Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Καλή χρονιά σε όλες και όλους, υγεία και αγάπη!

Posted by sarant στο 1 Ιανουαρίου, 2019


Εδώ και λίγες ώρες έχουμε μπει στο 2019, έχουμε αλλάξει χρόνο. Αν ξενυχτήσατε χτες, ας πούμε σε παρέα με φίλους και μουσική ή πάνω από την πράσινη τσόχα, μάλλον το σημερινό άρθρο θα το διαβάσετε προς το μεσημέρι, ίσως και αργότερα, αλλά δεν θα περιμένετε βέβαια να σας πω «καλησπέρα»! Το άρθρο βέβαια θα έχει δημοσιευτεί απ’ το πρωί, την ίδια όπως κάθε μέρα ώρα, αλλά μη νομίσετε ότι ξαγρύπνησα για να το ανεβάσω -φροντίζει η τεχνολογία ώστε να φαινόμαστε συνεπείς.

Ο αριθμός 2019 είναι «ημιπρώτος» αφού είναι γινόμενο δύο πρώτων αριθμών, του 3 και του 673. Τον όρο αυτόν μου τον μάθατε στο αντίστοιχο άρθρο της περυσινής χρονιάς διότι και το 2018 ημιπρώτος ήταν (2 επί 1009). To 2017 ήταν πρώτος αριθμός και ο επόμενος πρώτος θα είναι το 2027.

Φέτος είναι η δέκατη πρωτοχρονιά του ιστολογίου και επειδή είμαι άνθρωπος συντηρητικός θα τηρήσω και φέτος μια μια παράδοση που πάντως πέρυσι την είχα εν μέρει αθετήσει. Έτσι, όπως και προηγούμενες πρωτοχρονιές (παράδειγμα πρόπερσι ή αντιπρόπερσι)το θέμα του σημερινού πρωτοχρονιάτικου άρθρου είναι πέντε πρωτοχρονιάτικες γελοιογραφίες από περασμένες χρονιές, από την αντίστοιχη χρονιά προηγούμενων δεκαετιών, δηλαδή από χρονιές που πιάνουν τον ίδιο λήγοντα, σε 9 -και συγκεκριμένα από το 1959, το 1969, το 1979, το 1989 και το 1999 (αποφάσισα να μείνω στον προηγούμενο αιώνα).

Κλασικό μοτίβο στις πρωτοχρονιάτικες γελοιογραφίες είναι να εμφανίζεται ο παλιός χρόνος να παραδίδει την σκυτάλη στον καινούργιο. Αυτό το μοτίβο αξιοποιεί η πρώτη μας γελοιογραφία, του 1959 από το Βήμα, με το πενάκι του Φωκίωνα Δημητριάδη.

Ο παλιός χρόνος δεν παρουσιάζεται γέρος αλλά απλώς κάθιδρος, καθώς πάλεψε να διατηρήσει την ειρήνη στον κόσμο, ανάμεσα σε πυραύλους. Είμαστε στον ψυχρό πόλεμο, βλέπετε -αλλά και στις αρχές της κατάκτησης του διαστήματος, με τους Σπούτνικ. Σε μια γωνίτσα της πρώτης σελίδας ενα ειδησάριο μάς πληροφορεί ότι «καταρρέει πλήρως το καθεστώς του Μπατίστα εις την Κούβαν».

Το σκίτσο του 1969 επιστρέφει στο μοτίβο του γηραιού που παραδίδει στο μειράκιο.

Πρωτοσέλιδη γελοιογραφία των Νέων, διά χειρός Κώστα Μητρόπουλου.

Τα βάρη που μεταφέρθηκαν στους ώμους του καινούργιου χρόνου είναι το Βιετνάμ, η Μέση Ανατολή και η Μπιάφρα -να θυμηθούμε ότι βρισκόμαστε σε δικτατορία, οπότε δεν ενθαρρύνεται η αναφορά εσωτερικών προβλημάτων.

Το Βιετνάμ θα το ξέρουν οι περισσότεροι, ενώ το μεσανατολικό εξακολουθεί να αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα. Όμως η Μπιάφρα ίσως είναι άγνωστη στους νεότερους.

Τον Μάιο του 1967 οι (πλούσιες σε πετρέλαιο) ανατολικές επαρχίες της Νιγηρίας αποφάσισαν να αποσχιστούν και να ιδρύσουν νέο κράτος, τη Δημοκρατία της Μπιάφρας.

Ακολούθησε ο πόλεμος της Μπιάφρας, που διάρκεσε ως το 1970 και στον οποίο ο νιγηριανός στρατός τελικά καθυπέταξε τις αποσχιστικές δυνάμεις.

Ο πόλεμος έμεινε στην ιστορία για τις εικόνες φρίκης που μετέδιδαν τα διεθνή πρακτορεία με τα σκελετωμένα παιδιά και με τις εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς από πείνα, όταν ο νιγηριανός στρατός είχε ανακαταλάβει τις παράλιες περιοχές του νεόκοπου κράτους και είχε επιβάλει ολοσχερή αποκλεισμό στις περιοχές που ακόμα αντιστέκονταν. Θυμάμαι πως στο σχολείο έναν υπερβολικά αδύνατο συμμαθητή τον φώναζαν «Μπιάφρα».

Πάμε στο 1979 όμως.

Σκίτσο του ΚΥΡ στην Ελευθεροτυπία. Έχουμε κυβέρνηση Κων. Καραμανλή, και ο γελοιογράφος παρουσιάζει τη Νέα Δημοκρατία να λέει στον στερεοτυπικό τσολιά-Έλληνα πως είναι τυχερός που «του έπεσε το νόμισμα», ειρωνεία για τη συνεχή διολίσθηση της δραχμής απέναντι στα ισχυρά νομίσματα

Για πολλά χρόνια και έως το 1974 η δραχμή ήταν δεμένη με το δολάριο, 1 δολάριο αντιστοιχούσε σε 30 δρχ. Το 1985 το δολάριο πλησίαζε στις 150 δραχμές. Αντίστοιχη ήταν η διολίσθηση της δραχμής απέναντι στο μάρκο, το γαλλικό φράγκο, τη στερλίνα και τα άλλα δυτικοευρωπαϊκά νομίσματα.

Με την αλλαγή του χρόνου, εφαρμόστηκαν αυξήσεις τιμών σε μια σειρά προϊόντα που βρίσκονταν σε καθεστώς διατίμησης. Έτσι, στο ίδιο πρωτοσέλιδο διαβάζω ότι οι μοσχαρίσιες μπριζόλες αυξήθηκαν από 129 δρχ/κιλό σε 165, ενώ οι χοιρινές από 105 σε 130 και τα αυγά ημέρας από 3.30 σε 3.70 και το τυρί φέτα τελεμές από 92 σε 105 το κιλό.

Και πάμε στο 1989.

Το σκίτσο είναι του Γιάννη Ιωάννου, από την εφημερίδα Πρώτη, μια απογευματινή εφημερίδα που κυκλοφορούσε το 1986-1990 θέλοντας να εκφράσει την Αριστερά και τις προσπάθειες συνεννόησης και κοινής δράσης της που αποκρυσταλλώθηκαν στη συγκρότηση του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου.

Ο Ιωάννου παρουσιάζει τον Ανδρέα Παπανδρέου να καθησυχάζει τη Δήμητρα Λιάνη -το 1988 ήταν πολύ δύσκολη χρονιά, με το σκάνδαλο Κοσκωτά και την επέμβαση στο Χέρφιλντ (θα θυμάστε τον καρδιοχειρουργό Γιακούμπ) αλλά τελικά το 1989 δεν ήταν πιο ρόδινο.

Και κλείνουμε με το 1999, τη «χρονιά του ευρώ» ή μάλλον την πρώτη χρονιά του ευρώ, αφού το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα τέθηκε σε εφαρμογή ως λογιστικό νόμισμα την 1.1.1999 και ακολούθησε, την πρωτοχρονιά του 2002, η κυκλοφορία νομισμάτων και χαρτονομισμάτων.

Η γελοιογραφία είναι του Κώστα Κουφογιώργου από την Εποχή, την εβδομαδιαία αριστερή εφημερίδα. Ο άστεγος βρίσκει πως οι ευχές σε κάτι χρησιμεύουν -όταν η αφίσα είναι μεγάλη και μπορεί να χρησιμέψει για σκέπασμα.

Αυτά έγιναν το 1959, το 1969, το 1979, το 1989 και το 1999. Τι θα μας φέρει το 2019 δεν το ξέρουμε, αλλά ελπίζω και εύχομαι του χρόνου τέτοιον καιρό να είμαστε πάλι εδώ και να τα λέμε όπως σήμερα.

Κατά τα άλλα, το ιστολόγιο εύχεται σε όλες και σε όλους που μας διαβάζουν καλή χρονιά, με υγεία και προκοπή, με αγάπη και αντοχή, με αλληλεγγύη και κουράγιο!

 

 

162 Σχόλια προς “Καλή χρονιά σε όλες και όλους, υγεία και αγάπη!”

 1. Γς said

  Καλημέρα και Καλή Χρονιά

  Και κοίτα τι θυμήθηκα τώρα:

  Εν Αθήναις τη 1η Ιανουαρίου 1950

  Στην πρώτη τάξη [και με υπογεγραμμένη]

 2. Theo said

  Καλή χρονιά, με ό,τι καλό επιθυμεί ο καθένας!
  Και με δημιουργία και έμπνευση για τον Νικοκύρη και το ιστολόγιο!

 3. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Καλή χρονιά με υγεία σε όλους.

 4. ΓιώργοςΜ said

  Καλή χρονιά, με υγεία σε όλους! Αν την έχουμε αυτή, στο σώμα, στο μυαλό και στην ψυχή, τα υπόλοιπα θα τα καταφέρουμε.
  Να είμαστε όλοι καλά και να τα λέμε εδώ και στα πρωτοχρονίατικα των επόμενων δεκαετιών του ιστολογίου!

 5. Γς said

  > ο γελοιογράφος παρουσιάζει τη Νέα Δημοκρατία να λέει στον στερεοτυπικό τσολιά-Έλληνα πως είναι τυχερός που «του έπεσε το νόμισμα», ειρωνεία για τη συνεχή διολίσθηση της δραχμής απέναντι στα ισχυρά νομίσματα

  Κι ήταν και το δολάριο που ανέβαινε συνεχώς.
  Ηταν όμως κι ένας πλακατζής αρθρογράφος, που συνιστούσε ψυχραιμία:

  «Μπορεί τώρα τον Οκτώβριο το δολάριο να έχει φτάσει τις 250 δραχμές, αποκλείεται όμως να πιάσει το πεντακοσάρικο μέχρι τα Χριστούγεννα!»

 6. Jane said

  Καλή Χρονιά , αγάπη κι υγεία σε όλους.
  Κουράγιο και δύναμη σε όσους και όσες εργάζονται τούτες τις μέρες.

 7. Le Coeur Gothique said

  Καλημέρα σας.

  Εύχομαι ολόψυχα Καλή Χρονιά σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στον Νίκο, στο ιστολόγιο και στις συμμετέχουσες (ladies first) και συμμετέχοντες σ’αυτό!

  Δεν ξέρω γιατί, αλλά η πρώτη γελοιογραφία μου πρόσφερε και την πρώτη συγκίνηση του 2019…

 8. Παναγιώτης Κ. said

  Καλημέρα, καλό μήνα και καλή χρονιά.

  Να τελειώσουν και οι γιορτές για να περάσουμε στην…κανονικότητα. 🙂

 9. BLOG_OTI_NANAI said

  Με το «Καλή Χρονιά» μας έπιασε η σπαμοπαγίδα, λόγω των εικόνων προφανώς! Όταν μπορέσεις Νίκο απελευθέρωσε το.

 10. BLOG_OTI_NANAI said

  1950 με αναφορά στον Εμφύλιο:

 11. BLOG_OTI_NANAI said

  «Η Μάχη» 1950

 12. atheofobos said

  Για το 2019 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ από τον διαχρονικό ΚΥΡ!
  https://i2.wp.com/i-kyr.gr/wp-content/uploads/2018/12/29-12-18-.jpeg?w=717&ssl=1

 13. Γς said

  Τη βάψατε!

  Σχ.1

  [Το λες και ποδαρικό[

 14. cronopiusa said

  Χρόνια πολλά στις Βασούλες και τους Βασίληδες

  Καλή Χρονιά, πολύχρωμη και δημιουργική

 15. ΚΑΒ said

  Καλή χρονιά με υγεία, αγάπη, κατανόηση και αλληλεγγύη.
  Καλή δημιουργική χρονιά με όμορφες σκέψεις.

 16. ΚΑΒ said

  Cronopiusa, καλή χρονιά. Σε ευχαριστούμε για τα ωραία αμοργιανά πρωτοχρονιάτικα κάλαντα.

 17. Παναγιώτης Κ. said

  «Εν πάσΕΙ περιπτώσει » γράφει ο ΚΥΡ στη γελοιογραφία του αντί του σωστού «εν πάση περιπτώσει».
  Προφανώς πρόκειται για λάθος. Όμως είναι ένα λάθος που δεν είναι ασυνήθιστο. Γιατί άραγε;

 18. ΧριστιανοΜπολσεβίκος said

  Καλή χρονιά! Χρόνια πολλά!
  ΕΥΤΥΧΗΤΕ! που θα έλεγε και ο Άλκης Στέας την πρωτοχρονιά της πρώτης γελοιογραφίας το 1969.
  Ευτυχείτε! με τη σημερινή ορθογραφία.

 19. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλή χρονιά σε όλες και σε όλους και ιδιαιτέρως στον φιλόξενο Νικοκύρη. 😊

  Τάσος Λειβαδίτης, «Ιανουάριος»

  Ένας καινούργιος χρόνος. Τι μας περιμένει; Τι θα μας φέρει; Όνειρα, φιλοδοξίες, έρωτες, αινίγματα. Κι ω φτωχά ημερολόγια που ύστερα από τόσες γιορτές τελειώνετε τις μέρες σας μέσα σ’ ένα ρείθρο. (Από τη συλλογή «Τα Χειρόγραφα του φθινοπώρου»

 20. rizes said

  FREEDOM
  https://vgiannelakis.wordpress.com/2014/07/19/freedom/

 21. Μανούσος said

  Καλή χρονιά με υγεία

 22. Καλή χρονιά!
  Κάποια εμπλοκή είχε η Μεγάλη Βρετανία στην Μπιάφρα, θυμάμαι, και ήταν η αιτία να επιστρέψει ο Λένον στη βασίλισσα το μετάλλιο του σερ νομίζω.

 23. Καλά θυμόμουν: http://www.kathimerini.gr/881349/article/epikairothta/kosmos/to-gramma-toy-tzon-lenon-sth-vasilissa-elisavet

 24. Κουτρούφι said

  Καλή Χρονιά!

 25. giorgos said

  Καλή χρονιά μέ υγεία .Καί άς ελπίσουμε τό άγιο πνεύμα νά φωτίσει τούς έλληνες παπάδες καί νά κάνουν πράξη αυτά πού έλεγε ό Αγίος Βασίλειος πού γιορτάζει σήμερα: «κλοπή γάρ ή ίδιάζουσα κτήσις»

 26. ΣΠ said

  Καλή χρονιά με υγεία, δημιουργία, αισιοδοξία.

 27. Καλημέρα, καλό μήνα και καλή χρονιά. Την υγειά μας νάχουμε.

  Μια σκέψη μου ήρθε καθώς διάβαζα «οι μοσχαρίσιες μπριζόλες αυξήθηκαν από 129 δρχ/κιλό σε 165, ενώ οι χοιρινές από 105 σε 130». Μικρή διαφορά στην τιμή τους. Σήμερα η αναλογία στην τιμή είναι κάπου στο 2:1

  Και να πω πως η γελοιογραφία του 1959 (η χρονιά μας Νικοκύρη 🙂 ) είναι διαχρονική. Και δυστυχώς, καμιά χρονιά δεν είναι ειρηνική για όλον τον πλανήτη. Πάντα υπάρχουν εστίες πολέμου.

 28. BLOG_OTI_NANAI said

  25: Αμήν. Πόσα σωστά έχει πει ο Μ. Βασίλειος δεν λέγεται:

 29. BLOG_OTI_NANAI said

  Το 29 στο 26

 30. Χαρούλα said

  Καλή χρονιά! Υγεία και αγάπη σε όλους μας!
  Ειρήνη και ανθρωπιά!💝

  Το παιδάκι της Μπιάφρας ήταν και η έκφραση της εποχής γενικά για τα αδύνατα παιδάκια εδώ. Φώναζε η Ελληνίδα μάνα: φάε σαν παιδάκι της Μπιάφρας έγινες!!!?
  … Και είκοσι χρόνια μετά, γεμίσαμε ινστιτούτα αδυνατίσματος!☺️

  (Λείπει το 2009 ή κάνω λάθος;)😶

 31. Theo said

  Το αναφέρω, μια και τον κουβεντιάσαμε πρόσφατα (https://sarantakos.wordpress.com/2018/12/30/tsirkas/#comment-551747).

  Έμαθα πως απεβίωσε ο θείος μου, ο ποιητής, πεζογράφος και υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στις τελευταίες εκλογές.

  Από τρίτους είχα μάθει πως είχε καρκίνο και πως οι γιατροί δεν του έδιναν πολλούς μήνες ακόμα. Τον περασμένο Οκτώβριο του τηλεφώνησα αλλά (ίσως από κοκεταρία, γιατί κινιόταν μόνο μέσα στο σπίτι και δύσκολα, όπως μου είπε, ίσως για να μη με υποβάλει σε κόπο, μια κι εγώ έχω προβλήματα υγείας) με απέτρεψε από το να τον επισκεφτώ και φάνηκε πως δεν ήξερε τη σοβαρότητα της καταστάσεώς του.

  Έτσι, από τους Μέσκους της Έδεσσας, μόνο μια από τις τρεις αδελφές του είναι εν ζωή, κι αυτή στην Αθήνα.

 32. Theo said

  @30:
  Το γράφει ο Νικοκύρης:
  «αποφάσισα να μείνω στον προηγούμενο αιώνα».

 33. BLOG_OTI_NANAI said

  Καλή Χρονιά!

 34. Γιάννης Κουβάτσος said

  31: Ναι, δυστυχώς…Συλλυπητήρια, Theo, καλό του ταξίδι…Ένα από τα τελευταία του ποιήματα:

  ΟΝΕΙΡΑ ΣΤΟΝ ΑΔΗ
  Το άδειο ποτήρι του νεκρού είναι·
  μην τσουγκρίζεις μαζί του.

  Σταγόνα δεν πέρασε ποτέ
  Νέκυια σε ονόμασαν παλιά και Άδη
  και Τάρταρα της Γης έγκατα λυώνοντας
  τα κόκκαλα όσων έζησαν στο πάνω Φως·

  Ου Τόπος
  που με πουλιά κι ανθούς
  χαράματα και δειλινά και νύχτες μαγικές
  τον τραβούσαν κάτω – όλα πονούν εδώ μονολογούσε
  (υπάρχουν πετούμενα στον Άδη; Γιατί
  δεν απαντούν οι λέξεις;)

  Αν πρόλαβε κάποιο κερί ν’ ανάψει
  λίγο κατόπιν έσβησε στον άνεμο
  τρεμούλιασε η λάμψη του και χάθηκε οριστικά
  από ανίκητο μαύρο του θανάτου.
  …Καιρός των θηρίων πάλι.

  (Θεσσαλονίκη, 22.2.2016)
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.efsyn.gr/arthro/pethane-o-poiitis-markos-meskos&ved=2ahUKEwimub-Jv8zfAhVCYVAKHYwoDiAQFjARegQIBRAB&usg=AOvVaw0mBWsFxpjDxRSGT8lQDQtV

 35. Χαρούλα said

  Theo
  32 ευχαριστώ. Μου διέφυγε.

  31 εις μνήμην

  ΤΟ ΧΙΟΝΙ

  Φαρμακωμένα τα γηρατειά ψέματα λένε

  Δεν άνοιγαν τα χείλη του πώς να μιλήσει
  σαν κάτι μεταξύ ζωής και θανάτου –

  κοσκίνιζε το χιόνι ο ουρανός
  χειμώνα καιρό δίσεκτα χρόνια
  το φόρτωνε στα μονοπάτια της σιωπής

  τώρα λευκά τα ρόδα τ’ ουρανού στο χώμα
  κάτω από το πέλμα της περαστικής ζωής
  εκεί που ο νεκρός ασάλευτος
  ετοίμαζε τα λευκά του δώρα εξισωμένος
  στον Βοριά στον Νοτιά στην κόκκινη Δύση
  και στα προνόμια της άπιστης Ανατολής.

  Μ.Μέσκος(Θεσ/νίκη, 28-31.1.2017)

 36. Μια που εδώ γλωσσολογούμε:
  (17) Υποθέτω πως το λάθος στο «εν πάσει περιπτώσει» οφείλεται σε επηρεασμό από τα «εντάξει», «εν στάσει», «εν εκτάσει» κλπ., και φυσικά από το ίδιο το «περιπτώσει» που ακολουθεί. Φταίει και το σ, που παραπέμπει στα πάμπολλα τριτόκλιτα σε -σις· δεν πιστεύω πως κανείς θα έγραφε π.χ. «εν Άρτει» ή «εν Πρεβέζει».
  (18) «Ευτυχείτε!», με ΕΙ, γραφόταν ανέκαθεν η προτροπή του Άλκη Στέα, διότι είναι προστακτική. Αντιθέτως, το «μη θορυβείτε» π.χ. θα ήθελε Η στη δημοτική και την απλή καθαρεύουσα, διότι είναι υποτακτική (αφού ο ενικός είναι «μη θορυβείς»), αλλά ΕΙ στην αρχαΐζουσα ή στην αρχαία (όπου ο ενικός θα ήταν «μη θορύβει»). Καλά κάναμε και καταργήσαμε τη διάκριση 🙂
  Καλή χρονιά με υγεία σε όλους!

 37. gmich said

  Καλή Χρονιά σε όλους και σε όλες . Όσο περνάνε τα χρόνια τόσο η νοσταλγία μεγαλώνει ακόμη και για γεγονότα που μας είναι τόσο κοντινά.

 38. (25) Λέτε ο Προυντόν να το πήρε από τον Μ. Βασίλειο;

 39. sarant said

  Καλημέρα, έστω και αργούτσικα. Καλή χρονιά σε όλες και όλους, υγεία και αγάπη και τα άλλα βρίσκονται.

  Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας, τις ευχές σας και τις εξαιρετικές προσθήκες σας. Να με συμπαθάτε για την καθυστερημένη εμφάνιση, τα έχει αυτά το ξενύχτι.

  18 Αν θυμάμαι καλά, και τότε ΕΥΤΥΧΕΙΤΕ γράφανε.

  22-23 Μπράβο, θυμάσαι πιο πολλά (καίτοι αγέννητος τότε)!

 40. miltosk62 said

  Απολαυστικός όπως πάντα. Καλή Χρονιά, με Υγεία!

 41. sarant said

  Φίλε Theo, θερμά συλλυπητήρια για τον θάνατο του θείου σου, του ξεχωριστού ποιητή Μάρκου Μέσκου, που κατά σύμπτωση τον μνημονέψαμε και χτες στο άλλο άρθρο. Σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου.

  Έχουμε βάλει κείμενα του Μέσκου στο ιστολόγιο, αλλά θα πρέπει μέσα στον Γενάρη να βάλουμε κάτι ακόμα, δεν ξέρω αν θα είναι ποιήματα ή ένα απόσπασμα από το Μουχαρέμ Χάνι.

 42. Κώστας said

  Καλή μας χρονιά!

 43. Theo said

  Γιάννη, Χαρούλα, Νικοκύρη, ευχαριστώ για τα συλλυπητήρια και για τα ποιήματα του αγαπημένου μου θείου που παραθέσατε.

  Περισσότερο με εκφράζουν τα παλαιότερα ποιήματά του αλλά και τα πεζά του. (Ίσως εκεί να συγγενεύουμε περισσότερο. Όταν το 1980 του είχα δείξει τα πρωτόλειά μου, μου είπε πως του θυμίζουν τα δικά του πρώτα ποιήματα.)

  Παραθέτω δύο από αυτά:

  Η ιτιά
  Του Χ(ρήστου) Ν(έπκα)

  Τα παιδιά κατέβαιναν με το ποτάμι. Κυλούσαν, κυλούσαν
  δεν έκλαιγαν δεν τραγουδούσαν — ήταν παγωνιά
  χιόνι λησμονιάς ετρύπαε τα κόκκαλα, Μάης δεν ήταν
  λουλούδια μήτε και μόνο η μάνα με τα πράσινα μαλλιά
  έσκυβε να χαϊδέψει ό,τι έφτανε: Μέτωπα ακίνητα, πόδια
  και χέρια κι αγκαλιές και τώρα βούρλα μέσα στις παλάμες τους
  μια πάνω μια κάτω στο κόκκινο νερό, έσκυβεν η μάνα
  με τα πράσινα μαλλιά (αν είχε πια μαλλιά)
  ό,τι έφτανε ν’ αγγίσει απ’ τα νεκρά παιδιά
  τους άνδρες πες
  που κατεβαίναν σκοτεινά, χωρίς φως το ποτάμι.

  Μαυροβούνι (1963)

  Το άλογο

  Στην Αθήνα Μάη μήνα τα κεράσια είκοσι δραχμές.

  Κυριακή πρωί περιστέρια ανάμεσα στις γκρίζες πολυκατοικίες
  και στον μαύρο αχό από την αρωματισμένη φωνή του ανθοπώλη.
  Θλιβερά βοσκοτόπια τεχνητών γονιμοποιήσεων, ζώα πίσω από
  το μαστίγιο στα δυο σούζα και η ματιά τρία μέτρα όσο το
  κόκκινο κύμα στο απέναντι ερείπιο. Εσύ πού πας;
  Τα παιδιά βγαίνουν περίπατο στο πάρκο φτερά δεν πουλάνε
  στεφάνια πλαστικά της Πρωτομαγιάς και των μνημάτων ναι.

  (Μητριά πατρίδα πατρίδα μητριά σάπια τα χρήματα στα χέρια μου
  τα γρόσια σου δεν λάμπουν). Θα περάσουμε κι εμείς τη νιότη—
  βαθιά στο τέλος του καλοκαιριού θα χαθούμε… Αχ! πόλη
  που με γέννησες δεν μ’ ακούς, κάθε νύχτα χτυπώ τα τείχη σου
  μα οι φύλακες δεν μου ανοίγουν. Γυρίζω πίσω κόβω κλαρί
  πιάνω τραγούδι να σκεπαστούν τα δάκρυα —τυφλό άλογο περπατώ
  και κλαίω μέτωπο στο μέτωπό του.

  συλλογή Άλογα στον Ιππόδρομο (1973).

  Το πρώτο (το έχω ξαναανεβάσει εδώ) έχει χαρακτηριστεί από τα καλύτερα αντιπολεμικά ποιήματα. Αναφέρεται στη μάχη της Έδεσσας στον Εμφύλιο, πριν από 70 χρόνια, στα τέλη Δεκεμβρίου του 1948, όταν για πολλές μέρες η ανταρτοκρατούμενη ζώνη έφτανε μέχρι τον Εδεσσαίο κι εκεί, στο ποτάμι, έπεσαν οι περισσότεροι αντάρτες.

  Το δεύτερο (από το οποίο εμπνεύστηκε τον τίτλο του αφηγήματός του «Μητριά πατρίδα» ο Μιχάλης Γκανάς και περιέχεται και στο μαθητικό βιβλίο της Γ΄ Λυκείου, όπως βλέπω) περιγράφει τη νοσταλγία και το αίσθημα της εξορίας που είχε ο ποιητής στην Αθήνα. Το 1965, μην αντέχοντας στις παρενοχλήσεις των χωροφυλάκων, αναγκάζεται να μετοικήσει στην Αθήνα. Επιστρέφει στην Έδεσσα το 1980 αλλά το 1981 πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη όπου και θα τελειώσει τη ζωή του σήμερα.

 44. giorgos said

  38. Ισως , μπορεί όμως καί νά τό πήρε άπό τόν άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο ό όποίος τό πήγαινε ακόμα παραπέρα… Ελεγε ότι ή κληρονομική ειδικά ιδιοκτησία είναι σφετερισμός τής κοινής ιδιοκτησίας τού συνόλου καί πρέπει νά θεωρείται ληστεία .

 45. ΧριστιανοΜπολσεβίκος said

  36 39 ‘Εχετε δίκιο, εγώ βιάστηκα και φότωσα τη προστακτική με τα χούγια της παλιάς υποτακτικής.
  36 Συμφωνώ πως κάναμε καλά που καταργήσαμε τη διάκριση.

  Μπορεί να μου πει κάποιος πως προσθέτουμε φωτογραφίες στα σχόλια; προσπαθώ αλλά δεν το καταφέρνω.

 46. Μαρία said

  45
  Δεξιό κλικ στην εικόνα, κλικ προβολή εικόνας, κοπιπάστωμα του λινκ εδώ.
  Για να εμφανιστεί η εικόνα, πρέπει το λινκ να τελειώνει σε jpg png. Αν όχι, θα εμφανιστεί εδώ το λινκ.

 47. ΧριστιανοΜπολσεβίκος said

  25 44 Χριστιανομπολσεβίκοι και οι: Μ. Βασίλειος, Ιωάννης ο Χρυσόστομος!

 48. Καλή χρονιά σε όλες και όλους !!

 49. # 31

  Συλλυπητήρια. Theo,αλλά μάλλον το ανάποδο συνέβη. Επειδή στο τελευταίο στάδιο οι καρκινοπαθείς παρουσιάζουν απίστευτες αλλοιώσεις, πολλοί δεν θέλουν να τους δεί κανένας σ’ αυτήν την κατάσταση και απομονώνονται. Μου έχει τύχει και από συγγενείς και από τον καλύτερό μου φίλο.

 50. ΧριστιανοΜπολσεβίκος said

 51. ΧριστιανοΜπολσεβίκος said

  46 Ευχαριστώ Μαρία!

 52. Theo said

  @49:
  Ευχαριστώ, Τζι.

  «Επειδή στο τελευταίο στάδιο οι καρκινοπαθείς παρουσιάζουν απίστευτες αλλοιώσεις, πολλοί δεν θέλουν να τους δεί κανένας σ’ αυτήν την κατάσταση και απομονώνονται.»

  Αυτό εννοούσα γράφοντας για κοκεταρία στο σχ. 31.
  Μου συνέβη πριν τέσσερα χρόνια και με τον άντρα μιας ξαδέλφης.

 53. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Καλησπέρα από το πρωτοχρονιάτικο Ιλλινόϊ,

  1) Να μάς πεί ο κ. Theo, αν συμφωνεί με αυτά που ξεστόμισε ο μακαριστός θείος του Μάρκος Μέσκος σε συνέντευξή του στην «Αυγή» της 7 Οχτώβρη 2013:

  – «Κι αν θέλετε να σας το πω αλλιώς, η Δεξιά ποτέ δεν μίλησε για πολιτισμό. Είχε καθήκον να συλλαμβάνει, να φυλακίζει, να εξορίζει και να εκτελεί τους ανθρώπους και ανάμεσά τους τους ποιητές…»

  – «Δυστυχώς σήμερα είναι η εποχή του φασισμού…»

  – «Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι μια συντηρητική χώρα από την εποχή των κοτσαμπάσηδων και του χωροφύλακα και συνεχίζεται αυτή η ατμόσφαιρα…»

  – «..αν δεν υπήρχε «Η μάνα του Χριστού» δεν θα υπήρχε ο «Επιτάφιος»…»

  – «…εγώ δεν είμαι αριστεριστής, εγώ είμαι κομμουνιστής χωρίς ταυτότητα…»

  – «Η ντομπροσύνη, η τιμιότητα, είναι χαρακτηριστικά της Αριστεράς, γι’ αυτό παλιότερα έλεγα: αυτός είναι δικός μας, αριστερός, άρα είναι εντάξει από κάθε πλευρά…»

  Επίσης, να μάς πεί ο χριστιανούλης κ. Theo, πόσα χρόνια είχε να μιλήσει με τον διάσημο θείο του, Μάρκο Μέσκο, όταν αγνοούσε ακόμη κι ότι τον Μάη του 2013, σε ηλικία 78 ετών είχε πέσει από την σκάλα κι από τότε πήρε την κάτω βόλτα, επιβεβαιώνοντας την σοφή ρωμέικη παροιμία… «ή από πέσιμο, ή από χέσιμο»…

  ΜΑΡΚΟΣ ΜΕΣΚΟΣ (Οχτώβρης 2013 στην «Αυγή»): «…Κι επειδή η κακιά στιγμή ήταν η σκάλα απ’ όπου έπεσα τον Μάιο κι επί τρεις ώρες ήμουν εκεί αναίσθητος σχεδόν, κράτησα προφανώς την κακιά στιγμή μέσα μου γιατί φαίνεται ότι κινητοποιούνται οι γραφές μου όταν κινδυνεύω και με πλησιάζει ο θάνατος…»

  2) Θερμά συγχαρητήρια στο πρώην κατηχητόπουλο των Αμπελοκήπων, Αλέξιο Τσίπρα, γιατί είναι πραγματικός δημοκράτης: Επιτρέπει τα υβριστικά σχόλια κάτω από το tweet του για την κοίμηση του θείου του κ. Theo, μακαριστού Μάρκου Μπέσκου


  ΕΡΩΤΩ: Θα επέτρεπε ποτέ ο κ. Σαραντάκος παρόμοια σχόλια στο παρόν Ιστολόγιο; Όχι, βέβαια!.. ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ: Ο Αλέξης πιστεύει πιό πολύ στην Ελευθερία του Λόγου από τον κ. Σαραντάκο…

  ΥΓ: Κύριον Χριστιανομπολσεβίκον (51 + 47): Εύγε που κατάλαβες (έστω και τώρα, στα 50φεύγα σου…) πως οι πρώτοι χριστιανομπολσεβίκοι της Ιστορίας ήσαντε οι Τρείς Μέγιστοι Πατέρες της Τρισηλίου Θεότητος…
  Αλλά άν μπορέσεις να αναρτήσεις εικόνες εδώ πέρα ακολουθώντας τις οδηγίες που σού έδωσε η έμπειρη σχολιάστρια Μαρία (46), εγώ θα μοιράσω την περιουσία μου στους φτωχούς, υπακούοντας στην κομμουνιστική εντολή του Μεγάλου Βασιλείου (βλέπε σχόλιο 25 και εξής) «κλοπή γάρ ή ίδιάζουσα κτήσις»

 54. Γιάννης Κουβάτσος said

  «..αν δεν υπήρχε «Η μάνα του Χριστού» δεν θα υπήρχε ο «Επιτάφιος»…
  Καλά όλα τ’ άλλα, αυτό γιατί το έβαλες, Βάτμαν; Εδώ ο Μέσκος μιλάει για τις επιρροές και τη συνέχεια στη λογοτεχνική δημιουργία. Το αμφισβητείς ή άλλο νόμισες πως εννοεί;

 55. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  κύρ Γιάννη Κουβάτσο (54)

  Το έβαλα για να αντιληφθεί ο Theo, ο Χριστιανομπολσεβίκος και όλοι οι υπόλοιποι πως ακόμη και ο «Επιτάφιος» του Γιάννη Ρίτσου έχει χριστιανική προέλευση: Τον «ιδιότυπο» χριστιανισμό του Βάρναλη στην «Μάνα του Χριστού». Τουτέστιν ότι Μπολσεβικισμός και Χριστιανισμός είναι πρώτα ξαδέλφια, ή για την ακρίβεια… ο Χριστιανισμός ήταν ο Μπολσεβικισμός της Αρχαιότητος…

 56. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τι λογικά άλματα είναι αυτά που κάνεις, βρε Βάτμαν…Πώς ανακατεύεις το βόλεϊ με το τρόλεϊ…Και δεν έβαλες το καλύτερο από όσα είπε ο Μέσκος:

  «-Ποιο είναι το κακό σήμερα;

  -Ο φασισμός. Είναι αυτό που παραβιάζει την οντότητα, την ύπαρξη, τα όνειρα και την ελευθερία του άλλου. Δυστυχώς είναι η εποχή του φασισμού. Όμως, ό,τι και να κάνει, όσο και να κρατήσει, με την πλάτη που θα βάλει ο κόσμος θα ξεριζωθεί. Ο κόσμος είναι πλασμένος να υπηρετεί το καλό. Εγώ δεν φοβάμαι γιατί απ’ το πετσί μου έχουν περάσει πολλά τέτοια επεισόδια, κακές εποχές, εξάρσεις του φασισμού.»

 57. ΣΠ said

  Για τα μαθηματικά το 2019 είναι και ευτυχής και τυχερός αριθμός. Εύχομαι το ίδιο και για την χρονιά.

 58. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Εντάξει (56) δεν το έβαλα, γιατί είναι κλασική αοριστία: Ο Μέσκος, όταν μιλάει για φασισμό, εννοεί ο,τιδήποτε δεν είναι κομμουνιστικό: Τον Τράμπ, την Μέρκελ, τον Μακρόν κλπ. Είναι μιά δοκιμασμένη μέθοδος που τρομοκρατεί τον αντίπαλο και την οποία οι κομμουνιστές αντέγραψαν κατευθείαν από τα λόγια του Χριστού μας:.

  « ὁ μὴ ὢν μετ᾿ ἐμοῦ κατ᾿ ἐμοῦ ἐστί» (Ματθαίου 12,30 και Λουκά 11,23) που σημαίνει… «Όποιος δεν είναι μαζί μου, είναι εναντίον μου»!..

  Αυτό ακριβώς που λένε όλοι οι μπολσεβίκοι: Όποιος δεν συμφωνεί μαζί μας, είναι Φασίστας…

 59. Jane said

  Αφιερωμένο αποκλειστικά στους χριστιανομπολσεβίκους σχολιαστές του ιστολογίου 🙂
  ……………………………………………………………………………..

  Ο Πολιτικός Καζαμίας του 2019

  ΓΕΝΑΡΗΣ
  Η συμφωνία Πρεσπών περνά απ’ τη βουλή. Παραίτηση Καμμένου και πρόταση μομφής από ΝΔ. Ο Τσίπρας παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης και κάνει ανασχηματισμό. Διάσπαση ΑνΕλ κι Ένωσης Κεντρώων. Νέος Υπ. Εθν. Άμυνας ο Νικολόπουλος. Στο ευέλικτο σχήμα της 65μελούς κυβέρνησης Κατσίκης , Σαρίδης και Παπαχριστόπουλος. Η Κουντουρά προσχωρεί και στον Σύριζα. Ο Μητσοτάκης ζητά εκλογές από Δευτέρα.

  ΦΛΕΒΑΡΗΣ
  Διαφορά 9,5 μονάδων δείχνει νέα δημοσκόπηση του Σκάι με 5 κόμματα στη βουλή. Το ΚΚΕ στο 5,5. Ο Τσίπρας εγκαινιάζει στο νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο τμήμα Μαρξιστικής Οικονομίας με έδρα τας Σέρρας. Παρολίγον θύμα γκομενοκτονίας ο Κυριάκος: Θαυμάστριές του, που πριν ψήφιζαν σύριζα, τον κυνηγούσαν για να τον αγγίξουν στον Εθνικό κήπο. Ο δαιμόνιος ρεπόρτερ Βαγγέλης Γκούμας, εντελώς περαστικός, κατέγραψε, πώς γλίτωσε με σκισμένο πουκάμισο ο σαστισμένος απ’ τη λατρεία των γυναικών, αρχηγός της ΝΔ.

  ΜΑΡΤΗΣ
  Ο Τσίπρας ψάλλει τον Ακάθιστο Ύμνο στη Μητρόπολη την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Ενθουσιώδεις αλαλαγμοί από Ιερά Σύνοδο.«Α(λέ)ΞΙΟΣ !!!», το πρωτοσέλιδο της Ελεύθερης Ώρας. Κάμερα του Σκάι αποκαλύπτει πως ο πρωθυπουργός δεν στεκόταν προσοχή αλλά κουνιόταν, όσο έψελνε. Ο Άδωνης καταγγέλει την εκκλησία ως το τελευταίο κάστρο Σοβιετίας στην Ευρώπη. Ο Μητσοτάκης ζητά εκλογές από Τρίτη.

  ΑΠΡΙΛΗΣ
  Ο Νικολόπουλος φέρνει το Άγιο φως με F35 δανεικό από Τουρκία. Με χριστιανικό ασπασμό τον υποδέχεται η Μπέτυ Μπαζιάνα, που μαγνήτισε τα φλας με την κομψή εμφάνισή της. Εκατοντάδες σούβλες στην πλατεία Συντάγματος από Κουρουμπλή και Πολάκη. «Φέικ Νιουζ η φωτογραφία Καραμανλή με κοκορέτσι στο Σύνταγμα», δηλώνουν πηγές της Ραφήνας. Σφοδρή επίθεση Βορίδη πως επί Σοβιετίας για πρώτη φορά δε μεταδίδεται ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ». Η Σία Κοσιώνη υποψήφια για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ο Μπακογιάννης λέει πως θα στηρίξει Φάνη Σπανό.

  ΜΑΗΣ
  Ανακαλύπτεται ο τάφος του Ηφαιστίονα στο Κιλκίς. Στο φως ψηφιδωτό με σύμπλεγμα ερωμένων ανδρών υπό το άστρο της Βεργίνας. Ο Τσίπρας ιδρύει ΛΟΑΤ Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αξιούπολη. Άμεση πρόσληψη 1697 ατόμων ως προσωπικό. Εκπρόσωπος τάφου η δημοσιογράφος Κατερίνα Ακριβοπούλου. Επιδοτήσεις για ανάπτυξη γκέι φρέντλι τουριστικών επιχειρήσεων από Τσακαλώτο. Δριμύτατη επίθεση από ΝΔ για βεβήλωση της αρχαιότητας. Διαδηλώσεις ποντιακών σωματείων με σύνθημα «Ποτέ δεν ήταν γκέι- οι Πόντιοι αρχαίοι!» Τρισάγιο από Άνθιμο εις μνήμη του Μ. Αλεξάνδρου παρόντος του Μητσοτάκη. Διχασμένοι οι βουλευτές της ΝΔ…

  ΙΟΥΝΙΟΣ
  Διαφορά 12, 5 μονάδων δείχνει νέα δημοσκόπηση του Σκάι με 5 κόμματα στη βουλή και το ΚΚΕ σταθερά στο 5,5. Μακρόν και Λεπέν ζητούν διάλογο και σύνεση από το νέο κίνημα διαμαρτυρίας «σομόν εσπαντρίγιες» που συγκλονίζει το Παρίσι και οπαδοί του εμφανίζονται και στη χώρα μας. Τσίπρας και Τραμπ εγκαινιάζουν διαστημικό σταθμό στο Πισοδέρι ως παράρτημα της ΝΑΣΑ. Άμεση πρόσληψη 1.890 ατόμων ως προσωπικό. Η ΝΔ. καταγγέλει τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες και το ΝΑΤΟ που έχουν αιματοκυλήσει τα Βαλκάνια για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

  ΙΟΥΛΙΟΣ
  Τροπολογία για επιστροφή του επιδόματος αδείας στους Δημοσίους Υπαλλήλους από την κυβέρνηση. Καταγγέλλει το νομοσχέδιο ως αντιαναπτυξιακό ο Μητσοτάκης. Διαρροές στην ψήφιση από βουλευτές της ΝΔ. Συνεργασία Ζ. Κωνσταντοπούλου, Π. Καμμένου, Β. Λεβέντη με το κόμμα ΑΠΕΚ (Ανεξάρτητη Πλεύση Ελλήνων Κεντρώων). Διακοπές στο χωριό Λιβάδια Σερρών ο Πρωθυπουργός , όπου ιδρύει ανώτατο επιστημονικό παρατηρητήριο για τα βουβάλια της Κερκίνης. Άμεση πρόσληψη 1.935 ατόμων ως προσωπικό. Διάλεξη Κώστα Καραμανλή για τα οφέλη του βουβαλίσιου γάλακτος. Διχασμένοι οι βουλευτές της ΝΔ…

  ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
  Διαφορά 17,5 μονάδων δείχνει η νέα δημοσκόπηση του Σκάι με 5 κόμματα στη βουλή και το ΚΚΕ σταθερά στο 5,5. Ο Μητσοτάκης στα Εξάρχεια αξύριστος συνομιλεί με πρώην Ρουβίκωνες , που θα ψηφίσουν τώρα δαγκωτό Ν.Δ. Στη δημοσιότητα βίντεο με τον Κυριάκο να καπνίζει φούντα από την εφημερίδα Documento. Σάλος στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. «Ένα σαντέ τον κεράσαμε, υγεία!» , δηλώνουν οι Ρουβίκωνες. Ουδέν σχόλιο από τον Άδωνη. Συνεργασία Βαρουφάκη- Λαφαζάνη υπό το σχήμα ΛΑΜΕΡΑ26 (Λαϊκό Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής) Ο Τσίπρας στην Καστανιά Βερμίου τον Δεκαπενταύγουστο κουβαλά με τον Ψωμιάδη την εικόνα της Παναγίας Σουμελά.

  ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ
  Έναρξη μαθημάτων στις 26 Σεπτεμβρίου αναγγέλλει η κυβέρνηση , ώστε να δοθούν 15 μέρες επιπλέον για ψυχολογική προετοιμασία των μαθητών εν όψει της σχολικής χρονιάς. Δριμύ κατηγορώ απ’ την αντιπολίτευση για φτηνή προεκλογική εκμετάλλευση. «Θα σεβαστούμε την εγκύκλιο», ανακοινώνουν ΟΛΜΕ και ΔΟΕ. Ο Άδωνης καλεί τους εκπαιδευτικούς σε αντίσταση και κάνει Αγιασμό κανονικά στην Ελληνική Αγωγή. Πάνε οχτώ σκυλιά και πέντε χρυσαυγίτες. Το ζεύγος Τσίπρα βάζει στεφάνι στον ιερό Ναό Παναγίας Δεξιάς στη Θεσσαλονίκη. Προκηρύσσονται εκλογές για τις 13 Οκτώβρη.

  ΟΚΤΩΒΡΗΣ
  Τελικά αποτελέσματα βουλευτικών εκλογών: Σύριζα: 31 , ΝΔ: 31 , ΚΚΕ: 8,5 , Κινάλ: 6,5, ούγκανα : 5,5, ΑΠΕΚ: 4,5 , ΛΑΜΕΡΑ26: 3,5 .
  Σοκ στο σύστημα! Απόλυτη ισοψηφία των δύο πρώτων κομμάτων. Η Ευρώπη έχει στραμμένο το βλέμμα στην Ελλάδα. Ξεκινούν διερευνητικές εντολές. «Δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη», δηλώνουν οι πολιτικοί αρχηγοί. Πρωτοσέλιδο Ελεύθερης Ώρας: Τι είχε προφητεύσει ο Γέρων Παΐσιος!!! «Ο πορφυρογέννητος νικά τον καταληψία ακόμη και σε ισοψηφία!!!»

  ΝΟΕΜΒΡΗΣ
  Ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας δηλώνει πως δεν θα περάσει το νομοσχέδιο «Αουγκούστο» για το νέο ασφαλιστικό. Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΚΙΝΑΛ-ΑΠΕΚ δια του Υπουργού Οικονομικών Βασίλη Λεβέντη δηλώνει αμετακίνητη. Το ΚΚΕ καταγγέλει το αντεργατικό-αντιλαϊκό νομοσχέδιο καλώντας σε 24ωρη απεργία και πορεία με παλμό, συντεταγμένα και χωρίς προβοκατόρικα επεισόδια. Διαψεύδει κατηγορηματικά η κυβερνητική εκπρόσωπος , πως η Μαρέβα Γκραμπόφσκι αγόρασε το σπίτι του Καρλ Μαρξ στην Τρηρ: «Τις κουρτίνες έραψε η εταιρεία της», δήλωσε η Μ. Σπυράκη.

  ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ
  Φώφη Γεννηματά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας προτείνει ο Μητσοτάκης. Καραμανλή αντιπροτείνει ο Τσίπρας. Γιώργο Παπανδρέου ο Βαρουφάκης. Ο Βασίλης Λεβέντης αυτοπροτείνεται. Άγονες οι ψηφοφορίες. Διασπάσεις στο ΑΠΕΚ, στο Κιναλ , στο ΛΑΜΕΡΑ26 κι αποχώρηση βουλευτών και υπουργών. «Αξιωματούχοι των Βρυξελλών εκτιμούν θετικά μια Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με πρωθυπουργό τον Στουρνάρα», αποκαλύπτει η καλή δημοσιογράφος Ελένη Βαρβιτσιώτη. Προκηρύσσονται εκλογές για τις 19 Ιανουαρίου 2020. Δημοσκόπηση του Σκάι δείχνει Άδωνη Γεωργιάδη καταλληλότερο για πρωθυπουργό και τον Ρουβίκωνα να μπαίνει στη βουλή.

  (Να γελάμε και να είμαστε αισιόδοξοι. Καλή χρονιά και πάλι)

 60. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και ο Μπους ο Β’ ο Βλαξ δεν έλεγε όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας; Ο παλιομπολσεβίκος! Αξίωμα των ισχυρών της κάθε εποχής είναι αυτό, Βάτμαν.

 61. cronopiusa said

  Μάρκος Μέσκος: Σφεντόνα – Κουρσιούμια

  Κανενός πολίτης . Μάρκος Μέσκος – Νικόλας Ρέγκος

  Ακαδημία Ποιείν Μάρκος Μέσκος, Απαγγελία

 62. cronopiusa said

  Μάρκος Μέσκος: Σφεντόνα – Κουρσιούμια

  https://sarantakos.wordpress.com/2014/11/09/meskos/

 63. Theo said

  @53:
  Αδελφόφαιε, παραγίνεσαι θρασύς και παρακάνεις τον εξυπνάκια, μέρα που είναι.

  Τελευταία φορά συνάντησα τον θείο μου πριν από κανά χρόνο. Μετά το ατύχημα του 2013 κυκλοφορούσε, έκανε και εκθέσεις ζωγραφικής, κλπ. (βλ. πχεδώ).

  Αλλά αρκετά ασχολήθηκα μαζί σου, βιογράφε του Παττακού και συνεργάτη του » Στόχου».

 64. Theo said

  @59:
  Απολαυστικός ο Καζαμίας!
  Ευχαριστώ (ως «χριστιανομπολσεβίκος» και ως απλός σχολιαστής).

 65. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  1) Έχεις απόλυτο δίκιο, κύρ Γιάννη μου (60), και εύγε που το θυμάσαι: Δεν προλαβαίνω τώρα να σού αναρτήσω μιά συνέντευξη του Μπούς τζούνιορ (αναγεννημένος Χριστιανός και καθόλου βλάξ, αυτά είναι βλακείες του Καρατζαφέρη, έχει IQ= 152 και ρώτα τον Νεογίδιο που τα ξέρει…), όπου όταν τον κατηγόρησαν ότι η φράσις του είναι φασιστική, απάντησε: Τίποτα δεν είναι φασιστικό απ’ όσα είπε ο Χριστός μας!..

  2) Κι επειδή σήμερα Πρωτοχρονιά έχω μιά σειρά από οικογενειακές υποχρεώσεις, σάς αποχαιρετώ με μία μεγάλη αποκάλυψη που ποτέ δεν σκέφτηκε να την κάνει ο κ. Σαραντάκος στα 10 χρόνια λειτουργίας του Ιστολογίου του…

  Τα λεγόμενα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα του Αγίου Βασιλείου από πότε υπάρχουν και ποιός τα πρωτοκατέγραψε; Ήξεραν, για παράδειγμα, ο Κολοκοτρώνης, ο Μακρυγιάννης, ο Καραϊσκάκης κλπ. ότι ο Άγιος Βασίλης φέρνει δώρα την Πρωτοχρονιά και τα τοιαύτα;

  Απάντησις: Όχι, βέβαια… Τα λεγόμενα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και η πεποίθηση πως ο άγιος Βασίλης φέρνει δώρα την Πρωτοχρονιά είναι δημιούργημα του 19ου αιώνος (φαίνεται και από την μαλλιαρή γλώσσα των καλάντων…) κατ’ αντιγραφήν των γερμανικών και αγγλοσαξωνικών πεποιθήσεων για τον Santa Clauss (άγιο Νικόλαο)…

  Και (εδώ είναι η είδησις που αποκρύπτουν όλοι…) ο πρώτος που κατέγραψε τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα του αγίου Βασιλείου είναι ο μεγάλος Γερμανός ελληνολάτρης Arnold Passow (1829 – 1870) στα περίφημα «Τραγούδια Ρωμαίικα» (Λειψία 1860), όπου καταγράφει 11 (ένδεκα) παραλλαγές των καλάντων από διάφορα μέρη της Ελλάδος… Τουτέστιν, χάρις σε ένα Γερμανό ελληνολάτρη πρωτοκαταγράφηκαν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα του αγίου Βασιλείου!..

 66. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Ξέχασα (στο 65) να βάλω την παραπομπή για τα «Τραγούδια Ρωμαίικα» (Λειψία 1860), όπου ο Passow πρωτοκαταγράφει σε 11 παραλλαγές τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα του αγίου Βασιλείου

 67. Abecedar said

  Χρόνια μας πολλά και ζωή σε λόγου μας.

  Πέθανε ο Μάρκος Μέσκος, από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς ποιητές.
  http://www.amna.gr/macedonia/article/321769/Pethane-o-Markos-Meskos–apo-tous-simantikoterous-metapolemikous-poiites-

 68. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  – Για την νέα χρονιά, πολλές ευχές για υγεία, υπομονή και δύναμη στον ΝΙΚΟΚΥΡΗ και σε όλους τους/τις συμμετέχοντες/-ουσες στο ιστολόγιο.
  Με το καλό να μπει … και προπαντός να βγει… (παλιά, αλλά καλή ευχή για το καινούργιο χρόνο). Και μια σχετική μαντινάδα:
  «Kαινούργιος χρόνος ήρθενε κι εφόρειε τα καλά (ν)του
  οντέ θα φεύγει θε να δω τα καταστέματα* (ν)του».

  *καταστέματα = τελικό αποτέλεσμα/κατάσταση.

  – @12. Το ίδιο–και περισσότερο–επιτυχημένη δ ι α χ ρ ο ν ι κ ά θα ήταν η γελοιογραφία του ΚΥΡ με αντίστοιχα ονόματα π.χ. : ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ – ΒΟΡΙΔΗΣ – ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ… κλπ κλπ.

  – @59. Μπράβο! Καταπληκτικός Καζαμίας!!

  – @50: Όπως διαπίστωσες, μια χαρά «δουλεύει» η ανάρτηση εικόνας, όπως (σ)τα είπε η Μαρία (#46). Αλλά ο κ. Αδελφόθεος άφησε την κακία του, στο τέλος του σχ. 53. Άγνωσται(οι) αι βουλαί του Κυρίου…

  [Εγώ όμως θέλω να ρωτήσω πώς αναρτάται δική μας-πρωτότυπη φωτογραφία]

  – ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!

 69. Theo said

  «Eγώ όμως θέλω να ρωτήσω πώς αναρτάται δική μας-πρωτότυπη φωτογραφία».

  Την ανεβάζεις πρώτα σ’ ένα site και μετά αντιγράφεις εδώ τον λίκνο της.

 70. Theo said

  Το 69 στο 68.

  @67:
  Ρε Αμπεσεντάρη, τόσα σχόλια γράψαμε από το σχ. 31 κε. 🙂

 71. sarant said

  59 Καταπληκτικός ο Καζαμίας. Δικός σου είναι; Αν ναι, σου βγάζω το καπέλο!

  68 Δική μας φωτογραφία πρέπει να την ανεβάσουμε πρώτα κάπου πχ σε έναν από τους ειδικούς ιστότοπους γι’ αυτή τη δουλειά, όπως το imgur. Και μετά να βάλουμε εδώ το λινκ.

 72. Γς said

  65:

  >ο άγιος Βασίλης φέρνει δώρα την Πρωτοχρονιά

  Και ποιος Αγιος Βασίλης έφερε τα δώρα την Πρωτοχρονιά του 1969 στην Σχολή Ικάρων;

  https://caktos.blogspot.com/2013/12/969.html

 73. Jane said

  # 71

  Ναι, το έγραψα προχτές. Ευχαριστώ , κ. Σαραντάκο 🙂

  (Γράφω κάθε χρόνο κάτι παρόμοιο και το στέλνω σε φίλους. Φέτος μου βγήκε μεγαλούτσικο.)

 74. Μαρία said

  59
  Κλαίω!

  διορθώσεις
  Τα Σέρρας
  Λιβαδιά Σερρών

 75. BLOG_OTI_NANAI said

  53: Η απόδειξη ότι ο Νίκος Σαραντάκος πιστεύει στην Ελευθερία του Λόγου περισσότερο από οποιονδήποτε, είναι η παρουσία σου εδώ…

 76. Γιάννης Κουβάτσος said

  59: Καζαμίας; Μάλλον ένα ρεαλιστικό σενάριο για το 2019. 😊

 77. leonicos said

  28

  Πόσα σωστά έχει πει ο Μ. Βασίλειος δεν λέγεται:

  Συμφωνώ. Αλλά γι’ αυτό αμφισβητώ αν θα δεχοταν να τον ανακηρύξουν άγιο, ακόμα κι αν πίστευε πως είναι

 78. leonicos said

  32 Τεό

  Το άκουσα στις ειδήσεις από την ΕΡΤ.

  Πολύ συγκινήθηκα.

  Φυσικά δεν ήξερα οτι έχει σχ΄ση μαζί σου, διότι δεν ξέρω τα ονόματ΄σας εκτός ελαχίστων

 79. leonicos said

  36

  Άγγελε

  Το 1950 γραφαμε εν Κουκουβαούναις

  καταβιβαζαμε και τον τόνον

 80. Jane said

  # 74
  Ευχαριστώ για τις διορθώσεις. Α, έχουν κι οι Σέρρες Λιβαδιά 🙂

  #76
  Ναι κι εγώ πιθανά θεωρώ κάποια απ’ αυτά να συμβούν. Είχα σκεφτεί να βάλω τον Τσίπρα να εγκαταλείπει την πολιτική για τη Ροκ.

  Αλλά τον βλέπω και μετά το 2020 να παίζει μπάλα.

 81. Το πάνελ στην ΤιΒι είχε θέμα τα παιδάκια της Μπιάφρα. Ταυτόχρονα έδειχνε φρικιαστικές σκηνές: Παιδάκια ετοιμοθάνατα από την πείνα και την εξαθλίωση. Πετσί και κόκκαλο με φουσκωμένες κοιλιές κλπ, κλπ. Οι περιγραφές και τα σχόλια των 3 του πάνελ, έκαναν την όλη παράσταση ακόμα πιο φρικιαστική. Υπήρχε και ένα 4ο άτομο στο πάνελ. Είχε κληθεί ως «αρμόδιο» διότι ασχολούνταν με το παιδικό θέατρο. Παρακολουθούσε τις τρομερές σκηνές και τις περιγραφές των άλλων «ειδημόνων» χωρίς να βγάζει μιλιά. Σε μια στιγμή, ο παρουσιαστής της δίνει τον λόγο. Εσείς κυρία Ξένια Καλογεροπούλου, τί έχετε να πείτε από πλευράς θεατρικής παιδείας. «Τίποτα» απαντά η Ξένια. Τί να πω για θέατρο όταν τα παιδάκια πεθαίνουν από την πείνα;;

 82. Επηρεασμένος από τα παιδιά της Μπιάφρας, ξέχασα να ξαναπώ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ σε συντρόφους και μη. Ήθελα να πω και γω κάτι εναντίον του φασισμού, αλλά μέρα που είναι, …άστον να πάει! Θυμίζω μόνο τα «απομνημονεύματα» πολλών «συντρόφων» με εμπειρίες από το Μπούλκες (και όχι μόνο). Ο φασισμός στην αποκορύφωσή του. Τώρα, άν ήταν μαύρος ή κόκκινος φασισμός, δεν ξέρω. Είμαι όμως σίγουρος ότι ο κάθε …Κουβάτσος είναι ενήμερος επί του θέματος.

 83. Χαρούλα said

  59 Jane, εξυπνότατο! Μπράβο! Σ’ευχαριστώ. Ωραία συνοδεία για τον πρωτοχρονιάτικο καφέ.

  Η πρωτοχρονιά έκρυψε την πρωτομηνιά και ους εορτάζοντες. Μόνο η Κρόνη νομίζω έστειλε ευχές.

  Χρόνια πολλά λοιπόν στους Βασίληδες, Βασιλικές, Εμέλειες.

  Μα ‘μουν γάτος τον Γενάρη κι ας μην είχα άλλη χάρη.
  Τ’ Αυγούστου και του Γεναριού, τα δυο χρυσά φεγγάρια.

 84. leonicos said

  αγαπητ’ε αδελφόθεε

  όταν κάποιος προσπαθεί να γίνει αντιπαθητικός, αρικά το πετυχαινει

  αν συνεχίσει, γίνεται ενοχλητικός

  αν συνεχισειανάγεται σε γραφικο

  αν συνεχίζει κατανταει καταγελαστος

  αν συνεχισει ανακηρυσσεται γελοιος

  ‘Εχεις φτάσει στο τελευταιο αυτό επίπεδο.

  Εμετικός δεν έχεις τα φόντα να γινεις. Είσαι λίγος

 85. ΧριστιανοΜπολσεβίκος said

  53 Η φωτογραφία ανέβηκε στο 50 σύμφωνα με τις υποδείξεις της Μαρίας.
  Άργησα να καταλάβω τη σχέση χριστιανών μπολσεβίκων, γιατί από τότε που γεννήθηκα (το 1968) μας λέγανε ότι πρέπει ντε και καλά να είναι εχθροί, έτσι βόλευε τους λάτρεις της «αριστείας» εδώ και τους λάτρεις της ομοιομορφίας αλλού.

  Το χριστιανομπολσεβίκος το είδα σε δικό σου σχόλειο και το υιοθέτησα ως όνομα, άρα είσαι κατά κάποιο τρόπο νονός μου στη σελίδα.
  Καλή χρονιά Νονέ!

 86. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  1) Αγαπητέ κ. Λεώνικε (84),

  ως φυλετικά Εβραίος και θρησκευτικά Μάρτυς του Ιεχωβά, είσαι εξ ορισμού ανεκτικός στην αντίθετη άποψη. Σεβάσου, λοιπόν, τους χιλιάδες αναγνώστες (απόδειξις τα εκατοντάδες κλίκ στις εικόνες που σηκώνω στο https://imgur.com) που ξεστραβώνω καθημερινώς με τα ανεπανάληπτα σχόλιά μου. Αν εσύ γνωρίζεις αυτά που αποκαλύπτω (πράγμα για το οποίο βασίμως αμφιβάλλω…), σεβάσου τους άλλους που τα αγνοούν και θέλουν να μαθαίνουν…

  Ο έντιμος χωροφύλαξ κ. Ιατρού μπορεί να σε διαβεβαιώσει ότι τα σχόλιά μου είναι μακράν τα πιό αναγνώσιμα του παρόντος Ιστολογίου. Ακόμα κι ο κ. Σαραντάκος μαθαίνει καθημερινώς από αυτά που γράφω

  2) Κύριον Χριστιανομπολσεβίκον (85),

  χαίρομαι που είμαι ο νονός σας και που καταλάβατε στα 50 σας την στενή σχέση χριστιανών και μπολσεβίκων. Όσο για τις φωτό, δεν μάς πείσατε ότι μπορείτε να ανεβάζετε τις δικές σας (από τον υπολογιστή σας) φωτό. Για να το πετύχετε αυτό, κάντε μιά δωρεάν εγγραφή στο https://imgur.com (με μόνο το email σας). Σε κάθε upload, θα κάνετε δεξί κλίκ στο ποντίκι, θα αντιγράφετε την «διεύθυνση εικόνας» και θα την ποστάρετε εδώ. Αυτό είναι όλο.

  Το imgur.com έχει το προτέρημα ότι σού δείχνει άμεσα πόσοι κάνουν κλίκ στην εικόνα σου και ποτέ δεν σβήνει τις εικόνες σου, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Για να αντιληφθείτε ότι αυτό είναι σημαντικό, σάς λέω το εξής: Αυτή την ουσιώδη λεπτομέρεια δεν τήν ήξερε ο πανάσχετος κ. Blog-oti-nanai, με αποτέλεσμα όλα τα ντοκουμέντα που έχει αναρτήσει εδώ πέρα από το 2013, να έχουν εξαφανιστεί στα παλιά του σχόλια και να μή μπορεί να τα βρεί ούτε ο ίδιος, ούτε ο δαιμόνιος Ιατρού

 87. sarant said

  75 Δοκιμάζεται όμως η πίστη μου αυτή….

 88. Μπούφος said

  Χρόνια πολλά και καλή νέα χρονιά 2019,
  στο Νικο-κύρη και σε όλα τα τεφαρίκια-σχολιαστές της σελίδας
  που με παρα-μορφώνουν κάθε μέρα και περισσότερο
  «επί παντός επιστητού», όπως θαυμάζει και η Μάντις
  (να θυμηθώ να κοιτάξω τι είναι τούτο το «επιστητό» στο Γούγλη,
  όταν σουφρώσω το τάμπλετ, από την Ιερόδουλος) 🙂

 89. Γιάννης Ιατρού said

  Καλησπέρα,

  Καλή Χρονιά, με τις ευχές μου για υγεία και ό,τι άλλο επιθυμείτε στο 2019

  Jane (59) πολύ καλό, εύγε! (Πρόταση: συνεχής ενημέρωση aka update κάθε 1η του μήνα;;; 🙂 )

  Theo, τα θερμά μου συλλυπητήρια για τον θάνατο του θείου σου.
  Συμφωνώ και συντάσσομαι απόλυτα με την παρατήρησή σου στο 63α.

 90. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  87 – Δημοκρατία με δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις, δεν είναι δημοκρατία, δικό σου το μαγαζί εσύ αποφασίζεις.

  Αν και πιστεύω πως κατανοώ τον λόγο, πάντα μου προξενεί κατάπληξη που τόσοι γνωστικοί ασχολείστε με το σεξουαλικά καταπιεσμένο ελεεινό ανθρωπάκι και του δίνετε λόγο υπάρξεως, δεν λερώνεστε;

 91. Γιάννης Ιατρού said

  86: (τέλος)
  Ως συνήθως, πάλι λάθος κάνεις! https://sarantakos.wordpress.com/2018/12/21/revision/#comment-550058

 92. Jane said

  # 83
  Να είσαι καλά , Χαρούλα. 🙂

  # 89 Ευχαριστώ, κ. Ιατρού. ( αροθίνκσο, του ματς έβρι μανθ 🙂 )
  ……………………………………………………………………………………

 93. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Ρε άνθρωπε του Θεού (91), επικοινωνείς με τον αφαλό σου; Σε ένα Ιστολόγιο όπου το 99% των αναγνωστών απαξιοί να κάνει ένα απλό κλίκ στα βίντεο (με τις εξαίρετες διαλέξεις του) που ανεβάζει ο κ. Σαραντάκος στο κανάλι του στο YouTube, νομίζεις ότι θα βρεθούν πολλοί που θα κάνουν όλη αυτή την χρονοβόρο διαδικασία για να δούν τα «ντοκουμέντα» που ανέβασε ο Blog-oti-nanai πριν 4-5 χρόνια.

  Χαίρομαι που παραδέχτηκες προ ολίγου (στα προχτεσινά μεζεδάκια) ότι σε ξεστράβωσα για την Ρουμάνα Ίννα Ιννάκι (που κάποιοι πάνε να μάς την μοστράρουν σαν… εθνική μας πορνοστάρ κι ότι τάχα θριαμβεύει στο εξωτερικό, ενώ στην πραγματικότητα δεν την ξέρει κανείς…) και την Ελληνοαμερικανίδα αντιρατσίστρια Sasha Grey (Μαρίνα Χατζή), που είναι πολύ διάσημο πρόσωπο εδώ στις ΗΠΑ…

 94. Γιάννης Ιατρού said

  90: Λάμπρο,
  κι από δώ Καλό 2019.
  Για το σχόλιό σου: να λάβεις υπ΄όψη, πως η εκάστοτε «εξέταση περιεχομένου» και «έγκριση» είναι μια πολύ κουραστική δουλειά…

  Απ΄την άλλη, αναρωτιέμαι γιατί π.χ. ο Γς (δικαιολογημένα) παίρνει κόκκινες κάρτες για σχόλια, που όμως δεν είναι «μαύρα στην ψυχή», ούτε προσβάλουν μνήμες αξιόλογων ανθρώπων, και ο λεγάμενος μπορεί να ξεφαντώνει, απλά γιατί καμουφλάρει επιτήδεια τις βρωμιές του με τον γνωστό μανδύα της πληροφόρησης «αυτών που είπαν/έγραψαν κάποιοι άλλοι» ή με την «παράθεση δημοσιευμάτων/αποσπασμάτων» γνωστής ποιότητας και προέλευσης, τα οποία καταδικάζει (για τα μάτια του κόσμου κλπ.) μετά βδγελυμίας κλπ.

 95. ΚΩΣΤΑΣ said

  Εύχομαι στον Νικοκύρη, στους παρεπιδημούντες στο ιστολόγιο τούτο και σε όλους γενικά τους συνανθρώπους μας, το 2019, να φέρει υγεία, ευτυχία και προσωπική ευόδωση των στόχων καθενός χωριστά.

  Συλλυπητήρια στον Theo για την απώλεια του προσφιλούς του θείου και αξιόλογου συγγραφέα Μάρκου Μέσκου.

  Συγχαρητήρια στην Jane για τον καζαμία της, με την προσθήκη να έβαζε συγκυβέρνηση Κυριάκου-Αλέξη, το βλέπω πιο πιθανό 😉

 96. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  @65, 66: Σιγά την αποκάλυψη κ. Αδελφόθεε, που «χάρις σε ένα Γερμανό ελληνολάτρη πρωτοκαταγράφηκαν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα του αγίου Βασιλείου!». Εγώ -που δεν είμαι και εξπέρ σε κάτι τέτοια ψαξίματα- πολύ εύκολα βρήκα μια από τις πηγές, που και ο Arnold Passow (1860) αναφέρει: Δες (για να μη σου πω καμιά άλλη προσφιλή σου λέξη…) εδώ (σ. 64)

  https://anemi.lib.uoc.gr/metadata/5/b/d/metadata-39-0000099.tkl

  μια καταγραφή του Γ. Ευλάμπιου-Αμάραντου, σε έκδοση του 1843-Πετρούπολη.
  Εκτιμώ ότι θα υπάρχουν και παλαιότερες…

 97. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Η ΜΑΓΙΚΗ ΜΟΥ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ Νίκος Σαραντάκος: Η Πρωτοχρονιά μου στη Συρία
  https://www.lifo.gr/articles/travel_articles/220839/nikos-sarantakos-i-protoxronia-moy-sti-syria

 98. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Πήγε δύο παραδέκα το μεσημέρι εδώ στο Ιλλινόϊ και ετοιμαζόμαστε για το Πρωτοχρονιάτικο Γεύμα. Σάς αποχαιρετώ, αναρτώντας ένα θαυμάσιο ποίημα του εκλιπόντος θείου του κ. Theo, Μάρκου Μέσκου, που ΔΕΝ γκουγκλίζεται. Είναι προσφορά του Επιτελείου μας για να μάθουν οι διακεκριμένοι στιχουργοί του Ιστολογίου (Λουκρητία, Έφη, Gpoint, Alexis κλπ.) πώς να κάνουν ρίμες με το πουθενά και το Βοδενά (σ.σ.: η Έδεσσα στην μακεδονική γλώσσα), με το πάντα και την μπάντα κλπ – κλπ

  ΥΓ-1: Και για τους πολυπληθείς οπαδούς του Επιτελείου μας, ιδού το πρωτοχρονιάτικο δώρο που θα αφήσει εποχή. Κατεβάστε το αποκαλυπτικό best-seller (αν και κυκλοφόρησε μόλις στις 13 Νοέμβρη 2018!..) των εκδόσεων «Penguin» για το οποίο μιλάει όλη η Αμερική και δεν έχει πάρει κανείς μυρωδιά κάτω στο Ρωμέικο: Μιλάμε ασφαλώς για το μνημειώδες «Blueprint: How DNA Makes Us Who We Are» του κορυφαίου Αμερικανού γενετιστή Robert Plomin που κυριολεκτικά σαρώνει στον Μπέζο, αν και ξεκινάει από τα 25 δολάρια

  Το μόνο που θα πώ για να αντιληφθούν όλοι την τεράστια αξία αυτού του βιβλίου, είναι ότι χτές παραμονή Πρωτοχρονιάς, το BBC έβγαλε 15 ολόκληρα λεπτά τον Robert Plomin, προκειμένου να μιλήσει γι’ αυτό το βιβλίο

  ΥΓ-2: Κύριον Μικιον (96): Μέχρις αστραγάλων, ώ βέλτιστε… Αν είχε αντιγράψει ο Passow τον Ευλάμπιο – Αμάραντο (όπως λές…) θα είχαν βγεί ήδη να με κράξουν ο Blog-oti-nanai, ο Theo, ο κακόψυχος Ιατρού και ο ίδιος ο κ. Σαραντάκος. Εγώ ένα θα σού πώ για να αντιληφθείς το μέγεθος της αποκαλύψεώς μου: Χτές παραμονή Πρωτοχρονιάς, το έγκυρο ιστολόγιο iefimerida ανέβασε ένα άρθρο για τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα του άη Βασίλη, που θα ζήλευε και ο μακαριστός Τάκης Νατσούλης!.. Και, φυσικά, ούτε λέξη για τον Passow, γιατί οι πάντες ΑΓΝΟΟΥΣΑΝ το θέμα, πρίν το αποκαλύψω εγώ εδώ πέρα…

  Καλώ τον κ. Σαραντάκο να βγεί και να κράξει το προσεχές Σαββάτο στα μεζεδάκια την ιστορική «νατσουλιά» του iefimerida

 99. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  94 – Καλή χρονιά Γιάννη.
  Κοίτα, δεν ξέρω πόσο δύσκολο είναι για τον Νίκο να μπανάρει κάποιον από το δεύτερο, τρίτο σχόλιο που δίνει στίγμα (ο συγκεκριμένος από το πρώτο) αλλά όλα έχουν ένα τίμημα, αυτός αποφασίζει για την ποιότητα που θέλει στο ιστολόγιό του.
  Απ΄την άλλη, αναρωτιέμαι γιατί ασχολείστε μαζί του ενώ γνωρίζετε την αναξιοπιστία του αλλά κυρίως την μικρότητά του, αν κι όπως είπα πιστεύω πως γνωρίζω τον λόγο αλλά δεν θα το συζητήσω εδώ, άλλαξε ο χρόνος και τέρμα πλέον αυτά. 🙂

 100. Theo said

  Βοδενά ήταν η Έδεσσα στα ελληνικά από τον 8ο αιώνα μΧ μέχρι τις αρχές του προηγούμενου αιώνα (θα το δει κανείς αν ψάξει αυτό το κείμενο.. Στα μακεδόνικα είναι Βόντεν.

 101. Jane said

  # 97
  Φοβερό αφιέρωμα. Ευχαριστούμε ΕΦΗ-ΕΦΗ.

  # 95
  Νομίζω, δεν έχουν ‘ωριμάσει ακόμη οι συνθήκες’ για μια τέτοια συνεργασία.
  Ίσως μετά το 2023, που θα χρειαστεί ξανά το ΔΝΤ. Κάτι ψιθύριζε ο τάπερμαν προχτές. Ίσως το ψήνουν.
  Αλλά και πάλι τότε δεν θα είναι αρχηγός ο Κυριάκος. 🙂
  ………………………………………………………………………………………….
  Ένα ωραίο που είπε προχτές σε συνέντευξή του ο Γιούγκερ : «Πηγαίνετε σε ένα στρατιωτικό νεκροταφείο για να δείτε την εναλλακτική στην EE».

  Ευθέως τα λέει ο καλός αυτός άνθρωπος, που τον κατηγορούν αδίκως για μπεκρή: Η Γερμανία δεν πάει σε τρίτο παγκόσμιο , όσο παίρνει αυτά που θέλει μέσα από τα χρέη των υπολοίπων. Πόσο πιο νηφάλια να το πει; 🙂 Θέτε ειρήνη; Πλερώνετε.

 102. Alexis said

  Καλή χρονιά σε όλους!

  Καλή δύναμη στο Νικοκύρη για να συνεχίσει και το 2019 την εξαιρετική δουλειά που κάνει εδώ μέσα σ’ αυτό το ιστολόγιο!

  Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες!

  Ο Καζαμίας της Jane στο #59 εξαιρετικός! 😆

 103. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  @98: Αξεπέραστε κ. Αδελφόθεε, γιατί επιμένεις ματαίως να δικαιολογείσαι για όποια «πατάτα» γράφεις και κάνεις, γράφοντας «πατάτες^2»);

  Ερευνάς ά αναγιγνώσκεις (ή αναγιγνώσκεις ά ερευνάς); Ο άνθρωπος (Passow) στον Πρόλογό του, σ.VI, λέει: Ρraeterea his usus sum libris και κατόπιν, σ. VII, αναφέρει: «5. Γ. Ευλάμπιος ο Αμάραντος ήτοι τα ρόδα της αναγεννηθείσης Ελλάδος. Πετρουπόλ. 1843».

  Άντε, να μη σου πω τίποτα…

  ΥΓ. Στο εξής θα ακολουθήσω τη συμβουλή του ΛΑΜΠΡΟΥ (#90+99).

 104. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 105. Γιάννης Κουβάτσος said

  101 τέλος: Οι γνωστοί εκβιαστικοί μονόδρομοι, Jane. Ο καθένας πλασάρει το εμπόρευμα του μαγαζιού του ως μοναδικό και αλίμονο σε όποιον δεν το αγοράσει. Το μέλλον θα δείξει πόσο πιάνουν αυτά τα καουμπολίκια. Χικ! 🍷

 106. Καλή Χρονιά σε όλους, με υγεία για σας και τους δικούς σας.

 107. Alexis said

  Θέλω να εκφράσω κι εγώ τα συλλυπητήριά μου στον Theo για τον θάνατο του θείου του και σημαντικού λογοτέχνη Μάρκου Μέσκου.

 108. ΚΩΣΤΑΣ said

  101 –> Νομίζω, δεν έχουν ‘ωριμάσει ακόμη οι συνθήκες’ για μια τέτοια συνεργασία.

  Αν στις προσεχείς εκλογές δεν πάρει αυτοδυναμία ο Κυριάκος ή σημαντική διαφορά για να σχηματίσει κυβέρνηση με το ΚΙΝΑΛ, στις αμέσως επόμενες εκλογές, με απλή αναλογική, ανέμενε να δεις συγκυβέρνηση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο. Και όλα αυτά πολύ πριν το μακρινό 2023, αλλά μέσα στο 2019, άντε το πολύ μέσα στο 2020! 😉

 109. Alexis said

  #94: Δεν υπάρχει όμως καμία σύγκριση μεταξύ Γς και Buttman ως προς την ποιότητα των σχολίων.
  Ο πρώτος μπαναρίστηκε προσωρινά μετά από πολλές και συνεχείς εκκλήσεις του Νικοκύρη να μην αναρτά σχόλια συγκεκριμένου περιεχομένου και αισθητικής.
  Ο άλλος έχει μπαναριστεί οριστικά πολλές φορές, αλλά επανακάμπτει συνεχώς με νέο ψευδώνυμο.

 110. Μαρία said

  100
  Τεό, αν δεν πήγες, έχασες. http://www.tch.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=3&tcheid=2217

 111. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Η Μάρμω (χαϊδευτικό της μαρμάγκας) μου κράτησε σχόλιο, δις το ίδιο.
  Σβήστα Νικοκύρη. Μάλλον μπλοκάρει η φωτό. Την αντιγράφω από αλλού και ξαναγράφω:
  >>«καταρρέει πλήρως το καθεστώς του Μπατίστα εις την Κούβαν».
  Πρωτοχρονιά,1959
  https://img.huffingtonpost.com/asset/5a481f5721000017005f665c.jpg?ops=crop_15_7_1009_775,scalefit_630_noupscale
  59 ,Καζαμίας. Στη Jane το φλουρί αυτοδικαίως!Πολύ γέλιο. Μπράβο σου!

  111 Αλέξη Bάτμαν όμως από το Βατ-αλος νομίζω 🙂

  Ο νέος χρόνος να λιγοστέψει την αδικία και τον πόνο στον κόσμο

 112. Μαρία said

  109
  Επανακάμπτει αλλά και κάποιοι τον παίζουν, ενώ παλιά τον είχαμε γραμμένο.
  Η μισή ντροπή του Νικοκύρη, που υποτίθεται προεγκρίνει τα σχόλια, κι η άλλη μισή κυρίως του κακόψυχου.

 113. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  (Αυτό το σχόλιο με προσωρινο αριθμό 104, το ΄χαψε η κυρά Μαρμάγκω. Άστης το Νικοκύρη, το ξαναγράφω)

  59, Στη Jane το φλουρί, αυτοδικαίως!
  Πολύ γέλιο.Μπράβο σου!

  Πρωτοχρονιά 1959

  Ο νέος χρόνος να λιγοστέψει την αδικία και τον πόνο στον κόσμο.

 114. # 108

  Κώστα από τον Φεβρουάριο έχω μιλήσει για μετεκλογική κυβερνητική συμμαχία ΣυΡιζΑ-Νδ αλλά πρωθυπουργός θα είναι ο Τσίπρας πάλι (τουλάχιστον στην αρχή της συνεργασίας). Είναι θέμα απλής ποδοσφαιρικής λογικής.

 115. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  97 Α, το βάλανε 🙂 Μου το είχε ζητήσει ο Θοδωρής Αντωνόπουλος.

  109 Φυσικά δεν υπάρχει σύγκριση. Τα σχόλια του πολυώνυμου ξωτικού δεν είναι σχόλια ενός από εμάς. Αλλά δεν είναι ανάγκη να απαντάμε κι εμείς.

  110 Είναι πολύ καλός ο Θεοδώρου/Ντίνε Ντόνεφ

  113 Και από τα νύχια της μαρμάγκας…

 116. Theo said

  Γς, Γιάννη Ιατρού, Κώστα και Αλέξη, ευχαριστώ.

  @110:
  Μα, δεν μένω στη Θεσσαλονίκη, Μαρία μου. Την επισκέπτομαι 5-10 φορές τον χρόνο.
  Τον Κώστα Θεοδώρου τον είχα γνωρίσει πριν από τριαντατόσα χρόνια. Ευαίσθητος άνθρωπος, μου είχε αφήσει ένα πολύ ωραίο σημείωμα, αλλά νομίζω πως τώρα έχει καταλήξει στα άκρα. Συγχωρείται λίγο, ως καλλιτέχνης 🙂

 117. Theo said

  Δεν εννοώ τη μουσική του Θεοδώρου που είναι υπέροχη αλλά τους χάρτες της ενιαίας Μακεδονίας που αναρτά στις συναυλίες του.

 118. Γς said

  90:

  >πάντα μου προξενεί κατάπληξη που τόσοι γνωστικοί ασχολείστε με το σεξουαλικά καταπιεσμένο ελεεινό ανθρωπάκι και του δίνετε λόγο υπάρξεως, δεν λερώνεστε;

  και κοίτα τι θυμήθηκα. Ενα γκράφιτι στη σχολή:

  «Οι καθηγητές σας έχουν σεξουαλικά προβλήματα. Γαμήστε τουε!»

 119. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  97 Η φωτό του 2007 και μετά, του 2015.
  Νομίζω είναι στο ίδιο μέρος (λίγο δεξιά από τη φωτό του Νικοκύρη, η φωτό της καταστροφής) :


  http://www.peoplegreece.com/article/nees-alithies-sto-fos-gia-tin-katastrofi-tis-archeas-polis-tis-palmiras-sti-siria/

  79. Λεώνικε,»εν Κουκουβαούναις»; Φοβερό!

 120. (79) Λέω ότι αυτοί που έγραφαν «Εν Κουκουβαούναις» θα έγραφαν και «Εν Άρτη» ή «Εν Πρεβέζη» με η και υπογεγραμμένη, και αν δεν ήταν ντιπ αγράμματοι δεν θα το έγραφαν με -ει στο τέλος. Για το «Εν Μεταμορφώσει» μπορεί και να μπερδεύονταν, όταν άλλαξε το επίσημο όνομα της περιοχής 🙂

 121. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  120. Ναι, βέεβαια! Τοπική δοτική, όπως κι αν ήταν η ονομασία 🙂
  «Eν Μύρτω» σ΄εμάς,
  όπου Μύρτος (ο, η,το) . Τότε λέγαμε πότε ο και πότε το , τώρα και *η* Νέα Μύρτος, ένα μετόχι του χωριού.

 122. ΧριστιανοΜπολσεβίκος said

  86 Ευχαριστώ Νονέ!

  90 94 103 112 115 Νομιζω ότι είστε λίγο άδικοι με τον νονό μου. Έχει λίγο άσχημους τρόπους (γίνεται συχνά μικρόψυχος) και κάποιες εμμονές, αλλά αρκετά από τα σχόλια του και αρκετές από τις αναρτήσεις του έχουν ενδιαφέρον και κυρίως προκαλεί αντιδράσεις που καταλήγουν σε ερεύνα και επίσης ενδιαφέροντα απαντητικά σχόλια.

  Ο Καζαμίας της Jane όλα τα λεφτά, καθώς και το το σχόλιο για τον Γιούγκερ.

 123. Pedis said

  # 113 – από τη διαδήλωση μετά το σαμποταζ της cia και την ανατιναξη του γαλλικού πλοίου la coubre στο λιμάνι της Αβάνας, με περίπου εκατό νεκρούς και πολλαπλάσιους τραυματίες (Μαρτιος 1960)

  Την ίδια ημέρα τραβήχτηκε η διάσημη φωτογραφία του Che από τον Α. Korda.

 124. Μαρία said

 125. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αυτό με τις δοτικές: αν δεν με γελούν τ’ αφτιά μου, αλλά το έχω ακούσει 2-3 φορές, η εκπομπή της ΕΡΤ «ΕΝ ΣΥΝΟΛΩ» αναγγέλεται
  «Εν σύνολω» από μια γυναικεία φωνή.

 126. Pedis said

  # 124 – αν θυμάμαι σωστά, ο Korda έδωσε το αρνητικό στον Giangiacomo Feltrinelli ο οποίος παρήγαγε την αφίσα και διαδόθηκε σε όλον το κόσμο. Δεν υπήρξε κοπιράιτ. Άλλες εποχές, άλλοι άνθρωποι.

 127. Γιάννης Κουβάτσος said

  122: Αν τον υπερασπίζεις, επειδή ελπίζεις ότι θα σου φέρει παπούτσια και λαμπάδα το Πάσχα όπως κάθε σοβαρός νουνός, ματαιοπονείς. 😊

 128. Pedis said

  Feltrinelli entra poi in possesso di Guerrillero Heroico, la celeberrima e iconica fotografia scattata al Che da Alberto Korda il 5 marzo del 1960, in occasione delle esequie delle vittime dell’esplosione della fregata La Coubre.
  https://it.wikipedia.org/wiki/Giangiacomo_Feltrinelli

  αντίθετα απο αυτό που υπονοεί η αγγλική βικι με τις συνήθεις πηγές του κ… τα έσοδα δεν πήγαν στην τσέπη του Φελτρινέλλι.

 129. Μαρία said

  126
  Η κόρη του όμως τα κυνηγάει. Άλλες εποχές.
  Adoptant un comportement différent, la fille d’Alberto Korda a entamé plusieurs procès pour faire prévaloir ses droits sur la photographie. Le 21 mai 2010, la cour d’appel de Paris a décidé que celle-ci était protégée. La reproduction du portrait de Che Guevara sur une fresque d’un bar-restaurant de cuisine sud-américaine débouche donc sur une condamnation de 22 500 euros au profit de la fille du photographe4.
  https://fr.wikipedia.org/wiki/Alberto_Korda#La_photo_du_Che

 130. Pedis said

  # 129 – όταν οι εποχές κάνουν τους ανθρώπους κι όχι το αντίστροφο (πιο σπάνιο).

 131. Πέπε said

  Γεια σας και καλή χρονιά.

  Διαβάζω σε σχόλια διάφορες ασυναρτησίες για τα κάλαντα. Ας βάλουμε μερικά πράγματα στη θέση τους:

  #65, 66:
  α) Ούτε τα κάλαντα που καταγράφει ο Πάσωφ ούτε κανένα άλλο, όσο ξέρω, λένε πουθενά ότι ο Άη Βασίλης φέρνει δώρα. Η μορφή που παίρνει ο Άη Βασίλης στα κάλαντα είναι μια ιδιαίτερη παράδοση, ανεξάρτητη από κάθε άλλη παράδοση (εκκλησιαστική, πρακτική κλπ., νεότερη ή παλιότερη) σχετικά με τον ίδιο άγιο. Πρόκειται για κάποιου είδους αγαθό δαιμόνιο της γονιμότητας, που κάνει τα ξερά ραβδιά ν’ ανθούν κλπ., άλλοτε με τη μαγική βοήθεια των γραμμάτων (τα οποία αποτελούν τη μοναδική, και εντελώς απόμακρη, σχέση αυτής της παράδοσης με τα όσα γνωρίζουμε για τον Μ. Βασίλειο ως ιστορική προσωπικότητα) και άλλοτε χωρίς. Άρα, το σπουδαιότατο ερώτημα αν ήξερε ο Κολοκοτρώνης ότι ο Άη Βασίλης φέρνει δώρα δε θα το λύσουμε με τη βοήθεια των καλάντων.

  β) Άλλα δημοτικά τραγούδια είναι πολλών αιώνων παλιά. Ωστόσο, δε νομίζω ότι υπάρχουν καταγραφές πριν τον 19ο αιώνα, πλην ολίγων εξαιρέσεων (Μονή Ιβήρων κλπ.). Αν είναι ποτέ δυνατόν να ταυτίζουμε τον χρόνο καταγραφής με τον χρόνο δημιουργίας!

  γ) Η γλώσσα των αγιοβασιλιάτικων καλάντων δεν είναι μαλλιαρή. Κατά κανόνα είναι φυσική λαϊκή δημοτική, με τοπικούς ιδιωματισμούς φυσικά, όπως συμβαίνει με όλα τα δημοτικά τραγούδια. Στην προφορική λογοτεχνία δεν υπάρχουν ποτέ λέξεις ή τύποι που να μην είναι κατανοητοί από τους φορείς της. Αν ένα πολύ παλιό τραγούδι περιλαμβάνει λέξεις ή τύπους που δε λέγονται πια, αυτοί συνήθως αντικαθίστανται από άλλους πιο οικείους (θυμίζω μια παλιότερη συζήτηση για την εξέλιξη ενός τραγουδιού που περιελάμβανε την άγνωστη, πλέον, λέξη «ακράνης»). Γι’ αυτό και τα μεγάλης διάδοσης τραγούδια ακολουθούν, στου κάθε τόπου την παραλλαγή, το ιδίωμα αυτού του τόπου. Δεν υπάρχει πιο παράλογο πράγμα από το να περιμένει κανείς ότι ένα κείμενο προφορικής λογοτεχνίας θα διατηρεί τον γλωσσικό τύπο της εποχής (και περιοχής) όπου πρωτοσυνετέθη.

  Υπάρχουν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα, τα κάλαντα των φώτων, και κάποιες λιγοστές εκδοχές των πρωτοχρονιάτικων, που είναι σε μιξολόγϊα δασκαλίστικη γλώσσα, όπως το πανελλήνιο «Καλήν εσπέραν άρχοντες». Γι’ αυτά, πιθανολογείται βάσιμα ότι όντως είναι πρόσφατα, και βέβαια ότι ξεκίνησαν όχι ως προφορική λογοτεχνία αλλά είτε γραμμένα σε χαρτί είτε διδαγμένα. Αλλά βρισκόμαστε ήδη στις ακρότατες παρυφές (αν όχι πέρα από τα όρια) της δημοτικής παράδοσης, κάτι που δεν αφορά τα περισσότερα αγιοβασιλιάτικα κάλαντα.

  δ) Δεν είδα πουθενά να καταγράφει ο Πάσωφ έντεκα παραλλαγές των καλάντων. Εγώ τρεις τις βγάζω. Τα υπόλοιπα είναι παινέματα, που λέγονται μετά το τέλος του κυρίως καλάντου. Πιθανώς να τα παραδίδει έτσι ακέφαλα επειδή η αρχή, δηλαδή το κυρίως κάλαντο, είναι ίδιο με μια από τις τρεις παραλλαγές που ήδη δημοσίευσε. Πάντως το να φαντάζεται κανείς παιδιά να πηγαίνουν στα σπίτια και να τραγουδάνε «αφέντη μου είσαι λεβέντης, κυρά μου είσαι όμορφη» έτσι στο ξεκούδουνο, δηλαδή αυτό ακριβώς που παραδίδει ο Πάσωφ στα υπόλοιπα 8 κείμενα, δείχνει είτε πλήρη άγνοια των πραγμάτων μαζί με αδιαφορία, είτε ότι απλούστατα παραπέμπει σε πηγές που δεν έκανε τον κόπο να τις διαβάσει.

  @98:
  Αυτή η παπαριά για το κρυφό νόημα των καλάντων δεν πρωτοκυκλοφόρησε χτες, είναι δημοφιλής εδώ και μερικά χρόνια και αναπαράγεται ανεξέλεγκτα σ’ όλο το ίντερνετ, και περαιτέρω και προφορικά. Προσωπικά απαλλάσσω τον πολυάσχολο κ. Σαραντάκο από το σχετικό κράξιμο, γιατί η ανασκευή έχει ήδη κυκλοφορήσει, τον καλώ όμως, αντιθέτως, να τη διαβάσει και να νιώσει τη συναδελφική αλληλεγγύη προς άλλους που, όπως ο ίδιος, πολεμάν να βγάλουν την πέτρα που πέταξε ο κουζουλός το πηγάδι. Επίσης σας καλώ όλους να τη διαδώσετε γιατί έχω βαρεθεί να μου αποκαλύπτουν εμπιστευτικά (όπως μου έχει συμβεί κατ’ επανάληψη) τέτοιες χαζομάρες. Από την απλή, εύληπτη και ορθολογικότατη ανασκευή που παραπέμπω, προκύπτει πόσο καλύτερα μπορεί κανείς να μιλήσει και να βγάλει συμπεράσματα όταν έχει κάποια επαφή με το αντικείμενο που πραγματεύεται.

 132. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 133. spiral architect 🇰🇵 said

  Άλλη μια φορά Καλή Χρονιά σε όλους, μακρυά απ’ τους σκατόψυχους και αγάπη στους κακόψυχους.

 134. Νίκος Κ. said

  Να ευχηθώ κι εγώ Καλή Χρονιά.

  Κι επειδή των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μεγειρεύουν, να προτείνω την πρώτη υποψηφιότητα για τη λέξη της χρονιάς 2019: Έσχατη Θούλη.

 135. Alexis said

  #111: Καλή χρονιά Έφη!
  Eίναι δική μου παραλλαγή το Buttman, επειδή έχει μια ιδιαίτερη έφεση σε σχόλια του κ… εμμ, συγγνώμη, των οπισθίων ήθελα να πω! 🙂

  #127: Μην το λες, είναι ματσωμένοι αυτοί οι ελληνόψυχοι του ILL-Οινόη. Αυτοί δεν ήταν που θα αγόραζαν κάποτε το ιστολόγιο του Σαραντάκου; 😆

 136. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα!

 137. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  @69+71: Πολλές ευχαριστίες!

  @ 131: Πολύ καλός, σύντομος (σχετικά) και περιεκτικός ο σχολιασμός για τα κάλαντα! (Αυτό το 11 παραλλαγές εδώ μου καθότανε…).
  Και το λινκ επίσης κατατοπιστικότατο. Ευχαριστούμε!

 138. sarant said

  Καλημέρα!

  127 🙂

  128 κε Ορίστε, σε τρία-τέσσερα σχόλια υλικό για ένα άρθρο!

  131 Πού ήσουν καλέ μου άνθρωπε τόσες μέρες; 🙂

  Τα ίδια αλλά αποσπασματικά και ατεκμηρίωτα υποστήριξα κι εγώ σε μια γλωσσική ομάδα και με αντιμετώπισαν με δυσπιστία. Τώρα που έχω την παραπομπή στο άρθρο του καλού αυτού ανθρώπου που έβγαλε μόνος του την κοτρόνα από το πηγάδι, θα είμαι πιο πειστικός.

 139. BLOG_OTI_NANAI said

  Σχετικά ( http://www.pemptousia.gr/2018/01/archiminia-ki-archichronia-ta-pasignosta-disnoita-kalanta-tis-protochronias/ )

 140. BLOG_OTI_NANAI said

  Σωστή καταγραφή του «ζαχαροκαντιοζύμωτη» και ταυτόχρονα φαίνεται ότι η φήμη περί «ερωτικού» ποιήματος αποτέλεσε χρήσιμο άλλοθι για το γεγονός ότι εκείνοι που δεν είχαν λάβει υπόψη τα «τσακίσματα», θεωρούσαν ότι τα κάλαντα είχαν καταντήσει με το πέρασμα του χρόνου «σουρεαλιστικά» (Λαογραφία 1971):

 141. sarant said

  140 Ο Μηνάς βεβαίως είναι σοβαρός αλλά εδώ δεν έχει δίκιο.

 142. cronopiusa said

  Ισπανικός Καζαμίας του 2019

 143. Γιάννης Κουβάτσος said

  131:Πολύ καλό κι αυτό το σχόλιο, Πέπε.Πάντως, σύμφωνα με κάποιες έγκυρες πηγές, στον λόγο του στην Πνύκα, που λογοκρίθηκε σε κάποια σημεία, ο Κολοκοτρώνης λέει στους συγκεντρωμένους μαθητές πως αν δεν διαβάζουν τα μαθήματά τους, ο Άγιος Βασίλης δεν θα τους φέρνει δώρα. Αν προκληθώ, θα προβώ σε περαιτέρω αποκαλύψεις.

 144. Της Μηχανής Ραψίματα said

  Καλή χρονιά με υγεία, ευημερία και δημιουργικότητα!

 145. Σ said

  Καλή χρονιά στο νικοκύρη και τους σχολιαστές αυτού του αγαπημένου ιστολογίου.
  Ξεκαρδιστικός ο καζαμίας της Jane.

 146. Μπετατζής said

  113. https://twitter.com/redflyplanet?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Eembeddedtimeline%7Ctwterm%5Eprofile%3Aredflyplanet&ref_url=http%3A%2F%2Fredflyplanet.blogspot.com%2F

  Χρόνια πολλά με υγεία και καλή διάθεση !

  ΥΓ Το ανεβοκατέβασμα των νομισμάτων είναι συχνή πηγή έμπνευσης για τους σκιτσογράφους. Θυμάμαι από μνήμης ένα σκίτσο του Αλτάν από την δεκαετία του ΄ 80 όπου έλεγε κάποιος : «Του κατεβάσαμε τα βρακιά μας του Ρήγκαν και αυτουνού του σηκώθηκε αμέσως το δολάριο !». Δυστυχώς δεν το βρίσκω διαδικτυακά.

 147. Μπετατζής said

  146. Το λίνκι ήθελε να παραπέμψει στο κόμικ για την κουβανή πρωτοχρονιά, δεν ξέρω άμα το έκανα σωστά.

 148. ΣΠ said

  147
  Έτσι για να φαίνεται

 149. Μπετατζής said

  148. Ευχαριστώ !!!!!

 150. Pedis said

  # 138 – 128 κε Ορίστε, σε τρία-τέσσερα σχόλια υλικό για ένα άρθρο!

  με τι θέμα;

  # 148, 146 –

  άπλυτοι, βρωμικοι, με χάλια ρούχα, τι περιμένεις, κομπλεξικοί!

  (πετυχημένη!)

 151. Dominotheory said

  Καλή χρονιά, αγαπητές/οί φίλοι & φίλες, με κέφι, έμπνευση, αλληλεγγύη, συνεργασία & ουσιαστική δημιουργία!

  Επίσης, για τους φίλους του σπορ, ας προσθέσουμε λίγες ακόμη πληροφορίες σχετικά με τα… μαθηματικά του 2019:

 152. sarant said

  148 Καλό!

  150 Με θεμα την περίφημη φωτογραφία, πώς τραβήχτηκε και τα δικαιώματά της κτλ.

 153. Pedis said

  # 152β – οκέι, για να δούμε, λοιπόν … (‘Εχεις στη διάθεσή σου λεπτομέρειες σχετικά με την παράδοση της φωτογραφίας από τον Κόρντα στoν Φελτρινέλλι;)

 154. Μαρία said

  The 15-minute documentary Una foto recorre el mundo (A Photograph Travels the World), released in 1981, by Pedro Chaskel – one of the main precursors of the so-called New Chilean Cinema (1955-1973) movement – reveals the story behind one of the most famous photographs of the 20th century, reproduced hundreds of thousands of times in different formats, through an interview with Korda himself.
  http://en.granma.cu/cultura/2017-04-12/the-much-visited-figure-of-che

  Χωρίς υπότιτλους https://www.dailymotion.com/video/xyfci

 155. ΣΠ said

 156. Pedis said

  Η Κούβα δεν είχε υπογράψει μέχρι πριν από είκοσι χρόνια τη διεθνή σύμβαση της Βερνης για το κοπιράιτ.

  Τα δικαιώματα του δημιουργού σύμφωνα με τον Κουβανικό νόμο έχουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με άλλες χώρες.

  Μία άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή της συγκεκριμένης ιστορίας είναι ότι ενόσω ζούσε ο Κόρντα είχε κινηθεί ενάντια σε εμπορική φίρμα αλκοολούχων ποτών που χρησιμοποίησε τη φωτογραφία στη διαφημιστική της καμπάνια . Κέρδισε την υπόθεση και τα λίγα χρήματα που του επιδικάστηκαν τα παρέδωσε στο Κουβανικό σύστημα Υγείας.

  Ο Φελτρινέλλι μέχρι να βγει στην παρανομία στις αρχές του ’70 (είναι διαπιστωμένο ότι) παρέδιδε τα κέρδη στην κυβέρνηση της Κούβας από τις πωλήσεις του Ημερολογίου της Βολιβίας, του οποίου η έκδοση την είχε εμπιστευτεί ο Κάστρο ταυτόχρονα σε αυτόν και σε έναν Γάλλο εκδότη (του οποίου το όνομα μου διαφεύγει). Για μετά και τουλάχιστον έπειτα από το θάνατό του το ’72 δεν ξέρω ούτε το θεωρώ πιθανό.

  .

 157. Μαρία said

  156
  Δεν έχω καταλάβει αν ήταν, όπως γράφεται, κατά της εμπορικής εκμετάλλευσης της φωτογραφίας γενικά ή δεν ήθελε απλώς να συνδεθεί ο Τσε με το πότο. Κρίνοντας απ’ τα αναπτηράκια με τη φωτό του Τσε, ο οποίος κάπνιζε, αν και ασθματικός, μάλλον το δεύτερο ισχύει. 🙂

 158. Pedis said

  # 157 – τι να σου πω, δεν ξέρω. Ίσως, να ήταν μια από τις πρώτες περιπτώσεις διαφημιστικής καμπάνιας από πολυεθνική …

  δες μετά το 5:50 …

  ενδιαφέρουσα ιστορία, δες μετά το 2:20.

 159. Pedis said

  ίσως μερικές πληροφορίες να φανούν χρήσιμες στον Νικοκύρη που προτίθεται να γράψει για το θέμα (αν και το πνεύμα του άρθρου έχει ψιλοφανερή στόχευση)

  A Copyright Revolution: Protecting the Famous Photograph of the Che Guevara

  https://scholar.smu.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1302&context=lbra

 160. ΣΠ said

  134 Έσχατη Θούλη

  Ο Brian May, κιθαρίστας των Queen και αστροφυσικός, έγραψε τραγούδι για την αποστολή του New Horizons.

 161. Χρήστος Π. said

  Αγαπητοί φίλοι Καλή Χρονιά σε όλους σας με υγεία και ευτυχία στις οικογένειές σας. Επισκέπτομαι λιγότερο συχνά απ’ όσο θα ήθελα το ιστολόγιο, αλλά είστε πολύ φιλική και αξιόλογη παρέα. Κάθε καλό να έχετε!

 162. sarant said

  Καλή χρονιά να έχουμε Χρήστο!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: