Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τα λαθραία αποφθέγματα του Γ. Σκαμπαρδώνη

Posted by sarant στο 29 Οκτωβρίου, 2018


Πριν από μερικές μέρες, ο καλός συγγραφέας Γ. Σκαμπαρδώνης δημοσίευσε στα Νέα μιαν επιφυλλίδα με τίτλο «Η ατάσθαλη γλώσσα», στην οποία επιχειρηματολογεί (αν και κάπως ασυνάρτητα) για το δικαίωμά του να χρησιμοποιεί τον όρο «λαθρομετανάστης», «ανάλογα με τη συγκυρία, το ύφος και το τι ακριβώς θέλω να πω», όπως λέει, διότι «Και αν αύριο βγει ένα άλλο κόμμα στην εξουσία και πάει να μου επιβάλει με το ζόρι τη λέξη «λαθρομετανάστης» ή κάποια ετέρα, το ίδιο ακριβώς θα απαντούσα και δεν μπορεί, κάθε κυβέρνηση, κάθε φορά, να μου φοράει με το ζόρι όποια λέξη είναι ασορτί με την προπαγάνδα της. Δεν θα ρωτάω τον Καρανίκα ή τον εκάστοτε Σπίρτζη για το πώς θα χειριστώ τη γλώσσα».

Εξεγείρεται ο κ. Σκαμπαρδώνης κατά της «λεξικρισίας», εισάγοντας αυτόν τον ατυχή κατά τη γνώμη μου νεολογισμό πάνω στο πατρόν της λ. «λογοκρισία» και δηλώνει:

Θέλουν ακόμα και να μιλάμε καθ» υπαγόρευση παρότι, όπως λέγανε και οι αρχαίοι, «η γλώσσα είναι ατάσθαλη». Υπάρχουν βέβαια και τα σχετικά πρότυπα της υπαγόρευσης· ο Στάλιν στο βιβλίο του «Μαρξισμός και γλωσσολογία» (ήθελε να παριστάνει και τον γλωσσολόγο, ο πατερούλης) γράφει το εξής ανατριχιαστικό: «Οταν θα επιβληθεί ο κομουνισμός, όλοι θα αναγκαστούν να μιλούνε μια ενιαία γλώσσα».

Σε όλα αυτά υπάρχει μια θεμελιώδης παρεξήγηση. Κανείς δεν επιχείρησε να απαγορέψει τη χρήση της συγκεκριμένης ή όποιας άλλης λέξης από τον συγγραφέα κ. Σκαμπαρδώνη και κανείς δεν μπορεί να απαγορέψει γενικά κι αόριστα τη χρήση της συγκεκριμένης λέξης (ή οποιασδήποτε λέξης, εδώ που τα λέμε).

Αυτό που έγινε είναι ότι υπήρξε μια σύσταση, πριν από 2-3 μήνες, της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προς τις δικαστικές αρχές, με αφορμή τη χρήση του όρου «λαθρομετανάστης» σε εισαγγελικά έγγραφα. Το υπηρεσιακό αυτό έγγραφο συνιστούσε να αποφεύγεται ο όρος «λαθρομετανάστες» ως μη δόκιμος και μειωτικός για την αξιοπρέπεια του ατόμου και να χρησιμοποιούνται αντ’ αυτού οι εκάστοτε καταλληλότεροι όροι όπως «παράτυπα εισερχόμενα στη χώρα άτομα», «πρόσφυγες», «μετανάστες», «οικονομικοί μετανάστες», «αιτούντες άσυλο». Επίσης, η σύσταση καλούσε τις κατά τόπους εισαγγελίες να ευαισθητοποιήσουν γενικά την τοπική κοινωνία και ιδίως τους εκπαιδευτικούς, πράγμα που έγινε, τουλάχιστον σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Σε αυτό το έγγραφο αντέδρασε η ανάξια ηγεσία των εκπαιδευτικών της Λέσβου που διεκδίκησε το δικαίωμα, κόντρα στους «θολοκουλτουριάρηδες», να χρησιμοποιεί τον φορτωμένο με μίσος όρο.

Στον όρο και στη χρήση του θα επανέλθω πιο κάτω. Αυτό που πρέπει τώρα να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι η σύσταση απευθύνεται προς δικαστικούς και προς εκπαιδευτικούς και όχι προς το ευρύτερο κοινό ή προς τους λογοτέχνες ή προς τον κ. Σκαμπαρδώνη.

Είναι φανερό ότι άλλους περιορισμούς έχει ο δικαστικός στη χρήση του λόγου του, άλλους ο εκπαιδευτικός, άλλους ο κοινός πολίτης ή ο λογοτέχνης. Μια χυδαία έκφραση έχει τη θέση της σε ένα μυθιστόρημα, είναι ανεκτή όταν χρησιμοποιείται στην συζήτηση από έναν κοινο πολίτη (το πολύ να τον πούμε αθυρόστομο) αλλά αν την ξεστομίσει κάποιος από δικαστική ή καθηγητική έδρα θα γίνει σάλος. Αν ο ταξιτζής, εκνευρισμένος από τη διαδήλωση που κλείνει την κυκλοφορία πει «ένας Παπαδόπουλος χρειάζεται για να ξεβρωμίσει η χώρα», θα το προσπεράσουμε -το πολύ να κατεβούμε από το ταξί του. Αν την ίδια φράση την πει ένας δικαστικός (ή ένας στρατιωτικός!) θα ανησυχήσουμε -και θα πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις.

Επομένως, κανείς δεν διανοήθηκε να απαγορέψει στον κ. Σκαμπαρδώνη, ή σε όποιον άλλο διανοούμενο που δημοσιολογεί, να χρησιμοποιεί, αν το θέλει, τον όρο «λαθρομετανάστης» -και βέβαια να χαρακτηρίζεται από αυτή του την επιλογή.

Διότι, κακά τα ψέματα, η λέξη «λαθρομετανάστης» δεν είναι όρος του δικαίου (άλλωστε στη νομοθεσία απαντά μία και μόνο φορά, σε διάταξη διοικητική μάλιστα) και δεν είναι όρος ουδέτερος.

Η χρήση του όρου “λαθρομετανάστης” στον δημόσιο λόγο προσβάλλει το τεκμήριο της αθωότητας αλλά και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των προσώπων στα οποία αναφέρεται, αφού τους αποδίδει αυτόματα την ιδιότητα του παράνομου χωρίς να υπάρχει δικαστική απόφαση.

Όχι τυχαία, λοιπόν, τον όρο τον έχει οικειοποιηθεί αναντίστρεπτα η ακροδεξιά και τον κραδαίνει ως αιχμή του δόρατος στη ρητορική μίσους της, συχνά συντέμνοντάς τον σε “λάθρο” και χρησιμοποιώντας τον ως πρώτο συνθετικό ευκαιριακών σχηματισμών που στάζουν απανθρωπιά και ξενοφοβία, όπως λαθροπρόσφυγες ή λαθροεισβολείς.

Για τον λόγο αυτό, μια σειρά από διεθνείς οργανισμούς, από τον ΟΗΕ ως την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν συστήσει να αποφεύγεται ο απάνθρωπος αυτός όρος στις διάφορες γλώσσες (πχ το illegal immigrant) και να χρησιμοποιούνται άλλοι όροι π.χ. παράτυπος μετανάστης ή μετανάστης χωρίς χαρτιά (irregular immigrant, undocumented immigrant). Δεν πρόκειται για κάποια εμμονή του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι μια διεθνής συζήτηση και αντιπαράθεση που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια, και μάλιστα από διεθνείς οργανισμούς που μόνο για αριστερό προσανατολισμό δεν μπορεί να τους κατηγορήσει κανείς. Εξειδίκευση αυτής της διεθνούς τάσης αποτελεί και η πρόσφατη παραίνεση των εισαγγελικών αρχών προς τους δικαστικούς να αποφεύγουν τον όρο.

Ωστόσο, το άρθρο του κ. Σκαμπαρδώνη μπαίνει κι από μια άλλη άποψη στα χωράφια του ιστολογίου. Εννοώ τα αποφθέγματα τα οποία παραθέτει ο καλός συγγραφέας. Δυστυχώς, φοβάμαι πως συλλαμβάνεται να διακινεί λαθραία αποφθέγματα, με την έννοια ότι το μεν πρώτο είναι ανύπαρκτο και το δεύτερο διαστρεβλωμένο. Και εξηγώ αναλυτικά:

Α. Οι αρχαίοι έλεγαν, λέει ο κ. Σκ., «η γλώσσα είναι ατάσθαλη». Και σε άλλο σημείο του άρθρου του, το διατυπώνει και στα αρχαία: «γλώτταν ατάσθαλον».

Όμως, δεν υπάρχει τέτοια φράση στην αρχαία γραμματεία. Το λέω αφού το έψαξα σχολαστικά (χώρια που είναι και το ζήτημα του τι θα εννοούσαν οι αρχαίοι αν έλεγαν ‘γλώτταν ατάσθαλον’). Το μόνο που υπάρχει είναι να χαρακτηρίζονται ατάσθαλα τα λόγια συγκεκριμένων ανθρώπων ή πλασμάτων, όπως στον βυζαντινό Ιωάννη Γεωμέτρη (που δεν ανήκει καν στην αρχαία γραμματεία) ο οποίος λέει: γλώσσα κακή και ατάσθαλος ήρξατο δαίμων… Αλλά αυτός δεν εννοεί τη γλώσσα γενικά, αλλά τα λεγόμενα του δαίμονα.

Κι έτσι ο κ. Σκαμπαρδώνης μπαίνει κι αυτός στη μακριά, μακρότατη σειρά των σύγχρονων λογίων που απέδωσαν στους αρχαίους ένα απόφθεγμα σύγχρονο ή μια φράση ανύπαρκτη -ένα «απόφευγμα» όπως τα λέμε χαριτολογώντας στο ιστολόγιο.

Όπως έγραψα στην ομάδα Υπογλώσσια του Φέισμπουκ όπου έγινε σχετική συζήτηση: Θα έπρεπε να υπάρχει νόμος, όποιος παραθέτει απόφθεγμα αρχαίου να μπορείς να τον προκαλέσεις να αποδείξει τη γνησιότητά του. Αν την αποδείξει, του πληρώνεις κάτι για ψυχικη οδύνη. Αν δεν μπορεί να την αποδείξει, σου πληρώνει το αντίστοιχο. Πλούσιος θα είχα γίνει.

Υπάρχουν νεότερες φράσεις με ατάσθαλη γλώσσα -ας πούμε, βρίσκω στο γκουγκλ μια φράση που ίσως έχει γραφτεί από τον καθηγητή Μ. Κοπιδάκη, ότι: Έτοιμο, λοιπόν, το βιβλίο να κυκλοφορήσει, συνοδεύεται από τις ευχαριστίες προς όλους όσοι συνετέλεσαν στην ολοκλήρωση ενός έργου χρήσιμου, απαραίτητου, ευσύνοπτου, με το γράμμα και το πνεύμα μιας γλώσσας, της ελληνικής, η οποία «ανέκαθεν υπήρξε υπερεκχειλής, ατάσθαλος, ανυπότακτος και δαιμονιώσα». Ποιος το είπε αυτό δεν το ξέρω, πάντως αρχαίος δεν ήταν. Οπότε, ας σταματήσουμε να δανειζόμαστε κύρος από τους αρχαίους για να ενισχύσουμε τα λεγόμενα των νεότερων.

Β. Ο Στάλιν, λέει ο κ. Σκ., στο βιβλίο του «Μαρξισμός και γλωσσολογία», υποστηρίζει: «Οταν θα επιβληθεί ο κομουνισμός, όλοι θα αναγκαστούν να μιλούνε μια ενιαία γλώσσα»

Εδώ δεν έχουμε ρητό ανύπαρκτο αλλά διαστρεβλωμένο. Πράγματι, ο Σταλιν έχει μιλήσει για ενιαία γλώσσα, αλλά ας δούμε τι είπε στην πραγματικότητα (στα αγγλικά): the epoch after the victory of socialism on a world scale, when world imperialism no longer exists; when the exploiting classes are overthrown and national and colonial oppression is eradicated; when national isolation and mutual distrust among nations is replaced by mutual confidence and rapprochement between nations; when national equality has been put into practice; when the policy of suppressing and assimilating languages is abolished; when the co-operation of nations has been established, and it is possible for national languages freely to enrich one another through their co-operation. It is clear that in these conditions there can be no question of the suppression and defeat of some languages, and the victory of others. Here we shall have not two languages, one of which is to suffer defeat, while the other is to emerge from the struggle victorious, but hundreds of national languages, out of which, as a result of a prolonged economic, political and cultural co operation of nations, there will first appear most enriched unified zonal languages, and subsequently the zonal languages will merge into a single international language, which, of course, will be neither German, nor Russian, nor English, but a new language that has absorbed the best elements of the national and zonal languages.

Είναι μια πρόβλεψη για την περίοδο της παγκοσμιας νικης του σοσιαλισμού, όπου όλοι οι λαοί θα είναι ίσοι και δεν θα καταπιέζονται κάποιες γλώσσες και ύστερα από παρατεταμένη επαφή και συνεργασία όλων των λαών θα αναδειχθούν πλούσιες ενοποιημένες περιφερειακές γλώσσες οι οποίες στη συνέχεια θα συγχωνευτούν σε μία ενιαία διεθνή γλώσσα που δεν θα είναι ούτε γερμανικά, ούτε ρωσικά, ούτε αγγλικά αλλά μια νέα γλώσσα που θα έχει απορροφήσει τα καλύτερα στοιχεία των εθνικών και των περιφερειακών γλωσσών.

Ολοφάνερα δηλαδή πρόκειται για μια πρόβλεψη που αφορά μια περίοδο πολύ μακριά στο μέλλον, έπειτα από αιώνες κομμουνισμού. Δεν μου φαίνεται πιθανό να επαληθευτεί, αλλά ομολογώ πως δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα είναι η ζωή με απουσία εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

Σε κάθε περίπτωση, εγώ νομίζω πως πουθενά δεν λέει ο Στάλιν αυτό που του βάζει στο στόμα ο Γ. Σκαμπαρδώνης, ότι δηλαδή όλοι «θα αναγκαστούν να μιλάνε» μια ενιαία γλώσσα. Παρέθεσα τα τεκμήρια και μπορείτε να κρίνετε αν πρόκειται για διαστρέβλωση ή για ελεύθερη ερμηνεία.

Είπα πιο πάνω ότι οποιοσδήποτε διανοούμενος ή απλός πολίτης είναι απολύτως ελεύθερος να χρησιμοποιεί τον όρο «λαθρομετανάστης» παρά το γεγονός ότι είναι όρος φορτισμένος που τον έχει αναντίστρεπτα οικειοποιηθεί η ακροδεξιά και παρά το γεγονός ότι, κατά κοινή ομολογία, το να χρησιμοποιεί κάποιος σήμερα τον όρο, τον κατατάσσει πολιτικά.

Τότε, γιατί επιμένουν ορισμένοι διανοούμενοι να υπερασπίζονται τη χρήση του όρου και να τον παραλληλίζουν άστοχα ή κουτοπόνηρα με άλλους όρους όπως λαθρεπιβάτης ή λαθραναγνώστης, ξεχνώντας υποκριτικά ότι ποτέ δεν έγιναν πογκρόμ ενάντια σε όσους διαβάζουν εφημερίδες στο περίπτερο και ότι ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε ο όρος “λαθροθήρας” σε κηρύγματα μίσους;

Ίσως είναι η αντιπολιτευτική διάθεση, αλλά σε πρόσφατη συζήτηση ο Άκης Γαβριηλίδης έκανε μιαν επισήμανση που τη βρήκα εύστοχη. Αντιγράφω και κλείνω με αυτήν:

Ο Σκαμπαρδώνης πολύ ορθά λέει ότι «Κάθε λέξη περιέχει απαξία ή όχι, ανάλογα με τον τόνο, το περιβάλλον και το ύφος που τη χρησιμοποιείς» και ότι είναι κάλλιστα δυνατόν να πει κανείς «μαλάκα μου» και αυτό να είναι φιλικό και τρυφερό. Πολύ ωραία. Εν προκειμένω όμως, μήπως έχει υπόψη του αυτός -ή οποιοσδήποτε άλλος- κάποιο παράδειγμα όπου η λέξη «λαθρομετανάστης» να χρησιμοποιήθηκε κατά εξίσου φιλικό και τρυφερό τρόπο; Όπου να είπε κάποιος «γεια σου ρε λαθρομετανάστη μου, τι χαμπάρια;». Προφανώς όχι.

Η χρήση της λέξης αυτής είναι προφανώς και αποκλειστικά μειωτική, και η λυσσαλέα υπεράσπισή της ανάγεται στην επιθυμία διατήρησης μίας διεστραμμένης και σαδιστικής απόλαυσης, μίας δυνατότητας να πληγώνουμε.

Η εμμονή αυτή είναι προφανώς σκατολογική. Δηλαδή όσοι λυσσαλέα επιμένουν ότι «δεν θα υποκύψουν στον Καρανίκα που θέλει να τους το απαγορεύσει», κάνουν όπως τα παιδάκια που σκηνοθετούν τους γονείς τους ως λογοκριτές και σε αντίπραξη αντλούν ηδονή από το να λένε «κακές λέξεις» ώστε να τους εκνευρίσουν.

 

 

184 Σχόλια προς “Τα λαθραία αποφθέγματα του Γ. Σκαμπαρδώνη”

 1. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα και καλή βδομάδα.

  Από τότε που εμφανίστηκαν οι «διανοούμενοι», χάθηκε το φιλότιμο.
  (να πληγώσω μια κι εγώ) 😉

  Ω ρε, κατάντια!

 2. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Εχει (πικρή) πλακα να διαβαζεις τον Στάλιν να κηρύττει την ισότητα όλων των λαών, αυτός που ειχε αλαλιάσει τις σοβιετικές μειονότητες.

  Αρχή άνδρα δείκνυσι, για να υποκύψω κι εγώ στον πειρασμό της αρχαιομανιας 🙂

 3. Bonjour

  Λαθροπόρος δηλαδής ο κ. Σκαμπαρδώνης !

 4. cronopiusa said

  Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ Λογοκρισία και αυτολογοκρισία – Συζήτηση

  Καλή σας μέρα…

 5. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Ο καλός συγγραφέας κος Σκαμπαρδώνης θα έπρεπε να ξέρει ότι η χρήση οποιαδήποτε λέξης ευθυγραμμίζεται με τον Τζήμερο και τη ΧΑ, όσο σωστή κι αν είναι, όσο κατάλληλη κατά την κρίση του, όσο «αποδεκτή» θα μπορούσε να είναι, πρέπει απαρεγκλίτως να αποφεύγεται.

  Ενδεχομένως και να τιμωρείται.

 6. rizes said

  Η ΔΙΑΝΟΗΣΗ
  https://vgiannelakis.wordpress.com/2018/06/28/%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%b7%cf%83%ce%b7/

 7. spiral architect 🇰🇵 said

  Ότι και να’ ναι το ψητό η κατάλληλη σος είναι (ο) η Στάλιν. Στους μερακλήδες σερβίρεται και stout

 8. Avonidas said

  @spiral

  Ε, οχι και μπυρα, τοσα εξαίρετα Γεωργιανα κρασια υπάρχουν! 😉

 9. Avonidas said

  @Γιώργος Λυκοτραφίτης

  Η τοποθέτησή σου ισοδυναμει με το να επιτρέψουμε στα χρυσαβγουλα και στο τιποτα που ακουει στο ονομα Τζημερος να αχρηστευουν τη γλώσσα μας. Πολυ δεν τους παει;

 10. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  5-9 Με μία λέξη δεν αχρηστεύεται η γλώσσα -τέτοιο μαγάρισμα των λέξεων δυστυχώς συμβαίνει.

 11. To έχω ξαναπεί: χίλια κακά μπορεί να πει κανείς για τον Στάλιν, αλλά το συγκεκριμένο του άρθρο, που αξίζει να το διαβάσουμε και σήμερα, ήταν πολύ σωστό και μυαλωμένο, και κυρίως έσωσε τη σοβιετική γλωσσολογία από την τύχη της σοβιετικής γενετικής.

 12. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  @5,

  «οποιασδήποτε».
  Οπωσδήποτε.

 13. Γιάννης Κουβάτσος said

  Νομίζω πως ο Αντώνης Λιάκος θέτει τα πράγματα στις σωστές τους βάσεις:

  «Να λέμε λοιπόν τα πράγματα με τ’ όνομά τους και χωρίς αυτολογοκρισία. Να αρχίσουμε να μιλάμε για μεγαλοκοπέλες και γεροντοκόρες, για ζωντοχήρες, για σακάτηδες, για καθυστερημένα και ανώμαλα παιδιά (υπήρχε στον Μεσοπόλεμο «Σχολή Ανωμάλων Παίδων»), για αράπηδες και γύφτους, για κύναιδους, για κουλούς, κουτσούς, μουγκούς και αόμματους, για λαθρομετανάστες. Γιατί αν χρησιμοποιούμε λέξεις που δεν πρέπει να στιγματίζουν και να καταδικάζουν, προφανώς υποκύπτουμε στη μεταμοντέρνα λογοκρισία και δεν αφήνουμε να μιλήσει η «αυθεντικότητα της ψυχής μας».»
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.tvxs.gr/mo/i/260216/f/news/egrapsan-eipan/politiki-orthotita-kai-ratsismos.html&ved=2ahUKEwjXoIvDo6veAhXCCCwKHXzYAIMQFjAKegQIAhAB&usg=AOvVaw2rOaLLCTcmcU-Oss8mkDsZ&cshid=1540803517561

 14. Avonidas said

  Με μία λέξη δεν αχρηστεύεται η γλώσσα -τέτοιο μαγάρισμα των λέξεων δυστυχώς συμβαίνει.

  Με μία λέξη οχι, αλλά μία-μία λέξη ανετα.

  Ήδη το έθνος κι η πατρίδα είναι βρώμικες λέξεις, δεν μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις στον δημοσιο διαλογο χωρίς να τις αμπαλαρεις σε ενα βουνο προστατευτικες διευκρινισεις.

  Ειμαστε τυχεροι που η εγχώρια ακροδεξιά ειναι κομματι ηλιθια και δεν εχει συνειδητοποιησει πληρως τη δυναμη που της δινουμε.

 15. sarant said

  13 Ίσως δεν πιάσουν όλη την ειρωνεία. Το άρθρο είναι αξιόλογο όμως.

 16. Ατακάμα said

  Οι δικαστικές αρχές καλό είναι να χρησιμοποιούν τον όρο παράτυπος μετανάστης αντί για λαθρομετανάστης γιατί κακά τα ψέματα δεν είναι το μεγαλύτερο έγκλημα να βρίσκεσαι παράτυπα σε μια ξένη χώρα. Από κει και πέρα το γεγονός ότι ο όρος χρησιμοποίειται από την ακροδεξιά δεν καταλαβαίνω γιατί εμποδίζει σε κάποιον να τον χρησιμοποιεί. Η ακροδεξια χρησιμοποιεί καθημερινά δεκάδες όρους μερικούς από τους οποίους χρησιμοποιεί και η αριστερά, πχ Λαός, Πατριώτες, Αγωνιστές, Πατρίδα. Σιγά μη μας καθορίσουν αυτοί τι θα λέμε. Όσο για το τεκμήριο της αθωότητας του λαθρομετανάστη δεν ξέρω κατά πόσο όσοι περνάνε στα νησιά και στον Έβρο τουλάχιστον γίνεται να περνάνε νόμιμα. Είναι λίγο οξύμωρο.
  Και βέβαια σχετικά με το τεκμήριο της αθωότητας το ίδιο ισχύει για τους πρόσφυγες, όταν δημοσιογραφοί, πολιτικοί και άλλοι χαρακτηρίζουν γενικά και αόριστα όλους τους μετανάστες ως πρόσφυγες (ίσως το κάνουν για χάρη συντομίας). Εκτός από το ότι σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές μόλις το 10% των εισελθέντων δικαιούνται το καθεστώς προστασίας, είναι και άδικο για τους πραγματικούς πρόσφυγες, ιστορικά, να τσουβαλιάζονται με τον οποιοδήποτε παράτυπο οικονομικό μετανάστη.

  Και για το τέλος η ερώτηση που δεν μπορεί να απαντήσει κανένας, ούτε καν ο αρμόδιος μετανάστευσης του Ο.Η.Ε. όταν του τέθηκε το ερώτημα, ποιά είναι η διαφορά του οικονομικού μετανάστη με τον πρόσφυγα; Πχ γιατί ένας Σύριος ο οποίος δικαιολογημένα θα φύγει από τη Συρία για να γλιτώσει τη ζωή του, και που καταφέυγει στην Τουρκία και από κει για τον Α Β λόγο περνάει στην Ελλάδα και την Ε.Ε. εξακολουθεί να είναι πρόσφυγας και όχι οικονομικός μετανάστης,

 17. Avonidas said

  και κυρίως έσωσε τη σοβιετική γλωσσολογία από την τύχη της σοβιετικής γενετικής

  Οταν ο ιδιος ο Ηγέτης πρεπει να γνωμοδοτησει για να μην καταληξει ενας επιστημονικός κλαδος στην πυρά, μας εχει πάρει ο διαλος και μας *μπιπ* ανασκελα, Αγγελε μου!

 18. gbaloglou said

  Πως προκύπτει ότι η ηγεσία των εκπαιδευτικών της Λέσβου είναι … «ανάξια»;!

 19. «οποιοσδήποτε διανοούμενος ή απλός πολίτης είναι απολύτως ελεύθερος να χρησιμοποιεί τον όρο «λαθρομετανάστης»

  # Ευχαριστώ πολύ τον Νοικοκύρη που με επιτρέπει να χρησιμοποιώ τον όρο «λαθρομετανάστης», μολονότι «η χρήση της λέξης αυτής είναι προφανώς και αποκλειστικά μειωτική, και η λυσσαλέα υπεράσπισή της ανάγεται στην επιθυμία διατήρησης μίας διεστραμμένης και σαδιστικής απόλαυσης, μίας δυνατότητας να πληγώνουμε».
  # Λοιπόν νοικοκύρη, η λέξη είναι μια χαρά. Μειωτικό και σαδιστικό είναι να μας πειράζει η λέξη «λαθρομετανάστης» αλλά να μη μας πειράζει να βλέπουμε τους λαθρομετανάστες μαντρωμένους, συχνά κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, όπως λένε οι κακές γλώσσες.
  # Ώστε, κατάφερε η συριζοπροπαγάνδα να καταντήσει και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να υιοθετήσει την παράλογη εμμονή της στη διαστρέβλωση της γλώσσας, έστω και αν την εντάσσει στη διαμάχη με τη Χρυσή Αυγή (φαίνεται ότι έτσι …τρέφεται ο μεν από τον …δεν). Ήξερα ότι είχε καταφέρει να υιοθετηθεί ο παραλογισμός από … «βοθροκάναλα», όπως ο «Σκάει», αλλά αφού …έφτασε μέχρι και το Άρειο Πάγο, νοιώθω την ανάγκη να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στον προπαγανδιστικό μηχανισμό του Σύριζα. Λοιπόν, έχουμε και λέμε:
  – ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ: Αυτός που προσφεύγει σε άλλη χώρα (επί του προκειμένου στην Ελλάδα), λόγω πολεμικών ή άλλων γεγονότων, όπως αυτά που συμβαίνουν στη Συρία.
  – ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ: Αυτός που έχει έρθει στη χώρα νομίμως (ή νομιμοποιήθηκε εκ των υστέρων), κινείται ελεύθερα όπου θέλει, εργάζεται όπου θέλει και όπου βρει όπως και οι …ιθαγενείς Έλληνες. Τέτοιοι είναι πολλοί Αλβανοί που έχουν έρθει στη χώρα μας. Τέτοιοι είναι και οι ευέλπιδες νέοι μας που μεταναστεύουν στη Σουηδία κλπ.
  – ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ: Αυτός που μπαίνει παράνομα (λάθρα) στη χώρα. Ξεχωρίζει ιδιαίτερα από το γεγονός ότι τον μαντρώνει το τσιπρέικο ή σαμαρέικο κράτος μας. Το κράτος μας που οφείλει να ξεκαθαρίσει ταχύτατα «τί μέρος του λόγου» είναι ο δύστυχος και να αποφασίσει τί θα κάνει για μια ανθρώπινη αποκατάσταση (ή έστω μεταχείριση), στα πλαίσια της «κακιάς» Ευρώπης. Και όχι να τον μαντρώνει και να τον εξευτελίζει επ’ αόριστον!
  – Τον «ΠΑΡΑΤΥΠΟ» μετανάστη τον …εισήγαγε η προσποιητή αγραμματοσύνη (λόγω συριζοπάθειας). Μπορεί πάντως να ευρεθούν και παράτυποι μετανάστες. Αν οι αρμόδιες Αρχές κάνουν έλεγχο σε έναν Αλβανό (που προείπα) και δεν έχει μαζί του όλα τα «χαρτιά» του μετανάστη, όπως προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία, θα είναι παράτυπος (για την Αρχή) μέχρι να προσκομιστούν τα απαραίτητα χαρτιά. Κοντολογίς: Παράτυπος είναι αυτός που «ουσιαστικά» είναι νόμιμος μετανάστης αλλά του λείπουν «τυπικά» κάποια χαρτιά. Δεν μαντρώνεται ποτέ, κυκλοφορεί, εργάζεται κλπ, κλπ, απρόσκοπτα ή σχεδόν απρόσκοπτα. Κοντολογίς: Πρακτικά, δεν έχουμε παράτυπους μετανάστες στην Ελλάδα. Και επειδή δεν υπάρχουν, και επειδή οι «κουτόφραγκοι» δεν τα τρώνε αυτά, όταν μεταφράζουμε τον «παράτυπο» στα αγγλικά, τον λέμε irregular immigrant, δηλαδή παράνομος μετανάστης, δηλαδή λαθρομετανάστης! Έτσι δεν είναι Νοικοκύρη;;

 20. f kar said

  16 Ο πρόσφυγας τρέχει να ξεφύγει από κάτι, βλ. μπόμπες και χατζάρες. Ο οικονομικός μετανάστης ψάχνει να βρει (καλύτερη) δουλειά και χρήματα. Όπως ήταν και είναι πχ οι δικοί μας το 50, αλλά και τώρα. Θα πεις κι ο οικονομικός μετανάστης τρέχει να ξεφύγει από τη φτώχεια και τις συνέπειές της, οπότε ας πούμε ότι είναι θέμα βαθμού με την άμεση βιολογική επιβίωση «ισχυρότερη» της δυστυχίας που προκαλεί η ανέχεια.

 21. ap8938 said

  19
  οι ορισμοί σου μοιάζουν επικίνδυνα με αυτούς που έδωσε ο Αποστόλης Βερελτζής, αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Λέσβου, για να αιτιολογήσει την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ: «Σύμφωνα με τη διεθνή ορολογία, πρόσφυγας νοείται κάποιος μόνο στην πρώτη χώρα υποδοχής του και εφόσον του χορηγηθεί άσυλο. Μετανάστης είναι αυτός που έχει φύγει από τη χώρα του οικοιοθελώς (sic) και έχει όλα τα νόμιμα έγγραφα. Ο παράτυπος μετανάστης έχει έγκριση αλλά όχι τα νομιμοποιητικά έγγραφα. Κάθε άλλος που περνάει παράνομα τα σύνορα μιας χώρας καλείται παράνομος μετανάστης, έννοια που στην καθομιλουμένη αποδίδεται με τον όρο λαθρομετανάστης».

 22. atheofobos said

  Η όλη ιστορία με το λαθρομετανάστης είναι στην ουσία πολύς θόρυβος για το τίποτα.
  Σύμφωνα με το λεξικό λαθραίος είναι αυτός που εισέρχεται σε μία χώρα χωρίς να τηρήσει τις νόμιμες διαδικασίες.
  Ποια είναι η διαφορά από την περίφραση: παράτυπα εισερχόμενα στη χώρα άτομα, που προτείνει ο Άρειος Πάγος;

 23. sarant said

  22 Ότι ο όρος «λαθραίος» δεν προβλέπεται στη νομολογία και ότι τον έχουν οικειοποιηθεί οι ακροδεξιοί. Χώρια που δεν λέει αυτό το λεξικό.

  18 Τη χαρακτήρισα ανάξια διότι το μόνο της μέλημα είναι να υπερασπιστεί έναν όρο φορτισμένο με μίσος αντί να μεριμνήσει για τα πάμπολλα προβλήματα της εκπαίδευσης -και στη Λέσβο.

 24. nikiplos said

  Πολύ ωραίο το άρθρο του Α. Λιάκου στο οποίο έγινε αναφορά πιο πάνω…

  Ακόμη πιο ωραία όμως η κατακλείδα του:
  «Το πρόβλημα οφείλεται στον πανικό και στον κοινωνικό εγωισμό των μεσαίων στρωμάτων»
  Τα οποία μεσαία στρώματα να προσθέσω την παρούσα φάση δέχονται ανελέητη επίθεση από την παγκοσμιοποίηση, οπότε αναπόφευκτα, θα στραφούν προς εκείνους που θα τα χαϊδέψουν…

  Κι η Βραζιλία ακόμη, έδειξε ότι αυτοί δεν είναι η πάλαι ποτέ Αριστερά…

 25. nikiplos said

  νικοκύρη, ένα σχόλιό μου, φαίνεται να το έχει πιάσει η σπαμακόπιτα…

 26. nikiplos said

  Καλημέρα… Πάντοτε έβλεπα με σκεπτικισμό τους political correct όρους, που είχαν μιαν ακαδημαϊκή επινόηση ώστε να κρύβουν τεχνηέντως κάποια αρνητικά συναισθήματα… Εντούτοις είναι αδύνατο να συνομιλήσεις με την altera pars με ορολογία αμφιλεγόμενη. Πχ καληώρα να πας στους Αλβανούς και να τους αποκαλείς «κατσαπλιάδες».

  τον φορτωμένο με μίσος όρο

  μίσος δεν πιστεύω… Αγανάχτηση, δυσανασχέτηση, άρνηση του φαινομένου της μετανάστευσης από ομάδα πληθυσμού ίσως…

  το «λαθρο» στον όρο «λαθρομετανάστης» δεν έχει να κάνει ούτε με την ανθρώπινη υπόσταση του μετανάστη, ούτε με τα ανθρώπινα δικαιώματα που ούτως ή άλλως έχει και πρέπει να έχει. Αναφέρεται στην ενέργεια της μετανάστευσης καθεαυτής. Δεν είναι μετανάστης όπως της ΔΕΜΕ για παράδειγμα ούτε μετανάστης κατόπιν κάποιας κλήτευσης από ξένο κράτος. Είναι μετανάστης που εισέρχεται παράνομα (εδώ παίζει το «λαθραία») στη χώρα…
  Τα παραπάνω βέβαια αποτελούν καθαρά προσωπική άποψη, την οποία ούτε πιστεύω φανατικά, ούτε και την θεωρώ αναγκαστικά σωστή, απλά διαισθητική είναι…

  Να προσθέσω πως και οι αγγλικοί όροι δεν πάνε πίσω: μη κανονικός ή ανώμαλλος…

  Για μένα φορτισμένη και με μίσος είναι η λέξη: «Εαμοβούλγαρος».

  Οι βρισιές είναι έτσι κι αλλιώς φορτισμένες. Κανείς δεν είπε χαϊδευτικά τον φίλο του «ρουφιάνε μου», «πουλημένε μου», «προδότη μου»…

  Τώρα αν εκείνοι που κατά κόρον τη χρησιμοποιούν είναι συγκεκριμένοι, αυτό συνέβαινε πάντοτε. Παλαιότερα έπαιζε ρόλο ακόμη και η προφορά, ένας δεξιός συχνότερα πρόφερε Αμερικανός, ενώ ένας αριστερός αντίστοιχα Αμερικάνος, χωρίς αυτό να αποτελεί κάτι άλλο από απλή στατιστική παρατήρηση…

  Συμφωνώ πάντως πως η επίσημη πολιτεία ελληνική και ευρωπαϊκή πρέπει να υιοθετεί political correct ορολογία…

 27. Pedis said

  για το δικαίωμά του να χρησιμοποιεί … «ανάλογα με τη συγκυρία, το ύφος και το τι ακριβώς θέλω να πω»

  Πώς λέμε,

  «Ε, τον παλιοπούστη» !;

  άλλες φορές με θαυμασμό για ένα πονηρό επίτευγμα, άλλες με φιλική στοργή κι άλλες για τον παλιοπούστη ξεφτίλα και απατεώνα.

  Νικοκύρη, μύνα του να διαλέξει τι να εννοήσω που θα το χρησιμοποιήσω.

  ούτε Σκαμπαρδώνη δεν έχει τύχει να αγοράσω … κωλοφαρδία

 28. ΓΙΩΡΓΟΣ said

  Καλημέρα σας! Η λέξη «λαθρομετανάστης» χρησιμοποιείται για να δηλώσει κάποιον που έχει μπει παράνομα σε μία χώρα. Δεν είναι μειωτική, κατά τη γνώμη μου. Είναι media vox, μέση λέξη. Δυστυχώς εγκύκλιος προς τους εκπαιδευτικούς απαγορεύει κατ΄ουσίαν τη χρήση της λέξεως. Ψάξτε την εγκύκλιο και θα καταλάβετε. Προσοχή μην φτάσουμε στο άλλο άκρο!

 29. atheofobos said

  23
  τον έχουν οικειοποιηθεί οι ακροδεξιοί. Χώρια που δεν λέει αυτό το λεξικό.

  Α) Θα αφήσουμε λοιπόν στους ακροδεξιούς να οικειοποιούνται λέξεις που συχνά χρησιμοποιούν, όπως πχ Πατρίδα, έθνος, σημαία κτλ;

  Β) Ακριβώς αυτό λέει και το λεξικό!
  https://el.wiktionary.org/wiki/%CE%BB%CE%B1%CE%B8%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%82

  Γ) Τον όρο λαθρομετανάστης τον έχεις μάλιστα χρησιμοποιήσει και εσύ ο ίδιος στο παρελθόν !

  Ο υπαστυνόμος του λιμανιού, έχοντας πληροφορίες, είχε ανακαλύψει τη βαλίτσα με τα πλαστά διαβατήρια 15 λαθρομεταναστών από την περιοχή της Φλώρινας,…

  Λαθρομετανάστης στις ΗΠΑ ήταν και ο παππούς του παππού μου.
  https://sarantakos.wordpress.com/2009/06/18/lathromet/

 30. atheofobos said

  23
  Και για το λαθραίος
  https://el.wiktionary.org/wiki/%CE%BB%CE%B1%CE%B8%CF%81%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%82

 31. Σωτήρς said

  28 ΓΙΩΡΓΟΣ, σαφώς και είναι μειωτική. Το πρόθεμα λαθρο- μόνο μειωτικούς προσδιορισμούς παράγει. Λαθρόβιος, λαθροθήρας, λαθροϋλοτομία, λαθροχειρία κα.

  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%BB%CE%B1%CE%B8%CF%81%CE%BF&dq=

 32. Le Coeur Gothique said

  Καλημέρα σας.

  Θα επιμείνω σ’αυτό που λέω εδώ και χρόνια. Εάν βάλουμε στην άκρη τους όποιους περιορισμούς προέρχονται λόγω τής θεσμικής ιδιότητος κάποιου ατόμου, δεν έχει απολύτως καμμία σημασία η επιλογή τής εκάστοτε λέξης. Αυτό που έχει απολύτως ουσιαστική σημασία είναι η πρόθεση αυτού που την εκστομίζει.

  Από την άλλη όμως θεωρώ ότι η ιστορία με την πολιτική ορθότητα έχει ξεφύγει εντελώς. Τους νυν Ρομά, γύφτους τους αποκαλούσαμε για δεκαετίες χωρίς καμμία απαξιωτική διάθεση. Έχω γνωρίσει πολλούς στην ζωή μου και οι μοναδικοί που αισθανόντουσαν άβολα με την χρήση τού όρου ήσαν αυτοί που ζούσαν μία κανονική αστική ζωή και θεωρούσαν ότι ο όρος ταιριάζει μόνον στους ομοφύλους τους που δεν είχαν επιτύχει αυτόν τον βαθμό ενσωμάτωσης. Δηλαδή αυτοί δεν ήσαν πια «γύφτοι» αλλά κάτι άλλο. Κι ακούω επίσης πολλά άτομα τής εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, που μόνο ρατσιστές δεν μπορείς να τους πεις, να εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τον όρο «γύφτος» ακριβώς επειδή δεν τον αντιλαμβάνονται ως μειωτικό αλλά ως προσδιοριστικό και τίποτα άλλο.

  Τώρα…

  «Θα έπρεπε να υπάρχει νόμος, όποιος παραθέτει απόφθεγμα αρχαίου να μπορείς να τον προκαλέσεις να αποδείξει τη γνησιότητά του. Αν την αποδείξει, του πληρώνεις κάτι για ψυχικη οδύνη. Αν δεν μπορεί να την αποδείξει, σου πληρώνει το αντίστοιχο. Πλούσιος θα είχα γίνει.»

  Και όχι μόνο! Μόλις χθες προσπαθούσα να εξηγήσω σε κάποιον ότι το να ισχυρίζεται ότι για την Μικρασιατική Καταστροφή ήταν υπεύθυνος ο Βενιζέλος επειδή έγινε επί πρωθυπουργίας του ΔΕΝ είναι μία άποψη την οποία θα έπρεπε να υποστηρίζει μόνο και μόνο επειδή έτσι είχε ακούσει.

  Τέλος, με τρομάζει αφάνταστα το γεγονός ότι πολλοί απ’όσους αποκαλούν συλλήβδην «λαθρομετανάστες» όσους περνούν παράτυπα τα σύνορα, κατά βάθος ονειρεύονται τι καλά θα ήταν αν θα μπορούσαν να γίνουν «λαθροκυνηγοί λαθρομεταναστών»…

 33. ΣΠ said

  27

 34. Ατακάμα said

  20. Το ’50 οι δικοί μας πηγαίνανε σε χώρες που οι ίδιες ζητούσαν φτηνά εργατικά χέρια και πριν εισέλθουν τους περνούσαν απο ποινική και υγειονομική καραντίνα. Καμία σχέση με το σημερινό φαινόμενο όπου εισέρχεται παράτυπα κάποιος σε χώρα που ούτε τον προσκάλεσε, ούτε τον έχει ανάγκη. Αν είναι να εξισώνουμε την οικονομική ανέχεια με την ασφάλεια της ζωής τότε να αδειάσει η Ασία και η Αφρική και να έρθουν περί τα 4 5 δισεκατομμύρια στην Ευρώπη. Μάλλον όχι και τόσο βιώσιμη λύση.
  Χώρια που σήμερα αυτό που διευκολύνει τις ροές είναι η παγκοσμιοποίηση. Και το 80 γινόταν φοβερός πόλεμος στο Λίβανο με αναρίθμητους εκτοπισμένους, δε σημειώθηκε αυτο το κύμα προς την Ευρώπη όπως γίνεται σήμερα γιατί η παγκοσμιοποίηση δεν ήταν τόσο εξελιγμένη.

 35. Avonidas said

  #34. Υπήρξαν ουκ ολίγες περιπτώσεις που «οι δικοί μας» κόπηκαν στο ξεσκαρτάρισμα και παρ’ όλα αυτά προσπάθησαν, ή και κατάφεραν, να τρυπώσουν.

  Επίσης, η Γερμανία δεν σκόπευε, στην αρχή τουλάχιστον, να κρατήσει τους «επισκέπτες εργάτες»* για να κάνουν οικογένεια και ζωή εκεί. Αγωνίστηκαν για να μείνουνε, και για να είναι κάτι παραπάνω από εξαρτήματα εργοστασίων.

  *Οι πολιτικά ορθοί ευφημισμοί δεν είναι καινούριο φρούτο…

 36. Κουνελόγατος said

  «ούτε Σκαμπαρδώνη δεν έχει τύχει να αγοράσω … κωλοφαρδία».

  Κι εγώ που διάβασα πρόσφατα 3 βιβλία του, την πάτησα… Δεν τρελάθηκα κιόλας…

 37. mitsos said

  Από την Ρωσική εισβολή στο Αφγανιστάν (1979) μέχρι σήμερα ο πόλεμος συνεχίζεται λίγο ανατολικότερα από την χώρα μας.
  Για κάποιους βέβαια διαβάζω ότι ο πόλεμος δεν είναι και τόσο άσχημος …ειναι σαν να απολαμβάνεις το καφεδάκι σου στο ρουφ-γκάρντεν του Τιτάνια και να απολαμβάνεις τις μάχες σε Λυκαβητό και Τουρκοβούνια ! Αυτά διάβασα εχθές σε ένα ιστολόγιο.

  Για κάποιους άλλους είναι ένας εφιάλτης ( απαπά μικροαστοί του κερατά ). Από την μια μέρα στην άλλη χάνεις την δουλειά σου , την δυνατότητα να εξασφαλίσεις τα στοιχειώδη για να επιζήσεις με αξιοπρέπεια, το φαγητό και το σχολείο του παιδιού σου, το τρεχούμενο νερό στο σπίτι σου….

  Και τότε ( οι μικροαστοί του κερατά ) μαζεύουν ότι οικονομίες έχουν, φωρτώνουν ότι μεταφορικό έχουν ( όχι πολλά βλέπεις οι μουσουλμάνοι δεν κουβαλάνε εικόνες και σεμεδάκια όπως οι δικοί μας των αλησμόνητων πατρίδων) και τα δίνουν όλα για να μπουν σε έναν σκυλοπνίχτη που θα τους πάει μακριά από τον εφιάλτη…

  Νόμιμα ; Όχι ασφαλώς . Παράνομα όπως κάθε ναυαγός . Συγνώμη λαθροναυαγός ήθελα να πω.

  Είναι αλήθεια οι ναυαγοί λαθραίοι; Είχαν άδεια να ναυαγήσουν ;

  Από την άλλη μπορώ να καταλάβω όλες αυτές τις αντιδράσεις . Ακόμα και του «εκπαιδευτικού» «συνδικαλιστή» της ΕΛΜΕ Λέσβου. Διότι εδώ και δεκάδες χιλιάδες χρόνια – από την γεωργική επανάσταση και την ίδρυση μόνιμων κατοικιών- ο ανθρωπος χτίζει τείχη να περιφρουρήσει την ιδιοκτησία του από τους ξένους , από τους μετακινούμενους πληθυσμούς.

  Οι ξένοι ήταν πάντα λαθραίοι. Ακόμα κι όταν τους διακινούμε και τους εκμεταλευόμαστε εμείς , λαθραίοι είναι αυτοί γιατί εμείς έχουμε κληρονομικό δικαίωμα σε αυτήν την χώρα , ενώ αυτοί δεν τήρησαν τις νόμιμες διαδικασίες.

  Αλήθεια ποιες είναι οι νόμιμες διαδικασίες ;
  Δυο φίλοι γείτονες μου τα τελευταία 10 χρόνια , που βρίσκονται στην Ελλάδα συνεχώς επί 25 έτη, δουλεύουν με ένσημα στο ΙΚΑ και ΑΦΜ προσπαθούν να βγάλουν τα νόμιμα έγγραφα για τα παιδιά τους που γεννήθηκαν εδώ … και ακόμα προσπαθούν.

  Αν κάτι υπάρχει λάθρα σε όλη αυτήν την συζήτηση είναι η υποκριτική επίκληση της νομιμότητας . Βέβαια υπάρχουν και ειλικρινείς που δεν ανησυχούν για την νομιμότητα αλλά για την λαθραία είσοδο των Καρανικαίων στου Μαξίμου… στο δικό τους Μαξίμου που μαγαρίστηκε από ξένους.

  Ίσως ο Καρανίκας δεν έπρεπε να είναι στου Μαξίμου αλλά εντάξει δεν χρειάζεται να γίνουμε όλοι υστερικοί λες κι είδαμε να μπαίνει ποντικός στο σπίτι. Δεν θα μας φαέι. Πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά σας θα ναι, Νικοκυραίοι….και τα Μαξίμου και …»τα έχει» σας.

  Και ασφαλώς κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει την λέξη «πουτάνα» σε λογοτεχνικό κείμενο. Αλλά σε επίσημα έγγραφα όχι. Και μπορεί κάποιος να προσβάλλει τον συνανθρωπό του ΄χωρίς να τον βρίσει χυδαία … Μπορεί να προσβάλλει και με κόσμιες αλλά εμπαθείς περιφραστικές διατυπώσεις.
  π.χ. «προσποιητή αγραμματοσύνη (λόγω συριζοπάθειας)»

  Και μην μου παραπονεθούν για προσβλητική ειρωνεία όσοι ξεχνούν ότι ισχύει και για την εμπάθεια και για την ειρωνεία το «ότι δίνεις παίρνεις».

 38. Ατακάμα said

  35. Και στις ΗΠΑ πολλοί «τρύπωσαν» όταν έκλεισε η κάνουλα περί το 1920 και πολλοί έφτασαν μέχρι την Αργεντινή. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι η ίδια περίπτωση ο Πακιστανός που θα έρθει στην Ελλάδα με τον Γκασταρμπάιτερ της Γερμανίας του 50 και του 60. Στην πρώτη μιλάμε για επίσημες συμφωνίες κρατών (με τις όποιες παραφωνίες) στη δεύτερη για παράτυπη μετανάστευση. Και ζητώ συγγνώμη που έμμεσα στοχοποίησα μία χώρα, έγινε μόνο για την αντιπαράθεση.

 39. nikiplos said

  34@ μάλλον μιλάμε για άλλο φαινόμενο που έχει μικρή σχέση με εκείνο που συνέβαινε πριν 50 χρόνια…

  Ο κάτοικος του Πακιστάν, ούτε που ξέρει που πέφτει η ίδια η Ευρώπη όχι η Ελλάδα… Επομένως ροές δουλεμπόρων είναι εκείνες που τον φέρνουν εδώ…

  Δουλέμποροι δεν μπορεί να είναι εκπεσόντες της ζωής που φτώχυναν και βρήκαν ένα αποκούμπι να βγάζουν λεφτά με ένα καμιόνι… Υπάρχουν κι αυτοί βέβαια όμως είναι οι «λαγοί» των μίντια, να διαστρέφουν τα βλέμματα από τις αληθινές ροές.

  Δουλέμποροι είναι μεγάλες οντότητες ισχυρών γεωστρατηγικών συμφερόντων, με δύναμη επιβολής πολιτικών ακόμη και σε ισχυρά κράτη. Πχ οκ η Τουρκία ας πούμε είναι ένας κακός δαίμων δουλέμπορος. Το Ιράν όμως? Πως περνάν αβίαστα εκεί οι πολιτικές που ευνοούν το δουλεμπόριο, όταν για να διασχίσεις οδικώς τη χώρα στα βενζινάδικα βάζεις βενζίνη ΜΟΝΟ με άδεια από το Κράτος και ειδική smartcard που την εκδίδει η κυβέρνηση? Πως λοιπόν οι καμιονούχοι βρίσκουν καύσιμα να διασχίσουν το μακρύ και βασανιστικό Ιράν?

  Δύσκολα πράγματα και το τσουβάλιασμα, χαλαρώνει ψυχολογικά αλλά τυφλώνει και δεν βλέπει κανείς από που του έρχεται…

 40. Avonidas said

  Η χρήση του όρου “λαθρομετανάστης” στον δημόσιο λόγο προσβάλλει το τεκμήριο της αθωότητας αλλά και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των προσώπων στα οποία αναφέρεται, αφού τους αποδίδει αυτόματα την ιδιότητα του παράνομου χωρίς να υπάρχει δικαστική απόφαση.

  Το αν ο όρος είναι προσβλητικός ή όχι είναι ένα θέμα, αλλά ότι είναι ακριβής δεν χωράει αμφιβολία.

  Είτε υπάρχουν σύνορα και νόμοι σχετικά με τη διέλευσή τους είτε όχι. Κι εφόσον για την ώρα υπάρχουν, αυτός που τα διασχίζει χωρίς τις απαραίτητες διατυπώσεις έχει παρανομήσει, τελεία και παύλα. Βρίσκεται παράνομα σε μια χώρα.

  Δεν απαιτείται δικαστική απόφαση για να χαρακτηριστεί παράνομος, παρά μόνο για να αποφασιστεί ποιες διαδικασίες θα ακολουθήσει το κράτος για την ενέργειά του, αν θα του επιβληθούν κάποιες κυρώσεις, ή αν θα νομιμοποιηθεί η παρουσία του εκ των υστέρων.

  Επίσης, το τεκμήριο της αθωότητας δεν έχει εφαρμογή σε περιπτώσεις όπως αυτή, που ο νόμος απαιτεί σαφώς να μπορείς ΕΣΥ να τεκμηριώσεις ότι είσαι νομότυπος ανά πάσα στιγμή. Αν, για παράδειγμα, μου ζητηθεί το εκκαθαριστικό της Εφορίας κι εγώ δεν μπορώ να το προσκομίσω, δεν μπορώ να αξιώσω από το κράτος να αποδείξει πως εγώ φοροδιαφεύγω! Η μη προσκόμιση τεκμηρίων είναι από μόνη της αδίκημα.

  Και τέλος, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν προσβάλλεται από τον νόμο, παρά μόνο αν ο ίδιος ο νόμος είναι επονείδιστος. Το να είσαι παράνομος στη ναζιστική Γερμανία ήταν μέχρι και τίτλος τιμής. Αν λοιπόν η μεταναστευτική πολιτική μας είναι απάνθρωπη, επονείδιστη ή παρωχημένη, να την αλλάξουμε. Αλλά όσο δεν την αλλάζουμε, να μην έχουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά για όσους την παραβιάζουν.

 41. leonicos said

  Μόλις γύρισα από Ζάκυνθο, ήθελα να γράψω εντυπώσεις, αλλά δεν αντέχω

  Ούτε σηκώνει το κλίμα σήμερα

  Πάντως, ο γαμος ήταν μεταξύ έλληνα και αλβανίδας κι έγινε τρικούβερτο γλέντι απ’ όλες τις πλευρές. Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι κάποιοι συγγενείς, και των δύο πλευρών κάπνιζαν, και αναγκάζονταν να βγαίνουν έξω στραβομουτσουνιάζοντας.

  Είδα και πώς χορεύεται πραγματικά το τσάμικο. Όχι το σουρτο που συνηθίουμε εμείς

 42. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Άσχετο ερώτημα προς τη συλλογική σοφία:

  Υπάρχει στα ελληνικά μονολεκτική απόδοση της ικανότητας / ιδιότητας του fast learner, αυτουνού που μαθαίνει γρήγορα?
  ( φκιάνουμε το βιογραφικό της κόρης, για βάλτε κάνα χεράκι 🙂 )

 43. Ατακάμα said

  Νομίζω τα πε όλα ο Αβόνιδας.

  Βεβαίως και το μεγάλο θέμα στις μεταναστευτικές ροές είναι οι δουλέμποροι. Προφανώς και ο Πακιστανός ούτε ξέρει που πέφτει η Ελλάδα και η Ευρώπη. Σαφώς και η Ελλάδα και η κάθε χώρα έχει κάθε δικαίωμα να προφυλαχτεί από το φαινόμενο της μαζικής μετανάστευσης. Δεν είναι τίποτα περισσότερο από ό,τι ορίζει το Διεθνές Δίκαιο και το Σύνταγμα της χώρας.

 44. gbaloglou said

  23 Από που προκύπτει ότι η ΕΛΜΕ Λέσβου ασχολήθηκε ΜΟΝΟ με τον όρο «λαθρομετανάστης» (που, κατά την γνώμη μου, είναι φορτισμένος πολύ περισσότερο με πραγματικότητα παρά με μίσος);

 45. Εθνικάκιας said

  Είμαι Έλληνας της Γερμανίας, όπου ζώ τα τελευταία 13 χρόνια (αρχικά Φρανκφούρτη και τώρα Μόναχο). Εδώ δεν έχουμε πρόβλημα με τη λέξη λαθρομετανάστης, όλοι «illegaler Einwanderer» τους λένε και κανείς αριστερός δεν διαμαρτύρεται. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς εσείς κάτω στην πατρίδα βρίσκετε συνέχεια λόγους να διχάζεστε, ακόμα και για μία λέξη.

  Και για να πω κάτι ουσιαστικό, σας πληροφορώ ότι εδώ στη Γερμανία υπάρχει η εξής απορία: Η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα από τη Συνθήκη της Γενεύης για τους Πρόσφυγες να θεωρήσει την Τουρκία «ασφαλή χώρα», οπότε το πρόβλημα λύνεται αυτομάτως: Όποιος μπαίνει μέσα, θα θεωρείται παράνομος και κανείς μετανάστης από Τουρκία δεν θα έχει το δικαίωμα να καταθέτει αίτηση για άσυλο στην Ελλάδα.

  Γιατί καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν το έκανε αυτό κι όλοι στην Ελλάδα θεωρούν την Τουρκία «μή ασφαλή», ενώ συνεργάζονται μαζί της, στέλνουν χιλιάδες Έλληνες τουρίστες στην Ιστανμπούλ χωρίς καμιά ταξιδιωτική οδηγία από το επίσημο ελληνικό κράτος και τόσα άλλα; Αυτά τα τρελά τα ελληνικά δεν μπορούν να τα καταλάβουν οι Γερμανοί, γι’ αυτό και έχει τέτοια άνοδο το κρυφοναζιστικό AFD: Επειδή η Ελλάδα συνεχίζει να μας στέλνει παράνομα μετανάστες και δεν λύνει αυτομάτως το πρόβλημα, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία «ασφαλή χώρα»

 46. leonicos said

  Κάποιοι από τους συγγενείς της αλβανίδας ήρθαν από την Ιταλία

  Κάποιοι παραξενεύτηκαν και είπαν ‘τι γάμος είναι αυτός’ επειδή δεν είχαν ξαναπαραστεί σε γάμο με το τυπικό των Μαρτύρων του Ιεχωβά.

  Αλλά έφαγαν και χόρεψαν εξίσου πολύ

  Χόρεψα κι εγώ με τη Φωτεινή. Με πήραν και βίντεο για το σπάνιο του πράγματος.

  Στη Ζάκυνθο το φαινόμε σεισμός είναι συχνότερο από το φαινόμενο ‘χορεύει ο Λεώνικος’

 47. leonicos said

  Ποιος αρχαίος είπε «πας εβραίος μετανάστης;»

  Αν δεν τον βρείτε, να το οικειοποιηθώ

 48. Avonidas said

  #45. Η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα από τη Συνθήκη της Γενεύης για τους Πρόσφυγες να θεωρήσει την Τουρκία «ασφαλή χώρα», οπότε το πρόβλημα λύνεται αυτομάτως

  Πες τους εκεί στη Γερμανία ότι η Τουρκία είναι «ασφαλής χώρα» όσο κι η Ελλάδα «επιστρέφει στις αγορές»…

  #43. Νομίζω τα πε όλα ο Αβόνιδας.[…]

  Σαφώς και η Ελλάδα και η κάθε χώρα έχει κάθε δικαίωμα να προφυλαχτεί από το φαινόμενο της μαζικής μετανάστευσης.

  Δεν είπα τίποτα τέτοιο! Είπα ότι ο παράνομος είναι παράνομος, αν θέλουμε να μιλάμε ελληνικά κι όχι οργουελιανά. Το ποια μεταναστευτική πολιτική θα έπρεπε να ακολουθήσουμε είναι πολύ μεγάλο θέμα για να λυθεί με πολιτικά ορθές αερολογίες.

 49. Λάθρα θα πει κρυφά. Λαθρομετανάστες είναι αυτοί που μεταναστεύουν σε ξένη χώρα κρυφά, χωρίς την άδεια των αρχών. Δεν βλέπω γιατί να είναι αφεαυτής προσβλητική η λέξη.
  Αφετέρου, κάποιες λέξεις γίνονται προσβλητικές χωρίς συγκεκριμένο λόγο, απλώς με τη χρήση. Ο Αριστοφάνης στον Πλούτο ονομάζει σκατοφάγο τον Ασκληπιό, αλλά η νεοελληνική μετάφραση τον λέει κοπροφάγο, διότι το πρώτο συνθετικό της αρχαίας λέξης είναι σήμερα χυδαίο, ενώ η ταυτόσημη λέξη της μετάφρασης δεν είναι. Προφανώς, αυτή τη στιγμή η λέξη λαθρομετανάστης βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο: κάποιοι (και ο Νικοκύρης) θεωρούν ότι έχει ήδη γίνει προσβλητική, κάποιοι άλλοι δεν συμφωνούν.
  Αυτά άλλωστε αλλάζουν. Προηγουμένως αναφέρθηκε, ανάμεσα σε άλλες λέξεις που δεν χρησιμοποιούνται σε ευπρεπή λόγο, η λέξη ‘αόμματος’. Κάποτε υποθέτω θα ήταν λιγότερο άγρια από το φρικτό (ως κατάσταση, όχι ως λέξη καθεαυτήν) ‘τυφλός’. Σήμερα τους τυφλούς τους λέμε τυφλούς χωρίς ούτε να προσβάλλονται, ούτε να νιώθουμε ότι τους προσβάλλουμε, ενώ το ‘αόμματος’ ακούγεται και λίγο κωμικό — εμένα τουλάχιστον μου φέρνει στο νου την αλησμόνητη σκηνή της Κάλπικης Λίρας.

 50. gbaloglou said

  42 Για δες σύμπτωση, κάποιος — ή μάλλον κάποια — χρησιμοποίησε πρόσφατα έναν όρο, σε κάποια ηλεκτρονική συζήτηση που δεν θυμάμαι πια, ο οποίος δεν υπάρχει … αλλά μπορεί να ‘δημιουργηθεί’ για το fast learner και νομίζω πως ταιριάζει αρκετά: «ωκύνους» (κατά τα «οξύνους», «αγχίνους» και «ωκύπους», ας πούμε)!

 51. Avonidas said

  #49. Άσε που κανονικά αόμματος είναι αυτός που δεν έχει μάτια· ο τυφλός έχει μάτια, αλλά δεν βλέπει.

  (Υπάρχουν και περιπτώσεις κυριολεκτικά αόμματων, μετά από ιατρική επέμβαση — επαγγελματική ή DIY, π.χ. ο Οιδίποδας 😉 )

 52. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  50 Εξαιρετικό, αλλά θα γίνει κατανοητό?

 53. Ατακάμα said

  48. Αυτό το λέω εγώ δεν το λες εσύ. Για το προηγούμενο σχόλιό σου λέω ότι τα είπες όλα

 54. gbaloglou said

  52 Σιγά σιγά … ίσως!

 55. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ας δούμε το θέμα στην ουσία του:ο όρος λαθρομετανάστης όντως είναι ακριβής. Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται παράτυπα, παράνομα, λαθραία στη χώρα μας. Αλλά …αλλά συμφωνούμε, νομίζω, οι περισσότεροι ότι οι λέξεις δεν είναι αθώες. Αντιθέτως, μπορούν να γίνουν φονικές. Και γι’αυτό, κατά τη γνώμη μου, πρέπει αυτός ο όρος να αποφεύγεται. Γιατί από το «λαθρομετανάστης» εύκολα περνάς στις «κατσαρίδες» της κυρίας υπουργού και στα «ανθρώπινα σκουπίδια» των χρυσαυγιτών. Και τις κατσαρίδες τις λιώνεις με ήσυχη συνείδηση, τα σκουπίδια τα πετάς χαλαρά. Κάτι διδάσκει επ’αυτού η ιστορία.

 56. # 37

  Mάλλον δεν καταλαβαίνεις τι διαφορά έχει ο πόλεμος με την κατοχή ή δεν θέλεις να καταλάβεις… Ελλάδα Νοέμβρης του 40, έχει πόλεμο ναι ή όχι ; έχασε κανείς την δουλειά του ; μάζεψε κανείς τα μπογαλάκια του να φύγει στην Τουρκία ή αλλού ;. Μήπως πεινάγανε ; Με την κατοχή αργότερα άρχισαν οι κακουχίες και φύγανε οι έχοντες τον τρόπο για την Αίγυπτο και οι μη έχοντες για τα βουνά.
  Χιλιάδες χάνουν την δουλειά τους και δεν μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια λόγω της οικονομικής κρίσης χωρίς να έχουν πόλεμο. Αλλο ο πόλεμος κι άλλο η κατοχή και ο ξεριζωμός που όταν γίνονται ΔΕΝ υπάρχει πια πόλεμος, έχει τελειώσει.

  Οπως λέει κι ο λαός άλλο η βούρτσα κι άλλο η κτένα

 57. 42 Δεν το κάνεις «εύστροφος/η»; (Σκέφτομαι έναν τόμο πρωτόλειων του Πίντσον, Slow Learner, που μεταφράστηκε -σωστά νομίζω- «Βραδείας καύσεως»).

 58. Νέο Kid said

  42. Όπως λέει και ο μαθηματικός μας στο 50. ,μονολεκτικά θα πρέπει μάλλον να χρησιμοποιηθεί μια μάλλον εξεζητημένη λέξη π.χ «οξύνους» που – σαν συμβουλή παρτο, όχι σαν υπόδειξη- μάλλον δεν χτυπάει κι όμορφα σε ένα CV… Είναι λίγο σαν να λες » ξέρεις, έχω κάνει αυτά κι αυτά, και είμαι και οξύνους!» *
  Το κακό είναι ότι μάλλον δεν υπάρχει ακριβές αντίστοιχο του fast learner στα ελληνικά. Γιατί όμως οπωσδήποτε «μονολεκτικό» ; ξέρω γω κάτι σαν » αγάπη για αντιμετώπιση νέων προκλήσεων και ευκολία εκμάθησης νέων δεξιοτήτων…» ίσως;

  *απο προσωπική μου εμπειρία . Κάποτε έβαζα στο βιογραφικό μου ότι είμαι Mensan. Διαπίστωσα ότι δεν λειτουργούσε ως προς το πώς το εκλάμβαναν, σαν προσόν , αλλά μάλλον αρνητικά…

 59. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  57 Κοίτα να δεις πράματα και θάματα, έτσι χαρακτηρίζω τον εαυτό μου, βραδύκαυστο. Λες να ξεκινήσω καριέρα μεταφραστή? 🙂

 60. voulagx said

  #42: της ικανότητας / ιδιότητας του fast learner …..= ευμάθεια ή ωκυμάθεια

 61. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 62. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Ευχαριστώ βεβαίως όσους ασχολήθηκαν ή θα ασχοληθούν.

 63. Avonidas said

  #55. Οποιοσδήποτε εναλλακτικός όρος χρησιμοποιηθεί, αργά ή γρήγορα θα τον οικειοποιηθεί η ακροδεξιά, και θα πρέπει να ψάχνουμε για κάτι άλλο.

  Νομίζω αυτή η τακτική είναι λάθος· αντί να απορρίπτουμε μετά βδελυγμίας κάθε όρο που καπηλεύονται οι ακροδεξιοί για προπαγάνδα, καλύτερα θα ήταν να υπερασπιστούμε τη γλώσσα και τα νοήματά της. Να πούμε καθαρά: αυτό είναι πατρίδα κι εσείς δεν είστε πατριώτες, αυτή είναι η γλώσσα μας κι εσείς είστε ανελλήνιστοι, αυτός είναι ο πολιτισμός μας κι εσείς είστε ούγκανοι.

 64. Νέο Kid said

  63. Χμμ.. δηλαδή, Grammar Nazism vs Nazism (original) ? 😀🤢

 65. spiral architect 🇰🇵 said

  @49: Κακά τα ψέμματα η λέξη λαθρομετανάστης δεν είχε «άσχημη» έννοια εξ αρχής· άλλωστε τη βρίσκουμε και στο ΛΚΝ. Το πρόβλημα είναι ότι, η συγκεκριμένη λέξη χρησιμοποιείται από λάθος ανθρώπους, πολλώ δε μάλλον που το πρώτο της συνθετικό χρησιμοποιείται με δεύτερο τα «πίθηκοι», «όρκ», «τζιχάντια» και ότι σκατά βγάλει ο διεστραμμένος τους εγκέφαλος κατακλύζοντας κατά βάση ακροδεξιές ιστοσελίδες, φόρουμ και σόσιαλ μήδια.

  Με αυτό λοιπόν το πιριπίρι η λέξη έχει καταλήξει βρισιά και τρέχουν οι σαραντάκοι και σια να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

  «Επέταξε ο κουζουλός μια πέτρα στο πηγάδι και σαράντα γνωστικοί δεν κατέουν να τήνε βγάλουν»

 66. Avonidas said

  #64.

 67. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αλήθεια, με ποιο δικαίωμα ένας αντιπροσωπευτικό συνδικαλιστικό όργανο βγάζει ανακοινώσεις που είναι σίγουρο ότι δεν εκφράζουν ούτε τα μισά μέλη των εκπαιδευτικών; Τι άθλιο καπέλωμα είναι αυτό; Δεν εκπροσωπούν ούτε την πάρτη τους ούτε το κόμμα τους. Αλλά δεν φταίνε αυτοί, φταίμε εμείς που τους ψηφίζουμε για να το παίζουν δασκαλοπατέρες και πολιτικάντηδες.

 68. mitsos said

  @ Εντάξει μπορεί να μην καταλαβαίνω εγώ την διαφορά πολέμου – κατοχής.

  Υπάρχει όμως άλλο ενδεχόμενο;

  Να μην μπορείς να καταλάβεις ότι και ένας πόλεμος 20 ημερών μπορεί να φέρει καταστροφές τόσο μεγάλες σε μια περιοχή που να προκαλέσεις μετακινήσεις … Δεν λέω για τα 40 χρόνια πόλεμο στο Αφγανιστάν … Μιλάω για τους βομβαρδισμούς και την οικονομική και κοινωνική αποδιάρθρωση στην Συρία μέσα σε λίγους μήνες.
  Ρωτάω υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο ;

  Για το γεγονός πως αρχές 41 στην Ελλάδα υπήρχε ενθουσιασμός για την προέλαση στην Αλβανία… εντάξει δεν θέλω να το συζητήσω , αν έμοιαζε με καφεδάκι στο Τιτάνια δηλαδή με θέαμα …

 69. ΣΠ said

  Ίσως κάποτε η λέξη «λαθρομετανάστης» να είχε ουδέτερη σημασία. Σήμερα όμως έχει σημασία μειωτική. Φυσικά ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιεί όποιες λέξεις κρίνει ότι είναι οι καταλληλότερες για να αποδώσουν αυτά που θέλει να πει και αυτό χαρακτηρίζει και τον ίδιο. Όμως πρέπει να έχουμε κατά νου ότι οι λέξεις δεν μεταφέρουν μόνο νοήματα αλλά και συναισθήματα. Οι λέξεις μπορούν να πληγώσουν. Αν έναν άνθρωπο με αναπηρία τον πεις σακάτη τον μειώνεις και τον πληγώνεις. Δεν πρόκειται για πολιτική ορθότητα. Πρόκειται για στοιχειώδη ενσυναίσθηση. Πολιτική ορθότητα ήταν το «άτομο με ειδικές ανάγκες», που χρησιμοποιούσαν παλιότερα ή ακόμα χειρότερα το «άτομο με ειδικές ικανότητες», που συγκαταβατικά έλεγαν κάποιοι. Έτσι και το «λαθρομετανάστης», η χρήση του μειώνει και πληγώνει, γι’ αυτό άλλωστε ανήκει στο βασικό λεξιλόγιο των ακροδεξιών. Θα μου πείτε, αν δεν τους λέμε λαθρομετανάστες θα λυθούν τα προβλήματά τους, θα βελτιωθούν οι άθλιες συνθήκες στις οποίες βρίσκονται; Όχι, βέβαια, αλλά αυτός δεν είναι λόγος to add insult to the injury (όπως λένε οι αγγλοσάξωνες).

 70. Νέο Kid said

  69. Τα είπες όλα ωραία και σταράτα, Σταύρο! Εύγε!

 71. π2 said

  Η κάλπικη αγανάκτηση για τη δήθεν λογοκρισία μου θυμίζει την παρόμοια αγανάκτηση των νεοπολυτονιστών που εξανίστανται απέναντι στην υποτιθέμενη απαγόρευση του πολυτονικού. Λες και δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά μεταξύ επίσημης ορολογίας σε συγκεκριμένα θεσμικά περιβάλλοντα και δημόσιου λόγου γενικώς (στην περίπτωση της λέξης λαθρομετανάστης) ή τη διαφορά μεταξύ επίσημου δημοσίου εγγράφου και γραπτής γλώσσας γενικώς (στην περίπτωση του πολυτονικού). Οι ίδιοι άνθρωποι που σε άλλα συμφραζόμενα κάθε άλλο παρά αναρχικούς τους λες φουρκίζονται που μια δημόσια αρχή επιβάλλει κάτι στα του οίκου της και μόνον.

 72. Pedis said

  https://www.theguardian.com/world/2018/oct/28/jair-bolsonaro-wins-brazil-presidential-election

  News of the results sent Bolsonaro devotees outside his beachfront home in western Rio de Janeiro into ecstasy.

  “This is phenomenal. It’s a unique feeling,” said Rafael Gomes, a 34-year-old salesman who was among the crowds. “I can see a better future for my son, better health, education and security, something we haven’t had for years.”

  In the midst of an increasingly raucous atmosphere one group of young men jumped up and down chanting: “Go fuck yourselves, PT!”

  Hordes of jubilant Bolsonaro supporters flocked on to Avenida Paulista, one of São Paulo’s most important boulevards, where they sang Brazil’s national anthem and set off fireworks.

  Many fans wore the green and yellow colours of Brazil’s national flag, which has become the trademark of Bolsonaro’s push for power.

  “I feel so happy. Brazil is waking up. We are coming out of a trance,” said Jordan Requena, a 20-year-old student who was among the crowds.

  Pietro Sambugaro, a 28-year-old Bolsonaro activist, broke down in tears as he described his joy. “I feel so proud to have been part of this change. He is our hope!”

  “For the first time we are going to have a God-fearing and genuinely right-wing president,” said Fernando Pereira, a 40-year-old physiotherapy student celebrating as fireworks exploded around him. “He is the president we have been waiting for for so long.”

  But Bolsonaro’s triumph will leave many millions of progressive Brazilians profoundly disturbed and fearful of the intolerant, rightwing tack their country is now likely to take.

  Μάλλον είναι αναγκαίο να επανακαθοριστεί με θετικό πρόσημο (άααλα ) η έννοια του εμφύλιου πολέμου;

 73. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Η σβάστικα στην αρχαία Ανατολή συμβόλιζε την καλοτυχία, την ευημερία και άλλα τέτοια ωραία. Μετά το 1933-45 ο συμβολισμός της άλλαξε ριζικά και δια παντός. Κανείς δεν μπορεί πια να τη χρησιμοποιήσει επικαλούμενος τους αρχαίους συμβολισμούς, εφόσον τον 20ο αιώνα μολύνθηκε με τρόπο μη αναστρέψιμο.

 74. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εμένα μ’ αρέσει ο διηγηματογράφος Σκαμπαρδώνης. Τον θεωρώ ίσως τον καλύτερο της γενιάς του. Αλλά από πού κι ως πού διανοούμενοι οι άνθρωποι που ξέρουν να αφηγούνται ωραίες ιστορίες; Σαν πολύ δεν έχει ξεχειλώσει αυτός ο όρος; Διανοούμενοι ο Καστοριάδης και ο Κονδύλης, διανοούμενοι και ο Τατσόπουλος με τον Χωμενίδη;

 75. Μαρία said

  67
  Για τις εκλογές στο ΑΠΥΣΔΕ, το Ανώτατο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο των εκπαιδευτικών, ο κ. Βασίλειος Μακρυπούλιας, γνωστός κατά δήλωσή του εθνικοσιαλιστής, φιγουράρει ως υποψήφιος της ΔΑΚΕ στη θέση 18 του ψηφοδελτίου!!!
  http://www.mplokia.gr/?p=26299

 76. Avonidas said

  Κανείς δεν μπορεί πια να τη χρησιμοποιήσει επικαλούμενος τους αρχαίους συμβολισμούς, εφόσον τον 20ο αιώνα μολύνθηκε με τρόπο μη αναστρέψιμο.

  Ενα έγκλημα των ναζί που έμεινε ατιμώρητο 😉

 77. Avonidas said

  Κι επιπλεον τα χρυσαβγουλα εχουν καταστρέψει τον ωραιοτατο διακοσμητικο μαιανδρο. Κατι πρεπει να γινει, δεν μπορει ο καθε μαλακας να παίρνει και να μαγαριζει οποιο συμβολο γουστάρει ☹️

 78. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  77 Δυστυχώς μπορεί. Και σύμβολα, και διακοσμητικά μοτίβα, και λέξεις. Μια κάποια λύσις θα ήτο η εξαφάνισις των μαλάκηδων αλλά δεν τη βλέπω εφικτή στο ορατό μέλλον 🙂 Προσωπικά αρνούμαι να μοιράζομαι το ίδιο λεξιλόγιο με τους φασίστες. Οπότε ναι, όταν μολύνουν μιά λέξη ή ό,τι άλλο θα ψάξω για εναλλακτική. Χώρια που έτσι κι αλλιώς δεν μου κάνει η λέξη λαθρομετανάστης.
  (Γμτ σεντόνι ανοίγει και δεν τα μπορώ αυτά ιντερνετικώς).

 79. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  69 ΣΠ. Επιτέλους είπωθηκαν απλά και εύληπτα αυτά που ήθελα να πω από το πρωί αλλά άφηνα να γραφτούν από πιο βαρύνοντες σχολιαστές.
  Μου φαίνεται απλούστατο και απορώ γιατί γίνεται επίκληση (και από καλόπιστους) των λεξικών κλπ.
  Όταν αναφερόμαστε σε ανθρώπους αυτόματα δεν (πρέπει να) αποφεύγουμε όρους που απαξιώνουν, στοχοποιούν, υποβιβάζουν; Παράνομοι/παράτυποι δε φτάνει;

  Το ιστολόγιο από τις αρχές ακόμη ασχολήθηκε:
  Η λαθρομετανάστευσις εις τον λιμένα Πειραιώς
  https://sarantakos.wordpress.com/2009/06/18/lathromet/

 80. Νέο Kid said

  79. » πιο βαρύνοντες σχολιαστές» ;;
  Θα μπορούσες να μας πεις και χωρίς περιστροφές και πολιτική κορεκτίλα «χοντρούς»! 😀😜😜

 81. Pedis said

  Διαβάζω ότι ο Κρανιδιώτης προθυμοποιείται με δημόσια δήλωσή του να χρησιμοποιηθεί ο ίδιος από την ελληνική αεροπορία σε επίθεση-απάντηση τιμωρίας της Αλβανικής κυβέρνησης ως βρώμικη βόμβα (σκατών και πατσάς).

 82. Pedis said

  Εντωμεταξύ δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου και «καταδικάζω τη βια απ’ όπου κι αν προέρχεται» δίνουν άδεια για συμμετοχή στο δημόσιο περίπατο του Ο.Δ.Ε.Υ.Ω, των πασχόντων από προστάτη και εν αποστρατεία λουφατζήδων κληρωτών στον ελληνικό στρατό.

 83. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Οι άνθρωποι φτιάχνουν τις λέξεις, οι λέξεις δεν φτιάχνουν την ανθρωπιά.

 84. cronopiusa said

 85. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  80 🙂 προπαίδεια, γιατί να δεις που στο τέλος θα μας πούνε, όλους λαθραίους οι νόμιμοι ιδιοκτήτες της χώρας 😦

  Λαθρομετανάστες του έρωτα πρόλαβε κι απαθανατίστηκε σε τραγούδι, του Βαρδή κιόλας. (Εμένα δε μ΄αρέσει ,άσχετα) :
  Κατά βάθος είσαι πέλαγο βαθύ
  τόσοι που έχουν μέσα σου χαθεί
  λαθρομετανάστες σε κλειστά σκαριά
  και ποτέ τους δε θα βρουν στεριά

 86. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  83. Απ΄όλα φτιάχνουν οι λέξεις. Κι ανθρωπιά κι όραμα κι ατμόσφαιρα κι έρωτα και σεξ 🙂 🙂 !
  Και βέβαια χαλούν:
  Πες κοντή καμιά και θα σου πω /πει 🙂 🙂

 87. Πέπε said

  @69:
  > > Έτσι και το «λαθρομετανάστης», η χρήση του μειώνει και πληγώνει, γι’ αυτό άλλωστε ανήκει στο βασικό λεξιλόγιο των ακροδεξιών.

  Έχω μια επιφύλαξη εδώ:

  Πάρα πολύ συχνά συναντάμε στον ακροδεξιό λόγο τη λέξη «λαθρομετανάστης» να χρησιμοποιείται για άτομα που δεν είναι μετανάστες, κανενός είδους, ούτε νόμιμοι ούτε παράτυποι ούτε άλλο, παρά πρόσφυγες. Εδώ, πριν καν φτάσουμε στο συναισθηματικό φορτίο που κουβαλάει η λέξη για όποιον τη λέει / ακούει, για αυτόν στον οποίο αναφέρεται, κλπ., υπάρχει ένα πολύ πιο στοιχειώδες θέμα: είναι η λάθος λέξη.

  Το να μη λέμε λαθρομετανάστες τους πρόσφυγες μού φαίνεται σαν σύσταση να μη λέμε Πακιστανούς τους Σύριους. Ε μα, προφανώς!

  Ακόμη κι αν νομικά υπάρχουν περιπτώσεις προσφύγων που επισήμως χαρακτηρίζονται μετανάστες (δεν ξέρω τη νομοθεσία), όταν μεν μιλάμε νομικά είναι προφανές ότι θα χρησιμοποιούμε τους ακριβείς όρους (κι εκεί, αν το «λαθρομετανάστης» απαγορεύεται ή δεν προτείνεται, δεν μπορεί να υπάρξει αντίρρηση: φυσικά και η επίσημη ορολογία θεσπίζεται με αποφάσεις και όχι με βάση το προσωπικό λεξιλόγιο του καθενός!), όταν πάλι μιλάμε άτυπα, θα πούμε τον πρόσφυγα «πρόσφυγα» γιατί είναι πρόσφυγας.

  Από κει και πέρα, αν μιλάμε για πρόσωπα που είναι πραγματικοί μετανάστες και πραγματικά παράτυποι, η γνώμη μου συμπίπτει με αυτή που εκφράζεται σε μερικά αποσπάσματα προηγούμενων σχολίων όπως:

  #40 (Αβονίδας):
  > > Το αν ο όρος είναι προσβλητικός ή όχι είναι ένα θέμα, αλλά ότι είναι ακριβής δεν χωράει αμφιβολία. Είτε υπάρχουν σύνορα και νόμοι σχετικά με τη διέλευσή τους είτε όχι. Κι εφόσον για την ώρα υπάρχουν, αυτός που τα διασχίζει χωρίς τις απαραίτητες διατυπώσεις έχει παρανομήσει, τελεία και παύλα. Βρίσκεται παράνομα σε μια χώρα.

  #49 (Άγγελος):
  > > Λάθρα θα πει κρυφά. Λαθρομετανάστες είναι αυτοί που μεταναστεύουν σε ξένη χώρα κρυφά, χωρίς την άδεια των αρχών. Δεν βλέπω γιατί να είναι αφεαυτής προσβλητική η λέξη.

  …κ.ά.

  Γενικότερα δε είμαι της γνώμης ότι, όταν συζητάμε για λέξεις, πρέπει απλώς να λεξιλογούμε. Η προσωπική θέση του καθενός απέναντι σε όσους ονομάζονται με τη μία ή την άλλη λέξη δεν έχει να κάνει με τη συζήτηση για τη λέξη.

 88. Γιάννης Ιατρού said

  86: χτυπάς ευαίσθητες χορδές 🙂 🙂 🙂

 89. gbaloglou said

  60 Για το fast learning έχουμε και την «ταχυμάθεια» ή μάλλον «ταχυμάθηση», που όμως δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα (ειδικά επειδή δεν διαχωρίζουν σαφώς την ικανότητα από την πράξη), ενώ για το fast learner θα μπορούσαμε να καταφύγουμε στο «ταχυμαθαίνων» … αν δεν είχαν αρχίσει να μας ‘ξενίζουν’ οι μετοχές…

 90. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πάντως οι παλαιοί το ‘χαν λύσει ικανοποιητικά το θέμα της απόδοσης του fast learner. Λέγανε «Σαΐνι το παιδί, κουμπάρε, έχει να το λέει ο δάσκαλος» και ξεμπέρδευαν. 😇

 91. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  86 – Χωρίς πράξεις οι λέξεις είναι αέρας κοπανιστός, οι πράξεις των φασιστών είναι που κάνουν μειωτική την λέξη λαθρομετανάστης, οι πρόσφυγες δεν έχουν κανένα πρόβλημα πώς θα του πούμε αλλά αν θα τους βοηθήσουμε η θα τους χτυπήσουμε, από τις πράξεις μας κρινόμαστε όλοι.

  Σέξ με λέξεις, νομίζω κάπως αλλιώς το λέγαμε αυτό στην εφηβεία μας, ποιό παλληκαράκι θυμάται ρε παιδιά;☺

  «Πές κοντή καμιά και θα σου πώ/πεί.»
  Συχνά λέω την Παπέν μου (που δεν είναι και το πρώτο μπόϊ☺) αλλά ποτέ δεν ενοχλήθηκε γιατί με τις πράξεις μου αισθάνεται σαν την ψηλότερη θεά.☺

  Σημασία δεν έχει τι λέει κάποιος, αλλά πώς το λέει, από τον ήχο της φωνής κι από το βλέμμα του, βγαίνει ασφαλέστατο συμπέρασμα τι σκοπεύει να πράξει.

 92. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  36 Εμένα μου άρεσε ο Σκαμπ. αν και τώρα που διάβασα μονοκοπανιά τη συλλογή «Τα δεδουλευμένα» που έχει συγκεντρωτικά τα διηγήματά του (όχι όλα όμως) δεν δοκίμασα την ίδια αίσθηση.

  37 Συμφωνώ απόλυτα με την τελευταία παράγραφο -και με τα άλλα, δηλαδή

  69 Έτσι. Και, σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για την επίσημη πολιτεία

  73-76 Σωστός ο παραλληλισμός με τη σβάστικα. Θα τον χρησιμοποιώ στο εξής.

  87 Λένε και λαθροπρόσφυγες κάποιοι.

 93. # 68

  Τεράστιες μετακινήσεις πληθυσμών είχαμε με την κατάρρευση του υπαρκτού ΧΩΡΙΣ κανέναν πόλεμο, νομίζω, ενώ με τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία δεν είχαμε ορδές προσφύγων. Υπάρχουν αρκετές αιτίες για μαζικές μετακινήσεις και φυσικά μια από αυτές είναι ο πόλεμος- για την ακρίβεια η εξόντωση των αμάχων, κάτι που δεν γίνεται στους περισσότερους πολέμους ούτε είναι θεωρητικά ο σκοπός του πολέμου. Η μετακίνηση των πληθυσμών από την Ασία στην Ευρώπη μάλλον έχει άλλες αιτίες παρά τον πόλεμο.
  Η ατμόσφαιρα στον πόλεμο είναι αλλέγκρα σαν να πίνεις. Το ότι αργότερα συνήθως μεθάς και υποφέρεις είναι άλλο πράγμα.

 94. ΣΠ said

  87
  Εγώ δεν εξέτασα αν η λέξη είναι ακριβής νοηματικά, αλλά αν πρέπει να την χρησιμοποιούμε. Και η λέξη «σακάτης» ακριβής είναι. Θα την έλεγες για έναν άνθρωπο με αναπηρία;

 95. ap8938 said

  κάποιοι είναι λαθρομετανάστες γιατί κάποιοι άλλοι κατσικώθηκαν σε μια γεωγραφική περιοχή, σήκωσαν ένα φράχτη και είπαν «αυτό είναι δικό μου». με τα λόγια του Rousseau «THE first man who, having enclosed a piece of ground, bethought himself of saying This is mine, and found people simple enough to believe him, was the real founder of civil society. From how many crimes, wars and murders, from how many horrors and misfortunes might not any one have saved mankind, by pulling up the stakes, or filling up the ditch, and crying to his fellows, «Beware of listening to this impostor; you are undone if you once forget that the fruits of the earth belong to us all, and the earth itself to nobody.»

 96. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  93 – Μιά διαμορφωμένη συνείδηση (ειδικά κατά την παιδική ηλικία, εξ ού και η σημαντκότητα της πρωτοβάθμιας) είναι σχεδόν αδύνατο να αλλάξει με οποιοδήποτε επιχείρημα. Στο Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και πολλές υποσαχάριες χώρες που τροφοδοτούν κατά κύριο λόγο το μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ευρώπη, δεν γίνεται πόλεμος, το ίδιο συμβαίνει και στην αμερικανική ήπειρο από νότο προς βορά, δεν είναι ο πόλεμος η αιτία αλλά στην συνείδηση του κόσμου κυριαρχεί αυτή η αιτία, αυτήν προωθούν και τα μμα, ίσως είναι και πιο βολική για κάποιους.

 97. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ μένα.

  Νισάφι πιὰ μὲ τὴν πολιτικὴ ὀρθότητα.

  Συμφωνῶ μὲ προηγούμενους σχολιαστὲς ποὺ δὲν χαρίζουν τὴν ἑλληνικὴ γλώσσα στοὺς ναζιστές. Εἶναι μιὰ ἀτέρμονη διαδικασία. Σκέφτομαι κάποια ὀργουελικὰ σενάρια μὲ λίστα «μολυσμένων» ἀπὸ τὴν ἀκροδεξιὰ λέξεων καὶ μένα νὰ προσπαθῶ νὰ βγάλω ἀπὸ πάνω μου τὴ ρετσινιὰ τοῦ φασίστα ἐπειδὴ μοῦ ξέφυγε μιὰ τέτοια λέξη.

  Καὶ σιγὰ-σιγὰ νὰ πληθαίνουν οἱ «μολυσμένες» λέξεις.
  Ὅπως οἱ ρινόκεροι τοῦ Ἰονέσκο.

  Οὔτε στοὺς χειρότερους ἐφιάλτες μου.

  Ἔχω διαβάσει κάποια γραφτὰ τοῦ Σκαμπαρδώνη· σκόρπια ἀπὸ ᾿δῶ κι ἀπὸ ᾿κεῖ. Μοῦ ἄρεσε τὸ γράψιμό του. Ἀπὸ τὴ (λειψὴ) εἰκόνα ποὺ ἔχω σχηματίσει ἀπὸ τὰ γραφόμενά του, δὲν μπορῶ νὰ τὸν χαρακτηρίσω ρατσιστὴ ἤ ἀντιδραστικό.

  Ὅσο γιὰ τὸν Καρανίκα, μ᾿ ἐνοχλεῖ αὐτὸ ποὺ συμβολίζει.

  Ἡ παρουσία του, σὲ (δυσανάλογη μὲ τὰ προσόντα του) θέση εὐθύνης, μὲ κύριο προσόν τὴ φιλική του σχέση μὲ τὸν πρωθυπουργό, μοῦ θυμίζει τὴ ρήση τῆς Φρειδερίκης:

  «Μπορῶ νὰ κάνω πρωθυπουργὸ καὶ τὸν κηπουρό μου.»

 98. Πέπε said

  @94:
  > > Και η λέξη «σακάτης» ακριβής είναι. Θα την έλεγες για έναν άνθρωπο με αναπηρία;

  Όχι, αλλά δεν είναι συγκρίσιμο. Οι λέξεις «σακάτης» και «ανάπηρος» σημαίνουν ακριβώς το ίδιο, και η διαφορά τους έγκειται αποκλειστικά στο αν θες να μειώσεις τον άλλον ή όχι. Η λέξη «λαθρομετανάστης», πέρα από το αν μειώνει, δε σημαίνει επ’ ουδενί «πρόσφυγας».

  Όταν βρισκόμαστε στο πραγματικό σημασιολογικό πεδίο του «λαθρομετανάστη», το να χρησιμοποιήσουμε μια περίφραση που σημαίνει ακριβώς το ίδιο μού φαίνεται υποκριτικό.

  Κάπως κοντά σ’ αυτό που λέει ο Λάμπρος πιο πάνω, αν θέλω να πω «πρέπει να σε βοηθήσουμε γιατί είσαι λαθρομετανάστης», δε νομίζω να τον νοιάξει η λέξη. Εξίσου και αν θέλω να του πω «πρέπει να συλληφθείς / απελαθείς / επαναπροωθηθείς / σε λιώσουμε γιατί είσαι λαθρομετανάστης».

 99. dryhammer said

  Διάβασα το άρθρο επί τροχάδην το πρωί και ξανά άρθρο + σχόλια τώρα. Μου έμεινε πιο πολύ η σκατολογική εμμονή της κατακλείδας

  «…κάνουν όπως τα παιδάκια που σκηνοθετούν τους γονείς τους ως λογοκριτές και σε αντίπραξη αντλούν ηδονή από το να λένε «κακές λέξεις» ώστε να τους εκνευρίσουν.»

  Ποιους μου θυμίζει, μωρέ ποιους μου θυμίζει, μωρέ και ποιους δε μου θυμίζει…
  (Κι όχι μόνο τον παραγοντοποιημένο πολυώνυμο)

 100. spiridione said

  87. Μάλλον κάτι δεν έχεις καταλάβει; Η σύσταση αφορά τους μετανάστες χωρίς χαρτιά, όχι τους πρόσφυγες.

 101. spiridione said

  όχι μόνο τους πρόσφυγες.

 102. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν γίνεται να μη χρησιμοποιούμε όποιες λέξεις καπηλεύονται οι φασίστες και οι λοιποί ακροδεξιοί. Δεν μπορούμε να τους χαρίσουμε π.χ. τη λέξη πατρίδα. Φτάνει που δεν κρεμάμε πια τη σημαία στο μπαλκόνι στις εθνικές επετείους, επειδή φοβόμαστε κάποια πιθανή ρετσινιά. Όχι άλλες υποχωρήσεις, σε κανένα επίπεδο. Λέξεις δηλητηριασμένες, χωρίς θετικό συναισθηματικό ή συμβολικό φορτίο, λέξεις που εκφράζουν υποτίμηση και απαξίωση για άλλους ανθρώπους, λέξεις όπως λαθρομετανάστες, κίναιδοι κλπ, χάρισμά τους.

 103. cronopiusa said

 104. sarant said

  102 Έτσι

  103 Η περίπτωση αυτή αξίζει άρθρο.

 105. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Θυμήθηκα μιὰ ξαδέλφη μου.

  Τὴν ἔμαθαν νὰ λέει «κακὰ λόγια» καὶ μετὰ ξύλο ἀπὸ τὴ μάνα της γιὰ νὰ μήν τὰ λέει.

  Ἔλα ὅμως ποὺ τοὺς ἄρεσε. Καὶ τὴ βάζανε νὰ τὰ λέει διὰ τῆς «μαιευτικῆς».

  «Ἔγινες καλὸ παιδί. Δὲν λὲς κακά λόγια, ἔτσι;»

  «Ναὶ θείτσα. Οὔτε κῶλο λέω, οὔτε μουνί.»

  Ποιόν νὰ δείρει μετὰ ἡ μάνα της, τὴ θείτσα;

 106. Γιάννης Κουβάτσος said

  103:Το είδα κι εγώ και ξαφνιάστηκα. Αν κάνουν τέτοια τεστάκια και στους γηγενείς Έλληνες, θα κλάψουνε (ή θα γελάσουνε) μανούλες. Αλλά όταν την ιστορία την κουβαλάς στο κύτταρό σου, δεν χρειάζεται να την ξέρεις κιόλας.

 107. Pedis said

  O Kατσίφας ήταν έλληνας υπήκοος;

 108. Γιάννης Ιατρού said

  106: Υποτίθεται πως οι Έλληνες έχουν διδαχθεί τα βασικά στο σχολείο. Ή όχι; Τι κάνουν αυτοί οι δάσκαλοι τέλος πάντων; 🙂
  Για να το σοβαρέψουμε, γνωρίζω πως ανάλογες γνώσεις (γλώσσα, βασικά στοιχεία ιστορίας, νομικής και κοινωνικής τάξης, π.χ. βασικές γνώσεις λειτουργίας του πολιτεύματος κλπ. στη χώρα αυτή) ζητούνται και από άλλα κράτη την ΕΕ για την πολιτογράφησή τους.
  Στην Γερμανία π.χ. πρέπει να έχεις περάσει στις σχετικές τυποποιημένες εξετάσεις. Να μου πεις, εκεί τα έχουν τυποποιήσει σχεδόν όλα 🙂 (υπάρχουν και σχετικά βοηθήματα γι αυτά), για τη γλώσσα εναλλακτικά αρκεί αν έχεις επισκεφθεί γερμανικό σχολείο ή έχεις σπουδάσει εκεί.

 109. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ναι, τα έχουν διδαχτεί. Τι έχουν μάθει και τι θυμούνται και πόσο ενδιαφέρονται για γλώσσα, ιστορία κλπ. είναι άλλη ιστορία. 😇

 110. Γιάννης Ιατρού said

  109: Ναι, έτσι. Αλλά και για τους άλλους (αιτούντες πολιτογράφηση) δεν ζητείται/εξετάζεται το μετέπειτα ενδιαφέρον/θύμηση. Αφού έχουν περάσει (άπαξ) την εξέταση. αρκεί.

 111. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  107.Αναρωτιόμουν κι εγώ. Έλληνα πολίτη κι έλληνα πολίτη λέγανε τα ράδια,αλλά μάλλον μόνο ομογενή (χωρίς να αποκλείεται να είχε πάρει και υπηκοότητα) Άσε που τον είπαν και «πεσόντα» μια στιγμή 😦
  Εδώ πληροφορίες για την απόκτηση ΕΔΤΟ
  http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=3721&Itemid=646&lang=

  Τα πιο φρέσκα νέα:
  https://tvxs.gr/news/ellada/gia-diakinisi-narkotikon-eixe-syllifthei-o-katsifas

  97τέλος Ε όχι και σαν τη Φρίκη τον καημένο!:) Άνεργος εκπαιδευτικός ΤΕ σε μισθολογικό κλιμάκιο 13 βλέπω, σε μια θέση (από τις καθορισμένες/περιορισμένες) στη Γραμματεία της Κυβέρνησης/σύμβουλος του Π/Θ. Φίλος του,από παλιά συμπορευτές, λένε τα σχόλια.Προσωπικό επικουρίας, προσωπικής επιλογής είθισται να είναι αυτό.

 112. loukretia50 said

  103. και συναφή
  Αυτή η έλλειψη «βούλησης για συμμετοχή στις κοινωνικές εξελίξεις» πώς ακριβώς διαπιστώνεται?
  Με ερωτήσεις πχ αν έχει γραφτεί σε συλλόγους ή κομματική οργάνωση? Αν συμμετέχει σε πορείες?
  Αν απεργεί? – αν και εφόσον δουλεύει.
  Και ελάτε στη θέση της, τι θα μπορούσε να απαντήσει μια μητέρα, που φοβάται πως ο,τιδήποτε πει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον της.

 113. Χαρούλα said

  Η γλώσσα είναι οι λέξεις. Περιγράφουν( ή τουλάχιστον πρέπει να) με ακρίβεια την ουσία.
  Δεν είναι πάντα έτσι όμως.
  Μορφωμένοι, πολιτικά ορθοί, δεν λένε λαθρομετανάστες αυτούς που δεν φοιτούν στα ιδιωτικά σχολεία των παιδιών τους, δεν μένουν στις γειτονιές τους, δεν…. Απλά στο τουίτερ τους αποκαλούν με τον σωστό τρόπο, δείχνωντας ανθρωπιά.
  Και έρχονται οι αγράμματοι γέροντες στα χωριά της Λέσβου, του Έβρου κλπ, και ντύνουν, ταΐζουν, φροντίζουν τους διερχόμενους λαθρομετανάστες, όπως τους αποκαλούν.
  Κάποιες φορές οι λέξεις αποκτούν άλλο νόημα.

 114. Γιάννης Ιατρού said

  112: Οπαδός ΠΑΟΚ, ΠΑΟ κλπ. επί παραδείγματι 🙂 🙂 🙂
  Η ίδια θα πει: «Αφού είχα δεχθεί διάφορες ερωτήσεις σχετικά με την ιστορία της Ελλάδας, μου έκαναν και κάποιες ερωτήσεις πολιτικού περιεχομένου. Δεν σας κρύβω ότι κατά την διάρκεια της διαδικασίας είχα αρκετό άγχος, δεδομένου ότι είχα απο πάνω μου τέσσερα άτομα που μου έκαναν διαρκώς ερωτήσεις. Κάποια στιγμή λοιπόν με ρώτησαν, από πόσους βουλευτές απαρτίζεται το Ελληνικό Κοινοβούλιο και απάντησα λανθασμένα, 200 ενώ είναι 300. Μετά, με ρώτησαν σε ποιο πολιτικό κόμμα ανήκει ο Αλέξης Τσίπρας και ενώ στο κομμωτήριο (σημ. έχει κομμωτήριο στην Αγ. Παρασκευή) έχουμε κάνει με τις πελάτισσες μας άπειρες συζητήσεις και για τον πρωθυπουργό και για την γενικότερη πολιτική κατάσταση την δεδομένη στιγμή σάστισα απο το άγχος και άργησα να απαντήσω….

  Μπορεί να καταθέσει ένσταση εντός 15 προσεχών ημερών, όπως ορίζει ο Νόμος και να ζητήσει να επανεξεταστεί το αίτημα της.

 115. sarant said

  Πάντως στο Λουξεμβούργο όποιος ξένος μένει επί 20ετία στη χώρα μπορεί να πάρει ιθαγένεια αν παρακολουθήσει 24 ώρες μαθήματα γλώσσας (χωρίς να δώσει εξετάσεις) και ίσως ένα ολιγόωρο μάθημα «αγωγής πολίτου» (χωρίς εξετάσεις). Για όσους κατοικούν πάνω από 5 χρόνια και κάτω από 20, πρεπει να περάσουν εξετάσεις γλώσσας, επιπέδου περίπου Β1-Β2.

 116. loukretia50 said

  113. Ξεχωριστός ήταν ο Θάνος, Χαρούλα!
  Πολύ όμορφο!

 117. spyridos said

  92.

  Μου άρεσε πολύ ο Σκαμπαρδώνης και οι μελιτζάνες επίσης.
  Οταν με πείραξαν στο στομάχι τις έκοψα.
  Τώρα με πείραξε ο Σκαμπαρδώνης στην ανθρωπιά μου κομμένος κι αυτός.

  Δεν ξέρουμε βέβαια τι τραβάει ο κάθε άνθρωπος με την οικονομική κρίση και τι μπορεί να κάνει για τα λεφτά.
  Τα λεφτά δεν βρωμάνε κι ας είναι κι από πρεζέμπορα.

 118. ΚΩΣΤΑΣ said

  Σίγουρα όταν συνομιλείς ή αναφέρεσαι σε κάποιον, οφείλεις να χρησιμοποιείς λέξεις και εκφράσεις που δεν θα τον στεναχωρήσουν ή θα τον φέρουν σε δύσκολη θέση. Αυτό αυτοπροσδιορίζεται από την αγωγή, την παιδεία και την κοινωνική ευαισθησία του καθενός μας.

  Διάβασα με προσοχή το άρθρο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη. Αυτό που εγώ κατάλαβα, γενικά, είναι ότι ο Γ.Σ. δεν ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τη λέξη λαθρομετανάστης, αλλά εκφράζει την αντίρρηση και την αντίθεσή του στο να μιλάμε κάθε φορά σύμφωνα με τις ντιρεκτίβες της εκάστοτε καθεστηκυίας τάξης. Άλλωστε, το ξεκαθαρίζει αυτό στο άρθρο του: «…Και αν αύριο βγει ένα άλλο κόμμα στην εξουσία και πάει να μου επιβάλει με το ζόρι τη λέξη «λαθρομετανάστης» ή κάποια ετέρα, το ίδιο ακριβώς θα απαντούσα και δεν μπορεί, κάθε κυβέρνηση, κάθε φορά, να μου φοράει με το ζόρι όποια λέξη είναι ασορτί με την προπαγάνδα της….»

  Αν λοιπόν αυτό που κατάλαβα εγώ, είναι και αυτό που θέλει να εκφράσει ο Γ.Σ., τότε συμφωνώ απόλυτα μαζί του και μ΄ αρέσει που έχει το θάρρος να αντισταθεί. Έτσι εκτός από καλός συγγραφέας, αναδεικνύεται και μπροστάρης, πνευματικός ταγός.

  Και κάτι ακόμα: «…λέει ο κ. Σκ., …». Μήπως εγώ έχω διεστραμμένο μυαλό και αυτό το Σκ. Με οδηγεί σε περίεργους συνειρμούς; 😉 αν και παρακάτω στα σχόλια γίνεται Σκαμπ.
  Συγνώμη, Νικοκύρη, λέω, μήπως θα ήταν καλύτερα να γραφτεί διαφορετικά η συντομογραφία; κι αυτός ψυχή έχει, μπορεί να το πάρει αλλιώς και να πληγωθεί! 🙂

 119. Jane said

  Όσες φορές διαβάζω σχετικά άρθρα σε εφημερίδες κι ιστολόγια , τα περισσότερα σχόλια αποτελούν προσπάθειες νομικής , γλωσσολογικής ή φιλολογικής ανάλυσης. Αν δηλαδή η λέξη απαντά στον Όμηρο, τι λεν τα λεξικά ή το ποινικό δίκαιο, σε ποιους νόμους, κλπ.

  Κι αφήνουν απ’ έξω τον παράγοντα συναίσθημα.

  Συμφωνώ με τον ΣΠ στο σχόλιο 69

  Είναι προφανές, τι συναίσθημα προκαλεί η χρήση του όρου. Η λέξη «λαθρομετανάστης» έχει αρνητική χροιά και σαφές ιδεολογικό φορτίο.
  Εκείνοι που χρησιμοποιούν κατά κόρον τη λέξη αυτή, είναι τα κόμματα κι οι φυλλάδες, που εκφράζουν ακροδεξιά ιδεολογία.

  Και γιατί επιλέγουν αυτή τη λέξη κι όχι κάποια άλλη ουδέτερη; Μα.. επειδή ακριβώς γνωρίζουν, πως είναι μειωτική.

  Συγχαρητήρια για το άρθρο κ. Σαραντάκο.

 120. Γιάννης Κουβάτσος said

  Γιατί να πληγωθεί, Κώστα; Είναι υπεράνω, αν πρόκειται για την ελευθερία της έκφρασης. 😉 Μόνο που ο Σκαμπαρδώνης, ο Θεοδωρόπουλος και οι λοιποί συγχέουν την προσβλητική ορολογία με το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τις λέξεις της αρεσκείας τους. Ως θεράποντες του λόγου θα έπρεπε να ξέρουν ότι δεν είναι το ίδιο.

 121. sarant said

  118-120 Μα, το γράφω φιλικά, και τρυφερά, δεν φαίνεται; Άλλωστε, άλλοτε χρησιμοποιώ τη σύντμηση και άλλοτε την πλήρη αναγραφή, όπωε κρίνω.

 122. Γιάννης Ιατρού said

  111a: Έφη, αφού είχε υπηρετήσει εδώ (δες στο καπελάκι του σε φωτό που κυκλοφορούν και το σήμα των ΛΟΚ.., πού ΄ναι κι αυτός ο Λάμπρος ρε γμτ. 🙂 ) ήταν (και) Έλληνας πολίτης. Προφανώς είχε και την Αλβανική υπηκοότητα, αφού ήταν εκεί γεννημένος (κι η οικογένειά του ζει άλλωστε εκεί κλπ. κλπ.).
  Για το περιστατικό και τους μπατριώτες 🙂 (a la Φαήλο, που έκανε και τις σχετικές δηλώσεις…): Όταν πυροβολούν εδώ την αστυνομία είναι τρομοκράτες, όταν το κάνουν στην Αλβανία είναι ήρωες…
  Κι αυτό άσχετα για το αν θα μπορούσαν να τον συλλάβουν χωρίς να τον σκοτώσουν. ‘Αγραφο χαρτί δεν ήταν ο κύριος αυτός, από πολλές μεριές…

 123. loukretia50 said

  Θυμάται κανείς το έργο της Μαρριέτας Ριάλδη, την εποχή που οι τοίχοι στην Κυψέλη κυρίως είχαν γεμίσει «Σκ…» ?

 124. Pedis said

  # 111 – είπα κι εγώ! Είχε συστάσεις το παιδί, γι αυτό και το αυτόματο ενδιαφέρον σε χρόνο ντετέ της ελληνικής πολιτείας για κάποιον που, μάλλον, δεν ειναι καν υπήκοός της.

  έτσι, να ξεδίνουμε ως κράτος και κυβέρνηση να ζητάμε εξηγήσεις από την Αλβανική Αστυνομία, διοτι η Ελληνική τοιαύτη κάνει το καθήκον της στο ακέραιο, οπότε δεν υπάρχει κανείς λόγος ανησυχίας.

  Κατά την έξοδο του πολιτικώς ενάγοντος Παναγιώτη Δριμυλή και του δικηγόρου Θανάση Καμπαγιάννη, έξω από τη δικαστική αίθουσα και εντός του κτιρίου 8, ο κατηγορούμενος Μίχος με την κουστωδία του κινήθηκε απειλητικά κατά του μάρτυρα και του δικηγόρου, ξεστομίζοντας απειλές και εκφράσεις υποκόσμου, προφανώς συναφείς με τις πολιτικές και κοινωνικές του συναναστροφές.

  Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε ο αστυνομικός συνοδός του υπόδικου Μίχου, που συμμετείχε στον τραμπουκισμό, επικαλούμενος μάλιστα την αστυνομική του ιδιότητα. Αφού ο Μίχος άκουσε αυτά που έπρεπε και κατάλαβε ότι κανείς δεν τον φοβάται, έβαλε την ουρά στα σκέλια και αποχώρησε.

 125. Πέπε said

  @100+101:
  Μα ακριβώς: Λέω «αν μεν εννοούμε τους πρόσφυγες, τότε…» «αν πάλι εννοούμε τους μετανάστες, τότε…». Το ίδιο και στα δύο μου σχόλια #87 (στο οποίο απαντάς Spiridione) και #98.

  Τι ακριβώς δεν έχω καταλάβει από τη φράση Το υπηρεσιακό αυτό έγγραφο συνιστούσε να αποφεύγεται ο όρος «λαθρομετανάστες» ως μη δόκιμος και μειωτικός για την αξιοπρέπεια του ατόμου και να χρησιμοποιούνται αντ’ αυτού οι εκάστοτε καταλληλότεροι όροι όπως «παράτυπα εισερχόμενα στη χώρα άτομα», «πρόσφυγες», «μετανάστες», «οικονομικοί μετανάστες», «αιτούντες άσυλο»;

 126. ΚΩΣΤΑΣ said

  120 Γιάννη, βάλλεις κατά της σύγχρονης ελληνικής διανόησης και αυτό δεν μ΄ αρέσει. Μήπως είχε δίκιο κάποιος προχθές που σε κατέταξε σε συγκεκριμένη ιδεολογική ομάδα; 😉

  121 Νικοκύρη, χαίρομαι για την διευκρίνιση, τώρα και να το δει ο φίλος μου Γ.Σ., όχι μόνο δεν θα στεναχωρηθεί, αλλά μάλλον θα χαρεί πολύ. 😉

  Τώρα που το ξανασκέφτομαι κι εγώ, μήπως η σύντμηση Γου Σου είναι παρεξηγήσιμη;

 127. sarant said

  126 Από χτες, λόγω εθνικής επετείου, έχουν επιστραφεί οι πινακίδες. Το έγραψα κιόλας, αλλά ίσως κάπως υπαινικτικά.

 128. Jane said

  Ιδού και ο μετριοπαθής και σώφρων λόγος ενός ανθρώπου που ήταν σύμβουλος πρωθυπουργού…Για να μην έχουμε καμία απορία.

 129. Pedis said

  122 α – αν, πλέον, και στα λοκ λουφάρουν ξούρα, ε τότε δεν είναι πια μάχιμοι …

 130. Pedis said

  # 128 – υπάρχει ετέρα και νεωτέρα πατριωτική δήλωσις αυτοθυσίας, βλ. #81.

 131. Jane said

  # 130 🙂

  Είχα δει το σχόλιο αλλά δεν φαντάστηκα πως βγήκε κι είπε τέτοιες παλαβομάρες!
  Θα μας ανάψουν καμια φωτιά τα εθνίκια με τις βλακείες τους στο τέλος.

 132. nikiplos said

  131@, εμένα η όλη ιστορία μου φαντάζει ως εξής…

  Σενάρια:

  1. Αν ο ΠΚ έχει ήδη συμφωνήσει να ρίξει μιαν ώρα αρχύτερα την κυβέρνηση και να προκαλέσει εκλογές, σαφώς απαιτείται μιαν αφορμή… Καθώς το Μακεδονικό δεν πολυέπιασε, κάτι τέτοιο, δλδ το ανέβασμα του θερμομέτρου με τη Β. ΉΠΕΙΡΟ και τους Μισητούς Αλβανούς, είναι πολύ βολικό… Γιατί να το κάνει αυτό? Μα για να σώσει το (πολιτικό) τομάρι του… Άσε που θα λάβει συγχωροχάρτι, αν την κρίσιμη στιγμή που διακυβεύεται το έθνος πάει με τη σωστή πλευρά…

  2. Η ΝΔ δεν έχει πραγματικό δημοσκοπικό ρεύμα εις μάτην των ΣΚΑΕΙδων… Πολλώ δεν μάλλον των σιχαμένων πορνοστάρλετ που διακονούν τη συγκεκριμένη δημοσιοκαφρίλα… Επομένως το ανέβασμα του εθνικιστικού θερμομέτρου, προκαλεί μια πολύ καλή συσπείρωση και αίρει τρόπον τινά το αφήγημα ΑΝΕΛ (ή δίνει την πολυπόθητη αφορμή όπως προειπώθηκε στο 1. ). Θυμίζω πως το αφήγημα ΑΝΕΛ, είναι ότι δεν μπορείς να ξεπεράσεις την κρίση με αυτούς που τη δημιούργησαν, χωρίς αυτοκριτική και τιμωρία…

  Να σημειωθεί πως και στις δύο περιπτώσεις το διαζύγιο των δύο εταίρων της κυβ. θα είναι συναινετικό… 🙂

  Εάν κάτι τέτοιο παίζει ως σενάριο, λογικά συμφωνήθηκε και συζητήθηκε στις ΗΠΑ, εκεί που παίρνονται όλες οι σοβαρές αποφάσεις για τη διακυβέρνηση της δύσμοιρης χώρας μας…

  Α(χ)μήν

  ΥΓ> Ευτυχώς που έπαιξε η ΕΡΤ τον Παπαδημούλη, κι ακούστηκε μια σοβαρή άποψη μέσα στον οργασμό των εμπρηστικών δηλώσεων ένθεν κακείθεν…

 133. Pedis said

  # 131 – Την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ (σε σχέση με τη σοβαρότητα του συμβάντος και την ένοπλη συμπλοκή, όπως φαίνεται, με υπαιτιότητα του Κατσίφα) τη βρίσκω ευθυγραμμισμένη με τη λογική του appeasement των κάθε λογής θερμο/σκατοκέφαλων και φασιστών:

  «Οι ελληνικές αρχές, σε επαφή με τις αλβανικές, παρακολούθησαν στενά και από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη επεισοδίου στο χωριό Βουλιαράτες Αλβανίας, όπου Έλληνας υπήκοος φέρεται να άνοιξε πυρ με όπλο καλάσνικοφ εναντίον οχήματος της αλβανικής αστυνομίας, η οποία και επιχείρησε τη σύλληψή του.

  Πριν λίγο ενημερωθήκαμε επισήμως ότι σε ανταλλαγή πυροβολισμών με δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός.

  Εκφράζουμε τη βαθειά λύπη μας για το θάνατο του Έλληνα ομογενή και τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του.

  Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής.

  Αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εν λόγω Έλληνας πολίτης και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα».

  Η δήλωση τον αναφέρει ως έλληνα υπήκοο, οπότε, εκτός κι αν δεν ξέρουν τι τους γίνεται, ναι, Ιωάννη , στα λοκ επιτρέπεται πλέον η πρωινή αναφορά σε μουσάδες.

 134. Πέντε στα πέντε με ξένο διαιτητή, να μην ξεχνιόμαστε ε ;

 135. Το καμένο μυαλό του ιστολογίου ποντάριζε στην ομάδα που πλήρωνε 8,2 στην νίκη ! Βέβαια τα πάθη τυφλώνουνε και δεν καταλαβαίνουν πως άλλο να παίζεις με τις ομάδες τη συμμορίας των εφτά κι άλλο με Αστέρα ή ΠΑΟΚ που μαρκάρουν τους αντίπαλους παίκτες

 136. loukretia50 said

  Όμορφος κόσμος!.. όπου και να κοιτάξεις!
  Όμως κάθε παιδί, είτε βρίσκεται παράνομα σε μια χώρα είτε όχι, αξίζει έναν τέλειο κόσμο…

  – Perfect World- Katie Melua https://youtu.be/t3u8stDTwZY

  Υou’re precious
  I can’t stand seeing you cry, It hurts
  Watching you get what you don’t deserve
  I tell myself
  You don’t belong in this rough life
  You should have a perfect world
  And blow you’ve ever been dealt
  Well. who knows
  If the world will ever deserve you
  You should have a perfect world

 137. Οσοι είδαν το παιχνίδι είδαν την σαφή ανωτερότητα του νικητή και πως το σκορ είναι τιμητικό για τον ΠΑΟ. Είδαν επίσης πως Χ»γιοβάνης υπάρχει μόνο στην φαντασία των πράσινων αθλητικογράφων. Από τα «μωρά» που έπαιξαν ο μόνος που ξέρει μπάλα είναι ο Μπουζούκης.

  Είχαμε τα αριανά που κάνανε τρεις νίκες με μικρές ομάδες και νόμισαν πωςκάτι έγιναν αλλά προσγειώθηκαν απότομα χθες, ας το προσέξουν και οι πράσινοι του ιστολογίου

 138. loukretia50 said

  Αν ξεστρατίζουμε, ας αξίζει τον κόπο!
  Από μια πολύ καλή γιαπωνέζικη ταινία με μακάβριο θέμα, αλλά αγάπη για τον άνθρωπο και πίστη στη ζωή.

  Departures https://youtu.be/UiyFeT0Tpkk

 139. sarant said

  133 Πράγματι….

 140. Γιάννης Ιατρού said

  133: Πέδη, το appeasement θα το έλεγα «κατευνασμό»/«εκτόνωση» στα ελληνικά 🙂 🙂

 141. Pedis said

  # 140 – Ιωάννη, στο ορίτζιναλ μεταφέρεται καλύτερα αυτό που ήθελα να πω …

 142. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Με έκπληξη παρατηρώ ότι ο πανδαμάτωρ χρόνος συνετέλεσε στο να ξεχαστεί από όλους η περσινή γκάφα του κ. Σκαμπαρδώνη, που σε βαρυσήμαντο άρθρο του στα «ΝΕΑ» της 27/10/2017, έγραψε ότι είναι παροιμία του 19ου αιώνα η περίφημη προχριστιανική φράση για την ψωριώσα κάμηλο, που διασώζει ο Διογενειανός Γραμματικός (δάσκαλος του Ησυχίου Αλεξανδρινού) στους «Έλληνες Παροιμιογράφους»

  Όσο για το «κλειτοριάζειν» που καταγράφει ο Διογενειανός, δεν πρέπει να σοκάρονται οι συντηρητικοί αναγνώστες του Ιστολογίου. Είναι μιά θαυμάσια ελληνική λέξη που διασώζει και ο Πατριάρχης Φώτιος στο αριστούργημά του «Λέξεων Συναγωγή», εξηγώντας ότι σημαίνει «το ακολάστως άπτεσθαι του γυναικείου αιδοίου»

 143. 21, ap8938 said…
  # Δεν είναι ορισμοί «μου». Εδώ μιλάμε «ελληνικά» (ενίοτε και μακεδονικά). Δεν ξέρω και δεν με αφορά τι λεει η (επικίνδυνη;) ΕΛΜΕ Λέσβου.

  22, atheofobos said: ….
  # Και ο Αβράμ πάπας να το πει, παράτυπος μετανάστης δεν υπάχρχει εν Ελλάδι την σήμερον ημέραν.

  23, sarant said: …
  # Μπα! Τί λένε τα λεξικά Νοικοκύρη; Παλιότερα έψαχνες καλλίτερα! Πάντως, ούτε η (ηθελημένη) στρέβλωση της γλώσσας αναφέρεται στη …νομολογία!

  26, nikiplos said…
  # Κάπως έτσι!

  34, Ατακάμα said…
  # Διαφωνώ μαζί σου: Αυτούς που «εισέρχεται παράτυπα», πρέπει να τον περνάνε αμέσως, να του ζητούν και συγγνώμη για την καθυστέρηση. Διότι παράτυπος είναι αυτός που στην ουσία είναι νόμιμος. Επί χρόνια (και …έως άρτι) λέμε για την ευθυνοφοβία των δημοσίων υπαλλήλων που είναι η τήρηση των τύπων και όχι της ουσίας. Ένα διασκεδαστικό παράδειγμα, που εμφανίζεται κάπου-κάπου, είναι «φέρε μου πιστοποιητικό για να αποδείξεις ότι είσαι ζωντανός»! Τυπικά ο …ζωντανός είναι παράτυπος! Αυτό λένε τα κιτάπια (λέγονται και «διατάξεις») που έχει μπροστά του ο υπαλληλάκος.

  37, mitsos said…
  # Ωραία! Επιμένεις …ηρωϊκά στην «προσποιητή αγραμματοσύνη» (λόγω συριζοπάθειας ή μη). Για την ταμπακέρα τίποτα. «Να σε κάψω Γιάννη μου σ’ αλείψω λάδι»! Σε μαντρώνω εξευτελιστικά αλλά σε …προσφωνώ «παράτυπο μετανάστη», προσποιούμενος ότι δεν ξέρω τι θα πει παράτυπος! (Λάθια είμαστε ανθρώπους κάνουμε, έλεγε ένας μακαρίτης).

  49, Αγγελος said…
  Κάπως καλά τα λες. Και με την ευκαιρία να πω ότι τα ουσιαστικά που προσδιορίζουν ιδιότητα κλπ, δεν χρησιμοποιούνται δίκην επιφωνημάτων: Δεν λέμε ποτέ γεια σου λαθρομετανάστη, ή γεια σου ζητιάνε, ή γεια σου τυφλέ κλπ, κλπ. Λέμε γεια σου καλέ μου άνθρωπε (που έλεγε κι Βέγγος), γεια σου κυρ Αλέκο, γεια σου Μεχμέτ! Ακόμα και το τελευταίο, το λέμε αν το θέλει ο αποδέκτης. Ένας Αλβανός μετανάστης (καθεαυτού και όχι γιαλαντζι, τύπου …irregular), λέγεται Μεχμέτ αλλά θέλει να τον λέμε Πέτρο (όλοι σχεδόν οι Αλβανοί μετανάστες έχουν και ένα ελληνικό όνομα, για την περίπτωση).

  55, Γιάννης Κουβάτσος said…
  # Σκέψου ότι το ίδιο μπορούν να λένε για σένα οι Χρυσαυγίτες κλπ. Και έτσι τους τρέφεις (τρεφόμενος)!

  69, ΣΠ said…
  # Λέγε τους λοιπόν «παράτυπους μετανάστες» και έτσι (ας πούμε ότι) καθάρισες με τους Χρυσαυγίτες και με την «προσποιητή αγραμματοσύνη σου». Με τους μαντρωμένους λαθρομετανάστες καθάρισες;; Μήπως δεν σε νοιάζει;;

  71, π2 said:…
  # Μπερδέψαμε τη γραβάτα με το σώβρακο!

  119, Jane said….
  # Μπράβο Τζέην. Καλό κορίτσι!

 144. Γιάννης Ιατρού said

  κε Μπαρτζούδη, τα φώτα σας παρακαλώ: Γιατί δέχεστε να λέμε Βόρεια Ήπειρος αλλά όχι Βόρεια Μακεδονία; Ή δεν την δέχεστε Βόρεια Ήπειρο και την λέτε, π.χ. Νότια Αλβανία ή όπως αλλιώς;

 145. spyridos said

  Πρωτονοεμβριάτικα μεζεδάκια

  https://sarantakos.wordpress.com/2015/11/01/meze-191/

  Εγραφε ο Νικοκύρης πριν τρία χρόνια:
  «Αλλά θα ήθελα να συνεχίσω στο ίδιο θέμα, για να επισημάνω ένα γλωσσικοπολιτικό ολίσθημα του ερωτώντος βουλευτή κ. Κουμουτσάκου, που μάλιστα θεωρείται από τους μετριοπαθείς της Νέας Δημοκρατίας. Είπε λοιπόν ο μετριοπαθής κ. Κουμουτσάκος ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε τον όρο λαθρομετανάστης, αφού στην ελληνική γλώσσα υπάρχουν και οι όροι λαθρεπιβάτης, για όποιον επιβαίνει λάθρα, λαθροκυνηγός, για όποιον κυνηγάει χωρίς άδεια κτλ. που είναι μια χαρά.

  Ο φίλος μου Στρατής Μπουρνάζος έγραψε το εξής: Με αυτό το «γλωσσολογικό» σόφισμα (ότι αφού ο όρος λαθρεπιβάτης είναι εντάξει, τότε είναι εντάξει και ο όρος λαθρομετανάστης), τότε και το υπάνθρωπος είναι μια χαρά. Αφού υπάρχει ο υπολοχαγός, ο υποπλοίαρχος, ο υπίατρος, ο υπόγειος, το υποπόδιο, η υποτείνουσα, το υπόθετο κλπ. κλπ. Και η υποκρισία, βεβαίως.»

  Πολύ ενδιαφέρον.

  Η σύγκριση όλων των σχολίων με τρία χρόνια διαφορά.

  Σε επιπεδό κοινωνικό. Υπάρχει μετατόπιση στην κοινωνά (μικροκοινωνία του ιστολογίου) σε ότι αφορά την αποδοχή του όρου?
  και σε προσωπικό επίπεδο?

 146. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  145. Ακριβώς! Όπως υπάνθρωποι, να το θυμόμαστε!

  122,133 Στο ραδιόφωνο (2-3 σταθμούς που εναλλάσσω μες τη μέρα) είχαν επικεντρώσει, όπως βλέπω την ανακοίνωση του Υπεξ στο σημείο μόνο που λέει για το απαράδεκτο της αφαίρεση ζωής. Το περί έλληνα πολίτη ,έτσι όπως το έλεγαν, ήταν σαν προσδιορισμός από το δημοσιογράφο. Όχι ότι στην ουσία του αλλάζει κάτι αλλά κάνει να τρομπάρουν περισσότερο οι θερμο/ανεγκέφαλοι.Τα χαβγουλα θέλουνε και απόδοση τιμής στη βουλή και σα να σιγονταρίστηκαν κι από παρακείθε.Οι βλάκες συδαυλίζουν τη φωτιά,για όνομα…

  Πάει κι ο Δήμος Θέος

 147. spiral architect 🇰🇵 said

  «Νταξ’ παιδιά, να τους διώξουμε τους λάθρο, αλλά να μας μαζέψουν πρώτα τις ελιές»
  (τουιτερικόν)

 148. dryhammer said

  147. Κατά την πάγια τακτική, να διωχτούν μετά τη συγκομιδή (μας) αλλά πριν την πληρωμή (τους).

 149. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  147 >>να μας μαζέψουν πρώτα τις ελιές
  τίπεστώρα!

 150. Alexis said

  Δεν προλαβαίνω να διαβάσω όλα τα σχόλια, αλλά μου άρεσε πολύ και με βρίσκει σύμφωνο το σχόλιο 63 του Αβονίδα.
  Να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι άλλο πράγμα η νομική ορολογία και η επίσημη γλώσσα του κράτους και της διοίκησης και άλλο η γλώσσα γενικά.
  Ούτε κι εγώ θεωρώ ότι είναι «λέξη φορτισμένη με μίσος» ο λαθρομετανάστης. Αποδίδει μονολεκτικά και με ακρίβεια (γλωσσικά μιλώντας πάντα) αυτό που θέλει να πει. Το να την αντικαταστήσω στον λόγο μου με μία περίφραση για να φανώ «πολιτικά ορθός» είναι κάτι ξένο προς τη δική μου νοοτροπία αλλά έρχεται και σε αντίθεση με το γλωσσικό μου αισθητήριο.

  #0: Η χρήση της λέξης αυτής είναι προφανώς και αποκλειστικά μειωτική, και η λυσσαλέα υπεράσπισή της ανάγεται στην επιθυμία διατήρησης μίας διεστραμμένης και σαδιστικής απόλαυσης, μίας δυνατότητας να πληγώνουμε.

  Ε, όχι δά! Εδώ ο κ. Γαβριηλίδης διαπράττει μέγα φάουλ γιατί κάνει αυτό ακριβώς για το οποίο κατηγορεί τους άλλους! Χρησιμοποιεί λέξεις όχι απλά απαξιωτικές αλλά σχεδόν υβριστικές (σαδιστές και διεστραμμένοι) για να στολίσει αυτούς με τους οποίους διαφωνεί!
  Στο τσουβάλι όλοι λοιπόν συλλήβδην, ανεξαρτήτως προθέσεων, επιχειρημάτων κλπ.

 151. Alexis said

  #145: Ο φίλος μου Στρατής Μπουρνάζος έγραψε το εξής: Με αυτό το «γλωσσολογικό» σόφισμα (ότι αφού ο όρος λαθρεπιβάτης είναι εντάξει, τότε είναι εντάξει και ο όρος λαθρομετανάστης), τότε και το υπάνθρωπος είναι μια χαρά. Αφού υπάρχει ο υπολοχαγός, ο υποπλοίαρχος, ο υπίατρος, ο υπόγειος, το υποπόδιο, η υποτείνουσα, το υπόθετο κλπ. κλπ. Και η υποκρισία, βεβαίως.»

  Όχι βέβαια. Μάλλον το επιχείρημα του Μπουρνάζου είναι σόφισμα. Το «υπό» δηλώνει κάτι κατώτερο από κάτι άλλο, άρα υπάνθρωπος=ο κατώτερος του ανθρώπου, άρα εξ’ ορισμού (και γλωσσικώς) μειωτικό-υβριστικό.

 152. spiral architect 🇰🇵 said

  @146β: Μια βολή στο γόνατο και οι Αλβανοί θα είχαν ζωντανό ένα καλό μάρτυρα που θα ξέρναγε την ξεφτίλα των εν Ελλάδι ακροδεξιών. Μάλλον όμως δεν το ήθελαν γιατί και αυτοί παίζουν ακριβώς το ίδιο παιχνίδι με δικά τους «πιόνια» και όχι μόνο στην Ελλάδα.
  Πάντως, με κείνα και με τ’ άλλα η κοινοβουλευτικά άνοδος της ακροδεξιάς είναι δεδομένη (δείτε τις τελευταίες εκλογές στην Έσση, όσο και οι τίτλοι να αντιστρέφουν την πραγματικότητα του τριπλασιασμού των ποσοστών του AfD) και τα καμπανάκια εδώ βαρούν από παντού.
  Η συγκεκριμένη πίτα μεγάλωσε γλυκειά μου Βαϊμάρη. 😦

 153. Πέπε said

  @145:
  > > Με αυτό το «γλωσσολογικό» σόφισμα (ότι αφού ο όρος λαθρεπιβάτης είναι εντάξει, τότε είναι εντάξει και ο όρος λαθρομετανάστης), τότε και το υπάνθρωπος είναι μια χαρά. Αφού υπάρχει ο υπολοχαγός, ο υποπλοίαρχος, ο υπίατρος, ο υπόγειος, το υποπόδιο, η υποτείνουσα, το υπόθετο κλπ. κλπ. Και η υποκρισία, βεβαίως.

  Κι αυτό σόφισμα είναι. «Λαθρομετανάστης», στη στενή τυπική κυριολεξία, είναι μια ιδιότητα που νομικά είτε την έχεις είτε δεν την έχεις. Από πάνω από αυτή την κυριολεξία, έρχεται το αρνητικό συναισθηματικό φορτίο. «Υπάνθρωπος» είναι μια λέξη αρνητική ήδη στην τυπική της κυριολεξία, αφού σε κατατάσσει χαμηλότερα από τον άνθρωπο.

 154. Καλημέρα

  (που χάθηκαν όλοι ; )

  λες ο χάρος να βγήκε παγανιά ;

 155. Πέπε said

  @151
  γράφαμε μαζί, τα ίδια!

 156. spiral architect 🇰🇵 said

  @151:
  Δεκαετία του ’70, ανακοίνωση αποτελεσμάτων για ΑΕΙ:
  – Μάνα, πέρασα Υπολογιστών!
  – Φτου σου χαμένε, ούτε Λογιστών δεν πέρασες!

 157. cronopiusa said

  https://pbs.twimg.com/media/DquLE20XQAAEmfd.jpg:large

 158. dryhammer said

  156. Θυμήθηκα τον ΥΠεργολάβο εκείνο (υπεργολαβικόΝ έγραφε το ημιφορτηγό πάνω από το ΩΦ. ΦΟΡΤ) που φερόταν (στους εργάτες, ιδίως στους αλλοδαπούς) σαν ΥΠΕΡγολάβος.

 159. cronopiusa said

  «Ενημερωθήκαμε επισήμως ότι σε ανταλλαγή πυροβολισμών με δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός. Εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας για το θάνατο του Έλληνα ομογενή και τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

  Ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα απαντώντας στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε εξτρεμιστή τον 35χρονο ομογενή λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αγαπητοί γείτονες, αντί να χαρακτηρίζετε απαράδεκτη την απώλεια της ζωής ενός τρελού που πυροβόλησε κατά της αστυνομίας μας, η οποία εκτέλεσε μόνο το καθήκον της, ελάτε μαζί μας να ευχαριστήσουμε το Θεό που καμία αθώα ζωή δεν χάθηκε σήμερα από την εξτρεμιστική ανοησία».

 160. sarant said

  150 Πάντως ο Γαβριηλίδης χαρακτηρίζει πράξεις, όχι άτομα. Έχει διαφορά.

  156 Κατά σατανική σύμπτωση, πριν από 5 λεπτά διάβαζα το ίδιο λογοπαίγνιο κάπου.

 161. 144, Γιάννης Ιατρού said….

  # Περί του επαίσχυντου τσιπροσυμφώνου που …λερώνει τις λίμνες των Πρεσπών, τα έχω πει χύμα και τσουβαλάτα. Κατά τα λοιπά, αναρωτιέμαι πότε …αυτοδιορίστηκες ανακριτής!

 162. Γιάννης Ιατρού said

  161: Τι ανακριτής; Τα φώτα σας επί συγκεκριμένου προβληματισμού ζήτησα, τουτέστιν ερώτηση έκανα μόνο. Αλλά φαίνεται ήταν δύσκολη 🙂

 163. Alexis said

  #161: Ε, ως χωροφύλαξ ασκεί και ανακριτικά καθήκοντα, πού είναι το περίεργο; 😆

 164. nikiplos said

  @146 τέλος, Αγαπητή ΕΦΗ-ΕΦΗ, ήταν από τους καλύτερους σκηνοθέτες που είχαμε, αλλά όχι μόνο. Ήταν αφηγητής της ιστορίας μέσα από μια δική του μοναδική ματιά… Καθαρά ελληνική ματιά… με ψυχή βαθιά…

  Δεν θα μιλήσω για κάτι άλλο από τον Καπετάν-Μεϊτάνο… Δυστυχώς σε αντίθεση με άλλες χώρες, ο Ελληνικός Κινηματογράφος έχει να επιδείξει ελάχιστα δείγματα φιλμ, που να αφορούν το σημαντικότερο γεγονός – τη γέννεση του νέου ελληνικού κράτους. Αν εξαιρέσει κανείς τον Καπετάν-Μεϊτάνο του Δήμου Θέου και τον Μπάϋρον του Κούνδουρου, δεν υπάρχει κάτι άλλο αξιοπρόσεκτο που να πραγματεύεται το 1821, τη ζωή των ανθρώπων και τη στράτευσή τους στην ελληνική επανάσταση…

  Κάτι δλδ που να μην είναι γκροτέσκο, μπουλβάρ ή φαρσοκωμωδία μπουφόνων, όπως οι ταινίες του Πάρις, του Ντίμη Δαδήρα κλπ… Δυστυχώς τα ιδιωτικά κυρίως κανάλια, ακόμη παίζουν τις ημέρες της επετείου ταινίες όπως ο Παπαφλέσσας με τον Παπαμιχαήλ, ή η Μαρία η Πενταγιώτισσα ή ο Λιάκος Μπουρνόβας και λοιπές βουκωλικές, που πόρρω απέχουν από την ελληνική πραγματικότητα της εποχής της επανάστασης και μιλώ για αυτήν που είναι κοινά αποδεκτή, που είναι ιστορικά τεκμηριωμένη σήμερα και όχι για εικασίες ή «ακραίες οπτικές γωνίες».

  Οι νέοι τηλεθεατές ψυχαγωγούνται συνεπώς διδασκόμενοι πως το 1821, ήταν κατ’ ουσία ένα κακό πανηγύρι του … χωριού του παππού τους, με άθλια κλαρίνα, στραβοχυμένους τσολιάδες, ψωράλογα και δεκάρικους…

  Σε χειρότερο βαθμό, δεν θυμάμαι την κρατική τηλεόραση, που υποτίθεται έπρεπε να βάλει τον πήχυ στον μέσο όρο, να έχει ποτέ παίξει κάποια από τις δύο αυτές ταινίες την περίοδο της επετείου… Αντίθετα και εκεί δυστυχώς φιγουράρουν Μπουμπουλίνες στυλ Θείας Ευτέρπης, Κολοκοτρώνηδες τύπου καλοκάγαθου ταβερνιάρη, και λοιποί που τουλάχιστον το γλαφυρό θέατρο σκιών μπροστά τους, φαντάζει υψηλή τέχνη…

  Ο Δήμος Θέος, δυστυχώς έκανε ό,τι μπορούσε…

  ΥΓ> τα γράφω αυτά, γιατί βιβλία και εκδοτικές προσπάθειες υπάρχουν αρκετές… Όμως η 7η τέχνη, ο κινηματογράφος έχει άλλη δύναμη να αφηγείται…

 165. cronopiusa said

 166. ΣΠ said

  143
  Από αυτό που έγραψα αυτό κατάλαβες; Ότι δεν με νοιάζει; Ίσως πρέπει να το γράψω στα μακεδονικά για να καταλάβεις τι διαβάζεις. Ορίστε:
  Можеби зборот «илегален имигрант» можеби имал неутрално значење. Денес, сепак, важно е да се намали. Се разбира, секој може да користи какви било зборови за кои смета дека се најсоодветни за да го припишат она што сака да го каже, а тоа го карактеризира исто така. Но, мора да имаме на ум дека зборовите не само што даваат значење, туку и чувства. Зборовите можат да му наштетат. Ако некој со хендикеп му каже дека е засрамен, го губиш и го повредуваш. Ова не е политичка коректност. Тоа е елементарна емпатија. Политичка коректност беше «инвалидното лице» кое го употребило «лицето со посебни способности», кое малку беше погрешно да го користи порано или уште полошо. Па «илегален имигрант», неговата употреба го намалува повреда, така што исто така припаѓа на основните речник на екстремната десница. Ќе ми кажете, ако не им кажеме дека илегалните имигранти ќе ги решат нивните проблеми, ќе ги подобрат бедните услови во кои се наоѓаат? Не, се разбира, но тоа не е причина да се додаде навреда за повредата (како што велат англосаксоните).

 167. Alexis said

  #164: Έλα ρε, μην είσαι άδικος, υπάρχουν οι «Σουλιώτες» 😆

  Ντάξει, δεν είναι για το 1821 αλλά τώρα αυτά είναι λεπτομέρειες…

 168. nikiplos said

  167@ ω τι μου θύμισες τώρα!!!
  Επικές στιγμές με την Δανδουλάκη και τον Χρήστο Πολίτη σε μια βουκολική εκδοχή της Βίρνας και του Γιάγκου Δράκου!!! 🙂
  Κι αυτό το τραγουδιστό «πάμε να πολεμήσουμε!» του (οθντκ) χορού…

  Πριν το τέλος, το κούγκι που ανάβει το φυτίλι χαιρέκακα… Ή ο χορός του Ζαλόγγου, δίκην λύκειο Ελληνίδων Μοσχάτου…

  Ο δευτεραγωνιστής πριν πέσει νεκρός σκοτώνει καμιά … διακοσαριά Τούρκους, έτσι να ευφρανθεί ο θεατής ρε παιδί μου… ύστερα βηματίζει με δεκάρικους καμιά 20ρα μέτρα…

  για να μην είμαι άδικος, η Δανδουλάκη, εδώ δείχνει κάτι από το μέτριο ταλέντο της… για τους άλλοι καλύτερα να μην μιλήσω…

 169. nikiplos said

  167@… Πάντως, φαντάρια πρέπει να έβαζε ως κομπάρσους να παίζουν τους Τούρκοι πάντως ο Τζέημς Πάρης… αυτό κάπου πρέπει να είναι αποδελτιωμένο… φαίνεται από το πρόσωπό τους… 🙂

 170. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  168 Πω ρε τι μου θύμισες…Δε συγκράτησα ούτε τίτλο, ούτε σκηνοθέτη, ούτε ηθοποιούς, όχι πως έχει και καμιά σημασία δηλαδή 🙂 αλλά ήτανε ένα εθνεγερσιακόν πόνημα που είχα δει στα 70ζ, με τους τσολιάδες να πολεμάνε τους τούρκοι με αεροβόλα (ναι μα την παναγία), και μετά, στο αργό τράβελινγκ του φακού πάνω στα σκοτωμένα παληκάρια, να ανεβοκατεβαίνει το καρύδι στο λαιμό μιανού πεθαμένου…

 171. ΚΑΒ said

  >> όπως στον βυζαντινό Ιωάννη Γεωμέτρη (που δεν ανήκει καν στην αρχαία γραμματεία) ο οποίος λέει: γλώσσα κακή και ατάσθαλος ήρξατο δαίμων… Αλλά αυτός δεν εννοεί τη γλώσσα γενικά, αλλά τα λεγόμενα του δαίμονα.

  Διαβάζω τώρα το χτεσινό άρθρο (τα σχόλια δεν τα έχω διαβάσει) και θέλω να διευκρινίσω το ατάσθαλος. Δεν πηγαίνει στη γλώσσα, αλλά στο δαίμων. Η κακή γλώσσα και ο ανόσιος δαίμων άρχισε…

  καλημέρα.

 172. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  164.Nikiplos
  Χαίρομαι που τόσα ξέρεις για το Θέο, πρωτοπορία του ΝΕΚ. Το Κιέριον είναι στις δέκα αντιπροσωπευτικές ταινίες αυτής της φάσης του Ελλην. Κινφου .

 173. ΕΦΗ - ΕΦΗ said


  Ο παππούς μας ο λαθρομετανάστης
  http://continuita.blogspot.com/2011/08/blog-post_2023.html

 174. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ενδιαφέρον έχει, πάντως, ότι, στην περίπτωση Κατσίφα οι ρόλοι αντιστράφηκαν:οι λεγόμενοι αντιεξουσιαστές τάσσονται υπέρ της αστυνομικής βίας ενώ οι ακροδεξιοί κατά. Χωρίς ούτε οι μεν ούτε οι δε να ξέρουν τι ακριβώς έγινε.

 175. sarant said

  171 Δίκιο έχεις -και δεν μου πήγαινε καλά.

 176. nikiplos said

  @174, είναι παρόμοιο με το γεγονός ότι ο βαλκάνιοι γείτονές μας, σκέφτονται ως κομμουνισμό, ό,τι περίπου σκεφτόμαστε εμείς ως «παττακός»…
  Έφαγαν 50 χρόνια υπαρκτού στο κεφάλι και ξέρουν πολύ καλά τι πρεσβεύει και το ΚΚΕ και οι πραγματιστές γραφειοκράτες του…

 177. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Στο σύστημα που επικρατούσε στην Αλβανία δεν είχες καθόλου ελευθερία λόγου, ούτε δικαιώματα. Τα καλά ήταν ότι το σύστημα υγείας ήταν δωρεάν, ότι να κλέψει κάποιος δεν μπορούσε… ούτε πεθαίναμε από την πείνα. Γενικώς όμως ο κόσμος στην επαρχία ειδικά υπέφερε πολύ, ενώ ο ρατσισμός ζούσε και βασίλευε: Αλλιώς αντιμετώπιζαν τους χωρικούς, αλλιώς αυτούς στις πόλεις». «Όταν το πλοίο Vlora έφτασε τον Αύγουστο του ’91 στην Ιταλία γεμάτο πρόσφυγες, έγιναν αυτά που όλοι ξέρουμε: ξυλοδαρμοί, φόνοι, εξαθλίωση. Από τη μια οι Αλβανοί μαφιόζοι, από την άλλη η ιταλική αστυνομία… γιατί τόσοι νεκροί, γιατί μεταξύ μας; Από ό,τι μου είπε ο πατέρας, στο πλοίο συναντήθηκαν δύο μεγάλες συμμορίες… Οι συμπλοκές ξεκίνησαν προτού φύγει το πλοίο από το Δυρράχιο. Χτυπούσαν όποιον δεν τους άρεσε η φάτσα του, πετούσαν κόσμο στη θάλασσα…
  «Μετά το ’91 όλα ξέφυγαν από κάθε έλεγχο… Ξαφνικά μάθαμε τα πάντα, πορνεία, ναρκωτικά, εκβιασμούς, πλαστογραφία, δουλεμπόριο… Αυτή η αλλαγή παρά τη μικρή μου ηλικία μού έκανε πολλή εντύπωση… Ξαφνικά μπήκε πολύ μίσος ανάμεσά μας.
  Φατός Ρόσα «Εγώ, ο Λαθρομετανάστης»

 178. ΕΦΗ - ΕΦΗ said


  https://www.politeianet.gr/books/rosa-fatos-eleutheros-tupos-ego-o-lathrometanastis-272422

 179. 162, Γιάννης Ιατρού said….
  # Αν ανοίξει θέμα ελληνοαλβανικών σχέσεων, θα ….δώσουμε όλοι τα φώτα μας. Σήμερα είμαστε εκτός θέματος. Και η ανακριτική ερώτηση ξεκάρφωτη και …δύσκολη!

 180. Γιάννης Ιατρού said

  179: 🙂

 181. Σωτήρς said

  177, 178 ΕΦΗ
  Ωραίος τύπος ο Φάτος και το βιβλίο του. Υπάρχει και το Μαρτυρίες Αλβανών Μεταναστών του Βασίλη Νιτσιάκου. Φαίνεται ότι ο συγγραφέας το έχει ανεβάσει εδώ:

  http://www.academia.edu/35670491/%CE%9C%CE%B1%CF%81%CF%84%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82_%CE%91%CE%BB%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CF%8E%CE%BD_%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%8E%CE%BD

  Εάν γνωρίζετε άλλες αντίστοιχες δημοσιεύσεις πείτε μου. Φχαριστώ!

 182. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  181 Υπάρχει το Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων του Γκαζμέντ Καπλάνι.

 183. Χριστόφορος said

  Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο όλο το σκεπτικό σας για τον συγγραφέα εκτός του «καλός συγγραφέας» (ο Σκαμπαρδώνης). Το έργο του βρίθει από εξυπνακίστικες ατάκες, όπως και ο προφορικός του λόγος. Ορισμός του «ποζερά». Και του «θολοκουλτουριάρη». Ε, αυτός ακριβώς μιλά για…θολοκουλτουριάρηδες. Ρηχός και επιπόλαιος.

 184. […] Πηγή: sarantakos.wordpress.com […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: