Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Στρουθοκαμηλισμός

Posted by sarant στο 23 Ιανουαρίου, 2019


Σε πρόσφατη ανοιχτή επιστολή του προς τους 300 βουλευτές, ο Μίκης Θεοδωράκης, εκφράζοντας την αντίθεσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών, ανέφερε ανάμεσα στα άλλα:

Η κυβέρνηση αγνόησε και τους κινδύνους και τον ελληνικό λαό και, χωρίς καμία λογική, αποφάσισε να προχωρήσει, με κάθε κόστος. Για ένα θέμα στο οποίο δεν έχουμε κανένα απολύτως λόγο να κάνουμε πίσω, ένα θέμα που δεν χρειάζεται να «λυθεί» γιατί για την Ελλάδα είναι λυμένο.

Επομένως, σύμφωνα με τον Μίκη Θεοδωράκη, και δυστυχώς σύμφωνα με μεγάλη μερίδα του ελληνικού πολιτικού κόσμου και των συμπολιτών μας, το ζήτημα του ονόματος της γειτονικής χώρας «είναι λυμένο» και δεν χρειάζεται να «λυθεί» (τα τελευταία εισαγωγικά είναι του Μίκη).

Λίγο μετράει για τον Μ.Θ. και για όλους τους αρνητές της πραγματικότητας, ότι 140 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με το συνταγματικό της όνομα, Δημοκρατία της Μακεδονίας. Όπως άλλωστε επισημαίνει ο ίδιος ο Μίκης σε επόμενο σημείο της επιστολής του:

Δεν έχει σημασία αν υπάρχουν χώρες που αναγνώρισαν τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία» παραβλέποντας ότι έτσι γελοιοποιούνται μπροστά στην ιστορία. Θυμηθείτε το παράδειγμα της Δυτικής Γερμανίας, που δεν αναγνώρισε ώς το τέλος την Ανατολική Γερμανία παρά το ότι δεκάδες χώρες είχαν συνάψει μαζί της διπλωματικές σχέσεις, θεωρώντας πως δεν μπορεί η αποδοχή από τους άλλους να παραχαράξει τελεσίδικα την ιστορία χωρίς τη δική τους νομιμοποίηση.

Εδώ, ο Μ.Θ. επαναλαμβάνει μια ιστορική ανακρίβεια, που διακινούν οι αρνητές της πραγματικότητας τον τελευταίο καιρό. Βέβαια, είναι θλιβερό να βλέπει κανείς κάποιον που έχει θητεύσει δεκαετίες στην κομμουνιστική αριστερά να θεωρεί ότι η ύπαρξη της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας αποτελούσε ή διεκδικούσε παραχάραξη της γερμανικής ιστορίας, και εκτός αυτού η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο Γερμανιών δεν έχει και πολύ μεγάλη σχέση με το Μακεδονικό ζήτημα, αλλά πριν προχωρήσουμε είναι χρήσιμο να επισημάνουμε κι αυτήν την ανακρίβεια.

Είναι ακριβές ότι η Δυτική Γερμανία τις πρώτες δεκαετίες αρνιόταν απολύτως να αναγνωρίσει την ΛΔ της Γερμανίας. Θεωρούσε ότι είναι παράνομο κράτος, και την αποκαλούσαν «σοβιετική ζώνη κατοχής» ή «Ανατολική ζώνη». Ήταν το λεγόμενο «δόγμα Χαλστάιν» -μάλιστα, αρχικά η Δυτική Γερμανία αρνιόταν τις σχέσεις με οποιοδήποτε κράτος είχε αναγνωρίσει τη ΛΔΓ, κάνοντας αναγκαστική εξαίρεση για την ΕΣΣΔ.

Ωστόσο, η στάση αυτή άλλαξε όταν ο σοσιαλδημοκράτης Βίλι Μπραντ ανέλαβε την καγκελαρία και εφάρμοσε τη λεγόμενη Οστπολιτίκ, που αποκορυφώθηκε στην υπογραφή της Βασικής συνθήκης, τον Δεκέμβριο του 1972 -στα γερμανικά λεγόταν Grundlagevertrag και ο πλήρης τίτλος της ήταν: Vertrag über die Grundlagen der Beziehungen zwischen der Bundesrepublik Deutschland und der Deutschen Demokratischen Republik. Δεν χρειάζεται να ξέρετε γερμανικά για να καταλάβετε ότι τα δύο γερμανικά κράτη αλληλοαναγνωρίστηκαν, δηλαδή ότι η Δυτική Γερμανία αναγνώρισε τη ΛΔΓ με το συνταγματικό της όνομα -και από τότε οι σχέσεις μεταξύ των δύο γερμανικών κρατών ομαλοποιήθηκαν πλήρως.

Για να τα λέμε όλα, η αναγνώριση αυτή ήταν ιδιότυπη: η ΟΔΓ αναγνώρισε τη ΛΔΓ ως κυρίαρχο κράτος σε επίπεδο διεθνούς δικαίου, εσωτερικά όμως θεωρούσε ότι de jure η ίδια εκπροσωπεί μια λανθάνουσα «ολόκληρη Γερμανία». Ωστόσο, αν καταδεικνύει κάτι το γερμανικό παράδειγμα, είναι ότι δεν έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο το όνομα στην επικράτηση του ενός γερμανικού κράτους επί του άλλου: άλλοι παράγοντες καθόρισαν τη μοίρα του δεύτερου γερμανικού κράτους, ανάμεσά τους ο διεθνής συσχετισμός δυνάμεων, η οικονομική ανάπτυξη της Δυτικής Γερμανίας, η στρατιωτική ισχύς του ΝΑΤΟ κτλ.

Αλλά ας επιστρέψουμε στα δικά μας. Υπάρχουν και άλλοι αντίπαλοι της συμφωνίας των Πρεσπών οι οποίοι, χωρίς να εθελοτυφλούν τόσο όσο ο Μίκης που θεωρεί το ζήτημα «λυμένο», παραδέχονται μεν ότι δεν είναι λυμένο αλλά υποστηρίζουν πως η Ελλάδα δεν επείγεται να λύσει το «ονοματολογικό» -η γειτονική χώρα επείγεται, λένε.

Αυτό από πρώτη ματιά ακούγεται λογικό, αφού η γειτονική χώρα βρίσκεται εκτός διεθνών οργανισμών όπως ΝΑΤΟ και ΕΕ, στους οποίους η Ελλάδα είναι μέλος, με δυνατότητα να προβάλει βέτο στην ένταξή της. Και πράγματι, κατά την τωρινή συζήτηση στη Βουλή, πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης επιμένουν ότι το ελληνικό βέτο είναι το ισχυρότερο διαπραγματευτικό πλεονέκτημα της ελληνικής πλευράς, το οποίο, υπονοούν ή λένε, δεν αξιοποίησε η κυβέρνηση στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις.

Όμως, μόνο από πρώτη ματιά ισχύει αυτό. Διότι και στο θέμα αυτό υπάρχει ένας διπλός μύθος, ότι η Ελλάδα έχει απόλυτο δικαίωμα να προβάλει βέτο στην ένταξη της γειτονικής χώρας, και επιπλέον ότι πρόβαλε βέτο στο Βουκουρέστι το 2008, επί πρωθυπουργίας Καραμανλή, κι έτσι απέτρεψε την είσοδό της στο ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα όμως δεσμεύεται από την Ενδιάμεση Συμφωνία που υπέγραψε το 1995 με τη γειτονική χώρα (και συγκεκριμένα από το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας) να μην προβάλει αντίρρηση στην ένταξή της σε διεθνείς οργανισμούς (και το ΝΑΤΟ) εφόσον αυτή γίνει με το όνομα πΓΔΜ. Το 2008 στη σύνοδο των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, ο Κώστας Καραμανλής ουδέποτε έθεσε βέτο στην προσχώρηση της πΓΔΜ. Αυτό που συνέβη τότε είναι ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ, ύστερα από ελληνική παράκληση και με γαλλική πρωτοβουλία, συμφώνησαν ομόφωνα να καθυστερήσουν την είσοδο της πΓΔΜ μέχρι να λυθεί η διαφορά με την Ελλάδα.

Επειδή όμως στο εσωτερικό μέτωπο, ο πρωθυπουργός Καραμανλής και άλλα μέλη της τότε κυβέρνησης καυχιούνταν ότι έκλεισαν την πόρτα του ΝΑΤΟ στους γείτονες χάρη στο βέτο που άσκησαν, η πΓΔΜ κατήγγειλε την Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο καταδίκασε το 2011 την Ελλάδα, ερμηνεύοντας το άρθρο 11 με την ευρεία έννοια (δηλ. δέχτηκε ότι αν και η Ελλάδα δεν πρόβαλε βέτο στο Βουκουρέστι, όμως ήγειρε αντιρρήσεις). Αυτό είχε ως συνέπεια να καταδικαστεί το 2011 η Ελλάδα από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διότι παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία.

Αλήθεια είναι ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου δεν δέχθηκε το αίτημα της πΓΔΜ να υποχρεώσει την Ελλάδα να συμμορφώνεται πλέον πλήρως στο μέλλον με την απόφαση αυτή σε διεθνείς οργανισμούς. Ωστόσο, είναι φανερό ότι στο πρώτο μελλοντικό αίτημα της γειτονικής χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ η ελληνική πλευρά ή δεν θα έχει το διπλωματικό κεφάλαιο που χρειάζεται για να προβάλει βέτο ή θα το προβάλει και θα καταδικαστεί από διεθνές δικαστήριο.

Αυτό που κάνει επείγουσα την ανάγκη να εγκριθούν τώρα οι Πρέσπες είναι πως τώρα υπάρχουν και στις δυο χώρες κυβερνήσεις με τη βούληση και τη δύναμη για ειλικρινή συμβιβασμό. Δεν αρκεί να υπάρχει μία μόνο τέτοια κυβέρνηση, χρειάζονται δύο. Και για την ελληνική πλευρά είναι επείγουσα η ανάγκη, όχι μόνο και όχι τόσο επειδή οι ΗΠΑ θέλουν να αποσπάσουν την πΓΔΜ από τη ρωσική σφαίρα επιρροής αλλά, κυρίως, επειδή χωρίς τις Πρέσπες η ενδεχόμενη διάλυση της πΓΔΜ θα δημιουργήσει μια μεγάλη Αλβανία και μια μεγάλη Βουλγαρία, η δε μη διάλυση της πΓΔΜ θα οδηγήσει στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ, και την έναρξη συνομιλιών με την ΕΕ, με το όνομα «Μακεδονία». Διότι η εναλλακτική λύση στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία», σε περίπτωση ναυαγίου των Πρεσπών, δεν είναι παρά μία μόνο: Δημοκρατία της Μακεδονίας.

«Και τι πάθαμε που δεν λύσαμε το ζήτημα επί 27 χρόνια;» ρωτούν κάποιοι. Πάθαμε πολλά. Καταρχάς, διασπαθίσαμε πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί πολύ αποδοτικότερα, π.χ. στην αντιμετώπιση του ανατολικού μας γείτονα. Σημαντικότερο όμως, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι η πολιτική ηγεσία του τόπου (και εδώ περιλαμβάνω και την αξιωματική αντιπολίτευση, στο πλαίσιο του πανίσχυρου δικομματισμού ως το 2012) ενώ κατ’ιδίαν αναγνώριζε την ανάγκη του συμβιβασμού και της σύνθετης ονομασίας, ταυτόχρονα νανούριζε επί 27 χρόνια τον ελληνικό λαό με παραμύθια: ότι εξαρτάται πρώτα και κύρια απο την Ελλάδα πώς θα ονομαστεί η γειτονική χώρα, ότι το ελληνικό βέτο είναι ακαταμάχητο διπλωματικό όπλο, ότι δεν έχει καμιά σημασία η διεθνής αναγνώριση της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» από 140 χώρες.

Και όχι μόνο βαυκάλιζε τον ελληνικό λαό, αλλά επίσης δεν έκανε το παραμικρό για να διαπαιδαγωγήσει τον λαό στην ανάγκη του συμβιβασμού, στην ανάγκη μιας σύνθετης ονομασίας. Σχεδόν όλοι οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι, με εξαίρεση κάποιους από την Αριστερά, χρησιμοποιούσαν άθλιους προσβλητικούς όρους όπως Σκοπιανοί, λαός των Σκοπίων, τα Σκόπια, το κρατίδιο των Σκοπίων, σκοπιανή γλώσσα κτλ. Κάθε τέτοια αναφορά νανούριζε λίγο ακόμα το κοινό, έσπρωχνε λίγο περιοσότερο τους γείτονές μας στην εξαρχαϊστική ψευδαίσθηση, έφερνε λίγο πιο μακριά την αποδοχή της σύνθετης ονομασίας, όσο κι αν τα δύο μεγάλα κόμματα της περιόδου εκείνης ήταν θεωρητικά υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας. (Η επιδημία των σκοπιανών όρων έχει μολύνει και την Αριστερά, για να τα λέμε όλα -χτες στη Βουλή, η Λιάνα Κανέλλη μίλησε για «σκοπιανό λαό», ενώ και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται σε «Σκοπιανούς»).

(Δεν είναι μόνο η χρήση των προσβλητικών όρων όπως «Σκοπιανοί», είναι επίσης η περιφρονητική στάση απέναντι στους γείτονες, που τάχα δεν είναι έθνος, τάχα δεν έχουν γλώσσα. Περιφρονητική στάση απέναντι στο «κρατίδιο» των Σκοπίων (μεγαλύτερο σε έκταση και πληθυσμό από την Κύπρο, να θυμίσω), που είναι τάχα τεχνητό κράτος. «Πατρίδα των κλεφτών της ιστορίας» αποκάλεσε τις προάλλες τη γειτονική χώρα ο γελοιογράφος Στάθης Σταυρόπουλος, που θεωρεί πως είναι αδιάλλακτος αριστερός. Σε άλλο πρόσφατο άρθρο μίλησε για «κράτος Ντόλυ», «κράτος του σωλήνα»).

Με τόσο γενικευμένη εθελοτυφλία, δεν είναι περίεργο που το προχτεσινό εθνικιστικό συλλαλητήριο κυριαρχήθηκε από συνθήματα παρόμοια με του 1992: Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική, κάθε παραχώρηση του ονόματος Μακεδονία θα είναι προδοσία. Το ομολόγησε άλλωστε και ο Άδωνης Γεωργιάδης στην επιτροπή της Βουλής ότι «εμείς ήμασταν αντίθετοι σε κάθε σύνθετη ονομασία και μόνο ως εσχάτη παραχώρηση το σκεφτόμασταν».

Καλλιεργημένος λοιπόν είναι ο στρουθοκαμηλισμός που χαρακτηρίζει τη στάση μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού και το δυστύχημα θα είναι ότι αρκετοί συμπολίτες μας θα εισπράξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών όχι σαν έναν ικανοποιητικό συμβιβασμό που δεν αφήνει πληγές στην Ελλάδα, αλλά σαν εθνική ήττα. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και πολιτικό κόστος για το κυβερνητικό κόμμα -αλλά προσωπικά, εννοώ ως οπαδός του κόμματος αυτού, είμαι περήφανος που μπόρεσε και έφερε σε πέρας μια τόσο δύσκολη εθνική υπόθεση -και όταν ξεκαθαρίσει η σκόνη, είμαι πεπεισμένος πως η συμφωνία των Πρεσπών θ’ αναγνωριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα όχι απλώς της κυβέρνησης Τσίπρα αλλά της ελληνικής διπλωματίας.

Για να βάλω τη λέξη «στρουθοκαμηλισμός» στον τίτλο του άρθρου, φως φανάρι πως σκοπεύω να λεξιλογήσω σχετικά -να μη χάσουμε τις συνήθειές μας.

Σύμφωνα με το Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας, στρουθοκαμηλισμός είναι: νοοτροπία ή συμπεριφορά που χαρακτηρίζει κάποιον ο οποίος αρνείται να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα, αρνούμενος ότι υπάρχει. Νομίζω πως ο ορισμός ταιριάζει ακριβώς στη στάση του Μίκη Θεοδωράκη και των άλλων αρνητών της πραγματικότητας, όταν μας λένε ότι το πρόβλημα «δεν χρειάζεται να λυθεί γιατί για την Ελλάδα είναι λυμένο».

Από τον στρουθοκαμηλισμό, και το ρήμα «στρουθοκαμηλίζω» και το πιο σπάνιο επίθετο «στρουθοκαμηλικός», π.χ. στρουθοκαμηλική πολιτική.

Η λέξη πρέπει να είναι μεταφραστικό δάνειο από το γαλλ. politique de l’autruche, κατά λέξη «πολιτική της στρουθοκαμήλου». Η στρουθοκάμηλος στα γαλλικά είναι autruche, λέξη που δεν προδίδει θαρρώ την ελληνική καταγωγή της -που όμως υπάρχει. Πράγματι, η γαλλική λέξη αποτελεί μετεξέλιξη της παλαιότερης ostruce, από το μεσαιωνικό λατινικό ostrica, ostrigius, από το λαϊκό λατινικό avis struthio, όπου avis το πουλί, ενώ η δεύτερη λέξη είναι προφανές δάνειο από το ελληνικό στρουθίον, που και έτσι ονομαζόταν στην ελληνιστική εποχή η στρουθοκάμηλος.

Στρουθός, γένους και αρσενικού και θηλυκού, ενίοτε και στρούθος, ήταν το σπουργίτι, αλλά «στρουθός η μεγάλη» ήταν η στρουθοκάμηλος. Στην Κύρου Ανάβαση (1.5.2), ο Ξενοφώντας μας λέει για μια άδενδρη περιοχή κοντά στον Ευφράτη όπου υπήρχαν «πλείστοι όνοι άγριοι, πολλαί δε στρουθοί αι μεγάλαι», ενώ ο Αριστοφάνης στους Αχαρνής βάζει τον Λάμαχο να παινεύει «καλόν γε και λευκόν το της στρούθου πτερόν», που θα το ήθελε για να στολίσει την περικεφαλαία του ενώ ο Δικαιόπολης προτιμά το κρέας της φάσσας («καλόν γε και ξανθόν το της φάττης κρέας»).

Το ετυμολογικό του Μπαμπινιώτη θεωρεί πως ο στρουθοκαμηλισμός είναι μεταφραστικό δάνειο από το αγγλ. ostrichism και όχι από τα γαλλικά, αλλά δεν το θεωρώ πολύ πιθανό διότι η αγγλική λέξη είναι μάλλον σπάνια. Πάντως, για να αποφανθούμε θα πρέπει να ερευνήσουμε πότε μπήκε στη γλώσσα μας η λέξη «στρουθοκαμηλισμός» κι αυτό βαριέμαι να το κάνω τώρα.

Το βέβαιο είναι πως η λέξη οφείλεται στη γενικώς παραδεδεγμένη άποψη πως η στρουθοκάμηλος όταν αισθανθεί πως κινδυνεύει κρύβει το κεφάλι της στην άμμο κι έτσι αισθάνεται ασφαλής. Ο μύθος ξεκίνησε από τον Πλίνιο τον νεότερο ο οποίος έγραψε ότι οι στρουθοκάμηλες (σικ, ρε) χώνουν το κεφάλι και το λαιμό τους στα θάμνα, πιστεύοντας ότι έτσι κρύβουν και ολόκληρο το σώμα τους.

Ωστόσο, οι ζωολόγοι διαφωνούν. Πιθανώς ο μύθος να γεννήθηκε από το ότι η στρουθοκάμηλος, όταν κινδυνεύει, χαμηλώνει το λαιμό της και λουφάζει. Πιθανώς από το ότι συχνά χώνει το ράμφος της στην άμμο, είτε για να χάψει αμμοχάλικο, που το χρειάζεται για να χωνέψει, είτε για να περιστρέψει τα αυγά της, που τα επωάζει θάβοντάς τα στην άμμο. (Πάντως, η φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο πρέπει να είναι φωτοσουπιά).

Το σίγουρο είναι πως ομόφωνα οι μελετητές θεωρούν ότι η στρουθοκάμηλος δεν χώνει το κεφάλι στην άμμο για να κρυφτεί, ότι η σχετική αντίληψη είναι μύθος. Βλέπετε, οι στρουθοκάμηλες είναι πιο έξυπνες από τους Έλληνες εθνικιστές και τον Μίκη Θεοδωράκη.

Κάποιοι που θέλουν να φαίνονται έξυπνοι και να ξεχωρίζουν από την πλέμπα έχουν το χόμπι να προσπαθούν να βρουν λάθη (ή «λάθη») σε καθιερωμένες εκφράσεις -έτσι, μας λένε όλο ύφος πως είναι λάθος να λέμε «στο μάτι του κυκλώνα» διότι, λέει, στο μάτι του κυκλώνα επικρατεί ηρεμία (εγώ βέβαια δεν συμφωνώ με τη γνώμη τους).

Αφού λοιπόν είναι μύθος πως η στρουθοκάμηλος χώνει το κεφάλι της στην άμμο, ίσως με την ίδια λογική ο στρουθοκαμηλισμός θα έπρεπε να μετονομαστεί σε «ελληναρισμό».

Αλλά όχι, δεν συμφωνώ. Ας κρατήσουμε τον όρο «στρουθοκαμηλισμός» -σκοπός είναι να μη στρουθοκαμηλίζουν οι συμπολίτες μας βαυκαλιζόμενοι ότι το πρόβλημα του ονόματος της γειτονικής χώρας «είναι λυμένο».

 

290 Σχόλια προς “Στρουθοκαμηλισμός”

 1. Alekos81 said

  Καλημέρα!

  Και «γυφτοσκοπιανοι», χαρακτηριστικός μειωτικός χαρακτηρισμός

  Αρνούμενος ότι υπάρχει ή ότι δεν υπάρχει;

 2. Φυσικά δεν διαφωνώ με το άρθρο. Εμένα όμως με ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο Πλίνιος, για να καταλάβετε γιατί χαζέψτε αυτό για παράδειγμα: http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.02.0137%3Abook%3D7%3Achapter%3D2
  Εδώ το κομμάτι περί στρουθοκαμήλου: http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.02.0137%3Abook%3D10%3Achapter%3D1
  Για το συγκεκριμένο put the blame on Διόδωρος Σικελιώτης: https://carlsweatman.wordpress.com/2010/02/05/on-plinys-ostrich-and-reactive-behaviour/

 3. leonicos said

  Ουφ!

  Το ότι ο Θεοδωράκης δεν είναι αυτό που έγραψε, είναι πλέον σαφές.

  Αλλά είναι άδικο να τον βρίζουμε, τη στιγμή που μας έδωσε πάρα πολλά, αλλά ανόητο και να τον παπακίζουε.

  Εγώ δεν έχω θέση σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, σε συλλαλητήριο δεν π΄γα ούτε υπέρ ούτε κατά.

  Διατηρώ όμως ια γλωσσική επιφύλαξη.

  Ο όρος ‘βόρειος’ εμφανίζεται όταν υπάρχει και ο ‘νότιος’. Αλλιώς δεν θα είχε νόημα. Οπότε, όταν πεις σε κάποιον ‘είσαι βόρειος Τάδε’ θα σε ρωτήσει λογικά ‘ποιο είναι ο νότιος;’ Τι θα λένε οι βορειομακεδόνες μπαμπάδες στα παιδιά τους όταν τούς κάνουν την εν λόγω ερώτηση;

 4. voulagx said

  «…ο οποίος αρνείται να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα, αρνούμενος ότι [δεν] υπάρχει.»
  Δεν περριττεύει το «δεν»;

 5. leonicos said

  Φοβάστε τη Μεγαλη Αλβανία; Λέτε ότι αυτοί που τρώνε τώρα το μεδουλι της εξουσίας στο Κόσοβο έχον καμιά διάθεση να την απαρνηθούν χαριν των Τιράνων;

  της ίδιας ρεμούλας θα είναι κι αυτοι με τους δικούς μας.

 6. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα.

  Περί Μίκη, Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας, δυστυχώς, το γήρας ου γαρ έρχεται μόνον. Οπότε, ας μείνουμε μόνο στο Μίκη που ξέραμε απ’ τα μικράτα μας.

 7. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα ! Θα έλεγα πολύ ευχαρίστως «στρουθοκαμήλες» αν έλεγα και στον ενικό «στρουθοκαμήλα» (δεν είναι και τίποτα), αλλά ως πληθυντικός της στρουθοκαμήλου, μου χτυπάνε τα ασφαλιστικά…
  Η έκφραση, σωστή η λανθασμένη, καθιερώθηκε ως σύντμηση του «κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου», το οποίο ομολογουμένως είναι άβολο…

 8. voulagx said

  #3 Υπαρχει η Δημοκρατια του Ανατολικου Τιμορ, Δυτικο Τιμορ οχι.
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%A4%CE%B9%CE%BC%CF%8C%CF%81

 9. Νομίζω ότι υπήρξε, από την πλευρά της κυβέρνησης, ένα μεγάλο κενό στην πλήρη ενημέρωση του κόσμου: διάλυση των μύθων που έχουν δημιουργηθεί, εξήγηση όλων των παραμέτρων που θα επιδρούσαν από αρνητικά έως καταστροφικά στη χώρα μας εάν συνεχιζόταν το προηγούμενο staus quo και επισήμανση των θετικών επιπτώσεων. Άρθρα όπως αυτό είναι χρήσιμα επειδή καλύπτουν ένα μέρος του κενού αυτού.

 10. Πέπε said

  @7:
  > > Θα έλεγα πολύ ευχαρίστως «στρουθοκαμήλες» αν έλεγα και στον ενικό «στρουθοκαμήλα» (δεν είναι και τίποτα), αλλά ως πληθυντικός της στρουθοκαμήλου, μου χτυπάνε τα ασφαλιστικά…

  Σπουργιτογκαμήλα.

  Απλό, σαφές, εύχρηστο, στρωτό, δημοτικό.

 11. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πλάκα έχουν οι λαϊκιστές «αντιλαϊκιστές» και πιο πολλή πλάκα έχουν όλοι αυτοί οι «αντιιμπεριαλιστές» πρώην (και νυν, φευ) αριστεροί, που μάχονταν τόσες δεκαετίες για τα δικαιώματα του λαού του Σαλβαντόρ, της Νικαράγουας, που πήγαιναν και σόδειαζαν ζαχαροκάλαμο στην Κούβα, και τώρα καβάλησαν τον Βουκεφάλα και το παίζουν μακεδονομάχοι και δεν αναγνωρίζουν σ’ έναν μικρό λαό ούτε καν το δικαίωμα να έχει όνομα της αρεσκείας του.

 12. ΣΠ said

  3, 8
  Και Νότιο Σουδάν χωρίς Βόρειο.

 13. Πέπε said

  @3:
  Τι να πουν; Ότι η νότια Μακεδονία δεν είναι κράτος αλλά περιοχή της Ελλάδας – αυτό δηλαδή που είναι.

 14. Παναγιώτης Κ. said

  Τα γλωσσικά πρώτα δηλαδή οι σημασίες των λέξεων.

  Αν ένας κάτοικος μιας άλλης χώρας με αποκαλέσει Αθηναίο πρέπει να το εκλάβω ως προσβολή;

  Γίνεται κριτική στην Κανέλλη και σε κάποιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ γιατί είπαν τους βόρειους γείτονές μας Σκοπιανούς και δεν τους είπαν Βορειομακεδόνες;

  Η διαπαιδαγώγηση και η χειραγώγηση έχουν μεγάλη μεταξύ τους απόσταση; 🙂

  Πάμε τώρα και στο ζήτημα που σήμερα μας απασχολεί.
  Στο ζήτημα λοιπόν αυτό, είδαμε ακόμη και πολιτικά στελέχη να έχουν άγνοια!

 15. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  Τι; Η στρουθοκάμηλος έχει τ΄όνομα, άλλοι τη χάρη … 🙂

 16. Σχολιαστής said

  Συμφωνώ απόλυτα με το σημερινό άρθρο.
  Το γεγονός ότι 140 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη ΦΥΡΟΜ με το συνταγματικό της όνομα δεν απασχολεί τους «μακεδονομάχους».
  Ενδεικτικός ο τίτλος του περσινού GUARDIAN, αμέσως μετά την αναγγελία της συμφωνίας (18.6.2018), σύμφωνα με τον οποίο «η Μακεδονία αλλάζει όνομα»!!!:

  Macedonia changes name, ending bitter dispute with Greece

  https://www.theguardian.com/world/2018/jun/17/macedonia-greece-dispute-name-accord-prespa

  Καλημέρα!

 17. Κουνελόγατος said

  Για αρχή, καλημέρα.
  Ο Μ.Θ. τελείωσε με την παρουσία του στο προηγούμενο συλλαλητήριο παρέα με φασίστες. Θα περάσει λίγος καιρός -όπως έγινε και με τον Νταλάρα- για ν’ ακούσω τα τραγούδια του με χαρά, όπως στο παρελθόν. Ζορίζομαι…

 18. Κώστας said

  « […] και εφάρμοσε τη λεγόμενη Οστπολιτίκ, που αποκορυφώθηκε στην υπογραφή της Βασικής συνθήκης, τον Δεκέμβριο του 1972 -στα γερμανικά λεγόταν Grundlagevertrag»

  Αυτά μάλιστα τα πληροφορούνται και όσοι μαθαίνουν γερμανικά με τη διδακτική σειρά Themen aktuell 2 (επίπεδο Α2!).

 19. Κουνελόγατος said

  Όσον αφορά την ουσία, πέρα από το αν είναι τέλεια η συμφωνία, πρέπει να πάρουμε υπόψη μας πως γίνεται σε καιρό ειρήνης, δεν κερδίσαμε και τον πόλεμο δα. Το πιο ΒΑΣΙΚΟ όμως, είναι αυτό που γράφει και ο Ν., πως δηλαδή ΤΩΡΑ είναι η κατάλληλη στιγμή, αν αύριο κατσικωθεί μια άλλη Κυβέρνηση στα Σκόπια (γιατί είναι κακό να το λέμε;) μάλλον θα χαθεί η ευκαιρία.

 20. sarant said

  1-4 Το διόρθωσα, ευχαριστώ!

  2 Ώστε ο Διόδωρος τον παράσυρε, ωραίο το εύρημα!

  7 Στρουθοκάμηλες έγραψα, και χρησιμοποιείται αρκετά

  9 Ευχαριστώ!

  14 Το «σκοπιανός» εκλαμβάνεται ως προσβλητικό από τους γείτονες, και όχι άδικα. Αν είχαμε κρατήσει μια εποικοδομητικη στάση, θα είχαμε βρει έναν τρόπο αναφοράς σε αυτούς που να μην είναι προσβλητικός. Και πάντως, όχι «Σκόπια» για το κράτος.

  Ένας βουλευτής, πάλι, οφείλει να αποφεύγει το «Σκοπιανός». Θα πει «κάτοικοι της γειτονικής χώρας», θα πει «λαός της πΓΔΜ». Είναι πολιτικός παράγοντας, δεν είναι ο μπακάλης της γωνίας.

 21. voulagx said

  #12 @ΣΠ: Και Λουξεμβούργο, νετα σκετα, πως διαλο δεν το πηραν χαμπαρι οι βελγοι, ας μας πει ο Νικοκυρης, πρωτογενης πηγη γαρ. 🙂

 22. cronopiusa said

  μα ο καημένος άγεται και φέρεται από την Μαργαρίτα που κι αυτή μεγάλωσε και δεν είναι μαγιοπουλα

  Kαλή σας μέρα!

 23. nikiplos said

  Καλησπέρα… Δυστυχώς η κατάντια μας είναι τέτοια που έχει τεθεί ένα τόσο σοβαρό ζήτημα στην κοινή γνώμη, στους δημοσιοκάφρους, σε γυρολόγους δημοσιολόγους και πάει λέγοντας.

  Ας ξεκινήσουμε από το προφανές:Το Μακεδονικό Ζήτημα, σαφώς αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα Εθνικά Θέματα των τελευταίων δεκαετιών. Ως θέμα είναι πολύπλοκο, καθώς εμπεριέχει δύσκολους τεχικούς όρους της διπλωματίας, αγγίζει την εξωτερική πολιτική της χώρας μας, άπτεται της ευρύτερης γεωστρατηγικής της περιοχής μας, μια γεωστρατηγική που δεδηλωμένα από σοβαρούς κύκλους των βαλκάνιων και εξ’ ανατολών γειτόνων μας εγείρει ζητήματα αλλαγής συνόρων. Μιας αλλαγής συνόρων κατάφωρα εις βάρος μας, καθώς οι βόρειοι γείτονες θέλουν χερσαία εδάφη της σημερινής Μακεδονίας και Ηπείρου, ενώ οι εξ’ ανατολών, χερσαία (Θράκη) και νησιωτικά μαζί.

  Θέλω να πω, πως το θέμα δεν μπορεί να συζητηθεί από τον οποιονδήποτε, χωρίς ειδικές γνώσεις σε διπλωματία, στρατιωτική διπλωματία, εξωτερική πολιτική, βαλκανική ιστορική κουλτούρα, θεωρία παιγνίων κλπ. Απαιτεί συνεπώς τη συνεισφορά διεπιστημονικού προσωπικού, το οποίο αφού θα έχει μελετήσει προσεκτικά κάθε λεπτομέρεια του ζητήματος, θα προβεί στην κατάστρωση ενός πλαισίου δράσεων και κινήσεων. Προφανώς κάτι τέτοιο πρέπει να είναι πέρα από κόμματα, μικροπολιτική και λοιπά.
  (Κάτι τέτοιο που θεωρώ, εκ των ουκ άνευ δεν υφίσταται προς ώρας στην Πατρίδα μας. Αντίθετα υφίστανται διάφορα αυτοαποκαλούμενα θινκ τανκσ που με κομματική ταυτότητα καιροσκοπικά, πηδούν από τη μία άποψη στην άλλη και τούμπαλιν).
  Επομένως είμαστε απαράσκευοι πολιτικά ως κράτος, για να διαχειριστούμε ένα τέτοιο ζήτημα με σοβαρές αξιώσεις.

  Εφόσον το ζήτημα εμπεριέχει γεωστρατηγική, είναι προφανές πως κάθε αφή του, θα πρέπει να συνοδεύεται κι από ένα στρατιωτικό πλάνο-δόγμα. Κι επειδή μας περισσεύουν οι στρατηγοί Βαρτάνηδες, και οι ψευτόμαγκες, αλλά εκλείπει τελείως η σύγχρονη στρατιωτική κουλτούρα μαζί με ένα αξιόμαχο εθνοπροσηλωμένο στράτευμα, τουλάχιστον ας ξέρουμε πως το δόγμα αυτό πρέπει να λάβει υπόψη του τη γεωστρατηγική των γειτόνων. Με Τουρκικές βάσεις στην Αυλώνα, Αμερικανικό Στρατό στο Κόσσοβο και στα Σκόπια. Δεν ξέρω από που εμφορούνται, εκείνοι που συντάσσονται με Φραγκοδίφραγκους που λένε κατάφωρες ανοησίες, όπως αυτές της χρήσης στρατιωτικών ενεργειών εις βάρος των γειτόνων μας… Η αφέλεια κάποιων εξ’ αυτών μου θυμίζει έντονα τους στρατηγούς του Παττακού, που μετά τη σφαλιάρα της Κύπρου, έλεγαν στους Τούρκους να αφήσουν την Κύπρο και να γυρίσουν πίσω… Κατά καιρούς οι Τούρκοι στρατηγοί που συμμετείχαν σε εκείνες τις συνομιλίες έχουν γράψει ότι δεν μπορούσαν να πιστέψουν στ’ αφτιά τους, ότι είχαμε τόσο ηλίθιους τενεκέδες να διοικούν το στράτευμα…

  Το όνομα Ρινάλντι, είχα να το ακούσω από τα φοιτητικά μου χρόνια. Κάποιος τις προάλλες με αφορμή το συλλαλητήριο μου το θύμισε, έτσι πήγα και διάβασα τις ενστάσεις του. Δεν συμφώνησα σε όλα όσα γράφει, εδώ όμως μου φάνηκαν λογικές οι ενστάσεις του. Μάλιστα είναι από τις πιο λογικές που διάβασα εδώ και τρεις μήνες που κυριαρχεί το θέμα αυτό… Τις λογίζω ως ενστάσεις και μόνο όμως.

  Κλείνω μόνο με το προφανές. Μια συμφωνία σήμερα δεν μας δεσμεύει υποχρεωτικά για αύριο, εάν το γεωστρατηγικό δόγμα αλλάξει. Επίσης μια συμφωνία από μόνη της δεν είναι τίποτε σπουδαίο, εάν δεν ακολουθηθεί από συγκεκριμένες στρατιωτικές, διπλωματικές, επιχειρηματικές, οικονομικές δράσεις, στα πλαίσια πάντα του πολυπαραμετρικού βαλκανικού προβλήματος. Χωρίς αυτές τις δράσεις, από μόνη της μια συμφωνία δεν είναι παρά χαρτιά… Και οι Γερμανοί που υπέγραψαν το σύμφωνο μη επίθεσης το 1939, και το παραβίασαν ένα χρόνο μετά. Το αυτό και οι Τούρκοι την συμφωνία ειρήνευσης-εκκεχειρίας του Αττίλα I.

  Αυτά τα παραπάνω ως παραλειπόμενα…

 24. Jimakos said

  @3, 8, 12

  Και Δυτική Βιρτζίνια, χωρίς Ανατολική (μόνο σκέτη). Αν και είναι πολιτεία, όχι κράτος. Επίσης να πούμε πως υπάρχει το κράτος του Λουξεμβούργου (το δουκάτο, τέλος πάντων), αλλά παράλληλα και η βελγική επαρχία του Λουξεμβούργου, χωρίς επιμέρους γεωγραφικούς προσδιορισμούς.

 25. spiral architect 🇰🇵 said

  Κατεβασμένη ανάρτηση περί του (γνωστού πια) «αφροδεξιού» από το ιστολόγιο του πρώην ΚΥΠατζή Καλεντερίδη. Αυτός και πολλοί άλλοι είναι οι influencers μακεδονομάχοι, που για λίγο ακόμα, εκτιμώ, θα δίνουν τον τόνο.

 26. -Μια καλή ανάλυση των αναρχικών για τα συλλαλητήρια

  Οι «φασίστες», οι «εθνικιστές» και ο «μίτος» της Βαρδαρίας (Α΄)

  https://pontosandaristera.wordpress.com/2018/02/01/anarchy-macedonia/

 27. -Μια καλή ανάλυση των αναρχικών για τα συλλαλητήρια

  Οι «φασίστες», οι «εθνικιστές» και ο «μίτος» της Βαρδαρίας (Α΄)

  https://pontosandaristera.wordpress.com/2018/02/01/anarchy-macedonia/

 28. atheofobos said

  Συμφωνώ απολύτως με τα όσα γράφεις για την συμφωνία των Πρεσπών.
  Ήδη, πρόσφατα μάλιστα, έχω μεταφέρει στο ιστολόγιο μου το εξαιρετικό άρθρο του επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Γιάννη Αρμακόλα με τίτλο:
  ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΙΣΚΟ
  http://atheofobos2.blogspot.com/2019/01/blog-post.html

  Διαβάζοντας δε αυτό, το επίσης σωστό, που έγραψες:

  Και για την ελληνική πλευρά είναι επείγουσα η ανάγκη, όχι μόνο και όχι τόσο επειδή οι ΗΠΑ θέλουν να αποσπάσουν την πΓΔΜ από τη ρωσική σφαίρα επιρροής αλλά, κυρίως, επειδή χωρίς τις Πρέσπες η ενδεχόμενη διάλυση της πΓΔΜ θα δημιουργήσει μια μεγάλη Αλβανία και μια μεγάλη Βουλγαρία, η δε μη διάλυση της πΓΔΜ θα οδηγήσει στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ, και την έναρξη συνομιλιών με την ΕΕ, με το όνομα «Μακεδονία».

  μου προκαλείται, με θυμηδία, το ερώτημα, τι πιστεύουν σήμερα οι οπαδοί του κόμματος, όπως εσύ, για τις επίσημες θέσεις του σε σχέση με το ΝΑΤΟ.
  Το 2014 όταν ο Δρίτσας στην ερώτηση του Γεωργιάδη «εσείς λέτε να μείνουμε στην Ατλαντική Συμμαχία ή να φύγουμε;», απάντησε: «Να φύγουμε. Το λέει το συνέδριό μας με επίσημη απόφαση».
  Και βέβαια από την Κουμουνδούρου κάλυψαν απολύτως τον κ. Δρίτσα, λέγοντας ότι επανέλαβε την επίσημη θέση του κόμματος, η οποία συμπυκνώνεται στη φράση:
  «Στρατηγικός στόχος είναι η απεμπλοκή της χώρας από το ΝΑΤΟ και η διάλυσή του».
  Δεν θα είναι λοιπόν λίγο οξύμωρο, χάρις στον ΣΥΡΙΖΑ, οι γείτονες να μπουν στο ΝΑΤΟ και να βγούμε εμείς; 🙂
  Τέλος για τον Μίκη, όπως και για τον Χατζηδάκι αλλά και τον Σαββόπουλου ας λένε, ή ας έχουν πει ότι θέλουν! Οι δηλώσεις τους θα ξεχαστούν αλλά το έργο τους θα μας μείνει και τους ευγνωμονώ γι΄αυτό!

 29. Λεύκιππος said

  Και μονο το γεγονός όι η Τουρκια είναι υπερ της αντίθετης θέσης , θα έπρεπε να πείσει τους ελληναραδες για ο δίκιο των Πρεσπών.

 30. Γιώργος said

  Εύχομαι να κυρωθεί η Συνθήκη των Πρεσπών και να διασκεδαστούν οι όποιες μικρές πιθανότητες να μην περάσει από τη Βουλή. Στο συγκεκρομένο θέμα είμαστε απαράδεκτοι ως λαός. Φερόμαστε ρατσιστικά και φασιστικά στον πιο ταλαιπωρημένο λαό των βαλκανίων. Οι άνθρωποι κατοικούν 1500 χρόνια στη Μακεδονία και ήρθαν οι μικρασιάτες χριστιανοί (αντάμα με αρβανίτες και βλάχους κ.λπ) πριν 100 χρόνια να το παίζουν μακεδόνες και να τους αρνούνται να προσδιορίζονται ως Μακεδόνες! Πάντως, επειδή ο Κούλης (που ελπίζει αν γίνει πρωθυπουργός να μην έχει στα χέρια του μια τόσο καυτή πατάτα) παίζει οριακά «για τα μάτια και τους ψήφους», αν κάτι πάει στραβά και δεν περάσει, μας περιμένουν πολλά προβλήματα. Είμαστε ένα χρεωκοπημένο κράτος (όχι από το ΣΥΡΙΖΑ) με πολλά σοβαρά προβλήματα και οι δανειστές με αυτούς που τέλος πάντων σήμερα εγγυώνται τα σύνορά σου θέλουν τη Δημοκρατία της (Βόρειας) Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και σιγά σιγά στην ΕΕ. Είναι δυνατόν να αφήσουν να περάσει έτσι μια πρόσδεση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στη Ρωσία; Είναι δυνατόν να μη βλέπουμε πόσο αυτό το δεύτερο ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ;

 31. nikiplos said

  Επειδή στο @25, στους influencers μακεδονομάχους είδα και τον κ. Λυγερό, ας παραθέσω τον δικό μου influencer και τις απόψεις του περί IQ…
  (τα λέει κατά καιρούς ο Λάμπρος, αλλά ποιός τον ακούει… )

  View at Medium.com

 32. cronopiusa said

 33. Παναγιώτης Κ. said

  14 συνέχεια (κάτι έγινε και το σχόλιο έφυγε πριν το ολοκληρώσω).
  Έγραφα λοιπόν ότι ακόμη και πολιτικά στελέχη είχαν άγνοια. Επομένως, ο μέσος πολίτης μάλλον έχει ελλιπή γνώση για να μη μιλήσω και εδώ για άγνοια. Είναι αναμενόμενο διότι τα διπλωματικά ζητήματα είναι πολύπλοκα. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως παρακολουθούμε τους λόγους αυτών που ξέρουν. Οι απόψεις λοιπόν των ειδικών είναι αλληλοσυγκρουόμενες και ο καλόπιστος πολίτης νοιώθει μετέωρος.

  Γράφω στη συνέχεια κάποιες από τις δικές μου παρατηρήσεις.
  1. Σε αυτή τη ζωή δεν γίνεται να κάνουμε λάθη και να μη πληρώνουμε τις συνέπειες αυτών των λαθών.
  Η Ελληνική πολιτεία «κατάπιε» πολλά από εκείνα στα οποία όφειλε να αντιδράσει. Αναφέρομαι στο ότι δεν αντέδρασε στα σχέδια του Τίτο. Και δεν αντέδρασε διότι οι πάτρωνες της χώρας υποδείκνυαν να έχει η Ελλάδα ήπια στάση καθότι ο Τίτο απομακρυνόταν από την Σοβιετική Ένωση. Κάτι δηλαδή που ήταν στα γεωπολιτικά τους σχέδια.
  2.Το συγκεκριμένο θέμα από διπλωματικό ζήτημα το μετατρέψαμε σε ζήτημα εσωτερικής πολιτικής. Διαβάσαμε αρκετές φορές αυτές τις μέρες ότι το κυβερνών κόμμα επεδίωξε να προκαλέσει ρήγματα στα άλλα πολιτικά κόμματα και ειδικά στη ΝΔ.
  3.Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας δεν ήρθαν σε συνεννόηση μεταξύ τους. (Άκουσα τον πρέσβη Μαλλιά-ειδικός νομίζω- να το αναφέρει και να βγαίνει απογοήτευση από τα λόγια του).
  4.Πρέπει να δοθεί μια λύση. Είναι παράλογο να σέρνεται αυτή η κατάσταση επί τόσα χρόνια. Το ερώτημα είναι: Λύση έναντι οποιουδήποτε τιμήματος;
  5.Με λυπεί το γεγονός που οι χαρακτηρισμοί αυτών που έχουν αντίθετη από τη δική μας άποψη είναι στην ημερήσια διάταξη!
  Εθνικιστές, ακροδεξιοί, εθνοαποδομιστές κ.λπ
  (Ιδέα για προσεχές άρθρο: Το λεξιλόγιο του Μακεδονικού ζητήματος…και ειδικά αυτό που απαξιώνει τον άλλο…)

 34. Νίκος Κ. said

  Ο στρουθοκαμηλισμός (καθώς και η συνεχής αναβλητικότητα) είναι βασικό στοιχείο της ελληνικής κοινωνίας, απέναντι σε πολλά μεγάλα προβλήματα.

  Ο Μ. Θεοδωράκης έχει εντυπωσιακό μουσικό έργο κι αγώνες αλλά και κάποιες εξαιρετικά αρνητικές επιλογές (π.χ. υπουργός του Μητσοτάκη). Βασικό του στοιχείο ήταν να παραμένει πάντα στον αφρό της επικαιρότητας. Σκέφτομαι τι θα είχε συμβεί αν είχε πετύχει με τις «Σπίθες». Μάλλον θα μας κυβερνούσαν κάποιοι απόστρατοι.

 35. Κουνελόγατος said

  Ένα επιχείρημα που παίζει πολύ, είναι πως αυτοί στο μέλλον μπορούν ν’ αλλάξουν το σύνταγμα, το όνομα, τα σύμβολα κλπκλπ. και να μας τη φέρουν, αφού θα είναι ήδη στο ΝΑΤΟ και δεν θα μας έχουν ανάγκη.

 36. cronopiusa said

  Νικοκύρη σβήσε το 32

  το τρέιλερ ήθελα να βάλω…
  συγνώμη, είναι και σε μυστήρια γλώσσα οι υπότιτλοι…

  Songs of Sparrows, Majid Majidi’s Film- Trailer..

 37. ΧριστιανοΜπολσεβίκος said

  Ο Στάθης αποκαλεί κλέφτες όσους μιλάνε για Μεγα Αλέξανδρους και αρχαίους Μακεδόνες και όχι όσους διεκδικούν το Μακεδονία/Μακεδόνες σαν τοπικό προσδιορισμό καταγωγής.
  Η σημφωνία φυσικά δεν είναι καταστροφή, αλλά δεν ξεκαθαρίζει και την κατάσταση όσον αφορά αλυτρωτισμούς και εδαφικές διεκδικήσεις. Το «Σλαβομακεδονία» θα ήταν πιο ξεκάθαρο.

 38. Νίκος Κ. said

  35: [Ένα επιχείρημα που παίζει πολύ, είναι πως αυτοί στο μέλλον μπορούν ν’ αλλάξουν το σύνταγμα].

  Αντιγράφω τη σχετική απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών https://www.mfa.gr/epikairotita/diloseis-omilies/sumphonia-ton-prespon-apanteseis-se-sukhnes-erotemata-politon.html

  Πώς διασφαλίζεται η Ελλάδα στην περίπτωση που μια άλλη κυβέρνηση επιλέξει να υπαναχωρήσει από τη Συμφωνία των Πρεσπών;

  1) Στη Συμφωνία προβλέπεται σαφώς: «οι διατάξεις της Συμφωνίας είναι αμετάκλητες» και «δεν επιτρέπεται καμία τροποποίηση της» (άρθρο 20) ως προς τα σημαντικά ουσιαστικά και διαδικαστικά άρθρα της (άρθρο 1(3), (4)). Επίσης, η ίδια η Συμφωνία ρητά ορίζει στο άρθρο 1(1) ότι είναι τελική, ενώ στην παράγραφο (2) του ίδιου άρθρου τα μέρη αναγνωρίζουν ως δεσμευτικό το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

  2) Παράλληλα, επιδιώχθηκε και επιτεύχθηκε η ενσωμάτωση των συμφωνηθέντων στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, ούτως ώστε, με την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος και με τις συνταγματικές τροποποιήσεις ως προς τα άρθρα των οποίων η διατύπωση θα ήταν δυνατό να υποκρύπτει αλυτρωτισμό, οιαδήποτε παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών να συνιστά, επίσης, παραβίαση του ίδιου του Συντάγματος της γείτονος. Η ΠΓΔΜ γνωστοποίησε επισήμως στην Ελλάδα (Ρηματική Διακοίνωση ΥΠΕΞ ΠΓΔΜ προς ΥΠΕΞ Ελλάδας από 16/1/2019) ότι ολοκλήρωσε όλες τις εσωτερικές της διαδικασίες, «βάσει του Συντάγματός της».

  3) Η χώρα θα γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ αποκλειστικά με την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» και τις νέες ορολογίες και με σαφή επίκληση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία κατ’ αυτόν τον τρόπο ανάγεται σε «κεκτημένο» της ίδιας της Συμμαχίας. Εφόσον διαπιστωθεί από ελληνικής πλευράς ότι δεν πληρούνται οι όροι της Συμφωνίας, δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί από το ΝΑΤΟ η ενταξιακή διαδικασία. Το Πρωτόκολλο Ένταξης θα πρέπει άλλωστε να υπογραφεί από όλα τα Κράτη-Μέλη, ενώ απαιτείται και η επικύρωσή του από όλες τις Συμμάχους χώρες. Όσον αφορά τις μελλοντικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ, η Ελλάδα θα μπορεί να διακόψει τη διαδικασία σε κάθε στάδιο της σχετικής διαδικασίας (33 κεφάλαια) εάν δεν πληρούνται τα κριτήρια της Συμφωνίας.

  4) Τέλος, τυχόν παραβίαση της Συμφωνίας θα ενεργοποιούσε για την Ελλάδα τον σαφώς προβλεπόμενο από τη Συμφωνία (άρθρο 19) μηχανισμό επίλυσης διαφορών, με τον οποίο προβλέπεται δικαίωμα προσφυγής στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και, στη συνέχεια, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

 39. # #

  Διαψεύδω ( μετ’ αγανακτήσεως) πως ο Λεώνικος μικρός ρώτησε τους μεγαλύτερους του ποιός έγραψε τον Μεγάλο Δυτικό. Είχε ρωτήσει απλά ποιός έγραψε το Δυτικά της Εδέμ.

 40. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα, να προσυπογράψω κι εγώ τη θέση του άρθρου.
  Όποιος έχει ζήσει στο εξωτερικό κι έχει συζητήσει το θέμα με όσους δεν εμπλέκονται άμεσα, γνωρίζει και τη θέση της κοινής γνώμης διεθνώς, η οποία λίγο-πολύ είναι «τι μύγα τους έχει τσιμπήσει του Έλληνες με τη Μακεδονία;»

  Ακόμη κι αν υπήρχε λόγος να ξεκαθαριστεί διεθνώς η πραγματική ιστορική σχέση των λαών και των τόπων, αυτό έγινε με όλη αυτή τη φασαρία τόσα χρόνια. Νισάφι.

  Για τα λεξιλογικά, με σεβασμό θα διαφωνήσω με το #10: Γκαμηλοσπουργίτι, ενδεχομένως γκαμηλοπούλι, όχι σπουργιτογκαμήλα. Είδος πουλιού είναι, όχι είδος γκαμήλας, ούτε διασταύρωση των δύο! 🙂

  (θα είχε πλάκα όμως ένας τσακωμός ορθοπ*δικού τύπου για μια ανύπαρκτη και εν πολλοίς αδιάφορη λέξη, ε;)

 41. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα.
  Δὲν θὰ ἐπιχειρηματολογήσω ὑπέρ τῆς μιᾶς ἢ τῆς ἄλλης ἄποψης. Δὲν ἔχω τὴ γνώση τοῦ θέματος σὲ βάθος. Μὲ καλύπτουν, σὲ μεγάλο βαθμό, αὐτὰ ποὺ ἔγραψαν ὁ Λεώνικος (#3) καὶ ὁ Νίκιπλος(#23).

  Θὰ κάνω μόνο μιὰ θλιβερὴ διαπίστωση. Ἕνα τόσο σοβαρὸ ἐθνικὸ θέμα ἔγινε καὶ πάλι ἀντικείμενο μικροκομματικῆς ἐκμετάλλευσης.
  Τόσο ἀπὸ τὴν Κυβέρνηση ποὺ χειρίστηκε τὸ θέμα ἐν κρυπτῷ, μὲ βασικὸ στόχο νὰ προκαλέσει ρῆγμα στὴ ΝΔ, ὅσο κι ἀπὸ τὴν ἀξιωματικὴ ἀντιπολίτευση, ἡ ὁποία, ἐνῶ ἔχει ἀποδεχτεῖ τὴ σύνθετη ὀνομασία στὸ παρελθόν, τὸ παίζει ἐθνικὰ ἀνυποχώρητη.

  Ξαναζοῦμε ἕνα νέο μνημόνιο-ἀντιμνημόνιο, ὅπως πρὶν ἀπὸ τέσσερα χρόνια!

 42. venios said

  Κατά τη γνώμη μου το θέμα είναι ένα: να μην έχουν διεκδικήσεις στα ελλενικά εδάφη (και το ελληνικό κράτος να μη θεωρεί τους σλαβομακεδόνες ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας). Από κει και πέρα ας λέγονται όπως θέλουν, Μακεδονία, Κουκουβάουνες ή Ανατολική Ουάσιγκτον, δεν έχει σημασία. Κανένας πόλεμος δεν έγινε γιε το όνομα μιας χώρας.

 43. spiral architect 🇰🇵 said

  Συμφωνείτε, δεν συμφωνείτε με τη συμφωνία 🙂 το θέμα είναι ότι, δεν μπορείς σε καμιά περίπτωση. για να αναγνωρίσεις ένα x-κράτος, να του επιβάλεις όνομα και Σύνταγμα, εκτός αν
  – ξεκινήσεις πόλεμο και νικήσεις, ή
  – είσαι οι ΗΠΑ, που γαμει και δέρνει, ή
  – είσαι ο επίσημος και μοναδικός proxy των ΗΠΑ στην περιοχή.
  Τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει, πολλώ δε μάλλον το τελευταίο ειδικά όταν οι συσχετισμοί δυνάμεων και τα εκατέρωθεν «κολλητιλίκια» στην περιοχή αλλάζουν από την μια μέρα στην άλλη.

  Από την άλλη το πρόβλημα Σκόπια-πΓΔΜ-Μακεδονία-Βόρεια Μακεδονία υπάρχει, με ότι όνομα και να’ χει η γείτων, με ή χωρίς συμφωνία των Πρεσπών. Οι ΗΠΑ θα πατήσουν πάνω της δημιουργώντας άλλο ένα προκεχωρημένο φυλάκιο τους, αντίστοιχο με αυτό που στήσανε στο Κόσοβο αμέσως μετά την de jure ανεξαρτητοποίηση και αναγνώρισή του ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την παρουσία τους στα Βαλκάνια έναντι της Ρωσίας μιας και η σχέση της με την Τουρκία τουλάχιστον τώρα θεωρείται «ασθενής».

  Η αναγνώριση του Κοσόβου έγινε με πόλεμο, η δικιά μας με μια συγκατάθεση που ονομάστηκε «συμφωνία των Πρεσπών».

  Θέλαμε πόλεμο;
  Οι συνδαιτυμόνες τουλάχιστον του ιστολογίου σίγουρα όχι. Αλλά το μέλλον προαλείφεται σκοτεινό ακόμα και για τους ειρηνόφιλους

 44. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @41. » Ξαναζοῦμε ἕνα νέο μνημόνιο-ἀντιμνημόνιο, ὅπως πρὶν ἀπὸ τέσσερα χρόνια! »

  Καὶ ὅπως ἡ τότε ἀξιωματικὴ ἀντιπολίτευση συναγελαζόταν μὲ τὰ φασιστοειδῆ στὸ Σύνταγμα «κατὰ τῶν μνημονίων», ἔτσι καὶ ἡ τωρινὴ συνευρίσκεται μαζί τους «κατὰ τῶν Πρεσπῶν».

  Καὶ μετὰ τὶς ἐκλογές θὰ «πέφτουμε ἀπὸ τὰ σύννεφα»!

 45. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Σ’ αυτά που γράφεις συμφωνώ ως προς τα γεγονότα — και κάθε ενημερωμένη πολιτική απόφαση πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα γεγονότα. Περνάς όμως στα γρήγορα ένα πολύ επικίνδυνο ζήτημα:

  «Αυτό που κάνει επείγουσα την ανάγκη να εγκριθούν τώρα οι Πρέσπες είναι πως τώρα υπάρχουν και στις δυο χώρες κυβερνήσεις με τη βούληση και τη δύναμη για ειλικρινή συμβιβασμό. Δεν αρκεί να υπάρχει μία μόνο τέτοια κυβέρνηση, χρειάζονται δύο.»

  Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει ότι υπάρχουν προσωρινά δύο κυβερνήσεις σε πλήρη διάσταση με την πλειοψηφία των λαών τους. Αυτή η κατάσταση σύντομα θα ανατραπεί, με απρόβλεπτες και μάλλον δυσάρεστες συνέπειες.

  Δεν είμαι βέβαια της άποψης ότι η πλειοψηφία έχει δίκιο απλώς και μόνο επειδή είναι πλειοψηφία· αλλά το μόνο που μπορεί να νομιμοποιήσει μακροπρόθεσμα τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι η αποδοχή της από την πλειοψηφία. Και μιας και (στη μεριά μας, τουλάχιστον) αποτύχαμε να πείσουμε τον κόσμο πριν την ψήφιση της Συμφωνίας, η μόνη βιώσιμη εναλλακτική είναι να τον πείσουμε τουλάχιστον μετά.

  Δυστυχώς, δε βλέπω βήματα σ’ αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα μ’ αυτό που γράφεις, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε σε πέρας την υπόθεση, η ψήφιση της Συμφωνίας δεν θα είναι το τέλος, αλλά μόνο η αρχή μιας πολύ περιπετειώδους ιστορίας.

 46. Κουνελόγατος said

  35.-38. Τι σε κάνει να πιστεύεις πως αυτοί που επικαλούνται τέτοια πράγματα, θα διαβάσουν -και θα καταλάβουν- την απάντηση του ΥΠΕΞ; 🙂

 47. Avonidas said

  #3. Αλλά είναι άδικο να τον βρίζουμε, τη στιγμή που μας έδωσε πάρα πολλά, αλλά ανόητο και να τον παπακίζουε.

  Covfefe! Τι θέλει να πει ο ποιητής;

 48. Michail Dim. Drakomathioulakis said

  25 Πάντως, για να ‘μαστε δίκαιοι, όχι μόνο κατέβασε την αρχική ανάρτησι, αλλά ανέβασε διορθωτική στην οποία απολογείται για το λάθος: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2019/01/blog-post_334.html .

 49. Νίκος Κ. said

  46: Αλήθεια, γιατί θα έμπαιναν στην περιπέτεια να ξανα-αλλάξουν το όνομά τους, όταν όλη η Οικουμένη θα τους λέει πλέον «Βόρεια Μακεδονία» ενώ σήμερα τους λέει «Μακεδονία». Θα είχαν ποτέ καμιά ελπίδα επιτυχίας; Ή μήπως Άγγλοι-Γάλλοι-Πορτογάλοι δεν έχουν με τι άλλο να ασχολούνται;

 50. Fal said

  Πράγματι, επί Βίλι Μπραντ, αμφότερες οι Γερμανίες αλληλοαναγνωρίσθησαν, έγιναν μέλη των Ηνωμένων Εθνών και συνήψαν διπλωματικές σχέσεις η μεν Δυτική με ανατολικές χώρες η δε Ανατολική με δυτικές χώρες.
  Να συμπληρώσω ότι, στα πλαίσια της Ostpolitik, η Δυτική Γερμανία υπέγραψε συνθήκη και με την Πολωνία αναγνωρίζοντας την προσάρτηση πρώην γερμανικών εδαφών (από την τελευταία).

  Προφανώς, ο Μ.Θ. μπερδεύει τις 2 Γερμανίες με τις 2 Κίνες.

 51. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  21-24 Είναι από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα ομοιότητας το Λουξεμβούργο

  28 Δεν το είχα δει αυτό το άρθρο, μερσί.

  31 O Ταλέμπ μού αρέσει πολύ.

  35 Άρα, ακόμα κι αν δεχτούν να ονομαστούν «Κράτος των Σκοπίων», δεν πρέπει να εγκρίνουμε την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξουν, έτσι;
  Δες και 38

  37 Λέει «Η πατρίδα των κλεφτών της ιστορίας», δεν διευκρινίζει.

  48 Κι άλλες φορές το έχει κάνει αυτό, να του το αναγνωρίσουμε.

 52. spiral architect 🇰🇵 said

  Μάγκες, παρατήστε ο,τι κάνετε και συντονιστείτε, γιατί σπάει τη σιωπή του ο Καραμανλής για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

 53. sarant said

  52 Να μας πουν οι ανταποκριτές από Ραφήνα, αν ακούγονται τίποτα τριξίματα.

 54. nikiplos said

  5, 38, 46@. Ελάσσονα όσα επικαλείται το ΥΠΕΞ… Ως αντιπαράδειγμα, βρίθει από τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις του ΟΗΕ εις βάρος της η Τουρκία, ούτε τ’ αφτί της ίδρωσε ποτέ, ούτε είχε καμία σοβαρή συνέπεια για την παράνομη (κατά ΟΗΕ) κατοχή της Β.Κύπρου. Κάποιοι μπερδεύουν τους νόμους που διέπουν ένα συνταγματικό κράτος με τις διεθνείς συμφωνίες, οι οποίες έρχονται συνήθως να κυρώσουν γεωστρατηγικά κεκτημένα… 🙂

 55. spiral architect 🇰🇵 said

  @52: Από κάρβουνα που κάνουν θράκα σίγουρα ναι. 😆

 56. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 57. spiral architect 🇰🇵 said

  Ανοίξτε καινούργια καρτέλα:
  Στην Ολομέλεια η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών – Live streaming (μετά σχολίων) μέσω του καναλιού της Βουλής

 58. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 59. sarant said

  57 Ωραίο λινκ αυτό

 60. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  57

 61. sarant said

  58 🙂

 62. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Πηγαίνοντας στὴν παραπομπὴ ποὺ ἔδωσε ὁ Σπειροειδὴς στὸ #52, «τσίμπησα» στὸν τίτλο «Ὁ Τσιτσιπὰς δέν εἶναι Ἕλληνας», ὅπου ἁλίευσα τὸ μεζεδάκι:

  » Αδυνατούν να αρθρώσουν πλήρη πρόταση δέκα λέξεων δίχως να αναφερθούν στον εαυτό τους, ευησυχάζουν όσο η γιαγιά εισπράττει τη σύνταξή της….

  Αὐτὸ τὸ εὐησυχάζουν προφανῶς προέχεται ἀπὸ τὸ εὖ+ἡσυχάζω καὶ πρέπει νὰ σημαίνει: καλῶς ἡσυχάζουν.

  Εὐημέρα σας! 🙂

  Δὲν δίνω σύνδεσμο, ἐπειδὴ θεωρῶ ὅτι τὸ ἄρθρο εἶναι ἀνάξιο λόγου.

  Μιᾶς καὶ μπῆκα στὰ λεξιλογικὰ ἂς ἀναφέρω κάτι ποὺ μοῦ ἔκανε ἐντύπωση.

  Ὀνομασία φροντιστηρίου «Λεξάριθμος».

  Εἴμαστε σίγουροι ὅτι δὲν μᾶς ψεκάζουν; 😉

 63. spiral architect 🇰🇵 said

  Ωραίο το #60, το #58 χρήζει μετάφρασης και η γαλλομαθής σύντροφος λείπει.

 64. spiral architect 🇰🇵 said

  @62 τέλος: Προφανώς είναι φροντιστήριο Θεωρητικής και Θετικής-Τεχνολογικής κατεύθυνσης, αλλά η ταμπέλα ακολουθεί τις ταμπέλες των ψητοπωλείων που αντικατέστησαν τα κύρια ονόματα με άλλα ευφάνταστα, παράδειγμα το «Ψητοπωλείον ο Θανάσης» έγινε «Meating». 😀

 65. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 66. Pedis said

  Με ποιους πιθανούς τρόπους είναι δυνατόν να ακυρωθεί μονομερώς η συμφωνία από την Ελλάδα ή από το κράτος της Μακεδονίας;

  ( όπως την αποκαλούν διεθνώς εδώ και καμιά εικοσιπενταριά χρόνια χωρίς να συμβουλευτούν τα Μίκη-μάους της ελληνικής διπλωματίας)

  Εννοώ συνταγματικούς τρόπους, όχι εκείνους που εξαρτώνται από την αμερικάνικη πολιτική στα Βαλκάνια …

 67. nikiplos said

  63@ της έκλεψαν την μαντήλα της θηλυκιάς στρουθοκαμήλου, και δεν θέλει ο προφήτης να την βλέπει ακάλυπτη… 🙂

 68. Theo said

  Καλημέρα!

  Ένα άρθρο, φωνή της λογικής. Συμφωνώ.

  @1:
  Το 1978 μάς φιλοξένησε για λίγο στο σπίτι του στα Μπίτολα (Μοναστήρι) ένας συγγενής εξ αγχιστείας, πολιτικός πρόσφυγας του Εμφυλίου, από την Έδεσσα. Τον άκουσα να χαρακτηρίζει τους σλαβομακεδόνες συμπολίτες του (και τον επικεφαλής της ομόσπονδης δημοκρατίας τους) «γύφτους». Υπήρχε και τότε ένας υφέρπων ρατσισμός ημών, των νοτίων Μακεδόνων, προς τους βόρειους γείτονες.

 69. sarant said

  68 Εντυπωσιακό.

 70. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  63, στο 58 ο μουσουλμανοστρούθης της λέει ήθελα να ΄ξερα γιατί χώνεις την κεφαλή σου στην άμμο
  κ απαντά ότι τη φαγούρισε η μαντήλα 😦

  «Bas les Voiles» -Κάτω οι μαντήλες

 71. 68 Για γύφτους κάνει λόγο τώρα και βουλευτής των ΑΝΕΛ στη Βουλή…

 72. Προς το παρόν δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ με τα …εθνικιστικά και αντεθνικά του Νοικοκύρη. Παραποιώντας μια ευαγγελική έκφραση θα πω «ου γαρ οίδασι περί τίνος ομιλούσι»!
  Θα μου πείτε ότι και όταν …οίδασι, άλλα αντ’ άλλων ομιλούσι. Έτσι, για μια συμβιβαστική λύση προτείνω να λέμε τους τσιπρομακεδόνες «παράτυπους» Μακεδόνες και όταν απευθυνόμαστε στους «κουτόφραγκους» να το αλλάζουμε σε Irregular Macedonians!

 73. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @71. Ποιῶν ΑΝΕΛ;

  Τῶν ΑΝΕΛ ἐσ*, τῶν ΑΝΕΛ ἐξ*, ἢ τῶν ΑΝΕΛ ἔσεξ*;

  *Ἄν δὲν ἔχω χάσει συνέχειες, ὑπάρχουν τρεῖς κατηγορίες βολευτῶν ΑΝΕΛ:

  Αὐτοὶ ποὺ καταψήφισαν τὴν Κυβέρνηση καὶ (φυσιολογικὰ) παραμένουν στὸ κόμμα· μποροῦμε νὰ τοὺς ἀποκαλέσουμε ΑΝΕΛ ἐσ(ωτερικοῦ),

  αὐτοὶ ποὺ ψήφισαν τὴν Κυβέρνηση καὶ διαγράφηκαν, οἱ ΑΝΕΛ ἐξ(ωτερικοῦ)
  καὶ

  αὐτοὶ ποὺ ψήφισαν τὴν Κυβέρνηση, ἀλλὰ δὲν διαγράφηκαν, ΑΝΕΛ ἔσεξ ἤ ΑΝΕΛ μέσα-ἔξω. 🙂

 74. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @73. Μοῦ ξέφυγε μιὰ κατηγορία: ΑΝΕΛ προσχ.

  Δὲν πρόκειται γιὰ προσχώσεις, δηλ. φερτὲς ὕλες, μπάζα, ἀλλὰ γιὰ τὸν προσχωρήσαντα ἀπὸ τὸ κόμμα τοῦ Λεβέντη, ξεχνάω τ᾿ ὄνομά του.

  Μποροῦμε νὰ τὸ ποῦμε καὶ ΛεβεντοΑΝΕΛ. 🙂

 75. spiral architect 🇰🇵 said

  Μαρτυριάρη Μαρτίνε μην ξύνεις πληγές! 👿

 76. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  73. Είπε κάποιος ότι από το φθινόπωρο έγιναν 23 κομματικές μεταγραφές.

 77. cronopiusa said

  Αλήθειες και ψέματα για το Μακεδονικό Γράφει ο δικηγόρος
  Λευτέρης Αθανασόπουλος

 78. sarant said

  71-74 Αυτός πρέπει να ηταν, ο Φωκάς.

 79. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @75. Δὲν ὑπάρχουν πληγές· ἔχουν ἐπουλωθεῖ πλήρως. Κάποια ἀχνὰ σημάδια ἔχουν μείνει ποὺ κοντεύουν νὰ χαθοῦν κι αὐτά.

  Πάντως, δὲν φταίω.

  Μοῦ τὰ θύμισε κάποιος ποὺ μίλησε γιὰ ἀναθεωρητές σὲ κάποιο νῆμα, ἀλλὰ δὲν θυμᾶμαι ποιός, τὸ ἔμεντάλ μου μέσα. 😉

 80. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @78. Ἄ, ἀπὸ τὶς προσχώσεις, συγγνώμην, προσχωρήσεις. 🙂

 81. leonicos said

  Μπήκα να δω τι κάνατε όσο έλειπα.

  Και ειδα στο 42 τν καλυτερη πρόταση

  Κουκουβάουνες

  Με χίλια. Και θα πάω να εγκατασταθω εκεί

 82. Eli Ven said

  Γελοιογραφία παλιά του Μητρόπουλου ή του ΚΥΡ. Η Φρειδερίκη έχει πεθάνει και το παιδάκι το διαβάζει στην εφημερίδα και λέει στον πατέρα του: «Μπαμπά, πέθανε η Φρειδερίκη». Και απαντάει ο πατέρας τρέχοντας με ένα φτυάρι: «Σκάσε και σκάβε». Ποιος ξέρει γιατί την θυμήθηκα…

 83. leonicos said

  39

  Διαψεύδω ( μετ’ αγανακτήσεως)

  εκτιμώ την αγανακτηση περισσότερο από τη διαψευση

  Λέμε… γ@@@ την αγανλακτηση μου. Κανείς δεν λέει κατι για τη διαψευση

 84. Πάνος με πεζά said

  @ 34 : Κυβέρνησαν, κι ας μην ήταν απόστρατοι… Στην εναρκτήρια εκδήλωση της Σπίθας στα Προπύλαια, όπου πήγα, από τους δευτερομιλητές ήταν κάποιος άγνωστος τότε πανεπιστημιακός ονόματι Κατρούγκαλος…

  Να μην πω τί σου έχει κάνει ο Κατρούγκαλος… 🙂

  Άλλοι δύο από τότε, ο Μαριάς και ο Χρυσόγονος, είναι στην Ευρωβουλή (απ’ όπου πέρασε και ο Κατρούγκαλος). Πολύ γούρι τελικά αυτή η Σπίθα, μόνο ο Κασιμάτης έμεινε μπουκάλα…

 85. rizes said

  ΩΔΗ ΣΤΟ ΒΟΥΚΕΦΑΛΑ
  https://vgiannelakis.wordpress.com/2018/12/01/%cf%80%cf%81%ce%b1%cf%83%cf%83%ce%b5%ce%b9%ce%bd-%ce%b1%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bc%ce%b1%ce%ba%ce%b5%ce%b4%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%b1/

 86. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το «Σκοπιανοί» δεν το θεωρώ αναγκαστικά υποτιμητικό. Απλώς, ήταν μια βολική λύση στο δίλημμα πώς πρέπει να αποκαλούμε τους βόρειους γείτονες. Πουγουδουμίτες μού φαίνεται και χειρότερο και άβολο, σκέτο Μακεδόνες όχι, για ευνόητους λόγους, οπότε το Σκοπιανοί ήταν μια κάποια λύση.

 87. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  » (Η επιδημία των σκοπιανών όρων έχει μολύνει και την Αριστερά, για να τα λέμε όλα -χτες στη Βουλή, η Λιάνα Κανέλλη μίλησε για «σκοπιανό λαό», ενώ και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται σε «Σκοπιανούς»).»
  Γιατί, είναι η Κανέλλη κι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αριστεροί; κι οι δεξιοί ποιοί είναι; Θα ρίξει ο θεός φωτιά να μας κάψει.

  3 – «Αλλά είναι άδικο να τον βρίζουμε, τη στιγμή που μας έδωσε πάρα πολλά, αλλά ανόητο και να τον παπακίζουε.»
  Μας έδωσε πολλά αλλά αντίστοιχα πήρε κι από εμάς πολλά, άλλωστε δεν τον βρίζει κανείς γι΄αυτά που έδωσε αλλά για τις γεροξεκουτιασμένες ηλιθιότητες που ξεστομίζει κάθε τόσο για να είναι στην επικαιρότητα.

  «Τι θα λένε οι βορειομακεδόνες μπαμπάδες στα παιδιά τους όταν τούς κάνουν την εν λόγω ερώτηση;»
  Δεν έχει καμία σημασία, αυτό που έχει σημασία, είναι τι θα λένε αυτοί που αποφασίζουν ποιό κράτος βολεύει να υπάρχει και ποιό όχι. Ιράκ, Λιβύη, Συρία, πάνω από 60,000,000 άνθρωποι, (πενταπλάσιοι από Ελλάδα και Β. Μακεδονία μαζί) ήταν ανεξάρτητα κράτη; είναι τώρα;

  17 – «Θα περάσει λίγος καιρός -όπως έγινε και με τον Νταλάρα- για ν’ ακούσω τα τραγούδια του με χαρά, όπως στο παρελθόν. Ζορίζομαι…»
  Ποτέ μη κρίνεις το έργο και την αξία ενός καλλιτέχνη από τις απόψεις του, μόνο εσύ βγαίνεις χαμένος, άλλωστε από την στιγμή που δημοσιοποιείται το όποιο έργο, παύει να είναι ιδιοκτησία του καλλιτέχνη, ακόμη και με την φασιστική νομοθεσία των πνευματικών δικαιωμάτων.

  23 – «Ως θέμα είναι πολύπλοκο, καθώς εμπεριέχει δύσκολους τεχικούς όρους της διπλωματίας, αγγίζει την εξωτερική πολιτική της χώρας μας, άπτεται της ευρύτερης γεωστρατηγικής της περιοχής μας, μια γεωστρατηγική που δεδηλωμένα από σοβαρούς κύκλους των βαλκάνιων και εξ’ ανατολών γειτόνων μας εγείρει ζητήματα αλλαγής συνόρων.»
  Φαίνεται πολύπλοκο αλλά στην ουσία, είναι απλό και αρχίζει και τελειώνει σε τρείς λέξεις, πετρέλαιο, αέριο, αγωγοί. Πατρίδες, αλυτρωτισμοί και εθνικισμοί, είναι γι΄αυτούς που βλέπουν την πραγματικότητα των ΜΜΑ, η αληθινή δείχνει πως Ιράκ, Λιβύη και Συρία, διαλύθηκαν γι αυτές τις τρείς λέξεις (για τον ίδιο λόγο δημιουργήθηκε και το Ν. Σουδάν) και πίσω απ΄αυτές τις λέξεις δεν κρύβεται ο μικρούλης γελωτοποιός, αλλά οι ΗΠΑ και Ρωσία (και από απόσταση η Κίνα).
  Γιατί επείγει να λυθεί και θα λυθεί ΤΩΡΑ (ανεξαρτήτως του τι θα «αποφασίσουν» οι λαοί) το μακεδονικό ζήτημα; Γιατί πλέον (και συγκεκριμένα το 2018) οι ΗΠΑ με την μέθοδο fracking έχουν γίνει η πρώτη δύναμη στην παραγωγή πετρελαίου και κάπου πρέπει να το εξάγουν μαζί με το υγροποιημένο αέριο, και ποιός είναι ο καλύτερος πελάτης; μα φυσικά η Ε.Ε που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής στον κόσμο, ποιός είναι μέχρι τώρα ΜΑΚΡΑΝ ο μεγαλύτερος προμηθευτής της σε ενέργεια; η Ρωσία, σα να δένει το γλυκό σιγά σιγά δε νομίζεις; 🙂

  Για να μην πλατιάζω, όποιος θέλει να δεί την αλήθεια στο μακεδονικό και στα άλλα παγκόσμια ζητήματα, ας ακολουθήσει τον δρόμο των αγωγών, υπαρκτών αλλά και επί χάρτου, όπως στην περίπτωση της δύσμοιρης Συρίας. Θα έλεγα να κοιτάξει και στο χρηματιστήριο αλλά δεν έχει νόημα γιατί δεν θα το κάνει. 🙂

 88. spiral architect 🇰🇵 said

  😀😀😀😀

 89. sarant said

  86 Για το «Σκοπιανοί¨ υπάρχει αυτή η δικαιολογία που λες. Όχι όμως για τα άλλα (Σκόπια, κρατιδιο κτλ)

 90. Alexis said

  Δημήτρη Μαρτίνε είσαι σε μεγάλη φόρμα σήμερα! 😆

 91. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο γνήσιος Θεοδωράκης βρίσκεται στη μουσική του, όπως και ο γνήσιος Τσιάρτας βρίσκεται στα «χειρουργικά» χτυπήματα φάουλ. Και αυτό ισχύει για όλους τους ανθρώπους του θεάματος και του ακροάματος και του γραψίματος. Οι απόψεις τους είναι προσωπική τους υπόθεση και κακώς τούς δίνουμε σημασία, αφού δεν είναι ειδήμονες, δεν γνωρίζουν σε βάθος τα θέματα, για τα οποία εκφέρουν γνώμη. Ισχύει σ’ αυτό το θέμα ό,τι λέγεται πως είπε ο Απελλής στον τσαγκάρη:
  Ο αρχαίος ζωγράφος Απελλής, όταν ένας τσαγκάρης, κοιτώντας έναν πίνακά του, του παρατήρησε κάτι για το πώς είχε σχεδιάσει τα σανδάλια, τον άκουσε και τα διόρθωσε. Όμως έτσι ο τσαγκάρης πήρε θάρρος, κι άρχισε να του λέει τη γνώμη του και για τον χιτώνα τον ζωγραφισμένο από τον Απελλή στον πίνακα. Τότε ο Απελλής, λέγεται, τον διέκοψε και του είπε τη διάσημη φράση: «Τσαγκάρη, ως τα σανδάλια! Όχι παραπάνω…»
  Μίκη, ως τη μουσική σου. Τα παραπάνω αφορούν μόνο εσένα.

 92. sarant said

  82 To «σκάσε και σκάβε» ήταν σλόγκαν τότε.

 93. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Κάθε πολίτης ἔχει τὸ δικαίωμα νὰ ἐκφράζει τὴν πολιτική του ἄποψη. Σὲ μᾶς τοὺς ὑπόλοιπους ἐναπόκειται νὰ τὴν ἀποδεχτοῦμε ἢ νὰ τὴν ἀπορρίψουμε.

  Τὸ πρόβλημα δημιουργεῖται ἀπὸ τὸ πολιτικὸ σύστημα ποὺ χρησιμοποιεῖ προβεβλημένα πρόσωπα ἀπὸ τὴν τέχνη, τὸν ἀθλητισμό ἤ τὰ ΜΜΑ γιὰ ψηφοθηρικοὺς λόγους, χωρὶς νὰ λαμβάνει ὑπ᾿ ὅψιν τὴν καταλληλότητά τους γιὰ τὰ πολιτικὰ ἀξιώματα ποὺ ἀναλαμβάνουν.

  Στὸ χωριό μου λένε:
  Σὰν καβαλᾶς τὸ γάδαρο, δέξου καὶ τσὶ πορδές του

 94. Ἀπὸ τὸ γράμμα τοῦ Μίκη ἐγὼ θὰ στεκόμουνα στὴν οὐσία:

  «Η πολιτική ηγεσία της χώρας» (σ.σ.: Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ανδρέας Παπανδρέου, Μαρία Δαμανάκη (Συνασπισμός), Αλέκα Παπαρήγα), «με εξαίρεση το ΚΚΕ, συμφώνησε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει το ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνο εάν τηρηθούν και οι τρεις όροι που έθεσε η ΕΟΚ στις 16 Δεκεμβρίου του 1991, με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι στο όνομα του κράτους αυτού δεν θα υπάρχει η λέξη Μακεδονία».

  Δὲν θὰ στρουθοκαμήλιζα διηθώντας τὸ κόμμα καὶ τὴν στίξη καὶ τὴν ἠλικία του. Ἐδὼ ὁ μὲ ἕναν νόμο_καὶ_ἕνα_ἄρθρο καταργῶν τὰ πάντα φέρνει μιὰ συμφωνία ἀπὸ παράθυρο χωρῖς νὰ ἔχουν γνώση ὑπουργοὶ καὶ πρόθυμοι βουλευτές!

 95. sarant said

  94 Καλά κάνατε και το θίγετε το Συμβούλιο Αρχηγων του 1992, το ξέχασα. Είναι σαφές ότι η θέση που είχε πάρει αυτό το Συμβούλιο έχει επίσημα εγκαταλειφθεί και από τα τρία κόμματα που την υποστήριξαν τότε. Όμως, επειδή ακολουθούν πολιτική νανουρίσματος των πολιτών, αυτό δεν το ανέφεραν ρητά, δεν είπαν ότι η θέση του 1992 έχει πάψει να είναι εθνική θέση.

 96. sarant said

  Να μεταφέρω σχόλια που έγιναν κατά λάθος σε άλλο νήμα.

  Το ρήμα στρουθοκαμηλίζω το εισήγαγε το 1953 ο αδερφός του Αρη Βελουχιώτη, Μπάμπης Κλάρας, στο βιβλίο του «Το πιστεύω ενός απλού ανθρώπου»
  Το ουσιαστικό στρουθοκαμηλισμός το εισήγαγε ο Ρένος Αποστολίδης το 1962 στο βιβλίο του «Κριτική του Μεταπολέμου»

  Σε εφημεριδες, βρίσκω «στρουθοκαμηλισμός» στην Ελευθερία στις 7.2.1959 σε πρωτοσέλιδο σχόλιο αλλά και σε επιστολή στις 21.9.1949 και σε κύριο άρθρο στις 18.4.1945.

 97. Γιάννης Κουβάτσος said

  93: Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να εκφράζει άποψη, ναι. Το πρόβλημα είναι ότι, ανάλογα με τη δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη διασημότητα μερικών, βαραίνει δυσανάλογα και η άποψή τους, λες και ξέρουν κάτι παραπάνω από τον μέσο καφενόβιο ρήτορα.

 98. Αρλουμποκυνηγός said

  Καλησπέρα σας από Ιλλινόϊ,

  1) Το Επιτελείο μας ανεκάλυψε την αρχαιότερη εμφάνιση του ρήματος «στρουθοκαμηλίζω» στις ρωμέικες εφημερίδες: «Μακεδονία», Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 1930

  Όσο για το ουσιαστικό «στρουθοκαμηλισμός», έχει δίκιο ο κ. Σαραντάκος (96): Η πρώτη εμφάνισις είναι στην «Ελευθερία» του Πάνου Κόκκα, σε πρωτοσέλιδο άρθρο της Τετάρτης 18 Απριλίου 1945

  Αναμένουμε την απάντηση του «ποντικού των παλαιών εντύπων» κ. Blog-oti-nanai για να επανέλθουμε με νέα ντοκουμέντα

  2) Αποκαλύπτω το πρωτότυπο απόσπασμα του Διοδώρου Σικελιώτου («Ιστορική Βιβλιοθήκη», βιβλίον 2ον, 50.6) που απέκρυψε στο σχόλιο 2 ο Δύτης των Νιπτήρων για να μήν αντιληφθούν οι αδαείς αναγνώστες ότι ο Διόδωρος Σικελιώτης (90 έως 30 π.Χ.) είχε προηγηθεί τουλάχιστον έναν αιώνα του Πλινίου του Πρεσβυτέρου (23 – 79 μ.Χ.) στην διαπίστωση ότι η στρουθοκάμηλος κρύβει το κεφάλι της σε κάποιο θάμνο.

  Ενώ όμως ο αφελής Πλίνιος νομίζει ότι το κάνει γιατί φοβάται, ο Σικελιώτης λέει σαφώς αυτό που πιστεύουν και σήμερα οι ζωολόγοι: Η στρουθοκάμηλος το κάνει όχι από ηλιθιότητα, αλλά γιατί το κεφάλι της είναι ευαίσθητο και μπορεί να γίνει θρύψαλα αν του ρίξουν έστω και μία πετρούλα

  ΥΓ: Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης είναι αυτός που πρωτοκαταγράφει την λέξι «στρουθοκάμηλος» στην Θεία Ελληνική Γλώσσα

 99. Faltsos said

  Πραγματική ιστορία πολλά χρόνια πριν.

  Ο Νικόλας καμάρωνε που έγινε παππούς και φυσικά δεν αμφέβαλε για το όνομα του εγγονού. Κάποιες κακές γλώσσες του σφύριξαν ότι οι γονείς του παιδιού μελετούν άλλα ονόματα. Και η περήφανη απάντηση του παππού: Όπως και να το βγάλουν εγώ Νικόλα θα το φωνάζω!

  Χαμογελάτε με την αφέλεια του παππού Νικόλα; Κι όμως τόσοι σοβαροί άνθρωποι επιμένουν: Δεν μας νοιάζει που 140 χώρες τους λένε Μακεδονία, εμείς ποτέ δεν θα τους πούμε έτσι.

 100. ΣΠ said

  96
  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 19/12/1930, σελ. 1, 3η στήλη:
  …τους στρουθοκαμηλίζοντας τοπικούς ηγέτας…

  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 27/6/1931, σελ. 1, 4η στήλη:
  …διατί να καταφεύγωμεν εις στρουθοκαμηλισμούς…

  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 3/9/1932, σελ. 1, 1η-2η στήλη:
  Δεν εσυνειθίσαμεν να κάμνωμεν στρουθοκαμηλισμούς…

 101. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  94 >>με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι στο όνομα του κράτους αυτού δεν θα υπάρχει η λέξη Μακεδονία

  Μα χωρίς τη «Μ», θα μπορούσε ποτέ να εγερθεί θέμα για όποιο όνομα έπαιρνε ;
  Η δική μας χώρα θα όριζε το δικό τους όνομα;

 102. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @97. Γιάννη, αὐτοὶ πού, ἐν προκειμένῳ, χρησιμοποίησαν τὸν Μίκη «διὰ ἴδιον ὄφελος» (ἀπὸ τὸν Μητσοτάκη, μέχρι τὸν Κατρούγκαλο ποὺ μᾶς ἔδειξε ὁ Πάνος στὸ #84), ὄφειλαν νὰ γνωρίζουν ὅτι ἐκτὸς ἀπὸ τὰ ὀφέλη ὑπάρχουν καὶ οἱ παρενέργειες.

  Ἀναγράφονται στὸ ἔνθετο φύλλο ὁδηγιῶν. 🙂

  Πάντως, ὅπως προανέφερες, κι ἐγὼ ἐξακολουθῶ ν᾿ ἀπολαμβάνω τὰ ἔργα του, ὅπως καὶ ἄλλων, χωρὶς νὰ συμφωνῶ μὲ ὅλες τὶς ἀπόψεις τους.

 103. sarant said

  102 🙂

  99 Διπλή ονομασία 🙂

  100 Οπότε βρήκαμε (αναμενόμενο ήταν) και παλιότερες εμφανίσεις του ουσιαστικού. Να επισημάνω ότι ένα μεταφρ. δάνειο του 1930 είναι πολύ πιθανότερο να προέρχεται από τα γαλλικά παρά από τ’ αγγλικά.

 104. Faltsos said

  Σχετικά με τον Μίκη, συμφωνώ με όσους διαχωρίζουν το έργο από τον δημιουργό. Όσο κι αν μας απογοητεύει ο Θεοδωράκης, το έργο του δεν μπορεί να χάσει την αξία του. Αλλά στην προσπάθεια εξήγησης της στάσης του, εκτός από την ηλικία μήπως παίζει κάποιο ρόλο και η Μαργαρίτα ( η Μαργαρώ);

 105. Αρλουμποκυνηγός said

  Εύγε κύριε Σταύρο (100). Η πρώτη καταγραφή του «στρουθοκαμηλισμού» (προς το παρόν) είναι στις 27/6/1931 στην αντισημιτική εφημερίδα «Μακεδονία», που εκείνη την εποχή υποστήριζε φανατικά τους αντισημίτες της «Τρία Έψιλον» («Εθνική Ένωσις Ελλάς»)

 106. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Χωροφύλαξ! Κάνε κάτι!

  Τί γίνεται; Τὸ τρόλ αὐτοτρολάρεται ἢ ἄλλο τρὸλ τρολάρει τὸ γνωστὸ τρόλ;

  Μήπως ἔχουμε περίπτωση διπολικῆς διαταραχῆς;

  Ἐδῶ πρέπει νά ᾿χεις δυὸ …πόλους καὶ νὰ χτυπᾶς τὸν ἕναν κάτω! 🙂

 107. Γιάννης Κουβάτσος said

  103: Εννοείται, Δημήτρη. Μάνος, Μίκης και Διονύσης: μ’ αυτούς μεγαλώσαμε, μ’ αυτούς συνεχίζουμε.

 108. Γιάννης Ιατρού said

  106: Το «νέο» χρηστώνυμο οφείλεται προφανώς σ΄αυτό που λέμε Lucida intervala Δημήτρη 🙂

 109. Πέπε said

  Μη θορυβείσθε. Για τις διπλές ονομασίες δε λέγαμε;

 110. ΣΠ said

  Κι εγώ νόμιζα ότι είχε καταλήξει σε ένα όνομα erga omnes.

 111. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Εἶναι ἐπικίνδυνο, γιατρέ μου;

  Θέλω νὰ πάω γιὰ μπάνιο καὶ φοβᾶμαι νὰ τραβήξω τὴν κουρτίνα.

 112. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Καλησπέρα κι από μένα (από Ιλλινόϊ επίσης)

  1) Δηλώνω ότι δεν έχω καμμία σχέση με τον σχολιαστή Αρλουμποκυνηγό που με μιμείται, προσπαθώντας να υποκλέψει την δόξα μου και να χρεωθεί την ραγδαία άνοδο του παρόντος Ιστολογίου. Σήμερα το παρόν Ιστολόγιο βρίσκεται στην 1.484η θέση της Alexa, ενώ την περασμένη Παρασκευή βρισκόταν στην 1.521η θέση. Δηλαδή άνοδος 37 θέσεων μέσα σε 5 ημέρες και 331 θέσεων από τις 23 Οχτώβρη που έσκασα μύτη σε αυτό το Ιστολόγιο (ξεκίνησα στο 1.814 στην βαθμολογία της Alexa)

  Μάλιστα είναι τόσο αφελής ο Αρλουμποκυνηγός που έσκασε μύτη σήμερα στις 12.43 μ.μ. ώρα Ρωμέικου, ενώ εδώ στο Σικάγο είχαμε 4.43 τα ξημερώματα και όλοι κοιμόμασταν. Κρατώ, πάντως, μιά μικρή επιφύλαξη, μήπως είναι κάποιος από το Επιτελείο μας και κάνει το δικό του παιχνίδι.

  2) Συγχαίρω από καρδιάς τον κ. Σαραντάκο για την γενναιότητά του να υπογράψει και με τα δύο του χέρια την εθνοφελέστατη Συμφωνία των Πρεσπών, παίρνοντας σαφή ΦΙΛΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ θέση. Μαζί του υπογράφει και ο φιλαράκος του Γιάννης Η. Χάρης, αλλά απουσιάζει ο άλλος φιλαράκος του, Παντελής Μπουκάλας. Γιατί, άραγε; Αβλεψία των συλλεξάντων τις υπογραφές, ή φιλορωσική στροφή του κ. Μπουκάλα;

  ΕΡΩΤΩ, ωστόσο, τον κ. Σαραντάκο: Γιατί στον πρώτο κατάλογο της «Αυγής» με τους 158 διανοουμένους δεν αναφέρεται το όνομά του; Άλλος είναι ο κατάλογος του «Έθνους» και άλλος της «Αυγής»;

 113. Pedis said

  # 84 – Προσοχή: το να βλέπει κάποιος ολόκληρον Κατρούγκαλο ως μία Σπίθα αποτελεί κλασικό σύμπτωμα παρειδωλίας, να εξηγούμαστε.

  Πίσω από τον Μίκη διακρίνεται ο Φίλιας;

 114. Alexis said

  #110: Το Μακεδονικό μπορεί να λυθεί, το Βαταλικό ποτέ!

 115. Μαρία said

  114
  Γιατί δεν υπάρχει νικοκυρική βούληση 🙂

 116. Μανούσος said

  3
  Οι Βορειομακεδόνες θα λένε ότι το Δυτικό κομμάτι της Βόρειας Μακεδονίας δεν το κατοικούν Βορειομακεδόνες αλλά Αλβανοί, ενώ δυτικοί Βορειομακεδόνες κατοικούν στην Ανατολική Βόρειο Μακεδονία που όμως ανήκει στην Βουλγαρία.
  Θα λένε ακόμη ότι οι Νότιοι Βορειομακεδόνες έχουν εκδιωχθεί από την Νότια Μακεδονία και όσοι Βορειομακεδόνες της Νοτίου Μακεδονίας απέμειναν καταπιέζονται από τους Έλληνες.
  Επίσης ότι δεν είναι Βούλγαροι παρά το ότι η κοιτίδα του μεσαιωνικού Βουλγαρικού Κράτους ήταν στην Βόρειο Μακεδονία και όχι στην Βουλγαρία, κάτι το οποίο θα κάνει τους Βουλγάρους…Τούρκους ενώ ο Βουλγαροκτόνος θα μετονομαστεί Μακεδονοκτόνος ή και Μακεδονομάχος (κατά το εικονομάχος).

 117. sarant said

  115 Το πιάσαμε το υπονοούμενο

 118. kostas said

  Κύριε Σαραντάκο είστε πανεπιστημιακός; Ή η συναναστροφή με πανεπιστημιακούς κάνει κάποιον πανεπιστημιακό και δεν το γνώριζα;

 119. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @116. 🙂 🙂

  Μανοῦσο, ἔγραψες. Θυμίζει τὴν περιπέτεια «Ὁ Ἀστερίξ καὶ οἱ Γότθοι».

 120. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @117,115. Τὸ δικό μου, μὲ τὸ μπάνιο καὶ τὴν κουρτίνα (#111), γιατί τό ᾿γραψα νομίζεις; 🙂

 121. sarant said

  118 Όχι βέβαια. Ως συγγραφέας υπογράφω το κείμενο εκείνο. Πού το είδατε το «πανεπιστημιακός»;

 122. kostas said

  πασο – κακιούλα την παίρνω πίσω, 9/10 είναι πανεπιστημιακοί στη λίστα και σκρολάροντας όλοι στην οθόνη

 123. Μαρία said

  119
  Θα μπουν στην επόμενη ψηφοφορία που θα κάνει ο σκάι για τους μεγάλους άντρες.

 124. sarant said

  123 Αν ήταν να κάνουμε ξεχωριστή λίστα οι συγγραφείς-μεταφραστές-υπεύθυνοι ιστολογίων θα ήμουν μονάχος μου.

 125. Γιάννης Κουβάτσος said

  114: Ε, πώς να λυθεί; Αφού δεν βρέθηκε ακόμα ονομασία erga omnes. Προτείνω «Βάτμαν της Βόρειας Ιλλ-οινόης».

 126. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πού πάτε, ρε, και υπογράφετε χωρίς έναν Αθερίδη; Ποιος θα πάρει στα σοβαρά ένα τσούρμο πανεπιστημιακούς, συγγραφείς και μεταφραστές; Τόσο δύσκολο ήταν να βρείτε κάποιους απ’ το σαρβάιβορ, να ‘ρθει να φτουρήσει η λίστα; Αχ!

 127. «ως οπαδός του κόμματος αυτού, είμαι περήφανος»

  #Οπαδός-Εθνικιστής-Αριστερός-και επί της ουσίας

  Οπαδός: Όπως οι οπαδοί των ποδοσφαιρικών κλπ ομάδων. Το μόνο που τους ενδιαφέρει, είναι να νικήσει η ομάδα τους. Κατά περίπτωση, μπορεί να γίνονται φανατικοί ρατσιστές. Αν ένας παίχτης της αντίπαλης ομάδας είναι μαύρος, του δείχνουν μια μπανάνα για να βρίσουν τη ράτσα του ως πιθηκίσια! Δεν το έχουν όμως σε τίποτα να γίνονται και διεθνιστές! Αν ο ίδιος (μαύρος) παίχτης είναι της ομάδας τους, τον κουβαλούν στον ώμο τους ως ήρωα! Βέβαια, καμιά σχέση δεν έχει η οπαδοποίηση με το φίλαθλο πνεύμα. Με τα σημερινά δεδομένα θεωρείται … αρρώστια ελαφράς μορφής Ένα απλό κοινωνικό κρυολόγημα. Φυσικά, αν ένας τέτοιος οπαδός, μας παρουσιάζεται και ως κοινωνικός συμβουλάτορας, αποδοκιμάζεται απ’ όλους τους κοινόν νουν έχοντας. Εκτός…. Εκτός από τους …ομοοπαδόφρονας: Τους οπαδούς της ίδιας ομάδας ή του ίδιου κόμματος. Καμιά σχέση με δημοκρατία. Η ολιγαρχία και η ευνοιοκρατία είναι στο πετσί τους. Ακόμα και όταν βρίσκονται στην Κυβέρνηση, ζητούν ΟΛΗ την εξουσία. Όπως τα ινδάλματά τους, ο Χίτλερ ή ο Στάλιν (ή και οι δυο μαζί)!

  Εθνικιστής: Έτσι ονομάζουν οι «οπαδοί» καθέναν που αναφέρεται στο έθνος. Όμως, οι οπαδοί γίνονται και εθνικιστές, «άμα λάχει, να πούμε», κατά τη λαϊκή έκφραση. Έτσι, τον τελευταίο καιρό, ο σέντερ-φορ των Οπαδών, επανειλημμένα ισχυρίστηκε ότι δήθεν με την (επαίσχυντη) τσιπροσυμφωνία που υπέγραψε εξυπηρετεί «το εθνικό συμφέρον».

  Αριστερός: Ο μηχανισμός προπαγάνδας της οπαδικής λογικής (με δυο υπουργάρες επικεφαλής), προσπαθεί να πείσει τους οπαδούς του, ότι πάει πακέτο τα μπλοκ: Αριστερός και προσκυνημένος στους ισχυρούς και λεηλασία του κρατικού κορβανά. Δεν θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον το προσκύνημα στους αφεντάδες αν δεν συνδέονταν με «εθνική μειοδοσία». Τσούζει λίγο, αλλά αφού υπάρχει εθνικό συμφέρον, τότε υπάρχει και εθνική μειοδοσία, όταν δεν εξυπηρετείται αυτό, το κατά Τσίπρα, εθνικό συμφέρον. (υπάρχει βέβαια και εθνική …πλειοδοσία. Θα κάνουν κόμμα. Έτσι λένε)

  Επί της ουσίας: Δεν θα εισέλθω στην γνώση ή άγνοια της ιστορίας, ιδιαίτερα αυτής του προηγούμενου και του πρόσφατου αιώνα. Θα πω μια ιστορία που μπορεί να τη δούμε μπροστά μας: Σκεφτείτε τον Νοικοκύρη να έρθει αύριο-μεθαύριο στην …Καβάλα και να κάνει μια γλωσσολογική διάλεξη. Ας πούμε, να εξηγήσει ότι τους λαθρομετανάστες πρέπει όχι μόνο να τους μπερδεύουμε με τους πρόσφυγες αλλά και να τους λέμε «παράτυπους μετανάστες» (μόνο στο …Οπαδιστάν. Διότι έξω οι «κουτόφραγκοι» δεν τρώνε αυτό το χορταρικό). Έτσι, τους …παρηγορούμε για τις άθλιες συνθήκες κράτησής τους στα γκέτο της Μόριας κλπ! Αυτά όμως, ας τα πάρει το ποτάμι. Σκεφτείτε λοιπόν να σηκωθεί κάποιος «τσιπρομακεδόνας» και να κάνει στον Νοικοκύρη μια ερώτηση που να έχει σχέση με την τσιπρομακεδονική γλώσσα. Δεν θέλω ούτε καν να διανοηθώ τί μπορεί να γίνει. Καταλάβετέ το οπαδοί και άλλοι «Μακεδονοκλάστες»: Η Μακεδονική γλώσσα και η Μακεδονική ταυτότητα ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΝΟΝΤΑΙ με τίποτα. Πού το πάτε; Έχετε συναίσθηση πού το πάτε;;

 128. Alexis said

  #119: «Δύο μεγάλες προσωπικότητες, ο Σαράντος Καργάκος και ο Θέμος Αναστασιάδης»
  Μάλιστα.

 129. Alexis said

  #126: 😆 😆 😆

 130. Γιάννης Κουβάτσος said

  Επιτύμβιον Αναγνωστάκης Μανόλης

  «Πέθανες- κι έγινες και συ: ο καλός,
  O λαμπρός άνθρωπος, ο οικογενειάρχης, ο πατριώτης.
  Tριάντα έξη στέφανα σε συνοδέψανε, τρεις λόγοι
  αντιπροέδρων,
  Eφτά ψηφίσματα για τις υπέροχες υπηρεσίες που
  προσέφερες.

  A, ρε Λαυρέντη, εγώ που μόνο τόξερα τί κάθαρμα ήσουν,
  Tί κάλπικος παράς, μια ολόκληρη ζωή μέσα στο ψέμα
  Kοιμού εν ειρήνη, δεν θα ‘ρθώ την ησυχία σου να ταράξω.
  (Eγώ, μια ολόκληρη ζωή μες στη σιωπή θα την εξαγοράσω
  Πολύ ακριβά κι όχι με τίμημα το θλιβερό σου το σαρκίο.)
  Kοιμού εν ειρήνη. Ως ήσουν πάντα στη ζωή: ο καλός,
  O λαμπρός άνθρωπος, ο οικογενειάρχης, ο πατριώτης.

  Δε θά ‘σαι ο πρώτος ούτε δα κι ο τελευταίος.»

 131. BLOG_OTI_NANAI said

  Πιστεύω πάντως ότι οι νεοδημοκράτες μέσα τους παρακαλάνε να περάσει η συμφωνία για να φύγει από πάνω τους η ευθύνη της συνέχισης του ζητήματος… Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείς να αλλάξεις στο βαθμό που θέλεις μια ελεύθερη χώρα και αυτό το αδιέξοδο δεν «μένει να αποδειχτεί» αλλά μάλλον αποδείχτηκε ήδη, από τη δεκαετία του ’90. Τα ακραία σενάρια φαίνεται να επιθυμούν την υποκίνηση του αλβανικού στοιχείου για να πιεστεί η χώρα υπό το φόβο διάλυσης, αλλά αν φτάσουμε στο σημείο να υποκινήσουμε τέτοια πράγματα και να βλέπουμε με χαρά θανατηφόρες ταραχές, συν το ντόμινο που μπορεί αυτό να προκαλέσει, μιλάμε για καταστάσεις που δεν έχουν σχέση με πατριωτισμό. Άμα είναι έτσι, ας ξεκινήσουμε και πόλεμο…

  Αυτό που έχει επαληθευθεί περίτρανα είναι η κοινή λογική: δηλαδή ο αδύναμος πρέπει να ελπίζει όσο τον παίρνει. Μαγκιές στα λόγια είχαμε και με τα μνημόνια και τελικά ήπιαμε το πικρό ποτήρι μέχρι τον πάτο… Οι μαγκιές δεν έχουν βάση, είναι λαϊκισμός. Αν νομίζουμε ότι θα γινόμαστε ανεκτοί για μια ζωή, ας δούμε και την Αγγλία πόση πίεση υφίσταται, παρά το γεγονός ότι είναι μια ισχυρότατη χώρα και ο καλύτερος κολλητός όλων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Αν συνεχίσουμε το ίδιο βιολί, δεν είναι καθόλου ηττοπάθεια να ξέρουμε ότι αυτοί θα παραδώσουν το σκέτο «Μακεδονία» κάποια στιγμή, και εμείς ούτε φύλο συκής δεν θα έχουμε.

  Βεβαίως, ο κόσμος πολύ καλά κάνει και διαδηλώνει τις μέρες αυτές. Το γεγονός ότι τον πατριωτισμό εκμεταλλεύονται οι χρυσαυγίτες, δεν είναι λόγος να μην βγαίνει κάποιος στους δρόμους για ζητήματα όπως είναι τα εδαφικά. Θα ήμασταν αστείοι αν για τέτοια ζητήματα καθόμασταν και κοιτούσαμε αμέριμνοι με μοναδικό επιχείρημα ότι σε μια τέτοια συγκέντρωση θα έρθουν και χρυσαυγίτες. Μήπως τα «αντισυλλαλητήρια» δεν είναι γεμάτα φασίστες που μετά φορούν τις κουκούλες και τα κράνη, παίρνουν τις βαριοπούλες και αρχίζουν να διαλύουν ό,τι βρουν μπροστά τους; Οι πορείες του Πολυτεχνείου μήπως είναι φασιστικές όταν αυτά τα ούγκανα καταστρέφουν κάθε ίχνος ιδεολογίας; Μήπως να σταματήσουμε και την γιορτή του Πολυτεχνείου;

  Αστείες δικαιολογίες.

  Τελικά είναι σημαντικό να ζει ο καθένας στον κόσμο τον πραγματικό και όχι της φαντασίας του. Ζούμε σε κόσμο με όρια ΠΑΝΤΟΥ και ο ηλίθιος που λέει ότι «η Μακεδονία ανήκει τις αρκούδες της», είναι ο ίδιος δολοφόνος που χτυπά ή σκοτώνει όποιον πάει να του πάρει ό,τι θεωρεί αυτός δική του ιδιοκτησία με το ζόρι: λεφτά τραπεζών, καταλήψεις κτιρίων, στέκια, ακόμα και τα ίδια τα… Εξάρχεια! Δεν μπορούμε να ασχολούμαστε με φρενοβλαβείς, μόνο η δικαιοσύνη πρέπει να ασχολείται με αυτούς όπως και με τους φιλοναζί εγκληματίες.

  Πάντως, όποια συμφωνία και να γινόταν, θα ήταν αδύνατον στο εσωτερικό τους να εξαλείψουν το εθνικό όνομα που αποδέχονται. Το έχουν ανάγκη για συγκολλητική ουσία. Δεν αλλάζουν εύκολα αυτά τα πράγματα. Επίσης, σε μια συμφωνία δεν μπορεί να μην πάρουν οι άλλοι τίποτα.

  Αν η συμφωνία περάσει, ο χρόνος θα δείξει αν τελικά ήταν καλή ή αν θα ξεπηδήσουν άλλα προβλήματα από όσες «μακεδονικές» αποδοχές συμφωνήθηκαν. Αυτά φαίνονται μόνο σε ώρες κρίσης, δυστυχώς.

  Κοιτούσα από περιέργεια στα σχολικά βιβλία αν υπήρξε ποτέ ο όρος «Βόρεια Μακεδονία» στα σχολικά βιβλία που είναι ενδεικτικά για την εδαφική ευαισθησία που αποκτά κανείς στο σχολείο, αλλά δεν υπήρξε ποτέ. Ως προς τα εδάφη του ελεύθερου ελληνικού κράτους, μόνο οι όροι Κεντρική, Ανατολική και Δυτική Μακεδονία χρησιμοποιήθηκαν σε σχολικά βιβλία του 20ου αιώνα.

 132. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Ας θυμηθώ τα οικολογικά μου νιάτα : H Μακεδονία ανήκει στην χλωρίδα και την πανίδα της 🙂

  Στην πανίδα περιλαμβάνεται και ο «γυμνός πίθηκος» *, ο πληθυσμός του οποίου αυξάνεται εκθετικά τα τελευταίους 3 αιώνες (1 δις 1800, 2018 7,6 δις) .

  * ο διακεκριμένος ζωολόγος Ντέσμοντ Μόρρις τοποθετεί τον άνθρωπο στην πραγματική του θέση -μεταξύ των 192 άλλων ειδών πιθήκων και ανθρωποειδών πιθήκων, όπου ο άνθρωπος ξεχωρίζει εύκολα από τη γυμνότητα του δέρματός του.

  http://www.biblionet.gr/book/18795/Morris,_Desmond/%CE%9F_%CE%B3%CF%85%CE%BC%CE%BD%CF%8C%CF%82_%CF%80%CE%AF%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%BF%CF%82

 133. Πέπε said

  Σχετικά με το #128 του Γ. Μπαρτζούδη, έχω να σχολιάσω ότι:

  Αφενός μεν, αν παρακάμψουμε τα γνωστά ρεφρέν και εστιάσουμε στα καινούργια σημεία, μοιάζει να το γράφει κάποιος που δεν έχει διαβάσει ποτέ αυτό το μπλογκ και δεν έχει την παραμικρή ενημέρωση για τον ιστολόγο, τις θέσεις του και τις πρακτικές του. Πού πα’ ρε Γιώργο;

  Αφετέρου όμως, όποιος πάει έτσι επιπόλαια και γράφει «εγώ ως οπαδός του κόμματος…», θα περιμένει ν’ ακούσει και τα ανάλογα. Πού πα’ ρε Νίκο κι εσύ;

 134. Μαρία said

  132
  >Κοιτούσα από περιέργεια στα σχολικά βιβλία αν υπήρξε ποτέ ο όρος «Βόρεια Μακεδονία» στα σχολικά βιβλία που είναι ενδεικτικά για την εδαφική ευαισθησία που αποκτά κανείς στο σχολείο, αλλά δεν υπήρξε ποτέ.

  Βιβλίο Γ Λυκείου απ’ το 1983-2007: «Τελικά με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου παραχωρείται στην Ελλάδα … Στη Βουλγαρία … Στη Σερβία η Β. Μακεδονία …» Και μάλιστα στην αρχή του βιβλίου, στη σ. 48, που σημαίνει οτι διδάσκονταν.

 135. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Αφελέστατε κ. Blog-oti-nanai (132),

  γιατί κάθεσαι και γράφεις σεντόνια και δεν πάς κατευθείαν στην ουσία; Όσοι είναι όντως Αμερικανόφιλοι (όπως ο Αλέξης Τσίπρας + ο κ. Σαραντάκος + ο Νίκος Μέρτζος) τάσσονται ΥΠΕΡ της εθνοφελούς Συμφωνίας των Πρεσπών. Όσοι είναι Ρωσόφιλοι ή χριστιανούληδες όπως εσύ, τάσσονται ΕΝΑΝΤΙΟΝ.

  Είναι πάνσωστο αυτό που λές, ότι η Ν.Δ. θέλει με τα χίλια να ψηφίσει την Συμφωνία ο Αλέξης. Το αν ο Κούλης καμώνεται ότι είναι εναντίον της Συμφωνίας, ο λόγος είναι για να μή πάνε εκατοντάδες χιλιάδες νεοδημοκρατικοί ψήφοι στα χρυσάβγουλα. Έχει παγιδευτεί ο Κούλης: Μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα…

  Αλλά κ. Blog, γιατί αερολογείς και δεν κάνεις αυτό που ξέρεις άριστα; Γιατί δεν ψάχνεις τα κιτάπια σου να μάς πείς πότε πρωτοκαταγράφονται οι λέξεις «στρουθοκαμηλίζω» + «στρουθοκαμηλισμός» σε εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία; Πρόσεξε τί θα μάς πείς, γιατί θα ξαναξεφτιλιστείς: Έχουμε στα χέρια μας συντριπτικά ντοκουμέντα

 136. sarant said

  134β Γιατί, μυστικό είναι;

 137. Theo said

  Ωραίο ματς θα δούμε αν συνεχιστεί το «τρολ εναντίον του τρολάροντος το τρολ» 🙂

  @132:
  Μπλογκ, με εκπλήσσεις ευχάριστα.

 138. cronopiusa said

 139. Πέπε said

  137
  Μα, «οπαδός»;

 140. BLOG_OTI_NANAI said

  27: Με την προϋπόθεση ότι δεν μου ξέφυγε από αβλεψία κάτι χοντρό, μου κάνει θετική εντύπωση ότι μια ομάδα που αυτονομάζονται «αναρχικοί» έχουν το θάρρος να προσεγγίσουν την ιστορική πραγματικότητα και το πραγματικό περιεχόμενο των σημερινών όρων «εθνισμός» και «εθνικισμός».

 141. sarant said

  140 Προτιμούσες υποστηρικτής; Δεν είναι μόνο φίλαθλο το «οπαδός».

 142. gbaloglou said

  42 «I cannot see going to war over a name» μου είχε πει για το Μακεδονικό προ 25ετίας στο Αμερικάνικο πανεπιστήμιο όπου δίδασκα ένας φοιτητής Ψυχολογίας, Εβραίος του Μπρούκλιν, αποφασισμένος να μεταναστεύσει στο Ισραήλ, να υπηρετήσει σε επίλεκτη μονάδα, και να εργαστεί μετά στον Ισραηλινό στρατό ως ψυχολόγος 🙂

 143. Μαρία said

 144. ΚΩΣΤΑΣ said

  –> οι στρουθοκάμηλες είναι πιο έξυπνες από …… τον Μίκη Θεοδωράκη. 😉

  Καλό!, γέλασα, αλλά ο Νίμιτς μάς κουνάει το δάχτυλο

  Μάνος, Μικης, Διονύσης. Μέγιστοι μουσικά αλλά και κάποιες από τις ρήσεις τους που θα μείνουν εσαεί…

  Από τον Μίκη: «Καραμανλής ή τανκς»
  Επειδή παλιότερα προέκυψε διαφωνία γι΄ αυτό, νομίζω με τον Αλέξη, βάζω και λιγκ http://fractalart.gr/karamanlis-i-tanks/

  Από τον Μάνο: «Λένε πως οι καλλιτέχνες είναι είτε κομμουνιστές είτε ομοφυλόφιλοι. Εγώ πάντως δεν είμαι κομμουνιστής…»

  Από τον Διονύση:
  Κωλοέλληνες
  ……………………………….
  μαλλιαροί μου Ελλαδίτες
  θλιβερές μου πορδές.

 145. gbaloglou said

  30 Έλα τώρα, βαρύνεται με ουκ ολίγα ο «πλέον πολυβασανισμένος λαός των Βαλκανίων», και τα όρια του από τον όχι και τόσο βασανισμένο Βουλγαρικό λαό, αλλά συχνά και από τον δικό μας, ήταν ιδιαζόντως δυσδιάκριτα. Αν δεν δέχεσαι ότι οι Μικρασιάτες ήρθαν σε γη (Μακεδονία) που είχαν δικαίωμα να θεωρούν ιστορικά Ελληνική (άρα και εν δυνάμει πατρίδα τους) πριν 100 χρόνια, δέξου τουλάχιστον ότι προϋπήρχαν εκεί γηγενείς Ελληνόφωνοι, αλλά και Βλαχόφωνοι και Αλβανόφωνοι (που συνήθως ταυτίζονταν με την Ελλάδα), όλοι σε σημαντικούς αριθμούς και με ακόμη σημαντικότερη επιρροή. Το να αποκαλεί λοιπόν αυτή η ομάδα που δεν ήξερε τι να διαλέξει ανάμεσα σε Ελλάδα και Βουλγαρία, που δεν ίδρυσε ούτε ένα ‘Μακεδονικό’ σχολείο (εντός ή εκτός Μακεδονίας), τους εαυτούς τους «Μακεδόνες» είναι καραμπινάτη αλαζονεία που οφείλει να χτυπιέται αλύπητα, με ή χωρίς Πρέσπες, με ή χωρίς ΝΑΤΟ, βλέπε άλλωστε και τα εκ Βουλγαρίας σχόλια σχετικά με την ‘Μακεδονική γλώσσα’ και το ‘Μακεδονικό έθνος’. (Να πω εδώ ότι κατανοώ την θέση όσων λένε ότι δεν μας συμφέρει να συγκρουσθούμε με το ΝΑΤΟ και ότι ΙΣΩΣ να είναι αναγκαίος ένας ιστορικός συμβιβασμός, αυτό που δεν ανέχομαι είναι να θεωρούνται ανιστόρητοι ή αντιδραστικοί ή δεν ξέρω και εγώ τι άλλο όσοι δεν δέχονται το ‘Μακεδονικό’ αφήγημα!)

 146. sarant said

  145 Για τη ρήση του Μίκη δεν υπάρχει αμφιβολία. Η ρήση του Μάνου δεν ξέρω αν τεκμηριώνεται πουθενά ή αν είναι αστικός μύθος.

 147. ΚΩΣΤΑΣ said

  147. Για τη ρήση του Μάνου, ούτε εγώ έχω κάποιο τεκμήριο, Νικοκύρη. Αν θυμάμαι όμως καλά, νομίζω ότι λεγόταν όταν ο Μάνος ήταν ακόμη εν ζωή και ποτέ δεν το διέψευσε.

 148. BLOG_OTI_NANAI said

  Βρήκα έναν «στρουθοκαμηλισμό» το 1934:

  Γενικά την μεταφορική χρήση της στρουθοκαμήλου με αυτή την έννοια την βλέπω το 1875:

 149. Theo said

  @146:
  Τα έθνη δεν είναι προαιώνια. Κάποτε γεννιούνται. Κι ο κάθε λαός έχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού του. Εδώ αναγνωρίζουμε έθνη σαν το βοσνιακό που δεν έχουν ούτε τριάντα χρόνια που γεννήθηκαν. Ενώ οι γείτονες έχουν πάνω από εβδομήντα χρόνια.

  Και τη στιγμή που την (πρώην) βουλγαρική διάλεκτό τους τη θέλουν μακεδονική γλώσσα κι ως τέτοια την έχει αναγνωρίσει ο ΟΗΕ και όλοι οι σοβαροί γλωσσολόγοι του κόσμου, γιατί να συνεχίζουμε έναν αγώνα που έχει χαθεί εδώ και σαράντα τουλάχιστον χρόνια;

 150. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όντως όλοι αναφέρονται σ’ αυτή τη ρήση του Χατζιδάκι, αλλά κανείς δεν αναφέρει πηγή. Σίγουρα όμως είχε κάνει την παρακάτω δήλωση:
  «Πριν δύο χρόνια με είχαν παρακαλέσει τα παιδιά του Ρήγα Φεραίου να παίξω στο Φεστιβάλ τους. Η νεολαία του ΚΚΕ Εσωτερικού είναι η πιο συμπαθής νεολαία μέχρι σήμερα στον τόπο μας, διότι είναι πάρα πολύ απομακρυσμένη από την εξουσία και δεν έχει φθαρεί καθόλου, δεν έχει καμία προοπτική εξουσίας. Συνεπώς, η ένταξη αυτών των παιδιών στο ΚΚΕ Εσωτερικού είναι γνήσια, από τη στιγμή που δεν έχει βλέψεις εξουσίας ή ωφελημάτων. Έκανα, λοιπόν, μία συναυλία στο ΚΚΕ Εσωτερικού και ήταν περίφημη η επαφή μου με αυτό το κοινό, είχα πραγματικά άριστες εντυπώσεις. Για να μην θεωρηθώ όμως μονομερής ότι ευνόησα τα παιδιά του Ρήγα Φεραίου, δέχτηκα και την πρόσκληση της ΟΝΝΕΔ, διότι ψηφίζω Νέα Δημοκρατία. Έτσι, πήγα και στο δικό τους Φεστιβάλ. Έφυγα σε είκοσι λεπτά, κακήν κακώς. Είχα το αίσθημα ότι έπαιξα σε ένα αναψυκτήριο, όχι σε συναυλία, τέτοια ντροπή δεν είχα ξανανιώσει στη ζωή μου».

 151. gbaloglou said

  150 Έχει όρια ο αυτοπροσδιορισμός, ειδικά όταν γίνεται σε βάρος άλλων. Για την γλώσσα τους συμφωνώ ότι είμαστε στριμωγμένοι από τα γεγονότα, θα υποστήριζα πάντως την φανερή ή κρυφή υποστήριξη των Βουλγαρικών θέσεων και την διαρκή και ‘εντός συνθηκών και περιστάσεων’ υπονόμευση της.

 152. gbaloglou said

  151 Η κατάρα της μεταπολεμικής Ελλάδας, σημαντικό έλλειμμα ποιότητας στην Δεξιά της…

 153. Χρήστος Π. said

  Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει απόλυτο δίκιο. Το ζήτημα θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως λυμένο από τη πλευρά μας, Ή αλλάζετε πλήρως όνομα και σας αναγνωρίζω ή δεν αλλάζετε και δεν σας αναγνωρίζω άρα δεν μπαίνετε στο ΝΑΤΟ και στα αλλα διεθνή καφενεία. Ή θα ικανοποιηθεί πλήρως η Ελλάδα (αν δεν καταλαβαίνετε το γιατί, δεν πειράζει, γιατί είναι Ελλάδα και έτσι γουστάρει), καθήστε εκεί με τους «φιλικούς» σας Αλβανούς και θα δούμε πόσες δεκαετίες θα αντεξετε πριν ικετέψετε. Η σοβαρή διπλωματία ήταν διπλωματία της υποχώρησης.

  Η πολύ φιλολογία για τη σημασία του ονόματος είναι άχρηστη. Αν δεν είναι σημαντικό το όνομα ας το άλλαζαν. Αν είναι σημαντικό γι αυτούς, υπάρχουν λόγοι για να είναι και σε εμάς. Αν είμασταν τάχα εμείς σε δυσμενή, δεν θα μας παρακαλούσαν ούτε θα μας πίεζαν για λύση. Η ηρωϊκη Βρετανία πολεμούσε κάποτε το κατακτητή της Ευρώπης μόνη της και η Ελλάδα του 21ου αιώνα υποχωρεί φοβούμενη γιατί… τα άλλα κράτη αναγνώρισαν τον ανίσχυρο φλύαρο και προκλητικό αντίπαλο με το όνομα Μακεδονία! Ας έλυναν το πρόβλημά τους με τα άλλα κράτη αν μπορούσαν. Κράτη που έχουν κι εμάς (περισσότερη) ανάγκη.

  Δεν έφτασαν στο απροχώρητο οι πιέσεις και δεν έφτασε και στο μέγιστο βαθμό η δική μας αντίσταση και πίεση, γιατι είχαμε πολιτικούς που δεν πίστευαν στην υπόθεση, την έβλεπαν μόνο ψηφοθηρικά. Τώρα που δεν επιδιώξαμε την απόλυτη επικράτηση κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να προβλέψει τις εξελίξεις.

  Από τη στιγμή που αντί για τη πολιτική «πίστη στη νίκη, εμμονή στο σκοπό», επελέγη ο συμβιβασμός και μάλιστα ο κακός, δρομολογούνται εξελίξεις που δεν ξέρουμε. Μπορεί να χάσουμε κάτι και να ισχυροποιήσουμε ένα νέο εχθρό. Είναι τόσο όμως ανίσχυρος ο αντίπαλος τώρα που μπορεί οι απρόβλεπτες και ασχεδίαστες εξελίξεις να μας βγουν σε καλό. Πήραμε πολλά ρίσκα χωρίς να χρειάζεται αλλά στα ρίσκα μορεί και να κερδίσεις. Δεν έβαλε και λίγες φορές το χέρι του ο «Θεός της Ελλάδος» για να σωθούμε ή να κερδίσουμε κάτι από τύχη! Ίδωμεν…

  Δεν υπάρχει ένας πολιτικός να σκεφτεί ότι αν οι Σκοπιανοί μιλούν για μειονότητες, απελευθέρωση, Μακεδονία του Αιγαίου, μπορούμε κάλλιστα να θέσουμε θέμα Μοναστηριού και έντεχνα; Στην αρχή με σκόρπιες δηλώσεις κάποιων γραφικών πολιτικών, μετά με ομιλίες για την Ελληνική ιστορία της πόλης από ειδικούς, στρατηγούς, κλπ. Μετά βάζεις πιο επίσημα χείλη να ανεβάζουν τους τόνους, και αν ο αντίπαλος δεν υποχωρήσει και δεν λάβει το μήνυμα θέτεις θέμα επίσημα. Δεν αναγνωρίζεις τα σύνορα χώρας που αφήνει ανοικτό παράθυρο για διεκδικηση εις βάρος σου. Η Τουρκία ρισκάρει επεκτάσεις και πολέμους γιατί βλέπει το Κουρδισταν προ των πυλών και η Ελλαδίτσα φοβάται να απειλήσει τα μισά Σκόπια (τα άλλο μισό είναι Αλβανοί, κλπ). 65% Σλάβοι σε τό μικρή χώρα είναι χειρότερο γι αυτούς και από το 50.01% σε μεγαλύτερη.

 154. Μαρία said

  Τα σχέδια εισβολής στη Βουλή, η Μπιτάκου και τα «ετοιμοπόλεμα και ετοιμόμαχα παιδιά» της
  https://www.thepressproject.gr/article/138022/Ta-sxedia-eisbolis-sti-Bouli-i-Mpitakou-kai-ta-etoimopolema-kai-etoimomaxa-paidia-tis

  Στο 30:38 του βίντεου εμφανίζεται κι ο Ναουσαίος ο Αφρικανός με μητρική γλώσσα τα μακεδόνικα, γι’ αυτό και δυσκολεύεται κάπως στα ελληνικά 🙂

 155. Triant said

  154:
  Μια στιγμή, γιατί είναι κάτι που δεν καταλαβαίνω. Η πΓΔΜ δεν είναι στην Μακεδονία;

 156. Alexis said

  #145: Εγώ είχα γράψει τα εξής:

  Καραμανλής ή τάνκς: Δήλωση που υποτίθεται ότι έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης το 1973 προτείνοντας τη “λύση Καραμανλή” για το πρόβλημα της δικτατορίας στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα η φράση αυτή δεν ειπώθηκε ποτέ αυτούσια, απλώς το πνεύμα των δηλώσεων Θεοδωράκη, αποδόθηκε από τους δημοσιογράφους με το εμβληματικό “Καραμανλής ή τανκς”. Ας δούμε τι λέει ο ίδιος ο Μίκης για τη γέννηση της φράσης:

  Στις 16 Ιανουαρίου του 1973, την προηγούμενη της πρώτης εκτέλεσης του έργου «18 Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας» του Ρίτσου στο Άλμπερτ Χωλ του Λονδίνου, επρόκειτο να παρουσιαστεί σε μεγάλη πρες-κόνφερανς η αγγλική μετάφραση του βιβλίου μου «Το Χρέος» και όπως με ενημέρωσε ο εκδότης, υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον από όλα τα ΜΜΕ για το πρόβλημα της δικτατορίας στην Ελλάδα. Σκέφτηκα ότι αυτή η ευκαιρία με την τόσο μεγάλη δημοσιότητα δεν έπρεπε να πάει χαμένη και επικοινώνησα με τον Μητσοτάκη, μήπως είχε κάποια ιδέα. Εκείνος αμέσως μου πρότεινε να μιλήσω για την «λύση Καραμανλή», διότι ο Καραμανλής του είχε δώσει την εντύπωση ότι ήθελε κάποια αφορμή για να ενεργοποιηθεί και βέβαια δεν θα υπήρχε τίποτα καλύτερο από το να το προτείνει ένας αριστερός πολιτικός του αντίπαλος όπως εγώ. Απάντησα ότι θα το σκεφθώ, γιατί βέβαια ήξερα από την πρώτη στιγμή τις συνέπειες. Τελικά αφού το σκέφτηκα πολύ και τα μέτρησα όλα, πήρα τη μεγάλη απόφαση. Στην πρες-κόνφερανς δήλωσα ότι μετά την αποτυχία για ενότητα των αντιστασιακών δυνάμεων, δεν υπάρχει παρά μόνο μία λύση για να πέσει η χούντα: η λύση Καραμανλή. Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου «γιατί ο Καραμανλής», εξήγησα ότι στην Ελλάδα την πολιτική κατάσταση διαμορφώνουν τρεις παράγοντες: Ο ελληνικός λαός, ο ελληνικός στρατός και οι Αμερικάνοι. Υπάρχουν Έλληνες πολιτικοί που έχουν μαζί τους κάποιον από τους παράγοντες αυτούς. Ο Καραμανλής είναι ο μόνος που αυτή τη στιγμή έχει με το μέρος του και τους τρεις.

  Σε κάθε περίπτωση Κώστα (και συμφωνεί και το λινκ σου σ’ αυτό) είναι άδικο να του αποδίδεται η φράση ως δήθεν εκβιαστικό δίλλημα των εκλογών του ’74.
  Έχει τεράστια διαφορά να δηλώνεις το ’73 «Καραμανλής, η μόνη λύση για να πέσει η χούντα» από το να δηλώνεις το ’74 «Ψηφίστε Καραμανλή για να μην ξανάρθει η χούντα»

 157. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Μόλις έστειλα σχόλιο που αλλάζει τα δεδομένα, αλλά μού το έπιασε η μαρμάγκα

 158. sarant said

  140 Η αντίληψη για τη στρουθοκάμηλο υπήρχε λοιπόν.

  Στον Κουμανούδη βρίσκω ένα «στρουθοκαμηλοειδής» αλλά δεν μας λέει πού αναφέρεται. Μάλλον όμως σε κυριολεκτική στρουθοκάμηλο -αν ήταν το μεταφορικό, θα το επισήμαινε.

 159. Χρήστος Π. said

  156 Δεν με ενδιαφέρει ούτε σε ποιό πλανήτη, βρίσκεται η πΓΔΜ. Εγώ δεν αναγνωρίζω κράτος με όνομα Μακεδονία. Απλά.

  Μιας και ρωτάς ομως, το τι είναι Μακεδονία άλλαζε συνεχώς, Η αρχαία κλασική Μακεδονία δεν περιλαμβάνει πάντως τη πΓΔΜ, εκτός από μερικά στρέμματα ίσως. Έτσι έδειχνε άλλωστε και δικός τους χάρτης που είχα δει πριν χρόνια. Η Μακεδονια διευρύνεται διοικητικά για να συμπεριλάβει και Ιλλυριούς, και τα Σκόπια, κλπ σιγά σιγά με Ρωμαίους, Βυζαντινούς, Οθωμανούς.

 160. Χρήστος Π. said

  Ιακώβου:

  ‘Μόλις έστειλα σχόλιο που αλλάζει τα δεδομένα’. 🙂 Τα άλλαξε, ο Κούλης δεν καταθετει πρόταση μομφής, αλλά και δεν παραιτείται για να προκαλέσει εκλογές, παρ’ ολο που «βλάπτονται σοβαρά τα εθνικά μας ζητήματα». Η ζημιά δεν πρέπει να κοστίζει και τόσο τελικά για το Κούλη.

 161. Pedis said

  # 155 – http://www.efsyn.gr/arthro/voytsis-katadikaste-shedio-ton-organomenon-akrodexion-omadon

  Τα πράγματα πρέπει να είναι σοβαρά. Η αστυνομία, τα ελικόπτερα, τα κέντρα ελέγχου με αμέτρητες κάμερες στη διάθεσή τους, η ασφάλεια και οι εκατοντάδες ασφαλίτες με υπηρεσία στο κέντρο και στα περίχωρα πριν από κάθε διαδήλωση στην πρωτεύουσσα πιάστηκαν στον ύπνο.

  Άρα, να αναμένουμε να γίνει ΕΔΕ και να πέσει ο πέλεκυς.

  Κι έπειτα, αποδεικτικό υλικό σίγουρα θα υπάρχει. Μπορεί να πέρασαν τρεις μέρες αλλά δεν μπορεί, θα γίνουν απαγγελία κατηγοριών και συλλήψεις των υπεύθυνων και των ηθικών αυτουργών.

  Σωστά;

 162. Χρήστος Π. said

  Πολύ απειλητική για τη δημοκρατία μας και τη βουλή η… Μπιτάκου! Τρέμω που την είδα … Ίσως περισσότερο και από τη μαύρη νύχτα που ο αθεόφοβος Λαφαζάνης ετοιμάζόταν κουμπουρωμένος να καταλάβει με τις κόκκινες ορδές του το νομισματοκοπείο. Ευτυχώς, έβαλε η Παναγιά το χέρι της και ο αδελφός του Ιάκωβου, και σώθηκε η συμμετοχή μας στην Αγία Ζώνη (του ευρώ, εννοείται).

  Επειδή βλέπω έχετε και θέματα με τους αφρικανούς Έλληνες και σχολιάζετε τη καταγωγή συμπατριωτών και πατριωτών Ελλήνων, εγώ και τα Αιθιοπικά μου γονίδια σας χαιρετουμε με ένα ψαλμό του Αγίου Φρουμεντίου, που έφερε στη ιερή γη της Αβησσυνίας το Ευαγγέλιο.

 163. Το Ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  Αφροδεξιά και τα μυαλά στα κάγκελα… 🙂

 164. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Πολύ ενδιαφέρον το εύρημα του κ. Blog-oti-nanai στο 149β από την «Βυζαντίδα» του 1875: Βλέπουμε ότι η άποψις του Πλινίου του πρεσβυτέρου για την ηλιθιότητα της στρουθοκαμήλου επικρατούσε τον 19ο αιώνα στο Ρωμέικο και ουδείς εγνώριζε την άποψη του Διοδώρου Σικελιώτου (βλέπε σχόλιο 98): Ότι, δηλαδή, η στρουθοκάμηλος κρύβει το κεφάλι της όταν δέχεται επίθεση καθαρά για λόγους επιβιώσεως και όχι επειδής είναι ηλίθια…

  Ωστόσο, αντιλαμβάνομαι ότι ο διαπρεπής «ποντικός των εντύπων» Blog-oti-nanai τρέμει το Επιτελείο μας (βλέπε σχόλιο 136) και δεν πρόκειται να μάς πεί πότε (σύμφωνα με την έρευνά του…) πρωτοκαταγράφονται εντύπως το «στρουθοκαμηλίζω» + το «στρουθοκαμηλισμός». Γι’ αυτό και θα σάς αποχαιρετήσω γι’ απόψε με μία σημαντική αποκάλυψη…

  Είναι βέβαιον ότι αποκάλυψίς μου αυτή θα στεναχωρέσει αφάνταστα τους εθνομηδενιστές και τους αποδομιστές της Θείας Ελληνικής Γλώσσης, που παρεπιδημούν και σε αυτό το Ιστολόγιο… Αντιθέτως, θα χαροποιήσει τον γνωστό μακεδονομάχο σχολιαστή κ. Μπαρτζούδη, που ασφαλώς θα γνωρίζει τον 75χρονο ακαδημαϊκό κ. Μιλτιάδη Χατζόπουλο, ο οποίος στα θέματα της Θείας Ελληνικής Γλώσσης είναι πιό «κουναδικός» κι από τον κύρ Αντώνη τον Κουνάδη…

  ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ: Στην «Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής, στην Στήλη «Γεύμα με την «Κ»», δημοσιεύθηκε μιά συνέντευξη με τον κορυφαίο Ρωμιό Μακεδονογνώστη της εποχής μας, Μιλτιάδη Χατζόπουλο, που υπήρξε επί 18 χρόνια Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας του «Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών» και από το 2015 είναι κάτοχος της έδρας της Αρχαίας Ιστορίας στην Ακαδημία Αθηνών…

  Ο κ. Μ. Χατζόπουλος (που δεν έχει κάν λήμμα στην ρωμέικη Wikipedia!) θεωρείται διεθνώς ως ο κορυφαίος ειδικός στην μελέτη των μακεδονικών επιγραφών και βάσει των δικών του συμπερασμάτων τα τελευταία 25 χρόνια έχουν γραφεί δεκάδες επιστημονικά βιβλία στα αγγλικά και στα γαλλικά… Κατεβάστε ΕΔΩ (στα ελληνικά + στα γαλλικά) την συγκλονιστική έρευνα του κορυφαίου Ισπανού ελληνιστή Julián Méndez Dosuna, «Η αρχαία μακεδονική ως ελληνική διάλεκτος= Κριτική επισκόπηση της πρόσφατης-έρευνας», που αποδεικνύει οριστικά πως η Αρχαία Μακεδονική είναι μία Ελληνική Διάλεκτος, ενώ μέχρι το 1970 εθεωρείτο ως μία ξεχωριστή ινδοευρωπαϊκή γλώσσα. Η έρευνα του Dosuna είναι εξ ολοκλήρου βασισμένη στα πορίσματα του κ. Μιλτιάδη Χατζόπουλου…

  Για να μή τα πολυλογώ, στην συνέντευξή του στην «Κ» της περασμένης Κυριακής, ο κ. Μιλτιάδης Χατζόπουλος λέει κάτι εκπληκτικό, που ασφαλώς θα προκαλέσει λύσσα στον κ. Σαραντάκο και στους λοιπούς φοινικιστές του Ιστολογίου (Άγγελος, Ιατρού, Πέπες, Λεώνικος κλπ.): Η Θεία Ελληνική Γλώσσα όχι μόνο είναι υπέρ-τρισχιλιετής, αλλά και ΓΡΑΦΕΤΑΙ από το 1400 π.Χ.!.. Επιπλέον, έχει αλλάξει ελάχιστα από την Αρχαία Εποχή, με αποτέλεσμα σήμερα ένας αγράμματος Ρωμιός εργάτης να καταλαβαίνει τι λέει μιά αρχαιοελληνική επιγραφή!..

  Λέει και κάτι άλλο σημαντικό ο κ. Χατζόπουλος, που μάς κρύβουν οι οικονομολογούντες κάτω στο Ρωμέικο: «Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης μάς κατέβασαν μία βαθμίδα για δημογραφικούς λόγους», τουτέστιν το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Ρωμέικο σήμερα είναι το Δημογραφικό.

  Θυμίζω, απλώς, πως αν έγινε η Ναυμαχία του Ναυαρίνου κι αν οι Άγγλοι τοκογλύφοι του Σίτυ μάς έδωσαν τα περίφημα Δάνεια του Αγώνα για να σταθούμε στα πόδια μας, αυτό συνέβη επειδή έβλεπαν ότι τότε οι Ρωμιοί γεννοβολούσαν αβέρτα και άρα οι απόγονοί τους θα μπορούσαν να ξεπληρώσουν αυτά τα Δάνεια. Σήμερα, για να μπορέσουμε να ξεπληρώσουμε τα Δάνειά μας, πρέπει να ελληνοποιήσουμε τουλάχιστον δύο εκατομμύρια λαθροπρόσφυγες τα επόμενα 10 χρόνια. Κι αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει ο ελληνόψυχος Αλέξης Τσίπρας αφήνοντας τα σύνορά μας ορθάνοιχτα, αλλά δεν το καταλαβαίνουνε οι χριστιανούληδες οι δεξιοί…

 165. cronopiusa said

 166. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Αγαπητέ μου κύρ Χρήστο (163 + 161),

  κι εγώ λατρεύω το τραγούδι της Σαρρή («Ο αφρικανός») που ανεβάσατε και το θεωρώ ώς ένα από τα καλύτερα ρωμέικα τραγούδια της τελευταίας 10ετίας, τόσο απο μουσική όσο και από στίχους…

  Αν και είπα ότι αποχωρώ γι’ απόψε, επανέρχομαι με αυτό το σχόλιο, εξαιτίας της Γεωργίας Μπιτάκου που αναφέρατε. Θα τα πώ με υπονοούμενα για λόγους ευνοήτους…

  1) Η Γεωργία δεν είναι τυχαία περίπτωση. Την είχαμε χρόνια εδώ στο Ιλλινόϊ και ξέρουμε ότι είναι ικανωτάτη: Μιλάει άνετα 3 γλώσσες (σπούδασε στην Ιταλία νομικά, αν δεν κάνω λάθος…), έχει μιά αφάνταστη γοητεία που αιχμαλωτίζει ΟΛΑ τα αρσενικά (δείτε με τί κάβλα την κυττάει ο Αφρικανός από την Νάουσα στο βίντεο του 155), είναι πανέξυπνη, ακάματη και με μιά ανεξήγητη λατρεία γιά ο,τιδήποτε ελληνικό…

  2) Λένε ότι «τα παίρνει» από τους Ρώσσους κι ότι είναι κολλητή με τον Σαλβίνι, του οποίου λέγεται ότι υπήρξε ερωμένη. Απόδειξις γι’ αυτό είναι η αποκλειστική συνέντευξις που του πήρε την Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2019 στο Στάδιο Καραϊσκάκη, όπου ο ακροδεξιός Σαλβίνι είχε πάει να παρακολουθήσει το Ολυμπιακός – Μίλαν 3-1. Βλέπε και πρωτοσέλιδο «Μακελειού» δύο μέρες αργότερα, όπου δημοσιεύτηκε η συνέντευξη…

  Αξίζει να δεί κανείς στο παρακάτω βίντεο την συνέντευξη που πήρε η Μπιτάκου από τον Σαλβίνι, για να θαυμάσει τα ΕΞΟΧΑ ιταλικά της, αλλά κυρίως το θράσος αυτής της κοπέλλας…

  3) Για να μή μακρυγορώ, το Επιτελείο μας προβλέπει ΛΑΜΠΡΟ ΜΕΛΛΟΝ για την Γεωργία Μπιτάκου: Σίγουρα θα εκλεγεί βουλευτής στις επόμενες Εθνικές Εκλογές και θα παίξει μεγάλο ρόλο στο Ρωμέικο… Θυμίζω, απλώς, πως ήταν παρούσα σε όλες τις Εθνικοβαρεμένες εκδηλώσεις του τελευταίου χρόνου: Αυτή διοργάνωσε τα δύο ΑΚΡΩΣ πετυχημένα περσινά Συλλαλητήρια για το Μακεδονικό σε Αθήνα + Θεσσαλονίκη, αυτή έβγαλε τον επικήδειο στην κηδεία του Κατσίφα και χίλια δυό άλλα που δεν προλαβαίνω να πώ.

  Θυμηθείτε το: Το επόμενο μεγάλο αστέρι του Εθνικοπατριωτικού Χώρου στο Ρωμέικο ονομάζεται Γεωργία Μπιτάκου. Πρόκειται για απίστευτη περίπτωση θηλυκού, αλλά δεν θέλω να πώ περισσότερα…

 167. voulagx said

  Υπάρχει σαφής κατάργηση όλων των μακεδονικών μνημείων από την πλατεία της Μακεδονίας καθώς και άλλων στοιχείων.
  Εμείς κολλήσαμε εάν θα παραδεχθούν τον Σαμουήλ ως Βούλγαρο.

 168. spiral architect 🇰🇵 said

  Πραξικόπημα στη Βενεζουέλα, στο καπάκι αναγνώριση από Τραμπ και τους κολλητούς λατινοαμερικάνους και από κοντά η €€:

  Θέλει η πουτάνα να κρυφτεί …

  Στη Νότια Αμερική (με νωπές ακόμα τις μνήμες από την «Επιχείρηση Κόνδωρ«) υπάρχει το ανέκδοτο:
  – Γιατί στις Η.Π.Α. δεν είχαν ποτέ δικτατορία;
  – Γιατί εκεί δεν υπάρχει πρεσβεία των Η.Π.Α.

 169. spiral architect 🇰🇵 said

  Στην εποχή των σόσιαλ μαζί με τα πραξικοπήματα στην πίσω αυλή των ΗΠΑ έχουμε και «απώλειες» πιστοποιήσεων:

  «Ο Nicolás Maduro δεν επαληθεύτηκε στο Instagram και δεν καταργήσαμε την επαλήθευση από τον λογαριασμό του», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Instagram σε μια δήλωση μέσω e-mail στα ΜΜΕ

 170. Κουνελόγατος said

  157. Alexis και λοιποί: Στο βιβλίο του Παύλου Πετρίδη με τίτλο «Ο Πολιτικός Θεοδωράκης» του 1996 (νομίζω), υπάρχει άλλη εξήγηση. Θα το βρω κάποια στιγμή και θα το στείλω.

 171. gbaloglou said

  Τα τελευταία νέα για τις Πρέσπες 😦

 172. paolodrosi said

  Για να τα λεμε ολα,
  το δημοψηφισμα στην ΠΓΔΜ, σχετικα με τη συμφωνια των Πρεσπων, επιασε μολις 36,91% συμμετοχης των κατοικων.
  https://www.cnn.gr/news/kosmos/story/149066/dimopsifisma-skopia-ta-telika-apotelesmata
  Γιατι αραγε ?
  Αντιθετως ομως, η Βουλη των Σκοπιων, περασε τη συμφωνια.
  http://www.kathimerini.gr/1004275/article/epikairothta/politikh/h-voylh-ths-pgdm-epikyrwse-th-symfwnia-twn-prespwn

  Η συμφωνια των Πρεσπων, ανοιγει μεγαλα μετωπα για την Ελλαδα.
  Εκτος του οτι τους αναγνωριζει Μακεδονικη γλωσσα (που ειναι Βουλγαρικο ιδιωμα), Μακεδονικο εθνος, (που δεν υπηρξε ποτέ), οριζει και μια επιτροπη ειδικων, που θα αποφασιζει σε τυχον διεκδικησεις μεταξυ των δυο πλευρων.
  Για παραδειγμα την πολιτιστικη κληρονομια.
  Στην ουσια, μ΄αυτον τον τροπο η συμφωνια, θεμελιωνει καθεστως τοποτηρητων στην περιοχη, οπως εγινε με την Κυπρο.
  Το ιδιο πιθανον να γινει με την ανατολικη και δυτικη Θρακη, με τη βορειο και νοτειο Ηπειρο.

  Οι κυβερνησεις των δυο χωρών, ειναι προθυμες να παιξουν ο,τι ρολο τους αναθεσει το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.
  Γι αυτο και η επισκεψη Μερκελ πριν λιγες μερες.

  Το ερωτημα ειναι ομως, γιατι οι κυβερνησεις αγνοουν την επιθυμια των λαων τους ?
  Στην ΠΓΔΜ, υπαρχει περιπου ενα 40% Αλβανοφωνων, που δεν συμφωνει με την Μακεδονικη γλωσσα και τη Μακεδονικη εθνοτητα. Αυτο αποτυπωθηκε στο προσφατο δημοψηφισμα.
  Αν οπως λεγεται βαλουν θεμα στη Βουλη, περι δευτερης επισημης γλωσσας του κρατους την Αλβανικη, τί εθνος ειναι αυτο που εχει δυο γλωσσες ?
  Απο ποια εθνοεγερση συγκροτηθηκε ?

  Η λυση βρισκεται στη συνθηκη του Βουκουρεστιου το 1913.
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B7_%CE%92%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%BF%CF%85_(1913)
  Απο κει προεκυψαν τα σημερινα συνορα των Βαλκανικων εθνων-κρατων, μεχρι τη διαλυση της Γιουγκοσλαβιας.
  Τα κρατη-υβριδια που προεκυψαν, (ΠΓΔΜ, Κοσσοβο, Βοσνια-Ερζεγοβινη), ειναι αποτελεσμα ΝΑΤΟικων επιταγων και δεν επρεπε να αναγνωριστουν απο τη διεθνη κοινοτητα.
  Για τον ιδιο λογο, που δεν αναγνωριστηκε η Καταλωνια.

 173. Alexis said

  »Δεν έχουμε συνεπή πολιτική, γιατί όταν κάποιος ανέβει στην εξουσία, πιστεύει ότι η ιστορία αρχίζει και τελειώνει με αυτόν.
  »Οι Έλληνες είναι πιο συνεπείς στην πολιτική τους.
  »Ακόμη και σε αυτήν την άρνηση για τη «Μακεδονία» είναι πιο συνεπείς.
  »Λένε ότι η βόρεια επαρχία μας λέγεται Μακεδονία και εσείς πρέπει να λέγεστε «Βόρεια Μακεδονία».
  »Οι Έλληνες μεταξύ τους δεν έχουν μεγάλες διαφορές, όπως εμείς.

  Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, ο Βούλγαρος αναλυτής Κρασιμίρ Ουζούνοφ.

  Ρε μπας και είμαστε τόσο καλοί και δεν το ξέρουμε; 😊

 174. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στο τ.991 σελ. 1375 της Νέας Εστίας, Μάιος 1968, συστήνεται στο νεοεκδοθέν Αντίστροφο Λεξικο Γ.Κουρμουλη, να περιλάβει σε επόμενη έκδοση του, μεταξύ άλλων λέξεων που «κρίνονται εισακτέες» και που η τρέχουσα έκδοση(1967) παραλείπει, το στρουθοκαμηλισμό
  http://www.ekebi.gr/magazines/ShowImage.asp?file=111890&code=3363

 175. Alexis said

  #171: Το βιβλίο του Πετρίδη γράφει, αν δεν κάνω λάθος, αυτό ακριβώς που λέει και το λινκ του Κώστα στο #145, για το περιστατικό με τις συναυλίες του 1974.

  Άρα έχουμε δύο ξεχωριστά γεγονότα:
  1. Τη συνέντευξη στο Λονδίνο το Γενάρη του 1973, όπου μετά από παραίνεση Μητσοτάκη προτείνει «λύση Καραμανλή», για να πέσει (αναίμακτα) η χούντα στην Ελλάδα. Λοιδορείται γι’ αυτή του την άποψη, από την Αριστερά κυρίως, ως «προδότης των ιδανικών της Αριστεράς», «αποστάτης» κλπ.
  2. Τη συνέντευξη τύπου το 1974 (πότε ακριβώς; Αύγουστο; Σεπτέμβριο; ) όπου μετά την ουσιαστική απαγόρευση των συναυλιών του στην επαρχία από την κυβέρνηση δηλώνει: «Αυτή τη στιγμή τηλεφώνησαν εκ μέρους του κ. Καραμανλή και μου απαγορεύουν να βγω έξω απ’ την Αθήνα. Αρχίζει πολύ άσχημα τη διακυβέρνηση της χώρας με απαγορεύσεις. Και μπορεί αυτή τη στιγμή να είμαστε σε πολύ άσχημη κατάσταση και να έχουμε απ’ τη μια τον Καραμανλή κι απ’ την άλλη τα τανκς, αλλά όμως δεν δικαιούται να αρχίζει με απαγορεύσεις»
  Την άλλη μέρα, όπως λέει ο ίδιος, η «Βραδυνή» κυκλοφόρησε με τίτλο: «Καραμανλής ή τανκς».

  Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον η αναδίφηση στα φύλλα της Βραδυνής της εποχής εκείνης, για να βλέπαμε πότε γράφτηκε αυτό και πώς. Αν δηλαδή αποδόθηκε από την εφημερίδα στον Μίκη και με ποιόν τρόπο.

  Και συνεχίζει ο Μίκης στην ίδια συνέντευξη: «Να το διαψεύσω αυτό; να πω ότι δεν είναι δικό μου; αφού στη βάση συμφωνούσα, διότι είχα προτείνει εγώ λύση Καραμανλή. Δεν ήταν όμως αυτό το σύνθημά μου…»

  Σε κάθε περίπτωση αυτό που πέρασε στη συλλογική συνείδηση του κόσμου είναι ότι ο Θεοδωράκης το ’74 πέταξε το σύνθημα «Καραμανλής ή τανκς» και προπαγάνδιζε την ψήφιση του Καραμανλή για να μην ξανάρθει η χούντα.
  Ε, αυτό δεν είναι απολύτως ακριβές και αδικεί ελαφρώς τον Μίκη.

 176. ΚΩΣΤΑΣ said

  157 Αλέξη, σχετικά με το «Καραμανλής ή τανκς» θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής. Δεν θέτω το ζήτημα ως αντιδικία μαζί σου, αλλά ξεκινάει από ένα, πως να το πω, δικό μου «κόλλημα» 😉
  Έχω σχεδόν τη βεβαιότητα ότι στις εκλογές του 1974 το σύνθημα λεγόταν σκέτο όπως προαναφέρεται και εκδηλώθηκαν απειλές; εναντίον του Θεοδωράκη, με αποτέλεσμα να υπάρξει και δήλωση του Καραμανλή, κάπως ότι «θα προστατευθεί η ασφάλεια και η ακεραιότητα….».

  Επίσης ο Ανδρέας* το έλεγε αυτούσιο, με την έννοια ότι είναι κόλπο της δεξιάς να τρομοκρατήσει τον κόσμο. Και στον ευρύτερο κοινωνικό μου περίγυρο ή από το ΚΚΕ; το άκουγα και παραποιημένο ως «τι Καραμανλής, τι τανκς»

  Τώρα, αν η αφορμή ανάγεται στο 1973, όπως λες, δεν αντιλέγω, εγώ έχω το «κόλλημα» ότι τότε το πρωτοείπε ο Μίκης και τον κυνηγούσαν στις συναυλίες του.

  *Αν κάποιος έχει εύκολη πρόσβαση στις εφημερίδες εκείνης της εποχής, μάλλον θα το βρει εύκολα.

 177. spiral architect 🇰🇵 said

  Κολλάει στο στρουθοκαμηλισμό αυτή η σκέψη μου μετά από πρωινή περιήγηση στις εσωτερικές και εξωτερικές ειδήσεις και τα συνακόλουθα σχόλια στις ιστοσελιδες:

  Ο κόσμος μας όλο και περισσότερο μοιάζει στο δυστοπικό κόσμο της τριλογίας του The Matrix. Αυτοί που θα πάρουν το κόκκινο χάπι είναι πολλοί λίγοι, όπως και αυτοί που το είχαν πάρει στο παρελθόν προδίδουν την επανάσταση κατόπιν ανταλλαγμάτων για να γυρίσουν ξανά στον εικονικό κόσμο.

  Τα δημιουργήματα φαντασίας προηγούνται της πραγματικότητας και τελικά την καθορίζουν.

 178. ΚΩΣΤΑΣ said

  177 Ωχ! Αλέξη έγραφα και το ανέβασα χωρίς ανανέωση της σελίδας, οπότε τώρα βλέπω το σχόλιό σου. Αυτό που λες στην κατακλείδα νομίζω εκφράζει την πραγματικότητα. Με ικανοποιεί κι εμένα, γιατί διαπιστώνω ότι δεν είμαι ο μόνος που έχω το κόλλημα 😉

 179. π2 said

  144: Αυτά, λίγο πιο κομψά, έλεγε και ο Μαραντζίδης στην Αυγή (ότι θα έβλεπα συνέντευξη του Μαραντζίδη στην Αυγή δεν το περίμενα), ότι δηλαδή στην πραγματικότητα η συμφωνία είναι πολύ κοντά σ’ αυτό που θα ήθελε η αντιπολίτευση. Και συμφωνώ απολύτως. Με διαολίζει η βεβαιότητα ότι αν τη συγκεκριμένη συμφωνία είχε τύχει να τη φέρει προς ψήφιση μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ ή κοινή, το πολιτικό προσωπικό των δύο κομμάτων, στη συντριπτική του πλειονότητα, θα πανηγύριζε στα κανάλια και στις εφημερίδες για την επιτυχία. Κι αναγκάζονται τώρα να παριστάνουν τους εξοργισμένους με την εθνική μειοδοσία.

 180. Κουνελόγατος said

  176. Δεν το πρόσεξα στην αρχή. Αυτό θυμόμουνα, ωστόσο δεν ήθελα να το γράψω χωρίς να είμαι σίγουρος. Θα επανέλθω με συγκλονιστικές :mrgreen: αποκαλύψεις…

 181. sarant said

  180 Πιδύε, αυτό θα συνέβαινε πράγματι σε επίπεδο κορυφών. Έχω όμως την εντύπωση ότι η άρνηση των μπακμπέντσερ της Νέας Δημοκρατίας να δεχτούν ακόμα και σύνθετη ονομασία (άκουσα τις ομιλίες στη Βουλή και έφριξα) είναι ειλικρινής.

  176 Αλέξη, μπράβο. Θα το ψάξουμε περισσότερο

  175 Ωραίο εύρημα

  161 Χρηστο Π. ακόμα κι αν παραιτηθούν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ (και οι αναπληρωματικοί τους) εκλογές θα γίνουν μόνο για τις δικές τους έδρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς δεν θα κατεβεί, όπως είχε κάνει η ΝΔ το 1991 για την έδρα Τσοβόλα.

 182. Κουνελόγατος said

  Αφού ο Νίκος γράφει πως θα το ψάξει περισσότερο, τότε θα προσθέσω πως στο βιβλίο του «Χρέος», που κυκλοφόρησε μετά τη Χούντα γράφει μια εκδοχή και 20 χρόνια μετά παρουσιάζει άλλη εκδοχή. Δεν έχω υπόψη μου τις προφορικές του συνεντεύξεις. Αλλά αυτό είναι δουλειά του ΕΙΔΙΚΟΥ. 🙂

 183. Γιώργος said

  (σχόλιο 173) επίτρεψέ μου να σου επισημάνω τα εξής σοβαρά λάθη στο συλλογισμό σου:

  Για τη γλώσσα έχουν μιλήσει πολλοί πιο ειδικοί, μεταξύ των οποίων και ο δεξιός Αβέρωφ ήδη από το 1959. Μη λαμβάνοντας υπόψη εθνικιστικές απόψεις διάφορες των ιστορικών δεδομένων, έχω καταλήξει ότι μακεδονική γλώσσα (= σλαβική που εξελίχθηκε στη νότια βαλκανική) σήμερα υπάρχει.

  Για το θέμα της ύπαρξης μακεδονικού έθνους. Κατά την άποψή μου, αν θέλουμε να μιλάμε σοβαρά, θα πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ δυο θέσεων. Ή δεν αναγνωρίζουμε κανένα έθνος ή αν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα ανθρώπινων ομάδων να αυτοπροσδιορίζονται ως έθνη τότε αυτή η εθνογένεση θα πρέπει να είναι μια δυναμική διαδικασία. Ας σταθούμε στο δεύτερο (το πρώτο απλοποιεί τα πράγματα όχι με αρνητικές συνέπειες αν όλοι μας μπορούσαμε να το δεχθούμε). Η απόλυτη θέση ότι δεν υπήρξε ποτέ μακεδονική (σλαβική) εθνότητα και άρα δεν υπάρχει και σήμερα, είναι εκτός κάθε λογικής (αυτονόητο ότι σήμερα οι νεοέλληνες έχουν παραιτηθεί της λογικής) αφού η αποδοχή της συνεπάγεται ότι κάποιος έβαλε μια γραμμή στην ιστορία και είπε ότι από δω και πέρα δεν δέχομαι την εθνογένεση. Δεν είμαι ιστορικός αλλά δεν έχω ακούσει ποτέ τέτοια θεωρία. Οι σλαβομακεδόνες απόκτησαν αυτή την εθνική συνείδηση τους τελευταίους δύο αιώνες. Αφετηρία θα έλεγα υπήρξε η ελληνική εθνική επανάσταση του 21 όταν πλέον ήταν ξεκάθαρο ότι η οθωμανική αυτοκρατορία τελειώνει. Η σλάβικη αυτή ομάδα, που κατοικεί 1500 χρόνια στη Μακεδονία, θέλοντας να τονίσει τη διαφορετικότητά της από τους βούλγαρους και τους σέρβους και θέλοντας να μην αφομοιωθεί από αυτούς, επέλεξε (και αυτό νομίζω δεν ήταν απόφαση κάποιας σύσκεψης αλλά διαμορφώθηκε σε βάθος χρόνου και συνολικά στο λαό αυτό) το όνομα Μακεδονία για το έθνος της. Ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα (πολύ πριν τον Τίτο) η μακεδονική εθνική συνείδηση είχε εδραιωθεί στο λαό αυτό.

  Για το θέμα της εμμονής των νεοελλήνων να θεωρούν ότι οι σλαβομακεδόνες δεν έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν το Μακεδονία γιατί δεν κατάγονται από τον Μεγαλέξανδο. Εδώ έχουμε την απόλυτη νεοελληνική ψυχασθένεια. Οι συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της ελληνικής Μακεδονίας είναι βλάχοι (πιθανόν λατινικό φύλο εξελληνισμένο μετά τον εκχριστιανισμό της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας) ή μικρασιάτες και πόντιοι (οι οποίοι ήρθαν στη Μακεδονία πριν 100 χρόνια, ήτοι 1400 χρόνια μετά τους σλαβομακεδόνες) άρα άσχετοι με τους αρχαίους Μακεδόνες. Ακόμη και αν υποστηριχθούν διαφορετικές θέσεις και ερμηνείες, η θρησκεία (και ο τρόπος που επιβλήθηκε (και) στη Μακεδονία από τους ρωμαιούς που κατάσφαξαν τους έλληνες) των νεοελλήνων δεν έχει καμία σχέση με τη θρησκεία των αρχαίων μακεδόνων.

  Το μόνο σωστό που γράφεις είναι ότι η συνθήκη του Βουκουρεστίου πρέπει να είναι το σημείο αναφοράς μας, όπου συμφωνήθηκε πως η Μακεδονία είναι 51% ελληνική, άρα το δικαίωμα χρήσης του όρου Μακεδονία ανήκει και σε άλλους.

 184. 134, Πέπε said «…μοιάζει να το γράφει κάποιος που δεν έχει διαβάσει ποτέ αυτό το μπλογκ και δεν έχει την παραμικρή ενημέρωση για τον ιστολόγο, τις θέσεις του και τις πρακτικές του…»
  # Συμμετέχω στο μπλοκ επειδή μου αρέσουν τα γλωσσολογικά θέματα. Αυτό δεν με εμποδίζει να εκφράσω τη γνώμη μου όταν θίγονται και άλλα θέματα που τυχαίνει να με ενδιαφέρουν.

  165, Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said…
  # Δεν ασχολούμαι με δευτερογενείς εγγραφές παρά μόνο αν διαπιστώσω ότι στηρίζονται στα κατά περίπτωση πρωτογενή κείμενα. Με τον Χατζόπουλο δεν ασχολήθηκα ποτέ. Εκτιμώ τις όποιες ερμηνείες δίνουν οι διάφοροι σοφοί ή «σοφοί» στα πρωτογενή κείμενα αλλά δεν τρωω αμάσητη την κάθε ερμηνεία. Ειδικά εσένα, σε παρακολουθώ επειδή έχεις το «χούι» να παραθέτεις αυτούσιες τις πηγές.
  # Ξαναλέω ότι με τιμά ιδιαιτέρως η «βρισιά» του Μακεδονομάχου, επειδή τιμώ τους πραγματικούς Μακεδονομάχους, όπως και όλους τους ήρωες. Υποθέτω όμως ότι ο εξαπολύων αυτή την τιμητικότατη «βρισιά» δεν είναι Μακεδονοκλάστης!

 185. spiridione said

  Η συνέντευξη του Μίκη στις 3-10-1974 όπως τη μεταφέρει η Μακεδονία
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=124&pageid=74616&id=-1&s=0&STEMTYPE=1&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARmASJASZASJASUASJASVASTASGASaAAgARoASHASSASPASaAAgAScASEASVASSASa&CropPDF=0

 186. Κουνελόγατος said

  186. Σπύρο, διόρθωσέ με αν κάνω λάθος, εδώ έχουμε ΤΡΙΤΗ εκδοχή.

 187. ΚΩΣΤΑΣ said

  186 Μπράβο, Σπύρο, σε ευχαριστώ!

  Άρα δεν έχω «κόλλημα» εγώ. Καλά θυμάμαι. Κάτι τέτοια έλεγε και στη μεταπολίτευση ο Μίκης … «ο κ. Καραμανλής είναι η μόνη δυνατή εξουσία στη χώρα, γιατί φοβάμαι ότι μετά από αυτόν είναι τα τανκς». Αυτό το πήραν οι δεξιοί – η Βραδυνή; – και το αξιοποίησαν στο εύληπτο «Καραμανλής ή τανκς». Άρχισαν οι αριστεροί να κυνηγάνε τον Μίκη και ο Αντρέας να εξηγεί από τα μπαλκόνια ότι το «Καραμανλής ή τανκς» είναι κόλπο της δεξιάς να τρομάξει τον κόσμο.

  Δίκιο, βέβαια, έχει και ο Αλέξης που ισχυρίζεται ότι ο Μίκης δεν είπε αυτούσια την έκφραση, στην απλή σχηματοποίησή της πιθανόν έπαιξαν ρόλο οι δημοσιογράφοι και οι εφημερίδες.

 188. sarant said

  186κε Ίσως αυτή είναι ακριβέστερη διατύπωση. Θα κοιτάξω και το δικό μου το αρχείο, αν και όταν βρω καιρό.

 189. Κουνελόγατος said

  Αλλά θα είναι κατ’ ελάχιστο ΤΡΙΤΗ εκδοχή, σωστά;

 190. gbaloglou said

  184 Οι Νεοέλληνες συνδέονται με τους Αρχαίους Μακεδόνες μέσω της γλώσσας, τόσο απλό! (Ακόμη και αν υποτεθεί ότι η Αρχαία Μακεδονική δεν ήταν Ελληνική διάλεκτος, η μόρφωση της άρχουσας τάξης των Μακεδόνων ήταν Ελληνική, και την Αρχαία Ελληνική επέλεξαν να διαδώσουν οι Μακεδόνες στην Ασία.)

 191. Γιώργος said

  (σχόλιο 191) Τα ελληνικά επιβλήθηκαν δια της βίας σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού και χάθηκαν γλώσσες όπως τα βλάχικα, τα αρβανίτικα, τα σλαβομακεδονίτικα. Και αυτό συνέβη στα τελευταία 100 χρόνια. Θεωρώ ηθικά τουλάχιστον δεδομένο ότι ένας που γεννήθηκε στην ελλάδα δικαιούται να θεωρεί τον εαυτό του έλληνα ανεξάρτητα του πού γεννήθηκαν οι γονείς του, αλλά το πόσο αυτό του δίνει το δικαίωμα να θεωρεί εαυτόν κατεθείαν απόγονο λαών που χάθηκαν προ χιλιάδων ετών σηκώνει συζήτηση.
  Η συνέχεια της ελληνικής γλώσσας δεν συνδέεται με τη συνέχεια κανενός έθνους. Η συνέχεια της ελληνικής γλώσσας συνδέεται με πολιτικούς λόγους: αρχικά ηταν απόφαση των αυτοκρατόρων της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας (που αφορούσε όλη την αυτοκρατορία) την ίδια στιγμή που κατέσφαζαν τους έλληνες (εθνικούς) στον ελλαδικό χώρο. Αργότερα επιβίωσε στους λόγιους (διότι ο αγράμματος λαός επί τουρκοκρατίας κυρίως μιλούσε βλάχικα, σλάβικα και αρβανίτικα) κ.λπ. Το ότι οι μικρασιάτες και οι πόντιοι μιλούσαν ελληνικά ή ελληνικές διαλέκτους δεν τους συνδέει με τους αρχαίους έλληνες με τίποτα!!

 192. π2 said

  182α: Τώρα βρίσκουν και κάνουν. Οι λογής λογής Φωκάδες δεν θα έλεγαν τέτοια αν η κομματική γραμμή ήταν «μα τι ωραία συμφωνία πετύχαμε οι άτιμοι». Ναι, μπορεί κάποιοι να έφευγαν από το μαντρί, επιλέγοντας τον Σαμαρικό δρόμο, αν θεωρούσαν ότι αυτό θα ενίσχυε το πολιτικό τους προφίλ. Αλλά κι αυτοί για μικροπολιτικούς λόγους θα το έκαναν, όχι για λόγους πεποιθήσεων.

 193. Πολλές ανοησίες έχει πει ο Μίκης τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτά για τον Καραμανλή θα έλεγα ότι τότε που τα είπε μάλλον σωστά ήτανε 🙂

 194. gbaloglou said

  192 Δεν θεωρώ τον εαυτό μου φυσικό απόγονο του Αριστοτέλη ή του Αλέξανδρου, αλλά γλωσσικό. Και θεωρώ ότι αυτό μου δίνει ΚΑΠΟΙΑ δικαιώματα στην ‘κληρονομιά’ τους, πολύ μεγαλύτερα από όποιου άλλου λαού. ΔΕΝ μου δίνει το δικαίωμα να απαγορεύω σε άλλους να μιλούν την μητρική τους γλώσσα, κάτι που δέχομαι ότι συνέβη στην περίπτωση των Σλαβομακεδόνων. Για τους άλλους, όπως και για πολλούς Σλαβομακεδόνες πριν από το 1913, η Ελληνική γλώσσα ήταν πολύ περισσότερο επιλογή παρά εξαναγκασμός.

 195. Μακεδονική γλώσσα υπάρχει, στενότατα συγγενική βεβαίως με τη βουλγαρική (περισσότερο απ’ όσο η καταλανική με την ισπανική, ή η ολλανδική με τη γερμανική; δεν το ξέρω), και δεν είναι παράλογο να λέγεται «μακεδονική», αφού είναι η μόνη επίσημη φιλολογική γλώσσα που μιλιέται μόνο στη Μακεδονία. Φυσικά δεν έχει καμία σχέση με την εν πολλοίς άγνωστη αρχαία μακεδονική, και φυσικά υπάρχουν ή υπήρχαν μέχρι πρόσφατα και γεωγραφικώς μακεδονικά ιδιώματα ελληνικά (όπως του χωριού του Γ. Μπαρτζούδη), αλβανικά, βλάχικα, τούρκικα και ισπανικά.
  Και (βορειο)μακεδονική εθνότητα υπάρχει τώρα πια. Τι άλλο είναι οι σλαβόφωνοι κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας; Οι προσπάθειες των Σέρβων να τους αφομοιώσουν απέτυχαν, και εδώ και 75 χρόνια τους καλλιεργήθηκε (και την ενστερνίστηκαν) η ιδέα (που είχε αρχίσει να διαδίδεται, έστω σε στενούς κύκλους, από παλιότερα) ότι είναι κάτι άλλο. Και επιτέλους θα μας σύμφερνε άραγε να πεισθούν ότι είναι… Βούλγαροι; Θα θέλαμε να δούμε τη Βουλγαρία να φτάνει ως τη Μ. Πρέσπα; Γι’αυτό και διαφωνώ, αγαπητέ Gbaloglou, με τη θέση σου για τη «φανερή ή κρυφή υποστήριξη των Βουλγαρικών θέσεων και την διαρκή και ‘εντός συνθηκών και περιστάσεων’ υπονόμευση της» [υποθέτω εννοείς «υπονόμευση της γλώσσας», διότι αλλιώς δεν βγάζω νόημα από το τέλος της φράσης σου].

 196. (191) Το έχω πει πολλές φορές, και το ξαναλέω: ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν εξίσου Έλληνας, όσο ο Μέγας Ναπολέων ήταν Γάλλος.
  Νομίζω πως εδώ μέσα μπορώ να το πω και να γίνω κατανοητός 🙂

 197. gbaloglou said

  196 Καλώς με εννόησες, Άγγελε. Θεωρώ ότι ένα κράτος με γλώσσα ‘Μακεδονική’ στα βόρεια της Μακεδονικής αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα από μια ελαφρώς μεγαλύτερη Βουλγαρία (που θα φτάνει όχι ως τις Πρέσπες αλλά λίγο ανατολικότερα, σε περίπτωση διάσπασης της ΠΓΔΜ πάντοτε). Κι αυτό γιατί ένα τέτοιο κράτος θα μπορούσε πολύ πιο εύκολα να εγείρει αξιώσεις επί της Μακεδονίας, υποστηριζόμενο φυσικά από τρίτους: «Μακεδόνες είμαστε, Μακεδονικά μιλάμε, έχουμε δικαιώματα στην Μακεδονία, δεν είμαστε εισβολείς» θα μπορούσαν να λένε σε λίγα χρόνια. [Στο 197 νομίζω ότι συμπλέουμε 🙂 ]

 198. Χρήστος Π. said

  Ναι υπάρχει «μακεδονική γλώσσα»; Και τα Κυπριακά υπάρχουν, και τα Ποντιακά υπάρχουν, υπάρχει και η Τσακωνιά στο κάτω-κάτω, Ό,τι θέλεις υπάρχει αλλά είναι τα σλαβομακεδονικά ξεχωριστή γλώσσα; Ε όχι βέβαια, μια διάλεκτος Βουλγαρική είναι με Ελληνικές και Τουρκικές λέξεις. Έχω δει με τα μάτια μου την ευκολία με την οποία Βούλγαροι και Σλαβομακεδόνες συζητούν και συνεννοούνται οπότε εδώ μάλλον δεν χειαζομαι τις επιστημονικές απόψεις των γλωσσολόγων των Πρεσπών…

 199. voulagx said

  Στο Βουκουρεστι, συνεννογιομουνα στα βλαχικα με τους ρουμανους, με περνουσαν για ρουμανο αλλα επαρχιωτη λογω προφορας.
  Μια μερα παιρνω ταξι, πιανω κουβεντα με τον ταξιτζη, σε μια στιγμη με ρωταει «απο που εισαι;», του λεω «απο την ελλαδα», ξαφνιαστηκε: «και πως τα εμαθες τα ρουμανικα;» του εξηγησα το και το και μου κανει:« Α, καταλαβα, εισαι μακεδονας»

 200. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @192. Γιώργος said:

  » …Η συνέχεια της ελληνικής γλώσσας συνδέεται με πολιτικούς λόγους: αρχικά ηταν απόφαση των αυτοκρατόρων της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας (που αφορούσε όλη την αυτοκρατορία) την ίδια στιγμή που κατέσφαζαν τους έλληνες (εθνικούς) στον ελλαδικό χώρο. »

  Νομίζω πὼς αὐτὸ δὲν εἶναι σωστό, τοὐλάχιστον ἔτσι ὅπως διατυπώνεται.

  Μᾶλλον τὸ ἀνάποδο συνέβη. Ἐπειδὴ τὰ ἑλληνικά, ἡ Ἑλληνιστικὴ Κοινή, ἦταν ἡ γλώσσα ποὺ μιλοῦσαν, λίγο-πολύ, οἱ περισσότεροι κάτοικοι τῆς Ἀνατολικῆς Ρωμαϊκῆς Αὐτοκρατορίας, ἐπικράτησε σταδιακά.

  Πρῶτος ὁ Ἰουστινιανός, ἂν θυμᾶμαι καλά, ἔβαλε νὰ γράψουν τοὺς νόμους στὰ ἑλληνικά. Γιὰ νὰ τοὺς καταλαβαίνουν οἱ περισσότεροι κάτοικοι. Μάλιστα, ἡ πρώτη κωδικοποίηση τῶν νόμων ἐπὶ Ἰουστινιανοῦ, ὁ Ἰουστινιάνειος Κώδικας, ἦταν στὰ λατινικά. Στὰ ἑλληνικὰ γράφτηκαν οἱ νέοι νόμοι (Νεαραί).

 201. nikiplos said

  @169, όχι μόνο δεν θεωρώ πως το συγκεκριμένο ζήτημα διατείθεται για αστεία ή φάρσες, αλλά αντίθετα θεωρώ πως τυπικά η ανατροπή Μαδούρο θα αποτελέσει ορόσημο για την πολιτική των ΗΠΑ στη Λ. Αμερική. Η σπουδή των υπολοίπων κρατών να αναγνωρίσουν τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρα ένα πράγμα δείχνει: Πως υπάρχει ήδη ένα επεξεργασμένο σχέδιο και μάλιστα καλά ξεκαθαρισμένο και προαποφασισμένο.

  Υπό μιαν έννοια οι ΗΠΑ δεν θέλουν προς ώρας κανενός είδους παρανυχίδα στο μαλακό τους υπογάστριο, πράγμα που σημαίνει, πως προετοιμάζονται για πόλεμο-σύγκρουση (με ποιούς άραγε?).

  Η επίσης επιφανών σπουδή στελεχών της ΕΕ, ούτε τα προσχήματα δεν κράτησε: να το δούμε ρε παιδιά πρώτα, τι γίνεται εκεί, τι νόμοι ισχύουν κλπ…

  Υπό αυτήν την έννοια, ενδεχομένως η πίεση των ΗΠΑ αλλά και ΕΕ, για οριστικό κλείσιμο του Μακεδονικού να είναι ισχυρότερη στο παρασκήνιο από ότι νομίζαμε και ενδεχομένως αυτό να υποννοεί μια εμφανώς αλλαγή στη στάση αρκετών της ΝΔ, η οποία μετά την επανεμφάνιση του ΚΑΚ, να γίνει και πιο εμφανής.

  Νομίζω πως το πεδίο είναι αρκετά ρευστό προς ώρας για να βγάλει κανείς συμπεράσματα. Δεν νομίζω πως οι Έλληνες Πολιτικοί έχουν τη δύναμη να αντιταχθούν σε κάτι τέτοιο… Πιστεύω πως σύντομα θα αρχίσουν να διαρρηγνύουν τα ιμμάτιά τους για το πόσο κακός και φασίστας και δολοφόνος ήταν ο Μαδούρο… (Είμαι καλό παιδί εγώ μπαμπά κοίτα!)

 202. gbaloglou said

  201 «και την πατρώαν Ρωμαϊκήν διάλεκτον αποβαλόντες»…

 203. sarant said

  190 Ναι. Αλλά θέλω να δω και άλλες πηγές από εφημερίδες της εποχής

  193 Σύμφωνοι

 204. paolodrosi said

  @ 184.

  Επετρεψε και μενα να διαφωνω μαζι σου.

  Η γλωσσα τους ειναι Βουλγαρικο ιδιωμα.
  Ουτε ειναι αναγνωρισμενη διεθνως οπως λεγεται. Αλλιως δεν θα τη διαπραγματεύονταν στις Πρεσπες.

  Οσον αφορα την εννοια εθνος, πρεπει να καθορισουμε πρωτα την ιστορικοτητα της.
  Στην κλασσικη εποχη, εθνος ηταν μια φυλετικη ομαδα, με κοινη καταγωγη, κοινη θρησκεια και γλωσσα. (Τα βασικα σημεια).
  Ετσι ειχαμε το Αττικο εθνος, το Μακεδονικο, κλπ.
  (Αυτην την εννοια προσπαθουν να καθιερωσουν οι Ναζι και οι Φασιστες, στη σημερινη εποχη. Βλεπε Αρια φυλη).

  Η συγχρονη εννοια του ορου εθνους, ( που εχει απαρχη τη Γαλλικη επανασταση), προυποθετει τεσσερις παραγοντες.
  1) Γη- Πατριδα.
  Δηλαδη ο αριθμος των ανθρωπων που αποτελει το εθνος, ο λαος, να εχει πολεμησει και να υπερασπιστει τη γη-πατριδα του.

  2) Κυριαρχια.
  Ν’ ασκει κυριαρχικα δικαιωματα στην πατριδα αυτη.
  Ποιός ?

  3) Ο Λαός,
  που ειναι φορεας αυτων των κυριαρχικων δικαιωματων.

  4) Εξουσια.
  Δηλαδη ο λαός, να ειναι παντα απεναντι στην εξουσια και να την εγκαλει, οταν ενεργει σε βαρος του.

  Απο τους παραπανω τεσσερις παραγοντες, τι ισχυει για την ΠΓΔΜ ?
  Τιποτα απολυτως. Ειναι κρατος υβριδιο, προιον του διαμελισμου της Γιουγκοσλαβιας.

  Η Μακεδονια στην Οθωμανικη αυτοκρατορια, κατοικουνταν απο Ελληνες, Σλαβους, Εβραιους και πολλους αλλους.
  Η Θεσσαλονικη ειχε τον ορισμο της πολυπολιτισμικης και κοσμοπολιτικης μητροπολης.
  Με το τελος των Βαλκανικων πολεμων ομως, επικρατησε η Ελληνικη πλευρα και με την συνθηκη του Βουκουρεστιου, οριοθετηθηκαν τα συγχρονα συνορα των Βαλκανιων.
  Ειχαμε λοιπον τον πρωτο παραγοντα, απο την εννοια εθνος. Αυτον της πατριδας.

  Ποιοί πολεμησαν με τον Ελληνικο στρατο ?
  Ελληνες, Αρβανιτες, Βλαχοι, Σλαβοι, Φιλλεληνες Ευρωπαιοι.
  Ε, ολοι αυτοι συγκροτουν το συγχρονο Ελληνικο εθνος.

  Στη συνθηκη του Βουκουρεστιου το 1913, συνυπεγραψαν, η Ελλαδα, η Σερβια, η Βουλγαρια, η Ρουμανια.
  Πουθενα δεν αναφερεται Μακεδονια.
  (Αυτο που γραφεις για 51% δεν ισχυει στην παρουσα συνθηκη. Μαλλον εννοεις το συμφωνο ποσοστων, ή αλλιως το συμφωνο της χαρτοπετσετας, μεταξυ Σταλιν-Τσορτσιλ).
  Αρα, μετα το διαμελισμο της Γιουγκοσλαβιας, επρεπε να καθισουν στο τραπεζι οι τεσσερις πλευρες και να βρουν μια λυση μεταξυ τους.
  Αντ’ αυτου η Ελληνικη πλευρα, πηρε μερος στο πλιατσικο της καταρευσης του υπαρκτου σοσιαλισμου. Κι αυτο πληρωνει σημερα.

  Το λεγομενο Μακεδονικο, ξεκινησε πρωτα απο την ιδεα της μεγαλης Βουλγαριας.
  Η ηττα της στο Β’ΠΠ, εδωσε την σκυταλη στον Τιτο, που μετα τη ρηξη του με τον Σταλιν, ονοματισε τη νοτια περιοχη της Σερβιας, σε δημοκρατια της Μακεδονιας.
  Αυτο εγινε με τις πλατες των Αμερικανων, (δογμα Τρουμαν), και το λεγομενο συμφωνο Αγκυρας-Αθηνας-Βελιγραδιου.
  Στη συνεχεια βεβαια, ο Τιτο κινηθηκε προς το συμφερον του.

 205. Χαρούλα said

  205
  Διαφωνείς με την συμφωνία. ΟΚ.

  Όλα τα άλλα πόθεν; Ποιό έθνος, ποιά κυριαρχία, ποιός πολεμος, ποιά γη;
  Τα μπέρδεψες. Όλα κατά πως μας βολεύουν .
  Αμ δεν είναι έτσι. Υπάρχουν έθνη χωρις εδαφική κυριαρχία, κράτη με πληθυσμό δυο εθνών,
  Όσο για τον Λαό και την Εξουσία… Τεράστια κουβέντα(και αγώνες) αιώνων.

  Στη βιβλιοθήκη και γρήγορα!

 206. Theo said

  @205:
  Η γλωσσα τους ειναι Βουλγαρικο ιδιωμα.
  Ουτε ειναι αναγνωρισμενη διεθνως οπως λεγεται.

  Μην παίρνεις και όρκο 🙂

  The name of the Macedonian language, as used by the people and defined in the constitution of the Republic of Macedonia, is «Macedonian» (Macedonian: македонски, makedonski).[1] This is also the name used by international bodies, such as the United Nations[2][3] and the World Health Organization.[4] The name is also used by convention in the field of Slavic Studies.[5]

  Δοκίμασε να το πεις αυτό σε κανένα γλωσαολόγο (εξαιρούνται οι Έλληνες και Βούλγαροι εθνικιστές) και θα δεις την αντίδρασή του.

 207. Theo said

  Κάποια πράγματα για τη μακεδονική γλώσσα είχαμε συζητήσει πέρυσι εδώ

 208. Theo said

  @207:
  γλωσσολόγο, συγγνώμη.

  208:
  Εννοώ εδώ: https://sarantakos.wordpress.com/2018/01/21/makedonski/

 209. paolodrosi said

  @ 206

  Mα, απο τη βιβλιοθηκη ερχομαι αγαπητη μου.
  Για δωσε μου σε παρακαλω το δικο σου ορισμο, οσον αφορα το συγχρονο εθνος, που (συνηθως), εκφραζεται και με το αντιστοιχο κρατος.
  Οι Κουρδοι, που πιθανως υπαινισσεσαι, ειναι εθνος με ορους κλασσικης εποχης.

  @ 207

  Αγαπητε μου, γιατι τοτε εβαλαν την κατοχυρωμενη γλωσσα τους (οπως υποστηριζεις), σε διαπραγματευση ?
  Αναγνωρισμενη μαλλον, οσο και ο Γκουαιδό στη Βενεζουελα. Προφανως.

 210. Μαρία said

  209
  Αποκλειστικά για τη γλώσσα εδώ https://sarantakos.wordpress.com/2018/02/14/makedonski-2/

 211. Theo said

  @210:
  Δεν ξέρω αν την έβαλαν σε διαπραγμάτευση αυτοί ή εμείς (ούτως ή άλλως, θα έπρεπε να επιλυθούν όλα τα εκκρεμή θέματα μεταξύ μας, αν θέλουν να ενταχθούν σε ΕΕ και ΝΑΤΟ). Το γεγονός είναι πως αποδεχθήκαμε την επίσημη ονομασία της, μια και έτσι είναι αναγνωρισμένη διεθνώς.

 212. sarant said

  207 Ε μα…

 213. Theo said

  @211:

  Ευχαριστώ, Μαρία 🙂

 214. Χαρούλα said

  210 Εγω δεν έχω ΔΙΚΟ ΜΟΥ ορισμό. Διαβάζω και σκέφτομαι για όλα.
  Κάποια ενδεικτικά, με ποικιλία απόψεων, και …καλή μελέτη και προβληματισμό.

  Click to access 0_4nazismos.pdf

  http://eranistis.net/wordpress/2017/03/14/%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CF%83%CE%B2%CE%BF%CF%81%CF%8E%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%B7-%CE%AD%CE%BD%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%AD%CE%B8%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%82/

  https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%88%CE%B8%CE%BD%CE%BF%CF%82_(%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1)

 215. f kar said

  Εμένα η μάνα της μάνας μου γεννήθηκε σ’ένα αρβανιτοχώρι της ανατολικής Πελοπονήσσου, ένα απ’τα λίγα που κρατάνε ακόμα το αρβανιτόνομά τους ανάμεσα στα άλλα της περιοχής του γύρω που εξελληνίστικαν κάποια στιγμή mid-20ός αιώνας. Το επώνυμό της δε, της γιαγιάς, είναι Βλάχου. Ο δε μπαμπάς της μάνας, από Λακωνία, Μάνη, Πύργος Λεύκτρου και τα μυαλά στα κάγκελα. Από τον πατέρα μου, η μάνα του από Χαλκιδική λίγο έξω από Σαλονίκη, όλο το σόι ξανθοί, κοντοί και ροδομάγουλοι. Το όνομα της..Σουλτάνα. Από τον μπαμπά του μπαμπά θρυλείται καταγωγή από Χίο, καταστροφή κι έτσι, ενώ όλοι οι άρρενες από τότε, από γενιά σε γενιά και άλλο μετερίζι, σ’άλλο μέρος της Ελλάδας, ηπειρωτικής και νησιώτικης.

  Η ερώτηση κλειδί είναι η εξής: εγώ τι έθνος είμαι;

 216. Νομίζω πως είναι όντως στρουθοκαμηλισμός, για να μείνουμε στα πλαίσια του σημερινού άρθρου 🙂 , να αρνιούμαστε την ύπαρξη της λεγόμενης μακεδονικής γλώσσας μόνο και μόνο επειδή δεν μας αρέσει το όνομά της. Αν τη λέγανε π.χ. δαρδανική, θα είχε κανένας Ελληνας την παραμικρή αντίρρηση;

 217. Ελληνας είσαι, F Kar, άνευ ετέρου. Και όλοι οι πρόγονοι που ανέφερες ανήκουν σε συνιστώσες του ελληνικού έθνους — ακόμα και η Αρβανίτισσα γιαγιά, γιατί οι Χριστιανοί Αρβανίτες της Ελλάδας ενσωματώθηκαν στο ελληνικό έθνος. (Ο Μάρκος Μπότσαρης δηλαδή τι ήταν;) Το αμφισβήτησε κανείς, ή αμφέβαλλες εσύ ο ίδιος ποτέ;

 218. Χρήστος Π. said

  Η υποτιθέμενη αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας» είναι χοντρός μύθος. Πρόκειται για νομικά μη δευσμετικό, ανυπόγραφο, κείμενο του Ο.Η.Ε. Γράφει λεπτομερώς για το τι είναι αυτό το χαρτί ο Μπαμπινιώτης στην Εστία σήμερα. Όταν σου μιλάει Βούλγαρος και συνεννοεισαι με το Βούλγαρο στη μητρική του γλώσσα, με την ευκολία που εκεινος μιλαεί τη μητρική του γλώσσα, μιλάς Βουλγάρικα. Κατα τα άλλα από θεωρίες καλά πάμε… Τι είναι, τι δεν είναι. τι θα ήταν κάπως, μηπως, κλπ… Τα τραβηγμένα από τα μαλλιά κατασκευάσματα των «ελληνόψυχων» μας φαίνονται κατά τα άλλα υπερβολές.

  Έχασαν κάποιοι Σλάβοι (και σλαβόφωνοι Έλληνες ενδεχομένως) την εθνική τους συνείδηση μέσα στην Οθωμανική περίοδο και όταν αναζήτησαν νέα ταυτότητα και όνομα για τη γλώσσα τους είπαν να αρπάξουν το όνομα μιας περιοχής που δεν ανήκε σε αυτούς και για την οποία χύθηκε αρκετό αίμα και από εμάς. Δεν έχουμε κανένα λόγο να υποκύψουμε στις αξιώσεις κανενός και να τους αναγνωρίσουμε και εμείς.
  Ας λύσουν το πρόβλημά τους αν μπορούν. Δεν έχουμε λόγο να υποχωρήσουμε εμείς επειδή άλλοι βιάζονται. Ας μας ικανοποιήσουν γρήγορα αν βιάζονται! Αντί βέβαια αυτής της λογικής, επιλέξαμε το συμβιβασμό ή καλύτερα την υποχώρηση. Τέλος πάντων, τώρα που οι κυβερνώντες έχασαν μια μάχη στην οποια δεν πίστεψαν, θα δούμε τι θα προκυψει στο μέλλον.

  Ίσως η τυχη ευνοήσει να μη χάσουμε κάτι. Ίσως μόνο. Έτσι κι αλλιώς τα μακεδονικά θέματα λύνονται με όπλα και αίμα. Η υποχώρησή μας όμως δίνει ένα διαπραγματευτικό χαρτί και ένα όπλο προπαγάνδας στους μλλοντικούς εχθρούς και ανταγωνιστές.

  Το ανησυχητικό της υπόθεσης είναι ότι δεν προσφέρουμε και κάποια σοβαρή βοήθεια στους φυσικούς μας συμμάχους (έστω και με τις δύσκολες εποχές), δηλαδή τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Η Γερμανική επιρροή είναι το ζητούμενο κατ ουσίαν, και όχι οι αμερικανικές και ρωσικές φοβίες. Όχι οι δηλώσεις υπέρ ή κατά της συμφωνίας από ΗΠΑ και Ρωσία αντίστοιχα. Θα ξυπνήσουν οι Αμερικάνοι έστω και αργά, όπως και οι Γερμανοί που θεωρούν κατά μεγάλη πλειοψηφία στις δημοσκοπήσεις τις ΗΠΑ αντίπαλο!

  Ενταγμένοι στην ευρωπαϊκή ζώνη επιρροής της Γερμανίας (πρωτόγνωρη ιστορικη ανωμαλία για μας), βοηθάμε και τη Γερμανική επιρροή. Όταν οι ανταγωνισμοί οξυνθούν και τα πέπλα του ευρωπαϊκού καθωσπρεπισμού πέσουν, όταν βγεί η ευρω-μάσκα της νέας Γερμανικής φιλοδοξίας για ευρπαϊκή κυριαρχία, η Ελλάδα θα βρίσκεται σε λάθος πλευρά. Σοβαροί γεωστρατηγικοι λόγοι επιβάλλουν να είμαστε πάντα απέναντι στη Γερμανία, όχι μαζί της. Εκτός από τη πατρίδα τους, οι οπαδοί των Πρεσπών ξεπουλάνε και μια άλλη υπόθεση.

 219. Χρήστος Π. said

  217 Μπορεί να μην είχαμε αντίρρηση τότε, αλλά και πάλι αυτό δεν θα σήμαινε πως μια Βουλγάρικη διάλεκτος, που τη καταλαβαίνουν και οι μαθητές νηπιαγωγειου στη Σόφια, έγινε ξαφνικά γλώσσα.

 220. ΚΩΣΤΑΣ said

  Εντάξει, να μη χάσουμε και τα λογικά μας. Έχουν γλώσσα να συνεννοούνται οι άνθρωποι και οι ίδιοι το αναγνωρίζουν ότι ανήκει στις σλαβικές γλώσσες, το είχαν παραδεχθεί και από το 1977, αφού θέλετε να μετακινήσετε την ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ αλλού.

  Το πρόβλημα είναι γιατί θέλουν σώνει καλά να τη λένε μακεδονική, αφού είναι υποκατηγορία σλαβικής. Μήπως τους βοηθάει να βλέπουν κατά Θερμαϊκό μεριά; Κι εγώ δεν το γουστάρω αυτό, όχι γιατί θέλω να τους κάνω κουμάντο στο τί θα κάνουν, αλλά γιατί επιβουλεύονται δικά μας δικαιώματα. Το ίδιο συμβαίνει και με εθνότητα, ιθαγένεια κλπ. Αφήστε τους εθνοπατέρες μας απόψε να το λύσουν το θέμα και το κρίμα στο λαιμό τους. Απλά μην υποτιμάτε τη λογική μας, όσων έχουμε αντίθετη άποψη.

  Ειλικρινά δεν θέλω να δώσω συνέχεια σε αυτό το θέμα, για να μη χαλάμε τις καρδιές μας.

 221. gbaloglou said

  221 Συμφωνώ, και παραπέμπω (δια τους προσωπολογούντας) και εδώ.

 222. voulagx said

  #199 & #220 @Χρήστος Π.
  Αν ειναι ετσι, δεν θα ξαναπεις την μητρικη μου γλωσσα βλαχικη, θα την λες ρουμανικη.

 223. Χρήστος Π. said

  223 Γιατί είπα εγώ τη Ρουμανοβλάχικη μη Ρουμάνικη; Δύο βλάχες από την Αλβανία που ήξερα μου είπαν πως θεωρούν ρουμάνικη τη γλώσσα τους αν και είπαν ότι με του Ρουμάνους της Βλαχίας μπορούν να έχουν κάποια συνεννόηση. Δεν είχαν όμως ρουμάνικη συνείδηση, Αλβανίδες ένιωθαν μου είπαν.

 224. Μαρία said

  217
  Απογραφή του 1928, σ. κστ’ Μακεδονοσλαβική

  Click to access eDemography_Metadata_Censuses_Doc_000061_gr.pdf

 225. Χρήστος Π. said

  225 Τη γλώσσα των σλαβομακεδόνων τη λέγαμε με διάφορα ονόματα για να μη τη πούμε Βουλγάρικη. Έτσι κρίναμε τότε. Τώρα, το πόσοι τη μιλανε ή δεν τη μιλάνε κατά καιρούς είναι άλλο θέμα. Αυτό που δεν καταλαβαίνεις ότι ενώ θέλαμε φυσικά να κερδίσουμε πληθυσμούς (μέρος του παιχνιδιού είναι αυτό), θα πολεμούσαμε για την Μακεδονία και την ένταξή της στην Ελλάδα ακόμα και αν δεν είχε μείνει ούτε ένας ελληνόφωνος.

  Θέλαμε τη Μακεδονία και τη πήραμε, τι ακριβώς δεν καταλαβαίνετε με αναφορες σε ονόματα και πληθυσμούς; Αυτά είναι για τις διαπραγματεύσεις για να μη πω για τη προπαγάνδα. Σιγά μη δεχόμασταν τη σλαβική παρουσία ή επιβολή επειδή έτσι κάποτε συνέβη. Και να χάναμε πάλι τη Μακεδονία, πάλι θα ξαναπολεμούσαμε γι αυτή. Γιατί έτσι θέλουμε, έτσι μας βγαίνει, έτσι νιώθουμε, έτσι μας αρέσει.

 226. Μαρία said

 227. Χρήστος Π. said

  227 Έγινε και ο Μπογδάνος πατριώτης τώρα;! Ρε τι κάνει η ψηφοθηρία και η ανάγκη του Κούλη και των ναζί του παρακράτους μας, θαύματα! Ο άγιος Μακεδόνιος ίσως. Δεν ξέρω, εγώ εμπίπτω στη διακαιοδοσία του Αγίου Φρουμεντίου.

 228. sarant said

  218 Ε, ναι

  227 Και πέθανε και ο Καργάκος με τον Θέμο, που είπε χτες ο Άδωνης στη Βουλή.

 229. Theo said

  @219:
  Όταν σου μιλάει Βούλγαρος και συνεννοεισαι με το Βούλγαρο στη μητρική του γλώσσα, με την ευκολία που εκεινος μιλαεί τη μητρική του γλώσσα, μιλάς Βουλγάρικα.

  Κι όταν μιλάει Ολλανδός σε Γερμανό και συνεννοούνται στις μητρικές τους γλώσσες και οι δύο, τι μιλάν Ολλανδικά ή Γερμανικά;
  Και πλήθος άλλων παραδειγμάτων…

  είπαν να αρπάξουν το όνομα μιας περιοχής που δεν ανήκε σε αυτούς και για την οποία χύθηκε αρκετό αίμα και από εμάς

  Αν δεν κάνω λάθος, η γη ανήκει σε αυτούς που την κατοικούν. Και την προ του 1912 Μακεδονία, στην πλειονότητά τους, την κατοικούσαν χριστιανοί που μιλούσαν σλαβομακεδόνικα.

  Αίμα φυσικά έχυσαν και οι Βούλγαροι και οι βουλγαρίζοντες και οι Έλληνες και οι ελληνίζοντες σλαβόφωνοι και οι αλβανόφωνοι και οι βλαχόφωνοι κάτοικοί της (ένας από αυτούς παπάς, από την οικογένεια της γιαγιάς μου) είτε ήταν ρουμανίζοντες, είτε αλβανίζοντες, είτε ελληνίζοντες, όπως ο ελληνοαλβανοβλαχόφωνος πρόγονός μου.

  Σε ποιους από όσους έχυσαν το αίμα τους ανήκει, λοιπόν, η ευρύτερη Μακεδονία;
  Κι από πού κι ως πού το χυμένο αίμα ορίζει ιδιοκτησία; (Και οι Τούρκοι δεν θέλουν να φύγουν από τη Βόρεια Κύπρο γιατί έχυσαν αίμα.)

 230. Theo said

  @226:
  Ο νόμος της ζούγκλας, δηλαδή.

 231. Το Ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  Αυτό με τη Μακεδονία που θα τη διεκδικούσαμε ακόμη κι αν δεν είχε μείνει ούτε ένας Έλληνας θυμίζει εκείνο το χιτλερικό, να επιβιώσει η Γερμανία (το Γ΄ Ράιχ) ακόμη κι αν δεν μείνει ζωντανός ούτε ένας Γερμανός.

 232. Χρήστος Π. said

  231 # 231 Αν ισχύει ότι είπα, μιλαει ο καθενας στη μητρική του γλώσσα και συνεννοούνται πλήρως, και με την ίδια ευκολία, τότε ναι η κοινη λογική λέει πως πρόκειται για ίδια γλώσσα, έστω και αν είναι διαφορετικοί διάλεκτοι.
  (Δεν ξέρω αν συμβαίνει αυτό όμως στη περίπτωση που ανέφερες μεταξύ Ολλανδών και Γερμανών, εκτός αν μιλαμε για μια γλώσσα που μιλάνε στη νότια Ολλανδία γερμανικής καταγωγής πληθυσμός. Μου έλεγε κάποτε αυτά ένας Ολλανδός συμφοιτητής μου αλλά δεν θυμάμαι πολλά).

  Στη Μακεδονία δεν ζούσαν μόνο οι σλαβοφωνοι κάτοικοι με τη χαμένη εθνική συνείδηση, υπήρχαν και άλλοι πληθυσμοί γι αυτό ειπα ότι δεν τους ανήκε. Επειδή όμως έθιξες το θέμα ναι ασφαλώς αισθανομαι ότι μου ανήκει ιστορικά η Μακεδονία και τη θέλω, ότι δεν με συμφέρει και γεωστρατηγικά -για την υπόλοιπη Ελλάδα- να μη την έχω. Και χωρίς Έλληνες πλέον, πάλι θα την ήθελα και θα εβαζα μετά. Μάλλον δεν καταλαβαίνεις ότι εγώ μιλάω με βάση την εθνική μου συνείδηση , τις εθνικές φιλοδοξίες ή επιθυμίες, το τι κρίνω συμφερότερο για τη πατρίδα μου, δηλαδή οτιδήποτε κινεί την ιστορία. Εσύ μιλάς σαν μέλος διεθνούς δικαστηρίου. Θα λέω κι εγώ τις ίδιες αφέλειες για πληθυσμούς, δικαιώματα, ανθρωπισμούς, κλπ αν εκπροσωπήσω κάπου τη πατρίδα μου, αλλά οι στρατηγικές φιλοδοξίες και επιδιώξεις βγαίνουν αλλιώς. Στο ιστολόγιο του ΝΣ γράφω και όχι στο διεθνές δικαστηριο της Χάγης και είμαι απλός πολίτης όχι υπουργός εξωτερικών.

  Το αίμα το ανέφερα απλώς για να δείξω τη φορτισμένη ιστορία της περιοχής, νομικά δεν δίνει δικαιώματα το αίμα. Δίνει βέβαια όπλα σε διαπραγματεύσεις και προπαγάνδα, και το κυριότερο δημιουργεί ζήτημα εθνικής αξιοπρέπειας και συναισθηματική υποχρέωση απέναντι στους νεκρούς πολεμιστές μου και στα πληθυσμούς μου που θυσιάστηκαν. Ο εχθρός ας κλαίει τους δικούς του. Ναι οι Τούρκοι λαμβάνουν σοβαρότερα υπ’ όψη το αίμα που έχυσαν στη Κύπρο. Εμείς αφήσαμε δικους μας παρατημένους και μόνους να χύσουν αίμα άδικα, γιατί δεν το σεβαστήκαμε πριν ακόμα χυθεί.

  # Ναι πες το αν σε βολεύει νόμο της ζούγκλας. Οι κρατικές γραφειοκρατίες που εκτιμούν γεωστρατηγικά συμφέροντα (σωστά ή λάθος) δεν προκαλούν πολέμους μόνο αν ακρίνουν πως το κόστος δεν αξίζει το όφελος. Ζούγκλα υπάρχει όπως ανακάλυψαν και οι εφησυχασμένοι του μεσοπολέμου μέχρι το 35 τουλάχιστον. Αν πρέπει να παίξω σκληρο ποδόσφαιρο θα παίξω με τη φανέλα της εθνικής. Εσύ κρίνεις ως διαιτητής.

 233. Χρήστος Π. said

  232 Είπα εγώ να μη μείνει ζωντανος ούτε ένας Έλληνας;;! Η εκτίμηση κόστους-ωφέλους που έκανε ο Χίτλερ και η υποτίμηση των κινδύνων ήταν δείγμα της προβληματικής του σκέψης και του ηλίθιου εγωϊσμού του. Ακόμα πιο ηλίθιοι κάποιοι εθνικιστές που έχουν ένα αποτυχημένο και εγκληματία κατα αμάχων και άσχετων που τελικώς κατέστρεψε τη πατρίδα του, ως πρότυπο!

 234. Theo said

  @233:
  Εγώ μιλώ ως άνθρωπος και χριστιανός και -αν θες- και οπαδός της μη βίας του Γκάντι. Όχι ως πολιτικός, στρατιωτικός ή οτιδήποτε αλλοτριώνει την ανθρωπιά μέσα μου.

 235. Χρήστος Π. said

  233 ΟK Theo, εγώ μιλάω σαν ζώο της ζούγκλας.

 236. ΣΠ said

  Άντε και στην Πόλη.

 237. π2 said

  227: Του την έφεραν του Μπογδάνου οι θεομπαίχτες Συριζαίοι και τελικά η ψηφοφορία θα γίνει αύριο. Δεν πειράζει, κι αύριο μέρα με πολλαπλούς συμβολισμούς είναι. Εορτάζει η Αγία Μεδούλη, θυμίζοντάς μας ότι ο Τσίπρας είναι διεφθαρμένος ως το μεδούλι, όπως είπε χτες ο Άδωνις, εορτάζει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, αδερφός της Αγίας Γοργονίας που μας θυμίζει την γοργόνα την αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και εορτάζουν πολλοί άγιοι από τα Βαλκάνια ή το ξανθόν γένος από το οποίο θέλουν να μας αποκόψουν οι αμερικανόδουλοι Συριζαίοι: Βρεττάνιος της Κωστάντζας, Μωυσής του Νοβγκορόντ, Βασιανός του Ροστόφ, Ανατόλιος της Καλούγκα, Γαβριήλ της Γεωργίας, Βλαδίμηρος μητροπολίτης Κιέβου.

  Εορτάζεται τέλος η Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παραμυθίας εν Ρωσία. Κι η Παναγιά μαζί μας.

 238. sarant said

  238 Πλάκα κάνεις ότι γιορτάζουν αυτοί 🙂

  Αλλά θα ψηφίσουν αύριο; Τότε γιατί μιλάει τώρα ο Κούλης;

 239. π2 said

  239α: Καθόλου: http://www.saint.gr/01/25/index.aspx

 240. Μαρία said

  Ο γλύπτης Χουλιαράς προχτές ζητούσε δημοψήφισμα μαζί με Καλεντερίδη, Παπαθεμελή, Φραγκούλη και σήμερα συνυπογράφει υπέρ της συμφωνίας με Δήμου, Μάνο, Βερέμη και Σώτη 🙂
  http://www.kathimerini.gr/1006445/article/epikairothta/politikh/prepei-na-kerdisoyme-to-stoixhma-sta-valkania

 241. Μαρία said

  240
  Απάνω που θα σε ρωτούσα πού το βρήκες το φοβερό ημερολόγιο. Το δικό μου έχει μόνο το Γρηγόριο το Θεολόγο και τον Αυξέντιο το νεομάρτυρα.

  239
  Οι αρχηγοί μιλάνε με όποια σειρά θέλουν.

 242. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εθνοληψία νομίζω πως λέγεται όλη αυτή η μανία περί το Όνομα ή έχει κυκλοφορήσει στην πιάτσα κάποια άλλη πιο πρόσφορη και πιο εξειδικευμένη ονομασία; Ονοματοληψία, Ονοματολαγνεία;

 243. Theo said

  @238:
  Όλες τις άλλες επισκιάζει η μνήμη του αγίου Γρηγορίου, του μεγαλύτερου θεολόγου και ποιητή της Ορθοδοξίας, αυτής που μας ενώνει με τους Σλάβους αδελφούς και γείτονές μας (δεν ξέρω πόσο διαδεδομένη είναι η τιμή του Αγίου στον σλαβικό κόσμο, αλλά στην Ορθόδοξη Εκκλησία εν γένει είναι από τις πρώτες.)

 244. Μαρία said

  244

 245. Όπα παιδιά! Σταματήστε τα όλα! Μετά την ανατροπή του σχολίου 238 η ψηφοφορία θα είναι για το Brexit αφού είναι του Αγίου βρεταννίου. 😉
  (¨οσο λογικό είναι να κανουμε δημοψήφισμα για το πώς θα ονομάζονται οι γειτονες τόσο λογικό είνια να ψηφίσουμε για το Brexit στην ελληνική Βουλή)

  Μήπως ο σκιτσογράφος διαβάζει το ιστολόγιο;

 246. Μαρία said

 247. Γιάννης Ιατρού said

  Μας διαβάζει ο ΠΘ, τα της Μακεδονικής γλώσσας τα είπε νεράκι προηγουμένως, με έμμεση αναφορά και στους γλωσσολόγους …. 🙂

 248. Μαρία said

  Το πιο πετυχημένο σύνθημα «Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Σκοπιανέ».

  Η ξεφτίλα εδώ https://twitter.com/eVaN_GiAn/status/1087273479425179648

 249. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Καλείται ο χριστιανούλης σχολιαστής Theo (244) που υμνεί το μεγαλύτερο λαμόγιο ολόκληρου του Χριστιανισμού, Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο, να μάς δώσει μιά θεολογική εξήγηση για την περίφημη επιστολή του προς τον Ρήτορα Ευδόξιο.

  Είναι δυνατόν ο ογκόλιθος αυτός της Ορθοδοξίας να λέει ότι ΚΟΙΜΑΤΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ («Χριστός καθεύδει»), ότι η Αγία Εκκλησία μας είναι ένα αποίμαντο μπουρδέλο, ότι θέλει να πεθάνει για να λυτρωθεί από τα κακά που τον περιβάλλουν κι ότι είναι σίγουρος πως απαίσια θα είναι και τα μεταθανάτια;
  Μήπως δεν πίστευε εις Χριστόν και αυτόν Εσταυρωμένον ο αύριον εορταζόμενος άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, κύριε Theo μου, και απλώς δούλευε το πόπολο;
  Μήπως έγινε Χριστιανός επειδής ήταν κακάσχημος και επαρχιώτης (Καππαδόκης) και ήθελε να εκδικηθεί τους Έλληνες που τον κορόϊδευαν για την χωριάτικη προφορά του, όταν σπούδαζε στην Αθήνα;

 250. Αιμ said

  Το 128 του Μπαρτζούδη εγώ το θεωρώ και έμμεση απειλή δηλαδή ΑΠΑΡΆΔΕΚΤΟ

  Επίσης με προβληματίζει ότι το ένα από τα δύο (άξια αναφοράς) χαρακτηριστικά του Χίτλερ είναι ότι ήταν αποτυχημένος ! Αποκαλυπτικό για την σκέψη του γράψαντος

  Έχουν ξεφύγει εντελώς μου φαίνεται μερικοί

 251. Μαρία said

  Νικοκύρη, για σαββατιάτικο.

  Νότιοι

  Βόρειοι

 252. Σωτήρς said

  Λέτε ο Βάταλος να είναι ο Μπογδάν; Χριστέμ.

  Πάω να πω στους Νορβηγούς και Σουηδούς φίλους ότι μιλάνε μια γλώσσα κι όχι δύο. Τι να είναι άραγε όμως; Σουηδικά ή νορβηγικά; Θα πω νορβηγικά, έχουν περισσότερα λεφτά.

 253. Μαρία said

  Τα κεράσια Βοδενών πρέπει να αλλάξουν, γιατί ενισχύουν τον αλυτρωτισμό των γειτόνων, όχι τα ροδάκινα 🙂

 254. Γιάννης Ιατρού said

  Ρε σεις, εκεί πάνω, στη Θεσσαλονίκη, τι ακούω τώρα από τον Λεβέντη στη Βουλή;;; Πως «στις καφετέριες στη Θεσσαλονίκη δεν πάνε γκόμενες», λέει. Για διαφωτίστε ρε παιδιά! 🙂 🙂

 255. sarant said

  255 Και ανέβαινε κάθε βδομάδα με το αυτοκινητακι του 🙂

  241 Υπέγραψε όμως με τους κομιλφώ, όχι με μας τους άπλυτους

 256. Μαρία said

  255
  Δεν ξέρω απο καφετέριες. Αλλά τι εννοούσε; Οτι πάνε μόνο σιτεμένες.

 257. Γιάννης Ιατρού said

  257: Έλα ντε! Ψάχνω το σημείο στον λόγο του, αλλά θυμάμαι πως είπε 3-4 φορές πως ανέβαινε μ΄ένα σαραβαλάκι για κάποια εκπομπή κλπ., οπότε ή θα πέρναγε εκτός ωραρίου απ΄εκεί, ή θα τον έβλεπαν και θα κρυβόντουσαν για να μην τον αποσυντονίσουν, τι άλλο; 🙂 🙂

 258. Μαρία said

  258
  Κι αυτό.

 259. Γιάννης Ιατρού said

  259: Και σήμερα, αραιά πράγματα…. Άσε που ρίχνει τουλούμια εδώ, σιγά να μην περίμεναν….

 260. Μαρία said

  Πείτε μου οτι δεν τρολάρουν! Υπογραφές για Τράκη!
  https://secure.avaaz.org/en/community_petitions/o_Ellinikos_laos_o_DPG_sti_voyli/?preview=live&fbclid=IwAR1–VAtWbEiVgZTyJHCUI5XXeVDJPsha_HFZM8OrQiB6Hlu6rmWnNf7eXg
  Στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία είδαμε τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και πήγαμε και του τα είπαμε από κοντά: Δημήτρη Γιαννακόπουλε βγες μπροστά και μπες στη Βουλή.

 261. Γιάννης Ιατρού said

  261: Εμ, είδαν την φωτό που έβαλε στο ινσταγκραμ που τον δείχνει να μετέχει στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία… γι αυτό https://www.instagram.com/p/Bs26_tthWG4

 262. Μαρία said

  262
  Κάποιοι είδαν σε φωτό και το Γαρδέλη και την κυρία Βέφα αλλά δεν μαζεύουν υπογραφές 🙂

 263. Pedis said

  O Καμμένος με τη δήλωσή του ότι ίσως μιλάει για τελευταία φορά ως πρόεδρος των ανελ με έκανε να νιώσω ρίγη συγκίνησης για τον άνδρα: πίστεψα προς στιγμην ότι θα έβγαζε το πιστόλι του, θα το κόλλαγε στο στήθος, στην καρδιά και φωνάζοντας ενώπιον του Σώματος «έτσι δίνουμε και το αίμα μας για τη Μακεδονία» … κατ.

  αλλά, αμέσως μετά μου ήρθε η έμπνευση:

  τι δίνουν τα γραφεία στοιχημάτων του Λονδίνου για μετεκλογική συνεργασία της όλης (ακρο)δεξιάς;

  Δηλαδή, Καμμένος, Μπαλτάκος και λοιπά ορφανά της ακροδεξιάς μπαίνουν μαζί στη Βουλή με κόμμα ευκαιρίας και ανεβαίνουν στην εξέδρα της νεοδημοκρατικής νίκης να σφιχταγκαλιατούν από τις πατσές χοροπηδώντας από τη χαρά τους με τον Κούλη που γίνεται έτσι ο επόμενος πρωθυπουργός;

 264. Κατερίνα said

  Δίνεις ιθαγένεια και γλώσσα και όνομα, αλλά συμπεριλαμβάνεις σε άλλο άρθρο ότι τα Σκόπια δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και θα υπερισχύσει ο αστερίσκος και όχι η ουσία; Δηλαδή πώς το φαντάζεστε; Στις διαφημίσεις που θα βάζει ο Ζάεφ στο Discovery θα λέει «Είμαστε Μακεδόνες, ελάτε να γνωρίσετε τη Μακεδονική γλώσσα και τον Μακεδονικό πολιτισμό» και από κάτω θα περνάνε στα γρήγορα μικρά γράμματα όπως στις διαφημίσεις των τσιγάρων «Σημειώνουμε ότι καμία σχέση δεν έχει αυτός ο Μακεδονικός πολιτισμός με τον άλλον».

  Σοβαρά τώρα; Είστε τόσο ηλίθιοι να πιστεύετε κάτι τέτοιο;

 265. BLOG_OTI_NANAI said

  250: Ρητορικό σχήμα είναι ψεκασμένε που δηλώνει προσωπική στενοχώρια ή απογοήτευση και το χρησιμοποιεί και άλλες φορές ο Γρηγόριος και άλλοι εκκλησιαστικοί συγγραφείς.

 266. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Αφελέστατε κ. Blog-oti-nanai (266),

  δεν αμφιβάλλω ότι είσαι βιρτουόζος στο να μπαλώνεις θεολογικώτατα ΟΛΕΣ τις γκάφες των Πατέρων της Εκκλησίας. ΣΕ ΕΡΩΤΩ, ωστόσο: Αν επρόκειτο για ρητορικό σχήμα και δεν το εννοούσε ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός, γιατί δεν μάς το λέει ο πρώην πυρηνικός φυσικός της NASA και νύν Μητροπολίτης Λαυρεωτικής Νικόλαος Χατζηνικολάου στο πρόσφατο (1η έκδοσις Μάρτης 2016) σύγγραμμά του «Τελευταία μας ελπίδα η πρώτη μας αγάπη»;

  Με την ευκαιρία, κ. Blog, απάντησέ μας σε κάτι, για να γελάσει και το παρδαλό κατσίκι: Η 93χρονη πρώην Πρύτανις της Σορβόνης, Ελενίτσα Αρβελέρ, έχει επανειλημμένως (βλέπε π.χ. εδώ και εδώ) δηλώσει ότι ο σήμερον εορταζόμενος Γρηγόριος Ναζιανζηνός έχει γράψει στον Ιουλιανό πως και το ΕΛΛΗΝΙΖΕΙΝ ανήκει στους Χριστιανούς πλήν της ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΙΑΣ. Αυτή την δήλωση της Αρβελέρ χρησιμοποιεί συχνότατα ο πάτρωνάς σου ο π. Γ. Μεταλληνός, χωρίς όμως να δίνει πηγή.

  Για δώσε μας εσύ την πηγή, κ. Blog: Σε ποιό σύγγραμμά του το λέει αυτό ο Ναζιανζηνός, δεδομένου ότι σύγγραμμα «τίνος το ελληνίζειν;» δεν έχει γράψει. Στον 1ο και 2ο Στηλιτευτικό κατά Ιουλιανού, ο Ναζιανζηνός κάτι λέει περί παιδεραστών Αρχαίων Ελλήνων, αλλά όχι αυτό που υπονοούν η Αρβελέρ + ο Μεταλληνός.

  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Αν δεν μάς δώσεις πηγή κ. Blog, είναι φανερό ότι τόσον η Μεγάλη Αρβελέρ όσον και ο πάτρωνάς σου ο π. Γ. Μεταλληνός μάς περνάνε για αγράμματους κάφρους…

 267. Theo said

  Στον πρώτο Στηλιτευτικό κατά του Ιουλιανού, στο 103ο κεφάλαιο, ο άγιος Γρηγόριος απαντά στο ερώτημα «Τίνος τὸ ἑλληνίζειν» και μιλά για παιδεραστία:

  «Ἔστω δὲ καὶ τοῦτο τῶν ἡμετέρων εὐεπηρέαστον· πῶς δὲ σὺ δείξεις τοὺς λόγους σοι διαφέροντας; Εἰ δὲ καὶ σοὺς, πῶς τούτων ἡμῖν οὐ μετὸν κατὰ τὴν σὴν νομοθεσίαν καὶ ἀλογίαν; τίνος γὰρ τοῦ Ἑλληνίζειν εἰσὶν οἱ λόγοι, καὶ τοῦ πῶς λεγομένου καὶ νοουμένου; Ἵν᾽ ἐγώ σοι διέλω τὴν τοῦ ὀνόματος δύναμιν, ὦ περὶ τὰς ὁμωνυμίας ἔχων σὺ, καὶ τὰ δηλούμενα, ἢ μιᾷ προσηγορίᾳ διάφορα, ἢ διαφόροις ταυτὰ, ἢ ἑτέραις ἕτερα· ἢ γὰρ τῆς θρησκείας εἶναι τοῦτο φήσεις, ἢ τοῦ ἔθνους δηλαδὴ, καὶ τῶν πρῶτον εὑρισκομένων τῆς διαλέκτου τὴν δύναμιν. Εἰ μὲν οὖν τῆς θρησκείας, δεῖξον ποῦ καὶ παρὰ τίσι τῶν ἱερέων τὸ Ἑλληνίζειν ἔννομον, ὥσπερ καὶ τὸ θύειν ἔστιν ἃ καὶ οἷς τῶν δαιμόνων· οὔτε γὰρ πᾶσι τὰ αὐτὰ, οὔτε ἑνὶ τὰ πάντα, οὔτε τὸν αὐτὸν τρόπον, ὡς τοῖς παρ᾽ ὑμῖν ἱεροφάνταις δοκεῖ, καὶ τοῖς τῶν θυσιῶν τεχνολόγοις. Ποῦ δὲ, ὥσπερ Λινδίοις, εὐσεβὲς τὸ καταρᾶσθαι τῷ Βουθοίνᾳ, καὶ τοῦτο εἶναι θεοῦ τιμὴν, τὰς εἰς αὐτὸν λοιδορίας; ἢ Ταύροις τὸ ξενοκτονεῖν, ἢ Λάκωσι τὸ ἐπιβώμια ξαίνεσθαι, ἢ Φρυξὶ τὸ κατατέμνεσθαι ὑπ᾽ αὐλῶν κηλουμένους, καὶ ἀνανδρουμένους ὑφ᾽ ἅλματος, ἢ τὸ παιδεραστεῖν ἄλλοις, ἢ τὸ ἢ τὸ πορνεύειν ἑτέροις, ἢ ὅσα τῶν ἄλλων μυστηρίων ἐστὶν, ἵνα μὴ λέγω καθ᾽ ἕκαστον, οὕτω δὲ καὶ τὸ Ἑλληνίζειν ἔκκριτόν τινος θεῶν ἢ δαιμόνων; Καίτοι κἂν εἰ τοῦτ᾽ ἦν, οὔπω δῆλον, ὡς Ἑλληνικὸν ἦν, ἤ τινι τῶν παρ᾽ ὑμῖν θεῶν ἢ δαιμόνων τὸ κοινὸν ἀπεκρίθη, ὥσπερ καὶ ἄλλα πολλὰ τῶν κοινῶν θύειν νενομοθέτηται.» (PG 35, 637-640)

  Εδώ ο άγιος Γρηγόριος αμφισβητεί τον ισχυρισμό του Ιουλιανού πως μόνο οι εθνικοί τάχα δικαιούνταν να γράφουν ελληνικά και (αν αυτό έλεγε ο Ιουλιανός πως ήταν επιταγή της παγανιστικής θρησκείας) τον προκαλεί να αποδείξει ποιοι ιερείς το έχουν νομοθετήσει. Στη συνέχεια αναφέρει παραδείγματα κάποιων θρησκευτικών «νόμων» που ίσχυαν μόνο τοπικά. Ανάμεσα σ’ αυτά λέει πως κάποιοι θεωρούσαν «ευσεβές» την παιδεραστία.

  Φαίνεται πως η Αρβελέρ δεν τα θυμόταν τόσο καλά και τα μπέρδεψε, παρασύροντας και τον π. Γ. Μεταλληνό.

 268. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Εύγε κύριε Theo μου (268),

  Όταν, λοιπόν, ο ογκόλιθος της Ορθοδοξίας, παπα-Γιώργης Μεταλληνός υποπίπτει σε τέτοιες ανιστόρητες γκάφες (παρασυρμένος από την απατεώνισσα Ελενίτσα Αρβελέρ), όλοι αντιλαμβανόμαστε γιατί διαπράττει τόσες κολοσσιαίες γκάφες εδωμέσα το πνευματικοπαίδι του ο Blog-oti-nanai

 269. Theo said

  Αν ο π. Γ. Μεταλληνός, ένας επαρκής εκκλησιαστικός ιστορικός, είναι τάχαμου «ογκόλιθος της Ορθοδοξίας», τότε τι ήταν ο Φλορόφσκι, ο Στανιλοάε, ο Ρωμανίδης;

 270. Ευχαριστώ τον Ιάκωβο που μας παρέπεμψε στους Στηλιτευτικούς κατά Ιουλιανού λόγους του Γρηγορίου του Θεολόγου, για τους οποίους δεν είχα ιδέα. Παρατηρώ όμως μια φράση από την παράγραφο 103, που ταιριάζει κατά σύμπτωση στη σημερινή (25/1) συζήτηση: «Σὸν τὸ Ἑλληνίζειν; εἰπέ μοι· τί δέ; οὐ Φοινίκων τὰ γράμματα; ὡς δέ τινες, Αἰγυπτίων; ἢ τῶν ἔτι τούτων σοφωτέρων Ἑβραίων;»

 271. Μαρία said

  270
  Τεό, χτες η ερτ3 επισκέφτηκε το μοναστήρι του Μπιγκόρσκι. Ο ηγούμενος είναι πρώην αγιορείτης με καλά ελληνικά αλλά κι ο καλόγερος που έκανε την ξενάγηση σπούδασε στην εδώ θεολογική. Τους βοήθησε πολύ ο Άνθιμος, είπε ο ηγούμενος. Εκκλησιαστική διπλωματία 🙂
  https://webtv.ert.gr/ert3/24ian2019-dia-tayta/

  https://bigorski.org.mk/el/

 272. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Σοφέ Νέστορα του Ιστολογίου, κ. Άγγελε (271),

  χαίρομαι που έγινα αιτία να πληροφορηθείτε την ύπαρξη των δύο Στηλιτευτικών κατά Ιουλιανού λόγων του Ναζιανζηνού. Μή σάς κάνει εντύπωση η φράσις του μισέλληνα Γρηγορίου «οὐ Φοινίκων τὰ γράμματα; ὡς δέ τινες, Αἰγυπτίων; ἢ τῶν ἔτι τούτων σοφωτέρων Ἑβραίων;»

  Τουλάχιστον άλλοι 7 Πατέρες της Εκκλησίας λοιδορούν τους Έλληνες για το Αλφάβητο, ότι δηλ. το έκλεψαν από τους Φοίνικες και τους (σοφώτερους!) Εβραίους. Σάς θυμίζω, σοφέ Νέστορα, ότι οι πρώτοι που κατηγόρησαν την Λεσβία ποιήτρια Σαπφώ ως ΤΡΙΒΑΔΑ, ήσαν οι απολογηταί της Αγίας Εκκλησίας μας Τατιανός + Κλήμης ο Αλεξανδρεύς.

  Εξαποανέκαθεν ήσαν μισέλληνες οι Χριστιανοί…

 273. Theo said

  @272:
  Ευχαριστώ, Μαρία.

  Τον θυμάμαι αμυδρά τον ηγούμενο, καλόγερο στη Μονή Γρηγορίου πριν από 30 περίπου χρόνια, μαζί με τον τότε διάκονο Ναούμ, νυν μητροπολίτη Στρώμνιτσας.
  Εξ αιτίας τους ξέσπασε μια διαμάχη μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της πλειονότητας των αγιορείτικων μοναστηριών που κράτησε για κανένα χρόνο μέχρι που οι Αγιορείτες δέχτηκαν την απαίτηση του Πατριάρχη να ζητούν την άδειά του για την κουρά μοναχών που δεν έχουν ελληνική ιθαγένεια (με την κουρά τους, την αποκτούν αυτεπάγγελτα. κατά τ’ άλλα, ως σταυροπηγιακές, οι αγιορείτικες μονές, δεν χρειάζονται άδεια επισκόπου για τις κουρές μοναχών.)

  Πάντως, παρ’ όλο που ο τότε ηγούμενος της Γρηγορίου τους φέρθηκε πολύ καλά, όπως λέει κι ο π. Παρθένιος στο βίντεο, οι εν λόγω δύο εγκατέλειψαν ξαφνικά τη Μονή, χωρίς να του πουν τίποτα, κι ο Ναούμ χειροτονήθηκε επίσκοπος σχεδόν αμέσως.

 274. BLOG_OTI_NANAI said

  Μισό λεπτό να μην μπερδευόμαστε. Καταρχάς η Αρβελέρ αποτελεί πρόσωπο που μπορείς να παραπέμψεις σε αυτήν εάν πρόκειται για σύγγραμμα της. Στις συνεντεύξεις της βεβαίως παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα τα οποία πηγάζουν από την ιδεολογία της η οποία έχει μια δυτικόφιλη χροιά. Σε συνεντεύξεις έχει πει πράγματα αβάσιμα γι’ αυτό θέλει πολύ προσοχή.

  Εδώ όμως έχουν μια βάση όσα λέει, άσχετα αν δεν τα θυμάται κατά γράμμα.
  Καταρχάς ο Γρηγόριος λέει ότι εμείς οι χριστιανοί μετέχουμε της ελληνικής παιδείας και απορρίπτουμε ΟΛΕΣ τις πτυχές της ειδωλολολατρίας, όχι μόνο την παιδεραστία.

  Στην ουσία ο Γρηγόριος λέει και παραθέτω τα αποσπάσματα που προέρχονται από ένα μεγαλύτερο παράθεμα:

  Αναρωτιέται λοιπόν σε ποιον ανήκει το δικαίωμα του «ελληνίζειν» και κατηγορεί το Ιουλιανό ότι με το σκεπτικό του θα μπορούσε να τους απαγορεύσει ακόμα και να μιλάνε ελληνικά στην καθημερινότητα τους.
  Όμως, το «ελληνίζειν» δεν είναι κάτι που το δικαιούνται μόνο εκείνοι στους οποίους ανήκει η γλώσσα, αλλά ανήκει εξίσου σε όσου μετέχουν σε αυτήν.
  Και ανατρέποντας το επιχείρημα του Ιουλιανού -ο οποίος έπραξε την απίθανη γελοιότητα να ταυτίσει τον ελληνισμό με την ειδωλολατρία- του λέει ότι ακόμα κι αν όλες οι θεότητες σας ομόφωνα θεωρούσαν ότι η παιδεραστία (και πολλά άλλα αναφέρει) είναι κομμάτι της ειδωλολατρικής λατρείας, και πάλι αυτό δεν θα σήμαινε ότι η παιδεραστία είναι κομμάτι του ελληνισμού, αλλά ανήκει στους δαίμονες σας που την απαιτούν.

  Κατά συνέπεια, ως ένα βαθμό έχει δίκιο η Αρβελέρ, ότι «εμείς οι χριστιανοί είμαστε επίσης μέτοχοι στον ελληνισμό -γλώσσα, γράμματα, τέχνες-, δηλ. όλα τα θεωρούμε και δικά μας, εκτός βεβαίως από κάθε είδους ειδωλολατρική πρακτική»

 275. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  265 – Εκτός του ότι δεν δίνουμε ιθαγένεια και γλώσσα γιατί τα έχουν επίσημα για όλο τον κόσμο, (με την υποστήριξη όλων των όψιμων δεξιών και μη πατριδοκάπηλων μακεδονομάχων) εσύ πώς φαντάζεσαι πως λειτουργούν μέχρι τώρα στις διαφημίσεις στο Diskovery (και όχι μόνο) δεν λένε «Είμαστε Μακεδόνες, ελάτε να γνωρίσετε τη Μακεδονική γλώσσα και τον Μακεδονικό πολιτισμό» αλλά είμαστε FYROM;

  Σοβαρά τώρα; Είσαι τόσο ηλίθια να πιστεύεις κάτι τέτοιο;

  Καλού κακού, ρίξε μια ματιά στο λινκ να δείς σε ποιά χώρα πουλάει τα βιβλία του ο ΓεΟργιάδης που αποκαλεί προδότες όσους υποστηρίζουν την συμφωνία και ποιός ξέρει, μπορεί και να δείς το φώς το αληθινό που σου στερεί ο στρουθοκαμηλισμός σου.

  https://www.aigaio365.gr/o-adonis-georgiadis-poulaei-ta-vivlia-tou-sti-macedonia-eikona/

 276. BLOG_OTI_NANAI said

  267: Τώρα παρατηρώ και κάτι που μου κάνει εντύπωση. Εφόσον γράφεις «εξαποανέκαθεν ήσαν μισέλληνες οι Χριστιανοί» για ποιον λόγο θυμώνεις όταν «σας περνάνε για αγράμματους κάφρους«;

 277. Theo said

  @275:
  Σε μένα απευθύνεσαι;

  Συμφωνώ ότι η Αρβελέρ είναι σοβαρή και αξιόπιστη ιστορικός του Βυζαντίου, όσον αφορά τα συγγράμματά της.
  Όμως, το ότι τα τελευταία χρόνια λέει πράγματα αβάσιμα σε συνεντεύξεις μπορεί να οφείλεται και στην ηλικία της. Φυσιολογικό για έναν ενενηντάρη να μη θυμάται επακριβώς και να μπλέκει κάποια πράγματα.

  Αλλά στο σχ. 268 έχω ολόκληρο το παράθεμα απ’ όπου αντλείς τα αποσπάσματα που ποστάρεις. Και το έκανα, για να το διαβάσουν όσοι μπορούν και καταλαβαίνουν τον άγιο Γρηγόριο και να μην υπάρχουν υπονοιες για ενδεχόμενο δόλο της κοπτοραπικής.

 278. Theo said

  @271:
  Άγγελε, μια μικρή διόρθωση:
  Το 103ο κεφάλαιο (που το λες παράγραφο) είναι αυτό που πόσταρα στο σχ. 268.
  Το «Σὸν τὸ Ἑλληνίζειν; εἰπέ μοι· τί δέ; οὐ Φοινίκων τὰ γράμματα; ὡς δέ τινες, Αἰγυπτίων; ἢ τῶν ἔτι τούτων σοφωτέρων Ἑβραίων;» είναι στο 107ο.

 279. BLOG_OTI_NANAI said

  278: Γενικά το γράφω. Το απόσπασμα στο οποίο αναφέρομαι φτάνει μέχρι το PG 35,641B. Αλλά έχει ακόμα περισσότερα κομμάτια που μιλάνε και για τις τέχνες κ.λπ. και πριν και μετά από το απόσπασμα αυτό.

  Έτσι κι αλλιώς αυτές οι αναφορές γίνονται για να καθαρίζει η λάσπη, αυτό έλειπε να ασχολούμαστε με το τι νομίζει ο βατμαν.

 280. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Αγαπητέ μου κ. Blog (275), ήξερα ότι είσαι παραχαράκτης των κειμένων, αλλά δεν φανταζόμουν το μέγεθος της θρασύτητός σου. Όπως (με ευγένεια) σού υποδεικνύει ο κ Theo στο 278, απέκρυψες ότι ΔΕΝ είναι μόνο το «παιδεραστείν» που αρνούνται να παραλάβουν οι Χριστιανοί από το «ελληνίζειν», αλλά και την πορνεία, το να σκοτώνεις ξένους, το να καταράσαι κλπ. Αναρτώ ολόκληρη την σχετική περικοπή από «Πρώτο Στηλιτευτικό κατά Ιουλιανού» Λόγο του Γρηγορίου Ναζιανζηνού, ώστε να αντιληφθούν όλοι οι αναγνώσται το μέγεθος της κοπτοραπτικής σου…

  https://i.imgur.com/qZMehJN.gif΄

  Δηλαδή, η Αρβελέρ ΔΕΝ αποδίδει το πνεύμα του Ναζιανζηνού λέγοντας «δικό μας το ελληνίζειν πλήν της παιδεραστίας». Διότι ο Ναζιανζηνός λέει…

  «δικό μας το ελληνίζειν πλήν της παιδεραστίας, της ξενοκτονίας, της πορνείας, του καταράσθαι κλπ – κλπ» Άρα, παραπληροφορεί η Αρβελέρ, όπως και ο πάτρωνάς σου ο Μεταλληνός, απομονώνοντας μόνο την παιδεραστία

  Στον ίδιο λόγο «Κατά Ιουλιανού, Στηλιτευτικός πρώτος», το κάθαρμα ο Ναζιανζηνός αποκαλεί τον Σωκράτη «παιδεραστή», τον Πλάτωνα «λαίμαργο», τον Σόλωνα «άπληστο», τον Ξενοκράτη ως «ψαροφάγο» και τον Διογένη ως «πολυλογά»!.. Τίποτα δεν του αρέσει στους Έλληνες του αληταρά του Ναζιανζηνού!.. Παραθέτω το πρωτότυπο απόσπασμα…

  ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΑΖΙΑΝΖΗΝΟΣ: «Ταῦτα μὲν ἤδη καὶ πολλῷ τιμιώτερα τῆς Σόλωνος ἀπληστίας τοῦ σοφοῦ τε καὶ νομοθέτου, ἣν Κροῖσος ἤλεγξε τῷ Λυδίῳ χρυσῷ· καὶ τῆς Σωκράτους φιλοκαλίας· αἰδοῦμαι γὰρ εἰπεῖν παιδεραστίας, κἂν σεμνοποιῆται ταῖς ἐπινοίαις· καὶ τῆς Πλάτωνος λιχνείας τῆς Σικελικῆς, δι᾿ ἣν καὶ πιπράσκεται, καὶ οὐδ᾿ ὑπό τινος ἐξωνεῖται τῶν αὐτοῦ μαθητῶν, ἢ ὅλως Ἕλληνος· καὶ τῆς Ξενοκράτους ὀψοφαγίας· καὶ τῆς Διογένους στωμυλίας, »

  Όσο για το «εξαποανέκαθεν» για το οποίο με λοιδορείς στο 277, φαντάζομαι ότι αστειεύεσαι, αφού σίγουρα αντελήφθης ότι πρόκειται για ειρωνεία. Αντιθέτως, αν ήθελα εγώ να σέ βγάλω αγράμματο από τα λάθη πληκτρολογήσεως που κάνεις, θα μπορούσα να γεμίσω σελίδες ολόκληρες: π.χ. στο 275 γράφεις «πολύ προσοχή» αντί «πολλή προσοχή». Αλλά δεν καταδέχομαι να πέσω τόσο χαμηλά και να σχολιάσω τα στιγμιαία λάθη πληκτρολογήσεως του οποιουδήποτε σχολιαστή…

 281. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  281: Δεν τυπώθηκε η φωτοτυπία από τον 1ο Κατά Ιουλιανού Στηλιτευτικό του Ναζιανζηνού

 282. Ευχαριστώ, Theo (271). Αφηρημάδα μου.

 283. BLOG_OTI_NANAI said

  282: Βατμαν, ξέρω ακριβώς τι έχουν πει όλοι οι πατέρες της Εκκλησίας.

  Αδιαφορώ παντελώς για τα συντακτικά ή ορθογραφικά λάθη. Δεν σε ειρωνεύτηκα για το «εξαποανέκαθεν», δεν με απασχολεί καν. Σε ειρωνεύτικά διότι υιοθετείς κάθε νεοπαγανιστική ηλιθιότητα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, και μάλιστα απέναντι μου που ξέρω όσα έχουν πει τα ούγκανα οι οπαδοί σας, αλλά και όσα θα πουν στο μέλλον και δεν τα έχουν ακόμα σκεφτεί. Άντε να λοιπόν να παίξεις με κανέναν στα μέτρα σου.

  Άλλωστε, είσαι τόσο τουρμπίνας που γράφεις «Άρα, παραπληροφορεί η Αρβελέρ» την ίδια στιγμή που επιβεβαιώνεις αυτό που γράφω… Τι να σου πει κανείς λοιπόν;

  Επίσης το να με πρήζεις με το τι είπε ο Γρηγόριος για τους φιλοσόφους, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι από τα καλά που έχει ο άνθρωπος το σπουδαιότερο είναι η παιδεία και μάλιστα όχι μόνο των χριστιανών αλλά και η ελληνική (που φυσικά περιλαμβάνει όλη τη σοφία των φιλοσόφων, πλην ειδωλολατρίας) είναι μάταιο. Δεν μπορείς απέναντι μου να επιλέξεις ούτε μισό εδάφιο ελπίζοντας να μείνει κρυφή η απάντηση διότι γνωρίζω κάθε μακακία πυο έχετε γράψει, ακόμα και αυτές που δεν έχετε σκεφτεί ακόμα.

  Άιντε να τώρα να δεις αν έρχομαι, ψεκασμένε.

 284. […] […]

 285. ΣΠ said

 286. π2 said

  Ήταν να μην πάρει φόρα ο Μέρτζος. Τώρα γράφει βιβλίο στο οποίο καταγγέλλει τους υπερπατριώτες και στηλιτεύει την καταπίεση των σλαβοφώνων:

  http://www.thetoc.gr/politiki/article/o-nikos-metzos-grafei-gia-ti-meionotita-fantasma-twn-slabofwnwn

 287. sarant said

  Ωχ, έσπασε τα δεσμά του 🙂

 288. Μαρία said

  Ευκαιρία να διαφημίσω κι αυτό http://neaflorina.gr/2017/12/parousiasi-tou-vivliou-tou-andrea-athanasiadi-sti-skia-tou-voulgarismou-videos-pics/ με βίντεα απ’ την παρουσίαση.

 289. Γιάννης Ιατρού said

  289: Και (με επιπλέον πληροφορίες) στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: