Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ζορμπάδικα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 29 Σεπτεμβρίου, 2018


Ζορμπάς είμαι, ζορμπάδικα μιλώ, λέει σε κάποιο σημείο του μυθιστορήματος του Καζαντζάκη ο Αλέξης Ζορμπάς. Ας ονομάσουμε έτσι και τα μεζεδάκια μας που δημοσιεύονται καθώς ο Ξενοφώντας δίνει τη σκυτάλη στον Ζορμπά, όχι της λογοτεχνίας αλλά της μετεωρολογίας, δηλαδή στον μεσογειακό κυκλώνα που οι μετεωρολόγοι τον ονόμασαν έτσι.

Ο Ξενοφών (καταιγίδα) και ο Ζορμπάς (κυκλώνας) -αλλά δεν θα μπορούσε να υπάρχει και ονοματεπώνυμο ανθρώπου Ξενοφών Ζορμπάς;

Στους τωρινούς τηλεφωνικούς καταλόγους τέτοιον συνδρομητή δεν βρήκα, αλλά σε παλιότερους υπήρχε κάποιος με το ονοματεπώνυμο αυτό.

Το σπουδαιότερο, που κάνει τη σύμπτωση σημαδιακή: το όνομα Ξενοφών Ζορμπάς το είχε ένας από τους αδερφούς του πραγματικού Ζορμπά, του ανθρώπου που χρησίμεψε σαν πρότυπο στον Καζαντζάκη, που όπως ξέρουμε δεν λεγόταν Αλέξης παρά Γιώργης. Και όπως βρήκε ένας παλιός καλός φίλος σε παλιό άρθρο από κοζανίτικο ιστότοπο:

Σε ό,τι αφορά τον τόπο γέννησής του, τον διεκδικούν εξίσου ο Κολινδρός της Κατερίνης και το Καταφύγι στο Βελβεντό. Και οι δύο περιοχές «φιλοξένησαν» την οικογένεια Ζορμπά, τους γονείς του Φώτη και Ευγενία και τα αδέλφια του Γιάννη, Ξενοφώντα και Κατερίνα, πριν ο ήρωας του Καζαντζάκη φύγει σε ηλικία 22 ετών για τα Μαντεμοχώρια της Χαλκιδικής και το Άγιον Όρος.

Οπότε, αν ο Ξενοφών Ζορμπάς είχε το ταμπεραμέντο του αδερφού του, αποδεικνύεται πολύ εύστοχη η έμπνευση των μετεωρολόγων!

* Και ξεκινάμε με ένα μεταφραστικό μεζεδάκι -μεζεδάκι κυριολεκτικά, αφού αφορά φαγητό. Πριν απο κανα μήνα, που είχαμε το άρθρο για το αβοκάντο, είχαμε πει ότι στα γαλλικά το αβοκάντο λέγεται avocat που είναι ακριβώς η ίδια λέξη για τον δικηγόρο.

Ε, επόμενο είναι κάποιοι (μηχανάκια ή ανθρωπάκια, δεν ξέρω) να μπερδευτούν -και ιδού η πινακίδα από γαλλικό φαστφουντάδικο, όπου η σαλάτα με αβοκάντο και γαρίδες (Salade avocat crevettes) μεταφράζεται στα αγγλικά ως shrimp salad lawyer, δηλαδή, αν θέλουμε να τηρήσουμε τη σειρά των λέξεων, ως «δικηγόρος γαριδοσαλάτας» -ενώ αν ήταν «σαλάτα με γαρίδες και δικηγόρο θα ήταν lawyer shrimp salad. Τρώγονται όμως οι δικηγόροι;

* Εδώ μπορείτε να δείτε την πρώτη φωτογραφία από τον γάμο της Μαντούς Γαστεράτου. Δεν την ξέρω την κυρία Μαντού, της εύχομαι βέβαια βίον ανθόσπαρτον, θυμάμαι όμως ότι μαντού λέγαμε στα χρόνια μου ένα εμβόλιο.

* Κι ένα κυπριακό μεζεδάκι. Διαβάζω λοιπόν στην κυπριακή Καθημερινή το εξής:

Ωστόσο ο Κουντρετ Οζερσάι δήλωσε πως πλανονται όσοι νομίζουν πως η συνάντηση των εγγυητριών αφορά συνέχιση της διαδικασίας και πως απαιτούνται δημιουργικές προσαρμόσεις, δίνοντας το στίγμα.

Δεν ξέρω πού τονίζεται το όνομα του κ. Οζερσάι, πάντως είναι τουρκοκύπριος. Να προσπεράσουμε το «πλανόνται», να δεχτούμε και τις «προσαρμόσεις» παρόλο που διά γυμνού οφθαλμού δεν έχουν διαφορά από τις προσαρμογές (θα είχε περισσότερο νόημα η διατήρηση του τύπου αν υπήρχε διαφορά σημασίας).

Αλλά, πέρα από αυτά τα πταίσματα, τι σημαίνει η φράση; Είναι αυτά ελληνικά; Βγάζουν νόημα;

Μαντεύοντας, αναδιατάσσω τη φράση: Ωστόσο ο Κουντρετ Οζερσάι δήλωσε πως πλανώνται όσοι νομίζουν πως η συνάντηση των εγγυητριών αφορά συνέχιση της διαδικασίας. Απαιτούνται δημιουργικές προσαρμογές, τόνισε, δίνοντας το στίγμα.

* Κι ένα μεταφραστικό ακόμα, που το ψάρεψε ο φίλος Αντώνης στο Φέισμπουκ, και μάλιστα σε σοβαρό βιβλίο, το μυθιστόρημα «Λευκή τζαζ» του Τζέιμς Ελρόι.

Σ’ αυτή την παράγραφο, ο μεταφραστής, που είναι και βαρύ όνομα στην πιάτσα, εφευρίσκει «ναρκομανείς αδελφές».

Το πρωτότυπο όμως λέει drag queens, που είναι οι άντρες που φοράνε γυναικεία ρούχα, συνήθως φανταχτερές τουαλέτες, και δίνουν σόου. Ο μεταφραστής στραβοδιάβασε το drag για drug, εξού και τα περί ναρκομανών. Τελικά συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες.

* Κι ένα ενδιαφέρον για τη διαφορά ελληνικής και κυπριακής ορολογίας. Στα άρθρα για την υπόθεση της απαγωγής των δυο αγοριών, οι περισσότεροι ελληνικοί ιστότοποι αναδημοσίευσαν κοπιπαστηδόν τα ρεπορτάζ των κυπριακών μέσων (παράδειγμα εδώ).

Προσέξτε όμως την εξής παράγραφο:

Σύμφωνα με τα όσα επίσημα ανέφερε η Αστυνομία ο απαγωγέας είναι ύψους περίπου 1,70 – 1,75μ περίπου, βάρους περίπου 100 κιλών, με γένι στο πιγούνι, με δεμένο το ένα χέρι, μπερέ και μπλούζα κοντομάνικη σκούρου χρώματος με μοτίβο μπροστά. Φαίνεται να διακινείται με σαλούν αυτοκίνητο, μάρκας Nissan Sunny, χρώματος γκρίζου.

Τι θα πει «σαλούν αυτοκίνητο»; Στα ελληνικά της Ελλάδας, το σαλούν το ξέρουμε από τα γουέστερν και από τον Λούκι Λουκ. Οι κουμπάροι όμως, βρετανοτραφείς γαρ, λένε «σαλούν» τον τύπο αυτοκινήτου που τον λέμε στην Ελλάδα «σεντάν» -εμείς ακολουθούμε την αμερικανική ορολογία.

Όσο για το «διακινείται με σαλούν αυτοκίνητο», δεν ξέρω αν είναι κυπριωτισμός ή κοτσάνα. Εμείς θα λέγαμε «μετακινείται».

* Έγραψε χτες το βράδυ φίλος στο Φέισμπουκ:
Ήρθε στα Κύθηρα και ο Κώστας Σαρικάς, με το συνεργείο του Alpha, για να κάνει ρεπορτάζ για τον κυκλώνα.
Είδα το «ρεπορτάζ» πριν λίγο στην τιβί και γέλασα. Έβαλε 3 χωρικούς να ανάψουν ένα τζάκι και είπε, ο αρχιψεύταρος, ότι ο κόσμος εδώ ζεσταίνεται με ξυλόσομπες και τζάκια, ενώ, παρά τους αέρηδες, έχουμε 20-25 βαθμούς και άνετα κυκλοφορούμε με κοντομάνικα.

* Φίλος στέλνει την εξής οθονιά, από σάιτ συμβούλων σε θέματα μάρκετινγκ, σημειώνοντας: -εται αντί -ετε, αυτή η μάστιγα.

Υπάρχει βέβαια και το αντίστροφο, -ετε αντί -εται.

Ωστόσο, ενώ δεν είναι κανένα σοβαρό λάθος, και απλώς δείχνει τσαπατσουλιά και μικρή εξοικείωση με τον γραπτό λόγο, νομίζω ότι δεν θα έδειχνα μεγάλη εμπιστοσύνη σε κάποιον που πλασάρεται για σύμβουλος και έχει δυο-τρία τέτοια λάθη σε κείμενό του. Δεν νομίζω πως θα είναι καλός στη δουλειά του.

Εδώ που τα λέμε, δεν θα έδειχνα εμπιστοσύνη και σε κάποιον που θα το έγραφε και σωστά: Γίνετε ο καλύτερος ειδικός στον τομέα σας και ξεπεράστε τον εαυτό σας. Μανατζέρικες σαπουνόφουσκες.

* Πήρα το εξής μέιλ και ομολογώ πως κάπου έχασα τον ειρμό της αφήγησης. Δοκιμάστε εσείς μήπως και βγάλετε άκρη:

Το όνομά μου είναι Mariam Θέλω να ομολογήσω για τον σπουδαίο μάγο που ονομάζεται Doctor ο σύζυγός μου και έχω παντρευτεί για 5 χρόνια τώρα δεν έχουμε παιδί και ο γιατρός μας είπε ότι δεν μπορώ να γεννήσω επειδή η μήτρα μου ήταν τόσο ανήσυχος και η σύζυγός μου δεν ήταν ευτυχισμένη και έτσι αποφάσισε να παντρευτεί άλλη κοπέλα και το διαζύγιο ότι ήμουν τόσο λυπηρό είπα στον φίλο μου για την που μου είπε για ένα ξόρκι το ισχυρό μου έδωσε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ποτέ δεν σκέφτηκα τόσο πολύ αποφάσισα να του δώσω μια δοκιμή και μου είπε ότι θα χρειάζονταν 24 ώρες για να φέρει ο σύζυγός μου πίσω σε μένα και θα μείνω έγκυος και λυγισμένος την τρίτη ημέρα που ο σύζυγός μου επέστρεψε σε μένα και άρχισε να με παρακάλεσε στο νεύμα του και μου είπε ότι δεν θέλουν ξανά το διαζύγιο και μετά από 2 μήνες, επιβεβαίωσα ότι είχα εγκυμοσύνη. ο γιατρός μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να επικοινωνήσετε μαζί του στο Email:…….

Αν θέλει κανείς να μείνει έγκυος και λυγισμένος, ας στείλει μήνυμα να του διαβιβάσω την ηλεδιεύθυνση.

* Η διεθνή έκθεση, που λέγαμε τις προάλλες, έχει και συνέχεια. Σε ανακοίνωση της ΟΛΤΕΕ (καθηγητές τεχνικών λυκείων, υποθέτω), που θίγει σοβαρά προβλήματα της τεχνικής εκπαίδευσης, διαβάζω:

Η προσπάθεια εκσυγχρονισμού των εγγραφών δεν λειτούργησε σωστά. Τη περσινή χρονιά θεσπίστηκε και φέτος τροποποιήθηκε προς το δυσχερέστερο, μία δαιδαλώδη ακολουθία ενεργειών που αποτρέπει τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους στην Τεχνική και Επαγγελματική εκπαίδευση.

Μια δαιδαλώδη ακολουθία ενεργειών, λοιπόν -σε ονομαστική. Για τα επίθετα με την κατάληξη -ώδης, εγώ συνήθως προτιμώ, αν θέλουμε να τα εξομαλύνουμε, την τροπή σε -ώδικος, κι ας ακούγεται παλαιοδημοτικιστική. Πάντως, μια ακόμα ένδειξη πως τα τριγενή και δικατάληκτα βαίνουν προς εξομάλυνση.

* Κι ένα ακόμα μεταφραστικό, τούτη τη φορά από το skai.gr. Μιλάει μια Αυστραλή σκηνοθέτρια που θα ανεβάσει τον Ντον Τζοβάνι (πολύ μου αρέσει αυτή η όπερα) κάπως εκσυγχρονισμένον, κι έτσι στην (προ)τελευταία σκηνή, εκεί που ο Κομεντατόρε τραβάει τον αδιόρθωτο γυναικά στην Κόλαση, εκείνη θα ανεβάσει στη σκηνή διακόσιες γυμνές γυναίκες για να του δώσουν εκείνες, που τις ξεγέλασε, την τιμωρία που του αξίζει.

Εγώ είμαι δύσπιστος σε τέτοιους νεωτερισμούς -η σκηνή της αντιπαράθεσης είναι από μόνη της συγκλονιστική, με το φοβερό Verró (θα έρθω) του ατρόμητου τυχοδιώκτη, δεν καταλαβαίνω τι θα προσθέσουν οι διακόσιες μισόγυμνες κομπάρσες -να ήταν τουλάχιστον χίλιες τρεις θα ήταν και δραματουργικά πιστό.

Αλλά πλατειάζω. Λοιπόν, σε κάποιο σημείο η σκηνοθέτρια λέει ότι θέλει μεν κομπάρσες, αλλά θα τις βάλει να κάνουν και μια πρόβα, να μάθουν πώς να στέκονται:

«Είναι μία στατική σκηνή που χρειάζεται πειθαρχία, δεν βγάζεις μόνο τα ρούχα σου και καταδύεσαι»

Μόνο στατική δεν τη φανταζόμουν τη σκηνή. Αναζήτησα το πρωτότυπο:

It is still a scene that needs discipline, it’s not just taking your clothes off and diving in.

Ο συντάκτης μπέρδεψε το επίρρημα still με το επίθετο -κι έτσι η σκηνή έγινε… στατική, ενώ αυτό που λέει είναι:

Δεν παύει να είναι μια σκηνή και να χρειάζεται πειθαρχία. Δεν είναι απλώς να βγάζεις τα ρούχα σου και να βουτάς στη θάλασσα.

* Μου στείλαν ένα λινκ με πολύ ωραίες φωτογραφίες από την τεχνητή λίμνη Σμοκόβου. Εγώ θα την τόνιζα μάλλον στην προπαραλήγουσα, Σμόκοβου. Στο άρθρο έχει και ένα «φράγμα Σμοκοβού». Πάντως οι φωτογραφίες είναι πολύ ωραίες.

* Τα τελευταία νέα από το μέτωπο του κυκλώνα, όπως τα μεταδίδει η Καθημερινή.

Το «όσον αναφορά» να το αποδώσουμε στην επιρροή του βαρομετρικού χαμηλού.

* Και κλείνω με τα μερομήνια. Θα θυμάστε ίσως ότι ένας φίλος του ιστολογίου μάς είχε πει ότι ξέρει έναν εμπειρικό μετεωρολόγο που βγάζει κάθε χρόνο, τον Αύγουστο, τις προβλέψεις του για τον καιρό του επόμενου χρόνου, αντιστοιχίζοντας κάθε μήνα του επόμενου χρόνου (του 2019 στην περίπτωσή μας) με μία μέρα του Αυγούστου που πέρασε. Πρόκειται για παμπάλαιη μέθοδο της λαϊκής μετεωρολογίας.

Ο φίλος μού έστειλε λοιπόν τα Μερομήνια του κυρίου Ανδρόνικου, του Σκοπελίτη. Επειδή οι εικόνες είναι βαριές, τις ανέβασα στο μπλογκ και δίνω τα λινκ να τις κατεβάσει όποιος θέλει.

Εδώ είναι η πρώτη σελίδα των προβλέψεων, με τους πρώτους οχτώ μήνες και εδώ η δεύτερη, με τους υπόλοιπους τέσσερις, καθώς και με γενικές οδηγίες.

Ο κύριος Ανδρόνικος προβλέπει ζόρικο 2019, με απότομες εναλλαγές του καιρού, πλημμύρες και καταστροφές. Ωστόσο, επειδή είναι καλός άνθρωπος, εύχεται να πέσει έξω στις προβλέψεις του και να έχουμε ήπιο χειμώνα με πολλές βροχές και δροσερό καλοκαίρι. Να δούμε, θα επαληθευτούν οι προβλέψεις;

* Πάντως, επειδή ο κύριος Ανδρόνικος είναι παραδοσιακός και εμπειρικός μετεωρολόγος δεν μας αποκαλύπτει την απάντηση στο φλέγον ερώτημα. Πώς θα ονομαστεί ο επόμενος κυκλώνας, αν συνεχιστεί η λογοτεχνική στροφή των μετεωρολόγων μας;

Σκέφτομαι πως ο αμέσως επόμενος είναι μάλλον στανταράκι, Καπετάν Μιχάλης.

Αλλά μετά; Γιούγκερμαν, Μοσκώβ Σελήμ ή Λουκής Λάρας; Ή μήπως Αστραπόγιαννος;

 

 

353 Σχόλια προς “Ζορμπάδικα μεζεδάκια”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  > Δεν την ξέρω την κυρία Μαντού, της εύχομαι βέβαια βίον ανθόσπαρτον, θυμάμαι όμως ότι μαντού λέγαμε στα χρόνια μου ένα εμβόλιο.

  Μαντού (ετσι το λέγανε το τεστ) για φυματίωση.

  Και ο Γς το 1949:

  Ημουν 3 χρονων και πείναγα. Και στα 4 πείναγα.
  Μέχρι που στα 5 πλάκωσε στο νηπιαγωγείο μια Ιατρική μονάδα (της UNRRA ;).
  Μας είχαν κάνει «εμβόλιο» Μαντού (ετσι το λέγανε το τεστ) για φυματίωση.
  Θυμάμαι την μέρα που ήρθαν για τα αποτελέσματα.

  Μας είχαν στη σειρά με γυμνό το στήθος (μην φανταστείτε κανα στήθος Βαρτζενέγκε. Στήθος κοτόπουλου μάλλον. Ζύγιζα δεν ζύγιζα 10-15 κιλά).

  Φώναζαν λοιπόν ένα ένα τα ονόματα και πηγαίναμε να μας ελέγξουν

  -Papadopoulo

  Πήγαινε το Παπαντόπουλο. Τον εξετάζανε.. Βλέπανε ότι ήταν καλά και κάτι λέγανε στη γλώσσα τους στην γραμματέα τους, που δεν το καταλάβαινα. Ας πούμε: Negative.

  Ομως μου είχε κάνει εντύπωση το πρόσωπό τους όταν βλέπανε το αποτέλεσμα και λέγανε εκεινο το «νέγκατιβ». Κάτι σαν λυπημένο. Σαν να ψάχνανε κάτι και να μην το έβρισκαν.
  Στενοχωριόμουν κι εγώ.
  Μέχρι που ήρθε η σειρά μου!

  -Kakto Kaktopoulo

  Βηματισα σταθερά, όλο ελπίδα, προς το μέρος τους.
  Με εξετάζουν και…΄

  Φυσικά, Όπως το είχα σκεφτεί:

  Ημουν διαφορετικός από τους άλλους!
  Τα πρόσωπά τους άστραψαν. Ηρθαν όλοι απάν
  ω μου και κοίταζαν το εύρημα.
  Δεν είπαν «νεγκατιβ» Μάλλον «ποζιτιβ» θα είπαν.

  Κοίταξα αφ’ υψηλού τη χλέμπα τους συμμαθητές μου που με έβλεπαν με δέος και ζήλεια.
  Ημουν ο πρώτος. Η βεντέτα του νηπιαγωγείου.
  Δεν ξέραμε τίποτα για φυματίωση.

  Αλλοίμονο το τίμημα της δόξας ήταν νοσηλεία και εντατική ιατρική φροντίδα και αλλεπάλληλες ενέσεις «κατα ριπάς» στον ποπό.

  Και πάλι μάγκες!

 2. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ξενοφών Σαββατιανός Ζορμπάς.

 3. Νέο Kid said

  “Τρώγονται όμως οι δικηγόροι;»
  Κάτι χαζές ερωτήσεις που κανείς ώρες-ώρες ρε Nικοκυρη…
  Φυσικά και ΔΕΝ τρώγονται με τίποτα οι δικηγόροι! 😀

 4. Νέο Kid said

  Τρελαντώνης, δεν είναι καλό για κυκλώνα;

 5. Γς said

  :Αστρταπόγιαννος!

 6. Γς said

  Αστραπόγιαννος

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα; σχόλια. Πώς τα πάτε με τον Ζορμπά;

  4 Καλός κι ο Τρελαντώνης!

 8. Καλημέρα,
  Το χωριό «Λουτρά Σμοκόβου» έτσι λέγεται από χρόνια (μ’ αυτόν τον τονισμό).

 9. cronopiusa said

  Προς έμπνευση μετεωρολόγων!

  Βαρτάγγελος Νταβιτσέντσα.

 10. Νέο Kid said

  Πάντως , το καιρικά φαινόμενο να πούμε δεν είναι απαραίτητο να συνοδεύεται κι από το όνομα και την εμφάνιση που στερεοτυπικά αναμένουμε.
  Θυμίζω ότι ο «Τυφώνας» του ελληνικού αθλητισμού και της Παναθηναϊκής ιδέας είναι ο Θανασάκης Γιαννακόπουλος!

 11. ΓΤ said

  Στα «μερομήνια», στη δεύτερη σελίδα, κάτω, διαβάζουμε ότι ο κύριος Ανδρόνικος (Ανδρόνικος Σωτηργιαννίδης) πρωτόδωσε τα «μερομήνια» στον Γιώργο Αυτιά, και βλέπουμε το πρωινό μεζεδάκι «εύχωμε». Όσοι διψάνε για τις εκτιμήσεις το ιδίου για το διάστημα 01.10.2018-31.12.2018, δεν έχουν παρά να πάνε στο https://www.tameteora.gr/topika/thessalia/210068/%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C-%CE%B2%CE%BB%CE%AD%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%AE%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%B3/

 12. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  (τ) Ζορμπατζίδικα μεζεδάκια. Μας χορεύει καλά, εδώ -Χαλάνδρι- σιγανά.

  Οι εργολάβοι τρώγονται, γιατί όχι οι δικηγόροι;

 13. π2 said

  7: Δεν ξέρω για άλλες περιοχές της χώρας, ούτε καν της Αττικής, αλλά στον νότιο τομέα της Β΄ Αθηνών, έχουμε απλώς ένα ψιλόβροχο και μάλιστα με πλήρη άπνοια, σε αντίθεση με τους θυελλώδεις ανέμους προηγουμένων ημερών. Τα σχολεία έκλεισαν χτες, δουλειές αναβλήθηκαν, τρέχαμε όλοι να ασφαλίσουμε πράγματα στα μπαλκόνια και τελικά ο Ξενοφών Ζορμπάς κοιλοπονούσε ελέφαντα και γέννησε ποντίκι.

 14. Α! κι η διαδικασία για να γραφτεί κάποιος στο ΕΠΑΛ είναι παρόμοια μ’ αυτήν που πρέπει ν’ ακολουθήσει για να γραφτεί στο ΓΕΛ. Πέρυσι ίσχυσε μόνο για τα πρώτα, φέτος για όλα τα Λύκεια (απλά, η ΟΛΤΕΕ κατατρέχεται από το σύνδρομο του καταδιωγμένου μου φαίνεται):
  Μπαίνει ο γονιός με τους κωδικούς του τάξισνετ σε ειδική πλατφόρμα, κάνει την εγγραφή, την τυπώνει, την προσκομίζει στο σχολείο που επέλεξε (και το οποίο πρέπει να είναι αντίστοιχο με τη διεύθυνση που μένει) μαζί με υπεύθυνη δήλωση και φωτοτυπία της ταυτότητας του μαθητή. Σίγουρα δεν είναι ό,τι πιο απλό, αλλά μ’ αυτόν τον τρόπο δεν γράφονται αυτόματα οι μαθητές (άρα, στα σχολεία δεν υπάρχουν εικονικές εγγραφές για δημιουργία επιπλέον τμημάτων), μπορούν να διαλέξουν αν θα είναι στη γενική ή στην επαγγελματική εκπαίδευση χωρίς πίεση από διευθυντές γυμνασίων, δεν μπορούν να πάνε σ’ όποιο σχολείο γουστάρουν χωρίς τη διαδικασία της μετεγγραφής, Έτσι κι αλλιώς, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η φοίτηση στο λύκειο είναι προαιρετική (αλλά μην το πείτε σε γονείς, θα πέσουν να σας φάνε. Και πώς θα μπει το παιδί στο πανεπιστήμιο;)

 15. spiral architect 🇰🇵 said

  Αν θέλει κανείς να μείνει έγκυος και λυγισμένος, ας στείλει μήνυμα να του διαβιβάσω την ηλεδιεύθυνση.

  Στην προ ίντερνετ εποχή το αντέγραφες 10, 20, 50 φορές, όσο έγραφε το γράμμα που έπεφτε κάτω από την πόρτα σου και το μοίραζες σε ισάριθμα σπίτια, αλλιώς κάποιος οικείος σου θα πάθαινε ανείπωτο κακό.
  Δώσε λοιπόν, την ηλεδιεύθυνση αλλιώς θα σου καεί το ρούτερ!

  Καλημέρα

 16. sarant said

  14 Εγώ δεν έχω πια εποπτεία του θέματος, Ώστε υπερβάλλει η ΟΛΤΕΕ και μένει το μεζεδάκι

  13 Περιμένοντας τον Ζορμπά… 🙂

  12 Τα τζορμπατζίδικα όμως είναι από τους τζορμπατζήδες, τους εύπορους κτηματίες.

 17. Γς said

  6:

  >Αστραπόγιαννος

  Φτου!

  Δεν είχα δει ότι τον ανάφερε ο Νικοκύρης στο τέλος του άρθρου

  >Γιούγκερμαν, Μοσκώβ Σελήμ ή Λουκής Λάρας; Ή μήπως Αστραπόγιαννος;

  Για την ιστορία πάντως ας πω ότι πριν λίγες ώρες έθεσε το ερώτημα στο ΦΒ:

  Nikos Sarantakos:

  Αν συνεχιστεί η λογοτεχνική στροφή των μετεωρολόγων μας, πώς θα ονομαστεί ο επόμενος κυκλώνας;

  Γιούγκερμαν, Μοσκώβ Σελήμ, Λουκής Λάρας;

  κι απάντησα:

  Αστραπόγιαννος

  {ο ρουφιάνος του ιστολογίου του ΦΒ και γενικώς του www]

 18. Προβληματάκι το still. Ο Σεφέρης γράφει κάπου (Δοκιμές, Β΄, σ. 214, μια και το βρήκα) ότι όταν συνάντησε τον Έλιοτ τον ρώτησε αν το still στον στίχο still the horror σήμαινε «ακόμη» ή «ήρεμη» (ήταν το δεύτερο, για μια ακόμα φορά).

 19. Le Coeur Gothique said

  Καλημέρα σας.

  «Τι θα πει «σαλούν αυτοκίνητο»; Στα ελληνικά της Ελλάδας, το σαλούν το ξέρουμε από τα γουέστερν και από τον Λούκι Λουκ.»

  Ακριβώς! Πέστε κούρσα να καταλάβουμε!

  «Το όνομά μου είναι Mariam κτλ.»

  Ομολογώ πως δεν ήξερα ότι ο αντιπρόεδρος τού Εδεσσαϊκού πέραν τής ασκήσεως των παραγοντικών [sic] του καθηκόντων ασχολείται παράλληλα με την σύνταξη Email spam…

 20. Νέο Kid said

  18. Ναι, αλλά το it is still A scene… ΔΕΝ αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας ,εξον και είσαι υποψήφιος απόφοιτος της πρώτης προκαταρκτικής…
  Έτσι δεν είναι ρε συ Δύτα;

 21. Ε, ναι — αλλά είπα να γράψω κι εγώ κάτι 🙂

 22. Και με την ευκαιρία, λάθος το έγραψα, ήταν το πρώτο («ακόμη»).

 23. Λεύκιππος said

  Μια και αναφέρθηκε ο Κολινδρος Πιερίας, ενημερωτικά πρόκειται για την αλήστου μνήμης ιστορική Πύδνα, εκει που βουλιαξαν τελικά τα όνειρα των Μακεδόνων βασιλέων το 168 πχ.

 24. Aghapi D said

  Και καθώς παρά λίγο να γράψω πρώτη σήμερα, πάτησα κάτι λάθος στο μηχάνημα και ήρθε τα πάνω κάτω η οθόνη μου 🙂
  Ήθελα να γράψω αυτό επειδή κι’ εγώ αγαπώ τον Ντον Τζιοβάνι https://www.youtube.com/watch?v=hY_bQpmEBc0
  με μια καλημέρα
  Η οθόνη ήρθε στα ίσα της με μια συμβουλή από τον τεχνικό μου 🙂

 25. Νέο Kid said

  Είναι εξαιρετική πνευματική άσκηση πάντως να προσπαθείς γενικά να βρεις τα ορίτζιναλ των Μαριάμ(ς).
  Αυτή η ανήσυχη μήτρα με προβληματίζει…

 26. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  24 Μήπως ήταν ο Ζορμπάς που ευθύνεται για την ανατροπή;

  19 🙂

  20 και πριν: Μου θυμίζεις ένα επικό λάθος στη μετάφραση κάποιου τελωνειακού κανονισμού, όπου το still wines (δηλ. όχι αφρώδη κρασιά) μεταφράστηκε «Ακόμη κρασιά».

 27. gpoint said

  # 14

  Γιάννη το ποσοστό των αλλοδαπών μαθητών στα τεχνικά λύκεια είναι τεράστιο και πιθανόν οι δυσκολίες να σχετίζονται με τα σχετικά έγγραφα , άδεια παραμονής κ.λ.π. κυρίως επειδή μεγάλος αριθμός από αυτούς είναι ή γίνεται ενήλικος και χρειάζονται άλλα χαρτιά από τότε που γράφτηκε σαν ανήλικος

 28. ndmushroom said

  Τη περσινή χρονιά θεσπίστηκε και φέτος τροποποιήθηκε προς το δυσχερέστερο, μία δαιδαλώδη ακολουθία ενεργειών που αποτρέπει τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους στην Τεχνική και Επαγγελματική εκπαίδευση.
  Μια δαιδαλώδη ακολουθία ενεργειών, λοιπόν -σε ονομαστική.

  Όχι απαραίτητα. Κι αν είναι αιτιατική, αναφέρεται στο «δυσχερέστερο» και αυτό που θεσπίστηκε δεν είναι η ακολουθία ενεργειών αλλά η προσπάθεια εκσυγχρονισμού (που όντως, δε θεσπίζεται, αλλά σε κείμενο που γράφει «Τη περσινή χρονιά» δεν εκπλήσσει κι όλας – άσε που μπορεί να είναι κατάλοιπο αρχικής έκδοσης που υπέστη απανωτές διορθώσεις);

 29. π2 said

  23. Καμιά σχέση ο Κολινδρός με την Πύδνα. Η Πύδνα βρίσκεται νότια του Μακρύγιαλου.

 30. Λεύκιππος said

  …… μπερέ και μπλούζα κοντομάνικη σκούρου χρώματος με μοτίβο μπροστά…… Νομίζω ότι, δεν θα λέγαμε ούτε «με μοτίβο μπροστα». Τώρα τι θα λέγαμε….

 31. Avonidas said

  Καλημέρα από την όμορφη Κέρκυρα 😊 Οργανωσαμε ενα συνεδριο μουρλια εδω.

  Το βραδάκι πεταω για Αθήνα, Ζορμπά θέλοντος και Ξενοφώντος επιτρέποντος, και το πρωι πισω στην Κρακοβια.

  Η Καθοδος των Μυριων πηγε καλα, να δουμε τώρα πώς θα παει κι η επανοδος 😉

 32. Νέο Kid said

  30. Με σχέδιο πάνω.

 33. Νέο Kid said

  31. Ούτε ψύλλος στην Κορφού σας!

 34. Λεύκιππος said

  29 Σωστός και συγνώμη. Μπέρδεψα τις εξόδους στην Εθνική

 35. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μια ζορμπάδικη καλημέρα.
  Ελπίζω να μη διαδοθούν όσα γράφεις, Νικοκύρη, στην αρχή της ανάρτησης, γιατί θα μας πρήξουν τα κανάλια και οι ιστότοποι με τον …Ξενοφών Ζορμπά.
  Το «όσον αναφορά» είναι ένα βήμα παραπέρα στην κακοποίηση του «όσον αφορά». Το σύνηθες μεζεδάκι είναι «ως αναφορά».
  Και …όσον αναφορά τα δύστυχα τριγενή και δικατάληκτα, που βαίνουν, λέει, προς εξομάλυνση, ο αρχισυνδικαλιστής της αστυνομίας επέμενε ότι, κατά τη σύλληψη του Κωστόπουλου, οι συνάδελφοί του ακολούθησαν «την ενδεδειγμένη διεθνής πρακτική». Ας τα εξομαλύνουμε, μωρέ, αφού δυσκολεύουν τους συνδικαλιστάδες…

 36. gpoint said

  # 13

  Το χαμηλό ήταν χθες και στην Σικελία 993, σήμερα και στο νότιο Ιόνιο είναι πάνω από 1000 που δεν το λες και κάνα τρομερό χαμηλό οπότε τα φαινόμενα δεν θα είναι τόσο τρομερά αφού προφανώς εκτονώθηκε αρκετα πριν μας έρθει

 37. dryhammer said

  3, 12 Οι δικηγόροι τρώγονται μόνο μεταξύ τους κι αυτό για τα μάτια του κόσμου.

 38. leonicos said

  Αν θέλει κανείς να μείνει έγκυος και λυγισμένος, ας στείλει μήνυμα να του διαβιβάσω την ηλεδιεύθυνση.

  ΚΑΝ’ ΤΟ ΤΩΡΑ. ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ; ΝΑ ΧΩΡΙΣΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ;

  ΑΝΤΕ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΜΗΝ ΠΩ ΤΙΠΟΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ

 39. leonicos said

  Αγαπητή κλασικίστρια

  Σου έγραψα χτες στο 150 περίπου, γ’υρω στις 10.30

 40. leonicos said

  σοβαρό βιβλίο, το μυθιστόρημα «Λευκή τζαζ» του Τζέιμς Ελρόι.

  Αυτ΄είναι τα σοβαρά βιβλία;

 41. ΣΠ said

  ο απαγωγέας είναι ύψους περίπου 1,70 – 1,75μ περίπου, βάρους περίπου 100 κιλών

  Θα πρέπει να είναι σφαιρικός.

 42. leonicos said

  προτιμώ, αν θέλουμε να τα εξομαλύνουμε, την τροπή σε -ώδικος, κι ας ακούγεται παλαιοδημοτικιστική.

  Γιατί παλαιοδημοτικιστική;

  Πάντως, μια ακόμα ένδειξη πως τα τριγενή και δικατάληκτα βαίνουν προς εξομάλυνση

  από ποιους; από αυτούς που δεν ξεχωρίζουν το -ετε από το -εται

 43. leonicos said

  Το «όσον αναφορά» να το αποδώσουμε στην επιρροή του βαρομετρικού χαμηλού.

  Θα ηθελα να μου εξηγήσεις τι δεν σου άρεσε στη φράση, επειδή τη χρησιμοποιώ κι εγώ ατί του ως προς, όταν χρειάζομαι έμφαση. Εκτός αν συντ΄;σσανε τη φράση εντελώς διαφορετκά

 44. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «Πήρα το εξής μέιλ και ομολογώ πως κάπου έχασα τον ειρμό της αφήγησης. Δοκιμάστε εσείς μήπως και βγάλετε άκρη:»
  Δεν καταλαβαίνω γιατί έχασες τον ειρμό, η αφήγηση είναι το ίδιο ξεκάθαρη μ΄αυτήν. 🙂

 45. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ας ετοιμαστούμε για νέους …ιστορικούς πολέμους. Ο «Ρεπούσειος» ήταν απλή αψιμαχία:
  https://www.protothema.gr/greece/article/825199/osa-allazoun-sta-vivlia-istorias-ligotero-1821-bainoun-tzihad-sundikalismos/

 46. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  26. και δεν έχει και την ελάχιστη αίγλη ,ο τζορμπατζής/τσορμπατζής. Γαιοκτήμονας, διοικητής των Γενίτσαρων αλλά και …παρασκευαστής σούπας λέει.
  «Στον Μεσοπόλεμο, το ΚΚΕ χρησιμοποίησε πολύ τη λέξη τσορμπατζήδες στον πολιτικό του λόγο, εννοώντας τους πλούσιους χωρικούς. Έτσι, για παράδειγμα, μετά τις κοινοτικές εκλογές του 1929, ο Ριζοσπάστης δημοσίευσε ανταπόκριση από τη Λευκάδα με τίτλο: «Παρά τις συκοφαντίες των τσορμπατζήδων Εγκλουβής επέτυχε στις κοινοτικές εκλογές ο Κομμουνιστικός Συνδυασμός».
  https://lexilogia.gr/forum/showthread.php?17761-%CE%95%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%B2%CE%AE%CF%82

  Ε σήμερα κατάλαβα ακριβώς πώς ήταν η «μαύρη σεντάν» του «Τσακαλιού» του κατάσκοπου. Πολύ ξεστραβωτικό ετούτο το βλοημένο βλόγι ιδίως για του κατωτάτου (εμού) 🙂

  >>λίμνη του Σμοκοβου
  κατά το»Μετσόβου»

  31.Αvo. Καλό δρόμο!
  Με συρτάκι εξευμενίζεται 🙂

 47. leonicos said

  @1 Γς είχε ανακαλυφθεί η στρεπτομυκίνη στον καιρό σου;

  Νεοσσέ

  Το τεστ Mantoux το εμβόλιο BCG

 48. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Προληπτικά, κλείνει ο δρόμος Θηβών-Ελευσίνας (από κει τα νερά του θανάτου στην πλημμύρα της Μάνδρας)

 49. leonicos said

  @43

  Επανέρχομαι για συγγνώμη

  Υπέπεσα κι εγώ στο σφάλμα που κακίζω κάποιον άλλο, πολύ συμπαθή μου τελευταίως εδώ μέσα,

  ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΑ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ

  χρησιμοποιώ το ‘όσον αφορά’ ΟΧΙ το ‘οσον αναφορά.

  Μ’ έσωσε ο Γιάννης Κουβάτσος στο @35, που σχολίασε και το πρόσεξα

 50. Νέο Kid said

  Το μπλουζάκι του Γιωρίκα τι γράφει;
  Κανείς δε μας γουστάρει ή κανείς δεν είναι σαν τα μούτρα μας; 🤪
  (Και μη μου πείτε για το s στο τρίτο ενικό! Δεν στέκει…)
  https://www.sdna.gr/podosfairo/superleague/article/518197/me-giorgo-savvidi-sto-g-karaiskakis-o-paok-pic

 51. dryhammer said

  46 f(31)

  Υπάρχει και Ζορμπάς που δεν τον πιάνει το συρτάκι.

  Παρεμπίπτουσλι, το συχωρεμένο το Παυλάκι ήταν συγγενής του Ζορμπά.

 52. Γιάννης Κουβάτσος said

  Για δώσε, αν θέλεις, παράδειγμα χρήσης του «όσον αναφορά», Λεώνικε.

 53. Γιάννης Κουβάτσος said

  49.Οπότε άκυρο το 52.Είπα κι εγώ.😊

 54. leonicos said

  Φεύγω σεσωσμένος

 55. Καλημέρα!
  #1 Εγώ δεν το έκανα το Μαντού στην 6η δημοτικού. Από το φόβο της ένεσης. Με κυνήγησαν σε όλο το προαύλιο να με πιάσουν. Στο τέλος, στο βιβλιάριο υγείας μου έγραψαν με κόκκινα γράμματα αντί για νέγκατιβ: «Δεν έγινε» … Και πως να το δικαιολογήσω το δεν έγινε το Μαντού στους γονείς μου; Τους είπα ότι όντως δεν έγινε το εμβόλιο, γενικά και αόριστα… Σε έναν συμμαθητή μου πάντως, βγήκε θετικό, καλή του ώρα…

 56. cronopiusa said

 57. Le Coeur Gothique said

  46) «Παρά τις συκοφαντίες των τσορμπατζήδων Εγκλουβής επέτυχε στις κοινοτικές εκλογές ο Κομμουνιστικός Συνδυασμός».

  Με την προσθήκη ενός κόμματος (ουχί αυτού τής φράσης «Ένα είναι το κόμμα!») μεταξύ «τσορμπατζήδων» και «Εγκλουβής» θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι ο Κομμουνιστικός Συνδυασμός επέτυχε ων σιδηροδέσμιος και πίσω απ’τα σίδερα…

  26) Νίκο, επειδή τώρα βαριέμαι να ψάχνω τα γυαλιά μου, το emoticon στο σχόλιό σου για το σχόλιό μου μού χαμογελάει ή με θωρεί με συγκατάβαση;

 58. Babis said

  Σχετικά με το μαντού, την εποχ´η που έπρεπε να το κάνω μου είπαν, για να μην με τρομάξουν προφανώς, ότι γίνεται για να δουν αν έχεις αλλεργία στο εμβόλιο και αν έχεις θα ακολουθήσουν άλλη θεραπεία αντί για το εμβόλιο.

  Τους πίστεψα φυσικά και συνέχισα να το πιστεύω μέχρι σήμερα. Μ’αρέσει που συμβουλεύω τους άλλους να ελέγχουν τις γνώσεις τους και να μην πιστεύουν τυφλά ότι τους λένε.

 59. Γιάννης Κουβάτσος said

  «…και ένας όχλος που επιτίθεται με τέτοια αγριότητα και μένος στον αδύνατο, τον ανήμπορο, τον πεσμένο κάτω διαφορετικό, τη στιγμή που έχουν βγει κάμερες και κινητά ν’ απαθανατίσουν τη ζούγκλα της μεγαλούπολης, δεν είναι πολιτισμένος.»
  Ολόσωστο επί της ουσίας αλλά εμπεριέχει μιαν αντίφαση:πολιτισμένος όχλος,ούτως ή άλλος,δεν μπορεί να υπάρξει.Είναι σχήμα οξύμωρο,σαν να πούμε ξύλινο μέταλλο,πεζός καβαλάρης,πρωταθλητής ΠΑΟΚ κλπ.
  http://www.efsyn.gr/arthro/simera-itan-o-zak-ayrio-poios

 60. Γιάννης Κουβάτσος said

  59:Ούτως ή άλλως, βέβαια.

 61. Babis said

  #41

  Είμαι 1,77 και 94 κιλά άρα εμπίπτω στην περιγραφή και δεν μπορείς να με πεις σφαιρικό.
  Το πολύ πολύ να πεις ότι έχω «χθαμαλόν το στήθος» που έλεγε και ο Αστερίξ στον Οβελίξ 😛

 62. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  51 Θυμάμαι πως τον είχαν μηνύσει γιατί κάποιος θεωρούσε πως προσέβαλλε δενξερωγωτί με τον τίτλο, και αθωώθηκε επειδή ακριβώς απέδειξε πως δικαιούται, ως απόγονος, να χρησιμοποιεί το όνομα.

 63. ΓιώργοςΜ said

  61 Ο Σταρόβας χρησιμοποίησε πρόσφατα τον όρο «λιπαρά διακοσμημένος»… 😛

 64. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  51. Ναι,ναι, γνωστό και πικρό ιδιαίτερα αυτό.

  Μου συνέβη προ αρκετών χρόνων ν΄ακούω να μιλάνε (ψου ψου) για Αλέξη Ζορμπά, ως πρόσωπο της τρέχουσας τότε πραγματικότητας σχετιζόμενο με τον Δημ. Αβραμόπουλο ( Συνεργάτη;Υπεύθυνο δομής; δε θυμάμαι ακριβώς,ούτε κι αν ήταν επί δημαρχίας ή επί υπουργίας του) και νόμιζα ότι έκαναν πλάκα ή ότι μίλαγαν «συνωμοτικά»,αλλά όχι.

 65. Babis said

  63

  Πνίγηκα με τον καφέ :p :p :p

 66. Νέο Kid said

  61. 41.
  Ενισταμαι κι εγώ Σταύρο! Ας είμαστε ακριβείς στους στερεομετρικούς χαρακτηρισμούς!
  1,84 και 110 (με 115 …νομίζω…) κιλά ,δε με λες σφαιρικό ,αλλά άντε να με πεις το πολύ ελλειψοειδές εκ περιστροφής . Σαν τον πλανήτη μας ! 😀🤪

 67. Γς said

  47 @ Λεώ

  > Γς είχε ανακαλυφθεί η στρεπτομυκίνη στον καιρό σου;

  Είμαστε συνομήλικοι. Ανακαλύφθηκε το 1944.

  >Το τεστ Mantoux το εμβόλιο BCG

  Ενίοτε το τεστ Mantoux μπορεί να είναι θετικό λόγω εμβολιασμού με το αντιφυματικό εμβόλιο BCG.

  Εμένα ήταν θετικό γιατί είχα μολυνθεί με το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης από την θεία μου που με μεγάλωνε γιατί είχε άλλα προβλήματα η αδελφή της [μάδερ μου]. Οπότε με ξαναγύρισαν στη μάνα μου. Μύλος!

  Ο αντιφυματικός εμβολιασμός δεν είναι πια υποχρεωτικός στην Ελλάδα, όπως άλλωστε και σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
  Από προχτές βέβαια όλα τα εμβόλια είναι ελεύθερα στην «κουλτούρα της πρόληψης» με το νόμο Παρασκευόιπουλου, ουπς, Αντρέα Ξανθού!

  http://www.kathimerini.gr/910714/article/epikairothta/ellada/arnhsh-emvoliasmoy-mono-me-dhlwsh-gonea

 68. Aghapi D said

  24 O Ξενοφών ήταν, αλλά μήν το πεις πουθενά,μήν και μου την πεσουν και οι μύριοι, γιατί τότε ποιος με σώζει 🙂
  64 Θα μπορούσες να το πεις και για μένα 🙂

 69. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους !

 70. Πάνος με πεζά said

  Ρωτάει λοιπόν, γνωστή τσαχπίνα ραδιοφωνική παραγωγός έναν μετεωρολόγο, που είχε στη γραμμή : «Αλήθεια, ποιος έβγαλε τον τυφώνα ‘»Ζορμπά»; »
  Και στο καπάκι στέλνω μήνυμα : «Ο Θεοδωράκης !»

 71. Γς said

  24:

  Ξενοφών και … Βονταφόν. ‘Η και των ξένων η φων[ή]

  Οπως Σχέδιο «Ξενοκράτης» (αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και τέτοια).

  Είχα αρχίσει τις μαλαγανιές με την κυρα Σούλα γιατί την χρειαζόμουν για μάρτυρα σε κάτι δικαστήρια που είχα

  -Σούλα, τι κάνει ο άντρας σου;

  -Είναι σε κάτι σεμινάρια που κάνουν για το σχέδιο Ξενοκράτης.

  -Ε, τι να κάνουμε κυρά Σούλα; Δημοτικός υπάλληλος είναι. Χρειάζονται όλα αυτά.

  -Μα να κάνουμε ότι μας λένε οι ξένοι;

  -Ποιοι ξένοι;

  -Τα ξένα κράτη. Το λέει και τα όνομα του Ξενο-κράτης.
  Πότε είναι το δικαστήριο;

  -Α, δεν πειράζει. Άστο. (να πάει στο διάολο).

 72. Theo said

  Καλημέρα και καλό ΣΚ!

  @61, 66:
  Συνενίσταμαι!
  1,77 κι εγώ, 90 με 92 κιλά, και δεν με λες σφαιρικό 🙂

 73. Pedis said

  τάλεγαμε και τις προάλλες …

  κακοκαιρία (ο) Ξενοφών … μονστρουέ.

 74. Pedis said

  Νικοκύρη, άσχετο, έχεις ασχοληθεί με το νόμο Μακρόν ενάντια στα φέικ νιουζ; Εφαρμόζεται;

  Εννοώ με τον ορισμό

  Toute allégation ou imputation d’un fait dépourvue d’éléments vérifiables de nature à la rendre vraisemblable constitue une fausse information.

  δεν θαχει μείνει,

  παπάς, πολιτικός, οικονομολόγος, δημοσιογράφος …

  χωρίς δίωξη.

 75. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ μένα.

  Ἡ συνεισφορά μου στὰ σημερινὰ μεζεδάκια.
  Στὴν ἀρχὴ τῆς βδομάδας ἔπεσα, κάνοντας ζάπινγκ, σὲ κάποιον ἀγορητὴ τῆς ἀντιπολίτευσης ποὺ διαμαρτυρόταν γιὰ τὴν παράδοση τοῦ Κάστρου Φιρικᾶ στὸ ὑπερταμεῖο.
  Πρέπει νὰ τό ᾿χτισε κάποιος φιρικοπαραγωγὸς ἢ πωλητὴς φιρικιῶν. 🙂

  @66,61,41. Πάντως ἐγώ, μὲ μπόι δυὸ μέτρα καὶ ἑκατονπενηνταφεύγα κιλά, λέω πὼς εἶμαι κοντὸς γιὰ τὰ κιλά μου. 🙂

 76. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @75. Ξέχασα νὰ βάλω (σίκ) μετὰ τὸ «Φιρικᾶ».

 77. ΓιώργοςΜ said

  61,66,72
  Κι εγώ που είμαι 1.75 και 83 κιλά, το περίγραμμα του προφίλ μου το ονομάζω «καμπύλη ευημερίας», αλλά ας μην κοροϊδεύουμε και τους εαυτούς μας, ε;;; 🙂

 78. Γιάννης Κουβάτσος said

  Με τα νούμερα που γράφετε, ρε παιδιά, εγώ, με 1.80 και 85 κιλά, λέω να δηλώσω συμμετοχή στο Νεξτ Τοπ Μόντελ αρρένων. Ή αδυνατίστε ή ψηλώστε. 😜

 79. plintirio said

  Νομίζω οτι το diving in (dive in with the head first) στη περίπτωση αυτή έχει πιο πολύ την έννοια την ιδιωματική, όπως οταν βουτάμε στο νερό
  αυτό γίνεται με το κεφάλι πρώτα χωρίς δηλαδή να το πολυσκεφτόμαστε, εδω χρειάζεται πρώτα να βρεθεί ο τρόπος που θα παιχτεί η σκηνή
  και όχι απλώς βγάζουμε τα ρούχα μας και στεκόμαστε. Ή όπως λένε οτι οι ηθοποιοί κάνουν dive in στους ρόλους, οτι βυθίζονται μέσα στο ρόλο
  όπως στη θάλασσα

 80. ΣΠ said

  Ζητώ συγγνώμη αν έθιξα κάποιους ευαίσθητους horizontally challenged σχολιαστές αλλά κανένας τους δεν προσεγγίζει καν την περίπτωση 1,70 μ. και 100 κιλά.

 81. Theo said

  @78:
  Ε, δεν πάμε και για μοντέλα, Γιάννη μου 🙂

 82. Γς said

  «Ο κυκλώνας ή τυφώνας είναι ένα σύστημα θύελλας» [το λέει η Βίκη]

  Να βάλουμε και μια θύελλα Ζορμπά.

  Και τι θύελλα; Με πιάνετε ε;

 83. Για τα μερομήνια, τους προφήτες και τους τσαρλατάνους, παραμένει το ερώτημα:

  Οι υπολογισμοί γίνονται με το παλιό ή με το νέο ημερολόγιο; Γίνονται τις μέρες του Αυγούστου του παλιού ημερολογίου, ή του νέου; Αφορούν τους μήνες Ιανουάριο-Δεκέμβριο του επόμενου έτους, με το παλιό ή με το νέο ημερολόγιο;

  Πόσα είπα χτες; Όχι χίλια, αιώνια μνημόνια μας αξίζουν…

 84. Πάνος με πεζά said

  177 με 85 – κατά Samsung Health είμαι κατά 3-4 κιλά υπέρβαρος, σύμφωνα με τον ΔΜΣ.

 85. Οι δικηγόροι τρώγονται στα δικαστηριακά γεύματα

 86. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πολύ ικανοποιητικές καμπύλες ευημερίας παρατηρούνται, Theo, στο ιστολόγιο. Μην ακούσω γκρίνια, αν η φουκαριάρα η κυβέρνηση δεν καταφέρει να αποσοβήσει την περικοπή των συντάξεων. 😊

 87. Μόνο το «όσον αναφορά», που επιτέλους μπορεί να είναι και απλό λάθος πληκτρολόγησης (οι όντως αγράμματοι γράφουν «ως αναφορά»), σας ενόχλησε στο άρθρο της Καθημερινής; Ο κυκλώνας που οργανώνεται και μάλιστα από τo απόψε, σύμφωνα με την υπηρεσία meteo του Αστεροσκοπείου, τι σας λέει, στην άλλοτε εφημερίδα του/της Βλάχου;

 88. Πέπε said

  > > Μια δαιδαλώδη ακολουθία ενεργειών, λοιπόν -σε ονομαστική. Για τα επίθετα με την κατάληξη -ώδης, εγώ συνήθως προτιμώ, αν θέλουμε να τα εξομαλύνουμε, την τροπή σε -ώδικος, κι ας ακούγεται παλαιοδημοτικιστική. Πάντως, μια ακόμα ένδειξη πως τα τριγενή και δικατάληκτα βαίνουν προς εξομάλυνση.

  Αφού επαναλαμβάνεται η ίδια ακριβώς πάσα, θα επαναλάβω κι εγώ τη γνώμη που έχω ξαναεκφράσει εδώ:

  Δεν τίθεται θέμα εξομάλυνσης. Τα επίθετα σε -ης, -ης, -ες δεν είναι ανώμαλα. Είναι δύσκολα, αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί όποιος βλέπει τα τόσα λάθη στην κλίση τους. Άλλο όμως δύσκολα κι άλλο ανώμαλα.

  Αν υπήρχε ένας κανόνας που να λέει «όλα τα επίθετα κλίνονται σύμφωνα με το εξής πρότυπο: ……», και ορισμένα κλίνονταν αλλιώς, θα ήταν ανώμαλα. Αντ’ αυτού όμως, ο κανόνας λέει: «όσα λήγουν σε …, κλίνονται ως εξής: ……… . Όσα λήγουν σε [κάτι άλλο], κλίνονται [κάπως αλλιώς]», κ.ο.κ. Υπάρχει ένας άλφα αριθμός κλιτικών προτύπων, δεν ξέρω ακριβώς πόσα, κι ένα από αυτά τα κλιτικά πρότυπα αφορά τα επίθετα σε -ης, -ης, -ες. Δεν έχουμε καν δυο-τρία ή έστω πέντε-δέκα επίθετα που να ακολουθούν αυτό το πρότυπο, έχουμε δεκάδες, μεταξύ των οποίων αρκετά καθημερινής χρήσεως (υγιής, ασθενής, επιρρεπής, αγενής, αμμώδης, δασώδης…).

  Η δυσκολία έγκειται στο ότι, ενώ τα υπόλοιπα κλιτικά πρότυπα έχουν αρκετά κοινά σημεία μεταξύ τους (και επίσης με τα κλιτικά πρότυπα άλλων πτωτικών μερών του λόγου), το συγκεκριμένο διαφοροποιείται σε αρκετά σημεία που είναι μόνο δικά του ή σχεδόν μόνο. Είναι όμως εντελώς λάθος να χαρακτηρίζονται ανώμαλα. Κατά συνέπεια, λάθος είναι και το να ονομάζεται «εξομάλυνση» ή «τάση προς εξομάλυνση» η αλλαγή στην κλίση τους.

  Αυτή την αλλαγή άλλος μπορεί να τη χαρακτηρίσει λάθος, άλλος απλώς εναλλακτική κλίση (με ενδεχόμενες τάσεις επικράτησης, οπότε στο μέλλον αυτή κάποια στιγμή θα είναι η σωστή). Εξομάλυνση όμως, επαναλαμβάνω, όχι.

 89. Το «ως αναφορά» αντί για «όσον αφορά» το έχω δει ξανά και ξανά σε ένα από τα πρώτα βιβλία του Πέτρου Τατσόπουλου.

 90. Γιάννης Ιατρού said

  Να σημειώσω πως για την ονομασία του κάθε έντονου καιρικού π.χ. «Ζομπάς» κλπ. αρμοδιότητα (από τις αρχές του 2017 νομίζω) εδώ έχει το Αστεροσκοπείο Αθηνών, το οποίο έχει επιλέξει να δίνει αρχαιοελληνικά ονόματα. Και γίνεται με αλφαβητική σειρά, εναλλάξ στο γένος. Κάπως έτσι φτάσαμε από την «Αριάδνη» και τη «Νεφέλη» στον «Ξενοφώντα» και τον «Ζορμπά».

 91. Γιάννης Ιατρού said

  90: Πάτησα πρόωρα το «δημοσίευση»… 🙂
  Αναρωτιέμαι λοιπόν, γιατί το Ζορμπας θεωρείται αρχαιοελληνικό!

 92. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  89. Γαβ «όσον αναφορά» λέμε ! (περιμένω τζίφι)

 93. Γιάννης Ιατρού said

  Άκυρα το 91. Ψάχνοντας βρήκα πως την ονομασία Ζορμπάς την έδωσαν οι Ιταλοί συνάδελφοι …. 🙂

 94. Babis said

  #78 » Ή αδυνατίστε ή ψηλώστε.»

  Εδώ και χρόνια έχω αποφασίση το δεύτερο και περιμένω την φύση να κάνει την δουλειά της. 😛

 95. Μήπως τα ονόματα δίνονται με λατινικούς χαρακτήρες; Αυτό θα εξηγούσε γιατί πήγαμε από τον Xenophon στον Zorba…

 96. Ευάγγελος said

  @93
  Ακριβώς Κύριε Ιατρού.
  Το Αστεροσκοπείο όμως (όπως μπορείτε να δείτε και στο Meteo.gr ) δεν αναγνωρίζει κανέναν Ζορμπά , αλλά συνεχίζει να αναφέρεται στον Ξενοφώντα .
  Απορώ όμως με τα ΜΜΕ μας . Δεν γνώριζαν ότι το φαινόμενο είχε ήδη βαπτιστεί , ή το Ζορμπάς τους φάνηκε πιο πιασάρικο ;

 97. Ευάγγελος said

  @95
  Όχι Αγγελε
  Με ελληνικούς χαρακτήρες δίνονται .Η προηγούμενη κακοκαιρία είχε ονομαστεί Νεφέλη.
  Απλώς ο Ζορμπάς είχε άλλο Νονό

 98. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Χτες, ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς στο ράδιο 24.7 είπε ότι πληρώνεις και δίνεις όνομα στους ευρωπαϊκούς κυκλώνες. Εμείς ως χώρα ανήκουμε στον Ευρωπαϊκο Μετεωρολογικό Οργανισμό κι έτσι υιοθετούμε την ονοματολογία που δίνει ο Γαλλικός Οργανισμός(από κει ονομαστίστηκε ο Ζορμπάς) ενώ με την Ιταλία διαφέρουμε και μια προηγούμενη φορά οι Ιταλοί τον είπαν Νούμα έναν που εμείς είπαμε Ζήνωνα.
  Γύρω στα 300 ευρώ στοιχίζει,είπε, μόνο που έχει ουρά αναμονής 🙂

 99. Μαρία said

  14
  Το 1987 η ΟΛΤΕΕ συγχωνεύτηκε με την ΟΛΜΕ, κάποιοι όμως κράτησαν τη σφραγίδα. Πόσα μέλη έχει άραγε σήμερα;
  Πρωτοβάθμια σωματεία πάντως δεν υπάρχουν σ’ όλους τους νομούς http://www.oltee.gr/?page_id=7071
  Να σημειωθεί οτι μέχρι το 1985, οπότε και ενοποιήθηκε διοικητικά η γενική με την τεχνική εκπαίδευση, οι διορισμοί στην τεχνική γίνονταν χωρίς επετηρίδα, δηλαδή με βύσμα.

 100. Ευάγγελος said

  @98 ΕΦΗ-ΕΦΗ
  Σωστά . Αν το φαινόμενο παρέμενε στα επίπεδα μιας ελληνικού ενδιαφέροντος κακοκαιρίας θα είχε μόνο το όνομα «Ξενοφών» με νονό το Αστεροσκοπείο . Ελα όμως που αναβαθμίστηκε σε κυκλώνα , οπότε οι Ευρωπαίοι αισθάνθηκαν την υποχρέωση να του δώσουν και αυτοί ένα όνομα .Τώρα αν πλήρωσε κανείς το τρακοσάρι , δεν γνωρίζω (χαμόγελο)

 101. 98 μάλλον Νουμά. Βέβαια θα μπορούσαμε να τον πούμε κι εμείς έτσι.

 102. > Ιt is still a scene that needs discipline, it’s not just taking your clothes off and diving in.

  > Δεν παύει να είναι μια σκηνή και να χρειάζεται πειθαρχία. Δεν είναι απλώς να βγάζεις τα ρούχα σου και να βουτάς στη θάλασσα.

  79 Απόλυτο δίκιο έχει ο Plintirio, και δεν βλέπω καμμιά ένδειξη για πισίνα ή παραλία στη σκηνοθεσία στο πρότυπο http://www.abc.net.au/news/2018-09-18/opera-queensland-needs-200-naked-women-mozart-don-giovanni/10256460 (αν και έχουμε στο άρθρο απεικονίσεις άλλων μαζικών γυμνών καταδύσεων, τέχνης ένεκεν). Τα ρούχα τα βγάζουν κυριολεκτικά οι κομπάρσες, όχι για να βουτήξουν σε καμμιά θάλασσα, αλλά με την ιδιωματική έννοια «κι όποιον πάρει ο Χάρος».

  Όταν γράφουμε τακτική στήλη που μέμφεται μεταφραστικά ατοπήματα άλλων που δεν ψάχνουν σε κανά Google τη σωστή απόδωση, έχουμε κάποια παραπάνω υποχρέωση να είμαστε και μεις προσεχτικοί, έτσι;

  https://www.macmillandictionary.com/dictionary/british/dive-in
  https://en.wiktionary.org/wiki/dive_in
  https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/dive-in-dive-into-sth

 103. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Μιᾶς καὶ μιλᾶμε γιὰ κυκλῶνες ἂς θυμηθοῦμε τὸν «καθ᾿ ὕλην ἁρμόδιο» Νῖκο Καββαδία.

  Στὸ ἡμερολόγιο γράψαμε:»Κυκλὼν καὶ καταιγίς».
  Ἐστείλαμε τὸ S.O.S. μακρυὰ σὲ ἄλλα καράβια,
  κι ἐγὼ κοιτάζοντας χλωμὸς τὸν ἄγριο Ἰνδικὸ
  πολὺ ἀμφιβάλλω ἂν φτάσουμε μιὰ μέρα στὴν Μπατάβια.


  «Ἕνας δόκιμος στὴ γέφυρα ἐν ὥρᾳ κινδύνου»


  Ποῦθ᾿ ἔρχεσαι; Ἀπ᾿ τὴ Βαβυλώνα.
  Ποῦ πᾶς; Στὸ μάτι τοῦ κυκλώνα.
  Ποιὰν ἀγαπᾶς; Κάποια τσιγγάνα.
  Πῶς τὴ λένε; Φάτα Μοργκάνα.

  Πάντα οἱ κυκλῶνες εἶχαν γυναικεῖο
  ὄνομα. Εὔα ἀπὸ τὴν Κίο.
  Ἡ μάγισσα ἔχει τρεῖς κόρες στ’ Ἀμανάτι
  κι ἡ τέταρτη εἶν’ ἕν’ ἀγόρι μ’ ἕνα μάτι.


  «Φάτα Μοργκάνα»

 104. alamo said

  Humpty Dumpty τα αναγεννησιακά αγγελούδια. Αλλά καταδυονται σπαθί, στη λάσπη οσο σφαιρικοί και ναναι

 105. Γιάννης Ιατρού said

  Αυτό με τα γυναικεία ονόματα των έντονων καιρικών φαινομένων μου θυμίζει κάτι πολυώνυμους, Γιoλάντες, Tζέσσικες κλπ.
  Το καλύτερο (κατ΄εμέ) ήταν το Mατoύλα 🙂 🙂

 106. spiral architect 🇰🇵 said

  Έφη^2, πλερώνω όσο-όσο για το παρανόμι μου στον επόμενο μεσογειακό κυκλώνα:

 107. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ωχ,ακούω: το στέγαστρο Καλατράβα ανησυχεί τους διοργανωτές του απογευματινού ματς. Θα πάνε, θα εξετάσουν τις συνθήκες (και βλέποντας).

  Κλαίει ο Ζορμπάς,τσουρτσούρ,τσουρτσούρ
  και λάμπουνε τα ρόδια
  μα δε μπορώ να κατεβώ στον κήπο ένα τουρ
  για θα βουλιάξουνε τα πόδια

 108. ΣΠ said

  Νομίζω ότι αποδίδεται καλύτερα έτσι:
  «Δεν παύει να είναι μια σκηνή που χρειάζεται πειθαρχία. Δεν είναι απλώς να βγάζεις τα ρούχα σου και να ορμάς.»

 109. Avonidas said

  Εγώ πάντως απο παλιά μπερδεύω τον κυκλωνα με τον τυφωνα. Κανονικα, τυφώνας ειναι ο θυελλώδης άνεμος και κυκλώνας ειναι ενα κλειστό ατμοσφαιρικό σύστημα κυκλοφορίας, αλλα χρησιμοποιούνται εναλλαξιμα. Κι άλλωστε, στην περιοχή ενος κυκλώνα εχουμε τυφώνες.

 110. ΓιώργοςΜ said

  104 Μπερδεύεις την καταιγίδα με την τρικυμία (εν κρανίω) 😁

 111. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @104. Αὐτὰ τὰ ἔντονα καιρικὰ φαινόμενα δὲν ἐνσκύπτουν μὲ μεγάλη συχνότητα, σὲ ἀντίθεση μὲ τὶς πολυώνυμες ποὺ ἀναφέρεις.

  Πάντως ὁφείλω νὰ παραδεχτῶ πὼς ἔχει ἀναπτυχθεῖ μεταξύ σας μιὰ ἰδιαίτερη σχέση, ἂν καὶ νομίζω πώς, ἀπὸ τὴν πλευρά σου, ὀφείλεται σὲ καθαρὰ ἰατρικοὺς λόγους. 🙂

 112. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @108. Πρόκειται γιὰ τὸ ἴδιο φαινόμενο σὲ διαφορετικὲς περιοχές.

  Hurricanes and typhoons are the same weather phenomenon: tropical cyclones. A tropical cyclone is a generic term used by meteorologists to describe a rotating, organized system of clouds and thunderstorms that originates over tropical or subtropical waters and has closed, low-level circulation.

 113. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  105. Βάνω κι εγώ .Ρεφενέ! Την ουρά ποιος θα κάνει.
  Άμα φανεί ο γλυκός μας «σίφουνας» Μαρία ,εδώ, θα μας βρει και πού κάνουμε εγγραφή για υποψηφιότητα στο γαλλέζικο Οργανισμό 🙂 . Ο Κολυδάς στην εκπομπή χθες (την ακούγαμε μάλλον μαζί με τον Πάνο σχ.70), είπε κι άλλα ωραία, ότι ο πρώτος ονοματισμένος τυφώνας ήταν η Λάουρα. Κάπου στην Αυστραλία λέει (γύρω στο ΄50;) ) ένας μετεωρολόγος ερωτευμένος (και ντίρλα εξ αυτού) την ώρα υπηρεσίας, γράφοντας την αναφορά βάρδιας, αντί λάου/λόου, έγραφε παντού Λάουρα (της σκορδόπιστης) και οι συνάδελφοι όταν διάβασαν το μεθυσμένο ξέχυλο από έρωτα δελτίο, ονόμασαν έτσι τον τυφώνα. Κι ύστερα τους καλάρεσε κι αρχίσανε και δίνανε και οι επόμενοι ονόματα από τις πεθερές τους κλπ (προφανώς αφού όλοι μετεω, άνδρες, δίνανε ονόματα γυναικώνε που τους «τυραννούσαν»). Μέχρι που διαμαρτυρήθηκαν οι φεμινίστριες κι άλλαξε το πράμα (είπε και πότε, κάπου το ΄90,δεν είμαι πάλι βέβαιη) . 🙂

 114. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @111.(συνέχεια) Στὸν Βόρειο Ἀτλαντικό, στὸν κεντρικὸ καὶ στὸν ἀνατολικὸ Βόρειο Εἰρηνικὸ ὀνομάζεται hurricane*, στὸν Βορειοδυτικὸ Εἰρηνικὸ ὀνομάζεται typhoon*, ἐνῶ στὸν Νότιο Εἰρηνικὸ καὶ στὸν Ἰνδικὸ τροπικὸς κυκλώνας.

  * στὰ ἑλληνικὰ καὶ τὰ δύο ἀποδίδονται ὡς «τυφώνας».

 115. ΣΠ said

  https://en.wikipedia.org/wiki/Tropical_cyclone_naming
  https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_tropical_cyclone_naming
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_historical_tropical_cyclone_names

 116. gpoint said

  # 99

  …Να σημειωθεί οτι μέχρι το 1985, οπότε και ενοποιήθηκε διοικητικά η γενική με την τεχνική εκπαίδευση, οι διορισμοί στην τεχνική γίνονταν χωρίς επετηρίδα, δηλαδή με βύσμα….

  Ψευδέστατον

  Απλά η τεχνική είχε δική της επετηρίδα και για καθηγητές της γενικής, εντελώς ανεξάρτητη από την επετηρίδα της γενικής και πολλοί την απέφευγαν για δικούς τους λόγους παραβλέποντας και το σημαντικό πλεονέκτημα πως ο πρώτος διορισμός θα γινότανε σε σχετικά μεγάλη πόλη αντί για τα χωριά της γενικής (για τους μη έχοντες βύσμα). Ασε το τεράστιο πλεονέκτημα πως κατέβαινες άνετα Αθήνα την δεύτερη χρονιά !
  Εγώ διορίστηκα στην Αμφισσα το 83 ενώ στην γενική η σειρά μου ήταν για το 87-88 και το 84 ήμουνα Αθήνα, αξιολογώντας τις περιστάσεις χωρίς κανένα βύσμα

 117. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  108. Πάλι ο Κολυδάς είπε με απλό τρόπο ότι κυκλώνας είναι το φαινόμενο (καταιγίδα) με φορά κόντρα στους δείχτες του ρολογιού. Κι ότι επί του προκειμένου, μετωρολογικά μιλάμε για Μεσογειακό Κυκλώνα.
  Medicane (Mediterranean+ hurricane)

 118. ΣΠ said

  116
  Αντίστροφα προς την κίνηση των δεικτών του ρολογιού στο βόρειο ημισφαίριο και κατά την κίνηση των δεικτών του ρολογιού στο νότιο.

 119. Pedis said

  συζητήθηκε;
  http://www.efsyn.gr/arthro/sta-haki-ki-oi-ypervaroi-papades

  Το… πράσινο φως άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας για την ένταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις των ευτραφών κληρικών ως στρατιωτικών ιερέων.

  Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προέβη στην εξαίρεση αυτή λόγω της ανάγκης στελεχώσεως των Ενόπλων Δυνάμεων με κληρικούς ικανούς να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αποστολής για την οποία προορίζονται, δηλαδή, «της χριστιανικής και ηθικής διαπαιδαγώγησης του στρατεύματος».

  βοήθειά μας

 120. > Το πρωτότυπο όμως λέει drag queens, που είναι οι άντρες που φοράνε γυναικεία ρούχα, συνήθως φανταχτερές τουαλέτες, και δίνουν σόου.

  Στην ξεπεσμένη μας εποχή, όταν ό,τι πουν στα εγγλέζικα είναι θέσφατο στα ρωμαίικα, οι drag queen στα ελληνικά είναι https://el.wikipedia.org/wiki/Drag_queen.

  Αλλά βιολογικά άντρες ομοφυλόφιλοι που ντύνονταν γυναίκες και έδιναν παραστάσεις υπήρχαν στην Ελλάδα απο το 1960, στο «Χαβάη»: https://www.lifo.gr/mag/features/498 . Και αν είναι να μεταφράσεις μυθιστόρημα, μια ιστορικά πιο αληθοφανής μετάφραση δεν θα ’ταν άτοπη.

  Το μπέρδεμα είναι πώς λεγόταν τότε, και το πρόσθετο μπέρδεμα είναι πως αλλιώς καταλαβαίνουμε την παρένδυση, την ομοφυλοφιλία και την διαφυλικότητα τώρα, κι αλλιώς τότε.

  Το 60, και στην Ελλάδα ακόμα και το 80, χαρμανιαζόνταν ως μία έννοια τα τρία. Από διαφορετικούς λεγόνταν διαφορετικά, με διαφορετικές χροιές: πούστηδες, αδερφές, μπινέδες, κίναιδοι, τραβεστί, λουμπίνες. Τώρα οι ταυτότητες διαχωρίζονται αυστηρά: άλλο ο γκέι, άλλο η τρανς, άλλο ο cross-dresser.

  Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται το 1958. Όταν πρωτοεμφανίστηκαν οι drag queen στο Σαν Φρανσίσκο δεκαετία του 40 ή 50, οι τρεις ταυτότητες συγχέονταν στην αγγλόσφαιρα, αν και ίσως όχι τόσο όσο στην Ελλάδα. Μια πιο πιστή απόδοση του όρου, υποψιάζομαι, είναι «τραβεστί».

  Αν και ο Σκρουμπέλος γράφει πως η πιο ιστορικά πιστή απόδοση θα ήταν και η χυδαιότερη, και παρ’ όλο που οι drag queen απεικονίζονται στο μυθιστόρημα χυδαία, ένας μεταφραστής την σήμερον μάλλον δεν το αποτολμά:

  > Δούλευε μόνο με τραβεστί – τραβεστί είναι η έννοια η νεότερη, εκείνη την εποχή δεν λέγονταν έτσι, ήταν υπάρξεις τραγικές, που ντύνονταν με γυναικεία ρούχα. Πούστης. Ο τραβεστί τώρα είναι λίγο πιο εξευγενισμένη έννοια. Τότε εξάλλου ήταν σκληρά τα πράγματα, πολύ σκληρά γι’ αυτούς τους ανθρώπους.

  … Και δεν το αποτολμά, γιατί ενώ το «πούστης» παραμένει εχθρικός όρος (που όπως λέει ο Πετρόπουλος, δεν το χρησιμοποιούσαν ποτέ για αυτοπεριγραφή οι γκέι/τρανς της εποχής), το «drag queen» δεν ήταν ποτέ τόσο προσβλητικό, και τώρα είναι απλώς περιγραφή που αυτοαποκαλούνται οι αρτίστες.

  Η ιστορικά και πολιτισμικά πιο πιστή απόδοση δλδ δεν είναι κατ’ ανάγκην και η πιο πιστή υφολογικά είτε συναισθηματικά, γιατί εν τέλει πρόκειται για δύο διαφορετικους πολιτισμούς, με κάπως διαφορετικές νοοτροπίες ακόμα και τότε. (Η Αμερική δεν ήταν κατ’ ανάγκην λιγότερο ομοφυλοφοβική από την Ελλάδα, και το queen στο drag queen ενδεχομένως είναι το κατά τα άλλα απαρχαιωμένο quean «πουτάνα». Αλλά μπόρεσε το drag queen και έγινε ουδέτερος όρος στα αγγλικά.)

 121. gpoint said

  # 115 συνέχεια

  Μεγάλο βύσμα έπεφτε στους τεχνικούς κυρίως για την τοποθέτησή τους γιατί το κοντινότερο σχολείο σε μετάθεση ήταν συνήθως στα 100χλμ και σε κάποιες ειδικότητες «τοπικές» όπως μεταλλεία στην Αμφισσα, κλωστουφαντουργεία στην Αθήνα, ιχθυοκαλλιέργειες στο Αγρίνιο (ή Μεσολόγγι-δεν θυμάμαι ) όπου συνήθως έπαιρναν ωρομίσθιους, κάτι ανάλογο δλδ με τους γαλλικούς, μουσικούς κ.λ.π. της γενικής στην επαρχία

  Οντως την σφραγίδα της ΟΛΤΕ βάσταγε κάποιος Γκότσης για πολλά χρόνια, μάλλον γραφικός σε σχέση με τα τσακάλια της ΟΛΜΕ που ξεπούλησαν κάθε συμφέρον των εκπαιδευτικών για να διοριστούν οι ίδιοι στις Δέκο. Να τα λέμε όλα, έ ;

 122. 99 Περί συγχώνευσης δεν είχα ιδέα.
  Πάντως, όχι. Προ του 85 οι διορισμοί γίνονταν από διαφορετική επετηρίδα μεν αλλά όχι με μέσον και στα κουτουρού. Όταν πήραμε το πτυχίο τον Μάρτη του 83 κάναμε τα χαρτιά μας και για τις δυο επετηρίδες, στην τεχνική διοριζόσουνα σχετικά γρήγορα, στην γενική άστα (το 96 διορίστηκα και με τα δυσπρόσιτα). Αλλά μας είπε η υπάλληλος που τα παρέλαβε πως τσάμπα το διπλό γιατί όπου νάναι να ενοποιηθούν οι δυο επετηρίδες.

 123. Με πρόλαβες Γιώργη. Γιατί ξεκίνησα να γράφω αλλά ετοιμάστηκε το φαΐ και πήγα να φάω χωρίς να πατήσω το δημοσίευση (και προφανώς χωρίς να ελέγξω τι είχε γραφτεί στο μεταξύ όταν γύρισα, το είδα και το πάτησα – και την πάτησα 🙂 ).

 124. Νέο Kid said

  118. (Και σχετικά)
  Και η αντίρροπη περιστροφή ανα ημισφαίριο ( κι όχι μόνο στα αέρια, αλλά και στα υγρά )οφείλεται στην διάσημη και περίφημη και κακόφημη δύναμη Καριόλη (Cariolis effect)*
  * σε ελληνική βιβλιογραφία , λόγω σεμνοτυφίας, θα το βρείτε ως Κοριόλις (Coriolis). Tο σωστό είναι Cariolis.

 125. Μανούσος said

  Τώρα δηλαδή δεν μας πειράζει «η διεθνή έκθεση» αλλά μας πειράζει η γενική της «Μαντούς»…. Και τα δύο είναι μαλλιαροί δημοτικοί τύποι, αλλά επειδή το ένα είναι αναβίωση της καθαρεύουσας το απορρίπτουμε, ενώ το άλλο που είναι εξ ίσου λάθος, αλλά όμως νέα δημιουργία, το κρατάμε…. Ή πετάμε και τα δύο ή κρατάμε και τα δύο, ή θεωρούμε πως τα λάθη γίνονται δεκτά όταν επικρατούν είτε όχι, αλλιώς δημιουργούμε πάλι μία νεοκαθαρεύουσα (με ψευδοϊδεολογικό και πάλι πρόσημο) και φτιάχνουμε νέα σειρά κανόνων, εξαιρέσεων και κοινωνικών διακρίσεων.

 126. Γιάννης Ιατρού said

  125: Μωρέ να καταλαβαινόμαστε χωρίς παρερμηνείες τουλάχιστον, αυτό είναι το θέμα 🙂 🙂

 127. … It is still a scene that needs discipline, …

  Ο συντάκτης μπέρδεψε το επίρρημα still με το επίθετο -κι έτσι η σκηνή έγινε… στατική, ενώ αυτό που λέει είναι:

  Δεν παύει να είναι μια σκηνή και να χρειάζεται πειθαρχία. …

  Το στιλ της μετάφρασης χρειάζεται
  Distillation.

 128. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Το βρήκα! (το 1903 η Λάουρα!)
  Στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου βρίσκεις τον τρόπο να πληρώσεις για όνομα στροβίλου .Πρόσβαση από το διαδίκτυο!

  28.09.2018 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
  byNEWS 24/7 στους 88,6 /Βασ.Σκουρής-Αγγ.Σπανού και
  από 52:30 μέχρι 1:00:50…κ ο μετεωρολόγος Θοδ. Κολυδάς
  https://www.news247.gr/radiofono247/paichnidia-exoysias.6597654.html

 129. 21, … είπα να γράψω κι εγώ κάτι 🙂 …

  Still relevant and interesting!

 130. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  128 συμπλήρωμα για όσους δεν πάνε να το ακούσουν , ο Ζορμπάς βαφτίστηκε από την ομάδα των Γάλλων.

 131. Aghapi D said

  Τού κυκλώνα 🙂 Κυριολεκτικά ζορμπάδικο μεζεδάκι 🙂

  υπάρχει κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων, συμπεριλαμβανομένου της Αττικής.

  http://www.efsyn.gr/arthro/se-epifylaki-gia-ton-kyklona-zormpa

 132. … Αν θέλει κανείς να μείνει έγκυος και λυγισμένος, ας στείλει μήνυμα …

  Σαφής πρόταση για
  εγκυοβελτιωτικά έργα!

 133. 31… Το βραδάκι πεταω για Αθήνα, Ζορμπά θέλοντος …

  Με Αιρμπά;

 134. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «σε πλήρης έντασης κυκλώνες»

  Αν και οι μεσογειακοί τυφώνες φαίνεται ότι θα παραμείνουν σχετικά σπάνιοι, η άνοδος της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας αναμένεται να φέρει ισχυρότερους μεσογειακούς κυκλώνες στο μέλλον — ίσως μετατρέποντάς τους τελικά σε πλήρης έντασης κυκλώνες
  https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/4028773/ti-einai-o-mesogeiakos-kyklonas-kai-se-ti-diaferei-apo-toys-kanonikoys

 135. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  133.
  Διάλογος:
  -Ζορ;
  -μπααα!

 136. 41, … ο απαγωγέας είναι ύψους περίπου 1,70 – 1,75μ περίπου, βάρους περίπου 100 κιλών

  Θα πρέπει να είναι σφαιρικός. …

  🙂

  Κυρτός (convex), το λιγότερο!

 137. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  132 🙂 🙂

 138. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα, είχα πάει μια βόλτα μακριά από τυφώνες και κυκλώνες.

  43 Δεν υπάρχει «όσον αναφορά» Λεώνικε. ‘Η εγώ δεν το ξέρω.
  49 Α, εντάξει, άκυρο.

  55 Ωραία ιστορία!

  57 Γελάει 🙂

  74 Δεν έχω ακούσει περίπτωση εφαρμογής του. Θα ενημερωσω.

  79 Μπορεί αλλά στο αγγλικό άρθρο είχε και μια φωτογραφία με διακόσιους γυμνούς που βουτούσαν στη θάλασσα σε μια γιορτή που έχουν

  102 Μα καλά δεν βλέπεις τη φωτογραφία με τους 200 γυμνούς; Πού γίνεται σε γιορτή;
  Μπορεί βέβαια να έχετε δίκιο εσείς. Αλλά τότε η φωτογραφία δεν έχει τη θέση της.

  120 Ναι, τραβεστί. Μάλλον αυτό θα διάλεγα.

  125 Η γενική της Μαντούς είναι νεοκαθαρεύουσα του κερατά. Εμείς οι μαλλιαροί όλα τα λέμε σε -ώς. Της Σαπφώς, της Διδώς, της Μαριγώς. Μόνο την αλεπού σε -ούς.

 139. Και καλά η Ερατώ, της Ερατούς. Εδώ τι κάνουμε;

  Συγκρούστηκαν οι δύο «Ερατώ»

  http://www.efsyn.gr/arthro/sygkroystikan-oi-dyo-erato

 140. gpoint said

  # 123

  Εκεί που ευνοήθηκαν τρελλά οι τεχνικοί ήταν με τις αλχημείες Τσοβόλα στο ενιαίο μισθολόγιο με την εισαγωγή και αυτών με ΜΚ 16 αντι 18 ή 21 που είχαν και την αναγνώριση των ετών στην ΣΕΛΕΤΕ όπου βρέθηκαν σχεδόν όλοι με 6,7 και 8 έτη σπουδών Ετσι με ηλεκτρολόγο που διοριστήκαμε την ίδια μέρα με ΜΚ 16-18 αντίστοιχα σε λίγο βρεθήκαμε με το ενιαίο στο 10-8 !!
  Κι έβγαινε ο Τσοβόλας στην τιβι κι έλεγε αυξήσαμε 60% τις αποδοχές των καθηγητών αναφερόμενος στην συμπαθή τάξη των τορναδόρων που αριθμούσε 14 καθηγητές !! Σιγά μη το καταλάβαινε ο αποβλακωμένος θεατής έλεγε κι ο Αντρέας «Τσοβόλα δώστα όλα».
  Φοβερή εμπειρία ο επιθεωρητής (τεχνικός εμπειρικός) στην Αμφισσα που με παρακάλεσε να συμπληρώσω μόνος μου αντί γι αυτόν την αίτηση μετάθεσης μου γιατί «δεν έβλεπε», 50άρης δεν ήτανε, νεότερος! Μετά έμαθα πως με λίγο ζόρι διάβαζε, να γράφει, δεν το είχε…
  Κάπου εκεί αισθάνθηκα βλάκας που σπούδασα στο Πανεπιστήμιο και δεν πήγαινα σε μια σχολή εργοδηγών να κάνω και την πλάκα μου αλλά μετά το σκέφτηκα ωριμότερα και κατέληξα στα νυκτερινά με 25λεπτη διδακτική ώρα αντί 45 κι 50 λεπτά στη γενική, με το να μη γίνεται μάθημα για ψύλου πήδημα (μια χρονιά η κατάληψη των μαθητών ήταν από αρχές Νοέμβρη μέχρι τέλος Μάρτη), το επίπεδο ήταν αστείο για να διδάξεις οτιδήποτε πέραν της απλής μεθόδου των τριών, το γύρισα στο θέατρο και ήμουνα ικανοποιημένος με τα λεφτά που έπαιρνα για τον χρόνο που ξόδευα (συνήθως ένα δίωρο την ημέρα με τις μετακινήσεις )
  Τις χρονιές που έπαιρνα μετάθεση στην γενική, γιατί με υποχρέωνε το μεγάλωμα των παιδιών μου που είχα αναλάβει διεπίστωνα πως πέρα από κάποια επίπλαστη σοβαροφάνεια η κατάσταση στην γενική ήταν μάλλον χειρότερη

 141. Γιάννης Ιατρού said

  139: το γράφουμε γαλλικά, με -aux στο τέλος (κατά το mon beau château –> mes beaux châteaux) 🙂
  ΥΓ: πως πάτε ολούθε με τον αέρα; Καλά την βγάλατε (νομίζω)

 142. 138 > Μα καλά δεν βλέπεις τη φωτογραφία με τους 200 γυμνούς; Πού γίνεται σε γιορτή;

  Ναίσκε.

  http://www.abc.net.au/news/2018-09-18/opera-queensland-needs-200-naked-women-mozart-don-giovanni/10256460

  PHOTO: Dark Mofo festival goers take a winter solstice swim in Hobart’s River Derwent each year.

  (Το χειμερινό φεστιβάλ τέχνης του Χόμπαρτ της Τασμανίας είναι μια κάποια απόσταση από τη Βρισβάνη.)

  PHOTO: More than 5,000 people posed nude on the steps of the Sydney Opera House for US photographer Spencer Tunick in 2010. (Dean Lewins: AAP)

  Και, άμα κάνεις κλικ στο

  PHOTO: Women are being encouraged to appear naked in a performance by Opera Queensland. (Peter Maenhoudt: Reuters)

  βρίσκεις: Volunteer participants pose naked inside the Stadschouwburg theatre (που δεν είναι στη Βρισβάνη.)

  Καμμία από τις φωτό δεν απεικονίζει τη σκηνοθεσία του Ντον Τζιοβάνη στην Όπερα της Κουϊνσλάνδης, που μάλιστα δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα· η είδηση είναι ότι ζητούνται κομπάρσες να γδυθούν για να κάνουν το άχτι τους στη φαλλοκρατία…

 143. Μαρία said

  122
  Έχουμε κι οι δυο δίκιο. Η επετηρίδα δεν ίσχυε για όλους τους κλάδους.
  Ν.576/1977, άρθρ.16, παρ.2 http://www.et.gr/index.php/nomoi-proedrika-diatagmata

  Αναφορά σε προσπάθεια ανασύστασης της ΟΛΤΕΕ σε έγγραφο της ΟΛΜΕ μάλλον του 2005 http://olme-attik.att.sch.gr/files/annolme/epistoliteeteliko%5B1%5D.pdf

 144. 142… δλδ όταν λέει η σκηνοθέτρια, «δεν είναι να γδυθείς και όποιον πάρει ο Χάρος», *δεν* αναφέρεται στο κολύμπι στον ποταμό του Χόμπαρτ συγκεκριμένα (« δεν είναι να γδυθείς και να βουτάς στο νερό»)· διαφοροποιεί τη σκηνοθεσία της (ως πειθαρχημένη, λέει) από τα όποια άλλα μαζικά γδυσίματα, είτε τέχνης ένεκεν, είτε πλάκας ένεκεν (https://en.wikipedia.org/wiki/Streaking).

 145. mitsos said

  Καλησπέρα

  Νεότερα* από τον Ζορμπά
  Η κυκλοφορία στην Παλαιά Εθνική Κορίνθου Πατρών μετατράπηκε σε δυο αποκλινοντα παραπόταμα ( προς δυτικά Δυτικά και Ανατολικά ) του ποταμού Σύθα πλημμυρίζοντας το μισό Ξυλόκαστρο. Εννοείται πως η κυκλοφορία διεκόπη αφού η γέφυρα αν υπάρχει είναι κάτω από το νερό.
  Ευτυχώς στο δκο μου μόνο τα περβολικά μου πλημμύρισαν . Τα 3 σκαλάκια στις εισόδους του σπιτιού αποδείχτηκαν σωτήρια.

  *Αν κάποιες επαγγελματίες δεν κατάλαβαν εννοώ «νεώτερα»

 146. sarant said

  142-144 Σκέφτηκα ότι η αυστραλέζα σκηνοθέτρια λέγοντάς το έκανε υπαινιγμό στο μαζικό τσίτσιδο μπάνιο.

 147. 138 > Η γενική της Μαντούς είναι νεοκαθαρεύουσα του κερατά. Εμείς οι μαλλιαροί όλα τα λέμε σε -ώς. Της Σαπφώς, της Διδώς, της Μαριγώς. Μόνο την αλεπού σε -ούς.

  Τα περί μαλλιαρών και νεοκαθαρεύουσες του κερατά, εν έτει 2018, δεν μπορώ να τα πάρω πια και πολύ στα σοβαρά. Η κοινή νεοελληνική έπαψε προ πολλού να είναι ψυχαρική δημοτική, συνεπής στο τυπικό της. Από τη στιγμή που δεχτήκατε το «συγγραφείς», το αν θα δεχτείτε το «Μαντούς» ή το «εισήγαγε» είναι πια λεπτομέρεια: στην ουρά μένετε. Το «κέρατο» της καθαρεύουσας (της ορίτζιναλ) δεν το αποβάλει πια η κοινή νεοελληνική.

  Και αν επιμένει κάποια να λέει με αναφορά στον εαυτό της «της Μαντούς», το να της υπαγορεύσεις εσύ πως θα κλίνει το όνομά της είναι κι αυτός στενός ρυθμισμός. (Η ονομασία στην αγγλόσφαιρα θεωρείται απαράβατα αυτοδιόριστο· και για μένα ως αγγλόφρονα τουλάχιστον, μια τέτοια υπαγόρευση είναι επιεικώς άτοπη.)

 148. gpoint said

  # 143

  Κοίτα στα τεχνικά κάνουν αγγλικά πλην όμως στο τμήμα κομμωτικής κάνουν γαλλική ορολογία από γαλλικού.Τέτοιες θέσεις είναι πολλές στην τεχνική εκπαίδευση και φυσικά αυτές δεν μπορούσαν να καλυφθούν με επετηρίδα, Συνήθως ερχότανε ωρομίσθιος τον Δεκέμβρη, πιο μπροστά ποτέ δεν είχαμε ποτέ πληρότητα σε καθηγητές Στους καθηγητές Μ.Ε. στους ηλεκτρολόγους, ηλεκτρονικούς και μηχανικούς και κάλυπταν τουλάχιστον το 90% των διδακτικών ωρών σε όλα τα σχολεία υπήρχε σαφέστατα επετηρίδα και αρχαιότητα. Δεν ξέρω τι έγινε με τους πληροφορικάριους που ιδρύθηκε αργότερα ο κλάδος τους, τα πρώτα χρόνια δίδασκαν οι μαθηματικοί (κι εγώ) και οι φυσικοί.

 149. gpoint said

  Στον Κρισσαίο κόλπο πολλή και βαριά συννεφιά, αρκετή (σε διάρκεια) βροχή, μέτριος αέρας ειδικά μετά το μεσημέρι

 150. loukretia50 said

  Don Giovanni – μια νέα… οπτική!
  Σίγουρα έχω χάσει επεισόδια, αλλά δεν καταλαβαίνω πώς θα τον εκδικηθούν εκθέτοντας “still”- και χωρίς καθόλου στυλ ! … την altera pars!
  Sorry, αγαπητοί προοδευτικοί, πιστεύω πως όχι μόνο δεν προσθέτει τίποτε σ΄ένα θαυμάσιο έργο, αλλά είναι αισθητική του κ…

 151. 145-149

  Απέναντι του Κρισσαίου, βαριά συννεφιά (Κατσιφάρα), βρόχα εδώ και 20 ώρες, ίσχυροί ανέμοι κι εξωτερικά (στο απάγγιο) η εξοντωτική θερμοκρασία των 19° C!

 152. sarant said

  147 Επειδή ζεις μακριά, δεν θα ξέρεις ότι και την Μαντώ Μαυρογένους ή τη Σαπφώ Νοταρά έχουν ευπρεπισει κλιτικά.

  Και όταν λέτε winter solstice στην Αυστραλία τι εννοείτε;

 153. Χαρούλα said

  Καλημεεεέρα!
  Αγόρια το άτιμο το οστούν μετράει! Αν είναι βαρύ ή ελαφρύ! Μην μου στεναχωριέστε ντιπ! Είστε όσο πρέπει για να μην σας …κλέψει αυτός ο παλιοΖορμπάς! 😅

  ΕΦΗ νομίζω οτι ο παρασκευαστής σούπας πρέπει να είναι με β και όχι με μπ. Εχώ ακούσει τσορΒά την σούπα στα Τούρκικα.

 154. sarant said

  153 Είχε μείνει κάμποσες ώρες στην παγίδα, συγνώμη!

 155. Νέο Kid said

  Το winter solstice στην Αουστράλια είναι μεταξύ 21 και 23 Ιουνίου.
  Φέτος ήταν στις 21

 156. mitsos said

  Τελικά ήταν μια ωρίτσα δύσκολη.
  Η κυκλοφορία απεκαταστάθη.
  Όσο για τα νερά … με λίγη αλληλεγγύη γειτόνων όλα διορθώνονται …

 157. Νέο Kid said

  155. Νικοκύρη, ο Ιούνης είναι χειμερινός μήνας στην Αουστράλια.

 158. loukretia50 said

  Όταν λέμε «της Σαπφούς»
  Κι είν’ για κείνη κρύο ντους
  Επιβάλλεται σαφώς
  Να το λέμε «της Σαπφώς»

  Όταν όμως η Μαντώ
  Βρίσκει λίγο τροφαντό
  Έως απωθητικό
  Τ΄όνομά της με το «ως»
  Κι επιμένει διαρκώς
  «Είναι νεολογισμός»
  -δεν της πάει εις το ους!-
  Ε, ας λέμε της Μαντούς!
  κι ο καυγάς στους ειδικούς

  Διαφωνείτε?

 159. Χαρούλα said

  154
  Δεν πειράζει νικοκύρη. Δεν ήταν και καλτι σοβαρό. Έπρεπε να γνωρίσω και γω το περιβάλλον της σπαμοπαγίδας! Μην με φάει η άγνοια! (σκοτεινά ήταν… και μοναχικά!😅😥)

 160. loukretia50 said

  Θα εξέλθω κι αναρωτιέμαι αν μετράει η βαριά καρδιά και φυσικά το μυαλό! – δεν έχει πάρει ακόμα αέρα!
  Διότι από βάρος οστών – αν και τιτανιούχα με βίδες – δε μετράω πολύ!
  Αν δεν εμφανιστώ αύριο, ευχηθείτε μου καλή προσγείωση!

 161. Χαρούλα said

  160
  Την βαριά καρδιά την ρίχνεις στα σκουπίδια. Ζορμπάς είναι αυτός. Θέλει κέφι και έξω καρδιά! Κράτα σπάγγο αςφαλείας, νοερό με μας και …να περάσεις καλά!

 162. loukretia50 said

  161. Είναι ενσωματωμένη! Ευχαριστώ πάντως!

  Ένα τέτοιο δε νομίζω να με πείραζε :
  Judy Garland – The Cyclone Scene – The Wizard Of Oz. 1939 https://youtu.be/NA42WWfh1xQ

 163. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Και καλά να πεις Σαπφούς
  ποιητρίας συναφούς,
  μα αν είναι της Φωφούς
  (της σουλτάνας με γοφούς);
  Άστο, πάμε …για ροφούς. 😦

  Λουκρητία
  ας τ΄αστεία
  κρέμα τούβλα
  στα ωτία
  Μη σε σκώσει
  ο Ζορμπάς
  και γενείς
  εσύ ερμπάς

 164. loukretia50 said

  Λεώνικε,
  ελπίζω να σου αρέσει η νοσταλγική κιθάρα!
  Για σένα και τη Φωτεινή σου – δεν ξέρω και πολλούς ρομαντικούς εδώ!
  «I am just a dreamer, but you are just a dream,
  You could have been anyone to me.
  Before that moment you touched my lips
  That perfect feeling when time just slips
  Away between us on our foggy trip.

  You are like a hurricane
  There’s calm in your eye.
  And I’m gettin’ blown away
  To somewhere safer where the feeling stays.
  I want to love you but I’m getting blown away.»

  Θάλεγα και Λάμπρο, αλλά παραείναι νέος γι αυτό το κομμάτι!
  Neil Young – Like A Hurricane https://youtu.be/6-WMbP1RcC4

 165. ΣΠ said

 166. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Και ζορμπαλίδικα θα μπορούσανε τα μεζεδάκια. «Υφίσταται» 🙂 και ζορμπαλίκι!
  https://el.wiktionary.org/wiki/%CE%B6%CE%BF%CF%81%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%82

 167. nikiplos said

  Πάντως αυτό το «θα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα η Αττική!» που έδινε και έπαιρνε από τους δημοσιογράφους, ε όπως και να το κάνεις κάπου σε χάλαγε… Όσο κι αν προσπάθησαν ο Αρναούτογλου κι ο Αρνιακός να εξηγήσουν…

  Που να έμπαιναν στον κόπο να εξηγήσουν το «Μεσογειακός κυκλώνας»…

  Εκεί που πλέον παραιτείσαι είναι τα 11 μέτρα κύματα που θα καταστρέψουν τον Περαία!!! (εξηγούσα σε μια θειά γειτόνισσα εδώ πως το ύψος του κύματος σχετίζεται με το βάθος των νερών, κι αυτή με κοιτούσε λες κι έβλεπε βλαμμένο… Εδώ κοτζάμ Μάτεσης το έλεγε… 🙂 )

 168. sarant said

  Μπράβο τα κορίτσια με τα ποιήματά τους

 169. nikiplos said

  κι αυτοί οι χαλλλλαροί στη Γκαλαμάτα που τρέχουν την τελευταία στιγμή να μαζέψουν…
  https://www.news247.gr/koinonia/zormpas-apisteyti-aneythynotita-trechoyn-na-mazepsoyn-ompreles-en-meso-toy-kyklona.6652629.html

 170. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τα μωρά μας δεν καταλαβαίνουν από κυκλώνες. 5 στα 5. Ο επόμενος.
  https://m.sport24.gr/football/ellada/SuperLeague/panathhnaikos-pas-giannina-2-1-tyfwnas-to-trifulli-ekane-to-pente-sta-pente-me-makenta.5322877.html

 171. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο τάφος του Γιώργου(Αλέξη) Ζορμπά στα Σκόπια

  http://amis-kazantzaki.gr/33541/

  τυχαίο; 🙂 🙂

 172. nikiplos said

  Περί ονοματολογίας: Το Ξενοφώντας και το Ζορμπάς μου φαίνονται τελείως άσχετα… Άραγε τι αλγόριθμο έχουν (αν έχουν)…Αν τα τσιμπάν από το Αγγλικό αλφάβητο προτείνω τα:
  Υακίνθη, εάν τους λείπει το γουάει (γουάου)
  Αννίβας (άντε πόρτας)

 173. Aghapi D said

  Κυκλοφορεί στο φέισμπουκ φωτογραφία από την τηλεόραση – οθόνη – όπου αναφέρεται: Δεμένα τα πλοία σε Ραφήνα – Πειραιά – Πεντέλη, αλλά δέν ξέρω πώς να τη φέρω εδώ

 174. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Άλλη σύμπτωση του «Ζορμπά» με το Ζορμπά: Ο
  Άνεμοι μέχρι και 10 μποφόρ πλήττουν την περιοχή της Στούπας .Βυθίστηκαν 4 βάρκες
  https://www.news247.gr/koinonia/kyklonas-zormpas-dramatiki-diasosi-kindyneysan-gia-na-sosoyn-tis-varkes-sti-stoypa.6652658.html
  «Η σχέση με τον Καζαντζάκη»
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%B1_%CE%9C%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B7%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82

 175. 173

 176. Aghapi D said

  175
  !!!!!!
  Πώς γίνεται, όμως;

 177. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Γλωσσική και όχι μόνο, σαλάτα (μουχλιασμένη)

 178. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  173/175 Καράβγια βγήκαν στη στεργιά και πιάσανε τα όρη! 🙂

 179. Και βέβαια ο Σ<ΑΙ

 180. Γιάννης Ιατρού said

  178: Έχεις κέφια σήμερα 🙂

 181. gpoint said

  Δεν ξέρω αν όντως η Σαπφώ έγραφε ποιηματάκια
  γλυκό όταν έπινε κρασί, ανάσκελα στα τζάκια
  και μασουλώντας σέλινο μ’ ανάλατα στραγάλια.
  Μισόλογα έχουν οι πηγές, το νόημά τους, χάλια

  ούτε και νοιάζομαι πολύ να ψάξω την αλήθεια
  αν όπως λένε της Σαπφώς πεσμένα ήταν τα στήθια
  ή μήπως είναι της Σαπφούς η γενική ; δεν ξέρω,
  μ’ απασχολεί τόσο πολύ…φοβάμαι, υποφέρω

  Μ’ αρέσει η σκέψη να πετά ελεύθερη, με χάρη
  σαν να’τανε χρυσόμυγα δεμένη απ ‘το ποδάρι
  αυτό το έγραψε ο Σουρής-κανείς δεν αμφιβάλλει-
  σαν είχε μείνει άναυδος από μιανής τα κάλλη

  Και τ’ άλλο πούγραψε ο Σουρής, πολύ συχνά θυμάμαι
  καμιά φορά βραδυάτικα, την ώρα που κοιμάμαι
  για εκείνη την ποιήτρια που έμεινε αμανάτι
  σαν στο χαρτί της έγραψε «δυο δάχτυλα και κάτι»

 182. Γιάννης Ιατρού said

  176: Για να μη σε μπερδέψω πολύ, μία απλή μέθοδος: Βάζεις την εικόνα να τη βλέπεις μόνη της στην οθόνη, αντιγράφεις αυτό (την διεύθυνση, πρέπει να τελειώνει σε .jpg ή σε .png) που γράφει από πάνω (βλ. παράδειγμα) και την κοτσάρεις εδώ, σε ξεχωριστή σειρά και μόνη της (δηλ. μετά πατάς enter).

 183. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 184. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  169 Νikiplos >>κι αυτοί οι χαλλλλαροί στη Γκαλαμάτα που τρέχουν την τελευταία στιγμή να μαζέψουν…

 185. sarant said

  175-176 Νομίζω πως το έχω δει αυτό παλιότερα.

  177 Α, το βάζω στα υπόψη για το άλλο Σάββατο!

 186. leonicos said

  @164 Λουκρητία

  σ’ ευχαριστούμε και οι δυο

  Φωτεινη και Λεό

 187. leonicos said

  @ 163

  Και η Έφη εν εμπνεύσει
  ολίγο τι πριν αποπλεύσει

 188. nikiplos said

  @173 και @182 και η ΝΕΤ δεν υπάρχει πια, κι ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος μεγάλωσε…

  φωτομοντάζ από τα Λίντλ για να πλήξουν την κακιά ΕΡΤ οι άριστοι του ΣΚΑΕΙ…

 189. leonicos said

  @ 139

  Τα εις ώ θηλυκά δεν έχουν πληθυντικό επειδή είναι όλα κύρια εκτός της λεχοῦς και τηε ἠχοῦς. Η λεχώ κάνει λεχοῖ (σαν να ήταν β΄κλίσης αλλά με περισπωμένη.

  Καλά έτσι τα γράφω, μην τα γράψετε

 190. Γιάννης Κουβάτσος said

  177:Αμ, τον σχολιαστή που μπερδεύει τους χουντικούς με τον Τσολάκογλου, πού τον πας… Άσε που ο έρωτας του Μπογδάνου για τον Τσολάκογλου είναι παλιά ιστορία.

 191. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  190. Σαλάτα. Έχει κι άλλα παρόμοια, με το Ντερτιλή. Τ’ άλλο Σάββατο,καλά νά ΄μαστε

 192. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 193. sarant said

  192 Ωχ, τι λέει ο Λάμπρος;

 194. Γιάννης Ιατρού said

  192/93: Θάλασσα τά ΄κανε

 195. Μαρία said

 196. Μαρία said

  https://pbs.twimg.com/media/DoSMUhwX0AA0_rF.jpg https://twitter.com/nbozionelos/status/1046095798189137920

 197. Γιάννης Ιατρού said

  196: Μας έχει απασχολήσει αυτό παλιότερα ….

 198. Γιάννης Ιατρού said

  197: αυτός

 199. Γιάννης Ιατρού said

  Και του τό ΄χω πεί, μην ξεμοναχιάζεις την γραία … 🙂

 200. Pedis said

  # 192 – πειραγμένη θα είναι.

  Δεν γίνονται τέτοια πράγματα με ιδιωτική διαχείριση των υποδομών.
  Για κορόιδα μας περνάτε;!

 201. Γιάννης Ιατρού said

  Μάλλον κουτί ήρθε σε κάτι καλόπαιδα ο «Ζορμπάς» κι άλλαξε το θέμα συζήτησης από τα συμβάντα στην Ομόνοια …., τουλάχιστον προσωρινά

 202. Μαρία said

  197
  Ως γνήσιος απόγονος των Τημενιδών.

 203. Γιάννης Ιατρού said

  200: Κι εκείνα τα τσιμεντένια διαχωριστικά στη μέση, χωρίς ενδιάμεσα ανοίγματα, ποιός τα έβαλε; Από το ρεύμα προς Κόρινθο πλημμύρισαν νομίζω, στο άλλο ρεύμα κυκλοφορούν (πάλι)

 204. Μαρία said

 205. Μαρία said

  Στο μεταξύ η αλλαγή … φύλου του απόπλου έχει παγιωθεί.

 206. Classicist said

  Καλησπέρα κι από μένα,

  μπαίνω λίγο αργά (1.40 π.μ. Κυριακής) αλλά θα κάνω δύο σημαντικές συνεισφορές…

  1) Από το άρθρο και τα σχόλια δεν καθίσταται σαφές ότι το όνομα «Ζορμπάς» στην σημερινή θεομηνία τον έδωσαν επιστήμονες ξένης χώρας (μάλλον της Ιταλίας) και όχι Έλληνες. Άλλωστε, είναι σίγουρο ότι κανένα Ελληνικό Ίδρυμα δεν θα έδινε το σιχαμερό για τους Έλληνες (λόγω του ομώνυμου ήρωα του Καζαντζάκη) όνομα Ζορμπάς, όταν υπάρχουν διαθέσιμα τόσα και τόσα θαυμάσια αρχαιοελληνικά ονόματα.

  Δεν προλαβαίνω τώρα να τεκμηριώσω ότι οι Έλληνες επιστήμονες ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ να ονοματίζουν τις θεομηνίες που αφορούν και άλλες χώρες, κι αυτό δεν έχει να κάνει με χρήματα, όπως άφησαν να εννοηθεί κάποιοι σχολιαστές. Έχει να κάνει με το ότι η πρόβλεψη του Καιρού από τις Ελληνικές Υπηρεσίες και λοιπά Ιδρύματα θεωρείται μή σοβαρή, τουτέστιν τριτοκλασάτη και βάλε… Όλοι οι Έλληνες μετεωρολόγοι το ξέρουν αυτό, αλλά δεν τολμάνε να πούν περισσότερα, για να μή καταλάβει ο κοσμάκης πόσο απαξιωμένη είναι διεθνώς η ελληνική πρόβλεψις Καιρού.

  2) Η δεύτερη αποψινή μου συνεισφορά αφορά και πάλι τον πολυδιαφημισμένο Μπαμπινιώτη και μιά κολοσσιαία γκάφα του στο λήμμα «τυφών» των δύο Λεξικών του (Ετυμολογικού + Κανονικού). Ισχυρίζεται ο δόλιος και στα δύο Λεξικά του ότι είναι παρετυμολογία η συσχέτισις του «τυφώνος» με το ρήμα «τύφω – ομαι»!..

  Δυστυχώς γι’ αυτόν, η ανελλήνιστη αγραμματοσύνη του Μπαμπινιώτη αποκαλύπτεται από τον κορυφαίο ετυμολόγο της Αρχαίας Ελληνικής, Robert Beekes, στο δικό του «Ετυμολογικό». Στο οποίο δεν υπάρχει ξεχωριστό λήμμα για τον «τυφώνα», διότι ο Beekes τον θεωρεί παράγωγο του «τύφομαι» (= σχηματίζω καπνό, καπνίζω).
  Εκτός από την ταύτιση τύφου, τυφώνος, τυφλού κλπ. ο Beekes ξεφτιλίζει τον Μπαμπινιώτη και γιά έναν επιπλέον λόγο: Μάς βεβαιώνει ότι δεν υπάρχει ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ πως η απώτερη ετυμολογική προέλευσις του «τυφώνος» είναι προελληνικό δάνειο ή θεωνύμιο από την Μικρά Ασία, όπως ισχυρίζεται ο πολύς Μπαμπινιώτης για να ικανοποιήσει τους ινδοευρωπαϊστές

 207. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 208. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 209. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τελευταίο, μ΄έπιασε σφίξιμο στην καρδιά. Κοσμοχαλασιά να πάρει…

 210. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Γιάννη Ιατρού, πού είσαι; Η Κορινθία … «τα πάντα πλειν »

 211. cronopiusa said

 212. π2 said

  Και αν επιμένει κάποια να λέει με αναφορά στον εαυτό της «της Μαντούς», το να της υπαγορεύσεις εσύ πως θα κλίνει το όνομά της είναι κι αυτός στενός ρυθμισμός. (Η ονομασία στην αγγλόσφαιρα θεωρείται απαράβατα αυτοδιόριστο· και για μένα ως αγγλόφρονα τουλάχιστον, μια τέτοια υπαγόρευση είναι επιεικώς άτοπη.)

  Μα το ζήτημα είναι ακριβώς ότι δεν λέει κάποια με αναφορά στον εαυτό της «της Μαντούς», αλλά ότι επικρατούν σταδιακά δημοσιογραφικά γενικές τύπου «της Μαντούς» επειδή κάποιοι νομίζουν ότι αυτό είναι ορθότερο. Το αμέσως επόμενο στάδιο είναι η ίδια η Μαντώ, βλέποντας παντού τη γενική «της Μαντούς» να αρχίσει κι αυτή να λέει «της Μαντούς», πεπεισμένη ότι το «Μαντώς» με το οποίο μεγάλωσε είναι λάθος. Κι αυτό είναι στην πραγματικότητα πολύ χειρότερος ρυθμισμός από αυτόν που υπαινίσσεσαι, γιατί δεν στηρίζεται σε κανόνες της τρέχουσας χρήσης της γλώσσας.

  Το είδα μεγαλώνοντας με το αφορά, που από τότε που Μπαμπινιώτης και Κανέλλη απεφάνθησαν από τηλεοπτικού άμβωνος ότι το σωστό είναι «αφορά σε», πολλοί άρχισαν να λένε «αφορά σε» ενώ σαφώς δεν το έκαναν νωρίτερα.

  Η καταπολέμηση του ρυθμισμού προϋποθέτει ίσες ευκαιρίες και ο ευπρεπισμός που κραδαίνει το λάβαρο του «γραμματικά ορθού» έχει ένα άδικο πλεονέκτημα.

 213. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Καλημέρα.

  193 – «Ωχ, τι λέει ο Λαάμπρος;» Ότι στον Γέρακα όλα είναι μιά χαρά.☺ Βρέχει συνεχώς μεν από προχθές αλλά με φυσιολογική για την εποχή ένταση.

 214. Γιάννης Κουβάτσος said

  212:Το πράγμα μπορεί να έχει και άλλες συνέπειες. Παλιά μαθήτριά μου και νυν συνάδελφος έμπλεξε με τη γραφειοκρατία, αφού λόγω της εμμονής μιας καθηγήτριας, όπως μου είπε, τα επίσημα έγγραφα ανέφεραν «της Αργυρούς». Επειδή εκείνη ήθελε αυτό που είχε συνηθίσει από μικρή ως σωστό, «της Αργυρώς» δηλαδή, έδωσε μεγάλο αγώνα, για να το επιβάλει. Και τα κατάφερε.

 215. Γιάννης Ιατρού said

  210: ΕΦΗ
  Σε εμάς, 10 χιλ. από το Κιάτο και 5 από τη Βόχα, έριξε μεν πολύ νερό και είχε 7 ίσως και 8 Μποφόρ, αλλά καταστροφές δεν έκανε. Τουλάχιστον κοντά στο ερημητήριο. Ίσως γιατί δεν είναι τσιμεντωμένο το μέρος (;) και προς την παραλία δεν υπάρχουν μάντρες και τέτοια, αλλά μόνο χωράφια χέρσα και το νερό βρίσκει διέξοδο. Ξεροπόταμο έχουμε, 500μ. μακρυά, μεγάλο, είναι και βαθύς και πλατύς και τσιμεντωμένος στις όχθες του με ελεύθερη την απορροή στη θάλασσα (το λεγόμενο Δέλτα του ερημητηρίου 🙂 )

 216. sarant said

  212 Έτσι ακριβώς το βλέπω κι εγώ. Η παλιά διάκριση (της Σαπφώς οι νεότερες, της Σαπφούς η αρχαία) έχει ισοπεδωθεί. Βλ. και 214.

 217. Γιάννης Ιατρού said

  και καλημέρα, που ξέχασα να πω προηγουμένως

  213: Ρε συ, σαν δύτης που είσαι, δεν έχεις ανάγκη εσύ… Ο Νίκος για την Κινέτα (σε) ρώτησε, όχι για το Hawk City 🙂

 218. sarant said

  213 Πάλι καλά.

  Πιο πάνω, προς Ωρωπό, ξέρει κανείς τι κάνει;

 219. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  217 – Το κατάλαβα βρε γιαυτό έβαλα φατσούλα.☺
  Τα πεθερικά που είναι εκεί ακόμη και το σπίτι βρίσκεται καμιά τρακοσαριά μέτρα πανω από την εθνική, δεν έχουν αναφέρει κάτι το ιδιαίτερο.

 220. leonicos said

  @ Γλυκιά μας κλασικίστρια

  Ηρέμησε

  Απορία

  Γιατί ο Μπαμπινιώτης γράφει

  για να ικανοποιήσει τους ινδοευρωπαϊστές

  και όχι ο Beekes, ο οποίος αναφέρεται στην ΙΕ ρίζα;

  Μικρασιατικό δάνειο δεν σημαίνει υποχρεωτικά χιττιτικό (νασιλί) ή λουβικό δάνειο. Υπήρχαν και οι χαττα, που δεν ήσαν ΙΕ

  Δεύτερον, τόσο ο ένας ισχυρισμός όσο και ο άλλος είναι εξ ίσου αυθαίρετοι.

  Μπορείς να μου εξηγησεις γιατί προτιμάς την αυθαιρεσία του Beekes αντί αυτής του Μπαμπινιώτη;

 221. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  218 – Χθές το βράδυ που μίλησα με τον κουμπάρο μου που είναι στον Κάλαμο, δεν μου είπε κάτι το τρομερό πέρα από κατά διασήματα έντονων όμβρων☺.

 222. sarant said

  221 Νάσαι καλά. Βέβαια, σήμερα λένε πως περνάει από εκεί ο Ζόρμπα δε Γκρικ.

 223. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Τρομολαγνικές βλακείες λένε, ο Ζορμπάς έχει ξεπέσει πλέον σε Φίφης, ήδη στον Γέρακα ξάσπρισαν τα σύννεφα και τα χελιδόνια πάρα την ψιχάλα, έχουν βγεί για φαγοπότι (αυτά δεν έπρεπε να έχουν φύγει;) δείγμα ότι ανεβαίνει το βαρομετρικό. Έτσι που πάει, μπορεί σε κάνα δύωρο να βγεί κι ο ήλιος.

  Αλήθεια ρε Νίκο πώς την βγάζετε στον βορά για εβδομάδες χωρίς ήλιο, δυό μέρες έχω να τον δώ κι έχω αρχίσει να ψυχοπλακώνομαι.

 224. Γιάννης Ιατρού said

  222: Έχει μάλλον ήδη περάσει απ’ εκεί Νίκο, γιατί βλέπω πως έφτασε από χθες το βράδυ αργά στο Θεολόγο (Λοκρίδα)που είναι πιο ψηλά κι έκανε εκεί αρκετές ζημιές. Βέβαια δεν αποκλείεται να ξαναπεράσει ή να είναι ακόμα στην περιοχή….,

 225. Γιάννης Ιατρού said

 226. Pedis said

  Γιατί πρέπει να λέμε αποκλειστικά της Αληκτώς κι όχι (και) της Αληκτούς;

  επειδή το δεύτερο το χρησιμοποιούν οι δήθεν πατριώτες αρχαιογνώστες;

  (έχω τύψεις που έχω χάσει επεισόδιο. Από καιρό θέλω να κάνω αυτήν την ερώτηση παρατηρωντας ότι κάθε δεύτερη γίνεται σχετικός σχολιασμός.)

 227. ΓιώργοςΜ said

  224 Η Αττική μάλλον τη γλίτωσε φτηνά. Στη Β Εύβοια που έχω ανταπόκριση, βρέχει καταρρακτωδώς από χτες το απόγευμα. Το σπίτι μου είναι κάπως ψηλά, στα πρανή ενός λόφου, αλλά στον κάμπο έχει κάνει σίγουρα ζημιές.
  Από τις ειδήσεις, το ποτάμι έχει ξεχειλίσει ανάμεσα σε Μαντούδι και Προκόπι, υπάρχουν τρεις αγνοούμενοι.

 228. cronopiusa said

 229. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Με τί καρδιά να πάω σ΄άλλο νήμα. Εδώ, κολυμπώ μες τα νερά. Μουλιάζει/βουλιάζει η ψυχή μου στις βιβλικές βροχές, νεομουσώνες; μυθιστορηματικές- του Μαρκές. Ώπα κάνει ρίμα. Δεν έχω όμως καθόλου κέφι. Στη μικρή πατρίδα, ούτε στάλα…

 230. Avonidas said

  Αλήθεια ρε Νίκο πώς την βγάζετε στον βορά για εβδομάδες χωρίς ήλιο, δυό μέρες έχω να τον δώ κι έχω αρχίσει να ψυχοπλακώνομαι.

  Εγω πάντως έφυγα το πρωί από μια κλαμενη Αθήνα κι ήρθα σε μια ηλιόλουστη Κρακοβια.

  Το πραγματικό ψυχοπλακωμα είναι η αντιστροφη πληθυσμών στο αεροπλάνο: όταν φευγω διακοπές οι πατριώτες γυρίζουν στις δουλειές τους, και τούμπαλιν. Υπάρχει μια ασυμφωνία διαθέσεων 😉

 231. ΣΠ said

  Γέλασα πολύ με αυτό το βίντεο και είπα να το βάλω εδώ.

 232. 212 > Η καταπολέμηση του ρυθμισμού προϋποθέτει ίσες ευκαιρίες και ο ευπρεπισμός που κραδαίνει το λάβαρο του «γραμματικά ορθού» έχει ένα άδικο πλεονέκτημα.

  Οποιοσδήποτε το κραδαίνει έχει άδικο πλεονέκτημα. Και ο παλαιοδημοτικιστής το έχει, γιατί και ο παλαιοδημοτικιστής επικαλείται το γραμματικά ορθό, έστω με διαφορετική νόρμα. Ο δάσκαλος μάλιστα που πρεσβεύει τη σχολική γραμματική το έχει το πλεονέκτημα αρκετές φορές περισσότερο. Το αν θα υπερνικήσει ο παλαιοδημοτικιστής ή ο νεοκαθαρευουσιάνος ή ο της σχολικής γραμματικής, δεν είναι ζήτημα που κρίνεται γλωσσολογικά, αλλά κοινωνικά.

  Δεν καταπολεμιέται ο ρυθμισμός, ιδίως στην Ελλάδα, και είναι άσκοπο να καταπολεμηθεί. Η γλώσσα είναι είναι ένα κοινωνικό χαρμάνι, και οι όποιοι ρυθμιστές, επαρμένοι, παλαβιάρηδες και γλωσσαμύντορες συμβάλλουν και αυτοί στην πορεία της γλώσσας. Ως αντίπαλα μεταξύ τους ρεύματα· μα η γλώσσα πάντα γίνεται πεδίο κοινωνικής μάχης. Ο γλωσσολόγος ως επιστήμονας δεν βγάζει φετφάδες· διαπιστώνει. Εξόν κι αν είναι στρατευμένος· οπότε δεν ασκεί πλέον το ρόλο του επιστήμονα.

  Δεν καταπολεμιέται ο ρυθμισμός· γίνεται όμως να καταπολεμάς την κοινωνική διάκριση και την υπεροψία. Και συμφωνώ με το Μανούσο στο 125.

  > Κι αυτό είναι στην πραγματικότητα πολύ χειρότερος ρυθμισμός από αυτόν που υπαινίσσεσαι, γιατί δεν στηρίζεται σε κανόνες της τρέχουσας χρήσης της γλώσσας.

  Μόνο που οι κανόνες της τρέχουσας χρήσης και αυτοί μεταβλητοί είναι, και ο σουσουδισμός του χτες μπορεί και αυτός να γίνει ο κανόνας του αύριο. Όπως εν τέλει ομολογεί και ο Σαραντάκος στο 216 («Η παλιά διάκριση (της Σαπφώς οι νεότερες, της Σαπφούς η αρχαία) έχει ισοπεδωθεί»).

  Για να του θυμίσω και το άλλο που λέει ταχτικά. Οι όμορφες διακρίσεις όμορφα καίγονται. >:-)

  Η κοινή νεοελληνική δεν ακολουθεί τους νεογραμματικούς κανόνες της δημοτικής· το επιχείρημα του τι είναι γλωσσικά ομαλό είναι αυτό που προέβαλε ο Ψυχάρης, και τον κοροϊδεύανε οι υπόλοιποι. Ξαναλέω: αφ’ ότου χάψαμε το «συγγραφείς» αντί το «συγγραφιάδες», το να λέμε ότι το «Μαντούς» είναι γλωσσικά απαράδεκτο δεν είναι πια γλωσσικό επιχείρημα. Και το «συγγραφείς» γλωσσικά απαράδεκτο ήταν.

  Στο κάτω κάτω της γραφής, το «της Μαντούς» και μένα με ξενίζει. (Πάμπολλα όμως που λέτε στην Ελλάδα πλέον με ξενίζουν, και πολύ περισσότερο το ότι τα μισά που λέτε είναι στα εγγλέζικα.) Και το σενάριο στο 214, που επέβαλαν στην Αργυρώ το Αργυρούς η γραφειοκρατία, το βρίσκω αποκρουστικό. Αλλά μένω στο σενάριο του 212. Άμα κάποια αθώα Μαντώ την παρασύρουν οι κακές μανταμσουσούδες, και αρχίζει κι αυτή να λέει Μαντούς…

  … μαγκιά της. Εμένα δε μ’ έβαλε κανείς δραγάτη (όπως την καθηγήτρια στο 214), να της πω πως δεν το δικαιούται. Τη στιγμή που η επιλογή είναι εποικοινωνιακά θεμιτή, τα υπόλοιπα είναι θέμα κοινωνικής διαμάχης. Και εφ’ όσον λέει πλέον μια κριτική μάζα το «της Μαντούς», έχει γίνει εποικοινωνιακά θεμιτή, έχει γίνει κι αυτό κομμάτι της νεοελληνικής. Όχι, εγώ δεν θα το πω. Ούτε και θα το κοροϊδέψω δημόσια όμως. Το πολύ να κάνω κανά eyeroll (https://lexilogia.gr/forum/showthread.php?11677-roll-one-s-eyes/).

 233. Γιάννης Κουβάτσος said

  Φετφάδες και ρυθμίσεις κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει, Νικ, αλλά κριτική μπορεί να κάνει, έστω και βασισμένος στην προσωπική του γλωσσική αισθητική. Όπως με ξενίζει να βλέπω τη μαντάμ να πηγαίνει στη λαϊκή ντυμένη σαν λατέρνα, έτσι με ξενίζουν και κάποιες κουδουνιστές φράσεις και λέξεις, που συνήθως χρησιμοποιούνται χάριν επιδείξεως, για να κουφάνει το πόπολο ο ομιλητής με τη γλωσσική του ευρυμάθεια. Δεν τίθεται, λοιπόν, θέμα ρυθμισμού, αλλά αν δεν συζητηθούν αυτά σε έναν γλωσσικό ιστότοπο, πού θα συζητηθούν;

 234. Classicist said

  1) Εκλεκτέ φίλε και πάντοτε απολαυστικέ κ. Λεώνικε (220),

  πρώτη φορά που θα συμφωνήσω μαζί σας 100%: Αυθαίρετος και ο Μπαμπινιώτης, αυθαίρετος και ο Beekes. Απλώς παρέθεσα τις δύο απόψεις, για να αντιληφθούν όλοι πόσο ΕΠΙΣΦΑΛΕΣ πεδίο είναι η Ελληνική Ετυμολογία («Φυλάξου από την Ελληνική Ετυμολογία», έλεγε ένας κορυφαίος Γερμανός κλασικιστής, του οποίου μού διαφεύγει τώρα το όνομα). Όταν ο Μπαμπινιώτης με τον Beekes ΔΕΝ μπορούν να συμφωνήσουν στο στοιχειώδες (αν έχουν ετυμολογική σχέση ο «τυφών» με το «τύφω-ομαι» και τον «τυφλό»), τί να πούμε εμείς οι κοινοί θνητοί;

  Διερωτώμαι απλώς, τί γνώμη έχει τώρα ο Μπαμπινιώτης για την άποψη του Beekes (2010), δεδομένου πως όταν έγραφε το Ετυμολογικό του, ΔΕΝ την είχε υπόψιν του

  2) Για το θέμα της «Μαντούς»: Τάσσομαι 100% με την άποψη του διακεκριμένου κλασικιστή κ. Nick Nicholas. Η κάθε Μαντώ δικαιούται να αυτοαποκαλείται στην γενική όπως γουστάρει, κι ας ενοχλούνται τα αυτιά των μαλλιαρών μαθητών του Κριαρά. Απλώς προσθέτω ότι η Μαντώ – της Μαντούς ήταν η κόρη του μάντη Τειρεσία και το «Μαντώ» προέρχεται από το «μαντεύω». Κι ότι είναι πασίγνωστο σε εμάς τους κλασικιστές πως ο Παυσανίας αναφέρει ότι στον πρόναο του ναού του Ισμηνίου Απόλλωνος στη Θήβα υπήρχε ο «Μαντούς δίφρος», δηλαδή ο λίθος όπου κατά την παράδοση καθόταν η Μαντώ. Πώς θέλει να τον λέμε ο κ. Κριαράς και οι μαλλιαροί μαθητές του για να μήν ενοχλούνται τα αυτιά τους; «Μαντώς Δίφρο»; Ιησούς Χριστός νικά κι όλα τα κακά σκορπά…

  Και, βεβαίως, η Αρχαία Ελληνική Γραμματεία είναι γεμάτη από τον τύπο «Μαντούς», ενώ δεν έχει ούτε μία φορά τον τύπο «Μαντώς» που προκρίνουν οι μαθητές του Κριαρά. Γιατί να απαγορεύσουμε στην κάθε σημερινή Μαντώ να χρησιμοποιεί την γενική της «Μαντούς», αν θέλει να αισθάνεται ως συνέχεια των Αρχαίων Ελληνίδων «Μαντούδων»; Τί είδους λογοκρισία είναι αυτή;

 235. Spiridione said

  204.

 236. Νέο Kid said

  Επιτέλους, αφού οι φυσικοί μας δεν μπορούν, ας το πάρει ένας μπετατζής…

  http://www.nooz.gr/greece/1512978/soyidiko-praktoreio–tsipras-kai-zaef-pithanws-ypopsifioi-gia-nompel-eirinis

 237. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ποια λογοκρισία, Βάτμαν; Ποιος απαγορεύει; Πάνε οι εποχές των γλωσσικών απαγορεύσεων, που όλοι ξέρουμε ποιοι απαγόρευαν επί ποινή απολύσεως ή και φυλακίσεως σε ποιους. Άλλο κριτική, άλλο απαγόρευση.

 238. μπετατζής said

  εγκρίνω. 😀

 239. ΣΠ said

  236
  Υποψήφιοι ο Τραμπ και ο Κιμ; Είναι με τα καλά τους;

 240. Νέο Kid said

  239. Χαλαρά βλέπω και να σηκώνουν κιόλας την κούπα , Σταύρο … (ακούγεται ότι σ αυτή τη διοργάνωση, οι λάινσμαν είναι πιασμάν 🤢)

 241. ΣΠ said

  240
  Μπα, μόνο με αυτογκόλ σαν αυτό.

 242. ΣΠ said

  Τα Νόμπελ ανακοινώνονται αυτή την βδομάδα:
  https://www.nobelprize.org/

 243. sarant said

  232 Μα, δεν καταλαβαίνεις ότι αφού η παλιά διάκριση έχει ισοπεδωθεί, και οι νεοκαθαρευουσιάνοι κλίνουν αρχαιότροπα τη Σαπφώ Νοταρά, πάμε κι εμείς πίσω στον Αγαπητό Τσοπανάκη και λέμε «της Σαπφώς» για την αρχαία ποιήτρια. Και όποιος είναι γλωσσολόγος, ας καθίσει στις κερκίδες να μετράει το σκορ -εγώ δεν είμαι.

  233 Έτσι.

 244. Pedis said

  Νικοκύρη, έχεις σε κάποιο νήμα τα επιχειρήματα -ως vs. ους;

  (Ναίβλι σκεφτόμενος, δεδομένων των πολλών γλωσσικών απολιθωμάτων -τεχνητών ή μη- στη σημερινή μας γλώσσα, για ποιο λόγο να ειμαστε κουλαριστοί και με το συγκεκριμένο ζήτημα;)

 245. Μαρία said

 246. π2 said

  232: Το ζήτημα είναι το σκεπτικό της Μαντώς / Μαντούς και το σκεπτικό όσων της λένε να χρησιμοποιεί τη γενική Μαντώς κι όσων της λένε να χρησιμοποιεί τη γενική Μαντούς.

  Αν η Μαντώ μεγάλωσε με τη γενική Μαντούς, προφανώς με γεια της και χαρά της, δεν συζητούμε γι’ αυτήν την περίπτωση, και το τόνισα αυτό. Στατιστικά είναι κατά πολύ πιθανότερο μια Μαντώ να μεγάλωσε με τη γενική Μαντώς και γι’ αυτό συζητούμε για τις συνήθειες της ιδεατής Μαντώς κι όχι για τη στατιστική εξαίρεση της Μαντούς. Η δύστυχη Μαντώ (γεν. Μαντώς) λοιπόν βλέπει τριγύρω, σε ΜΜΕ της πλάκας, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην τηλεόραση, ότι το «σωστό» είναι Μαντούς. Αυτό εγώ το θεωρώ ρυθμισμό, όπως αυτός που θέλεις να στηλιτεύσεις, και μάλιστα ρυθμισμό κακό, αστόχαστο, ημιμαθή, που είδε ένα αρχαίο Σαπφούς και προσπαθεί να ισοπεδώσει προς αυτήν την κατεύθυνση όλα τα σχετικά ονόματα. Η altera pars δεν προσπαθεί να επιβάλει στη δύστυχη Μαντώ κάτι έξω από τις γλωσσικές της συνήθειες, προσπαθεί απλώς να την απενοχοποιήσει και της λέει, επί της ουσίας, «μην τους ακούς κοπέλα μου τους γλωσσαμύντορες, μια χαρά είναι το Μαντώς με το οποίο μεγάλωσες». Δεν είναι ψηλομύτικος ρυθμισμός κάποιου υποτιθέμενου παλαιοδημοτικισμού αυτός. Μόνο αν στο μέλλον επικρατήσει στη χρήση το Μαντούς θα κάνουν πόλεμο οπισθοφυλακής όσοι επιμένουν στο Μαντώς, με εμμονή σε έναν ορθόδοξο δημοτικισμό που δεν θα συμβαδίζει τότε με την ισχύουσα γλωσσική χρήση. Μέχρι τότε, θεωρώ ότι δικαιούνται απολύτως να στηλιτεύουν το Μαντούς ως σουσουδισμό όσοι το κάνουν.

 247. nikiplos said

  @188, ευτυχώς που υπάρχει και η Google… και γίνονται ρόμπα ξεκουμπωτέα τα μουρουτόπαιδα… όχι ότι τους ενδιαφέρει αλλά, όπως και να είναι γελάμε και λιγάκι…

 248. sarant said

  244-247 Παλιά είχα γράψει αυτό:
  https://sarantakos.wordpress.com/2012/06/28/argyrou/

  246 Ευτυχως που το μεταφράσανε!

 249. sarant said

  223 Δεν το λέμε ούτε του παπά, αλλά έχουμε εδώ και πολλές μέρες συνεχώς ήλιο.

 250. ΓιώργοςΜ said

  223, 250
  Πριν από μερικά χρόνια βρέθηκα για δουλειά στη Σουηδία. Στο αεροπλάνο, στο περιοδικό της εταιρείας είχαν συνένετευξη με κάποιους πιλότους που, μεταξύ άλλων, έλεγαν πως ένα από τα προτερήματα της δουλειάς είναι πως βλέπουν τον ήλιο κάθε μέρα. Δεν κατάλαβα τι εννοούσε ακριβώς, αλλά όταν πήρα το αεροπλάνο της επιστροφής μετά από μια βδομάδα, έχοντας δει μόνο μια φορά κατά προσέγγιση τη θέση του ήλιου πίσω από τα σύννεφα (κι αυτό για λίγο), κατάλαβα.

 251. ΝεοKid (124), βάζε και καμιά φατσούλα όταν αστειεύεσαι — μπορεί και να σε πιστέψουν, άλλωστε υπάρχει και το προηγούμενο του Τσάρλτον Ήστον, του Έρμαν Έσσε κ.α.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Gaspard-Gustave_de_Coriolis

 252. Pedis said

  # 249 – 244-247 Παλιά είχα γράψει αυτό:
  https://sarantakos.wordpress.com/2012/06/28/argyrou/

  μερσί, με πείθεις.

  περιέργεια: στις επίσημες γραμματικές πριν τη Ράλλεια μεταρρύθμιση προτεινόταν η κατάληξη σε -ως;

  σχετικά με ένα από τα επιχειρήματα, γενικεύοντάς το, έχω την απορία: η δημοτική γραμματική ακολουθεί πάντα το αισθητήριο ή τον «λαικο» (ή πλειοψηφικό) τρόπο ομιλίας;

 253. sarant said

  Δεν το έχω κοιτάξει με τις γραμματικές, αλλά είμαι σχεδόν βέβαιος πως η γραμματική του Τριανταφυλλίδη θα έχει τη γενική σε -ώς. Όχι οι σχολικές γραμματικές βέβαια, που δεν πρέπει να εξετάζουν το θέμα καθόλου.

 254. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 255. Γιάννης Ιατρού said

  256: Και καλό μήνα …
  εδώ κι άλλα σχετικά με τη φωτό!

 256. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  256. Δεν έβαλα την ερώτηση (μου)
  Τί περίεργη φωτό ειν΄αυτή,τρομαχτικό το φουλ των νερών, αλλά πάνω;

  Αλλο θέμα: Στο δημοψήφισμα της γείτονος 🙂 βγήκε λέει συντριπτικό το ΝΑΙ αλλά με συμμετοχή γύρω στο 35%, οπότε;

 257. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  257. Καλό μήνα καλέ μου Γιάννη. Ευχαριστώ για τις φωτό, κατάλαβα…Από πάνω γούρνα 😦

 258. Γιάννης Ιατρού said

  259: Ναι ρε γαμ^%#$@, που να σου δείξω φωτό από το ερημητήριο+300μ που είχε γέφυρα και χείμαρο!!! Εμείς, όπως εξήγησα το πρωί, σταθήκαμε τυχεροί, είχε πολλά μεγάλα χωράφια με ανοίγματα στη θάλασσα μπροστά μας και δεν πάθαμε τίποτα (μέχρι τώρα…)

 259. Γιάννης Ιατρού said

  258β: Ε, τι τώρα. Θα γίνουν (από ΕΕ, ΗΠΑ κλπ.) τα αναγκαία και ενδεικνυόμενα βήματα ώστε να έρθει τελικά το ποθητό αποτέλεσμα, ίσως με κάποια μικρή καθυστέρηση … Αμφιβάλεις; 🙂

 260. Μαρία said

  254, 255
  Επίσημη σχολική γραμματική της ΚΝΕ έτσι κι αλλιώς δεν υπήρχε με εξαίρεση τα χρόνια 1964-67, που διδάχτηκε η μικρή του Τριανταφυλλίδη που επανήλθε το 1976. Κυκλοφορούσε βέβαια η γραμματική της απλής καθαρεύουσας του Τζάρτζανου, δεν ήταν όμως σχολικό βιβλίο.
  Για την επίμαχη κλίση: είχαμε δασκάλα Αργυρώ και εννοείται οτι λέγαμε της κυρίας Αργυρώς. Υπήρχε ύστερα κι η Μαντώ Μαυρογένους και κανένας δάσκαλος δεν διανοήθηκε να πει της Μαντούς. Είχαν την αίσθηση του γελοίου οι άνθρωποι.

 261. loukretia50 said

  257. Kαλό κουράγιο!!
  Απ΄τις φωτιές στο νερό… Ποιος θα τόλεγε ότι ο απουσιολόγος ζει τόσο επικίνδυνα?
  Ου παντός πλειν πλέον εις υπόγα… με μπρατσάκια ίσως?
  Μάλλον ήταν προτιμότερες οι καταιγίδες παρέα με τις γίδες…
  Πάντως δεν έκανα τίποτε! Δεν έχω τόση φαντασία!

  Μακάρι να τελειώσει η ταλαιπωρία σας γρήγορα,
  Α! και καλό μήνα!

 262. Γιάννης Ιατρού said

  263: Νά ΄σαι καλά Λου, επίσης καλό μήνα, με πολλά ποιηματάκια 🙂

 263. loukretia50 said

  264. ετοιμάζω ραβασάκια για πολλά καλά παιδάκια .. εάν προκληθώ!
  προς το παρόν κρατάω μια επίφαση σοβαρότητας!- λέμε τώρα!

 264. loukretia50 said

  Αφιερωμένο σε πολύπαθους λατινομαθείς

  Secret Library Daguerreo https://youtu.be/RGV-EPpmHQA

 265. Pedis said

  # 262 – και πώς διδάσκανε στα παιδιά τη γραμματική εκείνα τα χρόνια, χωρίς βιβλίο (με σημειώσεις του καθηγητή);

  έτερον: στάσου να καταλάβω, στη γραφειοκρατία επιβαλλόταν η χρήση της και στα σχολεία διδασκόταν και εξεταζόταν η πρόοδος των μαθητών στην καθαρεύουσα και η αίσθηση του γελοίου έβρισκε να εκδηλωθεί στο άκουσμα της «Μυρτούς»;

 266. Pedis said

  Αφελώς σκεφτόμενος, λέω ότι η χρήση του -ως αντι του -ους δεν είναι ακριβώς πρόβλημα αισθητικής αλλά οικονομίας, οπότε η πρώτη επιλογή είναι χρησιμότερη επειδή είναι απλούστερη και απαιτεί λιγότερη προσπάθεια για να πεις το ίδιο πράγμα (και γι αυτό, μάλλον, την υιοθετεί αβιαστα ο «κόσμος»).

  Διορθώστε με οι φιλόλογοι που θα τόχετε σκεφτεί και συζητησει: οι πτώσεις ουσιαστικών και επιθέτων, αν ξεπεράσουμε το εμπόδιο της συνήθειας, δεν είναι περιττές; Μου διαφεύγει κάτι (ή περισσότερο από κάτι);

 267. Γιάννης Ιατρού said

  261: (συνέχεια)
  Το 35% ψήφισε και το 91% απ΄αυτούς ψήφισε «ναι». Δηλ. το ~31% του εκλογικού σώματος ψήφισε «ναι». Αν πάει σε εκλογές, λέμε τώρα (κι ανάλογα με το εκλογικό τους σύστημα), με το 31% κάνει κυβέρνηση ναι η όχι; Εδώ πάντως θα έκανε … 🙂
  Νομίζω λοιπόν πως κάπως έτσι θα είναι η συνέχεια, συνεπικουρούμενος κι από κάτι τέτοια ….

 268. gpoint said

  # 266

  Μπα, έχουν εκμοντρενισθεί οι περισσότεροι…

 269. 243

  > Μα, δεν καταλαβαίνεις ότι αφού η παλιά διάκριση έχει ισοπεδωθεί, και οι νεοκαθαρευουσιάνοι κλίνουν αρχαιότροπα τη Σαπφώ Νοταρά, πάμε κι εμείς πίσω στον Αγαπητό Τσοπανάκη και λέμε «της Σαπφώς» για την αρχαία ποιήτρια.

  Και γιατί δεν το λέτε ήδη;

  Λόγω τιμής, δεν είχα ιδέα πως ενεδώσατε καν στο «της Σαπφώς», και η Σχολική Γραμματική του Τριανταφυλλίδη μόνο αυτή τη γενική είχε αναγνωρίσει. http://www.greek-language.gr/greekLang/files/document/modern_greek/grammatiki.triantafyllidi.pdf , σελ. 93: μόνο Αργυρώ, Αργυρώς, και «κατά το Αργυρώ κλίνονται: Βαγγελιώ, Ερατώ, Καλυψώ, Κλειώ, Κρινιώ, Λενιώ, Λητώ, Σμαρώ.»)

  Αν ως γλωσσικό κατεστημένο επιτρέψατε το Σαπφούς ως διπλοτυπία στην ΚΝΕ, παρά τη σύσταση όχι μόνο του Τσοποανάκη αλλά και της Σχολικής Γραμματικής, ε, καλά να πάθετε. Επόμενο ήτανε να εμφανιστούνε οι Μαντούς· ας προσέχατε με την όμορφη διάκριση που όμορφα καίγεται. Το γλωσσικό κύρος έτσι λειτουργεί, και δεν λειτουργεί συνήθως προς όφελος του δημώδους τύπου.

  (Το β! πληθ. το λέω εσκεμμένα, γιατί προβάλλεσαι ως μάχιμος που δεν κάθεται στις κερκίδες, και που ενεργά υπερασπίζεται τις επίσημες νόρμες της ΚΝΕ. Άρα φέρεις και συ συλλογική ευθύνη για τη νόρμα που υπερασπίζεσαι.)

 270. spiral architect 🇰🇵 said

  Τυχερός ο Τσιπράκος· και «κατέληξα σε μια καλή για την Ελλάδα συμφωνία αφού ικανοποιεί μεγάλο μέρος των ελληνικών θέσεων και γι’αυτό το λόγο ακριβώς απορρίφθηκε από μέρος των πολιτών των Σκοπίων», ο Πάνος μπορεί να πει πως «είχα δίκιο όταν υποστήριζε πως δεν πρόκειται να περάσει η συμφωνία από τα Σκόπια, οπότε η συγκυβέρνηση και δεν έχει λόγο τριβής αλλά και η ΝΔ βρίσκεται σε δυσκολία»:

  Πάντως εγώ αν ήμουν Σκοπιανός, όλοι με αποκαλούσαν Μακεδόνα και ήξερα ότι με ή χωρίς τον επιθετικό προσδιορισμό «Βόρεια» θα μπω στο ΝΑΤΟ και στην €€, (σιγά μην σηκώσει βέτο ο γείτονας!) θα έκανα ένα δημοψήφισμα για πλάκα, αφού φώναζα όλα τα γεράκια αυτών των οργανισμών να αβαντάρουν τη συμφωνία. Αυτό ακριβώς έκανε και ο Ζάεφ.

 271. Alexis said

  #271: Κακώς κατά τη γνώμη μου υπήρξε διπλοτυπία (αν υπήρξε ποτέ). Ένας τύπος σε -ώς στη νέα ελληνική για όλα τα ονόματα, είτε μιλάμε για την ποιήτρια Σαπφώ είτε για τη Σαπφώ Νοταρά.
  Η ευπρεπισμένη γενική όταν αναφερόμαστε σε αρχαίες Ελληνίδες (Σαπφούς, Λητούς, Ερατούς) μαζί με τον υπερβάλλοντα ζήλο των κάθε λογής γλωσσαμυντόρων δημιούργησε το πρόβλημα, που τώρα είναι δύσκολο να μαζευτεί.

 272. spiral architect 🇰🇵 said

  Πού’ σαι Λάμπρε, κάτι έλεγες στην προηγούμενη ανάρτηση για «χρηματιστηριακές αξίες».
  (και μόνο εκεί είχες δίκιο)
  Το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό σκάνδαλο του 21ου αιώνα στην Ελλάδα (και πως να το χάσετε)

 273. Μπετατζής said

  Δε με παρατάτε με τα γλωσσικά σας. Έφαγα 10 λεπτά να καταλάβω ότι ΚΝΕ είναι η κοινή νεοελληνική και όχι η νεολαία του ΚΚΕ. Τι τους έφταιξε πάλι η ΚΝΕ σκεφτόμουνα 🙂

 274. Νέο Kid said

  275. Πεστα ρε παιδάκι μου! Κι εγώ απορούσα τόση ώρα- είμαι και με την τσίμπλα και με μισό καφέ ακόμα…εδώ αργάμε σήμερα. 1η Οκτώβρη . Ανακήρυξη δημοκρατίας – πότε ήταν στη ΚΝΕ αυτός; 😀

 275. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα.

  Σχετικὰ μὲ τὸ Μαντοῦς.
  Στὶς πιὸ πολλὲς περιπτώσεις τὸ Μαντὼ προέρχεται ἀπὸ κάποια γιαγιὰ Διαμάντω· στὸ χωριὸ μπορεῖ καὶ νὰ τὴν φώναζαν:
  «Μουρὴ Διαμάντου!»
  Ἒ, ἀπὸ τὴ Διαμάντου στὴ Μαντοὺ ἕνα τσιγάρο δρόμος. 🙂

  @Μπετατζής (275) 🙂

 276. 275 > Δε με παρατάτε με τα γλωσσικά σας.

  Όταν γράφτηκα στο ιστολόγιο αυτό, γλωσσικό ήτανε. 😛

 277. Μπετατζής said

  278. Δεκτόν. Εγώ είμαι της φράξιας : «και όλα τ΄ άλλα» 🙂

 278. Νέο Kid said

  Α, γραφόμαστε κιόλας; εγώ, 7 χρόνια εδώ μέσα , άγραφτος παίζω! 😀

 279. Νέο Kid said

  Και μπαίνει το καυτό γλωσσικό θέμα με το 279. του Μπετατζή !
  Φράξια ή συνιστώσα ; 😜

 280. 273. Βλέπω από το https://sarantakos.wordpress.com/2012/06/28/argyrou/#comment-121361 πως η διπλοτυπία αναγνωρίστηκε στη γραμματική Χατζησαββίδη του 2009. Και η γραμματική Χατζησαββίδη κατηγορήθηκε μεν ως μεσοβέζικη κι όχι μαχητικά δημοτικιστική· αλλά κάτι φανερά άλλαξε στα νεοελληνικά τη δεκαετία του 1990 και του 2000· παλινωδώ ίσως, αλλά δεν νομίζω πως η σχολική γραμματική του Χατζησαββίδη θέσπισε τη διπλοτυπία από μόνη της, με το άστε ντούα. Είχε μπει στη γλώσσα ήδη.

  Μπήκε όμως μετά τη δεκαετία του 80, είμαι αρκετά σίγουρος, γιατί εγώ μόνο Σαπφώς είχα ακουστά.

 281. 268 > Διορθώστε με οι φιλόλογοι που θα τόχετε σκεφτεί και συζητησει: οι πτώσεις ουσιαστικών και επιθέτων, αν ξεπεράσουμε το εμπόδιο της συνήθειας, δεν είναι περιττές; Μου διαφεύγει κάτι (ή περισσότερο από κάτι);

  Είτε έχεις πτώσεις και ελεύθερη σύνταξη, είτε δεν έχεις πτώσεις και έχεις αυστηρή σύνταξη (όπως στα αγγλικά και τα κινέζικα). Κατά τα άλλα, ναι, είναι ως επί το πλείστον περιττές. Αλλά η γλώσσα συμπαθεί τους πλεονασμούς, γιατί βοηθάνε στη σαφήνεια, όπως βοηθούνε και τα εξίσου περιττά γένη (ως οιονεί https://el.wikipedia.org/wiki/Ανίχνευση_και_διόρθωση_σφαλμάτων). Και γιατί δύσκολα ξεκολλάει η γλώσσα από όποιο σύστημα έχει ήδη δημιουργηθεί. Όχι αδύνατον βέβαια· και τα αγγλικά και τα γαλλικά είχανε παλιά αιτιατική· στα ελληνικά χάσαμε τη δοτική, και σε αρκετές διαλέκτους έχει κλονιστεί και η γενική και (ακόμα περισσότερο) η κλητική. Αλλά αυτές οι εξελίξεις παίρνουν αιώνες.

 282. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα, καλή εβδομάδα και καλό μήνα!!!!

 283. sarant said

  282 Αν προσέξεις τα ονόματα που φέρνει για παράδειγμα ο Χατζησαββ θα δεις ότι «χαρίζει» στην αρχαιοκλισιά και την Κλειώ Δενάρδου ή τη Σαπφώ Νοταρά. Φυσικά, απλώς επικυρώνει αλλαγές που έγιναν (επιβλήθηκαν, λέω εγώ) την περίοδο 1990-2005. Επιβλήθηκαν κυρίως από τα μέσα ενημέρωσης -σαν τον μικρούτσικο εκείνο που σε ένα Μπιγκ Μπράδερ διόρθωνε τους συμμετέχοντες, όταν έλεγαν πχ «είναι η σειρά της Κλειώς να σκουπίσει» και τους έλεγε «Κλειούς, παιδιά».

 284. spiral architect 🇰🇵 said

  Αν και ο Μεγαλέξαντρος δεν φορούσε λεοντή …

 285. cronopiusa said

  Parturiunt montes, nascetur ridiculus mus.

  Εννιά ημέρες μετά, το καθάρισμα συνεχίζεται

  Καλή σας μέρα, καλή εβδομάδα και καλό μήνα!!!!

 286. Pedis said

  # 283 – εννοούσα, μονάχα απλοποίηση των καταλήξεων.

  η καρέκλα
  της καρέκλα

  οι …
  των καρέκλες

  δεν έχω θεώρημα αλλά υποπτεύομαι πώς το άθροισμα [σαφήνεια + απλότητα] μεγιστοποιείται.

 287. Pedis said

  Mαρία, 267α ;

 288. Πέπε said

  #268:
  > > Αφελώς σκεφτόμενος, λέω ότι η χρήση του -ως αντι του -ους δεν είναι ακριβώς πρόβλημα αισθητικής αλλά οικονομίας, οπότε η πρώτη επιλογή είναι χρησιμότερη επειδή είναι απλούστερη και απαιτεί λιγότερη προσπάθεια για να πεις το ίδιο πράγμα (και γι αυτό, μάλλον, την υιοθετεί αβιαστα ο «κόσμος»).

  Στην καθαρή δημοτική, που δεν είναι η σημερινή μας γλώσσα (η σημερινή φέρει πάρα πολύ ισχυρές επιδράσεις από τη λόγϊα γλώσσα, τουτέστιν, πρακτικά, αρχαία στοιχεία που είχαν χαθεί από την καθαρή δημοτική) όλα τα θηλυκά έληγαν σε φωνήεν στην ονομαστική, και για τη γενική πρόσθεταν ένα -ς:

  η ώρα, της ώρας
  η νίκη, της νίκης
  η αλεπού, της αλεπούς
  η Μαντώ, της Μαντώς
  ακόμη και κάποια (λιγοστά και ξενόφερτα) σε -ε: η βαλιδέ, της βαλιδές

  Μετά την επανεισαγωγή αρχαίων κλίσεων όπως η λύσις, της λύσεως / η περίμετρος, της περιμέτρου / η ισχύς, της ισχύος (από τα οποία το πρώτο τελικά υποχώρησε, αφού όμως παρέμεινε για αρκετό διάστημα ως «η λύση, της λύσης και λύσεως») κλπ., αυτή η μονολιθικότητα -τουλάχιστον για τον ενικό- στην κλίση των θηλυκών έσπασε. Πλέον το αφτί και το «γλωσσικό αισθητήριο» δεν απαιτεί υποχρεωτικά έναν και μόνο τρόπο για τον σχηματισμό της γενικής.

  Ναι, είναι οικονομία κατά κάποιον τρόπο…

 289. sarant said

  290 Η Ζάκυθο της Ζάκυθος

 290. Γιάννης Ιατρού said

  291: Με κάτι τέτοια, δηλ. τρώγοντας το ν(ι) χάνουμε την γλωσσική συνοχή μας με τα προ-ελληνικά φύλα 🙂 🙂

  … It has been noticed since long ago that Greek vocabulary includes an unusually high proportion of nouns, both common and proper, that cannot be accounted for as belonging either to Greek itself or to any other known language. The lists of such words vary, but most of them would include elaí(w)a (‘olive tree’, Linear B e-ra-wa), ámpelos (‘vine’), kupárissos (‘cypress’, cf. Linear B adj. nom. pl. neut. ku-pa-ri-se-ja, ‘of cypress wood’), erébinthos (‘chick pea’), asáminthos (‘bath-tub’, Linear B a-sa-mi-to), labúrinthos ‘labyrinth’, Linear B gen. da-pu₂-ri-to-jo), the proper nouns Athḗnē (‘Athena’, Linear B a-ta-na-), Odusseús, Rhadámanthus, as well as numerous place-names (e.g. Kórinthos, Knōs(s)ós) ….. [1]

  …Paul Kretschmer [2] came to the conclusion that since the suffixes –nth- and -s(s)-, which present a pattern frequently encountered in both the common nouns and, especially, the place-names belonging to this category, cannot be identified as Greek, they should be taken as pointing to the existence of a pre-Hellenic linguistic substratum (also called ‘the Aegean substratum’)
  ……
  Furthermore, Kretschmer drew scholarly attention to the fact that the suffixes –nth- and -s(s)-, often attested in place-names in mainland Greece and Crete, bear a striking resemblance to the suffixes –nd- and -ss- found in languages of Asia Minor spoken in the Classical period, namely Lycian, Lydian, or Carian.
  …..

  [1] βλ. και λίστα στο: Yves Duhoux, 2007. “Greek and Pre-Greek languages: introduction” (σελ. 225-226) και
  του ιδίου: “Pre-Greek languages: indirect evidence”
  (In: A history of Ancient Greek. From the beginning to Late Antiquity, ed. by A.-F. Christidis, σελ. 220-228)
  [2] βλ. Paul Kretschmer, 1896. «Einleitung in die Geschichte der griechischen Sprache» (σελ. 401-409) και
  του ιδίου: “Die vorgriechischen Sprach- und Volksschichten”, Glotta Νο 28 (σελ. 231-279) και Νο 30 (σελ. 84-218), 1940-1943

 291. 285 Από το ΜΑΔΕΡΦΑΚΙΓΚ Big Brother γενικεύθηκε αυτός ο ευπρεπισμός;!

  Ε α σιχτίρ. Όταν ο ευπρεπισμός διοχετεύεται όχι από ποιητές κι λόγιους και ρήτορες, αλλά από τα ριάλιτι (τα ριάλιτι ausgerechnet!), ε, ο λαός καταντά αντάξιος της γλώσσας του.

  Πάντως όταν μια γλωσσική αλλαγή συντελείται με γνώμωνα το (όποιο) κοινωνικό κύρος, και όχι τις απειλές του δημοδιδάσκαλου, μη μιλάμε για επιβολή. Ο πας βλάκας μπορεί να βγει στο χαζοκούτι και να πει, καληώρα, «η καρέκλα, της καρέκλα» (283 🙂 . Άμα όμως ο λαός δίνει σημασία στον όποιο Μικρούτσικο γλωσσικά, αντί να τον παίρνει με τις λεμονόκουπες (όχι σε κανά αυταπάγγελτο γλωσσοσωτήρα τύπου Μπαμπινιώτη, αλλά στο *Μικρούτσικο*), ε, τα θέλει ο κώλος του.

  Από το ΜΑΔΕΡΦΑΚΙΓΚ Big Brother. What have you people been doing to my language?!

  (290 Πέπε, εύγε. Έτσι όπως τα λες ήταν.)

 292. sarant said

  Και όχι Μαδερφάκεν; 🙂

 293. 294. Όταν δίνουμε έμφαση στη λέξη, προφέρουμε τις συλλαβές ακέραιες. Δλδ «μαδερφάκεν Μπιγκ Μπράδερ», αλλά «ΜΆΔΕΡ-ΦΆΚΙΓΚ Μπιγκ Μπράδερ».

 294. sarant said

  Σωστό κι αυτό 🙂

 295. Pedis said

  # 293 – μερσί για τη φιλοφρόνηση.

  Πάντως, όπως αβίαστα βγαίνει από το στόμα του κόσμου το «Μυρτώς», ακούγεται και το «της Άννα» που αναφέρει κι ο Νικοκύρης, όπως ακόμα και «του Ναπολέων, τον Ναπολέων» και άλαλ παραδείγματα.

  Μικρές ενδείξεις ότι οι πτώσεις είναι κακός βραχνάς για «τους φυσικούς ομιλητες» και αχρείαστες επειδή καμιά πληροφορία δεν χάνεται λόγω της απλοποίησης.

 296. 297 Εφόσον η νεοελληνική χρησιμοποιεί το οριστικό άρθρο κατά κόρον σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, και το οριστικό άρθρο φέρει πτώση οφθαλμοφανέστατα, το «*τον* Ναπολέων» μόνο εγκατάλειψη της πτώσης από τους ομιλητές δε δείχνει. Το μόνο που δείχνει το «τον Ναπολέων» είναι πως τα αρχαιόκλητα είναι που είναι ο κακός βραχνάς. Όσο για το «της Άννα», δείχνει κάποια παράξενη γενίκευση ξενομανίας, αλλά νά σου και πάλι το άρθρο που τα λύνει όλα.

  Για να κλονιστεί η πτώση και να γίνουν τα ελληνικά εγγλέζικα, πρέπει πρώτα να ξεφωρτωθούν την κλίση του άρθρου. Μέχρι τότε, δεν έχουμε παρά μεμονωμένες εξαιρέσεις ακλησιάς.

 297. sarant said

  298 Ναι, του Ναπολέων και του διευθύνων εξηγούνται πολύ καλά. Μερικά όπως «της Άννα ΧΧΧ» (μαζι με το επώνυμο) πρέπει να μελετηθούν περισσότερο.

 298. Pedis said

  # 298 – Για να κλονιστεί η πτώση και να γίνουν τα ελληνικά εγγλέζικα, πρέπει πρώτα να ξεφωρτωθούν την κλίση του άρθρου.

  δεν βλέπω το λόγο γιατί να πετάξεις την μπανιέρα μαζί με τις σαπουνάδες;

 299. 300 Μα και γω δε βλέπω την ένδειξη από τα παραδείγματα πως οι πτώσεις είναι ο κακός βραχνάς, αντί τα αρχαιόκλητα. Και άμα είναι αχρείαστη η πτώση στα ουσιαστικά, είναι και στα άρθρα.

 300. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Και του Ναπολέου 🙂

 301. loukretia50 said

  302 Και ο σκέτος Λέων δεινοπαθεί.

  (σου απάντησα στο άρθρο για το Ναπολέοντα!)

 302. Pedis said

  # 301 – η ερώτηση είναι η εξής: με δεδομένη τη διατήρηση των άρθρων όπως χρησιμοποιούνται σήμερα οι πτώσεις είναι περιττές, ναι ή όχι;

  βλέπεις/-ετε να υπάρχει κάποιο -θεωρητικό- πρόβλημα σχετικά με ενδεχόμενη απώλεια πληροφορίας σε αυτη την περίπτωση;

  Στην περίπτωση που οι πτώσεις ουσιαστικών/επιθέτων αποδειχθούν περιττές για την πλήρη κατανόηση, ας προσπαθήσουμε να εκτιμήσουμε το κέρδος για τους χρήστες σε χρόνο, κόπο και μνήμη περιττών κανόνων.

 303. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  274 – «Πού’ σαι Λάμπρε, κάτι έλεγες στην προηγούμενη ανάρτηση για «χρηματιστηριακές αξίες».
  (και μόνο εκεί είχες δίκιο)
  Το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό σκάνδαλο του 21ου αιώνα στην Ελλάδα (και πως να το χάσετε)»

  Αχ ρε σύντροφε, πονάει το μυαλό μου όταν βλέπω αξιόλογους ανθρώπους σαν κι εσένα να μη μπορούν να κατανοήσουν το μέγεθος του παραλογισμού της οικονομικής κοινωνίας που ζούμε.
  Κατ΄αρχήν από την προηγούμενη ανάρτηση που διάβασες αφού αποφάνθηκες «μόνο εκεί είχες δίκιο» (γράφοντας στα μεγαλοπρεπή σου παπάρια 🙂 όλα τα στοιχεία που έψαχνα σαν βλάκας για να τεκμηριώσω την άποψή μου) δεν κατάλαβες τίποτε, η μάλλον, κατάλαβες ότι σου επέτρεψε ο τρόπος που σκέφτεσαι, όμως ή έχω δίκιο σε όλα ή άδικο, γιατί είναι αλληλένδετα, πάμε παρά κάτω.
  Αυτό τώρα γιατί το έβαλες, τι κατάλαβες και γιατί με επικαλείσαι αφού έτσι κι αλλιώς δεν λαμβάνεις υπόψιν αυτά που γράφω.
  Δηλαδή ρε φίλε για να καταλάβω, ανακάλυψες την Αμερική; είναι δυνατόν να ασχολείσαι με τα ψιλικατζίδικα των 2-3 δις (που το άρθρο θεωρεί σκάνδαλο ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ) και να προσπερνάς αδιάφορα τα σκάνδαλα των δεκάδων τρις των μεγάλων διεθνών τραπεζών με την χειραγώγηση του libor που είχα αναρτήσει πριν μερικά χρόνια, ή το άνοιγμα των κεντρικών τραπεζών στα παράγωγα κατά 600 τρις σύμφωνα με την BIS αλλά 2000 τρις με τους δικούς μου υπολογισμούς μια και η ΒΙS δεν μέτρησε τις συναλλαγές έκτός χρηματιστηρίων που ανέρχονται στο 70% των συνολικών σύμφωνα με μελέτη της επιτροπής της Ε.Ε που επίσης είχα αναρτήσει; ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟΝ Η ΕΛΛΑΣ, ΟΤΑΝ ΟΛΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΦΟΥΣΚΑ;
  Και για νάχουμε καλό ρώτημα, το κόμμα τι ακριβώς έκανε αυτούς τους μήνες; ο Κουτσούμπας κι οι άλλοι ρεμπεσκέδες τι έξυναν, τα …… (δεν το γράφω γιατί θα με μαλώσει η ΕΦΗ ΕΦΗ 🙂 ή τις χοντρές κοιλιές τους; (από τον πολύ εργατικό αγώνα 🙂 ). Kαλά οι δεξιοί, αλλά και οι αριστεροί μούγκα; ΟΛΟΙ XΩMENOI ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΑΣΑΣ; 🙂

  Υ.Γ – Μιά φορά να τεκμηριώσει κάποιος πού έχω άδικο και τι στον κόσμο, ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, πετάς ένα «και μόνο εκεί είχες δίκιο» και καθάρισες. 🙂
  Δεν έχω πρόβλημα να έχω άδικο, όπως έμαθα από τον Λεώνικο να λέω, ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΡΩ ΟΛΑ, αρκεί μόνο να μου το αποδεικνύουν.

  Y.Γ – Πρίν λίγη ώρα διάβασα αυτή την συνέντευξη ενός διεθνώς αναγνωρισμένου μαθηματικού του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη, διάβασέ την (κι όποιος άλλος ενδιαφέρεται, αφορά όλους εδώ μέσα) λέει και για την τεχνητή νοημοσύνη που ο Avonidas μου είπε πως είναι αυταπάτη μου και πές μου αν συμφωνείς μαζί του και τι διαφορετικό λέει από αυτά που λέω εγώ τόσα χρόνια.

  Κι ένα κουϊζάκι, στην συνέντευξη υπάρχει ένα σημείο κλειδί που δικαιώνει την άποψή μου για την εκπαίδευση, όποιος το βρεί θα κερδίσει ένα εξαήμερο ταξίδι στο Βερολίνο (με τα πόδια 🙂 ).

  https://physicsgg.me/2018/09/29/a%ce%bd-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%bf%cf%8d%ce%bc%ce%b5-%cf%80%cf%89%cf%82-%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%ce%b5%ce%af-%ce%b7-%cf%84%ce%b5%cf%87%ce%bd/

 304. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  303. εκεί στα πολύ κάτω, δεν έχουμε Λιόντες 🙂
  Αλλά κι ο Σπυρίδων, Σπυρίδος ,μα ο άγιος είναι ‘Αι Σπυρίδωνας. Του Σπυρίδου αλλά τ΄Αγιού Σπυρ(ι)δώνου .Η λαϊκή γλώσσα δε σκοτίζεται να στραμπουλιέται . Αυτά τα καραγκιοζέ της Μαρίνα και της Μίνα, είναι για τηλεστάργια 🙂

 305. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  274 Σπιραλ (επί του αυτού)
  Στο σκάνδαλο Folli Follie υπάρχουν ενδιαφέρουσες πινελιές, όπως ότι ορκωτός εκτιμητής ήταν το ίδιο πρόσωπο σταθερά επί μία 25ετία περίπου. Ή, άλλη, ότι πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου της εταιρείας είχε τοποθετηθεί ένας ηλικιωμένος κύριος, στενός συγγενής, εξαιρετικός γνώστης της οδοντιατρικής αλλά μάλλον όχι της λογιστικής (…)η Ε&Υ (η οποία εκλήθη να ελέγξει την εταιρική χρήση του 2017…) είχε χρίσει τον διευθύνοντα σύμβουλο της Folli σε «Επιχειρηματία της Χρονιάς», το 2015.
  http://www.kathimerini.gr/987454/opinion/epikairothta/politikh/h-dh8en-epixeirhmatikothta

 306. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  307 – ΕΦΗ ΕΦΗ δεν έχει σημασία ποιοί ελέγχουν, το παιχνίδι είναι στημένο κι από πρίν ξεπουλημένο, απλώς όποιος νομίζει πως έγινε μεγάλος και καβαλάει καλάμι, τον κονταίνουν, είτε Κουτσολιούτσος λέγεται αυτός, είτε Ερντογάν. Μία εβδομάδα πρίν την χρεωκοπία της Λίμαν Μπράδερς οι γνωστές μεγάλες εταιρείες αξιολόγησης την έδιναν ΑΑΑ, εσύ τι λές, ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ;
  Το παιχνίδι των μεγάλων παικτών έχει πολλές ανοχές αλλά είναι αμείλικτο για όποιον παραβεί τις αρχές και τους κανόνες προτεραιότητας και υποταγής, μου πήρε πάρα πολλά χρόνια για να αντιληφθώ πώς παίζεται και τα τελευταία 8 χρόνια που έχουν επικρατήσει η ηλεκτρονικές συναλλαγές, βλέπω με δέος πόσο έχει ξεφύγει από την πραγματικότητα που μας παρουσιάζουν τα ΜΜΑ ως αληθινή.

  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΥΡΙΑΡΧΑ ΚΡΑΤΗ, ΜΟΝΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, «ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ» ΚΑΙ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΟΡΟΪΔΑ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΜΑΖΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.

 307. Νέο Kid said

  305. Λάμπρο, για το κουίζ:
  Τα σημεία κλειδιά που σε δικαιώνουν για την εκπαίδευση είναι δύο.
  1. Κοτζαμαν καθηγητής πληροφορικής του ΜΙΤ δεν ξέρει πως ήδη μηχανές νικάνε ανθρώπους στο πόκερ . Τζάμπα και τα μετσοβόνε, και τα μπεκερέλ, μπέκερλευ πώς τα λένε … άχρηστα!
  Και 2. (Και χειρότερο!)
  Ποιο δίλημμα; Μιλάει σοβαρά ότι υπάρχει δίλημμα στο αν το αυτοκινούμενο όχημα θα σκοτώσει τη γυναίκα με το μωρό ή τους επιβάτες του;;
  ΦΥΣΙΚΑ και θα σκοτώσει τη γυναίκα με το μωρό! Αν ήταν οι έξυπνες μηχανές να σκοτώνουν τα αφεντικά τους… ε, ειιι!

  ΑΠΟΛΥΤΗ δικαίωση σου Λάμπρο!
  Τζάμπα τα λεφτακια που χάλασε ο πατερούλης του να τον σπουδάσει. Στούρνος έμεινε.
  Ποτέ φεύγω για Μπερλίν;

 308. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  308. Λάμπρος, E ναι, και τί ; πάλι οι άλλοι, η μάζα -μαζούτ κι εμείς μαζί πληρώνουμε τη χασούρα. Αν μπορείς γίνε φολής-φολής , τ΄άλλα δε φτουράνε 🙂

 309. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το ότι ο Δασκαλάκης σπούδασε σε ελληνικό ΑΕΙ και δεν κατάφερε να αντιληφθεί τη σημασία των καταλήψεων; Να βράσω την ελληνική εκπαίδευση που δεν κατορθώνει να μεταλαμπαδεύσει βασικές αξίες στα παιδιά.

 310. Νέο Kid said

  311. Αν είχε πάει σε καμία κατάληψη , θα είχε πάρει μυρωδιά επίσης ότι τα
  «κοινωνικά συμβόλαια» δε συντάσσονται σε συμβολαιογραφικά γραφεία ,αλλά κατακτώνται με βία.

 311. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και μια μεζεδάρα, όπως έχω την αμυδρά εντύπωσιν. Γράφει στη Βίκη ότι ο Δασκαλάκης «Το 2018 διακρίθηκε με το περίβλητο βραβείο Βραβείο Νεβάνλινα από την διεθνή ένωση μαθηματικών.» Μα …περίβλητο βραβείο; Ό,τι να ‘ναι πια προκειμένου να κάνουμε γλωσσική φιγούρα;
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://el.m.wikipedia.org/wiki/%25CE%259A%25CF%2589%25CE%25BD%25CF%2583%25CF%2584%25CE%25B1%25CE%25BD%25CF%2584%25CE%25AF%25CE%25BD%25CE%25BF%25CF%2582_%25CE%2594%25CE%25B1%25CF%2583%25CE%25BA%25CE%25B1%25CE%25BB%25CE%25AC%25CE%25BA%25CE%25B7%25CF%2582&ved=2ahUKEwjWzt3WgebdAhVI3CwKHQRHDIYQFjAfegQIAhAB&usg=AOvVaw3jPA4j9hJPTS-Vb6_lyyqo&cshid=1538423600695

 312. sarant said

  Υπάρχει τέτοια λέξη, αλλά δεν σημαίνει αυτό πυο ήθελε να πει ο ποιητής.

 313. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  309 – Όχι δεν είναι αυτό το κλειδί αλλά επειδή είσαι κιμπάρης και λεβεντόπαιδο (κι έχεις κσι μέσον τον χορηγό☺) χαλάλι σου το ταξίδι. Μπορείς να ξεκινήσεις και τώρα αν θέλεις, με 400 χιλιόμετρα την μέρα (από Αθήνα) θα σου μείνει και μιά ωρίτσα να πιείς μια μπύρα.☺

  Υ.Γ Αλήθεια υπάρχει μηχανή που κερδίζει στο πόκερ τον καλύτερο παίχτη;
  Η εξέλιξη τρέχει με ταχύτητα φωτός.

  310 – Το θέμα δεν είναι να γίνουμε φολης φολης αλλά να κατανοήσουμε την πραγματικότητα, πώς όμως μπορεί να γίνει αυτό; με ποιό τρόπο μπορούν να αλλάξουν τρόπο σκέψης οι προκατασκευασμένες λαϊκές βολικές συνειδήσεις; δεν βλέπεις σε πόσα δόγματα είναι χωρισμένη η παγκόσμια λαϊκή τάξη; εδώ στο ιστολόγιο και γίνεται της αλεπούς ο θάνατος όχι σ’ όλο τον κόσμο.☺

  Είναι απίστευτα σοφή η δομή του συστήματος, δεν ξέρω τι θα προκύψει μετά τον πόλεμο αλλά μέχρι τότε αποκλείεται τα κορόϊδα να αποκτήσουν συνείδηση της πραγματικότητας.

 314. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  112 – Για πές ένα τέτοιο κατακτημένο συμβόλαιο Κίντ.

 315. voulagx said

  #314: Και τι σημαινει το περίβλητο;

 316. loukretia50 said

  το περί ου ο λόγος βλήτο, περιβεβλημένο με αίγλη

 317. Γς said

  305:

  και μέσα σ’ ένα εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου έπρεπε να αποφασίσω αν θα χτύπαγα την μαυροφορεμένη γριά ή την ολοκαίνουργια μαύρη μερσεντές.
  Και ούτε κατάλαβα πως ξεπέρασα αυτό το σίνγκιουλαρ πόιντ της διαδρομής μου στον χωροχρόνο.
  Ούτε κι η γριά. Ούτε κι η μερσεντές

 318. Spiridione said

  Ρε παιδιά, επιτρέπεται να μην έχετε ακόμα βάλει αυτό; 🙂 🙂 🙂

 319. Γιάννης Κουβάτσος said

  Περίβλητος; Ιδού:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://greek_greek.enacademic.com/129212/%25CF%2580%25CE%25B5%25CF%2581%25CE%25AF%25CE%25B2%25CE%25BB%25CE%25B7%25CF%2584%25CE%25BF%25CF%2582&ved=2ahUKEwiKy6P2kebdAhXLbVAKHYHbDF4QFjABegQICBAB&usg=AOvVaw21xyFIGfQWAY8kxYH-8z5K

 320. sarant said

  320 Χαχαχά!

  321 Ακριβώς, δεν φαίνεται να ταιριάζει με το περιζήτητο, το επίζηλο βραβείο.

 321. sarant said

  318 Είναι κι αυτό. Μου θυμίζεις κάποιον που τον λέγανε «ανυπερ-βλητο».

 322. Pedis said

  προσωπικά, έχω πάψει προ πολλού να εκπλήσσομαι από τη κομφορμιστική συντηρητικότητα και τις απόψεις του συρμού και μέιν στριμ περί των κοινωνικών φαινομένων των επιστημόνων. (Η αιτία κατά τη γνώμη μου είναι ότι χέστηκαν).

 323. Pedis said

  Αλλά, από μία άποψη καλύτερα οι απόψεις των ειδικών για τα γενικά να είναι άνοστες παρά κακοσιτεμένες.

  Κάποιος, προχτές, με χυδαία εμπιστοσύνη στην εξυπνάδα του και, όπως φαίνεται, μηδενικό μπακγράουντ γενικότερης καλλιέργειας, νομίσε ότι έκανε σπουδαία και πρωτοφανή ανακάλυψη όταν αναπαρήγαγε την κλασική επιχειρηματολογία που «αποδείκνυε» την κατωτερότητα των μη-λευκών και την εφάρμοσε θριαμβευτικά στο γυναικείο φύλο (-> οι μαύροι κάνουν ταπεινές δουλειές, οπότε βάση των δεδομένων συνάγεται ότι δεν είναι ικανοί για κάτι παραπάνω)

  Έπειτα, προφανώς λόγω αλαζονείας, χάνει το μέτρο και ισχυρίζεται ότι στην έρευνα στη Φυσική είναι οι αντρες που υπόκεινται σε καθεστώς διακρίσεων και όχι οι γυναικες.

  Για όποιον δεν πήρε είδηση το συμβάν:

  https://physicsworld.com/a/cern-describes-physicists-gender-talk-as-highly-offensive/

  https://www.theguardian.com/science/2018/oct/01/physics-was-built-by-men-cern-scientist-alessandro-strumia-remark-sparks-fury

  η ομιλία τού εξυπνάκια (να βράσω τριαντα χιλιάδες σαιτέσιονς):

  https://drive.google.com/file/d/1c_NyUhOZ8erdqU2AGZJZtNfFeA91Kefj/view

 324. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>περίβλητο
  μήπως περιβόητο; (το λ ακριβώς απο κάτω απ το ο στο πληκτρολόγιο)

 325. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  κολλάει εδώ το «περίβλητο»;
  Η καταλληλότητα της ονομασίας για το βραβείο έχει αμφισβητηθεί, εξαιτίας των σχέσεων του Νεβάνλινα με τους ναζί.

 326. gpoint said

  Αντε πάλι με τον ΓΠΠ που ξέθαψες από το χρονοντούλαπο της ιστορίας σαν άλλος Αντρέας ((μήπως φοράς ζιβάγκο τώρα που κρύωσε ο καιρός ; ) Μήπως παρουσιάζει μια περιοδικότητα κι έρχεται κάθε 4-5 χρόνια αλλά δεν φτάνει ποτέ ; Κομήτης είναι ;

  Μόνο γιατί θα τρώς δίμπαλο μέσα-έξω όποτε θάχει ξένους διαιτητές δεν κατάλαβες…

 327. loukretia50 said

  ΑΠΟΨΕ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΖΩ
  (σε πασίγνωστες φόρμες)

  H παράσταση δεν είναι φώτα, δεν είναι σκηνικό
  Είναι η πάρλα μου, εσείς κι εγώ
  Σ΄ένα ιστολόγιο κυρίως γλωσσικό
  Που όμως γίνεται ξεχωριστό
  Γιατί επιτρέπει να εκφραστούν
  Όλες οι απόψεις που κυκλοφορούν
  Με κοινό τόπο αγάπη για γνώση
  Και ερμηνεία καλείται να δώσει
  Για κάθε λέξη που πρωτοτυπεί
  Και δεν εντάσσεται στη γραμματική

  Βήμα έχουν όλοι οι σχολαστικοί
  Πιστή των κανόνων εφαρμογή
  Ζητούν κι επιμένουν με κατεβατό
  Επιχειρημάτων – βαρύ υλικό
  Και κόντρα αρχίζει και είναι εκτενής
  Και χασμουριούνται οι πιο αδαείς

  Άλλοτε έχει λογοτεχνική
  Χροιά ή ανάλυση ποιητική
  Και τότε κεντάνε οι ένθερμοι φαν
  Και σχολιάζουν το κάθε συμβάν
  Διανθισμένο με κάθε λογής
  Άσχετα λόγια, που θέλει κανείς
  Φρένο να βάλει στους αεροβάτες
  Που ξεσαλώνουν σε άλλων τις πλάτες

  Όμως κι αυτό τελικά έχει χάζι
  Γιατί δεν είναι καζάνι που βράζει
  Όπως συζήτηση πολιτική
  Με ειρωνείες και κριτική
  Όπου το σπαμ θα καραδοκεί
  Βγαίνουν μαχαίρια και πριν διακοπεί
  Αίματα ανάβουν και πίπτει ποινή
  Μα τι να γίνει, η ανάγκη απαιτεί
  Η επικαιρότητα να σχολιαστεί

  Έστω κι αν είναι ποδοσφαιρική
  Και δεν είναι λίγοι οι φανατικοί
  Λάτρεις της μπάλας ή περαστικοί
  Που καταθέτουν απόψεις τουρλού
  Για την ομάδα του κάθε οπαδού
  Και τότε όλοι οι σχολαστικοί
  Μένεα πνέουν κι είν΄εριστικοί
  Μέχρι να πέσει ιχθύος σιγή
  Γιατί το νέο πρωτάθλημα αργεί
  Κι έχει η ώρα περάσει πολύ
  Έτσι αποσύρονται σιωπηλοί
  ————

  Είναι οι έξυπνοι που με ρωτούν
  Είν΄οι αδιάφοροι που με κοιτούν
  Είναι οι νηφάλιοι που απαντούν
  Και με χαμόγελο «ποιος φταίει» ρωτούν
  Ετσι που εσείς, καθώς κι εγώ
  ξεχνάμε την ώρα. Πηγαίνει μόνη της
  κι αν έρχεται η μπόρα
  κι η κάθε μαγκιόρα
  άσχετη κάνει παρεμβολή
  την ηρεμία σας απειλεί.

  Αρκεί το σεντόνι της,
  Να βρίσετε λίγο, να εκτονωθεί
  Η οργή που σας πνίγει και απωθεί
  Κάθε διάθεση για συμμετοχή
  Σε λίγο γέλιο , ανόθευτη πλάκα
  Έστω κι αν λέτε εκείνη μ@λάκα
  Που δε διστάζει να σας ενοχλεί
  Με φληναφήματα κάθε κοινού
  Μέσου προς τέρψιν, στιχάκια κιλού

  Η παράσταση δεν είναι φώτα δεν είναι σκηνικό
  είναι οι άνθρωποι εσείς κι εγώ
  είναι η αδιακρισία σας, η ερημιά σας
  η έπαρσή μου, η μοναξιά σας
  τέλος είναι η αγάπη μου .. Για σας…
  ΛΟΥ
  Κατά βάθος..(προς κήπο μεριά!) σας έχω περί πολλού!

 328. Κουτρούφι said

  #313. Τελείωσε και το Λύκειο στην «Βαρβάκειος Σχολή». Θα έμενε και στην καλυτέρα οδός των Αθηνών.

 329. loukretia50 said

  τουλάχιστον σας νανουρίζω! καληνύχτα!

 330. Ίσως ήθελε να πει «περίπυστο» (άλλη λέξη που δεν θα συνιστούσα σε κανένα να χρησιμοποιεί), αλλά το θυμόταν συγκεχυμένα. Πάλι, το βραβείο Νέβανλιννα κάθε άλλο παρά περίπυστο (=ξακουστό) είναι — νομίζω τουλάχιστον ότι δεν συγκρίνεται σε αναγνωρίσιμότητα, δεν λέω με το Νόμπελ, αλλά ούτε με το Fields, το Abel ή το δυσώνυμο 🙂 Kavli.

 331. Theo said

  @329:
  Λουκρητία, σφάζεις με το μπαμπάκι (αλλά και αυτοσαρκάζεσαι) και με χιούμορ.
  Καληνύχτα κι ευχαριστούμε 🙂

 332. loukretia50 said

  333. Ευχαριστώ!
  Hadjidakis, Bitter Way https://youtu.be/lM25NR8_Zjg

 333. 304 > # 301 – η ερώτηση είναι η εξής: με δεδομένη τη διατήρηση των άρθρων όπως χρησιμοποιούνται σήμερα οι πτώσεις είναι περιττές, ναι ή όχι;

  Περιττές (redundant), ας πούμε ναι.

  > βλέπεις/-ετε να υπάρχει κάποιο -θεωρητικό- πρόβλημα σχετικά με ενδεχόμενη απώλεια πληροφορίας σε αυτη την περίπτωση;

  Τεράστιο.

  Η κοινή αντίληψη για τη γλώσσα είναι πως σκοπός της είναι η επικοινωνία, μέτρο της είναι η εκφραστική αποδοτικότητα, και απόληξή της είναι το απέριττον. Ε, δε δουλεύει η γλώσσα έτσι.

  Οι σκοποί της είναι πολλαπλοί, μεταξύ τους η κοινωνική και ατομική διαφοροποίηση, ο εντυπωσιασμός, η διομάλυνση των συναναστροφών. Δε σχεδιάζεις επίδοξο διάδοχο της Εσπεράντο, έχεις να κάνεις με γλώσσα ως κοινωνικό φορέα. (Και η Εσπεράντο κοινωνικός φορέας είναι.)

  Τα μέτρα της γλώσσας (ή μάλλον τα κριτήρια σχεδιασμού) είναι και αυτά πολλαπλά, και αλληλοσυγκρουόμενα. Μεταξύ τους, η ευκολία στην εκμάθηση, η ευκολία στη σύλληψη, και η ευκολία στην εκφορά. Το απέριττο που θα εξοβέλιζε τις πτώσεις στα ουσιαστικά και τα επίθετα θα βοηθούσε στην αποδοτικότητα, αλλά θα χαλούσε την ευκολία στη σύλληψη: χάνουμε το 30% των φθόγγων όταν ακούμε γλώσσα, και άμα επαναλαμβάνεται δυο-τρεις φορές η πτώση στην εκφορά, είναι πιο σίγουρο να μη χάσουμε το σήμα. Αφήνω που η γραμματική συμφωνία μας βοηθά να συλλάβουμε, αλλά και να εκφέρουμε, την ονοματική φράση ως σύνολο, δλδ να πραγματώσουμε τη δομή της πρότασης πιο ρητά.

  Οι της πληροφορικής εδώ ας αναλογιστήτε τη σημασία της περιττότητας στην ανίχνευσή σφαλμάτων (redundancy in error correction). Ζωτικής σημασίας στη https://el.wikipedia.org/wiki/Θεωρία_πληροφορίας. Μα και η ανθρώπινη γλώσσα εκπέμπεται σε θορυβώδη κανάλια (και μάλιστα κυριολεκτικά θορυβώδη).

  Το περιττόν της γλώσσας δεν είναι διόλου άσκοπο· δεν εμφανίζεται στη γλώσσα αδικαιολόγητα. Απλώς πληροί άλλους σκοπούς από αυτόν της εκφραστικής αποδοτικότητας.

  > Στην περίπτωση που οι πτώσεις ουσιαστικών/επιθέτων αποδειχθούν περιττές για την πλήρη κατανόηση, ας προσπαθήσουμε να εκτιμήσουμε το κέρδος για τους χρήστες σε χρόνο, κόπο και μνήμη περιττών κανόνων.

  Μα ποιος χρόνος και κόπος; Όπως είπε ο Πέπε στο 290, οι κανόνες των θηλυκών της δημοτικής είναι απλοί. Οι κανόνες των των θηλυκών της αττικής είναι πιο μπλεγμένοι, αλλά τα νήπια της Αρχαίας Αθήνας δεν χρειαζόνταν να πάνε σχολειό για να τα μάθουν. Ο χρόνος και κόπος αναλώνεται όταν το παιδί είναι μεταξύ 2 και 4 χρονών, και δεν έχει και πολλές-πολλές άλλες σκουτούρες.

  Το μπέρδεμα και η αποστήθηση γίνονται όταν συγκρούονται δύο ασύμβατα γλωσσικά συστήματα. Το μπλέξιμο με τα θηλυκά σε -η και -α προκύπτει όχι στην Αττική ή στη Δωρική, αλλά στην Κοινή που χαρμάνιασε τα δύο. Το μπέρδεμα με το κυβέρνησης/κυβερνήσεως και το γραφιάς/συγγραφέας και το Κλειώς/Κλειούς έγινε όταν η νεοελληνική χαρμάνιασε Καθαρεύουσα (κι αυτή χαρμάνιασμα της κακιάς ώρας) και δημοτική. Αν είναι το Κλειώς/Κλειούς να μας οδηγήσει να κάνουμε όλα τα ουσιαστικά άκλιτα, κλάψε μας.

  (Αν και ανάλογο διαστρωματικό μπέρδεμα, το πού τονίζεται η γενική πληθυντικού των θηλυκών, έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζεται η χρήση της συγκεκριμένης πτώσης. Αλλά η γενική πληθυντικού ήδη υποχωρούσε στη δημώδη.)

 334. Pedis said

  # 335 –

  δεν ξέρω τι λένε και οι άλλοι σχετικά με το ότι οι πτώσεις, με τον όρο της διατήρησης του άρθρου- είναι περιττές. Το ερώτημα είναι ασφαλώς θεωρητικό.

  Μού έκανε εντυπωση αυτό που γράφεις:

  Το απέριττο που θα εξοβέλιζε τις πτώσεις στα ουσιαστικά και τα επίθετα θα βοηθούσε στην αποδοτικότητα, αλλά θα χαλούσε την ευκολία στη σύλληψη: χάνουμε το 30% των φθόγγων όταν ακούμε γλώσσα, και άμα επαναλαμβάνεται δυο-τρεις φορές η πτώση στην εκφορά, είναι πιο σίγουρο να μη χάσουμε το σήμα. Αφήνω που η γραμματική συμφωνία μας βοηθά να συλλάβουμε, αλλά και να εκφέρουμε, την ονοματική φράση ως σύνολο, δλδ να πραγματώσουμε τη δομή της πρότασης πιο ρητά.

  και θελω να σε ρωτήσω αν έχεις υπόψην σου μελέτες όπου να διαπιστώνεται ότι στη συνομιλία μεταξύ αγγλό/γαλλο/ισπανο/ιταλο-φωνων μεταδίδεται λιγότερη μέση πληροφορία από ότι μεταξύ ελληνόφωνων, επειδή στις γλώσσες τους δεν χρησιμοποιούνται οι πτώσεις ή γενικότερα επειδή έχουν πιο απλοποιημένή γραμματική δομή σε σχέση με την ελληνική.

 335. 336 Μελέτες δεν έχω υπ’ όψιν, αλλά μην ξεχνάς πως οι γλώσσες αυτές έχουν αυστηρή σύνταξη, όπου λ.χ. το υποκείμενο πάντα προηγείται από το αντικείμενο, επειδή ακριβώς δεν έχουν πτώσεις. Η πληροφορία δλδ μεταδίδεται αλλιώς.

 336. Γς said

  337:

  ¨>Η πληροφορία δλδ μεταδίδεται αλλιώς.

  Και λοιπόν; Δεν απάντησες στο ερώτημα που σου έθεσε. Αν δλδ

  >μεταδίδεται λιγότερη μέση πληροφορία από ότι μεταξύ ελληνόφωνων, επειδή στις γλώσσες τους δεν χρησιμοποιούνται οι πτώσεις [κλπ]

  Σίγουρα, λέω εγώ, είναι η ίδια ποσότητα «χρηστικής» πληροφορίας, αλλά με διάφορα +/- της συσκευασίας.

  Και είναι αυτή η συσκευασία που καθορίζει την ασφαλή μεταφορά της [επικοινωνία] και κατανάλωσή της, [κατανόηση]

 337. Γς said

  και βέβαια δεν υπαινίσσομαι [διότι δεν ξέρω] ότι αυτήν η «συσκευασία» είναι καλύτερη στην γλώσσα μας

 338. 338 Γς: Η υπόθεση αρχής θα ήταν όντως πως η πληροφορία είναι η ίδια και η συσκευασία διαφορετική. Το πρόβλημα είναι πώς μετράς την πληροφορία ποσοτικά και όχι ποιοτικά· και οι γλωσσολόγοι πετάνε κουβέντες σαν το «όλες οι γλώσσες είναι εξίσου περίπλοκες» ως αξιώματα, για να μην κατηγορηθούν ως ρατσιστές, χωρίς καμμιά απόπειρα ποσόσοτοσης.

  Ας πάρουμε δυο απλά παράδειγμα.

  Ο Κώστας είδε το Γιάννη. Con saw John.

  Πληροφορίες: υποκείμενο: Κώστας. αντικείμενο: Γιάννης. κατηγορούμενο: βλέπω. χρόνος: παρελθόν.

  … πώς μεταδίδουν τα αγγλικά ή τα ελληνικά περισσότερες πληροφορίες; Ανά συλλαβή; Δεν με ενθουσιάζει, γιατί τα ελληνικά με τα μορφήματά της πλατειάζουν γενικά· και η φωνοτακτική της αγγλικής επιτρέπουν μικρότερες λέξεις από τα ελληνικά. (Οι τόνοι της Κινεζικής βέβαια επιτρέπουν ακόμα λιγότερο.) Αλλά εντάξει, να πω πως το προβάδισμα το έχουν τα αγγλικά στην επιφθεγματικότητα.

  Κάνουμε τώρα την ανιστροφή:

  Το Γιάννη είδε ο Κώστας.

  Πληροφορίες: υποκείμενο: Κώστας. αντικείμενο: Γιάννης. κατηγορούμενο: βλέπω. χρόνος: παρελθόν. ΕΣΤΙΑΣΗ (focus): Γιάννης

  ή

  Το Γιάννη τον είδε ο Κώστας.

  Πληροφορίες: υποκείμενο: Κώστας. αντικείμενο: Γιάννης. κατηγορούμενο: βλέπω. χρόνος: παρελθόν. ΘΕΜΑ (topic): Γιάννης

  Ε για να μεταδώσουν τώρα τις ίδιες πληροφορίες τα αγγλικά, δε φτάνουν πια 3 συλλαβές. Θα χρειαστείς, για το πρώτο:

  Con saw *John*. (Προσέξατε πως τα πλάγια στοιχεία χρησιμοποιούνται πολύ περισσότερα στα (ανεπίσημα) γραπτά αγγλικά, απ’ ό,τι στα ελληνικά; Ε νά γιατί. Γιατί η σύνταξή της είναι μονόχνωτη, και δεν αρκούν οι λέξεις μόνες τους να κάνουν τη διάκριση σε εστίαση.) Ο επιτονισμός είναι πρόσθετο πληροφοριακό στοιχείο. Παντού υπάρχει, αλλά στα ελληνικά συνεκφέρεται με την αντίστροφή σύνταξη, δε χρειάζεται να τη γράψεις ανεξάρτητα. Στα αγγλικά χρειάζεται.

  It was John that Con saw.

  John was who Con saw.

  Και για το δεύτερο:

  John—Con saw him.

  As for Con, John saw him.

  Το προβάδισμα τώρα της αγγλικής στην επιφθεγματικότητα δεν είναι και τόσο προφανές…

 339. επιτρέπουν ακόμα λιγότερο > επιτρέπουν ακόμα μικρότερες

 340. Να ξαναπώ πάντως, Γς, πως μου αρέσει πολύ η διατύπωσή σου στο 338, «Και είναι αυτή η συσκευασία που καθορίζει την ασφαλή μεταφορά της [επικοινωνία] και κατανάλωσή της, [κατανόηση]».

 341. Pedis, δούλευα κάποτε ερευνητικός βοηθός σε φωνολόγο (σλοβενό), και ήθελε να με βάλει να μετρήσω τις συλλαβές ανά λεπτό στις ελληνικές ειδήσεις, γιατί είχε την εντύπωση πως τις ειδήσεις τις λένε στην Ελλάδα πιο γρήγορα, για να κεντρίσουν το κοινό. Μου το θύμισες με το σκεπτικό, αν περνάνε περισσότερες πληροφορίες στα αγγλικά αντί τα ελληνικά. Τα αγγλικά εξοικονομούν συλλαβές, αλλά μάλλον χάνουν σε ταχύτητα, που το ισορροπεί το πράμα.

  Πάντως εντύπωσή μου είναι πως οι φωνολόγοι δεν παίρνουν στα σοβαρά το ζήτημα διαφορετικής ταχύτητας της κάθε γλώσσας, και η ταχύτητα σίγουρα διαφέρει πάρα πολύ ενδογλωσσικά, από άλλους παράγοντες κατ’ εξοχήν (και πάλι) κοινωνικούς.

 342. Alexis said

  #335, 340: Πολύ ενδιαφέροντα όσα γράφεις!

 343. Alexis said

  #329:
  Λουκρητία Λουκρητία,
  δεν θα ησυχάσεις πιά;
  Μας «τη λες» με μαεστρία
  κι ύστερα «όνειρα γλυκά»! 🙂

 344. Νέο Kid said

  343. Nick, το «Σλοβενό» είναι άποψη ή παρατονισμός -typo ; αν είναι το πρώτο, θα έλεγες και σλοβακός ας πούμε;
  Αυτό με την ταχύτητα εκφώνησης είναι ενδιαφέρον.
  Προσωπική μου εμπειρική παρατήρηση ( με οποία αξία μπορεί να έχει…) σε δυο πολύ κοντινά ξαδελφάκια , τα ιταλικά και τα ισπανικά.
  Οι Ιταλοί μιλάνε πιο αργά και πώς να το πω; επιτονικά; και τους καταλαβαίνεις πιο εύκολα από τους Ισπανούς , που είναι συνήθως πολυβόλα.

 345. 346 *googles*

  …. Wow. Δεν είχα ιδεά πως το σωστό στα ελληνικά είναι σλοβένος. (Δλδ, είναι άποψη, αλλά εξ αγνοίας· μην ξεχνάς πως στην Ελλάδα έζησα μόνο από 8 μέχρι 12 χρονών.) Και όχι, δε θα ’λεγα σλοβακός.

  Γιατί άραγε το τονίζω έτσι; Μάλλον επειδή το -ένος μου θυμίζει μετοχές αντί εθνωνύμια, και επίσης μου φαντάζει σαν γαλλισμός. (Και μάλλον ήταν γαλλισμός, αν και οι ίδιοι βλέπω το τονίζουν «Σλοβέντσι»: Slovenci [slɔˈʋéːntsi].) Και σαφώς κατ’ αναλογία με το «αλβανός».

  Η δόκιμη προφορά της Εσπεράντο είναι με τα μέσα φωνήεντα ημιανοιχτά, και χωρίς μακρά και βραχέα, όπως στα ισπανικά και τα νεοελληνικά. Και όταν έγινε η πρόταση να προφέρονται τα φωνήεντα με μακρά και βραχέα, έγινε με αυτό ακριβώς το επιχείρημα: ότι η δόκιμη προφορά είναι σαν πολυβόλο. Οι ξένοι γενικά μπερδεύουν εύκολα νεοελληνικά και ευρωπαϊκά ισπανικά. Και γιατί έχουμε ίδιους σπάνιους φθόγγους (θ, γ), και λόγω πολυβόλου.

 346. Γς said

  342:
  Ωραίο θέμα.

  Αλλά ας το δούμε κάπως διαφορετικά. Λίγο διαφορετικά.

  Λες στο Σχ. 340 για τον Α που είδε τον Β. Ένα γεγονός για το οποίο θέλουμε να πληροφορήσουμε κάποιον, κάποιους ή να όλο τον κόσμο ούρμπι ετ όρμπι.

  Θα μπορούσε να ήταν μια κρίση, μια πορτοκαλάδα, από πορτοκάλια ή μια λεμονάδα από λεμόνια ή από μούσμουλα. Και το γεγονός αυτό [ο Α είδε τον Β], την πορτοκαλάδα ή την λεμονάδα την γκαζόζα βρε αδελφέ! Πάει και τελείωσε. Τις καρδιές μας θα χαλάσουμε τώρα; Αυτήν την γκαζόζα λοιπόν θέλεις να την μετρήσουμε ποσοτικά και όχι ποιοτικά. Τι να μετρήσουμε; Τον Γκιωνάκη ή τον Σταυρίδη.

  Είναι μια εικόνα, ένα γεγονός, ένα βιομηχανικό προϊόν που λέγαμε στο παιχνίδι με τις 20 ερωτήσεις. Και μου’ χανε βάλει κάποτε τον Αγνωστο Στρατιώτη. Και στην τελευταία ερώτηση από τι πέθανε μου είπαν από τυμπανισμό και το βρήκα. Είχα διαβάσει Ψαθά.

  Αυτό λοιπόν το κάτι πρέπει να το πω σε κάποιον ή κάποιους ή να το γράψω κάπου. Να το μεταβιβάσω να το αποθηκεύσω.
  Και χρησιμοποιώ τη γλώσσα. Που δεν είναι τίποτ άλλο παρά το μέσο αυτής της μεταφοράς ή αποθήκευσης.
  Ο κάριερ, η φέρουσα συχνότητα που θα πάει στον δέκτη ή στο μαγνητόφωνο την βιντεοκάμερα. Που θα βοηθήσει τον αποδέκτη να κάνει σωστό και γρήγορο γκέγκε ή νο γκέγκε.
  Κι εδώ διαφέρουν οι γλώσσες . Ολες μεταφέρουν την ίδια «ακουστική συχνότητα» ή/και εικόνα με διάφορους τρόπους, συστήματα. AM, FM, SECAM, PAL, φτηνιάρικες στενές μπάντες ή ευρυζωνικές , οπτικές ίνες. Κι όπως στο Ραδιόφωνο ή την ΤιΒι η απόδοση μετράει έτσι και στις γλώσσες αυτό το περιτύλιγμα της φέρουσας συχνότητας μετράει και μετριέται.
  Δυο μεταφράσεις της Βίβλου π.χ. σε διαφορετικές γλώσσες με Shannon και τέτοια.

 347. Γς said

  348:

  Χωρίς να σημαίνει ότι μια γλώσσα με μεγάλο ινφορμέισον κόντεντ περιτυλίγματος κάνει καλύτερη μεταφορά σήματος,.
  Μπορεί και με μια στενή μπάντα να κάνεις παπάδες

 348. ΓιώργοςΜ said

  349 Όμως, όσο πιο ευρεία η μπάντα, τόσο περισσότερη η πληροφορία. Ο Shannon (ή ο Nyquist, διαλιέχτε) αυτό δε λέει; Όσο μεγαλύτερη η συχνότητα τόσο περισσότερη η πληροφορία. Στα μεσαία (kHz) καταλαβαίνεις όσα λέγονται και ίσως διακρίνεις τις φωνές με κάποια λεπτομέρεια, αλλά αν θέλεις στερεοφωνική μουσική υψηλής πιστότητας χρειάζεσαι FM.

  Το streichhotzchachtel αφήνει πολύ λιγότερες ασάφειες από το matchbox. Ο Γερμανός (ή αυτός που μαθαίνει γερμανικά) καταλαβαίνει πως πρόκειται για ένα «κουτί με ξυλα που τα τρίβεις», ο αντίστοιχος Άγγλος «ένα κουτί με matches», άρα προϋποθέτει τη γνώση του match. Είναι φορές που θα πεις «κουτί» και θα είναι σαφές τι εννοείς, αλλά δε σημαίνει πως είναι χρήσιμο να καταργήσουμε τις άλλες λέξεις.

  Οποιαδήποτε μετάδοση πληροφορίας μπορεί να απλοποιηθεί όταν ο σκοπός είναι συγκεκριμένος.
  Αν πχ μας πει το gps «Στρίψε δεξιά», η μόνη πληροφορία που παίρνουμε είναι η κατεύθυνση την οποία πρέπει να πάρουμε.
  Αν μας πει «Στρίψε δεξιά» η σύζυγος/η πεθερά/ο κολλητός/ο άγνωστος, παίρνουμε επίσης πληροφορίες όπως «Στρίψε δεξιά, μωρό μου»/»Στρίψε δεξιά, ανεπρόκοπε» κλπ κλπ, και μόνο από τον τόνο της φωνής. Αν μειώσουμε το εύρος της μπάντας, και φιλτράρουμε τη φωνή ώστε να χαθούν τα συμφραζόμενα, μας μένει η χρηστική πληροφορία, αλλά χάνονται άλλες που ίσως είναι ωφέλιμες, πχ «μην ξεχάσω να της πάρω σοκολατάκια, έχει τα νεύρα της».

  Δε βρίσκω το λόγο να στομώσουμε ένα κοφτερό μαχαίρι επειδή και με αυτό μπορούμε να κόψουμε τα μπιφτέκια. Ίσα-ίσα, αν δεν μπορούμε να έχουμε παρά μόνο ένα μαχαίρι, προσπαθούμε να έχουμε το πιο κοφτερό που υπάρχει, ώστε να μπορούμε να κόψουμε κρέας όταν χρειαστεί, ασχέτως αν τον περισσότερο καιρό αλείφουμε με αυτό μαρμελάδα στη φρυγανιά.

  Για να συνεχίσω την αναλογία, συχνά χρησιμοποιούμε άλλη γλώσα στα σαλόνια κι άλλη στα αλώνια. Ελληνική (Γερμανική, Ιταλική κλπ) κι η μία κι η άλλη, αλλά με διαφορετικό λεξιλόγιο στη μία και στην άλλη περίπτωση. Με την απλούστερη εκδοχή της μπορείς να αγοράσεις ένα κιλό πατάτες και να μην πεθάνεις της πείνας, με την πιο σύνθετη να συζητήσεις για την αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι ή για το τάδε θεώρημα στη Θεωρητική Φυσική (δε μου ‘ρχεται κάποιος βερμπαλισμός τώρα 🙂 ). Ή, μπορείς να πεις «ενίοτε νομίζω πως χτυπάει το δεξί ακρόμπαρο» αντί να πεις «καπ’ καπ’, απ’ κατ’, κατ’ καν’ γκαπ γκαπ». 🙂

  Κάποιες γλώσσες, για λόγους που δεν έχουν σημασία τη δεδομένη στιγμή, είναι ικανότερες από κάποιες άλλες να εκφράσουν με ακρίβεια κάτι. Δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να υποβαθμίσουμε εσκεμμένα τις περισσότερο ακριβείς. Άλλωστε, με τον καιρό, οι ανάγκες καθορίζουν τις αλλαγές, και οι γλώσσες εμπλουτίζονται και με λεξιλόγιο και με γλωσσικούς τύπους.

 349. sarant said

  340κε Ωραία συζήτηση έγινε!

 350. Pedis said

  δεν υπάρχει σύγκριση στο μέσο αριθμό λέξεων ανά λεπτό μεταξύ ενός ελληνόφωνου κι ενός ισπανόφωνου/ιταλόφωνου.

  (Κι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ψάχνουν λιγόερο στο μυαλό τους να βρουν ποιον από τους τόσους γραμματικούς τυπους να χρησιμοποιήσουν και να το κάνουν σωστά. Έτσι μούρχεται ως εικασία. Άλλο ζήτημα αυτό.)

  και δεν μούχουν αναφέρει οι ισπανόφωνοι και ιταλόφωνοι φίλοι μου ότι καμιά φορά έχουν την αισθηση να μιλάνε στο κενό …

 351. Pedis said

  Πάντως το αρχικό ερώτημα μου ήταν αν χωρίς πτώσεις αλλά με διατήρηση του άρθρου, η ελληνική έχει κάποιο πρόβλημα. Ο Νικ λέει πώς όχι, άλλες απόψεις φιλολόγων και φιλολογιζόντων;

  έπειτα, σημειώνω ότι ο ισχυρισμός στο # 336 για

  «Το απέριττο που θα εξοβέλιζε τις πτώσεις στα ουσιαστικά και τα επίθετα θα βοηθούσε στην αποδοτικότητα, αλλά θα χαλούσε την ευκολία στη σύλληψη: χάνουμε το 30% των φθόγγων όταν ακούμε γλώσσα, και άμα επαναλαμβάνεται δυο-τρεις φορές η πτώση στην εκφορά, είναι πιο σίγουρο να μη χάσουμε το σήμα. Αφήνω που η γραμματική συμφωνία μας βοηθά να συλλάβουμε, αλλά και να εκφέρουμε, την ονοματική φράση ως σύνολο, δλδ να πραγματώσουμε τη δομή της πρότασης πιο ρητά.»

  δεν φάνηκε να στηρίζεται κάπου. Μερσί, πάντως, για τη συζήτηση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: