Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Συμμαχία από τον Μακρόν έως τον Τσίπρα; (του Σωτήρη Βαλντέν)

Posted by sarant στο 30 Οκτωβρίου, 2018


Στις προχτεσινές εκλογές στη Βραζιλία νικητής αναδείχτηκε με 55% ο πρώην στρατιωτικός Ζαΐρ Μπολσονάρο ή όπως αν προφέρεται, με επιδεικτικά ακροδεξιές θέσεις στα κοινωνικά ζητήματα και με υπόσχεση να κυβερνήσει με πυγμή. Αλλά ταυτόχρονα έγιναν προχτές και άλλες εκλογές πολύ πιο κοντά μας, που μας αφορούν πιο άμεσα: οι εκλογές στο γερμανικό ομόσπονδο κράτος της Έσσης (που έτσι καθιερώθηκε ευφημιστικά να το προφέρουμε και όχι Χέσε που θα ήταν πιο κοντά στην προφορά του από τους ντόπιους, ίσως και στην αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος).

Στην Έσση, που έχει, κάπως παραπλανητικά, πρωτεύουσα το Βισμπάντεν και όχι τη γειτονική Φρανκφούρτη, τα δυο μεγάλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, υπέστησαν εκλογική καθίζηση, χάνοντας 10-11 ποσοστιαίες μονάδες. Τις απώλειες των Χριστιανοδημοκρατών τις καρπώθηκε σχεδόν όλες η ακροδεξιά και αντιμεταναστευτική Εναλλακτική για τη Γερμανία, τις απώλειες των σοσιαλδημοκρατών οι Πράσινοι. Το ίδιο μοτίβο παρατηρήθηκε και πριν από 15 μέρες στις εκλογές στη Βαβαρία, οπότε, θα έλεγε κανείς, δεν δικαιολογείται η εκτίμηση για συνολική στροφή προς τα δεξιά αφού ο συνολικός συσχετισμός παρέμεινε σχεδόν ίδιος.

Αν όμως δούμε τις γερμανικές εκλογές σε συνάρτηση με το ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο στην Ευρώπη, η άνοδος της ακροδεξιάς αναδεικνύεται γεγονός αναμφισβήτητο. Ταυτόχρονα, στην Ιταλία η ετερόκλητη, αλλά με έντονα στοιχεία ακροδεξιών θέσεων, κυβέρνηση συνεργασίας Λέγκας-Κινήματος 5 Αστέρων συγκρούεται με τον μονόδρομο λιτότητας των Βρυξελλών.

Για να τα συζητήσουμε όλα αυτά, αναδημοσιεύω από την Αυγή ένα άρθρο του Σωτήρη Βαλντέν που το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον και που δίνει βάση για συζήτηση ανεξάρτητα απο το αν συμφωνεί κανείς με τις θέσεις του συντάκτη.

Συμμαχία από τον Μακρόν έως τον Τσίπρα;

Τέσσερις τρόποι για να μην ηττηθούν Ακροδεξιά και εθνικισμός

Παρακολουθούμε με αμηχανία, αλλά και με πανικό την αδιάκοπη ενίσχυση της Ακροδεξιάς και του εθνικισμού στον δυτικό κόσμο. Πρόκειται για ένα πραγματικό τσουνάμι που θέτει σε κίνδυνο θεμελιώδεις αξίες και κατακτήσεις μας και θυμίζει δεκαετία του 1930.

Ακροδεξιοί και εθνικιστές βρίσκονται ήδη στην εξουσία σε ΗΠΑ, Ιταλία, Πολωνία, Ουγγαρία, Αυστρία, Τσεχία, Σλοβακία και αλλού, κέρδισαν το δημοψήφισμα του Brexit, ενώ ενισχύονται απειλητικά και σε πολλές άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Σουηδία.

Για την αντιμετώπιση του υπαρξιακού αυτού κινδύνου οι δημοκρατικές και αντιεθνικιστικές δυνάμεις φαίνεται να στερούνται στρατηγικής ή η στρατηγική τους είναι λαθεμένη.

Η ανάγκη για ένα πλατύ μέτωπο των δημοκρατικών δυνάμεων ενάντια στην Ακροδεξιά είναι επιτακτική. Και η πρόταση που διατυπώθηκε για μια συμμαχία «από τον Μακρόν ώς τον Τσίπρα» ακούγεται ελκυστική, παραπέμποντας μάλιστα στα αντιφασιστικά μέτωπα περασμένων δεκαετιών. Τίθεται ωστόσο το ερώτημα για τη γραμμή πάνω στην οποία θα πρέπει να οικοδομηθεί μια τέτοια συμμαχία.

Δυστυχώς, οι κυρίαρχες πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις αναζητούν τα αίτια και τους υπευθύνους γι’ αυτές τις εξελίξεις οπουδήποτε αλλού εκτός από εκεί όπου κυρίως βρίσκονται, στις πολιτικές που οι ίδιες εφαρμόζουν. Μας ζητούν δεν συχνά να συσπειρωθούμε εναντίον των εχθρών της δημοκρατίας με πολιτικές που, αντί να τους εξασθενούν, τους ενισχύουν. Ιδού τέσσερις πολιτικές που, κατά τη γνώμη μου, βοηθούν αντί να πολεμούν την Ακροδεξιά και τους εθνικιστές:

Εμμονή στον νεοφιλελευθερισμό ως όπλο κατά του λαϊκισμού της Ακροδεξιάς

Μια από τις κύριες -αν όχι η κύρια- αιτίες της κρίσης των δημοκρατιών μας και της Ευρώπης είναι ο νεοφιλελευθερισμός των τελευταίων δεκαετιών, με την ακραία λιτότητα, την υψηλή ανεργία, τις σκανδαλώδεις ανισότητες και την ανασφάλεια που επιφέρει. Η ενσωμάτωση μάλιστα του μεγαλύτερου μέρους της Σοσιαλδημοκρατίας σε αυτές τις πολιτικές έχει στερήσει τους εργαζόμενους από τους κυριότερους φυσικούς τους εκπροσώπους.

Η Ακροδεξιά το γνωρίζει και εμφανίζεται συχνά πολέμια του νεοφιλελευθερισμού (Ιταλία, Γαλλία, Ουγγαρία κλπ.). Πολλά από όσα λέει εν προκειμένω είναι σωστά, τα λέει ή θα έπρεπε να τα λέει πρώτη η Αριστερά, σοσιαλδημοκρατική και μη. Όμως πολλοί -ακόμη και προοδευτικοί- επικεντρώνουν την πολεμική τους στον «λαϊκισμό».

Η Ακροδεξιά είναι βέβαια συνώνυμη του άκρατου λαϊκισμού. Και ασφαλώς εναντιωνόμαστε απόλυτα στο να «πετάνε το μωρό μαζί με τα απόνερα» σε θέματα όπως η Ε.Ε., η παγκοσμιοποίηση, το ελεύθερο εμπόριο, η διεύρυνση ή η δημοσιονομική πειθαρχία.

Όμως «απόνερα» υπάρχουν, και πολλά. Και το να «χαρίζουμε» στους εχθρούς της δημοκρατίας την πάλη για να αλλάξουν πολιτικές που αποδεικνύονται ολοένα και πιο καταστροφικές και αδιέξοδες κοινωνικά και οικονομικά, το να εμφανίζουμε την υπεράσπισή τους ως μάχη κατά της Ακροδεξιάς αποτελεί αυτοκτονική στρατηγική.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ιταλία. Η ακροδεξιά / λαϊκιστική κυβέρνηση διεκδικεί χαλάρωση της λιτότητας, μεγαλύτερη ευελιξία στα δημοσιονομικά και εξισορρόπηση των ισοζυγίων με τη Γερμανία. Πώς να το κάνουμε, σ’ αυτά έχει βασικά δίκιο.

Όμως το κατεστημένο των Βρυξελλών, που μόλις τέλειωσε έναν υποκριτικό γύρο αυτοκριτικής για τα εγκληματικά «λάθη» του στην Ελλάδα, επαναλαμβάνει τα ίδια σαν να μην έχει διδαχτεί τίποτε: άτεγκτη εμμονή στη δημοσιονομική «ορθοδοξία» και εκστρατεία εκφοβισμού (που ενισχύει και τις αναταραχές στις αγορές). Αλλά τα πράγματα είναι τώρα δυσκολότερα.

Το 2015 είχαν να κάνουν με μια μικρή οικονομία και μια αριστερή, φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση. Τώρα έχουν μπροστά τους την τρίτη οικονομία της Ευρωζώνης και μια εν πολλοίς ακροδεξιά, ευρωσκεπτικιστική, χυδαία κυβέρνηση αγνώστων προθέσεων.

Μια υποχώρηση κινδυνεύει να φανεί ως υποχώρηση στην Ακροδεξιά, αλλά μια κάθετη σύγκρουση θα τινάξει στον αέρα το ευρώ και την Ευρώπη, και μάλιστα με το «ηθικό πλεονέκτημα» στην πλευρά των φασιστών! Θα ήταν καλύτερα αν η Ευρώπη και η Γερμανία είχαν δείξει ευελιξία το 2015. Όμως τώρα -που οι συσχετισμοί δεν τους επιτρέπουν να συντρίψουν το «άτακτο παιδί»- ας μην μας πάνε, υπνοβατούντες, στον γκρεμό.

Αλλά και στη Γαλλία η νεοφιλελεύθερη πολιτική του Μακρόν, που τον καθιέρωσε ως τον «Πρόεδρο των πλουσίων», κάθε άλλο παρά θωρακίζει από την επικράτηση της Ακροδεξιάς στις επόμενες εκλογές. Το πολιτικό κενό που διαμορφώνεται στη χώρα μόνο τη δημοκρατία δεν εξυπηρετεί. Ούτε βέβαια πολεμάμε πειστικά τον προστατευτισμό του Τραμπ όταν καλούμαστε να υπερασπιστούμε τα θηριώδη πλεονάσματα της Γερμανίας, αυτά ακριβώς που καταστρέφουν τον Νότο της Ευρώπης.

Μια αποτελεσματική στρατηγική κατά της Ακροδεξιάς θα συνδύαζε την απόρριψη του προστατευτισμού και του ευρωσκεπτικισμού με την πάλη για την προοδευτική μεταρρύθμιση της Ευρώπης και την αντίκρουση των αρνητικών πλευρών της παγκοσμιοποίησης, έχοντας συνείδηση πως το σημερινό ευρωπαϊκό και παγκόσμιο status quo ούτε υπερασπίσιμο είναι ούτε βιώσιμο.

Ακόμη θα ξεσκέπαζε την υποκρισία όσων στην Ακροδεξιά δηλώνουν «φιλολαϊκοί» αλλά ακολουθούν και αυτοί πολιτικές που ευνοούν τους πλούσιους (οικονομική πολιτική Τραμπ, φορολογική πολιτική Λέγκας, προγράμματα ακροδεξιών σε Γερμανία, Σουηδία, Ολλανδία και αλλού κ.λπ.).

Όμως, το διεθνές πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο φαίνεται να θέλει «και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο». Πρώτη του προτεραιότητα δεν είναι η απόκρουση της Ακροδεξιάς, αλλά η διατήρηση ανέπαφων των προνομίων του.

«Δανεισμός» από την ατζέντα της Ακροδεξιάς σε θέματα ταυτότητας

Η ανερχόμενη τάση στις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης -πρώτιστα τις συντηρητικές, αλλά όχι μόνο- είναι να υιοθετούν μέρος της αντι-μεταναστευτικής και ξενοφοβικής πλατφόρμας της Ακροδεξιάς με το επιχείρημα πως έτσι θα συγκρατήσουν τους ψηφοφόρους τους.

Σε όλη σχεδόν την Ευρώπη (από τη Δανία, ώς τη Μόρια) επικρίνεται και ακυρώνεται η ανοικτή πολιτική του 2015, προτείνονται και υιοθετούνται μέτρα που προπαγανδίζει η Ακροδεξιά, παραγνωρίζεται το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο και επιδεικνύεται μια ανεκτικότητα σε ξενοφοβικές και ρατσιστικές «ευαισθησίες» που μάταια θα την αναζητήσουμε στα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα.

Ασφαλώς στα θέματα αυτά η μάχη δεν έχει κριθεί. Υπάρχουν ακόμα ισχυρές αντιστάσεις στην Ακροδεξιά πολιτική κατά των προσφύγων και των μεταναστών. Ο Όρμπαν και το Βίσεγκραντ καταδικάζονται, το ίδιο και οι Ιταλοί όταν αφήνουν πρόσφυγες να πνίγονται στη Μεσόγειο. Όμως η υποκρισία περισσεύει. Η Ευρώπη βρίσκει κοινό παρονομαστή σε απραγματοποίητα και απάνθρωπα σχέδια για hotspots σε τρίτες χώρες.

Οι Ιταλοί κατηγορούνται πιο πολύ επειδή ζητούν την κατανομή των βαρών και σε άλλα κράτη – μέλη, παρά για την εγκληματική τους συμπεριφορά στους μετανάστες. H επιστροφή των αιτούντων άσυλο στις χώρες της πρώτης εισόδου, δηλαδή το «φόρτωμα» όλου του βάρους ενός ευρωπαϊκού προβλήματος στην Ιταλία και την Ελλάδα, εμφανίζεται ως προοδευτική πολιτική.

Η Ιστορία έχει αποδείξει πως η τακτική της υιοθέτησης ακροδεξιών πολιτικών σε ζητήματα ταυτότητας δεν αποδυναμώνει την Ακροδεξιά, την ενισχύει. Η μετατόπιση του κέντρου βάρους της πολιτικής ζωής προς την κατεύθυνσή της οδηγεί τους πολίτες να προτιμούν το αυθεντικό από τις απομιμήσεις. Αυτό επιβεβαιώνεται ήδη στη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Σουηδία και την Αυστρία.

Η υποχωρητικότητα στο μεταναστευτικό, ανοίγει τον δρόμο στη νομιμοποίηση και τον διάλογο με την Ακροδεξιά και στη συνέχεια στη διαμόρφωση συμμαχιών εξουσίας με αυτή. Ήδη τέτοιες τάσεις παρατηρούμε σε πολλές χώρες.

Η πάλη κατά της Ακροδεξιάς ως σταυροφορία κατά της Ρωσίας του Πούτιν

Διαβάζοντας τον φιλελεύθερο διεθνή Τύπο θα νόμιζε κανείς πως το κύριο πρόβλημα με τον Τραμπ είναι η συμπάθειά του για τη Ρωσία του Πούτιν και η στήριξή του από αυτήν. Το ότι ο Τραμπ κλιμακώνει καθημερινά την αντιρωσική σταυροφορία αγνοείται ή αποδίδεται στο ότι το «σώφρον» περιβάλλον του κατορθώνει να τον παρακάμψει. Ο «φιλορωσισμός» είναι και κεντρικό στοιχείο στο κατηγορητήριο κατά Ευρωπαίων ακροδεξιών (Λεπέν, Όρμπαν κ.λπ.). Θέλουν να μας κάνουν να πιστεύουμε πως η βασική αιτία της ανόδου της Ακροδεξιάς είναι τα βρόμικα παιχνίδια και τα ρούβλια του Πούτιν.

Υπάρχει ασφαλώς μια αποκρουστική ιδεολογική και πολιτική συνάφεια του Πούτιν με τους ανά τον κόσμο ακροδεξιούς. Είναι επίσης σαφές πως η Μόσχα ενισχύει όλες τις δυνάμεις που μπορούν να εξασθενήσουν τη Δύση και την Ευρώπη στο πλαίσιο ενός σπιράλ κλιμακούμενου ψυχρού πολέμου. Όμως, η ικανότητα του Πούτιν να επηρεάσει τις εξελίξεις στις δυτικές χώρες προβάλλεται υπερβολικά, σε βαθμό καρικατούρας, και η συνωμοσιολογία τείνει να υποκαταστήσει την ανάλυση των αιτίων της ανόδου της Ακροδεξιάς και της κρίσης της Ευρώπης.

Το αφήγημα αυτό εντάσσεται στο από εικοσαετίας σχέδιο της Δύσης να περιθωριοποιήσει περαιτέρω τη Ρωσία. Η επιθετική δυτική στρατηγική είναι η κύρια αιτία του νέου ψυχρού πολέμου και ο Πούτιν εκφράζει τη θέληση της χώρας του να αμυνθεί, χρησιμοποιώντας γι’ αυτό όλα τα πρόσφορα μέσα. Εξάλλου η δυτική επιθετικότητα (στην οποία μάλιστα πρωτοστατούν, ιδίως στις ΗΠΑ, οι φιλελεύθεροι) συμβάλλει στην ενίσχυση του καθεστώτος Πούτιν.

Το να αποδίδουμε την άνοδο της Ακροδεξιάς στη δράση της Ρωσίας και όχι στα εσωτερικά προβλήματα των κοινωνιών μας δεν είναι αξιόπιστο. Οι δυνητικοί οπαδοί της Ακροδεξιάς δεν εκφοβίζονται από τη ρωσοφοβία του κατεστημένου. Μάλλον ενισχύεται η πεποίθησή τους ότι τους «δουλεύουν». Ίσως να ενισχύεται και η δημοτικότητα του Πούτιν. Και βέβαια η ταύτιση της πάλης κατά της Ακροδεξιάς με μια πολιτική που εξυπηρετεί τους εμπόρους του πολέμου και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη κάθε άλλο παρά ενισχύει το «ηθικό πλεονέκτημα» των δημοκρατικών δυνάμεων.

Δημοκρατικές «ζαβολιές» στο όνομα του πολέμου κατά των εχθρών της

Όλοι συμφωνούμε πως κάθε μέσο είναι θεμιτό για την άμυνα της δημοκρατίας έναντι μιας εκτροπής. Το ερώτημα είναι αν είναι θεμιτή και η παραγνώριση των δημοκρατικών κανόνων για να εμποδιστεί η με νόμιμα μέσα άνοδος στην εξουσία ή και διακυβέρνηση της Ακροδεξιάς. Η δημοκρατική απάντηση είναι, πιστεύω, «όχι», τουλάχιστον όταν η απειλή για την κατάλυση της δημοκρατίας δεν είναι έκδηλη και άμεση. Γιατί ποιος αποφασίζει πότε και πόσο απειλείται η δημοκρατία;

Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε όλο και πιο συχνά ενέργειες που παραβιάζουν κραυγαλέα τη δημοκρατική πρακτική, ακόμη και τη νομιμότητα, με αιτιολογία την καταπολέμηση της Ακροδεξιάς και του εθνικισμού.

Με ποια λογική ο ανεύθυνος Πρόεδρος της Ιταλίας νομιμοποιείται (πολιτικά ή και θεσμικά) να αποκλείει τον προτεινόμενο από την εκλεγμένη κυβέρνηση υπουργό Οικονομικών, επειδή εκτιμά πως ο τελευταίος είναι αντίθετος στο ευρώ; Πόσο δημοκρατικό είναι να ασκείται πίεση για επανάληψη ή ακύρωση δημοψηφισμάτων (Αγγλία, Ολλανδία) επειδή το αποτέλεσμα δεν αρέσει;

Πόσο θεμιτό είναι οι φιλελεύθεροι να πανηγυρίζουν όταν αποκαλύπτεται πως κάποιοι ανώνυμοι σύμβουλοι του δημοκρατικά εκλεγμένου Αμερικανού Προέδρου συνωμοτούν ενάντια στις αποφάσεις και τη θέληση του αφεντικού τους; Πόσο δημοκρατικό είναι οι μεγάλοι της Δύσης να θριαμβολογούν για το 91% του μακεδονικού δημοψηφίσματος, την ώρα που όλοι γνωρίζουμε πως οι αντίπαλοι του «ναι» απείχαν και η αποχή ήταν αισθητά μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν;

Η «υπεράσπιση της δημοκρατίας» με τέτοια μέσα οδηγεί μαθηματικά στην υπονόμευσή της, αφού όλο και περισσότεροι πολίτες πείθονται πως οι κανόνες και οι αξίες της δημοκρατίας είναι ευκαιριακά προπετάσματα καπνού που χρησιμοποιούν οι ισχυροί όταν και μόνο τους συμφέρει.

Πλατιά ενότητα κατά της Ακροδεξιάς με ποια γραμμή

Η πρόσφατη πρόταση για διαμόρφωση ενός πανευρωπαϊκού πλατιού μετώπου κατά της Ακροδεξιάς «από τον Μακρόν έως τον Τσίπρα» που διατυπώθηκε από στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας (ενός σοσιαλδημοκρατικού κόμματος που, σημειωτέον, με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του και την υπεροψία του ηγέτη του, συνέβαλε τα μέγιστα στην επικράτηση της Ακροδεξιάς και των λαϊκιστών) παρουσιάζει ενδιαφέρον.

Με τον Αννίβα ante portas, σε ορισμένες στιγμές και καταστάσεις, όπως π.χ. στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών, προέχει να του φράξουμε τον δρόμο, ακόμη και χωρίς προαπαιτούμενα.

Όμως, ως στρατηγική, η πλατιά ενότητα κατά της Ακροδεξιάς δεν μπορεί να ξεφύγει από το ερώτημα «σε ποια βάση», με ποια γραμμή. Νομίζω λοιπόν ότι φανερό πως μια ενότητα όπου ηγεμονεύουν όσοι εμμένουν στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, υποχωρούν στην ατζέντα της Ακροδεξιάς στο μεταναστευτικό, προσπαθούν να μετατρέψουν τον αντιφασιστικό αγώνα σε αντιρωσική σταυροφορία και δεν διστάζουν να μετέρχονται αντιδημοκρατικά κόλπα, περιφρονώντας βάναυσα τον κόσμο που υποτίθεται πως εκπροσωπούν, δεν θα εξασθενήσει την Ακροδεξιά, αλλά θα τη φέρει γρηγορότερα στην εξουσία. Η δημοκρατική Αριστερά δεν μπορεί να συναινεί σε ένα τέτοιο μέτωπο.

Χωρίς αλλαγή κατεύθυνσης στην οικονομική πολιτική και στις πολιτικές της Ευρώπης, χωρίς ασυμβίβαστο μέτωπο στον ρατσισμό και την ξενοφοβία, χωρίς μια φιλειρηνική πολιτική διεθνώς και χωρίς σεβασμό στους πολίτες και προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος που έχει προκληθεί ανάμεσα σ’ αυτούς και τη δημοκρατική πολιτική, οι δημοκρατίες μας και η Ευρώπη οδηγούνται στον γκρεμό.

Με αυτή και μόνο τη στρατηγική πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να προσέλθει η δημοκρατική Αριστερά σε οποιαδήποτε συζήτηση για το απαραίτητο νέο αντιφασιστικό μέτωπο.

 

* Ο Σωτήρης Βαλντέν διδάσκει στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών

Advertisement

210 Σχόλια προς “Συμμαχία από τον Μακρόν έως τον Τσίπρα; (του Σωτήρη Βαλντέν)”

  1. Νέο Kid said

    Κανείς;…
    Ναι. Είναι απ τα άρθρα που δεν μπορείς να πεις πολλά. Πολλές οι ερωτήσεις, ανύπαρκτες απαντήσεις, καμία σιγουριά για «θετικό»- ουσιαστικό «πρέπει»…
    Ο νόμος του Παρέτο είναι δυστυχώς αμείλικτος…

  2. Γιάννης Ιατρού said

    Δεν βλέπω σχόλια, μάλλον έχει πέσει προβληματισμός….
    Δεν συμμερίζομαι την εκτίμηση «Τις απώλειες των Χριστιανοδημοκρατών τις καρπώθηκε σχεδόν όλες η ακροδεξιά και αντιμεταναστευτική Εναλλακτική για τη Γερμανία, τις απώλειες των σοσιαλδημοκρατών οι Πράσινοι». Αυτό μόνο αριθμητικά ισχύει. Το AfD πήρε κι απ΄ τους δύο, CDU και SPD, έστω αν όχι με την ίδια αναλογία, πάντως σε σημαντικό ποσοστό. Κι αυτό δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος.

  3. spiral architect 🇰🇵 said

    @2: Διαβάζουμε ακόμα κακόψυχε!

  4. Γιάννης Ιατρού said

    2: (συνέχεια) 2013->2018: CDU -> AfD 8%, SPD ->AfD 4%, αντίστοιχα σε αριθμούς: 96.000 και 39.000 ψήφοι, λεπτομέρειες/γραφικά εδώ

  5. Πέπε said

    Δεν είναι ευφημισμός η Έσση. Είναι μια γερμανική λέξη που εξελληνίστηκε σύμφωνα με τους κανόνες που συνηθιζόταν να εφαρμόζονται τότε (πρβλ. Αννόβερο κλπ.).

    Ευφημισμός είναι ο Έσε (αντί Χέσε), γιατί σ’ αυτόν το Χ χάθηκε (έγινε δασεία επί πολυτονικού) χωρίς κατά τα άλλα να εξελληνιστεί το όνομά του: δεν έγινε Έσσης ή Έσσιος, αντιθέτως μάλιστα -από αναλογία ή έλξη!- χάθηκε και το Χ του μικρού του ονόματος κι έγινε, από Χέρμαν, Έρμαν.

  6. Κάτι άρπαξε η αστυνομία του μπλογκ, never mind!

  7. Διάβασα με προσοχή, όπως κάνω πάντοτε, το ανάγνωσμα που επέλεξε το αυτοαποκαλούμενο «όργανο της αριστεράς». Μη έχοντας αρκετό χρόνο σήμερα, επέλεξα δυο «παρατηρήσεις»:

    (α) «Το 2015 είχαν να κάνουν με μια μικρή οικονομία και μια αριστερή, φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση».
    # Αν δεν καταλάβουν οιΣυριζαίοι ότι καμιά «αριστερή» κυβέρνηση δεν συγκρότησαν το 2015, δεν μπορούν να έχουν κουρτουλούσ(ι): Το 2015, απλώς επέλεξαν να παραδώσουν την τύχη της χώρας στα χέρια ενός Ρασπούτιν (και τίποτα άλλο, αριστερό ή δεξιό).

    (β) «πολιτική κατά των προσφύγων και των μεταναστών»
    # Καμία αναφορά στους καημένους τους λαθρομετανάστες! Πως να λύσεις ένα πρόβλημα όταν δεν δέχεσαι την ύπαρξή του; Μου θυμίζει έναν παλιό συμμαθητή στην Α’ Γυμνασίου: Καθόταν με τις ώρες μπροστά σε ένα πρόβλημα μαθηματικών χωρίς να διαβάζει, για να καταλάβει, το ίδιο το πρόβλημα. Περίμενε την εξ ουρανού φώτιση. Έμεινε στάσιμος!

  8. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια (όσων διαβάζουν γρήγορα)

    2 Ναι, ισχύει πιο πολύ αριθμητικά

    7 Ευτυχώς όμως έχετε τα μέσα στον.. αστυνόμο.

  9. τα μυαλά said

    “Η Ακροδεξιά είναι βέβαια συνώνυμη του άκρατου λαϊκισμού.”

    Εδώ με έπιασαν τα γέλεια. Ώστε ο σύριζα είναι στην ακροδεξιά σφαίρα.

    “Το 2015 είχαν να κάνουν με μια μικρή οικονομία και μια αριστερή, φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση.”

    Εδώ τερμάτισα και τα γέλεια μου ήταν ασυγκράτητα. Μερικοί είναι τελείως στόκοι. Ώστε το Γκόου μπακ μανταμ Μέρκελ και θα τα κάνουμε όλα κούγκι αν δεν γίνει το δικό μας είναι φιλοευρωπαϊκό. Θα μου πεις, τι κάθομε και τα θυμάμε αυτα, για να εκνευρίζομε περισσότερο.

  10. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα!

  11. mitsos said

    Καλό άρθρο
    μια ουσιώδης αντίφαση όμως υπάρχει.
    Το κύριο επιχείρημα και σωστά ειναι ότι ακροδεξιά και φασισμός δεν αντιμετωπίζονται με αντιδεξιές και αντιφασιστικές πολεμικές και μέτωπα αλλά με πολιτικές που απαντούν σε προβλήματα στα οποία η ακροδεξιά διακηρύσσει πως έχει λύση.

    Καταλήγει όμως στις εξής προτάσεις :

    «… αλλαγή κατεύθυνσης στην οικονομική πολιτική και στις πολιτικές της Ευρώπης, .. ασυμβίβαστο μέτωπο στον ρατσισμό και την ξενοφοβία, …….. φιλειρηνική πολιτική διεθνώς και ……σεβασμό στους πολίτες »

    Οι οποίες είναι γενικόλογες … Δεν απαντούν συγκεκριμένα στο έλλειμα δημοκρατίας σε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς . Δεν απαντούν στα εξωθεσμικά κέντρα αποφάσεων της οικονομίας του Ευρώ. Δεν απαντούν στον τρόπο αντιμετώπισης ή έστω διαχείρισης των προσφυγικών ροών από Νότο και Ανατολή. Δεν απαντούν στο τεράστιο πρόβλημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης του Ευρωπαϊκού Νότου. Ούτε καν στην γιγάντωση του κόστους της Διοίκησης …

    Μπορεί άραγε να βρεθεί ανάμεσα σε σοσιαλδημοκράτες , πράσινους και αριστερούς , κοινός τόπος και λόγος για χάραξη πολιτικών που θα αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα

    Διατηρώ τις αμφιβολίες μου. Τα κέντρα σχεδιασμού και χάραξης πολιτικών έχουν μάλλον μετατοπιστεί (ανεπίστρεπτα 😉 σε οικονομικούς θεσμούς ( Οίκοι αξιολόγησης, Τράπεζες … ) και οι πολιτικοί έχουν πλέον περιοριστει σε ρόλους Δημάρχων.

    Μακάρι να κάνω λάθος.

  12. Γιάννης Ιατρού said

    5: Πέππε
    Το «Η» στην ονομασία του κρατιδίου (γερμ. Hessen) δεν έχει σχέση με δάσυνση κλπ.
    Προέρχεται από το Ch της λέξης Chatten, που είναι το όνομα λαού που κατοικούσε εκεί (περίπου επι Ρωμαϊκής εποχής, αναφερόμενο ως chatti, Chattuarii).
    Το Ch προφερόμενο λίγο πιο ήπια από το δικό μας Χ(ί), περίπου όπως το «άχ», αντικαταστάθηκε στη παλαιογερμανική γραφή με το Η (βλ. Geschichte der deutschen Sprache, Berlin 1970.)
    Τροπές:
    t (-> μέσω zz) σε s (π.χ.. παλαιοσαξονικά ëtan, ->. ëzzan, =>. essen ή σήμερα το αγγλικό. water > σε Wasser)
    Επομένως chatti => hazzi => hassi => Hessen

  13. nikiplos said

    Καλημέρα κι από εδώ…

    Το χτύπημα της μεσαίας τάξης έχει σαφή αντίκτυπο στις αντιδράσεις της… Δεν είδα πουθενά στα προτεινόμενα μέτρα κάποιο σαφές οικονομικό πρόγραμμα ( ίσως να μην διάβασα προσεκτικά «ανάμεσα στις γραμμές»… )
    Συμμαχία δεν νοείται αν δεν συμφωνηθούν μέτρα ανακούφισης των μεσαίων και μικρομεσαίων στρωμάτων, όπως ενίσχυση του κοινωνικού κράτους (εμφανές χτίσιμο εκεί που είναι ανύπαρκτο όπως η χώρα μας), κεϋνσιανή οικονομία, προστασία μικροκαταθετών κλπ…

    Ενόσω η επίθεση και στοχοποίηση των μεσαίων στρωμάτων θα ενισχύεται από την ακραία επιθετική πολιτική οικονομία των τραπεζών και καθώς θα αυξάνεται περεταίρω η ανεργία, είναι βέβαιο πως μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης ανεξαρτήτως πολιτικής αφετηρίας θα συστρατευθεί σε ακροδεξιές ή λοιπές ακραίες αφηγήσεις (ανάλογα του θυμικού*)…
    (το έχουμε ξαναδεί, μένει να το ξαναδούμε… )

  14. giorgos said

    » …Ενα άναγκαστικό προστάδιο πού θά περάση ή δυτική Εύρώπη πρό αύτής τής όλοκλήρωσης , θά είναι άκριβώς ό…έθνικοσοσιαλισμός . Είναι ή άναγκαστική πολιτική τάξη πραγμάτων πού άπορρέει άπό τήν ίδεολογία τής «εύμάρειας» καί τών ¨οίκονομικών θαυμάτων» ! Ο Δυτικοευρωπαίος πού θά θέλη τήν καλοπέρασή του, θά θελήση «κοινοτικά σύνορα» καί «έθνική προστασία» έναντι τών ξένων . Θά πέση έτσι στίς άκροδεξιές κυβερνήσεις ….»
    http://katotokerdos.blogspot.com/2009/06/1.html#more

  15. spiral architect 🇰🇵 said

    Ευχολόγια μέσα σε ένα σκηνικό Βαϊμάρης του 21ου αιώνα.

    Ο Αννίβας δεν είναι ante portas είναι μέσα από τις πόρτες και αλωνίζει πατώντας όχι μόνο στην εν πολλοίς δικαιολογημένη αποχή του εκλογικού σώματος, αλλά και την απογοήτευση του τελευταίου απέναντι στις αστικές πολιτικές. Γιατί; Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης κυβερνώνται από διάφορα σχήματα «Κομμάτων Επιχειρήσεων», σχεδόν πανομοιότυπα με το αμερικανικό πρότυπο Ρεπουμπλικάνοι-Δημοκράτες. Μερικά από αυτά, όπως οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία, σχηματίζουν επίσημους συνασπισμούς. Άλλα λειτουργούν στην ουσία ως συνασπισμοί προστασίας του Κεφαλαίου, παράδειγμα οι Συντηρητικοί και η πτέρυγα του Μπλερ των Εργατικών στην Βρετανία· οι Σοσιαλιστές και μέρος των Συντηρητικών στη Γαλλία του Μακρόν· η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερά με την σχεδόν ολόιδια πολιτική τους στη Σουηδία ή η κυβέρνηση των ΣαμαροΒενιζέλων και των Συριζανέλ εδώ. Οι διενέξεις μεταξύ αυτών των κομμάτων στα κοινοβούλια δεν είναι παρά παρωδία δημοκρατίας, διότι εξυπηρετούν μόνο επικοινωνιακές σκοπιμότητες. Λογικό είναι λοιπόν ο λαός να έχει μπαφιάσει και η κρίσιμη μάζα των ενεργών ψηφοφόρων να μετακινηθουν προς την ακροδεξιά. Η αποχή που όλοι την καταριούνται είναι ένας αστάθμητος παράγοντας, γιατί κανείς δεν μπορεί να πει ότι αν αυτοί ψήφιζαν θα άλλαζαν το εκλογικό αποτέλεσμα προς τα αριστερά και εκεί που θέλουμε.

    Μέχρι τώρα μίλησα εκλογικά. Ξέρουμε αν μια πραγματικά αριστερή κυβέρνηση εδώ και σταδιακά στην υπόλοιπη Ευρώπη θα πάει, έστω σταδιακά ρε παιδί μου, σε όλα αυτά τα επιθυμητά που γράφει ο Βαλντέν; Εδώ ένα δημοψήφισμα με απροσδιόριστο ερώτημα έγινε, ψηφίστηκε ΟΧΙ και αυτό έγινε ΝΑΙ. Μια δίκη της ΧΑ γίνεται και έχει κρατήσει παραπάνω από τις Δίκες της Νυρεμβέργης και εν τω μεταξύ οι φασίστες τραμπουκίζουν ανενόχλητοι. Μπαίνουν σε «ταμεία αξιοποίησης» ακόμα και αρχαιολογικοί χώροι και δεν ανοίγει μύτη. Έχει φορολογηθεί ότι περπατάει, πετάει και κολυμπάει και η μόνη αντίδραση είναι ότι «μας παίρνουν τις δουλειές οι ξένοι».

    – Σε ποιους να μιλήσεις και ποιους να πείσεις με ευχολόγια τώρα πια;
    – Ποιος φταίει για όλη αυτή την κατάσταση;

  16. Μπετατζής said

    Τι να πούμε για τις ίδιες ανούσιες φλυαρίες εδώ και πολλά χρόνια ;;; Όσοι θέλουν να λέγονται αριστεροί (σ΄ αυτούς και μόνο απευθύνεται το σχόλιο), πρέπει να στηρίξουν και να ψηφίσουν ΚΚΕ (και κομμουνιστικά κόμματα στην Ευρώπη) γιατί δεν υπάρχει απολύτως κανένα άλλο φρένο σε αυτό που έρχεται. Μπορεί θαυμάσια να μη συμμερίζονται ή να μην πιστεύουν όλοι το πιο μακροπρόθεσμό όραμα/σχέδιό του, αλλά σε αυτό που άμεσα έρχεται είναι ο μοναδικός άξιος αντίπαλος που μπορεί να ανακόψει το φασισμό. Άμα φτάσει και το ΚΚΕ έστω 10 – 20 % (και στην Ευρώπη κάποια αντίστοιχα κόμματα), θα έχει μπει το φρένο για τα καλά και τότε όποιος το ψήφισε/στήριξε με αυτή τη λογική, μπορεί να αποσύρει την στήριξή του, για να μην μας κατσικωθεί και κάνας σοσιαλισμός στο σβέρκο και βγούμε εντελώς από τα νερά μας, επειδή ξέρω γω δεν θα ΄χει όλων των ειδών τα σαλαμάκια και τα ζαμπονάκια στο σούπερ μάρκετ. Μέχρι τότε όμως όμως δεν δικαιολογείται κανείς να βουλιάζει στην ίδια ακόμη σουπα, ξαναζεσταμένη από το 1930. Γνώμη μου.

  17. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    16. Εἶναι καιρὸς τώρα ποὺ σκέφτομαι νὰ ψηφίσω ΚΚΕ στὶς ἑπόμενες ἐκλογές

  18. spiral architect 🇰🇵 said

    @17: Welcome to the club! ❤

  19. cronopiusa said

    LA CAFETERA El programa de Fernando Berlín analiza el impacto de la victoria de Bolsonaro en Brasil

    Entrevista a Bernardo Gutiérrez – En la Frontera, 29 de octubre de 2018

  20. Avonidas said

    Αχαχουχα…

    Ειναι αργα για δακρυα, Βαλντεν. Αν η ΕΕ συγκρουστει με την Ιταλία, οι φασιστες θ’ ανεβουν, κι αν δεν συγκρουστει παλι θ’ ανέβουν. Οπως μαθαμε με πικρό τροπο απο τα καμωματα του ΣΥΡΙΖΑ, τις πολιτικές γκαφες δεν μπορεις να τις παρεις πίσω οταν τελικα ξυπνησεις και το μετανιώσεις.

    Αφηνω που κανεις δεν εχει πραγματικα μετανιωσει. Απλα, οι Μερκελ και σια καταλαβαίνουν, πολυ αργά, οτι κι αυτοί αναλωσιμοι ειναι, και ψάχνουν να κερδίσουν λιγο χρόνο. Αλλά ν’ αλλαξουν πολιτικη ουτε το θελουν ουτε και το μπορουν.

    Οι τραπεζανθρωποι θα επιπλευσουν με τον νεο φασισμό, όπως επεπλευσαν με τον παλιό. Οι ακροδεξιοί, κι αν ακομα εφαρμοσουν «κοινωνικες πολιτικές», θα το κάνουν στις πλατες των ανεπιθυμητων, ή θα εφευρουν «προνομιούχους» για να τους ληστεψουν (οπως τα καλοπαιδα εδω στην Πολωνία, που χαρατσωσαν τους ερευνητές για να βρουν λεφτα να δωσουν στους πολυτεκνους). Θα θιχτει οποιοσδηποτε αλλος εκτος απο τους πλουτοκρατες.

    Μην κανετε πολλη ηλιοθεραπεία αυτο το καλοκαίρι.

  21. Μπετατζής said

    17. Αυτό λέω και γώ, δεν χρειάζεται να ναι κάποιος κνίτης από κούνια ούτε βαμμένος ΚΚΕ για να κάνει μια εκτίμηση της σημερινής κατάστασης και να ψηφίσει ανάλογα. Άμα ισορροπήσουνε λίγο τα πράγματα και ξαναγυρίσουμε σε νορμάλ ποσοστά της ακροδεξιάς (0,01 %), μπορείτε να μην ξαναψηφίσετε (αν δεν έχετε πειστεί από την γενικότερη πρότασή του).

    Προσθέτω, για να προλάβω τυχόν αντιδράσεις αριθμητικού τύπου, ότι το φρένο στην ακροδεξιά μέσω κομμουνιστικής στήριξης, δεν μπαίνει μόνο εκλογικά, με τα κουκιά. Μπαίνει και επειδή οι (νεο)φιλελεύθεροι το μόνο που φοβούνται πραγματικά είναι η επιστροφή του σοσιαλισμού, όλα τα άλλα τα διαχειρίζονται μια χαρά (και την ακροδεξιά μια χαρά την διαχειρίζονται και μπορούν να την διαχειριστούν). Οπότε μία άνοδος κομμουνιστικών κομμάτων θα τους οδηγήσει αναγκαστικά στις λιγότερο βάρβαρες οικονομικές πολιτικές, (όπως λέει και το άρθρο, αλλά μόνο ως ευχολόγιο), όχι επειδή είναι καλοί αθρώποι, αλλά για να μην έρθουν τα χειρότερα (γι΄ αυτούς), δηλαδή ο σοσιαλισμός.

  22. spiral architect 🇰🇵 said

    @19: A, Βραζιλία! Με την πλειοψηφία των κατοίκων της να είναι μαύροι ή μιγάδες τα άλλοτε αστέρια Ριβάλντο και Ροναλντίνιο όντας μιγάδες στήριξαν τον ακροδεξιό Μπολσονάρο και ο λευκός Ζουνίνιο να τους λέει «τι κάνετε ωρέ αδέρφια!»
    Βρείτε το λάθος.
    Tip: Δεν είναι στο χρώμα.

  23. τα μυαλά said

    Δέυτερη προσπάθεια να το διαβάσω και πάλι κόλλησα στα γνωστά σημεία. Τέος πάντων, δεν θα ξαναδοκιμάσω. Βλακείες λέει ο αρθρογράφος. Μία η λύση, να ακολουθήσουν το παράδειγμα του σύριζα. Να πάρουν αγκαλίτσα έναν ακορδεξιό πολιτικό και χέρι-χέρι να πορευτούν προς την εξουσία. Κατά προτίμηση ο ακροδεξιός να είναι ένας χοντρούλης μπούλης, και ας με πουν ρατσιστή οι χοντροί. Έτσι θα φθαρεί η ακροδεξιά, και μαζί τους και οι ακραίοι λαϊκιστές τύπου σύριζα. Διπλό το όφελος.

  24. Μπετατζής said

    Οι κυριούλες στη φωτο τι καπνό φουμάρουν ;;;

  25. spiral architect 🇰🇵 said

    @24: Αυστριακές γιαγιάδες ενάντια στη Δεξιά. Αναπολούν τις μεταπολεμικές old good times, που υπήρχε το αντίπαλον δέος και η αστική τάξη στην Εσπερία έδινε καλούς μισθούς και είχε κοινωνικά δίχτυα προστασίας. Αν δεν τα’ διναν αυτά, όλοι θα γυρνούσαν προς τα ντόπια ΚΚ.
    Ωραίες εποχές, αλλά παρήλθαν. Τώρα ούτε μισθούς έχουμε, τα δίχτυα τα στείλαμε στην ανακύκλωση, αλλά έχουμε ταυτότητα φύλου. 😉

  26. Pedis said

    Συμμαχία …

    από το κράτος μέχρι το παρακράτος ενάντια …

    από την αστυνομία μέχρι τους δικαστές ενάντια …

    από τα μμε για «υπεύθυνους» μέχρι τα μμε για «πονηρεμένους» ενάντια …

    ενάντια στο φασισμό; Ενάντια πού;

  27. Μπετατζής said

    25. Ευχαριστώ, συμπαθεις τουλάχιστον ετούτες οι γιαγιάδες μέσα στο γενικότερο ευρωπαϊκό ζόφο.

  28. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα, ωραίοι οι προβληματισμοί του άρθρου αλλά:
    Ο καβγάς είναι για το πάπλωμα. Η αύξηση των ποσοστών κτγμ δεν οφείλεται τόσο στις μετακινήσεις των συνειδητοποιημένων οπαδών του Α ή Β κόμματος, αλλά στους νοικοκυρέους που αναγκάστηκαν να σηκωθούν από τον καναπέ επειδή κόπηκε η συνδρομητική τηλεόραση που δεν είχαν πλέον να πληρώσουν, επειδή κόπηκαν οι βόλτες και τα ταξίδια λόγω οικονομικής στενότητας, επειδή οι δουλειές που βρίσκουν οι νέοι ακόμη και στις χώρες με πλεονάσματα είναι της τάξης των 700 έουρων. Η φτώχεια φέρνει γκρίνια, και αυτή τη γκρίνια παρατηρούμε.
    Για να διατηρηθεί η «ανάπτυξη», δηλαδή ή διαρκώς αυξανόμενη κερδοφορία κάποιων επιχειρήσεων, κάποιοι πρέπει να χάσουν· οι παγκόσμιοι πόροι είναι πεπερασμένοι. Φτωχαίνει ο κόσμος έξω από τα ΕΕ σύνορα (με πολέμους πυρομαχικών ή οικονομικούς) και θέλει να μπουκάρει για να χορτάσει την πείνα του, φτωχαίνει ο κόσμος και μέσα από τα σύνορα μιας και τα έσοδα της οικογένειας δε φτάνουν για να καλύψουν είτε τις τεχνητές (το καινούριο Αη-Φον ή η καινούρια Μερσεντέ) είτε τις πραγματικές (ενοίκιο, φαγητό, εκπαίδευση) ανάγκες. Εύκολα δείχνει κανείς τους πρώτους στους δεύτερους σαν αιτία όλων των κακών, και εύκολα αυτοί πείθονται: Η πραγματικότητα είναι αφενός κάπως πιο πολύπλοκη από το «από τότε που ηρθαν οι ξένοι φτωχύναμε», αφετέρου δεν προβάλλεται από κανέναν, επειδή δε συμφέρει κανέναν πολιτικό (όλοι έχουν χεσμένη τη φωλιά τους, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό).
    Σκέφτομαι πολύ έναν επερχόμενο μεγάλο πόλεμο που θα «λύσει» όλα αυτά τα προβλήματα (υπερπληθυσμό, παλιά χρέη, ζήτηση για τη βιομηχανική παραγωγή τόσο από τις πολεμικές μηχανές όσο και από τις ανάγκες ανοικοδόμησης), σκέφτομαι και την εναλλακτική που δεν τη γνωρίζουμε τόσο καλά (ο πόλεμος ήταν η εύκολη λύση στο παρελθόν), και δεν ξέρω τι φοβάμαι περισσότερο.
    Ίσως τελικά φοβάμαι την άγνοια, την αμάθεια, την απάθεια και τον αμοραλισμό, που καλλιεργούνται συστηματικά.

  29. spiral architect 🇰🇵 said

    Τα ελικόπτερα ζεσταίνουν τις μηχανές τους. Βραζιλία: Εμπρηστική
    επίθεση στο Κίνημα των Χωρίς Γη από υποστηρικτές του ακροδεξιού Bolsonaro
    .

    Ως γνωστόν, τα ελικόπτερα στη Λατινική Αμερική συνδέονται με εξαφανίσεις αντιφρονούντων.

  30. Τι να γίναν τα παιδιά
    που μιλούσαν για…μωρά
    ( μπεμπελάκ ολέ
    και νουνού εβαπορέ )
    κι έναν κάποιον ΑηΔώνη
    και τα όσα κατορθώνει
    Φρούδες ήταν οι ελπίδες
    όπως είδα όπως είδες
    όταν τρέχουν και οι άλλοι
    τα μωρά τα πιάνει ζάλη

  31. spiral architect 🇰🇵 said

    Καθένας με τον πόνο του …

  32. mitsos said

    @21
    Σέβομαι την επιλογή σου, αλλά μόνο ως ψήφο απειλής .
    Διότι :…
    «…η επιστροφή του σοσιαλισμού …»;
    Φοβούνται μήπως επιστρέψει ;
    Που ακριβώς υπήρχε σοσιαλισμός που θα επιστρέψει ;
    Και θα επιστρέψει σοσιαλισμός τέτοιος αν έχει μεγάλο ποσοστό το ΚΚΕ ; Δηλαδή πόσο μεγάλο ; Πάνω από 17% ;

    Μάλλον κάποια βήματα στον συλλογισμό δεν τα καταλαβαίνω.

  33. Ατακάμα said

    Ώραιο το κείμνεο, πολύ ενδιαφέρον. Με άλλα συμφωνώ περισσότερο (πχ το ζήτημα Πούτιν) με άλλα λιγότερο ( πχ μεταναστευτικό). Πάντως είμαι υπέρ του αντιεθνικιστικού-λαϊκιστικου μετώπου από Μακρόν μέχρι Τσίπρα. Ίσως θα ήταν ωφέλιμη για την Ελλάδα μια ιδεολογική διαίρεση της Ευρώπης (κατά τα πρότυπα του ψυχρού πολέμου) σε ευρωσκεπτικιστές και Ευρώφιλους στην οποία θα λαμβάνει μέρος στη δεύτερη. Κακά τα ψέματα από όταν σχόλασαν οι κομουνιστές το 91 και μείνανε μόνοι τους οι δημοκράτες-τεχνοκράτες μας πήρε η μπάλα άσχημα.

  34. Alexis said

    Προσυπογράφω το σχόλιο 28.

  35. τα μυαλά said

    Κάποτε έγραψα εδώ ότι η ζημιά που έκανε ο σύριζα είναι ανυπέρβλητη. Έναν από τους λόγους είναι ότι εν γνώσει τους έκαναν τον ακραίο και ακραιότατο λαϊκισμό αποδεκτό από την κοινωνία και σαν να μην έφτανε αυτό, μαζί με τον λαϊκισμό και την ακροδεξιά. Είναι αυτό που λένε οι τεύτονες τους έκαναν «salonfähig». Και τώρα κλαίνε μαύρα δάκρυα, ότι τάχαμου αναιβαίνει η ακροδεξιά και ωιμέ, το τέλος γαρ εγγύς. Μπούρδες.

  36. Avonidas said

    Κακά τα ψέματα από όταν σχόλασαν οι κομουνιστές το 91 και μείνανε μόνοι τους οι δημοκράτες-τεχνοκράτες μας πήρε η μπάλα άσχημα.

    Μην περιμένετε πάντως να ψηφισει κανεις κομμουνιστικα κομματα στις χωρες του Πρώην.

    Εχω τις απόψεις μου, ποιος φταίει γι’ αυτο, αλλα θα τις κρατησω για τον εαυτο μου γιατι βαριέμαι τους καυγάδες.

  37. Alexis said

    Το σκεπτικό του Μπετατζή (#16 και #21) έχει βεβαίως κάποια λογική.
    Και ιστορικά να το δει κανείς η περίοδος που οι εργαζόμενοι στη λεγόμενη «Δύση» απολάμβαναν τα περισσότερα κοινωνικά και εργατικά δικαιώματα ήταν η περίοδος που υπήρχε το αντίπαλο δέος.
    Από την άλλη όμως το σκεπτικό αυτό αδικεί και τους λαούς που έζησαν τον υπαρκτό σοσιαλισμό αλλά και το ίδιο το ΚΚΕ.
    Δηλαδή μόνο ως φόβητρο και ως μπαμπούλας του συστήματος μπορεί να λειτουργήσει;

  38. spiral architect 🇰🇵 said

    Το «divide et impera» – «διαίρει και βασίλευε» χρησιμοποιήθηκε από τους Ρωμαίους περίπου τον 3ο ως 2ο αιώνα π.Χ. και εφαρμοζόταν μέχρι την πτώση της Αυτοκρατορίας. Όπου οι Ρωμαίοι επικρατούσαν όριζαν κάποιους κανόνες:

    – Καθόριζαν τις σχέσεις της Ρώμης με τον ηττημένο.
    – Δημιουργούσαν ξεχωριστό σύνδεσμο κάθε πόλης με την Ρώμη εμποδίζοντας αυστηρά τη μεταξύ των ηττημένων συνεννόηση.
    – Θεωρούσαν τους λαούς που υπέτασσαν ως συμμάχους.
    – Σε ορισμένες πόλεις παραχώρησαν περισσότερα προνόμια και σε άλλες λιγότερα.

    Με τους παραπάνω κανόνες προκαλούσαν αντιζηλίες που απέτρεπαν τη συνεργασία των ηγεσιών των κατακτημένων περιοχών για την ανάληψη κοινής δράσης απέναντι στις μονομερείς αποφάσεις (σε στρατό, φορολογία, λατιφούντια κλπ) της Ρώμης.

    Αν η ιστορική αναδρομή του «διαίρει και βασίλευε» σας θυμίζει το «ευρωπαϊκό κεκτημένο«, δεν φταίω εγώ. Λάβετε το όμως σοβαρά υπ’ όψιν σας.

  39. Avonidas said

    Από την άλλη όμως το σκεπτικό αυτό αδικεί και τους λαούς που έζησαν τον υπαρκτό σοσιαλισμό αλλά και το ίδιο το ΚΚΕ.
    Δηλαδή μόνο ως φόβητρο και ως μπαμπούλας του συστήματος μπορεί να λειτουργήσει;

    Σιγα να μη μπορει να λειτουργησει, εστω κι ως φόβητρο.

    Το ΚΚΕ δεν τρομαζει κανεναν αστο, το πολυ να τρομαζει καποιους αριστερους που το ζησαν απο μεσα. Για αλλους λόγους.

  40. Μπετατζής said

    37. Εγώ δεν το στηρίζω ως φόβητρο, ούτε ως μπαμπούλα, γιατί πιστεύω και στο γενικότερο όραμά του. Νομίζω ήμουν σαφής. Αν κάποιος φοβάται την ακροδεξιά, αλλά δεν του αρέσει το όραμα του ΚΚΕ, μπορεί να ψηφίσει ΚΚΕ για να ανακόψει την ακροδεξιά. Μια χαρά μπορεί να λειτουργήσει και με τους 2 τρόπους.

    32. Είναι το μόνο που φοβούνται λέμε, ανεξάρτητα από το αν έχει πραγματική βάση υλοποίησης ο φόβος τους και ανεξάρτητα από τι είδους σοσιαλισμό φοβούνται, το παλιό μοντέλο ή κάποια βελτιωμένη έκδοση. Φοβούνται μην χάσουν την κουτάλα, τόσο απλό είναι.

  41. Μπετατζής said

    39. Για να σε διαψεύσω θα πρέπει να σου πω πραγματικές ιστορίες, με πραγματικούς αστούς και τα πραγματικά λεγόμενά τους, οπότε δεν πειράζει, ο κάθε ένας όπως νομίζει. Πάντως η πρότασή μου περι ΚΚΕ είναι αυτό ακριβώς : πρόταση. Ούτε ευχολόγιο, όπως η ανάρτηση, ούτε παραίτηση μέχρι να γίνει το μοιραίο και αφ΄ υψηλού κριτική. Και φυσικά μια πρόταση μπορείς να την απορρίψεις και προφανώς αυτό κάνεις. ΟΚ, νο πρόμπλεμ. Πες μας όμως και αν έχεις καμιά καλύτερη.

  42. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

    16 «και άλλα κομμ. κόμματα στην Ευρώπη» -αλλά τα κόμματα που συμμετέχουν στη συλλογικότητα κομμουνιστικών κομμάτων που στηρίζει το ΚΚΕ είναι, όλα πλην ΚΚΕ, πολύ μικρά, όλα εξωκοινοβουλευτικά.

  43. Pedis said

    το δημοκρατικό τόξο με την αντιφασιστική συμμαχία του θα μας σώσουν:

    http://avgi-anagnoseis.blogspot.com/2018/10/blog-post_49.html

    (από προχθεσινό σχόλιο της Μαριας)

  44. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Μας ζητούν δεν συχνά να συσπειρωθούμε εναντίον των εχθρών της δημοκρατίας με πολιτικές που, αντί να τους εξασθενούν, τους ενισχύουν.»
    Διαβάζοντας τον τίτλο, αυτό σκέφτηκα. Την ίδια σκέψη είχα κάνει στις γαλλικές εκλογές, όταν τέθηκε το δίλημμα «Μακρόν ή Λεπέν». Το θέμα δεν είναι να ψηφίζουμε γνήσιους ή ευκαιριακούς νεοφιλελέδες, ώστε να σταματήσουμε την ακροδεξιά επέλαση. Το θέμα είναι να θεραπεύσουμε τις αιτίες που υποθάλπουν αυτή την επέλαση. Και, δυστυχώς, οι κυβερνήσεις του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου «από τον Μακρόν ως τον Τσίπρα» τα κάνουν όλα λάθος ως προς το θέμα αυτό. Εντάξει, θα ρίξουμε την ψήφο μας κόντρα στη φαιά πανούκλα, αλλά έχοντας συνείδηση της αναποτελεσματικότητας αυτής της πράξης.

  45. Γιάννης Ιατρού said

    43: Μόνο η αυτοκάθαρση σώζει 🙂

  46. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μπετατζή, γιατί σε περίοδο βαριάς, παρατεταμένης, μονόπλευρης και αδιέξοδης λιτότητας το ΚΚΕ και τα άλλα ΚΚ όχι μόνο δεν κερδίζουν ψήφους, αλλά μάλλον χάνουν; Το «ψηφίστε ΚΚΕ» είναι απλώς μια προτροπή, που όμως δεν βλέπουμε να έχει αντίκρισμα στην κάλπη. Γιατί δεν ψήνονται οι ευρωπαϊκοί λαοί να ψηφίσουν ΚΚ;

  47. Εντός της Δύσης, η πόλωση αυξάνεται συνεχώς. Στις ΗΠΑ, την ίδια στιγμή που ο Τραμπ στέλνει στρατό στα σύνορα για να υποδεχτεί το καράβι μεταναστών, σχεδόν όλες οι τηλεοπτικές σειρές περιλαμβάνουν ομοερωτικές σκηνές. Η κάθε πλευρά συνεχώς αυξάνει τις προκλήσεις προς την άλλη. Καινούρια πολυτελή εμπορικά κέντρα (mall), καινούριες αποθήκες και για την Άμαζον. Οι αλγόριθμοι των κοινωνικών δικτύων, που προτεραιοποιούν την παροχή πληροφορίας στην οποία είσαι ήδη φιλικά διακείμενος, είναι άλλο ένα εργαλείο πόλωσης.

    Προσυπογράφω το σχόλιο του #38 .

    Η διαφοροποίηση στις σημερινές πρακτικές είναι ότι η διαίρεση τέμνει την γεωγραφία, και την ανθρωπογεωγραφία. Και οι μεν ομάδες στην κορυφή, μπορούν να πολλαπλασιάσουν την ισχύ τους χάρη στα τεχνολογικά εργαλεία (βλ. εξωχώριες εταιρίες και επενδυτικά προιόντα) ενώ οποιαδήποτε ομάδα θα ήθελε να αντιδράσει, είναι δύσκολο να αποκτήσει υλική ισχύ, συνεπώς μέσα δράσης, αφού τα μέλη της είναι διάσπαρτα και οι δεσμοί μεταξύ τους νομοτελειακά χαλαροί.

  48. sarant said

    46 Γιατί κατέρρευσε ή ανατράπηκε ο υπαρκτός σοσιαλισμός.

  49. Πέπε said

    @12 (Γιάννης Ιατρού):

    Θα μου φαινόταν λίγο άτοπο να συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση εν μέσω της άλλης συζήτησης. Οπότε, απλώς αναφέρω ότι σε διάβασα! 🙂

  50. Pedis said

    #45 – έχει πρόβλημα ο λινκος σου

  51. Ενδιαφέρον:

  52. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Με τον Αννίβα ante portas, σε ορισμένες στιγμές και καταστάσεις, όπως π.χ. στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών, προέχει να του φράξουμε τον δρόμο, ακόμη και χωρίς προαπαιτούμενα.

    Όμως, ως στρατηγική, η πλατιά ενότητα κατά της Ακροδεξιάς δεν μπορεί να ξεφύγει από το ερώτημα «σε ποια βάση», με ποια γραμμή. Νομίζω λοιπόν ότι φανερό πως μια ενότητα όπου ηγεμονεύουν όσοι εμμένουν στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, υποχωρούν στην ατζέντα της Ακροδεξιάς στο μεταναστευτικό, προσπαθούν να μετατρέψουν τον αντιφασιστικό αγώνα σε αντιρωσική σταυροφορία και δεν διστάζουν να μετέρχονται αντιδημοκρατικά κόλπα, περιφρονώντας βάναυσα τον κόσμο που υποτίθεται πως εκπροσωπούν, δεν θα εξασθενήσει την Ακροδεξιά, αλλά θα τη φέρει γρηγορότερα στην εξουσία. Η δημοκρατική Αριστερά δεν μπορεί να συναινεί σε ένα τέτοιο μέτωπο.

    Γμτ κάτι μου διαφεύγει από το ευχολόγιο.

  53. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας.

    Ἔγιναν πολλὲς σωστές διαπιστώσεις, τόσο στὸ ἄρθρο ὅσο καὶ σὲ πολλὰ σχόλια.

    Τὸ δύσκολο εἶναι τὸ «διὰ ταῦτα».
    Ποιὰ λύση εἶναι ἡ καλύτερη;
    Τὸ μεγάλο ἐρώτημα ὅμως εἶναι γιὰ ποιόν.

    Δὲν γίνεται νὰ ἔχουμε καὶ τὴν πίτα ὁλάκερη καὶ τὸν σκύλο χορτᾶτο.

    Τὸ κακὸ στὶς μέρες μας εἶναι ὅτι, παρὰ τὸ μεγάλωμα τῆς πίτας, ὅλο καὶ λιγότεροι σκύλοι τρῶνε ὅλο καὶ μεγαλύτερα κομμάτια.

  54. Mπετατζής said

    Η ψήφος σε κομμουνιστικά κόμματα είτε α) αξίζει και ωφελεί είτε β) δεν αξίζει.και δεν ωφελεί είτε και βλάπτει ακόμα.

    Αυτό που κοιτάτε τα ποσοστά και λέτε ναι, αλλά γιατί δεν ανεβαίνουν τα ποσοστά, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΨΗΦΙΖΕΤΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ, δεν μπορώ ειλικρινά να το καταλάβω. Αποφασίστε τι από τα (α) ή (β) ισχύουν, κατά τη γνώμη σας, και πράξτε ανάλογα. Αν αποφασίσετε το (α) τότε ψηφίζετε (και στηρίζετε) χωρίς να κοιτάτε τα ποσοστά και χωρίς να σας επηρεάζουν τα ποσοστά στην κρίση σας. Αν αποφασίσετε το (β) τότε δεν έχει νόημα να αναρωτιέστε γιατί δεν ανεβαίνουν τα ποσοστά, αντίθετα, ευκόλως εξηγείται αυτό (αφού επιλέξατε το β) και μάλλον να σας χαροποιεί θα πρέπει το γεγονός. Αδυνατώ να καταλάβω οιαδήποτε άλλη προσέγγιση του θέματος των ποσοστών.

  55. Γιάννης Κουβάτσος said

    54:Εγώ είμαι πεπεισμένος ότι η ψήφος στο ΚΚΕ δεν είναι λύση. Αλλά όσοι δεν έχουν τη δική μου εδραία πεποίθηση και πειραματίζονται ψηφίζοντας μέχρι και Λεβέντη και διάφορα ποταμοειδή, γιατί δεν ψηφίζουν ΚΚΕ; Πιστεύω κι εγώ ότι τα ΚΚ έχουν «καεί» λόγω υπαρκτού σοσιαλισμού.

  56. Γιάννης Ιατρού said

    49: Συμφωνώ 🙂 Thanks

  57. Προσέξτε γιατί κι εγώ σκεφτόμουν το ’11-’12 όπως ο Μπετατζής, μαξιμαλιστικά και τακτικιστικά ας πούμε, και κατέληξα με ολική επαναφορά στο Κόμμα. 🙂

  58. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>Στις προχτεσινές εκλογές στη Βραζιλία νικητής αναδείχτηκε με 55% ο πρώην στρατιωτικός Ζαΐρ Μπολσονάρο ή όπως αν προφέρεται, με επιδεικτικά ακροδεξιές θέσεις στα κοινωνικά ζητήματα και με υπόσχεση να κυβερνήσει με πυγμή.

    “…γιατί και η Δεσποινίς Μαργαρίτα ήταν άνθρωπος…”
    Ένα εμβληματικό έργο της παγκόσμιας δραματουργίας, το οποίο ο συγγραφέας εμπνεύστηκε και έγραψε κάτω από τη βαριά σκιά του δικτατορικού καθεστώτος της Βραζιλίας.
    Ο μονόλογός της είναι ένα μάθημα πολιτικό. Ένα σχόλιο πάνω στην εξουσία
    http://www.theatro-technis.gr/quot-despoinis-margarita-quot-toy-romperto-ataynte/

  59. leonicos said

    @ 28 και 38 προσυπογράφω.

    Στην πραγματικότητα δεν βλέπω φως

  60. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @57. Τώρα αὐτὸ τί εἶναι;

    Προτροπὴ ἤ προειδοποίηση; 🙂

  61. cronopiusa said

    Τον μαχαίρωσε… επειδή μαρτυρούσε το τέλος των βιβλίων

  62. Νέο Kid said

    61. Μα την πίστη μου! αθώος ο κατηγορούμενος! Ποσό σαδιστής και μισάνθρωπος μπορεί να ήταν αυτός που μαρτυρούσε τα τέλη των βιβλίων!… (ανατριχιάζω , και μόνο στη σκέψη …)

  63. Mπετατζής said

    57 όλα καλά, αλλά δεν καταλαβαίνω το μαξιμαλιστικά (επιβεβαίωση του κλισέ για 2 αριστερούς που δεν μπορούν να συνεννοηθούν κλπ. κλπ :-)…)

    Μαξιμαλιστικά δεν θα ήταν το αντίθετο του τακτικιστικά ;;;

    Ολική Επαναφορά είναι και μια ταινία με τον Σβαρτσενέγκερ 🙂

  64. dryhammer said

    62. Αθώος! Αθώος! Νά ‘χεις 6 μήνες νύχτα με μόνη παρέα τα βιβλία και να σου λέει το τέλος ο μπινές…

  65. Νέο Kid said

    63. Εγώ νομίζω ότι ο τακτικισμός είναι ρεαλιστικός μαξιμαλισμός. Π.χ ( για να κάνω ,ελέω φιλανθρωπίας… , και το χατήρι στον μπάρμπα μυτούση , που θα σκάσει απ τη στεναχώρια αν δεν ασχοληθώ…) ανεβαίνεις στην Τούμπα για διπλό (μαξιμαλισμός) , αλλά στην πορεία διαπιστώνεις ότι ο κόραξ είναι πιασμάν και δε δώνει το καθαρό μπενάλτ στον Μακέντα, ο Τσαουσέσκους έχει ποτίσει τα μπαόκια γνήσια κομμουνιστική ρουμανική (made in DDR) ντόπα , και τρέχουν σαν αφιονισμένα… όποτε γίνεσαι τακτικιστής και προκειμένου να μην αρπάξεις τετράμπαλο κανεις την πάπια και φεύγεις με δίμπαλο και ευχαριστημένος . Ήτοι , έχεις πετύχει το μάξιμουμ δυνατό .
    Το μη χείρων… των βοδιών!

  66. Νέο Kid said

    64. Ναι ρε φίλε! Δε γίνονται αυτά μιλάμε !

  67. ΣΠ said

    61
    Έχει και ένα μεζεδάκι. Στην αρχή λέει ότι τον σκότωσε και στο τέλος λέει ότι το θύμα νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

  68. Νέο Kid said

    67. Ωχ ναι! 😀 Να στείλουμε τους πρασινομπερέδες του ιστολογίου στο νοσοκομείο στη Χιλή…να τον φάνε μια και καλή τον κιαρατά το μαρτυριάρη !

  69. 67 Μέσα κι εγώ. Να πάμε να τον αποτελειώσουμε το γκαργιόλη.

  70. sarant said

    54 Εγώ πάντως διαφωνώ με τη γενική αναφορά σε «κομμουνιστικά κόμματα». Άλλο είναι το ΚΚΠορτογαλίας ή το ΚΚΤσεχίας, άλλο το ΑΚΕΛ ή το ΚΚΑυστρίας και άλλο το ΚΚΕ.

  71. Mπετατζής said

    70. εντάξει, εγώ δεν ξέρω καλά τις διαφορές, αυτό που εννοώ εγώ είναι όσα κόμματα δεν έχουν εγκαταλείψει τον μαρξισμό τουλάχιστον στη θεωρητική ανάλυσή τους. .

    Για τον μαρτυριάρη νομίζω ότι όλοι πάντως συμφωνούμε ότι και λίγα έπαθε. 🙂

  72. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @65. Καίτη δὲν ἐπικροτῶ τὸ ξεστράτισμα τῶν νημάτων, νομίζω πὼς ὄφειλες μιὰν ἀπολογία, ποὺ λέμε καὶ στὴν Ἑλλάδα, ἰδιαίτερα μετὰ τὶς μαξιμαλιστικὲς δηλώσεις τῶν προηγουμένων ἡμερῶν. 🙂

  73. Νέο Kid said

    72. 😀 Έτσι, έτσι είναι. Ήμουν μαξιμαλιστής τωόντι . Έπρεπε να έχω ακούσει τον σοφό Εγγλέζο αναλυτή ποδοσφαίρου Will Sexpimple που έγραφε για τον κόρακα ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας»…

  74. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @73. Πάντως, γιὰ νὰ λέμε καὶ τοῦ ἔχοντος προβλήματα ὁράσεως τὸ δίκιο, ὁ χθεσινὸς ἀγώνας δὲν ἦταν «τοῦ μπεῖ ὄρ νότ τοῦ μπεῖ», ἀλλὰ τοῦ «πόσα θὰ μπεῖ». 🙂

  75. Γιάννης Κουβάτσος said

    61: Αποδεικνύεται ότι όλοι είμαστε δυνάμει φονιάδες. Αρκεί να συμπέσουν η περίσταση και ο λαλάκας που θα μας οδηγήσουν στον φόνο.

  76. Γιάννης Κουβάτσος said

    70:Στη συνείδηση των ψηφοφόρων, όμως, που δεν ξεψαχνίζουν το θέμα, η λέξη κομμουνιστικό θυμίζει υπαρκτό σοσιαλισμό. Και θα έχετε ακούσει όλοι, υποθέτω, τη γνωστή ατάκα «ναι, τους είδαμε κι αυτούς, μπάχαλο τα κάνανε και κατέρρευσαν με υπόκρουση τους λαϊκούς πανηγυρισμούς».

  77. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    55 >>τα ΚΚ έχουν «καεί» λόγω υπαρκτού σοσιαλισμού.
    και λόγω ανύπαρκτου, τα σοσιαλιστικά 😦

  78. Pedis said

    Λίγες θέσεις τακτικής του κκε αποδείκτηκαν πέρα για πέρα ορθές τα τελευταία δέκα χρόνια. Μία από αυτές ήταν να μην πέσει στη λούμπα για οποιουδήποτε τύπου συνεργασία με τους πολιτικούς απατεώνες και λαικιστές του σύριζα.

    Πάρτε παράδειγμα λαικισμού:

    «Θεωρούμε ότι συνιστά στοιχειώδη ανθρώπινη και δημοκρατική απαίτηση να υπάρξει μια ενδελεχής, αντικειμενική και αξιόπιστη έρευνα για την εξακρίβωση της πραγματικής αλληλουχίας των γεγονότων που κατέληξαν στον θλιβερό θάνατο του ομογενούς Kωνσταντίνου Κατσίφα από την αλβανική αστυνομία», τονίζει ακόμη ο Π. Λαφαζάνης και συνεχίζει:

    «Η έρευνα αυτή πρέπει να γίνει σε βάθος, με ενημέρωση και συμμετοχή και της ελληνικής πλευράς και χωρίς πολιτικές ή εθνικού τύπου σκοπιμότητες και επιρροές.

    Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από τις συνεχείς αποκαλύψεις και μαρτυρίες του τελευταίου διαστήματος προκαλούνται όλο και μεγαλύτερα ερωτηματικά για το γεγονός ότι οι αλβανικές ειδικές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ πολλά δεδομένα δείχνουν πως θα μπορούσαν να εγκλωβίσουν και τελικά να συλλάβουν τον Κ. Κατσίφα, κατέφυγαν, επικαλούμενες διάφορες δικαιολογίες, στην πιο «εύκολη» και ακραία αυταρχική κίνηση, εκείνη της θανάτωσής του.»

  79. spiral architect 🇰🇵 said

    Συμμαχίες και κουραφέξαλα. Ο Τσίπρας θα πάρει το ματσάκι μόνος του.

  80. # 74

    Εγώ αντίθετα πιστεύω πως η βιαία ανατροπή (μετά ληστείας) του Μα..κένταφλός (ρουαγιάλ) εκτός από πέναλτυ ήταν κόκκινη κάρτα, 3 μέρες κεκλεισμένων των θυρών, -5 βαθμούς και απαγόρευση μεταγραφών επί διετία !! Εξ άλλου τα ίδια ζήτησε και ο πρόεδρος της ΠΑΕ Βασίλης Κωνσταντίνου από την Ουέφα !

  81. Γιάννης Κουβάτσος said

    77:Πολύ καλό και ακριβές, Έφη.

  82. sarant said

    78 Πού εντοπίζεται το λαϊκιστικό στην ανακοίνωση αυτή; Επειδή δεν μιλάει για «εκτέλεση του ομογενή» όπως το ΚΚΕ;

  83. Γιάννης Κουβάτσος said

    Λαζαφανικός δεν είμαι, αλλά μου φαίνεται για άλλη μια φορά συνεπής με τις αρχές του: είναι πάντα κατά της αστυνομικής βίας και όχι επιλεκτικά. Το ότι το θύμα ήταν ακροδεξιός και πήγαινε γυρεύοντας δεν δικαιολογεί τη θανάτωσή του. Ξέρουμε αν η αλβανική αστυνομία εξάντλησε τις δυνατότητες να τον συλλάβει;

  84. # 73

    Εχεις δίκιο. Αυτή τον έπιασε τον διαιτητή !!

  85. Νίκος Κ. said

    Το πρόβλημα με το ΚΚΕ δεν είναι μόνο η κατάρευση των καθεστώτων του υπαρκτού. Είναι επίσης η υποστήριξη του σταλινισμού στη χειρότερη εκδοχή του (δίκες της Μόσχας)

    Το μεγάλο ερώτημα με τον υπαρκτό δεν είναι μόνο η κατάρευση των καθεστώτων της ανατολικής Ευρώπης. Είναι και η μετεξέλιξη της οικονομίας της Κίνας και του Βιετνάμ (μήπως σε λίγο και της Βόρειας Κορέας; ).

    Το πρόβημα με τους ακροδεξιούς δεν είναι μόνο η άνοδός τους κι αν λένε και 2 σωστά μαζί με 10 δηλητήρια. Είναι που στη συνέχεια θα αρχίσουν να στρέφονται, δηλ. να στρέφουν τον κόσμο των χωρών τους, τον ένα απέναντι στον άλλο. Σε μια εποχή με πυρηνικά, χωρίς τη Σοβιετική Ένωση και τις οικονομίες παραδομένες στη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού και των χρηματιστηρίων.

  86. Pedis said

    # 82 – δεν γνωρίζω την ανακοίνωση του κκε, ούτε και με ενδιαφέρει.

    Αν ήθελε ο Λαφαζάνης να ασχοληθεί σοβαρά και ειλικρινά, να εξακριβώσει πώς δρα, να καταδικάσει και να αλλάξει τους τρόπους που έχει η αστυνομία να εκτελεί, θανατώνει ή βασανίζει ας το έκανε στη χώρα του όταν ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα.

    Νομίζω ότι εδώ έχουμε, κάνοντας αβάντα το παιχνίδι των ημεδαπών φασιστών, ωμή κρατική-πολιτική παρέμβαση στις υποθέσεις ξένου κράτους.

    Δεν νομίζω, για να γυρίσω στην άθλια ανακοίνωση του Υπεξ, ότι όταν η ελληνική αστυνομία που υπάγεται στο Υπουργείο «προστασίας του πολίτη» πετσοκόβει κάποιον έλληνα πολίτη, το υπουργείο Πρόνοιας ή το υπουργείο εσωτερικων στέλνουν συλληπητήρια στην οικογένεια του θύματος.

    Το συμβάν, επειδή είναι μεμονωμένο, δηλ. δεν έχουμε κανένα κύμα κρατικής βίας ενάντια στην ελληνόγωνη μειονότητα, δεν θα έπρεπε σε καμιά περίπτωση να απασχολήσει την πολιτική ηγεσία και τα κόμματα της χώρας και μάλιστα σε χρόνο ντετέ. Ιδιαίτερα όταν ο στρατόκαυλος ήταν οπλισμένος, παρανόησε κι έκανε χαζοτσαμπουκάδες.

  87. Pedis said

    # 83 – Αν συμβεί κάποια φορά να σκοτωθεί κάνας ονογενής από πυρά της αμερικάνικης αστυνομίας, η οποία εξαντλεί όλες τις δυνατότητες σύλληψης, να με ειδοποιήσεις να διαβάσω τη σχετική ανακοίνωση του υπέξ.

  88. Pedis said

    -> 86 … συλληπητήρια … Οχοχοχό

  89. cronopiusa said

    Στη μνήμη της Marielle Franco

  90. Κι εμένα μου φαίνεται σωστή και μετρημένη η ανακοίνωση του Λαφαζάνη, και μάλιστα γενικής ισχύος. Κάθε φορά που κάποιος σκοτώνεται από την Αστυνομία, το περιστατικό πρέπει να ερευνάται σε βάθος, με γνώμονα μεταξύ άλλων το αν το ποθούμενο αποτέλεσμα θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς θανάσιμη βία.

  91. Γιάννης Κουβάτσος said

    Υπάρχει επίσημα αναγνωρισμένη ελληνική εθνική μειονότητα στις ΗΠΑ και δεν το ξέρω;

  92. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    79. Eίπε στους Άραβες ότι θέλει εκλογές!

  93. sarant said

    86 Ούτε εγώ συμφωνώ με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

  94. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    «Συμμαχία από τον Μακρόν έως τον Τσίπρα;» ΠΩ ΠΩ ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΑΣ! να συμμαχήσει η γαλλική δεξιά με όλα τα «δημοκρατικά» σούργελα της Ευρώπης ώς την εφαρμοσμένη ακροδεξιά ελληνική πολιτική για να πετύχουν τι; να σταματήσουν την εξάπλωση της ακροδεξιάς;
    Με συγχωρείτε αλλά αυτός ο άνθρωπος τί ακριβώς είναι και τι διδάσκει στο ελεύθερο πανεπιστήμιο των Βρυξελλών; μιά φορά στοχαστής και κοινωνικός αναλυτής δεν είναι γιατί αν είναι, ΤΟ ΧΑΣΑΜΕ ΤΟ MATΣΑΚΙ ΠΑΤΡΙΩΤΗ.
    Τι καλό πίνουν και δεν μας δίνουν; 🙂

    Όσοι θεωρούν τον εαυτό τους αριστερό και προοδευτικό (καμία σχέση με κομουνιστή δηλαδή) αν δεν κατανοήσουν μερικές δύσκολες παραδοχές, θα καταλήξουν ακυβέρνητα καράβια στον ωκεανό.
    1) Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ (οργανωμένη) αριστερά στην Ευρώπη και στον κόσμο, ακολούθησε στον άλλο κόσμο την ΕΣΣΔ που την χρηματοδοτούσε.
    2) Η πάλη των τάξεων έχει νικητή, είναι η άρχουσα τάξη των κεφαλαιούχων που κέρδισε ΚΑΤΑ ΚΡΑΤΟΣ τον στημένο από την ίδια αγώνα.
    3) Σε ΚΑΜΙΑ χώρα δεν υπάρχει δημοκρατικό πολίτευμα, σε όλο τον κόσμο κυριαρχεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα των κεφαλαιούχων και στην καλύτερη περίπτωση στις λεγόμενες δυτικές δημοκρατίες, έχει επιβληθεί η τραπεζική κοινοβουλευτική δικτατορία που αποφασίζει και διατάζει γράφοντας στα (δεν το λέω γιατί θα με μαλώσει η ΕΦΗ ΕΦΗ 🙂 ) την όποια ετυμηγορία των λαών που δεν της είναι αρεστή.
    4) Η παραγωγικότητα δεν παίζει ΚΑΝΕΝΑ ρόλο στα κέρδη των πλουσίων, βγάζουν ΑΚΟΠΑ απίθανα υπερκέρδη στο χρηματιστήριο καιμ μας στέλνουν τον λογαριασμό, ο λόγος που δεν κάνουν αυξήσεις, είναι γιατί η πίτα είναι πεπερασμένη και δεν μπορεί να μεγαλώσει άλλο αλλά επειδή οι εταιρείες κελύφη πρέπει να παρουσιάζουν κέρδη για να επενδύουν οι κεφαλαιούχοι, πετσοκόβουν τους μισθούς κλπ (έχει κι άλλα όμορφα, όσοι θέλετε ψάξτε το).
    Η κρίση δημιουργήθηκε από την απληστία και τον παραλογισμό των νεόπλουτων που χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική τεχνολογία δημιουργώντας πολύπλοκα χρηματιστηριακά «εργαλεία» που ουσιαστικά ΚΑΝΕΙΣ δεν καταλαβαίνει κι αφού και στην άνοδο και στην κάθοδο κερδίζουν, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ.
    5) Ο πραγματικός ρόλος των εργαζομένων, είναι μέσω των αφαλιστικών εισφορών και των συνταξιοδοτικών ταμείων και των καταθέσεών τους, (όσο μικρές κι αν είναι, συνολικά γίνονται μεγάλες και με την μόχλευση γίνονται ΑΠΙΘΑΝΕΣ) το ξέπλυμα του μαύρου και βρώμικου χρήματος των κεφαλαιούχων και η νομιμοποίηση των χρημάτων που δημιουργούν από το πουθενά μέσω των δανείων.
    6) Η πληρωμένη εργασία φτάνει στο τέλος της, η οικονομική ελίτ δεν την έχει ανάγκη, τι μέλει γενέσθαι δεν μπορούμε να ξέρουμε εμείς.
    7)Τα λεγόμενα φιλεργατικά και προοδευτικά κόμματα, όσα δεν είναι ξεπουλημένα (δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιο) στην οικονομική ελίτ, κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, κυριολεκτικά ΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΣΤΟΚΑΙΝΟ ΕΠΟΧΗ.
    8) Τα χρηματιστηριακά ανοίγματα είναι πέρα από την σφαίρα της φαντασίας και χωρίς πόλεμο για να μηδενίσουν, δεν βγαίνει ο λογαριασμός.
    9) Αν δεν καταργηθούν οι φορολογικοί παράδεισοι, τα πλυντήρια μαύρου χρήματος (Λουξεμβούργο, Λιχτενστάϊν, Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Μ.Βρετανία, ΗΠΑ, κλπ) οι οφσορ εταιρείες και η ελεύθερη διακίνηση χρηματιστηριακών κεφαλαίων, δεν πρόκειται να ισορροπήσει και να λειτουργήσει οποιοδήποτε οικονομικό σύστημα στον πλανήτη, αλλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΥΒΕΡΝΣΗ ΠΟΥ ΘΑΤΟ ΤΟΛΜΗΣΕΙ.
    10) Ο μόνος τρόπος για να αντισταθούν οι πληβείοι, είναι η χρησιμοποίηση των όπλων που ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ παρέχει η οικονομική ελίτ, δηλαδή το χρήμα. Τρόποι χρησιμοποίησης υπάρχουν, θέληση;

    Κι ένα τελευταίο, ο παροιμιώδης μέσος ανθρωπάκος, κατά βάθος είναι φασίστας γι΄αυτό κι όταν οι συνθήκες είναι ώριμες για την αριστερά, πάει στην ακροδεξιά, το γιατί είναι φασίστας, είναι άλλη ΜΕΓΑΛΗ συζήτηση.

  95. Pedis said

    # 91 – μέχρι και αρχιεπίσκοπο έχουν, εθνικές γιορτές κάνουν, παρελάσεις, σχολεία, συνεργασία με το ελληνκό κράτος, σκυλάδικα …

    Δεν μού λες, έχεις την υποψία ότι η εκτέλεση/δολοφονία/θανάτωση του Κατσίφα έγινε στα πλαίσια κύματος εθνικής καταπίεσης της ελληνόφωνης μειονότητας και ιδιαίτερα ότι επιδείχθηκε υπερβάλων ζήλος από την αλβανική αστυνομία επειδή επρόκειτο για ελληνόφωνο, ενώ γενικά οι Αλβανοί αστυνομικοί συμπεριφερονται με το σεις και με το σας (όπως οι αστυνομικοί του ΑΤ Ομονοίας);

  96. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @92,79. Συμμαχία ἀπὸ τὸν Μακρόν ἕως τὸν Τσίπρα μπορεῖ νὰ μήν δοῦμε (γιὰ τεχνικοὺς λόγους), θὰ δοῦμε ὅμως συμμαχία ἀπὸ τὸν Τσίπρα ἕως τὸν Μητσοτάκη.

    Δὲν λέω δὰ καὶ κάτι καινούργιο· τό ᾿χει πεῖ ὁ Λάμπρος κάμποσες φορές. Μπορεῖ νὰ τό ᾿χει πεῖ καὶ κανένας ἄλλος ποὺ δὲν θυμᾶμαι.

  97. spiral architect 🇰🇵 said

    ΕΓΩ!

  98. Γιάννης Κουβάτσος said

    Άλλο ομογένεια, άλλο επίσημα αναγνωρισμένη εθνική μειονότητα. Δεν είναι το ίδιο.

  99. Avonidas said

    «Συμμαχία από τον Μακρόν έως τον Τσίπρα;» ΠΩ ΠΩ ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΑΣ! να συμμαχήσει η γαλλική δεξιά με όλα τα «δημοκρατικά» σούργελα της Ευρώπης ώς την εφαρμοσμένη ακροδεξιά ελληνική πολιτική για να πετύχουν τι; να σταματήσουν την εξάπλωση της ακροδεξιάς;
    Με συγχωρείτε αλλά αυτός ο άνθρωπος τί ακριβώς είναι και τι διδάσκει στο ελεύθερο πανεπιστήμιο των Βρυξελλών;

    Τα ακριβώς αντίθετα λέει, Λάμπρο, αλλά συγχωρεισαι, γιατί διαβάζεις και γράφεις με τον αυτόματο πιλοτο.

  100. Pedis said

    # 98 – καλά, έχεις την υποψία ότι ο Κατσίφας είχε το τέλος που είχε α) ως μέλος της ελληνικής μειονότητας, β) στα πλαίσια οργανωμένης επίθεσης σε αυτήν και γ) κατ’ εξαίρεση από τις μεθόδους δράσης της αλβανικής αστυνομίας;

    Γράψε τις σκέψεις σου γι αυτά και μετά βλέπουμε τα δεδομένα που διαμόρφωσαν το γεγονός.

  101. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @96. Στὴν κυβέρνηση οἰκογενειακῆς ἐθνικῆς ἑνότητας Μητσοτάκη-Τσίπρα θὰ συμμετέχουν καὶ ἐκπρόσωποι τῶν οἰκογενειῶν Παπανδρέου (ἴσως ὁ Νῖκος) καὶ Καραμανλῆ (μᾶλλον ὁ νέος Κώστας, τοῦ Ἀχιλλέα).

  102. Γιάννης Κουβάτσος said

    95: Απ’ ό,τι διαβάζω, οι τύποι που σκότωσαν τον Κατσίφα δεν είναι τυχαίοι μπάτσοι του δρόμου, αλλά επίλεκτη μονάδα. Δεν ξέρω, όπως κανείς μας, τι έγινε εκεί πάνω, αλλά διαβάζω ότι αυτή η μονάδα είναι άκρως εκπαιδευμένη και δεν εκτελεί συνήθως όσους παράνομους αντιμετωπίζει. Ή λοιπόν ο Κατσίφας ήταν πολύ επικίνδυνος ή είπαν να κάνουν μια εξαίρεση. Σε τελευταία ανάλυση, γιατί θα πρέπει να ταχθώ με μια ξένη αστυνομία που σκοτώνει έναν καταδιωκόμενο, τη στιγμή που δεν κάνω το ίδιο πράγμα στη χώρα μου;

  103. Μαρία said

    102
    Αυτούς είδαμε στο βίντεο https://en.wikipedia.org/wiki/RENEA

  104. Jane said

    Πέρα από τα επιχειρήματα του άρθρου, οι συμμαχίες ηγετών, όταν δεν έχουν λαϊκή αφετηρία και στήριγμα , είναι καταδικασμένες. Άσε που θα ενισχύσουν περισσότερο την ακροδεξιά με την εμφάνισή τους και μόνο, γιατί είναι συνδεδεμένες με νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

    Η ακροδεξιά αντιμετωπίζεται με ριζοσπαστικές οικονομικές πολιτικές . Κοντολογίς να βγει χρήμα από τις τσέπες των λίγων και να πάει στις τσέπες των πολλών. Όλα τα άλλα είναι ευχές και μνημόσυνα.

    Χρειάζεται δηλαδή αλλαγή του γενικότερου κοινωνικού συμβολαίου. Όμως δεν υπάρχει στην Ευρώπη ούτε στον κόσμο τέτοια πολιτική δύναμη, διότι πολιτικοί και κόμματα έχουν εκχωρήσει όλη την δύναμη σε τραπεζίτες, χρηματιστήρια και πολυεθνικές. Φυσικά ,όσα λέγονται περί ελεύθερης αγοράς είναι πίπες , γιατί όταν κινδυνεύουν τράπεζες μια χαρά βάζουν χέρι οι κυβερνώντες στο δημόσιο χρήμα, για να τις ενισχύσουν, φορτώνοντας φόρους σε μισθωτούς, άρα την ευθύνη την έχουμε εμείς , που τους ψηφίζουμε.

    Όπως σωστά αναφέρθηκε , άλλο το ΚΚΕ κι άλλο τα άλλα ευρωπαϊκά κομμουνιστικά κόμματα. Επίσης σωστό, το ότι τα κομμουνιστικά κόμματα στην Ευρώπη έχουν ελάχιστη δύναμη, γιατί δεν υπάρχει Σοβιετική Ένωση.

    Παραθέτω ποσοστά και κουκιά του ΚΚΕ από το 2007 που άρχισε ν’ αχνοφαίνεται η κρίση ως το 2015.

    2007, Σεπτέμβρης : Ψήφοι 583.750, ποσοστό 8,15
    2009, Οκτώβρης: ψήφοι 517.249, ποσοστό 7,54
    2012 Μάιος : ψήφοι 536.072 , ποσοστό 8,48
    2012, Ιούνιος: ψήφοι 277.204, ποσοστό 4,51
    2014, ευρωεκλογές , ψήφοι 349.342, ποσοστό 6,11
    2015, Ιανουάριος , ψήφοι 338.188, ποσοστό 5,47
    2015, Σεπτέμβρης, ψήφοι 301.632, ποσοστό 5,55

    Έχουν πολλές αναγνώσεις αυτά τα αποτελέσματα. Πιστεύω , οι πιο πολλοί πήγαν συριζα λόγω του αριστερού του προφίλ ως το 2015. Τέλος , δεν πιστεύω πως, αν έπαιρναν τα κομμουνιστικά κόμματα πανευρωπαϊκά ένα 10-20% , θα άλλαζε κάτι.
    Δεν αλλάζουν με τις εκλογές τα πράγματα, πώς να το κάνουμε.

  105. Pedis said

    # 102 – «αλλά διαβάζω ότι αυτή η μονάδα είναι άκρως εκπαιδευμένη και δεν εκτελεί συνήθως όσους παράνομους αντιμετωπίζει»

    α χά!

    Κοίτα, αν έχει αποφασίσει να μην πάρεις ούτε καν ως υπόθεση εργασίας ότι ο τρόπος που αντέδρασε η πολιτική -μη εθνικιστική- ηγεσία με αφορμή το συμβάν δεν είναι έμμεσα, για τον έναν ή τον άλλο λαικίστικο λόγο, υπαγορευμένος από την ατζέντα των εδώ ακροδεξιών και δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τα δικαιώματα των πολιτών και την καταδίκη της βιαιότητας των αστυνομικών μεθόδων, δεν θα σε πείσω να το ξανασκεφτείς στον αιώνα τον άπαντα.

  106. Alexis said

    #78: Κανένας απολύτως λαϊκισμός, μια χαρά είναι η ανακοίνωση Λαφαζάνη.
    Και μην το κουράζεις άλλο, εκτίθεσαι μ’ αυτά που γράφεις…

  107. Pedis said

    # 102 συν – Πάντως, δεν είναι απαραίτητο η θέση που παίρνουμε να είναι γενική, ή με την αστυνομία ή με τον περιστασιακό αντίπαλό της για οποιαδήποτε αστυνομία και για οποιονδήποτε αντίπαλό της. Ας πούμε, προσωπικά, δεν λυπήθηκα για τον Κατσίφα (αλλά για τη μάνα του), αντιλαμβάνομαι πολύ καλά τον χαρακτήρα δράσης κι εμπλοκής της αλβανικής αστυνομίας αλλά στην υπόθεση είμαι ας πούμε «αγνωστικιστής», πολύ περισσότερο που αφορά ξένη χώρα και μία από το ένα εκατομμύριο ανάλογες περιπτώσεις θανάσιμης αστυνομικής εμπλοκής στον πλανήτη καθημερινά ενάντια σε κακοποιούς ή παρουσιαζόμενους ως τέτοιους, όπως λ.χ. είμαι αγνωστικιστής όσον αφορά την ανάγκη για αστυνομική πάταξη του Ρουβικώνα (δρουν βλακωδώς αλλά αυτοί παίρνουν τα ρίσκα τους), ενώ εσύ θα πέταγες τη σκούφια σου να μπει τάξη επιτέλους (άσχετα αν θα έκανες την καρδιά σου πέτρα με την εφαρμογή των γνωστών ελληνικών αστυνομικών μεθόδων).

  108. Pedis said

    # 106 – ναι, ο Λαφαζάνης που συγκυβέρνησε με τον Πανούση και τα «παιδιά» για τα οποία ήταν περήφανος …

  109. Γιάννης Κουβάτσος said

    Η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε πριν από κάνα χρόνο και στις κατεδαφίσεις σπιτιών μελών της ελληνικής μειονότητας. Και τότε σε κάποια ακροδεξιά ατζέντα υποτασσόταν; Δεν νομίζω. Το θέμα είναι ότι ο εκτελεσμένος ήταν ακροδεξιός στρατόκαβλος. Αν ήταν αντιεξουσιαστής, θα ήταν και διαφορετική η αντιμετώπιση. Αδιαφορώ για την πολιτική του ταυτότητα, με ενδιαφέρει ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από την αστυνομία υπό σκοτεινές ακόμα συνθήκες. Υπέρτατη αξία η ανθρώπινη ζωή, έτσι δεν λέμε; Και καλώς το λέμε. Αρκεί και να το εννοούμε.

  110. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    13. Αγαπητέ nikiplos

    Γράφεις : «Το χτύπημα της μεσαίας τάξης έχει σαφή αντίκτυπο στις αντιδράσεις της… Δεν είδα πουθενά στα προτεινόμενα μέτρα κάποιο σαφές οικονομικό πρόγραμμα ( ίσως να μην διάβασα προσεκτικά «ανάμεσα στις γραμμές»… )
    Συμμαχία δεν νοείται αν δεν συμφωνηθούν μέτρα ανακούφισης των μεσαίων και μικρομεσαίων στρωμάτων, όπως ενίσχυση του κοινωνικού κράτους (εμφανές χτίσιμο εκεί που είναι ανύπαρκτο όπως η χώρα μας), κεϋνσιανή οικονομία, προστασία μικροκαταθετών κλπ…»

    Γιατί αυτή η επιλεκτικοτητα περί των μεσαίων και μικρομεσαίων στρωμάτων;

    Η οικονομική κρίση «κατέβασε» αυτά τα στρώματα κατά μισή ως μια τάξη , ενώ το άνω 10% πήγε σαφώς καλύτερα.

    Από την άλλη η -από το 1991- χρησιμοποιηση οικονομικών μεταναστών στην πρωτογενή παράγωγη, τις κατασκευές και τις υπηρεσίες, άλλαξε την εικόνα της απασχόλησης στους τομείς αυτούς, ενώ η ελληνική κοινωνία πίεσε για καθολικές σχεδόν σπουδές (πέρυσι εισήχθη σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ το 75% των αποφοίτων Λυκείων).

    Η αποβιομηχανοποιηση έχει συγκρατηθεί και το εμπορικό έλλειμμα έχει μειωθεί σημαντικά, όμως η ανάκαμψη της οικονομίας μπορεί να γίνει με επενδύσεις αποτελεσματικα (δηλ. με πολλαπλασιαστη πάνω από 2,0 έως 2,5 *), όταν ενσωματωνεται κυρίως εξοπλισμός παραγόμενος εντοπιως, ενώ οι απολαβές στην αλυσίδα παράγωγης ΑΕΠ στηρίζουν την εντόπια κατανάλωση. Εναλλακτική λύση ‘παραλλήλως με την παράγωγη εξαγώγιμων αγαθόν και υπηρεσιών θα ήταν στο μέλλον, εξαιρετικά υψηλές εισροές από τουρισμό και έσοδα από υδρογονανθρακες .

    * στην χωρα μας, ο πολλαπλασιαστης για ενεργειακές επενδύσεις είναι μόλις 1,8 (ναυτεμπορικη)

    Όπως έγραψα πριν λίγες μέρες :

    «Η τεχνολογία αντικαθιστά τούς ανθρώπους, όμως ο τόπος παραγωγής από τις παραδοσιακές βιομηχανικές χώρες έχει μετατοπίσει -αρχικά- στις BRIC (Brazil, Russia, India and China), που αυξήθηκαν σε BRIICS ( South Africa και Indonesia).

    Οι πρώην αποικίες , υπό την μορφή των G20 -2050 δηλ. BRICS+M +Indonesia+ Nigeria+Turkey+Pakistan+Iran+…. καλύτερα ….. θα αναγκάσουν τα δυτικά κράτη σε 20 έως 35 έτη, να μειώσουν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών τους, το οποίο σε σημαντικό βαθμό οφειλόταν στην υπερεκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των «απολίτιστων» ιθαγενών.»

    Οπότε ο αντουανετισμος 🙂 των εργαζομένων της Δύσης πρέπει να εγκαταλειφτεί ώστε να μπορέσουν να εργαστούν πάλι σε δουλειές που είναι «μόνον για οικονομικούς μετανάστες». »

    Όταν λοιπόν οι τάξεις κάθε χώρας επανέλθουν στην πρέπουσα θέση (με πιο επιρρεπείς στην ακροδεξιά αρκετούς μικροαστούς ), ο φόβος της ακροδεξιάς θα εκλείψει πάλι και θα παραμείνει μόνον σε ορισμένους γραφικούς, ιδεοληπτικους και στο βίαιο τμήμα του υποπρολεταριατου.

  111. # 96, 97

    Εγώ έχω πει για μετεκλογική συνεργασία Αλέξη-Κούλη από τον Φεβρουάριο- Μάρτιο βάσει των τότε ποδοσφαιρικών εξελίξεων, παραίτηση Μαρινάκη από πρωτάθλημα και δικαστική υποστήριξη στην ΑΕΚ του Μελισσανίδη με αντάλλαγμα την (ουσιαστική) παύση της δίωξης του

  112. Pedis said

    # 109 – δεν το θυμάμαι, αλλά σε πιστεύω. Επειδή επρόκειται για πολιτικό ζήτημα φαντάζομαι ότι τα κίνητρα αντίδρασης είναι καταρχήν δικαιολογημένα.

    Στη συγκεκριμένη περίπτωση το συμβάν είναι μεμονωμένο. Αν έχει πολιτική διάσταση αυτή προέρχεται από τη μεριά του θύματος και είναι ενάντια στην εξωτερική πολιτική και τη διπλωματία και σχέσεων καλής γειτονείας με την Αλβανία. Μάλλον θα έπρεπε να κάνουν μόκο, να αφήσουν το ζήτημα, τουλάχιστον στην αρχή, όσον αφορά την περίπτωση που ο Κατσίφας ήταν όντως έλληνας πολίτης, στη διαυπηρεσιακή επικοινωνία. Τελεία.

    Στο τελευταίο που λές, οι γενικοί κανόνες είναι καλοί για τις εκθέσεις ιδεών, επιπλέον δεν εφαρμόζονται κι επίσης αν εφαρμοστούν μπορεί να αποβούν επιζήμιοι. Θες παραδείγματα από την ιστορία;

  113. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    99 – Χρησιμοποίησα τον τίτλο (με το ερωτηματικό) για να μη βάλω όλο το άρθρο που είναι μια αερολογική πανικόβλητη μπούρδα, χωρίς να προτείνει τίποτε εφικτό για την αντιμετώπιση του φαινομένου της εξάπλωσης (επέλασης καλύτερα) του φασισμού στην «δημοκρατική» Ευρώπή και στον υπόλοιπο «δημοκρατικό» κόσμο, (είναι εύκολο να το καταλάβει κανείς από αυτά που παρέθεσα μετά, αλλά….!) και προσπάθησα να δείξω την κατάντια των σύγχρονων διανοουμένων που δεν βλέπουν τίποτε πέρα από την χρηματοδότησή τους, αλλά εσύ για άλλη μιά φορά, επειδή είσαι τσακάλι και πιλοτάρεις μόνος σου, είδες το δάχτυλο που έδειχνε το φεγγάρι, γι΄αυτό προτιμώ τον αυτόματο πιλότο, είναι πιο σίγουρος από τους ανθρώπους.

  114. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    99 – Όπα λάθος, τώρα πρόσεξα την διατύπωση που κακώς έβαλα, έχεις δίκιο, είμαι βλάξ, ΣΥΓΓΝΏΜΗ ΓΙΑ ΤΟ 113.

  115. Γιάννης Ιατρού said

  116. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    Στο 113 βλέπουμε το σπάνιο σε άλλα ιστολόγια αλλά όχι και σε μας παράδειγμα σχολιαστή που ζητάει συγνώμη 🙂

  117. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    115 – Ό,τι και να πώ για το λάθος μου δικαιολογία θα είναι και δεν έχω μάθει να δικαιολογούμαι, έχει δίκιο ο Αvonidas, ήταν βλακεία από μέρους μου και τον ευχαριστώ για την υπόδειξη, στο μέλλον θα είμαι πιο προσεκτικός.

  118. ΣΠ said

    Μια ενδιαφέρουσα έρευνα:
    http://www.pewforum.org/2018/10/29/eastern-and-western-europeans-differ-on-importance-of-religion-views-of-minorities-and-key-social-issues/

  119. Jane said

    Σχετικά με τον Κατσιφά.
    Κρατούσε καλάσνικοφ και πυροβολούσε μέσα στο χωριό.
    Τα κανάλια λένε πως τον πυροβόλησαν, γιατί πήγε να υψώσει μια σημαία
    αλλά στο βίντεο φαίνεται σημαιοστολισμένο το χωριό.
    Φαίνεται να περνά και μια γυναίκα με ένα παιδί.

  120. Γιάννης Κουβάτσος said

    Φαντάζεστε το καλοκαίρι του 2014 να είχαν σκοτώσει οι αστυνομικοί τον Μαζιώτη, που πανικόβλητος πυροβολούσε μες στον κόσμο; Τι διαδηλώσεις, τι σπασίματα, τι καψίματα, τι επέτειοι με τα παραδοσιακά σπασιμοκαψίματα…Ευτυχώς που δεν το έκαναν.

  121. Pedis said

    # 120 – ευτυχώς, διότι έτσι γλύτωσε και το υπουργείο Δικαιοσύνης στο οποίο υπαγόταν ο Μαζιώτης την ανακοίνωση με συλλυπητήρια και αγανάκτηση για το θλιβεο γεγονός προς την οικογένειά του.

  122. Jane said

    Φαντάζεστε να διακινούσε και αλβανική φούντα ο Μαζιώτης; 🙂

  123. Alexis said

    #119: Καταρχήν λέγεται (λεγόταν) Κατσίφας.
    Κατά δεύτερον εάν οι Αλβανοί μπάτσοι ήταν επίλεκτοι και «κομάντα» όπως σωστά επεσήμανε ο Κουβάτσος πιο πάνω, όφειλαν να βρουν άλλον τρόπο εξουδετέρωσής του και όχι να τον σκοτώσουν. Αλλιώς δεν είσαι «επίλεκτος» αλλά απλά χασάπης.
    Κατά τρίτον αυτή την πρεμούρα κάποιων να δικαιολογήσουν τους Αλβανούς μπάτσους ειλικρινά δεν την καταλαβαίνω. Ιδίως όταν αυτοί οι κάποιοι χαλάνε τον κόσμο στην Ελλάδα για τα καμώματα, σοβαρά ή μή, των Ελλήνων μπάτσων.

  124. Μαρία said

  125. Γιάννης Κουβάτσος said

    Είναι ιδεολογικό ή ιδεοληπτικό το θέμα, Αλέξη. Ξεκάθαρα. Ο Κατσίφας ήταν από την «άλλη» μεριά, δεν ήταν «δικός» μας. Η ανθρώπινη ζωή δεν είναι αυταξία, μπαίνει στο κομματικό ζύγι. Διάβολε, η ιστορία και η κατάρα της χώρας μας είναι αυτή, γιατί ξαφνιαζόμαστε;

  126. Pedis said

    Σαλεμένος στρατόκαυλος Αλβανός, με παρελθόν χασισέμπορα στα Τίρανα, θεάται μέσα από τα μπαρ «η Αυλώνα»στην πλατεία Καναλλακίου να κάνει περήφανος τα πουλάκια με τα χέρια του προς αστυνομικούς, κάτι τού λένε κάτι τούς λέει, πάει και παίρνει ένα καλάσνικοφ και αρχίζει το πανηγύρι.

    Τόσες φορές έχει τύχει στους έλληνες αστυνομικούς, εκείνους τους κουκουλοφόρους, τους μπρατσαράδες, τους μάχιμους, την ελίτ του Σώματος, που κλήθηκαν από τα Γιάννινα να αντιμετωπίσουν κακοποιούς με καλάσνικοφ αλλά πάντα αντιδρούν συγκρατημένα με τo φλέγμα του Μπόμπη και με μόνο όπλο τη σφυρίχτρα όπως στα αγγλικά έργα δράσης του ’50.

    Αλλά τώρα τον τρώνε λάχανο …

    Το Αλβανικό υπουργείο εξωτερικών εκφράζει τη θλίψη του στην οικογενεια του νεκρού και απαιτεί από τις ελληνικές αρχές να κάνουν άμεσα και επειγόντως τα δέοντα για να διασαφηνιστούν οι συνθήκες του θανάτου.

    Κόμματα και πολιτικοί της Αλβανίας διαμαρτύρονται και απαιτούν να μάθουν αν η ελληνική αστυνομία ακολούθησε τους κανόνες συμπλοκής και αν σεβάστηκε τα ανθρώπινα δικαιώματα.

  127. Μαρία said

    125
    Μη το λες! Αυτός π.χ. κυκλοφοράει για αναρχικός.

    126
    Υπάρχει και σενάριο με Μεχμέτ Αλί. https://www.koutipandoras.gr/article/ehoyn-mia-adelfi-koyklitsa-alithini

  128. Alexis said

    #126: Αυτό τώρα τι είναι;
    Σενάριο δικό σου;
    Μήπως έκαναν και κάτι τέτοιο μετά οι Έλληνες;

    Σου είπα συγκρατήσου, εκτίθεσαι…

  129. Pedis said

    # 127 β – μα είναι τρε μπανάλ … απορώ που το συζητάμε και δεν συζητάμε ότι κυβέρνηση και πολιτικές δυνάμεις κάνουν επίδειξη εθνοφροσύνης και υπευθυνότητας για να κανουν τον καμπόσο στα μάτια των ηλίθιων φασιστών από τη μεριά μας …

    θεωρητικά προσφέρεται ως μία πιθανή λύση να πηγαίνουν πέρα κει οι «δικοί» μας και νάρχονται καταδώ οι αποκεί κοπρίτες … να κάνουν σκοποβολή με τους αστυνομικούς και να αραιώνουμε και με τους μεν και με τους δε …

    αλλά, γαμώτο δεν θα δουλέψει η ιδέα διότι πολύ γρήγορα θα αδερφοποιηθούν με τους μπάτσους, κι εμείς και οι Αλβανοί θα καταλήξουμε νάχουμε διπλάσιους σμπίρους από πριν.

    Οπότε, τι να γίνει, άστους να μπαίνουν στη βουλή και αύριο στην κυβέρνηση …

  130. Pedis said

    # 128 – μα τι αίσχος … ενώ οι έλληνες ομοιοί τους αποτίουν τιμές στους σκοτωμένους αλβανούς κακοποιούς ή υποτιθέμενους τέτοιους … τσ τσ τσ, είδες και μετά μού λες … έχεις δίκιο ό,τι και να πεις.

  131. Χρήστος Π. said

    Το άρθρο φανερώνει την απλοϊκότητα της σκέψης αλλά και της ιδεολογίας των αριστερών αναλυτών και αρθρογράφων. Γενικώς οτιδήποτε δεν ανήκει στο χώρο τους και δεν ταυτιζεται με το «κοινωνικό» τους όραμα, το βαφτίζουν νεοφιλελευθερισμό (τη διαφορά με τον απλό φιλελευθερισμό ακόμα και τον ακραίο, ποτέ δεν μου την εξήγησε κάποιος ικανοποιητικά). Έτσι, η οποιαδήποτε λιτότητα (ακόμα και αυτή που οφέίλεται σε υπερβολική άμεση και έμμεση φορολογία ή εισφορές στην υποχρεωτική κρατική ασφάλιση), η προστασία των τραπεζών εις βάρος κάθε έννοιας ελεύθερης αγοράς και φορολογουμένων, η εύνοια σε κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις και διαπλεκόμενους εργολάβους, γενικώς και αορίστως η οποιαδήποτε νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, όλα μα όλα αυτά στη σκέψη τους φαντάζουν ως νεοφιλελευθερισμός. Ο σεβασμός στη λιτότητα που επιβάλλουν σε μια φτωχή χώρα οι νόμοι της αγοράς θα είχε κάποιο νόημα να αποκληθεί φιλελευθερισμός, πεποίθηση δηλ. ότι μόνο έτσι κάποτε περιορίζεται η φτώχεια διότι με διατάγματα και σφραγίδες δεν πλουτίζουν άνθρωποι και οικονομίες. Απέχουμε πολύ τώρα από αυτό μιας και αυτό που χρεωκόπησε (έστω και ανεπίσημα) δεν είναι ο περιορισμένος και ευνουχισμένος καπιταλισμός αλλά το σπάταλο σοσιαλιστικό μοντέλο της κοινωνικής παροχής, προστασίας, και κατ’ επέκταση διαφθοράς και αδιαφάνειας.

    Δεν βρισκόμαστε εδώ επειδή μας έφερε η αγορά αλλά η ασεβεια που της δείξαμε γιατί «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» και γιατί όσα θέλουμε να έχουμε στη ζωή μας από τη μόρφωση ως την υγεία, τα κάναμε «δημόσια» αγαθά όπου άλλος πίνει και άλλος κερνάει. Το νερό δεν είναι εμπόρευμα, το ρεύμα δεν είναι εμπόρευμα, η παιδεία δεν είναι εμπόρευμα, τη υγεία δεν είναι εμπόρευμα, και ο «ανθρωπισμός» δεν στματάει εδώ αλλά μοιραία θα επεκταθεί και στο αντι-νεο-φιλελεύθερο ότι το ψωμί του λαού δεν είναι εμπόρευμα, τα ρούχα του και το σπίτι του δεν είναι, οι μεταφορές δεν είναι, και έτσι βρεθήκαμε να θαυμάζουμε ολοι τις αφίσες του ΚΚΕ που ζητούσαν 1200 ευρλω βασικό μισθό όταν το ίδιο το κόμμα του λαού απόλυε τους απλήρωτους εργάτες του και η Παπαρήγα μας έλεγε στα ερτζιανά ότι «εμείς ποτέ δεν είπαμε πως δεν υποχρεώνονται οι επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα να απολύουν» ( φοιτητής έβλεπα λιβέλλους και αφισες κατά καπιταλιστών που απέλυαν ενώ μπορούσαν να το αποφύγουν, γιατί ήθελαν οι άτιμοι και άλλα κέρδη απλώς).

    Η κρατική σπατάλη, η κρατική διαφθορά, η διαπλοκή του κράτους με το τραπεζικό σύστημα και μια κευνσιανή από κάθε άποψη νομισματική πολιτική που δημιουργεί φούσκες και τη παγκόσμια κρίση χρεους που έρχεται να τιμωρήσει σκληρά δικαίους και αδίκους ήταν απόλυτα σύμφωνα με τα απαιτούμενα και το λαϊκισμό της αριστεράς που φώναζε γιατί απλώς ήθελε και αυξημένη δοσολογία. Τώρα που οι πολιτικές ελίτ
    και οι διεθνείς οργανισμοί προσπαθούν να αποφύγουν το μεγάλο μπαμ με ελεγχόμενες εκρήξεις και προσπαθούν να συμμαζέψουν το δημοσιονομικό χάλι που δημιούργησαν η αριστερά φωνάζει να ο κακός λύκος, ο νεοφιλελευθερισμός! Μόνο που το συμμάζεμα της κατάστασης δεν είναι και τόσο νεοφιλελεύθερο στη σύλληψή του και στη μεθοδολογία του, παρά μόνο για όσους δεν έχουν ιδέα περι φιλελευθερισμου.Απλώς το συμμάζεμα δεν ταιριάζει με τα κοινωνικά οράματα της αριστεράς γιατί αυτά μας έφεραν στην ανάγη συμμαζέματος και η αριστερά φωνασκώντας το ανέχεται γιατί σε αντίθεση με τους εκτός Ελλάδος φιλελεύθερους δεν έχει τι να προτείνει. Συνθήματα έχει, αλλά έλα που και αυτά της τα κλέβουν οι ακροδεξιοί λαϊκιστές και οι επαγγελματίες πωλητές πατριωτισμού και πάσης φύσεως κουνίστρες της σημαίας.

    Φαινεται μάλιστα πως παραδεχόμενη την ήττα της στη μονοπώληση λαϊκισμού από την ακροδεξιά, η αριστερα ανακαλύπτει κατά καιρούς άλλα ιδεώδη που θα λύσουν το υπαρξιακό της πρόβλημα. Ήταν κάποτε το περιβάλλον, μετά οι μετανάστες, η αστυνομική βία και ο Ζακ, και πάει λέγοντας. Το ζήτημα ειναι βαθύ. Από την εποχή του Μαρξ πάνω στον οποίο στηριχτηκε ο σοσιαλισμός και η αμφισβήτηση γιατί αυτόν βρήκε, η ιδεολογία της ήταν κριτική στο καπιταλισμό και δεν ήταν ποτέ πρόταση. Οι όποιες προτάσεις πολιτικής ήταν παραταξιακά και κομματικά αποκυήματα όπως όλων των κομμάτων. Στη πράξη, αναγκαστικά η αμφισβήτηση στο καπιταλισμό σήμαινε το μόνο πράγμα που μπορούσε να σημαίνει. Περισσότερο κρατισμό σε διαφορετική δοσολογία ανάλογα με το ποιοί γραφειοκράτες συνταγογραφούσαν.

    Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πιο εύκολα για την αριστερά, άλλο αν πνίγεται σε μια κουταλιά νερό. Εύκολα διότι δεν υπάρχει φιλελεύθερη διανόηση. Πολιτικές καριέρες ανθρώπων, ή καλύτερα οικογενειών υπάρχουν που πουλάνε φιλελευθερισμό που καταλαβαίνουν ακόμα λιγότερο από τους αριστερούς. Διεφθαρμένοι καλοπερασάκηδες, κομπιναδόροι κρατικοδίαιτοι και κρατικο-επωφελούμενοι πουλάνε συμμάζεμα της κατάστασης που θεωρειται πάντα φιλελεύθερη συνταγή ασχέτως του πως γίνεται, και κυρίως ψεύτικες ελπίδες. Βαθύτατα αμόρφωτοι και αδιάβαστοι οι ηγετίσκοι των ψευτοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων και αντιπολιτευόμεων κομμάτων θα πουλήσουν κάποτε όπως το έκαναν στο παρελθόν, άλλο προϊόν αν αυτό σηκώνει η μόδα και η ανάγκη…

  132. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    131: Τα πράγματα είναι πιό δύσκολα απ’ ό,τι φαίνονται, γι αυτό…

  133. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    131 – Οι ΗΠΑ που χρεοκόπησαν και διαχέουν τώρα με την βία το χρέος τους σε όλο τον κόσμο (αλλά είναι τόσο μεεγάλο που δεν φτάνει ο κόσμος έστω να μειωθεί) ποιός φταίει οι αριστεροί και η ιδεολογία τους; Εκει γιατί δεν λειτούργησε ο περίφημος νόμος της ελεύθερης αγοράς και έσωσαν τις ιδιωτικές τράπεζες κι επιχειρήσεις με κρατικό χρήμα, δεν το επέτρεψε ΚΚΕ ;

    Όλα τα οικονομικά συστήματα, είναι για ζώα, απλά στην θέση τους είναι οι άνθρωποι που υποκαθιστούν τα ζωα κι ως τέτοια εκλαμβάνονται, από τις στατιστικές παραγωγικότητας και κέρδους, ακόμα και τα τεχνολογικά επιτεύγματα σ’ αυτό το πλαίσιο κινούνται, όμως ο άνθρωπος, είναι για το αδύνατο, το δυνατό είναι για τα ζώα.
    Αν δεν ακολουθήσουμε τον δρόμο του αδυνάτου, θα μείνουμε ζώα.

  134. # 133 τέλος

    Συμφωνεί και ο λαίκός βάρδος…

  135. Γιάννης Κουβάτσος said

    Οι νόμοι της αγοράς, Χρήστο Π., δεν είναι φυσικοί ή θεϊκοί νόμοι. Είναι νόμοι του καπιταλιστικού συστήματος και ευνοούν την οικονομική ελίτ. Μπορεί αυτό να ακούγεται απλοϊκό, αλλά το ότι την τελευταία δεκαετία της κρίσης το 1% του πληθυσμού έγινε πλουσιότερο εις βάρος του 99%, είναι αναμφισβήτητη πραγματικότητα.

  136. spiral architect 🇰🇵 said

    @131: Τα σεντόνια καλό είναι να έχουν στρίφωμα, γιατί με τη χρήση η ύφανσή τους χαλάει. Εδώ, το στρίφωμα λέγεται υπεραξία την οποία άλλοι την παράγουν ζώντας στην ένδεια και άλλοι την καρπώνονται πουλώντας ταυτόχρονα new age (οθντκ) φιλοσοφίες.

    Water is not a human right, should be privatized
    (σιγά μην αφήσουμε τους άπλυτους να πλυθούν)

  137. Alexis said

    #130: Οι «Έλληνες όμοιοί τους» είναι αυτοί που ανάρτησαν το «πανό της ντροπής» στο Καραϊσκάκη στον αγώνα Ελλάδας-Βοσνίας, το οποίο όλοι οι λογικοί άνθρωποι (κι εσύ μαζί πιστεύω) έσπευσαν να καταδικάσουν με αγανάκτηση. Φαντάζομαι ότι το ίδιο θα κάνεις και για αυτό το «πανό της ντροπής» των Αλβανών. 🙂
    Επίσης, στο υποθετικό σενάριο του #126, είμαι σίγουρος ότι θα δικαιολογούσες απόλυτα τους Έλληνες αστυνομικούς που «έφαγαν λάχανο» όπως λες τον Αλβανό και δεν θα έσκουζες για «αστυνομική βία», «μπάτσους, γουρούνια, δολοφόνους» και λοιπά ωραία…
    Και φυσικά η Αλβανία δεν θα είχε κανέναν λόγο στο θέμα αυτό γιατί «εμείς κάνουμε κουμάντο στη χώρα μας βρε αδερφέ, και όποιον θέλουμε καθαρίζουμε»

    ΥΓ: Οι ανακοινώσεις τόσο του ΥπΕξ όσο και του Λαφαζάνη είναι μια χαρά και λένε αυτό που έπρεπε να πουν, το απλό και αυτονόητο: να διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου ενός Έλληνα πολίτη στην Αλβανία, και δεν προσφέρονται ούτε για εθνικιστική εκμετάλλευση ούτε για «αριστερής κοπής» σπέκουλα.

  138. Alexis said

    #132: Όταν το χιούμορ (ή μάλλον η υποψία χιούμορ) συνάντησε τον Buttman…

  139. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    131. Ώστε ασύδοτες κοινωνικές παροχές συνέβαλαν στη χρεωκοπία; Ένα φρέσκο παράδειγμα: η σύμβαση που -ακούω τώρα ότι είχε με τη Μαρινόπουλος το Κέντρο αλληλεγγύης του δήμου και που την πήρε κι αυτή μέσα η «πτώχευση» και μείνανε ξεκρέμαστοι οι σιτιζόμενοι μέχρι να βρούνε νέο κονέ με τον Σκλαβενίτη. Κάτι τέτοια θα εννοείτε…

  140. τα μυαλά said

    «Κοντολογίς να βγει χρήμα από τις τσέπες των λίγων και να πάει στις τσέπες των πολλών. Όλα τα άλλα είναι ευχές και μνημόσυνα.»

    Κάτι τέτοια έλεγε ο Αλέξης στους Γιούνκερ και Μοσκοβισί, και τους άφησε άφωνους. Αυτό θα πει «σοσιαλισμός των ηλιθίων». Και όταν τα πάρει από εμένα να στα δώσει εσένα, θα σταματήσει εκεί, ή θα τα πάρει και από εσένα να τα δώει σε άλους;

    Ως απάντηση στο «Το άρθρο φανερώνει την απλοϊκότητα της σκέψης αλλά και της ιδεολογίας των αριστερών αναλυτών και αρθρογράφων.» Έτσι ακριβώς.

  141. spiral architect 🇰🇵 said

    Όταν θέλεις να παίξεις στο γήπεδό τους, είσαι καταδικασμένος να χάσεις αφού πρώτα διασυρθείς και απεμπολήσεις τις όποιες θέσεις σου.
    (ουάου Γερούν!)

  142. # 141

    Από αυτό το απεμπολώ βγήκε το α-μπε-μπα-μπλομ όπως είπε και ο Μέγας Μπουμπούκος !!

  143. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Μυαλά ποσέ (να φαν τς άλοι)

  144. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ναι, μαζί τα φάγαμε, ως γνωστόν. Παρέα με τις τράπεζες, τον Άκη και τον Γιάννο. Αλλά ας αφήσω τις απλοϊκότητες. 😊

  145. sarant said

    137 Το συγκεκριμένο πανό το καταδικασε, όπως διάβασα, η διοίκηση της Παρτιζάν Τιράνων -της ομάδας στο γήπεδο της οποίας αναρτήθηκε.

  146. Παράλειψη ο (λεξιλογικός) σχολιασμός του άρθρου…από το μακρόν έως το βραχύ…

  147. Γιάννης Ιατρού said

    Ναι, βέβαια, αλλά μην λησμονούμε πως πρόεδρος της Παρτιζάν είναι ο Γκαζμέντ Ντέμι, γνωστίς παράγοντας και χρηματοδότης του τσάμικου λόμπι και διευθυντής της ομάδας είναι ο Όλσι Ράμα, ο αδελφός του Αλβανού πρωθυπουργού …
    Αλλά να μου πεις, στις «ποδοσφαιρικές ομάδες», και στις ημέτερες, συμβαίνουν αυτά 🙂

  148. τα μυαλά said

    Τι έλεγα για λαϊκισμό, αυτά. Πόσο λατρεύω να επιβεβαιώνομε.

  149. nikiplos said

    Καλημέρα σας! Αγαπητέ Λάμπρο, respect για το σχόλιό σου στο @94! Πραγματικά ουσιαστική ανάλυση του παιχνιδιού σήμερα…

    @110, Αγαπητέ Αφώτιστε η «προτίμησή» μου είναι καθαρά στατιστική. Η μεσαία τάξη στη χώρα μας στατιστικά αφορά το 80% και το βιοτικό της επίπεδο αντανακλά αυτό της ευημερίας της χώρας. Δεν έχει σημασία η μέτρηση… Επιπλέον τάξη δεν είναι το εισόδημα. Το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης έγιναν λόγω της κρίσης νεόφτωχοι, δεν τους καθιστά προλετάριους, ούτε εργάτες…
    Όπως εξήγησε ο Λάμπρος στο @94, η εργασία των πολλών πλέον στη Δύση δεν είναι αναγκαία… Δεν έχει κανείς επι τοις ουσίας μέσα παραγωγής να πιέσει κανέναν… Εκεί που τα έχουν (Κίνα κλπ όπως σωστά ανέφερες κι εσύ) λύνουν τέτοιου είδους προβλήματα με «άλλον» τρόπο… 🙂

    Οι ελάχιστες εναπομείνασες «βιομηχανίες» σήμερα είναι απλά φαντάσματα που καμία τύχη δεν θα είχαν χωρίς τον κατάφωρο κρατικό φαβοριτισμό…
    (Το ΚΚΕ για εργάτες μιλάει, αλλά οικοδόμους έχει… πάλι δλδ στη μεσαία τάξη των κοντρακτόρων ψαρεύει)…

    Η Ελληνική Δεξιά, μιλάει για φιλελευθερισμό και επιχειρηματικότητα, αλλά κάθε φορά που κυβέρνησε διόρισε στο δημόσιο ένα σκασμό ΔΥ και φόρτωσε τα νοικοκυριά με φόρους (για να τους πληρώνει)… Ο Χρήστος Π. πιο πάνω στο @131 το εξηγεί στο τέλος… Δλδ δεν υπάρχει στην ημεδαπή πολιτικός φιλελευθερισμός… πόσω μάλλον ΝΕΟφιλελευθερισμός… Οι Έλληνες πάντοτε ήμασταν εμπόροι ναυτίλοι και μικροβιοτέχνες… Δεν υπήρξαμε ποτέ στην ιστορία μας βιομήχανοι, ούτε χρυσοχόοι, ούτε δανειστές…

    Για να ακαδημαΐσουμε και λίγο, όπως δεν υφίσταται η δίκαιη κοινωνία (αταξική κλπ), έτσι δεν υφίσταται πουθενά στον κόσμο ούτε και δημιουργήθηκε ποτέ Ελεύθερη Αγορά… Οι Αγορές ήταν πάντοτε μοχλευμένες και από τα χρόνια του Χριστού, υπόκεινται σε κλίκες και νεποτισμό… Ειδικά στις ΗΠΑ ελεύθερη αγορά δεν έχει υπάρξει ούτε κατά διάννοια… Αν έχουν ένα fair play στις μεγάλες επιχειρήσεις, αυτό το κάνουν όποτε μπορούν και δεν μπορούν πάντα…

  150. Alexis said

    #145: Καλό αυτό, σε κάθε περίπτωση.

  151. Alexis said

    #149:
    Συμφωνώ με πολλά από αυτά που γράφεις. Μια ένσταση μόνο: Νομίζω ότι πέφτεις κι εσύ στην παγίδα της απλοϊκότητας του «δεν παράγουμε τίποτα». Παραγωγή δεν είναι μόνο οι βιομηχανίες, έτσι όπως τις έχουμε στο μυαλό μας.

  152. Παναγιώτης Κ. said

    Αν γράψω ότι ο μέσος όρος της ηλικίας των σχολιογράφων είναι άνω των πενήντα κάνω λάθος;
    Με βάση αυτή την παραδοχή, πρέπει να πούμε ότι οι απόψεις μας είναι διαμορφωμένες σε μεγάλο ποσοστό, από την εποχή του ψυχρού πολέμου.
    Άραγε πως προσλαμβάνει ένας, ας πούμε τριανταπεντάρης ή και πιο μικρός στην ηλικία, πολλά από αυτά που προσδιορίζουν όλους εμάς τους άνω των πενήντα;
    Φοβούμαι ότι χρησιμοποιούμε παρωχημένο λεξιλόγιο που το μόνο που κάνει είναι να συντηρεί την αγανάκτησή μας για μια κοινωνία που δεν μας αρέσει. Δεν λέμε όμως τι μας αρέσει. Προσδιοριζόμαστε μέσω του αντιπάλου που έχουμε επιλέξει ή κατασκευάσει.

  153. spiral architect 🇰🇵 said

    @151: Ειδικευμένοι εργάτες σε βιομηχανίες «όπως τις έχουμε στο μυαλό μας» υπάρχουν μόνο σε κατασκευή μηχανημάτων μη καταναλωτικών. Ακόμα και τα ακριβά κινητά και τα πισιά ναι μεν φτιάχνονται από ρομπότ (μητρικές, κάρτες γραφικών, SSD) αλλά η τελική συναρμολόγηση γίνεται από πρώην ανειδίκευτους που τους έμαθαν την δουλειά της τελικής συναρμολόγησης σε ένα ολιγόωρο «επί τόπου του έργου» σεμινάριο.

    Κάτι που ξεχνιέται όμως είναι ότι,
    – Η ανθρώπινη παρέμβαση είναι καταλυτική στον σχεδιασμό όλης της παραγωγικής διαδικασίας ανεξαρτήτως ρομποτοποίησης ή μη και
    – Η υπεράξια παράγεται και καρπώνεται από εργαζόμενους ανεξαρτήτως του σταδίου και της θέσης εργασίας που οι τελευταίοι βρίσκονται.

    Εν προκειμένω, από τη συγκομιδή φρούτων ως την κατασκευή αεροπλάνων και από την παροχή υπηρεσιών σε γραφείο και γκισέ ή ιντερνετική πλατφόρμα ως το αεροσυνοδιλίκι όλα αυτά χρειάζονται εργαζόμενους, που οι τελευταίοι παράγουν υπεραξία.

  154. spiral architect 🇰🇵 said

    … το «και καρπώνεται» είναι για το Κεφάλαιο, ο εργαζόμενος παράγει το Κεφάλαιο καρπώνεται την υπεραξία.

  155. Pedis said

    # 137 – να το παρουμε πάλι από την αρχή, Αλέξη … δεν βαριέσαι;

  156. Παναγιώτης Κ. said

    Κτγμ, έχει καθιερωθεί μια ιδιότυπη ηθική στην μεταπολεμική κοινωνία. Επειδή υπάρχουν …ληστές, οι κλέφτες αποκτούν…ασυλία.:) Ασυλία την οποία εξασφαλίζουν μέσω της υποστήριξης που απολαμβάνουν από τη λεγόμενη προοδευτική διανόηση ή τα λεγόμενα προοδευτικά κόμματα. Αν ασχολούμαστε μόνο με τους ληστές λογικό είναι οι κλέφτες να μένουν στο απυρόβλητο.
    Επίσης η προοδευτική διανόηση μένει στην κυρίαρχη αντίθεση «κεφάλαιο-εργασία» και βεβαίως παίρνει το μέρος των εργαζομένων χωρίς ωστόσο να αφουγκράζεται τα πραγματικά προβλήματά τους. Η γενικότητα (κεφάλαιο-εργασία) έχει την αξία της για το κατ΄αρχήν. Αν όμως μένουμε στη γενικότητα και δεν εξετάζουμε τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας γιατί δεν θέλουμε να λερώσουμε τα…σκαρπίνια μας ή γιατί ανήκουμε στους βολεμένους του συστήματος τότε μάλλον κάποιον ναρκισσισμό μας ικανοποιούμε.
    Από άποψη πολιτικής πρακτικής κατανοώ αυτή τη στάση. (…δεν αλλάζουμε τα άλογα στη μέση του ποταμού…ή το κίνημα βρίσκεται σε καμπή, βρισκόμαστε σε κρίσιμη περίοδο κ.λπ, κ.λπ ) Μόνο που, αυτή η στάση είναι σαν το «λύκος στα πρόβατα». Απογοητευμένοι οι εργαζόμενοι, ίσως και με την αίσθηση της…πολυτέλειας να κάνουν λάθος, θεωρούν εαυτούς…επαναστάτες φλερτάροντας πολιτικά και ιδεολογικά με την χ.α. (Το τελευταίο δεν το υποθέτω.Το έχω διαπιστώσει αρκετές φορές σε ανθρώπους που κατατάσσονται στα λεγόμενα λαϊκά στρώματα. Εξάλλου δεν είναι από τον…αέρα δημοσκοπικά τρίτο κόμμα η χ.α).
    Ξαναγυρίζω στο σχήμα «κεφάλαιο-εργαζόμενοι».Δημιουργείται λοιπόν η αντίληψη ότι υπάρχουν από τη μια μεριά οι κεφαλαιοκράτες (οι λίγοι) και από την άλλη οι εργαζόμενοι (η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού της κοινωνίας).
    Μπορεί για έναν μαρξιστή το σχήμα αυτό να είναι σαφές. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τον πολύ κόσμο. Ο πολύς κόσμος το σχήμα «κεφαλαιοκράτης-εργαζόμενος» το εκλαμβάνει ως «ασυνέχεια» και επομένως το βάζει στην μπάντα. Στην κοινωνική πυραμίδα οι άνθρωποι των κατώτερων στρωμάτων βλέπουν τα ενδιάμεσα στρώματα και ειδικώς τα ανώτερα με τον ίδια ματιά που βλέπουν και τον κεφαλαιοκράτη.Τους ξενίζει, αν τύχει και το μάθουν, που το χ στέλεχος, πάει σε ένα ρεστοράν και κάνει λογαριασμό 100€ ενώ ο ίδιος τσινάει καθώς το…πιτόγυρο από 2.70 πήγε στα 3.20.
    Πολλοί άνθρωποι της προοδευτικής διανόησης διάγουν βίο…πλουτοκράτη και αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν θίγεται.
    Με όλα όσα έγραψα προσπαθώ να ερμηνεύσω γιατί τα πράγματα έχουν πάρει αυτό το δρόμο ώστε να ανησυχεί ο Σ.Βαλντέν…

  157. spiral architect 🇰🇵 said

    @137, 155: Μην τσακώνεστε παιδιά για τα εθνίκια αμφοτέρων των εθνικοτήτων. Μία καλή λύση είναι να τα οπλίσουμε και να τα βάλουμε στο ΟΑΚΑ για μια μάχη εκ του συστάδην. Ο τελευταίος επιζών ανεξαρτήτως εθνικότητας θα πάρει ως βραβείο μια δραστική βολή επιβράβευσης. Πολύ ασχοληθήκαμε μαζί τους. 😉

  158. Νέο Kid said

    157. Ε, όχι και στο ΟΑΚΑ! Χάθηκε το Καραϊτάβλι που είναι και κόκκινο κι ανάβει πιο πολύ τα αίματα;

  159. spiral architect 🇰🇵 said

    @158: Δεν χαλάω χατήρι και το μεγάλο τηγάνι παίζει. Άλλωστε οι κερκίδες θα είναι άδειες και θα έχουμε θέαμα μόνο από web cameras.
    Αυτοί είναι ντιπ για ντιπ άμπαλοι με τα όπλα, να μη σκοτώσουν και αθώους θεατές. 😀

  160. spiral architect 🇰🇵 said

    Ένα παλιότερο γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα ότι, όλα αυτά τα άτομα είναι εντελώς βλάκες και δικαίως αποκαλούνται ούγκανα. Ο τύπος σε ταξίδι με αεροπλάνο μετέφερε πιστόλι με σφαίρα στη θαλάμη.
    Άστους λοιπόν να σκοτωθούν αναμεταξύ τους, χάρη και τσάμπα θέαμα αντάξιο των εποχών του Κολοσσαίου θα προσφέρουν!

  161. Pedis said

    Άστους λοιπόν να σκοτωθούν αναμεταξύ τους, χάρη και τσάμπα θέαμα αντάξιο των εποχών του Κολοσσαίου θα προσφέρουν!

    μακάρι, αλλά δεν θα δουλέψει (cf. #129β) … στην ουσία, πέρα από τη βιτρίνα, τείνουν προς τη διεθνιστική στάση

    «κοπρίτες όλου του κόσμου ενωθείτε»

  162. spiral architect 🇰🇵 said

    Κουβάτσε, το νου σου!
    (καθώς και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί συνδαιτυμόνες)

  163. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν μου κάνει εντύπωση, Αρχιτέκτονα. Τόσες δεκαετίες στα σχολεία, έχω γνωρίσει πολλά τέτοια φρούτα. Το θέμα είναι γιατί ψηφίζονται. Κι εδώ δεν υπάρχει η δικαιολογία της άγνοιας, στο σινάφι μας γνωριζόμαστε.

  164. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Πολλοί άνθρωποι της προοδευτικής διανόησης διάγουν βίο…πλουτοκράτη και αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν θίγεται.»
    Το θέμα δεν είναι, Παναγιώτη, τι βίο διάγει ο καθένας. Αυτό είναι δικαίωμά του. Κανείς δεν μπορεί να κάνει κουμάντο στην τσέπη και στα γούστα του άλλου. Το θέμα είναι η προέλευση των χρημάτων. Μόνο επ’ αυτού υπάρχει πεδίο συζήτησης.

  165. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    153 – » Κάτι που ξεχνιέται όμως είναι ότι,
    – Η ανθρώπινη παρέμβαση είναι καταλυτική στον σχεδιασμό όλης της παραγωγικής διαδικασίας ανεξαρτήτως ρομποτοποίησης ή μη και
    – Η υπεράξια παράγεται και καρπώνεται από εργαζόμενους ανεξαρτήτως του σταδίου και της θέσης εργασίας που οι τελευταίοι βρίσκονται.

    Εν προκειμένω, από τη συγκομιδή φρούτων ως την κατασκευή αεροπλάνων και από την παροχή υπηρεσιών σε γραφείο και γκισέ ή ιντερνετική πλατφόρμα ως το αεροσυνοδιλίκι όλα αυτά χρειάζονται εργαζόμενους, που οι τελευταίοι παράγουν υπεραξία.»

    Δεν είναι δυνατόν ρε Spiral να λές τέτοια πράγματα, θα πάθω εγκεφαλικό, όσο κι αν έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως δεν μπορείτε να δείτε την πραγματικότητα (εννοώ την κατανόησή της, κι εγώ βλέπω μια εξίσωση σε κάποια εκλαϊκευμένα επιστημονικά άρθρα, ξέρω ότι είναι εξίσωση αλλά δεν την κατανοώ) δεν μπορώ να το χωνέψω. Ποιά υπεραξία παράγεται από τους εργαζόμενους και την καρπώνεται το κεφάλαιο ρε σύντροφε, σε ποιά εποχή έχεις μείνει τον Στάλιν μου μέσα; 🙂
    Υποψιάζομαι πως το κάνετε επίτηδες μερικοί για να ρίξω κάνα γαμοσταυρίδι στην εκπαίδευση και ν΄αρχίσουν να με διαολοστέλνουν οι εδώ εκπαιδευτικοί επειδή τους προσβάλλω ασύστολα κι εσείς να χασκογελάτε. 🙂

    Διάβασε σε παρακαλώ αυτά τα δύο άρθρα με πολλή προσοχή (κι όσοι άλλοι θέλετε που επιμένετε κομουνιστικά, παραγωγικά, μεταρρυθμιστικά, νεοφιλελευθερικά κι ό,τι άλλο διάλο πιστεύετε πως φταίει για την κρίση) κυριολεκτικά, ΛΕΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ για τον οικονομικό κόσμο που ζούμε, απλή ανάγνωση χρειάζεται κάποιος για να τα κατανοήσει, (αρκεί να γνωρίζει να διαβάζει) κι αν συνεχίσεις να πιστεύεις πως οι κεφαλαιούχοι κερδίζουν τα τρελά ποσά από την παραγωγική υπεραξία των εργαζομένων, τι να πώ, χαλάλι τα πτυχία σου. 🙂

    Υ.Γ – Eπειδή δεν αντέχω μέχρι να τα διαβάσεις (και αν) και για να κατεβάσω λίγο την πίεσή μου σε ρωτώ, με μέσο όρο (που ΔΕΝ) 10 δις καθαρά κέρδη τον χρόνο η Apple που καρπώνεται από την παραγωγική υπεραξία των εργαζομένων, πώς προκύπτει το 1 τρις κεφαλαιοποίηση από το 2007 που έβγαλε το πρώτο ιPhone;
    Επειδή στα μαθηματικά είμαι ΕΝΤΕΛΩΣ ζντουπ, μπορεί κάποιος να με βοηθήσει να το καταλάβω;

    Υ.Γ – Επειδή φοβάμαι πως θα τα προσπεράσεις, πρόσεξε ιδιαίτερα τι κάνει η μία εταιρεία με τις μετοχές της και τι η άλλη, όπως και τι συνέβει με κινεζική, είναι πολύ σημαντικό για την κατανόηση του παραμυθιού που όμως έχει και δράκο και μάλιστα πολύ ΚΑΚΟ.

    http://www.capital.gr/diethni/3308654/-xtupise-to-1-tris-dol-i-kefalaiopoiisi-tis-apple

    http://www.kathimerini.gr/975902/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/h-kefalaiopoihsh-amazon-apple-einai-ish-me-to-aep-ths-italias

  166. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    153 – » Η ανθρώπινη παρέμβαση είναι καταλυτική στον σχεδιασμό όλης της παραγωγικής διαδικασίας ανεξαρτήτως ρομποτοποίησης ή μη»
    Πάνω στην σύγχυσή μου 🙂 ξέχασα να σχολιάσω αυτό που είναι πολύ σημαντικό. Η ανθρώπινη παρέμβαση έχει ημερομηνία λήξεως και θα την βρούν σύντομα μπροστά τους τα παιδιά μας, εστίασε στις τεχνολογικές εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας (και στο χρηματιστήριο και την γιγάντωση των τεχνολογικών εταιρειών) για να αντιληφθείς την ταχύτητα. Ίσως τώρα καταλάβεις τις ερωτήσεις που σου έκανα χθές.

  167. cronopiusa said

    Σήμερα
    Ο καλλιτέχνης Ενρίκε Τενρέιρο βάφει κόκκινο τον τάφο του Φράνκο

  168. Γιάννης Ιατρού said

    165: Λάμπρο,
    Υ.Γ – Eπειδή δεν αντέχω………………10 δις καθαρά κέρδη τον χρόνο η Apple που καρπώνεται από την παραγωγική υπεραξία των εργαζομένων, πώς προκύπτει το 1 τρις κεφαλαιοποίηση από το 2007 που έβγαλε το πρώτο ιPhone;
    Επειδή στα μαθηματικά είμαι ΕΝΤΕΛΩΣ ζντουπ, μπορεί κάποιος να με βοηθήσει να το καταλάβω;

    Μην μπερδεύεσαι ρε συ, υπάρχουν δύο ορισμοί:

    1. Η κεφαλαιοποίηση είναι η χρηματιστηριακή αξία (π.χ. σε $ ή €) και δίνεται από το γινόμενο
    «συνολικός αριθμός μετοχών της εταιρείας Χ τρέχουσα τιμή μετοχής στο Χρηματιστήριο».

    Επίσης,
    2. κεφαλαιοποίηση είναι και η μετατροπή οικονομικών στοιχείων εταιρείας (κέρδη, αποθεματικά, τόκων, ακόμη και χρεών κλπ.) σε κεφάλαιο.

    Παράδειγμα (μόνο για επενδυτές 🙂 ):
    Η (α) «ΛΑΜΠΡΟΣ Α,Ε.» χρωστά 10 χιλιάρικα στην (β) «ΜΠΛΟΓΚ Α.Ε.»
    Αποφασίζει λοιπόν η (α) ναι βγάλει 100 μετοχές των 100€ και να τις προσφέρει στην (β) ως αντάλλαγμα.
    Η (β) έχει την επιλογή (το ρίσκο) να δεχθεί τις μετοχές αν προσδοκεί πως θα να ανατιμηθούν (βεβαίως και να μην τις αποδεχθεί, αν κρίνει πως θα μειωθεί η αξία τους στο μέλλον 🙂 )

  169. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    168 – Δεν μπερδεύομαι Γιάννη μου πλάκα κάνω, (τι διάολο, σχεδόν κάθε μέρα το βλέπω μπροστά μου 🙂 ) άλλοι δεν μπορούν – εννοούν να καταλάβουν πώς βγαίνουν τα τρελά λεφτά, ειδικά από το 2006 και μετά, και επιμένουν σε αγώνες, μεταρρυθμίσεις, παραγωγικότητα, τεμπέληδες Δ.Υ, μαζί τα φάγαμε κλπ. 🙂
    Έχει αλλάξει ασύλληπτα ο οικονομικός αλλά και ο τεχνολογικός κόσμος σε μια δεκαετία κι εμείς συνεχίζουμε στο ίδιο μοτίβο, το κακό είναι πως το κάνουμε και με τα παιδιά μας.

    Υ.Γ – Και δεν είναι ακριβώς έτσι όπως τα λές.

  170. Γιάννης Ιατρού said

    Τι να κάνουμε ρε Λάμπρο, έτσι στραβά μας τα ‘παν στο σχολείο. Θα ‘χαν τους λόγους τους 🙂

  171. Μαρία said

    https://www.documentonews.gr/article/para-astynomikh-organwsh-apeilei-eythews-polites-olh-h-ellada-tha-dei-online-to-telos-sas

  172. Γιάννης Ιατρού said

    171: Η φωτό (από την ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ) στον σύνδεσμο που έβαλες, είναι του 2016 (για οχήματα της EULEX KOSSOVO που πήγαν στα ΕΚΑΜ/ΟΠΚΕ), κλεμμένη π.χ. απ’ εδώ και με παραποίηση από κάτω (π.χ. κείμενο Ομάδα Υψηλής Αστυνόμευσης κλπ.) για να κάνουν μπούγιο.

  173. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    170 – Kι εξακολουθούν να τα λένε στραβά, θα έχουν τους λόγους τους. Ξέρεις, προχθές το πρωϊ κατέβηκα με το μετρό στο Σύνταγμα και στην έξοδο ήταν τρία παιδιά του ΠΑΜΕ που μοίραζαν προκηρύξεις για απεργία στις 16 Νοέμβρη, (νομίζω) πήρα μία και την διάβασα και μ΄έπιασε θλίψη, αν εξαιρέσεις που στην θέση ΠΑΣΟΚ έχει ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ίδια κι απαράλλαχτη μ΄αυτές που μοίραζα εγώ πρίν 41 χρόνια, (αφού σκέφτηκα πως είναι από το ίδιο στόκ κι αλλάζουν κάνα δυό λέξεις για οικονομία 🙂 ) τίποτε δεν άλλαξε στον κόσμο όλα αυτά τα χρόνια για το κόμμα αλλά και στο κόμμα, εξακολουθούν να βρίσκονται σε κώμα, κρίμα.

  174. Γιάννης Ιατρού said

    …. μ΄αυτές που μοίραζα εγώ πρίν 41 χρόνια…

    Κοίτα, να είσαι προσεκτικός (τώωωρα να μου πεις, είναι αργά…), γιατί κάτι τέτοια μπορεί να άφησαν και κανένα μόνιμο κουσουράκι 🙂

  175. Παναγιώτης Κ. said

    @164.Γιάννη,επίτου ηθικού πεδίου γίνεται η κριτική. Για τις…τζοχατζοπουλικές συμπεριφορές αρμόδια είναι η Δικαιοσύνη.

  176. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ούτε εγώ καταλαβαίνω, Παναγιώτη, τους αριστερούς, αλλά και τους χριστιανούς, που έχουν τόσο πολύ ανάγκη την πολυτέλεια, αλλά ας είναι τουλάχιστον βγαλμένο από τη δική τους τσέπη το χρήμα, όχι από τη δική μας.

  177. Γιάννης Κουβάτσος said

    171:Δυστυχώς, όταν το κράτος υπολειτουργεί, αντρειεύει και θεριεύει το παρακράτος. Φαινόμενο άμεσα σχετιζόμενο με την άνοδο της ακροδεξιάς.

  178. Pedis said

    # 171 – τι λέει σχετικά η υπουργός;

    Φαντάζομαι θα απαντήσει δυναμικά και αριστερά όταν θα βρεθεί στην αντιπολίτευση …

  179. Pedis said

    Την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου ζήτησε η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρία Γιαννακάκη, αναφορικά με τη συμμετοχή ένστολων ακροδεξιών στην παρέλαση του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης για την 28η Οκτωβρίου.

    καλά κρασά …

  180. Χρήστος Π. said

    Απάντηση: Οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς δεν λειτούργησαν στις ΗΠΑ όταν οι πολιτικοί δεν άφησαν να λειτουργήσουν. Το ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ξετίναξε το χρέος των ΗΠΑ και σπατάλησε πολύ δημόσιο χρήμα, ή η κακή νομισματική πολιτική που δημιούργησε φούσκες και ξεφουσκώματα με πιστωτική κρίση κατά τα συνήθη, δεν είναι σφάλμα του καπιταλισμού αλλά επιχείρημα υπέρ του. Το ότι έχει περισσότερο σχετικά καπιταλισμό η Αμερική βοηθάει να ξεφουσκώνει στις κρίσεις πολύ πιο ήπια. Στο μέλλον δεν υπάρχει σωτηρία. Το παγκόσμιο χρέος είναι τρεις φορές πάνω από το παγκόσμιο ΑΕΠ και δεν φταίει η Αμερική με το λογικότερο από την Ευρώπη χρέος, ούτε εξάγει εκείνη τη κρίση χρέους της που ακόμα δεν έχει. Είναι μαθηματικά αδύνατο κατά την άποψή μου να λυθεί το πρόβλημα χρέους χωρίς μεγάλο πόνο. Μάλλον θα δημιουργήσουν μεγάλο πληθωρισμό για να το καλύψουν με έκδοση χρήματος (που θα φέρει μεταβατική περίοδο μεγάλης λιτότητας και πολύ σκληρής προσαρμογής μιας και με την άνοδο των ονομαστικών επιτοκίων κάπου θα αναγκαστούν να κόψουν το σπιράλ των νέων δανείων, νέου χρήματος κλπ). Κανένας δε μεγάλος πληθωρισμός δεν σταματάει χωρίς ύφεση και πόνο, αλλά πρέπει κάπου να σταματήσει. Αν δεν δημιουργήσουν μεγάλο πληθωρισμό, το χρέος θα σκάσει με πάλι πολύ οδυνηρό τρόπο και πτωχεύσεις συνοδευόμενες από ανεργία. Όταν ξεφύγει η αρρώστια κάνε ότι θέλεις, με ματζούνια δεν φεύγει ο πόνος. Η συνεχής άνοδος της παραγωγικότητας ή η ανάπτυξη της Κίνας και των αναδυόμενων αγορών μαζί με τις ασπιρίνες των Κεντρικών Τραπεζών δεν θα σώσουν τη κατάσταση για πάντα. Θα γίνει ο χαμός κάποτε, το θέμα είναι πόσο κοντά είμαστε.

    Περί υπεραξίας κλπ. Δεν έχω να πω τίποτα γιατι όλες τις εργασιακές θεωρίες της αξίας τις θεωρώ λαθεμένες, πρωτόγονες, με θέση στην ιστορία της οικονομικής σκέψης μόνο. Ούτε θεωρία σχηματισμού τιμών που να ικανοποιεί τους οπαδούς τους δεν έχουν αλλά έχουν άποψη για πράγματα που εκφράζονται καθημερινά σε τιμές και χρηματικές αξίες. Σκέφτονται και ζούν στο 19οαιώνα με τη διαφορά ότι και τότε άδικο είχαν, απλώς δεν ξέραμε αυτά που ξέρουμε σήμερα. Στο πρωτογονισμό τους είπαν και προσέφεραν βέβαια και κάποια σωστά πράγματα όπως πχ ο Σμιθ για τη εξειδίκευση ή ο Ρικάρντο για το συγκριτικό πλεονέκτημα στο εμπόριο. Μετά ήλθε ο Μάρξ και τα μυαλά βρέθηκαν αφηρημένα στη «μεταφυσική» της αφηρημένης εργασίας (άλλο ασαφές μεταφυσικό επίτευγμα του μεγάλου διανοητή που είπε στον εργάτη: είσαι εμπορας, πουλάς εργασία αλλά ο αγοραστής του εμπορεύματος είναι ταξικός εχθρός…). Βέβαια, με μεταφυσική ή χωρίς μεταφυσική το χρέος θα σκάσει άσχημα όπως και οι δυσκολίες του ευρώ που όλοι οι φιλελεύθεροι διανοητές κατέκριναν εξ αρχής αλλά για κάποιο λόγο θεωρείται και αυτό νεοφιλελέυθερο εφεύρημα.

  181. # 165, 180

    Ας μιλήσει κι ο πσαράς
    -έλα πέστα και σε μας-
    έλα πες μας για την λύση
    που είν’ η επιστροφή στην Φύση

    Κάθε πράγμα έχει το κόστος του και το κόστος της παγκόσμιας ειρήνης (με εκτονωτικά τοπικά καυγαδάκια) είναι η χρηματιστηριακή φούσκα που περιμένουν να σκάσει ο Λάμπρος και ο Χρήστος Π. (ρε Λάμπρο, με το συμπάθειο κιόλας, διαβάζεις άρθρα στο κάπιταλ και τα προτείνεις κι από πάνω ; ΕΛΕΟΣ ΒΡΕΕΕΕΕ, σαν τον Μάξιμο θα καταντήσεις !!!)
    Με την πτώση του υπαρκτού και την παγκόσμια παράγκα -σόρρυ παγκοσμιοποίηση- λύθηκε το μεγάλο πρόβλημα του καπιταλισμού ποιός την πληρώνει την φούσκα που στην ουσία σήμαινε πόλεμο γιατί κάποιος έπρεπε να πληρώσει και δεν το παίζανε στην κολτσίνα. Η παγκοσμιοποίηση όμως έφερε την κοινή ανοχή και ουδείς απαιτεί πλέον εδώ και τώρα πληρωμές, αντ’ αυτού το χρέος μετοχοποιείται και κοινή συναινέσει οι μετοχές κρίνονται αξιόπιστες και προχωράμε. Είναι ακριβώς το ίδιο με το ευρώ που δεν καταρρέει απλά γιατί δεν συμφέρει κανένα να ζητήσει την κατάρρευσή του και θα μείνουν οι αναλυτές του κάπιταλ κοντρόλλ με το μόριον ανα χείρας…

    Τα λέγαμε και προ πενταετίας και βάλε -ρε πως περνάν τα χρόνια- τότε που ο ΓΠΠ θα έσκαγε οσονούπω…

    Οι διαφωνούντες ας συλλέξουν σκόρδα σε σκοτεινό και άνευ υγρασίας υπόγειο, για την συντήρησή τους, καθώς και αραχίδες ψημένες κι ας περιμένουν το σπάσιμο της φούσκας για να θησαυρίσουν από την τεράστια κρίση που θα φέρει

  182. Γιάννης Κουβάτσος said

    Χρήστο, οι νόμοι της αγοράς λειτουργούν κατά το δοκούν των καπιταλιστών. Όταν το σύστημα μπλοκάρεται, τότε το κράτος παρεμβαίνει για να το ξεμπλοκάρει και να το σώσει από την πλήρη κατάρρευση. Π.χ. σωτηρία των τραπεζών. Είναι παντελώς αδύνατον να υπάρξει καπιταλισμός, που να ρυθμίζεται αμιγώς από τους αυτόματους μηχανισμούς της αγοράς και την διαβόητη «αόρατη χείρα». Ο καπιταλισμός εδράζεται πρωτίστως στο κράτος και δευτερευόντως στην αγορά.

  183. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    «Ο Ομπάμα ξετίναξε το χρέος των ΗΠΑ»
    Σίγουρα θα είναι στέλεχος του ΚΚΕ.☺ Ρε τι κυκλοφορεί ελεύθερο.☺
    Δεν υπάρχουν αποδείξεις και λογικά επιχειρήματα που μπορούν να πείσουν έναν πιστό οπαδό πως η πίστη του είναι λάθος, η πίστη είναι πιο δυνατή από την αλήθεια. Παράλληλα δεν υπάρχουν μεγαλύτερα κορόϊδα από τους πιστούς οπαδούς, γι’ αυτό πίσω από κάθε δογματική πίστη, βρίσκονται κάποιοι έξυπνοι που ζούν χαρισάμενα στην υγειά τους.
    Ό,τι πιο κουτό μπορεί να κάνει κάποιος που ερμηνεύει την φύση και την κοινωνία με βάση την λογική και τις αποδείξεις, είναι να συζητήσει με πιστό, είναι χαμένος από χέρι.

    181 – Εσύ τι λές Gee, από εκεί ενημερώνομαι; κι εσένα ποιό είναι το πρόβλημά σου, διάβασες το άρθρο και βρήκες πως λέει ψέματα; παράθεσε τότε τις αποδείξεις από την δική σου έγκυρη πηγή ενημέρωσης να δώ κι εγώ το φώς το αληθινό.

    Υ.Γ – Στο έχω ξαναπεί, αν ήξερα πότε ακριβώς θα γίνει ο γ’ π.π, δεν θα ήμουν εδώ να συζητώ μαζί σου.
    Όταν ο ουρανός είναι φορτομένος με μαύρα σύννεφα, οι λογικοί ερμηνεύοντας τις ενδείξεις βασιζόμενοι στην προηγούμενη εμπειρία, λογικά περιμένουν πως σε λίγο θα ξεσπάσει μπόρα, έχει συμβεί όμως κάποιες σπάνιες φορές να μην πέσει ούτε σταγόνα, οι πιστοί βασιζόμενοι στην πίστη τους, ερμηνεύουν τα μαύρα σύννεφα σαν ένδειξη καλκαιριάς.
    Όπως έλεγε κι η γιαγιά σου, έχει χώρο για όλους η Γή.☺
    Καλημέρα.

  184. Μανούσος said

    @ 176
    Μὴν εἶσαι τόσο ἐπιεικής. Τὸ χρῆμα τοῦ καθ’ ἑνὸς μας εἶναι πάντοτε βγαλμένο ἀπὸ τοὺς ἄλλους. Εἴτε ἔχει κάποιος εἰσόδημα ἀπὸ ἐνοίκιο, ἀπὸ ἐλιὲς καὶ πρόβατα εἴτε ἀπὸ μισθὸ τοῦ δημοσίου, εἴτε ἀπὸ κατάστημα ἐμπορικὸ κλπ κλπ πάντα τὰ λεφτὰ τῶν ἄλλων εἶναι. Διότι γιὰ λάβει ἀμοιβὴ ὁ δικηγόρος ἢ ὁ μηχανικὸς τὰ ΟΣΑ ζητάει καὶ ὁ ἄλλος ]μετακυλίει τὸ κόστος, διότι μὲ αὐτὸ τὸ δεδομένο ἔχει μεγάλη σημασία ὁ πολυτελὴς βίος γιὰ ὅσους κηρύσσουν χριστιανισμοὺς καὶ κομμουνισμούς. Δὲν σοῦ λέω κάτι ποὺ δὲν ξέρεις, ἁπλὰ τὸ ὑπενθυμίζω.

    Κατὰ τὰ ἄλλα τοὺς νόμους τῆς ἐλεύθερης ἀγορᾶς, ἠ χειραγώγηση τοῦ χρηματιστηρίου τοὺς ἔχει στείλει στὰ ἀζήτητα πρὸ δεκαετιῶν.

  185. spiral architect 🇰🇵 said

    Για τo σκηνικό που έστησαν Κινέζοι, ο Jumboς και κάποιοι από την Εθνική Τράπεζα με ξέπλυμα χρημάτων μέσω Golden Visa ισχυρίζονται κάποιοι ότι ήταν νόμιμο. Δεν αντιλέγω, όσο νόμιμη είναι και η μόχλευση και όλα αυτά τα «εργαλεία» που μας γέμισαν ενοχές για την απόδειξη του τυροπιτά.

    Λάμπρο, σε ακούμε!

  186. Γιάννης Ιατρού said

    185: 40 έως 100 μύρια, 5% η Τράπεζα, 10% ο επιχειρηματίας. Δηλ. 4-10 μύρια έβγαλε ο τύπος. Έτσι, κι εγώ «δηλώνω παραίτηση» από τον όποια Jumbo 🙂

  187. spiral architect 🇰🇵 said

    @186: Λάμπρο σε λένε; 😀

  188. Κουνελόγατος said

    186.&187. Όχι, αλλά έχει λαμπρό μέλλον…

  189. Γιάννης Ιατρού said

    186/187: χαχα, βλέπω κέφια πρωινιάτικα, ε; 🙂

  190. # 186

    5% η τράπεζα ;; την εποχή που ασχολιόμουνα πριν το γυρίσω στο ψάρεμα και την κηπυρική σαν επικουρικά του θεατρικού δαιμονίου μου η Ιονική της Φ.Ν. ξέπλενε με 2,5 % μόνο !!

  191. Γιάννης Ιατρού said

    Γι αυτό και δεν πήγε μπροστά. Τώρα ήταν και τα POS στη μέση, είχε έξοδα, τεχνολογία κλπ. 🙂

  192. # 183

    Δεν νομίζω να αμφισβητείς πως ΟΛΑ τα οικονομικά άρθρα παίζουν τον ίδιο ρόλο με τις αναλύσεις των στοιχηματικών εταιριών (π.χ. ο ΠΑΟΚ πρωταθλητής στο 1.30) δηλαδή την μεταστροφή της κοινής γνώμης σε συμφέροντα μονοπάτια για τους ελέγχοντες το παιχνίδι, κοινώς είναι βαρύγδουπα σκουπίδια που κάποιοι τα θεωρούν λαβράκια για τις επιλογές τους.
    Αν διαφωνείς να μας εξηγήσεις πόσο σοφός έγινες από την κεφαλαιοποίηση της Apple στο 1 τρις που μετά υποχώρησε κάω από 1 τρις και θέλει κάποια σεντσια στη μετοχή για να ξαναπάει στο 1 τρις. ΕΛΕΟΣ τέτοιες μπούρδες γράφονται σε «σοβαρες» οικονομικές στήλες για να τσιμπήσει κάνα κορόιδο πως έχει «πληροφορία» να παίξει στην στημένη πυραμίδα.
    Χρυσός κανόνας δεν διαβάζουμε άρθρο που ο αρθρογράφος εμφανίζεται γραβατωμένος στην φωτό και δεν ακούμε όποιον βγάζει λόγο και κουνάει τα χέρια του, είναι κλασσικά σημάδια πως είτε ψεύδονται είτε δεν ξέρουνε τι λένε. Το καλύτερο αντιπαράδειγμα ο Νικοκύρης

    «Όταν ο ουρανός είναι φορτωμένος με μαύρα σύννεφα» αν θες να μάθεις τι θα γίνει ψάξε τα μαύρα σύννεφα του Ουτάνκα στην ινδική μυθολογία

    Τραγουδάκι ;;

  193. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    185 – Σιγά μη μ’ ακούτε, όταν τύχει να πώ κάτι που συμφωνεί με τα πιστεύω σας μ’ ακούτε, στα άλλα που είναι ενάντια με διαολοστέλνετε κι η πίστη σας στον (κατά την γνώμη μου) παραλογισμό (στην δική σου περίπτωση π.χ, ψηφίστε ΚΚ για να σταματήσει η επέλαση του φασισμού στην Ευρώπη) μένει ακλόνητη.
    Τόσα χρόνια προσπαθώ να ανοίξω συζήτηση για την εξυπνάδα μπάς και βρεθεί εξήγηση για την κατ’ εξακολούθηση ηλίθια συμπεριφορά των μορφωμένων, και μόνο μπινελίκια εισπράτω από τους πτυχιούχους του ιστολογίου (απ’ όλους δηλαδή☺) τα ίδια από τους εκπαιδευτικούς όταν μιλώ για την απάτη της παγκόσμιας εκπαίδευσης, και χειρότερα απ’ όλους μαζί, όταν μιλώ για την σεξουαλικότητα.
    Από «φιλοφρονήσεις» στο ιστολόγιο άλλο τίποτα, δεν έχω παράπονο.☺

    Υ.Γ –
    Ο Τζάμπος πρίν λίγες μέρες, μίλησε σε κάποιο συνέδριο και είπε πως οι Έλληνες θα πρέπει να ντρέπονται που δεν εξισώνουν τις παλιές συντάξεις με τις (ανύπαρκτες ουσιαστικά) νέες, όπως και για τους μισθούς που τους θεωρεί ψηλούς. Έχεις ιδέα πόσοι εργαζόμενοι ενστερνίζονται τις απόψεις του;
    Ευτυψώς έχω τα κορίτσια μου και συνρννοούμε αλλιώς θα είχα ταξιδέψει σε άλλες «πολιτείες».☺

    192 – Gee δεν είναι κακό να πείς πως δεν κατάλαβες κάτι, πές μου τι και θα στο πώ διαφορετικά, αυτά που λές δεν έχουν καμία σχέση μ» αυτά που είπα.
    Η παράθεση στοιχείων δεν είναι ανάλυση αλλά αποδείξεις, το πώς θα τις αναλύσει-ερμηνεύσει ο καθένας, είναι άλλο πράγμα.
    Στην προκειμένη περίπτωση τα παρέθεσα για να δείξω στον Spiral πως δεν ισχύει η άποψή του πως ο πλουτισμός των κεφαλαιούχων προέρχεται από την υπεραξία των εργαζομένων που καρπώνονται. Εσύ διαφώνησες με την πηγή που παρέθεσα αλλά δεν έβαλες κάποια δική σου, αντ’ αυτού έγραψες κάποιο σκεπτικό που έχεις στο μυαλό σου γενικά κι αόριστα, δικαίωμά σου φυσικά αλλά θα συμφωνήσεις κι εσύ φαντάζομαι, πως έτσι δεν μπορεί να γίνει εποικοδομητικός διάλογος.

    Ευχαριστώ για το τραγουδάκι.

  194. ΣΠ said

    Συμμαχία από τον Σάντερς έως τον Βαρουφάκη.

  195. Παναγιώτης Κ. said

    Απολαμβάνω αυτή την πάλη των ιδεών!
    Έτσι προχωρούν τα πράγματα. Θεωρώντας-αναθεωρώντας.
    Το ζήτημα της μηχανικής του χρήματος και της παραγωγής κέρδους στην εποχή της παγκοσμιοποίησης πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος των πολιτικοποιημένων ανθρώπων.Προς το παρόν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, στο βαθμό που θα έπρεπε.
    Υπάρχει το διαφορετικό είδος σκέψης. Δεν διαχύθηκε όμως σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας.Πορεύονται με παρωχημένα ερμηνευτικά σχήματα ακόμη και κατ΄εξοχήν πολιτικοποιημένοι άνθρωποι.

  196. spiral architect 🇰🇵 said

    Το «θεώρημα Βαλντέν» καταρρέει: Πέρασε η Λεπέν τον Μακρόν σε γκάλοπ για τις ευρωεκλογές.

    Πολιτικά διλήμματα του είδους «κακός vs λιγότερο κακός» μαθηματικά οδηγούν στα σκατά.

    Με τις υγείες μας η Βαϊμάρη. ❤

  197. Λάμπρο όταν στριμώχνεσαι αντί να απαντήσεις, πετάς ένα «είσαι εκτός θέματος» -χωρίς φυσικά να το τεκμηριώσεις- θέτοντας, στην ουσία, άλλες ερωτήσεις. Καλή τακτική, διδάσκεται και στην ΚΝΕ έχω ακούσει αλλά εγώ που δεν έχω εντρυφήσει σε τέτοια «σχολεία» αλλιώς έχω μάθει να συζητώ, δεν με ενδιαφέρουν οι εντυπώσεις που θα αποκομίσουν οι τρίτοι , ακροατές ή αναγνώστες, αλλά η ΟΥΣΙΑ του θέματος κι αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά μας. Φυσικά η συχνά επαναλαμβανόμενη ατάκα σου «εγώ δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν», κανέναν δεν πείθει !!

  198. sarant said

    196 Αφού ο Βαλντέν βάζει ερωτηματικό, δεν υπάρχει θεώρημα. Και έτσι κι αλλιώς, αν δεις τα ποσοστά, είναι πολύ χαμηλά: 21-19%

  199. spiral architect 🇰🇵 said

    @198: Στα γκάλοπ, όπως λένε και οι επαΐοντες, αποτυπώνονται τάσεις. Εν πολλοίς πολλοί ντρέπονται να δηλώσουν ακροδεξιοί άλλα στην κάλπη κατά μεγάλο ποσοστό θα το κάνουν χαλαρά,γιατί δεν τους βλέπει κανένας πίσω απ’ το παραβάν. Φυσικά και δεν το εύχομαι κι ούτε μ’ αρέσουν οι μαντείες, αλλά δυστυχώς, μια ματιά στην υδρόγειο δείχνει τη νομοτέλεια.

    Μακάρι να λαθέψω. 😐

  200. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    198, 199 Ας το πούμε ποιητικά : Κατά τον Πίντερ κάτι δεν είναι απαραίτητα ή αληθινό ή ψευδές. Μπορεί να είναι συγχρόνως κι αληθινό και ψευδές. Το ίδιο και μεταξύ του τι είναι πραγματικό και τι φανταστικό . 🙂

  201. Μπετατζής said

    Eγώ πάντως γέλασα και είπα να σας το βάλω μήπως γελάσετε και σεις. https://www.theguardian.com/world/2018/nov/08/croatian-man-breaks-leg-vandalising-anti-fascist-monument

  202. spiral architect 🇰🇵 said

    @201: Το είδα χτες και γέλασα με την τιμωρία του γεροφασίστα από την προτομή του νεκρού κομμουνιστή παρτιζάνου.

    Αλλά μιας και παίζει Μακρόν, βάζω κάτι άλλο για να κλάψετε (αν θέλετε):
    Ο Μακρόν τιμά τον δωσίλογο Πεταίν – Κύμα αντιδράσεων στη Γαλλία

    Το πράμα γίνεται όλο και καλύτερο· η Βαϊμάρη του 21ου αιώνα δουλεύει μια χαρά, αλλά εδώ, σε αντίθεση με το ρητό των απανταχού μηχανικών πρέπει να την πειράξουμε.

  203. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    201 Ρε σύντροφε μπας και υπάρχει θεός τελικά? 🙂

  204. spiral architect 🇰🇵 said

    @203: To ίδιο ρώτησε και ο αριστερός τον δεξιό ξέροντας ότι, ο τελευταίος ήταν πρώην φοιτητής ιερατικής σχολής.

  205. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Ναι, ντεν πεταίν’ να ησυχάσουμε 🙂

  206. ΣΠ said

    201
    Instant karma.

  207. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @201. Κι ἐγὼ τὸ χάρηκα. 🙂

    @202. Ὄχι καὶ γεροφασίστα, ἑξηνταπεντάρη ἄνθρωπο.

    Μποροῦσες νὰ τὸν πεῖς μεσοκοποφασίστα.

  208. Γιάννης Ιατρού said

    207: τι μεσό*;;; Στο άνθος της ηλικίας του ήταν 🙂

  209. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μεγαλώνοντας και ωριμάζοντας μπορεί να αλλάξει μυαλά. Ας μη βιαζόμαστε να καταδικάσουμε. 😇

  210. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @209.Σωστά. Νὰ τοῦ ἀναγνωριστεῖ τὸ ἐλαφρυντικὸ τῆς μετεφηβικῆς ἡλικίας. 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: