Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Καρότο χωρίς μαστίγιο

Posted by sarant στο 4 Οκτωβρίου, 2018


Έναυσμα για το σημερινό άρθρο, που βέβαια εντάσσεται στη σειρά των άρθρων που δημοσιεύουμε κατά καιρούς με θέμα τα φρούτα και τα λαχανικά, πήρα από ένα προχτεσινό άρθρο του Σπύρου Σεραφείμ στο Πρόταγκον, με ετυμολογικά και άλλα λεξιλογικά σχετικά με φαγώσιμα, που μεταξύ άλλων ανέφερε και μερικά πράγματα για το καρότο -κι έτσι θυμήθηκα ότι δεν έχουμε στο ιστολόγιο άρθρο ειδικά αφιερωμένο στο λαχανικό αυτό.

Η ελληνική Βικιπαίδεια γράφει ότι το καρότο «ήταν γνωστό φαρμακευτικό φυτό στην Αρχαία Ελλάδα με το όνομα Σταφλίνος» και αυτή η πληροφορία έχει αναπαραχθεί σε όλο το ελληνόφωνο Διαδίκτυο (και στο άρθρο του Σ. Σεραφείμ) ενώ είναι ολοφάνερο (στα δικά μου μάτια, έστω) πως τέτοια λέξη δεν μπορεί να υπάρξει στα αρχαία, και πως έχει γίνει κάποιο λάθος. Σταφυλίνος είναι το σωστό, αλλά το καρότο στα αρχαία ελληνικά λεγόταν κυρίως δαύκος. Δαύκος ήταν κι ένας παλιός τερματοφύλακας της Δόξας Δράμας και του Παναθηναϊκού, αλλά δεν νομίζω να οφείλει στα καρότα το όνομά του.

Οι αρχαίοι λοιπόν το ήξεραν το καρότο αλλά, λέει ο Brian Dalby που έχει μελετήσει το διαιτολόγιο των αρχαίων, μάλλον δεν έτρωγαν τη ρίζα του, όπως εμείς, αλλά τα φύλλα του και τους σπόρους του. Ο Διοσκουρίδης το αναφέρει ως σταφυλίνο και διακρίνει δύο είδη,  τον άγριο και τον κηπευτό (καλλιεργούμενο). Επίσης, μας δίνει και μια από τις σπάνιες πολυγλωσσικές αναφορές των αρχαίων: Ῥωμαῖοι καρώταμ, οἱ δὲ παστινάκα ῥούστικα, Αἰγύπτιοι βαβιβυρού, Ἄφροι σιχχάμ.

Το «καρώταμ» των Ρωμαίων (στην αιτιατική) είναι δάνειο από το ελληνικό «καρωτόν», που είναι μια ακόμα ονομασία του φυτού, πολύ σπάνια στην αρχαία γραμματεία, που όμως πέρασε στα λατινικά και από εκεί στις σύγχρονες ευρωπαϊκές γλώσσες και επανήλθε και στα ελληνικά μέσω ιταλικών ως αντιδάνειο. Στα ιταλικά είναι la carota, αλλά εμείς το θεωρήσαμε πληθυντικό ουδετέρου, κι έτσι το είπαμε «το καρότο» (και όχι «η καρότα»).

Στα βυζαντινά χρόνια, δεν έλεγαν καρότο αλλά δαυκί ή δαύκος, και στον Πωρικολόγο, τη βυζαντινή σάτιρα, το καρότο προσωποποιείται ως Δαύκος (αλλά δεν παίζει τερματοφύλακας).

Η λέξη δαυκί έχει επιβιώσει ως τις μέρες μας, αλλά σήμερα τη χρησιμοποιούμε μάλλον για ένα άλλο σαρκόρριζο λαχανικό, που οι Άγγλοι το λένε parsnip και είναι συγγενικό με το καρότο. Αυτό λέγεται και παστινάκι. Το δαυκί λέγεται και λαυκί. Για το καρότο υπάρχει και η λέξη Καβούτσι ή Χαβούτσι, δάνειο από τα τουρκικά (havuç). Ο Γεννάδιος στο Γεωπονικό λεξικό του (1914) δίνει και τις ονομασίες βαυτσί (κυπριακό) και σταφυλώνι (Κεφαλονιά).

Να σημειωθεί ότι η καρωτίδα δεν έχει καμιά σχέση με το καρωτόν και το καρότο. Οι καρωτίδες αρτηρίες των αρχαίων γιατρών πήραν το όνομά τους από το ρήμα «καρώ» (ναρκώνω, απ’ όπου και η κάρωση). Από την άλλη, η καροτίνη και τα διάφορα καροτένια της χημείας από το καρότο πήραν το όνομά τους.

Καρότο επίσης είναι στην τεχνική ορολογία το κυλινδρικό τμήμα εδάφους ή μπετού ή ασφάλτου που το παίρνουμε για δείγμα για να εξεταστεί η σύσταση ή η αντοχή του συνόλου. Το ειδικό μηχάνημα που παίρνει τα καρότα λέγεται «καροτιέρα».

Το καρότο έχει μία και μοναδική παρουσία στη φρασεολογία μας, αλλά αρκετά σημαντική τον τελευταίο καιρό. Πρόκειται για την έκφραση «με το καρότο και το μαστίγιο» (ή «με το καρότο και το ραβδί») που τη λέμε για την πολιτική της εναλλάξ χρησιμοποίησης δελεαστικών μέσων και απειλών. Τα χρόνια της κρίσης και των ατέρμονων διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας, πάμπολλες φορές γράφτηκε ότι απέναντι στην Ελλάδα εφαρμόζεται πολιτική «καρότου και μαστιγίου».

Την έκφραση με το μαστίγιο και το καρότο πρέπει να την έχουμε δανειστεί τις τελευταίες δεκαετίες· λέμε επίσης για «καρότο και ραβδί», μια κάπως λιγότερο συχνή παραλλαγή, που δεν πρέπει να είναι η αρχική στα ελληνικά, παρόλο που αυτή ακριβώς αντιστοιχεί στην αγγλική stick and carrot, η οποία φαίνεται να είναι και η αρχαιότερη γενικώς, αφού έχει καταγραφεί από το 1880, αν και μόνο μεταπολεμικά έγινε ευρέως γνωστή.

Βέβαια, είτε με ραβδί είτε με μαστίγιο, η σημασία της έκφρασης δεν αλλάζει. Λέγεται για μια τακτική πειθάρχησης ή διαπαιδαγώγησης που συνίσταται στην εναλλάξ χρησιμοποίηση επιβραβεύσεων ή δελεαστικών μέσων (το καρότο) και τιμωρίας ή απειλών (το μαστίγιο ή το ραβδί). Η έκφραση με το ραβδί βέβαια αναφέρεται και σε μια συναφή μέθοδο παρακίνησης υποζυγίων: δένουν με σπάγγο ένα καρότο στην άκρη ενός ραβδιού και το κρεμάνε μπροστά στη μουσούδα του γαϊδάρου, ο οποίος υποτίθεται ότι θα τρέχει όλο και πιο γρήγορα (και μάταια) για να το πιάσει, αν και βέβαια τα πραγματικά υποζύγια δεν είναι τόσο ανόητα.

Πάντως, στις άλλες γλώσσες υπάρχει ποικιλία εκφράσεων για την τακτική του καρότου και του μαστιγίου: οι Γάλλοι (la carotte et le bâton) και οι Ιταλοί (bastone e carota) ακολουθούν τους Άγγλους χρησιμοποιώντας επίσης ραβδί και καρότο, ενώ οι Γερμανοί προτιμούν γλυκόψωμο και μαστίγιο (mit Zuckerbrot und Peitsche) και οι Ρώσοι κνούτο και μπισκοτάκι (knut i pryanik). Ακριβώς σαν κι εμάς, μαστίγιο και καρότο, έχουν οι Δανοί. Επειδή τα γλωσσικά ληξιαρχεία της ελληνικής γλώσσας δεν λειτουργούν καλά, δεν μπορώ να σας πω πότε μπήκε η έκφραση στην ελληνική γλώσσα· πάντως ο Νίκος Δήμου έγραψε δοκίμιο Το μαστίγιο και το καρότο το 1977.

Πέρα από το καρότο και το μαστίγιο (ή ραβδί) άλλη έκφραση με καρότα δεν διαθέτει η φρασεολογία μας, ενώ π.χ. στα γαλλικά υπάρχει η διαδεδομένη έκφραση «les carottes sont cuites», κατά λέξη «τα καρότα μαγειρεύτηκαν», που τη λένε όταν μια κατάσταση είναι ανεπανόρθωτα κακή, δεν παίρνει γιατρειά. Τετέλεσται, σαν να λέμε.

Τον καιρό των αμαξών, όταν υπήρχαν πολλά άλογα υποζύγια, οι αμαξάδες τούς έδιναν καρότα ανακατεμένα με πίτουρα και χαρούπια. Στα κινούμενα σχέδια, πάλι, το καρότο είναι η αγαπημένη τροφή του Μπαγκς Μπάνι. Σύμφωνα με ένα κρύο αστείο που λέγαμε στο γυμνάσιο, ο πιο σίγουρος τρόπος για να πιάσεις έναν λαγό είναι να μιμηθείς τη φωνή του καρότου.

Από την άλλη, ένας καλός τρόπος για να πείσεις ένα παιδί να φάει τα καρότα, είναι να του πεις ότι κάνουν καλό στα μάτια.

Εγώ, θυμάμαι, δεν τα πολυήθελα τα καρότα, και συνήθιζα να τα κάνω στην άκρη, όταν είχαμε φασόλια. Οπότε η μητέρα μου, για να με παρακινήσει, μού έλεγε να τα τρώω επειδή «έχουν βιταμίνη Α και κάνουν καλό στα μάτια».

Όπως βλέπετε στην εικόνα αριστερά, έχει βγει και αφίσα με αυτό το σύνθημα -η διεθνής των μανάδων έχει άκρες παντού!

Advertisement

216 Σχόλια προς “Καρότο χωρίς μαστίγιο”

 1. Νέο Kid said

  «Δεν έχουμε άρθρο στο ιστολόγιο…»
  Και το «Αναιμικό καρότο, τσουχτερό μαστίγιο» το 2012 , τι ήταν;
  Ξεχνάς Νικοκυράκο μου! Κρυβε χρονιααα! 😀

 2. Νέο Kid said

  Όπως είχε πει και στο παλιό άρθρο, η κινητή μονάδα -βανάκι που παίρνει τα καρότα λέγεται καροταρία ( κατά το πιτσαρία )

 3. Νέο Kid said

  Νέο Kid Στο Block said

  5 Ιουνίου, 2012 στις 11:48
  «Καρότο» στην τεχνική αργκό είναι το κυλινδρικό δοκίμιο (από οδοστρωσία ή σκυροδέμα) που το παίρνουμε με διάτρηση και εξώλκυση από την κύρια μάζα του υλικού. Η σχετική διάταξη (και καταχρηστικά ολόκληρη η κινητή μονάδα/βανάκι συνήθως) λέγεται «Καροταρία». Η επίσημη ονομασία βέβαια είναι «πυρήνας» και «πυρηνοληψία».

  Για να γελάσετε και λίγο (να μη λέω και μόνο σοβαρά πια..) δώστε βάση! (give base) 🙂

  Κάποτε έκανα το μπάτσο και την τρόικα μαζί σε ένα έργο (ήμουν δηλαδή επιβλέπων κατασκευής και ποιότητας και ενδιάμεσος κρίκος μεταξυ εργολάβου/κατασκευαστή και κυρίου του έργου που τον εκπροσωπούσε ένας εγγλέζος πρότζεκτ μάνατζερ)
  Για χάρη λοιπόν αυτού του εγγλέζου -αν και όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι και ο Κύριος του έργου ήταν ρωμιοί- η επίσημη γλώσσα του έργου ήταν τα αγγλικά!
  Υπήρξε μια αστοχία στην ποιότητα κάποιας σκυροδέτησης ,δηλαδή τα εργαστηριακά αποτελέσματα έδειξαν μικρότερη αντοχή του μπετού από την προβλεπόμενη και σαν πρώτο corrective measure έπρεπε να πάρουν καρότα για επαναπιστοποίηση της αντοχής. Γράφει λοιπόν ο εργοταξιάρχης (ένας εξαίρετος μηχανολόγος μηχανικός, αλλά με πτωχά αγγλικά) γράμμα στον επιβλέποντα (μουά!) με κοινοποίηση στον εγγλέζο :»We are going to take carrots..»
  O σωστός όρος βέβαια και στα αγγλικά είναι core (πυρήνας) . Οπότε με παίρνει τηλέφωνο ο εγγλέζος και μού λέει »
  Μr. Kid, is there some shortage of stick at our project? , because as far as I am concerned, we shouldn’t allow carrot growing only,should we? »

  Έτσι έμαθα για το Stick and Carot! 🙂

  O εργοταξιάρχης από τότε καλειται πειραχτικά «Μπαγκς Μπάνυ» (τόν έψεξα, λέγοντάς του «Τι καρότα και μπαγκς μπάνυ έγραψες ρε μαλάκα…;»

 4. Κουνελόγατος said

  «Δαύκος ήταν κι ένας παλιός τερματοφύλακας της Δόξας Δράμας και του Παναθηναϊκού, αλλά δεν νομίζω να οφείλει στα καρότα το όνομά του».
  Κι όμως υπάρχει σχέση… :mrgreen:

 5. nikiplos said

  Φάε τα καρότα σου…Γραφόταν ποτέ με δύο τ? ερώτησις…

 6. ΓΤ said

  #5
  Ο Σταματάκος λημματογραφεί και τα «καρόττο» και «καρώτο».

 7. Γς said

  Αυτή την φορά δεν γλυτώνουν τα καρότα που όλο τα πετάμε. Πάω να φτιάξω καροτόζουμο. Τι να βάλω όμως μέσα. Κανα μήλο; Α, εχω κι αχλάδια

 8. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !
  Ο Δάφκος με «φ» δεν το έγραφε; Έτσι θυμάμαι από τα Panini ! 🙂
  Θυμάμαι στο μπαράκι «Φαιδώρα» στη Νέα Σμύρνη, στα ’80s, έφερναν δίπλα στο ποτό αντί για ξηροκάρπια, καρότα σε μπαστουνάκια, περασμένα από κάποιο αλατόνερο, και μου άρεσαν πολύ !
  Το καρότο συνδέεται και με την τεχνική κοπής «ζουλιέν», σε σπιρτόξυλα δηλαδή…

 9. Γς said

  4:

  Το αντίθετο μάλλον αποκλείεται, ε;

 10. Νέο Kid said

  Δάφκος, με φ βέβαια!
  Έπιανε πουλιά (και πεντοχίλιαρα …) στον αέρα!

 11. Χαρούλα said

  Καλημέρα!
  Τώρα η παρακίνηση γίνεται «βοηθά στο μαύρισμα» 😅 Την γραφή με ττ την θυμάμαι. Με ω όμως όχι.

  Συγγνωμη για την παρέμβαση, ο αρθρογραφος λέγεται Σπύρος. Στο τέλος δε, αναφερει στις πηγές αρθρο του Νικοκύρη στο Βήμα.

 12. Daucus carota, αν θυμάμαι καλά, λέγεται λατινιστί-και …επιστημονιστί- το θρεπτικώτατο καρότο (μην το πείτε στον Γαβρόγλου και με αφορίσει!)

 13. cronopiusa said

  El palo y la zanahoria

  Kαλη σας μέρα!

 14. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1 Με αδικείς. Έγραψα ότι δεν έχουμε άρθρο «ειδικά αφιερωμένο στο λαχανικό αυτό». Το προηγούμενο, από το οποίο παραθέτω και εδώ κομμάτια, ήταν ειδικά για την έκφραση με το μαστίγιο.

 15. Χαρούλα said

  Και παρότι ότα λεμε καρότο, σκεφτόμαστε αμέσως πορτοκαλί(καροτί) χρώμα, έχουμε και….

 16. Πάνος με πεζά said

  Μια και σήμερα είναι παγκόσμια ημέρα των ζώων, μαι φωτογραφία («La photo de la honte») που μου έχει εντυπωθεί από ένα γαλλικό Paris-Match, το καλοκαίρι του 1980. Η φωτογραφία είναι μεν μοντάζ, δείχνοντας πάνω σε μια εθνική οδό 140 πτώματα κατοικιδίων, αλλά σχολίαζε την τότε συνήθεια των Γάλλων να παρατάνε τα κατοικίδια φεύγοντας για διαποπές…Και τότε επίσης πρέπει να είχε ανοίξει κι ένας δημόσιος διάλογος για την ευθανασία στα ζώα.

 17. dryhammer said

  8. Για λευκά (κυρίως) ξίδια, καρότα σε αλατόνερο, με μια (μόνο μια όμως) στάλα ταμπάσκο και αγγουράκι επίσης λίγο αλμυρό. Δροσιστικό και ποτιστικό (που αυτό τους ενδιέφερε) σνακ.

 18. dryhammer said

  12. Ναί.

  Και το καροτέλαιο μπαίνει σε λάδια και αντηλιακά γιατί ευνοεί το μαύρισμα.

 19. Πέπε said

  @16:
  Από τον ΒΟΑΚ (τη λεγόμενη «Εθνική οδό») της Κρήτης είναι η φωτογραφία;

 20. Πάνος με πεζά said

  Μάλιστα τότε επειδή δεν έτρωγα ακόμα ωμό καρότο και δεν ήξερα την πιπεράτη γεύση του, νόμιζα ότι το βουτάνε και σε πιπέρι !

 21. Πάνος με πεζά said

  @ 19 : Όχι, είναι κάποια γαλλική εθνική οδός προς επαρχία.

 22. cronopiusa said

 23. sarant said

  16 Δεν την είχα δει

 24. Νέο Kid said

  14. Δεν είχα, ούτε έχω, ούτε θα έχω ποτέ πρόθεση να σε αδικήσω, Νικοκύρη.
  Στο τέλος θα με πεις και γουσού… (ΙΧΝΚΟΤΚΣκορπά!)
  Δεν είδα ή δεν κατάλαβα αναφορά στο παλιό, και νόμιζα ότι το ξέχασες. Κι έτσι να ταν δηλαδή, και τι έγινε; Θα σε κρεμάγαμε;

 25. Alexis said

  #12: Καλά θυμάσαι έτσι λέγεται επιστημονιστί.

  Μακεδονιστί όμως; 🙂

 26. Alexis said

  #24: Κι έτσι να ταν δηλαδή, και τι έγινε; Θα σε κρεμάγαμε;

  Όχι, αλλά κόντεψες να τον βγάλεις σχεδόν …υπέργηρο! 🙂

 27. ΣΠ said

  25
  Морков 🙂

 28. Καλημέρα,

  Είναι κάτι γενικότερο, που θέλω να το επισημάνω χρόνια τώρα (!), δηλαδή από τότε που άρχισα να χρησιμοποιώ κινητές συσκευές αντί για πισί για καθημερινές ασχολίες.

  Ένα πράγμα που έμαθα δε χαρντ γουέι λοιπόν όταν άρχισα να προγραμματίζω για κινητές συσκευές, και ειδικά από τότε που η !@#$%^&* Apple έβγαλε το άη-Φων 4, βοήθειά μας, και άλλαξε τον λόγο των πλευρών και το έκανε μακρυστενώτερο (7.000.001, efcharisto Ellada!), είναι ότι δεν μπορώ να θεωρώ τίποτε δεδομένο, ούτε ως προς διαθέσιμη υπολογιστική δύναμη, ούτε ως προς μέγεθος /προσανατολισμό / λόγο πλευρών οθόνης.

  Πού θέλω να καταλήξω; Στην πιο κάτω εικόνα, η οποία ως γνωστόν αξίζει χίλιες λέξεις (7.001.001 !). Νικοκύρη, μην θεωρείς δεδομένο ότι η εικόνα θα βρίσκεται πάντα αριστερά, δεξιά, ή ακόμα και κοντά στο κείμενο που αναφέρεται σε αυτήν. 🙂

 29. Και η εικόνα που για κάποιον λόγο κόπηκε 🙂

 30. https://imgur.com/a/BfdPczW

 31. καροτάκι ψιλοκομμένο, αλατισμένο και λεμονισμένο…ο.τι πρέπει γιθα να συνοδεύσει ένα Γάμησον ( τοπική, ιρλανδέζικη προφορά του Jameson…)

 32. sarant said

  24 Ξεχνάω βέβαια, μου έχει τύχει να βάλω το ίδιο άρθρο δεύτερη φορά, αλλά αυτο δεν το είχα ξεχάσει 🙂

  30 Ναι, υπάρχει αυτό το κακό, αλλά τι να κάνω;

 33. antonislaw said

  Καλημέρα σας! πολύ ωραίο το άρθρο!
  Σχετικά με τη φράση «μαστίγιο και καρότο» γκουγκλίζοντας και παίρνοντας το παρακάτω αποτέλεσμα από τις συζητήσεις της ευρωβουλής προβληματίζομαι καθώς βλέπουμε τους τύπους:
  -καρότου και μαστιγίου(τονισμός στην παραλήγουσα για το μαστίγιο),
  -καρότου και μαστίγιου (τονισμός στην προπαραλήγουσα), -μαστίγιου και καρότου,
  -και «καρότου και μαστίγιου» εντός εισαγωγικών.
  Υπάρχει ανάγκη για χρήση εισαγωγικών, καθώς και ανάγκη για υποβιβασμό του τόνου στη γενική «μαστιγίου»;

  Παρεμπιπτόντως, γενικότερα στις μεταφράσεις στην ευρωβουλή δεν τίθεται θέμα επιμέλειας των τελικών κειμένων υποθέτω, ώστε να επικρατεί ενιαίος τύπος αλλά είναι στη διακριτική εξουσία του εκάστοτε μεταφραστή;

  https://www.linguee.gr/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AC/%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC%CF%86%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7/%CE%BA%CE%B1%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%BF%CF%85+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CF%84%CE%BF%CF%85+%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%85.html

 34. ΓΤ said

  #8, 10
  Στο ογκωδέστατο Σήφης Βοτζάκης, «100 χρόνια Παναθηναϊκός» (Λιβάνης, 2009), βλέπουμε στο ρόστερ της περιόδου 1982-1983 (σελ. 273) «ΔάΦκος», αλλά και στο κείμενο (σελ. 275). Ωστόσο, στη σελ. 277, που φιλοξενεί σελίδα από το αντίστοιχο αρχείο του ΠΣΑΠ, βλέπουμε «ΔΑΥΚΟΣ».

 35. antonislaw said

  Έχω έντονα στη μνήμη μου ατάκα του μακαρίτη Μιλτιάδη Έβερτ που είχε πει στην τελεόραση ότι η κυβέρνηση- ήταν η ΝΔ στην αντιπολίτευση- ακολουθεί τη μέθοδο του «μαστιγιού και του καροτιού» ή το είχε πει αντιστρόφως του «καροτιού και του μαστιγιού».
  ‘Εψαξα αλλά δε βρήκα σχετικό λίκνο στο διαδίκτυο. Αν κάποιος φίλος έχει το βιβλίο «Άπαντα Έβερτ» ας το δει μήπως έχει αποθησαυριστεί…

 36. Jago said

  30 & 32 Αυτό οφείλεται καθαρά στο θέμα που χρησιμοποιείται εδώ, δεν έχει εξελιχθεί καθόλου για χρήση σε σμάρτφον/τάμπλετ καθώς πλέον έχει εγκαταλειφθεί και απαλειφτεί από την αντίστοιχη λίστα θεμάτων του wordpress. Περισσότερα θα ξέρει να μας πει ο κοινός φίλος μας Τάκης που ασχολείται με το wordpress.

 37. sarant said

  33 Εγώ θα έβαζα «μαστιγίου». Τα κείμενα αυτά μπορεί να έχουν μεταφραστεί (ή να έχουν συνταχθεί -κάποια, όχι πολλά, γράφονται απευθείας στα ελληνικά) μέσα σε περίοδο πχ 10 ετών. Τόσο προχωρημένη τυποποίηση δεν είναι εφικτή και, κατά τη γνώμη μου, ούτε επιθυμητή.

 38. Πάνος με πεζά said

  Και αυτό το Panini, δε με δικαιώνει…

 39. Πάνος με πεζά said

  Αλλά μιλάμε για χρόνια μετά (Αθηναϊκός), δεν ήταν από τότε που μάζευα…

 40. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Θυμάμαι το καρότο που χρησιμοποίησε κάποιος πριν από χρόνια για παράδειγμα της καταστρεφόμενης από τις σύγχρονες γεωργικές πρακτικές βιοποικιλότητας. Παλιά στον ελληνικό χώρο καλλιεργούνταν περίπου 200 ποικιλίες, ενώ τώρα 2-3, οι υπόλοιπες προφανώς έχουν εξαφανιστεί.
  Δεν έχω λίκνο ούτε θυμάμαι περισσότερα, αλλά για κάποιο λόγο η πληροφορία με εντυπωσίασε και τη θυμάμαι.

 41. Pedis said

  άσχετο σαν τον …Δαύκο :

  Giovan Francesco Caroto

  «Fanciullo con disegno»

  https://it.wikipedia.org/wiki/Fanciullo_con_disegno

 42. 32β, 36: Ναι, σύμφωνα και με αυτά που λέει ο Jago, δεν υπάρχει εύκολη λύση. Αν το WP δίνει την δυνατότητα να μπαίνουν λεζάντες στις εικόνες, μπορεί να πει κανείς «όπως βλέπετε στην εικόνα 2», αλλά παραείναι επιστημονικό 😛 Αλλιώς, μάλλον δεν υπάρχει άλλη λύση από το να το πει κανείς διαφορετικά, ξερωγώ «όπως βλέπετε και στην σχετική εικόνα από τον Α’ΠΠ».

 43. Le Coeur Gothique said

  Καλημέρα σας.

  Κι εδώ ένας χρωματοφαρμακετικός κατά Μπαμπινιώτη συνδυασμός καρωτόν-κηρωτόν…

  https://erpimgs.idealhere.com/L0ltYWdlRm9ybWFsL2Q1LzA4LzExL2Q1MDgxMThlLTI3OTctNDFhZS04NTU4LTgwMGIyMGI2ZGUzMS9oZWFkcy9EQTQ4MkM0RS0wNDdFLTQ2MTAtQkFERC1CNTk2NkEyQjMxMjMuanBnP3Q9MTUzNDM0ODgwMA==

 44. sarant said

  43 Είχε πιαστεί στη σπαμοπαγίδα, συγγνώμη.

 45. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Εγώ, θυμάμαι, δεν τα πολυήθελα τα καρότα, και συνήθιζα να τα κάνω στην άκρη, όταν είχαμε φασόλια.

  Μήπως είχες ακουστά το περίφημο άζμα του στρατού:

  Φασολάδα τρομερή,
  κάθε βήμα και πορδή·

  κι άμα βάλεις και καρότο
  κάνει πιο μεγάλο κρότο.

  ;

  😉

 46. Πέρσυ στους Παρισίους έμαθα και τα καρότα της άμμου. Νοστιμότατα!
  http://www.lalegumiere.fr/carottes-de-sable/carottes-de-sable/
  https://www.rtbf.be/tv/emission/detail_max-venus/actualites/article_la-carotte-des-sables-c-est-quoi?id=9811877&emissionId=11781

 47. Avonidas said

  Τα χρόνια της κρίσης και των ατέρμονων διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας, πάμπολλες φορές γράφτηκε ότι απέναντι στην Ελλάδα εφαρμόζεται πολιτική «καρότου και μαστιγίου».

  Ναι, αλλά δεν μας λένε πού μπαίνει το καρότο :-/

 48. Χαρούλα said

  Και ένα ανέκδοτο από την Χα ζ ούλα…

  Πηγαίνει ο Τοτός στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς του.
  – Έχετε παγωτό καρότο;
  – Όχι, απαντά ο ψιλικατζής.
  Ξαναπάει ο Τοτός την επόμενη μέρα, πάλι τα ίδια. Αυτό συνεχίστηκε για πέντε μέρες μέχρι που ο ψιλικατζής παρήγγειλε παγωτό καρότο.
  Πηγαίνει ο Τοτός πάλι.
  – Έχετε παγωτό καρότο;
  – Ναι, απαντά ο ψιλικατζής.
  – Βλακεία δεν είναι;

 49. ΓΤ said

  #35
  Το επεισόδιο περιγράφεται στη σελ. 101>
  Στις 11.09.1996 ο Έβερτ μιλάει στην Άρτα: <>.

 50. ΓΤ said

  #35 για 49
  μάλλον μαρμάγκα. Παρέθεσα το πλήρες απόσπασμα, δεν έχω χρόνο να το ξαναγράψω. Πρόκειται για «στρατηγική του καροτιού και μαστιγιού».

 51. Γιάννης Ιατρού said

  Κώστα,
  (29) για να βγεί έπρεπε να γράψεις https://i.imgur.com/xG42orn.png 🙂

 52. sarant said

  49 Αχ, αν έβαλες κείμενο μέσα σε γωνιώδεις αγκύλες χάθηκε για πάντα.

 53. ndmushroom said

  Η ιστορία της χρήσης του καρότου ως εργαλείου (βρετανικής) προπαγάνδας στο Β’ΠΠ είναι αρκετά ενδιαφέρουσα.
  https://www.smithsonianmag.com/arts-culture/a-wwii-propaganda-campaign-popularized-the-myth-that-carrots-help-you-see-in-the-dark-28812484/

 54. Πάνος με πεζά said

  Και τα σχετικά συμπράγκαλα για μερακλήδες !

 55. ΓΤ said

  #35 και λοιπή παρέα
  Μπαλκονάτος Έβερτ, 11.09.1996 @ Άρτα: «H κυβέρνηση μοιάζει με το γιοφύρι της Άρτας. Δεν μπορεί να ξεκινήσει και πολύ περισσότερο να τελειώσει κανένα έργο. […] Εμείς δεν υποστείλαμε την ελληνική σημαία. Μας πολεμούν τα διαπλεκόμενα συμφέροντα. Γιατί ξέρουν ότι δεν θα αφήσουμε να δουλεύετε εσείς για να τρώνε αυτοί. Διότι σε μας δεν περνάνε οι εκβιασμοί. Όχι στην υποταγή. Όχι στα διαπλεκόμενα συμφέροντα μέσα κι έξω από τη χώρα. […] Σ’ ένα μήνα, ναι, σ’ ένα μήναοι αγροτικές συντάξεις θα αυξηθούν από τις 25.000 δραχμές στις 35.000»
  (και τώρα μπαίνει ο Μανώλης Βασιλάκης): «Και όπως ευτυχώς κατέγραψαν οι τηλεοράσεις γιατί δεν θα μας πίστευαν, είπε ότι στον οικονομικό τομέα θα ακολουθήσει ‘στρατηγική του καροτιού και μαστιγιού'».

 56. Χαρούλα said

  http://cdn.epixeiro.gr/craftuploads/_mainImage169/carotandstick%CE%BA.jpg?mtime=20180530141905

 57. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο πρώτος, είναι καρώτος,
  ο δεύτερος είναι λεύτερος! 🙂

 58. sarant said

  53 Ευχαριστούμε, πολύ ενδιαφέρον!

 59. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Σταφυλίνακας το άγριο καρότο της Κρήτης

 60. Le Coeur Gothique said

  44) Καλά μού έκανε αφού είχα γράψει χρωματοφαρμακετικόν τρώγοντας το επίμονο «υ» τής χθεσινής ανάρτησης…

 61. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας.

  Ἂν θυμᾶμαι καλά, ἡ φυτολογία τοῦ Γυμνασίου, ἐκεῖ στὰ μέσα τῆς δεκαετίας τοῦ ᾿60, τὸ ὀνόμαζε «Δαῦκος ὁ καρωτός».

  Τότε τὸ ἔγραφαν μὲ «ω», καρῶτο.

  Αὐτὴ ἡ γραφὴ ἔχει μεγαλύτερη ἐτυμολογικὴ διαφάνεια, νεσπά*;

  *τὸ γαλλικὸ τὸ φυσᾶμε 🙂

 62. sarant said

  61 Έχει; Τα αντιδάνεια ο μεν Μπαμπι τα γράφει έτσι που να θυμίζουν την ελληνική λέξη (γι αυτό και γράφει επίσης τζύρος) ενώ το ΛΚΝ και η σχολική ορθογραφία απλογραμμένα όπως και τα άλλα δάνεια.

 63. antonislaw said

  49, 50, 55 ΓΤ ευχαριστώ πολύ!!!
  Ήμουν αυτήκοος μάρτυρας της ατάκας του Μπουλντόζα και πίστευα ότι έχει καταγραφεί, και πάλι ευχαριστώ. «Στρατηγική» ,λοιπόν, του μαστιγιού και του καροτιού».

 64. # 61

  Δαύκος ο καρώτος μάλλον γιατί έτσι κοροϊδεύαμε ένα συμμαθητή μας

 65. dryhammer said

  Αυτόν τον ξεχάσαμε

 66. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>παστινάκα ῥούστικα
  Έχουμε/είχαμε τη ντόπια ποικιλία κηπευτικού καρότου, τις παστανάγλες.Τις πρωτάκουσα από τους ορεινούς συγγενείς. Κάτι γιαγιάδες του γιαλού, τίς είπαν καστανάγλες, λόγω γλυκότητας μάλλον και καστανάγλες τις έλεγα κι εγώ μέχρι που έπεσα σε άρθρο του Ηλία Πετρόπουλου που έστελνε από το Παρίσι για τις «κρητικές παστανάγλες».Τη χαρά μου δε φαντάζεστε. Κάπου το έχω καταχωνιασμένο το κομμάτι. Προ ιντερνέτ εποχή εννοείται.
  Και με συγκίνηση βλέπω τώρα στο νέτι ότι σώθηκε το νόστιμο καρότο μας !
  Ένα παραδοσιακό καρότο του Ηρακλείου.
  http://peliti.gr/peliti/diatirites/1102-%CF%80%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%B3%CE%BB%CE%B1

 67. Πάνος με πεζά said

  Όλα καλά με το καρότο, τί τους ήρθε κάποια στιγμή να το βάλουν και στα κέικ;

 68. Γς said

  65:

  Κι αυτόν.

  Πέθανε χτές σε ηλικία 96 ετών ο Αμερικανός νομπελίστας φυσικός Λίον Λέντερμαν, ο οποίος είχε εφεύρει το νεολογισμό «σωματίδιο του Θεού» για το μποζόνιο του Χιγκς που ανακαλύφθηκε τελικά στο CERN το 2012.

  Στα 90 του είχε διαγνωσθεί με άνοια και το 2015 είχε αναγκασθεί να πουλήσει το μετάλλιο του βραβείου Νόμπελ σε δημοπρασία αντί 765.000 δολαρίων, προκειμένου να καλύψει τα αυξημένα ιατρικά έξοδά του. Δεν θυμόταν πια τίποτε, ούτε για το Νόμπελ, ούτε για το «σωματίδιο του Θεού». Όπως είπε σε ένα δημοσιογράφο, ο οποίος τον επισκέφθηκε σε μια κλινική στο ανατολικό Αϊντάχο, «απλώς κάθομαι στη βεράντα και κοιτάζω τα βουνά…»

  [ντάξει υπάρχει ένα ηθελημένο λάθος. Αλλά ποιο;\

 69. ΓΤ said

  #63
  «Στρατηγική του μαστιγιού και καροτιού» 🙂

 70. ΓΤ said

  #63 Διόρθωση
  «Στρατηγική του καροτιού και μαστιγιού»

 71. # 66

  πως σώθηκε αφού γράφει :

  «Σπόρους δώσαμε και σε άλλους καλλιεργητές και εκτός Κρήτης αλλά τελικά μετά από αρκετά χρόνια προσπάθειας δεν καταφέραμε να τη σώσουμε. Ο σπόρος μπερδεύτηκε με το άγριο καρότο. Αν κάποιος έχει ακόμη παστανάγλες θα σας παρακαλούσαμε να μας στείλει λίγους σπόρους.»

 72. νεσσίμ said

  65. ε αυτό το σωματίδιο θεός που το κοπανάνε σωματίδιο του θεου μέχρι και σήμερα οι ντόπιες φυλλάδες.. ..

 73. νεσσίμ said

  @ 68

 74. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  71. Ωχ, γράφοντας, επί του πιεστηρίου,είπα για να δω μπας και… και το είδα αλλά έμεινα στο ευχάριστο. 😦

  Καρότο/λουκούμι

  Καρότα στ΄αυτιά

  Χάρη σ΄αυτό το χειροκίνητο μικρό κουζινικό εργαλείο, μας έγινε παιχνίδι η καροτοσαλάτα που μας αρέσει και τη φτιάχνουμε όλοι μας γρήγορα κι απλούστατα. Τόσο βολικό που έχω αγοράσει για κάθε σπίτι ,από Κρήτη μέχρι Αρκαδία.
  Φυσικά έχουμε και μπόλικα ξεφλουδιστήρια (όπως σχ.56 και στο απλούστερό τους)

 75. Γς said

  72:

  εννοείς το λάθος του Σχ. 68 ;

 76. Γιάννης Ιατρού said

  Για την ετυμολογία, αναφέρω την άποψη του Η. (->προφανώς σκανδιναβικής προέλευσης, Hjalmar=πολεμιστής με περικεφαλαία 🙂 ) Frisk (1960) στο Griechisches Etymologisches Wörterbuch (την αναφέρει και στο άρθρο του ο Σ.Σ., αλλά χωρίς την παραπομπή στην πρώτη -δυσανάγνωστη όμως- αναφορά στη λέξη κλπ.)

 77. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

 78. νεσσίμ said

  ναι Γς..

 79. mitsos said

  Καρότο λοιπόν .
  Καλημέρα σας .
  Το είδος carota του γένους Daucus της οικογένειας των σκιαδοφόρων ( Umbelliferae )

  Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται διακρίνονται σε κοντόριζες (όπως της Ολλανδίας ),μέτριας ρίζας ( όπως οι κόκκινες της Καρεντάν και του Σαντενέ ή οι αμβλείες της Νάντης) και οι μακρόριζες πορτοκαλόχρωμες. Κυρίως για την βρώσιμη ρίζα τους . Βιομηχανική χρήση μόνο για παραγωγή β καροτίνιου ( προβιταμίνη Α )
  Γνωστό και ως δεύκι ( Κέρκυρα ) αλλά και ως χαβούτσι (;)
  Σύμφωνα με την Φυτολογία της Εκδοτικής Αθηνών τα φυτά που αναφέρει ο Θεόφραστος ως «δαύκοι» είναι μάλλον άλλα φυτά. Με την ονομασία Σταφυλίνος ο κηπευτός πρώτη φορά συναντάται στον Διοσκουρίδη ( στο λήμμα δεν αναφέρεται που συγκεκριμένα ).

  Όσοι ασχολούνται και λίγο με μαγειρική θυμούνται ότι δεν είναι καλοδεχούμενο μόνο μέσα στην φασολάδα. Μου αρέσει γευστικά στην λαχανόσουπα , στο μπριάμ φούρνου, ή και σε σολωμό ψητό …αλλά και ωμό στην λαχανοσαλάτα ( όχι μόνο γευστικά αλλά και οπτικά )

  Όμως αυτό που θυμάμαι πάντα ήταν η πρώτη φορά που δοκίμασα τον εκπληκτικό συνδυασμό γεύσης όταν μου έφεραν ( στο πάλαι ποτέ μπαράκι της Στουρνάρα Rhythm ‘n Blues ) σαν συνοδευτικό σε malt whisky ( Glenfiddich 18 ) κομμάτια καρότου με μπόλικο λεμόνι και ντρέσιγκ σοκολάτας !! Οι μεταβολές της έκφρασής μου πρέπει να ήταν ανάλογες με τις εκφράσεις του γευσιγνώστη κριτικού Ego όταν δοκίμαζε το ρατατούι στην ομώνυμη παιδική ταινία.

 80. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Γενικά το καρότο έχει επεκταθεί σε πολλά πεδία δόξης , πέρα από σαλάτα, φαγητά, χυμούς, έχουμε κέικ καρότου,κουλουράκια,ψωμί, παξιμάδια, πίτες . Συνειδητοποιώ ότι πάει σχεδόν παντού, από όσπρια, ψάρια , κρεατικά, σούπες και με τί δεν πάει δηλαδή;…
  Και το τρώνε όλοι 🙂
  https://www.msn.com/el-gr/video/animals/%CF%83%CE%BA%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CF%8C%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%B2%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%AC/vp-AAyAzk5

 81. mitsos said

  @ 65
  Ο ίδιος είχε προτείνει για τίτλο του βιβλίου του την ονομασία » καταραμένο σωματίδιο» (για το σωματίδιο Χιγκς που δεν μπορούσαν να ανιχνεύσουν ) . Ο εκδότης όμως επέμενε και τελικά επέβαλε στον τίτλο του βιβλίου το » σωματίδιο του Θεού»

  Εμπορικά ίσως και να είχε δίκιο . Επιστημονικά το όνομα είναι απαράδεκτο .

  Να σημειώσουμεότι ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Δασκάλους φυσικής :

 82. Το καρότο μπορεί να αντικαταστήσει επάξια τις πατάτες στο φαγητό κρέας ή κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο, δοκιμασμένα πράγματα

 83. loukretia50 said

  Iστορίες με καρότα δεν έχετε?

 84. BLOG_OTI_NANAI said

  Υπάρχει και η έκφραση, «σιδερένιο χέρι σε βελούδινο γάντι«.

 85. loukretia50 said

  κρατάει καρότο?

 86. ΣΠ said

  68
  Βέβαια, η φωτογραφία που έβαλες είναι του David Letterman, όχι του Leon Lederman.

 87. ΣΠ said

  Υπάρχει αμερικανός ηθοποιός γνωστός ως Carrot Top.

 88. ΣΠ said

  Νικοκύρη, διόρθωσε το «μέσω ιταλικόν» σε «μέσω ιταλικών».

 89. ΣΠ said

  Και το carrot cake.

 90. ΣΠ said

  παγωτό καρότο

 91. BLOG_OTI_NANAI said

  Ο Έβερτ το είπε σε συνέντευξη στον Οικονομικό Ταχυδρόμο στις 17/8/1995:

 92. Eli Ven said

  Καροτένιο έλεγαν (λίγο περιπαικτικά, λίγο χαϊδευτικά) οι συντάκτες του περιοδικού «Ποκ και Ροκ» (ή μήπως ένας συγκεκριμένος) τον Τζονι Ρότεν, τον τραγουδιστή των Sex Pistols (τότε βέβαια των Public Image Ltd), εξαιτίας της πορτοκαλόχρωμης κόμμωσής του. Αυτό στο τέλος της δεκαετίας του ’80 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Μετά σταμάτησα να αγοράζω το περιοδικό, δεν ξέρω τι έγινε.

 93. Αυτό με τα καρότα ότι βελτιώνουν την όραση είναι μούφα. Δεν ήθελαν οι Ιγγλέζοι να αποκαλύψουν ότι έχουν νυκτερινά καταδιωκτικά με ραντάρ και έλεγαν ότι ο πιλότος τρώει καρότα και βλέπει τη νύχτα.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Carrot#Night_vision

 94. Γς said

  86:

  Μπράβο που το πρόσεξες.

  Ο David Letterman

  Κάθε βράδυ απ την Νέα Υόρκη

  και μετά καπάκι [τον πρόλαβα κι αυτόν] ο Johnny Carlson απ το L.A.

  [τουλάχιστον ένας με διαβάζει, έστω και κατα λάθος]

 95. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα και για τη διόρθωση!

 96. … Δαύκος ήταν κι ένας παλιός τερματοφύλακας της Δόξας Δράμας και του Παναθηναϊκού,
  αλλά δεν νομίζω να οφείλει στα καρότα το όνομά του. …

  Μήπως επειδή, ως τερματοφύλαξ, έτρωγε μπόλικα σε κάθε παιχνίδι;

 97. ΣΠ said

  94
  Γς, πάντοτε σε διαβάζω και όχι κατά λάθος. Πάντως, ενώ ο David Letterman μου άρεσε, τον Johnny Carlson δεν τον άντεχα ούτε λεπτό.

 98. … Οι καρωτίδες αρτηρίες των αρχαίων γιατρών
  πήραν το όνομά τους από το ρήμα «καρώ»
  (ναρκώνω, απ’ όπου και η κάρωση). …

  Να υποθέσω πως από κει και η
  κακάρωση
  (με αναδιπλασιασμό,
  για ανεπίστρεπτη νάρκωση);

 99. Μικρός θυμάμαι το «χαρώ το» από την κρητική μεριά του σογιού της μητέρας μου:
  Το άκουγα «καρώτο».

 100. ΣΠ said

  Με παραξενεύει το διπλό r στο αγγλικό carrot. Δεν υπάρχει σε άλλη γλώσσα και δεν δικαιολογείται ετυμολογικά.

 101. 92, … Καροτένιο …

  Είναι και το β-καροτένιο, σε χαπάκια κλπ, που κάνουν μαύρισμα, λέει, χωρίς ηλιοθεραπεία.

 102. 100, … Με παραξενεύει το διπλό r στο αγγλικό carrot. …

  Ως γνωστόν,
  αναφέρεται στο χρώμα της σκουριάς,
  εμφανούς στα αυτοκίνητα του βορρά,
  όταν, με τόσο αλάτι στους δρόμους
  (για να λιώνει το χιόνι*)
  you can see your car rot!

  _____________
  *Διότι, κατά το παγόνι/πεπώνει,
  «Το χιόνι λιώνει, αλλά το λιόνι δεν χιώνει.»

 103. sarant said

  101 Στη διπλωματική που έκανε η κόρη μου είχε και κάτι καροτενοειδή.

 104. loukretia50 said

  ΚΑΙ ΣΑΝ ΠΡΩΤΑ ΜΕ ΚΑΡΟΤΑ …
  (Μα όλα αλλάζουν τελικά…)

  Γνωριστήκαμε σε μπαρ. Μέχρι τότε αγνοούσα
  Πόσο ήταν γευστικά, τα καρότα που μισούσα.

  Ήταν νύχτα με φεγγάρι , μα αρκούντως ανιαρή
  γιατί κράταγα φανάρι στη μικρή μου κολλητή.

  Είχα δει ένα γνωστό μου, συμπαθή μα ανιαρό
  στο ίδιο μέρος καθισμένο, για καφέ, όπως κι εγώ
  Έρχεται η πιτσιρίκα για να πάμε σινεμά,
  όπως είχα συμφωνήσει με την αυστηρή μαμά
  βλέπει εκείνος την ωραία, χαριτόβρυτη μικρά
  λέει : «Δεν πάμε όλοι παρέα, σ΄ένα μπαρ εδώ κοντά?»

  Άλλο που δε θέλει εκείνη, της αρέσει ο νεαρός,
  που εμένα μου τη δίνει, παραείναι σοβαρός
  Ξέρει μόνο να μιλάει για γραμμή πολιτική
  Άλλο πάθος δε μετράει, ούτε καν η μουσική.
  Εννοείται πως με βρίσκει πάντα λίαν σπαστική
  -που αλκοόλ καταναλίσκει κι όλο κάνει κριτική-
  Τέλος πάντων. τι να κάνω, φυσικά υποχωρώ
  Κι είναι «φτου μη τους βασκάνω»,ζευγαράκι τρυφερό.

  Στην ταράτσα του μπαρείου, εγώ ακούω μουσική
  Κι είναι μέρος του σχεδίου νάμαι διακριτική.
  Μα η ώρα δεν περνάει , άλλαξε κι η μουσική
  Τώρα κάποιος κοπανάει μέινστρημ, ηλεκτρονική
  Τα αυτιά μου και η μέση υποφέρουνε φριχτά
  και τα δύο πιτσουνάκια μ΄έγραψαν κανονικά.
  Για να φύγω, δε με παίρνει, πώς ν΄αφήσω τη μικρή?
  Είμαι υπεύθυνη για κείνη και η μήτηρ αυστηρή.
  Έλεγα να πάω μια βόλτα, μα όλα γύρω σκοτεινά.
  Κι ήρθε το γλυκό να δέσει, σαν αρχίσαν τα φιλιά.

  Να τους πω να μαζευτούνε? Δε μου βγαίνει η προτροπή
  Μα οι γύρω με κοιτούνε και γελάν με τη ντροπή,
  που εμφανέστατα εκδηλώνω, στην προσπάθεια να μη δω
  ούτε αυτούς ούτε το μπάρμαν, το λιγούρη νεαρό
  που σερβίρει φυστικάκια .Μα ούτε και το διπλανό,
  που μου κάνει αστειάκια μ’ένα στυλ που αντιπαθώ
  Το ποτήρι μου κοιτάζω , που είναι ώρα αδειανό
  μα να πιω άλλο διστάζω για να μη μου βγει ξινό.
  Τα παγάκια μόνο μείναν και με χάρη κολυμπούν,
  όταν με το καλαμάκι τα περνάω εις τριπλούν.

  Τότε έρχεται μπροστά μου σε μικρό μεταλλικό,
  ασημί οβάλ δισκάκι , καροτάκι αλμυρό.
  Το κοιτάζω. δε με βλέπει. Χρόνια τώρα το αγνοώ,
  γιατί λέγανε πως πρέπει να το φάω με το στανιό
  Τάχα λέει βοηθάει για να βλέπω πιο καλά.
  Μα το μάτι μου είναι αστρίτης. Δε φοράω εγώ γυαλιά
  Ή το άλλο, που επιμένουν, ότι εύκολα μαυρίζεις!
  Μα εγώ ξέρω μονάχα πως στον ήλιο μπαρμπουνίζεις,
  γιατί έτυχε ν΄ανήκω στην κατάλευκη φυλή
  κι όταν έρθει καλοκαίρι, « κω.. μαϊμούς» μ΄αποκαλεί
  η παρέα και η Μαίρη – όλοι τους μελαχρινοί

  Κίνητρο λοιπόν δεν είχα για να φάω εγώ καρότα
  ούτε μ’αρεσε η γεύση. Για χιονάνθρωπο ήταν πρώτα,
  έκαναν ωραία μύτη, χρώματος πορτοκαλί.
  Πάντα είχαμε στο σπίτι, ήταν μόνιμη απειλή
  «Αν δε φας τα καροτάκια, δε θα παίξεις στην αυλή
  βλέπεις τ΄άλλα τα παιδάκια, τρώνε όλο το φαϊ».

  Κι εγώ ξέρω πως η γάτα και ο σκύλος προσπερνούν
  όταν ρίχνω τα καρότα και με αηδία τα κοιτούν.
  Με καρφώνουν ασυστόλως, πριν μαζέψω το χαμό
  -τα καρότα τα βρασμένα έχουν σάλτσα ένα σωρό –
  Πέρασαν αυτά τα χρόνια, κι όμως ίδιο σκηνικό,
  όταν βλέπω εγώ καρότο, πάντα το περιφρονώ.

  Βρίσκομαι λοιπόν με ένα καροτάκι τρυφερό
  Να δαγκώνω αφηρημένα, ν΄ατενίζω το κενό
  Και τι έκπληξη μεγάλη, ήταν νόστιμο πολύ
  Και χαμόγελο ξεφεύγει και ξεχνώ τη συστολή
  Και ώ του θαύματος ,τον βλέπω! Γόης, νέος με κοιτά
  Μόλις είχε πλησιάσει για να πάρει τα ποτά
  Παρευθύς ανταποδίδει το χαμόγελο με πάθος
  Πώς να δείξω η κακομοίρα ότι ήταν κατά λάθος!
  Μασουλάω το καροτάκι και από αμηχανία
  γέρνω και το ποτηράκι στο μπλουζί του νεανία
  Και ενώ εγώ σκεφτόμουν πώς να εξαφανιστώ,
  μ΄ένα γέλιο μου ζητάει να κεράσει άλλο ποτό.
  Εννοείται πως σε λίγο σαν δυο φίλοι από παλιά
  μασουλάγαμε καρότα κι ήταν όλα ιδανικά.

  Από τότε τα καρότα πάντα εγώ τα προτιμώ.
  Με ποτάκια είναι πρώτα, φίνο συνοδευτικό.
  Ούτε εγώ, ούτε η φιλενάδα μείναμε πολύ καιρό,
  -ένα καλοκαίρι μόνο – με οικείο νεαρό.
  Όμως ήταν όλα ωραία, τρυφερά, ρομαντικά,
  Και στη θύμηση ακόμα ξεγλιστρούν καμιά φορά.

  Τι καλά θα ήταν νάχα τόση τύχη μ΄όλα αυτά
  που περιφρονούσα νέα, μα είδα διαφορετικά
  τώρα που έχω μεγαλώσει. Φαίνονται όλα ελκυστικά,
  και πικρά έχω μετανοιώσει που ευκαιρία δεν έχω πια
  τόσα πράγματα να κάνω, που αρνιόμουνα καιρό
  από πείσμα? Βαρεμάρα? Ψώνιο αντιδραστικό?

  Γιατί είναι πολλά εκείνα που σνομπάριζα μικρή
  Τώρα όμως δε με παίρνει να αλλάξω τακτική
  Για παράδειγμα το κάμπινγκ, βόλτα μ΄ένα φουσκωτό
  ξεχασμένες παραλίες, ένα μπάνιο βραδυνό…
  Ρούχα διάφανα, αιθέρια και σορτσάκια νεανικά
  Κι όχι όλα τα καλοκαίρια, βρακοζόνια και ριχτά,
  φούστες μακριές σα θείτσα και πουκάμισα φαρδειά
  που ακόμα κι οι γονείς μου λέγαν συντηρητικά.
  Μ΄ένα «όχι» αντιδρούσα όταν κάναν χαβαλέ
  Πουθενά δε συμμετείχα , με φωνάζαν κυριλέ.
  Είχα φόβους χίλιους δύο, φοβερές αναστολές.
  Τώρα φαίνεται γελοίο κι όλα αυτά υπερβολές

  Στερνή γνώση, πού ήσουν πρώτα ? Να μου δείξεις τη χαρά …
  Τι κι αν έχω τα καρότα! Για ξεφάντωμα είναι αργά!
  ΛΟΥ

  ΥΓ : Αν το γήρας έρθει πρώτο, δε σε σώζει ένα καρότο…

  ΤAGS : Καρότο χωρίς μαστίγιο, μπαράκια, φανάρι, τρελή νιότη (πούλεγες πως θα γινόμουν άλλη,
  Κι ότι καρότα θάτρωγα με λαιμαργία μεγάλη…)
  Πάντως γλυκά – παγωτά με καρότα, δεν!

  Στις μπάμιες αντιστέκομαι ακόμα.

 105. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @102. Μιχάλη, ἔγραψες μὲ τὸ «car rot»
  καὶ ἀγγλιστί: you wrote with «car rot».

 106. Γιάννης Ιατρού said

  83: Έχουμε (στα γερμανικά, αν τα καταλαβαίνεις), σχεδόν πάντα μαζί με τον λαγό 🙂

  Είναι ίσως ενδιαφέρουσα η ετυμολογία/προέλευση στα γερμανικά για τη λέξη για τα καρότα [Möhre, θηλ., προφέρεται Μέρε, με πολύ κλειστό -και μακρό λόγω του h- το πρώτο ε->ö] και ακόμα περισσότερο η σχετική παρετυμολογία/κατακραυγή για «γερμανική ρατσιστική ονομασία» του καρότου (με τη γνωστή προϊστορία, εδώ που τα λέμε, αν σου βγει το όνομα …. 🙂 )

  Το Mohr προέρχεται κατά τον Guus Kroonen (Etymological Dictionary of Proto-Germanic, 2013, σελ. 238) μέσω των παλαιογερμανικών (murhon, mor(c)he, moraha, morha ) και θεωρείται μη ΙΕ-προέλευσης.

  Παρόλο που η ανωτέρω (γερμ.) λέξη για το καρότο (Möhre, πληθ. Möhren) γράφεται παραπλήσια με τη λέξη «Mohr» (ο μαύρος, ο αράπης, πληθ. Μohren -> χωρίς τελείτσες πάνω από το o 🙂 ) δεν έχει σχέσει μαζί της. Αυτή (Mohr) προέρχεται από την ΙΕ-ριζα *mau-ro- (ανήλιαγος, μαύρος, σκοτεινός), λατινικά maurus ή το δικό μας αμαυρός κλπ.

 107. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @104. Ὡραία ἡ καροτοϊστορία, Λουκρητία. 🙂

 108. loukretia50 said

  104. Ευχαριστώ πολύ!

  Εάν ήμουν νεαρή
  θάχα μούρη καροτί
  Γιατί είστε ευγενής
  και τυγχάνω προσοχής!

  Είστε απόγονος εκείνου
  του ποιητή του Λαμαρτίνου?
  Και αντί λίμνη βαθειά
  εξυμνείτε τα Θερμιά?

 109. ΣΠ (100), θα υπέθετα ότι το αγγλ. parrot γράφεται με δύο r λόγω της προφοράς του, όπως το marry (που οι προσεχτικοί ομιλητές προφέρουν διαφορετικά από το Mary), το furry (που δεν ομοιοκαταληκτεί με το fury) κλπ.
  Γενικά, η αγγλική ορθογραφία δεν είναι με συνέπεια ιστορική. Είναι κράμα ιστορικής και φωνητικής: ακριβέστερα, απηχεί μεν μια παράδοση μερικών (όχι πολλών) αιώνων, προσπαθεί όμως κουτσά-στραβά ν’αποδώσει και την προφορά.

 110. sarant said

  104 Ζωγραφίζεις, λέμε.

  Και μου θύμισες που ξέχασα να αναφέρω το παιδικό στιχάκι: Και σαν πρώτα φάε καρότα σέλινο και μαϊντανό.

 111. loukretia50 said

  110. Ακριβώς αυτό με ενέπνευσε!

 112. Το carrot, φυσικά. Αλλά και για το parrot θα μπορούσε να λεχθεί το ίδιο, και για το morrow, και για το yellow και για πλήθος άλλα.

 113. ΣΠ said

  109
  Άγγελε, ίσως έχεις δίκιο. Πάντως, μπερδεύει περισσότερο τα πράγματα ότι, ενώ το carrot γράφεται με δύο r, το ετυμολογικά συγγενές carotene γράφεται με ένα.

 114. ΣΠ said

  110
  Για σέλινο και μαϊντανό (αλλά όχι καρότα) υπάρχει αυτό το τραγούδι

 115. Γς said

  104:

  Τι ζωγραφίζει; Που είναι σε τροχιά προς [>ξεχασμένες παραλίες, ένα μπάνιο βραδυνό]

  Αλλά φαίνεται ότι έχει ασυλία.

  Α, ρε ΣΠ [Σχ.100] και θυμήθηκα και την Dr. Ruth

 116. Γς said

  115->110

 117. loukretia50 said

  εξ οικείων τα βέλη Γουσού? γιατί?

 118. ΣΠ said

  115
  Α, αυτή έβαζε πολλά r (grrrrrreat sex)!

 119. Γς said

  Εγώ είμαι ο οικείος;
  Αν τα έλεγα όμως εγώ αυτά …

 120. Γς said

  118:

  Ποιος ξέρει, ίσως και η δικιά μας εδώ .

  Η Dr Lou

 121. ΣΠ said

  Βλέπω στο άρθρο στο Πρόταγκον ότι ο αρθρογράφος λέγεται Σπύρος Σεραφείμ. Χρησιμοποιεί το Σάκης για χαϊδευτικό;

 122. ΓιώργοςΜ said

  119 κλπ
  Υπάρχει μια σημαντική διαφορά,
  Το μέτρο 😀

 123. loukretia50 said

  119. Γουσου,
  Αυτό πιστεύω εγώ. (και δε θ΄ανέβαζα βιντεάκια!)
  Charles Aznavour – Il Faut Savoir https://youtu.be/whx4qzx3-Es

 124. Γς said

  122:

  Μέτρο; Τι να μετρήσουμε;
  [Σβήστηκε κάτι]

 125. sarant said

  119 Δεν είδα να γράφεις ποιήματα εσύ. Κάτι βαρετές αναμνήσεις συνήθιζες να επαναλαμβάνεις, που τις έχουμε ακούσει όλοι δέκα φορές και τις έχουμε βαρεθεί.

  121 Άλλος είναι.

 126. Νέο Kid said

  Υπάρχει ελληνικός όρος για το confabulation;
  (Το γκουγκοτρανσλάτε βγάζει «συνομιλία»…no comment! )

 127. Γς said

  123:

  Το ε’ιχα βάλει εδώ προχτες όταν πέθανε
  Και ξέρω μπιεν να κάνω κιτέ λα τάμπλε [και το κρεβάτι] λόρσκε λ αμοθυρ ε ντεσερβί
  σανσ ακροσε λ αιρ πιτουαγιάμπλε μαι παρτι σαν φαιθρ ντε μπρουί

 128. Νέο Kid said

  126. Μυθομανία , ίσως …

 129. Γς said

  Ο,τι πεις αφεντικιό.

  To βουλώνω ο ατάλαντος.

  Θα κάτσω φρόνημα να παρακολουθώ την αρτίστα

  Εχεις ρεύμα μανταμίτσα και ωραίες ρίμες και μπάμιες και καροτάκια και άλλα βίτσια που αντιστέκεσαι ακόμα.

  Ζε βουζ ανβί!

 130. 104, Το διάβασα μονορούφι μέχρι τέλους!

  (Καρωτοχτυπημένη με τον νεαρότο;)

 131. Νέο Kid said

  Η κλινική περίπτωση που αντιμετωπίζουμε βέβαια εδώ δεν είναι μυθομανία ή confabulation.
  Το υποκείμενο ( με την ιατρική έννοια της λέξης …) δεν πιστεύει πραγματικά τις φανταστικές διηγήσεις του. Τις κατασκευάζει έχοντας πλήρη συνείδηση του ψεύδους με σκοπό την προσέλκυση προσοχής και συνηθέστατα την πρόκληση συμπόνοιας και οίκτου. Η κακότεχνη κατασκευή συνοδεύεται κι από «χιουμοριστικό» περίβλημα , έμπλεο ιδεολογικού προσήμου ταιριαστού με το υπόλοιπο περιεχόμενο.
  Δεν ξέρω πώς λέγεται αυτή η περίπτωση. Πρέπει να μας πει ψυχίατρος.

 132. ΣΠ said

  125
  Ρώτησα επειδή τον έχεις γράψει Σάκη Σεραφείμ.

 133. loukretia50 said

  «…Et puis, y a l´autre
  Des carottes dans les cheveux
  Qu´a jamais vu un peigne
  Qu´est méchant comme une teigne
  Même qu´il donnerait sa chemise
  A des pauvres gens heureux…»

  Jacques Brel – Ces Gens La https://youtu.be/hZh2ggOfglU

 134. mitsos said

  @93 Σκύλος
  Αυτό με τα καρότα και την όραση γενικώς δεν είναι μούφα. Μούφα είναι ότι βλέπεις καλύτερα την νύχτα. Αλλά το β καροτένιο ( προβιταμίνη Α ) του οποίου για τον άνθρωπο κύρια πηγή είναι το καρότο είναι απαραίτητη για την προστασία της όρασης μεταξύ πολλών άλλων. Δες π.χ. τον επόμενο σύνδεσμο :

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CE%BD%CE%B7#%CE%92%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CE%BD%CE%B7_%CE%91

  @104 Λου … Είσαι «ποιήμα» τελικά
  Και Ναι όλα αλλάζουν, ακόμα και αυτό με τις μπάμιες . Απλά δεν έχεις φάει ακόμα μπάμιες μεγειρεμένες από ερασιτέχνη μερακλή . Βλέπεις είναι μπελαλίδικη η προετοιμασία .

 135. Γς said

  Μάγκες παρακολουθώ το σίριαλ «Οσο έχω εσένα» στον Σκαι τώρα
  Τα λέμε αργότερα

 136. Στα 90ζ είχαν βγει (με διασταυρώσεις) καρότα ονόματι BetaSweet με χρώμα στην επιφάνεια maroon (σαν το μαρόν στο μαρόν γλασέ), το επίσημο χρώμα του πανεπιστημίου Texas A&M.

 137. Νέο Kid said

  Πολλά για ο καρότο , τίποτα για το μαστίγιο…άδικο!
  Πιστεύεται ότι είναι το πρώτο τεχνητό αντικείμενο που έσπασε το φράγμα του ήχου. (Πολλές χιλιετίες πίσω)

 138. mitsos said

  Αν θυμάμαι καλά τα ανέκδοτα
  Αυτό που ήταν άσπρο και ερχόταν από δυο κατευθύνσεις ήταν … το στρεοφωνικό γιαούρτωμα
  Ενώ αυτό που ήταν πορτοκαλί και έτρεχε με ιλιγγιώδεις ταχύτητες μέσα στην νύχτα ήταν … το υπερηχητικό (!) καρότο ;

 139. loukretia50 said

  Υπάρχει και μια άλλη ανεξήγητη περίπτωση :
  Άτομο πανέξυπνο, αντιδραστικό , αντισυμβατικό, αντικοινωνικό (πιθανόν και διάφορα «αντί-» ακόμα..), κλεισμένο τόσο ερμητικά στη σφαίρα του εγωισμού του, εφαρμοσμένη σ΄ένα κύλινδρο άρνησης και καχυποψίας. που αρνείται να δει ότι κάποιοι είναι απλά αυτό που δείχνουν.
  ΄Ισως και πιο ανθρώπινοι,

 140. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @108.
  Λουκρητία, δὲν εἶμαι ἀπόγονος ἐκείνου
  τοῦ Γάλλου ποιητῆ, τοῦ Λαμαρτίνου.
  Ἀγρότης ὁ παπποῦς μου ὁ Μαρτῖνος
  κι ὁ ἄλλος, ὁ Λορέντζος, ναυτικός.
  Οἱ ρίζες τῶν ἀνδρῶν στὴ Βενετία
  ἀλλὰ οἱ γυναῖκες ἦταν γηγενεῖς
  στὴ γῆ τους πάντα μέναν ριζωμένες
  καὶ ἀπ᾿ αὐτὲς βλαστήσαμε κι ἐμεῖς.

 141. Νέο Kid said

  Μπα; είσαι και μεγάλος ψυχίατρος, εκτός από μεγάλος ποιητής και πολύ καλός και ανθρώπινος άνθρωπος;
  Έχεις πολλά χαρίσματα και τάλαντα. Μπράβο!

 142. loukretia50 said

  και που να με δεις!

 143. Γς said

  Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων σήμερα

  Τα ζώα, ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου..

  Μετά τις γυναίκες…

  139:
  και μισογύνης;

  [Κι ο Θανάσης καψούρης με την Μελίνα στο σίριαλ. Είμαστε πάνω στο τεστ DNA για τον μικρό Νικόλα. Θα σας πω μετά]

 144. Νέο Kid said

  Αν σε έβλεπα…απλά θα σε μαστίγωνα με τη γάτα με τις εννιά ουρές!

 145. mitsos said

  @131
  κομπορρημονώ ;
  δεν κολλάει όμως η επιθυμία οίκτου .

 146. Γς said

  Μάθανε πως …
  και πλάκωσαν κι οι Μήτσοι

  Ω μοντιέ

  {τελειώνει γαμώ το σίριαλ ]

 147. Γιάννης Ιατρού said

 148. loukretia50 said

  Μη βάζεις και στοίχημα!
  Μπορεί να κρυφτώ πίσω απ΄το Λεώνικο ή να ξεφύγω με το υπερηχητικό καρότο!

 149. Γς said

  Φωτεινή!

 150. sarant said

  132 Ωχ, λάθος μου!

 151. Γς said

  128:

  υπερηχητικό σκουπόξυλο

 152. Γς said

  Τι λέει ο άλλος [Τσκαλώτος] στην Τιβι τώρα

 153. Γς said

  Τι λέει ο άλλος [Τσακαλώτος] στην Τιβι τώρα;

  Επιστροφή καταθέσεων

  Μακάρι. Που είναι και ο Λάμπρος υπηρεσίας γμτ να μας φωτίσει;

 154. Γιάννης Κουβάτσος said

  104:Εξαιρετικό, Λουκρητία. Έχεις τρομερή άνεση στην καλή στιχουργία. 👍

 155. Γς said

  προσλαμβάνεσαι

 156. loukretia50 said

  Γιάννη Κουβάτσο, Μήτσο, Μιχ.Νικολάου,
  Σας ευχαριστώ πολύ!
  Θα έκανα μικρή υπόκλιση, αλλά κυκλοφορούν και μαστίγια!

  140 κ Μαρτίνο, απόγονος ή όχι, γράφετε πολύ όμορφα. Καιρός για νέο διήγημά σας

 157. Γς said

  Να’ χαμε κι ένα μπυφέ να παίρνατε κάτι

 158. loukretia50 said

  157 . καροτόζουμο?

 159. ΣΠ said

  158

 160. spiridione said

  Το γερμανικό άρθρο στη βίκι για το γλυκόψωμο και το μαστίγιο έχει ενδιαφέρον. Φαίνεται ότι η φράση εντοπίζεται στα γερμανικά αρκετά παλιότερα. Υπάρχει και σύνδεση με την πολιτική του Μπίσμαρκ: απ’ τη μια φιλεργατικοί νόμοι, απ’ την άλλη κυνήγι στους συνδικαλιστές σοσιαλιστές.
  Ο κομουνιστής πολιτικός και δημοσιογράφος Franz Mehring είχε βγάλει λέει φυλλάδια με το σύνθημα:
  «Sein Zuckerbrot verachten wir, seine Peitsche zerbrechen wir.“
  https://de.wikipedia.org/wiki/Zuckerbrot_und_Peitsche#cite_note-4

  Στα γκουγκλοβιβλία δε υπάρχουν ακόμη παλιότερες της δεκαετίας του 1870 ανευρέσεις.

  Ίσως ο Ν. Δήμου, σαν γερμανομαθής που ήταν, αν δεν κάνω λάθος, να επηρεάστηκε από τη γερμανική φράση όταν έβγαλε το βιβλίο του. Γιατί σε άρθρα εφημερίδων παλιότερα που έχω δει, που είναι μεταφράσεις αγγλόφωνων άρθρων, το αποδίδουν ως «καρότο και ράβδος».
  Π.χ. 1957
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=64&pageid=18529&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ASSASJASZASkAScASX&CropPDF=0
  1968
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=124&pageid=53754&id=-1&s=0&STEMTYPE=1&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ASSASJASZASkAScASXASdAAgASZASEASKASMASXASd&CropPDF=0

 161. το καρότο και ραβδί έχει διπλή έννοια

  https://en.wikipedia.org/wiki/Carrot_and_stick

 162. carrot on a stick είναι όμως εδώ, λέει.

 163. Ναι, δεν αντιλέγω. Απλά υπάρχουν δύο συνδυασμοί χρήσης: ή το διαρκές δέλεαρ ή η εναλλασόμενη χρήση.

 164. Αιμ said

  Εναλακτικά με τα ραπανάκια λέγεται και το : α ο τάδε βλέπει τα καρότα ανάποδα.

  Γιατί μας το αποκρύπτει επί 12άωρο ο κ. Σ… .

 165. loukretia50 said

  164 Ραδίκια ήξερα… τι να πρωτοδεί κανείς εκεί κάτω…

 166. loukretia50 said

  carrot condos

 167. Λευκιππος said

  Ο ΠΑΟΚ στο 20λεπτο προηγείται 3_0, ναι …..

 168. sarant said

  160 Πολύ ενδιαφέρον!

 169. Λευκιππος said

  ΜΠΑΤΕ (σκύλοι κι απέστειλε)- ΠΑΟΚ 0-3 στο ημίχρονο. Ένα σκορ που μάλλον αδικεί τον ΠΑΟΚ…..

 170. Λευκιππος said

  Κι αλεστε βεβαια. Μου χάλασε την εξυπνάδα …..

 171. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τη Λουκρητία διάβασα απ΄όλους πρώτα πρώτα
  κι αφέθηκα στις ρίμες της (μ’ ύψιλον και με γιώτα).
  Σύνοψη του ποιήματος: πριν μας καούν τα φώτα
  μουτζώχτε κάθε σύμβαση και πάμε για καρότα ! 🙂

  υ,γ. κι εκείνα που ζησες κι όσα δε γίναν
  σαν κεχριμπάρι στη σκέψη μείναν
  κι ειν ολοζώντανα κι ακούς τους ήχους
  τα κλεις αμάραντα μέσα στους στίχους !

  Τα καρότα είναι παντοτινά Λου 🙂 Εύγε!

 172. loukretia50 said

  EΦΗ ΕΦΗ !!!
  Σ΄ευχαριστώ πολύ πολύ!
  μ΄έστειλες με τα παντοτινά καρότα!!! παντοτινά σοκολατάκια έχεις υπόψη?

 173. Εκείνος ο λεβέντης που έβλεπε τον ΟΣΦΠ να μην χάνει στο Μιλάνο…συγγενής του Μητσοτάκη είναι ;;

 174. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  172.Λου. Σοκολατάκια; μπα! Μόνο το τσικουλάτα μανούλι, τσο το μανούλι κύριε πρόεδρε.
  Ενημερωτικά αν πηγαίνεις σινεμά: Είδα απόψε στο Άστυ την Ιρανική ταινία Περίπτωση Συνείδησης. Σενάριο ψιλοβελονιά. Μου άρεσε πολύ
  Χτες είδα μια της (ακατονόμαστης) 🙂 γείτονος Βασικό Συστατικό. Επίσης μου άρεσε.

  Πα να πέσω να σκεφτώ ξανα την ταινία 🙂

 175. Και τελικά αποδείχθηκε έξτρα μάγκας ο Ρεζβάν με το να μη κτυπήσει τα ματς με Τσέλσυ και Αρηκαθώς και την διαχείρηση στα ντέρμπυ, έβγαλε ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα με τις λιγότερο επώδυνες απώλειες.

 176. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Το πιο σημαντικό στην ζωή του ανθρώπου, είναι όταν κάνει τον απολογισμό της ζωής του, να μην έχει μετανιώσει για πράγματα που δεν έκανε.

  Κάθε πράμα στον καιρότο και τον Οκτώβρη το καρότο.☺

 177. loukretia50 said

  176. έχεις δίκιο, αυτά που έχουμε κάνει μπορεί να είναι λάθη ή κακές επιλογές, αλλά δεν έχει νόημα να μετανοιώνουμε.
  Αν όμως δεν είχαμε επιλογή, ειδικά σε πολύ νεαρή ηλικία, είναι άλλο ζητημα.

 178. # 134

  Μίτσε καλλιεργώ μια ποικιλία μπάμιας που δεν κυκλοφορεί στα μανάβικα και που δεν θέλει καμιά προετοιμασία, λίγο βράσιμο με τοματοχυμο λαδάκι κι αλατοπίπερο και …αναστενάζεις. Είναι οκταγωνική, κοντόχοντρη, δεν σαλιώνει και τρώγεται ακόμα και σποριασμένη. Το κακό είναι πως θες καμιά 30 ρίζες για να μαζεύεις δυο χούφτες την βδομάδα, εντελώς αντιπαραγωγική.
  Αυτή και το άγριο σκόρδο για σνακ έχουν κάψει καρδιές σε όσους τα δοκίμασαν

 179. loukretia50 said

  Οι μπάμιες με αηδιάζουν. Όπως κι οι χοχλιοί – συγνώμη ΕΦΗ!. Κάτι που προκαλεί αηδία δεν το δοκιμάζεις.
  Μόνο χέλια έφαγα κάποτε κατά λάθος και μ΄άρεσαν!

 180. Πάω να φύγω πριν μετανοιώσω που δεν έχω πηδήξει με αλεξίπτωτο από τα 5 000 πόδια, χέρια, μέτρα, οτινάναι
  Καλό ξημέρωμα

 181. Alexis said

  #104: Συγχαρητήρια Λουκρητία!

  #125α: Είχε γράψει κάποτε για ένα περίπτερο!

 182. Alexis said

  Ανοίξτε τα φώτα να βρούμε τα καρότα!
  (παλαιό γηπεδικό ρητό)

  Τιιι;;; Δεν λέει καρότα; Δηλαδή λάθος το ήξερα τόσα χρόνια; 😆

 183. loukretia50 said

  Ευχαριστώ Αλέξη!
  ελπίζω να ξαναβρεθεί ευκαιρία για ιστορίες – έχουμε αφήσει κάποιον στα υπόγεια!

 184. loukretia50 said

  και κάποια καρότα αλλιώτικα…

 185. Alexis said

  Πάνω στης Τροίας τα βουνά μια νύχτα με αστέρια
  καθότανε ο Όμηρος μ’ ένα ραβδί στα χέρια
  Κι όπως ξεκουραζότανε και θαύμαζε τη φύση*
  θεία του ήρθε έμπνευση το έπος του ν’ αρχίσει…

  *Ναι, νύχτα τη θαύμαζε. Για ευνόητους λόγους…

 186. loukretia50 said

  185.
  μα ήθελε τίτλο επικό, πιασάρικο να πούμε
  γιατί ήθελε απ΄την αρχή να εντυπωσιαστούμε
  κι αναρωτιόταν πως μπορεί ένα μεγάλο έργον
  σε δόσεις να σερβίρεται προς τέρψιν περιέργων

 187. loukretia50 said

  186.
  ίσως να επιβάλλεται εδώ να εξιστορήσει
  τις περιπέτειες ενός που έχει εντρυφήσει
  στα παρασκήνια τρανών και πολυδοξασμένων
  κι όλο το κουτσομπολιό να ιστορεί ασθμαίνων
  διότι θα τον κυνηγούν ύπουλοι δολοφόνοι
  και θα του βγάζουν την ψυχή θεές και φανφαρόνοι

 188. loukretia50 said

  187.
  Να είναι αντιήρωας, με δύο αφεντάδες,
  πανούργος και καταφερτζής, ν΄αρέσει στις κυράδες
  Να μπλέκεται στις κόντρες τους μα πάντα να ξεφεύγει
  Και σ΄ένα μάντη αεριτζή πάντα να καταφεύγει

 189. Spiridione said

  160. Μια διόρθωση: ο Franz Mehring δεν έγραψε τα φυλλάδια με το σύνθημα αυτό, αλλά γράφει σε κάποιο βιβλίο του ότι οι σοσιαλδημοκράτες κυκλοφόρησαν αυτά τα φυλλάδια εναντίον του Μπίσμαρκ.
  Και από τη ρωσική βίκι μαθαίνουμε ότι τη φράση την είχε χρησιμοποιήσει και ο Λένιν.
  https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BD%D1%83%D1%82_%D0%B8_%D0%BF%D1%80%D1%8F%D0%BD%D0%B8%D0%BA#cite_note-4

  Lenin A Draft of Our Party Programme (1899)
  … In addition, we think a special paragraph of the programme should be devoted to the provision that the Social-Democratic working-class party set itself the aim of supporting every revolutionary movement against the autocracy and the struggle against all attempts on the part of the autocratic government to corrupt and befog the political consciousness of the people by means of bureaucratic guardianship and sham doles, by means of that demagogic policy which our German comrades have called the “Peitsche und Zuckerbrot” policy (whip and biscuit policy). The biscuit=the doles to those who, for the sake of partial and individual improvements in their material conditions, renounce their political demands and remain the humble slaves of police violence (hostels for students, etc., and for workers—one has only to recall the proclamations of Minister of Finance Witte at the time of the St. Petersburg strikes in 1896 and 1897,[5] or the speeches in defence of the workers delivered by representatives of the Ministry of Internal Affairs at the commission on the promulgation of the law of June 2, 1897). The whip=the increased persecution of those who, despite the doles, remain fighters for political liberty (the drafting of students into the army[6]; the circular of August 12, 1897, on the transportation of workers to Siberia; increased persecution of Social-Democracy, etc.). The biscuit is to decoy the weak, to bribe and corrupt them; the whip is to overawe and “render harmless” honest and class-conscious fighters for the working-class cause and for the cause of the people…
  https://www.marxists.org/archive/lenin/works/1899/dec/draft.htm#fwV04E093

 190. loukretia50 said

  Αχ! πάλι νανούρισα τον ιππότη μου! είπαμε, τόχω αυτό!
  Τέλος πάντων, μια κατεύθυνση αν θέλεις να μου δώσεις, σε συγκεκριμένη φάση της Ιλιάδας και πάει.

 191. Pedis said

  Η πολιτική του Αμερικάνου Προέδρου Λ. Τζόνσον δεν έχει χαρακτηριστεί ως εκείνη του καρότου και του μαστιγίου;

  Με την ευκαιρία του θανάτου του Λ. Λέντερμαν, ο οποίος στις δεκαετίες του 60 και του 70 έβαλε τη σφραγίδα του σε αρκετές ερευνητικές πειραματικές μεθόδους, διάβασα τα λήμματα της βίκι σε διάφορες γλώσσες τα οποία είναι αρκετά φτωχά σχετικά με τη συνεισφορά του μακαρίτη στην πειραματική φυσική των υψηλών ενεργειών.

  Οπότε, μπορεί να πει κανείς δεν είναι παράξενο που μόλις αναφέρεται, λακωνικατα, η πολύχρονη συνεργασία του με το Πεντάγωνο ως ένας από τους λεγόμενους Jasons.

  Μία από τις πολλές φορές που ζητήθηκαν οι υπηρεσίες του Λέντερμαν (εδώ σε συνεργασία με τον Φιτς, νομπελίστας κι αυτός) στην πολιτική του μαστιγίου του Τζόνσον έχει καταγραφεί στο ακόλουθο ντοκουμέντο (1966) που περιγράφει την ιδέα για νάρκες σε σχημα μολυβιού που αφήνονται από αεροπλάνο και φυτεύονται σε κατάλληλο βάθος στο έδαφος:

  Click to access 383442.pdf

 192. loukretia50 said

  Καλό ξημέρωμα!
  Η «αρτίστα» θέλει και μια ώρα για να ξεβαφτεί!
  Ειδικότητα και μάσκα!

 193. Γς said

  Απόψε ήταν η σειρά του Αλέξις

  Να μπει στο βεστιάριο για να του βρει κοστούμι

 194. Γς said

  Στην αρτίστα που αντιστέκεται στην αρτίστα π-ου επιμένει
  κι όποιος δεν καταλαβαίνει δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει.

  κι αν δε ντρέπεται
  να καθίσει πίσω
  Να’ ρθει Ηπείρου κι Αχαρνών
  να την γιουχαΐσω

 195. Γς said

  191:

  Παναΐα μου! Το διάβασα. Τι κάνει ο επιστήμονας όταν τον παίρνει ο διάολος.

  Και θυμήθηκα τον δικό μου

  https://caktos.blogspot.com/2016/04/blog-post.html

 196. Γς said

  181:

  >Είχε γράψει κάποτε για ένα περίπτερο!

  https://sarantakos.wordpress.com/2016/05/29/llogos/

  και

  https://caktos.blogspot.com/2014/03/blog-post_22.html

 197. Γς said

  Καλημέρα Λου
  Βαρέθηκα να σε πειράζω και να μην αντιδράς.

  Είσαι σπουδαία. Πάει και τελείωσε!

 198. 191,
  Όντως, έτσι λέει για Τζόνσον (δεν το θυμόμουνα) – γνωστή είναι επίσης και παρόμοια φράση του Τέντυ Ρούζβελτ «Speak softly and carry a big stick».

 199. spiral architect 🇰🇵 said

  Δαύκος, πατήρ, υιός και Δόξα πάνω απ’ όλα!

 200. spiral architect 🇰🇵 said

  Νικοκύρη, θέλουμε ιδιαίτερη ανάρτηση, ή έστω πιάτo μεζεδακίων: «Τα πάρκα για σκύλους είναι τα τριβλία Πέτρι για την καλλιέργεια της κουλτούρας του βιασμού μεταξύ σκύλων» κλπ. 😀

 201. # 197

  Δεν ξέρεις να πειράζεις Γς.
  Δώσε βάση
  Αφιερώνεις ένα τραγουδάκι μ’ ένα κουίζ: Ποια τρία γράμματα από τον τίτλο θα διαλέγατε να γράψετε με κεφαλαία ; (λύση τα τρία τελευταία)

  η τράτα μας η κουρε…λού

 202. Γς said

  200:

  Περίφημα.

  Με κορυφαίες περιπτώσεις το «κοινωνικό πείραμα» του Άλαν Σοκάλ
  και την «μνήμη’ του νερού του Ζακ Μπενβενίστε. Εχουμε κάνει πλακούλες και με τις δυο εδώ.
  Οχι;

 203. Γς said

  202:
  Σόκαλ. Αλαν Σόικαλ. Καμ’ια σχέση με τον δικό μου Sokal

  https://sarantakos.wordpress.com/2013/05/28/7kalokairia-35/#comment-173897

 204. Σκώληκες και…μεταξοσκώληκες…

  Μιλάνο, Σαν Σηρο(τροφείο)

 205. Γς said

  Σκώληκες; Μα σκώληκες είναι οι Αριανοί στην μπαοκτζίδικη αργκό.
  Εδώ είναι Ολυμπιακός

 206. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  177 – Δεν έχει να κάνει με την ηλικία, μετανιώνουμε μόνο γι΄αυτά που είχαμε επιλογή και για διαφόρους λόγους, δεν τολμήσαμε να τα κάνουμε – επιχειρήσουμε κι αυτά περιλαμβάνουν όλα όσα μας εκφράζουν, αισθήματα, συναισθήματα, ιδέες, επιθυμίες και όνειρα.
  Η η αισθηματική και συναισθηματική πληρότητα, κάνει τον θάνατο αν όχι ελκυστικό, τουλάχιστον συμπαθή, στα στερνά μιάς γεμάτης εμπειρίες ζωής.

  Στην ζωή σίγουρα χρειάζεται και λίγη τύχη κανείς, αλλά χωρίς τόλμη δεν πάς ούτε ένα βήμα μακριά. Είναι ένα θέμα όμως αν ζεί κανείς για τον εαυτό του ή για τους άλλους.

  Καλημέρα

 207. sarant said

  Καλημέρα από εδώ

  204 Πώς τους πάνε τα κουστούμια!

 208. Το γοργόν και χάριν έχει
  και εμπρός, βήμα ταχύ
  μα όποιος βιάζεται σκοντάφτει
  λένε πάντα οι σοφοί !

  έτσι είναι κι όταν κρίνεις
  την ζωή των άλλωνών
  βιαστικά και πριν τελειώσει
  το οφφσάιντ, πιθανόν !

 209. cronopiusa said

  Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών: Ο Καθηγητής στον Κινηματογράφο

 210. Alexis said

  #190: Λουκρητία, θα σου απαντήσω όπως και άλλοτε:

  Καλό των στίχων σου το δίχτυ
  μα σκέψου λίγο, να χαρείς,
  δεν το αντέχω το ξενύχτι
  γιατί έχω ξύπνημα νωρίς…

 211. Alexis said

  #118:
  Κι έτσι λοιπόν ξεκίνησε το έπος να συνθέσει
  και το ‘φτιαξε όμορφο πολύ, σε όλους να αρέσει
  Κι απ’ τους πολέμους τους τρανούς που γράφει η Ιστορία
  διάλεξε έναν μοναχά, τον πόλεμο στην Τροία.
  Των Αχαιών τα βάσανα που από μια γυναίκα
  με πείσμα πολεμούσανε κοντά χρονάκια δέκα
  το κάστρο το περίλαμπρο της πόλης να πατήσουν
  κι όλες τις Τρωδίτισσες να τις αιχμαλωτίσουν,
  για να τις έχουν σκλάβες τους και να καλοπερνάνε
  μ’ αυτές να χαριεντίζονται, να πίνουν, να γλεντάνε…

 212. Pedis said

  200 – Τα παραδείγματα πρόερχονται από περιοδικά του κοινωνιολογικού χώρου: είναι σοβαρά έντυπα και την πάτησαν;

  Πάντως, είναι μεγάλος ο ανταγωνισμός μεταξύ των περιοδικών-επιχειρήσεις και, μπροστά στο να μην χάσουν τη μεγάλη ανακάλυψη, δημοσιεύουν πατάτες ή τέλειες απάτες.

  παράδειγμα: Jan Hendrik Schön κέιζ
  https://en.wikipedia.org/wiki/Sch%C3%B6n_scandal

  * άλλες εποχές (1934) όπου το nature απέρριψε το θεμελιώδες άρθρο του Φέρμι για τις ασθενείς αλληλεπιδράσεις επειδή ήταν πολύ πιο μπροστά από τον ορίζοντα των έντιτορς. Σήμερα, θα έλεγαν «κι αν κάτσει;»

 213. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αν δε αναρτήσει η Κρόνη
  όμορφα δεν ξημερώνει

 214. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  211.
  Μιλούμε για το πιο όμορφο
  από τα παραμύθια
  το αγαπήσαμε παιδιά,
  μεγάλοι λέμε αλήθεια:

  θαυμάζομε τη μαστοριά
  στο έπος το τρανό
  μα η (συν) ουσία είτανε
  πουκάμισο αδειανό
  🙂

 215. αμφορείς-καρότο

 216. Pedis said

  # 198 – Όντως, έτσι λέει για Τζόνσον (δεν το θυμόμουνα) – γνωστή είναι επίσης και παρόμοια φράση του Τέντυ Ρούζβελτ «Speak softly and carry a big stick».

  μία από τις δύο συμβουλές, πάντως, δεν την εφάρμοσε … 🙂

  I don’t go so far as to think that the only good Indian is the dead Indian, but I believe nine out of every ten are, and I shouldn’t like to inquire too closely into the case of the tenth. The most vicious cowboy has more moral principle than the average Indian.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: