Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ΑΝΕΛ

Posted by sarant στο 15 Ιανουαρίου, 2019


Προχτές, την Κυριακή, ο Πάνος Καμμένος, αρχηγός του ελάσσονος κυβερνητικού εταίρου και Υπουργός Αμύνης, αφου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι το κόμμα του αποχωρεί από την κυβερνηση -με αποτέλεσμα ο Αλέξης Τσίπρας να κινήσει τη διαδικασία για να ζητησει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, αφού, χωρίς τους ΑΝΕΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει στους 145 βουλευτές.

Το σημείο τριβής, φυσικά και όπως αναμενόταν, η συμφωνία των Πρεσπών. Ο Π. Καμμένος είχε προεξοφλήσει ότι η συμφωνία δεν επρόκειτο να εγκριθεί στη γειτονική χώρα, κάτι που θα τον απάλλασσε από το δίλημμα, και είχε βασίσει όλη του τη στρατηγική σε αυτή την παραδοχή. Όμως στις αρχές του χρόνου το κοινοβούλιο της (οσονούπω) Βόρειας Μακεδονίας ενέκρινε τη συμφωνία των Πρεσπών με την απαιτούμενη πλειοψηφία (81 στους 120 βουλευτές) κι έτσι το μπαλάκι βρέθηκε στην ελληνική πλευρά και ο Πάνος Καμμένος πήρε την απόφαση να διαλύσει τον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Δεν τον ακολούθησαν όλοι οι βουλευτές του: δύο απο τους υπουργούς, η Έλενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης, προτίμησαν να μείνουν στην κυβέρνηση (και να κρατήσουν τα υπουργεία τους) και ανακοίνωσαν πως θα ψηφίσουν θετικά στην επικείμενη ψηφοφορία εμπιστοσύνης. Ήδη διαγράφτηκαν από την κοινοβουλευτική ομάδα. Άλλοι δυο βουλευτές του, ο προερχόμενος από την κομμουνιστική αριστερά Κώστας Ζουράρις και ο Θάνος Παπαχριστόπουλος, επίσης θα ψηφίσουν «ναι» στην ψήφο εμπιστοσύνης (ο δεύτερος και στην επόμενη ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών). Αυτοί όμως δεν θα διαγραφούν, με το επιχείρημα ότι δεν ειναι υπουργοί, και ουσιαστικά για να μην πέσει κάτω από τους 5 βουλευτές η δύναμη των ΑΝΕΛ και χάσουν έτσι την ιδιότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας και τα συναφή διαδικαστικά προνόμια. (Υπάρχει πάντως δεξαμενή ανεξαρτητοποιημένων βουλευτών από την οποία μπορεί να αντλήσει ο Π.Καμμένος αν χρειαστει).

Η ψηφοφορία θα γίνει αύριο και ελπίζω, χωρίς βεβαιότητα πάντως, να συγκεντρωθούν οι 151 ψήφοι, όπως επίσης ελπίζω να εγκριθεί απο τη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, ένα αριστούργημα πολιτικής τέχνης (χαρακτηρισμός του Άκη Γαβριηλίδη), μια λύση που δεν αφήνει πληγές στο σώμα της Ελλάδας (χαρακτηρισμός του Ν. Μέρτζου, οργανωτή των συλλαλητηρίων του 1992), μια λύση που σταματάει την αιμορραγία διπλωματικού κεφαλαίου και αποτρέπει μια εθνική ήττα στο μέλλον, η καλύτερη δυνατή λύση μετά την προδοσία του Αντώνη Σαμαρά που τορπίλλισε την επίτευξη συμφωνίας το 1992-3 για να οικοδομήσει το πολιτικό του μέλλον.

Αλλά το θέμα του σημερινού μου σημειώματος δεν είναι οι Πρέσπες, είναι το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Θα μπορούσα να γράψω ένα άρθρο γλωσσικό, περί διαζυγίων και χωρισμών, και ίσως το γράψω στο κοντινό μέλλον, όχι ομως σήμερα. Σήμερα θέλω να συζητήσουμε το γεγονός.

Η κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γεννήθηκε μετα τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συγκεντρώσει 149 έδρες, αγγίζοντας αλλά μην πετυχαίνοντας αυτοδυναμία. Καθώς την εποχή εκείνη, αλλά και όλη την προηγούμενη τριετία, η βασική διαχωριστική γραμμή ήταν μνημόνιο-αντιμνημόνιο, η συνεργασία ενός αριστερού ριζοσπαστικού κόμματος και ενος κόμματος της δεξιάς θεωρήθηκε αν όχι αυτονόητη πάντως η καλύτερη από τις εναλλακτικές που παρουσιάζονταν, κι έτσι οι 13 βουλευτές των ΑΝΕΛ βοήθησαν να σχηματιστεί μια σχετικώς ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην πλειοψηφία τους δεν δυσφόρησαν γι’ αυτή τη συνεργασία, που άλλωστε διευκολύνθηκε από την όχι σπάνια συμπόρευση των δύο κομμάτων ως αντιπολίτευσης μέσα στη Βουλή την προηγούμενη τριετία 2012-2015 (αλλά και έξω από τη Βουλή: θυμηθείτε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τη Ραχήλ Μακρή στην ΕΡΤ -άσχετο από την πορεία που ακολούθησαν στη συνέχεια και αυτές και όλοι εμείς οι άλλοι). Μάλιστα, τον πρώτο καιρό ήταν συχνά τα μιμίδια με φωτογραφίες από το υπουργικό συμβούλιο όπου ο Πάνος Καμμένος δήθεν ρωτούσε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη «Και πώς το είπες αυτό για τον νόμο της πτωτικής τάσης του κέρδους στον καπιταλισμό;» ή κάποια άλλη ανάλογη βαθιά μαρξιστικούρα.

Εκτός ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί ήταν εκείνοι, στην αριστερά και κεντροαριστερά, που διαμαρτύρονταν ή έσκιζαν τα ιμάτιά τους, για τη συνεργασια με τους «ακροδεξιούς ψεκασμένους» ΑΝΕΛ. Χρησιμοποιώ δυο διαφορετικά ρήματα για να διαχωρίσω τις ειλικρινεις αντιρρήσεις από τις υποκριτικές -και βέβαια, πιστεύω ότι όσοι κατάπιαν τη συνεργασία με το ακροδεξιό ΛΑΟΣ (που δεν ήταν καν απαραίτητη κοινοβουλευτικά) το 2011 και στη συνέχεια ανέδειξαν σε κοινοβουλευτικό τους εκπρόσωπο τον Βορίδη, που μπορεί να έχει ακόμα σε κάποιο συρτάρι του γραφείου του το δαχτυλίδι του δικτάτορα Παπαδόπουλου ο οποίος τον διόρισε αρχηγό της νεολαίας ΕΠΕΝ, διάδοχο του Μιχαλολιάκου, αυτοί λοιπόν δεν είναι ειλικρινείς όταν εξανίστανται για τον «ακροδεξιό Καμμένο». Δεν θα αρνηθώ όμως ότι υπήρχαν και ειλικρινείς καταγγελίες της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. (Δείκτης της ειλικρίνειας, η στάση στο θέμα των Πρεσπών: δεν είναι ειλικρινής όποιος επέκρινε τον Καμμένο και κατάπιε τα συλλαλητήρια, τον Φραγκούλη Φράγκο και τους Μεγαλέξαντρους πάνω στ’ άλογο).

Το έχω πει πολλές φορές και έχω φάει ξύλο, μεταφορικά μιλώντας, γι’ αυτό -δεν θεωρούσα ακροδεξιά τους ΑΝΕΛ και δεν τους θεωρώ ούτε τώρα. Για μένα, όπως προκύπτει από την πρακτική τους, την κοινωνική τους σύνθεση, τη στάση τους στο θέμα της ΕΕ και τη θέση τους στο ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο, καθώς και από την απόλυτη έλλειψη βίας στην πρακτική τους (παρά τις κορόνες του αρχηγού τους) οι ΑΝΕΛ είναι ολοκάθαρα κόμμα της λαϊκής δεξιάς, όχι της ακροδεξιάς. Ο ίδιος ο αρχηγός τους είναι τυπικό δείγμα μέινστριμ δεξιού πολιτικού -άλλωστε όταν ίδρυσε τους ΑΝΕΛ κόντευε να συμπληρώσει εικοσαετία στα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας, πουλέν αν δεν κάνω λάθος της οικογένειας Μητσοτάκη.

Η κατάταξη στη λαϊκή δεξιά δεν σημαίνει ότι μέσα στους ΑΝΕΛ δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν ακροδεξιά στοιχεία ή ότι πολιτευτές τους δεν παίρνουν ακροδεξιές, ρατσιστικές, αντισημιτικές ή ομοφοβικές θέσεις. Φυσικά υπάρχουν -εδώ υπάρχουν στην κεντροδεξια φιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία τέτοια στοιχεία, δεν θα υπάρχουν στη λαϊκή δεξιά; Εκτός αυτού, οι ΑΝΕΛ είναι εξαιρετικά ετερογενές κόμμα -συγκρίνετε, ας πούμε, τον Ζουράρι ή τον Παπαχριστόπουλο με τον Κατσίκη ή τον Δ. Καμμένο. Αλλά παρασύρθηκα στην ανάλυση των ΑΝΕΛ και σταμάτησα τη χρονολογική μου ανασκόπηση. Επιστρέφω.

Το καλοκαίρι του 2015 τα πράγματα ήρθαν τα πάνω κάτω, ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάστηκε από τη βάση ίσαμε (κυρίως) την κορυφή, αλλά στις εκλογές που ακολούθησαν οι δυο εταίροι διατήρησαν αθροιστικά την κοινοβουλευτική πλειοψηφία αν και συρρικνωμένη: το 149 συν 13 είχε γίνει 145 συν 10 και πολύ γρήγορα το 155 έγινε 154 όταν αποχώρησε ο Στάθης Παναγούλης -που ως διά μαγείας έπαψε να χαρακτηρίζεται γυρολόγος αφού τώρα έφευγε από την Αριστερά. Και ενώ οι νόμιμοι ιδιοκτήτες του κράτους περίμεναν, σαν την αλεπού του ανεκδότου, να κλείσει επιτέλους η αριστερή παρένθεση, ή, ελλείψει αυτού, πρόβλεπαν ότι το «ακροδεξιό βαρίδι» θα εμποδίσει κάθε κοινωνικό προοδευτικό μέτρο, περιέργως η οριακή πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άντεξε τους κλυδωνισμούς και διέψευσε τις δυσοίωνες προφητείες ότι «δεν θα βγάλουν το φθινοπωρο», που ανανεώνονταν κάθε χρόνιο, ενώ παρά την αντίθεση των ΑΝΕΛ ψηφιστηκαν, με τη συνδρομή μερίδας της αντιπολίτευσης, αρκετά πρωτοποριακά κοινωνικά νομοσχέδια (σύμφωνο συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, αναδοχή, μετανάστες).

Δηλαδή, ο «ακροδεξιός» εταίρος δεν εμπόδισε να ψηφιστούν προοδευτικά μέτρα που ως τώρα καμιά άλλη κυβέρνηση δεν είχε τολμήσει να φέρει προς ψήφιση (να αναγνωρίσουμε πάντως ότι έχουν ωριμάσει και οι συνθήκες). Από την άλλη πλευρά, και για να τα λέμε όλα, σε επίπεδο προσώπων υπήρξαν απώλειες εξαιτίας του ελάσσονα εταίρου -θυμηθείτε την αποπομπή του Νίκου Φίλη και, τώρα στο τέλος, την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά.

Πάντως, είτε επειδή η εξουσία και οι καρέκλες είναι ισχυρό κίνητρο για ενότητα και σύμπνοια, είτε επειδή πίστευαν ότι έχουν ένα έργο να φέρουν σε πέρας, είτε επειδή τους ατσάλωνε και τους συσπείρωνε ο πρωτοφανής πόλεμος που δέχονταν, η ετερόκλιτη (ή ετερόκλητη, μην μαλώσουμε τώρα) συνεργασία άντεξε στον χρόνο μέχρι που, το καλοκαίρι που μας πέρασε, η χώρα βγήκε από το πρόγραμμα στήριξης, κοινώς «βγήκε από τα μνημόνια». Αληθινή ή εικονική, καθαρή ή βρώμικη, πάντως η έξοδος από τα μνημόνια άλλαξε το πολιτικό τοπίο, κατά το ότι αφαίρεσε τον βασικό λόγο ύπαρξης της συνεργασίας -και ηταν πλέον πάγκοινη η εντύπωση πως μετά τις εκλογές ο καθένας θα έπαιρνε τον δρομο του.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, και η αίσια περάτωση της διαδικασίας από την (οσονούπω) βορειομακεδονική πλευρά επιτάχυνε κατά μερικούς μήνες το προδιαγραμμένο τέλος αυτής της συμμαχίας -και γι’ αυτό δεν χρειάζονται ούτε ιαχές πανηγυρισμού ούτε κακολογίες προς τον πρώην εταίρο, το πολύ ένας αδιόρατος αναστεναγμός ανακούφισης για το τέλος μιας σχέσης η οποία είχε αρχίσει να κουράζει πολύ. Βέβαια, τα διαζύγια είναι άτιμο πράγμα, όπως ξέρει ο καθένας μας από την καθημερινή ζωή και όπως βλέπουμε και από το Μπρέξιτ, για το οποίο κατά σύμπτωση σήμερα γίνεται μια κρισιμη ψηφοφορία, οπότε δεν αποκλείω να ακουστουν βαριά λόγια, καθώς μάλιστα οι κουτσομπόληδες της γειτονιάς θα αρχίσουν να βάζουν φιτιλιές.

(Και μια παρένθεση επειδή ανέφερα το Μπρέξιτ. Πολλοί ελεεινολογούν τη χαμηλή ποιότητα των Ελλήνων πολιτικών -του πολιτικού προσωπικού, όπως λένε. Πέρα από το ότι είδαμε και τα καζάντια των πολιτικών υψηλής ποιότητας, στη σύγκριση με τη συμπεριφορά των Τόρηδων της Αγγλίας οι ΑΝΕΛ φαντάζουν πρότυπα λογικής και συγκρότησης, σχεδόν statesmen).

Πάντως, σαν αποχαιρετισμό στον δύσκολο εταίρο, πρέπει να του αναγνωρίσουμε, τουλάχιστον, ότι έμεινε σταθερός στις αρχές του: διαψεύδοντας οσους έλεγαν ότι πρέπει να γίνει χειρουργική επέμβαση για να αποκολληθεί από την υπουργική καρέκλα, ο Πάνος Καμμένος την εγκατέλειψε ο ίδιος, αυτόβουλα -και αυτονόητα, θα πείτε, ύστερα από όσα είχε κατά καιρούς δηλώσει. Συμφωνώ. Να συγκρίνουμε όμως τη στάση του με τη στάση πολικών αστέρων του εκσυγχρονισμού και της προόδου, που μήνες και μήνες τώρα δεν έχουν ψελλίσει λέξη υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών με την οποία κατ’ιδίαν συμφωνούν απόλυτα. Εκείνων τη στάση βρίσκω εγώ επαίσχυντη.

Και τώρα τι θα γίνει, αν υποτεθεί ότι η κυβέρνηση παίρνει αύριο ψήφο εμπιστοσύνης και ότι εγκρίνεται από τη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών; Υποθέτω -ή ίσως επιθυμώ- ότι θα πάμε σε εκλογές το φθινόπωρο, πιθανώς στο τέλος της συνταγματικής προθεσμίας -με μια αναδιαμορφωμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος προβλέπει το ίδιο, αν και κάνει λόγο για αποστασία και χαρακτηρίζει άτομα «χωρίς παράδοση και χωρίς αξίες» όσους ενδεχομένως προσχωρήσουν στη νέα πλειοψηφία.

Περίεργο. Δεν κοιτάζει τις γραμμές του κόμματός του ο κ. Βενιζέλος; Αν το κάνει, θα δει να τις στελεχώνουν, μεταξύ άλλων, ο Στάθης Παναγούλης (από τον ΣΥΡΙΖΑ), ο Ιλχάν Αχμέτ (τελευταία από το Ποτάμι), ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας (επίσης εκλεγμένος με το Ποτάμι) και ο Γ.Δ. Καρράς (εκλεγμένος με την Ένωση Κεντρώων). Αν πάλι κοιτάξει λίγο παραπέρα ο κ. Βενιζελος, στον προνομιακό του εταίρο, τη Νέα Δημοκρατία, θα δει στις γραμμές της τον Ιάσονα Φωτήλα (από το Ποτάμι), την Κατερίνα Μάρκου (από το Ποτάμι, μεταξύ άλλων), τον Γιώργο Κατσιαντώνη (από την Ένωση Κεντρώων) και τον Χάρη Θεοχάρη (επίσης από το Ποτάμι). Προφανώς αποστάτες «χωρίς παράδοση και χωρίς αξίες» είναι μόνο όσοι μετατοπίζονται προς την αριστερά. Όσοι πηγαίνουν στο ΚΙΝΑΛ ή τη ΝΔ ειναι υπεύθυνοι πολιτικοί. (Για να μη θυμηθούμε ότι ανάλογες περιπτώσεις…. αποστασίας είχαμε και όταν αποχώρησε από την κυβέρνηση ο Γ. Καρατζαφέρης και το ΛΑΟΣ το 2012, αλλά τα δυο πιο ακραία στελέχη του, Γεωργιάδης και Βορίδης, έμειναν στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία).

Θα έκλεινα εδώ, όμως θέλω να πω δυο λόγια παραπάνω, πέρα από τη σημερινή συγκυρία. Αν έκανε κάτι καλό η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως μοντέλο είναι ότι μάς συνήθισε στην ιδέα των ετερόκλιτων (ή ετερόκλητων) συμμαχιών και των κυβερνήσεων που δεν έχουν πανίσχυρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Τις συγκυβερνήσεις τις είχαμε γνωρίσει από το 2012 (οι λίγοι μήνες του 1989-90 ας θεωρηθούν έκτακτη κατάσταση) αλλά με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έγιναν πια συνείδηση. Είτε καθιερωθεί η απλή αναλογική, είτε αλλάξει (που το απεύχομαι), κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει εκλογικά αποτελέσματα που θα καταστήσουν αναγκαίες τις συνεργασίες ακόμα κι αν υπάρχει ένα θηριώδες μπόνους για το πρώτο κόμμα, όπως στο σημερινό σύστημα.

Οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι ο κανόνας στη σημερινή Ευρώπη, ενίοτε και κυβερνήσεις μειοψηφίας. Όχι μόνο στον Νότο με την Ισπανία, αλλά και στον ακόμη ευημερούντα ευρωπαϊκό Βορρά, στη Σουηδία, όπου από τις εκλογές προέκυψε κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο, και όπου φαίνεται πως θα σχηματιστεί κυβέρνηση μειοψηφίας, από Σοσιαλδημοκράτες και Οικολόγους, με τη στήριξη Κέντρου και Φιλελεύθερων, ενδεχομένως και των Αριστερών. Φυσικά έγιναν διαπραγματεύσεις πολύμηνες πριν από την επίτευξη συμφωνίας και ο κάθε εταίρος ζήτησε και πήρε κάτι: οι Κεντρώοι την απορρύθμιση των ενοικίων, οι Πράσινοι την επιβολή φόρου στον άνθρακα. Παζάρι χωρίς αρχές; Μπορεί, αλλά οι πολυκομματικές συνεργασίες έτσι είναι και έτσι θα είναι κι εδώ. (Και δεν εννοώ το επαίσχυντο 4-2-1 της σαμαροβενιζελικής συγκυβέρνησης με τη ΔΗΜΑΡ, αλλά την επίτευξη προγραμματικής συμφωνίας πάνω σε συγκεκριμένες θέσεις).

Θα μου πείτε: Μήπως είναι πολυτέλεια για τη χειμαζόμενη Ελλάδα η ακυβερνησία που θα προκύψει ενδεχομένως από την απλή αναλογική; Σιγά σιγά θα εκπαιδευτούμε και στο τέλος θα φτάσουμε το Βέλγιο που κρατάει και 500 μέρες χωρίς κυβέρνηση. Το Βέλγιο συνορεύει με το Λουξεμβούργο, θα πείτε, όχι με την Τουρκία. Ξέρω όμως ένα άλλο κράτος, ανεξάρτητα από το ποια γνώμη έχετε γι’ αυτό, που έχει υιοθετήσει το πιο αναλογικό εκλογικό συστημα που μπορεί να υπάρξει, που όταν κάνει εκλογές κατεβαίνουν (και μπαίνουν στη Βουλή) δεκάδες κόμματα, και που οπωσδήποτε δεν συνορεύει με το Λουξεμβούργο και το Λιχτενστάιν: εννοώ το Ισραήλ, στη Βουλή του οποίου εκπροσωπούνται σήμερα 12 κόμματα, 6 στον κυβερνητικό συνασπισμό (61 έδρες στις 120) και άλλα τόσα στην αντιπολίτευση (59 έδρες). Στην πραγματικότητα, τα κόμματα είναι περισσότερα, 12 είναι οι εκλογικοί συνασπισμοί -για παράδειγμα, το κόμμα Ενιαία Λίστα που έχει 11 βουλευτές είναι συνασπισμός από τα κόμματα Χαντάς (που κι αυτό με τη σειρά του είναι συνασπισμός του ΚΚΙσραήλ με άλλα αριστερά κόμματα), Ραάμ (αραβικό) και Μπαλάντ (άλλο αραβικό). Κι όμως το Ισραήλ παρά την εντελώς απλή αναλογική και τον κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων και τα παρατεταμένα παζαρέματα στα οποία επιδίδονται οι μικρότεροι εταίροι πριν από τον σχηματισμό κυβέρνησης, θα έλεγα ότι δεν έχει καταστραφεί. Ούτε η Ολλανδία άλλωστε, που επίσης έχει αναλογικότατο εκλογικό σύστημα -αλλά αυτή δεν πιάνεται γιατί συνορεύει με το Βέλγιο, που συνορεύει με το Λουξεμβούργο -το οποίο έχει κυβερνήσεις συνασπισμού τα τελευταία 100 χρόνια.

Θέλω να πω, αν είσαι αριστερός κατά πάσα πιθανότητα θα εισαι υπέρ της απλής αναλογικής. Και αν μεν εισαι με το ΚΚΕ έχει καλώς, όλα είναι λυμένα και δεν έχεις κανένα πρόβλημα στο εξής. Αν όμως δεν είσαι με το ΚΚΕ, δεν μπορείς να είσαι υπέρ της απλής αναλογικής και να σου ξινίζουν οι συνεργασίες. Απλή αναλογική σημαίνει συνεργασίες.

Αλλά αυτά θα τα συζητήσουμε και άλλη φορά. Προς το παρόν, ας σημειώσουμε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διέκοψαν τη συνεργασία τους και επανήλθε ο καθένας στη φυσική του θέση. Εγώ πολλά είπα. Σας ακούω.

Advertisement

221 Σχόλια προς “ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ΑΝΕΛ”

 1. LandS said

  Καλημέρα!

  προτίμησαν να μείνουν στην κυβέρνηση (και να κρατήσουν τα υπουργεία τους)

  Υπάρχει πλεονασμός εδώ;

 2. π2 said

  Δυσκολεύομαι λίγο να παρακολουθήσω τη διάκριση μεταξύ ακροδεξιού και λαϊκού δεξιού ως χαρακτηρισμού για τον Καμμένο, σε μια εποχή που η δεξιά, με ηγέτη έναν υποτιθέμενα φιλελεύθερο, έχει γείρει καραδεξιά, και η αριστερά γλυκοκοιτάζει διαρκώς προς το κέντρο και θα γλυκοκοιτάζει όλο και περισσότερο προς τα εκεί όσο πλησιάζουν οι εκλογές. Ο δε Καμμένος, τώρα που απαλλάχτηκε από τις ευθύνες του κυβερνητικού εταίρου, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα παίξει το χαρτί πατρίς – θρησκεία – οικογένεια σε μια απόπειρα πολιτικής επιβίωσης.

 3. LandS said

  Και ο Σπύρος Δανέλης εκτός κόμματος.

  Προληπτική κομματική πειθαρχία; Μπορούσαν να περιμένουν μέχρι αύριο βράδυ.

 4. rizes said

  ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΟΥΣ, Εν Αθήναις 403 π.Χ.
  https://vgiannelakis.wordpress.com/2013/06/14/%ce%b8%cf%81%ce%b1%cf%83%cf%8d%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%82-%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%b3%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d%cf%82-403-%cf%80%cf%87/

 5. Πάνος με πεζά said

  Μου αρέσει που γράφεις τόσα κατεβατά για την πολιτική… Πεταμένα λεφτά !

 6. Πάνος με πεζά said

  Ή τελοσπάντων, μπορεί να μην είναι για πέταμα η πολιτική, αλλά καλύτερα να επανέλθουμε σε αυτή μετά από 40-50 χρόνια, που πιθανώς να έχει γίνει σοβαρή…

 7. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα.

  Μια γρήγορη ματιά να ρίξει κανείς στο πολιτικό σκηνικό των τελευταίων ετών στην Ελλάδα (και αλλού) θα δει ότι ο όποιος μικροεταίρος ενός πρώτου κόμματος τον τρώει η μαρμάγκα και το κόμμα του και αυτόν. Σκεφτείτε τον ΛΑΟΣ-Καρατζαφέρη, τον ΔΗΜΑΡ-Κουβέλη τον ΑΝΕΛ-Καμμένο … πιο μετά θα δείξουν οι μελλοντικές συνεργασίες. Κατά τ’ άλλα, ομοίως με τον Πιδύο στο #2 🙂 όχι μόνο δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω τη διάκριση ακροδεξιάς και λαϊκής δεξιάς, αλλά τις ταυτίζω.

  Παρεμπιπτόντως, σήμερα θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης – παραλαβής των καθηκόντων του υπουργού Εθνικής Άμυνας από τον απερχόμενο υπουργό Πάνο Καμμένο στον νέο υπουργό ναύαρχο ε.α. Ευάγγελο Αποστολάκη.

  Παραμπαπαμ, παραμπαπαμ, παραμπαραμπαραμ …

 8. Τσούρης Βασίλειος said

  Καλημέρα σας
  … ο Πάνος Καμμένος, αρχηγός του ελάσσονος κυβερνητικού εταίρου και Υπουργός Αμύνης….
  Άμυνας πλέον
  Έχει μείνει και απ΄το
  Της αμύνης τα παιδιά….

 9. Γς said

  Πλάκα πλάκα, σπάσαμε πολύ πλάκα και με δαύτον. Περισσότερη δεν γινόταν, άκρως ανθυγιεινή γαρ.

 10. Πάνος με πεζά said

  Ας πούμε, θα πετάξουν λέει δύο F-16 την ώρα της παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου, προς τιμήν του Πάνου… Κι εσείς, βάζετε δεκάρικο-δεκάρικο τη βενζίνη στο αυτοκίνητο…Δε βαριέσαι, βάλε να πάνε…

 11. Αὐγουστῖνος said

  Καλημέρα ἀπὸ τὴ μουσκεμένη Ρόδο.
  …Η κατάταξη στη λαϊκή δεξιά δεν σημαίνει ότι μέσα στους ΑΝΕΛ δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν ακροδεξιά στοιχεία ή ότι πολιτευτές τους δεν παίρνουν ακροδεξιές, ρατσιστικές, αντισημιτικές ή ομοφοβικές θέσεις. Φυσικά υπάρχουν -εδώ υπάρχουν στην κεντροδεξια φιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία τέτοια στοιχεία, δεν θα υπάρχουν στη λαϊκή δεξιά;
  Αὐτὴ ἡ πρόταση σημαίνει ὅτι π.χ. ὁ Λοβέρδος δὲν ἔχει ἀκροδεξιές, ρατσιστικές ἢ ὁμοφοβικὲς θέσεις; Ἢ ὅτι τὸ πάλαι ποτὲ ΠΑΣΟΚ καὶ νὺν ΚΙΝΑΛ θεωρεϊται λογικὸ νὰ ἔχει τέτοια στοιχεῖα, ἐνῶ ἡ «κεντροδεξιὰ φιλελεύθερη» ΝΔ εἶναι παράλογο νὰ ἐναγκαλίζεται τέτοια φροῦτα;
  Ὅσο γιὰ τὸν Εὐάγγελο, εἶναι φυσικὸ νὰ μὴν κοιτάζει «στὸ κόμμα του». Ὅσο δὲν εἶναι ὁ ἴδιος ἀρχηγός, τὸ ΚΙΝΑΛ δὲν εἶναι «κόμμα του», ἁπλῶς καραδοκεῖ ἐκεῖ πότε θὰ τοῦ δοθεῖ ξανὰ ἡ εὐκαιρία γιὰ ὑφαρπαγὴ τῆς ἡγεσίας ἀπὸ τὴν ὀλίγιστη – ὅπως ἀποδείχθηκε – Φώφη.
  Καὶ ἐν τέλει συμφωνῶ ἀπολύτως μὲ τὴ θέση ὅτι οἱ ΑΝΕΛ δὲν ἦταν ἀκροδεξιὸς σχηματισμός – τουλάχιστον σὲ σύγκριση μὲ κάποια ἀκροδεξιὰ στοιχεῖα στὸ ἐσωτερικὸ τῶν κομμάτων τοῦ «δημοκρατικοῦ τόξου» (ἄλλη μπαρουφοειδὴς ἔκφραση ποὺ καθιέρωσε ὁ Εὐάγγελος).

 12. Κουνελόγατος said

  Γύρω στο 1992;;;; μια ομάδα 4 παιδιών καταδικάστηκε για ένα κείμενο -που το είχε δημοσιεύσει η Ελευθεροτυπία με τον τίτλο «Όχι στον Εθνικισμό και τον Πόλεμο. Εδώ έμαθα από τον Ν. πως ένας από αυτούς ήταν ο Στρατής Μπουρνάζος.

  Υ.Γ. 1: Κρίμα που κάποιοι άνθρωποι άλλαξαν θέσεις από τότε, αλλά τι να γίνει; Αρκεί να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑς (δε μιλάω για δεξιούς)…
  Υ.Γ. 2: Κάπου διάβασα (μάλλον από τη Δώρα Μακρή, ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στη Μαδρίτη), πως το ακροδεξιό κόμμα της Ισπανίας ενισχύθηκε οικονομικά από το Ιράν. Η Ρωσία κατηγορείται για χρηματοδότηση ακροδεξιών κομμάτων. Τι γίνεται ρε παιδιά;

 13. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2 Έβαλα κάποια κριτήρια (ΕΕ, βια κτλ.) Προφανώς οι γραμμές δεν είναι πάντα καθαρές ούτε είναι ομοιογενές το συγκεκριμένο κόμμα.

  5 Εντάξει, παρασύρθηκα κι εγραψα σεντόνι

  8 Για την ακρίβεια, Εθνικής Άμυνας

 14. sarant said

  11 Δεν έχεις άδικο για τον Λοβέρδο, το παρέλειψα]]

  12 Κάποτε θα αναφερθούμε σε αυτήν την ιστορία

 15. Αὐγουστῖνος said

  Ἀρχίσαμε (ἀντιγράφω ἀπὸ τὸ FB):

  …Κωμικη κυβερνηση ΣυριΔανελ…

  πλακίτσες – μὲ δολοφονία χαρακτήρων.

 16. Λευκιππος said

  Το με ποιον συνοδεύεις νομίζω ότι στην εποχή μας είναι ατού, στα χέρια της κυβέρνησης, και όχι μειονέκτημα.

 17. Πάνος με πεζά said

  Και περνάνε τα F-16…

 18. (α) «ελπίζω να εγκριθεί απο τη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, ένα αριστούργημα πολιτικής τέχνης … μια λύση που δεν αφήνει πληγές στο σώμα της Ελλάδας … μια λύση που σταματάει την αιμορραγία διπλωματικού κεφαλαίου και αποτρέπει μια εθνική ήττα στο μέλλον…».

  # Λέει κάποιος: «Η παρούσα εργασία ολοκληρώνεται σε μια εποχή που συζητείται μια «συμφωνία» με …άλλη μια «Μακεδονία» στη βόρεια κοιλάδα του Βαρδάρη. Οι Βούλγαροι την αναγνώρισαν από την πρώτη μέρα ως κράτος, όχι όμως ως έθνος. Δεν αναγνώρισαν ούτε «μακεδονική ταυτότητα» ούτε «μακεδονική γλώσσα». Πιο λιανά, την θεωρούν σαν δεύτερο Βουλγαρικό κράτος. Στην Ελλάδα συζητάμε αν το Κοινοβούλιό μας επικυρώσει ή όχι ένα προσύμφωνο, τη λεγόμενη «συμφωνία των Πρεσπών». Όπως και να την πούμε, ένα είναι το ουσιώδες: Ότι αναγνωρίζεται στους βορειοβαρδαρίτες, υπό τύπον μονοπωλίου, «μακεδονική ταυτότητα» και «μακεδονική γλώσσα», κάτι που δεν τους χάρισε ούτε η αδερφή (ή μητέρα) Βουλγαρία. Μα, «όλα σχεδόν τα κράτη της υφηλίου» τους αναγνωρίζουν «με το συνταγματικό τους όνομα», λένε οι υπέρμαχοι των «Πρεσπών». Έτσι ακριβώς είναι. Τους διαφεύγει όμως μια μικρή λεπτομέρεια: Μέχρι σήμερα, «το μάρμαρο» το πλήρωσαν οι Βαλκάνιοι. Αυτοί θα το ξαναπληρώσουν αν χρειαστεί. Και δεν είναι καθόλου απίθανο να χρειαστεί: Οι μεγάλοι του κόσμου διατηρούν στο ακέραιο το «δικαίωμά τους» να θυμούνται και να ξεθάβουν ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Εδώ, θυμήθηκαν και ξέθαψαν μια …απλή «Έκθεση Κάρνεγκι» μετά από 80 ή 100 χρόνια. Θα τους διαφύγουν τέτοιες «λεπτομέρειες» από κοτζάμ «συμφωνία των Πρεσπών»; Και μια τελευταία παρατήρηση: Οι ευρωπαϊκοί και οι διεθνείς οργανισμοί επεμβαίνουν «σωτήρια», όταν και όπως συμφέρει στους μεγάλους «παίχτες». Όταν το 1974 απειλήθηκε Ελληνο-Τουρκικός πόλεμος, εξαιτίας των γνωστών γεγονότων στην Κύπρο, εδηλώθη …αρμοδίως ότι «η συμμαχία» δεν επεμβαίνει σε συρράξεις μεταξύ των μελών της! Ας ελπίσουμε πως, ό,τι πρόβλημα και αν προκύψει, οι Βαλκάνιοι θα το λύσουμε μόνοι και ειρηνικά, χωρίς την επέμβαση κανενός τρίτου».

  (β) ακροδεξιές, ρατσιστικές, αντισημιτικές ή ομοφοβικές θέσεις»

  # Για νάμαστε ειλικρινείς, και όπως έχει επισημανθεί σε άλλη ανάρτηση, ρατσιστικές θέσεις εξέφρασαν και τινες αυτοπροσδιοριζόμενοι αριστεροί εν τω ιστολογίω τούτω

  (γ) «σύμφωνο συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, αναδοχή, μετανάστες»

  # Πώ πω! Ξέχασα τους «παράτυπους μετανάστες» που όταν μας ακούν οι κουτόφραγκοι τους λέμε irregular, δηλαδή λαθρομετανάστες! Είδατε πόσο έξυπνοι είμαστε εμείς οι αριστεροί!

  (δ) «το καλοκαίρι που μας πέρασε, η χώρα βγήκε από το πρόγραμμα στήριξης, κοινώς «βγήκε από τα μνημόνια»».

  # Αφού υπογράψαμε ένα υπερμνημόνιο διαρκείας αιώνων! Ένας βρεγμένος και αεί βρεχόμενος για 99 συναπτά έτη, κρατά ομπρέλα!

 19. ap8938 said

  ένα πρώτο δείγμα εφαρμογής της απλής αναλογικής θα το πάρουμε στις δημοτικές εκλογές. εκτιμώ ότι έννοιες όπως «η συναλλαγή» και το «το αλισβερίσι» θα αποκτήσουν άλλη διάσταση. κάποιοι/ες θα αποδώσουν το φαινόμενο στον «πολιτικό ρεαλισμό» και την «ανάγκη κυβερνησιμότητας». παρότι ελπίζω να διαψευστώ, εκτιμώ οτι θα σημάνει τη μετάβαση, και θεσμικά πλέον, σε μια μεταδημοκρατική κατάσταση όπου η πολιτική, και οι συγκρούσεις που αυτή συνεπάγεται, θα αντικατασταθεί από την αριθμητική.

 20. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα σας.

  Δὲν θὰ κάνω πολιτικὸ σχόλιο.

  Μπορεῖ νὰ μοῦ τὴν πέσει κανένας φίλαθλος καὶ ν᾿ ἀκούσω τὰ σκολιανά μου, τὸ ἄστεγο. Δὲν ἔχω καὶ κομματικὸ τυφλοσούρτη-λυσάρι καὶ ποῦ νὰ ψάχνω γιὰ ἐπιχειρήματα, ἐλλοχεύοντος τοῦ Ἔμενταλ*. 🙂

  Θὰ ὑποβάλω μόνον ἕνα λεξιλογικοῦ χαρακτῆρος ἐρώτημα πρὸς τὸν Νικοκύρη:

  Τί τρέχει μ᾿ αὐτὴν τὴν ἑτερόκλιτη-ἑτερόκλητη;

  Μήπως πρόκειται γιὰ ὀρθοπ*δικὴ περίπτωση; 🙂

  *Ἀλτσχάιμερ, γιὰ τοὺς μὴ γνωρίζοντες τὸ σχετικὸ ἀνέκδοτο.

 21. spiral architect 🇰🇵 said

  [..] Άλλοι δυο βουλευτές του, ο προερχόμενος από την κομμουνιστική αριστερά Κώστας Ζουράρις …. […]

  O Χριστός και η μάνα του! 😮
  Σύμφωνα με τη βίκη ο Ζουράρις στα νιάτα του ήταν στο ΚΚΕ, όπως και πολλά άλλα φυντάνια του σύγχρονου πολιτικού σκηνικού. Το ΚΚΕ ποτέ δεν ήταν στον χαρακτήρα του. «Ή θα πρέπει να αυτοδιαλυθεί ή θα περιθωριοποιηθεί. Εγώ θα προτιμούσα το πρώτο» είχε πει ο άνθρωπος που κατα το παρελθόν είχε μιλήσει επιστημονικώς για τον Θουκυδίδη, την Κατερίνα Στανίση, το μακιγιάζ της Ζέτας Μακρυπούλια και τα μέζεα του στεατοπυγικού μας υποσυστήματος.

  Συνεργαζόμενος με το ΚΚΕ παλιότερα, ναι. και η Κανέλλη έτσι είναι, αλλά η τελευταία ποτέ δεν ήταν στο ΚΚΕ. Τουναντίον και ίσως η πρότερη ιστορία της να την τιμά περισσότερο.

 22. Αὐγουστῖνος said

  20: Ἐγὼ προσωπικὰ θεωρῶ erga omnes τὸ ἑτερόκλητος-η-ο. Ἀλλὰ φαντάζομαι ὅτι τὴν ἐναλλακτικὴ γραφὴ τὴν ὑποστηρίζουν ὅσοι θεωροῦν ὅτι τὸ οὐσιαστικὸ ποὺ προσδιορίζεται ἀπὸ τὸ περὶ οὗ ὁ λόγος ἐπίθετο ἔχει νὰ κάνει μὲ τὸ ὅτι κλίνει πρὸς διαφορετικὲς κατευθύνσεις.

 23. spiral architect 🇰🇵 said

  Μητσοτάκης: Αν οι Πρέσπες δεν ψηφιστούν επαναδιαπραγμάτευση από την αρχή.

  Εντάξει παιδιά, τέλος! Την επόμενη τετραετία την έχει στο τσεπάκι ο Αλέξης.
  (με συνεργασίες βεβαίως-βεβαίως)

 24. Γιάννης Μαλλιαρός said

  Καλημέρα,
  Αν και η προτροπή είναι να μην σταθούμε στην απλή αναλογική και τις (απ’ αυτήν αναγκαστικά) κυβερνήσεις συνεργασίας, να θυμίσω πως για να έχουμε ουσιαστικά τέτοιες κυβερνήσεις πρέπει ν’ αλλάξει και το σύνταγμα με τα τριήμερα και τα εννιάμερα. Γιατί μπορεί το Βέλγιο να τα κατάφερε με πάνω από 500 μέρες χωρίς κυβέρνηση (αυτή που υπήρχε πριν τις εκλογές συνέχιζε σαν υπηρεσιακή μέχρι να συμφωνήσουν οι καινούριοι) αλλά στην Ελλάδα θα είχαν γίνει 3 – 4 φορές εκλογές σ’ αυτό το διάστημα σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή: ή κυβέρνηση σε 10 μέρες ή ξανά εκλογές. Άρα οι συμφωνίες θα πρέπει να έχουν ετοιμαστεί από πριν, κάτι που δεν είναι και τόσο εύκολο.

 25. atheofobos said

  Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επεδίωξε ούτε προς στιγμήν και τις δύο φορές την συνεργασία με κάποιο άλλο κόμμα, εκτός του Καμμένου. Ήξερε πως ο Καμμένος παίρνοντας το Υπουργείο Άμυνας δεν επρόκειτο να του δημιουργήσει προβλήματα για να κρατήσει την καρέκλα αυτή.
  Το διαζύγιο προήλθε γιατί αφ ενός το σχέδιο του Τσίπρα να δημιουργήσει πρόβλημα στην ΝΔ με το Μακεδονικό είχε το αντίθετο αποτέλεσμα και αφ΄ ετέρου επειδή πιθανώς και οι δύο να περίμεναν ότι η συμφωνία δεν θα περνούσε από την πΓΔΜ, οπότε η συνεργασία τους θα παρέμενε αλώβητη και ας έλεγε ο Καμμένος τα γνωστά εθνικοπατριωτικά του.
  Πιστεύω πως η εξέλιξη των πραγμάτων, αν τελικά πάρει ψήφο εμπιστοσύνης οΤσίπρας είναι η καλύτερη δυνατή, γιατί με την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών θα λήξει ένα χρονίζον θέμα, που αν παρέμενε και άλλο θα κακοφόρμιζε και ο Καμμένος θα πάει να κάνει παρέα με τον Καρατζαφέρη καθώς τους νυν Μακεδονομάχους θα τους έχει απορροφήσει η ΝΔ.

 26. spiral architect 🇰🇵 said

  E, ρε μεταγραφές!

  Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ εντάσσεται ο ανεξάρτητος βουλευτής, Αριστείδης Φωκάς.
  Από το περιστύλιο της Βουλής ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος και ο κ. Φωκάς προχώρησαν στις ανακοινώσεις. Ας σημειωθεί πως ο νέος, πλέον, βουλευτής των ΑΝΕΛ προέρχεται από την Ένωση Κεντρώων.

 27. ζζζζ said

  Οχι πως ειναι σημαντικο αλλα νομιζω στο Ιδσραηλ εκλεγεται ο πρωθυπουργος, τυπου προεδρος, και αναγκαστικα φτιαχνεται μια πλειοψηφία μετά γυρω του.

 28. «(χαρακτηρισμός του Άκη Γαβριηλίδη)»

  Not to be confused with Άρη Γαβριηλίδη, please…

 29. zvita said

  Συμφωνώ απολύτως με την ανάλυσή σας.Θα πρόσθετα ακόμα πως οι ταμπέλες που συνήθως βάζουμε σε πολιτικούς έχουν προ πολλού πάψει να έχουν σημασία ως προς το ζητούμενο που αφορά την άσκηση πολιτικής και την επίλυση προβλημάτων ,γιατί τα ράσα δεν κάνουν τον παπά ή όπως το έθετε ο Μάο Τσε Τούνγκ ,άσπρη γάτα μαύρη γάτα δεν έχει σημασία αρκεί να πιάνει ποντίκια.Επ αυτού λοιπόν η συνεργασία δύο ετερόκλιτων εταίρων είχε αποτελέσματα και κρίνω θετικά δεδομένου ότι λυτοί και δεμένοι τους πολέμησαν όπως άλλωστε αναμενόταν.Αυτό απαντά επίσης σε όσους πιστεύουν είτε υποκριτικά αφού κυβέρνησαν (ΝΔ,ΚΙΝΑΛ) είτε ανυπόκριτα (ΚΚΕ) πως οι δομικές αλλαγές και τα μυριάδες προβλήματα που υπάρχουν στην χώρα μας εδώ και δεκαετίες θα μπορούσαν να λυθούν με τη μαγική ράβδο κάτι σαν την magic wand του photoshop.Συνεπώς πάμε γι άλλα.

 30. sarant said

  18γ Οι irregular είναι οι παράτυποι.

  20 Δημήτρη, δεν είναι τόσο απλό. Δες εδώ:
  https://lexilogia.gr/forum/showthread.php?4952-%CE%B5%CF%84%CE%B5%CF%81%CF%8C%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%AE-%CE%B5%CF%84%CE%B5%CF%81%CF%8C%CE%BA%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%82

  21 Ο Ζουράρις αρχικά ήταν στο ΚΚΕ, μετά τη διάσπαση στο ΚΚΕ εσωτ. επί πολλά χρόνια και το 1998 ξαναπροσέγγισε το ΚΚΕ και ήταν υποψήφιος βουλευτής του. Όταν λέω «κομμουνιστική αριστερά» εννοώ όλα αυτά.

  26 Προφητικά πες, είχα γράψει στο άρθρο για δεξαμενή ανεξάρτητων βουλευτών

  29 Αυτό με τη γάτα νομίζω πως το είχε πει ο Τενγκ

 31. Pedis said

  Πολύ μπλα-μπλα, σήμερα, Νικοκύρη!

  Είσαι μπερδεμένος με την κατάσταση ή … πας να μας μπερδέψεις; 🙂

 32. nikiplos said

  Δεν μπορώ να κρίνω, τις λεπτομέρειες γιατί είναι πολλά αυτά που δεν γνωρίζουμε. Εκείνο που μπορεί κανείς να πει για την κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι:

  α. Άντεξε στην πρωτοφανή σύντονη επίθεση από το σύνολο των ιδιωτικών ΜΜΕ, από την πρώτη ημέρα της. Δεν γνωρίζω προηγούμενη κυβέρνηση που να αντιμετώπισε ένα τέτοιο φαινόμενο. Ακόμη και η ΕΡΤ, που άνοιξε με μεγάλη καθυστέρηση, μας «κέρασε» Άδωνη μόνο του να βρίζει σκαιότατα την κυβέρνηση, και τους δημοσιογράφους ατάραχους, κάποια αξέχαστα πρωινά…

  β. Άντεξε στην πρωτοφανή επίθεση από το σύνολο των ξένων ΜΜΕ της ΕΕ πλην Αγγλικών. Από τα κωλοδάχτυλα της Bild μέχρι το grexit που γραφόταν και ακουγόταν παντού… Δεν γνωρίζω προηγούμενη τέτοια αντίστοιχη περίπτωση ελληνικών κυβερνήσεων, να δέχτηκαν επίθεση από τα διεθνή ΜΜΕ, με εξαίρεση το Εμπάργκο του Αντρέα στα Σκόπια το 1994.

  γ. Άντεξε στην πρωτοφανή επίθεση από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. 19 εναντίον ενός, δεν είναι λίγο. Eurogroup, EKT, Ευρωκοινοβούλιο, Κομισιόν, όλοι ενάντια στην Ελληνική Κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα της. Καμία προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση δεν έφαγε τόσο «ξύλο».

  β. Άντεξε στο πρωτοφανές bail in της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς τις Ελληνικές, αλλά και στα Capital Controls που εισήχθησαν λίγο πριν το Δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015, ώστε να συμβάλλουν στον εκβιασμό της Κυβέρνησης.

  γ. Πραγματοποίησε στις 5 Ιουλίου του 2015, το Δημοψήφισμα του ΝΑΙ-ΟΧΙ, που ανεξάρτητα από την εργαλειακή του χρήση, κατάφερε να χωρίσει την ήρα από το στάρι. Δεν θυμάμαι, κάτι αντιδραστικότερο, από τα ΜΜΕ να προπαγανδίζουν και να προβλέπουν δημοσκοπικά το ΝΑΙ. Δεν θυμάμαι άλλη περίπτωση να στοιχήθηκαν, οι «συστημικοί» και να βγήκαν στις ρούγες υπέρ του ΝΑΙ. Ακόμη και τον Αλέκο Παπαδόπουλο είχαν βγάλει από το μούσκιο (Νοσοκομείο) να φωνάξει ΝΑΙ…

  Θυμάμαι πολλούς εξ’ ημών, ανήσυχους για το τι μέλλει γενέσθαι, την επομένη της 5ης Ιουλίου 2015, αν είχαν λίρες, αν έπρεπε να βρουν χρυσό κλπ.
  Λεξιλογικά, από εκεί βγήκε και το παρατσούκλι του Άδωνη «ο Κωλόχαρτος», καθώς νυχθημερόν προπαγάνδιζε στο φιλόξενο ΜΕΓΚΛΑ, ότι ούτε χαρτί υγείας δεν θα βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ.
  Από εκεί βγήκε και το ψευδές σλόγκαν για τον Λαφαζάνη, ότι δήθεν πήγαινε να καταλάβει το νομισματοκοπείο…

  Πολιτικά μιλώντας, δεν νομίζω ότι αυτή η απερχόμενη οσονούπω κυβέρνηση έκανε κάτι διαφορετικό από τις προηγούμενες, κάποια τομή. Εκείνο που πρέπει να της αναγνωριστεί, είναι ότι βάσει του τι αντιμετώπισε την επομένη κιόλας της πρώτης ημέρας της, ήταν η μόνη που πραγματικά προσπάθησε να κάνει κάτι και να διαπραγματευτεί, όσον αφορά τη χρεοκρατία που μας έχουν εγκλωβίσει. Και εν πολλοίς κατάφερε αρκετά, καίτοι είχε απέναντί της το μη θεσμικό γιούρογκρουπ και τον Βόλφκανγκ Σόϊμπλε. Και μόνο οι φορολογικοί συντελεστές, οι 100 δόσεις κα, ήταν αρκετά να απαλύνουν το βάρος από πολλά χαμηλά στρώματα, που στέναζαν…

  Και η σύντονη επίθεση από τους εγχώριους κατεστημένους αναδεικνύει, ότι έχασαν την κουτάλα και το εύκολο χρήμα (πχ εκτός του Πανεπιστημιακού της μισθού, του μισθού ως εκπροσώπου του Τάφου, η κυρία Παναγιωταρέα έπαιρνε και μισθό ως σύμβουλος, ως είδαμε στα έγγραφα που διέρρευσαν).

  Ο Πάνος Καμμένος, ήταν μέλος αυτής της Κυβέρνησης και βασικό στέλεχός της. Αυτό πρέπει όλοι να το δουν προσεκτικότερα. Ελάσσον εταίρος οι ΑΝΕΛ, αλλά συνέταιρος του κυβερνητικού έργου και της προσπάθειας να καθαρίσει λίγο ο όζων βούρκος…

 33. spiral architect 🇰🇵 said

  ανερμάτιστος -η -ο

 34. Επιτέλους ένα νήμα που δεν πολυχωράει βιντεάκια και φορτώνει γρήγορα (το άσχετο σχόλιο της ημέρας)
  Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με το άρθρο. Ένα χαρακτηριστικό αυτής της τετραετίας (που θυμίζει, όχι τυχαία, την περίοδο ’81-’85) είναι η υστερική αντιπολίτευση (σοβιετίες… Μαδούροι… πραξικοπήματα… προδοσίες…) που κάνει την κυβέρνηση να φαίνεται -ακόμα και στα μάτια των υποστηρικτών της- πολύ πιο ριζοσπαστική απ’ όσο πραγματικά είναι. Μακροπρόθεσμα, έχουμε αυτό που αν δεν απατώμαι στο χρηματιστήριο λένε «διόρθωση» 🙂

 35. Pedis said

  # 34 – επιπλέον, έχουμε σε προκαταβολή έναν Μητσοτάκη …

 36. Κουνελόγατος said

  Η Αριστερά (λτ) δεν πρέπει να είναι στην κυβέρνηση. Δουλειά της είναι να διαδηλώνει. Την εξουσία πρέπει να ασκούν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες της χώρας.

 37. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Όπως έχω πεί και παλιά, όποιος εφαρμόζει την φασιστική μνημονιακή πολιτική της φασιστικής ΕΚΤ που ελέγχεται από την φασιστική τρόϊκα, ανεξαρτήτως του πώς αυτοπροσδιορίζεται, είναι φασίστας, ενώ όσοι αντιπολιτευόμενοι δεν παρουσιάζουν εφικτή δημοκρατική εναλλακτική, είναι πολιτικοί απατεώνες ή φασίστες που περιμένουν να «κυβερνήσουν»-εκτελέσουν εντολές. Από κει και πέρα ο καθένας μπορεί να ζεί με ψευδαισθήσεις που αν μη τι άλλο, είναι δωρεάν.

  «Οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι ο κανόνας στη σημερινή Ευρώπη, ενίοτε και κυβερνήσεις μειοψηφίας. «Ο ορισμός της αποβλάκωσης και της χειραγώγησης του κοινού νού από την οικονομική ελίτ, η δημοκρατία στα καλύτερά της.

  «Ξέρω όμως ένα άλλο κράτος, ανεξάρτητα από το ποια γνώμη έχετε γι’ αυτό, που έχει υιοθετήσει το πιο αναλογικό εκλογικό συστημα που μπορεί να υπάρξει, που όταν κάνει εκλογές κατεβαίνουν (και μπαίνουν στη Βουλή) δεκάδες κόμματα, και που οπωσδήποτε δεν συνορεύει με το Λουξεμβούργο και το Λιχτενστάιν: εννοώ το Ισραήλ,»
  Το οποίο δυστυχώς λειτουργεί ώς χωροφύλακας των ΗΠΑ στην περιοχή και χωρίς την στήριξή της και πάλι δυστυχώς δεν θα υπήρχε στον χάρτη (θα δείξει το σχετικά κοντινό μέλλον με την αλλαγή της ενεργειακής εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα τι μέλει γενέσθαι με το Ισραήλ, ελπίζω το καλύτερο για τον λαό του) αυτό δεν αναιρεί την δημοκρατικότητα εντός της χώρας αλλά ούτε και την φασιστική πολιτική του.

  «Ούτε η Ολλανδία άλλωστε, που επίσης έχει αναλογικότατο εκλογικό σύστημα» Ταυτόχρονα είναι από τα μεγαλύτερα πλυντήρια μαύρου χρήματος στον κόσμο.
  «αλλά αυτή δεν πιάνεται γιατί συνορεύει με το Βέλγιο,» Μία τεχνητή χώρα που εδρεύει η φασιστική κυβέρνηση της Ε.Ε.
  «που συνορεύει με το Λουξεμβούργο -το οποίο έχει κυβερνήσεις συνασπισμού τα τελευταία 100 χρόνια.» Και τους πιο πλούσιους κατοίκους στον κόσμο. Τι είπαμε πως παράγει το Λουξεμβούργο κι έχει τόσο πλούτο;

  6 – Χωρίς αυτόνομους και υπεύθυνους πολίτες (κάτι που κανένα σύστημα δεν επιδίωξε να δημιουργήσει) δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρή πολιτική οπότε, μιά χαρά είναι αυτή που υπάρχει στον κόσμο. ΔΟΥΛΕΥΕ ΨΗΦΙΖΕ ΚΑΙ ΣΚΑΣΜΟΣ.

  12 τέλος – Το χρήμα δεν έχει πατρίδα θρησκεία και ιδεολογία, αυτά είναι για τα κορόϊδα, αν θές να μάθεις τι γίνεται, ψάξε να βρείς πού και πώς δημιουργείται το χρήμα και ο πλούτος. Η Klearstream σου λέει κάτι; γνωρίζεις τι πραγματεύεται και ποιά είναι η δύναμή της;

  http://www.clearstream.com/clearstream-en/

  Η πιο έξυπνη και πολύτιμη (στην κοινωνία που ζούμε) φράση που έχω ακούσει στην ζωή μου, ΜΤΛΤΑ.

  Καλημέρα.

 38. sarant said

  31 Δεν νομίζω να έχω αντιφάσεις πάντως

  32α Έτσι

  34 Εύστοχη παρατήρηση

 39. Πέπε said

  Συμφωνώ με τα περισσότερα σημεία του άρθρου, και με τα περισσότερα σημεία του #32. Συγκεκριμένα, από το #32 όλα τα αριθμημένα (α, β, γ… αν και κάπου μπερδεύτεηκε η αρίθμηση 🙂 ) είναι σωστά και καίρια, διαφωνώ όμως με το ότι δεν έκανε τομή: έκανε κάποιες, που τις αναφέρει το άρθρο. Είναι πολύ λιγότερες απ’ όσες έταξε, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είναι πολύ περισσότερες απ’ όσες έδειχνε ότι μπορούν να γίνουν.

 40. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  32 – «Άντεξε στην πρωτοφανή σύντονη επίθεση από το σύνολο των ιδιωτικών ΜΜΕ, από την πρώτη ημέρα της. Δεν γνωρίζω προηγούμενη κυβέρνηση που να αντιμετώπισε ένα τέτοιο φαινόμενο.»
  Όταν έχεις την στήριξη της φασιστικής τρόϊκας, δεν μπορεί να σε κουνήσει τίποτε κι όταν έχεις κάνει την κωλοτούμπα του αιώνα και γλύφεις εκεί που έφτυνες, είσαι ικανός για οποιαδήποτε ξευτίλα προκειμένου να κρατήσεις την θέση σου. Όλο αυτό το πανηγυράκι της ολομέτωπης «επίθεσης» των ΜΜΑ και των χειραγωγημένων κοινοβουλευτικών κομμάτων, είναι για την εξημέρωση του λαού με το αλάθητο κριτήριο. 🙂

 41. Pedis said

  Ο Καμμένος σε κάνα μηνάκι θα γίνει για τον Σύριζα ένας πολιτικός με ακροδεξιές θέσεις, έπειτα ακροδεξιός και μετά ό,τι δεήσει η προεκλογική ατζέντα …

  Πάντως, δύσκολα θα λησμονηθεί ότι η χαρά που δοκίμασαν οι πρωτεργάτες της συνεργασίας Συρανέλ, από την επιβεβαίωση της επιτυχίας που είχε η καιροσκοπική συνεργασία τους σε κείνο το ποσοστό του λαού που είναι πεπεισμένο ότι οι πολιτικές του επιλογές βασίζονται σε θέσεις πολιτικών αρχών, προκάλεσε δημόσιες εκδηλώσεις αξεπέραστης γελοιότητας και έλλειψης του μέτρου.

 42. ΣΠ said

 43. Χαρούλα said

  Καλημέρα!
  Να με συγχωρέσετε, αλλά δεν μπορώ να εντάξω ιδεολογικά τους ΑΝΕΛ. Δεξιοί καιροσκόποι, μού πάει καλύτερα.

  Εκείνο όμως που με ενοχλεί αφάνταστα, είναι που σε κάθε λάθος της κυβέρνησης, τρέχουμε να κάνουμε συγκρίσεις με τους …άλλους! Μα είναι αριστερό αυτό; (Επειδή οι τηλεπερσόνες δολοφονούν την γλώσσα, δικαιολογούμε εμείς τα λάθη μας;) Εγώ την αριστερά την ήξερα παρέα με την αυτοκριτική της. Σε σημείο αυτομαςτιγώματος κάποιες φορές! Λάθος η εικόνα μου, ή κάτι άλλαξε και δεν το έμαθα;;;

  Όσο για τα καλόπαιδα τα τσεκουράτα, γιατί το συζητάμε ότι βρίσκονται στην ΝΔ; Αυτοί και τόσοι άλλοι παλιότεροι, που πονηρά σιωπούν, πού θα έπρεπε να βρίσκονται; Κοινοβουλευτικά βρίσκονται στον σωστότατο χώρο που τους εκφράζει ιδεολογικά.

  Συμμετοχή και προβληματισμένη ψήφος χωρίς παρωπίδες χρειάζεται. Γιατί η απλή αναλογική που έρχεται, είναι εύκολο να ξεφτιλιισθεί. Και θα είναι κρίμα! Αρκετή ζημιά έχει γίνει ήδη με τον όρο «αριστερά»….

 44. Μπετατζής said

  Να σημειώσουμε την προσέγγιση Μαραντζίδη – Σύριζα, με αφορμή ή αιτία αν προτιμάτε, τη συμφωνία Πρεσπών. Είναι ένδειξη γενικότερων προσεγγίσεων/αναζητήσεων/μετακινήσεων, για την επόμενη μέρα. Είναι αυτό που λέμε «ρευστό πολιτικό σκηνικό» ή αλλιώς το σύστημα ψάχνει τους επόμενους υπηρέτες του, με την αγωνία να τους παρουσιάσει ως κάτι καινούργιο και ανανεωμένο. Οι συνεργασίες, ακόμα και ως λέξη, έχουν τα φόντα να παρουσιαστούν ως κάτι καινούργιο και θετικό ( του τύπου : «αφήνουμε πίσω τις παλιές άγονες διαμάχες, συνεργαζόμαστε για χάρη της πατρίδας κλπ»), χωρίς να είναι πραγματικά τίποτα άλλο παρά το παλιό μεταμφιεσμένο. Και όχι, οι ΚΚέδες δεν τα έχουμε καθόλου λυμένα τα θέματα, κάθε άλλο, τουλάχιστον όχι με τον υποτιμητικό τρόπο που το θέτει το άρθρο. Απλά προτιμάμε οι συνεργασίες να ξεκινάν από τη βάση και να πηγαίνουν προς τα πάνω, και όχι το αντίθετο.

 45. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Ο Π. Καμμένος είχε προεξοφλήσει ότι η συμφωνία δεν επρόκειτο να εγκριθεί στη γειτονική χώρα, κάτι που θα τον απάλλασσε από το δίλημμα, και είχε βασίσει όλη του τη στρατηγική σε αυτή την παραδοχή.

  Όπως κι ο Τσίπρας ότι θα έβγαινε το ΝΑΙ. Τι να γίνει, άλλες κερδίζεις κι άλλες πας κουβά (ή Κούβα).

 46. Θυμίζω την διαπιστωσή μου πως το ποδόσφαιρο είναι πιο σοβαρό από την πολιτική και μ’ αυτό το πρίσμα τα νεότερα είναι κακός οιωνός για την ΑΕΚ

  Για τον Καμμένο έχει μερικώς δίκιο ο Νικοκύρης που τον αναφέρει σαν πουλαίν της οικογένειας Μητσοτάκη. Οντως ο πατέρας του είχε στενές σχέσεις με πολλούς πολιτικούς της οικογένειας αλλά ο υιός είχε άλλες απόψεις και το βάπτισμα του πυρός το πήρε μέσω Δηάνα του Στεφανόπολου. Μετεγράφη βέβαια σαν καλός γιός στην Νουδού όταν υπήρχε πιθανότητα να πάρει αυτός την έδρα που πήρε ο Κατσίκης για να κάνει ο 151 ο ακατανόμαστος. Οταν -μέσω χρηματιστηρίου λένε- κατέστη οικονομικά ανεξάρτητος ο Πάνος η κόντρα με τον πατέρα του μεγάλωσε, ο μάλλον επιχειρηματικός γάμος με την κόρη του Φιλίππου έληξε και στο τέλος ήρθε η ρήξη με την οικογένεια Μητσοτάκη που τον οδήγησε στην ίδρυση των Ανέλ, κόμμα το οποίο επιβίωσε κόντρα σε όλα τα προγνωστικά και παρά τον λυσσασμένο πόλεμο όλης της δεξιάς, Αυτό κάτι δείχνει σε αντίθεση με τον Σαμαρά που σαν ιδεολογικός διάδοχος του Αβέρωφ κληρονόμησε τον μηχανισμό του, υποστήριξη από μεγαλοπαράγοντες της χώρας, πακτωλό χρημάτων και 20 + βουλευτές κι όμως σε ελάχιστο χρόνο όλα τα σπατάλησε και επανήλθε στην μαμά Νουδου σαν γιεσμαν κάθε πικραμένου.
  Δηλαδή σαν σύγκριση είναι ο μεν σαν τον Πρίγιοβιτς κι ο δε σαν τον υιόν Δώνη στην θέση του σέντρε-φορ…

 47. τα μυαλά said

  «Η κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γεννήθηκε μετα τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015,» πρώτο και τεράαστιο ψέμα, οπότε όταν κάτι ξεκινά με ψέμα, χάνει όλη την αξία που τυχών θα είχε διαφορετικά. Αλλά αυτό είνια το επίσημη ψέμα των σιριζαίων και ο αρθρογράφος δεν μπορούσε να κάνει αλλειώς, θα τον μαστίγοναν διαφορετικά. Κόλλησα εδώ και δεν δαιβάζω παρακάτω. (Για όσους ενδιaφέροντε να μάθουν την άποψη μου 😀 )

 48. leonicos said

  Εγώ Λυκόφρων

  Λυπάαι βαθιά για όλα αυτά

  Ακόα και που μερικοί τα βάζουν με τον Αδελφόθεο. Δεν τον θ΄λουμε πραγματκά;

  Δεν ξέρω αν εκείνος κάνει πλάκα, αλλά εγώ πιστεύω ότι ρίχνει υλικό εδώ μέσα, και δεν κάνω πλάκα

 49. venios said

  Ένα εμπειρικό δεδομένο των τελευταίων δεκαετιών στην Ευρώπη είναι ότι στις κυβερνήσεις συνεργασίας οι μικροί εταίροι χάνουν πούπουλα. Όσο πλησιάζουν οι εκλογές, μικρά κόμματα αλλά και άτομα παλεύουν για την επιβίωσή τους στις επόμενες εκλογές. Άλλοι αναζητούν στέγη βλέποντας ότι το κόμμα τους κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής, ενώ άλλοι (βλέπε Καμμένος) επιδιώκουν την εκλογική τους επιβίωση ενισχύοντας την ιδεολογική τους ταυτότητα (πατρίς, Μακεδονία, Θεία Μετάληψη) – αν α του κάτσει ή όχι, θα δείξει. Παράλληλα, τα δύο μεγάλα κόμματα μαζεύουν και τα δύο ότι βρουν. Πρωτοφανές φαινόμενο; Όχι βέβαια, μία από τα ίδια. Κάπως έτσι και οι Γεωργιάδης, Βορίδης και Πλεύρης παράτησαν το ΛΑΟΣ για τη ΝΔ. Το μόνο πρωτοφανές είναι ότι στην κυβέρνηση βρίσκεται ένα κόμμα που έσπασε τον παλαιό δικομματισμό. Σφετεριστές (αλλά έτσι αποκαλούσαν και Κομνηνοί τους Αγγέλους, ή ι Καντακουζηνοί τους Παλαιολόγους – και αντιστρόφως).

  Κατά τα άλλα, η αλλαγή της πολιτικής ατζέντας έγινε τον Ιούλιο το 2015, με την ανατροπή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και τη συνακόλουθη αλλαγή πλεύση της κυβέρνησης. Η λήξη των μνημονίων μάλλον σαν κακόγουστο ανέκδοτο ακούγεται, όταν η χώρα είναι υπό κηδεμονία τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική της (η Μέρκελ ήρθε να στηρίξει τον Τσίπρα χτες όπως και τον Σαμαρά πριν τέσσερα χρόνια), όταν η φτώχεια εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερο κόσμο, όταν η θρυλούμενη έξοδος στις αγορές σημαίνει αέναη διόγκωση του χρέους… Όλα αυτά δεν θα αλλάξουν όποιο και νάναι το αποτέλεσμα των εκλογών.

 50. sarant said

  44 Το ΚΚΕ, απ’ όσο ξέρω, είναι το μόνο κομμουνιστικό κόμμα της Ευρώπης (από όσα έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, εννοώ) που απορρίπτει προκαταβολικά και εξ ορισμού τη συμμετοχή σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα [σε αντίθεση με όλα τα άλλα ΚΚ της Ευρώπης, ακόμα και κόμματα με τα οποία το ΚΚΕ διατηρεί σχέσεις όπως ΑΚΕΛ, ΚΚΤσεχίας, ΚΚΠορτογαλίας].

  Οπότε, προφανώς, ο φίλος του ΚΚΕ δεν έχει να προβληματίζεται για πιθανές κοινοβουλευτικές συνεργασίες του κόμματός του, δεν τον αφορά το θέμα.

  Αν και, τώρα με την απλή αναλογική στους δήμους, που νομίζω πως την ψήφισε το ΚΚΕ, θα δούμε αν θα υπάρξουν συνεργασίες της ΛΣ σε τοπικό επίπεδο με άλλες δυνάμεις.

 51. Αν θυμάμαι καλά ο πρώτος διδάξας στο ξεπουπούλιασμα του μικρού εταίρου ήταν ο Μιτεράν με το πάλαι ποτέ κραταιό ΚΚΓ.

 52. spiral architect 🇰🇵 said

  @51: Ναι, επί ΓΓ Ζορζ Μαρσέ, αλλά ήδη το ΚΚΓ είχε πάθει Μπερλινγκουερίτιδα.

 53. sarant said

  51 Πάλαι πότέ κραταιό…. Θυμάμαι το 1981 που λέγανε ότι το ΚΚΓ θα πέσει κάτω από 15% και φαινόταν αδύνατο….

 54. Yiannis KyrYiannis Kyriakides said

  Παραειναι αντικειμενικο το αρθρο, γι’ αυτο ποναει…
  Ομως, οπως ολοι, επιμενει σε ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ του νεου ονοματος [Να θυμισω οτι τη ‘Σρι Λανκα’ κανενας δεν την λεει ‘Ευλογημένο Νησί’]
  Η χωρα που καταλαμβανει το βορειο τμημα της γεωγραφικης περιοχης της Μακεδονιας λεγεται, erga omnes, Σεβέρνα Μακεντόνιγια. Ουτε North Macedonia, ουτε Βορεια Μακεδονια.
  Στις μηχανες αναζητησης στο ιντερνετ εκει που εμφανιζεται αυτη η χωρα (η ιστορικη Μακεδονια κτλ. εμφανιζεται 1 στις 100…), ΣΥΝΤΟΜΑ θα εμφανιζεται παντα ΜΕ ΚΟΛΛΗΜΕΝΟ δίπλα της το S E V E R N A ή Северна
  -MONO στα σάιτ των αλυτρωτικων και των εθνικιστων των Σκοπιων θα παρουσιαζεται σαν Република Македонија ή Republic of Macedonia, μεχρι να το παρουν αποφαση ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ. Και καλο θα ηταν ΚΑΝΕΝΑΣ Ελληνας να μην παρακαλει να γυρισουμε πισω και να επικρατησουν παλι αυτοι, ενω ο Ζαεφ και οι αλλοι παραδεχτηκαν ΚΑΙ το υπεγραψαν και ΕΠΙΣΗΜΑ, οτι ειναι Σλαβοι, με Σλαβικη γλωσσα, που ηρθαν καποτε στην περιοχη και δεν εχουν καμια σχεση με τον Μεγαλεξαντρο!

 55. Μπετατζής said

  50. Υπάρχουν ήδη συνεργασίες του ΚΚΕ με ανθρώπους που έφυγαν από το ΣΥΡΙΖΑ απογοητευμένοι. Η πιο γνωστή περίπτωση είναι ο τραγουδοποιός Στάθης Δρογώσης στο Δήμο Αθηναίων, αλλά πρέπει να υπάρχουν και άλλοι, δεν είμαι τόσο καλά πληροφορημένος. Έχει όμως συνεργασία με ανθρώπους, όχι με «δυνάμεις», γενικά και αόριστα.

 56. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  10 Τα F-16 πέταξαν λέει για τον Αποστολάκη. Απο- χαιρετισμός του Αρχηγού
  που γίνεται υπουργός τους 🙂 και που πρώτη φορά έχουμε Αποστολάκη στην Άμυνα, από την εποχή που …
  Spiral,δικό σου* 🙂

  *κάτι αθλητικό γράφτηκε στο τουίτερ και το σχολίασες

 57. sarant said

  55 Συνεργασίες του ΚΚΕ με ανθρώπους που έφευγαν από άλλα κόμματα υπήρχαν από τη δεκαετία του 1980. Παναγούλης και ΕΣΠΕ, Ιντζές-Ευαγγελινός και ΛΑΕ (καμιά σχέση με Λαφαζάνη), Δρεττάκης κτλ. Εγώ μιλάω για κυβερνητικές συνεργασίες.

 58. nikiplos said

  56@ Δημήτριος Αποστολάκης, επίσης λεγόταν και ο υφυπουργός Άμυνας τέλη δεκαετίας του 1990, της πρώτης κυβέρνησης Σημίτη. Ήταν κι αυτός από τις ΕΔ, πτέραρχος.

 59. spiral architect 🇰🇵 said

  @50: Η επίσημη λίστα των ευρωπαϊκών μ-λ κομμουνιστικών κομμάτων βρίσκεται εδώ.
  – Το ΚΚΕ διατηρεί σχέσεις και με κάποια εκτός αυτής της λίστας (π.χ. ΑΚΕΛ) σεβόμενο τις αρχές της Τρίτης Διεθνούς.
  – Στην παραπάνω λίστα θα βρείτε ΚΚ που μόνο κατ’ όνομα χώρας έχουν σχέση με τα παλιά γνωστά (π.χ. Ιταλικό, Γαλλικό, Βρετανικό) καθότι και αυτοί έχουν περάσει από χίλια μύρια κύματα από τους αναθεωρητές και τώρα ανασυγκροτούνται σε μ-λ αρχές.
  (παράδειγμα – βάλτε μεταφραστήρι)

 60. spiral architect 🇰🇵 said

  @56: Αυτό λες;

 61. Μπούφος said

  Άσχετο, αλλά σαν κόντρα μπούφος θα δώσω την παραμπομπή γιατί νευριάστηκα με την αγραματοσύνη τους και παρακαλώ κύριε Νικο-κύρη κράχτε λίγο τους …δημοσιογράφους (την ατάκα την πρωτοάκουσα τις προάλλες στο MY STYLE ROCKS που παρακολουθώ με κατανύσταξη, τα μεσημέρια. Μου αρέσει εκεί τρελά, το μελαχρινάκι, ο όμορφος Κύπριος. Θα ήθελα να του βάψω μπλε τα νύχια, δωρεάν. Δεν την είπε όμως την κουβέντα ο Κύπριος. Αυτός ξέρει ελληνικά. Μια καρακαηδόνα από τις κομψευάμενες που κάνουνε δήθεν πασαρέλα, το ξεστομισε και μας φύγανε τα τσαούλια των αδερφάδων, την ώρα που τρώγαμε ένα χταποδάκι στη χόβολη …

  Επιτέλους υπάρχουν «χειμερινά θέρετρα» που γράφει το άρθρο; η λέξη θέρετρα δεν σημαίνει φέρετρα;
  ή κάνω λάθος;:-(

  http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/514571

 62. spiral architect 🇰🇵 said

  Ξεσυντονιστείτε από του Σαραντάκου και συντονιστείτε εδώ. 🙂
  (ή ανοίξτε καινούργια καρτέλα στον περιηγητή σας)

 63. Ποντικαρέος said

  @61 την απορία την έχω και εγώ υπάρχουν «χειμερινά θέρετρα»;
  ΤΟ ΛΚΝ δίνει (αυτό που ήξερα) ότι είναι τόπος καλοκαιρινών διακοπών

  θέρετρο το [θéretro] Ο40 : α. τόπος κατάλληλος για θερινές διακοπές, παραθεριστικό κέντρο: H Bυτίνα είναι ένα από τα πιο γνωστά ορεινά θέρετρα. β. συγκρότημα κατοικιών για θερινή διαμονή: Tο ~ για τις οικογένειες των υπαλλήλων υπουργείου / τράπεζας κτλ.

  [λόγ. < αρχ. θέρετρον]

 64. sarant said

  61 Κάπου έχουμε γράψει για τα χειμερινά θέρετρα
  https://sarantakos.wordpress.com/2009/04/14/yperoxo/

  59 Σπάιραλ, από τα κόμματα αυτής της πρωτοβουλίας μόνο το ΚΚΕ έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Όλα τα άλλα (αν δεν κάνω λάθος) είναι πολύ αδύναμα. Όμως, όπως λες κι εσύ, το ΚΚΕ διατηρεί σχέσεις και με άλλα κόμματα, που δεν έχουν δεχτεί να μπουν σε αυτή την πρωτοβουλία, τα οποία είναι μαζικά και έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση (Τσεχία, Πορτογαλία, Κύπρος) και τα οποία συμμετέχουν/στηρίζουν ή έχουν συμμετάσχει/στηρίξει κυβερνήσεις πρόσφατα. Αυτό κάνει το ΚΚΕ μοναδική περίπτωση σε πανευρωπαϊκή ίσως και σε παγκόσμια κλίμακα.

 65. Χαρούλα said

  61,63
  Ναι το θέρετρο, έχει ρίζα το θέρος. Αλλά επειδή οι δικοί μας παπούδες δεν έκαναν σκι, σνόουμπορντ κλπ ευρωπαϊκά, πήγαιναν στα βουνά το καλοκαίρι. Που κλεινουν τα σχολεία. Για συναπαντήματα, παναΐρια, καθαρό αέρα, θεραπείες(πχ φθισικοί). Έτσι είτε θάλασσα, είτε βουνό, διακοπές το θέρος γινόταν. Μας έμεινε λοιπόν ο παρα-θερισμός, χειμώνα-καλοκαίρι. Επίσημα η ορολογία, «χειμερινός τουρισμός» , αλλά σπάνια η χρήση της.
  http://www.sarantakos.com/language/qeretro.html

 66. Ποντικαρέος said

  @64,65 Ευχαριστώ αλλά τόσα εκατομμύρια λέξεις έχει αυτή η γλώσσα, δεν μπορούμε να βρούμε μία για να πουμε μονολεκτικά το «winter resort»; 😉

 67. Διακοπές στο χειμαδιό του Γκστάαντ 🙂

 68. # 65

  Αφού έχουμε θέρετρον και φέρετρον ας αποκτήσουμε και χέρετρον για τον χειμερινό τουρισμό !

 69. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  60. Ναι, αυτό!
  και μπαίνοντας στα τουϊ σου κατάλαβα πως είναι γλωσσικό κλισεδάκι σε τουϊτερ κλπ «Τέτοια πράματα καλό είναι να μην λέγονται» που έγραψε κι ο Νικοκύρης το πρωί και με παραξένεψε λίγο.

 70. sarant said

  69 Nαι, είναι κλισέ 🙂

 71. Χαρούλα said

  Υπάρχει η παραχείμαση. Αλλά δεν είναι τουρισμός! Είναι μεγααααάλο διαστημα και εμπεριέχει οικονομικό όφελος, που δεν συνάδει με τον τουρισμό. Θα το λέγαμε για τους εποχικούς υπαλλήλους στον χειμερινό τουρισμό.

 72. Πέπε said

  66-67
  Πράγματι, υπάρχει ελληνική λέξη που να αποδίδει μονολεκτικά το «εκεί που πάμε τον χειμώνα», και είναι ακριβώς το χειμαδιό. Αλλά αν προταθεί αντί για «χειμερινό θέρετρο», σκέφτομαι ότι μπορεί και να μην πιάσει.

  *Βέβαια στο χειμαδιό πάμε επειδή έχει λιγότερο κρύο και χιόνι, ενώ στο Γκστατ για τον αντίθετο λόγο.

 73. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Παιδιά, κέρδισα ένα πρωινό στοιχηματάκι ,ότι θα την πει τη λαμακία ο Μητσοτακούλϊος για στρατιωτικό που γίνεται υπουργός, μα υποστήριξα ότι θα πει πως και στην Τουρκία το ίδιο συμβαίνει αλλά ως συνήθως αποδεικνύεται χειρότερος του αναμενόμενου: τον σύγκρινε με τον…Σπαντιδάκη! Πολιτικά αφτοχτονικός,τέλος!

  67.Γαμώοοτο! Πρόλαβες! 🙂
  Χειμαδιά είχαμε ούτε θέρετρα (ούτε φέρετρα αλλά καθελέτα-ξου!).
  Τ΄αόρι και τη γιαλιά, ξέραμε. Καλύβες,χειμαδιά.Τα χειμερινά ανάχτορα πάλι, εξ ακοής (έκαναν πάταγο όταν γκρεμίζονταν) 🙂

  Η σουλτάνα η Φωφώ στο βήμα τώρα. Α να δούμε..

 74. spiral architect 🇰🇵 said

  @64β: Όταν ωριμάσουν οι συνθήκες. 😉
  (και δεν χωρατεύω, καθότι με το ζόρι παντρειά δεν γίνεται)

  Όσο για συνεργασίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν τις βλέπω και για λόγους αρχής αλλά και για πρακτικούς λόγους, καθότι σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία για την ΤΑ ο δήμαρχος που θα βγει στο δεύτερο γύρο των εκλογών δεν θα βλέπει πλειοψηφία της παράταξής του στο δημοτικό συμβούλιο καθότι οι έδρες θα έχουν διαμορφωθεί ήδη από τον πρώτο. Οπότε, όλες οι αποφάσεις θα είναι προϊόντα συνεργασίας, πέρα από το γεγονός ότι, επάνω από τους Δήμους υπάρχουν οι (αιρετοί) Περιφερειάρχες και ακόμα πιο πάνω οι (μη αιρετοί aka «τσιμπητοί») της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, οι οποίοι μεταξύ άλλων ελέγχουν τις χρηματικές ροές και επιβάλλουν διοικητικά πρόστιμα ή τραβάνε στα δικαστήρια τους «ανυπάκουους».

  Πλέον, περιπτώσεις «παραφωνιών» τύπου Πελετίδη στο Δήμο Πατρέων δεν θα γίνονται δεκτές.

 75. Ποντικαρέος said

  @72 Το χειμαδιό όμως νομίζω ότι δεν έχει την έννοια των διακοπών αλλά του χειμερινό σπιτιού αφού μένουν εκεί για μεγάλο διάστημα και, νομίζω, μεταφέρουν μεγάλο μέρος της οικοσκευής τους – τουλάχιστον έτσι έχουν ακούσει από μεγάλους σε ηλικία βοσκούς ότι έκαναν παλιά. Άρα δεν είναι και τόσο «κατάλληλη» για να συνδεθεί με διακοπές.

 76. ΚυρΓιάννη Κυριακίδη (54), νομίζω πως έχεις άδικο. Το αγγλικό κείμενο της Συμφωνίας λέει ρητώς «The official name of the Second Party shall be the «Republic of North Macedonia», which shall be the constitutional name of the Second Party and shall be used erga omnes as provided for in this Agreement. The short name of the Second Party shall be «North Μacedonia». » Και επειδή βέβαια δεν εννοεί ότι η χώρα θα έχει μόνον αγγλικό όνομα, προφανώς εννοεί ότι στα αγγλικά θα λέγεται «North Μacedonia», στα ελληνικά «Βόρεια Μακεδονία», στη γλώσσα της «Северна Македонија» και στις άλλες γλώσσες με κάποια κατάλληλη μετάφραση αυτής της ονομασίας.

 77. sarant said

  72-75 Ε, ναι

  73 Αυτό με τον Σπαντιδάκη το έγραψε ο Πρετεντέρης στα Νέα και έδωσε γραμμή

 78. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Χειμέρετρον!

 79. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Καλημέρα σας από Ιλλινόϊ,

  1) Να μάς πεί ο κ. Σαραντάκος αν εγκρίνει την αισχρότητα της σημερινής «Καθημερινής», που έβαλε πρωτοσέλιδο το άρθρο του Παντελή Μπουκάλα, για ένα ανώδυνο λαθάκι που έκανε στο Twitter ο ελληνόψυχος Πάνος Καμμένος (υποκλΕΙνεται αντί υποκλίνεται).

  Και πώς ξέρει ο φιλαράκος του κ. Σαραντάκου, Παντελής Μπουκάλας, ότι το Twitter του Καμμένου δεν το χειρίζεται κάποιος βοηθός του; Είναι δυνατόν η εν αμαρτίαις γηράσασα «Καθημερινή» να ασχολείται με τέτοιες ανούσιες παπαριές πρωτοσέλιδα, όταν το Ρωμέικο βρίσκεται ένα βήμα πρίν από τον γκρεμό;

  Σε περίπτωση που ο κ. Σαραντάκος συμφωνεί με την αισχρότητα της «Καθημερινής» να διασύρει πρωτοσέλιδα ως αγράμματο έναν υπουργό για ένα ανώδυνο λαθάκι στο Twitter, ΤΟΝ ΕΡΩΤΩ:

  Γιατί, κύρ Νίκο μου, επί μιά βδομάδα τώρα δεν έχετε βγάλει άχνα για το απείρως μεγαλύτερο λάθος του μακαριστού Φάνη Κακριδή, που μετέφρασε «έχεις κολλήσει» τον θρυλικό αριστοφανικό παρακείμενο «βεβίνηκας» («Θεσμοφοριάζουσαι», στίχος 35), που σημαίνει «έχεις ξεκωλιάσει»; Μήπως γιατί επιμελητής του ΜΙΕΤ για το συγκεκριμένο βιβλίο («Aristofanic Comedy» του K.J. Dover) ήτο ο φιλαράκος σας ο Γιάννης Η. Χάρης;

  2) Να μάς πεί ο κ. Σαραντάκος γιατί στο παρόν άρθρο απέκρυψε την χθεσινοβραδυνή ιστορική αποκάλυψη του ελληνόψυχου Πάνου Καμμένου στην Μάρα Ζαχαρέα (Δελτίο ειδήσεων του βαρδινογιαννικού «Star») ότι ο μπαμπάς της υπουργίνας Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, μακαριστός αρχηγός των Βασιλοφρόνων Αλέξανδρος Κουντουράς, έγραψε το Εμβατήριο (και όχι τον Ύμνο) της 21ης Απριλίου «Ελλάς – Ελλήνων – Χριστιανών».

  Μήπως γιατί ο κ. Σαραντάκος δεν θέλει να μάθουν οι αναγνώστες του ποιός έγραψε την μουσική του Ύμνου της 21ης Απριλίου «Μέσα στ’ Απρίλη την Γιορτή»;

 80. Aghapi D said

  Και τα όργανα 🙂 (που άρχισαν από χτες, όχι τα κομματικά όργανα 🙂 )
  http://www.enikos.gr/politics/619558/agrios-kavgas-tsipra-mitsotaki-sti-vouli-gia-tin-ypourgopoiisi-ap

 81. sarant said

  Πάλι αυτό το βεβίνηκας!

 82. loukretia50 said

  V for Viny-l

 83. Πισμάνης said

  Τί είναι αυτό τό 4-2-1 καί γιατί είναι επαίσχυντο;

 84. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όποιος είναι υπέρ του κοινοβουλευτισμού, της εναλλαγής των κομμάτων στην κυβέρνηση και της ανεξάρτητης λειτουργίας των τριών εξουσιών, της νομοθετικής, της εκτελεστικής και της δικαστικής, δεν είναι ακροδεξιός. Μπορεί να είναι υπερσυντηρητικός και -φοβικός και ψεκασμένος, αλλά η ένταξη στην ακροδεξιά συνεπάγεται τον αντικοινοβουλευτισμό. Άλλο λαϊκή δεξιά και άλλο ακροδεξιά.
  Επίσης, είναι απαράδεκτο, και θα πρέπει να απαγορευτεί νομοθετικά, κάποιος βουλευτής εκλεγμένος με το Α κόμμα να εντάσσεται στο Β κόμμα, παίρνοντας μαζί και την έδρα του και διαταράσσοντας τις ισορροπίες στο κοινοβούλιο. Οι ψηφοφόροι τον ψήφισαν ως υποψήφιο του Α κόμματος, όχι του Β. Αν θέλει μετεγγραφή και πολιτικά παιχνιδάκια, να παραδώσει την έδρα του και να πάει στο καλό.

 85. Γιάννης Κουβάτσος said

  Συμφωνώ με όσους λένε ότι δεν πρέπει να κρίνεται μόνο η κυβέρνηση αλλά και η αντιπολίτευση, κυρίως η αξιωματική. Υπήρξε τραγική, έτσι; Μου θύμισε αβερωφική ΝΔ και όχι σύγχρονο ευρωπαϊκό φιλελεύθερο κόμμα. Θα μου πείτε ο προεκλογικός ΣΥΡΙΖΑ ασκούσε αντιπολίτευση σύγχρονου αριστερού κόμματος αρχών; Όχι, θα πρέπει να γυρίσουμε στις ημέρες του ΣΥΝ, για να θυμηθούμε πώς ασκείται πολιτισμένη και σοβαρή αντιπολίτευση.

 86. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @30β. Νικοκύρη, εὐχαριστῶ γιὰ τὴν παραπομπή.

  Ἐπειδή, ὅπως καὶ ὁ Μανοῦσος Φάσης, διακατέχομαι ἀπὸ ἠτοπάθεια, θὰ προτιμήσω τὸ ἑτερόκλητον. 🙂

 87. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  84 Εκτροπή άνδρα δείκνυσι. Έτσι και μας ερχότανε κατακέφαλα -φτούκακα- καμιά χούντα, θα βλέπαμε πόσοι από τη σημερινή κοινοβουλευτική δεξιά θα συνέπλεαν / συνεργάζονταν μιά χαρά μαζί της και πόσοι θα λουφάζανε (για το αν θα εναντιωνόταν στα σοβαρά κανείς θα σιωπήσω…). Άρα πρέπει σήμερα να αναρωτηθούν οι ενδιαφερόμενοι τι σόι κοινοβ. δεξιά είναι αυτή που στεγάζει αδωνοβοριδάκια, δημητροκαμένους κλπ.

 88. sarant said

  86 🙂 Καλή η ητοπάθεια, δεν τη θυμόμουν

  83 Η διανομή θέσεων σε διορισμούς μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων

 89. Γιώργος Αιγινήτης said

  (Disclaimer: Πάντα ψήφιζα ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στο 3%. Τώρα που έγινε κόμμα εξουσίας, δεν μου πάει καρδιά να τους ψηφίσω.)
  Απλή ή ενισχυμένη αναλογική, ας αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε ψυχολογικά -ούτε που να το σκέφτομαι- για συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. Μην ανησυχείτε, πρώτο βιολί θα είναι ο Αλέξης. Ο άλλος είναι ανεκδιήγητος. Και τότε θα μιλάμε για τις παλιές, καλές μέρες των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ…

 90. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @83. Τὸ 4-2-1 θὰ μποροῦσε νὰ εἶναι ἀγωνιστικὸ σύστημα ποδοσφαιρικῆς ὁμάδας σὲ ἀγώνα 8Χ8, ὅπως, π.χ. τὸ 4-4-2 ἢ τὸ 4-3-3 σὲ κανονικόν ἀγώνα (11Χ11).

  Στὴν προκειμένη περίπτωση εἶναι ποσόστωση διορισμῶν-τοποθετήσεων σὲ κυβερνητικὰ πόστα καὶ στὸν εὐρύτερο δημόσιο τομέα στὴν κυβέρνηση Σαμαρᾶ-Βενιζέλου-Κουβέλη.

  Εἶναι ἐπαίσχυντη, ὅταν τὴν κάνουν κομματικοὶ ἀντίπαλοι. 🙂

 91. nestanaios said

  40.

  Η μεγάλη απάτη είναι στον εκλογικό νόμο. Ο εκλογικός νόμος υποστηρίζει την μυστική ψηφοφορία.
  Δεν έχει σημασία η απλή ή η ενισχυμένη αναλογική. Σημασία έχει η μυστική ή η φανερή ψηφοφορία. Ο ψηφοφόρος θα πρέπει να ψηφίζει όπως αυτός επιθυμεί, μυστικά ή φανερά. Αυτός ο οποίος ψηφίζει φανερά να έχει το δικαίωμα μετεκλογικά μεταφοράς ψήφου από ένα κόμμα στο άλλο. Ο ψηφίζων μυστικά δεν μπορεί να έχει τέτοιο δικαίωμα.

 92. Avonidas said

  Θα μου πείτε: Μήπως είναι πολυτέλεια για τη χειμαζόμενη Ελλάδα η ακυβερνησία που θα προκύψει ενδεχομένως από την απλή αναλογική; Σιγά σιγά θα εκπαιδευτούμε και στο τέλος θα φτάσουμε το Βέλγιο που κρατάει και 500 μέρες χωρίς κυβέρνηση.

  Θα σου πω ότι με κυβέρνηση ή χωρίς κυβέρνηση ξέρουμε καλά ποιοι μας κυβερνούν — δε χρειαζόταν καν να κατέβει η (γκόου μπακ) Μέρκελ για να μας το υπενθυμίσει.

  Η σταθερότητα εγγυημένη, η λαϊκή εξουσία φενάκη.

 93. Avonidas said

  #92. (Διαβάζω αργά-αργά και σε μικρές δόσεις το άρθρο, καθώς φεύγει η μέρα. Μου είναι δύσκολο να το δω έστω ως χιούμορ. Τι να κάνουμε, υπομονή)

 94. Avonidas said

  Προς το παρόν, ας σημειώσουμε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διέκοψαν τη συνεργασία τους και επανήλθε ο καθένας στη φυσική του θέση.

  Στη φυσική τους θέση θα επιστρέψουν το φθινόπωρο, που πέφτουν τα μαραμένα φύλλα.

 95. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  77β Α, μάαλιστα! Εκ πρετεντερίας ορμώμενος! Αν το είχα πάρει χαμπάρι, θα το έπαιζα σιγουράκι το 5ευρο στοίχημα.Τώρα κέρδισα το μισό 🙂

 96. spiral architect 🇰🇵 said

  Το ωραίο είναι ότι, ο Σπαντιδάκης ήταν συγγενής του Δρακουμέλ. 😀😀😀

 97. ΧριστιανοΜπολσεβίκος said

  Αν και δεν θεωρώ ικανοποιητική τη συμφωνία των Πρεσπών, ίσως μπορούμε να ελπίζουμε ότι ο επιθετικός προσδιορισμός SEVERNA ίσως επικρατήσει και μείνει να προσδιορίζει τους γείτονες, όπως από το «άσημος άργυρος» μας έμεινε το ασήμι.

  Διαχειμαστήριο αντί για χειμερινό θέρετρο;

 98. sarant said

  97 Δίνει την εντύπωση πως είσαι αναγκασμένος να πας στο διαχειμαστήριο, όχι πως το επιλέγεις για διακοπές.

 99. spiral architect 🇰🇵 said

  😀😀😀😀😀😀

 100. paolodrosi said

  O Καμμενος »παραιτηθηκε» αμεσως μετά την επισκεψη της φραου Αγγελας. Τυχαιο ?

  Ο Αποστολακης εγινε υπουργος Αμυνας, χωρις πρωτα να αποστρατευτει απο το Πολεμικο Ναυτικο. Ουτε στη χουντα να ειμασταν δηλαδη.

  Η συμφωνια θα περασει οπωσδηποτε. Αυτο κατεστησε σαφες προς ολους η φραου.

  Επικειται συνεργασια Αλεξη-Κουλη. Κι αυτο ειναι εντολη της φραου.

  Το προβλημα δεν ειναι το λεγομενο Μακεδονικο, αλλά η κατοχη της χωρας και ο ακρωτηριαμος της (οσονουπω).

 101. Ποντικαρέος said

  @97 Με ένα γρήγορο ψάξιμο στο δίκτυο το «Διαχειμαστήριο» το βγάζει μόνο ως «Διαχειμαστήριο σκαφών» με την έννοια του χώρου φύλαξης. Χρησιμοποιείται και με άλλη έννοια;

 102. 34, … στο χρηματιστήριο λένε «διόρθωση» 🙂 …

  Correction, δηλαδή, για χρηματιστηριακή πτώση.
  Για χρηματιστηριακή άνοδο, κατ’ αναλογία, erection.

 103. Ως κυβερνητικοί εταίροι, μπορεί και
  εταιρόκλ(ι/η)τοι.

 104. Μαρία said

  95

 105. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @97,98. Νὰ τὸ ποῦμε χείμωτρο, ἂν καὶ κάποιοι μπορεῖ νὰ τὸ μπερδέψουν μὲ τὸ φίμωτρο. 🙂

 106. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @46.gpointofview said:

  » …είναι…σαν τον Πρίγιοβιτς » (ἐννοεῖται ὁ Καμμένος)

  Λές νὰ πάρει κι αὐτὸς μεταγραφὴ γιὰ Σαουδικὴ Ἀραβία; Ἂν θυμᾶμαι καλά, εἶχε κάτι πάρε-δῶσε μὲ τοὺς σαουδάραβες*. 🙂

  *κανονιέρης ὁ Πρίγιοβιτς, πυρομαχικὰ ὁ Πάνος.

 107. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μία διαφορετική ψήφος. Τζι, μην κάνεις τον κόπο 😜:
  https://www.newsbeast.gr/sports/arthro/4421549/i-marca-kanei-psifoforia-gia-tin-kalyteri-omada-tis-elladas

 108. Χαρούλα said

  Βρε θέμα που μπήκε! Σκέφτομαι πως «θέρετρο» είναι διαφορετική έννοια από «τόπος θερινών διακοπών». Σαν να μιλάμε για περιοχή με κατοικίες διακοπών. Πχ θέρετρα Στρατού, Εταιρείας κλπ. Η παραμονή εκεί, έχει αρκετή διάρκεια. Θέρετρο είναι οι αγ.Θεόδωροι, αλλά όχι η Μήλος για παράδειγμα.

  Πάντως το αγγλικό resort που χρησιμοποιούν τα ξενοδοχεία, δεν ορίζει εποχή.

 109. 30, sarant said: «Οι irregular είναι οι παράτυποι».
  # Δάσκαλε που δίδασκες και λόγον δεν εκράτεις, ή αλλιώς, βασιλική διαταγή και τα σκυλιά δεμένα!

 110. Χαρούλα said

  Μην σας …αγριέψω! Ενημερωτικά.🙀👻


 111. # 107

  Ρε φίλε εγώ δεν ψηφίζω σε εκλογές σιγά που θα ψηφίσω τέτοιες μπαρούφες για πικραμένους, (και στο βόλλεϋ παρά τις ενέσεις του Τράκη 0-3 ήρθαμε στην γειτονιά μου, ένα μπάσκετ έμεινε κι αυτό κάνα-δυο χρόνια ακόμα )

 112. BLOG_OTI_NANAI said

  Αν και τον τονίζει ως «Κούντουρα», μάλλον είναι ο ίδιος:

 113. Αρειανός said

  Γιατί με δύο λάμδα το «τορπίλισε»;

 114. Φώτης said

  Έχω ιδιαίτερες ενστάσεις για το άρθρο σας.
  Παρουσιάζετε τη συνεργασία Συριζ-ΑνΕλ ως ένα δείγμα υγιούς κοινοβουλευτισμού, όπου διαφορετικές παρατάξεις συμβιβάζονται και συμπράττουν για το καλό της δημοκρατίας.
  Διαφωνώ κάθετα.
  Όχι! Η συνεργασία του Συριζα με τους ΑνΕλ, ούτε αυτονόητη ούτε η καλύτερη ήταν.
  Στην πραγματικότητα η συνεργασία αυτή ξεκίνησε ως μία ανίερη συμμαχία με κοινό παρονομαστή τις αντιμνημονιακές κραυγές, το αντιευρωπαϊκό μένος, τις αρλούμπες περι επαχθούς χρέους (αλήθεια το θυμόμαστε ακόμα αυτό το ανέκδοτο 😉 και το χυδαίο δόγμα «όποιος δε συμφωνεί μαζί μας είναι δωσίλογος γερμανοτσολιάς».
  Ήταν δε τόσο ισχυρός αυτός ο κοινός παρονομαστής που έθεσε σε 2η και 3η μοίρα τις όποιες ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στις δύο παρατάξεις. Προκειμένου δηλαδή να μπορούν να το κάνουν Κούγκι και το μέτωπο απέναντι σε όποιον διαφωνούσε να είναι αρραγές, δεκάρα δεν έδιναν για τις θέσεις των ΑνΕλ για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων πχ.
  Και αυτό που στις πρώτες εκλογές του 2015 ξεκίνησε σαν μια ανίερη συμμαχία, στις δεύτερες εκλογές (αυτές μετά την kolotoumba) σταθεροποιήθηκε ως ένας πολιτικός συνεταιρισμός όπου κανένας δε θα ενοχλεί τον άλλον αλλά και οι δύο θα έχουν τη δική τους καρέκλα. Το παραδέχτηκε και ο Τσίπρας πριν λίγες εβδομάδες όταν είπε με νοήμα για τον Καμμένο «Που να πάει..;» όταν τον ρώτησαν τί θα γίνει στην περίπτωση που αποσύρει τους υπουργούς του
  Τα «πρωτοποριακά νομοσχέδια» που αναφέρετε, που πράγματι πέρασαν, πέρασαν σχεδόν αποκλειστικά με τη συμπραξη της αντιπολίτευσης και κυρίως αυτών που οι περισσότεροι στο Συριζα έχουν το θράσoς να αποκαλούν «ακραίο κέντρο». Πέρασαν με τη σύμπραξη του Ποταμιού. Και ναι. Η συνεργασία του Συριζα με το Ποτάμι θα ήταν και αυτονόητη και η καλύτερη. Φανταστείτε λίγο πόσο καλύτερο θα ήταν πολιτικό περιβάλλον στη χώρα αν είχε υπάρξει μια σύμπραξη μεταξύ ενός αριστερού και ενός κεντρο-αριστερού κόμματος. Πόσο διχασμό και πόση πόλωση θα είχαμε γλιτώσει. Πόσο προοδευτικότερα θα μπορούσε να είχε διαμορφωθεί η πολιτική ατζέντα.
  Αλλά συμφωνα με τη συριζαίικη προπαγάνδα ο Θεοδωράκης ήταν «ένα μνημονιακό μπομπολοπαιδο».
  Και πράγματι ο κος. Καμμένος ήταν πολλά χρόνια στη Νέα Δημοκρατία. Ήταν όμως με διαφορά ό,τι χειρότερο είχε να επιδείξει το κόμμα αυτό στον πολιτικό στίβο.

 115. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εμένα με αγριεύει, Χαρούλα, το ότι ο Καμμένος βγήκε πολύ όψιμα και πολύ άδικα να προσάψει στην Κουντουρά το χουντικό παρελθόν του πατέρα της. Δεν τον έχω σε καμιά εκτίμηση, εννοείται, αλλά προφανώς το πηγάδι της ξεφτίλας δεν έχει πάτο ούτε γι’ αυτόν και ολοφάνερα και αυτή η προεκλογική περίοδος θα είναι μια αηδία από τα ίδια.

 116. sarant said

  100 Ο Αποστολάκης αποστρατεύτηκε. Όπως και ο Χηνοφώτης παλιότερα.
  Τα υπόλοιπα περί ακρωτηριασμού δεν είναι σοβαρά.

  104 🙂

  110-112 Προφανώς ο ίδιος είναι, ίσως τον γράφανε με κεφαλαία.

  114 Συνεργασία με το Ποτάμι ήταν αδιανόητη τον Ιανουάριο του 2015. Πάντως, και το Ποτάμι είναι κόμμα ετερογενές -δείτε ότι οι βουλευτές του έχουν τροφοδοτήσει και τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ και (οσονούπω) τον ΣΥΡΙΖΑ.

 117. Γιάννης Κουβάτσος said

  114: Μα πώς να συνεργαστεί με το Ποτάμι, αφού τον Ιανουάριο του 2015 ο Σύριζα εκλέχτηκε σείοντας την αντιμνημονιακή σημαία ενώ το Ποτάμι τη μνημονιακή; Η συνέχεια, βέβαια, συνοδεύτηκε από τη γνωστή κωλοτούμπα, αλλά η σύμπραξη έπρεπε να γίνει τις πρώτες ημέρες μετά τις εκλογές.

 118. Μαρία said

  110
  Οτι ο πατέρας της Κουντουρά ήταν γνωστός βασιλοχουντικός είναι γνωστό απο τότε που αυτή μπήκε στην πολιτική.
  Να θυμίσω οτι το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια ψηφίστηκε απο Κουντουρά, Ζουράρη και Παπαχριστόπουλο.

 119. ΚΩΣΤΑΣ said

  Εγώ, να δείτε, που τά ‘χω ντιπ για ντιπ χαμένα. Δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω τη διάκριση μεταξύ ακροδεξιάς, λαϊκής δεξιάς και π.φ. αριστεράς!

  Καλύτερα να το ρίξω στην πλάκα. Όχι γιατί το άρθρο δεν είναι σοβαρό, αλλά για τα πολιτικά τεκταινόμενα σήμερα γύρω μας και για την αντιπετώπισή τους από την κοινωνία. Ολοφάνερες και επαίσχυντες αποστασίες, και εδώ και στα Σκόπια, με το ξένο αφεντικό παρόν, να εποπτεύει… και ημείς άδομεν. Του Μητσοτάκη (Κώστα) τα κόκκαλα θα τρίζουν. Πόσα πλήρωσε αυτός στην επίγεια ζωή του και σίγουρα τώρα σιγοβράζει στην κόλαση. Ενώ ετούτοι θα πάνε σίγουρα στον παράδεισο. Ο Πανάρας, μετάλαβε και των αχράντων μυστηρίων, θα αναλάβει μεγάλο πόστο παρά τω αγίω Πέτρω, στην ομάδα των Ανεξάρτητων Αγγέλων. Ο Αλέξης, μάλλον, για κηπουρό τον βλέπω, μόνο τον σταυρό φίλησε στη Σαμοθράκη. Εκτός και παρέμβει ο φίλος του ο Ιερώνυμος… 😉

 120. ΣΠ said

 121. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Θέλω ν᾿ ἁγιάσω καὶ δὲ μ᾿ ἀφήνετε.

  ΠΡΟΣΟΧΗ! ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ.

  @116. sarant said

  » …114 Συνεργασία με το Ποτάμι ήταν αδιανόητη τον Ιανουάριο του 2015. »

  Τὸν Σεπτέμβρη τοῦ 2015, μετὰ τὴν στροφή 180 μοιρῶν στὴν πολιτικὴ τοῦ ΣΥΡΙΖΑ ὡς πρὸς τὰ μνημόνια, προγραμματικὰ ἦταν πιὸ κοντὰ στὸ Ποτάμι καὶ στὸ ΠΑΣΟΚ (ὄπως λεγόταν τότε). Γιὰ τὸ ΠΑΣΟΚ ὑπῆρχε τὸ ἀρνητικὸ προηγούμενο τῶν Σαμαροβενιζέλων. Γιὰ τὸ Ποτάμι τί ὑπῆρχε;

  Δὲν νομίζω πὼς θὰ ἦταν καλύτερα τὰ πράγματα μὲ μιὰ σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ-Ποταμιοῦ. Ἁπλῶς θέλω νὰ δείξω ὅτι ἡ χώρα ἀναλώθηκε καὶ ἀναλώνεται σὲ μικροκομματικὰ παιχνίδια, σὲ προσωπικὲς στρατηγικές, σὲ ἑτερόκλητα κολλητιλίκια, μὲ μοναδικὸ κίνητρο τὴν διατήρηση τῆς καρέκλας.

 122. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πάντως ο Τσίπρας πρόσθεσε, μετά την αποδοχή παραίτησης Καμμένου,πως θα κάνει δεκτή και όποια άλλη παραίτηση του υποβληθεί (και ο νοών νοείτω-είπε και ελάλησε).
  Το τί ήταν ο πατέρας της Κουντουρά (γνωστό), δεν φαίνεται να επηρέασε την πορεία της ως τώρα, γιατί να την επηρεάσει στο μέλλον, χώρια που έχει και μια θητεία υπουργού, μάλλον κι όχι αποτυχημένη, στη σκευή της;

 123. ΓιώργοςΜ said

  Καλησπέρα!
  Κάτι που δεν είδα ούτε στα σχόλια ούτε στο κείμενο, είναι η προεκλογική καμπάνια του «απαραίτητου» Πάνου με το σποτάκι όπου βοηθάει τον μικρό Αλέξη να κρατήσει το τρένο στις ράγες. Στο δικό μου μυαλό, η συνεργασία που προέκυψε ήταν η σημαία του, κι ένας συνωμοσιολόγος θα μπορούσε να οργιάσει σχολιάζοντας εκ του αποτελέσματος.

  Δεν ξέρω αν ο Τσίπρας είναι τόσο καλός ισορροπιστής (που πιθανότατα είναι, κρίνοντας από τους χειρισμούς του στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στο 3%) ή αν έχει… σκονάκι από δυνατούς επικοινωνιολόγους, όμως στο σκάκι που παίζεται (ή ίσως το πόκερ; μπα, δε νομίζω πως υπάρχουν τόσα πολλά κρυφά χαρτιά) φαίνεται να έχει το προβάδισμα σε κάθε κρίσιμη απόφαση που χρειάστηκε να πάρει.
  Ίσως πρέπει να βγει κάποιο «γκαμπί του Αλέξη» στις πολιτικές παρτίδες 😛
  Πιθανολογώ πως οι επιλογές έχουν να κάνουν και με την ηλικία, τα γερόντια που μας κυβερνούσαν μέχρι το 15 κουβαλούσαν περισσότερο συντηρητισμό και κυνισμό και σε επίπεδο τακτικής.

  Για να μην περιοριστώ στις εξυπνάδες: Θεωρώ πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί η τετραετία, έστω και μόνο για να δω πώς είναι-δεν πρέπει να είχαμε πολλές ολόκληρες τετραετίες από τη μεταπολίτευση και δώθε. Μετράει στα θετικά και από πλευράς πολιτικού ήθους οποιουδήποτε το κάνει, καθώς δείχνει πως δεν θέλει να εκμεταλλευτεί συγκυριακά ρεύματα, αλλά να ολοκληρώσει ένα πολιτικό σχέδιο. Άρα, συμφέρει και επικοινωνιακά.

  Θα γελάσω δε πολύ αν στο τέλος της τετραετίας πάρει ένα αρκούντως θετικό αποτέλεσμα ώστε να μιλάμε τότε για «μητσοτακική παρένθεση»! Μου φαίνεται εκτρωματικό το ενδεχόμενο συνεργασίας με ΝΔ, αλλά αν είναι να γίνει, αποκλείεται να γίνει με την παρούσα ηγεσία.

 124. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Πάντως θὰ θεωροῦσα μεγάλη μαγκιὰ τοῦ Τσίπρα, ἂν, μετὰ τὴν παραίτηση Καμμένου, πήγαινε σὲ ἐκλογές, μὲ τὴ δικαιολογία ὅτι ἔχασε τὴ δεδηλωμένη καὶ ν᾿ ἄφηνε τὸν Μητσοτάκη νὰ περάσει τὴ Συμφωνία τῶν Πρεσπῶν.

  Νὰ ἔβλεπα τί λόγους θὰ ἔβρισκε αὐτὸς γιὰ τὴ δικιά του κωλοτούμπα.

  Βλέπεις τ᾿ ἀφεντικὰ δὲν ἀστειεύονται. 😉

 125. Μαρία said

  Ομιλία Καλεντερίδη το περασμένο Σάββατο στα Σέρρας. Καρατσεκαρισμένο https://epiloges.tv/serres-to-adiachorito-sta-asteria-stin-ekdilosi-gia-tis-synepeies-tis-symfonias-ton-prespon-video/

 126. Γς said

  Στο ΦΒ γράφει κάποιος:

  «Συριζαιοι σταματημό δεν θα έχει η κατρακύλα σας μεχρι να πείτε τον Καργακο Σαραντακο… 😛

  (ουπς μόλις με ενημερώνουν από το κοντρόλ ότι συνέβη ΚΑΙ αυτό…)))»

  \

 127. Χαρούλα said

  122 ΕΦΗ
  Με τίποτα δεν χρεώνω οικογενειακή ευθύνη σε κανέναν. Ούτε στην Κουντουρά, ούτε στον υιό Πλεύρη, ούυε στον υιό Μητσοτάκη, ούτε στον Τσοχατζόπουλο, ούτε… Τους ίδιους αυτόνομα κρίνω πάντα. Κι έχω πολλλλά να τους σείρω!

  Η Κουντουρά πιστεύω ότι είναι απολιτίκ. Μετά τις πασαρέλες βρήκε τρόπο να είναι διάσημη(;) και να ταξιδεύει δωρεάν. Όσο για την επιτυχία της στο Υπουργείο;;; Έχει πολλές αναγνώσεις. Ουσιαστικά δεν έγινε κάτι. Αυξήθηκαν οι αφίξεις. Οκ. Οι διανυκτερεύσεις; Τα έσοδα; Η απασχόληση; Η επιμήκυνση της περιόδου; Οι νέες μορφές τουρισμου;
  Δυστυχώς στην Ελλάδα τοποθετούν όλοι στο Υπουργείο Τουρισμού(με εξαίρεση το 80 τον Σκουλά), τους όμορφους. Φτάνει να πέταξαν με αεροπλάνο και να κοιμήθηκαν σε ξενοδοχείο. Πονεμένη ιστορία…
  Επιπλέον κάτι για την προςωπικότητα της Κουντουρά. Σε επίσκεψη της σε περιφερειακή μονάδα, όταν βρέθηκε με το προσωπικό, είπε: μα αφού θα δεν θα σας θυμάμαι μετά, απλά μια καλημέρα. Το λες εντιμότητα, αδιαφορία, αλλά και αγένεια.
  …..κρατήστε το μικρό καλάθι λοιπόν!

 128. Γιάννης Κουβάτσος said

  124: Μα ο Τσίπρας προφανώς θέλει να περάσει αυτός επιτυχώς από τη βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών. Θέλει, υποθέτω, να μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός της, έστω τυπικής, εξόδου από τα μνημόνια και της επίλυσης ενός χρονίζοντος προβλήματος-αγκαθιού στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

 129. Γιάννης Κουβάτσος said

  127:Τι σημασία έχουν αυτά, Χαρούλα; Σημασία έχει ότι θα δώσει το κουκί της. 😊

 130. Γς said

  126:

  Του απαντάει ένας άλλος:

  «Ο κύριος Νίκος, ο οποίος παρεμπιπτόντως μετά το σημερινό του διπλοσέντονο περί Καμμένου ανακηρύχτηκε επίσημος γλωσσολόγος της Αυλής -για να σκάσετε»

 131. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γιάννη, τὸ θέμα εἶναι ὅτι βιάζονται τ᾿ ἀφεντικά.

  Ἄσε ποὺ δὲν θέλουν νὰ κάψουν ὅλα τὰ χαρτιὰ μονομιᾶς. Ἀφήνουν καὶ κάτι γιὰ τὸ μέλλον. 😉

 132. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  131@128.

 133. τα μυαλά said

  Επειδή τόση διαστρέβλωση βλάπτει. Ο αρραβώνας έγινε το 2012 και ο γάμος το 2013. Ήταν μυστικός μεν, αλλά αυτό δυνάμωνε τα δεσμά, και επίσημα ανακοινώθηκε το 2015. Οπότε, ναι, δεν υπήρχε περιθώριο συνεργασίας με κανένα άλλο κόμμα πλην του συζύγου. Εκτός αν θέλανε εξωσυζυγικές περιπέτοιες.

 134. Jane said

  Δυο τρία σημεία θα επισημάνω, κ. Σαραντάκο.

  Συμφωνώ με όσα γράφετε για τη συμφωνία των Πρεσπών κι έχω ξαναγράψει, πως είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να επιτύχει η ελληνική εξωτερική πολιτική.

  Διαφωνώ , πως για την απομάκρυνση Κοτζιά ευθύνεται ο Καμμένος. Αν δεν ήθελε η πρεσβεία (ονόματα δε λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε), ρούπι δεν θα έκανε ο Κοτζιάς, όσο κι αν κουνιόταν και ούρλιαζε ο Πανάρας.

  Σχετικά με τους ΑΝΕΛ: Έτσι όπως πολιτεύεται η ΝΔ του Μητσοτάκη , τους λες και σοσιαλδημοκράτες !
  Εμπάση περιπτώσει η ρητορική τους δεν έχει μέσο όρο, άλλο ο Ζουράρης , άλλο η Κουντουρά , άλλο ο Πανάρας. Αλλά ακροδεξιούς δεν θα τους έλεγα, κρίνοντας από τη στάση τους στη συγκυβέρνηση , οπότε συμφωνώ, πως είναι λαϊκή δεξιά.

  Διαφωνώ επίσης πως ότι η συνεργασία Σύριζα-Ανέλ μάς συνήθισε στην ιδέα των ετερόκλιτων συμμαχιών και κυβερνήσεων. Δεν μας συνήθισε. Τα παραδείγματα που είχαμε από τη χρεοκοπία και μετά ήταν αποτέλεσμα της συγκυρίας. Δε νομίζω πως έχουμε την κουλτούρα των Ευρωπαίων.

  Αντίθετα, νομίζω, πως σταδιακά θα επανέλθουμε στην παλιά κοινοβουλευτική «κανονικότητα» (εξαιρουμένης της παρουσίας των ούγκανων). Δηλαδή θα έχουμε ένα μεγάλο δεξιό πολυσυλλεκτικό κόμμα, ένα μεγάλο αστοπούμεαριστερό πολυσυλλεκτικό κόμμα, το ΚΚΕ και ό,τι απέμεινε από το Πασοκ ( που μάλλον θα μειωθεί κι άλλο).

 135. Stathis said

  Σας είχα σε μεγάλη εκτίμηση για τις γλωσσολογικές σας γνώσεις και την μετριοπάθειά σας. Θα διατηρήσω την εκτίμηση για τις γνώσεις όχι για την μετριοπάθεια. Κρίμα για την κατάντια σας να προσπαθείτε να δικαιολογείσετε με κάθε πιθανή σοφιστεία αυτή την αισχρή συγκυβέρνηση. Μόρφωμα και ακροδεξιά το ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ, αλλά σιγά σιγά γινόμαστε Σουηδία όταν κυβερνάνε οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Πραγματικά κρίμα.

 136. Νίκος Κ. said

  Οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι μαθηματικά απαραίτητες για όποιον θέλει πραγματικά την απλή αναλογική· αλλιώς ενισχυμένη και ξερό ψωμί.

  Όμως υπάρχει και κάτι πιο ουσιαστικό: Συνεργασία με τον εαυτό μας δεν έχει νόημα. Άρα οι «εξυπλάδες» να χρεώνουν σε ένα μέλος της συνεργασίας τις απόψεις του άλλου είναι απλώς «εξυπνάδες». Αναρωτηθήκαμε ποτέ, μήπως υπάρχει και μια μικρή-μικρή περίπτωση να μην έχουμε σε όλα δίκιο; Μήπως αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος για συνεργασίες που εξ ανάγκης συγκρατούν από τις πολλές βεβαιότητες;

 137. Stella said

  Niκοκύρη, για να λειτουργήσει κράτος με κυβέρνηση απλής αναλογικής πρέπει πρώτα να υπάρξει κράτος. Στην Ελλάδα το κράτος ακόμη είναι εντελώς κομματικό.

 138. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  123 Είχα κατά νου να αναφερθώ στο σποτάκι με το τρενάκι, αλλά τελικά το αμέλησα.

  126-130 Κάτι μου είπαν αλλά αυτό δεν το έμαθα. Μαθητής σου δεν ήταν;

  134 Νομίζω πως η αποχώρηση του Κοτζιά ηταν ατύχημα -για το οποίο φταίει η παρουσία του Καμμενου Μπορεί να πέφτω έξω, δεν έχω εμπιστευτικές πληροφορίες. Όσο για την ανατολή εποχής συνεργασιών, θα εξαρτηθεί από το αν θα καταργηθεί ή όχι η απλή αναλογική.

  135 Αν αυτό καταλάβατε από όσα έγραψα, ή εγώ δεν τα έγραψα καλά ή εσείς δεν τα διαβάσατε σωστά. Κρίνοντας από όσα λέτε για Σουηδία, μάλλον το δεύτερο συμβαίνει. Και φαίνεται πως θεωρείτε μετριοπάθεια το να γράφει κανείς όσα σας αρέσουν.

 139. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Ξανά καλησπέρα σας από Ιλλινόϊ,

  Επειδής αντιλαμβάνομαι ότι απαξάπαντες οι σχολιαστές της παρούσης αναρτήσεως αερολογούν και δεν έχουν κάτι αξιόλογο να συνεισφέρουν, αναρτώ ένα βίντεο – ντοκουμέντο που θα αναγκάσει τον κ. Σαραντάκο να αλλάξει μεγάλο μέρος του παρόντος άρθρου…

  Πρόκειται για την εκπομπή του Αρχηγού του Λάος, Γιώργη Καρατζαφέρη, που μεταδόθηκε πέρυσι τέτοια εποχή (Παρασκευή 19 Γενάρη 2018, ώρα Ρωμέικου 4 με 5 μ.μ.) από το «ΑΡΤ». Στο τέλος της εκπομπής, ο Γιώργαρος μετέδωσε ένα απόσπασμα από μιά παλιά (πρίν το 2010) ομιλία του Αλέξανδρου Κουντουρά προς τους Βασιλόφρονες της Β.Ε.Ο. Όπου μαθαίνουμε ότι ο Πάνος Καμμένος ξεκίνησε την καριέρα του ως νεολαίος των Βασιλοφρόνων!..

  Στο 37:57 του βίντεο, ο Καρατζαφέρης κάνει την εισαγωγή στο ντοκουμέντο με τον Κουντουρά, με τα εξής λόγια…

  Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (19/1/2018): «Πάμε όμως τώρα σε κάτι πολύ σοβαρό. Γιατί η κυρία Κουντουρά ήταν όλο γελάκια με τον Φελίππε, γιατί πράγματι ο πατέρας της, πρόεδρος των Βασιλοφρόνων στην Αθήνα, είχε σχέσεις. με την μητέρα του Φελίππε. Με τον αέρα, λοιπόν, ότι είμαι η κόρη του Αλέξανδρου Κουντουρά του Βασιλόφρονος, πηγαίνει εκεί, την δέχονται, η κόρη του δικού μας, και τα λοιπά… Τώρα, πώς η κυρία Κουντουρά είναι μαζί με τον Καμμένο όταν ο Αλέξανδρος Κουντουράς ΘΕΩΡΟΥΣΕ ΟΤΙ Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΕΞΑΠΑΤΑΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, δηλαδή είναι πολιτικός απατεώνας, αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω… Κυρία Κουντουρά ομιλεί ο πατέρας σας…»

  Από το 38:45 του βίντεο ξεκινά η ομιλία του μακαριστού Αλέξανδρου Κουντουρά προς το κοινό της Β.Ε.Ο. (= Βυζαντινή Εθνική Οργάνωσις) και στο 42:39 πιάνει στο στόμα του τον Πάνο τον Καμμένο και αποκαλύπτει ότι ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία ως Νεολαίος της Β.Ε.Ο. !.. (το βίντεο πηγαίνει μόνο του στο επίμαχο σημείο και απομαγνητοφωνώ από κάτω) …

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ: «Κάποτε είχαμε έναν στην Νεολαία μας, ο οποίος έγινε βουλευτής: Ήταν ο Πάνος ο Καμμένος. Δυστυχώς, κι αυτός, παρόλο ότι βγήκε από τα σπλάχνα μας, δεν δίνει καμμία σημασία για την Β.Ε.Ο. Κι όμως: Όταν κατεβαίνει στις Εκλογές, λέει ότι είναι Βασιλόφρων, ότι ανήκει στην Β.Ε.Ο. και τέτοια, και παρασύρει τους ψηφοφόρους»!..»

  Στο 43:08 του βίντεο, ο Αρχηγός του Λάος σχολιάζει ως εξής την αποκάλυψη του Κουντουρά…

  Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: ««Ο Κουντουράς μιλάει… Η κόρη του τώρα είναι με τους κομμουνιστές που έλεγαν τους στρατιώτες μας «ΚΩΛΟΠΑΙΔΑ ΤΗΣ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗΣ»!.. Ο Πάνος ήταν μέλος της Βασιλικής Οργανώσεως και τους δούλευε κανονικά. Τι έγινε, ρε Πάνο; Από τον Βασιληά και τον Κουντουρά, στον Τσίπρα και στον Βούτση; Τι έγινε, ρε αρχικωλοτούμπα; Η κυρία Κουντουρά πρέπει να πάρει θέση. Ο πατέρας της μιλάει από τον τάφο. Τι να πεί; Ότι συναγελάζεται με τους κομμουνιστές εκεί μέσα; Ότι φτύνει την ιστορία της την οικογενειακή;»»

  ΤΕΛΕΙΩΝΩ με αυτό που έλεγε ο μακαρίτης Αρχηγός της «Βασιλικής Ενώσεως» Οδυσσεύς Τόσκας (1937-2015) και ουδέποτε διεψεύσθη: Η κ. Έλενα Κουντουρά δεν πήγε ούτε στην κηδεία του πατέρα της (πέθανε στις 30/4/2012) για να μη χαλάσει την πολιτική της σταδιοδρομία ως κόρη επιφανούς βασιλόφρονα. Τόσο πολύ διαφθείρει τον άνθρωπο η καρέκλα της Εξουσίας στο Ρωμέικο…

 140. Μανούσος said

  Μία μακάβρια παραβολή ἀπὸ τὸ Σαχναμέ τοῦ Φιρδωσί:

  Ὅταν ὁ Ἄζι Δαχχάκ (Ἀστυάγης), ὑποχρεώθηκε νὰ ταΐζει τὰ δὐο φίδια ποὺ τοῦ φὐτεψε στοὺς ὤμους ὁ Ἀριμάν (ὁ Θεὸς τοῦ Κακοῦ κατὰ τοὺς Πέρσες) μὲ ἀνθρὠπινα μυαλά καὶ ἄρχισε νὰ σφάζει κάθε μέρα ἀπὸ δύο ἀνθρώπους, τότε δύο ἄρχοντες ὁ Ἀρμαὴλ καὶ ὁ Γαρμαήλ, ἔμαθαν τὴν μαγειρικὴ τέχνη καὶ ἀρχισαν νὰ ἐργάζονται στὴν κουζίνα τοῦ φρικαλέου βασιλιά τους. Αὐτὸ ποὺ ἔκαναν ἦταν νὰ σφάζουν μόνο τὸν ἕνα ἀπὸ τοὺς δύο ποὺ τοὺς παρέδιδαν καὶ τὸν ἄλλον τὸν ἄφηναν ἐλεύθερο, ὁπότε συμπλήρωναν μὲ ἀρνίσια μυαλὰ τὰ μυαλὰ τοῦ ἑνὸς σφαγμένου.

  Ἔτσι λοιπὸν πίστευαν ὅτι περιόριζαν τὸ κακό.

  ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ἔναντι Μνημονιακῶν σφάζουν έναν αντί για δύο.

 141. Stathis said

  Κ. Σαραντάκο δεν θεωρώ μετριοπάθεια να διαβάζω όσα μου αρέσουν ή συμφωνώ απόλυτα, ούτε πιστέυω πως υπάρχει κάποιος που δεν γνωρίζει την πολιτική σας προτίμηση.
  Αυτό που με ενοχλεί στο άρθρο σας είναι η προσπάθεια <> της συγκεκριμένης συγκυβέρνησης, μπορείτε καλύτερα από το whataboutism. Μάλλον δεν περίμενα να υποστείτε τέτοιο πολιτικό εξευτελισμό για να κυβερνήσετε κάθε τρόπο.

 142. sarant said

  141 Όσα βάζετε σε γωνιώδεις αγκύλες χάνονται, ούτε εγώ μπορώ να τα δω, ούτε άλλος. Υπάρχουν και εισαγωγικά.

  Όσο για την τελευταία σας πρόταση, έτσι που είναι διατυπωμένη μού στερεί κάθε δυνατότητα να συζητήσω μαζί σας. Γεια χαρά.

 143. Ακροδεξιός, λαίκός δεξιός, σκέτος δεξιός, σκέτος αριστερός, πρωτησφοράσαριστερός, σκληροπυρηνικοαριστερός κ.λ.π. τίτλοι…

  Οταν σχεδόν το σύνολο των οικονομικών αποφάσεων και των διεθνών σχέσεων επιβάλλεται από άλλα κέντρα που αδιαφορούν αν ο εκελεστής τους είναι αριστερός ή δεξιός , μόνο αν ακολουθεί πιστά τις οδηγίες τους ενδιαφέρει.

  Τότε τι νόημα έχει, ώ Νεοέλληνες,το αριστερός ή δεξιός, πλην του καφενειακού ; Σας το απέδειξε το δίδυμο Αλέξη-Πάνου

  Δεν δοκιμάζουμε σαν ονομασίες το σκόρδο- κρεμμύδι, να επαναπροσεγγίσουμε τις ρίζες μας ;

 144. Χαρούλα said

  135
  …………..Κρίμα για την κατάντια σας να προσπαθείτε να δικαιολογείσετε με κάθε πιθανή σοφιστεία αυτή την αισχρή συγκυβέρνηση. ……. Πραγματικά κρίμα.
  141
  …………..μπορείτε καλύτερα από το whataboutism. Μάλλον δεν περίμενα να υποστείτε τέτοιο πολιτικό εξευτελισμό για να κυβερνήσετε κάθε τρόπο.

  Stathis αυτά είναι σχόλια δημοκρατικού πολίτη; Ευγενικού ανθρώπου; Και γω διαφωνώ με αρκετά σημεία του άρθρου. Έγραψα με παρρησία την άποψη μου. Όπως και αρκετοί άλλοι σχολιαστές. Και ενώ γίνεται ένας όμορφος διάλογος, εσείς έρχεστε να μιλήσετε για «κατάντια» και «εξευτελισμό»! Μήπως να το ξανασκεφτείτε, και με χαρά να διαβάσουμε τις απόψεις σας, τεκμηριωμένες με ευγένεια; Πρόταση κάνω.

 145. Σωτήρς said

  Ο πρωθυπουργός ευχαριστιέται να κάνει παρέα με οριακούς χαρακτήρες. Τώρα που λιγοστεύουν τι γίνεται; Τους επόμενους μήνες ίσως δούμε το Σπίρτζη να εγκαινιάζει το Κάμπο Καναβεράλ της ΝΑΣΑ στην Κάρπαθο. Ή τον Κατρούγκαλο να αμολάει αγωγούς από δω μέχρι την Αίγυπτο (πάνω σε παραδοσιακό ξύλινο καΐκι).

  139, που την έχει πει αυτή τη βλακεία για την Κουντουρά ο Ο.Τ.; Άσε μας με το Τελεάστυ και τους κατακαημένους καημένε.

 146. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  «Να συγκρίνουμε όμως τη στάση του με τη στάση πολικών αστέρων του εκσυγχρονισμού και της προόδου, που μήνες και μήνες τώρα δεν έχουν ψελλίσει λέξη υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών με την οποία κατ’ιδίαν συμφωνούν απόλυτα. Εκείνων τη στάση βρίσκω εγώ επαίσχυντη».
  Συμφωνώ απολύτως! Να λέμε και ονόματα:
  Σημίτης, Παπανδρέου κ.ά. (νομίζω αυτούς εννοεί ο Νικοκύρης), αλλά και Καραμανλής (εντάξει, κομματική πειθαρχία!) και, από την άλλη (;;) Λαφαζάνης (μην ξεχνάμε τη συνέντευξή του στο φασιστοκάναλο) κ.ά.
  Ας πουν οι σιωπώντες και συννεφολογούντες, θαρραλέα, ΝΑΙ ή ΟΧΙ στη Συμφωνία των Πρεσπών και γιατί! Τ Ω Ρ Α !! Απλά, κατανοητά και ξάστερα, με επιχειρήματα και όχι με πολιτικάντικες δηλώσεις ή μη δηλώσεις (όπερ χειρότερον…)

  #32. Μια χαρά τα τοποθέτησες, Νίκιπλε:
  «Και η σύντονη επίθεση από τους εγχώριους κατεστημένους αναδεικνύει, ότι έχασαν την κουτάλα και το εύκολο χρήμα» κλπ. Να προσθέσω ότι, επιπλέον, ξερογλείφονται για να ξεκοκαλίσουν – πάλι – το (όποιο) πλεόνασμα. Παλιά μας τέχνη…

  #61: Θυμήθηκα έναν τοπικό «πολιτικό» (μακαρίτη τώρα…) που ανήγγειλε σε προεκλογική συγκέντρωση: ’’Τα χωριά της περιοχής μας θα τα μετατρέψουμε σε πολυτελή φέρετρα’’!

  #87: Έτσι!

 147. Ιερόδουλος said

  Χαμός με τα σχόλια όπως πάντα.:-) Θέρετρο κατάντησε η Βουλή των Ελλήνων, σε φέρετρα μπαίνουν πολλοί συμπολίτες λόγω χειμώνα. Ο Θεός να βάλει το χέρι Του!

 148. Χρήστος Π. said

  Μιας και ο Ιάκωβος υπέδειξε τα σχόλια του Καργάκου περί προδοτών θέλω να γράψω για ένα ανθρωπάριο που ανέφερε παραπάνω ο Νίκος Σαραντάκος και που επί κατοχής η οικογένειά του διέπρεψε σε διωγμούς Ελλήνων και συνεργασία με τον εχθρό. Σήμερα τον έχουν κάποιοι περί πολλού.

  Κατ’ αρχήν, δεν είμαι μεν από τους ενθουσιασμένους με τη Συνθήκη των Πρεσπών αλλά και δεν είμαι εμμονικός σε στείρα άρνηση. Θα ήθελα σε μερικά σημεία καλύτερη συμφωνία και πιστεύω δεν επετεύχθη διότι όλοι οι πολιτικοί μας, ακόμα και οι ψηφοθήρες «μακεδονομάχοι» κατά βάθος δεν πίστεψαν από την αρχή στην υπόθεση αυτή που τη βλέπουν σαν βαρίδι (λες και τώρα που θα φύγει το βαρίδι, θα αποδώσει καλύτερα η υψηλή διπλωματία μας, αν δεν βοηθησουν οι συγκυρίες και λες και τα βαρίδια φεύγουν όπως νάναι).

  Ο λόγος λοιπόν περί του Ρουμανοφωνου κουτσόβλαχου Μέρτζου που ανέφερε ο Νίκος Σαραντάκος. Πρόκειται για τον Ν.Ι. Μέρτζο, γιό του πλούσιου Ι.Ν. Μέρτζου που μετά την απελευθέρωση καταδικάστηκε από Ειδικό Δικαστήριο Δωσιλόγων σε ισόβια κάθειρξη για συνεργασία με τον εχθρό, συμμετοχή σε εγκληματικές ενέργειες, κλπ. Θα μου πείτε δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη στις δημοκρατίες. Όχι αλλά υπάρχει εθνική συνείδηση. Ο γιός Ν.Ι. Μέρτζος, σύμμαχος του Μητσοτακέικου και οπαδός της (κάθε) ελληνικής υποχώρησης, πρώην δήμαρχος του κουτσοβλάχικου Νυμφαίου που ομόρφυνε με ευρωπαϊκά χρήματα, πρών διευθυντής τουΕλληνικού Βορρά, συγγραφέας ιστορικών και «πατριωτικών» βιβλίων, ακόμα και διεθυντής της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών αν δεν κάνω λάθος ειναι ανθέλληνας ως το μεδούλι.
  Απλούστατα μεγάλωσε σε οικογένεια που τον δίδαξαν πως είναι Λατινική μειονότητα, απόγονοι Ρωμαίων, και η κακή Ελλάδα καταπιέζει, παρά τις τεράστιες περιουσίες, κτηνοτροφία, και υψηλότατο για την εποχή βιοτικό τους επίπεδο.

  Το μίσος για την Ελλάδα στην οικογένεια θα ήταν πιο μεγάλο απ’ ό,τι φαντάζομαι ίσως, διότι ο πατέρας Μέρτζος έτρεξε αμέσως ως ρουμανόφων Mergiou να δηλώσει πίστη στις Ιταλικές δυνάμεις κατοχής, να καταδικάσει την Ελλάδα, και να υπογράψει διάγγελμα προς Βλάχους ότι επιτέλους, αφού περίμεναν ως Ρωμαίοι απόγονοι για αιώνες, εμφανίστηκαν πάλι οι Λεγεώνες να τους απελευθερώσουν!
  Ιδριτικό μέλος της Βλάχικης Λεγεώνας που με Ιταλικές στολές βιαιοπραγούσε και πλιατσικολογούσε εναντίον ελληνικών χωριών. Φαντάζεστε όλοι με τι σόι εθνική συνείδηση και ταυτότητα μεγάλωνε ο μικρός συγγραφέας και πολιτικός Μέρτζος όπως και τα άλλα ρουμανοφωνα παιδάκια.

  Πολλοί ρουμανόφωνοι κουτσόβλαχοι βέβαια δεν ακολούθησαν αυτό το δρόμο και εντάχθηκαν στις ελληνικές αντιαστασιακές ομάδες αλλά το φαινόμενο προδοσίας στη κουτσοβλάχικη κοινότητα ήταν μαζικό. Πολλοί διέφυγαν στη Ρουμανία μετά το πόλεμο αλλά άλλοι που δεν ήθελαν να στερηθούν τις περιουσίες τους και ήσαν μεγάλοι προτίμησαν να μείνουν. Έπαιξαν βέβαια το χαρτί του αντικομμουνισμού κατά τα γνωστα στον οποίο απεδιδαν τη συμπεριφορά τους, (βέβαια τους πάντες κατέδιδαν και καταδίωκαν, δεν ήσαν παράταξη εμφυλίου μεσα στη κατοχή, ούτε και γινόταν δεκτή η εν ψυχρώ ρουφιανια οποιουδήποτε αντιστασιακού στον εχθρό για πράξη αντίστασης. λόγω εμφυλιας σύγκρουσης, στο δικαστηριο ). Αυτη η ερμηνεία δεν ισχύει βέβαια για τους κουτσόβλαχους αφού ξεκαθάρισαν πως είναι άλλος λαός και θέλουν απελευθέρωση από την Ελλάδα.

  Παρόμοια κουτσοβλάχικη ανθελληνική οικογένεια που συνεργάστηκε με τους Ναζί ήταν αυτή του Μπουτάρη που σήμερα παραγματεύεται ανθρώπινα δικαιώματα και κατανόηση των λαών μπας και πετύχει έτσι τίποτα κατά της Ελλάδας (άλλαξαν οι καιροι). Για συγκεκεριμένες εκτελέσεις στις οποίες πρωτοστατησε ο πατέρας του που γλύτωσε κατέθεσαν μάρτυρες στα ειδικά δικαστήρια δωσιλόγων.

  Αυτοί οι άνθρωποι παίρνουν αξιώματα ακόμα και ιστορικά ιδρύματα και μας κουνάνε το δάχτυλο για διάφορα κατά καιρούς. Βέβαια ο λαός λέει ότι θέλει η τραγουδιάρα να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει. Πως να ξεχάσω το συγκινητικό θαυμασμό του Μέρτζου, για το υπέροχο παλληκάρι των Τούρκων από το Ικόνιο που βρέθηκε στη Μακεδονία και με ηρωϊκή αντίσταση στην ΆνωΤζουμαγιά προκάλεσε προβλήματα στην Ελληνική προέλαση; Τα έλεγε στο Βασιλικό κάποτε σε συνέντευξη στην εκπομπή του τελευταίου στην ΕΤ3 απ’ ό,τι θυμάμαι τώρα. Με υποκριτικό και γεοιότατο ύφος δε, άνευ προκλήσεως είπε και κάτι στο στυλ «άντε τώρα, θα μας πουν δεν είμαστε έλληνες»… Που να τελειώσεις για τους

 149. Χρήστος Π. said

  ρουμανο-κουτσοβλάχους… (και συγγνώμη και πάλι για τα ορθογραφικά).

 150. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  121 – «Δὲν νομίζω πὼς θὰ ἦταν καλύτερα τὰ πράγματα μὲ μιὰ σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ-Ποταμιοῦ. Ἁπλῶς θέλω νὰ δείξω ὅτι ἡ χώρα ἀναλώθηκε καὶ ἀναλώνεται σὲ μικροκομματικὰ παιχνίδια, σὲ προσωπικὲς στρατηγικές, σὲ ἑτερόκλητα κολλητιλίκια, μὲ μοναδικὸ κίνητρο τὴν διατήρηση τῆς καρέκλας.»

  Δημήτρη, σε όλες τις χώρες «δημοκρατικές» και μη αυτό συμβαίνει, οι κυβερνήσεις είναι για να εκτελούν τις εντολές της οικονομικής ελίτ και να απορροφούν τους κραδασμούς από την κοινωνική δυσαρέσκεια ενώ τα κόμματα εργάζονται ακούραστα για την διάσπαση της κοινωνικής συνοχής για ευκολότερη χειραγώγηση των λαών. Το σημαντικό για την οικονομική ελίτ, είναι παρά την ολοφάνερη ληστεία να μην φαίνεται πως την κάνει αυτή, ούτε ένας τραπεζίτης δεν έχει καταδικαστεί στην σύγχρονη ιστορία κι όχι μόνο αυτό, αλλά οι λαοί θεωρούν δεδομένο πως πρέπει να πληρώνουν τα χρέη των τραπεζών, η συλλογική αποβλάκωση έχει πιάσει κορυφή. 🙂
  Δεν υπάρχουν ανεξάρτητα κράτη εκτός από τα πέντε του Σ.Α κι όλα μαζί, είναι τραπεζοκρατούμενα και χρωστάνε, σε ποιούς; ποιοί είναι οι δανειστές τους; κανείς δεν γνωρίζει αλλά και κανείς δεν ενδιαφέρεται να μάθει, όλοι ασχολούνται με το κομματικό θέατρο σκιών που μας δείχνουν τα ΜΜΑ των κεφαλαιούχων και αναλώνονται σε φαύλες κριτικές του τύπου, εμείς – εσείς κλπ, νομίζοντας πως είναι πρωταγωνιστές ενώ είναι αναλώσιμοι κομπάρσοι. 🙂

  Δες τον αριθμό των κρατών πρίν 200 μόλις χρόνια και τον σημερινό, κάνε μιά σύγκριση με την χρονική δημιουργία μεγάλων τραπεζών και την παγκόσμια εξάπλωση του χρηματοπιστωτικού και χρηματιστηριακού συστήματος, και βγάλε συμπέρασμα για το πώς και γιατί οι λαοί ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ την χαμένη για εκατοντάδες η και χιλιάδες χρόνια εθνική τους συνείδηση.
  Είναι πολλά χρόνια που έχω συνειδητοποιήσει πως το ανθρώπινο μυαλό, είναι σαν το σώμα, ότι το ταϊσεις, αφού μπορεί να πιστεύει μέχρι θανάτου τους θρησκευτικούς παραλογισμούς, μπορεί να πιστέψει το ίδιο και τους ιδεολογικούς και όποιους άλλους το ταϊσουν, μέχρι κι ότι αποφασίζει με την ψήφο του για το μέλλον του. 🙂
  Οι εκλογές είναι για να νομιμοποιούν τα εγκλήματα της οικονομικής ελίτ και η δουλειά των οικονομικών σκλάβων για να νομιμοποιεί το μαύρο χρήμα των αφεντικών τους.

  124 – «Πάντως θὰ θεωροῦσα μεγάλη μαγκιὰ τοῦ Τσίπρα, ἂν, μετὰ τὴν παραίτηση Καμμένου, πήγαινε σὲ ἐκλογές, μὲ τὴ δικαιολογία ὅτι ἔχασε τὴ δεδηλωμένη καὶ ν᾿ ἄφηνε τὸν Μητσοτάκη νὰ περάσει τὴ Συμφωνία τῶν Πρεσπῶν.»
  Μεγάλη μαγκιά θα ήταν αν παραιτούνταν μετά το δημοψήφισμα αφού είχε δηλώσει πως δεν είναι πρωθυπουργός παντός καιρού, (τότε να έβλεπες κωλοσφιξούρες στις Βρυξέλλες και στην Φρανκφούρτη) αλλά αποδείχθηκε σούπερ πούμα, προτίμησε την μεγάλη ξεφτίλα και συνεχίζει ακάθεκτος, μετά την συνομιλία με την παναγιά φίλησε και τον σταυρό, αν χρειασθεί θα ψάλει κι όλας σαν δεξιός ψάλτης, ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ. 🙂
  Κι όμως πολλοί επιμένουν να τον λένε αριστερό και κομουνιστή, αυτό είναι ντροπή και ύβρις για τους νεκρούς αγωνιστές, ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΥΒΡΙΣ.

 151. Jane said

  Να πούμε κι ένα μπράβο στον ελληνόψυχο μακεδονομάχο που θα βγάλει τον πισινό του έξω με τέτοιο κρύο στο νέο συλλαλητήριο.
  Μην είμαστε κι άνιωθοι, ε; 🙂

 152. ΚΩΣΤΑΣ said

  148 Προεξάρχοντες στο «Πριγκιπάτο της Πίνδου» και της «Λεγεώνας των βλάχων» ήταν οι Διαμάντης και Μυτούσης. Κέντρο η Σαμαρίνα και η μεγαλύτερη δράση στη Θεσσαλία. Η πλειοψηφία του βλάχικου στοιχείου δεν τους ακολούθησε, νομίζω.

 153. leonicos said

  Αε πολιτικολογήσω κι εγώ, αν και είμαι σκράπας στο θέμα

  Είναι η δεύτερη φορά που μια κυβέρνηση πέφτει (αν πέσει αυτή εννοείται, δεν το ξέρουμε) από προδοσία από τα μέσα.

  Ο Σαμαράς έριξε την κυβέρνηση στηνοποία τον είχαν τιμήσει με υπουργικό αξίωμα, και τόλμησε να μπει υποψήφιος του κόμματος του οποίου την κυβέρνηση έριξε. Και οι οπαδοί τον ψήφισαν!

  Είναι να παλαβώνεις!

  Τώρα, ο ‘ετέρος’ από-ετεριούται! Έλεος!

  Τοση προστυχιά και μεταξύ τους;

 154. ΚΩΣΤΑΣ said

  141 –> Ο Σαμαράς έριξε την κυβέρνηση στηνοποία τον είχαν τιμήσει με υπουργικό αξίωμα, και τόλμησε να μπει υποψήφιος του κόμματος του οποίου την κυβέρνηση έριξε. Και οι οπαδοί τον ψήφισαν! …

  –> Είναι να παλαβώνεις!

  Λεώνικε, να αγιάσει το στόμα σου ή μάλλον το χέρι σου που πληκτρολογεί. 😉

  Πρόσκειμαι ιδεολογικά στον χώρο αυτό, αλλά με Σαμαρά αρχηγό, δεν τον ψήφισα ποτέ. Και μην νομίζεις ότι έχω καλύτερη γνώμη για τους δεξιούς ψηφοφόρους ή μάλλον για μια μεγάλη μερίδα εξ αυτών. Όντως είναι να παλαβώνεις!

 155. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Βλέπε και σχόλιο 79: Παρακαλείται ο κ. Σαραντάκος να πάρει τηλέφωνο τον φιλαράκο του τόν Παντελή Μπουκάλα και να τον ρωτήσει αν το σημερινό πρωτοσέλιδο χρονογράφημα της «Καθημερινής» (όπου κράζεται αγρίως ο ελληνόψυχος Π. Καμμένος για ένα πταίσμα…) είναι δικό του ή του Κώστα Ιορδανίδη.

  Διότι στο μέν χαρτί η «Κ» γράφει πως είναι του Μπουκάλα, εις δε το Διαδίκτυο πως είναι του Ιορδανίδη.

  Η γκάφα της ιστορικής «Καθημερινής» είναι πολύ χοντρή: Εδώ στο Ιλλινοϊ είμαστε πολύ περίεργοι αν θα την περιλάβει ο κ. Σαραντάκος το προσεχές Σαββάτο στα μεζεδάκια του, ή αν θα την «θάψει» (ως συνήθως…) επειδής εργάζονται στην «Κ» τα φιλαράκια του (Π. Μπουκάλας, Λίνα Γιάνναρου κλπ.)

 156. Χρήστος Π. said

  152 Πολύ σωστά τα ονόματα που λες. Μόνο που εγώ δεν ξέρω, προς ποιους έδειξε συμπάθεια η τότε πλειοψηφία των Βλάχων… Γιατι αυτοί που έδειξαν συμπάθεια στον εχθρό δεν ήσαν καθόλου λίγοι. Μια γυναίκα από τη Κρήτη για παράδειγμα, τη βρήκε για κάποιο λόγο ο πόλεμος στο Νυμφαίο όπου και έβγαλε όλη τη κατοχή. Επειδή ο πληθυσμός του Νυμφαίου διέπρεψε σε συνεργασία με τον εχθρό, και στη προσπάθεια για δημιουργία Βλάχικου πριγκηπάτου, κατέθετε σαν μαρτυς στο Ειδικο Δικαστήριο Δωσιλόγων του Νομού. Κάτι τη ρώτησε ο προεδρος, για το τι γινόταν με τους πιστούς Έλληνες εκει, κλπ. Απάντηση: «κύριε πρόεδρε, στο Νυμφαίο δεν υπάρχουν Έλληνες»!

  Ένας παλιός ΕΠΟΝίτης ο Αστέριος Παπαγιαννίδης δημοσίευσε στο βιβλίο «Τα παιδιά της λύκαινας» ονόματα και πρακτικά από τα κατά νομούς Ειδικά Δικαστήρια Δωσιλόγων. Δεν πήρε άδεια από τις εισαγγελικές αρχές κάθε νομού να πάρει και να δημοσιεύσει τα πρακτικά!!

  Ακόμα και μένα, όταν έψαχνα γι αυτά που έγραφε, μου είπαν (ένας πρώην ΕΑΜίτης, Βλάχος από το Σιδηρόκαστρο που σπουδαζε στο ΑΠΘ μέσα στη κατοχή και που δυστυχως έφυγε πια από τη ζωή στερώντας μου ωραίες συζητήσεις που κάναμε στη Τούμπα όποτε ανέβαινα, αλλά και ένας άλλος συνάδελφός και φίλος μου που ζει Καλαμαριά), «πρόσεχε γιατί αυτά που ζητάς να βρεις και λες για οικογένειες εμπίπτουν στη νομοθεσία για αναμόχλευση παθών»!!

 157. ΚΩΣΤΑΣ said

  156 Ο Σταύρος Αστ. Παπαγιάννης, δικηγόρος, έγραψε «Τα παιδιά της λύκαινας». Στη Λάρισα, από όπου κατάγομαι, ζει αρκετό βλάχικο στοιχείο. Εκτός από τους πολλούς φίλους και γνωστούς που έχω, η συλλογική μνήμη, όπως εγώ, την αντιλήφθηκα τρέφει μεγάλη εκτίμηση για τους βλάχους. Είναι φιλήσυχοι, νομοταγείς και νοικοκυραίοι άνθρωποι. Θα υπήρχαν προκαταλήψεις εναντίων τους και πιστεύω ότι θα το είχα αντιληφθεί. Επίσημα στοιχεία δεν έχω.

 158. ΚΩΣΤΑΣ said

  157 Όλο ορθογραφικά λάθη κανω ;-);

  εναντίων –> αναντίον

  όπως εγώ, την αντιλήφθηκα –> όπως εγώ την αντιλήφθηκα, διόρθωση στο κόμμα.

 159. ΚΩΣΤΑΣ said

  158 Ώχ! ξανά μανά διόρθωση 😉

  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

  157 Όλο ορθογραφικά λάθη κάνω 😉

  εναντίων –> εναντίον

  όπως εγώ, την αντιλήφθηκα –> όπως εγώ την αντιλήφθηκα, διόρθωση στο κόμμα.

 160. Χρήστος Π. said

  156 Δίκιο έχεις… πηρα φόρα αλλά πήγα και είδα τώρα το βιβλίο: Σταύρος Αστερίου Παπαγιάννης Το είχα πάρει Θεσσαλονίκη το 2007…! Έχει γράψει και ένα άλλο βιβλίο μάλιστα για τη δωσιλογική ΕΑΣΑΔ που χονδροειδώς κατά τα συνήθη θεωρεί «ταγματασφαλίτες» ενώ ήταν αυτόνομοι συνεργάτες του εχθρού (Πελοπόννησο, Εύβοια, λίγο Βοιωτία, και Αιτωλοακαρνανία υπήρχαν κανονικοί ταγματασφαλίτες, οι άλλοι ένοπλοι είχαν δικά τους καπετανάτα). Επί Ενώσεως Κέντρου ο Μυτουσης γύρισε Λάρισα από τη Ρουμανία που είχε βρεθεί στις φυλακές. Η κόρη του έπεισε τη κόρη του υπουργού Δικαιοσύνης να βοηθήσει στην επιστροφή του πατέρα και ο υπουργός βοήθησε και ήλθε με μερικούς άλλους, νομίζοντας πως πρόκειται… για επαναπατριζόμενο πρωην ανταρτη του ΔΣΕ! Έδωσε και μια συνέντευξη σε τοπική εφημερίδα και έγινε μεγάλος σάλος το 1967. (γεννήθηκα κι εγώ και έζησα τα πρώτα 5 χρόνια της ζωής μου Λάρισα…)

 161. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  150. Λάμπρος >>ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ.
  Ναι ρε γαμώτο, κανείς για το κρεβάτι 🙂

 162. ΚΩΣΤΑΣ said

  160 Η ΕΑΣΑΔ θεωρήθηκε και αυτή δωσιλογική, έγιναν δικαστήρια. Είχε περισσότερη συνάφεια με τον Σούρλα.

 163. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  158,159, ΚΩΣΤΑΣ Λάθος στο κόμμα κάνεις 🙂 🙂

 164. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  155 Εντυπωσιακό πράγματι αυτό το λάθος. Μάλλον δεν είναι Μπουκάλας.

 165. ΚΩΣΤΑΣ said

  163 Ποιο κόμμα, εννοείς; 😉 🙂 😉

 166. Χρήστος Π. said

  157 Κώστα ναι είναι φιλησυχοι, (το ίδιο βέβαια και πολλοί από τους συνεργάτες του εχθρού πριν το πόλεμο). Όπως λέει ο Ζαλοκώστας «η κατοχή δοκίμασε το χαραχτήρα του καθενός μας». Θέμα υπήρχε όμως. Ακόμα και στα Γιάννενα η Ρουμανία διατηρούσε προξενείο λόγω κουτσόβλαχων.. Θυμάμαι επίσης τέλη δεκαετίας 70 και αρχές 80 που είχαν αρχίσει Έλληνες να πηγαίνουν για σπουδές στη Ρουμανία, το καθεστώς τους έδινε εκπτώσεις ή προνόμια αν δήλωναν πως είναι κουτσόβλαχοι και πολλοί το δήλωναν ακόμα και ψευδώς. Είχε γίνει θέμα στο τύπο τότε.

 167. Μαρία said

  164
  Μπουκάλας πρέπει να είναι. Ο Κωστάκης έχει άλλο ύφος και γλώσσα.

 168. ΚΩΣΤΑΣ said

  116 Χρήστο,τα προξενεία και τα ρουμάνικα σχολεία έρχονται από την εποχή των βαλκανικών πολέμων. Έτσι σπούδασε και ο Διαμάντης. Επειδή γνωρίζω και κάποια στοιχεία της εκπαίδευσης στην περιοχή Λάρισας, κατά την περίοδο της κατοχής, οι περισσότεροι βλάχοι έστελναν τα παιδιά τους στα ελληνικά σχολεία και όχι στα ρουμάνικα, και ας είχαν και άλλες πολλές ενισχύσεις.

  Για τη 10/ετία 1970-80 που λες, ίσως το πρώτο κίνητρο να ήταν η γλώσσα, συνεννοούνται στοιχειωδώς. Τώρα αν τους έδιναν και χρήματα ή άλλες ευκολίες, δεν το ξέρω. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, πιστεύω, ότι απλά επωφελήθηκαν, χωρίς άλλες… παρενέργειες. Ποτέ δεν ακούστηκε κάτι για ρουμανίζοντες, σήμερα. Αυτή είναι η δική μου αντίληψη. Όρκο δεν παίρνω για τίποτα.

 169. Pedis said

  είδα σε βιντεάκι τον πράιμ μίνιστερ σε ρόλο τσαντίλα … και σου έχω θέμα, Νικοκύρη: προγκρόμ ή πογκρόμ; (Προφανώς το δεύτερο είναι το σωστό).

  Πλάκα θάχει να κάτσει η στραβή (λ.χ. κάποιον να τον πιάσει διάρροια την ώρα της ψηφοφορίας , άνθρωποι είμαστε) και να μην πάρουν τους 151, όχι τίποτα άλλο, αλλά ήταν εντόνως εκνευριστικοί οι εκπρόσωποι του σύριζα που έκαναν δηλώσεις τις τελευταίες μέρες: δεν μπορούσαν να κρύψουν τη χαρά τους ότι από καιρό έχουν κάνει τα απαραίτητα κονέ και ότι έχουν δεμένο το γαιδαρο τους.

 170. Μαρία said

  169
  Ξεχνάς οτι ο μικρός διάβαζε Ριζοσπάστη https://www.rizospastis.gr/story.do?id=757660
  Είναι της επαναστατικής γλώσσας https://athens.indymedia.org/post/654716/

  Για μπάσιμο σε παπούτσια μίλησε κι ο Τσακαλώτος, των αλλουνών όχι του Όλαφ του Μαλλιαρού 🙂

 171. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  127 Χαρούλα
  Εξέλαβες ότι υπεραμύνθηκα της Κουντουρά; Επουδενί των επουδενών, που λέω με τις κολλητές 🙂
  Καταγραφή έκανα της δημόσιας εικόνας/πορείας της και της κοινής/μέσης αντίληψης για την πολιτική παρουσία της. Δε σημαίνει ότι είναι κι έτσι αλλά έτσι ,νομίζω, φαίνεται.

  165 Συ είπας! 🙂

 172. Γς said

  138 β:

  Ναί. Καθηγητής τώρα στο Παρίσι.

  Λέγαμε γι αυτόν χτες εδώ

  https://sarantakos.wordpress.com/2019/01/14/annalydaki/#comment-556584

 173. Μαρία said

  Όορντερ, ορντέερ!

 174. Γιάννης Ιατρού said

  Σύριζα χωρίς ΑΝΕΛ -> το λές και ΑΝΕΛέητο 🙂

 175. Γς said

  172:

  Και πήγα να βεβαιωθώ για το σάιτ του Αθήνα 9.84 που μίλαγε χτες ο Κώστας για τον Watson κι έπεσα σε μια ομορφούλα με κάτι εκπομπές εκεί.

  Μου άρεσε

  Να την ακούτε.

  Την ανιψιά του Γς

  http://athina984.gr/wp-site/2018/06/05/pick-up/

 176. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  174. 🙂 Καλώς τονε! Ό,τι και θα ρωτούσα 🙂
  Ανελιπώς!

 177. Pedis said

  # 170 – χαχά, μόνο τα στραβά του έχουν κάτσει στο κεφάλι.

 178. Pedis said

  # 173 – να τον πάρουμε με μεταγραφή μπας και βάλει τάξη στο κωλοχανείο. Στη θέση του Βούτση …δεν κάνει ο θείος.

 179. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  173

  174, ΑΝΕΛαστικό λες; Θα δούμε.

 180. Γιάννης Ιατρού said

  176/179β: Νά ΄σαι καλά, αλλά έχει πέσει ΑΝΕΛαστική δουλειά εδώ και λίγες μέρες και δεν τα προφταίνω όλα 🙂

 181. sarant said

  169 Για το προγκρόμ με πρόλαβε η Μαρία.

  Ξέρει κανείς τι γίνεται τώρα με το Μπρέξιτ;

 182. Γιάννης Ιατρού said

  181b Κάτι τέτοιο …

 183. Μαρία said

  181
  https://www.francetvinfo.fr/monde/europe/la-grande-bretagne-et-l-ue/brexit-ce-qu-il-faut-savoir-avant-le-vote-du-parlement-britannique-sur-l-accord-avec-l-union-europeenne_3144589.html

 184. Γς said

  181!

  https://www.bbc.com/news/uk-politics-46885828

  και φυσικά, όπω ς αναμενόταν

  https://www.bbc.com/news/live/46

 185. spiral architect 🇰🇵 said

  Από τα χθεσινοβραδινά στη Βουλή μού έμεινε η ΜαυρηΟχιά του Τσεκελώτο και η στρατηγική του Εδουάρδου του Β’ από το Λεξ Λούθορ που τον διαδέχθηκε στο βήμα.

  @181β: Βέβαια, υπάρχουν και χειρότερα: Κάνα δεκάλεπτο που είδα αγγλική βουλή απο streaming του BBC, είδα ψωνισμένους Βρετανούς εθνοπατέρες που πιστεύουν ότι το Λονδίνο μπορεί και πρέπει να επιβάλει στην €€ μια συμφωνία «καλύτερη» για την μεγάλη Βρετανία που θα περιλαμβάνει και κανονικά σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας! 😆
  Μ’ άλλα λόγια, οι Βρετανοί βουλευτές είναι πιο ψωνάρες από τους δικούς μας τους μακεδονομάχους, έτσι για να ανατρέπονται για άλλη μια φορά τα στερεότυπα των βλαχοβαλκάνιων Ελλήνων.

 186. spiral architect 🇰🇵 said

  * στερεότυπα των –> στερεότυπα περί

 187. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ρεζουμέ απ΄όσα σταχυολογούνται μετά τον όλεθρο της Τερέζας :
  Μομφή, εκλογές και άτακτη έξοδος;
  Μπα! Ετοιμάζουν πρόταση για αναβολή της εξόδου. Εγγλεζία ειν΄ αυτή, λέω τώρα εγώ η λαϊκιά 🙂
  Βοράς-Νότος σε μεγάλες πιένες. Δεν θα πλήξουμε.
  Καλημέρα.

 188. Γιάννης Κουβάτσος said

  185:Ε, αυτοί είχαν και μια αυτοκρατορία μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες. Οι δικοί μας ψωνισμένοι καβαλάν τ’ άλογα ως Μεγαλέξανδροι. 😊

 189. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Το Ποτάμι (τα) στρίβει. Να τονε ρίξει λοιπόν, να το πάει σε εκλογές, ώρα είναι! λέω πάλι εγώ η λαϊκιά.
  Λαϊκή αριστερά εδώ. 🙂

 190. spiral architect 🇰🇵 said

  @187: Το ότι δεν επρόκειτο να συμβεί κανένα Brexit φαινόταν από τα μέτρα που δεν πήραν ποτέ οι πολυεθνικές και οι τράπεζες στο City του Λονδίνου. Αυτοί ήξεραν. 😉

 191. paolodrosi said

  @ 116

  Ο Αποστολακης πρωτα υπουργοποιηθηκε, και μετα αποστρατευτηκε απο μονος του.
  Υπαρχει διαφορα.
  Δηλαδη ενω ηταν εν ενεργεια αρχηγος ΓΕΕΘΑ, εγινε υπουργος Εθνικης Αμυνης.

  Οταν λες οτι η περιπτωση ακρωτηριασμου, δεν εχει σοβαροτητα ως ενδεχομενο, πώς εξηγεις την επακούμβηση ?
  https://www.ptisidiastima.com/armatolos-incident/

  Επισης πώς εξηγεις την προφητικη προκληση Τσαβουσογλου ?
  https://www.briefingnews.gr/ellada/proklisi-tsavoysogloy-mazepste-ton-kammeno-gia-na-min-ginei-kanena-atyhima

  Ο 25ος μεσημβρινος, αποτελει στρατιωτικο δογμα της Τουρκιας, παλαιοθεν.
  Με την παραδοση της εθνικης κυριαρχιας, προς χαριν της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ποσο μακρυα ειναι το ενδεχομενο του ακρωτηριασμου ?
  Να υποθεσω, οσο και η Κυπρος ?

 192. spiral architect 🇰🇵 said

  O μόνος εναπομείνας με αυθεντικό βρετανικό φλέγμα είναι ο Λάρι:

 193. sarant said

  185 Δεν είδα καθόλου τηλεόραση από Μπρέξιτ αλλά με επιβεβαιώνεις όταν λες πως βουλευτές με μακεδονομαχικά μυαλά υπάρχουν και στο Λονδίνο 🙂

  191 Νομίζω πως όταν έγινε η ανάληψη καθηκόντων είχε παραιτηθεί από το στράτευμα. Όσο για τον ακρωτηριασμό, προφανώς δεν λέμε το ίδιο πράγμα.

 194. π2 said

  Δυστυχώς είναι μάλλον μούφα η υπόθεση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τρόλαρε την ψηφοφορία για το σχέδιο της Μέι με την ανακοίνωσή της:

 195. Triant said

  Συγκεκριμένες μεταγραφικές περιόδους για τις μετακινήσεις των βουλευτών θα προβλέπει στο εξής το σύνταγμα

 196. sarant said

  195 Πολύ καλό!

 197. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @195. Εἶναι ἐλλιπές τὸ ρεπορτάζ τοῦ Κουλουριοῦ.
  Παρέλειψε νὰ ἀναφέρει ὅτι ὅσοι ποδοσφ, συγγνώμην, βουλευτὲς ἔχουν ἀποδεσμευτεῖ ἀπὸ τὴν κοινοβουλευτικὴ ὁμάδα τους μποροῦν νὰ μετεγγραφοῦν καὶ μετὰ τὴ λήξη τῆς μετεγγραφικῆς περιόδου, ὅπως ὁρίζει ὁ σχετικὸς κανονισμός (ἄρθρο 6, παράγραφος 3).

 198. paolodrosi said

  @ 193

  Οχι. Κανεις λαθος.
  https://www.iefimerida.gr/news/471868/sfahtikan-tsipras-mitsotakis-gia-ti-sygkrisi-apostolaki-me-ti-hoynta-vinteo

  Οσο για τον ακρωτηριασμο, μην τον συνδεεις μονο με το Μακεδονικο.
  Η συμφωνια των Πρεσπων ειναι καταπτυστη, γιατι αναγνωριζει εθνοτητα, γλωσσα και πολιτιστικη κληρονομια στους Σλαβους, πραγμα που δεν υφισταται.
  Προφανως και τα Σκοπια απο μονα τους, δεν μπορουν να επιβαλουν τετελεσμενα. (Αλυτρωτικα, κλπ).
  Η Τουρκια ομως, εχει ηδη γκριζαρει το Αιγαιο.
  Αρα, κακώς εστιαζουμε στο ονοματολογικο. Το κακο εχει ηδη μπει στο σπιτι μας.

 199. ΓιώργοςΜ said

  198 Αδυνατώ να καταλάβω τη σχέση της πάνοπλης και γεωστρατηγικά πανίσχυρης Τουρκίας των 80+εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία έχει τις ίδες επεκτατικές βλέψεις από τότε που θυμάμαι τον κόσμο, με μια χώρα 2 εκατομμυρίων που άλλαξε το σύνταγμά της ώστε να μην υπάρχει έστω και υπόνοια αλυτρωτισμού.

  Ίσα-ίσα, είναι ένας αντίπαλος λιγότερος, και έχει όλα τα εχέγγυα να γίνει φίλος.

 200. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Για αντισυριζισμό άκουσα νωρίτερα να λέει μια «κεντρική» δημοσιογράφος. Αυτο το σχηματισμό σε -ισμό δεν τον είχα ξανακούσει.

 201. Χαρούλα said

  Εγώ πάλι ΕΦΗ(200), νομίζω πως είναι κοινότατο. Δεν ξέρω πού και πότε το πρωτοάκουσα. Μόνο που μου είναι οικείο ως αντισυριζ-α-ισμός. Και αντισυριζαϊστές αντίστοιχα.

 202. Γιάννης Ιατρού said

  201: Παίζει και χωρίς «συρι» και χωρίς διαλυτικά 🙂

 203. Χαρούλα said

  202 αμ το ξέρω κι αυτο! Απλά φτου κακά! Για αυτήν την προσφώνηση, χάσαμε σχολιαστή!😊😅

 204. Γιάννης Ιατρού said

  203: Έτσι ! 🙂

 205. sarant said

  198 Με την Τουρκία έχουμε διαφορές, εκκρεμή ζητήματα και ενδεχομένως απειλές. Γιαυτό και είναι σωτηρια η συμφωνία των Πρεσπών. Και φυσικά ο λαός της Βόρειας Μακεδονίας έχει δικαίωμα να αποκαλείται όπως θέλει και η γλώσσα του είναι αναγνωρισμένη εδώ και δεκαετίες ως μακεδονική.

 206. sarant said

  198 Και αν δεις το λινκ όπου παραπέμπεις βλέπεις ότι εγώ έχω δίκιο. Όταν ορκίστηκε και ανέλαβε καθήκοντα είχε παραιτηθεί.

  Ο Ευάγγελος Αποστολάκης αποστρατεύθηκε με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, μετά την ανακοίνωση της υπουργοποίησής του, την προηγουμένη της ορκωμοσίας του,

  Πηγή: Σφάχτηκαν Τσίπρας-Μητσοτάκης για τη σύγκριση Αποστολάκη με τη χούντα [βίντεο] | iefimerida.gr

 207. Χαρούλα said

  198,205 Τριάντα χρόνια πριν!
  1989 – Αντιδράσεις και απογοήτευση προκαλεί στην Ελλάδα η χριστουγεννιάτικη πρωτοβουλία του Πάπα να απευθύνει για πρώτη φορά το εορταστικό του μήνυμα στη «μακεδονική», όπως είπε, γλώσσα.
  (Από την wiki στην ημερομηνία 17 Ιανουαρίου. Δηλαδή σαν αύριο!)

 208. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  193β
  Αποστρατεύτηκε με πράξη του ΚΥΣΕΑ αυτοδίκαια για σπουδαίο λόγο και διαγράφτηκε με σχετική διοικ. απόφαση από τους μισθοδοτούμενους του δημοσίου. Με ΠΔ έγινε η υπουργοποίηση και προσήλθε στην ορκωμοσία του με πολιτικά,φυσικά. Σετού!

 209. paolodrosi said

  @ 205 @ 206

  Συγγνωμη που συνεχιζω την αντιπαραθεση, αλλά εδω ειναι ολοκληρη η παραγραφος,

  Ο Ευάγγελος Αποστολάκης αποστρατεύθηκε με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, μετά την ανακοίνωση της υπουργοποίησής του, την προηγουμένη της ορκωμοσίας του, ενώ εντυπώσεις προκάλεσε η εμφάνισή του στο Μέγαρο Μαξίμου, για την πρώτη του συνάντηση με τον πρωθυπουργό, με τη στολή του εν ενεργεία αξιωματικού.

  Μετα την ανακοινωση της υπουργοποιησης. Δηλαδη, πρωτα ανακοινωθηκε υπουργος και μετα παραιτηθηκε.
  Δεν σχολιαζω την τελευταια προταση, .. με στολη εν ενεργεία αξιωματικου.

  Η γλωσσα του γειτονικου κρατους, ειναι σχεδον ιδια με τη Βουλγαρικη. Το οτι θελουν να τη βαφτιζουν Μακεδονικη, αυτο εξυπηρετει αλλοτρια συμφεροντα, κυριως ΝΑΤΟικα.
  Αν ηταν αναγνωρισμενη, οπως υποστηριζεις, γιατι εβαλαν το θεμα σε διαπραγματευση στις Πρεσπες ?

  Τ’ αγγλικα που μιλουν στις νοτειες Πολιτειες, διαφερουν απο τ’ αγγλικα του Μπρουκλυν, οπως και με τ’ αγγλικα του Λονδινου.
  Ολα ομως ειναι αγγλικα.
  Αν υπηρχε ενας παγκοσμιος συνωμοτης, που ηθελε τη διαλυση των ΗΠΑ, θα εκανε λογο για Τεξανικα, για Μπρουκλυνεζικα και για Λονδρεζικα.

 210. ΓιώργοςΜ said

  209 Τα Αγγλικά είναι διαφορετικά στις χώρες που μιλιούνται, μάλιστα ακόμη και οι αυτόματοι διορθωτές έχουν επιλογή γλώσσας διαφορετική ανάλογα με το κράτος. Στην Αμερική μάλιστα υπάρχουν περιοχές στις νότιες πολιτείες που μιλούν περισσότερο Ισπανικά παρά Αγγλικά, σημαίνει αυτό πως θα προσαρτηθούν στην Ισπανία ή το Μεξικό;
  Υπάρχει επίσης πολιτεία Νιου Μέξικο, υπάρχει αλυτρωτισμός ένθεν και ένθεν των συνόρων για το λόγο αυτό;

  Αλλά ακόμη κι αν ήταν η γλώσσα σοβαρό επιχείρημα, οι Βούλγαροι θα έπρεπε να ανησυχούν, όχι εμείς. Ή μάλλον, ακόμα και στην ξενοφοβική προσέγγιση, θα πρέπει ν’ ανησυχούμε περισσότερο για δύο μεγάλες χώρες στα βόρεια σύνορά μας παρά για τρεις μικρότερες.

  Όσο για τα βαφτίσια, της χώρας ή της γλώσσας, τα έχουμε συζητήσει και παλιότερα (πχ), νομίζω τα επιχειρήματα έχουν εξαντηληθεί αρκούντως εκεί.

 211. 209 Αν υπηρχε ενας παγκοσμιος συνωμοτης, που ηθελε τη διαλυση των ΗΠΑ, θα εκανε λογο για Τεξανικα, για Μπρουκλυνεζικα και για Λονδρεζικα.
  Χαχά, πού να σε διαβάσει σχολιαστής εκ Σερρών που μιλάει μακεδονικά εδώ 😉

 212. sarant said

  209 Η ανακοίνωση της υπουργοποίησης δεν παράγει αποτελέσματα. Ανακοινώνεται ότι ο Αποστολάκης ΘΑ αντικαταστήσει τον Καμμένο. Απέχει χρονικά από την υπουργοποίηση. Είναι ίδια περίπτωση με τον Χηνοφώτη, που ανακοινώθηκε ότι ΘΑ μπει στο ψηφοδέλτιο ενώ ήταν εν ενεργεία, μετά αποστρατεύτηκε και μετά μπήκε στο Επικρατείας της ΝΔ.

 213. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  212 Ναι η ανακοίνωση δεν παράγει έννομα αποτελέσματα που λέμε. Όπως και οι δημ. υπάλληλοι, μετά την ορκωμοσία γίνεται η ανάληψη καθηκόντων. Με την ορκωμοσία, καν με την απόφαση (Π.Δ.) διορισμού.

 214. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  201 Μα ναι! Το χωρίς διαλυτικά (και -α- ) ήταν το καινούργιο 🙂

 215. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Θεόφιλος Σιχλετίδης Στο Κοκκινο (από τη Θεσ/νίκη) τώρα)
  «Όχι μόνο 151 ψήφους εμπιστοσύνης πήρε αλλά και 1451 μέρες εξουσίας η παρένθεση των μαδουριστών » … 🙂 🙂

 216. Sopyros Cyxogios said

  Τελευταία ο Ιστοσελιδάρχης βγάζει μια επιθετικότητα που δεν μας έχει συνηθίσει. Πιθανά πήρε αύξηση για τα ΕΝΘΕΤΑ ή εντάχθηκε στους 0,60. Μήπως είναι καιρός να αφιερώσετε ένα άρθρο για τον Πολιτικό αμοραλισμό και την πολιτική σήψη ή έστω την αισθητική και την ηθική της αριστεράς που όλοι εμείς οι παλιοί την νοσταλγούμε.

 217. sarant said

  216 Βγάζω επιθετικότητα; Πού την είδατε; Μπορείτε να δώσετε ένα παράδειγμα;

  Εδώ εγκρίνω το συκοφαντικό σας σχόλιο που μέχρι και μήνυση σηκώνει. Μην κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια, αγαπητέ. Δεν δουλεύουμε όλοι για τον Μαρινάκη.

 218. Μουτούσης Κωνσταντίνος said

  @ Γειὰ σου Κώστα μὲ τὴ γραφή … think big !

  ἡ “πληροφορία” ποὺ ἒδωσες ὅμως στὸ σχόλιο 152 κρίνεται ἐπιεικῶς ὡς ἐπισφαλής.
  Μπορεῖς νἀ συμβουλευθεῖς καὶ τὸ ίντερνετ ἐάν θέλεις πληκτρολογῶντας “ρωμαική λεγεώνα (1941-1943 )” ὥστε νὰ ἀνανήψεις . Καί δὲν τὸ λέω ἐπιτακτικά , εἶναι στὴ δική σου διακριτική εὐχέρεια. Ἒχει σχετική ἀναφορά καὶ τὸ παρὸν ἰστολόγιο στίς 30 Δεκ. 2010 .

 219. ΚΩΣΤΑΣ said

  218 Αγαπητέ κ. Μουτούση, μήπως θα είχατε την καλοσύνη να διευκρινίσετε τί ακριβώς εννοείτε όταν λέτε η “πληροφορία” ποὺ ἒδωσες ὅμως στὸ σχόλιο 152 κρίνεται ἐπιεικῶς ὡς ἐπισφαλής. …. ὥστε νὰ ἀνανήψεις;»

  Διορθώνω σε Ματούσης το λανθασμένο δικό μου Μυτούσης στο @152.

  Είμαι πρόθυμος, να επανορθώσω, αν καταλάβω ότι έκανα κάποιο λάθος.

 220. Μουτούσης Κωνσταντίνος said

  @219

  Ἐκ τοῦ ρήματος ἀνανήφω .
  Μία ἐκ τῶν σημασιῶν του εἶναι καὶ ἡ ἀπὀρριψις : κάποιου πράγματος , κάποιας ἰδέας , κάποιας λέξεως εἰς τήν ὀποίαν μπορεῖ νά ἐσφάλαμε . Τῶρα ὡς πρός τὸ ἐπισφαλές τοῦ πράγματος , ἒτσι χαρακτηρίζεται κάτι τὸ ὀποῖον ἐνέχει ἐπικινδυνότητα , σωστά ; Ὁ προσφιλής σας ( μιὰ καὶ προτιμᾶτε πληθυντικό ) σχολιαστής ἒχει γράψει κατ’ ἐπανάληψιν γιὰ τοὺς ἐρασμίτες καὶ τήν ἐρασμιακήν προφορά, μὲ τὴν ἐφαρμογή τῆς ὀποῖας, σὲ πολλά ὀνόματα , λίγο κάτι ἀρκεῖ νὰ ἀλλάξεις καὶ εἶναι δυνατόν νἀ γίνουν περίεργοι συνειρμοί . Εφ’ὅσον ὅμως σπεύσατε ἀμέσως νὰ ἐπανορθώσετε δἐν τίθεται κανένα θέμα . Νὰ εἶστε καλά .

  καλημέρα

 221. ΚΩΣΤΑΣ said

  220 Φίλε Κώστα Μουτούση. Ευχαριστώ για τη διευκρίνηση. Έγραφα από μνήμης και μπέρδεψα το όνομα.

  Ο πληθυντικός δεν έχει της έννοια εσκεμμένης απόστασης. Δεν τυχαίνει να σχολιάζω από πολύ παλιά εδώ και δεν θυμάμαι να σε έχω ξαναδεί ως σχολιαστή. Ίσως και να με ξεγελά η μνήμη μου. … ου γαρ έρχεται μόνον 🙂 Όταν πρωτοσυζητάω με κάποιον άγνωστο, αυτό το στυλ επικοινωνίας χρησιμοποιώ. Απ’ ότι βλέπεις επανορθώνω και σε αυτό!

  Ευχαριστώ και πάλι, κι εσύ να είσαι πάντα καλά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: