Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τα μονόχρωμα αριστουργήματα του Αλφόνς Αλέ

Posted by sarant στο 25 Οκτωβρίου, 2018


 

Την Πρωταπριλιά του 1897, ο Γάλλος ευθυμογράφος Αλφόνς Αλέ (Alphonse Allais, 1854-1905) δημοσίευσε ένα «Πρωταπριλιάτικο λεύκωμα» (Album Primo – Avrilesque) με εφτά μονόχρωμες γκραβούρες, μία ολοκόκκινη, μία με σκέτο μαύρο, μία γκρίζα, μία κίτρινη κτλ., τις οποίες «εξηγούσε» με ευφυέστατες λεζάντες. Ένας φίλος τις προάλλες με ρώτησε για μία από τις λεζάντες αυτές και μου έδωσε την ιδέα για το σημερινό άρθρο, στο οποίο θα παρουσιάσουμε τους… πίνακες του Αλέ και θα εξηγήσουμε τα λογοπαίγνια.

Να πω ότι ο Αλέ έχει δώσει αμέτρητες ξεκαρδιστικές ατάκες, λογοπαίγνια και ευφυολογήματα. Ένα λεξικό του γαλλικού πνευματώδους λόγου, που έχω υπόψη μου, αφιερώνει κεφάλαιο ολόκληρο στις δημιουργίες του. Κάποιοι ίσως παραξενευτούν που τον γράφω Αλέ και όχι π.χ. Αλλαί, αλλά η αντιστρεψιμότητα έτσι κι αλλιώς είναι μια φενάκη. Όμως να μη σταθούμε σ’ αυτό.

Και ξεκινάμε από το μαύρο, ίσως τον γνωστότερο πίνακα της σειράς, που η λεζάντα του έχει γίνει παροιμιώδης.

Combat de Nègres dans une cave, pendant la nuit, είναι ο γαλλικός τίτλος, δηλαδή «Πάλη νέγρων μέσα σε υπόγειο τη νύχτα». Λέω ότι είναι παροιμιώδης ο τίτλος επειδή τον έχω δει να παρουσιάζεται και ως ανέκδοτο, συχνά με τούνελ αντί για υπόγειο. Μάλιστα, στην ελληνική του εκδοχή προστίθεται στο τέλος «… στη Σκωτία», κάνοντας ένα λογοπαίγνιο παραπάνω με το σκοτάδι. Ο πατέρας μου θυμάμαι, όταν ήθελε να πει ότι είναι σκοτάδι πίσσα (ή ότι κάτι είναι εντελώς ακατανόητο) έλεγε «Πάλη νέγρων…» και καταλαβαίναμε -ήταν την εποχή που δεν είχε γίνει προσβλητικός ο όρος, τότε που ο Λοΐζος κυκλοφορούσε τα Νέγρικα.

Συνεχίζουμε με το γαλάζιο:

Stupeur de jeunes recrues apercevant pour la première fois ton azur, ô Méditerrannée!

Κατά λέξη σημαίνει: Η κατάπληξη νεοσύλλεκτων ναυτών που βλέπουν για πρώτη φορά το γαλάζιο σου, ω Μεσόγειος!

Όπως γράφτηκε στα σχόλια, στη γαλλική αργκό ο αρχάριος και ειδικά ο νεοσύλλεκτος στρατιώτης, ο ψάρακας που λέμε εμείς, το στραβάδι, λέγεται bleu, κάτι που εξηγεί το χρώμα του πίνακα!

Εδώ ομολογώ πως μάλλον κάτι μου έχει ξεφύγει διότι δεν βλέπω λογοπαίγνιο, αν υπάρχει -ίσως κάποιος που ξέρει καλύτερα γαλλικά να μας το εξηγήσει.

Και πάμε στο πράσινο:

Des souteneurs, encore dans la force de l’âge, le ventre dans l’herbe, buvant de l’absinthe .

Κατά λέξη: Νταβατζήδες, ακόμα στο άνθος της ηλικίας τους, μπρούμυτα στο γρασίδι, πίνουν αψέντι.

Εδώ υπάρχει λογοπαίγνιο που πρέπει να εξηγηθεί. Ο νταβατζής, ο προστάτης της εκδιδόμενης γυναίκας, στα γαλλικά λέγεται και l’homme au dos vert: ο άνθρωπος με την πράσινη πλάτη. Και όποιος είναι στο άνθος της ηλικίας του, είναι χλωρός, πράσινος -υπάρχουν σχετικές εκφράσεις στα γαλλικά. Οπότε: χλωροί στην ηλικία, πράσινη η πλάτη τους, μπρούμυτα στο πράσινο χορτάρι, πίνουν αψέντι, που έχει χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα. Πολύ λογικος ο πίνακας!

Μετά το πράσινο το κίτρινο:

Manipulation de l’ocre par des cocus ictériques

Κατά λέξη: Κερατάδες που πάσχουν από ίκτερο δουλεύουν την ώχρα.

Το κίτρινο είναι το χρώμα της απιστίας σύμφωνα με την αντίληψη των Γάλλων. Ο ίκτερος δίνει στο δέρμα κιτρινωπή όψη, την ώχρα την ξέρουμε, όπερ έδει δείξαι.

Και τώρα το κόκκινο:

Récolte de la tomate par des cardinaux apoplectiques au bord de la mer Rouge

Αποπληκτικοί καρδινάλιοι μαζεύουν ντομάτες στην όχθη της Ερυθράς Θάλασσας.

Οι καρδινάλιοι φοράνε βαθυκόκκινα, η αποπληξία φέρνει το αίμα στο κεφάλι, τα άλλα είναι προφανή.

Και τώρα το γκρίζο


Ronde de pochards dans le brouillard
Μεθύστακες πίνουν μέσα στην ομίχλη. Στην αργκό, pochard είναι ο μεθύστακας. Ronde είναι ο «γύρος» των ποτών, όταν πίνουν ένα ακόμα ποτό. Όμως, στα γαλλικα griser σημαίνει αφενός γκριζάρω και αφετέρου μεθάω. Και η ομίχλη βέβαια τυλίγει τα πάντα στο γκρίζο.

Και κλείνουμε με το άσπρο:

Première communion de jeunes filles chlorotiques par un temps de neige
Κατά λέξη: Πρώτη κοινωνία αναιμικών κοριτσιών μέσα στο χιόνι.
Στην πρώτη κοινωνία, που γίνεται σε ηλικία 8 χρονών περίπου, τα παιδιά φοράνε λευκά ρούχα.

Το άλμπουμ είχε κι έναν πολύ αστείο πρόλογο, ενώ στο τέλος ο Αλέ παρέθετε την… παρτιτούρα από ένα Πένθιμο εμβατήριο για την κηδεία ενός κουφού μεγάλου άνδρα. Έχει κι άλλη μια σελίδα που δεν την έβαλα, είναι άδεια πεντάγραμμα. Από εκεί θα εμπνεύστηκε το 3.43 ο συνθέτης του.

Αν δεχτούμε πως ο μεγάλος πόνος είναι βουβός, λέει προλογίζοντας, τότε οι μουσικοί θα πρέπει να μετράνε μόνο τα μέτρα, αντί να επιδοθούν σε αυτή την άσεμνη φασαρία που αφαιρεί κάθε μεγαλοπρέπεια κι από τις καλύτερες κηδείες.

Σε ένα μπλογκ θαυμαστών του Αλέ βρήκα ότι τουλάχιστον τον ολόασπρο πίνακα, τον τελευταίο, τον είχε εκθέσει ο Αλέ πολλά χρόνια νωρίτερα, το 1883, στο Salon des incohérents, των ασυνάρτητων δηλαδή, που θα πρέπει να τρολάρανε αγρίως τη μέινστριμ τέχνη.

Βρήκα επίσης ότι η πατρότητα του καλαμπουριού με τον ολόμαυρο πίνακα ανήκει στον χιουμορίστα Πολ Μπιγιό (Paul Bilhaud) ο οποίος το είχε διατυπώσει πρώτος, το 1882, και μάλιστα με τούνελ αντί για κάβα αλλά πιο απλά: Combat de négres dans un tunnel, Πάλη νέγρων μέσα σε τούνελ.

Αλλά δεν μου είπατε, ποιος από τους πίνακες του Αλέ σάς άρεσε περισσότερο;

251 Σχόλια προς “Τα μονόχρωμα αριστουργήματα του Αλφόνς Αλέ”

 1. Πέπε said

  Kαλημέρα.

  Η φράση «αράπης εν υπογείω εν ώρα νυκτός», πυ την έχω ακούσει τόσο με την έννοια «δε βλέπω τίποτε» όσο και «δεν μπορώ να καταλάβω, να βρω την άκρη» (και επίσης ως ψευδώνυμο κάποιου αρχαίου Διαπλασόπουλου), να προέρχεται άραγε από την «Πάλη νέγρων μέσα σε υπόγειο τη νύχτα»;

  Όσο για την παρτιτούρα στο τέλος, το εμβατήριο θα πρέπει να ακουγόταν κάπως σαν αυτό:

 2. cronopiusa said

  no haces más que bailar samba de la noche a la mañana y pasas de mí y de mi buzuki

  Καλή σας μέρα, μου άρεσε περισσότερο, η παρτιτούρα από ένα Πένθιμο εμβατήριο για την κηδεία ενός κουφού μεγάλου άνδρα,

  άντε και του Βενιζέλου με ο καλό!

 3. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ για το γαλάζιο είναι ότι οι ναύτες φοράνε μπλε http://historic-marine-france.com/uniforme/uniformeimagerie.htm
  Νεοσύλλεκτοι ώστε να βλέπουν πρώτη φορά τη Μεσόγειο!

 4. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  1 Απ’ όσο ξέρω αράπης εν υπογείω εν ώρα νυκτός που τρώει έναν κουραμπιέ είναι η απάντηση στο ερώτημα «τι είναι μικρό, άσπρο και εξαφανίζεται?»

 5. Πέπε said

  > > ίσως κάποιος που ξέρει καλύτερα γαλλικά να μας το εξηγήσει.

  Τα γαλλικά μου σίγουρα δεν είναι καλύτερα από του Νικοκύρη, αλλά μετά το #3 του Σπάιραλ αναρωτιέμαι μήπως υπάρχει καμιά έκφραση με το μπλε και την έκπληξη (όπως στα αγγλικά με το μπλε και τη μελαγχολία).

 6. Πάνος με πεζά said

  Μου θύμισε κάποτε, που είχαμε κάνει μια ποιητική βραδιά για το Ρίτσο. Είχαμε και μια οθόνη με προβολές φωτογραφιών, οπότε στη «Σονάτα του σεληνόφωτος» είχα πάρει αυτές τις 6 διαφορετικές φωτογραφίες (που εδώ βλέπετε συγκεντρωμένες)

  και τις είχα βάλει σε ένα ολιγόλεπτο βιντεάκι, με transition από το ένα χρώμα στο άλλο. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, είχα διαλέξει και τη σειρά των χρωμάτων ανάλογα με την εξέλιξη του αποσπάσματος ποιήματος, κι ο κόσμος πάθαινε πλάκα βλέποντας στην οθόνη το φεγγάρι να αλλάζει χρώματα !

 7. Bleus δεν λέγονται γαλλικά γενικώς οι πρωτάρηδες, και ειδικότερα οι νεοσυλλεκτοι;

 8. Bleu = ο ψάρακας
  http://www.expressions-francaises.fr/expressions-u/2856-un-bleu.html

  Καλημέρες!

 9. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  3-7-8 Το βρήκατε, ώστε μπλε ο ψάρακας, ο στραβόγιαννος, το στραβάδι!

 10. cronopiusa said

  Παράδοση & παραλαβή…

 11. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα.

  Εμένα (και μην με πείτε ρατσιστή) μ’ αρέσει ο πρώτος. 🙂

  Και το σχετικό ανέκδοτο:
  Επιστήμη είναι, όταν μέσα σε ένα απολύτως σκοτεινό δωμάτιο ψάχνεις για μια μαύρη γάτα.
  Φιλοσοφία είναι, όταν μέσα σε ένα απολύτως σκοτεινό δωμάτιο ψάχνεις για μια μαύρη γάτα που δεν υπάρχει.
  Θρησκεία είναι, όταν μέσα σε ένα απολύτως σκοτεινό δωμάτιο ψάχνεις για μια μαύρη γάτα που δεν υπάρχει και φωνάζεις: «Τη βρήκα, τη βρήκα!»

 12. Avonidas said

  Καλημέρα.

  «Πάλη νέγρων μέσα σε υπόγειο τη νύχτα»

  …κι από πίσω ν’ αχνοφαίνεται η Πίνδος; 😉

 13. Avonidas said

  στη γαλλική αργκό ο αρχάριος και ειδικά ο νεοσύλλεκτος στρατιώτης, ο ψάρακας που λέμε εμείς, το στραβάδι, λέγεται bleu

  Παράξενη επιλογή χρώματος. Το αγγλικό green βγάζει νόημα, αφού πράσινα ειναι τα άγουρα φρούτα.

 14. Μια άλλη εκδοχή για τα χρώματα…

 15. Σκεφτόμουν τώρα, όσο έκανα κάτι άλλο, ότι θα έρθει κανας Άγγελος, καμιά Μαρία και θα μας εξηγήσει το γαλάζιο. Έπεσα λίγο έξω χάρη στον αλσατό ξάδερφο 🙂

 16. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Αφού πιάσατε τα λογοπαίγνια με τα χρώματα, έστω γαλλιστί, δεν εξηγείτε από πού προήλθαν και οι «πού…ες μπλε», σε εμάς τους άσχετους;

 17. loukretia50 said

  Μήπως η Μεσόγειος αναφερόταν από παλιά
  Le grand bleu

 18. Κουνελόγατος said

  Cronopiusa, με το καλό και στου Βαγγέλη. Αν και μάλλον θα προηγηθεί η Ευγενία με τον μπ.

 19. Συγνώμη, Δύτη, η δική μου εξήγηση δεν πιάνεται; Δεν ήταν βέβαια τεκμηριωμένη, δημοσιεύτηκε όμως δυο λεπτά πριν από του Αλσατού ξαδέρφου 🙂

 20. spiridione said

  Le peintre néo impressionniste (1910)

 21. Χρηστάρας said

  Για κάποιο δυσερμήνευτο λόγο προτιμώ τον πράσινο πίνακα. Ίσως είναι ο ήχος των λέξεων, μπορεί το ψυχολογικό αντίκτυπό τους στον αλλόγλωσσο ακροατή, πιθανόν η εντυπωσιακή εικόνα. Μάλιστα, αν δεν με γελούν τα μάτια μου, το πράσινο αυτό διαθέτει ωραίες ανάγλυφες διαβαθμίσεις.

 22. Πάνος με πεζά said

  Κι ήταν και ο Μονέ, που είχε κάνει τον καθεδρικό ναό της Ρουέν, σε μια σειρά πινάκων με το φωτισμό της μέρας σε διάφορες ώρες…
  https://en.wikipedia.org/wiki/Rouen_Cathedral_(Monet_series)

 23. 19 Μα είπα:
  «κανας Άγγελος, καμιά Μαρία» και «έπεσα λίγο έξω». Λίγο γιατί έπιασα έναν στους δύο. Η Μαρία ως γνωστό νυχτοπούλι θα κοιμάται 🙂

 24. dryhammer said

  16.
  http://www.slang.gr/comments/find/46242

 25. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Συγνώμη, ξέχασα ότι το θέμα ήταν «ποιος απ’ όλους σας αρέσει»! Λοιπόν, διαλέγω κόκκινο και την ρεκόλτ δτε λα τομάτ απ’ τους Καρδιναλίους στην Ερυθρά Θάλασσα.

  Έχει κάτι από καλοκαίρι, μου φαίνεται…

 26. Πάνος με πεζά said

  Με αφορμή (ίσως¨τον ολόλευκο πίνακα του Αλέ, η Γιασμίνα Ρεζά έχει γράψει το ευχάριστο θεατρικό έργο «ART». Όσοι προλάβατε και το είδατε, είχε ανέβει στο θέατρο Κάππα με Φασουλή, Βούρο και Κωνσταντίνου, κάπου προς το 2003-04.
  Η υπόθεση είναι ότι στο σαλόνι του ενός έρχεται ένας ολόλευκος πίνακας. Αλλά είναι ολόλευκος, ή «κάτι βλέπουν» οι υπόλοιποι;
  Σπαρταριστό κείμενο…

 27. Πάνος με πεζά said

  Κι εγώ στις προτιμήσεις μου κλασικά το μπλε…

 28. Alekos81 said

  6. κι αυτο:

 29. Χαρούλα said

  Καλημέρα!
  Και μετά…. Η Μαριανίνα Κριεζή έφερε το χοντρό μπιζέλι, τη Ρόζα Ροζαλία, την αρκούδα καφέ κλπκλπ με υπεροχη μουσική στα ελληνικά μουσικά πράγματα.

 30. Κόκκινο, αλλά αποπληκτικοί, ή σε αποπληξία;

 31. Ας προσθεσουμε ότι j’en suis tout bleu σημαίνει και «μένω κατάπληκτος».
  Μια μάλλον νατσουλική εξήγηση για τη σημασία «νεοσύλλεκτος» του bleu είναι ότι τους έδιναν να πιουν κυανούν του μεθυλενιου, που χρωματίζει γαλάζια τα ούρα. Πιο πιθανό είναι ότι οι εθελοντές στη Γαλλική Επανάσταση φορούσαν γαλάζιες στολές, ενώ οι παλιότεροι στρατιώτες άσπρες.γτ

 32. Πέπε said

  30:
  Απόπληκτοι.

  Μια λέξη, παρεμπιπτόντως, που μας είχε διαφύγει και χτες το βράδυ (#216 και μερικά από τα επόμενα) που λέγαμε για ενεούς και κεχηνότες, και παλιότερα που είχε γίνει άρθρο για δαύτους.

  ΛΚΝΕ:

  απόπληκτος -η -ο [apópliktos] Ε5 : 1.που έπαθε αποπληξία. 2. (μτφ.) εμβρόντητος, κατάπληκτος: Όταν άκουσε τη φοβερή είδηση, έμεινε ~
  [λόγ. < αρχ. ἀπόπληκτος]

 33. Κιγκέρι said

  -Χορεύουν τ´ αραπάκια στη μαύρη νυχτιά!
  -Δε βλέπω τίποτα μπάρμπα!
  -Είναι μαύρα βρε και δε φαίνονται.

  Το λέει η μητέρα μου σαν διάλογο ανάμεσα σε μάγο περιπλανώμενου τσίρκου και πελάτη-θύμα.

 34. sarant said

  30 Xμ… δεν ξέρω αν έχει διαφορά.

  16-24 Κάπως εκτωνυστέρων βρίσκω την εξήγηση του σλανγκρ. Η έκφραση καταγράφεται απο το 1980 και μετά, πώς γεννήθηκε το 1930;

  16 Δεν έχω εξήγηση, εκτός από το αμερικανικό blue balls. Αλλά στα γαλλικά ο πρωτάρης εκτός από bleu λέγεται και bleu-bite.

 35. Πέπε said

  @31:
  Α, μπράβο Άγγελε. (βλ. και #5).

  Αν λοιπόν αυτή είναι μια ορθολογική εξήγηση (εννοω τις μπλε στολές) για το «μπλε = νεοσύλλεκτος / νέοπας γενικώς», μήπως το «μπλε = έκπληκτος» προέρχεται από την αμηχανία του ψάρακα;

 36. loukretia50 said

  Πιο πετυχημένο βρίσκω το κίτρινο, αν και αντιπαθώ το χρώμα. Και βρήκα ένα αφιέρωμα στους κερατάδες.

  Comment choisir son cocu – Tableau analytique du cocuage

  Έχει περίπου 70 είδη κερατάδων , από τον cocu Loup-Garoux μέχρι τον cocu pot au feu.
  Δε θάλεγα πως είναι εύστοχα τα περισσότερα, αλλά έχει κάποιο …κοινωνιολογικό ενδιαφέρον..

  https://www.google.gr/url?sa=i&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjazcLLkaHeAhVCalAKHacyDQ8Qjhx6BAgBEAM&url=http%3A%2F%2Favancerquandmeme.centerblog.net%2F649-comment-choisir-son-cocu&psig=AOvVaw0nfySatcgW-IpbX_ilPuP6&ust=1540540102827189

 37. Πέπε said

  @34α:

  Δεδομένου ότι επιληπτικός λ.χ. είναι αυτός που γενικώς παθαίνει επιληπτικές κρίσεις, δηλαδή πάσχει από επιληψία (και στην κοινή καθολιλουμένη καρδιακός, στομαχικός κλπ. είναι όποιος έχει μόνιμα πρόβλημα στην καρδιά ή στο στομάχι, κι όχι όποιος αυτή τη στιγμή έχει πάθει κάτι), αποπληκτικός θα έπρεπε να είναι όποιος παθαίνει γενικά αποπληξίες. Πράγμα που δε νομίζω ότι υφίσταται. Γι’ αυτό άλλωστε και το ΛΚΝΕ δεν έχει ολωσδιόλου τη λέξη.

 38. spiral architect 🇰🇵 said

  @16: Παίζει παντού το μπλε ακόμα και σαν πρώτο συνθετικό, π.χ. 😀

 39. loukretia50 said

  38. Kαι μετά τη δυσάρεστη έκπληξη… η μελαγχολία!

  Rhapsody in Blue
  George Gershwin – – Leonard Bernstein

  Yπήρχε μια διαφήμιση παλιά :»Κοίτα! έγινε μπλε!»

 40. Νέο Kid said

  Μπράβο στον Αλσατό εξάδελφο που πρώτευσε στη σωστή εξήγηση του bleu!

 41. Νέο Kid said

  Φυσικά, η ολοκληρωμένα ολοκληρωμένη εξήγηση είναι ότι οι νεοσύλλεκτοι έτρωγαν ξύλο σκληραγωγήσεως ( συνηθισμένο φαινόμενα σε στρατούς και ναυτικά ) και μετά απ το μπερντάκι γινόντουσαν bleu maree ( με αξών στο προτελευταίο e)
  Η έκφραση έχει περάσει και στα ελληνικά παλαιοθεν. Τον έκαναν μπλε μαρέ απ το ξύλο.

 42. νεσσίμ said

  «…είναι μαύρος
  είναι νύχτα
  και δεν φαίνεται…»

  Θ. Ανδρεάδης, Κ. Βιρβος Μ. Πλέσσας

 43. sarant said

  42 Μπράβο, είναι κι αυτό!

 44. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Εμένα μ’ αρέσει ο κόκκινος γιατί με το κόκκινο χρώμα, έχω σχεδόν ερωτική σχέση☺️ μετά με το γαλάζιο και το πράσινο.
  Φυσικά είμαι αεκτζής.☺️

 45. Μπλε μαρέν δεν λένε το χρώμα από την στολή στα ναυτάκια της Ελλάς-Γαλλία-συμμαχία ;

 46. derwanderer said

  Για να συμπληρώσω κι εγώ με τη σειρά μου τις πληροφορίες για το μπλε των στρατιωτών (# 5, 31 και μπράβο τους):
  Για μεγάλο διάστημα του 19ου αι. οι γαλλικές στρατιωτικές στολές, των απλών φαντάρων, αλλά και ορισμένων αξιωματικών, είχαν γκρι-μπλε αποχρώσεις: Ο Αλλαί (συγγνώμη Νικοκύρη, δεν έχεις καθόλου άδικο για την αντιστρεψιμότητα, αλλά δεν μου πάει το χέρι για «Αλέ») συνθέτει το πρωταπριλιάτικό του το 1897: οι στολές που έχει υπόψιν του είναι αυτές της Β’ Αυτοκρατορίας και του Γαλλοπρωσσικού πολέμου του 1870 ή αυτές που φορούσαν τα πολάριθμα σώματα της Γ’ Δημοκρατίας (1870-1940) φαντάροι κι ορισμένοι αξιωμάτικοί .
  Δύο παραδείγματα, 1849 (Β’ Αυτοκρατορία): https://4.bp.blogspot.com/-wFr0widrSFI/UL0Bh0BQtBI/AAAAAAAAvuk/y8ve6v-qWS8/s1600/14r.+BOISSELIER+1849+Chasseurs+%C3%A0+pied+Si%C3%A8ge+de+Rome.jpg
  και
  1898 (Γ’ Δημοκρατία, ένα χρόνο μετά το ευθυμογράφημα): Η σύλληψη του Ζωρζ Πικάρ, του ήρωα συνταγματάρχη που τόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε στην υπόθεση Ντρέυφους: https://c8.alamy.com/comp/DTFDGB/arrest-of-colonel-marie-georges-picquart-french-army-officer-minister-DTFDGB.jpg
  Λίγα χρόνια ΜΕΤΑ το ευθυμογράφημα, για τις στολές των στρατιωτων υιοθετήθηκε εκείνο το πολύ χαρακτηριστικό χρώμα που έμεινε, στην ιστορία ΚΑΙ στα χρωματολόγια, ως «μπλε του ορίζοντα», «bleu horizon». Με αυτό πολέμησαν τα γαλλικά στρατεύματα στον Α’ΠΠ : https://fr.wikipedia.org/wiki/Bleu_horizon#Premiers_emplois

 47. sarant said

  46 Έτσι είναι ο ορίζοντας; 🙂

 48. spiral architect 🇰🇵 said

  Το γκρίζο πίνακα οι Έλληνες θα τον έλεγαν «Μεθύστακες πίνουν μέσα στο μούχρωμα»

 49. derwanderer said

  Κι αν μου επιτρέπεται να διορθώσω το Νέο Kid (#41) η έκφραση είναι μπλε ΜΑΡΕΝ ή ΜΑΡΙΝ (bleu marin ή, συχνότερα, marine, «μπλε της θάλασσας») όχι «μαρέ» από την παλίρροια («mareé») : https://fr.wikipedia.org/wiki/Bleu_marine

 50. Νέο Kid said

  49. Άλλο το μπλε το ναυτικό , της θάλασσας , κι άλλο το μπλε του ξύλου που είναι όντως ζαλιστικό όπως η παλίρροια στα νερά του Ευρίπου .

 51. derwanderer said

  Α, Νίκο (# 46) μη το λες σε μένα, στους Γάλλους πεστα 😉 Ορίζοντας βόρειας ή ανατολικής Γαλλίας να υποθέσω!
  Για το «μπλε μαρέν», παράδειγμα σε τραγούδι του Χάρρυ Κλυνν, σε στίχους Κακουλίδη (1’24» κ.ε.) :

 52. #33, #42
  Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ΄50 κυκλοφορούσε στους δρόμους και στα πανυγήρια το μπάρμπας με το Πανόραμα.( http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B1&dq=)
  Από εκεί ο χαρακτηριστικός διάλογος:
  -Να, τα αραπάκια στο Νείλο ποταμό!
  -Πού είναι παππούλη, δεν τα βλέπω…
  -Είναι μαύρα, είναι νύχτα και δεν φαίνονται!

 53. Pedis said

  οι αποπληκτικοί καρδινάλιοι δέον να τοποθετηθούν στην εξοχή με ολάνθιστες παπαρούνες.

  στον πρώτο πίνακα αρκεί να μην χαμογελάσουν οι νέγροι …

 54. spiridione said

  Αυτό το πεντάλεπτο φιλμάκι του 1910 που έχω βάλει στο σχόλιο 20, είναι του Émile Cohl, επίσης μέλους της Λέσχης των Ασυνάρτητων, και είναι φόρος τιμής στον Αλέ. Ο Kohl ήταν από τους πρωτοπόρους στις ταινίες κινουμένων σχεδίων. Στην ταινία έχει βάλει ένθετα χρώματα στους μονόχρωμους πίνακες που προσπαθεί να πουλήσει ο ζωγράφος στον πελάτη, αλλά παρεμβάλλονται και κινούμενα σχέδια που δείχνουν τι κρύβει ο κάθε πίνακας.
  https://en.wikipedia.org/wiki/%C3%89mile_Cohl

 55. spiral architect 🇰🇵 said

  Άσχετο με την ανάρτηση, σχετικό με το ιστολόγιο:
  «Τις άσχημες εικόνες αντίκρισε πρώτη η νεωκόρη που πήγε για να καθαρίσει …»
  Η νεωκόρη λοιπόν, ή μπας και πρέπει να της βάλουμε μουστάκι και να την κάνουμε «η νεωκόρος» as usual;

 56. Αὐγουστῖνος said

  Καλημέρα.
  Πρὸ πολιτικῆς ὀρθότητος στὴν ἀγγλικὴ γλώσσα, ἂν θυμᾶμαι καλά, ὑπῆρχε διαφοροποίηση ἀνάμεσα στὸ negro (δόκιμος ὅρος) καὶ nigger (ὑποτιμητικὸς καὶ προσβλητικός, κάτι σὰν τὸ δικό μας «σκυλάραπας»). Φυσικὰ στὰ καθ΄ ἡμᾶς καὶ τὰ δύο ἀντιστοιχοῦσαν στὴν ἴδια λέξη «νέγρος».

 57. sarant said

  51 Ακριβώς -και μάλιστα τότε, διότι τώρα βλέπουν και λιγο ήλιο

  54 Με διαφορετικές εικόνες από του Αλέ -αστακός στο κόκκινο

  55 Η νεωκόρος νομίζω, δεν είναι κόρη, και υπάρχουν θηλυκά σε -ος.

 58. Νέο Kid said

  Ο λαός παντως , λέει νεωκόρα. ( και μόνον)

 59. dryhammer said

  55, 57γ Νεοκοράκι

 60. spiral architect 🇰🇵 said

  @57γ: [λόγ. < αρχ. νεωκόρος `επιστάτης αρχαίου ναού΄· λόγ. θηλ. χωρίς διάκρ. γένους· νεωκόρ(ος) -ισσα]

 61. Πάνος με πεζά said

  @ 32 : Την έχει μελοποιήσει ο Σαββόπουλος : «…κι έμεινε ο κυρ-πόλεμος στον τόπο, σαν απόπληκτος μπαμπάς»

 62. Νέο Kid said

  60. Νεωκόρισσα ;; καλά κρασιά και καλές conckses dear ΛΚΝ …

 63. Πάνος με πεζά said

  Και η λέξη «Ωχμπαναϊαμ», βρίσκει σήμερα δικαίωση…
  https://www.newsbomb.gr/sports/podosfairo/story/927663/oristiko-telos-o-skimpe-analamvanei-o-anastasiadis-tin-ethniki-ellados

 64. sarant said

  60-62 Δεν είχα προσέξει ότι λέγεται η νεωκόρισσα, διότι δεν είμαι καλός στα εκκλησιαστικά. Όμως λέγεται.

  63 Λες να είναι χειρότερος;

 65. Eli Ven said

  «Μια μαύρη γάτα ολόμαυρη στη μαύρη νύχτα μπήκε». Η υπαρξιακή εκδοχή. https://www.youtube.com/watch?v=phfhKL4TrZ0

 66. Χρήστος Π. said

  61 Ναι, εμένα αυτό μου θύμησε ένα ποίημα που είχα δει μικρός στα Άπαντα του Σουρή για το πρόβλημα του… κόψιμου που τον πιάνει μέρα μεημέρι εκεί που περπατάει στο κέντρο της Αθήνας και τρέχει να βρει μέρος πάει ή κάτι τέτοιο. Με είχε πεηρεάσει τόσο που φοβόμουν θα με πιάσει κάτι όποτε περνούσα από το Σύνταγμα! 🙂

 67. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Εμένα μου άρεσαν οι κομμουνιστές σε πισίνα με μποζολέ νουβό.

 68. loukretia50 said

  «Red and Black Song»- Les Miserables 2012

  Red: I feel my soul on fire!
  Black: my world if she’s not there!
  Red: it’s the colour of desire!
  Black: it’s the colour of despair!
  …………………….
  The colours of the world
  Are changing day by day
  …………………………
  Red: the blood of angry men!
  Black: the dark of ages past!
  Red: a world about to dawn!
  Black: the night that ends at last!
  ……………………….
  How your world may be changed
  In just one burst of light!
  And what was right seems wrong
  And what was wrong seems right!
  Who cares about your lonely soul?
  We strive towards a larger goal
  Our little lives don’t count at all!
  …………………………….

  Δε μπορώ να κόψω το βίντεο, είναι μεγάλο, αλλά δε είναι κάτι ιδιαίτερο. Οι στίχοι σκέτοι είναι πολύ καλύτεροι…

  Θα χαρώ να βρω ένα νήμα ουράνιο τόξο όταν γυρίσω!

 69. Alexis said

  Ο πράσινος είναι μακράν ο καλύτερος!
  Η λεζάντα έπρεπε να είναι: «Τραυματίας παίκτης του Παναθηναϊκού ξαπλωμένος στο χορτάρι του ΟΑΚΑ ενώ δυο μικρά βατραχάκια τον κοιτούν με απορία»
  (Πάνω δεξιά είναι τα βατραχάκια. Διακρίνω και τα μάτια τους) 😆

 70. Πάνος με πεζά said

  Ο γκρίζος πίνακας μπορούσε κα έχει και τίτλο «Πολυμελής ομάδα εργατών σε εργοτάξιο, κάνει εφαρμογή gunite με τόση επιμέλεια που έχουν γίνει τα πάντα σύχριστα…»

 71. spiral architect 🇰🇵 said

  Αν και δεν είμαι γαλλομαθής οσμίζομαι 😀 ότι, τα γαλλικά σηκώνουν τα γλωσσικά καλαμπούρια, πολύ περισσότερο από άλλες σημαντικές (π.χ. αγγλικά, ισπανικά) γλώσσες στην υφήλιο.

 72. Eli Ven said

  1) #16 κι εξής: Η έκφραση έχω την αίσθηση ότι προέρχεται από ανέκδοτο της δεκαετίας του ’80:
  Τι είπε η Στρουμφίτα όταν γνώρισε τα Στρουμφάκια; – «Μμμ! Πούτσες μπλε! »
  2) Στα ροδίτικα χλωρός είναι ο αφελής, ο τρελός και μόλις κατάλαβα γιατί…
  3) Επειδή λησμόνησα στο προηγούμενο σχόλιο, εμένα μου αρέσει η κόκκινη γκραβούρα.

 73. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα, δύσκολο να δείξω προτίμηση σε κάποιον από τους πίνακες. Κάπουμε γοητεύει το στήσιμο της σκηνής, αλλού η θεματολογία, αλλού η εκφραστικότητα των προσώπων…

  Για το bleu, με τα σκουριασμένα γαλλικά μου, θυμάμαι πως η σχεδόν ωμή μπριζόλα, λιγότερο ψημένη από τη σενιάν, λέγεται μπλε. Μήπως από εκεί προέρχεται, από το «άψητος», σε αντιδιαστολή με τους μπαρουτοκαπνισμένους πάλιουρες;

  Για τη νεωκόρισσα, είναι η μόνη εκδοχή που έχω ακούσει, αν και σε εκκλησίες πηγαίνω μόνο όταν δε μπορώ να το αποφύγω.

 74. ΓιώργοςΜ said

  72-1 Η έκφραση με τα στρουμφάκια είχε πλάκα ακριβώς επειδή υπήρχε πριν από αυτά. Πόσο πριν δεν ξέρω, ήμανε μικρός πριν το ’80.

 75. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  69 Δηλαδή ο γκρίζος τι είναι? Παοκτσής στο μπλέντερ?

 76. Πέπε said

  Από το λινκ, κάπου εδώ παραπάνω, για το «μπλε οριζόν» (μπλε του ορίζοντος, και ουχί του ορυζώνος), που κάτω κάτω έχειχρωματολόγιο με 49 αποχρώσεις του μπλε (!!!) με τα ονόματά τους στα γαλλικά, εμένα μου έκανε εντύπωση το μπλε κανάρ, μπλε της πάπιας. Ότι δηλαδή μόλις το δει κανείς θα σκεφτεί «σαν πάπια είναι»;

  Επαναλαμβάνω το λινκ: https://fr.wikipedia.org/wiki/Bleu_horizon#Premiers_emplois

 77. Γιάννης Ιατρού said

  52: Να μου επιτραπεί να προσθέσω και την σχετική παραλλαγή τον διάλογο: – Νά τα, νά τα τ΄αραπάκια με τα κόκκινα βρακάκιa,
  το υπόλοιπο όπως αναφέρθηκε 🙂

 78. Λεωνίδας said

  Αχνοφαινεται στο βάθος…
  Ο συχωρεμένος ο Ευθυμίου στο
  Κωνσταντίνου και Ελένης πολλά χρόνια πριν…

 79. Λεωνίδας said

  Αχνοφαινεται στο βάθος…
  Ο συχωρεμένος ο Ευθυμίου στο
  Κωνσταντίνου και Ελένης πολλά χρόνια πριν…

 80. leonicos said

  @ 34

  εκτωνυστέρων

  ποιο νυστέρι;

  Μπήκα και αργά σήμερα

 81. leonicos said

  Σαν ιδέα είναι καταπληκτική

  Εξαιρετικό και το άρθρο, ως ιδέα

  Δεν βρισκω γιατί πρέπει να διαλέξω κάποιον απ’ όλους με κριτήριο το χρώμα

  Οι ατάκες… εντάξει… δεν με αφήνουν άναυδο. Από πλευράς καθαρά εικαστικής, δεν χρειάζονταν. Κακοποίησε μια σπουδαία ιδέα κατά τη γνώμη μου.

  Κατάλαβα, έγινε γκρινιάρης κι εγώ

 82. leonicos said

  Κατάλαβα, έγινα γκρινιάρης κι εγώ

  καταρρραμένο πληκτρολόγιο. Μου τα είπε ξη κλασικίστρια και δίκιο είχε.

  Δίιικιο!

 83. leonicos said

  Ανάλογα μινιμαλιστικά έργα υπάρχουν και άλλα

  Στη Ροδο ‘χλωρό’ λένε τον αμαθο, σχεδον χαζούλη. Προφανώς είναι μετεξέλιξη του άπειρος, πρωτόπειρος

 84. sarant said

  73 Χμμμ, θα μπορούσε να είναι από εκεί!

 85. ΣΠ said

  Η κατάπληξη νεοσύλλεκτων ναυτών που βλέπουν για πρώτη φορά το γαλάζιο σου, ω Μεσόγειος!

  Η κλητική είναι «ω Μεσόγειος» ή «ω Μεσόγειε»;

 86. Χαρούλα said

 87. Νομίζω ότι μια παραλλαγή της «μάχης των νέγρων» ακούγεται στο Σπιρτόκουτο (ή στην Ψυχή στον στόμα; ) του Οικονομίδη. Δεν έχω βέβαια το κουράγιο να το ξαναδώ/ξανακούσω τώρα…

  Υγ. Ο Άγγελος προηγήθηκε, να το λέμε!

 88. cronopiusa said

  18 ψιτ καλέ Κουνελόγατε!

  Αν και μάλλον θα προηγηθεί η Ευγενία με τον μπ.

 89. ΣΠ said

  Από εκεί θα εμπνεύστηκε το 3.43 ο συνθέτης του.

  Μήπως ήθελες να γράψεις 4.33;
  Παρεμπιπτόντως, https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_silent_musical_compositions.

 90. sarant said

  89 Ωχ, ναι.

  86 Α μπράβο!

  85 Το σκέφτηκα πριν το γράψω. Κανονικά είναι «Ω Μεσόγειε» κατά το «Κυρία Πρόεδρε» -αλλά δεν μου πήγαινε το χέρι.

 91. Πέπε said

  @89:
  !!!

  Ήμουν βέβαιος (α) ότι τον συσχετισμό με αυτό το κομμάτι του Κέιτζ, σχ. #1, τον σκέφτηκα μόνος μου, (β) ότι έχω διαβάσει το άρθρο. Και όμως, μου είχε διαφύγει ότι ο συσχετισμός υπάρχει ήδη στο άρθρο. Μάλιστα δε θυμόμουν τον τίτλο και γκούγκλαρα διάφορες περιγραφές…

  Πάντως, αν παρατηρήσει κανείς τη διάρκεια των περισσότερων βίντεο με αυτό το κομμάτι (7 λεπτά, 8 λεπτά, 11 λεπτά…) θα καταλήξει ότι άλλοι το παίζουν υπερβολικά αργά κι άλλοι προσθέτουν επαναλήψεις εκτός παρτιτούρας. Απαράδεκτο: αν είναι ο ερμηνευτής να γίνεται συνθέτης, τι τους θέμε τους συνθέτες;

 92. ΣΠ said

  91
  Και στο άρθρο της Wikipedia για το 4.33 υπάρχει ο συσχετισμός:

  Alphonse Allais’s 1897 Funeral March for the Obsequies of a Deaf Man, consisting of twenty-four blank measures. Allais was an associate of Erik Satie, and given Cage’s profound admiration for Satie, it is possible that Cage was inspired by the Funeral March. When asked, Cage claimed he was unaware of Allais’s composition at the time.

 93. Christos said

 94. ΣΠ said

  Του Αλαί (σόρι, αλλά το Αλέ μου θυμίζει Αλέφαντο) είναι και το holorhyme (ολόριμα;)
  Par les bois du djinn où s’entasse de l’effroi,
  Parle et bois du gin, ou cent tasses de lait froid.

 95. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μαζί με τον Ελύτη προτιμώ το λευκό:

  Οδυσσέας Ελύτης, «η υπέρβαση και η γεωμέτρηση»

  «Μου αναλογεί το λευκό
  Πρέπει να το καταλάβουμε ότι ο ποιητής π ο ι ε ί.
  Εάν θέλει να βγάζει από μαύρο, μαύρο – λογαριασμός δικός του.
  Αναλαμβάνει το βάρος της ευθύνης που αναλογεί στην ψυχή του.
  Εμένα, όπως σας είπα και στην αρχή, μου αναλογεί το λ ε υ κ ό.
  Και σας εξομολογούμαι πως η κατεργασία του λευκού μέρους της ψυχής είναι πιο σκληρή κι από του μαρμάρου.
  Αλλά πώς να κάνω αλλιώς;
  Σε τι θα ωφελούσε να γίνω ένας απλός αναμεταδότης της ασχήμιας, με το δικαιολογητικό ότι υπάρχει στην πραγματικότητα;
  Είναι κάτι που το ξέρουμε και δεν υπάρχει λόγος να το επαναλαμβάνουμε.
  Τουλάχιστον εγώ αποβλέπω στην μεταμόρφωση.»

  «Το απομεσήμερο για μια στιγμή καθίσαμε
  Και κοιταχτήκαμε βαθιά μέσα στα μάτια.
  Μια πεταλούδα πέταξε απ’ τα στήθια μας

  Ήτανε πιο λευκή

  απ’ το μικρό λευκό κλαδί της άκρης των ονείρων μας»

 96. sarant said

  91-92 Eνδιαφέρον!

 97. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  47 >>46 Έτσι είναι ο ορίζοντας;
  μπλε ραφ! 🙂

  Ποιο χρώμα μας αρέσει;
  ε τώρα θ΄αλλάξουμε;
  – Το Κόκκινο και το Μαύρο 🙂

  Το κορντόν μπλε (cordon bleu) «κολλάει» κάπου;

 98. Eli Ven said

  # 74 Επειδή ακριβώς είχε πλάκα η ατάκα, είχε και σουξέ και αυτονομήθηκε

 99. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τις μυγδαλιές αρώτησα
  ποιο άσπρο ειν πιο άσπρο
  και μου παν το κορίτσι μου
  που λάμπει σαν το άστρο

  Μονόχρωμα ταμπλό στη σειρά

 100. Λεύκιππος said

  Η ποικιλία των χρωμάτων είναι ομορφια από μόνη της

 101. ΣΠ said

  Και ένα όμορφο τραγούδι με χρώματα.

 102. sarant said

  97 Το κορντόν μπλε ήταν ένα είδος παράσημο που έπαιρναν κάποιοι σεφ, ή τουλάχιστον έτσι έχω ακούσει.

 103. # Για το μαύρο
  «Ένας αράπης μεσ’ τη νύχτα», το έχω ακούσει εγώ (ως κοροϊδία στην αφηρημένη τέχνη)

  # Για το κόκκινο
  «Ένας γάτος μια φορά», ήταν μια (τσέχικη νομίζω) ταινία μιας …παλιάς δεκαετίας: Όταν ο γάτος έβλεπε έναν ζουμπούρη (=ερωτύλος, μακεδονιστί), τότε ο ζουμπούρης γινόταν ολοκόκκινος (ο πρώτος όστις εθεάθη από τον γάτο και κοκκίνισε ήταν ένας ορθόδοξος ιερέας!)

 104. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και τα φωνήεντα έχουν χρώμα…

  Φωνήεντα

  Α μαύρο, Ε άσπρο, Ι κόκκινο, Ο μπλαβό, Υ σμαράγδι
  θα ειπώ πως ήρθατε κρυφά στον κόσμο μια φορά.
  Α μαύρος χνουδωτός κορσές σ΄ έντομα αστραφτερά
  που σ’ ανυπόφορες βρωμιές γυροβολούνε ομάδι,

  ισκιεροί κόρφοι. Ε βαποριών, σκηνών ασπράδα τόση,
  ρήγας λευκός, παγωτατζή δόρυ, ρίγη ανθών.
  Ιώτα πορφύρες, αιμόφτυσμα, γέλιο ωραίων χειλιών
  σ’ ώρα θυμού ή μάνητας που έχουμε μετανιώσει.

  Υ, κύκλος, θεϊκοί παλμοί σε θάλασσα αγριεμένη,
  αγρών σιγή με ζωντανά, ειρήνη τυπωμένη
  αλχημικά, σε μέτωπα μεγάλα και σοφά.

  Ο, σάλπιγγα που ξαπολνά στριγγές δαιμονισμένες,
  Κόσμων κι Αγγέλων σιωπές μακροταξιδεμένες.
  Ω μέγα, από τα μάτια Του ακτίνα βιολετιά.

  Αρθούρος Ρεμπώ

 105. Alexis said


 106. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μια εκπομπή όλο χρώμα, ήχους και στίχους…
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.stokokkino.gr/article/1000000000060217/Ela-loipon-apo-tin-arxi-na-zisoume-ta-xromata&ved=2ahUKEwigrJTO7KHeAhULsaQKHd5MD9wQFjACegQICRAB&usg=AOvVaw0c6q8cqbU1eeAYHzWajrqi

 107. Χαρούλα said

  97 & 102
  Cordon(κορδόνι) bleu(μπλέ), πράγματι, χαραχτηρίζει την υψηλή μαγειρική (προς τιμήν του τάγματος ιπποτών st-esprit), που φορούσαν σήμα με μπλε κορδέλα.
  Μιά από τις παγκοσμίως κορυφαίες και αρχαιότερες σχολές μαγειρικής στην Γαλλία, φέρει την επωνυμία, με χαραχτηριστικό στις στολές και τα υφασμάτινα αξεσουάρ, λευκό χρώμα με …μπλέ κορδόνι.
  Το φαγητό cordon bleu(γεμιστό σνίτσελ) προέρχεται από Ελβετία, την δεκαετία του 1940, και δεν γνωρίζω πως συνδίασε το όνομα.

 108. Χαρούλα said

  101
  ΣΠ πραγματικά πολύ όμορφο τραγούδι! Ευχαριστώ.

  Προσέξατε την λεπτομέρεια, ότι στην αρχική εικόνα αναγράφεται Άννα ΒίσσΥ;;;

 109. loukretia50 said

  Η Ορχήστρα των Χρωμάτων – Μ.Χατζηδάκι
  και με αφορμή αυτό
  BLUE – ΜΠΛΟΥ Vasilis Gisdakis, Dimitris Maramis .music ManosHadjidakis https://youtu.be/vKeuoHrv8jU

  ΚΙΤΡΙΝΟ–
  N.Kυπουργός –Τα μυστικά του κήπου Άρης Χριστοφέλλης https://youtu.be/j0OdVpPoSQk

  Η τριλογία του Κισλόφσκι αναφέρθηκε?

 110. loukretia50 said

  Στο γκρι πίνακα δε διακρίνω αποχρώσεις. Τώρα αν κάποιοι βλέπουν 50…

 111. loukretia50 said

  Και η τριλογία βιβλίων του Maurice Attia Paris blues, Alger la noir, Marseille la rouge , και αργότερα La blanche Caraibe

 112. Χαρούλα said

  110
  Μπράβο Loukretia. Ούτε που ασχοληθήκαμε με το …κακόμοιρο το γκρι!😊
  Κι όμως http://www.art22.gr/%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%B9-%CF%87%CF%81%CF%8E%CE%BC%CE%B1-%CE%BC%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CF%8E%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CF%81%CF%85%CF%86%CF%8C/

 113. loukretia50 said

  112. Το γκρι είναι απωθητικό χρώμα για πολλούς , το έχουμε συνδέσει με ομιχλώδεις καταστάσεις και μελαγχολία. Βέβαια πολλοί συγγραφείς το προτιμούν ακριβώς γιατί αποδίδει καλύτερα αυτή την αίσθηση.

  και ποιητές φυσικά!
  «Rien de plus cher que la chanson grise..»
  Paul Verlaine Art poétique

 114. loukretia50 said

  Kάποτε πρέπει να μου εξηγήσει κάποιος γιατί μια τόση δα
  εικόνα βγαίνει τεράστια!

 115. Χαρούλα said

  Και ΜΠΛΕ μουσική/οι

 116. loukretia50 said

  Κάποιους άλλους τους εκφράζει φαίνεται…

  ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΜΟΥ ΉΤΑΝ ΤΟ ΓΚΡΙΖΟ- Δ. ΓΑΛΑΝΗ https://youtu.be/5NM1AEZAbBY

 117. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όχι μόνο τους αρέσει, αλλά και τους διεγείρει…
  Κωνσταντίνος Καβάφης «Γκρίζα»

  Κυττάζοντας ένα οπάλλιο μισό γκρίζο
  θυμήθηκα δυο ωραία γκρίζα μάτια
  που είδα· θάναι είκοσι χρόνια πρίν ….

  …………………………………………………………….

  Για έναν μήνα αγαπηθήκαμε.
  Έπειτα έφυγε, θαρρώ στην Σμύρνη,
  για να εργασθεί εκεί, και πια δεν ιδωθήκαμε.

  Θ’ ασχήμισαν — αν ζει — τα γκρίζα μάτια·
  θα χάλασε τ’ ωραίο πρόσωπο.

  Μνήμη μου, φύλαξέ τα συ ως ήσαν.
  Και, μνήμη, ό,τι μπορείς από τον έρωτά μου αυτόν,
  ό,τι μπορείς φέρε με πίσω απόψι.

 118. Ξυπεταιων said

  Πως του πάν’ τα μπλε, τα μοβ, τα θαλασσιά…

 119. Αν θυμάμαι καλά, το έγραψε για τον αδερφό του

 120. Κι αυτό είναι του Αλλαί:
  Ah, vois au pont du Loing, de la vogue en mer, Dante!
  Hâve oiseau, pondu loin de la vogue ennuyeuse
  (La rime n’est pas très riche, mais je préfère tout plutôt que la trivialité.)

 121. Νέο Kid said

  Απ´αυτον τον ψευδΑλέ ,προτιμώ τον γνήσιο Αλέ και το θρυλικό του στίχο:
  Πάρτη Αλαβές και τρέχα!

 122. cronopiusa said

  Ορχάν Παμούκ

  «Benim Adım Kırmızı» Με λένε Κόκκινο

  «Kara Kitap» Το μαύρο βιβλίο

  «Beyaz Kale» Το λευκό κάστρο

  «Öteki Renkler» Άλλα χρώματα

 123. loukretia50 said

  Ποιο το χρώμα της αγάπης –
  Λουδοβίκος των Ανωγείων https://youtu.be/4nH8VZcEG2w

 124. loukretia50 said

  The Rolling Stones – Paint It, Black https://youtu.be/O4irXQhgMqg

 125. cronopiusa said

  Μάριο Βάργκας Λιόσα

  «La casa verde» Το πράσινο σπίτι

 126. loukretia50 said

  Back To Black -Amy Winehouse

 127. Πέπε said

  > > Όπως γράφτηκε στα σχόλια, στη γαλλική αργκό ο αρχάριος και ειδικά ο νεοσύλλεκτος στρατιώτης, ο ψάρακας που λέμε εμείς, το στραβάδι, λέγεται bleu, κάτι που εξηγεί το χρώμα του πίνακα!

  Νίκο, σωστή η διόρθωση αλλά θέλει κι άλλη μία. Βλ. #31 του Αγγέλου.

 128. Γιάννης Ιατρού said

  Πως φαίνονται τα νιάτα, ε; Όλα τα άσματα με χρώματα τα βάλατε, αυτό όμως όχι 🙂

 129. Avonidas said

  σόρι, αλλά το Αλέ μου θυμίζει Αλέφαντο

  Εμένα μου θυμίζει τη Σιλβή απο τα Μαύρα Μεσάνυχτα.

  -Αλέ, τωρα! 😀

 130. Χρήστος Π. said

  Υπάρχει και ο ιδιότυπος φασισμός ή καταπίεση των χρωμάτων. Επί Τουρκοκρατίας οι Έλληνες δεν είχαν το δικαίωμα να φοράνε πράσινα ρούχα διότι το πράσινο είναι ιερό χρώμα για τους μουσουλμάνους. Πράσινη ήταν και η σημαία (τα μπαϊράκια) των Τούρκων και για τα πράσινα μπαϊράκια του Ομέρ Βρυώνη και των ενισχύσεων μιλάνε τα τραγούδια των Τούρκων που πολιορκούσαμε στην Ακρόπολη λίγο μετά την κήρυξη της Επανάστασης. Δεν επέτρεπαν στους Έλληνες επίσης το κίτρινο χρώμα (δεν θυμάμαι τώρα γιατί) και κάποια άλλα χρώματα. Στην πολιορκία της Τρίπολης, λίγο πριν την ώρα της εκδίκησης, οι Έλληνες πολιορκητές καταφθάνουν με πληθυσμούς από διάφορα γύρω χωριά φορώντας όλα τα απαγορευμένα χρώματα. Πράσινα ρουχα και κατά το Κολοκοτρώνη… κίτρινα παπούτσια!

 131. leonicos said

  «Ω Μεσόγειε» κατά το «Κυρία Πρόεδρε»

  Τα δευτερόκλιτα θηλυκά έχουν εναλλακτική κλητική σε -ος

 132. Πέπε said

  Βέβαια, τα χρωματιστά τραγούδια της Λιλιπούπολης αναφέρθηκαν ήδη: το τραγούδι για το πράσινο χρώμα (Ο χορός των μπιζελιών), για το κίτρινο (Μια κολυμβήτρια κινέζα), για το άσπρο (Πέρα στον Μυζηθρόκαμπο), για το καφέ (Αρκούδα καφέ), για το ροζ (Ρόζα Ροζαλία)…

  Το τραγούδι για το κόκκινο είναι πιο σπάνιο:

 133. ΣΠ said

  128
  Α, θες να πάμε στην κλάση μας; Ορίστε.

 134. loukretia50 said

  Pearl Jam ~~ Black https://youtu.be/4q9UafsiQ6k
  Υellow Submarine – The Beatles https://youtu.be/FZLIcQf47TQ

 135. ΣΠ said

  131
  Κλητική σε -ος δευτερόκλιτου θηλυκού δεν έχω δει σε καμία γραμματική. Έχω δει, βέβαια, σε -ε και έχω δει και σε -ο:
  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/onomatiko/nouns.html
  (κλιτικά παραδείγματα Ο34, Ο35, Ο36).

 136. cronopiusa said

  Πράσινο, πράσινο, πώς σ’ αγαπάω!

 137. LEΩPARD στις φανέλλες της Ντουντελανγ, το Ω πως βρέθηκε ερκεί ;

 138. Πέπε said

  @131:
  Νομίζω ότι κανείς πια δε θα έλεγε «Ζάκυνθε» σαν τον Κάλβο. Στα νησιώτικα τραγούδια αφθονούν οι κλητικές προσφωνήσεις προς την πατρίδα «Σίφνος μου όμορφο νησί / Κάλυμνος όμορφο νησί / Πάτινος όμορφο νησί» κλπ., και ακόμη κι αν κανείς έλεγε Κάλυμνε αποκλείεται να πει ποτέ Αμοργέ.

  Για τις υπόλοιπες λέξεις, που δεν είναι ονόματα νησιών ή τόπων, μάλλον η κλητική προσφώνηση είναι εκ των πραγμάτων σπάνια. Πώς να απευθυνθείς στην οδό, την περίμετρο ή την υδρόγειο; Ακόμα και στην έγκυο, δύσκολα. Στην πρόεδρο βέβαια θα απευθυνθείς, αλλά εκεί την παραδοσιακή κλητική «κυρία Πρόεδρε» τη σώζει η γραμματική ταύτιση με το αρσενικό. Που και πάλι, ακούω μερικές φορές και «κυρία Πρόεδρος», που μου ξύνει βάναυσα τ’ αφτί.

 139. Κουτρούφι said

  Κάσος: Τα μπλου μαρέ σού πρέπουσι, λάμπεις σαν τα φορέσεις….
  Αφού δεν το ‘χει βάλει ακόμη ο Πέπε να το βάλω εγώ: https://www.youtube.com/watch?v=R7S_QPoAPk4

 140. Γιάννης Ιατρού said

  133: Ε, ναι 🙂

 141. cronopiusa said

  Βάλε Κορδελίτσα, Στα Μαλλιά Σου,
  Στόλισε Μικρή, Την Ομορφιά Σου,
  {Παι(γ)νιδιάρα Και Ναζού Να Γίνεις
  Και Μαζί Μου Πια Να Μείνεις,} ( Δις )

  Πράσινο Να Βάλεις, Γελεκάκι
  Και Στο Πόδι, Θαλασσί Καλτσάκι
  {Και Γοβάκι Κόκκινο, Να Τρίζει,
  Να Το Βλέπω Και Να Με (Ε)’ζαλίζει,} ( Δις )

  Έλα, Να Γυρίσουμε Παρέα,
  Φάληρο, Αθήνα Και Περαία,
  {Την Αγάπη Μας, Θε(λει) Να Ζηλεύουν
  Και Τον Έρωτά Σου, Θα Γυρεύουν._} ( Δις )

 142. dryhammer said

  138. Ναί, αλλά Πέργαμε

 143. ΣΠ said

  137
  Από αυτό.

 144. Μαρία said

 145. ΣΠ said

  138
  Υπάρχουν δευτερόκλιτα θηλυκά στα οποία χρειάζεται η κλητική:
  αεροσυνοδός, νηπιαγωγός, υψίφωνος, ιερόδουλος, ακόμα και η πανσέληνος.

 146. Μαρία said

  145
  Ειδικά για την ιερόδουλο 🙂

 147. Χαρούλα said

 148. Γιάννης Κουβάτσος said

  146: Η πανσέληνος χρειάζεται κλητική λόγω των ποιητών. Όλο και κάποιος θα της απευθύνει τον λόγο. Αλλά η ιερόδουλος; Υπάρχει περίπτωση να της πει κάποιος πελάτης «Με συγχωρείτε, ιερόδουλε, μπορείτε να με ενημερώσετε σχετικά με την παροχή υπηρεσιών και τις αντίστοιχες τιμές;».😇

 149. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Κόκκινο το χρώμα της φωνής σου – κόκκινη η φλόγα του κορμιού σου – κόκκινη η βαθιά ανάσα σου
  κόκκινη η σκέψη μου για σένα – σε θέλω κόκκινα – είμαι τρελαμένος κόκκινος.
  ΑΠΑΣΦΑΛΙΣΗ.

 150. Χαρούλα said

  148
  Φυσικά και όχι!
  Θα της πει: με συγωρείτε ΚΥΡΙΑ Ιερόδουλε, ……

 151. Κουτρούφι said

  Κι άλλος Χάρρυ Κλυν: «Θα ‘θελα να ‘μουν πράσινος»: https://www.youtube.com/watch?v=fWES1B7uPYo

 152. loukretia50 said

  Ωραία τα λέτε, αλλά αμφισβητεί κανείς τη μεγάλη επίδραση των χρωμάτων? Τα έχουμε ανάγκη πολύ περισσότερο απ΄όσο ίσως νομίζουμε.

  – Le cancre – Jacques Prevert : «Paroles»
  «Il dit non avec la tête
  mais il dit oui avec le coeur
  il dit oui à ce qu’il aime
  il dit non au professeur
  il est debout
  on le questionne
  et tous les problèmes sont posés
  soudain le fou rire le prend
  et il efface tout
  les chiffres et les mots
  les dates et les noms
  les phrases et les pièges
  et malgré les menaces du maître
  sous les huées des enfants prodiges
  avec les craies de toutes les couleurs
  sur le tableau noir du malheur
  il dessine le visage du bonheur»

 153. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Λευκή, λευκότερη κι απ’ την αυγή
  Η Λεωνόρα Ινφάντη απ’ την Καστίλη
  Το δέρμα της λουλούδι της μανόλιας
  τ’ αυτάκι της σαν το κοχύλι
  στα δίχτυα πιάστηκε κι αυτή του έρωτά του,
  του νιου από το Τούνεζι ,
  μαύρου σαν του βυθού το στρείδι
  που γίνεται χλωμός μόλις τη δει.

 154. ΕΦΗ2, εδώ η ιταλική εκδοχή με τους στίχους του Ντάριο Φο, για να γίνει αντιληπτή (από τους ιταλομαθείς) και η έξοχη απόδοσή τους στα ελληνικά

 155. voulagx said

  Black is black

 156. # 148

  Senta signiorina, quanto va ? Si lavore la bocca ? ήταν τα κλασσικά ιταλικά των ελλήνων φοιτητών της δεκαετίας του 70 όταν εδώ δούλευε μόνο το ιεραποστολικό !!

 157. Ο Λουτσέσκου σήμερα πρέπει να έμαθε πως όταν κατεβάζεις αποτυχημένα σχήματα μια φορά, η τύχη, μια φορά ή ποιότητα, την τρίτη θα χάσεις…ίσως βέβαια δφεν ήθελε να στενοχωρήσει τον Ούγγρο πρωθυπουργό που παρακολούθησε το ματς

 158. Νέο Kid said

  156. Εσείς παντως , μια χαρά το δουλέψατε το στοματάκι σας στη βιντεοκασέτα -τσόντα σήμερα…
  ΚΛΕΙΣΕ Τα σύνορα, Τσίπρα!

 159. 97, … – Το Κόκκινο και το Μαύρο 🙂 …

  Εκτός απ’ την ρουλέτα, το κόκκινο και το μαύρο έχουν χρησιμοποιηθεί συμβολικά και στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Σταντάλ, χωρίς να υπάρχει συμφωνία για αντιστοιχία σχετική με την ανέλιξη σε δύο προφανείς σταδιοδρομίες: πολιτική (μαύρο στο φράκο του υψηλά ιστάμενου;) και εκκλησία (κόκκινο του καρδινάλιου; μαύρο του ιερέα;)

  Το είχε δείξει παλιά και η ΕΡΤ (όταν ήταν ασπρόμαυρη ακόμα…) σε ταινία με τον Ζεράρ Φιλίπ.

 160. Νέο Kid said

  157. Γιατί; Είναι κι αυτός φασίστας;

 161. Γιάννης Ιατρού said

  Να χαιρόμαστε τους Δημήτρηδες!
  τον Μαρτίνο και τον γείτονά μου, τον Μήτσο και όλους που γιορτάζουν 😀

 162. 97, 102, 107,
  Όντως, και είναι νοστιμότατο, αν και ελαφρώς βαρύ.
  Chicken cordon bleu (μπλου) ιδιαίτερα δημοφιλές στις ΗΠΑ.

 163. «Σ’ όλη την Ελλάδα αγαπούν το λευκό…
  το λευκότερο λευκό…»

 164. MA said

  Καλησπέρα,

  Τον Υβ Κλάιν και το μπλε του δεν το είδα να αναφέρεται…

  Δεν μπορώ να βάλω φωτογραφία. Αλλά είμαι σίγουρη ότι κάποιο από τα τσακάλια εδώ θα βρει😊

  Και μ´αρέσει το μπλε του Αλέ!

 165. loukretia50 said

  «…it is called International Klein Blue. Klein adopted this hue as a means of evoking the immateriality and boundlessness of his own particular utopian vision of the world.»

 166. Γιάννης Ιατρού said

 167. loukretia50 said

  Δεν ξέρω γιατί μάζεψε! Πάντως αυτό είναι!

 168. loukretia50 said

  Ωωωω!

 169. MA said

  165/166 ήμουν βέβαιη, αλλά και η ταχύτητα εντυπωσιακή!

 170. loukretia50 said

  Μόνο που εγώ πάλι μπέρδεψα τα μαγικά!
  «Make it Pink! Make it Blue!» https://youtu.be/jlE73Iikup0

 171. mitsos said

  Ως λογοπαίγνια μάλλον καλύτερα το μάυρο και το μπλέ ( το δεύτερο αποσαφηνίστηκε και για μένα από τα σχόλια ). Ναι ψηφίζω πρωτίστως μαύρο λογοπάιγνιο ( και επειδή το μάυρο δεν είναι χρώμα ) και μπλέ ( αναδείχτηκε και συλλογικά )

  Όχι όμως πολιτικά …. Αν ήταν για πολιτικά θα επέλεγα κι εγώ τον Σταντάλ …. και για ερωτικά …

  Τώρα ως πίνακες ; Δύσκολα μου βάζετε αλλά θα το πω …
  Ποτέ δεν κατάλαβα την ζωγραφική του Κ.Μαλέβιτς δεν αντιστοιχούσε σε όσα υποστήριζε θεωρητικά . Η ποίηση του Μαγιακόφσκι και ο Καντίνσκι ίσως ήταν πιο συνεπείς δημιουργοί αλλά ανεξάρτητα από τις δηλώσεις του Μαγιακόφσκι ούτε τα έργα του Μαγιακόφσκι ούτε του Καντίνσκι μπορούν να ενταχθούν στον σουπρεματισμό του Μαλέβιτς . Οπότε ,,,, Οπότε θα προυτιμούσα το λογοπάιγνιο του Αφόνς Αλε κάτω από την την πρώτη σουπρεματική μορφή του Κ Μαλέβιτς ( γεννήθηκε 23/2 του 1897 και άρα δεν είχε καν σαραντίσει όταν ο Αλφόνς Αλέ δημοσίευε το λεύκωμα)

 172. Το Βόρειο Σέλας στην υποσημείωση του κόκκινου (Effet d’ aurore boréale) τι ακριβώς θέλει να πει;

 173. Γιάννης Ιατρού said

  Μόλις τώρα, μεγάλος σε διάρκεια και αρκετός σε ένταση σεισμός εδω στην Κορινθία / Άσσο. Το σπίτι κουνιόταν για 3-4+ λεπτά, Δεν υπάρχουν εδώ σε μένα άλλα προβλήματα!

 174. Χρήστος Π. said

  Σεισμός. Πριν λίγα λεπτά Ξενυχτάω στο γραφείο μου στο σπίτι και κουνιέμαι…

 175. mitsos said

  Κουνηθήκαμε πολύ ώρα και δεν είναι ο προηγούμενος 5.1 στη Ζάκυνθο …;

 176. Χρήστος Π. said

  175 Μόλις είπε η τηλεόραση 5.1 ριχτερ. Ζάκυνθος, ετσιακό βάθος 10χιλ. Έγινε αισθητός σε πολλά μέρη.

  Γιάννη συμπατριωτης είσαι; Λέχαιο Κορινθίας εγώ αν και γράφω από Αθήνα

 177. Γιάννης Ιατρού said

  Βλέπω τώρα, 6,5 Ρίχτερ λίγο κάτω από τη Ζάκυνθο

 178. Χρήστος Π. said

  Ωχ ανεβαίνουν οι εκτιμήσεις;;;

 179. Εδώ χάμου κούνησε στις 1.55 για κάνα δεκαπεντάρι δευτερόλεπτα. Ρρρρρρροοούυυυυμπααααααααααα…!

 180. sarant said

  175-176 Έκανε αίσθηση ο ερχομός μου στα πάτρια, αλλά δεν περίμενα και σεισμό!

 181. Γιάννης Ιατρού said

  6,7 τώρα

 182. Γιάννης Ιατρού said

  181: τι 15» ρε συ. Αρκετά λεπτά, αφού ξύπνησα την γυναίκα μου και αφού σηκώθηκε, στεκόμασταν 2 λεπτά κάτω από το δοκάρι της πόρτας…

 183. Γιάννης Ιατρού said

  182: Καλώστηνα την πέρδικα 🙂

 184. Στην αρχή νόμισα πως έφταιγε η πολυθρόνα γραφείου, πολυκαιρισμένη και δις επισκευασθείσα. Μέχρι που γύρισα την κεφάλα δεξιά και είδα το φώς της κουζίνας. Ροντέο!
  Ευτυχώς, το κρυσφήγετον είναι θεμελιωμένο με μπετά α λα Ρούπελ πάνω σε βράχο α λα … άσε δεν θα τον συγκρίνω με την ισχυρογνωμοσύνη γνωστών θαμώνων του ιστολογίου.

 185. 184. δεν ξέρω, βρε Γιάννημ’, έχω μεγάλο όγκο και ίσως έπαιξε και η αδράνεια. Ή το τσίπουρο. Ή και τα δύο.

 186. Γιάννης Ιατρού said

  187: Μήπως ένιωσες τον μετασεισμό, 5,1 Ρίχτερ, 10 λεπτά μετά τον κύριο; Το σπίτι εδώ πήγαινε κυριολεκτικά πέρα δώθε.

 187. Μα τόσο βόιδι; Να μην νιώσω τον κύριο; Τι να σε πώ…
  Κι εδώ έτσι πήγαινε αλλά καθόμουν στη μέση κι ενίσχυα το βαρύκεντρο.

 188. Χρήστος Π. said

  182 Καλώς μας ήλθες. Σίγουρα θα συγκινήθηκαν και οι έγκλειστοι στα Τάρταρα Τιτάνες με τον ερχομό σου. Φοβάμαι όμως ότι αυτή τη φορά οι υποχθόνιοι του Λιακόπουλου το παράκαναν με τη προσπάθειά τους να ανοίξουν τις πύλες της κοίλης γής, και θα έχουμε ζημιές και θύματα.

 189. Γιάννης Ιατρού said

  187: 140 χιλ. από σένα, 180 από μένα. Με 10 χιλ. εστιακό βάθος, μάλλον μόνο τα κύματα της αγάπης 🙂 (love-waves) νιώσαμε (η κίνηση του σπιτιού ήταν πέρα-δώθε, όχι πάνω-κάτω). Τα άλλα, π.χ. κύματα χώρου (και με τους ορεινούς όγκους που έχουμε μεταξύ εστίας και θέσης μας κι οι δύό μας) μάλλον δεν τα πήραμε είδηση, ήταν και στη θάλασσα άλλωστε η εστία..

 190. 191, Ναι, μπρος-πίσω (βορειοδυτικά-νοτιοανατολικά), αν κρίνω από το εκκρεμές του Φουκώ, εεεε του κουφό, εεε της κουζίνας.

 191. Γιάννης Ιατρού said

  190: Πάντως η ακολουθία είναι φθίνουσα, τελευταίος μετασεισμός προ 20-λέπτου, 4,1 Ρίχτερ. Δεν νομίζω πως θα έχουμε καταστροφές ιδιαίτερες κλπ., μιάς και το επίκεντρο ήταν στη θάλασσα και καμιά 25αριά χιλ. μακρυά από το νησί.

 192. Σεισμός-σεισμός
  Σο-σια-λισμός!

 193. Χρήστος Π. said

  193: Εδώ Αθήνα κέντρο που βρίσκομαι και σας γράφω δεν κατάλαβα κανένα μετασεισμό. Εσείς στη πατρίδα πρέπει να κουνηθήκατε περισσότερο απ’ ότι γράφεις (τώρα ρε παιδί μου δεν θέλω να επέμβω και στα οικογενειακά σου, αλλά σκέφτομαι τη καημένη τη γυναίκα που είπες τη ξύπνησες νυχτιάτικα και την έβαλες τρομαγμένη να κάθεται κάτω από δοκάρια…)

 194. Χρήστος Π. said

  194: Υπάρχει βέβαια και το μητσοτακικό, Σεισμός, σεισμός, έρχεται ο ψηλός!

 195. Γιάννης Ιατρού said

  195: Ε, τι να έκανα, είπα εκείνο το «αποθανέτω μετά των άλλων φύλων 🙂 🙂 », σαν τον Σαμψών!

 196. Χρήστος Π. said

  197: 🙂 🙂

 197. Γιάννης Ιατρού said

  Χμμμ, απ΄ό,τι βλέπω οι σεισμοί ήταν δύο, 6,4 και 6,7 Ρίχτερ, δίπλα-δίπλα, σε χρονική απόσταση περίπου 2 λεπτών ο ένας απ΄τον άλλο (Σκύλε, γι αυτό κουνούσε πολύ ώρα!!!) και με διαφορετικό εστιακό βάθος (10 και 71 χιλ).

 198. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 199. spiral architect 🇰🇵 said

  Α, μάλιστα, κούνησε βλέπω το βράδυ στο ερημητήριο του κακόψυχου. Πάντως, στα Δυτικά δεν καταλάβαμε πράμα.

  Ε ρε, και να ξεκινήσουν οι δοκιμές και η άντληση HCs στο Ιόνιο, πάρτι που θα κάνουμε! Ήδη οι Ηπειρώτες βλέπουν εφιάλτες.

 200. spiral architect 🇰🇵 said

  … άσε που ξύπνησε και ο Σκύλος και άρχισε να γαβγίζει!

 201. dryhammer said

  Καλημέρα.
  Χρόνια πολλά στο Δημήτρη Μαρτίνο κι όσους άλλους Δημήτρηδες του ιστολογίου.

 202. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μετασεισμικές καλημέρες σε όλους!
  Αγιοδημητριάτικες ευχές
  Χρόνια πολλά Δημήτρη Μ.
  Χρόνια πολλά Μητς (172 «και για ερωτικά» -ε μα! 🙂

 203. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Δημήτρη Μ., Mits και όλοι οι υπόλοιποι Δημήτρηδες του ιστολογίου, χρόνια πολλά.
  Είπαμε ρε παιδιά να το γιορτάσετε, αλλά όχι κι έτσι, να τρέμει η γης 🙂

 204. Pedis said

  και μην ακούσω τίποτα ασεβείς με πρόφαση ότι

  σύμφωνα με τοπικά μέσα της Ζακύνθου κατέρρευσε ο πύργος στο καστρομοναστήρι στα Στροφάδια.

  Τα Στροφάδια είναι δύο μικρά νησιά νότια της Ζακύνθου και στο καστρομοναστήρι, το οποίο φέρεται να έχει χτιστεί τον 13ο αιώνα, ο θρύλος αναφέρει ότι έζησε και ο Άγιος Διονύσιος.

  να γελάνε και να λένε πώς και δεν έβαλε ο άγιος το χέρι του!

  Διότι τζόγια μου ο άγιος έδειξε τη θέλησή του να κτιστεί άλλο, νεώτερο και μεγαλύτερο! Ναίσκε!!

  Φτηνά, φαίνεται, τη γλύτωσαν οι Νιόνοι και οι απέναντι, εκεί στην εξορία. Πάλι καλά.

 205. # 184

  Δεν είσαι ενημερωμένος με τα τελευταία πορίσματα… Πρέπει τα χέρια στην ανάταση να στηρίζουν τα κουφώματα !!!

 206. Και εις έτη (έτι) πολλά…δριμύτεροι !!

 207. loukretia50 said

  Xρόνια καλά Μήτσο, Δημήτρη Μαρτίνεζ και λοιποί εορτάζοντες!

  Κι αν δε φτάνουν τα χέρια στα κουφώματα ?

 208. cronopiusa said

  «Tο χάσμα που άνοιξε ο σεισμός ευθύς εγιόμισε άνθη»

  Δήμητρα, Δημητρούλα, Μιμή, Μιμίκα, Ντίμι, Μήτσο, Δημήτρη, Μίμη,

  Χ ρ ό ν ι α π ο λ λ ά !

 209. # 209

  σκαμνάκι !!

 210. # 209

  ο κακόψυχος το μπόι το έχει…άλλα του λείπουν ! (π.χ. ποδοσφαιρική παιδεία, ένα πτυχίο στην παραγαδική, αυτενέργεια στους σεισμούς και μια γραβάτα με το εθνόσημο )

 211. Γιάννης Ιατρού said

  207: και κάτω από την μπάρα Γιώργο 🙂

 212. loukretia50 said

  212 …με την κουμπάρα?

 213. Γιάννης Ιατρού said

  212: κάνεις αστειάκια με τον αγέλαδο, ε; 🙂

 214. loukretia50 said

  213. Δε μου ταιριάζει αγελαία συμπεριφορά!

 215. Γιάννης Ιατρού said

  Νικοκύρη, να είσαι καλά να θυμάσαι τον πατέρα σου, σήμερα γιόρταζε!
  Για τους υπόλοιπους τα είπα στο #161 🙂

  216: Για το Γιώργο τό ΄πα Λου

 216. loukretia50 said

  217. κι εγώ!

 217. loukretia50 said

  218. το προηγούμενο εννοούσα!

 218. nikiplos said

  Καλημέρα χρόνια πολλά στους Δημήτρηδες Δήμητρες!
  Από το ειδησεογραφικό δελτία ακούω και ξανακούω την έκφραση «ο προβλήτας» «στον προβλήτα» κλπ για το λιμάνι της Ζακύνθου…
  Είναι αρσενικός? Δεν λέγαμε παλαιότερα «στην προβλήτα?»

 219. Παναγιώτης Κ. said

  Μέσα σε αυτοκίνητο σε κίνηση και για πολλές ώρες πως να καταλάβεις σεισμό!
  «Σπουδή» στο Σύστημα Υγείας της χώρας αυτές της μέρες από μένα.
  Νοσοκομείο Άγιος Παύλος στη Θεσσαλονίκη.
  Μετά μία μέρα Κέντρο Υγείας Κόνιτσας και μάλιστα δυο φορές την ίδια μέρα. (Χθες όλα αυτά) Τραυματιοφορέας εγώ! Μετά, πανεπιστημιακό νοσοκομείο στα Γιάννενα.
  Παίδες, το Σύστημα Υγείας και τα μάτια μας! Λ ε ι τ ο υ ρ γ ε ί !!!
  Και η όποια απειρία των νέων σχετικά γιατρών αναπληρώνεται από την εφαρμογή των Πρωτοκόλλων νοσηλείας και την προθυμία του προσωπικού!
  Και ο κόσμος με υπομονή και στωικότητα. Η προσπάθεια που γίνεται αναγνωρίζεται!

 220. sarant said

  Καλημέρα από εδώ. Τα χρόνια πολλά στο άλλο άρθρο, το σημερινό.

  220 Υπάρχει και αρσενικός τύπος, που είναι ο αρχικός και τελευταία τον αναστήσανε.

 221. # 220

  ήτανε αλλά έκανε μια βόλτα μέχρι την Καζαμπλάνκα και…

 222. loukretia50 said

  224. σίγουρα δε με γνωρίζεις Κουβάτσε?

 223. loukretia50 said

  ή τα μάτια μου κάνουν πουλάκια, ή εδώ έχουμε προθύστερον!

 224. Γιάννης Ιατρού said

  225: από το πρώτο(ς) και το ύστερον 🙂

 225. loukretia50 said

  Σίγουρα συναντηθήκαμε στο χωροχρόνο!

 226. loukretia50 said

  Κοκκινίζω! να δούμε αυτό θα εμφανιστεί πριν το ιατρικό σχόλιο?

 227. Γιάννης Ιατρού said

  227: Λού, η χρονοπύλη ανοιγόκλεισε 🙂

 228. loukretia50 said

  Το βρήκα! Τον κρατάει η μαρμάγκα για πληροφορίες κι εγώ τον βλέπω λόγω τακιμιάσματος μαζί της!
  ε, απουσιολόγε?

 229. loukretia50 said

  Ταμπλώ βιβάν, σπουδή σε ώχρα

  Απόχρωση ώχρας στους τοίχους
  πατώματα και σοβατεπί
  τρεμάμενοι λόγω του ψύχους
  ωχροί κερατάδες στητοί
  με ίκτερον – ά τους δυστύχους!-
  σαν τάρανδοι εκκεντρικοί
  μ’ ωχρούς μπερδεμένους βοστρύχους
  κουφώματα βαστούν ασορτί
  περίεργους βγάζοντας ήχους
  με πόζα πολύ κωμική
  ΛΟΥ

 230. loukretia50 said

  Λοιπόν, εγώ φεύγω, κεράστε κανένα καφέ το παιδί, απέδειξε ότι δεν ξέρει τίποτε.
  Ελπίζω μέχρι να γυρίσω να τον αφήσετε ελεύθερο!
  Κουράγιο Γιάννη! Και μόνη η υποψία για κακές παρέες τη σήμερον ημέρα,,,,

 231. Γιάννης Κουβάτσος said

  Οι σινεφίλ θα τις θυμούνται. Κυρίως την πρώτη:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://antipera-oxthi-culture.blogspot.com/2009/10/vilgot-sjoman-1967.html%3Fm%3D1&ved=2ahUKEwiGp5TSjqLeAhWM6qQKHYlbBQQQFjAFegQIAxAB&usg=AOvVaw212Qf-4PpxSzIyxTJLH8ca&cshid=1540488539336

 232. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Poems&act=details&poem_id=167417

 233. Ερατοσθένης said

  Είναι εκπληκτικό και δείχνει την χαμηλή γαλλομάθεια του Ιστολογίου (απορώ ειλικρινά τι σκατά γαλλικά έμαθαν ο σοφός Νέστωρ του Ιστολογίου κ. Άγγελος, η πολύπειρη σχολιάστρια κ. Μαρία και η αξιαγάπητη στιχουργός κ. Λουκρητία…) το γεγονός ότι μετά από 12 ώρες δεν έχει ακόμη αναφερθεί το σημαντικότερο γλωσσικό επίτευγμα τού Alphonse Allais , για το οποίο συγκαταλέγεται στον κατάλογο των κορυφαίων Γάλλων σουρρεαλιστών και ο Αντρέ Μπρετόν τον θεωρούσε μέντορά του.

  Ο Alphonse Allais ήταν ο εφευρέτης της Ολορίμας με το παρακάτω εκπληκτικό δίστιχό του όπου δύο προτάσεις με ακριβώς την ίδια προφορά σημαίνουν κάτι εντελώς διαφορετικό

  Περισσότερα ολοριμικά δίστιχα του Alphonse Allais, του Βίκτωρος Ουγκώ και άλλων μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ

  ΥΓ: Εξίσου εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ο κ. Σαραντάκος επί 9,5 ολόκληρα χρόνια δεν ανέβασε ούτε μισό άρθρο για την Ολοριμία, με αποτέλεσμα να μήν υπάρχει ακόμη μιά κοινώς αποδεκτή λέξη στα ρωμέικα γι’ αυτό το ειδικό φαινόμενο της ομοιοκαταληξίας. Ακόμη μεγαλύτερες για το γεγονός αυτό είναι οι ευθύνες των διαφόρων Κριαράδων, Μπαμπινιώτηδων, Χαραλαμπάκηδων, Ξυδόπουλων και λοιπών πολυδιαφημισμένων γλωσσολόγων του Ρωμέικου, που επιμένουν να ασχολούνται με ανούσιες λεπτομέρειες και όχι με την ουσία

 234. sarant said

  Τα σχόλια 233-235 τα είχε πιάσει η μαρμάγκα και τα ελευθέρωσα μετά, τα δύο τελευταία μάλιστα διανυκτέρευσαν στο φρέσκο. Ωστόσο, έκανα λάθος στη χρονοσήμανσ΄ξη τους λόγω τζετ λαγκ.

 235. ΣΠ said

  235
  Όταν εσύ πήγαινες εμείς είχαμε γυρίσει προ πολλού (σχόλιο 94).

 236. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Νικοκύρη μιά χαρά κοπέλα ο επιστημονικός συνεργάτης του ιστολογίου αλλά βρομάνε τα ποδάργια του. Έχεις ακόμα εκείνο το φλιτ να ρίξεις καμιά τρομπαρισιά ή θα σκάσουμε σαν τα ποντίκια εδώ μέσα?

 237. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  238 🙂 🙂 ηλε-κουνάβι!

 238. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ δῶ.

  Εὐχαριστῶ πολὺ γιὰ τὶς εὐχές σας.

 239. Γιάννης Ιατρού said

  235α (237/94): Χαχα! Καλά το λέω εγώ πως έχει πέσει η απόδοση, έχουμε και την (προφανώς) πρεσβυωπία λόγω ηλικίας πλέον (κι ας λέει γι άλλους….) 🙂

 240. Πέπε said

  @142:
  > > Πέργαμε

  Πράγματι! Μάλλον σπάνιο.

  @145:
  > > Υπάρχουν δευτερόκλιτα θηλυκά στα οποία χρειάζεται η κλητική:
  αεροσυνοδός, νηπιαγωγός, υψίφωνος, ιερόδουλος, ακόμα και η πανσέληνος.

  Για τις τρεις πρώτες, όπως και για την πρόεδρο, και για κάθε επαγγελματικό σε γενικές γραμμές, νομίζω ότι ισχύει αυτό που έλεγα στο #138: εκεί την παραδοσιακή κλητική […[ τη σώζει η γραμματική ταύτιση με το αρσενικό.

  Για την ιερόδουλο (που είναι μεν επαγγελματικό αλλά στο αρσενικό μάλλον σπανίζει!), θα έλεγα ότι έτσι κι αλλιώς πολύ πιο συχνά λέμε «η ιερόδουλη». Για σκεφτείτε, πιο συχνά μιλάμε για ιεροδούλους ή για ιερόδουλες;

  Τώρα, για την πανσέληνο, αλλάζει το πράγμα. Είναι ένα παράδειγμα όπου θα μπορούσε πραγματικά να φανεί ποια κατάληξη θεωρεί ο μέσος ομιλητής πιο φυσική, ανεπηρέαστα. Αλλά πρέπει να μην είσαι ποιητής, γιατί ο ποιητής δε δεσμεύεται να χρησιμοποιεί τις πιο κοινές μορφές (αλλιώς τι ποιητής θα ήταν;). Πρέπει λοιπόν να βρούμε ένα ικανοποιητικό δείγμα πεζών ορθολογιστών και να δούμε τι λένε όταν απευθύνονται στην πανσέληνο.
  🙂

 241. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  242 τέλος
  Μα αν είναι πεζοί ορθολογιστές δεν απευθύνονται στην πανσέληνο 🙂

 242. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @244.Ὅμως, ὅταν οἱ πεζοὶ ἱππεύσουν τὸν Πήγασο τῆς ἔπνευσης ὅλα εἶναι πιθανά.

 243. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Δὲν ξέρω ἂν ἔχουν ἀναφερθεῖ οἱ συνεπώνυμοι Ροδόχροες Μαρτῖνοι.

 244. Γιάννης Ιατρού said

  245: άξιοι κι αυτοί, όπως κι αυτοί ΞηροΜαρτίνι (κατά το Ξεροσφύρης 🙂 )

 245. Σε μεγάλη φόρμα η ομάδα! 🙂

 246. Triant said

  Για γέλια και για κλάματα κοκτέιλ με τσίπουρο

 247. Ελευθέριος Μιχαηλ said

  Il fait aussi noir, que dans le con d’ une negresse. Frederic Dard ( Series: Les aventures de Berurier).

 248. Μουτούσης Κωνσταντίνος said

  Χἀριν πληρότητος , σὲ μιὰν ανάρτηση ἀξιοζήλευτη ἲσως κι ἀπό ἱστολόγια ποὺ κινοῦνται ἀμιγῶς στόν χῶρο τῶν Καλῶν Τεχνῶν , καλόν εἶναι ν’ἀναφερθεῖ ἡ αἰτία ποὺ ὀδήγησε τὸν Alphonse Allais νὰ παρουσιάσει αὐτό τὸ ἒργο .
  Τὸ γράφει ὁ ἲδιος ἐν εἲδει manifesto στὴν κάρτα παρουσίασης . Διηγεῖται τὴν ἐντύπωση ποὺ τοὺ προξένησε στὰ δεκαοχτῶ του, σὲ μιὰν ἒκθεση ποὺ εἲχε πάει μὲ τὸν θεῖο του , ἒνας πίνακας μὲ τίτλο COMBAT DE NEGRES DANS UNE CAVE, PENDANT LA NUIT  (ἒναν πίνακα ποὺ παρουσίασε ὁ ἲδιος χρόνια ἀργότερα μὲ τὴν είδική ἂδεια τῶν κληρονόμων τοῦ καλλιτέχνη) :

  « Ἡ ἐντύπωσις ποὺ ἒνοιωθα στή θέα αυτοῦ τοῦ συναρπαστικοῦ ἀριστουργήματος δὲν μπορεῖ νὰ περιγραφεῖ . Διεφαίνετο αἰφνιδίως τὸ πεπρωμένο μου μὲ πύρινα γράμματα – Κι ἐγώ θὰ γίνω ζωγράφος ! Φώναξα στὰ γαλλικά ( δὲν ἢξερα τὴν ἰταλική γλώσσα είς τὴν ὁποίαν καὶ δὲν ἒχω σημειώσει καμμίαν πρόοδο μέχρι καὶ σήμερα ) *
  Καὶ ὂταν εἲπα ζωγράφος , ἀφουγκράστηκα τὸν ἐαυτό μου. Δὲν ἢθελα νὰ μιλήσω γιὰ ζωγράφους μὲ τὸν τρόπο ποὺ ἀκοῦμε γι’αυτούς γενικότερα , ἐκείνους τοὺς γελοίους καλλιτεχνίσκους ποὺ χρειάζονται χίλια χρώματα γιὰ νὰ εκφράσουν τὶς ὀδυνηρές ἀντιλήψεις τους
  Ὂχι !
  Ὅ ζωγράφος ποὺ ἐχω ὡς ἰδανικό εἶναι ἡ ἰδιοφυία ἐκεῖνη ποὺ τὴς ἀρκεῖ γιὰ ἒναν καμβἀ ἒνα χρῶμα,
  ἒνας καλλιτέχνης τολμῶ νὰ πῶ , μονοχρωμοειδής .
  Μετά ἀπό εἲκοσι χρόνια ἐπίμονης καὶ σκληρῆς ἐργασίας , εἶμαι σὲ θέση νὰ παρουσιάσω τὸ πρῶτο μου ἒργο … »

  * δίχως ἀμφιβολία ἒνας ὑπαινιγμός ποὺ παραπέμπει στὴ γνωστή φράση τοῦ Coreggio ,ὅπου , συγκλονισμένος μπροστά στὴ θέα ἐνός πίνακα τοῦ Ραφαήλ , ἐπρόφερε  «Anch’ io son pittore» , κι ἐγώ εἶμαι ζωγράφος !

 249. sarant said

  250 Εξοχο, απαραίτητη συμπλήρωση!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: