Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τωραρυθμιστικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 15 Δεκεμβρίου, 2018


Αν δεν παρακολουθείτε την παραπολιτική ή τη μπλογκόσφαιρα, θα απορείτε με τη λέξη που έβαλα στον τίτλο του σημερινού μας πολυσυλλεκτικού άρθρου.

Οι άλλοι, θα υποθέσετε αμέσως, και σωστά, ότι γεννήθηκε από το πρόσφατο τιτίβισμα του Σταύρου Θεοδωράκη, αρχηγού του Ποταμιού, που το βλέπετε εδώ αριστερά. Μιλώντας σε παρουσίαση βιβλίου του Κ. Χατζηδάκη, πρότεινε «να αφαιρεθεί ο όρος μετά από το πολιτικό λεξιλόγιο. Η χώρα δεν χρειάζεται μεταρρυθμίσεις αλλά τωραρυθμίσεις».

Βέβαια, το «μετά» στη σύνθεση λέξεων δεν χρησιμοποιείται μόνο με χρονική σημασία, αλλά δηλώνει επίσης τη μεταβολή (ή «τωραβολή» αν επικρατήσει η άποψη του ΣΘ) ή τη μετάβαση (τωράβαση;). Πάντως, το λεκτικό εύρημα έδωσε αφορμή για πολλά ευφυολογήματα -όπως ότι παρατηρείται τωρατόπιση στις θέσεις του Ποταμιού. Γενικώς, χαθήκαμε στην τωράφραση.

(Παράπλευρο όφελος αυτής της πρότασης, αν επικρατήσει, είναι ότι με το πιτς φιτίλι θα δημιουργηθούν καμιά χιλιάδα νέες λέξεις κι έτσι θα έρθουμε πιο κοντά στον στόχο των 5 εκατομμυρίων λέξεων, οπότε θα μας διορίσει όλους στη Μάικροσοφτ ο Γκέιτς και θα τρώμε με χρυσά κουτάλια).

* Στα  σαββατιάτικα άρθρα μας σχολιάζουμε γλωσσικά ευτράπελα χωρίς να μπαίνουμε στην ουσία των ειδήσεων. Κι έτσι, θα δούμε τώρα ένα αστείο λάθος, ένα χοντρούτσικο μαργαριτάρι που όμως συνέβη κατά τον εξοργιστικό (κατά τη γνώμη μου) σχολιασμό μιας θλιβερής είδησης -και εννοώ τον τρόπο που αρκετά κανάλια και εν προκειμένω ο Σκάι πρόβαλαν την κακοποίηση του φερόμενου ως δολοφόνου της Ελένης Τοπαλούδη μέσα στις φυλακές.

Λοιπόν, σχολιάζοντας το βίντεο που δείχνει την κακοποίηση -και που κακώς προβλήθηκε- ο δημοσιογράφος λέει, περίπου στο 2.20 του αποσπάσματος, ότι αυτά συνέβησαν «κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής κατάνυξης«.

Προφανώς ήθελε να πει «κατάκλισης» και δεν έβρισκε τη λέξη, και αφού τη νύχτα ο κόσμος κοιμάται, έβαλε την «κατάνυξη».

Βέβαια, κατάνυξη σημαίνει (σήμερα) κάτι εντελώς διαφορετικό, το «συναίσθημα βαθιάς ευλάβειας και ψυχικής ανάτασης, που συνοδεύει τις παραστάσεις και τις έννοιες του θείου και του μεταφυσικού κόσμου». Και ετυμολογικά δεν έχει άμεση σχέση με τη νύχτα αφού προέρχεται από το νύσσω (που σημαίνει κεντάω, τσιμπάω). Νυξ νιξ.

* Ωστόσο, αν θέλουμε να μπούμε και στην ουσία, δεν μπορεί να μη σχολιάσουμε ότι ο 19χρονος κατηγορούμενος κακοποιήθηκε στο κελί του (με βαρύτατες ευθύνες του σωφρονιστικού προσωπικού και της διεύθυνσηςπας των φυλακών) όχι μόνο και όχι τόσο επειδή φέρεται ως δράστης ενός στυγερού εγκλήματος αλλά και επειδή έχει καταγωγή από την Αλβανία.

Αντίθετα, ο 21χρονος κατηγορούμενος, ο γόνος καλής οικογενείας, όχι μόνο δεν υπέστη καμιά ενόχληση, αλλά και αποτελεί αντικείμενο μιας συντονισμένης, έστω και κραυγαλέας, προσπάθειας για ξέπλυμα και για να πέσει στα μαλακά -και να ξεχαστούν οι πολλαπλές μαρτυρίες για προηγούμενα επεισόδια που είχε προκαλέσει, με τραυματισμούς και βιαοπραγίες.

Πολύ χαρακτηριστικό το αγιοποιητικό ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο star.gr και σε άλλα μέσα, όπου μαθαίνουμε ότι ο 21χρονος Ροδίτης στρέφεται στον Θεό και ότι:

Όπως μάθαμε μάλιστα κατά την ολιγοήμερη παραμονή του στο Μεταγωγών, άρχισε να παίρνει φαρμακευτική αγωγή. Γεγονός που είναι πλέον εμφανές σε όλους όσοι τον βλέπουν από κοντά.

Αυτό που εντυπωσιάζει ωστόσο είναι η μεταστροφή που έχει συμβεί σ’ αυτόν τον νεαρό μετά τη στυγερή δολοφονία της Ελένης. Από μια ιδιαίτερα έντονη ζωή με ξενύχτια, ξέφρενα γλέντια, γυναίκες, γυμναστήρια, σούζες με μηχανές και επεισόδια, τώρα, σύμφωνα με μαρτυρίες, εμφανίζεται ως ενάρετος νέος και μιλάει συνέχεια για το θεό.

Χθες μάλιστα έλεγε στους αστυνομικούς του Μεταγωγών ότι, από εδώ και πέρα, θα υπάρχει πάντα μαζί του μόνο η Καινή Διαθήκη.

Θα είχε κανείς να παρατηρήσει πως όποιος κρατείται στο Μεταγωγών (κατηγορούμενος για βιασμό και δολοφονία, μάλιστα) είναι κομμάτι δύσκολο να επιδοθεί σε ξενύχτια, ξέφρενα γλέντια με γυναίκες και σούζες με μηχανές.

Και επειδή «οίον το περιεχόμενον τοιάδε και η μορφή», από τέτοιο κατάπτυστο κείμενο δύσκολα θα μπορούσε να λείπει και το μαργαριτάρι: «Άλλος άνθρωπος έχει γίνει ο άλλοτε ερειστικός νεαρός» είναι ο υπότιτλος του (οΘντκ) άρθρου.

Ερειστικός είναι στην ειδική ορολογία αυτός που στηρίζει,  και ερειστικό σύστημα είναι το σύστημα που στηρίζει το σώμα μας (οστά κτλ.). Εριστικός υποτίθεται πως ήταν ο νεαρός.

* Παρεμπιπτόντως, θα προσέξατε ίσως ότι ο όρος «εριστικός» έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται ως ευφημισμός. Από τον Μίκη Θεοδωράκη, που είπε για τους χρυσαβγίτες ότι αγαπούν την Ελλάδα με έναν τρόπο κάπως εριστικό, φτάσαμε στον εριστικό νεαρό Ροδίτη.

 

* Ενα άλλο θέμα που σχολιάστηκε πολύ στα κοινωνικά μέσα τη βδομάδα που μας πέρασε ήταν η ανάρτηση της Ελληνικής Αγωγής, του κέντρου ελεύθερων σπουδών που συνδέεται με τον Άδωνη Γεωργιάδη, για μια εκδήλωση κατά την οποία μικροί μαθητές διάβασαν αποσπάσματα από την αρχαία ελληνική γραμματεία σε σκυλάκια.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο ίδιος ο Άδωνης και ένα σχετικό απόσπασμα θα μπορούσε να προέρχεται από το σατιρικό Κουλούρι αλλά γράφτηκε στα σοβαρά:

«Ο κ. Γεωργιάδης βρέθηκε στο χώρο της εκδήλωσης μαζί με τους δυο του γιους τον Περσέα και τον Αλκαίο. Μαζί με τον Περσέα χάιδεψαν για ώρα έναν από τους ειδικά εκπαιδευμένος σκύλους της εκδήλωσης ενώ ο μικρός Αλκαίος διάβασε σε ένα λαμπραντόρ ένα αρχαίο κείμενο».

Τι κείμενο όμως διάβασαν στα σκυλιά;

Εδώ διάβασα μερικά πολύ πετυχημένα αστεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως ότι διάβασαν κυνικούς φιλοσόφους ή για τη μάχη στα Γαβ-γάμηλα ή ότι τους διάβασαν τραγωδίες του Αισκύλου.

Στα πιο σοβαρά, πράγματι το να διαβάζουν παιδιά σε σκυλιά θεωρείται ότι βοηθάει τα παιδιά να ξεπεράσουν τον φόβο που έχουν και τα προβλήματα στην ανάγνωση, αφού το σκυλί είναι ένας ακροατής που δεν τα κρίνει -σε αντίθεση με έναν ενήλικο. Ωστόσο, αυτό συνιστάται όταν έχεις παιδιά με αναγνωστικά προβλήματα -και οπωσδήποτε όταν γίνεται στα αρχαία ελληνικά πιστεύω ότι αποσκοπεί μόνο στην επίδειξη και στη γλωσσική προπαγάνδα. Βέβαια, διαβάζοντας αρχαία ελληνικά, σκυλιά και παιδιά βρίσκονταν στον ίδιο παρονομαστή αφού ουτε τα μεν καταλάβαιναν τίποτε ούτε τα δε.

* Πριν από τέσσερα χρόνια είχα υποστηρίξει τον έμφυλο τύπο «η πρυτάνισσα», που είναι κατ’ εμέ προτιμότερος, συν τοις άλλοθς επειδή δεν έχει το πρόβλημα της γενικής (στο αρσενικό λέμε αβίαστα ΄του πρύτανη’ ενώ στον επίκοινο τύπο διστάζουμε: της πρύτανη; της πρυτάνεως; της πρύτανι; της πρυτάνιδος;) Το παλιό εκείνο σχόλιο το είχα κάνει επειδή μία καθηγήτρια που είχε εκλεγεί στο αξίωμα του πρύτανη είχε αποποιηθεί την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τον έμφυλο τύπο και είχε προτιμήσει την πεπατημενη του επίκοινου τύπου.

Στο μεταξύ έχουν εκλεγεί και άλλες πρυτάνισσες οι οποίες τόλμησαν να υιοθετήσουν (σικ) τον επίκοινο έμφυλο τύπο. Τις προάλλες, εμφανίστηκε σε μια τηλεοπτική εκπομπή η πρυτάνισσα του πανεπ. Αιγαίου κυρία Χρυσή Βιτσιλάκη, η οποία επισήμανε στον Νίκο Χατζηνικολάου ότι επιθυμεί να την αποκαλεί έτσι και, αν πιστέψω το σχετικό ρεπορτάζ, μάλλον βραχυκύκλωσε τον παλαίμαχο παρουσιαστή.

Ενδιαφέρον είναι ότι το άρθρο στο οποίο παραπέμπω πιο πάνω κάνει εκτενή αναφορά σε εκείνο το παλιό μου κείμενο. Που σημαίνει πως ό,τι γράφουμε πιάνει τόπο. Καλό αυτό.

* Τον παλιό καιρό, όταν μια εφημερίδα έκανε ένα αστείο τυπογραφικό λάθος, το έβλεπαν οι αναγνώστες της. Στον καιρό του Διαδικτύου, αν μια μικρή επαρχιακή εφημερίδα κάνει ένα αστείο τυπογραφικό λάθος μπορεί να μην το δουν μόνο οι (λίγες χιλιάδες) αναγνώστες της αλλά και όλος ο πλανήτης.

Αυτό έπαθε και μια επαρχιακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης που, αναδημοσιεύοντας ένα άρθρο για τη Τζούλια Ρόμπερτς, έβαλε τον τίτλο

Julia Roberts finds life and her holes get better with age

αντί για

Julia Roberts finds life and her roles get better with age

Μόνο ένα γράμμα διαφέρει, αλλά αυτό το γράμμα κάνει τους ρόλους τρύπες και μετατρέπει τον επαρχιακό τίτλο σε παγκόσμια διασημότητα έστω και για λίγα λεπτά της ώρας.

* Στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, στη δευτερολογία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: «ήρθατε στην εξουσία … καβαλώντας αυτό το κύμα της οργής, το οποίο το υπονομεύσατε με τον πιο χυδαίο και λαϊκίστικο τρόπο«. (στο 17.20 της δευτερολογίας)

Υπονόμευσε ο ΣΥΡΙΖΑ την οργή των αγανακτισμένων; Την κριτική αυτή θα μπορούσε να την κάνει ίσως κάποιος από τους αγανακτισμένους -αλλά εδώ, πολύ φοβάμαι πως ο Κυριάκος ήθελε να πει «υποδαυλίσατε», όπως άλλωστε δείχνει και η αναφορά στον λαϊκίστικο τρόπο.

Άλλο υπονομεύω, άλλο υποδαυλίζω. Επειδή οι σημασίες είναι σχεδόν αντίθετες, δεν επιτρέπεται να τα μπερδεύουμε.

Λίγο πιο κάτω, πρόσεξα μια ενδιαφέρουσα έλξη, που τη χρεώνουμε στον προφορικό λόγο: την καπήλευση αυτών των οποίων εσείς κάνατε.

Αντίθετα, δεν ξέρω αν μπορούμε να θεωρήσουμε λάθος αυτό που είπε ο ΚΜ στο 6.20: η διαφορά την οποία εμείς σάς κληρονομήσαμε...

Εδώ, αν είμαστε αυστηροί, θα προτιμούσαμε το «κληροδοτήσαμε», αφού ο προηγούμενος κληροδοτεί στον επόμενο και ο επόμενος κληρονομεί από τον προηγούμενο. Ωστόσο, ακόμα και το λεξικό Μπαμπινιώτη αναγνωρίζει ότι το «κληρονομώ» καμιά φορά χρησιμοποιείται αντί για το «κληροδοτώ» οπότε ας το προσπεράσουμε. Άλλωστε, ειδικά στον Κούλη, είναι λογικό να του είναι πολύ αγαπητό το ρήμα «κληρονομώ».

(Εννοείται ότι η χαλαρή χρήση του «κληρονομώ» μπορεί ενδεχομένως να γίνει αποδεκτή σε μεταφορικές χρήσεις και όχι σε νομικά κείμενα).

* Και για να μη λέτε ότι βρίσκω γλωσσικά ψεγάδια μόνο στη μία πλευρά, και επειδή δεν πρόσεξα κάτι στην αντίστοιχη δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα, επαναλαμβάνω εδώ ένα σοβαρό λάθος που είχε επισημάνει σε σχόλιό του ένας φίλος.

Ο Αριστείδης Μπαλτάς, πρωην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, είπε, μεταφράζοντας τον όρκο των Αθηναίων εφήβων, τα εξής ανακριβή:

Και αν θέλετε πάλι ένα ρητό, η εν λόγω, ας πούμε, επίτευξη σε πρώτο επίπεδο αυτής της καλλιέργειας ήταν ο όρκος των Αθηναίων εφήβων, που μαθαίναμε στο σχολείο κάποτε απ’ έξω, του οποίου οι δύο πρώτοι στίχοι είναι «Ου καταισχυνώ τα όπλα τα ιερά, ουδ’ εγκαταλείψω τον παραστάτην ότω αν στοιχήσω».

Δηλαδή, δεν βεβηλώνω τα όπλα της πόλης και ταυτόχρονα, με την ίδια έμφαση δεν εγκαταλείπω τον διπλανό, τον σύντροφο, τον παραστάτη, τον συμμαχητή, τον συνάδελφο κ.ο.κ. όσο κι αν μου στοιχίσει προσωπικά.

Το μαργαριτάρι είναι χοντρό. Το «ότω αν στοιχήσω» δεν σημαίνει βέβαια «όσο κι αν μου στοιχίσει προσωπικά», σημαίνει «με οποιονδήποτε κι αν βρεθώ στην ίδια γραμμή (παράταξης)», «με οποιονδήποτε κι αν στοιχηθώ μαζί του».

Και το χειρότερο είναι ότι αυτά ειπώθηκαν με ύφος δασκαλίστικο προς τον Άδωνη. Δηλαδή, ο Μέφρι έγραψε ακόμα ένα θύμα στα υπερπολυσέλιδα τεφτέρια του.

Κι αν απορείτε πώς ένας καθηγητής πανεπιστημίου, της θετικής έστω κατεύθυνσης, που διδάχτηκε πολλά αρχαία στον καιρό του, κάνει αυτό το λάθος, είναι απλό. «Το μαθαίναμε στο σχολείο απέξω» λέει. Και δεν το μαθαίναμε -και όποτε βρίσκαμε ψευδόφιλες λέξεις, τις παρερμηνεύαμε.

* Προσθήκη επί του πιεστηρίου: Κατά διαβολική συμπτωση, το «κληρονομώ» με τη σημασία «κληροδοτώ» το χρησιμοποίησε και ο Αλέξης Τσίπρας στη χτεσινή ομιλία του στη Θεσσαλονίκη όπου, αν θυμάμαι καλά, είπε για τη «Νέα Δημοκρατία που κληρονόμησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Σαμαράς» ή κάτι τέτοιο.

* Γράφει ο φίλος Πάνος Ζέρβας στο Φέισμπουκ:

Κόλτεν, έγραφε το χαρτόνι δίπλα στα Φούτζι και τα Φιρίκια, στην Αμπελοκήπων. Έτσι το λένε, έτσι το γράφουν οι ακατάβλητοι Πόντιοι, τίαρ (ντίαρ) μίστερ Σαραν-τάκος.

Πήραμε πλε παταρίες Πέρεκ, του απάντησα.

* Θα κλείσω με ανακοινώσεις. Όταν θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές, ή τέλος πάντων 12-2 σήμερα το μεσημέρι, θα βρίσκομαι στο Μέγαρο Μουσικής όπου, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Ενημέρωση και Δημοκρατία» που διοργανώνεται από το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, στην αίθουσα MC3, θα πάρω μέρος σε στρογγυλό τραπέζι με θεμα «Νέα μέσα και δημοκρατία». Το πρόγραμμα όλου του συνεδρίου εδώ.

Την Τετάρτη 19/12 στις 8 το βράδυ θα μιλήσω για τους γλωσσικούς μύθους στο Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα Λαμπηδόνα.

Την Πέμπτη 20/12 στις 8 το βράδυ στο βιβλιοπωλείο Booktalks του Παλ. Φαλήρου θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου μου  «Η γλώσσα έχει κέφια».

Και την Παρασκευή 21/12 το απόγευμα θα είμαι καλεσμένος στον ραδιοσταθμό Κόκκινο 105.5

* Να δουμε αν θα προλάβω να έχω άρθρο το άλλο Σάββατο…

370 Σχόλια προς “Τωραρυθμιστικά μεζεδάκια”

 1. ndmushroom said

  Νωρίς νωρίς σήμερα, καλημέρα!
  Νικοκύρη, αυτός ο Αλέξης Τσίπας σου ξέφυγε ή εντάσσεται στη συνειδητή προσπάθεια του ιστολογίου να μας κάνει να ψηφίσουμε, έστω και υποσυνείδητα, ΣΥΡΙΖΑ; 🙂

 2. π2 said

  «οι οποίες τόλμησαν να υιοθετήσουν (σικ) τον επίκοινο τύπο»

  Το αντίθετο εννοείς, υποθέτω.

 3. Αιμ.Παν. said

  Καλημέρα,
  και εδώ :
  https://www.boredpanda.com/newspaper-headline-typo-fail-julia-roberts/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=BPFacebook&fbclid=IwAR1QCO_R08ETy-vU6BDuMnlgXeAxfhwlK-F_Qw9W9CgBDKf-k6K49O4UCpw
  πολλά σχολια για να γελάσετε και να πάει καλά το ΣΚ σας…

 4. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ΄για τα πρώτα σχόλια και για τις ισάριθμες διορθώσεις. Ελπίζω να μην έχω κάνει κι άλλα πολλά λάθη.

 5. Γιάννης Κουβάτσος said

  Θλιβερό να μη γνωρίζουν τη λέξη κληροδοτώ ο νυν και ο μέλλων (;) πρωθυπουργός. Μόνο να …κληρονομούν καμένη γη ο ένας στον άλλο ξέρουν.
  Έχουμε κάποια πληροφόρηση για τις αντιδράσεις των ακροατών σκύλων; Αν κοιμήθηκαν γλυκά νανουρισμένοι, αν αγρίεψαν λόγω ανίας και επιτέθηκαν στον Άδωνη, τον πατέρα του Περσέα και του Αλκαίου (άμοιρα παιδιά…);
  Αυτό το κόλπο με τη στροφή στη θρησκεία του «μεταμελημένου» κατηγορουμένου είχε χρησιμοποιηθεί και στη δίκη των σατανιστών της Παλλήνης. Τότε η Μαργέτη είχε εμφανιστεί στο δικαστήριο με έναν τεράστιο σταυρό κρεμασμένο στο στήθος και ντυμένη στα σεμνά μαύρα σαν καλόγρια. Δικηγόρος της ο Κούγιας, τώρα στην απέναντι πλευρά.

 6. Καλημέρα

  Απορία : στρογγυλό τραπάζι σημαίνει πως όλοι μετέχουν ισόνομα , δεν κάθονται κάποιοι στις στενές πλευρές να ξεχωρίζουν ;

 7. …από το πρόσφατο τιτίβισμα του Σταύρου Θεοδωράκη, αρχηγού του Ποταμιού, που το βλέπετε εδώ αριστερά. Μιλώντας σε παρουσίαση βιβλίου του Κ. Χατζηδάκη…

  ομόηχα ιστορικά επίθετα και τι δεν μας θυμίζουν…

 8. B. said

  Τωραμελήθηκε δηλαδή ο νεαρός Ροδίτης;

 9. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Κουρασμένος μάλλον, Νικοκύρη, βρήκα κι ένα πληκτρολίσθημα:
  «συν τοις άλλοθς» στην παράγραφο για την πρυτάνισσα.

  6 Ναι, στα συνέδρια συμβαίνει συχνά αυτό. Το ξεκίνησε ένας Εγγλέζος, Αρθούρο νομίζω τον λέγανε, αλλά δε θυμάμαι σε ποιο συνέδριο 😛

 10. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Οι «τωραρυθμίσεις» είναι ένα έξυπνο λογοπαίγνιο. Δε νομίζω ότι ο Θεοδωράκης δεν ήξερε ότι το «μετα-» δεν έχει μόνο χρονική έννοια, άλλωστε στα σύνθετα σπανίως έχει. Ένα αστείο έκανε, κι εγώ προσωπικά γέλασα.

  Ευρισκόμενος δε ακόμη υπό την επήρεια μιας συζήτησης στα σχόλια της προχτεσινής ανάρτησης, φρονώ ότι πολλοί, που μπορεί να μη συμφωνούν με τη γνώμη μου, ενδέχεται να συμφωνούσαν αν αντί για τον Θεοδωράκη το υπέγραφε κάποιος άγνωστος, ή κανείς απολύτως, και απλώς κυκλοφορούσε στο διαδίκτυο.

  (https://sarantakos.wordpress.com/2018/12/13/voltaire/ – στα σχόλια συζητήθηκε κάπου πόση σημασία έχει ποιος είπε -ή ποιος υποτίθεται ότι είπε- το κάθε απόφθεγμα)

 11. Νέο Kid said

  Νικοκύρη, για το άλλο Σάββατο δεν υπάρχει πρόβλημα. Πάρε τα non papers της στρογγυλής τραπέζης και ποσταρισε τα . Μεζεδάκια για να φάει λόχος!

 12. Νέο Kid said

  11. Μην παρεξηγήσεις το 11. Δεν εννοούσα οτιδήποτε υποτιμητικό για τους συμμετέχοντες ή το επίπεδο των εργασιών που θα γίνουν. Απλώς είναι η φύση των στρογγυλών τραπεζιών να παράγουν πάντα μεζεδάκια προς βρώσιν και συμμόρφωσιν.

 13. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η αλήθεια είναι ότι το τωραρυθμίσεις είναι επιτυχημένο λογοπαίγνιο. Προσφέρεται η γλώσσα μας για κάτι τέτοιες συνθέσεις και λεξιπλασίες. Μάστορας του είδους ο Ευγένιος Τριβιζάς. Μου ‘ρχεται στο νου και το «καθιστόζωα» του Νίκου Καρούζου, αναφορά στους λάτρεις του καναπέ και του αυτοκινήτου.

 14. Νέο Kid said

  Κουίζ: Ποια λέσχη είναι η μεγαλύτερη στρογγυλή τράπεζα του κόσμου; Έχει δηλαδή τα περισσότερα μέλη. Το μεγάλο στρογγυλό τραπέζι περιβαλει τη Γη στο logo της , και το όνομα της λέσχης σημαίνει επίσης τραπέζι.

 15. cronopiusa said

  « nebulous and imprecise«μεζεδάκια

  Λογόκριναν την είδηση στην Αυστραλία, την έκαναν γνωστή σε όλο τον κόσμο!

  Καλημέρα Λου

  Καλή σας μέρα!

 16. atheofobos said

  Για μεν τον ξυλοδαρμό, μου είπε άτομο από την Αλβανία, πως τον έκαναν Αλβανοί κατάδικοι των φυλακών θεωρώντας πως ο συμπατριώτης τους με αυτό που έκανε τους διέσυρε.

  Έχω την αίσθηση πως ο Μητσοτάκης με το- υπονομεύσατε- υπονοούσε την μετέπειτα κωλοτούμπα του Τσίπρα με το δημοψήφισμα.

  Άλλωστε, ειδικά στον Κούλη, είναι λογικό να του είναι πολύ αγαπητό το ρήμα «κληρονομώ».
  Εξ ίσου αγαπητό είναι και στον Τσίπρα γιατί στο ποιος κληρονόμησε την ηγεσία του κόμματος του, μάλλον ο Κούλης είχε δίκιο! Και δεν μετάνιωσε ο προηγούμενος αρχηγός της ΝΔ , όπως ο Αλαβάνος, που καθώς με ταπεινοφροσύνη αισθάνθηκε σαν άλλος Χριστός, είπε: «Και ο Ιησούς έπεσε έξω με την επιλογή του Ιούδα, ήταν πλήρης αποτυχία»!

 17. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και ένα μεζεδάκι από τον ποδοσφαιρικό χώρο. Είναι η ίδια η δήλωση του κυρ «κατατρέχεται ο Θρύλος» Σάββα:

  https://m.sport24.gr/football/omades/Olympiakos/theodwridhs-mhn-ekplageite-an-o-olympiakos-parei-to-europa-league.5390170.html

 18. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Και δεν μετάνιωσε ο προηγούμενος αρχηγός της ΝΔ ,»
  Δεν του δόθηκε ευκαιρία να μετανιώσει, αφού η ΝΔ βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Αν γίνει κυβέρνηση, θα έχει άφθονους λόγους για να μετανιώσει.

 19. Triant said

  Καλημέρα.

  @16
  Για πλήρης αποτυχία πάντως, μάλλον καλύτερα τα πήγε για το κόμμα του απ’ ότι ο ‘Ιησούς’.

 20. Ξανθός για οικογενειακό γιατρό: Δεν θα έχει ρόλο χοροφύλακα

  https://www.documentonews.gr/article/xanthos-gia-oikogeneiako-giatro-den-tha-exei-rolo-xorofylaka-odhgos-bhma-bhma-gia-thn-eggrafh-sas

 21. jesus said

  ΝΒ: η ελληνική αγωγή δεν ξέρει να βάζει κόμματα: «Οι μαθητές μας διάβασαν σε γλυκύτατα και υπομονετικά σκυλάκια, αποσπάσματα από την αρχαία ελληνική γραμματεία.»

  ποτέ και για κανέναν λόγο κόμμα δεν χωρίζει το ρήμα απ’ το αντικείμενο (εν προκειμένω) ή απ’ το υποκείμενο όπως συχνότατα συμβαίνει. ούτε και έχει να κάνει με το φυσικό ρυθμό ανάγνωσης της πρότασης.

  η υπερβολική χρήση των κομμάτων είναι γενικό φαινόμενο και μάλλον έχει να κάνει με τον φόβο του μακροπερίοδου λόγου. θεωρούν οι συντάκτες, ότι όταν κομματιάσουν, μια περίοδο αυθαίρετα γίνεται, πιο κατανοητή.

  βέβαια, κάποιος που υποτίθεται ότι διδάσκει αρχαία ελληνική γραμματεία θα έπρεπε να μπορεί να γράψει μια πρόταση αυτού του μεγέθους χωρίς να πανικοβληθεί.

 22. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  8.Β >>Τωραμελήθηκε δηλαδή ο νεαρός Ροδίτης;
  «Όντε μπουζουριαστεί* ο διάολος,γίνεται καλόγερος»

  *γεράσει*
  τωρατροπή της παλιάς παροιμίας, 🙂

  Καλημέρα

 23. cronopiusa said

  α… και χρόνια πολλά στις Λευτερίες και Λευτέρηδες

 24. atheofobos said

  18
  Ο Αλαβάνος είχε μετανιώσει πολλά χρόνια πριν ο Τσίπρας ανέλθει στην εξουσία.

  19
  Και το «κόμμα» του Ιησού μια χαρά τα πήγε 2000 χρόνια τώρα!
  Ο Ιούδας όμως δεν τα πήγε καθόλου καλά, κρεμάστηκε μόνος του!

 25. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής κατάνυξης«.
  Προφανώς ήθελε να πει «κατάκλισης»

  «Το δίκαιο μεσημέρι» βγάζει μια μέθεξη όσο να πεις, έτσι να δώσουμε ένα ποιητικό δίκιο στο δημοσιοκάφρο. Άκου κατάνυξη-και δη σε τέτοια φυλακή.

  Επ΄ ευκαιρία, άκουσα στο ραδιόφωνο (και δε θυμάμαι αυτή τη στιγμή γμτ ποιος το έλεγε) γι αυτό τον περιβόητο άγραφο νόμο της φυλακής να κακοποιούν(βιάζουν κλπ) -οι κακοποιοί- τους βιαστές ή (και) φονιάδες.
  Όχι, δεν αποδίδουν «δικαιοσύνη» είπε αλλά απλώς επιβάλλουν το νόμο του ισχυρότερου στον καινούργιο, όταν είναι ΑΔΥΝΑΜΟΣ. Του δείχνουν ποιος κουμαντάρει εκεί, αν τους παίρνει. Ως παράδειγμα έφερε τον Παπαχρόνη, βιαστή κατ΄επανάληψη και δολοφόνο που δεν τον πείραξε κανείς γιατί ήταν μπρατσαράς.

 26. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Βέβαια, διαβάζοντας αρχαία ελληνικά, σκυλιά και παιδιά βρίσκονταν στον ίδιο παρονομαστή αφού ουτε τα μεν καταλάβαιναν τίποτε ούτε τα δε.

  Ελα, μη γίνεσαι κυνικός.

 27. (α) «είχα υποστηρίξει τον έμφυλο τύπο «η πρυτάνισσα», που είναι κατ’ εμέ προτιμότερος, συν τοις άλλοις επειδή δεν έχει το πρόβλημα της γενικής (στο αρσενικό λέμε αβίαστα ΄του πρύτανη’ ενώ στον επίκοινο τύπο διστάζουμε: της πρύτανη; της πρυτάνεως; της πρύτανι; της πρυτάνιδος;)»
  # Γιατί; Αν πούμε «της πρυτάνεως», «καλαγκάθ(ι) θα βγάλ(ει) γλώσσα μας»; [ένθαπερ (μακεδονιστί) καλαγκάθι=το επονείδιστο σπυράκι στη γλώσσα. (και βεβαίως την παράλειψη του άρθρου την κληρονομήσαμε …από τον Όμηρο!)]

  (β) «ο όρκος των Αθηναίων εφήβων, που μαθαίναμε στο σχολείο κάποτε απ’ έξω, του οποίου οι δύο πρώτοι στίχοι είναι «Ου καταισχυνώ τα όπλα τα ιερά, ουδ’ εγκαταλείψω τον παραστάτην ότω αν στοιχήσω».
  # Εν Μακεδονία, είχαμε μάθει ως εξής τον όρκο Αθηναίων Εφήβων:
  «Για την πατρίδα ορκίζομαι παλικαρίσιον όρκο
  Κοντάρια, ασπίδα και σπαθιά ορμητικά κουνώντας!
  Θα τα κρατώ τα όπλα αυτά και δεν θα τα ντροπιάσω,
  Και μόνος και με συντροφιά, κι εδώ κι όπου θα λάχω!
  Θα πολεμήσω ακούραστα κι ατρόμητα θα πέσω,
  Και την πατρίδα μια φορά, μεγάλη θα την κάνω»!
  [Πολύ εθνικιστές οι Αθηναίοι έφηβοι. Ούτε Μακεδόνες να ήταν!]

 28. Avonidas said

  Αλήθεια, πώς απευθύνονται στα σκυλιά στην Ελληνική Αγωγή; Ελπίζω να μην χρησιμοποιούν επίκυνους τύπους 🙂

 29. Avonidas said

  Πολύ εθνικιστές οι Αθηναίοι έφηβοι. Ούτε Μακεδόνες να ήταν!

  Καλά, ετσι και τους έλεγες Μακεδόνες δε σε γλιτωνε κανείς 😐

 30. Avonidas said

  Στον καιρό του Διαδικτύου, αν μια μικρή επαρχιακή εφημερίδα κάνει ένα αστείο τυπογραφικό λάθος

  … θα γελάσουμε που αυτοί οι πρωτόγονοι τυπώνουν ακόμα τις ειδήσεις σε πεθαμενα δεντρα 😀

 31. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καλά αυτό επιχείρημα ότι ο Κυριάκος εκλέχτηκε, ενώ ο Τσίπρας πήρε δαχτυλίδι, είναι ντίπι για τς όρνιθες.
  Ο Τσίπρας έκανε κυβέρνηση το 3-4%, κι ο άλλος αχοκλαίει «εκλογές,φύγετε, ουά ουά» όλο αυτό τον καιρό. Ηγέτης να σου πετύχει.
  Νουδίτες αν δεν αλλάξετε αρχηγόπουλο, δε θωρείτε εξουσά. Από γκάφα σε γκάφα το πάει ο δικός σας. Φιγούρα ολίγιστου διαρκώς!
  Με μια τέτοια αδύναμη αντιπολίτευση που είτε βελάζει (ψεύτες, σκάνδαλα, εκλογές) είτε πετά μεγαλοπρεπείς κοτσάνες (πχ ανταλλαγή Πρεσπών με συντάξεις) η (κάθε) κυβέρνηση, μπορεί να αλωνίζει κι εμείς ο λαουτζίκος να ευχόμαστε να τη φωτίζει ο γιαραμπής να μην κάνει μεγάλα λάθη. Γιατί για ψήφο σ΄αυτό το πράμα(τι)… μπρρ…

 32. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους !

 33. Avonidas said

  «Το μαθαίναμε στο σχολείο απέξω» λέει. Και δεν το μαθαίναμε -και όποτε βρίσκαμε ψευδόφιλες λέξεις, τις παρερμηνεύαμε.

  Για ακόμα μια φορά θα σε παρακαλέσω: μιλα μόνο για τον εαυτό σου. Διότι εγώ ούτε απέξω το έμαθα ούτε και το διδάχτηκα στο σχολείο, αλλα και το νοημα το επιασα και με το μαργαριταρι έφριξα.

 34. ΣΠ said

  25
  Έφη, ο Τάσος Θεοφίλου:
  https://news.makedonias.gr/2018/12/42326/

 35. Avonidas said

  Ισως φταιει που ήμασταν εθνικιστές και καναμε παρελάσεις, ε, το «στοιχηθείτε» το μάθαμε 😉

 36. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  …12-2 σήμερα το μεσημέρι, θα βρίσκομαι στο Μέγαρο Μουσικής όπου, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Ενημέρωση και Δημοκρατία» που διοργανώνεται από το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία…

  Εντοπίστηκε ήδη ο Νίκος (ακόμα στο ακροατήριο) 🙂

 37. Γιάννης Ιατρού said

  36: στην δεύτερη σειρά 🙂

 38. Καλημέρα κύριε Σαραντάκο.Όλα όσα, με κόπο γράφετε μπορούν να αποτελέσουν ένα πλούσιο υλικό για την δημιουργία ενός βιβλίου σας.Συγχαρητήρια και πάντα να έχετε δύναμη να γράφετε.Λυπάμαι που λόγω ηλικίας αλλά και απόστασης δεν θα έχω την χαρά να παρευρίσκομαι στην παρουσίαση του βιβλίου σας. Θα προσπαθήσω  όμως να το αποκτήσω.Νίκος Παπαχριστοδούλου

 39. loukretia50 said

  15. cronopiusa
  Oh! Crony! Oh! Crony never blue… never blue!

 40. loukretia50 said

  28. όταν απευθύνονται στα σκυλιά με αρχαία ονόματα,
  εκείνα κάνουν τον ..κυνέζο!

 41. alexisphoto said

  καλημέρα,
  «….Αντίθετα, ο 21χρονος κατηγορούμενος, ο γόνος καλής οικογενείας….»
  τι να πρωτοπεί κανείς. Ο ΑΔ τα λέει έξω από τα δόντια:
  https://mikropragmata.lifo.gr/zoi/o-mythos-tis-kalis-oikogeneias-kai-i-kalyteri-apantisi-s-afton/
  Ευχαριστώ

 42. loukretia50 said

  «…καβαλώντας αυτό το κύμα της οργής, το οποίο …» ιππονομεύουν.…

 43. loukretia50 said

  Tora! Tora! Tora!

 44. cronopiusa said

 45. loukretia50 said

  Monty Python’s – Knights of the Round Table/Camelot Song

 46. Γιάννης Ιατρού said

 47. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στο ίδιο κελί λέει οι δολοφόνοι της Ελένης
  http://kozanimedia.gr/2018/12/14/%CE%BA%CE%BFzanimedia-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CE%BA/#.XBTb_1wzbIU

 48. ΣΠ said

  46
  Το λινκ για να το παρακολουθήσουμε
  https://parltv.live.grnet.gr/webtv/

 49. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  34. Α ναι! σ΄ευχαριστώ! Σε κάποια εκπομπή διάβαζαν το κείμενο του Τ.Θ.
  Αν ήταν απότιστα ή αφρόντιστα είμαι με τον κλέφτη (παρά τις κατάρες). Είμαι ακτιβίστρια υπέρ των μαραμένων/ετοιμοθάνατων λουλουδιών στους δημόσιους χώρους.
  Σώζω ο,τιδήποτε, αν σώζεται… 🙂

 50. Γιάννης Κουβάτσος said

  24: Ο Αλαβάνος είχε μετανιώσει για άλλους λόγους, που έχουν να κάνουν με τις μυστηριώδεις και πολύπλοκες για εμάς τους αμύητους εσωκομματικές διεργασίες και ισορροπίες της αριστεράς (και όχι μόνο).

 51. Avonidas said

  Από μια ιδιαίτερα έντονη ζωή με ξενύχτια, ξέφρενα γλέντια, γυναίκες, γυμναστήρια, σούζες με μηχανές και επεισόδια, τώρα, σύμφωνα με μαρτυρίες, εμφανίζεται ως ενάρετος νέος και μιλάει συνέχεια για το θεό

  Πάρτε έναν Ρασκολνικοφ απ τα Lidl… (όχι οτι ο Ρασκολνικοφ ηταν ιδαιτερα γλεντζες πριν το φονο, λεμε τωρα).

  Να μαστε παντως δίκαιοι, «εμφανίζεται» γραφουν.

 52. Άσχετο, αλλά ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει τη διαφορά:

 53. Pedis said

  http://www.efsyn.gr/arthro/o-manolis-kai-oi-filoi-toy
  Αντιθέτως, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.», υπήρξαν περιπτώσεις επιχειρηματιών που προσέγγισε ο Μανόλης Πετσίτης, «πουλώντας» τους την ανύπαρκτη σχέση του με το μέγαρο Μαξίμου, οι οποίοι έψαξαν το θέμα λίγο παραπάνω.

  Κάπως έτσι, πριν από 2 χρόνια προσέγγισε γνωστό εφοπλιστή για συνεργασία, προβάλλοντας το προφίλ του ανθρώπου που έχει… άκρες στην κυβέρνηση. Ο εφοπλιστής άκουσε την πρόταση, αλλά για καλή του τύχη, πριν προχωρήσει σε κάποια συνεργασία, ζήτησε τη γνώμη του προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρου Βενιάμη.

  Ο κ. Βενιάμης απάντησε στον εφοπλιστή πως θα κοιτάξει το ζήτημα και λόγω της θεσμικής του θέσης έθεσε το ερώτημα για τον Μανόλη Πετσίτη στο μέγαρο Μαξίμου, για να λάβει την απάντηση πως ο εν λόγω άνθρωπος ουδεμία σχέση έχει με την κυβέρνηση και σε καμία περίπτωση δεν την εκπροσωπεί.

  Την ιστορία αυτή επιβεβαίωσε χθες, μιλώντας με την «Εφ.Συν.», ο κ. Βενιάμης. «Μετά από αυτό, είπα στον φίλο μου να μη συνεργαστεί μαζί του γιατί δεν ήταν αυτό που έλεγε πως είναι», μας ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

  Από πότε γίναμε Αμερική και το λόμπιν είναι νόμιμο και ηθικό;

  Ο Κατρούγκαλος, ο κομμουνιστής, έχει δίκιο να καμαρώνει σα γύφτικο σκεπάρνι με παρδαλό ποσέτ για τόση πρόοδο στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

 54. Pedis said

  # 52 – βέβαια, τη διαφορά την κάνει ένας στόκος + μια «χιλιάρα» σε δρόμο τρία μέτρα φάρδος …

 55. Γιάννης Ιατρού said

  Καλή η παρουσίαση Νίκο, ήσουν απ΄τους λίγους ομιλητές που κοίταζε και το κοινό, κι όχι μόνο τις σημειώσεις. Και τα παραδείγματα για το θέμα fake news χαρακτηριστικά, καυστικά θα έλεγα :), και γενικά πολύ διαφωτιστικά για τους ακροατές

 56. leonicos said

  το λεκτικό εύρημα

  ΕΙΝΑΙ Όπως και να το κάνουμε, είναι λεκτικό εύρημα

 57. leonicos said

  ευχαρίστησα στο χτεσινό για τις διευκρνίσεις τους επί του κατά κρημνών

  ο Ιάκωβος Αδελφόθεος έκανε πολλή δουλειά για χάρη μου

 58. leonicos said

  α έρθουμε πιο κοντά στον στόχο των 5 εκατομμυρίων λέξεων

  ενώ εγώ προσπαθώ μία μία ο φουκαράς, και αραιά και πού….

 59. leonicos said

  την καπήλευση αυτών των οποίων εσείς κάνατε.

  Ποια έλξη; Λάθος είναι. Δεν είναι ελληνικά

 60. leonicos said

  υπονομεύω – υποδαυλίζω

  Αν γίνει αυτό που θέλει… και προσδοκά, άλλα θα λεει και άλλα θα γίνονται γιατί δεν ξέρει ελληνικά. προτείνω του λοιοπύ ναμιλάει μόνο αγγλικά,για α συνεννοούμαστε

 61. cronopiusa said

  Στο ίδιο κελί λέει οι δολοφόνοι της Ελένης

  πω πω θα εξαγοράσει ο 19χρονος το πρεζόνι «καλής οικογενείας» με αλβανική φούντα και χαϊμαλιά

 62. Pedis said

  # 58 – και πες μας πότε πλησιάζουμε στον άλλο στόχο … με μία λέξη σε κάθε σχόλιο …

 63. cronopiusa said

 64. Pedis said

  -> 53 : Εύγε: η χώρα έχει ανάγκη από σοβαρούς επιχειρηματίες και έντιμους πολιτικούς σε συνεργασία μόνο με διαπιστευμένους λομπίστες.

 65. nestanaios said

  Αυτό με τα σκυλιά μου άρεσε πολύ. Τώρα καταλαβαίνω γιατί τα βόρεια προάστια έχουν γεμίσει με σκυλιά.
  5. «άμοιρα παιδιά»… καλό είναι όταν μιλάμε για παιδιά να είμαστε πιο προσεκτικοί.

 66. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  16 Ε, δεν ήταν συγγενής του ο Αλαβάνος. Και ούτως ή άλλως από συνέδριο εξελέγη αρχηγός του κόμματος (που τότε είχε 3-4%) ο Τσίπρας. Τώρα αν η πίκρα κάνει τον Αλαβάνο μικροπρεπή, αυτό είναι άλλη συζήτηση.

  17 Αναρωτιέμαι αν ο κυρ Σάββας βάζει από τα λεφτά του στοίχημα (και όχι 5-10 ευρώ) στο να πάρει ο Ολυμπιακός το Γιουρόπα Λιγκ

  21 Αυτό που επισημαίνετε είναι κλασικό λάθος

  26-28 🙂

  40 🙂

  44α 🙂

  46 Ωχ, διέρρευσε

  (Άραγε θα μπορέσω να πάρω το βίδδεον της εκδήλωσης να το βάλω στη σελίδα Αμπάουτ; )

  52 Και περίμενα να δω τι θα είναι!

  55 Νάσαι καλά!

 67. loukretia50 said

  14. Nεο Κιντ , μήπως αυτό?
  The World Bank Group – International bank for reconstruction and development (ibrd)

 68. Γιάννης Κουβάτσος said

  25: Και ο Αλβανός είναι μπρατσαράς και αθλητής πολεμικών τεχνών. Αλλά αλλιώς είναι να σκοτώνεις κοπελίτσες κι αλλιώς να τα βγάζεις πέρα με φυλακόβιες σκατόφατσες.

 69. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας.

  Ἕνα (κατὰ τὴ γνώμη μου) μεζεδάκι ποὺ ἄκουσα χτές τὸ βράδυ στὴν ΕΡΤ.

  Σὲ κάποιο ντοκυμαντέρ γιὰ λίμνες μιλοῦσε συνέχεια γιὰ ὑποθαλάσσια ζωή, ὑποθαλάσσιο περιβάλλον κλπ. Προφανῶς ἔτσι μετέφραζαν τὸ underwater.

  Τὸ ὑποβρύχιος δὲν τὸ σκέφτηκαν;

  Τουλάχιστον ἂς ἔγραφαν κάτω ἀπὸ τὸ νερὸ ἤ ἂς πήγαιναν στὴ γκουγκλομετάφραση.

  Θυμήθηκα σχετικὴ συζήτηση ποὺ εἴχαμε πρόσφατα γιὰ κάποιον ποὺ πυροβόλησαν μὲ ἀεροβόλο καὶ εἴπαμε πὼς τὸν ἀεροβόλησαν.

  Τὼρα θὰ μπορούσαμε νὰ ποῦμε γιὰ ὑπολίμνια (σίκ, καὶ τὸ κατοχυρώνω) ζωή. 🙂

 70. Γιάννης Ιατρού said

  Η σημερινή ομιλία του Νίκου (Γ’ στρογγυλό τραπέζι, το πλαίσιο του συνεδρίου «Ενημέρωση και Δημοκρατία» που διοργανώθηκει από το Ίδρυμα της Βουλής).

 71. Γιάννης Κουβάτσος said

  65:Εσένα θα σ’ άρεσε να σε λένε Περσέα ή Αλκαίο, έτσι, στα καλά καθούμενα;

  69:Το κατοχυρώνεις, Δημήτρη;
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.lexigram.gr/lex/enni/%25CF%2585%25CF%2580%25CE%25BF%25CE%25BB%25CE%25AF%25CE%25BC%25CE%25BD%25CE%25B9%25CE%25BF%25CF%2582&ved=2ahUKEwj3soCA_6HfAhUBLVAKHfu0DdcQFjAAegQIAxAB&usg=AOvVaw1dDDioyT6-Lw7to-s5IREq&cshid=1544882330219

 72. Νέο Kid said

  67. Όχι. Καμία σχέση! Και καμια σχέση με κερδοσκοπία ! Και πολλά μέλη. Καμια εκατοστή χιλιάδες σε όλον τον πλανήτη . Ασε που ibrd δεν σημαίνει τραπέζι ( σε καμια γλώσσα που ξέρω, τουλάχιστον…😊) Άσε δε που Ποτέ δε θα χαρακτήριζα μια τράπεζα ως λέσχη. Συμμορία , ναι.

 73. Ευκολάκι για τους τριτοδεσμίτες, η Μένσα 🙂

 74. Γιάννης Κουβάτσος said

  71:Κάνει κόλπα το lexigram (συνδρομή γαρ), αλλά περιλαμβάνει το λήμμα υπολίμνιος

 75. https://la.wikipedia.org/wiki/Mensa

 76. Νέο Kid said

  67. Άντε να δώσω μια βοήθεια του κοινού. Κάποιος τακτικός σχολιαστής εδώ, μάλλον ο ομορφότερος και γοητευτικότερος mature choise είναι μέλος. ( έχουν υπάρξει κάποιες παρεμπιπτουσες αναφορές στο παρελθόν…)

 77. Γιάννης Κουβάτσος said

  76:Η Παναθηναϊκή Συμμαχία; Μόνο εκεί ήμουν μέλος.

 78. Νέο Kid said

  Φανερώθηκε! ο Δύτης! The mature choice.
  Όντως η
  Mensa logo.svg
  Πολλοί , μπλέκουν το Mensa με το Mens (σάνο ιν …)
  Αστείο: Στα ισπανικά του Μεξικού κυρίως mensa σημαίνει παλαβή/τρελή ! ☺️
  Αν αυτή η γλωσσική σύμπτωση δεν εμπεριείχε δυστυχώς μια μεγάλη αλήθεια , η Μένσα θα είχε αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο…

 79. loukretia50 said

  78. γιαυτό σε κάθε άλλη περίπτωση κερδίζει η bank –a ! Δεν το λες και μικρό γκρουπ!
  The International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) is a global development cooperative owned by 189 member countries,the largest development bank in the world

 80. nestanaios said

  71.
  Από το δικό μου το «Νικολάκης» και το δικό σου το «Γιαννάκης» σίγουρα το «Αλκαίος» και το «Περσέας» είναι καλλίτερα αλλά τα παιδιά άλλο κατάλαβαν από τα λεγόμενά σου.

 81. Νέο Kid said

  Αλήθεια ρε Νικοκυρη και λοιπά καλόπαιδα , για το κλαμπ είπαμε. Η λέσχη πόθεν ετυμολογειται να πούμε;

 82. loukretia50 said

  78. Και η τετράγωνη λογική σπάνια κάθεται σε στρογγυλό τραπέζι! Ούτε καν στο λογότυπο!

 83. Νέο Kid said

  80. Και γιατί δεν τάπε Θρασύβουλα και Παμεινώντα τα παιδιά; Ε;
  Αρχαία , και μάλιστα πολλαπλώς ηρωικοτερα δεν είναι κι αυτά;
  Επειδή αυτά είναι «λαϊκά» , Ε;
  Ασε μας ρε Νέστο με το νούμερο τον Πίπη να πούμε…

 84. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Σκυλόγιαννης υπήρξε ήρωας (γιος του Γιωργάκη Μαυρομιχάλη;) και τώρα μ΄αυτή την αναβάθμιση των σκύλων, άντε με το καλό Σκυλοδυσσέας, Σκυλόμηρος, Σκυλαλκαίος κ.ο.κ

 85. Νέο Kid said

  Κοτζαμαν στρογγυλό τραπέζι που αγκαλιάζει την υδρόγειο να πούμε, δεν το τζιναβεις;
  Αυτό το μεγάλο που πέρασες για τραπέζι ( μοιάζει λίγο βέβαια…) είναι το γράμμα M 😊

 86. Πέπε said

  @71:
  Μιλάμε για τις γενιές όπου όλο τον κόσμο Αλκαίο και Περσέα τον λένε!

 87. Νέο Kid said

  Το 85. στην🐱 του 82.

 88. loukretia50 said

  και Σκυλόσοφος

 89. Pedis said

  # 25 – μπρατσαράς, ξεμπρατσαράς άμα στην πέφτουν δέκα με την παρότρυνση και την κάλυψη, αν όχι διαταγή, των δεσμοφυλάκων ακόμα κι ο Καρέλιν στα δεκαεννιά του θα τις μάζευε.

  # 68 – δεν κατάλαβα, επικροτείς;

 90. loukretia50 said

  Η εξήγησή σου είναι για Τα Μυαλά – μέλη!
  Μια απλή γάτα είμαι και το πλαίσιο δε μου θυμίζει τραπέζι!

 91. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Λέγω έλεγον λέξω και σχήσω-λέσχη

  Εγώ για λέσκες ξέρω μόνο
  (‘γκρεμνά ΄ναι ‘μας οι τόποι μας
  λέσκες τα χειμαδιά μας)
  https://el.wiktionary.org/wiki/%CE%BB%CE%AD%CF%83%CE%BA%CE%B1

 92. Γιάννης Κουβάτσος said

  80: Ποια παιδιά κατάλαβαν άλλο; Με γρίφους μιλάς, γέροντα. Πάντως, εσύ με το Νικολάκης κι εγώ με το Γιάννης καλά περάσαμε στο σχολείο και στις παρέες. Αλλά για τον Αλκαίο και τον Περσέα δεν είμαι τόσο σίγουρος. Και να πεις ότι πήραν τα ονόματα των παππούδων τους…Ονόματα που μυρίζουν ιδεοληψία και ματαιοδοξία τούς δώσανε.

 93. sarant said

  70 Mπράβο βρε Γιάννη! Και μετά σε λέει Κακόψυχο ο άλλος!

 94. Γιάννης Κουβάτσος said

  68:Να επικροτώ; Όχι, βέβαια. Κάτι που αληθεύει έγραψα. Άλλωστε εγώ δεδηλωμένα καταδικάζω τη βία από όπου κι αν προέρχεται. Για άλλους δεν ξέρω.

 95. Νέο Kid said

  92. Ασε που ο Περσέας , με τα λίγα περσικά που όσο να πεις και λόγω ονόματος θα μιλάει, θα μας πει κανα μολών λαβέ … και θα τρέχουμε!

 96. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @71,74. Ἀτύχησα, Γιάννη. Μεῖον μία λέξη γιὰ τὰ πέντε ἑκατομμύρια. 🙂

  Εὐτυχῶς ποὺ μὲ τὴν πρυτάνισσα (σήμερα) καὶ τὴν προσφύγισσα (χτές: https://sarantakos.wordpress.com/2018/12/08/meze-352/ σχόλια 231,232,234,236), ὄχι μόνο ρεφάραμε ἀλλὰ εἴμαστε καὶ σύν μία λέξη. 🙂

  Πέρα ἀπὸ πλάκα, ὅμως, πιστεύω πὼς αὐτὴ ἡ ἐμμονὴ στὴν ἐπιβολὴ κάποιων τυπικὰ σωστῶν, πλὴν ἀνύπαρκτων στὴ ζωή, τύπων εἶναι μιὰ μορφή καθαρευουσιανισμοῦ.

  Εὐτυχῶς ἡ γλώσσα εἶναι ζωντανὸς ὀργανισμός.
  Ἔχει εὐελιξία καὶ ξεγλιστράει ἀπὸ τὰ καλούπια.
  Καὶ δὲν θὰ ἐκπλαγῶ νὰ δῶ κάποιες καινούργιες μορφές νὰ ξεπηδοῦν, ὅπως προσφύγω* καὶ πρυτάνω*. 🙂

  Καὶ γιατί ὄχι;
  Στὸ κάτω-κάτω δὲν λέμε μαλάκισσα, ἀλλὰ μαλάκω. 🙂

  *Δὲν πιστεύω νὰ ὑπάχουν κι αὐτὲς στὸ lexigram.
  Ὁπότε σύν δυὸ ἀκόμα λέξεις. 🙂

 97. cronopiusa said

 98. Pedis said

  # 94 – Α, τότε, θα κατάλαβα λάθος …

  Δεν θυμάμαι, μπορεί να είμαι εντελώς λάθος, αλλά να ρωτήσω: ποιος ήταν εκείνος ο παράγοντας (πολιτικός, υπουργός;) ο οποίος, σχετικά με την υπόθεση ενός παιδόφιλου (;) είχε δηλώσει ότι θα τιμωρηθεί στις φυλακές πριν πάει στο δικαστήριο;

 99. Νέο Kid said

  Εγώ πάντως, και να με βασάνιζε ενας Αδόνιδας ( τάχουν αυτά τα βίτσια οι «άριστοι»…) Αλκαίο δεν θα τοβγαζα ποτέ το παιδί μου! Να περνάει δηλαδή στη γειτονιά και να τον ρωτάει η μαρίδα «πού τραγουδάς αγοράκι;»
  Κοινωνικές υπηρεσίες δεν υπάρχουν σ αυτό το κράτος ,να προστατέψουν τα κακομοίρα παιδάκια από το βέβαιο μπούλινγκ στο οποίο τα καταδικάζουν μελοντικά οι βλακώδεις γονεϊκές επιλογές; Ερωτώ!

 100. Γιάννης Κουβάτσος said

  96:Με το μαλάκισσα έγραψες, Δημήτρη. 😂 Πάντως, χάρη στο ψάξιμο που έκανα για το υπολίμνια, ανακάλυψα ότι δεν υπάρχει λέξη υποποτάμιος (άλλος είναι ο ιπποπόταμος😊).Την κατοχυρώνω. Γράψε συν μια λέξη.😊
  Κατά τα άλλα, συμφωνώ μαζί σου. Η γλώσσα δεν είναι μόνο τύποι και κανόνες, έχει και αισθητική. Και κάποιοι νεολογισμοί πικραίνουν την ακοή.

 101. Pedis said

  Αντίθετα, ο 21χρονος κατηγορούμενος, ο γόνος καλής οικογενείας, όχι μόνο δεν υπέστη καμιά ενόχληση, αλλά και αποτελεί αντικείμενο μιας συντονισμένης, έστω και κραυγαλέας, προσπάθειας για ξέπλυμα και για να πέσει στα μαλακά …

  να οφείλεται στο ότι πρόκειται για πολύ ακλή οικογένεια με όνομα το γεγονός ότι στα μμε δεν έχει κυκλοφορήσει μια φατσούλα, ένα επώνυμο μέχρι τώρα;

  Δεν συμβαίνει συχνά.

  Απεναντίας οι φωτο του θύματος φάτσα-κάρτα … άραγε, τα μμε να έχουν πάρει άδεια πό την οικογένεια;

 102. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  99>> Να περνάει δηλαδή στη γειτονιά και να τον ρωτάει η μαρίδα «πού τραγουδάς αγοράκι;»
  Κι εσύ! Αυτοί οι Αλκαίοι πάνε σε σχολεία όπου Αλκαίοι είναι είτε συμμαθηταί ή αρχαίοι ποιηταί .
  «Γειτονιές»; τί εστί γειτονιά ω συμπολίτα ! 🙂
  Εις την πολιτείαν της Πολιτείας μόνο κλαμπς υφίστανται 🙂

 103. Γιάννης Κουβάτσος said

  99: Δεν υπάρχουν, ρε φίλε. Και δεν είναι μόνο οι ελληνοβαρεμένοι. Είχα συμφοιτητή που τον έλεγαν Τριέραρχο. Γιατί, ρε αγόρι μου, σου το έκαναν αυτό; τον ρωτούσαμε. Γεννήθηκα 30 Ιανουαρίου, των Τριών Ιεραρχών, και οι γονείς μου είναι πολύ θρήσκοι. Σεβαστήκαμε τη συντριβή του, δεν τον βασανίζαμε πολύ. Μετά όμως θα πήγαινε 21 μήνες φαντάρος. Να επέζησε άραγε;

 104. Γιάννης Ιατρού said

 105. … ο Μέφρι έγραψε ακόμα ένα θύμα στα υπερπολυσέλιδα τεφτέρια του. …

  Ασφαλώς,
  δεν υπάρχει
  Αμεφρική.

 106. Νέο Kid said

  103. Θα μπορούσε να το συντμήσει σε Τρίερ . Σαν τον Λαρς φον. 😀

  99. ΕΦΗ, Μα τον Αη Αλκαίο, το σκέφτηκα αυτό καθώς έγραφα το 99. αλλά είχα γράψει ήδη και ήταν κρίμα να μην ποσταριστεί η μαρίδα! 😊

 107. Γιάννης Ιατρού said

  93: 🙂 ILL Οινόη ἒστι, οὐκ ἀναγνώσιμον!

 108. … her holes get better with age
  αντί για
  … her roles get better with age …

  Η πρώτη μου σκέψη για το holes ήταν
  …her hopes get better with age.

 109. 9, … Το ξεκίνησε ένας Εγγλέζος,
  Αρθούρο νομίζω τον λέγανε,
  αλλά δε θυμάμαι σε ποιο συνέδριο 😛 …

  Χρειάζεται αναζήτηση στην σχετική
  Αρθ(ου)ρογραφία.

 110. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Καλησπέρα σας από Σικάγο, Ιλλινόϊ,

  Είδα το βίντεο με την σημερινή ομιλία του κ. Σαραντάκου στην Ημερίδα της Βουλής για το Ίντερνετ και θέλω να κάνω μερικές παρατηρήσεις. Πρίν ξεκινήσω, οφείλω να πώ πως ήταν άλλη μιά εξαιρετική ομιλία του κ. Σαραντάκου, παρ’ ό,τι κάνει «μπάμ» από μακρυά ότι είχε άγχος να τελειώσει ακριβώς στα 11 λεπτά που του είχαν δώσει οι διοργανωτές (βλέπε και σχόλιο του παρουσιαστή στο 11:25) . Άλλη μιά απόδειξη της (Αγγλοσαξωνικής και ουχί Ρωμέικης…) εντιμότητός του και του ακέραιου χαρακτήρα του…

  1) Γράφει στο σχόλιο 55 ο χωροφύλαξ Ιατρού: «Καλή η παρουσίαση Νίκο, ήσουν απ΄τους λίγους ομιλητές που κοίταζε και το κοινό, κι όχι μόνο τις σημειώσεις.»

  ΕΡΩΤΩ: Για ποιό κοινό μιλάς, ρε απατεώνα Ιατρού; Από τους 35 νοματαίους που βρισκόσαντε στην Αίθουσα, οι 25 ήταν βουλευτές, δημοσιογράφοι και υπάλληλοι της Βουλής. Ζήτημα είναι αν υπήρχαν 10 ξέμπαρκα άτομα που όντως είχαν έρθει να παρακολουθήσουν την εκδήλωση. Η κατωτέρω φωτογραφία σε αποστομώνει (αριστερά στο βάθος ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης με τους συριζαίους βουλευτές Αννέτα Καββαδία και Δημήτρη Σεβαστάκη, δεξιά με την καράφλα ο συριζαίος ιστορικός και γνωστός αποδομιστής της Ρωμέικης Ιστορίας, Τάσος Σακελλαρόπουλος…)

  2) Το «κλού» της σημερινής ομιλίας του κ. Σαραντάκου βρίσκεται στο 5:33 του βίντεο. Ενώ μιλάει, του ξεφεύγει ένα «κατ’ αρχήν» για το οποίο ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΩΣ έχει επιχειρηματολογήσει στο παρόν Ιστολόγιο ότι ΔΕΝ είναι λάθος!.. ΚΙ ΟΜΩΣ: Τρέμοντας μή πάρουν το στιγμιότυπο οι εχθροί του και τον βγάλουν ανελλήνιστο, ο παμπόνηρος κ. Σαραντάκος διορθώνει αμέσως, λέγοντας «Κατ’ αρχάς» και ξεσπώντας σε γέλια. Η παρακάτω φωτογραφία είναι βγαλμένη από την στιγμή που γυρνάει το κεφάλι του δεξιά ξεκαρδισμένος στα γέλια για το λάθος του. Παραμένει άγνωστο ποιόν κυττάει ο κ. Σαραντάκος και καλόν είναι να βγεί και να μάς το αποκαλύψει ο ίδιος

  3) Όπως είπα και στην αρχή, η ομιλία του ήταν εξαιρετική. Το καλύτερο που ξεστόμισε (κατά την ταπεινή μου γνώμη) ήταν αυτό με τον «Τειρεσία»: Ότι, δηλαδή, πρέπει να φιάξουμε έναν «Τειρεσία» που να καταγράφει τις κατά καιρούς γκάφες, λάθη, βρωμιές, ατοπήματα κλπ. των διαφόρων ιστοσελίδων + ΜΜΕ, ώστε να ξέρει το κοινό με ποιούς έχει να κάνει όταν διαβάζει έναν ιστότοπο ή μιά εφημερίδα…

  Κατά διαβολική σύμπτωση, το Επιτελείο μας το έχει κάνει αυτό από καιρό για όλους τους σχολιαστές του παρόντος Ιστολογίου. Ξέρουμε με ακρίβεια πότε διέπραξε γκάφα ή αγραμματοσύνη ο Ιατρού, πότε αρλουμπολόγησε ο κύρ Γιάννης Κουβάτσος, πότε έκανε τον εξυπνάκια ο Νεογίδιος, πότε σπουδαιολόγησε ο κ. Πέπες, πότε έκανε τις μεγάλες «αποκαλύψεις» για τα Θερμιά ο κύρ Δημήτρης Μαρτίνος και πάει λέγοντας…

  Τελειώνω, αναρτώντας μιά φωτογραφία του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, να παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την σημερινή σπουδαία ομιλία του κ. Σαραντάκου

  ΥΓ-1: Στα μείον της εκδηλώσεως ότι από κακό φωτισμό, φαινόσαντε οι σκιές των ομιλητών από πίσω τους, πράγμα εξευτελιστικό για τον σκηνοθέτη του Καναλιού της Βουλής

  ΥΓ-2: Να βγεί ο δαιμόνιος Ιατρού και να μάς πεί σε ποιό μέρος της αιθούσης καθόταν, για να ανεβάσουμε φωτογραφία του προς ενημέρωσιν των αναγνωστών του παρόντος Ιστολογίου, που θέλουν διακαώς να δούν την φάτσα του…

 111. Πέπε said

  Νέο Κιντ και Γιάννη Κ., επιμένω: είναι κοινά ονόματα. Κανένα παιδάκι δε θα τα κοροϊδέψει για το Αλκαίος ή το Περσέας.

  Ακόμη κι αν τα συγκεκριμένα δεν είναι πολυ συνηθισμένα (ακόμη), τα ασυνήθιστα ονόματα γενικώς είναι πολύ συνηθισμένα. Απ’ ό,τι έχω παρατηρήσει, οι βασικές κατηγορίες ονομάτων στα σημερινά παιδιά είναι:

  -Ασυνήθιστα αρχαία ονόματα.
  -Συνηθισμένα χριστιανικά ή αρχαία, στην πλήρη εκδοχή τους: Κωνσταντίνος κλπ.
  -Σύνθετα ονόματα για τα κορίτσια: Μαριαστέλλα, Μαριεύα, Μαριτίνα, Μαριτέα (θα υπάρχουν και χωρίς την πρόθεση μαρι-, αλλά δε μου ‘ρχεται τώρα κανένα).
  -Ονόματα από διάφορες γλώσσες και χώρες που παλιότερα δεν είχαμε συνηθίσει αλλά πλέον δεν παραξενεύουν κανένα παιδί που από γεννησιμιού του τα βρήκε γύρω του.
  -Ειδικότερα, μια υποπερίπτωση: φανταχτερά ιταλικά ή γενικώς δυτικά ονόματα για τους Αλβανούς.
  -…και μερικά ελληνικά που ήταν κοινά και στις προηγούμενες γενιές.

  Κατά τη γνώμη μου, όταν όλα αυτά είναι ο κανόνας είναι αδύνατον να γίνεις η δαχτυλοδειχτούμενη εξαίρεση.

 112. leonicos said

  100

  Και κάποιοι νεολογισμοί πικραίνουν την ακοή.

  Επιτέλους, να το πει αυτό και κάποιος άλλος. Το έχω πει κι εγώ πριν από λίγες μέρες, έστω και λεκτικώς διαφορετικά.

 113. … μικροί μαθητές διάβασαν
  αποσπάσματα από την αρχαία ελληνική γραμματεία
  σε σκυλάκια. …

  Σε κάθε συμμετέχοντα
  δώρο
  κύων δωρικού ρυθμού.

 114. leonicos said

  Και το χειρότερο είναι ότι αυτά ειπώθηκαν με ύφος δασκαλίστικο προς τον Άδωνη. Δηλαδή, ο Μέφρι έγραψε ακόμα ένα θύμα στα υπερπολυσέλιδα τεφτέρια του.

  Ερώτηση

  Ο Άδωνις το πήρε χαμπάρι; Φτάνυν τα ελληνιά του ώς εκεί;

  ΝΒ Δεν θα καταδεχτώ ποτέ να γρ΄φω τον Άδωνι με η.

 115. leonicos said

  ΝΒ Δεν θα καταδεχτώ ποτέ να γράψω τον Άδωνι με η.

 116. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τί Σικάγο τί Παπάγο
  βρε τον Ιάγο

 117. leonicos said

  «κατ’ αρχήν» για το οποίο ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΩΣ έχει επιχειρηματολογήσει στο παρόν Ιστολόγιο ότι ΔΕΝ είναι λάθος!

  Τρόμξα στην αρχή, γιατί το χρησιμοποιώ κατά κόροΝ

 118. leonicos said

  110

  Κατά διαβολική σύμπτωση, το Επιτελείο μας το έχει κάνει αυτό από καιρό για όλους τους σχολιαστές του παρόντος Ιστολογίου. Ξέρουμε με ακρίβεια πότε διέπραξε γκάφα ή αγραμματοσύνη ο Ιατρού, πότε αρλουμπολόγησε ο κύρ Γιάννης Κουβάτσος, πότε έκανε τον εξυπνάκια ο Νεογίδιος, πότε σπουδαιολόγησε ο κ. Πέπες, πότε έκανε τις μεγάλες «αποκαλύψεις» για τα Θερμιά ο κύρ Δημήτρης Μαρτίνος και πάει λέγοντας…

  Να το θεωρήσω ευνοϊκή μεταχείρηση το ότι δεν αναφέρθηκα ονομαστικά;
  Με βλέπω να έρχομαι στο Σικάγο, να σχολιάζουμε μαζί.

  Θα βγάλει καντήλες ο Σαραντάκος

 119. leonicos said

  Πρίν ξεκινήσω, οφείλω να πώ πως ήταν άλλη μιά εξαιρετική ομιλία του κ. Σαραντάκου

  Scripta manent

 120. Triant said

  Σλουρπ!

 121. leonicos said

  111 Πέπε

  Ξ’εχασες τα βιβλικά στους Μάρτυρες του Ιεχωβά: Αβελ, Τιμόθεος, Ρεββέκα, Ραχήλ κοκ Είναι μια ειδική περίπτωση ονοματοδοτικής ροπής, χωρίς καμιά καθοδήγηση. Αυτά θα κάνουν απογόνους με τα ίδια ονόματα, ακόμα και αν εκείνοι δεν είναι μάρτυρες. Κάποτε στους πόντιους είχαμε κάποιον Ιορδάνη, που ίσως γι’ αυτό το αποφεύγουν οι μάρτυρες

 122. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  106 Πέπε 🙂 🙂

  111β >>Μαρι… Θα υπάρχουν και χωρίς την πρόθεση μαρι-,
  ου ου!
  Γεωργιάννα, Νικιάννα, Στελιάννα, Σπυράννα, Κατιάννα

 123. leonicos said

  113

  κύων δωρικού ρυθμού

  εύρημα ομολογουμένως

 124. Μπετατζής said

  Aλέξης Τσίπρας : Πατριωτισμός είναι να γνωρίζεις και να τιμάς την ιστορία αυτών που έπεσαν με τη σημαία στο χέρι. Τη γαλανόλευκη που ανέμιζε στα χωριά και τις πόλεις της Ελεύθερης Ελλάδας του ΕΑΜ, που έδιωξε τον κατακτητή. Πριν τον εμφύλιο.

  Σοβαρά τώρα, θέλω κάποιον απλά να μου εξηγήσει τι εννοούσε εδώ ο πρωθυπουργός. Δεν κατάλαβα καθόλου τι ήθελε να πει. Ότι οι ας πούμε πρωταγωνιστές του εμφυλίου και από τις 2 πλευρές δεν μπορούν να διεκδικούν εύσημα πατριωτισμού ούτε σχετίζονται με τη γαλανόλευκη ;;; Κάτι άλλο ;;; Ας μου εξηγήσει κάποιος και αφού καταλάβω μπορεί να σχολιάσω μετά.

 125. leonicos said

  93

  70 Mπράβο βρε Γιάννη! Και μετά σε λέει Κακόψυχο ο άλλος!

  Άλλοτο ένα, άλλο το άλλο. Μη χαλάμε την πεπατημένη

 126. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  ωχ, ετεροπροσωπία: 106 Κιντ, 111Πέπε

  Λεώνικε ως γιατρός έχεις ορκιστεί να περιθάλπεις όλους και σου έμεινε 🙂 Τί το σκαλίζεις το τρολοκούναβο;

 127. leonicos said

  Έφη μου…

  Μαζόχα είμαι

 128. leonicos said

  224

  Τη γαλανόλευκη που ανέμιζε στα χωριά και τις πόλεις της Ελεύθερης Ελλάδας του ΕΑΜ, που έδιωξε τον κατακτητή.

  Δεν ξερω αν διέπραξε ατόπημα φραστικό ή όχι, αλλά γαμλεπτομέρειες στην Πρέβεζα να ρωτήσεις

 129. leonicos said

  Εμένα αυτό που μου κανει εντύπωση στη φωτογραφία είναι

  ότι ο Σαραντάκος μοιάζει όμορφος.

 130. Pedis said

  Ακόμη για το 98β ;

 131. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, Πέπε. Μαθήτριά μου με παρακάλεσε κατ’ιδίαν να μην αναφέρω ποτέ μπροστά στους συμμαθητές της ότι το κανονικό της όνομα, αυτό που έγραφε ο κατάλογος, είναι Μαρουλία. Όλοι την ήξεραν ως Μαρίλια. Φυσικά, σεβάστηκα την επιθυμία της, την κατανοούσα πλήρως.

 132. 123,
  Γνωστόν παγκύνως!

 133. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  100. Γιάννης Κ. >>υποποτάμιος
  Υποποτάμια και υποπυθμένια σήραγγα
  http://dspace.lib.ntua.gr/dspace2/bitstream/handle/123456789/45006/Salamis-Perama%20thesis%20final_.pdf?sequence=1

  113 οι κυν/ικές ταινίες τους θα συμμετέχουν στα κυνηματογραφικά βραβεία της Κυανής Ακτής

 134. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  133β Προβολές δια το κυνόν

 135. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @124. Σάμπως ἤξερε κι ὁ ἴδιος; 🙂

 136. leonicos said

  70

  Πραγματικά ωραια ομιλία, αλλά απνευστί. Αυτό σημαίνει πολύ υλικό και πολλή ευθύνη

 137. leonicos said

  Πραγματικά ωραια ομιλία, αλλά απνευστί. Αυτό σημαίνει πολύ υλικό και πολλή υπευθυνότητα

 138. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>αποσπάσματα από την αρχαία ελληνική γραμματεία
  σε σκυλάκια.
  και μόνον στα αρχαία; Προβλέπω κύνημα για καθιέρωση τωράφραση στην κυνή νεοελληνική

 139. leonicos said

  Άρθρα μονόσκυλα και δίσκυλα

 140. 123,
  Και κύων οιονεί ιωνικού ρυθμού

 141. leonicos said

  Μιχάλη

  ΔΕΝ

  παίζεσαι

 142. ΓιώργοςΜ said

  Μου κυνείτε την περιέργεια, για το πόσο μπορούν να γαβγατήσουν τα κυνικά λογοπαίγνια.

 143. loukretia50 said

  ΚΥΝΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ
  Δυο σκύλοι σχολιάζανε τα τελευταίο νέα
  για σεμινάριο ανοιχτό με θέματα σπουδαία :
  «Ιστορικά και γλωσσικά κείμενα και αναλύσεις-
  Στο τέλος του μαθήματος κονσέρβες – συζητήσεις»

  Απ΄τη στιγμή που η είδηση είχε κυνοποιηθεί
  ολόκληρη η κυνότητα είχε θορυβηθεί
  Γιατί υποχρεώνεται πας σκύλος ρωμαλέος
  να συμμετέχει ενεργά για το του αφέντη κλέος
  σ΄εκδήλωση κυνωφελή, διότι όσο νάναι
  ανέκαθεν ήτανε must αρχαία να μιλάνε
  στων ευγενών αφεντικών τη σκυλοσυνοδεία
  και δε νοείται γαύγισμα χωρίς ορθοφωνία

  Ρητά ανακυνώθηκε στον Τσίφτη και το Μούργο
  μια κι έξω πως θα εκδικηθούν το γένος το πανούργο.
  πως κρίθηκαν αντάξιοι να γίνουν σκυλοβάτες
  σε μία νέα εποχή κι αλίμονο στις γάτες.
  Κανείς δεν αμφισβήτησε πως θέλουνε παιδεία
  και ούτε ανησύχησε μη σκίσουν τα βιβλία

  Τωόντι, αυτοί προέρχονταν από μεγάλη ράτσα
  δεν ήτανε αληταριό για ξάπλες στην ταράτσα
  (αν και πολύ θα τόθελαν, μα υπήρχαν αντιρρήσεις
  σπουδαία τα αφεντικά, μεγάλες απαιτήσεις!)

  και θάπρεπε περήφανοι νάναι που συμμετέχουν
  στο καινοτόμο πρόγραμμα που λίγοι το αντέχουν
  Μα αντί να ανυπομονούν τη γνώση ν΄αποκτήσουν
  οι δυο τους αξιολογούν πώς να την κοπανήσουν :
  ——————————————-

  -Τι έχεις Μούργο μου και σκας,θέλεις λίγες κροκέτες?
  -Δε θέλω, με στουμπώσανε με βιντεοκασέτες…
  -Τις έφαγες ρε άχρηστε? Αφού είναι πλαστικούρες…
  -Τις είδα! Να μην έσωνα! Κάτι ελληνικούρες…
  Σταμάτα Τσίφτη να γελάς… θάρθει και η σειρά σου!
  Γιατί έλεγε τ΄αφεντικό : « βάλε τα δυνατά σου,
  για νάσαι εσύ ο πιο καλός ο μαθητής στην τάξη
  Κι όχι σαν το γείτονα … κοτσάνες θα πετάξει…»

  -Εγώ καλέ είμαι αυτός? αφού για να ξεδίνω
  μασάω τα εξώφυλλα , δίπλα στο κομοδίνο
  Μ΄αρέσουνε τα γαλλικά, η τέχνη κι η χημεία…
  Α , και τα μαθηματικά, μυρίζουν αμμωνία..
  -Τσίιιιιιφτη!… come in, boy!
  -ΩΧ! Δουλειά δεν είχ΄ο διάολος και όλο του το σόϊ..
  Βαρέθηκε τ΄αφεντικά κι ήρθε στο σκυλολόϊ
  ΛΟΥ
  To be continued – αν θέλετε!

 144. Πέπε said

  @131:
  Εντάξει, για τη Μαρουλία πάσο. Αλλά αν την κοροϊδέψουν (που δεν είναι και σφόδρα απίθανο), δε θα είναι επειδή είναι ασυνήθιστο αλλά επειδή θυμίζει μαρούλι. Ή μάλλον, και τα δύο συνδυαστικά (αν ήταν συνηθισμένο δε θα θύμιζε μαρούλι αλλά τις άλλες Μαρουλίες).

  Πάντως θυμάμαι στο ΕΠΑΛ (σ’ ένα περιβάλλον όχι ιδιαίτερα ντελικάτο) ένα παιδί, αλβανικής καταγωγής, που το επώνυμό του ήταν εντελώς κακέμφατο για τα ελληνικά, δηλαδή ταυτιζόταν με μια κακή και εξευτελιστική ελληνική λέξη, και κανένας δεν του έκανε πλάκα γι’ αυτό, ούτε καν σήκωναν το φρύδι όταν ακουγόταν στον κατάλογο. Ίσως γιατί ήταν ένα εύθυμο παιδί με πολλές συμπάθειες, που απλώς δεν είχε κανείς λόγο να τον πειράξει.

 145. Jane said

  Στο μεταξύ το βιβλίο του Κωστή Χατζηδάκη έχει τίτλο : «Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις» .
  Τι θέλει να πει άραγε; Ότι μας περιμένει μεγάλη ανηφόρα; 🙂
  Ή έχουν συντονιστεί όλοι με τη σχολή του Αδώνιδος και μιλάνε αρχαιοελληνιστί;
  ……………………………………………………………….

  #48
  Ευχαριστούμε για το απόσπασμα από το συνέδριο . Κρίμα που τέτοιες εκδηλώσεις δεν τις αναρτούν στο κανάλι της βουλής στο youtube . Θα μπορούσαν να τις παρακολουθήσουν όσοι εργάζονται εκείνες τις ώρες ή όσοι μένουν πολύ μακριά, για να παραβρεθούν…

 146. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όσο επικυνωνούμε, θα σκεφτόμαστε και κυνούργια.

 147. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  139 >>Μονόσκυλα-δίσκυλα.
  Σκύλες του Ολυμπίου Διός

 148. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  146. Κυνός τόπος
  Κυνόβιακή τάση

  147 Ωχ λάθος,
  Σκύλοι του Ολυμπίου Διός

 149. Γιάννης Κουβάτσος said

  134: Στο δημοτικό τα παιδιά, επειδή είναι μικρά, γελάνε και κοροϊδεύουν το ασυνήθιστο. Θέλει πολλή δουλειά από τον δάσκαλο, ώστε να καταπολεμηθεί αυτό το φαινόμενο. Αλλά και πάλι, στο διάλειμμα, θα ακουστεί η χλευαστική κουβεντούλα. Όχι από όλους τους μαθητές αλλά από κάποιους θ’ ακουστεί. Ρουμάνα μαθήτρια, που την έλεγαν Μιρούνα, τη φώναζαν Πιρούνα.

 150. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το 149 στο 144.

 151. Πέπε said

  149:
  > > θέλει πολλή δουλειά από τον δάσκαλο…

  Μα ακριβώς, στο παράδειγμά μου από το ΕΠΑΛ το περιβάλλον αποτελούνταν κατά μεγάλο μέρος από παιδιά που ούτε δάσκαλος ούτε άλλος κανείς έδειχνε να έχει δουλέψει πολύ μαζί τους.

 152. loukretia50 said

  Μιχ Νικολάου
  γιατί όχι κυωνικού ρυθμού?

 153. Κώστας said

  Τον 21χρονο Αλβανό έτυχε να τον συναντήσω με τον γιο μου πριν από κανένα δίμηνο στο αυτοσχέδιο υπαίθριο γυμναστήριο ενός πάρκου (υπάρχει σχετικό βίντεο που τον δείχνει να γυμνάζεται αναποδογυρίζοντας ένα λάστιχο). Κάποια στιγμή, λοιπόν, ο γιος μου θέλησε να αναρριχηθεί σε σχοινί που κρεμόταν από δέντρο, κι εγώ εξέφρασα την ανησυχία μου μήπως και δεν σήκωνε το βάρος. Οπότε εκεί μπήκε στην κουβέντα ο νεαρός διαβεβαιώνοντας μας ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, το σχοινί ήταν γερό. Και πράγματι, με αστραπιαίες κινήσεις πιάστηκε από το σχοινί και μέχρι να πεις κύμινο, ήτανε ήδη πάνω! Παρότι δε δεν συγκρατώ εύκολα φυσιογνωμίες, τον συγκεκριμένο τον αναγνώρισα αμέσως, όταν είδα τη φωτογραφία του, λόγω του αθλητικού, ρωμαλέου παρουσιαστικού του. Στην παρέα του μάλιστα −ακόμα θυμάμαι την εντύπωση που μου προκάλεσε το γεγονός αυτό− προστέθηκε κάποια στιγμή ένας άλλος ομοεθνής του, ο οποίος χωρίς να μʼ έχει ξαναδεί ποτέ, με καλησπέρισε τόσο ευγενικά, όσο δεν με είχε χαιρετήσει ποτέ ξανά άνθρωπος. Και δεν είμαι κανένας σεβάσμιος γέροντας… 🙂

 154. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  152>>γιατί όχι κυωνικού ρυθμού
  κυωνικού βρυχηθμού 🙂

  Σκότωσαν άδοξα δυο ιαγουάρους ρε Λου. Πενθεί το σόι. 😦
  https://www.documentonews.gr/article/frontistes-toy-attikoy-zwologikoy-parkoy-skotwsan-dyo-iagoyaroys

 155. ΣΠ said

  Βλέπω ότι η κυνότητα του ιστολογίου το έχει ρίξει στα σκυλογοπαίγνια.

 156. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  153 Μόλις διάβαζα αυτό
  https://www.news247.gr/koinonia/eglima/koygias-dolofonia-topaloydi-prospathoyn-emfanisoyn-stoicheia-yper-ellina.6676357.html

 157. ΚΑΒ said

  . Μια ωραία επιφωνηματική φράση: ω μη γένοιτο (στη μέση της παραγράφου μετά τη β΄εικόνα)

  https://www.tanea.gr/2018/12/13/politics/government/metr-tis-kolotoumpas-pire-piso-ta-peri-

  εἰ δ ̓ αὖθ ̓, ὃ μὴ γένοιτο, συμφορὰ τύχοι, Αισχύλου επί Θήβας 5

  Το λατινικό quod dii prohibeant

  . επί λέξη (στη δεύτερη παράγραφο) :γράφει λοιπόν επί λέξη

  https://www.efsyn.gr/arthro/poios-einai-telika-o-arhiereas-ton-fake-news

  επί λέξει βέβαια, αλλά:κατά λέξη

  άραγε πώς θα έγραφε η Α.Ψ. π.χ. επί αποδείξει ή επί πιστώσει σε παγιωμένη μορφή;

 158. Γιάννης Κουβάτσος said

  151: Όπως είπα, η διαφορά ηλικίας παίζει ρόλο σ’ αυτά τα θέματα. Οι έφηβοι έχουν ξεπεράσει αυτό το στάδιο ανωριμότητας και συνειδητοποιούν ότι ο άλλος πληγώνεται. Τα πιτσιρίκια του δημοτικού όχι.

 159. Κώστας said

  Μπέρδεψα τις ηλικίες: τον 19χρονο ήθελα να πω.

 160. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @122. ΕΦΗ – ΕΦΗ said:

  » …Γεωργιάννα, Νικιάννα, Στελιάννα, Σπυράννα, Κατιάννα

  Γιατί ὄχι Σπυριάννα. 🙂

  Ἐπίσης

  Ἄννα-Εὔα=>Ἀννεύα
  Κατερίνα-Εὔα=>Κατεύα
  Στυλιανὸς-Ἄρης=>Στυλιάρης
  Μάρκος-Ἄρης=>Μαρκάρης

  🙂

 161. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  159. Μανώλης Κούκουρας ο ρόδιος, Αλέξαντρο Λουτσάι ο αλβανός. Διαολίζομαι με τα -χρονος.

 162. ΚΑΒ said

  157 Επτά επί Θήβας

 163. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Λύσανδρος-Ἄρης=>Λυσάρης

  Ἔτσι παράκουσα τὸ Βησσάρης (ἀπὸ τὸ Βησσαρίων). 🙂

 164. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια, είδα πάρα πολλά αλλά μετά πρόσεξα ότι πέρασε ο Λεώνικος, οπότε εξηγείται.

  101 Το όνομα του γόνου έχει κυκλοφορήσει στο Ιντερνέτ. Για το άλλο που ρωτάς, δεν ξέρω.

  156 Eχει κι άλλο ένα λαθάκι αυτό το σημείωμα: το όνομα του περιοδικού ειναι Politico, όχι Politiko.

 165. 143, Γάου – ουάου! (ουχί νιάου)

  Στο υπερβατόν «το του αφέντη κλέος» συγκυνήθηκα,
  στην δε ρίμα «…κροκέτες – με στουμπώσανε με βιντεοκασέτες» έπεσα καταής!

 166. 152, 154, 😀

  Σε φέρμα φόρμα, ήθελα να πω.

 167. leonicos said

  144 Πέπε

  Μπορεί τα παιδιά να είαι ατίθασα κι επιπόλαια, αλλάπολύ συχνά δείχνουν ευαισθησία που ξεπερνάει το σύνηθες
  (Συγγνώμη, δεν σου κάνω μάθημα, τηγνώμη μου λέω, συμφωνώντας ουσιαστικά αμζί σου)

 168. leonicos said

  144, συνέχεια του 167

  Σε σχολείο της Κρήτης, δεκαετία 50, αρχές 60, ένα κοριτσάκι ήταν υιοθετημενο από μια καθηγήτρια. Το ήξεραν οι πάντες, εκτός από την ίδια. Το ήξεραν όλα τα παιδιά από τους κουτσομπόληδεςγονείς τους, αλλά ήξεραν και πως είναι ταμπού. Παίζανε, τσακώνονταν, βρίζονταν… ‘υιοθετημένη ή μπασρτάρδα’ δεν την είπε κανένα.

  Κι έφτασε μια ηλίθια θεούσα, με κότσο και κάλτσα με ραφή, δεν ξέρω με ποια αφορμή, όταν είδε το κοριτσάκι είπε «Αυτό είναι που πήρατε; καλά κάνατε. μερικές φορές βγαίνουν κι αυτά καλά παιδιά»

  Από τους μεγάλους να προσέχουμε.

 169. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Γνωστά εξ αρχής και τα δυο ονόματα αλλά μόνο το θύμα αναφέρεται
  με τ΄όνομα και άλλα ακατονόμαστα,
  Τοπαλούδη Ελένη για πάντα 21.
  Αχ Ελένη
  βιασμένη σκοτωμένη χιλιοατιμασμένη
  -της επαρχίας, της Αθήνας κοιμωμένη-

  https://www.skyrodos.gr/%CF%83%CE%B5-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CF%8D%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B1%CF%85/

 170. ΓΤ said

  O σίνις κύων «πεκινουά» καταφανώς «πεκΥνουά»

 171. Γιάννης Κουβάτσος said

  168:Δεν είναι τόσο ρομαντικά τα πράγματα, Λεώνικε.

 172. ΓΤ said

  Αντιποδικά με το «κοινολεκτώ», το ωραίο εδώ μπλογκαριάτο που εξεγείρεται από την καθημερινή κειμενική πρωταυγή «κυνολεκτεί» κρουνηδόν

 173. cronopiusa said

  άντε και αθωωτικό για το 19χρονο κακαντράκι…
  … μα τι ευγενικό παιδί κυρ Κώστα μου

  ακόμα δεν μάθαμε ονοματεπώνυμο του «ανανήψαντος» χριστιανού, που θα εξαργυρώσει με γονυκλισίες στο κελί του το ατόπημα … παρασύρθηκε κι αυτό κυρ Κώστα μου

 174. Theo said

  Καλησπέρα!

  Από γνωστό (συνταξιούχο) σωφρονιστικό υπάλληλο ξέρω πως αυτοί που κακοπερνούν στη φυλακή (συνήθως, άμα τη εισόδω τους) από τους συγκρατούμενους είναι οι παιδόφιλοι και κυρίως οι γονείς που κακοποίησαν τα παιδιά τους, άσχετα αν είναι μπρατσαράδες ή όχι (κι εδώ συμφωνώ με τον Γιάννη στο σχ. 68 -ποιος μπρατσαράς μπορεί να τα βάλει με καμιά δεκαριά σκληροτράχηλους κρατούμενους; ).

  Οπότε, φαίνεται πως τον Αλβανό τον έκαναν του αλατιού οι ομοεθνείς του γιατί θεώρησαν πως τους διέσυρε, όπως γράφει ο Αθεόφοβος στο σχ. 16, ενώ τον συμπατριώτη μας δεν τον έδειρε κανείς όχι γιατί είναι μπρατσαράς αλλά γιατί το κακούργημά του δεν συγκαταλέγεται σ’ αυτά που είθισται να πέφτει ξύλο από συγκρατούμενους.

  @110γ:
  το Επιτελείο μας το έχει κάνει αυτό από καιρό για όλους τους σχολιαστές του παρόντος Ιστολογίου. Ξέρουμε με ακρίβεια πότε διέπραξε γκάφα ή αγραμματοσύνη ο Ιατρού, πότε αρλουμπολόγησε ο κύρ Γιάννης Κουβάτσος, πότε έκανε τον εξυπνάκια ο Νεογίδιος, πότε σπουδαιολόγησε ο κ. Πέπες, πότε έκανε τις μεγάλες «αποκαλύψεις» για τα Θερμιά ο κύρ Δημήτρης Μαρτίνος και πάει λέγοντας…

  Πόσο πίσω είναι το «Επιτελείο» σου από τους ομοϊδεάτες σου του παρελθόντος!
  Όχι μόνο φακέλωναν τα λόγια και τις κινήσεις παντός «αντεθνικώς φρονούντος» αλλά και το τι είχαν πει οι συγγενείς τους μέχρι τετάρτου βαθμού στα καφενεία, στις παρέες, αν ανάρτησαν σημαίες στις εθνικές επετείους, πού «έβλεπαν» οι κεραίες των τηλεοράσεών τους αν έμεναν στη Βόρεια Ελλάδα κλπ, κλπ.
  Αλλά αυτοί έβγαζαν έτσι το ψωμάκι τους ή κανένα επιμίσθιο. Το δικό σου το βίτσιο όμως, μόνο ψυχιατρικά μπορεί να εξηγηθεί.

 175. mitsos said

  Καλησπέρα

  και Χρόνια Πολλά στους Λευτέρηδες και στίς Ελευθερίες …

  Νίκοκύρη ευχαριστούμε για τα σημερινά μεζεδάκια που είχαν αυτή την φορά πραγματικά πικάντικη γεύση με χιούμορ και δηκτικότητα …

  Απορία: γιατί στην σύνθεση τώρα και ρύθμισης ξεχάσαμε τον διπλασιασμό του ρο
  Θεωρείτε ασφαλώς ότι η δασεία έχει προ πολλού ξεχαστεί ; Είναι φανερό πως σκοπίμως προκαλείται όσους υπερασπίζονται την Τρισχιλιετή – και πλέον- Θεία Γλώσσα μας 🙂

 176. Γιάννης Ιατρού said

  145β Jane
  Σωστά το επισημαίνεις. Γενικά θα μπορούσαν όλες τις ενημερωτικές τους εκπομπές να τις είχαν είτε σε δικό τους server, όπως τις συνεδριάσεις της Βουλής, είτε στο Συσωλήνα. Τι να πει κανείς….

  110: … το Επιτελείο μας το έχει κάνει αυτό από καιρό για όλους τους σχολιαστές του παρόντος Ιστολογίου…
  Μας παρακολουθεί λέει και που κάθομαι και κάτι τέτοια… Ρε, δεν φτάνει που δεν μου πάει καθόλου η ξανθιά περούκα, έχω και τις μαλακίες σου!

 177. mitsos said

  προκαλείτε

 178. Κώστας said

  173: Καταρχάς, Cronopiusa, ακόμα δεν έχω γίνει «κυρ». Δεύτερον, αν ξαναδιαβάσεις το 153, θα δεις ότι ευγενικό δεν χαρακτήρισα τον 19χρονο αλλά ένα άλλο άγνωστο άτομο, που κάποια στιγμή μπήκε στην παρέα του. Και τέλος, τα περί μεταστροφής του Ροδίτη μού προκαλούν την ίδια τάση για εμετό όσο και σε σένα.

 179. Κώστας said

  59: «Ποια έλξη; Λάθος είναι. Δεν είναι ελληνικά.»

  Από την άλλη όμως, αυτό ακριβώς δεν είναι η έλξη του αναφορικού; Μια απόκλιση από τη γλωσσική νόρμα;

 180. sarant said

  175 Καλά που το λες διότι το ξέχασα να το σχολιάσω. Πράγματι, η…. τωραρύθμιση, αν ήταν κανονικά σχηματισμένη λέξη, ίσως να ήθελε δύο ρο όπως η μεταρρύθμιση. Πάντως στους νεολογισμούς και ιδίως στις λαϊκές λέξεις δεν τηρείται πάντα ο διπλασιασμός του ρο, υπάρχει μάλιστα και μια διαφωνία μεταξύ των λεξικών για το πώς θα γραφτεί πχ η ηχορύπανση και η αφισορύπανση. Κάποτε θα βάλουμε άρθρο.

 181. leonicos said

  180
  η ηχορύπανση και η αφισορύπανση ΔΕΝ είναι λαϊκές λέξεις, διοτι δεν υπάρχουν μη-λαϊκές για τις αντίστοιχες σημασίες.

  Ο διπλασιασμός του ρ σε σύνθεση προ βραχέος, οφειλόταν στην δασεία που έπαιρνε, απομεινάρι μια φωνητικής πραγματικότηταςπου δεν υπήρχε τουλάχιστον από τον 2ο πΚΧ αιώνα.

  Συνεπώς είτε είναι λόγιες, ημιλόγιες ή λαϊκές οι λέξεις αυτές, το να εμμένουμε σε μια πρακτική που δεν έχει κανένα νόημα, είναι ακατανόητος σχολαστικισμός.

  Φυσικά θα γραφτούν με ένα ρ, όποιο επιχείρμα περί του αντιθέτου και αν προβληθεί

 182. leonicos said

  117

  Καλά, ρε Μίτσο, δεν σε θαιορίσαμαι αγράμματο. Ταίτια ξαιφέβγουν

 183. leonicos said

  164

  Σήμερα παίξανε πολλοί. Μην τα βάζεις μαζί μου

 184. leonicos said

  Μας παρακολουθούν από το Σικάγο, και θα ξαναπούν οτι το κάνω επίτηδες.

  άσε κατω το πάρθιον βέλος

 185. Theo said

  @174, συμπλήρωση:
  Την ίδια κακή μεταχείριση από τους συγκρατούμενούς τους έχουν κι οι παιδοκτόνοι.

 186. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ακόμη και ευγενικά να μίλησε ο δολοφόνος στον Κώστα, πού το περίεργο; Ακόμα δεν έχουμε καταλάβει ότι αυτοί οι τύποι δεν κυκλοφορούν όλο το εικοσιτετράωρο δείχνοντας τα δόντια τους, γρυλλίζοντας και αφρίζοντας; Συνήθως φέρονται φυσιολογικά, λίγο μαγκάκια και τσογλανάκια, ώσπου να βρεθεί το άτυχο κορίτσι στον δρόμο τους που θα τολμήσει να μην υποταχτεί δουλικά στο αντριλίκι τους και στο τσαμπουκαλίκι τους. Τότε πια το κτήνος που κρύβεται μέσα τους ξεχύνεται μανιασμένο. Κι όταν ξεμοναχιαστούν από καμιά δεκαριά τύπους παρόμοιου φυράματος, μεταλλάσσονται σε ανθρωπάρια που εκλιπαρούν για οίκτο.

 187. # 66β

  Οχι Νιίκο, τι στοίχημα να παίξει ; Απλά προασπαθεί να φιάξει κατάλληλο κλίμα για όσα εύχεται να ακολουθήσουν. Εκμεταλλευόμενος μια πρόκριση καθαρά τυχερή και με αστείο τρόπο (πέταγαν δυο και τρεις μπάλλες μέσα για να διακόπτεται το παιχνίδι όταν προηγήθηκαν) ξεπερνάει και τον Γκαίμπελς σε προπαγάνδα και μιλάει για καλύτερη ομάδα την στιγμή που είναι 1 βαθμό πίσω από τον Ατρόμητο στο ματς με τον οποίον έκλεψε την νίκη με γκολ 3 μέτρα οφφσάϊντ κι έχοντας πάρει άλλους δυο κλεμένους από τον Πανιώνιο που του ακύρωσαν γκολ που καλυπτότανε πάλι 2-3 μέτρα. Δηλαδή έπρεπε να βρίσκεται 5-6 βαθμούς πίσω από τον Ατρόμητο και αντ’ αυτού ζητάει να φύγουν οι ξένοι διαιτητές-που δεν έχει σταυρώσει νίκη μ’ αυτούς- και να μείνουν αυτοί που δεν τολμάνε να ακυρώσουν τα οφφσάΊντ γκολ του ΟΣΦΠ (όπως με τον Παναιτωλικό) ή να αποβάλλουν τον Σισέ που μοιρ’αζει κλωτσοές εκτός φάσης σε όλα τα ματς.
  Κι όλα αυτά χάρη στην βλακεία του ΠΑΟΚ να παίρνει εισιτήρια στα εκτός έδρας ματς όπου κάπου θα του την στήσουνε για αφαίρεση (κι άλλων) βαθμών, που τους έκανε να ελπίζουν ξανά.

 188. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  171.

 189. Μαρία said

  Στην Πλατεία Δημοκρατίας, στο Παρίσι, έδωσε το «παρών» ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, συμμετέχοντας στις σημερινές κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» στη γαλλική πρωτεύουσα. https://www.naftemporiki.gr/story/1424756/sto-parisi-gia-ta-kitrina-gileka-o-p-lafazanis

  Διόρθωση: πολύ μακριά απο τον τόπο των σημερινών κινητοποιήσεων 🙂

 190. Γιάννης Κουβάτσος said

  188: Αν είναι αληθινό, τα ‘χει κάνει όλα λάθος η κυρία Λίνα.

 191. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  130Pedis >>Ακόμη για το 98β ; >> «Δεν θυμάμαι, μπορεί να είμαι εντελώς λάθος, αλλά να ρωτήσω: ποιος ήταν εκείνος ο παράγοντας (πολιτικός, υπουργός;) ο οποίος, σχετικά με την υπόθεση ενός παιδόφιλου (;) είχε δηλώσει ότι θα τιμωρηθεί στις φυλακές πριν πάει στο δικαστήριο; »
  Σα να θυμάμαι κάτι κι εγώ για παράξενη δήλωση κάποιου επίσημου.
  Αυτός εδώ πάντως κυκλοφορεί ελεύθερος επ΄αόριστον
  https://www.koutipandoras.gr/article/anabolh-aoristws-sth-dikh-nikoy-gewrgiadh-gia-seoyalikh-ekmetalleysh-kat-eakoloyohsh-anhlikwn

 192. Πέπε said

  @181:

  Λεώνικε, έχω την εντύπωση ότι ο διπλασιασμός του ρ στη σύνθεση δεν οφειλόταν στη δασεία, αλλά σε κάτι παλιότερο, στο οποίο οφείλεται και η ίδια η δασεία:

  Το ρ δεν έχει από μόνο του κάποιο λόγο που επέβαλλε να γράφονται (και να προφέρονται φυσικά) με δασεία όλες οι ελληνικές λέξεις που άρχιζαν από αυτό: κατά σύμπτωση, προέρχονται όλες από ΙΕ ρίζες που άρχιζαν είτε από sr- είτε από wr-. Δεν έχω κατανοήσει τι έγινε με τις ΙΕ ρίζες που να άρχιζαν από σκέτο r- (δε νομίζω να μην υπήρχαν, γιατί στις άλλες ΙΕ γλώσσες υπάρχουν λέξεις από r-).

  Έχουμε λοιπόον το ρήμα λ.χ. ῥέω. Προέρχεται από ΙΕ ρίζα *srew-, άρα στα πρωτοελληνικά θα ήταν *σρέFω. Σύνθετο με το ἀπό, *ἀποσρέFω. Το απλό ρήμα γίνεται ῥέω, και το σύνθετο ἀπορρέω με αφομοίωση σρ>ρρ. Ομοίως, *ἔσρεFον > ἔρρεον.

  Ομολογώ βέβαια ότι έχω κάποια κενά στην πλήρη κατανόηση αυτής της ιστορίας:

  Το πρώτο το ανέφερα ήδη (τι απέγιναν οι ΙΕ ρίζες από r-).
  Το δεύτερο: γιατί αυτός ο διπλασιασμός γινόταν μόνο μετά από βραχύ και όχι και μετά από μακρό;
  Το τρίτο: γιατί μετά την αφομοίωση του σ προς το ρ εξακολουθύσε να προφέρεται η δασεία; (Ίσως αναλογινά προς τους τύπους όπου το δασυνόμενο ρ- είχε γίνει αρχικό;) Γιατί η γραφή -ῤῥ- αυτό βέβαια δηλώνει: ότι το δεύτερο ρ προφερόταν με δασεία (και για πιο σίγουρα έβαζαν και στο πρώτο μια ψιλή, για να είναι τελείως σαφές ότι σ’ αυτό δεν υπήρχε δασεία [λες και ήταν πιθανό να προφέρουν το σύμπλεγμα rhrh]).

  Δεν εμφανίζεται πια κι ο Σμερδαλέος να μας διαφωτίσει…

 193. sarant said

  187 Είναι 6 ή 8 βαθμούς πίσω και έχουν ματς στην Τούμπα -δεν υπάρχει ελπίδα.

 194. Σχολαστική απάντηση στο 175:
  Η τωραρύθμιση δεν θέλει δύο ρ, διότι το τελικό α του ‘τώρα’ είναι… μακρό, και αυτό διότι κατά πάσαν πιθανότητα προέρχεται από τη δοτική «τῇ ὥρᾳ». Το ρ διπλασιάζεται μόνον όταν το προηγούμενο φωνήεν είναι βραχύ (επιρροή, κατάρρους), ή φυσικά αν συμβαίνει αφομοίωση (συρροή, παλίρροια).
  Το παραπάνω επιχείρημα δείχνει πόσο κενοί περιεχομένου είναι στα νέα ελληνικά οι συλλογισμοί που βασίζονται στον χρόνο των αρχαίων φωνηέντων. Καλά κάναμε και ξεφορτωθήκαμε και τις περισπωμένες και τα παραθετικά σε -ώτερος και τα αφηρημένα σε -ωσύνη, παρόλο που κατά τα άλλα διατηρούμε βασικά την ιστορική ορθογραφία.

 195. Κώστας said

  186: Το περιστατικό το ανέφερα ακριβώς λόγω των αντιφατικών συναισθημάτων που με κατέκλυσαν εκ των υστέρων σε σχέση με την πρώτη εντύπωση που μου είχε δημιουργηθεί. Ο γιος μου μου ήθελε νʼ αρχίσει να γυμνάζεται εκεί. Κι εμείς συζητούσαμε χαλαρά με τον νεαρό, χωρίς να έχουμε ιδέα ποιον είχαμε μπροστά μας. Πώς μεταμορφώνονται έτσι οι άνθρωποι; Η σκέψη και μόνο τρομάζει.

 196. Γιάννης Ιατρού said

  192: Πέπε,
  ρίξε μιά ματιά εδώ για το ρ(ο) με τη δασεία.

 197. Γιάννης Κουβάτσος said

  191: Για τον Βούλγαρο που σκότωσε και τεμάχισε το κοριτσάκι του στη Μιχαήλ Βόδα το είπε ο Πανούσης, υπουργός τότε.

 198. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  190. Αυτά συνήθως είναι φτιαχτά, αλλά δεν απέχουν από τα αισθήματα κάποιων παιδιών.

  160 >>Γιατί ὄχι Σπυριάννα.
  Ε βέβαια, εύκολο θύμα μπούλινγκ. Όπως και η Κατιάννα. 😦
  Το παρακάτω είναι πέρα για πέρα αληθινό.Από μια φοβερή συγκυρία την έχω γνωρίσει προ χρόνων τη φερώνυμη και τώρα έμεινα άφωνη που έπεσα πάνω στο όνομα που το είχα φυσικά ξεχάσει- ήταν εποχή προ ιστολογίου 🙂

 199. Γιάννης Ιατρού said

  192 (196) Πέπε, κι εδώ δικό σου σχόλιο και συζήτηση με τον σμερδαλέο για τη δασεία κλπ.

 200. Pedis said

  # 164 – 101 Το όνομα του γόνου έχει κυκλοφορήσει στο Ιντερνέτ. Για το άλλο που ρωτάς, δεν ξέρω.

  στα μμε, από ό,τι έχω καταλάβει, όχι. Ποιος είναι ο κανόνας εδώ και πώς συμβαίνουν οι εξαιρέσεις.

  έχω την εντύπωση ότι από τη στιγμή που κάποιος προφυλακίζεται για σοβαρό αδίκημα το όνομά του δημοσιοποιείται, ώστε να αναγνωρισθεί από ενδεχόμενους επιπλέον μάρτυρες κλπ. Λάθος;

  Για το άλλο, δίνω ένα πέντε τοις εκατό να έχει δώσει άδεια η οικογένεια να κυκλοφορούν οι φωτογραφίες του θύματος σε όποιο σκατοδημοσίευμα ασχολείται με το θέμα.

  # 191 –

  Σα να θυμάμαι κάτι κι εγώ για παράξενη δήλωση κάποιου επίσημου.
  Αυτός εδώ πάντως κυκλοφορεί ελεύθερος επ΄αόριστον
  https://www.koutipandoras.gr/article/anabolh-aoristws-sth-dikh-nikoy-gewrgiadh-gia-seoyalikh-ekmetalleysh-kat-eakoloyohsh-anhlikwn

  Μωρέ ποιος ήταν; Κι έχω την εντύπωση ότι επρόκειτο για υπουργό, ο οποίος με τη δήλωσή του δικαιολογούσε την πρωτόγονη βία στις φυλακές. Βέβαια, εκτός μαζί με την έκφραση της προσωπικής του καφρίλας, θα έλπιζε και σε εύσημα από τους χαζόκαφρους που τους ψηφίζουν.

  Για το δεύτερο: μα είναι σωστό το κράτος δικαίου να τιμωρεί κάποιον από τους στυλοβάτες του; θες να καταρρεύσει;

 201. Γιάννης Κουβάτσος said

  200: Δες το 197.

 202. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  198β. Α καλά, στην κοζμάρα μου! Η Τρ. Αν. έχει γίνει τηλεπερσόνα!Αφού πόσταρα το τουί, μάνι μάνι καθώς θυμήθηκα έκπληκτη ότι την είχα γνωρίσει (μια επικύρωση της είχα κάνει-για την ακρίβεια),μετά σκέφτηκα να το γκουγκλάρω η άγευστη τηλεοπτικών πραγμάτων (δεν την ανοίγω καθόλου).

  200 Pedis >>Μωρέ ποιος ήταν; Κι έχω την εντύπωση ότι επρόκειτο για υπουργό, ο οποίος με τη δήλωσή του δικαιολογούσε την πρωτόγονη βία στις φυλακές. Βέβαια, εκτός μαζί με την έκφραση της προσωπικής του καφρίλας, θα έλπιζε και σε εύσημα από τους χαζόκαφρους που τους ψηφίζουν.
  Προσωπικά σας απάντησα ειλικρινά και καλόπιστα αλλά εσείς ξέρατε/θυμόσαστε εξ αρχής και κάνατε παιχνιδάκι.Κρίμα σας, απέναντί μου. Γιατί δε βάζετε το δημοσίευμα. Καλού καλού ε; Λυπάμαι

 203. Pedis said

  201 – Μπράβο

 204. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  201. Γιάννη, ο Pedis ήξερε αλλά ήθελε να το πει κάποιος άλλος ,για να ειρωνευτεί, να του την πεί, γι΄αυτό επανήλθε. Κι έτυχε να είμαι εγώ η αφέλω. Που αναθεμάμε έψαξα κιόλας και δεν το βρήκα!

 205. Pedis said

  # 202 – τι λες, σοβαρολογείς; Ειλικρινά, είχα στο μυαλό μου έναν του Σαμαρά, αλλά δεν το έβρισκα στο ίντερνετ. Τέλος παντων, δε ξαναμπήκε στην πολιτική να δούμε ποιος θα τον ξαναψήφιζε. προφανώς δεν ήθελα να σε θίξω, δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο για να πέισω. Σόρρυ.

 206. Jane said

  Σαν σήμερα στις 15 Δεκέμβρη του 1973 η Αμερικάνικη Ψυχιατρική Εταιρεία αφαίρεσε την ομοφυλοφιλία από τα ψυχιατρικά νοσήματα.
  Ως τα μέσα της δεκαετίας του ’70 η νομοθεσία πολλών αμερικάνικων πολιτειών προέβλεπε για το σεξ μεταξύ συναινούντων ενηλίκων του ιδίου φύλου φυλάκιση από 5 έως 20 χρόνια.
  Στις δεκαετίες του ’50 και ’60 η ενδεδειγμένη «θεραπεία» για την ομοφυλοφιλία, πέρα από τον εγκλεισμό, θεωρούνταν το ηλεκτροσόκ και η λοβοτομή και σε επτά πολιτείες ο ευνουχισμός.

 207. Pedis said

  # 204 – κάνεις λάθος, αλλά δεν πειράζει.

 208. Γιάννης Κουβάτσος said

  204: Για να πω την αλήθεια, πιστεύω ότι δεν τον θυμόταν. Αλλά αν σου βγει, και όχι αδίκως, το όνομα του είρωνα, εύκολο να σε παρεξηγήσουν.

 209. Pedis said

  # 208 – πολύ ιπποτικό, μερσί.

  Πάντως, για να πω την αμαρτία μου άλλον είχα στο μυαλό μου, από τους τόσους επαγγελματίες πολιτικούς που ψαρεύουν στην καφρίλα, που και οι ίδιοι μεταδίδουν στους ψηφοφόρους τους, εδώ και χρόνια.

 210. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κατ στην παρεξήγηση.
  Pedis, κοίτα διάολε, μια άλλη παράμετρο στο θέμα, ειδικά αυτός ο συγκεκριμένος ήταν περίπτωση οικτρής προσωπικής απογοήτευσης (λόγω μιας κάποιας επαγγελματικής συνάφειας είχα τελείως άλλη εικόνα από τον πριν βίο του ) και όμως διαγράφτηκε παντελώς από τη μνήμη μου το περιστατικό κι αυτός μαζί.
  Άσε που τώρα αποδεικνύεται ότι έπεσε κι έξω και είναι κι εγκληματολόγος! 😦 🙂 . (Αυτές τις μέρες πήρε το μάτι μου κάπου σχετικά μ΄αυτή τη δίκη και μια χαρά ζει ο παιδοκτόνος κι έλεγε ότι μόνο την τεμάχισε τη μικρούλα).
  http://www.real.gr/archive_politiki/arthro/o_panousis_gia_ton_paidoktono-157502/

 211. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Καλησπέρα και πάλι,

  1) Από λάθος των τεχνικών του Επιτελείου μας, επί 4,5 ώρες δεν «έπαιζε» το βίντεο (βλέπε σχόλιο 110) της σημερινής ομιλίας του κ. Σαραντάκου στην εκδήλωση της Βουλής για την σχέση ΜΜΕ + Κοινωνικών Δικτύων. Τώρα «παίζει» κανονικά και μπορούν να το δούν οι ενδιαφερόμενοι.

  Στο 5:30 με 5:38 του εν λόγω βίντεο βρίσκεται το «κλού» της ομιλίας: Ξεκαρδισμένος στα γέλια ο κ. Σαραντάκος διορθώνει το «κατ’ αρχήν» που του ξέφυγε στο ορθότερον «κατ’ αρχάς», ώστε να μή δώσει την ευκαιρία στους εχθρούς του να τον βγάλουν ανελλήνιστο. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι επανειλημμένως έχει ο ίδιος υποστηρίξει στο παρόν Ιστολόγιο ότι δεν είναι λάθος το «κατ’ αρχήν»…

  Μεταξύ 10:10 με 10:29 βρίσκεται η πολύ ενδιαφέρουσα πρότασις του κ. Σαραντάκου για την δημιουργία ενός «Τειρεσία» όπου θα καταγράφονται όλες οι γκάφες, τα fake news, οι αγραμματοσύνες κλπ. των ΜΜΕ και των ιστοσελίδων, ώστε να ξέρει ανά πάσαν στιγμήν ο αναγνώστης με ποιόν έχει να κάνει. Απομαγνητοφωνώ την σχετική περικοπή της ομιλίας του, για το ξεστράβωμα ορισμένων χριστιανούληδων αναγνωστών (π.χ. Theo στο σχόλιο 174) που τολμούν να κατηγορούν το Επιτελείο μας για φακέλωμα των σχολιαστών του παρόντος Ιστολογίου, αλλά δεν θα τολμήσουν να ψελλίσουν λέξη για το πολύ μεγαλύτερο «φακέλωμα» με τον «Τειρεσία» που πρότεινε ο κ. Σαραντάκος ενώπιον του Προέδρου της Βουλής και τουλάχιστον 3 βουλευτών

  Ν. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: «Ποιός θ’ αποφασίζει έπειτα; Μιά Ανεξάρτητη Αρχή φοβάμαι ότι θα κατακλυσθεί, δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στο τιτάνιο έργο ποιός θα αποφασίζει για τα Fake… Έχω σκεφθεί μιά ιδέα, ένα σύστημα σαν του «Τειρεσία», δηλαδή ΝΑ ΜΑΡΚΑΡΟΝΤΑΙ, ας πούμε, οι ιστότοποι που δημοσιεύουνε ψευδείς ειδήσεις. Ίσως από κεί κάπου μπορούμε να πάμε…»

  2) Κύριον Ιατρού (176): Θα μάς πείς τελικά πόσοι νοματαίοι ήσαν το περίφημο «κοινό» το οποίο κυττούσε στα μάτια ο κ. Σαραντάκος, όπως μάς πληροφόρησες στο σχόλιο 55; Γιατί φοβάσαι να πείς ότι ήταν λιγότερο από μιά ντουζίνα άτομα, εξαιρουμένων των βουλευτών, των δημοσιογράφων και των υπαλλήλων της Βουλής;

  Αλλά και όλους αυτούς να τους προσθέσεις, σε κανένα σημείο της 11λεπτης ομιλίας δεν ξεπερνούσαν τα 40 άτομα που βρισκόσαντε στην αίθουσα… Ο κ. Λεώνικος μπορεί να σε διαβεβαιώσει ότι οι Ιεχωβάδες μαζεύουν περισσότερο κόσμο στις εκδηλώσεις τους από την Βουλή του Ρωμέικου…

 212. Pedis said

  # 210 – Κατ στην παρεξήγηση.
  το εκτιμώ. Μερσί.

 213. Pedis said

  … και σόρρυ.

  Αισχρός ήταν στη φάση αυτή. Γενικά, ανεκδιήγητος, ως υπουργός.

 214. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αρχή άνδρα δείκνυσι, Έφη. Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές η ποιότητα καταφέρνει να ξεχωρίσει. Αν υπάρχει.

 215. Πέπε said

  @196:
  Γιάννη Ι., δε δουλεύει ο σύνδεσμος. Ευχαριστώ για τον άλλο που δουλεύει (καλά, και για τον χαλασμένο βέβαια, αλλά αν μπορείς πάμε πάλι).

 216. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Σήμερα τρίτωσαν οι περίεργες συμπτώσεις.
  Το μεσημέρι μιλούσαμε στο τραπέζι με μια φίλη παλιά ακραιφνή Παπανδρεϊκιά για τις υποψηφιότητες στους Δήμους. Λέγαμε για τη Θεσνίκη,την αποχώρηση Μπουτάρη κλπ και θυμήθηκα το Βούγια λέγοντας πως αν δεν είχε τότε ανακατευτεί με την τροπολογία Πάχτα, μπορεί τώρα να ήταν η ώρα του για το Δήμο. Αλήθεια πού βρίσκεται αυτός τώρα αναρωτηθήκαμε και γκουγκλάραμε το όνομα και ήταν σαν φάρσα: μόλις είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του
  http://www.ert.gr/ert3/featured-ert3/ypopsifios-dimarchos-thessalonikis-o-spyros-voygias/

 217. Γιάννης Ιατρού said

  211: Εμ τα θέλει ο πισινός σου. Λοιπόν:

  1) Σιγά τους τεχνικούς. Αντέγραψες το βίντεο που έβαλα στο #70 (και το έβαλες, σαν τάχα μου δικό σου) στο γνωστό πορνολογαριασμό σου (εδώ βλέπεις πως σε έχουν πάρει πρέφα κι εκεί και προειδοποιούν γενικά για το περιεχόμενο των βίντεο που έχεις αναρτήσει….)

  στο dailymotion (χρηστώνυμο: pathenopipis …).
  Απόδειξη πως το έχεις αντιγράψει είναι α) η κωδικοποίηση του βίντεο, που δεν είναι αυτή της τηλεόρασης της Βουλής, αλλά άλλη, όπως αυτή που επίτηδες είχα βάλει στο #70, γιατί ήξερα τι βρομιές (θα) κάνεις! και β) η διάρκεια, που είναι ακρινώς η ίδια ακριβώς με αυτή του #70, που το είναι απόσπασμα από την ομιλία….

  2) Έχεις το θράσος και μιλάς για «Τειρεσίες» και λάθη κλπ., εσύ που είσαι η προσωποποίηση της γκάφας. Κι άλλοι μπορεί να κάνουν λάθη, αλλά εσύ έχεις και έπαρση, να κάνεις τον δάσκαλο. Λοιπόν στο σχετικό επ΄ αυτού (βλ. και 110 (3) σχόλιο):

  Ρε αμίμητε πολυώνυμε, αν το επιτελείο σου (χαχα, βλ. τεχνικούς ανωτέρω) έχει φτιάξει «Τειρεσία» που να καταγράφει τις κατά καιρούς γκάφες, λάθη, βρομιές, ατοπήματα κλπ., κοίτα να βάλεις πρώτο-πρώτο το όνομά σου, σε όλες τις παραλλαγές, στη θέση για «ανελλήνιστους», «αγραμματοσύνες» (για βρομιές κλπ. θα το έχεις βάλει ήδη, πιστεύω).

  Βλέπεις, κι εμείς σε έχουμε «γραμμένο», από καιρό, π.χ. εδώ:
  όπου γίγνεται μακρά αναφορά εις τους κύονας, αλλά προυχώρησεν η νύξ εις το Ρωμέικον και δεν προλαμβάνω να είπω περισσότερα…
  Τι κύονας ρε σύ; Κύνες είναι η αιτιατική πληθ/κού! Γελάμε πανελληνίως, από το 2016 🙂

 218. Μαρία said

  192
  > Δεν έχω κατανοήσει τι έγινε με τις ΙΕ ρίζες που να άρχιζαν από σκέτο r- (δε νομίζω να μην υπήρχαν, γιατί στις άλλες ΙΕ γλώσσες υπάρχουν λέξεις από r-).
  Δεν υπήρχαν λέει ο Άλεν λέξεις απο ηχηρό ρ στα ελληνικά με εξαίρεση το κύριο όνομα Ράρος που παραδίδει ο Ηρωδιανός και το αιολικό ράρος που αναφέρεται απο σχολιαστή του Διονυσίου του Θρακός και που βέβαια εξηγείται απ’ το γεγονός οτι στα αιολικά δεν υπάρχει δασεία. Εκεί όπου άλλες ινδοευρωπαϊκές γλώσσες έχουν αρκτικό ρ (λατ. ruber, αγγλ. red) στα ελληνικά εμφανίζεται πριν απ’ αυτό ο λεγόμενος προθετικός φθόγγος. Στην περίπτωσή μας ερυθρός.

 219. Γιάννης Ιατρού said

  215: Πέπε, ο σύνδεσμος 🙂

 220. # 193

  8 βαθμούς πίσω είναι ο ΟΣΦΠ (10 στο γήπεδο αλλά λόγω του -2, οκτώ) αλλά δεν ελπίζουν στα γήπεδα αλλά στα χαρτιά όπως και η ΑΕΚ πέρισυ. Εχουν και το άλλοθι με το -3 της ΑΕΚ φέτος. Και φυσικά δεν περιορίζεται στο -3 η ποινή για επεισόδια φέτος, έχει και -6 και -10 στην κρίση του Βασιλειάδη, γι αυτό φιάχνουν κλίμα σε αρμονία με την φυλλάδα του Μελισσανίδη.

 221. Γιάννης Ιατρού said

  217 κύνας

 222. Μαρία said

 223. Πέπε said

  218, 219

  Ευχαριστώ αμφοτέρους (για το ίδιο πράγμα, μάλλον!) 🙂

  Το ότι το δασυνόμενο ρ προφερόταν σαν άηχο [r] ούτε το είχα σκεφτεί ούτε το είχα ξανακούσει. Είναι πολύ ενδιαφέρον. Πάντως βρίσκω στον σύνδεσμο του #219 επιχειρήματα που ενισχύουν την άποψη ότι η δασεία δεν ήταν φθόγγος αλλά ποιότητα άλλων φθόγγων. Στον άλλο σύνδεσμο, #199, είχα υποστηρίξει ότι ήταν ποιότητα στην προφορά των φωνηέντων. Εξακολουθώ να το υποστηρίζω, αλλά όπως είπαμε αυτό με το ρ δεν το είχα σκεφτεί. Βλέπω και κοινά παραδείγματα-αφορμές (π.χ. το «τέθριππος»).

 224. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Συνέχεια του μαθήματος «Χρήσις TLG» προς χάριν του αξιαγάπητου σχολιαστή κ. Λεώνικου…

  Διαβάζεις π.χ. στο σχόλιο 214 το δασκαλίστικο τσιτάτο «αρχή άνδρα δείκνυσι» που πέταξε ο κύρ Γιάννης ο Κουβάτσος για να πείσει τους αφελείς αναγνώστες ότι είναι επαρκώς μορφωμένος και δικαίως πληρώνεται από το χρεοκοπημένο Ρωμέικο Κράτος για να ξεστραβώνει τα (αποβλακωμένα από το χριστιανικό Ευαγγέλιο) Ρωμιόπουλα…

  Σου γεννάται η απορία ποιός αρχαίος ξεστόμισε την εν λόγω φράση που επικαλείται ο ανελλήνιστος κύρ Γιάννης. ΑΝ έχεις κάνει λογαριασμό στο TLG, όπως σού υπέδειξα επροχτές κ. Λεώνικέ μου, μπαίνεις στην επιλογή «SEARCH THE TLG CORPUS», βάζεις στο κουτάκι του search «άνδρα δείκνυσι» και σου βγάζει 3 αποσπάσματα, τα οποία και αναρτώ για να αντιληφθείς περί τίνος πρόκειται…

  Αν είσαι κακόψυχος όπως ο Ιατρού και θές να βγάλεις σκάρτο τον δασκαλάκο τον Κουβάτσο, βάζεις στο search «αρχή άνδρα» και όντως πιάνεις τον κύρ Γιάννη να «κλέπτει οπώρας». Αναρτώ την εικόνα που σού βγάζει το TLG στο «αρχή άνδρα»

  Τί δηλούν οι δύο φωτοτυπίες που ανήρτησα; Ότι η ορθή ρήσις είναι «Αρχή άνδρα δείξει» και προέρχεται από τα «Ηθικά Νικομάχεια» του Μεγίστου Αριστοτέλους. Τπ «αρχή άνδρα δείκνυσι» που αναφέρει ο κύρ Γιάννης ο Κουβάτσος ειναι πολύ μεταγενέστερο, ασχέτως αν επεκράτησε για λόγους που δεν προλαβαίνω να εξηγήσω αυτή την στιγμή…

  Αλλά έχει και συνέχεια, κύριε Λεώνικέ μου: Μπαίνεις στα Google Books και ψάχνεις να δείς σε ποιά βιβλία περιλαμβάνονται οι ανωτέρω φράσεις, διότι – ως γνωστόν – το TLG δεν περιλαμβάνει τους αρχαίους σχολιαστές των αρχαίων συγγραφέων (οι οποίοι αρχαίοι σχολιαστές είναι συχνά πολύτιμοι…).

  Αυτά τα ολίγα, κύριε Λεώνικέ μου, και ειλικρινά θα χαρώ αν αντιληφθώ ότι σε βοήθησαν οι πενιχρές συμβουλές μου, ώστε να ερωτευτείς ακόμη περισσότερο την Θεία Ελληνική Γλώσσα…

  ΥΓ: Κύριον Ιατρού (217): Για να μήν απαντήσεις στα καίρια ερωτήματά μου (πόσοι νοματαίοι ήσαν το κοινό στη σημερινή ομιλία του κ. Σαραντάκου κλπ.) πετάς την μπάλλα στην εξέδρα κατά την προσφιλή σου συνήθεια.

  Εγώ ποτέ δεν ισχυρίστηκα ότι είναι δικό μου το βίντεο του σχολίου 110. Από εσένα (σχόλιο 70) το κατέβασε το Επιτελείο μας και το ανέβασε στο Dailymotion για να το δούν όλοι πιό εύκολα. Αλλά από λάθος δεν έπαιζε επί 4,5 ώρες. Από τις 10.30 μ.μ. παίζει κανονικά σε όλους τους browsers (φυλλομετρητές στα ρωμέικα)

 225. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Σχολίου 224 συμπλήρωσις…

  Ξέχασα να πώ το βασικώτερο, που φαίνεται στην 1η φωτοτυπία του TLG: Το ορθότερο και αρχαιότερο ρητό είναι «χρόνος δίκαιον άνδρα δείκνυσιν μόνος», προέρχεται από τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλέους και σημαίνει: «Μόνο ο Χρόνος δείχνει τον δίκαιο άνδρα»

 226. leonicos said

  217

  Ρε Γιάννη, πας να μου τον χαλάσεις πανω που τον έφτιαχνα;

  Άφησέ τον να λέει. Μήπως πυροβολεί;

 227. Γιάννης Ιατρού said

  224 (ΥΓ) Μιά χαρά βλέπετε το βίντεο και από τον σύνδεσμο στο #70. Το έβαλες στο πορνοκάναλό σου για να προσθέσεις από κάτω τα πικρόχολα και αστήρικτα σχόλιά σου. Είσαι διαπιστωμένος απατεώνας, με τη βούλα, που λένε!

 228. Γιάννης Ιατρού said

  226: Λεώ, τα πιάνεις χοντρά, ε; 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

 229. Γιάννης Κουβάτσος said

  Είσαι και αγράμματος , είσαι και γκαφατζής, ρε Βατμανίσκο:
  Ο Βίας ο Πριηνεύς είπε το πασίγνωστο «αρχή άνδρα δείκνυσι». Ο Αριστοτέλης αναφέρει σχετικά «Και διά τούτο ευ δοκεί έχειν το του Βίαντος ότι αρχή άνδρα δείξει» (Ηθικ. Νικ. 5.3) που σημαίνει «φαίνεται σωστό αυτό που είπε ο Βίας, ότι η άσκηση της εξουσίας θα δείξει την ηθική ποιότητα ενός πολιτικού ανδρός.
  Τράβα στον Αριστοτέλη να το βρεις, κακομοίρη.

 230. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Ρε άνθρωπε του Θεού, Γιάννη Ιατρού (227), μιλάς τα ρωμέικα;

  Εγώ πότε είπα ότι δεν λειτουργούσε ο σύνδεσμος του 70; Για το βίντεο του Dailymotion στο 110 είπα ότι δεν έπαιζε για 4,5 ώρες. Εγώ το έβαλα στο Dailymotion για να ενσωματωθεί στην παρούσα ανάρτηση χωρίς να πηγαίνεις σε εξωτερικό σύνδεσμο. Όσο για το κείμενο του βίντεο στο Dailymotion, πού ακριβώς βρίσκεται το πικρόχολο και το αστήρικτο σε όσα έγραψε ο υπάλληλος του Επιτελείου μας; Τόσο πολύ σε πονάει η αλήθεια, ρε αθεόφοβε;

  Αναρτώ το κείμενο για να το διαβάσουν όλοι: «Ο μεταφραστής και συγγραφέας Νίκος Σαραντάκος μιλάει για την σχέση των ΜΜΕ με τα Κοινωνικά Δίκτυα στη Ημερίδα της Βουλής των Ελλήνων, το μεσημέρι του Σαββάτου 15 Δεκέμβρη 2018. Ούτε 35 άτομα δεν παρακολουθούν την εκδήλωση, οι 25 εκ των οποίων είναι βουλευτές, δημοσιογράφοι και υπάλληλοι της Βουλής. Ο ένας από τους υπόλοιπους δέκα είναι ο γνωστός σχολιαστής Γιάννης Ιατρού»

 231. leonicos said

  228

  226: Λεώ, τα πιάνεις χοντρά, ε; 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  Φαίνεται πολύ; Λες να μαζευτώ λιγάκι;

 232. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεοτερα!

  Το βίντεο και εδώ:

 233. Μαρία said

  223
  Τα πνευματώδη σύμφωνα στα αρχαία ελληνικά είναι άηχα.

 234. Γιάννης Ιατρού said

  229: 🙂 πολλά περιμένεις από «Στοχ-ατζή» ….

 235. # 96

  …Στὸ κάτω-κάτω δὲν λέμε μαλάκισσα, ἀλλὰ μαλάκω…

  Επειδή συνηθέστερο είναι το μαλακισμένη προτείνω τα πρυτανισμένη και προσφυγισμένη στην επική προσπάθεια για τα 5 μύρια !

 236. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Κύρ Γιάννη μου (229), τις κουμπάρες θα παίξουμε, γέροι άνθρωποι; Πότε είπα εγώ ότι το είπε ο Αριστοτέλης; Εγώ είπα ότι προέρχεται απο τα «Ηθικά Νικομάχεια». Αφού ο ίδιος ο Αριστοτέλης λέει πως είναι του Βίαντος, τόσο κρετίνος είμαι εγώ να πώ ότι είναι του Αριστοτέλους;

  Αν όμως δεν ήσουν τεμπελόσκυλο και έψαχνες για 1 λεπτό στα Google Books (ξεστραβώσου και ΕΔΩ), θα μάθαινες πως υπήρχε διχογνωμία στην Αρχαιότητα, αν το ρητό είναι του Βίαντος, ή του Σόλωνος, ή του Χ(ε)ίλωνος του Λακεδαιμονίου

  Τρείς επαγγελματίες κλασικιστές, διαθέτει το Επιτελείο, κύρ Γιάννη μου. Με τί προσόντα πάς να μάς βγάλεις σκάρτους, εσύ ένας καλοπερασάκιας Ρωμιός δασκαλάκος, που κάνεις διακοπές 4 μήνες τον χρόνο και σκοτώνεις την ώρα σου αερολογώντας εδώ πέρα;

  Και κάτι τελευταίο, κύρ Γιάννη μου: Δεν έχεις ακούσει την παροιμία «Εδώ καράβια χάνονται, κι εσείς παλιόβαρκες πού πάτε;» Εδώ δεν μπορεί να με βγάλει σκάρτο ένας επαγγελματίας φιλόλογος κ. Πέπες, ένας «Σάθας του 21ου Αιώνος» κ. Σμερδαλέος, ένας φανατικός μελετητής των Γραφών κ. Blog-oti-nanai, ένας σοφός Νέστωρ του Ιστολογίου κ. Αγγελος, ένας διακεκριμένος κλασικιστής σαν τον κ. Nick Nicholas, ένας επαγγελματίας κακόψυχος σαν τον Ιατρού, ένας ομολογουμένως ειδήμων σαν τον κ. Σαραντάκο. Θα με βγάλεις σκάρτο εσύ ο ουτιδανός;

 237. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @217.
  Λαγὸς τὴν φτέρην ἔσειε, κακὸ τῆς κεφαλῆς του.

  Γιάννη, πολὺ ἐπίκαιρη ἡ ἀνάρτησή σου γιὰ τοὺς «κύονας», ποὺ διέπραξε ὁ ἔχων τὴν ἕξιν τῆς διαδικτυακῆς παρενδυσίας.

  Ταιριάζει μὲ τὰ πολλὰ ἔξυπνα «κυνικὰ» λογοπαίγνια ποὺ ἀνέβασαν ἀρκετοί σχολιαστὲς στὸ σημερινὸ νῆμα.

  Μάλιστα, ὁ Μιχάλης Νικολάου ἔγραψε (#113):

  » …δώρο
  κύων δωρικού ρυθμού
  🙂 🙂

 238. Γιάννης Ιατρού said

  237: Δημήτρη, κα΄τι ξέρ΄ς, κα΄τι ξέρ΄ς 🙂 . Οι επηρμένοι όταν πέφτουν κάνουν μεγάλο γδούπο.
  οὐκ ἐχέθυμος κυνώπης (με την έννοια στην Οδ. 8.265-32)

 239. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  κύριε Ιατρού (238),

  ό,τι και να κάνεις, φαίνεται από μακρυά ότι είσαι ανελλήνιστος και απλώς διαθέτεις το πάθος του ερευνητού για να ταΐσεις την κακοψυχία σου

  Μπές στα «Ελληνικά Ανέκδοτα» να δείς τί σημαίνει «κυνώπις». Σημαίνει αναιδής + «σκυλομούρα»

  Εκείνο που δεν ξέρεις (και δεν θα μάθαινες ούτε στην 7η μετενσάρκωσή σου, αν δεν διάβαζες το παρόν σχόλιο) είναι η περίφημη φράσις του μεγάλου Αθηναίου κωμικού ποιητού Κρατίνου, όπως βρέθηκε στα διασωθέντα αποσπάσματα που ξέφυγαν από την μανία των χριστιανούληδων

  Μπορείς να καταλάβεις, ανελλήνιστε Ιατρού, τί σημαίνει η περίφημη φράσις του Κρατίνου «τίκτει καταπυγοσύνη παλλακήν κυνώπιδα»; Σημαίνει ότι μιά σκυλομούρα ερωμένη μπορεί να σε κάνει κίναιδο (καταπύγων). Αν δεν με πιστεύεις, ας βγεί ο έγκριτος κλασικιστής κ. Nick Nicholas να με επιβεβαιώσει

 240. Γιάννης Ιατρού said

  Με ή(τα) το έγραψα, κι έδωσα και παραπομπή για το εννοιολογικό. Αλλά που να πιάσεις εσύ, είσαι σε άλλες συχνότητες, αυτές των καταπυγόντων.

 241. nestanaios said

  171. Ρώτησέ τον αν είχε πρόβλημα στο σχολείο. Εγώ δεν νομίζω. Κάτι άλλο συμβαίνει εκεί στο σχολείο.

 242. nestanaios said

  181.
  Ο διπλασιασμός του «ρ» δεν οφείλεται σε καμμία δασεία. Η δασεία δεν διπλασιάζει. Το «ν» διπλασιάζει. Προσπάθησε να αποκαλύψεις το «ν».

 243. nestanaios said

  192.
  Αοριστολογίες λες και θεωρείς εαυτόν φιλόλογο.

 244. Dimi said

  121 Οι Πόντιοι βάζουν πολλά βιβλικά ονόματα.Αβρααμ,Ιωακειμ ,Σαρα,Ισαακ,Ιάκωβος κα. Σε ένα βαθμό ,δεν γνωρίζω ποιόν ,περάσανε στα εγγόνια.

 245. Κυνώπιδες θεές λέγανε τις Ερινύες, λογικό… αφού γαλώπιδες ήταν οι μοντέλες της εποχής!

  (δεν θα βρείτε στα λεξικά που χάνετε την ζωή σας μελετώντας για γαλώπιδες, αυτές είναι για να σε στέλνουν αδιάβαστο !!! )

 246. BLOG_OTI_NANAI said

  224: Τι «διότι – ως γνωστόν – το TLG δεν περιλαμβάνει τους αρχαίους σχολιαστές» τσαμπουνάς βρε τραμπαρίφα;

  Αυτά τι είναι:

  SCHOLIA IN AELIUM
  SCHOLIA IN AESCHINEM
  SCHOLIA IN AESCHYLUM
  SCHOLIA IN APOLLONIUM
  SCHOLIA IN ARATUM
  SCHOLIA IN ARISTOPHANEM
  SCHOLIA IN ARISTOTELEM
  SCHOLIA IN CALLIMACHUM
  SCHOLIA IN CLEMENTEM
  SCHOLIA IN DEMOSTHENEM
  SCHOLIA IN DIONYSIUM
  SCHOLIA IN DIOPHANTUM
  SCHOLIA IN EUCLIDEM
  SCHOLIA IN EURIPIDEM
  SCHOLIA IN HESIODUM
  SCHOLIA IN HOMERUM
  SCHOLIA IN IAMBLICHUM
  SCHOLIA IN ISOCRATEM
  SCHOLIA IN LUCIANUM
  SCHOLIA IN LYCOPHRONEM
  SCHOLIA IN MAXIMUM
  SCHOLIA IN NICANDRUM
  SCHOLIA IN OPPIANUM
  SCHOLIA IN PAUSANIAM
  SCHOLIA IN PINDARUM
  SCHOLIA IN PLATONEM
  SCHOLIA IN SOPHOCLEM
  SCHOLIA IN THEOCRITUM
  SCHOLIA IN THEONEM
  SCHOLIA IN THUCYDIDEM
  SCHOLIA IN XENOPHONTEM

 247. leonicos said

  Καλημέρα κι από μένα

  ο εγκάθετος

 248. leonicos said

  Δεν ξέρετε ποιος είναι ο εγκάθετος;

  ΕΓΩ

 249. sarant said

  246 Τους περιλαμβάνει τους σχολιαστές και μάλιστα το παλιό ΤLG, που δεν είχε επεκταθεί σε όλους τους βυζαντινούς συγγραφείς, περιλάμβανε ωστόσο και τους σχολιαστές και τους ιστορικούς.

 250. leonicos said

  Μετά την αποκάλυψη του κακόψυχου Γιάννη Ιατρού ότι τα πιάνω χοντρά

  κι επομένως έχω γίνει το όνειδος του παρόντος ιστολογίου

  αποφάσισα ν’ αποκαλυφθώ.

  Και ο πιο απλός τρόπος, να αλλάξω όνομα.

  Μόνο που δεν ξέρω πώς το αλλάζουν.

  Οπότε, ό,τι κι αν ένε τα σχόλιά μου πάνω πάνω

  εσείς θα λαμβάνετε υπ’ όψη την υπογραφή

  Ο Εγκάθετος

  Δεν μου ταιριάζει;

 251. leonicos said

  εσύ ο ουτιδανός;

  Βρε πώς μου ξέφυγε;

  Εγκάθετοςο ουτιδαν’ος

  Ούτε πρίγκιπας να ήμουνα!

 252. leonicos said

  Καλημέρα σας και πάλι

  Εγκάθετος ο Ουτιδανός

 253. Νέο Kid said

  Τώρα άκουσα την ομιλία του Νίκου (232.)
  Πολύ μεστή και συγκροτημένη τοποθέτηση. Ρυθμός ομιλίας πολυβόλου ( αλλά αλίμονο αν ο Νικόλας πήγαινε «χελωνάτος»! Ούτε να κατουρήσει δεν θα προλάβαινε ο multitasker 😀 )
  Έκανε μια κατά το δυνατόν σφαιρική και πλήρη αποτύπωση της κατάστασης , και των ειδών των προβληματικών καταστάσεων που προέκυψαν με τα «νέα μέσα»
  Για τον Τειρεσία το είπε με επιφύλαξη ( σαν μια γενική πρώτη σκέψη) και πολύ καλά έκανε , κατά τη γνώμη μου.
  Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι ο δρόμος για την κόλαση είναι ακόμα στρωμένος με τις καλύτερες προθέσεις (Κλασικό διαδικτυακό και όχι μόνο αποφευγμα Δάντου, νομίζω…😊)
  ΠΟΙΟΣ φορέας θα χειρίζεται αυτόν τον Τειρεσία; Και ΠΟΙΟΣ θα έχει πρόσβαση στις λίστες; ΟΛΟΙ; Έτσι πρέπει, αλλά τότε εξ ορισμού δεν είναι Τειρεσίας.
  Και είναι ο κανονικός Τειρεσίας δίκαιος; Καποιο φυσικό πρόσωπο δηλαδή που είναι μαυρισμένο στον Τειρεσία σημαίνει ντε και καλά πώς είναι λαμόγιο, κακοπληρωτής, κλπ ; Όχι.
  Μπορεί λοιπόν ένα κατά τα αλλά σοβαρό μέσο /πηγή να ολισθησει καμια φορά χωρίς αυτό το ολίσθημα να είναι ηθελημένος, όποτε και ατιμωτικό; Μπορεί.
  Δύσκολα πράγματα…
  Πιο ρεαλιστικό βρίσκω αυτό που είπε στο τέλος ο Νίκος για τη δημιουργία μιας τσεκαρισμένης βάσης ορθών δεδομένων και ρήσεων ( ή καπως έτσι. Το ορθό είναι όπως το είπε ο Νίκος στην κατακλείδα της ομιλίας του) και όπου θα μπορεί να ανατρέξει οποίος ενδιαφέρεται.
  Στο φινάλε, είναι αποδείξιμο ότι κάτι υπάρχει, ενώ δεν είναι αποδειξιμο ότι κάτι ΔΕΝ υπάρχει.

 254. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  – Ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη σε αρκετά σημεία η ομιλία του κ. Σαραντάκου.

  – Σύμφωνα με πληροφορίες, η «Ελληνική Αγωγή» προσεχώς θα οργανώσει μια άλλη ‘κυνονική’ πρωτοβουλία: Ανάγνωση κειμένων αρχαίων συγγραφέων σε… σκυλόψαρα. Προβληματισμός υπάρχει για το αν θα αναγνωστούν αποσπάσματα από τον «Κυνηγετικό» του Ξενοφώντα ή από τα «Αλιευτικά» του Οππιανού…

  – Επιμένω ότι, τις περισσότερες φορές, ο κ. Αδελφόθεος κάνει «πλάκα»…

 255. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν έχεις βαρεθεί να ξεφτιλίζεσαι με την ημιμάθειά σου, ρε Βατμανούκο; Δεν σιχάθηκες να γίνεσαι ρεζίλι των κυόνων; 😜

 256. Γιάννης Ιατρού said

  254 (γ) Ε, κι εμείς, …μαζί του 🙂

 257. Στην εκδήλωση διαφημίστηκε και αυτό το πρόσθετο των ελληνικών χόξιζ:
  https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/greek-hoaxes-detector/

 258. Pedis said

  # 257 – κι αυτό το προμοτάρουν τα ελληνικά χόαξιζ, και υπάρχει η λίστα των σάιτς που έχουν βάλει στην καραντίνα;

  (Αν για κάποια δημοσιεύματα έχουν μπει και οι ίδιοι στη λίστα θα έχουμε να κάνουμε με αυτοκριτική ή για απτό παράδειγμα του παράδοξου Ράσσελ-Γουάιτχεντ;)

 259. Γιάννης Ιατρού said

  257: Ναι, αλλά την Ελλ. αγωγή δεν την ξεφωνίζει….
  Μάλλον οι προγραμματιστές του addon (τυχαία η ονομασία;;) έχουν μελετήσει αποκλειστικά το σύγγραμμα «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟ-ΜΥΚΗΝΑΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ»

 260. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Καλημέρα σας από Σικάγο, Ιλλινόϊ,

  1) Ο Αρχηγός των Μεταλληνιστών, κ. Blog-oti-nanai (246) βγήκε από την τρύπα του για να με βγάλει σκάρτο, ότι και καλά δεν ξέρω πως ο Ήλιος ανατέλλει από την Ανατολή: Στο 246 αράδιασε 31 τίτλους βιβλίων με Αρχαίους Σχολιαστές για να με πείσει πως το TLG τους περιλαμβάνει!..

  Αλλ’ ώ αγαθέ, τόσο φτηνιάρης είσαι; Πάς να επωφεληθείς από μία όντως ασαφή αναφορά μου; Όταν στο 224 γράφω… «διότι – ως γνωστόν – το TLG δεν περιλαμβάνει τους αρχαίους σχολιαστές των αρχαίων συγγραφέων», εννοώ το TLG που διατίθεται δωρεάν στο Διαδίκτυο από την κ. Μαρία Παντελιά στους διαθέτοντες ρωμέικη IP. Σε αυτό το TLG παρακινώ τον κ. Λεώνικο να εγγραφεί για να λαμβάνει άμεσες απαντήσεις στα κατά καιρούς ερωτήματά του για την Θεία Ελληνική Γλώσσα. Δεν εννοούσα το κανονικό, «επαγγελματικό» TLG που διαθέτει ο κ. Σαραντάκος (249) κι εσύ. Είναι ντροπή σου που πάς να με βγάλεις σκάρτο για κάτι τόσο στοιχειώδες, προσφέροντας μιά στιγμιαία χαρά στον κύρ Γιάννη τον Κουβάτσο που έσπευσε να πανηγυρίσει (255)

  2) Μιάς και μπήκα, ευκαιρία να πώ δυό κουβέντες για το σχόλιο του εξυπνάκια του Νεογίδιου στο 253: Τέκνον Νεογίδιε, διαφωνείς – λοιπόν – με την χτεσινή πρόταση του κ. Σαραντάκου στην Ημερίδα της Βουλής να φιαχτεί ένας «Τειρεσίας» που θα φακελώνει τα κάθε λογής «αμαρτήματα» των ΜΜΕ και των ιστοσελίδων; Το θεωρείς φασιστικό, όπως το θεωρεί ο χριστιανούλης ο Theo στο 174; Ο οποίος Theo, κατηγόρησε εμένα για φασιστική νοοτροπία επειδή δήλωσα πως το Επιτελείο μας φακελώνει τις γκάφες των εδώ σχολιαστών, αλλά δεν βρήκε να πεί λέξη για την πρόταση του κ. Σαραντάκου για τον «φακελωτικό» «Τειρεσία»!.. Για τέτοιο χριστιανικό ήθος μιλάμε: Να διυλίζεις τον κώνωπα, αλλά να καταπίνεις την κάμηλον.

  Και για να κλείσω το θέμα: Εγώ δηλώνω ότι ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ με τη χτεσινή ρηξικέλευθη πρόταση του κ. Σαραντάκου ενώπιον του Προέδρου της Βουλής του Ρωμέικου να φιαχτεί ο εν λόγω «Τειρεσίας», ώστε να ξέρουμε με ποιόν έχουμε να κάνουμε, όταν διαβάζουμε τις παρλαπίπες του. Ας βγούν και οι άλλοι σχολιαστές να τοποθετηθούν: Συμφωνούν με την πρόταση ή την βρίσκουν «φασιστική»; Ιδίως να τοποθετηθούν οι λαλίστατοι (για ασήμαντες ανθυπολεπτομέρειες) σχολιαστές Κουβάτσος, Ιατρού, Blog-oti-nanai και Πέπες

  3) Τελειώνω με μία αποκάλυψη που περιείχε η πρώτη επιστολή στην χθεσινή Σαββατιάτικη «Καθημερινή» και την οποία «έθαψαν» όλοι οι σχολιαστές του παρόντος Ιστολογίου: Ο λαμπρός ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, Μιχάλης Γ. Σακελλαρίου, αποκάλυψε κάτι που θα προκαλέσει πανικό στους ανθέλληνες μαθηματικούς του Ιστολογίου (Νεογίδιο, Αβόνιδα, Πάνο με Πεζά κλπ), οι οποίοι μισούν θανάσιμα την Ευκλείδεια Γεωμετρία. Μεταφέρω επί λέξει…

  ΜΙΧΑΛΗΣ Γ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ: «Ο νομπελίστας στη Φυσική Frank Wilczek, στο βιβλίο του «A Beautiful Question» (2015) γράφει: «Τα “Στοιχεία” του Ευκλείδη είναι μακράν το σημαντικότερο βιβλίο όλων των εποχών. Εισήγαγε σύστημα και ακρίβεια στη Γεωμετρία… εγκαθίδρυσε, μέσω παραδείγματος, τη μέθοδο της Ανάλυσης και της Σύνθεσης στον χώρο των ιδεών»…»

  Αυτό που κρύβει ο καθηγητής Σακελλαρίου, αλλά το μαθαίνουμε εμείς οι κοινοί θνητοί χάρις στην Wikipedia, είναι πως ο Frank Wilczek είναι ο κορυφαίος θεωρητικός φυσικός του κόσμου, και κατέχει την έδρα της Φυσικής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT). Άρα, τί να κλάσουν μπροστά του οι παπαριές των κ.κ. Νεογίδιου, Αβόνιδα και λοιπών εξυπνάκηδων που απαξιώνουν την Ευκλείδειο Γεωμετρία; Σοβαροί να είμαστε…

  Και για να μή βγούν οι γνωστοί αντιρρησίες σχολιαστές και αμφισβητήσουν την αποκάλυψη του καθηγητού Σακελλαρίου, το Επιτελείο μας αναρτά το απόσπασμα του «A Beautiful Question» (1η έκδοσις 2015), όπου ο κορυφαίος εν ζωή θεωρητικός φυσικός του πλανήτη Γή ΥΜΝΕΙ (σελίς 49 του pdf) τα «Στοιχεία» του Ευκλείδου ως το μακράν σημαντικότερο βιβλίο όλων των Εποχών…

  Γράφω τον ύμνο του Frank Wilczek στην Ευκλείδειο Γεωμετρία και σε κείμενο, για να διαδοθεί στις ελληνοβαρεμένες ιστοσελίδες του Διαδικτύου και να λυσσάξουν οι ανθέλληνες:

  «Euclid’s Inspiration
  Euclid’s Elements is, by a wide margin, the greatest textbook of all time. It
  brought system and rigor to geometry. From a larger perspective it established,
  by example, the method of Analysis and Synthesis in the domain of ideas.»

 261. Pedis said

  # 259 – βρήκες τον κατάλογο με τα υπόπτου εγκυρότητας σάιτς;

 262. 261: https://github.com/Ellinika-Hoaxes/Greek-Hoaxes-Detector/blob/master/data/data.json
  https://github.com/Ellinika-Hoaxes/Greek-Hoaxes-Detector

 263. BLOG_OTI_NANAI said

  260: Είναι προφανές ότι συμπεριφέρεσαι ως διαδικτυακός γελωτοποιός και έτσι σε αντιλαμβανόμαστε όλοι. Η παρουσία σου δίνει την ευκαιρία σε όποιον έχει όρεξη να σπάσει πλάκα μαζί σου. Άλλωστε γι’ αυτό δεν εκδηλώνεις αυτή την αλλοπρόσαλλη διαδικτυακή περσόνα; Δεν καταλαβαίνω λοιπόν γιατί παρεξηγιέσαι σαν να παίρνεις τον εαυτό σου στα σοβαρά.

 264. Pedis said

  # 262 – Ευχαριστώ! Τα βλέπω. Λίγα φαίνονται να είναι … να είναι επειδή ο ελληνικός όγκος της μπλογκόσφαιρας είναι συνολικά περιορισμένος; Πάντως, με το ψαχτήρι της γκουγκλ πολλές φορές μερικά από το αυτό το σκουπιδαριό μου προτείνονται ανάμεσα στις πρώτες επιλογές … (το νιουζμπομπ είναι συχνά στο τοπτεν … )

  Το «πρώτο χέσμα» δεν το πρόσεξα στη λίστα …

 265. Μαρία said

 266. Γιάννης Κουβάτσος said

  263: Μη γίνεσαι σκληρός, Μπλογκ. Και οι κλόουν έχουν αισθήματα. 😎

 267. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Κύρ Γιάννη μου (266), επί της ουσίας θα μάς πείς τίποτα ή μόνο ειρωνείες και αερολογίες;

  Συμφωνείς με την χτεσινή ρηξικέλευθη πρόταση του κ. Σαραντάκου από το πιό επίσημο βήμα της Βουλής του Ρωμέικου να φιαχτεί «Τειρεσίας» για τα ημαρτημένα των ΜΜΕ + των ιστοσελίδων; Ή μήπως την θεωρείς κι εσύ «φασιστική» σαν τον χριστιανούλη τον Theo;

  Όσο για το «γελωτοποιός» του κ. Blog-oti-nanai (263), είναι τιμή μου αν βοηθάω μερικούς σοβαροφανείς εδώ μέσα να γελάνε. Κατά τα άλλα, όσες αποκαλύψεις έχω κάνει εγώ από τις 23 Οχτώβρη 2018 που έσκασα μύτη (55 μέρες) δεν τις έχουν κάνει όλοι οι υπόλοιποι σχολιαστές από καταβολής Σαραντακείου Ιστολογίου

 268. ΣΠ said

  267
  Η τελευταία πρόταση μου θυμίζει αυτό.

 269. Γιάννης Κουβάτσος said

  267: Βαταλάκο μου, έχω άποψη για το θέμα, αλλά εννοείται πως δεν θα τη συζητήσω μαζί σου. Αν αποτελέσει θέμα ανάρτησης ή ευρύτερου σχολιασμού, θα το κουβεντιάσω με τους σοβαρούς σχολιαστές του ιστολογίου.

 270. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Μετὰ τὶς 55 μέρες στὸ Πεκῖνο ἔχουμε καὶ τὶς 55 μέρες τοῦ ἀπ᾿ ἐκείνου*.

  *Ὅπως λέμε τοῦ ἀπ᾿ ἐκείνου τὰ ἐννιάμερα. 🙂

 271. Μαρία said

  Το Λουξεμβούργο απο μεγάλο δουκάτο μετατρέπεται σε … βασίλειο κι ο Νικοκύρης μας το απέκρυψε 🙂
  https://www.lemonde.fr/m-le-mag/article/2018/12/14/le-luxembourg-bientot-royaume-du-cannabis_5397549_4500055.html

 272. Γιάννης Ιατρού said

  267: …όσες αποκαλύψεις έχω κάνει εγώ από τις 23 Οχτώβρη 2018 που έσκασα μύτη (55 μέρες) δεν τις έχουν κάνει όλοι οι υπόλοιποι σχολιαστές από καταβολής Σαραντακείου Ιστολογίου…

  Άδικος είσαι, ο Bάταλoς ήταν πολύ καλύτερος από σένα !!!

 273. Γιάννης Κουβάτσος said

  272:Σίγουρα δεν είναι το ίδιο πρόσωπο; Γιατί, όταν απευθύνομαι στον Βάτμαν, απαντάει ο Αδελφόθεος. Το ίδιο έκανε και η Κλασικίστρια. Και μάλιστα χωρίς να εκφράσουν έκπληξη για την προσφώνηση. Βρες, μπας και είναι το ίδιο μούτρ…συγγνώμη, πρόσωπο; 😇😈

 274. sarant said

  271

  Ελεύθερη η κανναβη, δωρεάν οι συγκοινωνίες και μια μέρα άδεια παραπάνω.

 275. Γιάννης Ιατρού said

  273: Ναι, ναι, σε πιστέψαμε πως έχεις τέτοιες απορίες… Δες/βρες το σχετικό σχόλιο του Theo, πριν 2-3 μέρες, που του λέει, πως αφού είναι από τον Οκτ 2018 εδώ, γράφει πως ,,,, έκανε/έγραψε κάτι το 2017 κλπ. 🙂

  274: Α ρε μάνα μου… ομορφιές, ούτε ίχνος από (όποιου χρώματος) γιλέκα εκεί 🙂

 276. Γιάννης Κουβάτσος said

  274: Απαράδεκτες αυτές οι κυβερνητικές εξαγγελίες περί δωρεάν συγκοινωνιών, ώστε να διευθετηθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Αυτά τα ζητήματα πρέπει να επαφίονται στη ρυθμιστική ευχέρεια της αόρατης χειρός. Αριστερολαϊκιστικές γίνανε οι Λουξεμβούργιοι;

 277. loukretia50 said

  274. Δηλαδή θα δικαιούνται όλοι άδεια, θα παίρνουν λεωφορεία δωρεάν και θα σπεύδουν να προμηθευτούν?
  Πολύ προχωρημένο !
  Au jardin du plaisir ! Au royaume de cannabis de Lux!

 278. Νέο Kid said

  Και πού θα το πίνουν το χασίσι οι Λουξεμβούργιοι; Αφού το κάπνισμα δεν επιτρέπεται ΠΟΥΘΕΝΑ!
  Κωμωδία και υποκρισία φουλ…

 279. Ιάκωβε, textbbok θα πει διδακτικό βιβλίο. Και φυσικά κανένας δεν αμφισβητεί ότι τα Στοιχεία του Ευκλείδη υπήρξαν the greatest textbook of all time, το σπουδαιότερο και πιο επιδραστικό 🙂 εγχειρίδιο γεωμετρίας των αιώνων. Εθεσε μια για πάντα το ιδεώδες των μαθηματικών εγχειριδίων, τη λογική συναγωγή δηλαδή όλων των προτάσεων από λίγα καλοδιαλεγμένα αρχικά αξιώματα. Και ΟΛΑ του τα θεωρήματα είναι και σήμερα σωστά. Η μόνη κριτική που μπορούμε να του κάνουμε σήμερα είναι ότι δεν ανταποκρίνεται πάντα στο δικό του ιδεώδες, ότι δηλαδή μερικοί από τους ορισμούς του είναι απλές διαισθητικές περιγραφές και μερικές από τις πιο βασικές αποδείξεις του βασίζονται σε παραδοχές σωστές μεν, αλλά όχι ρητά διατυπωμένες. Ο μέγας Frank Wilczek δεν είπε δηλαδή τίποτε που να μην το προσυπογράφουν όλοι οι στοιχειωδώς ειδήμονες.
  Το αν ΣΗΜΕΡΑ τα Στοιχεία του Ευκλείδη προσφέρονται για διδακτικό βιβλίο, το αν ΑΥΤΟ το μέρος των μαθηματικών θέλουμε να διδάσκονται τα παιδιά μας στον περιορισμένο χρόνο της σχολικης τους φοίτησης είναι βέβαια άλλο ζήτημα…

 280. loukretia50 said

  278. Δεν έχω πάει στο δουκάτο, αλλά στην Ολλανδία υπάρχουν μέρη που επιτρέπεται να καπνίζεις ο,τιδήποτε άλλο εκτός από τσιγάρο! Σε βγάζουν έξω!
  Εκτός αν έχεις καπνό, που μπορεί να θεωρηθεί πιο …χμ! σοφιστικέ!

 281. Μαρία said

  275
  Κακόψυχε, γιατί μας απέκρυψες οτι ο Σαμαράς μπέρδεψε τον Κατσαρό με το Μίκη;

 282. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ε, εντάξει, άκουσε λευτεριά και ρωμιοσύνη ο άνθρωπος, σου λέει Θεοδωράκης είναι σε στίχους Ρίτσου…Μπορεί και Τατσόπουλου, γιατί κάτι λέει για μεγάλο πήδημα. Συγχωρητέο το μπέρδεμα.

 283. sarant said

  282 🙂

  276 Κυβέρνηση συνασπισμού: Φιλελεύθεροι (ΠΘ Μπέτελ), Σοσιαλιστές, Πράσινοι.

 284. Κοντά στον Ευκλείδη δοξάζεται κι ο Τσακαλώτος…

 285. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αμ έτσι εξηγείται. 😊

 286. Γιάννης Ιατρού said

  275: Κελάιδησα επ΄αυτού, προ ωρών!!!

 287. Γιάννης Ιατρού said

  275: Εμ,. δεν παρακολουθείς 🙂

 288. Μαρία said

  287
  Μα επειδή σε παρακολουθώ, έγραψα οτι μας το απέκρυψες. Αλλού πας και το δίνεις.
  Το έβαλε για μότο κι ο Λακόπουλος https://www.anoixtoparathyro.gr/%ce%bf-%cf%83%ce%b1%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%ac%cf%82-%cf%80%ce%b1%ce%af%cf%81%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b1-%ce%b7%ce%bd%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bd%ce%b4-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf/

 289. Γιάννης Ιατρού said

  288: 🙂

 290. Μαρία said

  Ποιος θα μεταφράσει το γκάρισμα των Φλαμάνων; Νομίζω οτι ο Άγγελος μπορεί.

 291. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  1) Σε κάποιο σημείο (8:02 έως 8:38 του βίντεο, βλέπε σχόλιο 232) της χθεσινής μνημειώδους ομιλίας του ενώπιον του Προέδρου της Βουλής, ο κ. Σαραντάκος ανεφέρθη στην κατάπτυστη και άκρως διαδεδομένη συνήθεια κάποιων πονηρών να αποδίδουν ουδέποτε λεχθείσες ατάκες σε διασήμους. Μεταφέρω επί λέξει τα λόγια του…

  ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: «Και τέλος, μιά ιδιαίτερη κατηγορία που εμένα προσωπικά με ενδιαφέρει και έχω ασχοληθή, είναι η χρήση ΑΝΥΠΑΡΚΤΩΝ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΩΝ προς υποστήριξη πολιτικής θέσης, αυτό που ονομάζω… «το ψεύδεσθαι δι’ αντιπροσώπου ή διά πληρεξουσίου». Αυτό που εμένα μέ έσπρωξε να ανοίξω Ιστολόγιο στα τέλη του 2008 ήταν το πρωτοσέλιδο μιάς εφημερίδας, όπου εμφανιζόταν το ρητό… «Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται», αποδιδόμενο στον Ισοκράτη. Πιό πρόσφατα, μιά πολύ καλή συγγραφέας (σ.σ.: Σώτη Τριανταφύλλου) απέδωσε στον Μάρκο Πόλο την άποψη ότι… «φανατικός μουσουλμάνος είναι αυτός που σού κόβει το κεφάλι, ενώ μετριοπαθής είναι εκείνος που σε κρατάει για να σού κόψουν το κεφάλι». Δεν το έχει πεί αυτό ο Μάρκο Πόλο…»

  ΕΥΓΕ στον κ. Σαραντάκο που δηλώνει από το πλέον επίσημο βήμα… αμετανόητος διώκτης των ΑΝΥΠΑΡΚΤΩΝ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΩΝ. Άς μού επιτρέψει – ωστόσο – να τον ερωτήσω: Διώκετε τα ανύπαρκτα αποφθέγματα όποιος κι αν τα ξεστομίζει, ή μήπως κάνετε διακρίσεις, κύρ Νίκο μου;

  Διότι δεν σάς είδα να βγάζετε άχνα για το ανύπαρκτο απόφθεγμα που ξεστόμισε την περασμένη Πέμπτη από των στηλών της νεοφιλελέδικης «Καθημερινής» ο κορυφαίος εκπαιδευτικός της συντάκτης Αποστόλης Λακασάς!.. Μεταφέρω επί λέξει…

  ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ: «…«Εις μεν τον πατέρα μου οφείλω το ζην, εις δε τον διδάσκαλό μου το ευ ζην» είναι μία φράση η οποία αποδίδεται στον Μέγα Αλέξανδρο. Μία παλιοκαιρισμένη φράση που μόνο σε αναχρονιστικές επιφυλλίδες έχει θέση. Πλέον το ζην και το ευ ζην «οφείλεται» στην airbnb…»

  ΣΑΣ ΕΡΩΤΩ κ. Σαραντάκο: Ποιά είναι η αρχαία πηγή γι’ αυτό το τόσο διαδεδομένο ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ; Απάντησις: Καμμία!.. Και γιατί δεν βγήκατε να κράξετε τον Αποστόλη Λακασά, όπως κράζει εδώ και λίγες ώρες ο κακόψυχος Ιατρού τον Αντωνάκη Σαμαρά που απέδωσε στον γερο-Μίκη το τραγούδι του Γιώργου Κατσαρού; Μήπως γιατί ο Λακασάς είναι μπολσεβίκος; Μήπως γιατί αρχισυντάκτης του είναι ο φιλαράκος σας ο Παντελής Μπουκάλας; Μήπως γιατί και ο αείμνηστος πατήρ σας, στο περίφημο βιβλίο του «Τί μάς έμαθαν οι Αρχαίοι» μνημονεύει την φράση χωρίς να μάς δίνει την αρχαία πηγή; Μεταφέρω από την ανάρτηση της 6ης Ιουνίου 2018 υπό τον τίτλο «Τί μάς έμαθαν οι Αρχαίοι 14 – Αριστοτέλης»

  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: «Οι σχέσεις Αριστοτέλη-Αλέξανδρου

  Ο Αλέξανδρος είχε πει πως αν ο πατέρας του ο Φίλιππος τού έδωσε «το ζην», ο δάσκαλός του ο Αριστοτέλης τού έδωσε «το ευ ζην»…»

  Εννοείται ότι το Επιτελείο μας γνωρίζει άριστα πόθεν διεδόθη αυτό το ανύπαρκτο απόφθεγμα για το «εύ ζήν» που έδωσε ο Αριστοτέλης στον Αλέξανδρο, αλλά δεν θα το αποκαλύψω. Διότι αν το αποκαλύψω, θα βγούν σε 5 λεπτά ο Blog-oti-nanai, ο Ιατρού κι ο κύρ Γιάννης ο Κουβάτσος και θα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι το ξέρανε και ότι κομίζω γλαύκαν ες Αθήνας. Μόνον άν όλοι αυτοί κι εσείς ο ίδιος κ. Σαραντάκο παραδεχτείτε πως ΑΓΝΟΕΙΤΕ την πηγή αυτού του ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΟΣ, θα βγώ και θα κάνω την ιστορική αποκάλυψη…

  2) Σοφέ Νέστορα του Ιστολογίου, κ. Άγγελε (279),

  μη προσπαθείτε με σοφιστείες να μειώσετε την υμνητική αναφορά του Frank Wilczek στα «Στοιχεία» του Ευκλείδου. Έχει καμμιά διαφορά το textbook από το book στην προκειμένη περίπτωση; Εννοείται ότι τα «Στοιχεία» είναι επιστημονικό βιβλίο, εκπαιδευτικό εγχειρίδιο, διδακτικό βιβλίο, βιβλίο οδηγιών και ουχί μυθιστόρημα ή περιοδικό.

  Ουδείς θαυμαστής των «Στοιχείων» θα σας πεί ότι προσφέρεται σήμερα για σχολικό βιβλίο το αριστούργημα του Ευκλείδου. Εμείς μιλάμε για τον ρόλο που έπαιξε το εν λόγω σύγγραμμα στην Ιστορία των Ιδεών και τους δρόμους που χάραξε στην Επιστήμη, λίγο προτού έλθουν οι ραββίνοι Σαούλ + Ιησούς και ξαναφέρουν τον σκοταδισμό με τις μαζοχιστικές διδασκαλίες τους.

  Γιατί δεν βγάζετε άχνα, κύριε Άγγελέ μου, για κάτι άλλο που είχε πεί ένας διάσημος φυσικός (επιφυλάσσομαι να βρώ το όνομα και την ακριβή του ατάκα) για την παντελή αποτυχία του Βυζαντίου στον επιστημονικό τομέα: Και μόνο το γεγονός ότι οι Βυζαντινοί είχαν στην διάθεσή τους για 11 αιώνες τα «Στοιχεία» του Ευκλείδου, χωρίς να καταφέρουν να παραγάγουν κάτι ΑΞΙΟΛΟΓΟ στα Μαθηματικά, δείχνει την παντελή αποτυχία του χριστιανικού μοντέλου τους. Αντίθετα, μόλις οι μουσουλμάνοι Άραβες πήραν στα χέρια τους τα μεταφρασμένα «Στοιχεία», άρχισαν ξαφνικά να παράγουν κορυφαίους μαθηματικούς

 292. Θαυμάζω τον Ευκλείδη όσο και ο Wilczek και οποιοσδήποτε άλλος. Τόνισα ότι textbook θα πει διδακτικό βιβλίο, διότι βέβαια τη γεωμετρία δεν την εφεύρε ο Ευκλείδης, και τα Στοιχεία λίγες πρωτότυπες ανακαλύψεις πρέπει να περιέχουν. (Είχε κάνει και γεωμετρικές έρευνες ο Ευκλείδης, αλλά εκτίθενται σε άλλα έργα του, πολλά από τα οποία δεν σώθηκαν). Απ’ αυτή την άποψη τα έργα του Αρχιμήδη και του Απολλώνιου είναι ως συμβολές στην αύξηση των μαθηματικών γνώσεων πιο σημαντικά από τα Στοιχεία. Εργο αριστουργηματικό για την εποχή του και κτήμα ες αεί είναι τα Στοιχεία ως επισκόπηση των βασικών θεμάτων της γεωμετρίας ξεκινώντας από τις βάσεις και δίνοντας πλήρεις αποδείξεις.
  Πιστεύω ότι έχει σημασία τι ακριβώς θα πει textbook και συνεπώς με ποια έννοια ισχυρίζεται ο Wilczek ότι Euclid’s Elements is, by a wide margin, the greatest textbook of all time. Δεν ισχυρίζεται ότι είναι «μακράν το σημαντικότερο βιβλίο όλων των εποχών», σημαντικότερο από την Αγία Γραφή, από τα Αναλυτικά του Αριστοτέλη, από τη Summa του Αγ. Θωμά, από το Κεφάλαιο του Μαρξ. Ισχυρίζεται ακριβώς αυτό που λέει — κι έχει σαφώς δίκιο.
  Μπάστα. Πάω να κοιμηθώ.

 293. loukretia50 said

  Από μια ερασιτέχνισσα προς ειδικούς δύο ηπείρων:
  Θυμάμαι ότι εκείνος ο Πλούταρχος ανέφερε για το ζειν και το ευ ζειν… αλλά πάλι, μπορεί να κάνω λάθος.

 294. Οι Φλαμανδοί γκαρίζουν Michel Twee, weg ermee, έξω ο Michel o B. Δεν πρόκειται για βασιλιά, πρόκειται για τον πρωθυπουργό Charles Michel, γιο του Βέλγου πολιτικού (πρώην Επιτρόπου και νυν Ευρωβουλευτή) Louis Michel. Φωνάζουν και κάτι άλλο στο τέλος, αλλά δεν το καταλαβαίνω.

 295. Pedis said

  # 292 – Δεν ισχυρίζεται ότι είναι «μακράν το σημαντικότερο βιβλίο όλων των εποχών», σημαντικότερο από την Αγία Γραφή, από τα Αναλυτικά του Αριστοτέλη, από τη Summa του Αγ. Θωμά, από το Κεφάλαιο του Μαρξ. Ισχυρίζεται ακριβώς αυτό που λέει — κι έχει σαφώς δίκιο.

  Αυτή είναι βαριά κουβέντα … σηκώνει ίσαμε χίλια σχόλια … 🙂

 296. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όχι χίλια σχόλια, ένα εκατομμύριο και βάλε και άκρη δεν θα βρεθεί, επειδή δεν γίνεται να βρεθεί. Δεν υπάρχει επιστημονικός-αντικειμενικός τρόπος να αποδειχτεί ότι είναι σημαντικότεροι οι «Αδελφοί Καραμαζόφ» π.χ. από τον «Χάρι Πότερ», πόσο μάλλον για να επιλέξουμε έτσι απόλυτα μεταξύ κορυφαίων δημιουργημάτων του ανθρώπινου πνεύματος.

 297. spiral architect 🇰🇵 said

  Όπως ειπώθηκε, ο σκύλος είναι ένας υπάκουος ακροατής (κοινώς δεν καταλαβαίνει Χριστό, ούτε θα σε διορθώσει, ούτε θα χαχανίσει σε κάποιο σαρδάμ σου) και έτσι κάποιος που έχει πρόβλημα αγοραφοβίας(;) θα γίνει -υποτίθεται- καλός ομιλητής αν ξεκινήσει να διαβάζει κείμενα στο κατοικίδιό του. Από εκεί ως την ανάγνωση από παιδιά του δημοτικού αρχαιοελληνικών κειμένων σε σκύλους η βαλίτσα έχει πάει πολύ μακρυά. Ενδεχομένως αν τους διάβαζαν τον Ασπροδόντη στη μαλλιαρή μετάφραση, ξερωγώ, ίσως το αποτέλεσμα να ήταν πολλαπλό· και το παιδί να γίνει καλός ομιλητής και ο σκύλος να θυμηθεί την καταγωγή του.

  Εγώ, δοκίμασα να διαβάσω ένα νεοελληνικό κείμενο στο γάτο μου, αλλά από τις πρώτες προτάσεις έφυγε και πήγε στο υπνοδωμάτιο κάτω από το κρεβάτι. Μάλλον ήθελε την ησυχία του. 🙂

 298. spiral architect 🇰🇵 said

 299. spiral architect 🇰🇵 said

  @298: Στην Ελλ.Αγ. το κτίριο το μαθαίνουν αλλιώς. 😉

 300. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα
  Καλή βδομάδα!

 301. sarant said

  298 Περίεργη υπόθεση…

 302. cronopiusa said

  ο κροτοφοβικός σκύλος μου δεν αντέδρασε…

 303. Νέο Kid said

  Συμφωνώ με την οπτική του Άγγελου για τα «Στοιχεία».
  Στατιστικά και ιστορικά, Τα Στοιχεία είναι το πιο κοπιαρισμένο , εξ ολοκλήρου ή αποσπασματικά, ανατυπωμένο και πλαγιαρισμένο διδακτικό σύγγραμμα της ιστορίας. Και ένα από τα πρώτα πιο ανατυπωμένα γενικώς. ( το ξεπερνούν μόνο η Αγία γραφή , τα απαντά του Λένιν και αν θυμάμαι καλά το κόκκινο βιβλιαράκι του Μάο)

  Τα Στοιχεία , η Άλγεβρα (Αλ Τζαμπρ…κλπ) του Αλ Χουαρίζμι , και το Ιντριντάκσιο του Όυλερ (Introductio in analysis infinitorum) είναι οι 3 πυλώνες των Μαθηματικών. Τα θεμέλια για τη Γεωμετρία, την Άλγεβρα και την Ανάλυση ,αντίστοιχα.

  Φυσικά και η γελοιότητα ( είτε είναι σοβαρή δηλ. την εννοεί, είτε είναι απλώς άλλο ένα αποτυχημένο τρολάρισμα) του καπετάν-Γιακουμή ,δεν έχει καμία βάση.
  Όλες οι μοντέρνες αντιλήψεις περί γεωμετρίας ,και οι βασικές δύο καινούργιες γεωμετρίες, η υπερβολική (των Λομπατσέφσκυ-Μπόλυαη) και η ελλειπτική του Ρήμαν, προέκυψαν σαν διερεύνηση του 5ου αιτήματος του Ευκλείδη , ακριβώς λόγω της σπουδαιότητας των Στοιχείων και του γεγονότος ότι το 5ο αίτημα ήταν το weak spot . Από ολόκληρα τα Στοιχεία , δεν ήταν ξεκάθαρο ούτε για τον ίδιο τον Ευκλείδη τι ακριβώς ήταν το 5ο αίτημα.

  Όλα αυτά φυσικά έχουν ξανά ειπωθεί και αναλυθεί επαρκώς εδώ μέσα στο παρελθόν, αλλά σε δουλειά να βρισκόμαστε ,είπαμε…

 304. ΓΤ said

  @298 Η ΕΛΑΣ έβαλε τη λωρίδα ανάποδα…

 305. nikiplos said

  Μπούρδα Καραβάγκο, οι Βυζαντινοί ως Ρωμαίοι που ήταν πρωτίστως, προήγαγαν την Τεχνολογία και τη Μηχανική απέναντι στη θεωρία των αρχαίων μεγάλων μαθηματικών… Εντούτοις ως συνεπείς Μηχανικοί, πήραν τα χρήσιμα και τα διαφύλαξαν ως κόρην οφθαλμού. Τα δίδαξαν δε στα πανεπιστήμιά τους και στις σχολές τους, τόσο εκτενώς όσο κανείς άλλος στον τότε γνωστό κόσμο…
  Ανθέμιος ο Τραλλιανός, Ισίδωρος ο Μιλήσιος, Ιωάννης ο Φιλόπονος, Λέων ο φιλόσοφος, Ισαάκ ο Αργυρός, Μιχαήλ Γλυκάς κα… Εδώ κοτζάμ Μιχαήλ Ψελλός θεωρούσε τα μαθηματικά ως μέσον ερμηνείας του κόσμου…

  Σαφώς μετά τον Ιουστινιανό, τα πράγματα δυσκολεύουν, αλλά για άλλους λόγους… Φυσικά είσαι (επιστημονικά) ανιστόρητος, αν θεωρείς ότι οι Άραβες ή οι Σαμαρκάνδιοι ΔΕΝ είχαν μαθηματικά και περίμεναν να τα πάρουν από τους Ρωμαίους… για τους Πέρσες να μην μιλήσω καλύτερα…

 306. Γιάννης Ιατρού said

  301: Εμ, μόνο τη δημοκρατία δεν βοηθά…
  Άμα επικρατεί όμως αγάπη, όλα φτιάχνονται 🙂

 307. ΓΤ said

  @305 Το οποίο Ιράν έδωσε, αιώνες μετά, τη Μαριάμ Μιρζαχανί 🙂

 308. spiral architect 🇰🇵 said

  @301: […] Οι δράστες χρησιμοποίησαν κινητό μιας χρήσης, που καταστράφηκε στη συνέχεια. […]

  Υπάρχει κινητό (SIM card) μιας χρήσης; 🙄

 309. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  302 >>ο κροτοφοβικός σκύλος μου δεν αντέδρασε…
  A Κρόνη! τόσο κοντά και έμεινε ατάραχος;
  «La Mala Educacion», Να του αλλάξεις σχολείο του …κυνάγωγου! 🙂

 310. cronopiusa said

 311. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο Κράου προλίγου στο ράδιο
  «Όλοι καταδικάζουν τη βόμβα στο Σκάι, ο.κ.! ας το βουλώσω κάλλιο»…
  «…Ας κοιτάξουν εκεί τα ασφαλιστήρια γιατί όχι, να μην έχει αυτοανατιναχτεί, λέω τώρα εγώ που ξυπνάει μέσα μου το αναρχικό μου …»

 312. J. Iatrou said

  311: Με τα ποσοστά τηλεθέασης σε φθίνουσα σειρά, μια ανακαίνιση στην πρόσοψη (γενικά), δεν βλάπτει 😎😎

 313. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Ἒμ, Σκάει τὸν ἀνεβάζατε, Σκάει τὸν κατεβάζατε, τὸν γλωσσοφάγατε. 🙂

  Πάντως, πέρα ἀπὸ τὰ καλαμπουράκια ποὺ κάνουμε τὰ πράγματα εἶναι σοβαρά.

  Ἡ πόλωση ποὺ καλλιεργεῖται ἀπὸ τὰ δυὸ μεγάλα κόμματα, γιὰ νὰ μαντρώσουν τοὺς ψηφοφόρους, μπορεῖ νὰ ὁδηγήσει σὲ ἀνεξέλεγκτες καταστάσεις.

 314. cronopiusa said

 315. Γιάννης Κουβάτσος said

  313:Η βόμβιστική επίθεση, Δημήτρη, είναι στο πλαίσιο της καθιερωμένης τρομοκρατικής δράσης, που συνεχίζεται αδιαλείπτως στη χώρα μας καθόλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Μπορεί τα κόμματα να καλλιεργούν την πόλωση, αλλά ο κόσμος είναι τόσο απογοητευμένος, κουρασμένος και απασχολημένος με όλα αυτά τα δεινά που έχουν συσσωρευτεί στο κεφάλι του που δεν δίνει την παραμικρή σημασία στις κομματικές κοκορομαχίες. Η δαγκωτή ψήφος τελείωσε.

 316. Theo said

  @275:
  Για να σας βοηθήσω:
  Το σχόλιό μου είναι:
  «@75:
  Ο αγαπητός φίλος κ. Ιατρού θα μού επιτρέψει να του βγάλω δύο νέα παρατσούκλια, μετά το θρυλικό «κακόψυχος»

  Μα πώς γίνεται, κ. Αδελφόφαιε, να του έχετε βγάλει εσείς το παλιό παρατσούκλι, ενώ ισχυρίζεσθε πως πρωτομπήκατε στο ιστολόγιο εδώ κι ενάμιση μήνα;
  Εγώ θυμάμαι κάποιον άλλο να το λανσάρει, μάλλον τον Βάταλο :-)» (https://sarantakos.wordpress.com/2018/12/11/dorobiblio-6/#comment-547490)

  Κι η πρώτη αναφορά του παρατσουκλιού (αν δεν με απατά ο γούγλης) είναι τον Σεπτέμβριο του 2017 από τον «γέροντα Β@τ@λο»:
  «Ευελπιστώ ότι μέχρι την Πέμπτην δεν θα επανακάμψη από το ερημητήριόν του ο κακόψυχος Ιατρού και τα ξανακάμει όλα μπουρδέλο.» (https://sarantakos.wordpress.com/2017/09/10/hasek/#comment-454027)

  Οπότε, ο Βάτμαν έπεσε στην παγίδα, μέσα στα τόσα ψέματα, να πει και μια αλήθεια 🙂

 317. Χαρούλα said

  311
  ΕΦΗ, ας το …βουλώσει κάλλιο! Γιατί πρόλαβε να το «τιμήσει» με την παρουςία του, στου Δεκέμβρη τις οκτώ….

 318. Μαρία said

 319. sarant said

  318 Ο ηθικός αυτουργός

  314 Φοβερό!

 320. Γιάννης Ιατρού said

  316: α μπράβο 🙂

  315: Γιάννη Κουβάτσο,
  Όσες βόμβες κι αν βάλουν δεν μπορούν να αποπροσανατολίσουν το λαό από το σημερινό προημιτελικό του Next top model [Λάμπρος ;; 🙂 ]

 321. Μαρία said

 322. Γιάννης Κουβάτσος said

  320β. Ευτυχώς που δεν είναι εκπομπή του Σκάι. Αλλιώς θα βλέπαμε τις υποψήφιες τοπ μοντέλες να συζητούν για το γεγονός με τον Τατσόπουλο, καθισμένες σε απόσταση ασφαλείας, εννοείται.

 323. Γιάννης Ιατρού said

  322: Ενημερωμένο σε βρίσκω 🙂 🙂

 324. Γιάννης Κουβάτσος said

  323:Μπα, όχι, μη φανταστείς. Τυχαία περάσματα εν ώρα καναλότσαρκας. 😉

 325. τα μυαλά said

  Αυτό με τον Τατσόπουλο που συνεχώς το φαίρνει η κουβέντα, είναι η νέα γραμμή προπαγάνδας του κόμματος, υποθέτω. Τελικά οι παππούδες μπορεί να νίκησαν τον φασισμό, η ιστορία όμως το έφερε τα εγγόνια να είναι πιο φασίστες και από τους φασίστες. Ηιστορία με το μεγκα, σκάι το επιβεβαίωσε.

 326. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τρικυμία εν κρανίω, ανώνυμε φίλε.

 327. Μαρία said

  Με την ευκαιρία της ανακίνησης του θέματος της σλαβομακεδονικής γλώσσας ο συνεργάτης μας Νίκος Δήμου μάς έστειλε ένα παλαιότερο κείμενο δημοσιευμένο στο blog του, Doncat, στις 7.11.2006.
  https://www.tovima.gr/printed_post/to-abecedar/

 328. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  317.Χαρούλα
  Ε κάτι μπορεί να ξέρει παραπάνω 🙂
  Τώρα σοβαρά, το θέμα δεν είναι να κλείσουν τα κανάλια (με αποχές κλπ), αλλά να αναβαθμιστούνε/βελτιωθούνε/συμμαζευτούνε («μαζέψου» με τη λαϊκή έννοια), να μην ταϊζουν τόσα σκουπίδια και ψευτιές τον κόσμο .
  Ρε συ, πού είναι το υπόλοιπο; 🙂 Κραουνιάστηκα ! 🙂
  «Μόνα φεύγουν τα πουλιά,
  όταν πιάνουνε τα κρύα,
  είχα κάποτε φιλιά,
  τώρα ησυχία.»
  » Μ’ έπχιασε» που λέμε και στο χωργιό 🙂

 329. sarant said

  327 Με μισή καρδιά το έβαλαν 🙂

 330. Χαρούλα said

  328
  συμφωνώ ρε ΕΦΗ, αλλά εμπορικές επιχειρήσεις είναι. Εμείς αισιοδοξούμε ότι εκτελούν κοινωνικό έργο. Άδικα όμως! Πουλάνε λουστραρισμένη την φτήνια τους. Άλλωστε οι πιο πολλοί(και όχι μόνο στην Ελλάδα), ούτε που ενδιαφέρονται να δουν κάτω από την γυαλάδα. Το είπε ο …… και είνσι σωστό!
  Μελαγχόλησα….
  Αντε να καληνυχτήσω

 331. BLOG_OTI_NANAI said

  Ο Νίκος Δήμου εκτός από μεγάλος τραμπαρίφας είναι και ανιστόρητος… Με το κακό που έγινε στα σύνορα, με τη σλαβική προπαγάνδα, με τη συμμετοχή των σλαβόφωνων κατά της Ελλάδας στον Εμφύλιο, με τις διώξεις από όλες τις πλευρές, μόνο ένας ηλίθιος θα έγραφε, «Για δεκαετίες η γλώσσα ήταν υπό διωγμόν – όποιος τη χρησιμοποιούσε ανοιχτά είχε να κάνει με τον χωροφύλακα» λες και ήταν ένα απλό ζήτημα που αποφάσισε κάποιος στο γραφείο του επειδή δεν είχε τίποτα καλύτερο να κάνει…

  Είτε διαβάζεις τον Δήμου, είτε τον είτε τον Κωστόπουλο (ή τον «ΙΟ» της Ελευθεροτυπίας), το σίγουρο είναι ότι «everyday malakia» όπως λέει και το σπουδαίο ποδοσφαιρικό απόφθεγμα…

 332. Theo said

  @331:
  Δηλαδή, πριν τον Εμφύλιο, όταν οι δίγλωσσοι της Μακεδονίας δεν είχαν δώσει καμιά αφορμή για συνεργασία με τους γείτονες ήταν απειλή για την ακεραιότητα του κράτους;
  Σε ποια γεγονότα το στηρίζεις, πέρα από τις φαντασιώσεις των παλαιοελλαδιτών χωροφυλάκων και λοιπών στελεχών του κυβερνητικού μηχανισμού που θεωρούσαν μη Έλληνα, ύποπτο και επικίνδυνο όποιον ξεστόμιζε έστω και μια λέξη στα μακεδόνικα;

  Μήπως αυτή η μανία καταδιώξεως και οι εθνοκαθαρτικές τακτικές των χωροφυλάκων κλπ, με τις εξορίες, τα ρετσινόλαδα και τα βραστά αυγά στις μασχάλες, έκαναν τους (κατά τ’ άλλα φιλήσυχους) ντόπιους ευήκοους στις σλαβικές και αυτονομιστικές προπαγάνδες ώστε ένα σημαντικό ποσοστό τους να ενταχθεί στον ΔΣΕ στον Εμφύλιο;

  Ο εθνικισμός δεν είναι καλός σύμβουλος στη μελέτη και ερμηνεία της Ιστορίας.

 333. Γιάννης Κουβάτσος said

  332: Με τον ίδιο χωροφυλακίστικο τρόπο, με τη «λευκή τρομοκρατία», οδήγησαν πολύ κόσμο στις τάξεις του ΔΣΕ. Όχι μόνο δίγλωσσους Μακεδόνες αλλά και ελληνόφωνους νοικοκυραίους που δεν ήταν όσο «εθνικόφρονες» τούς ήθελαν ή για λόγους προσωπικούς, κερδοσκοπικούς κλπ.

 334. Χρήστος Π. said

  332: Θα έλεγα Theo ότι κανένας -ισμός δεν είναι καλός σύμβουλος στη προσπάθεια για μια αντικειμενική μελέτη της ιστορίας, όχι μόνο ο εθνικισμός. Ο τελευταίος όμως δεν μπορεί να αγνοηθεί σαν παράγοντας ερμηνείας ιστορικών γεγονότων. Οι «δίγλωσσοι» της Μακεδονίας δεν είναι όλοι ίδιοι περίπτωση, κάτι που θα περιμέναμε άλλωστε. Πολλοί είχαν δώσει αφορμές για συνεργασία με τους γείτονες (Βουλγαρία), ενώ τους υπόλοιπους η Ελλάδα τους θεώρησε ύποπτους, ευμετάβλητους, και μειωμένης ή ανύπαρκτης ελληνικής εθνικής συνείδησης. Ενδεχομένως κάποιους άδικα, αφού η γλώσσα δεν καθόριζε τα στρατόπεδα την εποχή του Μακεδονικού Αγώνα. Μέχρι τα τέλη του μεσοπολέμου όμως είχε περάσει αρκετό διάστημα. Υπήρχε μια συλλογική καχυποψία στους Έλληνες εναντίον τους και δεν θα πρέπει να την εστιάζεις αυθαίρετα σε χωροφύλακες και «παλαιοελλαδίτες». Την ίδια καχυποψία είχαν όλες οι κυβερνήσεις στα Βαλκάνια κατά των μειονοτήτων.

  Ο Μεταξάς ο οποίος είχε μια «ψύχωση» με την ασφάλεια της Μακεδονίας εφάρμοσε τη λογική ότι αν κάποιος έχει ελληνική εθνική συνείδηση θα δεχτεί να πάρει ελληνικό όνομα και να μιλάει ελληνικά για να μείνει. Για τους άλλους δεν έχουμε καιρό να τους κερδίσουμε ή δεν κερδίζονται, οπότε γειά σας. Τους καταπίεσε και τους έδιωξε από τη Δυτική Μακεδονία που είχε εξαιρεθει από την ελληνοβουλγαρική συμφωνια ανταλλαγής πληθυσμών, διότι η Βουλγαρία είχε αρχίσει να μας δημιουργεί πάλι προβλήματα και μάλιστα σοβαρά. Σημασία δεν έχει λοιπόν μόνο τι έκανε η μειονότητα, αλλά και η Βουλγαρία στην ερμηνεία της ελληνικής συμπεριφοράς. Από τους λίγους που έμειναν στην Ελλάδα, και από αυτούς που προσποιήθηκαν πως αισθάνονται Έλληνες για να μείνουν, αρκετοί συνεργάστηκαν με τις γερμανικές και βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής. (Οι μαρτυρίες που έχω εγώ περιλαμβάνουν στους εθελοντές «Βουλγαρογραμμένους» και κάποιες οικογένειες γνωστών πολιτικών). Δεν περίμεναν όλοι λοιπόν τον ελληνικό σταλινισμό και τον ΔΣΕ να τους πουλήσει δικαιώματα και αυτονομίες για να εκδηλωθούν έμπρακτα κατά του ελληνικού κράτους. Κάποιοι το έκαναν και νωρίτερα, το πίστευαν και νωρίτερα, πριν καν τη Μεταξική πολιτική ελληνοποίησης.

  Για τη μάζα των σλαβομακεδόνων ο ΔΣΕ είπε πράγματα που ήθελαν να ακούσουν και αυτός υπήρχε τώρα, όχι η Οχράνα. Οι ιδεολόγοι μόνο κομμουνιστές θα πήγαιναν με τον ΔΣΕ βεβαια, εννοείται αυτό, αλλά και χωρίς μεταξικούς διωγμούς. Κάπως έτσι αντιμετώπιζαν τη μάζα των σλαβομακεδόνων και οι Βούλγαροι φασίστες. Πήραν φόρα μάλιστα και παρασυρόμενοι από Μακεδονική πολιτική του ΚΚΕ, ζήτησαν και πέτυχαν την απελευθέρωση πάνω από 20 σλαβομακεδόνων κομμουνιστών από την Ακροναυπλία! Ανάμεσά τους και ο Τζήμας του ΚΚΕ… Η βλακεία βέβαια βρήκε ανταπόκριση. Μόλις έφυγαν οι ναζί από τη Βουλγαρία και μπήκαν οι σοβιετικοί, ο βουλγαρικός στρατός που έκαιγε ελληνικά χωρια και απαγχόνιζε ομαδικά Έλληνες βαφτίστηκε «λαϊκός» και τα σαΐνια του ΚΚΕ έβαλαν τον ΕΛΑΣ να κανει παρελάσεις μαζί τους στη Θράκη αντί να ζητήσει αμέσως την αποχώρηση πέραν των συνόρων. (Κάπως έτσι θα ήταν μπερδεμένος με τη Μακεδονική πολιτική του ΚΚΕ και το Βουλγάρικο φασισμό και ο Βάρναλης, που φιγουράριζε στις δεξιώσεις της Βουλγαρικής πρεσβείας επί κατοχής κατά τον Θεοτοκά)

  Η καχυποψία απέναντι στις μειονότητες την εποχή των εθνικών ανταγωνισμών και ρευστών συνόρων, είναι καθολικό φαινόμενο. Εξ’ ίσου καθολικό φαινόμενο είναι και η φιλοδοξία, η επιδίωξη, και συχνά η κινητοποίηση των μειονοτήτων για ενσωμάτωση στους εθνικούς κορμούς.
  Στα φαινόμενα αυτά υπάρχει φόβος, μίσος, δράση και αντίδραση. Η πραγματικότητα των εθνικών αισθημάτων και ανταγωνισμών δεν θα άλλαζε. Ούτε η εθνικιστική πολιτική ούτε τα ιδεολογήματα του σταλινικού στρατού θα το άλλαζαν αυτό. Το αποτέλεσμα των ανταγωνισμών θα επηρέαζαν μόνο.

 335. Μαρία said

 336. Χρήστος Π. said

  335 Ψυχάρες οι Μητσοτάκηδες. Θέλει δύναμη η συγχώρεση….

 337. Theo said

  @334:
  Γενικά συμφωνώ ότι «κανένας -ισμός δεν είναι καλός σύμβουλος στη προσπάθεια για μια αντικειμενική μελέτη της ιστορίας» και καμιά ιδεοληψία, να προσθέσω.
  (Η κατακλείδα μου αφορούσε τον συσχολιαστή στον οποίο απάντησα στο σχ. 332.)

  Ξέρω καλά τη Δυτική και τη Κεντρική Μακεδονία όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα. Έχω διαβάσει και αρκετά βιβλία για τη συγκεκριμένη περίοδο σ’ αυτήν την περιοχή. Δεν ξέρω πολλά πράγματα για το τι συνέβη ανατολικά της Θεσσαλονίκης. Αλλά και δεν ξέρω πολλούς να έχουν «δώσει αφορμές για συνεργασία με τους γείτονες (Βουλγαρία)» στον μεσοπόλεμο, όπως γράφεις.

  Από τις εμπειρίες μου έχω την αίσθηση πως αν τα όργανα της κρατικής πολιτικής (κι αυτοί ήσαν παλαιοελλαδίτες κατά το 90% αυτή την εποχή) αντιμετώπιζαν χωρίς καχυποψία τον ντόπιο πληθυσμό και δεν συμπεριφέρονταν απέναντί του σαν σε κατακτημένη χώρα, θα κέρδιζαν τους περισσότερους δίγλωσσους (δίγλωσσοι, ήδη από τον 19ο αιώνα, ήταν οι εκ μητρός πρόγονοί μου, από τους Πύργους Πτολεμαΐδας, και τρίγλωσσοι οι εκ πατρός, από τη Δροσοπηγή της Φλώρινας -και ακραιφνείς «εθνικόφρονες» αμφότεροι).

  Το ότι αντίστοιχη πολιτική είχαν και οι κυβερνήσεις των άλλων βαλκανικών κρατών ούτε «αθωώνει» τη δική μας για την κοντόθωρη νοοτροπία της, ούτε αποδεικνύει πως κάποια άλλη πολιτική δεν θα ήταν εφικτή. Απλώς, μαρτυρεί πόσο κακό έκανε ο εθνικισμός της νεωτερικότητας στην περιοχή (τους κατοίκους της, εννοώ), με το να θέλει είτε να αφομοιώσει γλωσσικά είτε να εξοβελίσει τους υπηκόους που δεν στοιχούσαν μονόπαντα στην προκρούστεια κλίνη του.
  Αλλ’ αυτά έχουν οι ιδεοληψίες.

  Καληνύχτα.

 338. Μαρία said

  334
  >τους έδιωξε από τη Δυτική Μακεδονία που είχε εξαιρεθει από την ελληνοβουλγαρική συμφωνια ανταλλαγής πληθυσμών

  α. Η συνθήκη του Νεϊγί δεν προέβλεπε καμιά ανταλλαγή αλλά εθελούσια μετανάστευση.
  β. Δεν υπήρξε καμιά εξαίρεση.
  Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα της Καστοριάς, η 31/12/24 ήταν η τελευταία προθεσμία με την οποία επιτρεπόταν η «εθελουσία μετανάστευση Ελλήνων και Βουλγάρων σύμφωνα με τη συνθήκη του Νεϊγί. « Ήδη έχει δοθεί τρεις φορές παράταση μέχρι τώρα και αυτή είναι η απολύτως τελευταία. Όποιος θέλει να μεταναστεύσει έχει 24 μόνο μέρες στη διάθεση του», εφ. Καστορία, σ. 1, 7/12/24. Στην πράξη όμως μεταναστεύσεις σλαβόφωνων στη Βουλγαρία συνεχίστηκαν και σε επόμενα χρόνια όπως φαίνεται και από έκθεση του νομάρχη Φλώρινας, ΙΑΜ, ΓΔΜ, φακ. 90, αρ. εμπ. 262, 25/11/1925, εμπιστευτική έκθεση του νομάρχη Φλωρίνης Παπάζογλου προς τη Γενική Διοίκηση Θεσσαλονίκης

  Για όποιον ενδιαφέρεται.
  https://books.google.gr/books/about/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%BF_%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%BC%CE%B5.html?id=hBhCtAEACAAJ&redir_esc=y

 339. BLOG_OTI_NANAI said

  332: Theo είχα παραθέσει ΟΛΑ τα παραθέματα πριν λίγο διάστημα. Μερικοί δεν θυμούνται το παράθεμα που έδειχνε ότι με αφορμή την ανταλλαγή πληθυσμών, βρήκαν ευκαιρία και έμπαινε το πιστόλι στον κρόταφο Ελλήνων να αφήσουν τις περιουσίες τους και να σηκωθούν να φύγουν με τη βία.

  Τώρα βαριέμαι να τα ξαναψάχνω. Εδώ έγινε αυτή η συζήτηση.

  Το γεγονός ότι πρόκειται για κουταμάρες και φαντασιώσεις κάποιων βαρεμένων στη Δυτική Ελλάδα φαίνεται εύκολα από τα αρβανίτικα που τα μιλάνε ακόμα και σήμερα γιαγιάδες στην Πελοπόννησο και δεν σταμάτησαν να τα μιλάνε ποτέ. Αν όμως είχαν δημιουργηθεί τα ίδια προβλήματα στα σύνορα με την Αλβανία φυσικά και θα απαγορευόταν η γλώσσα που ανοίγει το έδαφος για την προπαγάνδα του αντιπάλου, ταραχές και πιθανότητα συνοριακής πολεμικής σύρραξης.

  Σήμερα, στην Ελλάδα, μπορεί το ζήτημα να λυνόταν αλλιώς, τότε όμως η λύση θα ήταν η απαγόρευση. Κι εμείς σήμερα θεωρούμε εύλογο ως ένα βαθμό να πιέζονται οι καταστάσεις στη Βόρεια Ήπειρο διότι κατανοούμε ότι πρόκειται για συνοριακές περιοχές και αυτοί θέλουν τα εδάφη τους ακέραια. Αν εμείς είχαμε τους χιλιάδες Αλβανούς μετανάστες ως συμπαγή μάζα ακριβώς στα σύνορα, θα πιέζαμε κι εμείς τις καταστάσεις.

  Αυτούς τους κωστοπουλέικους ρομαντισμούς που κλείνουν τα μάτια στον ρεαλισμό τους θεωρώ για τα πανηγύρια. Ο κόσμος σήμερα δεν είναι Imagine.Έχει σύνορα, έχει κράτη, έχει έθνη και όποιος δεν φροντίζει έχει προβλήματα. Όποιος θέλει να ζήσει σε άλλο κόσμο, ας μπει σε χρονομηχανή ή σε συσκευή εικονικής πραγματικότητας.

 340. BLOG_OTI_NANAI said

  332: Επίσης Theo δεν έχεις καταλάβει ότι σκέψη που διατυπώνεις είναι αυτή που εμπεριέχει εθνικισμό υπέρ της άλλης πλευράς, με τους… «φιλήσυχους» που πήραν τα όπλα κι άρχισαν να σκοτώνουν…

 341. BLOG_OTI_NANAI said

  Να προσθέσουμε ότι και η ίδια η ανταλλαγή οδήγησε σε ένα νοσηρό φαινόμενο, διότι πολλοί που έφευγαν από την Ελλάδα, εγκαταστάθηκαν σε περιοχές και περιουσίες Ελλήνων της άλλης πλευράς με την ανοχή των βουλγαρικών αρχών.

 342. τα μυαλά said

  Είναι να απορρείς με αυτά που διαβάζω, αλλά επειδή βαριέμαι, για ψάξτε ποιο ψήφισμα ποιας κομιντερν έδωσε την υπόσχεση για ναεξάρτητο κράτος μακεδονίας και το οποίο ΚΚΕ δεχθηκε να εφαρμώσει κατόπιν έξωθεν εντολής κάποιας διεθνής και μαζικά άρχισαν να εγγράφονται οι σλαβομακεδόνες ως μέλη του ΚΚΕ. Πάντως ωραία η προσπάθεια να ξαναγαφούν τα γεγονόυτα ή η ιστορία και να σταμπάρωντε ως εθνικιστές όσοι ξέρουν καλλήτερα την ιστορία. Ένα γκούγκλάρισμα θα σας διαφωτίσει.

 343. Αὐγουστῖνος said

  Μὰ πῶς γίνεται ὅλα αὐτὰ τὰ ἐθνίκια νὰ ξεχωρίζουν ἀπὸ τήν… ἀριστεία τους στὴν ὀρθογραφία!

 344. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κι απ’ τον σεβασμό τους στη γλώσσα, που κατά τα άλλα, οι εθνομηδενιστές την έχουν βάλει στο ατόχαστρο.😊

 345. τα μυαλά said

  α καλά κρασιά. Εγώ πάντως σας έδωσα τις λέξεις, εσείς οφείλετε να ψάξετε και να διαβάσετε τα σχετικά. Είσαστε που είσαστε κομμούνια, να είσαστε τουλάχιστον μορφομένα κια όχι να κρύbεστε πίσω από πολυτονικά 😀

 346. τα μυαλά said

  Και για όνομα του θεού, μακριά από τέτοια λιβελλογραφήματα μη σας μολύνει την αγνή σας σκέψη
  https://www.huffingtonpost.gr/entry/kommoenistiko-kinema-kai-makedoniko-zetema-kata-ton-mesopolemo_gr_5a76b9c4e4b0905433b4db26

  μόνο τέτοια θα διαβάζετε
  https://www.rizospastis.gr/story.do?id=3630694

 347. ΣΠ said

  https://www.news247.gr/koinonia/nasa-ellinida-ereynitria-anamesa-stoys-kalyteroys-neoys-epistimones-ston-kosmo.6677123.html
  Το άρθρο αυτό για μια νέα ελληνίδα ερευνήτρια έχει αρκετά θέματα, αλλά αυτό που θέλω να επισημάνω, επειδή έχει γλωσσικό ενδιαφέρον, είναι ότι γράφει ότι σπούδασε Βιομηχανική μεταφράζοντας το Biomechanics. Ο σωστός όρος, για προφανείς λόγους, είναι Εμβιομηχανική.

 348. Theo said

  @339:
  Σου ζητάω να αναφέρεις γεγονότα που να αποδεικνύουν ότι οι δίγλωσσοι ή οι σλαβόφωνοι της Μακεδονίας ήσαν απειλή για την ακεραιότητα του ελληνικού κράτους και συ μιλάς αόριστα για παραθέματα σχετικά με «πιστόλι στον κρόταφο Ελλήνων να αφήσουν τις περιουσίες τους και να σηκωθούν να φύγουν με τη βία». Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε, δηλαδή 🙂

  Αν έχεις μαρτυρίες για τέτοια γεγονότα, που ειλικρινά με ενδιαφέρουν, παράθεσέ τα.
  Αλλά … βαριέσαι. «Απορία ψάλτου, βήξ», που λένε 🙂

  Το τι συνέβη με τα αρβανίτικα στην Πελοπόννησο κι αλλού και τι με τα μακεδόνικα στην περιοχή μας είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα. Οι Αρβανίτες εντάχθηκαν στον εθνικό κορμό με τη Επανάσταση, όταν Έλληνας θεωρούνταν ο χριστιανός που κατοικεί στην Ελλάδα, άσχετα με τη γλώσσα που μιλούσε. Μετά το 1912 η κρατική ιδεολογία δεχόταν ως ακραιφνείς Έλληνες όσους μιλούσαν ελληνικά urbi et orbi. Τότε οι Αρβανίτες είχαν ήδη αφομοιωθεί. Για τους άλλους το δίλημα ήταν: Ή συμμόρφωση στον νεωτερικό εθνικισμό ή μετανάστευση.

  @340:
  Γιατί διαστρεβλώνεις τις απόψεις μου, χρησιμοποιώντας τη γνωστή καραμέλα που έχεις έτοιμη προς πάσαν χρήσιν;
  Σαφώς αναφέρομαι στην αντίστοιχη πολιτική είχαν και οι κυβερνήσεις των άλλων βαλκανικών κρατών και στο κακό έκανε που ο εθνικισμός της νεωτερικότητας στην περιοχή (δηλαδή τα Βαλκάνια). Αυτό μόνο ένας προκατειλημμένος θα το θεωρούσε «εθνικισμό υπέρ της άλλης πλευράς».

  Όσο για τους «φιλήσυχους» που πήραν τα όπλα κι άρχισαν να σκοτώνουν, εμ επικροτούμε τις τακτικές εθνοκάθαρσης που εφαρμόστηκαν στη Μακεδονία εναντίον των διγλώσσων/σλαβοφώνων, εμ τους κατηγορούμε γιατί μετά κάποιοι τους πήγαν με τον εχθρό…
  Η ιστορική αντικειμενικότητα στο μεγαλείο της 🙂

 349. Theo said

  σχ. 349, μια διόρθωση:
  Σαφώς αναφέρομαι στην αντίστοιχη πολιτική που είχαν και οι κυβερνήσεις των άλλων βαλκανικών κρατών και στο κακό που έκανε που ο εθνικισμός της νεωτερικότητας στην περιοχή (δηλαδή, τα Βαλκάνια).

 350. Theo said

  @349:
  και πάλι λάθος 😦

  Διορθώνω:
  Σαφώς αναφέρομαι στην αντίστοιχη πολιτική που είχαν και οι κυβερνήσεις των άλλων βαλκανικών κρατών και στο κακό που έκανε ο εθνικισμός της νεωτερικότητας στην περιοχή (δηλαδή, τα Βαλκάνια).

 351. cronopiusa said

  346

 352. cronopiusa said

  Απέσπασαν τον φαντάρο που ζήτησε να σβηστεί σύνθημα ναζί στρατάρχη από στρατόπεδο!

 353. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ασετόν, καταγράφεται μαζί με την τρίλειρη κότα. Η Ντόρα το είπε ότι «δεν ξεκολλάει ούτε με ασετόν (ο Π.Κ.)από την καρέκλα». Αλλά το ασετόν ξεβάφει, δεν ξεκολλάει ή τουλάχιστον δε φτιάχτηκε γι΄αυτό.

 354. Γιάννης Ιατρού said

  353: ΕΦΗ
  κάτι ξέρει αυτή, γιατί είναι ισχυρό διαλυτικό και π.χ. ξεκολλάει ό,τι έχει κολληθεί με UHU κ.ά. 🙂

 355. loukretia50 said

  ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ
  Αυτό είναι επίπεδο , να λεν οι σπουδαγμένοι
  «Κότα λειράτη – τρίλειρη και ξεπουπουλιασμένη»
  Παλιά όμως δεν ήτανε βρισιά της προκοπής
  και κάθε αξιοπρεπής κυρά. αν είχε ίχνος ντροπής
  και της προέκυπτε καυγάς με κάποια παρδαλή
  αμέσως την ξεφώνιζε κι άρπαζε το μαλλί.
  Ουδόλως την εξέφραζε η στρουμπουλή πουλάς
  Από άλλα κόλπα, ζόρικα, είχε καταβολάς
  Διόλου δε λογάριαζε της μάθησης τα φώτα
  Χωρίς ουδένα δισταγμό την έλεγε «κοκότα»
  ΛΟΥ
  Και όταν θύμωνε η γιαγιά «η Μπήλιω μ΄είπε κότα»
  Λέγαμε «είναι αγράμματη» ή « περήφανη στα ώτα»

 356. Μαρία said

  Και Τα Μυαλά του Δίκωλου* στα κάγκελα, του πολυώνυμου και ανθεκτικότερου τρόλη πολύ π.Β..

  *Για τη γαλλομαθή Λουκρητία culcul.

 357. loukretia50 said

  356. Πόσα δε μου έμαθε η δασκάλα μου!

 358. τα μυαλά said

  Deν ξέρω για αλλού, αλά εδώ τα κουμούνια είναι τα πιο αμόρφωτα. Για αυτό έρχομε συχνά εδώ, να νιώθω γίγαντας μόρφοσης, να στανιάζω λιγάκι και να πέρνω θάρρος για αλλού.

 359. cronopiusa said

 360. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  354 >>(το ασετόν) είναι ισχυρό διαλυτικό και π.χ. ξεκολλάει ό,τι έχει κολληθεί με UHU κ.ά.
  ε ναι αλλά «δε φτιάχτηκε γι΄αυτό» εσημείωσα (353)
  Το θέμα είναι ότι ασετόν διαθέτουν οι κυρίες να τους βρίσκεται για τα νυχάκια τους. Δεν ξέρω αν το καταπιεί ο Π.Κ. αυτό. 🙂

  Αχ το χρονομπούνταλο της ιστορίας!
  (έτσι θα ήταν πιο πετυχημένο να το αναγραμματίσει ο Ευκλείδης χθες)

 361. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Το πρωί, ο δημοσιογράφος Φορλής στο 247 ράδιο, έλεγε (2 ή 3 φορές) στον Π. Γερουλάνο που ειχε προσκαλεσμένο : «ο ανθυποψήφιός σας (στο Δήμο) κος Μπακογιάννης»…

 362. Γιάννης Ιατρού said

  360: (α) Αν οι κυρίες το φέρουν μαζί τους στην τσάντα τους (σκέψου: και σακίδιο κλπ….), αν τους κάνουν κανένα έλεγχο θα πάνε μέσα για αναρχικές, καθότι πολύ εύφλεκτο 🙂 🙂 (καλά, θα σου φέρνω σοκολάτες…)
  (β) 🙂
  361: Κάτι σαν «υπεργολάβος» που λέμε !!

 363. Μαρία said

  361
  Δάνειο απ’ τους κουμπάρους όπως και το αφυπηρετώ.

 364. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  363. Α, ευχαριστω! Πολύ επιτηδευμένο μού ακούστηκε. Ανθυπομειδίασα.
  Συνυποψήφιος λένε οι κοινοί,ασήμαντοι δημ/φοι ,οι καλαμαράδες όμως 🙂

 365. Πέπε said

  Ξέρω ότι το ‘χουμε ξανασυζητήσει, αλλά:

  @364
  συνυποψήφιος δεν είναι μάλλον αυτός που είναι στο ίδιο ψηφοδέλτιο;

 366. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  362α. ε θα είναι ύποπτο, δεν τα βάφω αφού 🙂

  365 >>αυτός που είναι στο ίδιο ψηφοδέλτιο
  Δε γατέω πράμα 🙂
  Μάλλον και τα δυο.Συνώνυμα τα δίνει το βίκι
  https://el.wiktionary.org/wiki/%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%88%CE%AE%CF%86%CE%B9%CE%BF%CF%82

 367. sarant said

  363 Έτσι. Παλιά λέγανε «ο αντίπαλός μου» χωρίς να είναι δα και τόσο σκληρό.

 368. Μαρία said

  367
  Ο κουμπάρος βέβαια θα πει ο «ανθυποψήφιος σας» παραβιάζοντας το νόμο της τρισυλλαβίας.

 369. Μαρία said

 370. Χρήστος Π. said

  Παιδιά η απουσία μου με έκανε να δω αργά τα σχόλιά σας. Για τον Τheo: Παραδείγματα σλαβόφωνων της Ελληνικής Μακεδονίας με Βουλγαρική εθνική συνείδηση ασφαλώς και υπάρχουν όπως και πολύ συνεργάτες του Βουλγαρικού στρατού κατοχής που προέκυψαν από τις τάξεις τους. Δεν λέω τίποτα καινούργιο.

  Επειδή έχεις θέσει ερώτημα περί «απειλής» κατά της Ελλάδος ομως, εξηγώ ότι στρατιωτικά δεν αποτελούν κάποια απειλή άοπλοι σλαβομακεδόνες από μόνοι τους (εκτός αν φοβάσαι ότι μπορούν να πάψουν να είναι άοπλοι). Αποτελούν απειλή από τη στιγμή που ένα ξένο κράτος σε απειλεί και διεκδικεί εδάφη, ή θεωρείς ότι ετοιμάζεται να σου επιτεθεί και εκείνοι υποστηρίζουν αυτό το κράτος στη προσπάθειά του αυτή και μάλιστα όχι μόνο συναισθηματικά αλλά δεχόμενοι να γίνουν εργαλείο του. Η Βουλγαρία έβλεπε ως εργαλείο της τους σλαβομακεδόνες περιμένοντας να δημιουργήσουν μειονοτικά ζητήματα και ενδεχομένως ταραχές, ενώ η ίδια χρησιμοποιούσε τη παρουσία τους στην Ελλάδα ως επιχείρημα εναντίον της. Αυτά αρκεί να θεωρηθούν απειλή, έτσι κάνουν όλες οι χώρες. Η σκέψη πχ των Ποντίων να αυτονομηθούν στη Ρωσία, μέσα στις χαοτικές συνθήκες μετά την Επανάσταση δεν θεωρήθηκε απειλή κατά του σοβιετικού καθεστώτος που με τον Στάλιν θα τους τιμωρησει με εκτόπιση αργότερα; Αν η Ελλάδα ένιωθε απειλή θα συμεριφερόταν ως απειλούμενη, όπως και οι άλλες χώρες.

  Για τη Μαρία και τις παρατηρήσεις της (συνθήκη Νειγύ κλπ): Θα επανέλθω λόγω ώρας αργότερα σε αυτό, γιατί με τη Βουλγαρία δεν υπογράψαμε ακριβώς ό,τι με τους Τούρκους, οπότε δίκαια λές ότι δεν υπογράψαμε ανταλλαγή πληθυσμών, όπως πχ με τους Τούρκους. Προκαταβολικά Μαρία όμως λέω να μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο. Με διακρίσεις (συχνά διώξεις), δόθηκε κίνητρο σε όποιον δεν ήθελε να αγνοήσει την εθνική του συνείδησή του και να ανεχθεί πλήρη αφομοίωση, να ζητήσει να παέι στη μητέρα πατρίδα. Γιατί δεν έφευγαν και νωρίτερα τόσοι άνθρωποι για τις μητέρες πατρίδες; Ο χαμός έγινε. Δήλωνες τι αισθάνεσαι πως είσαι, γραφόσουν για μετακόμιση, μόλις έφτανες στα σύνορα σου άλλαζαν το όνομα αν δεν ταίριαζε με την εθνική γλώσσα, και καλώς ήλθατε. Συγκυριακές εξαιρέσεις υπάρχουν.

  Στέλναμε έτσι κόσμο στη Βουλγαρία από συγκεκριμένες περιοχές και εκείνη σε εμάς. Μάλιστα η Βουλγαρία μας είπε σε κάποια φάση να καθυστερήσουμε την εφαρμογή του προγράμματος μετακίνησης πληθυσμών γιατί είχε θέμα στην απορρόφηση. Η όλη ιστορία της μετακίνησης κράτησε έτσι μέχρι το 1932! Υπήρχε πλήρης αλληλοκατανόση του τι θα κάναμε και τι κάναμε με τη Βουλγαρία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: