Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια της γκαζόζας

Posted by sarant στο 2 Φεβρουαρίου, 2019


Όπως θα καταλάβατε, ονομάζω έτσι το σαββατιάτικο πολυσυλλεκτικό μας άρθρο σε ανάμνηση της ατάκας του βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης κ. Φωκά (εκλέχτηκε με την Ένωση Κεντρώων, τώρα στους ΑΝΕΛ), ότι έχασε την ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή επειδή χρειάστηκε να πάει στην τουαλέτα, επειδή προηγουμένως είχε πιει μια γκαζόζα στο κυλικείο της Βουλής.

Εδώ τα λέει με δικά του λόγια. Η γκαζόζα έχει κάποιο γλωσσικό ενδιαφέρον και ίσως θα έπρεπε να γράψουμε ένα άρθρο, αλλά όχι σήμερα. Έγινε φυσικά αρκετή πλάκα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ κάποιος επισήμανε οτι το κυλικείο της Βουλής δεν πουλάει γκαζόζες. Αν ισχύει αυτό, τότε μάλλον ο κ. Φωκάς χρησιμοποιεί τη λέξη με τον παλιό τρόπο (δηλ. γκαζόζα είναι το οποιοδήποτε αναψυκτικό).

Να αναφέρω μόνο, για να μην το ξεχάσω όταν και αν γράψω το άρθρο, ότι ο Κώστας Γκουσγκούνης στη δεκαετία του 1960 είχε γυρίσει μια σοφτ ερωτική ταινία στην οποία υπάρχει και η ατάκα «Θα πάρετε μια γκαζόζα;» -είχε γράψει χρονογράφημα τότε ο Φρέντι Γερμανός, θυμάμαι.

* Και ξεκινάμε. Διαβάζω την εξής διαδικτυακή διαφήμιση εκμάθησης της συγγραφικής τέχνης:

«Εδώ, όποιος αγαπά να γράφει, μαθαίνει πώς μπορεί να μετατραπεί σε εξαιρετικός συγγραφέας και, αν το επιθυμεί, να προβεί στην επιτυχημένη έκδοση των βιβλίων του».

Δεν ξέρω εσείς, αλλά εγώ, αν ήθελα να μάθω πώς να μετατραπώ σε… εξαιρετικό συγγραφέα θα διάλεγα μια σχολή που να ξέρει ότι το «μετατρέπομαι σε» θέλει αιτιατική. Ονομαστική πάει με το «γίνομαι». Ας πούμε: Μπορεί να εξελιχθείς σε καλό συγγραφέα, αλλά άνθρωπος δεν θα γίνεις ποτέ.

* Θα ξέρετε την έκφραση «γιγαντας με πήλινα πόδια» που τη λέμε για κάποιον ισχυρό που όμως έχει σοβαρές αδυναμίες, συχνά για μεγάλα κράτη που στηρίζονται σε σαθρή βάση -έχει ειπωθεί για την παλιά ΕΣΣΔ αλλά και για τις ΗΠΑ, λέγεται για τη σημερινή Τουρκία κτλ. Η έκφραση έχει την αρχή της στη Βίβλο και ίσως της αφιερώσουμε κάποτε άρθρο.

Προς το παρόν, δείτε μια παραλλαγή της σε… προφητεία που έκανε προχτές ο Παΐσιος και δημοσιεύτηκε πρωτοσέλιδο. Όχι πήλινα πόδια, αλλά θεμέλιο από λουκούμια.

Τι λουκούμια όμως; Συριανά ή μήπως τούρκικα; Μισές δουλειές κάνει ο άγιος και αφήνει σκοτεινά πολύ σημαντικά γεωπολιτικά ζητήματα.

* Η θλιβερή είδηση μας πληροφορεί: Πέθανε η δημοσιογράφος Μένυα Παπαδοπούλου που αγάπησε το κοινό μέσα από το δελτίο της ΕΡΤ.

Ποιος αγάπησε ποιον; Η δημοσιογράφος το κοινό ή το κοινό τη δημοσιογράφο;

Θα πείτε, φταίει ο πουπουισμός (έτσι ονομάζουν κάποιοι την υποτιθέμενη κατάχρηση του ‘που’). Και πράγματι, αν αντικαταστήσουμε το «που» αίρεται η αμφισημία: την οποία  αγάπησε το κοινό….

Ωστόσο, το «που» είναι πολύτιμο εργαλείο που δίνει σφιχτάδα και ζωντάνια στη φράση. Πρέπει όμως να το χρησιμοποιούμε σωστά: Η Μένυα Παπαδοπούλου, που την αγάπησε το κοινό…..

Η αναφορά, συχνά επανάληψη, του αδύνατου τύπου της αντωνυμίας δίνει στη φράση σαφήνεια.

* Τα λεξικά Μπαμπινιώτη απέκτησαν παρουσία στο Τουίτερ, με ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις, συνήθως ετυμολογικές. Αν κρίνω από το πλήθος των δημοσιεύσεων, πολλές κάθε μέρα, δεν πρέπει να τουιτάρει ο ίδιος ο Γ. Μπαμπινιώτης. Πάντως, αυτός που διαχειρίζεται τον λογαριασμό, υποθέτω ότι θα παίρνει το υλικό του από τα λεξικά του Μπαμπινιώτη.

Από αυτή την άποψη, είναι ανησυχητικό ένα από τα τελευταία τιτιβίσματα, όπου η γνωστή αργκοτική λέξη κονέ, τα κονέ που λέμε συνήθως, ετυμολογείται από το γαλλικό je connais = γνωρίζω.

Αμ δεν είναι έτσι. Δεν κονέ, κύριε Μπαμπινιώτη μας!

Το κονέ είναι συγκοπή του αγγλ. connections. Αυτό δεν χρειάζεται και πολλή φιλοσοφία: είναι λέξη που μπήκε στη γλώσσα το 1990 και όχι το 1930 ή το 1890, οπότε ολοφάνερα πρέπει να αναζητηθεί αγγλική ετυμολογία.

Το slang.gr δίνει τη σωστή ετυμολογία, μ’ άλλα λόγια:
Σλανγκρ – Μπαμπινιώτης 1-0

* Από άρθρο για τις προσπάθειες ανεύρεσης ενός σκάφους που έχει βυθιστεί στην Ανταρκτική:

Αν καταφέρουν να φτάσουν στην τελευταία γνωστή θέση του «Endurance», θα στείλουν αυτόνομα ρομποτικά υποβρύχια μέσα στο νερό για να ελέγξουν το βυθισμένο πλοίο. Οποιοδήποτε κατάλοιπο θα επιθεωρηθεί με ένα καλύτερα εξοπλισμένο ρομποτικό υποστύλωμα ή ”απομακρυσμένο όχημα”.

Αν ανατρέξετε στο πρωτότυπο, βλέπετε ότι το …. ρομποτικό υποστύλωμα είναι τo robotic sub, δηλαδή robotic submarine, δηλαδή ρομποτικό υποβρύχιο.

* Το Google Translate και οι λεπτές διεθνοπολιτικές ισορροπίες:

* Μου εστειλαν λινκ από «γυναικείο» ιστότοπο, όπου υπάρχει άρθρο με τον τίτλο:

Μια μέρα με τις πιτζάμες κάνοντας απολύτως τίποτα

Αυτές τις προτάσεις, φερμένες κατευθείαν από τ’ αγγλικά, δεν μπορώ να τις χωνέψω -στα ελληνικά, λέμε «Μια μέρα με τις πιτζάμες, μην κάνοντας απολύτως τίποτα» ή «…χωρίς να κάνετε απολύτως τίποτα».

Έριξα μια ματιά και στο άρθρο, όπου σκόνταψα σε μιαν άγνωστη λέξη:

Στον ελεύθερο χρόνο μας, φυσικά, θα στριμώξουμε όσα περισσότερα μπορούμε∙ από δουλειές του σπιτιού κι εξωτερικές εκκρεμότητες, ψώνια, μέχρι καφέδες με φίλους, φαγητό με την οικογένεια, μποτέ, καμία ώρα γυμναστήριο και πάνω από όλα, θα φροντίσουμε να κοιμηθούμε περισσότερο.

Σκέφτηκα «μπότες» αλλά τελικά το σλανγκρ με διαφώτισε.

Μποτέ: Εργασίες καλλωπισμού, εξωραϊσμού έως και αναστήλωσης της γυναικείας εμφάνισης. Γυναικεία κουβέντα. Από το γαλλικό beauté: ομορφιά, ωραιότητα. Συναντάται συχνά στην έκφραση κάνω τα μποτέ μου, λιώνω στα μποτέ ή σε αντίστοιχες.

* Ο Σκάι αφιέρωσε ρεπορτάζ στο «Μην παραχαράσσετε την ιστορία» που έγινε μεγάλο σουξέ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διεκδικώντας μάλιστα τα εύσημα επειδή ανέδειξε τον ιερέα που αρχικά έψαλε το σύνθημα.

Επειδή όμως η αριστεία τρέχει από τα μπατζάκια τους, δεν απέφυγαν το μαργαριτάρι στο σουπεράκι: παραχαράσσεται!

Ή αλλιώς:

Μην παραχαράσσετε την ορθογραφία / δεν είναι αυτό η αριστεία.

* Τιτλος άρθρου:

Στη φυλακή Βρετανίδα βουλευτής μετά από τρεις δεκαετίες επειδή είπε ψέματα

Τι καταλαβαίνετε; Οτι είπε ψέματα το 1989 και φυλακίστηκε προχτές, αφού πέρασαν τρεις δεκαετίες από την πράξη της;

Μάλλον αυτό προκύπτει από τη διατύπωση, αλλά θα ήταν μάλλον παράλογο να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Διαβάζοντας το άρθρο πληροφορούμαστε ότι η βρετανίδα βουλεύτρια είναι το πρώτο μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων που οδηγείται στη φυλακή τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, και ότι αυτό συμβαίνει επειδή είπε ψέματα όταν ελέγχθηκε για υπερβολική ταχύτητα.

Αναρωτιέμαι αν υπάρχει οικονομικός τρόπος να διατυπωθεί αυτό σε τίτλο είδησης.

* Πολλές φορές έχουμε δει ξεκαρδιστικα λάθη στα σουπεράκια των τηλεοπτικών ειδήσεων, αλλά τούτο εδώ που κυκλοφόρησε τις τελευταίες μέρες στο Φέισμπουκ δεν ξέρω κατά πόσον είναι γνήσιο.

Τι λένε οι εμπειρογνώμονες του ιστολογίου;

Υπάρχει κίνδυνος;

* Θα το έχουμε ξανασυζητήσει. Διαβάζω όσα είπε ο Κ. Κυρανάκης στο τελευταίο του μήνυμα ως εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας:

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω γιατί αυτή είναι η τελευταία μου εμφάνιση ως αναπληρωτής εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Από σήμερα αφήνω αυτή τη θέση. Θα είμαι υποψήφιος στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών.
Βλέπω ότι κατεβαίνει στην εκλογική περιφέρεια όπου ψηφίζω. Δεν θα τον ψηφίσω, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Το θέμα μας είναι το ομοιόπτωτο με το «ως».

Kατά σύμπτωση, πριν από μερικές εβδομάδες είχα προσέξει μιαν ανάλογη δήλωση του Πάνου Καμμένου, αλλά λόγω πληθώρας ύλης δεν θυμάμαι να τη συζητήσαμε εδώ. Ο Καμμένος, σε επίσκεψη στον Έβρο, είχε δηλώσει:

Ίσως να είναι η τελευταία μου επίσκεψη στην περιοχή ως υπουργού Άμυνας.

Ο Κυρανάκης είπε: είναι η τελευταία μου εμφάνιση ως αναπληρωτής εκπρόσωπος.

Ο Καμμένος είπε: είναι η τελευταία μου επίσκεψη ως υπουργού Άμυνας.

Ποια διατύπωση σας φαίνεται φυσικότερη; Πιθανώς η πρώτη, αλλά με τους κανόνες σωστή είναι η δεύτερη, η γενική, αφού η πτώση πρέπει να συμφωνήσει με το «μου».

Τα πράγματα διαφέρουν όταν έχουμε ταυτοπροσωπία.

Ο Κυρανάκης στην τελευταία του επίσκεψη ως αναπληρωτής εκπρόσωπος, δήλωσε…

Ο Καμμένος στην τελευταία του επίσκεψη ως υπουργός στον Έβρο δηλωσε…

Βέβαια, νομίζω πως η τήρηση του ομοιόπτωτου δεν θα αντέξει πολλά χρόνια ακόμα. Προς το παρόν όμως, όσοι επιμελούμαστε κείμενα, την τηρούμε. (Δεν ξέρω πολλές γραμματικές που να ασχολούνται με το θέμα. Αναλυτικά τα λέει η Ιωάννα Παπαζαφείρη, στο παλιό εκείνο «Λάθη στη χρήση της γλώσσας μας», σελ. 38-39).

Μπορούμε πάντως να βρούμε περιπτώσεις όπου η σύνταξη με ονομαστική αναφέρεται σε διαφορετική λέξη. Π.χ.

Είναι η τελευταία επίσκεψή μου στον Έβρο ως υπουργού άμυνας

Η τελευταία επίσκεψή μου στον Έβρο ως επικοινωνιακή ενέργεια στέφθηκε με επιτυχία

* Η Ελευσίνα έχει επιλεγεί ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα για το 2021 (γιατί όχι το Ναύπλιο, η Μυτιλήνη ή τα Χανιά; αλλά δεν με ρωτήσανε)

Φαντάζομαι ως τότε θα προλάβουν να διορθώσουν το amauseum της πινακίδας. Κι αν αλλάξουν τα δυο a που περισσεύουν με ένα o, ας διορθώσουν και το archaelogical.

Πάντως, επειδή κλιμάκιο του ιστολογίου είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο, είναι πολύ αξιόλογος, να πάτε.

* Τα πιο ύπουλα λάθη πληκτρολόγησης είναι εκείνα που δίνουν επίσης υπαρκτή λέξη. Δεν τα πιάνει ο Σπελ Τσέκερ και μερικές φορές η λανθασμένη εκδοχή στέκει επίσης.

Παράδειγμα, στον  τίτλο πρόσφατου άρθρου της Καθημερινής:

Επικεφαλής υπηρεσιών πληροφοριών ΗΠΑ: Το ISIS έχει ακόμη χιλιάδες μαθητές

Μαθητές έχει το ISIS; Θα μπορούσαμε να το δεχτούμε, μεταφορικά. Αλλά αν διαβάσετε το άρθρο, θα δείτε πως σαφώς πρόκειται για «μαχητές». Και δεν είναι κοντά το θ με το χ στο πληκτρολόγιο.

* Το ιστολόγιο ασχολείται και με τα φέικ νιουζ και με τις λαθροχειρίες -στο πρόσφατο άρθρο μας για τον Αμβρόσιο είχαμε αναφέρει μια τέτοια περίπτωση.

Χτες και προχτές είχαμε στο ελληνικό Διαδίκτυο δυο τέτοιες περιπτώσεις φέικ νιουζ, μία σοβαρή και μια αστεία. Θα τις εξετάσουμε και τις δύο -θα ξεκινήσουμε με τη σοβαρή και θα κλείσουμε με την αστεία.

Τις προάλλες, χρυσαβγίτες έγραψαν συνθήματα στους τοίχους ενός σχολείου της Ξάνθης, στοχοποιώντας και συγκεκριμένους καθηγητές:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ,
ΘΑ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΡΕΜΕΙ Η ΓΗ,
ΜΠΟΥΝΙΕΣ ΚΑΙ ΚΛΩΤΣΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΦΙΛΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ,
ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΥΣΤΗΣ ΚΑΙ ΛΑΓΟΣ.

Η ΕΡΤ κάλυψε ειδησεογραφικά το συμβάν, χαρακτηρίζοντας τα συνθήματα φασιστικά και ρατσιστικά.

Ο Κ. Μπογδάνος και άλλοι χειριστές της μονταζιέρας απομόνωσαν από το βίντεο τη στιγμή που ο φακός δείχνει το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ και ξεσπάθωσαν: Ορίστε, η ΕΡΤ χαρακτηρίζει ρατσιστικό σύνθημα το σύνθημα για τη Μακεδονία μας. (Αλλά ακόμα και το σύνθημα αυτό δείχνει πως είναι γραμμένο από φασίστα, αφού το όμικρον έχει τον κελτικό σταυρό) Και δώστου για τα «τηλεκατευθυνόμενα ανθρωπάρια» της ΕΡΤ….

Φυσικά, στο ρεπορτάζ της ΕΡΤ (δείτε το βίντεο) ο φακός έδειχνε όλα τα συνθήματα ένα προς ένα και ο χαρακτηρισμός στο σουπεράκι αφορούσε το σύνολο π.χ.

H κοπτοραπτική εξαπάτησε πολύ κόσμο. Για παράδειγμα, σε φιλικό τοίχο στο Φέισμπουκ είδα ένα θυμωμένο σχόλιο για την ΕΡΤ που δήθεν χαρακτήρισε φασιστικό το σύνθημα «Μακεδονία γη ελληνική». Σχολίασα παραθέτοντας το βιντεάκι και ο φίλος μου κατάλαβε τι έγινε και θύμωσε που τον ξεγέλασαν.

Αλλά βέβαια, το ψέμα του Μπογδάνου και των άλλων χειριστών της μονταζιέρας το είδαν τόσοι και τόσοι…

* Και κλείνουμε με το αστείο φέικ νιουζ.

Χτες ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, ο Άδωνης Γεωργιάδης διέδωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια απίστευτη ιστορία, ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε πάει για κρυφές χλιδάτες διακοπές στις Μαλδίβες, και ότι για κάποιο λόγο χρειάστηκε να πάνε τα… ΟΥΚ και να τον διασώσουν.

Η πηγή ήταν μια παραληρηματική εκπομπή του Γ. Τράγκα στο ραδιοφωνο, ο οποίος αφηγήθηκε το σενάριο για τις Μαλδίβες (τις οποίες αποκαλούσε, βέβαια, Μαλβίδες!). Στη συνέχεια την… είδηση την αναδημοσίευσε το χρυσαβγίτικο Μακελειό και διάφοροι συνωμοσιολογικοί ιστότοποι -και στη συνέχεια την αναμετάδωσε ο Άδωνης.

Η είδηση συνοδευόταν και από φωτογραφία του Τσίπρα από τις Μαλδίβες. Μόνο που η φωτογραφία αυτή, που όντως δείχνει τον πρωθυπουργό, είναι από τις διακοπές του το 2017 στην Κέρκυρα.

Οπότε, αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε τη φρικτήν αλήθεια:

Δεν φτάνει που έδωσαν τη Μακεδονία στους Σκοπχιανοί, αλλά πούλησαν και την Κέρκυρα στις Μαλδίβες!

 

 

395 Σχόλια προς “Μεζεδάκια της γκαζόζας”

 1. spiral architect 🇰🇵 said

  Μπογδάνος: Ποιανού θα αγιάσει η χέρα … 😉

 2. Νομίζω η ατάκα του Γκουσγκούνη πάει κάπως έτσι: πρώτη σκηνή με ένα φίλο του, που τον ρωτά πώς ρίχνει τόσες γκόμενες. Απάντηση: «Είμαι χουβαρντάς». Επόμενη σκηνή: «Να σε κεράσω μια γκαζόζα;»

 3. Πουλ-πουλ said

  Το «που» μια χαρά είναι αντί του «οποίος»
  Νομίζω ότι πουπου(δ)ισμός είναι η χρήση αλλεπάλληλων «που» μέσα στην ίδια φράση.

 4. Παναγιώτης Κ. said

  Στη μελαγχολία που μας προκαλεί η πολιτική με τον τρόπο που διεξάγεται, προστέθηκε και η μελαγχολία λόγω κακού χειρισμού της γλώσσας από τα μμε και εκείνους που έχουν δημόσιο λόγο.

 5. Ρουμπίνη said

  Καλημέρα!
  Ο άγιος Παΐσιος έχει αποδημήσει εις Κύριον, έτσι δεν είναι;

 6. Babis said

  «Τι λένε οι εμπειρογνώμονες του ιστολογίου;»

  Χωρίς να δηλώνω εμπειρογνώμων θα πω την γνώμη μου.

  Η ανάλυση της εικόνας είναι τόσο χαμηλή που αλλοιώνει την δυνατότητα παρατήρησης της όποιας λαθροχειρίας.
  Σε μια λίγο καλύτερη ανάλυση που βρήκα εδώ: https://thefaq.gr/dyskolevoun-ta-pragmata-stin-ellada/
  Το Υ στην «ΣΤΥΣΗ» είναι ύποπτα όμοιο με το Υ στο «ΤΟΥΣ» αλλά όχι αρκετά για να πούμε με σιγουριά.

  Από την άλλη βρήκα ακριβώς το ίδιο λάθος και εδώ: http://psarogatos.blogspot.com/2016/02/blog-post_15.html
  που κάνει το όλο πράγμα να μοιάζει πολύ ύποπτο.

 7. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα σε όλους, και καλό Σαββατοκύριακο !
  Ωραία τα μεζεδάκια, αλλά για να πω την αλήθεια, μου κλότσησε το «πολύ αξιόλογος» του Νίκου.Δεδομένου ότι ο άξιος ή ανάξιος λόγου, είναι «άσπρο-μαύρο»,όχι; Το λέμε πάντως,ιδιως για ανθρώπους.

 8. nikiplos said

  4@ τόσο αληθινό… δυστυχώς…

  Και φυσικά η μελαγχολία της επιλογής θεμάτων που αναδεικνύονται στην κοινή γνώμη που μου θυμίζει ζευγάρι που ξεφωνίζει τα προσωπικά του στις ρούγες…

  τόσο καλά…

 9. Περί φέικ νιους και λοιπών ψεμάτων. Η λαϊκή παροιμία λεει «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάμε για σχοινί». Επικαιροποιώντας την παροιμία, θα πούμε: «Στην εποχή του αρχιψεύταρου όλων των εποχών Τσίπρα, όλοι οι άλλοι ψεύτες …είναι απλώς οδοντόκρεμες».
  Υ/Γ: Στην παραπάνω ήπια κριτική δεν λαμβάνεται υπόψη η υποθήκευση της χώρας για 99 χρόνια, ούτε και το ξεπούλημα της μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας …στον αιώνα τον άπαντα!

 10. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  7 Μπορεί ο ένας να είναι περισσότερο αξιόλογος από τον άλλον, δεν μπορεί; Όπως ο ένας είναι περισσότερο άξιος απο τον άλλο ή περισσότερο ικανός από τον άλλο. Όπως λες κι εσύ, το «πολύ αξιόλογος» λέγεται.

  Τι λένε οι άλλοι;

  5 Ναι, δεν ζει πια. Όμως προφητεύει

  2 Σωστά, καλά λες.

 11. Δεν τα πάνε καλά με την ορθογραφία οι άριστοι. Και ο ΑΡΚΑΣ (εκτός αν το γράφει έτσι το λεξικό Μπαμπινιώτη για ετυμολογικάη δαφάνεια από τον εξευτελισμό)

  Αν θωρεί ο ΑΚΑΣ ότι ειναι σατιρα να βρίζεις μάλλον έχει μείνει στη δεκαετία του 1980 που ο ΛΑζόπουλος θεωρούσε αστείο να λέει τον Σαρτζετάκη μαλάκα (γιατί δεν το έκανε τότε ο ΑΡΚΑΣ που έπινε).
  Προφναώ ςτου αρέσουν τακλικ που του δίνουν αυτό που σχολιαζουν και στο Πρώτο Θέμα και Μακελιό που γουσταρουν να βρίζουν όσους διαφωνούν αλλά σάτιρα δεν είναι.

 12. LandS said

  «…αλλά τούτο εδώ που κυκλοφόρησε τις τελευταίες μέρες στο Φέισμπουκ δεν ξέρω κατά πόσον είναι γνήσιο.
  Τι λένε οι εμπειρογνώμονες του ιστολογίου;
  Υπάρχει κίνδυνος;»

  Κάποιοι (κάποιας ηλικίας εννοείται) ίσως να αναρωτιούνται αν υπάρχει και ελπίδα.

 13. Χαρούλα said

  1 Σπάιραλ σε παρακαλώ, ούτε ως χιούμορ!
  Πρώτον δεν είναι στην ιδεολογία σου (και μας) νομίζω.
  Και δεύτερον μην το παίξει και ήρωας…😂😁 ήδη το έχει προσπαθήσει μιά φορά!

  Ααα! Καλημέρα!

 14. Faltsos said

  «Στη φυλακή Βρετανίδα βουλευτής μετά από τρεις δεκαετίες επειδή είπε ψέματα

  Τι καταλαβαίνετε; Οτι είπε ψέματα το 1989 και φυλακίστηκε προχτές, αφού πέρασαν τρεις δεκαετίες από την πράξη της;

  Μάλλον αυτό προκύπτει από τη διατύπωση, αλλά θα ήταν μάλλον παράλογο να συμβαίνει κάτι τέτοιο.»

  Στην Ελλάδα πολύ φυσιολογικό θα μας φαινόταν και δεν εννοώ την καταδίκη βουλευτή αλλά τις τρεις δεκαετίες για την έκδοση απόφασης …

 15. LandS said

  14 Φυσιολογική είναι η καθυστέρηση στην έκδοση απόφασης, η καταδίκη βουλευτή είναι ανήκουστη.

 16. sarant said

  11 Ο Μπαμπινιώτης πράγματι γράφει ξευτίλα, που το βρίσκω αφύσικο -βέβαια υπάρχει και αμφιβολία στην ετυμολογία, ίσως ασχοληθούμε κάποτε.

 17. LandS said

  6 Η ΑΥΓΗ • ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019
  OIKONOMIA
  ΤΑΣΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ:
  Η καταβολή της αύξησης
  διασφαλίζεται μέσω της ΕΡΓΑΝΗΣ

  (κοπιπάστομα από το σημερινό πιντιέφ)

  Θα ζητήσω να μου επιστραφή λίγο από τη συνδρομή μου

 18. # 2 (10)

  …αν αντικαταστήσουμε το «που» αίρεται η αμφισημία: την οποία αγάπησε το κοινό….

  Το που όμως μπορεί να αντικατασταθεί και εται : η οπία αγάπησε το κοινό (της)

  οπότε ίσως ε’οναο προτιμότερον αφού υπαινίσσεται και αμφίδρομη σχέση

 19. LandS said

  έγραψε κανείς το επιστραφεί μέ η;

 20. Χαρούλα said

  Θα με καταντήσετε Ιλλινοϊκιά!
  Δύο 24ωρα μετά και ούτε ένας δεν τολμά να αποκαλύψει την αλήθεια!
  Ντροπή σας! Τόσο πολύ σας ξεΥτίλησε ο αγάπημένος σας αρχηγός που χάσατε την λαλιά σας;
  Ε! Λοιπόν θα το αποκαλύψω εγώ! Ο Τσίπρας μετά της συντρόφου του, πήγε στας εξωτικάς ΜαλΒίδας για να τελέσει μυστικό υποβρύχιο γάμο!!! …και φυσικά πήγαν μαζί και ΟΥΚ.
  Και μην τολμήσει κάποιος και με αμφισβητήσει….! Ντουκουμέντα, βρε! Ντουκουμέντα!

  😊😄😅😂😊😄😅😂😊😄😅😂😊😄😅😂😊😄😅😂😊😄😅😂😊😄😅😂😊😄

 21. π2 said

  Ο Μπογδάνος το συνέχισε, διορθώνοντας την Αφροδίτη Μάνου (ας πρόσεχε κι αυτή) που επισήμανε τον κελτικό σταυρό, λέγοντάς της ότι δεν είναι κανονικός κελτικός σταυρός επειδή, λέει, δεν προεξέχουν οι κεραίες.

  Ωραία κυρ-Μπογδάνο μας, τι είναι τότε ο σταυρος, βογομιλικός όπως αυτοί της Νέας Χαλκηδόνας; Μήπως πήραμε μεταγραφή απογόνους των Βουλγάρων Βογομίλων για να αντέξουμε στα φουσάτα των Σκοπιανών που έρχονται να μας πάρουν τη μία και ελληνική;

 22. ΣΠ said

  Καλημέρα.

 23. # 19

  Σταύρο παλιά έτσι την γράφαμε την υπουακτική και με υπογεγραμμένη. Παλιμπαιδίζεις ! (χαχαχ)

 24. Γς said

  > ο κ. Φωκάς χρησιμοποιεί τη λέξη με τον παλιό τρόπο (δηλ. γκαζόζα είναι το οποιοδήποτε αναψυκτικό).

  όπως η Αμερικάνικη soda

 25. Η λιακάδα με καλεί σεεξόρμηση και ως μη χειριστής προηγμένης τεχνολογίας δεν έχω ίντερνετ στο κινητό οπότε το βράδυ τα σπουδαία.

  Μέχρι τότε η έμμετρη ζημιά που έπαθα γιατί κοίταξα (κατά λάθος) τον καθρέπτη το πρωί !!

  Ως γνωστόν είμαι ωραίος και αρέσω στας ωραίας
  πλην τσουλούφι βλέπω άσπρο, σαν της Παναγιωταρέας
  ν΄αναπτύσσετ’ οσονούπω εις το μέσον του μετώπου
  ω, τι μούμελλε να πάθω, ω του ατυχούς ανθρώπου !
  Γιατ’ απ’ τ’ άσπρο των μαλλιών μας ξεκινάει το κακό
  κι ύστερα πάει σε μέρος που δεν θάθελα να πω
  κι επειδή σκέπτεσθε άλλα, άξια ενός κολάφου
  φαντασθείτε να μιλάω σαν εκπρόσωπος του τάφου,
  σαν ασπρίσει το τσουλούφι εις το μέτωπο μπροστά
  σίγουρα επηρεάζει πλην μαλλιών και τα μυαλά !

 26. atheofobos said

  Βλέπω ότι κατεβαίνει στην εκλογική περιφέρεια όπου ψηφίζω. Δεν θα τον ψηφίσω….

  Δεν το πιστεύω,με αυτή την φράση κατέρριψες την βεβαιότητα των περισσότερων εδώ!

 27. ΣΠ said

  Κι αν αλλάξουν τα δυο a που περισσεύουν με ένα o, ας διορθώσουν και το archaelogical.

  Δεν το κατάλαβα αυτό. Πού χρειάζεται το o, και γιατί είναι λάθος το archaelogical;

 28. Γς said

  >«γιγαντας με πήλινα πόδια» […]]έχει ειπωθεί για την παλιά ΕΣΣΔ αλλά και για τις ΗΠΑ, λέγεται για τη σημερινή Τουρκία κτλ.

  Και για την Γερμανία, το 1993 ο Πάγκαλος, όταν ήταν υπουργός εξωτερικών
  «Η Γερμανία κάποτε ήταν ένας γίγαντας με πήλινα πόδια. Τώρα θα μπορούσε να θυμίζει τον Πανταγκριέλ, έναν τεράστιο όγκο με παιδικό μυαλό».

  Ο Χέλμουτ Κολ το πήρε προσωπικά και απαίτησε τη δημόσια συγγνώμη που έλαβε λίγες ημέρες αργότερα. Οχι, δηλαδή, ακριβώς συγγνώμη. «Λυπάμαι», σκέτο.

 29. ΣΠ said

  Στο google translate το «Macedonia is Greek» πράγματι μεταφράζεται «Η πΓΔΜ είναι ελληνική». Όμως το «macedonia is Greek» μεταφράζεται «η μακεδονία είναι ελληνική». Συμπέρασμα: Η δικιά μας Μακεδονία γράφεται με μικρό m.

 30. Γιάννης Ιατρού said

  Σχετικά με τους αγρότες: 🙂 🙂 , …Τι λένε οι εμπειρογνώμονες του ιστολογίου;…

  Λοιπόν, συμφωνώ με τον Babi #6 (Το Υ στην «ΣΤΥΣΗ» είναι ύποπτα όμοιο με το Υ στο «ΤΟΥΣ» αλλά όχι αρκετά για να πούμε με σιγουριά.). Τείνω μάλιστα να πω πως η όποια ομοιότητα είναι συγκυριακή και δεν προέρχεται από αντιγραφή του «Υ».

 31. Έχουμε ξαναπεί ότι το Google Translate, όπως και άλλα εγχειρήματα που έχουν και συνεργατική συνιστώσα, χειραγωγείται εύκολα -αλλά κατά κανόνα προσωρινά- αν αρκετοί χρήστες συνεννοηθούν για συγκεκριμένες διορθώσεις – υποδείξεις. Αλλά πού ‘ναι τα χρυσαύγουλα να αγωνιστούν;

 32. Πέπε said

  @3 (πουποϊσμός):

  Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις όπου είναι προτιμότερο το «που», και μερικές άλλες όπου είναι προτιμότερο το «ο οποίος». Επίσης, πάρα πολλές περιπτώσεις όπου είναι εξίσου καλά και τα δύο.

  Το να συσσωρεύσεις πολλά «που» σε μια περίοδο δε νομίζω ότι είναι κάτι διαφορετικό από το να συσσωρεύσεις πολλές φορές την οποιαδήποτε ίδια λέξη ή σύνταξη.

  Η μόνες περιπτώσεις όπου η χρήση του «που» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί λανθασμένη, άρα πουπουϊσμός, είναι μερικές (όχι όλες) όπου ισοδυναμεί με πρόθεση + «ο οποίος»: δεν πάει παντού.

  Πέραν αυτού, ο πουπουϊσμός νομίζω ότι δεν υφίσταται καν. Είναι ένας κενός γλωσσαμυντορικός όρος.

 33. Το οποίος/α/ο δείχνει γένος και αριθμό, κάτι που μπορεί να ξεμπερδεύει τα πράγματα σε αρκετές περιπτώσεις.

 34. Γς said

  >Η πηγή ήταν μια παραληρηματική εκπομπή του Γ. Τράγκα στο ραδιοφωνο, ο οποίος αφηγήθηκε το σενάριο για τις Μαλδίβες (τις οποίες αποκαλούσε, βέβαια, Μαλβίδες!)

  Τι Μαλβίδες, τι Μαλβίνες …

 35. 33 …και πτώση

 36. leonicos said

  Η δημοσιογράφος το κοινό ή το κοινό τη δημοσιογράφο;

  Το έχουμε λύσει αυτό, σκοτεινέ γκρινιάρη. Και μετά λένε κακόψυχο τον Ιατρού, που είνι μ’ένα χαμόγελο τρία μέτρα.

 37. leonicos said

  ότι έχασε την ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή επειδή χρειάστηκε να πάει στην τουαλέτα, επειδή προηγουμένως είχε πιει μια γκαζόζα στο κυλικείο της Βουλής.

  όποιος δε θέλει να ζυμώσει…

 38. ΣΠ said

  Στην εικόνα από το δελτίο ειδήσεων με την …στύση των αγροτών φαίνεται το λογότυπο του MEGA. Αυτό το κανάλι δεν έχει κλείσει εδώ και καιρό;

 39. leonicos said

  Έγινε φυσικά αρκετή πλάκα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ κάποιος επισήμανε οτι το κυλικείο της Βουλής δεν πουλάει γκαζόζες.

  Ψεύτες!!!!! Εγώ είδα ένα αμάξι έξω από τη βουλή να ξεφωτ=ρτώνει γκαζόζες. «Πού τις πάτε, ρε παιδιά»;ρώτησα όλο απορία. «Φωκάς! Φωκάς!» μου απάντησαν.

 40. leonicos said

  Στη φυλακή Βρετανίδα βουλευτής μετά από τρεις δεκαετίες επειδή είπε ψέματα

  Τι καταλαβαίνετε; Οτι είπε ψέματα το 1989 και φυλακίστηκε προχτές, αφού πέρασαν τρεις δεκαετίες από την πράξη της;

  Μάλλον αυτό προκύπτει από τη διατύπωση, αλλά θα ήταν μάλλον παράλογο να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

  ΕΔΩ έχεις ευτυχώς δίκιο. Αλλά δεν ακουνε τι λένε

 41. leonicos said

  Μπήκα εγώ κι έφυγαν όλοι;

 42. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  26 Άσε! Το έμαθε και ο ίδιος και είναι ράκος από το πρωί, όπως μου λένε

  27 Δεν είναι archaeοlogical ;

  38 Α, δεν το είχα προσέξει, έχεις δίκιο.

 43. leonicos said

  Τι λένε οι εμπειρογνώμονες του ιστολογίου;

  Υπάρχει κίνδυνος;

  Συμφορά μου! Φεύγω για Θεσσαλονίκη σε λίγο

 44. Avonidas said

  Καλημέρα.

  ονομάζω έτσι το σαββατιάτικο πολυσυλλεκτικό μας άρθρο σε ανάμνηση της ατάκας του βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης κ. Φωκά (εκλέχτηκε με την Ένωση Κεντρώων, τώρα στους ΑΝΕΛ), ότι έχασε την ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή επειδή χρειάστηκε να πάει στην τουαλέτα, επειδή προηγουμένως είχε πιει μια γκαζόζα στο κυλικείο της Βουλής.

  Υπάρχει κι η άλλη γκαζόζα – δεν ξέρω αν έκανε κι απ’ αυτήν μετά κι αργούσε…

 45. leonicos said

  ως αναπληρωτής εκπρόσωπος

  ήρθαν να μας μάθουν ελληνικά

 46. leonicos said

  Το κονέ είναι συγκοπή του αγγλ. connections. Αυτό δεν χρειάζεται και πολλή φιλοσοφία: είναι λέξη που μπήκε στη γλώσσα το 1990 και όχι το 1930 ή το 1890, οπότε ολοφάνερα πρέπει να αναζητηθεί αγγλική ετυμολογία.

  Δεν είμαι από αυτούς που ξερουν πότε μπήκαν οι λέξεις στη γλώσσα, αλλά το 1990 δεν μπήκε. Τη χρησιμοποιούσε η μάνα μου, εννοώντας μέσαή γνωριμίες από πολύ πιο παλιά. Και δεν ήταν ιδιόλεκτό της

 47. ΣΠ said

  42β
  Ναι, δεν το πρόσεξα.

 48. leonicos said

  Η τελευταία επίσκεψή μου στον Έβρο ως επικοινωνιακή ενέργεια στέφθηκε με επιτυχία

  Δεν είνα το ίδιο

  Η τελευταία επίσκεψή μου στον Έβρο (ως επικοινωνιακή ενέργεια) στέφθηκε με επιτυχία. Αναφέρεται στο υποκείμενο του ρήματος

 49. Γιάννης Ιατρού said

  38, 42γ: Η εικόνα απαρτίζεται από 2 φωτό (δεξιά-αριστερά) και την εκφωνήτρια στο μέσον (live). Κοιτάξτε και την ταμπελίτσα στα μικρόφωνα, δεν γράφει ΕΡΤ πάντως, αλλά κάτι άλλο. Ενδέχεται οι φωτό να είναι από το αρχείο 🙂

 50. Γς said

  44:

  Πολύ αηδιαστική αυτή η χρήση της μπαταρίας του μπάνιου που αναφέρεις.

  Να μια πιο ήπια:

  https://sarantakos.wordpress.com/2017/12/23/meze-302/#comment-473578

 51. leonicos said

  Οπότε, αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε τη φρικτήν αλήθεια:

  Δεν φτάνει που έδωσαν τη Μακεδονία στους Σκοπχιανοί, αλλά πούλησαν και την Κέρκυρα στις Μαλδίβες!

  Θα τη χρειαστούν. Ως γνωστόν, βουλιάζουν μαζί μρ το Τουβαλού

 52. Γιάννης Ιατρού said

  14 (τέλος) & 15: Όλα τα λεφτά! Κέφια βλέπω, και σήμερα 🙂

 53. Χαρούλα said

 54. Avonidas said

  Δεν φτάνει που έδωσαν τη Μακεδονία στους Σκοπχιανοί, αλλά πούλησαν και την Κέρκυρα στις Μαλδίβες!

  Ε, άντε, να δώσουμε και το Σέιχ Σου στις Σεϋχέλλες, να κάνουμε σεφτέ! 😉

 55. LandS said

  23 Πες το ψέμματα!

 56. Κιγκέρι said

  Πρόσφατα είδα σε κάποιο βιβλίο τον τύπο «να επισκευθούν» αντί για «να επισκεφτούν». Λέτε και η ξευτίλα να είναι πρόδρομο στάδιο της ξευθίλας;

 57. Jane said

  Υπέροχα τα μεζεδάκια, κύριε Σαραντάκο.

  Πάντως σχετικά με τα αστεία φέικ νιουζ, νομίζω πως υπάρχουν κι όρια.
  Γιατί, φυσικά ΞΕΡΟΥΝ πως είναι ψέματα, όσα διαδίδουν.

  Όπως ΗΞΕΡΑΝ για τις γριούλες στο ΑΤΜ, τον αστυνομικό που αναβόσβηνε, τα πούλμαν με ψηφοφόρους από Τουρκία που φορούσαν μπουφάν Ιούλιο μήνα, τα 200 δις επιβάρυνσης της οικονομία το εξάμηνο του ’15, τον διορισμό υπεύθυνου αφρικανικής σκόνης, τον νεκρό στο Πισοδέρι , το βρέφος με τα αναπνευστικά προβλήματα στο συλλαλητήριο, την κατάργηση των φωνηέντων της τρισχιλιετούς μας, την κατάργηση του σταυρού απ’ τη σημαία και της φάτνης των Χριστουγέννων, τις φωτογραφίες του Έντι Ράμα σαν τον Αλ Πατσίνο , τον αστροναύτη που έβαλε ελληνική σημαία στο διάστημα, το nationality που σημαίνει εθνότητα και τώρα… τα ΟΥΚ που έσωσαν τον Τσίπρα στις Μαλδίβες.

  Εντάξει γελάμε και λέμε « τώρα το τερμάτισαν!» Αλλά βγαίνουν κάποιοι σαν τον Μανδραβέλη και λένε : «Ναι , αλλά δεν θα μπορούσε να είναι αλήθεια;»

  Πάντως τα ίδια έκανε ο Τραμπ κι οι δικοί του:
  Όταν απευθυνόταν σε συγκεκριμένους πληθυσμούς του νότου, όπου ζουν κάτι τύποι που έχουν στην κατοχή τους 3-4 όπλα, είναι φτωχοί λευκοί, ρατσιστές, σχεδόν αναλφάβητοι κι έχουν τη σημαία των Νοτίων τατουάζ σ’ όλο το σώμα και γενικά αναρτημένη παντού.
  Οι Νεοϋορκέζοι τους αποκαλούν rednecks. Δεν ξέρω, γιατί.

  Αυτοί λοιπόν , συνήθως είναι γνώστες της αλήθειας που μας κρύβουν οι ερπετόμορφοι νεοταξίτες. Ενημερώνονται από δημοσιογράφους τύπου Άλεξ Τζόουνς ( μια διασταύρωση Τράγκα με Βελόπουλο και ολίγη από Χαρδαβέλα) κι έτσι ξέρουν πως ο άνθρωπος δεν πήγε ποτέ στο φεγγάρι κι η Γη είναι επίπεδη. Έ, σ’ αυτούς ο Τραμπ άνετα πούλησε πως ο Ομπάμα είναι μουσουλμάνος , δεν είναι Αμερικανός, η Μισέλ είναι άντρας κλπ.

  Ναι , γελάμε μ’ αυτά. Όπως γελάμε με τα φέικ νιουζ του Άδωνη και των Μαρινάκειων και Αλαφούζειων παπαγάλων αλλά…
  Δεν ξέρω. Αναρωτιέμαι:
  Υπάρχει άλλη παράταξη στην Ευρώπη που να υποτιμά τόσο τους ψηφοφόρους της;
  Διότι μόνο σε ανθρώπους που θεωρούν ηλίθιους μπορεί να λένε τέτοιες παπάντζες.

  Τα γράφω αυτά, γιατί γνωρίζω ανθρώπους λογικούς και μορφωμένους που ανήκουν στη δεξιά (πανεπιστημιακούς, γιατρούς κλπ) κι απορώ πώς τα ανέχονται. Δεν φοβούνται μήπως όλο αυτό το τσίρκο του Κυριάκου τους γυρίσει μπούμερανγκ;
  ……………………………………….
  Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους κι όλες

 58. ΚΩΣΤΑΣ said

  Αυτό για τις Μαλδίβες, μήπως είναι καμιά προειδοποιητική βολή του Καμμένου; Ο Τράγκας είναι παλιά π αραβάνα, για να λέει τέτοιες χοντράδες. Μήπως ο Τσίπρας πήγε κάπου ιγκόγκνιτο, ο Πανάρας έστειλε τα (τις;) ΟΥΚ, και τώρα τα λένε κάπως μπερδεμένα, να φαίνεται σαν ψέμα, αλλά ο ενδιαφερόμενος να πάρει καθαρά το μήνυμα;

 59. Jane said

  Α, υπήρξαν και τεκμήρια ! 🙂

 60. cronopiusa said

  Solo le pido a Dios
  que la guerra no me sea indiferente
  es un monstruo grande y pisa fuerte
  toda la pobre inocencia de la gente.

 61. Jane said

  # 58
  Αφού τα είπε η Χαρούλα στο #20 , κύριε Κώστα.
  Να βάλει στεφάνι πήγε ο άνθρωπος!

 62. Πουλ-πουλ said

  32
  Η παράταξη πολλών ‘που’ σε μια πρόταση είναι ατυχής, γιατί τότε είναι βέβαιο ότι κάποιο απ’ αυτά αποδίδεται σωστότερα με το ‘οποίος».
  Αλλά και πάλι, συντακτικά, φράση με 1-2 «που» και ένα «οποίος» είναι μάλλον αδέξια.
  Τα πολλά «που» και «οποίος» σε μια φράση οδηγούν σε σχοινοτενείς εκφράσεις, που προσποιούνται περισπούδαστο ύφος, αλλά στην πραγματικότητα είναι κενές περιεχομένου.
  Και στο κάτω-κάτω υπάρχει η άγια τελεία, και τέρμα.

  Αντίστοιχο με τα ‘που’, είναι η παράταξη αλλεπάλληλων γενικών.

  Τα φαινόμενα αυτά έχουν είναι ποιοτικώς διαφορετικά, από την επανάληψη της ίδιας λέξης.
  Το τελευταίο δείχνει κάποια λεξιλογική φτώχεια, ενώ το πρώτο έλλειμμα λογικής.

 63. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!

  57 > …τους αποκαλούν rednecks. Δεν ξέρω, γιατί.

  Rednecks είναι όλοι οι κάτοικοι της υπαίθρου, οι αγροίκοι, σε αντιδιαστολή με τους κατοίκους των πόλεων. Δεν έχει να κάνει με Βορά-Νότο.
  Απ’ όσο ξέρω, είναι επειδή οι σβέρκοι τους είναι ηλιοκαμμένοι.
  (Την ερμηνεία μου έδωσε μια Αμερικανίδα του Νότου που χρησιμοποίησε υποτιμητικά τη λέξη για συμπατριώτες της, όταν τη ρώτησα. Αν αφορούσε Νότιους μόνο, δε νομίζω πως θα τη χρησιμοποιούσε).

 64. Κιγκέρι said

  Ἀνθρώπων ἕκαστος δύο πήρας φέρει, τὴν μὲν ἔμπροσθεν, τὴν δὲ ὄπισθεν, γέμει δὲ κακῶν ἑκατέρα΄ ἀλλ’ ἡ μὲν ἔμπροσθεν ἀλλοτρίων, ἡ δὲ ὄπισθεν τῶν αὐτοῦ τοῦ φέροντος. Καὶ διὰ τοῦτο οἱ ἄνθρωποι τὰ μὲν ἑαυτῶν κακὰ οὐχ ὁρῶσι, τὰ δὲ ἀλλότρια πάνυ ἀκριβῶς θεῶνται.

  Δυο σάκους σ’ όλη τη ζωή μόνοι μας κουβαλούμε:
  έναν μπροστά έναν πίσω μας, με κόπο τους βαστούμε.
  Ο πίσω σάκος ξέχειλος κακά που ’ναι δικά μας.
  Γεμάτος ξένα ο μπροστινός κι αυτά πιάνει η ματιά μας…

  (Έμμετρη απόδοση: Ι.Ν.Κυριαζής)

 65. LandS said

  57 Πολύ σωστά. Ο Τράγκας, ο Χίος κλπ ξέρουν ότι αυτές τις χοντράδες τις πιστεύει μόνο ένα ηλίθιο αλλά μικρό και θορυβώδες κοινό στο οποίο είναι διμοφιλείς και, στη τελική, τους βοηθάει να βγάλουν το ψωμί τους. (Με τους εκβιασμούς βγάζουν το παντεσπάνι τους).
  Το κακό είναι με τον Άδωνι που υιοθέτησε αυτή την εξωφρενική «είδηση».
  Απευθύνεται και αυτός στο ίδιο κοινό; Ανήκει σε αυτό το κοινό;

 66. ΣΠ said

  57, 63
  https://en.wikipedia.org/wiki/Redneck

 67. ΚΩΣΤΑΣ said

  61 >> Αφού τα είπε η Χαρούλα στο #20 ….

  Jane, η Χαρούλα χαριτολογεί και καλά κάνει και γελάμε όλοι 😉

  Εμένα, πάντως, μου κάνει εντύπωση που δεν υπάρχει έστω μια χλιαρή διάψευση από κυβερνητικούς κύκλους. Η σιωπή με προβληματίζει περισσότερο.

 68. Γιάννης Ιατρού said

  61: χαχα, το τρίτο μάλιστα!

  58: Κώστα, εντωμεταξύ αποκρύπτουν τον διάλογο που είχε με τον τότε ΥΕΘΑ, με το οποίο προφανώς και τον «κρατάει» 🙂

  in the meantime δηλώνει ότι <a href="https://www.zoosos.gr/delonei-oti-tha-akroteriazei-skulia-o-gnostos-proen-kalathosphairistes&quot; θα συνεχίσει ν΄ ακρωτηριάζει σκυλιά πρώην καλαθοσφαιριστής και υποψήφιος πλέον με την νουδού….

 69. Jago said

  Γκάζωσε με τη γκαζόζα στο γκαζοζέν επάνω στο γκαζόν.

 70. LandS said

  24 Όχι μόνο soda
  http://www.popvssoda.com/countystats/total-county.html

 71. ΚΩΣΤΑΣ said

  68 β Γιάννη, ωραίο! 😉

 72. LandS said

  67
  Τί ακριβώς δεν υπάρχει;
  https://www.presspublica.gr/apisteyto-trollarisma-polaki-se-tragka-adoni-nd-gia-tis-maldives-ton-tsipra-apeleytherosan-komantos-toy-syriza-me-epikefalis-emena/
  https://tvxs.gr/news/ellada/resital-fake-news-apo-adoni-ta-oyk-sosane-ton-tsipra-se-xlidates-diakopes-stis-maldibes
  https://www.koutipandoras.gr/article/i-exartisi-toy-adoni-apo-ta-fake-news-ehei-ginei-ton-teleytaio-kairo-kliniki
  https://www.thepressroom.gr/politiki/maximoy-apokliros-toy-laos-poy-anaparagei-athliotites-o-adonis-georgiadis
  https://www.documentonews.gr/article/o-tsipras-htan-stis-maldibes-alla-ekobe-thn-pita-sto-maximoy-photos

 73. Jane said

  # 63 #66
  Όταν είχε βγει ο Τραμπ είχα διαβάσει διάφορα άρθρα αμερικάνικων εφημερίδων, έτσι για να καταλάβω κάπως τι παίζει.
  Ο Τραμπ τους είχε υπερασπιστεί. Μάλλον είναι υποτιμητικός χαρακτηρισμός ( το redneck) αλλά αφορά σίγουρα στις νότιες πολιτείες, όμως δεν το έψαξα παραπέρα.

  https://www.latimes.com/politics/la-na-pol-donald-trump-american-voices-20161113-story.html

  https://www.nytimes.com/interactive/projects/cp/opinion/election-night-2016/stop-shaming-trump-supporters

  Εκείνη την εποχή είχα δει ένα άρθρο στην Ουάσιγκτον ποστ που έλεγε, πως ένα 30% των Αμερικανών είναι λειτουργικά αναλφάβητοι κι όμως οπλοφορούν και ψηφίζουν Τραμπ και μου είχε κάνει εντύπωση.
  Εμπάση περιπτώσει ίδιοι είναι με τους δικούς μας που λένε πως τα εμβόλια κάνουν τα παιδιά μας γκέι και κάνουν τρισάγιο στον Μ. Αλέξανδρο που πέθανε το 323 προ Χριστού. 🙂

 74. ΚΩΣΤΑΣ said

  72 Αυτά που λέει το https://www.thepressroom.gr….. δεν το είχα υπόψη μου. Για τον Πολάκη και τον Μπαξεβάνη, τζάμπα τα παραθέτεις, ταυτόσημα του φέικ νιουζ

 75. Γιάννης Κουβάτσος said

  1:Δεν θ’ αγιάσει το χέρι του, Αρχιτέκτονα, θα βρομίσει το χέρι του. Απλώς κλείνεις τη μύτη σου και προσπερνάς με μορφασμό αηδίας. Ό,τι κάνεις και με την μπογδανοποίηση του κάποτε πολύ ωραίου και αγαπημένου Αρκά. Μόνο που εδώ ο μορφασμός είναι θλίψης.

 76. Jane said

  #67
  Κύριε Κώστα , ξέρεις πόσες φορές έγραψαν πως ο Φλωράκης είχε κότερα και βίλες; 🙂

  Έπρεπε κάθε τρεις και λίγο το να βγαίνει το ΚΚΕ να κάνει διάψευση;
  Τώρα δηλαδή άλλη δουλειά δεν έχει ο πρωθυπουργός της χώρας από το να ασχολείται με τον κάθε βλαμμένο;
  Το αυτονόητο έκαναν, ρώτησαν αν ο Μητσοτάκης υιοθετεί τις «αποκαλύψεις» που διακινεί ο Άδωνης.
  Σιγά τώρα. Πρώτη φορά είναι; Έχουμε να ακούσουμε μέχρι τις εκλογές..:)

 77. Γιάννης Κουβάτσος said

  Γεγονός είναι όσα καταγγέλθηκαν από έγκυρους τραγ(κ)ικούς κύκλους σχετικά με το ταξίδι του πρωθυπουργού στις Μαλδίβες, συνοδευόμενου από εξωτική καλλονή ονόματι Μαλβίδα (εξ ου και το μπέρδεμα του αγλαού δημοσιογράφου). Δεν τον έσωσαν,όμως,τα ΟΥΚ από τα χέρια του δίμετρου, σε ύψος και σε πλάτος, αντεραστή του αλλά ο Μάλκο Λίνγκε, ο γνωστός πράκτορας SAS, που βρισκόταν σε διπλανή ξαπλώστρα και ατένιζε τον ωκεανό με τα χρυσαφιά του μάτια. Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας αλλά και της ηρεμίας προβληματισμένων σχολιαστών.

 78. Theo said

  Καλημέρα!

  Μικροί, όταν μαθαίναμε να κολυμπάμε, «γκαζόζα» λέγαμε κατ’ ευφημισμόν, το θαλασσινό νερό που άθελά μας καταπίναμε.

 79. Χαρούλα said

  58,61
  Ναι η Χαρούλα βρήκε το νέο εξωφρενικό και το αντιμετώπισε με ακόμη εξωφρενικότερη συνέχεια!
  Αλλά αυτό που λέει ο ΚΩΣΤΑΣ είναι λίγο διαφορετικό και δεν το αποκλείω. Καμμένος, Τράγκας δεν επιτρέπεται να γράψω τι είναι κατά την άποψη μου. Τους θεωρώ ικανούς να στέλνουν γρίφους, που θα γίνουν αντιληπτοί, από αυτούς που πρέπει.

 80. ΚΩΣΤΑΣ said

  76 Jeane, ας δούμε την ουσία. Το μείζον σήμερα είναι η ηθική κατάπτωση που κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό με τις μετακινήσεις, τις συναλλαγές και τους εκβιασμούς. Ο Παπαχριστόπουλος, κατά κυριότητα ανήκει στους ΑΝΕΛ, αλλά παραχωρήθηκε ως χρησιδάνειο ή επικαρπία στον ΣΥΡΙΖΑ και χειραγωγείται και κατευθύνεται από τον πρόεδρο της Βουλής, για να σταθώ σε ένα μόνο παράδειγμα αυτής της κατάπτωσης. Οι υψηλού αισθήματος πολίτες, πώς βλέπουν και αξιολογούν αυτό το φαινόμενο; Τους απασχολεί μόνο το γεγονός ότι ο Άδωνης διακινεί φέικ νιους;

 81. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  69 Χμ… ιδέες για άρθρο.

  80 Αυτό με τον Παπαχριστόπουλο βολεύει μόνο τους ΑΝΕΛ. Αν παραιτηθεί ο Παπαχριστ. οι ΑΝΕΛ χάνουν το δικαίωμα να έχουν κοινοβουλευτική ομάδα διότι ο αντικαταστάτης του, που είναι δεδομένος, ο Κουίκ, διαφωνεί με τους ΑΝΕΛ και έχει ήδη διαγραφεί ή θα διαγραφεί. Με το να μην παραιτηθεί ακόμα, προλαβαίνει να γίνει η αλλαγή στον κανονισμό της Βουλής ώστε να μη χάσουν οι ΑΝΕΛ την ιδιότητα της κ.ο. Ουσιαστικά είναι μια πράξη αβροφροσύνης του Παπαχριστ προς το παλιό του κόμμα.

 82. nikiplos said

  ΜαλβίΝες λένε οι Αργεντίνοι τα (μέχρι πρότινος ΔΙΚΑ μας Ευρωπαϊκά τεριτουάρ) Φάκλαντς…

  Όσον αφορά τον Γ.Τράγκα εννοούσε κακόβιδες (mal βίδες) αλλά ουδείς το κατάλαβε…

 83. Jane said

  #77 χαχαχα! 🙂

  # 80
  Κύριε Κώστα, από το 2010 μετακινήθηκαν 600 δις σε ξένες τράπεζες. Περίπου 500 χιλιάδες νέοι έφυγαν έξω για να βρουν δουλειά. Πάνω από 4 εκατομμύρια ψηφοφόροι μετακινήθηκαν αλλάζοντας κόμματα. Μας κυβέρνησε τραπεζίτης. Μπήκαν νεοναζί στη Βουλή. Κι εσύ τώρα είδες κατάπτωση με τις μετακινήσεις 6 βουλευτών; Άστο καλύτερα 🙂

 84. aerosol said

  Το rednecks προέκυψε όντως από τον ηλιοκαμένο σβέρκο του χειρωνάκτη της υπαίθρου αλλά δεν περιγράφει όλους τους κατοίκους τις υπαίθρου, ούτε όλους τους εργάτες/αγρότες. Περιγράφει υποτιμητικά τους πιο αμόρφωτους, αγροίκους, λούμπεν πληθυσμούς, εργατικούς και αγροτικούς. Αφορά μόνο λευκούς. Σχετίζεται όντως με τον επαρχιακό Νότο αν και καταχρηστικά χρησιμοποιείται κάποιες φορές με γενικότερη έννοια. Έχει αναλογίες με τον όρο white trash, ο οποίος όμως είναι σαφώς πιο μειωτικός και εμπεριέχει και έντονη ηθική απαξίωση. Κάπως ανάλογο για βορειότερους πληθυσμούς (ιδίως των Απαλλαχίων) είναι το hillbilly, αλλά αυτός ο όρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και τρυφερά ή φιλικά.
  Παραδόξως ο σημερινός redneck φέρει, στερεοτυπικά, μαλλί με χαίτη, συνεπώς ο σβέρκος του μάλλον είναι λιγότερο… red από το υπόλοιπο πρόσωπο! 😀

 85. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ μένα.

  Νικοκύρη, ἂν ὅμως ἔγραφαν «μπωτέ», ὅπως τὸν παλιό, καλὸ καιρό, δὲν θὰ εἶχες καμιάν ἀμφιβολία περὶ τίνος πρόκειται. 🙂

 86. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>επειδή κλιμάκιο του ιστολογίου είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο, είναι πολύ αξιόλογος, να πάτε.
  Αφού (ξανα)εκφράσω και την προσωπική μου εναντίωση για την επιλογή της Ελευσίνας ΠΠΕ 2021, να συμφωνήσω για τα αρχαιολογικά της.Βεβαίως να πάτε. Το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «Αγέλαστος Πέτρα» του Φίλιππου Κουτσαφτη, είναι άριστος οδηγός.

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B3%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82_%CF%80%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%B1_(%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CE%B1)

 87. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  » …Τι λουκούμια όμως; Συριανά ή μήπως τούρκικα;
  (Ἐρώτημα τοῦ Νικοκύρη γιὰ τὴν «προφητεία» Παϊσίου: «Τὰ Σκόπια ἔχουν θεμέλιο ἀπὸ λουκούμια»)

  Τούρκικα. Θέλει καὶ ρώτημα; 🙂

 88. aerosol said

  Rednecks #2:
  Ο αγαπημένος μου Ράντυ Νιούμαν είναι ένας τραγουδοποιός και συνθέτης με διπλή υπόσταση.
  Από τη μια έχει κάνει περιουσία και όνομα γράφοντας μουσική για ταινίες -έχοντας και 2 όσκαρ.
  Από την άλλη έχει προσωπικούς δίσκους με τα πιο κοφτερά, ειρωνικά, τραγικά τραγούδια της αμερικάνικης μουσικής.
  Οι στίχοι του συχνά περνούν το μήνυμα που θέλει χρησιμοποιώντας το πρώτο πρόσωπο και δίνοντας φωνή σε περίεργους ή και μισητούς χαρακτήρες. Αυτό κάνει τους πιο ανόητους να νομίζουν πως ο ίδιος ο Νιούμαν είναι μισαλλόδοξος ή ρατσιστής, ενώ (θα έπρεπε να) είναι προφανές πως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ένα από τα πιο γνωστά είναι το Rednecks, όπου καυτηριάζει όχι τόσο τους rednecks αλλά και την υποκρισία των βορείων που κοροϊδεύουν την «ρατσιστική πλέμπα» αλλά, στην πραγματικότητα, η κοινωνική δομή που δημιούργησαν είναι εξίσου ρατσιστική.

  «We’re rednecks, we’re rednecks,
  we don’t know our ass from a hole in the ground
  We’re rednecks, we’re rednecks,
  we’re keeping the niggers down.»

  Έχει δηλώσει πως πάντα νιώθει ανήσυχος κάθε φορά που παίζει ζωντανά αυτό το τραγούδι.

 89. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @44(τέλος). Ἀβονίδα, τὸ ἴδιο λέει καὶ ὁ Πετρόπουλος στὰ «Καλιαρντά»:

  «Γκαζόζα , ἡ· κλύσμα· ἀπό τό γνωστό ὁμώνυμο άναψυκτικό·
  άντιθέτως, ἡ γκαζόζα λέγεται χάους-κλύσμα, ἐνῶ τό κλύσμα ὀνομάζεται καί γκάζαπουλομουσάφιρο (βλ. λέξεις).

  Στὰ ὑπ᾿ ὅψιν γιὰ τὸ σχετικὸ ἄρθρο τοῦ Νικοκύρη.

 90. cronopiusa said

  Οργανωμένη δολοφονική επίθεση στον Σ.Φ.Εθνικού στον Πειραιά

 91. spyridos said

  87 . μάλλον βουτυράτους ακανέδες εννοούσε

 92. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @81γ. Νικοκύρη, ὁ Καμμένος δήλωσε πὼς διαγράφει τὸν Παπαχριστόπουλο. Τὸ ἄκουσα τὸ πρωὶ στὴν ΕΡΤ.

  Τὸ σχόλιο ἔλεγε ὅτι θὰ γίνει νομοθετικὴ ρύθμιση γιὰ νὰ μή χάσει ὁ Καμμένος τὰ προνόμια τοῦ ἀρχηγοῦ κοινοβουλευτικῆς ὁμάδας. Μᾶλλον θὰ βολευτεῖ καὶ ὁ Θεοδωράκης.

  Καινούργια ἀγάπη πιάνεται παλιὰ δὲν λησμονιέται, ὅπως λέει καὶ τὸ τραγοῦδι. 🙂

 93. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Καλησπέρα σας από Ιλλινόϊ (σήμερα έχουμε ζέστη: -5 β. Κελσίου)

  1) Της Υπαπαντής σήμερα και ο κ. Σαραντάκος αποφεύγει να μάς πεί πότε, γιατί και πώς καθιερώθηκε στο Ρωμέικο αυτή η Δεσποτική Εορτή. Την καθιέρωσε στις 2 Φεβρουαρίου του 542 ο Άγιος αυτοκράτοράς μας Ιουστινιανός για να ξορκίσει την πανώλη (αγγλιστί plague εκ του ελληνικού «πληγή») που μάστιζε τότε την Ιστανμπούλ

  2) Δεν προλαβαίνω να τα πώ όλα τώρα (ίσως επανέλθω το μεσονύκτιον) αλλά ο αγαπητός κ. Σαραντάκος παρουσιάζει επιπόλαια (= επιφανειακά) το θέμα με τις Μαλδίβες, τον Τσίπρα και τον Άδωνι. Κατ’ αρχάς κρύβει την ημερομηνία: Δευτέρα 17 Ιούλη 2017 έγινε το πραξικόπημα στις Μαλδίβες και ουχί τον Φλεβάρη του 2018 που γράφει στα ellinikahoaxes o άσχετος Δανιηλίδης, παρασύροντας τον κ. Σαραντάκο. Ο Τσίπρας εκείνες τις ημέρες όντως έλειπε από την Ελλάδα (ήταν στο Ντουμπάϊ). Επίσης, ο κ. Σαραντάκος αποκρύπτει το βασικότερο: Ότι την πληροφορία στον Τράγκα για την διάσωση του Τσίπρα στις Μαλδίβες την έδωσε (όπως όλα δείχνουν…) ο Καμμένος

  Θα τα πώ επιγραμματικά: Ο Γ. Τράγκας είναι κολλητός του Καμμένου (ο Τράγκας έβγαλε το όνομα «Ανεξάρτητοι Έλληνες»). Η προχτεσινή (31/1) αποκάλυψη Τράγκα στον ραδιοσταθμό των «Παραπολιτικών» αφορούσε την διάσωση Τσίπρα από τα ΟΥΚ του Καμμένου σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, όταν έκανε μυστικές διακοπές με την Περιστέρα στις Μαλδίβες, προερχόμενος από Ντουμπάϊ. Σήμερα ο Καμμένος διέψευσε ότι αυτός έδωσε την πληροφορία στον Τράγκα, αλλά η ουσία είναι η εξής:

  Ο Καμμένος εκβιάζει τον Τσίπρα με αποκαλύψεις γενικώς. Το πρώτο χτύπημά του ήταν η προχτεσινή «αποκάλυψη» Τράγκα, η οποία έπιασε τόπο: Ο Νίκος Βούτσης αλλάζει την Δευτέρα τον Κανονισμό της Βουλής, για να παραμείνουν Κοιν. Ομάδα οι ΑΝΕΛ. Εξ ού και η σημερινή διάψευσις Καμμένου. Τα υπόλοιπα το μεσονύκτιον, αν θέλουν οι Θεοί..

 94. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Κι ἕνα μεζεδάκι* ποὺ διέπραξε ὁ ὑφυπουργὸς Ψηφιακῆς Πολιτικῆς κλπ. Λευτέρης Κρέτσος, βάζοντας μουστάκια στὶς τηλεοπτικὲς ἄδειες.

  Εἶπε πὼς «θὰ δημοπρατηθοῦν οἱ δύο ἐναπομείναντες τηλεοπτικὲς ἄδειες πανελήνιας ἐμβέλειας».

  *Τὸ εἷχα βάλει στὸ νῆμα τῆς Τρίτης, 29/1/19 (https://sarantakos.wordpress.com/2019/01/29/ntrapou/, σχ.149).

  Ἐπειδὴ ἀνατρέπει τὰ δεδομένα, ὁ Νικοκύρης τὸ παρέλειψε. 🙂

 95. Μαρία said

  Εκτός των άλλων το δίποδο χωρίς ουρά μπερδεύει την ανοχή με την ανέχεια.
  ΑΝΤΕ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΟΙ ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ ΜΕ ΑΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΣΚΕΡΒΕΛΕΔΩΝ.
  https://www.zoosos.gr/delonei-oti-tha-akroteriazei-skulia-o-gnostos-proen-kalathosphairistes/#axzz5eJGgXxwH

  Και μια και πρόκειται για άριστο

 96. Μαρία said

  Για κακόψυχο και λοιπούς εμπειρογνώμονες.
  Η φωτογραφία είναι αυθεντική, την ανέβασε στο τουίτ ο ίδιος ο Άδωνις. Κόλλησαν το χαρτί πάνω στη βασιλόπιτα αλλά χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν μπλάνκο. Τι υπήρχε άραγε κάτω απο το ΠΑΝΤΑ;

 97. 95 Αυτό είναι αρκετά παλιό, Δύτη. Ίσως καναδυό ετών. Αλλά έτσι κι αλλιώς φσσσσστ μπόινγκ 🙂

 98. Χαρούλα said

  96
  Κοάλα μήπως;;;😂

 99. Χαρούλα said

  93β
  Μόνον αυτοί κάνουν λάθος στην ημερομηνία;;;; Εγώ βρήκα και την wiki!
  Αμάν πιά! Πού να πρωτοπρολάβεις και σύ! Ένα επιτελείο έχεις! Τι να πρωτοψάξει;!
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/2018_Maldives_political_crisis

 100. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @Χαρούλα (#99) 🙂

 101. atheofobos said

  Οι φωτογραφίες επεξηγούν πλήρως τι σημαίνει Redneck

 102. sarant said

  95-98 Παλιό είναι αυτό πράγματι

 103. loukretia50 said

  97 Δε χωράγανε μάλλον τα πάντα…

 104. Γατοβοσκός said

  Δηλαδή, εμείς οι γαλλομαθείς παλιάς κοπής να πάμε να πνιγούμε; Πολύ ωραία! Αν δεν μπορούμε να λανσάρουμε μια μάγκικη λέξη, τι κάνουμε τέλος πάντων. Μιλάω για το κονέ που βγάζει μάτι ότι είναι κομμένο connaissance γνωριμία δηλαδή. Όχι επειδή το λέει ο Μπ. είναι απαραίτητα λάθος. Μα και το πολυδιαφημισμένο λεξικό της Ακαδημίας (Χρηστικό) τα ίδια λέει, σας αναφέρει μάλιστα, κύριε Σαραντάκο, ανάμεσα πολλούς άλλους ως κριτικό αναγνώστη. Με το παρδόν δηλαδή. 🙂

 105. Γιάννης Ιατρού said

  97: Μάλλον «ΟΛΟΙ», η αρχική φωτό, του 2015, εδώ

 106. sarant said

  105 Πράγματι διάβασα κομμάτια του ΧΛ αλλά όχι το Κ. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι πρόκειται για αγγλικό δάνειο. Απλώς, οι λεξικογράφοι είναι γαλλομαθείς.

 107. … ρομποτικό υποστύλωμα είναι τo
  robotic sub, δηλαδή
  robotic submarine, δηλαδή
  ρομποτικό υποβρύχιο. …

  Μια δρασκελιά από το
  ρομποτικό σάντουιτς

 108. ΣΠ said

  108
  Αυτό είναι το αμερικάνικο υποβρύχιο. Το δικό μας είναι αυτό:

 109. Έχει και συνέχεια το ρομποτικό σαμπ:

  … με ένα καλύτερα εξοπλισμένο ρομποτικό υποστύλωμα ή
  ”απομακρυσμένο όχημα”. …

  …όπου ”απομακρυσμένο όχημα” είναι μετάφραση του
  remote operated vehicle.

  Τηλεχειριζόμενο όχημα, μάλλον.

 110. sarant said

  110 Καλά λες Μιχάλη

 111. Χαρούλα said

  108,109
  …εεεεε, κι αυτό είναι το γνωστό ΚΙΤΡΙΝΟ!☺️

 112. Μαρία said

 113. nikiplos said

  @93α:

  Για να μην διαδίδονται μεμονωμένες απόψεις, η Υπαπαντή (συνάντηση) του Χριστού, συνέπεσε να εορτάζεται με τη γιορτή των φώτων ( τη μέση μεταξύ της μικρότερης ημέρας και της εαρινής ισημερίας), που εορταζόταν πολύ στη ρωμαϊκή προχριστιανική παράδοση πριν το Χριστιανισμό, γι’ αυτό και στη λατινική εκκλησία είναι γνωστή με το όνομα candlemas.

  Στη Δύση ο πάντοτε δυσπροσύλητος Χριστιανισμός αναγκάστηκε να συμπορευτεί με πολλές ρωμαϊκές παραδόσεις και γιορτές. Η candlemas πριμοδοτήθηκε, κατόπιν ορισμού της από τον Πάπα Γελάσιο, τέλη του 5ου αιώνα μΧ… Ήταν ήδη πολύ δημοφιλής στη Δύση και σαν γιορτή άναβαν κεριά εκείνη την ημέρα παραδοσιακά οι Ρωμαίοι… Στην Ανατολή άργησε για άλλους λόγους, καθώς λογικά δεν συνέπιπτε με κάποιο προφανές αρχαίο τελετουργικό…

 114. Χαρούλα said

  Απορία. Τεχνική ή λεξικολογική.
  Στην εφημερίδα γράφει για ΘΕΜΕΛΙΟ από λουκούμια. Ο ενικός είναι σωστός;
  Εγώ θα έγραφα θεμέλια από λουκούμια ή θεμέλιο λουκούμι.

 115. Jane said

  Σαν σήμερα στις 2 Φλεβάρη του 1943 ο Κόκκινος Στρατός δίνοντας τη μεγαλύτερη μάχη στην ιστορία των πολέμων τσάκισε τον στρατό των ναζί στο Στάλινγκραντ.

  https://www.rizospastis.gr/getImage.do?size=medium&id=117612

 116. Jane said

  «Η νίκη των στρατευμάτων μας στο Στάλινγκραντ αποτέλεσε την αρχή της ριζικής καμπής του πολέμου υπέρ της ΕΣΣΔ. Από τη στιγμή αυτή η Σοβιετική διοίκηση πήρε ολοκληρωτικά τη στρατιωτική πρωτοβουλία και την κράτησε ως το τέλος του Πολέμου. Ήταν μια νίκη που κερδήθηκε με σκληρές μάχες, σώμα με σώμα, από κτίριο σε κτίριο, όπου το κάθε κτίριο της πόλης γινόταν ερείπια»
  Στρατάρχης Γκιόργκι Ζούκωφ.

 117. Jago said

  @81. Τώρα που το είπες Νικοκύρη, το χρωστάς πλέον αυτό το γκαζωμένο άρθρο, αυτή τη φορά δεν θα μας ξεφύγεις τρέχοντας στο WC μετά από την γκαζόζα.

 118. Γιάννης Ιατρού said

  115: Χαρούλα,
  το όποιο θεμέλιο είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από οποιοδήποτε λουκούμι, οπότε για ένα θεμέλιο χρειάζονται και πολλά λουκούμια (εκτός κι αν μιλάμε για γευστικά «θεμέλια» 🙂 )

 119. Γιάννης Ιατρού said

  119 (συνέχεια) όπως ο «τοίχος από τούβλα»

 120. sarant said

  118 Εντάξει, να το έχω στο νου μου για την άλλη βδομάδα.

 121. Υπολογίζεται ότι η ταφή έγινε στην Πτωλεμαϊκή Περίοδο. Πτώματα ήτανε, επί Πτωλεμαίων θα τους θάψανε…

  https://www.documentonews.gr/article/aigyptos-spoydaia-anakalypsh-tafoy-me-50-moymies-video

 122. Jago said

  @118. Κουνήσου, όλα εμείς πχια; 😀 😀 😀

 123. ΓιώργοςΜ said

  110-111 Λεξιλογικόν: Όχημα ή σκάφος;

 124. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  121 τις γκαζές και τους γκαζοντενεκέδες να μην ξεχάσεις! 🙂

 125. ΓιώργοςΜ said

  69-125
  Πιθανός τίτλος:

  Στο Γκάζι, γκαζιάρης αγκαζέ με γκαζόζα γκάζωσε γκαζοζέν με γκαζοντενεκέδες στο γκαζόν που παίζαμε γκαζές..

 126. Χαρούλα said

  126
  Α! Τι είναι αυτά! Δεν βλέπω! Μισό λεπτό να ανάψω την γκαζόλαμπα! Και να σβήσω το γκαζάκι!

 127. Εβλεπα το ματς ΟΣΦΠ (ΝΔ)- Πανιωνίου. Οσο δεν έβαζε γκολ στο πρώτο ημίχρονο ο ΟΣΦΠ ακουγότουσαν τα συνηθισμένα υβριστικά των φιλάθλων και βλέπαμε τις βουτιές του οικοδόμου(Χριστοδουλόπουλος) για να εκβιάσει πέναλτυ χωρίς να τσιμπάει ο διαιτητής. Στο β’ ημίχρονο αλλαγή τακτικής, ο εκφωνητής (!) από τα μεγάφωνα τραγούδαγε «θρ’υλε ολέ, μη σταματάς να τους γαμάς» (!!) και στο πρώτο σφύριγμα που δεν του άρεσε » Σφύρα καλά πουτάνας γιε»
  Το κλου ήταν όταν από τα μεγάφωνα ακούστηκε και το επίθετο του διαιτητή με το κλασσικό πουτάνας γιε να προηγείται. Αυτό ήταν και φάουλ υπέρ του ΟΣΦΠ σφύριζε σε κάθε φάση και γκολ μπήκε και πέναλτυ την βουτιά του οικοδόμου έδωσε και …4-0. Βλέπετε ο Καραπασπάς τους τελείωσε και βρήκαν τον …εμψυχωτή από το μικρόφωνο αλλά η απορία μου παραμένει, οι αρμόδιες αρχές τι κάνουν ;

 128. Γς said

  108, 109, 112:

  Κι η ελληνοαμερικάνικη εκδοχή του Κίτρινου Υποβρύχιου των Μπήτλς, που άκουγα από κάτι τζιμάνια, παιδιά δικά μας στην Αστόρια;

  «Ουι ολ λιβ ιν ε γιέλοου σάμπμαριν, ε γιέλοου σάμπμαριν, γιέλοου σάμπμαριν»

  «Σ’ γέλασα μωρή, σ’ γέλασα μωρή»

 129. Τους δύτες στις
  Maldives
  τους λες και
  Maldivers.

 130. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Καλησπέρα! Εξαιρετικά και τα σημερινά μεζεδάκια!

  – Μια πρόβλεψη: Ο κ. Φωκάς στις προσεχείς εκλογές μάλλον… «θα πιεί την πορτοκαλάδα!»

  – ’’Στη φυλακή Βρετανίδα βουλευτής μετά από τρεις δεκαετίες επειδή είπε ψέματα’’.
  Πρόταση εναλλακτικής διατύπωσης: «Είχε να συμβεί τρεις δεκαετίες: Βρετανίδα βουλεύτρια (βουλευτίνα) φυλακίζεται επειδή είπε ψέματα!».

  – ’’Τα πιο ύπουλα λάθη πληκτρολόγησης είναι εκείνα που δίνουν επίσης υπαρκτή λέξη’’.
  Θυμάμαι τοπική εφημερίδα, πριν καμιά 20αριά χρόνια, που, στην περιγραφή ενός ατυχήματος που είχε ένα νεαρός με μηχανάκι, έγραφε (περίπου) : «… αλλά ευτυχώς ο νεκρός σηκώθηκε, χωρίς να δείχνει ότι έχει τραυματιστεί»!

 131. Γς said

  130:

  Και ατις Μαλμπεζέ Μαλβίδες;

 132. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ας πω κάτι και για τις προφητείες του Άγιου Παΐσιου. Κάποιοι άνθρωποι είναι διορατικοί, έχουν το χάρισμα της ενόρασης. Κατά κανόνα είναι και βαθείς μελετητές των κοινωνικών και ιστορικών γεγονότων και βάσει αυτών, κάνοντας τις δικές τους αναλύσεις, μπορούν να διακινδυνεύσουν κάποιες πιθανές εξελίξεις. Έχοντας και γνώση της επισφάλειας της πρόβλεψής τους, τα διατυπώνουν με κάπως νεφελώδη τρόπο, για να μην εκτεθούν απόλυτα, σε περίπτωση λάθους.

  Ο Άγιος Παΐσιος, ό,τι και να λένε μερικοί, ήταν μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Δυστυχώς, δεν είχα την τύχη να τον γνωρίσω προσωπικά, αλλά έχω δεκάδες γνωστούς που τον έχουν δει εν ζωή και όσο και να είναι επηρεασμένοι και υποκειμενικοί, κάποιος κόκκος αλήθειας υπάρχει στα λεγόμενά τους, τουλάχιστον ότι δεν ήταν ένας τυχαίος άνθρωπος.

  Τί έχει πει για τα Σκόπια;

  «Δὲν ὑπάρχει κίνδυνος ἀπὸ ᾽κεῖ [ἐνν. τὰ Σκόπια]. Τὸ κρατίδιο αὐτὸ ἀρχικὰ θὰ ἀναγνωριστεῖ καὶ ἀργότερα θὰ διαλυθεῖ.»

  «Τὰ Σκόπια ἔχουν θεμέλιο ἀπὸ λουκούμια, καὶ θὰ διαλυθοῦν.»
  Σίγουρα με τα λουκούμια εννοεί όχι γερά θεμέλια, παράδειγμα από σίδερο και μπετά.

  Υπάρχει κανένας γνωστικός, από αυτούς που τον λοιδορούν, που να είναι βέβαιος ότι δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ αυτό που προφητεύει;

  https://www.agiospatrokosmas.gr

 133. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>Η είδηση συνοδευόταν και από φωτογραφία του Τσίπρα από τις Μαλδίβες. Μόνο που η φωτογραφία αυτή, που όντως δείχνει τον πρωθυπουργό, είναι από τις διακοπές του το 2017 στην Κέρκυρα.
  Κέρκυρα Κέρκυρα με το Μαλδιβονήσι! 🙂

  Νόστιμο θα ήταν να μαζέψουμε τα δικά μας μεζεδάκια από τα μεζεδάκια του νήματος. Καραταμένε Μέφρι. 🙂

 134. Χαρούλα said

  133
  …… Κάποιοι άνθρωποι είναι διορατικοί, έχουν το χάρισμα της ενόρασης. Κατά κανόνα είναι και βαθείς μελετητές των κοινωνικών και ιστορικών γεγονότων και βάσει αυτών, κάνοντας τις δικές τους αναλύσεις, μπορούν να διακινδυνεύσουν κάποιες πιθανές εξελίξεις. Έχοντας και γνώση της επισφάλειας της πρόβλεψής τους, τα διατυπώνουν με κάπως νεφελώδη τρόπο, για να μην εκτεθούν απόλυτα, σε περίπτωση λάθους. …..

  ΚΩΣΤΑ έχεις δίκιο. Μόνο που αυτοί οι διορατικοί άνθρωποι, δεν είναι υποχρεωτικά και άγιοι.
  Όλοι βέβαια ψάχνουμε ινδάλματα, ήρωες, πρότυπα της κοσμοθεωρίας/ιδεολογίας(όπως θέλεις πες το) που πιστεύουμε. Σεβαστή η επιλογή σου και κάποιων άλλων. Αλλά αν λέτε πως εκτιμάτε την αξία του, προστατέψε το χάρισμα του. Έχει ξεφτιληστεί από τους πιστεύοντες. Για κάθε θέμα βγαίνει κάποιος και λέει κάτι αφελές, ότι ειπώθηκε από τον γέροντα. Πολλές ιστορίες, βιβλία, «συγγραφείς» στο όνομα του! Να μην θυμηθούμε τα κάστανα και τις παντόφλες!
  Η ιστορία Παΐσιος(Πορφύριος και Αρσένιος, επίσης) είναι η επιβεβαίωση της φράσης «Μή δώτε το άγιον τοίς κυσίν» (Ματθ. ζ’ 6).
  Μόνον όσοι τον πιστεύουν μπορούν να τον προστατέψουν.
  Εγώ, άλλοι, έχουμε να φροντίσουμε για άλλους που εξεφτελίζονται επίσης!☺️

 135. Χαρούλα said

  Ωχ! Ωχ! ΕΦΗ(134). Βιβλίο θα χρειαστεί. Μόνο ένα κεφάλαιο είναι τα δικά μου!😊☺️🙀

 136. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δηλαδή ο Παΐσιος είχε μελετήσει βαθιά τη γεωπολιτική; Δεν το ήξερα αυτό. Πάντως σε προβλέψεις, στ’ αλήθεια βασισμένες σε γνώση και ανάλυση, την έχουν πατήσει πολλοί σοβαροί μελετητές γεωπολιτικών και οικονομικών ζητημάτων. Ίσως γιατί έκαναν το λάθος να προσδιορίσουν χρονικά τις προβλέψεις τους. Θα μπορούσαν να το αφήσουν φλου, ώστε να μην κινδυνεύουν να διαψευστούν.

 137. Γιάννης Ιατρού said

  135: Προσυπογράφω, ειδικά το β’ μέρος.

 138. ΚΩΣΤΑΣ said

  133 Χαρούλα, το άγιος, δεν το συνδέω με τις προφητείες, ούτε του το αποδίδω εγώ. Απλά αποδέχομαι μια ιδιότητα που του τη δώσαν άλλοι. Και νομίζω ότι αυτό προκύπτει από τη ζωή του, σύμφωνα με τους χριστιανικούς κανόνες.

  Δεν έχω λύσει το μυστήριο του Θεού. Απλά, επειδή δεν μπορώ να ερμηνεύσω τη δημιουργία του σύμπαντος, δέχομαι ότι υπάρχει αόριστα μια γενεσιουργός αιτία. Αυτή την αιτία ως Χριστό τη βρήκα από τους γονείς μου, ως Χριστό τη διατήρησα κι εγώ και έτσι την παραδίδω και στα παιδιά μου. Σωστό ή λάθος, δεν έχει σημασία, δεν ζημιώνω και κανέναν.

 139. nikiplos said

  @137, Γιάννη με αφορμή το τραγικό συμβάν στην Καλαμάτα, θυμήθηκα ότι έχω φάει στην ταβέρνα αυτή προ 20ετίας… Οι ιδιοκτήτες λέγονται Γρηγόρης και Ελένη Κουβάτσου… Η Ελένη είναι ένα από τα σημερινά θύματα… Δεν ξέρω αν έχεις κάποια σχέση ή συγγένεια… απλά το αναφέρω… Να πω για την εκλειπούσα πως ήταν πολυτάλαντη, πέρα από καλή μαγείρισσα…

 140. ΚΩΣΤΑΣ said

  Το 139 στο 135

  137 Γιάννη Κ, ούτε ο Χριστός, ούτε ο Μωάμεθ φοίτησαν σε κανένα πανεπιστήμιο, όπως και άλλοι ιδρυτές θρησκειών. Και όμως τα δημιουργήματά τους δεν σβήνουν ποτέ, και εκατομμύρια άνθρωποι θυσιάζονται για την πίστη τους. Τρελό, σοφό; δεν έχω απάντηση. Είναι μια πραγματικότητα. Άρα κάτι υπάρχει μέσα μας που δεν μπορούμε να το ελέγξουμε ή να το τιθασεύσουμε. Γι΄αυτό ας μην αποφαινόμαστε με πολύ επιφανειακά κριτήρια και απλές λογικές σκέψεις.

  138 Γιάννη Κ αλόψυχε 😉 το εμπόριο είναι άλλη υπόθεση. Τον χειρότερο έμπορα σήμερα θεωρώ το κράτος. Για να μάθεις ποιο νοσοκομείο εφημερεύει σήμερα, πρέπει να πάρεις σε πενταψήφιο νούμερο, να πληρώσεις καλό χαράτσι και αν δεν είσαι πανεπιστημιακού επιπέδου, μάλλον δεν θα πληροφορηθείς γ/ι’ αυτό που ζητάς. Ποιοτικά, για μένα, αυτό είναι το αισχρότερο εμπόριο.

 141. ΧριστιανοΜπολσεβίκος said

  http://agiospaisios.gr/index.php/books
  Στο λίνκ έχει 12 βιβλία γραμμένα από τον Α. Παΐσιο ή από άλλους για τον άγιο. Δεν θα βρείτε μέσα τίποτα για λουκούμια (Συριανά ή Τούρκικα!) για παρελάσεις στη Κων/πολη ή οτιδήποτε άλλο αξίζει να γίνει πρωτοσέλιδο σε φυλλάδες.

 142. και φυσικά μετά τις προτροπές από τα μεγάφωνα στο κόλπο και οι παίκτες και αν άλλοι δεν ήξεραν ελληνικά οι Τοροσίδης, Κούτρης και Χριστοδουλόπουλος είναι εντελώς ξεφτιλισμένοι και θα πρέπει να τιμωρηθούν που χοροπήδαγαν στο ρυθμό που οι κάφροι οπαδοί έβριζαν παιδιά χωρις ντροπή.

  https://streamable.com/k9gk1

  από εδώ :

  https://www.sdna.gr/podosfairo/superleague/article/563422/video-sok-paiktes-toy-olympiakoy-panigyrizoyn-me-synthima-gia

 143. Γς said

  Μαλδίβες.
  Και πιο κάτω οι Σεϊχέλες. Ατόλες κι εδώ αλλά και γρανιτένια νησιά.

  Είχαν εξορίσει εκεί οι Αγγλοι τον Μακάριο που δεν καθόταν ήσυχα στην Κύπρο.

  Κι η φίλη μου η Λ. είχε πάει στις Σεϊχέλες με μια δικιά της.
  -Νοικιάσαμε για μια βδομάδα ένα τζιπ μαζί με τον οδηγό του. ένα μαύρο. μας καταγ[μπιπ]!

  Και στην πίσω μεριά στον Ειρηνικό το Μπόρα Μπόρα. Ηφαιστειογενές, αλλά και ατόλες.

  https://caktos.blogspot.com/2015/10/bora-bora.html?m=0

  https://caktos.blogspot.com/2013/02/blog-post_5269.html

 144. ΚΩΣΤΑΣ said

  142 Δεν ξέρω, δεν έχω διαβάσει για τις προφητείες. Παρακινήθηκα από αυτό που γράφει ο Νικοκύρης και από συζητήσεις που ακούω γενικά.

  137 Α! Γιάννη, ξέχασα το σημαντικότερο. Ο Μαρξ, ο θεός σας, έσβησε πολύ νωρίς! 😉

 145. Γιάννης Ιατρού said

  141b: Εδώ μιλάμε για το εμπόριο της θρησκείας, κι όχι μόνο πρόσφατα και με τον (κάθε) Παϊσιο, αλλά σχεδόν από καταβολής κόσμου….
  Με κάποια φλουριά, έλεγαν οι Πάπες, όπως έπεφταν τον κορβανά, οι ψυχές των δικών σου (ή τέλος πάντων υπέρ αυτών που έκανες την δωρεά) ακούγοντας τον ήχο, αναπηδούσαν εκεί που βρίσκονταν (λόγω αμαρτιών, βεβαίως στην κόλαση) και ανέβαιναν κανά επίπεδο πιό πάνω, που ήταν καλύτερα (στον Δάντη αυτά).

 146. Γιάννης Ιατρού said

  146 (συνέχεια)
  Και αν δεν κάτσεις ήσυχα, Κώστα, θα ξυπνήσω τον Λάμπρο … 🙂

 147. Γς said

  146:

  > και ανέβαιναν κανά επίπεδο πιό πάνω, που ήταν καλύτερα (στον Δάντη αυτά).

  ttps://caktos.blogspot.com/2014/06/blog-post_28.html

 148. ΚΩΣΤΑΣ said

  146 Πολλά μου ζητάς. Ίσως εμφανιστούν αύριο ο BLOG… και Theo! Φοβάμαι και μην εκτεθώ. Θα με συμπεριλάβει ο Ιάκωβος στους χριστιανούληδες. 😉

  Γενικώς, προς όλους, καληνύχτα!

 149. Γς said

  148:

  https://caktos.blogspot.com/2014/06/blog-post_28.html

 150. Γιάννης Ιατρού said

  142: από τον σύνδεσμο που δίνεις, μεταφέρω (τα bold στο τέλος από ΄μένα):

  Η είσοδος στο Ησυχαστήριο δεν επιτρέπεται στις γυναίκες που φορούν παντελόνια, κοντές φούστες, αμάνικα και εξώπλατα.
  Οι γυναίκες να φορούν φούστα φαρδιά και μακρυά, κάτω από το γόνατο. Το Ησυχαστήριο δεν δίνει φούστες, μαντήλια ή οτιδήποτε άλλο.
  Δεν επιτρέπεται και η είσοδος στους άνδρες που φορούν βερμούδες, κοντά παντελόνια και αμάνικα.
  Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά.

 151. ΧριστιανοΜπολσεβίκος said

  151 Γίνονται συνέχεια εκδρομές στο ησυχαστήριο (που;)στο οποίο ανήκει η σελίδα, έχουν παει πολύ γνωστοί μου και γνωστές δεν μου έχουν αναφέρει κάτι για τόσο αυστηρό πρωτόκολλο ενδυμασίας. Οι οδηγίες είναι μάλλον για να αποφεύγονται ακραίες (ενδυματολογικά) εμφανίσεις. Δεν νομίζω ότι επιβάλλονται. Συμβαίνει στα περισσότερα μοναστήρια.

 152. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Οι άγευστοι της Εκκκλησιαστικής μας Παραδόσεως σχολιαστές Ιατρού + Κώστας + Χριστιανομπολσεβίκος ασχολούνται με ανούσιες προφητείες του αγίου Παϊσίου, αγνοώντας οι τάλαινες ότι ο άγιος ήτο κάργα ρατσιστής (είχε πολεμήσει ως τηλεγραφητής το 1948-49 με τον Εθνικό Στρατό εναντίον των Κομμουνιστοσυμμοριτών) και σιχαινόταν τους Τούρκους και τους Γύφτους.

  ΕΔΩ και ΕΔΩ μπορείτε να διαβάσετε τί φρικτά πράγματα έλεγε για τους Τούρκους αδελφούς μας σε κάρτα που είχε στείλει το 1974 σε ένα πνευματικοπαίδι του. Μεταφέρω επί λέξει για να δούμε τί θα απαντήσουν οι χριστιανούληδες του Ιστολογίου…

  ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ ΕΖΝΕΠΙΔΗΣ: ««Αγαπητέ μου αδελφέ Ιωάννη,

  Εύχομαι ο Θεός να δώση γρήγορα να έλθη η Χάση του τουρκικού φεγγαργιού .Αμήν. Του Αγίου Δημητρίου κλείνω δύο χρόνια που προσευχήθηκα Στην Αγία Σοφιά μας, και είπα τα παράπονα μου στον Καλόν Θεόν. Με κατάλαβε ο τούρκος φύλακας πού προσευχὀμουν και με έδιωχνε έξω κλπ και πρόσθεσα και άλλα παράπονα Στον Θεόν. Πιστεύω δεν θα την αφήση την Αγία Σοφιά μας στα χέρια των βρώμικων τούρκων. Είναι ένας Λαός σαν τους γύφτους βρόμικος και φοβιτσιάρικος.τώρα δεν έχουν ιδανικά, διότι πριν πιστεύανε στον Μωάμεθ, αργότερα στον Κεμάλ. Τώρα ούτε στο Μωάμεθ πιστεύουν (γιατί μορφόθικαν κάπως , και ίδαν ότι ήτο ένας αγύρτης ο Μωάμεθ) ούτε και στον Κεμάλ πιστεύουν, αλλά στην σαρκολατρία. Ενώ εμείς πιστεύουμε Στον Χριστό. ο οποίος έχει συνέχια την Θεϊκή Του Αξία. και ο Ελληνικός Λαός έχει πάντα ιδανικά. Και τον Χριστό και την Παναγία μαζί του.

  Με αγάπη Χριστού
  Μοναχός Παΐσιος»

  ΕΡΩΤΩ: Αν κάποιος σχολιαστής έγραφε εδώ πέρα πως οι Τούρκοι είναι βρώμικοι σαν τους γύφτους, θα τούριχνε κόκκινη κάρτα κατακέφαλα ο κ. Σαραντάκος ή όχι; ΚΙ ΟΜΩΣ: Η Ορθόδοξη Εκκλησία έναν τέτοιο καραμπινάτο ρατσιστή τον έκανε Άγιο.

  ΕΠΙΣΗΣ, είναι πασίγνωστο πόσο ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΟΣ ήταν ο πατήρ Παΐσιος Εζνεπίδης. Γιατί, άραγε, ο κ. Σαραντάκος δεν έχει ποτέ τολμήσει να ασχοληθεί με αυτό το θέμα; Γιατί οι γνώστες σχολιαστές κ.κ. Blog + Theo + Ριβαλντίνιος κλπ. δέν έχουν ποτέ μιλήσει για τις παροιμιώδεις ανορθογραφίες του αγίου Παΐσίου; Πώς είναι δυνατόν τόσα χρόνια στο Άγιον Όρος ο Παΐσιος Εζνεπίδης να μή μπορέσει να μάθει να γράφει στοιχειωδώς ορθογραφημένη την Θεία Ελληνική Γλώσσα;

  ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ που δείχνει τον μαζοχισμό του Παΐσίου: Όπως έχει αποκαλύψει ο άγιος Ναυπάκτου Ιερόθεος Βλάχος, ο Παΐσιος όταν ήταν νέος είχε υποσχεθεί στην Παναγία ότι θα τρώει (σε κάθε του γεύμα) μόνο τόσο φαγητό, όσο χωράει σε ένα μπρίκι! Κι αυτό το τήρησε βλακωδώς στα τελευταία 40 χρόνια της ζωής του (1924 – 1974), με αποτέλεσμα ποτέ να μή μπορέσει να χορτάσει φαγητό!..

  ΥΓ: Να αφήσει τις αερολογίες ο σχολιαστής κ. Gpoint και να μάς πεί φόρα – παρτίδα τί βλέπει για τον αποψινό αγώνα ΑΕΚ – ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ (3/1, 7.30 μ.μ.) Έχει την παραμικρή ελπίδα ο ΠΑΟΚ να φύγει με τον βαθμό της ισοπαλίας;

 153. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  131 Υπάρχει ένα αστείο τυπογραφικό λάθος με το νεκρός/νεαρός, κάποτε θα το διηγηθούμε.

 154. Pedis said

  Νικοκύρη et al. το κονέ γιατί να μην προέρχεται από το γαλλικό connexion; (Χωρίς να έχω προβληματιστεί ποτέ για την προέλευσή του, μέχρι να δω το σχολιασμό σου και το λήμμα του Μπαμπινιώτη ήμουν βέβαιος για την προέλευση … Είμαι έντελώς λάθος; )

  # 83 – Κύριε Κώστα, από το 2010 μετακινήθηκαν 600 δις σε ξένες τράπεζες. Περίπου 500 χιλιάδες νέοι έφυγαν έξω για να βρουν δουλειά. Πάνω από 4 εκατομμύρια ψηφοφόροι μετακινήθηκαν αλλάζοντας κόμματα. Μας κυβέρνησε τραπεζίτης. Μπήκαν νεοναζί στη Βουλή. Κι εσύ τώρα είδες κατάπτωση με τις μετακινήσεις 6 βουλευτών; Άστο καλύτερα

  σωστή η Jane!

  κι όλα αυτά και πολλά άλλα συμβαίνουν σε ένα προτεκτοράτο στο οποίο ο κάθε καραγκιοζοπαίχτης παίζει να θεωρείται σωτήρας, Λεβέντης, αντιπρόεδρος του μεγάλου κόμματος της ακρο/δεξιάς, μητροπολίτης-γκουρού μέχρι και προφήτης γεωπολιτικός αναλυτής. Πολύ φυσικά τα βρίσκω όλα τούτα.

 155. Antonislaw said

  131 «ο Φωκας στις προσεχεις εκλογες » θα την πιει την πορτοκαλαδα» λεει ο Μικιος

  Μα γιατι να αλλαξει αναψυκτικο; Στα κρητικα λεμε την ιδια ακριβως φραση, με την ιδια ακριβως εννοια με το αρχικο αναψυκτικο: δηλαδη λεμε » την ηπιε τη γαζοζα, ή την ηπιαμε τη γαζοζα» δηλαδη την πατησαμε, την παθαμε, παθαμε χουνερι, καζο, ξεφτυλιστηκαμε.

  Περι γκαζοζας: στα ρεθεμνιωτικα κρητικα που ξερω, δε λεμε γκαζοζα αλλα γαζοζα, ισως επηρεασμενοι απο το γαζι, το γαζωνω κλπ Παραγωγα: το επωνυμο και παρωνυμιο μαλλον «Γαζόζας», το «γαζοζομπούκαλο» και η «γαζοζέλα», δηλαδη η εντελως διαφανης μπίλια που βρισκοταν σε ενα ιδιοτυπο πωμα σε επαναχρησιμοποιουμενες φιαλες γκαζοζας της δεκαετιας του 1920, τις οποιες οι πιτσιρικαδες εξασφαλιζαν σπαζοντας ελαφρως το χειλος των φιαλών και καθιστωντας ετσι αχρηστες για επαναχρησιμοποιηση.

  Βεβαια η επισημη ονομασια του αναψυκτικου που παραγεται και σημερα ειναι γκαζόζα. Εχω μια μικρη επιφυλαξη αν και παλια εκεινα τα πρασινα κοντοχοντρα γαζοζομπουκαλα γραφανε γκαζοζα ή γαζοζα.
  Παντως μιας και μιλαμε για αναψυκτικα πρεπει να δοκιμασετε το κρητικο «μπυράλ», που περιεχει εκχύλισμα χαρουπιού και παραγεται ανελιπως απο τη δεκαετια του 1950, ηταν κατι σαν η κρητικη απαντηση στην καλπαζουσα κοκα-κολας.

  https://img.foodbevg.com/1/v/t31.0-8/q81/s720x720/10344278_10152634468968692_6900478216316998511_o.jpg?_nc_cat=106&_nc_ht=scontent.xx&oh=6adff890f3bba34b5112f48c07472ea1&oe=5C5A5364

  Επισης θυμαμαι στην τηλεοπτικη μεταφορα της Μανταμ Σουσους του Ψαθα που ελεγε η φερωνυμη οταν ειχε κατσει σε καφενειο «φερτε μου μια γκαζέζ»

  Περι rednecks. Θα ηθελα να παραθεσω ενα αναλογο κατα την αποψη μου, αν και οχι βεβαια τοσο διαδεδομενο, απο την κρητικη. Εχω ακουσει να αποκαλουν κατοικους καποιου συγκεκριμενου χωριου » μαυροκάφαδους», δηλαδη με μαυρο αυχενα, που ειναι μειωτικος χαρακτηρισμος του χωρικου αλλα και συγκεκριμενα του αγροτη χωρικου ( στην Κρητη ο βοσκος ειναι κοινωνικα ανωτερος απο τον αμιγως γεωργο), ο οποιος επειδη σκυβει συνεχεια για να περιποιηθει τη γη εχει μαυρισει ο αυχενας του.

 156. Γιάννης Ιατρού said

  Μπορεί να εφαρμόζεται όπως λες (μην τους φύγει και όλη η πελατεία… 🙂 ), αλλά πάντως και ο σύνδεσμος (στους Λόγους Α’, σελ. 156, του ίδιου του Α. Παϊσιου) που παραπέμπουν αυτοί που διατηρούν την ιστοσελίδα, άλλα γράφει.

  Τα θρησκευτικά συστήματα είναι δυναμικά και όχι στατικά. Mε κάθε αλλαγή στην κοινωνική δομή, υπάρχουν αλλαγές στη θρησκεία.

  Ο Α. Παίσιος (και ο κάθε Άγιος) έζησε σε μιά κάποια εποχή και σε ένα κοινωνικό περιβάλλον και είχε κάποια μόρφωση, μικρή ή μεγάλη και τα δικά του βιώματα. Αυτά δεν αντίκεινται στο να ήταν σοφός ή έστω και Άγιος (για όποιους πιστεύουν σ΄αυτά). Τα λόγια του όμως (όοοοπως μας μεταφέρονται, γιατί συνήθως από τρίτους… τα έχουμε γραπτά) δεν είναι υποχρεωτικό να έχουν όλα διαχρονική ισχύ. Ποιος καθορίζει π.χ. τι είναι ανδρική και τι γυναικεία ενδυμασία σήμερα; Αυτό είναι κατ΄εξοχήν κάτι που αλλάζει με τα χρόνια και την κοινωνία, εννοώ μεσοπρόθεσμα τουλάχιστον… (και με την γεωγραφία βέβαια, αλλά αυτό δεν εμπίπτει τόσο πολύ στην προκειμένη περίπτωση, αφορά κυρίως επισκέπτες από άλλα, εξωτικά ίσως μέρη…). Να μου πεις, όσοι προτίθενται να επισκεφτούν π.χ. ένα τέτοιο μέρος, το κάνουν οικειοθελώς, οπότε ας αποφασίσουν τι (π.χ. προϋποθέσεις/περιορισμούς) δέχονται και τι όχι κλπ.

  Τέλος πάντων, δεν ήταν πρόθεσή μου να σχολιάσω τις όποιες πρακτικές κλπ. ειδικά, αλλά να δείξω πως υπάρχει η τάση α) να εμπορευματοποιείται και β) γενικότερα κυρίως, να «εξηγείται» από συνήθως αυτόκλητες «αυθεντίες», η «σωστή» πίστη.

 157. Γιάννης Ιατρού said

  157 -> 152

 158. Μαρία said

  155
  Εντελώς 🙂
  α. Γιατί η γαλλική κοντεξιόν δεν χρησιμοποιείται για ανθρώπινες σχέσεις. Η σημασία 1.7 δεν υπάρχει στα γαλλικά https://en.oxforddictionaries.com/definition/connection και
  β. Το αργκοτικό κονέ είναι πολύ πρόσφατο.
  Αλλά ο Μπ. δεν κάνει καν αυτό αλλά κλίνει τον ενεστώτα του connaître, για να πετύχει το κονέ, όπερ γελοίο.

 159. Pedis said

  # 159 – μπορεί … αλλά σιγά όποιος την πρωτοχρησιμοποίησε σε styl σλαγκ και με τονισμό α λά γαλλικά μην είχε το πρόβλημα αυτό …

  Πάντως, μεταφορικά, και χωρις να το τεντώσεις πολύ, πάει γάντι:

  Action de lier par des rapports étroits
  […]

  https://www.larousse.fr/dictionnaires/francais/connexion/18299

  νες πα ?

 160. Pedis said

  # 159 β – γελοίο, μάλλον όχι, λιγότερο πιθανό, ίσως …

  κονεσάνς -> κονέ. Γιατί όχι;

 161. Pedis said

  επίσης, κονέ για μαζί και κον για όποιον τα τρώει μόνος του … 🙂

 162. Μαρία said

  160
  Όχι μεταξύ ανθρώπων. Κι αν αρχίσουν να το χρησιμοποιούν κι οι Γάλλοι, θα είναι αγγλισμός.
  A.− Liaison étroite et enchaînement entre certaines choses, certains phénomènes, certaines idées.
  http://www.cnrtl.fr/definition/connexion

 163. Γς said

  Κονέ και Κανέρικατ

  Απ το κονέξιον ή το κονεσάνς το πρώτο
  Απ το Connecticut, που είναι απ το Μοϊκάνικο quonehtacut

 164. sarant said

  155-159 Eίπε και η Μαρία. Είναι πολύ πρόσφατο το «κονέ», δεκαετία 90, και είναι ζωντανή η ανάμνηση της παραγωγής του, ιδίως αφού υπάρχει και η αναπτυγμένη μορφή «εχω τα κονέξια μου»

 165. Χαρούλα said

  Σύμπτωση της ημέρας….
  Ο τάφος του Παΐσιου βρίσκεται σε μοναστήρι της Σουρωτής, όπου παράγεται το πολύ καλής ποιότητας ανθρακούχο νερό, που συνηθίζουμε να λέμε …γκαζόζα!
  (Να ρωτήσουμε τον Τράγκα μήπως ο Σαββίδης που είναι ιδιοκτήτης της Σουρωτή, έχει και ξενοδοχείο στις Μαλδίβες!😅)

  Καλημέρα!

 166. Χαρούλα said

  165
  Δεν μπορώ να έχω τεκμηριωμένη άποψη για την προέλευση.
  Πάντως χρονολογικά το 1960-70 το άκουγα από την γιαγιά μου, με την έννοια του προξενιού. Και στην Αλεξανδρούπολη επιρροές είχαμε από την γαλλική παροικία, που ζούςε εδώ λογω του σιδηροδρόμου..
  Μήπως έχουμε δύο προελεύσεις, με παρόμοια έννοια;

 167. NIKOS NIKOS said

  con, com, cum από την πρόθεση συν .Το γράμμα γ ως σύμβολο και ως ήχος στο πρωτοελληνικό σαμιακό( της Σύμης, Κύμης,) λατινικό αλφάβητο δεν υπήρχε. Το C έχει πολλαπλούς τρόπους προφοράς. Προφέρεται ως σ (ες, σ) ή ως κ (κάππα) πχ, Sicely , Σικελία, ΣΩΚΡΑΤΕC, αλλά και ως ch Chicago, ts, θήτα, tz και άλλα.
  Η σύναξις (σύνακσις διότι το ξ είναι διπλό σύμφωνο) αλλά και η σύναψις (σύναπσις διότι το ψ είναι επίσης διπλό σύμφωνο) λεγόταν conexus. (Τα γράμματα p (π) και q (κ) είναι ισοδύναμα ετυμολογικά.)
  Το nexus έχει άμεση σχέση με το νύσσω και φυσικά με τον Διόνυσσο.
  Το connective tissue στην ιατρική έχει αποδοθεί ως συνδετικός ιστός. Συνεκτικός ή συναπτικός είναι όμως το ίδιο.

  Αφιερώνεται εξαιρετικά στον Ιάκωβο τον Αδελφόθεο από το Νέο Ίλιο εμπαθή και ακάθεκτο φωνακλά της αλήθειας και της τεκμηριωμένης γνώσης και σκέψης.

  Επίσης και στο 102 Atheofovos για redneck από το νεύω έχουμε τα neck και next αλλά και το rudnik = σκαφτιάς, ανθρακωρύχος στα σλαυικά δηλαδή ο κοκκινολαίμης που είναι εκτεθειμένος στον ήλιο σκάβοντας.

 168. Γιάννης Κουβάτσος said

  157: Έκαστος εφ ω ετάχθη. Ο κάθε πολίτης δικαιούται να έχει άποψη για όλα τα θέματα και να την εκφράζει. Αλλά για να ενδιαφέρει και τους άλλους αυτή η άποψη, θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένη και να στηρίζεται σε σοβαρή μελέτη. Αλλιώς αφορά τον ίδιο, άντε και την παρέα του καφενείου, όπου όλα τα ζητήματα λύνονται εντός πενταλέπτου. Αν είναι δυνατόν να καθόμαστε και να μιλάμε σοβαρά για προφητείες σε ένα ιστολόγιο που μόνο ψεκασμένο δεν το λες.

 169. Pedis said

  # 163-165 – καλώς!

  (Αν είναι τόσο πρόσφατη όπως λέτε, τότε θα είναι από τα αγγλικά … αλλά για ποιο λόγο σχηματίστηκε και χρησιμοποιείται σε «γαλλοειδή μορφή»;)

 170. BLOG_OTI_NANAI said

  151: Γιάννη, λίγο έλεος, ο καθένας στο χώρο του θέλει να φροντίζει για τα αυτονόητα. Δεν καταλαβαίνεις ότι παίζει ρόλο στον χώρο αυτό; Εδώ το συναντάμε σε ένα σωρό μέρη… Αυτό σε πείραξε;

 171. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  171: Μπλόγιε, εγώ δεν σχολίασα στο #151, απλώς παρέθεσα. Τι έλεος;

 172. BLOG_OTI_NANAI said

  153: Βατμαν πάλι άνοιξες το κουτάκι; Ο γέροντας Παΐσιος έκανε στρατό με μουσουλμάνους και περάσανε πολλά μαζί. Και στα βιβλία του μάλιστα αναφέρεται με υπερηφάνεια σε γεγονότα όπου χριστιανοί λόγω της θρησκείας τους θεωρούσαν απαράδεκτο να σκοτώνονται άμαχοι Τούρκοι και επιπλέον, κατηγορεί έναν κληρικό που είχε φτάσει σε σημείο να επιθυμεί τη σφαγή κάθε Τούρκου αδιακρίτως.

  Το πρόβλημα του ήταν τα εγκλήματα των Τούρκων κατά των Χριστιανών, αλλά το πρόβλημα του δεν είναι φυλετικό. Τους Τούρκους χριστιανούς και κρυπτοχριστιανούς τους θαυμάζει και τους τιμά.

  Επίσης, τη λέξη γύφτος την χρησιμοποιεί με 200 τρόπους. Συχνά για τον φτωχό και μίζερο, τους σιδεράδες ονομάζει γύφτους, τους μουσικούς κ.λπ. Ο άγιος δεν είναι αυτός που ξέρει να μιλάει σύμφωνα με το πολίτικαλ κορέκτ.

  Πόσο μάλλον όταν μας το παρουσιάζεις εσύ, που είσαι πράγματι ρατσιστής, φιλοχουντικός, σεξιστής, και έχεις υιοθετήσει κάθε είδους ατομική και κοινωνική παθογένεια που έχει εφευρεθεί…

 173. BLOG_OTI_NANAI said

  172: Όταν κάποιος δηλώνει ιδεολογία και παραθέτει και τονίζει με bold πράγματα που πράττουν άνθρωποι διαφορετικής ιδεολογίας, τότε η παράθεση γίνεται για κάτι που είναι άξιο σχολιασμού. Υπάρχει κάποιος λόγος που δεν θες να πεις ότι το παρέθεσες ακριβώς επειδή το θεώρησες άξιο σχολιασμού;

 174. Γιάννης Ιατρού said

  174: το μέρος που αφορά τα παιδιά τόνισα….

 175. BLOG_OTI_NANAI said

  149: Κώστα τα χαρίσματα ασφαλώς υπάρχουν και όσοι πιστεύουμε τα δεχόμαστε. Από την άλλη και το εμπόδιο υπάρχει, και όχι μόνο της θρησκείας. υπάρχει και εμπόριο αθεΐας, αντικληρικαλισμού κ.λπ. Υπάρχουν ένα σωρό ιστοσελίδες άθεων, αντιχριστιανών, αντικληρικαλιστών που γράφουν ό,τι παραμύθι τους περνάει από το μυαλό για να μαζεύουν οπαδούς και να ζουν από διαφημίσεις ή πωλήσεις βιβλίων. Κλασικό παράδειγμα ο Μιχάλης Καλόπουλος, οι Μυθικιστές, οι Ζειτγκέιστ, ο Λιακόπουλος και αμέτρητο άλλοι.

  Για τις προφητείες του Παΐσίου πάντως, κρατάω μικρό καλάθι διότι «πουλάνε» και μπορεί πολλές εξ΄αυτών να είναι φέικ νιους. Για παράδειγμα, έχω 5 βιβλία του γέροντα Παΐσίου αλλά πουθενά δεν έχω δει να γράφει οτιδήποτε για τη Μακεδονία. Βεβαίως μπορεί να υπάρχει κάπου αλλού, αλλά και για όλα αυτά θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ποιοι τα γράφουν και με ποιο σκοπό τα κυκλοφορούν.

 176. BLOG_OTI_NANAI said

  176: ΔΙΟΡΘΩΣΗ: όχι «και το εμπόδιο» αλλά «και το εμπόριο»

 177. BLOG_OTI_NANAI said

  175: Είναι μια αντίληψη του μέτρου που αφορά τους πάντες. Πριν πάω για πρώτη φορά στο Άγιο Όρος, καλοκαίρι συνήθως, δεν ήξερα ότι υπάρχουν δεσμεύσεις για τους άντρες που αφορούν βερμούδες ή και ρούχα όπως φανέλες, μπλούζες χωρίς μανίκια ή πουκάμισα με πολύ κοντά μανίκια. Δεν επιτρέπουν να εμφανίζεσαι έτσι.

  Πάντως, σε μοναστήρια που έχουν αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες δεν έχω δει να σχολιάζεται νήπιο για σορτσάκι.

 178. Γιάννης Ιατρού said

  178 (τέλος): Θα κοιτούν προς τα πάνω και δεν θα το βλέπουν 🙂
  Καλά, είναι ποτέ δυνατόν να προκαλούν το όποιο αίσθημά τους περί κοσμιότητας τα παιδιά; Τι αντίληψη «μέτρου» μπορεί να είναι αυτή;
  Τέλος πάντων, άστο, πάντως στο 151 παρέθεσα μόνο, κι ο καθένας κρίνει μόνος του αν θέλει.
  Την γνώμη μου την έγραψα στο 157 (απαντώντας στο 152) κι ειδικά στο τέλος, επομένως αυτά που μου προσάπτεις (..που δεν θες να πεις ότι το παρέθεσες.., #174) δεν αληθεύουν, δεν κρύβομαι.

 179. Pedis said

  Ε ρε διείσδυση, εμβέλεια και επιρροή ο προφήτης στην ελληνική διανόηση … χαχαχα, έγραψα διανόηση.

  Ο μεγαλοδύναμος να βάλει το χέρι του, γιατί με τους πιστούς που του έχουν τύχει σε αυτή τη γωνιά της υδρογείου πούχουν συνάψεις από λουκούμι την έχουμε γαμεύσει ως τόπος και ως λαός.

 180. Theo said

  Καλημέρα,

  Τον άγιο Παΐσιο τον έχω γνωρίσει πολύ καλά κι έχω αναφερθεί εδώ κάποιες φορές σε αυτόν (τελευταία στο https://sarantakos.wordpress.com/2019/01/30/ambrosios-2/#comment-562146). Τον έχω συναντήσει γύρω στις 50 φορές, τις 35 κουβέντιασα μαζί του και τον θεωρώ ως τον άνθρωπο που μου έχει φερθεί καλύτερα στη ζωή μου.

  Μου έχει πει δυο τρία πράγματα για τη ζωή μου που επαληθεύθηκαν στο μέλλον. Αυτό μπορεί και από ανθρώπινη διορατικότητα, που λέει η Χαρούλα στο σχ. 135. Αλλά σε μια συνάντηση που με κράτησε δυόμιση ώρες στο καλύβι του μου είπε έμμεσα πως έχει από Θεού υπερφυσικό διορατικό χάρισμα (να βλέπει, δηλαδή, πράγματα που γίνονται μακριά εκείνη τη στιγμή) και μου το επιβεβαίωσε λέγοντάς μου για κάτι που συνέβη την ώρα που συζητούσαμε σε τόπο με τον οποίο δεν είχαμε οπτική επαφή. Και γνωρίζω δεκάδες άλλους που τον συνάντησαν και τους είπε πράγματα από τη ζωή τους ή τους προσφώνησε με το όνομά τους, ενώ συναντιόνταν πρώτη φορά.

  Όσοι ασχολούνται με «προφητείες» του και τις αναμεταδίδουν, μειώνουν τη μεγάλη προσωπικότητά του, παρουσιάζοντάς τον κάτι σαν Λιακόπουλο, και είναι αυτοί που έλάχιστα τον γνώρισαν. (Εξαιρώ εδώ τον κατά κόσμον Ιωάννη του σχ. 153, που τον γνωρίζω από πριν να γίνει μοναχός, που ήταν μάλλον ο πιο προσφιλής και έμπιστός του. Κι αυτός όμως, πέρυσι εξέδωσε βιβλίο με όσα έζησε με τον Άγιο κι όσα του εκμυστηρεύτηκε αυτός, χωρίς να αναφέρει καμία «προφητεία» του. Ο άγιος γεννήθηκε στην Καππαδοκία, όπως κι οι παππούδες του πρώην Ιωάννη, πονούσε που την Αγιά Σοφιά και τα άγια χώματα της Μικράς Ασίας τα έχουν άλλοι τώρα και, με την κάρτα του αυτή, αυτόν τον πόνο και την ελπίδα του να ξαναγίνουν αυτά τα μέρη χριστιανικά εκφράζει στον συμπατριώτη του. Ωστόσο, υπάρχει φωτογραφία του με Τούρκους στην πατρίδα του, τα Φάρασα, όπου δείχνουν αδελφωμένοι. Κι όταν επισκέφτηκε τα πομακοχώρια της Θράκης, έλεγε πως οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι αγνότεροι στην ψυχή και καλύτεροι από εμάς. Αυτά ένας ρατσιστής δεν θα τα έλεγε ποτέ).

  Επειδή τον έχω ζήσει αρκετά, ξέρω πως στον καθένα μιλούσε ανάλογα με το τι είχε στην καρδιά του και το τι ήθελε να ακούσει. Ο ίδιος ποθούσε να μιλάει για (αγιο)πνευματικά θέματα, όταν όμως ο συνομιλητής του δεν τα «έπαιρνε», του έλεγε άλλα. Έτσι, και σε πολλούς στρατόκαυλους μιλούσε για εθνικά θέματα, πολλές φορές χάριν αστεϊσμού ή με το «ας υποθέσουμε» πως κάτι θα γίνει. (πχ σε κάποιον στρατιωτικό που του έλεγε πως δεν πάνε καλά τα πράγματα του είπε πως αυτός θα μπει επικεφαλής του στρατού στην Πόλη. Κι ο καραβανάς το έδεσε κόμπο.) Κι αυτἀ αυτοί τα έπαιρναν στα σοβαρά, σαν προφητεία.

  (Στις 35 περίπου φορές που συζήτησα μαζί του η κουβέντα πάντα αφορούσε πνευματικά θέματα. Μόνο μια φορά μου έκανε μια γεωπολιτική πρόβλεψη, που όμως δεν επαληθεύτηκε.)
  Και νομίζω πως τις περισσότερες από τις «προφητείες» που κυκλοφορούν με το όνομά του δεν τις είπε αυτός αλλά κάποιοι άλλοι τις επινόησαν, για ευνόητους λόγους.

  Όσο για τις ανορθογραφίες του, είχε τελειώσει το δημοτικό κι είχε αφήσει από νωρίς τα γράμματα. Όμως, είχε την από Θεού σοφία να «καταλαβαίνει» πολλά, και σε θεολογικά και σε θέματα των θετικών επιστημών, γι’ αυτό και πολλοί πανεπιστημιακοί τον επισκέπτονταν για να τον συμβουλευτούν και για την προσωπική ζωή τους αλλά και για επιστημονικά θέματα. (Στο παρελθόν είχα αναρτήσει σε δύο ιστότοπους μια λίστα με πανεπιστημιακούς που τον συμβουλεύονταν, ένας από αυτούς φυσικός, ο κορυφαίος στην Ευρώπη στον τομέα του. Δεν την αναρτώ εδώ, για να μην παραμακρύνει το σεντόνι.)

  Αυτό που μου έμεινε είναι η χαρά που μου μετέδιδε -κάτι από τη χάρη του Θεού που είχε μέσα του- με το να τον βλέπω και μόνο. Γι’ αυτό και λυπάμαι όταν βλέπω ανθρώπους που δεν τον γνώρισαν ή που τον επισκέφτηκαν μια δυο φορές και δεν ένιωσαν αυτή την ακτινοβολία και την ευωδία της Χάριτος που εξέπεμπε να τον παρουσιάζουν κάτι σαν Λιακόπουλο.

  Όσο για το ησυχαστήριο της Σουρωτής, όπου μονάζει και μια παιδική φίλη μου, ξέρω ότι στενάζει από το βάρος των προσκυνητών και κάθε άλλο παρά εμπορευματοποιεί τον άγιο και την πνευματική κληρονομιά του. Επικεντρώνονται στο να ακολουθούν τις διδαχές του και να διαδίδουν αυτήν την κληρονομιά με τις εκδόσεις τους.

 181. BLOG_OTI_NANAI said

  179: Βρε Γιάννη, ένα αγόρι ή κορίτσι π.χ. 12 ετών, παιδιά δεν είναι; Αν όμως είναι ψηλά για την ηλικία τους και έχουν πατέρα ή μάνα τρεις λαλούν που τα αφήνει να ντύνονται όπως να’ ναι -και τα’ χουμε δει αυτά, ειδικά τα καλοκαίρια- δεν ταιριάζει με το μέρος αυτό. Δηλαδή θα κάτσει ο άλλος να πει «η ενδυμασία αφορά παιδιά τάδε ανάπτυξης ή ηλικίας»; Λέει γενικά παιδιά για να πιάσει και τους βαρεμένους γονείς. Αλλά σου λέω, ποτέ δεν έτυχε να δω να σχολιάζεται το σορτσάκι ή φουστανάκι ενός όντως μικρού παιδιού. Κυρίως τα μεγαλύτερα αφορά αυτό, να έχουν το νου οι γονείς.

 182. BLOG_OTI_NANAI said

  180: Κοίτα σύμπτωση, κι εγώ γέλασα όταν έγραψες «διανόηση», και λέω κοίτα που δεν ξέρει τι σημαίνει, αλλά το έγραψε σωστά ο μπαγάσας.

 183. Γς said

  181 τέλος:

  Χαλάν τη πιάτσα δηλαδής

 184. Theo said

  Ε, ναι, χαλάν την πιάτσα των Λιακόπουλου, Βελόπουλου, «Στόχου», «Ελεύθερης Ώρας», κλπ.
  Εδώ είναι μάλλον όλες οι εκδόσεις τους στα ελληνικά. Τις έχω διαβάσει όλες, εκτός από μία, και πουθενά δεν έχω δει καμιά «προφητεία» του.

 185. Theo said

  το 185 στο 184.

 186. Αρλουμποκυνηγός said

  Να μάς σχολιάσει ο κ. Theo που είχε γνωρίσει τον πάτερ Παΐσιο την ομολογία του γέροντα ότι επί Συμμοριτοπολέμου η Αγία Βαρβάρα τον είχε βάλει με ρουσφέτι (αν και ήταν αγράμματος) στους διαβιβαστές, ώστε να μή σκοτωθεί στην πρώτη γραμμή. Επίσης, να μάς σχολιάσει κ. Theo την διαβεβαίωση του πάτερ Παΐσιου ότι η αγία Βαρβάρα επενέβαινε θαυματουργικά και ζητούσε από τους γιατρούς να του αλλάξουν τα σωληνάκια

  Επίσης, όσοι λένε πως ο πάτερ Παΐσιος ήταν κατά του Οικουμενισμού, να βγούν και να μάς σχολιάσουν το παρακάτω βίντεο (Νοέμβρης 1992) όπου ο γέρων Παΐσιος φιλάει δουλικά το χέρι του αιρεσιάρχη Βαρθολομαίου

  Τέλος, να μάς πεί κι ο κ. Σαραντάκος αν ισχύει αυτό που είπε την Παρασκευή 1η Φλεβάρη ο Άδωνης στο παρακάτω βίντεο (43.30 έως 44.30) ότι με την Συμφωνία των Πρεσπών απαγορεύεται να λέμε πως η Μακεδονία είναι ελληνική

 187. Pedis said

  καλά, χάθηκαν τα μπλογκ για θρησκόληπτους και βαρεμένους;! Τι στο διάολο, κυριακάτικα. Νικοκύρη, επειδή δεν προβέπω να αγιάσουμε σήμερα, κλείσε το ποστάρισμα.

 188. Δεν ξέρω αν απαγορεύεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά καλό είναι να μη λέμε πως ΟΛΗ η Μακεδονία είναι ελληνική, για να μη μας κατηγορήσουν για επεκτατισμό 🙂

 189. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  156. Στα ηρακλειώτικα μέρη, πάντως, έχει επικρατήσει σχεδόν ολοκληρωτικά η έκφραση «την ήπιε την πορτοκαλάδα», με τη σημασία ακριβώς που αναφέρεις: την πάτησε, την έπαθε κ.τ.ό.

  Τη γ(κ)αζόζα σε επιστρεφόμενο (επαναχρησιμοποιούμενο) μπουκάλι τη θυμάμαι να κυκλοφορεί και μέχρι αρχές της δεκαετίας του 60 στην Κρήτη, ειδικά στα χωριά. Και ήταν βέβαια το γ(κ)αζομπούκαλο αυτό με την ιδιότυπη κωνοειδή μπίλια από πάνω, που έκλεινε αεροστεγώς το στόμιο με ένα ελαστικό δακτύλιο (φλάντζα). Δεν έχω διαθέσιμη κάποια αυθεντική φωτογραφία, αλλά τελευταία έχουν ξαναεμφανιστεί στην αγορά, όπως:

  Μπράβο που θυμήθηκες το «μπυράλ»! Συμφωνώ απολύτως με τα γραφόμενά σου. Να αναφέρω και την παρόμοιας γεύσης «ζελίτα», χωρίς εκχύλισμα χαρουπιού. Επίσης κρητικής έμπνευσης αναψυκτικό. (εδώ σε μεταλλικό κουτί)

 190. Tomás de Torquemada said

  Περί προφητολογούντων.

  Διατί ο κ. Σαραντάκος αποκρύπτει τι έχει πει ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τους μετά Χριστόν προφήτες;

  «…ἀποκριθεὶς ὁ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς· Βλέπετε μή τις ὑμᾶς πλανήσῃ. πολλοὶ γὰρ ἐλεύσονται ἐπὶ τῷ ὀνόματί μου λέγοντες, ἐγώ εἰμι ὁ Χριστός, καὶ πολλοὺς πλανήσουσι. μελλήσετε δὲ ἀκούειν πολέμους καὶ ἀκοὰς πολέμων· ὁρᾶτε, μὴ θροεῖσθε· …» (Ματ. 24, 4 κ.ε.)

  «Ὁ νόμος καὶ οἱ προφῆται ἕως Ἰωάννου· ἀπὸ τότε ἡ βασιλεία τοῦ Θεοῦ εὐαγγελίζεται καὶ πᾶς εἰς αὐτὴν βιάζεται.» (Λουκ. 16, 16)

 191. Theo said

  @187:
  Δεν ξέρω αν τρολάρεις, αλλά θα σου απαντήσω σοβαρά.

  Η Αγία Βαρβάρα δεν τον είχε βάλει στους διαβιβαστές, ώστε να μή σκοτωθεί στην πρώτη γραμμή αλλά για να του κάνει το χατήρι που της ζητούσε να μην σκοτώσει: «Αγία μου Βαρβάρα, ας κινδυνέψω στον πόλεμο, βοήθησέ με μόνο να μη σκοτώσω άνθρωπο.» («Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης», Βασιλικά Θεσσαλονίκης 2015, σ. 66).
  Ούτε αγράμματος ήταν. Είχε τελειώσει το δημοτικό κι είχε εκδώσει τέσσερα βιβλία εν ζωή (βλ. τον λίκνο του σχ. 185).
  Κι ως μέσο για την κατάταξή του στις Διαβιβάσεις, θεωρούσε τον Χριστό: «Οι συστρατιώτες του τον ρωτούσαν αν είχε κάποιο μέσον […] «΄Οχι, έλεγε, ποιον να έχω;» Κι όταν επέμεναν, τους απαντούσε: «έχω τον Χριστό στο άλλο Επιτελείο» (ό.π.).
  Διακινδύνευσε δε πολλές φορές στην πρώτη γραμμή, χωρίς να πιάσει όπλο ποτέ. Υπηρέτησε επί μήνες στην ορεινή Ναυπακτία ν μέσω χειμώνα και λυσσωδών μαχών, κι έτρεξε τριακόσια μέτρα μέσα στα πυρά του ΔΣΕ «χωρίς καμία κάλυψη», για να σώσει συστρατιώτη του που κινδύνευε, «τον φορτώθηκε στην πλάτη μαζί με τον ασύρματό του» και επέστρεψε («Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης», σσ. 83-84).

  Όσο για τα θαύματα, τι να σχολιάσω; «Ὅπου Θεὸς βούλεται, νικᾶται φύσεως τάξις».

  Ναι, ήταν κατά του Οικουμενισμού, αλλά δεν θεωρούσε οικουμενιστή τον Πατριάρχη. Και όσους παλαιοημερολογίτες του έλεγαν κάτι τέτοια εναντίον του Πατριαρχείου και της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τους έπαιρνε και τους σήκωνε. Τους αποκαλούσε «αθεόφοβους» και τους έδιωχνε οργισμένος από το καλύβι του.

 192. Theo said

  Συγγνώμη για τα παχιά στοιχεία. Κάποιο λάθος έγινε.

  @188:
  Και υπέρ της λογοκρισίας, βλέπω!!!
  Ε, δεν πάς σε κανένα κνίτικο ιστολόγιο;

 193. BLOG_OTI_NANAI said

  187: Ασφαλώς κατανοούμε τις παροδικές ή μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες των συνανθρώπων μας, και γι’ αυτό να εξηγήσουμε ότι λόγω της κατάστασης σου μπερδεύτηκες και έγραψες για «ρουσφέτι ώστε να μή σκοτωθεί στην πρώτη γραμμή«, ενώ σίγουρα ήθελες να γράψεις ότι αυτό που ζήτησε ο γέροντας ήταν, «ας κινδυνεύσω στον πόλεμο, αλλά μόνον άνθρωπο να μη σκοτώσω«.

  Για τις παροχετεύσεις ο καθένας θα προσευχόταν να έρθει ο γιατρός να τις βγάλει, διότι τις είχε επί 30 ημέρες στις δύο εγχειρήσεις που τον υπέβαλαν λόγω μιας ασθένειας που του άφησε σοβαρά προβλήματα. Ευχαριστούμε πάντως για το χιουμοριστικό σχόλιο, και ποιος δεν θα χαμογελούσε ακούγοντας ιστορίες βαριά ασθενών.

 194. BLOG_OTI_NANAI said

  188: «χάθηκαν τα μπλογκ για βαρεμένους;»

  Νομίζω είναι μια μεγάλη σοφία η αυτοκριτική στον άνθρωπο.

 195. Pedis said

  # 193 – Με το μπαρδόν, παρεξήγηση! Ξεφτιλίστε ελεύθερα!

 196. Pedis said

  λάθος, όχι ξεφτιλίστε. Ξεφτιλιστείτε ελεύθερα.

 197. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 198. BLOG_OTI_NANAI said

  191: Πολύ ωραία εδάφια αυτά και φαντάζομαι θα μας το ερμηνεύσεις γιατί ο ίδιος ο Χριστός είπε, «ο πιστεύων εις εμέ, τα έργα ά εγώ ποιώ κακείνος ποιήσει, και μείζονα τούτων ποιήσει» (Ιω. 14,12) και γιατί ο ίδιος ο Λουκάς, στις Πράξεις, μιλάει όντως για «μετά Χριστόν προφήτες»: «τούτω δέ ήσαν θυγατέρες τέσσαρες παρθένοι προφητεύουσαι» (Πράξ. 21,9).

 199. BLOG_OTI_NANAI said

  196, 197: Το παλικάρι πίνει πολλές γκαζόζες.

 200. Tomás de Torquemada said

  #199
  Ο Χριστός μιλά για έργα όχι προφητείες. Άλλωστε ο Χριστός δεν προφήτευε (τι σόι αιρετικός είσαι που θα βγάλεις το Χριστό προφήτη; ).
  Ο Λουκάς δεν είναι ο Χριστός.

 201. BLOG_OTI_NANAI said

  201: Το θέμα είναι ότι δεν τα είχες σκεφτεί καλά και ήδη μας επικαλέστηκες τον Λουκά ως γνώστη της διδασκαλίας του Χριστού, και για κακή σου τύχη την προφητεία για τον Απ. Παύλο στο 21,10 ο Λουκάς, την περιγράφει ως έργο του Αγίου Πνεύματος: «ως λέγει τό Πνεύμα τό Άγιον».

  Απλά μην μπλέκεσαι με όλα.

 202. Tomás de Torquemada said

  #202

  Να λες τι να κάνουν ή όχι στο σόι σου και στην οικογένειά σου, όχι σε μένα.

  Πέραν τούτου του διαδικαστικού, δεν επικαλέστηκα τον Λουκά ως γνώστη κλπ, παρέθεσα τι λέει ο Λουκάς ότι είπε ο Χριστός και δεν έχω λόγο να αμφισβητώ αυτό που λέει ο Λουκάς ότι είπε ο Χριστός, όπως εσύ.

  Για δική σου κακή τύχη και μαύρη σου αντάμα, ξέρω ανάγνωση:

  «…Ἡμεῖς δὲ τὸν πλοῦν διανύσαντες ἀπὸ Τύρου κατηντήσαμεν εἰς Πτολεμαΐδα, καὶ ἀσπασάμενοι τοὺς ἀδελφοὺς ἐμείναμεν ἡμέραν μίαν παρ’ αὐτοῖς. τῇ δὲ ἐπαύριον ἐξελθόντες ἤλθομεν εἰς Καισάρειαν, καὶ εἰσελθόντες εἰς τὸν οἶκον Φιλίππου τοῦ εὐαγγελιστοῦ, ὄντος ἐκ τῶν ἑπτὰ, ἐμείναμεν παρ’ αὐτῷ. τούτῳ δὲ ἦσαν θυγατέρες παρθένοι τέσσαρες προφητεύουσαι. ἐπιμενόντων δὲ ἡμῶν ἡμέρας πλείους κατῆλθέ τις ἀπὸ τῆς Ἰουδαίας προφήτης ὀνόματι Ἄγαβος, καὶ ἐλθὼν πρὸς ἡμᾶς καὶ ἄρας τὴν ζώνην τοῦ Παύλου, δήσας τε αὐτοῦ τοὺς πόδας καὶ τὰς χεῖρας εἶπε· Τάδε λέγει τὸ Πνεῦμα τὸ ἅγιον· τὸν ἄνδρα οὗ ἐστιν ἡ ζώνη αὕτη, οὕτω δήσουσιν εἰς Ἱερουσαλὴμ οἱ Ἰουδαῖοι καὶ παραδώσουσιν εἰς χεῖρας ἐθνῶν…» (Πραξ. 21, 7-11).

  Ο Άγαβος είπε ότι λέγει Πνεύμα το άγιο, όχι ο Λουκάς.

  Όπως είπε κι ένας που κάνουν* βάρδιες εδώ στο μπλογκ, για να μη περάσει ατουφέκιστο κανά «αντιχριστιανικό» σχόλιο, σε ένα άλλον που κάνει ένα σχόλιο στη χάση και τη φέξη «Απλά μην μπλέκεσαι με όλα».

  *κάνει (lapsus digiti).

 203. BLOG_OTI_NANAI said

  203: Αφού μάστορα λες «δεν έχω λόγο να αμφισβητώ αυτό που λέει ο Λουκάς» τότε δεν βλέπεις την αποδοχή της προφητείας; Άκου, «ο Άγαβος είπε ότι λέγει Πνεύμα το άγιο, όχι ο Λουκάς». Αλλά έτσι που τα έμπλεξες άντε ξέπλεξε τα.

  Εδώ είναι και χώρος ευρύτερων συζητήσεων. Προσωπικά δεν ασχολούμαι με όλα τα αντιχριστιανικά σχόλια, αλλά έχω αδυναμία σε αυτούς που παριστάνουν τον πονηρό επάνω σε αντικείμενα που δεν κατέχουν. Οπότε, όταν θα παριστάνεις τον πονηρό, τουλάχιστον να ξέρεις να το κάνεις. Οπότε να το θυμάσαι για την επόμενη φορά…

 204. BLOG_OTI_NANAI said

  204: Μια απαραίτητη σημείωση επάνω σε αυτό: δεν θα με δεις ποτέ να γράφω οτιδήποτε με την παραμικρή βεβαιότητα σε ζητήματα με τα οποία είμαι άσχετος όπως γλωσσολογικά και πολλά άλλα. Μόνο ψάχνω, παραθέτω ή ρωτάω να μάθω.

 205. Tomás de Torquemada said

  #204α
  Όπως πάντα διαστρεβλώνεις. Είπα: «δεν έχω λόγο να αμφισβητώ αυτό που λέει ο Λουκάς ότι είπε ο Χριστός, όπως εσύ» κι αυτό είναι το «Ὁ νόμος καὶ οἱ προφῆται ἕως Ἰωάννου». Δεν καταλαβαίνεις ότι άλλη βαρύτητα έχει ο Λόγος του Χριστού, όπως τον κατέγραψε ο Λουκάς, κι άλλη ο Λόγος του Αγάβου, όπως τον κατέγραψε πάλι ο ίδιος; Εκτός αν στο τέλος μας πεις ότι αυτό που λέει ο Άγαβος, ή ακόμα κι αυτό που γράφει ο Λουκάς, ότι ο Άγαβος ήταν προφήτης, έχει ίση ή μεγαλύτερη συμβολή στη διαμόρφωση της πίστης και του δόγματος από τα λόγια του Χριστού.

  204β-205
  Για όποιον έχει παρακολουθήσει τι είδους και ύφους σχόλια και προτροπές υπογράφονται από το ψευδώνυμο «BLOG_OTI_NANAI», η φράση «Εδώ είναι και χώρος ευρύτερων συζητήσεων. Προσωπικά δεν ασχολούμαι με όλα τα αντιχριστιανικά σχόλια, αλλά έχω αδυναμία σε αυτούς που παριστάνουν τον πονηρό επάνω σε αντικείμενα που δεν κατέχουν. Οπότε, όταν θα παριστάνεις τον πονηρό, τουλάχιστον να ξέρεις να το κάνεις. Οπότε να το θυμάσαι για την επόμενη φορά…» μαζί με το σχόλιο 205 φαντάζουν τόσο μακρινές από τον υστερικό και μισαλλόδοξο λόγο του «κανονικού» Μπλογκ που καθιστούν μάλλον σίγουρο ότι είστε πάνω από ένας. Λεγεών σχεδόν!
  Άντε, περιμένω τώρα να αλλάξετε βάρδια να δούμε και κανά απόκομμα βιβλίου κιτρινισμένο…

 206. Χαρούλα said

  Ειρήνη υ(η)μίν!

  H γνώσις φυσιοί, η δε αγάπη οικοδομεί. (φυσιοί=φουσκώνει)
  Αποστ. Παύλος (προς Κορινθίους Α’ 8:1)

 207. Σωτήρς said

  Ωραία εάν και χθεσινά τα μεζεδάκια.

  Οι αρχαίοι προφήτες του Ισραήλ τι ρόλο βαράγανε στην κοινωνία; Φάση ιεροκήρυκας μητροπόλεως Γερσαλής; Καλόγεροι; Είχε η κοινωνία απαίτηση για προφητείες κάθε Σάββατο;

 208. Γιάννης Ιατρού said

  Όσο υπάρχουν τέτοια …. η ξεφτίλα θα συνεχίζεται! Αλλά βολεύει φαίνεται, γι αυτό δεν ακούγεται κιχ στα ΜΜΕ από εκκλησιαστικούς κύκλους.

 209. Γιάννης Κουβάτσος said

  208: 😂😂😂

 210. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το 210 στο αριζονίτικο 209. 😊

 211. Μαρία said

  209
  Το διέδωσε στο τουίτ μια ψεκασμένη ελληνοκαναδέζα 🙂

 212. Χαρούλα said

  209, πες το ντέ! Αυτό ήταν που έβλεπα και ανησυχούσα μήπως είναι ΟΥΦΟ;

  Άντε τώρα κάποιος καλός χριστιανός ας το σβήσει, να κοιμηθούμε οι πρωινοί!👻

 213. Γιάννης Ιατρού said

  212: ναι, αλλά το έχει σβήσει πλέον (έλα ντε όμως που κάτι τέτοια τα κρατάμε 🙂 🙂 )

 214. Theo said

  @209:
  Και τι θες, ρε Γιάννη, η επίσημη Εκκλησία να ασχολείται με το τι ανεβάζει στο Διαδίκτυο ο κάθε βαρεμένος; Σοβαρολογείς;

 215. 209 Ποιά ξεφτίλα κ/ψ? Εγώ διαβάζω στο λυγξ που έδωσες τα εξής αποκαλυπτικά:

  Η αδελφή του μετέφερε στον μοναχό το παρακάτω παράδοξο γεγονός.

  NB -40% – Φθινόπωρο/Χειμώνας –
  Τώρα η νέα συλλογή φτηνότερα

 216. Μαρία said

  214
  Βάζω κι αυτό της ίδιας https://twitter.com/blackjaguar35/status/1091581068405342213 για να γελάσετε με τα σχόλια.

 217. Μαρία said

 218. Χρήστος Π. said

  1) Πολύ γκαζόζα έπινε και ο Κοτζιάς και δεν πρόσεξε ότι οι εταιρείες που το ΥΠΕΞ έδινε δουλειες ήταν του Σόρος. Είναι κακό αυτό; Ίσως ναι ισως όχι, αλλά την εποχή των Πρεσπών και των σχέσεων Σόρου-Σκοπίων (που βλέπω διευρύνονται με νέες δουλειές), γίνεσαι πονηρούλης.

  2) Μόνο οι αφελείς πιστεύουν ότι χρόνιοι «μακεδονομάχοι» έδωσαν ξαφνικά ψήφο υπέρ της συμφωνίας Πρεσπών, άνευ εξαγοράς. Η Κουντουρά ειδικά σουργελοποιήθκε περαιτέρω και θα το έκανε υποθέτω σε καλή τιμή. Δεν βλέπω δε να κάνει μηνύσεις στον υπόπτων διασυνδέσεων κ. Μακελειό, που έβαλε και λεπτομέρειες (ονόματα, φωτογραφίες, κλπ) για τον ελληνοαμερικανό που της εφερε τη μια δόση με την οποία πούλησε τη ψήφο της, αλλάζοντας στάση λίγο καιρό πριν ψηφιστεί η συμφωνία.

  3) Περιμένω και τη μηνυση με την οποια απειλούσε ο Κοτζιας το συκοφάντη Καμμένο, που μας ειπε ότι ο Κοτζιάς τα άρπαξε χοντρά από Σόρος. Κάτι μου λέει ότι η αναμενόμενη μήνυση του θιγμένου Κοτζιά θα καταλήξει μεγαλύτερο σήριαλ και από τη δική των Ναζί.

  4) Ο Καμμένος τώρα ομολογεί ουσιαστικά πως ξέρει και το βουλώνει, αλλά θα αλλάξει στάση αν δεν μείνει αρχηγός κόμματος! Αν τέτοιος εκβιασμός δεν είναι είναι πολιτική αυτοκτονία τι είναι;

  Τελικά δεν μας ψεκάζουν, όπως ανησυχούσαν οι σοβαροί πολιτικοί μας Βορίδης και Κουβέλης. Μας ρίχνουν γκαζόζα στο νερό.

 219. Γιάννης Ιατρού said

  215: Τι λες ρε Theo, εδώ αυτά τα υπογράφει (βλ. 209) ένας ολόκληρος διδάκτωρ (της οδοντιατρικής είναι 🙂 🙂 ), που αρθρογραφεί (ολόκληρο tag έχει), όπως βλέπεις, σε ιστότοπους με όνομα τρανταχτό και άμεσα συνδεόμενο με την εκκλησία ….
  Ε, λέω εγώ τώρα, μιά κάποια δήλωση/νεύμα/αποστασιοποίηση θα όφειλαν να κάνουν οι επίσημοι κύκλοι της εκκλησίας, να προστατεύσουν το ποίμνιο από τέτοιους τύπους που χρησιμοποιούν τους Αγίους (συνήθως τον Α. Παϊσιο, τον Α. Κοσμά τον Αιτωλό ή κάποιον αγιορείτη γέροντα… ) για να διαδώσουν ό,τι τους καπνίσει.

 220. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τρολιά είναι ο Εφραίμ ο Αριζονίτης, αλλά, είπαμε, στα θέματα που άπτονται του ψεκασμού άντε ξεχώρισε την αληθινή είδηση από την τρολιά.

 221. Pedis said

  Δεν πρόκειται για εγκεκριμένο και ορίτζιναλ προφήτη με πιστοποίηση και συστατικές αγίων. Άμα ήταν δεν θα είχε ιδίαν άποψη ο Τεό και δεν θα μας πέταγε έτριβε στα μούτρα τα άπαντα του ο έτερος καντηλανάφτης;

  Αιδώς συκοφάντες!

  # 206 – Μπα, ο ίδιος κάλος είναι. Ας είμαστε λίγο περισσότερο αισιόδοξοι με τους ανθρώπους, ακόμη και με τους θεούσους. Υπάρχουν και πολλές καλές ψυχές.

 222. Theo said

  @221:
  Ε, φυσικά τρολιά είναι. Όταν το επιχείρημα για το ότι φως που τάχα βλέπει η NASA πάνω από τη χώρα μας είναι η Παναγία γιατί η Παναγία είναι η Μητέρα του Φωτός (ενώ η Παναγία ονομάζεται Μητέρα του Φωτός, δηλαδή του Χριστού), δεν μπορεί να μην είναι τρολιά.

  @220:
  Αν ασχολιόταν με αυτά τα ψώνια η επίσημη Εκκλησία, απλώς θα αύξανε τη επισκεψιμότητα των ιστοτόπων τους. Εδώ δεν ασχολείται με τις πλαστογραφίες και τερατολογίες των παγανιστών, και το κάνουν κάποιοι ιδιώτες όπως η ΟΟΔΕ.

 223. Μαρία said

  223
  Τρολιές είναι αυτά που γράφει το βατράχι και το κουλούρι. Ο οδοντίατρος όμως δείχνει να τις πιστεύει τις αρλούμπες που γράφει.

  Στο μεταξύ στο σάιτ που έδωσε ο κακόψυχος διαβάζω οτι ο Εφραίμ όχι ο Αριζονίτης ξανάπαθε έμφραγμα. Φαίνεται οτι τα ταξίδια στο εξωτερικό δεν τα σηκώνει.

 224. Σωτήρς said

  221 Ο Εφραίμ Αριζονίτης δεν είναι τρολιά, υπάρχει ο άνθρωπος. Νομίζω έχει πέραση σε φανατικούς τύπους.

 225. Μαρία said

 226. Γιάννης Ιατρού said

  224: Έχει και τας Σέρρας μέσα 🙂

 227. Theo said

  224, 225:
  Φυσικά κι ο Εφραίμ ο Αριζονίτης υπάρχει, έχει ιδρύσει 19 μοναστήρια σε ΗΠΑ και Καναδά, και πολλοί Ελληνοαμερικάνοι (και κάποιοι «converts» συνάμα) πίνουν νερό στο όνομά του. Αλλά αυτός αποκλείεται να μη γνωρίζει πως Μητέρα του Φωτός σημαίνει Μητέρα του Χριστού, οπότε είναι απίθανο να είπε αυτό που του αποδίδουν για το φως που τάχα βλέπει η NASA πάνω από τη χώρα μας. Κάποιος, λοιπόν, τον τρόλαρε, και οδοντίατρος το έχαψε και το αναμεταδίδει.

 228. Pedis said

  # 217 – Δεν βλέπω τη Σικελία που είναι η αρχαιοτέρα και σαφώς ελληνικοτέρα της Μακεδονίας???!!! Προδοσία!!!

  Υπόψην, και τα σικελικά θεμέλια είναι σαθρά, από πάστα άλα νορμα και οι κολόνες από κανόλι (προφητεία του Σαν Παστιτσίνο).

 229. Μαρία said

  227
  Στο σάιτ; Δώσε λινκ.

 230. Γιάννης Ιατρού said

  228: Στην Αριζόνα

  230: Εδώ 🙂

 231. Μαρία said

  228
  Δηλαδή ο οδοντογιατρός που το αναμεταδίδει καλοστέκεται κατα τη γνώμη σου; Κι ο δικός μου οδοντογιατρός είναι και οδοντογιατρός του Εφραίμ του θκου μας αλλά δεν διαδίδει τέτοιες μπούρδες.

 232. Μαρία said

  231
  Φοβερή επένδυση. Πόσο να πουλιέται το στρέμμα στην Αριζόνα;

 233. Γιάννης Ιατρού said

  233: Να πάει απ΄ εκεί ο αντιπρόσωπος του μπλογκ και να μας ενημερώσει 🙂

 234. Γνωρίζετε το άσμα (από προπολεμική επιθεώρηση μάλλον) ;

  Στην Αριζόνα
  δεν φορούνε βρακοζώνα
  ούτε μπλούζα
  ούτε βρακί…

 235. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σοβαρά υπάρχει ο Εφραίμ ο Αριζονίτης; Εγώ λόγω του «Αριζονίτης» θεώρησα ότι είναι τρολιά. Α, τότε ανατρέπονται όλα. Το φως πάνω απ’ την Ελλάδα και ο ψεκασμένος οδοντίατρος δεν μου έκαναν εντύπωση, αλλά αυτό το «Εφραίμ ο Αριζονίτης» το θεώρησα ευφάνταστη τρολιά. 😇

 236. Γιάννης Ιατρού said

  καλημέρα

  235, 236: Άλλοι τρώνε τα νιάτα τους στην έρευνα και ανάδειξη πρωτογενών πηγών κι εσείς παραθέτετε προπολεμικά άζματα αμφιβόλου ηθικής αξίας και ειρωνεύεστε σπουδαγμένους κι επιστήμονες. 🙂
  Mundus vult decipi, ergo decipiatur

 237. Γιάννης Κουβάτσος said

  237: Δηλαδή, αν ήταν σε άλλη πολιτεία, θα είχαμε τον Εφραίμ τον Τεξανό, τον Καλιφορνέζο, τον Αϊνταχίτη κλπ; 😊

 238. spiral architect 🇰🇵 said

  @238: Στο βιβλίο Γκίνες το Αϊντάχο βρίσκεται σε αέναη κόντρα για το βραβείο τηγανητής πατάτας με τη Νάξο. 😀

 239. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καλημέρα! ‘Αραγε υπάρχει στα σχετικά ληξιαρχεία πόσοι Εφραίμ και Παϊσιοι υπηρετούν στις τάξεις της Εκκλησίας;
  (Σα να έχουν σουξε αυτά τα δυο ονόματα).

  231α Ουδέν περιττόν!’Εμαθα την αβραμιαία φιλοξενία. Του Αβραάμ τα αγαθά, φαντάζομαι, παρότι,αγνοώντας το , στην πρώτη ανάγνωση και για όαση εκεί μιλώντας, αδαμιαία, το πέρασα.Και λόγω τιμής, τώρα δα παραπληκτρολόγησα *αγαμιαία* και το έσβησα τελευταίο δευτερόλεπτο.

 240. Γιάννης Ιατρού said

  Γενικά το «Εφραίμ» συντάσσεται με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes.
  Έναν Τεξανό αδελφό έχουμε πάντως ολούθε (κι έναν ILL Οινοήτη, ειδωλολάτρη κι αμαρτωλό, που έχει απολέσει το προορατικό χάρισμα και στέλνει τον κόσμο στον κουβά) 🙂

 241. Γιάννης Ιατρού said

  ΕΦΗ, καλημέρα
  επειδή η επανάληψη κλπ. κλπ. επαναλαμβάνω:
  Διαλυτικά με τόνο (ΐ-ΰ) :Συντόμευση πληκτρολογίου: Shift + W (μαζί και τα αφήνουμε, όπως όταν βάζεις τόνο) ► Γράμμα
  (ή Alt Gr + ; ► Γράμμα) 🙂 🙂

 242. Γιάννης Ιατρού said

  240β: Σωστά υποθέτεις. Αλλά έχει και συνέχεια:
  αβραμιαία φιλοξενία    ►λέγεται για την πλούσια φιλοξενία,
  αβραμιαίοι άνθρωποι ►χαρακτηρισμός για υπέργηρους με παλαιά νοοτροπία 🙂 🙂

 243. giorgos said

  Η ξεφτίλα έχει παρελθόν…Μακρυγιάννης κλπ.(οράματα έβλεπε κι’ αυτός σάν τόν άγράμματο γέροντα Παϊσιο)

 244. # 237

  Αγαπητέ, ουδέποτε θα αντιληφθείτε την πρωτογενή σχέση σημαίνοντος και σημαινομένου αν δεν είσθε γνώστης της Διαφυσικής Θεωρίας (Transphysics) και περιορίζεσθε αυτοβούλως στα στενά όρια της απλής Φυσικής και Μεταφυσικής. Δεν είναι δυνατόν να δέχεσθε πως εν πετάρισμα πεταλούδας στο Χονγκ Κονγκ μπορεί να προκαλέσει μιαν υπερχείλησιν του Αμαζονίου και να αγνοείται πως η πεταλούδα (ψυχή αρχαιοπρεπώς) ομοίως πεταρίζουσα προκαλεί ρεύσεις εις τας Αμαζόνας (θήλεις κατοίκους παραποταμίων περιοχών) ως πρεσβεύει η ως άνω θεωρία δια της σχέσεως αιτιατού –> αιτίου και ουχί αντιστρόφως μόνον

 245. # 245 συνέχεια

  Δηλαδή τι παραπάνω θέλετε δια να κατανοήσετε πως όλαι αι εξ Αριζόνος θεωρίαι ξεβρακώνονται ως προλέγει το άσμα ;. Να μελετάτε τας πηγάς αλλά να μην παραμελείτε τα σπουδαιότερα.

 246. cronopiusa said

  πολύ καταχνιά…

 247. Γιάννης Ιατρού said

  245: Το επιτελείον έχει γνώση του θέματος και των σχετικών εκδόσεων.
  Ερώτημα: Aπό ποία πηγή εμπνέεστε για τα πονήματά σας ; 🙂

 248. Αιμ said

  Δεν βγάλανε πρωϊνή βάρδια οι χριστιανοί και οργιάζετε … αντίχριστοι 🙂

  Και ο ύμνος της Μονής

  Καλή βδομάδα

 249. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

 250. Γιάννης Ιατρού said

  250: Καλημέρα Νίκο

 251. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ρε μπολσεβίκοι, βλέπω ξεσαλώσατε. 😉

  Δεν μας λέτε καλύτερα για τις προφητείες και τα οράματα του Μαρξ, που θα έφερνε τον παράδεισο εδώ στη γη και οι παλιότεροι σύντροφοί σας θυσίασαν εκατομμύρια ανθρώπους γι ‘αυτό το σκοπό; Ασχολείστε με την άκακη πίστη του κάθε ανθρωπάκου;

  Α! ξέρει κανείς και τι συζήτησε ο Αλέξης, κατά μόνας, με την Παναγία, όταν πήγε στο Όρος; 🙂

 252. ΓιώργοςΜ said

  252 Αυτό με την άκακη πίστη, αν συνδυαστεί με τις σφαγές που κατά καιρούς έχουν γίνει στο όνομά της, με το συμπάθιο αλλά μου φαίνεται λίγο οξύμωρο.

 253. Γιάννης Ιατρού said

  252: Κώστα,
  αυτό με το άκακη να το ξανακοιτάξεις, ε; Πολλά τα λεφτά…., εκδόσεις, φυλαχτά, τάματα, δωρεές (….tax deductible 🙂 ), μέχρι οικόπεδα/κατασκευές και φιλοξενία.

  ΥΓ: Και μην πετάς την μπάλα στην εξέδρα, άσε τον Αλέξη ν΄ αγιάσει, εκεί στη Μεγαλόχαρη 🙂

 254. ΚΩΣΤΑΣ said

  253 Δηλαδή φοβάσαι μην ξεσπάσουν σφαγές, επειδή ένας οδοντογιατρός πιστεύει ότι η Ελλάδα καλύπτεται από ένα ανέσπερο και θεϊκό φως; 😉

 255. Γιάννης Κουβάτσος said

  Άκακη πίστη; Παλιότερα εκτελούσανε «μάγισσες» και «αιρετικούς» στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Άκακη επειδή δεν έχει τη δύναμη να γίνει κακή, αλλιώς…

 256. # 248

  Δεν διαβάζω ξενόγλωσσα βιβλία . Εξ άλλου… Εγώ ειμί η πηγή του Φωτός- αυτό που έβλεπε η ΝΑΣΑ πάνω από την Ελλάδα όταν τόγραφα !!

 257. Former Aegean Freak said

  Και της ατάκας του Γκουσγκούνη, είχε προηγηθεί ευθυμογράφημα του Τσιφόρου στο «Ρομάντσο» με τίτλο: «Ο Δον Ζουάν της γκαζόζας»! Μην αποκλείετε από εκεί να εμπνεύσθηκε ο Γκουσγκούνης.
  Ο Ναπολέων φέρεται να είχε πει: «Η Κίνα είναι γίγας με πήλινα πόδια…».

  11. & 16.:
  Γράφονται με φ στο λεξικό Δημητράκου (σελ. 4992) ξεφτιλίζω, ξεφτίλισμα.

 258. Γιάννης Ιατρού said

  255: Κώστα,
  για να ξές 🙂 , προφανώς απ΄εδώ ξεκίνησαν όλα αυτά με το ανέσπερο και θεϊκό φως, αλλά δεν το πήραν αρχικά πρέφα, μετά όμως από 5-6 χρόνια ξαναειπώθηκαν, ε δεν θέλουν και πολύ να πάρουν μπρος οι ελληνόψυχες μηχανές που το κάνουν «λιανά» στους συνέλληνες πιστούς…

 259. sarant said

  258 Ευχαριστούμε για τον Τσιφόρο.

 260. ΚΩΣΤΑΣ said

  254 Γιάννη καλόψυχε, μην μπερδευτεί ο άλλος Γιάννης, σε ποιον απευθύνομαι.

  Όπου λαοσύναξη, εκεί και εμπόριο. Παντού συμβαίνει αυτό και δεν ευθύνεται κατά βάση ο διοργανωτής.

  Θα σου διηγηθώ μια προσωπική μου ιστορία,

  Είναι τοις πάσι γνωστό ότι δεν ανήκω στην συνομοταξία των αντεθνικώς σκεπτομένων και δρώντων κομμουνιστών. Παρά ταύτα, κάθε χρόνο επισκέπτομαι το φεστιβάλ της ΚΝΕ, που γίνεται στο χώρο του στρατοπέδου Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη. Το κάνω γιατί έχω κάτι πολύ καλές φίλες συντρόφισσες, που θεωρούν μεγάλη τιμή την παρουσία μου. Την πρώτη φορά που αποφάσισα να πάω, νόμιζα ότι όλα εκεί είναι τζάμπα. Αμ δε! Κατ΄αρχήν εισιτήριο γιατί είχε και συναυλία με γνωστούς καλλιτέχνες. Άντε πάρε και κουπόνια. Μετά σουβλάκια, μπύρες και λοιπά μασουλήματα. Υποχρεωτικά πέρασμα και από τον πάγκο με τα βιβλία. Πιο πέρα ένας εσμός μικροπωλητών με μαλλί της γριάς, σάμαλι πολύ γλυκό, φιστίκια, πασατέμπο, στραγάλια, καλαμπόκια ψημένα, ποπ κορν, μπαλλόνια, μπρελόκ και άλλα αναμνηστικά του ΚΚΕ και άλλα πολλά, ων αριθμός ουκ έστι. Εδώ τί έχεις να πεις. Κάνει και το ΚΚΕ εμπόριο πίστης και ιδεών;

  Και για να μην μείνουν εσφαλμένες εντυπώσεις και με κατατάξει ο Ιάκωβος στη χορεία των μπολσεβίκων, οφείλω να διευκρινίσω και τα παρακάτω. Με την επιστροφή στο σπίτι μου ακολουθεί τελετή κάθαρσης και εξαγνισμού. Βγάζω όλα τα ρούχα μου, τα φλιτάρω με αεροζόλ και κατ’ ευθείαν στο πλυντήριο. Μπαίνω στη μπανιέρα και ξεπλένω όλο το σώμα μου, τρις, με άφθονα σαμπουάν και αφρόλουτρα. Σκουπίζομαι και κάνω εντριβή με καθαρό οινόπνευμα σε όλο το σώμα μου. Είτα κατευθύνομαι στο εικονοστάσι του σπιτιού μου, κάνω τρεις μετάνοιες, ανάβω το καντηλάκι, σταυροκοπιέμαι και ζητάω από το Θεό συγχώρεση. Βάζω και στο θυμιατήρι καρβουνάκια, τα ανάβω και ρίχνω μερικά κομματάκι λιβάνι. Το περιφέρω σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού και ουφ… απεταξάμην τον σατανά!

  259 Είδες που και η επιστήμη παραδέχεται το ανέσπερο θεϊκό φως;

  …………………………………………………………………………………………

  256 Ναι, άκακη πίστη, Γιάννη, ως αμνάς και λευκή περιστερά! 😉

 261. Theo said

  Ένα ρωσικό βιδδεο για τον Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας:

  Κι ένα αγγλικό για το εκεί μοναστήρι:

  @232:
  Κατά τη γνώμη μου, ο οδοντογιατρός που το αναμεταδίδει είναι απλώς αφελής.

  @240:
  Εφραίμ υπάρχουν πολλοί. Οι περισσότεροι έλκουν την πνευματική καταγωγή τους (δηλαδή, είναι μαθητές πνευματικών αδελφών του) από τον Εφραίμ τον Κατουνακιώτη (+1998) τον οποίο μνημόνευσε το 2004 ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μπροστά στον Φιδέλ Κάστρο, μαζί με τους νυν αγίους Παΐσιο, Πορφύριο και Ιάκωβο, ως «πανορθοδόξως μεμαρτυρημένης οσιακής βιοτής», και του Εφραίμ του Αριζονίτη, ο οποίος διετέλεσε ηγούμενος της αθωνικής Μονής Φιλοθέου (από το 1972 που μετατράπηκε σε κοινόβιο) και επάνδρωσε με μαθητές του άλλα τρία μοναστήρια στο Άγιο Όρος. Σε κάθε μοναστήρι του, στο Όρος και στην Αμερική, έχει ονομάσει άλλον ένα ή δύο Εφραίμ.
  Παΐσιοι δεν υπάρχουν πολλοί προς το παρόν, αλλά η τάση είναι να αυξάνονται αλματωδώς συν τω χρόνω.

  @244:
  Δες τι λέει ο Γιώργος Σεφέρης για τον Μακρυγιάννη:
  ἔτσι ὅπως μᾶς φανερώνεται ὁ Μακρυγιάννης, βλέπουμε ὁλοκάθαρα πὼς ἂν καὶ ἀγράμματος, δὲν ἦταν διόλου ἕνας ὀρεσίβιος ἀκαλλιέργητος βάρβαρος. Ἦταν ἀκριβῶς τὸ ἐναντίον: ἦταν μία ἀπὸ τὶς πιὸ μορφωμένες ψυχὲς τοῦ ἑλληνισμοῦ. Καὶ ἡ μόρφωση, ἡ παιδεία ποὺ δηλώνει ὁ Μακρυγιάννης, δὲν εἶναι κάτι ξέχωρο ἢ ἀποσπασματικὰ δικό του· εἶναι τὸ κοινὸ χτῆμα, ἡ ψυχικὴ περιουσία μίας φυλῆς, παραδομένη γιὰ αἰῶνες καὶ χιλιετίες, ἀπὸ γενιὰ σὲ γενιά, ἀπὸ εὐαισθησία σὲ εὐαισθησία· κατατρεγμένη καὶ πάντα ζωντανή, ἀγνοημένη καὶ πάντα παροῦσα -εἶναι τὸ κοινὸ χτῆμα τῆς μεγάλης λαϊκῆς παράδοσης τοῦ Γένους. Εἶναι ἡ ὑπόσταση, ἀκριβῶς, αὐτοῦ τοῦ πολιτισμοῦ, αὐτῆς τῆς διαμορφωμένης ἐνέργειας, ποὺ ἔπλασε τοὺς ἀνθρώπους καὶ τὸ λαὸ ποὺ ἀποφάσισε νὰ ζήσει ἐλεύθερος ἢ νὰ πεθάνει στὰ ῾21.[…]
  Ποτὲ δὲν ξανακούσαμε στὴν Ἑλλάδα μία τόσο ἁδρὴ φωνή. Κι αὐτὸ δὲν εἶναι λαογραφία. Ἡ φωνὴ τοῦ Μακρυγιάννη εἶναι ἕνας κλῶνος ἀπὸ τὸ στιβαρὸ δέντρο ποὺ ἔδωσε τὸν Ἐρωτόκριτο καὶ τὴ Θυσία τοῦ Ἀβραάμ, τὰ δημοτικά μας τραγούδια, κι ἔδωσε ἀκόμη -προτείνω τὴν ταπεινή μου ἰδέα γιὰ ὅσο ἀξίζει- τὸν πιὸ μεγάλο καλλιτέχνη ποὺ βγῆκε ἀπὸ τὴν Ἑλλάδα, ὕστερα ἀπὸ τοὺς ἀρχαίους, τὸ Θεοτοκόπουλο.[…]
  ἕνα ἔργο σὰν τοῦ Μακρυγιάννη, ποὺ εἶναι, καθὼς πιστεύω, ἡ συνείδηση ἑνὸς ὁλόκληρου λαοῦ- μία πολύτιμη διαθήκη.
  (http://users.uoa.gr/~nektar/arts/tributes/george_seferis/enas_ellhnas_o_makrygiannhs.htm)

  Όταν ένα τέτοιο ανάστημα, σαν τον Μακρυγιάννη, μιλά για τα οράματα που είδε και κάποιος τον χαρακτηρίζει ξεφτιλισμένο και χαρακτηρίζει αγράμματο τον άγιο Παΐσιο που έγραψε τέσσερα βιβλίο, με ένα απ’ αυτά να χαρακτηρίζεται ως το καλύτερο του 20ου αιώνα από τον καθηγητή Γ. Μαντζαρίδη, έναν από τους κορυφαίους θεολόγους της εποχής του, ε τότε, αποδεικνύει τη μικρότητα και το μέγεθος της ιδεοληψίας του. Ό,τι δεν αισθανόμαστε με τις έξι αισθήσεις μας (ή δεν το βλέπουμε επειδή πάσχουμε από πνευματική μυωπία) δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει.

 262. Theo said

  262, διόρθωση:
  Ό,τι δεν αισθανόμαστε με τις πέντε αισθήσεις μας (ή δεν το βλέπουμε επειδή πάσχουμε από πνευματική μυωπία) δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει.

 263. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  261 – «Πιο πέρα ένας εσμός μικροπωλητών με μαλλί της γριάς, σάμαλι πολύ γλυκό, φιστίκια, πασατέμπο, στραγάλια, καλαμπόκια ψημένα, ποπ κορν, μπαλλόνια, μπρελόκ και άλλα αναμνηστικά του ΚΚΕ και άλλα πολλά, ων αριθμός ουκ έστι. Εδώ τί έχεις να πεις. Κάνει και το ΚΚΕ εμπόριο πίστης και ιδεών;»
  Γιατί, αμφιβάλλεις;

  » Ναι, άκακη πίστη, Γιάννη, ως αμνάς και λευκή περιστερά!» Δεν υπάρχει άκακη πίστη ούτε και τόσο αθώοι πιστοί. Ο οποιοσδήποτε δογματισμός εξ ορισμού, είναι κακός, άρα και οι πιστοί του δεν απέχουν πολύ από την κακία του.

  263 – Δεν σημαίνει όμως πως δεν έχει λογική εξήγηση και είναι υπερφυσικό, όπως π,χ η βαρύτητα.

 264. Pedis said

  # 256 – ακακη πίστη ή σχεδόν σε θεσμικα συγκροτημενες δεισιδαιμονιες μπορει να υπαρξει σε μισοαγραμματους, φτωχούς και πονεμένους. Αντίθετα, ευφυης εγγράμματος + θρησκόληπτος = μεγάλη κουφάλα, το πιθανότερο, με λίγες εξαιρέσεις οφειλόμενες σε παθολογικά αίτια. Να μη σε βρει …

 265. Theo said

  Ενώ ευφυης εγγράμματος + ιδεοληπτικός που απορρίπτει by default και συλλήβδην τις εμπειρίες εκατομμυρίων συνανθρώπων του που δεν συμφωνούν με την ιδεοληψία του ή δεν χωρούν στο μυαλουδάκι του είναι για λύπηση.

 266. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν υπάρχει άκακη πίστη, υπάρχει πίστη ισχυρή και πίστη ανίσχυρη, πίστη που έχει την υλική δύναμη να ασκεί εξουσία και πίστη που δεν την έχει και περνάει για άκακη. Πιστεύω σημαίνει ότι είμαι βέβαιος 100% ότι έχω δίκιο, άρα ο «άλλος» είναι άπιστος και έχει 100% άδικο. Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν, αλλά έχουν το μεγαλείο να μην προσπαθούν να επιβάλλουν την πίστη τους στους άλλους, παρόλο που είναι ακράδαντα βέβαιοι για το ότι έχουν δίκιο. Αλλά αυτοί είναι άτομα, μεμονωμένες εξαιρέσεις, σταγόνες στον ωκεανό του φανατισμού, που, όταν έχει την ευκαιρία και την ισχύ, πνίγει τους κάθε είδους ετερόδοξους. Μακάριοι λοιπόν οι αμφιβάλλοντες, αυτοί που δεν πιστεύουν, αλλά απλώς νομίζουν, που ερευνούν και θεωρούν απαραίτητο συνερευνητή τους και συζητητή τους τον επίσης αμφιβάλλοντα ετερόδοξο.

 267. cronopiusa said

 268. Theo said

  @267:
  Απλουστεύεις και γενικεύεις, Γιάννη μου.
  Όταν κανείς πιστεύει βαθιά και βιωματικά και είναι ακράδαντα βέβαιος ότι έχει δίκιο, έχει την ειρήνη μέσα του, σέβεται τους άλλους και δεν προσπαθεί να επιβάλει την πίστη του σ’ αυτούς. Όταν όμως κανείς πιστεύει διανοητικά σε κάτι, συνήθως νιώθει ανασφάλεια και ταραχή και προσπαθεί να τις καλύψει επιτέθεμενος μισαλλόδοξα στους άλλους και ξεγελώντας έτσι τον εαυτό του.

 269. Theo said

  @267:
  Διαβάζοντας το δικό σου «Μακάριοι λοιπόν οι αμφιβάλλοντες…», θυμήθηκα τους «Μακαρισμούς» του «αγράμματου» αγίου Παϊσίου και αντιγράφω κάποιους:

  «4ον. Μακάριοι όσοι δεν κηρύττουν με λόγια το Ευαγγέλιο, αλλά το ζούνε και το κηρύττουν με την σιωπή τους, με τη Χάρη του Θεού, η οποία και τους προδίδει.
  […]
  11ον. Μακάριοι οι γονείς που δεν χρησιμοποιούν την λέξη «μη» στα παιδιά τους, αλλά τα φρενάρουν από το κακό με την αγία τους ζωή, την οποία μιμούνται τα παιδιά και ακολουθούν τον Χριστό με πνευματική λεβεντιά χαρούμενα.
  […]
  20ον. Μακάριοι όσοι έχουν γεννηθεί τρελοί και θα κριθούν και ως τρελοί, και έτσι θα εισαχθούν στον Παράδεισο χωρίς διαβατήριο.
  Μακάριοι είναι όμως και τρις μακάριοι οι πολύ γνωστικοί που κάνουν τον τρελό για την αγάπη του Χριστού και κοροϊδεύουν όλη την ματαιότητα του κόσμου, που η δια Χριστόν αυτή τρέλα τους αξίζει περισσότερο απ’ όλη την γνώση και την σοφία των σοφών όλου του κόσμου τούτου.» («Επιστολές», Σουρωτή Θεσσαλονίκης 1994, σσ. 230-235)

 270. 190: Για την πορτοκαλάδα, ναι https://www.youtube.com/watch?v=Z2rSYF86RS8
  Το καλύτερο Μπυράλ είναι το Τεμένια. Η δε Ζελίτα δεν έχει τίποτα το φυσικό, παρά μόνο ζάχαρα και τεχνητές αρωματικές ουσίες.

 271. Pedis said

  # 267 – Η θρησκευτική πίστη είναι πρωτίστως ωφελιμιστική και ατομικιστική.

  Άκακη πίστη είναι εκείνη που βοηθάει τον καθέναν προσωπικά να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της αμάθειας, τη φτώχειας και του πόνου του. Σαν το χασίσι μπάιο, το μη πειραγμένο δηλαδή με πρόσθετα χημικά, που, ναι μεν σου θολώνει τα προβλήματα σου, αλλά δεν προκαλεί επιθετικές τάσεις.

  Δευτερευόντως και υπο (πολλές) προυποθέσεις η άκακη πίστη μπορεί να οδηγήσει σε ειλικρινείς αλτρουιστικές πράξεις και στάση ζωής.

  Για αποφυγή παρεξηγήσεων: στην προσεγγιστικώς ισχύουσα εξίσωση του #265:

  «ευφυης εγγράμματος + θρησκόληπτος = μεγάλη κουφάλα»,

  δεν νομιζω ότι απαραίτητα εμπίπτουν οι θρησκόληπτοι σχολιαστές ετούτου του μπλογκ, επειδή θεωρώ εξαρχής, για λόγους οικονομίας, μη ευφυή οποιονδήποτε εγγράμματο εκτίθεται και παραδέχεται δημόσια την υποταγή του στη θρησκευτική καθοδήγηση του κοινωνικά καθυστερημένου και γενικά άξεστου ορθόδοξου παπαδαριού.

  Εκτός, βεβαίως, αν έχει να αποκομίσει μέσα και μάσα, οπότε πρόκειται για περίπτωση ευφυούς που ικανοποιεί την ανωτέρω εξίσωση. Όμως, τότε απαιτούνται επιπρόσθετα δεδομένα για να κριθεί η ισχύς της εξίσωσης.

 272. Theo said

  @272:

  Μάλλον εξ ιδίων κρίνεις τ’ αλλότρια, και γι’ αυτό σε λυπάμαι.
  Πάντων μέτρον Pedis και η κνίτικη ιδεοληψία του.

 273. Γιάννης Ιατρού said

  χαχα

 274. Μαρία said


  https://www.makthes.gr/kalamaria-ekanan-katalipsi-gia-na-dioxoyn-symmathiti-toys-194149

 275. Μαρία said

  274
  Τράκα θα το ΄κανε το τσιγάρο.

 276. Μαρία said

  272
  Στο μπλογκ δεν έχουμε θρησκόληπτους αλλά θρήσκους.

 277. Γιάννης Ιατρού said

  276: Καπνίζει στο δωμάτιο νοσοκομείου, και καμαρώνει. Ε ρε κάτι αστέρια που μαζεύτηκαν για να βγούνε βουλευτές…

 278. Γιάννης Ιατρού said

  275:
  παρεβρεθεί ,
  περαιτέρω διαμονή (λες νά ΄χει στήσει τσαντίρι μέσα στο σχολείο;; 🙂 )

 279. # 278

  Δηλαδή τι ήθελες να κάνει ; τα πιο ακριβά -συνηθισμένα στα μπασκετικά σπορ μέσα στο νοσοκομείο ; τσιγάρο και κόκα-κόλα μέχρι το εξιτήριο

 280. Pedis said

  # 277 – Όχι!

  Θρήσκος είναι οποιος πιστεύει στο θεό του και το κρατάει για τον εαυτό του. Και με γεια του με χαρά του. Θρησκόληπτος, αντίθετα, εκείνος που δεν χανει ευκαιρία να σπάει τα αρχίδια στους άλλους με τις δεισιδαιμονίες, τους παραλογισμούς τους δικούς του και της θρησκείας του(*), διαδίδοντας και τονίζοντας τη μοναδικότητα των δικών του ανοησιών σε σχέση με τις υπόλοιπες θρησκευτικές ανοησίες.

  Επιπλέον, είναι πολύ ενοχλητικός εκείνος ο θρησκόληπτος που δρα εντελώς κομφορμιστικά, έχοντας την καβάτζα μιας επαγγελματικά οργανωμένης θρησκευτικής επιχείρησης με κρατική επιχορήγηση και συνταγματική ισχύ.

  (*) πράγματα επαναλαμβανόμενα και χιλιοειπωμένα, ανυπόστατα, ανορθολογικά, αηδίες ασύλληπτης βλακείας που, έτσι κι αλλιώς επιβάλλονται με χίλιους δυο τρόπους σε όλους μας από τότε που είμαστε βρέφη και χάνουμε τόσο χρόνο και κόπο να τις ξεκολλήσουμε από πάνω μας.

  Να ήταν βλακείες που δεν έχουν ξανακουστεί θα είχε και λίγη πλάκα. Τουλάχιστον θα ήταν διασκεδαστική η ευρηματικότητα. Αλλά πού τέτοια τύχη;

 281. Theo said

  @281:
  «Θρήσκος είναι οποιος πιστεύει στο θεό του και το κρατάει για τον εαυτό του».

  Ενώ ο καλός κνίτης είναι όποιος ζαλίζει τα ούμπαλα των άλλων με συνομωσιολογίες και τη μανία καταδιώξεώς του, που απαιτεί να φιμώνονται οι φωνές που δεν του αρέσουν και που δεν έχει επιχειρήματα αλλά μόνο προσβολές εναντίον των κατά φαντασίαν ή ουσία ιδεολογικών «αντιπάλων» του, όπως κατ’ επανάληψιν κάνεις.

  Και αν πρόσεχες λίγο και δεν λειτουργούσες με αντανακλαστικά τύπου σκύλου του Παβλόφ, θα έβλεπες πως δεν έχω καμιά διάθεση να κάνω κατήχηση εδώ. Ποτέ δεν αρχίζω τέτοιας λογής συζητήσεις, αλλ’ απαντώ σε όσους διαστρεβλώνουν τη θεολογία και την πρακτική της Ορθόδοξης Εκκλησίας ή συκοφαντούν πρόσωπα που αγαπώ και σέβομαι.
  Ούτε μου αρέσει να κάνω προσωπικές επιθέσεις αλλά τα γραφόμενά σου βγάζουν μια αποφορά που, κυριολεκτικά, μου γυρίζει τα έντερα ανάποδα.

  Είπες μια, δυο τρεις φορές την άποψή σου, ε, τέλειωσε. Μην επαναλαμβάνεσαι δεκάδες φορές και προκαλείς. Νισάφι πια!

 282. Pedis said

  # 282 – έννοια σου, θα σου πω εγώ πότε θα τελειώσει: όταν αηδιάσω ακόμη περισσότερο με τις μαλακίες για θαύματα και κουραφέξαλα και προφητείες για εντελώς βλαμμένους και μου κοπεί η όρεξη. Βάλε τα δυνατά σου να με φτάσεις σε αυτό το όριο.

 283. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ίσως απλουστεύω και γενικεύω, Theo. Όχι ίσως, σίγουρα. Έχω συναίσθηση της πολυπλοκότητας και της μοναδικότητας των ανθρώπων και των καταστάσεων. Αλλά τίποτα δεν με έχει τρομάξει τόσο πολύ όσο οι βεβαιότητες των φανατικών και οι ακρότητες που μπορούν να διαπράξουν χάριν της πίστης τους. Κάθε είδους πίστης, θρησκευτικής και πολιτικής. Γιατί είδαμε τι εγκλήματα έκαναν οι πιστοί των πολιτικών δογμάτων τον 20ο αιώνα και βλέπουμε πόσο εύκολα τραβάνε τη σκανδάλη και τοποθετούν τη βόμβα οι φανατικοί που ποτέ δεν αμφιβάλλουν.

 284. Theo said

  @283:
  Με αυτό σου το σχόλιο απλώς επιβεβαιώνεις τον ορισμό για τον «καλό» κνίτη που δίνω στο σχ. 282.

  @284:
  Νιώθω πως στα περισσότερα συμφωνούμε, Γιάννη μου, και χαίρομαι γι’ αυτό.

 285. Jane said

 286. Μαρία said

  Αρχέγονος φιλελεύθερος ο Σαμαράς.
  Απο βεριτάμπλ Ιορδανίδη http://www.kathimerini.gr/1008038/opinion/epikairothta/politikh/h-periptwsh-samara?platform=hootsuite

 287. Γιάννης Κουβάτσος said

  Οι ποιητές τα λένε καλύτερα…Έριχ Φριντ…

  Φόβος και αμφιβολία

  «Μην αμφιβάλλεις για τον άνθρωπο
  που σου λέει ότι φοβάται
  Όμως να φοβάσαι τον άνθρωπο
  που σού λέει ότι δεν αμφιβάλλει ποτέ.»

 288. ΚΩΣΤΑΣ said

  264 >> Ο οποιοσδήποτε δογματισμός εξ ορισμού, είναι κακός, άρα και οι πιστοί του δεν απέχουν πολύ από την κακία του.

  Ποιος δογματισμός ρε Λάμπρο. Μια προσωπική επιλογή είναι, που δεν αφορά κανέναν άλλον και κανένας δεν δικαιούται ούτε νομικά ούτε ηθικά να μας ψέξει. Στα πλαίσια της κουβέντας μας βέβαια, δικαιούται και ο καθένας σας να πει τη γνώμη του. Άλλο αυτό και άλλο να νιώθεις ότι ανακρίνεσαι, κρίνεσαι, κατακρίνεσαι και προσβάλλεσαι. Σήμερα δεν ισχύει για σένα αυτό, είσαι πολύ ευπρεπής. Άλλες φορές όμως ξεφεύγεις «όποιος πιστεύει σε θεό είναι ηλίθιος…» παρ’ ‘όλα αυτά εγώ σε εκτιμάω και σε αγαπάω, γιατί καταλαβαίνω ότι κατά βάθος μας αγαπάς, δεν είσαι κακόψυχος, 😉 Άλλος έχει αυτή τη χάρη, που σε ξύπνησε ενώ είχες πέσει για ύπνο, … για να με βάλεις σε τάξη, είπε, αν δεν κάτσω καλά. (δες 147 σχόλιο)

  Είδες κανέναν από εμάς τους θρησκευόμενους, εδώ, να σας κρίνει και να σας κατακρίνει για προσωπικές επιλογές;

 289. Pedis said

  Ως εδώ η φίμωση και η θρησκευτική καταπίεση στους ορθόδοξους στη χωρα μας. Έχει και η πλειοψηφία τα δικαιώματα της!

  Αλλά εδώ και λίγο καιρό που άρχισε να προβάλλει εδώ την παιδαριώδη «θεολογία» των Μ.τ.Ι. μ’ ένα δογματικό στιλάκι που δεν δέχεται αμφισβήτηση, αρχίζω ν’ αλλάζω γνώμη.

  Δεν θέλω να ανοίγω θεολογικές συζητήσεις σ’ αυτό το ιστολόγιο. Αλλά όταν ο Λεώνικος, ζώντας σε μια χώρα όπου η μεγάλη πλειοψηφία πιστεύει άλλα από αυτόν, ανοίγει τέτοιες συζητήσεις είτε γιατί κάποιος κάτι έγραψε είτε out of the blue, το θεωρώ θράσος και πρόκληση και κάποιες φορές δεν κρατιέμαι και αντιδρώ.
  https://sarantakos.wordpress.com/2019/01/30/ambrosios-2/#comment-562160

 290. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  289 – Κώστα καταλαβαίνεις πολύ καλά τι εννοώ με τους ΟΠΟΙΟΥΣΔΗΠΟΤΕ δογματισμούς. Η όποια προσωπική επιλογή του καθενός, στο μέτρο που δεν μου επιβάλλεται και δεν μου κάνει κακό, είναι απολύτως ανεκτή από μένα. Παρατήρησε αποστασιοποιημένα τον κόσμο (η και τον μικρόκοσμο του ιστολογίου) και πές μου, είναι έτσι με τα δόγματα και τους πιστούς τους;

  Κώστα, αμοιβαία είναι η εκτίμηση και ιδίως προς τον Τheo και σίγουρα σας αγαπάω όμως δεν έχω βρίσει ποτέ κανέναν ηλίθιο έτσι στο ξεκάρφωτο γιατί πιστεύει σε κάποιο θεό, δεν είναι ωραίο να απομονώνεις μια φράση από ένα ολόκληρο (συνήθως μεγάλο☺) σχόλιο και να βγάζεις συμπέρασμα.

  «Είδες κανέναν από εμάς τους θρησκευόμενους εδώ, να σας κρίνει και να σας κατακρίνει για προσωπικές επιλογές;»
  Ναί αμέ, πολλές φορές με έκριναν και με κατέκριναν για τις προσωπικές μου επιλογές θρησκευόμενοι του ιστολογίου, θα μου πείς, αυτοί είναι επαγγελματίες «πιστοί» που έτσι βγάζουν το παντεσπάνι τους, δεν ξέρω, πάντως θρησκευόμενοι λένε πως είναι.☺

  Καληνύχτα

 291. Γιάννης Ιατρού said

  289: 24 ώρες θέλει για να ξυπνήσει ρε Κώστα;;; Δηλαδή εννοείς πως κοιμάται πολυυυύ βαθιά; Ρε συ, αυτός με τό ΄να μάτι ανοιχτό κοιμάται 🙂

  ΥΓ: Σήμερα το μεσημέρι, ντριιιίν το τηλέφωνο (σταθερό), κοιτάω βλέπω +44… μπροστά. Όπα λέω, από μένα θέλουν τώρα συμβουλές για το Μπρέξιτ οι Άγγλοι;; Τελικά ήταν μιά κυρία στο τηλέφωνο (για Κύπρια την έκοψα, λόγω προφοράς) και ήθελε να με πληροφορήσει ,,,, για το Φόρεξ (δεν κάνω πλάκα, σοβαρά, έτσι έγινε!!!).
  Της είπα λοιπόν πώς έχω προσωπικό χρηματοοικονομικό σύμβουλο, ντόπιο εξπέρ, για το Φόρεξ (μαντέψτε ποιόν 🙂 ) και δεν τον αλλάζω με τίποτα, κι αν θέλουν, μπορώ να τους φέρω σε επαφή μαζί του, μπας και βγάλουν κι αυτοί κανένα φράγκο.
  Έχασε τη λαλιά της. Αυτόν τον εξπέρ, μου είπε (με τρεμάμενη φωνή), πως τον έχουν ακουστά εκεί στο Λονδίνο, από ένα πανό στον Τάμεση και έχουν ακούσει, πως «δεν έχει το Θεό του» 🙂

 292. Μαρία said

 293. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  292 – ☺😁😂 Δεν παίζεσαι ρε, ούτε ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να σε νικήσει.😁😂🙆

 294. ΚΩΣΤΑΣ said

  292 – 294 🙂 😉

 295. Γιάννης Ιατρού said

  293: Δεν υπήρχε κάποιο κόμα στη Θεσσαλονίκη με αυτό το όνομα;

  294/295: Νά ΄στε καλά 🙂

 296. Γιάννης Ιατρού said

  κόμμα ε; 🙂

 297. Μαρία said

  296
  Μα του Ζουράρη. Η πυρίκαυστος ζώνη.

 298. Μαρία said

 299. Γιάννης Ιατρού said

  298: Εμ, ο γερμανός γιατρός κάνει θραύση 🙂

 300. Μαρία said

  πολλοί εχθροί, πολύ τιμή, ζήτω ο παοκ. Τι ζούμε! https://pbs.twimg.com/media/DylzVPYWsAI3TJ-.jpg

  Τους έκραξαν έμαθα, δεν συμμετείχε λέει κι η γκέιτ φορ κι έκαναν την ανάγκη φιλοτιμία.

 301. Pedis said

  «Molti nemici, molto onore»,

  την έκανε γνωστή ο Mussolini, αν και η φρασούλα δεν είναι δική του.

  Σκοταδισμό, φασισμό και ηλίθιους σε παραλήρημα από όλες τις μπάντες. Αυτό ζούμε.

 302. Μαρία said

  302
  Έτσι πες. Γι’ αυτό μου φάνηκαν περίεργα ελληνικά. Αλλά δεν μου πέρασε απ’ το μυαλό οτι θα ‘ναι μετάφραση.

 303. Μαρία said

  https://www.huffingtonpost.it/2018/07/29/tanti-nemici-tanto-onore-salvini-cita-mussolini-nel-giorno-della-nascita-del-duce-insorge-la-sinistra_a_23491728/

 304. Theo said

  @296, 298:
  «Πυρίκαυστος Ελλάς» λέγεται το κόμμα του οποίου ο Ζουράρις ήταν επίτιμος γενικός γραμματέας μέχρι το καλοκαίρι του 2015. Τότε τον έδιωξαν επειδή υποστήριξε το τρίτο μνημόνιο και γι’ αυτό τον Σεπτέμβριο κατέβηκε με τους ΑΝΕΛ.
  Μαθαίνω πως τώρα οι «Πυρίκαυστοι» συζητούν για συνεργασία με Ζωή Κωνσταντοπούλου, Νότη Μαριά κι άλλες πατριωτικές και αντιμνημονιακές δυνάμεις.

 305. sarant said

  Είναι όμως ΣΥΡΙΖΑ από το 1968 ο Ζουράρις 🙂

 306. π2 said

  Καιρό είχα ν’ ακούσω για νεοκομμουνιστική λαίλαπα.

 307. Μαρία said

  307
  Την νεο- πρώτη φορά την ακούω. Την σκέτη την άκουγα, όταν εσύ ήσουν αγέννητος 🙂

 308. Μαρία said

 309. EΦΗ - ΕΦΗ said

  308. Αυτή η συγκέντρωση, ειδικά με τις απευθύνσεις και τις κορώνες , γεμίζει τουΐτια εξαμήνου.Του έκανε ειδική κλήση από του βήματος ο αρχιομιλητής του ποιητά 🙂 . Στη φωτό,αηδωνιδομπογδανίς επιδοκιμάζουσα 🙂

 310. EΦΗ - ΕΦΗ said

  Η Φώφη φαίνεται να τον πρωτολάνσαρε, τουλάχιστον γι΄αυτές τις μέρες, τον νεοκομμουνιστή.
  Ακούω-όσο αντέξω- τον Λοβέρδα στο 247

 311. Pedis said

  # 309 – Η χώρα θα πάρει αυτό που της αξίζει χάρη στην κρίσιμη μάζα των θρησκασμένων της άκρο/δεξιάς …

  Σκατά!

  Θα προλάβει ο Αδωνις να μας κυβερνήσει πριν δώσουν στον Μιχαλολιάκο την πρωθυπουργία;

 312. Μαρία said

 313. alsatiancousin said

  @299 (δηλ. στον τουιτερά του σχολίου της Μαρίας)

  Δεν είμαι πάντα εναντίον του whataboutism, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να γίνεται σωστά. Η φωτογραφία της Ντόρας με το τσιγάρο είναι πολύ παλιά, από τον καιρό της Σημιτοκρατίας. 🙂
  Βλ. https://www.in.gr/2000/05/27/greece/drimy-katigorw-kata-tis-igesias-tis-nd-apo-tin-ntora-mpakogianni/

 314. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μπογδάνο έχουμε καιρό να βάλουμε:

  Σιγά τα αίματα

  «Κανείς θεός, όλο το εμπρός πυρά γυρεύει,
  Διαρκώς σαλεύει ανατριχίλες ο καιρός δικαιοσύνης
  Άγονος, κόπος ερυθρόμορφης απιστίας, υπερετούς μνείας
  Ερώτημα: πώς αυτό το λάλο, το παρόν προπολύχρονο φευγιό ξέμονο
  Και ξέφτι κοφτερό σ’ ένα χαλασμένο «γ***** τα» κακόπεσε λαχανιασμένο.

  Αισχύλος στο χείλος και πληγή ανοιχτή το ποιόν του επιβάτη.

  Χώρα κωφάλαλη, ματιά μου άλαλη, διττή,
  Παλιά και κοσμοσυντριμμένη αγαπημένη τυπική,
  Ξαναπετιέσαι αιώνια, ξανά θα φεγγοφέρεις, μόνο κρατήσου
  Από τα θήτα και στ’ ωμέγα κρύψου, μέχρι το κόπασμα του κοπετού,
  Προτού ο αιώνας σου μεταστοιχειωθεί στης ρίζας δύσης το στερνόγερμα»

  Σ’έσκισε, ποιητή Φανφάρα!

 315. Pedis said

  #315 – τι είναι τούτο, από γεννήτρια τυχαίων λέξεων στην αραδα;

 316. Γιάννης Κουβάτσος said

  316:Από την πένα εμπνευσμένου ποιητή, από τις εκδόσεις γνωστού εκδοτικού οίκου. Το διαμάντι της συλλογής είναι το «Όταν έκλασε ο Νερούντσ».
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.politeianet.gr/books/9789603368793-mpogdanos-konstantinos-gabriilidis-on-218589&ved=2ahUKEwjJoan_4aTgAhVR46QKHb_wAKgQFjAAegQIAhAB&usg=AOvVaw2YbGIEjHF2kSpv0Ur0OtQr&cshid=1549375799420

 317. Μαρία said

  314
  Οτι είναι πολύ παλιά φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού, ξάδερφε 🙂

 318. EΦΗ - ΕΦΗ said

  316,317. Εγκρίθηκε για το Νουδουψοφοδέλτιο. Γραφεία λέει ήδη κομπλέ κατά τη γειτονιά σου Γιάννη Κ.
  Ο Άρης πάλι,δε θα είναι υποψήφιος.Του είπανε αλλά είπε όχι.

 319. BLOG_OTI_NANAI said

  206: Δεν κατάλαβες προφανώς ότι η ΚΔ είναι ένα σύνολο κειμένων πίστεως που προήλθαν ως ενιαία διδασκαλία με βάση τον ίδιο τον Χριστό, τη ζωή του και τη διδασκαλία του. Κάθε λόγος του Χριστού, παρατίθεται από την ήδη διαμορφωμένη αντίληψη της πρωτοχριστιανικής κοινότητας για την διδασκαλία του Χριστού. Κάθε γεγονός πίστεως που γίνεται αποδεκτό στην ΚΔ, είναι ακριβώς ένα γεγονός πίστεως που γίνεται αποδεκτό από όλη την κοινότητα με βάση τον ίδιο τον Χριστό. Αυτά που λες υπάρχουν μόνο στη φαντασία σου. Δεν υπάρχει κάποιο… χειρόγραφο ημερολόγιο του Χριστού για να μπορείς να ξεχωρίσεις από εκεί κάποιες φράσεις ως «ανώτερες» ή κάποιες άλλες κατώτερες. Η ΚΔ είναι η ήδη αποκρυσταλλωμένη διδασκαλία του Χριστού μέσα στην πρωτοχριστιανική κοινότητα. Αν ήταν έτσι όπως τα φαντάζεσαι δεν θα υπήρχαν καν τα 27 βιβλία της ΚΔ αλλά θα υπήρχαν σε έντυπα μόνο οι φράσεις που αποδόθηκαν αυτούσιες στον Χριστό… Τέλος πάντων άκου και κάτι.

  ΥΓ
  Καταρχάς αν ψάχνεις για υστερία και φανατισμό, δες πολλά από τα σχόλια από το 206 και κάτα…

  Από εκεί και πέρα, για τα δικά μου σχόλια κάποιος που βαριέται ακόμα και στο διαδίκτυο να ψάξει για όσα συζητούνται, τι να πει; Τουλάχιστον έρχομαι εδώ επειδή με ενδιαφέρει η θεματολογία και το έχω αποδείξει ότι με ενδιαφέρει. Έχω αναρτήσει πολλά σχόλια σχετικά με τα ζητήματα και πολλά εξ’ αυτών απαιτούν πολύ χρόνο να αφιερώσει κάποιος. Οπότε τι ακριβώς να πείτε εσύ και 2-3 άλλοι αμπελοφιλόσοφοι εδώ για τα δικά μου σχόλια που βαριέστε όχι έντυπο βιβλίο να ανοίξετε, αλλά ακόμα και ηλεκτρονικό… Τουλάχιστον κάντε καμιά αναζήτηση στη Google, αφιερώστε 5 λεπτά να μάθουμε κάτι. Αλλιώς συνεχίστε τον ύπνο σας και μην αναφέρεστε στα δικά μου σχόλια.

 320. Pedis said

  # 317 – για βάλε με το νου σου ότι μπορεί να είναι ο επόμενος κυβερνητικός εκπρόσωπος;!

 321. EΦΗ - ΕΦΗ said

  321. Θα είναι και ο Αυτιάς υποψήφιος. Δύσκολη επιλογή 🙂

 322. Pedis said

  # 322 – όντως! δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση του Κούλη.

  Η κρεμ ντε λα κρεμ της δημοσιογραφίας.

 323. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κι εκεί που λες ότι τα είδαμε όλα στη βουλή, τέτοια τσιρκοπλημμύρα δεν ξανάγινε και δεν μπορεί να επαναληφθεί, αγγίξαμε τον τέλειο φελινικό θίασο, σου ‘ρχονται ένας Αφτιάς κι ένας Μπογδάνος για να σου αποδείξουν ότι ακόμα δεν είδες τίποτα.

 324. loukretia50 said

  Μες στη γκρίνια μές στη ζάλη
  Η φωνή για ν΄ακουστεί* / *(του λαού η σεβαστή !!! )
  Πολυπρόσωπο προβάλλει
  Στη βουλή την ξακουστή
  Σαν κουρέλι, σαν παρτάλι
  -Όπως μακεδονιστί-
  Το σημερινό μας χάλι
  Κι ο χορός καλά κρατεί…

 325. Μαρία said

  Ο Αυτιάς προαλείφεται για ευρωβουλευτής, γατάκια.
  (Ο Λακόπουλος μίλησε για πσσ=πρόγραμμα συλλογής σούργελων )

 326. Pedis said

  # 326 – μάλλον κουράστηκε, τώρα θέλει να κάθεται, να χρυσοπληρώνεται και να τα ξύνει. Ντροπή του να μην τον ενδιαφέρει η προσφορά στο έθνος.

 327. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και η ντριμ τιμ ενισχύεται σημαντικά με Γιάννη Λοβέρδο και Πάνο Σόμπολο. Ο λάτρης των φέικ νιους και το αστυνομικό λαγωνικό συνιστούν άπαιχτο δίδυμο.

 328. Μαρία said

 329. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @325. Γειὰ στὸ στόμα σου, Λοῦ.

 330. Μαρία said

  Κι ένα φρέσκο (Σεπτέμβριος 2018) για τον ξάδερφο.

 331. Γιάννης Ιατρού said

  Αμάν αυτές οι Σέρρες ρε παιδιά!
  Υπάλληλος «μάγος» στις Σέρρες εξαφάνισε τις εισφορές αγροτών !! 🙂

 332. Μαρία said

  332
  Παρόμοια απάτη είχε γίνει με το νερό στη Νιγρίτα. https://www.voria.gr/article/proin-dimarchos-sinergos-se-ipexeresi-kata-isangelea
  Στο μεταξύ ο δήμαρχος απεδήμησεν εις Κύριον.

 333. 333: Ήταν μακεδονίτκη απάτ’ αυτή, όπως θα βεβαιώσει ο κ. εγγειοβελτιωτής…

 334. sarant said

  331 Αστεφάνωτη την έχει, αφού 🙂

 335. Μαρία said

  334
  Σωστά, με σύνορο το Στρυμόνα . Οπότε εμάς τους Βούλγαρους μας αφήνει απέξω.

  335
  Η πλάκα είναι οτι κάποιος στα σχόλια τον αποκαλεί Τασώ Καβαδία κι αυτός απαντάει οτι η Καβαδία διορίστηκε με φαξ! Τη μπερδεύει με την Αννέτα;
  Απροπό κάποιοι ρωτούσαν στο τουίτ πώς είναι η αστεφάνωτη στα αγγλικά.

 336. Μαρία said

 337. Γιάννης Ιατρού said

  Να βγουν οι ειδήμονες στις «προφητείες« να μας πουν τι σημαίνει η μαύρη Γάτα στην Αγιά Σοφιά 🙂

 338. 338:

  […] και τότε ο μαρμαρωμένος βασιλιάς θα εμφανιστεί μπροστά τους σαν γάτα· μαύρη, αν το επιβάλλει το ντρες κόουντ[…]

 339. 339 Α χα χα χα! Μου λείψατε ωρέ παιδιά 🙂

 340. ΚΩΣΤΑΣ said

  338 Μαύρη γάτα, κατά τη λαϊκή δοξασία, και ουχί των προφητειών ερμηνεία, σημαίνει κακό. Μακάρι να μην αποτελεί σημάδι για τη χώρα μας. Αν είναι για τον Τσίπρα, ε!, θα χάσει τις εκλογές. 😉

 341. Γιάννης Κουβάτσος said

  Uncrowned;
  Καλά κάνει ο Τσίπρας. Μετά τον γάμο σταματάνε οι γλύκες και αρχίζει η παντόφλα.

 342. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τραγική η είδηση αλλά το όνομα της μικρούλας στέλνει έξω από τα γλωσσικά νερά του τον συντάκτη της ορφανής εφημερίδας:
  https://www.protothema.gr/greece/article/862320/lugizei-o-pateras-tis-6hronis-euharis-prospathise-na-agaliasei-ti-mama-tis-alla-den-prolave/

 343. ΚΩΣΤΑΣ said

  Φαντάζεστε ρε συντρόφοι μπολσεβίκοι, τι θα γινόταν τώρα στο διαδίκτυο, αν τύχαινε να ήταν ο Κούλης στην Κωνσταντινούπολη και εμφανιζόταν μια μαύρη γάτα μπροστά του και λίγο πιο πέρα γκρεμιζόταν μια 8ώροφη πολυκατοικία; 😉

 344. Αιμ said

  338. Γιατί αποκρύπτεις ότι η γάτα είχε πόδια από λουκούμια ;

 345. ΚΩΣΤΑΣ said

  Τώρα το σκέφτηκα. Μπας και η μαυρόγατα είναι σημάδι του θεού στον Αλέξη, να πάρει πίσω τον Καμμένο και να του ξαναδώσει και τον Παπαχριστόπουλο;

 346. Γιάννης Κουβάτσος said

  334: Τίποτα δεν θα γινόταν. Απλή ρουτίνα, δεν συνιστά είδηση.

 347. ΚΩΣΤΑΣ said

  347 Ε! καλά τώρα! Τζερτζελές και νταβαντούρια, να χορτάσουν και οι κότες.

 348. sarant said

  344 Σωστό, αλλά σε άλλον έχει βγει το όνομα.

  (Αλήθεια, το αντίστοιχο του «σύντροφοι μπολσεβίκοι» ποιο είναι; Σύντροφε φιλελέ ή βασιλοχουντικέ; )

 349. Γιάννης Ιατρού said

  349: Κόψε το σύντροφε μπροστά και βάλε συνέλληνα / ελληνόψυχε ή τίποτα 🙂

 350. Γιάννης Κουβάτσος said

  349: Νομίζω ότι το συναγωνιστής παίζει στους δεξιούς κύκλους.

 351. ΚΩΣΤΑΣ said

  349 Νικοκύρη, επί του ερωτήματος δύο απαντήσεις.

  Α. Την λέξη μπολσεβίκοι είναι ολοφάνερο ότι δεν τη χρησιμοποιώ υποτιμητικά αλλά χιουμοριστικά, λόγω του ότι εδώ, στο ιστολόγιο, η έκφραση κατέστη παροιμιώδης – χριστιανομπολσεβίκοι. Απλά, αφήρεσα το πρώτο συνθετικό (χριστιανο- ), να μην κλέβω 100% άλλον σχολιαστή και έβαλα ως πρόθεμα άλλη λέξη ξεχωριστή, σύντροφοι, δεν ξέρω και αν είναι σωστό ως έκφραση. Γράφω χαλαρά και δεν έδωσα και πολλή σημασία.

  Β. Στους φιλελέ ταιριάζει το συναγωνιστή. Το υπόλοιπο δεν το κατάλαβα, είναι υπαινιγμός ή απορία; Σε κάθε περίπτωση ούτε γνωρίζω, ούτε με ενδιαφέρει.

 352. sarant said

  Χιουμοριστικά το είπα κι εγώ.

 353. Γιάννης Ιατρού said

  χαχα, τι λέγαμε για το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους πιό πάνω; Καλά που είναι και κάποιος που κάνει νόημα …

 354. Pedis said

  πώς αφήνει τη γυναίκα του ο άλλος με παρέα μία σπιτωμένη, αστεφάνωτη κι ατσεμπέρωτη!;

  Πώς το βρίσκετε το έθιμο με τους πολιτικούς που κουβαλάνε τις γυναίκες τους σαν γλάστρες στις επίσημες πολιτικές εκδηλώσεις και τις βάζουν να τα λένε, τάχαμου σοβαρά, και να μιμούνται τους συζύγους στις σοβαρές δουλειές τους.

  Εμένα μου φέρνει στο μυαλό αυτή την εικόνα …

 355. Pedis said

  # 354 – περίφημα! άμα ζητάει να καπνίσει όπου καθίσει, χωρίς τασάκι και καφέ και χωρίς παρέα καπνιζόντων σημαίνει ότι … μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες να φτάσει στα χρόνια του μπαμπά … οπότε,
  ένα μέλος της οικογενειοκρατιας στο σβέρκο όχι για πολύ.

 356. Μαρία said

  354
  Εγώ παραπάνω την έβαλα στην Κοζάνη. Θα είναι απ’ την ίδια περιοδεία.

 357. Μαρία said

  Τους δίνουμε την Κύπρο και τα Δωδεκάνησα αλλά παίρνουμε όλα τ’ άλλα. Ο τύπος κατα δήλωσή του είναι δικηγόρος στο Ηράκλειο. Να τον έχει υπόψη του ο Πέπε.

 358. Γς said

  355:

  >πώς αφήνει τη γυναίκα του ο άλλος με παρέα μία σπιτωμένη, αστεφάνωτη κι ατσεμπέρωτη!;

  Κι αν ήταν ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου με τον/την σύζυγό του;

  https://www.huffingtonpost.gr/2017/05/27/diethnes-o-suzugos-tou-prothipourgou-tou-louksemvourgou-fotografizetai-me-tis-suntrofous-twn-arxigwn-kratwn_n_16834952.html

 359. Pedis said

  Δηλ. λες ότι συνέβη προ δεκαπενταετίας; Ω μον ντιέ, λέτε να το έχει κόψει στο μεταξύ;

 360. Γιάννης Ιατρού said

  355: Που ν΄ άκουγες σήμερα το βράδυ την Πατούλαινα στον ΑΝΤ1 … Μέχρι για τα greek καμάκια του συζύγου είπε 🙂

 361. Γιάννης Ιατρού said

  360: Τι 15ετία ρε συ, στη Φλώρινα προ εξαμήνου είχε πάει

 362. Pedis said

  # 358 – Κύπρος και Δωδεκάνησα ήταν ήδη ευρωπαικό έδαφος όταν φτιάχτηκε ο χάρτης, οπότε εγγυάται η ΕΕ για την ελευθερία τους …

 363. Pedis said

  # 362 – ουφ, προς στιγμήν έχασα το θάρρος μου …

 364. Γιάννης Ιατρού said

  363: Λέγε εσύ τις κακίες σου εδώ, αλλά στο κουρελόνημα μεθάνε με τ΄ αθάνατο κρασί του ’21

 365. Μαρία said

  364
  Δες και το 331 που είναι χρονολογημένο 🙂
  Η Ντόρα είναι τσιμινιέρα σαν και μένα και τον Πολάκη.

 366. Pedis said

  # 365 – στο κρυφό σχολειό και στο ΠαλιοΓερμανό θα καταλήξει η συζητηση .. μακριά! προτιμώ τη συζητηση για την επίπεδη γη.

  προτείνω τις συζητήσεις να τις αριθμησουμε καθώς και τα σχετικά σχόλια, και κάθε φορά να ανακαλούμε αυτές και τα σχόλια με τον αριθμό τους. Θα κάνουμε οικονομία και χώρου και χρόνου. Και θα τη βρίσκουμε όπως την πρώτη φορά … Για σκέψου.

 367. Μαρία said

  367
  Αυτό το κόλπο με την αρίθμηση υπάρχει με λίστα ανεκδότων.

 368. Pedis said

  # 368 – έτσι.

  # 366 – κοίτα, ο Πολάκης είναι υποχρεωμένος ως νοσοκομειακός γιατρός να καπνίζει και μάλιστα αν έχω καταλάβει καλά αυτό επιβάλλεται στο γραφείο των ιατρών στο νοσοκομείο …

 369. Γς said

  Και με θυμάμαι πριν καμιά δεκαριά χρόνια στις κερκίδες του Ηρωδείου να λέω ο άσχετος σ έναν ευτραφή θεατή που προσπαθούσε να καθίσει δίπλα μας.

  -Κάτι μου θυμίζεις. Μήπως είσαι κάποιος επώνυμος;
  -Μουσικός, Κραουνάκης, αν σου λέει κάτι.

  Ντράπηκα

  – Όλες τόνε θέλετε, λούγκρες, τον ψηλό τον Κρητίκαρο!

  Πάλι ντράπηκα

 370. Pedis said

  # 337 – να ρωτησω τη συλλογικη σοφία του ιστολογίου: πόσο συχνά τα δικαστήρια δίνουν δεκατρία χρόνια με αναστολή;

  Ρωτάω για να δω αν, σε συνάρτηση με το πόσα φράγκα θα φάω και με τα χρόνια που θα μου ρίξουν με αναστολή, με συμφέρει ώστε να βελτιστοποιήσω την επιλογές μου μεταξύ των κυκλώματων που παίζουν στην αγορά …

 371. Μαρία said

  371
  Σε μπερδεύει ο όρος αναστολή.
  Ο Μαντούβαλος θα είναι έξω με περιοριστικούς όρους μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε 2ο βαθμό, ενώ ο Αμβρόσιος έφαγε σε 2ο βαθμό 7 μήνες με τριετή αναστολή κι έτσι τουλάχιστον τα επόμενα 3 χρόνια δεν πρέπει να υποτροπιάσει 🙂
  Απο τη δίκη Τσοχατζό ξέρω άνθρωπο που έφαγε πρωτόδικα 16 χρόνια με αναστολή.

 372. ΚΩΣΤΑΣ said

  353 Νικοκύρη

  όταν έγραφα το σχόλιο 344, ειλικρινά, είχα την αίσθηση ότι κάνω καλαμπούρι, μιας και η σαββατιάτικη ανάρτηση, πάντα, αφήνει τέτοια περιθώρια. Μετά την παρατήρησή σου, στεναχωρήθηκα ειλικρινά. Σήμερα που το ξαναβλέπω, δεν είμαι κι εγώ σίγουρος αν η έκφραση «σύντροφοι μπολσεβίκοι» είναι όντως χιουμοριστική. Έχω αμφιβολίες, ίσως έκανα λάθος.

  Σε κάθε περίπτωση, επειδή η έκφραση αυτή σε στεναχώρησε, ζητώ συγνώμη, την ανακαλώ και καλύτερα θα ήταν, αν γίνεται, να διαγραφεί εντελώς το σχόλιο.

 373. 352β Μπα, συναγωνιστή λέγανε κι οι ΕΛΑΣίτες νομίζω 😉

 374. ΚΩΣΤΑΣ said

  374 Δύτη μου, είμαι στενοχωρημένος σήμερα, όχι βέβαια εξ αιτίας σου ή από κάποιον άλλον, αλλά από τον ίδιο τον εαυτό μου που πολλές φορές κινούμαι αυθόρμητα και παρορμητικά.

  Το συναγωνιστή το λέγαν όλοι και το βρίσκω και σωστό. Στον αγώνα ενωμένοι ….

  Ισχύει πάντα για σένα ότι είσαι ο καλύτερος σύντροφος, τύφλα να έχουν οι συναγωνιστές μου! 😉

 375. Θα απαντήσει και ο Νικοκύρης αλλά νομίζω ότι όντως χαβαλέ έκανε και κείνος και παρεξήγηση μηδέν. Άλλωστε οι από δω θεωρούμε τον μπολσεβίκο τιμητικό τίτλο 😉

 376. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Σφηκοφωλιά αργυρώνητων και αρνησιπάτριδων μητραλοιών εαμοβουλγάρων. Πού έπεσα ρε πστ…

 377. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  373 – Χαλάρωσε βρε Κώστα, δεν είναι παρεξηγιάρης ο Νικοκύρης ούτε οι περισσότεροι μπολ σε βίκη 😂. Άλλωστε όλοι συναγωνιστές είμαστε ενάντια στο τέρας της ΤΚΔ, απλά δεν το ξέρουμε και ζούμε με την ψευδαίσθηση του ΕΜΕΙΣ – ΕΣΕΙΣ.😕
  Και μη ξεχνάς πως μπολσεβίκοι δεν υπάρχουν πιά, τους περισσότερους τους πάτησε το τραίνο της ιστορίας, άλλοι έγιναν ακροδεξιά εξουσία και κάποιοι λίγοι «Γαλάτες» ζούν με τις φαντασιώσεις τους.😆

  Καλημέρα.🙆

 378. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  Ωωωωπ, έχουμε και λεξιλογικά από τον Λάμπρο, εισάγει νέους όρους «ΤΚΔ» 🙂

 379. Pedis said

  # 372 – ναι, αυτό το έχω καθαρό στο μυαλό μου, όπως επίσης ότι υπάρχει μία κατηγορία συμπολιτών μας, σε αντίθεση με τις καθαρίστριες του δημοτικού, που έχει τέτοια τύχη, αλλά δεν καταλαβαίνω τον νόμο: για αδίκημα τόσο βαρύ που αξιζει μια δεκαπεντάρα χρόνια στην πλάτη, προβλέπεται αναστολή μέχρι τον β’ βαθμο;

  Με ποιο σκεπτικό;

  Αν φάω τόσα χρόνια και με αφήσουν ελεύθερο, δεν συμφέρει να ριψοκινδυνεύσω να την κάνω στους αντίποδες του πλανήτη και ποιος είδε τον Παναή, εκτός αν … εκτος αν, βέβαια, έχω καβατζώσει με κάποιο τρόπο την απόφαση υπερ μου στο β’ βαθμό που θα γίνει σε Ν χρόνια με την υπόθεση ήδη ξεχασμένη και ούτε γάτα ούτε ζημιά …

 380. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και δεν είναι όλοι μπολσεβίκοι, Κώστα. Υπάρχουν και μενσεβίκοι. 😉

 381. Pedis said

  # 349,351 – Camerata, Kamerad κλπ. Δηλαδή, συνθαλαμίτης.
  ( συνώνυμο του συναλήτηριος).

 382. Μαρία said

  380
  Καμιά διαφορά για τις καθαρίστριες. Η καθαρίστρια πρωτόδικα καταδικάστηκε το 2016 σε 15 χρόνια και άσκησε έφεση με ανασταλτικό αποτέλεσμα.
  Επιβάλλονται κατα περίπτωση περιοριστικοί όροι και χρηματική εγγύηση.

 383. Pedis said

  # 383 – Αν μομάν: η καθαρίστρια πήγε στη φυλακή κι έτσι και δεν γινόταν o χαμός για να καταδειχτεί η ξεφτίλα της καταδίκης της, η άτυχη γυναίκα θα έλιωνε μέσα για τουλάχιστον διπλάσιο χρόνο από αυτόν που ο Μαντούβαλος θα είναι κύριος και ελεύθερος προετοιμάζοντας κατάλληλα τις συνθήκες για τη δίκη σε β’ βαθμο. Δεν διαφωνείς, ελπίζω;

 384. Pedis said

  α, τώρα κατάλαβα ότι αναφέρεσαι στο 2016. άκυρο.

 385. Μαρία said

  Στα υπόψιν οτι ο Μαντούβαλος έχει και προηγούμενη καταδίκη πάλι για το παραδικαστικό https://www.koutipandoras.gr/article/sta-malaka-o-mantoyvalos-gia-ti-dorodokia-kaloysi-10-hronia-ston-dikasti-me-ti
  Μιλάμε για μεγάλη λέρα http://www.efsyn.gr/arthro/paysi-exi-minon-i-telesidiki-poini-ston-mantoyvalo
  Είναι όμως πτωχός.

 386. Pedis said

  # 386 – με αυτά τα δεδομένα προσπαθείς να μας πείς ότι έχει όλα τα εχέγγυα να τη σκαπουλάρει τελικώς;

 387. Γς said

  371;

  Κι έχεις άλλους που επιζητούν να καταδικαστούν σε ποινέςχωρίς αναστολή!

  Elderly people in Japan are getting arrested on purpose because they want to go to prison

  Αποτέλεσμα της γήρανσης του πληθυσμού. Ο πληθυσμός της Ιαπωνίας θεωρείται ο γηραιότερος στον κόσμο. [Απο κοντά και της Ελλάδας …]

 388. Σωτήρς said

  Ο Μαντούβαλος τα τελευταία δύο χρόνια έχει εμφανιστεί στη Φωκίδα και κάνει παραγοντιλίκια. Κατάγεται η γυναίκα του από κάποιο χωριό του νομού, έγινε πρόεδρος σε τοπική ομάδα ποδοσφαίρου Γ’ εθνικής (με 6ψήφιο προϋπολογισμό λέει) και γενικώς προσπαθεί. Έχει πολύ κόσμο η Β’΄Πειραιώς αλλά και η μονοεδρική της Φωκίδας δεν υστερεί σε τζάκια. Τα έχει βρει λίγο δύσκολα νομίζω για υποψήφιος.

  Τηράτε εδώ χάλια … http://karteria1.blogspot.com/2018/06/blog-post_75.html (τοπικό μπλόγκ Ιτέας)

 389. Μαρία said

  389
  Τον θεωρούν μάγκα αφού!

 390. Γιάννης Ιατρού said

  389: ….« το νέο Δ.Σ. θα έλθει σε σώμα»…. 🙂

 391. Γς said

  389:

  Μαντούβαλος

  Να μην μας πάρε κι από κάτω

 392. Γιάννης Ιατρού said

  392: Γς
  Ενδιαφέρουσα εκτέλεση βρήκες Γιάννη 🙂

  Για τα ονόματα (Μαnτουβάλα κλπ.) μερικές εξηγήσεις από το Όγδοο:

  Η Μαντουμπάλα (Madhubala), αριστερά στην φωτό, εκτός από τίτλος μιας ινδικής ταινίας του 1950, ήταν και μια πανέμορφη ηθοποιός που πέθανε σε νεαρή ηλικία, έχοντας πρωταγωνιστήσει σε περισσότερες από εβδομήντα ταινίες του Bollywood. Φυσικό επακόλουθο και η μουσική του τραγουδιού να έχει τη βάση της σε ινδικά μοτίβα.

  Η Ζιγκουάλα,, δεξιά στη φωτό, όμως, ήταν Σουηδέζα (τσιγγάνα) και η μελωδία της έχει περισσότερο δυτική προοπτική. Singoalla ήταν ο σουηδικός τίτλος του μυθιστόρηματος The Wind Is My Lover του Σουηδού συγγραφέα Viktor Rydberg, το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1857 και στο οποίο, χρόνια αργότερα, το 1940 βασίστηκε η ομώνυμη όπερα του πιανίστα και συνθέτη Gunnar de Frumerie, καθώς και η γαλλο-σουηδική ταινία Singoalla (1949) του Γάλλου σκηνοθέτη Christian-Jaque στην οποία πρωταγωνιστούσε η Viveca Lindfors. Αν και Σουηδέζα, μελαχρινή, όπως αναφέρεται και στο τραγούδι …μελαχρινή ομορφιά μου, παντοτινή χαρά μου…

 393. sarant said

  393 Σουηδέζα Ζιγκουάλα… εκεί μας καταντήσανε!

 394. Γιάννης Ιατρού said

  394: Εντάξει, σύμφωνα με τη θεωρία που υποστηρίζει ότι οι Τσιγγάνοι προέρχονται από την Ινδία, ίσως κι εκείνη να προερχόταν από τον τόπο της Μαντουμπάλας 🙂

  Η νουβέλα «Singoalla» του Σουηδού Viktor Rydberg (σπεύδοντες καταβιβάσατέ το εδώ 🙂 ), που κυκλοφόρησε το 1857, περιγράφει την ταραχώδη ζωή μιας Τσιγγάνας που έζησε στη Σουηδία του 14ου αιώνα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: