Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Γυναικοκτονία, λέξη που ενοχλεί

Posted by sarant στο 9 Ιανουαρίου, 2019


Το 2019 άνοιξε με ένα φρικτό έγκλημα, τη δολοφονία της 29χρονης Αντζελίνας Πέτρου στην Κέρκυρα από τον πατέρα της, ο οποίος δεν ενεκρινε τον ερωτικό δεσμό της κόρης του. Το 2018 είχε κλείσει με ένα άλλο πολύκροτο έγκλημα, στο άλλο κοσμοπολίτικο νησί μας, στην άλλη άκρη του ελληνικού χώρου, τον βιασμό και φόνο της 21χρονης φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο.

Και για τα δυο αυτά εγκλήματα, χρησιμοποιήθηκε από πολλούς ένας νεολογισμός. Ειπώθηκε πως αποτελούν περιπτώσεις γυναικοκτονίας. Αυτόν τον σχετικά νέο όρο τον συμπεριλάβαμε στην πρόσφατη ψηφοφορία του ιστολογίου για τη Λέξη του 2018, όπου πήρε τη 17η θέση ανάμεσα στους 49 όρους.

Ο νεολογισμός αυτός ενόχλησε πολύ ορισμένους. Βέβαια, δεν είναι ασυνήθιστο να ενοχλεί ένας καινούργιος όρος, ένας νεολογισμός, θα έλεγα μάλιστα πως οι περισσότεροι νεολογισμοί μάς ξενίζουν την πρώτη φορά που τους συναντάμε, ενώ αρκετές φορές δυσκολευόμαστε να τους συνηθίσουμε: κάποτε μάς φαίνεται πως ο νεολογισμός δεν αποδίδει καλά το ξένο (συνήθως αγγλικό) πρωτότυπο, αν υπάρχει, ή πως είναι κακοσχηματισμένος: θυμηθείτε, λογουχάρη, τις αντιδράσεις ορισμένων για τον όρο «διακύβευμα» ή του καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη για τον όρο «γενόσημα», αντιδράσεις μάταιες όσο και κωμικές.

Όμως στην περίπτωση της γυναικοκτονίας η ενόχληση δεν οφείλεται σε διαφορά γλωσσικών αντιλήψεων -με άλλα λόγια, το θέμα είναι πολιτικό και όχι γλωσσικό.

Όταν η Μαρία Γιαννακάκη, γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χαρακτήρισε, και σωστά, γυναικοκτονία τη δολοφονία της Κέρκυρας, δέχτηκε πολλές ενοχλημένες αντιδράσεις, που εστιάζονταν στην εξής επιχειρηματολογία, που θεωρώ πως είναι σόφισμα: αν λες «γυναικοκτονία» την ανθρωποκτονία, αυτό σημαίνει πως δεν θεωρείς ανθρώπους τις γυναίκες, άρα επιστρέφεις στην εποχή του «έχω δυο παιδιά κι ένα κορίτσι» και απανθρωποποιείς τις γυναίκες (εδώ ένα παράδειγμα διανοητή με αυτό το σόφισμα)

Είναι, βέβαια, σόφισμα. Καταρχάς, δεν χαρακτηρίζεται «γυναικοκτονία» ο οποιοσδήποτε φόνος γυναίκας. Αν κάποιος αρχίζει να πυροβολεί στο πλήθος, και σκοτώσει και γυναίκες, δεν θα έχουμε γυναικοκτονία, το ίδιο και αν γίνει ένοπλη ληστεία με θύματα. Ούτε αν κάποιος σκοτώσει γυναίκα π.χ. για κτηματικές διαφορές θα χρησιμοποιηθεί αυτός ο όρος. Ο όρος «γυναικοκτονία» (femicide στα αγγλικά) δηλώνει τη δολοφονία γυναίκας επειδή είναι γυναίκα. Η δολοφονία της Κέρκυρας είναι χαρακτηριστική περίπτωση γυναικοκτονίας, παρόλο που έχει και άλλα χαρακτηριστικά, ρατσιστικά ας πούμε. Ο πατέρας-αφέντης θεωρεί κτήμα του την κόρη του και δικαίωμά του να αποφασίζει με ποιον θα σχετίζεται και με ποιον δεν θα σχετίζεται.

Ο σεξιστικός χαρακτήρας του εγκλήματος φαίνεται και από το ότι ενώ είναι αρκετά συνηθισμένο να βιαιοπραγεί ο πατέρας κατά της κόρης επειδή δεν εγκρίνει τον δεσμό της, είναι πολύ πιο σπάνιο να βιαιοπραγήσει ο πατέρας στον γιο για ανάλογη αιτία -και βέβαια είναι αδιανόητο να δολοφονήσει μητέρα τον γιο της επειδή δεν εγκρίνει την ερωτική του σύντροφο.

Έπειτα, το ότι χαρακτηρίζουμε «γυναικοκτονία» ορισμένους φόνους γυναικών δεν σημαίνει ότι δεν τις χαρακτηρίζουμε και ανθρωποκτονίες. Οι γυναικοκτονίες είναι υποσύνολο των ανθρωποκτονιών, όπως και τα ρατσιστικά ή τα ομοφοβικά εγκλήματα είναι υποσύνολο των εγκλημάτων. Άλλωστε, υπάρχουν, και από τα πολύ παλιά χρόνια, και άλλοι όροι που χαρακτηρίζουν ειδικές περιπτώσεις ανθρωποκτονίας -έχουμε την πατροκτονία και τη μητροκτονία. Αν ακολουθήσουμε τη λογική του σοφίσματος πιο πάνω, θα πρέπει να πούμε πως με το να λέμε «πατροκτονία» και όχι «ανθρωποκτονία» απανθρωποποιούμε τον πατέρα, πράγμα ολοφάνερα παράλογο.

Απλώς, είπαμε «πατροκτονία» για να αναδείξουμε ένα έγκλημα με ιδιαίτερη ηθική απαξία. Παρομοίως, λέμε «γυναικοκτονία» για να αυξήσουμε την επίγνωση για το πρόβλημα, να το αναδείξουμε, να πάψει να κρύβεται πίσω από τον ευφημιστικό μανδύα του «εγκλήματος πάθους» ή του «εγκλήματος τιμής».

(Επί δεκαετίες, φρικτές γυναικοκτονίες, φόνοι νεαρών γυναικών από τον πατέρα, τους αδερφούς ή άλλους αρσενικούς συγγενείς, ξεπλένονταν ως «εγκλήματα τιμής», ένας ευφημισμός που οδηγούσε όχι σπάνια στην αθώωση του φονιά ή στην καταδίκη του σε πολύ ελαφρές ποινές. Βλέπετε και πάλι πως η ορολογία δεν είναι αθώα).

Ο νεολογισμός λοιπόν «γυναικοκτονία» ενοχλεί όπως ενοχλεί άλλους ο χαρακτηρισμός «ρατσιστικό έγκλημα» ή όπως μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι είχε βάλει τίτλο «Τσακώθηκαν για το ποδόσφαιρο» στην είδηση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τους χρυσαβγίτες. Και ανάλογα σοφίσματα έχουμε δει και από τους ρατσιστές της Αμερικής, οι οποίοι στο σύνθημα Black lives matter (Οι ζωές των Μαύρων έχουν σημασία) των Μαύρων που διαμαρτύρονται για τις ρατσιστικές δολοφονίες από την αστυνομία, αντιπαραθέτουν το All lives matter και κατηγορούν τους Μαύρους για… ρατσισμό επειδή προβάλλουν τα δικά τους μόνο θύματα.

Εδώ όμως λεξιλογούμε, οπότε πρεπει να πούμε δυο λόγια και για την ιστορία του όρου. Όπως είπα και πιο πριν, στα ελληνικά έχουμε μεταφραστικό δάνειο που αποδίδει τον αγγλικό (και διεθνή) όρο femicide (και feminicide). Αν και η λέξη μαρτυρείται από προηγούμενους αιώνες, ο αγγλικός όρος με την ειδική σημασία που είπαμε πιο πάνω εμφανίστηκε πρώτη φορά στο έργο της Diana Russell στη δεκαετία του 1970 αλλά καθιερώθηκε διεθνώς με το βιβλίο «Femicide: The politics of woman killing» της Jill Radford και της Diana Russell.

Ο όρος femicide έγινε διεθνής. Έχει υιοθετηθεί και χρησιμοποιείται από τον ΟΗΕ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την ΕΕ. Σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως στη Γουατεμάλα από το 2008, η γυναικοκτονία (femicidio στα ισπανικά) έχει αναγνωριστεί στον Ποινικό Κώδικα. Αυτή η διεθνής αποδοχή κάνει ακόμα πιο κωμικές τις προσπάθειες άρνησης του όρου ή της ανάγκης για όρο -ο όρος υπάρχει και ειναι διεθνής, το μόνο ερώτημα είναι μήπως θα έπρεπε να τον λέγαμε «θηλεοκτονία» αντί για «γυναικοκτονία». ‘Ισως θα ήταν καλύτερο, αλλά πιστεύω πως τώρα έχει ακουστεί αρκετά η «γυναικοκτονία» οπότε η αλλαγή της ορολογίας θα προκαλούσε σύγχυση χωρίς το όφελος να είναι πολύ μεγάλο.

Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, πολλοί από εκείνους που αρνούνται την ανάγκη για ιδιαίτερο όρο «γυναικτοκτονία» το κάνουν επειδή δεν θέλουν να αναγνωρίσουν ότι υπάρχει άυτό που ο όρος περιγράφει: ο φόνος μιας γυναίκας επειδή είναι γυναίκα. Όπως είπαμε, το ζήτημα δεν είναι γλωσσικό ή νομικό αλλά κυρίως πολιτικό. Και όσοι αντλούν προνόμια από την πατριαρχία, λογικό είναι να αντιδρούν.

Με το να καθιερωθεί και να χρησιμοποιείται ευρύτερα ο όρος «γυναικοκτονία» δεν θα πάψει η βία κατά των γυναικών, ούτε θα ανατραπεί η πατριαρχική δομή της κοινωνίας. Θα έχει γίνει όμως ένα πρώτο βήμα, σε επίπεδο ευαισθητοποίησης -κι αυτό το πρώτο βημα δεν είναι ασήμαντο.

Θα κλείσω παραθέτοντας δυο κείμενα άλλων, που φωτίζουν διαστάσεις του θέματος. Και πρώτα, μια μαρτυρία που διάβασα στο Φέισμπουκ (από Hlektra Artland):

Η πρώτη νεκρή από γυναικοκτονία που γνώρισα ήταν η Ανθή. Ήμουν 8. Η Ανθή ζούσε σε κοντινό χωριό στο Βόλο και ήταν γειτόνισσα της αδερφής της γιαγιάς μου, η οποία επίσης κακοποιούνταν χρόνια από τον σύζυγο. Η Ανθή ερχόταν για καφέ με μελανιές. Η αδερφή της γιαγιάς μου, η κόρη της – που επίσης ερχόταν με μελανιές από τον σύζυγο – με τα ξαδέρφια μου – που είχαν σημάδια από τη ζώνη του πατέρα, η γιαγιά μου που είχε άνοια και πια είχε ξεχάσει την δική της κακοποίηση, η μάνα μου, συζητούσαν με την Ανθή για συνταγές, δουλειές καθαριότητας, σχολίαζαν άλλες γυναίκες. Θυμάμαι το τελευταίο απόγευμα που είδα την Ανθή, σχολίαζαν μια γυναίκα από το χωριό που παράτησε την οικογένειά της κι έφυγε γιατί δεν άντεξε το ξύλο. Όταν έφυγε η Ανθή, οι υπόλοιπες γυναίκες σχολίαζαν πως δεν είναι προκομμένη και εκνευρίζει τον άντρα της. Το επόμενο απόγευμα ο σύζυγος την κοπάνησε σε ένα κομοδίνο και η Ανθή έπεσε νεκρή. Αυτό το είδαν τόσο η αδερφή της γιαγιάς μου, όσο και άλλοι κάτοικοι του χωριού περαστικοί. Είπαν πως έπαθε ανακοπή. Πως την βρήκε νεκρή στο πάτωμα. Στην κηδεία του λέγανε συλλυπητήρια. Σε εμένα υπέδειξαν να μην εκνευρίζω τους άντρες. Είχαν μακιγιάρει τις μελανιές στο πτώμα. Οι γυναίκες του χωριού προσφέρθηκαν να του πλένουν, να του μαγειρεύουν, του γυναικοκτόνου. Η Ανθή δεν πήγε στους μπάτσους. Δεν την είχε καταδικάσει σε θάνατο μόνο ο άντρας που παντρεύτηκε, αλλά κι ένα ολόκληρο χωριό. Η Ανθή δολοφονήθηκε μόνη στα 30 από την πατριαρχία το 1996.

Κι έπειτα, ένα κείμενο από τον ιστότοπο Νόστιμον Ήμαρ:

Τα κορίτσια στον πλανήτη μου δεν γελάνε πάντα

Τα κορίτσια στον πλανήτη μου ζουν, και κυρίως πεθαίνουν, κάπως διαφορετικά από ό,τι θα έπρεπε. Τα κορίτσια στον πλανήτη μου, τα λένε Ελένη κι Αγγελική. Καν τα ονόματά τους δε διαλέγουν. Μεγαλώνουν και τα φέρουν ως υπενθύμιση κάποιας Ελένης και κάποιας Αγγελικής που πέρασαν νωρίτερα και σίγουρα, λιγότερο ή περισσότερο, έζησαν με φόβους και λόγους όμοιους που κι εκείνες δεν τις άφηναν να γελάνε πάντα.

Τα κορίτσια στον πλανήτη μου τα βιάζουν για τον τρόπο που ντύνονται, για το μάκρος της φούστας τους, γιατί πίνουν μόνες ποτό σε ένα μπαρ, γιατί αφήνουν ένα σεξουαλικό υπονοούμενο σε μια κουβέντα. Είναι τα τσουλάκια των πάρτυ, οι πουτάνες της παρέας, οι ντροπές της οικογένειας. Έχουν «ναι» ξεκάθαρα και «όχι» ανύπαρκτα. Κι αν κάποια στιγμή αρθρώσουν μερικά «όχι» δεν είναι άλλο από «ναι» σε αναμονή, από «ναι» που δε βρήκαν τον κατάλληλο άντρα ή την κατάλληλη στιγμή να ειπωθούν. Κι όταν λέγονται όμως, ακόμη κι αν είναι δυνατά, κρυστάλλινα «όχι» χρησιμοποιούνται καταπώς κρίνονται απ’ τις περιστάσεις κι εν τέλει αγνοούνται καταπώς τους πρέπει.

Τα κορίτσια στον πλανήτη μου δολοφονούνται γιατί κανείς δεν ασχολείται με τις καταγγελίες τους για βιασμό. Δολοφονούνται γιατί εκβιάζονται με βίντεο του βιασμού τους που ολόκληρη μια κοινωνία, πονηρά κλείνοντας το μάτι, τα αποκαλεί «ροζ». Δολοφονούνται σε ραντεβού που παν με τη θέλησή τους γιατί νομίζουν είναι με φίλους κι όταν στην πρώτη άρνησή τους ζητήσουν να φύγουν, συνειδητοποιούν πως φίλους μια γυναίκα σε αυτές τις κοινωνίες δύσκολα μπορεί να έχει. Δολοφονούνται αφού βιαστούν, αφού χτυπηθούν, αφού δεθούν, αφού εγκαταλειφτούν, αφού τις πνίξουν. Τα κορίτσια στον πλανήτη μου έχουν δύσκολη ζωή και φριχτούς θανάτους.

Τα κορίτσια στον πλανήτη μου έχουν ένα κοινό με τα χωράφια: οι πατεράδες τους μπορούν να τα αποκαλούν «κτήματά τους». Τους ανήκουν δικαιωματικά. Είναι οι κόρες, τα αγγελούδια, οι κοράκλες τους όσο περπατάν στις πλάκες που έστρωσαν μπροστά τους για να περπατήσουν. Όσο δε λοξοδρομούν. Αν το κάνουν τότε το χέρι σηκώνεται κι η βία είναι το επακόλουθο του αφύσικα –εκ μέρους τους- πράττειν, ενεργείν. Είναι η σκυτάλη στο χαστούκι απ’ το χαστούκι στη μάνα, η σκυτάλη στην καταπίεση απ’ την καταπίεση στην αδερφή, η σκυτάλη στο βιασμό απ’ το βιασμό στην υπάλληλο.

Τα κορίτσια στον πλανήτη μου οι πατεράδες τους τα σκοτώνουν γιατί παντρεύονται χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Το 2019. Γιατί κάνουν σχέσεις με αλλοδαπούς, με αλλοεθνείς, με μετανάστες, με πρόσφυγες. Τα προειδοποιούν, τους απαγορεύουν τον έρωτα κι όταν σηκώνουν ανάστημα και υποστηρίζουν την επιλογή τους, τα απειλούν. Και στην πρώτη ευκαιρία, στην πρώτη επόμενη φορά, στο πρώτο ξαναντάμωμα τα σκοτώνουν και τα θάβουν στην αυλή του σπιτιού. Ακόμη και μετά θάνατον να τα έχουν δίπλα τους, κτήμα τους μέσα στο κτήμα τους.

Τα κορίτσια στον πλανήτη μου τα βιάζουν στην Ινδία, τα πουλάνε σκλάβες του σεξ στο Ιράκ, τα απαγάγουν μαζικά στη Νιγηρία, τα αποκεφαλίζουν στη Σαουδική Αραβία, τους ρίχνουν οξύ στο Αφγανιστάν, τα βασανίζουν στη Λιβύη, τα πνίγουν στη Μεσόγειο, τα αρνούνται στην Κίνα, τους κάνουν κλειτοριδεκτομή στη Σομαλία, τα εκτελούν στο Πακιστάν, τα χωρίζουν απ’ τα παιδιά του στις ΗΠΑ, τα παρενοχλούν στην Ευρώπη, τα χτυπάν, τα βιάζουν, τα βιάζουν, τα βιάζουν… παντού.

Τα κορίτσια στον πλανήτη μου δεν είναι ποτέ και πουθενά ασφαλή. Όταν γελάν ομορφαίνουν τον κόσμο. Τα κορίτσια στον πλανήτη μου, όμως, δε γελάνε πάντα

253 Σχόλια προς “Γυναικοκτονία, λέξη που ενοχλεί”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  Ασχετο αλλά ήταν γυναικοκτονία χωρίς άλλο ετυμολογικό ενδιαφέρονμι0ας και παρουσιάστηκε ως ατύχημα

  https://caktos.blogspot.com/2013/08/blog-post_13.html

 2. Ξαναφτούκα πρω και καλημέρα σε όλους (βρε! δυο φορές μέσα σε λίγες μέρες…).
  Το πιο διψασμένο για αίμα θηρίο απ΄όλα, εμείς οι άνθρωποι -αλίμονο- είμαστε.

  Χρήστος Δ. Τσατσαρώνης
  http://www.badsadstories.blogspot.gr
  http://www.badsadstreetphotos.blogspot.gr

 3. εεμ… λάθος, πάνω στο νήμα. Και πάλι καλημέρα.

 4. εεμ λάθος πάνω στο νήμα, και πάλι καλημέρα.

 5. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Εμένα πάντως η λέξη «γυναικοκτονία» μου φέρνει στον νου φόνο γυναίκας από τον σύζυγό της. Κάτι που δε θα μπορούσε να ονομαστεί, προς αποφυγήν συγχύσεως, «συζυγοκτονία», αφού θα σήμαινε και τον φόνο της συζύγου από τον σύζυγο αλλά και το αντίστροφο, δηλαδή περιπτώσεις πολύ διαφορετικές.

  Βέβαια, και ο όρος «παιδικτονία» το ίδιο μού φέρνει στον νου (τον φόνο παιδιών από τον γονέα τους) αλλά δε σημαίνει αυτό, σημαίνει φόνο παιδιών. Μάλλον κουβαλάω αυτή τη σύγχυση λόγω της πατροκτονίας και της μητροκτονίας, λέξεων που είναι σημαντικό να υπάρχουν αφού το να σκοτώσεις μέλη της οικογένειάς σου είναι σαφώς διαφορετική περίπτωση από το να σκοτώσεις οποιονδήποτε γενικώς. Κι όμως, δε φαίνεται να υπάρχει ειδικός όρος για κάθε τέτοιο φόνο.

  Οι 2 παράγραφοι σχετικά με τη διεθνή πορεία του όρου femicide με πείθουν απολύτως ότι χρειάζεται όρος για τον σεξιστικού κινήτρου φόνπο γυναίκας, και τείνουν επίσης να με πείσουν ότι ο όρος αυτός θα είναι η «γυναικοκτονία» είτε μ’ αρέσει είτε όχι. Η απουσία όρων για τον φόνο των δικών σου παιδιών, και ειδικότερα για τον φόνο των ενήλικων παιδιών σου (που δεν είναι παιδοκτονία αλλά είναι και πάλι ιδιαίτερη περίπτωση) δείχνει ότι ως προς το ζήτημα των ενδοοικογενειακών σκοτωμών δεν υπάρχει τόσο εξειδικευμένη ορολογία ώστε να απαιτείται οπωσδήποτε συνέπεια (θέλω να πω, αν οριζόταν κάθε άλλη περίπτωση και έμενε χωρίς όρο μόνο ο φόνος της συζύγου, τότε σωστό θα ήταν να ονομάσουμε και αυτόν, άρα ίσως «γυναικοκτονία», όμως δεν ορίζονται όλες οι περιπτώσεις – άρα, ο όρος γυναικοκτονία είναι διαθέσιμος για άλλες χρήσεις, και μιας και ταιριάζει με το femicide ας λάβει την ίδια σημασία μ’ αυτό.)

  Πάντως αν με ρώταγαν θα προτιμούσα κάτι σαν «σεξιστικός φόνος».

 6. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα.

  Γυναικοκτονία, πατροκτονία, παιδοκτονία, ….κτονία, δεν ξέρω, αλλά η συζήτηση στα σόσιαλ με αφορμή την πρώτη έκφραση εξετράπη. Δολοφονία είναι με σεξιστικά κίνητρα.
  Θαρρώ ότι, βρήκαμε το δέντρο και χάσαμε το δάσος.
  (και λίγο-πολύ ξέρετε τι πρεσβεύω)

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1 Όπως και η πρώτη μαρτυρία στο άρθρο, η Ανθή, που κι αυτή για ατύχημα παρουσιάστηκε.

  5 Αν κάποιος σκοτώσει τον ενήλικο γιο του ή την κόρη του θα τον πούμε χαλαρά παιδοκτόνο αλλά, όπως σωστά λες, στον Ποινικό Κώδικα η παιδοκτονία είναι μια πολύ ειδική μορφή φόνου, κοντά στον τοκετό και από τη μητέρα -και έχει και άλλη ποινική αντιμετώπιση.

 8. Πέπε said


  Α μπράβο, ευχαριστώ. Το μισοθυμόμουν αυτό, αλλά δεν το ανέφερα λόγω αμφιβολίας. «Φόνος παιδιών» (που έγραψα) είναι η λεξικογραφική -όχι νομική- έννοια του όρου.

 9. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !
  «επειδή δεν θέλουν να αναγνωρίσουν ότι υπάρχει αυτό που ο όρος περιγράφει: ο φόνος μιας γυναίκας επειδή είναι γυναίκα.» : Πολύ σωστό. Είναι σαν να λέμε μυοκτονία, δακοκτονία κλπ. Αναγνωρίζουμε τη «βλαπτικότητα» του θύματος, χρησιμοποιώντας νια τέτοια φόρμα…
  Τα δυο κείμενα, συγκλονιστικά, το δεύτερο το θυμόμουν από το άρθρο του…

 10. ΧριστιανοΜπολσεβίκος said

  Καλήμέρα. Πολύ ωραίο το σημερινό κείμενο.

  5 Σεξιστικός φόνος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ο φόνος ενός άντρα λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού. Το γυναικοκτονία
  είναι πιο συγκεκριμένο και είναι προφανώς σεξιστικός φόνος.

 11. cronopiusa said

 12. tasos said  Γυναικοκτονία λόγω απιστίας και στα δύο παραπάνω (πολύ γνωστά) τραγούδια.

 13. Pedis said

  Καλό και επίκαιρο το σημερινό σου Νικοκυρη!

  Τα έχουμε πει πολλές φορές . . . καλύτερα μαύρος παρά γυναικα.

 14. Πάνος με πεζά said

  Νομίζω ότι ο όρος «ερωτικό έγκλημα», που υπήρχε παλιότερα, είναι πολύ πιο ωραίος από το «σεξιστικός φόνος». Προσωπική άποψη βεβαίως… Απλώς, το ερωτικό έγκλημα σίγουρα «ανοίγει» σαν περιεχόμενο, πολύ περισσότερο. Πιάνει και την απιστία, και τη ζήλεια, και την απόρριψη κλπ.

 15. loukretia50 said

  Κατανοώ ότι επιβάλλεται να αναδείξουμε το πρόβλημα, να πάψει να κρύβεται πίσω από τον ευφημιστικό μανδύα του «εγκλήματος πάθους» ή του «εγκλήματος τιμής» και σίγουρα χρειάζεται να προστεθεί ο όρος στον ποινικό κώδικα.
  Όμως συμφωνώ με το Spiral. Είναι δολοφονία με σεξιστικά κίνητρα.
  Kαι ομολογώ ότι δε μου αρέσει ο όρος, αν και που θα πάει… θα τον συνηθίσω!
  Και τι έχετε να πείτε γιαυτό? Female infanticide σε τόση έκταση, σε τόσες χώρες?

 16. Πέπε said

  @10
  Έχεις δίκιο, αλλά δεν είναι εύκολο να βρεθούν μονολεκτικοί όροι για κάθε περίπτωση που και σαφείς να είναι και να τονίζουν καθετί που πρέπει να τονιστεί.

  Ήδη το ότι ο «σεξισμός» καλύπτει τις διακρίσεις τόσο ως προς το φυσικό φύλο (γένος) όσο και ως προς τον σεξουαλικό προσανατολισμό είναι μια αδυναμία της γλώσσας, με την οποία πάντως πορευόμαστε.

 17. Πέπε said

  @14
  Κυρίως, το «ερωτικό έγκλημα» θα μπορούσε να πιάνει και τις περιπτώσεις εγκλήματος κατά τρίτου (π.χ. του αντίζηλου): εκεί είναι που θολώνουν πολύ τα νερά.

 18. Μπράβο, Νίκο! Από τα καλύτερα!

 19. spiral architect 🇰🇵 said

  Με αφορμή την αγωγή κατά της ΟΙΕΛΕ από το γκαβό:

  Αντρική σχολή…

  (του Γιάννη Δερμεντζόγλου)

 20. Καλημέρα.

  Δύσκολο θέμα. Οταν υπάρχει διαχωρισμός των όρων άνθρωπος-γυναίκα τα προβλήματα είναι αναπόφευκτα. Το ότι η κοινωνία δεν είναι έτοιμη να μην ξεχωρίζει τα προβλήματα των γυναικών από των άλλων ανθρώπων είναι νίκη σε μια μάχη των φεμινιστών αλλά και η αιτία που δεν κερδίζεται ο πόλεμος. Το ξέρω πως είναι ουτοπικό αυτό που λέω, διαπίστωση είναι, δεν έχω λύση να προτείνω, απλά βλέπω πως δεν λύνεται με όρους και νόμους

 21. Avonidas said

  Καλημέρα.

  και βέβαια είναι αδιανόητο να δολοφονήσει μητέρα τον γιο της επειδή δεν εγκρίνει την ερωτική του σύντροφο.

  Σ’ αυτό το κοινωνικό επίπεδο, όχι: αν όμως μπουν στη μέση ζητήματα εξουσίας, είμαι βέβαιος ότι θα βρεις κάποια ιστορικά παραδείγματα, ιδίως σε βασιλικές δυναστείες. Η Ρώμη και το Βυζάντιο ειδικά είναι πολλά υποσχόμενες σ’ αυτό τον τομέα.

  Με τη γυναικοκτονία σαν όρο – και το ρατσιστικό* έγκλημα γενικότερα – έχω ένα άλλο πρόβλημα: για να το τεκμηριώσεις πρεπει να είσαι στο μυαλό του αλλου και να εισαι βεβαιος για τα κινητρα του. Παντα μπορει να υπαρχουν ιδιαιτεροι λογοι που σκοτωσε καποιος μια γυναικα, εναν αλλοεθνη ή εναν αλλοθρησκο, και δεν ειμαι βεβαιος ότι βοηθάει το να βάζουμε τα εγκλήματα σε κουτάκια.

  Για να γινω πιο συγκεκριμένος: με συγκλονίζει το εγκλημα της παιδοκτονιας, γιατί δεν μπορώ να φανταστώ πώς φτανει ενας πατερας να σκοτώσει το παιδι του. Αλλα δεν με συγκλονίζει λιγοτερο ή περισσότερο επειδή το θυμα συμβαίνει να ειναι γυναίκα. Και μιας και υπαρχουν πολλοι πατερες που ειναι οσο δεν παιρνει σεξιστες, αλλα δεν θα σκοτωναν ποτέ το παιδι τους, αμφιβαλλω κατα ποσον η εμφαση στη γυναικοκτονια βοηθαει την κοινωνική ευαισθητοποίηση ή οξύνει το πρόβλημα.

  *Επίσης πολύ προβληματικός όρος, γιατί αναγει όλες τις διακρίσεις στη ράτσα. Αλλά δεν έχω βρει βολικοτερο μονολεκτικο ορο στα ελληνικά.

 22. sarant said

  14 Όπως και το έγκλημα πάθους, έτσι και το ερωτικό έγκλημα λειτουργούν κάπως σαν ελαφρυντικά, δεν βρίσκεις;

  15 Αυτό είναι ένα άλλο φοβερό θέμα -οι αριθμοί των κοριτσιών-βρεφών που δολοφονούνται σε ασιατικές χώρες είναι συγκλονιστικοί.

 23. ndmushroom said

  Χωρίς να διαφωνώ σε τίποτα όσον αφορά τη σκοπιμότητα της χρήσης του όρου «γυναικοκτονία», επισημαίνω απλά (επειδή δεν το βλέπω να αναφέρεται), ότι ο όρος femicide επινοήθηκε (και) επειδή, σε αντίθεση με εμάς που μιλάμε για ανθρώπους και για άνδρες, στις λατινικές αλλά και τις σαξονικές γλώσσες οι όροι «άνθρωπος» και «άνδρας» ήταν λίγο πολύ συνώνυμοι, με αποτέλεσμα ουκ ολίγες λέξεις που αναφέρονται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες να χρησιμοποιούν το πρόθεμα homo- (στις λατινικές) και man- (στις σαξονικές).

 24. Πολλά προβλήματα ενώ είναι ανθρώπινα χαρακτηρίζονται σαν γυναικεία ή αντρικά π.χ. οι σχέσεις ωρίμων με άτομα μικρότερης ηλικίας. Ετσι στην πιο απελευθερωμένη ( ; ) Αμερική έχουμε κρούσματα καθηγητριών που σχετίζονται με ανήλικους μαθητές ενω στο Ελλάντα καθηγητών με μαθήτριες ως επί το πλείστον. Γράφτηκε χθες πως στα Χανιά καθηγητής φροντιστηρίου κατηγορείται για σχέσεις με αρκετές μαθήτριές του. Προφανώς κάποια τον κάρφωσε από ζήλεια. Θα τον κεραυνώσει η κοινή γνώμη ενώ τον ηθοποιό που δήλωσε πως πάει με μικρές για να ξανανιώνει τον θεωρούν μάγκα
  Αβυσσός η ψυχή και Ανάβυσσος για αναψυχή…

 25. Avonidas said

  Στο κατα τα αλλα ενδιαφερον άρθρο Ελένη, ή μία λιγότερη, η Δανάη Καρυδακη χρησιμοποιεί την εξής προβληματική φραση:

  Φυσικά και δεν είναι όλοι οι άντρες βιαστές. Σχεδόν όλοι οι βιαστές, όμως, είναι άντρες.

  Αντικαταστήστε τωρα τους «βιαστές» με τους «τρομοκράτες» και τους «άντρες» με τους «μουσουλμάνους», και πείτε μου σε ποιον πολιτικό χώρο θα περιμενατε να συναντήσετε τη φραση. Το πειραμα ειναι λιαν αποκαλυπτικό για την κατηγοριοποίηση των αντανακλαστικών μας.

 26. (α) «Γυναικοκτονία»
  # Η …φασαρία για τον νεολογισμό θυμίζει τα «περί όνου σκιάς»

  (β) «επιστρέφεις στην εποχή του «έχω δυο παιδιά κι ένα κορίτσι»
  # Κλισέ απληροφόρητων: Στα καθιαυτού μακιδονικά δεν υπάρχει λέξη αντίστοιχη με το χαμουτσίδικο αγόρι. Η λέξη παιδί (πιδί) στα μακεδονικά έχει διπλή σημασία. Σημαίνει το τέκνο αλλά σημαίνει και το αγόρι. Ακριβώς όπως και εν χαμουτσία, λέμε κνήμη, αναφερόμενοι στο μεγαλύτερο από τα δύο οστά του ποδιού, μπορούμε όμως να αναφερόμαστε και σε ολόκληρο το κάτω άκρο του παιδιού (κνήμη και περόνη, μαζί)

  (γ) «ο φόνος μιας γυναίκας επειδή είναι γυναίκα»
  # Βεβαίως, το σκεπτικό είναι σωστό, θεωρώ όμως ότι η διατύπωση είναι μάλλον ελαττωματική

  (δ) «είδηση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τους χρυσαβγίτες»
  # Χαρακτηριστικό παράδειγμα ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ συμπεριφοράς αυτοαποκαλουμένων αριστερών (αχ εκείνο το …ξεχασμένο δισάκκι του Αισώπου): Τα δυο νεαρά παιδιά-Χρυσαυγίτες που δολοφονήθηκαν, σχεδόν ταυτόχρονα, τα ξεχνάμε. Ανήκουν σε άλλη ράτσα! Θυμίζει εκείνους που «κατηγορούν τους Μαύρους για… ρατσισμό επειδή προβάλλουν τα δικά τους μόνο θύματα»!
  # Ένα άλλο «παράδειγμα ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ συμπεριφοράς αυτοαποκαλουμένων αριστερών» είναι εναντίον της …ράτσας των αστυνομικών: Ακόμα και όταν μοιρολογούμε αριστεροπρεπώς λέμε «η Ανθή δεν πήγε στους μπάτσους».

  (ε) «Τα κορίτσια στον πλανήτη μου δεν γελάνε πάντα»
  # Κάπως έτσι, ή μάλλον κι έτσι κι αλλιώς κι αλλιώτικα. Πολύ ωραία η φεϊσμπουχική έκθεση ιδεών. Μια μόνο προσθήκη: Η φύση του θηλυκού είναι να ΠΡΟΚΑΛΕΙ. Η φύση του αρσενικού είναι να ΔΙΕΓΕΙΡΕΤΑΙ όταν προκαλείται το σεξουαλικό του ένστικτο. Σε κάποιες μάλιστα ηλικίες, όπως …θυμάμαι, όχι απλώς διεγείρεται αλλά ΒΡΑΖΕΙ. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση πρέπει από μόνοι μας να βάζουμε όρια. Αν δεν βάζουμε, θα καταντήσουμε …ΕΡΤ!

 27. Avonidas said

  Όπως και το έγκλημα πάθους, έτσι και το ερωτικό έγκλημα λειτουργούν κάπως σαν ελαφρυντικά, δεν βρίσκεις;

  Δεν βρίσκω. Λειτουργούν σαν ελαφρυντικά μόνο σε κοινωνίες που αποδέχονται αυτό τον κώδικα «τιμής». Σε κοινωνίες και συστήματα δικαίου που τον απορρίπτουν, απλώς δεν σου αναγνωριζεται οτι δικαιουσαι να σκοτωσεις για τη θιγμενη τιμή η τον εγωισμό σου. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, δεν θα αθωωνοταν ουτε καν καποιος που σκοτωσε τη γυναικα που επιασε επ’ αυτοφώρω να τον απατά.

 28. cronopiusa said

 29. spiral architect 🇰🇵 said

  Κάτι σχετικό:

  Κατρίν Ντενέβ: «Αφήστε τους άντρες «να ενοχλούν» – Τι απαντούν γαλλίδες φεμινίστριες

  Αν μπορεί να βρει κανείς το γαλλικό πρωτότυπο από τη ΛεΜόντ και να το μεταφράσει …)

 30. loukretia50 said

  Ο ΜΕΝΟΥΣΗΣ https://youtu.be/Uo-jOS6aWPQ

  Carmen: «L’amour est un oiseau rebelle» (Elina Garanca) https://youtu.be/K2snTkaD64U

 31. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!

  23 Εύστοχη παρατήρηση, homicide και manslaughter είναι νομικοί όροι που αφορούν φόνο ανθρώπου, από δόλο ή αμέλεια, αλλά αναφέρονται με την περιεκτική έννοια του όρου. Σε έναν κόσμο χωρίς σεξιστικές συνιστώσες, το femicide δεν θα είχε λόγο ύπαρξης.

  Ο όρος κι εμένα δε μ’ αρέσει, τόσο σαν λέξη χωρίς ετυμολογική διαύγεια, επειδή παραπέμπει δυνητικά σε δολοφονία της συζύγου από το σύζυγο, όσο και από την πολιτική του πλευρά, επειδή βάζει βαθμίδες στα ρατσιστικά εγκλήματα (προβληματικός όρος, συμφωνώ με το #21 σε αυτό, αλλά ήδη καθιερωμένος και περιεκτικός).

  Κάποιος δηλαδή που θέλει να κατατάξει τα εγκλήματα, θα πρέπει να το βάλει σε μια θέση στην κλίμακα, λίγο πάνω ή λίγο κάτω από ένα άλλο, ενώ η συνιστώσα της προκατάληψης θα πρέπει κτγμ να μπαίνει στο ίδιο ζύγι, τουλάχιστον όσο αφορά νομική ορολογία.

  Η χρήση του στην καθημερινή ή λόγια γλώσσα θα δοκιμαστεί και θα γίνει αποδεκτή ή θα απορριφθεί, όπως οποιαδήποτε άλλη, αλλά ο γλωσσικός ακτιβισμός εδώ δε νομίζω πως προσθέτει κάτι. Όπως οι άλλες λέξεις που προσπαθούν να αντικαταστήσουν φορτισμένες ήδη λέξεις καταλήγουν να φορτίζονται και οι ίδιες με το ίδιο φορτίο που έχουν αυτές που αντικαθιστούν, έτσι κι αυτή πιστεύω θα λειτουργήσει για λίγο για να εκτονώσει το θυμό όσων θίγονται από αυτή την κατάσταση, αλλά αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα στην οπτική της κοινωνίας, θα καταλήξει κι αυτή να λοιδορείται όπως τόσες άλλες.

 32. Soulto Beta said

  Εύγε και ν’ αγιάσει ο στόμας σου!
  Η ελληνική κοινωνία είναι βαθειά πατριαρχική και -σε ό,τι αφορά τη θέση της γυναίκας- με αντιλήψεις ‘αδούλευτες’ για δυτική χώρα. Με την ομοφυλοφιλία έχει κάνει αρκετά βήματα, ίσως γιατί έχουν δοθεί δημόσιες μάχες και η κοινή γνώμη έχει προβληματιστεί από τον σχετικό διάλογο (δυστυχώς πολύ συχνά με ευκαιρία εγκλημάτων).
  Όπως πολύ σωστά λες, ο όρος ‘γυναικοκτονία’ ταράζει τα νερά (βαλτόνερα εν προκειμένω), γιατί αγγίζει την ουσία της έμφυλης βίας -θέμα τόσο παλιό που για πολλούς θεωρείται ότι ανήκει μάλλον στην βιολογία.
  Σε χώρες με λιγότερη υποκρισία απ’ ότι η δική μας γίνονται διαδηλώσεις για την βία κατά των γυναικών: Ισπανία, Ισραήλ, Βραζιλία. Στην πατρίδα μας ο διάλογος στα μμε κυμαίνεται από λογοπαίγνια για δακοκτονίες και μυοκτονίες, μέχρι γελοιότητες τ. «είναι γυναικοκτονία ο φόνος μιας τρανς;».

 33. ΓιώργοςΜ said

  27 Λίγο τραβηγμένο, το έγκλημα πάθους ακριβώς δηλώνει ελαφρυντικό που έχει κάποιος που βρίσκεται «εν βρασμώ», λόγω οποιασδήποτε αφορμής. Το… σημείο ζέσεως είναι κάτι που εξαρτάται από τον κοινωνικό περίγυρο, σίγουρα, αλλά υφίσταται ντε φάκτο. Ελάχιστοι είναι πιστεύω εκείνοι που θα πιάσουν λογική συζήτηση σε χαμηλούς τόνους στην περίσταση του παραδείγματος, παγκοσμίως. Ο φόνος δεν δικαιολογείται, βέβαια, αλλά δε μπορεί να μπει στο ίδιο ζύγι πχ με την κατά παραγγελία εν ψυχρώ δολοφονία.

  Στις ΗΠΑ, το ίδιο έγκλημα τιμωρείται διαφορετικά ανάλογα με τη σύσταση του σώματος των ενόρκων και την ικανότητα των δικηγόρων, οπότε δε νομίζω πως είναι καλό παράδειγμα.

 34. νεσσίμ said

  Γυναικοκτονία έχουμε στο «Μενούση», το ελληνοαλβανικό σπαραχτικό δημοτικό τραγούδι που μαθαίνουμε από παιδιά, αληθινή τραγωδία χωρίς επαρκή κάθαρση. Άλλες εποχές «τιμής».
  «..Το πρωί ξεμεθυσμένος πάει την έκλαψε..»

 35. loukretia50 said

  Spiral, υπάρχει σχετικό άρθρο:
  Το δικαίωμα στο καμάκι και τα όριά του- 23 Ιανουαρίου 2018
  ———
  «Το φιλότιμο τ’ αντρίκιο», του Άκη Πάνου, με τον Δημήτρη Μητροπάνο- 1972 https://youtu.be/qQRH0Aj8fdg

 36. Avonidas said

  Στις ΗΠΑ, το ίδιο έγκλημα τιμωρείται διαφορετικά ανάλογα με τη σύσταση του σώματος των ενόρκων και την ικανότητα των δικηγόρων, οπότε δε νομίζω πως είναι καλό παράδειγμα.

  Στις ΗΠΑ, οι ένορκοι θα κληθούν ιδανικα να απαντησουν στο ερώτημα: τι θα ειχε κανει ο μεσος, καλοπροαίρετος, ισορροπημενος ανθρωπος στην ιδια περίσταση; Θα ηταν αρκετο το πάθος για να τον οδηγησει στο φονο;

  Κι επειδη ο καθενας θεωρεί τον εαυτο του λογικο και καλοπροαιρετο, οι ενορκοι στην πραξη θα αναρωτηθουν τι θα ειχαν κανει οι ίδιοι. Επομενως, με μια φυσιολογικη συνθεση του σώματος των ενορκων, που περιλαμβάνει προοδευτικους ανθρώπους, και βεβαίως γυναικες, πιστευω πως ειναι δυσκολο να αθωωνοταν κάποιος για έγκλημα πάθους.

 37. Ο όρος αυτός είχε πρωτοχρησιμοποιηθεί τη δεκαετία του ΄90 από τον Μ. Χαραλαμπίδη…
  Ενδεικτικά:https://apollonpontoufc.gr/%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BA/

 38. Eli Ven said

  νομίζω, χωρίς να μπορώ τώρα να το εξακριβώσω κιόλας, ότι ο όρος «θηλεοκτονία» αναφέρεται στην πρακτική κάποιων κοινωνιών να σκοτώνουν τα θηλυκά βρέφη (και με αυτή τη σημασία είναι κομμάτι της γυναικοκτονίας, βέβαια)

 39. sarant said

  27 Και θεωρείς τυχαίο ότι στις ΗΠΑ δεν θα χρησιμοποιόταν ο όρος honor killing για το έγκλημα αυτό; Δεν είναι τυχαίο. Αυτά πάνε μαζί.

  32-35 Αυτό το άρθρο:
  https://sarantakos.wordpress.com/2018/01/23/deneuve/

  37 Από σένα το μαθαίνω

  38 Χρήσιμη διάκριση, τελικά.

 40. ΓιώργοςΜ said

  36 Το πάθος είναι εκατέρωθεν πάθος, όχι ανδρικό προνόμιο: https://www.youtube.com/watch?v=bOl1YdlWCmk

  Πάλι υπάρχει η πατριαρχική απαξία της «σουρλουλούς, μαργιόλας» κλπ, αλλά το πάθος κάνει τη βίαιη συμπεριφορά αν όχι αποδεκτή, τουλάχιστον αναμενόμενη.

  Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις γυναικοκτονίας περιπτώσεις πάθους με αυτή την έννοια, βέβαια, όσο κι αν προσπαθήσουν οι συνήγοροι να τις εμφανίσουν έτσι, να μην παρεξηγούμαστε.

 41. Avonidas said

  27 Και θεωρείς τυχαίο ότι στις ΗΠΑ δεν θα χρησιμοποιόταν ο όρος honor killing για το έγκλημα αυτό; Δεν είναι τυχαίο. Αυτά πάνε μαζί.

  Οχι, δεν το θεωρώ τυχαίο, και όχι, δεν πανε μαζί: η γλωσσα ακολουθεί τα κοινωνικά ήθη, δεν τα διαμορφωνει.

  Το πρόβλημά μου ειναι ακριβώς οτι εχεις την ταση να βαζεις το κάρο μπροστά απ’ τ’ άλογα. Κατανοητό, αφού το ιστολόγιο λεξιλογει, αλλα και παλι λάθος κατα τη γνωμη μου. Η εξυγιανση της ορολογίας δεν προκειται να οδηγησει σε κοινωνικη εξυγίανση, ειναι σαν να πιστευεις στη μαγεία.

 42. spiral architect 🇰🇵 said

  @32, 39β: Μπράβο, σας ευχαριστώ, είχε συζητηθεί κι εδώ! 🙂

 43. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ ᾿δῶ.

  Συμφωνῶ μὲ τὴ Λουκρητία (#15) ποὺ συμφωνεῖ μὲ τὸν Σπειροειδὴ (#6). Ὅπως λέμε:

  «Ἐγὼ κοιτοῦσα τὴ Γιαδικιάρογλου ποὺ κοιτοῦσε τὴν Πετροπούλου».

  Τὸ πρόβλημα τῆς ἔμφυλης βίας δὲν λύνεται μὲ τὴ δημιουργία νέων ὅρων· καὶ μάλιστα ὄχι πολὺ πετυχημένων.

  Ἐπὶ τῆς οὐσίας δὲν ἔχω καμιάν ἀντίρρηση.

  Ἔχω ὅμως τὴν ἐντύπωση πὼς γίνεται ἀνέξοδη κομματικὴ ἐκμετάλλευση. Εἶναι ἀπὸ τὰ θέματα ποὺ προσφέρονται γιὰ ν᾿ ἀναδειχτεῖ τὸ «προοδευτικὸ» πρόσωπο τοῦ κυβερνῶντος κόμματος, χωρὶς νὰ σπάσουμε αὐγά, ὄπως Ἐκκλησία, δανειστὲς καὶ λοιπές «προοδευτικὲς» δυνάμεις.

  Ἐπ᾿ ἀφορμῇ τοῦ ἐπωνύμου τῆς Γ.Γ. Ἀνθρωπίνων Δικαιωμάτων 🙂

 44. Γιάννης Κουβάτσος said

  25: Εννοείται πως είναι άκρως παρεξηγήσιμη η φράση. Δεν μου κάνει εντύπωση όμως, έχω πειστεί ότι πίσω από τον ακραίο φεμινισμό κρύβεται η μισανδρία, όπως και ότι κάποιοι ζωόφιλοι είναι απλώς μισάνθρωποι. Αλλά δεν θα μείνω στις εξαιρέσεις. Νομίζω πως ο όρος γυναικοκτονία είναι απαραίτητος για τους λόγους που αναφέρει ο Νικοκύρης στο άρθρο του. Παράλληλα θα μπορούσε να χρησιμοποιείται και ο όρος θηλεοκτονία για τους φόνους των νεογέννητων κοριτσιών. Η πιο γνωστή θηλεοκτόνος της λογοτεχνίας μας είναι βέβαια η Φόνισσα Φραγκογιαννού.

 45. leonicos said

  5

  Συντάσσομαι με τη συλλογιστική του Πέπε

  Οι όροι ‘γυναίκα, θηλυ, παιδί’ ακόμα και »σύζυγος δεν είναι σαφείς, τουλάχιστον στα ελληνικά, όπως πατερας και μητέρα. Σε άλλες γλώσσες υπάρχει διάκριση λεξιματική μεταξυ των συζύγων. Ούτε η ‘τεκνοκτονία’ εξυπηρετεί απόλυτα όπως εξηγεί ο Πέπε

 46. Τον Ρεζά Μυρτολούη κα την Ιουλία Συρεγκέλα τους θυμάστε;

 47. spiral architect 🇰🇵 said

  @46: Τι λες ρε παιδί μου! 😮
  Το ερωτικό έγκλημα στο Κολωνάκι. Ο ιρανός σμηναγός Μυρτολούι δολοφόνησε την κόρη του βιομήχανου Συρεγγέλα, επειδή αρνήθηκε να τον παντρευτεί. Την δικαστική απόφαση χειροκρότησε το ακροατήριο
  (εννοείται ότι, ούτε καν το’ χα ακούσει)

 48. leonicos said

  26

  Η φύση του θηλυκού είναι να ΠΡΟΚΑΛΕΙ. Η φύση του αρσενικού είναι να ΔΙΕΓΕΙΡΕΤΑΙ

  Από αυτό και μόνο αποκαλύπτεις ποιος είσαι! Θλιβερός! Αβάσταχτα θλιβερός! Εισαι για κλάματα όντως

 49. spiral architect 🇰🇵 said

  Εγώ Λεό, δεν αναφέρθηκα καν (και όχι μόνον γι’ αυτό) και κακώς κι εσύ αναφέρθηκες.

 50. ΚΩΣΤΑΣ said

  Καλημέρα!

  Χιονίζει πάλι σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στα υπόλοιπα του χιονιού που είχαν απομείνει προστέθηκε και η καινούρια σοδειά, κι έτσι έμεινα μέσα, ασχολούμενος με αναγνώσεις στον ΗΥ.

  Διαβάζω πρώτα την προκήρυξη της Ο.Λ.Α. και βλέπω, μεταξύ άλλων: «… Την παρουσίαση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα ως καυγά για οπαδικές διαφορές; Να θυμηθούμε το ακροδεξιό δηλητήριο που έχυνε για χρόνια μέσα από το ΣΚΑΪ ο ανεκδιήγητος Μπογδάνος; …»

  https://www.tovima.gr/2019/01/08/society/h-omada-laikon-agoniston-piso-apo-tis-epitheseis-se-kathimerini-kai-skai/

  Ύστερα έρχομαι στο πολυαγαπημένο μου μπλογκ και βλέπω: «…Ο νεολογισμός λοιπόν «γυναικοκτονία» ενοχλεί όπως ενοχλεί άλλους ο χαρακτηρισμός «ρατσιστικό έγκλημα» ή όπως μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι είχε βάλει τίτλο «Τσακώθηκαν για το ποδόσφαιρο» στην είδηση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τους χρυσαβγίτες…» Συν το προηγηθέν «εδώ ένα παράδειγμα διανοητή με αυτό το σόφισμα)».

  Προς Θεού, δεν υπονοώ κάτι ύποπτο και δεν κάνω κανένα συσχετισμό. Βρίσκω όμως μια συναντίληψη; και περισσότερο το βάζω από χιουμοριστική διάθεση, έτσι να ανάψουν λίγο τα αίματα. 😉

 51. Θρασύμαχος said

  http://www.academyofathens.gr/el/announcements/εκδηλώσεις/20190109
  Ο απερχόμενος Πρόεδρος κ. Αντώνιος Ν. Κουνάδης θα μιλήσει με θέμα «Η καταγωγή της ελληνικής γλώσσης: προφορικής και γραπτής»

 52. Avonidas said

  Η πιο γνωστή θηλεοκτόνος της λογοτεχνίας μας είναι βέβαια η Φόνισσα Φραγκογιαννού.

  Και βέβαια η ιδια η Φόνισσα είναι γυναίκα, πράγμα που κανει το εγκλημα ακομα πιο νοσηρό (κι ακόμα περισσότερο επειδή πιστεύει πως κάνει το σωστό). Ο γυναικείος μισογυνισμος θα επρεπε να εξετάζεται σοβαρότερα, μιας κι αποτελεί μείζονα συνιστωσα του μισογυνισμου, ιδίως στον αναπτυσσόμενο κοσμο. Οι ιδιες οι γυναικες, απο αγνοια ή κακως νοουμενη αυτοαμυνα, σφυρηλατουν τις αλυσιδες που δενουν αλλες γυναικες ή κι εκεινες τις ίδιες σε μια «ασφαλή σκλαβιά «.

 53. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @50. ΚΩΣΤΑΣ said:

  «…Χιονίζει πάλι σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στα υπόλοιπα του χιονιού που είχαν απομείνει προστέθηκε και η καινούρια σοδειά…»

  Τί μοῦ θύμισες!

  » …Εἶτα, ἐπειδὴ οὐδὲν κακὸν ἔρχεται μόνον, βαρὺς χειμὼν ἐνέσκηψεν εἰς τὰ βορειότερα ἐκεῖνα μέρη. Ἀπὸ τοῦ Νοεμβρίου μηνός, χωρὶς σχεδὸν νὰ πνεύσῃ νότος καὶ νὰ πέσῃ βροχή, ἤρχισε νὰ χιονίζῃ. Μόλις ἔπαυεν εἷς νιφετὸς καὶ ἤρχιζεν ἄλλος. Ἐνίοτε ἔπνεε ξηρὸς βορρᾶς, σφίγγων ἔτι μᾶλλον τὰ χιόνια, τὰ ὁποῖα δὲν ἔλυωναν εἰς τὰ βουνά. «Ἐπερίμεναν ἄλλα». «

 54. @39 Eμείς δεν τον υιοθετήσαμε τότε (περί το ’95) γιατί μας φάνηκε κακόγουστος….

  Πάντως έκτοτε έχει εδραιωθεί για να σημαίνει τα όσα έκανε και κάνει ο τουρκικός εθνικισμός κατά των γυναικών που ανήκαν/ουν στις ιθαγενείς εθνότητες (Αρμένιους, Έλληνες στον Πόντο και τη Μικρασία, Κούρδους κ.λπ.)…

  Μια χαρακτηριστική διατύπωση του Χαραλαμπίδη είναι η εξής:

  «Οι γενοκτονίες των αυτοχθόνων Λαών της Μικράς Ασίας είναι κύρια Γυναικοκτονίες.

  Η συνέχεια της επίθεσης ενάντια στη γυναίκα του άλλου εκφράζεται σήμερα στο πρόσωπο της Κούρδισας. Τη νέα σεξουαλική λεία πολέμου. Εκφράζεται στα πρόσωπα των γυναικών του Σαββατου. Τις μάνες, αδελφές, φίλες, τις αγαπημένες, τις συζύγους τω Αγνοουμένων Ασσυρίων, Τούρκων, Κούρδων, Ποντίων, Αράβων, Λαζών που συγκεντρώνονται κάθε Σάββατο στη γνωστή πλατεία της Κωνσταντινούπολης. Δυστυχώς εδώ ως εκπροσώπηση των γυναικών επεβληθήκαν οι γλάστρες της τηλεόρασης, των αντιπεριοδικών, των κομμάτων μη κομμάτων. Πουθενά στην Ευρώπη δεν παρατηρείται μια τόσο θλιβερή, κωμική και επαρχιώτικη εικόνα….»

  http://polis-agora.blogspot.com/2010/09/blog-post_20.html

  ———————————-

 55. Avonidas said

  @Georgios Bartzoudis

  Είσαι πολύ τυχερός που η ανατροφή μου (από έναν εξαιρετικό άντρα και μια θαυμάσια γυναίκα, που σέβονταν κι αγαπούσαν ο ενας τον άλλο) με αποτρέπει από το να σου κάνω οσα η φύση μου θα μου υπαγόρευε διαβαζοντας τα σχόλιά σου.

 56. Πάνος με πεζά said

  Kαι, δυστυχώς «εργατοκτονία» στο γήπεδο της ΑΕΚ σήμερα…
  Kανείς βεβαίως δεν ήθελε να την προκαλέσει, αλλά στατιστικά δυστυχώς, ανάλογα με το μέγεθος κάθε έργου, κάποια τέτοια δυστυχήματα είναι αναμενόμενα. Π.χ. έχει βγει παγκόσμια στατιστική ότι σε κάθε χιλιόμετρο σήραγγας Μετρό, αντιστοιχεί ένας νεκρός…
  Μακάρι τέτοιες μακάβριες στατιστικές ολοένα να αναθεωρούνται προς το καλύτερο..

 57. spiral architect 🇰🇵 said

  Ομοίως και για τον Αβό! 😉

 58. ΚΩΣΤΑΣ said

  53 –> … «Ἐπερίμεναν ἄλλα».

  Ναι, Δημήτρη, θεσσαλιστί λέμε, άμα τα χιόνια δεν λιώνουν και κρατάνε για μέρες, ότι «περιμένουν άλλα». Ο Άγιος των γραμμάτων μας κατοχύρωσε αυτή την αντίληψη και γραπτώς! 🙂

 59. Στο TLG βρίσκω ότι ο όρος απαντά στον Φίλωνα (Legatio ad Gaium 234). Πολύ συχνότερα βέβαια υπάρχουν οι όροι ανδροκτονος και ανδροκτονια
  «αὐτοὶ κατάρξομεν | τῶν θυμάτων οἱ καλοὶ ἱερεῖς, παραστησόμενοι τῷ ἱερῷ γυναῖκας οἱ γυναικοκτόνοι, ἀδελφοὺς καὶ ἀδελφὰς οἱ ἀδελφοκτόνοι, κούρους καὶ κόρας, τὴν ἄκακον ἡλικίαν, οἱ παιδοφόνται· τραγικῶν γὰρ ὀνομάτων δεῖ τοῖς τὰς τραγικὰς συμφορὰς ὑπομένουσιν»

 60. loukretia50 said

  Εμπνευσμένο –λένε- από τη γέννηση της κόρης του. Ποιος θα φανταζόταν…

  «Πως θά’ ναι αλήθεια ο κόσμος ο δικός σου Η φαντασία δε φτάνει να το δω Εδώ τελειώνει για μένα το ταξίδι Ενώ για σένα αρχίζει από δω..»
  Ο κόσμος ο δικός σου ΑΚΗΣ ΠΑΝΟΥ https://youtu.be/PCuM2Q4K1PE

  για ευαισθησία δημιουργών λέγαμε πρόσφατα…

 61. sarant said

  59 Παράλειψή μου να μην κοιτάξω στο TLG, σε ευχαριστώ πολύ που το σκέφτηκες.

  46-47 Πού να το θυμόμαστε; Μπράβο Άγγελε, πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία.

 62. Ιστορία για ταινία, ο Μυρτολούι κι η Συρεγγέλα!

 63. cronopiusa said

  Τα ίδια σκατά μυαλά κουβαλούσε ο παιδοκτόνος της Κέρκυρας με τον φονιά της Ξάνθης

 64. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η Φραγκογιαννού, όμως, δεν σκότωνε λόγω μισογυνισμού, αλλά για να απαλλάξει τα κορίτσια-θύματά της από τα βάσανα που τα περίμεναν σε μια κοινωνία άκρως άδικη για τις γυναίκες, και, συγχρόνως, για να απαλλάξει τους γονείς τους από τους «μπελάδες» που συνόδευαν τα θηλυκά (π.χ προικοδότηση). Ήταν μια ελεήμων φόνισσα, είχε ψηλώσει ο νους της από τα δικά της βάσανα σαν κόρη, σύζυγος, μάνα, πεθερά, γιαγιά.

 65. ΓιώργοςΜ said

  60 Και το έγκλημα του Α.Π. έγκλημα πάθους, κι αυτό με αιτία την πατριαρχική θεώρηση της θέσης του καθενός στην κοινωνία (άρα εμμέσως ρατσιστικό), με θύμα όμως άνδρα. Ενδιαφέρουσα αντίστιξη.

 66. Γς said

  43:

  Ηταν ένα Έγκλημα στο Κολωνάκι το 1963

  https://www.mixanitouxronou.gr/to-erotiko-egklima-sto-kolonaki-o-iranos-sminagos-mirtoloui-dolofonise-tin-kori-tou-viomichanou-sirengela-epidi-arnithike-na-ton-pantrefti/

  Ενα άλλο Έγκλημα στο Κολωνάκι έγινε τρία χρόνια πριν

  Ηταν του πατέρα σου

  http://www.andro.gr/empneusi/egklima-sto-kolonaki/

 67. spiral architect 🇰🇵 said

  Άραγε, η γνωστή σε όλους μας Νατάσα Συρεγγέλα των υποτίτλων

  να εχει σχάση με τη σχωρεμένη;

 68. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κύριε Μπαρτζούδη, ξεχνάτε προφανώς ότι η δολοφονία των δύο χρυσαβγιτών δεν θεωρήθηκε «καβγάς για το ποδόσφαιρο», όπως βιάστηκαν να θεωρήσουν τα γνωστά ΜΜΕ τη δολοφονία του Φύσσα. Οπότε άστοχοι οι συμψηφισμοί σας και οι χαρακτηρισμοί σας. Τι πρωτότυπο!

 69. ΓιώργοςΜ said

  68 και πριν: Βρε παιδιά, μη βιάζεστε να κατηγορήσετε, μπορεί αυτά που λέγονται, μακεδονιστί να σημαίνουν κάτι άλλο από αυτά που καταλαβαίνουμε οι χαμουτζήδες…. 😛

 70. Stella said

  Με βρίσκει σύμφωνη το σχόλιό σας κ. Σαραντάκο, και ειδικά το επιχείρημά σας ότι ο όρος «πατροκτονία» π.χ. δεν καθιστά λιγότερο άνθρωπο τον πατέρα….Να προσθέσω ότι το «εγκλημα τιμής» μπορεί να μη χρησιμοποιείται πια, αλλά ακούμε και διαβάζουμε κατά κόρον το «οικογενειακή τραγωδία» για περιπτώσεις όπου ο πάτερ φαμίλιας δολοφονεί σύζυγο και παιδιά. Οχι, κύριοι δημοσιογράφοι, οικογενειακή τραγωδία είναι να χάσεις το παιδί σου από αρρώστια ή ατύχημα, όχι να δολοφονηθούν όλα τα μέλη μιας οικογένειας από τον πατέρα ακόμη κι αυτός στη συνέχεια αυτοκτονήσει.

 71. sarant said

  70 Και δεν είναι τόσο σπάνια τέτοια εγκλήματα

  69 🙂

 72. Pedis said

  Μήπως είναι άσχετο με τη θηλεοκτονία το παράδειγμα της Φόνισσας; Εκεί το δράμα είναι ότι έγκλημα γίνεται για να μην υποφέρει το μωρό τη γυναικεία μοίρα του όταν μεγαλώσει (κι όχι για κάποιον από τους γνωστούς λόγους της θηλεοκτονίας).

 73. Πέπε said

  @70:
  > > … ο όρος «πατροκτονία» π.χ. δεν καθιστά λιγότερο άνθρωπο τον πατέρα…

  και @ άλλα σχετικά:

  Μα φυσικά! Η πατροκτονία, η γυναικοκτονία κλπ. είναι υποπεριπτώσεις της ανθρωποκτονίας, όχι αντιδιαστελλόμενες περιπτώσεις ίδιας τάξης. Αλίμονο δα, αυτά είναι τα αυτονόητα. Δε λέει κανείς «ο όρος πατέρας ξεχωρίζει τον πατέρα από τους άλλους ανθρώπους, άρα δεν τον θεωρεί άνθρωπο»!!

 74. Γιάννης Κουβάτσος said

  72: Ναι, αλλά και η θηλεοκτονία έχει σαν αιτία το ότι τα κορίτσια σε κάποιες κοινωνίες θεωρούνται βάρος για τους γονείς. Γιατί τα σκοτώνουν μόλις γεννηθούν; Στη Μάνη π.χ. σε παλαιότερες εποχές η γέννηση κοριτσιού μόνο χαρά δεν έφερνε, ενώ η γέννηση αγοριού συνοδευόταν από πανηγυρισμούς και μπαλωθιές.

 75. ΚΩΣΤΑΣ said

  Πάντως, για μένα, δύο είναι τα σημαντικά μηνύματα που στέλνει ο Παπαδιαμάντης

  1. Η Φραγκογιαννού δεν ήταν μια κοινή φόνισσα, αλλά φόνισσα της ανθρώπινης δυστυχίας.

  2. Ούτε την καταδίκασε, ούτε την αθώωσε, την άφησε μεταξύ ανθρώπινης και θείας δίκης. Ούτε οι χωροφύλακες την έπιασαν, ούτε στο μοναστήρι πρόφτασε να φτάσει, την παρέσυρε το ρέμα. 😉

  Η αναμενόμενη κάθαρση σε όλα τα δράματα και τραγωδίες, δεν είχε το κοινά προσδοκώμενο τέλος. Ένα ακόμη στοιχείο του μεγαλείου του αγίου ΑΠ.

 76. loukretia50 said

  Γυναικοκτονίες στο σινεμά
  ‘Mother’s not quite herself today’… Alfred Hitchcock- Psycho αλλά και Rear Window -James Stewart, Grace Kelly , Strangers on a Train – “plan for the perfect crime’

  Kαι ο απίθανος Ντάννυ ντε Βίτο : Ruthless People https://www.imdb.com/title/tt0091877/

 77. Tomás de Torquemada said

  Γενικά, σε καταγραφές πληθυσμού παλιότερων εποχών τα θήλεα φαίνονται πάντα λιγότερα. Αυτό συνήθως το απέδιδαν σε υποκαταμέτρησή τους. Έρευνα, όμως, πηγών όπου δεν υπήρχε λόγος να μην καταγραφούν* δείχνει ότι όντως τα θήλεα ήταν λιγότερα κι αυτό έχει αποδοθεί στη θηλεο-βρεφο-κτονία είτε ευθύς μετά τη γέννα είτε και από ελλειπή φροντίδα.

  * Τέτοιες είναι π.χ. οι εκκλησιαστικές προθέσεις, όπου κάθε οικογενειάρχης δίνει ένα ποσό για να καταγραφεί και να μνημονεύεται στο διηνεκές αυτός και η οικογένειά του.

 78. ΓιώργοςΜ said

  61,59 Για εμάς που στα παλιότερα κομμάτια της τρισχιλιετούς έχουμε κάτι γρέζια και σκαλώνουμε, το «γυναικοκτόνοι» αφορά θήλεα ή συζύγους στο κείμενο;

 79. sarant said

  77 Ενδιαφέρον αυτό -και μακάβριο.

 80. ΣΠ said

  Η γυναικοκτονία αναφέρεται σε ερώτηση που υπέβαλε στην Βουλή ο βουλευτής Δ. Βρανόπουλος το 1960:
  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 28/5/1960, σελ. 5, στο μέσο της 3ης στήλης,
  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 27/5/1960, σελ. 5, στο μέσο των τελευταίων δύο στηλών.
  Επίσης υπάρχει στον τίτλο σε δίστηλο σχόλιο το 1961:
  ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ 3/9/1961, σελ. 6.

 81. Ηράκλειτος said

  Μηπως, σαν ορος, θα ηταν πιο ευκολος στην γλωσσα η λεξη «γυναικτονια» αντι «γυναικοκτονια» ;

  (κατ αντιστοιχια με το «femicide – feminicide»)

 82. Θεοδώρα said

  Εξαιρετικό το σημερινό άρθρο! Προβληματίστηκα για τη λέξη καθώς πριν λίγες μέρες διάβασα το παρακάτω http://www.enallaktikos.gr/ar43819el-to-reportaz-toy-egklimatos-sti-rodo-anametadidetai-lathos-allo-i-dolofonia-kai-allo-i-gynaikoktonia.html
  Ο όρος νομίζω πως αποφεύγει τις ηθικές και συναισθηματικές αποχρώσεις που έχουν άλλες λέξεις ή φράσεις. Νέτα-σκέτα λέει κάτι που υπάρχει κι ας μη θέλουν κάποιοι να το παραδεχτούν…

 83. Avonidas said

  Μηπως, σαν ορος, θα ηταν πιο ευκολος στην γλωσσα η λεξη «γυναικτονια» αντι «γυναικοκτονια» ;

  Αν ειναι να συντμηθεί, θα γίνει «γυνοκτονία»

 84. ΓιώργοςΜ said

  81 Εμένα το «γυναικτονία» μου μοιάζει να παράγεται από το «γύναιο», με σαφή μειωτική χρήση, αν και κάπως παρωχημένο σήμερα κι έτσι δεν το βρίσκω δόκιμο. Δεν ξέρω αν είναι δική μου εντύπωση μόνο. Επιπλέον, τέτοιες συνθέσεις στα Αγγλικά, με μπόλικο κλάδεμα των συνθετικών είναι συνηθισμένες.
  Έτσι κι αλλιώς, η σύνθετη λέξη παράχθηκε από το θέμα γυναικ- της γενικής, ακόμη και την εποχή της καθαρεύουσας.

 85. Pedis said

  # 72 – Σύμφωνοι για τη θηλεοκτονία. Η φόνισσα, όμως, είχε άλλα κίνητρα. Επιδιώκει να λυτρώσει το μωρό από τη ζωή που του επιφυλάσσει το φύλο του. Το δράμα του Παπ. είναι πρωτοποριακό, αρκετά χρόνια μπροστά από την εποχή του.

  Από όταν το είχα διαβάσει μου είχε γεννηθεί η εξής απορία: στο ευρωπαικό μυθιστόρημα του 19ου αιώνα έχουμε άλλο παράδειγμα με ήρωα γυναίκα, αποφασισμένη, στυγνή και τραγική φιγούρα με «φυλοκοινωνικά κίνητρα»;

 86. BLOG_OTI_NANAI said

  Ο όρος είναι σωστός και έτσι πρέπει να χρησιμοποιείται κάθε φορά που ένας φόνος έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, ως ειδική κατηγορία απεχθούς εγκλήματος.

  Τα ευρήματα του όρου είναι πολύ λίγα. Κυρίως έχουν την έννοια του άντρα που σκότωσε τη σύζυγο του. Σε κάποια έντυπα 2-3 φορές χαρακτηρίζεται «γυναικοκτόνος» ο Τζακ ο Μαχαιροβγάλτης. Σε κάποιο άλλο είδα τον όρο με έννοια υποτιμητική για βομβαρδισμούς αμάχων: «παιδοκτόνους και γυναικοκτόνους βόμβας».

  Στο παρακάτω δεν διακρίνεται εύκολα η σχέση του δράστη με τη γυναίκα θύμα:

 87. Pedis said

  -> 84 – στη βάση ποιων αναφορών, επιδράσεων, διεργασιών και συζητήσεων συνέγραψε το μυθιστόρημα;

 88. Pedis said

  λάθος: το 87 συνέχεια του 85.

 89. sarant said

  80 Μωρέ μπράβο, ωραίο εύρημα!

  84 Έτσι ακριβώς. Το ότι οι Άγγλοι το απλοποίησαν (παίρνοντας ρίζα άλλης γλωσσας) δεν μας υποχρεώνει να κάνουμε το ίδιο.

  85 Καλή ερώτηση.

 90. loukretia50 said

  Γυναικοκτονίας ιστορική / μυθική συνέχεια
  Ο Ερρίκος ο ΧΙΙΙ και οι γυναίκες του, μεταξύ των οποίων η πιο γνωστή Ανν Μπόλεϋν
  Αλλά και μύθοι, όπως του Κυανοπώγωνα , που λένε ότι βασίστηκε σε πραγματικό πρόσωπο,

  και φυσικά οι χίλιες και μια νύχτες:
  Scheherazade / Rimsky-Korsakov Gergiev · Vienna Philharmonic https://youtu.be/SQNymNaTr-Y

 91. Avonidas said

  στο ευρωπαικό μυθιστόρημα του 19ου αιώνα έχουμε άλλο παράδειγμα με ήρωα γυναίκα, αποφασισμένη, στυγνή και τραγική φιγούρα με «φυλοκοινωνικά κίνητρα»;

  Δε μου ερχεται καποιο προφανές παράδειγμα αυτη τη στιγμη, αλλά αυτή η εκπληκτική φράση, «ψηλωσε ο νους της» απηχει εντονα τον Ρασκολνικοφ στο «Εγκλημα και Τιμωρια» του Ντοστογιέφσκι.

  Ο Ρασκολνικοφ φτανει τελικα στη συνειδητοποίηση που η Φονισσα δεν προλαβαίνει να φτασει.

 92. Avonidas said

  Αλλά και μύθοι, όπως του Κυανοπώγωνα , που λένε ότι βασίστηκε σε πραγματικό πρόσωπο

  Τον Gilles de Rais, μαλλον,

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Gilles_de_Rais

 93. ConspiRaki Theologist said

  @Spiral – 29, 35, 39b, 42:

  παρατηρώ ότι το αρχικό κείμενο της Ντενεβ και λοιπών δεν υπάρχει μεταφρασμένο ολόκληρο στα ελληνικά.
  Ο μόνος που το δημοσιεύεσε ολόκληρο στα ελληνικά είναι ο τέκης ( και δεν είναι και τόσο μεγάλο δα!) :

  Η σοβιετία τώρα δικαιώνεται μέρος 3ο (πολιτιστική επανάσταση Vs δίκες της μόσχας)

 94. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σε αντίθεση με άλλους συγγραφείς της εποχής του, ο Παπαδιαμάντης γράφει για βιωμένα πράγματα και δεν επινοεί. Τα έργα του δεν είναι πεποιημένα. Η ζωή του, η ψυχή του και ο τρόπος που ζούσε συμπίπτουν με το έργο του. Εγραφε για ό,τι μπορούσε να περιγράψει. Είναι πολύ πιθανόν, λοιπόν, η Φραγκογιαννού να ήταν υπαρκτό πρόσωπο και οι θηλεοκτονίες πράγματι να συνέβησαν.

 95. Ιερόδουλος said

  Ευχαριστούμε το Νικο-κύρη και όλους τους σχολιαστές. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.

  Αλίμονο στις γυναίκες που κακοποιούνται από άντρες πατέρες, αδερφούς, συντρόφους.
  Αλίμονο στις γυναίκες που επιθυμούν να εκδικηθούν και να πάρουν το αίμα τους πίσω!

  55 Avonidas
  το σχόλιό σου με εκφράζει τέλεια!

  Όλα ανεξαιρέτως τα του βίου κατοπινά γεγονότα, ξεκινούν απ’ τα προσωπικά βιώματα.
  Αν η οικογένεια και το σχολείο (μαζί και η θρησκεία, κατά προτίμηση η χριστιανική) δεν μπορέσει να εξανθρωπίσει δια των θετικών εμπειριών το νεογέννητο, καμία μετέπειτα δύναμη, επιτυχώς, δεν θα το κατορθώσει . Ο άνθρωπος γεννιέται ως απερίγραπτα, μα απερίγραπτα εύπλαστο, σχεδόν ονειρικό υλικό, θα τολμούσα να γράψω. Μπορεί στη διάρκει του βίου, να καταντήσει είτε δαίμονας είτε άγγελος μαζί με όλες τις ενδιάμεσες διαβαθμίσεις. Όσοι ευνοήθηκαν με υγιείς σχέσεις γονέων αγνοούν τι θησαυρός ανεξάντλητος και ανεξερεύνητος, τους κληροδοτήθηκε! Δοθέντων νοσηρών και οδυνηρών αρχικών βιωμάτων, πάντες οι θεσπιζόμενοι νόμοι και οι πολιτικώς ορθές διατυπώσεις, μοιάζουν ως έτοιμοι να διαλυθούν ιστοί αράχνης και ουδέν έτερον!

 96. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  26 > Η φύση του θηλυκού είναι να ΠΡΟΚΑΛΕΙ. Η φύση του αρσενικού είναι να ΔΙΕΓΕΙΡΕΤΑΙ όταν προκαλείται το σεξουαλικό του ένστικτο

  Σωστός. Αφού τα θέλει ο κώλος τους. Εξάλλου, όλες πουτάνες είναι.
  Σα δε ντρεπόμαστε λίγο λέω γω.

 97. Jane said

  Στο σχόλιο #26 ο Μπαζούδης το λέει ξεκάθαρα:

  «Η φύση σου είναι να προκαλείς , η δική μου να διεγείρομαι. Κανόνισε λοιπόν την πορεία σου. Μπορώ να σε βιάσω, γιατί αυτή είναι η φύση μου , εφόσον εσύ με προκάλεσες. Μπορώ επίσης ή να σε σκοτώσω , αν δεν συμμαζεύεις τη φύση σου ή αν δεν υποταχτείς στις ορμές μου, δηλαδή στη φύση μου».

  Και φυσικά όλο το σύστημα θα δικαιώσει τον φονιά. Κι αν τυχόν υπάρξουν διαμαρτυρίες, ή άρθρα που θα ορίσουν το έγκλημα ως γυναικοκτονία, τότε θα βρεθούν πολλοί , που θα θεωρήσουν «αχρείαστη» τη λέξη , διότι προφανώς την εφηύραν κάτι αριστεράντζες για πολιτικές σκοπιμότητες.
  ……………………………………………………………………………………………………………….

  Η γυναικοκτονία δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Απλά βρέθηκε η κατάλληλη λέξη που περιγράφει όσα καλύπτονταν πίσω από «εγκλήματα τιμής», «εγκλήματα πάθους» κι «ατυχήματα».

  Αυτό που δεν θέλουν να παραδεχτούν όσοι δεν βρίσκουν δόκιμο τον όρο, είναι πως Γυναικοκτονία σημαίνει πως το να είσαι γυναίκα , είναι επικίνδυνο για την ίδια σου τη ζωή. Πως, και να πας στην αστυνομία, δεν θα δώσει σημασία στην καταγγελία σου , όπως συνέβη με την Ελένη Τοπαλούδη αλλά και με την Αγγελική Πέτρου και εκατοντάδες άλλες γυναίκες , που τα ονόματά τους αγνοούμε…

  . Ευχαριστώ για το άρθρο κύριε Σαραντάκο. Τα λέτε όλα όπως έπρεπε να ειπωθούν.

 98. loukretia50 said

  Aυτή υπήρξε, αλλά ήταν ψυχικά άρρωστη
  Amelia Elizabeth Dyer (née Hobley; 1837 – 10 June 1896) was one of the most prolific serial killers in history, murdering infants in her care over a 20-year period in Victorian Britain.

 99. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο Ρασκόλνικοφ πίστευε πως είχε το δικαίωμα να σκοτώσει τη γριά τοκογλύφα, αφού το ίνδαλμά του ήταν ο Ναπολέων Βοναπάρτης, ο ισχυρός και αδίστακτος τύπος ανθρώπου,δηλαδή, που δεν διστάζει να βγάλει από τη μέση κάθε «ασήμαντο» εμπόδιο, κάθε τι που στέκεται ανάμεσα σ’ αυτόν και στον στόχο του. Μετά τον φόνο της γριάς, βέβαια, και την παράπλευρη απώλεια, τον εκτός προγράμματος φόνο και της αδελφής της, κατάλαβε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και από εκεί και πέρα παρακολουθούμε όλα του τα ψυχικά βάσανα και τους φόβους του μέχρι την κάθαρση.

 100. Pedis said

  # 91 – Αβο, Ο Παπ. δεν επιδιώκει να κανει την ανάλυση του ψυχογράμματος ενός φονιά με ευτελή κίνητρα. Η γριά έχει διαφορετικά, αν θέλεις, υψηλότερα κίνητρα.

 101. Pedis said

  # 96,97 – τι γράφει κι αυτός ο άνθρωπος …

 102. Avonidas said

  @Γιάννης Κουβάτσος

  Ναι, αλλα το πραγματικα ενδιαφερον ειναι οτι ο Ρασκολνικοφ δεν συγκλονιζεται απο τη συνειδητοποίηση της πραξης του (μιας κι αυτο το έχει συνειδητοποιησει απ την αρχή) ούτε από το φόβο των συνεπειών (που μπορει να τις αποφυγει), αλλα απο τις επιπτωσεις που εχει το εγκλημα στον ψυχισμό του. Το εγκλημα του τον κατατρωει σχεδον σαν σωματική ασθενεια, κατι που αντιλαμβανεται οτι δεν θα συνεβαινε αν ηταν απο την παστα του «υπερανθρωπου» που φανταζοταν οτι ειναι.

 103. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Το εγκλημα του τον κατατρωει σχεδον σαν σωματική ασθενεια, κατι που αντιλαμβανεται οτι δεν θα συνεβαινε αν ηταν απο την παστα του «υπερανθρωπου» που φανταζοταν οτι ειναι.»
  Ακριβώς. Αυτό είναι το ζουμί του μυθιστορήματος.

 104. Pedis said

  Το ενδιαφέρον σημείο στην προσέγγιση του Παπαδιαμάντη είναι ότι καταπιάνεται, αναγνωρίζει και παρουσιάζει, στο κοινό μιας παραδοσιακά υπερπατριαρχικής κοινωνίας, ένα υπαρκτό πρόβλημα, την κακοβίωτη ζωή των γυναικών. Ο Παπ. κατανοεί τα κίνητρα της γριάς. Προφανώς, από κει μέχρι το «πονάει κεφάλι, κόβει κεφαλι» πλάθεται το δράμα της της φρίκης, της απόγνωσης (και ίσως του αμετάβλητου των κοινωνικών καταστάσεων, σύμφωνα, μάλλον, με τα νατουραλιστικά ήθη του μυθιστορήματος του 19ου αι).

 105. Μαρία said

  Οι λέξεις γυναικοκτονία και γυναικοκτόνος δεν είναι νεολογισμοί. Υπάρχουν στη γλώσσα απο πολύ παλιά. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για σημασιολογικό δανεισμό.

 106. loukretia50 said

  92. Avonidas : ναι, αυτός λένε ότι ήταν, κατά πάσα πιθανότητα.

  Στη λογοτεχνία μια φοβερή φόνισσα , που βασίζεται πάλι σε πραγματικό πρόσωπο
  The Bloody Countess, by Alejandra Pizarnik
  σχετικά :
  Vampire or Megalomaniac Serial Killer?: The Bloody Countess Elizabeth Bathory
  Adding this wonderful touch to a historical character, The Countess Bloody (1971) tells the story of the Hungarian Countess Erzsébet Báthory, convicted in 1611 for the murder of six hundred and fifty women. The book gathers Pizarnik’s impressions of Erzsébet Báthory. the Comtesse Sanglante, prose poem written by French poet Valentina Penrose (1898-1978) in 1962. Wrapped in myths that naturally catalyze fictional and fanciful aspects, the saga of the Countess Báthory was portrayed by Pizarnik with an emphasis on its erotic, somber and symbolic character.

  Pedis μπορεί να το βρεις ενδιαφέρον
  Alejandra Pizarnik and The Bloody Countess: an analysis of the symbolic in Santiago Caruso’s gothic illustrations
  http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1982-25532016000100168

 107. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  14 >>το ερωτικό έγκλημα
  Το 1994, ο Βαγιωνής μαχαιρώνει την (πρώην) ερωτική σύντροφό του, 33χρονη Ελένη Πίσκου, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών (το ένα και δικό του).
  Σερβιρίστηκε (και δικάστηκε τελικά) ως έγκλημα πάθους και περίπου ότι εκείνη έπεσε (με φόρα) πάνω στο ξιφίδιο/ χαρτοκόπτη

 108. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο Παπαδιαμάντης σε πολλά διηγήματα περιγράφει τη δύσκολη, αβίωτη πολλές φορές, θέση της γυναίκας, π.χ. στσ «Η θητεία της πεθεράς», «Ο πολιτισμός στο χωριό», «Χωρίς στεφάνι» κ.α.

 109. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  93 Πράγματι, δεν μεταφράστηκε ολόκληρο, ίσως επειδή και το πρωτοτυπο άρθρο ήταν κλειδωμένο στη Μοντ. Ωστόσο, έχω πρόβλημα με τη μετάφραση του Τέκη. Είδα ότι μεταφράζει «δωσιλογισμό» το délation (κατάδοση, χαφιεδισμός έστω) και σταμάτησα εκεί.

  94 Δεν είναι όλα βιωμένα και ο Βαρδιάνος έχει πρότυπο ένα του Βερν. Σκέφτομαι πως αν η Φραγκογιαννού είχε υπαρκτό πρόσωπο για πρότυπο, οι σκιαθίτες μελετητές θα το είχαν εντοπίσει.

  97 Να είστε καλά

  98 Πολύ ενδιαφέρον. Να χρησίμεψε ως πρότυπο;

 110. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τι γίνεται όταν η κακοποίηση οδηγεί στην αυτοκτονία; Η Σύρμω θα μπορούσε να είναι ηρωίδα του Παπαδιαμάντη…
  «Εύχομαι να έχει κλειστεί σε κάποιο κέντρο κακοποιημένων γυναικών» είχε δηλώσει η κόρη της. Πόση παραίτηση κρύβει αυτή η δήλωση. Πόση συνενοχή; Πόση αδυναμία;»
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://mikropragmata.lifo.gr/zoi/kati-gia-tin-syrmo-pou-anazitouse-i-nikolouli-kai-telika-vrethike-kremasmeni-apo-ena-dentro/&ved=2ahUKEwj_7JOUguHfAhXHalAKHY4mDWQQFjAAegQIBBAB&usg=AOvVaw1aJ1G5TOp2j2jXqOWwluNb

 111. aerosol said

  Η χρησιμότητα των λέξεων στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων έχει προβληματίσει κι εμένα όπως όλους μας. Προσωπικά κατάληξα πως έχουμε την τάση να μαξιμαλίζουμε. Ο οποιοσδήποτε όρος δεν μπορεί να λύσει κανένα τέτοιο πρόβλημα. Όπως καμία μεμονωμένη κίνηση από μόνη της δεν μπορεί να λύσει τέτοια προβλήματα:ούτε σεμινάριο, ούτε νόμος, ούτε πορείες, ούτε άρθρα. Οι όποιες λύσεις μπορούν να προκύψουν από πολύπλευρες κινήσεις και σε βάθος αρκετού χρόνου.

  Είναι παράλογο εν τέλει να έχουμε για κριτήριο χρησιμότητας το αν μια λέξη μπορεί να λύσει ένα τεράστιο φαινόμενο. Φυσικά και δεν μπορεί να το λύσει! Αυτό δεν την κάνει άχρηστη. Η γυναικοκτονία, όπως και άλλοι ανάλογοι νεολογισμοί, φτιάχνουν ένα ξεκάθαρο υπόβαθρο στην γλώσσα (άρα και στην σκέψη) για να γίνει ευκολότερα αντιληπτό και κατανοήσιμο ένα περίπλοκο θέμα. Οπότε οι όροι δεν λύνουν αλλά βοηθούν στην μελλοντική επίλυση, γίνονται κοινωνικά εργαλεία.

  Όπως κάθε εργαλείο, μπορεί να χρησιμοποιηθούν και λάθος… Ασυνείδητα ένιωσα άσχημα διαβάζοντας την λέξη «πατριαρχία», Όχι γιατί αρνούμαι πως όλες οι κοινωνίες μας είναι πατριαρχικές ή πώς αυτό είναι κακό ή πως η χρόνια καταπίεση των γυναικών είναι καθαρά πατριαρχικό φαινόμενο. Η λέξη είναι μια χαρά για την άσχημη πργματικότητα που περιγράφει. Αλλά έχει χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια τόσο άσχημα από ορδές ανοήτων που πέρασαν ξώφαλτσα από σπουδές «gender studies» και «women studies» στις ΗΠΑ, που φοβάμαι πως δημιουργείται προηγούμενο βλακείας που βλάπτει την ουσιαστική κουβέντα.

 112. Γιάννης Κουβάτσος said

  Οι δολοφονημένες είχαν κάτι κοινό…
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://mikropragmata.lifo.gr/zoi/oi-dolofonimenes-eichan-kati-koino-pou-den-prepei-kamia-alli-gynaika-na-viosei/&ved=2ahUKEwjf-LC7gOHfAhXJJ1AKHQLpA_8QFjACegQIARAB&usg=AOvVaw0RRXxYmxoUsQWwB1qczC4p&cshid=1547048112342

 113. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @97. Jane said:

  » …Και φυσικά όλο το σύστημα θα δικαιώσει τον φονιά. Κι αν τυχόν υπάρξουν διαμαρτυρίες, ή άρθρα που θα ορίσουν το έγκλημα ως γυναικοκτονία, τότε θα βρεθούν πολλοί , που θα θεωρήσουν «αχρείαστη» τη λέξη , διότι προφανώς την εφηύραν κάτι αριστεράντζες για πολιτικές σκοπιμότητες. »

  Προηγουμένως εἶχα γράψει:

  43. Δημήτρης Μαρτῖνος said:

  » …Τὸ πρόβλημα τῆς ἔμφυλης βίας δὲν λύνεται μὲ τὴ δημιουργία νέων ὅρων· καὶ μάλιστα ὄχι πολὺ πετυχημένων.

  Ἐπὶ τῆς οὐσίας δὲν ἔχω καμιάν ἀντίρρηση.

  Ἔχω ὅμως τὴν ἐντύπωση πὼς γίνεται ἀνέξοδη κομματικὴ ἐκμετάλλευση. Εἶναι ἀπὸ τὰ θέματα ποὺ προσφέρονται γιὰ ν᾿ ἀναδειχτεῖ τὸ «προοδευτικὸ» πρόσωπο τοῦ κυβερνῶντος κόμματος, χωρὶς νὰ σπάσουμε αὐγά, ὄπως Ἐκκλησία, δανειστὲς καὶ λοιπές «προοδευτικὲς» δυνάμεις. »

  Ζητῶ συγγνώμην γιὰ τὸ πολιτικό σχόλιο ποὺ ἔκανα προηγουμένως (#43), παραβαίνοντας τὴν πάγια τακτική μου νὰ μήν κάνω πολιτικὰ σχόλια.

  Θέλω ἐπίσης νὰ διαβεβαιώσω ὅτι δὲν πρόκειται νὰ γίνω μέρος «τοῦ συστήματος ποὺ θὰ δικαιώσει τὸ φονιά», ὅπως φοβᾶται ἡ Jane (#97).

  Καληνύχτα σας.

 114. loukretia50 said

  109. The Dyer case caused a scandal. She became known as the «Ogress of Reading», and she inspired a popular ballad:
  The old baby farmer, the wretched Miss Dyer
  At the Old Bailey her wages is paid.
  In times long ago, we’d ‘a’ made a big fy-er
  And roasted so nicely that wicked old jade.

  http://murderpedia.org/female.D/d/dyer-amelia.htm
  (πληροφορίες για διαβόητους φονιάδες)

  Είναι βέβαιο ότι η περίπτωση έγινε γνωστή.
  Τώρα αν έφθασε στη χώρα μας, ποιος ξέρει…

 115. Avonidas said

  #110. Η λέξη είναι μια χαρά για την άσχημη πργματικότητα που περιγράφει. Αλλά έχει χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια τόσο άσχημα από ορδές ανοήτων που πέρασαν ξώφαλτσα από σπουδές «gender studies» και «women studies» στις ΗΠΑ, που φοβάμαι πως δημιουργείται προηγούμενο βλακείας που βλάπτει την ουσιαστική κουβέντα.

  Α, γεια σου! Όπως και το προνόμιο. Privilege αυτό και privilege εκείνο και check your privilege, όπως πάει το αγαπημένο μότο των ακτιβιστών της πολυθρόνας. Το να τουιτάρει η καλοζωϊσμένη πιτσιρίκα της μεγαλούπολης για το «προνόμιο» του φουκαρά αρσενικού λευκού που σκάβει στο ορυχείο είναι μια απερίγραπτη γελοιότητα, και ένας από τους λόγους που αποκτήσαμε έναν Τραμπ στο σβέρκο.

  (Αυτές οι ορδές των ηλιθίων, βέβαια, ισορροπούνται από κατοπτρικά συμμετρικές ορδές ούγκανων που βλέπουν «μισανδρία» στα πάντα, από τις τηλεοπτικές σειρές μέχρι τα ανώτερα κλιμάκια της εξουσίας, και αγωνίζονται για τα… δικαιώματα των αντρών. Κι είναι να μη βρεθείς στη μέση :-/ )

 116. cronopiusa said

 117. Γς said

  107:

  «Πίτσος-Εμπιστοσύνη !». Η λέξη εντός διαφημιστικού σλόγκαν, όταν ο Πίτσος ήταν ελληνικός και όταν οι ηλεκτρικές συσκευές ήταν εμπιστοσύνης.

  Πίτσος, Πίσχου και Βαγιονής

  Την εποχή εκείνη ήταν κι οι άλλη μία Βιομηχανία «λευκών συσκευών» η Βαγιονής

  Και ήμουν συμμαθητής του Σήφη Βαγιονή που σκότωσε αργότερα την Ελένη Πίσχου. Ενα πολύ καλό παιδί.

  Στην δίκη που έγινε ο Σήφης προσφέρθηκε να δώσει ένα τεράστιο ποσό στην κόρη που είχαν αποκτήσει. Η γιαγιά της όμως αρνήθηκε. Κρίμα. Και έπεσε βαρύς ο πέλεκυς της δικαιοσύνης. Εκανε και κάτι ταρζανιές ο συνήγορος του Λυκουρέζος.

  https://www.newspistol.gr/article/9478/ypothesi_bagiwni_to_erwtiko_paixnidi_poy_exelixthike_se_tragwdia_sto_grafeio.html

 118. loukretia50 said

  Ειπώθηκαν πολλά και συμφωνώ με τους περισσότερους , αλλά ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει μια τάση να υποβαθμίζουμε τη διαιώνιση στερεότυπων και από την πλευρά των γυναικών. Και αν σε χρόνια παλιά ήταν οι γυναίκες πολύ πιο εξαρτημένες, φοβισμένες, αμόρφωτες, τώρα όταν είναι μάνες, σύντροφοι, εργαζόμενες, δεν έχουν καμιά δικαιολογία.
  Μήπως οι βεντέτες και πολλά εγκλήματα τιμής δεν υποδαυλίζονται σε σημαντικό βαθμό από γυναίκες?
  Μήπως δεν είναι γυναίκες που συμβουλεύουν τη νέα κοπέλα να κάνει υπομονή, να μη μιλήσει, να μη ντροπιαστεί και τόσα άλλα?
  Και φυσικά υπάρχει και μισανδρία, σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά όταν αντιμετωπίζεται κάθε νηφάλια φωνή σα να προέρχεται από «σωβινιστικό γουρούνι».
  Έχουμε πολύ μακρύ δρόμο σαν κοινωνία…

 119. Χρήστος Π. said

  Το 1960 ή 62, κάπου εκεί, ένας Πέρσης αεροπόρος δολοφόνησε την όμορφη κόρη του βιομήχανου της ΕΛΒΥΝ Συρεγγέλα. Ήταν έγκλημα πάθους αλλά απ’ ό,τι φαίνεται προμελετημένο. Στη δίκη που έγινε, ο κατηγορούμενος παραδέχτηκε την ενοχή του. Η υπεράσπιση τόνισε πόσο πολύ την αγαπούσε ενώ αυτή ξαφνικά τον παράτησε, παίζοντας ίσως παιχνίδια μιας και κατά τα λεγόμενα του δολοφόνου,μέχρι τελευταίας στιγμής του πούλαγε αγάπες και φούμαρα. Τονίστηκε πως ο κατηγορούμενος είχε ευαίσθητη ψυχολογία, και ότι κάποτε είδε αυτοκίνητο να σκοτώνει το παιδί που είχε από πρώτο γάμο. Σίγουρα κάτι δεν πήγαινε βέβαια καλά με το τύπο.

  Το αποτέλεσμα: Η υπεράσπιση συγκίνησε τους ενόρκους και ο δολοφόνος αθωώθηκε. Αφέθηκε αμέσως ελεύθερος! Δικηγός ήταν κάποιος Αλέξανδρος Λυκουρέζος…

 120. 46, leonicos said: «26, Η φύση του θηλυκού είναι να ΠΡΟΚΑΛΕΙ. Η φύση του αρσενικού είναι να ΔΙΕΓΕΙΡΕΤΑΙ» Από αυτό και μόνο αποκαλύπτεις ποιος είσαι! Θλιβερός! Αβάσταχτα θλιβερός! Εισαι για κλάματα όντως
  # Τώρα εγώ, δεν θέλω να πω τί υποψιάζομαι για σένα «ποιος είσαι».
  # Έχεις συναντήσει στη ζωή σου κανένα όν (δίποδο, τετράποδο, ή άποδο) διαφορετικό από αυτό που περιγράφω;;;
  # Θα σε ρωτήσω επίσης, σε ποιο κατηχητικό (χριστιανούλικο ή κομματικό) έμαθες την …αμάθεια;;; (Δεν ρωτώ πού έμαθες να βρίζεις!)

  49, spiral architect said: ….
  # Καλώς έκανες και δεν αναφέρθηκες καν. Η σιωπή είναι χρυσός, ειδικά όταν δεν μας βολεύουν αυτά που διαβάζουμε!

  55, Avonidas said… «Είσαι πολύ τυχερός που η ανατροφή μου … με αποτρέπει από το να σου κάνω οσα η φύση μου θα μου υπαγόρευε διαβαζοντας τα σχόλιά σου».
  # Παρά ταύτα, στοιχηματίζω ότι θεωρείς εαυτόν …σκεφτόμενο, ίσως και αριστερούλη (μπα. Αριστερούλης και παλλικαράς δεν πάνε μαζί, λένε μερικοί). Στοιχηματίζω επίσης ότι …κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις αυτά που διαβάζεις. Διότι, δεν φαίνεσαι και για ντιπ για ντιπ …Λεόνικος. Έχεις πάντως και έναν τουλάχιστον οπαδό (95, Ιερόδουλος)

  68, Γιάννης Κουβάτσος said: ….
  # Δάσκαλε, έμαθες στο …Δημοτικό τί εστί συμψηφισμός;;
  Ίσως όμως δεν χρειάζεται να τα καταλαβαίνεις όλα, αφού …τα καταλαβαίνει κάποιος άλλος, όπως ο (69, ΓιώργοςΜ)

  96, ΣτοΔγιαλοΧτηνος said: «… 26 > Η φύση του θηλυκού είναι να ΠΡΟΚΑΛΕΙ. Η φύση του αρσενικού είναι να ΔΙΕΓΕΙΡΕΤΑΙ όταν προκαλείται το σεξουαλικό του ένστικτο». Σωστός. Αφού τα θέλει ο κώλος τους. Εξάλλου, όλες πουτάνες είναι. Σα δε ντρεπόμαστε λίγο λέω γω».
  # Συμφωνώ μαζί σου. Αν αυτό (κάνεις ότι) καταλαβαίνεις πρέπει να ντρέπεσαι!

  97, Jane said… «…το λέει ξεκάθαρα:«Η φύση σου είναι να προκαλείς , η δική μου να διεγείρομαι. Κανόνισε λοιπόν την πορεία σου. Μπορώ να σε βιάσω, γιατί αυτή είναι η φύση μου , εφόσον εσύ με προκάλεσες. Μπορώ επίσης ή να σε σκοτώσω , αν δεν συμμαζεύεις τη φύση σου ή αν δεν υποταχτείς στις ορμές μου, δηλαδή στη φύση μου».
  # Το ίδιο και για σένα: Αν αυτό (κάνεις ότι) καταλαβαίνεις πρέπει να ντρέπεσαι!

  101, Pedis said: « 96,97 – τι γράφει κι αυτός ο άνθρωπος»!
  # Σωστός! Γράφω αρκετά, αλλά οι πλείστοι των συντρόφων σχολιάζουν μόνο αυτά που (κάνουν ότι) δεν καταλαβαίνουν!

 121. Κουτρούφι said

  Εκτός από το Μενούση υπάρχει και η Πεφρωνία (η Σπαρτιάτισσα), ή αλλού η Ανδρονίκη, με υπόθεση που ταιριάζει με το θέμα.
  Εδώ, αναλυτική συζήτηση για το τραγούδι και τις παραλλαγές του:
  https://rembetiko.gr/t/%CF%80%CE%B5%CF%86%CF%81%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%B7-%CF%83%CF%80%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%B9%CE%AC%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%83%CE%B1/12902

 122. 119. Κάνουμε επαναφόρτωση σχολίων . Δες 46, 47 και μετά…

 123. Mπετατζής said

  Oργανώσεις και εθελοντές/εθελόντριες συντάσσουν τελευταία χάρτες γυναικοκτονιών, με το σκεπτικό να καταγράφονται όλα τα περιστατικά, τουλάχιστον όνομα θύματος και τόπος εγκλήματος, για να μην ξεχαστεί κανένα θύμα και να αποκτήσουν «πρόσωπο» τα ανώνυμα θύματα. Από τους πιο «εντυπωσιακούς» χάρτες, λόγω πλήθους θυμάτων (2.355 από το 2016), εκείνος του Μεξικού https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=174IjBzP-fl_6wpRHg5pkGSj2egE&ll=23.942983359872816%2C-101.9008685&z=5

 124. leonicos said

  Πολύς προβληματισμός και γόνιμος

 125. Χρήστος Π. said

  120 Αγαπητέ λαϊκέ δικαστή, με μένα τα πράγματα συμβαίνουν αντίστροφα. Δεν ξέρω τι συμβαίνει με τους μικροαστούληδες του blog αλλά η ακαταμάχτη γοητεία μου διεγείρει εκείνες και με κυνηγούν ντάλα μεσημέρι στους δρόμους. Άνθωποι που δεν έχουν τη δική μου ομορφιά δεν θα καταλάβουν τι περνάω. Στη δουλειά μου βγαίνω από πίσω πόρτα..

 126. loukretia50 said

  122. Μαγδαληνή, αν θυμάμαι καλά είστε αφοσιωμένη στην εκπαίδευση. Δεν υπήρξαν περιπτώσεις που διαπιστώσατε ότι κάποιο παιδί ή και η μητέρα είναι θύμα και φυσικά δεν το παραδέχεται? ΄Η περιπτώσεις που η μητέρα μεταφέρει στο παιδί αναχρονιστικές απόψεις?
  Δεν εξετάζω τις αιτίες, μόνο σα γεγονός, και δεν πιστεύω ότι δεν το έχετε συναντήσει.

 127. Avonidas said

  #120. Το μόνο που έχω να σου πω (από καιρό) είναι ότι τ’ αποσιωπητικά δε σε κάνουν βαθυστόχαστο. Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείς να διαβάσεις τον Έκο.

 128. ΣΠ said

  125 🙂

 129. ΣΠ said

  120
  Μπαρτζουδιές.

 130. ΚΩΣΤΑΣ said

  Μια χαρά με εκφράζουν η λέξη ανθρωποκτονία και οι διγενείς και μονοκατάληκτοι τύποι: ο/η δολοφόνος, συζυγοκτόνος, παιδοκτόνος, αδελεφοκτόνος, πατροκτόνος, μητροκτόνος καθώς και οι λέξεις φονιάς, φόνισσα.

  Δέχομαι πολύ εύκολα τις λέξεις που πλάθει ο λαός και αυτές που παράγονται από πνευματικούς ανθρώπους ( κυρίως λογοτέχνες), οι οποίοι βέβαια τις χρησιμοποιούν επειδή τους αρέσουν και όχι με σκοπό να τις επιβάλλουν στους άλλους με το ζόρι.

  Και κάτι ακόμη. Ε! όχι να αφήνουμε και υπαινιγμούς για τον Δημήτρη Μαρτίνο, του οποίου η στάση ζωής, το ήθος και η ευγένειά του είναι γνωστή στους παρεπιδημούντες σε αυτό το ιστολόγιο.

  Ακόμη και για τον φίλο Γιώργο Μπαρτζούδη νομίζω ότι του ασκείται υπερβολική κριτική. Έχει το δικαίωμα της άλλης άποψης και σε ορισμένα σημεία και κάποια δίκια. Μη μου πείτε ότι πολλές φορές η γλώσσα δεν γίνεται εργαλείο για να ξεχωρίσουμε από άλλους, να δηλώσουμε ότι είμαστε «προοδευτικοί;». Δεν λέω ότι συμβαίνει υποχρεωτικά εδώ, υπάρχει όμως σαν πρακτική. Στο –> (α) «Γυναικοκτονία»
  # Η …φασαρία για τον νεολογισμό θυμίζει τα «περί όνου σκιάς» , αναφέρομαι.

  Άλλωστε υπάρχει και η μέθοδος του Χρήστου Π @ 125. Για μένα ο ωραιότερος της παρέας των σχολιαστών 😉

  Τα είπα και ξαλάφρωσα και δεν με νοιάζει αν με κατηγορήσετε για συντηρητικό, αναχρονιστικό, οπισθοδρομικό ή έτι ακόμη χειρότερα.

 131. Avonidas said

  #128. Πότε ήταν άραγε η τελευταία φορά που είχε τέτοιο σουξέ στις γυναίκες ένας ποιητής;

  (Πέρα απ’ τον Μπογδάνο, εννοείται 🙂 )

 132. Χαρούλα said

  Άργησα και σαν να ειπώθηκαν όλα.
  Συνοπτικα όςο μπορώ. Αν και πιστεύω ότι στα κοινωνικά θέματα οι λέξεις δεν είναι η ουσία, τις χρειαζόμαστε για να επικοινωνούμε με ακρίβεια.
  Τα σχόλια ωραιότατα. Θυμήθηκα, τον Βαγιωνή, έμαθα για την υπόθεση Συρεγγέλα, βρήκα άτομο(σπάνιο) που συμπίπτουμε για τον Πάνου, ταξίδεψα με Παπαδιαμάντη και Μενούςη, εκτίμησα τον Γς στο 1, και επιβεβαίωσα πως ένας εθνικιστής, είναι και σεξιστής, και μπορεί να είναι αγενής ανεξαρτήτως ηλικίας ή εκπαίδευσης.
  Σας ευχαριστώ όλους. Πλήρης η εικόνα.

  Ακόμη ένα σχετικό άρθρο https://www.protagon.gr/anagnwstes/i-gynaikoktonia-den-einai-neologismos-44341758409

 133. Avonidas said

  #129. Μπαρτζουδιές

  Co(cho)nnerie monumentale 🙂

 134. # 125,130

  Τι να πει κι ο Ντύλαν …

  Ten thousand women all dressed in white

  Standin’ at my window wishing me goodnight

 135. ΣΠ said

  130
  Κώστα, δες το σχόλιο 80. Ο υπουργός και βουλευτής της ΕΡΕ Δημήτριος Βρανόπουλος μίλησε για γυναικοκτονία (και μπράβο του) το 1960.

 136. BLOG_OTI_NANAI said

  Το εντελώς τραγικό στη χρήση του «εγκλήματος τιμής» είναι ότι το πρώτο που φέρνει στη σκέψη είναι έναν «βαρύ κι ασήκωτο» σκ@τόμαγκα που τριγυρνάει στα μπουζούκια και τα κ@λ@μπαρα μέχρι τα ξημερώματα έχοντας την απαίτηση η σύντροφος του να ανέχεται και το κέρατο.

 137. Jane said

  #113
  Κύριε Μαρτίνο, με τον όρο «σύστημα» εννοείται πρωτίστως η αστυνομία και η δικαιοσύνη, που αποδεδειγμένα έχουν δικαιώσει ή απαλλάξει φονιάδες, οπότε δε νομίζω να γίνετε μέρος του συστήματος.

  Από κει κι έπειτα το πολιτικό σας σχόλιο είναι ατυχές.

  Προφανώς το κυβερνητικό κόμμα δεν έχει σπάσει αυγά με τους δανειστές και την εκκλησία και ασκούμε κριτική γι αυτή την πολιτική. Όμως από πάντα έθιγε αυτά τα θέματα και είναι από τα θετικά του. Και εν τέλει , αφού το θέμα προσφέρεται , όπως λέτε για «ανέξοδη κομματική εκμετάλλευση» , έ , ας το εκμεταλλευτούν κι άλλοι.
  Καληνύχτα και σε σας.

 138. 126. Δυστυχώς το θέμα της κακοποίησης παιδιών το έχω συναντήσει και σε τάξη και σε θέση ευθύνης στην υπηρεσία μου και έχω κάνει αυτό που ορίζει ο νόμος ως υποχρέωση για μας τους εκπαιδευτικούς (και τους γιατρούς). Καταγγελία στις περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών με π.χ. την πλάτη χαρακωμένη από τη ζωστήρα του πατέρα τους. Και μια και το αναφέρω (γιατί συχνά οι συνάδελφοι μου δεν θέλουν να μπλέξουν) είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε είτε στον/στην εισαγγελέα ανηλίκων, είτε, ως ευκολία, στο «χαμόγελο του παιδιού». Αναλαμβάνουν με σοβαρότητα το ρόλο του ενδιάμεσου. Όσο για αναχρονιστικές αντιλήψεις, άπειρες οι περιπτώσεις, όλοι/όλες μας γράφουμε βιβλίο. Αν βέβαια δεν εμφορούμαστε και εμείς από παρόμοιες.
  Όμως Λου δεν κατάλαβα γιατί στην παρατήρησή μου (σχ.122) στον Χρήστο Π. (σχ.119) μου απευθύνατε αυτό το ερώτημα. Υπενθύμισα ότι το θέμα έχει ήδη αναφερθεί, γιατί για μένα που διαβάζω τα σχόλια και σπανιότερα σχολιάζω είναι λίγο κουραστικό να ξαναδιαβάζεις τα ίδια.

 139. ΣΠ said

  Να θυμηθούμε και τον «δράκο» Κυριάκο Παπαχρόνη.
  https://www.mixanitouxronou.gr/o-drakos-kiriakos-papachronis-viaze-ke-skotone-ginekes-epidi-ton-erethize-o-ichos-ton-takounion-ipe-oti-ithele-na-tis-ekdikithi-epidi-mia-porni-ton-apokalese-anikano-stin-efivia-ta-erotika-gram/

 140. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κώστα, το θέμα δεν είναι η άλλη άποψη. Ούτε γίνεται να το ρίξουμε στον άκρατο σχετικισμό, αυτόν τον μεταμοντέρνο που λένε. Αν κάποιος εκφράζει «προκλητικές» απόψεις, θα λαμβάνει και «προκλητικές» απαντήσεις. Όταν κάποιος εκφράζεται απαξιωτικά, ανάλογη είναι και η αντιμετώπιση. Εσύ πώς μπορείς, δηλαδή, και εκφράζεις τις απόψεις σου με τρόπο που προάγει τον πολιτισμένο διάλογο;

 141. Χρήστος Π. said

  128 🙂 Δεν ήθελα να μιλήσω αλλά μετά σκέφτηκα πόσοι όμορφοι άντρες κινδυνεύουμε και εμείς από την επιθετικότητα των διψασμένων για τη γοητεια μας γυναικών. Αλλά γι αυτά κανείς δεν γράφει.

 142. loukretia50 said

  Μαγδαληνή : μόνο σα σημείο αναφοράς για να δειτε το σχόλιό μου. Δεν είχε σχέση με αυτά που γράφετε!!!

 143. loukretia50 said

  142. (συνέχεια) το κάνω συχνά, δυστυχώς!

 144. Γιάννης Ιατρού said

  Χαιρετώ,

  30: Λου,
  να κάνω μιά παρατήρηση (…βιντεάκι που έβαλες):

 145. Χαρούλα said

  141😂Δεν γράφουμε γιατί θέλουμε με κόλπο και χωρίς να μας καταλάβετε, να σας …τυλίξουμε! Και ως «μεγαλοκοπέλες» που μας απεκάλεσε κι ο αδελφόθεος, έχουμε μιά πείνα!!! Καλύτερα να φυλάγεστε!

  Γειά σου Χρήστο Π. 😊😅

 146. ΚΩΣΤΑΣ said

  135 Σταύρο, δεν αμφισβητώ αυτό που λες, ούτε αναφέρομαι στον Νικοκύρη που παρουσιάζει σήμερα αυτή τη λέξη. Απλά λέω ότι με εκφράζουν και με ικανοποιούν οι ως τώρα όροι που είναι σε χρήση. Και κατά βάση η απονομή δικαιοσύνης δεν εξαρτάται από τη λέξη που χαρακτηρίζει τον εγκληματία, ή το έγκλημα, αλλά από αντιλήψεις της κοινωνίας, το γνωστό ως περί δικαίου αίσθημα. Ας αλλάξουμε πρώτα τις κοινωνικές αντιλήψεις.

 147. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν είμαι υπέρμαχος της πολιτικής ορθότητας, όταν λειτουργεί εκφοβιστικά εναντίον απόψεων που δεν είναι ούτε ρατσιστικές, ούτε ξενοφοβικές, ούτε ομοφοβικές κλπ, αλλά επιχειρούν απλώς να φωτίσουν και άλλες πλευρές του εκάστοτε συζητούμενου θέματος. Αλλά πραγματικά αδυνατώ να καταλάβω γιατί ενοχλούν οι νέες λέξεις που πλάθονται ομαλά για να εκφράσουν μια θλιβερή ή αποτρόπαιη πραγματικότητα. Η γυναικοκτονία εν προκειμένω, που δεν είναι και νέα λέξη, εκφράζει έναν φόνο που σχετίζεται με τη θέση της γυναίκας στην οικογένεια και στην κοινωνία. Ούτε αριστερή λέξη είναι ούτε αναρχοαυτόνομη ούτε της μόδας. Πρέπει να συμβεί σε γυναίκα του οικογενειακού περιβάλλοντός μας, για να συνειδητοποιήσουμε ποιο τρομερό, αλλά δυστυχώς πολύ συχνό, γεγονός προσπαθεί να εκφράσει;

 148. ΚΩΣΤΑΣ said

  140 Γιάννη, είπαμε υπάρχει και η μέθοδος Χρήστου Π. Ούτε εγώ τα καταφέρνω πάντα, αλλά ας τον μιμηθούμε στις μεταξύ μας διενέξεις. Όσο μπορούμε… 😉

 149. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Δυνατό το σημερινό κείμενο. Φτιαγμένο με νου και καρδιά …

  Πικρογέλασα με το: «(εδώ ένα παράδειγμα διανοητή με αυτό το σόφισμα)». Και τι διανοητής!!
  (Αν έλειπε η πρώτη συλλαβή δι-, θα μου πήγαινε καλύτερα…)

  Επί της ουσίας συμφωνώ με τον Aerosol (#111) και τη συμπλήρωση από Avonidas (#115).

  Δεν βρίσκω να δημιουργεί σ ή μ ε ρ α κάποιο πρόβλημα ο όρος «γυναικοκτονία». Δεν συγχέονται πλέον, παρά σε μικρό ποσοστό του πληθυσμού, η «γυναίκα» με τη «σύζυγο».
  Τα υποσύνολα της «ανθρωποκτονίας», όπως είναι η «γυναικοκτονία» και η «συζυγοκτονία», τέμνονται μεν, αλλά δεν ταυτίζονται (αφού θύμα, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι ο σύζυγος).

  Αλλά και η «γυναικοκτονία», με την έννοια που αναλύει ο Νικοκύρης (και άλλοι, +147 τώρα το είδα), εξακολουθεί, δυστυχώς, να είναι ένα υποσύνολο αρκετά μεγάλο. Νομίζω, επομένως, ότι καλώς γίνονται αυτές οι «γλωσσικές προσπάθειες» να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα (κι ας μην ανατρέπουν αντιλήψεις, προφανώς, ούτε να λύνουν τα αντίστοιχα προβλήματα…)

 150. loukretia50 said

  Μαγδαληνή
  Όσο δυσάρεστη κι αν είναι η επιβεβαίωση της γνωστής λίγο – πολύ νοοτροπίας,πιστεύω ότι τόσο περισσότερο γίνεται αναγκαίο να ακούγονται φωνές ατόμων που αντιμετωπίζουν καθημερινά καταστάσεις δύσκολες, που απαιτούν λεπτούς χειρισμούς και ταυτόχρονα δραστικά μέτρα.
  Πιστεύω πως κι άλλοι θα ενδιαφέρονταν για τις απόψεις σου γιατί δεν είσαι μόνη. Ευτυχώς!

 151. loukretia50 said

  141. Υποθέτω πως για σας το πιο τρομαχτικό έργο – εκτός από τις ολέθριες σχέσεις – είναι οι «Εκκλησιάζουσες»!
  Κάνω λάθος?

 152. Γιάννης Κουβάτσος said

  148:Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. 😉👍

 153. Χαρούλα said

 154. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Καλησπέρα σας από Ιλλινόϊ,

  1) Έξι φορές γράφει ο κ. Σαραντάκος στο παρόν άρθρο ότι η λέξις «γυναικοκτονία» είναι νεολογισμός, τουτέστιν (κατά Μπαμπινιώτη…) νέα λέξις, για να αποδώσει νέα έννοια.

  Αλλά, κ. Σαραντάκο, για ποιά νέα λέξη μιλάτε, όταν η «γυναικοκτονία» έχει εισέλθει στην Θεία Ελληνική Γλώσσα πριν 200 ακριβώς χρόνια, από το 1818, υπό του Νεοφύτου Βάμβα στο μνημειώδες σύγγραμμά του «Στοιχεία της Φιλοσοφικής Ηθικής», πού τυπώθηκε το 1818 στην Βενετία;

  Η λέξις «γυναικοκτονία» υπάρχει τυπωμένη και στο περίφημο «Γαλλο-Ελληνικόν Λεξικόν» του Κωνσταντίνου Βαρβάτη (Αθήναι 1860), ως μετάφρασις του γαλλικού νεολογισμού «vulsonade» που σημαίνει τον φόνο της μοιχαλίδος υπό του συζύγου. Γράφει επί λέξει ο Κ. Βαρβάτης: «Vulsonade, ουσ. θ. (Νεολογ.) φόνος γυναικός φωραθείσης εν μοιχεία υπό του ανδρός αυτής, η υπό συζύγου γυναικοκτονία»

  Το ακόμη πιό ανήκουστο είναι ότι επί 11 ολόκληρες ώρες ουδείς σχολιαστής τολμά να σάς διορθώσει, πλήν της Μαρίας στο σχόλιο 105 που γράφει το εξής σωστό αλλά ασαφές: «Οι λέξεις γυναικοκτονία και γυναικοκτόνος δεν είναι νεολογισμοί. Υπάρχουν στη γλώσσα απο πολύ παλιά. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για σημασιολογικό δανεισμό.»

  Αλλά ούτε περί σημασιολογικού δανεισμού πρόκειται, γιατί η «γυναικοκτονία» του Βάμβα σημαίνει ό,τι ακριβώς και το «Femicide» της Diana Russell.

  2) O επιπόλαιος και αμαθέστατος «ποντικός των βιβλίων» κ. Blog-oti-nanai, νομίζει ότι «έπιασε τον Πάπα απ’ τ’ αρχίδια» στο σχ. 86, επειδής ανεκάλυψε την λέξη «γυναικοκτόνος» στο «Μή Χάνεσαι» του 1883. Αλλά, αδαέστατε κ. Blog, η λέξις «γυναικοκτόνος» είναι αρχαία λέξις (όπως ορθά επισημαίνει ο σχολιαστής Aresidentnomad στο 59) και πρωτοκαταγράφεται από τον Εβραίο δημιουργό του Χριστιανισμού, Φίλωνα τον Αλεξανδρέα, στην περίφημη ομιλία του προς τον ελληνόψυχο αυτοκράτορα Καλιγούλα «Legatio ad Gaium»

  Ο δεύτερος μετά τον Φίλωνα που καταγράφει την λέξη «γυναικοκτόνος» είναι ο περίφημος αστρολόγος του 7ου μ.Χ. αιώνος Ρητόριος στο μνημειώδες σύγγραμμά του «Επιτομή Τέχνης Αστρονομικής», μέρος του οποίου εξηφάνισαν οι μισάνθρωποι χριστιανούληδες.

 155. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  Πολύ χρήσιμα και τα ευρήματα για προηγούμενες εμφανίσεις της λέξης.

  119 Χρήστο, αν δεις τα πιο πάνω σχόλια θα δεις και το όνομα του Πέρση και πολλές λεπτομέρειες της υπόθεσης 🙂

 156. Antonislaw said

  41
  » 27 Και θεωρείς τυχαίο ότι στις ΗΠΑ δεν θα χρησιμοποιόταν ο όρος honor killing για το έγκλημα αυτό; Δεν είναι τυχαίο. Αυτά πάνε μαζί.

  Οχι, δεν το θεωρώ τυχαίο, και όχι, δεν πανε μαζί: η γλωσσα ακολουθεί τα κοινωνικά ήθη, δεν τα διαμορφωνει.

  Το πρόβλημά μου ειναι ακριβώς οτι εχεις την ταση να βαζεις το κάρο μπροστά απ’ τ’ άλογα.»

  Στο χωρο της γλωσσας του δικαιου, κ οχι μονο, οχι μονο μπαινει ενιοτε το καρο μπροστα απο το αλογο αλλα κ πρεπει να μπαινει, δηλαδη προηγειται ο νομος απο την κοινωνικη αναγκη, κ στην περιπτωση αυτη ο νομοθετης λειτουργει παιδαγωγικα. Το παραδειγμα που μας εδινε ο αειμνηστος καθηγητης μας στο οικογενειακο δικαιο και στην Κοινωνιολογια του Δικαιου, ο Θανασης Παπαχρηστου στη Νομικη της Αθηνας αφορουσε την περιπτωση της νομοθετησης του πολιτικου γαμου με την αναμορφωση του οικογενειακου δικαιου το 1983. Η κοινωνια ιδωμενη στην πλειονοτητα της δεν τον ηθελε. Και για πολλα χρονια οι πολιτικοι γαμοι ηταν μια αστεια μειοψηφια. Εμελε τα τελευταια χρονια να υπερτερησουν οι πολιτικοι των θρησκευτικων γαμων. Ομως παρολα τα στατιστικα κ την αρχικα σπαξιωση του πολιτικου γαμου ηταν απολυτως απαραιτητη η νομοθετηση του τότε, το 1983, εστω κι αν ενας θεωρητικα στο μελλον θα ειχε το δικαιωμα της επιλογης.

  Συνεπως η γυναικοκτονια ειναι απολυτως αναγκαιο να ρυθμιστει νομοθετικα σημερα ως επιβαρυντικη περιπτωση ανθρωποκτονιας απο προθεση ή ως ιδιώνυμο αδίκημα. Για την ακριβη ορολογια χωρει πολλη συζητηση. Θα μπορουσε να τεθει και περιφραστικα για να καλυψει ολες τις περιπτωσεις βιας κατα γυναικων οταν ενα αδικημα τελεστηκε κατα την υποκειμενικη του υποσταση (δολος κλπ)
  προτιστως επειδη το θυμα ηταν γυναικα.

 157. Γιάννης Κουβάτσος said

  «…της εποχής των παχέων αγελάδων», μεζεδάκι από τον Τσίπρα, στη συνέντευξή του στο Open και στη Στάη.

 158. Μαρία said

  157
  Πολύ πρωτότυπο https://www.google.com/search?q=%CF%84%CF%89%CE%BD+%CF%80%CE%B1%CF%87%CE%AD%CF%89%CE%BD+%CE%B1%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CF%89%CE%BD&client=firefox-b&source=lnms&tbm=bks&sa=X&ved=0ahUKEwidh9nisuHfAhW7RhUIHVtfCOkQ_AUIEygA&biw=1366&bih=613

  https://sarantakos.wordpress.com/2016/06/22/tacheon/

 159. Γιάννης Κουβάτσος said

  158:Οπότε δεν τρέχει τίποτα, σιγά τα ωά…Αν το’χε κάνει ο Κούλης…😉

 160. Πέπε said

  @156:

  Σωστά αυτά, αλλά άλλο το «να ρυθμιστει νομοθετικα σημερα [η γυναικοκτονία] ως επιβαρυντικη περιπτωση ανθρωποκτονιας απο προθεση ή ως ιδιώνυμο αδίκημα» -που άλλωστε δεν είναι τόσο πρόωρο, φευ, όσο ο πολιτικός γάμος το ’83- και άλλο η εισήγηση ενός όρου για την καθημερινή (εξωνομική) αναφορά στο ζήτημα.

 161. cronopiusa said

  Simone de Beauvoir: 1975 Interview (English Subs)

 162. Jane said

  Δεν ήταν μόνο η Ελένη Τοπαλούδη και η Αγγελική Πέτρου το 2018.
  ……………………………………………………………………………………………

  Σταμάτα Αττικής -15/03/2018- 40χρονη μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από τον 55χρονο σύντροφο της μετά από καυγά. Ο γυναικοκτόνος στη συνέχεια αποπειράται να αυτοκτονήσει .

  Κέρκυρα-09/03/2018- 55χρονη δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τον 60χρονο σύζυγο της, πρώην αστυνομικό, γιατί ήθελε να βγει την Ημέρα της Γυναίκας με φίλες . Το 2005 την είχε πετάξει από το μπαλκόνι, αλλά το συμβάν χαρακτηρίστηκε ως ατύχημα.

  Θρακομακεδόνες -7/5/208- 79χρονος σκότωσε με μπαλτά στην 72χρονη σύζυγό του. Δικαιολογήθηκε πως ήταν «η κακιά στιγμή».

  Σχιστό Αττικής- 14/5/2018- 53χρονος σκότωσε 41χρονη μετά από άγριο ξυλοδαρμό γιατί δεν θέλησε να συνευρεθεί ερωτικά μαζί του.

  Μεγαχώρι Τρικάλων21/5/2018 -50χρονος σκότωσε με μαχαίρι την 45χρονη σύζυγό του μετά από λογομαχία.

  Αταλάντη Φθιώτιδας-14/6/2018- 51χρονος σκότωσε τη γυναίκα του με πολλές μαχαιριές κι έπειτα αυτοκτόνησε με πυροβόλο όπλο.

  Βόλος -15/8/2018 -80χρονος σκότωσε την 72χρονη γυναίκα του, επειδή πίστευε ότι έπασχε από καρκίνο κι αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του και τη ζωή της.

  Γιαννιτσά -4/9/2018- 37χρονος που παρενοχλούσε 22χρονη επανειλημμένως, πήρε την καραμπίνα του και πήγε να την σκοτώσει. Πυροβόλησε 9 φορές. Η γιαγιά της 22χρονης μπήκε στη μέση και ο δράστης την σκότωσε.

  Κως -1/10/2018- 60χρονος, που είχε σκοτώσει πριν από τρία χρόνια τον αδελφό της πρώην συντρόφου του και την είχε βιάσει αλλά …παρέμενε ελεύθερος, πήγε στην επιχείρηση της 42χρονης γυναίκας, την περιέλουσε με βενζίνη, για να την κάψει ζωντανή!

  Ρόδος-22/11/2018- 47χρονος δολοφόνησε με ξυλοδαρμό την 44χρονη σύντροφό του.
  ………………………………………………………………………………………..

  Ποιος ξέρει , πόσες άλλες…
  Μην το πούμε γυναικοκτονία όμως.

 163. Πέπε said

  @162:
  Τους γέρους με τον καρκίνο γιατί τους βάζεις μαζί;

 164. Μαρία said

  159
  Παίξε και το «βραχέων συλλαβών», για να δείς τι γίνεται. Κι εννοείται δεν τρέχει τίποτα, ειδικά απο τότε που το είδα γραμμένο – όχι σε προφορικό λόγο – απο τον πιο σοβαρό και συγκροτημένο σχολιαστή του μπλογκ 🙂

 165. ΣΠ said

  Θα ήθελα να δω κάποια ουσιαστικά επιχειρήματα από όσους έχουν αντίρρηση για την χρήση του όρου «γυναικοκτονία». Τι πειράζει να υπάρχει για όσους θέλουν να τον χρησιμοποιούν; Βλάπτει σε τίποτα; Δημιουργεί κάποια σύγχυση; Δεν είναι σαφές τι σημαίνει;

 166. ΚΩΣΤΑΣ said

  162 Όλα τα περιγραφόμενα εγκλήματα θα είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε ο προσδιορισμός γυναικοκτονία; Αν ναι, τότε κι εγώ προσχωρώ σε αυτόν τον προσδιορισμό. Κατά τα άλλα, ο καθένας ελεύθερος να επιλέγει όποιον χαρακτηρισμό επιθυμεί.

 167. Μαρία said

  166
  Στις δικαστικές αίθουσες η πατροκτονία που συγκλόνισε την Κρήτη http://www.ekriti.gr/kriti/stis-dikastikes-aithoyses-i-patroktonia-poy-sygklonise-tin-kriti#sthash.Fnaj5he0.dpbs

 168. Πέπε said

  @165:
  Ναι, δεν είναι απόλυτα σαφές. Βλ. #5: εμένα με μπέρδεψε!

  Αυτό δεν αναιρεί την ανάγκη για κάποιον όρο. Δεν έχω καλύτερον να προτείνω, οπότε αν δεν προταθεί από πουθενά αλλού καλύτερος ας κρατήσουμε αυτόν. Ωστόσο εξέφρασα τις επιφυλάξεις μου (μία δηλαδή, δεν έχω άλλες).

  @166:
  Νομίζω ότι αυτό το ερώτημα απαντήθηκε στο #111 του Αεροζόλ.

 169. Avonidas said

  Όλα τα περιγραφόμενα εγκλήματα θα είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε ο προσδιορισμός γυναικοκτονία;

  Μαλλον θα συνέβαινε κατι σαν κι αυτο:

  https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn%3AANd9GcQKDN9idMKULhn11g1uqPrlhKRkOpMe0PepNnIUiL-Bu4DlUgcE

 170. cronopiusa said

 171. ΚΩΣΤΑΣ said

  170 Κρόνη, ωραίο! 🙂

  και μια παραλλαγή του

  http://homouniversalisgr.blogspot.com/2013/08/blog-post_6738.html

 172. Πάνος με πεζά said

  H «Βαγιωνής» ήταν βεβαιως η ΕLCO (ΕΛληνικές ΚΟυζίνες).Έχουμε μια από το 63 που δουλεύει ακόμα,πολύ τιμιότερη του δημιουργού της…

 173. sarant said

  156 Σωστό!

  157 Το άκουσα κι εγώ

  163 Ο γέρος νομίζει πως πάσχει από καρκίνο και αυτοκτονεί σκοτώνοντας όμως και τη γυναίκα του, θαρρώ πως ανήκει κι αυτό στην κατηγορία μας.

  165 Έλα ντε!

 174. Γς said

  Για τους μάδερφάκερς [μητροκοίτες] έχουμε μιλήσει.

  Το ίδιο και για τους μητροκτόνους γενικώς.

  Πως θα λέγαμε όμως αυτή την υποκατηγορία των τελευταίων;

  Ινδός κανίβαλος έσφαξε τη μάνα του και ήπιε το αίμα της!

 175. loukretia50 said

  Και μια πολύ καλή (κτγμ!) ταινία για τη θέση της γυναίκας σε μια διαφορετική κοινωνία, μιαν άλλη εποχή

  Και μια αφήγηση /ιστορία γυναικοκτονίας – μαντεύουμε ότι ο αφηγητής είναι ο φονιάς… έχει κι άλλες στο άλμπουμ, αλλά προτίμησα το λιγότερο πιασάρικο… Murder Ballads Nick Cave and The Bad Seeds – Song of Joy https://youtu.be/ENnmG3B3tvI

 176. Μαρία said

  173
  Απόπειρα έκανε ο γέρος. Ζει και βασιλεύει.

  Μετά από διήμερη νοσηλεία στη Β’ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου ο 80χρονος σήμερα πήρε εξιτήριο, καθώς τα χάπια που κατανάλωσε δεν επηρέασαν σημαντικά την υγεία του. https://magnesianews.gr/slider/animera-tis-giortis-tou-giou-tous-skotose-tin-72chroni-syzygo-tou-o-80chronos-syntaxiouchos.html

 177. Μαρία said

  176
  Κι επειδή βρίσκεται στις φυλακές Λάρισας, ο Κώστας να του πάει τσιγάρα με πρώτη ευκαιρία.

 178. 125, Χρήστος Π. Said…
  # Μήπως κύριε …λαϊκέ κατηγορούμενε, έχεις χάσει τη μπάλλα και απευθύνεσαι αλλού αντί αλλού;;;

  127, Avonidas said
  # Απορία ψάλτου βήξ

  129, ΣΠ said….
  # Αυτό είναι σίγουρο!

 179. ΚΩΣΤΑΣ said

  177

  Μαρία, εξήγησέ μου πρώτα τι είναι, συζυγοκτόνος ή γυναικοκτόνος; Στην πρώτη περίπτωση θα του πάω μια κούτα, στη δεύτερη ούτε απ’ έξω από τις φυλακές δεν περνάω! 😉

 180. MA said

  Καλησπερίζω την ομήγυρη,

  Πολύ καλό το σημερινό, Νικοκύρη! Μπράβο σου!

  Να βάλω και ένα άρθρο της εφσυν σχετικό με το θέμα:

  http://www.efsyn.gr/arthro/i-epistrofi-tis-gynaikoktonias

  Και να πω ότι συμφωνώ με τον Λεώνικο και την Jane και τη Χαρούλα που βρήκαν απαράδεκτο το σχόλιο για τις γυναίκες που προκαλούν… Τι άλλο θ ακούσουμε;;;

  Και ναι, να επισημαίνονται τα ατοπήματα!

 181. cronopiusa said

 182. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

 183. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 184. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  133 Αβο 🙂 😦
  μπαρτζούδι, «όντο» βαθυμεσάνυχτο που αναλύει ρόλους των φύλων αφουκραζόμενο την υπογάστρια περιοχή του.

 185. cronopiusa said

  πως μ’ αδικοσκοτώσατε για ένα ματσάκι ρόδα

 186. voulagx said

  #141@Χρηστος Π
  Αχ, τι τραβατε κι εσεις οι εμορφοι! Ολες σας θελουν για το κορμι σας!
  (παρακαλω το σχολιο μου να εκληφθει ως αντιδοτο στα καθιαφτουμακεδονικα)

 187. loukretia50 said

  ΕΦΗ ΕΦΗ : με πρόλαβε – ως συνήθως – η Κρόνη.
  Από τη μάνα όμως ξεκίνησε το κακό.

 188. Κουτρούφι said

  Η Έλλη θέλει σκότωμα: https://www.youtube.com/watch?v=zCx8IrlTDM0

 189. Μαρία said

 190. Πέπε said

  Ξηγιέσαι μ’ άλλον, έμαθα. Σαν βγω θα γίνει γλέντι,
  θα καθαρίσω σένανε και όχι τον λεβέντη.

  Κι ας ξαναμπώ στη φυλακή κι ας φάω άλλα δέκα,
  δε θα ‘ν’ μεγάλη η ζημιά: θα λείψει μια γυναίκα.

  Στη φυλακή με κλείσανε ισόβια για σένα
  […] Τώρα θα κάνω έφεση μήπως με βγάλουν όξω
  κακούργα, δολοφόνισσα, για να σε πετσοκόψω.
  Θα σου ‘ριχνα πετρέλαιο κι ύστερα να σε κάψω
  και μες στο ξεροπήγαδο να πα’ να σε πετάξω.

 191. loukretia50 said

  Πέπε, μου θύμισες το «10» του Καραγάτση !

 192. voulagx said

  Από ό,τι γνωρίζω, δεν υπάρχει προηγούμενο φαινόμενο στην Ιστορία. Μια μαζική γυναικοκτονία. Το μόνο έγκλημά τους, ότι ήταν γυναίκες σε μια κατεχόμενη χώρα, νέες και όμορφες. Με άλλα λόγια, το να είσαι γυναίκα σε κάνει εν δυνάμει υποψήφιο θύμα. Περιττό να πούμε πως αυτό το έγκλημα πολέμου έμεινε ατιμώρητο, όπως και σήμερα παραμένει ατιμώρητη η καθημερινή βία εναντίον των γυναικών σε όλο τον κόσμο.

 193. loukretia50 said

  Ναυπακτία: Μια άγνωστη ιστορία αγάπης που κατέληξε σε φόνο και το δημοτικό τραγούδι γι΄αυτή (1925)

  Βάτους κι αγκάθια πάτησα, Βασίλω μου,
  Αμάν αμάν Βασίλω, όσο να σ’αγαπήσω’
  Και τώρα που σ’αγάπησα, Βασίλω μου,
  Αμάν αμάν Βασίλω, μου λένε να σ’αφήσω.
  Μου λένε να σ’αφήσω και να σε παρατήσω.
  Φέτος τα στάρια χάλασαν, Βασίλω μου,
  Αμάν αμάν, Βασίλω και τι ψωμί θα φάμε
  στο δρόμο που θα πάμε.
  Φέτος τ’αμπέλια χάλασαν, Βασίλω μου,
  Αμάν αμάν, Βασίλω, και τι κρασί θα πιούμε
  Όταν στεφανωθούμε;
  Κάλλιο να΄ιδώ το αίμα σου, Βασίλω μ
  Παρά να δω τα μάτια σου, άλλως να τα φιλήσει.

  http://sinidisi.gr/nafpaktia-agnvsti-istoria-katelixe-fono-dimotiko-tragoudi/

 194. Χρήστος Π. said

  Όλες οι «-κτονίες» μπορούν να χρησιμοποιηθούν αν το έγκλημα σχετίζεται με το φύλο ή την οικογενειακή και κοινωνική θέση του θύματος, Όταν διαπράτεις ερωτικό έγκλημα το θύμα την έχει βάψει κανονικά επειδή υπήρξε ερωμένη σου ή επειδή κάτι που έγινε σε ερωτική σχέση σου άναψε τα λαμπάκια. Γυναικοκτονία είναι. Αν σκοτώνεις γυναίκες γιατί σου θυμίζουν τη θεία σου τη Κούλα που σου τράβαγε το αυτί δυνατά, γυναικοκτονία κάνεις. Αν σκοτώνεις προσκοπίνες γιατί δεν θέλεις θηλυκα στο σώμα, γυναικοκτονία κάνεις. Όταν ρίχνεις στην Ινδία βιτριόλι σε αυτή που έριξε χυλόπιτα γυναικοκτονία κάνεις. Όταν σκοτώνεις το πατέρα σου γιατί δέρνει τη μάνα σου, επειδή είναι πατέρας σου στην οικογένειά σου και τη θέλει σκλάβα, πατροκτονία κάνεις. Όταν σκοτώνεις τη μάνα σου γιατί έχει γκόμενο το ρόλο της ως μάνα κρίνεις και εσύ αποφασίζεις ως γυιός άρα μητροκτονία κάνεις. Όταν σκοτώνεις άνδρες όπως μια κατά συρροή γυναίκα δολοφόνος που σιχαινόταν τους άνδρες ανδροκτονία κάνεις. Όταν μια γυναίκα προσπαθεί να με σκοτώσει γιατί αρνούμαι να μοιραστώ την εκθαμβωτική ομορφιά μου μαζί της, ανδροκτονία θέλει να κάνεις.

  Είναι τα παραπάνω και ανθρωποκτονίες; Είναι. Είναι δύσκολος καμμιά φορά ο καθορισμός του ορίου που θα έδινε ιδιαίτερο χαρακτηρισμό σε μια ανθρωποκτονία; Είναι. Πειράζει αν δεν δεις καθαρά το όριο και πεις πατροκτόνο εξ αμελείας κάποιον που πάτησε κατά λάθος το πατέρα του με τρακτέρ στο χωράφι΄Όχι δεν πειράζει. Είμαστε τρομεροί στο να κολλάμε όπου δεν υπάρχει λόγος για κόλλημα.

  Όσον αφορά τη βία κατά των γυναικών ειδικά τη συστηματική, ασκείται συνήθως από άτομα κομπλεξικά που ηδονίζονται και αισθάνονται ότι αποκτούν εξουσία και δύναμη πάνω στο σώμα και στη ζωή του άλλου. Αν θεωρείς τις γυναικες κατώτερες και για ελαφριες δουλειές μόνο, κάνεις διακρίσεις εις βάρος τους, άντε και να τις προσβάλλεις, αλλά για να διαπράτεις βιασμό ή ξυλοδαρμούς και μάλιστα κατά συρροή, πρέπει να έχεις κάποια άρρωστη ανάγκη για δύναμη και εξουσία ενώ αντιλαμβάνεσαι πως είσαι ασήμαντος.Ακομα και όταν φταίει σε κάτι μια γυναίκα, ο φυσιολογικός προτιμάει ένα τρόπο διαμαρτυρίας, χωρισμού ή περιφρόνησης. Ακόμα και κουλτούρα επιτρεπτής βίας να κυριαρχεί εις βάρος συντρόφου πιστεύω ότι αυτός που ασκεί βία έχει τη προβληματάρα του και τα κόμπλεξ του.

  Υπάρχουν βέβαια και άλλες περιπτώσεις όπως εγκλήματα πάθους και βλακείας δηλαδή από κάποιον που δεν ασκούσε συστηματικά βία, ούτε είχε δείξει κάτι σχετικό στη συμπεριφορά του. Απ’ όλα έχει ο μπαξές.

  Σε μικρότερο βαθμό υπάρχουν και γυναίκες που κακοποιούν σωματικά συζύγους (συνηθέστερα σε μεγάλες ηλικίες) ή και λεκτικά. Κάποτε στην Αμερική ένας τύπος που έκανε έρευνα για τη συζυγική κακοποίηση μου ανέφερε τέτοιες περιπτώσεις. Συνήθως η γυναίκα κακοποιεί με άλλους τρόπους.

  Τόσο απλά όλα. Τα είπα, έκανα διάλειμα, εκτονώθηκα. Συζυγική βία με κονσερβοκούτια δεν έχει σημερα.
  Καλώς να υποδεχθείτε τη Φύρερ αύριο.

 195. # 194

  παρέλειψες αυτό :

 196. Γς said

  «Ο Φιλέας Φονγκ με τη βοήθεια του Πασπαρτού σώζει και παίρνει μαζί του την νεαρή χήρα πριγκίπισσα Αούντα από φανατικούς που θέλουν να την κάψουν ζωντανή μαζί με την σορό του συζύγου της»

  Αυτά δεν συνέβαιναν μόνο στο γύρο του κόσμου σε 80 μέρες του Ιουλίου Βερν:

  Στην είσοδο των κάστρων της Μπικανέρ και της Τζοντπούρ στο κρατίδιο του Ραζαστάν στην Βόρεια Ινδία, τον επισκέπτη υποδέχονται δεκάδες αποτυπώματα από χέρια. Χέρια που αποχαιρετούν τη ζωή…

  Χέρια μικρά και εύθραστα, σχεδόν παιδικά, με τα χαρακτηριστικά μακριά δάκτυλα των Ινδών γυναικών, με τις απίστευτα λεπτές κλειδώσεις και τη απαράμιλλη κινησιολογική χάρη.

  Χέρια που αποχαιρετούν τη ζωή, αφήνοντας πίσω τους ένα τελευταίο ίχνος από το πέρασμά τους στον κόσμο, σαν ύστατη σιωπηρή μαρτυρία πριν από το μακάβριο τέλος.

  Γιατί τα αποτυπώματα αυτά ανήκουν στις χήρες των μαχαραγιάδων, που πραγματοποίησαν “σάτι” στο θάνατο του συζύγου τους. Τον ακολούθησαν δηλαδή στη νεκρική πυρά, παραδιδόμενες ζωντανές στις ίδιες φλόγες που μετέτρεψαν σε στάχτη τα λείψανα του εκλιπόντα τοπικού ηγεμόνα.

  Τι σόι -κτόνος είναι ένας τέτοιος μαχαραγιάς;

  https://zyrinis.gr/en/node/19768

 197. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Μόλις έστειλα βαρυσήμαντο σχόλιο που αλλάζει τα δεδομένα, αλλά μού το έπιασε η μαρμάγκα

 198. rodia said

  θυμάμαι την ιστορία στην Αμάρυνθο, όπου δεν δολοφονήθηκε μεν η νεαρή μαθήτρια, αλλά είναι σαν να δολοφονήθηκε και μάλιστα πολλές φορές –>> http://www.kathimerini.gr/388552/article/epikairothta/ellada/a8woi-oi-ma8htes-sthn-amaryn8o

 199. Εργατικό ατύχημα στο γήπεδο της ΑΕΚ, δεν αναφέρεται η ταυτότητα της εργοδοσίας…

  https://www.sdna.gr/podosfairo/superleague/article/554369/proedros-oikodomon-elladas-giati-i-ergodosia-den-pire-metra-na

 200. # 197

  Μην κολώνεις ! Ξαναδοκίμασε ! Ο επιμένων νικά (εκτός και χάσει)

 201. cronopiusa said

  63χρονος άστεγος νεκρός από την παγωνιά. «Ένα τέτοιο έγκλημα ξεπερνά κάθε δημόσια καταγγελία»

  «Συντετριμμένος» δηλώνει ο Σημίτης για την τραγωδία στους Αγίους Αναργύρους

 202. Alexis said

  #26: Η φύση του θηλυκού είναι να ΠΡΟΚΑΛΕΙ. Η φύση του αρσενικού είναι να ΔΙΕΓΕΙΡΕΤΑΙ όταν προκαλείται το σεξουαλικό του ένστικτο.

  Νόμιζα ότι είσαι στόκος μόνο στα «μακεδονικά» αλλά -φευ- απέδειξες ότι έχεις «όλο το πακέτο». Πουθενά δεν υπάρχει στη φύση αυτό το μοίρασμα των ρόλων, έτσι όπως το εννοείς. Πουθενά εκτός από το μυαλό σου.
  Το φινάλε με την ΕΡΤ όλα τα λεφτά!
  Από πού ψωνίζεις ατάκες να δανειστώ μερικές;
  Έρχονται και Απόκριες… 😡

 203. spiral architect 🇰🇵 said

  Σεμνάαα!

 204. Alexis said

  Έχεις δίκιο, ας μην το συνεχίσουμε. Δεν αξίζει…

 205. spiral architect 🇰🇵 said

  Πολλοί νεολογισμοί ρε παιδί μου!
  Η «Λευκή Πανούκλα» των Βαλκανίων

 206. Alexis said

  #205: Πρόσεξα και κάτι άλλο ωραίο:

  «Τα τελευταία χρόνια ωστόσο παρατήρησα ότι και τα περισσότερα πεδινά χωριά των Βαλκανίων, που κάποτε έσφιζαν από ζωή, άρχισαν κι αυτά να ερημώνονται,…»

  Λέγεται αυτό; Εννοώ το «ερημώνω» στην παθητική φωνή. Υπάρχει ρήμα «ερημώνομαι»;

 207. cronopiusa said

  192 voulagx

  Ημίαιμοι αριστεροί

  Η βια κατά των γυναικών με ετήσια στοιχεία της Γ.Γ.Ι.Φ.

  Οικιακή Βία και Διαχείριση του Φύλου, Αρθρογραφία, ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

 208. Κιγκέρι said

  Μ´ ένα σφίξιμο στο στομάχι διαβάζω από χτες το άρθρο και τα σχόλια. Το 196 του Γς με τα αποτυπώματα των χεριών με συντάραξε και μου θύμισε τη βαρβαρότητα με την οποία οι τοπικές κοινωνίες ξεφορτώνονται τις χήρες και απαλλασσονται από την υποχρέωση να τις συντηρούν.

  Προσθέτω αυτό το αρθρο της εφσυν από το 2014 που είναι πολύ κατατοπιστικό
  http://www.efsyn.gr/arthro/gynaikoktonia-i-pio-akraia-ekdilosi-tis-sexistikis-vias

  Ακόμη είδα ότι έχει κυκλοφορήσει αυτό το βιβλίο. Δεν το έχω διαβάσει, μου φάνηκε όμως αξιόλογο
  https://booksitting.files.wordpress.com/2016/11/ceb9cf83cf84cebfcf81ceb9ceb5cf83-cebdcf84cf81cebfcf80ceb7cf83.jpg?w=320&h=482μ

 209. Πέπε said

  @206:
  Είναι περιττό, αφού το ενεργητικό σημαίνει και αυτό: τα χωριά ερήμωσαν = κάτι (π.χ. ο ξενιτεμός) ερήμωσε τα χωριά, όπως το βράζω και άλλα που λέγαμε τις προάλλες (βράζω το νερό = το νερό βράζει). Ωστόσο δε μου ακούγεται ανοίκειο, σαν να άκουγα «βράζεται» που σαφέστατα δεν υπάρχει. Μάλλον λέγεται.

 210. 180, MA said: «Και να πω ότι συμφωνώ με τον Λεώνικο και την Jane και τη Χαρούλα που βρήκαν απαράδεκτο το σχόλιο για τις γυναίκες που προκαλούν… Τι άλλο θ ακούσουμε;;; Και ναι, να επισημαίνονται τα ατοπήματα»!
  # Μαντάμ (ή …Μαντάμε): Άλλο οι διαπιστώσεις, άλλο τα σχόλια. Ήτοι, κατατάσσεις τον εαυτό σου σε αυτούς που (κάνουν πως) δεν καταλαβαίνουν. Τα συλλυπητήριά μου για τη δειλία σου!

  184, ΕΦΗ – ΕΦΗ said: «133 Αβο, μπαρτζούδι, «όντο» βαθυμεσάνυχτο που αναλύει ρόλους των φύλων αφουκραζόμενο την υπογάστρια περιοχή του».
  # Τα ίδια συλλυπητήρια που έδωσα στον/στην ΜΑ, τα …απονέμω και σε σένα! [Εκτιμώ πάντως ότι δεν σου πάνε οι βρισιές]

  202, Alexis said: «….Νόμιζα ότι είσαι στόκος μόνο στα «μακεδονικά» αλλά -φευ- απέδειξες ότι έχεις «όλο το πακέτο». Πουθενά δεν υπάρχει στη φύση αυτό το μοίρασμα των ρόλων, έτσι όπως το εννοείς. Πουθενά εκτός από το μυαλό σου.
  Το φινάλε με την ΕΡΤ όλα τα λεφτά! Από πού ψωνίζεις ατάκες να δανειστώ μερικές;
  Έρχονται και Απόκριες»
  # Άλλος ένας που (προσποιείται ότι) δεν καταλαβαίνει. Και λέω ότι προσποιείσαι διότι εγώ, σε αντίθεση με σένα, δεν σας θεωρώ στόκους. Απλώς, καταλαβαίνω ότι οι ΑΛΗΘΕΙΕΣ που γράφω σας εξοργίζουν. Και η μόνη αντίδρασή σας είναι να διαστρεβλώνετε αυτά που λέω για να έχετε να πείτε κάτι [καλά, εσύ έφτασες μέχρι το σημείο να αρνείσαι (περίπου) ότι …υπάρχουν γυναίκες και άνδρες. Υποθέτω ότι είναι πρόσκαιρο σύμπτωμα που θα σου περάσει].

 211. Μπετατζής said

  1) Και κάτι ακόμα που δεν το ήξερα : https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%86%CE%B1%CE%B3%CE%AE_%CF%83%CF%84%CE%BF_%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CE%BF_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%9C%CF%8C%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%B1%CE%BB

 212. Ξυπεταιων said

  Η γελοιοτητα σε ολο της το μεγαλειο .

  https://secure.avaaz.org/el/community_petitions/Ypoyrgeio_Paideias_Ethniko_Asteroskopeio_Athinon_METEO_EMY_Ohi_sta_arhaia_ellinika_onomata_gia_epikindyna_kairika_fainom/?rc=fb&utm_source=sharetools&utm_medium=facebook&utm_campaign=petition-604784-Ypoyrgeio_Paideias_Ethniko_Asteroskopeio_Athinon_METEO_EMY_Ohi_sta_arhaia_ellinika_onomata_gia_epikindyna_kairika_fainom&utm_term=kImibb%2Bel&fbogname=Xenophon&fbclid=IwAR13j38yRZkTn-m7lQCGQQFWa85upwjCZ82sZxjecma7oIOnyL8ZgHmA6J0

 213. Γιάννης Κουβάτσος said

  «καταλαβαίνω ότι οι ΑΛΗΘΕΙΕΣ που γράφω σας εξοργίζουν.»
  Ωχ, αρχίζει να ξεφεύγουμε το πράγμα…😯
  Παρακαλείται ο κάτοχος ΑΛΉΘΕΙΑΣ με αριθμό πινακίδας ΝΑ 1234 να το πάρει αλλιώς, γιατί θα βρει.

 214. Γιάννης Κουβάτσος said

  αρχίζει να ξεφεύγει το πράγμα, διορθώνω.

 215. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Και πάλι καλησπέρα σας από Ιλλινόϊ,

  Να πούμε και κάτι χρήσιμο, γιατί όλοι οι σχολιαστές αερολογούν εδώ και 7 ώρες. Λείπει και ο Ιατρού να τους βάλει σε τάξη, ο Blog-oti-nanai κοιμήθηκε νωρίς για να πάει αύριο στον όρθρο, ο Gpoint κλαίει την μοίρα του για τα χάλια του ΠΑΟΚ, όλα δείχνουν ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη για την θεαματικότητα του παρόντος Ιστολογίου…

  1) Με αφορμή τις λέξεις με πρώτο συνθετικό την γυναίκα, το Επιτελείο μας αποκαλύπτει μία ακόμη κολοσσιαία γκάφα του Λεξικού Μπαμπινιώτη, το οποίο στηρίχτηκε στον εντελώς ανυπόληπτο Κουμανούδη και ξανάχεσε το βρακί του: Η λέξις «γυναικοθήρας» που ο Μπαμπινιώτης μάς λέει πως μαρτυρείται από το 1868, μπήκε στην Θεία Ελληνική Γλώσσα τουλάχιστον 31 χρόνια νωρίτερα στο Γαλλελληνικόν Λεξικόν Βεντώτη – Ζαλίκη (Αθήναι 1837)

  2) Γράφει ο κ. Σαραντάκος στο παρόν άρθρο: «…το μόνο ερώτημα είναι μήπως θα έπρεπε να τον λέγαμε «θηλεοκτονία» αντί για «γυναικοκτονία».»

  Αλλά κ. Σαραντάκο, αν είχατε κάνει τον κόπο να ψάξετε το αγαπημένο σας TLG της ελληνόψυχης Μαρίας Παντελιά, θα ξέρατε ότι αυτό που υπαινίσσεσθε είναι αδύνατον να συμβή: Λέξις «θηλυκτόνος» υπάρχει στην Θεία Ελληνική Γλώσσα και την έχει πρωτοκαταγράψει ο Αισχύλος στον «Προμηθέα Δεσμώτη»: Είναι επίθετο του θεού Άρεως και σημαίνει αυτόν που σκοτώνει με χέρι γυναίκας. Συνεπώς, αν ονομάζαμε «θηλεοκτονία» την «γυναικοκτονία», θα είχαμε δύο διαφορετικές σημασίες για την ίδια λέξη, οπότε τα πράγματα θα μπερδευόσαντε…

  3) Μιάς και μιλάμε για λέξεις με πρώτο συνθετικό την γυναίκα, αξίζει να μνημονεύσουμε και μερικές άλλες, πράγμα που ποτέ δεν θα τολμήσουν οι σχολιασταί αυτού του Ιστολογίου που είναι ολοφάνερο ότι τρέμουν την πολιτική ορθότητα…

  Πρώτη και καλύτερη η θαυμάσια λέξις «γυναικοπίπης» (= ο μπανιστηρτζής γυναικών) που διασώζει ο ελληνόψυχος Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης Ευστάθιος στα Σχόλια στην Ιλιάδα, κατά μίμησιν του «παρθενοπίπη» (= μπανιστηρτζή παρθένων), που λέει ο Όμηρος για τον Πάρι

  Κατά δεύτερον, δύο θαυμάσιες (και λίαν ρατσιστικές κατά των γυναικών) λέξεις που διασώζει στο Λεξικό του ο ελληνόψυχος Σουΐδας: Το «γυναικός όλεθρος» λεγόταν γι’ αυτούς που δολοφονήθηκαν με άγριο τρόπο, καθότι είναι γνωστό ότι οι γυναίκες όταν σκοτώνουν, το κάνουν με απίστευτο μίσος και λίαν εφευρετικούς τρόπους.
  Το «γυναικός πυγή» λεγόταν για τους τεμπέληδες, που δεν σήκωναν τον κώλο τους από την καρέκλα και έμεναν αργοί, όλη μέρα, όπως οι οικοδέσποινες της εποχής εκείνης….

  4) Τελειώνοντας, αποκαλύπτω κάτι που δεν θα τολμήσει να κράξει ο κ. Σαραντάκος το Σαββάτο στα μεζεδάκια του, γιατί όλοι θα καταλάβουν πως μόνο στο (αποβλακωμένο από το Ευαγγέλιο) Ρωμέικο θεωρείται ρατσιστικό να μιλάει κάποιος πολιτικός για «Ελληνικό Αίμα»…

  Στο προ 23 ωρών διάγγελμά του προς τους Αμερικανούς για το Τείχος με το Μεξικό, ο Πλανητάρχης Ντόναλντ (εδώ το πλήρες κείμενο της ομιλίας του) μίλησε για Αμερικάνικο Αίμα που δεν πρέπει να χύνεται, επειδή το Κογκρέσσο αρνείται να δώσει τα χρήματα για το Τείχος.

  DONALD TRUMP: «How much more American blood must we shed before Congress does its job?»

  ΚΙ ΟΜΩΣ: Ουδείς δημοσιογραφίσκος ή πολιτικάντης εδώ στις ΗΠΑ δυσφόρησε για την χρήση της «ρατσιστικής» φράσεως «Αμερικάνικο Αίμα» που χρησιμοποίησε ο Ντόναλντ!.. Φαντάζεσε να είχε μιλήσει για «Ελληνικό Αίμα» κάποιος πολιτικός κάτω στο Ρωμέικο τί θα είχε γίνει από τους προστάτες της Πολιτικής Ορθότητος; Κόλαση θα είχε γίνει και ο «ρατσιστής» πολιτικός θα πήγαινε για βρούβες…

  ΙΔΟΥ και το επίμαχο βίντεο του χθεσινού διαγγέλματος του Πλανητάρχη Ντόναλντ με αγγλικούς υποτίτλους. Η Φράσις για το Αμερικάνικο Αίμα ακούγεται στο 1:53 με 2:00.

 216. Ωραίο το 212 🙂
  Α, το «με φτύνουν» μακεδονιστί λέγεται «βρέχει»;

 217. sarant said

  Καλημέρα από εδώ. Τοσο πολλά και καλά σχόλια, καμαρώνω -αλλά δεν μπορώ να τα σχολιάσω όπως τους αξίζει.

  209 Κι όμως, το βράζεται υπάρχει, πχ «το σπανάκι δεν πρέπει να βράζεται γιατί χάνει τις βιταμίνες του» = δεν πρέπει να το βράζετε.

 218. cronopiusa said

 219. cronopiusa said

 220. Alexis said

  #213: Εναλλακτικά:
  Παρακαλείται ο κάτοχος των πέτρινων πλακών με τις ΑΛΗΘΕΙΕΣ κ. Μωυσής να μας αποκαλύψει τις αλήθειες του ίνα ξεστραβωθώμεν… 😂

 221. spiral architect 🇰🇵 said

  @212: Εγώ το κατήγγειλα ως ανάρμοστο! 😆 😆

 222. Alexis said

  #217: Το «βράζεται» μπορεί να λέγεται αλλά το «ερημώνεται» λέγεται;
  Αυτό αναρωτιέμαι Νίκο…
  Πάντα η στερεότυπη έκφραση ήταν «ερήμωσαν τα χωριά», δεν έχω ακούσει ποτέ κανέναν να λέει «ερημώθηκαν τα χωριά».
  Μου θυμίζει λίγο ελληνικά αλλοδαπού που προσπαθεί να μάθει τη γλώσσα…

 223. Πέπε said

  @217:
  Χμ…! Ε, άλλες φορές όμως δεν υπάρχει παθητικός τύπος. 🙂

  Αλλά ακόμα και στο βράζω, μπορεί να υπάρχει παθητικός τύπος αλλά κι ο ενεργητικός δεν παύει να έχει *και* παθητική σημασία.

  Τελικά εσένα Νίκο πώς σου φαίνεται το «ερημώθηκαν»;

 224. Πέπε said

  @220:

  > > ελληνικά αλλοδαπού που προσπαθεί να μάθει τη γλώσσα…

  Εύστοχο.

  Θυμήθηκα έναν Ρωσοπόντιο συστρατιώτη μου, μια πολύ δυστυχισμένη περίπτωση ανθρώπου χωρίς μητρική γλώσσα, που μίλαγε σπαστά κοινά ελληνικά, σπαστά ρώσικα (απ’ ό,τι έλεγαν οι άλλοι ρωσόφωνοι), και σπαστά ποντιακά (απ’ ό,τι έλεγε ο ίδιος), και δε διάβαζε ή έγραφε καμία γλώσσα. Είχε όμως την ενστικτώδη ευστροφία να μεταστρέψει το ότι δεν καταλάβαινε τίποτε σε πλεονέκτημα (ομολογουμένως πολύ σπουδαίο στον στρατό): πούλαγε τρέλα, και είχε καταφέρει να βρίσκεται στο απυρόβλητο όπως κάποτε οι βασιλικοί τζουτζέδες. Τελικά ήταν ο πιο γελαστός άνθρωπος στη μονάδα!

  Εν πάση περιπτώσει, μια φορά ήταν στην αναφορά με σαγιονάρες, και ο δίκας σκέφτηκε ότι, απυρόβλητο-ξεαπυρόβλητο, κάτι πρέπει να του πει, έστω για τους τύπους. Προσπάθησε λοιπόν να τον επιπλήξει, και ο Νικόλας τον αφόπλισε εξηγώντας του ότι δεν είχε κάλτσες (για να βάλει τις αρβύλες), επειδή τις έπλυσε αλλά δε στεγνώφηκαν (φ=θ, Φιόντορ, Φεοφάν).

  Ωστόσο, για να επιστρέψω, το ερημώθηκαν δε μου ακούγεται όπως το στεγνώθηκαν.

 225. sarant said

  222/223

  Εμένα το «ερημώθηκαν» δεν με ξενίζει καθόλου και νομίζω πως έχει μια μικρή διαφορά από το «ερήμωσαν», διότι το πρώτο έχει ποιητικό αίτιο. Τα χωριά ερήμωσαν -μόνα τους. Τα χωριά ερημώθηκαν από τις επιδρομές των πειρατών.
  Με την ίδια λογική, ακόμα και το «στεγνώθηκαν» μπορεί να στέκει: Τα ρούχα δεν στέγνωσαν ακόμα. Αλλά: το καλό μου το μαντίλι χάλασε γιατί στεγνώθηκε στο στεγνωτήριο αντί να μείνει στην απλώστρα.
  Αφού το ενεργητικό ρήμα (ερημώνω, στεγνώνω) είναι και μεταβατικό αλλά και αμετάβατο, ο ένας τύπος αντιστοιχεί στην πρώτη χρήση και ο άλλος στη δεύτερη.

  Πρόσεξε επίσης ότι το «ερημώθηκαν» βρίσκεται σε πολλά βιβλία ακόμα και θεωρούμενα δόκιμα, πχ Ιστορία του Ελλ Έθνους
  https://www.google.com/search?q=%22%CE%B5%CF%81%CE%B7%CE%BC%CF%8E%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B1%CE%BD%22&client=firefox-b-ab&tbm=bks&ei=2RE3XLPzHsrMwALjtLygBw&start=10&sa=N&ved=0ahUKEwjzw_Tg9OLfAhVKJlAKHWMaD3QQ8NMDCIcB&biw=2048&bih=1043&dpr=1.25

  και ότι το έχει και το ΛΚΝ:

  ερημώνω [erimóno] -ομαι Ρ1 : α.κάνω έναν τόπο έρημο, χωρίς ανθρώπους: Tο χωριό ερημώνεται από τους τουρίστες κατά τους χειμερινούς μήνες. H χολέρα ερήμωσε την πόλη. β. (για τόπο) γίνομαι έρημος: Ερήμωσε ο τόπος, όταν έφυγαν όλοι για το εορταστικό τριήμερο. Ερήμωσε η πόλη τις ημέρες του Πάσχα. γ. (σπάν.) προκαλώ μεγάλες καταστροφές σε έναν τόπο: Kυρίεψε την πόλη και την ερήμωσε.

 226. Σταύρος said

  Πολύ ωραίο το άρθρο! Νίκο, ως πατέρας κόρης αλλά και γιου, χαίρομαι ιδιαίτερα που επιλέγεις τέτοια θέματα να αναδείξεις. Θυμάμαι πως πολλές φορές έχεις ασχοληθεί με θέματα που αφορούν τα δικαιώματα της γυναίκας.
  Είναι όντως πατριαρχική η ελληνική κοινωνία, ο όρος γυναικοκτονία μου φαίνεται ακριβής και νομίζω πως είναι στην σωστή κατεύθυνση να υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος όρος που να μην είναι δυνατόν να τον μπερδέψουμε με άλλον.

 227. sarant said

  226 Να είσαι καλά!

 228. Avonidas said

  Και η μόνη αντίδρασή σας είναι να διαστρεβλώνετε αυτά που λέω για να έχετε να πείτε κάτι [καλά, εσύ έφτασες μέχρι το σημείο να αρνείσαι (περίπου) ότι …υπάρχουν γυναίκες και άνδρες.

  Υπάρχουν γυναίκες και άντρες. Απλώς ειναι καπως πιο σύνθετοι από τα βλακώδη στερεότυπά σου, Πλατωνα της δεκάρας.

  Και κοφτο επιτέλους, μια χαρά καταλάβαμε τι ήθελες να πεις. Αν πραγματικά υπήρχε καποια παρεξηγηση, θα την ειχες ξεδιαλύνει μεχρι τώρα, αντι να μας τα ζαλιζεις κρατωντας το σκορ και μοιραζοντας βραβεια.

 229. θανάσης60 said

  Λυπάμαι πολύ που,στην πρώτη μου κιόλας ανάρτηση στο ιστολόγιό σας, θα πάω κόντρα στο ρεύμα και, το χειρότερο, μακρηγορώντας.
  Η ηθική μου λέει πως οποιαδήποτε διάκριση λόγω φυλής, φύλου, ηλικίας, πεποιθήσεων ή οτιδήποτε άλλου, δεν αποτελεί παρά συγκαλυμμένο φασισμό. Για τον επίδικο όρο, τώρα: νομίζω πως τόσο η νομική διάκριση περί «γυναικοκτονίας» όσο και το ιδιώνυμο της αντιμετώπισής της μπορεί να χαϊδεύουν τα πολιτικώς ορθά αυτιά τού μεταμοντερνισμού, επανεπιβεβαιώνουν, όμως, τα στερεότυπα περί απροστάτευτων κορασίδων. Υπάρχει αυξημένη βία σε βάρος των γυναικών; Αναμφισβήτητα. Επιβιώσεις τής πατριαρχίας; Παρομοίως. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα νομοθετηθεί μια θετική προκατάληψη υπέρ των θυμάτων τέτοιας βίας; Μέχρι πότε, άραγε; Μέχρι να εκτιμηθεί (από ποιον;) ότι επιτεύχθηκε ο στόχος τής πλήρους εξάλειψής της; Και στο μεταξύ θα γινόμαστε μάρτυρες των αποτελεσμάτων αυτής της διάκρισης;
  Στην Αργεντινή, όπου έζησα για εφτά χρόνια, η διάκριση στη νομοθέτηση υπάρχει προ πολλού, χωρίς να μειώνεται ο αριθμός των θυμάτων γυναικοκτονίας. Το κίνημα «ni una menos», διαδηλώνει συχνά στους δρόμους και στα μέσα δικτύωσης -πολύ συχνά με διάθεση «εμείς κι εσείς»-, τα παραδοσιακά μέσα υιοθετούν την επιχειρηματολογία του, αλλά κανείς δεν κοιτάει σοβαρά και την άλλη πλευρά: γυναίκες δολοφόνοι των συντρόφων τους, να πέφτουν στα μαλακά με μόνη την ύπαρξη -ή την επίκληση- ενδοοικογενειακής βίας, απειλών ή βιασμών, Για το «φλέγον» τού ζητήματος, βλ.
  https://www.elmundo.es/comunidad-valenciana/alicante/2017/11/20/5a12b6d9e5fdeabe758b45dd.html , όπου γυναίκα έκαψε ζωντανό τον σύντροφό της και απελευθερώθηκε μετά από τεσσεράμισι χρόνια φυλάκισης, ή
  https://larepublica.pe/mundo/1332428-argentina-liberaron-mujer-ahorco-novio-violar-hija-soledad-magdalena-cristian-senra , όπου άλλη μία ήταν αρκετά δυνατή ώστε να πνίξει με το κορδόνι τού φούτερ του τον σύζυγό της μέσα στο αυτοκίνητο, όχι όμως τόσο που να (θεωρήσει ότι μπορεί να) υπερασπιστεί τη δεκατετράχρονη κόρη της από τις απειλές τού θύματος να τη βιάσει. Αφέθηκε ελεύθερη μέχρι τη δίκη, όλα, όμως, δείχνουν βέβαιη την αθώωσή της.
  Υπάρχει πλήθος άλλων παραδειγμάτων που, μακρυά από λογικές συμψηφισμών, μου φαίνονται εντελώς ανησυχητικά.
  Για τη λογική μου, η μόνη λύση είναι η απόλυτη ισότητα έναντι των νόμων. Όλα τα άλλα, εφευρήματα δικηγόρων που, έχοντας άλλες άκρες και κρατώντας τους από αλλού, δίνουν στους δικαστές τής έδρας τη νομιμοποιητική βάση για παράλογες αποφάσεις.

 230. sarant said

  229 Καταρχάς, το άρθρο μιλάει για τον όρο «γυναικοκτονία» στη δημόσια σφαίρα και όχι για την καθιέρωση ιδιωνύμου όπως λέτε. Ωστόσο, διαφωνώ απόλυτα με την επιχειρηματολογία σας και με την ιδεολογία που τη στηρίζει και βρίσκω πολύ διδακτικό το ότι επιτίθεστε στην πολιτική ορθότητα.

  Με τη λογική σας είναι «συγκαλυμμένος φασισμός» η ποσόστωση που υπάρχει για εισαγωγή παιδιών από τη μουσουλμανική μειονότητα στα ΑΕΙ, τα επιδόματα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, η προοδευτική φορολογία.

  Προσωπικά, είμαι απολύτως υπέρ των θετικών διακρίσεων και μπορώ να επιχειρηματολογήσω. Ωστόσο, η κατά τη γνώμη μου τρομοκρατική χρήση του όρου «συγκαλυμμένος φασισμός» που κάνετε, μου απαγορεύει την περαιτέρω συζήτηση μαζί σας.

 231. Avonidas said

  @θανάσης60

  Όπως ανέφεραν ήδη άλλοι πιο αρμόδιοι στα νομικα, ο Νομος και η Δικαιοσύνη ανεκαθεν ενδιαφέρονταν για τα κίνητρα και τις περιστάσεις καθε εγκλήματος, κι αναλόγως αναγνωρίζουν ελαφρυντικους ή επιβαρυντικους παράγοντες κατα περίπτωση. Αυτο δεν καταστρατηγεί την ισότητα απέναντι στο Νομο, γιατι η ισοτητα αφορά τους ανθρώπους κι οχι τις περιστασεις.

  Αν δηλαδή ο Νομος θεωρεί ενα εγκλημα ιδιαιτέρως ειδεχθές, θα ειναι κι η ποινη αναλόγως βαρύτερη. Ο φόνος θεωρείται χειρότερος απο την ανθρωποκτονία από πρόθεση, κι εκείνη από την ανθρωποκτονία απο αμέλεια.

  Θα επρεπε να μετραει η ταυτότητα του θύματος ως επιβαρυντικός παράγοντας; Όποια άποψη κι αν έχουμε, αυτο είναι ήδη καθιερωμένη πρακτική: δεχομαστε οτι το να σκοτωσεις εναν ανηλικο, ιδιως υπο την κηδεμονια σου, ειναι ιδαιτερως ειδεχθες. Δεχομαστε οτι το εγκλημα απεναντι σε μελη ομαδων που ηδη αντιμετωπίζουν βια, προκαταληψη κι εχθροτητα (με αλλα λογια, το ρατσιστικό εγκλημα) ειναι ιδιαιτέρως ειδεχθες. Τα δεχομαστε αυτα οχι γιατι μερικοι ανθρωποι αξίζουν περισσότερο απο άλλους, αλλα επειδη οι περιστασεις διαφέρουν, κι η ταυτότητά τους ειναι μερος των περιστάσεων.

  Οσο γι’ αυτο που γράφεις, για την εκτροπη στο αλλο ακρο, δε βλεπω πώς είναι συνέπεια αυτης της νομοθεσίας. Το να επιβαρυνεις τις ποινες για ενα εγκλημα δεν συνεπάγεται να τις ελαφρυνεις για ενα αλλο. Αν όντως συμβαίνει κατι τετοιο, η ευθυνη βαραίνει τους δικαστες και τους ενόρκους, όχι τον Νομο.

 232. Avonidas said

  Προσωπικά, είμαι απολύτως υπέρ των θετικών διακρίσεων και μπορώ να επιχειρηματολογήσω

  Εγω παλι όχι, και μπορω επισης να επιχειρηματολογησω. Αλλα εδώ δεν εχουμε καν μια τετοια περίπτωση: δεν υπαρχει ανταγωνισμός για τις θεσεις στη φυλακή, υπαρχουν απλως καταδικαστικες αποφασεις. Μπορούμε να επικεντρωσουμε στο ποιος πρεπει να καταληγει στη φυλακη χωρίς να μας απασχολει ποιος αλλος ειναι ηδη εκει.

 233. Pedis said

  # 229 – καταλαβαίνω ότι θα έχεις νιώσει πολλές φορές το κίνδυνο του ανυπεράσπιστου, να σου επιτεθεί το κορίτσι σου με κατραπακιές, επιστρέφοντας στο σπίτι μεθυσμένη ή φόβο μην σε βιάσει καμιά από αυτές τις εξαγριωμένες ύπουλες φεμινιστριες τη νύχτα καθώς γυρίζεις σπίτι σου, υπό την απειλή δικηγόρου.

 234. Alexandros Piravlos said

  Το επιχείρημα που λέει ότι ειναι σπάνιο να βιαιοπραγήσει ένας πατέρας ή μια κοινότητα ή μια παρέα θιγμένων ανδρών σε ένα αγόρι λόγω του φύλου δεν στηρίζεται ευκολα.
  Η αλήθεια είναι πολλοί γιοι έχουν φάει ξυλο ή εχουν δολοφονηθεί επειδή δεν τηρούν τα κριτήρια του ρόλου τους.

  έχουμε διαχρονικά παραδείγματα βεντέτας στα οποία τα θύματα ειναι άντρες

  έχουμε επίσης παράδειγμα ανδρών που χάσαν την αρρενωπότητα τους — δηλαδή στιγματίστηκαν — επειδή οι γυναίκες τους, τους χτυπούσαν — ή τους ποδηγετούσαν
  (ακόμη και στο μεσαίωνα)

  ο »ρόλος» του ανδρά προδίδεται εξίσου εύκολα με το ρόλο της τίμιας γυναίκας — από μια λάθος επιλογή επαγγέλματος ή ακόμη και κουρέματος

  ενίοτε μάλιστα η κακοποίηση από τη μητέρα ή μια γυναίκα αφεντικό — ειναι χειρότερη από τον πατέρα — το μεγάλο–boss

  αυτό δεν αλλάζει ότι η γυναικτονία ειναι όντως ενας δόκιμος όρος.

  Δεν βοηθάει όμως πάντοτε η διπολική διαφοροποίηση των ανθρώπων σε θύτες και θύματα με αναφορά το φύλο τους και μόνο.

  δεν ζούμε σε κοινωνίες όπου η φυσική υπεροχή εχει τόσο μεγάλη εξουσία — ούτε το συμβολικό »κύρος» των ανδρών είναι τόσο καθολικό σε όλα τα εργασιακά και κοινωνικά περιβάλλοντα.

  είναι τόσες οι περιπτώσεις αντρών σήμερα που συντρίβονται από εξουσίες γυναικών και αντρών — που το να προσδίδουμε συγκεκριμένο φύλο στο θύμα — παρόλη τη ιστορική του λογική — ενέχει σοβαρούς κινδύνους.

  Η θεσμική κατόχυρωση του »θυματος» νομικά ενισχύει ήδη προνομιουχους συμπολίτες μας — που μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το ρόλο για να συντρίψουν ανθρώπους που τυχαίνει να ζουν σε αντρικά σώματα.

  ο νομικός και ηθικός πολιτισμός είναι παιχνίδι των ισχυρών.

  Χρειαζόμαστε μια πιο έξυπνη και διορατική ματιά — αλλά από την άλλη, καταντά λυπηρό που δεν καταλαβαίνουμε μερικές φορές ούτε τα βασικά — έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε παραπέρα

 235. Χαρούλα said

  229 Θανάση και εγώ είμαι απόλυτα σύμφωνη μαζί σου για τις διακρίσεις, έστω και θετικές. πχ αν και γυναίκα, θεωρώ άνιση την ποσόστωση στις εκλογές. Μας κάνει να επαναπαυόμαστε. Με αγώνες όλοι και όλες οφείλουμε να παίρνουμε τα μερίδια μας.
  ΑΛΛΑ εδώ έχουμε νομίζω κάτι διαφορετικό. Οι κολάσιμες πράξεις έγιναν επειδή το θύμα ήταν γυναίκα. Διαφορετικά δεν θα είχαν γίνει. Άρα κάποια λέξη πρέπει να χρησιμοποιείται για να τις περιγράψει. Σίγουρα δεν θα βελτιώσει η λέξη τις κοινωνικές συνθήκες. Δημιουργεί όμως έναν λεξικολογικό προβληματισμό σήμερα, που στο μέλλον μπορεί να λειτουργήσει θετικά στα άτομα, και αργά-αργά και στην κοινωνία. Άρα προς την σωστή κατεύθυνση είναι η χρήση μιας νέας(;) λέξης.

 236. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @Jane (#137). Χαίρομαι ποὺ νομίζετε ὅτι δέν θὰ γίνω μέρος τοῦ «συστήματος ποὺ θὰ δικαιώσει τὸν φονιά».

  Ἐν τούτοις ἡ διατύπωσή σας

  «…Και φυσικά όλο το σύστημα θα δικαιώσει τον φονιά. Κι αν τυχόν υπάρξουν διαμαρτυρίες, ή άρθρα που θα ορίσουν το έγκλημα ως γυναικοκτονία, τότε θα βρεθούν πολλοί , που θα θεωρήσουν «αχρείαστη» τη λέξη , διότι προφανώς την εφηύραν κάτι αριστεράντζες για πολιτικές σκοπιμότητες

  μὲ ἀδικεῖ βάζοντάς με, ἐμμέσως, στὴν πλευρὰ τῶν ὑποστηρικτῶν τοῦ «συστήματος ποὺ θὰ δικαιώσει τὸν φονιά».

  Καὶ μάλιστα, ἐνῶ ἔχω ξεκαθαρίσει τὴ θέση μου (στὸ σχόλιο 43):

  «…Τὸ πρόβλημα τῆς ἔμφυλης βίας δὲν λύνεται μὲ τὴ δημιουργία νέων ὅρων· καὶ μάλιστα ὄχι πολὺ πετυχημένων.

  Ἐπὶ τῆς οὐσίας δὲν ἔχω καμιάν ἀντίρρηση.»

  Γιὰ τὸ πολιτικὸ μέρος τοῦ σχολίου μου, τώρα.

  Ζήτησα συγγνώμη, ὄχι γιατὶ δὲν ἐξακολουθῶ νὰ πιστεύω αὐτὰ ποὺ ἔγραψα, ἀλλὰ ἐπειδὴ ἔκανα πολιτικὸ σχόλιο. Κάτι ποὺ δὲν κάνω συχνὰ στὸ ἱστολόγιο, μιᾶς καὶ μπορεῖ νὰ προκαλέσει ἀντιπαραθέσεις.

 237. Μανούσος said

  Δεν πιστεύω ότι τίθεται θέμα τέτοιου όρου, και εξηγούμαι:
  1) Οι φόνοι γενικώς διαπράττονται ως επί το πλείστον από άνδρες διότι έχουν αφ’ ενός την φυσική δύναμη, αφ’ ετέρου δίνεται το περιθώριο από τον κοινωνικό τους ρόλλο στις υφιστάμενες κοινωνίες. Ως εκ τούτου ο διαχωρισμός των γυναικών θυμάτων δεν αλλάζει την ουσία του πράγματος, ίσως καθορίζει κάπως το πλαίσιο, αλλά και αυτό πιστεύω ότι είναι λογικοφανές, αλλά όχι λογικό διότι
  2) σε αυτές τις περιπτώσεις πιστεύω ότι είναι περισσότερο οι αντιλήψεις του γονιού για το πρέπον ή άπρεπο που οδηγούν στην επίθεση κατά του παιδιού και εάν μεν είναι αγόρι, οι πατεράδες δυσκολότερα θα αποτολμήσουν επίθεση λόγω διαφοράς στην σωματική ακμή, πλην όμως και δυστυχώς πολλά τα παραδείγματα. Σε περίπτωση που είναι κόρη είναι αυτά που είναι. Να μη μας διαφεύγει όμως ότι όταν έχουμε (και πολύ συχνά μάλιστα) το ίδιο μοτίβο από την πλευρά της μητέρας, τα αποτελέσματα είναι παρόμοια σε αναλογία ειδικά όταν πρόκειται για ανήλικα ή νεογέννητα.
  Βεβαίως η χαμηλής έντασης βία των πεθερών κατά γαμπρών ή νυφών είναι άλλο ένα στοιχείο που τείνουμε να παραβλέπουμε ως υπόβαθρο.

  Εν ολίγοις αυτό που λέω είναι ότι απλώς επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας και όποιος δεν διαθέτει ψυχική ευστάθεια καταπιέζει μέχρις εξοντώσεως όποιον μπορεί να βάλει στο χέρι. Συνήθως οι άντρες ως ρωμαλεότεροι σωματικά και από την ανάγκη να αποδεικνύουν τον κοινωνικό τους ανδρισμό τείνουν στο έγκλημα, είτε κατά γυναικών είτε μεταξύ τους, γι’ αυτό και δεν υπάρχουν πχ γυναικείες ομάδες χούλιγκαν, διότι δεν είναι λειτουργικό.
  Το πλήθος των γυναικών που συστρατεύτηκαν με τους τζιχαντιστές του Χαλιφάτου νομίζω ότι τεκμηριώνει ακόμη καλύτερα τα προηγούμενα ή οι αμερικανίδες στο Άμπου Γράιμπ, η συμπεριφορά γυναικών εβραίων εποίκων κατά άλλων γυναικών (εννοείται…) Παλαιστινίων κλπ.

 238. Στο θέμα το εξαιρετικό βιβλίο του Βασίλη Παπαθεοδώρου : «Τη νύχτα που έσβησαν τ’ αστέρια» (Εκδ. Καστανιώτη, 2018). Για έφηβους και για … ευαίσθητους μεγάλους. Διαβάστε την κριτική της Μαρίζας Ντεκάστρο στον Αναγνώστη ( https://www.oanagnostis.gr/τη-νύχτα-που-έσβησαν-τ-αστέρια-της/)

 239. 213, Γιάννης Κουβάτσος said: ….
  # A! Μπράβο δάσκαλε. Τουλάχιστον είπες και μια …εξυπνάδα!

  220, Alexis said….
  # Μοιράσου με τον Κουβάτσο τα ….ξεστραβώματα!

  228, Avonidas said….
  # Όχι βέβαια! Δεν κάνω τέτοιο κόπο για ανθρώπους σαν εσένα που (κάνουν ότι) δεν καταλαβαίνουν!

 240. cronopiusa said

  Και βιασμένες και δολοφονημένες και πουτάνες

 241. Πουπερμίνα said

  Γραμμένο εν θερμώ (επειδή ο φόβος είναι κακός σύμβουλος): https://technischerbleistift.blogspot.com/2018/12/blog-post_6.html

 242. Pedis said

  Κρόνη, αυτο το έχεις ήδη βάλει;

  Pablo Iglesias se cogerá la baja paternal de tres meses a la vuelta de Navidad y no retornará a la política hasta marzo
  https://elpais.com/sociedad/2018/12/21/actualidad/1545384610_496826.html

  καλή συμβολική κίνηση ενάντια στο καμ μπακ του πατριαρχικού σωβινισμού από την Ισπανική Ακρο/Δεξιά

 243. θανάσης60 said

  230 Αν δεν σας είναι φανερό το ιδιώνυμο που υποδηλώνει η χρήση νομικών όρων που στηρίζονται σε διακρίσεις φύλου, το σέβομαι, αλλά διαφωνώ.
  Όχι, δεν είμαι κατά των ποσοστώσεων ή οικονομικών παροχών αναδιανομής υπέρ ευπαθών ομάδων, δεν θεωρώ, όμως, πως η μεγάλη πλειονότητα των γυναικών στη σημερινή Ελλάδα αποτελεί ευπαθή ομάδα, εδώ, άλλωστε, θαρρώ πως βρίσκεται και η ρίζα τής διαφωνίας μας.
  Σε αγγλοσαξονικά, αλλά και λατινογενή, λεκτικά περιβάλλοντα, η έλλειψη λέξης που να σημαίνει «άνθρωπος» χωρίς δήλωση φύλου όσο και το άφυλο των επιθετικών τους προσδιορισμών, ίσως να εξηγούν την εφεύρεση του εν λόγω όρου, στα καθ’ ημάς, όμως, τον βρίσκω περιττό και γι’ αυτό επικίνδυνο.

  321 Δεν διαφωνώ τελείως, λες, όμως: «Αν δηλαδή ο Νόμος θεωρεί ένα έγκλημα ιδιαιτέρως ειδεχθές,…»: ακριβώς εκεί έγκειται η ουσία. Ποια, δηλαδή, είναι η νομιμοποιητική βάση τού «ιδιαζόντως ειδεχθούς», αν όχι το κοινωνικό κλίμα, που καταδικάζει σε βαριά ποινή τον δολοφόνο, π.χ., ενός ανηλίκου και σχεδόν αθωώνει τα λευκά κολάρα (πολλές φορές γυναικών) που ρίχνουν στη φτώχεια και την εξαθλίωση ολόκληρες χώρες; Μήπως χτίζεται μια νομιμοποιητική βάση; Μου φαίνεται ότι οι προσδιορισμοί εκ προμελέτης, αμελείας ή άλλοι που μου διαφεύγουν ως μη νομικού, είναι αρκετά επαρκείς. Αλλιώς, μπαίνουμε στη σφαίρα ποικιλώνυμων τρομονόμων.

  232 Δεν θα έπρεπε, όμως, να μας απασχολεί και το ποιος δεν είναι μέσα και, κυρίως, το γιατί;

  233 Άσχετο. Πιστεύω πως όποιος/α και να φάει ξύλο είτε υποστεί οιαδήποτε βία μπορεί να προσφύγει στα προβλεπόμενα ένδικα μέσα. Η ύπαρξη διαχωρισμού αναλόγως του φύλου θα οδηγεί και σε διαφορετική επιμέτρηση ποινών, όπως και η εμπειρία, που περιπτώσεις της παρέθεσα, ήδη δείχνει.

  235 Συμφωνώ, εν μέρει. Οι κολάσιμες πράξεις έγιναν, επειδή το θύμα ήταν πιο αδύναμο (βλ. 237). Όταν οι περιστάσεις αλλάζουν (θα γυρίσει κι ο τροχός…), βλέπουμε αντιστροφές των ρόλων (“It was the light, it was the angle”: https://www.youtube.com/watch?v=yTSpvCV34Ok)

  240 Ναι, και λοιπόν; Η αυστηροποίηση των ποινών συγκαταλέγεται στο οπλοστάσιο του νεοσυντηρητισμού. Αψευδής μάρτυρας και το τελευταίο πλαίσιο της αφίσας σου.

 244. […] [4] Γυναικοκτονία, λέξη που ενοχλεί, 9/01/2019 […]

 245. […] αυτού του αντίλογου, που συμπυκνώνει σε μια μόλις παράγραφο,, όλα όσα θα θέλαμε να πούμε για τις γυναικοκτονίες που […]

 246. […] αυτού του αντίλογου, που συμπυκνώνει σε μια μόλις παράγραφο, όλα όσα θα θέλαμε να πούμε για τις γυναικοκτονίες που […]

 247. Νίκος said

  Ρατσιστικές φεμινιστικές ανοησίες. Αυτό που περιγράφεις σαν γυναικοκτονία είναι έγκλημα τιμής. Εγκλήματα τιμής συμβαίνουν Τουρκία Αφγανιστσν Πακισταν κλπ. Όχι όμως στην Ελλάδα γιατί δεν είναι μέρος της κουλτούρσς μας. Στις μουσουλμανικές χώρες όμως δεν υα πας να αοπαιτήσεις αλλαγή κουλτούρας γιατί σέβεσαι την κουλτούρα τους πογ είναι διαφορετική από τη δική σου. Δύο μέτρα και δύο σταθμα και το φούλεμα συνεχίζεται ψιλό γαζί

 248. […] πνεύμα και σοφίσματα όταν μιλάμε για γυναικοκτονία (ανάλυση του κ. Σαραντάκου εδώ) και που τα μίντια μέσω των ριάλιτι υποστηρίζουν την […]

 249. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Εννέα μέρες μετά την ανατριχιαστική γυναικοκτονία της Καρολάιν, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο Τσιάρα. Αρχικά μεταξύ άλλων προέβλεπε, πως ο κακοποιητής σύντροφος ή σύζυγος, δικαιούται να έχει κανονικά γονική μέριμνα, έως την αμετάκλητη καταδίκη του από το δικαστήριο. Μετά τον ακούραστο αγώνα των γυναικείων οργανώσεων -και όχι μόνο- ο υπουργός μετέτρεψε το αμετάκλητη καταδίκη, σε οριστική.
  https://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/tha-isxysei-o-nomos-tsiara-gia-ton-dolofono-tis-karolain?utm_source=onesignal-Desktop&utm_medium=push&utm_campaign=onesignal-tvxsD-2021-06-18———-

 250. Αθανάσιος said

  Ο παιδικός μου φίλος και αδερφός,με παρέπεμψε στο συγκεκριμένο άρθρο,γιατί έχω διαφωνία με την λέξη γυναικοκτονία που τιτλοφορείται το τελευταίο 12ωρο έντονα…
  Δυστυχώς το άρθρο δεν με καλύπτει,γιατί απλώς αναλύει κάτι το οποίο δεν διαφωνώ σαν ανάλυση,διαφωνώ όμως σαν χρησιμοποίηση της λέξης…
  Όπως αναφέρεται τους τίτλους “έγκλημα πάθους” και “έγκλημα αγάπης” το ίδιο ακριβώς είναι και ο τίτλος “γυναικοκτονία”…
  Δεν υπάρχει απολύτως καμία διαφορά δυστυχώς!
  Όταν η Δήμητρα Βούλγαρη δολοφόνησε τον άνδρα της Θανάση Λάμπρου πριν 10 χρόνια περίπου,σε κανέναν τίτλο καμίας εκπομπής και είδησης δεν φάνηκε η λέξη “ανδροκτονία”!
  Δυστυχώς ο ρατσισμός σιγά σιγά όσο παιρνούν τα χρόνια γίνεται επιλεκτικός,και για να πώ την αλήθεια μου νομίζω οτι με φοβίζει…

 251. sarant said

  250 Καλώς ήρθατε. Πριν από 10 χρόνια πολλές γυναίκες δολοφονήθηκαν από τον άνδρα τους αλλά ούτε γι αυτές χρησιμοποιήθηκε ο όρος «γυναικοκτονία» διότι δεν είχε μπει στη γλώσσα μας. Είναι ένας αναγκαίος νεολογισμός για να αναδειχτεί το πρόβλημα για τις γυναικες που δολοφονούνται επειδή είναι γυναίκες.

 252. […] Ο Νίκος Σαραντάκος, στο ιστολόγιό του «Οι λέξεις έχουν την δική τους ιστορία», γράφει από τις 9 Ιανουαρίου του 2019: […]

 253. […] Περί “γυναικοκτονίας” (αλλά και ανδροκτονίας και παιδοκτονίας) https://sarantakos.wordpress.com/2019/01/09/femicide/ […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: