Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μια περιήγηση στις λέξεις του 2018

Posted by sarant στο 7 Ιανουαρίου, 2019


Το άρθρο που θα διαβάσετε σήμερα δημοσιεύτηκε χτες Κυριακή, στο ένθετο «Ενθέματα» της κυριακάτικης «Αυγής», στην τακτική μηνιαία στήλη μου «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία». Πρόκειται για μια λεξιλογική ανασκόπηση του 2018 και από αυτή την άποψη έχει πολλά και αναπόφευκτα κοινά στοιχεία με άλλα άρθρα του ιστολογίου, αφού στο τέλος του χρόνου ψηφίσαμε κι εμείς εδώ τη Λέξη του 2018, όπως κάνουμε κάθε χρόνο από το 2010. Ζητώ συγγνώμη από τους τακτικούς αναγνώστες που σήμερα θα διαβάσουν πράγματα σε γενικές γραμμές ξαναειπωμένα.

Βέβαια, σήμερα είναι του Αγιαννιού, οπότε γιορτάζει η μισή Ελλάδα και πολλοί εκλεκτοί φίλοι του ιστολογίου. Να τους ευχηθούμε χρόνια πολλά με ένα παλιότερο άρθρο του ιστολογίου, το οποίο αξίζει επικαιροποίηση και αναδημοσίευση σε πρώτη ευκαιρία.

Με το σημερινό άρθρο μπορούμε να πούμε ότι ολοκληρώνεται η ανασκόπηση του λεξιλογικού 2018 και ξεκινάει το λεξιλογικό 2019. Καλή λεξιλογική χρονιά λοιπόν!

Μια περιήγηση στις λέξεις του 2018

Για όγδοη χρονιά, η στήλη θα ενδώσει στο έθιμο των ημερών, κι έτσι το σημερινό άρθρο θα έχει χαρακτήρα ανασκόπησης. Θα επιχειρήσουμε να καταγράψουμε τις λέξεις της χρονιάς, μ’ άλλα λόγια τις λέξεις που σημάδεψαν το 2018, που συζητήθηκαν και ακούστηκαν πολύ, ή και που γεννήθηκαν μέσα στη χρονιά που πέρασε.

Οι επισκέπτες του ιστολογίου «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία», που έχει τον ίδιο τίτλο με τη στήλη μας, και που τους κάλεσα να διαλέξουν τη Λέξη του 2018, ανέδειξαν στην πρώτη θέση, με αρκετή διαφορά από τις άλλες, τη Συμφωνία των Πρεσπών, έναν πολυλεκτικό όρο που ακούστηκε πολύ την προηγούμενη χρονιά αλλά υπόσχεται να ακουστεί και φέτος, αφού η συμφωνία, περνώντας από όχι λίγους σκοπέλους, αναμένεται να έρθει σύντομα σε ψηφοφορία στη Βουλή.

Οι Πρέσπες φυσικά είναι οι δυο λίμνες, Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα, που βρίσκονται στα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα, τη μελλοντική Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία -μάλιστα το τριεθνές σημείο των συνόρων των τριών χωρών βρίσκεται στα νερά της Μεγάλης Πρέσπας, όχι μακριά από το χωριό Ψαράδες. Το τοπωνύμιο Πρέσπα είναι σλαβικό, και η λέξη σημαίνει «συσσώρευση», προφανώς από συντόμευση όρου όπως vodna prespa «υδάτινη συσσώρευση». Ο όρος μπήκε στη γλώσσα τα βυζαντινά χρόνια (“και εις λίμνην λεγομένην Πρέσπαν” λέει ο Κεδρηνός). Στην αρχαιότητα λεγόταν Βρυγηίς απο την αρχαία πόλη Βρύγιον που βρισκόταν στη βόρεια όχθη της λίμνης.

Δεν ήταν τυχαία αυτή η προτίμηση, αφού η συζήτηση για το όνομα της γειτονικής χώρας κυριάρχησε τη χρονιά που πέρασε και μάς χάρισε ολόκληρο θύσανο από λέξεις: το ονοματολογικό, όπως επικράτησε να αποκαλείται η συζήτηση για το όνομα, το νεοπαγές όνομα Βόρεια Μακεδονία, το μακεδονικό, ως περιγραφή του συνολικού ζητήματος, ενώ πολύ ακούστηκαν επίσης λέξεις όπως ιθαγένεια, εθνικότητα ή αλυτρωτισμός. Και βέβαια, ένας όρος που δέσποσε στη συζήτηση ιδίως κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 ήταν το erga omnes, η απαίτηση το όνομα που θα συμφωνηθεί να ισχύει σε όλες τις χρήσεις, «έναντι όλων» όπως είναι η κατά λέξη μετάφραση του λατινικού όρου. Αυτό το erga είναι πρόθεση, δεν έχει σχέση με το ελληνικό “έργο”.

Όμως, δεν σταματήσαμε να συζητάμε για την οικονομία. Φέτος έληξε το πρόγραμμα, οπότε ένας όρος που ακούστηκε ήταν η έξοδος από τα μνημόνια και μάλιστα η καθαρή έξοδος. Με άλλα λόγια, μπήκαμε στη μεταμνημονιακή εποχή, έχοντας για προφύλαξη από τους κραδασμούς των αγορών το δημοσιονομικό μαξιλάρι. Χάρη στο υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού έχει δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος και έγινε δυνατό να δοθεί κοινωνικό μέρισμα και, εξίσου σημαντικό, να αποφευχθεί η περικοπή των συντάξεων. Ένας όρος που ακούστηκε και φέτος και έχει λεξιλογικό ενδιαφέρον ως οξύμωρο είναι ο υποκατώτατος μισθός, οξύμωρο αφού ήταν… κατώτερος από τον κατώτατο και ίσχυε μόνο για τους νέους. Από την αρχή του χρόνου, αυτή η προσβολή της λογικής καταργήθηκε. Τέλος, σε πολλές συζητήσεις αναδεικνύεται ως ζητούμενο ή και ως κεκτημένο η επιστροφή στην κανονικότητα.

Στον κοινωνικό τομέα, η συζήτηση για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια ανέδειξε τον σχετικά νέο όρο τεκνοθεσία (την οποία πάντως δεν ρυθμίζει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε). Είχαμε και το σχέδιο συμφωνίας με την εκκλησία κι έτσι ακούστηκαν για μια ακόμα φορά όροι όπως εκκλησιαστική περιουσία και χωρισμός κράτους-εκκλησίας.

Είχαμε μέσα στη χρονιά την τραγωδία στο Μάτι με τους περίπου εκατό νεκρούς, και φυσικά ακούστηκαν λέξεις όπως πύρινη λαίλαπα και προσέχτηκε η ήδη υπάρχουσα, αλλά κλεισμένη ως τώρα στο γκέτο της ειδικής ορολογίας, λέξη εγκαυματίας

Από το τραγικό γεγονός της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη αναδείχτηκαν οι όροι γυναικοκτονία και έμφυλη βία ενώ με τη μαρτυρική θανάτωση του Ζακ Κωστόπουλου ακούστηκε πολύ ο όρος νοικοκυραίοι με τη μειωτική χροιά που τον διαφοροποιεί -κατά τη γνώμη αρκετών- από τους «νοικοκύρηδες».

Μέσα στο 2018 τέθηκε σε εφαρμογή ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Δεδομένων, που έφερε μεταβολές στο διαδικτυακό τοπίο και που συνήθως τον αναφέρουμε με το αγγλικό του ακρώνυμο GDPR ή … γουδουπουρού, ενώ ένας άλλος ξένος όρος που ακούστηκε πάρα πολύ επειδή απειλεί να μεταμορφώσει το τοπίο στα αστικά κέντρα όσον αφορά την εξεύρεση στέγης είναι το AirBnB ή σκέτο BnB. Και βέβαια, στο καλοκαιρινό Μουντιάλ μπήκε στη ζωή μας το VAR.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια λέξη που ακούστηκε πολύ στη φετινή χρονιά είναι το τιναφτόρε, που ξεκίνησε από τα γήπεδα και εκφέρεται μονολεκτικά ως επιφώνημα που δηλώνει μεγάλη έκπληξη και γράφεται πάντα έτσι. Ένας άλλος πρόσφατος νεολογισμός που ακούστηκε αρκετά μέσα στη χρονιά που τελειώνει ήταν ο ισαποστασάκιας ή ισαποστάκιας. Και βέβαια, ένας όρος που έκανε την παρουσία του αισθητή τις τελευταίες εβδομάδες του χρόνου είναι τα Κίτρινα Γιλέκα, όπως ονομάστηκε το κίνημα των φτωχομεσαίων Γάλλων των επαρχιακών κυρίως πόλεων που διαμαρτύρονται για την ακρίβεια και τους φόρους.

Το 2018 κυριάρχησε η εκλογολογία με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητάει εκλογές περίπου κάθε βδομάδα. Το 2019 θα έχουμε σίγουρα εκλογές, πιθανώς μάλιστα πολλαπλές εκλογές. Αλλά τις λέξεις αυτές θα τις δούμε του χρόνου.

 

203 Σχόλια προς “Μια περιήγηση στις λέξεις του 2018”

 1. Χαρούλα said

  Καλημέρα!
  Χρόνια πολλά στους Γιάννηδες! (Και στις Ιωάννες!)
  Ειδικότερα στους δικούς μας, τονΙατρού, τον Κουβάτσο και τον Γς! Και σε όποιον άλλον μου διαφεύγει.
  Γεροί, δημιουργικοί, καλότυχοι, ευτυχισμένοι!

 2. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα, και χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες του Ιστολογίου, Γς, Γιάννη Ιατρού και … όσους και όσες ξεχνάω !
  Πόσες, αλήθεια, από τις λέξεις αυτές του 2018, μας αναδεικνύουν ευχάριστα συναισθήματα; Ελάχιστες, ε; Είναι κι αυτό σημείο των καιρών…

 3. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια, χρόνια πολλά στον Γουσού, τον Γιάννη Ιατρού, τον Γιάννη Κουβάτσο και τους 42 υπόλοιπους 🙂

 4. Γς said

  3:

  >χρόνια πολλά στον Γουσού, τον Γιάννη Ιατρού, τον Γιάννη Κουβάτσο και τους 42 υπόλοιπους

  Εκ μέρους και των 45

  ο κόκορας [κοινώς αλέκτωρ] ευχαριστεί

 5. ΚΩΣΤΑΣ said

  Χρόνια πολλά στους Γιάννηδες, Κουβάτσο, Ιατρού, Γς … και στις Γιάννες, Jane: … με υγεία και χαρά!

  Και σε όσους-ες τυχόν ξέχασα ή το όνομά τους δεν είναι φανερό.

 6. Αὐγουστῖνος said

  Μπονζουρούδια, κοινῶς καλημερούδια. Κατ’ ἀρχὴν χρόνια πολλὰ σὲ ὅλους τοὺς Ἰωάννηδες καὶ τὶς Ἰωάννες, ἰδιαιτέρως δὲ στοὺς κ.κ. Ἰατροῦ, Κουβάτσο, Γούς. Κατὰ δεύτερον, νὰ ἐκφράσω τὸν φόβο μου ὅτι σήμερα θὰ ἔχουμε σωρεία σχολίων «μακεδονιστί», ἀπὸ τὸν γνωστὸ μακεδονομάχο τοῦ ἱστολογίου. Ἐξ οὗ καὶ ἡ εὐχή μου γιὰ «κουράγιο».

 7. Πάνος με πεζά said

  Από τα πιο χαρακτηριστικά και όμορφα θέματα του Γιώργου Ζαμπέτα…

 8. Το BnB υπάρχει από τον περασμένο -ίσως και παλιότερα- αιώνα. Πρώτη φορά ακούω να συντομεύεται το AirBnB έτσι. Νομίζω είναι λάθος ο συσχετισμός.

 9. Alexis said

  Καλημέρα!
  Χρόνια πολλά στους Γιάννηδες και στις Ιωάννες!

 10. spiral architect 🇰🇵 said

  @8: Με την έννοια του bed and breakfast ναι, το ξέραμε, αλλά τα καταλύματα τα λέγαμε (youth) hostel.

 11. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και εύχομαι κι εγώ η λέξη του 2019 να είναι χαρμόσυνη. Με την ελπίδα ζει ο άνθρωπος.

 12. cronopiusa said

  Τρέξε Γιάννα (Δράμα)

  Active Member – O mparmpa Giannhs ki h apolismonia(new)

  Γιάννης Μιλιώκας – Άκουσε λίγο το Γιάννη

  Κυρα Γιαννούλα-Μαυρέλιας https://www.youtube.com/watch?v=FWykf-ebIdE

  Γιάννης Πάριος – Ιωάννα Μου

  Χρόνια πολλά στις Γιάννες, Ιωάννες στους Γιάννηδες, Γιάννους… σχολιάστριες, σχολιαστές και μη!

 13. Συμφωνώ με Στάζυ, και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες!

 14. 10: Ε, και; Υπάρχει κάποιος που λέει BnB κι εννοεί AirBnB;

 15. Γιάννης Ιατρού said

  κι από εδώ ευχαριστώ για τις ευχές και προσθέτω, εκτός των άλλων που αναφέρθηκαν, και τον Γιάννη Μαλλιαρό στις δικές μου ευχές για τους εορτάζοντες κι εορτάζουσες σήμερα 🙂

  ΥΓ: κι αυτός ο ΓΤ ύποπτος φαίνεται, αλλά μέχρι να πάρει ξεκάθαρη θέση, απλά ως φερόμενος Γιάννης 🙂

 16. spiral architect 🇰🇵 said

  Ναι, όσοι στα νιάτα τους ταξίδευαν με το magic bus και με κάρτες interrail. 😢

 17. Πωπω ξέχασα τον Γμάλλο στις ευχές, Γιάννη Μαλλιαρέ, χρόνια πολλά, έστω και καθυστερημένα (οι συνέπειες της χθεσινής απουσίας σου είναι αυτές)

 18. # 15

  έχεις μέηλ προς αντικατάσταση της επανάληψης

 19. spiral architect 🇰🇵 said

  Επικοινωνείτε υπογείως, ε;

 20. Γς said

  Χρόνια Πολλά

  ουπς,

 21. Πάνος με πεζά said

  Φαντάζομαι ότι θα υπάρχει η αντίστοιχη επισήμανση στη σελίδα του Γιάννη Σκαρίμπα, ότι ο ποιητής δεν εορτάζει και δεν δέχεται ευχές… 🙂

 22. (α) #Χρόνια Πολλά σε καθένα που φέρει το …χριστανούλικο όνομα Ιωάννης, Γιάννης, Γιάγκους, Γιουβάνης, Γιουβάντσιος, Γιαννακός, Γιαννάκος, Νάκος, Γιάντσιος, Γιαννούλης, Γιαννούσης (πω, πω, σας φλώμωσα στα μακεδονικά!), ου μην αλλά και: Ιωάννα, Γιουβάνα, Γιουβάνκα, Γιάννα, Γιαννούλα, Γιάνκα.

  (β) 6, Αὐγουστῖνος said: «…νὰ ἐκφράσω τὸν φόβο μου ὅτι σήμερα θὰ ἔχουμε σωρεία σχολίων «μακεδονιστί», ἀπὸ τὸν γνωστὸ μακεδονομάχο τοῦ ἱστολογίου. Ἐξ οὗ καὶ ἡ εὐχή μου γιὰ «κουράγιο».
  # Ίσως, καλώς να μάντεψες φίλτατε …μακεδονοφάγε!
  Έχουμε και λέμε:
  «Οι επισκέπτες του ιστολογίου …ανέδειξαν …με αρκετή διαφορά …τη Συμφωνία των Πρεσπών»
  # Βεβαίως, ίσως να μην είναι …μακεδονοφάγοι όσοι ψήφισαν τις …ατυχείς Πρέσπες. Οι λέξεις δεν φταίν σε τίποτα. Το μόνο που φταίει είναι το ύπουλοι τσιπροχτύπημα στην πλάτη των Μακεδόνων. Θα είναι τυχερός αν η τσιπροσυμφωνία του δεν περάσει από τη Βουλή: Θα γλιτώσει από το στίγμα του επίδοξου μακεδονοφάγου!

  (γ) «η καθαρή έξοδος … μπήκαμε στη μεταμνημονιακή εποχή»
  # Ακριβώς: Ο Τσίπρας μας …ξεβράκωσε για 99 (εννενήντα εννιά) χρόνια και έτσι εξασφάλισε ότι δεν θα …ξαναξεβρακωθούμε! Δεν ξέρω αν αυτό λέγεται μακιαβελισμός. Είναι πολλά χρόνια που …σπούδασα τον Μακιαβέλι!

  (δ) «έγινε δυνατό να δοθεί κοινωνικό μέρισμα»
  # Ακριβώς. Για παράδειγμα, η τσιπροκυβένηση έκοψε το ΕΚΑΣ από μερικούς «πλούσιους» συνταξιούχους, κάπου 2.700 ευρώ το χρόνο, και τους κοροϊδεύει αναισχύντως με …αντίδωρο 250 ευρώ. (αυτό σίγουρα είναι …ναστραδινισμός!).

  (ε) «ο υποκατώτατος μισθός … καταργήθηκε»
  # Ακριβώς: Και τώρα καθιερώνεται ο …υπερκατώτατος. Πόσα άλλα καραγκιοζιλίκια θα δούμε!

  (ς) «ακούστηκε πολύ ο όρος νοικοκυραίοι με τη μειωτική χροιά που τον διαφοροποιεί -κατά τη γνώμη αρκετών- από τους νοικοκύρηδες».
  # Ναι: Ακούστηκε και ο όρος ομαδούλες για κάποιες …λάμπουσες «συλλογικότητες». Έτσι, ο …υβριστής των τελευταίων απέφυγε να τις κατονομάσει με τον δόκιμο μακεδονικό όρο «γιάφκες».

  (ζ) «Το 2019 θα έχουμε σίγουρα εκλογές»
  # Νενίκηκάς με Νοικοκυραίε! (ας ελπίσω ότι δεν θα χρειαστεί να πώ, νενίκηκάς με …Πύρε!).

 23. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Χρόνια πολλά στους/στις εορτάζοντες/ουσες κι από δω.

 24. sarant said

  8-14 Εγώ και το έχω ακούσει και το λέω Μπιενμπί

  22ζ Εύχομαι να μη χρειαστεί 🙂

 25. cronopiusa said

  αφιερωμένο στον μπάρμπα Γιώργο

 26. Γς said

  21:

  >ο ποιητής δεν εορτάζει και δεν δέχεται ευχές…

  Καλότυχος κει πάνω στο Κάστρο με πιάτο τη Χαλκίδα.

  «Ωρα καλή στου απείρου την καρδιά
  γλάρε μου βραδινέ που φεύγεις – πλοίο,
  μετά από σένα η νύχτα, η σιγαλιά,
  η κάμαρά μου, ένα φωσάκι, ένα βιβλίο.
  Πηγαίνεις σύ….. Εγώ εκπεσμένο αλαργινό
  αδέρφι σου νοσταλγικό εδώ μένω
  ένα βιβλίο, ένα φωσάκι – και πονώ –
  μια καμαρούλα – αδέρφι μου υψωμένο»

 27. nikiplos said

 28. Γιάννης Ιατρού said

  19: Σπιραλ
  τούνελ που λένε και οι πληροφορικάριοι 🙂

 29. Αφιερωμένο στους κάποιας ηλικίας Γιάννηδες..

 30. ΚΑΒ said

  Πολύχρονοι οι Γιάννηδες του ιστολογίου. Χρόνια πολλά και σε όλους και σε όλες που γιορτάζουν σήμερα.

 31. Χαρούλα said

  Το bnb χρησιμοποιείται και για παλιά μεγάλα σπίτια(κυρίως στην Αγγλική επαρχία) που οι σπιτονοικοκύρηδες τα δουλεύουν ως πανσιόν. Ίσως έτσι η πλατφόρμα έβαλε το air μπροστά και έχουμε την μοντέρνα εκδοχή. Εγώ πάντως παντού το ακούω ως airbnb και μάλιστα και «τύπου airbnb» όταν νοικιάζονται από άλλες πλατφόρμες όπως το booking.

 32. Χαρούλα said

  Καθυστερημένα ευχές και προσωπικά στον Γιάννη Μαλλιαρό. Συγγνώμη που μού διέφυγες συνσχολιαστή.

 33. ΓΤ said

  @15 Δεν είμαι Γιάννης 🙂

 34. Theo said

  Κι εγώ καθυστερημένα να ευχηθώ στον Γς και τον Γιάννη Μαλλιαρό, που μου διέφυγαν.

 35. # 29 συνέχεια

  και για όσους (Γιάννηδες) δεν μιλάνε…ξένα αυτό !

 36. loukretia50 said

  33. ΓΤ
  Eι μωρίαν ουκ οφλισκάνεις , προφανώς δεν είσαι Γιάννης…

  Η λαϊκή σοφία το λέει… εγώ αγαπάω τους Γιάννηδες!

 37. cronopiusa said

 38. Κώστας said

  Χρόνια πολλά στους γνωστούς αλλά και στους άγνωστους Γιάννηδες του ιστολογίου!

 39. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα καὶ χρόνια πολλὰ στὶς ἑορτάζουσες καὶ τοὺς ἑορτάζοντες.

  Ἀπὸ τὸ ἱστολόγιο στὴν Jane καὶ στοὺς Γιάννηδες: Ἰατροῦ, Γς, Κουβάτσο καὶ Μαλλιαρό.

  Χρόνια σας πολλὰ καὶ καλά.

 40. Γιάννης Ιατρού said

  33: ΓΤ
  συγχωρείσαι 🙂

 41. Alexis said

  #17, 32, 34: Είδατε; Αυτά παθαίνετε για να στέλνετε προσωπικές ευχές!
  Ενώ εγώ λέω «χρόνια πολλά σε όλους τους Γιάννηδες και Ιωάννες» και καθαρίζω! 😊

 42. Alexis said

  #41: Βεβαίως θα κάνω μια εξαίρεση για το Γιάννη Ιατρού.
  Χρόνια πολλά Γιάννη και εύχομαι μέσα στο 2019 να …προαχθείς!
  Δεν ξέρω ποιος είναι ο αμέσως ανώτερος βαθμός του χωροφύλακα, ενωματάρχης μήπως; 😂
  Θα μας διαφωτίσει επ’ αυτού ο γνωστός άσπονδος φίλος σου, ο οποίος φαντάζομαι ότι θα μπει για να σου ευχηθεί αργότερον, μόλις προχωρήσει λίγο η μέρα εκεί στο παγωμένο ILL-Οινόη! 😛

 43. spiral architect 🇰🇵 said

  @42: «Παρακαλούμε, παρουσιαστείτε το ταχύτερον από της λήψεως της παρουσης εις το οικείον αστυνομικόν τμήμα δι’ υπόθεσίν σας» 👮

 44. Πάνος με πεζά said

  Χρόνια πολλά και στο Γιάνη με το ένα νι, που τα έκανε @#%^…

 45. Γιάννης Ιατρού said

  42/43: 🙂 α, καλαααά !
  44: Πάνο, με ένα νι οι μισές ευχές!

 46. ΣΠ said

  Θερμές ευχές στους Γιάννηδες και στις Ιωάννες και ιδιαίτερα στους Ιατρού, Κουβάτσο, Μαλλιαρό, Γς και Jane. Κανένας Πρόδρομος;

 47. Γς said

  45 b:

  Ενα ξένα ν κάνει ρίμα πάντως με το @#%^

 48. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  33 α ρε Γιώργη! 🙂
  Μα δε σε λένε Γιάννη

 49. Σταύρος said

  Καλησπέρα σας. Παρατηρώ πάντως πως συνήθως οι λέξεις της χρονιάς είναι λέξεις που συνεχίζουν και ακούγονται στην καθημερινότητά μας και την επόμενη ίσως και τη μεθεπόμενη χρονιά. Δεν ψηφίζονται δηλαδή λέξεις της μόδας, πρόσκαιρες. Από το ΕΝΦΙΑ, το μπρέξιτ (που μας αποσχολεί ακόμα), τα κάπιταλ κοντρόλς, τα φέικ νιουζ. Το «εκλογικό σώμα» δηλαδή έχει αναπτύξει ένα αρκετά κοινό σκεπτικό στις επιλογές του. Ή όχι;

 50. loukretia50 said

  45. Ασ’ τους κακούς, Γιάννη, μην τους ακούς
  Είναι μέρα για ευχές και για κους κους (!)
  Δες τα αλλιώς κι όλα γίνονται φως
  Κι από αύριο ξανά…
  ΛΟΥ
  Το παιχνίδι ξεκινά..
  (στην υπόγα σου εντός!)

  Go Johnny go go,
  Johnny be good tonight Chuck Berry https://youtu.be/ZFo8-JqzSCM
  The Stray Cats – Rock This Town https://youtu.be/m-a6ct8aalg

  Και επειδή η σκοτεινή υπόγα προκαλεί εξάρτηση…
  – Johnny B – The Hooters https://youtu.be/YKy4riaOBMk

 51. aerosol said

  Πολλές ευχές σε Γιάννηδες και Ιωάννες αλλά και καλή χρονιά σε όλους τους φίλους του ιστολογίου.
  Παρατηρώ πως η καμπάνια να αποφύγουμε πολυσυλλεκτικό όρο-γεγονός ως λέξη της χρονιάς δεν απέδωσε καρπούς αλλά υπόσχομαι να… σας βασανίσω και του χρόνου! 😀

 52. loukretia50 said

  51. Ίσως αν μας ψεκάζεις… πιο συχνά!

 53. Κι από μένα χρόνια πολλά σ΄όλους τους εορτάζοντες, και ιδίως όσους είχα τη χαρά να γνωρίσω και προσωπικά.
  G(29), τι μου θύμισες! Πάρε άλλο ένα «για τους κάποιας ηλικίας Γιάννηδες»:

 54. loukretia50 said

  Και ιδιαίτερα για το Γουσου…
  Johnny, Johnny si tu etais plus galant…
  Johnny, tu n’es pas un ange – ( και ποιος είναι βέβαια!)

  – Johnny- Vaya con dios https://youtu.be/_I1xSGcHQto

 55. Πέπε said

  Καλημέρα σας. Χρόνια πολλά κι από μένα στους Γιάννηδες και τις Γιάννες / Ιωάννες.

  Ο τίτλος της ανάρτησης λέει για τις λέξεις της χρονιάς, αλλά από τα σχόλια θα πίστευε κανείς ότι οι λέξεις της χρονιάς είναι Γιάννης και Ιωάννα! 🙂

  @22-στ

  Κύριε Μπαρτζούδη, δεν ξέρω τι σημαίνει στα δόκιμα μακεδονικά γιάφκα, αλλά στα ελληνικά συνήθως συνδέεται με παράνομο κρυφό οπλοστάσιο, χώρο εξύφανσης βίαιων σχεδίων και τέτοια. Οι …λάμπουσες συλλογικότητες (πολλές από αυτές) είναι ακριβώς το αντίθετο: αφενός, γνωστές και ανοιχτές, χωρίς καμία υπόνοια μυστικότητας και μηχανορραφίας, και αφετέρου πυρήνες πολιτισμού. Πολιτισμός δεν είναι μόνο τα διάφορα μαθήματα που προσφέρονται, οι ταινιοθήκες και βιβλιοθήκες, οι γιορτές, οι συναυλίες κλπ. που γίνονται, αλλά και ο απλός καθημερινός πολιτισμός της αλληλοπροσφοράς, του «κανείς χωρίς μια φραντζόλα ψωμί / χωρίς τα φάρμακά του / χωρίς μια κουβέρτα / χωρίς λόγο στα κοινά / χωρίς έναν κοινωνικό περίγυρο» κλπ. – και φυσικά δεν εννοώ κάτι σαν ελεημοσύνη. Τέλος πάντων, αντί να διαβάζετε διάλεξη για τους αυτοοργανωμένους κοινωνικούς χώρους (που έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να την κάνω), αμέτε μια βόλτα στη «γιάφκα» της γειτονιάς σας να σχηματίσετε προσωπική άποψη αντί να κατεβάζετε αρλούμπες που σας εκθέτουν ακόμη χειρότερα απ’ όσο έχετε ήδη εκτεθεί ολομόναχος και απρόκλητα. Πηγαίνετε να τους δειτε και να τους ρωτήσετε, το πιθανότερο είναι ότι θα γίνετε δεκτός μ’ ένα χαμόγελο κι ένα καλωσόρισμα, και με πολλές απαντήσεις.

 56. venios said

  Χρόνια πολλά σ’όσους γιορτάζουν, κι ένα τραγουδάκι του Μπορίς Βιαν(για γαλλομαθείς).

 57. cronopiusa said

  Lotte Lenya – Surabaya Johnny

  «Rosie» ( African American Work Song) – Production Version

  «Juan» Atahualpa

  Peels – Juanita Banana

  JUAN SIN TIERRA – VÍCTOR JARA – CORRIDO DE LA REVOLUCIÓN MEXICANA

 58. cronopiusa said

  Jorge Negrete Juan Charrasqueado

  Yo maté a Juan Charrasqueado – Pedro Infante

 59. 21, … επισήμανση στη σελίδα του Γιάννη Σκαρίμπα, ότι ο ποιητής δεν εορτάζει και δεν δέχεται ευχές… 🙂 …

  Σε άλλη ανάρτηση,
  ο – Big Shotθείος Βάνια(ς)
  ανέφερε πως θα δεχθεί επισκέψεις
  για την ονομαστική του εορτή
  στο οικογενειακό (του) κτήμα.

 60. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο
  θα εορτάσει εντός του τριημέρου
  στο Χιούστον.

  Έχει δρομολογηθεί αθρόα προσέλευση
  ανεμιστήρων.

 61. Pedis said


  https://en.wikipedia.org/wiki/Tornabuoni_Chapel#Birth_of_the_Baptist
  https://it.wikipedia.org/wiki/Cappella_Tornabuoni#Nascita_del_Battista

  αν δεν πέφτει έξω η υποχρεωτική χριστιανική μου εκπαίδευση, η μέρα γιορτής των αγίων είναι αφιερωμένη στον μαρτυρικό τους θάνατό. Επειδή, όμως, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μακάβρια χειρονομία να πω τα χρόνια πολλά στους Γιάννηδες και στις Γιάννες με την αιμοστάζουσα κεφαλή του Ιωάννη σε πρώτο πλάνο, προτείνω τον γαλήνιο πίνακα του Γκιρλαντάιο με την αναπαράσταση της γέννησης του προφήτη.

 62. sarant said

  49 Σωστή παρατήρηση και ισχύει μάλλον για τις περισσότερες (αν και οχι όλες) λέξεις των προηγούμενων ψηφοφοριών που μπήκαν στην τριάδα.

  Να ευχηθώ συμπληρωματικά χρόνια πολλά στον Γιάννη Μαλλιαρό και στη Jane.

 63. Theo said

  Ναι, χρόνια πολλά και στην Jane (δεν μου πέρασε από το μυαλό πως γιορτάζει σήμερα).

 64. leonicos said

  Χαίρομαι που είστε όλοι καλά

  Αλλά σήμερα μου πέσανε πάρα πολλά. Μόλις μπήκα. Ίσως ξαναμπω αργότερα

  Ωραίο το ποίημα του Τζι σκηνοθεσία John Kakopsyche

 65. leonicos said

  H Κρόνη πάλι έβαλε τα πιο ωραία τραγούδια, όπως το Τρεχα Γιάννα

 66. Μαρία said

  Χρόνια πολλά σε Γιάννηδες και Γιάννες.

 67. Πέπε said

  @61:
  > > θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μακάβρια χειρονομία να πω τα χρόνια πολλά στους Γιάννηδες και στις Γιάννες με την αιμοστάζουσα κεφαλή του Ιωάννη σε πρώτο πλάνο…

  Μακάβρια μια αιμοστάζουσα κεφαλή; Όχι δα, δεν πιστεύω!

 68. Γιάννης Ιατρού said

  67: Μην αποκρύπτεις την πραγματική αιτία για τον Ιωάννη, 🙂

 69. Pedis said

  # 67 – … εντάξει, εξαιρούνται οι μαζοσαδόχες …

 70. spiral architect 🇰🇵 said

 71. Πάνος με πεζά said

  Εδώ, παίζει φυσαρμόνικα μια Γιώτα που δεν είναι Γιάννα, αλλά είναι και Γιάννα ! Και βλέπουμε, νοσταλγικά, και το παλιό Πέραμα. Μουσική βεβαίως, του εορτάζοντος Γιάννη Σπανού….

 72. loukretia50 said

  Αλλιώς τα μαθαίναμε μικροί… δεν πιστεύω ότι τα αγόρια στέκονταν στο μακάβριο!
  Salome Dance of 7 veils Rita Hayworth Charles Laughton https://youtu.be/zgWhe3TtTD0

 73. Λευκιππος said

  Ευχές σε όλους και ολες

 74. leonicos said

  Εδώ τρώτε και πίνετε
  κι αλλού πάτε και το δ….

  Με δουλεύετε ρε; Από τις 8 και τέταρτο μέχρι τις 10 οκτώ σχόλια;

 75. loukretia50 said

  Λεώνικε, γιορτάζει η μισή Ελλάδα! Οι υπόλοιποι κάνουν επισκέψεις!
  Μόνο κάποιοι ψιλοκρυωμένοι ξέμειναν γιατί δεν αντέχουν να βγουν στο κρύο

 76. Πάνος με πεζά said

  Εκμεταλλευτείτε, όσο απομένει καιρός, τη μέρα ! Δεν είναι κάθε μέρα του Αη-Γιαννιού !
  Στη Ραφήνα χιονίζει από ώρα, τα σχολεία μας κλειστά για αύριο (αυτό είναι λίγο σαν το Tetris, έκλεισε ο Μαραθώνας, έκλεισε η Αρτέμιδα, οπότε κι εμείς που είμαστε ανάμεσα…)
  Και φυσικά, το βασικό συστατικό του χιονιού, είναι ότι όταν πέσει, κόβει το κρύο…

 77. Πάνος με πεζά said

  Ή μάλλον, όπως το είχα στείλει κάποτε, δομημένο πάνω στη φόρμα ζουμ-ζουμ του Γιάννη Καλαμίτση,
  «Η πρωτεύοθσα ιδιότης της χιόνος
  ειν’ η λεύκανσις, εντόνως, του τοπίου,
  η ασχήμια του οποίου
  κρύβεται επιμελώς…»

 78. Πάνος με πεζά said

  Πρωτεύουσα, γμτ !

 79. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  – Ευχές σε όλες και όλους τους εορτάζοντες/-ουσες του ιστολογίου! Πολύχρονοι και να χαίρονται τ’ ονομά τους με υγεία!

  – @51+52: !!

  – Βροχηδόν (ή μάλλον … χιονηδόν) τα τραγούδια σου, Cronopiusa (#57+58), που όμως μας ζέσταναν… !!!

  – Το πρώτο ηχογραφημένο τραγούδι μιας αξέχαστης Ιωάννας… 80 χρόνια πριν:

 80. ΧριστιανοΜπολσεβίκος said

  61 7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: ΣΥΝΑΞΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΒΑΠΤΙΣΤΟΥ
  ο αποκεφαλισμός (αποτομή) γιορτάζεται στις 29 Αυγούστου

 81. loukretia50 said

  Καλό, μικρέ Πάνο με πεζά!
  απλώς…
  Η λευκότης της χιόνος
  εν τω μέσω του χειμώνος
  μας υπενθυμίζει εντόνως
  πως γερνάμε επιπόνως
  ΛΟΥ
  Και δε μένει πολύς χρόνος…
  Ας τον κερδίσουμε!

 82. Πάνος με πεζά said

  Όχι δα ! 🙂

 83. Χαρούλα said

  80 Μπράβο!
  Και όποιος θυμηθεί ας ρωτήσει τί γιορτάζουν εκείνη την μέρα οι εκκλησιαζόμενοι. 7 στους 10; Τον αγ.Ιωάννη τον αποκεφαλισΤή!!!😳

  Σήμερα γιορτάσαμε με την ωραιότερη μουσική ποικιλία. Και η Κρόνη όπως πάντα ωραιότατη, αλλά και άλλοι, που μας θύμησαν υπέροχα ρετρό ή φρέσκα. Θεεένκς!

 84. Χρόνια πολλά σε όλους και όλες που γιορτάζουν. Και ο καλύτερος Γιάννης σε τραγούδι κατ’ εμέ.

 85. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Χρόνια πολλά στον Γς και στους Γιάννη Ιατρού, Γιάννη Μαλλιαρό, Γιάννη Κουβάτσο και λοιπούς εορτάζοντες του ιστολογίου.

  Νάναι καλά η ακροδεξιά μας κυβέρνηση, επιτέλους μετά από τόσες μαύρες μέρες μνημονίων, αύριο θα δούμε μιά ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ. 🙂

 86. loukretia50 said

  Λάμπρο -Λάμπρο, μια φορά είν΄τα νιάτα!
  Λάμπρο- Λάμπρο, την Παπέν σου κράτα!
  Δε βαρέθηκες να στρώνεις τα σεντόνια που απλώνεις?
  Πάει καλά που εσύ δε μας πεισμώνεις!
  ΛΟΥ
  Μήπως σε γιορτές να ξεφαντώνεις? – μέρα που είναι!

 87. Στον δρόμο για την κατάκτηση του F.A. Cup (πρωτάθλημα θα πάρει σε τρία τέρμινα από το 1958, ακόμα δεν συμπληρώθηκαν) η ομαδάρα μου, η Γουλβς έπαιζε με κάποια Λίβρελουπ- Λιβρεπούλ-κάπως έτσι που είχε κάποιον Σαλάταχ ή κάπως έτσι και την έστειλε από κει που ήρθε…χεχεχεχ

 88. # 84

  Οντως καταπληκτικό τραγούδι, μ’ αρέσει και με την Νταντωνάκη

 89. 55, Πέπε said…
  # Φίλτατε Πέπε, δεν καταγράφω τί κάνει κάθε γιάφκα=ομαδούλα=συλλογικότητα, κλπ, κλπ. Όλοι με κάποιες ομαδούλες ζούμε (και οι Χιώτες …δυο-δυο). Άρα, δεν ζουν σε πλαίσια (έστω ΚΑΙ) παρανομίας όλες οι ομαδούλες.
  # Εσύ ανέλαβες δικηγόρος υπεράσπισης μιας συγκεκριμένης ομαδούλας (ή γιάφκας), για την οποία «συ είπας» (καί τινες …συν σοι) ότι κινούνται ΚΑΙ σε βάσεις παρανομίας. Εγώ ούτε που τους ξέρω. Κατάλαβες;;

 90. cronopiusa said

 91. Γιάννης Ιατρού said

  Και μετά ο άλλος (#74) σου λέει πως δεν σχολιάζουμε ….

 92. loukretia50 said

  91.
  Ρεπορτάζ των βολεμένων
  με ιντερβιού κατεψυγμένων
  Ανταποκριτές γατάκια
  είναι απόψε στα μεράκια
  Με συνήθη τσαλιμάκια
  τριγυρνάνε στα τσαρδάκια
  με μαρκούτσι και σκουφάκια
  ΛΟΥ
  Να φοράνε ζιπουνάκια!

 93. Καλησπέρα λάθος, Καλημέρα πάλι λάθος, Καλή-εεεε, Χαίρετε (δίκιο είχε ο γυμνασιάρχης μου 🙂 ).
  75 Λ μέσα έπεσες. Μόλις τώρα τα κατάφερα να διαβάσω την ανάρτηση και τα σχόλια (που ευτυχώς είναι σχετικά λίγα). Και πρέπει να γράψω αφού τόσες ευχές πήρα, ένα ευχαριστώ το οφείλω (τουλάχιστον). Έστω κι αν υπήρξε κάποια σχολιαστική καθυστέρηση στην αναφορά στην αφεντομουτσουνάρα μου. Σας ευχαριστώ όλους και όλες (ναι, ξέρω, δεν είμαι και τόσο πολιτίκαλι κορέκτ, τι να κάνουμε). Πάντως, για μένα γιορτή είν’ τα γενέθλια, πούναι καθαρά δικά μου κι όχι γιατί κάποιος άλλος έκανε κάποτε κάτι. (κι ειδικά σήμερα αυτή η «σύναξις» να δεις πόσο ασχέτου είναι 🙂 ). 17 Τζι, χτες ήταν ειδική περίπτωση 😦 Δεν είχα περιθώρια. Έπρεπε να επιλέξω αλλά η επιλογή ήταν μονόδρομος 🙂

  Από κει και πέρα, χρόνια σ’ όλους τους Γιάννηδες και Ιωάννες και Πρόδρομους κλπ συνεορτάζοντες, καλά νάμαστε να χαιρόμαστε την κάθε μας μέρα. Αλλά και χρόνια πολλά και σ’ αυτούς που δεν γιορτάζουν (γιατί να τους αφήσουμε παραπονεμένους;).

 94. Γιάννης Ιατρού said

  93: Άσε τον παλιόκοσμο (17) να λέει, δικαιολογημένη απουσία κατέγραψε ο απουσιολόγος 🙂

 95. Το έστρωσε γερά το χιόνι στην Κυψέλη… δυο μέρες μετά την λιτανεία στην Κυβέλη !!

 96. Γς said

  54:

  Σ ευχαριστώ. Αυτόν τον Johnny στην κλασική του εκτέλεση [www.youtube.com/watch?v=AK0HLNwskFY] τον είχε η Ειρήνη στο κινητό της σαν ringtone για την αφεντιά μου. Και έχω ακόμα το δικό της, μπας και χτυπήσει ξαφνικά, δεν ξέρεις. irene goodnight

 97. Για τον Πάνο με πεζά :

  οι καλοφιαγμένες άδειες μπουκάλες από ποτά είχαν ( έχουν ; ) !κι άλλη χρήση

 98. Πάνος με πεζά said

  Εδώ να δείτε χιόνι…Νεκρά τα πάντα,δρόμοι,συγκοινωνίες…Αυτή η «εκκωφαντική λευκή ησυχία»…Και,ξαναλέω,πολύ λιγότερο κρύο φυσικά,ο χιονιάς ειναι από τα καλύτερα μονωτικά…

 99. Γς said

  76:
  Ναι Πάνο το έχει στρώσει στη Ραφήνα. Και θυμήσου πριν 15 χρόνια, αν έμενες εδώ, που είχαμε αποκλειστεί για μερικές μέρες.

  Είχαμε τραπεζώσει χτες το βράδυ μερικούς φίλους στη Βραυρώνα και κοντέψαμε να θέλουμε αλυσίδες για να ‘ρθουμε σπίτι.

  Και χαρά τα πιτσιρίκια που δεν θ ανοίξουν τα σχολεία.

  Και οι κάπως μεγαλύτεροι, που είχαμε γυμναστική το πρωί στο ΚΑΠΗ. Φαντάζομαι να εμπίπτουμε κι εμεις στη διάταξη.
  Κι ας επιμένει η δικιά μου να μπω στο μπάνιο για πλυσιμολούσιμο και ξύρισμα.

 100. spiral architect 🇰🇵 said

  @98, 99: «It’s making a dickcold!» 😀
  (όχι εγώ, ένας άλλος)

 101. spiral architect 🇰🇵 said

  Ερωτήματα:
  – Αυτή η ονοματολογία με τα κατ’ αλφαβητική σειρά εναλλάξ ανδρικά και γυναικεία ονόματα στα «κύματα κακοκαιρίας» όταν θα φτάσει στο Ω, θα ξεκινήσει πάλι από την αρχή;
  – Με αρχικό γράμμα Ψ τι όνομα θα δοθεί άραγε; 😉

 102. dryhammer said

  101. Καλημέρα!
  Κατόπιν ερεύνης ευρέθησαν:

  ΨΑΛΜΑΧΑΡΗ (Ψαλμαχάρη, Ψαλμαχαρη)
  ΨΑΛΜΑΧΑΡΗΣ (Ψαλμαχάρης, Ψαλμαχαρης)
  ΨΑΜΑΘΗ (Ψαμάθη, Ψαμαθη)
  ΨΑΜΜΗΤΙΧΟΣ (Ψαμμήτιχος, Ψαμμητιχος)
  (source ©: http://www.eortologio.gr)

  Προσωπικά προτιμώ τον Ψαμμήτιχο

 103. spiral architect 🇰🇵 said

  @102: Θα κρατάμε την κοιλιά μας απ’ τα γέλια! 😆

 104. sarant said

  101-102 🙂

  Καλημέρα από εδώ -κι ας περιμένουμε τον Ψαμμητιχο και τον Ωνάση.

 105. nikiplos said

  104@, Καλημέρα…. Μάλλον Ωρίωνα… 😉 για το μεγάλο ο…

  Το ψι μάλλον θα το υπερπηδήσουν προκειμένου να μη γελειοποιηθούν…

 106. Πάνος με πεζά said

  Τηλέμαχος, και ο καθένας χιονήρης, στο σπίτι του… 🙂

 107. Γς said

  101:

  Κι όταν φταρνιζόταν καμιά της έλεγα
  -23
  και την άφηνα να μαντέψει «ποιος» την θυμήθηκε

 108. Γς said

  Δεν υπάρχει πρόβλημα.

  Χι, Πσί, Ωμέγα

  Ο Πσαράς ο Τζι

 109. leonicos said

  Δια της βίς το σώσατε

  104 στις 8 και μισή

 110. Χαρούλα said

  Ψυχανεμίζομαι για Ψιττακό( τώρα που αυξήθηκε ο πληθυσμός τους στην Αθήνα), η ίσως Ψύχρα ή Ψοφόκρυο ως πιο περιγραφικό!😂

 111. spiral architect 🇰🇵 said

  Το Ψ είναι σαν το Χ το αγγλικό· όταν είναι στην αρχή της λέξης προφέρεται «ζι».
  – Με γεια το τηλέφωνο. Τι είναι;
  Ζιάομι!

 112. Γς said

  Η Παντοβασίλισσα [η Κατεντράλε της Ραφήνας] δυο μέρες μετά τον Μητσοτάκη που την επισκέφτηκε

 113. Πέπε said

  @89:
  Όχι κάποιας συγκεκριμένης, λάθος κάνετε. Απλώς κάποια συγκεκριμένη (η Λαμπηδόνα) ήταν η αφορμή της συζήτησης. Αλλά αφού λέτε ο ίδιος ότι ούτε που τους ξέρετε, πώς τους χαρακτηρίζετε και τους ταξινομείτε; Απλώς παίζοντας με τα όρια της έννοιας «παρανομία»;

  Οι περισσότεροι συμπολίτες μας, αν τους σταματήσει η τροχαία εποχούμενους για εξονυχιστικό έλεγχο, όλο και κάπου θα τους τσακώσει: χαρτιά, ασφάλεια, ΚΤΕΟ, καυσαέρια, πυροσβεστήρας, τρίγωνο, …, αν κάτι απ’ όλα αυτά δεν είναι εντάξει είσαι ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ. Παράνομοι είναι επίσης οι Ντάλτον, που ζουν ληστεύοντας τρένα και τράπεζες και σκορπώντας τον τρόμο. Αλλά δεν είναι το ίδιο οι Ντάλτον μ’ έναν οδηγό που άργησε ένα μήνα να κάνει σέρβις στον πυροσβεστήρα του αυτοκινήτου του, έστω κι αν η λέξη είναι η ίδια.

  Το ίδιο και η ομαδούλα: αν περιμένοντας το πράσινο για να διασχίσω τον δρόμο βρεθώ μ’ άλλους 3-4 που περιμένουν, τότε «υπάρχει μια ομαδούλα πεζών στο φανάρι». Αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε το ίδιο με κάθε πιθανό σύνολο ανθρώπων για το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η λέξη «ομαδούλα», πόσο μάλλον όταν τη χρησιμοποιείτε καταχρηστικά για δομές που συνήθως αποτελούνται από λίγες εκατοντάδες προσώπων.

  Εδώ λεξιλογούμε, οπότε είναι πολύ εύλογο και κατανοητό να γοητεύεται κανείς από παιχνίδια των λέξεων που σοφιστικά αποδεικνύουν ότι το άσπρο είναι μαύρο. Αλλά δεν είναι παρά ένα παιχνίδι.

 114. Triant said

  Καλυημέρα.

  Γιατί ρε παιδιά; Το Ψοφόκρυο δεν σας κάνει;

 115. spiral architect 🇰🇵 said

  Άιντε ρε, έριξε μια πασπάλα χιόνι στην Αττική και πάθατε κοκομπλόκο! Το Μάρτη του ’87 (και στην Αθήνα) τον θυμάστε;

 116. spiral architect 🇰🇵 said

  ziakopoulos: Ο φοβερός Μάρτης του 1987 (Μέρος 1ο)
  ziakopoulos: Ο φοβερός Μάρτης του 1987 (Μέρος 2ο, τελευταίο)

  Μόνο το τραίνο κυκλοφορούσε.

 117. Γς said

  115:

  Τον ίδιο χρόνο δεν ήταν κι ο τρομερός καύσωνας με τις εκατόμβες των θυμάτων; Και το Τσερνομπίλ;

 118. 113, Pepe said…..
  # Τον αράπη κι αν τον πλένεις, το σαπούνι σου χαλάς!

 119. sarant said

  114 Σωστό κι αυτό.

  116-117 Αν θυμάμαι καλά, το Τσερνομπίλ ήταν Απρίλιο του 1986 (σίγουρα), ενώ ο φονικός καύσωνας Ιουλιο του 1987.

 120. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  100/101/102
  Ιδιαιτέρως άμα κάνει dickcold το όνομα κακοκαιρίας από Ψ είναι μονόδρομος: Ψώλων.

 121. spiral architect 🇰🇵 said

  Το Τσερνομπίλ έγινε την άνοιξη του ’86. Ήμουν φαντάρος στο κέντρο τότε, το ’87 με το χιονιά κατέβηκα από Κατερίνη στην Αθήνα με το τραίνο. Μόνο οι λοκομοτίβες του ΟΣΕ κυκλοφορούσαν.

 122. Πέπε said

  @118:
  Εεεεεϊ! Εγώ έπρεπε να το πω αυτό!

  Εντάξει, το λέω. Εγκαταλείπω.

 123. cronopiusa said

 124. Γς said

  Α, ναι. Το ατύχημα του Τσερνομπίλ έγινε όταν ήταν φαντάρος ο Σπάιραλ

 125. Πέπε said

  Έχει σίγουρα ξανασχολιαστεί πόσο γελοίο φαίνεται να ονοματίζονται προσωπικά τα ήπια καιρικά φαινόμενα (αν υποθέσουμε ότι το να ονοματίζονται τα πιο έντονα το έχουμε αποδεχτεί). Και έχει αναπτυχθεί και ο αντίλογος.

  Η απορία μου είναι, στους πόσους βαθμούς διαφορά στοιχειοθετείται καιρικό φαινόμενο άξιο να βαφτιστεί; Και στα πόσα μποφόρ / χιλιοστά βροχής κλπ.; Άμα πάει από 20 βαθμούς στους 22 βγάζουμε όνομα, ή;

  Επίσης:

  Ας πούμε ότι με τον Ψαμήτιχο και την Ψαμάθη καθαρίζουμε με το δύσκολοο Ψ. Όμως, αν βαφτίζουμε αβέρτα, ο γύρος του αλφαβήτου θα τελειώσει αρκετά σύντομα. Μετά τι, Ψαμήτιχος ο β’;

 126. Γς said

  Ο Ψαμμίτης;

 127. Ψελλός (αφού υπήρχε και Ζορμπάς!). Ψαρογιώργης. Ψαρής (όνομα αλόγου, αλλά όνομα κι αυτό).

 128. sarant said

  Υπατία – Φωκίων – Χαριτίνη – Ψελλός – Ωραιοζήλη, μια πεντάδα για τις επόμενες κακοκαιρίες.

 129. ΓΤ said

  @102

  Ψίλλις
  Ψύχρος

 130. loukretia50 said

  Θα μου άρεσε πάντως ένας μεγαλοπρεπής Ψαραντώνης!
  Μπράβο Δύτα!

 131. ΓΤ said

  @95 Το μαγαζί κοντά στον πηγαίου χαμόγελου φούρνο του Τηλιγάδα;

 132. loukretia50 said

  Χείρων κυκλοφορεί? ή το μη χείρον…
  Και πάντα υπάρχει και το ψευδο- (Λουκιανός ή ό,τι προτιμάτε)!

 133. ΓΤ said

  Με άκρως φιλοπαίγμονα διάθεση, απευθυνόμενος στο τρισάθλιο συμπλέον εγγραμματαριάτο, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι, επειδή ο καιρός ευνοεί άκρως τας ερωτικάς συνευρέσεις, με τα κορμιά να κυλιούνται επάνω σε πέλος του Ισφαχάν ενόσω το τριζόβολο ξύλο κλείνει το μάτι στο ποτήρι με το μισοαφημένο μπράντι, να μην παραλείψει κανείς, βγαίνοντας στον δρόμο, να έχει φορέσει τα «απρέ ξεσκί».

 134. Πέπε said

  @127:
  Ψελλός είναι επώνυμο. Να τον πούμε και Ψωμιάδη τότε. Επίσης Ψυχάρη, Ψούχλα, και σίγουρα με το ψωμί, την ψυχή, την ψίχα, το ψάρι, θα υπάρχουν πολλά ακόμα.

  Ζαβολιά πάντως.

  @ibid:

  Ψαρής, εκτός από όνομα αλόγου, είναι και το συλλεκτικό οικογενειακό παρατσούκλι των Ξυλουραίων (Ψαραντώνη κλπ.). Άμα παίζουν κάπου ο Ψαραντώνης λ.χ. με τους δύο γιους του (Ψ/γιώργη και Ψ/λάμπη) λέμε «παίζουν οι Ψαρήδες», αλλά και για έναν μόνον του λένε «ο Ψαρής» (καθότι οι Κρητικοί έχουν μια αμφίθυμη στάση ως προς τις συλλαβές των επωνύμων και παρατσουκλιών: πρώτα τα μακραίνουν και μετά τα ξανακονταίνουν). Και το συγκρότημα των παιδιών του Ψ/γιώργη το λένε κοινώς «τα Ψαράκια».

 135. cronopiusa said

  Ψινακης

 136. Triant said

  Τον Απρίλη του 86 με το Τσέρνομπιλ μόλις είχα παρουσιαστεί στο Πεύκο και τρώγαμε κάθε μέρα άπειρη φρεσκοκομμένη σαλάτα λάχανο 😦
  Τώρα που το σκέφτομαι, παρουσιάστηκα με το Τσέρνομπιλ και απολύθηκα με το Σισμίκ. Να σημαίνει τίποτα αυτό;

 137. Γιάννης Ιατρού said

  133: Άξιος 🙂

 138. loukretia50 said

  Να μη χρειαστεί να σας ξανακαλέσουν…

 139. spiral architect 🇰🇵 said

 140. spiral architect 🇰🇵 said

  @134: Ψωμιάδης, κατοχυρώθηκε! 😆

 141. loukretia50 said

  ΓΤ : κάπως έτσι μαθαίνει κανείς τη στρέκλα…

 142. Πάνος με πεζά said

  Στη δουλειά, με μια ώρα καθηστέρηση, όλα καλά.

 143. Πάνος με πεζά said

  Και ορθογραφία από παγωμένα δάχτυλα… 🙂

 144. Triant said

  @138:
  Μας;
  Μας;
  😦 😦 😦

 145. loukretia50 said

  143. Coldfinger!

 146. loukretia50 said

  Triant : …την κλάση σου! (καλύτερα τώρα?)

 147. Πάνος με πεζά said

  «Μόνο το τρένο κυκλοφορούσε» : Ο «πολύς» Προαστιακός, αλλά και το Μετρό, δεν είχαν καταφέρει σήμερα μέχρι τις 11 να φτάσουν στο Αεροδρόμιο… Μάλιστα οι συρμοί του Μετρό έκαναν κάτι απίθανες αλλαξοκωλιές στις ράγες και στις αποβάθρες μεταξύ Παλλήνης και Πλακεντίας, ούτε ήξεραν πού πήγαιναν…

 148. Πάνος με πεζά said

  Τώρα βέβαια, ο Υπερσιβηρικός έχει φτιαχτεί από το 1910, αλλά δε βαριέσαι… Ανατολική τεχνολογία, της πλάκας…

 149. Triant said

  Λου: 🙂

 150. Πάνος με πεζά said

  «Καπάκι» και το ’88 έγινε πάλι καύσωνας, πάλι με νεκρούς αλλά εμφανώς λιγότερους. Δεν είχαν προλάβει να εγκατασταθούν κλιματιστικά σε όλα τα σπίτια ακόμα…
  Επίσης θυμάμαι στο στρατό το χειμώνα του 94 μια τεράστια νεροποντή, που πλημμύρισαν Ποδονίφτης και τα πέριξ…

 151. Πάνος με πεζά said

  @ 145 : 😉

 152. spiral architect 🇰🇵 said

 153. spiral architect 🇰🇵 said

  @147: Πεζοπάνε, απ’ ο,τι μου είπε συνάδελφος insider, η γραμμή 3 είχε βλάβη στη σηματοδότηση στο επίγειο τμήμα του μετρό (Δουκίσσης Πλακεντίας-Αεροδρόμιο) και πήγαιναν με τη φωνητική ενδοεπικοινωνία.

 154. spiral architect 🇰🇵 said

  @153: Ναι!

 155. Πάνος με πεζά said

  Αυτό λέμε, σαν τα σύγχρονα έργα δεν έχει !

 156. spiral architect 🇰🇵 said

  Ζήμενς, η καλύτερή μας φίλη!

 157. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τον Μάρτιο του ’87 το περισσότερο χιόνι που έχω δει στην Αθήνα, τον Ιούλιο του ’87 ο χειρότερος καύσωνας που έχω ζήσει στην Αθήνα. Χωρίς ερκοντίσιον και να κόβεις το νέφος με το ψαλίδι. Φαντάρος κι εγώ τότε. Αλλά δεν θυμάμαι να το πολυκάνουμε θέμα, παρά μόνο εξαιτίας των νεκρών.

 158. Πάνος με πεζά said

  Τώρα θα το έγραφα : αν δει κανείς στο πλάι των γραμμών του Προαστιακού, υπάρχουν κάτι κουτιά καλωδίων SIEMENS. Μήκους ενός μέτρου, το ένα δίπλα στο άλλο. Ξεκινάνε από το Αεροδόμιο, και πάνε…Κιάτο; Και στις δύο πλευρές…

  Να έκανε 20 ευρώ το καθένα σου λέω εγώ (!!!), 130km * 2 * 1000 * 20 = 5.2 εκ. ευρώ μόνο αυτά…

 159. spiral architect 🇰🇵 said

  @158: Μόνο υλικά, χωρίς εργολαβικά και externalities.

 160. Alexis said

  #157: Το περισσότερο χιόνι στην Αθήνα εγώ θεωρώ ότι έπεσε το Γενάρη του 2002.
  Αλλά δεν το έχω ψάξει περισσότερο.
  Και ο πιο «χιονισμένος» χειμώνας ήταν αναμφίβολα το 1991-92.

  Εάν προκληθώ ίσως επανέλθω με αποκαλύψεις… 😛

 161. Πάνος με πεζά said

  @159 : Kαι φυσικά χωρίς τοποθέτηση…

 162. Γιάννης Ιατρού said

  152: Πφφφφ -> #91

 163. ΓιώργοςΜ said

  162 Ντοcteur, δες καλύτερα… (βρείτε τις διαφορές, που έλεγαν τα περιοδικά με σταυρόλεξα) 🙂

 164. ΓιώργοςΜ said

  160 Συνυπογράφω.

  Το 91-92 ήμουν στο εξωτερικό, αλλά από τις φωτογραφίες που μου έστειλαν ο ισχυρισμός τεκμαίρεται επαρκώς.

  Το 2002 ήταν σαφώς χειρότερα από σήμερα. Έκανα τη διαδρομή Άγιος Δημήτριος-Αγία Παρασκευή σε 2 ώρες και βάλε, ενώ το χιόνι πάγωσε ως την επόμενη μέρα. Σήμερα αμφιβάλλω αν θα έχουμε χιονι ως το βράδυ.

 165. Πάνος με πεζά said

  Και κατά το 2005 έριξε ένα «καλό» χιόνι στο κέντρο (από αυτά που άκουγες «δόθηκε στην κυκλοφορία η Σταδίου»)

 166. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το χιόνι του Μαρτίου του 1987 στην Αθήνα είχε πολλές ιδιαιτερότητες: Την Καθαρά Δευτέρα 2 Μαρτίου ο καιρός ήταν ανοιξιάτικος, κούλουμα, χαρταετοί, όλα ωραία και καλά, και ύστερα από λίγες μέρες ξυπνήσαμε στη Σιβηρία. Ο χειρότερος χιονιάς των τελευταίων 150 ετών:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://ziakopoulos.blogspot.com/2017/03/1987-1.html%3Fm%3D1&ved=2ahUKEwigprX0r97fAhUKY1AKHda4DKAQFjAAegQIAxAB&usg=AOvVaw1WQM2CaoA5Qwd1Jaj3at57&cshid=1546957237725

 167. Γιάννης Κουβάτσος said

  Συνέχεια χιονιά 2:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://ziakopoulos.blogspot.com/2017/03/1987-2.html%3Fm%3D1&ved=2ahUKEwigprX0r97fAhUKY1AKHda4DKAQFjABegQICBAB&usg=AOvVaw3DldVK1R22eT4j1YilFlxY&cshid=1546957237725

 168. cronopiusa said

 169. ΣΠ said

 170. Μαρία said

 171. Κώστας said

  @157: Τον Μάρτιο του 1987 το ‘στρωσε ακόμα και μέσα στην πόλη της Ρόδου!

 172. ΓΤ said

  ετυμολογία «manager»

  Δεν μπορώ να κάνω αλλιώς, σας γράφω από το μετερίζι της ζείδωρης παρακμής.

  Επιστρέφοντας από τα ευγενικά Λεξάρχεια, αφού πέρασα έξω από το θλιβεροφθαρμένο κοκκινόξυλο του Υπουργείου Πολιτισμού στην Μπουμπουλίνας, και αφού είδα παντού άδεια ρημάδια γραφεία ώρα μία, εξόν από έναν κυριούλη ναστό μέσα σε παρακμασμένο πουλόβερ με μοτίβο ’70 (Μαλλιά Μολοκότου;) μπροστά σε άδειο γραφείο, κατευθύνθηκα σε γνωστό ευαγές ίδρυμα του ΟΠΑΠ αφού σήμερα έχουμε Κύπελλο Ελλάδος (μπας κι απαλλαγούμε απ’ την κονσέρβα, αν μη τι άλλο…). Ω της ευτυχίας, τα συστήματα του Ιπποδρόμου είχαν βλάβη (όχι πως εμείς εδώ μέσα δεν έχουμε) και το παπαληγούρειο αυτί μου έθαλλε που θα έπιανε ατάκες ωρυόμενων αλογομούρηδων, οι οποίοι, περιμένοντας τον «πότε θα ‘ρθει, να ‘ούμ’, αυτός ο γαμιόλης ο τεχνικός να παίξουμε;», ασφαλώς κάτι θα είχαν να διηγηθούν.
  Η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από ρεμάλι της νύχτας, της πίστας και των προβολέων, να ‘ούμ’, στις φλέβες του οποίου κυλάει ουίσκι από λύχνων αφάς άχρι αλεκτόρων, και τούμπαλιν, μιλάμε για οργανισμό άμβυκα. (Βέβαια, στις φλέβες των Ελλήνων κυλά ιχώρ, αλλά πού χρόνος να ανιχνεύσεις αυτό το της φύσεως παραδοξολόγημα.)

  -Ρε ‘σύ, ο μάνατζερ έπρεπε να τον προστατεύει απ’ αυτή τη ζωή, για να κάνει καλύτερα συμβόλαια και να ‘κονομάει περ’σσότερο, να ‘ούμ.
  -Άσε ρε…
  -Ρε μαλάκα, ξέρεις τι σημαίνει «μάνατζερ», από πού έρχεται η λέξη; Αγγλικά ξέρεις; Δεν ξέρεις. Γιατί, άμα ήξερες, θα ‘παιζες άλογα στην Αγγλία (!)
  (Αφήνοντας κατά μέρος το αποθεωτικό συμπέρασμα, η francophonie των φραγκοφονιάδων σε γωλεούς διακύβευσης είναι δεδομένη, ακούγονται πολλά «γαλλικά».)
  -Δεν ξέρω από πού έρχεται.
  -Ο μάνατζερ είναι μάνα. Οι Εγγλέζοι ξέρουν ότι τη μάνα τη λέμε «μάνα», και, επειδή ο μάνατζερ πρέπει να φροντίζει σαν μάνα, πήραν τη λέξη μας και κόλλησαν από πίσω το «-τζερ», αυτά τα πώς-τα-λένε που κολλάνε από πίσω;

  O Σὐμβουλος Παρακμής, που γράφει τώρα εδώ και σας αγαπά, γκέμωσε τον σάρδονα, και πετάχτηκε:

  -«Κατάληξη».
  -Πες το, ρε δικέ μου. (-Είδες το παλικάρι, μορφωμένο.) Μπράβο, ρε φίλε!

  Έγειρε το στήθος μου που κρέμασα άλλο ένα μπρεζνιεφικό παράσημο, έπνιξα τον δακρύγελω και βγήκα στο κρύο.
  Όταν ήμουν νέος, και έτρωγα πάνω σε γυμνές γυναίκες στο Τόκιο, δεν είχα προνοήσει να έχω τα χρήματα για να μπορώ να αγοράσω σπαθί για seppuku. Eίναι ατιμωτικό να είσαι μάρτυς τέτοιων σκηνών γλωσσικής καλλιέργειας. Σήμερα, που είμαι πιο νέος, και αροτρεύω το κέρμα μπας και το κάνω χαρτονόμισμα, και εξακολουθείς να προτιμάς το χαρακίρι για να μη ζεις τέτοιες σκηνές, λείπουν τα λεφτά. Ελπίζω να τα κερδίσω από στοίχημα.

 173. Χαρούλα said

  172, δεν το ήξερες;;; Πολύ πίσω είσαι! Και να συμπληρώσω στην επι(παρα)μόρφωση, και οι teenager είναι ΤΙ ΝΕΟΙ+ger. 😊😅😂

 174. # 74

  Αμ το βραβείο ; επειδή το φέρνει το πουλί, πούλι+ger

 175. Το # 74 εκ λάθους, στα # 172,173 αναφέρεται

 176. Γιάννης Ιατρού said

  162, 170: χαχα, αμ δεν ξανακοιτάω εικόνα με το κινητό, απαπαπά 🙂

 177. ΣΠ said

  101
  Εδώ η διαδικασία της ονοματοδότησης. Εδώ τα ονόματα που δόθηκαν μέχρι τον Νοέμβριο 2018 (Πηνελόπη). Ακολούθησαν ο Ραφαήλ, η Σοφία, ο Τηλέμαχος και μετά η σειρά θα είναι: γυναικείο από Υ, ανδρικό από Φ, γυναικείο από Χ, ανδρικό από Ψ (να το δούμε), γυναικείο από Ω, ανδρικό από Α, γυναικείο από Β κ.ο.κ.

 178. ΚΑΒ said

  Ενώ η τζιτζιμπίρα είναι από το τζιτζί καί την μπίρα.

 179. Εγώ τα χιόνια του Φεβρουαρίου 2007 θυμάμαι, διότι έτυχε να είμαι στην Αθήνα. Ήταν Κυριακή και ως το μεσημέρι έκανε χαρά Θεού, αν και η ΕΜΥ προέβλεπε βαριά χιονόπτωση. Κατά τις 2μμ άρχισε να χιονίζει, και ως τις 4μμ είχανε κλείσει τα πάντα. Το θυμάμαι γιατί ήτανε να ταξιδέψω — ξεκίνησα με ταξί και ψιλό χιονάκι για το αεροδρόμιο και (ευτυχώς) καθ’ οδόν χειροτέρεψε τόσο η κατάσταση που… γύρισα πίσω με το ίδιο ταξί. Ταξίδεψα τελικά την Τρίτη!
  Να λέμε και τα καλά: ο Προαστιακός δούλευε, τουλάχιστον τη Δευτέρα. Μ΄αυτόν πήγα στο αεροδρόμιο να δω τι θα γίνει και μ΄αυτόν γύρισα.
  Μην κάνουμε δηλαδή σαν παιδάκια που δεν έχουν ξαναδεί χιόνι…

 180. Jane said

  Χρόνια πολλά κι από μένα στους Γιάννηδες , στις Γιάννες και στα Γιάννινα. Και Υγεία πάνω απ’ όλα!
  ……………………………………………………………………………………………………
  Και μια πρόβλεψη για τα ονόματα των επόμενων καιρικών φαινομένων:

  Υπαπαντή Φουρτουνάτος Χιονία Ψόης Ωραία

  Τα βρήκα στον κατάλογο του βικιλεξικού. Φαντάζομαι τίτλους ειδήσεων από τους δαιμόνιους ρεπόρτερ μας :

  Πού θα χτυπήσει η Υπαπαντή !
  Ο Φουρτουνάτος έκανε την εμφάνισή του στην Αθήνα!
  Δεν έφερε χιόνια τελικά η Χιονία!
  Κλειστή η Μαλακάσα απ’ τον Ψόη!
  Έντυσε στα λευκά η Ωραία το Ωραιόκαστρο!

 181. Και πράγματι, η Υπατία λέει θα είναι το νέο κύμα.

 182. ΚΑΒ said

  Μετά την Υπατία θα έρθει ο Φειδιππίδης, θα ακολουθήσουν η Χρυσάνθεμη, ο … και η Ωρείθυια (κόρη του Βορέα)

 183. Πέπε said

  Πάντως παιδιά εδώ στο Ηράκλειο είχαμε ένα ψιλό στρώμα χιονιού για λίγη ώρα, αργά το πρωί, από αυτό που μένει μόνο στις στέγες των αυτοκινήτων και στα παρτέρια των δέντρων στα πεζοδρόμια. Όχι κάτι τόσο θεαματικό, αλλά για τα δεδομένα της πόλης, πολύ καλή επίδοση.

 184. Γιάννης Ιατρού said

  180: Jane
  κάνε μας μια διευκρίνηση να ξέρουμε, γιορτάζεις τ΄Αγιαννιού ή όχι; (πολλοί σου ευχήθηκαν, αν γιρτάζεις όντως, κι από μένα τα Χρόνια Πολλά και υγεία 🙂 )

 185. ΣΠ said

  Στην Πάτρα ούτε νιφάδα. Μόνο βροχές.

 186. sarant said

  172 Ωραία ιστορια αυτή! Όλα από μας τα πήρανε ως γνωστον.

 187. Μαρία said

  Ένταξη και του Μπογδάνου στο κατα Λακόπουλο «Πρόγραμμα Συλλογής Σούργελων» https://twitter.com/christina_korai/status/1082725123411664896

 188. Χρήστος Π. said

  Παιδιά συγχωρήστε την άγνοιά μου αλλά το «λακτίζω στο κέντρο» τι ακριβώς σημαίνει; Κάνω κάτι ανώφελο, χωρίς νόημα, κλπ;
  Το διαβασα στο Τανάγρα

 189. Χρήστος Π. said

  χμ λακτίζω προς κεντρα, Ομηρικό τώρα το είδα, ξέρει κανείς;

 190. Theo said

  @188:
  «Σκληρόν σοι πρὸς κέντα λακτίζειν», από τις «Πράξεις των Αποστόλων» (26, 14).
  «Είναι σκληρόν να κλωτσάς το βούκεντρον», η εγκεκριμένη μετάφραση από την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 191. Theo said

  Διόρθωση:
  «Σκληρόν σοι πρὸς κένρτα λακτίζειν»

 192. Theo said

  Τώρα βλέπω πως το «Σκληρόν σοι πρὸς κέντρα λακτίζειν»είναι αρχαιοελληνικό:
  Το προς «κέντρα λακτίζειν» ήτο Ελληνική παροιμιακή φράσις και εσήμαινε το να μάχεσαι κατά της βουλήσεως των θεών. Εις τον «Προμηθέα Δεσμώτη», ο Ωκεανός συμβουλεύει τον Προμηθέα να δείξει ταπείνωσι και υπακοή στο θέλημα του βασιλέως των θεών διότι η ανυποταγή είναι σαν να λακτίζεις καρφιά «ουκούν έμειγε χρώμενος διδασκάλω προς κέντρα κώλον εκτενείς». Εις τον «Αγαμέμνονα» ο χορός συμβουλεύει τον Αίγιστο, «προς κέντρα μη λάκτιζε, μη παίσας μογής» (Αισχύλος, Προμηθεύς Δεσμώτης, 1.323. Αισχύλος, Αγαμέμνων, 11.1624)

 193. Χρήστος Π. said

  Ευχαριστώ Theo, κάνει δηλαδή κάτι σκληρό, που του προκαλεί πόνο χωρίς όφελος…

 194. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  1) Ρε άχρηστε (188 + 189), είσαι σχολιαστής στο κορυφαίο γλωσσικό ιστολόγιο του Ρωμέικου και αγνοείς ακόμη τα βασικά; Μήπως απλώς είσαι μπακούρης και ψάχνεις παρέα εδώ μέσα; Κι ενώ είσαι στραβός εσύ, έρχεται ο χριστιανούλης ο Theo (190 + 192) και σε αποστραβώνει ακόμη περισσότερο, ισχυριζόμενος ότι η φράσις είναι χριστιανική…

  Ξεστραβωθείτε, Χριστιανοί: Όσοι δεν έχετε σπίτι σας TLG, θα μπαίνετε ΕΔΩ, θα βάζετε στο κουτάκι αριστερά την φράση που ψάχνετε και η ελληνόψυχη διευθύντρια του TLG, Μαρία Παντελιά, θα σάς δίνει αμέσως την απάντηση

  2) Να μάς πεί ο κ. Σαραντάκος αν θα τολμήσει το Σαββάτο στα μεζεδάκια να κράξει την κολοσσιαία αγραμματοσύνη της «Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών» που ανέλαβε προ ολίγου την ευθύνη της επιθέσεως στο Αλαφουζέικο. Οι εν λόγω αναρχομπολσεβίκοι ισχυρίζονται με κάθε σοβαρότητα ότι επί Χούντας η «Καθημερινή» ήταν το φερέφωνο των Απριλιανών, ενώ η εφημερίδα δεν εξεδίδετο, γιατί την είχε κλείσει η Ελενίτσα η Βλάχου!..

  Μεταφέρω το σχετικό απόσπασμα για να αντιληφθούν όλοι πόσο απίστευτα αστοιχείωτοι είναι ακόμη και οι αριστεροί τρομοκράτες στο Ρωμέικο…

  «ΟΜΑΔΑ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ»: «(η «Καθημερινή»)… άνοιξε το δρόμο για την εγκαθίδρυση της δικτατορίας της 21ης Απριλίου. Και τότε, η εφημερίδα δε δίστασε να υπηρετήσει τη χούντα (ακριβώς όπως είχε υπηρετήσει και το καθεστώς Μεταξά), αφού έτσι πρόσταξαν τα ταξικά συμφέροντα των αφεντικών της, προπαγανδίζοντας γκαιμπελίστικα τις «οικονομικές επιτυχίες της εθνοσωτηρίου επαναστάσεως» και συκοφαντώντας κάθε αγωνιστική και εξεγερτική κινητοποίηση ενάντια στη δικτατορία.»

  3) ΕΠΙΣΗΣ, να βγούν ο κ. Λεώνικος, ο κ. Σαραντάκος και ο χωροφύλαξ Ιατρού και να καταδικάσουν τον Αντισημιτισμό της «Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών», που σε κάποιο σημείο της προκήρυξής τους γράφουν:

  «Άν θέλουν να δουν τυφλή βία ας στρέψουν τα μάτια τους αλλού και όχι σε εμάς. Ας στρέψουν τα μάτια τους στην Παλαιστίνη, που ο λαός της μακελεύεται διαρκώς από τις κατοχικές δυνάμεις του σιωνισμού, στενού συμμάχου του ελληνικού κράτους. »

  ΡΩΤΑΩ τους κ.κ. Λεώνικο, Σαραντάκο και Ιατρού: Είναι ο γενναίος Ισραηλινός Στρατός… «κατοχικές Δυνάμεις του Σιωνισμού» και μακελεύει τους Παλαιστίνιους;

 195. Χρήστος Π. said

  Ναι Ιάκωβε, δεν έχεις ιδέα πόσα βασικά αγνοώ και χαίρομαι να μαθαίνω από αυτούς που δεν τα αγνοούν. Επίσης, ναι ο Ισραηλινός Στρατός είναι γενναίος και αμύνεται του πατρίου εδάφους. Αυτοί που χύνουν δάκρυα για τους Παλαιστίνιους και τους φανατίζουν, τους έχουν οδηγήσει σε ήττες, απώλειες περισσοτέρων εδαφών και πολλά βάσανα. Οι δε κομμουνιστές ας θυμούνται πως με τη ψήφο της ΕΣΣΔ και του ανατολικού μπλοκ δημιουργήθηκε το κράτος του Ισραήλ ακόμα και όταν οι ΗΠΑ ψήφισαν λευκό! Μετά άλλαξαν οι επιδιώξεις, συσχετισμοί και οι συμμαχίες, και άρχισαν τα δάκρυα για τους Παλαιστίνιους, τα εδάφη που τους στέρησαν κλπ. Μπορούμε να κάνουμε μεγάλη συζήτηση αλλά ναι, ο Ισραηλινός στρατός φέρεται όπως πρέπει. Καμμιά σπιθαμή υποχώρησης δεν γίνεται όταν ο μόνος χώρος για υποχώρηση είναι ο τάφος. Τα υπόλοιπα περί Καθημερινής, δείχνουν την άγνοια των τρομοκρατών.

  Η Καθημερινή έκλεισε επί Χούντας και πριν τη δικτατορία Μεταξά κατηγορούσε το Μεταξά ότι θέλει να καταλύσει το πολίτευμα, έστω και αν του έδωσε χώρο να ακφράζεται (μέσα στη δικτατορία μόνο άλλαξε στάση για λόγους που θέλουν αρκετή συζήτηση). Επίσης ο ίδιος ο Βλάχος έγραψε επί 4ης Αυγούστου για την αλλαγή στάσης του που μάλλον σχετίζεται με τη πολεμική προετοιμασία του Μεταξά, την αναγκαία αγγλόφιλη πολιτική του Βασιλέως και κατ επεκταση και του καθεστώτος. Γενικώς αν αρχίζουν «ταξικές» αναλύσεις έχε και το κάλαθο κοντά…

 196. Μαρία said

  189
  Δεν είναι ομηρική η παροιμία.
  192
  Ο Αίγισθος συμβουλεύει το χορό.
  190
  Και μότο στο περιοδικό Η Ζωή, που διάβαζε η γιαγιά μου 🙂 Αργότερα τη συνάντησα στις Βάκχες.

  193
  Λέγεται για μάταιη αντίσταση.

 197. Χρήστος Π. said

  Καταλαβαίνω… ευχαριστώ Μαρία

 198. sarant said

  192 Η αρχική σημασία της λέξης «κέντρον» ήταν το αγκάθι. Θέλει άρθρο, φυσικά.

 199. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Εύγε, κύρ Χρήστο μου (195), που είχες το θάρρος να βγείς δημοσίως και να ομολογήσεις την άγνοιά σου. Συμφωνώ απόλυτα μ’ αυτά που γράφεις για τον Ισραηλινό Στρατό. Να δούμε αν θα τολμήσει ο κ. Σαραντάκος το Σαββάτο στα μεζεδάκια του να επισημάνει τις ανήκουστες γκάφες (Σιωνιστικές κατοχικές δυνάμεις ο Στρατός του Ισραήλ + η «Καθημερινή» κυκλοφορούσε επί Χούντας και την στήριζε…) της «Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών».

  Είναι αδιανόητο να αποκαλούν οι εν λόγω αναρχομπολσεβίκοι «φασιστοφυλλάδα»
  την «Καθημερινή» και «φασιστοκάναλο» τον «ΣΚΑΪ», όταν εργάζονται εκεί πέρα ένας Παντελής Μπουκάλας, μία Λίνα Γιάνναρου κι ένας Πέτρος Παπακωνσταντίνου…

 200. Μαρία said

  198
  Το αγκάθι!
  Στον Όμηρο πάντως είναι η βουκέντρα αλλά για τα άλογα, το σπιρούνι. Υπάρχει πιο παλιά σημασία απ’ αυτή;

 201. sarant said

  200 Πράγματι, το σπιρούνι και αλλού η βουκέντρα, αλλά δεν είναι λογικό αρχικά να είχε σημασία ενός πράγματος που βρίσκεται στη φύση και μετά ενός τεχνουργήματος;

 202. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  #190 κλπ έως και 201
  Κέντρον: Καθετί που τσιμπά (κεντά), μυτερό, σουβλερό. Και (βλ. σχ. 201 Sarant) πιθανότερη αρχική σημασία ’’αγκάθι’’ ή και ’’κεντρί’’ (μέλισσας, σκορπιού κ.τ.ό), κατόπιν ’’βουκέντρα’’, ’’σπιρούνι’’, αλλά και ’’καρφί’’. Επίσης, κωμικομεταφορικά, το ανδρικό μόριο… Χαρακτηριστική η φράση:

  https://books.google.gr/books?id=TMsFa84_XyMC&pg=PA256&dq=%CE%BF%CF%83%CE%AF%CE%B7%CE%BD+%CF%84%CF%81%CF%85%CE%BC%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B7%CE%BD&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwiSvJD64uDfAhXDiCwKHb9QBFkQ6AEIQDAE#v=onepage&q=%CE%BF%CF%83%CE%AF%CE%B7%CE%BD%20%CF%84%CF%81%CF%85%CE%BC%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B7%CE%BD&f=false

 203. ΓιώργοςΜ said

  Κεντρώνω θυμάμαι να σημαίνει μπολιάζω, κι όπως βλέπω στο ΛΚΝ προέρχεται από το κεντρώ=τρυπώ. Άρα κέντρο είναι αυτό που τρυπάει, αγκάθι, κεντρί, καρφί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: