Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Φεβρουαρίου έτους 2019

Posted by sarant στο 1 Φεβρουαρίου, 2019


Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ στις αρχές κάθε μήνα (συνήθως, αλλά όχι πάντα, την πρώτη του μηνός), ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα.

 

Πα 1 † Ζαχαρίου Παπαντωνίου
Σα 2 Γενέσιον Γεωργίου Σουρή· επίσης Δημητρίου Μενδελέγεφ και του Περιοδικού Συστήματος αυτού
Κυ 3 Προσεδάφισις επί της Σελήνης του πρώτου γηίνου αντικειμένου
Δε 4 † Τελευτή Θεοδώρου Κολοκοτρώνη. Και Δύτου Ανάδυσις
Τρ 5 † Ιωάννου Γαβριήλ Εϋνάρδου
Τε 6 Δυστύχημα του αεροδρομίου του Μονάχου
Πε 7 Καρόλου Ντίκενς και Λουκιανού Κηλαηδόνη του μοναχικού καουμπόη τελευτή
Πα 8 Μάρκου Βαμβακάρη και Νικολάου Ξυλούρη, των γνησίων μελωδών
Σα 9 † Κοίμησις Διονυσίου Σολωμού. Και Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
Κυ 10 † Νικολάου Καββαδία, βάρδου των ναυτικών
Δε 11 † Καρτεσίου «σκέπτομαι άρα υπάρχω».
Τρ 12 Γενέσιον Καρόλου Δαρβίνου
Τε 13 Εφεύρεσις κινηματογραφίας υπό αδελφών Λυμιέρ και θανή Ιωάννου Καλαϊτζή του δαιμονίου γελοιογράφου
Πε 14 Έρωτος του ανικήτου
Πα 15 Γενέσιον Γαλιλαίου
Σα 16 Ιστολογίου ίδρυσις· και Δημοκρίτου του Αβδηρίτου
Κυ 17 † Θανάτωσις Ιορδάνου Μπρούνο επί της πυράς
Δε 18 Κοίμησις Μιχαήλ Αγγέλου και γενέσιον Νικολάου Καζαντζάκη, Κρητός
Τρ 19 Γενέσιον Κοπερνίκου του ανατροπέως
Τε 20 Εφεύρεσις φωνογράφου υπό Θωμά Έδισων. Και Σπειροειδούς Αρχιτέκτονος γενέθλιον
Πε 21 Παγκόσμια ημέρα μητρικής γλώσσης
Πα 22 † Αμερίκου Βεσπουκίου
Σα 23 † Ιωάννου Γουτεμβεργίου και της τυπογραφίας εν Ευρώπη. Και ίδρυσις της ΕΠΟΝ
Κυ 24 † Τένεση Γουίλιαμς
Δε 25 Γενέσιον Καρόλου Γολδόνη
Τρ 26 Γενέσιον Βίκτωρος Ουγκώ
Τε 27 Ανακάλυψις της δομής του DNA
Πε 28 † Κήδευσις Κωνσταντίνου Παλαμά – «Ηχήστε οι σάλπιγγες!…»

Στο παλιό ρωμαϊκό ημερολόγιο, που το έχουμε δανειστεί, ο Φλεβάρης ήταν ο τελευταίος μήνας του χρόνου -η χρονιά άρχιζε από τον Μάρτιο. Στο τέλος του χρόνου γίνονταν τελετές εξαγνισμού, και από το februum (= κάθαρση) ο μήνας ονομάστηκε Februarius. Από το Φεβράριος > Φεβράρης > Φεβλάρης προέκυψε η δημώδης ονομασία Φλεβάρης, που παρετυμολογικά συνδέεται με τη φλέβα, δηλ. ο Φλεβάρης ανοίγει τις φλέβες του (φλεβίζει) και βρέχει τον κόσμο -εξού και η παροιμία “Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει”.

Μάλιστα, στις θηλάζουσες υπήρχε η εθιμική συνήθεια, για την πρόληψη των παθήσεων των θηλών, να τηρούν απόλυτη αργία και νηστεία την ημέρα της Υπαπαντής, στις 2 Φεβρουαρίου, που σαράντισε η Παναγία-Λεχώνα. Η κάθε μικρομάνα πριν θηλάσει το βρέφος της σταύρωνε τις θηλές των μαστών της και έλεγε την παρακάτω επωδή τρεις φορές: “Φλεβάρη, φλέβες άνοιξε στις ρώγες των βυζιών μου για να βυζάξω το παιδί και να το μεγαλώσω για να βυζάξω τον γιο τον κανακάρικό μου”.

Ο Φλεβάρης είναι ο μόνος μήνας που έχει λιγότερες από 30 ημέρες, και γι’ αυτό λέγεται Κουτσοφλέβαρος, ενώ σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας έχει κι άλλα ονόματα που δηλώνουν κάτι ανάλογο: Μικρός, Κουτσός, Γκουζούκης και Κούντουρον (ποντ. κοντή+ουρά). Και εξαιτίας αυτού, μια από τις παροιμιώδεις «ανύπαρκτες ημερομηνίες», είναι και η 30 Φεβρουαρίου, όπως είναι και οι 32 του μηνός, η μέρα του Αγίου Ποτέ (και του άλλου που αρχίζει απ’ το ίδιο γράμμα), ο μήνας που δεν έχει Σάββατο ή ο κόκκινος Μάης.

Υπάρχουν άφθονες λαϊκές παραδόσεις για το πώς έχασε τις μέρες του ο Φλεβάρης. Παραθέτω μία από το Σοποτό Αχαΐας, που περιλαμβάνεται στο κλασικό βιβλίο Παραδόσεις του Ν. Πολίτη: Ήτανε μια φορά μια γριά, κι είχε κάτι κατσικάκια. O Mάρτης τότες είχε είκοσι οχτώ ημέρες κι ο Φλεβάρης τριάντα μία. Ήρθε εκείνη την εποχή ο Mάρτης κι επέρασε χωρίς να κάμει χειμώνα. Kαι η γριά, από τη χαρά της που βγήκανε πέρα καλά τα κατσικάκια της, εγελάστη και είπε: «Στην πομπή σου, γερο-Mάρτη, τ’ αρνοκατσικάκια μου καλά τα πέρασα». Kαθώς τ’ άκουσεν αυτά τα λόγια ο γερο-Mάρτης, εθύμωσε και στη στιγμή δανείζεται τρεις ημέρες από το Φλεβάρη, το γείτονά του, και αρχίζει ένα σορόκο, π’ έκαμε τη γριά να χωθεί από κάτου από ένα κακκάβι και να φωνάζει:«Kάτσι, κάτσι, κάτσι!» γιατί έλεγε ότ’ εχόρευαν τα κατσικάκια απάνου στο κακκάβι. Tα κατσικάκια της γριάς εψόφησαν από το σορόκο. Kι από τότε έχει ο Mάρτης τριάντα μία ημέρα και ο Φλεβάρης είκοσι οχτώ. Ένεκα γι’ αυτό πόπαθε εκείνη η γριά, τις τρεις ύστερες ημέρες του Mάρτη τις λένε «ημέρες των γριών». Kαι ονοματίζουνε καθεμία από δαύτες και με τ’ όνομα μιανής από τις πλιο ηλικιωμένες γριές του χωριού· και αν τύχει καλή η ημέρα, λεν πως και η γριά είναι καλή, και αν γίνει κακοκαιρία, λεν πως από την κακία της έγινε.

Είπαμε πιο πάνω ότι «Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει». Πολλοί προσθέτουν κι ένα δεύτερο σκέλος που μετριάζει τη μετεωρολογικήν αισιοδοξία της παροιμίας. Στην Κεφαλονιά λένε ή λέγανε «μα αν τις φλέβες του ανοίξει, ξεροπήγαδα γεμίζει», ενώ στην Κρήτη «μα κι αν τύχει και θυμώσει μες στα χιόνια θα μας χώσει».

Είναι πάντως γεγονος ότι στα μέρη τα δικά μας ο Φλεβάρης πράγματι μυρίζει καλοκαίρι, και οι λιακάδες του είναι καλοδεχούμενες αφού προαναγγέλλουν την άνοιξη. Γράφει ο Βάρναλης στους Σκλάβους Πολιορκημένους:

Στης αμυγδαλιάς τα χιόνια,
στις λιακάδες του Φλεβάρη,
στου Μαρτιού τα χελιδόνια
και στ’ Αυγούστου το φεγγάρι
είχες μου, καρδιά, σπαρτάρει.

Αντίθετα, όπως μας ενημέρωσαν πριν από μερικά χρόνια οι ανταποκριτές μας, στα Πολωνικά ο Φλεβάρης είναι Luty, που σημαίνει κάτι σαν «μεγάλη παγωνιά», ενώ στα σουηδικά η λαϊκή ονομασία του είναι göjemånad, ο μήνας του χιονιού. Και εδώ στη Λοθαριγγία (και) ο φετινός Φλεβάρης θα μπει με χιονάκι.

Ο Φλεβάρης είναι από τους μήνες για τους οποίους έχει φτιαχτεί λέξη για γεγονότα που συνέβησαν στη διάρκειά του, αν και κοντεύει να ξεχαστεί. Πρόκειται για τα Φεβρουαριανά: τις συγκρούσεις στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1863 μεταξύ Ορεινών και Πεδινών, στη μεσοβασιλεία μεταξύ Όθωνα και Γεωργίου. Σε ανάμνηση της συμφιλίωσης των αντιμαχόμενων, πήρε τ’ όνομά της η πλατεία Ομονοίας.

Ο Φεβρουάριος είναι επίσης από τους μήνες που έχουν δώσει επώνυμα, τόσο το Φλεβάρης όσο και το Φλεβαράκης (όπως ο προπονητής του μπάσκετ), πιθανώς από παρατσούκλι, ή το Φλεβαρόπουλος. Βρίσκω ότι το επώνυμο Φλεβάρης εντοπίζεται κυρίως στη Ρόδο, ενώ το Φλεβαράκης στο Σταυροχώρι Λασιθίου και στη Σητεία. Άλλοι μήνες που έχουν δώσει επώνυμα είναι ο Γενάρης, ο Μάρτης, ο Απρίλης και ο Μάης.

Τέλος, ο Φλεβάρης είναι ο μήνας που το ιστολόγιο γιορτάζει τα γενέθλιά του, αφού άρχισε να εκπέμπει στις 16 Φεβρουαρίου 2009. Φέτος θα κλείσουμε δέκα χρόνια, ζωή να ‘χουμε. (Μια και ανέφερα το ιστολόγιο, να περιαυτομπλογκήσω και λίγο: ο Ιανουάριος του 2019, που τελείωσε χτες, έκανε ρεκόρ, ήταν ο μήνας με τις περισσότερες επισκέψεις από καταβολής ιστολογίου, με περισσότερες από 262.000 επισκέψεις. Δεν το περίμενα, αλλά τελικά η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών έφερε πολλές επισκέψεις. Να σημειώσω ότι το προηγούμενο ρεκόρ, με 260.933, το είχε και πάλι Γενάρης, ο περσινός, του 2018).

Συνηθίζω τα μηνολόγια να τα κλείνω με τραγούδι, που βέβαια αναφέρεται στον εκάστοτε μήνα. Ο Φεβρουάριος, φυσικά, έχει στο όνομά του τον δίσκο Άγιος Φεβρουάριος, του Δήμου Μούτση και του Μάνου Ελευθερίου, έναν από τους σημαντικούς δίσκους του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού. Όπως έχει εξιστορήσει ο Μάνος Ελευθερίου, ο ίδιος είχε προτείνει τίτλο με τον Άγιο Στέφανο, αλλά ο Μούτσης ήθελε οπωσδήποτε να αρχίζει το όνομα από Φ.

Ωστόσο, έχουμε βάλει άλλη φορά τραγούδια από τον σημαντικότατο αυτό δίσκο, και θα ξαναβάλουμε στο μέλλον. Σήμερα προτίμησα να κλείσω το άρθρο με τον Φλεβάρη των φλεβών, του Παντελή Θαλασσινού σε στίχους Ηλία Κατσούλη, που δίνει μιαν άλλη εξήγηση για το πώς έχασε τις μέρες του ο Φλεβάρης:

Advertisement

204 Σχόλια προς “Μηνολόγιον Φεβρουαρίου έτους 2019”

 1. Γς said

  Καλημέρα και καλό μήνα

  Τον φάγαμε και τον Ιανουάριο

 2. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα

  και καλό μήνα!

 3. atheofobos said

 4. 1η Φεβρουαρίου 1862: Η Ναυπλιακή Επανάσταση κατά του βασιλιά Όθωνα.

  Η μεγαλύτερη και πιο αιματηρή από τις στάσεις της Α’ Δυναστείας, η οποία τερματίστηκε με εκστρατεία και τακτική πολιορκία του Ναυπλίου. Χίλιοι στρατιώτες υπό τους , Αρτέμιο Μίχο, Πάνο Κορωναίο και τον δικαστικό Γεώργιο Πετιμεζά, μαζί με τους περίπου χίλιους πολιτικούς κρατούμενους στην Ακροναυπλία που απελευθερώθηκαν και μερικές εκατοντάδες νέους εθελοντές, ξεκίνησαν αντιδυναστικό αγώνα. Η βασιλική κυβέρνηση του Αθανασίου Μιαούλη έστειλε εναντίον τους στρατό περίπου 7.000 ανδρών. Μέσα Μαρτίου του 1862, η επανάσταση είχε κατασταλεί. Πολλοί από τους επαναστάτες αμνηστεύτηκαν…

 5. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα και καλό μήνα. Έπειτα από την αναφορά τάγματος (#2) είστε ελεύθεροι υπΕρεσίας. 🙂

 6. EΦΗ - ΕΦΗ said

  Καλό μήνα!
  Δέκα τραγούδια για το Φλεβάρη
  http://www.ogdoo.gr/diskografia/stigmes/10-tragoydia-gia-ton-fevrouario

  Γιαννϊατρού , άνθισαν εκεί οι αμυγδαλιές;
  Περίεργο φέτος που δεν έχω δει ακόμη ούτε μια ανθισμένη, ούτε στη γειτονιά ούτε και παραπέρα.

 7. Theo said

  Καλημέρα και καλό μήνα, με λαμπρή λιακάδα εδώ, στα βόρεια.

  Και σε μένα φάνηκε πολύ μικρός αυτός ο Ιανουάριος. Μάλλον, επειδή γερνάω 🙂

 8. cronopiusa said

  3 Φεβρουαρίου του 1830. Ίδρυση Ελληνικού κράτους
  Πρωτόκολλο της ανεξαρτησίας του Ελληνικού κράτους (γνωστό και ως Πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830)

  Καλή σας μέρα και καλό μήνα σε όλες και όλους!

 9. sarant said

  Καλημέρα, καλό μήνα!

  6 Α, ωραία!

 10. Πολλά γενέθλια αυτός ο μήνας 😉
  Πόσο λίγα ξέρουμε για αυτή την περίοδο όμως! https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CE%B5%CE%B2%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%AC

 11. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα, καλό μήνα!

  Με τον Καρτέσιο δε μπόρεσα να μη θυμηθώ τη «Ζωή μετά»:

 12. Γς said

  Κυ 17 Γενέσιό της.

  Να μην ξεχάσω να της στείλω λουλούδια

 13. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα και καλό μήνα !
  Ο Θεούλης είναι δίκαιος, όσο τραβάς το μισθό του Γενάρη από πριν από την Πρωτοχρονιά για να φτάσει στις 31.01, έτσι μετά σου δίνει μήνα με 28 μέρες…
  Χαρακτηριστική ημερομηνία η 8η τρέχοντος, που εκτός από τις δύο σπουδαίες απώλειες που αναγράφονται παραπάνω, έχει και την τραγωδία της θυρας 7…

  Χρόνια πολλά στην Τρύφωνα, άγιο προστάτη των αμπελουργών (χικ) – γιορτάζει η μεγάλη εκκλησία της Παλλήνης, στη «σκιά» της οποίας, 200 μέτρα πιο δίπλα, ζει η Κοίμιση της Θεοτόκου, δηλ. αυτή που ξέρουμε όλοι από τη διασταύρωση.

 14. Babis said

  Πριν διαβάσω το υπόλοιπο άρθρο, διαμαρτύρομαι εντόνως γιατί παραλείφθηκε η μέγιστη εορτή της Χριστιανοσύνης. 😛
  10 Φεβρουαρίου: Οσίου Χαραλάμπους του ιερομάρτυρος.

  Για να το συνδέσω και με το χθεσινό θέμα, η κλητική είναι Χαράλαμπε και όχι Χαράλαμπο.

 15. spiral architect 🇰🇵 said

  @14: Ναι Χαράλαμπε! ❤
  (οι ευχές έπονται)

 16. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  14 Το ξέρουμε.

 17. «Δεν το περίμενα, αλλά τελικά η συζήτηση για τη [τσιπρο]Συμφωνία των Πρεσπών έφερε πολλές επισκέψεις».

  # Μερίδιο από τα τριάκοντα αργύρια λόγω …αντεθνικής αντίστασης!

  # Καλημέρα, καλό μήνα σε όλους, ιδιαίτερα στους Μακεδονοκλάστες!

 18. Γς said

  13:

  >Χρόνια πολλά στην Τρύφωνα άγιο προστάτη των αμπελουργών

  Επ, στΟΝ Τρύφωνα. Μην του βάλουμε κουδούνια του αγίου.

  Στον Αγιο Τρύφωνα [μέσα στην Ακαδημία του Πλάτωνος] ήρθε εις [δεύτερη] γάμου κοινωνία ο Γς.

  Οπου απ το «Ιερός Ναός του Αγίου Τρύφωνος» έγραψαν σε μεγαλη πινακίδα το «Αγιος Τρύφων» στ αγγλικά ως «Saint Tryphonos»

 19. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Καλό μήνα δεν είπα. Λέω τώρα.

 20. Πάνος με πεζά said

  Ωχ ! ΣτΗΝ έγραψα ! Ξέρεις γιατί; Γιατί σκεφτόμουν μετά που θα έγραφα τη θηλυκού γένους εκκλησία – μου συμβαίνει συχνά αυτό, ακόμα και με την ορθογραφία της επόμενης λέξης, που με παρασύρει στην προηγούμενη !

 21. Babis said

  “Φλεβάρη, φλέβες άνοιξε στις ρώγες των βυζιών μου για να βυζάξω το παιδί και να το μεγαλώσω για να βυζάξω τον γιο τον κανακάρικό μου”.

  Αν είχε κόρη την μπούκωνε με το βυζί χωρίς πολλά πολλά. 😛

 22. Γς said

  14:

  >Για να το συνδέσω και με το χθεσινό θέμα, η κλητική είναι Χαράλαμπε και όχι Χαράλαμπο.

  και Χαραλάμπη! [Ελα βρε Χαραλάμπη να σε παντρέψουμε]

  Χρόνια πολλά

 23. Babis said

  #22
  [Ελα βρε Χαραλάμπη να σε παντρέψουμε]

  Εγώ δεν σε καταράστηκα. 😛

 24. Γς said

  20:

  Να το προσέξεις!

  Μπορεί και να σου κόψει τίποτα ο αγιος μ αυτό που κρατάει

 25. sarant said

  10 Πράγματι, δεν ξέρουμε πολλά

  13 Δεν το είχα σκεφτεί έτσι, έξυπνο!

  14 Πέφτει Κυριακή, αλλιώς θα γράφαμε εορταστικό άρθρο -να το θυμηθώ για του χρόνου!

 26. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα καὶ καλὸ μήνα.

  “Φλεβάρη, φλέβες άνοιξε στις ρώγες των βυζιών μου για να βυζάξω το παιδί και να το μεγαλώσω για να βυζάξω τον γιο τον κανακάρικό μου”.

  Νικοκύρη, νομίζω πὼς λείπει μιὰ συλλαβή ἀπὸ τὸν τελευταῖο στίχο, γιατὶ δὲ βγαίνει σωστὸ τὸ μέτρο.

  Μᾶλλον

  …γιὰ νὰ βυζάξω τὸν γιὸ τὸν κανακάρικό μου

  Τὸν ὑγιὸ τὸν ἔχω ξαναδεῖ σὲ δημοτικὰ τραγούδια. Πρέπει νὰ εἶναι ἡ μεταβατικὴ μορφὴ ἀπὸ τὸν υἱὸ στὸν γιό.

  Τί λένε οἱ εἰδικοί;

 27. EΦΗ - ΕΦΗ said

  26 >>τον υγιό μήπως; (υποθέτω από την εκφορά ανάλογων στη μικρή πατρίδα)

 28. Γιάννης Ιατρού said

  6β: ΕΦΗ
  μπα, τίποτα… Ούτε «φούσκωμα» διακρίνω! Κάτι θα ξέρουν αυτές

 29. sarant said

  26 Δίκιο έχεις Δημήτρη. Ή «τον υγιό» ή ένα «και»

 30. EΦΗ - ΕΦΗ said

  28 Κάτι ξέρουν ή παραβϊάστηκαν ολότελα οι κανόνες τους; Αυτές δε φοβούνται χιονιάδες, το αντίθετο!
  Στο Γαλάτσι είδα και λίγα φυλλαράκια. Ανησυχητικό! Να πέρασαν στην επόμενη διαδικασία,χωρίς ανθοφορία; :(.
  Ο Αλέξης τί λέει;
  Λοξεύουμε από το νήμα αλλά στου Φλεβάρη τα καλλιεργητικά εμπίπτουν κι αυτά. Σήμερο τ΄΄Αη Τρύφωνα, ειδικά, είμαστε καραεντός του θέματος 🙂 .

 31. Theo said

  @14, 22:
  Υπάρχει και η κλητική «Χαράλαμπες», όπως:
  «Πανεύφημε μάρτυς τοῦ Χριστοῦ, ἀθλητὰ Χαράλαμπες…»

 32. Aghapi D said

  Αντιγράφω από

  Πολλές είναι οι λαϊκές παραδόσεις που δικαιολογούν τις λιγότερες μέρες του, γνωστή και η επιστημονική ερμηνεία. Αγνωστη είναι η εκδοχή που δίνει το Λεξικό Σουΐδα (σ.σ. το παλαιότερο λεξικό – εγκυκλοπαίδεια, 10 αι. μ.Χ.). Στο λήμμα Φεβρουάριος αναφέρει: Ετσι ονομάζεται ο μήνας από κάποιον ύπατο του υπάρχοντος γένους των Γάλλων. Γιατί όταν ο Κάμιλλος (σ.σ. Ρωμαίος δικτάτωρ εκλεγείς 5 φορές, 4ος μ.Χ. αι.) νίκησε τους Τυράννους ο Φεβρουάριος επειδή ζήλεψε φώναξε από το βήμα ότι ο Κάμιλλος δεν ήταν αίτιος της νίκης αλλά η τύχη των Ρωμαίων, επινόησε δε επίσημα έγραφα και ψευδομαρτυρίες που επιβεβαίωναν ότι κολάκευε την τυραννίδα. Μετά από αυτά, ο λαός επαναστάτησε και έδιωξε τον Κάμιλλο από την πόλη. Οταν όμως επανήλθε μετά την άλωση της Ρώμης και εξαφάνισε τους βαρβάρους με επικεφαλής τον Βρήννο, οδήγησε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη, απέδειξε ότι αίτιος όσων είχαν συμβεί ήταν ο Φεβρουάριος και γι’ αυτό αφού τον ξεγύμνωσε από τα ρούχα και τον έντυσε με ψάθα από βούρλα και χτυπήθηκε με δύναμη από τους υπηρέτες του άρχοντα του δήμου, τους επονομαζόμενους βερνάκλους (σ.σ. οικογενείς δούλοι) τον έδιωξε από την πόλη και τον ομώνυμο μήνα τον ακρωτηρίασε σε σύγκριση με τους άλλους.

  https://atexnos.gr/%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8C-%CE%BC%CE%AE%CE%BD%CE%B1-%CF%86%CE%BB%CE%B5%CE%B2%CE%AC%CF%81%CE%B7%CF%82-%CE%BF-%CE%BC%CE%AE%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%B9%CF%83%CE%B9%CE%BF%CE%B4/?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=facebook&utm_source=socialnetwork&fbclid=IwAR2AYHU8sqDcCtQ99OAfx1M0SnN6A4izf1hPqBP8ntMhiKq1zFUu0wbCkSg

  Με την ευκαιρία, αυτό το μνημονεύσαμε;
  Ως Φεβρουαριανά φέρονται στη νεότερη ελληνική ιστορία τα σοβαρά επεισόδια και η στάση που σημειώθηκε στην Αθήνα από τις 8 μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου του 1863, με αφορμή την παραίτηση υπουργών της προσωρινής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Εθνικής Συνέλευσης που είχε συγκροτηθεί μετά την λεγόμενη έξωση του Όθωνα. Τα έκτροπα έλαβαν χώρα υπό τον στρατηγό Δ. Γρίβα, κατά του Δ. Βούλγαρη -ο τελευταίος ήταν μέλος της επιτροπής της μεσοβασιλείας η οποία είχε αποστολή να διοικεί την Ελλάδα μετά την έξωση του Όθωνα και μέχρι την άφιξη νέου βασιλιά.
  Στην στάση αυτή σκοτώθηκαν τρεις στρατιώτες (κατά άλλες πηγές μόνον ένας κι αυτός κατά λάθος), αλλά πάντως δεν έγινε ο εμφύλιος που πολλοί τότε φοβούνταν και το αποτέλεσμα ήταν να καταργηθεί η επιτροπή της μεσοβασιλείας και να σχηματισθεί κυβέρνηση υπό τον Ζηνόβιο Βάλβη.
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CE%B5%CE%B2%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%AC

 33. spiral architect 🇰🇵 said

  Πρωτομηνιά και τα πραξικοπήματα στον πλανήτη μας καλά κρατούν έχοντας και ευρωπαϊκό certification.
  Μη δω στο μηνολόγιο Μαΐου οποιαδήποτε αναφορά στις €εκλογες με ύμνους στον κοινοβουλευτισμό, στους δημοκρατικούς θεσμούς και σε άλλα τέτοια λυρικά … 😈

 34. EΦΗ - ΕΦΗ said

  Αυτός ο συμπαθητικός Άη Τρύφωνας, σχετίζεται με την τρυφή, τρυφηλός ;(ή με τα τριφύλλια να «ενισχύσω» τη λαϊκή δοξασία στη Μακεδονία που διάβασα ότι λέγεται και Αϊ Τρίφυλλας επειδή βοηθά τα τριφύλλια να βλαστήσουν. Πώς το λέμε αυτό γλωσσικά; Μπεντροβάτο; (ή μπενπροβάτω ,περί τριφυλλιών ο λογος αφού)

 35. H. Mandragoras said

  Καλημέρα! Triggered από το «Πολωνικά» και είπα να πεταχτώ σαν τ.. ο καλό νέρντ που είμαι.
  Σήμερα luty σημαίνει μόνο Φεβρουάριος, αλλά σύμφωνα με τα λεξικά προκύπτει από παλιό/λόγιο όρο που σημαίνει άγριος, δριμύς, οξύς. Η χρήση για το μήνα έχει βέβαια σαφή αναφορά στο ψοφόκρυο. To Βικιλεξικό για το luty έχει και τη σημασία «παγωμένος», και αντίστοιχα γράφουν για τη σημασία των μηνών σε διάφορα φόρουμ, αλλά όχι σε άλλα online λεξικά. [Προσθήκη πριν πατήσω αποστολή: όταν τη ρώτησα τη συνάδελφο που μόλις μπήκε στο γραφείο «τί σημαίνει luty;» μου είπε αυθόρμητα «δεν χρησιμοποιείται πια με αυτή την έννοια, αλλά σημαίνει άγριος αλλά και συμπαγής, παγωμένος, πολύ κρύος».]
  Η σημερινή λέξη για τον πολύ κρύο – παγωμένο είναι mroźny και για τον παγωμένο (που του έχουμε κατεβάσει τη θερμοκρασία, π.χ. καφέ) mrożony. Η λέξη για τον πάγο είναι lód. Παρόλο που το u και το ó προφέρονται ακριβώς το ίδιο (ου), δεν είναι προφανές ότι luty και lód συνδέονται ετυμολογικά και δυστυχώς δεν βρήκα ετυμολογία για το lód. lód είναι επίσης το παγωτό και ο πεοθηλασμός. lut από την άλλη είναι το καλάι αλλά φαίνεται να συνδέεται μάλλον με το μολύβι (lead) με γερμανική επιρροή.
  Υπάρχει και η παροιμία «luty w lód okuty»: Ο Φλεβάρης είναι επικαλυμένος (για ενίσχυση) με πάγο. Αν δεν σχετίζονται ετυμολογικά, θυμίζει ως φαινόμενο το «ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει».
  Είναι ο μοναδικός μήνας που είναι γραμματικά επίθετο (κλίνεται σαν τέτοιο), αλλα βέβαια είναι ουσιαστικοποιημένο. Ο «φλεβαριάτικος» είναι lutowy.
  Σημειώστε επίσης ότι παραδόξως, στα Πολωνικά οι μήνες γράφονται με μικρό: luty και όχι Luty.
  Ο μήνας φαίνεται να είχε και άλλα ονόματα σε άλλες εποχές. Πάντως, μπαίνοντας στον 5ο μου Φλεβάρη εδώ, καταλαβαίνω γιατί επικράτησε η ονομασία με αναφορά στο δριμύ ψύχος. Αν ήταν στο χέρι μου, θα ήταν κάτι που θα ξεκίναγε από kurw-.

 36. spiral architect 🇰🇵 said

  Μιας και εδώ λεξιλογούμε και με αναφορά το #33 τις προάλλες άκουσα από έναν Ηπειρώτη ότι, γκαϊδός στα ηπειρώτικα είναι ο αλλήθωρος. Ισχύει;

 37. Γιάννης Ιατρού said

  14: Babis
  Σημαντική η παράληψη, πως το «Χαράλαμπε» συνοδεύεται από το πρόθεμα «Κούλα» 🙂

 38. Theo said

  @34:
  Πάντως Άγιος Τριφύλλιος υπάρχει, Κύπριος, μαθητής του αγίου Σπυρίδωνα και πολιούχος της Λευκωσίας.

 39. sarant said

  35 Ευχαριστούμε για την ανταπόκριση από Πολωνία! Κουράγιο!

 40. Πέπε said

  Καλημέρα, καλό μήνα.

  > > Η κάθε μικρομάνα πριν θηλάσει το βρέφος της σταύρωνε τις θηλές των μαστών της και έλεγε την παρακάτω επωδή τρεις φορές: “Φλεβάρη, φλέβες άνοιξε στις ρώγες των βυζιών μου για να βυζάξω το παιδί και να το μεγαλώσω για να βυζάξω τον [υ]γιο τον κανακάρικό μου”.

  Αυτό δεν το ήξερα. Τα λόγια όμως υπάρχουν στο Τραγούδι της Κρυφογκαστρωμένης. Ίσως προέρχονται από το τραγούδι και αυτονομήθηκαν ως επωδή, αλλά μπορεί και το αντίθετο, η επωδή να προϋπήρχε και να ενσωματώθηκε στο τραγούδι.

  Είμαι μακριά από τη βιβλιοθήκη μου, το τραγούδι δεν το βρίσκω στο ίντερνετ, και δεν το θυμάμαι απέξω. Πάντως λέει περίπου τα εξής:

  Μια κόρη κρυφογκάστρωτη και κρυφογκαστρωμένη
  στο παραθύρι κάθεται, τους μήνες λογαριάζει…

  (Μετράει έναν έναν εννιά μήνες. Ο τελευταίος, που θα γεννήσει, είναι ο Φλεβάρης. Σε άλλους κάνει μια απλή μνεία, χωρώντας κάμποσους σ’ ένα στίχο, και σ’ άλλους προσθέτει και κάτι για τον καθένα. Μισοθυμάμαι σκόρπια):

  Πρωτόλη, δευτερόλη μου […?] (δηλ. Ιούνιε και Ιούλιε)
  Σεπτέμβρη, Οκτώβρη βροχερέ, Νοέμβρη […?]

  Γενάρη, γέννα του Χριστού […?]
  Φλεβάρη, φλέβες άνοιξε στις ρώγες των βυζιών μου
  για να βυζάξω το παιδί…

  …και συνεχίζει με τα λόγια (περίπου ή ακριβώς?) της επωδής, και μετά κάπως το γυρίζει στον σκορδόπιστο που την γκάστρωσε και την παράτησε.

 41. # 38

  Πάντως σε άλλη θρησκεία υπάρχει και άγιος Τζι, ο εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσών ανήρ… απορία του είχε μείνει γιατί αι συμπεσούσες εν αμαρτίαις τον απεκάλουν » Θεέ μου» ενω ήτο ένας απλός άγιος !

  (καλά ρε, μην βαράτε, μια πλάκα έκανα)

 42. Babis said

  # 37

  Έχει επισημανθεί δεόντως στο 16 αλλά είπα να το αφήσω να περάσει, μην μαγαρίσω το θέμα με ιστορίες από εκείνη την εποχή.

 43. cronopiusa said

 44. Τσούρης Βασίλειος said

  36
  Ζγκαϊδός σε μας ο αλλήθωρος

 45. ΧριστιανοΜπολσεβίκος said

  36 Εδώ στην Αιτωλοακαρνία χρησιμοποιείται με αυτή τη σημασία(γκαϊδός=αλλήθωρος)νομίζω όμως όχι από όλλους.

 46. Πάνος με πεζά said

  Α, ό,τι έβρισκε μπροστά του κρατούσε ο ¨Αγιος Τρύφων για να ποζάρει ! 🙂

 47. EΦΗ - ΕΦΗ said

  40 Πέπε :
  Κορίτσι κρυφογκάστρωτο και κρυφογκαστρωμένο / στο παραθύρι κάθεται και μήνες λογαριάζει / ποιό μήνα ν᾿ εγκαστρώθηκε, ποιό μήνα θα το κάμει

 48. Το όνομα Τρύφων από την τρυφή πρέπει να βγαίνει, όπως ο Τύχων από την τύχη και ο Πλήθων από το πλήθος (αν ήταν απλώς μετοχή δεν θα έκανε *Πλήθοντος στη γενική;)

 49. Αὐγουστῖνος said

  Καλημέρα ἀπὸ Ρόδο καὶ καλὸ μήνα.
  Μικρὴ παράλειψη στὸ μηνολόγιο – λείπει ἡ κατάληψη τῆς Νομικῆς τὸν Φεβρουάριο τοῦ 1973, ποὺ θεωρεῖται (καὶ ἦταν) ἡ πρώτη μαζικὴ κινητοποίηση φοιτητῶν μέσα στὴ χούντα. Τὸ κόψιμο τῆς ἀναβολῆς στοὺς «σταμπαρισμένους» τῆς Νομικῆς καὶ ἡ συνεπαγόμενη στράτευσή τους ἄναψε ἀκόμα περισσότερο τὰ αἵματα τῶν ὑπολοίπων – ὀργανωμένων καὶ μή – καὶ ἄνοιξε τὸ δρόμο γιὰ τὴ μαζικότητα τῶν συνελεύσεων ποὺ ὁδήγησαν στὸ Πολυτεχνεῖο.

 50. Πέπε said

  36, 44, 45
  Γκαϊδός, ζγκαϊδός… Ενδιαφέρουσα λέξη! Σχετική άραγε με το γκαβός;

  Κοιτάω τώρα το ΛΚΝΕ για την ετυμολογία του «γκαβού», βλέπω με έκπληξη ότι ως πρώτο ερμήνευμα δίνει «αλλήθωρος», ενώ το ήξερα μόνο ως «τυφλός» (αν και κυρίως μεταφορικά – σκωπτικά). Η ετυμολογία πάντως είναι από το βλάχικο gav(ŭ) ( [gá-] ) `τυφλός΄.

  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%22%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CE%B2%CF%8C%CF%82+-%CE%AE+-%CF%8C%22&dq=

 51. Αὐγουστῖνος said

  Τὰ σχόλια πενηντάρισαν καὶ στίχος δὲν ἐφάνη
  οὔτε ἀπ’ τὴν Ἔφη καὶ τὴ Λού, οὔτε ἀπὸ κάναν ἄλλον.
  Πρῶτος ἐγὼ λοιπὸν θὰ μπῶ νὰ πάρω τὸ στεφάνι
  Καὶ νὰ χτυπάω τὸ κεφάλι μου ποὺ δὲν μοῦ βγαίνει ἡ ὁμοιοκαταληξία!!!

 52. Αὐγουστῖνος said

  Μικρὴ ἀποκατάσταση τοῦ 49ου σχολίου: Τὸ μέτρο τῆς – τιμωρητικῆς οὐσιαστικά – ὑποχρεωτικῆς διακοπῆς τῆς ἀναβολῆς εἶχε ἤδη θεσπιστεῖ ἀπὸ τὴ χούντα, κύριο δὲ αἴτημα τῆς κατάληψης ἦταν ἡ ἀπόσυρσή του. Ἡ ἐφαρμογή του, πάντως, ἔγινε κυρίως μετὰ τὰ γεγονότα τῆς Νομικῆς.

 53. sarant said

  36-44-45 Κι εγώ το ξέρω το γκαϊδός, σγκαϊδός με αυτή τη σημασία, του αλλήθωρου. Βλέπω ότι το ΙΛΝΕ θεωρεί ότι πρόκειται για παράλληλο τύπο του γκαβός: γκαβός > γκαϊβός > γκαϊδός.

 54. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  51

  …ουαί των δευτερότριτων, ουαί και των βατάλων (άσχετο)

 55. Γιάννης Ιατρού said

  Αυτό με τον εορτάζοντα Άγιο Τρύφωνα, το όνομα εννοώ, μην παραλείψουμε να το εξετάσουμε λεξιλογικά.

  Στις Θεσμοφοριάζουσες, (Poll. VII, 96), αναφέρεται η λέξη «τρυφο-καλά-σιρις (& -σσηρις)» (σημαίνει: ωραίο και απαλό φόρεμα, γυναικείο, μάλλον κοντό 🙂 ), εκ του «τρυφῶ» και «σίρις».
  Το ρήμα «τρυφώ» είχε να κάνει και με την πολυτελή ζωή κλπ. π.χ. η έκφραση (να ζει) «τρυφηλῶς» (βλ. και «τρυφή», από το θρυφή (θράβω) με ανομοίωση), που σήμαινε την διαφθορά που προέρχεται από την τεμπελιά, την καθημερινότητα χωρίς νόημα και εργασία κλπ.). 🙂

 56. # 51

  αντικατέστησε την τελευταία γραμμή κι είσαι μια χαρά :

  κι αν μου βγαίνει η ρίμα μου, εγώ θα φταίω μάλλον

 57. # 56

  διόρθωση

  κι αν ΔΕΝ μου βγαίνει η ρίμα μου, εγώ θα φταίω μάλλον

 58. EΦΗ - ΕΦΗ said

  47,40 Πέπε κι εδώ
  η ταυτότητα και η μορφή της κρυφογκάστρωτης κόρης: Μια καλογριά, μια παπαδιά, μια ρασοφορεμένη / οργούς-οργούς εθέριζε … (Κρήτη 1938. ΚΕΕΛ, χφ. αρ. 1162Α, σ. 27-28, έρευνα-καταγραφή Μαρία Λιουδάκη). Σε άλλες παραλλαγές είναι παπαδοπούλα, βασιλοπούλα, ρούσα (=άσπρη, ξανθιά), Σαρακινιώτισσα, Εβραιοπούλα
  https://sarantakos.wordpress.com/2017/12/04/flood/#comment-470628

 59. Πέπε said

  @47:
  Μπράβο Έφη. Βρήκα από κει μια όχι πλήρη αλλά πάντως λιγότερο λειψή παραλλαγή:

  Μές’ στην απάνω γειτονιά στην παρακάτω ρούγα
  εκ’εκαθότανε μια γριά αντάμα μ’ ένα γέρο
  μά ειχαν κι ένα κακό σκυλί κ’ έν’ όμορφο κορίτσι
  κορίτσι κρυφογκάστρωτο και κρυφογκαστρωμένο
  στο παραθύρι κάθεται τους μήνους λογαριάζει
  ποιο μήνα εγγαστρώθηκε ποιο μήνα θα γεννήσει.
  -Σεπτέμβρη Οκτώβρη δροσερέ, Νοέμβρη και Δεκέμβρη
  Γενάρη γέννα του παιδιού,πρώτη γιορτή έν’ του χρόνου
  Φλεβάρης φλέβες άνοιξε στις φλέβες των βυζιών μου
  για να βυζάσω το παιδί και να το αναθρέψω
  και να το στείλω στο σχολειό γράμματα για να μάθει
  να τα’ ορμηνέψει ο δάσκαλος με το χαρτί στο χέρι…

  http://enaasteri.blogspot.com/2013/05/blog-post_1.html

  (Όπου και ενδιαφέρουσα, περίεργη ερμηνεία…)

 60. # 30

  Εφη στο εν Αθήναις βεληνεκές μου δεν έχω δει αμυγδαλιές, μια μικρή βερυκοκιά πούχω δεν έχουν φουσκώσει τα μάτια της ακόμα. Συνήθως ανθίζει σχεδόν μαζί με τις αμυγδαλιές. Αντίθετα η μουσμουλιά έχει δέσει καρπό αλλά αυτή συνήθως άνθιζε πριν τα χριστούγεννα και μάλλον άργησε φέτος

 61. Αὐγουστῖνος said

  Τζή, νά ‘σαι καλά. Εὐχαριστῶ. Ἂν καί, τώρα ποὺ τὸ ξαναβλέπω, πιὸ πλάκα ἔχει ἔτσι ὅπως μοῦ βγῆκε. 😛

 62. Πάνος με πεζά said

  @ 51 : …ακόμα κι αν στο τέλειωμα, ριμάρω άλλα αντ’ άλλων…

 63. Γς said

  41:

  >υπάρχει και άγιος Τζι

  και άγιος Γς

  https://caktos.blogspot.com/2013/03/blog-post_1257.html

 64. EΦΗ - ΕΦΗ said

  59. Πέπε, εξαιρετικό! Χαίρομαι!
  και συνεχίζω ψάχνοντας,μια άλλη ενδιαφέρουσα καταγραφή που αφορά μάλλον στη γνωστή υπόθεση βρεφοκτονίας στο δημοτκό τραγουδι (έχουμε ξανααναφερθεί) αλλά δε φτάνει ως το γήτεμα στο Φλεβάρη.
  «Κορίτσι κρυφογκάστρωτο και μωρογκαστρωμένο
  μονάχο του εθέριζε και εδεματοκουβάλιε
  τους μήνες ελογάριαζε, ποιο μήνα θα γεννήσει.
  Έρχετ’ ο μήνας του παιδιού που’ θελε να το κάμει.
  Δρεπάνι βάνει αντίς σκαμνί, δεμάτι αντίς για κλίνη.

  Click to access 7.pdf

  60. Τζη, η αχλαδιά εμφανίζεται στη λαϊκή μούσα*, να βρίζει την αμυγδαλιά που βιάζεται
  (η μουσμουλιά είναι φθινοπωρινής άνθισης-θυμίσου ότι τα μουσμουλα Μάη-Ιούνη)
  * μωρή πουτάνα αμυγδαλιά π΄ανθίζεις το Γενάρη
  δεν ανημένεις τον καιρό ν΄ανθίσομε ομάδι
  (στην Κρήτη-αυτήκοη μάρτυρας)
  εδώ:
  *Μωρή πουτάνα αμυγδαλιά π’ ανοίγεις τον Γενάρη δεν καρτερείς την Άνοιξη ν’ ανοίξουμ’ όλοι αντάμα.
  https://el.wikiquote.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%AF%CE%B5%CF%82_%CE%B3%CE%B9%CE%B1_%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82_%CE%BC%CE%AE%CE%BD%CE%B5%CF%82

 65. Κιγκέρι said

  Το κοπυπαστώνω όπως ακριβώς το βρήκα:

  Η ευχή του Αγίου Τρύφων
  Κύριε ό θεός εξαπόοτειλον τον άγγελόν σου του πατάξαι παν γένος κακούργων θηρίων των άδικούντων αμπέλους χώρας και κήπους τών δούλων σου.

  ‘Ορκίζω υμάς κάκιστα θηρία, κάμπη, σκώληκα, ακωληκοκάμπη, ο κάνθαρος, βρούχος, ακρίδα, επίμαχος , καλιγάρις, μακρόποδα, μύρμηκα, φθεϊραι, ρυγίτης, ψυλλίτης, καυσοκόπος, κοχλός, ψαλίτης και είτι άλλο προσφυσούν, και μαραίνον τον καρπόν της οταφυλής καί παν είδος χρησίμων λαχάνων, ορκίζω υμάς, κατά των αγίων πολυομάτων χερουβίμ καί των έξαπτερύγων σεραφείμ, των Ιπταμένων κύκλο του θρόνου και κραζόντων το άγιος, άγιος, άγιος, κύριος, Σαβαώθ, είς δόξαν του Θεού πατρός, ορκίζω υμάς μη αδικήαητε τό έντεύθεν μήτε την άμπελον μήτε τά σιτοφόρα μήτε τους κήπους των δένδρων τε λαχάνων, των δούλων του Θεού, των δι’ εμού επικαλουμένων το όνομα της δόξης κυρίου.

  Ο εξορκισμός ούτος είναι τμήμα του εν τώ Εύχολογίω έξορκισμού του Αγίου Τρύφωνος, του oποίου παραλλαγήν έδημοσίευσεν ό Pradel, ενθ. άν. 11, 15 κέ. καί δύο άλλας παραλλαγές ό Almazov έν Jahrbuch. der Hist.-Phil. Gesellschaft bei der k. Neurussischen Univ. zuOdessa VI Byzant Abt. Ill Odessa 1896 σ. 380-432, περί ών καί ό Kurz έν τη βιβλιοκρισία αύτού ΒΖ VII 206, όστις θεωρεί τον έξορκισμόν απόκρυφον ώς καί ό εκδότης του Ευχολογίου Goar.

  Πηγή: Στίλπ. Κυριακίδου. Κυπριακαί επωδαί

  ΥΓ: Έφη, Γιάννη Ιατρού, Gpoint, εδώ στο εξωτικό Παγκράτι, η αμυγδαλιά που έχουμε στον ακάλυπτο είναι γεμάτη μπουμπουκάκια έτοιμα ν´ανοίξουν.

 66. ΓΤ said

  @60 🙂

  Είδες κι εκείνο το ερωτομπάλκονο
  πέρασες από κάτω
  εκεί που γέρων ζήλωσε
  να φάει μαντολάτο
  καμαρωτός για τη λαϊκή
  έπεσες απ’ τη σέλα
  όταν το καλοσκέφτηκες
  ότι τη νύχτα θα ‘χανε
  ‘π’ τη γλύκα τη μασέλα

  Τι κι αν ανθούν αμυγδαλιές
  είναι οι λαλιές χαμένες
  με παπαχριστοτσούλουφο
  έδρανα και γκαζόζα
  μέσα στο καταχείμωνο
  αναζητώ μιμόζα

 67. Alexis said

  #30: Κάτι ξέρουν ή παραβϊάστηκαν ολότελα οι κανόνες τους; Αυτές δε φοβούνται χιονιάδες, το αντίθετο!
  Στο Γαλάτσι είδα και λίγα φυλλαράκια. Ανησυχητικό! Να πέρασαν στην επόμενη διαδικασία,χωρίς ανθοφορία; :(.
  Ο Αλέξης τί λέει;

  Η ανθοφορία τους δεν σχετίζεται τόσο με την θερμοκρασία όσο με τη φωτοπερίοδο (μεγάλωμα της μέρας το Γενάρη-Φλεβάρη).
  Όταν ο χειμώνας είναι σχετικά ψυχρός και οι μέρες, αν και μεγαλώνουν, είναι «σκοτεινές», δηλαδή συννεφιασμένες και βροχερές, συμβαίνει να «ξεγελιούνται» και να ανθίζουν λίγο αργότερα.
  Δεν ξέρω τι γίνεται στο κλεινόν άστυ αλλά εμάς εδώ μας έχει «σαπίσει» από τη βροχή όλο το Γενάρη!
  Ξεπέρασε τα 300 χιλιοστά για όλο το μήνα σύμφωνα με τον τοπικό μετεωρολογικό σταθμό!

 68. κουτρούφι said

  #31 κλπ
  Και στη γενική έχει θέμα με το «Χαράλαμπος». Όχι μόνο εκκλησιαστικά αλλά και στα επίθετα βλέπουμε το «Χαραλάμπους». Ίσως γιατί, αν και ακούγεται νεοελληνικό, υπάρχει και στα αρχαία το «Χαραλάμπης» οπότε στις άλλες πτώσεις ακολουθούνται οι αντίστοιχοι κανόνες. Όπως π.χ. στη γενική είναι Διογένους, και στην κλητική Διόγενες κλπ

 69. Alexis said

  Την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου 2019 καταρρίφθηκαν πολλά ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών στη Βόρεια Αμερική καθώς μια πολύ ψυχρή μάζα από την Αρκτική κινήθηκε σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη από ό,τι συνήθως. Στο Σικάγο η θερμοκρασία έπεσε στους -30.6°C σημειώνοντας τη χαμηλότερη τιμή από το 1994, ενώ το αίσθημα ψύχους ήταν κοντά στους -50°C. Την τελευταία φορά που καταγράφηκε τόσο χαμηλό αίσθημα ψύχους ήταν το 1985.
  Ευχόμαστε στο μέλλον να εγκατασταθεί σταθμός μας και στο Σικάγο (που έχει αυτές τις ημέρες κυριολεκτικά παγώσει), σε συνεργασία με κάποιο φορέα της ομογένειας όπως έγινε στο Σίδνεϊ, ώστε να έχουμε σε πραγματικό χρόνο μετρήσεις και από εκεί.

  (Από την αρχική σελίδα του meteo.gr)

  Ρε παιδιά ξέρουμε κανέναν από την ελληνική ομογένεια στο Σικάγο για να αναλάβει τη δουλειά; 😛😂

 70. Κιγκέρι said

  Α, βρήκα κι άλλο, πιο χορταστικό- μπορεί αυτό να πιάνει καλύτερα:

  ΕΥΧΗ – ΕΞΟΡΚΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΡΥΦΩΝΟΣ
  ΕΙΣ ΚΗΠΟΥΣ,ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ και ΧΩΡΑΦΙΑ

  Ὄντός μου ἐν Λαμψάκου κώμη καί τάς χήνας ἐπιμελουμένου καί βόσκοντος, ὀργή κατῆλθεν ἀπό Θεοῦ παντοκράτορος, οὐκ εἰς τόν τόπον ἐκεῖνον μόνον, ἀλλά καί εἰς τάς κύκλω περιχώρους, τουτέστιν ὀργή πρός πάσαν ἄμπελον, χώραν τέ καί κῆπον, ἀθρόως τῶν φύλλων καί τῶν καρπῶν βριθομένων, μαραινομένων καί ἀφανιζομένων. Ὁρῶν οὔν ἐγώ ὁ ἐλάχιστος Τρύφων, οὕτω τηκομένους τούς καρπούς, καί διά ταύτην τήν αἰτίαν δαπανωμένους τούς ἀνθρώπους, τῷ παντελεῖ ἀφανισμῶ τῶν καρπῶν τῆς γής τῶν τέ χωραφίων, ἀμπέλων, κήπων καί λαχάνων καί παντοίων δένδρων τῷ τοιούτω ὀλέθρω παραδιδόμενων, διά πονηθεῖς ἐδεήθην πρός τόν Κύριον καί Θεόν μου, τοῦ γενέσθαι ἀφανῆ πάντα τά θηρία, τά πρός ἀδικίαν καί φθοράν ὑπάρχοντα τῶν τέ κήπων καί χωραφίων, καί ἀμπέλων, καί παντοίων δένδρων τέ καί λαχάνων καί μάλιστα τῶν τήν κώμην ἔκεινην οἰκούντων τῆς παρακείμενης λίμνης, καί πρός ὑπόκλησιν, καί προόσκλησίν μου παραγενομένων.
  Καί δή εἰς προσευχήν κλίναντός μου τό γόνυ, καί τάς χείρας πρός τόν Θεόν ἐκπετάσαντος, ὁ εἰσακούων τῶν εἰς αὐτόν πεποιθότων Θεός, αὐτός ἑξαπέστειλεν ἐξ ἑτοίμου κατοικητιρίου αὐτοῦ Ἄγγελον, τοῦ πατάξαι πᾶν φύλον καί πᾶν γένος κακούργων θηρίων τούτων τά ὀνόματα σαφῶς ἐπιστάμενος, οἴα κάμπη, σκώληξ, σκωληκοκάμπη, σκάνθαρος, βροῦχος, ἀκρίς, ἐπιμέλος καλιγάρις, μακροπούς, μύρμηγξ, φθείρ, ρυγίτης, ψυλλίτης καυλοκόπος, ἐρυσίβη, κοχλοί, ψαλίτης, καί εἴτε ἄλλο προσφυσῶν καί μαραῖνον τόν καρπόν τῆς σταφυλῆς, καί τῶν λοιπῶν εἰδῶν καί λαχάνων, οὐ μήν δέ, ἀλλά καί αὐτός ἐγώ ὄρκω ταῦτα ἐδέσμουν, τοῦ μηκέτι τούς τόπους τῶν ἐμέ προσκαλουμένων ἐπιβαίνειν τούτοις καί διατρίβειν, ἀλλ’ ἐπί ἀβάτων τόπων ἐπέταξα ἀπελθεῖν.
  Ὁ δέ ὅρκος τοιοῦτος ἔστιν.
  Ὁρκίζω ὑμᾶς κατά τῶν ἅγιων πολυομμάτων Χερουβίμ, καί τῶν ἑξαπτερύγων Σεραφίμ, τῶν ἱπταμένων κύκλω τοῦ θρόνου, καί κραζόντων τό Ἅγιος, Ἅγιος, Ἅγιος Κύριος Σαβαώθ, εἰς δόξαν Θεοῦ Πατρός, Ἀμήν. Ὁρκίζω ὑμᾶς κατά τῶν ἅγιων Ἀγγέλων, καί πάσης Δυνάμεως, καί τῶν μυρίων μυριάδων, καί χιλίων χιλιάδων, τῶν φόβω πολλῶ ἱσταμένων κατενώπιόν της δόξης Κυρίου, μή ἀδικήσητε τήν ἄμπελον, μήτε τήν χώραν, μήτε τόν κῆπον τῶν δένδρων τέ καί λαχάνων τοῦ δούλου τοῦ Θεοῦ (δεῖνος), ἀλλά ἀπέλθετε εἰς τά ἄγρια ὅρη, εἰς τά ἄκαρπα ξύλα, εἰς ἅ ἐχαρίσατο ὑμίν ὁ Θεός τήν καθημερινήν τροφήν. Ὁρκίζω ὑμᾶς κατά τοῦ Τιμίου Σώματος καί Αἵματος Χρίστου τοῦ ἀληθινοῦ Θεοῦ
  καί Σωτηρός ἠμῶν, δί’ οὗ καί ἡ σωτηρία ἐδόθη ἠμίν καί ἀπολύτρωσις καί ὑπέρ οὗ μέλλομεν ἀποθνήσκειν, μή ἀδικήσητε μήτε τήν χώραν μήτε τήν ἄμπελον, μήτε τόν κῆπον, μήτε πᾶν δένδρον κάρπιμον τέ καί ἄκαρπον, ἤ φύλλον λαχάνων ἀδικήσητε, ἐκ τοῦ περιορισμοῦ καί τόπου τοῦ δούλου τοῦ Θεοῦ (δεῖνος), εἰ δέ παρακούσητέ μου, καί παραβῆτε τόν ὅρκον, ὄν ὤρκισα ὑμᾶς, οὐκ ἔχετε πρός ἐμέ τόν ταπεινόν καί ἐλάχιστον Τρύφωνα, ἀλλά πρός τόν Θεόν τοῦ Ἀβραάμ, καί Ἰσαάκ, καί Ἰακώβ,
  τόν ἐρχόμενον κρίναι ζώντας καί νεκρούς.
  Διό, καθώς προεῖπον ὑμίν, ὑπάγεται εἰς τά ἄγρια ὅρη καί εἰς τά ἄκαρπα ξύλα. Εἰ δέ μή ἀκούσητέ μου, ἰκετεύειν μέλλω τόν φιλάνθρωπον Θεόν, τοῦ ἀποστεῖλαι τόν Ἄγγελον αὐτοῦ τόν ἐπί τῶν θηρίων, καί σιδήρω καί μολύβδω δήσει ὑμᾶς καί ἀποκτενεῖ, ἀνθ’ ὧν τούς ὅρκους καί τήν προσευχήν ἐμοῦ τοῦ ταπεινοῦ ἠθετήσατε Τρύφωνος, ἀλλά καί οἱ στρουθοί, πεμπόμενοι δί’ ἐμῆς προσευχῆς καταφάγονται ὑμᾶς.
  Ἔτσι ὁρκίζω ὑμᾶς κατά τοῦ μεγάλου Ὀνόματος, τοῦ ἐπί τῆς πέτρας ἐπιγραφέντος, καί μή βαστασάσης, ἀλλά διαρραγείσης, ὡσεί κηρός ἀπό προσώπου πυρός.

  Ἐξέλθετε ἐκ τῶν καθ’ ἠμᾶς, εἰς οὖς προεῖπον ὑμίν τόπους ἀβάτους καί ἀνύδρους, καί ἀκάρπους, ἐξέλθετε ἀπό τοῦ τόπου καί περιορισμοῦ τῶν δούλων τοῦ Θεοῦ, τῶν κάμε προσκαλουμένων εἰς βοήθειαν αὐτῶν καί ἀντίληψιν καί σωτηρίαν, ἴνα καί ἐν τούτοις δοξασθῆ τό πανάγιον ὄνομα τοῦ Πατρός καί τοῦ Υἱοῦ καί τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, καί αἵ προσευχαί, καί αἵ αἰτήσεις τοῦ ταπεινοῦ Τρύφωνος ἐκπληρωθῶσιν. Ὅτι τῷ Θεῶ πρέπει δόξα, κράτος, εἰς τούς αἰώνας τῶν αἰώνων. Ἀμήν

 71. EΦΗ - ΕΦΗ said

  51 Αυγουστίνος
  Πριν συνεχίσω να σου πώ
  Εύγε σου Αυγουστίνε
  κι αν ερωτάς τη γνώμη μου
  έτσι πηγαίος μείνε

  Δεν πρόκαμα, ούτε η Λου,
  το γάντι να σηκώσω
  πρόκαμε βλέπω ο ΓΤ,
  παντάξιος ωστόσο! 🙂

  Και πήρε και σημαδιακό
  νούμερο εξηνταέξι
  κι αλήθεια είν δαιμονικός
  ο στίχος πούχει πλέξει! 🙂

 72. ΓΤ said

  @70

  καταιγίς σοφίας
  διόγκωσις οσχέου

 73. Alexis said

  #36, 45: Γκαϊδός και στο Ξηρόμερο ο αλλήθωρος. Παραφθορά του «γκαβός» νομίζω. Τι λένε τα λεξικά;

 74. spiral architect 🇰🇵 said

  @36, 45 73: Άρα καλά μου’ λεγε ο γιαννιώτης συνάδελφος.

 75. Γιάννης Ιατρού said

  67: Πφφφφς! Άμα ξέρεις ….
  69: (τέλος) Ένα Συκ(άγ)ο-φάντη ξέρω 🙂

 76. ΓΤ said

  @71

  θα προτιμούσα να ‘παιρνα
  εξήντα εννιά αριθμάδι
  το γιν και γιαν πυροκορμιών
  να μη γενεί αλφάδι

 77. Αὐγουστῖνος said

  @71:
  Εὐχαριστῶ σε, Ἔφη (δίς)
  γιὰ τὰ καλά σου λόγια
  μὰ ἂν συνεχίσω, παρευθὺς
  μὲ βλέπω γιὰ τὸν μπόγια.

  Ἐγὼ δὲν εἶμαι πούσυκατ
  ἢ κεραμιδογάτα
  κι οἱ στίχοι μου εἶναι προκάτ
  μὲ ψεύτικη γραβάτα.

 78. sarant said

  69 Να δούμε, θα ξεπαγώσει να μας ενημερώσει;

 79. Γιάννης Ιατρού said

  71 (β στίχος): Η Λου θά ΄ναι αλλού 🙂 αλλιώς θα είχαμαν σκαδαλισμόν (trigger στην επικυριαρχικήν), η ΈΦΗ όμως παρέστι

 80. Μανούσος said

  Click to access months.pdf

 81. EΦΗ - ΕΦΗ said

  65 Κιγκέρι >>… η αμυγδαλιά στον ακάλυπτο είναι γεμάτη μπουμπουκάκια έτοιμα ν´ανοίξουν.
  λίγο ακόμα θα ιδούμε
  τις αμυγδαλιές ν’ ανθίζουν 🙂

  77Αυγουστίνος >>μὲ βλέπω γιὰ τὸν μπόγια.
  να συνεχίσεις, δέσποτα
  κι ας πας και με τ΄ αδέσποτα 🙂

 82. ΓΤ said

  @79
  Είδα με γιώτα που ‘γραψες
  εκείνο το «παρέστι»
  λάθη τέτοια ας κάνουνε
  μόνο στο Παρανέστι
  Εδώ Αθήνα των τεχνών
  της πένας και της ρίμας
  σκάνδαλα ας μην ξεσπάσουνε
  στων λέξεων τα ρύμας

 83. ΓΤ said

  @82 (τας)

 84. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Σχετικὰ μὲ τὴν ἀνθοφορία τῆς ἀμυγδαλιᾶς.

  Ἔχω βάσιμες πληροφορίες (ἐκ τοῦ Ἐπιτελείου μου) ὅτι φέτος θ᾿ ἀνθίσουν πρῶτες οἱ ἀχλαδιές. Ὡς ἐκ τούτου τὸ γνωστὸν ἄσμα θὰ μετατραπεῖ ὡς ἑξῆς:

  Ἐκούνησε τὴν ἀνθισμένη ἀχλαδιά. 🙂

 85. EΦΗ - ΕΦΗ said

  78>>αν θα ξεπαγώσει
  να μας ξανα εξαγριώσει
  -παρήχηση του ξ-

  79
  η Λου ,αλλού
  ή χουζουρλού

  82 ΓΤ
  ο εστί μεθερμηνευόμενον
  -πηλίκον και γινόμενον-
  στας ρύμας και στα Αγϋάς
  πουλούνε μίλα της Αγιάς 🙂

  υ.γ.
  άμα θα γενείς τελώνης
  τότες μόνον θα μαλώνεις 🙂 🙂

 86. Alexis said

  #84: Χα, χα, όπως στην ελληνική ταινία «Φτωχαδάκια και λεφτάδες»
  «Την κούνησε την αχλαδιά» έλεγε ο Φωτόπουλος για τον Τσαγανέα! 😊

 87. Γιάννης Ιατρού said

  82: Άσε, έφαγα κι ένα ν(ι) 🙂

 88. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @35. EΦΗ – ΕΦΗ said:

  » Αυτός ο συμπαθητικός Άη Τρύφωνας, σχετίζεται με την τρυφή, τρυφηλός ;(ή με τα τριφύλλια να «ενισχύσω» τη λαϊκή δοξασία στη Μακεδονία που διάβασα ότι λέγεται και Αϊ Τρίφυλλας επειδή βοηθά τα τριφύλλια να βλαστήσουν. »

  Μήπως ἀντὶ γιὰ τριφύλλια σχετίζεται μὲ τίποτα τρίφυλλα. Κι αὐτά φυτικῆς προελεύσεως εἶναι. 🙂

 89. Γιάννης Ιατρού said

  85β: Το τεχνικό κλιμάκιο διέγνωσε υπολογιστή εκτός λειτουργίας 🙂

 90. Πάνος με πεζά said

  Κι ένα σε ύφος Καλαμίτση :

  Φλεβάρης μας μπήκε ζεστός,
  επίκεινται και καρναβάλια,
  ημείς πάντα ορθοί στα πετάλια,
  κι οι γνώριμες φάρες, στις ίδιες φανφάρες, και ζουμ-ζουμ-ζουμ-ζουμ…

  Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, λέει ο μύθος,
  καλοκαίρι, ασυνήθως, θα μυρίσει,
  και θ’ αναποδογυρίσει του θερμόμετρου η ροή… (ζουμ-ζουμ-ζουμ)

  Κι ένα κλείσιμο αν κάνεις, του βλεφάρου,
  θα ‘χεις φτάσει στου Λαζάρου, στον Ιούνη,
  θα’ ναι στις ακρογιαλιές οι Ούννοι, η χρονιά φυλλορροεί…. (ζουμ-ζουμ-ζουμ)

 91. ΓΤ said

  (Έχω την αίσθηση ότι θα γίνει της… γκαζόζας)

 92. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  68 κλπ

  Ο ανεπρόκοπος στρατιώτης Μάρκος Βαμβακάρης είχε επιφορτίσει συνάδελφό του με τον καθαρισμό του ατομικού του μάνλιχερ με την εντολή «το όπλο μου θα λάμπει / σαν τον Άγιο Χαραλάμπη».

 93. EΦΗ - ΕΦΗ said

  67. Αλέξη, τώρα σε είδα και σ΄ευχαριστώ από την καρδιά μου. Κοίτα να δεις! Αυτό με τη φωτοπερίοδο που μπορεί να επηρεάσει/ξεγελάσει έτσι τα δέντρα, πληροφορία καινούργια !

  84. ή
  εκούνησε τη μαδημένη αμυγδαλιά
  με τα χεράκια της
  εγέμισε ξυλάκια η πλάτη η αγκαλιά
  και τα μαλάκια της
  και σαν την είδα σκονισμένη την τρελή
  γλυκά της μίλησα
  ετίναξα τα ξύλα από την κεφαλή
  και την εφίλησα
  Τρελη σαν θες να φέρεις παλιομούσκλια στα μαλιά
  μην τόσο βιάζεσαι
  μονάχοι μας θα μπούμε μες τα ξύλινα παλτά
  δεν το στοχάζεσαι…

 94. ΓΤ said

  @93
  Τριγκερωμένοι εφάνησαν
  και αχλαδοκουνίστρες
  ολημερίς τα βόλια μας
  ‘πό λέξεων πολεμίστρες
  πτυχία πλαστά κρέμασα
  διοικώ νοσοκομείο
  ηκούσθη γκαζόζας ερευγμός
  μες στο τρελοκομείο…

 95. EΦΗ - ΕΦΗ said

  91. ΓΤ, >>(Έχω την αίσθηση ότι θα γίνει της… γκαζόζας)
  και για εύκολο ρεφραίν,
  πάμε με το γκαζοζέν

  89 >>Το τεχνικό κλιμάκιο διέγνωσε υπολογιστή εκτός λειτουργίας
  του πισιού ξεχαρβαλού
  στοπ,εχάσαμε τη Λου

 96. EΦΗ - ΕΦΗ said

  94>>πτυχία πλαστά κρέμασα
  διοικώ νοσοκομείο

  Μα τον πιάσαν τον πλαστό
  και τον κάναν τσακιστό
  Όμως φευ ξέρω πλαστά
  που τα κάνα γυριστά
  Τα διπλώσαν γύρω γύρω
  και μας τάισαν σαν γύρο.
  Εποχές λαμπρές της ερτ
  που βγαινε και σε «τι σερτ»
  😦

 97. Πάνος με πεζά said

  @ 90 : Κι επειδή πάντα το χαλάω στο μέτρημα, «…θα’ ναι στις ακτές οι Ούννοι, …» κ.ο.κ.

 98. ΣΠ said

  Νικοκύρη, διόρθωσε: …ο Ιανουάριος του 2019, που τελείωσε χτες,…

 99. ΣΠ said

  30 Φεβρουαρίου: του οσιοπράκτορος Θου-Βου του μαρτυρήσαντος.

 100. ΣΠ said

  Θηρίο ο Τρύφωνας!

 101. Πάνος με πεζά said

  Οι δύο κοντινές εκκλησίες της Παλλήνης, τόσο κοντινές που σε ένα πλάνο που φαίνονται και τα δύο καμπαναριά !
  https://www.google.com/maps/@38.0048756,23.8810937,3a,82.7y,123.11h,92.5t/data=!3m6!1e1!3m4!1seSTuJ65NpN8ReLatZorSoQ!2e0!7i13312!8i6656

 102. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Καλησπέρα σας από Ιλλινόϊ (σήμερα έχουμε δροσιά: -15 βαθμούς Κελσίου)

  1) Επί 6 ολόκληρες ώρες γράφει ο κ. Σαραντάκος στο παρόν άρθρο: «…ο Ιανουάριος του 2018, που τελείωσε χτες, έκανε ρεκόρ,..»
  Είναι εντυπωσιακό ότι χρειάστηκαν 5,5 ώρες για να φιλοτιμηθεί ο κύρ Σταύρος στο 98 και να διορθώσει την αβλεψία που βγάζει μάτι. Οι υπόλοιποι αναγνώστες γιατί ετήρησαν σιωπήν παλαιάς Αρσακειάδος; Για λόγους ευγενείας; Λόγω επιπολαιότητος, αφού είναι πασίγνωστο ότι
  διαβάζουν διαγώνια τα άρθρα;

  2) Ακόμα πιό εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ουδείς εκ των αναγνωστών θετικών επιστημών που παρεπιδημούν ενταύθα (Avonidas, Νεογίδιος, κύρ Δημήτρης Μαρτίνος κλπ.) πήρε χαμπάρι την συγκλονιστική επιστολή που δημοσιεύτηκε χτές Πέμπτη 31/1 στην «Καθημερινή» του Αλαφούζου. Απεκαλύφθη (με ακλόνητα στοιχεία) ότι ο διαβόητος «Ρωμιός Αϊνστάϊν» Κωνσταντίνος Δασκαλάκης που έχουνε κάνει φίρμα τα Ρωμέικα ΜΜΕ είναι ένα τρομερό φιάσκο που κατασκευάστηκε από τον Αλαφούζο, για να γεμίσει «εθνική υπερηφάνεια» τους χρεοκοπημένους (και αποβλακωμένους από το χριστιανικό ευαγγέλιο) Ρωμιούς

 103. cronopiusa said

 104. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Ἐκούνησε τὴν ἀνθισμένη ἀχλαδιά

  Ἐκούνησε τὴν ἀνθισμένη ἀχλαδιὰ μὲ τὰ χεράκια του*
  κι ἐγέμισ᾿ ἀπὸ ἄνθη ἡ πλάτη, ἡ ἀγκαλιὰ καὶ τὰ μαλλάκια του*

  καὶ οὕτω καθεξῆς.

  *»του»: οὐδέτερο.

  Στὰ πλαίσια τοῦ Νόμου 4491/2017 για τη Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου χρησιμοποιεῖται ὁ ἄφυλος τύπος τῆς κτητικῆς ἀντωνυμίας.

 105. cronopiusa said

  Παρέμβαση Κούλογλου στο Ευρωκοινοβούλιο για Βενεζουέλα: Υπάρχει πετρέλαιο και στην Σαουδική Αραβία (Video)

 106. sarant said

  Μερσί για τα νεότερα -και καμαρώνω
  που τόσοι φάνηκαν καινούργιοι ριμαδόροι.
  Θα έγραφα, αλλά δεν έχω χρόνο
  και ούτε βγαίνουνε οι στίχοι με το ζόρι.

 107. Αὐγουστῖνος said

  Νικοκύρη, συνέχισε – τό ‘χεις!

 108. Χαρούλα said

  Καλό μήνα!

  Εγώ αυτό με την Υπαπαντή και τις θηλάζουσες δεν το ήξερα, αλλά…
  …Όπως η παρετυμολογία του Αγίου Τρύφωνος: Τρύφων – Τρύφος – τρυφερός τον συσχετίζει με τη βλάστηση, έτσι και του Αγίου Συμεών, σε συνδυασμό με την υποδοχή του νηπίου Ιησού στο Ναό την ημέρα της Υπαπαντής, τον συσχετίζει με το σημάδεμα: Από το Συμεών – Συμιός -Σημιός παράγεται το σημειώνω, σημάδι, σημάδεμα. Ο Άγιος Συμεών θεωρείται προστάτης των εγκύων, οι οποίες τηρούν την αργία του και αποφεύγουν οποιαδήποτε εργασία την ημέρα της γιορτής του, για να μη σημαδευτεί το παιδί που έχουν στην κοιλιά τους.Επίσης ο Άγιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης που εορτάζει στις 4 Φεβρουαρίου, ταυτίζεται με το Σίδερος και τον παρακαλούν να «σιδερώνει» τα παιδιά, να τα κάνει δηλαδή γερά σαν σίδερο. …(Βήμα ορθοδοξίας)

  Σκληρός, κρύος μήνας ο Φλεβάρης! Εκτός από τις ανθιςμένες μυγδαλιές που μπορεί να κάψει, μάλλον και οι ευαισθητοι οργανισμοί μωρών και λεχώνων κινδύνευαν! Και ο απλός λαός βρήκε προστασία χειμωνιάτικη!

  Και εγώ ΕΦΗ δεν είδα ακόμη ανθισμένη μυγδαλιά (αλλά δεν αντιλήφθηκα και αλκυονίδες μέρες).. Για να λένε όμως άλλοι οτι είδαν, μάλλον δεν βρέθηκα στο δρόμο τους!

 109. Χαρούλα said

  Στις 10 του …μηνού ο

  Αλλά και

 110. Γς said

  >Τε 27 Ανακάλυψις της δομής του DNA

  Πριν 66 χρόνια!

  Και μόλις πριν λίγες βδομάδες η αποκαθήλωση του Watson

  Κι ο δικός μου Watson 48 χρόνια πίσω:

  https://sarantakos.wordpress.com/2017/11/28/bursa/#comment-469697

 111. Χαρούλα said

  Γιώργος Σεφέρης, “Η μορφή της μοίρας”…

  Η μορφή της μοίρας πάνω από τη γέννηση ενός παιδιού,
  γύροι των άστρων κι ο άνεμος μια σκοτεινή βραδιά του Φλεβάρη,
  γερόντισσες με γιατροσόφια ανεβαίνοντας τις σκάλες που τρίζουν
  και τα ξερά κλωνάρια της κληματαριάς ολόγυμνα στην αυλή.
  Η μορφή πάνω απ’ την κούνια ενός παιδιού μιας μοίρας
  μαυρομαντιλούσας
  χαμόγελο ανεξήγητο και βλέφαρα χαμηλωμένα
  και στήθος άσπρο σαν το γάλα
  κι η πόρτα που άνοιξε κι ο καραβοκύρης θαλασσοδαρμένος
  πετώντας σε μια μαύρη κασέλα το βρεμένο σκουφί του.
  Αυτά τα πρόσωπα κι αυτά τα περιστατικά σ’ ακολουθούσαν
  καθώς ξετύλιγες το νήμα στην ακρογιαλιά για τα δύχτια
  κι όταν ακόμα αρμενίζοντας δευτερόπριμα κοίταζες το
  λάκκο των κυμάτων,
  σ’ όλες τις θάλασσες, σ’ όλους τους κόρφους
  ήταν μαζί σου, κι ήταν η δύσκολη ζωή κι ήταν η χαρά.
  Τώρα δεν ξέρω να διαβάσω παρακάτω,
  γιατί σε δέσαν με τις αλυσίδες, γιατί σε τρύπησαν με τη λόγχη,
  γιατί σε χώρισαν μια νύχτα μέσα στο δάσος, από τη γυναίκα
  που κοίταζε στυλώνοντας τα μάτια και δεν ήξερε
  καθόλου να μιλήσει,
  γιατί σου στέρησαν το φως το πέλαγο το ψωμί.
  Πώς πέσαμε, σύντροφε, μέσα στο λαγούμι του φόβου;
  Δεν ήταν της δικής σου μοίρας, μήτε της δικής μου τα γραμμένα,
  ποτές μας δεν πουλήσαμε μήτε αγοράσαμε τέτοια πραμάτεια,
  ποιος είναι εκείνος που προστάζει και σκοτώνει πίσω από μας;
  Άφησε μη ρωτάς, τρία κόκκινα άλογα στ’ αλώνι
  γυρίζουν πάνω σ’ ανθρώπινα κόκαλα κι έχουν τα μάτια δεμένα,
  άφησε μη ρωτάς, περίμενε… το αίμα, το αίμα
  ένα πρωί θα σηκωθεί σαν τον Άη- Γιώργη τον καβαλάρη
  για να καρφώσει με το κοντάρι πάνω στο χώμα το δράκοντα.

 112. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

  Πέθανε ο Χρήστος Ζυγομαλάς
  Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2019 17:48 UPD:17:48

  Την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 68 ετών, ο Χρήστος Ζυγομαλάς. Ήταν ο πρώτος τροβαδούρος των Εξαρχείων, συνοδοιπόρος του Νικόλα Άσιμου, γλύπτης, ζωγράφος, ποιητής, συγγραφέας και τραγουδοποιός.

  Άφησε την τελευταία του πνοή, στις 8 παρά τέταρτο το πρωί, στο Νοσοκομείο Σωτηρία. Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, στις 11 π.μ στο Νεκροταφείο Καλλιθέας.

  […]

  https://www.naftemporiki.gr/story/1440484/pethane-o-xristos-zugomalas

 113. Χαρούλα said

  Της Υπαπαντής 2 Φεβρουαρίου.Τότε γίνονται προβλέψεις.
  «Ό,τι καιρό κάνει της Υπαπαντής, θα βαστάξει σαράντα ημέρες».
  και
  Αν είναι καλός ο καιρός στις 2 Φεβρουαρίου, ο βαρύς χειμώνας θα διαρκέσει πολύ ακόμα.

 114. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  108 Χαρούλα
  >>ο Άγιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης …ταυτίζεται με το Σίδερος

  Ο Άγιος Ισίδωρος στο Κάβο Σίδερο (4 Φλεβάρη)

  http://iscreta.gr/2016/02/%CE%BF-%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%B9%CF%83%CE%AF%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%AC%CE%B2%CE%BF-%CF%83%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%81%CE%BF/

 115. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ανεζητώ και ρέγομαι όπου’ναι άκρα τόπου
  ‘κει που κακό δεν έκαμε η δύναμη τ’αθρώπου…

 116. Γς said

  113;

  Ρά καμπα – ρα καμπάνα Υπαπαντήσα, Ο Αρβανίτικος άνθεμ εδώ στα Μεσόγεια.

  Τον σιγοτραγουδάω όταν κόβω δρόμο για το αεροδρόμιο από την οδό Υπαπαντής της Αρτεμης-Λούτσας

  Ρά καμπα – ρα καμπάνα Υπαπαντήσα

  Μωρέ ρα καμπάνα Υπαπαντήσα
  γκρέου μόι βάιζν τ’ βέτς ν’ κλίσα.

  Ρα καμπα – ρα καμπάνα ντι τρι χέρα

  Μωρέ ρα καμπάνα ντι τρι χέρα
  γκρεου μόι βάιζν τ’ βούρ τσεμπέρα.

  Μετάφραση:

  Χτύπησε η καμπάνα της Υπαπαντής.

  Μωρέ χτύπησε η καμπάνα της Υπαπαντής
  σήκω κόρη πήγαινε στην εκκλησία.

  Χτύπησε η καμπάνα δυο τρεις φορές.

  Μωρέ χτύπησε η καμπάνα δυο τρεις φορές
  σήκω κόρη βάλε το τσεμπέρι.)

 117. Χαρούλα said

  114 ΕΦΗ εντυπωςιάςτηκα! Δεν είχα ακούσει ποτέ γιαυτό. Βέβαια η δυσκολία πρόσβασης το δικαιολογεί. Πανέμορφο! Σε ένα επόμενο ταξίδι ελπίζω.
  Πόσα δεν ξέρει η μια άκρη της Ελλάδας για την άλλη!

  «Του Φλεβάρη είπαν να βρέξει και λησμόνησε να πάψει».
  «Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει. Μα αν τύχει και θυμώσει, μες το χιόνι θα σε χώσει».
  «Φλεβάρης, κουτσοφλέβαρος και του τσαπιού ο μήνας».
  «Ο Φλεβάρης με νερό, κουτσός μπαίνει στο χορό».
  «Παπαντή καλοβρεμένη, η κοφίνα γεμισμένη».
  «Το Φλεβάρη μη φυτέψεις, ούτε να στεφανωθείς, Τρίτη μέρα μη δουλέψεις, Σάββατο μη στολιστείς».

 118. Κώστας said

  110: Ε όχι και πριν από 66 μόνο χρόνια!

 119. Ρουμπίνη Ροδοπούλου said

  Καλησπέρα, κε Σαραντάκο και καλό μήνα! Να σημειώσω κι εγώ ένα λαθάκι εκ παραδρομής. Μεταφέρω από το κείμενό σας (Μια και ανέφερα το ιστολόγιο, να περιαυτομπλογκήσω και λίγο: ο Ιανουάριος του 2018, που τελείωσε χτες, έκανε ρεκόρ…κ.λ.π.) Ο «δαίμων του τυπογραφείου» χτύπησε την ημερομηνία και την άφησε ένα χρόνο πίσω.

 120. Theo said

  @113:
  Κάτι παρόμοιο γίνεται και κάπου στην Πενσυλβάνια την ίδια μέρα, 2.2, με τη μέρα της μαρμότας από την οποία αντλεί υλικό και η ομώνυμη ταινία του 1993.

 121. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  117.Του Αγίου Ισιδώρου η μοναδική ετήσια ευκαιρία.
  Μεθαύριο ανοίγει μια σιδερόπορτα ο γούμενος του Τοπλού και λειτρουγάται το εκκλησιδάκι και πάνε οι εκδρομείς κι ως το Φάρο του. Τον άλλο καιρό έχει λουκέτο η πρόσβαση.Ναυτική Βάση. 😦

  Ξανοίξετε επά ένα Φλεβάρη Σάββα

 122. sarant said

  112 Τις προάλλες στο ΦΒ είδα μια παλιά συζήτηση στην οποία συμμετειχε και άκουσα κι ένα τραγούδι του που είχε ποστάρει. Σύμπτωση…
  Αύριο η κηδεία του, λέει, στο νεκροταφείο της Καλλιθέας.

 123. Χαρούλα said

  120 Theo
  δεν είχα προσέξει την ημερομηνία! Φοβερή σύμπτωση! Εκτός αν ο Πορτοκάλος μας πεί ότι η μαρμότα είναι η ελληνική λέξη Μαρία-μητέρα ( που σαράντησε στην εκκλησία) ή η λέξη γκράουντοκ προερχεται απο εν-κρυον-τοκ(μιλα)😊😅😂

  121 ΕΦΗ κρίμα… Φυσική παρουσία δεν προβλέπεται! Ευτυχώς τουλάχιστον με ταξίδεψες με το μυαλό. (Πες μου τουλάχισον ότι η Βάση είναι ελληνική!😄😁)

 124. Χαρούλα said

  …στη μνήμη Ζαχαρία Παπαντωνίου

 125. Γιάννης Ιατρού said

  114: ΕΦΗ
  στις Μαλβίδες είναι αυτό; 🙂 🙂

 126. Tomás de Torquemada said

  Ο Φεβρουάριος είναι άτυχος μήνας για βασιλείς και λοιπούς εστεμμένους. Έχουμε και λέμε:
  Φεβρουάριος 1848: Γαλλική επανάσταση κατά του Λουδοβίκου-Φίλιππου
  Φεβρουάριος 1862: Ελληνική επανάσταση (του Ναυπλίου) κατά του Όθωνα
  Φεβρουάριος 1917: Ρωσική επανάσταση κατά του Νικόλαου

  Και μην ξεχνάτε, αύριο της Υπαπαντής «…και τα γομάρια σχόλη…». 🙂

  Να διασώσω γκουγκλιζόμενο κι ένα στιχάκι που μονολογούσε τέτοια μέρα η γιαγιά μου:
  «Παπαντούλα, Παπαντούλα μο’ χεις κάψει την γκαρδούλα». Αυτή νόμιζε ότι το αντικείμενο του πόθου ήταν κάποια κοπέλα που (από βίτσιο) τη βάφτισαν Υπαπαντή. Φοβούμαι όμως ότι ένοχος ήταν μάλλον ο Παπα-Ντούλας (Ντούλας<Κωσταντούλας<Κωσταντής<Κωνσταντίνος). 🙂

 127. loukretia50 said

  Mη μου φύγετε τώρα που γύρισα!
  Καλό μήνα σε όλους! Ήμουν όντως αλλού γι αλλού όπως υποθέσατε. Η μέρα ήταν υπέροχη και είχα την τύχη να γυρίζω κάτω απ΄την Ακρόπολη με αγαπημένη, κεφάτη παρέα , που ήρθε ταξιδάκι από πιο βόρεια. Αν και αθεράπευτη τεμπέλα. ακολούθησα πρόθυμα και δε μετάνιωσα.
  Νόμιζα πως το γκρίζο είχε χαθεί για πάντα. έμοιαζαν όλα πολύ φωτεινά εκεί στους Αέρηδες.
  Θάλεγα ξανάνιωσα, αλλά πάντα νοιώθω πολύ νέα.
  Σε κάποιο σημείο στάθηκα και μια απίστευτα γλυκειά, ανάμνηση με συνεπήρε, από χρόνια της αθωότητας και της ελπίδας για ένα καλύτερο κόσμο. Μια παράξενη αίσθηση ευτυχίας για λίγες στιγμές. Παιχνίδι με το χρόνο. Πλησίασα στο φανάρι του Διογένη και ήμουν αλλού, σ΄ένα παράλληλο σύμπαν. Αυτή η μέρα, αυτή η στιγμή, ήταν ένα δώρο…
  -Τόσο μεγάλο ούφο είν΄ακόμα… γύρευε τι νταλκά θυμήθηκε! μια αγριοφωνάρα με προσγείωσε απότομα
  Αναιδέστατο ανηψάκι -σαρανταρίζει πλέον, χωρίς κανένα σεβασμό για διαχρονικές φαντασιώσεις μεγαλύτερων, λυπόταν που δεν πρόλαβε να απαθανατίσει την έκφρασή μου.
  -Θα τόβαζα στο φβ : «Η ζωή μετά !» μου εξήγησε συντετριμμένος. Κάτι τον φόβισε και έσπευσε να διευκρινίσει :
  Εννοώ, δεν είσαι και χούφταλο, στα 60- φεύγα υπάρχει ακόμα ελπίδα… να, ο παππούλης απέναντι σε χαλβαδιάζει…
  Ας έχει χάρη που είμαι μεγαλόψυχη και δε μπορώ να τρέξω.
  Ευτυχώς σε παρακείμενο μεζεδοπωλείο στάνιαρα με αρκετό τσίπουρο. Πάλι είχα τάσεις φυγής, το πνεύμα μου βοηθούμενο απ΄το οινόπνευμα ξανάρχισε τα ταξίδια στο χρόνο.
  Κάτι στη μούρη μου προκάλεσε απανωτά φτερνίσματα και γενική θυμηδία. Ήταν ένα μπουκετάκι λουλούδια που ένας τυπάκος επέμενε να μυρίσω. Τυχαίο που διάλεξε εμένα από τόσους? Μάλλον. Πολύ νέος, πολύ μελαχρινός, με πλατύ χαμόγελο. Του έκανα τη χάρη και το αγόρασα . για να ακούσω :
  – Νάσαι καλά μαντάμ!
  Ευγενής ήταν, τώρα γιατί εγώ στρίτζωσα είναι άλλη ιστορία! Τέλος πάντων, η άνοιξη είναι κοντά. Ας χαρούμε όμορφες στιγμές.

 128. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  123 Χαρούλα >>Φυσική παρουσία δεν προβλέπεται
  Από πάνω ! Λέγε με Λάμπρο. 🙂
  Πούειντος εφτούνος αλήθεια;

  (Στ΄αυτί: ναι ,ελληνική, Κυριαμάδι)
  http://104fm.gr/opinions/agios-nikolaos-touring-club-in-inner-sanctum-kavo-sidero/

  Πάω για ψάργια τώρα.
  (Σε ψαροκαπηλειό) 🙂

 129. loukretia50 said

  Τheo :
  Μου άρεσε πολύ η ταινία – και η ιδέα!
  Μια μέρα της μαρμότας χρειάζομαι!

 130. ΣΠ said

  3/2/1966 Προσεδάφισις επί της Σελήνης του πρώτου γηίνου αντικειμένου Luna 9.

 131. Χαρούλα said

  128 να είσαι καλά βρε ΕΦΗ! Και να περάσεις καλύτερα!
  127 πάντα τέτοια, και καλύτερα Λου!

 132. sarant said

  127 Εδώ είμαστε μέσα στα χιόνια. Χτες πρωί:

  Στο Ιλλινόι βέβαια έχουν -15.

 133. Γς said

  121:

  Του Αγίου Ισιδώρου, που γιορτάζει στις 4 Φεβρουαρίου

  Είναι και το εκκλησάκι των Αγίων Ισιδώρων σε μια βραχώδη εσοχή χαμηλά στον Λυκαβηττό, που έχει τη φήμη ότι γιατρεύει τον καρκίνο.

  Και πλήθος οι ασθενείς συρρέουν στον Λυκαβηττό με το τελεφερίκ ψάχνοντας για το εκκλησάκι και καταλήγουν στον Αϊ Γιώργη!

  Κι έχεις και τον Βαγγέλη τον καντηλανάφτη του Αϊ Γιώργη:

  -Κι ο δικός μας ο Αγιος καλός είναι. Κι αυτός κάνει θαύματα

 134. Γς said

  127:

  >Ήταν ένα μπουκετάκι λουλούδια που ένας τυπάκος επέμενε να μυρίσω. Τυχαίο που διάλεξε εμένα από τόσους? Μάλλον. Πολύ νέος, πολύ μελαχρινός, με πλατύ χαμόγελο. Του έκανα τη χάρη και το αγόρασα .

  https://caktos.blogspot.com/2014/01/blog-post_4438.html

 135. Κιγκέρι said

  …Ο Φεβρουάριος είναι επίσης από τους μήνες που έχουν δώσει επώνυμα, τόσο το Φλεβάρης όσο και το Φλεβαράκης (όπως ο προπονητής του μπάσκετ), πιθανώς από παρατσούκλι, ή το Φλεβαρόπουλος. Βρίσκω ότι το επώνυμο Φλεβάρης εντοπίζεται κυρίως στη Ρόδο, ενώ το Φλεβαράκης στο Σταυροχώρι Λασιθίου και στη Σητεία. Άλλοι μήνες που έχουν δώσει επώνυμα είναι ο Γενάρης, ο Μάρτης, ο Απρίλης και ο Μάης.

  Προσθέστε τον Ιούνιο
  https://sarantakos.wordpress.com/tag/%CE%B4%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CF%84%CF%83%CE%B7%CF%82/ 😉
  και τον Ιούλιο ( πχ Σμαρούλα Γιούλη)

  Είχα μια συμμαθήτρια Απρίλη και μια άλλη Μάη- ο αδερφός της είχε βάλει υποψηφιότητα για το 15μελές με σύνθημα «ψηφίστε Μάη, να σας φέρει την άνοιξη!»

  Έχω ακούσει και γυναικείο όνομα Παντούλα- γιορτάζει άραγε της Υπαπαντής ή των Αγίων Πάντων;

 136. loukretia50 said

  134. Γλυκειά ανάμνηση Γουσου, κι ας σε είπε γριο!
  ————————————–

  ΓΤ
  (υπό την επίδραση οινοπνεύματος ακόμα, δε μπορώ να εντοπίσω το συγκεκριμένο σχόλιο. Αν και ως συνήθως εσύ φεύγεις νωρίς!)
  «…το γιν και γιαν πυροκορμιών
  να μη γενεί αλφάδι»
  και όμως…

  Το γιν και γιαν αιώνια
  στου κύκλου το μαγνάδι
  πύρινο υφαίνουν ταίριασμα
  που διώχνει το σκοτάδι
  Το σύμπλεγμα κλειδώνεται
  σ΄αρχέγονο σημάδι
  ΛΟΥ
  Λάβα η φλόγα απλώνεται
  Πώς να γενεί αλφάδι?

 137. 69: Ποια ομογένεια; Ένας φτηνός ΤΕΛΑλης είναι, παραδίπλα απ’ τους περισσότερους από σας…

 138. # 121

  Αν έμεινε στο μαντάμ και δεν προχώρησε στο α λα νταμ παπαντάμ απαλλάσσεται λόγω προτέρου έντιμου βίου…

 139. Jane said

  Η προπαγάνδα και η παραπληροφόρηση ήταν πάντα εργαλεία της πολιτικής…αλλά τούτοι δω , έχουν ξεπεράσει πια τα όρια της λογικής. Μόνο για γέλια πλέον. Α, ρε Τσίπρα κωλόφαρδε , αντιπολίτευση που σου ‘λαχε. Ούτε να τους πλήρωνες!

  https://pbs.twimg.com/media/DyUgDf6WoAEqoab.jp

  Κάνει ο Τσίπρας με τις ντίβες
  μπάνιο στις θερμές Μαλδίβες
  κι Μπαζιάνα με το γιωτ
  έμενε σ’ ένα ρηζόρτ!
  Πήγαν κι ΟΥΚ με τα τζιπ!
  γράφει ο Άδωνης στο τουήτ
  που του στρίψαν ντιπ για ντιπ
  του τσερβέλου του οι βίδες.

  Αχ, η έρμη η κουτάλα
  έλειψε κι ήρθε καψάλα
  πάνε οι μίζες , πάνε οι χλίδες
  και δεν κουβαλάμε γίδες
  ας μιλάμε για σφραγίδες
  για ακτές και για Μαλδίβες.

  Καλό μήνα 🙂

 140. Οι ρίμες θέλουν δούλεμα
  για να μην βγάζουν μάτι
  και πάντα για συμπλήρωμα
  …δυο δάκτυλα και κάτι !

 141. Jane said

 142. loukretia50 said

  ΓΤ γέγραφε :
  «Τριγκερωμένοι εφάνησαν
  και αχλαδοκουνίστρες
  ολημερίς τα βόλια μας
  ‘πό λέξεων πολεμίστρες
  πτυχία πλαστά κρέμασα
  διοικώ νοσοκομείο
  ηκούσθη γκαζόζας ερευγμός
  μες στο τρελοκομείο…»

  και σιγοντάρω :

  Με γκαζόζα η σκερτσόζα
  παριστάνει τη μοιραία
  Με ηδυπάθεια κοιτάζει
  νοσοκόμο που τρομάζει
  Και κρατάει τη φιάλη
  με αφοσίωση μεγάλη
  Μπουρπ! ξεφεύγει αθελά της
  κι έρχεται στα συγκαλά της
  Γιατί ακούστηκε αστείο
  μέσα στο τρελοκομείο
  Αντηχούν τα γέλια- βόλια
  και τα νεαρά διαβόλια
  άφησαν τις πολεμίστρες
  για τις αχλαδοκουνίστρες
  ΛΟΥ
  Μα ποιός διοικεί στ΄αλήθεια
  Τούτο το τρελοκομείο?
  Μήπως ο ωραίος τύπος
  Που κρεμάει πλαστό πτυχίο?

 143. Jane said

  Το τουήτερ έχει χάσταγκ « OYK in Maldives» και γίνεται πάρτι κανονικό 🙂

  -Ρε συ μπαμπά έχει η Αθήνα Μαλδίβες;
  – Μέχρι να βγουν αυτοί αγόρι μου και μονόκερους θα έχει.

 144. Χαρούλα said

  125,138, 141
  Διαβάζω Μαλδιβες, ΟΥΚ, διάσωση Τσίπρα,
  και προσπαθώ να καταλάβω…. τσουνάμι; Καρχαρίες;😊😅
  Γκουγκλάρω και…. Μα πού τα σκαρφίζονται; Ποιοί τα πιστεύουν; Γιατί δεν τα εκδίδουν ως ανέκδοτα;
  Μού φτιάξατε το βράδυ! Πολύ γέλιο!

  https://www.lykavitos.gr/apisteyti-apokalypsi-pigan-ta-ouk-na-di/

 145. ΚΩΣΤΑΣ said

  139
  Η γκάφα του Αδόνειδος
  είναι μεγάλο ώνιδος
  για χώνεψη και πρόζα
  θα πιω μία γκαζόζα!

  Και με την ευκαιρία, για εξηγήστε μας εσείς οι Αθηναίοι, ποια αναψυκτικά εννοείτε με τις λέξεις: γκαζόζα, λεμονάδα, σόδα, σπράιτ, λεμονίτα;

  Όταν κατεβαίνω Αθήνα, πάντα μπερδεύομαι μ΄αυτά, άλλο παραγγέλνω, άλλο πίνω.

 146. sarant said

  139 και επόμενα: Θα τα έχουμε και αύριο στα μεζεδάκια!

 147. sarant said

  145 Φιρί φιρί το πας να ανάψει ο Β’ Σουβλακικός πόλεμος 🙂

 148. loukretia50 said

  Τζι,
  Καλύτερα το όνομα να βγει παρά το μάτι
  Άλλοι κοιτάζουνε ψηλά κι άλλοι είναι φευγάτοι
  ΛΟΥ
  Και για να δέσει το γλυκό χρειάζεται μεζούρα
  Αν παραπέσει ζάχαρη ακολουθεί καζούρα

 149. Jane said

  # 145
  Εγώ που έζησα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για χρόνια έχω αποσυντονιστεί. Πάντως σε γενικές γραμμές ισχύουν τα εξής:

  Ένα σουβλάκι με γύρο σε πίτα <– Αθήνα
  Ένα σάντουιτς με γύρο σε πίτα <— Θεσσαλονίκη
  Μία πίτα γύρο <—-Βόλος

  Μια λεμονίτα <—Θεσσαλονίκη
  Μια λεμονάδα Πιάσε μια ΕΨΑ» και καθάρισες

  Κι ας μην πιάσουμε τις μπουγάτσες και τις τυρόπιτες… Έχει πλούτο η τρεισχιλιετής , τι να λέμε τώρα. 🙂

 150. Jane said

  επανάληψη εις το ορθόν

  Μια λεμονίτα <—Θεσσαλονίκη
  Μια λεμονάδα <—Αθηνα
  Βόλος <—Πιάσε μια ΕΨΑ» και καθάρισες

 151. ΚΩΣΤΑΣ said

  150 >> Πιάσε μια ΕΨΑ»

  Έπ’σεις κι δεν σκώθ΄κεις, καλά έπαθες! 😉

  Δεν παραγγέλνουμε ποτέ λεμονίτα στη Θεσσαλονίκη.

 152. Χαρούλα said

  145
  Νομίζω πως η γκαζόζα και τα επώνυμα είναι ίδια και σαπάν και σακάτ.
  Η λεμονάδα διαφέρει. Βόρεια είναι το αντίστοιχο της πορτοκαλάδας, ενώ νότια αυτό λέγεται λεμονίτα και η βόρεια Λεμονάδα😄, είναι τα ανθρακούχα με άρωμα λεμονιού.

  Σήμερα άκουγα τον Φωκά που με πάθος υποστήριζε ο άσχετος, πως η γκαζόζα είναι πολύ καλύτερη από την Σουρωτή! Λάθος! Γκαζόζα απλά ένα καλό νερό που βάλαμε εμείς όλο το ανθρακικό. Σουρωτή, Σάριζα, Δουμπιά, Perrier κλπ, φυσικά ανθρακούχα νερά. Με ανθρακικό από την πηγή τους. Γιαυτό και η τιμή τους υψηλότερη.
  [Αν το μάθει δε ο Σαββίδης(ιδιοκτητης της εταιρ.Σουρωτή), δεν θα τον ξαναβάλει στην Τούμπα τον Παοκτσή!😊]

 153. Jane said

  151
  Ε, αφού αποσυντονίστηκα σε λέω. 🙂
  Την ΕΨΑ πριν γίνει πανελλαδικά γνωστή , την ξέραμε μόνο στον Βόλο. Βγαίνει σε ένα χωριό εδώ κοντά.

  …………………………………………………………………………………………..

 154. loukretia50 said

  ΚΩΣΤΑ
  Ενδεικτικά οι ονομασίες, πάντα τα μπερδεύω όλα αυτά
  (και δε μ΄αρέσουν):

  Γκαζόζα νέος γύρευε και πήρε λεμονάδα
  Σαν αστακός εγένετο απ΄την πολλή ζοχάδα
  Πες «λεμονίτα» αγαπητέ κι άλλη αηδία αν φέρουν
  αφρούς μη βγάλεις, πες απλά :
  Α! έτσι το προφέρουν !

  Δίδαγμα για ευαίσθητους νέους επαρχιώτες;
  Ή τ’ανθρακούχα κόβουνε ή πάνε σαν τους Χιώτες :
  Ένας να λέει αυστηρά : «Τσάκω μια λεμονάδα»
  ενώ ο άλλος θα κοιτά με πονηρή σπιρτάδα
  το σερβιτόρο και γλυκά να λέει: «έχω ζαλάδα…
  κάτι για τα στομαχικά…»

  Υπάρχει πιθανότητα κάτι να καταλάβει
  Ή με γκαζόζα θα φανεί
  Ή θα τον περιλάβει
  ΛΟΥ
  Άντε,και καλή τύχη μάγκες!

 155. ΚΩΣΤΑΣ said

  153 Συμπατριώτισσα, επειδής 🙂 ηλικιακά νομίζω ότι σε ρίχνω καμιά 60ριά με 70 χρόνια, ΕΨΑ θυμάμαι ότι έπινα απόταν ήμουν 5χρονο παιδάκι. Όχι τη βολιώτικη, την άλλη, εισαγωγή από Αυστρία 😉

 156. 152: Οι φούσκες CO₂, με έγχυση ή από την πηγή, είναι CO₂ και τίποτα παραπάνω. Αν το νερό περιέχει ιχνοστοιχεία, κλπ., αυτό δεν έχει σχέση με το CO₂. Φούσκες CO₂ σε πιστοποιημένο μεταλλικό νερό, φούσκες CO₂ σε χλωριωμένο νερό δικτύου. Δεν κάνουν οι φούσκες τη διαφορά.

 157. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Καλό μήνα λοιπόν! Που ξεκίνησε με ενδιαφέρον ποιητικό μπαράζ!

  – Κουτσουφλέβαρος το δημώδες που έχει επικρατήσει στην Κρήτη. Κούντουρος, βέβαια (κυρίως στη Δυτ. Κρήτη) είναι ο λειψός στο ύψος, κοντός ή και (κυριολ.) ο κολοβός.
  Το θηλυκό κούντουρη = κοντή, λειψή.
  Κουντουροφουστανάτη: Αυτή που φορά κοντό φουστάνι, μινιφορούσα!
  Αλλά: κουντούρα = 1) δεμάτι δημητριακού. 2) το αλετροπόδι, δλδ η βάση στήριξης του αλετριού. 3) Η τελευταία θέση σε κυκλικό χορό.
  Και η Κουντούρα, περιοχή στη νοτιοδυτική Κρήτη, ανάμεσα Παλαιόχωρα και Ελαφονήσι, με όμορφες παραλίες αλλά και άπειρα θερμοκήπια…

  – Άλλο επώνυμο από όνομα μήνα: Αυγουστάκης στην Κρήτη, Αυγουστίδης αλλού.

  – Μεγάλο λεξιλογικό ενδιαφέρον βρίσκω στους εξορκισμούς του Αγ. Τρύφωνος. Θα μπορούσαν να αποτελέσουν ιδιαίτερο άρθρο.

  – ΕΦΗ-ΕΦΗ, ευχαριστούμε για το #115. Τον πολύ ωραίο αυτόν Ψαρογιώργη, δεν τον είχα «ξανακουστώντας»!

 158. sarant said

  157 Λινκ με τον άγιο Τρύφωνα έχεις;

 159. Χρήστος Π. said

  Ιάκωβε αφού βλέπεις ότι ο ΝΣ δεν έχει το θάρρος να σχολιάσει ή να απαντήσει όταν τον προκαλείς και κρύβεται φοβισμένος όπως μπορεί, και οι άλλοι δεν θέλουν να ξεστραβωθούν ούτε εκτιμούν τις μεγαλειώδεις εμφανίσεις, βάλε τώρα στα Παραπολιτικά τον Μαζαράκη να ακούσεις αφιέρωμα στο Τσάντα και τα τραγούδια του.

 160. Γιάννης Ιατρού said

  156: Δεν εξέτασες όμως τα ισότοπα, έχουν διαφορετική γεύση 🙂

 161. Γιάννης Ιατρού said

  158: Δώσε και κάτι ρε Νίκο, κλέφτες θα γίνουν; (έχει και ντελίβερυ, με περιστερά 🙂 )

 162. Χαρούλα said

  156
  Δεν έγραψα κάτι διαφορετικό. Απλά δεν χρησιμοποιησα επιστημονική ορολογία.
  Γκαζόζα λοιπόν, ένα απλό νερό= χωρίς πολύτιμα ιχνοστοιχεία. Ανθρακικό=CO2
  Γκαζόζα τεχνητά αφρίζον, ενώ τα άλλα είναι αφρίζοντα από την πηγή.
  Τα ιχνοστοιχεία δεν εχουν ακριβώς σχέση με τα αφρίζοντα ή μη. Αλλά με το Μεταλικά ή Επιτραπέζια.
  Προσπαθώ να γράφω απλά και στο τέλος είμαι ασαφής. Ταλέντο και το δικό μου!

 163. Γιάννης Ιατρού said

  161: ξέχασα τον σύνδεσμο!

 164. 157: Ο Γενάρης (aka Λι Κε), με την φρέσκια μεταγραφή, δεν πιάνεται ελληνικό επίθετο;

 165. loukretia50 said

  161. Ένα λεπτό περιπτερά
  Την έκανε η περιστερά
  Μ’ ένα παπαγαλάκι
  Θα βρω άλλο ντελιβερά
  Πιο συνεπή χωρίς ουρά
  Να στείλω το νεράκι

 166. loukretia50 said

  Εσείς που έχετε τα μέσα κάντε κάτι!
  Δε με πιάνουν οι ενδονημάτιοι εξορκισμοί κι έχω ακόμα πονοκέφαλο. Να φταίει που ήμουν εκτός την ώρα που αναρτήθηκαν ?
  Υπάρχει πιθανότητα βέβαια να φταίει και το τσίπουρο…

 167. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  158. Καλό!!
  Πάντως μέιλ έχει: «Ο Άγιος Τρύφων» / Email: agiostryfon@vytina.info.

 168. Γιάννης Ιατρού said

  166: Περαστικά, ύπνο θέλει, αλλά δεν ακούς !

 169. 162: Αν η πηγή Σουρωτή έβγαζε νερό χωρίς ανθρακικό, και το βάζαμε τεχνητά, το ίδιο καλό θα ήταν με τώρα που είναι «φυσικό». Δεν υπάρχει φυσικό και μη CO₂. Φυσικό CO₂ εκπνέουμε όλοι.

 170. sarant said

  164 Δεν τον ήξερα τον Κινεζοκύπριο!

  163 Με ειδοποίησαν κάποιοι χριστιανούληδες ότι ο εξορκισμός υπάρχει και εδώ:

  https://books.google.gr/books?id=yqJHAAAAcAAJ&dq=%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CF%81%CE%BA%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82%20%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%BF%CF%85%20%CF%84%CF%81%CF%8D%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%BF%CF%82&hl=el&pg=PA311#v=onepage&q=%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CF%81%CE%BA%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82%20%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%BF%CF%85%20%CF%84%CF%81%CF%8D%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%BF%CF%82&f=false

 171. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Γαζόζα τηνε λέγαμε και γαζοζάς ο παρασκευαστής και συμμαθητής μου ο Γιώργης του γαζοζά.
  Γαζόζα λοιπόν παρασκευαζόταν (δίπλα στο σπίτι μου) με λεμονέλαιο,Έτσι θυμάμαι ότι έλεγε ο κουμπάρος μας ο γαζοζάς το υλικό που του ερχόταν σε κάτι μεγάλα ντενεκέδια που μοσχομυρίζανε γλυκοϋπόξινα.
  Λεμονίτα, από λεμόνι και
  πορτοκαλάδα, από πορτοκάλι
  (σε χυμούς εννοείται) έφτιαχνε. Το ανθρακικό πρέπει να ήταν σε κάτι μακρόστενα τούμπο, σαν οβίδες.Αμυδρές αναμνήσεις. Έβγαζα τους φελούς από τα καπάκια, και με τα καπάκια παίζαμε στο στενό πάνω στο ψευτοτσιμέντο με δαχτυλικά λακτίσματα κι ανάθεμα και θυμάμαι πώς λεγόταν, τσιγκάκια; ντενεκάκια; καπάκια;

 172. loukretia50 said

  Δεν κατέω πράμα από γκαζόζες, άλλα προτιμώ.
  Σήμερα ξέφυγα και δε με σώζει ούτε ο εξορκισμός σας!

 173. leonicos said

  Χαίρετε

  Πάει το 1/12 του 2019

 174. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  125 Μου τη μαλδίβωσε!
  Ρε τσι μπίν-κιαρατάδες, ιντάλλο θα σκαρφιστούνε !

 175. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Καλησπέρα σας και πάλι από Ιλλινόϊ, (ώρα Ρωμέικου 2.10 ξημερώματα του Σαββάτου)

  1) Ο άγευστος της Εκκλησιαστικής μας Παραδόσεως, σχολιαστής Ιατρού (161 + 163), προσεπάθησε (ανεπιτυχώς) να διαφωτίσει τον εξίσου άγευστο κ. Σαραντάκο (158 + 170) για την Ευχή του Αγίου Τρύφωνος, η οποία υπάρχει στο Μέγα Ευχολόγιον και απηχεί ειδωλολατρικά έθιμα που υιοθέτησε η Αγία Εκκλησία μας. Ξεστραβωθείτε ΕΔΩ. Αναρτώ ένα απόσπασμα γιατί ο εξορκισμός έχει γούστο

  2) Είναι εντυπωσιακό ότι μετά από 16 ώρες αναρτήσεως του παρόντος άρθρου στον ουρανό του Διαδικτύου, ΟΥΔΕΙΣ φιλοτιμήθηκε να ενημερώσει ποιός πρωτοχρησιμοποίησε την λέξη Φεβρουάριος στην Θεία Ελληνική Γλώσσα. Η τιμή ανήκει στον Μέγα Πλούταρχο που μιλάει για τον Φεβρουάριο σε πάρα πολλά αποσπάσματα των Βίων και των Ηθικών. Αναρτώ ένα απόσπασμα από τον Βίο του Νο(υ)μά, όπου ο Πλούταρχος εξηγεί πώς ο Ρωμαίος αυτός βασιλεύς εισήγαγε τον Φεβρουάριο και πώς τον έκανε (από 12ο) δεύτερο μήνα του ΡωμαΪκού Έτους

  3) Σάς καληνυχτίζω με ένα σίγουρο για την Κυριακή: Στις 7.30 μ.μ. της 3ης Φλεβάρη γίνεται στο Ολυμπιακό Στάδιο το ΑΕΚ – ΠΑΟΚ που πληρώνει στο Στοίχημα 2,50 – 3,10 – 3,15 (1-Χ-2). Παίξτε άφοβα την νίκη της ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ δεν έχει καμμία τύχη ούτε για ισοπαλία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Επιτελείου μας, ο Μαρινάκης θα τσοντάρει κι αυτός ένα πρίμ σε περίπτωση νίκης της ΑΕΚ.

  «Εμπρός της ΑΕΚ παλληκάρια
  σουτάρετε και σπάστε τα δοκάρια
  τα δίχτυα σκίστε, την δόξα κατακτήστε
  νικήστε, νικήστε, νικήστε» (ερμηνεία Μίμης Παπαϊωάννου 1968)

  Για μεγαλύτερα κέρδη ποντάρετε νίκη της ΑΕΚ με δύο γκόλ και πάνω, ο ΠΑΟΚ θα φύγει από το ΟΑΚΑ σαν βρεγμένη γάτα. Καλώ τον κ. Gpoint να ετοιμάσει από τώρα τις δικαιολογίες για την συντριπτική ήττα που θα υποστεί ο ΠΑΟΚ την Κυριακή

  ΥΓ: Έτοιμος να κοιμηθεί είναι ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ Κουτσού. Υπέστη βαρύ έμφραγμα απόψε και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Ουκρανίας, όπου είχε πάει για επίσημη επίσκεψη. Ευχόμαστε ολοψύχως ο Κύριος να τον βοηθήσει, αλλά είναι αρκετά δύσκολο να την σκαπουλάρει, δεδομένου ότι πάσχει από βαρύ ζάχαρο εξαιτίας της πολυετούς χριστιανικής νηστείας. Δεν είναι, άλλωστε τυχαίο ότι πάνω από το 70% των αγιορειτών μοναχών έχουν ζάχαρο, ποσοστό υπερτριπλάσιο του μέσου όρου των λαϊκών

 176. Γς said

  Τώρα πιάστε μια θέση σ ένα Airbus A330-200 της LUT [που τώρα πια την έχει πάρει η AirBerlin] για να δείτε τις ατόλες των Μαλδίβων από ψηλά. Να προσγειωθείτε και στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Μαλε

 177. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  (175) συνέχεια: Διόρθωσις ημαρτημένου («ξεστραβωθείτε ΕΔΩ)

  Για τους εξορκισμούς γενικώς που χρησιμοποιεί η Αγία Εκκλησία μας, δείτε ΕΔΩ ένα διαφωτιστικό κείμενο του καθηγητού της Θεολογικής του ΕΚΠΑ, Γ. Φίλια

  Τέλος, επειδή ξημερώνει της Υπαπαντής και ελάχιστοι ψυλλιάζονται πόθεν η λέξις, αναρτώ τί γράφει ο Στέφανος Κουμανούδης στην «Συναγωγή Λέξεων Αθησαυρίστων εν τοις Ελληνικοίς Λεξικοίς» (1883). Η Υπαπαντή είναι καθαρώς εκκλησιαστική λέξις (πρωτοσυναντάται στον Γρηγόριο Νύσσης, «Λόγος εις την Υπαπαντήν του Κυρίου», γύρω στο 390 μ.Χ.) και αποτελεί σύντμησι της ελληνικής λέξεως «υπαπάντησις»

 178. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  166
  Γητειές και ξόρκια
  Αν θέλουμε να διώξουμε από πάνω μας τη βασκανία, ή αλλιώς το φταρμό όπως λέγεται εδώ στη Κρήτη ,

  Ειδική γητειά:
  Λου,λου
  λου μπαλού
  γιαβουκλού,
  κλου, κλου
  του πήξα του λήξα
  του κουλού
  του μουρλού
  του ματιαστή του γκαντέμη
  του σαρδαναμπαλού.
  Στα πλατιά στα στενά
  στα όρη στ΄άγρια βουνά
  ο σκόλοπας ο λέλεκας
  να το βρει
  να το πει
  κι απ τη δούλη του θεού Λου,
  να ξεκουμπιστεί
  φτου φτου φτου,
  Με τς υγείες σας!
  🙂

 179. Pedis said

  Έτσι μάλιστα: επανδρώνεται η πυροσβεστική και εκμοντερνίζεται το έργο της!

 180. loukretia50 said

  ΕΦΗ ΕΦΗ : Το απήγγειλες για χάρη μου? Υπόχρεη!
  Να που υπάρχουν κι άλλα γλου-γλου που αγνοεί ο Οβελίξ!
  Και με έφτυσες τρις?
  (Πόση ώρα γλουγλούκιζες?)

 181. loukretia50 said

  179. Έμπυροι Πυροσβέστες :

  ΘΡησκευτικό Επιτελείο Πυρ.Σώματος – Αμήν
  ΘΡΕΠΣΑ

 182. Avonidas said

  Ακόμα πιό εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ουδείς εκ των αναγνωστών θετικών επιστημών που παρεπιδημούν ενταύθα (Avonidas, Νεογίδιος, κύρ Δημήτρης Μαρτίνος κλπ.) πήρε χαμπάρι την συγκλονιστική επιστολή που δημοσιεύτηκε χτές Πέμπτη 31/1 στην «Καθημερινή» του Αλαφούζου.

  Ρε μπάρμπα, δεν πας να φτιάξεις κανα χιονάνθρωπο; Άντε μπράβο, άλλη δουλειά δεν είχαμε ν’ ασχολούμαστε με τα καλλιστεία των φυσικών…

 183. loukretia50 said

  – Το μεθυσμένο κορίτσι – Χατζηδάκις https://youtu.be/sHebBXZhXdc

  Ti Mαλδίβες τι Μαλβίδες
  Όλα έχουν γίνει βίδες
  Η ζωή σ΄ένα τρελό ρυθμό

  Ποιος μας σώζει ποιος να ξέρει
  Τόσα αγγούρια στο πανέρι
  Μας σερβίρουν καθημερινά

  Ποιος μας λέει την αλήθεια
  Προτιμάμε παραμύθια
  Δεν είναι τόσο τρομαχτικά

  Η αλήθεια δε συμφέρει
  Ποιος μπορεί να καταφέρει
  Να μας βγάλει απ΄την καταχνιά

  Σαν το μαχαίρι κόβει τη σιωπή
  Μία φωνή χωρίς ντροπή
  Είν’ απειλή για κόσμο σκοτεινό
  κάτω απ΄το μαύρο ουρανό

  Ποιος της έδωσε μαχαίρι
  Κι όποιος φταίει δεν υποφέρει
  το σενάριο εφιαλτικό
  ΛΟΥ
  Μα δεν υπάρχει μόνο η πληγή
  Θα ξημερώσει μια αυγή
  Κι όσοι αντέχουν δεν είν΄μοναχοί
  Μα δεν αρκεί΄μία ευχή

 184. Κιγκέρι said

  Βρε παιδιά, τους εξορκισμούς του Αγίου Τρύφωνα σας τους έχω βάλει από χτες στα σχολια 65 και 70-και τζάμπα!
  Ορίστε και τα λινκ
  https://www.ftiaxno.gr/2012/03/blog-post_22.html
  http://ektimotheou.blogspot.com/2015/01/blog-post_31.html

 185. Κιγκέρι said

  Α, έκανα και το σχόλιο 135. Κι αυτό τζάμπα πήγε;

 186. Pedis said

  # 179, 181 – ένδειξη μεγαλης σύνεσης η ίδρυση θρησκευτικής υπηρεσίας – παρατηρητήριο των βουλών του Κυρίου: τη μία ανάβει τα βάτα στα καλά του καθουμενου, την άλλη δεν αφήνει να μπει η φωτιά στο τζάκι με τους τρεις παίδες να πουντιαζουν … πώς να μην βρεις τον μπελά σου μετά.

 187. # 171

  ( Καλημέρα )

  Εφη, τσιγκάκια τα λέγαμε στην Αθήνα και τα παίζαμε στο διακοσμητικό πεζουλάκι πλάτους 5 πόντων που υπήρχε στα σπίτια στην εξωτερική μεριά (το δικό μου ακόμα το έχει). το πρε ήταν ποιός θα φτάσει πρώτος στο τέρμα χωρίς να πέσει κάτω με κτυπήματα του δείκτη ή του καλού (μεσαίου) δακτύλου που εκτινασσότανε από θέση λαβής με τον μεγάλο δάκτυλο. . Εννοείται πως αν ο αντίπαλος ήταν μπροστά , η τέχνη ήτανε το τσιγκάκι σου να ρίξει κάτω τον αντίπαλο οπότε ξεκίναγε από την αρχή.

  Ιδέες για τα «παιχνίδια που χάνονται» έχει ο Νικοκύρης ;

 188. Αληθεύει πως σήμερα, ης Υπαπαντής< γιορτάζουν οι Παναγιώτηδες της Καλαμάτας και γύρω περιοών ; Τι λένε οι (πολυπληθεις εδώ ) Λάκωνες γειτόνοι ;

 189. spiral architect 🇰🇵 said

  Ισχύει.

 190. Αὐγουστῖνος said

  Οἱ καταχρήσεις οἱ πολλές, βρὲ Λού, πολὺ καλὸ δὲν κάνουν.
  Ἀλλὰ κι οἱ ἄνθρωποι χωρὶς αὐτὲς χαρὲς πολλὲς δὲν φτάνουν.
  Καλημέρα.

 191. Το τσίπουρο -γλυκόπιοτο- για να μη σε πειράξει
  πρέπει σε δύο πράγματα νάναι πολύ εντάξει
  τα υλικά παρασκευής νάναι πολύ αγνά
  κι η συντροφιά που θα το πιείς να φέρεται σωστά

 192. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καλημέρα.
  180 Λου, έτσι ήταν οι γητειές.Με ανάκατη ,τυχαία,(και αν) ρίμα, ακτάληπτα δισύλλαβα, που έκλεινε με το/τη δούλη του θεού ταδε… (όξω ψύλλοι και κοργιοί) 🙂 . Δε φαντάζεσαι με τί κέφι το έγραψα. Νύσταζα αφόρητα και κρατιόμουν ξυπνητή από το γαργαλητό του γέλιου μου. Ήταν και πολύ ωραία η αίσθηση από την πριν περιγραφή σου, (την ξέρω πολύ καλά) από βόλτα σε λιόχαρη μέρα Αέρηδες και πέριξ- ρακοποσίας συμπεριλαμβανομένης! 🙂

  184 Κιγκέρι
  ‘» Όλα κυρ Κιγκέρι ειν εδώ, όπως τα έγραψες κι εσύ κι όπως τα ξέρεις… » 🙂 Από πού βρήκα/θυμήθηκα τα φτου και φτου του ξεματιάσματος στη Λου;
  Είχα έτοιμο,γραμμένο ένα λινκ από μπλογκ να σε ρωτήσω ειδικότερα για το Σάββα Φλεβάρη,αν τον ήξερες, μα για το (γνωστό) λόγο της πολυδιάσπασης του νου μου, δεν το ανάρτησα τελικά.Αυτό
  http://kalithies.blogspot.com/2011/11/blog-post_03.html

 193. Κιγκέρι said

  ´Εφη καλημέρα! Τον Σάββα Φλεβάρη, όχι, δεν τον ήξερα πριν δω το λινκ σου και δεν προλαβαίνω τώρα ν´ ανοίξω τα βιντεάκια, θα το κάνω όμως αργότερα.
  Είδα και το κείμενο για τις γητειές- βρίσκω συγκινητική την αφέλεια που έχουν μερικές φορές αυτά τα ξόρκια αλλά και πόση αγωνία κρύβουν!
  Α, σήμερα πρόσεξα κι ένα ανθακι στη μυγδαλιά, τη φωτογράφισα κιόλας, αλλά δεν ξέρω πώς μπαίνει η φωτό στο σχόλιο. Πείτε μου κάποιος!

 194. Γιάννης Ιατρού said

  καλημέρα,
  βλέπω ξεφαντώσατε νυχτιάτικα. Πετυχημένο το πρωτομηνιάτικο αυτό νήμα! Με περίσσια ποίηση, μέχρι και κρητικά ξόρκια (#178)!! 🙂

 195. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  187 >>τσιγκάκια τα λέγαμε στην Αθήνα
  Ναι Τζη, από την εδώ ζωή μου ήταν τα τσιγγάκια που είπα. Θυμήθηκα ότι κάτω, το λέγαμε Λούκι. «Λούκι» το σχέδιο που φτιάχναμε στο έδαφος.Γραμμές με κάρβουνο που σχημάτιζαν ένα παραλληλόγραμμο πλαίσιο με 3-4 κάθετες στις μακρύτερες πλευρές,ισαποστάκισες μεταξύ τους ευθείες, σαν ξυλόσκαλα. Τα καπάκια τα τινάζαμε με τον αντίχειρα και το μέσο ή παράμεσο όπως λες, εναλλάξ οι συμπαίκτες, επιδιώκοντας αφενός να μη βγουν έξω από το λούκι (έχανε) ούτε να πατήσει στη τις γραμμές (έχανε μια παιξιά) , με επιδίωξη να τρακάρει το καπάκι του άλλου, οπότε κέρδιζε και του το έπαιρνε).

 196. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  194.Γιάννης Ιατρού 🙂 🙂
  Άκου Πότνια Φλύας και σχολιάστρια! Εξελίσσεσαι επικινδύνως 🙂
  (Μην) παραχαράζεις!

 197. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  193. τέλος
  α. ένα λουλούδι θα φέρει την …άνθιση! 🙂
  β. Για να αναρτηθεί εδώ φωτό πρέπει πρώτα να την ανεβάσεις σε ινσταγκραμ, φβ, κλπ, όχι απευθείας. Παπαγαλιστί το λέω από άλλες φορές που ρωτήσαν, εγώ δεν …το ενέργησα. Μέσω του μέηλ του Νικοκύρη ,επίσης, αλλά τον αγκαρεύουμε εξτρα έτσι. Με ρέγουλα ,αν είναι κάτι σπέσιαλ (λέω γω,από μόνη μου). Πάω στ΄άλλο , στα μεζεδάκια π΄ακόμα δε διάβασα λέξη. Είχα …κουρεύτρια ως τώρα (όπως έλεγε μικρός ο γιος μου την κομμώτρια. 🙂

 198. loukretia50 said

  ΕΦΗ – ΕΦΗ
  Συνελόντι ειπείν : εξορκισμός τουρλού!
  – κάνω και στροφές?

  Φίλτατέ μου Αυγουστίνο * /(*καταχρηστικά! )
  Αν περάσεις απ΄΄ την Τήνο ρίξε και για μένα εξορκισμό!!

  Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
  Λέω ναι στις καταχρήσεις μα ξεχνάω πως ειδήσεις
  γίνονται σε τόπο ειδικό
  Κινητό και ανηψάκι γράφουνε σεναριάκι
  και με κάνουν ρόμπα στο κοινό

  Και στο φβ με την ανατολή :
  «Νάσου η θειά μου η ζουρλή, τα πνεύματα ενώ καλεί»
  Φουντώνει αγέρας το μαλλί , ενώ παππούς καραδοκεί
  κοπρίτες στέκουν προσοχή στ΄αρχαίο φανάρι παρακεί

  Και δυο νέοι με γραβάτες κι οι αδέσποτες οι γάτες
  Παρακολουθούν την τελετή – κι ο χορός καλά κρατεί!

  Και με φόντο τα μνημεία γράφει νέα ιστορία
  «Μπρός γενναίοι ! η άνοιξη γιορτή!»

  Δε μου φτάνει το ρεζίλι, σ΄ένα χώρο που είναι φίλοι
  Κι έχει θέμα γλωσσολογικό
  Βλέπω ένα μακρύ σεντόνι τις πομπές μου που καρφώνει
  Και το υπογράφω τώρα εγώ ( με οινόπνευμα οδηγό)

  Το κεφάλι μου γυρίζει, η οθόνη με ζαλίζει
  Φαίνονται τα γράμματα διπλά
  Στήνουνε χορό οι καρτέλες, το ποντίκι κάνει τρέλες
  Κι όσα γράφω φαίνονται κουλά

  Το ρεζίλι δεν αντέχω – πώς θα γίνει να προσέχω
  ν΄αποφύγω εξοστρακισμό
  Μάλλον ίντερνετ να κλείσω, το πισί να παρατήσω
  Βλέπω μου έκαναν κι εξορκισμό! – Ιιιιιιιιιιιιιιιιιι!

  Κι αν γερνάω δε μεγαλώνω , όμως δεν το μετανιώνω
  Και ξεμέθυστη ονειροβατώ
  ΛΟΥ
  Η ζωή είναι ωραία – και χαρά η καλή παρέα
  Μπόμπα τσίπουρο μόνο μην πιεις!!
  (θα αναλάβει ο εξορκιστής!)

 199. loukretia50 said

  Για Κυψελιώτες Γιώργηδες που παρατηρούν ζωηρούς παππούδες –

  Αχός βαρύς ακούγεται, πολλά τσουμπλέκια πέφτουν
  Μήνα στον κάδο ρίχνονται, μήνα σε γλεντοκόπι?
  Τι είν΄καταμεσήμερο, κοιμούνται οι ανθρώποι.
  Ο Γιώργης τσάρκα έβγαινε μ΄ένα μικρό παπάκι
  Σινιέ κασκόλ στραβά φορεί και ακριβό γυαλάκι
  Κράνος δεν καταδέχεται, αέρας στα μαλλιά του
  -μακάρι περιπολικό να μη βρεθεί μπροστά του-
  Στο δρόμο που επήγαινε γέροντα συναντάει
  Το στυλ του φαίνεται γνωστό κι ευθύς τον χαιρετάει
  Τραγιάσκα καφετιά φορεί και ασορτί ζωνάρι
  Σαν κάου μπόυ περπατεί, μα έτοιμος να κλατάρει
  -Γειά σου χαρά σου γέροντα, -Καλώς τον το Γιωργάκη!
  Πάμε μαζί στον καφενέ? κερνάω τσιπουράκι
  Ήταν λίγο περίεργος ο τρόπος που μιλούσε
  Σα νάχε πιει τον άμπακο, τα λόγια του μασούσε.
  Προς τι τα κέφια γέροντα, βλέπω πάει η μαγκούρα
  Πώς από δω πρωί-πρωί? Γιατί τέτοια πρεμούρα?
  Αυτός γελάει πονηρά, του δείχνει το μπαλκόνι
  όπου πληθωρική ξανθειά, βρακιά φαρδειά απλώνει
  -Βλέπεις αυτό το θηλυκό που πρόβαλε εκεί πέρα?
  Άτιμο πλάσμα! Ζόρικο! τα πιάνει στον αέρα
  («πουλιά μάλλον δεν εννοεί, τα ογδόντα καβατζάρει»
  σκέφτεται ο Γιώργης κι απορεί,«μάλλον θάχει ρετάρει»)
  -Μη με μαλώσεις γέροντα, αλλά το ξέρουν ούλοι
  πως για μικρούς η μορφονιά βαστάει καραούλι.
  Ο γέρος νοιώθει στη στιγμή βάσιμη αμφιβολία
  που κατατρύχει νεαρόν και λέγει με δειλία:
  Εγώ είμαι μάχιμος μικρέ, ας είν΄καλά τα χάπια
  Μα τη μασέλα έχασα χτες, μούφυγε ή την κατάπια
  Ο νέος δεν το άντεξε και πέφτει απ΄τη σέλα
  Και μοναχό του το παπί χτυπάει ψαροκασέλα
  Παντού ξεχύνονται ευθύς παράταιρα τσουμπλέκια
  Κι αχός ακούγεται βαρύς σα νάναι τουμπερλέκια
  ΛΟΥ
  Στην ανηφόρα σαν διαβείς γέρο μη χαιρετήσεις
  γιατί μπελά κακό θα βρεις έτσι και σταματήσεις
  Το ριζικό σου θαν΄κακό αν θα τον δεις κεφάτο
  Μπορεί ο ζωηρός παππούς νάφαγε μαντολάτο

 200. Πέθανε ο φοβερός και τρομερός Άλμπερτ Φίνεϊ.
  Οι δύο αγαπημένοι μου ρόλοι του: πρόξενος στο «Κάτω από το ηφαίστειο» και γκάνγκστερ στο «Πέρασμα του Μίλερ».

 201. Γς said

  12 Φεβρουαρίου 1944, κοντά στο Σούνιο

  Οταν η Ιταλία συνθηκολόγησε και τα Δωδεκάνησα πέρασαν υπό την κατοχή των Γερμανών ναζί η Ιταλική Φρουρά τελούσε υπό καθεστώς αιχμαλωσίας.
  Στις 11 Φεβρουαρίου 1944 οι ναζί στοίβαξαν 4.115 αιχμαλώτους Ιταλούς στρατιώτες στο, μόλις 2.127 τόνων, νορβηγικό πλοίο «ORIA» για να τους μεταφέρουν στον Πειραιά, υπό εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες.
  Την επόμενη, 12 Φεβρουαρίου 1944, μέσα σε σφοδρή καταιγίδα, το ORIA προσέκρουσε στον βράχο Μεδίνα κοντά στην νησίδα Πάτροκλος, παίρνοντας στον υγρό τάφο του σχεδόν όλους τους αιχμαλώτους Ιταλούς στρατιώτες καθώς και μέλη του Ελληνικού πληρώματος.

 202. sarant said

  201 Μπράβο που το θυμήθηκες. Πεζοπορούσα τις γιορτες και πέρασα από εκεί που έχουν το μνημείο. Στο μνημείο (είναι δίγλωσσο με ελληνικά και ιταλικά) δεν έχει τόσες πληροφορίες

 203. Με τον Φίνεϊ (#200) κανείς δεν συγκινήθηκε, αλλά με τον Μπρούνο Γκαντς ίσως;
  Έχω έναν παραπάνω λόγο που τον αγαπούσα ιδιαίτερα, ως κομιξάκιας: ήταν το πρότυπο για τον Νικοπόλ της γνωστής (σε κάποιους) τριλογίας του Ενκί Μπιλάλ. https://fr.wikipedia.org/wiki/La_Trilogie_Nikopol

 204. ΣΠ said

  203
  Τον είδα πολύ πρόσφατα στην ταινία «Το σπίτι που έχτισε ο Τζακ» όμως οι δύο ρόλοι του που μου έχουν μείνει είναι στο «Ένας Αμερικανός φίλος» και στο «Τα φτερά του έρωτα». Οι πιο πολλοί βέβαια τον θυμούνται στο ρόλο του Χίτλερ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: