Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Γκώσαμε, ή μια τρύπα στα λεξικά μας

Posted by sarant στο 8 Φεβρουαρίου, 2019


Τις προάλλες, στην ομάδα «Υπογλώσσια» του Φέισμπουκ, όπου συμμετέχω κι εγώ, κάποιος φίλος έφερε για συζήτηση μιαν οθονιά από συζήτηση, έχοντας υπογραμμίσει τη λέξη «γκώσαμε».

Τη συζητησαμε λοιπόν εκεί, οπότε συνειδητοποίησα πως δεν την έχουμε συζητήσει στο ιστολόγιο, παρόλο που, γκουγκλίζοντας, βρίσκω πως έχουμε χρησιμοποιήσει μερικές φορές το ρήμα «γκώνω» και ιδίως τον τύπο «γκώσαμε», για παράδειγμα, σε συζήτηση για βιβλία κάποιος σχολίασε: «Όχι άλλο σκανδιναβικό αστυνομικό μυθιστόρημα, γκώσαμε πια» ενώ, με άλλη ευκαιρία, κάποιος άλλος έκανε το διαγλωσσικό λογοπαίγνιο «γκώσαμε πια με τα γκόσιπ!»

Όμως ξεκίνησα κάπως από τη μέση, θεωρώντας δεδομένο πως ξέρετε τι σημαίνει η λέξη -ίσως επειδή υποθέτω πως οι περισσότεροι θα την ξέρετε, αν και δεν αποκλείεται να έχετε ακούσει το «γκώσαμε» με τη σημασία του «φτάνει πια», «νισάφι», «μπάστα», «όχι άλλο κάρβουνο», αλλά να μην ξέρετε τι ακριβώς σημαίνει το σχετικό ρήμα.

Και, εδώ που τα λέμε, όλοι σχεδόν που χρησιμοποιούν την περίπου συνώνυμη «νισάφι» δεν ξέρουν -και δεν είναι ανάγκη να ξέρουν- την ετυμολογία της λέξης, ούτε τι σημαίνει η τουρκική λέξη insaf από την οποία προέρχεται το δικό μας νισάφι.

Το ρήμα «γκώνω» το είχα συμπεριλάβει στις Λέξεις που χάνονται, όπου έβαζα λέξεις που δεν συμπεριλαμβάνονταν στα μεγάλα λεξικά μας (τότε ήταν το ΛΚΝ και του Μπαμπινιώτη, το Χρηστικό δεν είχε κυκλοφορήσει το 2011 που βγήκε αυτό το βιβλίο μου). Είχα γράψει τα εξής:

Γκώνω και αγκώνω σημαίνει εξογκώνομαι, πρήζομαι από το πολύ φαγητό, αισθάνομαι κορεσμό. Το ρήμα είναι και αμετάβατο («έφαγα πολύ και έγκωσα») και μεταβατικό («οι λουκουμάδες με γκώνουν»). Πρόκειται για μια δυσάρεστη αίσθηση κορεσμού, πολύ κοντύτερα στο μπουχτίζω παρά στο χορταίνω. Προέρχεται από το αρχαίο ογκώ, μέσω του μεσαιωνικού ογκώνω, αγκώνω. Πανελλήνια και ολοζώντανη λέξη.

Προκειμένου για γλυκά, το γκώνω είναι λίγο πιο βαρύ από το λιγώνω. Σε ένα διάσημο στίχο από την Οδύσσεια του Καζαντζάκη, η Ράλα διώχνει το νιο ψαρά: «Σύρε στον ουρανό σου να χαθείς και παρθενιές δε θέλω / το άσπρο κρινάνθι σου μ’ αναγουλιάει κι η γλύκα σου με γκώνει».

Μεταφορικά, βρίσκουμε το γκώνω πολύ συχνά σε άρθρα εφημερίδων και σε διαδικτυακές συζητήσεις. Όταν στη Σκάλα του Μιλάνου οι θεατές αποδοκίμασαν τον σκηνοθέτη μιας παράστασης, ο Κ. Γεωργουσόπουλος έγραψε στα Νέα: «οι άνθρωποι έγκωσαν πια». Μάλιστα, εξελίσσεται σε παροιμιακή φράση το «γκώσαμε», σαν παραλλαγή και συνώνυμο των παλιότερων «δώσαμε, δώσαμε» και «όχι άλλο κάρβουνο», ένδειξη κορεσμού, π.χ.: «Όχι άλλες γκέι παραστάσεις. Γκώσαμε!» ή «Όχι άλλον [όνομα τηλεσχολιαστή]. Γκώσαμε!»

Από το 2011 μέχρι σήμερα, το «γκώσαμε» έχει εδραιωθεί σχεδόν σαν παροιμιακή έκφραση. Ίσως το «σχεδόν» να περισσεύει, αν σκεφτούμε πως στο Τουίτερ υπάρχει χάσταγκ #γκώσαμε.

Και είναι αρκετά αξιοπρόσεκτο πώς μια λέξη που πριν από 2-3 δεκαετίες ήταν μάλλον περιθωριοποιημένη, αν και πάντοτε ζωντανή, έχει τα τελευταία χρόνια εξελιχτεί σε σλόγκαν και χρησιμοποιείται πολύ συχνότερα από παλιά, γνωρίζοντας μιαν αναπάντεχη αναβίωση.

Διότι βέβαια πολύ λιγότεροι χρησιμοποιούν το ρήμα στα άλλα του πρόσωπα και χρόνους, ας πούμε να πουν «με γκώνει ο χαλβάς». Οι περισσότεροι μένουν στο «γκώσαμε» ως ένδειξη, όπως είπα, κορεσμού και κούρασης από κάτι που επαναλαμβάνεται. (Στα σχόλιά σας μπορείτε να πείτε αν χρησιμοποιείτε ολόκληρο το ρήμα ή μόνο τον τύπο ‘γκώσαμε’ ή τίποτε).

Στον τίτλο του άρθρου κάνω λόγο για «τρύπα στα λεξικά μας», με την έννοια ότι κανένα από τα σύγχρονα μεγάλα λεξικά μας (τώρα έχουμε τέσσερα: ΛΚΝ, Μπαμπινιώτη, Χρηστικό και ΜΗΛΝΕΓ) δεν λημματογραφεί το «γκώνω» ενώ έχει πανελλήνια διάδοση και είναι λέξη αρκετά ζωντανή. Σαφώς αυτό οφείλεται και σε κάποια περιφρόνηση των λεξικογράφων μας προς το λαϊκό λεξιλόγιο.

Από την άλλη, το ΛΚΝ περιλαμβάνει λήμμα «ογκώνω»:

ογκώνω [oŋgóno] -ομαι Ρ1 : 1. (σπάν.) διογκώνω κτ. 2. (μτφ.) αυξάνω ή επιτείνω κτ.: Ογκώνεται το κύμα των αυξήσεων / της λαϊκής αγανάκτησης.

Ωστόσο, κατά τη γνώμη μου πρόκειται για άλλη λέξη. Άλλο θεωρώ το «ογκώνω, ογκώνομαι» της καλλιεργημένης νεοελληνικής και άλλο το λαϊκό «γκώνω», κι ας έχουν ίδια ετυμολογία. Και οι σημασίες άλλωστε διαφέρουν.

Το Ιστορικό Λεξικό της Ακαδημίας, βέβαια, καλύπτει εκτενώς τη λέξη και τους διάφορους τύπους της στο λήμμα «αγκώνω» όπου σημειώνει και παράλληλους τύπους γκώνω, ογκώνω.

Εκεί βρίσκω και την παροιμία Το πολύ φαΐ αγκώνει και το λίγο θεραπεύει. Παρηγοριά στον μονίμως πεινασμένο;

 

261 Σχόλια προς “Γκώσαμε, ή μια τρύπα στα λεξικά μας”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  και σε 20 λεπτά εκπνέει το τελεσίγραφο που έστειλε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στον Θανάση Παπαχριστόπουλο πως θα τον διαγράψει εάν δεν παραδώσει εως σήμερα στις 10 το πρωί την βουλευτική του έδρα.

  Γκώσαμε πια!

 2. Γς said

  1:

  Σε 12 λεπτά

 3. Πάλι για τις Πρέσπες φοβάμαι θα μιλάμε σήμερα 😉
  Την είχα κι εγώ για αργκό την έκφραση και δεν θα μου πέρναγε απ’ το μυαλό η ένδοξη καταγωγή της!

 4. Αὐγουστῖνος said

  Καλημέρα. Ἐδῶ στὰ Δωδεκάνησα τὸ πρωτάκουσα, μὲ τὴ μορφὴ «ἔ(οὔ)γκωσα πιό!». Ἀλλὰ πάνε δεκαετίες ἀπὸ τότε καὶ ἤδη τὸ ρῆμα (στὴν ἀμετάβατη βερσιόν του) ἔχει μπεῖ γιὰ τὰ καλὰ στὸ λεξιλόγιό μου.

 5. Αὐγουστῖνος said

  Πιὸ συχνὰ ἀκούγεται δωνὰ τὸ ὄγκωσα καὶ τὸ οὔγκωσα, παρὰ τὸ ἔγκωσα. Idioms…

 6. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «Το πολύ φαΐ αγκώνει και το λίγο θεραπεύει. Παρηγοριά στον μονίμως πεινασμένο;»
  Είναι η πικρή αλήθεια για τους καταναλωτές του δυτικού τρόπου ζωής, λίγο δεν σημαίνει ελάχιστο η καθόλου.

  Καλημέρα

 7. Γς said

  2:

  Ο χρόνος έληξε!

  Μπίζνες http://2.bp.blogspot.com/-FWbKIiFGhIY/T802X9xb_9I/AAAAAAAAA_g/tBKj1ym0dOI/s1600/HOURGLASS.jpg

  Μπίζνες αζ γιούζουαλ

 8. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα σας.

  Ἔγκωσα καὶ στὰ Θερμιά.

  Νικοκύρη, πιάσαμε τὶς λέξεις ἀπὸ γκ, βλέπω.

  Βρὲ τί κάνει ἡ γκαζόζα! 🙂

 9. spiral architect 🇰🇵 said

  @3: Ωραίες οι Πρέσπες, εκεί ψήνουν και από τις δυο πλευρές τα λιμνίσια τα ψάρια. 😀

 10. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !
  Ωραίο ρήμα, από Κρητικούς το έχω ακούσει αρκετές φορές, κυρίως τον Αόριστο «έγκωσα».

 11. skom said

  Στο μυαλό μου το είχα ως μπούκωσα.

 12. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  8 Σύμπτωση είναι, αφού το προηγούμενο με το γκάζι το ζητήσατε εσείς -αλλά κι εγώ την πρόσεξα. Όχι, τη Δευτέρα δεν θα έχουμε για το γκολ 🙂

 13. Γιάννης Ιατρού said

  καλημέρα

  Δημήτρη (8), κι εγώ αυτό σκέφτηκα 🙂

 14. π2 said

  Συμφωνώ ότι μια λέξη που ήταν μάλλον περιθωριοποιημένη χρησιμοποιείται πια όλο και συχνότερα. Εγώ πάντοτε την χρησιμοποιούσα, ακόμη και κυριολεκτικά.

  8: Εναλλακτικά, η έμπνευση μπορεί να ήταν από σχόλια που καταγράφουν με τι έχει γκώσει ο καθένας στα υπόλοιπα σχόλια…

 15. spiral architect 🇰🇵 said

  «Εγκωσα παιδί μου» έλεγε ο πατέρας μου πολλές φορές στο τραπέζι. Το ρήμα επανήλθε στη μνήμη μου κυρίως από τα σόσιαλ.

 16. Πιπίτσα said

  Καλημέρα. Στη Λάρισα, όπου & γεννήθηκα προ πολλών ετών, έγκωσα (αποκλειστικά για φαγητό).

 17. Σηλισάβ said

  Αυτό το «γκ» πάντως μου κάνει για αρβανίτικο. Δεν την χρησιμοποιούμε τη λέξη στην ορεινή Αρκαδία και δεν τη χρησιμοποιώ

 18. «Πανελλήνια και ολοζώντανη λέξη», δεν μπορείς να την πεις….

 19. Γιάννης Ιατρού said

  Παλιές λέξεις της Στενής-Έγκωσα

 20. nikiplos said

  Καλημέρα… κι εγώ έγκωσα το ξέρω…

 21. Γιάννης Ιατρού said

  από το botanistas
  Γκώνω (και αγκώνω)
  από το αρχαίο «ογκώ», μέσω του μεσαιωνικού «ογκώνω».
  Σημαίνει εξογκώνομαι, πρήζομαι από το πολύ φαγητό, αισθάνομαι τον υπέρτατο κορεσμό. Το ρήμα είναι αμετάβατο («έφαγα πολύ και έγκωσα») και μεταβατικό («οι λουκουμάδες με γκώνουν»). Πρόκειται για μια δυσάρεστη αίσθηση κορεσμού πολύ κοντύτερα στο «μπουχτίζω», παρά στο «χορταίνω» φαγητό. Αν πρόκειται για γλυκά το «γκώνω» είναι λίγο πιο βαρύ από το «λιγώνω». Πολλές φορές, όποιος έχει φάει πολύ, του σκασμού, και έχει γκώσει, λέμε ότι έχει «αγκούσα». Αυτή είναι μια μεσαιωνική λέξη, αβέβαιης ετυμολογίας. Πιθανώς προέρχεται από το βενετσιάνικο angossa, το οποίο ετυμολογείται από το λατινικό angustia (=τα στενά, η στενοχώρια). Κατά άλλους η λέξη είναι αρχαία ελληνική και αποτελεί παραφθορά του τύπου ογκούσα, μετοχής του ρήματος ογκούμαι (=συσσωρεύομαι, εξογκώνομαι) που λέγαμε πιο πάνω. Ταυτόχρονα η αγκούσα είναι η δυσκολία αναπνοής, η δυσφορία λόγω ανεπάρκειας αέρα κατά την αναπνοή, η αίσθηση πνιγμού. Υπάρχει, υπό αυτόν τον τίτλο, ένα πολύ ενδιαφέρον μυθιστόρημα, «Η αγκούσα» του Θοδωρή Τσάκωνα, από τις εκδόσεις NovelBooks – 2011.

  Κάποιοι λένε «έγκωσα» στον αόριστο και κάποιοι «όγκωσα». Η λέξη, φυσικά, δεν υπάρχει στα σύγχρονα μεγάλα λεξικά μας, επειδή ανήκει στη λαϊκή γλώσσα. Στην Κέρκυρα το ρήμα «γκώνω» σημαίνει «σκαλώνω», «μαγκώνω» και χρησιμοποιείται ιδιαίτερα για το σκάλωμα του φαγητού επειδή αυτό είναι ξηρό ή πολύ.

 22. ΧριστιανοΜπολσεβίκος said

  Δεν θυμάμαι να το έχω ακούσει.

 23. Γιάννης Ιατρού said

  Τουλάχιστον από το 2011 στο μπλογκ η λέξη:
  sarant said: Το έγκωσα (όγκωσα) το έχουμε συζητήσει ξανά και είναι πανελλήνιο ή τέλος πάντων πολυτοπικό

 24. Κώστας said

  21: «Ταυτόχρονα η αγκούσα είναι η δυσκολία αναπνοής, η δυσφορία λόγω ανεπάρκειας αέρα κατά την αναπνοή, η αίσθηση πνιγμού.»

  Από την ίδια ρίζα και το άγχος, η αγχόνη, το αγγλικό anxiety, τα γερμανικά Angst «φόβος» και eng «στενός», η angina «στηθάγχη» και άλλα τέτοια ωραία… 😊

 25. Triant said

  Καλημέρα.

  Κι εμείς στην οικογένειά μου θυμάμαι οτι το χρησιμοποιούσαμε μάλλον αποκλειστικά στην πρόταση: δεν μπορώ να φάω άλλο, έγκωσα.

 26. Ανδρεας Τ said

  Μην αγχώνεστε (αν έχετε άγχος). Έδωσε παράταση στον Παπαχριστόπουλο ο Καμμένος. Γκώσαμε μούτσο.

 27. ΚΩΣΤΑΣ said

  16 Παομοίως Λάρισα, το ξέρω και γκώθ’κα, παθητικό.

 28. Το ήξερα, το χρησιμοποιούσαν κοντινοί μου άνθρωποι, εγώ δεν το έχω πει ποτέ, είμαι του μπουχτίσματος

  # 8

  Δημήτρη, αυτά γίνονται διότι τα περί γκόμενας τα έχουμε ερξαντλήσει προπολλού, τα της γκάιντας προ ολίγου. Βάρδα μην γίνει την κυριακή κανένα διαιτητικό λάθος όπως στο Ατρόμητος-ΑΕΚ που πέρασε στα ψιλά γιατί την Δευτέρα θα λέμε για το γκολ κι ας λέει ο Νικοκύρης

  Εν τω μεταξύ δυο φορές ο Χουλτ, δυό φορές με τον ίδιο διαιτητή ( Σιδηρόπουλος), σύμπτωση επαναλαμβανομένη… ( ο κύριος με τα κόκκινα που φαίνεται να ουρλιάζει στην κάτω φωτογραφία αλλά να μην ειδοποιεί τον διαιτητή είναι ο γνωστός Κομίνης, καριέρα όμοια με τον Γεοργιάδη που έγινε αντιπρόεδρος στην ΝΔ, διαιτητής στο περσινό ΠΑΟΚ-ΑΕΚ και βασικός υπεύθυνος για το χάρτινο με τα καμώματά του .
  Το χέρι του Βεϊρίνια -με γυρισμένη πλάτη,να μην βλέπει την μπάλλα- έγινε πρωτοσέλιδο παντού ακόμα και για τρεις μέρες !!

 29. loukretia50 said

  γκα! (αντί του πολυφορεμένου «τζα!»
  Augustin, ούγκωσες? Dommage!

  ‘Ακουγα πολύ συχνά το «έγκωσα» στη Στερεά, κυρίως για φαγητό, συνήθως από κάποιον που ντερλικώνει ακαταπαύστως, αλλά και την «αγκούσα» κυρίως με την έννοια της δυσφορίας γενικότερα, ή ειδικά για δυσκολία στην ανάσα. Πιο πολύ το έλεγαν για μωρά:
  » Μην το σκεπάζεις, θα του έρθει αγκούσα».

 30. Γιάννης Ιατρού said

  Και για να γελάσουμε θυμούμενοι … τον Κοτρώ:

 31. f kar said

  Ομοίως, μετά το φαγητό: «έγκωσες;». Από την εξ ορεινής Κορινθίας πεθερά.

 32. dryhammer said

  Το γκώνω-έγκωσα δεν το χρησιμοποιούμε στη Χίο, τουλάχιστο δεν θυμάμαι να το έχω ακούσει ποτέ μου. Το άκουγα σπάνια από μη Χιώτες. Για το αίσθημα κορεσμού έχουμε μπουχτίζω, μπουλαστίζω, για κορεσμό από γλύκα το (α)νελιγκιάζω [λέτε νά ‘χουν σχέση;], για κορεσμό με αγανάχτηση το μπουρουρίζω [σφυρίζω σαν μπουρού; βλέπε και ασφαλιστικά πίεσης ατμού].

 33. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο Γραμματικάκης τιμητής. Εγκαλεί τη Θάνου ότι ανέλαβε έναν τομέα που δεν είχε ιδέα, λέει.
  Ε όχι ! και κρίμας του του πολυπαινεμένου! Ως πρόεδρος (κάθε πρόεδρος) του Α.Πάγου ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΝ να υπάρχει τομέας της δημόσιας ζωής που να μην γνωρίζει και δη άριστα ή που να μην μπορεί ταχέως να γνωρίσει.
  Έγκωσα κι άλλαξα σταθμό.

  30
  Κοτρώ είναι ο Κοτρώτσος 🙂

 34. Λελεγιάννης Χρήστος said

  Γκώθ(η)κα λέμε στο χωριό τη δυσφορία που νοιώθουμε κατά τη στιγμή της κατάποσης μπουκιάς, σαν να έχει σταθεί στο λαιμό μας, και χρειαζόμαστε επειγόντως νερό.

 35. spiral architect 🇰🇵 said

  Επειδή γκώσαμε από Μπογδάνους και μπογδανοειδή, κάντε το τεστάκι για να δείτε σε ποια κατηγορία βρίσκεστε.
  Είναι πιο εύκολο απ’ όσο νομίζετε.

 36. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  34 Ποιο χωριό όμως;

  32 Μπουλαντίζω νομίζω πως είναι, πολύ ειδικά, το αίσθημα κορεσμού του μάγειρα (ή της μαγείρισσας) που με το να είναι διαρκώς πάνω από το φαγητό που μαγειρεύει, τελικά χορταίνει από τις εισπνοές.

  21 Αν προσέξεις, έχει αυτούσιες φράσεις παρμένες από το δικό μου, σε συνδυασμό με άλλες.

 37. Δεν ξέρω αν είναι σχετικό αλλά γκούσα λέγανε τον προστόμαχο της κότας που ήταν σχεδόν πάντα καργαρισμένος. Μάλιδτα παλιά που πουλάγανε ζωντανά πουλερικά- ειδικά γαλοπούλες τα Χριστούγεννα- η γκούσα είχε κάνα κιλό καλαμπόκι για να βαραίνει το πουλί στο ζύγισμα.

 38. dryhammer said

  36=f(32) Με το μπαϊλντίζω (άλλο συνώνυμο καί του κόρου που ξέχασα) καμιά σχέση;

 39. Κωστής Ανετάκης said

  Δεν το είχα ακούσει ποτέ στη Θεσσαλονίκη ούτε μες στο οικογενειακό περιβάλον ούτε παραέξω. Μέχρι που γνώρισα τη γυναίκα μου, Αθηναία, κατά το 2007 και την έμαθα, λίγο πριν γίνει σλόγκαν. Τη χρησιμοποιεί για το φαγητό, όχι ως «νισάφι». Έσκασα απ’ το φαΐ, έγκωσα. Ή… Όποτε τρώω μακαρόνια γκώνω…

 40. Γιάννης Ιατρού said

  33β: Αμέσως να με μαλώσεις 🙂 🙂
  36γ: Εμ, γιατί το έβαλα νομίζεις (και χωρίς καμιά παραπομπή…)!

 41. loukretia50 said

  36. Στο σχ. 21 αναφέρθηκε ότι στην Κέρκυρα, η λέξη έχει την έννοια του «σκαλώνω».
  Θυμήθηκα ότι έχω ακούσει «γκώθ’κε» , σε περίπτωση που κάποιος στραβοκατάπιε / κόλλησε κάτι στο λαιμό του, ή το πιο εξτρήμ: «καρ΄κώθ’κε» (αγνώστου ετυμολογίας για μένα!).

 42. ΓΤ said

  Σε περίπτωση που τη Δευτέρα έπαιζε η λέξη «γκολ», θα μιλούσαμε για Νέα Ιερά Σινδόνη Σχολίων. Η Κυριακή, με το ΠΑΟΚ-ΟΣΦΠ, και υποψήφιο εμφραγματία τον λόγιο Καραπαπά, είναι τροφή κολασμένη για την κερκίδα των γραμμάτων και τα γράμματα της κερκίδας σε βαθμό να γκώσουμε από τετραψήφια επίπεδα, κινδυνεύοντας από καλιγούλειο σπάθη, έχουμε δεν έχουμε προλάβει να πιούμε μίαν ερευγματικήν γαζόζαν.
  Γλυκόδειλα που βγήκε χτες η Χαρούλα και, με χαμογελάκι-να-σας-πω-να-σας-πω, είπε για την Γκαζ Μέντιαν της Ρουμανίας. Βάι, βάι, κουπέλα μ’, που να δεις και τη Σασασίπαξ στις χαμηλές κατηγορίες στις πάμπες της Αργεντινής. Άσε που αν ποντάρεις Μπενγκαλούρου, έτσι για να αλλάξουμε ήπειρο πρωινιάτικα, πας σφαίρα να φουντάρεις στα νερά του Λούρου. Η χειρονομία της Χαρούλας ήταν τόσο τρυφερή, σαν το παιδάκι που φεύγει για λίγο απ’ τη μαμά στο πάρκο, πάει κόβει λουλουδάκι και, με χαμόγελο ζοντάκι του λαγού, γυρίζει και το δίνει στη μαμά, τόσο αθώα η χειρονομία της Χαρούλας, «σαν το μωράκι που περπατά και κλάνει», όπως κάποτε έγραψε ο Ευγένιος Αρανίτσης.
  Προτού φτάσουμε σε νέα για το εκδοτικό γεγονός της χρονιάς, όπου αναμένονται μαζικές αυτοκτονίες διανοούμενων (ου μην και νοουμένων ως διάνων), και ενώ ο βαρελόσχημος Καμένος σφύριξε παράταση για τον αλουστοτσουλουφάκια Παπ_αχρηστόπουλο (ο οποίος σάρωνε μέχρι πρότινος προπάδικα Κυψέλης κρυφοχώνοντας γκαφρά σε σπιντάτη λοταρία), αναγκάζομαι να βγω ώρα Ρωμέικου 11η πρωινή, μπας και ξεστραβωθείτε, διότι, όπως σας ενημέρωσε το επιτελείο μου την προηγούμενη Κυριακή, το 4-0 του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού είχε ανοίξει σε απόδοση 67,00, και ρέκαζα να αγοράσετε, ενώ σήμερα το σκορ αυτό βυθίστηκε στην απόδοση 45,00, οπότε τη Δευτέρα μπορούμε να συνοδεύσουμε τη φακή μας με ρέγγα γαλατσίδα, βία φιλετάκι λακέρδας με ζαρωμένες ελιές. (Και στου Τζιπόιντ το τσαρδί / θα ρεύσει καμπανίτης)
  Πάμε τώρα στα βιβλία, για να μην ξεκορμίζουμε από την πυξίδα του μπλογκ, αφού το γραμματαριάτο είναι έτοιμο να με πετροβολήσει. Στις 28.02, έχουμε το εκδοτικό γεγονός της (κοψο)χρονιάς. Κυκλοφορεί από την Εκδοτική Αθηνών το βιβλίο του Γιώργου «Ντάνου» Αγγελόπουλου. Δεν ξέρω αν ο Σαρβάιβορ κατάντησε να καταφύγει σε αυτό τον εκδοτικό οίκο έχοντας λάβει αρνητική απάντηση από Suhrkamp, Faber&Faber (τρίζουν τα κόκαλα του Έλιοτ), ούτε μπορώ να επιβεβαιώσω αν πρόκειται για σκληρόδετη έκδοση, ραμμένη στο χέρι, σχολιασμένη, με Ευρετήριο (πληθάριθμος λημμάτων;) και ποιος Πυλώνας Πνεύματος ενδεχομένως προλογίσει. Όπως ξέρετε, εγώ δεν τα πάω καλά με τη δαιδαλόσχημη εκδίπλωση αγγελοπουλείου σκέψης. Αλλά με όλα αυτά στο κράτος Δελφινάριο γράφω και γελώ, κλαίω και γράφω, και μάλλον δεν συνέρχομαι ούτε με θάμνο μπάφο.
  Καλημέρα, ρε μπαγασάκια!

 43. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Ομολογώ πως εκπλήσσομαι με όσα διαβάζω. Το «γκώνω» (πιο εύχρηστο στον αόριστο και γενικά στους χρόνους του αοριστικού θέματος, αλλά -νομίζω- λόγω νοήματος μάλλον παρά για γραμματικούς λόγους) το ξέρω σαφώς με την κυριολεκκτική σημασία, που είναι περίπου «την ταρατσώνω». Ανάλογα με την περίσταση, μπορεί να είναι και ευχάριστο το αίσθημα του παραγεμισμένου στομαχιού, συνήθως όμως δυσάρεστο. Τη θεωρώ λέξη της κοινής, απλώς λίγο σπάνια.

  Την ήξερα και με τις μεταφορικές χρήσεις, αλλά εκπλήσσομαι, όπως έλεγα, με όσους την ξέρουν μόνο έτσι. Η δεύτερη έκπληξη είναι ότι δεν υπάρχει στα λεξκά (γιατί;;;).

  Άλλη μεταφορική χρήση που έχω υπόψη μου είναι στη μουσική: όταν πολλά όργανα παίζουν πολλά πράγματα και ο συνολικός ήχος βγαίνει παραφορτωμένος, λέμε «παίζε πιο απλά, γκώνει το κομμάτι».

  ___________

  @30:

  Να βγει ο κύριος Κορτώ να μας πει γιατί αποκρύπτει το όνομα της μάρκας του εν λόγω πεθαμενατζήδικου λικέρ, «Μεταθά» – εκπληκτικό λογοπαίγνιο μεταξύ μαϊμούς του Μεταξά και μεταθανάτιων συνειρμών.

 44. Βρε τι μαθαίνει κανείς…

  Σαν σήμερα πέθανε ο Ξυλούρης που είχε γράψει τραγούδι για τον αήττητο ΠΑΟ- πριν 50+ χρόνια φυσικά. Αφιερωμένο στον κουβάτσο και στις έτερες πράσινες δυνάμεις του ιστολογίου

  https://www.sdna.gr/podosfairo/superleague/article/565346/o-ymnos-toy-nikoy-ksyloyri-gia-ton-aittito-panathinaiko-vid

 45. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!

  Τη λέξη δεν τη χρησιμοποιώ, από τη γυναίκα μου την άκουσα πρώτη φορά, κυριολεκτικά μόνο.

  34 «Κουμπώνομαι» είναι η λέξη που ξέρω για την κατάσταση αυτή.

  37 Τη σκέφτηκα κι εγώ τη λέξη. Όταν είχαμε κότες, πιτσιρίκια, θυμάμαι τη γιαγιά μου να ελέγχει, ψηλαφίζοντας, τη γκούσα τους για να δει αν έχουν φάει.

 46. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ said

  Αγκούσα : αίσθηση πνιγμού
  αλλά
  Γκούσα : Ο πρόλοβος των πτηνών όπου παραμένει για λίγο η τροφή τους, πριν περάσει στο στομάχι τους

 47. ΓιώργοςΜ said

  41 Δεν ξέρω αν σχετίζεται, αλλά καρύκωμα είναι το πρόχειρο ράψιμο δύο υφασμάτων για να συγκρατηθούν στη θέση τους πριν ραφτούν/γαζωθούν μόνιμα.

 48. ΚΩΣΤΑΣ said

  34 – 41 Γι’ αυτόν που πνίγεται, σταματάει στο λαιμό του, εμείς χρησιμοποιούμε και και το γκουρλώθ(η)κε.

 49. ΓΤ said

  «έγκωσα»: αλλά και «την τύλωσα», έλεγε ο πατέρας, που έτρωγε μέχρι σκασμού τη φασολάδα («τυλώνω»)

  @47 Χώνομαι σαν τσακνοτσούκαλο για να σου πω ότι «καρΙκωμα», αφού καμία με κάρυον σχέση 🙂

 50. Σχετικά με την γκούσα των πτηνών, ταϊζω τον Ιωνάθαν- τον φίλο γλάρο- με τους σπάρους που πιάνω ψαρεύοντας. Σπάω πλάκα όταν είναι μεγάλος ο σπάρος και θέλει 3-4 λεπτά με προσπάθειες ώστε να μπορέσει να τον ευθυγραμμίσει εντελώς στο ράμφος του για να μπορέσει να τον καταπιεί. Υποθέτω πως μένει στην γκούσα αρχικά, πάντως το σίγουρο είναι πως ο Ιωνάθαν μετά από σπάρο θα κάνει μια χαμηλή βόλτα κουτσουλώντας πριν επιστρέψει στην βάρκα φροντίζοντας το βάρος του σώματός του να επιτρέπει το πέταγμα.

  https://postimg.cc/MMRBn1W8

 51. Γιάννης Ιατρού said

  ΓΤ γράψε τα με μέτρο ρε συ, να ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά γνωστής σχολιάστριας 🙂

 52. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κατ.Μη χάνετε το Σιχλετίδη Στοκοκκινο τώρα 105,5.Φτιάχνει συκώτι.

 53. Θεοδώρα said

  Με καταγωγή από Γιάννενα τη χρησιμοποιώ κυρίως με την κυριολεκτική έννοια για το μπούχτισμα από το φαγητό ως «έγκωσα». Δεν είχα αντιληφθεί την αύξηση της συχνότητας χρήσης μάλλον επειδή δεν «κυκλοφορώ» πολύ στα social media…Πολύ ωραία λέξη και η αγκούσα που αναφέρθηκε…

 54. sarant said

  38 όχι, δεν έχει σχέση

  42 Ωραίος!

 55. loukretia50 said

  ΓΤ
  Έκθεση : «Τι αποκόμισα από το αρκούντως κατατοπιστικόν άνω παρατεθέν ριπόρτ»:

  Τοιγαρούν, εν τω λεσχοοικητηρίω , των προγνωστικών αυτών εμπιμπραμένων ,οι απανταχού αδιανόητοι, υπερφίαλοι, του γένους Αλογομούρεβιτς , μετά των λοιπών αόκνως ΠΡΟΠΟνούντων – αεί νοσούντων – ζηλούντων των εσθιόντων, πινόντων, αδόντων και νυν παρακοιμωμένων, έγκωσαν!
  Και απόμειναν σουγκάρταλοι*
  * σουγκάρταλος = «με όλα του τα καλάθια» δηλ. τα υπάρχοντα (προχθεσινό νήμα)

  Έρρωσο!

 56. Eli Ven said

  Εγώ (Μανιάτης με σπουδές στην Αθήνα) δεν τη χρησιμοποιούσα τη λέξη ποτέ, δεν είμαι σίγουρος αν την ήξερα καν. Την χρησιμοποιεί συχνά όμως η γυναίκα μου (Ροδίτισσα με σπουδές στη Θεσ/νίκη) είτε μεταφορικά (γκώσαμε)είτε κυριολεκτικά αλλά μόνο τον τύπο «έγκωσα» π.χ, πόσο να φάω πια έγκωσα η γυναίκα

 57. dryhammer said

  55 >…σουγκάρταλοι

  Υπάρχει και το συμπούρμπουλοι που το έχω ακούσει και συβούρδουλοι με τη ίδια σημασία (και με ωραία υβριστική χρήση «άει …συνευρεθείτε συμπούρμπουλοι» που σου γεμίζει το στόμα η πολυσυλλαβία του)

 58. Αγγελος said

  Κι εγω απο μικρος την ξερω και παντα θεωρουσα οτι ανηκει στην κοινη νεοελληνικη (δεν ηταν δηλαδη κατι που ελεγε μονον η Μωραΐτισσα γιαγια μου ή η Λημνιά παραδουλεύτρα).

 59. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>έγκωσα – αηδίασα, μου΄ρθε ξερατιό, ως το λαιμό η αναγούλα. Τύλωσα μέχρι παλινδρομήσεως 🙂
  Νισάφι, ως εδώ και μη παρέκει, μπάφιασα (κυριολεκτικά και μεταφορικά), τουτέστιν από λέγε λέγε, παπαριές, φαϊ, πχιοτί, μελώματα, μαλώματα, κουλτούρα, υποσχέσεις,
  δράματα κι οράματα,
  βρισιές και μιξοκλάματα και νιάτα και γεράματα -μη μου γράφεις γράμματα,
  μη με ξυπνάς χαράματα
  – έγκωσα,γιαυτό @άματα- 🙂

 60. Πέπε said

  57, συμπούρμπουλοι

  https://www.slang.gr/lemma/10658-sympourmpoulos

  (πιθανη ετυμολογία)

 61. Χρήστος Π. said

  56 Ακριβώς, κι εγώ ως Μωραΐτης-γεννημένος Λάρισα- με Μωραΐτισα γυναίκα, συγγενείς και φίλους, πρώτη φορά τη μαθαίνω σήμερα. Χρησιμοποιειται περισσότερο σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ίσως. Βλέπω το «γκώνω» έχει μόνο ενεργητική και ας έχει και ενεργητικό και παθητικό νόημα. Περιλαμβάνει και τα νοήματα του ογκώνω και ογκώνομαι αλλά έχει περισσότερα νοήματα, και υποθέτω αυτό εννοεί ο Νίκος όταν λέει έχει ίδια ετυμολογία αλλά είναι άλλη λέξη. Να και η καινούργια λέξη που έμαθα σήμερα…

 62. Γς said

  22:

  >Δεν θυμάμαι να το έχω ακούσει.

  Ούτε εγώ το «γκώσαμε»

  Μου θύμισε το επί κρύου «δαγκώσαμε». Μεταβατικόν:

  Δαγκώσαμε τον [μπιπ] μας

 63. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

 64. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @60,57. Στὰ Θερμιὰ λέμε συγκούρβουλοι.

 65. # 61

  …Ακριβώς, κι εγώ ως Μωραΐτης-γεννημένος Λάρισα- με Μωραΐτισα γυναίκα, συγγενείς και φίλους, πρώτη φορά τη μαθαίνω σήμερα. Χρησιμοποιειται περισσότερο σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ίσως…

  Δεν λες που λόγω ΕΟΚ πια, οι «κάτω απ΄τ’ αυλάκι» διέρχονται άνευ βίζας τον Ισθμό… (χαχαχ)

 66. Yasmin Barnes said

  Η Οδυσεια του Καζαντζακη με ενα σιγμα…….

 67. Σχολιαστής said

  I am sorry I am writing in english but I was intersted how would one translate this to english. Something like «we are fed up; sick and tired of» or something like that?
  Thanks for reply in advance

 68. sarant said

  66 Και τα δύο είναι σωστά αφού στην πρώτη έκδοση ήταν Οδύσεια αλλά στις επόμενες Οδύσσεια.

  67 Yes. You can even say Enough! Basta! or something of the sort.

 69. Λέξη που δεν τη θυμάμαι ούτε σε λογοτεχνία, ούτε καν σε τηλεόραση ή κινηματογράφο ως περίπου το το τέλος του περασμένου αιώνα, Οπότε αν το ορόσημο είναι χωρικό πρόκειται για άλλη μια λέξη που έμαθα, όχι απλώς περνώντας τα Τέμπη, αλλά το Αιγαίο ολότελα, ή αν είναι χρονικό, μια λέξη που μαθεύτηκε και διαδόθηκε μετά την ιδιωτική τηλεόραση και κυρίως μετά το διαδίκτυο και τα «κοινωνικά» δίκτυα.

  Εξακολουθώ να την χρησιμοποιώ ελάχιστα γιατί παραμένει ξένη για μένα· ακούω δε τον πρώτο φθόγγο της ως (ν)γκ.

 70. nikiplos said

  @42, το 14-0 ή το 40-0 πόσο δίνει? Γιατί είναι σαφώς ισοπίθανα με το 4-0… 🙂

 71. Αὐγουστῖνος said

  Ντομὰζ γιατί, καλὴ μας Λού;
  Τὸ «οὔγκωσα» χρήζει φελλοῦ
  ἀφοῦ μὲ τάπα σταματᾶ
  μονάχα ὁ στομας τοῦ φαγᾶ.

 72. antonislaw said

  Στα κρητικά (ρεθεμνιώτικα) έχω ακούσει το λέξη , την έλεγε η γιαγιά μου (1914-1996) Φιαγκώνω: αμεταβ.παθαίνω δυσκοιλιότητα, φιάγκωσα.
  Λέτε να έχει σχέση με τη λέξη γκώνω;

  Σημειωτέον ότι το γκώνω το λέμε και στο Ρέθυμνο ακριβώς με την σημασία του έσκασα, σκάω από το φαΐ. Γκώνω, έγκωσα, με γκώνει κλπ Πάντως το έχω ακουστά μόνο για φαΐ και ποτέ με μεταφορική έννοια.

 73. Αὐγουστῖνος said

  Κάπου ἀνάμεσα στὸ -ο- καὶ -ου-
  ἡ προφορὰ αὐτοῦ τοῦ -ου-
  Ἄλλωστε ἀνάμνηση αὐτοῦ τοῦ -ου-
  εἶναι τὸ Ράλλειον: «Δὲν θέλω οὔ!»

 74. # 70

  Οχι μόνο το 4-0 αλλά και η νίκη είναι δύσκολη στο ΠΑΟΚ-ΟΣΦΠ αλλά το να γράφεις πως το 4-0 είναι ισοπίθανο με το 14-0 ή το 40- 0 όταν το 4-0 είναι σχεδόν ταρίφα για τον ΠΑΟ στηνΤούμπα ενώ και με τον ΟΣΦΠ έχει εμφανισθεί σαν 0-4 στο Καραϊσκάκης την πρώτη χρονιά που πήρε πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ, δείχνει άγνοια της προϊστορίας !

 75. ΣΠ said

  Ρήμα «γκώνω» δεν ξέρω. Ξέρω μόνο τον Ν’Κόνο και τον Γκώνια.

  Φιρί-φιρί το πάω να γίνει το νήμα γήπεδο.

 76. Γιάννης Ιατρού said

  73: τι «-ο και -ου»….;;; Αλλιώς το λένε: https://www.youtube.com/watch?v=yOlP_wkXKMs

 77. Πέπε said

  @69:
  > > Λέξη που δεν τη θυμάμαι ούτε σε λογοτεχνία, ούτε καν σε τηλεόραση ή κινηματογράφο ως περίπου το το τέλος του περασμένου αιώνα, Οπότε αν το ορόσημο είναι […] χρονικό, μια λέξη που μαθεύτηκε και διαδόθηκε μετά την ιδιωτική τηλεόραση και κυρίως μετά το διαδίκτυο και τα «κοινωνικά» δίκτυα.

  Να, αυτό ακριβώς εννοούσα στο #43 ότι με εκπλήσσει. (Αναφέρομαι μόνο στο σημείο που παρέθεσα, παραλείποντας τα παραλειπόμενα, για τα οποία δεν έχω άποψη.)

 78. loukretia50 said

  Αυγουστίνε, πραγματικά μου άρεσε πολύ αυτό το «ούγκωσε»! Aπορία :

  Ποιος ούγκανος σε ούγκωσε
  και νυν χρήζει φελλού?
  Ή σ΄εκλεκτόν φαγάδικον
  τσάκιζες γιαουρτλού?
  ΛΟΥ
  Aπ΄το πολύ το μου και Λου
  στο τέλος θα με λεν Μιλού!

 79. sarant said

  69-77 Συμφωνώ κι εγώ ότι δεν την είχα συναντήσει (δεν τη θυμάμαι) σε λογοτεχνία κτλ. αλλά την ήξερα από μια φίλη μου, που όταν την άκουσα το 1982 την έβαλα και μου την εξήγησε.

  Να προσθέσω ότι ξέχασα να αναφέρω το χάσταγκ #γκώσαμε στο Τουίτερ.

  Και κοιτάζοντας το γκουγκλ μπουκς βρίσκω να χρησιμοποιείται σπάνια μεν αλλά από τον Μπεράτη, τον Ντίνο Χριστιανόπουλο στη Διαγώνιο το 1968 και μάλλον την Ακρίτα το 1991.

 80. Χαρούλα said

  Την λέξη δεν την λέγαμε στο σπίτι μας(στην Αλεξανδρούπολη). Μπουκώναμε, μπουχτίζαμε, μπαϊλντάγαμε!( Μάλλον τούρκικες επιρροές. ) Με λεπτές διαφορές. Μπουκώναμε από στεναχώρια, αλλά μπουχτίζαμε από συμπεριφορές και μπαϊλντάγαμε από ζέστη. Και οι τρεις όμως έδεναν πάντα και …με το φαγητό!
  Πρωτάκουσα την έκφραση από συμφοιτητές νοτιοελλαδίτες. Την λάτρεψα! Το καινούργιο; Το περίεργο; Το αγαπημένο μου γκ που περιείχε; Μπήκε κατευθείαν στο λεξιλόγιο μου. Ακόμη και ως υπερβολή και …χαριτωμενιά!

  Ακόμη
  https://www.slang.gr/definition/2405-pletikosa
  https://www.slang.gr/definition/2447-erentira

  42 ΓΤ ;;;;; δεν με βοηθά το μυαλό και το χιούμορ μου για την κατανόηση.

 81. Σχολιαστής said

  Ευχαριστώ πολύ Νίκε για απάντηση και για τα ενδιαφέροντα άρθρα σας.

 82. sarant said

  81 Παρακαλώ, να είσαι καλά!

 83. nikiplos said

  Με την ευκαιρία της ιογενούς διαφήμισης της Lacta και το σάλο που προκλήθηκε στα μιμίδια, να προσθέσουμε άλλη μια νέα λέξη στην τρισχιλιετή: Τον Μαλάκτα!
  (από τα μιμίδια κι αυτή)

 84. Jane said

  Είχα να ακούσω το ρήμα πολλά χρόνια.
  Δεν ήξερα καν , αν υπάρχει γραμμένο σε λεξικά. Το ‘λεγε η γιαγιά μου, όταν μιλούσε για τον κορεσμό από υπερβολική κατανάλωση φαγητών. Το βλέπω τελευταία στο διαδίκτυο να γράφεται με τη μεταφορική του έννοια. Δηλαδή βαρεθήκαμε, δεν παίρνει άλλο.
  «Γκώσαμε στα μέτρα και προκοπή δεν είδαμε». «Γκώσαμε από την πολλή αριστεία, Κυριάκο» κλπ

 85. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αγκώνω-ήγκωσα, τοπικά. Ετσι νομίζω τώρα που λέγεται σίγουρα αλλά από πότε; Δε μπορώ να το ξεκαθαρίσω.Μπορεί να εξελίχθηκε από την επικονίαση των απανωμεριτών(γαμπρών,νυφών κλπ) κάθε μπάντας ή και ημών των ιδίων 🙂 :
  «Εγέμισες το πιάτο σου και θ΄ αγκώσεις» και η συνέχεια: «του κουζουλού τ΄αμάτι δε χορταίνει κι η κοιλιά ντου δεν το παίρνει» 🙂

 86. Μαρία said

  Γκώθκα στα νταρνακοχώρια.

 87. Γιάννης Κουβάτσος said

  28: Σώνει, γκώσαμε, Τζι. Το χέρι του Βιερίνια προτεταμένο στον Θεό ήταν πεναλτάρα, με τον διαιτητή στα 10 μέτρα. Καμιά σημασία το ότι είχε γυρισμένη πλάτη και το ξέρεις, αλλά η ασπρόμαυρη παραποίηση της πραγματικότητας είναι ίδιον των παροικούντων την Τούμπαν. Θα το πάρετε φέτος, το ξέρουμε, δύο φορές τον αιώνα το δικαιούστε, αλλά σώνει η μίρλα και η διαστρέβλωση, γκώσαμε. 😯

 88. nestanaios said

  H ετυμολογία για να λειτουργήσει πρέπει καταρχάς να αποκαλύψει το θέμα. Για να γίνει αυτό, πρέπει να διαιρέσει την λέξη σε συλλαβές και τις συλλαβές σε στοιχεία. «Η ετυμολογία διαίρεση των λέξεων απεργάζεται».
  Η λέξη «όγκος» διαιρείται. Αφαιρούμε την πτωτική κατάληξη «ος» και μένουμε με την συλλαβή «ογκ». Αυτή η συλλαβή χρειάζεται περαιτέρω διαίρεση, ανάλυση επειδή το «γ» και το «κ» δεν μπορούν να συνυπάρχουν σε μία συλλαβή. Η συνύπαρξη αυτών των δύο σε μία συλλαβή επιφέρει δυσλειτουργίες και εμφύλιες συρράξεις.
  Η ετυμολογία γνωρίζει ότι το «γ» έχει προκύψει από το «ν» λόγω της αδυναμίας της προφοράς ἤ της απερισκεψίας μερικών «σοφών της γλώσσας» και τρέπει το «γ» σε «ν» για να έχουμε το θέμα «ονκ». Τρία στοιχεία, μία έννοια και πολλές συνεκδοχικές σημασίες

 89. Pedis said

  To γκώσαμε νόμιζα ότι είχε κάποια ηχομιμητική προέλευση σαν το μπάφιασα.

 90. sarant said

  86 Εξού και γκώθηκ’ που όλοι το γράφουν γκόθικ ή gothic.

 91. Pedis said

  Αμ δεν είναι μόνο οι ψεκασμένοι και τα παπαδάκια που μας έχουν γκώσει από βλακείες αλλά και κάποιοι «επιστήμονες» μέσω σωματείων που τα έχουν καταλάβει με το έτσι θέλω.

  Click to access 0402_apofasi_synelefsis_tmima_fysikis.pdf

  (Επιβεβλημένη κίνηση αλλά η καταγγελία θα έπρεπε να είναι πιο συγκεκριμένη.)

  Άλλο: ετούτη η παράσταση

  https://www.theatermag.gr/2018/07/16/o-ippokratis-i-omoipathitiki-kai-i-parastasi-hahnemann/

  με σκοπό την προβολή και διάδοση μιας καταφανέστατης ψευδο-επιστήμης/απάτης διαφημίστηκε και σε ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης. (Υπήρξε καμιά αντίδραση-καταγγελία λ.χ. από κάποιον ιατρικό σύλλογο;)

 92. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Καλησπέρα σας από Ιλλινόϊ,

  Γράφει ο κ. Σαραντάκος: «Στον τίτλο του άρθρου κάνω λόγο για «τρύπα στα λεξικά μας», με την έννοια ότι κανένα από τα σύγχρονα μεγάλα λεξικά μας (τώρα έχουμε τέσσερα: ΛΚΝ, Μπαμπινιώτη, Χρηστικό και ΜΗΛΝΕΓ) δεν λημματογραφεί το «γκώνω» ενώ έχει πανελλήνια διάδοση και είναι λέξη αρκετά ζωντανή. Σαφώς αυτό οφείλεται και σε κάποια περιφρόνηση των λεξικογράφων μας προς το λαϊκό λεξιλόγιο.»

  Αλλά, κύριε Σαραντάκο, τί είναι αυτά που λέτε; Όλα τα Λεξικά λημματογραφούν το «γκώνω» ως «αγκώνω». Ιδού πώς έπρεπε να ξεκινήσετε το άρθρο σας για να μπεί στο νόημα και ο τελευταίος κάφρος αναγνώστης: Ότι το «γκώνω» είναι λαϊκός τύπος του «αγκώνω», το οποίο με την σειρά του είναι λαϊκός τύπος του «ογκώνω», αρχαίον «ογκόω-ώ».

  Ας δούμε τί γράφει ο Δημητράκος:

  Ας δούμε τί γράφει κι ο Μπαμπινιώτης:

  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ατυχήσατε στον τίτλο του άρθρου σας («… μιά τρύπα στα λεξικά») δεδομένου ότι δεν υπάρχει ΚΑΜΜΙΑ ΤΡΥΠΑ στα λεξικά και ουδείς λεξικογράφος περιφρονεί το «γκώνω». Απλούστατα, δεν λεξικογραφούν το «γκώνω», διότι λεξικογραφούν την πηγή του, δηλαδή το «αγκώνω»

 93. ΣΠ said

  91
  Σε τι συγκεκριμένα αναφέρεται η ανακοίνωση;

 94. Νομίζω σ’ αυτό: https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/277227_enosi-ellinon-fysikon-me-mentioym-kai-indikoys-dialogismoys

 95. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  (92) συνέχεια…

  Είναι απορίας άξιον πώς περιπέσατε σε αυτή την γκάφα, κ. Σαραντάκο, όταν στο περίφημο βιβλίο σας «Λέξεις που χάνονται», σαφώς επισημαίνετε την προέλευση του «γκώνω» από το «αγκώνω». Μόνο που εκεί δεν μιλάτε (και πολύ ορθά) για «τρύπα» στα Λεξικά μας.

 96. Pedis said

  # 93,94 – ναι.
  (δεν γνωρίζω τι έχει συμβεί στο μεταξύ -απειλές και εξώδικα, όπως αναφέρεται-, αλλά μου έχει μεταφερθεί ότι η Ένωση έχει ουσιαστικά καταληφθεί με αρχαιρεσίες αμφισβητούμενης νομιμότητας.)

 97. Pedis said

  έχει καταληφθεί, εννοώ, από τους συγκεκριμενους τύπους που τη διοικούν και την ξεφτιλίζουν.

 98. sarant said

  92 Στραβομάρα μου, δεν είδα ότι ο Μπαμπι έχει το «αγκώνω». Το ΛΚΝ δεν το έχει, ούτε το Χρηστικό. Μιλάω ρητά για σύγχρονα λεξικά.

  Αλλά και πάλι, το βασικό λήμμα έπρεπε να είναι το «γκώνω» στον Μπαμπινιώτη.

 99. Κιγκέρι said

  Στη Λάρισα λέμε έγκωσα για υπερκορεσμό από φαγητό, αλλά λέμε και «έγκωσε στο κλάμα» για τα μωρά.
  Για υπερκορεσμό από νερό λέμε «νταλάκιασα»!

 100. ΣΠ said

  92, 98
  Το «γκώνω» έχει και μεταφορική σημασία, όχι μόνο για το φαγητό. Αυτό δεν το έχει το Λεξικό Μπαμπινιώτη.

 101. 84, Jane said: (εν …φωτω..) «Όχι άλλο Πλιάτσικα», υπογράφουν οι «αναρχικοί-αντιεξουσιαστές»

  # Ε! Τί να κάνουμε; Δικά μας παιδιά είναι και οι αναρχικοί. Και είναι δικαιολογημένοι που δεν θέλουν έναν Μακεδόνα τραγουδιστή. Που δεν ξέρω τί καπνό φουμάρει αλλά είναι συντοπίτης με τον Μακεδονομάχο Καπετάν-Μητρούση (πιπέρι στο στόμα θα μου βάλει ο μαστροχαλαστής υπουργός παιδείας …άνευ θρησκευμάτων, αφού κάνω λόγο για τον …αντεθνικό Μακεδονικό Αγώνα!). Εν πάσει περιπτώσει, γιατί να θέλουν Πλιάτσικα τα «δικά μας παιδιά» αφού έχουν επιδοθεί στο πλιάτσικο του κρατικού κορβανά;; Κορόιδα είναι;;;

 102. Χαρούλα said

  99 ναι Κίγκερι! Νταλάκιασα! Το λέμε και μεις!
  Και ψάχνωντας τώρα, βρήκα την προέλευση του και εντυπωσιάστηκα!
  https://www.slang.gr/lemma/4641-ntalakiazo

 103. Μαρία said

  90
  🙂
  Κι επειδή εδώ πάνω έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο, το αντίστοιχο του γκώθκα αλλά απο πολύ νερό είναι νταλάκιασα. (νταλάκ στα τούρκικα είναι η σπλήνα)

 104. Μαρία said

  99
  Χα, χα, τώρα σε είδα.

 105. leonicos said

  92 και 95

  Αγαπητέ μου Αδελφόθεε από το Ιλλινόι, αλλά καμιά φορά (με ένα μ) Ιλ-αν-νόει

  Όντως δεν κατάλαβα γιατί ο κ. Σαραντάκος μιλάει για τρύπα. Ασφαλώς θα ξέρει ότι λημματογραφείται, διότι είναι οπαδός αυτών που ανοίγουν τα λεξικά, το διακηρύσσει και το προπαγανδίζει. Θα έπρεπε λοιπόν να σκεφτείς λίγο περισσότερο περί του τι θέλει να πει (ο ποιητής).

  Βεβαίως, έχει δίκιο σε αυτά που λες, η λέξη όντως λημματογραφείται αφενός και είναι ζωντανή στην καθημερινή ομιλία αφετέρου.

  Παρά ταύτα, κι ενώ όλοι μας μιλάμε ελληνικά, και μάλιστα την ΚΝΕ, δεν έχουν όλες οι λέξεις για όλους μας την ίδια ακριβώς σημασία, πάντα. Π.χ. το έγκωσα εγώ ΔΕΝ το χρησιμοποιώ με τη σημασία ‘παράφαγα, φούσκωσα’ ούτε ε τη σημασια του ‘μπούχρισα’ αλλά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για να περιγράψω το δυσάρεστο συναισθημα που μπορεί να προκαλέσει ένα γλυκό με πάρα πολύ λίπος, ασχέτως ποσότητας. Ακόμα και με μια κουταλιά.

  Κάποτε, στις Κουκουβάουνες, δηλαδή σε ηλικία πριν από την πέμπτη δημοτικού, ενώ είχαμε αποφάει με τη μάνα μου, τη βλέπω να μαζεύει κάτι ψίχουλα από το τραπέζι και να τα βάζει στο στόμα της. Αυτό είναι τελετουργικά απαγορευμένο κατά το Ταλμούδ, διότι τα υπολείμματα του τραπεζιού ‘ανήκουν στον φτωχό ή στο ζώο’ και είναι τελετουργικά υποχρεωτικό να μένουν υπολείμματα.
  Της λέω λοιπόν: Μαμά! Τρως τα ψίχουλα;
  Μου απαντάει: Δεν τρώω ψίχουλα. Τρώω τις κορες (εννοούσε τρίμματα κόρας εννοείται, που είναι εξίσου ‘ψίχουλα’) Αυτό το γεγονός είναι η αφορμή της ευασθησία μου περί την γλώσσα.

  Αλλά, ενώ είχες δίκιο σε αυτά που ελεγες περι της λημματογράφησης, πετάς ένα ΚΑΜΜΙΑ με δύο Μ και μάλιστα με κεφαλαία για να μας βγάλει το μάτι.

  Και απορώ: Κανένας από αυτό το έρημο επιτελείο δεν βρέθηκε να σου πει να προσέξεις; Ότι το μαμία γράφεται με ένα Μ;

  Ξέρω: Ξἐρω

  ΚΑΜΜΙΑ ΤΡΥΠΑ

 106. Χαρούλα said

  104 αααα Μαρία! Λάθος ερμηνεία βρήκα λοιπόν στο slang! (Πάντως είναι πιό …παραμυθάτη!😜)

 107. leonicos said

  Δεν ξέρω τι πάτησα, κι έφυγε το ηλίθιο.

  Συνεχίζω:

  Ξέρω! Ξἐρω! Θα ου πεις ότι, αφού με βρίσεις πρώτα, να ξεστραβωθώ, διότι το καμία προέρχεται από το καν, αρχαίο κἄν (< καὶ ἂν) και το μία.

  Έχεις δίκιο! Και πάλι. ΑΛΛΑ

  Το 'ν' αυτού του 'καν' δεν μένει ν' αφομοιωθεί με αυτό του 'μία' αλλά αποβαλλεται προ συμφώνου. Αν δεν συνεβαινε αυτό, θα λέγαμε 'κάμποιος' και όχι 'κάποιος', '' κάμποτε' και όχι κάποτε, 'κάμπου' και όχι κάπου.

  Σου θυμίζω το τραγούδι: Κάποιος, κάπου, κάποτε, φλογερά με φίλησε

  για να διορθωθείς
  Με πολλή πολλή αγάπη, στοργή και συμπόνοια για τους ημιμαθείς κι επιπόλαιους

 108. leonicos said

  99

  και «έγκωσε στο κλάμα»

  το έχω ακούσει κι εγώ.

  Εμείς λέμε ‘αλἀλιασε’ έχασε τη φωνή του.

  Και ‘τον αλάλιασα στο ξύλο’

 109. # 87

  Ετσι είναι , αν έτσι νομίζεις. Εχω αντιμετωπίσει κι άλλα τέτοια περιστατικά κι αυτήν την συμπεριφορά προτείνουν οι γιατροί προς τους μανιακώς εθελοτυφλούντες. Η γενεσιουργός αιτία για πολλά χρόνια ακόμα δεν επιδέχεται θεραπείας…ο ασθενής μόνος του και η βοήθεια τουθεού, οι μόνες ελπίδες

 110. loukretia50 said

  Χαρούλα, Μαρία, Κιγκέρι : Μια άλλη οπτική για κοινό
  Νταλαβέρι
  Νταλακάκι βατραχάκι – δηλητήριο σε φουσκάκι
  Η καλή μας αγελάδα τρώει κάτω στη λιακάδα
  Πρήζεται και υποφέρει , μέγα έπαθε χουνέρι
  Μα ο κόσμος που ζυγώνει λέει:« η δόλια,ντερλικώνει!
  Και νερό καταναλώνει , παραπίνει και φουσκώνει
  Ντάλα μεσημέρι – εικάζει- αχ η έρμη, νταλακιάζει!
  ΛΟΥ
  Κι αν η σπλήνα είναι ντάλα, με νερό κάνει φουσκάλα?
  Kι αν νερό πίνεις πολύ, σκάει απ΄τη διαστολή?
  btw
  Τα βατραχάκια είν΄άκακα, – με λέγαν νερομπάκακα.

  Σφήνα ήταν – πάει και πάω
  λεξογρίφους αγαπάω!
  Χαιρετώ μέχρι αύριο

 111. sarant said

  100 Σωστά!

 112. Μαρία said

  106
  Απο περιέργεια για το βατράχι το γούγλισα αλλά μου προέκυψε φίδι http://www.herpetofauna.gr/index.php?module=cats&page=read&id=141

  σπλήνα http://greek_greek.enacademic.com/110051/%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CE%BA%CE%B9

  και η αρρώστια σπληνάνθρακας https://www.oldbooks.gr/component/bookstore/cc/book/5285?catid=20

 113. Jane said

  #101
  Γκώσαμε να βλέπουμε κάθε μέρα κι από ένα καλοπροαίρετο σχόλιο Μπαζούδη εδώ μέσα!

 114. Ιστός και «κοινωνικά» δίκτυα, ο σύγχρονος Μέγας ομογενοποιητής γλώσσας, απόψεων, θυμικού -το μεγαλύτερο και μοναδικό καφενείο αδιάλειπτης λειτουργίας.

 115. 113: Δε λες καλά που δεν μας βάζει τα «πέιπέρ» του…

 116. Χαρούλα said

  112
  Μπαίνω σε ξένα χωράφια, και λέω να προσπαθήσω να …εξηγήσω.
  Το φίδι που αναφέρεις ζει στην Ν.Ελλαδα και τα νησιά. Την εκδοχή με βατραχάκι την αναφέρουν για Μακεδονία. Άρα μπορούν αυτά τα δύο να συνυπάρχουν.
  Ο ορθολογισμός μου όμως, επιλέγει σπλήνα!🤓
  Ευχαριστώ Μαρία!

 117. Κώστας said

  74: «το 4-0 είναι σχεδόν ταρίφα για τον ΠΑΟ στηνΤούμπα»

  Έτσι από περιέργεια, είπα να ελέγξω τις νίκες του ΠΑΟΚ στην Τούμπα με τουλάχιστον 3 γκολ διαφορά, πρωτάθλημα, κύπελλο: Από το 1960, λοιπόν, μέχρι και σήμερα μέτρησα δύο 4-0, δύο 4-1 και δύο 3-0. Πάμε τώρα και στις αντίστοιχες νίκες του Παναθηναïκού στην Αθήνα: δύο 5-0, ένα 5-1, ένα 5-2, ένα 4-0, ένα 4-1 και τέσσερα 3-0. Άρα ούτε «σχεδόν» ούτε «ταρίφα». Δεν το λέω εγώ αλλά οι αριθμοί.

 118. NIKOS NIKOS said

  Αν και το θέμα ήδη το έχετε καλύψει,

  Όγκος= Υιός του Απόλλωνος
  Ὄγκᾱ, ἡ, όνομα της Αθηνάς στη Θήβα, σε Αισχύλ.
  ὄγκη· γωνία, μέγεθος, σε Ησύχιο
  Όλα έχουν σχέση προς τον λίθον, την πέτραν την ογκώδη

  «Βασιλεύ Ουράνιε, Παράκλητε, το Πνεύμα της Αληθείας, ο πανταχού παρών ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΛΗΡΩΝ, ο θησαυρός των αγαθών και ζωής χορηγός, ελθέ και σκήνωσον εν ημίν, και καθάρισον ημάς από πάσης κηλίδος, και σώσον, Αγαθέ, τας ψυχάς ημών…..»

  ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΛΑΤΥΤΕΡΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ

  όγκος, ογκίδιο από το κύω ( δηλ. μας γκάστρωσες = γκώσαμε)

  αλλά και όζος και οζίδιον από το ανθέω που μπορεί να μας οδηγήσει σε παρόμοιο αποτέλεσμα.

  Όλα φυσικά ξεκινούν από την ….γκαζόζα, συγνώμη το χάος ήθελα να πω. ( παρεμπιπτόντως για τους αγγλομαθείς, τα gossip , goggle ομόηχο του google, από το χάος προέρχονται)

 119. Γιάννης Ιατρού said

  Γιατί δεν πήρε πρωτοβουλία το κορυφαίο γλωσσολογικό ιστολόγιο να εξηγήσει στον κοσμάκη τι σημαίνει μαψυλάκας και ψάχνεται ο κοσμάκης; 🙂 🙂

 120. Γιάννης Κουβάτσος said

  117: Στο πτώμα του Παναθηναϊκού ασελγούν, με διαιτησία 80-20 συνήθως, και το θεωρούν θρίαμβο. Ας φτιάξουν λίγο τα στατιστικά τους τώρα που βρήκαν την ευκαιρία, γιατί θα επανέλθει η φυσική τάξη των πραγμάτων.

 121. Theo said

  @91:
  Για την ομοιοπαθητική είχαμε ξανασυζητήσει εδώ πριν από τέσσερα πέντε χρόνια.

  Είναι γνωστή η συλλογιστική κάποιων «επιστημόνων»: Ό,τι ξεφεύγει απ’ όσα έχουμε μάθει κι όσα χωράει το μυαλουδάκι μας, είναι ψευδο-επιστήμη/απάτη, δεισιδαιμονίες, παραλογισμοί, που το ακολουθούν μόνο ψεκασμένοι, βαρεμένοι, βλαμμένοι, κοινωνικά καθυστερημένοι, άξεστοι και άλλα ηχηρά παρόμοια.

  Λες και οι εν λόγω «επιστήμονες» έχουν κατακτήσει τη γνώση στο σύνολό της. Λες και η επιστήμη είναι κάτι το στατικό και απόλυτο. Σαν να μην ανατρέπονται πολλές κοινώς αποδεκτές θεωρίες κάθε λίγες δεκαετίες! Σαν πολλά φάρμακα που μεσουρανούν για κάποια χρόνια ως αποτελεσματικά «διὰ πᾶσαν νόσον καὶ μαλακίαν» να μην α[ποδεικνύονται άκρως επιβλαβή και να απαγορεύονται μετά από δεκαετίες!

  Από την ομοιοπαθητική, από το 1799 που την εισήγαγε ο Γερμανός γιατρός Σάμουελ Χάνεμαν, έχουν ωφεληθεί και ωφελούνται δεκάδες και εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο, κι έχει αποτελέσματα πολλές φορές εκεί που δεν έχουν τα συμβατικά φάρμακα. Για τη διάγνωση της ασθένειας η ομοιοπαθητική χρησιμοποιεί τις εξετάσεις που χρησιμοποιεί και η συμβατική ιατρική και οδηγεί στο χειρουργείο τους ασθενείς που έχουν ανάγκη επέμβασης (που φυσικά την εκτελούν χειρουργοί της συμβατικής ιατρικής). Σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες οι γιατροί που ασκούν την ομοιοπαθητική θεραπεία έχουν πτυχίο από τα ίδια ΑΕΙ που παρέχουν πτυχίο στους συμβατικούς γιατρούς, άρα δεν είναι κομπογιανίτες. Μέσα σ’ αυτούς που δέχονται ομοιοπαθητική θεραπεία συμπεριλαμβάνεται και το 20% των γιατρών που ασκούν τη συμβατική ιατρική.

  Για τους παραπάνω λόγους, σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στο Ην. Βασίλειο, οι ομοιαπαθητικοί ειδικεύονται σε σχολές πανεπιστημιακού επιπέδου και λειτουργούν ομοιπαθητικές κλινικές αναγνωρισμένες από το κράτος. Σε μερικές, όπως στη Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία και Λουξεμβούργο, η ομοιοπαθητική θεραπεία καλύπτεται από τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

  Αλλά, σύμφωνα, με την «τετράγωνη» και απόλυτη λογική των «επιστημόνων», όλοι όσοι βρίσκουν ωφέλεια στην ομοιοπαθητική θεραπεία (και οι συμβατικοί γιατροί και η βασιλική οικογένεια της Μ. Βρετανίας ανάμεσά τους) είναι ψεκασμένοι, βαρεμένοι, βλαμμένοι, κοινωνικά καθυστερημένοι…

  Αντίθετα με τα συμβατικά, η αγωγή με ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχει παρενέργειες, κοστίζει πολύ λιγότερο από τη συμβατική, και δεν υπάρχουν εταιρίες και ιατρικοί επισκέπτες να «λαδώνουν» γιατρούς και κρατικές υπηρεσίες για να τα προτιμήσουν. ΄Ισως σ’ αυτό θα μπορούσε να αποδώσει κανείς τη λυσσώδη αντίδραση του ιατρικού και λοιπού «επιστημονικού» κατεστημένου στην ομοιοπαθητική θεραπεία και τις έρευνες που «αποδεικνύουν» ότι η ομοιοπαθητική δεν έχει αποτελεσματικότητα, ενώ οι ομοιοπαθητικοί γιατροί προτείνουν άλλες μεθόδους αποδείξεως της αποτελεσματικότητάς της που οι εν λόγω «επιστήμονες» δεν τις δέχονται.

  (Εδώ μπορεί να διαβάσει κανείς απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα από το κύριο ρεύμα της ομοιοπαθητικής ιατρικής.

  Να διευκρινίσω (όπως το έκανα και στο παρελθόν εδώ) πως δεν θεωρώ πανάκεια την ομοιοπαθητική θεραπεία. Όπως κάθε τομέας της ανθρώπινης γνώσης, όπως και η συμβατική ιατρική, και η ομοιοπαθητική έχει τα όρια. Και κάλλιστα, οι ομοιπαθητική και η συμβατική ιατρική μπορούν να αλληλοσυμπληρώνονται.
  Αν κάποιους (όχι φυσικά τον Pedis) ενδιαφέρουν η γνώμη και η εμπειρία μου, μια κι έχω ένα σωρό προβλήματα υγείας, με έχουν κουράρει συμβατικοί γιατροί,κορυφές στον τομέα τους, κι έχω νοσηλευθεί σε κορυφαία πανεπιστημιακά νοσοκομεία, στην περίπτωσή μου η ομοιοπαθητική έχει αποδειχτεί περισσότερο αποτελεσματική από τη συμβατική ιατρική. Κι ευγνωμονώ και τους συμβατικούς και τους ομοιοπαθητικούς γιατρούς που με έχουν βοηθήσει.

 122. Theo said

  Όσο για το «γκώσαμε», το έχω μάθει μόνο στον αόριστο, εδώ και λίγα χρόνια από το Διαδίκτυο και δεν το χρησιμοποιώ.

 123. # 117

  Τα δυο 4-0 επί του ΠΑΟ ήταν σε ρεβάνς από 0-2 στο κύπελλο όπου λογικά χρειαζότανε το τέταρτο γκολ ,μήπως κοιμότανε ο θεός και με 3-1 χανότανε η πρόκριση. Δεδομένου πως στις άλλες τελευταίες συναντήσεις το σκορ ‘ητανε 3-0 ή 2-0 δια ημίσεως καλπασμού, το «σχεδόν ταρίφα» είναι απολύτως δικαιολογημένο, εννοείται πως ο κουλουράς πουλάει φρέσκα κουλούρια, με τα παλιά και η Φενέρ παιζότανε κάαααποτε στην Πόλη αλλά τώρα το 20άρι είναι σχεδόν ταρίφα (στους 26 τώρα )

 124. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  – Όπως λένε και άλλοι «κοντοχωριανοί» [Π2(#14), Antonislaw(#72), ΕΦΗ-ΕΦΗ(#85)], σε όλη την Κρήτη ακούγονται (εδώ και κάτι αιώνες, εκτιμώ) τα γκώνω, έ(ή)γκωσα, με γκώνει κλπ, μόνο για φαΐ και ποτέ με μεταφορική έννοια. Θα πρόσθετα ότι στη σημασία του γκώνω υπάρχει μια λεπτή διάκριση εδώ: πρήσκομαι, φουσκώνω, χορταίνω κ.τ.ό όχι τόσο από υπερβολική ποσότητα φαγητού, αλλά με σχετικά μικρή ποσότητα αισθάνομαι έτσι λόγω του είδους του φαγητού (π.χ. πολύ λιπαρό, με πολλές ζύμες κλπ). Βλ. και #105 (Leonicos)
  – Σύμφωνα με το «Κρητικόν λεξιλόγιον» του Ι. Κονδυλάκη λέγεται και γκομιάζω.
  – Στην Κύπρο (διαφορετική σημασία): Αγκώννω, ογκώννω = εξογκώνομαι, φουσκώνω. Μτφ θυμώνω. [Ζητείται Κύπριος να το επιβεβαιώσει].

  – Επίσης #72. ΝΑΙ και στην Ανατ. Κρήτη! φιαγκώνω= έχω/υποφέρω από δυσκοιλιότητα ή/και δυσουρία. Και έχομε και τα: φιάγκος, το ή φιάγκωμα και φιαγκωμένος, -η.
  Ο Ξανθινάκης το ετυμολογεί από συμφυρμό φιακώνω (=δηλητηριάζομαι, πικραίνομαι)+ αγκώνω (=φουσκώνω). Έχω μιαν επιφύλαξη, αλλά θέλει ψάξιμο…

  – Να θυμηθούμε ότι σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ξυλούρης, ακούγοντας ένα λιγότερο γνωστό τραγούδι. Στίχοι: Κώστας Καρυωτάκης. Μουσική: Λουκάς Θάνος.

 125. 113, Jane said…
  # Πολύ γουρλωμένα έχεις τα μάτια σου Τζεην Αίηρ. Πρόσεχε. Σε παρακολουθεί ο 115 Stazybο Hοrn

  # Μ’ αυτά και μ’ αυτά έχασα σημαντικά έπεα πτερόεντα του Τσιπροζάεφ. Παρακολούθησα την ομιλία του μέχρι εκεί που αναφέρθηκε …σε μένα! Δεν του φτάνει που πούλησε μισοτιμής τη μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα, τώρα λεει πως στεναχωριέται μήπως οι καθιαυτού Μακεδόνες γίνουμε Καταλανοί. Τί να πω;; Buro Catalano! (Κλείνω διότι τώρα τον ακούω να μιλά υπέρ του ΝΑΤΟ!)

 126. # 117

  Βέβαια εκτός από τα δύο 4-0 στο κύπελλο (πρόπερσυ και περίπου το 85) , πέρισυ στο πρωτάθλημα πάλι 4-0 ήρθαμε στην Τούμπα, άρα και στα στατιστικά κλέβεις ή τα μπερδεύεις στο μέτρημα

 127. Theo said

  121, διόρθωση:
  Από την ομοιοπαθητική, από το 1796 που την εισήγαγε ο Γερμανός γιατρός Σάμουελ Χάνεμαν,

 128. # 117

  Και για του λόγου το αληθές…

  1985

  27/4/2017

  2018

  αμάν πια τα 4-0, γκώσαμε !!

 129. Pedis said

  # 121 – Είναι ίσως πιθανότερο να υπάρχει θεός, όχι απαραιτητα ο δικός σου ( σόρρυ), από το να βρεις ένα άτομο της υποτιθέμενης «δραστικής ουσίας» στο ομοιοπαθητικό προιόν.

  Συνεπώς, (και επιστημονικώς) συμφέρει να λες προσευχές. Την επίδραση πλασέμπο, έτσι κι αλλιώς, την εξασφαλίζεις και με το παραπάνω, και πού ξέρεις, μπορεί να κληρώσει ο δικός σου θεός ώστε να έχεις τα μέσα στην αποκεί … και να έχεις φυλάξει τα φράγκα σου στην αποδώ ζωή. Ξανασκέψου το.

 130. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @99, 102, 103. Νταλάκιασα ἀπὸ τὸ πολύ νερό.

  Τὸ λέμε καὶ στὰ Θερμιά. Ὑπάρχει καὶ τοπωνύμιο Νταλάκα, ἕνα στρογγυλό, σὲ σχῆμα φουσκωμένης κοιλιᾶς, αὐλάκι στὸν ὅρμο τῆς Γαϊδουρόμαντρας (Γαδρὸμαντρα στὴ ντοπιολαλιά).

  Γιὰ τὸν κορεσμὸ ἀπὸ τὸ πολὺ κλάμα χρησιμοποιεῖται τὸ μαλαγκονιάζω,

  π.χ. τὸ μωρὸ μαλαγκόνιασε ἀπὸ τὸ κλάμα.

  Ἐρώτημα πρὸς τὴ συλλογικὴ σοφία τοῦ ἱστολογίου:

  Τὸ μαλαγκονιάζω μᾶλλον ἔχει ἰταλικὴ (βενετσιάνικη;) προέλευση.

  Κάπου μέσα του ὑπάρχει καὶ μιὰ ἀγωνία, ἤ προέρχεται ἀπὸ τὴ μελαγχολία;

  Πῶς εἶναι σωστὸ νὰ τὸ γράφουμε;

 131. Γς said

  1, 2, 7:

  Μόλις παραιτήθηκε, μετά το πέρας της ψηφοφορίας για την ένταξη της Σκοπίας στο ΝΑΤΟ

 132. Γς said

  131:

  294 Παρόντες, 153 Ναι,140 Οχι, παρών 1

 133. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @119. Γιάννη, γιὰ τὸ Νικοκύρη δουλεύει ὁ Ζουράρις. Τοῦ δίνει ἰδέες γιὰ ἄρθρα. 🙂

  Πάντως καλὰ ἔκανες καὶ τὸ ἔβαλες. Τό ᾿πιασα σὲ ζάπινγκ καὶ τὸ ραμόνιασα (σίκ, ἄντε καὶ κοντεύουμε τὰ πέντε ἑκατομμύρια) μαξιμαλάκας. 🙂

 134. Γς said

  130:

  >Γιὰ τὸν κορεσμὸ ἀπὸ τὸ πολὺ κλάμα χρησιμοποιεῖται τὸ μαλαγκονιάζω,

  Málaga

  According to most scholars, it was founded about 770 BC by the Phoenicians as Malaka

 135. sarant said

  119-133 Σνικ πριβιού από αύριο, αυτό που έγραψα στο ΦΒ:

  Επειδή με ρώτησαν, λέξη «μαξιλάκας» δεν υπάρχει.

  Υπάρχει όμως μαψυλάκας, είναι αυτός που γαβγίζει στο βρόντο, ο ματαίως υλακτών (μαψ είναι επίρρημα που σημαίνει μάταια) και κατ’ επέκταση αυτός που επαναλαμβάνει τα ίδια.

  Οπότε, μαψυλάκα τον αποκάλεσε τον Κούλη ο Ζουράρις, όχι μαξιλάκα.

 136. Γς said

  71:

  >μονάχα ὁ στομας τοῦ φαγᾶ.

  Ωχ!

  https://caktos.blogspot.com/2015/12/blog-post_18.html

 137. Γιάννης Ιατρού said

  135: 🙂

 138. Κώστας said

  123: «εννοείται πως ο κουλουράς πουλάει φρέσκα κουλούρια»

  Τότε λυπάμαι, αλλά η διατύπωση «είναι σχεδόν ταρίφα» είναι πέρα για πέρα παραπλανητική, γιατί δημιουργεί εντυπώσεις: ότι και καλά ανέκαθεν ήταν έτσι! Αν έλεγες, ξέρω ʼγώ, «τελευταία πάει να γίνει ταρίφα» ή κάτι παρόμοιο, δεν νομίζω κανείς να διαφωνούσε.

  Ανεξαρτήτως τούτου, όμως, για να θεμελιώσεις και να δώσεις υπόσταση στα περί ταρίφας, τα «φρέσκα κουλούρια» φαντάζομαι θα τα τοποθετείς πολύ βολικά στην περίοδο 2016-2017, και πάντως σίγουρα μετά το ξεπουπούλιασμα του τελικού, έτσι δεν είναι; Ελπίζω μόνο να αντιλαμβάνεσαι ότι με τη λογική των… λαστιχένιων «φρέσκων κουλουριών» που εφαρμόζεις, τα δύο συνεχόμενα Πρωταθλητριών που πήρε η Μπενφίκα το 1961 και το 1962 τής έδιναν το δικαίωμα να αναφωνεί «Ποια Στικούδη…» για τα πέντε διαδοχικά της Ρεάλ που είχαν προηγηθεί!! Οπότε συνέχισε να πλάθεις την πραγματικότητα όπως σε εξυπηρετεί, κανένα πρόβλημα! Εγώ μάλιστα θα πρότεινα, για τον υπολογισμό των πρωταθλημάτων και για να διασφαλιστεί η φρεσκότητα των κουλουριών, νʼ αρχίσουμε καλύτερα να μετράμε από… φέτος − τι λες;

  «όπου λογικά χρειαζότανε το τέταρτο γκολ ,μήπως κοιμότανε ο θεός και με 3-1 χανότανε η πρόκριση. Δεδομένου πως στις άλλες τελευταίες συναντήσεις το σκορ ‘ητανε 3-0 ή 2-0 δια ημίσεως καλπασμού […] »

  Σε παρακαλώ! Πες μου τώρα ότι στʼ αλήθεια επιχειρείς να μπεις στη διαδικασία να σχολιάσεις πώς εξελίχθηκαν τα παιχνίδια ένα προς ένα. Δε μπορεί να μιλάς σοβαρά. Αρκέσου, λοιπόν, καλύτερα στα αποτελέσματα και άσε απʼ έξω τα «άμα» και «αν», γιατί έτσι δεν πρόκειται να βγάλουμε άκρη. (Λέμε τώρα…)

 139. Κώστας said

  126: Προφανώς έκανα λάθος. Και βέβαια δεν μπαίνω καν στη διαδικασία να τα ξαναμετρήσω. Τι αλλάζει άλλωστε; Αυτό που ήθελα να καταδείξω, το κατέδειξα.

 140. Πέπε said

  @99:

  > > Στη Λάρισα λέμε έγκωσα για υπερκορεσμό από φαγητό, αλλά λέμε και «έγκωσε στο κλάμα» για τα μωρά.

  Πλάνταξε στο κλάμα.

  Πλαντώ / πλαντάζω σημαίνει, όπως έμαθα στην Κρήτη, πνίγομαι (όπως π.χ. όταν στραβοκαταπιώ). Αρκετά παράλληλες περιπτώσεις.

  @116 (νταλάκι):

  > > Το φίδι που αναφέρεις ζει στην Ν.Ελλαδα και τα νησιά. Την εκδοχή με βατραχάκι την αναφέρουν για Μακεδονία. Άρα μπορούν αυτά τα δύο να συνυπάρχουν.

  Και η μπράσκα, που κανονικά (;) είναι ο φρύνος, είχαμε μάθει εδώ ότι τοπικά σημαίνει και άλλα ζούμπερα.

 141. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Κύρ Νίκο μου (135), ωραία τα είπατε για τον μαψυλάκα που ξεστόμισε απόψε ο Ζουράρις για να κάνει ομοιοκαταληξία με τον μαξιμαλάκα και να διασυρθεί ο αρλουμπολόγος Κούλης, όπως σωστά υπέθεσε ο κύρ Δημήτρης Μαρτίνος (133). Αλλά γιατί αποφεύγετε να πείτε στους ανελλήνιστους αναγνώστες σας ότι το «μαψυλάκας» είναι λέξις του Πινδάρου και της Σαπφούς, σύμφωνα με το Lidell-Scott;

  ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΩΤΕΡΟ: Όπως βγήκατε απόψε και ξεκαθαρίσατε πως ο «μαψυλάκας» του Ζουράρι δεν είναι αισχρή λέξις (όπως νόμισαν οι ανελλήνιστοι δημοσιογράφοι…), θα τολμήσετε αύριο Σαββάτο στα μεζεδάκια να βγήτε και να υπερασπιστήτε τον φιλαράκο σας τον Σταμάτη Κραουνάκη για το «λούγκρες»;

 142. Γιάννης Κουβάτσος said

  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://el.m.wikipedia.org/wiki/%25CE%259D%25CF%2584%25CE%25AD%25CF%2581%25CE%25BC%25CF%2580%25CE%25B9_%25CE%25A0%25CE%25B1%25CE%25BD%25CE%25B1%25CE%25B8%25CE%25B7%25CE%25BD%25CE%25B1%25CF%258A%25CE%25BA%25CF%258C%25CF%2582_-_%25CE%25A0%25CE%2591%25CE%259F%25CE%259A_(%25CF%2580%25CE%25BF%25CE%25B4%25CF%258C%25CF%2583%25CF%2586%25CE%25B1%25CE%25B9%25CF%2581%25CE%25BF)&ved=2ahUKEwitv42Cg63gAhULzKQKHeP3C5wQFjAAegQIBhAB&usg=AOvVaw1H7F_ZCo_-wbabANcmizSk&cshid=1549659424934

 143. Πάνος με πεζά said

  Kαι «γάνιασε» στο κλάμα, έχω ακούσει.

 144. Γς said

  Ο Πάνος Καμμένος σήμερα στη Βουλή:

  Επιβεβαιώνεται μια ταμπέλα που είχε ο Κωνσταντίνος Καραμανκλής στο γραφείο του, του Ηράκλειτου: «Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός από τον ευεργετηθέντα αχάριστο»

  Ούτε ο Καραμανλής, ούτε ο Α. Παπανδρέου [που λένε συνήθως] είχε τέτοια επιγραφή στο γραφείο του. Αλλά ούτε ο Ηράκλειτος, ούτε ο Καλλίνικος [που λένε συνήθως] είπε τέτοιο πράγμα.

  Το έχουμε συζητήσει εδώ

  Αυτό δεν το είπε ο Ηράκλειτος (ούτε ο Καλλίμαχος, άλλωστε!)

 145. Γς said

  144:

  Το είχαμε άρθρο εδώ

  «Αυτό δεν το είπε ο Ηράκλειτος (ούτε ο Καλλίμαχος, άλλωστε!)»

  https://sarantakos.wordpress.com/2013/10/14/axaristos/

 146. Χαρούλα said

  143
  Γάνιασε έλεγαν για τα μωρά, και μόλις μεγάλωναν λίγο, και για ενήλικες, το πλάνταξε.
  Αλλά το μαλαγκονιάζω δεν το έχω ακούσει.

 147. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καλά μαψυλάκας αλλά αρχοδεξιός; Όπως αρχολίπαρος;

 148. Γς said

  144, 145:

  Κι ένας βαρεμένος φίλος μας είχε ανάμεσα σε άλλα πολλά στο γραφείο του μια επιγραφή σε ένα καδράκι:

  “Μην συγχέετε την καλοσύνη με τη βλακεία”.

  Αξιολύπητη κατάσταση, που πήρε όμως δραματική τροπή όταν ένας εξυπνάκιας κατόρθωσε να την αντικαταστήσει κρυφίως με μια ολόιδια που αντί “καλοσύνη” είχε τη μ-λέξη.

 149. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Εφορδάκιασα, το …γκώσιμο* από νερό. Αφορδακός, ο μπάκακας, ο βάτραχος.

  *τελικά υπάρχει,ναι, γκώσιμο ,όπως και γκόζω ή γκόνω, στη Λευκάδα
  https://lexikolefkadas.gr/gkozo-ke-gkono/

 150. # 138

  Αν παρακολουθούσες το ιστολόγιο την εποχή του «ξεπουπουλιάσματος» έγραφα συνέχεια πως ο ΠΑΟ είχε καταντήσει (μέσω Ν.Δ.) παράρτημα του ΟΣΦΠ και μόλις τελείωναν τα ευρωπαϊκά εισιτήρια που έπαιρνε στα πλέηοφφς λόγω παράγκας (το οφφσάιντ του Ζιλμπέρτο Σίλβα θα το έδινε κι ο Παπουτσέλης !) θα ακολουθούσε ο κατήφορος όπως και έγινε με το δυνάμωμα του ΠΑΟΚ και τον μετριασμό των κλοπών σε μεγάλες μ’ονο όπως πέρισυ. Βλέπεις έχασε την εξουσία η Ν.Δ. και δεν μπορούσε να υποστηρίζει δυο ομάδες, περιορίστηκε στην μεγαλύτερη.
  Ηταν πράγματα ΟΛΟΦΑΝΕΡΑ που δεν μπόρεσες να κατανοήσεις τότε γιατί πήρες ένα κύπελλο που δεν θα έπαιρνες ΠΟΤΕ αν δεν απέκλειε ο ΠΑΟΚ τον ΟΣΦΠ απέναντι σε μισή ομάδα που κατέβασε από τις ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ
  κόκκινες του Μάνταλου ακόμα κι όταν τελείωσε το ματς (Νάτχο), η παράγκα δούλετε στο φόρτε τότε. Δεν έπαιξαν ακόμα οι Κατσουράνης, Αθανασιάδης δηλαδή τα τρία μεγάλα ονόματα του τότε ΠΑΟΚ και άλλοι που δεν θυμάμαι.
  Να σου θυμίσω γιατί καμαρώνεις τον τελευταίο τίτλο πιθανότατα της ιστορίας του ΠΑΟ, με τα μυαλά που έχετε (όπως διώξατε την οικογένεια) σωτηρία δεν υπάρχει.

 151. sarant said

  137 🙂

 152. Faltsos said

  Ο μακεδονομάχος του ιστολογίου γράφει στο

  «Όχι άλλο Πλιάτσικα», υπογράφουν οι «αναρχικοί-αντιεξουσιαστές»
  # Ε! Τί να κάνουμε; Δικά μας παιδιά είναι και οι αναρχικοί. Και είναι δικαιολογημένοι που δεν θέλουν έναν Μακεδόνα τραγουδιστή. Που δεν ξέρω τί καπνό φουμάρει αλλά είναι συντοπίτης με τον Μακεδονομάχο Καπετάν-Μητρούση (πιπέρι στο στόμα θα μου βάλει ο μαστροχαλαστής υπουργός παιδείας …άνευ θρησκευμάτων, αφού κάνω λόγο για τον …αντεθνικό Μακεδονικό Αγώνα!)…

  Από το βιογραφικό του Φίλιππα Πλιάτσικα στην ιστοσελίδα του:
  ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ Γεννήθηκε στην Αθήνα από Θεσσαλούς γονείς.

  Δεν θα’χει δίκιο να του βάλει πιπέρι ο υπουργός παιδείας, αφού τοποθετεί το νομό Σερρών στη Θεσσαλία;

 153. Μαρία said

  135
  Μπορεί να εννοούσε μαψυλάκας, όμως τον αποκαλεί μαξυλάκα. Άκου https://www.altsantiri.gr/parapolitika/ton-stolise-gia-ta-kala-ton-mitsotaki-o-zoyraris-aytos-o-aschetilas-o-mapsylakas/

 154. Γιάννης Ιατρού said

  τόπο στα νιάτα από τα Βραχνέικα (10χιλ. από την Πάτρα): Μαθήτρια 17 ετών η καλύτερη μεταφράστρια της Ευρώπης

 155. Γιάννης Ιατρού said

  135: maxi μαψυλάκας, η γλώσσα εξελίσσετε 🙂

 156. Γιάννης Ιατρού said

  εξελίσσεται

 157. Faltsos said

  152 διόρθωση:

  στο 101 αναφέρεται το σχόλιο

 158. Γιάννης Ιατρού said

  τρία σχόλια με την ίδια (φαινομενικά) χρονοσήμανση !

 159. Γς said

  Καβάφης – Ματρόζος σήμερα στη Βουλή

  [Και ολίγον από «βιασθείσα και εγκαταληφθείσα κόρη»]

 160. Μαρία said

  152
  Βάλε κι οτι στο Χομόντος, το χωριό του καπετάν Μητρούση, ήταν σλαβόφωνοι.

 161. Γιάννης Ιατρού said

  159:

 162. Γς said

  161:

  με σχολίασαν … ergo sum!

 163. Theo said

  @129:
  Κάποτε το άτομο θεωρούνταν το μικρότερο σωματίδιο. Εν τω μεταξύ, έχουν ανακαλυφθεί κι άλλα μικρότερα (όπως, καλύτερα από εμένα, το ξέρεις). Και γιατί το αποκλείεις κάποτε στο μέλλον να ανακαλυφθούν ακόμα μικρότερα και κάποιο από αυτά να ανιχνευθεί μέσα στη «δραστική ουσία» του ομοιοπαθητικού προϊόντος;
  Αλλά εσύ είσαι βέβαιος για όλα. Κάποιοι άλλοι το αμφιβάλλουν για τους εαυτούς τους.

  Όσο για το πλασέμπο, γιατί δεν δρα σε όσους ακολουθούν αγωγή με συμβατικά φάρμακα και δρα μόνο σε όσους παίρνουν ομοιοπαθητικά; Δηλαδή, γιατί κάποιοι παίρνουν σε μεγάλες δόσεις και για πολύ συμβατικά φάρμακα, πιστεύουν πως θα τους κάνουν καλό και δεν έχουν αποτέλεσμα κι όταν παίρνουν ομοιοπαθητικά σε ελάχιστη δόση λειτουργούν; (Όταν πρωτοπήρα ομοιοπαθητικό φάρμακο, το έκανα για πλάκα και δεν πίστευα ότι θα δω βελτίωση. Και σ’ ένα μήνα, πέρασαν οι πόνοι που δεν είχαν περάσει σε εφτά χρόνια με τα συμβατικά.)

  Επίσης, απ’ όσα ξέρω, η δυτική επιστήμη δεν θεωρεί αποτελεσματική και την κινέζικη ιατρική (δηλαδή, δεν μπορεί να εξηγήσει επιστημονικά τον τρόπο που δρα) που την ακολουθούν κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια στον κόσμο. Γιατί δεν κάνει τόσο θόρυβο όσο με την ομοιοπαθητική; Μήπως γιατί η κινέζικη ιατρική δεν τους κάνει τόσο χαλάστρα στις πωλήσεις φαρμακευτικών προϊόντων;

  Και μια μιλήσαμε για κινέζικη ιατρική, η άποψή μου είναι ότι η επιστήμη είναι συσωρευμένη γνώση (ένας συνάδελφός σου, πρωτοβάθμιος καθηγητής θεωρητικής φυσικής, με αριστεία από την ΕΕ, μου έλεγε πως η ιατρική είναι περισσότερο στατιστική παρά επιστήμη. Δηλαδή, οι φαρμακοτρίφτες βλέπουν ποια ουσία δρα σε μια πάθηση στο μεγαλύτερο δείγμα και αυτήν προωθούν.) Η κινέζικη ιατρική είναι μια συσωρευμένη γνώση 3.000-4.000 χρόνων, η δυτική ιατρική καμιά πεντακοσαριά (γιατί οι αρχαίοι δεν χρησιμοποιούσαν τη χημεία για τα φάρμακα), η ομοιοπαθητική 223. Γιατί η συσωρευμένη γνώση 500 χρόνων να είναι η μόνη «επιστημονική» και αποτελεσματική, και μια άλλη με πολύ μεγαλύτερη ιστορία να απορρίπτεται; Και γιατί ο δυτικός άνθρωπος να έχει πάντα και παντού δίκιο και σε απόλυτο βαθμό;

 164. Μου κάνει εςντύπωση ότι ο Δημητράκος και ο Μπαμπινιώτης έχουν ως κύριο λήμμα το ‘αγκώνω’, που εγώ ποτέ δεν το είχα ακούσει και που σωστά ο Μπ. επισημαίνει ως «διαλεκτικό», και όχι το ‘γκώνω’, που εγώ το νιώθω για κοινό. Αλλά βέβαια τίποτε δεν με βεβαιώνει ότι το δικό μου γλωσσικό αίσθημα είναι το σωστό εν προκειμένω 🙂

 165. sarant said

  153 Κι εγώ Ξ άκουσα. Θα το δούμε αύριο

  154 Μόνο που δεν είναι (ακόμα) η καλύτερη της Ευρώπης αλλά μόνο της Ελλάδας.

 166. Κώστας said

  150: Το ιστολόγιο το παρακολουθώ από τα πρώτα του βήματα. Ειδικότερα όμως για την εποχή του τελικού, όχι μόνο ήμουν εδώ, αλλά θυμάμαι πολύ καλά κάποια σχόλια που έκανες τότε, όπως και τι σου απάντησα. Για τον ημιτελικό με τον ΟΦΗ λ.χ., ένα ματς όπου ο Παναθηναïκός είχε πιάσει τον αντίπαλό του απʼ τον λαιμό και τον σφυροκοπούσε ανελέητα, το σχόλιο σου για το δοκάρι του ΟΦΗ στην παράταση ήταν πως «δεν έκανε η μπάλα το χατήρι στην κεφαλιά του Νούνες, συμβαίνουν αυτά στο ποδόσφαιρο»! Δηλαδή το δοκάρι του Λαγού νωρίτερα, όλες οι χαμένες ευκαιρίες, η συντριπτική υπεροχή του Παναθηναïκού, όλα αυτά προφανώς δεν μετρούσαν· έπρεπε η μπάλα να κάνει το χατήρι στον Νούνιες… Στην προτροπή δε που απηύθυνες στον Νεοκίδιο να μην ξεχνά ότι τον ΟΦΗ τον περάσαμε στην παράταση, εγώ πολύ απλά παρέπεμψα στη δήλωση του ίδιου του Πίντο. Όσον αφορά τώρα τις απουσίες σας στον τελικό, όπως είπα και τότε, «αν θέλατε να παίζατε κομπλέ απέναντι μας, ας ήσασταν φρόνιμα παιδιά. Αφού θέλατε τσαμπουκάδες, καλά να πάθετε».

 167. atheofobos said

  Ρωσική Ακαδημία Επιστημών: Ψευδοεπιστήμη η ομοιοπαθητική
  https://www.ellinikahoaxes.gr/2017/02/10/russian-science-academy-homeopathy/

  «Η ομοιοπαθητική δεν είναι ιατρική». Απόφαση Ολομέλειας Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας
  https://www.ellinikahoaxes.gr/2018/03/20/kesi-homeopathy/

  [16-03-2015] Αυστραλία: Ανίκανη η ομοιοπαθητική να θεραπεύσει οποιαδήποτε πάθηση
  http://www.bioethics.gr/index.php/el/anakoinosis/866-16-03-2015

  Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) καταργεί τις ομοιοπαθητικές θεραπείες και τη συνταγογράφηση των σκευασμάτων τους.
  https://tvxs.gr/news/sci-tech/i-anapotelesmatikotita-tis-omoiopathitikis-den-apotelei-ekpliksi

 168. Pedis said

  # 163 – 1) Στο ομοιοπαθητικό προιόν, λόγω της διαδικασίας παρασκευής του, δεν έχει απομείνει, πρακτικά, τίποτα από τη «δραστική ουσία». Υπόψην, ότι δεν υπάρχει καμιά βάσιμη υποψία/ένδειξη/έλεγχος/επιβεβαίωση ότι οι «δραστικές ουσίες» θα μπορούσαν να έχουν κάποια επίδραση στις παθήσεις που υποτίθεται ότι αντιμετωπίζουν, ακόμη κι αν λαμβανόνταν σε κάποια ανιχνεύσιμη ποσότητα. (Σε αυτά τα δεδομένα είμαστε σύμφωνοι;)

  Συνεπώς, ο ασθενής που καταναλώνει ομοιοπαθητικά προιόντα παίρνει εν γνώση του καθαρό -κτυπημένο- νεράκι.

  2) Υπάρχει η επιστημονική και η μη-επιστημονική Ιατρική. Η πρώτη, θεωρητικά, βασίζεται σε μεθόδους ελέγχου υποθέσεων στη βάση επιβεβαιωμένων αντικειμενικών (!) φυσικών αρχών, μεθόδων και πρακτικών. Η δεύτερη όχι.

  Αυτό δεν σημαίνει για την πρώτη ότι

  α) οι μέθοδοι και τα αποτελέσματα είναι αλάνθαστα. Ποιος θα μπορούσε, άλλωστε, να ισχυριστεί κάτι τέτοιο για οτιδήποτε έχει να κανει με την ανθρώπινη γνώση, αν και χάρη στη μεθοδολογία υπόκεινται σε βελτίωση.

  β) δεν υπάρχουν επεισόδια συνειδητής παραπλάνησης, λόγω συμφερόντων, από τις φαρμακοβιομηχανίες ως προς την ωφέλεια κάποιων φαρμάκων και συχνότερα ως προς τις παρενέργειες τους.
  Καταλαβαίνεις ότι συτό δεν είναι μειονέκτημα της επιστημονικής μεθόδου αλλά απόρροια του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και του ελέγχου των πολυεθνικών και των συμφερόντων τους.

  Μέχρι, τώρα, χάρη στην υπερίσχυση των κανόνων της επιστημονικής δεοντολογίας τα σχετικά προβλήματα έχουν μικρότερη έκταση από αυτή που θα αναμενόταν αν λάβει κανείς υπόψην του με τι συμφέροντα τρισεκατομμυρίων έχουμε να κάνουμε.

  Όσον αφορά τη δεύτερη, λόγω του χαρακτήρα της, της δεοντολογίας και του πνεύματος όσων την ασκούν, δεν υπόκειται σε κανενός είδους συστηματικό πειραματικό/στατιστικό έλεγχο για επιβεβαίωση/απόρριψη των αποτελεσμάτων της ούτε ως προς την ωφέλεια ούτε ως προς τις παρενέργειες.

  (Αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι όσοι την ασκούν είναι αυτόματα συνειδητοί απατεώνες, σε αντίθεση με τους επιστήμονες που είναι τίμιοι. Ο διαχωρισμός δεν έχει να κάνει με τους συγκεκριμένους ανθρώπους, τις φιλοδοξίες τους, την ελπίδα τους να βρουν κάτι καινούριο και ωφέλιμο και τις αυταπάτες τους ότι το έχουν επιτύχει, όσο με τη μέθοδο που ακολουθούν για να πιστοποιήσουν τα αποτελέσματά τους και να τα θέσουν στην κρίση των άλλων.)

  Ενδέχεται, βέβαια, κάποιες πρακτικές ή συστατικά που χρησιμοποιούνται να αποβούν ωφέλιμα σε κάποιες παθήσεις. Aλλά ποιος μπορεί να ξέρει για ποιους λόγους και σε τι έκταση συμβαίνει αυτό αν δεν το μελετήσει με επιστημονική μεθοδολογία;

  Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότερες μη επιστημονικές ιατρικές πρακτικές δεν έχουν καμία σχέση με την ομοιοπαθητική. Η δεύτερη, λόγω του χαρακτήρα της, όχι μόνο είναι αδύνατο να αποφέρει κάποια ωφέλεια αλλά, ευτυχώς το κυριότερο, και καμιά παρενέργεια, πέραν, ίσως, της περίπτωσης να καθυστερήσει ο ασθενής να λάβει μία κατάλληλη ιατρική αγωγή.

  Υπόψην ότι σε αντίθεση με τη φαρμακοβιομηχανία που επιδίδεται σε περιστασιακή παραπλάνηση του κοινού, η παραπλάνηση από την πλευρά της ομοιοπαθητικής βιομηχανίας είναι καθολική. Για όλα τα προιόντα της.

 169. Pedis said

  Που οφείλεται η διάδοση των ομοιοπαθητικών προιόντων:

  – όσον αφορά την Ευρώπη σε οδηγία της ΕΕ που τα ονόμαζε μέχρι πρότινος φάρμακα, αν και δίχως την υποχρεωση να προυπάρχουν κλινικές μελέτες.

  – στη συνενοχή των κρατών που υιοθέτησαν αυτό το πλαίσιο και επέτρεψαν στα φαρμακεία να διαφημίζουν με μεγάλες ταμπέλες και να πουλάνε σκέτη απάτη.

  – όλο αυτό το σπεκουλάρισμα κορυφώθηκε παράλληλα με την αποδόμηση των συστημάτων υγείας από τις φιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές και του «κάντο μόνος σου» (και πλήρωνε σα μαλάκας, αλλά δεν σε πιάνουν κορόιδο οι φαρμακοβιομηχανίες).

  α προπό: στη διάδοση των «κάντο μόνος σου», «πρόσεχε τον εαυτό σου», «να είσαι παραγωγικός και να αντέχεις να δουλεύεις» εντάσσονται τα χιλιάδες προιόντα βιταμινών και πρόσθετων σκατολοιδιών που κυκλοφορούν και τα οποία πολύ πιθανά θα αποδειχτούν βλαβερά, αφού καταναλώνονται από το κοινό χωρίς κανέναν έλεγχο.

 170. alexisphoto said

  καλημέρα,
  στη Β Ελλάδα την λέξη την άκουγα συχνά απο γυναίκες κυρίως, όταν μιλούσαν για γλυκά και μάλιστα συροπιαστά.
  Στην κρήτη είανι συχνή η έκφραση (πάλι για γλυκά) «Ούτε σε γκρούβει, ούτε σε γκώνει» .
  Ευχαρισ΄τω

 171. Γς said

  131:

  >την ένταξη της Σκοπίας στο ΝΑΤΟ

  Ωχ, ετσι την λένε κι οι ΧΑίτες! Το παίρνω πίσω

  98:

  >92 Στραβομάρα μου, δεν είδα ότι ο Μπαμπι έχει το «αγκώνω».

  Άρα όποιος σκάβει την τρύπα τ αλλουνού [> μια τρύπα στα λεξικά μας] πέφτει ο ίδιος μέσα,

  Ενώ εκείνο το φορτηγάκι, που μετέφερε τρύπες. Και του έπεσε μία.
  Κάνει όπισθεν να την μαζέψει και πέφτει μέσα της…

 172. Γς said

  170;

  > «Ούτε σε γκρούβει, ούτε σε

  Τζερόνιμο [γκρούβει]

 173. BLOG_OTI_NANAI said

  141: Βρε μαψυλάκα, ο Κραουνάκης ποτέ δεν ήταν κανένας που μιλούσε σαν να τον έχεις περάσει με οβερλάι. Χύμα ήταν πάντα ο άνθρωπος. Μόνο μαψυλάκες πολιτικάντηδες παριστάνουν ότι παρεξηγήθηκαν επειδή είπε το «λούγκρες» σε ραδιοφωνική εκπομπή. Προφανώς επειδή κάποιοι θέλουν να βρουν κάτι για αντιπολίτευση καταντούν να μιλούν ακόμα και για το απολύτως τίποτα, πράγμα που δείχνει μάλλον απελπισία και όχι σοβαρότητα.

 174. Alexis said

  Καλημέρα.

  Λυπάμαι που δεν μπόρεσα να σχολιάσω νωρίτερα για ένα θέμα που είναι από τα αγαπημένα μου (ιδιωματικές, λαϊκές λέξεις, ντοπιολαλιές κλπ.) λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων (διάβαζε αγροτικές εργασίες 🙂 )

  Ολοζώντανο το «γκώνω-έγκωσα» και σε Αιτωλοακαρνανία, Ήπειρο, Λευκάδα.
  Μεταβατικό και αμετάβατο: Μ’ έγκωσε αλλά και έγκωσα.
  Δεν σημαίνει όμως ακριβώς «χόρτασα» αλλά αυτό που στην ΚΝΕ λέμε «λίγωσα» , π.χ. έφαγα ένα κομάτι πίτα και μ’ έγκωσε, είχε πολύ λάδι.
  Για το «χόρτασα» έχουν κατά τόπους άλλες λέξεις, στο Ξηρόμερο π.χ. λένε «τσίτωσα»

  Απ’ όσο ξέρω δεν πρέπει να λέγεται στην Πελοπόννησο.

 175. Alexis said

  Και μιας και αναφέρθηκε και το «καρ’κώθ’κα» πάντα νόμιζα ότι ετυμολογείται από το «καρυδώνω-καρυκώνω» που σημαίνει στραγγαλίζω, και προέρχεται με τη σειρά του από το καρύδι (του λαιμού)
  Κάνω λάθος;

 176. # 166

  Για μια φάση στο 60 έχεις 30+ λεπτά να αντιδράσεις, ενώ μια φάση 3-5 λεπτά πριν την λήξη είναι συνήθως καθοριστική για το αποτέλεσμα, αυτό λέει η κοινή λογική (ΠΑΟ-ΟΦΗ). Οσο για το «Αφού θέλατε τσαμπουκάδες, καλά να πάθετε» δείχνεις ακόμα μια φορά πως είσαι οπαδός της παράγκας με την προϋπόθεση όμως να είναι με το μέρος του ΠΑΟ, όπως ήτανε επί Πατέρα και με τον Σπανάθα να καθαρίζετε τους ενοχλητικούς… Χωρίς αυτούς θα είχατε έναν ακόμα χαμένο τελικό από τον ΟΣΦΠ, τα γεγονότα με τον Αστέρα στον τελικό είναι αρκετά για να σε πείσουν. Δεν σκέφτηκες πως υποστήριζαν τον ΠΑΟ μόνο και μόνο γιατί είχε αντίπαλο τον ΠΑΟΚ, όπως δεν το «έβλεπαν» πέρισυ οι ΑΕΚτζήδες που παίχτηκε το ίδιο-αλλά πιο χοντρό- σενάριο. Δεν μου κάνει εντύπωση,άλλωστε είναι ασορτί και με τις συντηρητικές θέσεις που έχεις και αλλού, αλλά όπως πέθανε οριστικά ο δικομματισμός ΝΔ-Πασοκ έτσι πέθανε και το δίπολο ΠΑΟ-ΟΣΦΠ και βρέθηκες στο λάθος πεζοδρόμιο ποδοσφαιρικά, η απορία είναι με άλλους που εναι φανερά συντηρητικοί μόνο (;) στο ποδόσφαιρο !

 177. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αστείες ερωτικές μαντινάδες
  Red bull θα πίνω σήμερα
  red bull μέχρι να γκώσω
  μπας μου φυτρώσουνε φτερά
  να ‘ρθώ να σ’ανταμώσω

  http://www.i-diadromi.gr/2013/05/blog-post_4943.html

 178. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  Αὕτη ἡ ἡμέρα ὄψου, ἀγαλλιασώμεθα καὶ εὐφρανθῶμεν ἐν αὐτῇ, οἱ κατοικούντες καὶ παρεπιδημούντες ἐν τῶ Ιστολογίω καὶ τῶ νήμα αυτῶ, οἱ ἐπίτροποι καὶ σχολιαστές.

  Πρόσχωμεν!.. Σοφία. Πρόσχωμεν!

 179. Κώστας said

  176: «Για μια φάση στο 60 έχεις 30+ λεπτά να αντιδράσεις, ενώ μια φάση 3-5 λεπτά πριν την λήξη είναι συνήθως καθοριστική για το αποτέλεσμα, αυτό λέει η κοινή λογική […]»

  Εμμ… ναι, το δοκάρι του Λαγού ήταν στο 87´, ξέρεις, οπότε χαίρομαι που συμφωνούμε! Για τα υπόλοιπα τώρα, γελάνε και οι πέτρες…

 180. # 177

  Χαχαχ. ωραίες Εφη, ό,τι πρέπει για πρωινό ξεμούδιασμα !

  Να πω και γω μια στρεοελλαδίτικη…

  Από την πόρτα σου περνώ
  σε βλέπω τηγανίζεις
  και μου πετάς ένα κεφτέ
  … Ωχ, το μάτι μου !!

 181. # 179

  Σιγά μη θυμάαμαι πότε είχε δοκάρι ο Λαγός…, εσύ είσαι της ιστορίας, μόνο στο μέτρημα των 4-0 κάνεις λάθη και το δύο στα τρία τελευταία δεν το λες «σχεδόν ταρίφα» περιμένεις ISO… Οσο γι αυτά που δεν φτάνει η αλεπού και δεν έχεις στοιχεία να απαντήσεις φυσικά και σου προκαλούν γέλιο…αμηχανίας λέγεται ειδικά όταν τα μεθεόρτια εκείνης της χρονιάς τα πληρώνεις ακόμα και θα τα πληρώνεις χρόνια ακόμα.

 182. Κώστας said

  Αφού δεν θυμάσαι, γιατί μιλάς;

 183. Κώστας said

  Και άντε να μη θυμάσαι τώρα, όταν το πρωτοεπικαλέστηκες όμως ήταν φρεσκότατο και θυμόσουν πολύ καλά. Απλώς λίγο επιλεκτικά…

 184. ΓΤ said

  @80 Χαρούλα

  βλ. #88 @ γκαζόζα 🙂

 185. nikiplos said

  Ομοιοπαθητική είναι η Ιατρική Πράξη που είτε έχει αποδειχθεί ότι δεν θεραπεύει, είτε δεν έχει αποδειχθεί ότι θεραπεύει… (Dawkins)…
  Επομένως είναι μια καθαρά ΜΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ…

  Η διάδοσή της όπως και ο βελονισμός οφείλονται καθαρά σε αυτό που ονομάζεται silent sampling.

  50 στους 1000 καρκινοπαθείς χριστιανούς που αγόρασαν και είχαν στο προσκεφάλι τους εικόνα του Αγίου Σουλπικίου, επέζησαν συγκεκριμένου τύπου της ασθένειας.
  Η στατιστική επιβιωσιμότητα είναι λογική.

  Εντούτοις οι 50 θα συνεχίσουν να επιβεβαιώνουν τις μαγγανείες, ενώ οι 950 δεν έχουν φωνή πλέον…

  Συμβαίνει συχνά και σε άλλα πράγματα, όχι απαραίτητα θρησκείες και δόγματα… πχ ας πούμε όταν πολλοί προτρέπουν να πάνε τα (ξένα) νέα παιδιά στο εξωτερικό, επειδή έχουν την εικόνα των επιτυχημένων συμπατριωτών μας εκεί, καθώς αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν φωνή… Οι υπόλοιποι χιλιάδες που δεν είδαν στον ήλιο μοίρα και είτε γύρισαν με την ουρά στα σκέλια, είτε έμειναν εκεί σε μαγγάνια σαφώς δεν έχουν φωνή, και μάλλον καμία διάθεση να μιλήσουν…

 186. ΓΤ said

  @180

  το οποίο, αργότερα, εξελίχθηκε στα σχολεία στο ακόλουθο σουρεάλ:

  από το σπίτι σου περνώ
  και τηγανίζεις ψάρια
  και μου πετάς έναν κεφτέ
  ωχ, το μάτι μου!
  ευχαριστώ, δεν καπνίζω
  -αφού δεν καπνίζετε, τι το θέλετε το ψυγείο;
  Ζήτω το Έθνος!
  Ζήτω η Κύπρος!

 187. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  180. Πσαρά! ασ τα …μπαγιάτικα …:)
  Στο νήμα, πεζεβέγκη, στο νήμα! :
  Από την πόρτα σου περνώ
  σε βλέπω τηγανίζεις
  και μου πετάς ένα κεφτέ
  κι έγκωσα ο αρσίζης!
  Καλημέρα!
  ……………
  Άσχετο
  κάνω κόλυβα -φτου φτου μακριά από σας!
  Εξελίσσομαι σε …κολυβού πρώτη, αχρείαστη να μαι, εν τουτοις είναι της μοδός ως υπερτροφή και γίνονται ανάρπαστα. Και σκέφτομαι ότι η μάνα μου δεν έβανε βραστό στάρι,(υπόμνηση της ορφάνειας της) , ούτε στην αυλόπορτα, εξόν για τραχανά 🙂

 188. ΓΤ said

  @187 Εφούλα μ’, φτιάξ’ τα με «λλ» όμως 🙂

 189. ΓΤ said

  @70

  51,00

 190. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  188, ΓΤ Τί τα θες; κολλυβογάμματα 🙂
  Αυτό που μ΄ ήρθε* :
  Μωρέ πόθανε συ και θα στα φθιάξω με δυο και με τρία λ!
  * από τις ιστορίες του χωργιού:
  -όντα ΄ποθάνω άντρα μου θα τηνε δεις την αξία μου
  -μωρέ πόθανε συ,μα θωρώντας την έχω ! 🙂 🙂

 191. loukretia50 said

  ΕΦΗ – ΕΦΗ
  Απ΄ τα χεράκια σου εγώ και κόλλυβα θα φάω
  Κι ας μη μ΄αρέσουν, μα για σε, το θάνατο αψηφάω!

 192. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  124 ΜΙΚ_ΙΟΣ Ναι! κι όλο το ανέβαλα από στανοψές 🙂
  να μνημονέψουμε και τους δυο:
  >>Μάρκου Βαμβακάρη και Νικολάου Ξυλούρη, των γνήσιων μελωδών (μηνολόγιον Φεβρουαρίου)

 193. 185: Όπως ακριβώς δουλεύει κι ο νόμος του Μέρφι, κι ένα σωρό άλλες ψευδαισθήσεις. 999 φορές τα πράγματα θα πάνε φυσιολογικά κι αναμενόμενα, δεν έχουμε κανένα λόγο να τα θυμόμαστε. 1 φορά θα γίνει το αναπάντεχο, η διπλή κατραπακιά, θα μας κάνει εντύπωση και θα την ανάξουμε σε νόμο, επιστήμη, μαγεία…

 194. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  191 🙂 Με 13 υλικά να ξες. Σουπερφουντ λέμε!
  Άμα τα φας, όλα καλά, άλλοι να μην τα φάνε 🙂 🙂
  Σαν τον Μπούκουρα γράφω τώρα. Χαχα.
  Πα να πάρω ΄σάμι, σκούρο κι άσπρο, αμέ!
  Μα πώς τα λέω έτσι, ξερή πρόζα σε μια Λου; πάμε αλλιώς:

  Αντίς κοντυλομόλυβα
  το ΄ριξα στα κόλλυβα,
  όχι μόνο για θανάτους
  μα τροφή και γι΄αθανάτους.
  Ξεπετώ στο πι και φί
  τούτη την υπερτροφή.
  Αλλά θέλει η ιστορία
  υλικά να ν΄ δεκατρία
  κι όλο κάποιο μου ξεφεύγει
  και το μέτρημα δε στέργει
  Τώρα μου λειψε σουσάμι
  άσπρο και καφέ στο δράμι.
  Τρέχω να το συμπληρώσω
  α! και ζάχαρη ωστόσο
  λίγη άχνη ν΄αποσώσω
  πάνω πάνω να τη στρώσω.

 195. Γιάννης Ιατρού said

  Και μετά σου λέει πως λόγω του ένστικτου της επιβίωσης δίνουμε περισσότερη έμφαση στα άσχημα και γρήγορα ξεχνάμε τα καλά ….

 196. Γιάννης Ιατρού said

  194: Σε προηγούμενη ζωή μάλλον ήσουν ιέρεια της Πέρσας 🙂 στην Ελευσίνα, ε;
  (κόλλυβος => κόκκος δημητριακών καρπών)

 197. Theo said

  @167, 168, 169, 185, 189:

  Δεν είμαι ούτε γιατρός ούτε φυσικός, για να εξηγήσω πώς λειτουργεί η δυναμοποίηση+αραίωση στο ομοιοπαθητικό προϊόν.

  Υπάρχει όμως η απόδειξη ότι ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο έχει αποτελέσματα: Όταν κάποιος υγιής πάρει μια δυο κάψουλες και του δημιουργηθούν τα συμπτώματα της ασθένειας που θεραπεύει αυτό το φάρμακο. Αλλά όλοι οι «επιστήμονες» και οι κρατικοί οργανισμοί που ελέγχουν τα φάρμακα θέλουν να την αγνοούν.
  Και θέλουν να βλέπουν τον άνθρωπο ως μέρη (ήπαρ, στομάχι, έντερο, καρδιά, κλπ.) και σ’ αυτά να επικεντρώνονται, όχι ως ένα ενιαίο όλον. Ενώ η ομοιοπαθητική βλέπει ως ψυχοσωματικό ον, όπου το συναίσθημα, η νόηση και το σώμα αλληλοσυνεργάζονται και αλληλεπιδρούν, κι έτσι κατευθύνει την αγωγή της.

  Η πλειονότητα των ασθενών που παίρνει ομοιοπαθητικά σκευάσματα βρίσκει ίαση, εκεί που πολλές φορές τα συμβατικά δεν δρουν. (Και πολλοί τους είναι άνθρωποι μορφωμένοι, καλλιεργημένοι πολλαπλώς, πανεπιστημιακοί, γιατροί κλπ.) Κι αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί στατιστικά αν δεν υπάρχει προκατάληψη. (Αλλά υπάρχει.)

  Όλους αυτούς επιμένετε να τους θεωρείτε ψεκασμένους, βλαμμένους, αφελείς, κλπ. και να μιλάτε για νόμους του Μέρφι πλασέμπο, κλπ, επικαλούμενοι την «επιστήμη» και τις μεθόδους της. Δηλαδή μια αφηρημένη μερική γνώση τη θεωρείτε ανώτερη από τις εμπειρίες και την κρίση εκατοντάδων εκατομμυρίων συνανθρώπων σας. Να με συγχωρείτε, αλλ’ αυτό το θεωρώ αρρωστημένη μορφή νοησιαρχίας και ιδεοληψία.

 198. Γιάννης Ιατρού said

  194: Χαχα, σχόλιο που ειπώθηκε: Για τον Καμμένο θα τα φτιάχνει! 🙂 🙂

 199. loukretia50 said

  ΕΦΗ – ΕΦΗ κολλυβοκοντυλού

  Η τροφή για αθανάτους που σερβίρουν στους θανάτους
  είν΄ γλυκειά κι ευωδιαστή, ζαχαραχνοζυμωτή
  και ευφραίνει τους πενθούντες, και Ηλύσια παροικούντες
  Μα ωιμέ ! καταστροφή! τούτη η υπερτροφή
  λίγο αν μπερδευτεί, στο δράμι, θα προκύψει σαν κατράμι
  αν χυθεί μαύρο μελάνι απ΄τις τόσες κοντυλιές
  που με κέφι ζωγραφίζεις και τα νήματα στολίζεις
  ΛΟΥ
  Κι όταν γίνουν οι δουλειές, πάμε τροζοκοντυλιές?

 200. sarant said

  Να βάλουμε άρθρο για την Ομοιοπαθητική ή θα σφαχτούμε; (Έχει φύγει και ο Φυσικός, που ηταν φανατικά κατά).

 201. loukretia50 said

  200. Σφαζόμαστε έτσι κι αλλιώς, ίσως αν το προκαλέσουμε να επέλθει ηρεμία,
  Ομοιοπαθητική?

 202. Theo said

  @200:
  Δε νομίζω πως θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε. Μέχρι στιγμής, παράλληλοι μονόλογοι γίνονται και φαίνεται σχεδόν απίθανο να καταλάβουμε ο ένας τον άλλο.

 203. ΣΠ said

  200
  Δηλαδή το ιστολόγιο θα ασχοληθεί και με άλλους μύθους πέραν των γλωσσικών;

 204. Theo, πολύ χαίρομαι που η ομοιοπαθητική σε απάλλαξε από πόνους.Θελεις όμως σοβαρά να μου πεις ότι αν, χωρίς να πονάω, έπαιρνα μερικά από τα ομοιοπαθητικα καταπότια που πήρες, θα μου προκαλούσαν πόνους; Χωρίς να περιέχουν (λόγω της αραίωσης) ούτε ένα μόριο δραστικής ουσίας; Ε, αυτό είναι διατεθειμένος και να το δοκιμάσω ο ίδιος!

 205. Γιάννης Ιατρού said

  202: Theo
  Μπα, δεν είναι θέμα συνεννόησης. Τα εκατέρωθεν επιχειρήματα είναι σχετικά εύκολα κατανοητά.
  Θέμα αποδοχής του διαφορετικού είναι, πως π.χ. μπορεί να υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης (και αποτελέσματα βεβαίως) του θέματος της (ψυχικής και σωματικής) υγείας κι επομένως και της προτιμητέας θεραπείας. Ανάλογα με την χρονική περίοδο, την εκάστοτε φιλοσοφία / κοινωνία / θρησκεία κλπ., την συσωρευμένη εμπειρία αλλά και την εμπεριστατωμένη επιστημονική γνώση της εποχής.
  Όσο η συμπεριφορά του καθενός δεν επηρεάζει τον άλλο (π.χ. βλ. εξάπλωση, επιδημίες κλπ.) ο καθένας μπορεί να διαλέξει και να κάνει ό,τι θέλει με/για την υγεία του.

  Εννοώ πάντα εκτός από τον προβληματισμό για την θρησκευτικο-πολιτικο-οικονομική εκμετάλλευση του θέματος της υγείας που υπάρχει σε όλες τις περιπτώσεις ….

 206. Triant said

  Συσχέτιση πίστης στην ομοιοπαθητική και στην θρησκεία;
  Φεύγω τρέχοντας.

 207. loukretia50 said

  Πάντως η αυθυποβολή σίγουρα επιδρά δυναμικά σε πολλές περιπτώσεις.
  Φεύγω κι εγώ- γειά σας μέχρι αύριο!

 208. ΓΤ said

  Έχω ήδη φύγει με αυτά που βλέπω. Πάω για… γκαζόζα 🙂

 209. Πέπε said

  Έχει γίνει πολλές φορές αυτή η συζήτηση. Όσο θυμάμαι, αποτέλεσμα ποτέ δεν έφερε (δηλαδή κάποιος να μετακινηθεί από τις εκ προοιμίου θέσεις του), καμιά φορά όμως οι υπόλιποι μαθαίνουμε και τίποτα.

  Ας γίνει κι άλλη μία. Δεν τη θεωρώ αδιάφορη, μ’ ενοχλεί πολύ λιγότερο από τις ποδοσφαιρικές συζητήσεις, και μπορεί μεν να είναι οφ-τόπικ αλλά εδώ το οφ-τόπικ δεν είναι ταμπού. Το να αφιερωθεί όμως ειδική ανάρτηση νομίζω ότι θα ήταν υπερβολή.

 210. sarant said

  209 Ε, ένα από τα 3700 άρθρα να αφιερωθεί σε ένα οποιοδήποτε θέμα δεν το λες και υπερβολή

 211. loukretia50 said

  208. η γκαζόζα σερβίρεται παγωμένη.
  Θα εκτιμηθεί δεόντως αν με περιμένει!

 212. ΓΤ said

  @211 Γυναίκα ευσκιόφυλλη, άσε τα παγωμένα! 🙂

 213. loukretia50 said

  212. …δεόντως αγλαόκαρπη θάναι η στιχουργία
  αν με καλή διάθεση βρίσκεις μια ευκαιρία!
  Εις το επανιδείν!

 214. Pedis said

  # 200 – Δεν θα υπάρχουν πολλοί λόγοι να σφαχτούμε, Νικοκύρη. Μεταξύ όλων των πρακτικών «ιατρικής» απάτης, η ομοιοπαθητική παίρνει, μακράν, το πρώτο βραβείο: διότι δεν συμπεριλαμβάνει ούτε κάποια πρακτική σωματικής επαφής με τον «θεραπευτή», ούτε ματζούνια, ούτε βελόνες κοκ που να δικαιολογούν έστω μία αμυδρή υποψία για μια, έστω, πιθανή και ενδεχόμενη ελάχιστη επίδραση στην πάθηση κάποιων ασθενών.

  Πρόκειται για περίπτωση καραμπινάτης απάτης.

  Όποιος επιμένει από εγωισμό ή δεν ξέρω από ποια άλλη αιτία να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει, ε, ας πάει να τον διαβάσει κάνας παπάς. Άμα πια!

 215. Πέπε said

  210:
  Όπως νομίζεις Νίκο. Πάντως, μ’ αυτή τη λογική, μην το βιαστείς: όσο ανεβαίνει ο παρονομαστής (1/3700) τόσο λιγότερη η υπερβολή!

 216. ΓΤ said

  Ω γύναι ελκεσίπεπλος, σύρε να ξεματιάσεις
  γκώσαμε από μαψύλακες, με στίχο ας κοπιάσεις
  βούτηξε το βαμβάκι σου να διώξεις βασκανία
  και γύρνα στο μπλόγκι αυθωρεί να σπάσεις την ανία

  Ω κόρη στιχοκράτειρα, ‘π’ τα γκέμια έχε τη λέξη
  δίδαξε λίγα αγγλικά σε ολίγιστον Αλέξη
  που ευφραδείς κατέπληξε μες στο Λευκό Παλάτι
  και ποιος λοιπόν να του ευχηθεί πολιτικό σπολλάτη;

 217. Pedis said

  # 205 (τέλος) – Έχω την εντύπωση ότι, μέχρι τώρα, μεταξύ των επίμονων, επιπολαιων, φλύαρων και αφελών υποστηρικτών των ψευδοιατρικών πρακτικών, ελάχιστοι σε ποσοστό είναι εκείνοι οι οποίοι, μπροστά σε οξείες και βαριές παθήσεις, δεν εμπιστεύονται τις μεθόδους της υποτιμητικά καλούμενης από αυτούς «δυτικής ιατρικής», δηλ. των επιστημονικών ιατρικών μεθόδων.

  Δηλ. κάνουν τον πονηρό και τον ξύπνιο (βλ. μαλακάκο) εκ του ασφαλούς.

  Ας τον κάνουν αν τους βοηθάει να ξεχωρίζουν. Το αποτέλεσμα στις σοβαρες περιπτώσεις είναι, τελικά, καλό γι αυτούς και ωφέλιμο για το κοινωνικό σύνολο. Κι ας ελπίσουμε να παραμείνουν έτσι τα πράγματα.

 218. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας.

  @200. Νικοκύρη, ἡ ὁμοιοπαθητικὴ ψιλοεξαντλήθηκε ἐδῶ.

  Δὲ βάζεις τίποτα γιὰ τὰ ζώδια; 🙂

 219. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  200, 201 Δε θα ΄πομείνει αρθούνι !

  «Ο κακός ,θέλει αντίκακο» η πρώτη ομοιοπαθητική φράση πού μαθα και μετά
  «η φωτιά θέλει φωτιά, κι ο πάγος θέλει πάγο».
  Πάντως το κάψιμο(πχ δάχτυλο) το βάνουν πρώτα στο λάδι κι ύστερα στο αλάτι. Η θεια μου αυτό, εγώ του φαρμακείου 🙂

  υ.σ.
  Μνήμη κοντή μου κι άχαρη
  ξέχασα τη ζάχαρη!

 220. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  219 αρθούνι , το ρουθούνι.
  Πωπω, τόσα σχόλια μόνο με τη νύξη του θέματος 🙂

 221. Pedis said

  # 218 – Μπα, δεν θα έχει ενδιαφέρον, είμαστε μορφωμένοι εδώ και τα ζώδια δεν έχουν πέραση … είναι μπασκλάς.

 222. nestanaios said

  107 Leonicos.

  Καλό είναι να μην ασχολείσαι με πράγματα που δεν γνωρίζεις καλά και με πράγματα που δεν θα κατανοήσεις ποτέ τώρα πια.

  Αγαπητέ μου, στην γλώσσα των Ελλήνων το «ν» ούτε αφομοιώνεται, ούτε αποβάλλεται προ συμφώνου, όπως εσύ ισχυρίζεσαι. Άλλα πράγματα συμβαίνουν.

  Δεν θα έλεγα ότι διαστρεβλώνεις την αλήθεια, αλλά ότι δεν ξέρεις την αλήθεια. Στις λέξεις που αναφέρεις (κάποιος, κάποτε, κάπου), δεν υπάρχει «ν». Υπάρχει «ι» και κάποτε το υπογράφαμε, αν και το «ι» άφωνο είναι και μπορούμε να πούμε «καίποτε» ή «κάποτε» με την ίδια προφορά. Το πάθος είναι η συναίρεση του «ι» και τίποτα άλλο.

  Αλλά θα σου εξηγήσω τι συμβαίνει με το «ν», αν και είμαι σίγουρος ότι τώρα πια είναι αργά για να καταλάβεις. Το «ν» έχει ιδιομορφίες στον προφορικό λόγο, λόγω της αδυναμίας να προφερθεί προ ορισμένων συμφώνων. Προ των «μ», «λ», «ρ» τρέπεται σε αυτό που ακολουθεί και δεν αποβάλλεται όπως εσύ ισχυρίζεσαι. Ο «παν μακεδονικός» γίνεται «παμμακεδονικός» και η «καν μία» γίνεται «καμμία» και ο «παν μέγας» γίνεται «παμμέγας» και το «παν μέγεθος» γίνεται «παμμέγεθος» και το «συν λαλητήριο» γίνεται «συλλαλητήριο» και η «συν ροή» γίνεται «συρροή» και η «συν ραφή» γίνεται «συρραφή».

  Το «ν» προ των αφώνων έχει άλλες ιδιοτροπίες και δεν αποβάλλεται, όπως εσύ ισχυρίζεσαι. Προ των χειλικών τρέπεται σε «μ». Το «παν παλαιόν» γίνεται «παμπάλαιο» και ο «παν παθής» γίνεται «παμπαθής» και ο «πάν πλούτος» γίνεται «πάμπλουτος» και ο «παν βασιλεύς» γίνεται «παμβασιλεύς».
  Το «ν» προ των λαρυγγικών μεταμορφώνεται σε «γ», αλλά δεν αποβάλλεται όπως εσύ ισχυρίζεσαι. Η «παν κρήτια» γίνεται «παγκρήτια».

  Στη μόνη περίπτωση που μεταμορφώνεται το «ν» σε αόρατο και άφωνο είναι η περίπτωση των οδοντικών. Αλλά και εδώ συνεχίζει να υπάρχει χάρη στην ετυμολογία η οποία για σένα είναι βένθεα αχαρτογράφητα.

 223. Γιάννης Ιατρού said

  220: Όσο κι αν προσπαθώ, δεν βγαίνει κι αυτός ο Λάμπρος ρε γαμ&#%# να μας πει για τις αναπνοές και τους σφυγμούς 🙂

 224. # 183

  Τώρα επανήλθα…

  Κακώς ασχολούμαι με κάποιον που δεν νοιώθει πως στην ρεβάνς του 1-0 αν το σκορ είναι πάλι 1-0, το 2-0 ανατρέπεται με ένα γκολ, το 2-1 δίνει πρόκριση στον φιλοξενούμενο, ενώ το 1-1 θέλει συο γκολ δλδ 3-1 για να προκριθεί ο γηπεδούχος. Συνεπώς το δοκάρι του ΟΦΗ ήταν δυο φορές πιο καθοριστικό από το δοκάρι του ΠΑΟ γι αυτό κι έμεινε στην μνήμη ενός ουδέτερου.

 225. # 222

  Ασε που ξέχασες πως μπροστά από σίγμα άλλοτε τρέπεται σε άλλο σίγμα όπως συσσίτιο και άλλοτε αποβάλλεται (αόρατο και άφωνο) όπως σύσκεψη επειδή μετά το δεύτερο σίγμα ακολουθεί σύμφωνο, αλλού είναι η απορία…

  Τα οδοντικά δεν είναι τα τ, δ ,θ ;; όπως λέμε παντελώς, συνδεσμος, πάνθεον !!! Αόρατο και άφωνο είναι το νι ;;;

 226. atheofobos said

  200
  Δεν έχει νόημα.
  Είναι σαν να προσπαθείς να εξηγήσεις σε αυτή που απέκτησε παιδί που το ονόμασε Χρυσοβαλάντη ότι το παιδί το απέκτησε με τον πανάρχαιο τρόπο που αποκτούν οι γυναίκες παιδιά και όχι στο ότι έφαγε το γνωστό μήλο!

 227. nestanaios said

  225.

  Έχεις δίκιο. Τα ημίφωνο «σ» άλλοτε τρέπει το «ν» σε «σ» και άλλοτε το αποβάλλει. Με τα οδοντικά το «ν» μένει ως έχει. Οπότε, σε καμμία περίπτωση δεν έχει δίκιο ο Λεώνικος.

 228. Theo said

  @204:
  Ναι, Άγγελε. Βρες έναν ομοιοπαθητικό και δοκίμασε.

  @205:
  Ναι, Γιάννη, αυτό ακριβώς είναι: Θέμα αποδοχής του διαφορετικού.

  Επειδή το θέμα με έχει πονέσει στο παρελθόν, λυπάμαι που βρίσκω εδώ μέσα κάποιους τόσο δογματικούς και απόλυτους. Χωρίς να έχουν γνωρίσει ανθρώπους που έχουν κάνει ομοιοπαθητική, χωρίς να έχουν κουβεντιάσει μαζί τους, χωρίς να έχουν παρακολουθήσει την εξέλιξη της υγείας τους, δογματίζουν ότι ή ομοιοπαθητική είναι απάτη, βασιζόμενοι στην πάντα ατελή και εν μέρει γινώσκουσα «επιστήμη» τους, στην ίσως υψηλή νοημοσύνη τους και σε πορίσματα ερευνών που «αποδεικνύουν» πως η ομοιοπαθητική δεν έχει αποτελέσματα, στηριζόμενοι σε εργαστηριακά πειράματα, με τη δική τους μεθοδολογία, όχι σε αυτήν που τους προτείνουν οι ομοιοπαθητικοί, έρευνες που πιθανώς να ξεκινούν εκ του πονηρού (από το φαρμακοβιομηχανικό και ιατρικό κατεστημένο).

  Έχω περάσει τις δώδεκα χειρότερες μέρες της ζωής μου σε μια πανεπιστημιακή κλινική γιατί όταν εισήχθην για εξετάσεις, είπα στον γιατρό που μου πρότεινε κάποια φάρμακα που τα είχα ήδη πάρει για καμιά δεκαετία χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα πως είχα περισσότερη εμπιστοσύνη στα ομοιοπαθητικά από αυτά (που τα ομοιοπαθητικά τα έπαιρνα για κανένα χρόνο). Το πόσες αναβολές έγιναν για μια απλή εξέταση, τι ειρωνείες και περιφρόνηση δέχτηκα, πόσο σκουπίδι ένιωσα δεν θέλω να τα θυμάμαι. Στην ίδια κλινική μετά από έξι χρόνια ένας γνωστός μου που έκανε κι αυτός ομοιοπαθητική πέθανε στα 33 του γιατί τον άφησαν καμιά βδομάδα χωρίς να τον εξετάσουν.

  Επίσης, ταλαιπωρούμαι ακόμα από τα αποτελέσματα μια επέμβασης πριν από 25 χρόνια από τον καθηγητή νευροχειρουργικής με το μεγαλύτερο όνομα στην εποχή του, γιατί την ώρα της επέμβασης δεν θέλησε να συζητήσει μέσα του την άποψη του φίλου μου, επιμελητή ορθοπεδικής, που τόλμησε να του υποδείξει πως το πρόβλημα δεν ήταν στο σημείο της σπονδυλικής στήλης που ήταν χειρούργησε αλλά σε άλλο. Και δεν έκανε εκεί την επέμβαση για να μην πέσει στα μάτια των βοηθών του. (Πέρασαν οχτώ μήνες μέχρι να παραδεχτεί το λάθος του, προφασιζόμενος σε μένα πως η μαγνητική δεν ήταν καλή. Άλλοι συνάδελφοί του που τους την έδειξα μετά από χρόνια είχαν αντίθετη γνώμη.)
  Ο ίδιος δέκα μήνες μετά άφησε συνασθενή (στο διπλανό κρεβάτι) και γνωστό του να περιμένει με ανοιγμένη τη σπονδυλική στήλη στο χειρουργικό κρεβάτι, γιατί αυτός τόλμησε να ζητήσει να τον χειρουργήσει ο καθηγητής ορθοπεδικής, κοινός γνωστός τους και συνεργάτης του νευροχειρουργού, στο σημείο το ιατρείο τους να στεγάζεται στο ίδιο διαμέρισμα. (Αρχικά του είχε πει πως θα συμμετείχε στην επέμβαση.) Το αποτέλεσμα ήταν να μην ολοκληρωθεί η επέμβαση κι ο ασθενής να καταλήξει στην εντατική.

  Όπως έγραψα και πρωτίτερα, συνάντησα και πολλούς καλούς γιατρούς και με αγάπη και φροντίδα για τους ασθενείς και δεν θέλω να τα ισοπεδώνω. Αλλά έζησα στο πετσί μου τα αποτελέσματα της αλαζονείας κάποιων γιατρών που βάζουν την ιδέα που έχουν για τον εαυτό τους και τις ικανότητές τους πάνω από την υγεία του ασθενούς.
  Οι άνθρωποι δεν είναι μηχανές, να επιδιορθώνονται με μια γνωστή ρουτίνα. Είναι πιο πολύπλοκοι απ’ όσοι πολλοί νομίζουν και η υγεία τους επιδέχεται περισσότερες από μία προσεγγίσεις και θεραπείες που η κάθε μια τους έχει πολλές ή λίγες πιθανότητες να ενεργήσει αποτελεσματικά. Δεν είναι αντικείμενα για παιχνίδια εξουσίας ή δογματισμούς. Και το να αφήνει κανείς κάποια ανοιχτά παράθυρα όταν συζητά μέ άλλους που έχουν περάσει «λούκια» που αυτός δεν τα έχει βιώσει δεν μειώνει σε τίποτα την αυτοεκτίμησή του ή το οποιοδήποτε κύρος του.

 229. Κώστας said

  224: Πόσα θες να μας τρελάνεις; Θα είχε γίνει το 2-0 μόλις τρία λεπτά πριν από τη λήξη και μου λες πως το πιθανότερο θα ήταν αντί να φάει κι άλλο γκολ ο ΟΦΗ, να είχε… μειώσει;! Δηλαδή εσύ εξαφανίζεις ταχυδακτυλουργικά τις ευκαιρίες που έχουν προηγηθεί, αγνοείς το δοκάρι του ΠΑΟ τρία λεπτά πριν από το τέλος της κανονικής διάρκειας και τοποθετείς την έναρξη του αγώνα… στη φάση με το δοκάρι του ΟΦΗ πέντε λεπτά πριν από τη λήξη της παράτασης! Κι αυτό το θεωρείς ποδοσφαιρική λογική…

 230. Κώστας said

  Μετάφραση: αν είχε γίνει το 2-0 στο 87′ δεν θα είχαμε φτάσει καν στην παράταση και συνεπώς δεν θα είχε καν υπάρξει το δοκάρι του ΟΦΗ!!

 231. Γιάννης Ιατρού said

  228: Λυπάμαι που έχεις ταλαιπωρηθεί, πάντως τα των χειρουργείων κλπ. που εξιστορείς δεν έχουν να κάνουν με την ομοιοπαθητική ή την κλασσική ιατρική, αλλά με γενικότερα τυπικά προβλήματα στον κλάδο υγείας. Κι όχι μόνο σ΄αυτόν αλλά και σε πολλούς άλλους.
  Αν δεν είναι θέμα επείγοντος περιστατικού ή νοσοκομείου, τις περισσότερες φορές μπορεί κάποιος να επιλέξει τον γιατρό του και έως ενός σημείου και την ακολουθούμενη θεραπεία. Οι «αυθεντίες» και η υπεροψία/αλαζονεία μιας μερίδας (συνήθως σε συνάρτηση και με οικονομικά συμφέροντα) είναι συνήθως το πρόβλημα (εκτός επάρκειας γνώσεων/εμπειρίας και θεμάτων υπερκόπωσης, στελέχωσης βλ. εφημερίες κλπ.).

 232. Theo said

  @231:
  Εννοώ πως στους σφόδρα αντιομοιοπαθητικούς γιατρούς της μιας πανεπιστημιακής κλινικής και στον καθηγητή νευροχειρουργικής της άλλης συνάντησα μια παρόμοια αλαζονεία και απολυτότητα, ιδιότητες που ενίοτε δρουν εις βάρος των ασθενών. Και γι’ αυτό, συνιστώ μετριοπάθεια.

 233. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  223 – 🙂 🙂 🙂 Οι αναπνοές, εκτός από πολλά άλλα για την υγεία μας, καθορίζουν και τον σφυγμό μας Κακοψυχίξ, όταν ήμουν ψηλά πέντε λεπτά πρίν την πτώση ο φίλος μου μετρήσε τους σφυγμούς μου κι όταν είδε πως ήταν 68 μου φώναξε, ΦΙΔΙ ΕΙΣΑΙ ΡΕ; :). Να το ξέρεις, με κάτω από οκτώ αναπνοές το λεπτό (πάντα σε χαλαρή στάση) δεν ανεβάζεις σφυγμούς, αφμιβάλλω αν υπάρχει έστω και ένας σχολιαστής εδώ που να παίρνει κάτω από δέκα.

  228 – Theo, ασαχολούμαι πάνω από 40 χρόνια με την λειτουργία του εγκεφάλου κι έχω κάνει πολλά «πειράματα» (κάποια εντελώς εξωπραγματικά αλλά πολύ δύσκολα μπορείς να τα συζητήσεις με κάποιον χωρίς να σε πάρει στο ψιλό) με τον εαυτό μου, επίσης έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους που έχουν κάνει και κάνουν ομοιοπαθητική κι από τα διφορούμενα αποτελέσματα που είχαν και έχουν, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως δεν είναι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα που κάνουν το όποιο καλό αλλά η πίστη πως κάνουν καλό, η όποια πίστη είναι ΔΥΝΑΜΗ, κάτι που φαίνεται στην συμπεριφορά των όποιων πιστών (γενικώς).
  Η όποια γιατριά οφείλεται στον εγκέφαλο που ελέγχει όλα τα όργανα κι έχει για όλα το γιατρικό τους αρκεί να του δοθεί η εντολή από το νού που όμως στους περισσότερους ανθρώπους, είναι εκτός λειτουργίας και υποχείριο του εγκεφάλου και του σώματος που δίνει τα ερεθίσματα. Τα θέλω των περισσοτέρων ανθρώπων δεν είναι δικά τους αλλά της κατανάλωσης και της επιβεβλημένης επιτυχίας, αυτά είναι και η όποια αρρώστια τους.
  Προσωπικά έχω καταφέρει να είμαι απρόσβλητος από την γρίπη και το συνάχι κι ας είναι όλοι άρρωστοι δίπλα μου μόνο και μόνο γιατί το αποφάσισα, δεν είμαι κατά των φαρμάκων και της επιστημονικής ιατρικής αλλά υπέρ της σωστής χρήσης τους.

  «Οι άνθρωποι δεν είναι μηχανές, να επιδιορθώνονται με μια γνωστή ρουτίνα. Είναι πιο πολύπλοκοι απ’ όσοι πολλοί νομίζουν και η υγεία τους επιδέχεται περισσότερες από μία προσεγγίσεις και θεραπείες που η κάθε μια τους έχει πολλές ή λίγες πιθανότητες να ενεργήσει αποτελεσματικά.»
  Συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ!

  «Δεν είναι αντικείμενα για παιχνίδια εξουσίας ή δογματισμούς.» Δεν θα έπρεπε να είναι αλλά, ΕΙΝΑΙ. 🙂

 234. Γιάννης Ιατρού said

  Άντε ρε Λάμπρο, τόση ώρα περίμενα ρε συ!
  233α …καθορίζουν και τον σφυγμό…
  Εμένα το μου το λες; Στο λινκ, πάνω στον «σφυγμό», στο 223, πάτησες; 🙂
  233β …έχω κάνει πολλά «πειράματα»…
  Ρε συ, πές το απ΄την αρχή, να ξέρουμε να μην σε πειράζουμε 🙂

  Λοιπόν, σίγουρα θα τα ξες και θα τα έχεις διαβάσει, αλλά καλού-κακού δες κι εδώ, προσφορά 🙂

 235. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  234 – α- Το είδα βρέ γι» αυτό και οι φατσούλες.☺

  β – Δεν έχω πρόβλημα να με πειράζετε, εγώ καθορίζω τι μ’ ενοχλεί και τι όχι.😁

  γ – Ωραία προσφορά τσιγκούναρε, τόσα χρόνια γράφω πως δεν ξέρω αγγλικά αλλά εσείς εκεί, «πάρε αγγλικό κείνο να ξεστραβωθείς» ☺, κάτσε και σε λίγο καιρό θα σας φτιάξω όλους, μαθαίνω κινεζικά από την Δανάη, θα σας τρελάνω στις προσφορές να ξρστραβωθείτε.😂

 236. Γιάννης Ιατρού said

  235:β (και) γι αυτό σ΄αγαπάμε!
  235:γ ..τόσα χρόνια γράφω πως δεν ξέρω αγγλικά..
  κι ακόμα δεν έμαθες ρε συ; Σου τρώνε όλο τον χρόνο τα πειράματα… 🙂 🙂

 237. # 229, 230

  Εχω ξαναγράψει πως βάζελος και σχετικός με μπάλλα δύσκολο, τώρα βλέπω πως και με τις πιθανότητες το ίδιο παίζει (κι αυτό δικαιολογεί τις επιλογές τους)

  Εγώ λέω πως με γκολ στο 87 έχεις 3λεπτά + τις (τρίλεπτες συνήθως) καθυστερήσεις για ένα γκολ και είναι πιθανότερο να το πετύχεις παρά να πετύχεις ΔΥΟ γκολ σε 5 λεπτά και το πολύ 1-2 λεπτά καθυστερήσεων στην παράταση

  Εσύ τον χαβά σου (αμα τόβαζε δεν θα παίζανε καθυστερήσεις γιατί ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να φάει γκολ μετά ο ΠΑΟ !!!!)

  Νάσαι καλά , να κάνεις και κάνα μπάνιο όταν ζεστάνει ο καιρός…

 238. Γς said

  228:

  Κάτι τέτοια έβλεπα πριν καμιά 40ριά και βάλε χρόνια σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο, που θα έκανα μια απλή επέμβαση [αμυγδαλές] και σηκώθηκα κι έφυγα αφού τσακώθηκα με τους γιατρούς [γλίτωσα και τις αμυγδαλές μου].
  Και μετά πήγα να τα καταγγείλω στο Υπουργείο της Αριστοτέλους. Και σιγά μην μου έδωσαν σημασία.

  Εγώ όμως επέμενα και μετά από μερικά «ποιος είναι ο προϊστάμενός σου;» έφτασα στον μεγάλο.

  Με άκουσε με προσοχή και στο τέλος σαν να μειδίασε.

  -Με ειρωνεύεστε, ε;

  -Καθόλου.

  -Τότε γιατί γελάτε;

  -Γιατί αυτά που καταγγέλλεις δεν είναι τίποτα. Κάτσε να σου πω ιστορίες να τρελαθείς.

  -Και σεις τι κάνετε;

  -Τίποτα. Ψηφίζω ΠΑΣΟΚ.

  -Θα πάω στον υπουργό [που ήταν και γιατρός – Σπύρος Δοξιάδης]

  -Τώρα μάλιστα. Κάτσε να σου πω και γι αυτόν.

  Και στον υπουργό πήγα και σιγά μην τον είδα. Κάτι έγγραφες καταγγελίες δεχτήκανε και κάτι «προσέξτε μην βρεθείτε από καταγγέλλων κατηγορούμενος» μου είπαν.

  Και το ΠΑΣΟΚ ήρθε και μετά οι άλλοι κι οι άλλοι.

  Κι όχι μόνο δεν έφτιαξε η κατάσταση αλλά επιδεινώθηκε τρταγικο-τραγικά.

  ——-
  Αντε κι ένα ευτράπελο:

  https://caktos.blogspot.com/2013/12/blog-post_4703.html

 239. # 235

  Λάμπρο τόχω ξαναγράψει πως ΑΝ (που δεν το πολυπιστεύω) πάρει ο ΠΑΟΚ πρωτάθλημα θα σε πάρω μαζί στην Τούμπα στην γιορτή να καταλάβεις πως το πήδημα από κάποιες χιλιάδες μέτρα και το βύθισμα σε κάποιες δεκαριές μέτρα στην θάλασσα είναι απλές οδοντόκρεμες. Και μετά βόλτα από την Θύρα 4 για ομοιπαθητική θεραπεία να γίνεις περδίκι !

  Σε μια τέτοια περίπτωση ο Κακοψυχίξ δεν είναι προσκεκλημένος γιατί θάχει πολλή δουλειά, να βρει σε πόσα σχόλια εέχεις γράψει πως δεν θα γινότανε ποτέ !

 240. # 238

  Επί ΠαΣοΚ Οκτώβρη, σε τεχνικό σχολείο ρωτάω τα παιδιά σε μια τάξη. τον Γιαχ… τον ξέρετε ποιός είναι ; Οχι μου απαντάνε όλα. Καλά στο πρόγραμμά σας δεν γράφει πως έχετε δυο ώρες Χημεία μαζί του ; Δεν έρχεται και συμπληρώνουμε το κενό, μου απαντάνε. Και δεν κάνετε Χημεία καθόλου ; Οχι Και δεν ξέρετε πως είναι υποδιευθυντής ; Οχι !!!

  Ο «φυτεμένος» διευθυντής -οδοντοτέτοιος, να μην προσβάλλουμε και τους γιατρούς- είχε περάσει λίγες δικές του υπερωρίες στο πρόγραμμα και λίγες παραπάνω από τις 14 που ήταν το ωράριο του υποδιευθυντή σ’ αυτών σε ώρες «κενές» -συνδιδασκαλία με πληροφορικάριο κατά το πλείστον- ή εντελώς εικονικές όπως στο τμήμα που έγινε ο διάλογος.
  Σκέφτηκα να καταγγείλω τον διευθυντή. Τον μπελά σου θα βρεις θα βρεις μου είπε ο φίλος διευθυντής του σχολικού εργαστηρίου, όχι απλά είναι σε γνώση του γραφείου διεύθυνσης τεχνικής εκπαίδευσης αλλά δεν βλέπεις πόσα έργα γίνονται; τυχαία τον φέρανε εδώ;
  Και πράγματι το σχολείο είχε βαφτεί στα χρώματα ενός νοσοκομείου ενώ είχαν αποσπασθεί και 2 εξτρά καθηγητές νοσοκομειακών ειδικοτήτων που είχαν πάρει τις θέσεις κλειδιά, πρόγραμμα και μισθοδοτικά. Το σχολείο λειτουργούσε και σαββατοκύριακα για τα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας ώστε οι αμοιβές των καθηγητών (και του επιβλέποντος διευθυντή) να είναι νομίμως επηυξημένες και άλλα τρελλά. Το ό,τι οι περισσότεροι μαθητές δεν μπορούσαν να έρχονται για διάφορους λόγους σαββατοκύριακο δεν είχε και πολλή σημασία, όπως καταλαβαίνετε.
  Ευτυχώς μπόρεσα κι άλλαξα σχολείο .

 241. νεσσίμ said

  δεκαετίες πριν, σε χρόνιο πρόβλημα που είχα (από τα λεγόμενα από τους γιατρούς «ιδιοπαθή», δηλαδή δεν ξέρουμε σε τι οφείλεται ούτε τι να κάνουμε με αυτό αλλά δεν το ομολογούμε ποτέ )
  που με ταλαιπωρούσε χωρίς αποτέλεσμα διαφόρων τυπικών θεραπειών, το έλυσα με ομοιοπαθητική.
  Το μόνο «κουσούρι» που μου έμεινε είναι ότι ξεσυνήθισα να πίνω καφέ και το γύρισα έκτοτε στο τσάι.

 242. Κώστας said

  237: Μάλιστα. Ας δούμε, λοιπόν, ποιος χρειάζεται κανένα μπανάκι εδώ:

  Σε κάποιο παράλληλο σύμπαν «βλέπεις» το δοκάρι του ΠΑΟ μισή ώρα πριν από τη λήξη της κανονικής διάρκειας αντί στο 88´, το δε αντίστοιχο του ΟΦΗ μόλις «<em 3-5 λεπτά πριν τη λήξη» αντί στο 105´ − ένα τέταρτο, δηλαδή, νωρίτερα συν τις όποιες καθυστερήσεις. Βάσει αυτής, λοιπόν, της… εικονικής πραγματικότητας ισχυρίζεσαι ότι στην μεν πρώτη περίπτωση ο ΟΦΗ θα είχε όλο το περιθώριο να αντιδράσει, ενώ στη δεύτερη ο Παναθηναïκός θα ήταν περίπου καταδικασμένος, αφού θα έπρεπε μέσα σε λίγα μόνο λεπτά να βάλει δύο γκολ. Και εδώ, όμως, είσαι εντελώς εκτός πραγματικότητας, αφού στο δοκάρι του Νούνιες το σκορ ήταν ήδη 2-0 και άρα ο ΠΑΟ δεν θα ζητούσε δύο γκολ σε «3-5 λεπτά», αλλά ένα σε περίπου 17 λεπτά! Δηλαδή εδώ όλα, μα όλα τα επιχειρήματά σου εκκινούν από εσφαλμένες προκείμενες: ούτε μεγάλο χρονικό περιθώριο είχε ο ΟΦΗ στη δική μας φάση, ούτε εμείς μικρό στο δοκάρι του ΟΦΗ, αλλά ούτε και το σκορ ήταν αυτό που ανέφερες! Μηδέν στα τρία − καλά πας. Συνέχισε έτσι, που με ειρωνεύεσαι κιόλας…

 243. Theo said

  @233β:
  Ας πούμε πως κι εγώ έχω κάνει τα «πειράματά» μου, Λάμπρο μου, αλλά κατέληξα σε διαφορετικά συμπεράσματα .

  @238:
  Να, και κάποιος που μπορούμε να συνεννοηθούμε!

  @241:
  Κι ένας δεύτερος! (Ίσως και να γλιτώσεις το μπούλινγκ από τους «επιστήμονες» και «ορθολογιστές» του ιστολογίου,απλώς γιατί βαρέθηκαν.)

 244. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  239 – Πήγα Γιώργη μου πέρυσι στην γιορτή της ΑΕΚ με τον πεζοΠάνο, είχα 25 χρόνια να πάω στο γήπεδο, μετά από 25 πάλι. Ρώτα τον Πάνο, όσο κι αν προσπαθούσα, ήμουν εκτός κλίματος, γιορτή που ο κάθε «πεινασμένος» και καταπιεσμένος βγάζει τ΄αποθημένα του, είναι φασισμός. Μία περίπτωση υπάρχει να έρθω, αν μου εγγυηθείς πως δεν θα ακουστούν σεξιστικά συνθήματα.

  Υ.Γ – «θα σε πάρω μαζί στην Τούμπα στην γιορτή να καταλάβεις πως το πήδημα από κάποιες χιλιάδες μέτρα και το βύθισμα σε κάποιες δεκαριές μέτρα στην θάλασσα είναι απλές οδοντόκρεμες.» Πώς το ξέρεις αυτό, τα έχεις κάνει;

  243α – Μάλλον κάναμε διαφορετικά πειράματα Theo, 🙂 το σημαντικό είναι πως δεν δογματίζουμε και θεωρούμε τον άνθρωπο πολυδιάστατη οντότητα κι όχι απλή μηχανή.

 245. nikiplos said

  @228 και λοιπά… Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε το πρόβλημα… Άλλο πράγμα ο κλινικός Ιατρός που εφαρμόζει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο, ενίοτε ad hoc κι άλλο η Ιατρική Επιστήμη που εφαρμόζει και προσαρμόζει τα πρωτόκολλα με βάση τα κλινικά δεδομένα.
  Επίσης άλλο πράγμα οι επιστήμες που εφευρίσκουν θεραπείες και φάρμακα, συνήθως ελάχιστοι ιατροί υπάρχουν εκεί στις διεπιστημονικές αυτές ομάδες και αποτελούνται από βιοχημικούς, φυσικούς μαθηματικούς, μηχανικούς κλπ…

  Ο συνήθης κανόνας είναι να ευρεθούν οι θεραπείες με κάποια φαρμακευτική αγωγή. Συνήθως αυτές οι θεραπείες απασχολούν δύο ή και τρεις ανεξάρτητες κλινικές μελέτες αλλά και μια ή περισσότερες φαρμακευτικές εταιρίες. Στο τέλος το προτεινόμενο προϊόν απαιτεί αυτό που λέμε επιβεβαίωση. Validation. Αυτό δεν είναι μια τετριμμένη διαδικασία, αλλά η φθηνότερη τέτοια ας πούμε για ένα μόνο φάρμακο, έχει κόστη που ξεκινούν από 100.000$ και φθάνουν σε μερικά εκατομύρια τέτοια.

  Η validation αφορά:
  1) Αξιολόγηση και επιβεβαίωση ότι το προϊόν θεραπεύει πράγματι.
  2) Αξιολόγηση και επιβεβαίωση ότι το προϊόν δεν κάνει ζωτική ζημιά σε ανθρώπους σε βραχείς χρόνους.
  3) Αξιολόγηση και επιβεβαίωση ότι το προϊόν δεν κάνει ζημιά σε ανθρώπους σε μακρούς χρόνους.

  Κατανοεί κανείς τα κόστη που εμπλέκονται εδώ καθώς και το αυτονόητο, ότι καμία φαρμακευτική εταιρία δεν είναι ανόητη να ξοδέψει 1 μύριο ντόλαρς και στο τέλος να μην φτιάξει φάρμακο…

  ο Theo στο 228@ περιγράφει καθαρά κλινικές πράξεις, δηλαδή κακές ή πλημμελείς εφαρμογές ιατρικών πρωτοκόλλων από Ιατρούς. Ιατρικά λάθη γίνονται συνέχεια όπως και σε κάθε άλλη επιστήμη. Ο Homo Sapiens, είναι εκ κατασκευής φτιαγμένος να επικεντρώνεται στα αρνητικά, διότι κάποτε έπρεπε να του εντυπώνονται αυτά και να σώζεται από τα στοιχεία της φύσης. Έτσι είναι λογικό ένας καθόλα άριστος χειρουργός που έχει σώσει 99 ασθενείς στις γνωστές δυσμενείς συνθήκες, να διαπομπεύεται για τη μία και μόνη αστοχία του, η οποία πολλές φορές δεν οφείλεται σε αυτόν, αλλά στην κλινική εξέλιξη του περιστατικού…

  Όλοι κάνουν λάθη, φυσικά τα λάθη δεν είναι συγχωρητέα στους Γιατρούς, Πιλότους επιβατηγών αεροσκαφών, αστυνομικούς κλπ…

  Τέλος όσον αφορά το ζητημα των αξιολογήσεων μιας κλινικής πράξης, αξίζει να πούμε πως συχνά μιλάμε για στατιστικές μεθόδους προσέγγισης, οι οποίες εγγενώς εμπεριέχουν τα στατιστικά σφάλματα. Κανείς δεν μιλάει για πανάκεια και για τίποτα…

  Είναι όμως σημαντικό να δει κανείς πως ακόμη και σε άλυτα προβλήματα, όπως αυτό της οικογένειας των καρκίνων, σήμερα η οξεία λευχαιμία σκοτώνει (στατιστικά πάντα) το 40% των ασθενών σε σχέση με το 80% που σκότωνε τη δεκαετία του 80! Αυτό δεν ήρθε παρά μόνο με επιμονή και στοχοπροσήλωση εκατοντάδων χιλιάδων επιστημόνων σε όλο τον κόσμο, πολλοί από τους οποίους, καίτοι στα 90ς ή μιλένιουμ έκαναν σημαντικές ανακαλύψεις, σήμερα είναι πρακτικά άνεργοι και στα αζήτητα με την κρίση, τις περικοπές κλπ…

  Κανείς παραπάνω δεν μίλησε δογματικά, εξ όσων εγώ διάβασα… κακώς δίνονται αυτοί οι χαρακτηρισμοί… Το γεγονός ότι είμαστε προσεκτικοί στα ζητήματα της σωστής εφαρμογής στατιστικών μεθόδων, δεν μας κάνει δογματικούς αλλά απλά λεπτομερείς αν θέλετε…

  Όταν οι οικονομολόγοι και οικονομέτρες έβριζαν και χλεύαζαν τους αντιρρησίες και σκεπτικιστές, μέχρι και τη δεκαετία του μιλένιουμ για τα γιγανταιωρήματα που δημοσίευαν και έπαιρναν και Νομπέλ, δεν φαντάζονταν τι κρίση θα ακολουθούσε μετά το 2008…

 246. nikiplos said

  «Οι άνθρωποι δεν είναι μηχανές, να επιδιορθώνονται με μια γνωστή ρουτίνα. Είναι πιο πολύπλοκοι απ’ όσοι πολλοί νομίζουν και η υγεία τους επιδέχεται περισσότερες από μία προσεγγίσεις και θεραπείες που η κάθε μια τους έχει πολλές ή λίγες πιθανότητες να ενεργήσει αποτελεσματικά.»

  Ποιός δεν συμφωνεί σε αυτό? Γι’ αυτό και η σύγχρονη Ιατρική είναι όσο το δυνατόν εξατομικευμένη, καίτοι αυτό είναι μια πανάκριβη διαδικασία και προς το παρόν δεν απευθύνεται στα μαζικά στρώματα…

  Άλλωστε η μόνη ένσταση είναι αυτές οι πολλές ή λίγες πιθανότητες να μετρούνται και να αποτιμούνται τίμια, ώστε να μην πωλούνται πανάκριβα χημικές χάντρες και φυλακτά σε ανίδεους αθώους…

 247. Theo said

  @245:
  «Κανείς παραπάνω δεν μίλησε δογματικά, εξ όσων εγώ διάβασα»

  Για να μην αναφέρω τους άλλους, που ίσως δεν τους διάβασες, παραθέτω τα δικά σου:

  «Ομοιοπαθητική είναι η Ιατρική Πράξη που είτε έχει αποδειχθεί ότι δεν θεραπεύει, είτε δεν έχει αποδειχθεί ότι θεραπεύει… (Dawkins)…
  Επομένως είναι μια καθαρά ΜΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ…

  Η διάδοσή της όπως και ο βελονισμός οφείλονται καθαρά σε αυτό που ονομάζεται silent sampling.

  50 στους 1000 καρκινοπαθείς χριστιανούς που αγόρασαν και είχαν στο προσκεφάλι τους εικόνα του Αγίου Σουλπικίου, επέζησαν συγκεκριμένου τύπου της ασθένειας.»

  Δεν είναι δογματικά αυτά; (Εγώ, όταν τα διαβάζω, γελώ με την αφέλεια κάποιων που βαυκαλίζονται πως κατατροπώνουν την ομοιοπαθητική με τέτοιας λογής «επιχειρήματα».)

  «ο Theo στο 228@ περιγράφει καθαρά κλινικές πράξεις, δηλαδή κακές ή πλημμελείς εφαρμογές ιατρικών πρωτοκόλλων από Ιατρούς»

  Αν δεν το κατάλαβες, σε πληροφορώ πως στην παράγραφο «Έχω περάσει τις δώδεκα χειρότερες μέρες της ζωής μου …. χωρίς να τον εξετάσουν» περιγράφω το πού μπορεί να φτάσει ο δογματισμός, η προκατάληψη κατά της ομοιοπαθητικής και η αλαζονεία κάποιων γιατρών: μέχρι και να αφήσουν εν ψυχρώ κάποιο να πεθάνει.
  Και δεν διαπομπεύω κανέναν (δεν γράφω καν ονόματα). Στις επομενες δύο παραγράφους («Επίσης, ταλαιπωρούμαι ακόμα … να καταλήξει στην εντατική.») περιγράφω το πώς η αλαζονεία ενός γιατρού (που, κατά τ’ άλλα, έχει σώσει πολλούς κι έχει τολμήσει να κάνει επεμβάσεις σε ασθενείς που άλλοι συνάδελφοί του παραιτούνταν) καταλήγει να επιβαρύνει (περιστασιακά ή μόνιμα) την υγεία κάποιων ασθενών του.

  Όσο για τις στατιστικές μεθόδους, επιμένω πως οι ερευνητές που αναλύουν απλώς χημικά ή φυσικά τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα και τα «αποδεικνύουν» αναποτελεσματικά, αφενός αρνούνται να τα εξετάσουν με βάση τη διαδικασία που τους προτείνουν οι ομοιοπαθητικοί και αφετέρου αρνούνται να κάνουν μια στατιστική έρευνα σε ασθενείς, ώστε να διαπιστώσουν τα ποσοστά ωφέλειας όσων έλαβαν ομοιοπαθητικά και αυτών που ακολούθησαν τις αγωγές της συμβατικής ιατρικής. Κι ας αφήσουμε έξω τις εξυπνάδες για τα πλασέμπο που τάχα λειτουργούν μόνο σε όσους θεραπεύονται από την ομοιοπαθητική, ενώ όσοι βοηθιούνται από τα συμβατικά φάρμακα το οφείλουν τάχαμου μόνο σε αυτά. Παιδαριώδη πράματα!

  @246:
  Όταν γράφω «περισσότερες από μία προσεγγίσεις και θεραπείες», εννοὠ και την ομοιοπαθητική και άλλες εναλλακτικές μεθόδους που αποδεδειγμένα θεραπεύουν (κυκλοφορούν και εναλλακτικά ιατρικά περιοδικά που περιγράφουν, καταγράφουν, τεκμηριώνουν… θεραπείες και μεθόδους). Η αλαζονεία όσων σχετίζονται και προωθούν τη συμβατική ιατρική να θεωρούν πως μόνο αυτή είναι «επιστήμη» είναι απλώς μια ιδεολη
  ψία.

 248. Pedis said

 249. Abecedar said

  Το σχόλιό μου είναι άσχετο μεν με τη γενικότερα ωραία συζήτηση περί της λέξης «γκώσα» που κάνετε εδώ αλλά είναι πέρα για πέρα σχετικό με το κείμενο που αναγράφεται στην αρχή της εικόνας ή οθονιά που κοσμεί τη παρούσα ανάρτηση.

  Αναγράφεται στην οθονιά: Αυτοί που κάθονται κ βρίζουν το Ουράνιο Τόξο κ μιλάνε για “προδοσίες” κ “θράσσος” κτλ κτλ…

  Επιτρέψτε μου να διευκρινίσω ότι στη συγκεκριμένη οθονιά η αναφορά στο “Ουράνιο Τόξο” δεν εννοεί το ωραίο φυσικό φαινόμενο αλλά το ωραίο πολιτικό κόμμα ημών των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα που επίσης ονομάζεται “Ουράνιο Τόξο”.

  Όσοι δεν γνωρίζετε το πολιτικό κόμμα Ουράνιο Τόξο και θέλετε να μάθετε τι είναι, τι πρεσβεύει και τι πιστεύει , δείτε το παρακάτω βίντεο που φτιάχτηκε προ 10ετίας για τις ευρωεκλογές του 2009. Θα συμμετέχει και στις ευρωεκλογές του 2019. 🙂

 250. Γς said

  249:

  Να τα μας…

 251. Abecedar said

  250:

  Δεν παίζει αυτό που φοβάσαι γι αυτό μη φοβάσαι.

 252. Γς said

 253. loukretia50 said

  ALERT!!!
  Εκτενέστατη νατσουλίστικη ριμώδης ανάλυση :
  συμπούρμπουλο : άτακτη φυγή Μπουρμπουλίων ομού με σκέτους παρατρεχάμενους.
  Να το ρίξω?

 254. Γς said

 255. loukretia50 said

  Μάλλον σας έπιασα στον ύπνο. Το θεωρώ συναίνεση.

  QUO VADIS DOMINO?
  Μακράν έχουν παράδοση στην Πάτρα τα Μπουρμπούλια
  Για κόρτε, κέφι και χορό βαράνε τα νταούλια
  Και κάθε νέος ευτραφής κι αφράτη κορασίς
  Στα μαύρα ντύνονται ασορτί κι είναι πανευτυχείς

  Γιατί η μάσκα , η στολή κι η ομοιομορφία
  Προσφέρουν αφιλοκερδώς κάργα ανωνυμία
  Καλύπτουν τις ατέλειες –αυτή είναι η ουσία.
  Κι αφήνουν όλα τα στραβά μόνο στη φαντασία

  Κι έτσι τολμούν οι νεαροί πολλές παρασπονδίες
  χωρίς να μπλέκουνε – πολύ!- σ’ άγριες φασαρίες
  Με άλλα ήθη εποχές, χαρά στα ζευγαράκια
  Τα περισσότερα παιδιά γεννιόταν μπουρμπουλάκια
  ————————-
  Μια ιστορία ρετρό
  Απόκριες, καρνάβαλος, χωρίς νιονιό ο Νιόνιος
  Απ΄το μεγάλο του νταλκά – έρως ο καταχθόνιος!
  Τον έστειλε στα Τάρταρα άπορος κορασίς
  Ουχί αθώα, ζωηρά κι αρκούντως ευειδής

  Φραγκάτο τζιτζιφιόγκο , παρατρεχάμενο
  γουστάρει η φαμίλια : «χεσ΄το λεγάμενο!»

  Αλί! η δόλια η μικρά είναι λογοδοσμένη
  κι ο τάλας αμορόζος της ματαίως περιμένει
  Χωρίς λεφτά η τύχη του είναι προδικασμένη
  Κι ούτε ένα υποβρύχιο να την τρατάρει βγαίνει

  Δεν έχει επιχορήγηση του νεαρού ο πόνος
  Κι ας είναι ο μόνος, ευγενούς οικογενείας ,γόνος
  Του είπεν ο σεβάσμιος πατήρ – Σιορ Τσιφουτέλης :
  «Με κογιονάρεις τζόγια μου? Δούλεψε άμα θέλεις»
  Σε αίτημα του βλασταριού για γάμου κοινωνίαν
  ψυχρά αντιπαρέβαλε την κοσμοθεωρίαν
  πως δε μπορεί αντί γιατρός ή δικηγόρος νάναι
  να έχει φίλους ρέμπελους που πίνουν και μεθάνε
  Κι αντί τ όνομα το τρανό με κύρος να στολίζει
  χαζά στιχάκια να κεντά, ίσα να τους ζαλίζει

  Βαρέως ρ πρεσβύτερος έφερε την κατάντια
  και στο αμόρε του μποέμ σαφώς ήταν ενάντια
  Απελπισία μέλαινα ο τάλας ο poeta
  ενώ αποκλειότανε ρομαντική ξεπέτα.
  Γιατί ο άγριος πεθερός την κόρη δεν αφήνει
  κι ας έχει πιει απ΄την πηγή, να πλησιάζει κρήνη.
  Διέξοδος μοναδική το γκραν event “ μπουρμπουλια”
  που χάνεται ο Αυγερινός, αλλά τον βρίσκει η Πούλια
  Και μες στο γενικό χαμό και την οινοποσίαν
  τις οίδε ποιος αποπλανεί – και τις χουφτώνει – ποίαν

  Και φθάνει η μέρα η αποφράς, και σχέδιο ξετυλίγει
  ο Νιόνιος : Μεσ΄ στο σαματά η κόρη θα ξεφύγει.
  Θα ξεγελάσουν συνοδούς και θα την κοπανήσουν
  Και για στεφάνι οι γονείς μετά θα συμφωνήσουν,

  Με «καρκαλέτσι» ο μνηστήρ -βήχα καραμπινάτο
  (Κοκκύτη =πιο επίσημα) και είχε πιάσει πάτο
  Μα θα τον αναπλήρωνε ξινή, αλόγα, στέκα ,
  η στρίτζω η αδελφούλα του, γνωστή και ως« Γκιουλέκα»* ——/*παραφθορά του γκιουλ- ευφημισμός!

  Ψηλή ήταν η μύτη της, το ψώνιο έκανε μπαμ
  μεγάλη όμως η προίκα της και για πολλούς ταμάμ
  κι αν τάχαμου τη σέβονται πριν βάλουνε στεφάνι
  αυτή παρόλες δε μετράει. Αλλιώς θάταν χαρμάνι

  Μια Νούλα ήταν -βεριταμπλ!– από το Παρθενούλα
  Μα όνομα και μη χωριό, γιατί συχνά στη ζούλα
  δοκίμαζε στην άμαξα – τεστ ντράιβ- υποψηφίων-
  την αντοχή κι επίδοση των οιονεί νυμφίων
  Που όμως μην τους είδατε μετά την συνεδρίαν
  Κι απόμενε η έρημη με άστατον καρδίαν

  Live από ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΟΤΣΑΡΚΑ */* Κέντρον tres chic

  Μα από γκόσιπ γκώσαμε, οίνος ρέει με το λίτρο
  Στο κέντρο φθάνουν αγκαζέ οι δυο κόρες με το Μήτρο
  με το λεβέντη αδελφό της ζωηράς μικράς :
  Κορτάκιας, όμορφος κι αψύς- ολίγον τσαμπουκάς

  Το σχέδιο – περισπασμός του Μήτρου από γλυκούλα,
  ενώ με κλήρο διάλεξαν ποιος θάπεφτε στη Νούλα-
  αρχίζει να καρποφορεί, καθώς η κομπανία
  πλευρίζει επιθυμητό στόχο με αγωνία.

  Μεγάλο κέφι , χαβαλές, κι ο Μήτρος αντικρύζει
  χείλη φλογάτα, ηδυπαθή, που δεν αναγνωρίζει
  Και το πακέτο ολόκληρο έμοιαζε φλογισμένο.
  Το αίμα του εκόχλαζε πόθο δαιμονισμένο,
  καθώς αθώα, τάχαμου, η νέα του ψιθυρίζει
  πως θέλει να μιλήσουνε σε άλλο μετερίζι
  Ταυτόχρονα άλλος δειλά προσέγγιζε τη Νούλα
  που όλο αναθεμάτιζε πως είναι για φευγούλα
  Γιατί όλοι ίδιοι μοιάζανε οι μαυροφορεμένοι
  και πώς να ξέρει η καψερή τι θα την περιμένει
  Μα ο νέος που πλησίασε έχει φωνή ωραία
  και το λεπτό μουστάκι του τη σκανδαλίζει ακραία
  «Πεθαίνω για ένα χορό, μαζί σας να γυρίζω
  και θα πετώ στα σύννεφα, χαίρω που σας γνωρίζω»

  Ο Νιόνιος παραμόνευε , πιάνει αγκαζέ την κόρη
  Κι οι δυο τους ετοιμάζονταν γι’αλλού να βάλουν πλώρη
  μα ξάφνου ένα ντόμινο, μαινόμενο φωνάζει
  ενώ χαστούκι ηχηρό τη χασμωδία σκεπάζει
  «Μα πως τολμάς ουτιδενέ!» η Νούλα εξαμάνη
  την ώρα που ήταν έτοιμη στενό κοννέ να κάνει.
  Το θύμα ο Μήτρος ήτανε, που απ΄την πολλή τη φούρια
  κάνει μικρή περιστροφή στον άξονα και γιούργια!
  Σε λάθος ντόμινο ορμά ,καθότι η σιόρα Νούλα
  ακκίζονταν προκλητικά , σειόνταν σαν καμπανούλα
  στον έτερο ντομινωτό που την είχε πλευρίσει
  κι αυτή δεόντως φρόντιζε ουρίτσα να κουνήσει.

  Ο οίνος και ο πόθος του το Μήτρο είχαν θολώσει
  Κι άγαρμπα άλλη χούφτωσε, έτοιμη να ενδώσει
  στου «μυστικού» ανάλογη, αβρή χειρονομία.
  ενώ του έλεγε : «Αχ, μη, μας βλέπουν, να η γωνία!»
  Φαρδειά τα μαύρα ντόμινα, κόρες ισοϋψείς,
  και τι να κάνει στο χαμό ο Μήτρος ο αψύς…

  Μετά την αποκάλυψη , πορφυρομαγουλένιος
  Ο Μήτρος ο εκμαυλιστής, κράζεται ως «τιποτένιος»
  Θυμούνται όλοι ξαφνικά πως είναι σοβαροί
  και κάποιοι ζηλιαρόγατοι τσιμπάνε αυθωρεί
  «Αιδώς !» σκούζουν οι τιμητές που έχουν απωθημένα
  ενώ οι ντάμες σκέφτονται: «ουφ! δεν ήταν για μένα!»
  Και πέφτουν όλοι πάνω του, το ντόμινο τραβάνε
  Κι όσοι δεν τον χωνεύουνε σαρδόνια γελάνε

  Ευθύς τότε ο εθελοντής που κόρταρε τη Νούλα
  την ευκαιρία άδραξε, μπερδεύτηκε στη ζούλα
  με περιέργους που χαζά το χάπενιγκ κοιτάνε
  ενώ ο Νιόνιος κι η μικρά στην έξοδο ορμάνε

  Ακόμα τρέχει μακριά η γλυκειά η συμμορία,
  μπλεγμένη για ξεκάρφωμα, αγκαζέ με κομπανία
  πουρών,που κίνησαν για αλλού,μα τώρα όλοι σπρώχνουν
  κι απ΄τη ντομινοθάλασσα , οι νέοι άσπλαχνα διώχνουν
  Μπουρμπούλια τε και άσχετοι διαφυγήν γυρεύουν
  και έκτοτε «συμπούρμπουλους» όλοι τους μνημονεύουν
  ΛΟΥ
  Αν σε χαμό αναφέρονται, που κάποιοι σκαπουλάρουν
  και «φύγε όπως είσαι » λεν’, πριν βάρβαροι αριβάρουν.
  ————————

  Αφιερωμένο στο Μitsos για να μην τα βλέπει μαύρα

 256. Γιάννης Ιατρού said

  255: Καλό, πολύ καλό ρε Λου, αλλά κι εμφανή τα αποτελέσματα της 24ωρου απουσίας 🙂 🙂

 257. loukretia50 said

  255. «ουτιδανέ» βεβαίως βεβαίως!

 258. loukretia50 said

  Είναι αλήθεια ότι όσοι χρησιμοποιούν ομοιοπαθητικά σκευάσματα απαγορεύεται να πιουν καφέ και να τρώνε σοκολάτα?

 259. Theo said

  @258:
  Ναι, ο καφές (όπως κι η μέντα, το γαρύφαλο, η κανέλα κι η κοκακόλα) απαγορεύονται.

  Όχι, η σοκολάτα και το κακάο δεν απαγορεύονται. Αντίθετα, συνιστάται το ρόφημα κακάο ή σοκολάτας (και γκουαράνας) ως υποκατάστατο του καφέ.

 260. loukretia50 said

  259. Με το θέμα γενικότερα δεν έχω ασχοληθεί, αλλά γνώριζα κάποιον – όχι φίλο – που επέμενε ότι τον βοήθησε.
  Δε μπορώ να ξέρω ποιος παράγοντας τελικά είχε επιδράσει καταλυτικά, πριν καταφύγει στην ομοιοπαθητική ακολουθούσε για χρόνια τυποποιημένη φαρμακευτική αγωγή, αλλά δεν είχε κάποια ανίατη νόσο ή φοβερούς πόνους.
  Σ΄ότι με αφορά, δεν αποκλείω τίποτε, αν και θα ξεκινούσα από την κλασσική ιατρική, αλλά κάθε ασθενής είναι ξεχωριστός και νομίζω ότι θα δοκίμαζα τα πάντα, αν είχα πολύ σοβαρό πρόβλημα κι έφθανα σε αδιέξοδο.
  Αν και όταν είχα, δε μου πέρασε απ΄το μυαλό!

  Εκείνος είχε αναφέρει αυτό με τον καφέ κλπ αλλά μάλλον μου έκανε πλάκα με τη σοκολάτα, αν λες πως δεν ισχύει.

 261. Pedis said

  το ομοιοπαθητικό χαλάει τη γεύση του καφέ: τον αραιώνει … ενώ τη σοκολάτα την κάνει λιγότερο βαριά για το στομάχι, γι αυτό ενδείκνυται ανεπιφύλακτα …

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: