Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

59 + 59 = 118

Posted by sarant στο 2 Νοεμβρίου, 2018


Δεν συνηθίζω να βάζω απλές μαθηματικές πράξεις για τίτλους άρθρων του ιστολογίου, αλλά σήμερα θα κάνουμε μια εξαίρεση -άλλωστε η πράξη του τίτλου δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται.

Στο ιστολόγιο αφιερώνουμε άρθρα σε αριθμούς, μια φορά το χρόνο -ξεκινήσαμε στις 9/9/2009 και κάθε χρόνο βάζαμε ένα άρθρο, κι έτσι φέτος στις 18/9/18 είχαμε αφιερώσει άρθρο στο 18. Με τη φάμπρικα αυτή θα πάμε, εμείς νάμαστε καλά, έως το 31, που θα το δούμε στις 31 κάποιου μηνός του σωτηρίου έτους 2031.

Ωστόσο, τον αριθμό 59 θα τον δούμε σήμερα -για ποιο λόγο; Διότι αν κάποιος έτυχε να γεννηθεί στις 2 Νοεμβρίου του 1959 σήμερα θα συμπλήρωνε τα 59 του χρόνια, δυο φορές το 59. Ξέρω κάποιον που γεννήθηκε τη μέρα τούτη, δεν τον ξέρετε, είναι απ’ το χωριό.

Δεν έχει και πολλά να γράψεις για τον αριθμό 59. Είναι πρώτος αριθμός, διαιρείται δηλαδή μονάχα από τον εαυτό του και από τον 1, ενώ ας πούμε ο γειτονικός του, ο 58, είναι 2*29. Στην ίδια δεκάδα έχουμε ακόμα έναν πρώτον αριθμό, τον 53, που φέρνει στο νου τους 53+, την ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που προωθεί ένα πιο αριστερό πρόγραμμα. Παρεμπιπτόντως, σε κάθε δεκάδα αριθμών μετά την πρώτη το πολύ που μπορεί να υπάρξουν είναι τέσσερις πρώτοι αριθμοί, αφού οι άρτιοι αποκλείονται αμέσως, όπως και ο αριθμός που διαιρείται με το 5. Για παράδειγμα, 101, 103, 107 και 109.

Το πιο χαρακτηριστικό που έχουμε να πούμε για τον αριθμό 59 είναι πως ισοδυναμεί με «60 παρά 1». Και επειδή ο αριθμός 60 έχει πάμπολλες εφαρμογές, ανάμεσά τους και στις μονάδες μέτρησης του χρόνου, τα 59 λεπτά ή δευτερόλεπτα έχουν ιδιαίτερη σημασία, αφού βρίσκονται ένα λεπτό ή δευτερόλεπτο πριν από την αλλαγή της ώρας ή του λεπτού. Και βέβαια η 23.59.59 κάθε μέρας βρίσκεται στο 1 δευτερόλεπτο πριν από την αλλαγή της ημέρας.

Ωστόσο, αυτή η ιδιότητα δεν έχει βρει αντανάκλαση παροιμιολογική, αφού παραείναι μεγάλος ο αριθμός ή περιττή η τόση ακρίβεια. Όταν θέλουμε να πούμε ότι κάτι γίνεται την τελευταία στιγμή, λέμε «στο παρά πέντε» ή «την δωδεκάτη ώρα», όχι «στο και πενηνταεννιά».

Στη Βικιπαίδεια βρίσκω ότι οι φεμινίστριες στη δεκαετία του 1970 στις ΗΠΑ φορούσαν κονκάρδες με τον αριθμό 59, επειδή σύμφωνα με τις μελέτες οι γυναίκες κέρδιζαν το 59% του μισθού των ανδρών συναδέλφων τους, ή 59 σέντσια για κάθε αντρικό δολάριο.

Ασφαλώς θα υπάρχουν διάφορα μετρίως διάσημα 59άρια σε διάφορες χώρες, αλλά τίποτα το κοσμοϊστορικό, εκτός αν βρείτε κάτι να μου πείτε στα σχόλια.

Πάντως, στη Γαλλία ο νομός υπ’ αριθ. 59 είναι ο Nord (Βορράς), με πρωτεύουσα τη Λιλ, που είναι και ο πολυπληθέστερος νομός της χώρας. Παλιά, όταν έπαιζα μπριτζ διαδικτυακό με Γάλλους και είχα το χρηστώνυμο Nikos59, οι συμπαίκτες συνήθως σκέφτονταν πως είμαι από τον Βορρά, πως είμαι Σ’τι δηλαδή, όπως λένε υποτιμητικά οι Παριζιάνοι τους Βόρειους (Ch’tis, μια ονομασία που βγήκε στον πρώτο πόλεμο και κοροϊδεύει την πικαρδική προφορά του «c’est moi» («ch’ti mi»).

Η παρουσία του 59 σε βιβλία, τραγούδια, ταινίες κτλ. είναι ισχνή. Υπάρχει ταινία με τίτλο 59 seconds, πάντως, όπως και μια άλλη με τίτλο σκέτο 59, που δεν φάνηκε να έγινε παγκοσμίως γνωστή.

Για να πάμε στα τραγούδια, βρίσκω ένα με τη Λιζέτα Καλημέρη, για κάποια χαρτορίχτρα, που «ήρθε στα Χανιά Φλεβάρη του πενηνταεννιά».

Συμφωνα με το λεξικό, εξηντάρης είναι κάποιος που «έχει ηλικία εξήντα (περίπου) ετών». Με τον ορισμό αυτό, εξηντάρης θα λέγαμε πως είναι ένα πρόσωπο ηλικίας από 57 έως 63 ή από 58 έως 62. Συμφωνείτε; Είναι αντίστοιχο με το αγγλικό «in his sixties»;

Θυμάμαι, παλιά, που έγραφα ένα άρθρο στα αγγλικά για κάποιον, που τον χαρακτήριζα in his fifties και μετά είδα πως ήταν 49 ετών τότε. Θέλησα λοιπόν να βεβαιωθώ αν λέγεται το in his fifties για κάποιον 49χρονο και έβαλα τη σχετική ερώτηση στο alt.usage.english, μια ομάδα του Usenet που είχε ως αντικείμενο την αγγλική γλώσσα: οι περισσότεροι μου απάντησαν ότι in his fifties θα έλεγαν μόνο για κάποιον που έχει κλεισμένα τα πενήντα. Μάλιστα, κάποιος μου απάντησε: Κλείνω τα 50 στις 18 Δεκεμβρίου, κι αν κάποιος πει πως είμαι in my fifties πριν από αυτή την ημερομηνία καλά θα κάνει να μου το πει από μακριά.

Υπερβολικό το βρίσκω αυτό. Εγώ έχω σήμερα γενέθλια και κλείνω τα 59 αλλά δεν με πειράζει να με πείτε από τώρα εξηντάρη. Πείτε μου πάντως και χρόνια πολλά.

 

232 Σχόλια προς “59 + 59 = 118”

 1. Babis said

  Χρόνια πολλά στον γνωστό σου 😛

 2. Νέο Kid said

  Είσαι και (ο) πρώτος! Άντε και μισόπρωτος! (Το 119 είναι semi-prime. 119=7*17)
  Χρόνια πολλά Νίκο!

 3. Jago said

  Καλημέρα και χρόνια πολλά!

  Εύχομαι όμως και με την αρκετά γνωστή Συμφωνία νο. 59 «Φωτιά» του Χάιντν!

 4. Νέο Kid said

  Και στους ελληνικός αριθμούς το 59 είναι ΝΘ
  Νίκος Θαραντάκοθ.
  Τυχαίο; δεν νομίζω…

 5. Babis said

  «…εξηντάρης θα λέγαμε πως είναι ένα πρόσωπο ηλικίας από 57 έως 63 ή από 58 έως 62. Συμφωνείτε;»

  Καθόλου. Εξηντάρης είναι κάποιος μετά τα 62, μέχρι τότε είναι 59+ (+ 31 μήνες ας πούμε). Για να μην πω ότι σαραντάρης γίνεσαι στα 48.

 6. πίνκο said

  χρόνια πολλά! Όχι, δεν είσαι εξηντάρης ακόμα, δίκιο είχε ο αγγλόφωνος συνομιλητής σου

 7. nikiplos said

  Χρόνια πολλά Νικοκύρη! Να είσαι γερός παραγωγικός, υγιής και κορακοζώητος (που θά ‘λεγε κι ο Ζήκος).

  (10 years after)

 8. Μανιατολεσβιος said

  χρονια πολλα ! με υγεια!

 9. nikiplos said

  Το καλό με την αριθμητική στρογγυλοποίηση είναι ότι συχνά είναι … παραπλανητική…

  5,9€ θα έγραφε ο Λαϊκατζής ή ο Σουπερμαρκετάς σε μια τιμή και όλοι φανταζόμαστε ακαριαία, χωρίς να το πολυσκεφτούμε πως είναι «κάπου 5€». Αμ δε! 6€ είναι!
  Παλαιότερα με τις δραχμές ήταν καλύτερες οι αναλύσεις των τιμών πχ θυμάμαι φράουλες 499δρχ/κιλό…

 10. Θυμόμουν 59 αλλά τελικά έχει 39 αυτό το κομμάτι ενός πολύ σπάνιου άλμπουμ: https://youtu.be/uiV3EJ7WuwM?t=839 (Polyphony, 1971 – 40 Second Thing In 39 Seconds)
  Αυτός αντίθετα τα λέει όλα, ισχυρίζεται, σε 59 δευτερόλεπτα: https://www.youtube.com/user/In59seconds
  Χρόνια πολλά στο γνωστό απ’ το χωριό!

 11. spiral architect 🇰🇵 said

  Χρονια πολλά και πάλι.

  […] πικαρδική προφορά […]
  Τι είναι ο πικαρδικός;

 12. Πέπε said

  Καλημέρα. Χρόνια πολλά Νίκο!

  _____

  Αν και όταν εδώ λεξιλογούμε, το κάνουμε κυρίως για τα ελληνικά, θα ήθελα να ρωτήσω:

  Πώς μπορεί το c’ est moi να προφέρεται ch’ti mi? Άντε και το μουά προφέρεται μι. Άντε και το «σ’» γίνεται «sh’». Το υπόλοιπο δεν είναι θέμα προφοράς, είναι άλλη λέξη!

 13. raf said

  Χρόνια πολλά με υγεία!

 14. Πικαρδία και πικαρδικά για μη γαλλομαθείς:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Picardy
  https://en.wikipedia.org/wiki/Picard_language

  Επιπλέον για γαλλομαθείς:
  Le mot ch’ti, ou chti, ch’timi ou chtimi, a été inventé durant la Première Guerre mondiale par des Poilus qui n’étaient pas de la région pour désigner leurs camarades originaires du Nord Pas-de-Calais et de Picardie. C’est un mot onomatopéique créé à cause de la récurrence du phonème /ʃ/ (ch-) et de la séquence phonétique /ʃti/ (chti) en picard : « chti » signifie celui et s’entend dans des phrases comme « ch’est chti qui a fait cha » ou « ch’est chti qui féjot toudis à s’mote », etc., et qu’on retrouve aussi dans le dialogue de type « Ch’est ti? — Ch’est mi » (C’est toi? — C’est moi).

  Contrairement à ce qui est parfois dit, «chti/chtimi» ne signifie ni « petit » ni « chétif » (puisque petit se traduit par p’tit, tiot ou tchiot), donc rien à voir avec l’ancien français ch(e)ti(f) < lat. captivu(m).
  https://fr.wikipedia.org/wiki/Picard#Origine_du_mot_ch'ti

  Πρέπει να παραδεχτούμε εδώ ότι τόσο στα αγγλικά όσο και στα γαλλικά η αναφορά γίνεται σε γλώσσα και όχι διάλεκτο, παρά την απουσία στρατού και ναυτικού 🙂

 15. Γς said

  Το 2000 είχα βάλει στόχο από την πρώτη στιγμή που ανακάλυψα ότι κάποτε θα αλλάξουν όλα τα ψηφία 1949, 50, 60, … ,1999, 2-0-0-0!
  Μόνο που χλωμό το έβλεπα για εκείνη την εποχή να ζω, 56 χρονών γέρος

  Και να που άνετα άντεξα σχεδόν μιά 20ριά χρόνια ακόμα και προχωρούμε ακάθεκτοι

  Πολύχρονος Νίκο!

 16. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Νικοκύρη, Χρόνια Πολλά και Καλά κι από δω!

 17. Παρατήρησα Νίκο ότι κατάφερες να αναφέρεις το 118 μόνο στον τίτλο και πουθενά αλλού. Νόμιζα μόνο εγώ έκανα κάτι τέτοια στις χρυσές μέρες του Δύτη 🙂

 18. Πάνος με πεζά said

  Χρόνια πολλά, κύριε ετών 59 !

 19. oglavas said

  Πολύχρονος και πάντα με υγεία!

  Για το sixties κι εγώ θα συμφωνήσω ότι χρησιμοποιείται για μετά τα 60. Αναφέρεται στους αριθμούς που ξεκινάνε από sixty και δεν είναι μία αριθμητική προσέγγιση του 60. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το «teens»

 20. Ανδρεας Τ said

  Χρόνια Πολλά και Καλά με το μπλογκ εν ενεργεία.

 21. B. said

  Πολύχρονος, πες στο χωριό.

 22. gbaloglou said

  2, 11, 59, 359, πιο πέρα δεν πάω, απλώς εύχομαι Χρόνια Πολλά και Πρώτα 🙂

 23. LandS said

  Χρόνια σου πολλά να σε χαιρόμαστε. (και συ εμάς)
  In your sixties Δεν είσαι ακόμα, αν και είσαι sextagenarian κοντά μια δεκαετία ήδη.

 24. # Χρόνια Πολλά …πενηνταεννιάρικα!
  # Τοιαύτην τινα ημέραν εισήχθην εις σχολείον τι (δεν λεω ποιο!)

  «έναν πρώτον αριθμό, τον 53, που φέρνει στο νου τους 53+, την ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που προωθεί ένα πιο αριστερό πρόγραμμα».
  # Ποιο χαμηλά …Λόλα! Ποιο χαμηλά!

 25. ΣΠ said

  Χρόνια πολλά, χρόνια καλά, χρόνια δημιουργικά.

 26. Νέο Kid said

  22. Γιώργο, ξέχασες κι ένα «σιγουράκι» για το Νικοκύρη ( λίγο πιο σίγουρο τέλος πάντων από το 359…😊 ). Το 61. Είναι και μερσέν πράιμ.

 27. Jimakos said

  Χρόνια πολλά, Νικοκύρη μας!

 28. spiral architect 🇰🇵 said

  @14: Ευχαριστώ!

 29. Χαρούλα said

  Καλημέρα! Χρόνια πολλά Νικοκοίρη!

 30. agapanthos said

  Χρόνια πολλά και καλά. Και τα καλύτερα να είναι πάντα μπροστά σου.

 31. Χαρούλα said

  Φερνάντο Πεσσόα, «Γενέθλια»

  “Τότε που τα γενέθλιά μου γιόρταζαν, εγώ ήμουν ευτυχής
  και κανένας δεν ήταν πεθαμένος στο παλιό σπίτι
  και μέχρι τότε υπήρχε μια παράδοση από αιώνες,
  και η χαρά όλων και η δική μου
  ταίριαζαν όμορφα παρέα, σαν θρησκεία.
  Τότε που τα γενέθλιά μου γιόρταζαν,
  εγώ είχα τη μεγάλη τύχη να μην καταλαβαίνω τίποτα
  να είμαι έξυπνος για τους δικούς μου και να μην έχω
  τις ελπίδες που είχαν οι άλλοι για μένα.
  Όταν ήρθε η ώρα να έχω ελπίδες
  τότε δεν ήξερα να ελπίσω.
  Όταν ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσω τη ζωή,
  έχασα το νόημά της.
  Ναι, αυτό που ήταν το προσδόκημο για μένα,
  αυτό που ήταν της καρδιάς,
  αυτό που ήταν για τους επαρχιώτικους χορούς
  αυτό που ήταν για κείνους που μ’ αγαπούσαν
  όταν ήμουν παιδί
  αυτό που ήταν- α, Θεέ μου!-
  μόνο σήμερα ξέρω τι ήταν…
  Τι απόσταση! (Πια δεν το συναντώ…)

  Τότε που τα γενέθλιά μου γιόρταζαν…”

 32. Λεύκιππος said

  Έχουν δίκιο αυτοί που λένε ότι στα 59 δεν είσαι εξηντάρης, γιατί όταν αλλάζεις δεκαετία, δεν αλλάζεις μόνο αριθμητικά αλλά νοιώθεις, απ’ ότι λένε, και να μεγαλώνεις -γμτ μου- μια δεκαετία, όχι έναν χρόνο μόνο. Παρ’ όλ’ αυτά, χρόνια πολλά.

 33. nikiplos said

  Εγώ βάζω αυτό: https://www.youtube.com/watch?v=KI8b6GQ5C80

 34. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Θυμάται κανείς το 0+0=14%? 😉

 35. ndmushroom said

  Χρόνια πολλά Νικοκύρη! Όσο για τους εξηντάρηδες, νομίζω ότι (για καθαρά ψυχολογικούς και όχι γλωσσικούς, μαθηματικούς ή άλλους λόγους) το «περίπου» του ορισμού αναφέρεται αποκλειστικά στους «λίγο πάνω» (και πάλι, το «λίγο» ερμηνεύεται κατά το δοκούν). Οπότε έχεις δρόμο ακόμα! 🙂

 36. Le Coeur Gothique said

  Καλημέρα σας.

  Χρόνια πολλά, καλά και πολυγραφότατα για νά’χουμε κι εμείς να πορευόμαστε!

  Εφόσον διαθέτεις ήδη ένα συγκεκριμένο αριθμητικό στο επίθετό σου, θα μπορούσες όταν ήσουν ας πούμε 28 να δηλώνεις «-12» και σήμερα «+19»…

 37. voulagx said

  Χρονια πολλα και καλα, Νικοκυρη!
  Σχετικα με την πικαρδικη προφορα, μια ωραια κωμωδια: https://www.youtube.com/watch?v=SYe-tXwKRkw
  Bienvenu chez les «Chtis»

 38. Avonidas said

  Χρόνια πολλά! 🙂

  Έχουν δίκιο αυτοί που λένε ότι στα 59 δεν είσαι εξηντάρης, γιατί όταν αλλάζεις δεκαετία, δεν αλλάζεις μόνο αριθμητικά αλλά νοιώθεις, απ’ ότι λένε, και να μεγαλώνεις -γμτ μου- μια δεκαετία, όχι έναν χρόνο μόνο. Παρ’ όλ’ αυτά, χρόνια πολλά.

  Τα 69 είναι ακόμα πιο ζόρικα :-/

 39. fx said

  Χρόνια πολλά και καλά!

 40. Triant said

  Χρόνια πολλά και καλά Νίκο.

  Μην βιάζεσαι και ακόμα σε αφορά το

 41. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Συμφωνα με το λεξικό, εξηντάρης είναι κάποιος που «έχει ηλικία εξήντα (περίπου) ετών». Με τον ορισμό αυτό, εξηντάρης θα λέγαμε πως είναι ένα πρόσωπο ηλικίας από 57 έως 63 ή από 58 έως 62. Συμφωνείτε; Είναι αντίστοιχο με το αγγλικό «in his sixties»;

  Αυτό εδώ σου κάνει, Νικοκύρη? https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/in-the-neighbourhood-of-sth

 42. Χρηστάρας said

  Θα μπορούσε να είναι κι εγκαρδιωτικό, από μια επικούρεια σκοπιά, πως από τα 50 ως τα 59 βρισκόμαστε στην έκτη δεκαετία της ζωής. Τα ψηλά βουνά, άλλωστε, στέκουν για πάντα!

 43. dr7x said

  Χρόνια πολλά, αλλά ως προς την εσωτερική σου απορία, ήδη διάγεις το εξηκοστόν. Με χαρές!

 44. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πάρα πολύ για τα σχόλια και για τις ευχές σας, καθώς και για τις αριθμολογικές προσθήκες.

  3 Και δεν θα είναι και πολλές οι συμφωνίες αριθ. 59!

  14 Α μπράβο!

  40 Αν μάλιστα υπολογίσουμε και ΦΠΑ… 🙂

 45. Alexis said

  -Χρόνια πολλά να τα εκατοστήσεις!
  -Ευχαριστώ. Βαριά γενέθλια γαμώτο σήμερα, κλείνω τα 40!
  -Θα ‘ρθουν κι άλλα βαρύτερα!
  (Πραγματικός διάλογος μεταξύ εμού, όταν έκλεινα τα 40, και συναδέλφισσας στο γραφείο, η οποία μου «έριχνε» μια δεκαετία) 🙂

  Χρόνια πολλά και πάλι!

 46. spiral architect 🇰🇵 said

  Το πλήρες ονοματεπώνυμο του Νικοκύρη έχει πυθμενικό αριθμό 8.
  Αν ακόμα δεν πιστεύετε δείτε εδώ, όπου επίσης θα μάθετε ότι, εκτός των άλλων έχει ψυχή πολέμαρχου και έχει το χάρισμα της προφητείας. 😀

 47. Γεροτάσος said

  Χρόνια πολλά νεαρέ! Να γυρνάς, να γελάς, να γράφεις! Και να χαίρεσαι τις γυναίκες σου!

 48. Χρόνια Πολλά Νίκο… Ακόμα έχεις πρώτο αριθμό ώς πρώτο ψηφίο στην ηλικία σου…

 49. venios said

  Χρονια πολλα και καλα…

 50. Στέλιος said

  Πολύχρονος!

 51. 59; Η χρυσή ηλικία! Μόνο που, όποιος την έχει, δεν το αντιλαμβάνεται αυτό. Πολύχρονος και ευτυχής!

 52. gpoint said

  Tα χρόνια πολλά τα είπα από την άλλη μου τοποθεσία, εδώ να παρατηρήσω πως με τα 59α γενέθλια εισέρχεσαι στο 60 έτος της ηλικίας σου άρα καλώς λέγεσαι εξηντάρης. Πολύ ευγενικό εκ μέρους σου να γεννηθείς μια δεκαετία μετά από μένα ώστ να μην με επηρεάζει η λάμψη σου !!

 53. Πέπε said

  Τη συζήτηση για τους -άρηδες την έχουμε ξανακάνει.

  Κατά την προσωπική μου αντίληψη, όταν δεν ξέρουμε ακριβώς την ηλικία κάποιου αλλά τον βγάζουμε κατ’ εκτίμηση πενηντάρη, εννοούμε γύρω στα πενήντα, δηλαδή +/- λίγο. Έτσι κι αλλιώς, για λίγο παραπάνω έχουμε και το «πενηνταπεντάρης». Επίσης, «μια παρέα πενηντάρηδων» περιλαμβάνει άτομα που κατά μέσο όρο είναι γύρω στα πενήντα +/- κάτι, χωρίς μεγάλες αποκλίσεις.

  Ξέρω ότι δεν το εννοούν όλοι ακριβώς ίδια, αλλα΄ποτέ δε θυμάμαι να έχω πέσει σε σοβαρή ασυνεννοησία.

 54. Πάνος με πεζά said

  Αυτά τα νοσοκομεία της Κρήτης, πόσο δίνει να βγεις ζωντανός, 2-2.5;
  https://www.newsit.gr/topikes-eidhseis/kriti-stin-entatiki-meta-apo-apisteyto-lathos-ton-giatron-tou-edosan-raki-anti-gia-skiagrafiko-to-apithano-mperdema/2649777/

 55. Corto said

  Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα! Χιλιόχρονος!

 56. cronopiusa said

  Τι ωραίο το ποίημα του Πεσσόα, Χαρούλα !

  αν και εδώ γιορτάζουμε…

  Χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα Νικοκύρη μας

 57. spiral architect 🇰🇵 said

  @54: Άμα ήταν διπλοκαζανεμένη θα τον έκανε καλά μια κι έξω. Μάλλον κάποιο πρόβλημα είχε ο αξονικός. 😀
  (καλός μαλάκας και ο συγγενής· πήγε τον μπάρμπα για αξονική με πεσκέσι ρακές και καλτσούνια)

 58. Χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα κι από μένα!

 59. konos said

  4 –> Επιπλέον, 5+9=14 4+1 = 5 Το πέμπτο πιο συχνό ανδρικό όνομα (περιττό να πούμε ποιο είναι, έχει αναφερθεί πολλές φορές εδώ πέρα…)
  Χρόνια πολλά και καλά στον νικοκύρη μας!!!!

 60. konos said

  Καπάρωσα και το σχόλιο με τον αριθμό 59!! Θρίαμβος…..

 61. ΣΠ said

  Δεν υπάρχουν και πολλά να πει κανείς για τις ιδιότητες του αριθμού 59. Είναι μέλος ενός ζεύγους δίδυμων πρώτων αφού και το 61 είναι πρώτος αριθμός. Επίσης είναι ένας ασφαλής πρώτος αφού ισούται με 2×29+1 και το 29 είναι πρώτος αριθμός.

 62. Φαρμακωμενο Πιονι said

  Χρονια πολλα Νικοκυρη! Κι εγω περιπου την ιδια εντυπωση εχω: «πενηνταρης» = 50 συνπλην 5, «in his fifties» = 50 εως και 59.

  @22:

  Ειναι a(n) = (n!-2)/2, ετσι;

 63. Πάνος με πεζά said

  Κι όπως λέει κι ο Γιαννάκης ο Λόγκαν,

 64. skom said

  Χρόνια σου πολλά λοιπόν!

 65. 24: Μπαρτζούδ, γιαβρίμ, μάθε να γράφεις το «πιο» σωστά, όχι σε κάφρικα μακεδονίτκα, και τράβα ν’ αφήσεις τα σκατά σ’ αλλού, άντε πια.

 66. takis#13 said

  Χρόνια σου πολλά Νίκο .

 67. Θεοδώρα said

  Χρόνια πολλά και δημιουργικά!

 68. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  54 Μέθυσαν λέμε!

 69. Pitpanag said

  Happy Birthday κύριε Σαραντακο !
  A number puzzle for the friends
  Ποιος είναι ο μοναδικός αριθμός μεταξύ του 1000 και του 2000 που δεν μπορεί να εκφραστεί σαν άθροισμα οποιωνδήποτε διαδοχικών αριθμών;

 70. Χαρούλα said

  56
  Κρόνη η αλήθεια είναι προβληματίστηκα αρκετά. Σε πρώτη εικόνα έχει κάτι πένθιμο. Εγώ όμως εισπράτω σε ένα δεύτερο επίπεδο τον ρεαλισμό της ενηλικίωσης. Γιαυτό και τόλμησα…

  Γιά να εξιλεωθώ….

 71. Σχολιαστής said

  Χρόνια πολλά Νίκο.

  Αφιερωμένο εξαιρετικά ένα τραγούδι …του 1959 (!).
  Το l’ age d’ ore του Léo Ferré:

  Κι εδώ η μετάφρασή του (στ’ αγγλικά) για τους μη γαλλομαθείς:

  https://lyricstranslate.com/en/l%C3%A2ge-dor-golden-age.html-0

 72. Άντε, χρόνια πολλά κι από μένα, δεν περιμένω 5 χρόνια να στρογγυλέψει στο 64. 🙂

 73. Triant said

  Περι ηλικίας.

  Είχα έναν θείο (δυστυχώς όχι εξ αίματος) ο οποίος συχωρέθηκε φέτος στα 106 (κατ’ άλλους 107). Ζούσε σε χωριό και το μεταφορικό του μέσο ήταν πάντα άλογο Πρίν από 6-7 χρόνια τον είχα συναντήσει σε έναν γάμο και τον είχα ρωτήσει αν έχει άλογο και ,αν ναι, τι είναι. Η απάντησή του:
  Μπά, είμαι πιά μεγάλος. Νάμουνα νέος, νάμουνα ογδόντα-ογδονταπέντε…

  Έκτοτε, η συνδρομή μου στην λαϊκή σοφία είναι η εξής: Σε πέντε χρόνια θα συνειδητοποιήσεις πόσο νέος είσαι (ήσουν) τώρα.

 74. μήτσκος said

  Χρόνια Πολλά Νικοκύρη
  Εύχομαι να είσαι καλά να γράψεις κάποτε και το άρθρο με τίτλο 59+59+59=177, όπου θα αναρωτιέσαι πότε κάποιος λέγεται «εκατονεικοσάρης».

 75. Avonidas said

  #69. Το 1024

 76. Νέο Kid said

  75. ..Και μεταξύ του 2000 και του 3000; 😀

 77. Αὐγουστῖνος said

  Χρόνια πολλά, χρόνια καλά,
  χρόνια εὐτυχισμένα,
  χίλιες φορὲς καλύτερα
  ἀπὸ τὰ περασμένα…

  Νὰ ζεῖς καὶ νὰ ὀμορφαίνεις τὸ διαδίκτυο (καὶ ὄχι μόνον!) μὲ τὴν παρουσία σου, Νικοκύρη!

 78. Avonidas said

  #76. Το 2048, γατάκι

 79. Νέο Kid said

  78. Σωστά. Το έτος που ο Σαραντάκος θα γιορτάσει τα σχεδόν Σαράντα χρόνια του ιστολογίου ! 😀

 80. Avonidas said

  #79. Να πούμε και γιατί, ή να το αφήσουμε σαν άσκηση στον αναγνώστη;

 81. William T. Riker said

  Eἰς πολλὰ ἔτη!

 82. Νέο Kid said

  80. Να πούμε. Αλλά πες εσύ, που τα λες και καλύτερα! ( εγώ είμαι γριπωμένος και έχω ν ανέβω κι ένα γολγοθά σε κανα μισάωρο…ήτοι να φάω φακή 😩 ( και χωρίς ταραμά κι ελιές! Αίσχος!)

 83. Aghapi D said

  Χρόνια πολλά, λοιπόν 🙂

  Για την πλάκα μας, έχουμε και τα 59α επεισόδια αρκετών (ανουσιων λίγο πολύ) τηλεοπτικών σειρών 🙂

 84. Της Μηχανής Ραψίματα said

  Νικοκύρη χαρούμενα γενέθλια, σας αφιερώνω αυτό το όμορφο ασματάκι απ΄τους αγαπημένους μου Simon & Garfunkel

 85. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κι από δω Χρόνια Πολλά, κι όλα τους καλά, σε όλα! 🙂
  Λοιπόν, συνοδιπορείς με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου μας. Δεν το είχα προσέξει!
  59ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ || 1-11/11/2018

  http://www.filmfestival.gr/el/professionals/media-press/26707-sas-kalosorizoume-sto-59o-fkth

 86. Avonidas said

  #82. Α, περαστικά :-/

  Οκ, θα προσέξατε ότι μιλάμε για δυνάμεις του 2. Η πιο απλή εξήγηση που βρήκα είναι ότι τα αθροίσματα διαδοχικών αριθμών έχουν πάντα περιττούς παράγοντες, και οι μόνοι αριθμοί που δεν έχουν περιττούς παράγοντες (εκτός από τη μονάδα, βέβαια) είναι οι δυνάμεις του 2.

 87. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  85 .Ωχ, *συνοδοιπορείς* ! Μη στενεύω το δρόμο!

 88. Pedis said

  Χρόνια πολλά!

  Σε θαυμάζω, μπορείς να στήσεις άρθρο ακόμη και για το άχαρο 59.

  Άντε με το καλό και του χρόνου με το 60 νάχουμε να διαβάζουμε μονογραφία.

  🙂 🙂

 89. ππαν said

  Χρόνια πολλά, Νικοκύρη! Πάντα γερός και δυνατός 🙂

 90. Χρόνια σου πολλά Νικοκύρη.

 91. nikiplos said

  @69

  Ποιος είναι ο μοναδικός αριθμός μεταξύ του 1000 και του 2000 που δεν μπορεί να εκφραστεί σαν άθροισμα οποιωνδήποτε διαδοχικών αριθμών;

  διαδοχικοί αριθμοί: ν, ν+1
  επομένως
  Α = 2ν+1 –> ν = (Α-1)/2

  Α = 2001
  ν = 500
  500+501 = 2000

  Α = 2003
  ν = 501
  501+502 = 2003

  Λογικά όλοι οι ζυγοί αριθμοί ΔΕΝ μπορούν να γραφούν σαν άθροισμα οποιωνδήποτε διαδοχικών αριθμών… έχω καταλάβει κάτι λάθος?

 92. ΣΠ said

  86
  Και για όποιον θέλει απόδειξη ότι τα αθροίσματα διαδοχικών αριθμών έχουν πάντα περιττούς παράγοντες, στο τέλος αυτής της δημοσίευσης:
  http://sci-hub.tw/https://www.jstor.org/stable/30215349

 93. Avonidas said

  #91. Κατάλαβα ότι εννοείται άθροισμα οσωνδήποτε διαδοχικών αριθμών.

 94. ΣΠ said

  91
  Δεν είναι απαραίτητα μόνο δύο διαδοχικοί. Μπορεί να είναι περισσότεροι.

 95. μήτσκος said

  @69+75

  Άντε να κάνω εγώ τη δουλειά

  Οι μονοί αριθμοί αποκλείονται, επειδή κάθε μονός αριθμός κ είναι ίσος με α + (α+1), όπου α = (κ-1)/2.
  Από τους ζυγούς, αποκλείονται όσοι έχουν τουλάχιστον ένα περιττό διαιρέτη. Αν το k διαιρείται με το a, όπου a περιττός, τότε έχουμε και λέμε:
  k=n*a
  =n+n+…n (άθροισμα με a όρους)
  =n+(n+1)+(n-1)+(n+2)+(n-2)+…+(n-(a-1)/2)
  το οποίο είναι άθροισμα διαδοχικών αριθμών από το (n-(a-1)/2) έως το (n+(a-1)/2).
  Άρα, οι μόνοι αριθμοί που μένουν είναι αυτοί που έχουν μόνο ζυγούς διαιρέτες, δηλαδή οι δυνάμεις του 2.

 96. ΣΠ said

  Στης καρδιάς το δρόμο, αριθμός πενήντα-εννιά
  το μικρό σοκάκι που μεγάλωσε παιδιά
  της μητέρας χάδι, μια ανάμνηση παλιά
  τ’ αστέρια το κοιτούν με φόβο

 97. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  69,75,76, /ως αριθμο-μαργιόλοι 🙂 , ερώτημα:
  Πως εξασφαλίζεις (γνωρίζεις εκ των προτέρων δηλαδή) το άθροισμα,που ξεκινάει από άσσο (1) -δηλαδή περιλαμβάνεται στην κλίμακα των 100 μέχρι 199 χιλιάδων- έξι εξαψήφιων «τυχαίων» αριθμών;
  Ποιοί να είναι αυτοί οι δήθεν τυχαίοι αριθμοί που προσθέτοντάς τους δίνουν άθροισμα άλλων έξι πράγματι τυχαίων (άρα οποιωνδήποτε).
  Σε εκπομπή στο ραδιόφωνο ο «μάγος» πέτυχε αυτό (το προσημειωμένο του) εξαψήφιο άθροισμα, από τους μονούς αριθμούς που του είπαν έξι ακροατές που τηλεφώνησαν.Τάχα ότι τους υπνώτησε να πουν τους αριθμούς που θα έδιναν το εξαψήφιο σύνολο(της εκατοντάδας του 100) που ήθελε/χρειαζόταν αυτός για τον επίμαχο εξαψήφιό του.

 98. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  97. *μονούς* εννοώ μονοψήφιους, από το 1 έως και 9.

 99. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  98 (αμάν Εφη ) και το μηδέν μέσα (είπε ο «μάγος»)

 100. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ε να καπαρώσω το 100.
  Κιντ, περαστικά 🙂

 101. nikiplos said

  @95

  Άρα, οι μόνοι αριθμοί που μένουν είναι αυτοί που έχουν μόνο ζυγούς διαιρέτες, δηλαδή οι δυνάμεις του 2.

  Α = 524*4 = 2096 που ΔΕΝ είναι δύναμη του 2.

 102. nikiplos said

  @95,

  μάλλον πρέπει να γραφεί οι Αριθμοί που αναλυόμενοι τελείως ΔΕΝ περιέχουν ΚΑΝΕΝΑΝ ζυγό διαιρέτη επομένως οι δυνάμεις του 2.
  🙂

  (ωραία και απλή η απόδειξη παρεμπιπτόντως… 🙂 )

 103. Avonidas said

  #101. To 2096 διαιρείται από το 131

 104. Ήξερα για τους 49άρηδες, που είναι ομάδα αμερικάνικου ποδοσφαίρου με έδρα το Σαν Φρανσίσκο και πήραν το όνομά τους από τους χρυσοθήρες που έσπευσαν στην Καλιφόρνια με τον πυρετό του χρυσού του 1849. Ανακάλυψα λοιπόν ότι υπάρχει λήμμα στη wikipedia και για 59άρηδες (Fifty-Niners), αλλά αυτοί μοιάζουν δευτεράντζες γιατί και καθυστερημένα πήγανε και σε άλλη περιοχή (Κάνσας και Νεμπράσκα).

 105. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα, χρόνια πολλά κι από εδώ, με υγεία πρωτίστως, όλα τα άλλα βρίσκονται (ή είναι απαραίτητη προϋπόθεση, οπότε πάλι μέσα είμαστε).

  Να είμαστε καλά και να βλέπουμε τα σημερινά σχόλια στο αντίστοιχο άρθρο για τα 100 και να γελάμε με αυτά που λέγαμε νέοι!
  (εμπνευσμένο από το άπαιχτο #73)

 106. Jago said

  Άλλο διάσημο 59άρι, τα τρία μπετοβενικά κουαρτέτα «Ραζουμόφσκι» opus 59!

 107. Πάνος με πεζά said

  Το μόνο που μου έρχεται με το 59, είναι ότι τη σεζόν 59-60 ξεκινάει η παλιά «Πρώτη Εθνική» στο ελληνικό ποδόσφαιρο, και επίσης ξεκίνησε και το ΠΡΟ-ΠΟ, την 1/3/1959 (να ζήσουμε να τα θυμόμαστε, αμφότερα).

 108. Eli Ven said

  Χρόνια σας πολλά.

 109. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα, τις ευχές και τα αριθμολογικά!

  Όταν φτάσουμε στο 2048 θυμίστε μου να αναφέρω αυτή την ιδιότητα που έχει!

 110. Γιάννης Ιατρού said

  Εμφάνιση πολυώνυμου βλέπω, λίγο πιό πάνω 🙂

 111. Πάνος με πεζά said

  Επίσης το 1959 θεσπίστηκε και ο πρώτος Αντισεισμικός (επίκαιρο θέμα) κανονισμός της Ελλάδας (Φ.Ε.Κ. 36/Α/20-2-1959), σαν να λέμε δηλαδή ότι τα παλαιότερα κτίρια από εκείνη τη χρονολογία, δεν έχουν ούτε καν την υποτυπώδη αντισεισμική μελέτη που καθιερώθηκε τότε.

 112. Πάνος με πεζά said

  Εννοώ ο πρώτος πανελλαδικής εφαρμογής αντισεισμικός, γιατί παλιότερα υπήρξαν τοπικοί αντισεισμικοί κανονισμοί (!!!). Να μια ιστορική εξέλιξη των Α.Κ, εδώ.

 113. Νέο Kid said

  Eφη -ΕΦΗ , δες εδώ. Για τετραψήφιους μεν , αλλά δεν έχει σημασία ο αριθμός των ψηφίων του αριθμού. Το τρικ βασίζεται στην πρόσθεση mod 9 , αλλά είμαι τόσο χάλια που δεν μπορώ να αναλύσω άλλο. Επιφυλάσσομαι ή ας πει κανας άλλος.

 114. Νέο Kid said

  Το 113. στο 97. στην ΕΦΗ.

 115. spiridione said

  Χρόνια πολλά Νικοκύρη μας!

 116. atheofobos said

  Όταν φτάσεις να μπαίνεις στην 3η δεκαετία των ηντα θα θυμάσαι τα 59 και θα λες –Μα τότε ήμουνα παιδί!
  Χρόνια πολλά και καλά!

 117. voulagx said

  Για τους αριθμολαγνους ( Νιουκιντ, κλπ), μια διοφαντικη εξισωση στην οποια εμπλεκεται η ηλικια του Νικοκυρη:

  Το τετραγωνο ενος προσαυξημενου κατα 5 αριθμου προστιθεμενο στο δεκαπλασιο της μειουμενης κατα τον ιδιο αριθμο ηλικιας του Νικοκυρη ισουται με καποια δυναμη του δυο. Να βρεθουν ο αριθμος και η δυναμη του δυο.

 118. Μουτούσης Κωνσταντίνος said

  Αὐτός κι ὁ … γρύλλος του !

  « αλλά δεν με πειράζει να να με πείτε από τώρα… »

  Δὲν χρειάζεται βιασύνη Νικόλαε , δὲ θὲς ν΄ ἀκούσεις τί ἒλεγε στὴν ἀνθολογία ὁ Στοβαῖος γιὰ τὸ … γρύλλο του .

  Χρόνια πολλά μὲ ἀκόμη περισσότερα ἂρθρα ποὺ προάγουν τὴν παιδεία .
  Ἒτσι , ὅσο καὶ νὰ εἶναι , νοιώθει κανείς πάντοτε δραστήριος καὶ νέος

 119. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  59 παρα 10 !

 120. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  114 Κιντ
  Πολύ ευχαριστώ σε και πέμπω αντιιικές ευχές για γρήγορη ανάρρωση.Πρόσεχε,έχε το νου σου-συμβουλέψου γιατρό- κυκλοφορούν «δυνατά στελέχη».
  Γι΄αυτή τη δυνατή ίωση ή γρίππη ή κρύωμα κάτω λέμε «σε τινάσσει» ,εννοώντας εμπύρετη κατάσταση με μεγάλη δυσφορία/κακουχία.
  «Δε θ΄ανοίξει το καφενείο σήμερο .Τον καφετζή τον ήπιασε η γρίππη, τονε τινάσσει»

 121. …και πολυγραφότατος!

 122. Εξηντάρι και σαραντάρι έχουν εξαπλωθεί και στην πρέφα από το 66 (που δεν το ξέρω) οπότε πλησιάζουμε στον 60ρη και 40κο!

 123. π2 said

  Μην ακούς τους κακεντρεχείς Νίκο, δεν είσαι εξηντάρης, φίφτι σάμθινγκ είσαι ακόμη.

  Σπολλάτη, γερός και δυνατός.

 124. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καταστάσεις «παρά μία εξήκοντα» :
  http://www.patrisnews.com/dytiki-ellada-prospiithike-ton-proedro-tou-efet-ke-apespase-59-kila-psaria-apo-epichirimatia/

 125. Νέο Kid said

  Α ρε Γίγα , τι με φκιανς, μη τρελαινς…😇
  Δεν μπορώ να φανταστώ άλλη λύση στο πρόβλημα σου από την νοικοκύρεια ηλικία,το 59 , και η δύναμη του 2 ,φυσικά η 12η ( μεσημβρινή)
  Για να δούμε …
  (59+5)^2 +10(59-59) =4096=2^12
  Πονηρούλη… 😋

 126. Με την βοήθεια της Βίκης: Το θρυλικό κομπιουτεράκι TI-59 από την Texas Instruments (έμφαση).
  Προγραμματιζόταν κιόλας.

 127. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το 59ο ποίημα, κατ’αλφαβητική σειρά, από τα αναγνωρισμένα του Καβάφη:

  Η ΣΑΤΡΑΠΕΙΑ

  Τι συμφορά, ενώ είσαι καμωμένος
  για τα ωραία και μεγάλα έργα
  η άδικη αυτή σου η τύχη πάντα
  ενθάρρυνσι κ’ επιτυχία να σε αρνείται·
  να σ’ εμποδίζουν ευτελείς συνήθειες,
  και μικροπρέπειες, κι αδιαφορίες.
  Και τι φρικτή η μέρα που ενδίδεις,
  (η μέρα που αφέθηκες κ’ ενδίδεις),
  και φεύγεις οδοιπόρος για τα Σούσα,
  και πηαίνεις στον μονάρχην Aρταξέρξη
  που ευνοϊκά σε βάζει στην αυλή του,
  και σε προσφέρει σατραπείες και τέτοια.
  Και συ τα δέχεσαι με απελπισία
  αυτά τα πράγματα που δεν τα θέλεις.
  Άλλα ζητεί η ψυχή σου, γι’ άλλα κλαίει·
  τον έπαινο του Δήμου και των Σοφιστών,
  τα δύσκολα και τ’ ανεκτίμητα Εύγε·
  την Aγορά, το Θέατρο, και τους Στεφάνους.
  Aυτά πού θα σ’ τα δώσει ο Aρταξέρξης,
  αυτά πού θα τα βρεις στη σατραπεία·
  και τι ζωή χωρίς αυτά θα κάμεις.

 128. Νίκος Κ. said

  Χρόνια πολλά κι από εμένα.

 129. sarant said

  127 Και μου θύμισες ένα κουίζ να σας το βάλω ενώ ετοιμάζομαι να πάω σε κείνη την ομιλία.

  Ποιον κοινό (τριψήφιο) αριθμό έχουν ο Καβάφης και ο Σέξπιρ;

 130. spiral architect 🇰🇵 said

  TI-59. Μπράβο ρε Μιχάλη!

 131. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το 154, Νικοκύρη. Λάβε το σονέτο 59 του Σαίξπηρ:

  SONNET 59
  If there be nothing new, but that which is
  Hath been before, how are our brains beguil’d,
  Which, labouring for invention, bear amiss
  The second burthen of a former child!
  O, that record could with a backward look,
  Even of five hundred courses of the sun,
  Show me your image in some antique book,
  Since mind at first in character was done!
  That I might see what the old world could say
  To this composed wonder of your frame;
  Whether we are mended, or whe’r better they,
  Or whether revolution be the same.
  O! sure I am, the wits of former days
  To subjects worse have given admiring praise.

 132. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και το σονέτο 59 από τα «100 ερωτικά σονέτα» του Νερούδα:

  Poor unlucky poets: whom both life and death
  harass, with the same dark stubbornness,
  who then are smothered in mindless pomp, committed
  to rituals, to a funeral like a craw full of teeth.

  Obscure as pebbles now, they are dragged
  behind the arrogant horses, to sleep
  without silence, overcome in the end
  by the invaders, among their minions –

  who, then, certain the dead one is dead, once and for all,
  celebrate their sniveling feast at his funeral
  with turkeys, and pigs, and other orators.

  They sabotaged his death, and now they defame it –
  but only because his mouth is shut:
  he can no longer protest with his song.

 133. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Νικοκύρη, χρόνια πολλὰ καὶ δημιουργικά.

  Νὰ εἶσαι πάντα γερὸς καὶ νὰ χαίρεσαι ὅ,τι ἀγαπᾶς.

  Σήμερα πέρασες τὸ σημεῖο ὅπου, ἀντὶ γιὰ τὴν ἠλικία σου, συμφέρει νὰ λές τὸ ἔτος γεννήσεως.

  Ἔτσι τοῦ χρόνου, ὅταν σὲ ρωτοῦν γιὰ τὴν ἡλικία σου, ἀντὶ γιὰ «ἑξῆντα» νὰ λές «τοῦ πενηνταεννιά».

  Τὸ «τοῦ» γρήγορα καὶ χαμηλόφωνα. 🙂

 134. Γριπωμένε Κιντ, αφιερωμένο:

 135. Jiannis Xristopulos said

  59+59 να τα φτάσεις, πάντα με υγεία και πάντα ίδια δημιουργικός.

 136. aerosol said

  Χρόνια πολλά Νίκο!
  Δεν είσαι καν too old to rock’n’roll ακόμα, όπως αποδεικνύεται από το άσμα για τον ήχο του ’59.
  [Στο κοινό δεσπόζει και μια ελληνική σημαία]

 137. ΣΠ said

  σε κάθε δεκάδα αριθμών μετά την πρώτη το πολύ που μπορεί να υπάρξουν είναι τέσσερις πρώτοι αριθμοί

  Και στην πρώτη δεκάδα τέσσερις είναι οι πρώτοι αριθμοί: 2, 3, 5, 7.

 138. ΚΑΒ said

  Να τα εκατοστήσεις, Νικοκύρη. Να χαίρεσαι ό,τι αγαπάς. Να είσαι χαλκέντερος και πάντα δημιουργικός.

 139. dryhammer said

  133. Οι γεννηθέντες πιο κοντά στο τέλος του αιώνα (19ΧΧ όπου ΧΧ>70-75) μέχρι να φτάσουν στο σημείο αυτό, κολοκύθια στην οριά τος (προσφυγιστί).

 140. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Ὅσο γιὰ τὸ ποιός θεωρεῖται ἑξηντάρης, προτείνω τὴν καθιέρωση τοῦ γαλλικοῦ συστήματος:

  Ὅποιος εἰναι ἀπὸ ἑξῆντα μέχρι ἑβδομηνταεννιά.

  Τὴν ἐπόμενη εἰκοσαετία εἶναι τεσσαροεικοσάρης. 🙂

 141. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  129>>Ποιον κοινό (τριψήφιο) αριθμό έχουν ο Καβάφης και ο Σέξπιρ;
  154 αναγνωρισμένα και σονέτα

 142. Γς said

  Λευτέρης Πετρρούνιας

  Πάλι πρωτος

  https://www.sport24.gr/Sports/OtherSports/Gymnastiki/xrysos-o-petrounias-pagkosmios-prwtathlhths-an-kai-traymatias.5353071.html

 143. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Χρυσό από το Λευτέρη Πετρούνια.

 144. ΚΑΒ said

  Στο σύνολο των ποιημάτων του Καβάφη το 59ο είναι:

  ΕΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΙΚΙΑ 200 π. Χ.

  Ότι τα πράγματα δεν βαίνουν κατ’ ευχήν στην Αποικία
  δεν μένει η ελαχίστη αμφιβολία
  ……………………………………
  ίσως, καθώς νομίζουν ούκ ολίγοι, να έφθασε ο καιρός
  να φέρουμε Πολιτικό Αναμορφωτή.
  ……………………………………….
  κ’ ευθύς στον νου τους ριζικές μεταρρυθμίσεις βάζουν,
  με την απαίτηση να εκτελεσθούν άνευ αναβολής.
  ……………………
  Κι όταν με το καλό, τελειώσουνε την εργασία,
  κι ορίσαντες και περικόψαντες το παν λεπτομερώς,
  απέλθουν, παίρνοντας και την δικαία μισθοδοσία,
  να δούμε τι απομένει πια, μετά
  τόση δεινότητα χειρουργική.

  Ίσως δεν έφθασεν ακόμη ο καιρός.
  Να μη βιαζόμεθα. είναι επικίνδυνον πράγμα η βία.
  Τα πρόωρα μέτρα φέρνουν μεταμέλεια.
  ………………………………………

 145. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Και υπολείπονται 59 ημέρες για το τέλος της χρονιάς!
  Εδώ κι όσα άλλα (λιγότερο σημαντικά 🙂 )γίνανε σαν σήμερα.
  https://el.wikipedia.org/wiki/2_%CE%9D%CE%BF%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85

 146. Χαρούλα said

  https://el.https://el.m.wikipedia.org/wiki/1959m.wikipedia.org/wiki/1959
  Και εδώ όσα έγιναν κατά το γενέθλιον έτος.

 147. Καλησπέρα,
  Τώρα ευκαίρησα να γράψω τις ευχές στο αρμόδιο άρθρο (αλλά στο χτεσινό ήμουν άκρα επίκαιρος 🙂 ). Χρόνια καλά και πολλά. Όπως τα θες κι όπως τα γουστάρεις.

  Ναι είμαστε ακόμα στην έκτη δεκαετία της ζωής μας (κι αυτή είναι από τα 51 μέχρι τα 60 κι όχι κάτι άλλες τιμές που αναφέρθηκαν 🙂 ). Εντάξει, εγώ είμαι μικρότερος (8 ολόκληρες μέρες 🙂 – πολλά γελάκια μου βγήκανε σήμερα), αλλά δεν ξέρω, κάθε φορά που κοντεύει ν’ αλλάξει ο αριθμός μπροστά, όλο κάτι συμβαίνει (και προστίθεται στα προηγούμενα). Στραβώνω από νωρίς γμτ.

 148. Jane said

  Χρόνια πολλά , χαρούμενα και δημιουργικά. 🙂

 149. Dinos said

  Πολύχρονος!!!!!!!!!!

  Και ένα bonus puzzle παρακάτω από έναν φίλο εξ Αμερικής – sorry για τα αγγλικά αλλά (όπως ξερεις) δεν τοχω με τις μεταφράσεις

  Φιλιά πολλά

  “Talking about puzzles, here goes a serious one:

  Every man in a village knows instantly when another’s wife is unfaithful but never whether his own is. Each man is completely intelligent and knows that every other man is. The law of the village demands that when a man can PROVE that his wife has been unfaithful, he must shoot her before sundown the same day. Every man is completely law-abiding. One day the mayor announces that there is at least one unfaithful wife in the village. The mayor always tells the truth, and every man believes him. If in fact there are exactly forty unfaithful wives in the village (but that fact is not known to the men), what will happen after the mayor’s announcement!”

 150. Κιγκέρι said

  Χρόνια πολλά και καλά κι από μένα Νικοκύρη!
  https://webtv.ert.gr/ert1/san-simera/02noe2018-san-simera-ton-20o-aiona/
  Στο 5:53, 2 Νοεμβρίου 1959

 151. Νέο Kid said

  149. After the mayor’s announcement and passing of forty (Saranta) days what will happen is the infamous Saranta-kill «Saranta einai oi meres sou atoimi moixalida!», a semi-barbarian sexist custom exercised in the region of Mani- Greece by the notorious Sarantakillers *family.

  * Rumors has it that some members of this clan have been turned civilized, adopted the erroneous name «Sarantakos» and live in urban areas nowadays… 😜

 152. ΚΩΣΤΑΣ said

  Νικοκύρη, χρόνια σου πολλά!

 153. Dinos said

  Ωραίος Neo Κid!!
  Υποκλίνομαι για τη σύνδεση – απίστευτος 🙂

 154. Νέο Kid said

  153. Το είχαμε λύσει πρόσφατα ( σε άλλο συγκείμενο και με άλλο περιεχόμενο , αλλά ουσιαστικά το ίδιο ακριβώς πρόβλημα) όποτε την είχα φρέσκια τη λύση. 😀
  Ε, οι σαράντα άπιστες … τι περίμεναν στο σάιτ του Σαραντάκου;! 😇

 155. Και γιατί τόσες ώρας αποκρύπτετε ότι μαζί με τον Νικοκύρη σήμερα εορτάζουν και οι Άγιοι Ακίνδυνος, Αφθόνιος, Πηγάσιος, Ελπιδηφόρος και Ανεμπόδιστος;

 156. mitsos said

  ….και ο Λάμπρος !?

 157. Χαρούλα said

  155
  Εγώ φοβήθηκα μην φύγετε, να πάτε σε όλους αυτούς για ευχές, και σας χάσουμε απο δω!😅

 158. 155 Χθεσινά νέα μας φέρνεις! Απ’ τις 0:11 αναφέρθηκε, πόσες ώρες πια 🙂

 159. Παναγιώτης Κ. said

  Είσαι 59 ετών, διάγεις το 60ο έτος της ζωής σου και την 6η δεκαετία (της ζωής σου).
  Να τα εκατοστήσεις. Ευχές για ό,τι το καλύτερο.

 160. ΣΠ said

  154
  Κιντ, θέλεις να βασανιστείς λιγάκι με τον τρόπο που σ’ αρέσει; Πάρε ένα πρόβλημα:

  Αντικατάστησε τα Α, Β, Γ, Δ, Ε, Ζ, Η, Θ, Ι, Κ, με αριθμούς ώστε η παρακάτω πρόταση να είναι αληθής:
  Σε αυτή την πρόταση,
  το ψηφίο 0 εμφανίζεται Α φορές,
  το ψηφίο 1 εμφανίζεται Β φορές,
  το ψηφίο 2 εμφανίζεται Γ φορές,
  το ψηφίο 3 εμφανίζεται Δ φορές,
  το ψηφίο 4 εμφανίζεται Ε φορές,
  το ψηφίο 5 εμφανίζεται Ζ φορές,
  το ψηφίο 6 εμφανίζεται Η φορές,
  το ψηφίο 7 εμφανίζεται Θ φορές,
  το ψηφίο 8 εμφανίζεται Ι φορές, και
  το ψηφίο 9 εμφανίζεται Κ φορές.

 161. Κουτρούφι said

  Χρόνια Πολλά!
  Αναφέρθηκε το στοιχείο με τον Ατομικό Αριθμό 59, η σπάνια γαία ή λανθανίδιο, πρασεοδύμιο (Pr);

 162. Νέο Kid said

  160. Πρέπει να είναι διαφορετικοί μεταξύ τους αριθμοί ή μπορώ να βάλω ας πούμε όσους άσσους θέλω;

 163. Γιάννης Ιατρού said

  Πολύ ωραία ομιλία του Νίκου, χάσατε όσοι δεν ήρθατε 🙂
  Και πολυπληθές ακροατήριο ακροατήριο από νέα παιδιά, χαίρεται κανείς να το βλέπει.

 164. ΣΠ said

  Φυσικά μπορείς να βάλεις ίδιους αριθμούς, αλλιώς δεν λύνεται.

 165. Νέο Kid said

  Εντάξει Σταύρο, χαζή η ερώτηση 162… προφανώς δεν γίνεται με διαφορετικούς.

 166. 158:
  Πρώτον, έχουμε κι άλλες δουλειές, και, δεύτερον, σιχαίνομαι το κροσπόστιν, οπότε και το κροσρίντιν, από την εποχή των λιστών και των νιουζ ακόμη…

 167. 65, Stazybο Hοrn said:….

  # Κύριε …νωματάρχα, είπαμε πιο χαμηλά αλλά όχι και ντιπ για ντιπ χαμηλά, διότι …βρωμά εκεί κάτω. Πάντως, λυπούμαι που δεν ξέρω …τσιπρομακεδονίτικα. (άντε πια!).

 168. Νέο Kid said

  Εύκολο είναι ρε παιδί.
  Άσσοι από το τέλος (κάτω) προς τα πάνω μέχρι και το 3.
  Μετά:
  Το ψηφίο 2 εμφανίζεται 2 φορές.
  Το ψηφίο 1 εμφανίζεται 11 φορές.
  Το ψηφίο 0 εμφανίζεται 1 φορά.

  Αν είναι η μοναδική λύση όμως, δεν ξέρω. Θέλει σκέψη.

 169. Παναγιώτης Κ. said

  @111. Στο χτίσιμο των σπιτιών στα χωριά της Ηπείρου (ισόγειο και πρώτος όροφος και σε πολύ λίγα σπίτια υπήρχε και δεύτερος) χρησιμοποιούσαν ξυλοδεσιές στην τοιχοποιία με πέτρα.
  Πολύ καλή αντισεισμική επιλογή αν κρίνω από το γεγονός ότι σπίτια 100 και πλέον χρόνων στέκονται όρθια.
  Έλεγε ο πατέρας μου οικοδόμος στο επάγγελμα: Αν ένα σπίτι είναι προστατευμένο από τις υγρασίες δεν έχει…ανάγκη.

 170. 158:
  Έκανα την αναγκαία αναζήτηση εδώ, πριν γράψω, αλλά δεν είμαι υποχρεωμένος να ψάχνω και σ’ άλλα άρθρα.

 171. ΣΠ said

  168
  Έυγε, Κιντ. Υπάρχει και δεύτερη λύση.

 172. 166 Δίκιο έχεις, αλλά άμα ξεκινάς για τέτοιες πλάκες (γιατί σαν έτσι είδα το 155), ε, ανάλογες απαντήσεις δεν νομίζω να ξεφεύγουν, δεν σε είπαμε και καμπούρη 🙂 🙂 🙂

 173. Παναγιώτης Κ. said

  @123.Ώστε το σπολλάτη είναι ευχή!
  Το άκουγα μεν αλλά το προσπερνούσα!

 174. 170 Μέχρι να γράψω είδα πως τα τσαντίστηκες άγρια, ζητώ συγγνώμη, δεν είχα διάθεση να σε θίξω, όπως λέω και στο προηγούμενο, για πλάκα το είδα. Συγγνώμην και πάλι.

 175. Χρόνια πολλά ! τόσα, όσα με υγεία και δημιουργικότητα!

 176. 173 Σπολλάτη = εις πολλά έτη!

 177. Λευκιππος said

  Αρχισε σήμερα το 59ο φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη και δεν το ανέφερε κανείς!!! Το 59ο !!! Τυχαίο; Δεν νομίζω.

 178. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  77. Σε τα μας για σινεμά; 😉 και το τζιφάκι με τα φιλμ παραπάνω; 😉

 179. ΣΠ said

  177
  Το ανέφερε η Έφη στο 85.

 180. Χαρούλα said

  156
  Πω!πω! Να είσαι καλά. Δεν είδα και το χθεσινό(158).

  Χρόνια πολλά Λάμπρο! Γερός, δυνατός! Καλές πτ-η-ω-σεις! Κυρίως όμως καλή προσγείωση. Νομίζω είναι δυσκολότερη και απότην πτώση.

 181. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Xρόνια πολλά Νίκο, σου εύχομαι στα βαθιά στερνά σου να μην έχεις μετανιώσει για κάτι που δεν τόλμησες να επιχειρήσεις.

  Σου αφιερώνω αυτό το ιδιαίτερο για μένα μουσικό κομμάτι που μου ξυπνάει πολλές και όμορφες «αεράτες» αναμνήσεις, κλείσε τα μάτια και ταξίδεψε μαζί του.

  Καλή απόλαυση.

  Οι περισσότεροι άνθρωποι λένε πως η ζωή είναι μικρή και περνάει γρήγορα.

  «Η τραγωδία της ζωής, δεν είναι πως τελειώνει τόσο γρήγορα αλλά ότι περιμένουμε τόσο πολύ για να την ξεκινήσουμε.»

 182. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  156 – 180 – Δεν γιορτάζω βρε παιδιά πώς σας ήρθε; ονομαστικά την Λαμπρή και γενέθλια 29/9, μάλιστα με εξέπληξε το supergirl η Κρόνη που το ήξερε και μου ευχήθηκαν πολλοί μετά, λές κι είμαι Νικοκύρης ο αχαϊρευτος. 🙂
  Πάντως σ΄ευχαριστώ πατριώτισσα για τις ευχές κι ας είναι άκαιρες. 🙂

  Όχι δεν είναι δύσκολη η προσγείωση, αν δεν κάνεις μαγκιές προσγειώνεσαι σαν πουλάκι αλλιώς γίνεσαι αγρότης κι οργώνεις το χώμα. 🙂

  Στην Χαρούλα και στην Cronopiousa.

 183. Γιάννης Ιατρού said

  κάτι μας κρύβεις εσύ !!!!

 184. Χαρούλα said

  183
  Επειδή αυτό το xara κάτω αριστερά στο βίδεον μπορεί να παραπλανήσει,
  Αθωωωωώα ειμί! Δεν είμαι εγώ αυτή που λες ότι κάτι κρύβει! 😶

 185. Λευκιππος said

  179 και 85 σόρρυ που λένε,…..

 186. Γιάννης Ιατρού said

  Μετανόησον και η φιλευσπλαγχνία του Κυρίου θα δώσει τέλος στο μαρτύριό σου… 🙂 🙂 🙂

 187. Χρόνια πολλά, χαρούμενα και δημιουργικά με περισσή υγεία!

 188. Χρόνια πολλά! Υγεία και καλή καρδιά!

  Χρήστος Δ. Τσατσαρώνης
  http://www.badsadstories.blogspot.gr
  http://www.badsadstreetphotos.blogspot.gr

 189. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  163>>Πολύ ωραία ομιλία του Νίκου, χάσατε όσοι δεν ήρθατε
  και όσες 🙂
  Περιμένω/εύχομαι να σκάσει καμιά μυτούλα εδώ από τα παιδιά αυτά

  185. 🙂 Για αστείο η «υπερβολική» αντίδραση μου. Εξάλλου ο αναμάρτητος τον λίθον βαλέτω. 🙂

 190. Chr said

  Ο πιο σημαντικός αριθμός είναι το 42. Όμως ενδεχομένως κανένας να μην μάθει ποτε το γιατί..

 191. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  189 και πριν: Πάντως κάποια από αυτά τα παιδιά μας διαβάζουν ήδη. Αλλά δεν αποφασίζουν να σχολιάσουν.

 192. Νέο Kid said

  Τι θέμα είχε η ομιλία ;

 193. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  192
  «Τα ληξιαρχεία της γλώσσας: αναζητώντας την πρώτη εμφάνιση λέξεων και φράσεων»
  Θα τη δούμε κι εδώ την ομιλία (αν πατήθηκαν τα σωστά κουμπιά ηχογράφησης/βιντεοσκόπησης), όπως υποσχέθηκε το προηγούμενο Σάββατο ο Νικοκύρης .

 194. Κόκκινος Πλανήτης said

  Χρόνια Πολλά, με Υγεία και όρεξη

 195. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στα όπλα εεε στα πλήκτρα όλοι για το πρώτο 23.59.59, στα 59χρονα ενός φίλου (από το χωριό, δεν τον ξέρετε 🙂 )

 196. Νέο Kid said

  Τα παιδια δεν σχολιάζουν γιατί αντιμετωπίζουν το δίλημμα του Γουώρνοκ
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Warnock%27s_dilemma

 197. sarant said

  193 Τα κουμπιά δεν πατήθηκαν, οπότε θα μπει το κείμενο που είχα γράψει. Μάλλον τη Δευτερα.

 198. Νέο Kid said

  197. «Τα κουμπιά δεν πατήθηκαν …»
  Μάιστα!… πάλι την ανακοίνωση τύπου θα διαβάσουμε . 😛🤢🤪

 199. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  197. Το δις εξαμαρτείν , ανδρός Ιατρού (ιτς τρου;)
  Κρίμας, ήθελα και την κερκίδα με τα παιδιά.
  Μπας και το έγραψε στο κινητό κανένα νιάτο όμως και το ψαρέψουμε κάπου στο νέτι.
  Πάτα το μπρε! (Με το ρολόι του λαπτοπιού 🙂 )

 200. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Χάπι μπέρθντεϊ!

 201. Αστέρω said

  Αγαπητέ Νίκο, να ‘σαι πάντα καλά να φωτίζεις τις μέρες και τις νύχτες μας, κι επειδή στο δικό μου χωριό εύχονται να φτάσει κανείς 120, κρατώ τη ευχή τουλάχιστον μέχρι να εξηνταρίσεις και να κάνεις στρογγυλούς υπολογισμούς!

 202. gpoint said

  # 201

  Θεωρώ το Αστέρω σαν το πιο ερωτεύσιμο γυναικείο όνομα αφού με αναγραμματισμό προκύπτει η λέξη έρωτας !!

 203. Νίκος Κ. said

  Νομίζω πως αξίζει να δούμε τι άλλο σημαντικό γεγονός (πέραν της γεννήσεως του κ. Νικολάου Σαραντάκου) συνέβη εν Ελλάδι στις 2/11/1959.
  Ψάχνοντας στο αρχείο των εφημερίδων (εννοείται με ημερομηνία 3/11/1959 αφού οι ειδήσεις δημοσιεύονταν με μια ημέρα καθυστέρηση), ανάμεσα σε πολλές άχρωμες ειδήσεις διαβάζουμε και μιαν λίαν ενδιαφέρουσα και αναρωτιόμαστε: Είναι άραγε τυχαίον;

  Υπεγράφη το Διάταγμα
  Ιδρύθη Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών εις την Θεσσαλονίκην
  εκ του Κληροδοτήματος Μ. Τριανταφυλλίδη
  Δια Β.Δ. δημοσιευθέντος εις την Εφημερίδαν της Κυβερνήσεως
  … Σκοπός του ιδρυομένου ινστιτούτου είναι η καλλιέργεια και αξιοποίησις της δημοτικής γλώσσης και η προαγωγή της παιδείας του ελληνικού λαού
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=124&dc=3&db=11&da=1959

 204. Γιάννης Ιατρού said

  199: Μπααα, δεν είχα τέτοια αρμοδιότητα. Αθώος. Τεκμηρίωση των νιάτων υπάρχει 🙂

 205. Marianthi said

  Χρόνια πολλά στο συγχωριανό σου κ σε σένα

 206. sarant said

  Ευχαριστώ και από εδώ για τις χτεσινές ευχές!

  201 Να το έχω στο νου μου 🙂

  203 Ε, αυτό δεν το ήξερα!

 207. Τρίβλαξ said

  Χρόνια πολλά και από εμένα.

 208. MA said

  59 και 59 και όλα καλοκαίρια Νικοκύρη!
  Ελπίζω να πιάνουν οι καθυστερημένες ευχές😀

 209. Antonislaw said

  Χιλιοχρονος!(λεμε στην Κρητη)
  Και στα εκατο! (Στη Ροδο)
  Ειμαστε πιο «λαρτζ» οι Κρητικοι, 🙂
  (Και -ασχετο- στην Πατρα λενε: καλη αυριανη, αν η επομενη μερα ειναι χρονιαρα, στην Κρητη θα λεγαμε: κι αυριο με καλο!)

  Να παραθεσω παντως πως στην Κρητη η γενια του παππου μου(γεν.1912), αλλα και του πατερα μου δε γιορταζαν γεννεθλια, το θεωρουσαν νεωτεριστικο και ξενοφερτο εθιμο, μονο ονομαστικη γιορτη. Μαλιστα η γενια του παππου μου δεν ηξεραν και ακριβη ημερομηνια γεννησης, μονο κατα προσεγγιση, και οχι μονο ημερας και μηνα αλλα και ετους

 210. 160,
  Ωραίο παζλ, το είχε και ο Douglas Hofstadter στα Metamagical Themas (αναγραμματισμός του Mathematical Games.)

 211. ΣΠ said

  210
  Ο Κιντ βρήκε την μία λύση στο 168. Ξέρεις την άλλη ή να την βάλω;

 212. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Γεια και χαρά σε όλους!
  (Ως νεοφερμένος έχω ένα σχετικό τρακ, αλλά… κάτι θα καταφέρω, ελπίζω…)
  Ευχές, λοιπόν, πολλές στον Νικοκύρη, που τις εκφράζω λίγο καθυστερημένες μεν, εμμέτρως δε – λόγω και καταγωγής μου:
  «Χαρές, αγάπες κι ομορφιές πάντα να σου κλουθούνε,
  μα ο χρόνος και τα βάσανα να σε περιφρονούνε».

  Μια και κανείς δεν «έπιασε» το 59 με το ρωμαϊκό σύστημα αρίθμησης, να το κάνω εγώ:
  59 = LIX. Μπορούμε, βέβαια, να δούμε το νούμερο ως λέξη λατινική: «Lix = στακτή κονία, ‘ρύμμα» (Ουλέριχου-Κουμανούδη, Λεξικόν Λατινοελληνικόν), και παραπέρα «πᾶν τό χρησιμεῦον πρός πλύσιν ἐνδυμάτων, ὕδωρ μετά τέφρας, νίτρον, σάπων κ.τ.τ.» (Λεξικό LS). Άρα – η επέκταση δική μου – «παν το καθαρίζον ρύπους»… (Έεε, είναι κάπως υπερβολικό να το συσχετίσω με τον Νικοκύρη στο 59ο έτος του…).
  Και σ’ άλλα με υγεία!

 213. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  209 Χιλιοχρονος!(λεμε στην Κρητη)
  o πατέρας μου λέει λίγα και καλά ,μια διακοσαρά!

 214. sarant said

  212 Καλώς ήρθες αγαπητέ! Επειδή ήταν το πρώτο σου σχόλιο, το κράτησε η σπαμοπαγίδα. Τα επόμενα δεν θα έχουν τέτοιο πρόβλημα.

  210 Δεν είχα προσέξει τον αναγραμματισμό, ενώ ήξερα τη στήλη!

  208 Πιάνουν, πιάνουν.

 215. Πέγκυ said

  Καλησπέρα σας. Αφού πιάνουν (214) οι μεταχρονολογημένες ευχές, Χρόνια Πολλά κι από μένα.

  Δεν είναι μόνο ο κ. Σαραντάκος που γεννήθηκε στις 2 του Νοέμβρη. Στις 2 Νοεμβρίου 1938 γεννήθηκε στο Παλαιό Ψυχικό και η Βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία Γλύξμπουργκ. Μάλιστα, όπως μας ενημερώνει η σημερινή «Καθημερινή», το χαρμόσυνο γεγονός ανακοινώθηκε με 20 κανονιοβολισμούς που πέσανε από το Λυκαβηττό.


 216. Γς said

  215:

  Με τη Σοφία ο Νικοικύρης;

  Με τον αδελφό της εγώ!

  Τον Ανακτα!!

  https://caktos.blogspot.com/2013/05/blog-post_21.html

 217. cronopiusa said

  Καρδιά και νου, αμέντε μου…

 218. 211,
  Αξίζει να μπει και η άλλη λύση.

 219. ΣΠ said

  218
  Σε αυτή την πρόταση,
  το ψηφίο 0 εμφανίζεται 1 φορά,
  το ψηφίο 1 εμφανίζεται 7 φορές,
  το ψηφίο 2 εμφανίζεται 3 φορές,
  το ψηφίο 3 εμφανίζεται 2 φορές,
  το ψηφίο 4 εμφανίζεται 1 φορά,
  το ψηφίο 5 εμφανίζεται 1 φορά,
  το ψηφίο 6 εμφανίζεται 1 φορά,
  το ψηφίο 7 εμφανίζεται 2 φορές,
  το ψηφίο 8 εμφανίζεται 1 φορά, και
  το ψηφίο 9 εμφανίζεται 1 φορά.

 220. Νέο Kid said

  219. Δύσκολη αυτή η λύση. Είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει άλλη; θέλω να πω αποδεικνύεται με κάποιον ευθύ τρόπο ή μόνο με ευριστική; Αν έχεις υπόψι σου , δηλαδη.

 221. ΣΠ said

  220
  Όχι, δεν είδα πουθενά καμιά απόδειξη ή κάποιον συστηματικό τρόπο εύρεσης των λύσεων. Μόνο με δοκιμές. Και ότι αυτές οι δύο είναι οι λύσεις.

 222. Βάζω ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Χοφστέτερ, επειδή έχει ενδιαφέρον, καθότι βρίσκει την λύση του Κιντ με μαντεψιά και επανάληψη της ακολουθίας χ(κ+1) = φ(χ(κ)), που συγκλίνει γρήγορα. Η άλλη λύση πρέπει να είναι ασταθές σημείο της ισορροπίας χ = φ(χ).

  One of the most intuitive as well as charming examples of locking-in is the search for a solution to Raphael Robinson’s puzzle:

  In this sentence, the number of occurrences of 0 is -, of 1 is -, of 2 is _, of 3 is _, of 4 is -, of 5 is -, of 6 is of 7 is _, of 8 is _, and of 9 is -.

  One way to search for a solution to this puzzle is to fill in the blanks with an arbitrary sequence of ten numbers, such as , and see what happens when you check out the truth of the resulting sentence. It turns out actually to have two occurrences of each digit. Thus the vector leads to the vector by the process we’ll call «Robinsonizing». Where does that vector lead? Clearly to , which leads to , which leads to , which leads to -and to and behold, we’ve entered a closed loop!

  This vector is like a whirlpool or a vacuum cleaner: it sucks things near to it into its vortex. It is a trap, a fixed point -an attractor. It is not unique; there is another such vortex, which I will leave it to you to find.

  Furthermore, there is at least one two-state loop, or period-two attractor, that I know of. I have reason to suspect that everything leads to one of those three attractors, but I could be wrong. You could search for a period-two attractor by writing down a vector of length twenty and generating its successor length-twenty vector as follows: Let the new vector’s first half be derived from the old one’s second half by Robinsonizing, and let the new one’s second half be derived from the old one’s first half by Robinsonizing. If you now iterate this double-barreled Robinsonizing operation starting with a random seed, you will eventually settle down on a fixed point.

  Notice that we are now calling a period-two attractor a «fixed point». Notice also that this is a «point» in a twenty-dimensional space! The point is, we can view the system either as bouncing back and forth between two ten-dimensional points (a period-two attractor) or as sitting still on a fixed twenty-dimensional point. If by chance there were a loop of length four, we could similarly think of it as being a fixed point in a 40-dimensional space. As long as we’re willing to «up» the dimensionality of the space, we can store more and more information in a single point. Thus fixed points and stable orbits are very close concepts.

  ***

  This example serves to illustrate how feedback-plugging the system’s output back into the system as input-ushers you to the fixed points. Why should this be so?

 223. Ο διπλός κύκλος που αναφέρει ο Χοφστέτερ παραπάνω είναι

  1 7 4 1 1 1 1 1 2 1
  1 8 2 1 2 1 1 2 1 1

 224. Λάθος η μαντεψιά μου στο 222 για την δεύτερη λύση, λέει εδώ:

  (243000,645,9,2225,234,0,23445987,23434,2,34)
  (5,1,9,7,9,4,2,2,2,3)
  (1,2,4,2,2,2,1,2,1,3)
  (1,4,6,2,2,1,1,1,1,1)
  (1,7,3,1,2,1,2,1,1,1)
  (1,7,3,2,1,1,1,2,1,1)
  (1,7,3,2,1,1,1,2,1,1)

 225. Απόδειξη πως υπάρχουν μόνο δύο λύσεις εδώ.

 226. Νέο Kid said

  Μιχάλη , πολύ ενδιαφέρον το λινκ στο 224. ( και ήρθαμε λίγο στα ίσια μας, μετά τα μανδαρινικά του 222. 😊
  Θενκς !

 227. ΣΠ said

  222, 224, 225
  Πολύ ενδιαφέροντα. Δεν θυμόμουν ότι υπήρχε στο βιβλίο του Hofstadter, άλλωστε είναι πάνω από 30 χρόνια που το διάβασα. Και ούτε σκέφτηκα ότι μπορούσε να αντιμετωπισθεί με την σύγκλιση επαναληπτικής μεθόδου.

 228. Ναι, θυμάμαι κι εγώ πως η επαναληπτική μέθοδος για τέτοιο πρόβλημα με είχε εκπλήξει τότε.
  Για την ακρίβεια, το πρόβλημα καθαυτό το είχα σχεδόν ξεχάσει πριν το ανασύρετε εσύ κι ο Κιντ.

  ΥΓ. Έχω στείλει χαιρετίσματα για τον ΣΠ μέσω Πιτσβούργου.

 229. 226,
  Αχ, τώρα το είδα πως οι γωνιακές αγκύλες έχουν σβήσει το μεταξύ τους περιεχόμενο, και βγαίνουν αλαμπουρνέζικα στο 222. 🙂

  Ξαναβάζω το επίμαχο κομμάτι με παρενθέσεις:


  One way to search for a solution to this puzzle is to fill in the blanks with an arbitrary sequence of ten numbers, such as (0,1,2,3,4,5,6,7,8,9), and see what happens when you check out the truth of the resulting sentence. It turns out actually to have two occurrences of each digit. Thus the vector (0,1,2,3,4,5,6,7,8,9) leads to the vector (2,2,2,2,2,2,2,2,2,2) by the process we’ll call «Robinsonizing». Where does that vector lead? Clearly to (1,1,11,1,1,1,1,1,1,1), which leads to (1,12,1,1,1,1,1,1,1,1), which leads to (1,11,2,1,1,1,1,1,1,1), which leads to (1,11,2,1,1,1,1,1,1,1) – and lo and behold, we’ve entered a closed loop!

 230. ΣΠ said

  228
  Ευχαριστώ. Μέσω του άλλου ΣΠ;

 231. Ήταν «Τα Παιδιά από την Πάτρα» με το Zeus που παρακολουθούσαν το συνέδριο AIChE την περασμένη βδομάδα.

 232. ΣΠ said

  231
  Α, μάλιστα. Δεν έχω δει ακόμα τα παιδιά. Έμαθα ότι είχαν μια ατυχία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: