Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Νέα μέσα, νέες τεχνολογίες και δημοκρατία

Posted by sarant στο 19 Δεκεμβρίου, 2018


Το περασμένο Σάββατο 15/12 συμμετείχα στο Συνέδριο «Ενημέρωση και Δημοκρατία» που διοργανώθηκε στο Μέγαρο Μουσικής από το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Ειδικότερα, πήρα μέρος στο στρογγυλό τραπέζι «Νέα μέσα, νέες τεχνολογίες» με το οποίο έκλεισαν οι εργασίες του συνεδρίου.

Το τραπέζι… δεν ήταν στρογγυλό στην πραγματικότητα αλλά ορθογώνιο, ωστόσο η σύνθεση του πάνελ ήταν πολύ καλή. Συμμετείχαν: Δημήτρης Αλικάκος, Αδάμος Ζαχαριάδης, Κώστας Καραβίδας, Δημήτρης Πολιτάκης, εγώ και ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου ενώ συντόνιζε ο Παντελής Μπουκάλας. Ο Καραβίδας και ο Χατζηβασιλείου έπιασαν το ζήτημα της λογοτεχνικής κριτικής όπως ασκείται από τα λογοτεχνικά-βιβλιοφιλικά ιστολόγια, από διαφορετική όμως σκοπιά ο καθένας. Ο Αλικάκος (των Ελληνικών Χόαξες) εστίασε στους χόακες, ο Αδ. Ζαχαριάδης του CNN.gr και ο Δ. Πολιτάκης της Lifo, και οι δυο με πείρα από παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης επίσης, κάλυψαν πολύ καλά τη δημοσιογραφική πτυχή.

Εγώ είπα αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω.

Όμως δεν θα τα διαβάσετε μόνο: μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε το βίντεο, αφού η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από το Κανάλι της Βουλής και έτσι, χάρη στην ευγενική φροντίδα φίλων του ιστολογίου, έχουμε το βίντεο που το ανέβασα στο Youtube.

Δεν διάβασα ακριβώς το κείμενο που είχα γράψει: κάποια σημεία τα παρέλειψα, ενώ πρόσθεσα κάποια εκτός χειρογράφου. Οπότε, εκ των υστέρων έχω επιμεληθεί κάπως το γραπτό κείμενο ώστε να πλησιάζει περισσότερο αυτό που εκφωνήθηκε.

Πριν προχωρήσω όμως στο σημερινό θέμα, να ενημερώσω για τις εξής εκδηλώσεις:

Σήμερα 19/12 στις 8 το βράδυ θα μιλήσω για τους γλωσσικούς μύθους στο Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα Λαμπηδόνα.

Αύριο 20/12 στις 8 το βράδυ στο βιβλιοπωλείο Booktalks του Παλ. Φαλήρου θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου μου «Η γλώσσα έχει κέφια».

Και μετά αυτό το αυτοδιαφημιστικό διάλειμμα, το κείμενο της παρέμβασής μου:

Καλημέρα σας, ευχαριστώ το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία για την τιμή που έκανε να με προσκαλέσει σε αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον συνέδριο.

Προσωπικά, έχω συμπληρώσει 22 χρόνια έντονης παρουσίας στο ελληνόφωνο Διαδίκτυο και μπορώ να πω ότι έχω συμμετάσχει στα πάσης φύσεως κοινωνικά μέσα σχεδόν από τη γέννησή τους. Σε ένα πρόσφατο βιβλίο του, που σας συνιστώ να διαβάσετε, ο συγγραφέας Σταύρος Ζουμπουλάκης λέει ότι οι άνθρωποι της γενιάς του (γεννήθηκε το 1953), τουλάχιστον όσοι γεννήθηκαν σε χωριό, είδαν μέσα σε λίγες δεκαετίες την ελληνική ύπαιθρο να περνάει από τις αγροτικές μεθόδους της εποχής του Ησιόδου στη σύγχρονη εποχή. Περίπου με την ίδια αναλογία, οι άνθρωποι της δικής μου γενιάς (είμαι 5-6 χρόνια νεότερος από τον Ζουμπουλάκη) όσοι είχαν κάποια επαφή με υπολογιστές, έχουμε ζήσει όλες τις μορφές επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων μέσω Διαδικτύου, ξεκινώντας δηλαδή από τις λίστες συζήτησης και το Usenet που γινόντουσαν μόνο με κείμενο και μέσω ηλεταχυδρομείου, που αναγκαστικά θα τις χαρακτηρίζαμε «πρωτόγονες», έως τις σημερινές -και θα γνωρίσουν και πολλές ακόμα.

Ο τίτλος “νέα μέσα” είναι απόλυτα ακριβής, αφού καμία από τις πλατφόρμες που μεσουρανούν σήμερα στο παγκόσμιο διαδικτυακό τοπίο δεν υπήρχε τον προηγούμενο αιώνα, και εννοώ γίγαντες χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης όπως η Google, η Facebook ή η Twitter, ενώ ταυτόχρονα κοινή είναι η αίσθηση ότι τα παραδοσιακά μέσα έχουν φτάσει αν όχι σε παρακμή πάντως σε κρίση.

Στην αρχή, τα παραδοσιακά μέσα είχαν απλώς μια διαδικτυακή παρουσία, που μάλιστα ήταν πολλές φορές συμβολική, δηλ. στο διαδίκτυο εμφανιζόταν απλώς μια επιλογή άρθρων της εφημερίδας ενώ συχνά δεν υπήρχε αρχείο προηγούμενων φύλλων. Νομίζω ότι η πρώτη ελληνική εφημερίδα που άρχισε να παρουσιάζει όλη της την ύλη στο Διαδίκτυο και να κρατάει αρχείο όλων των φύλλων ήταν ο Ριζοσπάστης, από το 1996.

Και ενώ επί πολλά χρόνια το Διαδίκτυο αντλούσε υλικό και “παρασιτούσε” πάνω στα παραδοσιακά μέσα, σήμερα υπάρχει ωσμωση ανάμεσα σε παραδοσιακά ΜΜΕ και διαδικτυακά ΜΜΕ, εφόσον όλες οι εφημερίδες έχουν και διαδικτυακή παρουσία που συνήθως δεν είναι ακριβές αντίγραφο της έντυπης έκδοσης αλλά είναι πολύ επαυξημένο.

Όμως, το χαρακτηριστικό που αναφέρθηκε και από τους άλλους ομιλητές είναι ότι, πέρα από τους επαγγελματίες δημοσιογράφους, που έχουν και σε ατομικό επίπεδο έντονη παρουσία στα κοινωνικά μέσα, το Διαδικτυο, και ιδίως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έδωσαν στον μέσο κυβερνοπολίτη ένα βήμα έκφρασης. Αυτό πριν από 10 χρόνια δεν ήταν τόσο σημαντικό, αλλά σήμερα, όπου το Διαδίκτυο έχει διεισδύσει σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού δεν μπορούμε πια να το αγνοήσουμε. Πολύς κόσμος ενημερώνεται μονον από το Φέισμπουκ και το Τουίτερ και γενικά από το Διαδίκτυο και ούτε καν από επαγγελματίες δημοσιογράφους.

Συχνά βλέπουμε μάλιστα τα παραδοσιακά μέσα να ασχολούνται με το τι είπε ο τάδε επώνυμος στο Διαδίκτυο ή και πώς σχολίασαν οι ανώνυμοι κυβερνοπολίτες το τάδε ή το δείνα γεγονός, ενώ τον πρώτο καιρό ο σχολιασμός ήταν μόνο προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Μιλώντας με δημοσιογράφους τον Ιούνιο του 2015 (οχτώ μήνες πριν πεθάνει) ο μεγάλος Ουμπέρτο Έκο είπε μερικά λόγια που έχουν γίνει αρκετά διάσημα:

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν δικαίωμα λόγου σε λεγεώνες ηλιθίων οι οποίοι προηγουμένως μιλούσαν μονο στο μπαρ αφού είχαν πιει ένα ποτηράκι, χωρίς να βλάπτουν το κοινωνικό σύνολο. Τότε, οι άλλοι τους ανάγκαζαν αμέσως να σωπάσουν, αλλά σήμερα έχουν το ίδιο δικαίωμα λόγου με έναν νομπελίστα. Είναι η εισβολή των ηλιθίων.

Και ενώ τον Έκο τον εκτιμώ εξαιρετικά, εδώ νομίζω πως σφάλλει -στο κάτω κάτω ένας ανώνυμος πολίτης, ηλίθιος ή όχι, έχει το ίδιο δικαίωμα ψήφου με ένα Νομπελίστα. Ειναι άποψη ελιτίστικη, που την έχουν εκφράσει κι άλλοι, πολύ λιγότερο άξιοι από τον Έκο, όταν είδαν τον μέσο κυβερνοπολίτη να αμφισβητεί την αυθεντία τους.

Αλλά βέβαια μπορούμε να βρούμε πολλά ελαφρυντικά στον Έκο, διότι ο διάλογος στα κοινωνικά μέσα, έτσι όπως γίνεται, έχει πολλά κουσούρια: συνδυάζει την ψυχρότητα και την απόσταση του γραπτού λόγου με την προχειρότητα του προφορικού, χωρίς να αξιοποιεί την αμεσότητα και τη ζέστη της προφορικής επικοινωνίας ή την συγκρότηση, το βάθος και την πυκνότητα της γραπτής.

Επίσης, επειδή στα κοινωνικά μέσα υπάρχει η τάση να ακολουθούμε όσους συμφωνούν μαζί μας, πολύ συχνά πέφτουμε θύματα της “πλάνης του αντηχείου”, δηλαδή νομίζουμε πως η απήχηση που βρίσκει μια άποψη ανάμεσα στους “φίλους μας” είναι αντιπροσωπευτική της απήχησης που θα έχει στην κοινή γνώμη ή στο εκλογικό σώμα.

Πάντως, ύστερα από τόσα χρόνια, και στο Φέισμπουκ και περισσότερο στα ιστολόγια έχω συναντήσει πολλούς, πάρα πολλούς ανθρώπους που κάνουν καίριες, πολύτιμες, χρήσιμες, διαφωτιστικές ή απλώς εξαιρετικά διασκεδαστικές τοποθετήσεις. Και επειδή είναι της μόδας να θεωρούμε ότι η ελληνική γλώσσα απειλείται πάσχει, με επιχείρημα ότι στον αφρόντιστο, οιονεί προφορικό, λόγο του Διαδικτύου παρατηρούνται πολλά γλωσσικά “λάθη” (σε εισαγωγικά βάζω τη λέξη), έχω να πω πως κατά τη γνώμη μου πρώτη φορά στην εποχή μας παράγεται τόσο μεγάλη ποσότητα συγκροτημένου λόγου στην ελληνική γλώσσα.

Αλλά τι γίνεται με τα φέικ νιουζ; Να πω καταρχάς ότι συνήθως έχουμε την τάση να στιγματίζουμε ως φέικ νιουζ μόνο τις ανακρίβειες που προέρχονται από τα κάτω, από τον πολίτη ή έστω από τον δημοσιογράφο -ενώ τις ανακρίβειες ενός πολιτικού πιο εύκολα τις δεχόμαστε χωρίς να τις στηλιτεύουμε ως φέικ.

Κατά δεύτερο λόγο, τα φέικ νιουζ δεν είναι αποκλειστικότητα των νέων μέσων. Φέικ νιουζ και προπαγάνδα υπήρχαν από τους προηγούμενους αιώνες και, για να πάμε σε ένα θέμα που βρίσκεται σήμερα στην επικαιρότητα, η διασπορά Φέικ Νιουζ στη Μεγάλη Βρετανία σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση -εξωφρενικές ιστορίες όπως ότι τα χαρτονομίσματα του ευρώ προκαλούν σεξουαλική ανικανότητα- είδαν το φως όχι στα Νέα Μέσα αλλά στα παραδοσιακότατα βρετανικά ταμπλόιντ.

Μπορούμε να κάνουμε μια κατηγοριοποίηση της παραποίησης:

Α. Φωτογραφίες από άλλες χώρες και εποχές.

Πχ Πολιτικός πρώτης γραμμής πολύ πρόσφατα παρουσίασε φωτογραφία από τα επεισόδια του 2008 στην πλατεία Κάνιγγος υποστηρίζοντας ότι συνέβη το 2018. Μια γιαγιά φυλάει τσίλιες σε ΑΤΜ (η φωτογραφία από Νότια Αφρική).

Β. Φωτογραφίες που δείχνουν άλλο πράγμα. Βλέπουμε γενειοφόρους μεσανατολίτες να συνοδεύονται από οχτάχρονα κοριτσάκια μπροστά σε ναό – “ομαδικοί γάμοι της Χαμάς”. Παρανυφάκια ήταν τα κοριτσάκια.

Γ. Παραποιημένο βίντεο: Μεγάλο κανάλι συνοδεύει το βίντεο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου με ήχο επεισοδίων.

Δ. Επανάληψη ειδησαρίων αληθινών ή ψεύτικων, εκτός τόπου και χρόνου. Ο αστυνομικός που “έσβησε αθόρυβα” όταν τραυματίστηκε ύστερα από σύγκρουση με αντιεξουσιαστές. Ο άνθρωπος ευτυχώς έγινε καλά στην πραγματική ζωή αλλά στο Διαδίκτυο τον έχουν πεθάνει ίσαμε σαράντα φορές.

Ε. Αυτό που λέω εγώ “Βατραχιές”, σατιρικές ειδήσεις που τις δημοσιεύει το Κουλούρι ή το Βατράχι και μετά τις αναδημοσιεύει ένα παραδοσιακό μέσο σαν να είναι αληθινές.

Στ. Γκάφες, παραδοσιακές δημοσιογραφικές γκάφες όπως της μεγάλης εφημερίδας που δημοσίευσε ότι έγινε “με ψυχρό κλίμα” η συνάντηση Καραμανλή-Ερντογαν -που δεν έγινε ποτέ.

Και τέλος, μια ιδιαίτερη κατηγορία που με ενδιαφέρει προσωπικά και έχω ασχοληθεί, είναι η χρήση ανύπαρκτων αποφθεγμάτων προς υποστήριξη μιας πολιτικής θέσης, αυτό που ονομάζω “Το ψεύδεσθαι δι’ αντιπροσώπου” ή “διά πληρεξουσίου”. Αυτό που με έσπρωξε εμένα να ανοίξω ιστολόγιο, στα τέλη του 2008, ήταν το πρωτοσέλιδο μιας εφημερίδας όπου εμφανιζόταν το ρητό “Η δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται…” που αποδιδόταν στον Ισοκράτη. Πιο πρόσφατα, μια καλή συγγραφέας απέδωσε στον Μάρκο Πόλο την άποψη ότι «φανατικός μουσουλμάνος είναι αυτός που σου κόβει το κεφάλι, ενώ μετριοπαθής είναι εκείνος που σε κρατάει για να σου κόψουν το κεφάλι».

Ωστόσο, είμαι δύσπιστος απέναντι στις, καλοπροαίρετες έστω, προσπάθειες για ρύθμιση του τοπίου των ΜΚΔ. Καταρχάς, στη συζήτηση αυτή δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πλατφόρμες των ΜΚΔ δεν είναι κάποιος ουδέτερος φορέας αλλά είναι μεγάλες εταιρείες, που έχουν μονοπωλιακή θέση στον τομέα τους (αν σε αποκλείσει πχ το Φέισμπουκ δεν έχεις άλλη ανάλογη διέξοδο) και οι οποίες ήδη εφαρμόζουν μια στυγνή και ταυτόχρονα αναποτελεσματική λογοκρισία, που λειτουργεί με αλγορίθμους και δίνει τη δυνατότητα σε κάθε αποφασισμένη ολιγομελή ομάδα χρηστών να στοχοποιεί και τελικά να φιμώνει, με αλλεπάλληλες αναφορές, όποιον την ενοχλεί, που τιμωρεί για “γυμνή και άσεμνη φωτογραφία” τη γνωστή φωτογραφία από το Βιετνάμ με το κοριτσάκι που τρέχει με τα ρούχα καμένα ενώ αποφασίζει και διατάζει τον αποκλεισμό χρηστών “επειδή παραβίασαν τους όρους της κοινότητας” χωρίς να δίνει εξηγήσεις και χωρίς να παρέχει δικαίωμα προσφυγής σε άλλη αρχή. Ένα ηλεκτρονικό Γκουαντάναμο.

Για να δούμε τι χρωστάμε στα ΜΚΔ, ας σκεφτούμε το πρόσφατο περιστατικό της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου. Πώς θα ήταν ο χειρισμός του θέματος πριν από 15 χρόνια; Θα μέναμε στο ότι πριν από 15 χρόνια μπήκε ένα πρεζόνι να ληστέψει, κόπηκε στα τζάμια, πέθανε, τέλος.

Κι έπειτα ποιος θα αποφασίζει; Μια ανεξάρτητη αρχή; Φοβάμαι ότι θα είναι δύσκολο να αντεπεξέλθει στο τιτάνιο έργο. Είχα σκεφτεί κάποτε ένα σύστημα σαν του Τειρεσία, δηλαδή να μαρκάρονται οι ιστότοποι που έχουν δημοσιεύσει ψευδείς ειδήσεις.

Να κλείσω με κάτι άλλο. Παλιά λέγαμε: Το λέει η εφημερίδα, άρα είναι αλήθεια.

Το χάρτινο δηλ. το έντυπο ήταν εγγυητής της γνησιότητας. Αυτό τώρα δεν υπάρχει, μια και έχω παραδείγματα όπου κατασκευασμένα ποιήματα έχουν παρεισφρήσει και σε βιβλία ή σε περιοδικά που θεωρούνται έγκυρα -πρόσφατα σε ένα κορυφαίο φιλαναγνωστικό περιοδικό δημοσιεύτηκε ένα κατασκευασμένο ποίημα του Σουρή αντλημένο από το Διαδίκτυο.

Κάποιος δημόσιος φορέας, ίσως η Εθνική Βιβλιοθήκη ή η Βουλή θα μπορούσε να συγκεντρώσει αποθετήρια σημαντικών κειμένων (είτε λογοτεχνικών είτε θεσμικών) σε εκδοχές ελεγμένης γνησιότητας και ορθότητας, όπως είναι ο ιστότοπος Ανεμόσκαλα που έχει το ποιητικό έργο πολλών γνωστών ποιητών.

Το βίντεο με την παρέμβασή μου:

 

 

Η δική μου ομιλία ήταν η πέμπτη στην (αλφαβητική) σειρά. Μετά το τέλος των παρεμβάσεων έγινε σύντομη συζήτηση.

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε την τελευταία από τις έξι παρεμβάσεις, του Βαγγέλη Χατζηβασιλείου, και μετά τη συζήτηση που έγινε στο τέλος, με ερωτήσεις του κοινού και απαντήσεις και με σύντομη παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και κλείσιμο από τον Παντελή Μπουκάλα.

 

Advertisement

200 Σχόλια προς “Νέα μέσα, νέες τεχνολογίες και δημοκρατία”

 1. leonicos said

  Είναι η εισβολή των ηλιθίων

 2. leonicos said

  Και περιμένω τώρα τον Γς, τον κακόψυχο Ιατρού κλπ κλπ να πούνε

  Εισέβαλε!

 3. Αὐγουστῖνος said

  Συγχαρητήρια, Νικοκύρη, μὲ μία μικρή, μὰ πολὺ μικρή, τοσοδούλικη θὰ ἔλεγα, ἔνσταση σὲ ἕνα σημεῖο:
  …πρώτη φορά στην εποχή μας παράγεται τόσο μεγάλη ποσότητα συγκροτημένου λόγου στην ελληνική γλώσσα…
  Μὰ τὸ πρόβλημα, γιὰ τὸ ὁποῖο ἐξανίστανται πολλοί, μηδὲ ἐμοῦ ἐξαιρουμένου, εἶναι ὅτι γιὰ πρώτη φορὰ στὴν ἐποχή μας παράγεται τόσος πολὺς λόγος χωρὶς συγκρότηση, χωρὶς εἰρμό, χωρὶς στοιχειώδη ἐπαλήθευση ὅτι τὰ γραφέντα ἀντιστοιχοῦν μὲ τὶς σκέψεις τοῦ γράφοντος.
  Ἀλλὰ ὄχι ἄλλη γκρίνια. Συγχαρητήρια καὶ πάντα τέτοια.

 4. leonicos said

  Δεν το είπαν ακόμα… αλλάπεριμένω να το πουν

 5. leonicos said

  πριν από την εισβολή των ηλιθίων στο διαδίκτυο είχε προηγηθεί η επικράτηση του μετρίου

  τα πιο πολλά χρόνια περιστατικά τα είχαν οι χειρουργοί που έπαιζαν χαρτιά με τουςνοσοκόμους στην εφημερία

 6. leonicos said

  οι πιο πετυχημένοι φαρμακευτικοί επισκέπτες (προωθητές) ήσαν οι πιο βλάκες, επειδή δεν είχαν επιχειρηματα και δίνανε αντιπαροχές

 7. leonicos said

  τι έπαθε το ηλίθιο και μου έφαγε το σχόλιο;

  Ξαναγ΄ραφω

  Οι πιο πετυχημένοι φαρμακευτικοί επισκέπτες ήσαν οι βλάκες. Δεν συγκρατούσαν τίποτα από την εκπαίδευση, δεν είχαν επιχειρήματα και πρόσφεραν αντιπαροχές

 8. leonicos said

  το έβγαλε τώρα, διπλό. ειναι ηλίθιο ή δεν είναι;

 9. leonicos said

  το ότι οι βλάκες είναι χρήσιμοι, απαραίτητοι θα έλεγα, δεν το ανακάλυψα εγώ

 10. leonicos said

  Αλλά η πιο ηλίθια δραστηριότητα των ευφυών είναι να παλεύουν τη βλακεία. Είναι αήττητη.

  Γι’ αυτό ο ΠΑΟΚ δεν σταυρώνει παιχνίδι. Αποτελείται από έξυπνους και περιβάλλεται από πιο έξυπνους ακόμα οπαδούς

 11. τα μυαλά said

  Δεν έχω την απαίτηση μιας όκληρωμενης παρουσίασης, το θέμα είναι ρετάστιο και δεν χωράα σε μια δεκάλεπτη ομιλία, αλλά τα έμμισθα συριζατρολλ αξίζουν τουλάχιστον μια μνεία στις υποσημειώσεις. Τους λέω συριζατρόλλ γιατί το σύριζα τα έκανε επικερδής επάγγελμα στην Ελλάδα. Δεν υα σας ενοχλήσω άλλο, για αυτή την εβδομάδα 😀

 12. leonicos said

  η πιο ηλίθια δραστηριότητα των ευφυών είναι να παλεύουν τη βλακεία.

  θα κάνω τη βλακεία να ζητήσω να το κατοχυρώσει το σύστημα των αποφευγμάτων για δικό μου

  και φυσικά όλοι, πρώτος ο κακόψυχος ιατρού, τον βλέπω εγω, έτοιμος είναι, να μου το πάρετε

 13. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια -αλλά βρε Λεώνικε, λίγη ρέγουλα.

 14. leonicos said

  χάνουμε τα μυαλά! για μια εβδομάς. Μια εβδομάς χωρίς μυαλάς

  θα πάω κι εγώ Βελιγράδι… να δω τι θα κάνετε εδώ μέσα χωρίς εμάς.

  Αλλά κάποιοι θα μείνουν, και δη καλύτεροί μας

 15. leonicos said

  Ηλιθιότητος το ανάγνωσμα, κι ε΄χω κέφια

 16. Γς said

  >που τιμωρεί για “γυμνή και άσεμνη φωτογραφία” τη γνωστή φωτογραφία από το Βιετνάμ

 17. Pedis said

  Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν δικαίωμα λόγου σε λεγεώνες ηλιθίων οι οποίοι προηγουμένως μιλούσαν μονο στο μπαρ αφού είχαν πιει ένα ποτηράκι, χωρίς να βλάπτουν το κοινωνικό σύνολο. Τότε, οι άλλοι τους ανάγκαζαν αμέσως να σωπάσουν, αλλά σήμερα έχουν το ίδιο δικαίωμα λόγου με έναν νομπελίστα. Είναι η εισβολή των ηλιθίων.

  Και ενώ τον Έκο τον εκτιμώ εξαιρετικά, εδώ νομίζω πως σφάλλει -στο κάτω κάτω ένας ανώνυμος πολίτης, ηλίθιος ή όχι, έχει το ίδιο δικαίωμα ψήφου με ένα Νομπελίστα.

  αν δεν χρησιμοποιήσεις τον χαρακτηρισμό «ηλίθιος» αλλά ο καθένας λέει το μακρύ και το κοντό του με χίλιες φορές μεγαλύτερη διάδοση από όταν το έλεγε μόνο στο καφενείο (και που αυτό που λέει … κατά σύμπτωση ταυτίζεται με τα στερεότυπα σκέψης που κυκλοφορούν παραδοσιακά γύρω μας), τότε ο Εκο έχει απόλυτο δίκιο, Νικοκύρη.

  Τώρα, ίσως να έχει ενδιαφέρον να μελετηθεί αν οι ηλίθιοι έχουν μεγαλύτερη τάση αυτοπροβολής και γράφουν περισσότερο και συχνότερα στα μέσα μαζικής μεμαλάκυνσης από τους αμμόρφωτους … ή αν συμβαίνει το αντίθετο. Δεν γνωρίζω …

 18. # 12

  Καλημέρα…

  η πιο ηλίθια δραστηριότητα των ευφυών είναι να παλεύουν τη βλακεία …

  Μπερδεύεις τους ηλίθιους με τους βλάκες !! Ηλίθιος είναι ο θείος του Ηλία, ενώ βλαξ είναι το αντίθετο του γλαυξ

 19. Γς said

  >“ομαδικοί γάμοι της Χαμάς”. Παρανυφάκια ήταν τα κοριτσάκια.¨

 20. nikiplos said

  Καλημέρα… δύσκολο θέμα η ενημέρωση στην μετα έντυπη εποχή…
  Πάντως γκάφες, fake news κλπ υπήρχαν και παλιότερα… καθώς και εγκάθετος εμπαθής Τύπος…

  Με το τελευταίο δεν αναφέρομαι στα ξώβυζα της Λιάνη από τον Ελεύθερο Ρύπο του Ρίζου ή στην Μαυριανή, αλλά στις καθώς πρέπει εφημερίδες, όπως κάποτε ήταν η Καθημερινή και η Ελευθεροτυπία…

  Δήθεν μαντρωμένα στο αστυνομικό ρεπορτάζ, αλλά ποτέ δεν ήταν δίπλα μια δολοφονία με μια ληστεία. Ακόμη χειρότερο στα μέσα 90ς που οι ειδήσεις για μπάτσους που ήταν και Μαστρωποί ρωσίδων έδιναν κι έπαιρναν περνούσαν στα ψιλά και στα αστυνομικά ρεπορτάζ έμπαιναν μόνο δίπλα στα αυθαίρετα, σε θρίλλερ μυστηρίου, σε ειδησάρια για δικηγόρο που κατηγορήθηκε για κάτι κλπ…
  Οι εφημερίδες τότε έκαναν κάτι (και το κάνουν ακόμη) ευλαβικά: Έβαζαν πάντοτε στο ίδιο ταμπλόϊντ, πρεζόνια, χρήστες ναρκωτικών με ληστείες, φόνους, κλοπές και διαρρήξεις… για να εμπεδώσει ο μέσος νοικοκύρης τι σημαίνει συνειρμός…

 21. τα μυαλά said

  @11
  Τώρα που το ξανασκέφτηκα, θαρώ ότι είναι μια σοβαρή παράληψη. Αν κάτι χαρακτηρίζει τα νέα μέσα, είναι οι δήθεν αθώοι και αφθόρμητοι πολίτες που πάνε στο λογαριασμό του Σ. Θεοδοράκη και παλαιότερα στον άλλον από το Δημιουργία Ξανά και τους βρίζουν ασταμάτητα. Όλα αυτά κατ΄εντολήν.

 22. Γιάννης Κουβάτσος said

  Λεώνικε, σώνει. Γράψε ένα σεντόνι, να ξεμπερδεύεις (-ουμε). 😊

 23. Babis said

  «Κι έπειτα ποιος θα αποφασίζει; Μια ανεξάρτητη αρχή; Φοβάμαι ότι θα είναι δύσκολο να αντεπεξέλθει στο τιτάνιο έργο. Είχα σκεφτεί κάποτε ένα σύστημα σαν του Τειρεσία, δηλαδή να μαρκάρονται οι ιστότοποι που έχουν δημοσιεύσει ψευδείς ειδήσεις.»

  Είχα σκεφτεί κάτι παραπλήσιο, όλοι οι ιστότοποι να έχουν μια περιοχή αξιολόγησής της συγκεκριμένης σελίδας (πχ μια μπάρα στο πάνω ή στο κάτω μέρος) που την τοποθετεί ο browser άσχετα από την σχεδίαση της σελίδας. Σε αυτήν την περιοχή θα μπαίνει μια βαθμολογία του περιεχομένου της σελίδας και ένα λινκ στην Αποκατάσταση της ακρίβειας (αν χρειάζεται).

  Η βαθμολογία θα παράγεται από τον μέσο όρο όσων θέλουν να βαθμολογήσουν, ενώ η αποκατάσταση θα γίνεται σε ένα σαιτ τύπου Wiki όπου το αποτέλεσμα είναι η σύνθεση των διάφορων απόψεων.

  Δεν είναι τέλειο, αλλά διατηρεί πλήρως την ελευθερία του λόγου χωρίς το δίκτυο να είναι εντελώς ανεξέλεγκτο.

 24. Ευτυχώς που υπάρχει το πλονκ, αφού πιάσαμε τα Μέσα από την αρχή…

 25. Γιάννης Κουβάτσος said

  Θα διαφωνήσω με τον Έκο: δεν μπορείς να είσαι υπέρ της φιλελεύθερης δημοκρατίας δυτικού τύπου και να ενοχλείσαι που ο κάθε «ηλίθιος» έχει άποψη επί παντός του επιστητού και την εκφράζει δημοσίως. Στο κάτω-κάτω, καθένας μπορεί να επιλέγει ποιον διαβάζει και ποιον ακούει.

 26. Πέπε said

  @25:
  Φυσικά μπορείς να επιλέγεις ποιον διαβάζεις, όπως και ποιον απ’ όσους διαβάζεις θα πάρεις στα σοβαρά. Αλλά αν σκεφτείς πόσο έχει διογκωθεί η ύλη ( 🙂 ), η αγανάκτηση του Έκο έχει κάποια δικαιολογητικά.

 27. sarant said

  17 Χμμμ να τη δούμε αυτή την τροπολογία

 28. Γς said

  -Καλύτερα υποψήφιος παρά
  Αρβανίτης του Μητσοτάκη.

  Μπογδάνος στον Σκάι τώρα

  [Αν άκουσα καλά]

 29. τα μυαλά said

  @21 ακούω τον Βούτση και αναρωτιαίμε, τη ψυχοσύνθεση πρέπει να έχει κανείς για να μιλά για φέικ νιουζ και μετά να πάει στο γραφείο του να σχεδιάζει το επόμενο φέικ νιουζ που θα αμολύσει στο κεφάλι του Μητσοτάκη. Μόνο με την υποκρισία σαν εργαλείο δεν εξηγείτε. Ούτε αρκεί να πεις πολιτικός είναι, μπούρδες λέει.

 30. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Επειδή εμείς εδώ λεξιλογούμε 😉 εγώ θα έλεγα «το Facebook», «το Twitter»

 31. Avonidas said

  μιλούσαν μονο στο μπαρ αφού είχαν πιει ένα ποτηράκι, χωρίς να βλάπτουν το κοινωνικό σύνολο

  Σα να θυμάμαι εναν καποιον Αυστριακό που ξεκίνησε την καριέρα του αγορεύοντας στις μπυραρίες, και θα ‘λεγα οτι λιγουλακι το ‘βλαψε το κοινωνικό σύνολο 🙄 Βέβαια, στη συνέχεια εκμεταλλευτηκε κι αυτος πολύ τα νεα μεσα (ραδιοφωνο).

 32. Avonidas said

  Ειναι άποψη ελιτίστικη

  Μα, ο Εκο, ο,τι αλλο κι αν ήταν, ήταν κάργα ελιτιστής.

 33. Pedis said

  # 27 – 17 Χμμμ να τη δούμε αυτή την τροπολογία

  αξίζει, ίσως, να αναγνωρισθεί ότι για τον έναν στους δέκα προσεγγιστικά, ο οποίος σε κάθε θέμα θα επιλέξει μία από τις πολλές διαθέσιμες ηλίθιες θέσεις, χωρίς, απαραίτητα, να τον χαρακτηρίζεται συλλήβδην ηλίθιος (κι άρα πρόκειται για ένα καθόλα σεβαστό ψηφοφόρο) οι δυνατότητες που δίνουν τα μέσα μαζικής δικτύωσης να διαδόσει την ηλιθιότητα και μάλιστα να φτιάξει ένα γενικότερο θετικό και πρόσφορο κλίμα αποδοχής της σε συνεργασία με τα μμε είναι τεράστιες σε σχέση με τις παραδοσιακές συνθήκες του καφενείου.

 34. Avonidas said

  Φέικ νιούζ:

 35. cronopiusa said

  Βραζιλία: Οι δημοκρατίες πεθαίνουν και εντός δημοκρατίας

  πολύ φοβάμαι την πρόσληψη του Στήβεν Κέβιν Μπάνον από την Νουδού και τότε να δούμε τι θα γίνει στας εκλογάς…

 36. giorgos said

  «Σύμφωνα μέ τά δόγματα τού φιλελευθερισμού όλες οί ίδέες , καλές καί κακές , άληθινές ή ψεύτικες , σωστές ή λαθεμένες είναι όλες άπαραίτητες γιά νά βρεθεί ή άλήθεια.
  Μία συνειδητά ψεύτικη ίδέα είναι έξίσου άπαραίτητη μέ μία κακή ή άσωστη , προκειμένου νά βρεθεί ή άλήθεια . Αρκεί όμως νά ύπάρχουν όλες στήν…άγορά.»
  http://katotokerdos.blogspot.com/2014/12/2.html

 37. leonicos said

  22 Με μαλώσανε ήδη από το 13

  sana ne? που λένε κα οι τούρκοι

 38. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αποκάλυψη για Facebook: Έδινε μηνύματα χρηστών σε Netflix, Spotify, Amazon
  Οι εταιρείες είχαν πρόσβαση στα δεδομένα για έτη μετά την υποτιθέμενη αποσύνδεσή τους από το σύστημα
  https://www.ethnos.gr/kosmos/11249_apokalypsi-gia-facebook-edine-minymata-hriston-se-netflix-spotify-amazon

 39. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα

  35β: Κρόνη, ενδιαφέρον άρθρο!

  (γ) -> Steven Kevin Bannon:
  ….εργάστηκε ως τραπεζοεπενδυτής μέχρι το 1990, οπότε και ίδρυσε μαζί με άλλους την δική του επενδυτική τράπεζα (Bannon & Co.) με ειδίκευση στα μαζικά μέσα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.
  Να πάρει θέση ο Λάμπρος! 🙂

 40. Πέπε said

  @30:
  Η φράση είναι «γίγαντες χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης όπως η Google, η Facebook ή η Twitter». Όχι πως καταλαβαίνω τι ακριβώς σημαίνει γίγαντες χρηματηστηριακής κεφαλαιοποίησης, αλλά μάλλον τις εταιρείες εννοεί. «Το» φέισμπουκ κλπ. είναι το ίδιο το σάιτ. Νομίζω ότι είναι σωστή ή τέλος πάντων καθιερωμένη αυτή η διατύπωση.

  Νομίζω δε επίσης ότι ο Νίκος θα έγραφε «το φέισμπουκ» κλπ., με ελληνικά γράμματα, και ότι τη λατινική γραφή, που κατ’ αρχήν (νομίζω, έτσι;) δεν την προτιμά, εδώ την επέλεξε για τον ίδιο λόγο, επειδή είναι ονόματα εταιρειών.

  (Παρεμπιπτόντως, μου τη δίνει η λέξη «χαρακτήρες» για τα γράμματα. Είτε μιλάμε για γράμματα διαφορετικών αλφαβήτων, είτε για το πόσα γράμματα αποτελούν ένα κείμενο, είτε για όποια άλλη χρήση μπορώ να σκεφτώ, η λέξη «χαρακτήρας» δε λύνει κανένα πρόβλημα που να μην είχε ήδη λυθεί με τις πιο κανονικές λέξεις. Και επιπλέον, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να φανταστείς ότι «χαρακτήρες» σημαίνει γράμματα, παρά μόνο να το έχεις μάθει σαν ξεχωριστή πληροφορία. Άντε να κάνουμε μια υποχώρηση για περιπτώσεις όπως «όριο χαρακτήρων = όριο γραμμάτων, αριθμών,σημείων στίξης και λοιπών τυπογραφικών συμβόλων», αλλά όχι για το «ελληνικοί / λατινικοί χαρακτήρες».)

 41. Pedis said

  # 34 – Γιατί πιθανολογείς ότι είναι φέικ;

  Για το λόγο ότι είναι πολύ πιο εύκολο για ομάδα κωλορατσιστών να κόψουν σε κάποιον ένα αυτί από το να προσπαθήσουν να του βγάλουν τρία δόντια με τανάλια; Μπορεί …

 42. Alexis said

  Συμφωνώ εν πολλοίς με την τοποθέτηση του Νικοκύρη. Είμαι υπέρ της ελεύθερης έκφρασης μέσω των ΜΚΔ και εναντίον οποιασδήποτε λογοκρισίας, προληπτικής ή κατασταλτικής.
  Οποιασδήποτε; Ε, όχι ακριβώς, εδώ υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, που έχουν να κάνουν με την διάπραξη αξιόποινων πράξεων, όπως διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας ή εξόφθαλμη υποκίνηση σε πράξεις βίας κλπ. Τις οποίες εξαιρέσεις οφείλει η οργανωμένη πολιτεία να καθορίσει και να οριοθετήσει σαφώς. Άσχετα με το τι πρεσβεύει και τι πολιτική ακολουθεί ο κάθε διαχειριστής στην δική του σελίδα.

  #23: Είναι μία καλή και νομίζω ρεαλιστική ιδέα…

 43. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Καλημέρα σας από το Ιλλινόϊ, όπου αρχίζει να ξημερώνει,

  Μία μόνο ερώτησις: Στον «Τειρεσία» που προτείνει ο κ. Σαραντάκος για τα ημαρτημένα των ΜΜΕ και των Ιστοσελίδων, θα έχουν θέση και οι ευσεβείς χριστιανικές αλητείες, όπως αυτή που διαπράττει σήμερα πρωτοσέλιδα η έγκυρη εκκλησιαστική εφημερίς «Ορθόδοξη Αλήθεια»;

  Διότι, όλοι όσοι διαβάζουμε το παρόν Ιστολόγιο και γινώσκουμε ά αναγινώσκουμε, ξέρουμε ότι μιά από τις διαχρονικές και πιό μεγάλες χριστιανικές απάτες είναι οι Σίβυλλες και οι προφητείες τους και ότι οι Αρχαίοι Έλληνες Φιλόσοφοι είχαν προβλέψει την έλευση του Ραββίνου Χριστού, προκειμένου να… «σώσει» τον Ελληνισμό.

  Εμείς οι ομογενείς από το Ιλλινόϊ, καλούμε τον κ. Σαραντάκο και τους λαλίστατους χριστιανούς αναγνώστες του Λεώνικο, Ιατρού, Blog-oti-nanai, Theo και λοιπούς, να βγούν από την τρύπα τους και να πάρουν θέση γι’ αυτό το σημαντικό ζήτημα:

  Είναι δυνατόν μιά έγκυρη χριστιανική εφημερίδα να παραμυθιάζει χριστουγεννιάτικα τους αποβλακωμένους Ρωμιούς με ένα ζήτημα για το οποίο έχει αποφανθεί οριστικά η Ιστορική Επιστήμη ότι είναι fake news;

 44. Avonidas said

  Γιατί πιθανολογείς ότι είναι φέικ;

  Ειρωνικα το γραφω, οπως ειρωνικο ειναι και το σκιτσο. Αν και μου πηρε αρκετη ωρα να χωνεψω οτι συμβαινουν τετοια πραγματα στ’ αλήθεια.

  Η προτροπή της αστυνομιας στο θυμα να παει να καταγγειλει το περιστατικό ειναι ολα τα λεφτά. Πώς και δεν το ‘χε σκεφτεί απο μονος του; 🙄

 45. Πουλ-πουλ said

  Βλέπω ότι το πρόβλημα στη ρήση του Εκο είναι ο χαρακτηρισμός «ηλίθιος». Αν αντικαταστήσουμε αυτή τη λέξη με την περιφραστική περιγραφή «όποιος λέει ηλιθιότητες» τότε είμαστε εντάξει. Γιατί όποιος λέει κάποιες ηλιθιότητες (ο αναμάρτητος υμών πρώτος τον λίθον βαλέτω) δεν είναι κατ’ ανάγκη και ηλίθιος. Αν π.χ. έχεις ηλίθιες απόψεις για το ποδόσφαιρο, επειδή έχεις να αγγίξεις τη στρογγυλή θεά από τότε που ήσουν παιδί, δεν σημαίνει ότι είσαι και ηλίθιος, μπορεί απλώς να είσαι φανατικός. Τώρα αν δίπλα στις ηλίθιες ποδοσφαιρικές απόψεις, υποστηρίζεις τη Χρυσή Αυγή και τον Σώρρα, ε σαν πολλά μαζεύονται, και μάλλον είσαι ηλίθιος.
  Ο Έκο χρησιμοποίησε τη λέξη ‘ηλίθιος» κατ’ οικονομίαν, και αφού δεν στρέφεται προσωπικά σε κάποιον, είναι κατά την άποψή μου αποδεκτή.

 46. γιὰ πρώτη φορὰ στὴν ἐποχή μας παράγεται τόσος πολὺς λόγος χωρὶς συγκρότηση, χωρὶς εἰρμό, χωρὶς στοιχειώδη ἐπαλήθευση ὅτι τὰ γραφέντα ἀντιστοιχοῦν μὲ τὶς σκέψεις τοῦ γράφοντος.
  —-
  Η διαφορά είναι ότι ο λόγος αυτός τώρα γράφεται. Μια ματιά στις επιστολές που δημοσίευαν παλιότερα οι εφημερίδες, αν μη τι άλλο, δίνει μια ενδεικτική περίληψη τέτοιου λόγου στο καλλιεργημένο παρελθόν μας.

 47. 40 Πέπε ο κομπιουτεράς επαγγελματικά χρειάζεται να τσουβαλιάσει μνείες «γραμμάτων, αριθμών,σημείων στίξης και λοιπών τυπογραφικών συμβόλων». Πάντως το δόκιμο θα ήταν το «στοιχεία», ή πιο επιστημονικό το «γράφημα», και όχι το μεταφραστικό δάνειο «χαρακτήρες» (που και στα αγγλικά κομπιουτερίστικο είναι, και όχι των τυπογράφων, αλλά όρα https://en.wikipedia.org/wiki/Character_(symbol)#Grapheme ).

 48. Avonidas said

  Βλέπω ότι το πρόβλημα στη ρήση του Εκο είναι ο χαρακτηρισμός «ηλίθιος».

  Οχι, το προβλημα στη ρήση του Εκο ειναι οτι πιστευει πως τα νεα μεσα ειναι η πηγη του προβλήματος. Εκφράζει δηλαδή μια εντελώς κοινότοπη γκρίνια, τιποτα το βαθυστόχαστο.

 49. Καταπώς είπα και στο φέισμπουκ (αλλά μάλλον δεν θα συχνάζω και πολύ εκεί), επικροτώντας τον Έκο, και για να τσιγκλίσω τη διαφορά φιλελεύθερης και αριστερής αντίληψης:

  Όχι, δεν πιστεύω στο αλάνθαστο του Λαού. Αλλά και το deplatforming που πρεσβεύουν πολλοί στους φασίστες (και που υποθέτω το επικροτείς) δεν δέχεται την ισηγορία ως απόλυτο καλό.

 50. 48 Αβονίδα όντως, όπως επισημάνθηκε στο fb, ο ίδιος ο Έκο μίλησε για τη συνωμοσιολογικό τύπο της Ιταλίας, που ήταν το αντίστοιχο της νυν φέικ νιούζ· δλδ το φαινόμενο καινούργιο δεν είναι. Το ότι έχει μεγαλώσει η εμβέλεια του δειαδοσται!!! με τα νέα μέσα (αλλά και την πτώση κύρους των παλιών), πάντως, αλήθεια είναι.

 51. Σταύρος said

  Καλησπέρα σας.
  Ωραία ιδέα αυτή για τον Τειρεσία των ιστοτόπων!

 52. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  » το Διαδικτυο, και ιδίως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έδωσαν στον μέσο κυβερνοπολίτη ένα βήμα έκφρασης.» Φαινομενικά, πρακτικά είναι ελεγχόμενα μέσα κοινωνικής εκτόνωσης που λειτουργεί υπέρ της οικονομικής ελίτ.

  «Πολύς κόσμος ενημερώνεται μονον από το Φέισμπουκ και το Τουίτερ και γενικά από το Διαδίκτυο και ούτε καν από επαγγελματίες δημοσιογράφους.»
  Και πρίν και τώρα το ζητούμενο ήταν η κοινωνική εξημέρωση κι όχι η ενημέρωση, απλώς τώρα είναι πιο αποτελεσματική, απόδειξη η συλλογική αδράνεια του «ενημερωμένου» κόσμου.

  «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν δικαίωμα λόγου σε λεγεώνες ηλιθίων οι οποίοι προηγουμένως μιλούσαν μονο στο μπαρ αφού είχαν πιει ένα
  ποτηράκι, χωρίς να βλάπτουν το κοινωνικό σύνολο. Τότε, οι άλλοι τους ανάγκαζαν αμέσως να σωπάσουν, αλλά σήμερα έχουν το ίδιο δικαίωμα λόγου με έναν νομπελίστα. Είναι η εισβολή των ηλιθίων.»
  Μια κι ο Έκο στα στερνά του δεν είχε να πεί κάτι αξιόλογο, το έριξε στις μεγαλόστομες ασυναρτησίες για να μείνει στην επικαιρότητα. Για το πώς δημιουργήθηκε αυτή η μεγάλη μάζα ηλιθίων που κατάφερε να κάνει την εισβολή, δεν είπε ποτέ κουβέντα. Φαίνεται πως ο μεγάλος διανοητής, έβλεπε τα σημεία του κόσμου με το «βλέμμα» του κάβουρα.

  «Και ενώ τον Έκο τον εκτιμώ εξαιρετικά, εδώ νομίζω πως σφάλλει -στο κάτω κάτω ένας ανώνυμος πολίτης, ηλίθιος ή όχι, έχει το ίδιο δικαίωμα ψήφου με ένα Νομπελίστα.»
  Ποιά η διαφορά του νομπελίστα που ψηφίζει Μπούς, Ομπάμα, Τράμπ, Σρέντερ, Μέρκελ, Σαρκοζί, Ολάντ, Μακρόν, Μπλέρ, Κάμερον, Αθνάρ, Θαπατέρο, Μπερλουσκόνι, Πρόντι, Κόντε, Παπανδρέου, Σαμαρά, Τσίπρα, κλπ, από έναν ηλίθιο που κάνει το ίδιο;

  «έχω να πω πως κατά τη γνώμη μου πρώτη φορά στην εποχή μας παράγεται τόσο μεγάλη ποσότητα συγκροτημένου λόγου στην ελληνική γλώσσα.»
  ΟΥΚ ΕΝ ΤΩ ΠΟΛΛΩ ΤΟ ΕΥ.

  «Κατά δεύτερο λόγο, τα φέικ νιουζ δεν είναι αποκλειστικότητα των νέων μέσων. Φέικ νιουζ και προπαγάνδα υπήρχαν από τους προηγούμενους αιώνες και, για να πάμε σε ένα θέμα που βρίσκεται σήμερα στην επικαιρότητα, η διασπορά Φέικ Νιουζ στη Μεγάλη Βρετανία σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση -εξωφρενικές ιστορίες όπως ότι τα χαρτονομίσματα του ευρώ προκαλούν σεξουαλική ανικανότητα- είδαν το φως όχι στα Νέα Μέσα αλλά στα παραδοσιακότατα βρετανικά ταμπλόιντ.»
  Το θέμα, είναι σε ποιούς απευθύνονται, θα περίμενε κανείς πως με την εξάλειψη του αναλφαβητισμού στις αναπτυγμένες χώρες, να μη τρώει ο κόσμος τόσο εύκολα τα παραμύθια και ειδικά τα τερατώδη.

  Κουϊζ. – Ποιό είναι το πιο διαχρονικό φέικ νιούζ; 🙂

 53. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  45 – «δεν σημαίνει ότι είσαι και ηλίθιος, μπορεί απλώς να είσαι φανατικός.» Ποιά η διαφορά;

 54. Πέπε said

  53
  Ο ηλίθιος έχει λίγο μυαλό. Όσο και να προσπαθήσει, δε θα καταφέρει παραπάνω από ένα μάλλον χαμηλό όριο (αλλιώς αποδεικνύει ότι δεν είναι ηλίθιος).

  Ο ευφυής έχει παραπάνω μυαλό. Μπορεί όμως να μην έχει συνηθίσει να το χρησιμοποιεί όλο, κάθε στιγμή, σε κάθε περίσταση. Αλλιώς είναι σοφός.

  Δε νομίζω ότι ο κάθε σοφός είναι υποχρεωτικά ευφυέστερος από τον κάθε ευφυή.

 55. 47: Το γράφημα, όμως, δεν περιλαμβάνει τους χαρακτήρες ελέγχου…

 56. 55 Σωστός!

 57. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  54 – Δεν με φώτισες Πέπε, μάλλον με μπέρδεψες 🙂 τι θα πεί λίγο μυαλό και πολύ που δεν χρησιμοποιείται, εκ του αποτελέσματος δεν κρίνουμε και κρινόμαστε όλοι;

 58. Γιάννης Ιατρού said

  Άκρως επίκαιρη με το σημερινό θέμα η σημερινή απο-(ανα)-κάλυψη του Σπήγκελ: Κορυφαίος δημοσιογράφος/συνεργάτης του έγραφε τα άρθρα του κατά φαντασία και τα σερβίριζε. Όλα φέϊκ! Ακόμα και βραβεία πήρε γι αυτά, μέχρι που τον ξεβράκωσε ένας άλλος συνεργάτης του ίδιου του Σπήγκελ. Πέσανε από τα σύννεφα (ακόμα περιμένω ν΄ακούσω τον γδούπο εδώ, σ΄εμάς…) 🙂

  http://www.spiegel.de/kultur/gesellschaft/fall-claas-relotius-spiegel-legt-betrug-im-eigenen-haus-offen-a-1244579.html

 59. ΓΤ said

  Μια και η μπλογκομέρα ξεκίνησε με σχόλια για βλακείες και ηλιθιότητες, ας παραθέσουμε χτεσινοβραδινό επεισόδιο Κυψέλης…

  Τετραμελής παρέα δίπλα μου χρηματοκρατόρων, ζευγάρια δύο, ηλίθιοι τέσσερις, που μεσουρανούν στην αδαημοσύνη, αφού βέλαζε επί ώρα για την Αράχοβα και τα «κυνήγια» που έχουν φάει κατά καιρούς (μπα που να σας σταθεί στο λαιμό), είπε να ασχοληθεί και με την επιστήμη. Πείναγε το μάτι μου ν’ ακούσει, δίψαγε το αυτί μου για να δει. Στρώνει τον λαιμό ο ΚΔΟΑman (Κτηνώδης Δύναμη Ογκώδης Άγνοια, όπως λέγαμε στον στρατό) και λέει στον άλλο άντρα της παρέας:

  -Ξέρεις γιατί όλα τα αστέρια έχουν ελληνικά ονόματα;
  -Όχι.
  -Όλα έχουν ανακαλυφθεί από Έλληνες, γι’ αυτό. Και να σου πω και κάτι άλλο; Επειδή πριν από εκατομμύρια χρόνια είχαμε πάει εκεί, γιατί είχαμε την τεχνολογία, γι’ αυτό μας ζηλεύουνε και θέλουν να μας διαλύσουν!
  -Έλα, ρε! (με θάμβος ματιών και στουμπωμένο στόμα)
  -Το αστέρι του Καρκίνου το ξέρεις;
  -Ε βέβαια!
  -Ποιος του έδωσε το όνομα ξέρεις;
  -Όχι.
  -Ο Ιπποκράτης!
  -Μα αυτός ήταν γιατρός, πώς γίνεται αυτό;
  -O Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος στην ανθρωπότητα που είχε δει το μόριο του καρκίνου και, επειδή παρατηρούσε και τα αστέρια, είδε ότι ο Καρκίνος ήταν σαν το σχήμα της αρρώστιας και γι’ αυτό βάφτισε έτσι το αστέρι!
  -Δεν το ήξερα…
  (Η συζήτηση, αυτό το απόσταγμα ελζεβιρικής σοφίας, γύρισε απότομα στο ποδόσφαιρο…)

  Οι κυρίες, θέλω να σας πω, μιλούσαν για το Nomads, και λοιπές εκπομπές γόνιμου προβληματισμού, και όλοι μαζί μετά επανήλθαν στην Αράχοβα και τα «κυνήγια». («Και φέτο’ κλείσαμε από νωρίς», είπε η μία κυρία, που μάλλον κάποτε θα παρακολουθούσε το «Χρυσό Κουφέτο».) Θυμήθηκα ότι το περιοδικό «Κυνηγεσία και Κυνοφιλία» έχει προσφορά κάθε Τετάρτη έναν θεόρατο σάκο με σκυλοτροφή και σκέφτηκα προς στιγμήν να ζητήσω από τη Βουλγάρα σερβιτόρα (που έχει ακούσει για τον Τσβέταν Τοντόροφ παρακαλώ), αφού φροντίσω να έχω στα χέρια μου αυτή την τροφή, όποτε τους ξαναδεί, να τους τη σερβίρει σεσουλάτα, προσφορά της εμής μετριότητος.
  Ω της συμπτώσεως, κάποια στιγμή, την ώρα που λέγονταν όλα αυτά για την παράλλαξη, την κλόνιση, το parsec, αλλά και την κουβέντα για άλγεβρα Lie και χώρους Banach, πέρασε από τον δρόμο ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης με το ωραίο σκυλί του. Ευτυχώς που δεν μπήκε να φάει. Και διπλά ευτυχώς που χτες δεν ήταν στο μαγαζί ο Αγερσαήρ Αντώνης Ζέρβας, γιατί είναι φορές που εκεί απολαμβάνει το σουβλάκι του…

  Ένιωσα πολύ άσχημα που άκουσα όλα αυτά. Τα καντάρια σοφίας είναι κομμάτι δύσπεπτα, ιδίως όταν η ώρα έχει πάει αργάμισι και είσαι αιώνων. Τα λυκόσκυλα αυτιά-μάτια μου προσπαθούν να προστατεύουν πάντα το μυαλό-πρόβατό μου. Έφυγα τελευταίος από το μαγαζί, πικραμένος, θέλοντας να πεθάνω μέσα στις παντόφλες της τρώγλης ψυχής μου, αφού έχω ξεχάσει να γελάω, είναι η πληθύς των βαναυσουργών, βλέπετε. Προχωρώντας μέσα στην ευγενική βροχή, γαντζώθηκα από μια τρανς-χαρντ στενσιλιά σε τοίχο: «Του Λευτέρη η κλειτορίδα / μ’ έκανε στο σεξ ατσίδα». Ένα γέλιο ανηφόρισε, και ξανάγινε λυγμός.

 60. Pedis said

  # 48 – Οχι, το προβλημα στη ρήση του Εκο ειναι οτι πιστευει πως τα νεα μεσα ειναι η πηγη του προβλήματος. Εκφράζει δηλαδή μια εντελώς κοινότοπη γκρίνια, τιποτα το βαθυστόχαστο.

  μπορεί, βέβαια, η πηγή του προβλήματος να είναι η δημιουργία (πολλές φορές σχεδιασμένα κι από λίγους) και η εμμονή και διάδοση (από περισσότερους) σε ηλίθιες απόψεις, μα τα νέα μέσα επικοινωνίας είναι αυτά που πολλαπλασιάζουν τις συνέπειες, τον αντίκτυπο κοκ. Δηλαδή, το πρόβλημα είναι το ίδιο, αλλά οι συνέπειες σοβαρότερες.

  Ισοδύναμα, τα προβλήματα που οφείλονται στο καθεστώς της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, φερειπείν, έχουν αρκετές κοινωνικές/ιστορικές αιτίες. Βέβαια, αυτές εκφράζονται διαμέσου μιας άλλης αιτίας που είναι η ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά όπλων. Και φαντάζομαι θα παραδεχόσουν (στην υπερβολική περίπτωση, χάρη συζητησης) ότι το προβλημα θα γιγαντωνόταν αν στην αγορά προσφέρονταν ελεύθερα ατομικές βόμβες.

 61. Γιάννης Ιατρού said

  58 (συνέχεια): Όπως βλέπω, ο «μάγκας» έγραφε και γι άλλα γνωστά γερμανικά ΜΜΕ:
  «Cicero», «Neue Zürcher Zeitung am Sonntag», «Financial Times Deutschland», «taz», «die Welt», «SZ-Magazin», «Weltwoche», «ZEIT online» και «ZEIT Wissen» «FAZ Sonntagszeitung» κλπ.

 62. Pedis said

  -> 60 – Να το θέσω κι αλλιώς: οι αιτίες και το περιβάλλον στο οποίο οι πρώτες εκδηλώνουν τις συνέπειές τους είναι πράγματα αλληλένδετα. Μια πνευμονιούλα στο παιδί το στέλνει για δύο-τρεις μέρες στο νοσοκομείο, στον ηλικιωμένο σε τόπο χλοερό.

 63. Πουλ-πουλ said

  53. Λάμπρο μ’ έβαλες να ανοίξω τα λεξικά:
  Ο ηλίθιος είναι ο πολύ ανόητος, ο πολύ βλάκας, το ζωντόβολο.
  Ο φανατικός είναι ο αδιάλλακτος, αυτός που επιδεικνύει υπερβολικό ζήλο.

 64. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  – Μέσα Μαζικής Εναγρίωσης, μνήμη Γιάννη Καλαμίτση.

  -Μέσα μαζικής δισκίωσης , γλωσσομπέρδεμα δικό μου

 65. Triant said

  Για τους παλιοχαρακτήρες και τα λοιπά.
  Κατ’ αρχήν να ομολογήσω ότι όντας από τους πιό παλιούς στο κουρμπέτι έχω συνηθίσει στην απ’ ευθείας μεταφορά των αγγλικών όρων που κάναμε τότε (κέρσορας κ.ά). Ως εκ τούτου μου φαινόταν πολύ λογικό να μεταφέρουμε το character σε χαρακτήρα. Τώρα που το σκέφτομαι βέβαια μου φαίνεται από αστείο ως τραγικό.

  Η λογικότερη μεταφορά είναι πιστεύω το ‘σύμβολο’. Άλλωστε και το character string συμβολοσειρά μεταφράζεται. Νομίζω όμως ότι δεν το έχω ακούσει έτσι πουθενά.
  Μια που τόφερε η κουβέντα, εσείς ποιές λέξεις χρησιμοποιείτε στην κομπιουτερική σας (δεν αναφέρομαι σε αυτές που έχουν περάσει νικηφόρα στα ελληνικά όπως ποντίκι, πληκτρολόγιο, οθόνη, δίσκος κ.ά);

  Δρομέας ή κέρσορας;
  Συμβολοσειρά ή στρινγκ;
  Βάση δεδομένων ή νταταμπέιζ;
  κ.λ.π.

 66. Μαρία said

  61
  Το ‘κλεισε αυτό το μαγαζί https://twitter.com/claasrelotius?lang=en
  Τι όνομα κι αυτό!

 67. ΓιώργοςΜ said

  Καλησπέρα,
  για τα σύμβολα και την ονομασία τους, να σημειώσω πως τυπογραφικά στοιχεία είναι τα μεταλλικά αντικείμενα που φέρουν το εκάστοτε σύμβολο, οπότε δεν είναι εύπεπτη η χρήση με την έννοια «σύμβολο». Αντίθετα, το «τυπογραφικό σύμβολο» στέκει για να περιγράψει κάθε τι που δεν είναι γράμμα. Επιπλέον ο χαρακτήρας είναι μία λέξη, το τυπογραφικό στοιχείο δύο, η λέξη στοιχείο μόνη της μπορεί εύκολα να παρεξηγηθει, οπότε εύλογα επικράτησε ο ξενόφερτος νεολογισμός.
  Οι χαρακτήρες από την άλλη πιστεύω πως ταιριάζουν αρκετά, καθώς αναφέρονται στο σχήμα που χαράσσεται στην αρχική μήτρα δημιουργίας των τυπογραφικών στοιχείων από τον τεχνίτη, και άρα περιγράφει τη μορφή του τυπωμένου συμβόλου, όχι το υλικό στο οποίο στέκεται.
  Δεδομένου ότι έχουμε κομπιουτερικό περιβάλλον, μια χαρά αντιδάνειο είναι ο χαρακτήρας κτγμ. Στα συμφραζόμενα δεν ταιριάζουν συνήθως οι παλιοχαρακτήρες για να γίνει σύγχιση 🙂
  Αυτά από μνήμης και διαισθητικά, θα επανέλθω το απόγευμα αν βρω καλύτερη ορολογία στα κιτάπια μου.

 68. Πουλ-πουλ said

  65.
  Κουρσάρος για τον κέρσορα.

 69. Γιάννης Ιατρού said

  66: Ε, τους πήραν πρέφα και κάτι «κατάδικοί μας» (από το εκεί παράρτημα), καμουφλαρισμένοι 🙂 🙂 🙂

 70. Avonidas said

  #59. Ειδοποία ρε Καραμήτρο όταν είναι να τα γράψεις αυτά, τόση βλακεία δεν αντέχεται, έπαθε το μάτι μου :-/

 71. Brian de Bois-Guilbert said

  Το άρθρο για την βόμβα στον ΣΚΑΕΙ (oh the irony!) κε Σαραντάκε που είναι;

 72. Avonidas said

  #60. μπορεί, βέβαια, η πηγή του προβλήματος να είναι η δημιουργία (πολλές φορές σχεδιασμένα κι από λίγους) και η εμμονή και διάδοση (από περισσότερους) σε ηλίθιες απόψεις, μα τα νέα μέσα επικοινωνίας είναι αυτά που πολλαπλασιάζουν τις συνέπειες, τον αντίκτυπο κοκ. Δηλαδή, το πρόβλημα είναι το ίδιο, αλλά οι συνέπειες σοβαρότερες.

  Τα νέα μέσα σου επιτρέπουν επίσης να ελέγξεις και να φιλτράρεις αυτά που διαβάζεις. Το πρόβλημα είναι στην ανθρωπότητα.

 73. cronopiusa said

  72
  μα έχουμε γράψει για τη στρακαστρούκα…

 74. Μαρία said

  Facebook allowed Microsoft’s Bing search engine to see the names of virtually all Facebook users’ friends without consent, the records show, and gave Netflix and Spotify the ability to read Facebook users’ private messages.

 75. ΓΤ said

  @70 Δεν σε κατάλαβα

 76. Avonidas said

  #75. Η συζήτηση επιπέδου που παραθέτεις, εννοώ. Έπαθα :-/

 77. ΓΤ said

  @76 Αν είσαι δίπλα, να δεις πώς είναι…

 78. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  63 – Δε νομίζω πως ο Έκο λέγοντας «Είναι η εισβολή των ηλιθίων» μιλάει για τους διανοητικά καθυστερημένους, οπότε;

 79. Avonidas said

  #77. Καλύτερα όχι, μπορεί να ‘ναι κολλητικό…

 80. ΓΤ said

  @79 Μπα, την εδώ μπλογκοπαρέα την κόβω να ‘χει καλά φίλτρα 🙂

 81. ΣΠ said

  Τα νέα μέσα έκαναν μεν ευκολότερη την διάδοση των fake news, έκαναν όμως και ευκολότερη την ανασκευή τους.

 82. Triant said

  Λάμπρο (78)
  Δε νομίζω πως ο Έκο λέγοντας «Είναι η εισβολή των ηλιθίων» μιλάει για τους διανοητικά καθυστερημένους, οπότε;

  Οπότε τι; Δεν μας αφορά; 🙂

 83. Γιάννης Κουβάτσος said

  Συνέχεια στο 25:
  Πρωταγωνιστής της νεωτερικής κοινωνίας, της οποίας κορυφαίες εκφρασεις είναι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία, η ελεύθερη οικονομία, το κράτος πρόνοιας και δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα κλπ. (τα Γκουλάγκ, τα Άουσβιτς, η αποικιοκρατία και άλλα δύσοσμα άνθη είναι κρυμμένα κάτω απ’ το χαλί), πρωταγωνιστής, λοιπόν, είναι ο άνθρωπος, το άτομο. Και οι βασικές αρχές εδράζονται στην άρνηση της αυθεντίας και στον υποκειμενισμό: ο ψηφοφόρος ξέρει καλύτερα, ο πελάτης έχει πάντα δίκιο, η ομορφιά βρίσκεται στο βλέμμα του θεατή, εμπιστέψου τη δική σου σκέψη και κρίση, κάνε ό,τι σε κάνει να νιώθεις ωραία. Το «σύστημα» μπορεί να χειραγωγήσει τον πολίτη-καταναλωτή αλλά στο πλαίσιο του σεβασμού αυτών των αρχών. Συνεπώς, τα ΜΚΔ το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν τη δυνατότητα στο άτομο να εκφράζεται επί παντός του επιστητού σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι πριν από δύο δεκαετίες. Δικαιούται κάποια «αυθεντία» να του το απαγορεύσει, επειδή λέει «βλακείες»; Και τι είναι «βλακείες» , ποια είναι τα αντικειμενικά και αναμφισβήτητα κριτήρια, βάσει των οποίων θα το ορίσουμε;

 84. ΣΠ said

  Αυτό που είπε ο Έκο ότι σήμερα ένας ηλίθιος έχει το ίδιο δικαίωμα λόγου με έναν νομπελίστα δεν απέχει πολύ από το ότι ένας ηλίθιος έχει το ίδιο δικαίωμα ψήφου με έναν νομπελίστα.

 85. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  82 – Φυσικά και μας αφορά, πώς τον διακρίνουμε όμως τον ηλίθιο; «οπότε» ποιά η διαφορά του ηλίθιου από τον φανατικό; ο οποιοσδήποτε φανατισμός συνιστά εξυπνάδα;

 86. Πέπε said

  @67:
  > > Αντίθετα, το «τυπογραφικό σύμβολο» στέκει για να περιγράψει κάθε τι που δεν είναι γράμμα.

  Και το γράμμα όμως είναι σύμβολο.

  > > Οι χαρακτήρες από την άλλη πιστεύω πως ταιριάζουν αρκετά, καθώς αναφέρονται στο σχήμα που χαράσσεται στην αρχική μήτρα δημιουργίας των τυπογραφικών στοιχείων από τον τεχνίτη

  Χμ, αυτό δεν το είχα σκεφτεί. Έχεις δίκιο!

  (Εφόσον όμως η λέξη προέρχεται από τα ελληνικά. Αν το character πρωτοχρησιμοποιήθηκε για τα γράμματα στα αγγλικά, όπου αυτή η ελληνική ρίζα δε νομίζω να συνδέεται με το «χαράσσω» του χαράκτη, τότε πρόκειται για απλή σύμπτωση.)

 87. τα μυαλά said

  Έρειξα άλλη μια ματιά στο βίδεο και πέφτω στον τύπο που λέει κάτι για ένα γκάτζετ που βάζεις στο κομπιούτερ και σου λέει άν ένα σάιτ είναι αναξιόπιστο. Και δείχνει τον Βούτση να χαμογελά. Μέσα μου φαντάζομε τους λόγους που γελάει. Σαν να κοροιδεύει και να λέει μέσα του, αυτό δεν θα το επιτρέψουμε στην Ελλάδα, έιναι που είναι χαμηλεί η αναγνωσημότητα της Αυγής και όλων των εντύπων της πρώτης φοράς αριστεράς, να μη τα αποτελειώσουμε κιόλας και μας πουν αυττόχειρες. 😀

 88. Γιάννης Κουβάτσος said

  84:Μα ναι, αυτό υπονοείται. Αλλά δεν μας εξηγούν όλοι αυτοί οι ελιτίστες γιατί η ψήφος του νομπελίστα πρέπει να μετράει περισσότερο. Τον Χίτλερ δεν τον είχε ψηφίσει μόνο ο αγράμματος μπεκρής Φριτς Μίλερ αλλά και ο πολύς Μάρτιν Χάιντεγκερ. Λοιπόν;

 89. Pedis said

  # 72 – Τα νέα μέσα σου επιτρέπουν επίσης να ελέγξεις και να φιλτράρεις αυτά που διαβάζεις. Το πρόβλημα είναι στην ανθρωπότητα.

  η γνωμη μου είναι ότι εκεί που βρίσκεται ο καθένας και κάνει αυτό που τον φωτίζει ο θεός, αναποδογυρίζουν τη σκουπιδιάρα πάνω του … και στις σπάνιες περιπτωσεις που κάποιος ξέρει να κρατά για ώρα την αναπνοή του και έχει καλλιεργημένο φίλιν κλπ κλπ, μπορεί, ψάχνοντας να βρει και κάτι με κάποια αξία. Τα σκουπίδια θα τα φάει στην κεφάλα έτσι κι αλλιώς, άντε και οι πιο γνωστικοί και συνετοί να έχουν προμηθευτεί απολυμαντικά …

 90. Pedis said

  Κατά τη γνώμη μου δεν παρατήρησα μέχρι τώρα να έχουν συζητηθεί επαρκώς:

  α) η επίδραση των ίδιων των απόψεων του κοινού, μέσω των νέων μέσων επικοινωνίας, στις απόψεις του κοινού.

  β) το γεγονός ότι πολύ συχνά οι απόψεις του κοινού των νέων μέσων, οι οποίες διαδίδονται, πλέον, ως προσωπικές και προιόν βαθιάς σκέψης και συνειδητής βεβαιότητας, είναι πιστή αντιγραφή των απόψεων που διαδίδονται από ένα μικρό αριθμό πηγών. (-> Το κοινό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πλέον, είναι ένας πολύ ισχυρός διαδότης των στερεότυπων απόψεων.)

  Σχετικό κι άσχετο: μία από τις μεγάλες διαφημιστικές επιτυχίες της βιομηχανίας ένδυσης ήταν να πείσουν τους αγοραστές τους να γίνουν καθημερινοί, πεισμένοι, ικανοποιημένοι και περήφανοι πλασέδες του προιόντος με το να αποδεχτούν να φοράνε ρούχα με μεγάλο και εμφανή λογότυπο.

 91. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @70. Avonidas said:

  » Ειδοποία ρε Καραμήτρο »

  Μιὰ διόρθωση: Τὸ «εἰδοποία» δὲν συντάσσεται μὲ «Καραμήτρο», ἀλλὰ μὲ «Καραβάγγο».

  Στὴν πλήρη ἀνάπτυξή του εἶναι:

  Εἰδοποία, ρὲ μπούρδα Καραβάγγο, τὸ φελέκι σου!

  Μὲ Καραμῆτρο συντάσσεται τό:

  Ποῦ πᾶς ρὲ φουκαρά… 🙂

 92. cronopiusa said

  Λεώνικε
  δε θα γράψεις κάτι τώρα που διάβασες τα Νέα μέσα, νέες τεχνολογίες και δημοκρατία;

 93. ΓιώργοςΜ said

  86 Στα κιτάπια μου, διαβάζοντας ένα άρθρο για τα τυπογραφικά στοιχεία, το νόημα που αποδίδουμε στη λέξη «χαρακτήρας» αποδίδεται με τη λέξη «γράμμα», αλλά όντως δεν αναφέρεται «χαρακτήρας» πουθενά.
  Ούτε εγώ τον θυμάμαι από την επαφή μου με την τυπογραφία.

  Όμως είναι όντως δουλειά χαράκτη η δημιουργία μιας σειράς στοιχείων, και είναι εύχρηστος ο νεολογισμός που έχει να ξεχωρίσει τους αριθμούς και τα άλλα είδη μεταβλητών.

 94. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα και να με συμπαθάτε για την πολύωρη απουσία

  30 «Το» Φέισμπουκ είναι το μέσο και το λέω πιο κάτω. «Η» Φέισμπουκ είναι η εταιρεία.

  35τέλος Δεν το πρόσεξα αυτό, ισχύει;

  40 Α, αυτό εννοούσα, ακριβώς

  45 Κι εγώ τηρώ αυτή τη διάκριση

  58 Εξηγήστε μου και μένα που δεν προφταίνω να το διαβάσω (στα γερμανικά!) τι έκανε ο Ρελότσιους

  59 !!!

  65 Εγώ έλεγα τότε «αλφαριθμητικό», όχι «συμβολοσειρά»

  71 Κατά παραγγελία άρθρα δεν γράφουμε -εκτός αν δώσετε κατιτίς, συνεννοηθείτε με το Λογιστήριο του ιστολογίου

  81 Αλλά στο ισοζύγιο δεν ειναι σαφές ποια πλευρά ωφελήθηκε

 95. Χαρούκα said

  ….επι του πιεστηρίου
  Υποψήφιος Δημαρχος Αθηναίων με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κιμούλης.

 96. Avonidas said

  #91. Τὸ «εἰδοποία» δὲν συντάσσεται μὲ «Καραμήτρο», ἀλλὰ μὲ «Καραβάγγο».

  Σωστοοοοος! Μ’ ένα μυαλό χειμώνα-καλοκαίρι… 🙂

 97. Αναμφισβήτητα η χρήση της λέξης ‘χαρακτήρας’ με τη σημασία «γράμμα, τυπογραφικό σημάδι» διαδόθηκε πρόσφατα υπό την επίδραση της αγγλικής πληροφορικής ορολογίας, αλλά είναι πολύ παλιότερη, και στα αγγλικά, και στα γαλλικά, και στα ελληνικά. Από μικρός, όταν ακόμα οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές λέγονταν «ηλεκτρονικοί εγκέφαλοι», θυμάμαι να διαβάζω «γραμμένο με λατινικούς χαρακτήρες». Και θα πίστευα ότι είναι μεταφραστικό δάνειο του κοινότατου γαλλικού «en caractères gras/gothiques/d’imprimerie κλπ.», αλλά κοιτάξτε τι δίνει το Liddell-Scott στο λήμμα ‘χαρακτήρ’, ιδίως τα δύο παραθέματα του Ιουλιανού και του Λουκιανού.

 98. Alexis said

  #59: Έξοχο! Φίλε είσαι ταλέντο στο γράψιμο!
  Να το κοιτάξεις αυτό… 🙂

 99. Alexis said

  #91: Και για του λόγου το αληθές:

 100. Alexis said

  #91: Προτείνω ως νέο σλόγκαν του ιστολογίου το:

  «Ειδοποία ρε μπούρδα Βάτμαν, το φελέκι σου!» 🙂

 101. Χαρούλα said

  95
  😅😂 Χαρούκα 😅😂
  Και κάπως έτσι θα μπορούσε να διαδοθεί ένα φέικ νέο!
  Αλλά ο έλεγχος ήταν επιτυχής. Και καθυστέρησε η δημοσίευση, και οι σχολιαστές δεν το αποδέχτηκαν ατεκμηρίωτα!
  Καλοί είμαστε εδώ μέσα! Πονηρεμένοι! Συγγνώμη για το τεστ….

 102. BLOG_OTI_NANAI said

  Ραδιοφωνικός χόακας του 1940:

 103. Μαρία said

  94
  Περίληψη https://www.theguardian.com/world/2018/dec/19/top-der-spiegel-journalist-resigns-over-fake-interviews

 104. aerosol said

  Εξαιρετική τοποθέτηση Νίκο! Πιστεύω πως εστίασες στα σημαντικά.

  Συχνά λείπει από την συζήτηση (κι αυτό δεν είναι τυχαίο, είναι καθοδηγούμενο) πως συνήθως ορίζονται ως fake news οι ψευδολογίες που δημιουργούνται με καταιγιστικό ρυθμό -και συχνά διαδίδονται με ακόμα ταχύτερο- από «μη έγκριτα» μέσα, ανώνυμες πηγές ή και απλούς πολίτες. Τα «θεσμικά» fake news, των έγκριτων (οΘντκ) παραδοσιακών μέσων, αυτών που ως τώρα καθοδηγούσαν τον δημόσιο λόγο έχοντας ως ατζέντα μεγάλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα παραλείπονται. Και παραλείπονται ακριβώς γιατί το θέμα των fake news το έφεραν αυτοί στην επικαιρότητα, θέλοντας να εξαφανίσουν τον ανεξέλεγκτο, «αρρύθμιστο», αντίπαλο. Όμως ένα σημείο κλειδί είναι ακριβώς και η χρόνια και κακοήθης δυσλειτουργία της δημοσιογραφίας.

  Οι άνθρωποι είναι αυτοί που είναι. Άλλοι πολύ έξυπνοι, άλλοι μετρίως, άλλοι καθόλου. Άλλοι πληροφορημένοι, άλλοι απληροφόρητοι. Δεν άλλαξε μόνο η δυνατότητα πρόσβασης στον δημόσιο λόγο. Άλλαξε δραστικά και η δυνατότητα ελέγχου του ψεύδους των αυθεντιών. Αυτό δημιουργεί ένα κενό «εξουσίας», φθείρει τις αξίες, ακριβώς επειδή έγινε ορατή η υποκρισία των πάγιων θεματοφυλάκων των αξιών. Η γύμνια και η αποτυχία της πολιτικής γεννά σκεπτικισμό και ενστικτώδεις αντιδράσεις -γι αυτό και δε μου είναι καθόλου έκπληξη το brexit, η εκλογή Τραμπ, οι ακροδεξιές κυβερνήσεις της κεντρικής Ευρώπης κλπ. Η επίγνωση πως η δημοσιογραφία σε κοροϊδεύει οδηγεί στην άκριτη αποδοχή κάθε βλακείας που σου λέει τις υποτιθέμενες κρυφές αλήθειες. Ένας στάνταρ κράχτης για φτηνές ιστοσελίδες είναι του στυλ «Οι μεγαλοεταιρίες τον μισούν: κάνε κλικ και δες τι απίστευτο ανακάλυψε νεαρός Κρητικός!». Είναι κλισέ ακριβώς επιδή πιάνει. Ο σκεπτικισμός (υγειέστατη τάση) γίνεται πρόβλημα όταν δεν συνοδεύεται από τα εργαλεία ορθής κρίσης.

  Άλλο παράδειγμα: η δυσπιστία για την παγκόσμια ιατροφαρμακευτική κοινότητα (και βιομηχανία) δίνει καύσιμο στις επικίνδυνες ανοησίες που διασπείρουν οι αρνητές του εμβολιασμού. Με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε μια διογκούμενη λαίλαπα που βάζει σε κίνδυνο όλη την ανθρωπότητα. Κι εδώ έχουμε ακριβώς ένα παράδειγμα όπου η φωνή του νομπελίστα θα ταφεί κάτω από τις φωνές χιλιάδων που ψευδοπληροφορούν με ολοένα και πιο ακραίες τερατολογίες. Το αν θα τους πούμε ηλίθιους ή όχι είναι θέμα υποκειμενικό, καθώς τέτοιοι ορισμοί δεν είναι ποτέ σαφείς. Αλλά δεν με ενδιαφέρει η πολιτική ορθότητα και το θέμα με τον ¨Εκο το βρίσκω απλά μια γαργαλιστική λεπτομέρεια. Ας τους πούμε και διάνοιες. Το φλέγον είναι πως κάποιοι από αυτούς φτάνουν να προκαλούν καταστροφικά αποτελέσματα, με κορυφαίο την ασθένεια ή και τον θάνατο των παιδιών τους, από αρρώστιες μέχρι πρόσφατα εξαφανισμένες.

  Η πλάνη του αντηχείου (πολύ καλή έκφραση, δεν την θυμόμουν!) συνοδεύει κάθε κίνησή μας στο διαδύκτιο. Ταυτόχρονα, η πλήρης αυθαιρεσία των διαδικτυακών γιγάντων δημιουργεί ένα ψηφιακό κράτος εν κράτει. Το διαδύκτιο -που το λατρεύω και που το έχω ζήσει από τα πρώτα βήματά του στη χώρα μας- είναι ένα μεταξωτό βρακί και καλούνται τα οπίσθιά μας να γίνουν πιο επιδέξια από όσο ήταν πριν την εμφάνισή του! Όπως το σφυρί και το πριόνι, πρέπει να ξέρεις να το χειριστείς για να βγει προς όφελός σου. Δεν βρίσκω πρακτικές τις λύσεις που προκύπτουν από ανώνυμη βαθμολόγηση/ψξφοφορία. Η μόνη λύση είναι νομίζω η ενισχυση της παιδέιας με σεβαστές δόσεις Λογικής και στοιχειώδεις κανόνες ψυχολογίας -κατά προτίμηση εφαρμοσμένης. με συγκεκριμένα διαδυκτιακά παραδείγματα.

  Ποιοί δάσκαλοι και γονείς θα διδάξουν τις βασικές αρχές ωφέλιμης χρήσης του διαδικτύου, τη στιγμή που δεν τις γνωρίζουν οι ίδιοι; Δεν ξέρω… Ίσως αν τα «έγκριτα» ΜΜΕ δεν είχαν κάνει το έγκλημα να παρουσιάζουν το ίντερνετ σαν άντρο κακοποιών κατά την δεκαετία του ’90, οι σημερινοί γονείς να ήξεραν κάτι παραπάνω από το φατσομπούκι και τις σελίδες ανθυποδημοσιογραφίας με εξυπνακίστικα ονόματα…

 105. atheofobos said

  Μια πλευρά των FAKE NEWS που οι περισσότεροι παραβλέπουν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την παραποιημένη δήλωση Παπαγιαννάκη!
  ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ FAKE NEWS!
  http://atheofobos2.blogspot.com/2018/12/fake-news.html

 106. ΣΠ said

  105
  Μπαίνω να δω ποια είναι η δήλωση του μακαρίτη και βλέπω ότι πρόκειται για τον Παπαδημούλη.

 107. Γιάννης Κουβάτσος said

  104: Προφανώς η καταστατική ισότητα μεταξύ νομπελίστα και κρετίνου περιορίζεται στο θέμα της ισότητας της ψήφου και στο δικαίωμα αμφοτέρων να διατυπώνουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Δεν συνεπάγεται αυτό ότι ο λόγος τους έχει το ίδιο βάρος, προς Θεού. Όταν ολόκληρη η ιατρική κοινότητα επιβεβαιώνει τη χρησιμότητα του εμβολιασμού, δεν θα κάτσουμε να ασχοληθούμε στα σοβαρά με τις ανοησίες των συνωμοσιολόγων για αυτό το θέμα.

 108. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ωραία τα είπε ο Νικοκύρης, πλην Τειρεσία. Όσο για τον Έκο, παρόλο που εκτιμώ πολύ το έργο του, τα περί «ηλιθίων» δεν τα συμμερίζομαι.

  Ελευθερία, ελευθερία, ελευθερία….. Κάθε προσπάθεια αστυνόμευσης της σκέψης και της έκφρασης με βρίσκει παντελώς αντίθετο. Ακόμη και τα φέικ νιουζ, οι χόακες και τα τρολ είναι προτιμότερα από την επιβολή απαγορεύσεων. Εξαιρώ μόνο τις περιπτώσεις που αποτελούν ποινικά αδικήματα, προβλεπόμενα από το νόμο και γενικά δημοσιεύματα που βλάπτουν ηθικά, σωματικά ή οικονομικά συνανθρώπους μας. Να μην ξεχνάμε και το 1984, τον μεγάλο αδελφό του Όργουελ.

 109. atheofobos said

  105,106
  Έχεις δίκιο!
  Έχει χαραχθεί ανεξίτηλα στην μνήμη μου το όνομα και η προσωπικότητα του αείμνηστου Παπαγιαννάκη, οπότε συχνά όταν ένα όνομα αρχίζει από Παπα καταλήγει συχνά να το γράφω Παπαγιαννάκη!
  Ευκαιρίας δοθείσης υπάρχει και η σχετική αναφορά στον προβληματισμό των αναλφάβητων ψηφοφόρων της παλαι ποτέ ΕΡΕ, που με δυσκολία διαβάζοντας γράμμα-γράμμα στις εκλογές το ψηφοδέλτιο με τα δύο μεγάλα ονόματα που άρχιζαν από Παπα, έβαζαν σταυρό όταν έφταναν μετά το Παπα στο κ ή το λ (Παπακωνσταντίνου ή Παπαληγούρας!)

 110. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  104 – «Η επίγνωση πως η δημοσιογραφία σε κοροϊδεύει οδηγεί στην άκριτη αποδοχή κάθε βλακείας που σου λέει τις υποτιθέμενες κρυφές αλήθειες.»
  Για ποιό λόγο μπορεί να συμβαίνει αυτό κι όχι το αντίθετο που είναι και το πιο λογικό;

  «Ο σκεπτικισμός (υγειέστατη τάση) γίνεται πρόβλημα όταν δεν συνοδεύεται από τα εργαλεία ορθής κρίσης.» Και πώς αποκτιούνται τα εργαλεία ορθής κρίσης;

  «Άλλο παράδειγμα: η δυσπιστία για την παγκόσμια ιατροφαρμακευτική κοινότητα (και βιομηχανία) δίνει καύσιμο στις επικίνδυνες ανοησίες που διασπείρουν οι αρνητές του εμβολιασμού.»
  Έχεις ιδέα τι μορφωτικού επιπέδου είναι αυτοί οι αρνητές; νομίζεις πως στην πλειοψηφία τους, είναι τίποτε αγράμματοι βιοπαλαιστές; Προσωπικά όσοι γνωρίζω (και είναι αρκετοί) από το 1992 που κάναμε το πρώτο εμβόλιο στην κόρη μας, είναι πανεπιστημιακού επιπέδου, πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, μηχανολόγοι, δικηγόροι, καθηγητές, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, κλπ (αν θές, στην διάθεσή σου ονοματεπώνυμα) να βλέπεις νηπιαγωγό ιδιοκτήτρια παιδικού σταθμού με σύζυγο καθηγητή στο κολέγιο, να λέει σε συγκέντρωση γονέων πως είναι κατά του εμβολιασμού και συνιστά την ομοιοπαθητική, κι όχι, ακόμη δεν είχαν βγεί στο κουρμπέτη οι διάφοροι Λιακόπουλαίοι. Αυτοί ως τι λογίζονται;

 111. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  1) Να μάς πούν οι λαλίστατοι σχολιαστές κύρ Κώστας (108), κύρ Γιάννης Κουβάτσος (107), κύρ Σταύρος (106), Blog-oti-nanai (102), Alexis (100) και Αθεόφοβος (109), αν συμφωνούν με την άποψη του κονφερανσιέ της εκδήλωσης Παντελή Μπουκάλα, ότι οι ακροδεξιοί είναι πιό ικανοί από τους άλλους στο γκρίζο και στο μαύρο. Το βίντεο πάει μόνο του στο επίμαχο σημείο 22:00

  ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ: «Το μαύρο και το γκρίζο κυριαρχεί στο Ίντερνετ, όχι μόνο στην Ελλάδα. Είναι πολύ πιό καλοί οι ακροδεξιοί από τους άλλους…»
  ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟ: «Καλοί ή ικανοί;»
  Π. ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ: «Ικανοί. Πιό ικανοί… Έτσι πιστεύω, ναί»!..

  2) Να μάς πεί ο δαιμόνιος Ιατρού (αυτή την στιγμή μαγνητοσκοπεί την διάλεξη του κ. Σαραντάκου για την Θεία Ελληνική Γλώσσα στην εκδήλωση που γίνεται στην Λαμπηδόνα του Βύρωνα), γιατί το YouTube έχει κολλήσει στίς μόλις 69 θεάσεις (σε 4 ημέρες!) στο βίντεο της παρουσίασης που ανέβασε το κανάλι του κ. Σαραντάκου: Πρόκειται για αδιαφορία των αναγνωστών του παρόντος Ιστολογίου, για δάκτυλο των Εβραίων ιδιοκτητών του YouTube, ή για τεχνικό λάθος;

  Κι αν είναι έγκυρη η μέτρηση των 69 θεάσεων, δεν πρόκειται για μεγάλη ξεφτίλα, που δείχνει τον ωχαδερφισμό και την παντελή αδιαφορία των αναγνωστών του παρόντος Ιστολογίου; Εμείς, όταν ανεβάζουμε εδώ πέρα κάποια εικόνα, μέσα σε 24 ώρες τήν έχουν δεί πάνω από 500 νοματαίοι…

  3) Να μάς πεί κι ο κύριος Σαραντάκος γιατί επί 4 ημέρες έχει αμελήσει να συστήσει στους αναγνώστες του την λύση που πρότεινε στην εκδήλωση της Βουλής ο εκπρόσωπος των Ellinika Hoaxes, Δημήτρης Αλικάκος, για να ανιχνεύουμε τις κακόπιστες ιστοσελίδες, χρησιμοποιώντας την σχετική εφαρμογή που δημιούργησαν τα Ellinika Hoaxes. Δεν την θεωρεί έγκυρη, ή μήπως ζηλεύει γιατί δεν μπόρεσε να φιάξει μιά ανάλογη εφαρμογή για το παρόν Ιστολόγιο ο επικεφαλής των Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Στάζυμπος;

 112. aerosol said

  107:
  Δυστυχώς, Γιάννη, το πρόβλημα είναι πως πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με αυτές τις ανοησίες και πώς θα τις σταματήσουμε. Αυτοί οι άνθρωποι είναι πλέον δεκάδες εκατομμύρια και ήδη πλήττεται η ανοσία των κοινωνιών της Δύσης. Έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε μεγάλη απειλή της δημόσιας υγείας. Εδώ κάναμε την τρίχα τριχιά με τον Έκο αλλά με τέτοιες αφορμές μίλησε, δεν ήταν ηλίθιος να αναφέρεται σε δικαίωμα ψήφου ή φίμωση της ελεύθερης άποψης. Αν κάποιος πει πως πηδώντας από το μπαλκόνι βγάζεις φτερά και πετάς, έχει πια τέτοιο κοινό που στατιστικά θα υπάρξει ένας που θα τον πιστέψει και θα σκάσει σαν καρπούζι. Δεν είναι ελιτισμός να τον πεις επικίνδυνο βλάκα, απαιτεί απλά μια υποτυπώδη εξυπνάδα -δεν βάζεις τον εαυτό σου σε κάποια ελίτ.

 113. Alexis said

  #104: Προσυπογράφω κάθε λέξη! Είναι πράγματα που θα μπορούσα να είχα γράψει κι εγώ…

 114. Alexis said

  #107, 112: Ενημέρωση, ενημέρωση, ενημέρωση!
  Με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο, ορθή και τεκμηριωμένη ενημέρωση, είναι το μόνο αντίδοτο στην μπουρδολογία των κάθε λογής ημι-αγράμματων συνωμοσιολόγων.

 115. Γιάννης Κουβάτσος said

  112. Έτσι όπως το θέτεις, έχεις δίκιο, αλλά ο αγώνας μοιάζει χαμένος, αφού οι ηλίθιοι είναι αήττητοι. Απόδειξη ότι οι χόακες που κολακεύουν την εθνική, και όχι μόνο, ματαιοδοξία, όσο αποδομούνται, τόσο πολλαπλασιάζονται. Γουστάρουμε τα φέικ νιους, όπως σωστά λέει και ο Αθεόφοβος.
  Και αφού είπαμε για τον Έκο, μια συνηγορία του υπέρ του έντυπου βιβλίου:
  «Τι όμορφο που είναι ένα βιβλίο, που επινοήθηκε για να πιάνεται στο χέρι, ακόμη και στο κρεβάτι, ακόμη και μέσα σε μία βάρκα, ακόμη και εκεί όπου δεν υπάρχουν ηλεκτρικές πρίζες, ακόμη κι αν έχει αποφορτιστεί κάθε μπαταρία και αντέχει τα σημάδια και τα τσαλακώματα, μπορεί να αφεθεί να πέσει καταγής ή να παρατηθεί ανοιγμένο στο στήθος ή στα γόνατα όταν μας παίρνει ο ύπνος, μπαίνει στην τσέπη, φθείρεται, καταγράφει την ένταση, την επιμονή ή τον ρυθμό των αναγνώσεών μας, μας υπενθυμίζει (αν φαίνεται πολύ καινούργιο ή άκοπο) ότι δεν το διαβάσαμε ακόμη…»

 116. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Κύρ Γιάννη (115), αυτές οι παρλαπίπες του Ουμβέρτου για την ανωτερότητα του χάρτινου βιβλίου είναι γεροντίστικες απόψεις. Δεν ντρέπεσαι εσύ που είσαι ακόμα νέο παλληκάρι (μόνο 56 ετών, απ’ ό,τι μού λεει το κοντρόλ…) να τις υιοθετείς + να τις διαδίδεις και στους υπόλοιπους αναγνώστες για να αποβλακωθούν εντελώς;

  Εγώ είμαι 13 χρόνια μεγαλύτερός σου, αλλά ουδέποτε θα διενοούμην να αμφισβητήσω την ανωτερότητα του ηλεκτρονικού βιβλίου, επειδή το λέει ο παλαιοκομμουνιστής ο Έκο. Ο οποίος Έκο, στην πραγματικότητα ήταν ένας Ιταλός «ποντικός των βιβλίων», κάτι σαν τον δικό μας τον Blog-oti-nanai, χωρίς – βέβαια – να πιστεύει τις παλαβομάρες του Ραββίνου Χριστού, πράγμα που του έδινε ένα σαφές πλεονέκτημα…

 117. ΣΠ said

  111 τέλος

  Γιακουμή, έρχεσαι δεύτερος και καταϊδρωμένος. Το έχει αναφέρει ο Στάζυμπος πριν από 4 μέρες:
  https://sarantakos.wordpress.com/2018/12/15/meze-353/#comment-548908

 118. Γιάννης Κουβάτσος said

  Βάτμαν, μια ηλικία έχουμε, άσε τα σάπια είπαμε. Εσύ παίξ’το νεάζον τεχνοφρικιό και άσε σε μένα τα βιβλία.

 119. ΚΩΣΤΑΣ said

  @111 . Λαλίστατος; φου και φου από κανένα σχόλιο γράφω.

  Στο κυρίως ερώτημα, μπα! οι χριστιανομπολσεβίκοι μου φαίνονται πιο ικανοί. 😉

 120. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  1) Κύρ Σταύρο μου (117) το έχω δεί το σχόλιο του Στάζυμπου, αλλά με προβληματίζει ότι η ενημέρωσις προς τους αναγνώστες δεν έγινε από τον ίδιο τον κ. Σαραντάκο. Μάλλον δεν εγκρίνει την εφαρμογή, αλλά οφείλει να μάς εξηγήσει το γιατί δεν την εγκρίνει

  2) Κύρ Γιάννη (118), εγώ είμαι γεννημένος το 1949 και έχω πιό προοδευτικές ιδέες από σένα (που είσαι γεννημένος το 1962) στο θέμα του χάρτινου βιβλίου

  3) Κύριε Κώστα (119), αν ο κ. Σαραντάκος συμφωνεί μαζί σου, γιατί δεν αμφισβήτησε την άποψη του φιλαράκου του τού Π. Μπουκάλα ότι οι ακροδεξιοί είναι πολύ ικανώτεροι των υπολοίπων στο μαύρο και στο γκρίζο; Θα χαιρόταν και ο παριστάμενος Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, που ξίνισε τα μούτρα του μόλις ο Μπουκάλας ξεστόμισε τα σχετικά λόγια…

 121. aerosol said

  110:
  Η άποψή μου είναι πως μας τυφλώνει η πλάνη πως οι άνθρωποι έχουν την τάση να είναι λογικοί. Πιστεύω πως είμαστε ένα χάος ενστίκτων και ανεξέλεγκτων συναισθημάτων που επικαλύπτονται από ένα λετπό, εύθραυστο στρώμα λογικής. Η τάση προς τη λογική πάει κόντρα στον πιο αρχέγονο πυρήνα μας και συχνά χάνει. Ως θεωρία έχω βρει πως εξηγεί τα πάντα που παρατηρώ στη ζωή μου -συνεπώς την κρατώ ως την πιο ικανοποιητική ως τώρα!

  Κάπως έτσι απαντώ στο πρώτο σου ερώτημα. Όταν νιώσεις πως ο Α σε κοροϊδεύει, κάποιος Β μπορεί να σε παραπλανήσει εύκολα αν σου πει κι αυτός πως ο Α σε κοροϊδεύει. Λόγω αυτής της συμφωνίας ταυτίζεσαι μαζί του και δέχεσαι άκριτα τα δικά του λεγόμενα. Απλοποιώ αρκετά, αλλά χοντρικά ισχύει όταν λείπει η ορθή κρίση.

  «Και πώς αποκτιούνται τα εργαλεία ορθής κρίσης;»
  Μεγάλο θέμα για να το λύσω μόνος μου και μάλιστα στα πλαίσια σχολίων ενός μπλογκ. Δυο βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση που σκέφτηκα, τα είπα. Διδιασκαλία των αρχών Λογικής αλλά και της «πρακτικής» Ψυχολογίας (ειδικά των ποικίλλων, κοινά καταγεγραμμένων biases: «πλανών», μου αρέσει ο όρος!). Από το Γυμνάσιο, όχι τσόντα σε μια 3η Λυκείου που κανείς δεν δίνει σημασία. Με απλά λόγια, με παραδείγματα από την καθημερινότητα. Σαν εμβολιασμό απέναντι στον παραλογισμό.

  «Αυτοί ως τι λογίζονται;»
  Πρόβλημά μας δεν είναι να βρούμε τη σωστή λέξη και να χάνουμε ενέργεια επιχειρηματολογώντας για το αν είναι βλάκες, αφελείς, ανόητοι, πανέξυπνοι, παραπλανημένοι, ιδιοφυείς ή δεν ξέρω τι άλλο. Ξέρω για τι μιλάς, το συναντώ. Είναι διάφοροι άνθρωποι και δεν μπορώ να τους τσουβαλιάζω ούτε να βρω τον τέλειο όρο -δεν είναι καν όλοι φανατικοί ή απόλυτοι. Αλλά σε πολλούς το πρόβλημα δεν είναι ευφυίας, είναι ψυχολογικών τάσεων, φοβιών και πλανών. Κάποιοι μπορεί να έχουν ελλειπή πληροφόρηση, αλλά δεν πιστεύω πως αυτό είναι το κυρίαρχο σ’ αυτή την κατηγορία εμβολιομάχων.
  Υπάρχει όμως ένα διογκούμενο πλήθος πραγματικά λούμπεν στοιχείων (όχι σαν αυτούς που περιγράφεις) όπου η λογική και η πληροφόρηση είναι παντελώς άχρηστη. Αντιδρούν σαν υστερικά παιδιά, έχουν πλήρη άγνοια της πραγματικότητας και αντιστέκονται έντονα στα γεγονότα. Δυστυχως είναι ενήλικες και υπεύθυνοι για πραγματικά παιδιά τα οποία εκθέτουν σε κίνδυνο στα όρια της κακοποίησης.

 122. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σαφώς και είναι ικανότατοι οι ακροδεξιοί στη μαύρη και την γκρίζα προπαγάνδα. Αυτού του είδους η προπαγάνδα έχει στόχο τον διασυρμό, τη συκοφάντηση και τη δυσφήμιση του αντιπάλου. Περιέχει ψέματα, ταχυδακτυλουργίες και κατασκευασμένες πληροφορίες, που πρέπει να γίνουν αποδεκτές από το θύμα. Ποντάρει στην καλοπιστία του στόχου να αποδεχθεί την πηγή από την οποία προέρχεται.

 123. Pedis said

  # 121 – το τρίπτυχο αρχών στην παγίδευση του καταναλωτή από την κυρίαρχη, νομίζω πλέον, διαφημιστική στρατηγική είναι:

  – ο πολίτης ως πελάτης δεν ξέρει ακριβώς τι θέλει.

  * αν διερευνηθούν οι πιθανές επιλογές του με προσωπική επαφή μέσω ερωτηματολογίων πιθανά θα απαντήσει «ορθολογιστικά» δηλ. ορθοπολιτικά. Άρα τα αποτελέσματα δεν θα είναι αξιόπιστα. (Καλύτερα αποτελέσματα βγαίνουν με δουλειά σε ομάδα δεδομένης της δυνατότητας προγκίσματος στο μέλος του δείγματος να ανοιχτεί συναισθηματικά παρακινούμενος από το ταυτόχρονο άνοιγμα των παρευρισκόμενων.)

  – κάνει τις επιλογές του σπασμωδικά, ανορθολογικά και βασιζόμενος στην εντύπωση για την εικόνα που αποκτά για τον εαυτό του και μεταδίδει στους άλλους αγοράζοντας το προιόν που έχει «επιλέξει».

  Αυτά πολύ πριν την ιντερνετική εποχή. Σήμερα, το δείγμα και το φόκους γκρουπ σχεδόν ταυτίζονται και τα μέλη τους παρέχουν εθελοντικά πληροφορίες για τον εαυτό τους.

 124. Pedis said

  # 122 – δες στη βίκι τι εξαιρετική δουλειά έχουν κάνει …

 125. Γιάννης Κουβάτσος said

  123: Επίσης υπάρχει η εξατομικευμένη διαφήμιση προϊόντων που σχετίζονται με τη συχνότητα των γκουγκλαρισμάτων του καταναλωτή.

 126. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  121 – «Η άποψή μου είναι πως μας τυφλώνει η πλάνη πως οι άνθρωποι έχουν την τάση να είναι λογικοί.» ΠΛΑΝΗ; Όχι Aerosol δεν είναι πλάνη, είναι η φυσική πραγματικότητα, πλάνη είναι όλο αυτό το μη φυσιολογικό κι αρρωστημένο που ζούμε και μας έχουν υποχρεώσει από την βρεφική ηλικία ακόμη να πιστεύουμε ως αληθινό. Μέχρι να πεθάνω θα προσπαθώ να αποδείξω αυτή την πλάνη κι ας έχω φάει τα μούτρα μου μέχρι τώρα με τα πενιχρά μου (αλλά σημαντικά σε βάθος χρόνου) αποτελέσματα.

  β – Και γιατί δεν διδάσκονται μέχρι τώρα αλλά και ποιοί θα τα διδάξουν;

  γ – Δεν μ΄ενδιαφέρει η περιγραφή τους με την σωστή λέξη αλλά το ότι παρά την υψηλή τους μόρφωση δεν έχουν το εργαλείο της ορθής κρίσης, αυτό είναι το πραγματικά ΜΕΓΑΛΟ πρόβλημα και γίνεται μεγαλύτερο γιατί κοινωνικά έχουν μεγάλη επιρροή στους κατώτερα μορφωμένους.

  «Αλλά σε πολλούς το πρόβλημα δεν είναι ευφυίας, είναι ψυχολογικών τάσεων, φοβιών και πλανών. Κάποιοι μπορεί να έχουν ελλειπή πληροφόρηση, αλλά δεν πιστεύω πως αυτό είναι το κυρίαρχο σ’ αυτή την κατηγορία εμβολιομάχων.»
  Η ψυχολογική ισορροπία έχει άμεση σχέση με την λογική και την ευφυία, όλα αυτά που περιγράφεις, είναι αποτέλεσμα αρρωστημένου παραλογισμού φαινομενικά ευφυιών και λογικών ανθρώπων αλλά στην πράξη εντελώς ανισόρροπων, (είναι μεγάλη απάτη ο ορισμός της ευφυίας όπως την ξέρουμε) το ότι είναι πάρα πολλοί δεν σημαίνει πως δεν είναι βαρεμένοι.
  Έχεις τολμήσει ποτέ να αντιπαρατεθείς μαζί τους; δοκίμασε και θα καταλάβεις πραγματικά τι σημαίνει ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ της λογικής, οι λούμπεν που λές, είναι παιδική χαρά μπροστά τους, θα δείς το απύθμενο μίσος στο βλέμμα τους εναντίον σου και θα με θυμηθείς, πιστοί φίλε μου, ΠΙΣΤΟΙ, κι αυτοί όχι μόνο ψηφίζουν αλλά και κάποιοι ψηφίζονται ως εκπρόσωποι στην Βουλή.

  Καληνύχτα

 127. aerosol said

  126
  Λάμπρο, παρακαλώ άσε τις συνεχείς σωκρατικές ερωτήσεις χωρίς τέλος. Βγαίνει κάπως συγκαταβατικό και δεν είμαι παιδί. Πες την άποψή σου ή την αντίθεσή σου αλλά δεν θα παίζουμε μόνιμα αυτό το παιχνίδι όπου κάποιος ρωτά ως σοφός και κρίνει τις απαντήσεις. Ξέρω πως έχεις καλή πρόθεση αλλά δε μας πάει μακριά η μέθοδος.

  Ονομάζεις φυσική πραγματικότητα την τάση του ανθρώπου για την λογική, σαν κυρίαρχη, ενώ είναι το περιβάλλον που την διαστρεβλώνει. Δεν έχω τέτοια δείγματα. Αυτό εμπεριέχει την εικασία πως όλες οι μορφές διαπαιδαγώγησης στον πλανήτη έχουν (κατά σύμπτωση) το ίδιο αποτέλεσμα στα παιδιά, το να γίνονται ενήλικες που δεν κυριαρχούνται από την λογική. Μου φαίνεται μεταφυσική σκέψη και μαλλον αναπόδεικτη, δηλαδή βασίζεται στην πίστη. Οπότε διαφωνούμε σ’ αυτό.

  Αλλά και στη συνέχεια νομίζω πως μπερδεύεις εξυπνάδα, ευφυία, μόρφωση, πνευματική ισορροπία. Μπορείς κάλλιστα να είσαι ευφυής και ανισόρροπος πνευματικά ή ασταθής συναισθηματικά. Έξυπνος σε κάτι και ανόητος σε κάτι άλλο. Δεν είναι απλό σύστημα ο άνθρωπος. Βεβαίως και έχω συζητήσει και αντιπαρατεθεί με τέτοιους ανθρώπους (ακόμα και στην ίδια μου την οικογένεια). Απλά ερμηνεύω διαφορετικά αυτό που βλέπω από ότι εσύ. Δεν πειράζει!

 128. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δηλαδή, υπάρχει οποιοδήποτε σύστημα που εκπαιδεύει τη νεολαία, με σκοπό να διαστρεβλώσει τη φυσική λογική της (τι είναι αυτό;) και να την καταστήσει παράλογη. Διάβολε, αυτό είναι εντελώς αντιπαραγωγικό, ποιο σύστημα θέλει να αυτοκαταστροφεί; Αυτό που προσπαθεί να κάνει κάθε σύστημα είναι να διαιωνιστεί και η εκπαίδευση παίζει τον ρόλο της σ’ αυτό. Αυτό όμως δεν είναι διαστρέβλωση της φυσικής λογικής, της λογικής δηλαδή με την οποία υποτίθεται ότι είναι προικισμένο εκ γενετής κάθε παιδί, γιατί θα κληθούμε να ορίσουμε τα γνωρίσματα αυτής της λογικής και μάλλον δεν θα τα καταφέρουμε.

 129. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Να βγεί ο Ιατρού και να μάς πεί πότε θα ανεβάσει στο YouTube το βίντεο της αποψινής διαλέξεως του κ. Σαραντάκου για την Θεία Ελληνική Γλώσσα στην Λαμπηδόνα του Βύρωνα, ώστε να εντοπίσει το Επιτελείο μας τυχόν λάθη ή γκάφες.

  Επίσης, να μάς πεί γιατί άργησε τόσο πολύ να δώσει ανταπόκριση στο Ιστολόγιο για το αν όλα πήγαν καλά στην εν λόγω διάλεξη, πόσοι νοματαίοι ήσαν από κάτω το κοινό, αν έγινε συζήτησις μετά την διάλεξη και άλλα τέτοια…

 130. loukretia50 said

  Επιτρέψτε μου μια παρατήρηση, σαν απλή αναγνώστρια (στο παρόν!):
  Βρίσκω το συγκεκριμένο νήμα εξαιρετικό από κάθε άποψη. Όχι μόνο το άρθρο, που, εκτός όλων των άλλων που σχολιάσατε, συνοψίζει καταπληκτικά τον τρόπο που γίνεται διάλογος στα κοινωνικά μέσα :
  «…συνδυάζει την ψυχρότητα και την απόσταση του γραπτού λόγου με την προχειρότητα του προφορικού, χωρίς να αξιοποιεί την αμεσότητα και τη ζέστη της προφορικής επικοινωνίας ή την συγκρότηση, το βάθος και την πυκνότητα της γραπτής…»

  Αλλά και το επίπεδο των επί μέρους συζητήσεων και σχολίων. Ναι, μια πραγματική ανταλλαγή απόψεων, χωρίς κορώνες, που βοηθάει να εστιάσει κανείς στο θέμα.
  Νομίζω θα μετρούσε περισσότερο η άποψη κάποιων σιωπηλών αναγνωστών, θα ήταν πιο αμερόληπτη, ωστόσο θέλησα να εκφράσω τη χαρά μου για την ενδιαφέρουσα ,δημιουργική και ευχάριστη περιπλάνηση. Και σ΄αυτό συμμετείχατε όλοι.

  ΥΓ. γιατί να μη συμβαίνει πιο συχνά?
  Δε θα χρειαζόταν να πίπτει «πλονκ» που λέτε οι ειδικοί… Αν και προσωπικά δε με απασχόλησε ποτέ, απλά προσπερνάω!

  ΥΓ. Μεσιέ Jack, με ρέγουλα! προλάβατε και ποστάρατε πριν κάνω δημοσίευση!

 131. Pedis said

  Ο λεγόμενος ανορθολογισμός σπάνια είναι απόλυτος, μονοκόμματος και καθολικός. Παίρνει πολλές εκφράσεις και έχει άλλες τόσες αιτίες.

  Μία αιτία μπορεί να είναι η ελλιπής πρόσβαση ή/και γνώση ή/και ανάλυση των δεδομένων/διαπιστωμένων καταστάσεων που οφείλουν να λαμβάνονται ως βάσιμες αρχές σε μία νέα διερεύνηση ενώ, παράλληλα, δεν είναι παράδοξο που η λογική συνεκτικότητα στη σκέψη είναι παρούσα (λ.χ. οι θεωρίες συνωμοσίας: έχουν λογική).

  Σε αυτήν την περίπτωση είναι καλύτερα να μην μιλάμε για τάση προς το παράλογο αλλά
  για έλλειψη γνώσεων, μεθόδων διερεύνησης και εξακρίβωσης της αλήθειας (ή του σωστού).

  Μια άλλη αιτία ανορθολογισμού μπορεί να οφείλεται στην ανάγκη ικανοποίησης συναισθηματικών αναγκών. Εδώ, τουλάχιστον, η λογική συνεκτικότητα των συλλογισμών είναι προβληματική (λ.χ. μεγάλο μέρος της αγοραστικής συμπεριφοράς του καταναλωτή ή η πίστη σε σύμπλεγμα θεοτήτων κα αγίων που στην κρίσιμη κατάσταση θα ανταποδώσουν το σεβασμό του πιστού με την σωτήρια επέμβαση τους).

 132. Pedis said

  θα παραδεχτείτε, φαντάζομαι, ότι είναι εντούτοις πολύ συχνό φαινόμενο ένα άτομο να είναι εξαιρετικά ορθολογικό σε κάποιες περιπτώσεις και σε άλλες να συμπεριφέρεται σαν τη βάβω μου. Λ.χ. επιτυχημένοι επιστήμονες, ακριβολόγοι δικαστικοί, αποφασιστικοί επιχειρηματίες, υποστηρίζουν ότι έχουν φύλακα άγγελο και βεβαιώνουν ότι είναι δυνατή η άμωμος σύλληψη.

  Βέβαια, πολύ συχνά, για να πραγματοποιηθούν οι συνέπειες της ακριβούς και συνεπούς ορθολογικής σκέψης είναι απαραίτητη μια γερή τζούρα ανορθολογισμού. Σωστά;

 133. Pedis said

  -> 132 – όπως επίσης στα αρχικά της στάδια, η διαδικασία μιας ορθολογικής μελέτης είναι ανορθολογική. Συνήθως ονομάζεται έμπνευση. Βεβαίως, η έμπνευση σε αντίθεση π.χ. με τη θρησκευτική επιφοίτηση, αν έχει κάποια αξία, εντάσσεται ευθύς αμέσως στα πλαίσια και στους κανόνες της ορθολογικής ανάλυσης.

 134. loukretia50 said

  132. (τέλος)
  Μήπως για να εξηγηθούν?
  Γιατί για να πραγματοποιηθούν αρκεί ένας τυχαίος παράγοντας.

 135. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Αγαπητή μου Λουκρητία (130) είσαστε πολύ αθώο και εξαιρετικά ευγενικό κορίτσι. Κι εδώ, ακριβώς, έγκειται η μεγάλη γοητεία σας, χωρίς να συμπεριλαμβάνω το τεράστιο ταλέντο σας στην Στιχουργική.

  Όμως, δεν πρέπει να κρυβόμαστε: Ο ίδιος ο κ. Σαραντάκος έχει αποκαλύψει εδωμέσα ότι ο κ. Παντελής Μπουκάλας που διηύθυνε το εν λόγω «στρογγυλό τραπέζι» της Βουλής το περασμένο Σαββάτο στο Μ.Μουσικής, γράφει τα κείμενά του στο χέρι, διότι δεν σκαμπάζει γρύ από διαδίκτυο. Μάλιστα, αν είδατε το βίντεο προς το τέλος, όταν ο νεαρός πανελίστας στο άκρο αριστερό του τραπεζιού λέει κάτι κομπιουτερικά, ο ακομπλεξάριστος Μπουκάλας δεν ντρέπεται να δηλώσει δημοσίως πως δεν κατάλαβε τίποτε.

  Σάς ΕΡΩΤΩ, αγαπητή μου Λουκρητία: Πώς είναι δυνατόν να διευθύνει κάποιος μιά Ημερίδα για τα Κοινωνικά Δίκτυα, όταν δεν έχει μπεί ποτέ στο Twitter και στο Facebook, όταν δεν ξέρει ούτε τα στοιχειώδη του word για να γράψει ένα κείμενο κλπ.;

  Ούτε κάν πώς λειτουργεί το YouTube δεν ξέρει ο κ. Μπουκάλας: Νομίζει (έγραψε και σχετικό άρθρο στην «Καθημερινή» και αν προκληθώ θα το αναρτήσω) ότι η τηλεθέαση ανεβαίνει κατά μία μονάδα κάθε φορά που θα μπεί κάποιος να δεί ένα βίντεο του YouTube από μία συγκεκριμένη IP, ενώ αυτό δεν συμβαίνει και όποιος το ισχυρίζεται, κάνει «μπάμ» από μακρυά ότι δεν σκαμπάζει τα βασικά.

  Μ΄ αρέσει που στο τέλος της συζητήσεως ο κ. Μπουκάλας δηλώνει ότι έμαθε πολλά από τους ομιλητές. Και σάς ερωτώ εγώ που είδα όλη την συζήτηση στο Κανάλι της Βουλής, αγαπητή μου Λουκρητία: Τί καινούργιο έμαθε ο κ. Μπουκάλας από όσα ακούστηκαν και δήλωσε πανευτυχής που εμπλούτισε τις γνώσεις του; Το μόνο ενδιαφέρον που ακούστηκε από την όλη συζήτηση ήταν η πρότασις του κ. Σαραντάκου να φιαχτεί ένας «Τειρεσίας» για τα ημαρτημένα των ΜΜΕ + των ιστοσελίδων, αλλά κι αυτή η πρόταση δεν θάχει καμμία τύχη, γιατί θα βγούν πολλοί και θα αντιδράσουν: Δεν θέλουμε νάχουμε από πάνω μας έναν μπαμπούλα να μάς ελέγχει, αρνούμαστε το φακέλωμα και τα λοιπά που ακούγονται στο Ρωμέικο

  Ακόμη και ο εκπρόσωπος των Ellinika Hoaxes, Δημήτρης Αλικάκος (δοξάστηκε ως βιογράφος του Λιαντίνη, αν θυμάστε…) είναι άσχετος με τους υπολογιστές, απόδειξις ότι όταν του δίνουν τον λόγο για να μιλήσει για την εφαρμογή που σε ενημερώνει αν μιά ιστοσελίδα είναι κακόπιστη, αγνοεί το θέμα και ζητάει βοήθεια από κάποιον υποτακτικό του που βρίσκεται στο ακροατήριο.

  Δεν θέλω να πώ περισσότερα για την ασχετοσύνη και κάποιων άλλων πανελιστών, για να μή στεναχωρέσω τον κ. Σαραντάκο, που θα καταφθάσει σε λίγο κατάκοπος από την σημερινή διάλεξη για την Θεία Ελληνική Γλώσσα που έδωσε στην Λαμπηδόνα του Βύρωνα. Το Επιτελείο μας αναμένει από τον κ. Ιατρού πότε θα σηκώσει το σχετικό βίντεο για να ριχτεί στην δουλειά

 136. Pedis said

  # 143 – όχι, για να πραγματοποιηθούν! Όσο σωστός και να φαίνεται στο χαρτί ένας υπολογισμός λ.χ. για την κατασκευή ενός καθεδρικού ναού, του τρούλου του Μπρουνελέσκι, μιας μη ευθείας γέφυρας κοκ είναι απαραίτητη εκείνη η ανορθολογική απόφαση βασισμένη στην πίστη ότι οι δυσκολίες στην πράξη δεν θα πολύ διαφορετικές από εκείνες που έχουν προβλεφτεί ότι μπορούν να αντιμετωπισθούν.

  Βέβαια, υπάρχουν τόσα και τόσα παραδείγματα όπου χωρίς την «τρέλλα» του ανορθολογισμού δεν θα πραγματοποιούνταν ποτέ ένα ορθολογικό σχέδιο.

 137. Pedis said

  136 -> 134

 138. loukretia50 said

  136. Μίλησες όμως για έμπνευση.Αυτή μπορεί να είναι απλά συνειρμός – κι εδώ μιλάμε για ορθολογισμό, αλλά ο συνειρμός μπορεί να είναι τελείως ελεύθερος.

 139. Pedis said

  Δεν είχα στο μυαλό μου τον ελεύθερο συνειρμό.

  Τέσπα, πολλά έγραψα. Μπουένας νότσες.

 140. loukretia50 said

  139. Κρίμα που σ΄απογοήτευσα, δεν έχω τα φόντα για σοβαρή συζήτηση.
  Καληνύχτα!

 141. Σχολιαστής said

  Το τανγκό (μιλόνγα) θέλει δύο όμως! 🙂

 142. loukretia50 said

  141. ενώ η συζήτηση δεν έχει τέτοιο περιορισμό!

 143. loukretia50 said

  135. Καλωσύνη σας να με αποκαλείτε «κορίτσι», καιρό είχα να τ΄ακούσω, αλλά σας παρακαλώ μη με ρωτάτε δύσκολα! Ειδικά αν αφορούν τρίτους!
  Δεν ασχολήθηκα ποτέ με το πρόσωπα που αναφέρετε, ούτε προτίθεμαι, αλλά αφού με ρωτάτε….
  1) Εκτιμώ τους ακομπλεξάριστους.
  2) Είμαι κι εγώ πολύ άσχετη με τη σύγχρονη τεχνολογία, άρα δε μπορώ να κρίνω.
  3) Ακόμα κι αν δεν κατέχουμε ένα αντικείμενο, αλλά μας γοητεύει, μπορούμε να συγκεντρώσουμε ειδικούς και να τους συντονίσουμε.
  Κι εσείς κι εγώ θα μπορούσαμε, αν είχαμε την ευκαιρία και τα μέσα, αρκεί να είμαστε υπεύθυνοι και να ενδιαφερόμαστε πραγματικά.
  ( Ε, και να μην είμαστε τελείως στόκοι προφανώς…).
  4) Κι ένα μόνο ενδιαφέρον επιχείρημα αξίζει τη συμμετοχή ή την προσπάθεια, δε νομίζετε?
  Έστω και για τις αντιδράσεις των θερμόαιμων.
  5) Επειδή μ΄αρέσουν οι μαντεψιές, θάλεγα ότι οι συμμετέχοντες στη μέθεξη της Λαμπηδόνας αναλύουν τα αποψινά δρώμενα με σοβαρότητα, κατάνυξη και τα ανάλογα συνοδευτικά.
  Θα έβαζα και στοίχημα, αλλά δεν το συνηθίζω…
  Καληνύχτα!

 144. Στοιχήματα…

  …Amico ci scommetto stai per dirmi
  adesso è ora che io vada…

 145. Παναγιώτης Κ. said

  @121. Ναι αυτή είναι η πραγματικότητα!
  Αυτό συνέβαινε και απ ότι φαίνεται, θα συνεχίσει να συμβαίνει.
  Προσωπικά πιστεύω σε μικρότερο βαθμό αλλά, ποτέ δεν θα εξαλειφθεί.

 146. 58, … Κορυφαίος δημοσιογράφος/συνεργάτης του
  έγραφε τα άρθρα του κατά φαντασία
  και τα σερβίριζε.
  Όλα φέϊκ!
  Ακόμα και βραβεία πήρε γι αυτά, …

  Προφανώς τα βραβεία ήταν στην κατηγορία Fiction!

 147. BLOG_OTI_NANAI said

  Δυστυχώς μερικοί δεν έχουν καταλάβει καν την ουσία της μεταφυσικής πίστης και την συνδέουν με τον ανορθολογισμό. Ζούμε σε μια χώρα για τους αρχαίους σοφούς της οποίας μιλάει και γράφει όλος ο πλανήτης, οι οποίοι προήλθαν από μια βαθιά θρησκευόμενη κοινωνία και ανάμεσα τους με το κιάλι ψάχνει κανείς να βρει πραγματικά άθεους, οι περισσότεροι «άθεοι» ήταν στην χειρότεροι περίπτωση αγνωστικιστές. Οι δίκες περί «αθεΐας» στον 4ο-5ο αιώνα ουσιαστικά τις περισσότερες φορές αφορούσαν «ασέβεια» προς τους θεούς της πόλης. Και φυσικά δεν είναι αθεΐα η αμφισβήτηση του ομηρικού δωδεκάθεου, το αμφισβήτησαν πολλοί με τα χειρότερα λόγια. Μιλάμε για άρνηση μιας υπερφυσικής ή μεταφυσικής δύναμης. Ακόμα και ο Επίκουρος πίστευε στους (αμέτοχους) θεούς, ακόμα και ο Πρωταγόρας άθεος δεν μπορεί να ονομαστεί.

  Δεν μπορούμε να μιλάμε για «ανορθολογισμό» για ένα φαινόμενο που δεν κατανοούμε. Και άλλωστε, ακόμα και σήμερα αυτό που είναι ανορθολογικό, είναι το «ουδέν εκ του μηδενός». Η ύπαρξη δηλ. από το μηδέν είναι όντως ανορθολογική σήμερα ακόμα κι αν μιλάμε για την παρουσία μιας απειροελάχιστης φυσικής δύναμης. Δεν είναι ανάγκη να μιλάμε για θεό. Αλλά για να υπάρξει κάτι, κάτι θα πρέπει να προϋπήρξε και το πώς προϋπήρξε το «κάτι» και το αν θα καταλήξουμε σε μια αιώνια Αρχή που δεν έχει αρχή, και αυτό προς το παρόν δεν είναι «ανορθολογικό»;

  Αν λοιπόν οι ορθολογιστές αποδέχονται μια αιώνια Αρχή χωρίς αρχή, δηλ. αυθύπαρκτη, τότε ας κρατούν μικρότερο καλάθι όταν ειρωνεύονται τους «ανορθολογιστές» για τη δική τους αυθύπαρκτη Αρχή. Τουλάχιστον ας μαλώσουμε για του ποιου η αυθύπαρκτη Αρχή είναι καλύτερη… Διότι αλλιώς, θα πάμε στην κατάργηση του βασικού αξιώματος «ουδέν εκ του μηδενός» οπότε σε κάθε περίπτωση και οι δύο πάσχουν από ανορθολογισμό είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο.

  Μην μας ζαλίζουν λοιπόν κάποιοι με τα περί καφενειακού «ανορθολογισμού» για τέτοια διαχρονικά φαινόμενα.

 148. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η «φυσική λογική» χωρίς την επίδραση του κοινωνικού περίγυρου:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.noesi.gr/book/truestory/victor&ved=2ahUKEwjL8beo1q3fAhUNPFAKHbYZDzwQFjAVegQIARAB&usg=AOvVaw12s00p2a0ZrP5P7sZD5VxZ&cshid=1545283759612

 149. dryhammer said

  Την Καλημέρα μου!

  Χρόνια πολλά σε όσους γιόρταζαν κατά την απουσία μου.
  Έπιασα δουλειά από τις αρχές του μήνα, γλείφοντας το προεκλογικό κοκαλάκι των 8μηνων συμβάσεων. Πριν από δυο- τρείς μέρες απόκτησα πρόσβαση σε Η/Υ (που λέγαμε τότε…) και βρήκα μόλις τους κωδικούς μου για να μην είμαι παθητικά συμμετέχων.

  Προς φίλους και μή: Είμαι σαν το ζάχαρο. Δεν υπάρχει θεραπεία, απλά μαθαίνεις να ζεις μ’ αυτό…

 150. τα μυαλά said

  Με αυτά και τα άλλα, κατέληξε να είναι μια κομματική φιέστα πλήρως ενταγμένη στον προπαγανδιτικό μηχανισμό του Σύριζα. Έχω μια υποψία ότι ήταν εξαρχή έτσι σχεδιασμένο, να είναι ένα ακόμη μέσο προπαγάνδας. Σε λίγο θα μας φέρουν και τον /ζίζεκ να μας πει με παραστατικές κινήσεις των χεριών του πόσο μας αξίζει ο αποκεφαλισμός και πόσο ανάξιοι που δεν συμβάλουμε.

  Θα μου πείτε, ένας βουλευτής δεν μπορεί να θέσει την ερώτηση? Όχι δεν μπορεί, αν δεν μπορεί να την πει σε 5 λέξεις. Εδώ καλέξηξε να μιλήσει περισσότερο και από τους ομιλιτές, και τι είπε? Πόσο υποφέρει από τα φέικ νιουζ. Ποιος, αυτός που εξαρχής ζει από και για τα φέικ νιουζ. Διαφορερικά να ανέβαινε στο έδρανο και να έβγαζε δακρύβρεχτους λόγους μεατανοίας για όλες τις αμρτίες του και όρκους ότι δεν θα το ξανακάνει. Ναι, ξέρω, ο όρκος ενός πολιικού δεν έχει απολύτως καμιά αξία. (Και δη του Συριζαίου, η δικιά μου εμμονή χαχαχα)

 151. leonicos said

  Γιά να δω τι κάνατε, εσείς οι καλοί,μια κι έλειπα εγώ ο μαλωμένος

  Μαλωένος – μυαλωμένος;

 152. leonicos said

  Αν είναι ν’ αποκτήσω μυαλά σαν του 150…

  να μη μου συμβεί ποτέ.

  Καλύτερα άμυλος και μαλωμένος

  παρά μυαλωμένος και μ

 153. Γιάννης Κουβάτσος said

  152: Άσε που έμαθε ξαφνικά ορθογραφία. Το θαύμα των Χριστουγέννων. 😊

 154. leonicos said

  147 BLOG_OTI_NANAI
  Αν λοιπόν οι ορθολογιστές αποδέχονται μια αιώνια Αρχή χωρίς αρχή, δηλ. αυθύπαρκτη,

  Αυτή καθ’ εαυτή η ύπρξη του κόσμου είναι μεταφυσική έννοια. Ο απόλυτος ορθολογιστής πρέπει να μας αποδείει ότι δεν υπάρχει ο ίδιος, τουλάχιστον.

 155. dryhammer said

  Όσο πλησιάζουν εκλογές οι παπαριές εκατέρωθεν με τη μορφή σχολιασμού θα αυξάνουν εκθετικά. Για το Ava θα είναι το θέμα της ημέρας, τσουπ θα εμφανίζεται κι ένας δεκάρικος υπέρ η κατά (οποιουδήποτε, το ίδιο κάνει)…

 156. ΓιώργοςΜ said

  Για όποιον σκέφτεται ορθολογικά, υπάρχουν φαινόμενα που έχουμε κατανοήσει και φαινόμενα που δεν έχουμε κατανοήσει ακόμη.
  Κι αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, πιθανότατα να υπάρχουν φαινόμενα που δεν είναι δυνατόν να εξηγήσουμε λόγω των περιορισμών της αντίληψης και της διανοητικής μας ικανότητας. Είμαστε όντα που κινούνται και κατανοούν περιορισμένο αριθμό διαστάσεων και αντιλαμβάνονται την ύλη και την ενέργεια μέχρι πριν ενάμιση αιώνα μόλις, μόνο με τα αισθητήριά τους.

  Οι οπαδοί του μεταφυσικού δέχονται μια ύπαρξη που καθορίζει αυτά που δεν μπορούν να κατανοήσουν.

  Και στις δύο περιπτώσεις, οδηγός είναι η ανάγκη να κατανοήσουμε γιατί συμβαίνει κάτι. Κάποιοι ψάχνουν να μάθουν, κάποιοι δεν ενδιαφέρονται και τόσο και βολεύονται με την παραδοχή «έτσι θέλησε ο Θεός/ο Δίας/ο Αλλάχ». Η ανάγκη αυτή είναι πολύ ισχυρή γιατί έχοντας ανακαλύψει τη σχέση αιτίου και αιτιατού, μας αποσυντονίζει τελείως κάτι του οποίου την αιτία δε μπορούμε να βρούμε. Έτσι θεωρούμε πως υπάρχει και του δίνουμε ένα όνομα.

  Όλα ωραία και καλά με τα παραπάνω, και οι μεν και οι δε μπορούν να λειτουργήσουν διατηρώντας τις απόψεις τους. Ο καβγάς ξεκινάει όταν οι μεταφυσικές ανησυχίες δημιουργούν δόγματα και πιστούς που δεν δέχονται δόγματα και πιστούς άλλων δογμάτων, ή οταν το δόγμα και η θρησκευτική πρακτική επιβάλλουν τελείως εγκόσμιες λειτουργίες, όπως τον ορισμό σωστού και λάθους, την απονομή δικαιοσύνης, τη θέση των ανθρώπων στην κοινωνία κλπ.

  Είναι συχνό φαινόμενο επίσης, οι ορθολογιστές να λειτουργούν ως δόγμα είτε απέναντι στους θρησκευόμενους είτε απέναντι σε όσους αμφισβητούν μια κοινά αποδεκτή αλήθεια, την οποία οι ίδιοι θεωρούν ως μη επιδεχόμενη αμφισβήτησης.
  Αυτό όμως είναι ψεγάδι όχι του ορθού λόγου, αλλά της δυσκολίας να δεχτεί κανείς την αλλαγή σε κάτι που θεωρεί δεδομένο. Κάθε καινοτομία στις επιστήμες είναι μια μικρή επανάσταση αυτών που την εισηγούνται απέναντι στο κατεστημένο. Υγιές φαινόμενο, οι καινούριες ιδέες πρέπει να δοκιμάζονται στη βάσανο της κριτικής, και να επικρατούν ή τελοσπάντων να παίρνουν τη θέση τους αφού αποδειχτούν επαρκείς.

 157. leonicos said

  115
  οι ηλίθιοι είναι αήττητοι

  το είπα κι εγώ, και αμέσως με μάλωσε ο Σαραντακος ότι δήθεν το παράκανα σε σχόλια

  τέτοιοι είστε όλοι σας εδώ μέσα!

  Καλά σας τα λέει ο Αδελφόθεός μου

  Εγκάθετος ο Αλαζών

 158. leonicos said

  @91

  Σποδαίες επισημάνσεις, να μην κάνουμε λάθη κι μας πιάσει κανένα υπερατλαντικό επιτελείο

  @92

  Κρόνη, ευχαριστώ για το υπέροχο μουσικό σχόλιο

  Στις 6 το απόγευμα ήμουν πολύ μακριά, αλλά είχα αποφασίσει να μην μπω, γιατί είχ χτυπήσει κόκκινο λίγο πριν

 159. Πέπε said

  @157:
  > > το είπα κι εγώ, και αμέσως με μάλωσε ο Σαραντακος ότι δήθεν το παράκανα σε σχόλια

  Ναι, στο σχόλιο #13. Είχαν προηγηθεί 12 σχόλια, από τα οποία τα 10 ήταν δικά σου, και στο καπάκι ακολούθησαν άλλα δύο δικά σου. Εσύ δε θα μάλλωνες;

  Λεώνικε, είσαι τυπικό παράδειγμα της αντινομίας της ανθρώπινης φύσης που συζητήθηκε στη σημερινή (ήδη χτεσινή) σελίδα:

  Έχεις κάνει κατά καιρούς τόσες καίριες παρεμβάσεις, εύστοχες και ουσιώδεις, σε ζητήματα που άπτονται πολλών διαφορετικών γνωστικών τομέων, προχωρώντας πολλές δύσκολες συζητήσεις που γίνονταν. Είσαι επιπλέον ο μοναδικός θαμώνας εδώ και χρόνια που εξημέρωσε τον καλικάντζαρο, ακολουθώντας τη μέθοδο όχι του Βοριά αλλά του Ήλιου (και μάλιστα σ’ ένα χώρο όπου δε λείπει ο ανταγωνισμός στην ευγένεια και την ευπρέπεια). Κι από την άλλη, λες κάτι τέτοια…!

 160. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  149 A μπράβο, ωραίος. Πολύ χάρηκα. Κι αναρωτιόμουνα πού χάθηκες.

 161. leonicos said

  159

  ΠΕΠΕ

  πιο ενθουσιαστικό σχόλιο δεν θα μπορούσες να γράψεις

  Σ’ ευχαριστώ

 162. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  157 Χαίρετε κι αγαλλιάσθε, σαραντακότσουρμο. Είμαστε αήττητοι! 🙂

 163. cronopiusa said

  Λεώνικε, λίγη ρέγουλα

  Καλή σου μέρα!

  Καλή σας μέρα!

 164. Πέπε said

  Μιας κι έγινε λόγος περί ανορθολογισμού, διάβασα προ ολίγου ότι όταν ένα μέντιουμ, άντρας, στη Βραζιλία, ανακρίθηκε για μια σωρεία σεξουαλικών εγκλημάτων για τα οποία είναι ύποπτος, ο υπολογιστής στο αστυνομικό τμήμα κόλλησε, ο εκτυπωτής τρελάθηκε κι άρχισε να τυπώνει μόνος του, το ψυγείο κάηκε, και ο μπάτσος, γυρνώντας σπίτι του μετά την υπηρεσία, τράκαρε.

  Το μέντιουμ (Ιωάννης του Θεού) είναι τόσο διάσημο ώστε έχει και ιστοσελίδα στα ελληνικά!

 165. BLOG_OTI_NANAI said

  156: «θρησκευτική πρακτική επιβάλλουν τελείως εγκόσμιες λειτουργίες»

  Οι θρησκευτικές πρακτικές όπως και οι ιδεολογίες προβάλλουν πάντα μια φιλοσοφία. Όπως κάθε φιλοσοφία, ανεξαρτήτως προέλευσης ορίζει και τις «εγκόσμιες λειτουργίες» μας. Η φιλοσοφία είτε θρησκευτική, είτε πολιτειακή έχει συνέπειες και στην πραγματική ζωή. Το πρόβλημα είναι όταν οι φιλοσοφίες εφαρμόζονται σαν θεοκρατίες όπως π.χ. δεξιές ή αριστερές φιλοσοφίες που έγιναν δεξιές ή αριστερές δικτατορίες στον 20ο αιώνα. Αντίστοιχα, πρόβλημα υπάρχει και στις θεοκρατίες.

  Πάντως μην μπερδεύουμε το δόγμα με τον δογματισμό, την δικτατορία ή τη θεοκρατία. Όλες οι φιλοσοφικές σχολές, και τώρα και στην αρχαιότητα ήταν δογματικές και ακολουθούσαν κάποιες βασικές αρχές. Όλες οι φιλοσοφικές σχολές της αρχαιότητας ήταν δογματικές γι’ αυτό και υπήρχαν τόσες συγκρούσεις μεταξύ φιλοσόφων διαφορετικών σχολών, βλ. Πλάτωνας-Δημόκριτος.

  Το πρόβλημα δεν είναι στο δόγμα αλλά στην επιβολή του. Το πρόβλημα βρίσκεται στον φανατισμό και την κοινωνική αδιαλλαξία. Μπορεί κάποιος να θρησκεύεται και να επιμένει ανυποχώρητα στα δόγματα που πρεσβεύει όμως να είναι πιο κοινωνικά δημοκρατικός από έναν (ακρο)δεξιό ή έναν (ακρο)αριστερό.

 166. sarant said

  Καλημέρα. Χτες είχα την εκδήλωση στον Βύρωνα (με παρουσία και από το ιστολόγιο) και μετα μείναμε ως πολυ αργά διάφοροι και τα λέγαμε, οπότε ήμουν εκτός και να με συμπαθάτε.

  Βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης δεν υπάρχει δυστυχώς. Μόνο μαγνητοφώνηση, ερασιτεχνική από μένα.

  102 Α, ευχαριστώ για το εύρημα!

  103 Βρε τον μπαγάσα. Μερσί!

  104 Ωραία ανάλυση!

  105 Αυτή την ιστορία δεν την ήξερα. Και βέβαια Παπαδημούλης. Και πίκρα τα σχόλια ένθεν κακείθεν.

  149 Γεια σου Ξεροσφύρη!

  159 Πέστα κι εσύ, να μην τα λέω μόνος μου.

 167. Παναγιώτης Κ. said

  Μπορείς να είσαι π.χ «καλός γεωμέτρης» (παίζεις στα δάχτυλα τους Ιησουίτες) χωρίς να έχεις και μεγάλες επιδόσεις σε ό,τι αφορά τα θεμέλια της Γεωμετρίας.
  Θέλω λοιπόν να πω ότι δεν είναι αναγκαστικά απαραίτητο να πηγαίνουμε όλο και πιο πίσω και κτγμ μου κάτι τέτοιο, δεν φανερώνει ιδιαίτερη ευφυΐα.
  Εξάλλου, πολλά πράγματα στη ζωή τα δεχόμαστε επειδή «λειτουργούν».
  Σε κάθε περίπτωση, «αφήνουμε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν». Ο καθείς μπορεί να επιλέξει ως αφετηρία, ό,τι εξυπηρετεί τις ψυχολογικές ή άλλες ανάγκες του. Να οικοδομήσει μια δική του αξιωματική αρκεί να ικανοποιούνται κάποιες οι προϋποθέσεις εγκυρότητας αυτής της αξιωματικής!

 168. Παναγιώτης Κ. said

  @166. Αν σε βοηθάει, ο φίλος μας ο Βλάσης έχει μαζί του ένα τρίποδο και μια κάμερα. Τα στήνει στο πι και φι και κάνει τη δουλειά του!
  Υπάρχει γενικώς η άποψη πως στην εποχή μας, ό,τι δεν υποστηρίζεται με βίντεο είναι σαν να μην έχει συμβεί.

 169. ΧριστιανοΜπολσεβίκος said

  Κάποιοι δίνουν έννοια στο ουσιαστικό «δόγμα» από το επίθετο «δογματικός». Η πίστη δεν θα πάρει τη σημασία της από το «πιστωτικός» (παρόλο που έχουν σημαντική έμμεση σχέση). Όταν δεν κατανοούσαν πως βράζει το νερό, μπορεί να το απέδιδαν στον Θεό/Αλλάχ/κ.λ.π.(θα υπήρχαν αρκετοί που έλεγαν απλά «δεν ξέρω»). Αλλά δόγμα που να απαγορεύει να μελετήσεις γιατί βράζει το νερό δεν υπάρχει.

 170. ΧριστιανοΜπολσεβίκος said

  169: να ερευνήσεις και όχι να μελετήσεις, νομίζω είναι το σωστό

 171. τα μυαλά said

  @152 Kι εσύ? Δεν το περίμενα από εσένα. Το ξέριες ότι σε αγαπώ πολύ, ίσως για αυτό. Εγώ πάντως βλέπω ότι τα δικά μου σχόλια είναι τα μόνα εντός θέματος. Αν ήμουν αδμινιστράτορας θα τα διέγραφα όλα αζητητί σαν κάτι καθηγητάδες που μηδενίζουν όλα τα γραπτά όταν είναι εκτός θέματος. Πουχού, τι σχέση έχει η μεταφυτσική με τα νέα μέσα. Ενώ τα συριζατρόλλ έχουν απόλυτη σχέση (άντε πάλι μου βγήκε αχ αυτή η εμμόνη χαχαχα)

 172. Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε και πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε π.χ. να βαστάμε τον ουρανό για να μην πέσει πάνω στα κεφάλια μας όπως φοβότουσαν οι Γαλάτες. ωρίμασαν όμως οι Γαλάτες εξελίχθηκαν σε Γάλλους και δεν το πιστεύουν πια.
  Ομοίως όσοι μετά τα -άντα δεν έχουν συνειδητοποιήσει τα όρια του σώματος και του μυαλού τους εντελώς φανερά χρησιμοποιούν βαφές, αξεσουάρ και φτιασίδια για να δείχνουν νεότεροι, ομορφότεροι, κλπ-ότεροι απ’ ότι είνσι και κάπως πιο κρυφά -αντίστοιχα όμως- παρουσιάζουν ατέρμονες υπαρξιακές συζητήσεις σαν δείγμα εξέλιξης ενώ είναι δείγμα στασιμότητας. Είναι χίλιες φορές προτιμότερο να ασχοληθούν με ένα οποιοδήποτε είδος τέχνης που θα βοηθήσει την ωρίμανση του νου.

  If you had not have fallen, then I would not have found you, Angel flying too close to the ground…

 173. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 174. Theo said

  Νομίζω πως ο ορθολογισμός, όπως νοείται στη Δύση και απ’ όσους μετέχουν σ’ αυτή τη συζήτηση, πάσχει από αχρωματοψία. Σαν κάποιον δηλαδή, που βλέπει δυο τρία χρώματα και κατηγορεί για αμάθεια, πλάνη, αφέλεια, ανωριμότητα, συναισθηματισμό, παραλογισμό… όσους μιλούν για περισσότερα.

  Η Δύση υιοθέτησε την αριστοτελική λογική ως μέτρο και κανόνα παντός επιστητού και μη, φυσικών και «μεταφυσικών». Όσο οι διανοούμενοί της θρήσκευαν, προσπαθούσαν να υποτάξουν και εντάξουν τον λόγο περί Αποκαλύψεως του Θεού που έχει καταγραφεί στις Γραφές σε αριστοτελικού τύπου αρχές και αξιώματα. Αυτό κατέληξε στις θεολογικές αστειότητες του σχολαστικισμού τις οποίες, με το δίκιο τους, οι διανοούμενοι από τον Διαφωτισμό και εντεύθεν τις απέρριψαν. Έφτασαν, όμως, στο άλλο άκρο, τη θεοποίηση του «Ορθού Λόγου» και αυτοεγκλωβίστηκαν στην αμεσότητα, στο αξίωμα πως υπάρχει μόνο ό,τι βλέπουμε και μπορούμε να αντιληφθούμε είτε με τις πέντε αισθήσεις μας είτε με την επιστημονική έρευνα και το πείραμα.

  Η καθ’ ημάς Ανατολή, μέσω του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά που συνόψισε την Ορθόδοξη θεολογία των προηγούμενων δέκα αιώνων, είχε απαντήσει προ πολλού σ’ αυτόν τον «μανιχαϊσμό». Άλλο ο άκτιστος Θεός, κι άλλο το κτιστό σύμπαν, είτε πνευματικό είτε υλικό. Το υλικό σύμπαν μπορούμε να το προσλαμβάνουμε τις πέντε αισθήσεις. Υπάρχει όμως και μια «έκτη αίσθηση», αυτό που οι Πατέρες ονομάζουν νου, με την οποία γνωρίζουμε τα πνευματικά. Αλλά αυτή η αίσθηση υπολειτουργεί λόγω της αμαρτίας και της κυριαρχίας των παθών στο σώμα και την ψυχή του ανθρώπου. Όταν αυτός καθαρθεί από τα πάθη, βάσει των ευαγγελικών εντολών, τότε μπορεί να «βλέπει» πράγματα που ξεπερνούν τις πέντε αισθήσεις του. Κι όταν ο Θεός θέλει, του αποκαλύπτεται, κάνοντας τον κατά χάριν θεό, ώστε να μετέχει στις άκτιστες ενέργειές Του και να γνωρίζει τους «λόγους των όντων», δηλαδή τον βαθύτερο λόγο της ύπαρξης κάθε ζωντανής ύπαρξης.

  Ένας τέτοιος άνθρωπος, κατά τον Παλαμά, χρησιμοποιεί μεν τις επιστήμες για να αντιμετωπίσει τις καθημερινές ανάγκες του, αλλά για να γνωρίσει τον Θεό και τα μυστήρια της Δημιουργίας σε βάθος, αγωνίζεται να καθάρει τον νου του. Έτερον εκάτερον, λοιπόν. (Αυτή η διδασκαλία βόλευε και βολέυει πολλούς να ξεχαστεί και να κατασυκοφαντηθεί σαν ομφαλοσκόπηση, σκοταδισμός, φανατισμός και άλλα ηχηρά παρόμοια. Όμως, σήμερα που πολλοί απορρίπτουν ως παρωχημένες την αιτιοκρατία και τη φυσιοκρατία, φαίνεται σαν κάτι νέο και «μοντέρνο».)

  Αυτη η στάση που αφήνει το αίσθημα και τη λογική, την «καρδιά» και τον εγκέφαλο, να λειτουργούν και να συνεργάζονται αρμονικά, χωρίς να καταπιέζει το ένα το άλλο, κατά την ταπεινή γνώμη μου, δεν είναι «ανορθολογισμός», αλλά πολύ πιο ορθολογική από τη νοησιαρχική στάση των «ορθολογιστών».

  Όπως λέει ο Λάμπρος εδώ και μου το ‘λεγε κι ο άγιος Παΐσιος, από τις δυνάμεις του μέσου ανθρώπου μόνο το ένα δέκατο περίπου λειτουργεί. Το να ονειδίζει λοιπόν ένας μέσος άνθρωπος όσους μιλούν για πράγματα πέρα από τις εμπειρίες του, να μην αφήνει χώρο σε άλλους να έχουν άλλου τύπου εμπειρίες και να τους βγάζει τρελούς, μάλλον άγνοια οίηση και συντηρητισμό προδίδει. Δυστυχώς.

 175. ΓιώργοςΜ said

  Ο καθένας μας έχει το δικαίωμα να βλέπει τον κόσμο όπως θέλει, ή όπως τον βολεύει, ή όπως κρίνει. Είναι αρκετά εύκολο να αποδώσει στις διαφορετικές απόψεις ψεγάδια που αυθαίρετα θεωρεί πως έχουν, και με τον τρόπο αυτό να επιχειρεί να μειώσει το κύρος τους.

  Κάθε θεολογία, ή κάθε φιλοσοφική θέση που ξεκινάει από «πιστεύω πως…», δε μπορεί να αντιμετωπιστεί με λογικά επιχειρήματα, και δεν έχει νόημα άλλωστε. Δικαίωμα του καθενός να πιστεύει πως τα πάντα είναι αποτέλεσμα της θέλησης και της νόησης ενός απροσδιόριστου, ανώτερου όντος, δικαίωμα επίσης του καθενός να βρίσκει την προσέγγιση αυτή ανεπαρκή ή παράλογη.

  Από τη μεριά μου, είμαι πιο κοντά στις προσεγγίσεις που περιέχουν τη λιγότερη δυνατή αυθαιρεσία. Μπορεί να είναι αδύνατο να προσεγγίσουμε σε μια πλήρη εξήγηση των πάντων στο σύμπαν, αλλά όσο περνάει ο καιρός, ακόμη κι αν παραμένουν πολλά τα ανεξήγητα (τι βαρετό που θα ήταν να μην υπάρχουν κάποια, άλλωστε), μένει λιγότερος χώρος για τα μη εξηγήσιμα, ή τουλάχιστον για εκείνα τα μη εξηγήσιμα που μας επηρεάζουν σημαντικά.

  Και μια ο λόγος για τα σημαντικά, ας τσιτάρω κι εγώ, για να το ελαφρύνουμε λίγο, το Γούντι Άλεν:
  «Δεν ξέρω ποια είναι η ερώτηση, αλλά η απάντηση είναι το σεξ» 🙂
  (Ελπίζω να μη διέπραξα απόφευγμα 😛 )

 176. rizes said

  ΑΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΑΚΟ
  https://vgiannelakis.wordpress.com/2014/11/15/%ce%ac%ce%ba%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%ba%ce%bf/

 177. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  127 – Βρε Αerosol τι ως σοφός και μπούρδες μου λές, ο λόγος είναι εντελώς πεζός, δεν έχω το δικό σου επίπεδο και ειδικά την δική σου (χαρισματική) ευχέρεια γραπτής έκφρασης, χωρίς ερωτήσεις το διπλοσέντονο είναι δεδομένο. 🙂 Aς είναι, θα προσπαθήσω να σε μιμηθώ και το κρίμα στον λαιμό σου. 🙂

  «Ονομάζεις φυσική πραγματικότητα την τάση του ανθρώπου για την λογική, σαν κυρίαρχη, ενώ είναι το περιβάλλον που την διαστρεβλώνει. Δεν έχω τέτοια δείγματα.»
  Δεν την ονομάζω εγώ, η λογική είναι το φυσικό εξελικτικό μας πλεονέκτημα για την επιβίωση του είδους μας που είναι εντελώς ανίσχυρο και ευάλωτο απέναντι στα περισσότερα άλλα είδη.

  «Αυτό εμπεριέχει την εικασία πως όλες οι μορφές διαπαιδαγώγησης στον πλανήτη έχουν (κατά σύμπτωση) το ίδιο αποτέλεσμα στα παιδιά, το να γίνονται ενήλικες που δεν κυριαρχούνται από την λογική. Μου φαίνεται μεταφυσική σκέψη και μαλλον αναπόδεικτη, δηλαδή βασίζεται στην πίστη. Οπότε διαφωνούμε σ’ αυτό.»
  Όχι δεν εμπεριέχει καμία τέτοια εικασία, εδώ και χρόνια λέω ξεκάθαρα πως για την διαστρέβλωση της λογικής των ενηλίκων ευθύνεται η συγκεκριμένη μορφή αρρωστημένης και φασιστικής διαπαιδαγώσης, της ψυχικής και σωματικής βίας και του καταναγκασμού (όποιος-α δεν την έχει χρησιμοποιήσει στα παιδιά του να σηκώσει το χέρι του 🙂 ) που δυστυχώς στο πλαίσιο της πατριαρχίας είναι παγκόσμια πρακτική.
  Αν δεν μπορείς (ή δεν θέλεις) να δείς τα δείγματα παραλογισμού, όπως είναι η υποταγή νοήμονων ανθρώπων σε ανόητους, ψεύτες, απατεώνες αλλά και επικίνδυνους «ηγέτες» που εκλέγουν πέρα από κάθε λογική οι ίδιοι, η ακλόνητη πίστη στα πάσης φύσεως παρανοϊκά θρησκευτικά δόγματα και στις εξ ορισμού παρανοϊκές οικονομικές πολιτικοκοινωνικές ιδεολογίες που μετατρέπουν τον εκ φύσεως ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΌ άνθρωπο σε ασήμαντη και εκμηδενισμένη παραγωγική μονάδα αντικαθιστώντας τα ζώα, ο ψυχαναγκασμός των νέων από τους γονείς τους στην αριστεία της υποχρεωτικής και ΑΚΡΩΣ αντιεγκεφαλικής (αντιμετωπίζει τον εγκέφαλο σαν νεογέννητο) εκπαίδευσης της οικονομικής ελίτ, για να στελεχώσουν την παγκόσμια παραγωγική μηχανή αμειβόμενοι με ΕΛΑΧΙΣΤΑ χρήματα που δεν γνωρίζουν πώς δημιουργούνται, ούτε πως καθορίζεται η αξία τους κι ας καθορίζουν την ζωή τους, ενώ το πλέον παράλογο, όχι μόνο δεν αντιστοιχούν σε ΤΙΠΟΤΕ, αλλά επιπλέον τα δανείζουν σε ιδιωτικές τράπεζες αποδεχόμενοι τον ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΌ όρο πως δεν τους ανήκουν πλέον αλλά είναι στην ευγενική ευχέρεια της τραπέζης αν θα τους τα δώσει. 🙂

  Eπίσης, είναι ο παράλογος καταναλωτισμός, η παρανοϊκή καταστροφή του ευνοϊκού περιβάλλοντος, ο μαζικός εθισμός σε ναρκωτικές ουσίες όπως η νικοτίνη (μα να γράφει στην συσκευασία του προϊόντος πως προκαλεί καρκίνο και διάφορες άλλες ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΕΣ παθήσεις, και να πληρώνουν ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ για να το αγοράσουν; ο ορισμός της λογικής 🙂 ) o εθισμός στο αλκοόλ, στον καφέ, στον τζόγο που κινεί όλο το φάσμα του πρωταθλητισμού (αλλά αποφυγή ΜΕΤΑ ΒΔΕΛΥΓΜΙΑΣ και της παραμικρής γνώσης για το χρηματιστήριο που καθορίζει την ζωή τους) η ταύτιση εκατομμυρίων με ιδιωτικές ΠΑΕ δισεκατομμυριούχων, η αποδοχή ως ιδανικό της μισθωτής σκλαβιάς, η σεξουαλική καταπίεση των παιδιών και των εφήβων, κλπ (είναι τόσα πολλά τα δείγματα που θα γράφω μέχρι αύριο 🙂 ) αν όπως είπα και στην αρχή δεν μπορείς να τα δείς όλα αυτά, τότε ΛΟΓΙΚΑ 🙂 διαφωνούμε σ΄αυτό γιατί βλέπουμε εντελώς διαφορετικά τον κόσμο.

  «Αλλά και στη συνέχεια νομίζω πως μπερδεύεις εξυπνάδα, ευφυία, μόρφωση, πνευματική ισορροπία. Μπορείς κάλλιστα να είσαι ευφυής και ανισόρροπος πνευματικά ή ασταθής συναισθηματικά. Έξυπνος σε κάτι και ανόητος σε κάτι άλλο.»
  Δεν μπερδεύω τίποτε, ασχολούμαι με τις ιδιότητες-δυνατότητες του εγκεφάλου (που είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ) για πάνω από 35 χρόνια, αυτοί οι ορισμοί-διαχωρισμοί της ευφυϊας είναι απάτη και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική φύση του εγκεφάλου, είναι κομμένοι και ραμμένοι για τις ανάγκες της οικονομικής ελίτ (μόνο που φτάνει στο τέλος, σε λίγα χρόνια δεν θα έχει την ανάγκη των ανθρώπινων εγκεφάλων, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα είναι ο κόσμος τότε) αυτού του τύπου οι ευφυείς που λές, είναι βαριά ψυχασθενείς, η ευφυία δεν στρέφεται ποτέ ενάντια στην ζωή .

  «Δεν είναι απλό σύστημα ο άνθρωπος.» Πολύ πιο απλό απ΄όσο νομίζεις, τόσο απλό που χειραγωγείται συλλογικά πανεύκολα από μιά χούφτα έξυπνους και διοκείται ακόμη πιο εύκολα από μια χούφτα ανοήτους που τους εμπιστεύεται την ζωή του, λογικό αυτό. 🙂

  Δεν ήθελες ερωτήσεις δίκην Σωκράτη ε; φάε τώρα την σεντόνα στο κεφάλι. 🙂

  Καλές γιορτές να έχεις με υγεία ατομική και οικογενειακή και πάντα μ΄αυτό το όμορφο μυαλό. Ελπίζω κάποτε να βρεθούμε να τα πούμε κι από κοντά, τα λέω με πολύ λιγότερα απ΄ότι όταν τα γράφω. 🙂

 178. Theo said

  @175:
  Δεν ξέρω αν απαντάς στο δικό μου σχόλιο (#174), όμως εγώ δεν μἰλησα για πίστη (κάτι δηλαδή, διανοητικό, κατά βάσιν) σε «ένα απροσδιόριστο ανώτερο ον» αλλά για εμπειρία κοινωνίας με τον προσωπικό Θεό. (Κατά την Ορθοδοξία, «πίστις ἐστὶν ἄλογος γνῶσις· ἐπεὶ ἄλογος, οὐκ ἐκ μαθημάτων· ἐπεὶ δὲ γνῶσις, ἄρα σχέσις», όπως το θέτει ο άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής. Δεν ανάγεται στη διανοητική σφαίρα η πίστη. Είναι κοινωνία με τον Θεό, υπερβατική εμπειρία.)

  Και γιατί να είναι αυθαιρεσία το να αποδίδει κανείς ψεγάδια στις διαφορετικές με τις δικές του απόψεις (όταν μάλιστα το έχει ζήσει/διαπιστώσει εμπειρικά) και να μην είναι αυθαιρεσία το να κατηγορούνται για αμάθεια, πλάνη, αφέλεια, ανωριμότητα, συναισθηματισμό, παραλογισμό, κλπ. όσοι, καθόλα λογικοί κατά τα άλλα, μορφωμένοι και συγκροτημένοι πνευματικά, μιλούν για τις υπερβατικές εμπειρίες τους, και μάλιστα όταν είναι πολλοί κι οι εμπειρίες τους συμπίπτουν;
  Αυτό δεν είναι μονομέρεια, αυθαιρεσία, δογματισμός, αναπόδεικτο αξίωμα;

 179. Pedis said

  Ε, με την τροπή που πήρε η συζήτηση, ήταν αναμενόμενο ότι θα προσφέρονταν εθελοντικά παραδείγματα με σχόλια υπέρ του ανορθολογισμου από το εκλεκτό του θεού τους δίδυμο των φίλων σχολιαστών. Περίφημα!

 180. Theo said

  @179:
  Καλημέρα!

  Οι δικές σου επιθέσεις με τις χοντροκομμένες και χιλιομασημένες διαστρεβλώσεις των πεποιθήσεων όσων έχουν σχέση με τον Θεό δεν ήταν αναμενόμενες;
  Κάθε άλλο 🙂

 181. loukretia50 said

  Σύντομο πέρασμα για μια καλημέρα!

  Yπάρχουν και χαρούμενα ξωτικά..
  (χτυπάνε παλαμάκια στο χορό των ξωτικών!)
  Banda Celta Danzante – Danza del Oso

  Αυτό το γκρουπάκι έχει πάθος με την παραδοσιακή μουσική από διάφορα μέρη. Έχουν κι ένα κομμάτι με περίεργο όνομα, αγνοώ πώς τους προέκυψε, αλλά ίσως κάποιοι ανακαλύψουν γνώριμα ακούσματα.
  Πέπε ?
  Karpathos- Banda Celta Danzante https://youtu.be/pXv0srhBy-U

 182. Πέπε said

  @181:

  ??

  ΔΞΔΑ

  Πάντως καμία αναφορά που να μπορώ να αναγνωρίσω.

 183. Pedis said

  # 180 – κοίτα, δεν έκανα θεολογική συζήτηση για να διαστρεβλωσω τα δόγματα του καθενός, με γεια του με χαρά του. Απλώς, αναφερα ότι μια από τις πιο κοινές στασεις ανορθολογισμου είναι η πίστη σε κάποιο σύστημα θεοτήτων. Σχεδόν εξ ορισμού…

 184. cronopiusa said

  181 , 182

  είναι Χιλιάνοι, παίζουν ιρλανδέζικη μουσική και μουσική της Κεντρικής Ευρώπης

  μάλλον στα Καρπάθια όρη αναφέρονται

 185. cronopiusa said

 186. cronopiusa said

 187. Theo said

  @183:
  Και την πίστη στον αταξικό, ακρατικό, αχρηματικό, κλπ κομμουνιστικό «παράδεισο» σε ποια στάση ανορθολογισμού τη βάζεις;

 188. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πάντως ο «ανορθολογισμός» είναι βασικό χαρακτηριστικό του είδους μας, του χόμο σάπιενς. Μόνο εμείς(;) από όλο το ζωικό βασίλειο μπορούμε να μιλάμε για πράγματα που δεν τα έχουμε ψηλαφήσει με τις αισθήσεις μας. Και όχι απλώς να μιλάμε, αλλά να μιλάμε πειστικά. Αυτό δεν είναι καθόλου κακό καταρχήν. Χάρη σ’αυτή την ικανότητα έχουμε δημιουργήσει θρησκείες, μύθους, λογοτεχνία, μουσική, ζωγραφική. Κακό είναι να φυλακίζουμε, να βασανίζουμε και να εξοντώνουμε τους ανθρώπους που δεν προσκυνούν τα δημιουργήματα της φαντασίας μας. Αλλά μάλλον ούτε γι’ αυτό ευθύνεται ο «ανορθολογισμός». Ευθύνεται η έλλειψη ανεκτικότητας που χαρακτηρίζει το είδος μας. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε τις εκατόμβες των θυμάτων που τόλμησαν να αμφισβητήσουν τον «ορθολογισμό».

 189. Theo said

  @183:
  Και κάτι ακόμα:
  Όταν «περιγράφεις» τη στάση των θρησκευόμενων, βάσει της αρτηριοσκληρωτικής μαρξιστικής ιδεοληψίας σου, δεν προβοκάρεις όσους θεωρούν εαυτούς θιγμένους;

  Και γιατί αυτή η ιδεοληψία σου να μην είναι ανορθολογική; Επειδή βασίζεται σε ξεπερασμένες, χαζοχαρούμενες αιτιοκεντρικές θεωρίες του προπερασμένου αιώνα;

 190. Pedis said

  # 187 – @183:
  Και την πίστη στον αταξικό, ακρατικό, αχρηματικό, κλπ κομμουνιστικό «παράδεισο» σε ποια στάση ανορθολογισμού τη βάζεις;

  αυτά που λες συμπεριλαμβάνονται στα πλαίσια μιας παρακινδυνευμένης επέκτασης μερικών δεδομένων του παρόντος στο μέλλον, σε κάθε περίπτωση με θεωρητικό στόχο το καλό του συνόλου, των γενεών που δεν έχουν έρθει ακόμη, πολλες φορές με αυτοθυσία κάποιων από τις τωρινές γενεές.

  Πάντως, πολύ πιο πιθανής, με βάση ακόμη και τα ισχνά και όχι πλήρως αξιοπιστα δεδομένα του σήμερα … από την πεποίθηση της μετά θάνατον ζωής, της σωτηρίας, θέση πριβέ εκ δεξιών του πατρός που ονειρεύεται ο μέσος χριστιανός πιστός ατομικά και για ιδίον όφελος.

  Προσωπικά, δεν πιστεύω σε κανένα παράδεισο, ενώ, στη βάση ορθολογιστικής μελέτης της κοινωνικής πραγματικότητας, είμαι βέβαιος ότι υπάρχει η κόλαση …

  Έχεις άλλη απορία;

 191. Pedis said

  # 189 – χαζοχαρούμενες αιτιοκεντρικές θεωρίες του προπερασμένου αιώνα

  μια πρόταση: είπα, μούπες, σούπα, μουματάπες, να τ’ αφήσουμε, να πάει στα κομμάτια;

 192. Theo said

  190:
  αυτά που λες συμπεριλαμβάνονται στα πλαίσια μιας παρακινδυνευμένης επέκτασης μερικών δεδομένων του παρόντος στο μέλλον, σε κάθε περίπτωση με θεωρητικό στόχο το καλό του συνόλου, των γενεών που δεν έχουν έρθει ακόμη

  Πιο σαφής, πεθαίνεις 🙂
  Ευχαριστώ.

 193. Πέπε said

  @190:
  > > θέση πριβέ εκ δεξιών του πατρός που ονειρεύεται ο μέσος χριστιανός πιστός …

  Ήθελα να ‘ξερα, αυτό τον χριστιανό που ονειρεύεται αυτό ακριβώς, ή που πιστεύει σ’ ένα ζόμπι γεννημένο από παρθένα μάνα και από τον εαυτό του ως πατέρα, που θα τον σώσει από την αμαρτία του ότι μια γυναίκα, γεννημένη από το πλευρό ενός άντρα από πηλό, έφαγε το μήλο που της πρόσφερε ένα φίδι που μίλαγε… Αυτό τον χριστιανό, τον μέσο μάλιστα χριστιανό, τον έχει συναντήσει κανείς ποτέ;

 194. cronopiusa said

 195. Pedis said

  # 192 – για τα υπόλοιπα που γράφω στο 190, θα ευχαριστήσεις;

  # 193 – αυτά δεν είναι τιποτα μπροστά στη ψυχωση να τον παρακολουθεί ο θεός κι ενώ πιστεύει ότι δεν έχει επιλογή και γνωριζει ότι κι ο θεός το έχει υπόψην του, προσποιείται τον αθώο που πιστεύει και υπακούει ειλικρινά στο θέλημά του, ως αντάλλαγμα να σώσει την ψυχή του και περιστασιακά τη ζωούλα του. Κι αυτό ο θεός το γνωρίζει, όπως κι ο ίδιος αν του κόβει στοιχειωδώς, αλλά πιστεύει ότι με την μεγάλη του πίστη του θα τον κάνει να το ξεχάσει. Μύλος.

  Όποιος πιστεύει σε θεό, είναι ικανός να πιστέψει τα πάντα (αγνώστου).

 196. BLOG_OTI_NANAI said

  195: Pedis μερικοί «ορθολογιστές» του είδους σου, κατόρθωσαν να στοιβάξουν από 70 έως 100 εκατομμύρια νεκρούς μέσα σε λίγες δεκαετίες του «ορθολογιστικού» 20ου αιώνα.
  Οπότε καλά μιλάς για κόλαση, και ελπίζω να αναφέρεσαι στην Κόλαση που δημιουργήσατε μέσα σε 70-80 χρόνια.

  Κοίτα λοιπόν πρώτα πώς διαλύσατε τον κόσμο μέσα σε λίγα χρόνια πτώντας την ευκαιρία σας στα σκουπίδια, μαζί με δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Άντε τώρα να αμπελοφιλοσοφήσεις σε κανένα ιντιμίντια με τους άλλους ομοϊδεάτες ψεκασμένους και άσε τις εξυπνάδες, ιδανικέ εκπρόσωπε του ορθολογιστικού ανθρωπίνου είδους…

  Τρομάρας σας….

 197. Theo said

  @193:
  Αγαπητέ μου Πέπε, με εκπλήσσεις δυσάρεστα.
  Συνήθως τα σχόλια κι οι παρεμβάσεις σου είναι μετριοπαθή και νηφάλια.
  Ο τρόπος όμως που παρουσιάζεις εδώ τη χριστιανική πίστη που ασπάζεται η πλειονότητα των συμπολιτών σου είναι ασόβαρος και προσβλητικός.
  Οπότε, δεν υπάρχει περιθώριο διαλόγου επ΄ αυτού, το κατ’ εμέ.

  @195:
  Τα υπόλοιπα του σχ. 190, αν και πιο σαφή, είναι το ίδιο ιδεοληπτικά, αλλά και διαστρεβλωτικά των πεποιθήσεων των χριστιανών.

 198. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Γράφει στο σχόλιο 193 ο εκλεκτός σχολιαστής κ. Πέπες: «…μια γυναίκα, γεννημένη από το πλευρό ενός άντρα από πηλό, έφαγε το ΜΗΛΟ που της πρόσφερε ένα φίδι που μίλαγε…»

  Αλλά, κύριε Πέπε, πουθενά το Μασοριτικό κείμενο της Τορά και η μετάφρασις των Εβδομήκοντα Ραββίνων δεν λένε πως ήταν ΜΗΛΟ το φρούτο που προσέφερε στην Εύα το φίδι. Αν δεν ξέρετε πώς γεννήθηκε η λανθασμένη εντύπωσις του «μήλου» σε όλη την Δυτική Παράδοση, ξεστραβωθείτε ΕΔΩ

 199. Tomás de Torquemada said

  tactical dot…

 200. Γιάννης Ιατρού said

  194: Κρόνη, έγινε ο Λάμπρος και γελοιογράφος τώρα; 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: