Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Σαρανταπέντε χρόνια μετά…

Posted by sarant στο 16 Νοεμβρίου, 2018


Για την αυριανή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αναδημοσιεύω, με λιγοστές τροποποιήσεις, ένα άρθρο που είχαμε δημοσιεύσει πριν από έξι χρόνια τέτοιες μέρες. Η επανάληψη δεν είναι ίσως άσκοπη.

Συμπληρώνονται αυτές τις μέρες σαράντα πέντε χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973, σε μια Ελλάδα που εδώ και οχτώ χρόνια βρισκεται σε κρίση, όπως βαθιά κρίση βίωνε και το 1973 το δικτατορικό καθεστώς, κρίση την οποία είχε προσπαθήσει να εκτονώσει και να αποφύγει με την προσπάθεια ελεγχόμενης επιστροφής σε μια μορφή κοινοβουλευτικής ζωής, με την ανακήρυξη προεδρικής δημοκρατίας και την ανάθεση της πρωθυπουργίας στον Σπ. Μαρκεζίνη, μια προσπάθεια που ματαιώθηκε με τη φοιτητική εξέγερση και την αιματηρή καταστολή που ακολούθησε -μια βδομάδα μετά, η ομάδα Ιωαννίδη ανέτρεψε τον Παπαδόπουλο και έβαλε τέρμα στα πειράματα εκδημοκρατισμού.

Η κρίση που περνάμε σήμερα έχει, αναμενόμενα ίσως, θέσει υπό αμφισβήτηση και την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Βέβαια, η βασική θέση της αμφισβήτησης, δηλαδή ότι η λεγόμενη «γενιά του Πολυτεχνείου» εξαργύρωσε τη συμμετοχή της στον αντιδικτατορικόν αγώνα με την αναρρίχηση σε πολιτειακά αξιώματα, δεν είναι καινούργια, ακούγεται εδώ και πολλά χρόνια, απλώς τώρα ακούγεται περισσότερο.

Πιστεύω πως η θέση αυτή, που την ακούει κανείς και από καλοπροαίρετους ανθρώπους, είναι μακριά από την αλήθεια. Δεν θα αρνηθώ ότι πολλοί πρωταγωνιστές του φοιτητικού αντιδικτατορικού αγώνα κατέλαβαν υπουργικά αξιώματα ή βουλευτικές και κρατικές θέσεις, αλλά αυτοί ήταν η εξαίρεση μάλλον παρά ο κανόνας. Αν εξετάσουμε τον κατάλογο των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής της κατάληψης του Πολυτεχνείου, θα δούμε ότι από τα 33 τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της μόνο 6-7 κατέλαβαν τέτοιες θέσεις και αξιώματα σε όλα αυτά τα χρόνια, ποσοστό που το βρίσκω μικρό. Θα έλεγα μάλιστα ότι, σε σύγκριση με άλλα αντιστασιακά και αντικαθεστωτικά κινήματα, οι φοιτητές του αντιδικτατορικού αγώνα κατέλαβαν μάλλον λιγοστές θέσεις και οπωσδήποτε όχι κορυφαίες -μέχρι στιγμής, αν δεν κάνω λάθος, δεν έχει υπάρξει Πρόεδρος ή πρωθυπουργός ή έστω αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης που να βγήκε από το φοιτητικό κίνημα του 1973, ενώ υπήρξε από τις (εντελώς ξεχασμένες) φοιτητικές απεργίες του 1907 (ο Γεώργιος Παπανδρέου) ή από τις μαθητικές κινητοποιήσεις των αρχών του 1990 (ο Αλέξης Τσίπρας), για να μην πάμε στον Χάβελ, τον Βαλέσα, ή στους εκατοντάδες γκωλικούς στη Γαλλία μετά το 1945. Αυτό βέβαια έχει να κάνει και με το ότι η δικτατορία κατέρρευσε και δεν ανατράπηκε, και ότι τη διαδέχτηκε ένα καθεστώς στο οποίο κυριαρχούσε ένα κόμμα που στεκόταν αμήχανο και δύσπιστο απέναντι στον μαχητικό αντιδικτατορικό αγώνα, στον οποίο ελάχιστα στελέχη του είχαν πάρει ενεργό μέρος.

Στο κάτω-κάτω, δεν είναι άτοπο, αφύσικο ή κατακριτέο αν, από μια ομάδα εικοσάχρονων που ασχολούνται έντονα με τους πολιτικούς αγώνες κάποιοι φτάσουν, τριάντα χρόνια μετά, σε υψηλά αξιώματα. Για όσους δεν ανήκουν στην άρχουσα τάξη, ώστε να κληρονομούν τη βουλευτική έδρα από τον πατέρα τους ή να την εξασφαλίζουν αβρόχοις ποσί από τον κομματικοκρατικό μηχανισμό μόλις τελειώσουν το Κολέγιο και το Χάρβαρντ, η συμμετοχή στα κοινωνικά κινήματα είναι ο συνήθης τρόπος ενασχόλησης με την πολιτική, αλλά φαίνεται θεωρούμε αφύσικο να αναδεικνύεται κανείς χωρίς να χρησιμοποιεί τον πατροπαράδοτο τρόπο των γόνων της άρχουσας τάξης.

Το ότι κάποιοι εξέχοντες αγωνιστές του 1973 φάνηκαν στη συνέχεια να έχουν προδώσει τα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκαν ή απλώς να έχουν αλλάξει ιδέες, δεν νομίζω ότι αναιρεί την αξία του τότε αγώνα τους. Η ιστορία άλλωστε είναι γεμάτη από παραδείγματα ανθρώπων που στη διάρκεια του πολιτικού βίου τους μετατοπίστηκαν από τη μια στην άλλη άκρη του πολιτικού φάσματος, συνήθως (αλλά όχι πάντα) από τα αριστερά προς τα δεξιά -η ιδεολογική μεταστροφή προς συντηρητικότερη κατεύθυνση καθόλου δεν είναι αποκλειστικότητα της γενιάς του Πολυτεχνείου.

Ένας άλλος μύθος που διακινείται κυρίως από την άκρα δεξιά (έως τη νεοναζιστική της απόφυση) είναι ότι στο Πολυτεχνείο δεν υπήρξαν νεκροί. Τον επανέλαβε χτες μόλις στη Βουλή ο υπόδικος χρυσαβγίτης Γ. Λαγός. (Στην τοποθέτησή του ο Λαγός παίνεψε επίσης την κατάπτυστη ανακοίνωση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων όπου οι σχολάρχες διεκδικούν το δικαίωμα να «τιμούν τις επετείους στην πραγματική, στην ιστορική και όχι στην φαντασιακή τους βάση», χωρίς, απ’ όσο ξέρω, οι σχολάρχες να αποποιηθούν ή να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τον αποτροπιαστικό αυτό έπαινο.

Νεκροί φυσικά υπήρξαν δεκάδες. Πολυετής έρευνα του Λ. Καλλιβρετάκη για το Εθν. Ίδρυμα Ερευνών έχει καταλήξει σε 24 απολύτως επιβεβαιωμένες περιπτώσεις (με όνομα και επώνυμο) και σε άλλες 16 όχι ταυτοποιημένες, αν καταλαβαίνω καλά τα πορίσματα. Οι αρνητές του Πολυτεχνείου στηρίζονται στο έωλο επιχείρημα ότι οι νεκροί δεν βρέθηκαν μέσα στον περίβολο του Πολυτεχνείου αλλά σε άλλα σημεία (αν και τις πιο πολλές φορές στην άμεση γειτονία του) -αλλά τι σημαίνει αυτό; Δηλαδή, ας πούμε, ο Μ. Μυρογιάννης, ο εικοσάχρονος Μυτιληνιός που τον σκότωσε (και μετά παινεύτηκε) ο Ντερτιλής (ο πραξικοπηματίας που την ακεραιότητά του εξύμνησε πρόσφατα ο Κ. Μπογδάνος) δεν είναι νεκρός του Πολυτεχνείου επειδή δολοφονήθηκε Πατησίων και Στουρνάρη; Καταντάει γελοίο το σόφισμα.

(Αρνητής των νεκρών του Πολυτεχνείου είναι και ο Άδωνης Γεωργιάδης, -ή τουλάχιστον αυτό είχε υποστηρίξει το 2013, επικαλούμενος μάλιστα το πόρισμα Τσεβά, το οποίο κάνει λόγο για δεκάδες νεκρούς με ονόματα και διευθύνσεις! Το βίντεο υπάρχει εδώ).

Στην ακροδεξιά επιχειρηματολογία που επιχειρεί να βγάλει ανύπαρκτους τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, εξέχουσα θέση έχει η υπόθεση της Ηλένιας. Επειδή οι νεότεροι μπορεί να μην την ξέρουν, να πούμε δυο λόγια. Το 1974, στην πρώτη επέτειο της εξέγερσης, ένας νεαρός πηγαινοερχόταν μέσα στους συγκεντρωμένους, κραδαίνοντας ένα πλακάτ με αυτή την εικόνα, και εξηγώντας ότι πρόκειται για την κοπέλα του, την Ηλένια Ασημακοπούλου, που χάθηκε όταν μπήκαν τα τανκς στο Πολυτεχνείο και από τότε την αναζητεί μάταια. Η ιστορία, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε αίσθηση και δημοσιεύτηκε σε αρκετές εφημερίδες, αλλά εξαιτίας της δημοσιότητας βρέθηκαν αρκετοί που πρόσεξαν ότι η δήθεν εικόνα της Ηλένιας ήταν παρμένη από κάποια σχετικά πρόσφατη διαφήμιση σαμπουάν. Ο νεαρός νομίζω ότι πέρασε από δίκη δυο-τρεις μήνες αργότερα, αλλά δεν θυμάμαι τι απόγινε και δεν έχει και μεγάλη σημασία σημασία. Η όλη ιστορία δεν κράτησε πάνω από δέκα μέρες. Αυτό όμως δείχνει και την ένδεια επιχειρημάτων των χρυσαυγιτών, που πιάνονται από τις φαντασιώσεις ενός μυθομανή -οι ίδιοι που καταθέτουν στεφάνια (και δυστυχώς όχι μόνο αυτοί…) στον εντελώς ανύπαρκτο Κ. Κουκίδη!

Με την επέτειο του Πολυτεχνείου το ιστολόγιο δεν έχει ασχοληθεί και τόσο πολύ. To 2009 είχα παρουσιάσει το βιβλίο του αξέχαστου Δημήτρη Ραβάνη-Ρεντή «Ρεπορτάζ για ένα ζεστό Νοέβρη«, ποιήματα που γράφτηκαν εκείνες τις μέρες και κυκλοφορούσαν στη συνέχεια χέρι με χέρι. Επίσης, στον παλιό μου ιστότοπο είχα ανεβάσει ένα αφιέρωμα με πολλά ποιήματα και κάποια πεζά για το Πολυτεχνείο. Για να ευλογήσω τα γένια μου, ένα διήγημα, «Το Νοέμβρη λοιπόν«, είναι δικό μου, και το ανέβασα και στο ιστολόγιο, ενώ ένα ποίημα είναι ενός άλλου Σαραντάκου, του Άχθου Αρούρη, του παππού μου. Στο ιστολόγιο δημοσίευσα και το Τριήμερο στα κάγκελα του Φώντα Κονδύλη, όπως και το αφήγημα Ο τοίχος με τα κάγκελα του Γιώργου Ιωάννου. Τέλος, πέρυσι δημοσιεύσαμε τη μαρτυρία Λειψή μεγαλοβδομάδα του φίλου μας Δημήτρη Μαρτίνου.

Οπότε, ας προσθέσω λίγο υλικό ακόμα, σκέφτηκα, υλικό από εφημερίδες της εποχής. Διάλεξα την εφημερίδα Απογευματινή, που δεν αντιπολιτευόταν ιδιαίτερα το καθεστώς Μαρκεζίνη (όπως οι εφημερίδες του ΔΟΛ και η Βραδυνή) αλλά και είχε μερικούς κορυφαίους συνεργάτες (π.χ. Φρ. Γερμανός και ΚΥΡ). Εδώ είναι ένα κομμάτι από το πρωτοσέλιδό της την Πέμπτη 15.11.73. Η εξέγερση δεν έχει ακόμα γίνει πρώτος τίτλος, άλλωστε πρόκειται ακόμα για «μαχητική εκδήλωσι». Στην ανάμικτη γλώσσα της εποχής διαβάζουμε ότι οι φοιτητές «κατέλαβον» το κτίριο του Πολυτεχνείου -το ρεπορτάζ υπογράφει ο Κ. Χαρδαβέλλας.

Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 1973, η εξέγερση έχει πιάσει όλη την πρώτη σελίδα. Δεν ανεβάζω το πρωτοσέλιδο γιατί θα βαρύνει πολύ η σελίδα μου, μπορείτε όμως να το κατεβάσετε από εδώ. Μεγάλο μέρος της σελίδας πιάνουν οι δυο φωτογραφίες, πάνω δεξιά η κυβερνητική «ανακοίνωσι» που καταγγέλλει «ανεύθυνα πρόσωπα» που εξυπηρετούν «ωρισμένους σκοπούς», ενώ αλλού βρίσκουμε εξαγγελίες για αυξήσεις μισθών και ότι πρόκειται να επιτραπούν 58 τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Σε μια μέσα σελίδα υπάρχει ρεπορτάζ του Κ. Χαρδαβέλλα με τίτλο Μια ώρα στο «φρούριο» με τους φοιτητάς, που κι αυτό δεν το ανεβάζω για να μη βαρύνει η σελίδα. Και σε μια άλλη σελίδα, μια γελοιογραφία του Σκουλά, που παρουσιάζει τους φοιτητές να φωνάζουν «Ο λαός πεινάει σε λίγο θα σας φάει» (είχε ακουστεί και αυτό το σύνθημα) και κάποιους να αντιπροτείνουν «Τρώτε νόστιμο φθηνό χοιρινό», όπως ήταν το σύνθημα μιας διαφημιστικής εκστρατείας της εποχής.

Στις 17 Νοεμβρίου, ημέρα Σάββατο, οι εφημερίδες κυκλοφορούν ενώ τα τανκς έχουν καταστείλει την εξέγερση και ενώ στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας πέφτουν νεκροί, η πρώτη σελίδα έχει την είδηση της αιματηρής επίθεσης, αλλά οι μέσα σελίδες έχουν γραφτεί νωρίτερα. «3 τα μεσάνυκτα – Τα τανκς κατέστειλαν την εξέγερσι» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος, ενώ γίνεται αναφορά σε 4-10 νεκρούς.

Την Κυριακή δεν βγαίνουν απογευματινές εφημερίδες. Τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, ενώ έχει κηρυχθεί ο στρατιωτικός νόμος και έχουν σταματήσει πια οι διαδηλώσεις, που συνεχίστηκαν και την Κυριακή, το πρωτοσέλιδο έχει τίτλο «Οι συγκρούσεις χθες» και την υπόσχεση ότι ο στρατιωτικός νόμος θα αρθεί το συντομότερο δυνατό, ενώ η κυβέρνηση ανακοινώνει επίσημα 9 ονόματα νεκρών (ανάμεσά τους ο Διομήδης Κομνηνός και ο Αλέξ. Σπαρτίδης). Δηλαδή, ο Παπαδόπουλος παραδέχτηκε νεκρούς, ενώ τα σημερινά εγγονάκια του τούς αρνούνται. Στο πλάι, τα ονόματα πέντε πολιτών που παραπέμπονταν στο στρατοδικείο επειδή συμμετείχαν σε διαδήλωση την Κυριακή 18 Νοεμβρίου.

Τέλος, την Τρίτη 20 Νοεμβρίου, το μεν πρωτοσέλιδο (το ανέβασα εδώ) αναφέρει για 886 συλλήψεις, ενώ πληροφορεί ότι δυο ακόμη τραυματίες εξέπνευσαν (ο Γερακίδης και ο Μυρογιάννης), και ότι 6 συλληφθέντες διαδηλωτές της Κυριακής καταδικάστηκαν σε 4-5 χρόνια φυλάκιση. Μεγάλο μέρος της πρώτης σελίδας το πιάνουν φωτογραφίες από το κυριευμένο Πολυτεχνείο (ο υφυπουργός Τύπου Σπ. Ζουρνατζής είχε ξεναγήσει τους ξένους δημοσιογράφους στα κτίρια του ΕΜΠ) με έμφαση σε «ακραία» συνθήματα και στις «εκτεταμένες» καταστροφές.

Σε εσωτερική σελίδα, βρίσκω το ρεπορτάζ από αυτή την ξενάγηση. Το έχω ανεβάσει εδώ, αλλά θα μεταφέρω μια παράγραφο που μου φαίνεται σαν να την έχω ξανακούσει και με άλλες ευκαιρίες. Εικόνες εγκαταλελειμμένου στρατωνισμού μετά από θυελλώδη μάχη παρουσιάζουν και οι αίθουσες του Πολυτεχνείου. Σωροί κάθε είδους αντικειμένων, κατεστραμμένων επίπλων, ξεσκισμένων βιβλίων, σπασμένων μπουκαλιών, υπολειμμάτων φαγητών, φαρμάκων, φρούτων, επιδέσμων, παπουτσιών, αναποδογυρισμένων εδράνων, ξυλωμένων παραπετασμάτων, κομματιασμένων μαρμάρων. Τίποτε όρθιο. Τίποτε στην θέσι του. Μόνο οι τοίχοι, εσωτερικά και εξωτερικά διάστικτοι από επαναστατικά συνθήματα. Εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εναντίον του Πρωθυπουργού. Εναντίον των Αμερικανών, του Ν.Α.Τ.Ο., της «χούντας».  Γραμμένα με χοντρά πινέλλα και όλων σχεδόν των χρωμάτων τις μπογιές, με «μαρκαδόρους», με κιμωλίες, με μολύβια. Το ίδιο στους πίνακες των αιθουσών διδασκαλίας, στα δάπεδα, στις πόρτες, στα μαρμάρινα στηθαία, στα κιονόκρανα, μέχρι τα αετώματα.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η δήλωση του υφυπουργού Ζουρνατζή, ο οποίος προσφέρει μια εύθυμη νότα, λέγοντας ότι η έννοια του βανδαλισμού χρησιμοποιήθηκε από τους προγόνους μας για να περιγράψει τη μανία καταστροφής ξένων βαρβάρων λαών που εισέβαλλαν στη χώρα μας και κατέστρεφαν «‘ό,τι εξέφραζε την Ελλάδα ως χώραν ‘ειδοποιού διαφοράς’ από όλα τα άλλα κράτη της Ευρώπης και της Ασίας», άρα (;!) είναι αίσχος ότι βανδαλισμοί διαπράχθηκαν από Έλληνες σπουδαστές εναντίον ελληνικού τεμένους. Βέβαια, ο Ζουρνατζής είπε βλακείες, διότι οι Βάνδαλοι το κακό τους όνομα το έβγαλαν όταν κούρσεψαν τη Ρώμη, ενώ αργότερα οι βυζαντινοί κατέστρεψαν το κράτος των Βανδάλων, αλλά οι υφυπουργοί της χούντας δεν είχαν αντίλογο, ιδίως σε συνθήκες στρατιωτικού νόμου.

Όμως, μια και μπήκαμε στο κωμικό σκέλος του άρθρου, να κλείσω με μια γελοιογραφία του ΚΥΡ, που δημοσιεύτηκε ακριβώς το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 1973, αλλά βέβαια είχε σχεδιαστεί νωρίτερα, μάλλον την προηγούμενη μέρα. Θέμα του υποτίθεται οι περιορισμοί στα καύσιμα (πετρελαϊκή κρίση γαρ) αλλά χωράνε και αρκετές σπόντες για την εξέγερση, τυπικό δείγμα των μικροελευθεριών που είχε πάρει ο τύπος μετά την κατάργηση της προληπτικής λογοκρισίας επί Μαρκεζίνη. Στην τρίτη σειρά της γελοιογραφίας (άμα κλικάρετε, μεγαλώνει) αναφορές σε δηλώσεις του Μαρκεζίνη, ο οποίος, θέλοντας να προβληθεί ως ανεξάρτητος από τον Παπαδόπουλο, είχε δηλώσει ότι θαυμάζει τον Λένιν και τον Καντάφι, καθώς και στην αποπομπή, έναν μήνα νωρίτερα, του Κ. Ασλανίδη από τη θέση του Γ.Γ.Α.

 

Advertisement

194 Σχόλια προς “Σαρανταπέντε χρόνια μετά…”

 1. Νέο Kid said

  Τιμή και Δόξα στο Πολυτεχνείο!

 2. Γιάννης Ιατρού said

  καλημέρα,
  ..πρωτοσέλιδό της την Πέμπτη 15.11.73..
  αυτό το ι(ώτα) πως εξηγείται;

 3. Νέο Kid said

  Η απόστασις , την απόστασι(ν)

 4. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχολια!

  2 Ήταν πολυ συνηθισμένοι αυτοί οι τύποι τότε. Ένας συμβιβασμός για να μη γράψουν «κυβέρνηση, απόσταση» ούτε «κυβέρνησις, απόστασιν», έγραφαν, σε ονομαστική και αιτιατική «κυβέρνησι, απόστασι»

  Στις 24.7.1974 η Βραδυνή είχε τίτλο ΚΥΒΕΡΝΗΣΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

 5. Τριτόκλιτο, Κακόψυχε!
  Δεν είχα χαμπάρι την ανακοίνωση των ιδιωτικών σχολείων. Μα τι αίσθηση της ιστορικής συνέχειας είναι αυτή!

 6. Γιάννης Ιατρού said

  3: Ναι, ναι, σωστά ρε Κίντο, αλλά απ΄τη μία «σε» αντί «εις», λείπει και το τελικό ν(ι) γενικά… μπερδεψοδουλειά 🙂

 7. cronopiusa said

  Πρώτες μέρες

  Η είσοδος του τανκ

  Τα λόγια και τα χρόνια τα χαμένα

 8. Γιάννης Ιατρού said

  4 (5): Αυτήν την ασυνέπεια ήθελα να δείξω

 9. Κουνελόγατος said

  Αντιγράφω από τον Κιντ: Τιμή και Δόξα στο Πολυτεχνείο! ΜΠΡΑΒΟ Νίκο.

 10. derwanderer said

  Για την (τόσο κακολογημένη!) γενιά του Πολυτεχνείου συνιστώ ανεπιφύλακτα το πρόσφατο βιβλίο του Κωστή Κορνέτη «Τα παιδιά της Δικτατορίας» (εκδ. Πόλις). Δεν προλαβαίνω να γράψω αναλυτικά αυτήν τη στιγμή, θα βρείτε ωστόσο πολλές ενδιαφέρουσες και εξαντλητικές παρουσιάσεις/κριτικές/απόψεις στα λινκ της σελίδας.
  Παρά τον μεγάλο όγκο του διαβάζεται ευκολότατα.
  http://www.biblionet.gr/book/206149/%CE%A4%CE%B1_%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%AC_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82

 11. nikiplos said

  Καλημέρα… πολύ ωραία και ισόρροπη ανάρτηση… Να προσθέσω πως η φήμη περι εξαργυρώσεως των αγωνων της λεγόμενης ως γενιάς του πολυτεχνειου, μεγεθύνθηκε όχι τόσο από αφηγήματα κάποιας πολιτικής μερίδας, αλλά κυρίως ως απεικόνισης στην αμέσως επόμενη και μεθεπόμενη γενιά…

  Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, όλοι αρνούνταν κάθε σχέση με το χουντικό καθεστώς. Αργότερα που δεν θυμόταν ο κόσμος και πολλά πράγματα, αρκετοί διετείνοντο ότι αντιστάθηκαν δήθεν κατά της χούντας…

  Η απεικονιση που μιλούσα, είναι ότι ως γενιά του πολυτεχνείου, πιστώνεται όλη η ηλικιακή κλάση της… Μια γενιά, ίσως η πρώτη μεταπολεμική γενιά που δεν αντιμετώπισε αποκλεισμούς και ανεργία…

  Επί των χοίρων, μήπως είναι αναφορά στα σάπια κρέατα του Μπαλόπουλου?

  ΥΓ> Η άρνηση ύπαρξης νεκρών διείπε όλη την δεξιά παράταξι, από τα 80ς και ένθεν, που την πρόλαβα εγώ στις μαθητικες γενικές συνελεύσεις… Τα εμφυλιοπολεμικά πάθη όμως ήταν νωπά τότε…

 12. nikiplos said

  Να προστεθει έτσι για την ιστορία, πως ο σύνδεσμος ιδιωτικών σχολείών ήταν ο ΜΟΝΟΣ που έβγαλε ανακοίνωση στηρίζοντας την οικογένεια Σαμαρά για το περιστατικό με τον γιό του στο Αμερικανικό Κολλέγιο. Ανακοίνωση μάλιστα που ήταν σχεδόν προσβλητική για την εκλειπούσα καθηγήτρια. Εν πολλοίς έλεγε:
  ‘όλα είναι ψέμματα του Μπαξεβάνη»…

  Μου είχε θυμίσει μάλιστα το ύφος του προέδρου των Σχολαρχών, τους θαμμώνες στις εκπομπές του Μικρούτσικου (πες το στον Αντρέα, Από καρδιάς): «Όλα είναι ψέμματα κύριε Αντρέα, αν είναι άντρας να κάνει τεστ DNA!»

 13. Καλημέρα

  Να υποθέσω πως αύριο θα έχουμε πολυτεχνειακά μεζεδάκια οπότε το επετειακό βάρος μετατοπίζεται στο σήμερα ;

  Ενας από τους κυριότερους λόγους που υπάρχει αυτή η αμφισβήτηση των νεκρών (προσωπικά έχω λόγους να πιστεύω πως υπήρχαν νεκροί των επεισοδίων που δηλώθηκαν νεκροί από ασθένεια και το ανάποδο ανάλογα με τον φόβο και τα συμφέροντα της κάθε πλευράς) είναι πως όσοι δεν συμμετείχαν δεν είχαν την δυνατότητα να τα δουν λάιβ από την τιβί του σπιτιού τους και όσοι συμμετείχαν ΔΕΝ μιλούν γι αυτά πλην των κομματικώς οργανωμένων που όμως ήταν κλεισμένοι μέσα να συνεδριάζουν και μάλλον δεν πήραν χαμπάρι τι έγινε.

  Εξυπακούεται πως δεν συμμετέχω στην «γιορτή» δεν κατάλαβα ποτέ τι γιορτάζουν ή μάλλον άλλα κατάλαβα γιατί ήμουνα στους απ’ έξω. Κάτι συμβολικό έχω γράψει εδώ.

 14. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μόλις τελειώσαμε τη σχολική γιορτή. Διπλή η συγκίνηση να καμαρώνεις μεταναστόπουλα και προσφυγόπουλα να συμμετέχουν σ’ αυτή τη γιορτή που ξεφεύγει από τα εθνικά πλαίσια, αφού είναι γιορτή δημοκρατίας, ελευθερίας και αντιφασισμού. Στο τέλος δείξαμε στη μεγάλη οθόνη του σχολείου. Μου φάνηκαν εντελώς υπαρκτά πρόσωπα.

 15. Γιάννης Κουβάτσος said

  Συμπληρώνω:δείξαμε στη μεγάλη οθόνη του σχολείου τους νεκρούς του Πολυτεχνείου.

 16. Γιάννης Ιατρού said

  Και σχετικά με την δράση τον Νοε. του ’73 της «άλλης» γενιάς, σημερινών χρυσαύγουλων, διαβάζουμε στο περσινό άρθρο της ΕφΣυν

 17. Le Coeur Gothique said

  Καλημέρα σας.

  Αυτό που με θλίβει κάθε χρόνο τέτοια εποχή είναι η αναπόφευκτη ενθύμηση τής ρήσης «Τα στερνά τιμούν τα πρώτα.» και οι αναίσχυντες εργολαβίες αγωνιστικότητας από ανθρώπους που παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν ξέρουν πια τι έχουν, επιμένουν να τραγουδούν:

  Νοέμβρης ήταν η χρονιά
  κι εδώ γινόταν του χαμού.
  Εγώ ήμουν δεκαεννιά
  κι αυτή εβδομηντατρία,
  και να που ερωτεύτηκα
  κάποια χρονολογία
  κι ο έρωτας κρατάει για καιρό.

  Και οι όποιοι εναπομείναντες ρομαντικοί εξακολουθούν να σωπαίνουν…

 18. Νοικοκύρη (και μουσαφίρηδες), το είπα και το ξαναλέω, και δεν με ενδιαφέρει αν το λένε ή δεν το λένε και οι λαγοί και οι …λαθροκυνηγοί: Η έκφραση «νεκροί του Πολυτεχνείου», ή κάπως έτσι, λειτουργεί παραπλανητικά, διότι πληροφορεί τους …απληροφόρητους ότι πρόκειται για νεκρούς μεταξύ των εξεγερθέντων (φοιτητών ή μη) που ήταν «μέσα στο Πολυτεχνείο». Και αυτό είναι ΨΕΜΑ! Κατά τα λοιπά, δεν έχω ενστάσεις, ούτε έχω λόγο να ψάξω εκτενέστερα το θέμα. Επίλογος: Τιμή και δόξα στους εξεγερθέντες του Πολυτεχνείου, τιμή και δόξα βεβαιότατα -και πρωτίστως- στους νεκρούς εκείνων των ημερών, απανταχού των Αθηνών και σε όλη τη χώρα!

 19. # 12

  Μάλλον όχι Νίκιπλε. Τα σάπια κρέατα ήταν σκάνδαλο, υπήρχε όμως μια πο΄λιτική τροφίμων ώστε να μην ζορίζεται συναλλαγματικώς στα τρόφιμα η χούντα.. Ετσι είχε απαγορευθεί η εισαγωγή μπανανών με σκοπό και να απορροφηθούν τα μήλα που δεν είχαμε εξαγωγές σε χώρες που είχαν διακόψει το εμπόριο με την χούντα και προώθηση του χοιρινού κρέατος με κρατικές διαφημίσεις γιατί τα βοοειδή και αμνοερίφια της χώρας δεν επαρκούσαν και κάναμε εισαγωγές

 20. atheofobos said

  Το παρακάτω ποστ είναι μια πλήρης καταγραφή των νεκρών του Πολυτεχνείου με τις φωτογραφίες τους. Στα 10 χρόνια που έχει δημοσιευτεί το έχουν διαβάσει περίπου 8.700 αναγνώστες και αυτό είναι μια μικρή ικανοποίηση που πήρα, γιατί είχα αφιερώσει αρκετό χρόνο για την συγκέντρωση των στοιχείων.
  ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ
  http://atheofobos2.blogspot.com/2008/11/blog-post_20.html

 21. spyridos said

  Συγνώμη Νικοκύρη

  Αλλά ξέχασες το περσινό και πολύ καλό του Δημήτρη Μαρτίνου

  https://sarantakos.wordpress.com/2017/11/17/martinos-4/

 22. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Να υποθέσω ότι τα αυριανά μεζεδακια θα είναι του Πολυτεχνείου; 😉

 23. Αὐγουστῖνος said

  Καλημέρα.
  Μέσα στὸν ἀπόηχο τῶν ἐκφυλισμένων σὲ πανηγυράκι ἐκδηλώσεων τιμῆς στὸν κόσμο μέσα καὶ γύρω ἀπὸ τὸ Πολυτεχνεῖο (καὶ ὄχι μόνον, ἂς θυμηθοῦμε οἱ παλιότεροι καὶ τοὺς Μεγαρεῖς ποὺ κίνησαν γιὰ τὴν Ἀθήνα), μία θλιβερὴ σκηνή: ὁ προπηλακισμός, ἀπὸ κάποιους οὔλτρα «ἀριστεροὺς», ἀνθρώπων πού, ἂν μή τι ἄλλο, ἀγωνίστηκαν τότε γιὰ νὰ ὑπάρχουν σήμερα (καὶ) αὐτὲς οἱ φωνές. Σκηνικὸ ποὺ τὸ εἴχαμε ξαναδεῖ σὲ παλιότερες ἐπετείους. Τότε ἦταν οἱ «ἀσυγχώρητοι» τοῦ ΠΑΣΟΚ. Τώρα ἦταν οἱ ἐξ ἴσου «ἀσυγχώρητοι» τοῦ ΣΥΡΙΖΑ.
  Τὸ μόνο ποὺ ἔχω νὰ πῶ σὲ κάποιους τέτοιους θερμοκέφαλους εἶναι ὅτι ἄνθρωποι σὰν τὸν Μίκη, σὰν τὸν Λαλιώτη, ἀκόμα καὶ σὰν τὸν Χρύσανθο τὸν Λαζαρίδη, κατέκτησαν μὲ τὸ αἷμα τους τὸ δικαίωμα νὰ τιμοῦν τὴ νιότη τους καὶ τοὺς τότε συναγωνιστές τους, ὅσο μεγάλη στροφὴ κι ἂν ἔκαναν στὴ συνέχεια.
  Τιμὴ καὶ δόξα στὸ Πολυτεχνεῖο, στὰ παιδιὰ ποὺ ἦταν μέσα, ἀλλὰ καὶ σὲ ὅλους ἐκείνους πού, μὲ τὸν ἕνα ἢ τὸν ἄλλο τρόπο, συμμετεῖχαν – ὅπως ἐκεῖνοι ποὺ ἄνοιξαν τὴν πόρτα τους νὰ κρύψουν τὰ κυνηγημένα παιδιά, ὅπως ἐκεῖνοι ποὺ ἔφερναν τρόφιμα καὶ φάρμακα ἀκόμα κι ὅταν εἶχαν ἀρχίσει τὴ δράση τους οἱ ἐλεύθεροι σκοπευτές, ὅπως τόσοι καὶ τόσοι ἀνώνυμοι, ποὺ δὲν γύρεψαν ποτέ τους νὰ ἐξαργυρώσουν τὴν ὅποια πράξη τους. Χωρὶς νὰ ἀρνοῦμαι τὰ ἐλαφρυντικὰ καὶ σὲ ὅσους προσπάθησαν ἢ καὶ πέτυχαν νὰ τὴν ἐξαργυρώσουν – τί πιὸ ἀνθρώπινο, ὅσο κι ἂν δὲν μᾶς ἀρέσει;

 24. # 22

  ο τίτλος, προφανώς

 25. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  10 Ευχαριστούμε για το λινκ, δαίνεται ενδιαφέρον

  13-22 Ναι, αύριο θα έχει μεζεδάκια.

  21 Έχεις απόλυτο δίκιο, το ευρετήριο δεν έχει επικαιροποιηθεί. Το διόρθωσα.

 26. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τώρα στο 24.7 ράδιο, 88,6 ο πατέρας Θεοδωρά αφηγείται πώς έγινε το μακελειό και σκοτώθηκε ο γιος του

 27. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Σκοτώθηκε ο μικρός Δημήτρης Θεοδωράς 5,5 χρονών
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B5%CE%BA%CF%81%CE%BF%CE%AF_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85

 28. antonislaw said

  18
  «Δηλαδή, ας πούμε, ο Μ. Μυρογιάννης, ο εικοσάχρονος Μυτιληνιός που τον σκότωσε (και μετά παινεύτηκε) ο Ντερτιλής (ο πραξικοπηματίας που την ακεραιότητά του εξύμνησε πρόσφατα ο Κ. Μπογδάνος) δεν είναι νεκρός του Πολυτεχνείου επειδή δολοφονήθηκε Πατησίων και Στουρνάρη; Καταντάει γελοίο το σόφισμα.»

  Χωρίς να πιστεύω ότι ο κ Σαραντάκος έχει χρεία είτε μαρτύρων είτε πολύ περισσότερου συνηγόρου, τι ακριβώς δεν καταλαβαίνετε κ. Μπαρτζούδη; και αναφέρετε «Η έκφραση «νεκροί του Πολυτεχνείου», ή κάπως έτσι, λειτουργεί παραπλανητικά, διότι πληροφορεί τους …απληροφόρητους ότι πρόκειται για νεκρούς μεταξύ των εξεγερθέντων (φοιτητών ή μη) που ήταν «μέσα στο Πολυτεχνείο».Και αυτό είναι ΨΕΜΑ! »

  Θα ήταν πιο σαφές αν γινόταν αναφορά σε «νεκρούς επ’ευκαιρία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου» ή νεκροί εξαιτίας της εξέγερσης του Πολυτεχνείου». Φανταστείτε ένα τέτοιο τίτλο: «Οι νεκροί επ’ευκαιρία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου». Νομίζω ότι οι νεκροί επ’ευκαιρία ή εξαιτίας ενός πχ ναυαγίου είναι οι νεκροί του ναυαγίου. Πχ οι νεκροί του ναυαγίου της Φαλκονέρας. Τώρα αν κάποιος πέθανε από πνιγμό επ’ευκαιρία του ναυαγίου, ή έπαθε ανακοπή από το φόβο του ή τον έφαγαν τα ψάρια, νεκρός του ναυαγίου θα καταγραφεί. Συνεπώς κατά ακριβολογία αλλά και κατά απολύτως θεμιτή απλολογία το «νεκροί του Πολυτεχνείου» είναι απολύτως δόκιμο και νομικά ορθό. Οτιδήποτε άλλο είναι «νερό στο μύλο της αντίδρασης», και συγχωρέστε μου την τυποποιημένη φράση από τα φοιτητικά μου χρόνια και υποθέτω και από τα δικά σας.

 29. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν σκοτώθηκαν σε τροχαία, κύριε Μπαρτζούδη, ούτε στραβοκατάπιαν το μήλο τους. Σκοτώθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές, από αστυνομικές φρουρές υπουργείων, από το πιστόλι του Ντερτιλή και από ριπές πολυβόλων των τανκς. Και το ότι οι νεκροί ήταν εκτός Πολυτεχνείου κάνει ακόμα μεγαλύτερο το έγκλημα της χούντας. Θέλετε να παίζετε με τις λέξεις, δικαίωμά σας, εσείς εκτίθεστε.

 30. Avonidas said

  Οι αρνητές του Πολυτεχνείου στηρίζονται στο έωλο επιχείρημα ότι οι νεκροί δεν βρέθηκαν μέσα στον περίβολο του Πολυτεχνείου αλλά σε άλλα σημεία (αν και τις πιο πολλές φορές στην άμεση γειτονία του) -αλλά τι σημαίνει αυτό; […] Καταντάει γελοίο το σόφισμα.

  Η βασική ένσταση, που κατά τη γνωμη μου δεν ειναι εντελώς παράλογη, είναι οτι προσμετρουνται στους «νεκρούς του Πολυτεχνείου» άνθρωποι που δεν συμμετείχαν (άμεσα) στην εξέγερση.

  Με άλλα λόγια, έγινε μια εξέγερση, η Χούντα την κατέστειλε βίαια, και μεσα στην αναμπουμπούλα σκοτώθηκαν πολλοί στα πέριξ του Πολυτεχνείου. Μπορεί κανείς να υποστηρίξει, οριακά, ότι δεν ξέρουμε για όλους πώς και γιατί βρίσκονταν εκεί.

  Κατά τη γνώμη μου, βεβαίως, αν κάποιος ήταν υποστηρικτής της Χούντας, ή εστω την ανεχόταν, μαλλον δεν θα βρισκόταν στα πέριξ του Πολυτεχνείου εκείνο το βράδυ. Αλλά αυτό ειναι απλώς μια γνώμη.

 31. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αφηγείται ο πατέρας του μικρού Δημήτρη Θεοδωρά (ο οποίος βγήκε πρώτη φορά να μιλήσει , επειδή εξοργίστηκε από τη χθεσινή ασχημια του Λαγού στη Βουλή-όπως είπε) :
  «Ο Καψάσκης έγραψε ότι ήταν κάταγμα και μετά από επιμονή των αδελφών μου, ήρθε ο Κουτσελίνης κι έκανε γνωμάτευση ότι ήταν από πυροβόλο όπλο «

 32. antonislaw said

  23 «Τιμὴ καὶ δόξα στὸ Πολυτεχνεῖο, στὰ παιδιὰ ποὺ ἦταν μέσα, ἀλλὰ καὶ σὲ ὅλους ἐκείνους πού, μὲ τὸν ἕνα ἢ τὸν ἄλλο τρόπο, συμμετεῖχαν – ὅπως ἐκεῖνοι ποὺ ἄνοιξαν τὴν πόρτα τους νὰ κρύψουν τὰ κυνηγημένα παιδιά, ὅπως ἐκεῖνοι ποὺ ἔφερναν τρόφιμα καὶ φάρμακα ἀκόμα κι ὅταν εἶχαν ἀρχίσει τὴ δράση τους οἱ ἐλεύθεροι σκοπευτές, ὅπως τόσοι καὶ τόσοι ἀνώνυμοι, ποὺ δὲν γύρεψαν ποτέ τους νὰ ἐξαργυρώσουν τὴν ὅποια πράξη τους.»

  Αν υπήρχε προσυπογραφή σαν επιλογή θα το έκανα! Συγχαρητήρια!
  Φίλτατε Αυγουστίνε, άλλωστε είναι γνωστό ότι και ο άγνωστος στρατιώτης είναι και άγνωστος και στρατιώτης, και όχι στρατηγός, και έτσι θα τιμάται στη συνείδηση του κόσμου. Μακάρι εμείς οι νεώτεροι λίγο από τον ενθουσιασμό σας και την επαναστατική σας αμεριμνησία να είχαμε πάρει…

 33. Κουνελόγατος said

  Γράφει ο Τζι: προσωπικά έχω λόγους να πιστεύω πως υπήρχαν νεκροί των επεισοδίων που δηλώθηκαν νεκροί από ασθένεια και το ανάποδο ανάλογα με τον φόβο και τα συμφέροντα της κάθε πλευράς.

  Για το πρώτο: στο βιβλίο του δημοσιογράφου Γάτου, διάβασα πριν χρόνια πως υπήρχαν φήμες για εκατοντάδες νεκρούς, που θάφτηκαν όπως-όπως στο νεκροταφείο Ζωγράφου. Όταν ήταν δήμαρχος ο Δημήτρης Μπέης, έγιναν έρευνες (ανασκαφές νομίζω) αλλά δε δημοσιεύτηκε το αποτέλεσμα. Ωστόσο, κι εγώ πιστεύω πως υπήρχαν άνθρωποι που δε δήλωσαν την πραγματική αιτία θανάτου, επειδή είτε φοβήθηκαν, είτε ντράπηκαν, διότι ενδεχομένως είχαν διαφορετικές απόψεις από τα παιδιά τους. Για να βρεθεί η αλήθεια (δύσκολο βέβαια), θα χρειαζόταν έρευνα στα ληξιαρχεία, κι αυτό όμως δεν είναι σίγουρο πως θα απέδιδε. Συγγενικό μου πρόσωπο που τότε τυπικά δούλευε στο Ρυθμιστικό (νυν Γεννηματά), έμαθε από τους συναδέλφους της πως εκείνο το βράδυ πήγε χιλιάδες κόσμος και γινόταν χαμός.
  Για το δεύτερο: θα μου έκανε εντύπωση να πέθανε κάποιος από παθολογικά αίτια και να δηλώθηκε «νεκρός στο Πολυτεχνείο». Αν αυτό έγινε, θα πρέπει να μην είχε στην αρχή δηλωθεί και να δηλώθηκε μετά την πτώση της χούντας, διαφορετικά θα το ξέραμε.

 34. Γιάννης Ιατρού said

  18: ..Η έκφραση «νεκροί του Πολυτεχνείου», ή κάπως έτσι, λειτουργεί παραπλανητικά, διότι πληροφορεί τους …απληροφόρητους ότι πρόκειται για νεκρούς μεταξύ των εξεγερθέντων (φοιτητών ή μη) που ήταν «μέσα στο Πολυτεχνείο»…
  Εντελώς το ανάποδο κε. Μπαρτζούδη!
  Απόλυτα ταιριάζει γι αυτόν τον ισχυρισμό σας το «τὴν εἰωθυῖαν ἀξίωσιν τῶν ὀνομάτων ἐς τὰ ἔργα ἀντήλλαξαν τῇ δικαιώσει» (Θουκ. Ι. Γ 82.4)

  28: Προσυπογράφω.

 35. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

 36. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν έχει σημασία αν ήταν εξερμένοι ή όχι οι νεκροί. Ένα παιδάκι 5,5 χρονών σαφώς δεν είναι εξεγερμένο παρά μόνο εναντίον των γονιών του που δεν του πήραν το τρενάκι των ονείρων του. Ο σκοπός της χούντας ήταν να απομονώσει το Πολυτεχνείο από τον υπόλοιπο πληθυσμό, να τον αναγκάσει να κλειστεί στα σπίτια του, γι’αυτό και τα τρομοκρατικά πυρά των ελεύθερων σκοπευτών και των πολυβόλων των τανκς κατά διερχόμενων.

 37. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εξεγερμένοι, διορθώνω.

 38. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αριστοτέλης Σαρρηκώστας ο φωτογράφος του Πολυτεχνείου, τώρα στον Βασ. Σκουρή στο 24.7 : «…το ερώτημά μου -απ΄αυτό που είδα (και φωτογράφησε) δεν ήταν αν είχε νεκρούς αλλά πόσοι ήταν πίσω από τη λιωμένη μερσεντές. Στην εφόρμηση του τανκ ήταν σαν να κουνάς μια πορτοκαλιά και πέφτουν γύρω τα κορμιά σαν πορτοκάλια»

  https://www.documentonews.gr/article/1973-ta-diethnh-praktoreia-stelnoyn-fwtografies-apo-to-polytexneio-o-aristotelhs-sarrhkwstas-afhgeitai-photos-video

 39. Παναγιώτης Κ. said

  Συνήθως εκείνοι που βίωσαν τα γεγονότα δεν έχουν να πούνε σπουδαία πράγματα.
  Βρίσκω ενδιαφέρουσα την πρόσληψη από τις γενιές που βλέπουν τα γεγονότα ως Ιστορία.

 40. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τί τί τί;
  Λέει ο Κράου τώρα Στο Κόκκινο πως σε κάτι ιδιωτικά σχολεία τους λένε ότι δεν έγινε και τίποτα εκεί (στο Πολυτεχνείο), μόνο κάτι παιδάκια…

  Δάσκαλε Κουβάτσε, εσύ είσαι έγραψες κάτι στο ΦΒ του Κράου; (Κάτι ψιθύρισε 🙂 ).
  Η Δημοκρατία είναι ακόμη φοιτήτρια …είπε τώρα.
  Αυτός που δε θυμάται θα χαθεί.

 41. nikiplos said

  Ίσως ο πιό άδικος θάνατος αυτός του Δημήτρη Θεοδωρά… Σκοτώθηκε στην Ορεινής ταξιαρχίας στου Ζωγράφου… Πυροβολούσαν αδιακρίτως συνεπώς οι ΕΔ…

  Αλήθεια οι εκδημοκρατισμένες ένοπλες δυνάμεις έκαναν τίποτε γι’ αυτά? Θέλω να πω πως, μετά την παραγραφή των αδικημάτων δεν θα έπρεπε να γίνει μια εσωτερική διαδικασία – με εξωτερικούς παρατηρητές/ανακριτές?

 42. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν έχω φουμπού, Έφη.😊 Και θεωρώ τον εαυτό μου ευτυχή που δεν αναγκάστηκα να δουλέψω σε ιδιωτικό σχολείο.

 43. nikiplos said

  Και μια αφήγηση ενός που πήρε μέρος στα γεγονότα έξωθεν του ΕΜΠ, θείου μου, που είχα βάλει κάποτε στο μπλογκ:
  http://nikiplos.blogspot.com/2012/03/blog-post.html

  προς τιμήν του ηθοποιού Νίκου Βασταρδή… και της στάσης του εκείνο το βράδυ…

 44. ΣΠ said

  26

 45. sarant said

  Μπράβο, ωραίες προσθήκες και επισημάνσεις!

 46. Ξυπεταιων said

  Για νεκρους δεν μπορω να μαρτυρησω .
  Μπορω ομως (με την προυποθεση να μου δανεισει το λεξιλογιο του ο κ.Σαραντακος) να περιγραψω τον αταβιστικο φοβο που ενιωσε ενα 18χρονο μαμμοθρεφτο πισω απο τα καγκελα , ακουγοντας για πρωτη φορα ριπες απο 50ρια.

 47. Γιάννης Κουβάτσος said

  Επειδή έχω σιχαθεί αυτήν την ιστορία της αμφισβήτησης της σημασίας του Πολυτεχνείου και της ύπαρξης των νεκρών και για να μιλήσουμε επί της ουσίας :υπάρχει πιο επιτυχημένο και πιο περιεκτικό σύνθημα στην ιστορία από το «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία»; Τρεις λέξεις που περιλαμβάνουν ό,τι πρέπει να διεκδικεί κάθε άνθρωπος, για να έχει μια καλή και αξιοπρεπή ζωή. Μαζί και η λέξη αγάπη. Αλήθεια, πόσες ερωτικές σχέσεις να γεννήθηκαν εκείνο το τριήμερο μέσα στο Πολυτεχνείο;

 48. Ὑπάρχει καὶ ἕνας συλλογικὸς τόμος ποὺ δὲν εἶναι πιὰ στὰ χέρια μου. Εἶχε βγεῖ πρὶν ἀπὸ 25 χρόνια, μὲ ἀφορμὴ τὰ τότε 20χρονα τοῦ Πολυτεχνείου καὶ νομίζω ὅτι εἶχε σχετικὸ τίτλο (20 χρόνια μετά ἢ κάτι παρόμοιο). Μὲ ἔσωθεν μαρτυρίες, ὅπως τοῦ Παπαχρήστου, τοῦ Λαλιώτη, τῆς Πέπης Ρηγοπούλου καὶ ἄλλων…

 49. sarant said

  46 !!

 50. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μια θαυμάσια ανθολογία:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.politeianet.gr/books/9789605760069-anthologia-gabriilidis-to-melani-fonazei-227759&ved=2ahUKEwiQiMDI49jeAhWG6CwKHXo_C48QFjAAegQIARAB&usg=AOvVaw1ZXAeikTsRhjclIn5ti1gv

 51. Υπάρχουν περιγραφές που ανταποκρίνονται στα γεγονότα έστω από την οπτική γωνία που γράφονται και περιγραφές που σκοπό έχουν να δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα στους αναγνώστες με υπερβολές και ανακρίβειες. Λυπάμαι ιδιαίτερα όταν βλέπω τις δεύτερες γιατί πιστεύω πως τελικά κάνουν ζημιά γιατί κάποτε κάποιος θα καταλάβει τι παραμύθια διάβασε και θα αμφισβητήσει ακόμα και τις αλήθειες που υπάρχουν. Τέτοιες περιγραφές υπάρχουν πολλές από άτομα που ‘βρέθηκαν’ στο Πολυτεχνείο εκείνη την μέρα. Το μόνο που θέλω να βεβαιώσω είναι πως από την Κυψέλη η πρόσβαση προς το Πολυτεχνείο ήταν εντελώς ελεύθερη από την Πατησίων τουλάχιστον μέχρι την Αλεξάνδρας, δεν υπήρχαν χαρακώματα ώστε να σέρνεται κάποιος για να περάσει.

 52. Γιάννης Ιατρού said

  48: Μάλλον αυτό εννοείς:
  «20 χρόνια μετά: Ιστορικότητα και Επικαιρότητα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου»,
  εκδ. Α/συνέχεια, Αθήνα, Νοέμβρης 1993,

 53. Κουνελόγατος said

  48. Είχε κάνει την επιμέλεια ο Δημήτρης Παπαχρήστος.

 54. Κουνελόγατος said

  17 Νοέμβρη 1973. Σάββατο. Παραδόξως, τα σχολεία είναι κλειστά. Περιοχή κοντά στο Κέντρο. Βγαίνει το 8χρονο να παίξει στον δρόμο. Ψυχή έξω. Ακούγονται πυροβολισμοί. Φόβος. Η μαμά ορμάει έξω, τον πιάνει και τον τραβάει, μάλλον άγαρμπα. Μαμά, τι είναι αυτοί οι πυροβολισμοί; Τίποτα, μην ανησυχείς, εδώ πιο πάνω στο Γυμνάσιο σκοτώνουν περιστέρια. Και το «χαζό» παιδάκι το πίστεψε. Και κατάλαβε πολλά χρόνια μετά τι γινόταν σε μικρή απόσταση…

 55. leonicos said

  @2 Νέος που είσαι Γιάννη μου……….

  Τα εις -ις είχαν χάσει το -ς αλλά το -ι παρέμενε. Μόνο τα κουμμούνια το είχαν κάνει -η. Μετά ήρθε η δημοκρατία, κι επετρέπη και το -η μέχρι που επεκράτησε.

 56. atheofobos said

  Αν προσέξει κανείς στο τέλος της 3ης σειράς της γελοιογραφίας του ΚΥΡ θα δει ένα με τον Λένιν στο πλακάτ που κρατάει και άλλους οι οποίο του φωνάζουν ΜΑΡΚΕΖΙΝΙΚΕ!
  Η εξήγηση είναι γιατί ο Μαρκεζίνης δε είχε διστάζει να δηλώσει θερμός θαυμαστής του Λένιν, για την τακτική του ευελιξία στη ΝΕΠ και τη συμφωνία Μπρεστ-Λιτόφσκ, προκειμένου να δικαιολογήσει τους δικούς τους “ελιγμούς” και τη συμμετοχή του στο πολιτικό μακιγιάζ που αναζητούσε η δικτατορία.
  http://www.katiousa.gr/katiousa/otan-o-markezinis-dilone-thavmastis-tou-lenin-symmetechontas-sti-fileleftheropoiisi-tis-chountas/

 57. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ μένα.

  Δὲν ἔχω νὰ προσθέσω κάτι στὰ περσινὰ γραφτά μου. Μόνο πὼς φέτος ταιριάζουν μέρες καὶ ἡμερομηνίες μὲ τὸν Νοέμβρη τοῦ ᾿73.

  Νὰ εἴμαστε ὅλοι καλά.

 58. Σωτήρς said

  Διάβασα πρόσφατα το Η εύνοια του δράκου του Μίμη Χριστοφιλάκη όπου αναφέρεται και στον Κυριάκο Παντελεάκη από τις Κροκεές.

  » Ημέρα Κυριακή 19η Νοεμβρίου 1973 ώρα 10 π.μ ο Κυριάκος πήγε ,όπως το συνήθιζε ,στο καφενείο ‘’Λακωνία’’ του Λυκούργου Καπασκέλη και του Θόδωρου Νικολούδη. Εκεί ήταν ο Δημάκης Δημακάκος και ο Γιώργος Ροζάκος. Περίπου στις 11 η ώρα βγήκαν να δουν τι γίνεται έξω. Προχώρησαν κατά το Πολυτεχνείο, έφτασαν λίγο μετά το Μινιόν ,αλλά γύρισαν αμέσως πίσω. Έπεφταν πυροβολισμοί.

  Το μεσημέρι ώρα μια και μισή ο Λυκούργος έκλεισε νωρίτερα λόγω των γεγονότων. Βγήκαν να πάνε στα σπίτια τους.

  Στάθηκαν στη γωνία Γλάδστωνος και Πατησίων [σήμερα το κατάστημα Βενέτη] και οι τέσσερες μαζί, ο Λυκούργος ,ο Δημάκης , ο Κυριάκος ,ο Γιώργος Ροζάκος και ένας άγνωστος δίπλα τους και περίμεναν να περάσουν απέναντι.

  Το τανκ ερχόταν από το Πολυτεχνείο και ο πολυβολητής έστρεψε τον πυργίσκο και έριξε μία ριπή προς τους πέντε. Οι σφαίρες βρήκαν, τον Κυριάκο στην κοιλιά, τον Λυκούργο στην παλάμη και τον άγνωστο που βρέθηκε δίπλα τους στα δύο πόδια. Το τανκ συνέχισε την πορεία του προς την Αιόλου και έριχνε ριπές. Ο Δημάκης είχε παρκάρει το αυτοκίνητό του στην Γλάδστωνος. »

  Και συνεχίζει τη διήγηση πως τον πήγαν οι φίλοι του στο Γενικό Κρατικό όπου οι αστυνομικοί έδερναν τραυματίες και συνοδούς. Ο Κυριάκος Παντελεάκης πέθανε μετά από ένα μήνα.

  Παρεμπιπτόντως τα διηγήματα του Χριστοφιλάκη είναι πολύ καλά.

 59. Γιάννης Ιατρού said

  48 (52, 53) υπάρχει κι αυτό του Αντώνη Νταβανέλου (με παρεμφερή τίτλο):
  «Νοέμβρης 1973, Η εξέγερση – 20 χρόνια από το Πολυτεχνείο»
  εκδόσεις Εργατική Δημοκρατία, 1993

 60. nikiplos said

  51@ Τζι αν διάβασες προσεκτικά ΔΕΝ πήγαν από την πατησίων αλλά από ψηλά, περίπου στο ύψος των Παναθηναίων… επειδή εικάζω ότι αναφέρεσαι στη δική μου αναφορά… Πάντως ο θείος ζει, συμμετείχε από την πρώτη μέρα έξω από το πολυτεχνείο μέχρι την τελευταία, όπου περιγράφεται η σωτηρία τους από τον Ν. Βασταρδή… αν θέλεις μπορείς να βρεθείτε να τα πείτε… Κυψελιώτης κι αυτός γαρ… Πάντως επίτηδες στην ανάρτηση παρέλειψα τα κυρίως ειπείν γεγονότα γιατί δεν είχα σκοπό να αναδείξω αυτούς τους δύο αλλά τον ηθοποιό και τη στάση του, ενάντια στη στάση πολλών τότε στην περιόχα, που ύστερα από χρόνια έλεγαν πως τάχα έσωσαν κόσμο ενώ τον έδιναν στην αγκαλιά της ασφάλειας (από φόβο οι περισσότεροι βέβαια)…

 61. leonicos said

  @20 Αθεόφοβε, καταπληκτικός

 62. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  42. Γιάννη Κ. Ο Κράου είπε ότι του στέλνει ο φίλος του Κ(το επώνυμο σου) μήνυμα στο φβ. 🙂 .
  Είμαστε δύο,οι άνευ βιβλίου μούρης 🙂

  51 Τζη >> από την Κυψέλη η πρόσβαση προς το Πολυτεχνείο ήταν εντελώς ελεύθερη από την Πατησίων τουλάχιστον μέχρι την Αλεξάνδρας,

  αλλά δεν ήταν και ασφαλής όπως φάνηκε:
  -Παπαθανασίου Αλέξανδρος του Σπυρίδωνος, 59 ετών, συνταξιούχος εφοριακός, από το ΚεράσοΒο Αιτωλοακαρνανίας, κάτοικος Νάξου 116, Αθήνα. Στις 13.30 της 18.11.1973, ενώ βάδιζε με τις ανήλικες κόρες του στη διασταύρωση των οδών Δροσοπούλου και Κύθνου, απέναντι από το ΙΣΤ’ Αστυνομικό Τμήμα, βρέθηκε εν μέσω πυρών, προερχομένων από τους αστυνομικούς του Τμήματος, με αποτέλεσμα να πάθει συγκοπή. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B5%CE%BA%CF%81%CE%BF%CE%AF_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85

 63. # 60

  Το πρόσεξα αλλά δεν κατάλαβα γιατί επέλεξαν περίεργη διαδρομή, η σχολή Ευελπίδων λειτουργούσε ακόμα, στο πάρκο πιθανόν να περίμεναν δυνάμεις του στρατού ή της αστυνομίας. Γενικά ο απλός κόσμος ήταν στην κάτω μεριά στην Πατησσίων, από την πάνω μεριά γίνονταν διάφορα περίεργα. Εγώ ήμουνα στο ρετιρέ μιας πολυκατοικίας στην Στουρνάρη απέναντι από το πολυτεχνείο πλην της Παρασκευής που δεν μας άφησαν να μπούμε οι αστυφύλακες οπότε είμαστε Πατησσίων από Στουρνάρη μέχρι Μάρνη και καταλάβαμε πως κάτι θα γίνει.
  Οπως έχω γράψει δεν μου αρέσει να τα συζητάω.

 64. Καλησπέρα.
  Αρθρο με τα όσα είπε νωρίτερα ο πατέρας που σκοτώθηκε τότε το παιδί του στου Ζωγράφου. https://www.news247.gr/synentefxeis/nekroi-toy-polytechneioy-pos-i-choynta-skotose-to-5chrono-paidi-moy.6667938.html
  Στο τέλος του άρθρου λινκ με έρευνα για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου.

 65. # 63

  Βρε Εφη, έλεος ! Μιλάμε για την Παρασκευή , δεν το πρόσεξες ; Το Σάββατο δεν ήσουν ασφαλής πουθενά, το ίδιο και την Κυριακή εκτός κι ήσουν ο Μαστοράκης

 66. το #65 —> # 62

 67. mitsos said

  …..
  Συνήθως δεν είναι ευκολο
  Αλλά ναι κάπως θα μπορούσα να περιγράψω πως αισθάνεται ένας αμούστακος15αρης μαθητής… στα κάγκελα του Πολυτεχείου
  ακόμα και όταν τον διώχνουν σχεδόν δια της βίας
  …η και να περιγράψω το αίσθημα στο στομάχι όταν την άλλη μέρα το πρωϊ τα τάνκw έριχναν ριπές όχι μόνο στον αέρα αλλά εκεί 10 μέτρα μπροστά σου … και βλέπεις την κοπέλα να πέφτει.
  Ίσως να μπορούσα.
  Άλλωστε κάποτε, μια και μοναδική φορά το επιχείρησα ως υπέυθυνος για την γιορτή στο σχολείο που υπηρετούσα . Μια και μοναδική φορά γιατί ναι κάποια γεγονότα είναι πολύ δύσκολο να περιγραφούν… ίσως μόνο η καλή τέχνη μπορεί.

  Προς το παρόν νιώθω την λύτρωση διαβάζοντας σχόλια όπως τα σχόλια :
  @23 Αυγουστίνος
  @28 Antonislaw
  Συγχατηρήρια και στους δυο
  Προφανώς θα ήθελα να τα είχα γράψει εγώ

  Αλλά όλα ο καιρός τα φθείρει … και εμάς και αυτά.
  Οπότε ας σκεφτούμε κι αυτό :

  https://drive.google.com/open?id=19C-E-bKoR_ySJFpo9AUDIdlSZTdYJikD

 68. mitsos said

  Διορθώνω : εννοούσα @32 Antonislaw

 69. antonislaw said

  Σχετικά με το σύνθημα «Ψωμί -παιδεία-ελευθερία»

  Κυκλοφοράει στο διαδίκτυο μία ανακρίβεια σχετικά με το πού πρωτοακούστηκε το σύνθημα:
  Οπωσδήποτε δεν πρωτοακούστηκε στην παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιακωβου Καμπανέλη, με τον Καζάκο και την Καρέζη, παρότι αυτό γράφει ο Καζάκος και το υιοθετούν όλοι.
  Ο Καζάκος είχε πει λοιπόν σε ερώτηση του δημοσιογράφου «mano: Πολλά συνθήματα που χρησιμοποίησαν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου ήταν από «Το Μεγάλο μας Τσίρκο»;

  Πράγματι, ήταν από το επεισόδιο με τη απαίτηση του λαού για Σύνταγμα στις 3 Σεπτεμβρίου 1843, από τον Όθωνα. »

  Μάλιστα παραθέτει και μία φωτογραφία με το σύνθημα η οποία δεν πιστεύω ότι είναι από την πρώτη παράσταση του Ιουνίου του 1973.

  https://umano.gr/o-kostas-kazakos-mas-milaei-gia-to-megalo-mas-tsirko/

  Επίσης στη βικιπαίδεια γράφει ότι: «Κυρίαρχα συνθήματα, γνωστά από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, όπως «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και «ΦΩΝΗ ΛΑΟΥ — ΟΡΓΗ ΘΕΟΥ» , είχαν πρωτοεμφανιστεί στην παράσταση.»

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%BF_%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%BF_%CE%BC%CE%B1%CF%82_%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%81%CE%BA%CE%BF

  Αυτή η ανακρίβεια έχει υιοθετηθεί ως γεγονός και αναπαράγεται ως μιμίδιο από όλες σχεδόν τις ιστοσελίδες:
  πχ
  «Το «Μεγάλο μας τσίρκο», έτσι όπως το ανέβασε ο θίασος των Καζάκου και Καρέζη, σε μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου, και με τον Νίκο Ξυλούρη να τραγουδά ζωντανά, ήρθε να επιβεβαιώσει αυτόν τον πόθο. Τα συνθήματα «Ψωμί – παιδεία – ελευθερία» και «Φωνή λαού, οργή θεού» ακούστηκαν για πρώτη φορά από τους ήρωές του.»
  https://www.athinorama.gr/theatre/article/to_megalo_mas_tsirko-13575.html

  Ιστοσελίδα φοιτητικής οργάνωσης Προοδευτική: «Από «Το Μεγάλο Μας Τσίρκο» οι φοιτητές υιοθέτησαν συνθήματα που ακούγονταν στην παράσταση όπως «ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», «ΦΩΝΗ ΛΑΟΥ ΟΡΓΗ ΘΕΟΥ» τα οποία ακούστηκαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Οι Καρέζη, Καζάκος, και Ξυλούρης συμμετείχαν στην εξέγερση.»

  http://www.proodeftiki-athinas.gr/aristera/15-diethni/159-to-megalo-mas-tsirko-simvolo-kata-tis-diktatorias.html

  Αντίθετα, αληθές τυγχάνει ότι το σύνθημα είναι προγενέστερο όχι μόνο της παράστασης του Καζάκου αλλά και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, καθώς μαρτυρείται ότι αναρτήθηκε σε πανό τουλάχιστον από το Μάρτιο του ίδιου χρόνου, του 1973, στην κατάληψη της Νομικής.
  Συγκεκριμένα ο ίδιος ο φωτογράφος Αριστοτέλης Σαρρηκώστας, που κατάφερε να απαθανατίσει τη στιγμή της εισόδου του τανκ στο Πολυτεχνείο, ο οποίος είχε καλύψει με εξαιρετικές φωτογραφίες και την κατάληψη της Νομικής, αναφέρει συγκεκριμένα :
  «Η δεύτερη κατάληψη έγινε και πάλι στη Νομική Σχολή τον Μάρτιο του 1973 και ήταν η πρώτη φορά που αναρτήθηκαν πανό με αιτήματα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» κατάργηση του νόμου 1347 και 2287, απομάκρυνση της χούντας και επιστροφή στη Δημοκρατία. Πράγματα αδιανόητα για εκείνη την εποχή και ενώ η αστυνομία δεν ήξερε πως να αντιδράσει, χιλιάδες κόσμου είχε μαζευτεί κάτω από το κτήριο της Νομικής χειροκροτώντας τους φοιτητές. Το βράδυ της δεύτερης μέρας της κατάληψης η αστυνομία επενέβη και μετά από άγριο ξυλοδαρμό και δεκάδων συλλήψεων η Νομική εκκενώθηκε.»

  https://www.documentonews.gr/article/1973-ta-diethnh-praktoreia-stelnoyn-fwtografies-apo-to-polytexneio-o-aristotelhs-sarrhkwstas-afhgeitai-photos-video

  Δυστυχώς σχετική φωτογραφία με το σύνθημα το Μαρτιο του 1973 δεν παραθέτει ο Σαρρηκώστας, ή εγώ δεν κατάφερα να την εντοπίσω.

  Πάντως σίγουρα δεν ακούστηκε για πρώτη φορά το σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθυερία» στην παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο»

 70. Γιάννης Κουβάτσος said

  62α.Κάποιος απ’το ευρύτερο σόι θα ‘ναι.

  Προπηλακισμοί Συριζαίων στο Πολυτεχνείο. Δεν ξέρω ποιοι είναι οι χειρότεροι:αυτοί που αμφισβητούν το Πολυτεχνείο ή οι κουκουλοφόροι νταβατζήδες που το ξεφτιλίζουν.

 71. antonislaw said

  67-68
  Αγαπητέ Mitsos, μιλώντας για τον εαυτό μου θα έλεγα «χείρονες των προγόνων γεγόναμεν» ή «πού ‘σαι νιότη πού ‘δειχνες πως θα γινόμουν άλλος»…
  Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία!

 72. leonicos said

  @ 43 Νίκιπλε, εξαιρετκό

 73. ΓιώργοςΜ said

  Καλησπέρα κι από μένα, δε μπορώ να γράψω απουσία τέτοια μέρα.

  Δεν ξέρω αν γερνάω και γίνομαι ευσυγκίνητος, αλλά με άγγιξε πολύ η γιορτή στο Γυμνάσιο του γιου μου. Ωραία δομή, έξω από το βαρετό και ξύλινο μοτίβο της σχολικής γιορτής, καλή επιλογή τραγουδιών, αφήγησης και βίντεο, ακόμη και χορευτικό κομμάτι.

  Πολύ χάρηκα που τα δεκαπεντάχρονα (το πολύ) παιδιά το βίωσαν και το πέρασαν τόσο καλά το μήνυμα της μέρας. Ευτυχώς υπάρχουν αρκετοί δάσκαλοι που δεν έχουν παραιτηθεί.

  Η άρνηση των θυμάτων, όπως προαναφέρθηκε, είναι παλιά ιστορία, τη θυμάμαι μαθητής αρχές της δεκαετίας του ’80. Πιστεύω πως άρχισε κυρίως ως τρόπος διαχείρισης της ενοχής εκείνων που υποστήριξαν ή δεν αντέδρασαν στη χούντα, μια τάση της ψυχολογίας αγέλης να μειώσει την ένταση του ονείδους στο συλλογικό ασυνείδητο. Αργότερα έγινε βέβαια καραμέλα στους κυοφορούντες το χρυσό αβγό του φιδιού.

 74. mitsos said

  @71 Antonislaw
  Λες ;
  Φοβάμαι ότι :
  κάθε εποχή γεννά μεγάλα γεγονότα και μεγάλους Ανθρώπους. Η φαντασίωση του αντίστροφου … οδηγεί στον γραφικό βολονταρισμό ή σε φαινόμενα εκφυλισμού όπως …

 75. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  65.Τζη Όντως δεν πρόσεξα ότι ήταν για την Παρασκευή 😦
  Συμπάθα με, δεν το έγραψα για «αντίθεση» προς τα γραφόμενά σου αφού ξέρω ότι κατοικείς εκεί παιδιόθεν, αλλά μόλις διάβαζα αναλυτικά (για μια ακόμη φορά) την κάθε περίπτωση, έτσι ως μνημόσυνο.
  Στην Κυψέλη έμενε ο Βασ.Φάμελλος,26, που είναι νεκρός της Παρασκευής αλλά τον σκότωσαν κοντά στο υπ.Δημ.Τάξεως .

 76. Πέπε said

  @33:
  > > Συγγενικό μου πρόσωπο που τότε τυπικά δούλευε στο Ρυθμιστικό (νυν Γεννηματά), έμαθε από τους συναδέλφους της πως εκείνο το βράδυ πήγε χιλιάδες κόσμος και γινόταν χαμός.

  Πλήθη εισήχθησαν επίσης στο ΚΑΤ (το οποίο, σημειωτέον, είναι και πολύ μακριά – άρα φανταζόμαστε τι θα έγινε στα πιο κοντινά νοσοκομεία).

  Για λόγους φόβου ή δεν ξέρω πώς αλλιώς να το εξηγήσω (αλλά δεν απορώ και πολύ), οι σχετικές σελίδες με τις καταχωρήσεις των επειγόντων σχίστηκαν, και φυλάχτηκαν ως ιστορικό κειμήλιο από κάποιον, από τον οποίο και έχω ακούσει το παραπάνω.

 77. Χρήστος Π. said

  Δεν νομίζω πως υπάρχει λογικός άνθρωπος που αμφισβητεί ότι υπήρξαν θύματα στο Πολυτεχνείο. Οι αμφισβητίες εστιάζουν στο γεγονός ότι δεν σκοτώθηκε κάποιος μέσα στις αίθουσες ή στο προαύλιο χώρο μετά την είσοδο της αστυνομίας και των τεθωρακισμένων. Ακούγεται αστείο μιας και όλοι οι νεκροί στους γύρω δρόμους προέκυψαν στα πλαίσια της εξέγερσης και της καταστολής. Αυτό που με έχει απασχολήσει και δεν έχω βρει ικανοποιητική απάντηση, είναι ποιοί ήταν οι μηχανισμοί της δικτατορίας και πόσο ψηλά βρίσκονταν αυτοί που πήραν την απόφαση για τοποθέτηση ελεύθερων σκοπευτών σε ταράτσες πολυκατοικιών, και έδωσαν τη εντολή για πυροβολισμούς. Αμφισβητώ τη σκοπιμότητα ή την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας κίνησης όσο πανικό και αν σπείρει. Δεν ξέρω αν οι δολοφονίες έγιναν απλώς από βλακεία, εμμονή, ανασφάλεια της χουντικής ηγεσίας, ή αν το σκηνικό των δολοφονιών βόλευε τη δεύτερη εθνοσωτήριο επανάσταση του Ιωαννίδη. Από συνεντέυξεις χουντικών της μιας κλίκας ή της άλλης δεν βγάζεις άκρη. Επίσης μέσα στη ΚΥΠ όπως συμβαίνει στις μυστικές υπηρεσίες, πρέπει να υπήρχαν και αυτονομημένες χουντο-ομάδες που έκριναν και διεταζαν. Όπως έδειξε και η Κύπρος, μια σκληρή δικτατορία δεν αποκλείει το μπάχαλο.

  (Το περιστατικό δολοφονίας που διέπραξε ο Ντερτιλής το εξαιρώ από τον προβληματισμό μου, μιας και πιστεύω πως ήταν δική του απόφαση της στιγμής να σκοτώσει. Ο Ντερτιλής είχε μια ανιδιοτέλεια στη τρέλλα που πίστευε, αλλά ήταν ξερόλας, προβληματικός χαρακτήρας, υπερκινητικός με ροπή στην εκτροπή και υπάρχει ψυχιατρικός όρος για τη περίπτωσή του).

  Αυτό που έχει μείνει στο μυαλό από εκείνες τις ημέρες είναι οι πυροβολισμοί που άκουσα καθαρά, μεσημεριάτικα, μια μέρα των γεγονότων στο Παγκράτι που ζούσα. Μαθητης δημοτικού τότε, κατάλαβα τι συνέβαινε και πως είχε σχέση με τα γεγονότα του πολυτεχνείου. Συμμαθητής μου, μου είπε πρόσφατα σε συζήτηση, πως εκείνος και η παρέα του βρήκαν μάλιστα κάλυκες σε κάποιο δρόμο του Παγκρατίου!

  Η γενιά του πολυτεχνείου στη πλειοψηφία της δεν εξαργύρωσε τίποτα μιας και δεν είχαν την εξέλιξη της Δαμανάκη ή του Λαλιώτη όλοι. Στον αγώνα της επιβίωσης ή της καριερας ρίχτηκαν οι περισσότεροι. Απλώς αυτοί δεν μιλάνε πολύ για τα γεγονότα, όπως μιλούν εκείνοι που τα εκμεταλλέυτηκαν για ηρωποίηση. Ως ένα βαθμό δεν μιλάνε ακριβώς γιατί τις κουβέντες τις ταυτισαν με προβολή και πολιτικαντισμό. Ένας ξάδερφός μου πολιτικός μηχανικός στις 16/11/73 συνελήφθη, φοιτητής τότε βγαίνοντας στη Πατησίων και έφαγε πολύ ξύλο μέσα στις τοτε κλούβες της ασφάλειας που ήσαν έξω από το πολυτεχνείο. Πριν χρόνια κουβεντιάζαμε για το πως μπήκε στη κλούβα δηθεν για ένα έλεγχο ταυτοτήτων, για την ευγένεια των ασφαλιτών που έλεγαν «παιδιά σας παρακαλώ περάστε μέσα. μια απλή εξακρίβωση στοιχείων θα κάνουμε», και μετά ξαφνικά δεν καταλάβαινες από πού έρχονταν μπουνιές και κλωτσιές, κλπ. Ξαφνικά πάνω στη συζήτηση μου λέει θυμωμένος πως τηλεφώνησε στην Ελευθεροτυπία γιατί είχε δημοσιεύσει μια λίστα με δεκάδες ονόματα συλληφθέντων και αναμεσα σε αυτά είχε και το δικό του!

  Παραξενεύτηκα και το απέδωσα είτε στην ιδιορυθμία του είτε στις αρκετά συντηρητικές ιδέες που έχει σήμερα. Όταν όμως των ρώτησα, η απάντηση ήταν «τα ονόματά τους τα δημοσιεύουν εκείνοι που βγήκαν από το πολυτεχνείο για να πάρουν λεφτά και καρέκλες»! Μιλάμε για άνθρωπο που είχε συλληφθεί (αλλά είχε γλυτώσει τότε το ξύλο) και στη Σόλωνος με τα γεγονότα της Νομικής, και ο οποίος κάποια βράδυα έμενε σπίτι μας ή φεύγαμε για Κορινθία γιατί η ασφάλεια είχε αρχίσει να πηγαίνει νυχτιάτικα και ξαφνικά σε φοιτητικά σπίτια για ένα χεράκι ξύλο. Είχε φτάσει στο σημείο να θεωρεί ντροπή να δημοσιεύεται το όνομα του στη λιστα συλληφθέντων! Η «γενιά του πολυτεχνείου» έχει κερδίσει και τον αρνητισμό της γενιάς της, που θεωρεί πως δεν είχε σκοπό να εξαργυρώσει τίποτα.

 78. mitsos said

  @76 Πέπε
  Δεν νομίζω πως είναι ακριβώς έτσι με τις σελίδες που σκίστηκαν.
  Αν θυμάμαι καλά υπάρχει όλόκληρο κεφάλαιο στο πόρισμα Τσεβά για τις καταγραφές των νοσοκομειων και για τις καταθέσεις των γιατρών κείνη την ημέρα.

 79. Χρήστος Π. said

  Γράφοντας τα προγούμενα, ξέχασα να ρωτήσω το Νίκο πόσο βέβαιος είναι ότι αντιπολιτεύτηκαν το Μαρκεζίνη οι εφημερίδες του ΔΟΛ γιατί εγώ αλλιώς θυμαμαι τα πράγματα, αλλά βέβαια ήμουν μικρός. Έπαιρνε όμως Βραδυνή ο πατέρας μου ή καλύτερα έστελνε εμένα και την έπαιρνα από ένα περίπτερο που υπάρχει ακόμα στο Παγκράτι, Φρύνης και Υμηττού. Χάζευα τότε όλες τις εφημερίδες και τα πρωτοσέλιδά τους. Ο κ. Λαμπράκης ήταν πολύ θετικός για το καθεστώς. (Αν βέβαια άσκησε κριτική προς το τέλος της πρώτης χούντας αλλά αγάπησε πάλι τη δεύτερη, τότε πάει αλλού το πράγμα. Λαμπράκης ήταν αυτός).

 80. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  http://www.iospress.gr/ios2008/ios20080525.htm
  Χαρδαβέλλας, Μάης 68.

 81. # 75

  Εφη αποφεύγω να γράψω για έντονα συγκινησιακά πράγματα γιατί έχω διαπιστώσει πως πολλοί χωρίς να το θέλουνε δεν έχουν πλήρη αντίληψη των όσων διαδραματίζονται και τα εκτιμούν κατά βούληση. Π.Χ. σε μια λητεία τράπεζας που έχει και πυροβολισμούς- άρα φόβο- οι ευρισκόμενοι μέσα σχεδόν ποτέ δεν συμφωνούν για τον αριθμό, τα χαρακτηριστικά ακόμα και για την γλώσσα των ληστών. Θυμάμαι όταν ο πατέρας έπρεπε να χειρουργηθεί χωρίς ιστορικό γιατί αιμορραγούσε συνεχώς, η μάνα μου δεν υπέγραφε και αναγκάσθηκα μαζί με την αδερφή μου να την βγάλω έξω από το δωμάτιο γιατί δεν άφηνε ούτε εμάς να υπογράψουμε. Ε αφού υπέγραψα η αδερφή μου (40άρα τότε) άρχισε να με βρίζει, δολοφόνο και τέτοια είχε λαλήσει γιατί δεν άντεξε άλλο το συναισθηματικό βάρος.Μετά δεν θυμόταν τίποτε ! Οι γιατροί ξέρουν από τέτοια περιστατικά. Οταν λοιπόν πέφτανε δακρυγόνα σφαίρες και φήμες ο καθένας είχε την δική του αντίληψη για το τι έγινε, δεν σημαίνει πως λέει επίτηδες ψέμματα, λίγοι μπορούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Φαντάσου 5 χρόνια μετά σε μια πλαζ στην Βηρυττό έπεσε μια ριπή πολυβόλου 5-10 μέτρα πιο δίπλα από μένα και δεν έδωσα καν σημασία μετά το ξάφνιασμα από την άμμο που πετάχτηκε. Ολα τα συνηθίζει ο άνθρωπος, ήμουνα ήδη μια βδομάδα εκεί.

 82. Χρήστος Π. said

  48. Tο έχω κι εγώ του Παπαχρήστου, νομίζω τώρα συνοδευόταν και από CD με σκηνές των γεγονότων

 83. Γιάννης Ιατρού said

  Στη δημόσια μνήμη έχει σχηματιστεί η άποψη ότι «το Πολυτεχνείο» ήταν μία φοιτητική εξέγερση στην οποία βέβαια συμπαραστάθηκε σε μεγάλο βαθμό ο λαός της Αθήνας. Κοιτάζοντας την κοινωνική σύνθεση στην εξέγερση του 1973, πρόχειρα βέβαια, νομίζω πως αποκτά κανείς μιά λίγο διαφορετική εικόνα. Βεβαίως ακριβή στοιχεία δεν υπάρχουν, ωστόσο ένας δείκτης της ηλικιακής και κοινωνικής σύνθεσης των συμμετεχόντων μπορεί να προκύψει αντιπροσωπευτικά από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τους νεκρούς, τραυματίες και συλληφθέντες από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία η πλειοψηφία των εξεγερμένων βρίσκεται σε ηλικία από 16 μέχρι 33 χρονών. Αυτό σημαίνει ότι στην εξέγερση συμμετείχαν άτομα που δυνητικά ήταν μαθητές, φοιτητές και νέοι εργαζόμενοι.

  Τα στοιχεία γίνονται πιο συγκεκριμένα, διαπιστώνοντας ότι από τις 866 συλλήψεις που έγιναν μετά την εισβολή στο Πολυτεχνείο οι 475 (54,8%) ήταν εργάτες και οικοδόμοι, οι 317 (36,6%) ήταν φοιτητές ενώ οι 74 (8,6%) ήταν μαθητές γυμνασίου.

  Εκτός των συλλήψεων, έχουμε και τον εξής πίνακα με την κατανομή των νεκρών και των τραυματιών σύμφωνα με την απασχόλησή τους:

  (πηγή: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών)

  Από τα παραπάνω μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι οι φοιτητές αποτελούσαν μεν ένα μεγάλο κομμάτι των εξεγερμένων, ωστόσο όχι το μεγαλύτερο. Σημαντική ήταν η παρουσία των μαθητών επίσης, ωστόσο το μεγαλύτερο κομμάτι το αποτελούσαν εργαζόμενοι. Οι αριθμοί μάλιστα όσον αφορά τους νεκρούς και τους τραυματίες δείχνουν προφανώς σ’ αυτή την κατεύθυνση, με συνολικά τους εργαζόμενους (Εργάτες, Ιδιωτικοί & Δημόσιοι υπάλληλοι, Εκπαιδευτικοί, Ναυτικοί) να φτάνουν τους 500 (56,7%), ενώ οι φοιτητές φτάνουν τους 171 (19,3%).

  Βεβαίως να λάβουμε υπ΄ όψη, ότι οι περισσότεροι φοιτητές ήταν κυρίως εντός των ιδρυμάτων κι επομένως ο αναφερθείς αριθμός νεκρών και τραυματιών (από τον πίνακα) πρέπει να επηρεάζεται απ΄αυτό σημαντικά, αφού σε σχέση με τους άλλους απ΄έξω (εργαζομένους κλπ.) οι «εντός» ήταν λιγότερο εκτεθειμένοι σε πυροβολισμούς και τραυματισμοί έγιναν κυρίως μετά την έξοδό τους από τα ιδρύματα ή στην κατάληψή τους από τις δυνάμεις καταστολής κλπ.

 84. Χρήστος Π. said

  Να και μια καταγραφή των αντιχουντικών οργανώσεων που δημοσιευσε σήμερα το in.gr
  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

  Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου πλησιάζει και πολλοί θυμούνται μόνο τα δραματικά, όσο και ηρωϊκά γεγονότα που έγιναν το διήμερο 16-17 Νοεμβρίου 1973. Όμως, για να φτάσουμε στα γεγονότα του Πολυτεχνείου είχαν μεσολαβήσει επ΄τα «μαύρα» χρόνια της Χούντας, με πολλές αντιδικτατορικές οργανώσεις να μην «βολεύονται» με το… μιστρί του Παττακού και τους χορούς του Παπαδόπουλου. Σύμφωνα με τις ιστορικές καταγραφές περί τις 46 οργανώσεις έδρασαν κατά της δικτατορίας των Συνταγματαρχών.

  Οι κυριότερες οργανώσεις ήταν οι παρακάτω: Το Πανελλήνιο Αντιδικτατορικό Μέτωπο ή Πατριωτικό Αντιδικτατορικό Μέτωπο (ΠΑΜ) που ιδρύθηκε στα τέλη Απριλίου 1967, αρχικά ως Πατριωτικό Μέτωπο (ΠΜ), η Δημοκρατική Άμυνα (ΔΑ) που ιδρύθηκε το Μάιο 1967, το Εθνικό Κίνημα Δημοκρατικής Αντιστάσεως (ΕΚΔΑ): που ιδρύθηκε το Μάιο 1967, η Οργάνωση Ρήγας Φεραίος, οι Δημοκρατικοί Σύνδεσμοι (ΔΣ), το Αντιδικτατορικό Εργατικό Μέτωπο (ΑΕΜ), το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (ΠΑΚ), που ιδρύθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου στη Σουηδία, το Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα Κρήτης (ΕΑΚΚ), η Ελληνική Αντίσταση, η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ), το Ελληνικό Δημοκρατικό Κίνημα (ΕΔΚ), οι Δημοκρατικές Επιτροπές Αντιστάσεως (ΔΕΑ), ο Εθνικός Αντιδικτατορικός Στρατός (ΕΑΣ), το Κίνημα 20ης Οκτώβρη, το Αντιδικτατορικό Αγροτικό Μέτωπο της Υπαίθρου (ΑΑΜΥ), η Ελληνική Μαχητική Αντίσταση (ΕΜΑ) η Ελληνοευρωπαϊκή Κίνηση Νέων (ΕΚΙΝ), η Εταιρεία Μελέτης Ελληνικών Προβλημάτων (ΕΜΕΠ), η Αντι-ΕΦΕΕ, η Κομματική Οργάνωση Σπουδαστών (ΚΟΣ), η Προοδευτική Πανσπουδαστική Σπουδαστική Παράταξη (ΠΠΣΠ), η Αντιφασιστική Αντιιμπεριαλιστική Σπουδαστική Παράταξη Ελλάδας (ΑΑΣΠΕ), το Κίνημα Εθνικής Αντιστάσεως (ΚΕΑ), η Λαικη Αντιστασιακη Οργανωση Σαμποταζ (ΛΑΟΣ), το Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κίνημα Ελλάδας (ΕΚΚΕ), οι Φοιτητικές Ενώσεις Αντίστασης (ΦΕΑ). Η Σοσιαλιστική Φοιτητική Πρωτοπορία (ΣΦΠ), το Εθνικό Αντιστασιακό Συμβούλιο (ΕΑΣ), το Αγωνιστικό Μέτωπο Ελλήνων Εξωτερικού (ΑΜΕΕ), η Ένωση Εθνικής Σωτηρίας, οι Ελεύθεροι Έλληνες, η Ένωση Εθνικής Σωτηρίας, το Απελευθερωτικό Κίνημα Ελλάδας (ΑΚΕ), οι Υπερασπιστές της Ελευθερίας, Αντίσταση Απελευθέρωση Ανεξαρτησία (ΑΑΑ), οι Αόρατοι Αγωνιστές του Ελληνικού Έθνους, κ.α.

  Τα κυριότερα πρόσωπα που ξεχώρισαν για την αντιδικτατορική τους δράση ήταν ο Αλέκος Παναγούλης και ο Σπύρος Μουστακλής. Ο πρώτος αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον επικεφαλής της Χούντας, Γεώργιο Παπαδόπουλο. Ο δεύτερος συμμετείχε στο Κίνημα του Ναυτικού. Και οι δύο υπέφεραν φρικτά βασανιστήρια.

  Οι βασικές οργανώσεις
  Ο «Δρόμος της Αριστεράς» είχε επιχειρήσει παλιότερα μια χαρτογράφηση των σημαντικότερων, μέσα από ένα πλήθος, αντιστασιακών οργανώσεων που δημιουργήθηκαν στην επταετία 1964-1974

  Όπως ανέφερε, από την επομένη κιόλας του πραξικοπήματος άρχισαν να συγκροτούνται αντιδικτατορικές οργανώσεις που κάλυπταν όλο το πολιτικό φάσμα, από την κομμουνιστική αριστερά έως και την βασιλική δεξιά. Πολλές από αυτές έκαναν αισθητή την παρουσία τους όχι λόγω του μεγέθους τους, αλλά λόγω των δυναμικών τους ενεργειών (τοποθέτηση βομβών).

  Αναλυτικά:

  Πατριωτικό Αντιδικτατορικό Μέτωπο (ΠΑΜ): Το Πατριωτικό Μέτωπο (ΠΜ) ιδρύθηκε στα τέλη Απριλίου 1967 από στελέχη της ΕΔΑ και της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, ενώ η ιδρυτική του διακήρυξη δημοσιεύθηκε τον Μάιο. Μεταξύ των πρωτεργατών του ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο συνδικαλιστής της ΕΔΑ Τάσος Δήμου, τα στελέχη του ΚΚΕ Κώστας Φιλίνης και Αντώνης Μπριλάκης κ.ά. Το Πατριωτικό Μέτωπο σύντομα μετονομάστηκε σε Πατριωτικό Αντιδικτατορικό Μέτωπο (ΠΑΜ). Το ΠΑΜ εξέδωσε την παράνομη εφημερίδα Νέα Ελλάδα. Η 11η Ολομέλεια του ΚΚΕ δήλωσε την υποστήριξή της στο ΠΑΜ τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου. Μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ το 1968, τα περισσότερα στελέχη του συμπορεύτηκαν με τις δυνάμεις που αργότερα συγκρότησαν το ΚΚΕ εσωτερικού. Υπέστη πολλά και σοβαρά πλήγματα από τη δικτατορία. Μάλιστα, η δίκη 31 μελών του στο Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών στις 15-21 Νοεμβρίου 1967 υπήρξε η πρώτη μεγάλη δίκη μελών αντιστασιακής οργάνωσης στη δικτατορία. Τον Μάρτιο 1968 το ΠΑΜ και η Δημοκρατική Άμυνα συμφώνησαν τη συνεργασία τους.

  Δημοκρατική Άμυνα (ΔΑ): Η ΔΑ ιδρύθηκε το Μάιο 1967 από στελέχη της Ένωσης Κέντρου, του Ομίλου Αλέξανδρου Παπαναστασίου, της Ελληνικής Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης κ.ά. Τον Αύγουστο 1967 κυκλοφόρησε η ιδρυτική της διακήρυξη. Πρώτος πολιτικός της εκπρόσωπος υπήρξε ο Γεώργιος Μυλωνάς, ενώ σε αυτή συμμετείχαν πανεπιστημιακοί (Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης, Βασίλης Φίλιας, Σάκης Καράγιωργας κ.ά.), πρώην βουλευτές, φοιτητές κ.ά. Το 1970 δέχθηκε σοβαρό χτύπημα από τις διωκτικές αρχές όταν εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε τυχαία στο σπίτι του καθηγητή Σάκη Καράγιωργα. Δεκάδες στελέχη και μέλη της ΔΑ συνελήφθησαν και μετά από πολύμηνες ανακρίσεις δικάστηκαν σε έκτακτο στρατοδικείο και καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές.

  Εθνικό Κίνημα Δημοκρατικής Αντιστάσεως (ΕΚΔΑ): Ιδρύθηκε το Μάιο 1967 από στελέχη της Ένωσης Κέντρου και της Ελληνικής Δημοκρατικής Νεολαίας (ΕΔΗΝ). Το Σεπτέμβριο 1967 τα εναπομείναντα μέλη του ΕΚΔΑ μετονόμασαν την οργάνωσή τους σε ΔΕΚΑ (Δημοκρατικό Εθνικό Κίνημα Αντιστάσεως), για λόγους ασφαλείας.

  Δημοκρατικοί Σύνδεσμοι (ΔΣ): Ιδρύθηκαν επίσης από στελέχη της Ένωσης Κέντρου και της ΕΔΗΝ.

  Αντιδικτατορικό Εργατικό Μέτωπο (ΑΕΜ): Τον Αύγουστο 1967 κυκλοφόρησε η ιδρυτική του διακήρυξη.

  Ρήγας Φεραίος (ΡΦ): Η πρώτη σημαντική αντιδικτατορική οργάνωση νεολαίας. Ιδρύθηκε στην Αθήνα το Δεκέμβριο 1967 από μέλη της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη και του ΠΑΜ Νέων. Κυκλοφόρησε την πρώτη της προκήρυξη στις 15/12. Εξέδιδε την παράνομη εφημερίδα Θούριος.

  Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα Κρήτης (ΕΑΚΚ): Το ΕΑΚΚ ιδρύθηκε τον Ιανουάριο 1968 από δυναμικό εντασσόμενο στον κεντρώο χώρο.

  Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (ΠΑΚ): Ιδρύθηκε από τον Α. Παπανδρέου στις 26 Φεβρουαρίου 1968 στο εξωτερικό όπου και κυρίως δραστηριοποιήθηκε. Η αρχική ονομασία της οργάνωσης ήταν Πανελλήνια Απελευθερωτική Κίνησις. Τον Απρίλιο 1969 εξαρθρώθηκε ομάδα του ΠΑΚ που συνεργαζόταν παράλληλα με τους Ελεύθερους Έλληνες. Το ΠΑΚ αποτέλεσε το πολιτικό και ιδεολογικό πρόπλασμα του ΠΑΣΟΚ.

  Ελληνική Αντίσταση: Η οργάνωση που ίδρυσε ο Αλέκος Παναγούλης, ο οποίος προδικτατορικά εντάχθηκε στην ΕΔΗΝ, τη νεολαία της Ένωσης Κέντρου. Μετά την απόπειρα δολοφονίας του Παπαδόπουλου από τον Παναγούλη (13/8/1968) η οργάνωση εξαρθρώθηκε και εντοπίστηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί της σε έξι σημεία της πρωτεύουσας (14-15/8/1968).

  Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ): Η ΚΝΕ ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1968 από το ΚΚΕ μετά τη διάσπαση.

  Ελληνικό Δημοκρατικό Κίνημα (ΕΔΚ): Στο ΕΔΚ εντάχθηκαν και τα εναπομείναντα ελεύθερα μέλη του ΕΚΔΑ μετά την εξάρθρωσή του. Το ΕΔΚ εξαρθρώθηκε τον Οκτώβριο του 1969 με τη σύλληψη μελών της οργάνωσης καθώς ετοιμάζονταν να τοποθετήσουν 9 βόμβες σε ισάριθμες τράπεζες του κέντρου της Αθήνας.

  Δημοκρατικές Επιτροπές Αντιστάσεως (ΔΕΑ): Οι ΔΕΑ συνδέονταν με το Κομμουνιστικό Διεθνιστικό Κόμμα Ελλάδος (ΚΔΚΕ).

  Εθνικός Αντιδικτατορικός Στρατός (ΕΑΣ): Οργάνωση που συγκροτήθηκε από παλιούς ΕΛΑΣίτες. Εξαρθρώθηκε τον Ιούλιο 1969.

  Κίνημα 20ης Οκτώβρη: Οργάνωση που έκανε την εμφάνισή της το 1969 με βόμβα στη Δεξαμενή (20/10). Στην οργάνωση συμμετείχαν και τέσσερις γερμανοί φοιτητές

  Αντιδικτατορικό Αγροτικό Μέτωπο της Υπαίθρου (ΑΑΜΥ): Προσκείμενο στο ΠΑΜ.

  Ελληνική Μαχητική Αντίσταση (ΕΜΑ): Ξεκίνησε τη δράση της το 1970. Στελέχη της διατηρούσαν επαφές με τη Δημοκρατική Άμυνα.

  Ελληνοευρωπαϊκή Κίνηση Νέων (ΕΚΙΝ): Ιδρύθηκε τον Αύγουστο 1970 από φοιτητές του κεντρώου και φιλελεύθερου χώρου ως νόμιμη οργάνωση. Το περιοδικό της αποτέλεσε βήμα για την κριτική προς το δικτατορικό καθεστώς και τη διάδοση των νεολαιίστικων και φοιτητικών αιτημάτων. Έκανε εκδηλώσεις και εκδόσεις και διαλύθηκε το 1972 με δικαστική απόφαση και με την αιτιολογία ότι είχε απομακρυνθεί από το σκοπό της.

  Εταιρεία Μελέτης Ελληνικών Προβλημάτων (ΕΜΕΠ): Ιδρύθηκε το 1971. Η ΕΚΙΝ και η ΕΜΕΠ ήταν εταιρείες πολιτικού προβληματισμού οι οποίες ήταν νόμιμες με αποφάσεις του Πρωτοδικείου Αθηνών, έκαναν όμως καλυμμένη αντιστασιακή δράση. Με τη δράση τους (συζητήσεις, διαλέξεις, εκδόσεις) είχε σημαντική επίδραση στην ιδεολογική κινητοποίηση του φοιτητικού χώρου, γι’ αυτό και τον Μάιο του 1972 το καθεστώς διέταξε τη διάλυση των δύο εταιρειών και εκτόπισε τα περισσότερα μέλη των δ.σ.

  Αντι-ΕΦΕΕ: Η μεγαλύτερη σπουδαστική παράταξη που ιδρύθηκε τον Ιούλιο 1972 από μέλη κυρίως της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια.

  Κομματική Οργάνωση Σπουδαστών (ΚΟΣ): Οργάνωση του ΚΚΕ Εσωτερικού που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο 1972. Η ΚΟΣ αποτέλεσε και τη μήτρα για την ανασύσταση του Ρήγα Φεραίου.

  Προοδευτική Πανσπουδαστική Σπουδαστική Παράταξη (ΠΠΣΠ): Η φοιτητική παράταξη της Οργάνωσης Μαρξιστών Λενινιστών Ελλάδας (ΟΜΛΕ) ιδρύθηκε το 1966, διαλύθηκε με το πραξικόπημα το 1967, όπως όλες οι φοιτητικές παρατάξεις, τα συνδικάτα κ.λπ. και επαναλειτούργησε το 1975. Ωστόσο, τα μέλη της αγωνίστηκαν μέσα από τις γραμμές της ΟΜΛΕ και μέσα από τις αντιιμπεριαλιστικές – αντιφασιστικές επιτροπές.

  Αντιφασιστική Αντιιμπεριαλιστική Σπουδαστική Παράταξη Ελλάδας (ΑΑΣΠΕ): Ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1972 από το Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κίνημα (ΕΚΚΕ).

  Φοιτητικές Ενώσεις Αντίστασης (ΦΕΑ): Οι ΦΕΑ προέκυψαν από φοιτητικούς πυρήνες που αντιπαρατέθηκαν έντονα στα διορισμένα ΔΣ των σχολών.

  Σοσιαλιστική Φοιτητική Πρωτοπορία (ΣΦΠ): Τροτσκιστική αντιδικτατορική οργάνωση στα πανεπιστήμια.

  Εθνικό Αντιστασιακό Συμβούλιο (ΕΑΣ): Ιδρύθηκε στο Λονδίνο τον Φεβρουάριο του 1971 από το ΠΑΜ, τη ΔΑ και τις δεξιές αντιστασιακές οργανώσεις Ελεύθεροι Έλληνες και Υπερασπιστές της Ελευθερίας, με στόχο τον συντονισμό του αντιδικτατορικό αγώνα, αποφεύγοντας όλα τα ακανθώδη ζητήματα για την μετά την πτώση της Χούντας διακυβέρνηση της χώρας.

  Αγωνιστικό Μέτωπο Ελλήνων Εξωτερικού (ΑΜΕΕ): Αντιδικτατορική οργάνωση της ΟΜΛΕ στο εξωτερικό, η οποία συγκροτήθηκε κυρίως από έλληνες φοιτητές σε Ιταλία, Γαλλία και Δυτική Γερμανία.

  Ένωση Εθνικής Σωτηρίας: Αντιστασιακή ομάδα αξιωματικών.

  Ελεύθεροι Έλληνες: Η μεγαλύτερη αντιστασιακή ομάδα αξιωματικών του στρατού ξηράς. Συγκροτήθηκε σταδιακά από την άνοιξη του 1968 με πρωτοβουλία βασιλοφρόνων αξιωματικών. Το φθινόπωρο του ίδιου έτους δέχθηκε τους περισσότερους, αν όχι όλους, απότακτους από τη δικτατορία αξιωματικούς και ορισμένους εν ενεργεία. Σκοπός της ήταν η ανατροπή της δικτατορίας μέσω του στρατού. Ετερόκλητη σύνθεση, περιλάμβανε από τον Σπύρο Μουστακλή μέχρι το μέλος της οργάνωσης «Χ» της κατοχής, ταξίαρχο Κ. Παπαγεωργίου. Ήρθε σε επαφές με πολιτικά πρόσωπα εντός και εκτός Ελλάδας μέχρι και αριστερούς, εξέδωσε περιοδικό έντυπο και προκηρύξεις, ενώ έκανε και βομβιστικές επιθέσεις. Με προκήρυξή της το Δεκέμβριο 1968 καλούσε τους αξιωματικούς ν’ ανατρέψουν τη χούντα.

  Ένωση Εθνικής Σωτηρίας: Αντιστασιακή οργάνωση αξιωματικών του στρατού. Ιδρύθηκε από τους αδελφούς Άγγελο και Κωνσταντίνο Πνευματικό.

  Απελευθερωτικό Κίνημα Ελλάδας (ΑΚΕ): Ιδρύθηκε από αξιωματικούς του στρατού ξηράς και της αεροπορίας.

  Υπερασπιστές της Ελευθερίας: Αντιστασιακή οργάνωση που ιδρύθηκε από τον συνταγματάρχη Δημήτρη Οπρόπουλο και αξιωματικούς του ευρύτερου κεντρώου χώρου και του ΑΣΠΙΔΑ. Ετοιμάζονταν να συμμετέχουν το αντικίνημα του βασιλιά, τελικά δεν κλήθηκαν και οι περισσότεροι πέρασαν στους Ελεύθερους Έλληνες μετά και την εκτόπιση του Οπρόπουλου. Στην οργάνωση αυτή συμμετείχε και ο Σπύρος Μουστακλής που αργότερα δημιούργησε την ΑΑΑ.

  Αντίστασις, Απελευθέρωσις, Ανεξαρτησία (ΑΑΑ): Ξεκίνησε τη δράση της το 1971. Συγκροτήθηκε με τη συνεργασία στρατιωτικών (Τάσος Μήνης, Σπύρος Μουστακλής) και πολιτών (Στέφανος Παντελάκης, Παύλος Ζάννας κ.ά.). Έδρασε για περίπου ένα χρόνο, με οκτώ διαπιστωμένες εκρήξεις στο ενεργητικό της.

  Αόρατοι Αγωνιστές του Ελληνικού Έθνους: Φιλοβασιλική οργάνωση. Τον Νοέμβριο του 1969 μοίρασαν προκήρυξη με την οποία καλούσαν σε σαμποτάρισμα της παρέλασης με τη ρίψη πανιών μπροστά στα τανκς.

  Κίνημα Εθνικής Αντιστάσεως (ΚΕΑ): Δεξιά αντιδικτατορική οργάνωση που ιδρύθηκε από τον Ιπποκράτη Σαββούρα. Ο ίδιος ίδρυσε και την Ελληνική Αντιδικτατορική Νεολαία (ΕΑΝ) τον Μάρτιο 1971. Η ΚΕΑ υποστήριζε ότι στη συγκρότηση της ελεύθερης Ελλάδας θα έπαιζαν αποφασιστικό ρόλο ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και ο Κ. Καραμανλής.

 85. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Από Κυριάκο Σταμέλο, ανοικτή επιστολή προς τον κ. Πέτρο Μάρκαρη

  Επιστολή προς Π. Μάρκαρη

  Από τον Κυριάκο Σταμέλο, που υπογράφει ως «πρώην ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος ΕΜΠ και νυν μουσικός του δρόμου», λάβαμε την παρακάτω ανοικτή επιστολή προς τον κ. Πέτρο Μάρκαρη και τη δημοσιεύουμε:

  «Αγαπητέ κύριε Μάρκαρη,
  Πρόσφατα δηλώσατε “πιστεύω η Γενιά του Πολυτεχνείου οφείλει έναν απολογισμό”. Στήσατε μεγάλο γλέντι. Ακούστε τα όργανα.
  Ματζόρε: Ο Αριστοτέλης ανέδειξε, με σαφήνεια, την τεράστια διαφορά μεταξύ των ρημάτων “νομίζω” και “γνωρίζω” (αυτή του πρώτου, το “πιστεύω” χειρότερο). Διδάσκοντας στον Αλέξανδρο το εκπληκτικό για την εποχή εκείνη εργαλείο νόησης, τον κατέστησε Μέγαν. Εντεύθεν του Αριστοτέλους, σοβαροί διανοητές όπως εσείς, όταν λέγουν “νομίζω”, “πιστεύω”, “έχω την αίσθηση”, επιζητούν την έκφραση και κάποιας αμφιβολίας ή/και επιφύλαξης. Πριν και μετά τον Αριστοτέλη, οι σοφιστές, βέβαια, κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις.
  Μινόρε: “Γενιά του Πολυτεχνείου” όπως λέμε “Σπονδυλωτά”; Ολα τα γένη μαζί; Εξάλλου η γενιά μας δεν κατατρίβεται εις περιοδικού τύπου εκλογάς προς ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων της. Προτείνοντας κάτι ανέφικτο, στο πολιτικό πεδίο, αγνοείτε και τον Θουκυδίδη.
  Ουσάκ: “Οφείλει έναν απολογισμό”. Κάκιστα τα ελληνικά σας. Ακούστε σωστά ελληνικά.
  Ο Κώστας οφείλει έναν καφέ.
  Η Λόλα οφείλει ευγνωμοσύνη στη γιαγιά της.
  Η Γενιά του Πολυτεχνείου οφείλει να κάνει έναν απολογισμό (των πεπραγμένων της Παναθηναϊκής Συμμαχίας;). Και επιτέλους, όλο μαζί, σωστά.
  “Είμαι σίγουρος πως η Γενιά του Πολυτεχνείου οφείλει να κάνει τον απολογισμό της. Αλλά τούτο είναι ανέφικτο”. Διανοητή θα σας καθιστούσε η αυτοαναίρεσις επί του ανέφικτου δέον γενέσθαι. Ταυτοχρόνως, θα ισχυροποιούσε την ατάκα σας.
  Ματζορομινόρε:. Η γενιά μας, άνοιξε βέβαια, πέντε σαμπάνιες παραπάνω στην τραγουδίστρια. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες των κέντρων, τα αφεντικά των μπράβων και οι εισαγωγείς όλων των ποτών, ανήκαν στη δική σου τη γενιά, του “114″ ή και παλαιότερες. Εμείς “παίρναμε” μέχρι λουλουδού. Για την τραγουδίστρια -ή τηλεπαρουσιάστρια- ούτε λόγος. Κάθε ούγια πάνω τους γράφει ακόμη το τελευταίο άρθρο κάποιου συντάγματος
  Χιτζάζ: Ασε λοιπόν ήσυχη τη γενιά μας. Γίνεσαι σοφιστής. Η υπόθεση-πλαίσιο των βιβλίων σου είναι λανθασμένη και εξυπηρετεί τους πραγματικούς ενόχους της χρεοπιστωτικής κατάστασης της χώρας».
  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=342178

 86. Γιάννης Κουβάτσος said

  Γιατί είναι σοβαρός διανοητής ο Μάρκαρης; Επειδή γράφει αστυνομικά μυθιστορήματα;

 87. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018

  Πέθανε ο Κυριάκος Σταμέλος

  Πέθανε στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν από καιρό ο Κυριάκος Σταμέλος, μια από τις εμβληματικές μορφές της λεγόμενης «γενιάς του Πολυτεχνείου», από ένα βαρύ εγκεφαλικό, σήμερα Τετάρτη 18 Απριλίου 2018 σε ηλικία 65 ετών.

  Ο Ιλάν Σολομών γράφει για τον Κυριάκο Σταμέλο

  […]
  Με το άσπρο φανελάκι του, σαν σημαία παράδοσης και υποταγής, πήδηξε τα κάγκελα μαζί με τον Κώστα για να διαπραγματευτεί την έξοδο των παιδιών, λίγο πριν ο Γουνελάς ρίξει το τανκ πάνω στην πύλη της Πατησίων. Ο Κυριάκος, ήρεμος στα σκαλιά της Αρχιτεκτονικής, περίμενε μέχρι να τελειώσει η εκκένωση. Ήξερε πως γι αυτόν δεν υπήρχε οδός διαφυγής. Στο τέλος, ο χοντρός του Σπουδαστικού της Ασφάλειας του λέει: «Πάμε Κυριάκο».

  Φαντάρος πια, στην πρώτη μου άδεια, τον συναντώ μετά τον «κύκλο με την κιμωλία», το ξύλο και τη φάλαγγα, είκοσι μέρες όρθιος μ’ ένα μπουγέλο να τον ξυπνά στα κάτεργα του ΕΑΤ-ΕΣΑ. Εκεί, στην πλατεία Βικτωρίας, μου ζήτησε την «άδεια». Παραξενεύτηκα κι ας το περίμενα. Του την έδωσα. Μακάρι να μη του την είχα δώσει. Η Βάσω, η πρώην μικρή αγαπημένη μου με τα φωτεινά πράσινα μάτια, του άρεσε πολύ, το ήξερα χρόνια πριν. Αυτός όμως έλπιζε πως θα του φωτίσει την ήδη σκιασμένη του ζωή. Παντρεύτηκαν. Και χώρισαν αφού πρώτα παίδεψαν ο ένας τον άλλο πολύ.

  Τελειόφοιτος ήταν θυμάμαι, όταν πήγε το καθιερωμένο ταξίδι της Σχολής στη Μόσχα. Οι Κνίτες συνάδελφοι, «πρώτοι στα μαθήματα, πρώτοι στον αγώνα», πήραν σβάρνα τα κολχόζ και τα σοβχόζ κι όλες τις τιμημένες φάμπρικες της Σοβιετικής Εργατιάς. Ο Σταμέλος κι ο κουμπάρος του, εξαφανισμένοι για δέκα μέρες στα παζάρια και τα μπορντέλα της Μόσχας, φτάνουν την τελευταία στιγμή, επιδεικτικά πανευτυχείς, στο Μοσχοβίτικο αεροδρόμιο, φορτωμένοι με ένα μεγάλο φουσκωτό, τίγκα στις γούνες και τα χρυσάφια από τη μαύρη αγορά για τις αγαπημένες τους, υπό τα αηδιασμένα βλέμματα των δογματικών αλλά και των αναθεωρητών συμφοιτητών τους. Quelle decadence!

  Η απαρέσκεια των συντρόφων, έγινε αποστροφή. Τέτοιες επιλογές δεν είχαν σχέση με την αριστερή ηθική. Αίσχος! Τότε ήταν που αποφάσισε την στροφή. Απέναντι σε όσους είχαν ήδη αρχίσει να καταλαμβάνουν τις νέες θέσεις τους στις κομματικές νομεκλατούρες των πολιτικών χώρων τους, αυτός θα έκανε πολλά λεφτά σαν καλός μηχανικός που ήταν, για να αποδείξει την ανωτερότητά του. Και έκανε. Και έχασε. Τζογάρησε την ζωή του. Κι απέτυχε. Και έγραψε. Κι ας μην τον καταλάβαινα συχνά.
  […]

  ΥΓ Στη μνήμη του Κυριάκου

  Πολλά περισσότερα για τον Κυριάκο Σταμέλο στο

  http://www.enallaktikos.gr/ar39535el-i-sygklonistiki-istoria-toy-megalyteroy-ellina-tentimpoi-poy-efyge-xthes-apo-vary-egkefaliko-toy-ilan-solomon.html

 88. Αρειανός said

  866 συλλήψεις, όχι 886. Υπάρχει τυπογραφικό λάθος στο κείμενο.

 89. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  44 ΣΠ Πολύ ωραία! Ευχαριστώ! νομίζω άξιζε να ακούσει κανείς αυτόν τον πατέρα του σκοτωμένου 5χρονου παιδιού που μίλησε χωρίς ν΄αφήσει το συναίσθημα να νοτίσει τον ξεκάθαρο λόγο του για τα γεγονότα των ημερών αλλά και τα απίστευτα μετά που στην αναζήτηση της αλήθειας έφτασε μέχρι να πάει κατηγορούμενος!

 90. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  86. Ειρωνικά προφανώς .

 91. Νίκος Κ. said

  Το πρόβλημα δεν είναι ότι τάχα η γενιά του Πολυτεχνείου εξαργύρωσε τη συμμετοχή της με πολιτικά αξιώματα, αλλά μάλλον το αντίθετο: η πλειοψηφία αυτών που συμμετείχαν αποσύρθηκε σχετικά σύντομα και «διακριτικά» από την πολιτική σκηνή και τις οργανώσεις.

  Για άλλη μια φορά «η βάρκα του έρωτα συντρίφτηκε πάνω στην καθημερινότητα». Αυτό δεν μειώνει την αξία του αγώνα, το αντίθετο μάλιστα.

 92. https://tvxs.gr/news/blogarontas/triantaennia-xronia-meta

 93. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  86. Η ουσία για την πλειονότητα της γενιάς του Πολυτεχνείου :

  «…Η γενιά μας, άνοιξε βέβαια, πέντε σαμπάνιες παραπάνω στην τραγουδίστρια. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες των κέντρων, τα αφεντικά των μπράβων και οι εισαγωγείς όλων των ποτών, ανήκαν στη δική σου τη γενιά, του “114″ ή και παλαιότερες. Εμείς “παίρναμε” μέχρι λουλουδού. Για την τραγουδίστρια -ή τηλεπαρουσιάστρια- ούτε λόγος. Κάθε ούγια πάνω τους γράφει ακόμη το τελευταίο άρθρο κάποιου συντάγματος
  Χιτζάζ: Ασε λοιπόν ήσυχη τη γενιά μας. Γίνεσαι σοφιστής…..»

 94. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Αφωτίστου Φιλέλληνος, Σχέδιο αφηγήματος «ΔΕΚΑ ΕΞΙΜΙΣΗ ΝΟΕΜΒΡΗ»

  (ΕΝΩ ΕΧΕΙ ΔΙΑΝΥΘΕΙ Η ΜΙΣΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ 16 ΝΟΕΜΒΡΗ
  ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΠΡΙΝ ΕΡΘΕΙ Η 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1973)
  ΚΑΙ ΑN ΓΙΝΟΤΑΝ ΕΤΣΙ;

  Σκηνή πρώτη :
  (Παρασκευή απόγευμα 16 Νοεμβρίου 1973)

  Μετά από τριήμερη κατάληψη του Πολυτεχνείου, και εξαιτίας της καταπίεσης, της πρωτόγνωρης φτώχειας και των προβλημάτων λόγω της πρώτης ενεργειακής κρίσης, ο λαός της Αθήνας, έχει συγκεντρωθεί στο κέντρο της πόλης και οι πιο επαναστατικοί ήδη έχουν καταλάβει κρατικά κτίρια.

  Βέβαια, φάνηκε κάτι περίεργο : ανάμεσα στο επαναστατημένο πλήθος που ήδη από το βράδυ της Πέμπτης είχε καταλάβει κρατικά κτίρια, είχαν ανακατευτεί και έλληνες φοιτητές από την Ιταλία και την Γαλλία, με μερικούς “φιλέλληνες” επαναστάτες από τον Μάη του 68, φέροντες όπλα που τα είχαν εισάγει σταδιακά και λαθραία τα καλοκαίρια, από το ’70 κι ύστερα, την περίοδο των διακοπών.

  Δυό μελαχροινές κοπέλες η Μαρίνα και η Αρετή και δύο φοιτητές, o Λάκης με λεπτά χαρακτηριστικά και κατσαρά μαλλιά κι ο Μάκης, συντοπίτης των δυό φοιτητριών, κοντός με ελάχιστο λαιμό απ’ όπου φύτρωνε ένα πελώριο κεφάλι, από την κατάληψη του Πολυτεχνείου μιλάνε με έναν αγριεμένο νέο φοιτητή που γυάλιζε το μάτι του, τον Λέοντα.

  Ο Λέων, ήταν ο γεροδεμένος μοναχογιός αριστερού μικροεργολάβου, ντυμένος με αμπέχωνο, χοντρό μπουτζίν και άρβυλα, αξύριστος. Έσερνε μια μπετόβεργα μήκους ενός μέτρου, διαμέτρου 12 χιλιοστών, που την είχε προσάγει για αυτοάμυνα μαζί με τσέρκια από κοντινή οικοδομή για να κάνει “φιόγκο” τις πόρτες της περίφραξης του ΕΜΠ.
  Πρώτος μίλησε o Λάκης :

  – “Ο αέρας μυρίζει μπαρούτι , πρέπει να διαλύσουμε την κατάληψη”.
  – “Μα τι λετε τώρα , ο λαός έχει ξεσηκωθεί, δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω θα γίνουμε ρεζίλι”, είπε ο Λέων
  – “Είσαι προβοκάτορας”, του είπε προκλητικά o Λάκης.

  Ήδη από την Τετάρτη, οι οργανωμένοι φοιτητές προσπαθούσαν να σταματήσει η κατάληψη, γιατί δεν μπορούσαν να ελέγξουν το αυθόρμητο.

  Η Μαρίνα, μία νοστιμούλα φοιτήτρια, μέλος της ΑΝΤΙΕΦΕΕ , κόρη αξιωματικού της χωροφυλακής, με ένρινη φωνή του είπε :

  -“Συνάδελφε έχει δίκιο ο Λάκης, αν δεν φύγουμε θα χυθεί αίμα.”
  -“Πρέπει να κρατήσουμε τις Θερμοπύλες”, είπε ο Λέων και σκέφθηκε ότι έπρεπε να δέσει με πρόσθετους φιόγκους από τσέρκια τις σιδερένιες πόρτες της Στουρνάρη και της Τοσίτσα
  -“Είσαι προβοκάτορας”, επανέλαβε ο Λάκης.

  Ο Λέων εκνευρίσθηκε, οι φλέβες στο λαιμό του διογκώθηκαν, ένοιωσε κάτι σαν να τον τσίμπησε αλογόμυγα και ουρλιάζοντας «φύγε ρε πούστη μη σε σκοτώσω» πήρε στο κυνήγι τον Λάκη στην αυλή του κτιρίου των Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων, αλλά ο Λάκης ήταν ταχύτατος και άρχισε να κάνει κύκλους γύρω από τις μπασκέτες. Σύντομα, ο Λέων αντιλήφθηκε το γελοίον του πράγματος και παράτησε το κυνηγητό.
  […]

  http://www.poiein.gr/2010/11/17/aouossooio-oeeyeeciio-16-12-iiyianc/

  ΥΓ Δημοσιευμένο το 2010

 95. Γιάννης Κουβάτσος said

  90:Ελπίζω, γιατί συχνά-πυκνά πλασάρονται καλούτσικοι συγγραφείς του συρμού ως σοβαροί διανοητές και κάθε προκλητική κοτσάνα που αμολάνε, αναλύεται σαν να ‘ταν δυσνόητο απόσπασμα από τον Ηράκλειτο.

 96. Mitsi Vrasi said

  Το βράδι της Παρασκευής κατέβαινε ένας φίλος (οικογενειακός, 18 χρονών τότε) τη Στουρνάρη να δώσει φάρμακα -ήταν το σημείο που περνούσαν και τρόφιμα απ’ το λυγισμένο κάγκελο- και τον χτύπησαν στο στομάχι με ντουμ-ντουμ. Βρέθηκε ευτυχώς αυτοκίνητο και τον μετέφερε στο Ρυθμιστικό. Αν δεν έκαναν αμέσως χειρουργείο, αν οι γιατροί δεν τον έκρυβαν απ’τα χουντοτόμαρα, θα’ταν ο 25ος επίσημος νεκρός. Έκανε κι άλλο χειρουργείο πιο μετά. Έχει ακόμα θραύσματα και βαρούσαν/βαράνε οι συναγερμοί κάθε φορά που πήγαινε για υποθέσεις του ή πετάει.
  Φίλη είχε πιάσει στασίδι απ’την Παρασκευή τ’απόγευμα ως το τέλος στα κάγκελα μπροστά, τρία μέτρα απ’το κουβούκλιο του θυρωρού. Περνάει, κατά τις επτά, άνθρωπος κρατώντας δυο σακούλες με πράγματα. Ακούγεται το «βζν» απ’το Ακροπόλ, κι ο άνθρωπος σωριάζεται! Ήταν νωρίς ακόμα, κλειστά αλλά άνοιγε η πόρτα, τον μετέφεραν μέσα. Δεν έμαθε ποτέ ποιος ήταν ή τι έγινε. Νύχτα: το τανξ μπροστά, μπάτσοι, φαντάροι σε παράταξη. «Είσαστε αδέλφια μας! Είσαστε αδέλφια μας!»… Το κανόνι πάει πίσω, η πύλη λυγίζει, οι κολώνες γκρεμίζονται, άνθρωποι στον αέρα, η Μερσεντές του πρύτανη χαλκομανία, το κανόνι ξαναγυρίζει στοχεύοντας στην Καλών Τεχνών! Η παγωμένη στιγμή και ο πανικός! Τρεχάλα στο διάδρομο της Κ.Τ., κάποιοι να κρύβονται πίσω από τα γλυπτά στις αλκόβες, δεν τους βγαίνει, τρεχάλα και στην πίσω έξοδο, και πίσω! Πρέπει να’ταν καμιά διακοσαριά, μου είπε. Άρχισαν να μαζεύουν ξύλα, κοντάρια κι ό,τι να’ναι κι αποφασίζουν ν’αντισταθούν δυναμικά! Κι ύστερα… ήρθαν τα μακρύκανα! Κάτω τα ξύλα και στη σειρά ανά 5 ή 6, ανάμεσα από πρώτη σειρά μπάτσων και δεύτερη φαντάρων προς την Τοσίτσα, πατώντας στα γκρεμίδια της πύλης. Γκλομπιές δεξιά κι αριστερά,»τρέξτε κωλόπαιδα, όπως μας έκαναν να τρέχουμε κι εμάς!» κι άλλα εδώδιμα. Αυτή και δυο-τρεις άλλοι μαζί τη γλιτώσανε, υπήρξε το σπίτι κάποιου στου Στρέφη. Και πολλοί άλλοι, εδώ που τα λέμε. Παραδειγματισμός ήταν, όχι ότι δεν μπορούσαν να μαζέψουν τον κόσμο, αλλά ήταν και ο εκδημοκρατισμός αλά Μαρκεζίνη.
  Υπάρχει το αμοντάριστο φιλμάκι του καλού μου φίλου Κώστα Ζυρίνη που είναι ιστορικό αρχείο, θα έλεγα. Ελεύθερο ήταν, δικαιώματα ποτέ δεν του πέρασε απ’το μυαλό να ζητήσει κι ας του το’καναν κουρελού. Το λινκ εδώ απ’το 2005: /www.inred.gr/to-afthentiko-ntokoumento-ths-exefersis/
  Όλοι και όλες οι παραπάνω ουδεμία σχέση έχουν με θέσεις, θεσούλες, θεσάρες. Είτε για να υπηρετήσουν είτε για να εξυπηρετηθούν.

  Μεγάλη η τιράντα και συγχωράτε με.

 97. Χαρούλα said

  Είναι στιγμές που η σιωπή επιβάλλεται. Ως μία ένδειξη πως συμμεριζόμαστε τον πόνο. Δεν είναι τυχαίο που σε τόσες πολλές διαφορετικές κουλτούρες υπάρχει η μονόλεπτος σιγή σε στιγμές πένθους.
  Αν μη τι άλλο, έστω και για ένα λεπτό μπορείς να διακόψεις την κανονική ροή της ζωής και να σκεφτείς τον νεκρό, αποδίδοντάς του μία ελάχιστη τιμή.

 98. Χαρούλα said

  Και η αξιόλογη προσπάθεια/δουλειά ενός γνωστού. …δεν τον ξέρετε

  http://www.sarantakos.com/istoria/polyt17n/17n.html

 99. Χαρούλα said

  Θα ήθελα να παρακαλέσω όσους έχουν προσωπικές ιστορίες, να προσπαθούν να τις διηγούνται στα παιδιά. Όχι μόνο στα blogs, όπου μπαίνουμε οι συνομήλικοι. Τα παιδιά εχουν ανάγκη να ακούσουν ζωντανή ιστορία. Βαρέθηκαν τυποποιημένες πιά φωτογραφίες. Επικοινωνείςτε με τα σχολεία παιδιών, εγγονών, ανηψιών, βαφτισιμιών. Τους το οφείλουμε.

 100. Μαρία said

  98
  Αν εννοείς οτι αυτός που δεν ξέρουμε είναι ο Σπ. Κατσίμης, και αυτόν τον ξέρουμε και την κόρη του ακόμη περισσότερο 🙂

 101. 28, antonislaw said…
  # Το Ψέμμα είναι ψέμμα, όπως και αν θέλεις να το …περιβάλλεις.
  Εξάλλου, απαντάς σε …δική σου υπόθεση, ρίχνοντας νερό στο μύλο όχι μόνο των απληροφόρητων αλλά και των …νερουλάδων! (του Γιάννη Ιατρού-34- συμπεριλαμβανομένου)

  29, Γιάννης Κουβάτσος said…
  # Κουβάτσε, μιλάς για τον εαυτό σου; Αν ναι, καλώς πράττεις. Πάντως, ένα ψέμα δεν ξεπλένεται ούτε …παίζεται με τίποτα!

  30, Avonidas said:
  # Πας να να πεις την αλήθεια, αλλά …επανέρχεσαι στο ψέμα.
  Και τώρα γι’ αυτούς που δεν με (ούτε σε) κατάλαβαν: Αν κάποιος συμμετείχε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και άρχισαν να τον κυνηγούν οι χουντικοί και τον πρόλαβαν και τον σκότωσαν στις …Πρέσπες (καμιά σχέση με την τσιπροσυμφωνία, έτσι μούρθε!), τότε είναι νεκρός του Πολυτεχνείου. Με …αντιλαβού!

  34, Γιάννης Ιατρού said:
  # Δεν είμαι και …Θουκυδιδολόγος, αλλά νομίζω ότι ο Θουκυδίδης (που βέβαια φημίζεται για το γεγονός ότι δεν έλεγε …ψέματα) εσένα διαψεύδει!

  36 και 37, Γιάννης Κουβάτσος said
  # Δάσκαλε που …διδάσκεις, το άτυχο παιδάκι θα συμμετείχε στο Πολυτεχνείο αν συμμετείχε ο πατέρας του ή οποιοσδήποτε άλλος το συνόδευε. Όπως φυσικά κι αν είχε πάει μόνο του!

 102. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  57 Αυτή τη σύμπτωση δεν την είχα προσέξει

  62 Το επώνυμο το άκουσα κι εγώ.

  69 Αντώνη, αυτό το θέμα αξίζει διερεύνηση. Πιστεύω πάντως ότι έχεις δίκιο.

  79 Η εντύπωση που έχω τόσο από πρώτο χέρι, όπως τα θυμάμαι τότε, όπως και από τη μετέπειτα μελέτη του υλικού, είναι ότι ο ΔΟΛ εξέφραζε έντονη αντίθεση στο καθεστώς το 1973. Η Βραδυνή έκανε έντονη κριτική απο ενα σημείο και μετά, που κορυφώθηκε την εποχή του δημοψηφίσματος (του 73).

  99 Σωστά!

 103. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Μαρτυρία

  Όντως υπήρξαν αρκετοί νεκροί όχι μόνον την Παρασκευή, αλλά και το Σάββατο και την Κυριακή, όπως τα γράφει ο Τσάβας. Το Σαββάτο ξανακατέβηκα απο το σπίτι μου και πέρασα μπροστά από την γκρεμισμένη πυλη της Πατησίων και αμέσως μαύρισε ο τόπος στην Αβέρωφ από αστυνομικούς και διαφύγαμε προς την πλατεία Αιγύπτου. Ακούγαμε κάποιους κρότους αλλά τότε πρωτοετής και άπειρος και δεν μπορούσα να καταλάβω ότι ήταν πυροβολισμοί. Είδα οδοφράγματα με λεωφορεία και κόσμο να διαδηλώνει περί τις 10.45 μεταξύ ΑΣΣΟΕ και πλατείας Αιγύπτου (Αλεξάνδρας και Πατησιών). Συνεχίσαμε την πορεία μας στην Μαυρομματαιων και κάναμε ωτοστόπ στην Ευελπίδων σε έναν Έλληνα φοιτητή στην Γαλλία (Renault 5TL με κίτρινες γαλλικές πινακίδες).

  Απο το ραδιόφωνο του αυτοκίνητου ακούσαμε ότι κηρύχτηκε απαγόρευση κυκλοφορίας……

 104. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  ο Τσάβας = ο Τσεβάς

 105. nestanaios said

  6.
  Τότε δεν είχαμε «μπερδεψοδουλειά». Τώρα έχουμε «μπερδεψοδουλειά». Ονομαστική και αιτιατική έγιναν ένα. Μπερδεψοδουλειά.

 106. cronopiusa said

  57

  και το κρύο….

 107. Γιάννης Ιατρού said

  100 σήμερα το μεσημέρι στη ΕΡΤ 🙂

 108. spiridione said

  69. Δεν ξέρω αν υπάρχει οπτικό υλικό από την κατάληψη της 20ης Μαρτίου του 1973, σίγουρα υπάρχει πολύ υλικό από την πιο γνωστή κατάληψη που διήρκεσε και περισσότερο, του Φλεβάρη του 1973, π.χ. εδώ
  http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/katalipsi-tis-nomikis-21-fevrouariou-1973/
  Στις φωτογραφίες φαίνονται πανό «Ελευθερία» σκέτο.
  Ο Σαρρηκώστας ίσως έχει μπερδέψει λίγο τις καταλήψεις, αφού, όπως διαβάζω, η κατάληψη του Μαρτίου δεν κράτησε δυο μέρες, όπως του Φεβρουαρίου, αλλά λίγες ώρες.
  Για το σύνθημα «ψωμί, παιδεία, ελευθερία» κάποια στοιχεία και σε αυτό το άρθρο.
  https://www.tovima.gr/2017/04/22/opinions/pswmi-paideia-eleytheria-i-istoriki-diastasi-enos-synthimatos/

  Το παλιό σύνθημα του ΚΚΕ, ήδη μεσοπολεμικό «Ψωμί, δουλειά, λευτεριά»
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=65&pageid=17795&id=-1&s=0&STEMTYPE=1&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=AAiASgAShASUASHAAgASMASXASdASTASNASRASEAAgASTASNASdAScASNASZASRASEAAi&CropPDF=0

  Το ‘ψωμί, παιδεία, ελευθερία’ μπορεί να διαμορφώθηκε βάσει του προηγούμενου συνθήματος του ΚΚΕ, είτε από φοιτητές, είτε και στο Μεγάλο Τσίρκο. Δεν ξέρω.

 109. nestanaios said

  55.
  Ο Γιάννης είναι νέος αλλά εσύ επιτρέπεται να λες τέτοια πράγματα; Τα ξέχασες ἤ ποτέ δεν τα έμαθες;

 110. Mitsi Vrasi said

  99. Μα, λέγονται απ’όσο μπορώ να ξέρω, αν αναφέρεσαι στην ανάρτησή μου. Τα έγραψα γιατί παθαίνω αλλεργία (με πεντακόσια «λ») να διαβάζω για τους μέσα και τους έξω. Και είμαι και ευγενής!!!

 111. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Είναι μεγάλο λάθος να αναφέρεται το Πόρισμα (14 Οχτώβρη 1974) του φιλοχουντικού εισαγγελέα Δημητράκη Τσεβά (κατεβάστε ΕΔΩ) ως πηγή για τους Νεκρούς του Πολυτεχνείου. Δυστυχώς, το λάθος αυτό το διαπράττει στην δική του Έρευνα για το Πολυτεχνείο και ο γνωστός μπολσεβίκος διαπρεπής ιστορικός του «Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών», Λεωνίδας Καλλιβρετάκης (24 νεκροί)…

  Δεν είναι μόνο ότι ο Τσεβάς αναφέρει ΜΟΝΟ 18 (15 + 3) νεκρούς του Πολυτεχνείου και όχι «ΔΕΚΑΔΕΣ», όπως γράφει ο κ. Σαραντάκος στο παρόν άρθρο (σ.σ.: άς μάς πεί ο επαγγελματίας φιλόλογος κ. Πέπες αν το 18 είναι «δεκάδες»). Δεν είναι μόνο ότι ο Τσεβάς αναφέρει ψευδώς ότι ΔΕΝ υπήρξε νεκρός εντός του χώρου του Πολυτεχνείου και σε ακτίνα 300 μέτρων από αυτό, επαναλαμβάνοντας την άποψη του ακροδεξιού τότε Πρυτάνεως του ΕΜΠ Κωνσταντίνου Κονοφάγου… (για το ποιόν του Κονοφάγου, ας μάς πεί περισσότερα ο τότε μαθητής του, γνωστός σχολιαστής από τα Θερμιά κύρ Δημήτρης Μαρτίνος…)

  Ο φιλοχουντικός εισαγγελέας Τσεβάς (άς μάς πεί περισσότερα για το ποιόν του, ο πολιός σχολιαστής κ. Γ–ς που υπήρξε επί χρόνια φίλος του…), μεταξύ των άλλων αισχροτήτων που αναφέρει στο κατάπτυστο Πόρισμά του, είναι και η εξής υμνητική αναφορά για τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Αρχηγό της 21ης Απριλίου, Γεώργιο Παπαδόπουλο…

  Ανήρτησα την σχετική περικοπή του Πορίσματος Τσεβά (σελίς 36 του 42σέλιδου Πορίσματος…) για να μή τολμήσουν να με αμφισβητήσουν οι γνωστοί επαγγελματίες αντιρρησίες σχολιαστές Πέπες, Λεώνικος, Άγγελος, Mitsos, Ιατρού και κύρ Γιάννης Κουβάτσος…

  ΤΟ ΠΙΑΣΑΤΕ τί μάς λέει ο μακαρίτης ο Τσεβάς στο κατάπτυστο Πόρισμά του; Ότι από χριστιανικό ανθρωπισμό, προφανώς, ο Διχτάτορας Παπαδόπουλος ΔΕΝ ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ να επέμβει εγκαίρως για να εκκενώσει το Πολυτεχνείο!.. Δηλαδή, λέει ο Τσεβάς το 1974 ό,τι ακριβώς λένε σήμερα οι χρυσάβγουλοι, ό,τι είπε χτές στη Βουλή ο Λαγός!..

  ΥΓ: Η φράσις «κατάθεσις Σιφναίου» που χρησιμοποιεί ο Τσεβάς στο ανωτέρω απόσπασμα, αναφέρεται στον μαρκεζινικό, τότε υπουργό Παιδείας, Παναγιώτη Σιφναίο, που έμεινε στην Ιστορία για την περίφημη φράση που ξεστόμισε την Τετάρτη 14 Νοέμβρη 1973, κατά την κρίσιμη σύσκεψη της Κυβέρνησης Μαρκεζίνη, όταν ηρωτήθη από τον Σπυράκο τον Μαρκεζίνη, αν πρέπει να διαταχθή η Αστυνομία να εκκενώσει το Πολυτεχνείο:

  «Αφήστε τα παιδιά να πέρδωνται», είχε πεί τότε ο… διορατικός Σιφναίος, τον οποίον τόσο πολύ υπολήπτεται ο μακαρίτης ο Τσεβάς!..

 112. nestanaios said

  77.
  Πολλοί οι νεκροί στο πολυτεχνείο. Περισσότεροι όμως ήσαν στο «Μάτι». Για το πολυτεχνείο έφταιξε το τότε καθεστώς. Για το «Μάτι» ποιος θα μας πει τι έχει φταίξει; Εγώ δεν βλέπω διαφορά.

 113. Mitsi Vrasi said

  112. Συγνώμη, αλλά γιατί βάλατε το Μάτι σε εισαγωγικά; Ήντανε και μερικές βδομάδες πιο πίσω η ανάρτησις, θαρρώ.

 114. cronopiusa said

  ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
  Νίκος Σιδέρης: Ιερή στιγμή η εξέγερση του Πολυτεχνείου – Κυριάκος Κατζουράκης: Ήταν μια εξέγερση που τη σταμάτησαν

 115. Χαρούλα said

  110 Mitsi Vrasi δεν αναφερόμουν μόνο σε σένα, αλλά σε όλους όσους έγραψαν μια προσωπική μαρτυρία. Οι μαθητές, γενικότερα οι νέοι σήμερα τιμούν το Πολυτεχνείο, όπως η γενιά μου το ΟΧΙ. Μηχανικά, τυπικά.
  Τέτοιες ανθρώπινες μαρτυρίες, χωρίς ηρωισμούς, από αυτούς τους απλούς ανθρώπους που τις βίωσαν, θα φέρει το γεγονός στα χρόνια τους.

  100 Μαρία. Σε έχασα. Για λίγο χιούμορ το έγραψα επειδή το βρήκα στου Νικοκύρη και τώρα προσπαθώ να σε καταλάβω. Τι δεν κατάλαβα;

 116. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να μιλήσεις στα παιδιά για γεγονότα όπως το Πολυτεχνείο. Τοποθετείσαι με τις απόψεις σου απέναντί τους; μιλάς ουδέτερα; θίγεις τον ρόλο π.χ. της αστυνομίας; – και ο μικρός που ο μπαμπάς του είναι αστυνόμος και ο προσωπικός του ήρωας πώς νιώθει και πώς τα ξεχωρίζεις; Αγωνίζεσαι να καταλάβουν, να ξεμπερδέψουν τις γιορτές στο μυαλουδάκι τους και μαζί φορτίζεις το κλίμα ή όλα να γίνουν τυπικά και άρα αδιάφορα;
  Κάθε χρόνο βρίσκω τις ίδιες δυσκολίες παρά τα πάρα πολλά χρόνια τάξης στην πλάτη μου – ή ίσως και γι’ αυτό. Ένιωθα πως το Πολυτεχνείο ήταν η γιορτή και το όνειρο της νιότης μου, η πρώτη μεγάλη πορεία που πήγα (το ’79 πρωτοετής στην ΑΣΟΕΕ) η πρώτη μεγάλη πορεία που κυνηγηθήκαμε και φοβήθηκα το ’80 (τότε που σκότωσαν τον Κουμή και την Κανελλοπούλου) η πορεία που πήγαινα για χρόνια…
  Φέτος (Δ΄τάξη) έλεγα στα παιδιά το πώς εγώ το θυμάμαι, μαθήτρια της Α΄Γυμνασίου. Κι ένας πιτσιρίκος μου είπε την ατάκα: «και ζείτε ακόμα κυρία;» Γέλασα στ’ αλήθεια και σκέφτηκα ότι είναι τόσο μακρινά όλα για τα παιδιά… Και θυμήθηκα πόσο μακρινό μου φαινόταν το ’40, μαθήτρια του δημοτικού ή ίδια, κι ας είχαν περάσει τα μισά χρόνια από όσο απ’ το Πολυτεχνείο ως σήμερα.

  Μικρή συνεισφορά η ανάρτησή μας στο ιστολόγιο της τάξης μας με βιβλία για το Πολυτεχνείο για μικρές ηλικίες. http://tritakia7chalkidas.blogspot.com/2018/11/blog-post_14.html

 117. Άσχετο με το σημερινό νήμα, αλλά σχετικό με το ιστολόγιο αυτό.
  Στη Χαλκίδα ξεκίνησε την Τρίτη και ολοκληρώνεται την Κυριακή το 12ο φεστιβάλ ελληνικού ντοκιμαντέρ. Μπορείτε από την Αθήνα να έρθετε, είναι τόσο κοντά και είναι πολύ αξιόλογο με προβολές και συζητήσεις όλη τη μέρα σε δύο χώρους. (Πληροφορίες : http://www.docfest.gr/).

  Σήμερα είχα την τύχη και τον χρόνο να παρακολουθήσω το πολύ όμορφο ντοκιμαντέρ «Γλωσσοδέτες» με ενδιαφέρον και για το ιστολόγιο θέμα, αλλά και με τη συμμετοχή του Νικοκύρη (και όχι μόνον). Μας το είχε πει (https://sarantakos.wordpress.com/2016/11/03/twisters/) και ήταν εξαιρετικό. Μια μικρή γεύση:

 118. ΚΩΣΤΑΣ said

  Σεβασμός και τιμή στη μνήμη των νεκρών, όπου κι αν τους βρήκε το βόλι. Η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, έζησαν σεμνά και χωρίς εξαργύρωση της συμμετοχής τους. Δεν κατακρίνω ούτε αυτούς που συνέχισαν δημόσια, επικαλούμενοι και αυτή τους την ιδιότητα. Τους κρίνω μόνο από το πως συμπεριφέρθηκαν μετά. Υπάρχουν κάποιοι που δικαίωσαν τον Βάρναλη, «πού ΄σαι νιότη πού ‘λεγες πως θα γινόμουν άλλος».

 119. Jane said

  Όλα αυτά τα θρασίμια σαν τον Λαγό στη βουλή που αρνούνται τους νεκρούς, απαξιώνουν την εξέγερση του Πολυτεχνείου και παρουσιάζονται ως θιασώτες της χούντας, ξέρουν.

  Ξέρουν, πως η αστυνομία και ο στρατός δεν αποχουντοποιήθηκαν ποτέ.
  Ξέρουν, πως μέσα στη δικαιοσύνη υπάρχουν δικοί τους άνθρωποι που ό,τι κι αν συμβεί, θα ρίξουν ποινές στα μαλακά και θα βγουν σε λίγους μήνες έξω.

  Ξέρουν, πόσο εύκολα απαλλάχτηκαν με βούλευμα όλοι οι εφοπλιστές κι επιχειρηματίες , που συνεργάστηκαν με τη χούντα και ζημίωσαν το κράτος.
  Ξέρουν πως δεκάδες υπουργοί της χούντας απαλλάχτηκαν από όλες τις κατηγορίες και δεν τιμωρήθηκαν ποτέ.
  Ξέρουν πως δεκάδες καθηγητές πανεπιστημίου δεν παύτηκαν ποτέ.

  Ξέρουν πως ο Θ. Δαμιανός , γιος του υπουργού της χούντας Κλεάνθη Δαμιανού , που δεν τιμωρήθηκε ποτέ, έγινε υπουργός του Μητσοτάκη το 1992 και κοσμήτορας της βουλής.
  Ξέρουν πως ο Γιάκας, υπουργός της χούντας δεν τιμωρήθηκε ποτέ κι έπιασε αμέσως δουλειά στις επιχειρήσεις του Λάτση στη Λωζάνη.
  Ξέρουν , πως ο αστυφύλακας Ανδρικόπουλος , που δολοφόνησε τον Βασίλη Πασλή το πρωί της 21ης Απριλίου , μόλις αποφυλακίστηκε , έπιασε δουλειά στην πετρόλα του Λάτση σαν σεκιουριτάς.
  Ξέρουν , πως ο υπαστυνόμος Καλύβας που κατηγορήθηκε για βασανιστήρια, αθωώθηκε και προσελήφθη από τον Λάτση.
  Ξέρουν πως ο αστυνόμος Καραπαναγιώτης καταδικάστηκε μόλις σε 12 μήνες φυλάκιση , τους οποίους εξαγόρασε και έφυγε στην Τζέντα , όπου έπιασε δουλειά στου Λάτση.

  Ξέρουν πως ο Μιχαλολιάκος , που συνελήφθη το 1976 και 1977 κατηγορήθηκε μόνο για κατοχή όπλων και εκρηκτικών μηχανισμών, ενώ υπήρχαν στοιχεία για βομβιστικές επιθέσεις σε κινηματογράφους κι εφημερίδες. Έμεινε ένα 5μηνο στη φυλακή , στην επανάληψη της δίκης αθωώθηκε και σήμερα είναι αρχηγός κόμματος στη βουλή.

  Ξέρουν τα θρασίμια , πως το βαθύ κράτος ήταν και είναι δικό τους.

  ………………………………………………………………………………

  Τιμή και δόξα στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου!

 120. sarant said

  117 Α, ωραία!

  119 Μπράβο!

 121. ΣΠ said

  38

 122. cronopiusa said

 123. cronopiusa said

  Έλεγαν “μορφωμένο” το άρμα μάχης που μπήκε στο Πολυτεχνείο!

 124. Γιάννης Κουβάτσος said

  Είναι υπερβολή να λέμε, Jane, πως το «βαθύ κράτος» φασιστοκρατείται. Θυμάμαι τους στρατιωτικούς τότε και τους στρατιωτικούς τώρα. Καμία σχέση ούτε στη νοοτροπία ούτε ούτε στην εκπαίδευση. Τότε ήταν οι κλασικοί καραβανάδες, τώρα είναι τεχνοκράτες. Ακόμα και στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης για σταγονίδια μιλούσαν. Όποιοι δημόσιοι λειτουργοί και υπάλληλοι δεν παραιτήθηκαν επί χούντας, δεν σημαίνει ότι ήταν χουντικοί. Ήταν απλώς άνθρωποι που δεν ήθελαν να χάσουν τον μισθό τους. Αλίμονο αν αποχουντοποίηση σήμαινε να απολυθούν όλοι αυτοί. Θα είχε διαλυθεί το κράτος.

 125. BLOG_OTI_NANAI said

  Νομίζω ότι οι νεκροί είναι 100% «νεκροί του Πολυτεχνείου» από τη στιγμή που βρίσκονταν εκεί για την εξέγερση, όπου κι αν σκοτώθηκαν. Κατά τον ίδιο τρόπο μιλάμε για την «εξέγερση του Πολυτεχνείου» χωρίς να έχουμε χωριστό όνομα για κάθε δρόμο που βρέθηκαν διαδηλωτές. Όλα τα γεγονότα που εξελίχθηκαν με αφορμή το Πολυτεχνείο ανήκουν στην ίδια μνήμη. Δεν λέμε «εξέγερση της οδού τάδε» αλλά «εξέγερση του Πολυτεχνείου» κι ας ήταν σε γύρω δρόμους.
  Πάντως όλοι οι νεκροί, ακόμα και τα τυχαία θύματα, δείχνουν ότι ήταν μια Χούντα δολοφονική, μπορεί να μην ήταν σαν του Πινοσέτ ή του Πολ Ποτ, αλλά ήταν μια Χούντα δολοφονική.

  Αυτό που πρέπει επιτέλους να σταματήσει στις σχολικές γιορτές είναι η ιστορία για το «Τανκ που πάτησε όλους τους φοιτητές». Αυτό δίνει αφορμή στους χουντολάγνους για να διαψεύσουν τα πάντα.
  Έχουμε τρεις σχολικές γιορτές και οι τρεις έχουν επίκεντρο τον αγώνα για την ελευθερία.

  ΥΓ
  Θυμήθηκα την ανοησία που είπε η Ρεπούση, ότι με τις παρελάσεις «προετοιμάζουμε τα παιδιά για στρατιώτες», λες και με την γιορτή του Πολυτεχνείου έχουμε στόχο να προετοιμάσουμε πραξικοπηματίες που ανατρέπουν ανεξέλεγκτα ό,τι πολίτευμα υπάρχει… Αυτά είναι εκδηλώσεις που κρατούν τη μνήμη ζωντανή και όχι εκδηλώσεις «προετοιμασίας» δολοφόνων ή πραξικοπηματιών που διδάσκονται να ανατρέπουν κάθε είδους πολιτεύματα. Οι γενικεύσεις της καταντούν βλακώδεις.

 126. Γιάννης Κουβάτσος said

  116:Όντως το πιο δύσκολο πράγμα στο δημοτικό είναι να δώσει ο δάσκαλος να καταλάβουν τα παιδιά πόσο μακρινά ή κοντινά είναι τα ιστορικά γεγονότα. Ο Αχιλλέας, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Κολοκοτρώνης, ο Αλέκος Παναγούλης είναι όλοι παλιοί. 😊 Προσωπικά, τους λέω ότι στα γεγονότα του Πολυτεχνείου ήμουν περίπου στην ηλικία τους, στον πόλεμο με τους Ιταλούς ζούσε ο πατέρας μου κλπ. Για να καταλάβουν τα μικρά τι θα πει δικτατορία, χρησιμοποιήσαμε την Ντενεκεδούπολη και τον Λαδένιο, που ήθελε να μπαστακωθεί ως φαταούλας κακός άρχοντας. Δύσκολο το δασκαλίκι. 😇

 127. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Ας αφήσει τις αερολογίες ο κ. Blog-oti-nanai (125) και ας μάς πεί καλύτερα τί έκανε η αγαπημένη του Εκκλησία εκείνη την εποχή: Μήπως ευλογούσε την δολοφονική Χούντα;

  Μήπως η δολοφονική Χούντα ήταν αυτή που έκανε Δημοσίους Υπαλλήλους τους παπάδες και τους ενέταξε στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών με τον περίφημο εκείνο Νόμο του 1968; Μήπως η δολοφονική Χούντα ήταν αυτή που έφιαξε ξεχωριστό Ταμείο για τους Κληρικούς (το περίφημο ΤΑΚ) χαρίζοντάς του μερικά δισεκατομμύρια δραχμές σε αποθεματικά;

  Να μάς πεί και κάτι τελευταίο ο κ. Blog: Γιατί στα 7 χρόνια της Χούντας ΔΕΝ διορίστηκε ούτε ένας θεολόγος στα σχολεία; Μήπως γιατί ο βασιλοχουντικός αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Κοτσώνης το είχε ζητήσει σαν ρουσφέτι από τον Παπαδόπουλο, για να πεινάσουν οι θεολόγοι και να γίνονται μαζικά κληρικοί για να φάνε ένα κομμάτι ψωμί; Άς προσέξει τί θα απαντήσει ο κ. Blog γιατί θα ξεφτιλιστεί: Τα ντοκουμέντα που θα ανεβάσω (αν προκληθώ) δεν επιδέχονται καμμία διάψευση…

  ΥΓ: Τί απέγινε κ. Blog με εκείνο το εξαφανισμένο βιβλίο του Συριζώνυμου Λιάπη για την Εκκλησιαστική Περιουσία, το οποίο υποσχεθήκατε να βρείτε και να διαβάσετε; Δεν το βρήκατε ακόμη; Δώστε μου το email σας να σάς το στείλω εγώ δωρεάν, μήπως και ξεστραβωθείτε

 128. mitsos said

  @112
  Συγνώμη ανθρωπέ μου αλλά …
  Αν δεν βλέπεις διαφορά μεταξύ νεκρών πολιτών από πυρκαγιά και νεκρών από βολές ενόπλων σωμάτων του ίδιου σου του κράτος …
  Συγνώμη αλλά αν δεν την βλέπεις την διαφορά … δεν μπορώ να διανοηθώ πως μπορώ να συζητήσω μαζί σου.

 129. sarant said

  128 Προφανώς. Και να μας πει κάποιος με ποιους μοιάζουν οι 65 νεκροί από την πυρκαγιά στην Καλιφόρνια.

 130. Χαρούλα said

  https://www.imerodromos.gr/pros-apofygi-parexigiseon/

 131. BLOG_OTI_NANAI said

  127: Ανόητε φιλοχουντικέ καταρχάς, το ΤΑΚΕ ιδρύθηκε από το 1930. Κατ’ αυτόν τον τρόπο και οι νομοθεσίες της Χούντας βασίστηκαν σε προγενέστερες όπως του 1945 και γι’ αυτό διατηρήθηκαν και κατόπιν. Η χούντα τερματίστηκε, αλλά οι νομοθεσίες ήταν ήδη κατοχυρωμένες από τις συμβατικές υποχρεώσεις του κράτους από το 1833 και εξής. Κάθε ποσό που δόθηκε για τη μισθοδοσία του Κλήρου, βασίζεται στα τεράστια ποσά που κατασχέθηκαν μονομερώς. Άλλωστε πολλά ακόμα δόθηκαν ως δωρεές σε πρόσφυγες ή σε ακτήμονες, ή ως δημόσια κτήρια κ.λπ.

  Όσο για τη Χούντα, από τη στιγμή που μέχρι και ο Κανελλόπουλος συνδέθηκε με τα ξερονήσια, είναι εύκολο αν καταλάβουμε πόσο είχε αποδώσει το δίπολο με τους κομμουνιστές και η Ιεραρχία ασφαλώς δεν ήταν στην ίδια πλευρά με τους κομμουνιστές. Άλλωστε πολλοί κοιμόντουσαν τότε τον ύπνο του δικαίου χωρίς να αντιδρούν και άνθρωποι που θα έπρεπε να έχουν δημόσιο λόγο. Και ο ίδιος ο λαός, χρειάστηκε 7 χρόνια για να αντιδράσει σε τέτοια έκταση.

  Σήμερα όμως, δεν είναι δεκαετία του ’60, οπότε το να είναι κάποιος φιλοχουντικός όπως εσύ, δείχνει απλά τον συνειδητό φασίστα.

  Για το βιβλίο εσύ είπες ότι θα φέρεις τις 3 σελίδες. Φέρτες να δούμε αν επιβεβαιώνονται αυτά που έγραψες για «παράνομες καταπατήσεις». Για να ασχοληθώ με έναν καραγκιόζη σαν κι εσένα, θα πρέπει να υπάρχει λόγος. Το βιβλίο θα δαπανήσω χρόνο να το φωτοτυπήσω μόνο αν χρειαστεί.

  Νούμερο…

 132. Γιάννης Κουβάτσος said

  129:Νομίζω με τη σφαγή των Βιετναμέζων χωρικών από τον αμερικάνικο στρατό στο Μι Λάι.

 133. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Η χώρα βρίσκεται υπό οικονομική κατοχή από την χούντα της τραπεζοκρατούμενης Ε.Ε και με δοσίλογες κυβερνήσεις εδω και οχτώ χρόνια κι όπως επί επταετίας, ο λαός στηρίζει με την αδράνειά του τα καθεστώτα. Το τραγικό του τώρα σε σύγκριση με το τότε,, είναι πως οι νέοι που θα μπορούσαν να αντιδράσουν όπως και τότε, τώρα μεταναστεύουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες στο εξωτερικό, όχι για αντίσταση αλλά για να βρούν δουλειά.
  Αυτή είναι τελικά η κληρονομιά της γενιάς του πολυτεχνείου, οι ασυμβίβαστοι, γέννησαν και δημιούργησαν συμβιβασμένους, τώρα για ποιό λόγο πανηγυρίζουν και γιορτάζουν κάποιοι, είναι κάμποσα χρόνια που δεν μπορώ να το κατανοήσω, σίγουρα πάντως όχι για την ανύπαρκτη δημοκρατία, ίσως για την αργία.

  99 – Όσοι έχουν προσωπικές ιστορίες-εμπειρίες από το πολυτεχνείο, τις έχουν πεί στα παιδιά τους όπως ακριβώς τις έζησαν, χωρίς φανφάρες και ψευτοηρωϊσμούς και κυρίως, χωρίς τις δήθεν διδακτικές σχολικές παρλάτες. Είναι αυτοί που δεν πάνε στο καπελωμένο πανηγύρι, και στην ανούσια βόλτα μέχρι την αμερικανική πρεσβεία.
  Όμως οι εμπειρίες Χαρούλα, έχουν ένα μειονέκτημα, δεν μεταβιβάζονται, οπότε δύο επιλογές υπάρχουν, η ακέραιη και ασυμβίβαστη με το κάθε καθεστώς στάση ζωής που θα εμπνεύσει τα παιδιά, και η κατήχηση, με ό,τι αυτή συνεπάγεται.

 134. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  1) Αυτό που σάς έλεγα (σχ.111): Κι ο Άδωνις, στο κατάπτυστο Πόρισμα Τσεβά στηρίχτηκε για να μάς πεί (στο βίντεο του 2008 – και όχι του 2013 – στο οποίο μάς παραπέμπει ο κ. Σαραντάκος και η κ. Χαρούλα στο 130) ότι δεν υπήρχε νεκρός ΕΝΤΟΣ του Πολυτεχνείου, ΙΔΟΥ η απάντησις του Αδώνιδος προς μιάς ώρας στον Κ. Βαξεβάνη

  2) Ρε αρχιψεύτη Blog (131), εσύ δεν μάς πρότεινες από δώ το βιβλίο του Συριζώνυμου για την Εκκλησιαστική Περιουσία; Κι όταν βγήκα εγώ και απέδειξα ότι εξαφανίστηκε από τα βιβλιοπωλεία 3 μόλις μήνες αφότου κυκλοφόρησε, εσύ είπες ότι υπάρχει στην Εθνική Βιβλιοθήκη + αλλαχού και υποσχέθηκες να το βρείς και να το μελετήσεις. Τώρα που δεν το βρήκες όσο κι άν έψαξες, δεν πρέπει να βγείς και να ζητήσεις μιά δημόσια συγγνώμη, γιατί μάς ζήτησες να διαβάσουμε ένα βιβλίο που η ίδια η Εκκλησία είχε αποσύρει; Τόσο γελοίος είσαι, ή απλώς μάς περνάς για κάφρους και άγευστους από τα εκκλησιαστικά; Μάς πρότεινες να διαβάσουμε ένα βιβλίο που δεν υπήρχε στα βιβλιοπωλεία;

  Επίσης, γιατί δεν απαντάς αν η Χούντα ήταν αυτή που έκανε Δημοσίους Υπαλλήλους το παπαδαριό, τους ενέταξε στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και χρηματοδότησε τα αποθεματικά του ΤΑΚΕ;

  Γιατί δεν βγάζεις άχνα για την Συμφωνία Κοτσώνη – Παπαδόπουλου να μή διορίζονται οι θεολόγοι στα σχολεία, ώστε να ψωμολυσσάνε και να εκλιπαρούν να γίνουν κληρικοί;

  Γιατί δεν μάς λές αν η Ορθόδοξη Εκκλησία ευλόγησε την Χούντα; Θές να σού ανεβάσω το 64σέλιδο αφιέρωμα του Δημ. Ψαρρά στην «Εφ.Συν. να δείς τα αίσχη των Δεσποτάδων σου που έγλειφαν τις κωλοτρυπίδες των Απριλιανών;

 135. Αιμ said

  126. Θυμάμαι τον 5χρονο αδερφό μου που χε ακούσει να συζητάνε οι μεγάλοι ότι ψάχνανε τον Παναγούλη να δημιουργεί το «ποίημα» :
  Τρέχα τρέχα ΠαναγούλιΑ
  σε κυνηγούν οι Γερμανοί
  σε κυνηγούν οι Τούρκοι

 136. Χρήστος Π. said

  119 Jane τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως τα λες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είσαι λάθος και σε όλα. Εκατοντάδες χουντικοί αποστρατεύθηκαν από το στράτευμα και τα σώματα ασφαλείας, ασχέτως του πόσοι παρέμειναν. Η αποχουντοποίηση παρέμενε αίτημα της αριστεράς αλλά η αριστερά, και ως αντιπολίτευση, πάντα κάτι τέτοιο θα ζητούσε. Αρχιβασανιστές και βασανιστές καταδικάστηκαν, λίγοι σε μεγάλες ποινές και άλλοι σε μικρότερες. Έπεσαν περισσότερο στα μαλακά οι βασανιστές στην ασφάλεια σε σχέση με τους αντίστοιχους του ΕΑΤ-ΕΣΑ κάτι για το οποίο κατηγορήθηκε ο Γκίκας τότε. Διώχτηκαν πολλοί καθηγητές ως υπουργοποιηθέντες ή συνεργασθέντες με τη χούντα από τα πανεπιστήμια σε βαθμό μάλιστα που το θεωρώ υπερβολικό γιατί η αποχουντοποίηση έφαγε και δημοκρατικότατους ανθρώπους. Κάποιοι άλλοι παύθηκαν για 2-3 έτη. Όσοι άσκησαν επάγγελμα και συντήρησαν την οικογένειά τους επί χούντας δεν είναι χουντικοί.

  Στα απομνημονεύματά του, ο καθηγητής γυναικολογίας Λούρος μιλάει ελάχιστα και με απολογητικό ύφος για τον ηγετικό ρόλο που είχε στην αποχουντοποίηση των πανεπιστημίων. Τον δικαιολογώ δίότι θα έπρεπε να είχε μετανιώσει για κάποιες διώξεις όπως πχ του καθηγητή Αγγελόπουλου από την Ιατρική που κατέφυγε υπερασπιζόμενος την αξιοπρέπειά του στον ιατρικό σύλλογο για να πάρει επισήμως χαρτί ότι δεν υπήρξε συνεργάτης της χούντας! Σε άλλες σχολές παρατηρήθηκε το φαινόμενο να ψηφίζουν την καταδίκη και αποπομπή καθηγητών όσοι ευεργετήθηκαν ιδιαίτερα από αυτούς, ακριβώς γιατί φοβήθηκαν πως θα θεωρηθούν χουντικοί και οι ίδιοι!

  Το αστείο της υπόθεσης είναι πως φιγουράρει στην αποχουντοποίηση και εκδημοκρατισμό και ο μακαρίτης συνταγματολόγος Δημήτρης Τσάτσος για τον οποίο μας προσφέρθηκαν διάφορες αντιστασιακές ιστορίες αλλά και ιστορίες για δοσοληψίες με την ασφάλεια. Ο πατέρας του, ο Θεμιστοκλής, ο «υπουργός» της ΠΕΕΑ σε ρόλο υπερκομματικής βιτρίνας για το ΕΑΜ, ως καθηγητής Νομικής φρόντισε να γράψει το σύνταγμα του Παπαδόπουλου για το οποίο έγινε το δημοψήφισμα του 1968. Βέβαια, κεντροαριστερά και αριστερά παλληκάρια που έγραφαν νόμους για τη χούντα υπήρχαν και άλλα. Αν πας στη Βουλή ή βρείς από αλλού το σύνταγμα της χούντας, θα θαυμάσεις τα ονόματα των τρανών δημοκρατικών πολιτών που δούλεψαν γι αυτό! Δεν λέω πως τα παιδιά πρέπει να πληρώνουν τις αμαρτίες των γονιών αλλά όταν τα παιδιά αναλαμβάνουν να καθαρίσουν τη κοπριά (και) των γονέων, θα έπρεπε να είναι προσεκτικότερα.

  Υπήρχαν αρκετοί καθηγητές πανεπιστημίου συμπαθούντες την Ένωση Κέντρου με γνωστές πολιτικές πεποιθήσεις που συνεργάστηκαν με τη κυβέρνηση Μαρκεζίνη γιατί απλώς δεν έβλεπαν άλλο τρόπο επιστροφής στη δημοκρατία τότε. Έτσι τουλάχιστον λένε εκείνοι, γιατί εγώ μιας και δεν είμαι της αριστερής ηθικής (είμαι κακός και ανήθικος) ,τους κατηγορώ πως συνεργάστηκαν με τη χούντα και από αντιπάθεια προς το Στέμμα τη δύναμη του οποίου από το σύνταγμα του 1968 περιόριζε η χούντα, και μετά το κατάργησε.Τι δουλειά είχε πχ ο δημοκρατικός Κουτσουμάρης με τη χούντα; Τα παραδείγματα δεν είναι και λίγα.

  Στα πανεπιστήμια παίζονταν πολλά βρώμικα παιχνίδια από την εποχή του εθνικού διχασμού που βενιζελικοί και αντιβενιζελικοί μοίραζαν έδρες και διευθύνσεις. Η αριστερή ηθική συνέχισε και αυτή μια χαρά τη παράδοση βεβαια. Ο καθηγητής γεωλογίας και ορυκτολογίας Γεωργαλάς, αφού υπέγραψε μια χαρά την ανακοίνωση της συγκλήτου του ΕΚΠΑ που καταδίκαζε ουσιαστικά το ΟΧΙ προς τον άξονα και την αντίσταση στην Αλβανία (εγώ ακριβώς έτσι το καταλαβαίνω και όχι απλώς καταδίκη του Βασιληά και του Μεταξά), και χαιρέτησε τους Γερμανούς εισβολείς (!), μετά φρόντισε να ταυτιστεί με το ΕΑΜ και έπαιξε ηγετικό ρόλο στην ΕΠΟΝ των Σχολών. Ο δε πολυλατρεμένος Σβώλος, ο οποίος πήγε και αυτός να υποβάλλει τα σέβη του στο πρωθυπουργό Τσολάκογλου γιατί… έβλεπε αναγκαιότητα σχηματισμού κατοχικής έστω κυβέρνησης, καταδέχτηκε να πάρει πίσω τη πανεπιστημιακή έδρα του στη κατοχή με συνοδεία Ιταλών λογχοφόρων που έδιωξαν το καθηγητή Κούμαρη ως συμπαθούντα το Μεταξά. Ήλθε μετά η αρκετά αστεία καριέρα του στο ΕΑΜ και η Βάρκιζα βεβαια, και οι συνάδελφοί του ψήφισαν την αποπομπή τους απο το πανεπιστήμιο με διαδικασία που θυμίζει πολύ, πάρα πολύ την αποχουντοποίηση των ΑΕΙ.

  Εσύ τώρα δίνεις έμφαση και στο θέμα των παιδιών. Ίσως έχεις δίκιο σε κάποιες περιπτώσεις αλλά για άλλες όχι. Ο γυιός του δωσίλογου Γιοσμά, γνωστού και από τη δολοφονία Λαμπράκη που πολιτεύτηκε με το Καρατζαφέρη δικαιολογελι το πατέρα του. Στη Κορινθία όμως κατέβηκε κάποτε υποψήφιος με το ΚΚΕ ο γυιός ενός φαρμακοποιού Πανούση που όλοι οι ΕΑΜίτες και ΕΛΑΣίτες της Κορινθιας περνάνε στα απομνημονεύματά του από γενιές δεκατέσσερες! Το ίδιο και οι αριστεροί ιστοριογράφοι για τη κατοχική και εμφυλιοπολεμική Πελοπόννησο. Πιάσε το αυγό και κούρεφτο…

  Το μεγαλύτερο όνειδος της αποχουντοποίησης είναι ότι κάποιες προσωπικότητες όπως ο Γκιζίκης, ο ΑΓΕΝ Αραπάκης, ο ΑΓΕΑ Παπανικολάου, τη γλύτωσαν γιατί ζήτησαν και έφεραν τη μεταπολίτευση, αφού έκαναν πρώτα ηλίθια πραξικόπημα στη Κύπρο την οποία δεν υπερασπίστηκαν, και για την οποία δεν πολέμησαν, όταν τους έπιασαν οι όψιμες δημοκρατικές ευαισθησίες τους.
  Ο γελοίος Παπανικολάου είναι και.. επίτιμος ΑΓΕΑ. Γνωρίζω πως μιλάει με πολύ άσχημα λόγια γι αυτόν το πόρισμα της επιτροπής της βουλής για τη Κύπρο.

 137. Mitsi Vrasi said

  Ο πρώτος νεκρός της χούντας ήταν ο Παναγιώτης Ελής.μακρονησιώτης, βασανισμένος. Τον εκτέλεσε «δι’ασήμαντον αφορμήν» ένας φαντάρος στον ιππόδρομο όπου έγινε το πρώτο μάζεμα. Η χούντα ήταν δολοφονική και πολιτική συνέχεια του συστήματος. Φτάνοντας στο ΄73, είπαν αρκετός ο γύψος, άσε να ρίξουμε και μια δημοκρατία με ολίγη. Δεν τους κάθησε.
  Φτάνουμε λοιπόν εδώ να γράφουμε για εντός εκτός και επί τα αυτά για τους νεκρούς και τραυματίες του πολυτεχνείου, ενώ επί έξι χρόνια άνθρωποι εκτοπίζονταν, φυλακίζονταν, βασανίζονταν. Άλλοι ζούσαν με φόβο μην τους μαζέψουν ξανά, τους έδιωχναν από δουλειές, λέγανε στα παιδιά τους τι εκθέσεις να γράψουν στα σχολεία (κάθε χρόνο «ζήτω η 21η Απριλίου») και δεν ξέρω ‘γω πόσα ακόμα. Και σήμερα αμφισβητείται όχι το αν εκτέλεσαν ανθρώπους, αλλά αν ήταν μέσα ή έξω οι εκτελεσμένοι! Γιατί την προηγούμενη εξαετία βλέπεις, όλα ήταν όμορφα κι αγγελικά πλασμένα. Τα σκατόπαιδα του πολυτεχνείου φταίνε για όλα και που σκοτώθηκαν οι απ’έξω!
  Όφου μέρα που’ναι.

 138. BLOG_OTI_NANAI said

  134: Καταρχάς, είπες ότι έφτιαξε ειδικό ταμείο για κληρικούς, ενώ υπήρχε από το 1930. Επίσης, εσύ λες «χουντικούς» νόμους που όμως υιοθέτησαν οι επόμενες Δημοκρατίες. Άρα, λες γελοιότητες: δεν υπάρχουν χουντικοί νόμοι στη δημοκρατία αλλά μόνο δημοκρατικοί νόμοι. Για τα χρήματα είπα από που που προέρχονται και όλα αυτά ξεκινάνε από το 1833. Ματαιοπονείς φιλοχουντικέ.

  Η αδιοριστία των Θεολόγων είναι συμφωνία κατά της Εκκλησίας διότι δυσχεραίνει το διδακτικό της έργο. Επίσης, με το μέτρο αυτό άφησαν αδιόριστες γυναίκες που δεν γίνονται ιερείς, άφησαν αδιόριστους κληρικούς πτυχιούχους που ήταν ήδη ιερείς και δεν μπορούσαν να διοριστούν και επίσης επί 7 χρόνια θα έπρεπε να έχουν δει ότι το μέτρο δεν τραβάει, διότι έμειναν πλήθος οι αδιόριστοι στην επταετία και έφτασε το 1979 για να διοριστούν οι τελευταίοι εξ΄αυτών.
  Άρα, το μέτρο ήταν αντιεκκλησιαστικό.

  Επίσης, σου είπα ότι δεν είναι το ίδιο το 1960 που υπήρχε το παιχνίδι με τους «κακούς κομμουνιστές» με το να είσαι φασίστας και χουντολάτρης σήμερα όπως εσύ.

  Το βιβλίο του Ιερώνυμου είπα ότι έπρεπε να το έχει διαβάσει εκείνος ο blogger που παρίστανε ότι μελέτησε «τα πάντα». Το βιβλίο υπάρχει και ακόμα και ο αθρογράφος της Αυγής το είχε διαβάσει.
  Προσωπικά είχα και έχω αρκετά βιβλία και αρθρογραφία για το ζήτημα. Εγώ σε προκάλεσα να φέρεις τις σελίδες που είπες για να φανεί η «παράνομη καταπάτηση» που ισχυρίστηκες. Και σε προειδοποίησα να προσέχεις μην κάνεις κοπτοραπτική γιατί θα το βρω το βιβλίο σε λίγες ημέρες και θα δω αν λες αλήθεια.

  Όπως άλλωστε αποκάλυψα και τις άλλες κοπτοραπτικές που έχεις κάνει και όσες ανοησίες έχεις γράψει έως τώρα και γι’ αυτό άλλωστε σε πιάνει δυσανεξία όταν βλέπεις δικά μου σχόλια…

  Ένα τύπος που έχει μπει με δέκα ψευδώνυμα, που δηλώνει άντρας, μετά γυναίκα, που τον έχουν γελοιοποιήσει αμέτρητες φορές, που τον φτύνουν και όμως δεν ξεκολλάει, που ασχολείται μόνο με τις ανθρώπινες αποφύσεις βρίζει, χυδαιολογεί, συκοφαντεί, ψευδολογεί ή σαν τον επιδειξία της γειτονιάς αποδεικνύεται τόσο σιχαμένος ώστε το 99% των όσων παραθέτει να αφορά κάθε είδους ανωμαλία που έχει εμφανιστεί στο ανθρώπινο είδος, είναι λίγο κουφό να παριστάνει τον ηθικολόγο…

  Άντε πήγαινε τώρα να δεις αν έρχομαι…

 139. Γιάννης Κουβάτσος said

  137:Όχι φαντάρος. Αξιωματικός καριέρας τον σκότωσε, ο ανθυπίλαρχος Κωνσταντίνος Κότσαρης.

 140. Mitsi Vrasi said

  Σωστά.

 141. Γιάννης Ιατρού said

  επιτρέψατέ μοι να προβώ εις ωρισμένας καταιγιστικάς επισημάνσεις:
  134β: Δεν είναι να λείψει κανείς για λίγο κι αμέσως αρχίζεις έριδες αντί αγάπης!

  ΥΓ: (138) αυτό το … σε πιάνει δυσανεξία…ΕΠΙΚΟ 🙂

 142. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Αέρα – πατέρα οι απαντήσεις σου, κ. Blog (138), αποφεύγεις όπως ο Διάολος το Λιβάνι να μιλήσεις λογικά. Είσαι ικανώτατος στον θεολογικό λόγο και μπορείς άνετα να κάνεις την νύχτα – μέρα. Χάνω τον χρόνο μου…

  Κάτι τελευταίο: Είναι χριστιανικό να μή σέβεσαι το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού του Άλλου και να τον χαρακτηρίζεις, ενώ αυτός αρνείται τον χαρακτηρισμό; Πώς γίνεται να είμαι φιλοχουντικός, όταν είναι εμφανέστατο πως είμαι αντίχριστος και απεχθάνομαι εσάς τους χριστιανούληδες; Με την λογική την δική σου, δεν θα μπορούσα και εγώ να σού ανταποδώσω τους βαρύτατους χαρακτηρισμούς;

 143. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  137. >>Ο πρώτος νεκρός της χούντας ήταν ο Παναγιώτης Ελής.μακρονησιώτης, βασανισμένος. Τον εκτέλεσε «δι’ασήμαντον αφορμήν» ένας φαντάρος στον ιππόδρομο όπου έγινε το πρώτο μάζεμα.
  https://sarantakos.wordpress.com/tag/%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%AE%CF%82/

 144. Χρήστος Π. said

  137 Θυμόμουν πως το πρώτο θύμα της χούντας ήταν μια κοπέλλα και το ξανακοίταξα. Ήταν η Μαρία Καλαβρού που πυροβολήθηκε την 21η Απριλίου από άρμα. Δεν γνωρίζω όμως αν η δολοφονία του πιτσιρικά Βασίλη Πεσλή την ίδια ημέρα προηγήθηκε. Ο Ελής φέρεται να δολοφονήθηκε την 25η Απριλίου, 4 ημέρες μετά.

 145. Μαρία said

  144
  Πεσλής, 7:10 π.μ
  Καλαβρού 4:30 μ.μ.

 146. Χρήστος Π. said

  145 Ευχαριστώ, το υποψιάστηκα ξέρεις γιατί μιλάνε για πρωϊνές ώρες για τον Πεσλή, ενώ η Καλαβρού περπατούσε με την αδελφή της. Άρα ο πιτσιρικάς Πεσλής ήταν το πρώτο θύμα της χούντας!!

 147. Jane said

  # 124 # 136

  Εγώ μιλάω για τους αποδεδειγμένα βασανιστές και στελέχη της χούντας κι εσείς για «δημοσίους υπαλλήλους». Λες και μιλάμε για νοσοκόμες και νηπιαγωγούς εδώ.

  Η αποχουντοποίηση δεν έγινε ποτέ, γιατί στον βασικό κορμό της χουντικής διοίκησης στηρίχτηκε η κυβέρνηση Καραμανλή σε υπουργεία, στρατό, αστυνομία, Νομαρχίες , δικαστήρια.

  Απόφαση του Καραμανλή ήταν να καταδικαστούν μόνο οι πρωταίτιοι ( τα 20 άτομα που έκαναν το πραξικόπημα) κρίνοντας ως «στιγμιαίο» το πραξικόπημα κι όχι ως «διαρκείας», ώστε να μην υπάρχει εσχάτη προδοσία για υπουργούς , ένστολους, καθηγητές, δοτούς δημάρχους, δικαστές κλπ.

  Στον στρατό, αν δεν είχε γίνει το «πραξικόπημα της πιτζάμας» , ούτε που θα γίνονταν αποστρατεύσεις . Ακόμη κι ο Ιωαννίδης , με προαγωγή σε υποστράτηγο αποστρατεύτηκε πριν τη δίκη του.

  Στην αστυνομία δεν έγιναν ποτέ αποτάξεις και διώξεις. Οι αποδεδειγμένα βασανιστές και δολοφόνοι , πήραν ποινές-χάδια κάποιων μηνών ή αθωώθηκαν ή πήραν μετάθεση σε άλλες περιοχές. Τους χρειαζόταν το σύστημα.

  Το 1976 ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτές τις αιτήσεις για αναίρεση 7 καταδικασθέντων για το Πολυτεχνείο, ενώ είχαν ήδη περάσει από Εφετείο. Ξαναδικάστηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι. Το 1977 αποφυλακίστηκαν και οι υπόλοιποι. Τις ίδιες μέρες που απαλλάχτηκαν από τις κατηγορίες ο Νιάρχος , ο Λάτσης , ο Ανδρεάδης κι ο Θεοδωρακόπουλος (συμβάσεις με τα διυλιστήρια , αρχαιοκαπηλίες). Καμία από τις συμβάσεις της χούντας δεν ακυρώθηκε και δραχμή δεν επιστράφηκε στο κράτος.

  Η σημερινή ατιμωρησία της αστυνομίας ό,τι κι αν κάνει, εκεί βασίζεται. Στην ύπαρξη του βαθέως κράτους. Το βαθύ κράτος κάνει τη δουλειά του αθόρυβα πάντα και στηρίζει τους φασίστες.

  Όπως την έκανε και με τον Καλαμπόκα που από ισόβια στην πρώτη δίκη, πήγε στα 17μισι χρόνια φυλάκιση στο Εφετείο και τελικά έκατσε 7 χρόνια μέσα ( σε αγροτικές φυλακές) με υπεράσπιση τον Ζαφειρόπουλο, πρώην πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και τον Ανδεουλάκο, μετέπειτα υπουργό του Κώστα Καραμανλή. Μετά , άνετα διορίστηκε στην Εθνική τράπεζα κι έφτασε και υποδιευθυντής. Η παρέα του στον Βόλο είναι οι χρυσαυγίτες Ηλιόπουλος κι άλλα «παλικάρια» εκ των οποίων κάποιοι εν ενεργεία αστυνομικοί.

 148. Χρήστος Π. said

  136 Όχι βρε Jane, κατάλαβα καλά τι είπες, όμως την αναφορά σε εργαζόμενους που δούλεψαν για να συντηρήσουν την οικογένειά τους επί χούντας την έβαλα εγώ, για να δείξω ότι πήρε μπάλα η αποχουντοποίηση πολύ κόσμο που εκ προθέσεως τουλάχιστον δεν ήθελε να στηρίξει τη χούντα. Για την αποχουντοποίηση σου είπα ότι δεν έχεις τελείως άδικο, πολλοί φιλοχουντικοί δεν έφυγαν άλλοι όμως διώχθηκαν. Επειδή είμαι μεγάλο παιδί, θυμάμαι καλά τις εφημερίδες της εποχής να δημοσιεύουν σε καθημερινή βάση για ένα διάστημα ονόματα αξιωματικών που αποστρατεύονταν ακόμα και σε χαμηλούς βαθμούς, γιατί ήσαν επικίνδυνοι ενδεχομένως φιλοχουντικοί. Θυμάμαι τις δίκες των βασανιστών, τις ψηλές και τις χαμηλές ποινές, κλπ.

  Θεωρητικά, πολλοί αξιωματικοί αλλά και όσοι μπήκαν στη Σχολή Ευελπίδων επί χούντας θα μπορούσαν να θεωρηθούν ύποπτοι. Βρέθηκαν και οι φελλοί με το κίνημα της πυτζάμας για παράδειγμα. Έπρεπε να ισορροπήσουμε όμως ανάμεσα στην ανάγκη εκδημοκρατισμού και αποχουντοποίησης από τη μια μεριά, και στο να μη διαλύσουμε τις ένοπλες δυνάμεις κυνηγώντας «υπόπτους». Κατά τη γνώμη μου κάποιοι φιλοχουντικοί ίσως αξιωματικοί καλώς δεν διώχτηκαν και θα σου πω γιατί. Δεν είχαν ανακατευτεί σε βρωμιές του καθεστώτος απλώς έδειχναν συμπάθεια για λόγους καριέρας, δεν ήσαν επικίνδυνοι να ρισκάρουν τίποτα κατά της δημοκρατίας, και αργά ή γρήγορα με το πλήρωμα του χρόνου θα έφευγαν και εκείνοι από το στράτευμα. Μην ξεχνάς πως την 21η Απριλίου οι μυημένοι πραξικοπηματίες ήταν το πολύ 200-300 άτομα. Οι άλλοι ήσαν όψιμοι συμπαθούντες καριέρας. Δεν ισχυρίζομαι ότι τιμωρήθηκαν όλοι οι ένοχοι της χούντας αλλά νομίζω διαφωνώ μαζλι σου ποιές κατηγορίες φιλοχουντικών έπρεπε να τιμωρηθούν. Το «έπρεπε» δε, όχι μόνο με ηθικά αλλά και πρακτικά κριτήρια.

  Τώρα, επειδη το πραξικόπημα επικράτησε, επειδή η χούντα έγινε κυβέρνηση, και επειδή είτε με δημοκρατία είτε με χούντα επιχειρηματίες υπάρχουν, αφήνω τη συζήτηση για συμβάσεις που έκανες διότι κάθε μια μπορεί να έχει τη δική της λογική, όπως και τώρα με τις συμβάσεις που υπογράφει το δημόσιο. Εκεί η κάθε μια σύμβαση είτε είναι θέμα μίζας, είτε πολιτικής, και αν θέλεις ιδεολογικής προσέγγισης, και είναι για μένα άλλο θεμα. Όσον αφορά τους χουντικούς νόμους, δεν θα έμενε στη μεταπολίτευση η Ελλάδα χωρίς δίκαιο με αυτόματες καταργήσεις όλων των νόμων και νομολογίας της χούντας από τη μια στιγμη στην άλλη. Δεν θυμάμαι ούτε τους κομμουνιστές να ζητάνε κάτι τέτοιο, άλλο βέβαια αν κατά καιρούς πολλοί ζητούσαν κατάργηση σθγκεκριμέμων χουντικών νόμων. Αρχικά έπρεπε να καταργηθει ό,τι περιόριζε τις πολιτικές ελευθερίες.

  Ο Ιωαννίδης προήχθη για να φύγει και να μη δημιουργήσει ζητήματα, δεν φαίνεσαι άνθρωπος που χρειάζεσαι εξήγηση για τα αυτονόητα. Μάλιστα ο Καραμανλής για να εδραιωθεί συμφώνησε σε γενική αμνηστία των χουντικών την οποία ανακάλεσε με ψήφισμα της βουλής αργότερα! Αυτό το το επικαλούνταν αργότερα οι χουντικοί για χρόνια και η ανάκληση αμνηστίας ήταν όντως παράνομη και αντισυνταγματική, τη δυσκολία δε του πράγματος την είχε υποδείξει στη βουλή και ο Η. Ηλιού τότε. Αν υπήρχε η συνωμοσία μεγέθους που πιστεύεις για να καλυφθούν οι χουντικοί, τι πιο απλό να πει το κράτος «παιδιά υπογράψαμε αμνηστία για να φύγουν, δεν μπορούμε να κάνουμε τώρα συνεπώς κάτι εναντίον τους»! (όπως έγινε στη Χιλή). Το ελληνικό κράτος όμως έκανε μεγάλη υπέρβαση για να τους δικάσει, ας μη τα βλέπεις όλα αρνητικά λοιπόν επειδή κάποιοι γλύτωσαν όπως πάντα συμβαινει ή επειδή άφησε κάποιους βασανιστές της ασφάλειας να πέσουν στα μαλακά ο Γκίκας.

  Τώρα για τα παρακράτη και των ναζιστών και των αντιεξουσιαστών που πιστεύω ακράδαντα διαπλέκονται με το κράτος, έχω γράψει τις απόψεις μου. Για τις ποινές ενόχων που αναφέρεις (Καλαμπόκα, κλπ) συμφωνώ απόλυτα. Εδώ έγινε δολοφονία που δεν δικάζεται! Έκαναν θόρυβο για τη Χρυσή Αυγή με τη δολοφονία Φύσσα, ανέδειξαν υποτίθεται θέμα ναζισμού και τελικα δεν έχουμε δίκη και τιμωρία ακόμη. Ας μην έκαναν τοσο θόρυβο αλλά ας δίκαζαν φόνο. Όταν ανέχεσαι όμως μπαχαλάκηδες, αριστεριστεριστές τραμπούκους, αντιεξουσιαστές, να καίνε, να καταλαμβάνουν, να λογοκρίνουν, να επιβάλλουν και δεν τιμωρείς ποτέ τίποτα, το μπαχαλο δεν θα σταματησει εκεί, θα επεκταθεί και στην ατιμωρησια αυτων που δεν γουσταρεις περισσότερο. Γιατί όταν δεν υπάρχει δημοκρατική υπευθυνότητα, σεβασμός στο νόμο, και τήρηση υποχρεώσεων, η αυθαιρεσια στα Εξάρχεια γίνεται και αυθαιρεσία του ναζιστή και αντίστροφα, Γιατί τέτοιο σύστημα και τέτοια δικαιοσύνη χτίζεις. Ποιά ποινή εφαρμόζεται στην Ελλάδα για να εφαρμοστεί και σε αυτούς που λες; Όταν σκοτώνεις άνθρωπο και είσαι σε 6 χρόνια έξω, όταν ο Κουφοντίνας παίρνει άδειες και κάνει βόλτες, ναι, θα έχεις ατιμώρητο ναζιστή δολοφόνο να σουλατσάρει ομοίως. Εκτός αν αφήσουμε να λύσουν μόνοι τις διαφορές τους εις βάρος μας, κάτι που το παρακράτος το έχει και το κρατάει σαν εφεδρεία.

 149. # 148

  ‘Έκαναν θόρυβο για τη Χρυσή Αυγή με τη δολοφονία Φύσσα, ανέδειξαν υποτίθεται θέμα ναζισμού και τελικα δεν έχουμε δίκη και τιμωρία ακόμη. ‘

  Ισως γιατί για τα αντίποινα με τον φόνο δυο χρυσαυγιτών δεν βρέθηκαν (επισήμως) οι δράστες και συμφέρει να ‘ξεχασθεί’ το θέμα.

 150. nestanaios said

  113. Για να μη βγάζει μάτι.

  128. Όχι δεν υπάρχει διαφορά. Μετά τον πόλεμο έχουμε πολλούς ήρωες. Μετά την φωτιά έχουμε πολλούς νεκρούς. Σημασία έχει τι γίνεται πριν την φωτιά και εξίσου ίδια σημασία έχει τι γίνεται πριν τον πόλεμο.

  129. …και οι ψυχές που έφυγαν τον Οκτώβρη του 68 στο Μεξικό.

 151. BLOG_OTI_NANAI said

  141: Κάτι σαν την λακτόζη 🙂

 152. Alexis said

  Καλημέρα.
  Πολύ καλό το άρθρο, συνοψίζει εξαιρετικά το θέμα!
  Κορυφαία και πολλά από τα σχόλια!

  Υπάρχουν και κάποιες παραφωνίες βέβαια αλλά…

  …ο πανίβλακας ό,τι και να του κάνεις πανίβλακας θα παραμείνει…
  …και ο φασίστας φασίστας…

 153. sarant said

  148-149 Δεν έχουμε ακόμα δίκη και τιμωρία, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι θελησαν να δικάσουν μαζι με την υπόθεση του φονου και την οργάνωση συνολικά. Οπότε η δίκη είναι εξαιρετικά περίπλοκη και η υπεράσπιση, όπως δικαιούται, καταθέτει απίστευτο όγκο εγγράφων. Χάθηκε πάντως και χρόνος με την απεργία των δικηγόρων και για τεχνικούς λόγους.

 154. Χαρούλα said

  Καλημέρα

  http://ellinikahoaxes.gr/2018/11/16/nekroi-politexniou/
  …στην μνήμη τους

 155. Jane said

  # 148
  Πολλοί συγχέουν τις έννοιες «βαθύ κράτος» και «παρακράτος». Το παρακράτος συνδέεται οριζόντια με το βαθύ κράτος, όπως στη δολοφονία Λαμπράκη. Οι μπαχαλάκηδες αριστεριστές δεν είναι ούτε παρακράτος ούτε βαθύ κράτος. Εκτός αν εννοείς τους ασφαλίτες που παρεισφρέουν με κουκούλες σε διαδηλώσεις.

  . Σχετικά με τη δίκη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ισχύει αυτό που έγραψε ο Σαραντάκος.

  Πολύ καλές μελέτες με τεκμήρια είναι οι παρακάτω:
  1. Η γέννηση του νεοφασισμού. Ελλάδα 1960-1974, Εκδόσεις Παπαζήση, 1974
  2. Οι άνθρωποι της χούντας μετά τη δικτατορία, Εκδόσεις Εξάντας, 1984
  3. Το «βαθύ κράτος» στη σημερινή Ελλάδα και η Ακροδεξιά. Αστυνομία, δικαιοσύνη , στρατός, εκκλησία. Εκδόσεις , Νήσος, 2014
  4. Ακροδεξιές οργανώσεις και παρακράτος στην μεταπολεμική Ελλάδα, 1949-1967, Γκανούλης, 2016, μεταπτυχιακή διατριβή

 156. Γιάννης Κουβάτσος said

  147:Jane, επειδή ξέρω από μέσα κάποια πράγματα και όχι μόνο από βιβλία και εφημερίδες, στον στρατό έγινε σιωπηρά βαθιά αποχουντοποίηση. Πάρα πολλοί πατενταρισμένοι χουντικοί αξιωματικοί πήγαν λίαν προώρως σπιτάκι τους στις κρίσεις του Μαρτίου. Δεν δικάστηκαν, γιατί δεν είχαν σχέση με βασανιστήρια κλπ, αλλά από το στράτευμα πήραν πόδι και έψαχναν για δουλειά ως υπεύθυνοι ασφαλείας και πλασιέ εγκυκλοπαιδειών. Αυτά τα είδα και τα ξέρω.

 157. Jane said

  #156
  Πιστεύω, πως δεν πρέπει να ήταν και πολύ »βαθιά» η αποχουντοποίηση, κύριε Κουβάτσο.

  2011 . Υπουργός Εθνικής Άμυνας Αβραμόπουλος.
  Την ημέρα της κορύφωσης των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 17ης Νοέμβρη, σπουδαστές της στρατιωτικής σχολής Ευελπιδων τραγουδούσαν τον ύμνο της Χούντας, με υποκινητή τον επικεφαλής της ομάδας ο οποίος παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό με το ερώτημα της απόταξης.
  Πηγή: Ευέλπιδες τραγουδούσαν τον ύμνο της Χούντας μέσα στην σχολή τους | iefimerida.gr

  2013. «Σοκ έχουν προκαλέσει οι φωτογραφίες που βρέθηκαν στους υπολογιστές των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, Γιώργου Γερμενή και Παναγιώτη Ηλιόπουλου. Μία από αυτές έχει προκαλέσει ιδιαίτερα καθώς απεικονίζει έναν αξιωματικό ταξίαρχο ο οποίος ποζάρει στην κάμερα χαιρετώντας ναζιστικά!»
  Πηγή: Ποιος είναι ο αξιωματικός που στις φωτογραφίες της Χρυσής Αυγής χαιρετά ναζιστικά; reader.gr

  Να πούμε και για τον μακεδονομάχο στρατηγό Φράγκο και τι έλεγε στα μπαλκόνια;
  Μη μου πείτε πως είναι μεμονωμένες περιπτώσεις αυτές.
  Φυσικά δεν είναι όλοι οι ένστολοι φασίστες και φιλοχουντικοί αλλά….πολλοί απ’ αυτούς, μια τάση την έχουν.

 158. Γιάννης Ιατρού said

  151: Ρε λες νά ΄ναι τόσο παλιός;
  Neolithic Europeans were lactose intolerant

 159. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ήταν βαθιά,Jane, πίστεψέ με. Και πήρε η μπάλα και απλούς συμπαθούντες. Ο μεγαλύτερος φόβος των αξιωματικών τότε ήταν μήπως τους κολλήσουν τη ρετσινιά του χουντικού. Πιο πολύ φοβόντουσαν τα συναδελφικά «μαχαιρώματα» και τις επαγγελματικές αντιζηλίες, που οδηγούσαν στη διασπορά τέτοιων επικίνδυνων φημών. Ο πατέρας μου π.χ. θεωρήθηκε υπεράνω πάσης υποψίας, αφού είχε όλο δυσμενείς μεταθέσεις επί χούντας. Έτσι είχα κι εγώ την ευκαιρία να γνωρίσω εξωτικά μέρη της χώρας μας, όπως το Δρέπανο Κοζάνης, τα Φάρσαλα, τα Γιαννιτσά κ.α. 😊 Όποιοι χουντικοί τη γλίτωσαν, είχαν χοντρό προσωπικό βύσμα, παλιά ελληνική παράδοση.

 160. cronopiusa said

  Από τους γερμανοτσολιάδες στη χούντα

 161. spyridos said

  144 – 146 Στο «Η γέννηση του νεοφασισμού στην Ελλάδα» ο Κάτρης αναφέρει μια γυναίκα που την πυροβόλησαν από τανκ τις πρώτες πρωινές ώρες. Αλλά δεν το έχω εδώ.

 162. Χρήστος Π. said

  153: Αυτό είναι το περίεργο Νίκο, ότι αποφάσισαν να δικάσουν καιτην οργάνωση μαζί με τη δολοφονία! Δυσκολεύοντας τα πράγματα. Δηλαδή είχαν στοιχεία για την οργάνωση και έπρεπε να σκοτωθεί άνθρωπος για να κάνουν κάτι; Δεν μπορούσαν να τα δίκαζαν ξεχωριστά, έστω και ταυτόχρονα; Μήπως δεν έχουν σκοτωθεί για πολιτικές διαφωνίες έλληνες και σε καφενεία χωριών και πόλεων; Ο δολοφόνος του Φύσσα θα σου πει ότι είμαι μέλος νόμιμου πολιτικού κόμματος κύριε, είδα φως και μπήκα. Τη παράνομη πράξη, τη δολοφονία είναι το θέμα γιατί δεν τη δικάζεις.Αν μετά θέλεις ή ταυτόχρονα δίκασε και την εγκληματική οργάνωση.

  Είπαμε τι γίνεται κατά τη γνώμη μου. Στο payroll της ΚΥΠ ο Μιχαλολιάκος και άλλοι νταβατζήδες της νύχτας που τον φυλάνε, όπως ακριβώς και οι συχνα ορατοί 55άρηδες που δίνουν οδηγίες στους νεαρούς μπαχαλάκηδες που να πάνε και τι να κάψουν. Πώς να προσκομίσεις αποδεικτικά στοιχεία στο δικαστήριο που μάζευες όταν γίνονταν παρανομίες που ανεχόσουν και άφηνες εσύ να συνεχιστούν; Περιμένω να δω τη δίκη της ΧΑ που δεν βλέπω, να ξεραθώ στα γέλια όταν αρχίσουν οι δικηγόροι να καλούν διοικητές της ΕΛΑΣ, υπουργούς ΠΡΟΠΟ, ρουφιάνους, να θέτουν θέμα νομιμότητας παρακολουθήσεων και αποδεικτικών στοιχείων, κλπ κλπ. Δυστυχώς θα με προλάβει η παραγραφή.

 163. Γιάννης Κουβάτσος said

  Οι χρυσαβγίτες συγχαίρουν τους σχολάρχες που δεν επέτρεψαν να εορτασθεί η επέτειος του Πολυτεχνείου στις επιχειρήσεις τους:
  http://www.efsyn.gr/arthro/antidrasi-toy-yp-paideias-gia-toys-sholarhes-poy-katargisan-polytehneio

 164. Γιάννης Κουβάτσος said

  Θαυμάστε τους παιδαγωγούς:
  Ο Σύνδεσμος των Ιδιωτικών Σχολείων δηλώνει, ότι τα ιδιωτικά σχολεία:

  τιμούν τις επετείους στην πραγματική, στην ιστορική και όχι στην φαντασιακή τους βάση. Δεν τις χρησιμοποιούν ως όχημα απλά για να χαθεί μάθημα, δεν υποτάσσονται στον ιδεολογικό καταναγκασμό και την ομοιομορφία του κεντρικού σχεδιασμού.
  δεν παραβιάζουν ούτε τη λογική ούτε την εμπιστοσύνη που οφείλουν στις οικογένειες των μαθητών τους : δεν ψάχνουν αφορμές να χαθεί εκπαιδευτικός χρόνος.

  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.efsyn.gr/arthro/kapoioi-sholarhes-katargisan-tin-epeteio-toy-polytehneioy&ved=2ahUKEwjW_ITRtNveAhWHLVAKHW_YAIwQFjAEegQICBAB&usg=AOvVaw1kuy83jl6jqmlac7jaqTC6&cshid=1542457368634

 165. Μαρία said

  Σχολεία που δεν τηρούν την εγκύκλιο (τα περισσότερα από αυτά είναι σχολεία εκπροσώπων του Συνδέσμου των ιδιοκτητών):

  Ελληνογερμανική Αγωγή Παναγέα-Σάββα

  Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου

  Εκπαιδευτήρια Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου

  Παιδαγωγική Πειραιά

  Λακωνική Σχολή –Εκπαιδευτήρια Μαγκλάρα

  Παλλάδιο

  Εκπαιδευτήρια Δούκα

  Εκπαιδευτήρια Καίσαρη

  Ιόνιος

  Εκπαιδευτήρια Διαμαντόπουλου

  Εκπαιδευτήρια Τσιαμούλη

  Εκπαιδευτήρια Ζαγοριανάκου

  Εράσμειος

  Παιδικό Πολυτεχνείο (Χαλάνδρι)

  https://www.oiele.gr/%ce%b4%ce%b5%ce%ba%ce%b1%ce%b4%ce%b5%cf%83-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%b5%cf%83-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%bf%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%b1-%cf%83%cf%87/

 166. Νέο Kid said

  Παιδικό Πολυτεχνείο ; ….
  Άι σιχτίρ μπουρδελοχώρα!

 167. Μαρία said

 168. Μαρία said

  166
  🙂
  Στο Χαϊδάρι όχι στο Χαλάνδρι http://paidipol.gr/

 169. Χρήστος Π. said

  164. Αυτοί που θέλουν να τιμάται η επέτειος του πολυτεχνείου, είναι αυτοί που κατέστρεψαν την επέτειο. Στην αρχή η επέτειος πέρασε στον έλεγχο ή τη μονοπώληση αν θέλεις, της αριστεράς. Άρχισαν να παρεμποδίζονται και συχνά με ιδιαίτερα βίαιο τρόπο όσοι πήγαιναν στην επέτειο και δεν ήσαν αρεστοί σε κάποιους αριστερούς, χωρίς όμως να αντιδρά στη παρανομία η υπόλοιπη αριστερά. Μετά, το πολυτεχνείο άρχισε να ταυτίζεται με επεισόδια και καταστροφές. Με τα επεισόδια άρχισαν να κυριαρχούν οι περισσότερο εξτρεμιστές αριστεροί πάνω στους μετριοπαθείς και δημοκρατικούς, Σιγά σιγά, η ευκαιρία βίας και τα επεισοδίων έγινε πόλος έλξης για τις αναρχικές και αντιεξουσιαστικές ομάδες και επειδη κυριαρχεί η λογική πως «η βια και η τρομοκρατία πάντα θα κυριαρχούν αν μια παρόμοια βία και τρομοκρατία δεν τους φράξει το δρόμο» όπως έλεγε ο Αδόλφος Χίτλερ, οι ομάδες αυτές από περιθώριο της επετείου έγιναν κύριος παράγων της.

  Έτσι, οι πρώην συγκυρίαρχοι έγιναν προπηλακιζόμενοι και ανακάλυψαν επιτέλους ότι οι αναρχικοί και αντιεξουσιαστές απελευθερωτές μας από κάθε μορφή κρατικής καταστολής, είναι φασιστόμουτρα ολκής που θέλουν να οπωσδήποτε να μας επιβάλλουν την απελευθέρωσή μας. Ήταν θέμα χρόνου να διωχθεί από την επέτειο ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί η κουλτούρα της εκδίωξης υπάρχει και κυριαρχεί. Κατάφερε να πάει βέβαια το ΚΚΕ στην επέτειο, γιατι διαθετει τα ΚΝΑΤ ως ιδιωτικό στρατό, το οποίο είχε καταδικάσει την εξέγερση του πολυτεχνείου πριν την ίδια τη χούντα μέχρι να αποφασίσει να στείλει τη ΚΝΕ μέσα. (Όπως και στη κατοχή, το ΚΚΕ καταδικάζει και συκοφαντεί οτιδήποτε δεν ελέγχει).

  Η ισορροπία και ανοχή ιδιωτικών στρατών (αντιεξουσιαστές και ΚΚΕ) στην επέτειο του πολυτεχνείου είναι φαινόμενο προς προβληματισμό όπως και ο ρόλος του κράτους, είτε ως βαθεως είτε ως παρακράτους, είτε όπως λέω και εγώ ως και των δύο αφού είναι συγκοινωνούντα δοχεία.

  Η απόφαση των ιδιωτικών σχολείων εκφράζει κατά τη γνώμη μου το συναίσθημα της πλειοψηφίας των Ελληνων, τουλάχιστον αυτών που έχουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία. Λογικά, προτιμούν τα μαθήματα από τη βία και το πεζοδρόμιο με το οποίο η επέτειος του πολυτεχνείου ταυτίστηκε, ειδικά στο μυαλό νέων που δεν έζησαν τα γεγονότα. Τα ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν έκαναν μαθήματα ούτε Πέμπτη ούτε Παρασκευή και η επέτειος ήταν Σάββατο! Για ένα μάθημα με πεντάωρο-εξάωρο διδασκαλίας, που γίνεται Πέμπτη και Παρασκευή χάθηκε μια ολόκληρη διδακτική εβδομάδα από τις 12 του εξαμήνου. Για καμμιά άλλη επέτειο δεν χάνονται τοσες ώρες μαθημάτων και συνεπώς ο εορτασμός δεν είναι τόσο αθώος. Οι κακές γλώσσες λένε μάλιστα πως το υπουργείο φοβούμενο επεισόδια, ζήτησε από τα ΑΕΙ να κλείσουν περισσότερο αλλά να αναλάβουν εκείνα την ευθύνη της ανακοίνωσης.

  Δεν βρίσκω τίποτα παράλογο στην άποψη των ιδιωτικών σχολείων και στο τρόπο που μίλησαν στους μαθητές τους για την επέτειο αντί να τους στείλουν να καίνε ελληνικές σημαίες στα Εξάρχεια. Τα ιδιοτελή συγχαρητήρια του ναζιστικού υπόκοσμου της νύχτας που προήχθη σε σωματοφυλακη του Μιχαλολιάκου, δεν αναιρούν την άποψη που τα ιδιωτικά σχολεία εξέφρασαν. Δεν είδα κάποιο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων τους άλλωστε να καταδικάζει την ανακοίνωσή τους.

 170. BLOG_OTI_NANAI said

  158: Σαφώς! 🙂
  Στο προφίλ του στο Facebook έχει αναρτήσει και εικόνες από συνεδρίες των TΑΛ (Τούμπανο από Λακτόζη):

 171. Γιάννης Ιατρού said

  170: Ενημερωμένο σε βρίσκω 🙂

 172. Γιάννης Κουβάτσος said

  169: Χρήστο, έχεις κάποιο δίκιο σε όσα γράφεις στο πρώτο μέρος του σχολίου σου, αλλά το χάνεις εντελώς στο τέλος. Επειδή ένα τσούρμο μαλάκες ασελγούν πάνω στο Πολυτεχνείο με την ανοχή της πολιτείας, δεν θα πρέπει να εορτάζεται η επέτειος στα σχολεία; Τι σόι λογική είναι αυτή; Πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι; Έχεις την εντύπωση ότι αν, λέω αν, είχαμε κομμουνιστική δικτατορία τότε στην Ελλάδα και οι φοιτητές είχαν εξεγερθεί εναντίον της, οι σχολάρχες και όσοι ξινίζουν τα μούτρα τους σήμερα δεν θα τιμούσαν την επέτειο; Θα αμφισβητούσαν την ύπαρξη των νεκρών, θα κόπτονταν για τις «χαμένες» ώρες μαθημάτων; Ειλικρινείς να είμαστε.

 173. Χρήστος Π. said

  172 Όχι Γιάννη δεν είπα να μη τιμάται η επέτειος απλώς δεν καταλαβαίνω γιατί δεν είναι σωστός ο τρόπος που εορτάζουν την επέτειο τα ιδιωτικά σχολεία, (η οποία επέτειος είναι μάλιστα Σάββατο). Γιατί θα πρέπει να κλείσουν τελείως; Το τι θα έκαναν τα ιδιωτικά σχολεία αν είχαμε σταλινική δικτατορία τότε, ναι λυπάμαι που θα σε απογοητεύσω αλλά είμαι βέβαιος θα έκαναν το ίδιο πράγμα. Τα ιδιωτικά δεν λειτουργούν, και δεν πληρώνονται για να χάνουν μαθήματα, και ήλθαν πιο κοντά στους πελάτες τους τώρα.

  Το γεγονός όμως ότι μου έκανες την ερώτηση αυτη, δείχνει την ιδεολογική φόρτιση με την οποία κατέληξε να αντιμετωπίζεται η κατά τα άλλα εθνική επέτειος. Σήμερα εμποδίστηκαν από αντιεξουσιαστική συμμορία στο ΑΠΘ να προσέλθουν μέλη του συλλόγου εξορισθέντων και φυλακισθέντων επί χούντας! Προτείνω λοιπόν να ανησυχήσουμε περισσότερο για τι γίνεται στην επίσημη γιορτή του πολυτεχνείου -δηλαδή στο κλεισιμο των ΑΕΙ και των σχολείων- και λιγότερο για τα ιδιωτικά.

 174. nikiplos said

  172@ Αγαπητέ Γιάννη Κουβάτσε πας κατευθείαν στην καρδιά του προβλήματος… Τι ακριβώς συνιστά μια επέτειος? Ας δούμε δύο επετείους: Την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και την επέτειο της πτώσης του τείχους του Βερολίνου. Και τα δύο γεγονότα σηματοδοτούν μια λαϊκή έκρηξη για δημοκρατία, ελευθερίες και λιγότερο αυταρχισμό. Όμως ιδωμένα μέσα από την ιδεολογική ταυτότητα του παρατηρητή (δεν είναι βλέπεις αδρανειακός), λαμβάνουν άλλο ειδικό βάρος:

  Για έναν Δεξιό στην Ελλάδα, η χούντα ήταν μια βολική εκτροπή. Το πολυτεχνείο ίσως μιαν άτυχη στιγμή, ένας λάθος χειρισμός, αλλά ένας εκδημοκρατισμός τύπου Μαρκεζίνη, θα απέτρεπε ίσως την αποδόμηση του κράτους που τον ενέθαλπτε και τον έκανε πολίτη α’ κατηγορίας.

  Για έναν αριστερό στην Ανατολική Γερμανία, το τείχος ήταν μια βολική εκτροπή επίσης. Δεν είναι άλλωστε και λίγο που υπάρχει η διάσημη ostalgy σήμερα εκεί… Ίσως κι αυτός να πίστευε πως αν κρατούσαν θα έλυναν στο μέλλον ζητήματα γραφειοκρατίας και θα υπήρχε ένας ελεγχόμενος εκδημοκρατισμός που επίσης θα απέτρεπε την κατάρρευση του κράτους που ενέθαλπτε εκείνον εκεί πέρα…

  Τι λείπει και από αυτές τις δύο οπτικές γωνίες? Φυσικά η σύνθεση. Η πτώση της Χούντας έφερε τη Μεταπολίτευση απαλλάσσοντας ταυτόχρονα τη χώρα από ένα κοστοβόρο Παλάτι, χωρίς ειδικό ιστορικό βάρος (ξενόφερτοι μας ήρθαν στα 1830)… Είναι συνεπώς η μερική πολιτική αποτυχία της Μεταπολίτευσης που ξαναφέρνει στη συζήτηση ζητήματα … θέασης μερικών πραγμάτων…

  Η πολιτική κουλτούρα ποπ-κορν που ακολούθησε τα 80ς, δεν κατάφερε να περάσει στον κόσμο το πόσο δύσκολο ήταν αυτό ακριβώς να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε να συζητάμε μεταξύ μας. Να περάσει δλδ το μήνυμα πως ανεξαρτήτως οπισθοχωρήσεων ή υφέσεων, η Μεταπολίτευση είχε θετικό πολιτικό πρόσημο, καθώς έφερε τις “δύο Ελλάδες” στο ίδιο τραπέζι μέσα από μια ενιαία ας πούμε στόχευση, την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

  Σήμερα που η “ευρωπαϊκή” τίθεται υπό αμφισβήτηση, διαφαίνεται η ατταβιστική και ταυτόχρονα αυτιστική μας συμπεριφορά ως πολιτικός κόσμος… Δεν είναι οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες που ενέθαλψαν τον Λάδωνι ή άλλους γραφικούς και τους κατέστησαν ισότιμους πολιτικούς ετέρους, αλλά ακριβώς αυτό, η έλλειψη υγιών επιχειρηματιών, υγιούς αμαλγάματος που θα ήταν στεγανό προς … μπαταρίσματα…

  συγνώμη για το σεντόνι…

 175. Jane said

  Τη χτεσινή μέρα στα δημόσια σχολεία, που τίμησαν την εξέγερση του Πολυτεχνείου , τα παιδιά μίλησαν για Δημοκρατία , Παιδεία , Ψωμί κι Ελευθερία. Για πράγματα δηλαδή, που όσο μορφωμένοι κι αν είναι οι γονείς , πλούσιοι ή φτωχοί , δε θα βρουν τον χρόνο να τους μιλήσουν. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Στο σχολειό τα μαθαίνουν αυτά.
  Στα δημόσια σχολειά χτες απήγγειλαν και τραγούδησαν τους μεγάλους ποιητές: Τον Ρίτσο, τον Σεφέρη , τον Ελύτη, τον Βασίλη Ρώτα.
  Κι αυτή η μάθηση, η βιωματική, με τραγούδια , σκετσάκια και ποίηση είναι , νομίζω, η πιο γόνιμη γιατί αρέσει στα παιδιά.
  Πόσο άτυχα είναι τελικά αυτά τα παιδιά των προνομιούχων, που πάνε σε ιδιωτικά σχολεία και δε γιόρτασαν το Πολυτεχνείο: Και μάθημα κανονικά σαν τις άλλες μέρες και τίποτα δεν έμαθαν από την πρόσφατη ιστορία του τόπου μας.

 176. Γιάννης Κουβάτσος said

  175:Έτσι ακριβώς, Jane. Στο δικό μας σχολείο, μάλιστα, τα παιδιά της χορωδίας τραγούδησαν τη «Ρωμιοσύνη» και στα γαλλικά. 😊

 177. Χρήστος Π. said

  174. Έχεις κάποια μελέτη ότι το Παλάτι κόστιζε στον ελληνικό λαό περισσότερο από τη προεδρία της δημοκρατίας, σε απληθωρισμένες τιμές βέβαια;; Ρωτά γιατί εγώ έχω ακούσει και δει διαφορετκά πράγματα. Κάτι παλιές συγκρίσεις περί του αντιθέτου ανατράπηκαν όταν διαπιστώθηκε ότι στη βασιλική απζημίωση συμπεριλάμβαναν όλο το προϋπολογισμό για αμοιβές εργασίας, συντήρηση… κήπων και κτιρίων της σημερινής προεδρίας κλπ.

  Επίσης, από που και ως που είναι ξενόφερτοι οι Βασιλείς; Οι ελληνικές εθνοσυνελεύσεις δεν αποφάσισαν να αποκτήσουμε Θρόνο και Στέμμα για λόγους που εκείνοι ήξεραν πολύ καλά. Οι ξένες δυνάμεις πίεσαν για το τι θα ψηφισουν οι αντιπρόσωποι των Ελλήνων; Συμβουλευτικό ρόλο είχαν μόνο στην επιλογή του προσώπου γιατί φοβόταν η μια την επιρροή της άλλης. Υπάρχει κάποια απόδειξη, μαρτυρία της εποχής, κλπ -εκτός από ισχυρισμούς νεότερων αντιβασιλικών βέβαια-ότι μας υποχρέωσε κανείς χωρίς να θελουμε δηλ. Βασιλέα;;; Μήπως και οι αρμοδιότητες και εξουσιες του Όθωνα από τον οποίο πάρθηκε πραξικοπηματικα το πρώτο Σύνταγμα, με απόφαση Εθνοσυνέλευσης δεν καθορίστηκαν; (Παρά το ότι μεσολάβησε αντιβασιλεία λόγω ηλικίας, και του γεγονότος ότι έπρεπε βέβαια να αποκτησουμε κάποτε Σύνταγμα καθώς οι κοινωνιες και τα κράτη εκδημοκρατίζονταν έστω και βιαια).

 178. nikiplos said

  177@, Ο Ελληνισμός με βασιλιάδες δεν είχε μεγάλες ιστορικές σχέσεις… 😉
  περιστασιακά υπήρξε εκατέρωθεν ανοχή, ή και σε σπάνιες περιπτώσεις δημιουργική συνύπαρξη (Μωχάμετ Άλι της Αιγύπτου), πάντως παραμύθια με βασιλιάδες, μας ήρθαν έξωθεν… 🙂

  Περί των κόστεων, υπάρχει φαντάζομαι τεκμηριωμένη βιβλιογραφία… τι όχι?

 179. Ξυπεταιων said

  155Jane said
  …Οι μπαχαλάκηδες αριστεριστές δεν είναι ούτε παρακράτος ούτε βαθύ κράτος…
  Εδω διαπραττεις ενα λεκτικο ατοπημα .Οι αριστεριστες δεν ηταν ποτε μπαχαλακηδες.
  Οι μπαχαλακηδες ειναι μια κατηγορια μονοι τους και οπως πολυ σωστα επισημαινεις ερμαια των μυστικων υπηρεσιων
  ερημην τους τις περισσοτερες φορες.

 180. Χρήστος Π. said

  178. Ο Όθωνας ήλθε στην Ελλάδα γιατί του το ζητήσαμε εμείς. Ο δε Κανάρης γράφει στα απομνημονευματά του, και μετά την έξωση του Όθωνα, ότι οι Έλληνες ήθελαν Βασιληά και ας ήταν από ξύλο! Κάναμε μάλιστα και δημοψήφισμα στο οποίο ψήφισαν μεν οι άνδρες μόνο της ελέυθερης Ελλάδας, αλλά τα αποτελέσματα βούλιαξαν καθαρότατα την αβασίλευτη δημοκρατία στο πάτο.. Μη πούμε ότι έκανε νοθεια η κυβέρνηση Βούλγαρη! Απλώς, ενώ οι έλληνες ψήφισαν μονοκούκι τον δούκα του Εδιμβούργου για Βασιληά, η αντίδραση των αλλων δυνάμεων πλην Βρετανίας, έκανε τους αντιπροσώπους να επιλέξουν τελικά το Γεώργιο Α ο οποίος αφού τον παρακαλέσαμε, παράτησε την ησυχία του και τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων της Δανίας και μας έκανε τη τιμή να γίνει Βασιληάς μας. Φέρνοντας μάλιστα ως προίκα με προσωπική διπλωματία τα Επτάνησα.

  Ναι, έχουμε έναν από τους πιο ακριβοπληρωμένους προέδρους και προεδρία δημοκρατίας, ειδικά για το χάλι στο οποίο βρισκόμαστε.

 181. nikiplos said

  180@, συγκρίνεις δλδ μια απλή δημοσκόπηση της κοινής γνώμης που εκφράστηκε με εκλογές, ενός λαού χωρίς εμπειρία, χωρίς πολιτικές ελευθερίες, υποχείριο στον κάθε τζαναμπέτη, από τη μία,

  με την ιστορική πολιτισμική του πορεία μέσα από δύσκολες συνθήκες (πχ τουρκοκρατία) ή ξενητιά από την άλλη, που εκφράστηκε με το εμπόριο, τη ναυτιλία, τις επιχειρήσεις, τις παροικίες?

  Το πρώτο αφορούσε την ανάγκη ενός απελπισμένου, διαιρεμένου και κατατρεγμένου λαού, ενώ το δεύτερο μια σωστή εποποιία…

  Πάντως Βασιλιάδες δικούς μας δεν είχαμε τα τελευταία 800 χρόνια… 🙂 (ούτε και πριν βέβαια αλλά αυτό χωράει μια μικρή συζήτηση…)

 182. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Οι αριστεριστες δεν ηταν ποτε μπαχαλακηδες.
  Οι μπαχαλακηδες ειναι μια κατηγορια μονοι τους και οπως πολυ σωστα επισημαινεις ερμαια των μυστικων υπηρεσιων
  ερημην τους τις περισσοτερες φορες.»

  Ακριβώς. Εξού και η ανεξήγητη ανοχή.

 183. Χρήστος Π. said

  179 Οι μπαχαλάκηδες δεν είναι μια κατηγορία μόνοι τους απλώς. Όλοι κάποια κατηγορία είμαστε. Είναι αντιεξουσιαστές, ή αναρχικοί, ή ομάδες που εκφράζουν απόψεις που θα λέγαμε καθαρά ότι είναι αριστερίστικες, Κάποιες αφίσες που βλέπω εγώ από αντίφα ομάδες και καλούν σε μάχες στα πεζοδρόμια και εξέγερση, έχουν και παρουσιάζουν απόψεις κατά του συστήματος και του καπιταλισμού που εγώ χαρακτηρίζω αριστερίστικες. Δεν είπα ότι είναι ντε και καλά οι «αριστεριστές» που έβλεπε Λένιν, αλλά για μπαχαλάκηδες οπαδούς του καπιταλισμού δεν τους κόβω… Τώρα αν εσύ έχεις άλλους ορισμούς και προσδιορισμούς ιδεολογιών κατά νου, ΟΚ, πάω πάσο.

  Σε αυτούς βέβαια, εκτός από το παρακράτος και τις μυστικές υπηρεσίες, πρέπει να έχουν μπει και ξένες μυστικές υπηρεσίες εκμεταλλευόμενες το μπάχαλο και ανομία. Μπήκαν για προπαγάνδα και για επιρροή σε όποιον δημιουργεί χάος. Κάπου εκεί οφείλεται υποθέτω το νέο φρούτο, να γεμίζει η Αθήνα δηλαδή με επαναστατικές αφισες που αναλύουν, καταδικάζουν την ελληνική εξωτερική πολιτική, και μας εξηγούν γιατί απειλούμε τη Τουρκία και θέλουμε να παραβιάσουμε τα νόμιμα δικαιώματά της….

 184. Χρήστος Π. said

  181 Μπορείς να κάνεις όσες ιστορικές αναλύσεις θέλεις και να βγάλεις όσο ανώριμο θέλεις κάποιον που δεν ψηφίζει στα δημοψηφίσματα όπως θα σου άρεσε, δικαίωμά σου και το σέβομαι. Τα άλλα για 800 χρόνια δεν κατάλαβα πως προέκυψαν, αλλά και πάλι σέβομαι τη γνώμη σου. Εγώ το χαρακτηρισμό του «ξενόφερτου» αμφισβήτησα.

 185. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Όσο κι αν κάποιοι ακροδεξιοί φασίστες προσπαθούν με κάθε τρόπο και μέσο (και ενδιάμεσο…) να απαξιώσουν τα γεγονότα του Νοέμβρη του 1973, να εξαφανίσουν τους νεκρούς, να ρίξουν λάσπη στους συμμετέχοντες (επειδή ελάχιστη μειοψηφία από αυτούς την «εξαργύρωσαν» αργότερα), το γεγονός παραμένει: η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί μια από τις λαμπρές σελίδες της ελληνικής ιστορίας, που επηρέασε καταλυτικά τις μετέπειτα εξελίξεις.
  Τιμή και δόξα, λοιπόν, στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου!

  @ 175. Jane, προσυπογράφω και συμπληρώνω: Είναι σημαντικότατη και δεν πρέπει να παραβλέπεται η συμβολή και επίδραση των γεγονότων εκείνων στην πολιτιστική μας ταυτότητα και κληρονομιά – τουλάχιστον σ’ αυτά τα 45 χρόνια. Εκατοντάδες (ίσως χιλιάδες) δημιουργίες – ποιήματα, πεζογραφήματα, μουσική, τραγούδια – πολλά από τα οποία είναι πραγματικά διαμάντια, εμπνεύστηκαν από το «Πολυτεχνείο» και εξακολουθούν να είναι ζωντανά και σήμερα (και όχι μόνο στα σχολεία…)

 186. nikiplos said

  Αγαπητέ ΧρήστοΠ, 184@ αλλά και πριν…

  Ας ξεκινήσω από το γεγονός ότι κάτι «ξενόφερτο» δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό… Το νεοσύστατο ελληνικό κράτος, ιδρύθηκε κατόπιν εντολής των Μ. Δυνάμεων, που έλυσαν τρόπον τινά και δυσεπίλυτα προβλήματα, όσον αφορούσαν την όποια ήκιστη πολιτική οργάνωση τότε.

  Ήταν λογικό, ένας λαός που το μόνο που είχε ως επίτευγμα ήταν κοινότητες και τοπικού χαρακτήρα πολιτική οργάνωση, να μην έχει ούτε την εμπειρία, ούτε και την ωριμότητα να οργανωθεί πολιτικά σε μεγαλύτερα σχήματα που θα υπερέβαιναν τις κοινότητες, τις επαρχίες και τέλος τους νομούς που μέχρι τότε είχε.

  Αλλιώς όμως εννοείται ένας Βασιλιάς στην Κ. Ευρώπη, όπου κατέχει οικογενειακούς δεσμούς με τις περιοχές, αποτελεί σαρξ εκ της σαρκός των επαρχιών του, κι έχει δώσει το αίμα του σε κρίσιμες ιστορικές περιόδους… Θέλω να πω δλδ πως εκεί ήταν ένας Πατέρας, ένας μικρός Θεός, ένας Ποιμένας…

  Σε εμάς απλώς αντικατέστησε το Οθωμανικό Δοβλέτι. Σοβαρή αστική τάξη δεν κατορθώθηκε να δημιουργηθεί εντός ελληνικού κράτους ώστε να πλαισιώσει αυτά τα σχήματα διακυβέρνησης.

  Κατά τη γνώμη μου αυτή ακριβώς η αδυναμία πολιτικής οργάνωσης ανέδειξε όλες τις παθογένειες που θα αναδεικνύονταν τα επόμενα χρόνια.

  Ακόμη και σήμερα υπάρχει ο τοπικός Βουλευτής που μεριμνά μόνο για την επαρχία του και καθόλου για το Έθνος και φυσικά καθορίζει ποιοί θα είναι συνδαιτημόνες στην τράπεζα διασπάθισης, εάν κι εφόσον συμμετέχει σε κυβερνητικό σχήμα… Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που 30 και 40 χρόνια κάτοικοι της Αττικής, αρέσκονται να χαρακτηρίζονται «ετεροδημότες»…

  φιλικά πάντα και με εκτίμηση…

 187. Μαρία said

  177
  Πρωτόκολλο του Λονδίνου, 3 Φεβρουαρίου 1830
  3. Le Gouvernement de la Grèce sera monarchique et héréditaire, par ordre de primogéniture. Il sera confié à un Prince qui ne pourra pas être choisi parmi ceux des familles régnantes dans les Etats signataires du traité du 6 juillet 1827, et portera le titre de Prince Souverain de la Grèce. Le choix de ce Prince fera l’objet de communications et de stipulations ultérieures.
  https://fr.wikipedia.org/wiki/Protocole_de_Londres_(1830)

  Ε’ Εθνοσυνέλευση
  «Ηγεμονικόν» σύνταγμα, Μάρτιος 1832 https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/f3c70a23-7696-49db-9148-f24dce6a27c8/syn11.pdf
  άρθρ.53: Η Ελληνική Επικράτεια είναι Ηγενομία διαδοχική Συνταγματική και Κοινοβουλευτική

 188. nestanaios said

  177.

  Οι βασιλείς ευθύνονται αν σήμερα η Ελλάδα είναι μικρή και η Τουρκία μεγάλη.
  Οι βασιλείς μας πήραν από το στρατόπεδο των νικητών και μας έβαλαν στο στρατόπεδο των ηττημένων μετά τις εκλογές του 1920 για να ακυρώσουν οι πρώην σύμμαχοι μας την συνθήκη των Σεβρών που είχαν υπογράψει ο Βενιζέλος με τους τότε συμμάχους.

  Ανθέλληνες οι βασιλείς και δωσίλογοι όλοι οι βασιλικοί.

  Click to access diman.pdf

  Και στο Μεξικό έστειλαν βασιλιά αλλά οι Μεξικανοί , πατριώτες όντες , τους τον έστειλαν πίσω άψυχο. Ο δικός μας πρώτος βασιλιάς, επικράτησε ως πιόνι μεγάλων δυνάμεων (τραπεζιτών) δημιουργώντας μία ολιγαρχία η οποία αποτελείτο από «Έλληνες» δωσίλογους οι οποίοι κατάφεραν για ιδιοτελείς λόγους να κρατήσουν την Ελλάδα μικρή και τον λαό υποτελή.

 189. Γιάννης Ιατρού said

  Αυτό με την «κληρονομική» κάτι μου θυμίζει, έστω κι αν είναι ντόπιοι οι «διάδοχοι» 🙂

 190. Μαρία said

  189
  Η ντόπια είναι εκλεκτορική σαν της Σαουδικής Αραβίας 🙂
  Πάντως οι θκοί μας ψήφισαν συνταγματικό κι όχι απόλυτο μονάρχη.

 191. Γιάννης Ιατρού said

  190: δηλαδή λες πως μπορεί να την γλυτώσουμε εμείς εδώ; 🙂

 192. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εξαιτίας αυτών των ημεδαπών και αλλοδαπών κρετίνων και εγκάθετων δεν θα γιορτάζουμε και δεν θα μνημονεύουμε εμείς το Πολυτεχνείο; Πόσα ακόμα θα εκχωρήσουμε στα πάσης φύσεως και προελεύσεως ζώα που τα καπηλεύονται;
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.news247.gr/koinonia/maches-exarcheia-polytechneio-organomeno-schedio-antiexoysiaston.6668385.amp.html&ved=2ahUKEwjmtaSG2t3eAhWNalAKHURjDpMQFjAXegQIARAC&usg=AOvVaw3G3r3yUvht5bOSWghFTgGX&ampcf=1

 193. f kar said

  Παρντόν μήπως έχει εξερεθιστεί η μαρμάνγκα από πρωινό σχόλιό μου;; Ευχαριστώ

 194. Μαρία said

  Οσο για τον σχολικό εορτασμό, δεν είναι παρά μια ελάχιστα μεταμφιεσμένη, επαγγελματικά ενορχηστρωμένη κομματική γιορτή που στόχο έχει να περάσει στους μαθητές τις παρωχημένες αξίες και την άθλια αισθητική της κομμουνιστικής Αριστεράς. Μιλάμε για μια τεράστια επιχείρηση προπαγάνδας, που εξακολουθεί κυρίως λόγω αδράνειας. Τα τελευταία χρόνια, πάντως, φαίνεται πως κάποια ιδιωτικά σχολεία αντιδρούν. http://www.kathimerini.gr/995669/opinion/epikairothta/politikh/pws-giortazoyme-to-polytexneio

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: