Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Θα αλλάξει η Ryanair;

Posted by sarant στο 28 Σεπτεμβρίου, 2018


Σήμερα, 28 Σεπτεμβρίου, απεργεί το προσωπικό καμπίνας της χαμηλόκοστης αεροπορικής εταιρείας Ryanair σε έξι ευρωπαϊκές χώρες: Ισπανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία και Γερμανία.

Από την απεργία αναμένεται να ακυρωθούν περί τις 150 πτήσεις, το 8% των πτήσεων της ημέρας, ωστόσο ο αντίκτυπός της είναι σημαντικός, όπως και των προηγούμενων απεργιών που ήρθαν φέτος να θυμίσουν στους επιβάτες ότι δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι με το επιχειρηματικό μοντέλο της Ράιαν.

Το σύνθημα των απεργών είναι #RyanairMUSTChange, η Ράιαν πρέπει ν’ αλλάξει.

Ήδη κάτι έχει αλλάξει, αφού η εταιρεία, ύστερα από τις προηγούμενες κινητοποιήσεις του προσωπικού της, συμφώνησε στο να επιτρέψει τη δραστηριότητα συνδικαλιστών οργανώσεων -κάτι που πεισματικά αρνιόταν επί δεκαετίες.

Γιατί διαμαρτύρεται το προσωπικό της Ράιαν;

Υπάρχει ένα βιντεάκι που σας συνιστώ να δείτε, είναι πολύ σύντομο, περίπου 2 λεπτά, και πολύ διαφωτιστικό. Δυστυχώς δεν κατάφερα να το…. εμπεδώσω εδώ στη σελίδα (από το embed, να εξηγούμαστε, οι παλιοί θα το θυμούνται αυτό το αστείο) κι έτσι για να το δείτε θα πρέπει να πάτε στη σελίδα των απεργών στο Φέισμπουκ.

Ανάμεσα στ’ άλλα, ακούμε εργαζομένους (με αλλοιωμένη τη φωνή) να λένε ότι δεν έχουν ασφάλιση, δεν πληρώνονται για τις ώρες που δεν πετάνε, έστω κι αν βρίσκονται στο αεροδρόμιο έχοντας κάνει τσεκ-ιν, ότι δεν έχουν αναρρωτική άδεια ή γονική άδεια.

Παρεμβάλλονται πλάνα του Μάικλ Ο’Λίρι, του διευθύνοντα συμβούλου της Ράιαν, ο οποίος αποκαλεί «παράλογα» τα γερμανικά συνδικάτα και ισχυρίζεται ότι το προσωπικό καμπίνας της Ράιαν βγάζει 40-50.000 ευρώ το χρόνο. «Ούτε τα μισά» τον διαψεύδει ένας από τους παρουσιαστές του βίντεο, ενώ η οθόνη δείχνει απόκομμα από το δελτίο μισθοδοσίας ενός Βέλγου εργαζομένου, με μηνιαίο μισθό περί τα 925 ευρώ.

Στο τέλος, ο παρουσιαστής ρωτάει: Θέλετε να ζήσετε στην Ευρώπη του Μάικλ Ο’ Λίρι ή σε μια Ευρώπη με προστασία, κοινωνική ασφάλιση και καλές συνθήκες εργασίας;

Το ενδιαφέρον της σημερινής κινητοποίησης είναι πως πρόκειται για μια διεθνική προσπάθεια συντονισμού -όταν οι εργοδότες έχουν δραστηριότητα σε πολλές χώρες, και οι εργαζόμενοι πρέπει να συνεννοηθούν σε υπερεθνική βάση.

Άλλο ενδιαφέρον σημείο είναι ότι η Ράιαν, που κακοπληρώνει τους εργαζόμενούς της, είναι εταιρεία εξαιρετικά κερδοφόρα και κυρίαρχη στον κλάδο της. Αλλά το ίδιο συμβαίνει και με άλλες εξαιρετικά κερδοφόρες επιχειρήσεις άλλων κλάδων, σαν την Άμαζον ή την Γουόλμαρτ, που πληρώνουν πολλούς εργαζομένους τους με μισθούς πείνας. Αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Στην Αριζόνα, το 1/3 των εργαζομένων της Άμαζον έχει τόσο χαμηλούς μισθούς, που είναι επιλέξιμοι για τα δελτία τροφίμων που δίνονται στους άπορους.

Αυτό μας δείχνει ότι το κοινό στοιχείο κάθε υπερεπιτυχημένου εργοδότη δεν είναι η σκληρή δουλειά, δεν είναι μια πρωτοποριακή ευρεσιτεχνία, δεν είναι ένας επαναστατικός τρόπος οργάνωσης της εργασίας, δεν είναι το καινοτόμο δίκτυο διανομής. Είναι η υπερεκμετάλλευση της μισθωτής εργασίας, η καταπάτηση δικαιωμάτων, η εξουδετέρωση των συνδικάτων. Και τα πρώτα βοηθάνε στην αύξηση των κερδών, αλλά άμα λείπει η υπερεκμετάλλευση δεν φτουράνε.

Έχω ταξιδέψει με τη Ράιαν δυο-τρεις φορές, και στην Ελλάδα και αλλού, και δεν έχω κάποιο σοβαρό παράπονο να εκφράσω. Επίσης, δεν θ’ αρνηθώ πως η Ράιαν και οι άλλες χαμηλόκοστες έχουν φέρει επανάσταση στις αεροπορικές συγκοινωνίες. ότι έχουν κάνει το αεροπορικό ταξίδι πιο προσιτό σε πολύ κόσμο, συνήθως λειτουργώντας από μικρά αεροδρόμια και εκβιάζοντας τις τοπικές αρχές για επιδοτήσεις και γενναίες απαλλαγές επειδή δίνουν δουλειές και φέρνουν τουρίστες.

Όπως έχω ξαναγράψει, κάποτε οι πιλότοι ήταν καλοπληρωμένοι, στην αφρόκρεμα των μισθωτών· σήμερα, με τη λυσσασμένη επίθεση που δέχεται η μισθωτή εργασία τα τελευταία εικοσπέντε χρόνια, έχουν καταντήσει, στις πρωτοπόρες Ηνωμένες Πολιτείες και στις μικρότερες αεροπορικές εταιρείες, να πληρώνονται τόσο λίγο που να μπορούν να υπαχθούν σε προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας (και δεν το λέει αυτό μόνο ο ανατρεπτικός Μάικλ Μουρ, αλλά και κοτζάμ Γουόλ Στριτ Τζέρναλ), χώρια που η εκπαίδευση των νεαρών πιλότων είναι πανάκριβη. Μάλιστα, όσο κι αν αυτό φαίνεται εξωφρενικό, πολλοί αρχάριοι πιλότοι, φρέσκοι απόφοιτοι της σχολής (στην οποία έχουν πληρώσει δεκάδες χιλιάδες δολάρια), για να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες ελάχιστες ώρες πτήσης, που θα τους επιτρέψουν να αρχίσουν να δουλεύουν έστω και με τον κατώτατο μισθό σε μικρές εταιρείες, αναγκάζονται να πετάνε όχι απλώς δωρεάν αλλά πληρώνοντας την χαμηλόκοστη εταιρεία -μια ταρίφα που είδα είναι 60 δολάρια την ώρα.

Βέβαια, οι χαμηλόκοστες εταιρείες προσφέρουν πολύ φτηνά ναύλα από τα οποία επωφελούνται εκατομμύρια επιβατών. Παρόλο που πολλές φορές ο πελάτης της Ράιαν αναγκάζεται να επωμιστεί κόστος, σε χρήμα ή σε χρόνο, που δεν θα το επωμιζόταν με μια συμβατική εταιρεία, να συμφωνήσουμε για χάρη της συζήτησης ότι ο επιβάτης της Ράιαν ωφελείται, όπως και ο πελάτης της Άμαζον ή της Γουόλμαρτ. Ωστόσο, αυτή η ανατροπή της κατάστασης οδηγεί στην απόσπαση σημαντικών εσόδων από μια πλατιά βάση εργαζομένων υπέρ μιας μικρής ομάδας κεφαλαιοκρατών που αποκομίζει τεράστια κέρδη, ένα ποσοστό των οποίων το μετακυλίει στα εκατομμύρια πελάτες της. Ο πιλότος, ο ταξιτζής, ο εργαζόμενος της Άμαζον, ο φαρμακοποιός, ο πωλητής της μεγάλης αλυσίδας είναι οι μεγάλοι χαμένοι. Οι κεφαλαιοκράτες, οι μεγάλοι κερδισμένοι. Οι καταναλωτές (που όμως μπορεί να είναι πιλότοι, εργαζόμενοι της Άμαζον, πωλητές κτλ.) οι ελαφρώς ωφελημένοι.

Ποιος κερδίζει από το ισοζύγιο δεν ξέρω.

Όμως οι εργαζόμενοι της Ράιαν αξίζουν όλη μας τη συμπαράσταση -για ν’ αλλάξει η Ράιαν.

Advertisement

204 Σχόλια προς “Θα αλλάξει η Ryanair;”

 1. Νέο Kid said

  Νικοκύρη, προφανές τάιπο μεν, διόρθωσον δε. «..το καινοτόμο δίκτυο…» αντί του καινοτόπο.

 2. Νέο Kid said

  Στην Κύπρο πάντως, η Ράιαν πάτωσε . Έχει επικρατήσει ένα «μεσαίο» θα το έλεγα μοντέλο. Εταιρίες δηλαδή, προσιτές μεν , αλλά με κάποια ικανοποιητικά στάνταρ εξυπηρέτησης, παροχών (αξιοπρεπή σχετικά γεύματα, πχ) και ευγένειας προσωπικού. Η ρουμανική Blue Air ας πούμε, τα σπάει! Ευγενέστατες και εξυπηρετικότατες αεροσυνοδοί και προσωπικό εδάφους ,και πιλότοι καλαμαροκυπραίοι – που όσο να πεις εμπνέουν μια εμπιστοσύνη- σε σύγκριση με τα αμούστακα και τους συνταξιούχους Τατζίκους του Ό´Γίδι…
  Ελπίζω να αντέξει έτσι.

 3. cortlinux said

  Κυριε Σαραντακο σε αρκετες περιπτωσεις δεν θα επρεπε το διλημμα να ειναι αν θα επρεπε να ειμαστε πρωτα πολιτες κι επειτα καταλωτες. Και δεν το γραφω επι του προσωπικου.

  Ομως η κοινωνια μας εδω και πολυ καιρο δρα πρωτα καταναλωτικά με αποτελεσμα να κανιβαλιζουμε τον διπλανο μας.

  Προσωπικα την θεωρω αθλια εταιρια και μου δωσατε ακομη εναν λογο για να την αποφευγω. Προτιμω λιγοτερες πτησεις αλλα με αξιοπρεπεια τοσο για μεμα οσο και για τον εργαζομενο.

  Ειναι κι αλλες εταιριες που αοοφευγω για τους ιδιους λογους.

 4. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ό,τι και όσο και αν κερδίζεις σαν καταναλωτής, το χάνεις σαν εργαζόμενος. Η «επανάσταση» των πλούσιων ελίτ, που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’70, βρίσκεται σε πλήρη «άνθηση», στέλνοντας τον κόσμο της εργασίας πίσω στον 19ο αιώνα. «Ταξιδέψτε στο παρελθόν με τις ιπτάμενες χρονομηχανές της Ράιαν», θα μπορούσε να είναι το σλόγκαν της εποχής μας.

 5. Dimitris Harvatis said

  Μια παρατήρηση μόνο: οι αεροπορικές μεταφορές συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή, άρα όσο πιο ακριβά είναι τα αεροπορικά εισιτήρια τόσο το καλύτερο. Βλ. https://en.wikipedia.org/wiki/Environmental_impact_of_aviation

 6. takis#13 said

  ….και εκβιάζοντας τις τοπικές αρχές για επιδοτήσεις και γενναίες απαλλαγές επειδή δίνουν δουλειές και φέρνουν τουρίστες»
  ‘Eτσι ακριβώς . Από τον Δήμο της Κω , πάνε τέσσερα χρόνια , ζήτησαν 170.000 € «για προωθητικές ενέργειες» χωρίς να δεσμεύονται ότι θα συνεχίσουν να έχουν δρομολόγια για Κω . Ο Δήμος δεν τα έδωσε . Σήμερα έχει μόνο προς Βερολίνο , νομίζω . Γιατί ; Γιατί δεν γέμιζαν 100% τα αεροπλάνα της (για Κω) αν και η εταιρεία δήλωσε πως υπάρχουν μεγάλοι φόροι στο αεροδρόμιο Κω (Φραπορτ) . Να πω , επίσης , πως μου δόθηκε η δυνατότητα (και σε πολλούς άλλους) να ταξιδέψω στην Ευρώπη (Φρανκφούρτη, Μιλάνο) , ταξίδια που μάλλον δεν θα είχα κάνει . Αν και στην Φρανκφούρτη το αεροδρόμιο απείχε από την πόλη 2 ώρες με το λεωφορείο ! Επίσης οι τουρίστες που έρχονται (έρχονταν) με ryanair μένουν σε ξενοδοχεία της πόλης και όχι στα μεγάλα all inclusive και ζωντανεύουν την αγορά της πόλης .

 7. Aghapi D said

  Θα ήθελα πολύ να ξέρω τί ανταπόδοση έδωσε ο δήμος (;) Σαντορίνης που απορροφά τη μεγάλη, νομίζω, πλειοψηφία τών τουριστών στην Ελλάδα
  https://www.edreams.com/travel/?mktportal=#/results/type=R;buyPath=24;from.id=9636;to.id=9806;dep=2018-10-01;ret=2018-11-05;adults=1;children=0;infants=0;

 8. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  > Μάλιστα, όσο κι αν αυτό φαίνεται εξωφρενικό, πολλοί αρχάριοι πιλότοι, φρέσκοι απόφοιτοι της σχολής (στην οποία έχουν πληρώσει δεκάδες χιλιάδες δολάρια), για να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες ελάχιστες ώρες πτήσης, που θα τους επιτρέψουν να αρχίσουν να δουλεύουν έστω και με τον κατώτατο μισθό σε μικρές εταιρείες, αναγκάζονται να πετάνε όχι απλώς δωρεάν αλλά πληρώνοντας την χαμηλόκοστη εταιρεία -μια ταρίφα που είδα είναι 60 δολάρια την ώρα.

  Νταξ, κανονικά πάει το πράμα, βαθμηδόν και κατ’ ολίγον που λένε. Το προηγούμενο στάδιο ήταν αυτό: https://www.slang.gr/lemma/15798-douleia-me-lefta

 9. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια, πολύ ενδιαφέροντα!

  6: Ακριβώς, μπορεί κανείς να ταξιδέψει σε μέρη όπου δεν θα πήγαινε -αλλά βέβαια άλλο Φρανκφούρτη και άλλο το Hamm όπου είναι το αεροδρόμιο (δεν έχω πάει αλλά το ξέρω). Υπάρχει όμως λεωφορείο.

 10. Νέο Kid said

  5. Με συγχωρείτε, αλλά δε νομίζω ότι η λύση ή η οποία βελτίωση μπορεί να είναι ποτέ αυτή. Και η κατανάλωση νερού ,τροφής ,και ηλεκτρισμού συμβάλλουν στην (όποια) κλιματική αλλαγή. Να κάνουμε το νερό το φαΐ και την ενέργεια προνόμιο για ακόμα πιο λίγους;

 11. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  9 Το θέμα είναι το 4. Ό,τι νομίζεις πως κερδίζεις από μιά μπάντα το χάνεις από χίλιες άλλες. Όταν με το κακό εξαπλωθεί αυτό το μοντέλο και βρεθεί σε πλήρη λειτουργία θα πληρώνεις κάνα κατοστάρικο το μισάωρο για να μπεις στο γκουγκλ μαψ να πάρεις γεύση από εξωτικούς προορισμούς. Και οι εργαζόμενοι θα σκάνε στον εργοδότη καμιά χιλιάδα το μήνα ευγνωμονούντες για την παροχή απασχόλησης. Δε θα τους περισσεύουνε για ταξίδια, ούτε καν με τη Ράιαν. Σταματάω εδώ, μην τους βάζουμε και ιδέες.

 12. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κι εδώ κάποια ενδιαφέροντα πραγματάκια για τη Ράιαν:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://pandiera.gr/ryanair-%25CF%258C%25CF%2584%25CE%25B1%25CE%25BD-%25CF%2584%25CE%25BF-%25CE%25B8%25CE%25B1%25CF%258D%25CE%25BC%25CE%25B1-%25CF%2584%25CE%25BF%25CF%2585-%25CF%2587%25CE%25B1%25CE%25BC%25CE%25B7%25CE%25BB%25CE%25BF%25CF%258D-%25CE%25BA%25CF%258C%25CF%2583%25CF%2584%25CE%25BF%25CF%2585%25CF%2582/&ved=2ahUKEwjroq3il93dAhXKZ1AKHREeDsAQFjAEegQIBhAB&usg=AOvVaw3n-xpSaPeNFEuJX1x7hL1i&cshid=1538120155094

 13. spiral architect 🇰🇵 said

  [..] Μάλιστα, όσο κι αν αυτό φαίνεται εξωφρενικό, πολλοί αρχάριοι πιλότοι, φρέσκοι απόφοιτοι της σχολής (στην οποία έχουν πληρώσει δεκάδες χιλιάδες δολάρια), για να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες ελάχιστες ώρες πτήσης, που θα τους επιτρέψουν να αρχίσουν να δουλεύουν έστω και με τον κατώτατο μισθό σε μικρές εταιρείες, αναγκάζονται να πετάνε όχι απλώς δωρεάν αλλά πληρώνοντας την χαμηλόκοστη εταιρεία -μια ταρίφα που είδα είναι 60 δολάρια την ώρα. [..]

  Παρεμπιπτόντως προχθές είδα στην τιβί την ταινία του Κλιντ «Sully«, για τα τραβήγματα με την FAA του πιλότου της American Airlines που το Γενάρη του 2009 προσθαλάσσωσε ένα Α320 στον ποταμό Χάντσον. Ο Σάλι, μεσήλικας πιλότος, πρώην χειριστής της ΠΑ, πήρε μια απόφαση που κόντρα σε προσομοιωτές, έσωσε τη ζωή 155 επιβαινόντων. Αν προσγειωνόταν σε κοντινό αεροδρόμιο θα έπεφτε σε κτίρια. Τέτοιους πιλότους είχε παλιά η ΟΑ, αλλά και άλλες εταιρείες, τώρα βγαίνουν από ιδιωτικές σχολές με πτητική εμπειρία μόνο σε προσομοιωτή. Αμφιβάλλω, αν κάποιος από τους τελευταίους μπορεί να πάρει αποφάσεις σα και του Σάλι και σε τέτοια εργασιακά περιβάλλοντα.

  Επί της ανάρτησης τώρα, πιστεύω ότι ο Ο’Λίρι είναι ένας ιπτάμενος ΚΤΕΛετζής (ΚΤΕΛετζήδες τουλάχιστον τσουλάνε σε τέσσερις ρόδες) που ως νιόβγαλτος καπιτάλας βγάζει από τη μύγα ξίγκι, είτε με το ξεζούμισμα των πιλότων και του προσωπικού καμπίνας, ή ακόμα χειρότερα, με πιθανή ελλειπή συντήρηση του στόλου του. Τα νούμερα αλλιώς δεν βγαίνουν.

  Σχετικό:
  Years ago, Ryanair has said it hoped to win regulatory approval to put rows of stand-up seats, with the cheapest fares, in the rear of its planes. Michael O’Leary, Ryanair’s chief executive, said on British television the airline was thinking of taking out some existing seats to install “the equivalent of 10 rows of standing area.”

  Δεν έχω ταξιδέψει ποτέ με το βλάχο, μια φορά ταξίδεψα με την Ίζι στο Λούτον και βγήκα διπλωμένος και πιασμένος κοντά δυο μέτρα ντελικανής που είμαι, προτιμώ Λουφτ, Αλιτάλια, Ερ Φρανς και όλες τις παλιές πρώην κρατικές εταιρείες, αλλά εύχομαι ολόψυχα η απεργία του προσωπικού του να βάλει τον καριόλη στη θέση του.

  Καλημέρα κι από δω.

 14. ΓιώργοςΜ said

  >Είναι η υπερεκμετάλλευση της μισθωτής εργασίας, η καταπάτηση δικαιωμάτων, η εξουδετέρωση των συνδικάτων. Και τα πρώτα βοηθάνε στην αύξηση των κερδών, αλλά άμα λείπει η υπερεκμετάλλευση δεν φτουράνε

  Δεν είναι ακριβώς αυτό. Η υπερεκμετάλλευση της μισθωτής εργασίας είναι ένα «αναγκαίο κακό», απλώς επειδή υπάρχουν μισθωτοί. Ιδανικά, οι εταιρείες αυτές θέλουν να τους βγάλουν τελείως από την εξίσωση. Η Amazon προγραμματίζει ήδη δρόνους 🙂 για παράδοση πακέτων, η ίδια εταιρεία αλλά και άλλες που παραδίδουν πακέτα αυξάνουν τους αυτοματισμούς, όχι με γνώμονα μόνο την ταχύτητα, αλλά κυρίως το ελάχιστο κόστος λειτουργίας σε σύγκριση με τους υπαλλήλους.
  Θυμάμαι την ίδια εταιρεία να ψάχνεται για κατάργηση του κανονισμού των δύο πιλότων, καθώς ο Ο’ Λίρι θεωρεί πως οι πιλότοι δεν κάνουν τίποτε το σημαντικό εν πτήσει παρά μόνο να παρακολουθούν τον αυτοματο πιλότο που τα κάνει όλα. Προωθούσε ακόμη και την ιδέα της κατάργησης των πιλότων σε βάθος χρόνου, όπως επίσης και τη διμιουργία θέσεων ορθίων, ώστε να χωράνε περισσότεροι στις πτήσεις.

  Όταν κίνητρο είναι το κέρδος, η ανθρώπινη εργασία είναι κάτι σαν καυσαέρια ή λύμματα-θα τα απόφευγαν αν μπορούσαν, με το ελάχιστο δυνατό κόστος.

  Βέβαια, όταν δεν θα υπάρχουν καταναλωτές ελείψει εισοδημάτων, δεν ξέρω που θα βάλουν τα ρομποτ τους οι επιχειρηματίες, αλλά αυτό θα συμβεί σε αρκετά χρόνια από τώρα, οπότε, στα @@@ τους….

 15. παλιοσειρά said

  Θα αλλάξει η Ραϊαν; Ναι, θα βάλει αυτόματους πωλητές και θα καταργήσει το πλήρωμα.

 16. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  13 > ιπτάμενος ΚΤΕΛετζής […] ξεζούμισμα των πιλότων και του προσωπικού καμπίνας […] πιθανή ελλειπή συντήρηση του στόλου του.

  Εκτελετζής.

 17. «Αυτό μας δείχνει ότι το κοινό στοιχείο κάθε υπερεπιτυχημένου εργοδότη δεν είναι η σκληρή δουλειά, δεν είναι μια πρωτοποριακή ευρεσιτεχνία, δεν είναι ένας επαναστατικός τρόπος οργάνωσης της εργασίας, δεν είναι το καινοτόμο δίκτυο διανομής. Είναι η υπερεκμετάλλευση της μισθωτής εργασίας, η καταπάτηση δικαιωμάτων»

  Γενίκευση που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η εξαίρεση δεν είναι ο κανόνας.

 18. ΓιώργοςΜ said

  10 Ε, δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Άλλο αποτύπωμα έχει ένα ηλεκτρικό τρένο (πουθαμουπαειθατοσυνηθίσωτοέψιλον) που τροφοδοτείται με ηλεκτρισμό παραγόμενο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και άλλο ένα αεροπλάνο που καίει ένα σκασμό κηροζίνη.
  Αλήθεια, θα ήθελα να ξέρω, αν τα έχει υπολογίσει κανείς, την ενέργεια που καταναλώνεται κατά κεφαλή για ένα ταξίδι πχ Αθήνα-Θεσσαλονίκη με διάφορα μέσα.

  Για τα υπόλοιπα, χωρίς αεροπλάνο ζεις, χωρίς νερό και φαγητό όχι.

 19. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Γενίκευση που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η εξαίρεση δεν είναι ο κανόνας.»
  Το θέμα είναι, κύριε Γαβριηλίδη, ποιος είναι ο κανόνας και ποια η εξαίρεση. 😊

 20. spiral architect 🇰🇵 said

  @18: […] ένα ηλεκτρικό τρένο που τροφοδοτείται με ηλεκτρισμό παραγόμενο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας […]

  Μη τσιμπάς, virtual net metering λέγεται η απατεωνιά. 😉

 21. Νέο Kid said

  Ο Ό´γίδης θα το φάει το κεφάλι του… Το καπιταλιστικό του μοντέλο είναι καταδικασμένο σε αποτυχία. Αρκεί βέβαια οι εργαζόμενοι να είναι πάντα vigilant…
  Οι αμερικανοί καπιτάλες ( πολύ πιο ξύπνιοι πάντα από τα ευρωπαϊκά γίδια. Διαχρονικό αυτό ) δεν ακολουθούν τα τελευταία χρόνια μοντέλα Αμαζον, αλλά μοντέλα Γκούγκλ. Στη Γκουγκλ ένας οδηγός πιάνει καμία 40ριά χιλιάρικα το χρόνο και ο μέσος μισθός μηχανικού είναι γύρω στις 150 χιλιάδες ( που σημαίνει ότι κάποιοι ξέρω γω research engineers θα παίρνουν σίγουρα και πάνω από μύρριο)

 22. Παναγιώτης Κ. said

  Όχι μόνο η υπερεκμετάλλευση της μισθωτής εργασίας αλλά και η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή.

 23. ΓιώργοςΜ said

  Σχετικά με την εμπειρία των πιλότων, από εκ των έσω πληροφορίες που έχω, οι σοβαρές εταιρείες προσλαμβάνουν πιλότους με κάποιες χιλιάδες ώρες πτήσης και πάνω. Κάποιοι τις μαζεύουν πετώντας με γκαζοτενεκέδες στην Άπω Ανατολή, ή, αν είναι τυχεροί, με cargo εντός Ευρώπης. Άρα, (και) στα θέματα της ασφάλειας, ό,τι πληρώσεις παίρνεις.
  Η πάλαι ποτέ Ολυμπιακή έκανε υπερσυντήρηση στα αροπλάνα της (πάλι εκ των έσω επιβεβαίωση της γενικά γνωστής πληροφορίας). Οι σοβαρές εταιρείες κάνουν τουλάχιστον επαρκή. Οι φτηνιάρικες, τόσο λίγη όσο να τους επιτρέπει να πετάνε. Ευτυχώς, κάποιες πολύ φτηνιάρικες δεν επιτρέπονται εις Ευρώπας, ίσως ούτε για αναγκαστική προσγείωση.

 24. leonicos said

  Αιτζίαν και πάλι Αιτζίαν. Κάτι ξέρει η Φωτεινή.

  Από ελλειπή συντήρηση έπεσε και το αεροπλάνο της Ήλιος. Τρία είχε όλα κι όλα. Είδα το επόμενο να φεύγει με νορβηγούς, την επομένη της κατατροφής από τη Λάρνακα. Έμαθα ότι κάτι δεν πήγε καλά, και τους κατέβασε στα Χανιά αντί του Όσλο.

  Κοντά είναι, πας με τα πόδια

 25. ΓιώργοςΜ said

  20 Σύμφωνοι, αλλά δεν πάνε όλοι ταξίδια για μίτινγκ, μην κρίνεις μόνο εξ ιδίων… 🙂

 26. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα.

  Ζοφερὲς εἰκόνες τοῦ τί ἑτοιμάζεται γιὰ τὸ μέλλον.
  Δυστυχῶς παίζουν χωρὶς ἀντίπαλο.

  Ὅσο γιὰ τὸ «τυρὶ» τῶν φτηνῶν εἰσιτηρίων, ὑπάρχει ἀπὸ πίσω ἡ τεράστια «φάκα» τοῦ ἐργασιακοῦ μεσαίωνα. Ἂν ἐπικρατήσει τὸ συγκεκριμένο μοντέλο δὲν θὰ μποροῦμε ν᾿ ἀγοράσουμε οὔτε αὐτὰ τὰ φτηνὰ εἰσιτήρια.

  Ἐπὶ τέλους ἂς κάνουμε λιγότερα ἀεροπορικὰ ταξίδια ἀναψυχῆς καὶ μὲ πιὸ ἀνθρώπινες συνθῆκες· δέν θὰ πάθουμε τίποτα καὶ θὰ συντελέσουμε στὴ μείωση τῆς περιβαλλοντικῆς ἐπιβάρυνσης.

 27. Γιάννης Κουβάτσος said

  Θεός ο Σάλι, όντως. Αν έβαζε για πρόεδρος, θα έβγαινε πανηγυρικά.
  Και μια επιστολή πιλότου της Ράιαν:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.alfavita.gr/arthron/kosmos/epistoli-kolafos-apo-proin-piloto-tis-ryanair-exontotika-oraria-katastoli-kai-athroes&ved=2ahUKEwjOqqLtmd3dAhXJJFAKHQP_DGY4HhAWMAF6BAgHEAE&usg=AOvVaw3dn-x0f94SkqQaGRXAezv4

 28. spiral architect 🇰🇵 said

  @21: (λίγο άσχετο)
  Άλλη μια φούσκα σκάει με πάταγο. 👿

 29. ΓιώργοςΜ said

  24 Όχι, από μ@λ@κία του πιλότου έπεσε, επειδή δεν έκανε σωστά το τσεκ λιστ πριν την απογείωση ώσε να δει πως ο διακόπτης ελέγχου της συμπίεσης της καμπίνας ήταν σε λάθος θέση, και επειδή δεν αναγνώρισε το συναγερμό που χτύπησε όταν η καμπίνα δεν είχει πίεση. Το αεροπλάνο πετούσε κανονικά και έπεσε όταν τελείωσαν τα καύσιμα.

 30. Νέο Kid said

  24. Ο,τι νάναι γράφεις…
  Από καμία «ελλειπή συντήρηση» δεν έπεσε το Helios. Ανθρώπινα λάθη χειρισμού και κακηλς εκπαίδευσης το έριξαν.

 31. Παναγιώτης Κ. said

  Ένας… χημικός να μας υπολογίσει πόσο CO2 εκλύεται στην ατμόσφαιρα από την καύση ενός λίτρου υδρογονάνθρακα. Αυτό, για να έχουμε αίσθηση τι ακριβώς συμβαίνει στο περιβάλλον που τόσο βάναυσα το προσβάλλουμε οι άνθρωποι με τον συγκεκριμένο πολιτισμό που χτίσαμε.

 32. sarant said

  26 Τυρί και φάκα, έτσι.

 33. Νέο Kid said

  32. 26. Εγώ δε συμμερίζομαι την απαισιοδοξία σας. Οι πραγματικά έξυπνοι εγκέφαλοι στις ΗΠΑ , οι οποίοι και ρυθμίζουν σε βάθος χρόνου την παγκόσμια αγορά και οικονομική συμπεριφορά, έχουν από καιρό καταλάβει ότι δε σκοτώνεις την κότα που κάνει τα χρυσά αυγά ,τους καταναλωτές-εργαζόμενους.
  Οι ό´λήρηδες είναι ήδη παρελθόν, απλά λόγω των γηραιών αντανακλαστικών της γηραιάς …δεν το ξέρουν ακόμα.
  Όλα αυτά βέβαια ,και τα αισιόδοξα και τα απαισιόδοξα σενάρια, είναι σενάρια . Το μεγάλο θέμα είναι το θα κάνουν με τον υπερπληθυσμό της Γης. Εκεί τα πράγματα μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτα ….

 34. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Ο κρίσιμος παράγοντας στη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών είναι βέβαια η στάση των πελατών. Θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμη φθηνότερες υπηρεσίες και προϊόντα χρησιμοποιώντας σκλάβους*, απλώς κάποια στιγμή αποφασίσαμε ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό.

  Όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, μην περιμένετε ανταπόκριση στα εργασιακά αιτήματα του όποιου κλάδου: για λόγους που αγνοώ, οι μεγάλες μάζες έχουν δεχτεί ότι αυτή είναι η φυσική τάξη των πραγμάτων, κι ότι «οι αγορές» είναι κάποια υπερανθρώπινη δύναμη της φύσης που υπαγορεύει τι «μας παίρνει» να απαιτήσουμε, κι όχι μια ντουζίνα γραβατωμένα καθήκια που διαχειρίζονται την παγκόσμια οικονομία σαν να ‘ναι επιτραπέζια Μονόπολη.

  Κι έτσι, δεν φαίνεται αυτονόητο να πιάσει κανείς να ρωτήσει αυτόν τον Ο’Λήσταρχο αν θα ζούσε με το μισθό των «παράλογων» εργαζομένων του, ή τι ακριβώς νομίζει ότι προσφέρει στη γενική τάξη πραγμάτων ώστε να κατέχει μια τόσο προνομιακή θέση σε σχέση μ’ εκείνους που ταϊζουν, μεταφέρουν κι εξυπηρετούν τους επιβάτες του.

  Η κοινή λογική είναι verboten.

  * Φυσικά, στα εργοστάσια των πολυεθνικών στην Ασία εργάζονται άνθρωποι που είναι, από κάθε πρακτική άποψη, σκλάβοι. Το ότι πληρώνονται πενταροδεκάρες δεν αλλάζει τα πράγματα – άλλωστε, οι σκλάβοι στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη είχαν περισσότερα λεφτά στην άκρη…

 35. Γιάννης Κουβάτσος said

  » Οι πραγματικά έξυπνοι εγκέφαλοι στις ΗΠΑ , οι οποίοι και ρυθμίζουν σε βάθος χρόνου την παγκόσμια αγορά και οικονομική συμπεριφορά,»
  Μπορεί να ρυθμιστούν αυτά σε βάθος χρόνου; Μπορούν να προσπαθήσουν, αλλά το σύστημα είναι ολίγον απρόβλεπτο και άτακτο. Υπάρχει και η τύφλωση απέναντι στην πραγματικότητα, που την αναλύει πολύ ωραία ο Φερό στο ομώνυμο βιβλίο του:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.politeianet.gr/books/9786180308280-ferro-marc-metaichmio-tuflosi-267859&ved=2ahUKEwid1J_rpd3dAhUQmbQKHYFtCUEQFjAAegQIAxAB&usg=AOvVaw2Z9RxpoZ1guUXm7V3B5RNy&cshid=1538123872852

 36. spiral architect 🇰🇵 said

  Τα’ χε γράψει διαλεκτικά ο μπάρμπας περί της κρίσης παραγωγής ενάμιση αιώνα πριν, αλλά εσείς πετάγατε αϊτό:
  Ο ρόλος της τεχνολογίας στο μεταβολισμό του κεφαλαίου με τη φύση και η σημερινή κοινωνικο-οικολογική κρίση
  (ανάλυση στο σύγχρονο περιβάλλον)

 37. Avonidas said

  Έχω ταξιδέψει με Ryanair αρκετές φορές τον τελευταίο χρόνο, καθώς με βόλευε το απευθείας Σαββατιάτικο δρομολόγιό τους. Παλιότερα έπρεπε να πηγαίνω με Lufthansa μέσω Φρανκφούρτης ή Μονάχου, ή με την άθλια Austrian μέσω Βιέννης – αεροδρόμιο που μισώ εκ βάθους καρδίας γιατί δεν έχει ένα βιβλιοπωλείο της προκοπής (βίτσια είναι αυτά). Την προτίμησα όχι τόσο λόγω χαμηλού κόστους – η Aegean στο ίδιο δρομολόγιο έχει αρκετά χαμηλές τιμές και σερβίρει και υπέροχα γεύματα – αλλά κυρίως γιατί μου επιτρέπει να ταξιδέψω Σάββατο αντί για Κυριακή, κερδίζοντας μια μέρα.

  Η εμπειρία μου είναι αυτή ενός ΚΤΕΛ με φτερά – δεν σερβίρουν τίποτα δωρεάν, και μου ζαλίζουν και το κεφάλι κάθε τόσο διαφημίζοντας σαν τον ντελάλη τα «υπέροχα» γεύματά τους, τις «καταπληκτικές» προσφορές τους και τη «μοναδική» λοταρία τους, ενώ εγώ το μόνο που θέλω είναι ν’ αράξω στην πολυθρόνα με το βιβλιαράκι μου. Τώρα καταργούν και τη δωρεάν χειραποσκευή, και θα μπορείς να φέρνεις μόνο μια τσάντα. Να πάνε να πνιγούνε, λοιπόν.

  Όσοι έχουν καλά προγραμματισμένα τα δρομολόγιά τους, όπως εγώ, μπορούν να βρουν πάμφθηνα εισιτήρια κλείνοντας εγκαίρως. Ειδικά αν βάζεις βαλίτσα, δεν αξίζει να σκοτίζεσαι με τις χαμηλόκοστες.

 38. Νέο Kid said

  35. Γιάννη , κοίταξε. Η διαφορά ανάμεσα στους πραγματικά έξυπνους εγκεφάλους και στους ψευδοξύπνιους (ή βλάκες) όπως ο Ό´γίδι είναι ότι οι έξυπνοι έχουν όρια!
  Τώρα, η θεωρία του Χάους … είναι θεωρία του Χάους! Αλλά κι εκεί, μπορεί να μπει και έχει μπει σε σημαντικό βαθμό τάξη στο Χάος, και σημαντικη πρόβλεψη ελκυστών υπάρχει πια, από έξυπνους ανθρώπους. ´Ιδωμεν…

 39. sarant said

  37 Το ΚΤΕΛ με φτερά το είχα σκεφτεί κι εγώ, αλλά αφού το έγραψες πρώτος παίρνεις το κοπιράιτ.

  Ο Ο’Λήσταρχος έχει στο Δουβλίνο ένα ιδιωτικό ταξί, μόνο για εκείνον, με οδηγό ταξιτζή, για να μπορεί να μετακινείται από τις ειδικές λωρίδες των λεωφορείων.

 40. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  33 τέλος. Ακριβώς! ειν αυτό που λέει και ξαναλέει κι ο Λάμπρος (με σεντόνια ). Πρόβλημα ο υπερπληθυσμός παράλληλα με την ταχύτατη ανάπτυξη της τεχνολογίας που μειώνει τις θέσεις εργασίας. Ας σκεφτούμε πώς παλεύται αυτό, διότι οι ισχυροί δε θα λιγοστέψουν τα κέρδη για να έχουμε όλοι έστω λίγο ψωμί αλλά στην ανάγκη θα μακελέψουν τα στόματα. 😦

 41. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «Στο τέλος, ο παρουσιαστής ρωτάει: Θέλετε να ζήσετε στην Ευρώπη του Μάικλ Ο’ Λίρι ή σε μια Ευρώπη με προστασία, κοινωνική ασφάλιση και καλές συνθήκες εργασίας;»
  Φυσικά στην Ευρώπη του Μάικλ Ο΄Λίρι, αλλιώς δεν θα ταξιδεύαμε με την εταιρεία του, ούτε θα πηγαίναμε να δουλέψουμε σ΄αυτήν με τέτοιες συνθήκες.

  «Αυτό μας δείχνει ότι το κοινό στοιχείο κάθε υπερεπιτυχημένου εργοδότη δεν είναι η σκληρή δουλειά, δεν είναι μια πρωτοποριακή ευρεσιτεχνία, δεν είναι ένας επαναστατικός τρόπος οργάνωσης της εργασίας, δεν είναι το καινοτόμο δίκτυο διανομής. Είναι η υπερεκμετάλλευση της μισθωτής εργασίας, η καταπάτηση δικαιωμάτων, η εξουδετέρωση των συνδικάτων. Και τα πρώτα βοηθάνε στην αύξηση των κερδών, αλλά άμα λείπει η υπερεκμετάλλευση δεν φτουράνε.»
  Αυτό μας δείχνει το αχρείαστο της μισθωτής εργασίας στην παγκόσμια οικονομία και πως είναι τροχοπέδη στην κερδοφορία μιάς εταιρείας γι΄αυτό έχει δρομολογηθεί η κατάργησή της από τους κεφαλαιούχους που δημιουργούν και κατευθύνουν τις τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και προσαρμόζονται σ΄αυτές, κάτι που όχι μόνο αδυνατούν να κάνουν οι εργαζόμενοι, αλλά αγνοούν πλήρως την ύπαρξή τους.

  «Όμως οι εργαζόμενοι της Ράιαν αξίζουν όλη μας τη συμπαράσταση -για ν’ αλλάξει η Ράιαν.»
  Η οποία ποιά πρέπει να είναι; να απεργήσουμε κι εμείς; να μποϋκοτάρουμε την Ράιαν; ή να στείλουμε τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς μας;
  Όπως και νάχει, είναι ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ, γιατί αν αλλάξει η Ράιαν θα χρεοκοπήσει κι όλοι αυτοί που διαμαρτύρονται θα βρεθούν στον δρόμο άνεργοι ή στην καλύτερη περίπτωση θα πάνε να υπογράψουν σύμβαση ΔΟΥΛΕΙΑΣ με την εταιρεία που θα καλύψει το κενό της (π.χ Easy jet) με χειρότερες συνθήκες.
  Επί πλέον, αν σταματήσει η Ράιαν θα πληγεί ο τουρισμός των χωρών που δραστηριοποιείται με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλοί περισσότεροι άνεργοι κι εκείνοι δεν θα έχουν μετά ποιόν αν τους συμπαρασταθεί.

  Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην κάθε Ράιαν αλλά στην δομή του συστήματος, κι όσο χτυπάμε το σαμάρι -Ράιαν, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε επί της ουσίας. Τόσο αίμα έχει χυθεί τα τελευταία 200 χρόνια, τίποτε δεν έχουμε μάθει;
  Το μεγαλύτερο πρόβλημα (για τους εργάτες φυσικά) είναι πως ελέω της αποβλάκωσής τους από την υποχρεωτική εκπαίδευση, τις θρησκείες, τα κόμματα και τα ΜΜΑ, δεν έχουν κατανοήσει την λειτουργία του συστήματος και το χειρότερο, αγνοούν πως έχει αλλάξει τρόπο λειτουργίας-κερδοφορίας και σε μερικά χρόνια θα είναι ανώφελη η εργασία τους στους κεφαλαιούχους, τότε εναντίον ποιών θα απεργήσουν; Τα ρομπότ των κεφαλαιούχων πάντως, αποκλείεται να τους συμπαρασταθούν. 🙂

 42. Avonidas said

  Το ενδιαφέρον της σημερινής κινητοποίησης είναι πως πρόκειται για μια διεθνική προσπάθεια συντονισμού -όταν οι εργοδότες έχουν δραστηριότητα σε πολλές χώρες, και οι εργαζόμενοι πρέπει να συνεννοηθούν σε υπερεθνική βάση.

  Αυτό είναι πράγματι το πιο σημαντικό, και θα καθορίσει το μέλλον της εργασιακής αντίστασης, αν καταφέρει ν’ απογειωθεί ποτέ (pun intended).

  Παραδοσιακά, ο συνδικαλισμός είναι όχι απλώς περιχαρακωμένος στα εθνικά κράτη, αλλά και υιοθετεί στα υπερεθνικά θέματα στάσεις διαμετρικά αντίθετες με όσα υποτίθεται ότι πρεσβεύει η αριστερά. Για παράδειγμα, οι μετανάστες εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται ως απειλή από τους ντόπιους εργαζόμενους – πέρα δηλαδή από τη θλιβερή φαγωμάρα που επικρατεί ήδη μεταξύ των ντόπιων.

  Ο Τάρικ Άλι περιγράφει για παράδειγμα την εμπειριά των μουσουλμάνων αριστερών με τη γαλλική αριστερά – μην ξεχνάμε ότι η Ιρανική επανάσταση είχε (και) αριστερό πρόσημο πριν επικρατήσουν οι αγιατολάδες. Στα θέματα της Μέσης Ανατολής, συμπεριφέρονταν πρακτικά ως αποικιοκράτες.

 43. Avonidas said

  #39. αλλά αφού το έγραψες πρώτος παίρνεις το κοπιράιτ

  Μα, είμαι κατά του κοπιράιτ! 🙂

 44. Καλημέρα! Δεν μου αρέσει η Ράιανερ. Οι πτήσεις της συνέχεια καθυστερούν, την τελευταία φορά καθυστέρησα 2 ώρες. Ασε που δεν επιτρέπει ζώα στις πτήσεις της… Τι να κάνω όμως, είναι φθηνά τα ναύλα. Η Ιζιτζετ, πάλι, είναι η χειρότερη αεροπορική έβερ! Ούτε νερό πουλούσε, μόνο αρώματα και φρου φρου!

 45. Avonidas said

  #41. Αυτό μας δείχνει το αχρείαστο της μισθωτής εργασίας στην παγκόσμια οικονομία και πως είναι τροχοπέδη στην κερδοφορία μιάς εταιρείας

  Λάμπρο, μπες εσύ να πετάξεις με αεροπλάνο που το πιλοτάρει κομπιούτορας σόλο, και θα καταδεχτώ να συζητήσω το αχρείαστο των εργαζομένων 😀

 46. spiral architect 🇰🇵 said

  @39α: Επ φάουλ, εγώ το είπα πρώτος! 😀

 47. Avonidas said

  #44. Ασε που δεν επιτρέπει ζώα στις πτήσεις της…

  Η δική μου εμπειρία είναι πολύ διαφορετική 😛

 48. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  45 Δεν κωλώνει, έχει κάνει αλεξιπτωτιστής 🙂

 49. Avonidas said

  #44. Κάτι Μαντζεστέριες μου έλεγαν στην Κρακοβία ότι το «καλό» με την EasyJet είναι ότι σου επιτρέπει να σφηνώσεις όσα κιλά θέλεις (ή μάλλον όσα μπορείς) σε μια χειραποσκευή δεδομένων διαστάσεων*.

  Η γυναίκα ενός συναδέλφου το έμαθε αυτό με τον οδυνηρό τρόπο, καθώς την ανάγκασαν να χώσει την τσάντα της σε μια ήδη τιγκαρισμένη βαλίτσα, με αποτέλεσμα να σπάσουν τα πράγματά της. :-/

  * Αρκεί να μην ξεπεράσεις το όριο Σβάρτσιλντ

 50. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  41. Καλώστονε! Τυχαίο; 🙂 🙂
  Φωτά στα …τόπχια. Ρε συ, πέρα από την καταγραφή για το τί (ή τίς) πταίει, τώρα,έτσι όπως είμαστε, δε γένεται τίποτσι; Θα ψοφήσουμε άδοξα, πεινασμένοι, απολυμένοι, άγευστοι κόλπων (στο ουδέτερο) ;

 51. ΣΠ said

  Καλημέρα.
  Η ταινία του Michael Moore Capitalism: A Love Story (2009). Για τους πιλότους, από το 30:30 και μετά.

 52. Le Coeur Gothique said

  24) «Είδα το επόμενο να φεύγει με νορβηγούς, την επομένη της κατατροφής από τη Λάρνακα. Έμαθα ότι κάτι δεν πήγε καλά, και τους κατέβασε στα Χανιά αντί του Όσλο.

  Κοντά είναι, πας με τα πόδια»

  Μπα σε καλό σου! Κόντεψε να μού βγει ο καφές απ’την μύτη!

  Κατά τ’άλλα Θαυμαστός Καινούριος Κόσμος!

  Πόσο νοσταλγώ την εποχή που οι επιβάτες των αεροπορικών εταιριών είχαν αντιμετώπιση εστεμμένων. Κι ας μην ήταν φθηνά τα εισιτήρια, κι ας μην μπορούσες να πετάγεσαι για καφέ και ψώνια στο Μιλάνο κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο.

  34) «Όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, μην περιμένετε ανταπόκριση στα εργασιακά αιτήματα του όποιου κλάδου: για λόγους που αγνοώ, οι μεγάλες μάζες έχουν δεχτεί ότι αυτή είναι η φυσική τάξη των πραγμάτων, κι ότι «οι αγορές» είναι κάποια υπερανθρώπινη δύναμη της φύσης που υπαγορεύει τι «μας παίρνει» να απαιτήσουμε, κι όχι μια ντουζίνα γραβατωμένα καθήκια που διαχειρίζονται την παγκόσμια οικονομία σαν να ‘ναι επιτραπέζια Μονόπολη.»

  Γεια στο στόμα σου! Αυτό ακριβώς!

  Αυτό που με ανησυχεί τα μάλα είναι ότι σχεδόν κανείς δεν είναι διατεθειμένος να χαλάσει την βολή του για τα δικαιώματα κάποιων εργαζομένων. Σκοτούρα τους μεγάλη αν οι εργαζόμενοι στην Ryanair αντιμετωπίζονται σαν σκλάβοι. Φτηνά εισιτήρια να βρίσκουν αυτοί κι όλα τ’άλλα είναι νά’χαμε να λέγαμε. Το τραγικό είναι ότι πρόκειται για τους ίδιους ακριβώς ανθρώπους που όταν η προσβολή των εργασιακών δικαιωμάτων χτυπήσει την δική τους πόρτα θα έχουν την απαίτηση να ασχοληθεί σύμπασα η οικουμένη με το πρόβλημά τους.

  Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ένα απ’τα μεγαλύτερα προβλήματα τής ανθρωπότητας είναι η παντελής έλλειψη μη συνεννοημένης συλλογικής αντίδρασης εναντίον οφθαλμοφανών αδικιών. Δυστυχώς εκείνο το περίφημο λιθαράκι προτιμάμε να το πετάμε ο ένας στον άλλον αντί να το βάζουμε στον τοίχο που έχουμε την απαίτηση να μάς προστατεύει άπαντες από παρόμοιες τακτικές.

  Και συγγνώμη κιόλας αν θα ακουστώ κομματάκι αφοριστικός αλλά νομίζω ότι το κάτωθι πόνημα τού Γεωργίου Σουρή ταιριάζει γάντι σε όσα προανέφερα. Κι εννοείται ότι θεωρώ πως απευθύνεται μια χαρά και σε μένα…

  Παληάνθρωπος

  Ιδού και ο Παληάνθρωπος
  προβάλλει μες τη μέση,
  φορεί στραβά την σκούφια του
  κι αδιάντροπα σφυρίζει…
  Παληάνθρωπος;… Ναι,
  μάλιστα… Γιατί; Δεν σάς αρέσει;
  Σε παληανθρώπους σαν κι εσάς
  παληάνθρωπος αξίζει.

 53. Τίτος Χριστοδούλου said

  2
  Αχ, πού είσαι Cyprus Airways. Καλοπερνούσαμε!
  Ταχυδρομώντας ανθρώπους. Για να θυμηθούμε τις απαρχές της επιβατηγής αεροπλοΐας, με τον ιδιοκτήτη της ταχυδρομικής αεροπορικής εταιρείας που αποφάσισε να πάρει και δυο επιβάτες απέναντι, στην Κούβα για να ποτάκι, την εποχή της ποτοαπαγόρευσης. Μετεξελίχθηκε σε PanAm.

 54. spiral architect 🇰🇵 said

  @45: Ο Λάμπρος δεν έχει ανάγκη τα αεροπλάνα με ή χωρίς πιλότο, πιλοτάρει μόνος του! 😀

 55. sarant said

  51 Α μπράβο!

 56. Avonidas said

  #41. και σε μερικά χρόνια θα είναι ανώφελη η εργασία τους στους κεφαλαιούχους

  Κι ας πούμε ότι η πρόβλεψή σου για την εργασία βγάζει νόημα και μπορεί να υλοποιηθεί σύντομα – που δεν πρόκειται.

  Ποιος θα αγοράζει τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν αυτά τα χωρίς εργάτες αφεντικά, οι άνεργοι; Θα πρέπει τότε να φτιάξουμε και ρομπότ καταναλωτές. 😉 Και κυρίως, σε τι θα χρησιμεύουν τότε οι κεφαλαιοκράτες; Μπορούμε να τους βγάλουμε κι αυτούς από την εξίσωση, και ν’ αφήσουμε μόνο τα ρομπότ εργάτες και τα άλλα ρομπότ πελάτες.

  Η πραγματική Βιομηχανική Επανάσταση, κύριοι! Εμπρός της γης οι συναρμολογημένοι! 😛

 57. Τίτος Χριστοδούλου said

  52
  Θέλησα να προσυπογράψω.
  Και να προσθέσω ότι κι η επιθυμία μας να νικήσουμε την εποχικότητα με τα αεροπορικά ταξίδια, και να σερβίρουμε καρπούζι τον χειμώνα και πορτοκάλι το καλοκαίρι, συνεπάγεται να καίμε 128 θερμίδες για κάθε μία που τρώμε. Πόσο θα το αντέξει ο πλανήτης;

 58. Γιάννης Κουβάτσος said

  45: Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στην ταινία που ανέφερε ο Αρχιτέκτονας. Μόλις έσβησαν και οι δύο μηχανές του αεροπλάνου, ο θεός ο Σάλι, σαρανταδυό χρονάκια στα πιλοτήρια, έγραψε εκεί που έπρεπε την ακολουθητέα σειρά στις ενέργειες που συνιστούσε το εγχειρίδιο και πήγε κατευθείαν στην 15η οδηγία, σώζοντας έτσι επιβάτες και πλήρωμα. Ο κομπιούτορας, αλλά και ο ευθυνόφοβος πιλότος, θα τηρούσαν τη σειρά και κάπου μεταξύ τρίτης και τέταρτης οδηγίας θα είχαν ρίξει το αεροπλάνο πάνω στη Νέα Υόρκη.

 59. ΓιώργοςΜ said

  56 Καλά, κορόιδευε εσύ… 😛

 60. Ταξιδεύω πολύ τακτικά με την Ryanair, διότι λόγω συζύγου (και κόρης, τα τελευταία χρόνια) αναγκάζομαι να πηγαίνω στη Θεσσαλονίκη, όπου σχεδόν μόνο η R. πετάει απευθείας από το Βέλγιο. (Κατά καιρούς βάζει και μία πτήση την εβδομάδα η Aegean, και στη σεζόν βάζει και η TUI.) Παλιά ήταν τραγική: δεν έδινε αριθμημένες θέσεις, και γινόταν μεγάλη ακαταστασία όταν έμπαιναν οι επιβάτες (όρθιους δεν είχε πάντως). Αυτό διορθώθηκε εδώ και χρόνια. Προφανώς, το μηδαμινό κόστος του εκ των προτέρων καθορισμού θέσεων υπεραντισταθμίζεται από τη διευκόλυνση της επιβίβασης, άσε που χρεώνουν έξτρα την επιλογή θέσης, για όποιον θέλει να διαλέξει. Είναι όμως εντυπωσιακά ακριβής στην ώρα της, και εμένα, που έχω μια ελαφριά αναπηρία και ζητώ εκ των προτέρων βοήθεια, με εξυπηρετούν εξαιρετικά και χωρίς επιβάρυνση (με πηγαίνουν με καροτσάκι ως το αεροπλάνο) — αν και αυτό είναι υπηρεσία του αεροδρομίου (του Charleroi εν προκειμένω), όχι της ίδιας της R. Από τη σκοπιά του ταξιδιώτη δηλαδή, τη συνιστώ ανεπιφύλακτα. (Αλλο ζήτημα οι πτυχές κοινωνικές ευθύνης που επισημαίνονται στο άρθρο.) — Ναι, χρεώνει τον καφέ και το γεύμα (όχι το κατούρημα, παρόλα όσα λένε οι κακές γλώσσες), ναι, χρεώνει χωριστά τις βαλίτσες (και η Aegean το κάνει), αλλά ξέρεις ακριβώς τι θα πληρώσεις, κι αν δεν θέλεις, ψάχνεις να βρεις φτηνότερα αλλού.
  Ενα σοβαρό ελάττωμα έχει: δεν κάνει ανταποκρίσεις. Αν δηλαδή θέλεις να πας π.χ. στο Εδιμβούργο μέσω Βρυξελλών, πρέπει να βγάλεις δύο ξεχωριστά εισιτήρια (αν βολεύουν τα ωράρια) και να μεταφέρεις μόνος σου τις αποσκευές σου από τη μία πτήση στην άλλη. Αλλά για κατευθείαν πτήσεις είναι πολύ βολική.
  Μια που κάνω φανερή διαφήμιση (όχι, δεν έχω μετοχές), ας πω και μια (πολύ) καλή κουβέντα για την Ellinair, που συνέβη να γνωρίσω πρόσφατα. Τιμές λογικές, εξυπηρέτηση ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ. Την Τρίτη θα πάω από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα με 40 €, με βαλίτσα 23 κιλών και κολατσιό.

 61. ΣΠ said

  58
  Δες στην ταινία του #51 στο 30:30 τον Sully να καταθέτει στο Κογκρέσο.

 62. Για να λέμε και τα στραβά της Ryanair, μια φορά ταξιδεύαμε μαζί δύο άτομα, έχοντας πληρώσει καθένας για μία βαλίτσα 15 κιλών. Στο τσεκ-ιν η μία βαλίτσα βγήκε 14 κιλά και η άλλη 16. Ο υπάλληλος μας παρακάλεσε… να πάρουμε ένα κιλό από τη μία και να το βάλουμε στην άλλη, για να είμαστε τυπικά εντάξει, λες και αυτό θα ξαλάφρωνε το αεροπλάνο ή θα έπιανε λιγότερο χώρο στο αμπάρι! Αλλά νομίζω πως ήταν απλώς μπουμπούνας, και πως αυτό θα μπορούσε να μας συμβεί και σε άλλη εταιρία.

 63. Νέο Kid said

  49. Ματζεστέριες; …
  Εννοείς Μαγχεστρίες; Glory, glory!

 64. Νέο Kid said

  61. Αυτή είναι νομίζω πάγια τακτική των εταιριών , για να αναγκάζεσαι να πλερώνεις τα εξτρά .
  Δυο γνωστοί μου έφευγαν απ το Ριάντ, και οι Αραπάδες δεν άφησαν τον έναν να «δανείσει» λίγα κιλά στη βαλίτσα του άλλου, που είχε περιθώριο.
  Καλό είναι λοιπόν να ζυγίζεις εκ των προτέρων και να ψάχνεις για πιθανές τράμπες με συνεπιβάτες. Είπαμε, ΚΤΕΛ …

 65. Avonidas said

  #63. Britannia rule the waves.

  Τους αιθέρες τους αφήσανε στη Ράιαν 😉

 66. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 67. Νέο Kid said

  Η πιο εφιαλτική πτήση που έχω κάνει ήταν με Βουέλινγ Vueling ( κυριαρχεί στην Ιβηρική, αλλά κι αυτή τελευταία συμμορφώνεται , μαθαίνω ) για Βαρκελώνη. Ούτε νερό, ούτε κουβέρτα, ούτε κουρελού … και μας πέταξε κυριολεκτικά και στο έδαφος στην προσγείωση η πιλοτίνα… μπρρ! Ακόμα τη θυμάμαι με τρόμο αυτή την προσγείωση…

 68. Νέο Kid said

  65. Are you really suggesting that the Irish are not British? Oh dear! …😀

 69. spiral architect 🇰🇵 said

  Το Ρόιτερ έβγαλε στα μανταλάκια τον είπα-ξείπα βλάχο:
  Hans Elsen, secretary of Belgium’s LBC-NVK union, said that even though Ryanair’s chief executive Michael O’ Leary has said he offered unions what they wanted, LBC-NVK never got it on paper and cannot take what he says in the media as an offer.
  (φρέσκο)

 70. ΓιώργοςΜ said

  67 Πιλοτίνα;

  Σχετικά με την επιλογή θέσης, και η Αιγειακή 😛 χρεώνει πλέον.

 71. ΓιώργοςΜ said

  *Αιγαιακή, γμτ το Μέφρι μου και τις λεξιπλασίες…

 72. 17, 19. Την απάντηση, κύριε Κουβάτσο, την δίνει πάλι η πραγματικότητα μέσω της στατιστικής.

 73. ΓιώργοςΜ said

  Επίκαιρο

 74. gbaloglou said

  62 Απολαυστικό!

 75. Ξέρω ότι τα μεζεδάκια είναι αύριο, αλλά μια που μιλούμε για την Ryanair, ιδού ένα απόσπασμα από την ελληνική εκδοχή του πίνακα πρόσθετων χρεώσεων του ιστοτόπου της (https://www.ryanair.com/gr/el/useful-info/help-centre/fees):

  Δεν πρόκειται για σακκούλες εμετού, ούτε για σάκους που περνούν από εξονυχιστικό έλεγχο. Πρόκειται για cabin bags και checked bags, τουτέστι για βαλιτσάκια που παίρνει ο επιβάτης μαζί του εκεί που κάθεται και για βαλίτσες που παραδίδει για να μεταφερθούν στο αμπάρι.
  Μου κάνει πάντως εντύπωση ότι το μεταφραστήρι χρησιμοποίησε διαφορετικές αποδόσεις για τα δύο είδη bags!

 76. spiral architect 🇰🇵 said

  Περί ιπτάμενων ΚΤΕΛετζήδων και απώλειας της γκλαμουριάς:
  «She likens air travel today to boarding a bus with wings, although I’m quite sure I’ve seen people dress better on buses.»

 77. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μιας και είμαστε σε ατμόσφαιρα αεροταξιδιών, να πω το σχετικοασήμαντό μου:
  Από χρόνια έχουμε δίπλα στην πόρτα εξόδου του σπιτιού μια πλακουτσή, λεπτή λεπτή (για να χώνεται κάτω από ένα παρακείμενο μπαουλάκι 🙂 ) ζυγαριά. Τσακ με το πόδι φανερώνεται, τσεκάρουμε το βάρος της βαλίτσας και τσακ με το πόδι ξανακρύβεται. Γλιτώνουμε την ταχυκαρδία του ζυγίσματος στο αεροδρόμιο. Ειδικά όσο ήταν ο γιος μου φοιτητής που έφευγε πάντα λυπημένος, το τελευταίο που θέλαμε είναι να ζαλουριάζεται και στο γκισέ με τα κιλά των αποσκευών.

 78. spiral architect 🇰🇵 said

  @75: £35 για εξοπλισμό γκολφ; Μα το στέμμα της Ελισάβετ, θα διαμαρτυρηθώ στη λέσχη μου! 😆

 79. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κύριε Γαβριηλίδη, δεν νομίζω ότι τέτοια ζητήματα (οξύνοια και εφευρετικότητα επιχειρηματιών, εκμετάλλευση και συμβολή εργατικής δύναμης και όλα αυτά τα πολύπλοκα και διαπλεκόμενα μεταξύ τους) μπορούν να αποτιμηθούν με αδιάσειστα και αναμφισβήτητα στατιστικά στοιχεία. Αφήνω στην άκρη τον ιδεολογικό παράγοντα, που υπεισέρχεται αποφασιστικά και συσκοτίζει έτι περισσότερο το θέμα.

 80. sarant said

  76 Και η γνωστή γελοιογραφία με κάποιους τέτοιους επιβάτες εν έτει 1960 να λένε «Φαντάσου πόσο πιο άνετα θα είναι τα αεροπορικά ταξίδια σε 30 χρόνια!»

 81. Νίκος Κ. said

  Η Ράιαν (όπως κι η Άμαζον, κι η Νοβάρτις, κι η Μάικροσοφτ κλπ.) δεν εκμεταλλεύονται απλά και μόνο τους εργαζόμενούς τους. Εκμεταλλεύονται ταυτόχρονα τους άνεργους (που δια της παρουσίας τους συμβάλλουν αποφασιστικά στο να κρατηθούν χαμηλά οι μισθοί), τους άλλους εργαζόμενους (όταν πετυχαίνουν «προνομιακές συμφωνίες» με τα κράτη και τις τοπικές κοινωνίες) τους επιστήμονες των οποίων τα αποτελέσματα τούς κοινοποιούνται σχεδόν δωρεάν), τα Πανεπιστήμια (απ΄ τα οποία μπορούν να ξεδιαλέγουν τους πιο επιτυχημένους, που όμως αναδείχθηκαν με δημόσιο χρήμα μέσα από μια πλειάδα συναδέλφων και μεταπτυχιακών) ή τα ασφαλιστικά ταμεία, των οποίων τα χρήματα π.χ. δανείζονται μέσω των τραπεζών.

  Θεωρώ πως η αντίδραση της Ράιαν απέναντι στους πιλότους της έχει κυρίως «ιδεολογικά» κίνητρα και λιγότερο οικονομικά. Δεν γνωρίζω τι μέρος του κόστους της είναι το εργασιακό κόστος αλλά πιθανόν θα είναι αρκετά μικρό. Το θέμα είναι «να μην ανοίξει η όρεξη» στους εργαζόμενους και μάλιστα σε εκείνο το μέρος τους που έχει (ακόμη) στα χέρια του κάποιο καλό μέσο πίεσης (απεργία πιλότων). Ένα όπλο που ποτέ π.χ. δεν θα αποκτήσει ο μεμονομένος, ατομικά εργαζόμενος («αυτοαπασχολούμενος») μια εταιρείας πληροφορικής.

 82. π2 said

  62: Αυτό ακριβώς μου έχει συμβεί στο Χίθροου και μάλιστα για δύο δικές μου αποσκευές, με μπουμπούνα της British Airways. Όταν ήρθε ο προϊστάμενός του και πληροφορήθηκε την απαίτηση του υπαλλήλου, του έβαλε τις φωνές.

 83. atheofobos said

  77
  Υπάρχει και ψηφιακή ζυγαριά για βαλίτσες

 84. ΓιώργοςΜ said

  80 Εντάξει, ανάλογα με το τι πληρώνεις, βρίσκεις και ανέσεις.
  Φίλος που δουλεύει σε ναυτιλιακή (και συνήθως του δικαιολογούν business) έτυχε να ταξιδέψει και του έκαναν «αναγκαστική» αναβάθμιση (δεν είχε θέσεις business) σε «imperial class» ή κάπως έτσι, στην οποία είχε ένα δικό του δωματιάκι, θέση που γινόταν πραγματικό κρεβάτι, 32άρα τηλεόραση και ένα τάμπλετ για το χειρισμό της, δυνατότητα για ντους, πυτζάμες. Δεν κατάλαβε για πότε ήρθε από την Κίνα.

  Πιθανόν την εποχή της φωτογραφίας τα εισιτήρια να ήταν αντίστοιχα της πρώτης θέσης ή της business σήμερα.

 85. Νέο Kid said

  Διά τους εύσωμους ή/και μεγαλόσωμους συναδέλφους στο δέμας ( δεν πρέπει νάμαστε και λίγοι δα μέσα…) να φανερώσω και το στάνταρ κολπάκι μου. Πάντα ζητάω , και συνήθως βρίσκω. Δεν είναι περιζήτητες , για ψυχολογικούς λόγους, θέση στις εμέρτζενσυ ντορς. Είναι μεγαλύτερος ο χώρος (στα Αιρμπας).
  Ο πολύς κόσμος τις αποφεύγει , καθώς αισθάνεται ανασφαλής να κάθεται «δίπλα στην τρύπα».
  Στην πραγματικότητα, ακριβώς επειδή εκεί υπάρχει πόρτα, η άτρακτος στα σημεία αυτά είναι πιο ενισχυμένη. Ειδικά οι πίσω πόρτες κινδύνου , είναι ο,τι πιο ασφαλές για να κάθεσαι!
  Ποτέ πρώτη θέση! Πας άκλαυτος σίγουρα εκεί…

 86. Triant said

  76: Αυτή η πολυτέλεια των πρώτων πτήσεων ήταν και η αιτία της πρώτης σύγκρουσης επιβατικών αεροπλάνων στον αέρα. Οι πτήσεις τότε ήταν λίγες και οι κανονισμοί ήταν κάτι χαρτιά. Δύο πιλότοι λοιπόν αγνόησαν το σχέδιο πτήσης (άν έδιναν τότε) και προκειμένου να διασκεδάσουν τους πλούσιους επιβάτες τους πέρασαν πάνω από το Γκραν Κάνυον. Ταυτόχρονα.

 87. 79 Κύριε Κουβάτσο, τα πράγματα είναι απλά: μπορεί κανείς να δει εκατομμύρια επιτυχημένες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο που δεν οφείλουν την επιτυχία τους στους μισθούς πείνας του προσωπικού τους που είναι πολλαπλώς περισσότερες από τις άλλες.
  Στην δική μου τουλάχιστον περίπτωση δεν υπεισέρχεται κανένας ιδεολογικός παράγων επειδή έχω δουλέψει 40 χρόνια ως στέλεχος επιχειρήσεων με διεθνείς δραστηριότητες στον ιδιωτικό τομέα και διαθέτω μια ευρύτατη γνώση του τι συμβαίνει πραγματικά (και όχι φαντασιακά) στον επιχειρηματικό κόσμο.

 88. spiral architect 🇰🇵 said

  37 συνδεόμενες χώρες, 86 βάσεις στην Ευρώπη, 400+ νέα αεροσκάφη Boeing, 2000 πτήσεις καθημερινά, 13000 εξειδικευμένοι επαγγελματίες.
  (από την ιστοσελίδα της)

  Τα μεγέθη είναι τεράστια, συγκρινόμενα ακόμα και με αμερικάνικα, αλλά στέκομαι στο τέλος:
  1: Τα 400+ α/φ της είναι κατά μεγάλο ποσοστό (αν όχι όλα) νοικιασμένα.
  2. Οι 13000 εξειδικευμένοι επαγγελματίες (εδώ γελάμε) είναι κατά μεγάλο ποσοστό νοικιασμένοι από εργολάβους.

  Τα ενοίκια των α/φ συμπεριλαμβάνεται και η συντήρηση (λίζινγκ) που βαρύνει τον ιδιοκτήτη του α/φ, το δε εργατικό κόστος είναι ένα 10 βια 15% των εξόδων της, οπότε τα βασικά κόστη λειτουργίας έχουν συμπιεστεί ως την κόλαση. Η λογική του σύγχρονου καπιταλισμού και οι απαιτήσεις των μεγαλομετόχων είναι ετήσια αύξηση εσόδων, ετήσια αύξηση εσόδων και ξαναμανά ετήσια αύξηση εσόδων (άρα και κερδών και μερισμάτων) που δεν γίνονται αλλιώς παρά μόνο με περαιτέρω συμπίεση μισθών εργαζομένων και αλλαγή συμβάσεων με εμπλεκόμενους εργολάβους. Η αγορά μπορεί κατά τους φιλελέρες να έχει αόρατα χέρια αλλά ταυτόχρονα είναι πεπερασμένη κι αφού πελάτες καινούργιοι δεν φαίνονται στον ορίζοντα, στην τελική όποιος έχει πραγματική κεφαλαιακή επάρκεια θα επιζήσει στον μεταξύ των εταιρειών ανταγωνισμό, θα γίνει κάποτε ολιγοπώλιο ή/και μονοπώλιο και το τυράκι-εισιτήριο θα πάει στην πραγματική του τιμή.

  Η αντίδραση της Ράιαν απέναντι σε απεργίες είναι καθαρά πολιτική, γιατί μια υποχώρησή της δείχνει το διεκδικητικό δρόμο και σε άλλες κατηγορίες κακοπληρωμένων εργαζομένων.

  Ο καταναλωτής παρακολουθεί και συμμετέχει στο βαθμό που δεν είναι κι κακοπληρωμένος εργαζόμενος της Ράιαν, οπότε το τυράκι του εικοσάρικου για Σαντορίνη θα το χάψει κανονικά. Γι΄αυτό και τις κατά καιρούς προτάσεις για μποϊκοτάζ προϊόντων και εταιρειων τις ακούω βερεσέ.

  Είπαμε, ο μπάρμπας τα’ χει γράψει εδώ και ενάμιση αιώνα. 😉

 89. sarant said

  81 τέλος: Σωστά!

  86 !!

 90. 76, 86 Έτσι δημιουργήθηκε και η έκφραση jet set για τους πολύ φραγκάτους.
  Τα δύο αερόπλανα πάνω από το Γκραν Κάνυον σαβουρδίστηκαν.

  Επιπλέον:

  Πάνω από 40.000 επιβάτες στην Ευρώπη επηρεάζει η απεργία στην Ryanair

  http://www.iefimerida.gr/news/447506/pano-apo-40000-epivates-stin-eyropi-epireazei-i-apergia-stin-ryanair

 91. spiral architect 🇰🇵 said

  Ο Σάλι δείχνει το δρόμο.

 92. f kar said

  Ε, όχι και μισθούς πείνας, καλά λέει. Αφού δεν ψοφάνε, ντε.

 93. #47 LOL εννοώ τα τρισχαριτωμένα τετράποδα, όχι τους ανθρώπους – ζώα
  #49 εκεί να δεις ΚΤΕΛ με φτερά! το αεροπλάνο έτριζε, είχα κατατρομάξει, τα καθίσματα μικρά… Ετζίαν, πίνω νερό στο όνομά σου…
  Πάντως , να πω και ένα καλό της Ράιανερ, πολύ σημαντικό. Αναγκάστηκα να ακυρώσω προγραμματισμένη πτήση λόγω πένθους… Μου επέστρεψαν όλα τα ναύλα αν και για να βγάλω άκρη δυσκολεύτηκα, δεν το ΄χουν με την εξυπηρέτηση πελατών…

 94. Pedis said

  καλό το άρθρο, Νικοκύρη!

 95. Σωτήρς said

  87 και πριν.
  Συμφωνώ πως δεν είναι απαραίτητοι οι μισθοί πείνας για την επιτυχία μιας επιχείρησης. Υπάρχουν λογιών λογιών ξεζουμίσματα των εργαζομένων για να επωφεληθεί το αφεντικό. Το αφεντικούλη μας μάς παρουσίαζε σε γερμανική εταιρεία σαν «ό,τι κάνει ενάμισης γερμανός μηχανικός, το κάνει ένας δικός μου» και «η κρίση έχει κάνει μεγάλα καλά, έχουμε γίνει πιο ευέλικτοι».
  Ότι πληρώνομαι καλά αλλά βγάζω δουλειά ενάμιση ή δυο ατόμων είναι ένας άλλος τρόπος ξεζουμίσματος. Άσε που έχει πάρει και μια χροιά κοινωνικού κομπασμού το να δουλεύεις δεκάωρα, δωδεκάωρα.

 96. cortlinux said

  Τα ΚΤΕΛ αυτη τη στιγμη ειναι υπερπολυτελή. Η Ράιαν που ειχα ταξιδεψει λογω εργασιων και μου την ειχε κλεισει η τοτε εργοδοσια μου μου θυμισε τα ΚΤΕΛ επι εποχης… Μαυρογυαλουρου.

 97. 75 Ωραίο μεζεδάκι έχει και η ελληνόφωνη κάρτα επιβίβασης της Ράιαν. Αντί για ημερομηνία (DATE) γράφει «ΔΕΔΟΜΕΝΑ» (DATA) ή κάτι τέτοιο.

 98. Mπετατζής said

  1) Τα ρομπότ αργήσανε καμια σαρανταριά σχόλια να εμφανιστούνε. Πάντα γελάω πολύ με το επιχείρημα των ρομπότ. 🙂

  2) Σχετικοάσχετο : Παρακολούθησα προχθες στην διαρκή επιτροπή της Βουλής μια συζήτηση για το σχέδιο νόμου για τα …. υδατοδρόμια.
  Λοιπόν, απ΄ οτι κατάλαβα, ετοιμάζονται να κόψουνε τη θάλασσα οικόπεδα, να τα παραχωρήσουνε σε ιδιωτικές εταιρίες εκμετάλλευσης υδροπλάνων και υδατοδρομίων, πάλι με επιχείρημα το χαμηλό κόστος, το όφελος του πελάτη, την ανταγωνιστικότητα κλπ, για φτηνά ταξιδάκια στα νησιά. Η πλάκα είναι ότι ρώτησε κάποιος τι θα γίνει με κάναν ψαροντουφεκά που θα κυνηγάει αμέριμνα και ο υπουργός ( νομίζω ο Σπίρτζης, αλλά δεν τα πάω καλά με τα ονόματα), απάντησε ότι και ο ψαροντουφεκάς οφείλει πλέον να ενημερώνεται πριν πέσει στη θάλασσα αν εκεί που κολυμπάει είναι υδατοδρόμιο ή όχι. Δηλαδή που πάς ρε κακοιμοίρη ψαροντουφεκά, είδες ωραία θάλασσα και μπήκες, τσιφλίκι σου είναι η θάλασσα ρε, εδώ κοτζάμ εταιρίες έχουνε πληρώσει κοτζάμ παράβολα για να πάρουνε την άδεια εκμετάλλευσης (ύψος παραβόλου 2.500 ευρώ, και ένας αγορητής διαμαρτυρότανε ότι πρέπει να είναι χαμηλότερο !!!!). Στο σημείο με τους ψαροντουφεκάδες, σκέφτηκα πολλούς από τους σχολιαστές που τους αρέσει το σπορ, και είπα να το θυμηθώ να το γράψω, να προσέχουνε να μην τους έρθει κανα υδροπλάνο κατακέφαλα. Τι ζούμε …..

  Ευτυχώς ήτανε και η Διαμάντω στα έδρανα και τους ταπε χύμα και τσουβαλάτα (μία είναι η Διαμάντω).

  3) Χτηνάκι, πού τον θυμήθηκες αυτόν τον ορισμό μου ;;; Μέχρι και γω τα έχω ξεχάσει !!! 🙂

 99. nikiplos said

  Καλησπέρα… πίσω από μια πτήση, είναι ένα σύνολο ανθρώπων που έχουν προηγηθεί στην οργάνωσή της… Δεν είναι πώληση αναπτήρων, ή άθλιων κινητών από τον Ζερβουδάκη…

  Κατ’ αρχήν πρέπει να υπάρχει ένα καλό αεροπορικό παρελθόν… Η εταιρία να έχει στελέχη και προϊόντος του χρόνου να τα εκπαιδεύει η ίδια… Τα στελέχη αν δεν γίνουν οικογένεια, εταιρία δεν στήνεται καμία πόσω μάλλον αεροπορική… Μια αεροπορική εταιρία δεν είναι Μινιόν, να απολύσεις έναν «νέο» για να προσλάβεις άλλον… Η εκπαίδευση παίρνει αρκετό καιρό και υπάρχει η ανάγκη για διαρκή εκπαίδευση… Τόσο το αεροπορικό πλήρωμα, όσο και τα στελέχη εδάφους…

  Είναι τέτοιο το αντικείμενο που η δουλειά σου εξαρτάται από τους άλλους… Η ταινία Sully δείχνει μόνο ένα περιστατικο που είχε πιθανότητες 1/1.000.000
  Άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις αυτενέργειας των πιλότων και έξω από τα βιβλία, δεν ήταν τόσο τυχερές. Όπως και σε όλα τα σπάνια γεγονότα, είναι μεν σπάνια, αλλά ενίοτε συμβαίνουν… Το πιο χονδροκομένο παράδειγμα το ατύχημα της Air France στον Ατλαντικό, ένα καθόλα σε ανθρώπινο λάθος οφειλόμενο ατύχημα, αλλά μέσα σε μια εταιρία με τεράστιο αεροπορικό παρελθόν.

  Πολλοί ντρέπονται να το ομολογήσουν, όμως αυτό το σύστημα πίεσης των πληρωμάτων, και ο χειρισμός τους σαν να ήταν εργάτες ορυχείου στο Βέλγιο, έχει συμβάλει στον σκεπτικισμό με τον οποίο πολλοί σήμερα βλέπουν την αεροπορική επιχειρηματικότητα… Ενδεχομένως αυτή η ανάπτυξη/οργάνωση του μοντέλου να μειώνει την ασφάλεια των πτήσεων και αυτό είναι κάτι που με τίποτε δεν το θέλει κανείς…

 100. Νέο Kid said

  98. Μου θύμισες τον αστικό μύθο με τον ψαροντουφεκά που τον ρουφάει η Καναδέζα και τον βρίσκουν καμένο στο δάσος…
  ( πρέπει να την έχω ακούσει καμία δεκαριά φορές την ιστορία, από διαφορετικούς μυθομανείς)

 101. ΓιώργοςΜ said

  98-1 δηλαδή;

 102. Νέο Kid said

  Άμα διασταυρωθούν υδροπλάνο με δελφίνι ποιο έχει προτεραιότητα ; Υδροπλάνο με θαλαμηγό; Υδροπλάνο με κωλοβρέχτη ;
  Πολλά τα θέματα…

 103. Mπετατζής said

  101. Ε, γελάω, κακό είναι ;;;;;; Το γέλιο είναι υγεία 🙂 Βασικά, διαφωνώ με το ρομποτοεπιχείρημα, αλλά βαριέμαι να γράψω σοβαρά. Απ΄ ό,τι είδα κάτι λες και συ στο 14, εγώ αμα ξεκινήσω θα γράψω περσότερα οπότε άστο καλύτερα. .

 104. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 105. Καλησπέρα,

  43 «Μα, είμαι κατά του κοπιράιτ!» Α! είσαι με το κόπιλεφτ 🙂

  85 Μάλλον έχεις καιρό να κλείσεις τέτοια θέση. Τις έχουν σε ειδική τιμή πλέον 🙂

  Τη Ράιαν την έχω χρησιμοποιήσει αρκετά, ειδικά τα τελευταία χρόνια οπότε και κατάφερα να πάω σε νησιά (συνήθως εκτός εποχής). Βλέπετε, έχω αρκετά έξοδα για να πάω κάθε καλοκαίρι στη Μυτιλήνη οπότε το να πληρώσει κι άλλα για άλλο νησί, μου πέφτει κομματάκι βαρύ. Παράπονα δεν έχω για την εξυπηρέτηση, έτσι κι αλλιώς δεν πληρώνω για να φάω αλλά για να με πάνε στον προορισμό μου.
  Το ζόρι είναι πως η Ράιαν έχει γίνει το πρότυπο πάνω στο οποίο οργανώνονται κι οι άλλες. Τσάμπα φαΐ μεν, π.χ. η Ετζίαν αλλά η βαλίτσα στα ίδια (και μέχρι κάποιο όριο στο βάρος), οι θέσεις παίζονται και (κυρίως) το στρίμωγμα στα πόδια δεν λέγεται.

 106. Pedis said

  «να συμφωνήσουμε για χάρη της συζήτησης ότι ο επιβάτης της Ράιαν ωφελείται …»

  χάρη της συζήτησης, να προστεθεί ότι ο επιβάτης οφείλει να είναι πολύ προσεκτικός επειδή οι λοουκοστάδες διατηρούν το δικαίωμα να ακυρώσουν την πτήση όποια στιγμή γουστάρουν, επιστρέφοντας τα χρήματα του εισιτηρίου -εν καιρώ- και σε αφήνουν στα κρύα του λουτρού.

  Ακόμη, ο επιβάτης έχει συμφέρον να προμηθευτεί ζυγαριά ακριβείας για να μην του στοιχίσει ο κούκος αηδόνι.

 107. Avonidas said

  #105. «Μα, είμαι κατά του κοπιράιτ!» Α! είσαι με το κόπιλεφτ 

  Χωρίς καμιά διάθεση αστεϊσμού, ναι 🙂

 108. Νέο Kid said

  107. Ε, αυτό το κόπυλεφτ δεν το ήξερα!
  Μπράβο Αβο! Κι αν κάποιος πάει να παίξει πουστίτσα… του φωνάζεις :
  Ιεεεπ!! Που πα ρε κοπηκλέφτ; 😀😜

 109. 100 Αυτό το έχω διαβάσει για Γαλλία. Και είναι κανανταίρ, ρε Κίντο, όχι καναδέζα, σαν τα ημιφορτηγά 3/4 του στρατού.

  http://www.biblionet.gr/book/22619/%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%BF%CE%B9_%CE%B8%CE%AC%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%B9

  102 Το υδροπλάνο πάντοτε. Και προσ-αποθαλασσώνεται σε συγκεκριμένους και σημασμένους διαδρόμους όπου δεν πατάνε πλοία.

 110. Νέο Kid said

  109. Ε, γιατί τα λένε Canad air ρε κουμπάρε; Επειδή φκιάνονται στον Καναδά. Άρα ,Καναδέζα . 😀

 111. Γιάννης Ιατρού said

  Και μην ξεχνάτε, διαβατήρια/ταυτότητες στο στόμα, για να είναι πιό εύκολη η αναγνώριση 🙂

 112. Νέο Kid said

  109. Ώστε έχει γίνει στ αλήθεια! Πάντα νόμιζα ότι ήταν urban legend…

 113. Νέο Kid said

  Πάντως, αν όντως ισχύει αυτό που λέει ο Μπετατζης ότι ετοιμάζονται να γεμίσουν τα νησά (σικ ρε!) υδατοδιαδρόμοι… προκύπτει κι ωραίο και δυσεπίλυτο μαθηματικό πρόβλημα της θεωρίας Γράφων. Πώς θα γίνει να μη σταυρώνουν οι δρόμοι για τα θαλασσινά με τα προσθαλασσινά ;
  Ποιος θα το λύσει, να δω….

 114. 113, Κίντο,

  επειδή είχα δει υδρόπλανο στο Βόλο, πήγαινε Σκιάθο-Σκύρο, μην φανταστείς τίποτε μεγάλο. Είχε δική του γωνίτσα στο λιμάνι, φόρτωνε 30 νοματαίους (μεγάλο γαμαύτι, στο μεταξύ), άναβε τον φάρο (θά’λεγε κι ο λιμενάρχης τίποτε στο κανάλι 16), έκανε μια και τσούπ! στα 300 μέτρα -το πολύ- ήταν στον αέρα. Και τα υδρόπλανα στα τοπικά δρομολόγια πετούν πολύ χαμηλότερα από τα αερόπλανα.

  Για μαθηματικά, δεν ξέρω, δεν απαντώ, δεν είναι μέσα η μαμά μου.

 115. ΣΠ said

  112
  Μπα, είναι μύθος.
  https://www.snopes.com/fact-check/corpus-crispy/

 116. ΓιώργοςΜ said

  109,112 Οι σωλήνες που γεμίζει το καναντερ δε χωράνε άνθρωπο. Μπορεί να σκοτωθεί κανείς αν τον χτυπήσει το αεροπλάνο, αλλά να τον πάρει και να τον σηκώσει, δύσκολο…

 117. Γιάννης Ιατρού said

  Να παρατηρήσω, πως πλέον η χρήση του αεροπλάνου δεν είναι πιά μέρος του (τουριστικού/αναψυχής γενικά) ταξιδιού. Κυρίως για επαγγελματικούς λόγους χρησιμοποιείται. Και γι αυτούς είναι σήμερα αρκετά κατάλληλο.
  Ανάλογα όμως μ΄αυτό έχουν προσαρμοστεί και οι απαιτήσεις των επιβατών που δεν ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους.
  Θυμάμαι παλιότερα η διασκέδαση/αναψυχή άρχιζε ήδη με το αεροπορικό ταξίδι, τις προετοιμασίες και την απόλαυσή του, από πλευράς ανέσεων, παροχών κλπ. έως και την προσγείωση/υποδοχή στον γυρισμό. Τώρα οι πελάτες (τουρίστες) νοιάζονται κυρίως να φτάσουν γρήγορα και φτηνά στον προορισμό τους (all inclusive…) και εξαντλώντας στο έπακρο την διάρκεια της άδειάς τους να γυρίσουν πίσω εγκαίρως για να πάνε πάλι στη δουλειά. Σημάδια της εποχής που ζούμε είναι όλα.

 118. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  108. κλόπικλεφτ, υπερθετικός ! 🙂

 119. Μαρία said

  Θέματα υδατοδρομίων, αστικών οδικών μεταφορών και λοιπές διατάξεις
  https://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=1e354a2b-dbed-476b-af78-a95200c9b2b1

 120. Chr said

  Το πρόβλημα με τα ρομπότ που θα είναι πολύ σύντομα παντού (στους δρόμους, στα καταστήματα κ.ο.κ.) είναι ότι αντικαθιστούν τις χαμηλής ειδίκευσης θέσεις εργασίας μην προσφέροντας καινούριες θέσεις εργασίας αντίστοιχης ειδίκευσης. Πράγμα που σημαίνει ότι άνθρωποι που δεν είχαν την δυνατότητα να αποκτήσουν εξειδίκευση στην νέα τεχνολογία θα μείνουν χωρίς εργασία και χωρίς προοπτική. Τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα με την τεχνητή νοημοσύνη (ειδικού σκοπού) όπου θέσεις σαν αυτή του υπάλληλου λογιστηρίου ή του ταμεία ή του γραμματέα, θα αντικατασταθούν πλήρως. Επίσης θα χάσει και πολλά μεζεδάκια το ιστολόγιο μιας και η μετάφραση θα γίνεται πλέον αυτόματα σε φυσική γλώσσα και δεν θα χρειάζονται αυτοί που κακομεταφράζουν άρθρα στα ελληνικά σάιτ.
  Όταν εμφανιστεί και η τεχνητή νοημοσύνη γενικής φύσης τότε εγώ θα καλωσορίσω τους ρομποτικούς μας επικυρίαρχους και ελπίζω να μου φερθούν τόσο καλά όσο κάποιοι άνθρωποι στα κατοικίδια τους.
  Αυτή τη στιγμή ζούμε στην εποχή της επιστημονικής φαντασίας. Έχουμε την τεχνολογία να κάνουμε ότι βλέπουμε στις σχετικές ταινίες και διαβάζουμε στα σχετικά βιβλία (σχεδόν δηλαδή, δεν ξέρουμε τρόπο να ξεπεράσουμε την ταχύτητα του φωτός, τουλάχιστον χωρίς εξωτικές μορφές ενέργειας που μπορεί να υπάρχουν ή όχι). Ό μόνος λόγος που αυτή τη στιγμή δεν διαβάζουμε την Hellas Planitia News (με 20 λεπτά καθυστέρηση από την δημοσίευση) είναι ότι πολύ απλά δεν θέλουμε να είμαστε εκεί. Αντίθετα έχουμε υπολογιστές στο χέρι μας που κάνουν αυτούς του Star Trek να φαντάζουν παρωχημένοι.
  Τα ρομπότ θα έρθουν και θα μας πάρουν τις δουλειές, το θέμα είναι αν οι κοινωνίες μας θα συνεχίσουν να κλείνουν τα αυτιά τους και τα μάτια τους στο πρόβλημα, ή αν θα βρούν κάποια λύση ώστε η μετάβαση σε μια οικονομία της αυθονίας να γίνει ομαλά. Ας σκεφτούμε ότι αυτή τη στιγμή ο πλανήτης παράγει πολύ περισσότερα αγαθά από ότι χρειαζόμαστε με πολύ λιγότερους εργαζόμενους από αυτούς που έχουμε. Μια πρώτη κίνηση θα μπορούσε να είναι η μείωση του ωραρίου εργασίας.

 121. 115 Αυτό για την Καλλιφόρνια. Για τη Γαλλία;

 122. Αφώτιστος Φιλέλλην said


  Laurie Anderson – From The Air

  Άλμπουμ Big Science, 1982

  Good evening. This is your Captain
  We are about to attempt a crash landing
  Please extinguish all cigarettes
  Place your tray tables in their
  Upright, locked position
  Your Captain says: Put your head on your knees
  Your Captain says: Put your head in your hands
  Captain says: Put your hands on your head
  Put your hands on your hips. Heh heh
  This is your Captain – and we are going down
  We are all going down, together
  And I said: Uh oh. This is gonna be some day
  Standby. This is the time
  And this is the record of the time
  This is the time. And this is the record of the time

  Uh – this is your Captain again
  You know, I’ve got a funny feeling I’ve seen this all before
  Why? Cause I’m a caveman
  Why? Cause I’ve got eyes in the back of my head
  Why? It’s the heat. Standby
  This is the time. And this is the record of the time
  This is the time. And this is the record of the time

  Put your hands over your eyes. Jump out of the plane
  There is no pilot. You are not alone. Standby
  This is the time. And this is the record of the time
  This is the time. And this is the record of the time

 123. ΓιώργοςΜ said

  120 Μα λέει και για τη Γαλλία στις παραλλαγές.
  Άλλωστε οι τεχνικές προδιαγραφές των μέσων πυρόσβεσης δεν αλλάζουν.
  Έχει και μια απίθανη ιστοσελίδα που έφτιαξαν βουτηχτάδες για να κοροϊδέψουν τον χόακα, πολύ γέλιο:
  http://www.firediving.com/

 124. atheofobos said

  90
  Το σχετικό άρθρο που εξηγεί πως καθιερώθηκε ο όρος jet set .
  https://en.wikipedia.org/wiki/Jet_set

 125. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  60.»Άλλο ζήτημα οι πτυχές κοινωνικές ευθύνης που επισημαίνονται στο άρθρο.» !!!

  Αλληλεγγύη για τους εργαζόμενους μηδέν. Λυπάμαι…..

  Η αποστροφή αυτή μου θυμίζει την «αθώα» αγγλική αστική τάξη που έκανε χλιδατες διακοπές στις αποικίες, με τους ιθαγενείς να καταπιεζονται, δέρνονται , εκτελούνται,….

  Λ.χ. αυτά που αναπαριστουνται στην ιστορική δραματική σειρά «Indian Summers», παραγωγής Αγγλίας 2015 (ΕΡΤ1)

  Υπόθεση: Βρισκόμαστε στο 1932 στη Σίμλα, μια πόλη στη βόρεια Ινδία φωλιασμένη στα μεγαλοπρεπή Ιμαλάια και στις φυτείες τσαγιού, τα τελευταία δραματικά χρόνια της αγγλικής αυτοκρατορίας. Κάθε καλοκαίρι, ο κυβερνήτης μαζί με τους αξιωματούχους του αφήνουν το καυτό Νέο Δελχί για να παραθερίσουν στη δροσιά της «μικρής Αγγλίας», όπως φαντάζονται τη Σίμλα, που για έξι μήνες γίνεται η πρωτεύουσα της Ινδίας. Από εκεί ασκούν τη διακυβέρνηση, ενώ, ταυτόχρονα, διασκεδάζουν μαζί με συζύγους, ερωμένες και διάφορες αδέσμευτες γυναίκες που ψάχνουν για σύζυγο. Όμως, η Ιστορία είναι εναντίον τους, η Ινδία θέλει ανεξαρτησία και η λάμψη αρχίζει να ξεθωριάζει. Ποιος θα μείνει όταν το καράβι βουλιάξει;

 126. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα, πάω να δω για τον χόακα με τον ψαροντουφεκά.

 127. 126 Ψιλά να πάρεις! http://subscribe.forteantimes.com/

 128. Νέο Kid said

  129. Τα πράγματα στα «της παραγωγης» δεν είναι τόσο απλά, ούτε τόσο γραμμικά (linear)
  Αν ήταν, δεν θα υπήρχε το «παράδοξο» τού να παράγουμε σήμερα όντως 17% περισσότερη τροφή ανα άτομο παγκοσμίως, αποτι πριν 30 χρόνια , κι όμως 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι να πέφτουν κάθε νύχτα νηστικοί για ύπνο…
  Το ότι επίσης το 65% των πεινασμένων παγκοσμίως αντιστοιχεί σε 7 χώρες *μόνο , μεταξύ των οποίων η Κίνα και η Ινδία (που εκτός από «αναπτυσσόμενες», θυμίζω ότι έχουν και πυρηνικά ) κάνει τα πράγματα ακόμα πιο παράδοξα και απρόβλεπτα…

  *ινδια, Κίνα, λαϊκή δημοκρατία του Κονγκό, Ινδονησία, Πακιστάν , Μπανγκλαντές και Αιθιοπία

 129. Νέο Kid said

  Στο 120. πήγαινε το 128. ( δεν έχω καταφέρει ακόμα να προβλέπω το μέλλον, αλλά το παλεύω…😀)

 130. giorgos said

  «…Ο ένιαίος φορέας τού συγχρόνου πολιτισμού είναι ή έλλόγως ώργανωμένη Τεχνική , δηλ. ή Τεχνολογία.
  Η Τεχνική δέν είναι βέβαια κάτι πού παρατηρείται κατά τήν έποχή τού βιομηχανικού καπιταλισμού καί είναι κάτι διάφορο άπό τήν Τεχνολογία , πού είναι τό κατ’ έξοχήν γνώρισμά του .
  Η Τεχνική είναι κατάσταση πού παρακολουθεί τήν ίδια τήν έξέλιξη τού άνθρώπου καί είναι προέκταση τού «πρώτου έργαλείου» , δηλ. τού χεριού , ένώ ή Τεχνολογία άντιστοιχεί σέ είδικό στάδιο τής καπιταλιστικής παραγωγής . Οτι ή Τεχνολογία — πού άφορά στό maximum τής παραγωγής –έρχεται σέ άντίθεση μέ τήν οίκονομία — ή όποία άφορά στό optimum–είναι τό άποδεικτικό στοιχείο ότι ή οίκονομία καί ή Τεχνική δέν είχαν έξ άρχής αίτιακή σχέση έξαρτήσεως . Η άνόργανος Τεχνική άρχίζει πρό τού Καπιταλισμού , κατά τήν Αναγέννηση , καί άκολουθεί τήν γενικώτερη τροπή πού πήρε ό άνθρωπος καί ή Ιστορία .
  Δέν είναι γιά τούτο δυσεξήγητο ότι πολλοί έφευρέται μηχανών , όπως ό Pascal καί ό Lebniz , δέν εύρισκαν λόγους νά συνδυάσουν τίς έφευρέσεις των μέ τήν Οίκονομία . Τό συνοικέσιο Οίκονομίας καί Τεχνικής συνετελέσθη πολύ άργότερα καί είχε ώς φυσική συνέπεια τήν πορεία έπί μιάς μονοτόνου καμπύλης αύξήσεως τής παραγωγής , τήν συναφή αύξηση τού πληθυσμού καί άλλων σχετικών προβλημάτων .
  Η Τεχνολογία σήμερα παραμένει μία άπό τίς πλέον κρίσιμες άντινομίες τού καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής καί μία άπό τίς κυριώτερες ρυθμιστικές δεικλίδες τού ίδιου τού συστήματος (Βλ. π.χ. Jon Elster , Leibniz et la Formation de L’Esprit Capitaliste , Audier Montaigne ,Paris 1975 ,σελ.94-100) .
  Οτι ό άνθρωπος ύπονομεύεται διά τής μέσω τής Τεχνολογίας Τεχνικής , είναι μιά άποψη συζητήσιμη ,αλλά πού έλάχιστα τεκμαίρεται άπό τά ίδια τά πράγματα .Ο άνθρωπος πάντα είχε ένα είδος άνιμιστικής φοβίας μέ κάθε τί πού άνακάλυπτε . Τόσο κατά τήν Αρχαιότητα (Αίγυπτος , Βαβυλών κλπ.) , όσο κατά όσο κατά τόν Μεσαίωνα καί τούς καιρούς μας . Οί μάγοι καί οί θαυματοποιοί , πού ήσαν οί Αλχημιστές τού Μεσαίωνος , είναι άλλη όνομασία τών «ίπταμένων δίσκων» τού καιρού μας .
  Δέν είναι τυχαίο ότι ή Τεχνική διαδραματίζει ένα μεγάλο ρόλο στά σύγχρονα παιδικά παραμύθια , όπου οί ήρωες είναι «διαστημικοί άνθρωποι» κλπ .
  Στήν Ιστορία δέν ύπάρχει παράδειγμα πολιτισμού , πού νά καταστράφηκε άπό τίς δυνάμεις πού άνακάλυψε . Οί πολιτισμοί φαίνεται ότι δέν καταστρέφονται άπό τίς δυνάμεις πού άνακαλύπτουν , άλλά άπό αύτές πού δέν άνακαλύπτουν –πράγμα πού είναι ίσοδύναμο καί μέ τήν μή έπωφελή χρησιμοποίηση τών ήδη άνακαλυμμένων .
  Αφού ύφίσταται ή Τεχνική , σημαίνει ότι ύπήρχε ώς μία δυνάμει δυνατότης — άρα όχι ώς κάτι πού ύπερβαίνει τίς φυσικές προυποθέσεις τού άνθρώπου (άπειρον έν έαυτώ) . Ως ίσοδύναμη μέ τούς μηχανισμούς τού κόσμου , δέν μπορεί νά ύπάρξη δίπλα στήν Φύση ώς έτερον τί –συνεπώς ούτε καί νά άποτελέση άλλοτρίωση τού ίδιου τού άνθρώπου .
  Η Τεχνολογία έξισώνοντας τήν σύνολη πνευματική δραστηριότητα μέ τήν Φύση , έθεσε τό άνθρώπινο πνεύμα σάν προέκταση καί προυπόθεση τού φυσικού κόσμου .
  Θέτοντας τό πνεύμα τού άνθρώπου μέσα στούς μηχανισμούς τής ύλης — όλο καί πιό πολύ , όλο καί βαθύτερα — καταργεί , γιά τό άνθρώπινο είδος τήν άντιμαχία ύλης-πνεύματος καί θέτει τήν ύλη σάν ένδιάμεσο μεταξύ τού πνεύματος τού άνθρώπου καί μιάς βαθύτερης πνευματικής άρχής πού είναι ριζωμένη στόν κόσμο .
  Τό σώμα , θά πή κάπου ό Νοβάλης , είναι μιά είδική έκφραση τής πνευματικότητας τού κόσμου .
  Καί είναι τούτο μιά άλλη διατύπωση τού «νόμου τής άναλογίας» τού Leibniz , πού δέν είναι κι’ αύτός , παρά μιά άνάπτυξη τής ίσχυρής ύποψίας τού Πλωτίνου πού άναφέραμε στήν άρχή . Η Τεχνολογία είναι ή άφορμή γιά τήν ίστορική συνειδητοποίηση τού άνθρώπου ώς φορέως γιά τήν ύπαρξη τού κόσμου .
  Κατά τά ίδεολογήματα τού Εγέλου , ή άνάπτυξη τής Τεχνολογίας άναγκαστικά θά όδηγήση τόν άνθρωπο στήν άνακάλυψη τής ψυχής του .
  Yπάρχει φυσικά ή άντίθετη άποψη , ότι ή Τεχνική όδηγεί στήν μηχανοποίηση τού άνθρώπου. Η άποψη όμως αύτή δέν έκφράζει μιάν άποδεικνυομένη κατάσταση , άλλά ένα φαινόμενο διαφόρου έρμηνείας . Μέ τήν έπέκταση τής παραγωγής συντελείται ή εύρυνση τού ρόλου τής μηχανής στόν καθημερινό βίο τών άνθρώπων καί μέσω άκριβώς τής μηχανής άποκαλύπτεται τό μέγεθος τού ήδη προυπάρχοντος μηχανοποιημένου άνθρώπου . Είναι δηλ. ή ύπαρξη τού μηχανικού άνθρώπου πού βρίσκεται σέ άντιστοιχία μέ τήν έπέκταση τής Τεχνικής καί άπλώς άποκαλύπτεται μέσω αύτής τό μέγεθός του .
  Αλλά ό μηχανικός άνθρωπος ύπάρχει σέ όλη τήν άνθρώπινη Ιστορία καί όλα τά κοινωνικά συστήματα.
  Απλώς στόν αίώνα τής μηχανής βρίσκει τόν τρόπο νά έκδηλώση τίς ίδιότητές του πού είναι άκριβώς ίδιες μέ τίς ίδιότητες τής μηχανής : στερεοτυπία , σχηματοποίηση , έπανάληψη , έλλειψη πρωτοβουλίας καί πνευματικής παραγωγής . Υπό τό καθεστώς τής κυριαρχίας τής μηχανής , μέσα στό καπιταλιστικό σύστημα παραγωγής , ύφίσταται μιά φαινομένη άντιστροφή μεταξύ αίτίου καί αίτιατού . (Βλ. σχ. Ε.Λεμπέση : Μύθος καί πραγματικότης τής Αστ.Κοινωνίας ,σελ.134 κ.ε.) .
  Από τήν Τεχνική πάντως ό άνθρωπος δέν θά μπορέση νά ξεφύγη πλέον . Διότι ό,τι μαθαίνει κανένας , δέν μπορεί νά τό ξεχάση ποτέ . Τό ίδιο συμβαίνει καί μέ τήν άνθρωπότητα όλόκληρη .
  Καί συμβαίνει αύτό , γιατί ή έμπειρία είναι ένα παιγνίδι τής ζωής πού κερδίζει τόν θάνατο .Τούτο είναι τό άρχέγονο νόημα τής λέξης (Στήν έμπειρία –πού Γαλλικά λέγεται Exprerience καί Γερμανικά Erfahrung –άντιστοιχεί ή λέξη πείρα , άπό τό πείρω πού σανκριστικά λέγεται Piparti καί θά πή γλυτώνω . Ολες αύτές οί λέξεις έχουν κοινή τήν ρίζα per (Fahr , περ , πειρ ,peril) , πού ή άρχική της σημασία είναι τό σύνολο τών κινδύνων , τούς όποίους διατρέχει κανένας ταξιδεύοντας σέ άγνωστη όδό , χωρίς όδηγό (χωρίς μεθ-οδό) .
  Η έμπειρία μιάς άνακάλυψης είναι κίνδυνος χαμού καί άπώλειας βίου . Ο άνθρωπος γιά τήν γνώση του είναι ύποχρεωμένος νά ξοδέψη ζωή . Καί δέν γίνεται νά ξεχάση . Είτε ό μεμονωμένος άνθρωπος , είτε ή άνθρωπότητα όλη .
  Σήμερα πλέον είμαστε σέ θέση νά έξηγήσωμε «ίστορικά» τήν συμβολική έκείνη σκοτεινότητα τής Γραφής , όπου ό άνθρωπος πέφτει στόν κόσμο (δηλ. χάνει μιά προηγούμενη ζωή) έξ αίτίας τής γνώσης .
  Τό τιθέμενο πρόβλημα δέν είναι τής Τεχνικής καθ’ έαυτήν , άλλά ένα πρόβλημα ίστορικής ταχύτητος .
  Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος έπετάχυνε άφάνταστα τήν ίστορία τής άνθρωπότητος , ύψωσε τήν άνθρώπινη γνώση σέ έπίπεδα δυσθεώρητα , είσήγαγε έπισήμως στήν Ιστορία τόν Κομμουνισμό καί έπέβαλε όριστικά ώς ένιαίο πλέγμα τής παρούσης φάσεως τού πολιτισμού τήν Τεχνική .
  Στά λίγα αύτά χρόνια τού πολέμου –πού ήταν κατ’ έξοχήν πόλεμος τών μηχανών–ή έφηρμοσμένη γνώση έκαμε θεόρατα βήματα καί μετεβίβασε στίς έπόμενες δεκαετίες μιά τεράστια ίστορική ταχύτητα , πού άλλοίωσε όριστικά κάθε κοινωνικοπολιτική προδιαγραφή ώρισμένων θεωριών γιά τό μέλλον τής άνθρωπότητας. Από τό 1950 ώς τό 1970 ή άνθρωπότητα διέτρεξε μεγαλύτερο διάστημα άπ’ όσο είχε διανύσει στά τελευταία 200 χρόνια . Αύτή ή αύξηση τής ίστορικής ταχύτητας άραίωσε τήν συνεκτικότητα τών κοινωνιών καί κατέστησε τούς άνθρώπους έπί μάλλον καί μάλλον άγελαίους .
  Τό κοινωνικό όραμα έγινε πολύπλοκο καί ό άπλός άνθρωπος μέ δυσκολία τό παρακολουθεί . Σύντομα ή δυσκολία τού γίνεται κούραση καί πάυει νά συμμετέχη . ……………………………………….
  Η Τεχνική ύπήρξε ίσως έναν καιρό άλλοτριωτική γιά τόν άνθρωπο καί τούτο συνέβη όταν ήταν δούλη τής παραγωγής , δηλ. τόν καιρό τού Marx . Σήμερα δέν έξαρτάται πλέον ή τεχνική άπό τήν παραγωγή, άλλά ή παραγωγή άπό τήν τεχνική .
  Η προγραματισμένη τεχνική , δηλ. ή τεχνολογία , δέν βασίζεται πλέον στήν διά τής μηχανής μετατροπή τής άνθρώπινης έργασίας , άλλά στήν μεταστοιχείωση τής ίδιας τής ύλης . Είναι οί ίδιες οί έσωτερικές δυνάμεις τής ύλης πού παράγουν έργο μετασχηματιζόμενες καί όχι ό κλασσικός «έργάτης». (Βλ. σχετικώς P.Mantoux , La Revolution industrielle au 18e siecle καί P.de Latif , Introduction a la cybernetique ) . Καί τούτο είναι ή μεγάλη εύεργεσία τής Τεχνικής , διότι διεφύλαξε τόν άνθρωπο άπό έναν νέο ίδεολογικό Μεσαίωνα .
  Μετά τόν δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο πού ό κόσμος έμοιράσθη στά δύο , ή Τεχνική στήριξε τήν ίσορροπία του καί έγινε ή κυρίαρχη δύναμη πού μετέθεσε στό πραγματικό τους έπίπεδο τήν σημασία τών κοινωνικών καθεστώτων . Προσδίδοντάς τους μιάν άντιστοιχία δομής , μπόρεσε νά καταστήση τήν «έπανάσταση» ύπόθεση τών έφηβων .
  Αύτό ύπήρξε μιά άνυπολόγιστη εύεργεσία τής Τεχνικής .
  Μέσα στά πλαίσια τής τεχνικής παραγωγής μπορούμε νά κατανοήσωμε μέ σαφήνεια σήμερα ότι μπορεί μέν όλες οί έπιστημονικές θεωρίες νά έκπονούνται μέ βάση τήν Λογική , άλλά δέν έξηγούνται κατ’ άνάγκην άπό τήν ίδια . Η Τεχνική μέ τό νά τροποποιήση μερικές θεωρητικές προρρήσεις τού Μαρξισμού κατέστησε σαφές , ότι τίς έξηγήσεις τών έπιστημονικών θεωριών καί τό ίστορικό τους άντίκρυσμα δέν τά καθορίζει η πίστη ,ή έκ τών προτέρων ή Λογική , άλλά ό χρόνος καί ή ίδια ή πραγματικότης τής Ιστορίας .
  Αύτό σημαίνει πώς δέν μπορούν νά ύπάρχουν δόγματα σέ καμμιάν έπιστημονική θεώρηση καί ότι οί ίδιες οί θεωρίες , μέ τό νά είναι τό διαρκές ύποκείμενο τής Ιστορίας , δέν έπιδέχονται a priori μελλοντικούς καθορισμούς . Οταν κάνουν κάτι τέτοιο , συγχέονται άπλούστατα μέ τόν ίδεολογικό μύθο. Καί φυσικά ή Τεχνική , πού είναι πράξη , τίς διαψεύδει .
  Τό νόημα λοιπόν τής Τεχνικής είναι ότι ό κόσμος όδεύει πρός μίαν όμοιόμορφη δομική έσωτερική άνάπτυξη , πού καταργεί τήν μονοσήμαντη καί γραμμική ίστορική θεώρηση τύπου Marx . »
  Από βιβλίο τού Γεράσιμου Κακλαμάνη.

 131. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και στο «CSI Las Vegas» είχε ένα επεισόδιο με έναν ρουφηγμένο δύτη, που βρέθηκε νεκρός πάνω σε ένα δέντρο στην έρημο της Νεβάδας και οι ερευνητές σπάγαν το κεφάλι τους, για να βρουν πώς έγινε. Είναι διαδεδομένη η ιστορία.

 132. Ντε και καλά, μανία να ρίξετε το Δύτη κάπου από ψηλά, τι σας έκανε;

 133. μπετατζής said

  130. ουάου !

  Νικοκύρη κάτι λέει στημ Καθημερινή για 7 μύρια λέξεις της ελληνικής που τις ανέσυραν λέει από το διαδίκτυο. μου φαίνεται περίεργο. ρίξε καμιά ματιά.

 134. gbaloglou said

  Μακρά η ιστορία του υδροπλάνου στον Ελληνικό χώρο!

 135. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πάντα είχα την απορία: μα μόνο 6 μύρια; Άντε να συνεννοηθείς με τόσο λίγες λέξεις.
  http://www.kathimerini.gr/987117/article/epikairothta/ellada/epta-ekatommyria-monadikes-ellhnikes-le3eis

 136. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  45 – «Λάμπρο, μπες εσύ να πετάξεις με αεροπλάνο που το πιλοτάρει κομπιούτορας σόλο, και θα καταδεχτώ να συζητήσω το αχρείαστο των εργαζομένων 😀»
  Avonida μου, ο μόνος λόγος που φοβάμαι τις πτήσεις με αεροπλάνο, είναι πως τα οδηγούν και τα συντηρούν άνθρωποι, όλα ανεξαιρέτως τα αεροπορικά ατυχήματα, οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος. Παρεμπιπτόντως, να σε πληροφορήσω (αν και θα έπρεπε να το ξέρεις) πως ο πιλότος μόνο το απογειώνει και το προσγειώνει, όλη η υπόλοιπη πτήση γίνεται σόλο από τον κομπιούτορα.
  Τώρα όσον αφορά αν θα καταδεχθείς η όχι να συζητήσεις μαζί μου για το αχρείαστο των εργαζομένων, έχω πεί πρίν ένα μήνα πως δεν πρόκειται να ξανασυζητήσω με κανέναν (πλην δυο τριών εξαιρέσεων) εδώ μέσα για σοβαρά θέματα, (κι αυτό, είναι σοβαρό θέμα) είναι χαώδης η διαφορά του τρόπου σκέψεως μου με τον δικό σας και δεν πρόκειται να συνεννοηθούμε, άλλωστε δεν συνέβη εδώ κι επτά χρόνια, δεν βλέπω πώς μπορεί να συμβεί τώρα. 🙂

  56 – «Κι ας πούμε ότι η πρόβλεψή σου για την εργασία βγάζει νόημα και μπορεί να υλοποιηθεί σύντομα – που δεν πρόκειται.

  Ποιος θα αγοράζει τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν αυτά τα χωρίς εργάτες αφεντικά, οι άνεργοι; Θα πρέπει τότε να φτιάξουμε και ρομπότ καταναλωτές. 😉 Και κυρίως, σε τι θα χρησιμεύουν τότε οι κεφαλαιοκράτες; Μπορούμε να τους βγάλουμε κι αυτούς από την εξίσωση, και ν’ αφήσουμε μόνο τα ρομπότ εργάτες και τα άλλα ρομπότ πελάτες.

  Η πραγματική Βιομηχανική Επανάσταση, κύριοι! Εμπρός της γης οι συναρμολογημένοι! 😛»

  Και πρίν αλέκτωρα φωνήσαι.. 🙂 Αυτό κατάλαβες απ΄αυτό που έγραψα; Αυτό που με τρελαίνει εδώ και 30 χρόνια, είναι η ομογενοποιημένη σκέψη των συντριπτικά περισσοτέρων ανθρώπων, ανεξαρτήτως πνευματικού επιπέδου, ιδεολογίας και εθνικότητας, για τα πολιτικοοικονομικά θέματα, ούτε στο ΚΚΕ τέτοια πνευματική στοίχιση, 🙂 δεν κατέληξα τυχαία στην χειραγώγηση της ανθρώπινης σκέψης από την παγκόσμια εκπαιδευτική απάτη, είναι εκατομμύρια και ολοφάνερα τα παραδείγματα, δεν αρνείστε να δείτε την πραγματικότητα όπως νόμιζα για πολλά χρόνια, αλλά αδυνατείτε, κι ο λόγος είναι πως η σκέψη σας είναι γραμμική κι όχι πολυδιάστατη όπως είναι από την φύση της η λειτουργία του εγκεφάλου, η πίστη είναι πιο ισχυρή από την αλήθεια και την πραγματικότητα, αυτό εξηγεί και την αποδοχή της επιβολής του θρησκευτικού παραλογισμού από μορφωμένους ανθρώπους.
  Μόνο τυχαία γεγονότα μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο σκέψεως που μας βάζουν στο μυαλό από την βρεφική ηλικία οι γονείς μας και η κοινωνία – πολιτεία.

  Επειδή μου είσαι πολύ συμπαθής, θα σου πώ μόνο αυτό για τελευταία φορά κι ότι καταλάβεις κατάλαβες.
  Δεν έκανα ΚΑΜΙΑ πρόβλεψη για την εργασία, αυτή είναι ήδη η πραγματικότητα, απλώς δεν έχει εφαρμοστεί σε ολική κλίμακα κάτι που όμως εκ των πραγμάτων (λόγο της φύσης του καπιταλισμού) θα συμβεί πολύ σύντομα.
  Όλο αυτό το τεχνολογικό και οικονομικό θαύμα που βλέπεις, αφορά ΜΟΝΟ το 1/7 του παγκόσμιου πληθυσμού, τα υπόλοιπα 6/7 δεν έχουν πρόσβαση σ΄όλα αυτά τα καλούδια, αναρωτήθηκες ποτέ σου, πώς γίνεται και λειτουργεί το σύστημα;
  Έχεις ιδέα πόσες δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ, βρέθηκαν άνεργοι γιατί αντικαταστάθηκαν από ρομπότ; Μπορείς να κατανοήσεις πως τα κέρδη των εταιρειών όπως η Ράιαν δεν βασίζονται στην παραγωγικότητα αλλά στην χρηματιστηριακή τους αξία; πως το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην όποια αύξηση των μισθών, αλλά στον άκρατο ανταγωνισμό των εταιρειών σε ένα πεπερασμένο οικονομικό περιβάλλον, να παρουσιάσουν κέρδη στους μετόχους και τα επενδυτικά funds για να επενδύσουν στην μετοχή τους που θα ανεβάσει την τιμή της και να εισπράξουν τα αφάνταστα κέρδη τους;
  Μπορείς να κατανοήσεις πως ήδη όλο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό και επενδυτικό σύστημα, στηρίζεται σε ρομπότ – κομπιούτερ που λειτουργούν με αλγόριθμους χωρίς ΚΑΜΙΑ ανθρώπινη παρέμβαση; Αντιλαμβάνεσαι πως όλες οι μεγάλες χρηματιστηριακές αγοραπωλησίες (από δις κι επάνω) γίνονται αυτόματα από αυτά τα ρομπότ που κάθε δευτερόλεπτο σαρώνουν όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου για να ανιχνεύσουν και την πιο μηδαμινή αλλαγή στις ισοτιμίες των νομισμάτων ή των μετοχών; (για τα παράγωγα δεν λέω τίποτε, απλά ΧΑΟΣ!).
  Μπορείς να κατανοήσεις πόσο άμεσα επηρεάζουν την ζωή μας αυτές οι ρομποτικές λειτουργίες; Μπορείς να κατανοήσεις ότι η οικονομική ελίτ δεν μας βλέπει σαν ανθρώπους αλλά σαν αναλώσιμους που την εξυπηρετούν;
  Μπορείς να κατανοήσεις πως ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΡΟΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ και δεν έχει να κάνει με ιδεολογίες και εθνικισμούς, ούτε με τον τρόπο σκέψεως που έχουμε γαλουχηθεί; πως από ένα οικονομικό επίπεδο κι επάνω, οι άνθρωποι σκέφτονται υποχρεωτικά ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ από εμάς τους «κοινούς» εργαζόμενους;
  Ρητορικά είναι τα ερωτήματα, φυσικά και δεν μπορείς, αλλιώς δεν θα έλεγες αυτά λές.
  Για να κατανοήσεις αυτό τον παγκόσμιο παραλογισμό που συμβαίνει, δεν πρέπει να αλλάξεις σελίδα αλλά βιβλίο. 🙂

  Υ.Γ – Όταν με το καλό έρθεις στην Αθήνα θα ήθελα να βρεθούμε να τα πούμε από κοντά, θα μου είναι πιο εύκολο να σου εξηγήσω το σκεπτικό μου γενικά, αν θέλεις κι εσύ θα χαρώ πολύ.

 137. Γς said

  53:

  >Για να θυμηθούμε τις απαρχές της επιβατηγής αεροπλοΐας, με τον ιδιοκτήτη της ταχυδρομικής αεροπορικής εταιρείας που αποφάσισε να πάρει και δυο επιβάτες απέναντι, στην Κούβα για να ποτάκι, την εποχή της ποτοαπαγόρευσης. Μετεξελίχθηκε σε PanAm

  Και θυμήθηκα το 747 της FedEx που με πέταγε από το Χιούστον στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσι για 10 δολάρια.

  http://caktos.blogspot.gr/2013/03/newark.html

 138. Γς said

  131:

  >Και στο «CSI Las Vegas» είχε ένα επεισόδιο με έναν ρουφηγμένο δύτη, που βρέθηκε νεκρός πάνω σε ένα δέντρο στην έρημο της Νεβάδας

  Ναι τα θυμάμαι αυτά τα δέντρα Σεκόγια στην έρημο της Νεβάδας όταν πήγαινα στο Las Vegas!

  [Και μετά πλάκωσαν τα κοράκια των γουέστερν]

  https://caktos.blogspot.com/2013/06/blog-post_7734.html

 139. sarant said

  132 Να μη δούνε άνθρωπο να προκόβει…

  133-135 Το είδα κι εγώ. Εννοεί, και το λέει μέσα, λεκτικούς τύπους (ο άνθρωπος, του ανθρώπου κτλ). Και βέβαια υποθέτω πως η μεγάλη πλειοψηφία θα είναι σύγχρονες λέξεις. Αλλά θα ήθελα να διαβάσω περισσότερα.

 140. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  50 – » Καλώστονε! Τυχαίο; 🙂 🙂» Όχι Κρι Κρι μου, δεν είναι τυχαίο. 🙂

  «Φωτά στα …τόπχια. Ρε συ, πέρα από την καταγραφή για το τί (ή τίς) πταίει, τώρα,έτσι όπως είμαστε, δε γένεται τίποτσι; Θα ψοφήσουμε άδοξα, πεινασμένοι, απολυμένοι, άγευστοι κόλπων (στο ουδέτερο) ;»
  To πιθανότερο είναι αυτό, αφού όλοι θέλετε με αίμα (των άλλων φυσικά 🙂 ) η με ψευδαισθήσεις τύπου εκλογών να αλλάξουν τα πράγματα, αδιαφορώντας πως αιώνες τώρα μ΄αυτούς τους τρόπους δεν άλλαξε ΤΙΠΟΤΕ.
  Τους έξυπνους εφικτούς και κυρίως ΑΝΑΙΜΑΚΤΟΥΣ τρόπους τους έχω καταθέσει στο ιστολόγιο αρκετές φορές όλα αυτά τα χρόνια και μόνο χλευασμό εισέπραξα, ούτε που συγκινήθηκε κάποιος να τους προσέξει και να δεί αν έχουν έστω κάποια αξία.
  Πλέον τελείωσε κι η μικρή μου κόρη το εκπαιδευτικό κάτεργο κι ευτυχώς για μένα αλλά και για την ίδια, βγήκε σχεδόν αλώβητη και σίγουρα συνειδητοποιημένη για την ελεεινότητα και γελοιότητα του πράγματος, είναι πολύ σημαντικό για μένα που αυτόν τον τελευταίο χρόνο βλέποντας το αδιέξοδο με πλησίασε για να συζητήσουμε για το μέλλον της. Ποτέ δεν πίστευε πως έχει τόσες πολλές προοπτικές που της έδειξα, αρκεί μόνο να χρησιμοποιήσει το έξυπνο μυαλό της προς όφελός της κι όχι προς όφελος της οικονομικής ελίτ που την προετοιμασε η εκπαίδευση. 🙂

  Γραμμένοι είναι εδώ μέσα οι τρόποι, όποιος ενδιαφέρεται ας ψάξει να τους βρεί, εγώ δεν πρόκειται να ξαναπώ τίποτε, πλέον ασχολούμαι μόνο με τις κόρες μου. 🙂

  Υ.Γ – Πρίν τέσσερα χρόνια αν θυμάσαι, είχαμε μια μεγάλη «κόντρα» για τις εκλογές και τον Τσίπρα, εγώ έλεγα πως είναι απατεώνας, ψεύτης και γελοίος κι εσύ έλεγες πως – θα ψηφίσουμε τον πιο ωραίο – τώρα που αποδείχτηκε απατεώνας ψεύτης και γελοίος, θα ψηφίσεις πάλι τον πιο ωραίο; 🙂

 141. Alexis said

  #139: Με ποιο τρόπο είναι ορθό να καταμετρώνται οι λέξεις μιας γλώσσας;
  Υπάρχουν κάποιοι κανόνες γι’ αυτό;
  Καταλαβαίνω ότι οι λεκτικοί τύποι που προκύπτουν από την κλίση ενός ρήματος ή ενός ουσιαστικού δεν είναι ξεχωριστές λέξεις.
  Όμως τι γίνεται με τις μετοχές; Το βαμμένος π.χ. είναι ξεχωριστή λέξη από το βάφω;
  Τι γίνεται με τα υποκοριστικά;
  Το πηγάδι ξέρουμε όλοι τι σημαίνει, το πηγαδάκι όμως σημαίνει συνήθως κάτι άλλο.
  Τι γίνεται με τα σύνθετα του τύπου φεύγω-ξαναφεύγω, ζορίζω-παραζορίζω κλπ;

  Συγγνώμη αν έβαλα πολλά ερωτήματα μαζεμένα και σε άσχετο νήμα…
  (Το πολύ-πολύ να εισπράξω τη γνωστή απάντηση «αξίζει άρθρο» 🙂 )

 142. Γς said

  Σηκώναμε το κεφάλι πάνω,
  Όταν ακούγαμε αεροπλάνο.
  Κι έλεγε ο Στάθης:
  -Αυτοί είναι άνθρωποι κει πάνω. Εμείς είμαστε…
  [μπιπ]

 143. sarant said

  141 Όλα αυτά που βάζεις είναι βάσιμα ερωτήματα και δείχνουν πόσο δύσκολο είνα να μετρήσεις λέξεις.

 144. Λευκιππος said

  141 Αξίζει άρθρο.!!!!!!

 145. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Frances Kennedy Ryanair comedy song (Highwaymen in the Sky)

  140. Λάμπρο, ψήφο στον πιο έξυπνο ! 🙂
  Δεν είμαι ισαποστάκισσα της αποχής ή του λευκού 🙂

 146. gpoint said

  #136, 140

  Ρε συ Λάμπρο έψαξα τα παλιά να βρω όλα τα σχετικά που έχεις πει αλλά μόνο κάτι θεωρίες για τον ΓΠΠ βρήκα που «όπου νάναι ερχεται αν δεν έχει έρθει ήδη» κοινώς…οσονούπω !! (και κάτι συμβουλές για αγορά χρυσού και ελβετικών φράγκων για ώρα ανάγκης γιατί το ευρώ θα έπρεπε να έχει καταρρεύσει αλλά φαίνεται πως πήρε παράταση μέχρι τον ΓΠΠ ! )

  Επ’ ευκαιρία τι γνώμη έχεις για τους ιεραπόστολους ;;

 147. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  145 – Ούτε εγώ είμαι ισαποστασάκιας, δεν ψηφίζω απατεώνες και ψεύτες, ούτε απέχω ούτε ρίχνω λευκό, ψηφίζω μόνο όποιον λέει την αλήθεια, γι’ αυτό μέχρι τώρα ψηφίζω άκυρο.☺

  Για πές ποιός είναι ο πιο έξυπνος και ποιό είναι το κριτήριο;☺

  146 – Γεράματα Γιωρίκα μου, είσαι και πσοκτζής, δύσκολα τα πράγματα.☺ Ψάξε καλύτερα, θα δείς ότι κάπου λέω πως πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα του συστήματος (και ποιά είναι αυτά) που λόγο της δομής του, μας τα παρέχει δωρεάν, αλλά εμάς, ούτε που περνάει από το μυαλό μας να τα αγγίξουμε, πόσο μάλλον να τα χρησιμοποιήσουμε.☺
  Ξέρεις γιατί συμβαίνει αυτό; ρίξε μιά ματιά τι γνώμη έχετε όλοι εδώ για τον πλούτο και (μάλλον) θα καταλάβεις.☺

 148. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  146 τέλος – Οι ιεραπόστολοι, εκτός από απατεώνες και μεγάλα κορόϊδα που εξυπηρετούν την οικονομική ελίτ, παλιά αποτελούσαν και εύκολη πηγή πρωτεΐνης για τους κανίβαλους, τώρα πρέπει να ιδρώσουν για να φάνε κρέας.☺
  Εσύ τι λές, πόσοι απ’ όσους σχολιάζουν εδώ μπορούν να ζήσουν χωρίς ρεύμα για 15 μέρες, και πόσοι για ένα χρόνο χωρίς λεφτά;☺

 149. Pedis said

  Now Mr. Tsipras, considered by the U.S. and EU to be an increasingly moderate player, says he wants Greece to support the West’s efforts in the Balkans.

  “If we want to protect our national interest, upgrade the role of the country, and make it part of the solution not part of the problem—as it was three years ago—this mean we should create alliances. And the best strategic ally in the region is the U.S.,” he said.
  https://www.wsj.com/articles/ex-leftist-firebrand-in-greece-seeks-alliance-with-u-s-europe-in-balkans-1538069019

  έχει πάρει πολύ ψηλά τον αμανέ κι ούτε ντρέπεται …

 150. Pedis said

  “Our cooperation and our relations with the U.S. are better than ever. Maybe this is strange, but it’s true,” Mr. Tsipras said.

  (κορόιδο Κούλη)

 151. Γιάννης Ιατρού said

  Λάμπρο,
  145 και προηγούμενα: αναλώνεσαι 🙂
  147α Τι διαφορά έχει στο εκλογικό αποτέλεσμα το «άκυρο» π.χ. από τα «λευκά»;

 152. Γς said

  Κι έχουν τ αεροπλάνα της ζωγραφισμένη μια κέλτικη αρπα

 153. gpoint said

  # 148

  Λάμπρο’ μ, ξέρω δυο εχπαιδευτικούς που έχουν κόψει το ρεύμα στο εξοχικό τους εδώ και χρόνια αλλά δεν σχολιάζουν εδώ κι εγώ επέζησα 14 μήνες με 2,5 χιλιάρικα δανεικά αλλά είμαι γνώστης ψαρικών τεχνών κι είχα βενζίνα βερεσέ. Πιστεύω όμως πως στην ανάγκη πολλά καταφέρνει ο μέσος άνθρωπος, κυρίως από τους πρώτους μεταναστες, με την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού…θυμάμαι μια Ολγα που μούδειξε τα πόδια της, είχε έρθει με τα πόδια απο Μολδαβία.
  Για το ιεραπόστολος δεν τόπιασες το υπονοούμενο… το κάνω πενηνταράκια :

  Ποιός έλληνας διεθνής και πολλά υποσχόμενος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ (φυσικά) εκατέλειψε το άθλημα κι έγινε ιεραπόστολος στην Αφρική κάπου στα 1970 δηλώνοντας πως έχει περισσότερη κονόμα το νέο του επάγγελμα ;

  Αρχίζω να πιστεύω πως το ΑΕΚτζής υποκρύπτει επαγγελματική ιδιότητα όπως π,χ, λέμε Ρουμάνος (Λουτσέσκου) !!!

 154. gpoint said

  # 153

  Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων ΟΥΔΕΠΟΤΕ πούλησα ή αντάλλαξα ψάρι ή θαλασσινά γι αυτό και είμαι φίλος με τους επαγγελματίες και…πληροφορημένος !

 155. gpoint said

  Φήμες πως γνωστός σχολιαστής του ιστολογίου κυκλοφορεί στην Νότιο Αμερική με το ψευδώνυμο Γεζους Μπάριος !!!

 156. spiral architect 🇰🇵 said

 157. cronopiusa said

  Χρόνια πολλά, Λάμπρο

  Αγαπητέ Τεό

  De gustibus et coloribus non disputandum

  Μπορείς να μπεις στο λογαριασμό σου σε «λίστα σίγασης» μέηλ με συγκεκριμένες λέξεις ή/και αποστολέων.

  Έχει διάφορα φίλτρα.

  ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ

  Δες εδώ: https://support.google.com/mail/answer/6579?hl=en

  Και εδώ: https://www.boldandzesty.com/filters-in-gmail/

  για περισσότερες πληροφορίες στον Γιάννη Ιατρού

  Καλή σας μέρα!

 158. Classicist said

  Καλησπέρα κι από μένα,

  1) Μπαίνω αργά στη σημερινή ανάρτηση, η οποία – πάντως – δεν έχει γλωσσολογικό ενδιαφέρον για εμάς τους κλασικιστές. Το μόνο που μπορώ να συνεισφέρω είναι το να προσφέρω ένα εξαιρετικό βιβλίο του Tim Harford, που έγινε αμέσως best-seller εδώ στις ΗΠΑ, αμέσως μόλις πρωτοκυκλοφορήθηκε τον Αύγουστο του 2017. Μιλάω ασφαλώς για το αριστουργηματικό «Fifty Inventions That Shaped the Modern Economy» που (ελπίζω ότι…) θα βοηθήσει στο ξεστράβωμα πολλών αναγνωστών του παρόντος ιστολογίου, οι οποίοι επιμένουν να αναμασούν (όπως αντελήφθην στα σχόλια) τις σαχλαμάρες του μακαρίτη Μάρξ. Εννοείται ότι ο κακόψυχος Ιατρού ούτε στην 7η μετενσάρκωσή του δεν θα μάθαινε την ύπαρξη αυτού του αριστουργήματος, αν δεν το μνημόνευα εγώ εδώ πέρα: Μή πιστέψετε ό,τι βγεί και σάς πεί μόλις αποχωρήσω….

  2) Βασικά μπήκα απόψε για να πραγματοποιήσω την χθεσινοβραδυνή μου υπόσχεση ότι θα ξεμπροστιάσω τον πολυδιαφημισμένο Μπαμπινιώτη, αποκαλύπτοντας γιατί στο «Ετυμολογικό» του (βλέπε ως άνω φωτοτυπία) περιορίζει την ηλικία της λέξεως «ηθοποιΐα» κατά τουλάχιστον 200 χρόνια, χρεώνοντάς την στον ρήτορα Ερμογένη τον Ταρσέα (160 – 230 μ.Χ.), ενώ η πρώτη καταγραφή της λέξεως ανήκει στον θρυλικό Πόντιο γεωγράφο Στράβ@να (64 π.Χ. – 24 μ.Χ.).

  Συγκεκριμένα, στο 14ο βιβλίο των «Γεωγραφικών» του (Ιωνία) ο Στράβ@ν γράφει σαφώς ότι η ηθοποιΐα προήλθε από τους κιναίδους, είναι 100% εφεύρεσις των κιναίδων. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο πολύς Μπαμπινιώτης ΑΠΕΣΙΩΠΗΣΕ στο «Ετυμολογικό» του την πρώτη καταγραφή της λέξεως στον Στράβ@να και την χρέωσε στον Ερμογένη Ταρσέα: Για να μή διαμαρτυρηθεί το Συνδικαλιστικό Όργανο των Ελλήνων ΗΘοποιών (ΣΕΗ), επειδή ο ανυποψίαστος κοσμάκης θα μάθει ότι η ηθοποιΐα ξεκίνησε ως κακόφημη λέξις από την συμπεριφορά των κιναίδων. ΙΔΟΥ το σχετικό εκπληκτικό απόσπασμα του Στράβ@νος που απεσιώπησε ο Μπαμπινιώτης για να μή διαμαρτυρηθούν οι ηθοποιοί:

  Προειδοποιώ τους γνωστούς επαγγελματίες αντιρρησίες του Ιστολογίου (Πέπηδες, Ιατρούδες, Αγγέλους, Λεώνικους και λοιπούς) να μή τολμήσουν να αμφισβητήσουν την αποψινή συνταρακτική αποκάλυψή μου, διότι διαθέτω χωρία Πατέρων της Εκκλησίας (Ιωάννης Χρυσόστομος κλπ.) που κατακεραυνώνουν την ανηθικότητα των ηθοποιών, αναφερόμενοι ακριβώς σε αυτό το απόσπασμα των «Γεωγραφικών», όπου πρωτοκαταγράφεται η λέξις «ηθοποιΐα» ως εφεύρεσις των κιναίδων…

  ΥΓ: Στέλνω αυτό το σχόλιο στις 1.20 τα ξημερώματα του Σαββάτου, σε περίπτωση που μού το πιάσει η μαρμάγκα

 159. Παναγιώτης Κ. said

  @156. Ρολάρισα από κάτω προς τα πάνω οπότε δεν είδα Spi…. Βλέπω τη φωτό και κάνω πρόβλεψη.Ο Σκύλος είναι σκέφτομαι και…έπεσα έξω! 🙂 🙂
  Εδώ που τα λέμε, και εσύ το ξέρεις καλύτερα από τον καθένα μας, χωράει και πείραγμα σε φωτό με αεροπλάνο δίπλα αλλά χωράει και κανονικό… στήσιμο για να τραβηχτεί η συγκεκριμένη.

 160. Παναγιώτης Κ. said

  @148. Αν βρίσκομαι στο χωργιό μ, μπορώ και πολύ περισσότερο! 🙂

 161. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  157 – Ευχαριστώ supergirl, μ’ έστειλες πρωΐ πρωΐ.☺

 162. Παναγιώτης Κ. said

  @73. Να βοηθήσουμε Ryanair; Να βοηθήσουμε! 🙂
  Ας πούμε ότι θέλει να πάει το αεροπλάνο της από το Ελ.Βενιζέλος στο Ηράκλειο. Να το ανεβάσουν πιο ψηλά από το συνηθισμένο και μετά να το…τσουλίσουν στον… κατήφορο ώσπου να προσγειωθούν! Οικονομία στα καύσιμα! 🙂 🙂

 163. leonicos said

  @158

  Κλασικίστριά μου είσαι υπέροχη. Το χιούμορ σου είναι ομολογουμένως ανεπα;νάληπτο.

  Όχι ΔΕΝ ΤΟΛΜΩ να αμφισβητήσω την αποκάλυψη. Μια και το εφερε η κουβέντα, ρίξε εδώ πιο κάτω και τα υπόλοιπες αναφορες να ξεστραβωθούμε.

  Δεν μπορώ να μιλήσω εξ ονόματος άλλων, αλλά όποιος τολμήσει να σε αμφισβητήσει, θα του κόψω το δάχτυλο που πληκτρολογεί.

 164. leonicos said

  @159
  αγαπητή κλασικίστρια

  Εντούτοις, διαβάζοντας προσεκτικά το εν λόγω απόσπασμα, κάτι που κατά τη συνήθειά σου δεν έκανες, ενω σου το έχω επισημάνει και συμβουλεύσει πατρικά να το κάνεις του λοιπού, δεν λέει ότι η ηθοποιία είναι εφεύρεσις των κιναίδων

  λέει ότι οι κίναιδοι είχαν κάποια συγκεκριμένη συμπεριφορά και τρόπο ομολίας, την οποία μιμήθηκαν διάφοροι, και ο Στράβων κατονομάζει αυτή τη συμπεριφορά περιληπτικά ηθοποιία.

  Πρόσεχε του λοιπού λίγο περισσότερο, αγάπη μου! Λέων

 165. gpoint said

  Κλασσικίστρια (λέμε τώρα) χωρίς (γ)ιατρού είναι σαν φαντάρο που δεν έχει σπίρτα και θέλει να φουμάρει…

 166. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  151α – Ο Αvonidas είναι από τα αγαπημένα παιδιά εδω για μένα και τουλάχιστον μέχρι το πανηγυρτζίδικο δημοψήφισμα, είχαμε ταύτιση απόψεων σε πολλά θέματα, κυρίως πολιτικα, από τότε έχω την αίσθηση πως έχει χάσει τα πατήματά του και ψάχνεται και κάπως συντηρητικοφέρνει, αλλά αυτή είναι καθαρά υποκειμενική κρίση που στηρίζεται στα διάφορα σχόλια που κάνει (είναι από αυτούς ποτ πάντα διαβάζω) και μπορεί να είναι λάθος.
  Όπως και νάχει, χαλάλι του η όποια ανάλωσή μου.☺

  Για την ΕΦΗ ΕΦΗ ό,τι και να πώ είναι λίγο, είναι στην κορυφή της εκτίμησής μου, και ξέρω πως συγχωρεί τις όποιες παρεκτροπές μου όπως κι εγώ δεν παρεξηγώ τις δικές της.☺

  β – Δεν είναι σκέτο άκυρο αλλά συνειδητό, όποιος θέλει και μπορεί ας καταλάβει την διαφορά, την έχω εξηγήσει παλιά και δεν πρόκειται να το ξανακάνω.☺
  Καλημέρα Κακοψυχίξ.☺

  153 – Το έπιασα το υπονοούμενο Gee, απλά σου έδειξα με ευγενικό τρόπο πως δεν είμαι εκεί που νομίζεις.
  Εσύ όμως δεν έπιασες το δικό μου υπονοούμενο αλλά δεν θα το κάνω πενηνταράκια.☺
  Καλημέρα.

 167. leonicos said

  φ

 168. ΣΠ said

  Τα ρομπότ είναι εδώ.
  https://www.huffingtonpost.gr/entry/chioeston-echoeme-provlema-erchetai-oikos-anoches-me-rompot-toe-sex_gr_5baf2ca0e4b0343b3dc053e8

 169. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Χρόνια σου πολλά Λάμπρε του ύψους και του βάθους 🙂
  Για τα γενέθλιά σου, τα τραγούδια του Ορέστη Ντάντου. Έχει κι εσένα κι εμένα στους στίχους του. Όλους τους ατίθασους και τους λοξίες 🙂 , τους κυκλοθύμες και τους αλλουβρέχηδες. Αγαπάμε 🙂

  Δεν έχει λύση η ζωή, γαμώτο, δεν έχει λύση.
  Πάρε από κάτω τα κομμάτια που ‘χεις για εαυτό σου,
  γύρνα τα φάτσα στον ήλιο
  να τυφλωθεί απ’ το φως σου.

  147. Το άκυρο/ή και λευκό, ούτε το τσίμπημα ψύλλου στα καπούλια του ελέφαντα-συστήματος (όπως πχ η όποια δική μου ψήφος), δεν είναι!

 170. Γιάννης Ιατρού said

  166: Λάμπρο,
  Χρόνια σου Πολλά !!!

 171. Theo said

  Χρόνια πολλά και ασυμβίβαστα, Λάμπρο!

  @157:
  Αγαπητή Κρόνη,
  Για το De gustibus, συμφωνούμε (όπως και καλοδέχομαι αρκετές από τις αναρτήσεις σου. Αλλά αν η αισθητική των σκίτσων του συγκεκριμένου σκιτσογράφου που ανεβάζεις είναι αυτή των «αγνών» αντιεξουσιαστών, τότε καλά κρασά!)

  Ευχαριστώ και για τους λίκνους για τις «λίστες σίγασης».
  Αλλά θα μπορούσες να κάνεις και συ το ίδιο και με τις αναρτήσεις του Γς και να μην εξανίστασαι.

 172. Γς said

  171:

  >Αλλά θα μπορούσες να κάνεις και συ το ίδιο και με τις αναρτήσεις του Γς και να μην εξανίστασαι.

  Να εξανίσταται όσο θέλει. Και να μου τα χώνει!

  Με γκούστα! Την αγαπάω!

  Ολοι την αγαπάμε εδώ μέσα!

 173. gpoint said

  # 169

  Το μόνο τσίμπημα που αισθάνονται είναι η αποχή αλλά ώσπου να το καταλάβετε θάχει πάρει ο ΠΑΟΚ πρωτάθλημα. Εχει μείνει στους αριστερογέρνοντες ο απόηχος της αποχής του ΚΚΕ με την απελευθέρωση που όμως ήταν άλλες εποχές και κυρίως άλλες συνθήκες. Η δύναμη ΟΛΩΝ των πολιτικών είναι οι ψήφοι, όσο λιγότερη συμμετοχή τόσα λιγότερα σκάνδαλα σε παγκόσμια κλίμακα. Η ψήφος έχει πραγματικό νόημα μόνο στην τοπική αυτοδιοίκηση που φυσικά είναι για πλάκα στην Ελλάδα όπως έχουν αποδείξει στον Πειραιά οι εκλογές των Φασούλα με ΠαΣοΚ και (Μαρινάκη) Μόραλη με Ν.Δ. δηλαδή με καθαρά οπαδικά κριτήρια

  # 170

  Λάμπρο για να σου λένε οι άλλοι χρόνια πολλά κάτι θα ξέρουν που αγνοώ, χρόνια πολλά λοιπόν !

 174. atheofobos said

  Για το ποιος ήταν ο Σωτάδης και τι σημαίνει το κιναιδολογείν που γράφει ο Στάβων στο ποστ μου:
  ΣΩΤΑΔΗΣ, Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΠΝΙΞΑΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΤΟΥ!
  http://atheofobos2.blogspot.com/2015/05/blog-post_22.html

 175. > Με ποιο τρόπο είναι ορθό να καταμετρώνται οι λέξεις μιας γλώσσας;

  141 Έγραψα σειρά άρθρων για το ζήτημα που θίγεις στο http://hellenisteukontos.opoudjis.net/tag/lerna/

 176. Pedis said

  > Με ποιο τρόπο είναι ορθό να καταμετρώνται οι λέξεις μιας
  > γλώσσας;

  παίρνεις τα μεγάλα λεξικά στα ελληινικά από το πρώτο δημοσιευμένο (1700-1800?) μέχρι τώρα, κάνεις μέερτζ και έχεις ένα πολύ πιθανό άνω όριο. Θες τις ελληνοριζικές λέξεις, βάζεις ένα φίλτρο, θες, προφανώς, να αποκλείσεις από το μετρημα τις ίδιες λέξεις με διαφορετική ορθογραφία (κατάληξη κλπ), θα το περάσεις από έναν ξύπνιο κωδικούλη και εισαι οκ. Κάνω λάθος;

 177. Γιάννης Ιατρού said

  175/176: Εδώ υπάρχει σοβαρό θέμα με την καταμέτρηση των ψήφων, για τις λέξεις θα το λύσουμε μετά/αργότερα (αφού εξαρτάται κι απ΄ το αποτέλεσμα της καταμέτρησης των ψήφων 🙂 )

 178. Γιάννης Ιατρού said

  174: γιατρέ μου, ανοίγεις θέμα …. 🙂

 179. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  169 – Eυχαριστώ ΕΦΗ ΕΦΗ και με χαροποίησε ιδιαίτερα που ξέρεις τον Ντάντο, γιατί αν και με ξενέρωσες με την συντηρητική σου αντίδραση πριν κάνα μήνα, τελικά το σκεπτικό μας για την ζωή, βρίσκεται στην ίδια λεωφόρο και στην ίδια κατεύθυνση, απλώς εγώ βρίσκομαι στην εξωτερική αριστερή λωρίδα της υπεραισιοδοξίας. 🙂

  170 – Ευχαριστώ κι απο εδώ Γιάννη για τις ευχές.

  171 – Καλέ μου Τheo με συγκινείς ιδιαίτερα, σ΄ευχαριστώ.

  173 – Είναι πρωτοχρονιά σήμερα Gee, το 57 o παλιός ο χρόνος έφυγε και ήρθε το ΣΩΤΗΡΙΟΝ έτος 58 μ.Λ 🙂
  Όπως και νάχει σ΄ευχαριστώ για τις ευχές, όπως και όλους τους φίλους από το ιστολόγιο που με πήραν τηλέφωνο, ειλικρινά δεν το περίμενα.

  Αφιερωμένο σε όλους τους σχολιαστές του όμορφου ιστολογίου και ειδικά στον έρωτα της ζωής μου, το μικρό μου παπάκι που μου είπε χρόνια πολλά με το όμορφο χαμόγελό της μόλις ξύπνησα.
  321 φορές το έχω τραγουδήσει πρίν το σάλτο, συλλάβιζα το ονομά της, σημάδευα την ματιά της κι αφηνόμουν.
  Εκτός από προσπάθεια, χρειάζεται και τύχη για να συναντήσεις τον άνθρωπο της ζωής σου, κι εγώ είμαι από τους πιο τυχερούς ανθρώπους.

  Υ.Γ – Σαν σήμερα πριν 34 χρόνια, πήγα με την Παπέν στην 1η ΜΑΛ να πάρω το απολυτήριο, πλάκα είχε, ακόμη έχει. 🙂

  Αχ αγάπη μου αγάπη
  διαμαντάκι μες στη στάχτη
  και νησάκι που `χει φάρο
  ένα μεθυσμένο γλάρο
  γύρω σου που φτερουγίζει
  τ’ όνομά σου συλλαβίζει
  σημαδεύει τη ματιά σου και αφήνεται.

 180. Aghapi D said

  Είναι παλιό αυτό;
  https://atexnos.gr/ryanair-%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%BB%CE%B5-%CF%87%CF%81%CE%AD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BF%CF%81%CE%B8%CE%AF%CF%89/?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=facebook&utm_source=socialnetwork

 181. Aghapi D said

  Λάθος το 180, για αλλού πήγαινε Αγνοείστε το

 182. Classicist said

  Αγαπητέ μου κ. Λεώνικε (163 + 164),

  ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, ωστόσο επιτρέψτε μου να επιμείνω: Το απόσπασμα του Στράβ@νος για την ηθοποιΐα (ότι είναι εφεύρεσις των κιναίδων) θεωρείται κλασικό από εμάς τους κλασικιστές, άρα δεν είναι θέμα δικής μου παραναγνώσεως, όπως νομίζετε…

  Δηλαδή, κ. Λεώνικε, πιστεύετε ότι εκτός από μένα, και ο Ιωάννης Χρυσόστομος (που το μνημονεύει για να στηλιτεύσει τους ηθοποιούς) και οι άλλοι Πατέρες της Εκκλησίας παρερμήνευσαν τον Στράβ@να;

  Έλεος: Σάς αγαπώ, σάς εκτιμώ, αλλά… μέχρις αστραγάλων, ώ βέλτιστε κ. Λεώνικε…

 183. Avonidas said

  #136. Avonida μου, ο μόνος λόγος που φοβάμαι τις πτήσεις με αεροπλάνο, είναι πως τα οδηγούν και τα συντηρούν άνθρωποι, όλα ανεξαιρέτως τα αεροπορικά ατυχήματα, οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος. Παρεμπιπτόντως, να σε πληροφορήσω (αν και θα έπρεπε να το ξέρεις) πως ο πιλότος μόνο το απογειώνει και το προσγειώνει, όλη η υπόλοιπη πτήση γίνεται σόλο από τον κομπιούτορα.

  Τι λες ρε Λάμπρο, τι λες πια! Ρεζίλι γίνεσαι, το καταλαβαίνεις;

  Τα αυτόματα συστήματα κάνουν όλη τη δουλειά όσο δεν πηγαίνει τίποτα στραβά. ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ που θα στραβώσει κάτι αναλαμβάνει ο άνθρωπος, και ευτυχώς που το κάνει· γι’ αυτό δεν αφήνεις ποτέ ένα όχημα (ή έναν επιταχυντή) χωρίς ανθρώπινη επίβλεψη.

  Ναι, όλα τα ατυχήματα οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος, διότι οι μηχανές δεν είναι καν σε θέση να κάνουν λάθη. Περιμένεις να εμπιστευτώ τη ζωή μου σ’ ένα καβουρδιστήρι χωρίς σκέψη, χωρίς αντίληψη, χωρίς προσωπικότητα;! Έχεις προσπαθήσει ποτέ να προγραμματίσεις έναν υπολογιστή; Κάντο και θα διαλυθούν αμέσως οι αυταπάτες σου περί τεχνητής νοημοσύνης.

  ___

  Ευτυχώς που υπήρξε κι αυτός εδώ, αλλιώς δεν θα συζητούσαμε τώρα.

 184. Avonidas said

  #152. Κι έχουν τ αεροπλάνα της ζωγραφισμένη μια κέλτικη αρπα

  Δείχνει τον τελικό τους προορισμό.

  😉

 185. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  183 – Avonida, αν κι έχουμε χαώδη διαφορά στον τόπο σκέψης και δεν πρόκειται να συνεννοηθούμε, σου απαντώ για τελευταία φορά σε σοβαρό θέμα επειδή πραγματικά μου είσαι πολύ συμπαθής.
  Η αναμφισβήτητη ευφυία σου, είναι μονοδιάστατη γιατί αυτό εξυπηρετεί την οικονομική ελίτ που σε σπούδασε και για την οποία εργάζεσαι (εκτός κι αν δεν πληρώνεσαι και κάνεις το κέφι σου, τότε πάω πάσο) με το βαρύ τίμημα της απουσίας κριτικής σκέψης, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γράφεις σχόλια
  σαν κι αυτό που βασίζεται στην γνώση του παρελθόντος και την ευρεία κοινωνική λειτουργία του παρόντος αδυνατώντας να αντιληφθείς τις εξελίξεις.

  «Τα αυτόματα συστήματα κάνουν όλη τη δουλειά όσο δεν πηγαίνει τίποτα στραβά. ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ που θα στραβώσει κάτι αναλαμβάνει ο άνθρωπος,»

  Ας αντιπαρέλθουμε πως το όποιο «στράβωμα» αποδεδειγμένα οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, όταν αναλαμβάνει ο άνθρωπος και στραβώσει η δουλειά τι γίνεται; ποιός αναλαμβάνει μετά; Τα μέχρι τώρα δεδομένα μας δείχνουν τον χάρο. 🙂

  «Ναι, όλα τα ατυχήματα οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος, διότι οι μηχανές δεν είναι καν σε θέση να κάνουν λάθη.» Συγγνώμη αλλά είμαι ένας φτωχός και μόνος οικοδόμος, δεν μπορώ να κατανοήσω τι θέλει να πεί εδώ ο ποιητής, 🙂 δηλαδή, είναι αυτό επιχείρημα υπέρ των ανθρώπων;

  «Περιμένεις να εμπιστευτώ τη ζωή μου σ’ ένα καβουρδιστήρι χωρίς σκέψη, χωρίς αντίληψη, χωρίς προσωπικότητα;! »
  Εδώ την εμπιστεύεσαι στον κάθε ψυχάκια που θέλει να αυτοκτονήσει https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B7_9525_%CF%84%CE%B7%CF%82_Germanwings εκτός κι αν γνωρίζεις την αντίληψη και την προσωπικότητα του κάθε πιλότου όταν πετάς με αεροπλάνο.
  Πάντως αν θέλεις να κάνεις αεροπορικά ταξίδια και μετά από το 30, έλα να σου μάθω (δωρεάν 🙂 ) να πετάς με αιωρόπτερο ή προσέλαβε κάνα κόνδορα να σε μεταφέρει αλλιώς μόνο θα τα κοιτάς τα αεροπλανάκια. 🙂

  Ας σοβαρευτούμε λίγο, αφού σου πώ (αν και θα έπρεπε να το ξέρεις) πως δεκάδες καβουρδιστήρια στο διάστημα, λειτουργούν σε διάφορους πλανήτες, δορυφόρους, κομήτες και σε αστεροειδείς χωρίς να τα οδηγεί κανένας άνθρωπος, και πολλά από αυτά κάνουν μόνα τους και επιστημονικά πειράματα χωρίς κάποιον επιστήμονα,
  https://physicsgg.me/2013/09/13/%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF-%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%8C%CF%82-%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CF%83%CF%85%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF-voyager-1/

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%83%CF%83%CE%AF%CE%BD%CE%B9-
  %CE%A7%CF%8C%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%BD%CF%82

  https://el.wikipedia.org/wiki/Curiosity

  http://www.pathfinder.gr/stories/4007741/egrapse-istoria-h-rosetta-proth-prosgeiwsh-se-komhth-sta-hronika-fwtografies/

  https://physicsgg.me/2018/09/28/%ce%bf%ce%b9-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%b5%cf%82-%ce%b5%ce%b9%ce%ba%cf%8c%ce%bd%ce%b5%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%ae-%cf%81/

  θα σε πληροφορήσω πως εδώ στην Ελλαδίτσα και συγκεκριμένα στα Τρίκαλα (στα δυό στενά 🙂 ) χιλιάδες άνθρωποι για να μετακινηθούν και να πάνε στις δουλειές τους, εμπιστεύθηκαν την ζωή τους σε καβουρδιστήρια που κινούνταν χωρίς οδηγό,

  http://www.kathimerini.gr/853069/article/epikairothta/ellada/sta-trikala-h-pio-epityxhmenh-ston-kosmo-pilotikh-xrhsh-lewforeiwn-xwris-odhgo

  ενώ στο άμεσο και σχετικά έμμεσο μέλλον, έρχονται αυτά,

  https://troxaio.com/tag/%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%B9%CF%82-%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CE%BF/

  http://www.kathimerini.gr/921602/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/to-prwto-plhrws-aytonomo-ploio-metaforas-konteiner

  http://www.iefimerida.gr/news/391113/aytomata-trena-horis-odigo-tha-kanoyn-ti-diadromi-ollandia-germania

  που σημαίνει πως εσύ που δεν εμπιστεύεσαι την ζωή σου σε καβουρδιστήρι χωρίς σκέψη, χωρίς αντίληψη και χωρίς προσωπικότητα, θα πρέπει να ξεκινήσεις σκληρή γυμναστική γιατί μόνο με ποδήλατο ή με τα πόδια θα μπορείς να κινηθείς. 🙂

  Τα ρομπότ, είναι ήδη εδώ και δημιουργούν ελάχιστες θέσεις εργασίας σε σχέση με τα εκατομμύρια που καταργούν ενώ παράλληλα ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό την ζωή μας, κάτι που θα εκτοξευθεί το πολύ σε 10 χρόνια αν δεν μεσολαβήσει ο γ΄π.π, οπότε οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές και θα επιβληθούν άμεσα. Το γιατί δεν μπορείς να το κατανοήσεις αυτό (όχι πως δεν το ξέρεις και δεν το βλέπεις, κι εγώ «βλέπω» και ξέρω τα νετρίνα, τα μποζόνια κλπ, αλλά αδυνατώ να τα κατανοήσω, όχι όπως εσύ, αλλά ΟΥΤΕ ΚΑΝ 🙂 ) στο εξήγησα πιο πάνω.

  Πολλοί εξυπνούληδες όταν μιλάω για τα ρομπότ και τις σαρωτικές κοινωνικές αλλαγές που θα φέρουν αυτά, βάζουν τα γέλια, κι αυτοί δεν μπορούν να κατανοήσουν την πραγματικότητα γιατί η σκέψη τους είναι μονοδιάστατη – δογματική, σκέψου πως αρκετοί από αυτούς, εμμένουν σε αποδεδειγμένα αποτυχημένες θεωρίες 150 ετών, άντε βγάλε άκρη με την ανθρώπινη εξυπνάδα. 🙂
  Το σίγουρο, είναι πως το γέλιο είναι υγεία. 🙂

  1) Y.Γ – Δεν βάζω στοιχεία για την 3D εκτύπωση, ιατρικά ρομπότ, (αλήθεια εσύ εμπιστεύεσαι την κρίση ενός αξονικού τομογράφου;) ρομπότ στις τράπεζες, στην αυτοκινητοβιομηχανία, στην γεωργία, στην οικοδομή, ακόμη και στο σέξ αλλά και πολλά άλλα καθημερινά (φυσικά για το χρηματιστήριο ούτε λόγος 🙂 ) για να μη μελαγχολήσεις. 🙂

  2) Y.Γ – Ο Νεύτωνας ήταν έξυπνος ή αρμόστοκος; 🙂
  http://www.mononews.gr/business/news-oikonomia-epixeiriseis-o-isaak-nefton-itan-mia-megalofiia-alla-echase-akomi-ke-ekatommiria-sto-chrimatistirio

  Αυτό για να κατανοήσεις πως στην συγκεκριμένη οικονομική κοινωνία που ζούμε, η μονοδιάστατη εξυπνάδα δεν είναι γενική και δεν αποτρέπει τον όποιο έξυπνο από την αποτυχία ακόμη κι από την καταστροφή λειτουργώντας εντελώς ηλίθια. Aυτό από την εποχή του Νεύτωνα εξαπλώθηκε σιγά σιγά σε όλο τον κόσμο και στις μέρες μας έχει λάβει εξωπραγματικές διαστάσεις. Έχω μια άποψη για ποιό λόγο συμβαίνει αυτό, προσπάθησα πολλά χρόνια έξω αλλά κι εδώ μέσα να ανοίξω κάποια σχετική συζήτηση, αλλά πάντα έπεφτα σε ΤΕΙΧΟΣ, όλοι νομίζουν πως θέλω να υποτιμήσω την εξυπνάδα τους για να φανώ εγώ έξυπνος 🙂 τώρα το πήρα απόφαση και δεν πρόκειται να ξανασχοληθώ, όπως μου λένε και οι κόρες μου, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΡΕ ΜΠΑΜΠΑ, τις έχω ακούσει αρκετές φορές στο παρελθόν, θα τις ακούσω και τώρα. 🙂

  Δεν θέλω να μου απαντήσεις, αν το κάνεις θα το διαβάσω (πάντα διαβάζω τι γράφεις) αλλά δεν θα σου απαντήσω, όπως και σε κανέναν άλλον, δεν θέλω να ξανακάνω την οποιαδήποτε σοβαρή συζήτηση εδώ με κανέναν (πλην δυο τριών εξαιρέσεων, ξέρουν αυτοί ποιοί είναι) μόνο αστειάκια και κάπου κάπου κάνα σεντόνι μονόλογου.
  Η πρόταση να τα πούμε από κοντά αν θέλεις ισχύει πάντα, όπως και η εκτίμησή μου για σένα.

 186. spiral architect 🇰🇵 said

  «Αγαπητοί πελάτες ευχαριστούμε για την αφοσίωση. Χαρείτε για μερικές μερες την περιβόητη κρητική φιλοξενία ή τα νοστιμότατα μαντολάτα Ζακύνθου. Τέλος, άντε και πνιγείτε όπου κι αν είστε!«

 187. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ρε Λάμπρο! Των φρονίμων ολίγα, λέμε! Σ’ εσένα μπορώ να το πω-σ΄εσένα το λέω (καταχτημένη εμπιστοσύνη γαρ 🙂 🙂 )
  Αντέδρασα συντηρητικά προ μηνός λες, σε τί; στο να (μας) λες γλαφυρά (ξανά) τη θεωρία σου για τον άντρα-κατοικίδιο; Ούτε πήρες χαμπάρ για τί (σού) διαμαρτυρήθηκα!
  Στόκαρες στις λέξεις,σιγά και μην έχω «ηθική» στη χρήση οποιασδήποτε λέξης. Αισθητικό ήταν το θέμα, αλλά πού…
  Καλημέρα/Σε φιλώ, μη μ΄απαντήσεις.

 188. spiral architect 🇰🇵 said

  Βρετανικό χιούμορ:

  O Michael O’Leary πήρε μια πτήση της εταιρείας του από το Κορκ για το Μάντσεστερ. Είχε διαλέξει από πριν ένα καλό και οικονομικό ξενοδοχείο από το trivago, όπου και κατέλυσε. Αφού τακτοποιήθηκε, κατέβηκε στο μπαρ και ζήτησε μια Guinness.
  Ο μπάρμαν του είπε: «Κοστίζει 1£ παρακαλώ, κύριε O’Leary».
  Με έκπληξη, ο O’Leary απάντησε: «Είναι πολύ φθηνή», και άφησε μια στερλίνα στον πάγκο.
  «Προσπαθούμε να μείνουμε μπροστά από τον ανταγωνισμό, οπότε έχουμε τη φθηνότερη μπύρα στην Αγγλία», είπε ο μπάρμαν.
  «Είναι αξιοσημείωτο», σχολιάζει ο Michael.
  «Βλέπω ότι δεν έχετε ποτήρι, θα χρειαστείτε ένα από τα δικά μας, που κοστίζει 3£ παρακαλώ».
  O’Leary στραβοκατάπιε, αλλά πλήρωσε. Πήρε το ποτό του και περπάτησε προς το σαλόνι.
  «Α, θέλετε να καθίσετε;», είπε ο μπάρμαν. «Αυτό κοστίζει επιπλέον 2£ . Εάν είχατε κάνει εκ των προτέρων κράτηση στο μπαρ θα σας κόστιζε 1£»
  Ο O’Leary οργίστηκε, αλλά πλήρωσε.

  «Επ, βλέπω ότι έχετε φέρει το laptop σας», πρόσθεσε ο μπάρμαν. «Αυτό θα σας κοστίσει άλλες 3 λίρες για τη χρήση του wifi».
  O’Leary ήταν τόσο τόσο οργισμένος που το πρόσωπό του έγινε κόκκινο .
  «Αρκετά! Θέλω να μιλήσω στο διευθυντή!»
  «Εδώ είναι η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του ή, αν το επιθυμείτε, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του από τις 9:00 π.μ. έως τις 9:01 π.μ. κάθε πρωί, Δευτέρα έως Τρίτη. Οι κλήσεις είναι δωρεάν, εκτός αν απαντηθούν, τότε υπάρχει χρέωση μόνο 1£ ανά δευτερόλεπτο».
  «Ποτέ δεν θα χρησιμοποιήσω αυτό το μπαρ ξανά!».
  «Εντάξει, αλλά θυμάστε, είμαστε το μόνο ξενοδοχείο στην Αγγλία που πουλά την μπύρα μόνο 1£». 😆

 189. Κουνελόγατος said

  188. :mrgreen:

 190. spiral architect 🇰🇵 said

  Παρεμπιπτόντως, η μπύρα στην Αγγλία ακριβαίνει λόγω φορολογίας και οι παμπ όλο και κλείνουν.

 191. Κουνελόγατος said

  190. Σπάιραλ, είναι σατανικό σχέδιο (αυτό και άλλα πολλά) για να μας κλείσουν στα σπίτια μας, καθώς ο συγχρωτισμός των ανθρώπων δημιουργεί ιδέες, αντίδραση και δεν ξέρω τι άλλο, ενώ η μοναξιά στο σπίτι τίποτα…

 192. ΣΠ said

 193. ΣΠ said

 194. spiral architect 🇰🇵 said

  Man cheats Ryanair bag allowance charge with a genius trick

 195. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  επέκταση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων στις ξένες αεροπορικές εταιρείες υπέγραψε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου
  http://www.ert.gr/eidiseis/ellada/kinonia/epektasi-tis-kladikis-sse-ton-ergazomenon-stis-xenes-aeroporikes-etaireies/

 196. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Η ταλαιπωρία σε πτήση της Ryanair,
  https://left.gr/news/provlimata-stin-leitoyrgia-toy-aerodromioy-makedonia-peripeteia-se-ptisi-tis-ryanair-apo

  https://left.gr/news/i-aneythynotita-tis-ryanair-apogeiose-ti-satira-sto-twitter

 197. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αχάριστοι επιβάτες! Πάντως, κακώς έστειλε η κυβέρνηση αεροσκάφος της Ετζίαν να μαζέψει τους ταλαίπωρους απ’ την Τιμισοάρα. Το κράτος δεν πρέπει να παρεμβαίνει, έπρεπε να βρει λύση η αγορά. 😎
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.news247.gr/epixeiriseis/h-ryanair-psifistike-gia-ekti-chronia-os-i-cheiroteri-aeroporiki-etairia.6681839.amp.html&ved=2ahUKEwiTg7bdq9ffAhVSJlAKHSDYCj4QyM8BMAB6BAgGEAQ&usg=AOvVaw3uuL15r42g-u8zXS1Sz5k9&ampcf=1

 198. Μαρία said

  197
  Η χειρότερη ως προς τις παροχές, όχι ως προς την ασφάλεια.
  Οι επιβάτες αγνοούν οτι ταξιδεύουν με εταιρία χαμηλού κόστους;

 199. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όχι, σε πάει με ασφάλεια στην Τιμισοάρα. Προφανώς η σύγκριση γίνεται και με τις υπόλοιπες εταιρίες χαμηλού κόστους που εξυπηρετούν αεροδρόμια της Μεγάλης Βρετανίας.

 200. Jane said

  Αφού μας έσπειρε μια μοίρα αυτοκρατόρισσα
  Γλυκιά μου αγάπη βόρεια Μακεδόνισσα
  Μ’ άδειες τις τσέπες πολεμάμε το χειμώνα
  Από τα Σκόπια ως τις ακτές του Πλαταμώνα

  Σ αναζητώω
  Σ αναζητώ στην Τιμισοάρα ξημερώματα
  Λείπουν οι πτήσεις λείπουν τα πληρώματα

  Σ αναζητώωω
  Σ αναζητώ μα η Ryan Air σε έχει πάρει
  Ιδιώτες ήθελες καημένο μου ντουβάρι

  Άλα! Να καεί το δημόσιο και να ζήσουν τα φιλελέδια! 🙂

 201. Γιάννης Κουβάτσος said

  200: 😂👏👍

 202. Γς said

  200:

  >Σ αναζητώ στην Τιμισοάρα ξημερώματα

  Στην πόλη Τιμισοάρα ξεκίνησαν οι ταραχές, εναντίων του Τσαουσέσκου στις 17 Δεκεμβρίου του1989. Μια βδομάδα αργότερα, τα Χριστούγεννα, εκτελείται

 203. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  200
  Σ΄αναζητώ στη Σαμοθράκη εφτά μερόνυχτα
  δεν έχει πλοίο ούτε οδό, φασκελοβρόντηχτα
  Σ΄αναζητώ στα σλίπινμπαγκ χωρίς καρπούζι
  στην αποβάθρα π΄άλλος βρίζει κι άλλος σκούζει
  Σ΄αναζητώ και στα μπαγκάζια μπουρδουκλώθηκα
  χύμα κορμιά κι εγώ στο χύμα προσγειώθηκα
  Ποιος το περίμενε να πάθουμε τη νούλα
  μαζί μ΄αυτούς που δεν ψηφίσαν τη Νουδούλα

  Σε απεργιακό κλοιό η Ryanair
  https://www.efsyn.gr/oikonomia/diethnis-oikonomia/207454_se-apergiako-kloio-i-ryanair

 204. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ξεκίνησε η πρώτη απεργία προσωπικού καμπίνας στη Ryanair
  https://parallaximag.gr/epikairotita/ksekinise-proti-apergia-prosopikou-kampinas-sti-ryanair
  https://parallaximag.gr/epikairotita/ksekinise-proti-apergia-prosopikou-kampinas-sti-ryanair

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: