Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Σχίζοντας τις γραμμές των οριζόντων (Δημ. Σαραντάκος) 5 – Οι εξερευνήσεις των Καρχηδονίων

Posted by sarant στο 25 Σεπτεμβρίου, 2018


Εδώ και λίγο καιρό ξεκίνησα να δημοσιεύω αποσπάσματα από το βιβλίο του πατέρα μου, του Δημήτρη Σαραντάκου, Σχίζοντας τις γραμμές των οριζόντων, μια ιστορία των εξερευνητών και των εξερευνήσεων του αρχαίου κόσμου. Η σημερινή συνέχεια είναι η πέμπτη. Η προηγούμενη συνέχεια βρίσκεται εδώ. Βρισκόμαστε στο 2ο κεφάλαιο που εξετάζει τις πρώτες καταγραμμένες εξερευνήσεις.

Οι εξερευνήσεις των Καρχηδονίων

Η Καρχηδόνα, φοινικική αποικία στη σημερινή Τυνησία, αναδείχθηκε κατά τον 5ον αιώνα στο ισχυρότερο κράτος της Δυτικής Μεσογείου. Είχε επεκτείνει την κυριαρχία της όχι μόνο στις γειτονικές αφρικανικές παραθαλάσσιες περιοχές, αλλά και στην απέναντί της Σικελία, όπως επίσης στη Σαρδώ (Σαρδηνία), την Κύρνο (Κορσική) και στις νότιες και ανατολικές ακτές της Ιβηρίας. Με τη μάχη της Αλαλίας (540 π.Χ.), οι Καρχηδόνιοι σε συμμαχία με τους Ετρούσκους, σταμάτησαν την προώθηση των Ελλήνων στη δυτική Μεσόγειο. Αργότερα δε εξαφάνισαν από προσώπου γης την Ταρτησσό. Μολονότι νικήθηκαν από τους Έλληνες, το 480 π.Χ., στη μάχη της Ιμέρας (η οποία, κατά σύμπτωση, έγινε την ίδια ημέρα με τη ναυμαχία της Σαλαμίνας!),  παρέμειναν οριστικά στο δυτικό τμήμα της Σικελίας.

Έχοντας εξασφαλίσει τον έλεγχο του Στενού του Γιβραλτάρ, οι Καρχηδόνιοι επιχείρησαν την εξερεύνηση των θαλασσών και των χωρών που υπήρχαν πέρα από αυτό.

Η εξερεύνηση του Άννωνα

Χωρίς αμφιβολία, ο πρώτος θαλασσοπόρος που πέρασε τις Στήλες του Μελκάρθ (τα στενά του Γιβραλτάρ) και βγήκε στον Ατλαντικό ωκεανό ήταν ο Άννων. Οι πηγές τον αναφέρουν ναύαρχο, το πιθανότερο ήταν πως είχε το αξίωμα του σουφφέτη (που αντιστοιχεί με το αξίωμα του κριτή της Γραφής), μετείχε δηλαδή στο Σώμα των αριστοκρατών, που διοικούσε την Καρχηδόνα.

 Ο Άννων, το 470 π.Χ., ξεκίνησε από την Καρχηδόνα, πέρασε τις Στήλες, βγήκε στον Ατλαντικό και περιέπλευσε τις ακτές της Αφρικής. Σκοπός του ταξιδιού του δεν ήταν μόνο η εξερεύνηση αλλά και η ίδρυση αποικιών, γι΄ αυτό και συνοδευόταν από πολλά πλοία, που μετέφεραν συνολικά 30.000 άτομα. Οι περισσότερες από τις αποικίες αυτές ιδρύθηκαν σε περιοχές που κατοικούσαν φυλές Βερβέρων, που συμπεριφέρθηκαν φιλικά προς τους Καρχηδόνιους. Ξεπερνούσαν τις δέκα και εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ο Άννων τις ίδρυσε και τις οργάνωσε μέσα σε ένα καλοκαίρι.

Όταν ολοκλήρωσε την εγκατάσταση των αποίκων στις θέσεις που είχε επιλέξει, ο Άννων έπλευσε νοτιότερα ως τις εκβολές του ποταμού Λίξου, οι δε ιθαγενείς της περιοχής του έδωσαν οδηγούς, που τον οδήγησαν σε ένα μικρό νησί, που στον απολογισμό της εξερεύνησής του, το ονομάζει Κέρνη. Το μόνο που ξέρουμε για το νησί αυτό είναι πως ήταν πολύ μικρό, αφού η περίμετρός του δεν περνούσε τα 800 μέτρα και πως βρισκόταν στον Ατλαντικό ωκεανό κοντά στις αφρικανικές ακτές. Για την φοινικική αποικία της Κέρνης, πάντως, αναφέρει ελάχιστα και ο Σκύλαξ, για τις υπόλοιπες όμως σχεδόν τίποτα δεν έφθασε ως εμάς, καθώς με την πτώση και καταστροφή της Καρχηδόνας, το 146 π.Χ., αποκόπηκαν από τη μητρόπολη και ξεχάστηκαν. Είναι άγνωστο τί απέγιναν οι Καρχηδόνιοι άποικοι, αλλά το πιθανότερο είναι πως αφομοιώθηκαν με τους ιθαγενείς των περιοχών τους.

Κατόπιν, ο Άννων συνέχισε την αποστολή του μέχρι την εκβολή του ποταμού Σενεγάλη, 800 χλμ νοτιότερα. Ακολούθως, φαίνεται ότι εξερεύνησε το δέλτα του και  κάποιον παραπόταμο του και επέστρεψε στην Κέρνη από έναν άλλο παραπόταμο, όπου συνάντησε κροκοδείλους και ιπποπόταμους. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με την εξερεύνηση των γύρω ακτών.

Δώδεκα μέρες μετά τη δεύτερη άφιξή του στην Κέρνη συνέχισε την εξερεύνηση, πέρασε από δύο βουνά σκεπασμένα με ευώδη δέντρα, πιθανώς στο Πράσινο Ακρωτήριο και επτά μέρες αργότερα, έφθασε σε έναν μεγάλο κόλπο, στο Δυτικό Κέρας, ο οποίος ταυτίζεται με τον κόλπο Μπισάγκο. Στη διαδρομή του παρατήρησε πως πυκνά παράκτια δάση καίγονταν, κάτω από ήχους τυμπάνων που αντηχούσαν τη νύχτα, προφανώς από ιθαγενείς που με τον τρόπο αυτόν ξεχερσώνανε τα εδάφη που ήθελαν να καλλιεργήσουν.

Τέσσερις μέρες αργότερα, βρέθηκε σε ένα πολύ υψηλό βουνό, του οποίου η κορυφή έμοιαζε να αγγίζει τα άστρα, που το ονόμασε Θείον Όχημα ή Άρμα των Θεών. Πρόκειται πιθανώς για το όρος Κουκουλίμα στη Γουινέα (1000μ.), σύμφωνα με άλλους όμως σχολιαστές με το ηφαίστειο Καμερούν, που είναι το πιο ψηλό βουνό της δυτικής Αφρικής (4070μ.)

Τρεις μέρες αργότερα έφτασε ως τον μυχό του κόλπου της Γουινέας. Αποβιβάστηκε σε ένα νησί, στο κέντρο του οποίου υπήρχε λίμνη [Πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για το νησί Φερνάντο Πο, τώρα Μπιόκο]. Στο νησί δεν κατοικούσαν άνθρωποι αλλά γορίλες, οι οποίοι μάλιστα προβάλανε σθεναρή άμυνα στους Καρχηδόνιους, πετροβολώντας τους συνεχώς. Επιπλέον, για πολλές μέρες επικρατούσε πλήρης άπνοια και πολλή ζέστη, που δυσκόλευαν τη συνέχιση της εξερεύνησης.

Έτσι, ο Άννων αποφάσισε να γυρίσει πίσω. Φεύγοντας από το νησί, πήρε μαζί του τρεις θηλυκούς γορίλες, οι οποίοι όμως έγιναν τόσο ανυπόφοροι στο πλήρωμα του πλοίου, που τους σκότωσαν και τους έγδαραν. Ακολουθώντας την ίδια διαδρομή, επέστρεψε μερικούς μήνες αργότερα στην Καρχηδόνα. Εκεί αφιέρωσε τα δέρματα των γοριλών στο ναό της Τανάτ, ενώ τα αποτελέσματα της εξερεύνησής του τα κατέγραψε σε κείμενο 650 λέξεων, πάνω σε χάλκινη πλάκα, που εντοίχισε στον ναό του Βάαλ στην Καρχηδόνα. Ένας φιλομαθής Έλληνας που επισκέφθηκε τον ναό, μεταξύ 1ου και 2ου καρχηδονιακού πολέμου, αντέγραψε και μετάφρασε στα ελληνικά την επιγραφή και έτσι έφτασε ως εμάς το ταξίδι του με τόσες λεπτομέρειες. (Δείγμα της διαφοράς νοοτροπίας αλλά και της διαφορετικής κοινωνικής συγκρότησης είναι πως ο Άννων πίστευε πως ήταν συνεπής με τον εαυτό του και με την ιστορία, καταγράφοντας απλώς την εξερεύνηση και αφιερώνοντας την καταγραφή στον θεό. Αντίθετα ο άγνωστος Έλληνας θεώρησε υποχρέωσή του να τη γνωστοποιήσει στον κόσμο).

[Προσθήκη δική μου από παλιότερο άρθρο:

Το ελληνικό κείμενο έχει τον μακροσκελή τίτλο: Άννωνος Καρχηδονίων βασιλέως περίπλους των υπέρ τας Ηρακλέους στήλας λιβυκών της γης μερών. Το ίδιο το κείμενο όμως είναι μάλλον σύντομο, λίγο παραπάνω από 600 λέξεις (πόσο δα να χωρέσει σε μια στήλη;) σε 18 στίχους. Ο 18ος και τελευταίος στίχος έχει ως εξής:

Ἐν δὲ τῷ μυχῷ νῆσος ἦν͵ ἐοικυῖα τῇ πρώτῃ͵ λίμνην ἔχουσα· καὶ ἐν ταύτῃ νῆσος ἦν ἑτέρα͵ μεστὴ ἀνθρώπων ἀγρίων. Πολὺ δὲ πλείους ἦσαν γυναῖκες͵ δασεῖαι τοῖς σώμασιν· ἃς οἱ ἑρμηνέες ἐκάλουν Γορίλλας. Διώκοντες δὲ ἄνδρας μὲν συλλαβεῖν οὐκ ἠδυνήθημεν͵ ἀλλὰ πάντες (μὲν) ἐξέφυγον͵ κρημνοβάται ὄντες καὶ τοῖς πέτροις ἀμυνόμενοι͵ γυναῖκας δὲ τρεῖς͵ αἳ δάκνουσαί τε καὶ σπαράττουσαι τοὺς ἄγοντας οὐκ ἤθελον ἕπεσθαι. Ἀποκτείναντες μέντοι αὐτὰς ἐξεδείραμεν καὶ τὰς δορὰς ἐκομίσαμεν εἰς Καρχηδόνα. Οὐ γὰρ ἔτι ἐπλεύσαμεν προσωτέρω͵ τῶν σίτων ἡμᾶς ἐπιλιπόντων.

Δεν χρειάζεται μετάφραση, το κείμενο είναι μάλλον απλό. Βρήκαν λοιπόν κάποια δασύτριχη φυλή, όπου πλειοψηφούσαν κατά πολύ οι γυναίκες· αρσενικούς δεν κατόρθωσαν να συλλάβουν γιατί περπατούσαν με επιδεξιότητα σε απόκρημνα μέρη και ήταν καλοί στον πετροπόλεμο, αλλά έπιασαν τρεις γυναίκες που όμως τούς τάραξαν στις δαγκωνιές κι έτσι τις σκότωσαν, τις έγδαραν και τις προβιές τις έφεραν στην Καρχηδόνα. Παρακάτω δεν προχώρησαν, επειδή τους τελείωσαν οι προμήθειες. Μάλιστα, σαν μπήκαν οι Ρωμαίοι στην Καρχηδόνα βρήκαν στο ναό της θεάς Τανάτ τις προβιές που είχε αφιερώσει, τρεις αιώνες νωρίτερα, ο Άννωνας.]

Χαρακτηριστικό των ναυτικών ικανοτήτων του Άννωνα είναι το γεγονός πως σε όλη τη διάρκεια του πρωτοφανούς, στα ως τότε ναυτικά χρονικά, ταξιδιού του, σε θάλασσες τελείως άγνωστες, δεν έχασε ούτε ένα πλοίο.

Η εξερεύνηση του Ιμίλκωνα

Ο Ιμίλκων ήταν ο δεύτερος μεγάλος Καρχηδόνιος εξερευνητής, ο οποίος είκοσι χρόνια μετά τον Άννωνα, το 450 π.Χ., ακολούθησε διαφορετική πορεία. Αφού πέρασε τα στενά του Γιβραλτάρ, περιέπλευσε τις ακτές της Ιβηρίας (Ισπανίας και Πορτογαλίας) και της Γαλατίας (Γαλλίας), κατόπιν όμως, ακολούθησε πορεία προς τα δυτικά, διέσχισε τον Ατλαντικό ωκεανό, φτάνοντας ως τη θάλασσα των Σαργασσών, όπου όπως φαίνεται παγιδεύτηκε και μη μπορώντας να συνεχίσει δυτικότερα αποφάσισε να γυρίσει πίσω. Όλα αυτά βεβαίως αποτελούν εικασίες των ιστορικών, γιατί, σε αντίθεση με την εξερεύνηση του Άννωνα, δεν έχει διασωθεί καμιά άμεση καταγραφή για το ταξίδι του Ιμίλκωνα.

 

180 Σχόλια προς “Σχίζοντας τις γραμμές των οριζόντων (Δημ. Σαραντάκος) 5 – Οι εξερευνήσεις των Καρχηδονίων”

  1. Λευκιππος said

    Μια κρύα καλημέρα. Λόγω θερμοκρασίας βέβαια.

  2. Για τους γορίλλες του Άννωνα έχουμε ξανασυζητήσει (και στα σχόλια) εδώ: https://sarantakos.wordpress.com/2009/11/06/gorilla/

  3. Alexis said

    Καλημέρα.
    Δύο πράγματα μου έκαναν εντύπωση:
    1) Ότι η λέξη γορίλας είναι αρχαία ενώ τη νόμιζα νεότερη και πιθανώς ξενόφερτη.
    2) Ότι τους αποκαλεί ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα.

  4. Alexis said

    Χμμ, διαβάζοντας τώρα το παλιότερο άρθρο στο οποίο παραπέμπει ο Δύτης βλέπω ότι δεν είναι ακριβώς έτσι. Η λέξη απαντά μία και μοναδική φορά στην αρχαία ελληνική γραμματεία, ακριβώς στο κείμενο αυτό του Άνωνα, και αποτυπώνει μάλλον κάποια παρόμοια λέξη των ιθαγενών.
    Νεκραναστήθηκε τον 19ο αιώνα και πέρασε στα αγγλικά ως gorilla από όπου ακολούθως το πήραμε κι εμείς στα νέα ελληνικά. Αντιδάνειο λοιπόν ο γορίλλας.
    Πάντως δεν είμαι σίγουρος αν ο Άνωνας στο κείμενο αυτό περιγράφει όντως γορίλες ή κάποια φυλή ανθρώπων.

  5. sarant said

    Καλημέρα από εδώ, που έχουμε ήλιο με… ζέστη (4-16)

    4 Μάλλον γορίλες.

  6. spiral architect 🇰🇵 said

    Καλημέρα.

    @4: Έχει κάποια ετυμολογική σχέση το guerilla με το gorilla;

  7. alsatiancousin said

    Όχι, το guerrilla είναι απλά υποκοριστικό του guerra (ισπαν.) = μικρός πόλεμος.

  8. Γιάννης Ιατρού said

    6: Ανέκαθεν αντιστέκονταν σθεναρά 🙂 (guera => πόλεμος => guerilla μάλλον)

  9. lecoeurgothique said

    Καλημέρα σας.

    «Έχοντας εξασφαλίσει τον έλεγχο του Στενού του Γιβλαρτάρ…»

    Πρωινή και πρώιμη αντιμετάθεση συμφώνων…

    Ο ποταμός Λίξος είναι ο σημερινός Draa; Ρωτάω γιατί όσον αφορά τις αποικιακές επιδόσεις τού Άννωνος, σαν να μην μού βγαίνουν τα νούμερα μέσα σ’ένα καλοκαίρι…

  10. Γιάννης Ιατρού said

    8 (7): Αν δεν κάνεις γρήγορα ανανέωση … 🙂 (διορθώνω: guerra (πόλεμος), το σωστό είναι με 2 ‘r’ , με ένα σημαίνει άλλο πράμα…)

  11. leonicos said

    Πολύ ωραίο και πλήρες άρθρο

    Να προσθέσουμε μόνο ότι Καρχηδών ‘ir haxhadashah στα εβραϊκά σημαίνει απλώς Νεάπολις και εννοεί ‘νεα πόλη’ σε σχέση με την Τύρο

    Πρβλ Τύρος και Σιδων / Tsour-u-Tsaytun

  12. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Τα αλλεπάλληλα κρούσματα πολιτικής βίας, κατατείνουν εντονότερα προς τη (μαύρη) προοπτική
    Ο βουλευτής Καλαντζής, που έχει φαρμακείο λίγο πιο κει από το σημείο της επίθεσης εναντίον του είπε στην εκπομπή του Ν.Σβέρκου, ότι του επιτέθηκαν (παλιοί γνώριμοι χαβγιτες) φωνάζοντας τον προδότη,πουλημένο κλπ και κατά σύμπτωση δεν είχε ψηφίσει κανένα μνημόνιο μη όντας βουλευτής. Τυφλό μίσος.

  13. loukretia50 said

    guerrilla for gorillas (στην ομίχλη!)
    τι θα γίνει? θα με ξεμπλοκάρει κανείς από δίπλα?
    Η μαρμάγκα δεν κερνάει καφέ!

  14. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    12. Σε λάθος νήμα,συγγνώμη.

  15. sarant said

    9 Μερσί, διορθώθηκε. Ο Λίξος δεν ξέρω ποιος ήταν.

    11 Κοίτα να δεις!

  16. Pedis said

    οι μέρες στη διήγηση είναι βιβλικές, σωστά;

    μία επιτυχια ανάμεσα στις πολλές που δεν την έκαναν πρώτοι οι «μοντέρνοι», με την συνεχή, ασταμάτητη, ανεμπόδιστη «πρόοδό» τους … που έκαναν (από το 16ο αι) και κάνουν τους μαγκιώρους και τους ανώτερους σινιόρους του πλανήτη.

  17. loukretia50 said

    Journal De Bord De Hannon Le Carthaginois

  18. William T. Riker said

    Ο Ντέιβιντ Γκίμπινς, ο οποίος παράτησε την σταδιοδρομία στην ενάλια αρχαιολογία για να γίνει συγγραφέας, έχει γράψει ένα διασκεδαστικό βιβλίο με αρκετό σασπενς που στηρίζεται εν μέρει και στον περίπλου του Άννωνος: http://davidgibbins.com/testament/
    Υπάρχει και σε ελληνική μετάφραση νομίζω

  19. loukretia50 said

    Le périple du Carthaginois Hannon
    https://www.persee.fr/doc/bude_1247-6862_1966_num_25_4_4242

  20. sarant said

    17-19 Ευχαριστούμε!

  21. spiral architect 🇰🇵 said

    Για τα θαλάσσια ταξίδια της αρχαιότητας έβλεπα τις προάλλες ένα ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ (δεν συγκράτησα τον τίτλο) περί των Βίκινγκς, για τα ταξίδια τους από τη σημερινή Νορβηγία ως και τις Εσωτερικές Εβρίδες, τις μάχες με τους Σκοτσέζους, την τελική τους εγκατάσταση στη Σκοτία και τα νησιά, τον εκχριστιανισμό τους και τη σχέση των γαελικών με τη γλώσσα τους.
    (των Βίκινγκς)
    Εκεί, κάποιος ιστορικός είπε ότι, η θάλασσα έπαψε να είναι εμπόδιο και έγινε δρόμος με την ανάπτυξη της ναυπηγικής (εκεί το «μακρύ πλοίο» – drakkar) που έκανε τους Βίκινγκς να έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν (μόνο καλοκαίρι, τότε έκαναν θαλάσσια ταξίδια 🙂 ) ως τη σημερινή Νέα Γη.

    Λογικά, ο Άννων πήγαινε γιαλό-γιαλό και όχι μεσοπέλαγα σα και τους βάρβαρους, (σύμφωνα με τους ιστορικούς το ταξίδι από το σημερινό Μπέργκεν ως τις Εξωτερικές Εβρίδες ήταν ταξίδι δυο μόλις ημερών το καλοκαίρι) ο Αννων πρέπει να τα’ πιασε τα δυο χρόνια για το (μισο)περίπλου της Αφρικής.

  22. loukretia50 said

    https://www.persee.fr/doc/outre_0300-9513_1974_num_61_223_1765_t1_0324_0000_2

  23. loukretia50 said

    http://www.la-mer-en-livres.eu/hannon.html

  24. alsatiancousin said

    Λοιπόν, η ατάκα του Πανούση «μαγεία το μικροτσίπ!» ισχύει απόλυτα (και χωρίς ειρωνική χροιά).
    Διαβάζοντας ένα σχόλιο του Π2 στο παλιό άρθρο που ανέφερε ο Δύτης, έβαλα στο ψαχτήρι τους όρους Gorgades και Gorillas/Gorilles και… μπίγκο (αν και μόνο για γαλλομαθείς)!
    https://www.persee.fr/doc/efr_0000-0000_1978_ths_38_1

    Ο συγγραφέας (όπως έμαθα και πάλι γκουγκλάροντας) είναι ένας από τους μεγαλύτερους ειδικούς της Β. Αφρικής κατά τους αρχαίους χρόνους και διαβάζοντας βιαστικά την ανάλυση του περίπλου του Άννωνα στο βιβλίο, βλέπω ότι το κείμενο θεωρείται περισσότερο λογοτεχνικό κατασκεύασμα παρά σοβαρή γεωγραφική πηγή.
    Τέλος πάντων, το γλωσσικό διαμαντάκι που μας ενδιαφέρει βρίσκεται στην υποσημείωση 164, σελ. 64-65 (μερσί γκουγκλ).
    Ήδη από τον 19ο αι. έχει διατυπωθεί η άποψη ότι η λέξη «Γόριλλαι» (στην αιτιατική «Γορίλλας», όπως απαντά στο μοναδικό χειρόγραφο που διασώζει το κείμενο) ίσως να ΜΗΝ υπήρξε ΠΟΤΕ. Θα μπορούσε λοιπόν να πρόκειται για λάθος των γραφέων που αντί για ΓΟΡΓΑΔΑΣ διάβασαν ΓΟΡΙΛΛΑΣ, προφανώς μπερδεύοντας το Γ με το Ι και τα Α, Δ με το Λ. Νομίζω ότι αρκούσε να είναι θαμπή η μελάνη, για να γίνει το λάθος.
    Το ότι η λέξη αποδίδεται από τον αφηγητή στους διερμηνείς έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του ακατανόητου «Γορίλλας» στο κείμενο («εξωτική και αμετάφραστη ονομασία αυτών των ζώων» σκεφτεται ο μέσος αναγνώστης).
    Τι ήταν οι Γοργάδες (ενικός «Γοργάς», βλ. http://dge.cchs.csic.es/xdge/%CE%93%CE%BF%CF%81%CE%B3%E1%BD%B1%CF%82) ; Οι Γοργόνες, δηλ. η Μέδουσα κι οι αδερφές της!

    Με δυο λόγια: εξελληνίζοντας το ταξίδι του Άννωνα, ο Έλληνας μεταφραστής (ή καλύτερα διασκευαστής) βάζει τους Καρχηδόνιους να συναντήσουν τα ίδια πλάσματα που κάποτε συνάντησε ο Περσέας στην ίδια ανεξερεύνητη ζώνη· ένας λίγο αφηρημένος αντιγραφέας της ύστερης αρχαιότητας ή του Μεσαίωνα μετατρέπει τις «Γοργάδας» σε «Γορίλλας»· μετά από πολλούς αιώνες ένας εξερευνητής με κλασική παιδεία ανακαλύπτει τους σημερινούς γορίλ(λ)ες· αποτέλεσμα; Το αντιγραφικό ατύχημα δημιουργεί μια λέξη που σήμερα πρέπει να έχει μπει σε όλες τις γλώσσες του κόσμου! Απίστευτο (αν και είναι μόνο μια θεωρία, φυσικά)!

  25. alsatiancousin said

    Χα, τώρα βλέπω αυτά που ανέβηκαν όσα έγραφα. Οι Γάλλοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το εν λόγω κείμενο μάλλον λόγω των δικών τους αποικιών στο Μαγκρέμπ .

  26. sarant said

    24 Θέλει μελέτη αυτό.

  27. loukretia50 said

    Hannon (navigateur)

    Cousin (!) βρήκατε κι άλλους με το όνομα αυτό?
    Γιατί ένας ήταν ο εξερευνητής, αλλά θυμάμαι κι άλλους μεγάλους – διαδόχους ίσως?

    Επίσης στο βιβλίο του Φλωμπέρ «Salambo» υπάρχει Άννων. Μυθοπλασία φυσικά και τώρα δε θυμάμαι πια
    (δε με σημάδεψε το συγκεκριμένο!), αλλά δε νομίζω να εμπνεύστηκε από τον συγκεκριμένο.

  28. Alexis said

    #24: Ναι αλλά υπάρχουν και άλλα στοιχεία στο κείμενο που μας οδηγούν να σκεφτούμε ότι πιθανότατα μιλάει για γορίλες, όπως ότι ήταν «δασείαι τοις σώμασιν», «κρημνοβάται», ότι πετούσαν πέτρες (οι ανθρωποειδείς πίθηκοι συνηθίζουν να πετούν αντικείμενα όταν αμύνονται), ότι δάγκωναν κλπ.

  29. loukretia50 said

    «…Εκεί αφιέρωσε τα δέρματα των γοριλών στο ναό της Τανάτ,»

    Αυτή η καταγραφή δε δηλώνει ότι πρόκειται για γορίλες?
    Δε θα τα αφιέρωνε αν δεν ήταν κάτι ξεχωριστό, όσο τομάρια κι αν ήταν!

  30. sarant said

    28-29 Σωστό κι αυτό.

  31. Alexis said

    κ. Σαραντάκο, με αφορμή το σημερινό άρθρο σας που έχει έντονο γεωγραφικό-περιηγητικό ενδιαφέρον, θα σας απευθύνω μία καίρια ερώτηση: Γιατί επί εννέα και πλέον έτη αποκρύπτετε στο ιστολόγιόν σας την αλήθεια περί των Τοπωνυμίων ελληνικής προέλευσης σε άλλες χώρες;
    Πόσοι εκ των χριστιανούληδων, συνταξιούχων κλπ. αναγνωστών σας γνωρίζουν φερ’ ειπείν ότι το Βερολίνο ετυμολογείται από το φέρω+λινό, το Μιλάνο από το μήλος+άνω και το Μπίρμιγχαμ από το μύρμηγξ+χαμαί;
    Εάν προκληθώ θα επανέλθω με νέας συνταρακτικάς αποκαλύψεις!

  32. sarant said

    31 Χαχαχά! Ωραίο εύρημα!

    Λείπει όμως το Κολοράντο, που προέρχεται φυσικά από το «Κωλοράδιο!». Ένας προκατακλυσμιαίος Έλληνας εξερευνητής είχε φτάσει στην περιοχή και επειδή το ραδιόφωνό του δεν έπιανε καλά (είχανε φυσικά και ραδιόφωνα, τι νομίζεις;) το κλότσησε με θυμό, φωνάζοντας Κωλοράδιο! Και οι άγλωσσοι ιθαγενείς το άκουσαν και….

  33. alsatiancousin said

    Ο Desanges αναφέρει αρκετές αρχαίες πηγές που συνδέουν τις Γοργόνες με άγριες γυναίκες (άγριος = χνουδωτός στο μυαλό πολλών) ή που μιλάνε για τομάρια γοργόνων που έφεραν οι Ρωμαίοι από την Αφρική. Επίσης δεν είναι απόλυτος στα συμπεράσματά του, γιατί του λείπουν στοιχεία. Προσωπικά βρίσκω τη θεωρία séduisante, που λένε και στα Παρίσια. 🙂
    Θα ήταν χρήσιμο να βρει κανείς κάποια σχολιασμένη έκδοση του κειμένου δημοσιευμένη μετά το βιβλίο του Desanges.

  34. sarant said

    Του ιδίου:

    Γερμανία έγερμα=ανύψωση >εγερμανός >γερμανός {με τις συνεχείς εξεγέρσεις τους προκαλούσαν ταραχές}
    Ιταλία Λατινικό vitulus = μόσχος (ταύρος)
    Ιρλανδία < Ιέρνη + λάνδη [Ιέρνη < ιερή + νοεί = χώρα ανθρώπων με ευσεβείς διαθέσεις]
    Αυστρία ρηία με απαλοιφή του γ όπως στο λέγω>λέω}] > Αυγσρηία >Αυσγρία> Αυστρία
    Ουγγαρία <Ούγγρος <Ούγουρος ούχωρος >ούχουρος} = όχι ώριμος, άγριος
    Δανία ταν > δαν=επί μακρόν >δηναιός ( = αρχαίος, η>α) > δαναιός > δανός
    Φινλανδία φαίνη >φήνη=σκοτεινή >Φηνλανδία = σκοτεινή χώρα
    Σουηδία <Σουηδός δ] = ο δικός μας λαός
    Ρωσία ου, δ>σ = είμαι κοκκινωπός
    Ουκρανία <Ουκρανός <ου [=όχι] + κράνος [=περικεφαλαία] = πολεμούσαν χωρίς περικεφαλαία
    Ρουμανία <Ρωμανία <Ρώμη + άνω <βόρεια ρωμαϊκή χώρα <Ρώμη = δύναμη
    Βουλγαρία <Βόλγαρ [<βώλος + γαία + ρόος [=ροή Βόλγας = ποτάμι που ρέει μέσα από όγκους γης ] διότι αρχικά εγκαταστάθηκαν ανατολικά του ποταμού Βόλγα
    Μάλτα < Μελίτη = αυτή που έχει μέλι (γλυκειά σα μέλι)
    Αλβανία π), #αλφός = υπόλευκος
    Σικελία σιτανία = έκταση γης φυτεμένη με σιτάρι > σικανία (τ>κ) > Σικελία
    Σαρδηνία < Σαρδώ < σαλ [<αλς=θάλασσα] + άρδην [=συλλήβδην, πολλές μαζί] = περιοχή με πολλές παραλίες
    Κριμαία < κρίμα (κρίνω), διότι εξ αυτής κρίνονταν η πρόσβαση και το εμπόριο προς την Ρωσία
    Σλάβοι λα) + βάω ( = βαίνω), επέφεραν μεγάλη ταραχή με τον ερχομό τους
    Σαρακηνοί <σύρω + σκηνή # νομάδες που μετακινούνταν σέρνοντας τις σκηνές τους
    Άραβες < αραβέω=βροντώ <άραβος=κτύπος # επειδή έχουν βροντώδη φωνή
    Πέρσες < πέρθω (κατακτώ, πορθώ), πέρσις = κατάκτηση, Πέρσες = κατακτητές
    Ινδοί < ις-ινός [=δύναμη}] + βία [=ζωτικότηταινβία =χώρα δυνατών ανθρώπων {αναφερόταν κυρίως στους οδηγούς ελεφάντων}.

  35. dryhammer said

    31. Και το Back-in-Ham στην αποστροφή της βασιλικής οικογένειας στον Thomas Bacon.

  36. Corto said

    Απορία:
    Το πλοίο στην εικόνα κινείται προς τα δεξιά, όπως βλέπουμε, ή προς αριστερά;

  37. spiral architect 🇰🇵 said

    @33, 34: Σελίδα Επισκεπτών
    Σχόλια
    Δεν έχετε δικαίωμα προσθήκης σχολίων.

    😆 😆 😆 😆

  38. Νέο Kid said

    Πίσω Γορίλα!!

  39. Χρήστος Π. said

    Για όνομα του Θεού βρε Νίκο, τόσο όμορφα είναι αυτα τα κείμενα του «Σχιζοντας τις γραμμές των οριζόντων», αλλά αυτό το …. «δεν χρειάζεται μετάφραση το κείμενο» γιατί είναι… απλό, τι το ήθελες; Μήπως νομίζεις ότι έχουμε όλοι τις ίδιες γνώσεις αρχαίων ελληνικών; Μου αρέσει μετά, που δεν τα θεωρούμε και αναγκαία προς διδασκαλία…

  40. 36 προς τα αριστερά. Οι κωπηλάτες δεν χρειάζεται να βλέπουν πού πάνε (ισχύει και αλλού) 😉

  41. π2 said

    Ελλείψει χρόνου για στιλιστική απομίμηση του βατταλείου ύφους, περιορίζομαι να επισημάνω απλά μια σημαντική παράλειψη του άρθρου, την αναφορά στην ανακάλυψη της Αμερικής από τους Φοίνικες:
    http://www.badarchaeology.com/out-of-place-artefacts/petroglyphs-inscriptions-and-reliefs/the-paraiba-parahyba-stone/

    (Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι το έχουμε ξανασυζητήσει αυτό)

  42. sarant said

    39 Το κείμενο αυτό δεν υπήρχε στο βιβλίο του πατέρα μου, το πρόσθεσα από άλλο άρθρο μας. Λέω ότι δεν χρειάζεται μετάφραση, το μεταφράζω όμως πρόχειρα αμέσως μετά.

  43. Corto said

    40:
    Αυτό υποπτεύομαι και εγώ. Αλλά ίσως υπάρχει κάποιος τεχνικός λόγος.

  44. Alexis said

    #32: 😆 😆 😆

    #35: Μα η ιστορία είναι γνωστή αγαπητέ μου: Στις αρχές του 17ου αιώνα κάποιος μεγαλέμπορος αλλαντικών ονόματι Τόμας Μπέικον (μακρινός ξάδερφος του σερ Φράνσις Μπέικον) προσπάθησε να λανσάρει το ομώνυμο αλλαντικό, που αργότερα πήρε το όνομά του, αντικαθιστώντας το πατροπαράδοτο χοιρομέρι (ham) στο τυπικό αγγλικό μπρέκφαστ.
    Τα μέλη της αγγλικής βασιλικής οικογένειας, πιστά στην παράδοση, όπου έβλεπαν να σερβίρεται το ταπεινό και «λαϊκό» μπέικον εκραύγαζαν με απέχθεια «back in ham!» και από τότε καθιερώθηκε η βασιλική κατοικία να αποκαλείται «Ανάκτορα του Μπάκινγχαμ» 🙂

  45. dryhammer said

    44. Για να μην αναφερθούμε και στο Χάνι της Γραβιέρας…

  46. Theo said

    Καλημέρα,

    Νικοκύρη, διόρθωσε, παρακαλώ το πολύ ζέστη.

  47. Νέο Kid said

    Άρπαξαν δυο παιδάκια ελλαδιτάκια 11 χρόνων ΜΕΣΑ από το σχολείο τους στη Λάρνακα !
    Ο απαγωγέας τούς είπε ότι είναι δάσκαλος και ζήτησε εθελοντές να πάνε να τον βοηθήσουν με κάτι βιβλία. ( ήταν και συνηθισμένα να κουβαλάνε βιβλία για χάρη των απεργών γαϊδουριών τις προηγουμενες μερες …)
    Δυο απ τα πέντε χαϊβανάκια τσίμπησαν το δόλωμα, και πάνε!
    Γαμώ τα σχολεία σας , γαμω τους δασκάλους σας και γαμώ τα υπουργεία σας!!

  48. loukretia50 said

    Σαρδηνία < Σαρδώ < σαλ [<αλς=θάλασσα] + άρδην [=συλλήβδην, πολλές μαζί] = περιοχή με πολλές παραλίες

    όχι με πολλές σαρδέλες? (σαρδώνιος ΄γέλως!)

  49. Ποντικαρέος said

    @43 Αν η απορία είναι γιατί οι κωπηλάτες κάθονται με πλάτη προς την πλώρη (πορεία του σκάφους), η απάντηση είναι «απλή». Είναι πιο ξεκούραστο να κωπβλατείς έτσι παρά με το πρόσωπο προς την πορεία. Και στη σύγχρονη κωπηλασία στις (κυρίως στις λέμβους με πολλά άτομα) έτσι γίνεται.
    (Αν δεν ήταν αυτή η απορία αγνοείστε το σχόλιο.)

  50. spiral architect 🇰🇵 said

    @47: Τι κουλό είναι πάλι αυτό;

  51. loukretia50 said

    49. Γιατί όμως είναι πιο ξεκούραστο?
    Εκτός απ΄την περιπτωση που κατευθύνονται προς την ανατολή – ή όπου μπορεί να τους θαμπώνει ο ήλιος, δε θάπρεπε απλώς να ακολουθούν τον άνεμο?
    Την ευνοϊκή φορά εννοώ.
    Γνωστοί μου ισχυρίζονται ότι όταν κάθονται «ανάποδα» σε ταχύπλοο ή τρένο ζαλίζονται χειρότερα!

  52. loukretia50 said

    51 . μάλλον μπούρδα είπα! συμπαθάτε με!
    (ε, δεν έχω σχέση με θάλασσα!)

  53. Γιάννης Κουβάτσος said

    47: Γίνονται τέτοια πράγματα στην Κύπρο με τα αγγλικά της συστήματα; Άσχετος μέσα στο σχολείο, να αυτοσυστήνεται ως δάσκαλος και να φεύγει ανενόχλητος με δύο παιδιά; Όλα τα συστήματα ασφαλείας έχουν αδύνατα σημεία, αλλά αυτό είναι ανήκουστο. Πάνε για κρεμάλα διευθυντές και δάσκαλοι.

  54. ΓιώργοςΜ said

    51 Τα πλοία της εποχής δεν παρείχαν τουριστικές ευκολίες στους κωπηλάτες… 🙂 Δεν είναι πιο ξεκούραστο, είναι πιο αποδοτικό.
    Όπως και στην αθλητική κωπηλασία, αλλά και στις βάρκες, η κίνηση γίνεται προς τα πίσω επειδή απλούστατα συμμετέχουν σ’ αυτή οι ισχυρότεροι μύες του σώματος, οι ραχιαίοι, μαζί με τους βραχιόνιους. Προς τα εμπρός (θα σας το πει και ο πσαράς υπηρεσίας) κωπηλατεί κανείς μόνο για ελιγμούς που απαιτούν ακρίβεια.

  55. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ώπα, δικαίωμα…Η απαγωγή έγινε στις 7.45 και ο άγνωστος ήταν μέσα σε αυτοκίνητο. Άρα η απαγωγή έγινε εκτός σχολείου και σχολικού ωραρίου, έτσι; Ο απαγωγέας είχε δεμένο το χέρι και ζήτησε βοήθεια λόγω ανημπόριας, πρακτική που θυμίζει ανησυχητικά τον διαβόητο σίριαλ κίλερ Τεντ Μπάντι. Να πάνε όλα καλά και να βρεθούν σώα και αβλαβή τα παιδιά.
    https://www.protothema.gr/greece/article/823972/se-pliri-kinitopoiisi-oli-i-kupros-gia-tin-apagogi-ton-duo-11hronon/

  56. spiridione said

    Αυτή η εικόνα πρέπει να είναι αναπαράσταση από αυτό το ανάγλυφο

  57. spiridione said

  58. gpoint said

    # 51 κ.λ.π

    Οι ανάποδες κουπιές είναι πιο μεγάλες, δεν έχετε δει ποτέ αγώνες κωπηλασίας ;

  59. Νέο Kid said

    56. Γιάννη, η απαγωγή έγινε ΜΕΣΑ στο σχολείο. Το μάθημα στα δημοτικά αρχίζει 7.45
    7.30 αρχίζει η «παιδονομία». Η υποχρέωση δηλαδή των δασκάλων να επιτηρούν τα παιδιά. ( έχω προσωπική εμπειρία για το τι είδους επιτήρηση κάνουν… αλλά είμαι συχγυσμενος και προτιμώ να μην εκφραστώ…)
    Τα παιδάκια ήταν ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΜΕΣΑ στο σχολείο. Ήταν μια παρέα 5 παιδιών και ο «δάσκαλος» τα προσέγγισε όλα . Τα δυο άτυχα ήταν δυστυχώς τα πιο φιλότιμα …
    Τι να πεις;

  60. gpoint said

    # 54

    Οι ψαράδες όταν κωπηλατούν προς ένα τόπο κωπηλατούν καθιστοί και ανάποδα. Οταν όμως ψάχνουν τον βυθό, όρθιοι και πρόσω προσέχοντας η είσοδος και η έξοδο των κουπιών στο νερό να γίνεται αθόυβα και χωίς αφρούς για να μην τρομάζουν τα ψάρια και να μην ελατώνεται η ορατότητα

  61. sarant said

    57 Μπράβο Σπύρο!

  62. gpoint said

    Δεν βλέπω που μπορεί να φταίνε οι δάσκαλοι, λογικά κάθε σχολείο πρέπει να έχει κάποιον που είναι ή κάνει καθήκοντα πορτιέρη που ελέγχει την είσοδο ατόμων και φυσικά απαγορεύει την έξοδο των παιδιών. Αυτά κρίνοντας από το τι συμβαίνει στα δικά μας σχολεία όπου η εφημερία είναι αυτό που λένε » μη σου λάχει- έλαχέ σου». Π.χ. τρέχανε τα παιδιά μπερδεύτηκαν, έπεσαν, έσπασε ένα χέρι, Υπεύθυνος ο έχων εφημερία λες και μπορούσε να το πιάσει πριν πέσει κάτω !

  63. Corto said

    49:
    Ευχαριστώ για την απάντηση και την ενδιαφέρουσα πληροφορία!
    Περίπου αυτή είναι η απορία, αλλά με κάποια «εικαστική» προέκταση.
    Το μπέρδεμα ξεκινάει όχι τόσο από την στάση των κωπηλατών (κατανοητό να κάθονται με πλάτη προς την πλώρη, γιατί είναι πράγματι πιο ξεκούραστο), όσο σε σχέση με την θέση των κουπιών.
    Στην εικόνα με το φοινικικό πλοίο τα κουπιά είναι προς τα μπρος, προς την πλώρη. Νομίζω όμως ότι το σύνηθες στις αρχαίες παραστάσεις κωπήλατων πλοίων είναι τα κουπιά να βρίσκονται προς τα πίσω, προς την πρύμνη.

    Να ένα ρωμαϊκό παράδειγμα:

    ή ένα ελληνικό:

  64. mitsos said

    Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά και σε όμορφο λόγο ( Σαραντάκειο ) διατυπωμένα .
    Διαβάζω για πρώτη φορά πράγματα εκπληκτικά που δεν νομίζω πως είχα κάπου ξανακούσει.
    Δεν ήξερα τα ονόματα Άννων και Ιμίλκων , ούτε καν για τις Εξερευνήσεις Καρχηδονίων πέρα από το Γιβραλτάρ.
    Να ‘στε καλά.

  65. Νέο Kid said

    55. Τα βρήκανε λέει τα παιδιά !

  66. loukretia50 said

    65. Ευτυχώς ! Επιτέλους ένα καλό νέο!

    58. Ιστιοπλοικούς αγώνες ? Une image flottante! si jolie !
    (ποιος άσχετος προσέχει λεπτομέρειες!)
    —————————————————-

    Για τους ναυτικούς γενικά :
    L’ histoire d’un grand rocher plat – la Pierre aux Femmes…
    Un récit inédit de Gilles LETOURNEL
    http://www.la-mer-en-livres.eu/pierre.html

    Και για κάποιον σιωπηλό αναγνώστη που είχε δηλώσει ότι τον ενδιαφέρουν τα μωσαϊκά, στη σειρά των σλάιντς για την Καρχηδόνα:
    https://image.slidesharecdn.com/nosancetreslescarthaginois-100608044002-phpapp01/95/nos-ancetres-les-carthaginois-7-728.jpg?cb=1276272473

  67. loukretia50 said

    57. εδώ έχει κάποιες λεπτομέρειες
    http://www.la-mer-en-livres.eu/vaisseaux.html

  68. ΓιώργοςΜ said

    62 Γιώργο ευθύνονται για το ποιος μπαίνει στο χώρο του σχολείου. Στο Δημοτικό (οφείλει να) είναι πάντα ένας δάσκαλος στην πόρτα ώστε να μην αφήνει να μπει κανείς άλλος εκτός από τα παιδιά. Το ίδιο στην έξοδο, ειδικά για τις μικρότερες τάξεις, επιβεβαιώνουν πριν παραδώσουν το παιδί σε γονιό/παππού κλπ. Τις πρώτες μέρες συνήθως αφήνουν το πρωί και τις ελληνίδες μάνες που έχουν πρωτάκια, μέχρι να απογαλακτιστούν (οι μάνες, φυσικά).
    Από το Γυμνάσιο και πάνω τα παιδιά είναι πονηρεμένα και δε χρειάζονται τέτοια μέτρα, παρά μόνο έλεγχος για εξωσχολικούς. Ανάλογα με τη γειτονιά, βέβαια.
    Όσο για την εφημερία, να με συμπαθάς, αλλά έχουν ευθύνη να προλαμβάνουν. Να μην επιτρέπουν πχ να παίζουν δίπλα σε τζαμαρίες με μπάλα, να μη σκαρφαλώνουν σε δέντρα, να μην κάνουν επικίνδυνες μαγκιές. Είναι κι αυτό (η ασφάλεια) μάθημα, κεφαλαιώδες, και η έλλειψή του φαίνεται στη νοοτροπία των ενηλίκων.

  69. Γιάννης Κουβάτσος said

    Όπως τα λέει ο Γιώργος Μ. είναι. Η ευθύνη του σχολείου ενεργοποιείται από τη στιγμή που τα παιδιά περνούν το κατώφλι του σχολείου το πρωί μέχρι και τη στιγμή που θα αποχωρήσουν το μεσημέρι. Ό,τι συμβεί στο μεσοδιάστημα, βαραίνει αποκλειστικά τον διευθυντή και το εκπαιδευτικό προσωπικό. Πάντως, όποιοι δάσκαλοι έχουν είτε αίσθηση καθήκοντος είτε αναπτυγμένο ένστικτο αυτοσυντήρησης-αυτοπροστασίας είτε και τα δύο, φροντίζει να είναι κέρβερος εις ό,τι αφορά την ασφάλεια των μαθητών.

  70. gpoint said

    # 69

    Ομολογώ πως δεν έχω εμπειρίες από δημοτικά, εγώ θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια αυτή την δουλειά την έκανε ο επιστάτης και στα λύκεια που δούλεψε υπήρχε παντού φύλακας στην πόρτα.

    Εκανα μάθημα σε 3ον όροφο σχολείου όταν μια μπάλλα μπάσκετ (!) έσπασε το τζάμι και βρέθηκε μέσα. Αν δεν έκανε τόσο κρύο (ποιά καλοριφέρ 😉 ώστε η κοπέλλα που ήταν κάτω από το τζάμι να φοράει το παλτό της κι αν δεν είχε κατσαρά σαν νέγρικα μαλλιά θα είχε τραυματισθεί και θα με κυνηγούσανε ακόμα σαν υπεύθυνο…εκτός κι έφταιγε ο…εφημερεύων ! (τα παιδιά είχαν κενό και παίζανε ποδόσφαιρο με την μπάλλα του μπάσκετ !! )

    Για τις ευθύνες του εφημερεύοντα που λες έχεις δει πως κατεβαίνουν τα παιδιά τα φθαρμένα μαρμάρινα σκαλοπάτια ; Αμα σου λέω είναι να μη σου λάχει…

  71. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  72. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κιντ, τέλος καλό όλα καλά για τα παιδιά αλλά όχι και για τους εφημερεύοντες δασκάλους. Αυτοί θα λογοδοτήσουν – και δικαίως – πειθαρχικά και ποινικά. Επαναλαμβάνω: δάσκαλοι που παραμελούν την ασφάλεια των παιδιών δεν είναι μόνο ανεύθυνοι και ανεπαρκείς αλλά και ηλίθιοι, χωρίς στοιχειώδες ένστικτο αυτοπροστασίας.

  73. Λεύκιππος said

    Το σχόλιο από έναν στεριανό άσχετο με την θάλασσα.
    Όταν κωπηλατώντας θέλεις να μετακινείσαι προς τα εκεί που βλέπεις (στην πορεία πλεύσης να ‘ουμε) πρέπει να σπρώχνεις το κουπί μέσα στη θάλασσα ενώ αντίστροφα, με την πλάτη προς την πορεία πλεύσης πρέπει να το τραβάς. Η ώθηση (για να μην πω σπρώξιμο και παρεξηγηθώ) είναι εξουθενωτική και ελάχιστα παραγωγική σε αντίθεση με την έλξη που είναι σχετικά πιο ξεκούραστη και πιο αποδοτική.

    Νομίζω….;

  74. Γιάννης Κουβάτσος said

    69: Φροντίζουν να είναι κέρβεροι, διορθώνω.
    Ένας σχολικός σύμβουλος μου είχε δώσει μια συμβουλή, όταν διορίστηκα: «Φρόντισε, παιδί μου, να δουλέψεις φιλότιμα με τους μαθητές σου. Αλλά το αν και πόσα θα μάθουν, δεν εξαρτάται μόνο από σένα, συνεπώς δεν μπορείς γι’ αυτό να βρεις τον μπελά σου. Πρόσεξε μόνο μην πάθει τίποτα σοβαρό κάποιο παιδί και αποδειχτεί ότι φταις άμεσα ή έμμεσα. Τότε θα ταλαιπωρηθείς πολύ.» Σκουλαρίκι στ’ αφτί την έχω αυτή τη συμβουλή 31 χρόνια τώρα, να ‘ναι καλά ο άνθρωπος.

  75. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τζι, σαφώς και μη σου τύχει. Αλλά ο δάσκαλος είναι υποχρεωμένος να ανεβοκατεβαίνει τη σκάλα μαζί με τους μαθητές της τάξης του. Και πάλι μπορεί να συμβεί ατύχημα, αλλά τουλάχιστον θα είναι παρών και κανείς δεν μπορεί να απαιτήσει από αυτόν να είναι Θεός.

  76. ΓιώργοςΜ said

    70 Όταν πήγαινα στην 3η Γυμνασίου, ένα συνομήλικό μου παιδί έπεσε από τον 2ο όροφο, όπου έπαιζε κυνηγητό με τα υπόλοιπα παιδιά, και σκοτώθηκε. Τα κάγκελα στο σχολείο αυτό (δίπλα στο κολυμβητήριο της Ν Σμύρνης) ήταν δύο οριζόντιοι σιδερένιοι σωλήνες Φ10 σε απόσταση περίπου 60-80 εκατοστών μεταξύ τους, με κάθετα στηρίγματα κάθε 1 μέτρο περίπου. Το παιδί γλίστρησε και πέρασε ανάμεσα από ένα τέτοιο πλαίσιο, κι από σύμπτωση δεν έπεσε πάνω σε κάποιο άλλο παιδί στο προαύλιο.
    Την επόμενη χρονιά πήγα σ’ εκείνο το σχολείο, στο Λύκειο. Είχαν βάλει πλέγμα για να καλύψουν τα κενά, σε ικανό ύψος. Χρειάστηκε να σκοτωθεί κάποιο παιδί, τα παιδιά με τους γονείς να κάνουν αποχή για μέρες, για μπουν στον κόπο, το σχολείο λειτουργούσε ήδη για κάποια χρόνια.

    Πριν από πεντέξι χρόνια, στο Δημοτικό που πήγαινε ο γιος μου, εδέησαν να ανακατασκευάσουν τον ασφαλτοτάπητα στο (άθλιο) προαύλιο, και εδέησαν όχι καλοκαίρι, όχι Χριστούγεννα ή Πάσχα, αλλά κάποιες καθημερινές, με το σχολείο σε λειτουργία. Το προαύλιο έγινε χωράφι, αφού μπήκαν χωματουργικά μηχανήματα, και ούτε καν αποκλείστηκε με μια κορδέλα. Σ’ εμάς κόστισε μόνο δύο παντελόνια φόρμας και τις αντίσοιχες εκδορές στα γόνατα. Όταν διαμαρτυρήθηκα στο δήμαρχο που είχε έρθει (ίσως για να πιστωθεί τα «έργα»), είπε «έλα μωρέ, όταν ήμασταν εμείς παιδιά δεν είχε στρωμένο γήπεδο, παίζαμε στα χαντάκια και δεν πάθαμε τίποτε». Δήμαρχος. Και γιατρός.

    Από κάτι τέτοια ορμώμενος λέω πως η νοοτροπία ασφάλειας (safety culture που λένε και εις τας Ευρώπας) δεν είναι καθόλου αναπτυγμένη στα καθ’ ημάς. Ούτε στο σχολείο, ούτε στην οικοδομή, ούτε στα γραφεία, ούτε στο δρόμο.

    Η κακιά στιγμή θα έρθει, αλλά μπορεί να φέρει μια γρατζουνιά ή μια ανοιγμένη μύτη κάθε 10.000 ανθρωποημέρες αντί για ένα βαρύ τραυματισμό, αναπηρία ή θάνατο στο αντίστοιχο διάστημα.

  77. Ἅννων ὁ Λίβυς ἐκ Καρχηδόνος ὁρμηθεὶς ὑπὲρ μὲν Ἡρακλείας στήλας ἐξέπλωσεν ἐς τὸν ἔξω πόντον, ἐν ἀριστερᾶι τὴν Λιβύην γῆν ἔχων, καὶ ἔστε μὲν πρὸς ἀνίσχοντα ἥλιον ὁ πλόος αὐτῶι ἐγένετο τὰς πάσας πέντε καὶ τριάκοντα ἡμέρας· ὡς δὲ δὴ ἐς μεσημβρίην ἐξετράπετο, πολλῆισιν ἀμηχανίηισιν ἐνετύγχανεν ὕδατός τε ἀπορίηι καὶ καύματι ἐπιφλέγοντι καὶ ῥύαξι πυρὸς ἐς τὸν πόντον ἐμβάλλουσιν.
    Arriani Indike 43, 11

  78. loukretia50 said

    Πιστεύω πως ειδικά το σημερινό κείμενο θα άρεσε πολύ και στα παιδιά δημοτικού, που πάντα γοητεύονται από εξερευνήσεις.
    Βέβαια τα παιδιά σήμερα έχουν συνηθίσει στις εικόνες.
    Βρήκα αυτό το βιντεάκι, εντελώς ερασιτεχνική δουλειά, αφελής θα έλεγα, αλλά είναι μαθητή νομίζω.
    Πιθανότατα έχει ανακρίβειες, όμως είναι ακριβώς στο θέμα και στο 3 ‘ δείχνει τη συνάντηση με τους γορίλες, όπως περιγράφεται στο κείμενο. Αν θέλετε διάλειμμα…

    Τhe voyage of Hanno the Navigator.
    Hanno African Voyage https://youtu.be/JRrmi6yTAP8

    Για ενδιαφερόμενους ενήλικες υπάρχει αυτό:
    National Geographic] Ancient Discoveries:
    Impossible Naval Engineering | Documentary https://youtu.be/cPNUFwFsnFk

  79. Λ said

    Χάσαμε ένα παιδάκι στα τελη της περσινής σχολικής χρονιάς από ατύχημα κατα την περίοδο της γυμναστικής. Το παιδί από το Αλεθρικό, πάλι στην ευρύτερη περιοχη Λαρνακας, θα μπορούσε να είχε σωθεί αν υποβάλλονταν στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

    Από τότε οι γονείς πανικοβάλλονται με το παραμικρό. Μου έτυχε το καλοκαίρι να περάσω μια ολόκληρη μέρα στις πρώτες βοήθειες ιδιωτικού νοσοκομείου και να δω με τα ματια μου την αγωνία κάποιων γονιών. Είχαν φέρει το παιδί τους που κτύπησε και συνεχώς αμφισβητούσαν τη γιατρό, μια ικανότατη αμερικανίδα με άπταιστα ελληνικά.

    Εδώ για το παιδάκι που από το Αλεθρικό
    https://www.offsite.com.cy/articles/eidiseis/topika/264997-to-hroniko-tis-tragodias-sti-larnaka-sygklonizoyn-oi-leptomereies

  80. Γιάννης Ιατρού said

    Ωραίο θέμα και σχόλια.Θα εντρυφήσω και θα επανέλθω 🙂

    Διαβάζω πως βρήκαν τα δύο παιδάκια στην Κύπρο, πολύ χάρηκα.

    Πάντως λάβετε τα μέτρα σας, ο «Ξενοφώντας» έρχεται κι έχει θυμό,
    με >7 Β (50 km/h) φυσά στο ερημητήριο 🙂

  81. π2 said

    66: Συγγνώμη για τον σχολαστικισμό, αλλά ας πω για άλλη μια φορά ότι, παρότι τα λεξικά δέχονται πλέον και τη σημασία «ψηφιδωτό» για το μωσαϊκό, σκόπιμο είναι να μη χρησιμοποιείται ο όρος για τα αρχαία ψηφιδωτά, που δεν έχουν καμιά σχέση ως προς τη μέθοδο κατασκευής με τα (κανονικά) μωσαϊκά.

  82. sarant said

    80 Ξενοφώντα τη βγάλανε την καταιγίδα; Κανένας σεβασμός πχια;

  83. loukretia50 said

    82. ‘Eχετε απόλυτο δίκιο!
    Παρασύρθηκα από τον τίτλο.

    Τελικά ο Αννωνας ήταν απλά quest star στη Salambo ! http://historybooksreview.co.uk/salammbo-salambo-by-gustav-flaubert/

    Τουλάχιστον πέτυχα την Καρχηδόνα! Κι έναν ωραίο πίνακα!
    Salambo https://i0.wp.com/lh3.ggpht.com/_AL9Az1u-lUc/STaNyOzA8ZI/AAAAAAAAA5U/Z1Nma0di5BA/Salammbo_Alphonse_Mucha_thumb%5B2%5D.jpg

  84. loukretia50 said

    (δε διορθώνω τα προφανή, τα σχόλιά μου θα διπλασιαζόταν!)

  85. loukretia50 said

    νταν ρε! – μικρή εξαίρεση!

  86. ΣΠ said

    80

  87. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ωραίο νήμα πάλι σήμερα και το ξεχνάω πως είναι η ώρα του, κι είναι σα δωράκι 🙂 !
    Μαγευτικές αυτές οι περιγραφές ταξιδιών σε μακρινούς χρόνους και τόπους

    80 Δηλαδή δε μπάω στο Ηρώδειο απόψε/ κλαψ. Φώντας με φούντες προ των πυλών. Δεν προκάνω,καλπάζει!

  88. loukretia50 said

    Σας χαιρετώ, φεύγω πριν προλάβει ο Φώντας! Αργήσατε!

  89. Νίκος Κ. said

    «Παρακάτω δεν προχώρησαν, επειδή τους τελείωσαν οι προμήθειες»

    Είναι δυνατόν δίπλα στις ακτές της ανεξερεύνητης Αφρικής και να τους τελείωσαν οι προμήθειες; Και πόσες προμήθειες να είχαν πάρει μαζί τους, που κράτησαν τόσο πολύ (πριν να τελειώσουν);
    Μάλλον δικαιολογία ήταν για να γυρίσουν πίσω.

  90. loukretia50 said

    CARTHAGE, TUNISIA : The mosaic picture in Carthage, Africa https://c7.alamy.com/comp/PJFFHJ/carthage-tunisia-july-19-2018-the-mosaic-picture-in-carthage-tunisia-africa-PJFFHJ.jpg

  91. Νέο Kid said

    82. Φταίει, υποθέτω, το αγγλικό mosaics που σημαίνει ψηφιδωτό , κι όχι μωσαϊκό ( με την σύγχρονη έννοια που το ξέρουμε. Αυτή που αναπτύχθηκε στη Βενετία στην Αναγέννηση . Μίγμα χρωματισμένου τσιμέντου , πηλού και ρεταλάκια μαρμάρου κι άλλες ψηφίδες, τριμμένο και γυαλισμένο)

  92. loukretia50 said

    90 ….και τότε ρίξανε τον κλήρο και τότε ρίξανε τον κλήρο…
    bye ! – τελικό!

  93. Γιάννης Ιατρού said

    83: 🙂 Η κάθοδος γαρ (;;; …αλλά ο καιρός αυτός έρχεται από τον βορρά, τέλος πάντων)

    Σχετικά με το σημερινό θέμα (γνωρίζοντας πως εντρυφούν εδώ γαλλομαθείς), ανασύρω από το γνωστό υπόγειο 🙂 τον IV τόμο του μνημειώδους έργου (1920) του εξέχοντος ιστορικού και αρχαιολόγου Στέφανου Γκσελ (Stéphane Gsell), Histoire ancienne de l’Afrique du Nord – La Civilisation Cathaginoise, στο οποίο θα βρείτε πολλές λεπτομέρειες και ενδιαφέροντα, π.χ. για την υποστήριξη που παρείχαν οι Καρχηδόνιοι στους εξερευνητές (και το εμπόριο), συμπεριλαμβανομένων των εξερευνήσεων κλπ.

  94. Νίκο στο 90

    Υπενθυμίζω πως το περιβάλλον ήταν άγνωστο και μάλλον εχθρικό. Μπορεί εσύ κι εγώ να ξέρουμε να ψωνίσουμε στο σούπερ-μάρκετ αλλά άμα μας ρίξουν στη ζούγκλα του Αμαζόνιου, θα πεθάνομε από πείνα και δίψα ανάμεσα στις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και τα κρύα τα νερά.
    Άσε που μπορεί να είδαν τίποτα ιπποποτάμους και να σκιάχτηκαν.

  95. NIKOS NIKOS said

    (Δείγμα της διαφοράς νοοτροπίας αλλά και της διαφορετικής κοινωνικής συγκρότησης είναι πως ο Άννων πίστευε πως ήταν συνεπής με τον εαυτό του και με την ιστορία, καταγράφοντας απλώς την εξερεύνηση και αφιερώνοντας την καταγραφή στον θεό. Αντίθετα ο άγνωστος Έλληνας θεώρησε υποχρέωσή του να τη γνωστοποιήσει στον κόσμο).
    Καλησπέρα!
    Θα ήθελα να σχολιάσω ότι Έλληνες και Φοίνικες είχαν την ίδια νοοτροπία με την έννοια ότι οι ιερείς τους ήταν γνώστες των εξερευνήσεων και των αποτελεσμάτων αυτών. Δηλαδή ήξεραν τους υπόγειους και υπέργειους θησαυρούς όλων των εξερευνημένων περιοχών. Υπήρχε εμπορικός μεταξύ τους ανταγωνισμός μεγάλος σε επίπεδο πόλεων κρατών (όχι όμως σε εθνικό επίπεδο που λανθασμένα θεωρείται σήμερα). Οι πόλεις κράτη ήταν πολυεθνικές επιχειρήσεις που απλώνονταν σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο (φανερό και μυστικό) με μόνο κριτήριο την ικανότητα για μονοπωλιακό κέρδος και τίποτα άλλο. Οι συγκρούσεις των Ελλήνων και των Φοινίκων πχ στην Σικελία υστερούν σε μίσος και μανία από αυτές μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών ή Αθηναίων και Μηλίων ή Μακεδόνων και Θηβαίων. Επίσης η περσική δύναμη που εισέβαλε στην Ελλάδα ήταν πολυεθνική με συμμάχους μισθοφόρους Έλληνες αλλά και Φοίνικες ναυτικούς. Ακόμη και στην δύσκολη πολιορκία της Τύρου από τον Μέγα Αλέξανδρο οι υπόλοιπες φοινικικές πόλεις ήταν σύμμαχοι με τους μακεδόνες.

    Η εξερεύνηση της Αφρικής έχει προϊστορικά ξεκινήσει από την ενδοχώρα και τους μεγάλους ποταμούς ( Νείλο έως την σημερινή λίμνη Βικτόρια, Νίγηρας ποταμός κτλ.) Όμως αξίζει να αναφερθούν και τα χιλιάδες προϊστορικά ορυχεία στην Νότια Αφρική που έχουν ανακαλυφτεί που δείχνουν εξόρυξη χρυσού σε μεγάλη κλίμακα και εξαγωγή αυτού εκτός Αφρικής. Μην ξεχνάμε και το ίδιο το όνομα της Αφρικής (ετυμολογίας;) αλλά και την Αιθιοπία, Ερυθραία και Σομαλία ονόματα ελληνικά για ευνόητους λόγους πολιτισμικής επιρροής και συγγένειας.
    Ως υπερατλαντικό ταξίδι θα πρέπει να μελετηθεί στο βιβλίο του Πλούταρχου ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΕΜΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩ ΚΥΚΛΩ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ το κεφάλαιο η καταστροφή της Ωγυγίας.
    Όμως και οι Φοίνικες γιατί αυτοπροσδιορίστηκαν με ελληνικό όνομα και αυτοί; Μήπως υπάρχει κάποιος δεσμός συγγένειας μέσα στα βάθη της προϊστορίας;

  96. Corto said

    73 (Λεύκιππος):

    Υποθέτω ότι η δυσκολία ώσης ή έλξης διαφέρει ανάλογα με το είδος και το μήκος του κουπιού, αλλά και του τρόπου που το κρατάει ο κωπηλάτης. Βλέπουμε για παράδειγμα σε άλλους λαούς μη μεσογειακούς (Πολυνήσιους, Ινδιάνους, Εσκιμώους κλπ) ότι οι κωπηλάτες κοιτούσαν προς την πορεία πλεύσης.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Canoe#/media/File:FAHopkins_Shooting_Rapids

  97. Corto said

  98. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Σε μια καταιγίδα κατέφυγαν σε σπηλιά η Βασίλισσα της Καρχηδόνας Διδώ με τον φιλοξενούμενό της Αινεία και (κατα τις βουλές της Αφροδίτης) τον κοιμήθηκε. Αλλά (κατα τις βουλές του Δία) αυτός συνέχισε τα κουπιά του να πα΄ φκιάξει αποικία (τη Ρώμη) και η Διδώ -προδοδώ τον καταράστηκε κι απέ αυτοχειριάστηκε

    http://www.mixanitouxronou.gr/i-mithiki-prigkipissa-dido-pou-edose-telos-stin-zoi-tis-giati-prodothike-o-erotas-tis-i-istoria-tis-enepnefse-piites-ke-singrafis/

  99. spiridione said

    Μολονότι νικήθηκαν από τους Έλληνες, το 480 π.Χ., στη μάχη της Ιμέρας (η οποία, κατά σύμπτωση, έγινε την ίδια ημέρα με τη ναυμαχία της Σαλαμίνας!),

    Αυτό είναι μάλλον μύθος
    https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Himera_(480_BC)

  100. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Από τους εξαφανισμένους λαούς συμπαθώ τους ταξιδιάρηδες Καρχηδόνιους.
    Την πατήσανε (ίσως) κι από την κοινωνική δομή τους:
    Ως επί το πλείστον μια ομάδα αποτελούσε τους Καρχηδόνιους πολίτες μόνο και βασικός σκοπός της ήταν η διατήρηση των εμπορικών της προνομίων και του κοινωνικού της στάτους. Κάτι που είναι αντίθετο από την πρακτική των Ρωμαίων, οι οποίοι πέρα από το σύνολο συμμάχων που αύξανε όλο και περισσότερο έδιναν και πολιτικά δικαιώματα παράλληλα, αυξάνοντας το σώμα των πολιτών τους. Στην περίπτωση της Καρχηδόνας παρά την Γεωγραφική και Οικονομική εξάπλωση δεν υπήρχε και αντίστοιχη κοινωνική εξάπλωση.
    http://istorika-themata.blogspot.com/2011/10/blog-post.html#more

  101. Γιάννης Ιατρού said

    97/98 Για το κουπί:

    Καθοριστικό είναι το (θεωρητικά) ακίνητο σημείο περιστροφής του κουπιού. Αν είναι (προς) το άνω άκρο, τότε ο κωπηλάτης το τραβά στη μέση (περίπου). Αν το σημείο είναι στη μέση (περίπου) τότε το τραβά στο επάνω μέρος. Στις δύο περιπτώσεις, η κίνηση (φορά) του κουπιού στο νερό ΔΕΝ είναι η ίδια κι αυτό αλλάζει και την κατεύθυνση που κοιτά ο κωπηλάτης σε σχέση με την πορεία του πλοίου.

  102. 102

  103. Pedis said

    #83 – 80 Ξενοφώντα τη βγάλανε την καταιγίδα; Κανένας σεβασμός πχια;

    Είδες; Άσχετο. Χάθηκε ένας «Αττίλας, η μάστιγα του θεου», μια Αληκτώ, να πάρουμε το θεικό μήνυμα να συνετιστούμε;

  104. Pedis said

    Ποιος τα σκέφτεται και προτείνει τα ονόματα, ξέρουμε;

  105. Corto said

    102:
    Φαντάζομαι Γιάννη ότι στην δεύτερη περίπτωση (το ακίνητο σημείο στην μέση) το κουπί συνήθως προσαρτάται σε σκαρμό.

  106. 105 Pedis

    Διάβασα κάπου ότι αυτό ξεκίνησε στην Αυστραλία από έναν μετεωρολόγο, ο οποίος έδινε στους τυφώνες τα ονόματα πολιτικών που δεν συμπαθούσε. Σιγά-σιγά το πήραν όλες οι κατά τόπους μετεωρολογικές υπηρεσίες.

  107. sarant said

    107 Και παλιότερα δίνανε μόνο γυναικεία ονόματα στους τυφώνες, κάθε φορά με άλλο αρχικό γράμμα, με τη σειρά.

  108. Pedis said

    # 107 – Ωραία! Κρατά στη λίστα το όνομα Μητσοτάκης για κατακλυσμούς, ειδικότερα, Κούλης για πολλά μποφόρ στις θάλασσες (και εν κρανίω), Τσακαλώτος, Τσίπρας … προτείτετε!

  109. ΣΠ said

    107
    https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_tropical_cyclone_naming#Formal_start_of_naming

  110. Γιάννης Ιατρού said

    106: Ακριβώς Corto (βλ. κι επόμενο 🙂 ).
    103: Ρε συ, στο μυαλό μου είσαι; Αυτή την εικόνα ήθελα να βάλω, αλλά μετά είπα να μη βαρύνω κι άλλο το νήμα, αρκετές βάζω…

  111. Νέο Kid said

    103. Από τις ωραιότερες σκηνές του σινεμά ,και με εκπληκτικά υποβλητική μουσική επένδυση.
    Πρέπει να σαι μεγάλη λέρα για να οδηγάς γαλέρα! 😜

  112. gpoint said

    Οι εικονιζόμενοι στις εικόνες των # 97, 98 με την σημερινή αθλητική ορολογία δεν κωπηλατούν, κάνουν κανό-καγιάκ

  113. Corto said

    111:
    Πάντως στην επιλογή της κατεύθυνσης που συνήθως κοιτούν ή κοιτούσαν οι κωπηλάτες σε διαφόρους πολιτισμούς, πρέπει να έπαιξαν ρόλο και οι τοπικές συνθήκες:

    «In some localities, rear-facing systems prevail. In other localities, forward-facing systems prevail, especially in crowded areas such as in Venice, Italy and in Asian and Indonesian rivers and harbors.»

    https://en.wikipedia.org/wiki/Rowing

  114. Γιάννης Ιατρού said

    114: Δεν με εκπλήσσει, σε κάπως στενά μέρη (κανάλια, ποταμούς κλπ.) δεν έχουν χώρο για τα (μακρυά) κουπιά που στηρίζονται στους σκαρμούς. Με τεχνικές όπως φαίνονται στο #97/#98 είναι πιο εύκολο να κινηθούν εκεί και είναι και περισσότερο ευέλικτοι θα έλεγα. Αλλά δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν την μεγάλη ροπή (μεγάλο βραχίονα) που προσφέρει το κουπί στον σκαρμό.

  115. ΓιώργοςΜ said

    Σχετικά με την κωπηλασία, όπου χρειάζεται μέγιστη ισχύς, έχουμε την κωπηλασία με έλξη, όπως στην αγωνιστική. Όπου χρειάζεται ευελιξία (λίμνες, ποτάμια, μέρη με εμπόδια), η κωπηλασία γίνεται προς τα εμπρός. Τα κουπιά στα κανώ και στα καγιάκ είναι κοντά, ελαφριά και πλατιά, ώστε να κινούνται εύκολα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Στους αγώνες, στις τριήρεις, στις γαλέρες χρειάζεται η μέγιστη εκμετάλλευση της μυϊκής δύναμης, και για να γίνει αυτό πρέπει να δουλέψουν οι ισχυρότερες μυϊκές ομάδες. Δε θέλει και πολλή ανάλυση.
    Για όσους θέλουν να κωπηλατούν με δύναμη αλλά και να βλέπουν, υπάρχει τρόπος.

  116. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Ἐξαιρετικὸ καὶ τὸ σημερινό.

    Ἔμαθα πράγματα ποὺ ἀγνοοῦσα παντελῶς.

    Σχετικὰ μὲ τὴν κωπηλασία.
    Πρόλαβα ἐποχὲς ποὺ ἀρκετοί ψαράδες χρησιμοποιοῦσαν μόνο τὰ κουπιὰ (βοηθητικὰ καὶ τὸ πανί, ὅποτε βόλευε ὁ καιρὸς). γιὰ νὰ κινοῦν τὶς ψαρόβαρκες. Οἱ περισσότερες εἶχαν μῆκος 5-6 μέτρα καὶ κωπηλατοῦσαν 2-3 ἄτομα μὲ 4 κουπιά. Αὐτοί ποὺ κάθονταν μπροστὰ κωπηλατοῦσαν καθιστοὶ κοιτάζοντας πρὸς τὰ πίσω· τραβοῦσαν ἀπὸ ἕνα κουπί, «πάγκο» ὅπως τό ᾿λεγαν. Ἄν ἦταν μόνο δύο στὴ βάρκα ὁ μπροστινὸς τραβοῦσε «πάγκο» καὶ τὰ δυὸ κουπιά.

    Ὁ πίσω κωπηλατοῦσε ὅρθιος μὲ δυὸ κουπιά κοιτάζοντας μπροστὰ καὶ ταυτόχρονα κατεύθυνε τὴ βάρκα. Αὐτοῦ τοῦ εἴδους ἡ κωπηλασία (σὲ ὄρθια θέση) εἶναι ἐξ ἴσου ἀποδοτικὴ μὲ τὴν ἄλλη (πάγκο), ὅταν ὁ κωπηλάτης κατέχει τὴν τεχνική, ἐπειδὴ σπρώχνει τὰ κουπιά, ὄχι μόνο μὲ τὰ χέρια, ἀλλὰ μὲ τὸ βάρος ὁλόκληρου τοῦ σώματός του, τὸ ὁποῖο μετακινεῖ μπρὸς-πίσω ἀνάλογα μὲ τὴ θέση τῶν κουπιῶν.

  117. Corto said

    113 (Gpoint):
    Πράγματι, με την διαφορά σε σχέση με το σύγχρονο κανό-καγιάκ ότι σε αμφότερες τις εικόνες τα σκάφη έχουν δύο σειρές κωπηλατών (στο σχ.97 το σκάφος είναι διπλό), ώστε η μία σειρά να κωπηλατεί στα δεξιά και η άλλη στα αριστερά.

  118. Χαρούλα said

    Κωπηλατική καληνύχτα

    https://i1.wp.com/tsoutsouneros.arvanitis.eu/wp-content/uploads/%CE%93%CE%91%CE%9B%CE%95%CE%A1%CE%91-%CE%A3%CE%A4%CE%97-%CE%A3%CE%A4%CE%95%CE%A1%CE%99%CE%91.jpg?resize=480%2C330

  119. plintirio said

    Αν θυμάμαι καλά ο Φλωμπέρ στη Σαλαμπώ αναφέρει το θεό Βααλ μόνο με τη γυναικεία του φύση

  120. Corto said

    117:
    Δημήτρη αυτό που περιγράφεις, αν το κατάλαβα καλά, είναι ο πανάρχαιος τρόπος οδήγησης των κωπήλατων σκαφών και των ιστιοφόρων. Στην εικόνα του άρθρου με το Φοινικικό πλοίο παρατηρούμε στα δεξιά (στην πρύμνη) τα δύο κουπιά που χρησιμεύουν για πηδάλιο.

    Στην εύλογη ερώτηση γιατί οι αρχαίοι Έλληνες δεν ανακάλυψαν το τιμόνι, οι ιστορικοί (από όσο ξέρω) δεν έχουν δώσει απάντηση.

  121. Γιάννης Ιατρού said

    117 (τέλος): Έτσι Δημήτρη. Να παρατηρήσω, πως και οι καθιστοί κωπηλάτες χρησιμοποιούν το βάρος του σώματος, κι αυτοί κινούνται πίσω-μπρος. Η διαφορά (με τον όρθιο) είναι κι εδώ το μήκος του βραχίονα (για την ροπή που δημιουργούν). Ο όρθιος έχει σταθερό σημείο τα πόδια του, χαμηλά, οι καθιστοί την μέση τους (περίπου 🙂 ).

  122. leonicos said

    @96 Νίκο

    Όμως και οι Φοίνικες γιατί αυτοπροσδιορίστηκαν με ελληνικό όνομα και αυτοί; Μήπως υπάρχει κάποιος δεσμός συγγένειας μέσα στα βάθη της προϊστορίας;

    Όχι. Οι φοίνικες δεν αυτοπροσδιορίστηκαν, ούτε ονομάζονταν οι ίδιοι φοίνικες. Φοίνικες τούς ονομασαν οι έλληνες, επειδή εμπορεύοντα αρχικα΄μονοπωλιακά το φοινόν, το κόκκινο χρώμα ενός οστράκου. Οι φοίνικες είναι οι γνωστοί μας φιλισταίοι, ή χαναναιοι, οι πιστούν, και κατείχαν πρακτικά όλη την παραλιακή χώρα των σημερινών Συρίας, Λιβάνου και Ισραήλ, από τη Γάζα και πάνω, με μια μικρή ίσως έξοδο των ισραηλιτών στη θάλασσα μεταξύ Ασντότ και Τύρου.

    Η λ. Αιθίοπες είναι βεβαίως αρχαία ελληνική λέξη με διαφανή σημασία, αλλά η Αιθιοπία ως όνομα κράτους είναι πολύ μεταγενέστερο, ελληνιστικό, όπως κοι η λ. Αφρική. Δεν είναι αυτοπροσδιορισμοί αλλα΄υιοθετήσεις εξωπροσδιορισμών

    Για τη Σομαλία δεν ξέρω. Η λ. Ερυθραία είναι ονοματοδοσία ευρωπαϊκή από την Ερυθρά θάλασσα, που και αυτή είναι ελληνικοποίηση όρου τοπικής γλώσσας και δεν έχει σχέση με το ‘κόκκινο’, παρά τους εκ των υστέρων αστικούς μύθους, όπως η χιττιιτκή Απάσα έγινε Έφεσος, η Βιλούσα Ίλιον, η Μιλίντα Μίλητος κοκ Διδυμα κλπ. Άκουγαν οι έλληνες το ντόπιο τοπωνύμιο και το φέρνανε στα μέτρα τους. Δεν είναιόπως η Σμύρνη που είναι όντως ελληνικό τοπωνύμιο

  123. Νέο Kid said

    121. Ούτε τον αναβολέα ανακάλυψαν. Γενικά το engineering δεν ήταν και το δυνατό σημείο των Ελλήνων , σε αντίθεση με τους Ρωμαίους.
    Αναβολείς βέβαια ούτε οι Ρωμαίοι δεν είχαν. Ίσως να ήταν και θέμα ανάγκης /χρειας αφού ούτε οι Έλληνες ούτε οι Ρωμαίοι βασίστηκαν ποτέ σοβαρά στο ιππικό τους.

  124. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @ Corto. (121). Ἀντρέα, δὲν ἔχει σχέση μὲ τὰ κουπιὰ-πηδάλια τῶν ἀρχαίων πλοίων ἡ ὄρθια κωπηλασία ποὺ περιγράφω. Τὰ πίσω κουπιὰ εἶναι ὅμοια μὲ τὰ μπροστινὰ καὶ βρίσκονται περίπου στὴ μέση τῆς βάρκας, σὲ μικρή ἀπόσταση ἀπὸ τὰ μπροστινά.

    Ὁ Γιάννης στὸ 122 περιγράφει μὲ ἀκρίβεια τὴν μηχανική τῶν δύο τρόπων κωπηλασίας ποὺ περιέγραψα.

  125. Νέο Kid said

    121. Επίσης , το τιμόνι για να είναι λειτουργικό και να μπορεί να το στρίψει άνθρωπος ,απαιτεί οδοντωτά γρανάζια. Αυτά ανακαλύφθηκαν μετά…
    (Ο μεγάλος Αρχιμήδης και ο ´Ηρων ο εξ Ισκαντερίας είχαν βέβαια κάποιους οδοντωτούς τροχούς και το κόνσεπτ του «πολλαπλασιαστή» ισχύος των τροχαλιών…αλλά ήταν too little,too late! Tο αρχαίον κλέος έφθινε.

  126. Corto said

    125:
    Δημήτρη πολύ ενδιαφέρον. Ώστε όλα τα κουπιά ήταν ισομήκη. Αυτές οι βάρκες όταν είχαν δύο ή τρία άτομα κατάφερναν να πάνε μακρυά;

  127. Γιάννης Ιατρού said

    123: Γιατι ρε Λεώ παραλείπεις τ΄ ομορφόπαιδο τον Alaksandu και την Taruisa, ε; Άσε που αποσιωπείς την Lazpas.
    Θα πλακώσει ο Ονούφριο Καρούμπα και θα σου πω εγώ (Ahhijawa e altri nomi di popoli e di paesi dell’Anatolia occidentale).

  128. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @127. Μὲ καλό καιρὸ μποροῦσαν νὰ διανύσουν ἀποστάσεις 4-5 ναυτικῶν μιλίων μέσα σὲ 2-3 ὧρες.
    Ὁ παπποῦς μου μὲ τὸν ἀδελφό του τὸ ἔκαναν μέχρι τὸ 1966 ποὺ παράγγειλαν βάρκα μὲ μηχανή. Τότε ὁ παπποῦς μου ἦταν ἑβδομηντατριῶν καὶ ὀ ἀδελφός του ἐβδομηνταέξι.
    Καὶ δὲν ἦταν μόνο τὸ κουπί. Ὅταν ἔφταναν στὸν προορισμό τους, ἔριχναν τὰ δίχτυα καὶ τὰ σήκωναν πρίν τὰ μεσάνυχτα γιὰ νὰ μήν μείνουν τὰ ψάρια πολλὴν ὥρα πιασμένα καὶ τὰ «χαλάσουν» τὰ ἀνεπιθύμητα (γιὰ τοὺς ψαράδες)»παράσιτα» της θάλασσας (καβούρια, σμέρνες, φώκιες, δελφίνια κλπ). Τὸ χειρότερο ἤταν οἱ ζημιὲς ποὺ ἔκαναν στὰ δίχτυα. Μετὰ ξεψάριζαν τὰ δίχτυα καὶ τὰ ξανάριχναν σὲ ἄλλο τόπο. Κοιμόντουσαν 2-3 ὥρες καὶ τὰ ξανασήκωναν μόλις ἔκενε νὰ φέξει, γιὰ ν᾿ ἀποφύγουν τὶς ζημιές.
    Ἀκολουθοῦσε τὸ ταξίδι τῆς ἐπιστροφῆς.

    Αὐτὴ ἦταν ἡ ζωὴ πολλῶν ψαράδων μέχρι τὴν δεκαετία τοῦ ᾿60.

  129. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  130. gpoint said

    Αχ ρε Δημήτρη τι μου θύμησες κι έχω μια βδομάδα να μπω στην βάρκα…

  131. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    131. Καλημέρα Τζη!
    Βάρκα είπες; τον Αννίβα, τον ελεφαντάκια μου θύμησες, στο πνεύμα του νήματος 🙂
    Θυελλώδεις βοργιάδες,μέχρι και 10 μποφ. στο Αιγαίο.Κλειστά τα σχολεία σήμερα σε Τήνο Ανδρο Μύκονο λόγω εκτάκτων συνθηκών!

  132. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @131. Ὑπομονή.
    Τί νὰ πῶ κι ἐγὼ ποὺ ἔχω νὰ μπῶ στὴ βάρκα μου δυὸ χρόνια!

  133. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @133. Καλημέρα.
    Τὴν ξέχασα προηγουμένως.

  134. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    131. Με αλάτισες πικρονόστιμα πρωί πρωί. Μπράβο πσαρά μας! 🙂

  135. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Καλημέρα με αέεερααα!
    Τούβλα (και) στις τσέπες θα βάλω τώρα που βγαίνω 🙂 !

  136. Γς said

    32:

    >το Κολοράντο, που προέρχεται φυσικά από το «Κωλοράδιο!». Ένας προκατακλυσμιαίος Έλληνας εξερευνητής είχε φτάσει στην περιοχή και επειδή το ραδιόφωνό του δεν έπιανε καλά

    Και το τρανζιστοράκι του Γς δεν έπιανε καλά στην Μέα Υόρκη. Και ξαφνικά του γλίστρησε κι έπεσε κάτω. Κι όταν το σήκωσε είδε ότι όχι μόνο δεν είχε πάθει τίποτα αλλά έπιανε και Ελλάδα. Καθαρά, καμπάνα!

    Και μέχρι να καταλάβει ότι ήταν ένας ελληνικός σταθμός της ΝΥ ο Hellas-Fm Hellenic-Radio, είχε πάθει την πλάκα του
    ————

    11:

    > Πρβλ Τύρος και Σιδων / Tsour-u-Tsaytun

    Σιδών [ Σάιντα] στο Λίβανο, όπου και τα συμπεθέρια μου κι ο Γς-τζούνορ που έχει κατέβει αρκετές φορτές εκεί στη Φοινίκη.

    Τύρος, αλλά και Τυρός η δικιά μας. Στην Κυνουρία, που μιλούν ακόμη την Τσακωνική διάλεκτο. Και πέσαμε πάνω στην «κόμη μετά λμένος», που λέει στα Λακωνικά του ο Παυσανίας.

    Ο Τυρός, που έχει πάρει την ονομασία του από το ιερό του Απόλλωνα Τυρίτη τοπικής θεότητας που λατρευόταν στην περιοχή. Και δεν το ήξερα όταν με ρώτησε η νύφη μου απ τη Φοινίκη που είχε χαζέψει διαβάζοντας Tyros.

    Μπορούσα όμως να της εξηγήσω το μισό του Τυρού που λέγεται «Σαπουνέϊκα» αλλά ευτυχώς δεν το έκανα

  137. Γς said

    Κι ας αρχίσουμε απ τα καλά νέα: Σήμερα θα φάμε κοτόπουλο!

    Και τα άσχημα: Μετά ο μεγάλος θέλει να κάνει θαλάσσιο σκι

    Και κλάμα οι κωπηλάτες της γαλέρας

  138. gpoint said

    # 133

    δίκιο έχεις βρε Δημήτρη αλλά νά…πρέπει η βάρκα να βγει έξω πρώτη οκτώβρη- για φορολογικούς λόγους- κι από πως φαίνεται χωρίς αποχαιρετισμό στα όπλα !

    Πόρκα, βά(ρ)κα, σκιφόζα !!

    # 135

    Θενξ !!

  139. sarant said

    Kαλημέρα από εδώ!

  140. Classicist said

    Καλησπέρα κι από μένα,

    1) Είναι εντυπωσιακό ότι μετά από 17 ώρες δεν φιλοτιμήθηκε κάποιος αναγνώστης να παραπέμψει τους υπολοίπους στο πρωτότυπο αρχαιοελληνικό κείμενο του «Άννωνος Περίπλους», που άλλωστε υπάρχει και στους Geographi graeci minores

    2) Να μάς πεί ο φοινικογνώστης κ. Λεώνικος (123), γιατί απέκρυψε την σημαντικότερη λέξη που συνδέεται με τους Φοίνικες, τουτέστιν το απαρέμφατον «φοινικίζειν» που στα αρχαία ελληνικά σημαίνει «μιμούμαι τους Φοίνικες, κάνοντας αιδοιολειχία». Είναι, άλλωστε, περίφημη η φράσις του Λουκιανού από τον «Ψευδολογιστή» «λεσβιάζειν σε και φοινικίζειν» που απευθύνει σε κάποιον κίναιδο λόγιο και σημαίνει… «κάνεις πεολειχία + αιδοιολειχία»

    Επίσης, υπάρχει ένα εκπληκτικό απόσπασμα από τον Γαληνό («Περί κράσεως και δυνάμεως των απλών φαρμάκων, 12, 249) που δεν μπορώ να βρώ τώρα στο πρωτότυπο, στο οποίο ο Γαληνός επικρίνει τις παράδοξες θεραπευτικές μεθόδους του ιατρού Ξενοκράτη (κατάποση σπέρματος, ούρων, εμμήνων κλπ.), λέγοντας: «…Μα και όσον αφορά τους αισχρουργούς, περισσότερο σιχαινόμαστε τους ΦΟΙΝΙΚΙΖΟΝΤΕΣ από τους ΛΕΣΒΙΑΖΟΝΤΕΣ. Πράξη σαν κι αυτή των φοινικιζόντων κάνει κι εκείνος που πίνει έμμηνα, όπως μού φαίνεται»

    3) Ως επαγγελματίας κλασικίστρια θα αποδείξω εν ριπή οφθαλμού την ανωτερότητα του Thesaurus Graecae linguae (Λεξικό Ερρίκου Στεφάνου) σε σχέση με το Liddell-Scott, το οποίο ΛΟΓΟΚΡΙΝΕΙ εκατοντάδες ελληνικές λέξεις και σημασίες, για να μή προσβάλλονται οι χριστιανούληδες αναγνώστες. Για παράδειγμα, το Thesaurus Graecae linguae έχει λήμμα «φοινικιστής» όπου εξηγεί ότι η πρώτη σημασία της λέξεως είναι το «αιδοιολείκτης» πράγμα που το Liddell-Scott αποκρύπτει!.. Μάλιστα το TGL αναφέρει στο σχετικό λήμμα και τον περίφημο Αθηναίο αιδοιολείκτη Αριφράδη, που διασύρει ο Αριστοφάνης ως «φοινικιστή» στο 1280 σύν – πλήν των «Σφηκών».

    Τέλος, ο Ησύχιος μάς πληροφορεί στο Λεξικό του ότι το «69» στα αρχαία ελληνικά ονομαζόταν «σκύλαξ» και εξηγεί: «σχήμα αφροδισιακόν, ως το των φοινικιζόντων»

  141. Γιάννης Ιατρού said

    141: Υπήρξες καλύτερος, σπανίως βέβαια. Διαβάζοντας τα σχόλιά σου πλέον είναι σαν να διαβάζει κανείς κλινικές καρτέλες, βλέπει πώς εξελίσσεται η πάθηση ….

  142. Corto said

    129:
    Δημήτρη σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες!
    Είναι αξιοθαύμαστη η αντοχή των παλιών ψαράδων, όπως και το θάρρος τους.

  143. NIKOS NIKOS said

    @123 Leonicos

    Καλημέρα!

    Μερικά σχόλια:

    «Όχι. Οι φοίνικες δεν αυτοπροσδιορίστηκαν, ούτε ονομάζονταν οι ίδιοι φοίνικες. Φοίνικες τούς ονομασαν οι έλληνες, επειδή εμπορεύοντα αρχικα΄μονοπωλιακά το φοινόν, το κόκκινο χρώμα ενός οστράκου.
    Πως αποκαλούσαν οι Φοίνικες τους εαυτούς τους, στην διάλεκτό τους; Και γιατί δέχτηκαν την ονομασία που τους έδωσαν(επέβαλαν) οι Έλληνες; Ποια μαγική δύναμη είχαν αυτοί οι παγκόσμιοι νονοί που βάφτιζαν(επιβλητικά) λαούς ολόκληρους, γαίες, ποτάμια, όρη, ζώα, και όλοι οι άλλοι λαοί όχι απλώς ακολουθούσαν αλλά δένονταν συναισθηματικά, εθνικιστικά με αυτούς τους προσδιορισμούς; Σήμερα ακούμε για αφροαμερικάνους και όταν κάποιος λέει I am from Africa τρέμει από πάθος και συγκίνηση, όμως δεν ξέρει τι σημαίνει Αφρική!
    Έχουμε και τα αρχαία νομίσματα των Δελφών, Ετρουρίας, Ερέτριας, Ερυθραίας, Τυρρηνίας, Λέσβου με κεφαλή Αιθίοπος. Τοιχογραφίες επίσης σε μυκηναϊκά και μινωικά κτίσματα με αιθίοπες και μαϊμούδες. Όλα με συμβολική έννοια.

    Οι χαναναίοι (γη της Χαναάν ή Καναάν) είναι οι Ερυθραίοι (εναλλαγή του χ με το κ >Χανιά και Κυδωνία = Ερυθραία, Χαονία Ηπείρου και Χάονες , Φοίνιξ ή Χοίνιξ αλλά και χάος ή φάος το πυρόξανθο φως του ήλιου, καν το αίμα στα τούρκικα, Κάνη Λέσβου , Κάνη Κρήτης, Candia και Κάντανος, Κάνναι στην Νότια Γαλλία, Κανάριοι νήσοι( Ερυθροί).

    Οι φοίνικες , οι ερυθραίοι, οι Αιθίοπες θρησκευτικά σχετιζόμενοι με τον Κάδμο και τον Ηρακλή.
    Αλλά και χαλκός, Χάλκη, Χαλκίδα, Χαλκιδική, Χαλκούτσι, Χαλκηδόνα και Καρχηδόνα ( μετατροπή του κ σε χ και του ρ σε λ) σχετίζονται με το πυρόξανθο χρώμα του χαλκού που ήταν πολύτιμος όπως και ο χρυσός, ο αργυρός και ο σίδηρος. (Σε αντίθεση με την επίσημη εκδοχή του ονόματος της Καρχηδόνας)

    Λιβανάτες, Λίβανος, Λιβύη, Λέσβος με τον ερυθρό λιβανωτό οίνο σχετίζονται (αργότερα λίβανος και λιβανωτός ονομάστηκε το αρωματώδες κόμμι).

    Όσο για την Τύρο, τύρσεις είναι οι υψηλοί λινθόκτιστοι πύργοι, οπλοστάσια(ταρσανάδες) , αρχαία Τίρυνς (Τίρυνθα) , τύρρις, τύρσις, τύρσος=κυκλοτερής τείχος, περίβολος (Turris) > Τυρρηνοί και Τυρσηνοί οι ναυπηγοί και οικοδόμοι Πελασγοί.

    Αλλά και για τη Σομαλία κάποια άλλη φορά που θα έχω χρόνο.

    Προηγουμένως σε άλλα σχόλια πολλά γράφτηκαν για τους κωπηλάτες, δηλαδή τους ερυθραίους τους ερέτες (Ερέτρια, Ερυθραία).
    Αναφέρετε και τη Μίλητο, που σχετίζεται με την πολύτιμη κόκκινη μίλτο αλλά και τους κόκκινους militants και militar.
    Γιατί όπως κόκκινοι ήταν οι πρώτοι κωπηλάτες ναύτες που όργωσαν και βάφτισαν την οικουμένη( Αιθίοπες, Φοίνικες, Ερυθραίοι) κόκκινοι ήταν και οι πρώτοι οργανωμένοι ληστές στρατιώτες (miitant και militar).

    Θρησκεία και γλώσσα δημιουργούν συγγένειες ή εχθρότητες.
    Η εθνικιστική ιστορία διαιρεί και βασιλεύει.

  144. Χρήστος Π. said

    Έχοντας ένα προπάππου Αιθίοπα μετανάστη (ίσως από την αποσχισμένη σήμερα δυστυχώςπεριοχή της βόρειας Ερυθραίας), που δούλεψε εργάτης στα τραίνα του Τρικούπη, όντας λάτρης του Βασιλείου της Αξώμης,και ασχολούμενος με τον σύλλογο Ελλήνων της Αιθιοπίας, δεν θα μπορούσα να μην σας διαφημίσω την παρακάτω παράσταση. Δευετέρα 8μμ.

    «Η ζωή του Σωκράτη» από το Εθνικό Θέατρο της Αιθιοπίας στο Ηρώδειο
    Μία μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουμε θέατρο από την Αιθιοπία στην Ελλάδα!
    Το Εθνικό Θέατρο της Αιθιοπίας παρουσιάζει για μία μόνο παράσταση στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού το θεατρικό έργο «Bado Egir» στα αμχαρικά (Επίσημη Αιθιοπική γλώσσα). Ένα έργο με θέμα τη ζωή του Σωκράτη, που βασίζεται σε τρία έργα του Πλάτωνα: τους διαλόγους «Φαίδων» και «Κρίτων» και την «Απολογία του Σωκράτη». Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού της Εκατονταετηρίδας Διπλωματικών Σχέσεων Ελλάδας-Αιθιοπίας και τελεί υπό την αιγίδα του Πρέσβυ της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Αιθιοπία και Μόνιμου Αντιπροσώπου στην Αφρικανική Ένωση κ. Νικολάου Χ. Πατακιά. Ένα επιστέγασμα των άριστων και στενών ιστορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, με πρωταγωνιστή τον διεθνούς φήμης αιθίοπα ηθοποιό και Πρόεδρο της Ένωσης Αφρικανών Ηθοποιών, Ντεμπέμπε Εσέτου.
    Θα είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται στην Ελλάδα αιθιοπικός θίασος, αποτελούμενος μάλιστα από τους πιο επίλεκτους ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου της Αιθιοπίας. Το έργο «Bado Egir» (σημαίνει Ξυπόλυτος) αποτελεί μετάφραση και διασκευή στα Αιθιοπικά του θεατρικού έργου «Barefoot in Athens – Socrates’ Life», που είχε παρουσιάσει στις ΗΠΑ ο Πήτερ Ουστίνοφ, στην δεκαετία του 1960. Είναι ένα έργο-ύμνος στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και στα δημοκρατικά ιδεώδη, τα οποία δίδαξε και για τα οποία θυσίασε την ζωή του ο Σωκράτης. Ο πρωταγωνιστής Ντεμπέμπε Εσέτου, έχει δηλώσει ότι ενσαρκώνοντας τον Σωκράτη στο αρχαίο θέατρο Ηρώδου Αττικού στην Αθήνα, την γενέτειρα και την πόλη που αγάπησε ο Σωκράτης, εκπληρώνει ένα όνειρο ζωής. Θεωρεί την εμφάνισή του στο Ηρώδειο ως το πανηγυρικό κύκνειο άσμα της καριέρας του. Η παράσταση γνώρισε τεράστια επιτυχία στην Αντίς Αμπέμπα, όπου παιζόταν για 11 μήνες.
    Πώς όμως ενέπνευσε ο Σωκράτης τον θίασο; Όπως δηλώνει σε συνέντευξή του στη Real ο Πρέσβυς της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Αιθιοπία, κ. Νικόλαος Χ. Πατακιάς: «Ο ελληνικός πολιτισμός δεν βασίσθηκε κυρίως στην ύλη και στα δημιουργήματά της, αλλά στο πνεύμα και τα μεγάλα ιδεώδη, που δεν φθείρονται από το πέρασμα των αιώνων, ούτε από την αλλαγή των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, αλλά είναι πάντα το ζητούμενο σε όλες τις κοινωνίες και από όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, πολιτικών, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων.
    Απόδειξη οι δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Αιθιοπίας ότι οι Σωκρατικές αξίες της Αλήθειας, Δημοκρατίας και Δικαιοσύνης είναι επίκαιρες και απαραίτητες για την χώρα του και βοηθούν στον δημοκρατικό μετασχηματισμό της. Ο Σωκράτης μένει πιστός στα ιδεώδη του ακόμη και με τίμημα την ίδια την ζωή του, αναφωνώντας ότι προτιμά να πεθάνει ελεύθερος, παρά να ζήσει στερούμενος την ελευθερία σκέψης και έκφρασης, την ελευθερία αναζήτησης της αλήθειας, την Δημοκρατία! Αυτά τα ιδανικά εξήγαγε, εξάγει και θα εξάγει πάντοτε η Ελλάδα».
    Ελεύθερη είσοδος με δελτία εισόδου. Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

  145. loukretia50 said

    145. Ενδιαφέρον, αλλά εδώ κολλάει το «καιρού επιτρέποντος» . Ας ελπίσουμε ότι ο Σωκράτης θα νικήσει τον Ξενοφώντα!

    Christopher Walken and Sir Peter Ustinov in «Barefoot in Athens», 1966 https://youtu.be/OlTjYDRgdEM

    http://greekfestival.gr/socrates-life-by-the-national-ethiopian-theatre-at-the-odeon-of-herodes-atticus/?lang=en

  146. Νέο Kid said

    145. Πολύ ωραία! Αλλά τι σημαίνει «με δελτία εισόδου» ;
    Θα ήθελα να ενημερώσω κάποιους που θα ήθελαν να πάνε. Γι αυτό ρωτάω.

  147. sarant said

    145 Αιθίοπας που ήρθε εδώ το 1880 και έμεινε; Τι ενδιαφέρον!

  148. NIKOS NIKOS said

    Μία ενδιαφέρουσα φυλή της Αιθιοπίας είναι και των Hamer που εκτός των άλλων σε τελετές ενηλικίωσης εφήβων έχουν ταυροκαθάψια συνοδευόμενα από κουδουνάδες!

    https://africageographic.com/blog/experience-hamar-tribe-ethiopia/
    https://www.atlasofhumanity.com/hamer

  149. π2 said

    148: Εγώ ξέρω τον Ολυμπιακό Αντίς Αμπέμπα, κάτοχο του παναφρικανικού πρωταθλήματος μπάσκετ το 1964, παρακαλώ, και πρώτη ομάδα στην οποία έπαιξε ο Βασίλης Γκούμας.
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CF%82_%CE%95.%CE%91.%CE%A3._%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%CF%82_%CE%91%CE%BC%CF%80%CE%AD%CE%BC%CF%80%CE%B1

  150. Νέο Kid said

    Προφανής η φαινοτυπική ομοιότητα των Αμέρ (Ηamer) με τους προέλληνες Μινωίτες κατοίκους της Κρήτης .
    Από τους Hamer ονομάστηκε και το θηριώδες τζιπ Χάμερ και ο Αμέρ Βρυώνης.

  151. π2 said

    https://www.aljazeera.com/indepth/features/ethiopia-greeks-addis-ababa-180402114937892.html

  152. Νέο Kid said

    150. Έλα ρε! Πώς και δεν είναι εβραίος γνωστό αυτό;
    Θα ήταν πιο χαικλασάτο και διεθνίστικο άκουσμα (παρά τις πιθανές ρατσιστικές συμπαραδηλώσεις του…) το:
    Τιμιέται ο θρύλος και η Αντισαμπέμπα! 😅

  153. Γς said

    144:

    >Όσο για την Τύρο, τύρσεις είναι οι υψηλοί λινθόκτιστοι πύργοι, οπλοστάσια(ταρσανάδες) , αρχαία Τίρυνς (Τίρυνθα)

    Πηγαίνοντας από Ναύπλιο στο Αργος σταμάτησα μπρος στο αρχαίο τείχος που το είχαν ζώσει με σκαλωσιές οι συντηρητές του.

    -Ρε μαμά τι είναι αυτό που χτίζουν εδώ

    -Δεν χτίζουν. Γκρεμίζουν

  154. Γς said

    Και μια παλιά ιδέα για μπίζνες με την Αιθιοπία [Αβησσυνία]:

    Εξαγωγές βύσσινου

  155. spiridione said

    Από τον Μακρυγιάννη:
    «Και οι σκοτωμένοι άφησαν χήρες, γυναίκες και ορφανά. Κι εκείνοι οπούταν νοικοκυραίγοι έγιναν διακοναραίγοι ότι θυσίασαν το δίκαιον τους εις τα δεινά της πατρίδος όταν κινδύνευε. Απ’ αυτούς υπάρχει η πατρίδα, από τους αγωνιστάς».

  156. Χρήστος Π. said

    148

    Βέβαια, ήλθε σε ηλικία μόλις 14-15 ετών. Μαζί με κάποιον άλλον, στον οποίο έδωσαν το πρόγονό μου όπως συνηθιζόταν τότε, για να βρει μια καλύτερη τύχη. Η θεωρία μου είναι πως ήλθε μάλλον με συνοδεία ή βοήθεια Ιταλού. Οι Ιταλοί ξεκινούσαν τότε τη κατασκευή του σιδηροδρόμου στην Ερυθραία που είχαν καταλάβει και είχαν μεγάλη τεχνογνωσία γενικώς στη κατασκευή ορεινών σιδηρογραμμών και τραίνων. Στα τραίνα του Τρικούπη δούλεψαν πολλοί Ιταλοί εργάτες και μάλλον κάποιοι πέρασαν προηγουμένως από Ερυθραία για να συνεχίσουν Ελλάδα, ενώ άλλοι θα έμειναν εκεί και ολοκλήρωσαν φυσικά το έργο. Υπάρχουν πολλές αναφορές στους Ιταλούς εργάτες των ελληνικών τραίνων, στον τύπο της εποχής. Υπάρχουν και φωτογραφίες. Στο σταθμό των Μύλων μετά το Άργος υπήρχε ο εργολάβος Colombo από το Μιλάνο και οι εργάτες του είχαν και δικό τους κτίσμα στο οποίο είχαν υψώσει και Ιταλική σημαία. Οι περισσότεροι πάντως είχαν πείρα από τις Άλπεις. Τον πρόγονό μου τον έλεγαν Ιάκωβο και τη μητέρα του Μάρτα, ονόματα πολύ κοινά στους Κόπτες της Αβησσυνίας. Ήταν ο παππούς της μητέρας μου, από τη μεριά της μητέρας της. Διατηρούσε τη προφορά του και τα γραμματικά του λάθη μέχρι που πέθανε. Στο νεκροκρέββατό του το 1946, μονολογούσε παραληρώντας «ακαταλαβίστικη γλώσσα» έλεγαν οι γείτονες στο χωριό, που ήταν προφανώς η μητρική του γλώσσα.

    Για τους φίλους που ρώτησαν: Ελεύθερη είναι η είσοδος αλλά υπάρχει ενδεχόμενο να μην βρεθεί θέση. Γι αυτό έκλεισα θέσεις ήδη μέσω ελληνο-αιθιοπικού συλλόγου (έχω τα μέσα). Κάτι τέτοιο πρέπει να έχουν υπ’ όψη τους και να μιλάνε για καρτέλες και κλείσιμο θέσεων. Έχει παιχτεί και αλλού αυτή η παράσταση με μεγάλη επιτυχία. Θα υπάρχουν ελληνικοί και αγγλικοί υπέρτιτλοι. Θα μας τιμήσει ο ΥΠΕΞ της Αιθιοπίας, η υπουργός πολιτισμού της Αιθιοπίας, ο Έλληνας πρέσβης στην Αντίς Αμπέμπα κλπ.

  157. sarant said

    Κοίτα να δεις!

  158. loukretia50 said

    Με αφορμή την παράσταση που φαντάζομαι θα ενδιαφέρει αρκετούς και με μια γρήγορη ματιά στα χρηστώνυμα του νήματος, δε μπορώ ν΄αποφύγω τη σκέψη πως θα ήταν πολύ σουρεάλ να βρεθούμε δίπλα- δίπλα, χωρίς να γνωριζόμαστε, γάτες, σκύλοι, πσαράδες, κλασσικίστριες, sto dialo xtinos και …plintirio!

  159. sarant said

    159 Λείπω εγώ, δυστυχώς.

  160. Classicist said

    Σχολίου 141 συνέχεια…

    ΙΔΟΥ και το εκπληκτικό απόσπασμα του Γαληνού, το πρωτότυπο του οποίου δεν μπορούσα να βρώ χτές το βράδυ.


    Το απόσπασμα είναι από το σύγγραμμα «Περί κράσεως και δυνάμεως των απλών φαρμάκων (12, 249) και θεωρείται μνημειώδες από εμάς τους κλασικιστές για τους εξής λόγους:

    Είναι η μοναδική (από στόματος αρχαίου Έλληνα) αξιολογική σύγκρισις μεταξύ αιδοιολειχίας + πεολειχίας. Ο Γαληνός προτιμά την πεολειχία ως λιγότερο σιχαμερή από την αιδοιολειχία. Επίσης, ξεκαθαρίζει οριστικά ότι «φοινικίζω» σημαίνει «γλείφω γυναικείο αιδοίο», ενώ «λεσβιάζω» σημαίνει «γλείφω ανδρικό πέος». Τέλος, από το γαληνικό αυτό απόσπασμα φωτίζεται η πραγματική αιτία της τόσο ισχυρής απέχθειας των Αρχαίων Ελλήνων προς την αιδοιολειχία (βλέπε «Σφήκες» 1280): Πρόκειται για την μετεξέλιξη του πανάρχαιου ταμπού των εμμήνων, που όμως τον 5ο αιώνα π.Χ. είχε πλέον αποϊεροποιηθεί

  161. loukretia50 said

    Kαημό το έχω ένα νήμα να μας βγει κανονικό!
    Κι όχι αλφάβητο που λεν… φοινικικό!

    (πάλι άρλεκιν?) c’est trop!

  162. Μανούσος said

    Ὁ συνδυασμὸς τῶν σχολίων περί παιδιῶν καὶ περὶ Καρχηδόνος φέρνει τὴν ἀπεχθὴ ἀναφορὰ περὶ τῶν παιδικῶν ἀνθρωποθυσιῶν τῶν Καρχηδονίων καὶ τῶν ἐν γένει Φοινίκων. Μεγάλα νεκροταφεῖα μὲ παιδικὲς ταφὲς ἔχουν βρεθεῖ στὴν Καρχηδόνα (στὸ λεγόμενο Τοφέτ). Παρὰ τὶς ἀμφιβολίες ποὺ κατὰ καιροὺς ἐκφράζονται τόσο ἡ χιονοστιβάδα τῶν μαρτυριῶν ποικίλων ἀρχαίων συγγραφέων ἀπὸ διάφορες ἐποχὲς ὅσο καὶ τὰ εὐρήματα, παρέχουν τὴν βεβαιότητα τῆς πρακτικῆς.
    Συγκλονιστικὴ ἡ περιγραφὴ τῆς ἁλώσεως τῆς Καρχηδόνος (καὶ εἰδικὰ τῆς Βύρσας, δηλ. τῆς ἀκροπόλεώς της) ἀπὸ τὸν Ἀππιανό (Βιβλ. 8 κεφ 19).

  163. Γιάννης Ιατρού said

    επανάληψη του #142

  164. Γιάννης Ιατρού said

    163: Μανούσο,
    αν σε ενδιαφέρει το θέμα (που συνδέεται με την λατρεία του θεού Βάαλ κλπ.), δες εδώ την σχετική (αυθεντική) ανακοίνωση (2014) του Παν/μίου. της Οξφόρδης (Ancient Carthaginians really did sacrifice their children) κι εδώ (από το υπόγειο 🙂 ) τις δύο σχετικές εργασίες/ανακοινώσεις (2013) των ερευνητών Patricia Smith και Paolo Xella (Josephine Quinn) καθώς και τις προηγούμενες εργασίες (2011), στις οποίες αυτά τα δύο άρθρα αναφέρονται.

  165. NIKOS NIKOS said

    Θα ήταν άδικο να αφήσουμε μόνο στους Φοίνικες της ιστορικής εποχής την βαρβαρότητα των ανθρωποθυσιών (παιδιών και ενηλίκων) και του κανιβαλισμού.
    Απλά ήταν ένα παλαιότερο έθιμο στο οποίο είχαν αριστεύσει κυριολεκτικά οι πρωτοέλληνες και φρόντισαν να το αποσιωπήσουν οι εθνικιστές ιστορικοί(ντόπιοι και ξένοι) του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.
    Έτσι μαζί με την καραμέλα του » χρυσού αιώνα» της κλασσικής Ελλάδος και της παραδεισένιας αθηναϊκής δημοκρατίας και της δήθεν ιστορικότητας των ομηρικών επών φρόντισαν να σβήσουν οποιαδήποτε μελανή υποψία ανθρωποθυσιών στον ελλαδικό χώρο. Ας αναφέρει ο Όμηρος την ανθρωποθυσία Τρώων αιχμαλώτων από τον Αχιλλέα και το σφάξιμο της κόρης του Πριάμου πάνω από τον τάφο του Πάτροκλου για εξαγνισμό. Ας αναφέρεται η ανθρωποθυσία Περσών αιχμαλώτων μετά την ναυμαχία της Σαλαμίνας. Και ο μακαρίτης αρχαιολόγος Γιάννης Σακελλαράκης τράβηξε τα πάνδεινα όταν ανακοίνωσε την ανθρωποθυσία πριγκίπισσας στην μινωϊκή Κρήτη. Αλλά και τα ιερά του ελλαδικού χώρου που αναφέρει ο Παυσανίας (πχ στον Ταϋγετο) όπου τελούσαν ακόμη ανθρωποθυσίες, όλα αυτά αναφέρονται με ψιλά γράμματα.
    Δεν είναι τυχαίο ότι παγκοσμίως έχουν επικρατήσει οι ελληνικοί όροι στην ανατομία ανθρώπων και ζώων και η πρόοδος της ιατρικής ήταν δυσανάλογα μπροστά στους Έλληνες.
    Ναι εντάξει οι Φοίνικες, οι Τεύτονες, οι Ετρούσκοι, οι Ίνκας, οι Αζτέκοι, έκοβαν και δοκίμαζαν ανθρώπινες καρδιές και συκωταριές αλλά εκείνοι που το πρωτοανέδειξαν σε επιστήμη (ανατομία, χειρουργική) ήταν οι ¨δικοί» μας οι πρώτοι διδάξαντες( Κρόνος=Χρόνος Fάλιος=Βάλιος, Βάαλ) που αργότερα σνόμπαραν τους άλλους λαούς ως βάρβαρους.

  166. loukretia50 said

    Απουσιολόγε, bonjour et merci!
    Θα το εκτιμούσα πολύ αν ανασύρατε απ΄την υπόγα κι άλλες πληροφορίες σχετικές με ανθρωποθυσίες και όχι μόνο στην Ευρώπη – αν δοθεί η ευκαιρία.
    Οι συγκεκριμένες δεν προσθέτουν κάτι σημαντικό στα ήδη γνωστά -κατά την άσχετη !
    Σίγουρα υπήρχε μακάβριο τελετουργικό, αλλά κι άλλοι λαοί δεν είχαν τότε ιδιαίτερες ευαισθησίες!
    Τα παιδιά όμως, τη συνέχειά τους, τα υπολόγιζαν, απλώς τα ήθελαν υγιή.
    Σε μεμονωμένες περιπτώσεις φαίνεται λογικό (!) να επιδιώκουν να εξευμενίσουν τους θεούς με την υψίστη θυσία. Γιατί όμως να τα θυσιάζουν μαζικά?
    Δε νομίζω ότι τα νεότερα ευρήματα αποκλείουν το ενδεχόμενο οι ανθρωποθυσίες να αφορούσαν νήπια θνησιγενή ή παραμορφωμένα, που προτιμούσαν να τα αφιερώσουν για να ξορκίσουν το κακό, αντί να τα ρίξουν στον αντίστοιχο Καιάδα.
    Όσο για τα ζώα που βρέθηκαν, δεν ήταν κάτι ασυνήθιστο στην αρχαιότητα, ανεξάρτητα από την αιτία θανάτου.
    Να ελπίζω στα φώτα σας?

  167. Γιάννης Ιατρού said

    167: Λού,
    Πάρε το μέηλ μου από τον Νίκο και στείλε μου ένα ping 🙂

  168. Μανούσος said

    165
    Ευχαριστώ

  169. Μανούσος said

    165
    Ὑπάρχει μία γενικὴ τάση στοὺς νεώτερους ἱστορικοὺς νὰ ἀμφισβητοῦν τὶς ἀρχαῖες πηγὲς αὐθαιρέτως ὡς προπαγανδιστὲς προκατειλημμένους κλπκλπ σὲ ὅ,τι νομίσουν (συχνὰ χωρὶς ἐπιχειρήματα) ὡς ὑπερβολὴ ἢ κακοήθεια τῶν πηγῶν.
    Προφανῶς καὶ ὑπῆρχε ἡ ἀνθρωποθυσία στοὺς ἱστορικοὺς χρόνους καὶ σὲ ἄλλους λαούς, ἀλλὰ ἐντυπωσιάζει περισσότερο ὅταν ἀφορᾶ ἕναν λαὸ μὲ ὑψηλὸ πολιτισμὸ, ὅπως οἱ Φοίνικες (θυμίζει λίγο τὴν περίπτωση τῆς Γερμανίας, δηλ. πῶς ἕνας πολιτισμικὰ ἀνεπτυγμένος λαός, ἔφθασε σὲ τέτοια κορυφὴ βαρβαρότητας).

    Πάντως καὶ πάλι συνιστῶ μία ματιὰ στὴν περιγραφὴ τῆς ἁλώσεως τῆς Καρχηδόνας.

  170. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Στην αυλή των ανακτόρων της αρχαίας Κυδωνίας –στο λόφο του Καστελιού στα Χανιά της Κρήτης– ο σεισμός και ο εξευμενισμός των χθόνιων θεοτήτων ήταν αυτό που οδήγησε τους κατοίκους σε ανθρωποθυσία.

  171. NIKOS NIKOS said

    Στην Κρήτη πρέπει να είχε σημαντική θέση στα παλαιοανακτορικά χρόνια σελ43,44. Ίσως και στην Μυκηναϊκή Ελλάδα σελ65. Συνηθισμένη θυσία για τον αρκαδικό λύκαιο Δία σελ174, για τον θεσσαλικό και βοιωτικό λαφύστιο Δία σελ 120, για τους «νέρτερους δαίμονες» στην Μεσσηνία του 8 π.Χ. αι. σελ 43 , και για άλλους θεούς ( Αθηνά ) σελ 119.
    ( Για την ανθρωποθυσία, από το βιβλίο Η θρησκεία στην αρχαία Ελλάδα του Νικόλα Παπαχατζή, εκδοτική Αθηνών, 2006)

    Είναι γνωστό ότι το ελληνικό αντίστοιχο του αποδιοπομπαίου τράγου είναι ο φάρμακος. Στα Θαργήλια προς τιμή του Απόλλωνος ένα ιδιαίτερα απωθητικό πρόσωπο διαλεγόταν ως φάρμακος. Αφού του έδιναν να φάει, τον μαστίγωναν με κλαδιά συκιάς και κρομμυδόσκυλλας και τον έβγαζαν έξω από την πόλη όπου τελικά τον έκαιγαν.
    Οι Έλληνες ονόμαζαν σαφώς αυτή τη διαδικασία κάθαρσιν(εξαγνισμό). Το άτομο που διωχνόταν ονομαζόταν περίψημα(απόβλητος) ή απλώς κάθαρμα. Στην Χαιρώνεια έδιωχναν από τις πόρτες τους ένα δούλο που προσωποποιούσε την «πείναν», τον Βούλιμον.
    (Αποσπάσματα από το βιβλίο Ελληνική Μυθολογία και τελετουργία του Walter Burket στο κεφάλαιο Αποδιοπομπαίος τράγος και «φάρμακος» σελ. 110, εκδόσεις ΜΙΕΤ 1993)

    Η Ιλιάδα είναι ηρωικό έπος καταγραφή απίστευτης βαρβαρότητας. Ο Αχιλλέας το πρωτοπαλίκαρο των Αχαιών αποφασίζει και διατάζει με το ξίφος του. Εκφράζει την χαρά του όταν οι Αχαιοί χάνουνε από τους Τρώες και αυτός απλώς παρακολουθεί επειδή τον προσέβαλε ο Αγαμέμνων. Θυσιάζει αιχμάλωτους Τρώες και θυσιάζει την Πολυξένη
    πάνω από τον τάφο του Πάτροκλου. Αφήνει τον Πρίαμο να θάψει τελικά τον Έκτορα κατόπιν αδράς αμοιβής( ενώ πάνω στον θυμό του δεν έλειψε να τον σκοτώσει ενώ εκείνος είχε έρθει ως ικέτης στην σκηνή του).

  172. NIKOS NIKOS said

    Σχετικά με την εκδήλωση της ερχόμενης Δευτέρας στο Ηρώδειο:

    https://www.ethiogr.org/

    Τους κόπτες Αιθίοπες της Αθήνας
    http://www.kathimerini.gr/248988/article/epikairothta/ellada/koptes-ths-ai8iopias-san-leykontymenoi-aggeloi

    Την ορθόδοξη ολυμπιονίκη που επισκέπτεται την Ελλάδα
    http://www.e-nafpaktia.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6517:2012-08-19-16-01-18&catid=1:latest-news&Itemid=50

    και η όμορφη ελληνοαιθιόπισσα συγγενής της (λέτε να είναι και αυτή την Δευτέρα; χμμ)
    http://orinidorida.blogspot.com/2018/05/Athina-Koini-I-oraioteri-athlitria-olon-ton-epoxon-apo-to-Koupaki.html

  173. Χρήστος Π. said

    Leonicos, οι χάρτες που έχω δει εγώ (ίσως να αναφέρονται σε άλλη εποχή βέβαια) δίνουν στους Φιλισταίους τη Λωρίδα της Γάζας μεγεθυμένη προς τα πάνω. Δεν φαίνονται να έχουν τεράστιο κομμάτι από τα παράλια του Ισραήλ. Έπειτα, πως βγαίνει το συμπέρασμα πως οι Φιλισταίοι, οι Χαναναίοι, και οι Φοίνικες είναι ίδιος λαός. Υπάρχει η θεωρία οτι οι Φιλισταίοι ήσαν Κρήτες γιατί και ο Ησαϊας προφητεύοντας τη φρικτή εξόντωσή τους τους αποκαλεί «παιδιά της Ελλάδος». Γενικά λαό της θάλασσας τους αποκαλεί ο Λοντσ.

    Νίκο πολύ ωραίες οι φωτογραφίες και τα κείμενα με τους Αιθίοπες. Πρέπει να γράψω ίσως για όλους τους σημαντικούς Έλληνες που προέρχονται από Αιθιοπία και Ερυθραία. Μιας και είδαμε πάντως την όμορφη αθλήτρια με τις Αιθιοπικές ρίζες, να αναφέρω την ηθοποιό… Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους!

  174. Χρήστος Π. said

    Σημερινό αφιέρωμα του BBC

    https://www.bbc.com/news/world-africa-45665901

  175. sarant said

    174 Χρήστο αν θες να γράψεις κάτι για τους Έλληνες της Αιθιοπίας ή τους Αιθίοπες της Ελλάδας το δημοσιεύουμε ευχαρίστως. Αλλά επειδή δεν ξέρω το θέμα, θα το παραδώσεις, σε παρακαλώ, έτοιμο -με το κλειδί στο χέρι 🙂

  176. Μαρία said

    176
    Για τους Έλληνες της Αβυσσηνίας 🙂

  177. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    http://www.ert.gr/eidiseis/prosfygas-polemou-1942-stin-avissynia-synentefxi-tis-eleftherias-portellou-fragkou/

  178. Γς said

    174, 176:

    Κι έπαθα τη πλάκα μου.

    Είχα πάει τον Γς-τζούνιορ στα αλογάκια εδώ πιο πάνω και περιμένοντας τη σειρά του για μια υποβοηθούμενη ιππασία λίγων μέτρων την έπεσε σε μια συνομήλικη του. Της χάιδεψε το μάγουλο και την κοίταζε απορημένος, που ήταν μαύρη, κατάμαυρη. Κι αυτή ζήτησε βοήθεια:

    -Μαμά!

    Και ήρθε η μαμά της. Μια κατάξανθη νεαρή μαμά.

    -Δικό σου είναι καλέ; Υιοθετημένο ε;

    -Ναι από την Αιθιοπία

    -Κουκλί. Και πως το λες;

    -Αμπέμπε.

    -Σαν την πρωτεύουσα. Σημαίνει κάτι το όνομα;

    -Ναι. λουλούδι

    Δεν είναι το κοριτσάκι της φωτογραφίας.
    Νομίζω ότι η Αμπέμπε ήταν πιο όμορφη

  179. Γς said

    Και δεν θα χόρταινε έγχρωμες αγκαλιές, από την «γιαγιά» του που τον περίμενε πως και πώς να έρθει στον κόσμο.
    Κι όταν ήρθε αυτή έφυγε, τέτοιες μέρες πριν δυο χρόνια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: