα από την κλοπή καθώς εμπεριέχει και απειλή κατά (του αγαθού) της ζωής. Πολύ συχνά αποκαλούνται ληστείες όλες οι κλοπές/διαρρήξεις ενώ δεν εμπλέκεται και πρόσωπο από την πληττόμενη πλευρά.
  (Η επισήμανση είναι ας πούμε για την ακριβολογία.)

 183. Γς said

  όλων των σχολίων MOY εδώ μέσα εναντίον της ΧΑ;

 184. Γς said

  183->181

  >Να σας ετοιμάσω μια λίστα όλων των σχολίων εδώ μέσα εναντίον της ΧΑ; Θα το κάνω!

  όλων των σχολίων MOY

 185. sarant said

  Άσε καλύτερα.

 186. Γιάννης Ιατρού said

  174: Jane,
  να παρατηρήσω, πως τις πρώτες κλωτσιές στο κεφάλι τις έφαγε όσο ήταν εγκλωβισμένος στο κάτω μέρος της βιτρίνας.
  Μετά, όταν ενώ τον κλωτσούσαν εκεί μέσα, κατάφερε και πετάχτηκε έξω από την βιτρίνα κι έπεσε στο πεζοδρόμιο. Κι εκεί έφαγε κι άλλες. Μέχρι εδώ (στο πρώτο βίντεο), αν θυμάμαι καλά, η Αστυνομία είναι απούσα, εννοώ δηλ. πως δεν φαίνεται πουθενά (αυτό δεν αποκλείει το να είχε ήδη φτάσει εκεί). Όλα αυτά στο πρώτο βίδεο.

  Στο δεύτερο βίντεο, εκεί που προσπαθεί να διαφύγει και πέφτει στα τραπεζάκια και μετά κάτω, τρώει και άλλες κλωτσιές και νομίζω πως διακρίνεται (εκεί που ακινητοποιείται από την αστυνομία) κι ένας αστυνομικός που κάνει χρήση του γκλομπ του, του Ζ.Κ. ήδη πεσμένου κάτω.

  Δεν είμαι ο ειδικός για να διαπιστώσω αν τα αρχικά ή τα μετέπειτα χτυπήματα (απ΄όπου κι αν προέρχονται…) ήσαν η αιτία του θανάτου του, αλλά η αστάθειά του κατά την προσπάθεια διαφυγής (στο δεύτερο βίντεο), όπως έγραψα προηγουμένως, μάλλον συνηγορεί στο ότι υπήρχε ήδη ιατρικής υφής πρόβλημα….

  Αν κατάλαβα καλά, ειπώθηκε, πως η προσπάθεια διαφυγής του (που φαίνεται στο δεύτερο βίντεο) έγινε μετά μια πρώτη παροχή ιατρικής βοήθειας στον Ζ.Κ. από το ΕΚΑΒ που είχε φτάσει εκεί (επίδεσμο στο κεφάλι; Κι αν υπήρχε ήδη σοβαρή κρανιοεγκεφαλική κάκωση κι αιμορραγία εσωτερική; Να μου πείτε, ε, κι οι διασώστες αυτό που μπορούσαν προσέφεραν, καλοπροαίρετα).

  Θα δούμε τι θα πεί ο ιατροδικαστής (και πως να ξέρει κι αυτός, πότε προκλήθηκαν οι κακώσεις κλπ., π.χ. στην βιτρίνα ή μετά; Όταν τον περιέθαλψε πρόχειρα το ΕΚΑΒ υπήρχαν ή έγιναν/επιβαρύνθηκαν μετά, κατά την προσπάθεια διαφυγής του;).

  Πάντως όλα αυτά (το πότε ακριβώς) είναι κάπως δευτερεύουσας σημασίας, πρωτεύουσας σημασίας είναι πως ο Ζ.Κ. κατέληξε, ίσως -το τονίζω ιδιαίτερα αυτό- διαπράττοντας ή επιχειρώντας να διαπράξει κλοπή. Γι αυτό και περιμένω να μάθουμε από ποιά αιτία (ιατρική) πήγε Ζ.Κ. (γιατί μπορεί να μας πουν πως πήγε και από την καρδιά του, από το σοκ κλπ.). Και βάσει αυτής της πληροφορίας μπορούμε μετά να ψάξουμε το ποιός και πότε την προξένησε κλπ.

  Θα δούμε (εύχομαι) σύντομα!

 187. Γιάννης Ιατρού said

  182: Έτσι ακριβώς 🙂

 188. Pedis said

  ώρα να εγκταλείψω το νήμα, βορά στην εγωπάθεια ενός από τους δύο ιστορικούς μπιπ του ιστολογίου.

 189. loukretia50 said

  Γιάννη Κουβάτσο

  150. «..Αλλά εκείνη την ώρα που συμβαίνει κάτι τόσο άγριο και ξαφνικό, ενώ εσύ περνάς αμέριμνος, παγώνεις.»
  Ναι αγαπητέ, αλλά ούτε το βίντεο δεν κρατάει δευτερόλεπτα. Και εννοείται πως είμαστε άνθρωποι και παγώνουμε, αλλά αν νομίζαμε πως είναι το παιδί μας….

  «..ως πότε και πόσο οφείλει η οργανωμένη κοινωνία να νταντεύει αυτοκαταστροφικούς ανθρώπους;»

  Όχι ντάντεμα, ΥΠΟΔΟΜΕΣ .
  Είναι υποχρέωση της οργανωμένης κοινωνίας και όλων μας ατομικά να βοηθάμε τους εξαρτημένους και αδύναμους να καταφύγουν εκεί που μπορούν να βρουν βοήθεια.
  Ναι, η τελική επιλογή είναι δική τους.
  Τώρα όμως δεν έχουν καν επιλογή.

  165.
  Σαν συνέχεια της ιστορίας :
  Η απλή αίσθηση δικαίου ενός μέσου ανθρώπου, ξέχωρα από ιδεολογική /πολιτική τοποθέτηση τον ωθεί να τρέξει για να βοηθήσει τον αδύναμο.
  Ακόμα κι αν αποδειχθεί ότι ο ίδιος είχε ευθύνη για την κατάσταση στην οποία περιήλθε, το σημαντικό είναι η αυθόρμητη ανταπόκριση.

  Και στη γλώσσα της ποίησης που ξέρω ότι σίγουρα καταλαβαίνεις καλύτερα :

  Des mots qui font vivre- Paul Eluard
  Il y a des mots qui font vivre
  Et ce sont des mots innocents
  Le mot chaleur le mot confiance
  Amour justice et le mot liberté
  Le mot enfant et le mot gentillesse
  Et certains noms de fleurs et
  certains noms de fruits
  Le mot courage et le mot découvrir
  Et le mot frère et le mot camarade
  Et certains noms de pays de villages
  Et certains noms de femmes et d’amis.
  Paul Eluard
  Extrait d’un poème à Gabriel Péri

 190. sarant said

  180 Και πιο πριν έγραφε και στο περιοδικό της ΕΠΟΝ.

 191. Θρασύμαχος said

  «ο χορός της Μαντούς», κατά το Γωγούς και το Φωφούς http://www.iefimerida.gr/news/446072/o-horos-tis-mantoys-gasteratoy-me-ton-syzygo-tis-sto-gamilio-parti-toys-sigoyra-tha

 192. sarant said

  191 Εχει μπει στο συρτάρι για το Σάββατο η Μαντού.

 193. Σωτήρς said

  Με τον Ζαχαρία μεγαλώσαμε στην ίδια μικρή πόλη. Στο γυμνάσιο και λύκειο ήταν στην παρέας της αδερφής μου. Μετά το λύκειο τον έχασα, τον πετύχαινα τυχαία στην Αθήνα, ένα γειά και μάθαινα από την αδερφή μου νέα του. Ήταν περήφανες οι συμμαθήτριες του που είχε πολιτικοποιηθεί, που μίλησε για το AIDS. Τοξικομανής δε νομίζω ότι υπήρξε. Ίσως τελευταία δεν ξέρω. Είχε αντιμετωπίσει εξάρτηση από το αλκοόλ και το πάλεψε ιατρικά. Ξέρω επίσης ότι ήταν πάντα αυτό που λέμε μισή μερίδα άνθρωπος. Αδύνατος από μικρός, αγύμναστος. Είχε και την αρρώστια που τον κούραζε πολύ ανά διαστήματα. Στο βίντεο λένε πως φαίνεται να μην είναι καθόλου καλά πριν τον σκοτώσουν.

  Τα ρεπορτάζ για την δολοφονία ήταν του τύπου, μπήκε, κόπηκε από τα τζάμια σκόνταψε και άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο. Τι τα θες, ληστής ήταν. Σαν τον Αυγουστίνο που παραπάτησε και έπεσε μια σε ένα μηχανάκι και μια στη ζαρντινιέρα.

 194. Γιάννης Κουβάτσος said

  Λουκρητία, για το παιδί μου πέφτω κυριολεκτικά και στη φωτιά, προκειμένου να μην καεί ούτε μια τρίχα του. Αλλά μόνο για το παιδί μου. Συγγνώμη για τον κυνισμό μου, αλλά είμαι ένας απλός άνθρωπος με μόνο προσόν την ειλικρίνεια.
  Υποδομές…Μιλάμε βέβαια για μια Ελλάδα που δεν έχει επαρκείς θέσεις σε παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά της και αρκετά κρεβάτια για τους αρρώστους της. Για μια Ελλάδα που τα καλοσπουδαγμένα παιδιά της φεύγουν στο εξωτερικό, γιατί βαρέθηκαν να είναι σερβιτόροι και ντελιβεράδες. Αλλά και επαρκείς υποδομές να είχε γι’ αυτούς τους ανθρώπους, τους τοξικομανείς, θα μπορούσε να βοηθήσει μόνον όσους θέλουν πραγματικά να βοηθηθούν και παλεύουν σκληρά γι’ αυτό.

 195. loukretia50 said

  194. Στον ίδιο κόσμο ζούμε!
  Μόνο που ο κυνισμός δε μου ταιριάζει, εγώ προτιμώ να συνεχίσω να πιστεύω στον άνθρωπο – στις απίστευτες δυνατότητές του, να ελπίζω και να περιμένω πιο πολλά!
  Και μπορεί συνειδητά να μην είμαι οργανωμένη, αλλά πιστεύω πολύ στην ατομική ευθύνη και προσπάθεια, έστω στα περιορισμένα πλαίσια που μπορεί κανείς να κινηθεί.

  In the Shadow of Our Pale Companion – Agalloch https://youtu.be/7Yo9zPfmVEc

  “Fall. . .so shall we fall into the nihil?
  The nothingness that we feel in the arms of the pale
  In the shadow of the grim companion
  who walks with us…”

  (τα φωνητικά είναι λίγο ζόρικα, αλλά μήπως αυτό ταιριάζει?)

 196. Γς said

  129:

  > που παίρνουν το νόμο στα χέρια τους.

  Ηταν σε μια λεωφόρο, όταν νά’ σου δυο ζευγάρια ΔΙ.ΑΣ, από ένα δρομάκι.

  Και βγάζω το χέρι μου και τους κάνω νόημα.

  -Γιατί έβγαλες το χέρι σου;

  -Να τους πω να μην πεταχτούνε, με τις μηχανές τους, πριν περάσω.

  -Δηλαδή, πήρες το νόμο στα χέρια σου!

  Το τελευταίο της χωρατό λίγες ώρες πριν πέσει σε κώμα:

  Σαν μεθαύριο, πριν δύο χρόνια

  —–
  Κι έχεις και τον Βάτταλο που τώρα μόλις την σχολιάζει στο Κάκτο στο λινικ που έδωσα [Σχ. 181]

 197. Γιάννης Ιατρού said

  Σαν τραγουδάκι της ημέρας (΄βδομάδας;) ταιριάζει πολύ το Μη τον βαράτε, βρε παιδιά, για ‘να παλιό σακάκι… απ΄το ’35, του Ανέστου Δελιά

 198. sarant said

  196 Είναι πολύ διδακτικό αυτό που έπαθες. Γι αυτό μην ξανασχολιάσεις σχετικά με το θέμα αυτό σε παρακαλώ. Δεν περιστρέφεται το ιστολόγιο γύρω από σένα. Μη με αναγκάσεις να σε μπανάρω.

 199. Γς said

  ο,τι πεις αφεντικό

 200. Γς said

  αλλά ποιο είναι αυτό που έπαθα;
  [>Είναι πολύ διδακτικό αυτό που έπαθες}

  μόνο αυτό και σάιν οφ

 201. sarant said

  Ότι σου σχολιάζει ο Βάτμαν και λέει πράγματα που αν τα έγραφε εδώ θα είχε φάει μπαν μέχρι το Άλφα του Κενταύρου. Και επειδή δεν είναι δικό σου το ιστολόγιο εδώ, παρά τις περί του αντιθέτου ενδείξεις, ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ ΑΛΛΟ για το θέμα αυτό.

 202. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μα κι εγώ πιστεύω στον άνθρωπο, Λουκρητία. Αλλά όχι στον Άνθρωπο γενικά και αόριστα, αλλά στον άνθρωπο τον συγκεκεριμένο, που προσπαθεί, που παλεύει κόντρα σε φυσικές και κοινωνικές αντιξοότητες. Που στα δύσκολα και στα ντέρτια θα πιει κάνα ποτηράκι παραπάνω, θα πάρει κάνα υπνωτικό για να κοιμηθεί, αλλά θα συνεχίσει, δεν θα πετάξει τη μία και μοναδική ζωή του στα σκουπίδια.

 203. loukretia50 said

  202. Αυτό το θέμα έχει πολλές ενδιαφέρουσες πτυχές και θάθελα πολύ να τις συζητήσω μαζί σου – ή με όποιον άλλο θα ενδιαφερόταν – αλλά φοβάμαι πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, ούτε ο χώρος προσφέρεται για πολύ προσωπικές εκτιμήσεις και εμπειρίες.
  Ειλικρινά χαίρομαι που γύρισες!

 204. Γιάννης Ιατρού said

  94: ΣΠ
  Από την Σαμοθράκη το politistical. Υπάρχει και το άλλο μεζεδάκι: MUNICIPAL OF SAMOTHRAKI

  Επανέρχομαι στο θέμα του άρθρου, στα μεζεδάκια δηλαδή:
  Σταύρο, αφού το γράφουν έτσι, μάλλον σε κανένα Λαρ΄σαίο που τά ΄χει πιεί, θα απευθύνονται (μουνίσιπάλ) 🤣🤣

 205. Γς said

  Και σκεφτόμασταν τι να βάλει στο εξώφυλλο ενός βιβλίου του για τη Μέση Εκπαίδευση.
  Και του πρότεινα την γνωστή εικόνα που μεταφέρει ο Βόγιατζαερ.

  Ταυ άρεσε και δεν δέχτηκε να του πω πως να την σχολιάσει. Τι υποδείξεις άλλωστε να κάνεις σ έναν Δάσκαλο και Ακαδημαϊκό σαν τον καθηγητή μου τον Κώστα Κριμπά.
  Κι όμως όταν πήραμε το τυπωμένο βιβλίο το μετάνιωσε. Τα παιδιά διάβαζαν ότι τα σήματα που εκπέμπει ο Βόγιατζερ μπορεί να γίνουν αντιληπτά από έμβια όντα του διαστήματος που διαθέτουν πομπό.
  Δεν πειράζει μου είπε. Λίγοι θα καταλάβουν την διαφορά πομπού-δέκτου.

  Κι από την άλλη το Βόγιατζερ έχει από χρόνια βγεί απ το πλανητικό μας σύστημα και τρέχει μέσα στον αστρικό χώρο. Κάποτε θα φτάσει και Αλφα Κενταύρου στο πλησιέστερο πλανητικό μας σύστημα [ 4,3 έτη φωτός ].

  ————

  Κι έχεις και το Νικοκύρη να λέει στο Σχ. 201 ότι:

  >αν τα έγραφε εδώ θα είχε φάει μπαν μέχρι το Άλφα του Κενταύρου

  Δηλαδή στο πλησιέστερο κτλ που λέγαμε.
  Χάθηκανν ρε γμτ άλλα μάκρυνα όπως ο Ικαρος π,χ. εννέα δισεκατομμυρίων έτη φωτός αντι των μόλις 4 και κάτι μήνες του Κενταύρου;

 206. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @ 142. ΓΤ said:

  » …βουλώσανε τα ντούγια… »

  Μιὰ λεξιλογικὴ παρατήρηση.

  «Ντούγια» (ἡ), ἀπ᾿ ὅ,τι ξέρω, εἶναι τὸ πηχάκι, στὸ πίσω μέρος τοῦ σκάφους τοῦ μπουζουκιοῦ, ποῦ κάμπτεται (πάνω σὲ καλούπι) καὶ κολλιέται μὲ τὰ διπλανά του, γιὰ νὰ φτιαχτεῖ τὸ ἠχεῖο τοῦ ὀργάνου.

  Ἡ ἴδια λέξη χρησιμοποιεῖται καὶ γιὰ τὰ πλαϊνὰ κυρτωμένα μαδέρια τῶν κρασοβάρελων.

  Ψάχνοντας στὸ γκούγκλ βρῆκα ὅτι «ντούγια» nduja λέγεται κι ἕνα σαλάμι καλαβρέζικο. 🙂

  Γιὰ τὴν ὑδρορρη
  (μέχρι σήμερα ὑδρορρο τὴν ἔλεγα 🙂 καὶ ἡ ἀφεντιά μου)
  ἔχω ἀκούσει τὴ λέξη κιούγκι (πληθ. κιούγκια)= πήλινος ή τσιμεντένιος σωλήνας αποχέτευσης, ἀπὸ < τουρκική künk < περσική گنگ (gung)

 207. Γς said

  203:

  Μήπως ενοχλούμε;

  😉

 208. spiral architect 🇰🇵 said

  Για τον ΖΚ πήρε το μάτι μου μια ανάρτηση της Χαράς Τζαναβάρα στο fb και ύστερα το παρακάτω:

  Αν αποδειχθεί ότι ο ΖΚ λυντσαρίστηκε στην προσπάθεια του να γλυτώσει από φασαρία σε παρακείμενο μαγαζί, θα έχουμε σοβαρές εξελίξεις. Ήδη τα mainstream media αβαντάρουν την «άποψη» της ληστείας, σαν να ξέρουν κάτι παραπάνω. 😉

 209. Σπειροειδή, εδώ κάποια εκπομπή του ΣΚΑΙ (με το συμπάθειο) έβαλε στο τουήτα πολλ αν συμφωνούν ή όχι οι πολίτες με την αυτοδικία του φονιά.
  Γμσέτα!

 210. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @ 207. …ἐνοχλεῖς 🙂

 211. loukretia50 said

  Γς1 για να μην ενοχλείς :

  Με συγχωρείς για το θάρρος, αλλά θα σου πρότεινα να βάλεις ένα φίλτρο για τα εδώ σχόλιά σου:
  «Αν το διάβαζε η Ειρήνη, τι θα έλεγε?»

  Θα ήταν καλύτερο για όλους και θα σε βοηθούσε να μένεις Γουσου1 και σχολιαστής, χωρίς να ποστάρεις αυθόρμητα και βιαστικά ό,τι σκέφτεσαι και να παρερμηνεύονται ή να ενοχλούν.
  Κι εγώ αυτό έκανα μόλις τώρα, δυστυχώς κι άλλες φορές – και πάντα το μετανοιώνω.
  Από σένα εξαρτάται το αν θα μιλάμε.

 212. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σκέφτομαι ότι αν για ένα τέτοιο σύγχρονο περιστατικό, που εκτυλίχθηκε σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο, παρουσία μαρτύρων και καμερών, υπάρχουν τόσες εκδοχές και ερμηνείες, και πόσες θα προκύψουν ακόμα, φανταστείτε τι γίνεται με ιστορικά γεγονότα άλλων εποχών, για τα οποία είμαστε βέβαιοι, και δογματίζουμε και φανατιζόμαστε, ότι συνέβησαν έτσι και όχι αλλιώς. Τροφή για σκέψη.

 213. Γιάννης Ιατρού said

  209: 75% ΔΕΝ συμφωνούν … απ΄ό,τι είδα 🙂

 214. Γς said

  211:

  Ούτε αυτό σου άρεσε;

  Να χαρώ εγώ το σενς οβ χιούμορ σου

  Ξερω ότι αστειεύεσαι. Νες πα;

 215. loukretia50 said

  Δεν αναφέρθηκα στο «ενοχλώ?» – γέλασα!
  Γενικότερα, ξέρεις εσύ!

 216. Γιάννης Ιατρού said

  208: Σπειροειδή
  Αυτά είναι όμως δευτερεύοντα θέματα, πάντα σε σχέση με την άμετρη και περιττή βία που εξασκήθηκε (και τα πιθανά αποτελέσματά της) εναντίον του. Και να τα δεχτούμε αυτά του (κάθε) Βαλλιανάτου, μπορεί μεν να ρίχνουν κάποιο φως/ίσως και να εξηγούν κάποια πράγματα, αλλά κατ΄εμέ το κυρίως θέμα δεν είναι το γιατί μπήκε/κατέφυγε εκεί, τι σκοπό είχε κλπ. Ξέρουμε πως όταν τον κτυπούσαν κλπ. δεν ήξεραν ούτε ποιός είναι, ούτε το ιστορικό του, ούτε τίποτα (;;; ας πούμε πως δεν γνωρίζονταν από παλιά…). Επομένως μπορεί να ήταν ο κάθε καταδιωκόμενος/εισβολέας/κλέφτης/επίδοξος ληστής, ημεδαπός ή όχι κλπ. κλπ.

 217. Γς said

  215:

  >Γενικότερα, ξέρεις εσύ!

  ¨Ηξερα. .Ή μάλλον νόμιζα; ότι ήξερα. Αλλά τώρα δεν θέλω να ξέρω γενικώς…

  φεύγτω

 218. loukretia50 said

  217
  Όχι με αφορμή αυτό που σου έγραψα, με αδικείς
  Ήμουν πολύ πιο φιλική κι ανεκτική μαζί σου, απ΄όσο μπορείς να φανταστείς.
  Μόνο να είσαι πιο προσεκτικός σου ζήτησα, ίσως με τρόπο που ενοχλεί.
  Αν σε πλήγωσα, λυπάμαι, αλλά έχεις δώσει πολλές αφορμές. Ακόμα και σε μένα προσωπικά, τώρα τελευταία.

 219. Γς said

  218:

  Α χαχούχα!

  Δεν εννοούσα εσένα. Αλλά την άλλη ιστορία

  Και να τα λέμε σπανίως

  Τ

 220. sarant said

  Αν είχα ένα ευρώ κάθε φορά που ο Γς δηλώνει ότι φεύγει, τώρα θα σας έκανα τραπέζι (εντάξει, όχι με φασιανό).

 221. loukretia50 said

  ???

  Εμ! δεν είναι μόνο οι ποιητές μυστήριοι!
  Τι να καταλάβει μια απλή πριμα- ριμαδόρα !

  (Αληθεια, ο ΝεοΚιντ ψάχνει ακόμα την αντιστροφή προβλήματος πινεζομπαλονομαχίας?)

 222. loukretia50 said

  μη βαράτε!

 223. Γιάννης Ιατρού said

  220: Να βάλεις έξοδο με πέιπαλ 🙂 (με με (μ)πόνους)

 224. loukretia50 said

  221 …δηλαδή η πιο πολυλογού!

 225. voulagx said

  #220: Μην εισαι τοσο σιγουρος οτι θα τον αποφυγεις – τον φασιανο, εννοω.

 226. Aghapi D said

  220
  Απορώ με την απέραντη υπομονή σου

 227. 220, 225 πολύ μεζεδάκι!

  http://www.fasianos.gr/index.php/sintages/sintages-me-fasiano

 228. 208, 209. κλπ. Το έκρυψε το γκάλοπ η γουμάρα…

 229. « ούτε το βίντεο δεν κρατάει δευτερόλεπτα »
  Λουκρητία50 (189), κι εσύ κάπου μπερδεύτηκες με τις διπλές αρνήσεις 🙂

 230. loukretia50 said

  Μα απευθύνομαι σε έξυπνους γραμματιζούμενους!
  Πιάνουν το νόημα, δε νομίζετε?

 231. Γς said

  220:
  > θα σας έκανα τραπέζι (εντάξει, όχι με φασιανό).

  Με φασιανό, με φασιανό!

  Toulouse Lautrec

  Την τελευταία φορά που πήγα στου Μπάμπη (Εστιατόριο στην Πάτση στο Βοτανικό).

  –Ένα Φασιανό στον Κάκτο!

  Όχι βέβαια τον Αλέκο Φασιανό αλλά το αγαπημένο μου έδεσμα, όπως το παράγγελνα (μακαρόνια με κιμά) κάποτε που ήμουν τακτικός πελάτης

  Στους τοίχους πάντα καδράκια με έργα του Τουλούζ Λωτρέκ.

  Με χαιρέτησαν κάτι γνώριμες φάτσες στο διπλανό τραπέζι.

  -Χάθηκες.

  -Ε, τώρα με τη σύνταξη δεν κατεβαίνω πια στη Σχολή. Πάντως βλέπω ότι όλοι οι Λωτρέκ εδώ μέσα είναι ακόμα.

  -Οι ποιοι; Μπα τώρα με τη κρίση οι περισσότεροι έχουν χαθεί. Εχει πέσει η δουλειά πολύ.

 232. Πέπε said

  @198:

  Αν μου επιτρέπετε να παρέμβω (που προφανώς θα το επιτρέπετε, αφού συζητάτε δημόσια):

  > > Δεν περιστρέφεται το ιστολόγιο γύρω από σένα.

  Αυτό είναι μεν μια σωστή παρατήρηση. Από την άλλη, το επίμαχο σχόλιο του Γς (#143) δεν το βρίσκω κακόψυχο. Το βρίσκω εξαιρετικά άγαρμπα διατυπωμένο, αλλά μέχρις εκεί.

  Επειδή κι εμένα μ’ ενοχλούν πολλά σ’ αυτό τον σχολιαστή αλλά όχι ο ίδιος, ήθελα να συμβάλω το επ’ εμοί στη δίκαιη αποτίμηση των σχολίων… Ακατάσχετη περιαυτολογία και εγωκεντρισμός, ναι. Περιττολογία, ναι. Τυχόν άλλα προβλήματα (πώς αλλιώς να τα πω;) με τα σχόλιά του, ναι. Αλλά όχι κακία, και σίγουρα όχι στο #143.

 233. sarant said

  232 Ε, δεν συμφωνούμε.

 234. Aghapi D said

  232 Στο επιμαχο σχόλιο δείχνει την βλακεία του διαστρεβλώνοντας τη γνώση τού Ζ. Κ. για το ότι ήταν οροθετικός και δέν το ήξερε – γνωρίζουμε και από άλλο σχόλιο εδώ ότι το ήξερε (και είμαι σε θέση να ξέρω προσωπικά ότι προσπαθούσε να μήν μεταδώσει το … νόσημα πουθενά, αλλά αυτό δέν έχει αναφερθεί καθόλου εδώ)
  Εκτός και αν δέν είναι από βλακεία η διαστρέβλωση, οπότε μόνον από κακία μπορεί να είναι

 235. Γς said

  234:

  >την βλακεία του

  Σβήστηκαν διάφορα που δεν ενδιαφέρουν κανέναν.

 236. Aghapi D said

  Η ηλεδιεύθυνσή σας, Νίκο, ποιά ειναι;

 237. sarant said

  sarant παπάκι pt.lu

 238. sarant said

  235 Μήπως πρέπει να ζητήσεις συγνώμη από όλο το ιστολόγιο γι’ αυτό το σχόλιο που θα σβήσω;

 239. Γς said

  238:

  Συγνώμη κυρία μου που με λέτε στην ψύχρα βλάκα και που σχολιάζεταε δημόσια για την βλακεία μου Έλεος πια

  Αν θέλει ιδιωτικώς να μάθει αςσ μου στείλει ε-μαιλ στο sourdis@otenet.gr

  και οποιοσδήποτε άλλος

 240. sarant said

  239 Τη συγνώμη έπρεπε να τη ζητήσεις επειδή αναφέρθηκες σε διάφορα προσωπικά που δεν μας ενδιαφέρουν. Για το ότι σε είπαν βλάκα μπορούσες να απαντήσεις ανάλογα και δεν θα υπήρχε θέμα.

  Θα σου ζητήσω να αραιώσεις κατά πολύ τα σχόλιά σου στο εξής. Ας πούμε 1-2 την ημέρα. Η υπομονή μου έχει εξαντληθεί ειδικά με σένα και όχι μόνο η δική μου. Στην επόμενη αφορμή, κι ας είναι ασήμαντη, ή θα σε αποκλείσω ή θα κλείσω το ιστολόγιο. Δεν μπορώ να περνάω τη μισή μέρα να ασχολούμαι με δικά σου καμώματα, είτε εδώ είτε στο Φέισμπουκ.

 241. Γς said

  Δίκιο έχεις καληνύχτα.

 242. spiral architect 🇰🇵 said

  @216: Πολλά μπορεί να πει κανείς Γιάννη, αλλά το ρεζουμέ της υπόθεσης (και άλλων συμβάντων) είναι ότι, ενδεχομένως κάποτε να ζητήσουμε βοήθεια και ο όχλος να μας λιντσάρει.

 243. Alexis said

  Πραγματικό λιντσάρισμα με την ακριβή σημασία της λέξης ήταν η δολοφονία του Τάσου Ισαάκ στην Κύπρο το 1996.
  Φυσικά μικρή σημασία έχει η ακριβολογία σ’ αυτές τις περιπτώσεις, αν δηλαδή θα το πούμε λιντσάρισμα ή ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου, η ουσία είναι το ίδιο το γεγονός…

 244. Θρασύμαχος said

  ξεχύθηκαν στους δρόμους του Μόναχο https://www.protagon.gr/galleries/i-apothewsi-tis-biras-sto-fetino-oktoberfest-44341695669

 245. sarant said

  Ακλισιές;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: