Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μαψυλακισμένα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 9 Φεβρουαρίου, 2019


Άλλο τίτλο είχα σκοπό να δώσω στο σημερινό πολυσυλλεκτικό μας άρθρο, αλλά τον άλλαξα «επί του πιεστηρίου», όπως λέει το κλισέ, ύστερα από κάτι που συνέβη στη χτεσινή συνεδρίαση της Βουλής.

Η συνεδρίαση είχε ως αντικείμενο την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και θα την χαρακτήριζα μάλλον υποτονική σε σύγκριση με αυτές που προηγήθηκαν για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον ζωντάνεψε όταν ανέβηκε στο βήμα ο Κώστας Ζουράρις, που επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος πριν από μερικές μέρες είχε κάνει λόγο για «βουλευτές σε τιμή ευκαιρίας».

Είπε λοιπόν ο κ. Ζουράρις:

Ο, χμ,  ο μαξιλάκας Πρόεδρος … και αρχοδεξιός βέβαια αφού ειναι αρχηγός των δεξιών….

Είπε κι άλλα στη συνέχεια ο Ζουράρις, για παραληρηματικά ελληνικά του Κυριάκου Μ. ο οποίος δεν είναι άξιος ούτε «στο υποπόδιο των ποδών του» να φτάσει -και τον αποκάλεσε «ασχετίλα», προκαλώντας την παρέμβαση του προεδρεύοντος, μετά την οποία ανακάλεσε τον τελευταίο χαρακτηρισμό, όχι όμως και τους άλλους.

Μπορείτε να ακούσετε τον κ. Ζουράρι εδώ:

Αλήθεια, τι ακούτε; Μαξιλάκας ή Μαψιλάκας; Εγώ ακούω «μαξιλάκας».

Αν έτσι είπε ο Κ. Ζουράρις, αστόχησε. Λέξη «μαξιλάκας» δεν υπάρχει.

Υπάρχει όμως μαψυλάκας, είναι αυτός που γαβγίζει στο βρόντο, ο ματαίως υλακτών (μαψ είναι πανάρχαιο επίρρημα που σημαίνει μάταια) και κατ’ επέκταση αυτός που επαναλαμβάνει τα ίδια.

Ο Κ. Ζουράρις έδωσε ο ίδιος μια παρόμοια εξηγηση σε δημοσιογράφους, χωρίς όμως να διορθώσει το ξ σε ψ.

Δεν είναι και πολύ συνηθισμένη λέξη -ή μάλλον είναι σπανιότατη. Υπάρχει πάντως στον τελευταίο στίχο του έβδομου Νεμεόνικου του Πίνδαρου, που είναι γραμμένος προς τιμή του Σωγένη του Αιγινήτη. Θα άξιζε άρθρο για αυτή την ωδή -και έχω γράψει παλιότερα κάτι, που ίσως το βάλω και στο ιστολόγιο- πάντως ο Πίνδαρος, που εικάζεται πως τον είχαν κατηγορήσει καποιοι Αιγινήτες ότι είχε προσβάλει τη μνήμη του Νεοπτόλεμου, στο τέλος της ωδής αποκρούει και πάλι τις εναντίον του κατηγορίες και καταλήγει:

ταὐτὰ δὲ τρὶς τετράκι τ’ ἀμπολεῖν ἀπορία τελέθει, τέκνοισιν ἅτε μαψυλάκας ‘Διὸς Κόρινθος’

που μπορούμε να το αποδώσουμε:

Αλλά να λέω τρεις και τέσσερις φορές τα ίδια και τα ίδια,
ταιριάζει μόνο σε φαφλατάδες που λένε στα παιδάρια «Του Δία γιος ο Κόρινθος»

Ο μαψυλάκας είναι αυτός που γαβγίζει μάταια ή, κατ΄επέκταση, που επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια. Η φράση «Διός Κόρινθος» ήταν παροιμιακή στην αρχαιότητα και γεννήθηκε από ένα επεισόδιο ανάμεσα σε Κορίνθιους και Μεγαρείς.

Γιατί χαρακτήρισα «μαψυλακισμένα» τα σημερινά μεζεδάκια και όχι, ας πούμε, μαψυλάκεια; Επειδή νομίζω πως ο κ. Ζουράρης ξέθαψε τη λέξη «μαψυλάκας» όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά επειδή παραπέμπει σαφώς στη διασημότερη ελληνική λέξη.

(Παρένθεση: Το ίδιο κάνουν και κάποιοι που λένε «σπουδαρχίδης» -αλλ’ άμα τους επιστρέψεις τον χαρακτηρισμό χωρίς να σπεύδεις, όπως είχε γραφτεί παλιά, θα σου κάνουν μήνυση. Κι ο ίδιος ο Ζουράρις το είχε κάνει ξανά αυτό πριν από καμιά τριανταριά χρόνια, θυμάμαι, όταν είχε γράψει «λόγος μουνώψ» για κάποιον -όπου το μουνώψ είναι, λέει, ιωνικός τύπος του «μονώψ», παναπεί μονόφθαλμος. Κι αν πήγε αλλού το μυαλό σας, ε, έχετε βρόμικο μυαλό!)

* Τα… μαψυλάκια του Ζουράρι έπιασαν τη μισή πιατέλα, αλλά να πω και κάτι άλλο που πρόσεξα στη χτεσινή συνεδρίαση.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Λαζαρίδης (πρώην ΑΝΕΛ) επανέλαβε το ψέμα ότι «το 1963 η Μεγάλη Βρετανία ζήτησε να μπει στην ΕΟΚ, και πρόβαλε βέτο ο Ντε Γκολ επειδή υπήρχε η Βρετάνη και κατάφερε τότε η Γαλλία και έπεισε τη μεγάλη χώρα να αλλάξει το όνομά της. Η ανασκευή αυτού του μύθου υπάρχει εδώ, και με χαρά μου άκουσα τον Ν. Δένδια να το επισημαίνει.

Κι ομως, ο Μέφρι καραδοκούσε. Διότι, ενώ σωστά ο Ν. Δένδιας ανέφερε ότι προκειται για μύθο, συνέχισε λέγοντας ότι τα σχετικά με τη Βρετάνη αποτέλεσαν αντικείμενο του εκατονταετή (σικ, ρε) πολέμου τον 18ο αιώνα.

Μόνο που ο εκατονταετής πόλεμος διάρκεσε από το 1337 ως το 1453, κάμποσους αιώνες νωρίτερα -άτιμε Μέφρι!

* Πριν κλέψει την επικαιρότητα ο μαψυλάκας, τα σημερινά μεζεδάκια σκεφτόμουν να τα τιτλοφορήσω «τροτσκιστικά», για να εξάρω τη δήλωση του Π. Καμμένου, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Όπεν.

Πράγματι, ο Π. Καμμένος είπε:

«Στο Μαξίμου υπάρχει μια ομάδα που αν τους δεις να συνεδριάζουν, νομίζεις ότι βρίσκεσαι στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ. Είναι συμπαθέστατοι άνθρωποι. Ο κ. Φλαμπουράρης και ο κ. Καρτερός που εν είδει Στάλιν και Λένιν θεωρούσαν ότι είμαι ο Τρότσκι και έπρεπε να με φάνε, να με κυνηγήσουν από χωρίον εις χωρίον. Αυτοί οι ανθρώποι έχουν τη νοοτροπία του Πατρίς Λουμούμπα να πούμε. Βλέπουν συνωμοσίες δίπλα τους,  βλέπουν εχθρούς…»

Φυσικά, αυτό πυροδότησε μια σειρά από πολύ διασκεδαστικά μιμίδια όπως το παραπάνω, και από πανέξυπνες ατάκες, όπως ότι «και ο Τρότσκι είχε κάλο, αλλά τουλάχιστον ήταν Φρίντα».

Όσο για τον Πατρίς Λουμούμπα, είχε απόλυτο δίκιο να βλέπει συνωμοσίες και εχθρούς ολόγυρά του: με πραξικόπημα ανατράπηκε και δολοφονήθηκε ο μεγάλος Αφρικανός επαναστάτης.

* Κι άλλο ένα από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή, και πάλι σχετικό με τον κ. Καμμένο. Στην αγόρευσή του, την τελευταία όπως είπε που κάνει ως αρχηγός κόμματος, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ ανέφερε ότι «είχε δίκιο ο Κων. Μητσοτάκης που είχε πάνω στο γραφείο του μια ταμπέλα με το ρητό του Ηράκλειτου ‘Ουδείς εχθρός ασφαλέστερος από τον ευεργετηθένα αχάριστο…’ «.

Όπως έχουμε γράψει σε παλιότερο άρθρο, τέτοιο πράγμα δεν το είπε ο Ηράκλειτος, ούτε ο Καλλίμαχος στον οποίο επίσης έχει αποδοθεί. Άλλοι έχουν αναφέρει ότι παρομοια επιγραφή είχε στο γραφείο του ο Ανδρέας Παπανδρέου. Το άρθρο εκείνο πρέπει να ξαναγραφτεί επικαιροποιημένο -αν δείτε τα σχόλια προς το τέλος, δεν υπάρχει τέτοιο αρχαίο ρητό αλλά κατά πάσα πιθανότητα πλάστηκε με λιγάκι σπασμένο τηλέφωνο με βάση τη μετάφραση του Επιτάφιου από τον Ελ. Βενιζέλο.

* Και πριν αποχαιρετήσουμε τον Π. Καμμένο, κάτι ακόμα από τη χτεσινή συνεδρίαση. Σε μια παρέμβασή του αμέσως μετά την ομιλία του Π. Καμμένου, ο πρωθυπουργός είπε, δυο φορές μάλιστα, «κύριε Καμμένο».

Σε πολύ πρόσφατο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στην κλητική των αρσενικών ονομάτων σε -ος, κι εκεί, προσπαθώντας να βρούμε κάποιους κανόνες, είχα γράψει ότι τα παροξύτονα σε -ος σχηματίζουν «κλητική σε -ε όταν έχουν σημασιολογική αναλυσιμότητα, π.χ. Καμένε, Δευτεραίε.» Ο φίλος μας ο Πέπε, αντιθέτως, είχε θεωρήσει ότι για τα παροξύτονα ο γενικός κανόνας είναι η κλητική σε -ο και τα -ε εξαιρέσεις.

Οπότε, ο Αλέξης Τσίπρας είναι με τον Πέπε. (Ή, όπως υποψιάζομαι, σε λίγο όλα τα παροξύτονα σε -ος θα έχουν κλητική σε -ο).

* Το θέμα είναι ότι από σήμερα η γειτονική μας χώρα ονομάζεται πλέον Βόρεια Μακεδονία.

Βέβαια, αν δεν θέλετε τη γειτονική χώρα να την αποκαλείτε Βόρεια Μακεδονία, μπορείτε να τη λέτε πΠΓΔΜ.

* Χοντρή γκάφα του δημοσιογράφου Δημήτρη Καμπουράκη (που γράφει και… ιστορικά βιβλία). Γράφει σε άρθρο του σχετικό με την υποψηφιότητα Τσίπρα-Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης:

Αν η Σουηδική Ακαδημία δώσει Νόμπελ Ειρήνης στον Τσίπρα, θα είναι η πρώτη φορά που…

Ας ησυχάσει όμως ο κ. Καμπουράκης. Είναι απολύτως αδύνατο να δώσει Νόμπελ Ειρήνης στον Τσίπρα η σουηδική Ακαδημία.

Τα Νόμπελ Ειρήνης τα απονέμει η νορβηγική Ακαδημία!

* Ένα ενδιαφέρον γλωσσικό θέμα που μου το στέλνει φίλος γλωσσολόγος. Ο Άδωνης Γεωργιάδης απεύθυνε δημόσια έκκληση προς τον Πρόεδρο της Βουλής να μη συναινέσει σε ενδεχόμενη απαίτηση του πρωθυπουργού για αλλαγή του κανονισμού της Βουλής:

Είναι αδιανόητο να αλλάξει ο κανονισμός, υποχωρώντας πια η Βουλή στον εκβιασμό Καμμένου. Κάνω έκκληση στον Βούτση, ως πρόεδρος της Βουλής να μην υποχωρήσει στον εκβιασμό.

Ο φίλος μου επισημαίνει το ξεκάρφωτο «υποχωρώντας πια η Βουλή…», που δεν συνδέεται με την υπόλοιπη πρόταση. Εγώ το είπα ξεκάρφωτο, εκείνος, που είναι γλωσσολόγος, χρησιμοποιεί τον επιστημονικό όρο: «απόλυτη μετοχή».

Μερικές απόλυτες μετοχές είναι αποδεκτές. Ο φίλος μου ανέφερε άρθρο του Θανάση Νάκα (2007, Πρακτικά Συνεδρίου ΠΤΔΕ Ιωαννίνων), ο οποίος αναφέρει πως όταν το υποκείμενο της μετοχής είναι αόριστο / καθολικό, η απόλυτη μετοχή είναι αποδεκτή (πχ το κλασικό «τρώγοντας έρχεται η όρεξη» ή «πατώντας το κουμπί, βγαίνουν τα λεφτά» κλπ). Το ίδιο ισχύει και όταν η μετοχή αναφέρεται σε φυσικό φαινόμενο ή χρονική στιγμή (πχ δύοντας ο ήλιος, φύγαμε…, ξημερώνοντας, ο στρατός έφτασε).

Στην πρόταση του Άδωνη το υποκείμενο δεν είναι ούτε καθολικό/αόριστο ούτε υπάρχει αναφορά σε χρονική στιγμή, οπότε η απόλυτη μετοχή δεν μπορεί να γίνει δεκτή.

Πολύ προτιμότερο: Είναι αδιανόητο να αλλάξει ο κανονισμός και να υποχωρήσει η Βουλή στον εκβιασμό Καμμένου ή Είναι αδιανόητο να αλλάξει η Βουλή τον κανονισμό, υποχωρώντας στον εκβιασμό Καμμένου.

* Μια τραγική, απίστευτη ιστορία και ένα κωμικό μεταφραστικό λάθος. Διαβάζω ότι στην Αμερική ένας πατέρας διάταξε τον 15χρονο γιο του να μαστιγώσει μέχρι θανάτου ένα εφτάχρονο αγόρι, του οποίου είχε την κηδεμονία, επειδή δεν είχε μάθει απέξω στίχους της Βίβλου.

Ο δίδυμος αδελφός του Ethan αναγκάστηκε επίσης να υπομείνει την τιμωρία, την οποία ο 15χρονος δήλωσε ότι δεν γνώριζε 13 στίχους της Βίβλου για την ικανοποίηση του Τιμόθεου.

Είναι και ασύντακτο, βέβαια. Αλλά ποιοι είναι οι 13 στίχοι «για την ικανοποίηση του Τιμόθεου»; Να εννοεί κάποιο απόσπασμα από τις επιστολές προς Τιμόθεον; Μήπως υπάρχει κάτι στις Πράξεις των Αποστόλων;

Μυστήριο. Ανατρέχοντας όμως στο πρωτότυπο, βλέπουμε ότι διαλευκαίνεται:

Ethan’s twin brother was also forced to endure the punishment, which Damian said was for “not knowing 13 Bible verses to Timothy’s satisfaction”.

Ο φονικός πατέρας λέγεται Τίμοθι. Ο γιος, ο Ντάμιαν, δήλωσε ότι διατάχθηκε να τιμωρήσει τα δίδυμα αγόρια επειδή «δεν έμαθαν 13 στίχους της Βίβλου όπως ήθελε ο Τίμοθι».

* Γουστόζικος αναγραμματισμός σε σουπεράκι τηλεοπτικού σταθμού.

«Πρόκειται για περιφρόνηση της διεθνούς μονιμότητας».

Αν ακούσουμε για τη νομιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, να ξέρουμε ότι μπορεί κι αυτό να είναι αναγραμματισμός.

* Ορθογραφικό σε τίτλο, γι’ αυτό το πρόσεξε κι ο φίλος που το στέλνει:

Απηύδυσε ο Κάναντι: «Ίσως το τελευταίο μου ματς στην Ελλάδα»

Το ένα ύψιλον τράβηξε το άλλο. Ο Κάναντι είχε δίκιο ίσως να απαυδήσει, όχι όμως και να απαυδύσει, παρόλο που ανήκομεν στη Δύση.

* Και μια γουστόζικη ακυρολεξία σε ενδιαφέρον άρθρο:

Στο πλαίσιο εκείνων των αυτονομιστικών ενεργειών, τέσσερις μήνες νωρίτερα, τον Απρίλιο του 1903, μια εθνικιστική ομάδα νεαρών Βουλγάρων με την επωνυμία Γεμιτζήδες («Βαρκάρηδες») είχε εξαπολύσει σειρά τρομοκρατικών βομβιστικών επιθέσεων στη Θεσσαλονίκη. Οπως στο γαλλικό επιβατηγό πλοίο «Γκουανταλκιβίρ» αλλά και κατά του εργοστασίου φωταερίου καθώς και κατά ελληνικών καταστημάτων της πόλης, με αποκορύφωμα την ανατίναξη της Οθωμανικής Τράπεζας και της παραπλήσιας Γερμανικής Λέσχης.

Η παραπλήσια γερμανική λέσχη; Προφανώς ο συντάκτης μπερδεύτηκε με τη λέξη «πλησίον» -αλλά παραπλήσιος δεν θα πει «γειτονικός», θα πει «παρόμοιος»!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ: Δεν υπάρχει ακυρολεξία, βιάστηκα. Όσο κι αν σήμερα η λέξη «παραπλήσιος» χρησιμοποιείται κυρίως με τη σημασία «παρεμφερής», η σημασία «γειτονικός» εξακολουθεί να υπάρχει άρα το σχόλιό μου είναι άστοχο.

* Πήγα και είδα την «Ευνοούμενη» του Λάνθιμου. Μου άρεσε. Την είδα εδώ στη Λοθαριγγία, όπου παιζόταν με τον αγγλικό της τίτλο, The Favourite.

Nόμιζα πως ο ελληνικός τίτλος ήταν «Η ευνοουμένη», διότι κατά τη γνώμη μου όταν η μετοχή αυτή έχει ουσιαστικοποιηθεί ώστε να σημαίνει τη γυναίκα που απολαμβάνει την εύνοια ενός εστεμμένου (ή, όπως εδώ, μιας εστεμμένης) τότε ο τόνος κατεβαίνει. Δηλαδή, ότι λέμε «η ευνοούμενη μερίδα» αλλά «ήταν η ευνοουμένη του αυτοκράτορα».

Ωστόσο, διαπίστωσα πως στην Ελλάδα ο τίτλος ήταν «Η ευνοούμενη». Ίσως η άποψή μου να μην είναι τόσο βάσιμη.

Κάτι γλωσσικό για τον Λάνθιμο. Σε κριτική για την Ευνοούμενη γράφτηκε:

It all goes down with a touch of British whimsy, laced with a Yorgosian sense of doom…

Κι αν σκοντάφτετε στο Yorgosian, σκεφτείτε πως ο Λάνθιμος ονομάζεται Yorgos.

Θα περίμενε κανείς Lanthimian, αλλά φαίνεται πως οι φίλοι του τον λένε απλώς Yorgos. Αυτό το απροσδόκητο Yorgosian τελικά είναι έμπνευση της πρωταγωνίστριας του Λάνθιμου, της Ρέιτσελ Βάις (που παίζει τη Σάρα) η οποία το έχει ξαναπεί:

There are some things that are dreamt up, but it’s English history, so it’s not just a Yorgosian dystopia or fairy tale

Γιώργικη δυστοπία; Εμείς που δεν τον αισθανόμαστε και τόσο οικείο, παρότι συμπατριώτες του, θα την πούμε μάλλον «λανθιμιανή δυστοπία» ή «λανθιμική δυστοπία» (λανθίμεια αν σας αρέσουν τα φαρδομάνικα).

Ή μήπως… λανθιμοσιανή; Το λέω αυτό επειδή αν γκουγκλίσετε Lanthimosian θα δείτε ότι βγάζει πολλές δεκάδες ευρήματα ,π.χ. But The Favourite’s soul feels Lanthimosian to the core

Αλλά βέβαια δεν είναι υποχρεωμένοι οι Αγγλοσάξονες να ξέρουν ποιο κομμάτι του ονόματος είναι το θέμα και ποιο η κατάληξη. Δικούς τους κανόνες εφαρμόζουν -κι εμείς τους δικούς μας.

Πάντως, θα συμφωνήσετε ότι αυτά τα Yorgosian, Lanthimosian έχουν κάτι το αρμένικο!

* Μαργαριτάρι από την υφυπουργό κυρία Παπακώστα:

Σε δημοσίευσή της στο Φέισμπουκ δήλωσε: Η Αλήθεια είναι ότι στηρίζω τα νομοθετήματα για τα οποία έδωσα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στην οποία είμαι Υπουργός. Δηλαδή τον κατώτατο μισθό, τις 120 δόσεις, την Συνταγματική Αναθεώρηση και όλη την κοινωνική ατζέντα προς όφελος των πολιτών. Εξ’ άλλου είμαι βεβαία ότι στην ψήφο μου θα προστεθεί και αυτή των συκοφαντών μου, οι οποίοι δεν θα κοκκινίζουν από εντροπία, διότι είναι φιλολαϊκή αυτή η νομοθετική διαδρομή.

Από εντροπία δεν κοκκινίζει κανείς -από τη ντροπή του κοκκινίζει. Από εντροπία ή μάλλον από την αύξησή της μπορεί να πεθάνει κάποτε το Σύμπαν (αλλά αυτό θ’ αργήσει μάλλον). Η εντροπία είναι έννοια της φυσικής, δεν είναι η ευπρεπισμένη ντροπή. Η ευπρεπισμένη ντροπή είναι, το πολύ, η εντροπή.

(Κι όμως: ένας καλός δικηγόρος θα μπορούσε να προσπαθήσει ν’ αθωώσει την κυρία Παπακώστα ή τον διαχειριστή του λογαριασμού της, με το επιχείρημα ότι στα ελληνιστικά χρόνια υπήρχε τύπος «εντροπία» παράλληλος του «εντροπή»).

* Και κλείνω με κάτι πολύ ενοχλητικό. Με μια ανάρτηση που έκανε στο Φέισμπουκ ένας διακεκριμένος επιστήμονας, αστροφυσικός, που φαίνεται να χρησιμοποιεί επιχειρήματα παρόμοια με του τελευταίου ψεκασμένου καφενόβιου:

Επειδή βλέπω πολύ απαισιοδοξία. Έμαθα από πολύ σημαντικό μοναδικό και ειδικό επιστήμονα ότι το DNA των Ελλήνων έχει μια αναπάντεχη και πολύ καλή ιδιότητα. Στις επιμιξίες όχι μόνο διατηρεί τα καλά χαρακτηριστικά του, αλλά παίρνει και τα καλύτερα χαρακτηριστικά των επιμειξιών. Σας κοινοποιώ αυτή την γνώση. Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες δεν θα πεθάνουν ποτέ.

Από πού ν’ αρχίσει κανείς; Θα προσπεράσουμε το συνηθισμένο λαθάκι του «πολύ απαισιοδοξία» βέβαια. Να πούμε για το DNA των Ελλήνων; Για τις επιμειξίες; Για την αόριστη αναφορά σε «μοναδικό και ειδικό επιστήμονα»; Όλα στην παραπάνω ανάρτηση, από το λεξιλόγιο ως την αοριστόλογη διατύπωση, φαίνονται σαν να είναι γραμμένα από μικρονοϊκό καταναλωτή συνωμοσιολογικών θεωριών, φανατικό αναγνώστη Δαυλών και Ιχώρων, όχι από έναν διακεκριμένο επιστήμονα. Ρίγος με πιάνει οταν σκέφτομαι την πιθανότητα ο κ. Μουσάς να διανθίζει τις παραδόσεις του στο ΕΚΠΑ με παρόμοιες γλαφυρές παρεκβάσεις -ένας κορυφαίος αστροφυσικός να ομνύει και να θύει στην αγυρτεία και τον σκοταδισμό. Και στον ρατσισμό, βέβαια.

Αλλά δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα όπου φυσικοί -και μάλιστα η ίδια η Ένωση Ελλήνων Φυσικών- έχουν ένοχες σχέσεις με τον ανορθολογισμό και την αγυρτεία. Για παράδειγμα, τις τελευταίες μέρες του 2018 είχε καταγγελθεί ότι κορυφαία στελέχη της ΕΕΦ προλόγισαν με υμνητικά λόγια ένα κουκουρούκου βιβλίο περί κβαντικης ηθοποιίας ή κάτι τέτοιο.

Θέλω να ελπίζω ότι ο κ. Μουσάς ειρωνεύεται τους «ελληνόψυχους», κοινώς ότι τρολάρει. Φοβάμαι όμως πως οσα έγραψε τα έγραψε ειλικρινά. Κι αυτό είναι εξαιρετικά θλιβερό….

Advertisement

199 Σχόλια προς “Μαψυλακισμένα μεζεδάκια”

 1. Νοοτροπία Λουμούμπα!! Μου ξέφυγε αυτό. Μπορεί να μπερδεύτηκε με το Πανεπιστήμιο Πατρίς Λουμούμπα – αλλά αυτό πάλι πού να το είχε ακούσει;

  Μπορείς να πεις πάντως ότι δεν έκανε γκάφα ο Καμπουράκης: αν η σουηδική ακαδημία απονείμει νόμπελ, θα είναι πράγματι η πρώτη φορά.

 2. Μανούσος said

  Καλημέρα!
  Νομίζω ότι ψιλοδικαιολογείται ο Άδωνις, διότι η Βουλή έχει μία έννοια καθολικότητας και το χρονικό κριτήριο μπαλώνεται με το πια. (Για να λέμε και του θεόστραβου το δίκιο..)

 3. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το μαψυλάκας μού θυμίζει τον σπουδαρχίδη: άλλο λες και άλλο εννοείς, κανείς δεν μπορεί να σε κατηγορήσει για χυδαιολογία, κάνεις επίδειξη λεκτικού πλούτου και τραβάς τα φώτα της δημοσιότητας επάνω σου. Μ’ αυτά και μ’ αυτά ο Ζουράρις καταφέρνει και δευτεραγωνιστεί εδώ και χρόνια στην πολιτική ζωή του τόπου ως καρατερίστας, που λένε και στο θέατρο.

 4. raf said

  Η γιαγιά μου, κι όχι μόνο, όταν έβαζε φαί στις γάτες τις φώναζε έτσι: Μαψ-ψ-ψ.

 5. Κώστας said

  Καλημέρα.

  Για τις απόλυτες μετοχές είχαμε συζητήσει εδώ.

 6. Μανούσος said

  Νομίζω ότι θα άξιζε ένα άρθρο αφιερωμένο στο ασυνήθιστο λεξιλόγιο του Ζουράρι.

 7. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!

  > …στα ελληνιστικά χρόνια υπήρχε τύπος «εντροπία» παράλληλος του «εντροπή»
  Εντάξει, δεν είναι και ξεπαταρούδι η Παπακώστα, αλλά δε νομίζω να πήγε σχολείο στα ελληνιστικά χρόνια… Εκτός αν κάποιος από τους ωριμότερους συσχολιαστές τη θυμάται, οπότε πάσο 😛

 8. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο Βασίλης Λαζανάς, Κορίνθιος και ο ίδιος, μεταφράζει ως εξής το επίμαχο απόσπασμα:

  «Ωστόσο η καρδιά μου δεν έθιξε με άπρεπες φράσεις ποτέ τον Νεοπτόλεμο. Αλλά να το επαναλάβω τρεις και τέσσερις φορές είναι αδύνατο. Ας αφήσουμε ένα φλύαρο να λέει «Διός Κόρινθος»!

  Και επεξηγεί ότι «Διός Κόρινθος» ήταν παροιμιώδης φράση γι’ αυτούς που λένε τα ίδια και τα ίδια. Φαίνεται ότι οι Κορίνθιοι επαναλάμβαναν με υπερηφάνεια ότι ο γενάρχης τους, ο Κόρινθος, ήταν γιος του Δία.
  Αρχαιόθεν η πατραγαθία. 😊

 9. leonicos said

  Υπάρχει σύλλογος Ομοτίμων Καθηγητών που διοργανώνει κάθε Τρίτη μια διάλεξη, συνήθως στο κτήριο της Νομικής. Δε ξέρω αν συνεχίζουν γιατί εδώ και πολύ καιρό έπαψαν να μ’ ενημερώνουν. Τη μιά βγαίουν κάτι κυριούλες με την ‘επιθετικότητα των παιδιών’ την άλλη παρουσιάζει κάποιος που δεν διάβασε ποτέ ποίηση, τα εφηβικά του ποιήματα, που τώρα με τη σύνταξη, βρήκε την ευκαιρία να δημοσιεύσει. Ἀλλοι πετάνε λογοτεχνικές μπαρούφες, και τις εκδίδει ο Παρισιάνος. Αλλά το χειρότερο είναι οι ψεωλόγοι όταν μιλάνε για οτυς κατακλυσμούς. Αρχίζουν από αυτόν του Ωγύγου.

  Χάνεις τέτοις διαλέξεις; Δεν τις χάνεις!

 10. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  9 Άχαστες, πράγματι!

  6 Έχουμε γράψει μερικά άρθρα πχ για τον ερίδματο

  5 Α μπραβο, κάτι ψιλοθυμόμουν

 11. Πολύ Καμμένο βλέπω στα μεζεδάκια…δρυός πεσούσης που λένε αλλά…

  η πολιτική του Σύριζα απέναντί του θυμίζει την πολιτική του ΠΑΟ επί παράγκας του ΟΣΦΠ όταν βολευότανε με δεύτερη θέση λόγω τσουλου κι ένα κυπελλάκι μια στις τόσες, με το θεριό απείραχτο.Το ίδιο κάνει τώρα επιλέγοντας συνενόηση με την ΝΔ και πουλώντας τον μέχρι τώρα συνεργάτη της, ορκισμένο εχθρό του Κούλη. Αντίστοιχη πορεία με τον ΠΑΟ θάχει, σαν ΠαΣοΚ νούμερο δύο.

 12. Γιάννης Κουβάτσος said

  12. Κοίτα μη χάσετε αύριο, Κλαψέσκου, και χάσετε μαζί και το πρωτάθλημα που σας αναλογεί αυτή την πεντηκονταετία, και άσε τον Παναθηναϊκό και όσα σε ξεπερνούν.

 13. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το 12 στο 11, στον φίλο Κλαψέσκου. 😉

 14. Κώστας said

  Κάπου λέει ο Ζουράρις για τον μέγα Έλληνα Λόγο που έδωσε τη δυνατότητα στην ανθρωπότητα να πάψει να είναι ανθρωποειδές, και να γίνει άνθρωπος.

  Νομίζω ότι αυτό το απόσπασμα είναι άξιο σχολιασμού, και όχι οι λοιπές φιγουρατζίδικες μαψιλακείες.

 15. Κώστας said

  Ο Κώστας του 14 δεν είμαι εγώ, ο Κώστας του 5.

 16. sarant said

  Πράγματι, ο Κώστας του 14 είναι νέος σχολιαστής.

  Μου λένε από το ΦΒ ότι ο Μουσσάς τρολάρει στην ανάρτηση περί ελληνικού DNA. Mακάρι!

 17. ΓΤ said

  Να επισημάνουμε ασφαλώς ότι πρόκειται για τον Ξενοφώντα Μουσά, και όχι «Μούσα»…
  Βεβαίως, δεν περίμενα να σχολιαστεί ο μεζές των… ελισαβετιανών αγγλικών του κ. Τσίπρα, με το προς Ερντογάν «nice to meet you».

 18. Γιάννης Κουβάτσος said

  7: Απλώς κοτσάνα αμόλησε η Παπακώστα. Το «ντροπή» τής έπεφτε λίγο και μπανάλ. Όπως λίγο έπεφτε και το «από χωριό σε χωριό» του Πανάρα «Τρότσκι» Καμμένου καί προτίμησε να τον …καταδιώκουν από «χωρίον εις χωρίον» αντί του ορθού «από χωρίου εις χωρίον».
  Ένας λόγος που πολλοί σοβαροί άνθρωποι αρνούνται να συμμετάσχουν στην «πολιτική των πολιτικών» , όπως την αποκαλούσε ο Αλέκος Παναγούλης, είναι γιατί μπορεί να το φέρει ο διάολος και να πρέπει να συνεργαστούν με … ψεκασμμένους, πράγμα ασύμβατο με τη συνείδηση και τις αξίες τους, και, συνάμα, επί ώρες και ημέρες ατέλειωτες να υφίστανται αδωνικές, ζουραρικές και άλλες μωρολογίες στη βουλή, πράγμα επώδυνο για τη νοημοσύνη τους και το νευρικό τους σύστημα.

 19. Γιάννης Κουβάτσος said

  5, 14: Ποιος από τους δύο είσαι ο Κώστας ο βάζελος; 💚 Πρόσθεσε κάτι στο Κώστας για να σε ξεχωρίζουμε. 😊

 20. Κώστας said

  16: Τώρα τι να κάνω; Να μετονομαστώ σε «Κώστας (ο παλιός)» ή ο καινούργιος σχολιαστής να γίνει «Κώστας (ο καινούργιος)»; Κι όταν αυτός παλιώσει με τη σειρά του, δεν θα ‘ναι πια αταίριαστο το χρηστώνυμό του; Ουφ, αγχώθηκα… 🙂

 21. Μέφρυ: Τα Νόμπελ Ειρήνης τα απονέμει όχι η νορβηγική Ακαδημία, παρά η νορβηγική Βουλή, ή μάλλον μια πενταμελής επιτροπή που επιλέγεται κάθε έξι χρόνια από αυτήν.

 22. Faltsos said

  Μου φάνηκε ενδιαφέρουσα η ομιλία του Κ. Ζουράρη αυτή τη φορά. Δεν θα την άκουγα χωρίς το σημερινό άρθρο, άρα κάτι ξέρει και χρησιμοποιεί εξεζητημένες λέξεις. Λέει όμως στην αρχή της ομιλίας του απαντώντας στο «βουλευτές σε τιμή ευκαιρίας» ότι συνεπάγεται «ποινικές καταδιώξεις«. Μάλλον εννοούσε ότι θα καταδιώκει τον αρχηγό της ΝΔ με ποινικές διώξεις…

 23. Ο καινούργιος Κώστας να γίνει Κώστας 2 🙂

 24. Πουλ-πουλ said

  Παίδες ήμαρτον

  Έσβησα τα cookies από τον υπολογιστή μου, και ξέχασα το πραγματικό παρανόμι μου, το Πουλ-πουλ.

 25. sarant said

  21 Δεκτό

  22 Αυτό με τις καταδιώξεις το πρόσεξα κι εγώ.

 26. Χαρούλα said

  Καλημέρα!
  16 Νικοκύρη, με το που το διάβασα, ήμουν σίγουρη πως τρολάρει.
  Δεν τον ξέρω τον καθηγητή. Βρήκα όμως αυτό. Επιστημονικά αδυνατώ να το κρίνω. Δείχνει όμως έναν άνθρωπο που δεν έχει χαλαρότητα για τρολιές. Στο τελευταίο λεπτό δε, παινεύει-γλείφει την «πεμπτουσία»!!!
  Ισως και να τα πιστεύει λοιπόν….
  https://www.pemptousia.gr/video/xenofon-moussas-kathigitis-fisikis-to/

 27. Γιάννης Ιατρού said

  18: Παρασούρθηκε…. άβγαλτη γαρ 🙂
  εντρέπομαι => εντροπήεντροπία

 28. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Θεός, θεός θεός
  είναι θεός ο αρχηγός!

  Μαψυλακισμένα!!
  μόλις διάβασα τον τίτλο -μόνο 😉

  (καν μαψυλακιστά)

 29. Πουλ-πουλ said

  #24
  Ας μείνει λοιπόν ήσυχος ο παλιός Κώστας, νέος Κώστας δεν πρόκειται να ξαναεμφανιστεί.

 30. Κώστας said

  19: Μα αν δεν απατώμαι, μέχρι τώρα ένας ήταν ο «Κώστας» με πεζά και αλινκάριστο −παλαιότερα λινκαρισμένο− χρηστώνυμο: εγώ (Παναθηναïκός, Ροδίτης, γερμανόφωνος). Οι άλλοι δύο είναι ο «ΚΩΣΤΑΣ» με κεφαλαία και ο λινκαρισμένος «Κώστας» με άβαταρ τον Ντόναλντ. 🙂

 31. Κώστας said

  29: 🙂

 32. Χαρούλα said

  Η «παραπλήσια» τράπεζα, είναι κοπιπαστιά από την wiki.
  Κατηγορούμε για το λάθος αυτήν λοιπόν, και για την αντιγραφή χωρίς παραπομπή τον αρθογράφο.
  https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%AC_%CF%84%CE%BF%CF%85_1903

 33. Γς said

  Ναι, αγνώριστος πια ο φίλος μου ο Ξενοφώντας Μουσάς.
  Ας όψεται … [ας το να πάει στο διάολο και δεν λέω τι]

  Τα΄χουμε ξαναπεί εδώ:

  >Στην πρόσκληση επίσημης εκδήλωσης, που διοργανώνεται από τον Δήμο Ηρακλείου και την Περιφέρεια Κρήτης, βλέπουμε ότι «θα παρουσιαστεί οπτικοακουστικά η σχέση των ευρηματων της Μέλισσας με τον πλανήτη Δία, από τον αστροφυσικό καθηγητή Ξενοφών Μουσά.

  Click to access prosklhsh-ektheshs.pdf

 34. ΓΤ said

  @33 ωραία πρόσκληση, υπέροχη αιτιατική: «τον Ξενοφών», ας γίνει «Ζίνοφον» να τελειώνουμε 🙂

 35. venios said

  Στην προχτεσινή Ραδιοαρβύλα είπαν πως ο Τσίπρας θα πάρει το Νόμπελ Ειρήνης κι ο Ζάεφ το Νομπε Βόρειας Ειρήνης….

 36. geraki said

  Πιθανότερα «ματς ματς» εκ του σλαβικού «μάσκα»=γάτα.

 37. geraki said

  Μάτσκα

 38. Γς said

  >Πάντως, θα συμφωνήσετε ότι αυτά τα Yorgosian, Lanthimosian έχουν κάτι το αρμένικο!

  και το εργένικο

 39. ΣΠ said

  Το άρθρο του Καμπουράκη έχει κι άλλα μεζεδάκια. Κατ’ αρχάς το τυπογραφικό face news, που δεν το πιάνει ο διορθωτής. Το κυριότερο όμως είναι αυτό που γράφει για την διαδικασία με την οποία προτείνονται οι υποψηφιότητες για το Νόμπελ:
  «Για να ξέρουν λοιπόν οι αναγνώστες, κάθε φυσικό πρόσωπο αυτού του πλανήτη μπορεί να στείλει ένα γράμμα στην Σουηδική Ακαδημία προτείνοντας έναν υποψήφιο για βραβείο και εξηγώντας τους λόγους της πρότασης του. Πολύ περισσότερο μπορούν να το κάνουν δέκα, είκοσι, τριάντα ή εκατό υπογραφές που θα συγκεντρωθούν κάτω από μια τέτοια επιστολή.»
  Χοντρή ανακρίβεια! ΔΕΝ μπορεί ο οποιοσδήποτε να προτείνει κάποιον για το βραβείο. Η διαδικασία είναι πολύ συγκεκριμένη:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Nobel_Prize#Nominations

 40. Γιάννης Ιατρού said

  32: Χαρούλα, έτσι. Εδώ (περίπου στο 13′ λεπτό) σχετικά με το «Ελληνικό Θαύμα» 🙂
  33: Γς, ναι, όπως παρατηρεί ο Νίκος …από μακριά φαίνεται πως ελάχιστη σχέση έχουν με την επιστήμη.., κοντά στο τέλος του άρθρου 🙂

 41. > υποχωρώντας πια η Βουλή στον εκβιασμό Καμμένου
  Εκτός από την μετοχή, και το πια είναι άστοχο. Τελικά, ή εντέλει.

  > Κάνω έκκληση στον Βούτση, ως πρόεδρος της Βουλής
  Άμα αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε για το ομοιόπτωτο, ή αν αρχίζει δευτερεύουσα πρόταση, το λες και Κάνω έκκληση στον Βούτση, ως πρόεδρο της Βουλής

  > Εξ’ άλλου είμαι βεβαία ότι στην ψήφο μου
  Μάτι βγάζει και η απόστροφος στο εξ -γεια σου ρε Μέφρι, καλά τους κάνεις του καθαρευουσιανισμού και της σχιζολεξίας.

  > ο κ. Μούσας να διανθίζει τις παραδόσεις του στο ΕΚΠΑ με παρόμοιες γλαφυρές παρεκβάσεις
  Είναι συνταξιούχος και θαρρώ ούτε ομότιμος, άρα μακριά από αμφιθέατρα κι έδρανα…

 42. loukretia50 said

  Στα νέα Ανθεστήρια -καινοφανή μυστήρια
  Τα εξ αμάξης μύρι΄ α-μαξομαλακιστήρια

 43. Γς said

  40 β:

  και συνεχίζει:

  > Ίσως βεβαια να παρουσιαστεί οπτικοακουστικά και η σχέση που έχουν τα φύκια με τις μεταξωτές κορδέλες

 44. LandS said

  17 Να του συστήσουμε λοιπόν κάτι σαν αυτό https://www.myenglishteacher.eu/ask/question/other-ways-to-say-nice-to-meet-you/

 45. loukretia50 said

  42. «- ξι » – παρντόν!

 46. 16: Αμ δεν τρολάρει… Διαβάστε και όλα τα σχόλια: https://www.facebook.com/xenophon.moussas/posts/2173079262786560
  Διαβάστε κι αυτό: https://aristeia.online/archives/17245
  Και βαριέμαι να ψάχνω βίντεο για το μέλος του ΔΣ των πολιτιστικών Διπλωματών https://www.helleniculturaldiplomacy.com/ και τις σχέσεις του και την χρηματοδότησή του από την https://www.pemptousia.gr Χυλός αρχαιοελληνοχριστιανικός…

 47. Jane said

  Αλγεινή εντύπωση μοι προξενεί που το Σαραντάκειο ιστολόγιο και οι ημιμαθείς μπολσεβίκοι σχολιαστές του δεν ανέφεραν τίποτα για την φράση της κυρίας Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου προς τον Φαήλο Κρανιδιώτη : «Θα σας πάω αίμα μέχρι τέλους». Το επανέλαβε δε τρεις φορές «αίμα μέχρι τέλους». Και ανταπαντούσε ο Φαήλος : «Εσείς θα με πάτε αίμα;»

  Γιατί λοιπόν, μας αποκρύπτει ο κύριος Σαραντάκος την ερμηνεία της φράσης « σε πάω αίμα» , ως γνήσια ελληνική έκφραση απειλής και προειδοποίησης;
  Γιατί αφήνει να εννοηθεί πως το ρήμα πηγαίνω με το ουσιαστικό αίμα απαντώνται μόνον εις την λαϊκή έκφραση «με πήγε αίμα», που δηλοί την ακατάσχετη διάρροια ή το κατά κοινώς λεγόμενον εις την τρισχιλιετή , «με έπιασε τσιρλιό»,;
  Μήπως για να μην ενοχληθούν οι χριστιανούληδες του ιστολογίου , που την εν λόγω φράση διατύπωσε η βαθέως θρησκευόμενη Άννα Μισέλ , που μάλιστα έχει αποκαλύψει πως έκανε και τάμα , για να βρει γαμπρό;

  Ως απόδειξιν παραθέτω το παρακάτω βίδεον , αφενός για να ξεστραβωθούν οι σχολιαστές του ιστολογίου, αφετέρου για να θαυμάσουν το υψηλότατο επίπεδο πολιτικής αντιπαραθέσεως μεταξύ της βουλευτού της ΝΔ κυρίας Άννας Μισέλ και του συμβούλου του πρώην πρωθυπουργού Σαμαρά.

  Αλγεινοτέρα δε εντύπωση μοι προξενεί η άγνοια του Σαραντάκου , που λοιδωρεί το «μαξιλάκας» του πυρικαύστου ανδρός Ζουράρι. Μα , αγνοείτε το προφανές; Ο ελληνομαθέστατος καθηγητής απλώς έκανε μία σύνθεση των λέξεων Maximus + μαψυλάκας , δηλαδή ο μέγιστος όσων γαβγίζουν στον βρόντο , οπότε μαξιλάκας είναι το ορθόν!

  Το επιτελείο μας θα επανέλθει, όταν κατεβάσει τους γίγαντες γιαχνί απ’ τον φούρνο.
  ……………………………………………………………………………………………
  Έ, ρε τι έχουν να ακούσουν τα αυτάκια μας ως τις εκλογές..

  Ωραία τα μεζεδάκια , κ. Σαραντάκο κι ευχαριστούμε. 🙂
  Καλό Σαββατοκύριακο σε όλες κι όλους.

 48. Κώστας said

  Αντί της «παραπλήσιας Γερμανικής Λέσχης» ας έλεγε της «παρακείμενης».

 49. Γιάννης Ιατρού said

  47: Jane (Maximus κλπ.)
  «χθεσινά ξινά σταφύλια» 🙂

 50. dryhammer said

  … περί κβαντικής ηθοποιίας

  Από το ανέβασμα των Βατράχων στο Cern:

  «Βρεκεκέξ, κουάρκ, κουάρκ»

 51. Πέπε said

  > > Τα… μαψυλάκια του Ζουράρι έπιασαν τη μισή πιατέλα

  Ε μα! Θα ασχολούμαστε κάθε φορά με όποιον θέλει να ασχολούμαστε μαζί του;

  Βάζω στοίχημα ότι η ίδια περίπου συζήτηση εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στα πιο επιλεγμένα κομμωτήρια και καφενεία: τελικά τι είπε, μαξιλάκας ή μαψυλάκας; Που θα πει…;

  Θα πρότεινα, την επόμενη φορά που θα προσπαθήσει να δημιουργήσει πάταγο γύρω από την ελληνομάθειά του, να αφιερωθούν μια-δυο αράδες «αυτή η λέξη σημαίνει εκείνο» (σε περίπτωση που όντως σημαίνει κάτι, πράγμα που δε συμβαίνει πάντοτε), έτσι για να μην αιωρούνται απορίες, και τέρμα.

 52. Πέπε said

  @6:
  > > Νομίζω ότι θα άξιζε ένα άρθρο αφιερωμένο στο ασυνήθιστο λεξιλόγιο του Ζουράρι.

  Εγώ πάλι νομίζω ότι δε θα άξιζε καθόλου.

 53. Γιάννης Ιατρού said

  Πέπε ηρέμησε, ξεχνάς πως έτσι ανοίγουμε και κανένα λεξικό; 🙂 🙂

 54. Faltsos said

  51
  «Βάζω στοίχημα ότι η ίδια περίπου συζήτηση εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στα πιο επιλεγμένα κομμωτήρια και καφενεία: τελικά τι είπε, μαξιλάκας ή μαψυλάκας; Που θα πει…;»

  Μάλλον κατάλαβαν από τη πρώτη στιγμή τι ήθελε να πει ο Ζουράρις, μόνο αναρωτιούνται εκείνο το ξι στη μέση τι ρόλο παίζει;

 55. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το υπουργείο Παιδείας δεν τηρεί τη διάκριση μεταξύ κυκλοφορικού και κυκλοφορικού στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας:

  «Αν για την εκμάθηση μιας γλώσσας δεν υπήρξε ποτέ καλύτερο στήριγμα από το αφτί, πάλι το αφτί αποδεικνύεται ο καταλύτης για τη μετατροπή ενός κειμένου σε σώμα και αίμα πολιτισμού. Έτσι μπαίνει η ελληνική λογοτεχνία στο κυκλοφοριακό σύστημα της σύγχρονης εποχής».

  http://www.efsyn.gr/arthro/minyma-toy-yp-paideias-gia-tin-pagkosmia-imera-ellinikis-glossas

 56. sarant said

  32 Α, ενδιαφέρουσα ανακάλυψη -τα λάθη μαρτυράνε τη λογοκλοπή 🙂

  35 Περιέργως αυτό είναι αστείο

  41 Στο βιογραφικό του στη Βιβλιονέτ δεν ξεκαθαρίζει αν είναι εν ενεργεία
  http://www.biblionet.gr/author/101460/%CE%9E%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%86%CF%8E%CE%BD_%CE%94%CE%B9%CE%BF%CE%BD._%CE%9C%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B1%CF%82

  46 Ωχ, δεν τρολάρει! Τώρα είδα τα σχόλιά του.

  47-49 Η αλήθεια είναι ότι στο ΦΒ σχολίασα αυτό που είπε η Άννα Μισέλ, που το ερμήνευσα, με το συμπάθειο, θα σε πάω γαμιώντας ώσπου να βγάλεις αίμα.

  Περισσότερα εδώ:
  https://lexilogia.gr/forum/showthread.php?11634-%CF%80%CE%B7%CE%B3%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CF%89-%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%AF%CE%B4%CE%B9-%CE%B1%CE%AF%CE%BC%CE%B1&fbclid=IwAR2ZZUj4y_U05JuXS7toqgriqIJadwKEMfpUKX1B_rUPMlEJboHL48URzEQ

 57. sarant said

  55 Γιάννη, εδώ που τα λέμε και το ΛΚΝ-Χρηστικό δέχονται ότι μπορείς να πεις «κυκλοφοριακό σύστημα» και να μιλάς για το αίμα.

 58. Κουτρούφι said

  #41γ. Συνταξιούχος είναι. http://astro.phys.uoa.gr/proswpiko/melh-dep.html Και δεν είναι ομότιμος.

 59. rogerios said

  Όχι απλώς μεζεδάκι, αλλά ολόκληρη αντρκότ ή, μάλλον, μπιστέκα αλλά φιορεντίνα φαίνεται να μας έχει σερβίρει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν υποστηρίζει την υποψηφιότητα Τσίπρα-Ζάεφ για το Βραβείο Νομπέλ Ειρήνης, ο Αντόνιο Ταγιάνι φέρεται να δήλωσε: «Δεν υπέγραψα να δώσουμε το Νομπέλ σε κάποιον που είναι εν ενεργεία πρωθυπουργός, γιατί πιστεύω ότι το βραβείο θα πρέπει να δοθεί σε κάποιον άλλο… Νομίζω ότι θα μπορούσε να δοθεί στη μνήμη του Χέλμουτ Κολ και όχι σε κάποιον που εμπλέκεται τώρα στην πολιτική» (ενδεικτική πηγή στα ελληνικά και στα αγγλικά ).

  Γιατί όχι τότε και στον Αντενάουερ ή τον Ντε Γκάσπερι; Αντιλαμβάνομαι ότι μάλλον πρόκειται για απάντηση σε δημοσιογραφική ερώτηση και ότι απάντησε αυθόρμητα (και αποδεικνύοντας ότι ήταν εντελώς αδιάβαστος).

 60. Γιάννης Κουβάτσος said

  56:Ναι, αλλά αφού στα σχολικά βιβλία ή διάκριση τηρείται (κυκλοφορικό σύστημα και κυκλοφοριακή αγωγή), δεν θα έπρεπε να την τηρεί και το υπουργείο Παιδείας; Τέλος πάντων…😊

 61. Faltsos said

  Το φαινόμενο της ακλησιάς παίρνει διαστάσεις επιδημίας.

  Από τον ιστότοπο της Θεσσαλονίκης thestival:

  «Στο πένθος έχει βυθιστεί η οικογένεια του Απόλλων Καλαμαριάς, καθώς έφυγε από τη ζωή ένας από τους πιο επιτυχημένους πρόεδρους της ομάδας ο Σταύρος Λαζαρίδης»

  Παραδόξως μια σειρά παρακάτω γράφει:

  «Ως ηγέτης του Απόλλωνα τον οδήγησε στην άνοδο στην Α’ Εθνική το 1992″ !

 62. Γιάννης Ιατρού said

  61: φταίει ενίοτε και η άκριτη χρήση/αποδοχή προτάσεων του διορθωτή ή/και το κοπυπάστωμα

 63. loukretia50 said

  «Θα σας πάω αίμα μέχρι τέλους».
  (ώπα ρε! σιγά τα αίματα!)

  Νέο αίμα επιτέλους : αρχιέρεια με πάθος
  κι ένα τελετουργικό άκρως δημοκρατικό
  την αλήθεια θα υμνήσει και το αίμα θα μιλήσει
  σε ρυθμό αρχαίου μέλους κι ιαχές από βαζέλους

  Στο βωμό αρχαίου τεμένους θα καλέσει επηρμένους
  αιρετούς και ψεκασμένους – άρτι μαψυλακισμένους-
  στην καρέκλα εθισμένους
  που διάκριση απαιτούν και καταγωγή υμνούν
  των προγόνων ιερά – κι έχουν χρήμα με ουρά.

  Τρεις φορές η αιχμή του βέλους
  – αν αντέξουν μέχρι τέλους! –
  ένεση θα τους καρφώνει, ντι- εν- έι θα σουφρώνει,
  σαν απόδειξη πως μόνον των δημαγωγών προγόνων
  αίμα έχουν -κατά λάθος!- κι ίδιοι ειν΄όλοι κατά βάθος:
  Φαύλοι, ψεύτες, και μπουφόνοι
  Κι η βλακεία τους ενώνει
  ΛΟΥ
  Κι αν δε γίνανε ευζώνοι…

 64. loukretia50 said

  63. » στο βωμό ιερού τεμένους…»
  πάλι βιάστηκα! Σήμερα μάλλον πήρα κι εγώ δόση έπαρσης!

 65. NIKOS NIKOS said

  Γιατί κάθε ετοιμόρροπη κυβέρνηση κόβει τον Μητσικώστα από τα ΜΜΕ; Είναι προφητικό;

 66. NIKOS NIKOS said

  Το σωστό Link

 67. sarant said

  59 Ωχ!

 68. Μαρία said

 69. Πέπε said

  Κουϊζ, πόσο καλά ελληνικά ξέρεις. Από γνωστό ακαδημαϊκό ιστότοπο. (Στους αριστούχους απονέμεται ο τίτλος «το καμάρι του Ζουράρι – Εύγε», μαζί με φωτογραφία του Ζουράρι, ενώ η σελίδα ανοίγει με άλλη φωτογραφία του ιδίου.)

  https://www.ladylike.gr/articles/living/quiz/pagkosmia-hmera-ellhnikhs-glwssas-koyiz-poso-kala-ksereis-thn-ellhnikh-glwssa.5435460.html?utm_source=News247&utm_medium=ladylike_hp&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos3

  Ο Ζουράρις έμβλημα της ελληνομάθειας.

 70. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Καλησπέρα σας από Ιλλινόϊ,

  1) Ο ειδήμων της Θείας Ελληνικής Γλώσσης κ. Σαραντάκος ασφαλώς θα γνωρίζει την θρυλική ρήση του Μεγάλου Βιλαμόβιτς «…φυλάξου από την ελληνική ετυμολογία». Υπάρχουν δύο «μαψυ(ι)λάκες», ο ένας με ύψιλον και ο άλλος με ιώτα. Ο 79χρονος αμπελοφιλόσοφος του Κολωνακίου, Κωστάκης Ζουράρις, πρέπει να βγεί και να μάς πεί ποιόν από τους δύο εννοούσε. Όπως γράφει στο Λεξικό του ο Σκαρλάτος Βυζάντιος, ο «μαψιλάκας» με ιώτα ετυμολογείται από το «μάψ» + «λάσκω» και σημαίνει αυτόν που κάνει μάταιο θόρυβο, ενώ ο «μαψυλάκας» με ύψιλον, αυτόν που υλακτεί ματαίως.

  Η γνώμη του Επιτελείου μας είναι ότι ο αρχικός τύπος της λέξεως είναι αυτός με το ιώτα κι ότι ο Πίνδαρος άλλαξε την ορθογραφία με ύψιλον για να παραπέμψει στις υλακές των σκύλων. Την άποψη αυτή επιβεβαιώνει και ο σχολιαστής του Πινδάρου που γράφει σαφώς ότι ο Πίνδαρος έφιαξε την λέξη από τις υλακές των σκύλων:

  Με την άποψη του Επιτελείου μας ότι το «μαψιλάκας» με ιώτα προϋπήρξε του «μαψυλάκας» με ύψιλον συμφωνεί και ο (πολύ ανώτερος του Liddell-Scott) «Θησαυρός της Ελληνικής Γλώσσης» του Henrico Stephano

  2) Παρατηρούμε μετά λύπης μας ότι ο αγαπητός κ. Σαραντάκος δεν τόλμησε στα σημερινά μεζεδάκια να βγεί και να υπερασπιστεί τον φιλαράκο του τον Σταμάτη Κραουνάκη για τις «λούγκρες» που ποθούν τον Κρητίκαρο τον Πολάκη.

  Τουλάχιστον, κύριε Νίκο, πείτε μας το εξής: Είναι αισχρή λέξις το «λούγκρα»; Σημαίνει «παθητικός ομοφυλόφιλος» όπως γράφει στο Χρηστικό της Ακαδημίας ο άλλος φιλαράκος σας, ο χριστιανούλης Χαραλαμπάκης, ή απλώς… «πολύ κακιά, μοχθηρή», όπως μάς βεβαιώνει ο σοφός ιστοριοδίφης Ηλίας Πετρόπουλος στα «Καλλιαρντά» του;

  ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ: Γνωρίζετε ή όχι την ετυμολογία της «λούγκρας», κύριε Νίκο; Ο πρώτος καταγράψας την λέξη, Ηλίας Πετρόπουλος, δηλοί ευθαρσώς ότι ΔΕΝ την γνωρίζει. Εσείς;

 71. Χαρούλα said

  Μαρία(68) ή κάποιος άλλος που μπορεί, ας μου γράψει ή να βάλει λίνκ.
  Έχω αντιληφθεί ότι για κάποιο λόγο τρολάρουν την lacta 2-3 μέρες τώρα. Αλλά δεν αντιλήφθηκα γιατί. Ελεηηηήστε την πτωχή!😊

 72. Πάνος με πεζά said

  Καλησπέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους !
  Εγώ κλασικά, θυμάμαι τη Γενική απόλυτο : Δοθέντος του σήματος αναχωρήσεως, μη επιβιβάζεστε… Αλλά πάντως, με αρνητική σύνταξη, (π.χ. «μη δοθέντος») δε νομίζω ότι θα βρούμε τέτοιου είδους σύνταξη, όχι;

 73. 71
  https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/4501995/i-elliniki-diafimisi-poy-dichazei-ta-social-media
  https://luben.tv/originals/172793

 74. Μαρία said

  71
  Για τη διαφημιστική της καμπάνια https://www.mononews.gr/life-style/actforlove-i-nea-kampania-tis-lacta-me-ta-omofila-zevgaria-ke-i-antidrasis-apo-twitter

 75. … μαψ είναι πανάρχαιο επίρρημα που σημαίνει μάταια …

  Μετά ήρθε το
  γκουγκλ μαψ

 76. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ ᾿δῶ.

  Μὲ τὴν ἐντροπία τῆς κας Παπακώστα θυμήθηκα τὸν καθηγητή μας στὸ Πολυτεχνεῖο, τὸν ἀείμνηστο Θ. Σκουλικίδη.

  Μᾶς ἔλεγε ὅτι θὰ ἦταν πιὸ σωστὸ τὸ ἐντροπή, ἀντὶ γιὰ ἐντροπία, ἀπὸ τὸ «ἐντὸς τρέπεται» (ἡ ἐνέργεια).

  Ἐπειδὴ ὅμως ἡ λέξη ἐντροπὴ εἶχε ἤδη χρησιμοποιηθεῖ γιὰ τὴ γνωστὴ ἔννοια, φτιάχτηκε ὁ ὅρος ἐντροπία.

  Πιθανῶς ἀγνοοῦσε τὴν ἑλληνιστικὴ ἐντροπία (ἄλλωστε δὲν ἦταν φιλόλογος)· εἶχε ὅμως καλὴ γνώση τῆς ἀρχαίας καὶ εἶχε φτιάξει πετυχημένους ἐπιστημονικοὺς ὅρους, μεταφράζοντας ἀντίστοιχους ξενόγλωσσους.

  Βέβαια, τὸ ἔργο ζωῆς του ἦταν ἡ προστασία τῶν μαρμάρων τῆς Ἀκρόπολης ἀπὸ τὴν ἀτμοσφαιρικὴ ρύπανση.

 77. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @72. Πάνο, ὑπάρχει.

  π.χ.
  Ἐν μιᾷ νυκτὶ καὶ μόνῃ
  ἀντιστάσεως μὴ οὔσης
  ἔθραυσαν ἀρειμανίως
  τοὺς φανοὺς τῆς πρωτευούσης

 78. LandS said

  72. Αλλ’ ελθόντος του χειμώνος και μη έρχοντος βαπόρι.. (συγνώμη αν τυχόν μου εχει ξεφύγει η ορθοηραφία, δεν το εχω δει γραμμένο)

 79. sarant said

  72-77 Μη σου πω και τον Μποστ: αλλά φθάσαντος χειμώνος και μη φθάνοντος βαπόρι….

  71-73-74 Για τη Λάκτα είχα σκοπό να βάλω ένα μεζεδάκι αλλά είχα πληθώρα ύλης. Οπότε ή θα μπει άρθρο ή τίποτα.

 80. Χαρούλα said

  Μαρία ευχαριστώ πολύ!
  Κατάλαβα! Νέο πεδίο διαχωρισμού! Πάντως ως διαφήμηση πέτυχε τον σκοπό της. Συζητιέται. Τώρα τα υπόλοιπα;;;;
  Δεν ενοχλήθηκα, αλλά δεν το είδα και ως …κοινωνική προσφορά!

 81. Πάνος με πεζά said

  Ευχαριστώ για τα παραδείγματα !

 82. Μαρία said

  79
  Ούτε για τις βόμβες στείρωσης που έριξε το ΝΑΤΟ μας ενημέρωσες, που «πέφτουν κι, όταν το αναπνέουν οι άντρες, δεν μπορούν να κάνουν παιδιά».

 83. «…από σήμερα η γειτονική μας χώρα ονομάζεται πλέον Βόρεια Μακεδονία»

  # Έτσι θα την ονομάζουν οι συριζόπληκτοι. Οι λοιποί Έλληνες θα τους λένε από σήμερα Βουλγαροσκοπιανούς. Σε αυτό αποσκοπούσε η μειοδοσία με την παραχώρηση της μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας. Να περιχαρακώσει το κομματικό πελατολόγιο του Σύριζα από τα «γειτονικά» κόμματα και κομματίδια, απομονώνοντας τους «οπαδούς» από τον εθνικό κορμό. Μικροκομματικοί οι λόγοι της καταισχύνης. Μέχρι και ο αρχιμάγειρας της μειοδοσίας (ο Τσίπρας, ντε!), ανακοίνωσε στη Βουλή ότι θα τους λεει «σλαβομακεδόνες». Ντράπηκε να τους πει «μακεδόνες»: Αλλά, Φον (ή ταβάριστ) Τσίπρας, κρίμα τα πέντε τόσα χρόνια που κάνεις πρακτική εξάσκηση στην πολιτική: Ο φιλαράκος σου ο Ζάεφ θα σε σταματήσει και θα σου πεί: Νιε Σλαβομακεντόνσκι, Μακεντόνσκι. Έτσι συμφώνησες με υπογραφή και βούλα. Αν, όταν πήγαινες σχολείο, δεν διάβαζες αλλά ασχολιόσουν με καταλήψεις δεν φταίω εγώ. Σκρίπτα μάνεντ! Ζήτω το ΝΑΤΟ!

 84. nikiplos said

  Περί Ξενοφώντα Μουσσά… Πρόκειται για έναν εξαιρετικό άνθρωπο πάνω απ’ όλα, ο οποίος πλειστάκις στάθηκε δίπλα στους φοιτητές-απολωλώτα πρόβατα και απέναντι στους σαδιστές του Φυσικού τμήματος. Πλείστοι εξ’ αυτών βρήκαν στο γραφείο του μια ανοιχτή πόρτα, ενόσω έβρισκαν συνεχώς όχι μόνο κλειστές πόρτες, αλλά … ανύπαρκτους σε άλλα σημεία… Υπήρξε καθηγητής προσηνής σε πολλούς «αποσυνάγωγους» της επιστήμης, σε σημείο να τον θαυμάζουμε για την υπομονή του…
  Ως αστροφυσικός υπήρξε και εξακολουθεί να είναι ένας άριστος επιστήμων με σεβαστές δημοσιεύσεις όσο και σχέσεις με τους αντίστοιχους επιστημονικούς φορείς…

  Αυτά είναι τα κυρίως ειπείν έργα και ημέρες του στο Πανεπιστήμιο, αυτά δλδ που περιμένει κάποιος από έναν καθηγητή… Περαιτέρω ως περραίνων λειτούργησε και ανέπτυξε τη διερεύνηση για τον μηχανισμό των αντικυθήρων, παράγοντας και εκεί ένα σημαντικό διοικητικό κυρίως έργο…

  Ως συνταξιούχο κλπ, ως πολιτικό δλδ δεν τον έκρινα ποτέ και δεν μπορώ να τον κρίνω… σαφώς όταν γερνάει κανείς έχει παραξενιές και εμμονές… αν αυτές είναι βλαπτικές για τον ίδιο και το σύνολο αυτό δεν μπορώ να το ξέρω, ποτέ δεν έκρινα απόψεις, ούτε προθέσεις…
  Το κακό με το φουμπού και το τουίτ είναι ότι ενίοτε σου ξεφεύγει … προφορικός λόγος, δηλαδή λόγος που έχει πολύ θυμικό και ελάχιστο έως καθόλου ορθολογισμό…
  Πόσα δεν έχουμε γράψει στα νεύρα μας όλοι μας άλλωστε…

  Τα παραπάνω δεν τα λέω ούτε τα γράφω για να δικαιολογήσω τον ΞΜ, ή άλλους. Τα λέω μόνο για την ιστορία, γιατί ενίοτε η ζωή επιφυλλάσσει σε κάποιους «την 5λεπτη Δημοσιότητα που δικαιούνται» τη λάθος στιγμή…

 85. Ανδρέας «Κουπονιώτης» said

  Κι ένα σκακιστικό μεζεδάκι από τον Πολάκη στην αρχή της εβδομάδας, σε σχόλιό του για τις επιστολές των έξι βουλευτών
  «Όχι ματ, ΡΟΥΑ ΜΑΤ και αυξήθηκαν οι παραγγελίες σε μείζονα αντικαταθλιπτικά από την αξιωματική (και όχι μόνο) αντιπολίτευση!!!!!!»
  Εκτός κι αν εκείνο το «Όχι ματ,» αναφέρεται στα άλλα πιονάκια, εκείνα με τα κράνη, τις ασπίδες, τα δακρυγόνα και τις αντιασφυξιογόνες μάσκες.

 86. Κουτρούφι said

  #76
  Πράγματι Πατριώτη, ψάχνοντας, βρίσκουμε ότι ο όρος εισήχθη πρώτη φορά από τον Γερμανό R. Clausius το 1865 σε άρθρο του στη Γερμανική γλώσσα. Εκεί λοιπόν προτείνει τον όρο Entropie (Γερμανικά) από το ελληνικό «τροπή» (στο άρθρο η λέξη γράφεται στα Ελληνικά) για να περιγράψει ένα νέο -τότε- φυσικό μέγεθος. Εδώ ο σχετικός σύνδεσμος:
  https://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k152107/f406.image
  Όποιος ξέρει γερμανικά ας μας μεταφέρει τα γραφόμενα στο σημείο αυτό.

  Από πότε η «εντροπή» στα Ελληνικά άρχισε να σημαίνει αισχύνη, όνειδος και τα παρόμοια;

  (Πάντως, τη σημερινή εποχή, τα μάρμαρα της Ακρόπολης τα έχει προστατέψει και ο σημερινός αναπλ. υπουργός Παιδείας, ο Φωτάκης, με τα λέιζερ του)

 87. Αιμ said

  Γιατί κύριε Σαραντάκο επί δώδεκα συναπτάς ώρας δεν ξεστραβώνετε τους αδαείς ανγνώστας σας ότι τα Νόμπελ απονέμονται αποκλειστικά σε ζώντες ;

 88. sarant said

  85 Καλώς τον Αντρέα! Δεν είναι θεός, είναι ημίθεος, περίπου.

  86 Η εντροπή εχει τη σημασία της ντροπής από τα ελληνιστικά-χριστιανικά χρόνια. Ας πούμε στις επιστολές του Παύλου.

 89. ΧριστιανοΜπολσεβίκος said

  Με τη σουηδική ή τη νορβηγική απονομή εύκολα τη πατάς, αφού είναι γνωστό ότι ο Νόμπελ ήταν Σουηδός.
  Αυτό που δεν ήξερα(Wiki): «Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στο Όσλο της Νορβηγίας, ενώ τα άλλα βραβεία απονέμονται στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. «… «Το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης δεν απονέμεται από σουηδική οργάνωση, αλλά από τη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ.»

 90. Χαρούλα said

 91. Μαρία said

  Αυθεντικό είναι https://www.antenna.gr/watch/1262215/the-2nightshow-oi-myges–o-konstantinos-mpogdanos

 92. IWN said

  Συγγνώμη, αλλά παραπλήσιος σημαίνει πρώτα γειτονικός και ύστερα παρόμοιος.

 93. Pedis said

  Τη βοήθεια του κοινού, παρακαλώ:

  1) Δεν κατεβαίνω για να γίνω Ιφιγένεια, ανεβαίνω ήδη ένα σκαλοπάτι στην πολιτική δράση. Στις τραγωδίες μπορεί η λύτρωση να έρχεται με τον θάνατο, στην περίπτωσή μας θα έρθει με ζωή και προοπτική, δεν είμαι μέρος μιας πολιτικής ανθρωποθυσίας…
  http://www.efsyn.gr/arthro/den-katevaino-gia-na-gino-ifigeneia

  Γιατί λέει ότι δεν θα γινει Ιφιγένεια; Του είπαν ότι αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος να μην σαλπάρουν τα καράβια του Τζιτζικώστα; Δεν καταλαβαίνω.

  2) Κάθε διαφορετική συμπεριφορά από αυτό το πρόσταγμα (με την καντιανή έννοια της λέξης) δημιουργεί μακρόχρονα προβλήματα ταυτότητας στην ίδια και μπορεί να συμβάλει στην αποδιάρθρωση του πολιτικού λόγου και του ορθολογισμού μιας σκέψης που είναι πιστή στον διαφωτισμό.
  http://www.efsyn.gr/arthro/o-aytarhismos-tis-laspis-kai-o-politismos-tis-dimokratias

  Τι εννοεί ο μέγιστος ως προς στο καντιανό πρόσταγμα (σε αυτό το ύποπτης ορθότητας ως προς τη χρήση της σύνταξης στα ελληνικά αλλά βαρυσήμαντο, ως προς τα υπονοούμενα-ξεκατινέ, άρθρο του);

 94. Μαρία said

 95. Θρασύμαχος said

  αι & ε σε αντιστροφή: https://www.lifo.gr/now/politics/225697/kammenos-eiste-psyxros-ektelestis-tsipras-den-e-afisa-na-gineis-neos-antonis-samaras «μας οδηγείται πλέον στην αντιπολίτευση … εδώ παίζετε το θέατρο του παραλόγου … ένα Κοινοβούλιο που στηρίζετε στον ΣΥΡΙΖΑ και αποστάτες»

 96. Κομίνης…διαιτητής… ο άνθρωπος που έκρινε τον περσινό τίτλο με όσα έγραψε στο φύλλο αγώνα κόντρα σε όσα είδαμε στην τιβί («ξέχασε» να γράψει πως πρώτα κατακύρωσε το γκολ ) Αμείβεται ακόμα γι αυτό- φέτος έχει ορισθεί περισσότερο από κάθε άλλο διαιτητή παρ’ ότι τα κάνει σαλάτα σχεδόν σε κάθε ματς. Προσωπικά πιστεύω πως δεν έχει την απαιτούμενη ψυχική υγεία για να διευθύνει αγώνες. Πριν από λίγο ξεπέρασε τον εαυτό του: ενας παίκτης του ΠΑΣ σε διεκδίκηση κεφαλιάς κτύπησε με την μύτη του αγκώνα του τον Ινσούα που έπεσε κάτω. Μετά ζαλιζότανε, αντικαταστάθηκε, πήγε στο νοσοκομείο και έχει κάταγμα !. Ο Κομίνης δεν είδε ούτε φάουλ. Ο Κομίνης δεν είδε το χέρι του Μπουζούκη. Ο Κομίνης είδε οφσάιντ παίκτη του ΠΑΟ που έφευγε μόνος καλυπτόμενος. Ο Κομίνης…

 97. sarant said

  95 Τα είπε λάθος ο Καμμένος και τους μπέρδεψε 🙂

  92 Έχετε δίκιο, όσο κι αν σήμερα δεν χρησιμοποιείται και πολύ με αυτή τη σημασία. Διορθώνω.

 98. 84: Είχε -και έχει- την ευκαιρία να το σώσει, να ανακαλέσει. Αλλά όπως βλέπεις στα σχόλια κάτω από τη δημοσίευσή του -πού έγινε στα καλά καθούμενα- στην αρχή επιμένει, μετά κάνει μια διπλωματική κωλοτούμπα, αλλά να μη φαίνεται τελείως, και συστηματικά αρνείται να δώσει βιβλιογραφία.

 99. Κώστας said

  86: Επειδή, όμως, θεωρώ πως είναι καλύτερο, τις ονομασίες τέτοιων σημαντικών για την επιστήμη μεγεθών να τις αντλούμε από τις αρχαίες γλώσσες, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούνται σε όλες τις γλώσσες αμετάβλητες, προτείνω το μέγεθος S κατά το πρότυπο της ελληνικής λέξης η τροπή «μεταμόρφωση» να το ονομάσουμε «εντροπία του σώματος». Τη λέξη εντροπία τη σχημάτισα επί τούτω κατά τέτοιον τρόπο που να προσομοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο στη λέξη ενέργεια, διότι αμφότερα τα μεγέθη, τα οποία θα ονοματιστούν με τις λέξεις αυτές, είναι ως προς τη φυσική τους σημασία τόσο συγγενή μεταξύ τους, που μου φαίνεται σκόπιμο να υπάρχει μια σχετική ομοιότητα στην ονομασία.

 100. Γιάννης Ιατρού said

  94: το έχει σβήσει ρε Μαρία

 101. sarant said

  98 Δυστυχώς έτσι είναι…

 102. cronopiusa said

 103. Κώστας said

  Ας μου συγχωρέσουν οι φυσικοί τον όρο «μεταμόρφωση», που ως αδαής χρησιμοποίησα στη μετάφραση πιο πάνω. Νομίζω, «μετασχηματισμός» είναι η κατάλληλη λέξη εδώ.

 104. Πέπε said

  @83:

  > > «…από σήμερα η γειτονική μας χώρα ονομάζεται πλέον Βόρεια Μακεδονία» // # Έτσι θα την ονομάζουν οι συριζόπληκτοι. Οι λοιποί Έλληνες θα τους λένε από σήμερα Βουλγαροσκοπιανούς.

  Δεν είναι ακριβώς έτσι σε μια δημοκρατία. Εσείς άμα θέλετε να τους λέτε Βουλγαροσκοπιανούς ή όπως αλλιώς νομίζετε, δε νομίζω ότι μπορεί κανείς να σας το απαγορεύσει. Αλλά υπάρχει πλέον μία συγκεκριμένη ονομασία την οποία αναγνώρισε επίσημα η Ελλάδα, κι αυτό δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τους πλειοψηφήσαντες στις τελευταίες εκλογές. Αλλιώς, να εφαρμόζει κι ο καθένας όσους νόμους ψήφισε το κόμμα του.

 105. Μαρία said

  98
  Αυτός πάλι ο μουρλός σχολιαστής!
  Ικτίνος Σταθοπουλος ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΦΙΛΕ Xenophon Moussas ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ DNA ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΥΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ.
  ΤΟΝΙΖΩ ΤΗΝ …..ΑΓΝΩΣΤΗ ΛΕΞΗ «ΕΥΠΑΙΔΕΥΣΙΣ» !
  (ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕ ΘΥΜΑΣΑΙ ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΙΧΕΣ ΦΩΝΑΞΕΙ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΥ ΗΧΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΓΕΙΑ ! ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΑΝ ΔΙΣΕΚΤΟΙ ΚΑΙΡΟΙ …..!)

 106. leonicos said

  47

  Jane, μου το χάλασες!

  Πάνω που σε πίστεψακι ετοιμάστηκα να επιτεθώ κι εγώ στον Σαραντάκο, αφού περάσω γενεές 14 και κάτι τον κακόψυχο Ιατρού,

  είδα πως κάεις πλάκα.

  Τι έγιναν ο γίγαντες γιαχνί;

  Εγώ αγορασα αύρους από την Καστοριά. Νμίζεις ότι τρως καστανο

 107. leonicos said

  μούρους γίγαντες.

 108. Γιάννης Κουβάτσος said

  93: Λάθος έκφραση. Στο διασυλλογικό σκάκι, οι ομάδες βάζουν απέναντι στον «άπαιχτο» παίκτη της αντίπαλης ομάδας έναν αδύναμο δικό τους παίκτη και κρατάνε τους καλούς για να μαζέψουν πόντους στις άλλες σκακιέρες. Στη Μακεδονία προβλέπεται να μαυριστούν οι υποψήφιοι του Σύριζα, οπότε ο τύπος της συνέντευξης θα «παίξει θυσία» στον Τζιτζικώστα.

 109. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μιας και μάθαμε τη λέξη ,οι πιο πολύ φαντάζομαι, πρώτη φορά,να την εμπεδώσουμε με την παρήχηση μαψυλάκ
  Ω λόγια μαψυλακιστά
  και μαψυλακισμένα
  κάποια μαψυλακίσματα
  μα ζάλισαν κι εμένα

  Εδώ οι φίλοι από την Κουρούτα παραπονέθηκαν που δεν τους κράτησα *σπερνόζουμο* , κολλυβόζουμο παναπεί.

 110. leonicos said

  92

  Συγγνώμη, αλλά παραπλήσιος σημαίνει πρώτα γειτονικός και ύστερα παρόμοιος.

  Αγαπητέ, αν κρίνω από το όνομά σας, ίσως να μη μιλάτεκαλά ελληνικά

  κοντινος είναι ο πλησίον και ο πλησιόχωρος. Παραπλήσιος σημαίνει περίποτ όμοιος και ΔΕΝ σημαίνει ΠΟΤΕ κοντινός

 111. leonicos said

  72 Πμε Π

  Δοθέντος του σήματος αναχωρήσεως, μη επιβιβάζεστε

  Νομίζω ότι αυτή δεν είναι γενική απόλυτος. Πρόκειται για αναφορική μετοχη που σχετίζεται άμεσα με την επόμενη πρόταση.

  Αλλά νομίζω

 112. Γιάννης Ιατρού said

  109: χαχα Ο ιός της… «μαψυλακίας»…

 113. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  107,109
  «Οι πιο πολύ» εγώ, «μούρους» ο Λεώνικος, γεια σου φυτοφάγε Λεώ! 🙂 , καλά πάμε!

 114. 105: Κι απολαυστικό σχόλιο μετά, από θαμώνα του ιστολογίου εδώ…

 115. leonicos said

  Για τον κ. Μουσά

  Δεν μπορεί ένας επιστήμονας φυσικός να μιλάει έτσι για το DNA και να μην τα έχει χαμένα. Ξέρει ότι αποτελείται από μόρια και άτομα, τα οποία δεν έχουν καμιά ταυτότητα ούτε επιλογή, πέραν των επιγενών συνθηκών που τα κινουν.

 116. Μαρία said

  114
  Κάποιος παρέπεμψε κι εδώ. Και μακεδονομάχος ο ΞΜ https://aristeia.online/archives/17245

 117. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  112 χοχώχ! 🙂
  Αμώτο έχω δουλειές και χάνω τα μαψυλακίσματα και τις ύποπτες …λάκτες! Σκέψου να ψωνίσεις βράδυ από περίπτερο στον Υμηττό Lacta !

  *μΕ ζάλισαν κι εμένα βέβαια* στο 109

 118. leonicos said

  ἔστι δὲ ὁδὸς ἐς Ἡλίου πόλιν ἀπὸ θαλάσσης ἄνω ἰόντι παραπλησίη τὸ μῆκος τῇ ἐξ Ἀθηνέων ὁδῷ

  Ηροδοτος

 119. Κουτρούφι said

  #99, #103.
  Ναι, μετασχηματισμός είναι καλύτερα (και με πιο ευρεία αντίληψη, μετατροπή)

  Να επανέλθουμε όταν κάνας άλλος πάθει ή αισθανθεί ενθαλπία.

 120. sarant said

  114-116 Πάω να δω…

 121. Pedis said

  # 115 – Για τον κ. Μουσά

  Δεν μπορεί ένας επιστήμονας φυσικός να μιλάει έτσι για το DNA

  Κιεπειδής!;

  Shockley later wrote a book and became a professor at Stanford University. In the years following his Nobel, Shockley was known more for his ignorant views on race than his physics achievements. He maintained that blacks’ genetic inferiority prevented them from having the intelligence of whites.
  https://physicstoday.scitation.org/do/10.1063/PT.5.031416/full/

 122. Γιάννης Ιατρού said

  120: Τσσσσσσ! Απ΄ό,τι βλέπω, πάλι κραιπάλες! Το πρωί θα γυρίσει από το πάρτι ο Νίκος!

 123. Μουτούσης Κωνσταντίνος said

  Μαέστρος τῆς ποιητικῆς τέχνης ὅσο ὲλάχιστοι , ὁ Πίνδαρος , ξέρει πὼς νὰ συναρπάσει τὸν ἀναγνώστη μὰ καὶ νὰ τὸν προσγειώνει καταλλήλως ὂταν αὐτό ἀπαιτεῖται.
  Δύο ἀκόμη λέξεις του ποὺ ἒχουν συνάφεια μὲ τὴ ματαιότητα βρίσκουμε σ’ἒναν καὶ μόνον, ἐκπάγλου ὡραιότητος ,στίχο του :« μεταμώνια θηρεύων ἀκράντοις ἐλπίσιν» ποὺ θυμίζει ἒντονα τὸ καρυωτακικόν « θὰ φύγουν καὶ θὰ ν’ ἡ καρδιἀ μου σὰ ρόδο ποὺ πάτησα χάμου »
  Μεταμώνια ἢ μεταμώλια τα μάταια και ἂκραντος ὁ ἀνεκτέλεστος, ὁ ἀνεκπλήρωτος , ἢ καὶ πἀλιν ὁ μάταιος

  ἀπό τὴν ἐκλεκτήν ὁμήγυριν δὲν λείπει καὶ ἡ Σαπφῶ, προτρεψαμένη :

  « σκιδναμένης ἐν στήθεσσιν ὀργῆς πεφυλάχθαι γλῶσσα μαψυλάκαν »

  ( σὰν ξεχυθεῖ ὀργή στὰ στήθια σου , προστάτεψε τὴ γλῶσσα σου ἀπό κούφα, μάταια λόγια )

  ὁπωσδήποτε, ἀπό τὸ νὰ ἀκούσεις κάτι τέτοιο ὡς ἠθικήν ἐπιταγή …μέχρι τὴν ὑλοποίηση … εἶναι μακρύς ὁ δρόμος. Ἐξ’ οὖ καὶ τὀ ὁμηρικόν ( μιὰ καὶ ἀνεφέρθησαν καὶ ἀρχαῖες φράσεις παροιμοιώδεις )
  « μύθων τε ρητήρ ἒμεναι πρηκτῆρά τε ἒργων »
  εἶναι τὸ ἀντίστοιχο μ’αὐτό ποὺ χρησιμοποιοῦμε σήμερα, – ἀπὸ ὕμνον ὁμηρικόν ἐπίσης – , ἂμ’ ἒπος ἂμ’ ἒργον .

 124. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Καλησπέρα σας και πάλι από Ιλλινόϊ,

  1) Βγαίνω για να καταγγείλω ότι το κορυφαίο γλωσσικό ιστολόγιο στο Ρωμέικο, αρνήθηκε να ενημερώσει τους αναγνώστες του ότι χτές Σαββάτο 9 Φλεβάρη ήταν η Διεθνής Ημέρα της Θείας Ελληνικής Γλώσσης. Το επισημαίνουν στο Twitter οι παγκοσμίου κύρους εκδόσεις Brill και απαξιοί να το επισημάνει το Σαραντάκειο Ιστολόγιο!.. Αυτό τα λέει όλα, νομίζω…

  Με αφορμή αυτή την Ημέρα και για να λυσσάξουν οι κάθε λογής ανθέλληνες του παρόντος Ιστολογίου (Ιατρού, Πέπες, Blog-oti-nanai κλπ.) θα αποκαλύψουμε το εξής: Επειδής ορισμένοι ανθέλληνες χριστιανομπολσεβίκοι προσπαθούν να μάς πείσουν ότι ο ελληνόψυχος Βολταίρος ουδέποτε ξεστόμισε την παρακάτω ρήσι…

  το Επιτελείο μας αναρτά μερικά μόνο από όσα εκπληκτικά γράφει ο Μέγας Βολταίρος στο «Φιλοσοφικό Λεξικό» του για την Θεία Ελληνική Γλώσσα, και τα οποία αρνείται πεισματικά να αναρτήσει ο κ. Σαραντάκος στα 10 χρόνια λειτουργίας του Ιστολογίου του

  2) Σάς αποχαιρετώ για απόψε με μία ανεκτιμήτου αξίας πληροφορία. Μόλις ανεβάσαμε στον γνωστό κινέζικο ιστότοπο του αριστουργηματικό σύγγραμμα του Αρτεμιδώρου (2ος αιών μ.Χ.) «Ονειροκριτικόν», που κυκλοφόρησε το 2012 σε μιά μνημειώδη έκδοση από τις εκδόσεις του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με αριστερά το αρχαίο κείμενο και δεξιά την αγγλική μετάφραση. Κατεβάστε το ΕΔΩ με πλήρες search για γρηγορότερο ξεστράβωμα.

  Όπως γράφει η Wikipedia, μέγας θαυμαστής του Αρτεμιδώρου ήτο ο Εβραίος Φρόϋντ, ο οποίος αντέγραψε από τον Αρτεμίδωρο όλόκληρη την ερμηνεία των ονείρων. Το «Ονειροκριτικόν» του Αρτεμιδώρου είναι ένα απολαυστικό ανάγνωσμα, γεμάτο με γλωσσικούς θησαυρούς. Αρκεί να μεταφέρω μιά εκπληκτική φράση του που ελάχιστοι γνωρίζουν κάτω στο Ρωμέικο:

  «Ρωμαίος ών, Ελληνίδα μή γάμει. γήμας αυτός υπό της γυναικός εβλάβη πολλά»

  που σημαίνει… «αν είσαι Ρωμαίος, μή κάνεις γάμο με Ελληνίδα. Αυτός που νυμφεύθηκε Ελληνίδα υπέστη πολλές βλάβες από την γυναίκα του»

  ΥΓ: Επειδής είδα ότι βγήκε πρίν λίγο στο χτεσινό νήμα ο γηραιός παοκτζής κ. Gpoint, θυμήθηκα να σάς δώσω ένα σίγουρο για αύριο Κυριακή (7.30 μ.μ. στην Τούμπα, ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός): Ο ΠΑΟΚ δεν έχει καμμία τύχη, ούτε για ισοπαλία. Παίξτε ΑΦΟΒΑ το διπλό του Θρύλου για να πάτε Ταμείο. Εμείς θα παίξουμε νίκη Ολυμπιακού με δύο γκόλ διαφορά και πάνω, για μεγαλύτερα κέρδη. Οι γάβροι έχουν ανέβει ντοπαρισμένοι στην Θεσσαλονίκη και στην κερκίδα των επισήμων της Τούμπας θα είναι παρών ο ίδιος ο Μαρινάκης

 125. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Ανήκουστη ξεφτίλα για την έγκυρη «Καθημερινή» χτές Σαββάτο: Στο άρθρο του κύρ Τάκη Θεοδωρόπουλου, δύο φορές οι διορθωτές άφησαν να περάσει το λανθασμένο «μαΞυλάκας» (με ξεί!..) που ξεστόμισε ο Ζουράρις!.. Και η πλάκα είναι ότι ο κύρ Τάκης μάς διαβεβαιώνει ότι κύτταξε το λήμμα και στο Λεξικό του Δημητράκου!..

  ΕΡΩΤΗΣΙΣ ΚΡΙΣΕΩΣ: Θα τολμήσει ο κ. Σαραντάκος να κράξει την ιστορική γκάφα της «Καθημερινής»; Ή θα κρατήσει και πάλι στάσιν παλαιάς αρσακειάδος (= η σιωπή μου προς απάντησίν σου…), επειδής επικεφαλής των διορθωτών της «Καθημερινής» είναι ο φιλαράκος του ο Παντελής Μπουκάλας;

  Για την Ιστορία, ΙΔΟΥ τί γράφει ο Δημητράκος:

 126. Γς said

  114:

  >Κι απολαυστικό σχόλιο μετά, από θαμώνα του ιστολογίου εδώ…

  Είναι ο δικός μου.

  πιο κάτω εγώ

  και μετά κάποιος Γιάννης Κακόψυχος! [Ο Ντοcteur μας!]

 127. dryhammer said

  123. (επειδή αποφοίτησα με 12 στα Αρχαία)

  Αυτός ο «πρηκτήρας» σε ποιο κανάλι κάνει σχολιασμό, να το αποφύγω;
  (Αν και υποψιάζομαι πως τα πίνει κάθε βράδυ στο μπαρ «Judy’s»).

 128. # 127

  Τα πίνει ξεροσφύρι, μόνος του ή με παρέα και μεζέ ;

 129. Antonislaw said

  39
  Κι αλλο μεζεδακι για την καμπουρα του ιστορικιζοντα Καμπουρακη.
  Γραφει στο αρθρο του» Η τιμωρία της αγαμίας και της κακογαμίας» της 8-2-2019 στο newsit περι της » γραφής αγαμίου» οτι ηταν κατα την αποψη του » Όσοι έμεναν ανύπαντροι, τιμωρούνταν δια της λεγόμενης «γραφής αγαμίου». Ήταν μια λίστα με ανύπαντρους που όσοι ήταν γραμμένοι εκεί δεν είχαν δικαίωμα ψήφου, σπάνια καταλάμβαναν δημόσιο λειτούργημα και δεν απολάμβαναν τον σεβασμό των νεοτέρων που στη Σπάρτη ήταν νόμος.»

  Τωρα αν ολα τα λεξικα κ η βικι λενε οτι γραφη σημαινει αυτο που σημερα λεμε εγκληση ή μηνυση ή οπως λεει και το Λιντελ -Σκοτ «(γράφομαι) ως Αττ. δικανικός όρος, παραπεμπτικό βούλευμα, έγγραφη κατηγορία σε μια δημόσια δίκη, αυτεπάγγελτη από την πολιτεία κατά εγκληματιών δίωξη, αντίθ. προς το δίκη (που σημαίνει την ιδιωτική καταγγελία), σε Πλάτ. κ.λπ.»
  http://www.greek-language.gr/Resources/ancient_greek/tools/liddel-scott/search.html?lq=γρᾰφή

  Ή οπως λεει η βικι :
  Η Γραφή, σύμφωνα με το Αττικό δίκαιο, όπως ονομάσθηκε γιατί η καταμήνυση έπρεπε να γίνεται πάντα εγγράφως, ήταν κάθε δίκη που εφάπτονταν του δημοσίου συμφέροντος.[1] Τη γραφή μπορούσε να παρουσιάσει (γράφεσθαι) όχι μόνο ο αδικηθείς, αλλά ο βουλόμενος Αθηναίων οις έξεστι (και ο κάθε Αθηναίος σε περιπτώσεις που επιτρέπονταν), εκτός από τα φονικά που δικαιούνταν να εισάγουν μόνο οι συγγενείς του παθόντος.[2]»

  https://el.m.wikipedia.org/wiki/Γραφή_(Αττικό_δίκαιο)

  Επομενως «γραφη αγαμίου» σημανε οχι βεβαια » λιστα ανυπαντρων» αλλα εισαγωγικο εγγραφο δικης

  https://www.newsit.gr/mia-stagona-istoria/i-timoria-tis-agamias-kai-tis-kakogamias/2713607

 130. dryhammer said

  128. Παρέα, φευ, θα έχει αλλά οι μεζέδες του τρώγονται μόνο από γινάτι…

 131. sarant said

  129 Ωχωχωχ!

 132. Μουτούσης Κωνσταντίνος said

  @127

  Καλό.

  Πρὸς ὑπενθύμισην ( καὶ μόνον ! ) τῶν διαλαμψάντων είς τὸ μάθημα τῶν ἀρχαίων ( ἐνὶοτε μὲ τὴν ἀπουσίαν των , γεγονός ποὺ καθόλου βεβαίως δὲν ἀποκλείει νὰ ἐλάμπρυνον ταυτοχρόνως καὶ … τὸ παρεάκι των ) πρῆξις παρ’ Ὁμήρω εἶναι ἡ πράξις , ἡ τέλεσις πράξεως , ἂρα καὶ πρηκτήρ ὁ δρῶν , ὁ πράττων ( ἢ πράσσων, μἐ μιὰν ἰδέα προσοχῆς ἐπιπλέον στὴν ὸρθογραφία ὅπως μὴ ἐπέλθει σύγχυσις μὲ τὴν πράσινη μεσογειακή κουζίνα ! )
  Ρητήρ ἐπίσης , μὲ μιὰ μικρή παραλλαγή τὸ λέμε καὶ σήμερα , ὁ ρήτωρ ἢ καὶ ἁπλῶς ὁ ὁμιλῶν

  καλημέρα

 133. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @129. Θυμήθηκα τ᾿ ἀργομουνιάτικα στὴ Χίο, κατὰ τὴν Τουρκοκρατία.

  Ἑκεῖ ἡ ἀγαμία δὲν εἶχε ἐπιπτώσεις δικαστικές, ἀλλὰ φορολογικές.

 134. Pedis said

  http://www.efsyn.gr/arthro/i-fake-logotehnia-dekaniki-ton-fake-news

 135. rogerios said

  129: Όχι ακριβώς.

  Εισαγωγικό δικόγραφο δίκης δημοσίου συμφέροντος είναι η «γραφή» ΣΚΕΤΗ. Η σύναψη «γραφή αγαμίου» θα συνεπαγόταν όντως δίκη με σκοπό τον κολασμό της αγαμίας του καθού. Μένει, βεβαίως, να δούμε αν υπήρξε τέτοιο πράγμα στο αρχαίο αττικό δίκαιο. Μοναδική μαρτυρία είναι, ως συνήθως, ο Πλούταρχος, ο οποίος, σε ένα σύντομο ηθικολογικό σύγγραμμά του («Περί της εις τα έγγονα ιλοστοργίας»), αναφέρει τα εξής: «Ὅρα περὶ τοὺς γάμους ὅσον ἐστὶν ἐν τοῖς ζῴοις τὸ κατὰ φύσιν. Πρῶτον οὐκ ἀναμένει νόμους ἀγαμίου καὶ ὀψιγαμίου, καθάπερ οἱ Λυκούργου πολῖται καὶ Σόλωνος…». Η μνεία αυτή οδήγησε κάποιους σύγχρονους μελετητές να υποθέσουν ότι ο Σόλων θέσπισε κάποια (όλως υποθετική) γραφή αγαμίου, αλλά γρήγορα η ρύθμιση περιέπεσε σε αχρησία. Άλλοι, πάλι, υπέθεσαν ότι η κατάληψη ορισμένων αξιωμάτων προϋπέθετε ότι ο εκλεκτός ήταν έγγαμος (λ.χ. για το αξίωμα του στρατηγού). Μόνο που καμία πηγή δεν μαρτυρεί την ύπαρξη τέτοιας δίκης στο δίκαιο της αρχαίας Αθήνας (βλ. λ.χ. και εδώ ), οπότε η ιστορία αποτελεί δημιούργημα της πλούσιας φαντασίας του Βοιωτού συγγραφέα.

  Πάμε τώρα στο καμπουράκειο «πόνημα», το οποίο εντάσσεται στο γνωστό πλαίσιο πρόχειρης παρουσίασης παραϊστορικών θεμάτων από τα Λιντλ με στόχο τον εύκολο εντυπωσιασμό και τη συλλογή μερικών κλικ. Ο Κ. μιλά για τη Σπάρτη. Και για την περίπτωση αυτή, πηγή μας είναι πάλι ο Πλούταρχος. Εκτός από το προπαρατεθέν απόσπασμα, έχουμε και μια αναλυτικότερη αναφορά στον Βίο του Λυσάνδρου (κεφ. 30, 4, in fine): «ἦν γάρ, ὡς ἔοικεν, ἐν Σπάρτῃ καὶ ἀγαμίου δίκη καὶ ὀψιγαμίου καὶ κακογαμίου· ταύτῃ δὲ ὑπῆγον μάλιστα τοὺς ἀντὶ τῶν ἀγαθῶν καὶ οἰκείων τοῖς πλουσίοις κηδεύοντας». Όπως, όμως, πολύ εύστοχα επισημαίνει ο Εντμόν Λεβύ «Θα πρέπει, κατά πάσα πιθανότητα, να επρόκειτο απλώς για κοινωνική πίεση, η οποία ενδεχομένως θα είχε ως συνέπεια την επιβολή κυρώσεων εκ μέρους των εφόρων, και όχι για νομοθετική ρύθμιση, μια και ακόμη και ο Πλάτων στους Νόμους διστάζει να συνηγορήσει υπέρ τέτοιας ρυθμίσεως, η οποία, εκτός από την οργή των ενδιαφερομένων, θα προκαλούσε το γέλιο». (Edmond Lévy «Sparte – Histoire politique et sociale jusqu’ à la conquête romaine», εκδ. Seuil, Παρίσι, 2003, σελ. 84-85)

 136. Γιάννης Ιατρού said

  129/135: Νομίζω πως «γραφή» ήταν πάσα καταγγελία που είχε σχέση με το δημόσιο, «δίκη» πάσα δικαστική υπόθεση ιδιωτικής φύσης

 137. Γιάννης Ιατρού said

  135b: Με τον Εντμόν Λεβύ (ή ανάποδα 🙂 ) συμφωνεί όπως φαίνεται και το λεξικό των Pierre Paris & G. Roques (Lexiques des Antiquités Grecques, 1909), σελ. 2, λήμμα «Ἀγαμίου γραφή»

 138. sarant said

  135-137 Πάντως λιστα ανύπαντρων δεν ήταν, έτσι;

 139. Γιάννης Ιατρού said

  138: Χαχα. Να απευθυνθούμε στον επί των επιγραφών ειδήμονα…, να μας πει αν σε καμιά αρχαία μικρή αγγελία, στα «κοινωνικά», έχει τίποτα με
  «αααγαμί*» (βλ. αααβαδιστα κλπ.) 🙂

 140. π2 said

  Τη στημένη λεμονόκουπα του Βαρβιτσιώτη πώς και δεν τη μνημόνευσε κανείς;

 141. π2 said

  139: Μπα. Υπάρχει ένα όνομα Αγαμήδης αν σ’ ενδιαφέρει.

  (Κατά τα άλλα, όπως τα λέει ο Ρογήρος. Οι ύστερες πηγές για το δίκαιο Αθήνας και Σπάρτης πρέπει να χρησιμοποιούνται με πολλή προσοχή όταν δεν επιβεβαιώνονται από παλαιότερες.)

 142. Μαρία said

  140
  Βλ.94, 100.

 143. π2 said

  142: A, σόρι, έψαξα για Βαρβιτσιώτη και στημένη και δεν βρήκα τίποτε οπότε νόμισα πως πέρασε απαρατήρητο.

 144. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Προς πάντα ενδιαφερόμενο για την «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας»:

  Φέτος μεν: https://sarantakos.wordpress.com/2019/02/01/february-7/

  Πέρυσι δε: https://sarantakos.wordpress.com/tag/%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B3%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B1%CF%82/

  Ευτυχείτε!

 145. Γιάννης Ιατρού said

  140: Α, νάτη η οθονιά, γιατί μετά το έσβησε … 🙂 βλ. #94 (#100) της Μαρίας

 146. Γιάννης Ιατρού said

  142: Απίκο είσαι ρε συ, ούτε νερό να πιει κανείς δεν προλαβαίνει 🙂

 147. Μαρία said

  Ο Δ. Καμπουράκης και οι ανιστόρητες σταγόνες του https://www.efsyn.gr/arthro/o-d-kampoyrakis-kai-oi-anistorites-stagones-toy

 148. Μαρία said

  146
  Όχι, ρε συ. Είδα Πιδύο και μπήκα.

 149. sarant said

  144 Θα βάλω και κάτι ακόμα, στα μέσα της επόμενης βδομάδας.

 150. ΓΤ said

  (Έντονος διάλογος μεταξύ Γ. Σαββίδη και Μαρινάκη στα αποδυτήρια της Τούμπας. Φήμες για στερρή διαφωνία περί ετύμου λέξεων προσώρας ανεπιβεβαίωτες. Δυστυχώς, Σάββας Θεοδωρίδης εκτός αποστολής. Ανάρτησις πανό Οξφόρδης «Macedonia is one and only and it’s here» διά γλώττης «καμακίων» εκφρασθείσα βαρυνούσης σημασίας γνώμη. Δεόμεθα υπέρ του 4-0)

 151. 143/140: Καταλάβαμε επιτέλους το 94.

 152. Pedis said

  Ειδική φορολογική επιβάρυνση για τους άγαμους (άνδρες) θεσμοθετήθηκε επί Μουσολίνι (1927). Μερικά χρόνια αργότερα την πλήρωσαν και οι έγγαμοι (και των δύο φύλων), αφού ήταν κατά κάποιον τρόπο υποχρεωμένοι να παραδώσουν τις βέρες τους «υπέρ πατρίδος».

  Για άλλες κοινωνίες, καθεστώτα δεν γνωρίζω.

 153. Pedis said

  Αλλά γιατί να υπάρξει ανάγκη για νομοθέτηση υποχρεωτικού γάμου για τους άνδρες; Εννοώ σε όλες τις κοινωνίες μέχρι πριν από μερικά χρόνια.

  Αν έμεναν ανύπαντροι ποιος θα τους έπλενε, θα τους μαγείρευε, θα τους μεγάλωνε τα παιδιά να πάνε να δουλέψουν, ποιος θα δούλευε στα χωράφια κλπ;

  Σήμερα, βέβαια, που υπάρχουν πλυντήρια, φουντ ντελίβερι, έχουν μάθει να ψήνουν μόνοι τους καφέ, είναι τρέντυ το μαγείρεμα, τα παιδιά κοστίζουν πολύ, σήμερα, ίσως, θα είχε ένα νόημα …

 154. 93, … καντιανό πρόσταγμα … Τι εννοεί;

  Αν το ερώτημα είναι «Τι δουλειά έχει εδώ το καντιανό πρόσταγμα» τότε δεν ξέρω αρκετά για να απαντήσω, αλλά αν είναι για την σημασία του όρου, εννοεί προφανώς την Κατηγορική Επιταγή/Προσταγή του Καντ, δηλαδή οι πράξεις πρέπει να έχουν καθολική ισχύ και δικαιολόγηση. Είναι αρχή που έχει εκφραστεί ισοδύναμα και με άλλους τρόπους και σε άλλες κουλτούρες.

  Για περισσότερα, με δόση χιούμορ, στα Existential Comics, τα οποία – σιγκχ – δείχνουν την αυτοσυγκράτησή τους σε λογοπαίγνια με τον Καντ δηλώνοντας 1916 Days without a Kant/Can’t Pun.

  Συγνώμη και πάλι αν εκόμισα γλαύκα.

 155. 76, … Σκουλικίδη … τὸ ἐντροπή, ἀντὶ γιὰ ἐντροπία, ἀπὸ τὸ «ἐντὸς τρέπεται» (ἡ ἐνέργεια). …

  Χωρίς να το έχω ψάξει πολύ, πιθανόν στα ελληνικά να υπήρξε θερμοδυναμική έλξη της εντροπίας και από την ομοιοκατάληκτη ενθαλπία, αν και στα «ξένα» enthalpy ακολούθησε το entropy, λέει η Βίκη.

 156. Pedis said

  # 154 (αρχή) – ούτε και μένα μου είναι κατανοητό τι εννοεί ο Κοτζιάς, μα ούτε και ο ίδιος το πολυξέρει, φοβάμαι. Ήθελε και μια επιμέλεια το κείμενο πριν δημοσιευτεί … (δηλ. να ξαναγραφτεί), οπότε άδικος κόπος …

  (τέλος) – μερικά είναι πολύ καλά!

 157. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Με το όλο θέμα έχει ασχοληθεί εκτενώς ο συγγραφέας λογοτέχνης και μεταφραστής Νίκος Σαραντάκος, ενώ η ιστορία έχει λάβει πια διαστάσεις μύθου και στην ελληνική Wikipedia.»

  http://www.sport-fm.gr/article/to-megalutero-psema-pou-mathame-sto-sxoleio-gia-tin-elliniki-glwssa-kai-akoma-to-pisteuoume/3960071

 158. Γιάννης Ιατρού said

  Για να ξέρετε … 🙂

 159. Μαρία said

  158
  Κι άλλες πολιτικές προεκτάσεις του ματς.

 160. Γιάννης Ιατρού said

  159: Είδα κι ένα που έλεγε (περιληπτικά) κάτι όπως «Ολυ, Αεκ, Παοκ κέρδισαν επί Σύριζα, μόνο ο Παο δεεεν …» αλλά δεν το βρίσκω τώρα 🙂

 161. Γιάννης Ιατρού said

  160: χεχε, το βρήκα

 162. Μαρία said

  Είχαν ετοιμάσει και ένα τρίτο κύμα ύβρεων του στυλ όμβακες, τέττιγγες, οθνείοι, μεγαλαυχείς, βαρυβρεμέται, λασιόθριγγες, αλλά τις έχει κατοχυρώσει όλες ο Ζουράρις.
  http://www.avgi.gr/article/10811/9581170/episemans-32

 163. Γιάννης Ιατρού said

  χαχα, για δυο απ΄αυτά πήγα στο search ! 🙂

 164. (111) Λεώνικε, το «δοθέντος του σήματος αναχωρήσεως, μη επιβιβάζεσθε των αμαξοστοιχιών» είναι ακριβώς αυτό που λέμε στο συντακτικό «απόλυτη μετοχή» ή «γενική απόλυτος», κοινότατη στα αρχαία ελληνικά και στην καθαρεύουσα, αλλά και στα λατινικά, απ’όπου έχει περάσει και σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες. Αναφορική μετοχή θα ήταν αν έλεγε π.χ. «κατόπιν του ήδη δοθέντος σήματος…»

  (121) Ο Shockley υποστήριξε απόψεις ρατσιστικές και λανθασμένες, τις οποίες έχει ανασκευάσει ωραιότατα ο μακαρίτης Stephen Gould στο κλασικό του The Mismeasure of Man ([ου το έχουμε κουβεντιάσει κι εδώ) — αλλά όχι αυτόχρημα παράλογες. Θα ήταν δυνατόν μια φυλή να είναι εκ φύσεως εξυπνότερη ή λιγότερο έξυπνη (στατιστικά βέβαια) από μία άλλη, όπως μπορεί να ειναι (στατιστικά πάντοτε) ψηλότερη, παχύτερη κλπ. — απλώς δεν συμβαίνει. Όπως το συνόψιζε επιγραμματικά ο Gould, Human equality is a contingent fact of history.

 165. μαψυλάκας ολκής said

  Ο Ζουράρις αποκάλεσε τον Μητσοτάκη «αρχοδεξιό», ενώ ταιριάζει το αρχιδεξιός. Πρόκειται για λάθος ή υπονοούσε κάτι;
  Επίσης, μπήκαμε στο NATO το 1952, και όχι το 1953 (που είπε).

  Όσον αφορά το «μαξυλάκα», έχετε δίκιο: πρόκειται για ένα ακόμη σφάλμα (δεν είναι το πρώτο) του μακαρονιστή¹ Ζουράρι. Προφανώς εννοούσε μαψυλάκας (μάψ + ὑλακτῶν).

  Έχω ακούσει (και διορθώστε με αν δεν αληθεύει) ότι ο εφιαλτής των διερμηνέων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που καλούνται να μεταφράσουν από αγγλικά στη γλώσσα τους, είναι όταν ο Βρετανός ευρωβουλευτής τυγχάνει να είναι Σκωτσέζος ή χούφταλο Άγγλος συνταξιούχος ανθρακωρύχος (πρώην συνδικαλιστής του Εργατικού Κόμματος). Κανείς δεν καταλαβαίνει τίποτα!
  Είναι ευνόητο ότι όλοι αυτοί οι διερμηνείς έκαναν κωλοτούμπες (από τη χαρά τους) με το Brexit. Βέβαια, υπάρχει το ενδεχόμενο η Σκωτία να αποσχισθεί του Ηνωμένου Βασιλείου και να μπει στην ΕΕ (νομίζω πληροί τις προϋποθέσεις)· οπότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να επανέλθει ο εφιαλτής τους (έστω και μισός).

  Πιθανολογώ ότι παρόμοιο εφιαλτή θα βιώνουν και οι διερμηνείς τής Ελληνικής Βουλής, που καλούνται να αποδώσουν στη νοηματική ό,τι λέει ο Ζουράρις. Οι συμπαθείς κουφοί δεν θα καταλαβαίνουν τίποτα.

  ¹ μακαρονιστής: ο χρησιμοποιών στο λόγο αρχαϊσμούς εξεζητημένους ή/και αδόκιμους [και για δημιουργία εντυπώσεων (πχ Καρατζαφέρης)] – για τους Ευρωπαίους, μακαρονιστής είναι ο χρησιμοποιών λατινισμούς

 166. sarant said

  165 Δεν ξέρω αν οι διερμηνείς χάρηκαν με το Μπρέξιτ, τουλάχιστον οι φριλάνς, αφού όσοι διερμηνεύουν από τα αγγλικά προς τη μητρική τους χάνουν δουλειά.

 167. Pedis said

  # 164 – (121) Ο Shockley υποστήριξε απόψεις ρατσιστικές και λανθασμένες, τις οποίες έχει ανασκευάσει ωραιότατα ο μακαρίτης Stephen Gould στο κλασικό του The Mismeasure of Man ([ου το έχουμε κουβεντιάσει κι εδώ) — αλλά όχι αυτόχρημα παράλογες. Θα ήταν δυνατόν μια φυλή να είναι εκ φύσεως εξυπνότερη ή λιγότερο έξυπνη (στατιστικά βέβαια) από μία άλλη, όπως μπορεί να ειναι (στατιστικά πάντοτε) ψηλότερη, παχύτερη κλπ. — απλώς δεν συμβαίνει. Όπως το συνόψιζε επιγραμματικά ο Gould, Human equality is a contingent fact of history.

  -> αλλά όχι αυτόχρημα παράλογες …

  Σαφώς.

  Μα και η περίπτωση του ρατσιστή Shockley δεν είναι καθόλου παράλογη ή στατιστικά μη αναμενόμενη, ότι, δηλαδή, για άλλη μια φορά η μαύρη φυλή θεωρείται αυτοχρήμα κατώτερη.

  Για το άλλο: δεν θυμάμαι στο The Mismeasure of Man να γίνεται ειδική αντιμετώπιση των «θεωριών» του Shockley, που είναι και η τελευταία τρύπα της φλογέρας και δεν είχε και τον τρόπο του επαγγελματία βιολόγου να πλασάρει τον ρατσισμό με εύσχημο και επιστημονικοφανή τρόπο.

  (Ο Gould διαλύει με την λεπτομερή κριτική του ανάλυση πολλές από τις κατά καιρούς κατασκευές στο οικοδόμημα του «επιστημονικου» ρατσισμού.)

 168. Γιάννης Ιατρού said

  163: Άρτι επιστρέψας: Έγραψες (τό ΄κλεψα 🙂 )

 169. Γιάννης Ιατρού said

  168: Λάθος νήμα, σορρυ

 170. Μαρία said

 171. Μαρία said

  Καταλήγοντας στην ομιλία του ο κ. Κουνάδης ανέφερε χαρακτηριστικά πως, «η Ελληνική γλώσσα, φαινόμενο συνέχειας και ακτινοβολίας εξακολουθεί να είναι αντικείμενο θαυμασμού και σπουδής από κορυφαίους γλωσσολόγους, ελληνιστές και διανοουμένους» καθώς, «έχει θέσει ανεξίτηλη την σφραγίδα της σ’ όλες της δυτικοευρωπαϊκές γλώσσες που θεωρούνται ημιελληνικές ή κρυπτοελληνικές», οδηγώντας στο τελικό συμπέρασμα πως, «η Ελληνική είναι η τελειότερη γλώσσα του κόσμου. Πράγματι, η Ελληνική γλώσσα, γραπτή και προφορική, αποτελεί επίτευγμα του ανθρωπίνου πνεύματος ανυπερβλήτου τελειότητος».
  https://fanarion.blogspot.com/2019/02/blog-post_4.html

 172. sarant said

  171 Πρέπει να είναι η ίδια ομιλία που έκανε στην Ακαδημία και που σχολιάσαμε εδώ.

  Τα ημιελληνικές κτλ. τα έχει κατά κάποιο τρόπο γράψει ο Αδράδος.

 173. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εμένα μ’ αρέσει το «ανυπερβλήτου τελειότητος». Όχι για τον πλεονασμό, αλλά γιατί μου θυμίζει τον τρόπο που διαφήμιζε τα σαπούνια του ο Λογοθετίδης στον «Ζηλιαρόγατο».

 174. Πέπε said

  @171:
  > > «η Ελληνική γλώσσα […] εξακολουθεί να είναι αντικείμενο […] σπουδής από κορυφαίους […] ελληνιστές»

  Ε, ελληνιστές είναι, με τι άλλο θα ασχολούνταν;

  _____________________

  Για κάποιο λόγο η Γουορντπρες με πέταξε έξω. Πλέον σε κάθε σχόλιο πρέπει να ξανασυμπληρώνω τα στοιχεία μου. Από πού το διορθώνω;

  Ευχαριστώ.

 175. Μαρία said

  174β
  Κι εμένα το ίδιο.

 176. sarant said

  171-172 Ο Αδράδος στον πρόλογο της Ιστορίας της ελληνικής γλώσσας γράφει:

  Antes, cuando los romanos conquistaron el Oriente, el griego siguió hablándose allí. Y desde el siglo II a. C. influyó fuertemente en el latín y luego, directamente o a través del latín, en prácticamente todas las lenguas. Es un largo proceso que ha hecho que hoy nuestras lenguas, como he dicho en otras ocasiones, sean una especie de semigriego o criptogriego.

  …Και από τον 2ο αι. πΧ τα ελληνικά επηρέασαν έντονα τα λατινικά και στη συνέχεια, απευθείας ή μέσω των λατινικών, ουσιαστικά όλες τις γλώσσες. Πρόκειται για μια μακρά διαδικασία εξαιτίας της οποίας σήμερα οι γλώσσες μας, όπως είπα και άλλοτε, είναι ένα είδος ημιελληνικών ή κρυπτοελληνικών.

 177. Πέπε said

  175:
  Κι άλλους. Συζητείται δίπλα (στη Λάκτα).

 178. Μαρία said

 179. Μαρία said

 180. sarant said

  178 Περίεργος είμαι να δω τι θα πει στην επόμενη εκπομπή ο Τσουκαλάς

 181. Μαρία said

  Είχαμε κι αυτό το παρατράγουδο απο παρτιζάνους δίπλα στη γκέιτ φορ.

 182. ΣΠ said

  180
  Ε, τι να πει;

 183. sarant said

  182 Α, ευχαριστώ!

 184. Γιάννης Ιατρού said

  181: Πάντως για μερικούς αδικηθέντες άρχισαν οι εκδηλώσεις συμπαράστασης 🙂

 185. Γιάννης Ιατρού said

  Δ Α Γ Κ Ω Τ Ο !!!

 186. Μαρία said

 187. Γιάννης Ιατρού said

  186: Να πάρει θέση ο γνωστός αλεξιπτωτιστής του μπλογκ 🙂

 188. Γιάννης Ιατρού said

  184: (διόρθωση) Όπως με πληροφόρησε το επιτελείο, ο σύνδεσμος δεν ανοίγει.
  Εδώ ο σωστός σύνδεσμος για τις εκδηλώσεις συμπαράστασης

 189. Μαρία said

 190. Λ said

  Έχει και το ελληνικό ντιενέι κοινά γονίδια με την μπανάνα;

 191. loukretia50 said

  190. Καλώστην!

  Για κείνους που μας θεωρούν μπανανία, αλλά και γιαυτούς που με τις πράξεις τους το αποδεικνύουν!

 192. Λ said

  Απ’ ότι διάβασα είναι γεγονός. Ο άνθρωπος γενικά μοιράζεται κάποια γονίδια με το φυτό της μπανάνας.
  Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα

 193. Γς said

  192:

  Του χεριού μου ήταν ένας τύπος στην Εθνική που είχαμε μια κοντρούλα, κι άρχισε να με κυνηγάει.

  Του έκανα μερικά τσαλίμια, προς τέρψη των άλλων αυτοκινήτων που προσπαθούσαν να είναι κοντά μας για να το απολαμβάνουν.

  Η πιο ωραία στιγμή όμως ήταν όταν έπιασα μια μπανάνα που είχα δίπλα μου και του την έδειχνα με το αριστερό χέρι ψηλά έξω από το παράθυρο. Χαμός, για τα επόμενα 10-15 χιλιόμετρα.

  https://sarantakos.wordpress.com/2013/05/12/mpananes/#comment-171254

 194. sarant said

  192 Βρε καλώστην, σαν τα χιονια!

 195. Γιάννης Ιατρού said

  192: Χαιρετώ κι εγώ την Κύπρο 🙂

 196. Γιάννης Ιατρού said

  Η σημερινή πρόταση του Κ.Μ, για την αναθεώρηση του Συντάγματος

 197. Λ said

  Ευχαριστώ. Αγαπώ πολύ αυτό το ιστολόγιο αν και τώρα δεν το επισκέπτομαι συχνά.

 198. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  190,192,197 Ω! Τί βλέπουν τα μάτια μου! Λ. Καλώς όρισες!

 199. Μαρία said

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: