Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Για τ’ όνομα

Posted by sarant στο 8 Οκτωβρίου, 2018


Το άρθρο που θα διαβάσετε σήμερα δημοσιεύτηκε χτες, πρώτη Κυριακή του μήνα, στην τακτική μου στήλη στα Ενθέματα της κυριακάτικης Αυγής. Το αναδημοσιεύω εδώ χωρίς προσθήκες ή αλλαγές.

Για τ’ όνομα

Το δημοψήφισμα την περασμένη Κυριακή στη γειτονική χώρα δεν έδωσε το αναντίρρητο αποτέλεσμα που θα βοηθούσε να προχωρήσει απρόσκοπτα η διαδικασία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών ώστε να λυθεί επιτέλους το ζήτημα του οριστικού ονόματος της πΓΔΜ –το «ονοματολογικό» όπως μάλλον άστοχα έχει επικρατήσει να λέγεται.

Αναλύσεις όμως για το δημοψήφισμα και το τι θ’ ακολουθήσει, θα έχετε σίγουρα διαβάσει όλη την εβδομάδα και θα τις βρείτε και σε άλλες σελίδες στο σημερινό φύλλο της Αυγής. Η στήλη εδώ λεξιλογεί και σήμερα θα μιλήσουμε για το όνομα –όχι ειδικά της γειτονικής χώρας, αλλά τη λέξη όνομα.

Λέξη αρχαιότατη, ήδη ομηρική, όπου με μετρική έκταση εμφανίζεται και ο τύπος ούνομα, το όνομα έχει πολλά αντίστοιχα στις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες, όπως τα name, nom, nome, Namen κτλ. των δυτικοευρωπαϊκών γλωσσών.

Στην αρχαιότητα υπήρχε και ο αιολικός-δωρικός τύπος όνυμα, που έχει επιβιώσει στη νεότερη γλώσσα αφού με βάση αυτόν τον τύπο επικράτησε να σχηματίζονται πολλές σύνθετες λέξεις, με πρώτη πρώτη το επώνυμο, που είναι το οικογενειακό μας όνομα, και που καθιερώθηκε από τότε που η ανάγκη για μεταβίβαση της περιουσίας αφενός και η γραφειοκρατία αφετέρου επέβαλαν τον θεσμό. Ως τότε, αρκούσε το πατρώνυμο, γι’ αυτό άλλωστε και πάρα πολλά επώνυμα είναι πατρωνυμικά, από τον Παπαδόπουλο ίσαμε τον Γιόχανσον. Οι Κύπριοι απέκτησαν επώνυμα τον εικοστό αιώνα –συνήθως το πατρώνυμό τους.

Σύνθετα της ίδιας κατηγορίας βρίσκουμε στα μαθηματικά, το διώνυμο (παράσταση με δύο όρους), το τριώνυμο και το πολυώνυμο, τα ομώνυμα και ετερώνυμα κλάσματα, στα αντώνυμα των γλωσσικών ασκήσεων, το χριστεπώνυμο πλήρωμα, τον ανώνυμο, που δεν έχει όνομα· ακόμα, τα τοπωνύμια, τον περιώνυμο, που είναι δηλαδή γνωστός σε όλους, αλλά και το ιδιώνυμο αδίκημα με το οποίο ο εθνάρχης Βενιζέλος κυνήγησε τους κομμουνιστές το 1928.

Για ένα όνομα ζούμε, λέει η παγιωμένη φράση. Από τα πανάρχαια χρόνια, το όνομα είναι η φήμη, που μας συνοδεύει αλλά και προπορεύεται. Ο ονομαστός είναι ο περίφημος, άλλωστε. «Είναι ο τάδε με τ’ όνομα», λέμε για κάποιον φημισμένο, ή «άφησε όνομα», ιδίως για κάποιον πολύ καλό στη δουλειά του. Η φήμη όμως μπορεί να είναι και κακή, και το κακό όνομα είναι βάρος δυσαπάλλακτο: «κάλλιο να σου βγει το μάτι παρά τ’ όνομα» λέει η παροιμία, σοφή στην υπερβολή της. Ειδικά για τις γυναίκες, αυτό ήταν καταδικαστικό: «βγήκε το νάμι της», έλεγαν παλιά, μια λέξη που τη χρησιμοποιεί και ο Παπαδιαμάντης, τουρκικό δάνειο αλλά περσικής προέλευσης, συγγενικό δηλαδή με το όνομα.

Στα ελληνιστικά χρόνια, τα «ονόματα» παίρνουν τη σημασία «πρόσωπα», π.χ. «όχλος ονομάτων επί το αυτό ως εκατόν είκοσι», στις Πράξεις των Αποστόλων. Από τη σημασία ονόματα = πρόσωπα, το μεσαιωνικό ονομάτοι = άνθρωποι, απ’ όπου και οι σημερινοί νομάτοι ή νοματαίοι.

Άλλος έχει τ’ όνομα και άλλος τη χάρη, λέμε για κάποιον που δεν δικαιώνει τη φήμη του. Όταν κάποιον τον σεβόμαστε ιδιαίτερα, λέμε ότι «πίνουμε νερό στ’ όνομά του». Όνομα και μη χωριό, λέμε, κάπως απροσδόκητα, όταν αφήνουμε υπαινιγμό χωρίς να κατονομάζουμε τον στόχο μας. Όταν κάποιος κατέχει τυπικά μόνο μια θέση, λέμε ότι είναι μόνο κατ’ όνομα π.χ. πρόεδρος, ενώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και την αρχαΐζουσα έκφραση «ψιλώ ονόματι», που μας φέρνει και σε μερικές άλλες παγιωμένες εκφράσεις με τη δοτική, όπως το «εν ονόματι» με την πασίγνωστη φράση «εν ονόματι του νόμου» των αστυνομικών, το «επ’ ονόματι» π.χ. για τις επιταγές στο όνομα κάποιου, ή και το σκέτο «ονόματι» για να αναφέρουμε το όνομα κάποιου, συχνά όταν δεν τον ξέρουμε, π.χ. «τηλεφώνησε κάποιος ονόματι Παπαδόπουλος». «Όχι στ’ όνομά μου» είναι ένα πρόσφατο διεθνές σύνθημα με το οποίο οι πολίτες δηλώνουν πως δεν αποδέχονται μιαν απόφαση της κυβέρνησής τους.

«Για όνομα του Θεού», είναι παγιωμένη φράση με την οποία εκφράζουμε έντονη διαμαρτυρία, άρνηση, προτροπή ή αποτροπή. Βέβαια, με βάση την τρίτη εντολή, «ου λήψει όνομα Κυρίου του Θεού σου επί ματαίω», κάτι που ισχύει πολύ πιο αυστηρά στον ιουδαϊσμό  -αλλά και ορισμένοι Χριστιανοί γράφουν G-d αντί για το πλήρες (αγγλικό) όνομα ώστε να σιγουρέψουν τη συμμόρφωσή τους.

What’s in a name? αναρωτιέται η σεξπιρική Ιουλιέτα. Τι σημασία έχει τ’ όνομα; Τ’ άνθος που λέγουν ρόδο, με όποια λέξη κι αν το πεις, το ίδιο θα μυρίζει, για να παραφράσω τη μετάφραση του Δ. Βικέλα. Κι όμως, στο όνομα δίνουμε μεγάλη σημασία. Το ίδιο και οι πολίτες της γειτονικής, της ακατονόμαστης χώρας, που δεν έσπευσαν μαζικά να υπερψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως περίμεναν οι εδώ εθνικιστές, που τόσον καιρό πουλούσαν τον σανό ότι τάχα η συμφωνία χαρίζει τα πάντα στους γείτονες, ενώ στην πραγματικότητα είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να πετύχει –και είχε ποτέ πετύχει- ελληνική κυβέρνηση.

Κι έτσι, προς το παρόν, 140 χώρες, ανάμεσά τους και οι περισσότερες μεγάλες, εξακολουθούν ν’ αναγνωρίζουν τη γειτονική μας χώρα με το συνταγματικό της όνομα.

331 Σχόλια προς “Για τ’ όνομα”

 1. Alexis said

  Ωχ, νέα Μακεδονιάδα θα ‘χουμε πάλι…
  Για όνομα… 🙂

  Καλημέρα

 2. Jago said

  «Για μας η ψυχή μας είναι τo όνομά μας» που έλεγε εκείνη η *παρέμβαση* λες και -ξέρω γω- στο βασίλειο του μάρκετινγκ κυκλοφορούμε με Apple και Levi’s για να μας επικαθορίζουν. Καλημέρα σας.

 3. Ιδέες για όποιον έχει χρόνο: νομιναλισμός και ρεαλισμός στη σχολαστική φιλοσοφία του Μεσαίωνα, μυστικιστική ταύτιση ονόματος και ουσίας («μυστικά ονόματα», μαγικός έλεγχος μέσω των ονομάτων…) κ.ο.κ. Εγώ που δεν έχω χρόνο 😦 θα πω μόνο ότι η μετάβαση από το «για όνομα του Θεού» στο σκέτο «για όνομα» πρέπει να προήλθε από τους Μήτσους του Λαζόπουλου.

 4. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα

  για να θυμηθούμε τα παλιά
  και να αναρωτηθούμε σήμερα

  για τ΄όνομα

 5. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα!

 6. nikiplos said

  Υπάρχει βέβαια και το παρόνομα, κατά το «λάκης ο σουγιάς»…

 7. ΓΤ said

  Εκτός από τον ανώνυμο και το περιώνυμο έχουμε και τον δυσώνυμο.

 8. Συνονόματος, συνεπώνυμος, αντωνυμία, αντώνυμα, ανώνυμα.
  Επώνυμο προϊόν (signe)

 9. Jago said

  Και ο κοπρώνυμος βεβαίως.

 10. «Ν΄ ακούω καλά τ΄ όνομά σου»
  https://www.ianos.gr/n-akouo-kala-t-onoma-sou-0348850.html?gclid=Cj0KCQjwgOzdBRDlARIsAJ6_HNn7Yf_hBZsUesVsxBGHrlcCZHtaUY4sRN0yqaeWH1D_D1iKYmn3aL8aAgxmEALw_wcB

 11. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια.

  Πολλά -ώνυμα έχουμε και στα δικά μας, χρηστώνυμο, φανταρώνυμο, μπατιρώνυμο (παλιότερα στο ιστολόγιο)

 12. «Not even my name»

  —————–
  https://kars1918.wordpress.com/2009/10/05/sano-halo/

 13. Πάντως υπάρχουν σχεδόν πάντα ένα όνομα που χρησιμοποιεί ο κάτοχος και ένα άλλο (ή άλλα) που χρησιμοποιούν οι άλλοι

  π.χ.

  κάποιος να λέγεται Κωνσταντίνος και οι άλλοι να τον αναφέρουν ως ακατανόμαστος, αποστάτης κ.λ.π.

  ένας άλλος να λέγεται Κωνσταντίνος και μια εκδότρια να τον φωνάζει Κώστα

 14. Le Coeur Gothique said

  Καλημέρα σας.

  …με την πασίγνωστη φράση «εν ονόματι του νόμου»…

  Κι «εν ονόματι τού Βασιλέως» παλαιότερα.

  «Τ’ άνθος που λέγουν ρόδο, με όποια λέξη κι αν το πεις, το ίδιο θα μυρίζει, για να παραφράσω τη μετάφραση του Δ. Βικέλα.»

  Έκφραση που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στην Αγγλική συντετμημένη ως «a rose by any other name».

  Και πρόσφατα είδα και την πολύ καλή γαλλική ταινία Le prénom.

  6) Την λέξη «παρόνομα» την χρησιμοποιούν ακόμη στα χωριά του Παγγαίου ως αντίστοιχο τού «επώνυμο», που δεν το λέει κανείς.

 15. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Καλημέρα. Αυτό που εδώ και χρόνια στα σχολεία διδάσκεται ως αντώνυμο, στη δεκ. του ’70 το μαθαίναμε ως αντίθετο. Το θυμάται κάνας άλλος?

 16. spiridione said

  3. Μάλλον απ’ τον Λαζόπουλο, αν και βρίσκω αυτό στον Κόντογλου:
  Ύστερ’ από τούτα τα λόγια που στενεύτηκα να πω, βγαίνει μονάχη της στη μέση η αντιπάθειά μου για τα πιότερα βιβλία που γράφουνται στις μέρες μου, όπως είναι μπόσικα, επιδειχτικά, γυμνά από μαστοριά. Για όνομα! Για όνομα! Τούτοι οι κύριοι γράφουν όχι μέτρια πράματα (μακάρι) – τούτοι οι κύριοι γράφουν άσκημα πράματα. Χτυπιούνται χωρίς ανάπαψη αναμεταξύ τους, για ιδέες και για το σαρίκι του σουλτάνου της Βαβυλώνιας, για να μη σκάσουν από πλήξη.
  https://www.sakketosaggelos.gr/Article/10140/

 17. spiridione said

  «ου λήψει όνομα Κυρίου του Θεού σου επί ματαίω»
  αλλά έχουμε την προσευχή εις το όνομα του πατρός κτλ.

 18. Γιάννης Ιατρού said

  Και τα απαγορευμένα, της παγίδας, …του πολυώνυμου 🙂

 19. cronopiusa said

  99 ονόματα του Θεού

 20. Antonislaw said

  Καλημερα σας! Πολυ ωραιο το αρθρο.

  Αν μου επιτρεπετε μερικα ιδιωματικα: λεμε στα κρητικα τη φραση » ανουμα σου!» με την εδηλ. μην πω το ονομα σου, δηλ. με την εννοια ντροπη σου, τι εκαμες μωρε τωρα, μη σου πω καμια κουβεντα, ως ηπια επιπληξη.

  Επισης απανταται αντι για ονομα, η φραση » για ονομις», και μαλιστα στην φραση » για ονομις του κατη», ακριβως για να αποφυγει κανεις να πει για ονομα του Θεου

 21. Έχουμε και το Χριστεπώνυμο (πλήθος).

 22. selitsanos said

  Και με την παράφραση του Βικέλα, θυμήθηκα «Το όνομα του Ρόδου».

 23. #21 Ουπς! Το χριστεπώνυμο υπάρχει στο κείμενο. Ο παρονομαστής (κλάσματος) όμως;

 24. νεσσίμ said

  15. και στις προηγουμενες δεκαετίες αντίθετο λεγόταν, μετά ήρθε η γλωσσολογία..
  Πάντως και στις εκδόσεις του ΠΙ , οριζε: «Αντώνυμα (αντίθετα)», μάλλον για να καταλάβαίνουν οι γονείς όταν βοηθάγανε/διαβάζανε τα τέκνα στο δημοτικό

 25. Antonislaw said

  Συμπληρωματικα για το 20:
  Επισης στα κρητικα: η φραση » μην πω πραμα για ονομις του», δηλ. μην πω κατι που τον αφορα και θα τον θιξει. Νομιζω χρησιμοποιειται και στο πρωτο ενικο προσωπο» δεν μπορει να πει πραμα για ονομις μου», δηλαδη δεν μπορει να με μου προσαψει τιποτα

 26. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα.

  @18. Γιάννη μοῦ θύμισες ἀστυνομικὲς εἰδήσεις ἐφημερίδων παλιότερων ἐποχῶν: «…ὁ πολυώνυμος ἀπατεών…»

  Νικοκύρη, αὐτὴ ἡ «σεξπιρική Ιουλιέτα» μοῦ πάει καλύτερα μὲ ὕψιλον: «σεξπυρική». 🙂 (Μὲ τόσες ἀπουσίες, κάποιος πρέπει νὰ τὰ λέει κι αὐτά).

 27. alexisphoto said

  @12:
  που το ξέθαψες…
  Εκπληκτικό βιβλίο.
  ΚΑλημέρα

 28. «ότι τάχα η συμφωνία χαρίζει τα πάντα στους γείτονες, ενώ στην πραγματικότητα είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να πετύχει –και είχε ποτέ πετύχει- ελληνική κυβέρνηση».

  # Χάρισμα, όνομα και πράμα, είναι η τσιπροσυμφωνία: Πέτυχε να δεχτούν (erga omnes!) οι εκ των βορείων γειτόνων μας ότι κατοικούν …εκεί που κατοικούν. «Σι’ απάν μιριά», που λέμε Μακεδονιστί. Και έδωσε τα πάντα (επίσης erga omnes!) : Γλώσσα (τσιπρο)μακεδονική και ταυτότητα- ήγουν εθνότητα- (τσιπρο)μακεδονική. Πρόκειται για συμφωνία της ντροπής (και όχι μόνο): Δεν ξέρω αν ο Τσίπρας κατάλαβε ότι ικανοποιώντας τους Γιάνκηδες (εντάξει, δεν είναι ο μόνος), ΔΙΧΑΖΕΙ την Ελλάδα. Και δεν έχω καμία αμφιβολία πως γνωρίζει ότι πάει κόντρα στην συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού (και στην ολότητα σχεδόν του Μακεδονικού λαού). Αλλά, φωνή λαού-οργή Θεού, λεει μια Μακεδονική παροιμία!

 29. spiral architect 🇰🇵 said

  @20: […] για ονομις του κατη […]
  Του κάτη ή του κατή;

 30. Λόγω ακριβώς της τρίτης εντολής, στα γαλλικά nom de dieu είναι βλαστήμια, και αρκετά βαριά μάλιστα (καμία σχέση με το δικό μας «για τ’όνομα του Θεού»), η οποία συνήθως απαλύνεται σε nom d’un chien ή nom d’une pipe.

 31. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Ρώτησα κάποτε ἕναν φίλο μου πῶς εἶχε βγάλει τὸ σκύλο του.
  Μοῦ ἀπάντησε: «Τ᾿ ὄνομά σου»

  Πολὺ χάρηκα ποὺ τοῦ ᾿δωσε τ᾿ ὄνομά μου καὶ τοῦ φώναξα: «Δημήτρη, ἔλα ᾿δῶ!»
  Οὔτε ποὺ μοῦ ᾿δωσε σημασία.

  Τότε τὸν φώναξε ὁ φίλος μου:
  «Τ᾿ ὄνομά σου, ἔλα δῶ!»
  Κι ὁ σκύλος ἦρθε κουνώντας τὴν οὐρὰ του σὰν προπέλα.

  Τοῦ ἄρεσαν οἱ πλάκες τοῦ φίλου μου.

 32. Αν και βέβαια η τρίτη εντολή αναφερόταν αρχικά σ’ ένα συγκεκριμένο κύριο όνομα του Θεού του Ισραήλ, που τόσο δεν λεγόταν (προφανώς γιατί φοβόντουσαν τη μαγική του δύναμη), ώστε ξεχάστηκε η ακριβής του προφορά. (Είναι εκείνο που μεταγράφεται λανθασμένα ως Ιεχωβά.)
  Σήμερα φυσικά έχει πάρει πνευματικότερο περιεχόμενο: να μην επικαλούμενες τα θεία για ασήμαντα πράγματα.

 33. Ανδρεας Τ said

  Η υπέροχη Χαρούλα Αλεξίου: «Της το βγάλανε» https://youtu.be/4d6_9Ej9-VY

 34. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  30 Στη Ζωή εν Τάφω ο Μ. γράφει για τον γάλλο αξ/κο που για να μη βλαστημήσει τον Χριστό και την Παναγία βλαστημάει τον «σκύλο», την «πίπα» και διάφορα άλλα νηστίσιμα.

 35. 30 Και οι Αμερικάνοι Gosh και , αντιστρόφως, what the heck/deuce.
  31 Μου θύμισες ένα ωραίο ανέκδοτο: -Πώς τον λεν τον σκύλο σου; -Στοπ. -Γιατί;; -Είναι διασταύρωση.

 36. Να μην επικαλούμαστε, να χ… τον ορθογραφικό διορθωτή!

 37. 30/34/35α και στα καθ’ημάς την πληρώνει η Παναχαϊκή ή η αγνώστου ταυτότητας πανακόλα 🙂

 38. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  31 Γειά σου Δημήτρη!

  – Έβγαλα τον σκύλο μου βόλτα. Μαλακία όνομα, ε?

 39. Χθες ο ΠΑΟΚ έπαιζε με τον αδύναμο κρίκο της «συμμορίας των 7», τον Απόλλωνα. Διαιτητές έλληνες από Δ.Αττική… σκληρό παιχνίδι από τους Απολλωνιστές (αναμενόμενο) με τεράστια ανοχή από διαιτητή και κάρτα στον Μαουρίσιο για τάκλιν όπου βρήκε μπάλλα !! Τρία ανύπαρκτα οφφσάιντ με κάλυψη του παίκτη του ΠΑΟΚ πάνω από 3 μέτρα την φορά κατά το παράδειγμα στην Νέα Σμύρνη, πέναλτυ από τον τερματοφύλακα με μπουνιές στον Καρέλη, τίποτε ο διαιτητής, στο παράδειγμα του αγώνα ΟΦΗ-ΠΑΟΚ. Τέλος ανοχής με τους έλληνες διαιτητές, δεν έχει σημασία πως κερδίζει τα ματς ο ΠΑΟΚ, υπάρχει ψυχολογική φθορά και η συσσώρευση κίτρινων καρτών χωρίς αιτία που θα μετρήσει με απουσίες στο τέλος. Τρεις αναίτιες είδαμε χθες.
  Πάμε και στα διοικητικά…πυρσούς ο ΠΑΟΚ πριν ξεκινήσει το ματς με ΑΕΚ, 75 000 πρόστιμο…
  Πυρσούς ο ΟΣΦΠ πριν ξεκινήσει το ματς, πυρσούς και στο 80 που διακόπηκε για 5 λέπτά, 18 000 πρόστιμο
  Μια αγωνιστική ο Πασχαλάκης στην Κρήτη να δούμε πόσες (και αν ) ο Φορτούνης που πήγε στην μαθητική εξέδρα και τους είπε «έτσι γ@μάω εγώ» !!
  Μόνο αφελείς πιστεύουνε πως θα τιμωρηθεί η ΑΕΚ για την μπούκα των οπαδών της με την λήξη του αγώνα. Οσο για τα επεισόδια στον περιβάλλοντα χώρο του σταδίου αναμένεται η ΑΕΚ να τιμωρηθεί όσο κσι ο ΟΣΦΠ για τα ανάλογα στο ματς με τον ΠΑΟΚ, δλδ τίποτε

  Βασιλειάδης- Σιμιτζόγλου ενεργοποιούνται μόνο σε ασπρόμαυρες προβολές, τα χρώματα (κίτρινο, κόκκινο, πράσινο) τους υπνωτίζουν…

 40. Theo said

  Καλημέρα και καλή εβδομάδα 🙂

  Και τα Θεωνύμια του Θεόδωρου Λάσκαρη, βασιλιά της Νίκαιας.

  @12:
  Το βιβλίο της Χάλο στα ελληνικάΟύτε τ’ όνομά μου, για το οποίο είχαμε συζητήσει αρκετά εδώ προ μηνός με τον καλικάντζαρο του ιστολογίου.

  @22:
  Το Όνομα του Ρόδου τελειώνει ως εξής:
  Stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus (Το παλαιό ρόδο υπάρχει μόνο σαν όνομα/ γυμνά ονόματα κρατάμε)

 41. Συμπλήρωμα στο 3: https://www.researchgate.net/publication/255852300_The_Secret_Name_of_Rome_Religious_Definitions_of_the_Roman_Community
  https://www.quartahospitalityinrome.com/en/Rome-and-the-secret-of-its-name/
  https://en.wikipedia.org/wiki/Quintus_Valerius_Soranus

 42. Ανδρεας Τ said

  Και το παλιό μουσικό γκρουπ από το Στρασβούργo : «Kat onoma» https://fr.wikipedia.org/wiki/Kat_Onoma. The animals: https://youtu.be/cMzSke8rTyk

 43. loukretia50 said

  … για όνομα!

  Ο κωδικός που όλοι ενσωματώνουμε
  Ν έα υπόσταση, κοινωνική να δίνει
  Ο ταν καλούμε ή απαξιώνουμε
  Μ όνο αυτό αρκεί να παραμείνει
  Α ιώνιο αποτύπωμα στη μνήμη

  Χ αραγμένο

  ΛΟΥ –αυτοπροσδιορισμός / ολίγον φλου

 44. Ανδρεας Τ said

  Οι Γάλλοι λένε και Nom de nom.

 45. Χρονοποιούσα, είδες την ποιότητα το κειμένου όπου μας παραπέμπεις γα τα 99 ονόματα του Θεού;
  Ένα μικρό δείγμα:
  «Ο αριθμός 99 γράφεται μέσα Αραβικά σε ετοιμότητα καθένας. Εάν εξετάζετε τους φοίνικές σας, αντίχειρες που αντιμετωπίζουν πρός τα πάνω, οι γραμμές στα χέρια εμφανίζονται όπως «;; ??», όποιοι είναι αραβικοί αριθμοί από 81 και 18, ποιο ποσό σε 99.»
  Οι φοίνικες είναι φυσικά palms, παλάμες!

 46. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 47. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @38. Καλή σου μέρα, ΣτοΔγιαλοΧτηνος.

  Πολὺ καλό!

  ΥΓ. Θὰ τὰ ποῦμε τὸ βραδάκι.

 48. Jiannis Xristopulos said

  φερώνυμος

 49. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @38,47 (συνέχεια). Πάλι καλὰ ποὺ δὲν τὸν ἔβγαλες «κάτσε» ἤ «μεῖνε». 🙂

 50. Theo said

  @30, 34, 35, 37:
  Κι η παρέα μου, όταν ήμασταν φοιτητές, με το που αρχίζαμε να λέμε τη λέξη από Γ, το ολοκληρώναμε: «Γαλλία, Κογκό, Βραζιλία» 🙂

 51. Κουνελόγατος said

  Ο τίτλος του άρθρου μου θυμίζει τη Γιάννα Δασκαλάκη-Παρθένη-Αγγελοπούλου κλπκλπ. στον Λαζόπουλο.

 52. ΣΠ said

  37
  Και η Παναγιώτα και ο Χριστόφορος Κολόμβος.

 53. ΣΠ said

 54. ΣΠ said

  Και η ταινία Εις το Όνομα του Πατρός.

 55. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  14 Όπως θα ξέρεις, στα γαλλικά nom είναι το επώνυμο και prénom το μικρό όνομα και αυτό με είχε μπερδέψει στην αρχή.

  20 Δεν το ήξερα το άνουμά σου!

  24 Σωστό. Όποτε ακούω αντώνυμο, σκέφτομαι «Αντώνη μου»

  31 !

  33 Του Βαγγέλη Παπάζογλου το τραγούδι

  43 Και ακροστιχίδες φτιάχνουμε!

 56. Νέο Kid said

  52. Και το Χρήμα, και το γα…ρύφαλο και δυόσμο, και το αη γανώσου.

 57. Νέο Kid said

  Οι Κύπριοι δεν πήραν ακριβώς επίθετα τον εικοστό αιώνα. Είχαν επίθετα, τα περισσότερα πατρωνυμικά το όνομα του κύρη τους, ή επαγγελματικά π.χ Βιολάρης.
  Αυτό που έγινε τον 20ο αιώνα ήταν ότι επι αγγλοκρατίας( αρχίζει το 1925) υπήρξε συστηματική καταγραφή ονομάτων από τους Εγγλέζους, κι εδώ υπάρχει ένας πολύ διαδεδομένος αστικός μύθος. Ότι οι Εγγλέζοι, και καλά ανάγκασαν τους Κύπριους να παίρνουν το όνομα του πατέρα τους για να χαθούν οι «γενιές» κλπ…
  Στην πραγματικότητα , οι Εγγλέζοι απλώς είχαν καταλόγους με name, father’s name, surname. Έτσι ,επειδή πλείστοι όσοι Κυπραίοι λεγόντουσαν π.χ Παύλος Γεωργίου, του (πατρώνυμο) Γεωργίου , απλώς στο επώνυμο συναινετικά κατέγραφαν του όνομα του παππού ( που ως είθισται στους Έλληνες ταυτίζεται με του εγγονού).
  Έτσι προέκυψαν τα πολλά: Γιαννάκης Γιαννάκη του Ανδρέα . Πατέρας Ανδρέας, παππούς Γιαννάκης.
  Ενδιαφέρον έχουν και τα αρκετά βενετσιάνικης προέλευσης επώνυμα, όπως: Γιώρκατζιης , Γιώρκατζος, Σιακκαλής, Τουμάζος κ.α.

 58. Aghapi D said

  Και πώς σκοτώνεις ένα όνομα;

 59. loukretia50 said

  Κάποτε μπέρδευα τα ακρώνυμα.με τις ακροστοιχίδες!
  Θα είχε γίνει λάθος η αρχική καταγραφή!

 60. spiral architect 🇰🇵 said

  @57: Κίντο, του Λακκοτρύπη η σκούφια από που κρατάει άραγε; 😀

 61. loukretia50 said

  … ακροστιχίδες!

 62. Νέο Kid said

  Επίσης, έχω διαβάσει ότι τα και καλά αρχαιοπρεπή κυπριακά σε -ιδης, -άδης είναι σχετικά πρόσφατα . Τα πήρανε όταν στα τέλη του 19 ου αιώνα ήρθαν πολύ γραμματιζούμενοι ΚαλαμαράδεςΜικρασιάτες και Πόντιοι που εθχαν τέτοια ονόματα , και οι Κύπριοι αντέγραψαν αυτές τις καταλήξεις ονομάτων ,σε ένδειξη κύρους και «αριστοκρατικής» γενιάς.
  Έτσι ας πούμε ο Πουργούρης έγινε Πουργουρίδης κι ο Ανέστης έγινε Αναστασιάδης.

 63. Ξυπεταιων said

  37. Σε καποιο διηγημα που δεν θυμαμαι τιτλο και συγγραφεα ,ενας
  Κεφαλλονιτης για να μην αναφερει το ονομα του Χριστου εβριζε το γαιδουρακι πανω στο οποιο μπηκε ο Χριστος στα Ιεροσολυμα !

 64. Νέο Kid said

  63. Εντάξει, οι Κεφαλλονίτες δεν χρειάζονται το Χριστό και την Παναγία…
  Έχουν τον άγιο Γεράσιμο εύκαιρο, για κάθε είδους βρισιά! 😊

 65. sarant said

  63 Κάτι μου λέει αυτό…

  57 Να το συζητήσουμε πιο αναλυτικά όταν το ψάξω.

 66. Της Μηχανής Ραψίματα said

  15. ΣτοΔγιαλοΧτηνος
  Και στη δεκαετία του ΄80 που πήγαινα εγώ δημοτικό, «αντίθετο» το ονομάζαμε, όταν ξεκίνησα να διαβάζω τα παιδιά μου στο δημοτικό πάντα «αντώνυμο» το έγραφαν και στις φωτοτυπίες και στα βιβλία τους. Μου αρέσει πιότερο η λέξη «αντώνυμο» πάντως.

 67. raf said

  και το πιο σκοτεινό

 68. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  63 Πρέπει να είναι από τη Βάρδια του Καββαδία.

 69. mitsos said

  Καλημέρα σας

  Νικοκύρη εξαιρετικό άρθρο.
  Κάποιοι ισχυρίζονται πως η ΙΕ ρίζα είναι νεμ ή νομ που έδωσε το νέμω και νομή … και το όνυμα είναι αιολικός τύπος με μετατροπή του ο σε υ …; Εγώ δεν κατέχω τη διαφορά …

  @19 «τον χρόνο ποιούσα» και @45 Άγγελε
  την ποιότητα κειμένου δεν την συζητάμε π.χ. «…Sufism, η ιδέα του 100ού ονόματος είναι η πιό προεξέχωη…» !? Λες να εννοεί προεξέχουσα …

  και λίγο μουσική ;

  «Χήρα ν΄αλλάξειςτ΄όνομα» ( Γκέρλιτζ Πρωσίας1917 ) πρώτη ηχογράφηση μπουζουκιού (Κ. Καλαμαράς ) και ερμηνεία του Απόστολου Παπαδιαμάντη ( ανιψιό του Αλέξανδρου )

 70. spiral architect 🇰🇵 said

  @68: Μιας και αναφέρθηκε ο Καββαδίας βάζω ένα διαδραστικό λίκνο, ο οποίος συνδέει τα μέρη των ταξιδιών του με τους στίχους του:
  Τόποι του Νίκου Καββαδία – Google My Maps

  Καλή δουλίτσα.

 71. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  37 Παναχαϊκή Πατρών ακριβέστερα. Είχα ακούσει ουκ ολίγες φορές και την πανακόλαση (μου μέσα) 🙂

 72. spiridione said

  57. 65.
  Στην Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν υπήρχε υποχρέωση δήλωσης επωνύμου (αντίθετα στις ενετοκρατούμενες περιοχές υπήρχε υποχρέωση). Επώνυμα βέβαια υπήρχαν σε χρήση, κυρίως πατρωνυμικά.
  Στην Τουρκία για πρώτη φορά καθιερώθηκε η δήλωση επωνύμων το 1934
  Soyadı Kanunu
  https://en.wikipedia.org/wiki/Surname_Law

 73. Παναγιώτης Κ. said

  «Αρχή επιστήμης ονομάτων επίσκεψις» ΑΝΤΙΣΘΕΝΗΣ

  Αυτό ήταν το ένα από τα δύο ρητά που έγραφα στον πίνακα στην αρχή της σχολικής χρονιάς.
  (Το άλλο ήταν του Σαρτρ: Πιο σημαντικό από την ηθική είναι η αισθητική).

 74. Ξυπεταιων said

  @ 68.Ευχαριστω.

 75. sarant said

  71 Ένας φίλος μου, θυμάμαι, μια φορά που, ενώ έβαφε κάτι λέκιασε το παντελόνι του, αναφώνησε: Την Παναχαϊκή Πατρών και πάσης Ελλάδος!

 76. Νέο Kid said

  Υπάρχει Παναχαϊκή εκτός Πατρών; δεν την έχω υπόψι μου…

 77. zap said

  Δεν ξέρω αν το έχει πει κάποιος πιο πριν το νοματαίοι, πχ.

 78. zap said

  το πχ περικόπηκε

 79. 63/68 ναι, από τη Βάρδια είναι

 80. Παναγιώτης Κ. said

  Με ρώτησαν: Το γεγονός ότι ένα σημαντικό κομμάτι των πολιτών και από τις δύο ενδιαφερόμενες χώρες αποδοκιμάζει την Συμφωνία των Πρεσπών δεν αποτελεί ζήτημα;
  Εγώ δεν ήξερα τι να απαντήσω καθότι δεν είμαι…πολιτικός ώστε να κάνω το μαύρο άσπρο.

 81. ΝIKOS NIKOS said

  Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
  Η ετυμολογία του ούνομα, όνομα ή όνυμα από που προέρχεται;
  Επίσης στις ινδιανοευρωπαϊκές γλώσσες τα name, nom, nome, Namen πως προέκυψαν και από που;

  ( το Ειδοποίηση μέσω mail για νέα σχόλια σε μένα δεν λειτουργεί εδώ και κάτι βδομάδες, αν μπορείτε να το διορθώσετε)

 82. sarant said

  76 Yπερθετικός, ας πούμε

  77 Το λέει το άρθρο 🙂

  80 Όμως η κάθε μερίδα αντιδρώντων θεωρεί τη συμφωνία επωφελή για την άλλη πλευρά -κάτι που δείχνει πως είναι καλός συμβιβασμός. Θα ήταν διαφορετικό αν οι αντιδρώντες απέρριπταν τη συμφωνία επειδή εντάσσει την πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, όπως λέει το ΚΚΕ και η Levica αλλά η μεγάλη πλειοψηφία δεν έχει αυτή την προσέγγιση.

 83. Παναγιώτης Κ. said

  Ανάρια ανάρια τα ΄ριχναν οι κλέφτες τα ντουφέκια
  ήταν οι μαύροι λιγοστοί, πεντέξι οκτώ νομάτοι
  κι ο καπετάνιος έλειπε με δυο με τρεις νομάτους
  πάει να βαφτίσει ένα παιδί…
  (Δημοτικό τραγούδι)

 84. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  35β Σ’ ένα διήγημα του Σκαμπαρδώνη υπάρχει σκύλος με το όνομα Πούστης. Σκύλος μαύρος με ένα άσπρο πόδι (< πους τις, κάποιο πόδι).

 85. sarant said

  81 Για την ειδοποίηση που λες είναι κάτι έξω από τις δυνατότητές μου, είναι θέμα της WordPress. Για τα άλλα που ζητάς, δεν νομίζω πως υπάρχει κοινό πεδίο για συζήτηση. Τα ετυμολογικά λεξικά της αρχαίας ελληνικής αλλά και το ΕΛΝΕΓ έχουν όλες τις πληροφορίες.

 86. Pedis said

  # 81 β – δηλαδή, το κριτήριό σου για μια καλή συμφωνία είναι να δυσαρεστεί τους εθνικιστές των δύο χωρών;

  Δεν θεωρείς, κατά συνέπεια, ως κριτήριο αξιολόγησης της συμφωνίας το δεδομένο ότι, μεταξύ μιας πληθώρας συμφωνιών που θα ικανοποιούσαν θεωρητικά το κριτήριό σου, έχει επιβληθεί εκείνη η μία που έχει, *για την ώρα*, επιλεχθεί και προωθηθεί από το Νάτο;

 87. nikiplos said

  Εκτός από την Πανα…χαϊκή, εγώ ήξερα και την Πανα…κολαμία (μου μέσα)…

  Στα 50ς για να μην βλασφημούν τα παιδιά, οι μανάδες τους είχαν διδάξει τα αντίθετα… έτσι προέκυψαν τα: «γ..τον αντιθεό σου», «γ… τον αντίχριστό σου», «γ… το ξεσταύρι σου»… κλπ

 88. Αὐγουστῖνος said

  Καθυστερημένη εἴσοδος καὶ καθυστερημένος χαιρετισμὸς γιὰ καλὸ ὑπόλοιπο τῆς μέρας.
  Ἕνα πολὺ καλὸ διήγημα Ε.Φ. τοῦ Ἄρθουρ Κλὰρκ εἶναι τὸ «Τὰ ἐννέα δισεκατομμύρια ὀνόματα τοῦ Θεοῦ», ποὺ ὑπάρχει καὶ μεταφρασμένο στὴν ἀνθολογία ἐπιστημονικῆς φαντασίας τῶν ἐκδόσεων ΚΑΚΤΟΣ, σὲ μετάφραση Ροζίτας Σώκου (ἄν θυμᾶμαι καλά).
  Ἐπίσης τὸ τετραγράμματο τοῦ ὀνόματος τοῦ Θεοῦ παίζει σημαντικὸ ρόλο στὴ λύση τοῦ μυστηρίου σὲ ἕνα ἀπὸ τὰ ἀστυνομικὰ μυθιστορήματα τοῦ Ἔλλερυ Κουήν (τοῦ νεώτερου, νομίζω, ἥτοι τῆς δεύτερης περσόνας μὲ τὸ ἴδιο ὄνομα).
  Καὶ φυσικὰ τὸ πρῶτο βιβλίο τῆς τριλογίας τοῦ Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου (ἠθοποιοῦ, σκηνοθέτη καὶ συγγραφέα), τὸ «Εἰς τὸ ὄνομα τῆς μητρὸς καὶ τοῦ υἱοῦ».

 89. Παναγιώτης Κ. said

  «(Ν)τονομάσ και τ΄ασημίσ»
  Προσταγή …αγροτολοχία στο Κέντρο στην Κόρινθο, προς νεοσύλλεκτο. 🙂
  Μετάφραση: Το όνομά σου και το ΑΣΜ σου.
  (ΑΣΜ: Αριθμός Στρατιωτικού Μητρώου)

 90. dryhammer said

  75. Εμένα ένας γνωστός μου (Αμερικάνος με πρόβλημα όρασης) κάτι έριξε στο δικό του και με ρώτησε: Στίβει; I Wonder…

 91. cronopiusa said

  Η Βίκυ εν σοφία εποίησε τα 99 ονόματα του Θεού
  και τους «ετερώνυμους» του Πεσσόα

  ΑΚΗΣ ΠΑΝΟΥ 7 ΝΟΜΑ

 92. dryhammer said

  https://en.wikipedia.org/wiki/Nome,_Alaska

  όπου λέει:

  «A second theory is that Nome received its name through an error: allegedly when a British cartographer copied an ambiguous annotation made by a British officer on a nautical chart, while on a voyage up the Bering Strait. The officer had written «? Name» next to the unnamed cape. The mapmaker misread the annotation as «C. Nome», or Cape Nome, and used that name on his own chart;[5] the city in turn took its name from the cape.»

 93. Γιάννης Ιατρού said

  69a: Mitsos
  …Κάποιοι ισχυρίζονται πως η ΙΕ ρίζα είναι νεμ ή νομ που έδωσε το νέμω και νομή…

  Μήτσο, όχι, το νέμω/νομή κλπ. έδωσαν π.χ. το «νόμος», όχι το όνομα

 94. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  20 Αντώνης
  Για ονομή σου, για χατήρι σου, για λόγου σου, το λέγανε οι παλιοί αλλά κι ακόμη.
  Ακούγεται σε πολλές μαντινάδες. «Για ονομή σου» το βρίσκω και στη συλλογή «Κρητικές Μαντινάδες» της Μαρίας Λιουδάκη:
  κατέχω το πως μ΄αγαπάς
  ΄πο ΄πόξω τς όρεξής σου
  μα δεν πολυσκοτώνομαι
  κι εγώ για όνομής σου

 95. dryhammer said

  92. συνέχεια:

 96. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Α ωραία! που μ΄αφήσατε το (λατρεμένο μου) Τ΄ονομά σου, του Νικηφόρου Βρεττάκου. Νανούριζα (και) μ΄αυτό το μικρό μου, αλλά συνεχίζεται η διαρκής αναφορά αφού στη γιορτή του στην καρτούλα ,γράφω δυο στίχους απ ΄αυτό:

 97. sarant said

  86 Οι ίδιοι ή ανάλογοι όροι είχαν συζητηθεί και πριν εμπλακεί το ΝΑΤΟ

  88 Ναι, πολύ ωραίο το διήγημα του Κλαρκ. Την τριλογία που λες δεν την ξέρω.

 98. mitsos said

  @93 Γείτονα ! … Γιάννη
  πολύ μικρά γραμματάκια αλλά θα το δω

  Εγώ απλά το διάβασα και είπα να το αναφέρω π.χ. εδώ :

  https://www.translatum.gr/forum/index.php?topic=348510.0

  Καλημέρα

 99. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  14τέλος «επώνυμο», που δεν το λέει κανείς
  και κάτω: Πώς γράφεσαι ή επίθετο ή το μεγάλο 🙂

  την Παναχαϊκή Πατρών και πασών των Ρωσιών -χορταστικό! (όπως της γης τον άξονα και τα ημιαξόνια)

 100. Pedis said

  # 97 α) – πολλά θάχουν συζητηθεί τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια, δεν αμφιβάλλω, οπότε, αγοράζουμε (οπώς λέμε «μπάι» α λά αμερικέν) τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό τους που τυγχάνει να είναι αυτός που προτείνει το νάτο, έτσι;

 101. 81 Η ειδοποίηση για νέα σχόλια ισχύει μόνο για το συγκεκριμένο νήμα, όχι για τα επόμενα.

  88 Υπάρχει και το ωραίο αστυνομικό (ή περίπου) του Μπόρχες, «Ο θάνατος και η πυξίδα». https://www.bookpress.gr/stiles/eponimos/borges-jorge-luis-patakis-chorche-louis-mporches-apanta-ta-peza-protos-tomos-xalkopoulos

 102. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  γράψαμε τ΄όνομά της
  ωραία που φύσηξεν ο μπάτης
  κι εσβήστηκε η γραφή

  Χασόνομη, ήταν απάντηση της χαροκαμένης γιαγιάς μου όταν δεν ήθελε να απαντήσει σε ξένους στο σοκάκι, πώς τη λένε.

  Παραμύθι χωρίς όνομα
  Συνεργάτης χωρίς όνομα

 103. Πέπε said

  Για τη μαγική δύναμη του ονόματος και της επίκλησής του, είναι πολύ χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Διαβόλου:

  Διάβολος (=αυτός που διαβάλλει) είναι απλώς μια ιδιότητα του Διαβόλου. Άρχισαν να το λένε ως ευφημισμό, δηλ. για να αποφύγουν το κανονικό του όνομα (Εωσφόρος, Σατανάς κλπ. – που κι αυτά δεν ξέρω μήπως είχαν παρόμοια αρχή). Χρησιμοποιήθηκε όμως τόσο πολύ, που έφτασε πλέον να σημαίνει τον Διάβολο αυτόν καθ’ εαυτόν, οπότε προέκυψε χρεία νέων ευφημισμών όπως διάτανος, διάσκατζος, πειρασμός, οξαποδώ κλπ..

  Τουλάχιστον στην Κρήτη, το «πειρασμός» έφτασε κι αυτό να λάβει νέα κυριολεκτική σημασία «διάβολος». Έχω δει παραμύθια από λαϊκούς αφηγητές όπου, αν δεν το ξέρεις ή δεν το μαντέψεις, τίποτε από το συμφραζόμενο δε σε βοηθάει να καταλάβεις ότι πρόκειται για διαόλους.

 104. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  89 Νταξ στο Ναυτικό δεν είχαμε ΑΣΜ, είχαμε Αριθμό Γενικού Μητρώου, ΑΓΜ.
  Δεν συνεχίζω.

 105. sarant said

  Χασόνομη!

  103 Παλιότερα δεν είχαμε συζητήσει για λαϊκούς ανθρώπους που αποφεύγουν να πουν «τα ποντίκια» και λένε «τα κουφά»;

 106. Της Μηχανής Ραψίματα said

  64. Νέο Kid

  Έχω άντρα Κεφαλονίτη κι έχω ακούσει καν και καν από δαύτες τις ιστορίες!

  Απ΄τις αγαπημένες μου βρισιές είναι κάτι που λεν οι μεν Ληξουριώτες για τους δε Αργοστολιώτες και τούμπαλιν. Εγώ θα σας γράψω τη Ληξουριώτικη βερσιόν, μιας και ο σύζυγος κατάγεται από το Πίκολο Παρίσι!!!

  «Που να μπει ο διάολος μέσα σου και ναν και Ληξουριώτης!!»

  Και για το τέλος ένα αγαπημένο μου ανέκδοτο αρκετά γνωστό θα έλεγα.

  Συζητούν τρεις παπάδες, ένας Ζακυνθινός, ένας από Κερκυραίος κι ένας Κεφαλονίτης για το πως κατανέμουν τα έσοδα των εκκλησιών τους.

  Λέει ο παπάς ο Ζακυνθινός:

  «Εγώ Πετάω στον αέρα όλα τα νομίσματα και όσα έρθουν κορώνα είναι του Αγίου, (Διονυσίου), και τα δίνω για τις ανάγκες της εκκλησίας και όσα έρθουν γράμματα είναι δικά μου».

  Λέει ο παπάς ο Κερκυραίος:

  «Και εγώ πετάω τα νομίσματα στον αέρα και όσα σταθούν όρθια είναι του Αγίου, (Σπυρίδωνος), και της εκκλησίας, όσα πέσουν στο πλάι (κορώνα ή γράμματα) είναι δικά μου».

  Και λέει ο Κεφαλονίτης ο παπάς:

  «Εγώ κύριοι συνάδελφοι κάνω το ίδιο που κάνετε και εσείς με πιο απλές διαδικασίες για να μη χασομερούμε. Πετάω στον αέρα όλα τα νομίσματα. Όσα θέλει τα κρατάει ο Άγιος, (Γεράσιμος), και όσα πέσουν κάτω είναι δικά μου!»

  Σημ.: έβαλα τα ονόματα των αγίων σε παρένθεση γιατί ο καθείς στο νησί του τον λέει σκέτο Άγιο.

 107. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Στις υπέροχες ιστορίες της Γαιοθάλασσας και του μάγου Γκεντ, της Ούρσουλας Λε Γκεν τα πάντα όλα, άνθρωποι, ζώα, φυτά κλπ έχουν ένα φανερό όνομα erga omnes 🙂 και ένα κρυφό, το πραγματικό τους, που όποιος το ξέρει έχει εξουσία πάνω τους.

 108. Γιάννης Κουβάτσος said

  Να θυμίσουμε και την «κατάρα του Μάκβεθ». Ουδείς σοβαρός θεατράνθρωπος προφέρει το όνομα Μάκβεθ. Χρησιμοποιεί περίφραση λέγοντας «το σκοτσέζικο έργο». Αν πει Μάκβεθ…
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.thedailyowl.gr/macbeth-curse/&ved=2ahUKEwi3y4ic5vbdAhWoposKHZsyCRgQFjAAegQIBRAB&usg=AOvVaw3lNtIFDw1X5AKZXYNlYJM1&cshid=1539000156749

 109. Γιάννης Ιατρού said

  98: Γειά σου Μήτσο,
  Τα μικρά γράμματα στο μπλογκ μεγαλώνουν αν προβάλεις την εικόνα ξεχωριστά και την μεγεθύνεις όπως σε βολεύει 🙂
  Καλά έκανες κι έβαλες την πηγή της πληροφορίας… Το ίδιο ακριβώς είχε αναρτηθεί από τον ίδιο χρήστη και στο Phorum.gr (τώρα το site αυτό δεν είναι πιά δημόσια διαθέσιμο στο κοινό), μιά μέρα πριν, στις 3/7/2013. Απ΄ό,τι είδα στη σχετική συζήτηση (κι εκεί, όπως και στον σύνδεσμο που έγραψες) δεν θεωρήθηκε αξιόπιστη η ετυμολογία αυτή (από τα «Μαρκιανά Σχόλια».

 110. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  104 >>ο «πειρασμός» έφτασε κι αυτό να λάβει νέα κυριολεκτική σημασία «διάβολος»
  Βέβαια! Πειρασμός (αυτά είναι πειρασμικά πράματα) και πατασμός. Φύγε πειρασμέ ή πατασμέ. Μη με πατασεις-μη με διαολίζεις!

  105 Η Χασόνομη έπαιζε συχνότατα και μέσα στα παραμύθια της .Ήταν η ηρωίδα που έπαιρνε αυτό το όνομα όταν έχανε τη μνήμη, ή ήταν κλεμένο μωρό. Είναι τόσο έντονο στη μνήμη μου (φορτωμένο με παράπονο και λύπη) που αναρωτιέμαι αν έχει καταγραφεί/διασωθεί σε τίποτε παλιά παραμύθια.

 111. Της Μηχανής Ραψίματα said

  75. Sarant

  Ο πατέρας μου όταν ήθελε να βρίσει βαριά βαριά, έλεγε, «γ..ώ την Παναχαϊκή μου» σκέτο ή γ..ώ την πανακόλα μου.
  Αν ξέρει κανείς τι είναι η πανακόλα, ας μου το εξηγήσει, έχω ,μείνει με την απορία τόσα χρόνια.

  Πρόσφατα ένας φίλος του πατέρα μου μας διηγήθηκε μια ιστορία μ΄εναν υπάλληλο που έχει ακόμη στη δούλεψή του. Ο φίλος του πατέρα μου είναι πολύ μεγάλο πειραχτήρι και ο υπάλληλός του αρκετά αθυρόστομος. Όταν πρωτοέπιασε δουλειά ο Αχμέτ στο μαγαζί του, πριν από καμιά 10αριά χρόνια, έφτασε ο μήνας του ραμαζανιού (περίοδος νηστείας για τους μωαμεθανούς, ως γνωστόν). Λόγω νηστείας φυσικά δεν μπορούσε ούτε να βρίσει, πηγαίνοντας λοιπόν να βάλει ένα καρφί στον τοίχο, για να κρεμάσει έναν πίνακα στο μαγαζί χτυπάει το δάχτυλό του και ξαφνικά πετάει ένα ωραιότατο βρισίδι. «Γ..ώ τον Χριστό σου και την Παναγία σου κωλόσφυρο». Ακούει λοιπόν ο φίλος μας τι είπε ο αχμέτ και δεν του έδωσε σημασία.
  Πάει δήθεν να καρφώσει κι αυτός ένα καρφί στον τοίχο και κάνει πως τον χτυπάει το σφυρί κι αρχίζει κι αυτός να βρίζει «Γ..ώ τον Αλλάχ σου και τον προφήτη σου κωλόσφυρο.
  Μόλις τον ακούει ο Αχμέτ να βρίζει τον Αλλάχ τρελάθηκε και ζήταγε τα ρέστα. Και γυρνάει ο φίλος μας και του λέει αν δεν θες να ξαναβρίσω τον Θεό σου να μη βρίζεις κι εσύ τον δικό μου, ξηγημένοι;;

 112. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Άσχετο, το αφήνω εδώ.
  https://atexnos.gr/%CE%B4%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-12-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CE%B5-%CF%8C%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%BA/

 113. loukretia50 said

  Έβλεπε κανείς αυτή τη φοβερή σειρά?

  – Don’t mention Macbeth Blackadder the Third https://youtu.be/h–HR7PWfp0

 114. Aghapi D said

  Το όνομα του θηρίου το θυμηθήκαμε;

  http://www.revelationofjesus.net/apokalipsi-tou-ioanni/kefalaio-13.php?p=15_13-18-to-onoma-kai-o-arithmos-toy-thirioy

 115. Avonidas said

  Καλησπέρα.

  Διάβολος (=αυτός που διαβάλλει) είναι απλώς μια ιδιότητα του Διαβόλου. Άρχισαν να το λένε ως ευφημισμό, δηλ. για να αποφύγουν το κανονικό του όνομα (Εωσφόρος, Σατανάς κλπ. – που κι αυτά δεν ξέρω μήπως είχαν παρόμοια αρχή)

  Εωσφόρος είναι αυτός που φέρνει την αυγή – το άστρο Αυγερινός, που στην πραγματικότητα είναι πλανήτης, η Αφροδίτη. Προφανώς το όνομα που είχε ως Αρχάγγελος πριν την Πτώση.

  Το «Σατανάς» είναι εβραϊκό, κι αν δεν κάνω λάθος σημαίνει κάτι σαν «αντίπαλος». Στην ΠΔ δεν ειναι τοσο αντίπαλος του Θεού, περισσότερο παιζει το ρολο του κατηγόρου στο πλευρό του Θεού.

  Βεβαίως, επικρατεί τέλεια σύγχυση μεταξύ των δαιμόνων που αναφέρουν η Παλαιά και η Καινή Διαθήκη, για να μη μιλήσουμε για αλλα κείμενα: αν ο Σατανάς, ο Διάβολος, ο Εωσφόρος ή ο Όφις της Γένεσης ταυτίζονται, ή ειναι διαφορετικοί δαίμονες, αν ονόματα οπως Βελζεβουλ αναφέρονται στον Διάβολο ή σε φοινικικους/βαβυλωνιακους/χαναανιτες θεους που ξέπεσαν σε δαίμονες κλπ.

  Ο Δάντης, για παράδειγμα, στη Θ. Κωμωδία, εχει βαλει στην Κόλαση ως δαίμονες απο Ολυμπιους θεούς, Τιτάνες και μυθικους ηρωες μεχρι μεσανατολικες θεοτητες και πλάσματα της μυθολογίας.

 116. Avonidas said

  @loukretia50

  Έβλεπε κανείς αυτή τη φοβερή σειρά?
  – Don’t mention Macbeth Blackadder the Third

  Don’t mention the Scottish play!!!

  ΤΟ γέλιο 😀 😀

 117. Aghapi D said

  Αυτό το θυμηθήκαμε;
  http://www.revelationofjesus.net/apokalipsi-tou-ioanni/kefalaio-13.php?p=15_13-18-to-onoma-kai-o-arithmos-toy-thirioy

 118. Avonidas said

  Το όνομα του θηρίου το θυμηθήκαμε;

  Nomen est omen!

  https://m.imdb.com/title/tt0075005/

 119. Avonidas said

  Βέβαια, με βάση την τρίτη εντολή, «ου λήψει όνομα Κυρίου του Θεού σου επί ματαίω», κάτι που ισχύει πολύ πιο αυστηρά στον ιουδαϊσμό -αλλά και ορισμένοι Χριστιανοί γράφουν G-d αντί για το πλήρες (αγγλικό) όνομα ώστε να σιγουρέψουν τη συμμόρφωσή τους.

  Οι Χριστιανοί που θέλουν να συμμορφωθούν με το πνεύμα της τρίτης εντολής, θα πρέπει να φροντίσουν να μην ορκίζονται (ψευδώς) στο όνομα του Θεού, και κυρίως να μην λένε, γι’ αυτό ή εκείνο που κατεβάζει η κούτρα τους, ότι το είπε ο Θεός.

  Να μην είναι Αμβρόσιοι, με δυο λόγια. :-/

  https://vignette.wikia.nocookie.net/uncyclopedia/images/f/f3/God-hates-fags.jpg/revision/latest?cb=20070627113732

 120. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Μας το δίνουν χωρίς να μας ρωτήσουν» το αίνιγμα για το όνομα.

 121. 37, 52, 56, 71
  Έχω ακούσει και το αγνώστου ετύμου «Χριμπανάκι».

 122. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εννοείται, Λουκρητία. Τον Μαυροοχιά δεν βλέπαμε; Θεούλης. 😊

 123. Avonidas said

  Είναι και το κλασικό ανέκδοτο με τα ινδιάνικα ονόματα:

  Ένας νεαρός Ινδιάνος πήγε στον αρχηγό της φυλής και τον ρώτησε:

  – Γιατί αρχηγέ, εμείς οι Ινδιάνοι έχουμε τόσο παράξενα ονόματα;

  – Να σου πω παιδί μου, του λέει ο αρχηγός. Αν την ώρα που γίνεται η σύλληψη του παιδιού συμβεί ένα παράξενο φυσικό φαινόμενο, τότε όταν γεννηθεί το παιδί του δίνουμε όνομα που να έχει σχέση με το γεγονός αυτό.

  Αν για παράδειγμα τη στιγμή της σύλληψης χλιμιντρίσει ένα τρελό άλογο τότε ονομάζουμε το παιδί «Τρελό Αλογο».
  Αν πέσει κεραυνός στο δάσος θα το ονομάσουμε «Κεραυνό του Δάσους» κλπ.

  Κατάλαβες τώρα, «Τρύπια καπότα»;

 124. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  20 >>ανουμα σου!»
  με πάει στο «ανέλωμά σε» ,ώς ήπιο μάλωμα, χαϊδευτικά το «αναθεμάσε»

 125. Avonidas said

  #123. Και το άλλο:

  Συζητάνε 2 ινδιάνοι:

  -Πώς σε λένε;
  -«Μικρή πέτρα που κατρακυλάει στην πλαγιά, περνάει την κοιλάδα και πέφτει με φόρα στον ορμητικό χείμαρρο», αλλά οι φίλοι με φωνάζουν «Πλατς»!

  😉

 126. Kostas Zangogiannis said

  82. Κύριε Σαραντάκο, αυτό είναι λογικό άλμα. Επειδή τη συμφωνία την αρνούνται και οι δυο πλευρές αυτο δε σημαίνει με τίποτα ότι είναι καλός συμβιβασμός. Μπορεί απλούστατα η μια πλευρά να τα θέλει όλα δικά της…Όπως νομίζω ότι συμβαίνει με τους Σκοπιανούς. Επίσης, απο που κι ως που «ακραίοι» και «εθνικιστές’ όλοι όσοι απορρίπτουν τη συμφωνία; Καταρχήν, στην Ελλάδα αυτοί είναι 70% του πληθυσμού. Είναι όλοι αυτοί ακραίοι και εθνικιστές; Αλλά πέραν τούτου, τη Συμφωνία των Πρεσπών απορρίπτουν και αριστεροί αναλυτές, όπως ο Δ.Κωνσταντακόπουλος και ο Σταύρος Λυγερός. Ακραίοι και αυτοί; Εθνικιστές;

 127. sarant said

  113-116 Αχ, αυτή τη σειρά ελάχιστα την έχω δει…

  126 Καταρχάς, δεν υπάρχουν «Σκοπιανοί», υπάρχουν πολίτες/ηγεσία της πΓΔΜ και μελλοντικά, ελπίζω, της Βόρειας Μακεδονίας. Όπως καταλαβαίνετε δεν μπορεί να γίνει συζήτηση μαζί σας όταν με το καλημέρα χρησιμοποιείτε έναν αυθαίρετο χαρακτηρισμό. Και, εδώ που τα λέμε, αν θεωρείτε αριστερό τον Σταύρο Λυγερό, δεν θα υπήρχε και έδαφος για συνεννόηση.

 128. Avonidas said

  #127. Πέρα από τις όποιες πολιτικές ενστάσεις, πρέπει να παραδεχτείς ότι το ΠΓΔΜ είναι απρόφερτο.

  Το «Σκοπιανοί» το ‘χω πει κι εγώ πολλές φορές, όταν απηυδισμένος πια και σε παρέα Ελλήνων αποφάσισα να μιλήσω σαν άνθρωπος.

 129. Avonidas said

  #128. Και στο κάτω κάτω, κι από γεωγραφική/γεωμετρική άποψη να το πάρεις, κατά προσέγγιση Σκοπιανοί είναι, σιγά το μέγεθος της χώρας 😉

 130. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το θέμα δεν είναι πόσοι εγκρίνουν ή απορρίπτουν τη συμφωνία. Το θέμα είναι πόσοι ξέρουν γιατί την εγκρίνουν ή την απορρίπτουν. Πόσοι δηλαδή εδράζουν την άποψή τους στη γνώση, προϊόν ενδελεχούς μελέτης, και πόσοι στην ιδεοληψία και στην επιπολαιότητα. Εγώ π.χ. βαρέθηκα να ακούω δυόμισι δεκαετίες για το όνομα και λέω «άει σιχτίρ πια, μικτή ονομασία, να τελειώνουμε». Καθόλου τεκμηριωμένη άποψη, το ξέρω, αλλά πόσοι από τους φωνασκούντες έχουν;

 131. Avonidas said

  http://www.topontiki.gr/sites/default/files/styles/caricature_main/public/caricature/marriage_copy.jpg?itok=RXoxNbdT

  (Οι πλεξούδες μ’ αρέσουν κυρίως 🙂 )

 132. ΣΠ said

  Η λέξη «όνομα» έχει χρησιμοποιηθεί ως συνθετικό σε λέξεις της αγγλικής (και άλλων γλωσσών) όπως:
  onomasiology – κλάδος της γλωσσολογίας που μελετάει την σχέση λέξεων και εννοιών,
  onomatopoeia – ο σχηματισμός ηχοποίητων λέξεων,
  onomastics – η μελέτη της ιστορίας και της προέλευσης των ονομάτων.

 133. nikiplos said

  @126, φαντάζομαι θα δώσετε κάποιον σύνδεσμο (σοβαρό ελπίζω) για αυτό το 70%. Το λέω γιατί κυκλοφόρησε στα κανάλια (ιδιωτικά κυρίως) αλλά ύστερα από δυό τρεις φορές που επιχειρήθηκε ένα σοβαρό γκάλοπ για το θέμα, έδειξε άλλα… τελείως διαφορετικά πράγματα…

  Επίσης η απόρριψη μιας συμφωνίας μπορεί να γίνει για πολλούς λόγους και είναι λάθος να τους τσουβαλιάζουμε…

 134. Νικοκύρη, ξαναεμφανίστηκε το διάσημο Alpine University

 135. Νέο Kid said

  Με αφορμή το 101. του Δύτη, ένα περιφερειακό σχόλιο. …
  Με ξενίζει η απόδοση «παχύμετρο» στο κείμενο του λινκ.
  Ο Μπόρχες γράφει «μπρούχουλα υ κομπάς» δηλαδή πυξίδα και διαστημόμετρο(διαβήτης) , το παχύμετρο , όπως και ναχει, δεν ταιριάζει.
  Ανέκαθεν ( δηλαδή από τότε που το διάβασα) με προβλημάτιζε ο μαθηματικός πλεονασμός σ αυτή την ωραία μπορχεσιανή ιστορία…
  Αν έχεις 3 σημεία σε έναν χάρτη που σχηματίζουν ισόπλευρο τρίγωνο , δεν χρειάζεσαι παρά μόνον τον διαβήτη για να προσδιορίσεις το 4ο, του ρόμβου.
  Η πυξίδα δηλαδή, η la brujula είναι περιττή.
  Ίσως να ήταν άλλη μια αλληγορία , ένα pun intended του Μπόρχες , για την τραγική ή αυτοκαταστροφική -αυτοκτονική «υπεραναλυτικότητα» του Λόνροτ …
  ή ίσως απλώς ο Μπόρχες να ήθελε ένα εντυπωσιακό τίτλο για την ιστορία του, αφού ,όπως και να το κάνουμε , γεμίζει η γλώσσα και το αυτί σου όταν λες «Λα μουέρτε υ λα μπρούχουλα!» σε σύγκριση με το χαμηλόηχο «Λα μουέρτε υ ελ κομπάς» 😊

 136. Kostas Zangogiannis said

  127.Απορία ψάλτου βηξ. Το «Σκοπιανοί» σας ενόχλησε; ΟΚ. Να τους λέω λοιπόν ΠΓΔΜιανούς, σας ακούγεται καλύτερα; Σιγά μην κάτσω να γράφω εκείνο το μακρινάρι. Ώστε δεν είναι αριστερός ο Σταύρος Λυγερός; Καλά, εσείς θα ξέρετε καλύτερα. Ο Κωνσταντακόπουλος όμως;

  133. Δεν έχω σύνδεσμο πρόχειρο, έχετε εσείς κάποιον πιο «σοβαρό» που να καταρρίπτει το 70%;

 137. Μανούσος said

  Όλος ο κόσμος Σκοπιανούς τους λέει, έχει σαφέστατα καθιερωθεί και δεν έχει καμία υποτιμητική σημασία, είναι απλώς δηλωτικό της άρνησης του να αποκληθούν Μακεδόνες, αφού άλλωστε και δεν είναι ούτε και ήταν ποτέ. Μόνο οι Ευρωπαίοι του τέλους του 19ου αι. αποκαλούσαν και εκείνα τα μέρη Μακεδονία. Οι Έλληνες όχι, οι Αλβανοί όχι, οι Οθωμανοί μάλιστα είχαν απαγορεύσει και την χρήση του όρου Μακεδονία χάριν του ονόματος Ευρωπαϊκής Τουρκίας.
  Από την άλλη δεν καταλαβαίνω γιατί τόση λύσσα και απελπισία να αυτοονομάζονται Μακεδόνες, τί είναι αυτό που κερδίζουν, αν όχι κομματάκι γυαλιστερής ιστορίας; Γιατί οι Γερμανοί δεν χαλιούνται με 15 διαφορετικά ονόματα, ή οι Γάλλοι ή οι Ούγγροι ή τόσοι άλλοι ούτε καν οι Έλληνες δεν δυσφορούν με τρία ονόματα (Έλληνες, γιουνάν, Γκρήκ), μόνο αυτοί οι γείτονες έχουν φάει κόλλημα. Οι Αλβανοί με δύο ονόματα δεν χαλιούνται, οι Αραβικές χώρες είναι Αραβική Δημοκρατία της…Αιγύπτου, Συρίας, Λιβάνου, Ιράκ κλπ εκτός αν είναι μοναρχίες. Οι μόνοι που έχουν σκάσει να τους πούνε Μακεδόνες είναι οι μη Μακεδόνες Σκοπιανοί και περίχωρα. Η αρχαία Μακεδονία δεν έφθανε καν μέχρι το Μοναστήρι, σόρρι Μπίτολα/Βιτώλια… ούτε η Ρωμαϊκή επαρχία Μακεδονίας (λίγο από την Βουλγαρία τσιμπούσε. Η περιοχή των Σκοπίων είναι η Macedonia secunda Salutaris, (=ήρθατε δεύτεροι χαιρετίσματα), στο Βυζάντιο το Θέμα Μακεδονίας δεν είχε καν Μακεδονία ούτε παλιά ούτε νέα ούτε ελληνική ούτε Σκοπιανή, παρά μόνο Θράκη. Για τους Οθωμανούς τάπαμε, οπότε τίθεται το ερώτημα πώς συνδέονται έστω και μόνο γεωγραφικά με την Μακεδονία οι Σκοπιανοί; Προφανώς λοιπόν η διεκδίκησή τους είναι κατ’ απόλυτο κυριολεξία ανεδαφική.
  Τώρα αν την αναγνωρίζουν όλοι ακόμη και οι εξωγήινοι, καλό είναι να θυμηθούμε τον μύθο του Άντερσεν με τον γυμνό βασιλιά που όμως ΟΛΟΙ έλεγαν ότι φοράει ρούχα.
  Οι αρχαίοι να θυμίσω μας έμαθαν πολλά μεταξύ άλλων και τούτο:
  Οὐ καταισχυνῶ τὰ ὅπλα τὰ ἱερὰ, οὐδ’ ἐγκαταλείψω τὸν παραστάτην[1] ὅτῳ ἂν στοιχήσω· ἀμυνῶ δὲ καὶ ὑπὲρ ἱερῶν καὶ ὁσίων καὶ μόνος καὶ μετὰ πολλῶν. καὶ τὴν πατρίδα οὐκ ἐλάσσω παραδώσω, πλείω δὲ καὶ ἀρείω ὅσης ἂν παραδέξωμαι. καὶ εὐηκοήσω τῶν ἀεὶ κραινόντων ἐμφρόνως καὶ τοῖς θεσμοῖς τοῖς ἰδρυμένοις πείσομαι καὶ οὕστινας ἂν ἄλλους τὸ πλῆθος ἰδρύσηται ὁμοφρόνως·καὶ ἂν τις ἀναιρῇ τοὺς θεσμοὺς ἢ μὴ πείθηται οὐκ ἐπιτρέψω, ἀμυνῶ δὲ καὶ μόνος καὶ μετὰ πολλῶν. καὶ ἱερὰ τὰ πάτρια τιμήσω. ἵστορες τούτων Ἄγλαυρος, Ἐνυάλιος, Ἄρης, Ζεύς, Θαλλώ, Αὐξώ, Ἡγεμόνη.
  Αυτά απαιτούσαν οι εφευρέτες της άμεσης δημοκρατίας.

 138. ΣΠ said

  What’s in a name? είναι και ο τίτλος ενός διηγήματος του Isaac Asimov. Αστυνομικού, όχι επιστημονικής φαντασίας.

 139. Γιάννης Ιατρού said

  134: Ρε συ, ο σύνδεσμος που έχει το τουί είναι (ο) παλιός, του 2011 (τώρα βέβαια το τι γράφει η @ManolidouE δεν μπορώ να το δω, γιατί με έχει μπλοκάρει – τώρα το διαπίστωσα δηλαδή, μέχρι που έχει φτάσει η φήμη μου … 🙂 )

 140. cortlinux said

  Εωσφορος βασικα ηταν χαρακτηρισμος της θεας Αφροδιτης. (φυσικα και του πλανητη που νομιζουν οι περισσοτεροι οτι ειναι αστρο). Απο την αλλη περα του πλανητη μεταφορικα αλλα και η κυριολεκτικα η Αφροδίτη φερνει το φως… σε πολλους κοιμισμενους.

 141. loukretia50 said

  Δεν τον λες και σύγχρονο Οδυσσέα…

  My Name is Nobody Ennio Morricone https://youtu.be/1jgyXWeQJjY

 142. Ξυπεταιων said

  @135 Ισως η πυξιδα να τον βοηθησε στην επιλογη του ρομβου απο τους τρεις που μπορεις να φτιαξεις απο
  ενα ισοπλευρο τριγωνο. Λεω εγω τωρα…

 143. sarant said

  128 Το Μακεδόνες, πάντως, είναι πιο εύηχο από το Σκοπιανοί, αν βάλουμε αυτό ως κριτήριο.

  136 Σας έγραψα πώς μπορείτε να τους λέτε. Αλλιώς, να μας λένε και εμάς Αθηνέζους (ε, κάποιοι μας λένε από τώρα).

  134-139 Το είδα, και ίσως γράψουμε κάτι.

 144. Νέο Kid said

  134. Σε λίγο ,θα μας πείτε ότι δεν υπάρχει και Ρενώ Alpine , εσείς οι αντί-άριστοι!…
  Alpeinische Technische Universitaet Turicum utique exsisto!

 145. Νέο Kid said

  142. Ναι σωστά, αλλά τα 3 πρώτα σημεία-εγκλήματα ήδη ήταν δεδομένα σε Βορά ,Ανατολή και Δύση, όποτε ο Νότος ήταν νιαου-νιαου στα κεραμίδια. 😊

 146. loukretia50 said

  Aπόσπάσματα από ποίημα του Paul Elyard

  Sur toutes les pages lues
  Sur toutes les pages blanches
  Pierre sang papier ou cendre
  J’écris ton nom
  ……………………
  Sur les images dorées
  Sur les armes des guerriers
  Sur la couronne des rois
  J’écris ton nom
  …………………….
  Sur mes refuges détruits
  Sur mes phares écroulés
  Sur les murs de mon ennui
  J’écris ton nom

  Sur l’absence sans désir
  Sur la solitude nue
  Sur les marches de la mort
  J’écris ton nom

  Sur la santé revenue
  Sur le risque disparu
  Sur l’espoir sans souvenir
  J’écris ton nom

  Et par le pouvoir d’un mot
  Je recommence ma vie
  Je suis né pour te connaître
  Pour te nommer

  Liberté.
  Paul Eluard

 147. ΣΠ said

  Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα δύο διαφορετικοί τρόποι επίκλησης του ονόματος της Παναγίας.

 148. Χαρούλα said

  Καλησπέρα σας!

 149. Avonidas said

  #143. Το Μακεδόνες, πάντως, είναι πιο εύηχο από το Σκοπιανοί, αν βάλουμε αυτό ως κριτήριο.

  Ε, ναι, αλλά θα δουλευόμαστε και μεταξύ μας τώρα;

 150. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @142,135. Σωστὴ ἡ παρατήρηση τοῦ Ξυπεταιώνα.

  Ἐπὶ πλέον ἡ λέξη «μπρούχουλα» παραπέμπει ἀκουστικὰ στὴ «μπρούχα» (bruja: μάγισσα).

  Ἐτυμολογικὰ οἱ λέξεις δὲν σχετίζονται.

  Ἡ brujula προέρχεται ἀπὸ τὸ ἀρχαιοελληνικὸ πυξίς:

  Etymology
  From Italian bùssola (compare French boussole), from Vulgar Latin *buxula, a diminutive form of Late Latin buxis (“box”), from Ancient Greek πυξίς (puxís, “boxwood box, box”), from πύξος (púxos, “boxwood”).

  Ἡ bruja εἶναι ἀβεβαίου ἐτύμου:

  Etymology
  Uncertain. Possibly from Iberian/Celtiberian *bruxtia (compare Catalan bruixa, Portuguese bruxa, Occitan bruèissa), from Proto-Celtic *brixtā (“spell, magic”) (compare Old Irish bricht (“charm”), Old Breton brith (“magic”)). It could instead be akin to a different Celtic word such as Old Irish Brigit (literally “high, exalted”).

 151. Χαρούλα said

  Στην Ισλανδία οοι γονείς πρέπει να υποβάλουν το όνομα του παιδιού τους στο Εθνικό Μητρώο εντός έξι μηνών από τη γέννηση του. Εάν το όνομα δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο εγκεκριμένων ονομάτων του μητρώου θα πρέπει στη συνέχεια να ζητήσουν την έγκρισή του από την ισλανδική επιτροπή ονομάτων. Περίπου τα μισά από τα υποβαλλόμενα ονόματα απορρίπτονται λόγω παραβίασης των αυστηρών απαιτήσεων ονομασίας της Ισλανδίας. Για παράδειγμα, εάν ένα όνομα περιέχει ένα γράμμα που δεν εμφανίζεται στην αλφάβητο της χώρας (όπως τα γράμματα C, Q, και W), τότε απαγορεύεται.

  Ιντερνετική πληροφορία. Δεν είμαι και σίγουρη οτι ισχύει…

 152. π2 said

  55: Tα γαλλικά (prénom / nom) και τα γερμανικά (Vorname / Name) απηχούν τον αρχικό λατινικό ονομαστικό τύπο, κατά τον οποίο το praenomen είναι το μικρό, ατομικό όνομα που προηγείται του κυρίως ονόματος, του nomen (ή nomen gentis ή nomen gentilicium κλπ.), το οποίο είναι και το οικογενειακό όνομα. Τα ιταλικά, αντιθέτως (prenome / cognome), απηχούν (ως προς το cognome) τον μεταγενέστερο λατινικό ονομαστικό τύπο, στον οποίο το cognomen, αρχικά παρατσούκλι, άρχισε να χρησιμοποιείται ως κανονικό οικογενειακό όνομα, με το praenomen να αχρηστεύεται στην καθημερινή χρήση, και το nomen να μετατρέπεται στο προσωπικό όνομα με το οποίο αποκαλούσαν συνήθως το εν λόγω άτομο (απλοποιώ πάρα πολύ, η εξέλιξη ήταν πιο πολύπλοκη).

  Α, τώρα θυμήθηκα, τα ξανάλεγα εδώ: https://lexilogia.gr/forum/showthread.php?9736-Tria-(vel-quattuor)-nomina

 153. Avonidas said

  #151. Στην Ισλανδία, η ταυτοποίηση και τυποποίηση του ονόματος είναι ουσιαστικής σημασίας, καθώς οι Ισλανδοί δεν έχουν επώνυμα — χρησιμοποιούν πατρώνυμο/μητρώνυμο.

  Αυτό δημιουργεί μεγάλα μπερδέματα όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό, καθώς π.χ. δυο αδέλφια (αδελφός και αδελφή), παιδιά κάποιου Bjorn, θα έχουν πατρώνυμο ο ένας Bjornsson και η άλλη Bjornsdottir (πιθανόν σκότωσα την ορθογραφία).

  Αν ο υπάλληλος που ελέγχει τα διαβατήρια παρανοήσει και τα θεωρήσει επώνυμα, άντε να τον πείσεις πως αυτοί είναι μια οικογένεια…

 154. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Από την άλλη δεν καταλαβαίνω γιατί τόση λύσσα και απελπισία να αυτοονομάζονται Μακεδόνες, τί είναι αυτό που κερδίζουν, αν όχι κομματάκι γυαλιστερής ιστορίας;»
  Εμ, λίγο είναι, Μανούσο; Όλα τα έθνη και οι λαοί, μόλις αποκτήσουν κρατική οντότητα, αρχίζουν τα μακροβούτια στο παρελθόν, για να αποκτήσουν «ρίζες» και σημεία αναφοράς. Μικρό πράγμα είναι να κατάγεσαι απ’ τον Μεγαλέξανδρο; Έχει γκλαμουριά το πράγμα. 😊

 155. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @149. Προσυπογράφω τὸ σχόλιο τοῦ Ἀβονίδα.

  @147. Σταῦρο, θεϊκό!

 156. ΣΠ said

  151
  Ισχύει.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Icelandic_Naming_Committee
  Επιπλέον οι Ισλανδοί δεν έχουν επώνυμα. Προσδιορίζονται από το πατρώνυμο (ή σε κάποιες περιπτώσεις από το μητρώνυμο) με προσθήκη της κατάληξης -son (γιος) για τους άνδρες και -dóttir (κόρη) για τις γυναίκες.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Icelandic_name

 157. ΣΠ said

  153
  Έπρεπε να κάνω refresh.

 158. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κάποιοι συγχέουν τους άφθαρτους με τους αδιάφθορους. Πλούσιος γλωσσικός κυνηγότοπος οι αθλητικοί ιστότοποι. Είπα κι εγώ! 😇
  https://m.sport24.gr/football/paok-gioyventoys-pari-kai-alles-tesseris-oi-adiafthoroi-se-olh-thn-eyrwph.5330790.html

 159. Λεύκιππος said

  151 Ισλανδία τώρα. Σιγά τη δημοκρατία !!!

 160. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τι να μας πουν οι Ισλανδοί ψαράδες για δημοκρατία! 😊
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.enikos.gr/international/92088/islandia-mathimata-dimokratias&ved=2ahUKEwjMp6e9pvfdAhWC2qQKHVt_D8A4ChAWMAB6BAgEEAE&usg=AOvVaw3CFGt_xspjuK8_iI1IThzx

 161. loukretia50 said

  Σε μικρότερη κλίμακα θέμα με όνομα στη Μακεδονία

  Της Ανταλένιας τ’ όνομα (Χωριστή Δράμας) –
  Μακεδονικά τραγούδια

  Tης Ανταλένιας τ’ όνομα – το κάνανε γιασάκι*
  γιατί το τραγουδούσανε…
  * (τουρκ. yasak) = απαγόρευση, περιορισμός

  Αναρωτιέμαι η λέξη «συμπούρμπουλο» – συνειρμός από την ανακατωσούρα που περιγράφεται στο άσμα –
  πώς λέγεται μακεδονιστί.

 162. loukretia50 said

  Δεν ήθελα να φορτώσω το νήμα, κατά ΄λάθος βγήκε ολοκληρο. Ελπίζω μόνο να μην πέτυχα κάποιο περίεργο σύλλογο!

 163. Λεύκιππος said

  161 Με ποια έννοια μπορεί να χαρακτηρισθεί περίεργος ολόκληρος σύλλογος, όχι δυο-τρια άτομα;

 164. NIKOS NIKOS said

  Πολύ κατατοπιστικά και χρήσιμα τα σχόλια των 69, 93 και 98 σχετικά με την ετυμολογία του ονόματος. ( Απολογούμαι για το ινδιανοευρωπαϊκό σαρδάμ αντί του ινδοευρωπαϊκού, έβλεπα το horse with no name όταν έγραφα το σχόλιο).

  Όμως υπάρχουν και άλλα σχετικά με το ούνυμα ή ένυμα ή όνομα, που δεν θα έπρεπε να παραβλεφτούν.
  Καταρχήν οι Πελασγοί ήταν αυτοί που δεν ανέφεραν το όνομα του θεού και δεν τον απεικόνιζαν ( Ηρόδοτος, Ιστορίαι Ευτέρπη,βιβλίο 2ο)

  Επίσης τα ελληνικά είναι η μόνη γλώσσα στον κόσμο που γραφόταν βουστροφηδόν (έχει σημασία με τα παρακάτω)

  Η λέξη όνομα σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με τις: νέμω, νόμος, διανομή, κληρονομιά, Νεμέα και τον μύθο(μύθους) του Ηρακλή και φυσικά με το μυστικό και ιερό nemeton των Δρυίδων εξ ου και τα name, nehmen και Name, nom κτλ.
  Νώμυμος, νώμυμνος, ανώνυμος έχουν σχέση με τον κανένα, τον μήτι, τον άγνωστο, τον ξένο.

  Ο νόμος και ο μόνος ( με αντιμετάθεση του μ με το ν) σχετίζονται. Μόνος και μούνος, ο μοναδικός, ο μονάχος(καλόγερος, καλόγρια, μοναστήρι), o mon, montania, mountain, ο Ηρακλής , ο Όρος = mon, ο Θεός που από υψηλά(σάμα) τα παρακολουθεί και τα επιβλέπει όλα.
  Το όνομα που με τη βάπτιση στο ύδωρ( νάμα= ρέων ύδωρ) αποτελεί ιερό μυστήριο. Και οι αρχαίοι Σπαρτιάτες τα νεογέννητα τα εβάπτιζαν με οίνο ( νάμα = και ο οίνος της Θείας Λειτουργίας , Le Grand Cru) για να αποκτήσουν γερή κράση.

  Όνομα, νόμος και γεωμετρία σχετίζονται με την νομή, διανομή των πρώτων γαιών. Οι ικέτες στις πρώτες γαίες έπαιρναν το όνομα του ιδιοκτήτη των γαιών. Για παράδειγμα ο Δώρος έδωσε το όνομα του στους Δωριείς που ταυτιζόντουσαν με την γη του δηλαδή την πατρίδα τους. Ο νόμος καθορίζει την δίκαιη κατανομή για αυτό πρέπει να είναι σαφής. Η φράση «με το γράμμα του νόμου» συνδέει το γράμμα( αλφάβητος) με την ακριβή απονομή δικαιοσύνης. Γράμμα και γραμμή σχετίζονται με την γεωμετρία δηλαδή το μοίρασμα των γαιών.
  Επομένως το όνομα είναι βασικά τίτλος ιδιοκτησίας αυστηρά καθορισμένης.
  Για αυτό και έχει μεγάλη συναισθηματική αξία και προκαλεί έριδες και διεκδικήσεις .
  Το όνομα στα αλβανικά emer , λατινικά emeritus και merum = οίνος, mereor=κερδίζω σχετίζονται με τα μείρομαι, μοιράω, μοίρα. Αλλά και merx, mercis και Mercurius ο Ερμής ο συνλατρευόμενος με τον Ηρακλή στις παλαίστρες και στις ακαδημίες.
  Στα αραβικά το όνομα είναι ism : name [samma] Aze isim, Hin ism, Ind isim, Kaz esim, Kyr isim, Per esm, Tat isem, Tur isim, Uzb ism borrowed from Ara (από αραβικό λεξικό)
  Δηλαδή στα αραβικά και στις άλλες γλώσσες( Αζέρικα, Ινδικά, περσικά, τουρκικά, ) το όνομα προέρχεται από το samma το σημείο, το ύψος, το όρος που μας ξαναφέρνει στον μύθο του Ηρακλή.

 165. sarant said

  151 Κάπου διάβασα για ένα κορίτσι που το Συμβούλιο αρνιόταν να εγκρίνει το όνομά της και η υπόθεση σερνόταν επί χρόνια.

 166. Χαρούλα said

  164
  Δεν έχω την γνώση να αντικρούσω αυτά όλα που γράφετε.
  Αλλά από εμπειρία(ίσως και ένστικτο), μού φαίνονται αμφισβητίσημα. Δεν μπορεί το μυσλό μου να δεχτεί πως οοοόλα αυτά συνδέονται. Περισσότερο ως μαθήματα της «σχολής του Αδώνιδος» μού φαίνονται.
  Συγγνώμη αν σας αδικώ. Τόσα νογάω η ημιμαθής.

  Ευχαριστώ όλους για τις επιπλέον πληροφορίες στο θέμα Ισλανδικά ονόματα.

 167. loukretia50 said

  163. Ιδέα δεν έχω! Και δεν εννοούσα ότι τον χαρακτηρίζω εγώ περίεργο, πώς θα μπορούσα άλλωστε, τη στιγμή που δεν τον ξέρω καθόλου.
  Απλώς μου άρεσε το τραγούδι κι αναφέρεται σε όνομα.
  Όμως υπάρχει πολύ πάθος στο ιστολόγιο και μια καλή αφορμή και κυρίως επίκαιρη, θα ήταν να ειπωθεί ότι προωθώ κάποια συγκεκριμένη τάση, που πιθανόν ο εν λόγω σύλλογος να εκπροσωπεί.
  Σας κάλυψε η απάντηση?

  κ. Μπαρτζούδη : με κάποια άλλη αφορμή είχατε αναφέρει τη μακεδονική βερσιόν της παροιμίας με χυλό και γιαούρτι. Αυτό θυμήθηκα σήμερα!

 168. ΣΠ said

  165
  https://en.wikipedia.org/wiki/Icelandic_Naming_Committee#Bl%C3%A6r_Bjarkard%C3%B3ttir_R%C3%BAnarsd%C3%B3ttir

 169. loukretia50 said

  Και τι να πουν οι Ισπανοί για τα ονόματα!
  ‘Ενα θεματάκι έχουν σίγουρα!

 170. loukretia50 said

  Νομίζω πως σε πολλές γωνιές της γης γίνεται μπέρδεμα. Με την ευκαιρία, θυμάστε στα «100 χρονια μοναξιάς» τους Χοσέ Αουρελιάνο Αρκάδιο Μπουενδίας κλπ ?

 171. 80 Παναγιώτης Κ, 82 sarant, 86 Pedis, 97 sarant, 100 Pedis, 126 Kostas Zangogiannis, 127 sarant
  128-129 Avonidas, 130 Γιάννης Κουβάτσος, 133 nikiplos, 136 Kostas Zangogiannis, 137 Μανούσος, 143 sarant, 149 Avonidas, 154 Γιάννης Κουβάτσος 155 Δημήτρης Μαρτῖνος

  # Ενδιαφέρουσα συζήτηση, αλλά, χωρίς να επαίρομαι, νομίζω ότι μόνο το σχόλιό μου Νο 28 μπήκε στην ουσία.

  # Κατά τα λοιπά, εκτιμώ ότι ο Τσίπρας θα είναι πολύ τυχερός αν η τσιπροσυμφωνία δεν περάσει. Και όλοι εμείς θα είμαστε τυχεροί. Σκεφθείτε π.χ, εμένα να πάω να μιλήσω στη Δράμα (ας πούμε) για ένα θέμα (γλωσσικό, ας πούμε). Και να βγει κανένας τσιπρομακεδόνας (ας πούμε) να λάβει μέρος στη συζήτηση και να δηλώσει ότι είναι …τσιπρομακεδόνας. Θα γίνει της κακομοίρας και μάλλον θα με πάρουν φαλάγγι και μένα!

  # Γνωρίζουμε άραγε εμείς (μηδέ του Κουβάτσου εξαιρουμένου) ότι η Βουλγαρία που πρώτη αναγνώρισε τους Σκοπιανούς (νοικοκύρη συγγνώμη για την …αθυροστομία μου!), δήλωσε ρητά ότι αναγνωρίζει το κράτος και όχι το έθνος; Όπερ, λιανά, σημαίνει ότι τους θεωρεί δεύτερο βουλγαρικό κράτος!

  # Εθνίκια (λένε τα …διεθνίκια) είναι όσοι απορρίπτουν την τσιπροσυμφωνία. Υπάρχει μια ρήση του Μίκη Θεοδωράκη, στο γνωστό βιβλίο «του». Λέει περίπου τα εξής: Έβλεπα τον εθνικισμό του Τίτο, των Βουλγάρων, του Εμβέρ Χότζα, και κατάλαβα ότι μόνο εμείς οι μπουνταλάδες ήμασταν τα διεθνίκια. Τώρα ίσως μου πείτε ότι ο Θεοδωράκης δεν είναι …γνήσιος κομμουνιστής. Εντάξει. Ίσως και το ΚΚΕ να μην είναι …κομμουνιστικό!

 172. sarant said

  168 A γεια σου!

  The committee refused to allow Blær Bjarkardóttir Rúnarsdóttir (born in 1997[11]) to be registered under the name given to her as a baby, on the grounds that the masculine noun Blær («gentle breeze» in Icelandic) could be used only as a man’s name. Blær—identified in official records as Stúlka[11] («girl» in Icelandic)—and her mother, Björk Eiðsdóttir, challenged the committee’s decision in court, arguing that Blær had been used by Nobel Prize–winning Icelandic author Halldór Laxness as the name of a female character in his 1957 novel The Fish Can Sing (Brekkukotsannáll).[12][13][14] One other woman in Iceland was already registered at the time with the name Blær,[6] and two declensions (sets of case forms)—one masculine and one feminine—exist for the name.[15]

  On 31 January 2013, the Reykjavík district court ruled in the family’s favour and overruled the naming committee, finding that Blær could in fact be both a man’s and a woman’s name and that Blær had a constitutional right to her own name, and rejecting government claims that it was necessary to deny her request in order to protect the Icelandic language.[16] After the court’s decision, Iceland’s interior minister confirmed that the government would accept the ruling and would not appeal the case to the country’s Supreme Court.[17][18] The chair of the naming committee, as well as a spokesman for the Ministry of the Interior, said the ruling in Blær’s case could prompt the government to revisit the current laws on personal names.[1]

 173. Pedis said

  «Οι μαφιόζοι σκοτώνουν και όταν ένας δήμαρχος κάνει καλές πράξεις τον συλλαμβάνουν;»

  (πού είναι η είδηση;)

  https://www.thepressproject.gr/

 174. Avonidas said

  #159. Ισλανδία τώρα. Σιγά τη δημοκρατία !!!

  Η Ισλανδία αξίζει την προσοχή μας, όχι μόνο διότι διαθέτει το αρχαιότερο κοινοβούλιο στον κόσμο, όχι μόνο επειδή είναι πρωτοπορία στην υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά κυρίως, κυριότατα, διότι υπήρξε η μόνη απ’ όσο ξέρω χώρα που, αντιμέτωπη με μια τραπεζική κρίση, άφησε τις τράπεζες να καταρρεύσουν και βρήκε την υγειά της 🙂

  Οι υπόλοιποι ακολουθούμε σαν υπνωτισμένοι την κρατούσα ορθοδοξία, που λέει ότι αν δεν στηρίξουμε τις τράπεζες από το υστέρημά μας θα βγει ο Κθούλου απ’ τα βάθη του Ειρηνικού και θα μας κάνει ντα :-/

 175. sarant said

  174 Έχουνε και μηδενικό αναλφαβητισμό από αιώνες

 176. Λ said

  Πέρα από το ρήμα ονομάζω έχουμε λαι το ρημα νοματίζω που σημαίνει προσφέρω, αναφωνώ το όνομα, όπως εδώ στον τελευταίο στίχο του ποιήματος Βουττημαν Ήλιου, του Κυπριου ποιητή Δημήτρη Λιπέρτη

  Βούττημαν ήλιου κ̌ι ύστερις τέλεια ποννά σιγράσει
  κ̌αι πόνν’ αδκειάσουν τα στενά,
  πον έχ̌ει πλάσμα να περνά,
  για να σε ξηφαράσει,

  έλα κ̌ι εσού στο μνήμαν μου κ̌αι μες στον μπότην άψε
  αϊταφίτικον κ̌ερίν,
  κάπνισε, κόρη, νακκουρίν
  νομάτισ’ με κ̌αι κλάψε.

 177. Λ said

  Σε πολλες ελληνικές ταινίες έχουμε την ατάκα, το ονοματακι σας;

 178. Avonidas said

  #175. Ε, φυσικά στους πάγους και στα κατσάβραχα, πώς να περάσει η ώρα; Ή που θα ψαρεύεις ή που θα διαβάζεις 😛

  Θυμήθηκα τώρα μια αστεία φάση από το Ταξίδι στο Κέντρο της Γης του Βερν (το πρώτο βιβλίο που διάβασα). Ο καθηγητής Λίντενμπροκ ψάχνει ένα σπάνιο βιβλίο στη βιβλιοθήκη του Ρεϋκιαβικ, την οποία βρίσκει λεηλατημένη· ο βιβλιοθηκάριος τον πληροφορεί ότι η βιβλιοθήκη έχει πολλά και σπουδαία συγγράμματα, αλλά είναι διάσπαρτα σε όλη την Ισλανδία, καθώς οι Ισλανδοί λατρεύουν το διάβασμα. Και ο Λίντενμπροκ, αγανακτισμένος: (διότι θέλει να μάθει από ποιον κρατήρα να κατέβει 😉 )

  -Μα, δε σκέφτεστε καθόλου τους ξένους;!

  😀

 179. loukretia50 (σχόλια 161, 162, 167)

  # Το τραγούδι είναι γνήσιο μακεδονικό. Δεν γνωρίζω τη λέξη. Τα μακεδονικά έχουν παραλλαγές από χωριό σε χωριό. Γνωρίζω πάντως ότι η Χωριστή (Τσατάλτζα) ήταν από τα χωριά τα οποία το 1913 υπέστη, μαζί με το Δοξάτο, άγρια σφαγή από τους τότε …τσιπρομακεδόνες!

 180. Νέο Kid said

  Ένα άλλο ισλανδικό παράδοξο . Είναι η χώρα με τους περισσότερους γκρανμέτρ στο σκάκι. ( σε αναλογία με τον γενικό πληθυσμο, προφανώς…)
  Αυτό το κόλλημα που έχουν με τα ονόματα παντως με εκπλήσσει. Δεν ταιριάζει στην κοινωνία πραγματικής ισότητας ( μη σου πω ότι οι άντρες τρώνε και ξύλο από τις γυναικεσ τακτικά , δηλαδή…) που έχουν.

 181. Jane said

  Δυστυχώς , έχουμε κάνει αχταρμά το Διεθνές δίκαιο με τους εθνικούς μας μύθους και οι μόνοι κερδισμένοι ήταν , είναι και θα είναι οι ακροδεξιοί και νεοναζήδες. Οι οποίοι ξέρουμε , πόσο πατριώτες ήταν ανέκαθεν.

  Η συμφωνία είναι πολύ καλή απ’ όλες τις απόψεις.

  Πρώτον , γιατί ακριβώς καθορίζει το διαφορετικό πολιτισμικό και ιστορικό παρελθόν. Οπότε οι όποιες αλυτρωτικές βλέψεις ή υπόνοιες παίρνουν τέλος, γιατί σ’ αυτά βασίζονται οι εθνικισμοί των Βαλκανίων.

  Δεύτερον, γιατί ξεκαθαρίζει πως η γλώσσα τους ανήκει στις νότιες σλαβικές γλώσσες και δεν έχει σχέση με την αρχαία Ελλάδα.

  Τρίτον, γιατί θέτει γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes , οπότε δε θα μπορούν οι ακατονόμαστοι να χρησιμοποιούν σκέτο το όνομα Μακεδονία , όπως τώρα (το οποίο έχει αναγνωρίσει ο μισός πλανήτης).

  Τέταρτο, γιατί βάζει χειρόφρενο σε «μεγάλες» Βουλγαρίες και Αλβανίες , που λαχταρούν η Τουρκία και η Ρωσία.

  Πάντως, πολύ θα ήθελα να βγάλει στη φόρα ο Κοτζιάς τα έγγραφα με τις συζητήσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων. Να γελάσει και το παρδαλό κατσίκι με την υποκρισία και τη διγλωσσία κάποιων «μακεδονομάχων».

 182. Λhttps://m.lifo.gr/articles/anagnoseis_articles/86146 said

  Και το όνομα αυτής Μυρτώ,
  τίτλος μυθιστορήματος

 183. Avonidas said

  #180. Δεν νομίζω ότι το κάνουν από σεξισμό· είναι ένα πραγματικό γραφειοκρατικό πρόβλημα.

 184. Νέο Kid said

  183. Όχι, δεν εννοούσα αυτό. Απλά αυτό με τα ονόματα » ο γιος του τάδε» και η «κόρη του τάδε» αποπνέει μια …πατριαρχικότητα ξέρω γω. , που μάλλον ΔΕΝ ισχύει ,απ την εποχή των «άγριων» Βικινγκερ ακόμα.

 185. Νέο Kid said

  Ίσως είναι » σεβασμός στην παραδοση» απλά , αυτή η γραφειοκρατική εμμονή.

 186. Avonidas said

  #184. Μα, χρησιμοποιούν και το μητρώνυμο, αν και πιο σπάνια. Το μόνο θέμα είναι να προσδιορίζεται μονοσήμαντα ο κάτοχος του ονόματος.

 187. Avonidas said

  #184.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Icelandic_name#Matronymic_naming_as_a_choice

  » One well-known Icelander with a matronymic name is football player Heiðar Helguson («Helga’s son»), another is novelist Guðrún Eva Mínervudóttir («Minerva’s daughter»). One medieval example is the poet Eilífr Goðrúnarson («Goðrún’s son»). «

 188. BLOG_OTI_NANAI said

  154: Να προσθέσουμε μόνο ότι οι Έλληνες έκαναν μακροβούτια στο παρελθόν πάντα. Ακόμα και μέσα στο Βυζάντιο και σε ολόκληρη την Τουρκοκρατία. Και φυσικά τα συνέχισαν και όταν απέκτησαν κράτος και μέχρι σήμερα.

 189. Πέπε said

  @186:
  Δηλαδή πόσο απίθανο είναι να λέγεται κάποιος Α, παιδί του Β και της Γ, και κάποιος άλλος ακριβώς το ίδιο; Εδώ στην Ελλάδα, με όνομα, πατρώνυμο, μητρώνυμο και επώνυμο, συμβαίνουν τέτοιες συμπτώσεις.

  Δεν πιστεύω στην Ισλανδία να σου πουν από τη σχετική υπηρεσία «ξέρετε, επειδή το ίδιο όνομα και πατρώνυμο το έχει ήδη καπαρώσει άλλος, εσείς βάλτε μητρώνυμο».

  Και γενικότερα μου κάνει μεγάλη εντύπωση που το σύστημά τους αυτό δε δείχνει την παραμικρή σκοτούρα να αυτοπροσδιορίζονται με βάση τους προγόνους τους (τύπου «εμείς στο Παπαδοπουλαίικο…»).

  @182:
  Τη φράση «και το όνομα αυτού;», ως ερώτηση, την έχω ακούσει και με την έννοια «πόσο σου κόστισε;».

 190. Λ said

  Νόμιζα ότι λέμε όνομα όταν πρόκειται για ανθρώπους και κατοικίδια και ονομασία για τις χώρες και όλα τα υπόλοιπα
  Τελικά ποια λέξη γεννήθηκε πρώτη, η ονομασια ή το όνομα;

 191. Πέπε said

  Επίσης, τώρα που το πρόσεξα:

  Γιατί μας αποκρύπτει ο κ. Σαραντάκος (και όλοι οι χριστιανομπολσεβίκοι ρωμιοσυνταξιούχοι σχολιαστές τηρούν σιγή παλαιάς Αρσακειάδος) από ποια δημοφιλή σειρά έγινε μόδα να λέμε «για όνομα» αντί «για όνομα του θεού»;

 192. Eli Ven said

  «Συνομος»: μανιάτικη απλολογία του «συνονόματος».
  Και σχετικά πρόσφατο πανέμορφο τραγουδάκι σε στίχους Οδυσσέα Ιωάννου

 193. Πέπε said

  190:
  Λογικά η σειρά είναι όνομα > ονομάζω > ονομασία.
  Μάλιστα θα περίμενε κανείς να είναι ονόμασις, αλλά δεν είναι.

 194. Kostas Zangogiannis said

  189: Οι Ισλανδοί είναι 200.000 όλοι κι όλοι. Είναι λίγο απίθανο να βρεθούν δυο άνθρωποι με το ίδιο όνομα και πατρώνυμο σε τόσο μικρό πληθυσμό. Αν τύχει κάτι τέτοιο, φαντάζομαι ότι θα ξεμπλέκουν με τόπο κατοικίας και ημερομηνία γέννησης.

 195. Γιάννης Ιατρού said

  193: βλ. #3, #16

 196. Λ said

  Προφανώς ο Ευριπίδης και ο Σεφερης διαφωνούν μαζί μου.

  ΤΕΥΚΡΟΣ

  … ες γην εναλίαν Κύπρον, ου μ’ εθέσπισεν
  οικείν Απόλλων, όνομα νησιωτικόν
  Σαλαμίνα θέμενον της εκεί χάριν πάτρας.
  …………………………………………………………..
  ΕΛΕΝΗ

  Ουκ ήλθον ες γην Τρωάδ’, αλλ’ είδωλον ην.
  ………………………………………………………….
  ΑΓΓΕΛΟΣ

  Τι φης;
  Νεφέλης άρ’ άλλως είχομεν πόνους πέρι;
  ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ: ΕΛΕΝΗ.

  «Τ’ αηδόνια δε σ’ αφήνουνε να κοιμηθείς στις Πλάτρες.»*

  Αηδόνι ντροπαλό, μες στον ανασασμό των φύλλων,
  συ που δωρίζεις τη μουσική δροσιά του δάσους
  στα χωρισμένα σώματα και στις ψυχές
  5
  αυτών που ξέρουν πως δε θα γυρίσουν.

  Τυφλή φωνή, που ψηλαφείς μέσα στη νυχτωμένη μνήμη
  βήματα και χειρονομίες· δε θα τολμούσα να πω φιλήματα·
  και το πικρό τρικύμισμα της ξαγριεμένης σκλάβας.

  «Τ’ αηδόνια δε σ’ αφήνουνε να κοιμηθείς στις Πλάτρες.»

  Ποιες είναι οι Πλάτρες; Ποιος το γνωρίζει τούτο το νησί;
  Έζησα τη ζωή μου ακούγοντας ονόματα πρωτάκουστα:
  καινούριους τόπους, καινούριες τρέλες των ανθρώπων
  ή των θεών·

  η μοίρα μου που κυματίζει

  ανάμεσα στο στερνό σπαθί ενός Αίαντα
  15
  και μιαν άλλη Σαλαμίνα

  μ’ έφερε εδώ, σ’ αυτό το γυρογιάλι.*

  Το φεγγάρι

  βγήκε απ’ το πέλαγο σαν Αφροδίτη·
  σκέπασε τ’ άστρα του Τοξότη,* τώρα πάει νά ‘βρει
  την Καρδιά του Σκορπιού,* κι όλα τ’ αλλάζει.
  20
  Πού είν’ η αλήθεια;

  Ήμουν κι εγώ στον πόλεμο τοξότης·
  το ριζικό μου, ενός ανθρώπου που ξαστόχησε.*

  Αηδόνι ποιητάρη*,
  σαν και μια τέτοια νύχτα στ’ ακροθαλάσσι του Πρωτέα*
  25
  σ’ άκουσαν οι σκλάβες Σπαρτιάτισσες κι έσυραν το θρήνο,

  κι ανάμεσό τους —ποιος θα το ‘λεγε;— η Ελένη!
  Αυτή που κυνηγούσαμε χρόνια στο Σκάμαντρο.
  Ήταν εκεί, στα χείλια* της ερήμου· την άγγιξα, μου μίλησε:
  «Δεν είν’ αλήθεια, δεν είν’ αλήθεια» φώναζε.
  30
  «Δεν μπήκα στο γαλαζόπλωρο καράβι.

  Ποτέ δεν πάτησα την αντρειωμένη Τροία».

  Με το βαθύ στηθόδεσμο, τον ήλιο στα μαλλιά, κι αυτό

  το ανάστημα

  ίσκιοι και χαμόγελα παντού
  στους ώμους στους μηρούς στα γόνατα·
  35
  ζωντανό δέρμα, και τα μάτια

  με τα μεγάλα βλέφαρα,
  ήταν εκεί, στην όχθη ενός Δέλτα.*

  Και στην Τροία;

  Τίποτε στην Τροία — ένα είδωλο.
  Έτσι το θέλαν οι θεοί.
  40
  Κι ο Πάρης, μ’ έναν ίσκιο πλάγιαζε σα να ήταν

  πλάσμα ατόφιο·*

  κι εμείς σφαζόμασταν για την Ελένη δέκα χρόνια.

  Μεγάλος πόνος είχε πέσει στην Ελλάδα.
  Τόσα κορμιά ριγμένα
  στα σαγόνια της θάλασσας στα σαγόνια της γης· Οι τοιχογραφίες του νάρθηκα της εκκλησίας της Ασίνου. Μπορείτε να δείτε, ψηλά στην αψίδα του νάρθηκα, τις δύο τοιχογραφίες της Γης και της Θάλασσας [πηγή: http://www.arounder.com]
  45
  τόσες ψυχές

  δοσμένες στις μυλόπετρες, σαν το σιτάρι.
  Κι οι ποταμοί φουσκώναν μες στη λάσπη το αίμα
  για ένα λινό κυμάτισμα για μια νεφέλη
  μιας πεταλούδας τίναγμα το πούπουλο ενός κύκνου
  50
  για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν Ελένη.

  Κι ο αδερφός μου;*

  Αηδόνι αηδόνι αηδόνι,

  τ’ είναι θεός; τι μη θεός; και τι τ΄ανάμεσό τους*;

  «Τ’ αηδόνια δε σ’ αφήνουνε να κοιμηθείς στις Πλάτρες.»

  Δακρυσμένο πουλί,

  στην Κύπρο τη θαλασσοφίλητη
  55
  που έταξαν* για να μου θυμίζει την πατρίδα,

  άραξα μοναχός μ’ αυτό το παραμύθι*,
  αν είναι αλήθεια πως αυτό είναι παραμύθι,
  αν είναι αλήθεια πως οι άνθρωποι δε θα ξαναπιάσουν
  τον παλιό δόλο των θεών·

  αν είναι αλήθεια
  60
  πως κάποιος άλλος Τεύκρος, ύστερα από χρόνια,

  ή κάποιος Αίαντας ή Πρίαμος ή Εκάβη
  ή κάποιος άγνωστος, ανώνυμος, που ωστόσο
  είδε ένα Σκάμαντρο να ξεχειλάει κουφάρια,
  δεν το ‘χει μες στην μοίρα του ν’ ακούσει
  65
  μαντατοφόρους* που έρχουνται να πούνε

  πως τόσος πόνος τόση ζωή
  πήγαν στην άβυσσο
  για ένα πουκάμισο αδειανό για μιαν Ελένη.
  Γ. Σεφέρης, «Η ωραία Ελένη»

 197. Πέπε said

  @195:
  Τι κακόψυχο!
  Αποσύρομαι διά παντός. Ευχαριστώ τον κ. Σαραντάκο και συνεχίζω πλησίστιος.

 198. loukretia50 said

  Στο βιβλίο «Ζ» δεν αναφέρεται όνομα.
  Ήταν ασυνήθιστο και ευρηματικό, δε νομίζετε?

 199. Γιάννης Ιατρού said

  197: 🙂 🙂 μήηηη

 200. Νέο Kid said

  197. Ε;;

 201. sarant said

  197 Μάλλον αστείο είναι

 202. Γιάννης Ιατρού said

  195 –> 191

 203. Νέο Kid said

  Α! … μην πιάνεται το όνομα του Καπετάνιου επί ματαίω!
  ( έχει αργήσει παντως η επόμενη περσόνα, κι ανησυχώ…)

 204. Γιάννης Ιατρού said

  Αυτό το είδατε; Θά ΄χουμε γλέντια …. Google: Διακόπτει τη λειτουργία του Google+ για καταναλωτές

 205. Νέο Kid said

  203. Μη πιάνετε ! Γμ τα ε και τα ι μου μέσα,γμ! 🤢

 206. Γιάννης Ιατρού said

  203: Χθες την είχαμε, δεν είδες;

 207. Νέο Kid said

  Χθες είχα ρεπό. Για δώσε λινκ, αν δε βαριέσαι.

 208. loukretia50 said

  To ύφος προφανώς μπέρδεψε τον απουσιολόγο και ενεργοποιήθηκαν αυτόματα αντανακλαστικά!
  Μάλλον αυτός ήταν και ο στόχος του Πέπε!
  Ελπίζω τώρα που το πέτυχε να επανέλθει δριμύτερος!

 209. loukretia50 said

  205 Νεο Κιντ, Δεν είναι ο Βολντεμορτ!

 210. Γιάννης Ιατρού said

  207: εδώ και στο 85α & 91 μετά

 211. Γιάννης Ιατρού said

  204: για το γούγλη πλας το (αυθεντικό) άρθρο της WSJ

 212. loukretia50 said

  Δηλαδή τώρα που δεν περιμένουμε επισκέψεις θα πάτε για ύπνο?

  Και υπάρχει το βιβλίο που αναφέρεται πολύ στα ονόματα, καθώς και η σχετική ταινία
  The Importance of Being Earnest https://youtu.be/a6au_dDoHBY

 213. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και άλλο όνομα για τον διάβολο :ο μεγάλος κατήγορος. Ο οποίος δεν είναι μύθος ή σύμβολο, αλλά υπαρκτός και ευθύνεται για την παιδοφιλία των καθολικών ιερέων.
  http://www.efsyn.gr/arthro/papas-aggeloi-voithiste-o-diavolos-mas-apeilei

 214. loukretia50 said

  Αλήθεια γιατί οι άγγελοι δεν έχουν φύλο, ενώ ο διάβολος πάντα είναι αρσενικός?
  ( Έστω κι αν ενίοτε φοράει Prada!)

 215. Λευκιππος said

  Χρειάζεται να διευκρινισω ότι έκανα Ισλανδικό χιούμορ; Ελπίζω όχι.

 216. loukretia50 said

  Μπλέξατε με μεσογειακούς τύπους!
  Τη σειρά Trapped τη βλέπατε? Είναι πολύ καλή!

 217. Φανή Μ. said

  Καλώ τον κ. Σαραντάκο να μάς πεί γιατί έχει αφήσει ασχολίαστη επί 8 ημέρες την απίστευτη παρετυμολογία του κ. αντιπροέδρου της Ν.Δ. για την Αίγυπτο. Όπως θα δείτε στο βίντεο, στο 1ο φετεινό μάθημα Αρχαίας Ιστορίας που έδωσε ο Άδωνις στην «Ελληνική Αγωγή» την 1η Οκτωβρίου, υποστήριξε με απόλυτη βεβαιότητα (αποστομώνοντας κάποιον μαθητή που είχε αντίθετη άποψη) ότι η λέξη «Αίγυπτος» είναι 100% ελληνική, επειδή σημαίνει «υπτίως του Αιγαίου». Το βίντεο πηγαίνει μόνο του στο επίμαχο σημείο 1:27:22 με 1:27:34

  http://www.youtube.com/watch?time_continue=5263&v=kttnVQTrLAo#t=87m22s

  Το αστείο είναι ότι ο Άδωνις διαφήμιζε επανειλημμένως από το Twitter αυτό το πρώτο μάθημα Αρχαίας Ιστορίας, ως κράχτη για να εγγραφούν κι άλλοι πελάτες στην Ελληνική Αγωγή. Ο φαλακρός κύριος που κάθεται πρώτη σειρά δεξιά είναι ο διοργανωτής των Μακεδονικών Συλλαλητηρίων Στέργιος Καλόγηρος

 218. Avonidas said

  #214. Είναι σαν το μπάντμιντον: φτερά αντί για μπαλάκια 😉

 219. Λευκιππος said

  Δεν έχουν φύλο (οι άγγελοι) για αποφευχθεί η παγίδα της ερωτησης, κι από σεξ πως τα πάμε; Τόσο απλό, ή όχι;

 220. Λευκιππος said

  Α, και ο διάολος είναι πάντα αρσενικός, λόγω της γνωστής ασχολίας του για το διάστημα που δεν έχει δουλειά και ασχολείται με αλλότρια.

 221. Χαρούλα said

  Τι έγινε ρε παιδιά;;;;
  Ο Γς τιμωρημένος. Ο Λεώνικος σε άδεια. Η classicistria με διαγραφή. Νέα περσόνα δεν φαίνεται, και νά τώρα κι ο Πέπε μας σκιάζει και τούτος!
  Πέπε, στάσου μύγδαλα!😅 ( μην κάνεις χαζά! Ντάξει;;;; )

 222. loukretia50 said

  219.
  https://image.slidesharecdn.com/random-130106071352-phpapp02/95/-8-638.jpg?cb=1357456594

 223. sarant said

  221 Κι άμα γράφεις απαγορευμένα χρηστώνυμα, η παγίδα πιάνει το σχόλιό σου 🙂

 224. Avonidas said

  #217. η λέξη «Αίγυπτος» είναι 100% ελληνική, επειδή σημαίνει «υπτίως του Αιγαίου»

  Α, η πλάκα που κάναμε στο Γυμνάσιο:

  -Πώς λέγεται αυτός που ξαπλώνει κάτω από μια κατσίκα;
  -Αιγύπτιος

 225. Avonidas said

  #222. Ε, ναι, κλέβω χωρίς αναστολές.

 226. loukretia50 said

  225. Δεν κατάλαβα! Φτερά ή μπαλάκια?

 227. Avonidas said

  #226. Εμένα σαν αυτό που έχουν τα ξεσκονόπανα στην άκρη μου μοιάζει

 228. loukretia50 said

  Ιιιιιιιιιιι !!

 229. Pedis said

  Καταλαβαίνει κάποιος το επιχείρημα που προς στιγμή μου διαφεύγει;

  Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Δημοκρατία της Μακεδονίας έχουν δύο αναγνώσεις. Στην πρώτη το «Ναι» νίκησε, και θα νικούσε κι αν ακόμη συναθροίζονταν οι ψήφοι του «Οχι», πράγμα που θα εξασφάλιζε στο δημοψήφισμα μαζική συμμετοχή και εγκυρότητα. Εδώ πρέπει κανείς να αναγνωρίσει το ευφυές τέχνασμα της αντιπολίτευσης να συναθροίσει το «Οχι» με την αποχή.

  http://www.efsyn.gr/arthro/pos-pane-kai-pos-feygoyn-apo-tis-prespes

  επίσης, δεν είμαι βέβαιος ότι σοβαρολογεί:

  Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια ανέλπιστη νίκη για την ελληνική πλευρά. Επέβαλε σε μια χώρα, η οποία από τους πάντες (εκτός των Ελλήνων) ονομάζεται Μακεδονία, οι κάτοικοί της Μακεδόνες και η γλώσσα τους μακεδονικά, να αλλάξει όνομα και να εξαναγκαστεί σε συνταγματικές αλλαγές. Ολα αυτά μπορούσαν να συμβούν γιατί η ελληνική πλευρά, πέρα από το ειδικό βάρος της χώρας στα Βαλκάνια, που είναι το μεγαλύτερο, απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη δύναμη επιβολής, εξαιτίας της αρχής της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ.

  Μπορούσε να ασκήσει veto.

 230. loukretia50 said

  ό,τι πρέπει για το ιπτάμενο καρότο!

 231. loukretia50 said

  Το 230 πήγαινε στο 227 αλλά έγινε σουρεάλ!

 232. Theo said

  @221:
  Όσο για τη νέα περσόνα, δες το σχ. 217.

  @203:
  Μάλλον σε διάβασε και εμφανίστηκε 🙂

 233. NIKOS NIKOS said

  @166 κυρία Χαρούλα δεν με πειράζει που απορρίπτεται το σχόλιο μου. Δεν έχω καμιά σχέση με Άδωνη, Πλεύρη, Χρυσή Αυγή, 12θεο, Ορθοδοξία ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να χαρακτηριστεί ως ακροδεξιό, φασιστικό, ή συντηρητικό. Σέβομαι τις Θρησκευτικές απόψεις του καθενός και δεν προσπαθώ να επιβάλλω τις απόψεις μου στις γλωσσικές ετυμολογίες οι οποίες είναι και μοναδικό θέμα των σχολίων μου.
  Εκείνο που μέσα από τα σχόλια μου προσπαθώ να επισημάνω είναι η θρησκευτική διάσταση της γλώσσας που αγνοείται πλήρως από την επικρατούσα ΙΕ θεωρία.
  Στο σχόλιο σας 151 για την Ισλανδία αναφέρεται:

  «Για παράδειγμα, εάν ένα όνομα περιέχει ένα γράμμα που δεν εμφανίζεται στην αλφάβητο της χώρας (όπως τα γράμματα C, Q, και W), τότε απαγορεύεται.»

  Εγώ στο σχόλιο μου164 λέω:
  » Ο νόμος καθορίζει την δίκαιη κατανομή για αυτό πρέπει να είναι σαφής. Η φράση «με το γράμμα του νόμου» συνδέει το γράμμα( αλφάβητος) με την ακριβή απονομή δικαιοσύνης.»

 234. Φανή Μ. said

  Ελλείψει όλων αυτών των απόντων που επισήμανε η δεσποινίς Χαρούλα στο 221 και που έδιναν έναν πικάντικο χαρακτήρα στο Ιστολόγιο, θα προσπαθήσω να τους αναπληρώσω απόψε εγώ…

  Με έκπληξη παρατηρώ ότι διέφυγε από το Ιστολόγιο η κορυφαία παγκόσμια είδηση των ημερών, που κάνει θραύση όλες αυτές τις ημέρες στις ΗΠΑ (μέσω των σατιρικών εκπομπών) και έχει να κάνει με το πέος του Πλανητάρχη. Στις 2 Οκτωβρίου, η τεράστιας ακροαματικότητας εκπομπή του Jimmy Kimmel στο ABC φιλοξένησε για 11 λεπτά την διάσημη πορνοστάρ Stormy Daniels, με αφορμή την προ ολίγων ωρών κυκλοφορία του αυτοβιογραφικού της βιβλίου «Full Disclosure», όπου περιγράφει το μόριό του και τις σεξουαλικές της επαφές με τον Ντόναλντ, λίγο πρίν γίνει Πλανητάρχης και ενώ ήταν παντρεμένος με την Μελάνια. Το βίντεο είναι πράγματι απολαυστικό

  Ακόμα πιό ενδιαφέροντα είναι αυτά που γράφει στο βιβλίο της η Stormy (σελ. 94 – 95) (κατεβάστε εδώ)για το Πλανηταρχικό πέος. Ελπίζω να μή συγκρούονται με την δεοντολογία του Ιστολογίου κι αναγκαστεί να αποβάλει κι εμένα ο κ. Σαραντάκος.
  Προλαβαίνω πάντως να πώ ότι το γεγονός πως χιλιάδες εκπομπές αυτή την στιγμή στις ΗΠΑ ασχολούνται με το πέος του Τράμπ και δεν επεμβαίνει ο εισαγγελέας (όπως θα συνέβαινε εδώ στην Ελλάδα, αν τα ΜΜΕ ησχολούντο με το πέος του κ. Πάκη) δείχνει το μέγεθος της Ελευθερίας του Λόγου που υπάρχει στην Αμερική.

 235. loukretia50 said

  ΝΙΚΟS NIKOS – αν είστε ακόμα εδώ!
  Έχω ακούσει – δεν είμαι γλωσσολόγος- ότι στις αραβικές χώρες από τα πολύ παλιά χρόνια στα ονόματα παίζει πολύ το «αμπού» – γιος του Χ, όπως κι αν εξελίχθηκε.
  Δεν έχει αυτό άμεση σχέση με παράδοση – πατριαρχία κλπ?
  Μήπως λοιπόν το όνομα στους Άραβες είναι απλά η διαιώνιση της γενιάς και δεν αφορά το όρος του Ηρακλή και άλλα που αναφέρατε?
  (αν κατάλαβα καλά φυσικά)

 236. Γιάννης Ιατρού said

  Το λένε οι γραφές, τό ΄πε κι Κίντος «Οὐ λήψει τὸ ὄνομα ….ἐπὶ ματαίω», εσείς όμως (π.χ. 214 ή 221 καθυστερημένα 🙂 ) τον χαβά σας, και να, εμφανίστηκε !!

 237. loukretia50 said

  236. να φέρουμε ποπ κορν?

 238. Γιάννης Γρ. said

  Υπήρξε και μια ρωσική αίρεση,οι «ονοματολάτρες». Οι οπαδοί της έφθαναν σε έκσταση,συγχρονίζοντας αναπνοή και καρδιακούς παλμούς όταν επαναλάμβαναν την προσευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ».Χρειάζονταν όμως άσκηση και υπομονή γιατί μπορούσαν να οδηγηθούν σε ανεπιθύμητες σεξουαλικές διεγέρσεις.Η αίρεση προκάλεσε την επέμβαση του τσαρικού ναυτικού τον Ιούνιο του 1913 (!) στο μοναστηρι του Αγίου Παντελεήμονα στο Άγιο Όρος.Οι μοναχοί που ομολόγησαν,εξορίστηκαν αλλά έτσι οι ιδέες τους εξαπλώθηκαν και επηρέασαν μεγάλους Ρώσους μαθηματικούς μέσω του πατέρα Φλορένσκι.Το ρωσικό μαθηματικό τρίο Εγκόροφ,Λούζιν,Φλορένσκι έδωσε ώθηση στην περιγραφή της φύσης του απείρου,καθώς η επαφη τους με το μυστικισμό και τις θρησκευτικές ενοράσεις, τους επέτρεψε τον ονοματισμό των αντικειμένων της Γαλλικής σχολής.Πρόκειται για μία σπάνια συνάντηση επιστήμης και θρησκείας.Εξαιρετικό βιβλίο το «Ονοματίζοντας το άπειρο» των Loren Graham και Jean Michel Kantor, προσιτό και σε μη μαθηματικούς.

 239. loukretia50 said

  238. Τώρα γιατί θυμήθηκα το Χάρυ Κλυν που έλεγε ¨
  -Κούλα, Κούλα, Κούλα!
  -Χαράλαμπε!
  Φαντασθείτε την ώθηση στην ακράτητη φόρα του σύμπαντος!

 240. loukretia50 said

  238 με όλο το σεβασμό – δε γνωριζόμαστε/

 241. Γιάννης Ιατρού said


  238: Όντως

 242. loukretia50 said

 243. Theo said

  @238:
  Δεν είναι ακριβή αρκετά απ’ όσα γράφεις.
  Αν ρίξεις μια ματιά στο σχετικό άρθρο της Wikipedia στα αγγλικά (Imiaslavie), θα το καταλάβεις.

  Έχω διαβάσει το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή Κ. Παπουλίδη Οι Ρώσσοι ονοματολάτραι του Αγίου Όρους και τη μεταπτυχιακή διατριβή του Tom E. Dykstra Hallowed Be Thy Name: The Name-Glorifying Dispute in the Russian Orthodox Church and on Mt. Athos, 1912-1914, 2014. Πουθενά δεν αναφέρονται όσα γράφεις για την έκσταση, κλπ, πράγματα για τα οποία συνήθως κατηγορούν οι νοησιαρχικοί όσους ασκούν την Ευχή του Ιησού από τον καιρό του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και εντεύθεν.

  Όπως έμαθα από Ρώσους θεολόγους, τις σοβαρότερες μελέτες για το θέμα αυτό τις έχει κάνει ο μητροπολίτης Ιλαρίων (Αλφέγιεφ): Le Nom grand et glorieux. La vénération du Nom de Dieu et la prière de Jésus dans la tradition orthodoxe Paris: Cerf, 2007.
  και: Le mystère sacré de l’Eglise. L’introduction à l’histoire et à la problématique des débats athonites sur la vénération du Nom de Dieu, Fribourg: Academic Press, 2007.

  Όπως πάλι μου είπαν οι ίδιοι, ο Φλορένσκι ούτε ασπάστηκε ούτε και μετάδωσε σε άλλους τις ιδέες των Ονοματολατρών. Απλώς, όταν τους συκοφαντούσαν στη Ρωσική Σύνοδο, αποδίδοντάς τους κακοδοξίες που δεν είχαν, τους υπερασπίστηκε.

 244. Λ said

  60. Ο Λακκοτρύπης είναι μαρωνητικής καταγωγής

  57. Κιντ, ο Σιακαλλής είναι τουρκικής προέλευσης και είναι ο έχων μούσι. Εν πάση περιπτώσει αυτό με τα επώνυμα τον κυπρίων αξίζει να μελετηθεί παραπάνω. Π.χ. υπάρχει άρθρο της Αναστασίας Κουμπαριδου στις Κυπριακές Σπουδές για κάποιες γειτονιές τις παλιάς Λευκωσίας όπου οι αντρες ήταν γνωστοί ειτε με το μητρώνυμο τους είτε με το όνομα της γυναίκας τους. Επίσης λόγω της έλλειψης επωνύμου αναπτυχθηκαν τα παρανόμια τόσο πολύ που η δυναμική αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

  Ασφαλώς έχετε δίκαιο για τα επώνυμα σε -ιδης και -αδης. Γενικά όλοι λίγο πολύ ασχοληθήκαμε με το επώνυμο μας. Εγώ π.χ. βγάζοντας ταυτότητα στα 13 ή 14 έκανα ένορκη δήλωση για να ξεφορτωθώ το Χατζή ενώ κάποιοι στενοί συγγενείς μου μετέτρεψαν το Παπαχριστοδούλου σε Παπαδάκη.

 245. loukretia50 said

  238. Συγνώμη που πετάχτηκα, δεν αμφισβητώ την αξία του βιβλίου που προτείνατε, απλά ο συνειρμός των εκστασιασμένων μοναχών με ξεπερνάει.
  Δε θα σας ξαναενοχλήσω.

 246. Theo said

  Και το βιβλίο του Dykstra (μεταπτυχιακή διατριβή στη Θεολογική Σχολή του Αγίου Βλαδιμήρου στη Ν. Υόρκη) υπάρχει ονλάιν:
  https://drive.google.com/file/d/0B_pE6ZWP5go2Q0kxVGt2TTRtSjQ/view

 247. Theo said

  Αντιγράφω από τη σ. 123, του βιβλίου του Dykstra:
  Support from the church’s theologians was similarly low-keyed. When Fr. Florensky’s magnum opus Stolp i Utverzhdeniye Istiny (The Pillar and Foundation of Truth) appeared in 1914 it contained but one brief remark seemingly favorable to the views of the imyaslavtsy.

  Άλλο συμπάθεια του Φλορένσκι για κάποιους απλούς μοναχούς, μουζίκους κυρίως, που τους πολεμούσε το εκκλησιαστικό κατεστημένο της τσαρικής Ρωσίας και στους οποίους έβλεπε μια προσπάθεια αναζωογόνησης της Ορθοδοξίας, κι άλλο επηρεασμός του από τις ιδέες τους.
  Όσοι ισχυρίζονται το τελευταίο, μάλλον δεν έχουν ιδέα από τις θεολογικές απόψεις του Φλορένσκι.

 248. Kostas Zangogiannis said

  229: Σοβαρολογεί, απλά είναι άσχετος και δεν ξέρει ότι όλες οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν δικαίωμα βέτο, δεν το πήραμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

 249. Jago said

  107. Δεν έκατσα να διαβάσω όλα τα επόμενο σχόλια αλλά ΣτοΔγιαλοΧτηνος έφερες εξαιρετικό παράδειγμα τα ονοματολογικά erga omnes της Ούρσουλα ΛεΓκεν ειδικά στα Έπη της Γαιοθάλασσας. Μνημειώδες έργο, κρίμα που δεν πρόλαβε να πάρει το Νόμπελ.

 250. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Της Κρόνης με αγάπη και συγγνώμη που δεν είδα, στραβωμάρα μου, ότι έβαλε» Τ΄όνομά σου»,νωρίς νωρίς στο σχ.5 (θα έπρεπε να το σκεφτώ ακόμη κι αν δεν το έβλεπα)

 251. Jago said

  Συμπλήρωμα στο παραπάνω: και όπως της άξιζε της Λε Γκεν το Νόμπελ από τις βραβευμένες σαβούρες που δεν θυμάται κανείς πλέον σήμερα. Κρίμα τόσο πολύ αδικημένη για τρομερά καλλιεργημένο άτομο με πολύ βαθιές γνώσεις ανθρωπολογίας επειδή «η επιστημονική φαντασία είναι παραλογοτεχνία»…

 252. Pedis said

  # 248 – μπα, για πλάκα το λέει, ότι δηλαδή αν η συμφωνία δεν ήταν συμφέρουσα για την Ελλάδα τότε κολοβό φίδι που θα τους δάγκωνε όλους τους, αφού έχουμε το δικαίωμα για βέτο …

  καλά είναι να τα διαβάζουμε αυτά για να τονώνεται λιγουλάκι το εθνικό αίσθημα αφού σύμμαχοι και εταίροι μας φαίνεται ότι μας έχουν για τον φούτσο:

  Μια αδιανόητη δήλωση έκανε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών και κυβερνητικός εταίρος της Άνγκελας Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ.

  Ο επικεφαλής του CSU και υπουργός Εσωτερικών μιλούσε στην πόλη Ινγκοσταλτ, ενόψει των εκλογών στη Βαυαρία, όταν αποφάσισε να αναφερθεί στη χώρα μας, σε μια απόπειρα να κάνει χιούμορ, εντελώς ανεπιτυχώς.

  «Οι Βαυαροί κυβέρνησαν την Ελλάδα για ένα διάστημα. Ισως θα ήταν καλύτερο να μην ήταν προσωρινό» είπε ο Ζεεχόφερ, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Politico στην Ευρώπη, Μάθιου Κάρνιτσνιγκ.
  http://www.topontiki.gr/article/292242/exofreniki-dilosi-zeehofer-kalytera-na-kyvernoysan-monima-tin-ellada-oi-vayaroi

 253. Pedis said

  Αλλά, άλλη είναι η απορία μου με τον Λιάκο: πώς καταφέρνει να αποφανθεί από τα αποτελέσματα+συμμετοχή του δημοψηφίσματος ότι το «όχι» ηττήθηκε;

  229 -> «το «Ναι» νίκησε, και θα νικούσε κι αν ακόμη συναθροίζονταν οι ψήφοι του «Οχι»»

 254. Spiridione said

  229. Εννοεί ότι με τη μία ανάγνωση προφανώς, γίνεται σύγκριση των ψήφων στις τελευταίες εκλογές,
  https://en.wikipedia.org/wiki/Macedonian_parliamentary_election,_2016
  με τις ψήφους στο δημοψήφισμα
  http://www.kathimerini.gr/987596/article/epikairothta/politikh/pgdm-anakoinw8hkan-ta-telika-apotelesmata-toy-dhmoyhfismatos

  Ακόμη και αν αθροίσουμε στο Όχι όλες τις ψήφους του VMRO, (που κήρυξε αποχή), και άλλων αντιπολιτευόμενων κομμάτων, το Ναι και πάλι θα υπερτερούσε. Οι 609.813 ψήφοι υπέρ του Ναι είναι πάνω απ’ το 50% των ψηφισάντων στις εκλογές του 2016 (1,191,832) με 66,79% ποσοστό συμμετοχής.

  Στο δεύτερο που λες, δεν ξέρω ποια είναι η απορία σου, δεν λέει ότι αποκτήσαμε το δικαίωμα του βέτο εξαιτίας της συμφ. των Πρεσπών, αλλά ότι αυτή ήταν αποτέλεσμα του δικαιώματος αυτού.

 255. BLOG_OTI_NANAI said

  Για τους «ονοματολάτρες» υπάρχει μια σχετική μελέτη του Κωνσταντίνου Παπουλίδη που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/makedonika/article/view/6491

 256. spiral architect 🇰🇵 said

  Αίγυπτος = Υπτίως του Αιγαίου;
  Μου χρωστάτε ένα καινούργιο πληκτρολόγιο, πανάθεμα σας! 😀 😀 😀 😀

 257. spiral architect 🇰🇵 said

  Με αφορμή τα «ύπτια»:

  Ο κύκλος εμπορικής συμπεριφοράς του Άδωνη είναι ο ίδιος σε όλα του τα στάδια. Αρχικώς επιλέγει μια ακραία θεωρία της οποίας γίνεται πρεσβευτής. Αυτή τη θεωρία τη συνοδεύει με τσιτάτα και αρχαιοπρέπεια δίνοντας την ψευδή εικόνα της γνώσης. Ακριβώς εκείνη τη στιγμή τη μετατρέπει σε μοναδικό προιόν. Στη συνέχεια πουλάει με επιμονή το προϊόν (και όχι πλέον μια θεωρία) δημιουργώντας τον κρίσιμο πυρήνα ανθρώπων και φυσικά χρήματος. Όσο ο όγκος δραστηριότητας μεγαλώνει, τόσο ο Άδωνης δεν πουλάει μόνο αλλά αλλάζει τον τρόπο που πουλάει δημιουργώντας εικόνα «επιστημονικής δραστηριότητας». Στο τέλος όλες οι δραστηριότητες του Άδωνη, από την πώληση των νανογιλέκων έως την πώληση Ελληνικής Αγωγής, χρησιμοποιούνται για να διεμβολίσουν το πολιτικό σύστημα και να κάνουν αναγνωρίσιμη την εικόνα του. Στη συνέχεια αυτή η επιπλέον αναγνώριση θα δημιουργήσει μια επιπρόσθετη υπεραξία στον εμπορικοπολιτικό του κύκλο επικράτησης.
  (από εδώ)

 258. Γιάννης Γρ. said

  Theo (και οι υπόλοιποι -γράφω από κινητό) ευχαριστώ για τις παραπομπές.Όσα γράφω για τον εκστασιασμό των μοναχών τα αναφέρει ο μοναχός της μονής Παντελεήμονος Ιλαρίων ο οποίος χρησιμοποίησε τη βιβλιοθήκη της για τον χριστιανικό μυστικισμό φτάνοντας μεχρι τον 4ο αιώνα.Η έκσταση περιγράφεται γλαφυρά απο τον Σάλιντζερ στη νουβέλα Φράνι και Ζούι(φυσικά δεν αποτελεί πηγή).Ο Φλορένσκι έβλεπε μία σχέση ανάμεσα στην ονομασία του Θεού και την ονομασία των συνόλων στη συνολοθεωρια.Διαβάζω στο προαναφερθέν βιβλίο πως ο Φλορένσκι «προσέδωσε στους ονοματολάτρες ένα νεοπλατωνικό προσανατολισμό συνδυάζοντας μια λόγια ερμηνεία της λατρείας του ονόματος με μια μυστικιστική θεώρηση του σύμπαντος» (loucretia μέσα έπεσες).

 259. Aghapi D said

  Μέσα μας υπάρχει κάτι που δεν έχει όνομα, αυτό το κάτι είναι αυτό που είμαστε , είπε ο Σαραμάνγκου (αν θυμάμαι καλά)

  Ερώτηση όμως: ο Αεροπαγίτης έγραψε κάτι για τα ονόματα τού Θεού; (έστω, ο Ψευδιονύσιος 🙂 ) Θυμάμαι ένα βιβλιαράκι με τα προσωνύμιά του, παρατεθειμένα ως ποίημα ή το κατασκεύασε ένα είδος ψευδομνήμης στο κεφάλι μου;

 260. Alexis said

  Τελικά δεν είχαμε Μακεδονιάδα, αλλά …ονομασιάδα (εισάγω νέες λέξεις μπας και φτάσουμε τα 7 μύρια 🙂 ).
  Και μια ξεχασμένη περσόνα του Buttman που …αναστήθηκε!

  Πάει καιρός που το φεγγάρι δεν περνάει από ‘δω
  το τοπίο είναι χακί, τρώει την καρδιά σου
  Σε λευκό χαρτί τη νύχτα ξαναγράφω σ’ αγαπώ
  στη σκοπιά παραμιλάω τ’ όνομά σου…

 261. Γιάννης Κουβάτσος said

  253:Και η επηρμένη του αμάθεια δεν του επιτρέπει να ξέρει ότι η Βαυαροκρατία ή Βαρβαροκρατία και η βασιλεία του ανίκανου Όθωνα ήταν καταστροφικά για το νεαρό ελληνικό κράτος, που είχε ανάγκη από γερά θεμέλια. Ως και η κακή ρυμοτομία της Αθήνας στα χατιράκια που έκαναν οι Βαυαροί στους ντόπιους προύχοντες οφείλεται.

 262. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το 261 στο 252, όχι στο 253.

 263. Παναγιώτης Κ. said

  Νομιναλισμός ή ονοματοκρατία.
  Άλλη μια, δύσκολη κατ΄εμέ, λέξη από τότε, την εποχή των φιλοσοφικών μας αναζητήσεων.
  (Δύσκολες θεωρώ εκείνες τις λέξεις της φιλοσοφίας που μας λένε μεν τι είναι αλλά δεν γίνεται σαφές ποιο πρόβλημα θέλουν να λύσουν με την εισαγωγή τους).

 264. NIKOS NIKOS said

  @235
  «Έχω ακούσει – δεν είμαι γλωσσολόγος- ότι στις αραβικές χώρες από τα πολύ παλιά χρόνια στα ονόματα παίζει πολύ το «αμπού» – γιος του Χ, όπως κι αν εξελίχθηκε.
  Δεν έχει αυτό άμεση σχέση με παράδοση – πατριαρχία κλπ?
  Μήπως λοιπόν το όνομα στους Άραβες είναι απλά η διαιώνιση της γενιάς και δεν αφορά το όρος του Ηρακλή και άλλα που αναφέρατε?
  (αν κατάλαβα καλά φυσικά)»

  Το όνομα εκτός από τίτλος τιμής(τιμήματος, τμήματος) είναι και προσδιορισμός ιδιοκτησίας(γης). Καθορίζει επίσης και δικαίωμα κληρονομιάς(νομή, κλήρου).
  Το ζητούμενο στην πατριαρχία είναι η παράδοση της περιουσίας στον υιό. Αυτό το καθορίζει (οριοθετεί) το όνομα που και η παραμικρή ανορθογραφία δημιουργεί προβλήματα( όπως άλλοι προανέφεραν το παράδειγμα της Ισλανδίας).
  Το όρος του Ηρακλή στη μυθολογία έχει να κάνει με το όριο ουρανού και γης. Τα όρη συγκρατούν τον ουρανό και προστατεύουν την γη. Οι στήλες του Ηρακλέους αυτό συμβολίζουν. Ο αιγυπτιακός Όρος με το χαρακτηριστικό μάτι που παρακολουθεί, επιτηρεί την διανομή των γαιών και των αγαθών τους.

 265. Πέπε said

  @Νεοκίντ, κακ. Ιατρού, Χαρούλα και λοιπούς φίλους:

  Παρακαλώ μη μου γράφετε γιατί δε σας διαβάζω, και κυρίως μην περιμένετε απάντηση αφού ήμουν σαφής ότι δεν ξανασχολιάζω. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τη Φανή Μ. που με υποκατέστησε επαξίως, λέγοντας αυτό ακριβώς που θα έλεγα αν ήμουν εδώ, παρ’ότι και η ίδια έχει κατά καιρούς αποχωρήσει διά παντός όπως εγώ και επιπλέον αποβληθεί οριστικά κατ’ επανάληψιν.

  Αυτοί οι απόντες που ζουν ανάμεσά μας…!

  Κατά τα άλλα, συνεχίζω πλησίστιος όπως έγραψα στο 197.

  ________________

  Χωρίς πλάκα τώρα:

  Ρε παιδιά, διακρίνω μια νευρικότητα ή κάτι τέτοιο; Ούτε για πλάκα να πει κάποιος «φεύγω» και να μην αρχίσουν τα σχετικά αντανακλαστικά;

 266. Παναγιώτης Κ. said

  Από πολύ πρόσφατη εμπειρία (γέννηση μωρού στο UK) είμαι σε θέση να ξέρω ότι:
  Είναι υποχρεωτικά τρία ονόματα. Το κύριο, το μεσαίο και το επώνυμο. Αν πρόκειται για θήλυ, το επώνυμο γράφεται στο γένος του πατέρα δηλαδή στο αρσενικό.
  Π.χ Mina Elli Gotsis και όχι Gotsi.

 267. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  249/251 Jago: Νόμπελ ε? Τι να σου πω, είμαι πιο προσγειωμένος 🙂 και απορώ πώς και δεν έχει τσιμπήσει τη συγκεκριμένη σειρά βιβλίων κάνας σκηνοθέτης να φτιάξει μνημειώδες έπος στην οθόνη. Εκτός κι έχω χάσει επεισόδια.

 268. ATM said

  #267:

  Υπάρχει μια διασκευή σε ταινία, αλλά ίσως δεν είναι αυτό που θα περιμένατε.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Tales_from_Earthsea_(film)

 269. Μετρήστε με με αυτούς που ήθελαν ένα Νόμπελ για την Ούρσουλα!
  Χτήνος, η Γαιοθάλασσα έχει μεταφερθεί σε άνιμε από τον Μιγιαζάκι (υιό). Δεν το έχω δει.

 270. giorgos said

  Μακάρι τό διάστημα πού κυβέρνησε ό Οθωνας καί οί Βαυαροί νά μήν ήταν προσωρινό . Γιατί ήθελαν πραγματικά νά φκιάσουν κράτος .
  «Υποθέτομε λοιπόν ότι πρέπει ν’ άρχίσωμε κάποτε νά μιλούμε μέ πραγματικώτερους όρους γιά τήν «έθνική» μας ίστορία καί μέ λιγώτερην «έπιείκεια» , πού είναι πάντα σ’ αύτά τά θέματα τό προοίμιο στό συνειδητό ψεύδος .Είναι μέγα ψέμμα ότι τό πρώτο Σύνταγμα τό θέλησε κάποιος»λαός» έκ λόγων «δημοκρατίας» . Ο Οθωνας , τού όποίου άποκλειστικό μέλημα ήταν πώς θά τά έφερνε βόλτα μέ τά εξωτερικά δάνεια πού είχε τότε ή Ελλάδα , τούς τόκους των καί τά δημόσια έλλείματα , ήταν άγαπητός άπ’ τόν λαό . Καί έκανε θυσίες , άσχέτως μέ τήν όποια διοίκησή του (τυχαίο άραγε είναι ότι αύτός κι ό Καποδίστριας κατηγορήθηκαν γιά «αύταρχισμό» ?
  Μόνο μέ τήν δεύτερη Εθνοσυνέλευση , πού άπεκαλύφθη «τί καλό πράγμα πού είναι οί έκλογές» σέ ένα σύνολο κοινωνικής διάσπασης , καταργείται ή Γερουσία καί ή Ελλάς μπαίνει όριστικά στόν δρόμο τού «κοινοβουλευτισμού» καί τής ύπαναπτύξεως…) . Τό «Σύνταγμα» τό ήθελαν έπειγόντως άλληλοφατριαζόμενες κλίκες , μέ άποκλειστικό σκοπό τήν ρεμούλα -πράγμα πού έπιβεβαίωσε ή έκτοτε πραγματικότης . Οπως έβεβαίωνε ό Ν.Ι.Σαρίπολος στούς λόγους του, ό κόσμος τότε δέν πεινούσε στήν Ελλάδα . Εν συγκρίσει μέ τά προβλήματα τού συγκεντρωμένου προλεταριάτου στίς εύρωπαϊκές βιομηχανικές μεγαλουπόλεις , ό κόσμος έδώ έπερνούσε φτωχά , άλλά δέν πεινούσε . Ολοι κάτι έκαλλιεργούσαν , είχαν τά πρόβατά τους , τά ψάρια τους , τό μικροεμπόριό τους , τά κατάφερναν.
  Τό «Σύνταγμα» τό ήθελαν μόνο μιά μειονότητα κλικών , γιατί δέν ήθελαν κουμαντάντε σ’ αύτά πού έπεδίωκαν .Καί δέν έπαψαν άπό τήν άρχή νά θέλουν «συμφωνητικά», χωρίς κάν νά περιμένουν νά ίδούν τί θά έκανε ό Οθωνας . Από τό 1833 μέχρι τό 1843 , έγιναν έπτά στάσεις , μιά ληστανταρσία καί ή μεγάλη τού Μακρυγιάννη. Δηλαδή σέ δέκα χρόνια , έννιά έπαναστάσεις , πάει νά ‘πή μία τό χρόνο . Καί ή μεγάλη τού 1843 –πού άνάγκασε τόν Οθωνα νά παραχωρήση σ’ έκείνο τό χάος «Σύνταγμα» (τό ίδιο χάος πού δολοφόνησε τόν Καποδίστρια) — δέν έγινε λόγω κάποιας «αύταρχικής διοίκησης» καί τών άλλων πραγμάτων πού δέν βαριούνται νά γράφουν οί ίστορικοί , άλλά μέ έναν καί μόνο σκοπό: πώς θά βουτηχθή ή Εθνική Τράπεζα , πού είχε φτιάξει ό Οθωνας ένα χρόνο πρίν μέ ξένα λεφτά ! »
  Από τό βιβλίο «Η Ελλάς ώς Κράτος Δικαίου»

 271. Theo said

  @258:
  Ασφαλώς δεν έχεις διαβάσει το βιβλίο του Ιλαρίωνα (που έζησε μεν δύο δεκαετίες στην αθωνική Μονή Παντελεήμονος αλλά έγινε γνωστός στον Καύκασο, όπου έζησε πάνω από δύο δεκαετίες και όπου το 1907 εξέδωσε το βιβλίο του Στα όρη του Καυκάσου). Και ασφαλώς δεν έχεις διαβάσει ούτε κάποιο βιβλίο του Φλορένσκι, αλλά τις πληροφορίες σου για ένα κατ᾿ εξοχήν θεολογικό θέμα τις αρύεσαι από ένα βιβλίο δυο μαθηματικών.
  Είναι λίγο αστείο· δε νομίζεις;

  Υπάρχουν πολλοί άλλοι που και την Ορθόδοξη θεολογία και το θέμα των Ονοματολατρών ἐχουν μελετήσει κι έχουν γράψει βιβλία σχετικά, κάποια από τα οποία σου υπέδειξα.

  Αυτό δε που ονομάζεις «χριστιανικό μυστικισμό» είναι η ασκητική και νηπτική διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αυτό που την αντιπροσωπεύει περισσότερο είναι μια ανθολογία κειμένων από τον 4ο έως και τον 15ο αιώνα, η Φιλοκαλία των ιερών Νηπτικών, την οποία επιμελήθηκαν και εξέδωσαν το 1782 οι άγιοι Νικόδημος Αγιορείτης και Μακάριος Νοταράς.

  Αυτή η νηπτική παράδοση της Ορθοδοξίας συνδέεται με την Ευχή του Ιησού, η οποία έγινε γνωστή στη Δύση με ένα ρωσικό βιβλίο του 19ου αιώνα, τις Περιπέτειες ενός προσκυνητού. Αυτό, όμως, είναι αρκετά απλοϊκό και λίγο συναισθηματικό.

  Η στιβαρή θεολογική υπεράσπιση της νηπτικής παράδοσης έγινε τον 14ο αιώνα από τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά στους Ὑπὲρ τῶν ἱερῶς ἡσυχαζόντων λόγους του. Εκεί απαντά στις συκοφαντίες των αιρετικών της εποχής του (σαν αυτές που αναφέρεις στο σχ. 238) και εκθέτει άριστα την Ορθόδοξη διδασκαλία για την κάθαρση, τον φωτισμό και την ένωση του ανθρώπου με τον Θεό, δηλαδή τον αγιασμό του «ψυχῇ καὶ σώματι», και τα δύο είδη της γνώσης, την κτιστή και την άκτιστη. Η διδασκαλία του δικαιώθηκε σε μια σειρά συνόδων μεταξύ των ετών 1341 και 1368 και περιλαμβάνεται στο Συνοδικόν της Ορθοδοξίας, την επίσημη δηλαδή καταγραφή της πίστεως της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

  Τις συκοφαντίες των αιρετικών του 14ου αιώνα τις συνεχίζουν οι Δυτικοί θεολόγοι μέχρι σήμερα, χωρίς ουσιαστικά να γνωρίζουν τη Φιλοκαλία ή τη θεολογία του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, ούτε να απαντούν στις απόψεις του, αλλά με το να αναμασούν τετριμμένες κατηγορίες, όπως κάνουν και οι μαθηματικοί του βιβλίου που παρουσιάζεις.

  Αντίθετα, ο Σάλιντζερ είχε διαβάσει και τη Φιλοκαλία (για την οποία γράφει στο Φράνυ και Ζούι: «Apparently was written by a group of terribly advanced monks who sort of advocated this really incredible method of praying») και τις «Περιπέτειες…» (είναι το βιβλίο που διαβάζει η Ζούι).

 272. Theo said

  @259:
  Ναι, κυκλοφορεί.

 273. Theo said

  @271, διόρθωση:
  Οι «Περιπέτειες…» είναι το βιβλίο που διαβάζει η Φράνυ.

 274. LandS said

  Ο Διάολος είναι και θηλυκός.
  Κεφαλλονίτικη «ευχή»: Μπα που χίλιοι διαβόλοι να μπουν μέσα σου και να είναι ούλοι τσου θηλυκοί [και να γεννάνε]

 275. 181, Jane said….

  # Τον αράπη κι αν τον πλένεις, το σαπούνι σου χαλάς

 276. sarant said

  Καλημέρα από εδώ, πιάσατε και ωραία συζήτηση για τους ονοματολάτρες

  265 Εγώ για αστείο το πήρα, αλλά έχουμε καεί στο χυλό, βλέπεις.

 277. Γιάννης Ιατρού said

  265β: Πέπε,
  όπως λέει κι Νίκος 276β, εγώ τουλάχιστον σου απάντησα (199) ανάλογα, μην παραπονιέσαι 🙂
  Όσο για το 265α, ένα μόνο λέω 🙂

 278. Γιάννης Ιατρού said

  Και καλημέρα γενικώς,
  φεύγω για το ερημητήριο, θα τα πούμε απ΄εκεί …

 279. spiral architect 🇰🇵 said

  Μη φεύγεις, σε ψάχνουν από το ILL-Οινόη!

 280. Avonidas said

  «Οι Βαυαροί κυβέρνησαν την Ελλάδα για ένα διάστημα. Ισως θα ήταν καλύτερο να μην ήταν προσωρινό» είπε ο Ζεεχόφερ

  Χρόνια πριν, στην αρχή της κρίσης, ειχα ρωτήσει στην πλάκα κάποιους Γερμανούς συναδέλφους στο CERN αν τους περισσεύει κανενας Βαυαρός πρίγκηπας για την περίπτωσή μας. Μάλλον έπρεπε να διευκρινίσω ότι έκανα πλάκα 😛

 281. loukretia50 said

  267. Ενημερωτικά- προς Λεγκενικόν.
  Έγινε μια προσπάθεια το 2005 – ατυχέστατη! – για τηλεοπτική σειρά. Δεν ολοκληρώθηκε και καλύτερα – θέλει μεγάλο μάστορα. Εμφανιζόταν και η Ιζαμπέλα Ροσελίνι. Οι Μιγιαζάκιδες –πατήρ και υιός – έχουν κάνει όμορφα πράγματα, αλλά αυτό σίγουρα δεν είναι από τα καλύτερα. Νομίζω είναι για κείνους που δε διάβασαν τα βιβλία, όπως ας πούμε δε μπορεί εύκολα να δει κάποιος που λατρεύει μια σειρά βιβλίων (πχ.τον Άρχοντα , τους Φαρσίερ, τη Φιόνναβαρ), μεταφορά σε ανιμέισον, ακόμα κι αν του αρέσει το είδος.
  Πάντως η κινημ/κή μετάφορά του Άρχοντα ήταν καλή, όπως και ο Γαλαξίας με ώτο στοπ.
  Και ο Χάρυ Πότερ βέβαια! Οψόμεθα!
  Ελπίζω να μην πειράξει άσχετος τους Τάφους του Ατουάν.

 282. Theo said

  @265:
  Κι εγώ, Πέπε, το πήρα για αστείο. Έκανε «μπαμ» από μακριά.

 283. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ορίστε τώρα, δε φτάνουνε τ΄αδιάβαστα, προστέθηκαν και ιστορίες της Γαιοθάλασσας και του μάγου Γκεντ, της Ούρσουλας Λε Γκεν (Στοδιαλοχτήνος 🙂 ! ) και να μάθω και για τους ονοματολάτρες-που δεν έχω καμιά έφεση σ΄αυτό το τελευταίο.
  Ρε παιδιά πώς το κάνετε κι έχετε διαβάσει τόσα.

  Πέπε, δεν ξιπάστηκα (ξαφνιάστηκα). Εχουμε ακόμη πολλά να ξυφάνουμε…
  Τα μυγιαλούδια, τα έχεις ακουστά εκεί κάτω; Κάθε είδους μυγάκια και ιπτάμενα εντομάκια.

 284. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Ευχαριστώ όλους για τις πληροφορίες περί μεταφοράς στην οθόνη. Φαίνεται πως δεν έχασα κ τπτ σπουδαίο. Κι αυτός ο σύντεκνος ο Μυγιαζάτσης (το -τσ- με -κ-) τι πήγε κι έμπλεξε με τα καβασάκια???

 285. Alexis said

  #278: Ρίξε και ‘κανένα ξαράχνιασμα στο σκοτεινό υπόγειο! 😆

 286. sarant said

  283 Το τι έχουμε να διαβάσουμε δεν λέγεται…

 287. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  283 ΕΦΗ – ΕΦΗ δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, μικρά βιβλιαράκια είναι 🙂 🙂
  (βάζω δύο χαμόγελα επειδή είστε δύο)
  http://filoithslogotexnias.blogspot.com/2014/12/blog-post_11.html

 288. Pedis said

  # 254 – 229. Εννοεί ότι με τη μία ανάγνωση προφανώς, γίνεται σύγκριση των ψήφων στις τελευταίες εκλογές,

  καταρχάς μερσί για την απάντηση και την ερμηνεία. κατά δεύτερο λόγο κανείς, πολύ περισσότερο ενας καθ. πανεπιστημίου (έστω και απόμαχος) δεν θα περίμενε να γίνει κατανοητός χωρίς να παρουσιάσει τα στοιχεία που αναφέρεις. Τέλος, ακόμη κι έτσι το επιχείρημα μπάζει από όλες τις πάντες, επειδή ακριβώς όλοι αυτοί που θα ηταν, όπως θέλει ο Λιάκος για να του βγει το άργκιουμεντ, με το «ναι» δεν πήγαν να το δηλώσουν με τη ψήφο τους.

  Κι αν ηταν ετσι, τότε να μην έκαναν δημοψήφισμα, αλλά να χρησιμοποιούσαν τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών.

  Για το βέτο, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν βλέπεις το αστείο.

  Είμαστε χώρα για βέτο; Για όνομα του θεού και της παναγίας!

  χώρα για βέτο … που για να συνεχίσουν να παίρνουν τα ψίχουλα οι γέροι η κυβέρνηση παρακαλά δεξιά κι αριστερά…

  Μην βγουν παραέξω τέτοια πράγματα και τ’ ακούσει ο Γερμανός και την πλακα για τη βαυαροκρατία την πάει στο σοβαρό και δεν μας γλυτώνουν ούτε οι φίλοι κα συμμαχοι μας αμερικάνοι.

 289. Theo said

  Να συμπληρώσω κάποια πράγματα σχετικά με τους Ονοματολάτρες.

  Το βιβλίο του Ιλαρίωνα που άναψε τη θρυαλίδα της διαμάχης είχε σκοπό να διαδώσει την Ευχή του Ιησού, δηλαδή το «Κύριε, Ἰησού Χριστέ, ελέησόν με, τον αμαρτωλόν», όπως είχε κάνει πριν από μισό αιώνα το άλλο βιβλίο, «Οι περιπέτειες του προσκυνητού».

  Φαίνεται, όμως, πως ο Ιλαρίων, ενώ δεν είχε στέρεη θεολογική συγκρότηση, προσπάθησε να προχωρήσει σε βαθιά θεολογία κι εκεί τα μπέρδεψε. Έφτασε να γράψει: «In the practice of the Jesus prayer of mind and heart, done in a repentant attitude of soul and in deep contrition, with your heart’s feeling you really hear and perceive that
  Jesus Christ’s name is he himself our divine Savior Jesus Christ, and it is impossible to separate the name from the person named» (σ. 9 του βιβλίου του Dykstra). Παρακάτω μετριάζει αυτή την απολυτότητά του, γράφοντας ότι, όπως φαίνεται στις Πράξεις των Αποστόλων (19, 13-17), και κάποιοι άπιστοι χρησιμοποίησαν το όνομα του Χριστού για να βγάλουν δαιμόνια αλλά δεν τα κατάφεραν και τιμωρήθηκαν (ό.π. σ. 11).

  Στον Ιλαρίωνα αντιτάχθηκε αρχικά ο επίσκοπος Αντώνιος Χραποβίτσκι, ο οποίος λίγο χρόνια αργότερα ηγήθηκε των «λευκών» κληρικών που ίδρυσαν και συγκρότησαν τη Ρωσική Εκκλησία εκτός Ρωσίας. Μετά από κάποιες κριτικές του εναντίον του βιβλίου του Ιλαρίωνα, έφερε το ζήτημα στη (Διαρκή) Σύνοδο της οποίας ήταν μέλος (είχε διετελέσει και μέλος του Κρατικού Συμβουλίου προηγουμένως), η Σύνοδος τους κήρυξε αιρετικούς και έπεισε τις αρχές και έστειλαν τα πολεμικά στο Άγιο Όρος, με πεζοναύτες που συνεπλάκησαν με τους Ονοματολάτρες μοναχούς, τούς συνέλαβαν και τους μετέφεραν στη Ρωσία, όπου τους αποσχημάτισαν όλους εκτός από καμιά τριανταριά από τους χίλιους και.

  Εκτός από την αμάθεια ή ημιμάθεια των μουζίκων μοναχών που τους οδήγησε σε υπερβολές και φανατισμό και την προσήλωση του εκκλησιαστικού κατεστημένου στο γράμμα του «Νόμου», ο Dykstra θεωρεί πως υπήρχε και «ταξικό» υπόβαθρο στη διαμάχη. Οι προερχόμενοι από την αριστοκρατία και με ακαδημαϊκές περγαμηνές επίσκοποι, θεολόγοι, κλπ ενοχλήθηκαν που μια θεολογική άποψη διαδιδόταν ταχύτατα και κέρδιζε την κατώτερη τάξη των μοναχών. Γι’ αυτό και αντέδρασε τόσο βίαια.

  Ο Ιλαρίων έκανε το λάθος που παραθέτω παραπάνω αλλά νομίζω πως αυτό απέχει από την αίρεση.

  Στην παράδοση και τη διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας η Ευχή του Ιησού δεν είναι ένα είδος μάντρα που δρα αυτόνομα, αλλά εντάσσεται μέσα στον όλο ασκητικό αγώνα του πιστού, με την τήρηση των εντολών του Χριστού, την εγκράτεια, τη μετάνοια, την αγάπη…
  Φαίνεται πως κάποιοι Ρώσοι, ιδιαίτερα όσοι δεν είχαν και πολλή παιδεία, μέσα και στον συναισθηματισμό που τους χαρακτηρίζει, έτειναν να απολυτοποιούν κάπως την Ευχή ή το όνομα του Χριστού.

 290. loukretia50 said

  283. Στο 1ο βιβλίο της σειράς της Γαιοθάλασσας,» Ο Μάγος του Αρχιπελάγους», έχουμε το σχολείο των μάγων, ιδέα που ανέπτυξε αργότερα η Ρόουλινγκ στο Χάρυ Πότερ.

 291. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  290 Προ καιρού διάβαζα για κάποιες μυθολογίες κάποιων λαών (γμ το έμμεντάλ μου μέσα γμ) στις οποίες υπάρχει αυτό το μοτίβο με το erga omnes και το μυστικό όνομα. Πιθανότατα από κει πήρε η ΛεΓκεν την ιδέα και την περικοκλάδιασε με τον αριστουργηματικό τρόπο της.

 292. Γιάννης Γρ. said

  Όσα γράφω τα μετέφερα αυτούσια, επί λέξει από το βιβλίο των έγκριτων μαθηματικών χωρίς να ερμηνεύω.Προφανώς δε διάβασα τη βιβλιογραφία και δεν κατέχω τα θεολογικά.Οι δύο μαθηματικοί παίρνουν σαφή θέση υπέρ της επιρροής των ονοματολατρών στη ρωσική θεωρία συνόλων (κάτι που το βρίσκω εκπληκτικό) ,μέσω του Φλορένσκι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Φλορένσκι ήταν ονοματολάτρης. https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.amacad.org/publications/bulletin/spring2005/graham.pdf&ved=2ahUKEwjLx9O61fjdAhXKKiwKHSW2AVMQFjABegQIBxAB&usg=AOvVaw0g1mtWGBvGYOXVR-B2uBHp

 293. Theo said

  @283:
  Πάντως, Έφη μου, οι κοινωνικοπολιτικές συνδηλώσεις της θεολογικής διαμάχης για τ’ όνομα (του Χριστού) μού εξάπτουν το ενδιαφέρον 🙂

 294. Theo said

  @292:
  Στειλ’ τους λοιπόν χαιρετίσματα για τις θεολογικές γνώσεις τους και την «αμεροληψία» τους απέναντι στη νηπτική παράδοση της Ορθοδοξίας.

  Οι μοναχοί που ομολόγησαν,εξορίστηκαν αλλά έτσι οι ιδέες τους εξαπλώθηκαν και επηρέασαν μεγάλους Ρώσους μαθηματικούς μέσω του πατέρα Φλορένσκι (σχ. 238)

  ο Φλορένσκι «προσέδωσε στους ονοματολάτρες ένα νεοπλατωνικό προσανατολισμό συνδυάζοντας μια λόγια ερμηνεία της λατρείας του ονόματος με μια μυστικιστική θεώρηση του σύμπαντος» (σχ. 258)

  Οι δύο μαθηματικοί παίρνουν σαφή θέση υπέρ της επιρροής των ονοματολατρών στη ρωσική θεωρία συνόλων (κάτι που το βρίσκω εκπληκτικό) ,μέσω του Φλορένσκι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Φλορένσκι ήταν ονοματολάτρης

  Νομίζω πως εσύ και οι δυο μαθηματικοί κάπου ακροβατείτε επικίνδυνα.

 295. Theo said

  Το τελευταίο παράθεμα του σχ. 294 από το τελευταίο σχόλιό σου (#292)

 296. Alexis said

  #288: Τέλος, ακόμη κι έτσι το επιχείρημα μπάζει από όλες τις πάντες, επειδή ακριβώς όλοι αυτοί που θα ηταν, όπως θέλει ο Λιάκος για να του βγει το άργκιουμεντ, με το «ναι» δεν πήγαν να το δηλώσουν με τη ψήφο τους.

  Ρε άνθρωπε του θεού (λέμε τώρα) κάνεις το χαζό ή είσαι πραγματικά; Το ακριβώς αντίθετο λέει ο Λιάκος: Ακόμα και αν δεν υπήρχε γραμμή για αποχή και όλοι όσοι απήχαν ψήφιζαν ΟΧΙ πάλι το ΝΑΙ θα πλειοψηφούσε.
  Και για να υπολογίσει (χοντρικά) πόσοι ήταν αυτοί που απήχαν παίρνει ως μέτρο τους ψηφίσαντες στις τελευταίες εκλογές.
  Πού είναι το περίεργο τέλος πάντων; 😡 😡 😡

 297. loukretia50 said

  Kαλημέρα είπαμε?
  On écrit sur les murs le nom de ceux qu’on aime
  Des messages pour les jours à venir

  KIDS UNITED – On Ecrit Sur Les Murs https://youtu.be/VV5oVYVGfNc

 298. Chr said

  @181, εγώ δεν την διάβασα έτσι τη συμφωνία. Αυτό που κατάλαβα είναι ότι το μόνο που αποδέχτηκαν οι ΠΓΔΜιανοί είναι ότι δεν είναι Έλληνες και ότι υπήρχαν Έλληνες στην περιοχή. Άλλωστε υπάρχει λόγος που χρησιμοποιείται ο όρος «Ελληνιστική» και όχι «Ελληνική». Όπως γνωρίζουμε Ελληνιστική παράδοση μπορούν να επικαλεστούν όλοι οι άνθρωποι που κατοικούν στην Ανατολική Μεσόγειο. Και μόνο ότι υπάρχουν τόσες πολλές αναγνώσεις σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα στη συμφωνία. Είναι δημιουργικά ασαφής.

  Η άποψη μού είναι η εξής: Η κυβέρνηση μας μου δείχνει ότι θεωρεί πως ο αυτοπροσδιορισμός των γειτόνων είναι ύψιστο δικαίωμα τους και ότι πρέπει αυτό να τους παραχωρηθεί. Αυτό που προσπάθησε να διασφαλίσει είναι το δικαίωμα των κατοίκων της βόρειας περιοχής της Ελλάδας (χρησιμοποιώ εσκεμμένα αυτό τον όρο γιατί, όπως άλλωστε μας τόνισε και ο κύριος Ζάεφ, θα υπάρχει μόνο μία Μακεδονία), να αυτοαποκαλούνται με τον ίδιο όρο. Εκείνο που δεν μπορώ να εντοπίσω, είναι αν θεωρεί ότι αυτό πρέπει να το κάνει για κομματικούς λόγους ή αν πραγματικά πιστεύει ότι οι κάτοικοι της βόρειας περιοχής της Ελλάδας πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες. Υποψιάζομαι ότι υπάρχει διάσταση απόψεων στο συγκεκριμμένο και ότι επικράτησαν οι δυνάμεις που υποστηρίζουν αυτό το δικαίωμα.

  Πάντως, όπως και να χει, καλύτερα να σου βγεί το όνομα παρά το μάτι. Ούτως ή άλλως, όλοι θα σε λένε ο αόμματος

 299. Pedis said

  # 296 – καλά, είμαι και χαζός και δεν έχω και πρόσβαση στη βαθιά σκέψη του Λιάκου …

  και στις Πινδάρικες πτήσεις (εκ του πονηρού και εκ του ασφαλούς) αφού δεν εξηγεί όσα μας δίνει να καταλάβουμε ο Σπιριντιόνε παραπάνω…

  πάντως, για να μη δουλευόμαστε, σε εκλογικό σώμα του 1.8 εκ per;ipoy το «ναι» πήρε 0.6 εκ., δηλ. το 33% περίπου, κι αν, επειδή έτσι βολεύει, γίνει η σύγκριση με τον αριθμό των ψηφισάντων στις προηγούμενες εκλογές 1.2 εκ, σημαίνει ότι το «ναι» θα έπαιρνε 50%. Οποίος θρίαμβος!

 300. Pedis said

  Α προπό, Νικοκύρη, πως μεταφράζεται, αν χρησιμοποιείται (δεν το έχω προσέξει) στα ελληνικά το Pindaric flight;

 301. loukretia50 said

  Theo
  Όλη αυτή η έκταση που πήρε η διαμάχη αποκλείεται να οφείλονταν απλά και μόνο στο γεγονός ότι και η Ρώσικη Εκκλησία και η Ιερά Σύνοδος ? (αγνοώ ποια ήταν η επίσημη αρχή ) είχαν σκοπό τον έλεγχο των θησαυρών του Αγίου Όρους και βρήκαν βολική αφορμή τους «αιρετικούς»?
  Οι μεν για να διώξουν τους Ρώσους , οι δε για να κάνουν… απόβαση? (αν κατάλαβα καλά βέβαια!)

 302. sarant said

  300 Δεν το ξέρω αν λέγεται στα ελληνικά.

  Το Πινδαρικό σχήμα είναι άλλο
  http://digitalschool.minedu.gov.gr/modules/ebook/show.php/DSGL102/521/3407,13760/

 303. Pedis said

  # 302 – ούτε εγώ το έιχα δει, μου ήρθε στο μυαλό με αφορμή την επιχειρηματολογία του Λιάκου και καάλαβα ότι δεν θυμόμουν να έχω δει μετάφραση ή το πρωτότυπο τέλος πάντων…

 304. Theo said

  @301:
  Τη Ρωσική Εκκλησία διοικούσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στην οποία υπήρχε και Επίτροπος του τσάρου. Χωρίς τη συγκατάθεσή του δεν γινόταν τίποτα.

  Σχέδιο ρωσικό για επικυριαρχία στο Άγιο Όρος υπήρξε από τα μέσα του 19ου αιώνα. Γι’ αυτό και έστελναν και μοναχούς κατά χιλιάδες (κάποιοι ήταν και στρατιώτες ρασοντυμένοι, όπως παραθέτει ο Dykstra κάποιον από τα μέλη της επιτροπής της Συνόδου για το ζήτημα των Ονοματολατρών να λέει κάπου), κι έτσι λίγο πριν από την ενσωμάτωση του Αγίου Όρους στην Ελλάδα οι Ρώσοι μοναχοί υπερτερούσαν αριθμητικά των Ελλήνων.
  Όμως, η απομάκρυνση υπερχιλίων μοναχών από το Όρος, λίγους μήνες μετά την (de facto, προς το παρόν· η de jure θα αργήσει αρκετά) ενσωμάτωση, υπήρξε η αρχή του τέλους των ρωσικών σχεδίων γι’ αυτό.

  Αντιγράφω από πρόσφατη ομιλία:
  Έτσι έχει φθάσει το 1910 ο αριθμός των Ρώσων (κατά τον Μαμαλάκη) στις 3.496 επί συνόλου 7.425, ενώ 100 χρόνια πριν, στις αρχές του 19ου αιώνα, αυτοί, αν υπήρχαν, ήσαν ελάχιστοι. Και από τους 3.496 Ρώσους του 1910 οι 600 περίπου εγκαταβιώνουν στην Σκήτη του Αγίου Ανδρέα, το γνωστό «Σαράι». Αυτή η άνευ προηγουμένου, η ραγδαία πληθυσμιακή διόγκωση του ρωσικού στοιχείου συνοδεύτηκε άλλωστε από αντίστοιχους κτηριακούς όγκους, αφού σε ένα Άγιον Όρος, όπου βασίλευσαν απολύτως επί εννέα αιώνες σταθεροί κανόνες συμμετρίας, μέσα σε ελάχιστες δεκαετίες επιβλήθηκαν κυριολεκτικά θηριώδεις ναοί, τεράστιες πτέρυγες, πρωτοφανείς ξενώνες.
  […]
  Ποιος το περίμενε μετά απ’ όλα αυτά: στα αμέσως επόμενα 4-5 χρόνια με το τέλος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και τη ρωσική επανάσταση ήρθε η πλήρης κατάρρευση τής, μέχρι πρό τινος εμφανιζομένης ως παντοδύναμης, ρωσικής παρουσίας και διεκδικητικότητας στο Όρος και η πιο πάνω απόφαση περί αυτονομίας θα έλεγα έμεινε άνευ αντικειμένου. Οι διεθνείς συνθήκες Νεϊγύ (1919), Σεβρών (1920) και Λωζάνης (1923), έδωσαν τέλος σε κάθε αμφιβολία για την αποκλειστικότητα της ελληνικής κυριαρχίας. Και το 1926 ρυθμίστηκε με συνταγματική διάταξη και με επικύρωση του Καταστατικού Χάρτη, οριστικά πλέον, το καθεστώς του Αγίου Όρους στο πλαίσιο της ελληνικής έννομης τάξης.
  Το 1918 ο αριθμός των Ρώσων περιορίστηκε στο 23% εκείνου του 1910, έμειναν μόνο 800 και σταδιακά μέχρι το 1950 έμειναν 65. Στη Σκήτη του Αγίου Ανδρέα δε, που το 1910 είχε 600 Ρώσους μοναχούς και από παράθυρο της οποίας Ρώσος καλόγερος έδιωχνε υπεροπτικά την Ιερά Κοινότητα κακήν κακώς το 1913*, στη δεκαετία του 1970 δεν υπήρχε πια κανείς.

  (http://agioritikesmnimes.blogspot.com/2018/10/11133-1912-13.html#more)

  Η απόβαση έγινε μόνο για να παραλάβουν τους Ονοματολάτρες κι ενώ υπήρχε ελληνικός στρατός στο Όρος.
  Αντίθετα, τον Ιανουάριο του 1917 αποβιβάστηκαν ένα γαλλικό κι ένα ρωσικό άγημα στο Όρος, όπου έμειναν για κανά χρόνο. Συνέλαβαν (οι Γάλλοι) καμιά πενηνταριά (βασιλικούς) μοναχούς και τους έστειλαν εξορία στη Μυτιλήνη. Τότε οι Ρώσοι και γεωργιανοί μοναχοί έλπισαν ότι θα αλλάξει η κατάσταση κι ο Ρωσικός στρατός θα τους βοηθήσει να αποκτήσουν τον έλεγχο κάποιων μοναστηριών, έστειλαν και διαβήματα στη κυβέρνηση Κερένσκι, αλλά μεσολάβησε η πτώση του αστικού καθεστώτος, κι έτσι η παρουσία τους συνέχισε να μειώνεται διαρκώς.
  (βλ. Απομνημονεύματα της εν Μυτιλήνη εξορίας των Αγιορειτών πατέρων και Το γεωργιανικόν ζήτημα, ανάμεσα στ΄ άλλα.)

  *Στην εν λόγω σκήτη είχαν κυριαρχήσει οι Ονοματολάτρες, εκεί έμενε ο ηγέτης τους, απέπεμψαν και την Ιερά Κοινότητα και τους απεσταλμένους της Ρωσικής Συνόδου και του τσάρου αρχικά, μέχρι να συνθηκολογήσουν και να εκδιωχθούν.

 305. Γιάννης Ιατρού said

  279/285: 🙂

  Χθες αναμενόταν η σχετική συζήτηση, σήμερα άναψε βλέπω! Και για τα δύο επιμέρους στοιχεία, το «όνομα» φιλοσοφικά/θεολογικά και το «όνομα» σχετικά με την ΠΓΔΜ κλπ.

 306. spiridione said

  288. Για να μην τον αδικούμε τον Λιάκο, στο άρθρο του γράφει ότι υπάρχουν δύο αναγνώσεις του αποτελέσματος. Αναγνώσεις, όχι συμπεράσματα, έχει διαφορά νομίζω.

 307. loukretia50 said

  Theo
  Πάντως η απόβαση είναι μια φοβερή υπερβολή και πιστεύω πως μόνο αν έγινε με κάποια σκοπιμότητα – έστω για λόγους εντυπωσιασμού – μπορεί να δικαιολογηθεί.
  Ευχαριστώ για την απάντηση, δεν είναι καθόλου ο τομέας μου, απλώς η περίπτωση λόγω ονόματος! και πολύ ασυνήθιστων… πώς να το πω, πρακτικών? προκάλεσε το ενδιαφέρον μου.
  Μια γενικότερη άποψη: σε πολλές θρησκείες, από τα αρχαία χρόνια, οι πιστοί με διαφορους τρόπους φθάνουν σε επίπεδο έκστασης.
  Ίσως οι ονοματολάτρες να είχαν ανακαλύψει το δικό τους.
  Kαι από όσα αμυδρά θυμάμαι, η χριστιανική θρησκεία δεν αναφέρεται στην έκσταση.

 308. Pedis said

  # 306 – αν συμπεριλάβω μερικά από τα τελευταια του άρθρα (λ.χ. το εγκωμιαστικό για τους πεντάστερους στην Ιταλία αμέσως μετά τις τελευταιες εκλογές, τα ψευδή στοιχεία στο άλλο του άρθρο σχετικά με το σύστημα μέσης εκπαίδευσης σε άλλες χώρες ), σκέφτομαι ότι μάλλον αδικεί τον εαυτό του.

  Το συγκεκριμένο επειχείρημα με το «ναι» που θα επικρατούσε … αν και εφόσον … και με τη προυπόθεση … στη βάση των δεδομένων προηγούμενων εκλογών και ξέρωγώ από τα οποία βγαίνει ένα ανετότατο … 49 με 51% για το «ναι»
  επιμένω ότι είναι για γέλια …

  Αλλιώς να μην έκαναν δημοψήφισμα, αλλά να χρησιμοποιούσαν έναν αλγόριθμο που να έδινε τα αποτελέσματα στη βαση των δεδομένων των προηγούμενων εκλογών. Δεν θα έπρεπε, όμως, να διενεργηθεί δημοψήφισμα για την έγκριση του αλγορίθμου, αλλά αν τα αποτελέσματα του δημοψηφισματος δεν θα έπρεπε να αξιλογηθουν στη βάση του αλγορίθμου;

  Ποια θα ήταν σε αυτην την περίπτωση η πιθανή ανάγνωση του αποτελέσματος κατά Λιάκο;

 309. Pedis said

  αλλά αν τα αποτελέσματα -> αλλά τα αποτελέσματα

 310. Παναγιώτης Κ. said

  «Ονοματίζοντας το άπειρο».
  Όπως πάντα, πριν αγοράσουμε κάποιο βιβλίο ρίχνουμε μια πρώτη ματιά φυλλομετρώντας το. Το ίδιο έκανα και εγώ. Δεν πληρούσε κάποια δικά μου (μαθηματικά) κριτήρια (κατά βάση δεν είδα μαθηματική σκέψη αν θυμάμαι καλά) και έτσι δεν το αγόρασα.
  Ένα σύγχρονο βιβλίο που αγνοεί την έννοια της «φυσιολογικής επιστήμης» καθώς μας μίλησε ο Τ.Kuhn στο βιβλίο του «Η δομή των επιστημονικών επαναστάσεων», δεν μπορούμε να το παίρνουμε και πολύ στα σοβαρά ή δεν αξίζει να ξοδεύουμε γιαυτό τον χρόνο μας.

 311. Theo said

  @307:
  Η απόβαση έγινε μέσα στην αίσθηση της ρωσικής παντοδυναμίας στην περιοχή και της αποφασιστικότητας που ήθελαν να επιδείξουν η ρωσική Σύνοδος κι η τσαρική κυβέρνηση. Μου θυμίζει τις αμερικάνικες επεμβάσεις ΄΄οπου γης, μετά τον ΒΠΠ.

  Η έκσταση υπάρχει και στον χριστιανισμό.
  Ο Απόστολος Παύλος γράφει για τον εαυτό του:
  Οἶδα ἄνθρωπον ἐν Χριστῷ πρὸ ἐτῶν δεκατεσσάρων—εἴτε ἐν σώματι οὐκ οἶδα, εἴτε ἐκτὸς τοῦ σώματος οὐκ οἶδα, ὁ θεὸς οἶδεν—ἁρπαγέντα τὸν τοιοῦτον ἕως τρίτου οὐρανοῦ. καὶ οἶδα τὸν τοιοῦτον ἄνθρωπον—εἴτε ἐν σώματι εἴτε χωρὶς τοῦ σώματος οὐκ οἶδα, ὁ θεὸς οἶδεν—ὅτι ἡρπάγη εἰς τὸν παράδεισον καὶ ἤκουσεν ἄρρητα ῥήματα ἃ οὐκ ἐξὸν ἀνθρώπῳ λαλῆσαι. ὑπὲρ τοῦ τοιούτου καυχήσομαι, ὑπὲρ δὲ ἐμαυτοῦ οὐ καυχήσομαι εἰ μὴ ἐν ταῖς ἀσθενείαις [μου]. (Β΄ Κορ. 12, 2-5).

  Η έκσταση, κατά την Ορθόδοξη παράδοση, γίνεται μέσα σε απόλυτη ηρεμία, όχι με κραυγές, χωρίς να προκαλεί την προσοχή κανενός (γι’ αυτό και η έμφαση δίνεται στη «νήψη», τη νηφαλιότητα, τη διαρκή εγρήγορση ώστε ο νους του «νηπτικού» να είναι αδιάλειπτα στραμμένος προς τον Θεό, ακόμα κι όταν εργάζεται, περπατά ή κοιμάται).
  Αν και δεν έχω διαβάσει το επίμαχο βιβλίο του Ιλαρίωνα, απ’ όσα έχω διαβάσει σχετικά, νιώθω πως όσες εμπειρίες, δικές του ή του «γέροντά» του, περιγράφει, είναι μέσα στα παραπάνω πλαίσια, κοινός τόπος για την Ορθόδοξη νηπτική γραμματεία.

 312. loukretia50 said

  311. Θα ήταν αιρετικό να θεωρήσουμε τη χριστιανική έκσταση Cret zen?

 313. loukretia50 said

  Chretzen

 314. Theo said

  @312:
  Και βέβαια 🙂

 315. Theo said

  Δεν κατέω από ζεν.
  Έγραψα «Cret zen» στον γκούγκλη και με πήγε σε κάποια ξενοδοχεία στην Κρήτη.
  Έγραψα «Chretzen» και με πήγε σε μουσικά συγκροτήματα.
  Οπότε, τα παρατάω.

 316. loukretia50 said

  315 μα ήταν δική μου εξυπνάδα! Ο γκούγκλης δεν ενημερώνεται!
  Chretien – zen!

 317. spiridione said

  Σχετικά με το πότε επιβλήθηκε η υποχρεωτική κτήση επωνύμου, αυτό έγινε το 1833 με το Β. Δ. «Περὶ της αρμοδιότητος των Νομαρχών, και περί της κατὰ τας Νομαρχίας Υπηρεσίας»:
  «Όσοι πολίται δεν έχουν παρονόματα, οφείλουν να δεχθούν τοιαύτα· αλλά δεν τοις επιτρέπεται να αλλάσουν κατ’ αρέσκειαν το άπαξ αποδεχθέν, εἱμή μόνον συναινέσει του Βασιλέως. Εις ταύτα πάντα θέλει επαγρυπνεί ο Νομάρχης, διευθύνων εις την Γραμματείαν τας περί της ως άνωθεν Βασιλικής συναινέσεως αναφοράς των πολιτών».
  https://books.google.gr/books?id=nJUNAAAAQAAJ&pg=PA113&lpg=PA113&dq=%CF%8C%CF%83%CE%BF%CE%B9+%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B1%CE%B9+%CE%B4%CE%B5%CE%BD+%CE%AD%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD+%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1&source=bl&ots=BtOdwpHxXF&sig=EzAwZEKXDDlNjcnYRS1qAAC0BkU&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwi78ODNofndAhXsp4sKHds3D3cQ6AEwAXoECAgQAQ#v=onepage&q=%CF%8C%CF%83%CE%BF%CE%B9%20%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B1%CE%B9%20%CE%B4%CE%B5%CE%BD%20%CE%AD%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD%20%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1&f=false

  Και στο διάταγμα του 1836 «περί ληξιαρχικών βιβλίων» όπου εναλλάσσεται ο τύπος «παρώνομα» και επώνυμον».
  https://books.google.gr/books?id=G1xEAAAAcAAJ&pg=PA299&dq=%22%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF+%CE%BB%CE%B7%CE%BE%CE%B9%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD+%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CF%89%CE%BD%22+%CF%80%CE%B1%CF%81%CF%8E%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B1&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwiWyonYrvndAhUB_SoKHU6FCxsQ6AEIKDAA#v=onepage&q=%22%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF%20%CE%BB%CE%B7%CE%BE%CE%B9%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD%20%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CF%89%CE%BD%22%20%CF%80%CE%B1%CF%81%CF%8E%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B1&f=false

 318. Jane said

  # 298
  Να τη διαβάσετε τη συμφωνία.
  Προσεχτικά.
  Για να μην κάνετε εικασίες.

  Γράφετε: » Άλλωστε υπάρχει λόγος που χρησιμοποιείται ο όρος «Ελληνιστική» και όχι «Ελληνική».

  Πού ακριβώς το λέει αυτό; 😉

  Υγ. Η συμφωνία υπάρχει από τις 13 Ιουνίου στο Διαδίκτυο.

 319. Theo said

  @316:
  Το κατάλαβα, αλλά λίγο αργά. Γι’ αυτό κι έγραψα «Δεν κατέω από ζεν».

 320. loukretia50 said

  έπρεπε να πείτε : Ζεν κατέω!

 321. loukretia50 said

  320. https://previews.123rf.com/images/sudowoodo/sudowoodo1507/sudowoodo150700028/42557136-homme-d-affaires-de-dessin-anim%C3%A9-et-de-la-femme-dans-les-costumes-formels-m%C3%A9diter-dans-lotus-posent-i.jpg

 322. Theo said

  @320:
  Όλα καλά, Λουκρητία, αλλά γιατί μου απευθύνεσαι στον πληθυντικό; Αν έχω καταλάβει καλά, είμαστε συνομίληκοι περίπου (σ’ ένα τρίμηνο κλείνω τα 63) κι εδώ αισθάνομαι να βρίσκομαι σε μια μεγάλη παρέα, οπότε απευθύνομαι σ’ όλους (εκτός μιας δυο εξαιρέσων) στον ενικό.

 323. loukretia50 said

  322. χωρίς έγκριση?
  Πρέπει να μου βγει πολύ αυθόρμητα!
  Ή να δείξει ο άλλος μεγάλη οικειότητα ή… να με τσαντίσει πολύ! Δεν ήταν η περίπτωσή μας!
  (Αυτό για την ηλικία δεν ήταν απαραίτητο!)

 324. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ονόματα τόπων και τί σημαίνουν

  Γροιλανδία σημαίνει Πράσινη Χώρα.

  Παραγουάη / «Γεννημένος απ’ το νερό».

  Μπανγκόκ / «Χωριό που βρίσκεται δίπλα σε ρυάκι».

  Ουρουγουάη / Ποτάμι των Ζωγραφιστών Πουλιών.

  Χονγκ Κονγκ / Ευωδιαστός Πορθμός.

  Ισλανδία / Χώρα των Πάγων.

  Κορέα / Χώρα της Πρωινής Ηρεμίας.

  Φερόες Νήσοι / Νήσοι των Προβάτων.

  Βιετνάμ / Κράτος του Νότου.

  Τελ Αβίβ / Λόφος της Άνοιξης.

  Γουιάνα / η χώρα με τα πολλά νερά.

  Αλκατράζ / το «Νησί των Πελεκάνων».

  Αργεντινή / «Ασημένια Χώρα».

  Αυστραλία / η «Χώρα του Νότου».
  https://www.sansimera.gr/did_you_know?page=1

 325. Pedis said

  “Τώρα βγαίνουμε από την κρίση και η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πόρτα των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή”.
  Πάνος Καμμένος.

  … τι μπορεί να γίνει πόρτα των ΗΠΑ … το απαιτούμε, αλλιώς θα ασκήσουμε βέτο και θα φάνε πόρτα οι Αμερικάνοι! (α ρε Λιάκο)

 326. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  322 Theo
  Σε τέρμινα τρία,
  Λουκρητία,
  κλείνω τα εξηντατρία. 🙂

 327. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  326. ώρα να θυμηθεί κι ο άλλος το ξώπορτο 🙂

 328. Πολύ πριν από τους νηπτικούς, γα την ακρίβεια στην πολύ αρχαία Εκκλησία, υπήρχε ενος άλλου είδους «έκσταση», καθε άλλο παρά «νήφουσα», η γλωσσολαλία, που ο Απ. Παύλος, χωρίς να την καταδικάζει, προσπαθούσε να συμμαζέψει τις υπερβολές της, λέγοντας μεταξύ άλλων «εαν ουν συνέλθη η εκκλησία […] και πάντες λαλώσιν γλώσσαις, εισέλθωσιν δε ιδιώται ή άπιστοι, ουκ ερούσιν ότι μαίνεσθε;» (Α’ Κορ. ΙΔ’, όχι μόνο θεόπνευστο αλλά και πολύ μυαλωμένο κεφάλαιο 🙂 )
  Καθώς η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα, εδώ και κάμποσες δεκαετίες έχει αναβιωσει η γλωσσολαλία υπό τη μορφή της σέκτας των Πεντηκοστιανών, αλλά και κατά κάποιον τρόπο στα πλαίσια της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας («χαρισματική ανανέωση»). Οι κυνικοί θα πουν ότι αυτό συμβαίνει διότι οι Πεντηκοστιανοί παίρνουν ποίμνιο από τους Ρωμαιοκαθολικούς στη Λατινική Αμερική, αλλά προφανώς ανταποκρίνονται και σε μια πραγματική ψυχολογική ανάγκη…

 329. Abecedar said

  Όσοι έμειναν όρθιοι [2009]
  Του Δημήτρη Λιθοξόου
  Όσοι επιθυμούν να διαβάσουν το άρθρο να κάνουν αριστερό click στο link εδώ: http://www.lithoksou.net/p/osoi-emeinan-orthioi-2009

 330. nestanaios said

  190. Μπράβο!!!
  164.
  Το θέμα είναι «ονοματ» και η ετυμολογία είναι· «Ο-ΝΟΜ-ΑΤ». Έχει σχέση με την νομή. Τα διαφορετικά ονόματα είναι το αποτέλεσμα μιας νομής. Τα ονόματα επίσης επιφέρουν μια νομή.
  Το «όνομα» δεν είναι ρηματικός τύπος όπως πίστευαν οι αρχαίοι επειδή το όνομα προηγείται του ρήματος. Το ρήμα βγαίνει από το όνομα. Διαφέρουν μόνον ως προς τις καταλήξεις οι οποίες είναι πτωτικές στην μία περίπτωση και ρηματικές στην άλλη περίπτωση. Η ανωμαλία όμως που έχουν επιφέρει μερικοί άνθρωποι έχει αλλάξει τα πράγματα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: