Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το άρθρο 16, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και ο Δυοβουνιώτης

Posted by sarant στο 15 Φεβρουαρίου, 2019


Πριν από καμιά πενηνταριά χρονια, στο δημοτικό, μαζεύαμε και παίζαμε χαρτάκια. Είχαν βγει τότε, λίγο πριν από τα 150 χρόνια της επανάστασης του 21 και μέσα στο πνεύμα της εθνοσωτηρίου, χαρτάκια με τους ήρωες του 1821. Κάποιοι ήρωες ήταν συνηθισμένοι, κάποιοι σπάνιοι, κάποιοι πολύ σπάνιοι. Στη γειτονιά μου ήταν σπανιότατος ο Δυοβουνιώτης, δεν τον είχε κανένα παιδί στο σχολείο. Κάποιοι μεγαλύτεροι είχαν συμπληρώσει όλο το άλμπουμ των ηρώων της εθνεγερσίας, με εξαίρεση τον Δυοβουνιώτη.

Μια ωραία πρωία, εκεί που αγόρασα 2-3 χαρτάκια από το περίπτερο, έτυχα τον Δυοβουνιώτη και, επειδή δεν είχα βλέψεις να συμπληρώσω το άλμπουμ αφού μου έλειπαν πολλά από τα απλώς σπάνια χαρτάκια, τον αντάλλαξα ύστερα από δημοπρασία και βρέθηκα με μάτσα ολόκληρα από Καραϊσκάκηδες, Κολοκοτρώνηδες, Νικηταράδες, Μιαούληδες, Κανάρηδες και άλλους μη σπάνιους ήρωες.

Αυτό το περιστατικό της παιδικής μου ηλικίας το ξαναθυμήθηκα προχτές, καθώς παρακολουθούσα τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση στη Βουλή. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, είπε: Διαλέξτε δύο άρθρα, όποια θέλετε, και θα τα υπερψηφίσουμε για αναθεωρητέα, αρκεί κι εσείς να υπερψηφίσετε τα άρθρα 16 και 24.

Ή, όπως λέγαμε στο δημοτικό, «σου δίνω τον Καραϊσκάκη και τον Γεωργάκη Ολύμπιο, μου δίνεις τον Παπαφλέσσα και τον Μήτρο Σαρκουδίνο;» Βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπήκε στο πνεύμα του παζαριού, αλλιώς θα μπορούσε να ζητήσει πέντε ή έξι άρθρα για τον Δυοβουνιώτη του, για το άρθρο 16 δηλαδή.

Θα έλεγε κανείς ότι η πρόταση Μητσοτάκη ευτελίζει τον θεσμό της συνταγματικής αναθεώρησης. Κάποιος άλλος θα έλεγε ότι μαρτυράει τον ζήλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αναθεώρηση του άρθρου 16, που εμποδίζει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Και οι δυο θα είχαν δίκιο, το ένα δεν αποκλείει το άλλο.

Πέρα από ιδεολογική αρχή, αυτός ο ζήλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων ισως οφείλεται εν μέρει και σε πιέσεις που δέχονται από σχολάρχες που θέλουν να ιδρύσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια -πρατήρια πώλησης πτυχίων που λίγο θα διαφέρουν σε ποιότητα σπουδών από την…. Ελληνική Αγωγή του Άδωνη Γεωργιάδη. Πάντως. η Νέα Δημοκρατία ήταν συνεπής στην υποστήριξη των ιδιωτικών πανεπιστημίων -και την προηγούμενη φορά που είχε τεθεί θέμα συνταγματικής αναθεώρησης, την περίοδο 2006-2007, την ίδια στάση είχε κρατήσει.

Η πολιτική δύναμη που μετέβαλε στάση από το 2006 ως σήμερα είναι το τότε ΠΑΣΟΚ και τώρα ΚΙΝΑΛ. Το 2006 ενώ αρχικά το ΠΑΣΟΚ είχε δείξει να συναινεί στην αναθεώρηση του άρθρου 16, υπήρξε οξύτατη αντίδραση της βάσης και της νεολαίας του κόμματος, χάρη στην οποία τελικά απετράπη η συμφωνία του ΠΑΣΟΚ, άρα και η αναθεώρηση του άρθρου. Μάλιστα, από ειρωνεία της τύχης, πρωτοστάτης της υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου το 2006 ήταν ο… Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος τότε ήταν ηγέτης της αριστερής, ας πούμε, πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ. Φέτος, το ΚΙΝΑΛ τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16.

Ωστόσο, η σχετική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας απορρίφθηκε κι έτσι το άρθρο 16 δεν συμπεριλαμβάνεται στις αναθεωρητέες διατάξεις. Αυτό σημαίνει πως η συζήτηση που ακολουθεί έχει χαρακτήρα μάλλον ακαδημαϊκό -αλλά δεν ταιριάζει αυτό σε μια συζήτηση για την ανώτατη εκπαίδευση;

Προσωπικά, πιστεύω ότι στην παρούσα συγκυρία θα ηταν αρνητικό να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 και να επιτραπεί η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και χαίρομαι που η κυβέρνηση της Αριστεράς υπεράσπισε το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Ο λόγος είναι ότι για να ιδρυθεί ένα στοιχειωδώς αξιοπρεπές ιδιωτικό πανεπιστήμιο χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις: 50 με 100 εκατομμύρια, το λιγότερο (και φυσικά, δεν μιλάμε για σχολές που έχουν ανάγκη από πολυδάπανες υποδομές, όπως ιατρικές ή πολυτεχνικές). Ακόμα και με τη σημερινή χλομή ανάκαμψη της οικονομίας, πιστεύει κανείς ότι θα υπάρξουν τέτοιες επενδύσεις; Χιμαιρικό ακούγεται. Κατά πάσα πιθανότητα, θα φτιαχτούν ψευτοσχολές, σε εύκολες ειδικότητες, χωρίς υποδομές, που θα δίνουν ψευτοχαρτιά.

Στη Δυτική Ευρώπη, στην οποία προσβλέπουμε, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έχουν μάλλον περιθωριακή θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση -και κανένα δεν είναι αξιόλογο. Για παράδειγμα στη Γερμανία, όπως διαβάζω, υπάρχουν 83 ιδιωτικά πανεπιστήμια στα οποία σπουδάζει το 1% των φοιτητών.

Εύρωστα ιδιωτικα εκπαιδευτικά ιδρύματα με υψηλό επίπεδο σπουδών υπάρχουν στις ΗΠΑ -αλλά βέβαια τα μεγέθη τους είναι απλησίαστα από τα δικά μας ιδρύματα. Χαρακτηριστικό είναι πως το Χάρβαρντ έχει endowment (χοντρικά, ρευστά διαθέσιμα) πάνω από 34 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου το 20% του ελληνικού ΑΕΠ. Ακόμα κι ένα μέτριο πανεπιστήμιο όπως της Νότιας Ντακότας, έξω από την πρώτη χιλιάδα της παγκόσμιας κατάταξης, έχει endowment 100 εκατομμύρια.

Και βέβαια, κάτι που δεν θέλουν να τονίζουν οι υπέρμαχοι της ιδιωτικοποίησης είναι το καλπάζον φοιτητικό χρέος στις ΗΠΑ, καθώς τα σπουδαστικά δάνεια έχουν ξεπεράσει το 1,5 τρισεκ. δολάρια και το 11,5% από αυτά δεν εξυπηρετούνται -το ποσοστό δεν είναι πολύ μεγάλο, αλλά το απόλυτο μέγεθος του χρέους δεν είναι ευκαταφρόνητο. Περισσότερα στατιστικά στοιχεία για το θέμα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Δεν θα γράψω περισσότερα, θα ακούσω τα δικά σας σχόλια. Κάποια στοιχεία που ανέφερα τα έχω πάρει από άρθρο του καθηγητή Περικλή Γκόγκα, αναπλ. καθηγητή Οικονομικών στο ΔΠΘ, γραμμένο «σε ανύποπτο χρόνο». Σας συνιστώ να το διαβάσετε ολόκληρο.

Αξιόλογα βρήκα και τα πρόσφατα άρθρα του Θοδωρή Αθανασιάδη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, από αριστερή βεβαίως σκοπιά. Ιδού το πιο πρόσφατο και μπορείτε μόνοι σας να περιηγηθείτε στα άλλα.

 

213 Σχόλια to “Το άρθρο 16, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και ο Δυοβουνιώτης”

 1. Λεύκιππος said

  Καληνύχτα Βαλεντίνε….

 2. Γς said

  Καλημέρα

  Πράγματι ασίγαστη αυτή η πρεμούρα για ντα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
  Αλλά γιατί σε παραξενεύει αυτή η τρτάμπα μεταξύ Τσίπρα-Μητσοτάκη.

  Μεταξύ κατεργαρέων…

 3. […] […]

 4. Σ said

  Είχα την ευκαιρία να σχολιάσω πρώτος, αλλά δεν είχα κάτι να πω γμτ. Πολύ γοητευτικός, πάντως, ο συνειρμός (με τα χαρτάκια, εννοώ).

 5. cronopiusa said

  «Εξαγορασμένα 20άρια και δίδακτρα, να η αριστεία τους»: Ο πρόεδρος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών για το άρθρο 16

  Καλημερούδια😊

 6. ndmushroom said

  Καλημέρα!
  Με τη δυνατότητα θέσπισης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, δύο πράγματα μπορεί να συμβούν: είτε (το «καλό» σενάριο) καλοπροαίρετοι επιχειρηματίες θα πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες επενδύσεις, δημιουργώντας πανεπιστήμια με κατάλληλες υποδομές και απορροφώντας τους καλύτερους εκπαιδευτικούς -από πού άραγε; Από τα δημόσια πανεπιστήμια, φυσικά-, πράγμα που θα δημιουργήσει εκπαίδευση δύο ταχυτήτων στην Ελλάδα -ποιοτικά πανεπιστήμια για τους έχοντες και (ακόμα πιο) απαξιωμένα πανεπιστήμια για τους μη έχοντες-, είτε (το «κακό» σενάριο) αντί για τα χιλιάδες Χάρβαρντ που οραματίζονται οι υπέρμαχοι των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα γεμίσουμε με χιλιάδες Trump Universities, όπου ιδιοκτήτες ΙΕΚ, αντί να συνάπτουν συμφωνίες συνεργασίας με ξένα πανεπιστήμια γα να δώσουν στα πτυχία τους την επίπλαστη αίγλη ενός πανεπιστημιακού πτυχίου, θα μετονομάσουν το κάθε ΙΕΚ Ξυνή σε Ξύνειο Πανεπιστήμιο και θα παραγγείλουν απλά ακριβότερο χαρτί για τα νέα τους διπλ… πτυχία.
  Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κοινωνία βγαίνει ζημιωμένη.
  Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ακόμα και στις ΗΠΑ, τον παράδεισο των ιδιωτικών πανεπιστημίων, τα πραγματικά μεγάλα και καταξιωμένα πανεπιστήμια ξεκίνησαν ως δημόσια, ανδρώθηκαν ως δημόσια και μόνο όταν η ποιότητά τους τούς επέτρεψε να απεξαρτηθούν από τη δημόσια (οικονομική) στήριξη «ιδιωτικοποιήθηκαν». Ας στηρίξουμε κι εμείς, λοιπόν, τα δημόσια πανεπιστήμιά μας μέχρι να φτάσουν σε αυτό το σημείο, και όταν φτάσουν ας αυτονομηθούν.
  Επειδή πάντως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι, αν δεν απατώμαι, Ενωσιακή επιταγή, υπάρχει ένας μάλλον απλός τρόπος να προσπεράσουμε το νομικό σκόπελο: να κατοχυρώσουμε συνταγματικά τη (δημόσια ή ιδιωτική) ΔΩΡΕΑΝ τριτοβάθμια εκπαίδευση, κι να αφήσουμε επιτέλους όλους τους εθνικούς ευεργέτες που επιθυμούν να προσφέρουν στον τόπο μέρος της αριστείας τους να το κάνουν, χωρίς να μπορεί κανείς να τους κατηγορήσει ότι το κάνουν για τα λεφτά. 🙂

 7. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 8. Γς said

  Και μια που ο λόγος για τα χαρτάκια, να κάτι και για την μανία με τους λότους των παιδικάτων μας:

  https://caktos.blogspot.com/2014/04/blog-post_29.html

 9. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια

  2 Ωστόσο, δεν υπήρξε τράμπα

  6 Κάπως έτσι είναι.

 10. cronopiusa said

 11. Γς said

  9 β:

  Η επιχειρηθείσα τράμπα. Αυτό εννοούσα.

  Οσο για το «κατεργαρέους», ο θεός να μας φυλάξει.
  Φοβάμαι ότι θα έχουμε να κάνουμε με ίδια και χειρότερα.
  Μπρουτάλ και χωρίς τα τσαλίμια του πλασιέ Τσίπρα ο Κυριάκος

 12. Κιγκέρι said

  «…και χαίρομαι που η κυβέρνηση της Αριστεράς υπεράσπισε το δημόσιο πανεπιστήμιο.»

  Νικοκύρη, με ξένισε το υπεράσπισε αντί του υπερασπίστηκε. Προβληματίζομαι..

 13. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα κι ἀπὸ ᾿δῶ.

  Συμφωνῶ κι ἐγὼ πὼς τὰ ἰδιωτικὰ πανεπιστήμια στὴν Ἑλλάδα θὰ εἶναι μιὰ ἀκόμα εὐκαιρία ἁρπαχτῆς γιὰ τοὺς σχολάρχες. Ἔχω πρόσφατη (περσινὴ) ἐμπειρία ἀπὸ τὴ φοίτηση τῆς κόρης μου σὲ ἰδιωτικὸ ΙΕΚ.

  Δὲν εἶμαι εἰδικός, ἀλλὰ ἔχω τὴν ἐντύπωση πὼς δὲν μᾶς λείπουν ἱδρύματα τριτοβάθμιας ἐκπαίδευσης· μᾶλλον ἔχουμε περισσότερα ἀπ᾿ ὅσα χρειαζόμαστε.

  Ἴσως μιὰ λύση γιὰ τὴν αὐξημένη ζήτηση καὶ γιὰ νὰ γλιτώσουμε τὴν οἰκονομικὴ αἱμορραγία πρὸς τὸ ἐξωτερικὸ θὰ ἦταν ἡ λειτουργία τμημάτων «ἐπὶ πληρωμῇ» μέσα στὰ ὑπάρχοντα δημόσια πανεπιστήμια, μὲ τὴν ἀντίστοιχη αὔξηση προσωπικοῦ καὶ βελτίωση τῶν ὑποδομῶν. Φυσικά, μὲ τὸν ἔλεγχο τῶν ἁρμοδίων ἀρχῶν.

  Δὲν ξέρω ἂν μπορεῖ νὰ γίνει.

  Καλύτερα ἂς μᾶς ποῦν οἱ πανεπιστημιακοὶ τοῦ ἱστολογίου.

 14. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Πολύ καλό το σημερινό άρθρο, καλή αφορμή για συζήτηση.
  Εξαιρετικό, αν και όχι πλήρες, και το άρθρο του κ. Γκόγκα που παρατίθεται. Όχι πλήρες, επειδή γράφτηκε για να αναδείξει (και το καταφέρνει) την πονηρή αντιπαράθεση δημόσιου-ιδιωτικού πανεπιστημίου από τους υποστηρικτές του ιδιωτικού τομέα, κι έτσι δεν εστιάζει καθόλου στις παθογένειες των ελληνικών ιδρυμάτων. Τα οποία ιδρύματα λειτουργούν δυστυχώς σε μεγάλο ποσοστό ως λογιστικό κόλπο μείωσης του αριθμού των ανέργων, παράλληλα ως ένας επιπλέον μηχανισμός παραγωγής τους, και της (μη παραγωγικής) ενίσχυσης των τοπικών οικονομιών όπως τα στρατόπεδα κάποτε. Τα έχουμε συζητήσει τόσες φορές, θα τα ξαναπούμε σήμερα, ελπίζω η συζήτηση να είναι γόνιμη.

  Σίγουρα θα αντιπαραθέσουμε και τις ιδεοληψίες μας οι σχολιαστές, αλλά θα υπάρξουν και επιχειρήματα, κι από εκεί μέσα βγαίνουν συμπεράσματα για τους αναγνώστες.

 15. Παναγιώτης Κ. said

  Σωστή η επισήμανση για τον…παιδισμό του αρχηγού της αξ.αντιπολίτευσης.

  Πολλά πράγματα στη χώρα μας εξηγούνται μόνο με όρους εξουσίας και πως αυτή θα διατηρηθεί και όχι τι εξυπηρετεί το κοινωνικό σύνολο.
  Προσωπικά δεν πιστεύω ότι η διατήρηση του άρθρου 16 γίνεται χάριν της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Δηλαδή να μην υποβαθμιστεί αυτή με την κατάργησή του!
  Μάλλον λογικές συντεχνιακού τύπου κυριαρχούν. Ο πανεπιστημιακός κλάδος έχει σημαντικά ερείσματα μέσα στην κυβέρνηση. Δεν έχουμε παρά να σκεφτούμε τους πανεπιστημιακούς που διετέλεσαν υπουργοί Παιδείας αλλά και υπουργοί σε άλλα υπουργεία.

  Νομίζω ότι η κοινωνία στην πλειοψηφία της τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ένα μέρος αυτής της πλειοψηφίας πολιτικά πρόσκειται στην παρούσα κυβέρνηση.

 16. Πουλ-πουλ said

  «σε πιέσεις που δέχονται από σχολάρχες που θέλουν να ιδρύσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια -πρατήρια»

  Σωστά, αλλά τα ποικιλώνυμα ΤΕΙ που κατέκλυσαν τη χώρα, και τώρα γίνονται πανεπιστήμια, τι ακριβώς εμπορεύονται;

 17. Γς said

  10:

  «Φωτιά και τσεκούρι» διαβάζω στην πρώτη γελοιογραφία της Κρόνης

  Το ίδιο διαβάζω και στο φίλο μου τον ΝΞ στο ΦΒ;

  «Σήμερα απόλαυσα το απύθμενο βάθος τής δημόσιας διοίκησης. Ζητώντας πιστοποιητικό γεννήσεως, διαπίστωσα ότι είχα γεννηθεί το 1744……Μα τον Γιαραμπή, φωτιά και τσεκούρι στους ανίκανους χαραμοφάηδες!!»

 18. LandS said

  Μια διορθωσούλα. Τα εν λόγω endownments δεν είναι ρευστά διαθέσιμα, αλλά γενικά χρηματοπιστωτικά στοιχεία (financial assets). Βεβαίως υπάρχουν αυστηροί κανόνες (set of guidelines) για να εξασφαλίζεται η καλύτερη μακροπρόθεσμη απόδοση αυτών των στοιχείων χωρίς την ανάληψη υπερβολικού ρίσκου. Συνήθως μόνο γύρω στο 5% του endownment (γιατί να μη το λέμε προικοδότηση; ) είναι, βάσει αυτών των οδηγιών, διαθέσιμο για τις κάθε είδους ετήσιες δαπάνες του κάθε ιδρύματος.

  Ειλικρινά τώρα, πιστεύει κανείς ότι αν έρθει ο Τζορτζ Σόρος στην Ελλάδα και πει «ρε σεις, αφού με έδιωξε η χώρα καταγωγής μου και για να μου συγχωρεθούν παγκοσμιοποιητικές αμαρτίες μου, λέω να βάλω ένα δισεκατομμύριο να φτιάξω ένα σχολειό με το αρμόζον ακαδημαϊκό επίπεδο στη χώρα σας που αγαπάει τους Ουγγρο-αμερικανο-εβραίους σπεκουλαδόρους» θα τον νοιάξει αν θα είναι αναγνωρισμένο ως ΑΕΙ από το Κράτος; Αν θα λέγεται κολλέγιο ή πανεπιστήμιο; Αν οι απόφοιτοι θα μπαίνουν στο Ελληνικό Δημόσιο με βαθμό ΠΕ;

 19. LandS said

  17 Εμφανίστηκες ο ίδιος στο Ληξιαρχείο έ; Εγώ τον καταλαβαίνω τον υπάλληλο 🙂

 20. ΓιώργοςΜ said

  13 Υπήρχε η δυνατότητα, για μεταπτυχιακά με δίδακτρα, αλλά καταργήθηκε. Ήταν ένας τρόπος αύξησης των εσόδων των ιδρυμάτων αλλά και των διδασκόντων «από το παράθυρο». Αμφιταλαντεύομαι για το αν είναι σωστό ή λάθος, υπάρχουν επιχειρήματα εκατέρωθεν.
  Εγώ πλήρωσα δίδακτρα στο ΕΚΠΑ για το διδακτορικό μου (τέλειωσα το ’16), αλλά ήταν σχεδόν συμβολικά, και καλύπτουν υποθέτω αναλώσιμα υλικά.

 21. ap8938 said

  η συζήτηση περί ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι όντως υποβολιμιαία. από την άλλη, το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης των ήδη υφιστάμενων πανεπιστημίων μένει στο απυρόβλητο. δεν πρέπει επιτέλους να ανοίξει και αυτή η συζήτηση ή δεν συμφέρει κανέναν; και με αυτό δεν εννοώ οτι «όλοι βολεύονται με αυτή την κατάσταση» ή «τα παίρνουν» κλπ αλλά οτι υπάρχει τρομερή ένδεια προτάσεων.

 22. Παναγιώτης Κ. said

  Αναπτύσσονται διάφορες θέσεις με προκείμενες αμφιβόλου εγκυρότητας.
  Για παράδειγμα, ότι υπάρχει διακαής πόθος για σπουδές, ότι τα νυν πανεπιστήμια λειτουργούν καλά και ότι θα επηρεαστεί η καλή τους λειτουργία από την λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων και πολλά άλλα.
  Τηρουμένων των αναλογιών, η λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας είχε αρνητική επίδραση στα δημόσια σχολεία;
  Η ίδια παρατήρηση και ερώτηση για την δημόσια και ιδιωτική υγεία κ.ο.κ

 23. […] Πριν από καμιά πενηνταριά χρόνια, στο δημοτικό, μαζεύαμε και παίζαμε χαρτάκια. Είχαν βγει τότε, λίγο πριν από τα 150 χρόνια της επανάστασης του 21 και μέσα στο πνεύμα της εθνοσωτηρίου, χαρτάκια με τους ήρωες του 1821. Κάποιοι ήρωες ήταν συνηθισμένοι, κάποιοι σπάνιοι, κάποιοι πολύ σπάνιοι. Στη γειτονιά μου ήταν σπανιότατος ο Δυοβουνιώτης, δεν τον είχε […] […]

 24. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κατ (πριν διαβάσω το άρθρο). Να καταγραφεί η όξυνση του «καλησπερισμού» :
  Μόλις καλησπέρισε Στοκόκκινο, κάποιος σημαντικός που γνωρίζει το θέμα και μιλάει για τα κόκκινα δάνεια.’Επαθα εμπλοκή με το καλησπέρισμα κι έπαψα ν΄ακούω… κ.Τσουκαλάς, να, «τον δίνω» 🙂 .

  (Tην πόρσε μου μέσα.)

 25. sarant said

  12 Το είχαμε συζητήσει εδώ
  https://sarantakos.wordpress.com/2015/12/09/yperasp/

  18 Δεκτή διόρθωση

 26. Παναγιώτης Κ. said

  Άσχετο. Κάθε φορά που θα στέλνω σχόλιο θα θεωρούμαι καινούργιος οπότε θα περιμένω έγκριση;
  Κάθε φορά που στέλνω σχόλιο πληκτρολογώ το μέιλ και το χρηστώνυμο. Αυτό δεν συνέβαινε πριν μια εβδομάδα.

 27. nikiplos said

  Καλημέρα… δύσκολη η συζήτηση αυτή… Συνήθως στενοχωριέμαι που βλέπω δεξιούς με συνθήματα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ της δεκαετίας του 90. Παιδικά απωθημένα θα μου πείτε, αλλά σίγουρα υπάρχει ζουμί από πίσω…

  Ας ξεκινήσουμε όμως λίγο … αντίστροφα… Ποιές ακριβώς είναι οι ανάγκες που έχει σήμερα η Ελληνική Κοινωνία από Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση?

  Μια ρετροσπεκτίβα πριν προσπαθήσουμε να απαντήσουμε. Στα 70ς η χώρα είχε τις εξής ανάγκες: Φυσικομαθηματικοφιλόλογους για τα σχολεία, Δάσκαλους, Λογιστές, Μηχανικούς για τις οικοδομές και Γιατρούς Δικηγόρους. Αυτό το μοντέλο των 70ς δούλευε καλά για τη χώρα, ως και το τέλος των 80ς, που τότε άρχισε να αχνοφαίνεται ο πληθωρισμός των πτυχίων.
  Ο πληθωρισμός αυτός έγινε περισσότερο έντονος στα 90ς. Οι φυσικομαθηματικοφιλόλογοι δεν διορίζονταν πια, ενώ τα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα έδιναν μια λύση. Οι μηχανικοί άρχισαν να βλέπουν τα πρώτα στάδια της υπανάπτυξης (από 400 βιομηχανίες του 1983, είχαμε 40 τέτοιες στα 1993), αλλά η οικοδομή κάτι έσωζε. Για τους λογιστές, τους Γιατρούς και τους Δικηγόρους τα πράγματα είχαν αρχίσει να δείχνουν τα δόντια τους…

  Ο εξορθολογισμός στην Γ’θμια εκπαίδευση θα απαιτούσε στα 90ς να μειωθούν οι εισακτέοι στα δημόσια πανεπιστήμια κατά 50%. Η χώρα όμως αντίθετα (με ΓΑΠ ΥΠΕΠΘ) αύξησε τους εισακτέους, ενώ παράλληλα και από την «πίσω πόρτα» ιδρύονταν Πανεπιστήμια κατά το κάθε χωριό και ΤΕΙ, κάθε πόλη και Πανεπιστήμιο… Στο μιλένιουμ ήρθαν και οι στρατιές των πτυχιούχων του εξωτερικού (κυρίως Αγγλία) να δηλώσουν κι αυτές παρούσες. Όλοι θέλουν δουλειά, αλλά, δουλειές δεν υφίστανται πλέον…
  Το πρότζεκτ ΟΑ2004, τελείωσε και μαζί μ’ αυτό και το όραμα…
  Μόνο που η χώρα δεν εξελίχθηκε… συνέχισε να έχει μόνο αυτές τις ανάγκες… Δεν έφτιαξε βιομηχανίες, ούτε ανέπτυξε διεθνείς υπηρεσίες, ώστε να έχει ανάγκη όλο αυτό το στρατό μεταπτυχιακών τίτλων που επιννοήθηκαν μεταξύ τυρού και αχλαδιού στη δεκαετία του μιλένιουμ και που μοιράστηκαν αφειδώς κυρίως σε Δημοσίους Υπαλλήλους…

  Ποιές είναι οι ανάγκες λοιπόν που έχει σήμερα η Ελληνική Κοινωνία από Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση?
  -Ο Διορισμός στο Δημόσιο
  -Καμία άλλη…

  Το δεύτερο ακούγεται ακραίο, αλλά δυστυχώς είναι η πραγματικότητα. Αν έκλειναν για 5 χρόνια τα Ελλ.Παν. τίποτε αξιομνημόνευτο δεν θα συνέβαινε στη χώρα, καθώς έχουμε ήδη υπερπληθωρισμό πτυχίων και μεταπτυχιακών.
  Πως σε μια χώρα που δεν έχει καμία ουσιαστική ανάγκη λοιπόν είναι αίτημα να ανοίξουν κι άλλα Πανεπιστήμια (ασχέτως αν είναι ιδιωτικά)?

  Ας το δούμε διαφορετικά… Ακόμη και αν φτιαχνόταν κάποιο αξιόλογο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο στη χώρα μας (που δεν…) κάποιος σοβαρός έχων και κατέχων θα έστελνε ποτέ εκεί το παιδί του να σπουδάσει? Ένα παιδί που έχει τα φόντα για σπουδές, όχι κάποιον στούρνο που θέλει να αγοράσει πτυχίο… Εγώ δεν το βλέπω λογικό. Εφόσον έχει την οικονομική δυνατότητα θα το στείλει στο εξωτερικό, στα επώνυμα…

  Επομένως τι είδους ιδιωτικά Παν. θα μπορούσε να λειτουργήσει η χώρα? Κυρίως να βαφτιστούν οι σχολές κοντοράβδη σε πανεπιστήμιο και να πηγαίνουν εκεί οι στούρνοι που υπό άλλες συνθήκες θα πήγαιναν σε κάποιο από τα περιφερειακά πανεπιστήμια… Αν αναγνωρίζονται από το δημόσιο για διορισμό, τον σκοπό τους θα τον έχουν πετύχει, γιατί η Ελληνική Κοινωνία αυτό ακριβώς θέλει… εύκολο πτυχίο χωρίς κόπο και διορισμό στη συνέχεια…

 28. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Μιὰ χρήσιμη πληροφορία (ἀπὸ τὴ συλλογικὴ σοφία τοῦ ἱστολογίου) θὰ ἦταν ὁ ἀριθμὸς αὐτῶν ποὺ ἀποφοιτοῦν ἀπὸ τὴ δευτεροβάθμια ἐκπαίδευση, αὐτῶν ποὺ εἰσάγονται στὰ ἑλληνικὰ ΑΕΙ καὶ αὐτῶν ποὺ φεύγουν γιὰ σπουδές στὸ ἐξωτερικὸ κάθε χρόνο.

 29. Η αξία του «χαρτιού» φαίνεται από την οικονομική ανταπόκρισή του στην αγορά. Κάποτε σου εξασφάλιζε ένα κομμάτι ψωμί το απολυτήριο δημοτικού ή σχολαρχίου σε εποχές που οι αναλφάβητοι κάνανε αυτοδύναμη κυβέρνηση με απλή αναλογική, μετά το χαρτί του γυμνασίου, στην εποχή μου ένα πτυχίο ανώτατης σχολής, σήμερα φυσικά τίποτε εκτός από κανένα ¨φωτογραφημένο» σε προκήρυξη μεταχαρτικό.
  Στην εποχή που το χαρτί του γυμνασίου σου έδινε ένα κομμάτι ψωμί κάθε πικραμένος είχε ιδρύσει κι ένα ιδιωτικό γυμνάσιο, δεν υπήρχε συνοικία χωρίς δύο από δαύτα (στην Κυψέλη θυμάμαι την Ιόνιο Σχολή και το θρυλικό του Νούσια με μουσικές τάσεις. Κι ένας θειός μου, πρώην γυμνασιάρχης στο Πρώτο είχε ιδρύσει ένα στα Εξάρχεια, ούτε που θυμάμαι πως το έλεγαν…
  Το κλου της υπόθεσης τότε ήταν η περιβόητος σχολή Λαζαροπούλου όπου όταν γραφόσουνα σε ρώταγαν αν θα φοιτήσεις ή θα περάσεις τον Ιούνη να πάρεις το χαρτί για να φροντίσουν για θρανίο αν θα φοιτούσες…
  Πλησιάζει η ώρα αυτή η πρακτική να κατακτήσει και τα πανεπιστήμιά μας.

  Επίλογος η τζιπόντιος ρήση -από πριν το 90-,η παιδεία στην Ελλάδα είναι νεκρή, δεν ανασταίνεται, κουβέντα όμως μπορεί να γίνεται- αυτό είναι πολιτική.

 30. LandS said

  Το «καλύτερο», οικονομικής φύσης (οθντκ), επιχείρημα υπέρ των ιδιωτικών, το ειδα εχτές στο φατσοβιβλίο.
  «Όταν θα έχουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια το κόστος των επιστημόνων που φεύγουν στο εξωτερικό θα το πληρώνουν οι γονείς, ενώ τώρα το πληρώνουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ. Το καταλάβατε ζώα;»

  Μας είπε και ζώα η κυρία!

 31. Γς said

  19:

  Το’ πιασα!

  Αλλά δεν διάβασες καλά. Δεν γράφω για μένα.

  Κάτι σχετικό μ αυτό που υπαινίσσεσαι ήταν όταν πήγα για μια ανανέωση, τότε, διαβατηρίου.\
  Μου ζήτησαν φωτογραφία και τους έδωσα μία από αυτές που είχα στην από μέσα.

  -Τι είναι αυτή κύριε; Πρόσφατη φωτογραφία.

  -Μα πρόσφατη είναι

  Πήγα στο μηχανάκι που έβγαζε αυτόματες και…

  -Δίκιο είχε…

 32. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα.

  Αυτό με τα ιδιωτικά, 😛 μη κερδοσκοπικά 😛 😛 πανεπιστήμια και η πρεμούρα του Μητσοτάκη γι’ αυτά έχει εξήγηση. Όποιος την ανακαλύψει κερδίζει χρυσούν ωρολόγιον.
  (tip: η αφορμή αναφέρθηκε στην ανάρτηση)

 33. LandS said

  29 Λαζαροπούλου μεγάλε! Που τη θυμήθηκες;

  31 🙂

 34. Ατακάμα said

  Πράγματι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα δε θα έχουν κάποιο νόημα. Άλλωστε φτηνές σχολίτσες, τύπου δημοσιογραφίας, υπάρχουν ήδη και κάνουν τη δουλειά του. Αυτό που θα πρεπε να αλλάξει στα δημόσια κατά τη γνώ,η μου όμως είναι η επιβολή διδάκτρων (πχ 500 Ε το χρόνο). Έτσι και οι φοιτητές θα σέβονται περίσσοτερο το Πανεπιστήμιο και το χώρο του και δε θα το βλέπουν σαν έναν ατέλειωτο καφενέ, όπως έκανα και γω αλλά και τα ίδια τα πανεπιστήμια θα μπορούν να καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα που τώρα αδυνατούν. Δυστυχώς η αντίληψη στην Ελλάδα ότι δημόσιο=τζαμπατζιλίκι έχει προκαλέσει καταστροφή.

 35. ΓιώργοςΜ said

  22 Στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, το επίπεδο εκπαίδευσης δε διαφέρει καθόλου (όπως με διαβεβαίωσε διευθυντής «καλού» ιδιωτικού Γυμνασίου, αλλά και από όσα ακούω από τα παιδιά μου). Διαφέρουν μόνο θέματα κτιριακών υποδομών και διοικητικής μέριμνας, κι εκεί όχι πάντα. Με καλύτερες διαδικασίες ως προς τη λογοδοσία των σχολικών μονάδων, ακόμη και τα σχολεία με κακή φήμη θα εξέλιπαν.
  Στον τομέα της υγείας, η δημόσια εξακολουθεί να έχει υπεροχή, ακόμη και μετά από τον πόλεμο και την υποβάθμιση που υπέστη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ακριβώς ώστε να μπορέσει ο (επίσης κρατικοδίαιτος) ιδιωτικός τομέας να φανεί ανταγωνιστικός. Με εξαίρεση κάποιες υπηρεσίες αιχμής και τις ξενοδοχειακές υποδομές, ο ιδιωτικός τομέας δεν παρέχει κάτι παραπάνω από τον δημόσιο.
  Αυτό που γίνεται με τα πανεπιστήμια, η απροθυμία για αντιμετώπιση των παθογενειών που τις γνωρίζουν όλοι και η οικονομική πίεση με διαρκώς μειούμενες αποδοχές στο προσωπικό και ιδιαίτερα στους καθηγητές, είναι πιστεύω ένας επιπλέον μοχλός πίεσης προς την κατεύθυνση των ιδιωτικών: Αν γίνει απαράδεκτα χαμηλό το επίπεδο, ακόμη κι ένα κακής ποιότητας ιδιωτικό ίδρυμα θα μπορέσει ίσως να προσφέρει κάτι αντίστοιχο. Στον τομέα της εκπαίδευσης φοιτητών όμως, δύσκολα θα κάνει κάτι σημαντικό ή έστω αποδεκτό στον τομέα της έρευνας, καθώς εκεί τα απαιτούμενα κεφάλαια είναι μεγάλα, οι αποδόσεις μικρές και αργούν πολύ, από πενταετία και πάνω.

  26 Το πρόβλημα προέκυψε πρόσφατα, εγώ ανακάλυψα πως (με τον Firefox τουλάχιστον), με δεύτερο κλικ πάνω στο κάθε πεδίο βρίσκει κανείς τις παλιές του καταχωρήσεις και δε χρειάζεται να πληκτρολογεί τα πλήρη στοιχεία κάθε φορά.

 36. spiral architect 🇰🇵 said

  @30: Αυτός/η που μας αποκάλεσε «ζώα» θεωρεί την εκπαίδευση, επένδυση. Ο μπαστουνοβλαχισμός των νεοελλήνων που στο επάγγελμα αντί για κρεοπώλης ή έμπορος, ή εργολάβος οικοδομών συμπληρώνει το «επιχειρηματίας».

 37. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Ή, όπως λέγαμε στο δημοτικό, «σου δίνω τον Καραϊσκάκη και τον Γεωργάκη Ολύμπιο, μου δίνεις τον Παπαφλέσσα και τον Μήτρο Σαρκουδίνο;» Βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπήκε στο πνεύμα του παζαριού, αλλιώς θα μπορούσε να ζητήσει πέντε ή έξι άρθρα για τον Δυοβουνιώτη του, για το άρθρο 16 δηλαδή.

  Θα έλεγε κανείς ότι η πρόταση Μητσοτάκη ευτελίζει τον θεσμό της συνταγματικής αναθεώρησης.

  Εσύ δεν έλεγες ότι είναι ωραίες οι συνεργασίες και οι συμβιβασμοί και πρέπει να τα συνηθίζουμε; 😉

 38. ΓιώργοςΜ said

  27-28 Σχετικά με τον αριθμό των εισακτέων, αυτοί αποτελούν το 80% περίπου των μαθητών της Γ Λυκείου (πρόχειρα και από μνήμης, αλλά δεν πέφτω πολύ έξω).

  Για τα πανεπιστήμια του εξωτερικού, η διαφορά κόστους σε σχέση με φοίτηση σε άλλη πόλη στην Ελλάδα είναι της τάξης του 10%, από πρόσφατες συζητήσεις που είχα με γονείς φοιτητών. Αν το παιδί μου δεν πετύχει στην Αθήνα πιθανόν να μη μπορέσω να υποστηρίξω τις σπουδές του σε άλλη πόλη· αν μπορώ, θα προτιμήσω να πάει στο εξωτερικό, το 10% κάπου θα βρεθεί. Η φοίτηση σε ένα πανεπιστήμιο που λειτουργεί υγιώς είναι από μόνη της μια τεράστιας αξίας εμπειρία, πέρα από το πτυχίο, χώρια που ανοίγουν περισσότεροι δρόμοι για δουλειά της προκοπής στο εξωτερικό. Εντός των συνόρων, ούτε σε 10 χρόνια και μόνο για τους γόνους ήδη εύπορων ή δικτυωμένων.

 39. ΓιώργοςΜ said

  30, 36 Ακόμη κι έτσι, η απύθμενη ηλιθιότητα της κυρίας που έκανε το σχόλιο δεν είναι σε θέση να καταλάβει πως και το κόστος εκείνου που φεύγει έξω (και πιθανότατα δεν θα ξαναγυρίσει παρά μόνο για διακοπές) το πληρώνουμε όλοι, δεν είναι μόνο τα δίδακτρα. Αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό, φοβάμαι πως σε 20 χρόνια τα ΝΑ σύνορα των αναπτυγμένων χωρών θα τελειώνουν πριν τα Βαλκάνια, ίσως και επίσημα.

 40. Πουλ-πουλ said

  24
  Τσουκαλάς…Τσουκαλάς…..
  Α, μήπως είναι εκείνος ο κύριος που είχε εισπράξει μια μυθική αποζημίωση συνταξιοδότησης;

 41. Avonidas said

  Ο λόγος είναι ότι για να ιδρυθεί ένα στοιχειωδώς αξιοπρεπές ιδιωτικό πανεπιστήμιο χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις […] Ακόμα και με τη σημερινή χλομή ανάκαμψη της οικονομίας, πιστεύει κανείς ότι θα υπάρξουν τέτοιες επενδύσεις;

  Τι σε κάνει να πιστεύεις οτι τα δημόσια πανεπιστήμια ΔΕΝ χρειάζονται γενναίες επενδύσεις;

  Άρα, αυτό που θα συμβαίνει ειναι αυτο που συνέβαινε πάντα: θα έχουμε υποχρηματοδοτουμενα δημοσια ΑΕΙ που θα ρημάζουν και θα παράγουν τοση μονο έρευνα οση επιτρέπει το φιλότιμο καποιων απληρωτων ηρώων, και θα καυχιομαστε οτι δεν αφησαμε το κεφαλαιο να αλωσει τη δημοσια εκπαιδευση.

  Σπουδαίο πραμα η δημόσια εκπαίδευση σε μια ιδιωτικοποιημενη χωρα.

 42. spiral architect 🇰🇵 said

  @27, 29: Άλλαξαν οι απαιτήσεις παιδιά! Στα ’80s τα μεταπτυχιακά κάθε λογής ήταν γι αυτούς΄που θα ακολουθούσαν ακαδημαϊκή καριέρα, εδώ ή έξω. Τώρα, ακόμα και για διορισμό μέσω ΑΣΕΠ στην Β’βάθμια εκπαίδευση το διδακτορικό είναι απαιτητό, ανεξάρτητα αν στην κατά Γκάους κατανομή των υποψηφίων έχει μεγαλύτερη βαρύτητα ο προπτυχιακός βαθμός.

 43. Πέπε said

  > > το Χάρβαρντ έχει endowment (χοντρικά, ρευστά διαθέσιμα) πάνω από 34 δισεκατομμύρια δολάρια…

  Γνωστό μου πρόσωπο, που ανήκει στο ερευνητικό και διδακτικό προσωπικό του Χάρβαρντ, ανακάλυψε τυχαία στις αποθήκες του ιδρύματος κάτι σημαντικά ελληνικού ενδιαφέροντος αρχεία, που μάζευαν σκόνη. Τα αρχεία αυτά βρίσκονταν εκεί από τις αρχές του ’70, η ιστορία μου έγινε πριν 2-3 χρόνια. Ρώτησε «τι είναι αυτά ρε παιδιά; Γιατί δεν τα κάνουμε κάτι;». Δεν υπήρξε καμία αντίρρηση, και πράγματι άρχισε η δουλειά για την ανακοίνωση και αξιοποίησή τους.

  Ο φίλος μου λοιπόν απόρησε: «αφού ήταν τόσο απλό, γιατί έπρεπε να περιμένουμε μισόν αιώνα;». Η απάντηση ήταν ότι αυτά τα αρχεία είναι μέρος ενός αχανούς συνόλου από παρόμοια αρχεία, μέσα στα οποία τα συγκεκριμένα είναι σταγόνα στον ωκεανό, και απλώς δεν είχε τύχει να πάρουν ακόμη τη σειρά τους, πράγμα που συνέβη όταν βρέθηκε κάποιος (ο ίδιος) που του κίνησαν εξόχως το ενδιαφέρον.

  Θέλω να πω: ακόμα κι ένα πανεπιστήμιο με πολλά λεφτά, δεν κάνει πάντα όλα όσα θα ήθελε -και μπορεί- να κάνει.

  Πόσο μάλλον χωρίς λεφτά!

 44. spiral architect 🇰🇵 said

  @41: […] Σπουδαίο πραμα η δημόσια εκπαίδευση σε μια ιδιωτικοποιημενη χωρα.

  Σωστό κι αυτό!

 45. Σχολιαστής said

  Ενδιαφέρον και το σημερινό άρθρο – δεν έχω να συμπληρώσω κάτι επί της ουσίας.
  Μια τυπική παρατήρηση:
  …σημερινή χλομή ανάκαμψη της οικονομίας…

  Άλλαξε η ορθογραφία της λέξης χλωμός και δεν το πήρα είδηση;

 46. spiral architect 🇰🇵 said

  @44: Χλωμός, αλλά και χλομός.
  (πάντως, εγώ το γράφω με ωμέγα)

 47. Triant said

  Καλημέρα.

  Το άρθρο του Π. Γκόγκα θα έπρεπε να δημοσιευθεί σε καμιά εφημερίδα της προκοπής. Από την άλλη, στη φυλλάδα που δημοσιεύθηκε μπορεί να το διαβάσουν και περισσότεροι 😦

 48. ΓΤ said

  Για τον Δυοβουνιώτη είχα διαβάσει παλιά στα «Καπάκια» του Παπαγιώργη, αν δεν λαθεύω, και, σίγουρα, στα «Πορτοκάλια της Παλαιάς Επιδαύρου» του Θοδωρή Γκόνη, ο οποίος γλαφυρά μας περιγράφει ένα υπέροχο επεισόδιο που δε θα ξεχάσω, και το οποίο αφορά δημόσια φροντίδα της γεννητικής περιοχής στα χρόνια της φουστανέλλας. «Να μπαρμπερίσωμε τ’ @@ μας», η χαρακτηριστική φράση, και ο Σαραντάκος, ρέκτης ήδη από τα δνοφερά χρόνια του τουρκικού ζυγού, σώζει, με τη σειρά του, το επεισόδιο στο http://www.sarantakos.com/kibwtos/mazi/gkonhs_dyoboyn.htm
  Για την ιστορία επίσης, και τα ευγενικά μουρλόσκυλα της μπάλας, η ομάδα «Δυοβουνιώτης» δίνει σήμερα τον αγώνα τον καλό στον Α’ Όμιλο της Α2 Κατηγορίας της ΕΠΣ Αργολίδας 🙂

 49. Avonidas said

  Αν έκλειναν για 5 χρόνια τα Ελλ.Παν. τίποτε αξιομνημόνευτο δεν θα συνέβαινε στη χώρα, καθώς έχουμε ήδη υπερπληθωρισμό πτυχίων και μεταπτυχιακών.

  Κοίτα, εγω δεν ειμαι μαοϊκος, αλλά μια Πολιτισμική Επανάσταση μας χρειάζεται! 😄

 50. Avonidas said

  «το κόστος των επιστημόνων που φεύγουν στο εξωτερικό» ειναι σαν τα διαφυγόντα κέρδη απο την πειρατεία: απολύτως πλασματικό. Η σιωπηρή παραδοχή είναι οτι αν μεναμε οι νεοι επιστήμονες στην Ελλάδα θα εκανε απόσβεση το δημόσιο… πώς, αλήθεια; Μαλλον αδριαντα θα πρεπε να μας στήσουν οι φιλελεδες, που δεν βαζουμε δοντι να διοριστουμε και να τους ζημιωσουμε περισσότερο 🙂

 51. spiral architect 🇰🇵 said

  @50: Άντε ρε, άμα ο καθένας τους έκανε από μια σταρτάπ με ιδέα π.χ. «Pivoting is a strategy for iteratively searching for a repeatable and scalable business model», θα γινόμασταν Σιγκαπούρη της Μεσογείου. 😀

 52. Χαρούλα said

  Καλό πράγμα η εκπαίδευση. Αλλά…
  Για μια τοσοδούλα χώρα όμως, που όσο κι αν αναπτυχθεί, μήπως είναι τεράστια η παραγωγή πτυχιούχων. Πριν μπούμε στην λογική Δημόσιο-Ιδιωτικό ίσως θα έπρεπε να γίνουμε ρεαλιστές για την μετέπειτα επαγγελματική αποκατάσταση των πτυχιούχων. Νομίζω ότι όλα γίνονται για να κρατούνται(λόγω πληθώρας) χαμηλά οι μισθοί και περιορισμένα τα δικαιώματα των εργαζομένων.
  Αν δεν αναπροσαρμόσουμε συνολικά τους κλάδους σπουδών, ή θα έχουμε Ελληνες επιστήμονες άνεργους, ή μετανάστες.
  Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια με την πληθώρα των ΙΕΚ, άρχισε να εμφανίζεται το φαινόμενο και στην επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση.
  Προσωπικά λοιπόν εκτιμώ, πως πριν συζητήσουμε για την ιδιωτική εκπαίδευση, θα πρέπει να δούμε αυτήν την αναπροσαρμογή.

  Και όχι δεν αποφεύγω να απαντήσω, απλά έχω εντοπίσει ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν βλέπει ιδιαίτερα την προέλευςη του τίτλου σπουδών, όσο την ικανότητα και τις …λιγότερες απαιτήσεις!

 53. Παναγιώτης Κ. said

  Διάβασα το άρθρο του Περικλή Γκόγκα και μάλλον ενίσχυσε την άποψη ότι συντεχνιακοί είναι ως επί το πλείστον οι λόγοι για τους οποίους αντιδρά ένα δυναμικό τμήμα της πανεπιστημιακής κοινότητας στην δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.
  Υπάρχει επίσης η διάκριση: Ιδιωτικά πανεπιστήμια και ιδιωτικά πανεπιστήμια ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ χαρακτήρα.

 54. Pedis said

  Για το ψευδοεπιχειρημα ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα συμβάλλουν στη βελτίωση των δημοσίων χάρη στον ανταγωνισμό κλπ: οσο συμβάλλουν τα ιδιωτικά σχολεία στη βελτίωση των δημόσιων!

  Πάρτε το επίπεδο των ιδιωτικών σχολείων: Ναναι ένα στα εκατό μηχανισμός με μη αποκλειστική εξυπηρέτηση του πελάτη ο προβιβασμός των μαθητών και οι φουσκωμένοι βαθμοι; Δύο στα εκατό; Άντε, και πολλά λέω. Με την έννοια δηλαδή ότι εκτός από τον προβιβασμό επί πληρωμή και το χάρισμα βαθμων γίνεται και κάποια δουλειά για το δέκα τοις εκατό των παιδιών των πελατών.

  Η προσέγγιση του Νικοκυρη ως προς τα ιδιωτικά πανεπιστήμια με βρίσκει συμφωνο.

 55. Alexis said

  #27: Ωραίο σχόλιο και πολύ σωστή ανάλυση.
  Τεράστιο πρόβλημα για τη χώρα ο υπερπληθωρισμός των πτυχιούχων.

 56. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>σχολάρχες που θέλουν να ιδρύσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια -πρατήρια πώλησης πτυχίων που λίγο θα διαφέρουν σε ποιότητα σπουδών από την… Ελληνική Αγωγή του Άδωνη Γεωργιάδη.

  Aυτή τη φράση, που συμπυκνώνει την κατάσταση, μα τον Άι Άνθιμο που είδα είναι της χάρης του σήμερο, θα την επαναλαμβάνω «κάθα νταϊντής» (κάθε τόσο) .

  Εκεί είναι όλο το ψητό παίδες, που δεν προλαβαίν να διαβάσω τώρα τα σχόλια σας.
  Εδώ με το ΕΑΠ έχει γίνει παραγωγή, φασόν τίτλοι, για προ και μεταπτυχιακά έναντι των μοριοδοτήσεων για τις θέσεις στο δημόσιο.

  Επί του θέματός μας, ο Θεόφιλος Σιχλετίδης τώρα (με κέφι) Στοκόκκινο ράδιο 105,5

 57. sarant said

  47 Σε φυλλάδα δημοσιεύτηκε;

  55τέλος: Συμφωνώ

 58. Σωτήρς said

  Για τα φοιτητικά δάνεια σίγουρα θα κάνει κάποιος ρελάνς και θα πει ναι αλλά και στη Σκανδιναβία όλοι οι φοιτητές δανείζονται και δεν χρεώνονται αλά αμερικέν. Αν πεις όμως σε Σουηδό για ιδιωτικό πανεπιστήμιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο το πιο πιθανό είναι να σε κοιτάει σα γύλος.

 59. Αὐγουστῖνος said

  Καλημέρα, ἔστω καὶ μὲ καθυστέρηση.
  Μερικὲς ἐνστάσεις ποὺ σχετίζονται μὲ τὶς ἰδεοληψίες τῆς ἑλληνικῆς ἀριστερᾶς, στὴν ὁποία θέλω νὰ πιστεύω ὅτι ἀνήκω, ἂν καὶ μὲ κάμποσες διαφωνίες:
  Πρῶτον: ποτέ μου δὲν κατάλαβα γιατὶ ἄλλο ἕνα δίπολο – κρατικὸ vs ἰδιωτικό. Τὸ δημόσιο, ποὺ εἶναι ὁ ἀντίθετος πόλος τοῦ ἰδιωτικοῦ, δὲν ταυτίζεται – οὔτε στὴν κλασσικὴ μαρξιστικὴ σκέψη – μὲ τὸ κρατικό. Θεωρητικὰ (μποροῦν νὰ) ὑπάρχουν δημόσιες μὴ κρατικὲς δομές, ἂν καὶ στὴν πράξη ἔχουν γίνει κρατικοδίαιτες. Παράδειγμα: ἕνα μὴ κερδοσκοπικὸ καὶ μὴ κρατικὸ πανεπιστημιακοῦ ἐπιπέδου ἳδρυμα, ὑπὸ τὴν ἐποπτεία τοῦ ἁρμόδιου ὑπουργείου, μπορεῖ νὰ φτιάξει μιὰ εὔρωστη αὐτοδιοίκηση. Στὴ Ρόδο ὑπάρχει ἡ ΑΣΤΕΡ (σχολὴ τουριστικῶν ἐπαγγελμάτων), ποὺ ἐδῶ καὶ πολλὰ χρόνια εἶναι παραδεκτό, ἀκόμα καὶ ἀπὸ ἐπίσημα χείλη σὲ ἀνεπίσημες συζητήσεις, ὅτι ἔχει ὅλες τὶς προϋποθέσεις γιὰ ἀναβάθμισή της σὲ ἀνώτατη. Ὑπάρχει τὸ ἐκπαιδευτικὸ προσωπικό, ὑπάρχουν οἱ ὑποδομές, ὑπάρχουν καὶ τὰ ἑκατοντάδες μικρὰ ἡ μεγάλα ξενοδοχεῖα γιὰ τὴν πρακτικὴ τῶν σπουδαστῶν. Λόγοι μικροπολιτικῆς ὁδήγησαν στὴν «ἀνωτατοποίηση» (τί λέξη!) τῶν ΤΕΙ, ἐξαιρουμένων τῶν ΑΣΤΕ ποὺ παραμένουν Ἀνώτερες. Θὰ μποροῦσε λοιπόν, μὲ τὸ κατάλληλο νομικὸ πλαίσιο, ἡ αὐτοδιοίκηση Α’ ἢ Β’ βαθμοῦ (Δῆμος ἢ Περιφέρεια) νὰ προχωρήσει στὴν μετατροπὴ τῆς ΑΣΤΕΡ σὲ ἀνώτατη σχολή, μὲ σχεδὸν μηδενικὸ κόστος.
  Ἄλλο παράδειγμα, πάλι ἀπὸ τὴ Ρόδο: Στὸ νησὶ ὑφίσταται Γενικὸ Νοσοκομεῖο (τέως νομαρχιακό). Οἱ κτιριακὲς ἐγκαταστάσεις του εἶναι ἀπὸ τὶς πιὸ πρόσφατες στὴ χώρα, τὸ νοσηλευτικὸ καὶ ἰατρικὸ προσωπικό, ἂν καὶ ἐλλιπὲς σὲ ποσότητα, ἄριστο, οἱ ἀνάγκες τῶν Δωδεκανησίων ἰδιαίτερα αὐξημένες, χώρια ὁ ἰατρικὸς τουρισμός (π.χ. νεφροπαθεῖς τελικοῦ σταδίου, αἱμοκαθαιρόμενοι). Ἡ δημιουργία ἰατρικῆς πανεπιστημιακῆς σχολῆς στὴ Ρόδο, μὲ ταυτόχρονη ἀνακήρυξη τῶν κλινικῶν τοῦ νοσοκομείου σὲ πανεπιστημιακές, εἶναι μᾶλλον ἀπίθανο νὰ γίνει ἀπὸ τὸ κράτος, μπορεῖ ὅμως κάλλιστα νὰ γίνει ἀπὸ τὴν Περιφέρεια Νοτίου Αἰγαίου καὶ νὰ χρηματοδοτεῖται ἀπὸ τοὺς μεγαλοξενοδόχους καὶ τοὺς μεγάλους τουριστικοὺς πράκτορες τοῦ νησιοῦ, ποὺ μόνο ὀφέλη μποροῦν νὰ ἔχουν ἀπὸ μιὰ τέτοια κίνηση.
  Δεύτερον: Ἡ διατήρηση τοῦ «κρατικοῦ μονοπωλίου» στὴν τριτοβάθμια ἐκπαίδευση δὲν ἐμποδίζει τὴν κακῆς ποιότητας ἰδιωτικὴ ἐκπαίδευση, ποὺ ἀνθεῖ καὶ εὐδοκιμεῖ οὔτως ἢ ἄλλως μὲ τὰ διάφορα παραθυράκια καὶ τὶς «καπατσοσύνες» τῶν ἐπιτήδειων. Ἴσα-ἴσα, τώρα εἶναι ποὺ παραμένουν ἀνεξέλεγκτες οἱ διάφορες σχολὲς τύπου ΙΕΚ ποὺ ὑπόσχονται, μέσα ἀπὸ συνεργασίες μὲ πανεπιστήμια τῆς ἀλλοδαπῆς, λαγοὺς μὲ πετραχήλια. Ἐμποδίζει ὅμως τὴ δημιουργία τῶν προαναφερθέντων μὴ κρατικῶν μὴ κερδοσκοπικῶν ἱδρυμάτων, μὲ ὅ,τι ζημιὰ αὐτὸ συνεπάγεται.
  Τὸ νὰ διαφωνεῖς μὲ τὴν «ἀριστερὴ» θέση τοῦ κρατισμοῦ δὲν συνεπάγεται ταύτιση μὲ τὴ (νεο)φιλελεύθερη θέση τοῦ Κούλη καὶ τῶν γκουροὺ τῆς σχολῆς τοῦ Σικάγου.
  Συγγνώμη γιὰ τὸ σεντόνι.

 60. NIKOS NIKOS said

  140 χώρες ονάμαζαν τα Σκόπια Μακεδονία. Οι έμπιστοι υπάλληλοι του κυβερνήτη μας Jeff Payat έπραξαν ως όφειλαν το χρέος τους και μας έβγαλαν από αυτή την δυσαρμονία του μαύρου προβάτου. Επιτέλους η αριστερά μας, διεύρυνε το NATO και μας μισοέβγαλε από την Ε.Ε. ( ποια άλλη χώρα της ΕΕ έχει capital control?).
  Τώρα ο κυβερνήτης μας μας ενθαρρύνει να είμαστε το μαύρο πρόβατο στην ιδιωτική εκπαίδευση και να παραμείνουμε η μόνη χώρα του πλανήτη χωρίς ιδιωτικά πανεπιστήμια. Έτσι το ντόπιο ακαδημαϊκό κατεστημένο θα συνεχίζει να έχει το πάνω χέρι και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα ρουφάνε το μορφωτικό και εργατικό δυναμικό της χώρας μαζί με εκατομμύρια συνάλλαγμα.
  Ποιος χρειάζεται άλλωστε τέτοιου είδους elite στην Ελλάδα; Ένας αγράμματος πρωθυπουργός με αδίστακτους, ασπόνδυλους συνοδοιπόρους ( δεξιούς και αριστερούς δεν έχει σημασία) μια χαρά μας πάει.( Σε λίγο και την κόκκινη μηλιά θα δούμε)
  Σύριζα και με τα δύο χέρια! Τα κουκιά μας παιδιά!

 61. nikiplos said

  53@, κάτι δηλαδή σαν τις … ΠΑΕ Μπέου και Μαρινάκη και Τίγρη που είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα… 🙂

 62. sarant said

  58 Γιατί δανείζονται όλοι; Διδακτρα;

 63. spiral architect 🇰🇵 said

  Θέσεις επιφανών συριζαίων στα σόσιαλ μεθ’ απαντήσεως:

 64. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  56. Ξέχασα, στο κυπραίικο παν/μιο να δεις (γκουγκλίσατε, για σχετικό σκάνδαλο , εξ αποστάσεως, με ισοτιμίες κλπ) .Kαραμπίζνα.
  Οι νομικές π.χ. αστενάζουν από την εντατική παραγωγή.Μεταπτυχιακά, με τη σέσουλα. Ο ΔΟΑΤΑΠ εδώ αγκομαχάει (ποικιλοτρόπως) .

 65. ΚΩΣΤΑΣ said

  Μη αναθεωρητέο το άρθρο 16 του συντάγματος. Ιδεολογικές αγκυλώσεις. Πάντα, το δικαίωμα της ελευθερίας και της ελεύθερης επιλογής τελούσε υπό περιορισμό στο χώρο της αριστεράς.

 66. voulagx said

  #65 Ναι! και το ’74 που ψηφιστηκε το ισχυον συνταγμα κυβερνουσε η αριστερα του σοσιαλμανη Καραμανλη.

 67. Σωτήρς said

  58 Η εμπειρία μου είναι από τη Σουηδία, παρόμοια είναι και στη Δανία, Φινλανδία απ’όσο έχω καταλάβει. Δίδακτρα δεν έχουν τα πανεπιστήμια, πριν έξι-εφτά χρόνια αναγκάστηκαν από την ΕΕ να βάλουν στους εκτός ΕΕ σπουδαστές.

  Το φοιτητικό δάνειο είναι για τα έξοδα διαβίωσης. Ουσιαστικά για νοίκι και φαγητό. Περίπου στα πεντακόσια ευρώ μηνιαίως εάν θυμάμαι σωστά. Μπορείς να επιλέξεις το ποσό που θα δανειστείς και το επιτόκιο είναι μικρότερο του 0.2%. Όλοι τα ξεπληρώνουν σε βάθος εικοσαετίας και βάλε.

 68. π2 said

  Όπως συνήθως γίνεται, η συζήτηση για κάποια θέματα στην Ελλάδα αποφεύγει την ουσία. Για τους υπέρμαχους της αναθεώρησης του άρθρου 16, οι αντιδρώντες είναι συλλήβδην οπαδοί της κρατικοδίαιτης οικονομίας ή μέλη της πανεπιστημιακής συντεχνίας ή έντρομοι μπροστά στον ανταγωνισμό της αριστείας, ή όλα τα ανωτέρω μαζί. Για τους αντιπάλους της αναθεώρησης, όσοι την επιδιώκουν είναι συλλήβδην όργανα των συμφερόντων των κομπιναδόρων της εκπαίδευσης. Δεν είναι έτσι. Ξέρω υποστηρικτές της αναθεώρησης του άρθρου 16 που πιστεύουν στ’ αλήθεια στον αναγκαίο ανταγωνισμό κρατικών και ιδιωτικών ιδρυμάτων, για ιδεολογικούς λόγους. Και, φυσικά, πολλούς αντιπάλους της αναθεώρησης, που απλώς ξέρουν ότι το επιχείρημα ότι η ύπαρξη των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα αποτελέσει πανάκεια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι ένα ιδεολογικό φληνάφημα χωρίς καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

  Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα που θα έπρεπε να μας απασχολήσει είναι γενικότερα η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, ασχέτως αν ο φορέας που την παρέχει είναι δημόσιος ή ιδιωτικός. Να δούμε τι σημαίνει για την εκπαίδευση το γεγονός ότι οι απόφοιτοι κάποιων ακριβών κολεγίων βρίσκουν εύκολα καλές δουλειές σε ορισμένους κλάδους, όχι λόγω της ποιότητας της εκπαίδευσης που απόλαυσαν, αλλά λόγω των γνωριμιών που σφυρηλάτησαν σε ένα συγκεκριμένο κύκλωμα. Να δούμε τι σημαίνει για την «δημόσια» παιδεία η ύπαρξη μεταπτυχιακών προγραμμάτων με ακριβά δίδακτρα, που δεν προσφέρει τίποτε επί της ουσίας πέρα από ένα ακριβοπληρωμένο χαρτί χωρίς αντίκρισμα στην αγορά (και μερικά φράγκα στον λογαριασμό των διδασκόντων, που ενίοτε απλώς βαφτίζουν τα προπτυχιακά τους μαθήματα μεταπτυχιακά). Να δούμε τι σημαίνει για την καταστατική αυτονόμηση του χώρου της παιδείας από τη σφαίρα της αγοράς (και για τη λειτουργία της παιδείας ως μηχανισμού άμβλυνσης κοινωνικών ανισοτήτων) η ρητή οδηγία «δεν πρέπει να κόβεται φοιτητής για ακαδημαϊκούς λόγους» σε βρετανικά πανεπιστήμια («κρατικά» κατά τα άλλα), επειδή ο πελάτης (ο φοιτητής που πληρώνει αδρά δίδακτρα) έχει πάντα δίκιο.

  Από τον μεσαίωνα κι έπειτα, η λογική της αυτονόμησης της σφαίρας της τριτοβάθμιας παιδείας είχε μια πολύ απλή και σοφή λογική: για να υπηρετήσει καλύτερα τις μελλοντικές ανάγκες της κοινωνίας (και, αργότερα, της αγοράς), τα πανεπιστήμια οφείλουν να διατηρήσουν την αυταξία της παρεχόμενης παιδείας. Η απόλυτη εξάρτηση του πανεπιστημίου από τις ανάγκες της αγοράς, η εργαλειοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δεν βοηθάει ούτε την οικονομία ούτε την κοινωνία. Κι αυτό είναι άσχετο με το αν οι πάροχοι της τριτοβάθμιας παιδείας είναι δημόσιοι ή ιδιωτικοί.

 69. Avonidas said

  #65. Αυτό είναι, το βρήκες! Μισούμε βασικές ελευθερίες.

  Την ελευθερία να πεινάς. Την ελευθερία να ψοφήσεις χωρίς φάρμακα και ασφάλιση. Την ελευθερία να αγοράσεις επαγγελματική κατάρτιση.

  Σκέτη τυραννίδα.

 70. Πουλ-πουλ said

  59
  Ωραία τα λες.
  Στο τέλος όμως τα έμπλεξες…
  Πότε θα μπορέσουμε να κάνουμε μια ανθρώπινη συζήτηση, χωρίς να χρειαζόμαστε διαπιστευτήρια από τους πολιτικούς;

 71. nikiplos said

  59@ Μια Ιατρική Σχολή είναι το καλύτερο παράδειγμα για να καταδείξει κανείς το άγονο ενός ιδιωτικού ΑΕΙ. Αν μας χαρίσει κάποιος σήμερα τα χρήματα εγκαθίδρυσης (κτήρια + εξοπλισμός κλπ που κοστίζουν περίπου 100.000.000€) και τα δίδακτρα είναι λίγα (5000€/έτος και αντιστοιχούν σε 250.000€ ανά έτος για 50 φοιτητές ) θέλουμε 6 έτη + 2 αγροτικά + 6 έτη για τις «καλές» ειδικότητες για να αποδώσουμε στην κοινωνία τους πρώτους ειδικευμένους, οι οποίοι θα αρχίσουν να αποπληρώνουν όσα ξόδεψαν για τις σπουδές τους.

  Ενδεικτικά και αν δεν θέλει κανείς να στείλει … μαζικά τουρίστες στον άλλο κόσμο, ένα λειτουργικό κόστος μιας καλής ιατρικής σχολής ξεκινάει περίπου 10.000.000€ (στα οποία δεν είναι υπολογισμένα ενοίκια κλπ)
  Ενδεικτικά εδώ: https://blogs.wsj.com/health/2008/04/04/what-does-it-cost-to-start-a-medical-school-anyway/
  Στα 14 αυτά χρόνια που θα αναμένουμε να πάρουμε κάτι πίσω από τους πρώτους αποφοιτήσαντες λογικά οι θα ξενοδόχοι των 12νήσων… θα πρέπει να βρουν να πληρώνουν 9.750.000€…

  Όσο για τα υπάρχοντα νοσοκομεία Ρόδου, Κω, Καλύμνου, μπορούν κάλλιστα να επανδρωθούν στα χρόνια αυτά με τους 2000 (άνεργους) περίπου που παράγουμε ήδη τώρα κάθε χρόνο + άλλους τόσους που μας έρχονται από τα εξωτερικά…
  (βάλτε τα κάτω να δείτε πως δεν βγαίνουν τα νούμερα, ούτε καλοπροαίρετα…)

 72. sarant said

  63 Εκτός του ότι βιάζεσαι να δεις παντού συμβιβασμούς, βάζεις και δασεία στην απάντηση.

 73. nikiplos said

  Εντούτοις για να μην με λέτε αρνητικό, θα μπορούσαν υπό συνθήκες και πολλές προϋποθέσεις να ιδρυθούν:

  Α. Σχολές που δεν παρέχει το ελληνικό δημόσιο.

  Παράδειγμα 1: Πχ σχολές ΙΑΤΑ (πιλότοι, καμαρότοι κλπ)
  Η Ελλάδα ενδείκνυται για πτητικό τουρισμό και το τραίνο το χάσαμε στα 90ς – κι αυτό άλλου ιερέως…

  Β. Θα μπορούσαν επίσης να δημιουργηθούν ιδιωτικά μη κρατικά ερευνητικά ινστιτούτα εφαρμοσμένης τεχνολογίας ώστε η υπερπληθώρα πτυχιούχων που παράγουν ήδη τα δημόσια, να οσμωθεί με αποφοίτους της ΕΕ σε κοινά προγράμματα έρευνας και τεχνολογίας για ιδιώτες σε όλον τον κόσμο. Φασόν στην αρχή και στη συνέχεια τσούκου-τσούκου λίγη δουλίτσα… Αυτά τα ινστιτούτα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδων ειδίκευσης, ΕΞΩ από τα Δημόσια Πανεπιστήμια, οι οποίοι να παρέχουν on board διδασκαλία και εκπαίδευση και ειδίκευση.

  Παράδειγμα 2: IT-installation and commissioning σε πλοία. Κάτι που σήμερα δεν γίνεται στην ημεδαπή… Έτσι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί κάποιο εγκαταλελειμμένο ναυπηγείο.

  Παράδειγμα 3: Αυτοκίνητα δεν πρόκειται να φτιάξουμε, υδροπλάνα όμως θα μπορούσαμε… Σε συνδυασμό με το παράδειγμα 1 θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα ένα εγχώριο δυναμικό…

  Ας μην ξεχνάμε πως ένα ιδιωτικό ερευνητικό ινστιτούτο μπορεί να απορροφήσει κονδύλια με πιο ευέλικτο τρόπο από ένα δημόσιο… Και να διακονήσει συνεργασίες με εταιρίες πιο εύκολα επίσης…

 74. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  69 Αβο >>Την ελευθερία να αγοράσεις επαγγελματική κατάρτιση.
  και να υποστείς -ελεύθερα!- την αγορασμένη επαγγ. κατάρτιση!

 75. spiral architect 🇰🇵 said

  @72: Άσε και θα δούμε. Προσωπικά, είμαι έτοιμος να δω τα πάντα.
  (το Gboard δεν ξεχωρίζει την απόστροφο από τη δασεία)

 76. Eli Ven said

  Εγώ είμαι υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης διότι εξαιτίας αυτού κατάφερα, μολονότι φτωχοχωριατόπαιδο, γιος ενός μελισσοκόμου και μιας αγρότισσας, να σπουδάσω. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο είναι ενάντια ο Μητσοτάκης.

 77. Faltsos said

  65
  «Πάντα, το δικαίωμα της ελευθερίας και της ελεύθερης επιλογής τελούσε υπό περιορισμό στο χώρο της αριστεράς.»

  Επιλέγω να στείλω το παιδί μου στο καλύτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα που θα μου υποδείξεις κ. Κώστα. Βάζεις τα δίδακτρα;

  Γιατί η «ελεύθερη» επιλογή ήταν πάντα μια μεγάλη απάτη για αφελείς…

 78. ΚΩΣΤΑΣ said

  66 Μη θυμώνεις, δεν είναι προσωπικό το θέμα. Ο κόσμος εξελίσσεται. Κάπου άκουσα στην τηλεόραση ότι σήμερα πάνω από 150 χώρες επιτρέπουν τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.

  69 –> Την ελευθερία να πεινάς. Την ελευθερία να ψοφήσεις χωρίς φάρμακα και ασφάλιση

  Ποτέ κάτοικοι χώρας της Ευρώπης ή της Αμερικής, που ανήκουν στον «δυτικό» λεγόμενο κόσμο, δεν κατέφυγαν, ως πρόσφυγες ή μετανάστες, σε κομμουνιστική χώρα για να επιβιώσουν. Πείτε μου σχετικό παράδειγμα, αν ξέρετε κάποιο τέτοιο. Ποιοι λοιπόν πεινούσαν και «ψοφούσαν» χωρίς φάρμακα, ψάξτε αλλού. Και ρίξτε και μια ματιά στη Βενεζουέλα σήμερα.

 79. Faltsos said

  73
  Αυτά που περιγράφεις (ιδιωτικές σχολές τύπου ΙΕΚ, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ) δεν τα απαγορεύει το σημερινό σύνταγμα

 80. sarant said

  75 Για το «μεθ» λέω, στο μεθ’ απαντήσεως. Μετ’ απαντήσεως είναι.

 81. spiral architect 🇰🇵 said

  @80: 😳

 82. ΓιώργοςΜ said

  50 Το κόστος των επιστημόνων που φεύγουν στο εξωτερικό είναι μεγάλο και δύσκολα υπολογίσιμο.
  Τι θα γινόταν πχ αν ο αριθμός των εισακτέων ήταν 40-60% μικρότερος; Το κόστος ανά φοιτητή μπορεί να ήταν το ίδιο ή λίγο μικρότερο (σίγουρα όχι αναλογικά), η ποιότητα της εκπαίδευσης καλύτερη, και ίσως κάποιοι έφηβοι να έμπαιναν στη σκέψη να μη σπουδάσουν και να ψάξουν κάποια επαγγελματική αποκατάσταση εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τώρα, εγώ αφέντης, εσύ αφέντης, ποιος θα βόσκει τα γελάδια; Όλοι θέλουν (και δικαίως) να κάνουν κάτι που να βασίζεται στις σπουδές τους, και οι περισσότεροι, αν όχι όλοι απογοητεύονται: Είτε δε βρίσκουν τη δουλειά που θα ήθελαν, είτε αυτή είναι κακοπληρωμένη.

  Δεν ανατρέπεται με την διοικητική ή με άλλον τρόπο ανάσχεση αυτής της ροής. Το πρόβλημα λύνεται όταν δεν υπάρχει ανάγκη για τέτοια ροή, επειδή οι παραγόμενοι απόφοιτοι απορροφούνται σε μεγάλο ποσοστό από την εγχώρια αγορά. Είτε επειδή η εγχώρια αγορά είναι τόσο μεγάλη για να απορροφήσει τον αυξανόμενο αριθμό τους, είτε επειδή ο αριθμός τους είναι τόσο μικρός ώστε να μην περισσεύουν από τις γνωστές ανάγκες της εγχώριας αγοράς.

  Όταν η πολιτική παιδείας στο θέμα αυτό, στα τελευταία 30 χρόνια που την παρακολουθώ, συνοψίζεται στο «αυξήστε τις θέσεις», ώστε σχεδόν όλοι να μπορέσουν να φοιτήσουν σε κάποιο τριτοβάθμιο ίδρυμα, λογικό είναι να συμβαίνουν αυτά που συμβαίνουν.

  Στο #42 ειπώθηκε κάτι που ίσως πέρασε απαρατήρητο: Το Υπ. Παιδείας μοριοδοτεί τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά των υποψήφιων καθηγητών μέσης εκπαίδευσης. Πολύ σχετικό με τον πληθωρισμό που αναφέρθηκε.
  Μια ορθολογική διαχείριση θα έβγαζε εκτός διαδικασίας τους διδάκτορες, λόγω υπερβολικών προσόντων, εκτός ίσως από κάποιες ειδικές περιπτώσεις. Ποιος διδάκτορας Μαθηματικών μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιημένος διδάσκοντας μαθηματικά στην Α΄ Γυμνασίου; Με τι όρεξη πάει στη δουλειά αυτός ο άνθρωπος, και πόσο διεκπεραιωτικά τη χειρίζεται; Πόσο καλύτερα θα έκανε τη δουλειά ένας απλός πτυχιούχος που έχει το μεράκι να διδάξει, κι έχει ασχοληθεί με την παιδαγωγική;
  Αντί γι’ αυτό, δίνουμε ένα μισθουλάκο εν είδει επιδόματος ανεργίας, για να μη φύγουν οι προσοντούχοι στο εξωτερικό. Απογοητευτικό το βρίσκω.

 83. Αὐγουστῖνος said

  @nikiplos (71): Ἔφερα σὰν παράδειγμα τὴν ἵδρυση Ἰατρικῆς Σχολῆς στὴ Ρόδο ὡς κάτι τὸ ἐφικτό, γιατί:
  α) Ὑπάρχει ἤδη Πανεπιστήμιο Αἰγαίου, μὲ σχολὲς ἀνθρωπιστικῶν ἐπιστημῶν (Παιδαγωγικὲς καὶ Μεσογειακῶν Σπουδῶν), ὁπότε ὑπάρχει, ἔστω καὶ μὲ ἀδυναμίες, κτιριακὴ καὶ διοικητικὴ ὑποδομή.
  β) Ὑπάρχει Γενικὸ Νοσοκομεῖο μὲ σχεδὸν ὅλες τὶς εἰδικότητες, μὲ πολὺ καλὴ κτιριακὴ ὑποδομή, μὲ τεχνολογικό/μηχανολογικὸ ἐξοπλισμό καί (ἔστω, ἀφήνοντας ἀπ’ ἔξω τὸ ἰατρικὸ προσωπικό) μὲ ἐν λειτουργίᾳ σχολὴ νοσηλευτῶν/νοσοκόμων, ποὺ παρέχει πολὺ καλὴ κατάρτιση στοὺς σπουδαστὲς καὶ τὶς σπουδάστριές της.
  γ) Ἦταν στὰ σκαριὰ νὰ γίνει ἀπὸ τὸν Κρεμαστινό, ἀλλὰ οἱ περιπέτειες μὲ Ὠνάσεια, δαχτυλίδια διαδοχῆς, θάνατο Παπανδρέου καὶ δὲ συμμαζεύεται ἔστειλαν τὸ θέμα στὶς ἑλληνικὲς καλένδες. Τότε ἦταν ἐφικτό νὰ ἱδρυθεῖ ὡς κρατικὴ μιὰ τέτοια ἰατρικὴ σχολή. Τώρα εἶναι ἀνέφικτο γιὰ τὸ κράτος, ἀλλὰ πιστεύω ὅτι εἶναι ἐφικτό, ἴσως καὶ ἐπιθυμητό, γιὰ κάποιον μὴ κρατικὸ φορέα, π.χ. τὴν Ἕνωση Ξενοδόχων Ρόδου, τὸν ΠΡΟΤΟΥΡ (Ὀργανισμός Ἀνάπτυξης Ροδιακοῦ Τουρισμοῦ, ἀποτέλεσμα σύμπραξης τοῦ Δήμου Ρόδου, τῆς Ἕνωσης Ξενοδόχων καὶ τῆς ἄλλοτε ΚΕΔΚΕ, νῦν ΚΕΔ), ἢ ἀκόμα καὶ τῆς Ἐκκλησίας.
  Τὸ θέμα εἶναι ὅτι δὲν μιλᾶμε γιὰ ξεκίνημα ἀπὸ τὸ μηδέν, ὅπως δείχνουν οἱ ὑπολογισμοὶ ποὺ κάνεις, ἀλλὰ γιὰ δρόμο ποὺ εἶναι ἤδη στρωμένος κατὰ τὸ ἥμισυ (καὶ βάλε).
  Καὶ τὸ γενικότερο θέμα (μὴν κολλᾶμε στὰ μεμονωμένα παραδείγματα, ποὺ μπορεῖ νὰ εἶναι καὶ ἀτυχῆ) εἶναι ὅτι ὑπάρχει καὶ τρίτος δρόμος, ἔξω ἀπὸ τὸ δίπολο κράτος-ἰδιωτικὸς τομέας. Βούληση νὰ σπάσει αὐτὸ τὸ δίπολο δὲν ὑπάρχει, ἀπὸ μὲν τὴν κυβέρνηση λόγῳ ἰδεολογικῶν ἀγκυλώσεων, ἀπὸ δὲ τὴ δεξιὰ γιατὶ ποντὰρει ὅλα τὰ λεφτὰ στὸ ἰδιωτικὸ κεφάλαιο καὶ τὴν ἀγορά.

 84. Triant said

  57: Τι είναι η Huffpost, δεν είναι φυλλάδα; Έχω χάσει τεύχη;

 85. ΚΩΣΤΑΣ said

  77 Αγαπητέ Φάλτσε, το έχω πει και άλλη φορά εδώ ότι προσωπικά είμαι θιασώτης και υποστηρικτής της δημόσιας εκπαίδευσης. Άλλο όμως η προσωπική μου επιλογή και άλλο να αρνούμαι στον άλλον το δικαίωμα της δικής του επιλογής. Είναι καθαρά ιδεολογικό το θέμα.

  Δεν βάζω τα δίδακτρα, στείλτο στο δημόσιο, θα εκπαιδευτεί καλύτερα, εγγυημένο από εμένα αυτό. 🙂

 86. Faltsos said

  Αν έχουν κάποια σχέση με την αριστερά κάποιοι, ας δώσουν αγώνα για την αναβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης και την εξάλειψη των παθογενειών που την μαστίζουν. Όσο δεν το κάνουν δίνουν επιχειρήματα στους υπέρμαχους της κατεδάφισης κάθε δημόσιου θεσμού και απλά προετοιμάζουν το έδαφος για την άλωση από ιδιώτες και της ανώτατης παιδείας, όπως το πέτυχαν ήδη σε τόσους άλλους τομείς με πρώτο αυτόν της Υγείας

 87. eran said

  Μήπως είναι λίγο παραπλανητική η διάκριση δημόσιας και ιδιωτικής ανώτατης εκπαίδευσης; Αν έχω καταλάβει καλά, στο ελληνικό -δημόσιο- Πανεπιστήμιο μόνο το πτυχίο είναι ακόμα δωρεάν. Όλα τα υπόλοιπα: μεταπτυχιακά, εξ αποστάσεως σεμινάρια, εξειδικεύσεις, χαρτιά και παραχαρτιά πωλούνται έναντι σοβαρού αντιτίμου, παρά την τελευταία προσπάθεια της κυβέρνησης να συμμαζέψει λίγο την κατάσταση που είχε ξεφύγει και τα δίδακτρα που, σε πολλές σχολές, είχαν εκτοξευτεί. Αν επίσης έχω καταλάβει καλά, η τρέχουσα πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ σχετίζεται με την αμειβόμενη διετή κατάρτιση ή κάνω λάθος; Αν όλα αυτά είναι αληθή, το αν θα φτιάξει το ΥΓΕΙΑ ιατρική σχολή, μάλλον είναι δευτερεύον.

 88. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >> Στη Δυτική Ευρώπη, στην οποία προσβλέπουμε, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έχουν μάλλον περιθωριακή θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση -και κανένα δεν είναι αξιόλογο. Για παράδειγμα στη Γερμανία, όπως διαβάζω, υπάρχουν 83 ιδιωτικά πανεπιστήμια στα οποία σπουδάζει το 1% των φοιτητών.

  Κι αυτή την συμπύκνωση θα την επαναφέρω συχνά.
  Προ ημερών σε μια εκπομπή στο 247 ράδιο που λέγανε (ντουέτο δημοσιογράφων-τώρα κόπηκαν) γι αυτό το θέμα, τους έστειλα μήνυμα και βέβαια είπαν πως κάνω λάθος και ότι στην Ευρώπη έχει καλά Ιδ. Πανεπιστήμια! Ετσι απλά. Ενώ ρώταγα,να πουν με παραδείγματα ποια θεωρούν γνωστά κι ονομαστά.
  Δοκιμάστε να στείλετε τέτοιο μήνυμα-ερώτηση και θα δείτε τί σόι αντίλογο θα έχετε.
  Πεπεισμένοι όλοι ότι μας στερούν,όσοι είναι κατά της αλλαγής του αρθ.16, την ευκαιρία για σπουδαίες σπουδές (σπ και σπ) 😦

 89. Faltsos said

  85
  Εντάξει Κώστα, μίκρυνε η διαφορά μας.
  Θα μου επιτρέψεις να εξακολουθήσω να μη δέχομαι την «ελεύθερη» επιλογή κάποιων που (α)οι περισσότεροι πρακτικά δεν μπορούν να επιλέξουν (β)είναι σε βάρος του κοινωνικού συνόλου (την αγορά ψεύτικων πτυχίων εννοώ).

 90. ΚΩΣΤΑΣ said

  86 Είδες που τώρα βρήκαμε κοινό τόπο; Ας προσέξουν τη δημόσια εκπαίδευση και ας δώσουν και δικαίωμα στους ιδιώτες και άστους να εξευτελίζονται ή να χρεοκοπούν και να κλείνουν. Τόσο απλά και ελεύθερα τα βλέπω εγώ.

 91. Avonidas said

  #78. Ποτέ κάτοικοι χώρας της Ευρώπης ή της Αμερικής, που ανήκουν στον «δυτικό» λεγόμενο κόσμο, δεν κατέφυγαν, ως πρόσφυγες ή μετανάστες, σε κομμουνιστική χώρα για να επιβιώσουν.

  Ίσως επειδή όσο υπήρχε το κομμουνιστικό μπλοκ, κάποιοι στη Δύση κατάφερναν να έχουν δημόσια ασφάλιση και περίθαλψη.

 92. Παναγιώτης Κ. said

  Διαβάζω ένα βιβλίο αυτό τον καιρό και μεταξύ άλλων αναδεικνύει μια πλευρά το μέγεθος της οποίας δεν είχα αντιληφθεί.
  Πλείστα πολιτικά στελέχη (και της Αριστεράς βεβαίως) προέρχονται από το Κολέγιο Αθηνών.
  Πως συμβιβάζεται να τελειώνει ο άλλος ένα ιδιωτικό σχολείο και μετά να είναι εναντίον της ιδιωτικής εκπαίδευσης μπορεί μεν να έχει εξήγηση μόνο που εγώ, δυσκολεύομαι να την κατανοήσω.
  Βέβαια, υπάρχει και η γενική…συνταγή που μιλάει για αντιφάσεις και ίσως αυτή να είναι μια εξήγηση αν δεν θέλουμε να μιλήσουμε για υποκρισία.
  (Ούτε τα καμώματα της πολιτικής ηγεσίας του τόπου καταλαβαίνω που για ζητήματα υγείας πολλοί από αυτούς αντί να προτιμήσουν ένα δημόσιο νοσοκομείο καταφεύγουν στο…»Υγεία»).
  Είναι πολύ αργά για μένα να αφαιρέσω τους διαφόρους συμβολισμούς από τη ζωή μου!

 93. Avonidas said

  #90. Ας προσέξουν τη δημόσια εκπαίδευση και ας δώσουν και δικαίωμα στους ιδιώτες και άστους να εξευτελίζονται ή να χρεοκοπούν και να κλείνουν. Τόσο απλά και ελεύθερα τα βλέπω εγώ.

  Δεν θα χρεοκοπούν και θα κλείνουν, θα μοιράζουν κουρελόχαρτα ισότιμα των δημοσίων και με τη βούλα του νόμου. Και η χρηματοδότησή τους θα είναι τόσο ιδιωτική όσο και των ιδιωτικών καναλιών.

  Υπάρχει η θεωρία και υπάρχει κι η πραγματικότητα, κι όποιος ασχολείται με την πολιτική καλό είναι να βλέπει την πραγματικότητα.

 94. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  87. >>αν θα φτιάξει το ΥΓΕΙΑ ιατρική σχολή, μάλλον είναι δευτερεύον.
  Μου θυμήσατε που γραφόταν-επιφυλάσσομαι μην ήταν φέικ- ότι μετά την πτώση του υπαρκτού, ελληνες επιχειρηματίες (στον τομέα της υγείας πιο πολύ) χρηματοδότησαν έδρες ιατρικής, φαρμακευτικής κλπ σε κοντινές πρώην ανατολικές χώρες, όπου στη συνέχεια σπουδάζουν και οι γόνοι τους κι επιστρέφουν εδώ πτυχιούχοι για τα περαιτέρω.
  Με τα λεφτά τα κάνεις όλα, δηλαδή. Αν το θυμάται κάποιος ας βάλει τα σχετικά εποχής.

 95. Triant said

  92:Εκτός από το οτι άλλες είναι οι απαιτήσεις για την δημιουργία και λειτουργία ενός σχολείου και άλλες ενός πανεπιστημίου μπορούν και να επικαλεστούν το γεγονός ότι η επιλογή του σχολείου τους δεν ήταν δική τους. Επιπλέον εύκολα μπορούν να ισχυριστούν πως γι αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι εναντίον. Επειδή ξέρουν. Λέμε τώρα.

 96. cronopiusa said

  Cogito ergo sum Ιδιωτικά πανεπιστήμια: μια γενική αξιολόγηση

 97. Παναγιώτης Κ. said

  Ένα τμήμα των συμπατριωτών μας βλέπει τις σπουδές στο πανεπιστήμιο ως εισιτήριο για είσοδο στο δημόσιο.
  Τους όρους εισόδου όμως τους καθορίζει η πολιτική ηγεσία του τύπου και η ίδια βρίσκει τρόπους για να τους παραβιάζει.
  Ωστόσο, είναι συνηθισμένο να μέμφονται τους θεσμούς που οι ίδιοι εισήγαγαν.
  Στην αντιπολίτευση όταν βρίσκονται πολλές φορές τους απορρίπτουν.Όταν βρίσκονται στην κυβέρνηση μια χαρά τους διατηρούν!
  Μύλος κανονικός με όλα αυτά που βλέπουμε και ακούμε!

 98. Χαρούλα said

  59 Αυγουστίνε για άλλη μια Ιατρική Σχολή διαφωνώ.
  Για την ΑΣΤΕΡ όμως που υπήρξε κορυφαία σχολή στην Ανατολική Μεσόγειο(με εκπαιδευόμενους και αλλοδαπούς με διεθνείς συμφωνίες), πράγματικά ειναι παραδοξο. Μια Σχολή που στηρίζεται απο τους ντόπιους, σε τόπο με τεράστια τουριστική παράδοση, με Νικητιαδη στον Τουρισμό και Σορωνιάτη στην τουριστική εκπαίδευση, αδικήθηκε. Ισως γιατί ανήκει διοικητικά στο Υπ.Τουρισμού και όχι Παιδείας(που παιζονται τα συμφέροντα). Ίσως γιατί και οι Δωδεκανήσιοι(όπως οι Εβρίτες) δεν κινούνται …υπόγεια.

 99. Πουλ-πουλ said

  Και μια ιστοριούλα ψιλοάσχετη
  (η αναδουλειά και η αγανάκτηση μ’ έκανε σχολιαστή φαίνεται).
  Για την ανανέωση του ερασιτεχνικού διπλώματος οδήγησης καταβάλω 20 ευρώ στους γιατρούς, και 98 ευρώ(!!!!) στο Δημόσιο.
  Ποιός στυγνός επιχειρηματίας θα χρέωνε 98 ευρώ για μια καρτούλα με τη φωτογραφία μου;
  Στέκομαι για 1.5 ώρα στην ουρά, και όταν φτάνει η σειρά μου, η υπάλληλος μου λέει ότι ήρθα πολύ νωρίς, μόνο 2 μήνες (και όχι 3) πριν τη λήξη του παλαιού διπλώματος επιτρέπεται να παίρνει δικαιολογητικά ανανέωσης.
  Πότε παγώνει η κόλαση;

 100. Μουτούσης Κωνσταντίνος said

  @ 80 , 81

  Ἱστέον πὼς ὑπάρχουν οἱ ὁρισμένες εὐθύνες εἰς τὴν ἐκπαιδευτικήν πολιτικήν γιὰ τὸ γεγονός ὅτι δὲν ἒχουν διδαχθεῖ οἱ νέοι τὴ χρήση τῆς δασείας ἐνῶ εἰς τήν ἀγγλικήν γλῶσσαν φερειπεῖν σήμερον χρησιμοποιεῖται .
  Ἀλλά καὶ ἡ Α.Δ.Ι.( Ἀνωτάτη Διοίκησις Ἱστοσελίδος ) τὶ κάνει ; φέρει κι ἐκεῖνη ἀκεραίους τὰς εὐθύνας της .
  Τὶ νὰ κάνει ὁ ἂνθρωπος … μεθ’α ἒγραψε , καὶ εἶναι καὶ σωστό ! Καραϊσκάκηδες, Κολοκοτρώνηδες, Νικηταράδες, Μιαούληδες, Κανάρηδες , ἀκούει … μέθυσε μὲ τ’ἀθάνατο κρασί τοῦ Εἰκοσιένα !
  (Παλαμάς)

 101. Πουλ-πουλ said

  95
  Τότε γιατί στέλνουν και τα παιδιά τους στο ίδιο κατά προτίμηση σχολείο:

 102. Γς said

  Celebrity Big Brother’s Rachel Johnson strips topless live on air in bid for Brexit

  https://www.dailymail.co.uk/news/article-6706973/Its-way-noticed-Rachel-Johnson-STRIPS-Sky-News-spice-Brexit-debate.html

 103. ΓιώργοςΜ said

  90 Μέχρι να χρεοκοπήσουν και να κλείσουν, θα έχουν όμως φάει μια πενταετία από τις ζωές μερικών εκατοντάδων φοιτητών, χώρια τα χρήματα.

  Ας σημειωθεί πως δεν είμαι ενάντιος στα ιδιωτικά πανεπιστήμια ως θέμα αρχής, σε μια χώρα με ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς μπορεί να εξασφαλιστεί ένα μίνιμουμ ποιότητας, αλλά δε νομίζω πως είμαστε μια τέτοια χώρα.

 104. ΣΠ said

  Κατανοώ τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται ως προς την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Διαφωνώ όμως με την συνταγματική απαγόρευση της λειτουργίας τους. Το να λέμε ότι, αν επιτραπούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο κάθε ιδιώτης θα μπορεί να φτιάξει ένα εκπαιδευτήριο και να μοιράζει ανεξέλεγκτα «πτυχία» είναι μια απλοϊκή και αφελής προσέγγιση. Υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι ελέγχου της ποιότητας και είναι στο χέρι της πολιτείας να θέσει τους όρους. Αν δεν ικανοποιούνται κάποια προαπαιτούμενα δεν θα μπορεί να ξεκινήσει η λειτουργία ενός τέτοιου ιδρύματος ενώ θα πρέπει να υπάρχει ετήσιος έλεγχος από διεθνή επιτροπή πιστοποίησης προκειμένου να αναγνωρίζονται τα πτυχία του. Να δούμε μετά πόσοι ιδιώτες θα το επιχειρήσουν.

 105. Faltsos said

  96
  Το σκίτσο είναι του Αρκά, αλλά το κείμενο μάλλον άλλος το υπογράφει

 106. Pedis said

  # 93 – έτσι είναι.

  Βέβαια, η βασική επιδίωξη δεν είναι τόσο πώς θα βρουν οι φίλοι και ημέτεροι να βρουν να φάνε κι άλλα από την δημόσια χρηματοδότηση με την ίδρυση και λειτουργία των ιδιωτικών «πανεπιστημιακών» σχολών, μοιράζοντας μεταλυκεικά σκουπιδόχαρτα …. όσο

  … ότι η ιδρυση των ιδιωτικών «πανεπιστημίων» θα αποτελέσει το καλύτερο πρόσχημα για την π λ ή ρ η και κ α θ ο λ ι κ ή λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων, εκεί δηλαδή που γίνεται και έρευνα και μετάδοση γνώσης σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

  Λ.χ. ένα χιλιαρικάκι το χρόνο για δίδακτρα συν άλλα μισά για συγγράμματα επί τον αριθμό των πεντακοσίων χιλιάδων και βάλε φοιτητών κάνει μία μη ευκαταφρόνητη μπάζα. Να μην προσθέσω κάνα-δυο κατοστάρικα για το παραβολάκι για το δικαίωμα συμμετοχής στις εισαγωγικές συν το παράβολο για την αποφοίτηση. Κύριοι, ας είμαστε πραγματιστές, έτσι;

 107. # 80

  είναι έλξη από το θ’ απαντήσω… (;)

 108. Theo said

  Δεν βλέπω να γράφει κανείς για τον σημερινό ανασχηματισμό.

  Δύο από τα πέντε νέα πρόσωπα της κυβέρνησης παλιοί πασόκοι που μέχρι πριν από λίγους μήνες έγραφαν τα χείριστα κατά του ΣΥΡΙΖΑ 😳

  Κι είχε γράψει πριν από εννιά μέρες ο OdBoy:
  Πόσο εντελώς ΠΑΣΟΚ γίναμε, πόσο εντελώς ΠΑΣΟΚ ήμασταν ίσως πάντοτε, ας πάρουμε και το όνομά του, ας πάρουμε και το ΑΦΜ του, ας πάρουμε και τα χρέη του, το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο – δυνατό, φυγέτε Φώφηδες, αφήστε μας να απολαύσουμε μόνοι την κληρονομιά του πατέρα μας, εμείς είμαστε οι μοναδικοί κληρονόμοι του Ανδρέα

  Τελικά είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα 8Ο

 109. Faltsos said

  104

  Μια απάντηση βρέθηκε κατά σύμπτωση ακριβώς πάνω από το σχόλιο σου. Καταλήγει στο 103 ο ΓιώργοςΜ «σε μια χώρα με ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς μπορεί να εξασφαλιστεί ένα μίνιμουμ ποιότητας, αλλά δε νομίζω πως είμαστε μια τέτοια χώρα.»
  Την καλύτερη απάντηση την έδωσαν όμως οι ίδιοι που επιμένουν να φέρουν την ιδιωτική εκπαίδευση και στα πανεπιστήμια. Είδαμε πως αντιμετώπισαν την υπάρχουσα ιδιωτική εκπαίδευση: Αφαίρεσαν κάθε δυνατότητα ελέγχου από το υπουργείο παιδείας. Μετέφεραν την εποπτεία τους στο υπουργείο εμπορίου, αναγνωρίζοντας κυνικά ότι οι υπηρεσίες που παρέχουν είναι εμπόριο απολυτηρίων. Γιατί περιμένουμε κάτι διαφορετικό στο μέλλον;

 110. Theo said

  108, διόρθωση:
  Old Boy, φυσικά 🙂

 111. Πουλ-πουλ said

  107
  Όχι, είναι έλξη από το …μεθαύριο

 112. Faltsos said

  Στο 109 το «μετέφεραν την εποπτεία τους» αναφέρεται προφανώς στα ιδιωτικά σχολεία που είχα στο μυαλό μου και όχι στην ιδιωτική εκπαίδευση.
  απαραίτητη η διόρθωση γιατί καραδοκούν οι σεκιουριτάδες του ιστολογίου να καρφώσουν κάθε γλωσσική παρεκτροπή…

 113. Σωτήρς said

  106 Είναι σαφής ο διαχωρισμός ανάμεσα στα ιδιωτικοοικονομικά και τα δημόσια κριτήρια; Θεωρώ ότι υπάρχει μια τομή ανάμεσα τους. Άσχημο να κυνηγάς τον Ορίζοντα 2020 και τις ΑΕ για χρηματοδότηση αλλά εξίσου άσχημο να κάθεσαι κηφήνας και να διδάσκεις το διδακτορικό σου μέχρι να πάρεις σύνταξη.

 114. leonicos said

  Εχω πάρει το ι-λέρνινγκ του ΕΚΠΑ (450 ευρώ πλήρωτέα) για την χεττιτική γλώσσα. Ε΄πα μια και γράφω για την σφηνιειδή γραφή κάτι, κάτι θα μου προσφερει.

  Ανορθόγραφα ακόα και στις ανακοινώσεις τους. Αμφιβάλλω αν ο εκπαιδευτής μου ξέρει αυτό που εγώ αντιγράφω σπίτι μου και το παρουσιαάζω ως εξέταση.

  Αυτά από το ΕΚΠΑ

 115. μ’ αρέσει αυτός ο διάλογος για την παιδεία….

  την νεκρή εδώ και χρόνια

  όπου το μόνο που έχει σημασία πια είναι πόσα λεφτά μπορούν να απορροφήσουν τα ΑΕΙ

  και πως θα τα μοιράσουν καθηγητές που δεν διδάσκουν κι ερευνητές με κομματικό παρελθόν.

  οι πιο μικρές βαθμίδες ξεζουμισμένες με τις στάνταρ αμοιβές και κονδύλια δια νόμου

  και μεις να συζητάμε τα ιδιωτικά της τριτοβάθμιας

  λες και το ιδιωτικό ή το δημόσιο πανεπιστήμιο θα ξυπνήσει όσους έγιναν μπούφοι στο δημοτικό και το νήπιο

  λες κι ήταν βλάκες τ’ ακριβά ιδιωτικά που φιάξανε δημοτικά εδώ και χρόνια

  για την ελίτ και μόνο

  Να και το τέσσερα τοις εκατό με ανοσία ευφυΐας που ξεπερνά τα εμπόδια πρώτης και δεύτερης βαθμίδας

  χωρίς να αποβλακωθει

  η ζωντανή απόδειξη πως «μια χαρά είναι η εκπαίδευση, ιδιωτική και μη»

  και τσάμπα συζητάμε.

  Λαμπρόν (,) διαγράφεται (,) το μέλλον ….επιλέξτε το ένα κόμμα που θέλετε και αγνοείστε το άλλο !

 116. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  84 Οκ, εγώ λέω έτσι τις εφημερίδες, όχι τα σάιτ

  91 Στη δεκαετία του 30 κάποιοι μαύροι Αμερικανοί ειχαν μεταναστεύσει στην ΕΣΣΔ -αν και μάλλον το μετάνιωσαν οι περισσότεροι

  108 Από την άλλη, οι Πρέσπες ανακάτεψαν πολύ τα πράγματα.

 117. ΚΩΣΤΑΣ said

  93 Avonidas – 103 Γιώργος Μ

  Με καλύπτει, προς απάντησή σας, το σχόλιο του Σταύρου, 104 ΣΠ.

 118. Pedis said

  # 113 – πού κολλάει, πάλι, ειδικά εδώ το επιχείρημα με τους κηφήνες;

  Κηφήνες υπάρχουν πολλοί και στον ιδιωτικό τομέα, λ.χ. μίκρο-μέγκα μανατζαρέοι και μάλιστα με μισθάρες και πριμ που τους πληρώνουν αμέσως οι κατναλωτές και εμμέσως οι φορολογούμενοι, γενικότερα, όλοι οι εισοδηματίες, σπεκουλαδόροι, χρηματιστές κοκ όπως, βεβαίως, και στο δημόσιο, μπόλικοι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, σύμβουλοι και παρασύμβουλοι,

  καθώς και μπόλικοι άλλοι που διορίστηκαν ή τους ανατίθεται διευθυντικό έργο με γλείψιμο, βασικά από τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν ως πολιτική τους προμετωπίδα την αριστεία και κουραφέξαλα. Δηλ. από κεινους που εκτρέφονται από την πολιτική φαυλότητα και ανατρέφονται στο περιβάλλον της πολιτικής ολιγαρχικής οικογενειοκρατίας.

  άλλο: όλοι οι διδάσκοντες στις μεταλυκειακές ιδιωτικές «πανεπιστημιακές» σχολές τι νομίζεις ότι θα κάνουν: μετάδοση υψηλού επιπέδου γνώσης;

  Σε ποιους, στα σαίνια που δεν μπορούν να εισαχθούν στο δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά οι οικογένειές τους έχουν να πληρώσουν για να πάρουν στο τέλος ένα σκουπιδόχαρτο (το οποίο θα πάρει αξία αφού εξισωθεί με το έτσι θέλω με κείνο, το ήδη τεχνητά υποτιμημένο από την αγορά εργασίας δηλ. από την ανεργία και την υποαπασχόληση με μισθούς πείνας, των δημόσιων πανεπιστημίων);

  κι ακομη: τα δημόσια πανεπιστημια ήδη έχουν αφομοιώσει μερικούς από τους ιδιωτικοοικονομικούς κανόνες λειτουργίας. Μία πτυχή της κατάστασης είναι η παγίωσ τους καθεστωτος της σχεδόν μηδενικής δημόσιας χρηματοδότησης για την έρευνα, γεγονός που καθιστά τους ερευνητές ζητιάνους-υπάλληλους των προγραμμάτων έρευνας, προαποφασισμένων από την αγορά. Μία άλλη πλευρά είναι τα τόσα μεταπτυχιακά του κώλου για όσους έχουν να δώσουν ώστε να φάνε το διορισμό ή τη θεση των άλλων που δεν έχουν να πληρώσουν για να «αγοράσουν» τα επιπλέον χαρτιά των ψευτοπροσόντων. Για να μην μιλήσουμε για τα έξοδα που αναλαμβανει η οικογένεια για να σπουδάσει τα παιδιά της. Ε, κι αυτή πλέον η αισχρή κατάσταση, πλέον, δεν ικανοποιεί τους νεοφιλελεύθερους όλων των χρωμάτων και οσονούπω και τους «αριστερους» πραγματιστές. Για τους τελευταίους, εδώ είμαστε και θα το δούμε.

 119. ΓιώργοςΜ said

  117 Θεωρώ πως, αθέλητα φυσικά (δεν είμαι δα κι ο Τσακ Νόρις) το 103 κατά κάποιον τρόπο απαντά στο 104, και όπως βλέπω δεν είμαι ο μόνος.
  Πόσοι αλήθεια μηχανισμοί ελέγχου λειτουργούν αποτελεσματικά εν Ελλάδι; Όταν φτάσουν ένα αξιοπρεπές ποσοστό και διατηρηθούν μετά από δύο αλλαγές κυβερνήσεων, να το ξανασυζητήσουμε.
  Όσο για το «ο κάθε ιδιώτης θα μπορεί να φτιάξει ένα εκπαιδευτήριο και να μοιράζει ανεξέλεγκτα «πτυχία» είναι μια απλοϊκή και αφελής προσέγγιση», με το συμπάθιο, αλλά η ιστορία άλλα δείχνει· θεωρώ αφέλεια μάλλον το αντίθετο.

 120. Georgios Bartzoudis said

  (α) Sarant said: «Το Χάρβαρντ έχει endowment (χοντρικά, ρευστά διαθέσιμα) πάνω από…» και 18, LandS said: «Τα εν λόγω endownments δεν είναι ρευστά διαθέσιμα, αλλά γενικά χρηματοπιστωτικά στοιχεία (financial assets)».
  # Ασχολήθηκα μα το Carnegie Endowment, το οποίο οι ίδιοι οι Αμερικανοί το ερμηνεύουν ως ίδρυμα (Foundation). Ως εκ τούτου, δεν μπήκα στον κόπο να το μεταφράσω αλλιώς, μολονότι καταλαβαίνω ότι σημαίνει κάτι σαν κληροδότημα ή προικοδότημα-προικοδότηση. Πάντως, στην περίπτωση του Ιδρύματος Κάρνεγκι, η λέξη (Endowment), σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σημαίνει «ρευστά διαθέσιμα», ούτε καν χονδρικώς!

  (β) # Ούτε κρατικά ούτε ιδιωτικά πανεπιστήμια μπορούν να προκόψουν στο Ελλαδιστάν, όταν η κύρια προσπάθεια των εκάστοτε κυβερνώντων περιορίζεται στην …εκτροφή κομματόσκυλων. Κάποτε και με τα καλό θα επιτραπεί και παρ΄ημίν η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Μπορεί να περάσουν ακόμα κάποιες δεκάδες χρόνια, αλλά κάποτε θα συμφωνήσουν για ιδιωτικά ανώτατα ιδρύματα και οι ακραίοι ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ (μεταξύ αυτών και ο Νοικοκύρης και οι συν αυτώ). Και τότε θα σιγοζμπορίζουν οι εκάστοτε ένοικοι στο κονλάκι του Μαξίμου: Να δώσουμε άδεια για πανεπιστήμιο στον …Παπαδίτσα διότι είναι «δικός μας»! Να μην δώσουμε στον …Καλογρίτσα διότι δεν είναι «δικός μας»!

  (γ) # Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο αναφέρθηκαν σήμερα «Καραϊσκάκηδες, Κολοκοτρώνηδες, Νικηταράδες, Μιαούληδες, Κανάρηδες και άλλοι» ήρωες του 21: Αυτοί είναι που ψήφισαν το πρώτο (ή από τα πρώτα) ελληνικό σύνταγμα που έλεγε ότι «Έλληνες είναι όλοι οι Χριστιανοί» που κατοικούν στην άρτι ελευθερωθείσα χώρα. Φαντάζεστε τι θα γίνονταν σήμερα αν …ανασταίνονταν οι ήρωες του 21;; Θα έκλειναν όλη την τσιπροκυβέρνηση (και τους συν αυτώ) στη …Μόρια, ως λαθρομετανάστες!

  (δ) # Τέλος, επικροτώ το γεγονός ότι «ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπήκε στο πνεύμα του παζαριού». Καλά έκανε. Όποτε κάνει παζάρια μόνο ΠΟΥΛΑΕΙ. Όπως πούλησε στους Βουλγαροσκοπιανούς τη μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. Ε! Όχι: Το δις μειοδοτείν ουκ ανδρός …ασόφου!

 121. loukretia50 said

  Δεν ήθελα να συμμετέχω, όμως το θέμα με καίει, όπως τους περισσότερους και δεν αντέχω να μην παραθέσω τη δική μου σφήνα, υπεραπλουστευμένη δυστυχώς, γιατί τα πράγματα δεν είναι απλά άσπρο -μαύρο και υπεισέρχονται πολλές παράμετροι που δε γνωρίζω.
  Πιθανότατα έχουν ειπωθεί όλα, αλλά συγχωρέστε μου ένα ακόμα σεντόνι.

  Είτε τώρα επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών Παν/μίων είτε αργότερα, τα μεγάλα προβλήματα στην Παιδεία, ειδικά την τριτοβάθμια, δυστυχώς παραμένουν.
  Δεν είμαι αντίθετη στη βάση της ελεύθερης λειτουργίας τους με αυστηρές προϋποθέσεις.
  Όμως ποιος εμπιστεύεται τους μηχανισμούς ελέγχου? Ποιος θα τους επιβάλει? Και από ποιους θα παραμερίζονται?
  Όπως ελέγχονται παράγκες, τηλεοπτικές συχνότητες κλπ , πάντα στο όνομα της δημοκρατίας/ελεύθερης οικονομίας, υποθέτω.
  Υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια , προτάσεις έστω, για τομείς σχετικούς με έρευνα? Που θα καλύπτουν κενά και ανάγκες και θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εδώ, με ιδιωτική πρωτοβουλία και χρηματοδότηση? Κάτι που μπορεί να αποτελέσει μια βάση για μια πραγματική εξέλιξη και απορρόφηση του εγχώριου δυναμικού?
  Οι περισσότεροι δικοί μας με αξιόλογες περγαμηνές κρίνονται «overqualified» για την ειδικότητά τους , δουλεύουν κάπου άσχετα ή μένουν στα αζήτητα.

  Ας δεχτούμε ότι χρειαζόμαστε τα ιδιωτικά Παν/μια.
  Ποιος θα στέλνει εδώ σε ιδιωτικό το παιδί του αν μπορεί να το σπουδάσει σε αξιόλογο Παν/μιο του εξωτερικού? Μήπως αυτοί που στέλνουν απ΄το νήπιο τα παιδιά στο Κολλέγιο, ή μήπως αυτοί που δεν έχουν δυνατότητα ούτε για επαρχιακό Παν/μιο? Οι ενδιάμεσοι? Υπάρχει ακόμα μεσαία τάξη ? Προς το «νεόπτωχοι» κλίνουμε οι περισσότεροι. Όσοι ακόμα αντέχουν, μάλλον στη λύση του εξωτερικού θα καταφύγουν.
  Σίγουρα θα το δοκιμάσουν αυτοί που επιδιώκουν να αποκτήσουν χάρτινα πτυχία και όπως πάντα κάποιοι θα επωφεληθούν για χοντρές μπίζνες.
  Δεν τους λυπάμαι σε βαθμό να υποστηρίξω την αναθεώρηση του άρθρου του Συντάγματος, όχι με τις σημερινές συνθήκες.

  Και το χάλι των δημόσιων?
  Πώς και πότε θα αναβαθμιστούν?
  Τι θα γίνει με όλες τις απίθανες ειδικότητες που ξεφύτρωσαν από τα πρώην ΤΕΙ παρασύροντας τόσα παιδιά στην ψευδαίσθηση της επαγγελματικής αποκατάστασης και τελικά στην ανεργία?
  Σχέδιο ρεαλιστικό για συμμάζεμα σχολών, καλύτερη εκπαίδευση, πιο σωστή κατανομή φοιτητών με βάση τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και τη δυνατότητα απορρόφηση πτυχιούχων, υπάρχει στον ορίζοντα?
  Ή όπως πάντα λόγια, λόγια, λόγια…

  Δεν έχω φωνή, δεν έχω προτάσεις, ούτε δυνατότητα παρέμβασης, μόνο ερωτηματικά και αμφιβολίες.
  Και απέραντη πίκρα.
  Η κοινωνία , το σύστημα, η εποχή, διώχνει τα παιδιά μας σαν αποδημητικά πουλιά.
  Όμως δεν είναι αποδημητικά. Δε θα ξαναγυρίσουν.

 122. ΚΩΣΤΑΣ said

  103 –> Μέχρι να χρεοκοπήσουν και να κλείσουν, θα έχουν όμως φάει μια πενταετία από τις ζωές μερικών εκατοντάδων φοιτητών

  104 –> Αν δεν ικανοποιούνται κάποια προαπαιτούμενα δεν θα μπορεί να ξεκινήσει η λειτουργία ενός τέτοιου ιδρύματος

  119 Γιώργος Μ. Δεν ξέρω αν παρανόησα κάτι, αλλά αυτό που λες στο 103, νομίζω απαντιέται με αυτό που λέει το 104.

  Τώρα για το πότε και πως θα υπάρξουν και θα λειτουργούν τέτοιοι μηχανισμοί, τί να πω! Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να περάσουμε στο άλλο άκρο, πονάει, κόβουμε κεφάλι 😉

  * κουράστηκα να ξαναγράφω μέιλ και χρηστώνυμο σε κάθε σχόλιο

 123. ΚΩΣΤΑΣ said

  122 διόρθωση: –> πονάει ΔΟΝΤΙ, κόβουμε κεφάλι

 124. konos said

  87–> Γιατί πιστεύετε ότι ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα δημόσιου πανεπιστημίου πρέπει να προσφέρεται δωρεάν; Προκειμένου να είναι ένα πρόγραμμα αξιώσεων, δεν πρέπει να παρέχει στους μεταπτυχιακούς φοιτητές τον απαραίτητο εξοπλισμό (θέλετε να τον πείτε εργαστήρια, μηχανήματα, πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων, εξειδικευμένο λογισμικό, σημειώσεις, βιβλία κοκ); Ποιος θα καλύψει αυτά τα έξοδα; Οι διδάσκοντες δεν θα πρέπει να αμειφθούν επιπρόσθετα από τις όποιες τακτικές τους αμοιβές (αν πρόκειται για ακαδημαϊκούς), για να ετοιμάσουν ένα μάθημα που να ανταποκρίνεται στο επίπεδο ενός μεταπτυχιακού προγράμματος; Αν κληθεί να κάνει μια διάλεξη ένας μη ακαδημαϊκός (πράγμα απόλυτα θεμιτό και συνήθης πρακτική), θα πρέπει να το κάνει δωρεάν και να πληρώσει τη μετακίνησή του, ή θα ζητάμε από φίλους και γνωστούς να βουλώσουν τις τρύπες; Αν υπάρχει αμοιβή, τότε δικαιούται το πρόγραμμα να έχει και απαιτήσεις από τους διδάσκοντες. Αν είναι τζάμπα, τότε επαφίεσαι στον πατριωτισμό του καθενός, ή παίρνεις αναλόγως αυτού που δίνεις…. Σαφώς και υπάρχουν προγράμματα που αποτελούν πηγή εσόδων για διδάσκοντες που βάζουν τους βοηθούς τους να κάνουν μάθημα και άλλα συναφή. Αν κάποιος κάνει μια σοβαρή προσπάθεια και προσφέρει κάτι για τα δίδακτρα που εισπράττει, ενώ κάποιος άλλος πουλάει κοπανιστό αέρα, αν σταματήσεις την καταβολή διδάκτρων, ο αεριτζής θα επιβιώσει σαφώς πιο εύκολα και άνετα από αυτόν που προσφέρει κάτι.

 125. Avonidas said


  103 –> Μέχρι να χρεοκοπήσουν και να κλείσουν, θα έχουν όμως φάει μια πενταετία από τις ζωές μερικών εκατοντάδων φοιτητών
  104 –> Αν δεν ικανοποιούνται κάποια προαπαιτούμενα δεν θα μπορεί να ξεκινήσει η λειτουργία ενός τέτοιου ιδρύματος
  119 Γιώργος Μ. Δεν ξέρω αν παρανόησα κάτι, αλλά αυτό που λες στο 103, νομίζω απαντιέται με αυτό που λέει το 104.

  Ποιος θα τα βάλει αυτά τα προαπαιτούμενα σε νόμο, ο Τσυριάκο; Γιατί να το κάνει, απ’ τον πολύ τον πόνο για την αριστεία;

  Κοιτάξτε, ούτε και σ’ εμενα αρέσει να φορτώνεται το Σύνταγμα μ’ όλες εκείνες τις διατάξεις που σ’ ενα σοβαρό κράτος θα μπορούσαν να ρυθμιστούν άνετα με απλούς νόμους. Αλλα οσο κυριαρχουν ασοβαροι και καιροσκοποι πολιτικοι, κι οσο η διαπλοκή κρατους και κρατικοδιαιτων μεγαλοπαραγοντων ειναι ο κανόνας, το Σύνταγμα ειναι η τελευταία δικλειδα ασφαλείας.

  Μέσες-ακρες συμφωνουμε εδω μεσα (νομίζω) οτι δεν υπάρχει ούτε αναγκη ουτε πραγματική δυνατότητα για *σοβαρά* ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Γιατί λοιπόν εχουν λυσσάξει στη ΝΔ να επιτραπεί η ύπαρξή τους; Θελει φιλοσοφία οτι προετοιμαζουν τρικούβερτη ρεμούλα; Και πρέπει μηπως να επιτρέψουμε αυτή τη ρεμούλα για «λόγους αρχής», για να μη μας λένε δογματικούς και κολλημένους και κρατιστές;

  Λίγη σοβαρότητα!

 126. sarant said

  122 Βρε παιδιά, το φαντάζομαι ότι είναι εκνευριστικό να πρέπει να δίνεις όνομα και μέιλ με κάθε νέο σχόλιο αλλά δεν μπορώ να το ελέγξω.

  Το αντιμετωπίζουν όλοι αυτό το πρόβλημα;

  125 Έτσι!

 127. Triant said

  125: Όλα αυτά που αναφέρετε θα πληρώνονται με τον ίδιο τρόπο που πληρώνονται και οι προπτυχιακές σπουδές (και το δημοτικό και το γυμνάσιο και το λύκειο, άλλωστε). Ποιό ακριβώς είναι το θέμα;

 128. ΚΩΣΤΑΣ said

  125 Avonidas

  Αποτελούν προσωπικές σου απόψεις όσα γράφεις στο σχόλιο, δικαίωμά σου να τις έχεις, αλλά, να με συγχωρείς, δεν τις συμμερίζομαι και δεν θα πάρω.

 129. Triant said

  127 συνεχεια
  Δηλαδή αυτό το μαγαζί που λέγεται ΠαΠει ξαφνικά έγινε παράδειγμα προς μίμηση;

 130. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «Προσωπικά, πιστεύω ότι στην παρούσα συγκυρία θα ηταν αρνητικό να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 και να επιτραπεί η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και χαίρομαι που η κυβέρνηση της Αριστεράς υπεράσπισε το δημόσιο πανεπιστήμιο.» 🙂 🙂 🙂 Νάσαι καλά με το αριστερό ανέκδοτο, πέθανα στα γέλια. 🙂

  «Ο λόγος είναι ότι για να ιδρυθεί ένα στοιχειωδώς αξιοπρεπές ιδιωτικό πανεπιστήμιο χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις: 50 με 100 εκατομμύρια, το λιγότερο (και φυσικά, δεν μιλάμε για σχολές που έχουν ανάγκη από πολυδάπανες υποδομές, όπως ιατρικές ή πολυτεχνικές). »
  Kόψε κάτι, τι είναι τα εκατομμύρια, στραγάλια; (οι πασόκοι του 85 μιλούσαν έτσι για τα εκατομμύρια 🙂 ) για ιδιωτικά κτίρια μιλούμε όχι δημόσια, δηλαδή μίζες και υπερκοστολόγηση ΓΙΟΚ. Υπολόγισε 1000 ευρώ το μέτρο βαριά βαριά, (και δε νομίζω να έχει απαίτηση κανείς για σχολή με πάνω από 10,000 μέτρα αρχικά) αντίστοιχο φυσικά θα είναι και το κοστολόγιο του εξοπλισμού της σχολής, αν λάβουμε υπόψιν και τις όποιες επιδοτήσεις από την Ε.Ε δεν θα πονέσει καθόλου η τσέπη των επενδυτών επιχειρηματιών.

  «Κατά πάσα πιθανότητα, θα φτιαχτούν ψευτοσχολές, σε εύκολες ειδικότητες, χωρίς υποδομές, που θα δίνουν ψευτοχαρτιά.» Ενώ από τις δημόσιες, είναι έγκυρα, δηλαδή τα σκονάκια και τα «χατήρια» είναι η εξαίρεση κι όχι ο κανόνας;

  52 – «Καλό πράγμα η εκπαίδευση. Αλλά…» Τι το καλό έχει Χαρούλα στην συγκεκριμένη οικονομική κοινωνία που ζούμε; Κρίνοντας από τα αποτελέσματα των τελευταίων 100 ετών, για οικονομική ανεξαρτησία, είναι ό,τι πιο ηλίθιο, ενώ για την εξύψωση του πνεύματος και της κριτικής σκέψης δεν την λές και την πιο έξυπνη επιλογή. 🙂

  76 – «Εγώ είμαι υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης διότι εξαιτίας αυτού κατάφερα, μολονότι φτωχοχωριατόπαιδο, γιος ενός μελισσοκόμου και μιας αγρότισσας, να σπουδάσω.»
  Μη φοβάστε αγαπητέ, και τα ιδιωτικά σε όλο τον κόσμο στα φτωχοχωριατόπαιδα των μελισσοκόμων και των αγροτισσών απευθύνονται κι από αυτούς συντηρούνται και ευημερούν, τα παιδιά των πλουσίων δεν σπουδάζουν, απλά περνούν τον χρόνο τους ευχάριστα και τους στέλνουν το πτυχίο στο σπίτι.
  Έχετε δεί παιδί δισεκατομμυριούχου να χειρουργεί ή να αγορεύει; 🙂 Αυτά γίνονταν πρίν δημιουργηθεί η δημόσια υποχρεωτική εκπαίδευση.

  » Για τον ίδιο ακριβώς λόγο είναι ενάντια ο Μητσοτάκης.» Κανείς δεν είναι υπέρ η κατά, είναι ο ρόλος που τους υποχρεώνει να λένε αυτές τις μπούρδες που λένε, άλλοι αποφασίζουν τι και πώς.

  Υ.Γ –

 131. Avonidas said

  Αποτελούν προσωπικές σου απόψεις όσα γράφεις στο σχόλιο, δικαίωμά σου να τις έχεις, αλλά, να με συγχωρείς, δεν τις συμμερίζομαι και δεν θα πάρω

  Μα, παραπάνω έγραφες οτι εισαι θιασώτης της δημόσιας εκπαίδευσης. Αρα σ’ αυτο τουλάχιστον δεν διαφωνούμε. Επομένως, δύο σημεία τριβής παραμένουν: είτε θεωρείς, αντίθετα μ’ εμένα, ότι υπάρχουν σοβαρά φοντα για ιδιωτικά ΑΕΙ στην Ελλάδα, είτε δεν διαφωνεις ούτε και μ’ αυτό, αλλά προασπιζεσαι το αναφαίρετο δικαιωμα του Έλληνα να τον πιασει κωτσο και να του τα φαει ενα πετσινο ΑΕΙ.

 132. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  122 – «κουράστηκα να ξαναγράφω μέιλ και χρηστώνυμο σε κάθε σχόλιο»
  Κώστα πάτα δυό φορές εκεί που σου ζητάει μέιλ και όνομα και βγαίνουν, το έκανα κατά λάθος και μου βγήκε. 🙂

 133. alexisphoto said

  Καλησπέρα και από εμένα,
  και για ακόμα μία φορά ένα θέμα που με ενδιαφέρει μπήκε σε μέρα που δεν προλάβαινα να πάρω ανάσα!!!
  Επί τροχάδην:
  Δεν είμαι αρνητικός στα ΙδΠαν.

  Πριν φτάσουμε όμως εκεί, μήπως θα ήταν καλλίτερο να συζητήσουμε για ξεκάθαρες ιδιωτικές πανεπιστημιακές σχολές;
  Να υποβιβαστούν στη δευτεροβάθμια ή να μεταπηδήσουν στη τριτοβάθμια κάθε λογής ΙΕΚ που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και υπόσχονται -και δίνουν- μεταπτυχιακά ξένων πανεπιστημίων;
  Πως μπορεί να γίνει αυτό;
  Με κοινές εξετάσεις και ανάμεικτους εξεταστές με την πλησιέστερη δημόσια πανεπιστημιακή σχολή.
  Έτσι λοιπόν όταν μια ιδιωτική παν/κη σχολή «κλειδώσει» το πρόγραμμά της με μια δημόσια τότε δεν θα υπάρχει πιθανότητα αγοράς πτυχίου, υποβαθμισμένων σπουδών κλπ κλπ. Μπορεί να γίνει σε πολλούς τομείς. Κυρίως όμως εφαρμοσμένους αλλά και καλλιτεχνικούς κα…
  Γιατί να γίνει αυτό;
  Πρώτα απ΄όλα για να μειωθεί το πλήθος των φοιτητών που καταφεύγει στο εξωτερικό.
  Δεύτερων, γιατί μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία υπάρχει πιο άμεση σχέση των σπουδών με την αυτόνομη παραγωγική διαδικασία -μέσα από κοιτίδες νέων επιχειρήσεων κλπ
  Τρίτων γιατί θα ανοίξουν θέσεις για εκατοντάδες διδακτορικούς επιστήμονες που εργάζονται στο εξωτερικό, να επιστρέψουν -έστω και λίγο καιρό- φέρνοντας πολύτιμες γνώσεις και εμπειρία που μπορούν να μεταλλαχθούν σε θέσεις εργασίας.
  Και πολλά άλλα. Ο κατάλογος είναι αρκετά μεγάλος.

  Κρίνοντας το σήμερα, μπορώ με σιγουριά να πω, πως σε πολλές σχολές (τύπου ΙΙΕΚ) η εκπαίδευση που παρέχεται είναι πολύ καλύτερη από την αντίστοιχη δημόσια τριτοβάθμια. ιδιαίτερα δε, σε σχολές καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος οι διαφορές μπορεί να είναι και τεράστιες.
  Γιατί λοιπόν να μην ξεκαθαρίσει πρώτα το τοπίο στις «υποψήφιες παναπιστημιακές σχολές» και μετά, θα ολοκληρωθεί από μόνη της η έννοια του ιδ πανεπιστημίου με τα τεράστια μπάτζετ και τα υπέροχα καμπους να τρέχουν ανέμελα σκιουράκια…

  Προς το παρόν νομίζω ότι είναι ψεύτικο το δίπολο ιδιωτικού/δημόσιου πανεπιστημίου.
  Το πραγματικό πρόβλημα είναι η σωστότερη κατανομή των φοιτητών στις σχολές που πραγματικά αγαπάνε και όχι σε ότι κάτσει στο μηχανογραφικό.
  Έχοντας ώς αρχή αυτό, νομίζω πως η παραπάνω λύση της ιδ τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα έλυνε πολλά θέματα σχεδόν αυτόματα.
  Ευχαριστώ

 134. ΚΩΣΤΑΣ said

  131 Avonidas
  Έγραψες στο 125: «Αλλα οσο κυριαρχουν ασοβαροι και καιροσκοποι πολιτικοι, κι οσο η διαπλοκή κρατους και κρατικοδιαιτων μεγαλοπαραγοντων ειναι ο κανόνας, το Σύνταγμα ειναι η τελευτ αία δικλειδα ασφαλείας. …» και παρακάτω: «Και πρέπει μηπως να επιτρέψουμε αυτή τη ρεμούλα για «λόγους αρχής», για να μη μας λένε δογματικούς και κολλημένους και κρατιστές;»

  Να σου απαντήσω λοιπόν διαφορετικά. Από τις μεγαλύτερες ρεμούλες που υπήρξαν, είναι και αυτές στο χώρο της υγείας και στον στρατό, εξοπλισμοί. Με τη δική σου λογική, μήπως πρέπει να καταργήσουμε ένοπλες δυνάμεις και νοσοκομεία και γιατρούς, για να γλυτώσουμε τη ρεμούλα;

  Να το προχωρήσω και λίγο. Αφού η επόμενη κυβέρνηση θα είναι πάλι ο Σύριζα, 😉 γιατί να μην ιδρύσουμε για πρώτη φορά ιδιωτικά πανεπιστήμια πάνω σε στερεές και αδιάβλητες οικονομικά βάσεις που να μείνουν εσαεί; Η διαπλοκή δεν τέλειωσε;

  Καλά, μη μελώσεις για το τελευταίο, χρειάζεται και λίγο να ρηλαξάρουμε! 🙂

 135. Χαρούλα said

  130 ΛΑΜΠΡΟ η εκπαίδευση σου δίνει λύσεις στην καθημερινότητα. Από το να βγάζεις το ψωμί σου, έως να επιβιώνεις. Δεν έγραψα πτυχίο, αλλά εκπαίδευση.

  133 Alexisphoto, τα ΙΕΚ είναι η μεγαλύτερη κοροϊδία. Χρειάστηκε μια βαθμίδα, μεταλυκειακή(;) για να «καταρτίζονται» οι νέοι και να μην μετράνε άνεργοι. Ενώ υπήρχαν και κάποιες σχολές αδιαβάθμιτες. Έτσι χρήσιμα-άχρηστα, δημόσια-ιδιωτικά, στο ίδιο καλάθι και τα ονομάτισαν ΙΕΚ. Αλλά πτυχίο δεν δίνει κανένα! Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης. Για πτυχίο μετά, εξετάσεις πανελλήνιες ανά ειδικότητα και 100€.
  Δουλειά ουσίας κάνουν ΜΟΝΟΝ τα εξειδικευμένα ( είτε δημόσια, είτε ιδιωτικά ). Τα έχοντα ποικιλία ειδικοτήτων δεν μπορούν να τα καταφέρουν ουσιαστικά. Παραμύθια πουλάνε συνήθως.
  Η αγορά εργασίας ξεσκαρτάρει. Και δεν ξεγελιέται από διαφήμιση και δημόσιες σχέσεις. Ευτυχώς.

 136. ΚΩΣΤΑΣ said

  132 Λάμπρο, σε ευχαριστώ. Δεν μένει όπως πρώτα γραμμένο, αλλά με το διπλό κλικ εμφανίζεται και το επιλέγω, χωρίς να χρειαστεί να το πληκτρολογήσω.

  Σε προτείνω για σεκιούριτι του ιστολογίου, να φύγει ο κακόψυχος 😉

 137. Παναγιώτης Κ. said

  Όταν υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση τα προβλήματα λύνονται.
  Μόνον όποιος δεν θέλει να… ζυμώσει όλη μέρα κοσκινίζει…

 138. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  135- Κι εγώ για την εκπαίδευση έγραψα Χαρούλα, (και πάντα μίλαγα για την πρωτοβάθμια που είναι η καθοριστική) δεν πειράζει ας το αφήσουμε, σκέψου μόνο ποιοί ελέγχουν και επιβάλλουν την υποχρεωτική εκπαίδευση σε όλο τον κόσμο και ίσως καταλάβεις τι εννοώ.

  136 τέλος- Ντροπή Κώστα, θα πέσει φωτιά να μας κάψει.😂

 139. Πέπε said

  #132:
  > > Κώστα πάτα δυό φορές εκεί που σου ζητάει μέιλ και όνομα και βγαίνουν, το έκανα κατά λάθος και μου βγήκε.

  Από τότε που έσκασε το πρόβλημα, αυτό που κάνω είναι να γράφω απλώς το πρώτο γράμμα του κάθε πεδίου, και μετά μου εμφανίζει το πλήρες μέιλ και όνομα και το επιλέγω με μια διαδικασία που θα καταλάβετε αμέσως. Κακώς που δεν το είπα αμέσως, νόμιζα ότι το έχουν βρει όλοι!

  Καθώς είμαι και φλύαρος και σχολιάζω όλη την ώρα, πλέον το έχω αυτοματοποιήσει σε μια σειρά χτυπημάτων με γράμματα, βελάκια, έντερ, ταμπ (για να πάω στο κάτω κουτάκι) και αλτ-σιφτ (πρώτη φορά μετανιώνω που βαφτίστηκα Πέπε, ο ελληνόψυχος, αντί Pepe). Επ’ ευκαιρία ανακάλυψα και ότι, μετά το τελευταίο έντερ, αν ξαναπατήσω έντερ το δημοσιεύει κατευθείαν, χωρίς να πάω με τον ποντικό στο «δημοσίευση».

 140. Χαρούλα said

  138 πατρίδα το ξέρεις. Σε αυτόν τον τομέα είσαι …μοναχικός λύκος! Πάντως να ξέρεις ότι θα σκεφτώ ξανά. Όχι γιατί το είπες😊, αλλά γιατί θέλω να το δουλεύω όσο μπορώ!😄

 141. Γιάννης Ιατρού said

  126 (132, 136β 🙂 ): https://sarantakos.wordpress.com/2019/02/13/nikolaou-2/#comment-566467

 142. Λίνος Δημήτρης said

  Η μόνη σοβαρή δικαιολογία κατά της αναθεώρησης του 16 είναι ότι αυτό το μπάχαλο που λέγεται Ελληνικό κράτος δεν θα μπορεί να ελέγξει την μη κρατική εκπαίδευση, για το τι διδάσκει και τι επίπεδο έχει, όπως δεν μπορεί να ελέγξει τα ιδιωτικά σχολεία. Φυσικά είναι πάντα ΥΠΕΡ των ιδιωτικών πανεπιστημίων στις γειτονικές χώρες που ιδρύονται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ. Βουλγαρία, Σλοβακία κλπ αγγλόφωνα πανεπιστήμια (μη βάζουμε τα παιδιά να μαθαίνουν και άλλη γλώσσα) Παράδειγμα¨φαρμακευτική στην μπρατισλάβα πρόπερσι. 1ο έτος 50 άτομα. Έλληνες οι 47. Φυσικά τελευταία ο χαμός γίνεται στην Κύπρο. Μας δουλεύουν αγρίως και τους πληρώνουμε καλά.. Ας τολμήσει να μην αναγνωρίσει το πτυχία το Ελληνικό κράτος. Φυσικά εκεί δεν σπουδάζουν οι φουκαράδες που πλήγηκαν από τα μνημόνια…

 143. Γιάννης Ιατρού said

  Τώρα ….

 144. sarant said

  142 Τι θα τους κάνουμε άλλους 50 φαρμακοποιούς όμως; Εδώ δεν μπορούμε να απορροφήσουμε αυτούς που περνάνε κανονικά και αποφοιτούν κανονικά, πού θα πάνε αυτοί με τα αγορασμένα πτυχία;

 145. Γιάννης Ιατρού said

  141: Για όσους έχουν το πρόβλημα με τον Firefox: https://support.mozilla.org/el/questions/1204443

 146. ΚΩΣΤΑΣ said

  139 Πέπε, με το κόλπο του Λάμπρου δεν χρειάζεται να αλλάζεις γλώσσα στο πληκτρολόγιο και δεν απαιτείται το αρχικό γραμμα. Διευκολύνει πολύ περισσότερο.

 147. Πέπε said

  @146
  Ναι, αλλά φαίνεται ότι ο υπολογιστής μου θυμάται τα μέιλ όλων όσων (πάει; δεν πάει!) έχουν χρησιμοποιήσει κατά καιρούς τον υπολογιστή μου για να μπουν σε διάφορους λογαριασμούς τους, και πρέπει να διαλέξω. Μέχρι τώρα ήξερα ότι υπάρχει ένα άτομο με μέιλ που αρχίζει από το ίδιο γράμμα μ’ εμένα. Τώρα με το κόλπο του Λάμπρου είδα και καμιά δεκαριά άλλους με μέιλ από άλλα γράμματα!

  Κάνω πράγματι περισσότερες κινήσεις, αλλά όλες στο πληκτρολόγιο.

  (Δεν είναι απίστευτο ότι συζητάμε για οικονομία τέτοιων κινήσεων, λες και θα περπατάγαμε μέχρι το Βλαδιβοστόκ και πρέπει να βρούμε τον πιο σύντομο δρόμο;)

 148. tasos said

  Πρώτη φορά βλέπω τη λέξη χαρτάκια. Στη δεκαετία του 80 μαζεύαμε «τύχες» με Ρουμενίγκε και Πλατινί.

 149. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  144 >>142 Τι θα τους κάνουμε άλλους 50 φαρμακοποιούς όμως;
  Συγκεκριμένα οι περιπτώσεις που ξέρω ήταν για να πάρουν/διαδεχτούν στο υπάρχον φαρμακείο το γονιό ή θείο. Για φαρμακεία – χρυσωρυχεία μιλάμε. Απέναντι από Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κλπ

 150. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αγορασμένα πτυχία στην οικονομία της απορρυθμισμένης αγοράς; Στην κοινωνία του άρπαξε να φας και κλέψε να ‘χεις; Αυτά τα λένε οι κομμουνιστές και τα συντρόφια τους, συνοδοιπόροι και λοιποί χρήσιμοι ηλίθιοι. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν θα λειτοργούν με τους νόμους της αγοράς. Όχι, συντρόφια. Θα διέπονται από τις αρχές της αριστείας. Αυστηρά και απαρέγκλιτα. Έδωσες τα περισσότερα μπικικίνια; Εύγε, λεβέντη μου, είσαι άριστος, λάβε το πτυχίο σου, σου προσφέρουμε και δύο μεταπτυχιακά στην τιμή του ενός και τα δέοντα στον κύριο μπαμπά σου, τον κύριο Θεμιστοκλή, βεβαίως-βεβαίως.

 151. Γιάννης Ιατρού said

 152. sarant said

  148 Ε, εγώ είμαι παλιότερος 🙂

 153. eran said

  124. Μα δεν υποστηρίζω ότι τα μεταπτυχιακά προγράμματα πρέπει να είναι δωρεάν. Απλώς επισημαίνω ότι έχει ιδιωτικοποιηθεί ένα σημαντικό κομμάτι της ανώτατης εκπαίδευσης, εκτός από το προπτυχιακό. Άρα δε συζητάμε αν θα ιδιωτικοποιηθεί το ήδη ιδιωτικοποιημένο κομμάτι, αν θα γίνει αυτό, αλλά με ποιους όρους θα γίνει.

 154. sarant said

  151 Αν είναι άριστοι, γιατί δεν περνάνε στις πανελλήνιες;

 155. Σωτήρς said

  118 Ο κηφήνας είναι το κακό απότοκο αυτού που λες δημόσια κριτήρια και εννοείς κρατικά. Όπως είναι ασπόνδυλος αυτός που θα δεχτεί να φτιάξει από νάρκη μέχρι τοστιέρα άμα βρει την αντίστοιχη χρηματοδότηση. Τέσπα κατιτίς άσχετα είναι αυτά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια (οΘντκ) που συζητάμε.

  Άραγε οι αναβαθμίσεις των ΤΕΙ σε ΑΕΙ μήπως αποσκοπούν στην ανακοπή των Ελλήνων που πάνε στο εξωτερικό να φοιτήσουν; Πχ κάνοντας άλλη μια σχολή Ναυπηγών ή Πολιτικών Μηχανικών (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) γιατί να πάει ο άλλος στο Σέφιλντ ή στο Εδιμβούργο να σπουδάσει; Είναι μια λύση, κάθε πόλη και πανεπιστήμιο κάθε χωριό και ΤΕΙ. Genius που λένε και στο χωριό μου.

 156. Χαρούλα said

  Μουσικές σιξτίνοκαληνύχτες!

 157. Μαρία said

  κουίζ
  Ποιος διεθνούς φήμης Έλληνας κομμουνιστής είχε σύζυγο Δυοβουνιώτη;

 158. Γιάννης Ιατρού said

  154: Άσε Νίκο, γιατί να χάνουν τον καιρό τους; Ευκαιρίες πάντα υπάρχουν για θέσεις ευθύνης, σίγουρα θα βολευτούν!
  (π.χ. μόλις είδα μιά αγγελία με τον τίτλο «Ζητείται Στέλεχος τομέα διανομών» -> ντελιβεράς 🙂 )

 159. Γιάννης Ιατρού said

  157: Κανένας εμπορο-Ράπτης;

 160. Μαρία said

  159
  🙂

 161. Νίκος Κ. said

  Εκπαίδευση και ιδιωτική επιχειρηματικότητα είναι έννοιες απολύτως αντίθετες από τη στιγμή που ο μισθός του καθηγητή εξαρτάται από τον πελάτη-φοιτητή. Αφήνω κατά μέρος το θέμα της πραγματικής ελευθερίας στη σκέψη χωρίς εξαρτήσεις, που είναι απαραίτητη για οποιονδήποτε εκπαιδευτικό οργανισμό.

  Τα μεγάλα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ δεν είναι και τόσο «ιδιωτικά» αφού σε πολύ μεγάλο βαθμό χρηματοδοτούνται (άμεσα ή έμεσα) από δημόσιους πόρους.
  π.χ. https://www.washingtonpost.com/news/grade-point/wp/2015/04/06/are-harvard-yale-and-stanford-really-public-universities/?utm_term=.608e68e5b6c7

 162. Pedis said

  # 155 – να το υπογραμμισω, πάλι: ο κλασικός κηφήνας είναι ένα από τα κύρια παράγωγα της αναπαραγωγής της οικονομικής ελίτ και μάλιστα ο καθένας τους κοστίζει στην κοινωνία όσο πολλές χιλιάδες κηφήνες, αν υπήρχαν τόσοι, του δημοσίου.

  Για το άλλο που λες: η ανωτατοποίηση των ΤΕΙ θα ήταν εντελώς άχρηστη, αφού βγαίνουν κάθε χρόνο στην αγορά χιλιάδες απόφοιτοι των πολυτεχνείων, αν δεν ήταν αδύνατη. Και καθίσταται αδύνατη, όχι μόνο επειδή δεν προβλέπονται χρηματοδότηση για έρευνα και εγγύηση για ανώτατου επιπέδου διδασκαλία, αλλά εκ των πραγμάτων, για το λόγο ότι οι φοιτητές των ΤΕΙ στην συντριπτική πλειοψηφία τους δεν έχουν αποκτήσει, ως μαθητές, όχι μόνο το ελάχιστο των εφοδίων για να κάνουν πανεπιστημιακές σπουδές, αλλά ούτε καν εκείνο των «ανώτερων τεχνικών» που υποτίθεται ότι είναι ικανοί να διδαχθούν.

  Και βέβαια πολλά από τα ιδρύματα του εξωτερικού, δύσης και ανατολής, στα οποία απευθύνονται οι μαθητές που έχουν βασικές ελλείψεις στην εκπαίδευσή τους είναι προδιαγραφών τει.

 163. atheofobos said

  116
  Δεν ξέρω αν οι μαύροι μετανάστες στην ΕΣΣΔ το μετάνιωσαν, αλλά ξέρω για τους Αμερικανοφιλανδούς μετανάστες που δεν πρόλαβαν οι περισσότεροι να το μετανιώσουν γιατί τους ξεκαθάρισαν!
  ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ
  http://atheofobos2.blogspot.com/2018/12/blog-post_28.html

 164. ΓιώργοςΜ said

  142 Αυτό το είχα ξεχάσει, και ήθελα να το αναφέρω από το πρωί. Υπάρχει κόσμος (έτυχε να μιλήσω με δύο γιατρούς σε μικρά χρονικό διάστημα) που στέλνουν τα παιδιά τους στην Ιατρική σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Κύπρου, με κόστος 50.000 το χρόνο περίπου. Ο ένας με μεγάλο ιδιωτικό ιατρείο, δε θα πολυιδρώσει το αυτί του, ο άλλος προς συνταξιοδότηση από το ΕΣΥ θα άνοιγε ιατρείο για να ανταπεξέλθει. Σε πόσα χρόνια θα κάνουν απόσβεση των 300.000 μέσες άκρες που θα κοστίσουν οι σπουδές, αγνοώ.

 165. Pedis said

  # 164 – πολλά δεν είναι 50 χιλ ετησίως; Περίπου 35 χιλ. σε δίδακτρα και συναφή; Δεν θα το πίστευα …

  κι όμως δεν είναι εξωπραγματικό το νουμεράκι:

  ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ – ΔΙΔΑΚΤΡΑ: ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ
  Η διάρκεια σπουδών στην Ιατρική στη Κύπρο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι 6 χρόνια και το κόστος σπουδών ανέρχεται στα 18.000 ευρώ ανά χρόνο για τα πρώτα τρία έτη και στη συνέχεια 22.000 ευρώ ανά χρόνο για τα 3 τελευταία έτη σπουδών.

  https://www.epimorphosi.gr/iatriki-sti-kipro-panepistimio-lefkosias/

  κι αφού γιατρός από τέτοια ιδρύματα βάζει, εκτός από τoυς άτυχους που θα του πέσουν στα χέρια, και το ίδιο το παιδί σε μεγάλο ρίσκο να καταλήξει στη φυλακή … δεν βάζει, όποιος γονιός τάχει, λίγα παραπάνω να του πάρει ένα ντιρί και στη συνέχεια να τον στείλει ένα-δυο χρονάκια να σπουδάσει Ηγεσία, ούλτρα χάι μπιζνες και αντβάνσντ μανατζεροσύνη σε κάποιες από τις τόσες σχολές του Χάρβαρντ, να επιστρέψει, να καβατζώσει θέση συμβούλου σε δημόσια επιχείρηση και λίγο αργότερα να τον κάνουν οι ιθαγενείς βουλευτή και υπουργό με μηδενικό ρίσκο και εξασφαλισμένα κέρδη;!

  Δεν καταλαβαίνω τι σκατά έχουν στο κεφάλι τους οι γονείς που το φτουράνε …

 166. Pedis said

  άσε που πρέπει και να ανοίξει και κάνα βιβλίο, αν σπουδάσει ιατρική … αυτό δεν το σκέφτονται οι γονεις!;

 167. Αρειανός said

  Λίγο clopy-paste από τον Νικοκύρη μυρίζομαι στο άρθρο του Νίκου Μάστορα στο σημερινό Έθνος…

 168. Alexis said

  Καλημέρα.
  Το κόλπο με το διπλό κλικ το είχα δει κι εγώ από προχτές, όμως δεν πιάνει σε όλους τους browsers.
  Στο σπίτι που έχω Firefox πιάνει.
  Στο γραφείο που έχω Firefox και Edge στον μεν Firefox δουλεύει στον Edge όμως δεν…

 169. Alexis said

  #120δ: «Το γουδί το γουδοχέρι και τον κόπανο στο χέρι» συνήθιζε να λέει η μάνα μου για κάποιον που εμμονικά επαναφέρει την κουβέντα στο ίδιο θέμα.
  Η μάνα μου έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης από Πόντιους γονείς.
  Πιάνεται για «καθιαυτού Μακιδόνισσα» κ. Μπαρτζούδη ή όχι; 😡

 170. Alexis said

  Για την ουσία του άρθρου δεν έχω να πω πολλά. Βασικά με καλύπτει η επιχειρηματολογία του Νικοκύρη.
  Προσωπικά δεν θα με πείραζε να ανοίξει ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα αλλά με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, τόσο ως προς την λειτουργία, όσο και ως προς την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών.
  Πολύ περισσότερο σοβαρό ζήτημα όμως θεωρώ το συμμάζεμα των ήδη υπαρχόντων ΑΕΙ και ΤΕΙ, τα οποία και πάρα πολλά είναι για τις ανάγκες της χώρας, αλλά και πολλά από αυτά λειτουργούν υπό τριτοκοσμικές συνθήκες.
  Και βέβαια να μπει μία τάξη στο χάος των πάσης φύσεως μεταλυκειακών εκπαιδευτηρίων, ΚΕΚ, ΙΕΚ, Κολλεγίων, Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών κλπ.

 171. Ψυχοπλακωτικά πάντοτε τα θέματα της παιδείας ανήκουν στις κατηγορίες «μη θίγετε τα κακώς κείμενα» και «ο νεκρός δεδικαίωται»>>>δεν είδα και τους γνωστούς καλημεριστές-ίσως δεν έκανα ριφρές… Καλημέρα και μια μουσική νότα αισιοδοξίας…για όσους την έχουν ανάγκη :

 172. ΚΑΒ said

  Καλημέρα, από κάποιον που δεν τον ενδιαφέρουν τα ποδοσφαιρικά.

 173. # 172

  Ναι μεν αλλά την αξία του Κούδα δεν αμφισβητεί κανείς ενώ του Τσίπρα π.χ. πάνω από τους μισούς έλληνες…άσε που δεν θα γίνει ποτέ (γνωστό) τραγούδι ο Τσίπρας ή ο Μητσοτάκης. Εσύ χάνεις ένα κομμάτι της πραγματικότητας, πιο μεγάλο απ’ ότι φαντάζεσαι

 174. ΚΑΒ said

  Εγώ είμαι απαλλαγμένος απ’ όλους αυτούς.

 175. Νίκος Κ. said

  Με την είσοδο της μπίζνας στην εκπαίδευση σχετίζεται και η παρακάτω είδηση:

  O πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ.) κύριος Ευστράτιος (Στράτος) Θεοδοσίου και ο Α’ αντιπρόεδρός της κύριος Παναγιώτης Φιλντίσης, ως εκπρόσωποι της εκδοτικής ομάδας της Ε.Ε.Φ., προλογίζουν το βιβλίο «PAD ΜΕΘΟΔΟΣ – Ο Συμπαντικός ηθοποιός. Άπειρες ζωές, Άπειροι χαρακτήρες, Άπειρα frames» [Ένωση Ελλήνων Φυσικών, Αθήνα, 2018] της ηθοποιού και σκηνοθέτη κυρίας Maria Olon Rsarooucha (Μαρία Τσαρούχα) η οποία έχει κάνει σπουδές κοινωνιολογίας σε ιδιωτικό Κολλέγιο της Αθήνας και θεάτρου στο «Αmerican Academy of Dramatic Arts» της Νέας Υόρκης και ανάμεσα σε άλλα γράφουν: «Στο πρόσωπό της, στη μορφή της, διακρίναμε μια έντονη διάθεση επικοινωνίας με τον κόσμο της Επιστήμης, με στόχο να δημιουργήσει διόδους που οδηγούν σε συμπαντικούς σχηματισμούς (…) Η συγγραφέας το πέτυχε. Πέτυχε να δομήσει μια πρωτότυπη θεωρία, που δίνει τη δυνατότητα, όλο αυτό το γήινο σύστημα από άτομα, ιδέες, αναζητήσεις, να προσλαμβάνει σκέψεις, νέες θέσεις, διαπεραστικές μεθόδους, φθάνοντας στην κορύφωση της επικοινωνίας των ψυχών τους» (σ. 13).

  https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/277227_enosi-ellinon-fysikon-me-mentioym-kai-indikoys-dialogismoys

 176. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  139 – Πέπε, είχα αρκετές μέρες να μπώ στο ιστολόγιο και δεν ήξερα πως υπάρχει πρόβλημα, είδα που δεν είχε τα στοιχεία και ασυναίσθητα έκανα κλίκ επάνω και εμφανίστηκαν. Μετά που είδα το σχόλιο του Κώστα κατάλαβα πως κάτι περίεργο γίνεται, δοκίμασα να γράψω το σχόλιο 132 για να δώ τι γίνεται και δεν είχε στοιχεία, πάτησα επάνω και ξαναβγήκαν, η τύχη του σκράπα στα στοιχειώδη ηλεκτρονικά.☺
  Κάθε φορά που αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα με τον γέρο υπολογιστή μου, (15 ετών πλέον) παίρνω τον κακόψυχο τηλέφωνο και μου το λύνει.😂

  Καλημέρα

 177. Ισως αλλά μου θυμίζεις κάποιον εδώ μέσα που προσπαθεί να μας πείσει πως η ονομασία της γείτονος χώρας είναι πιο σημαντική από το πρωτάθλημα που (μάλλον) θα πάρει ο ΠΑΟΚ ή κάποιους που εθελοτυφλούν και δεν βλέπουν την ταύτιση ΟΣΦΠ-ΝΔ ή την περσινή ΣύΡιζΑ- ΑΕΚ που χαλάρωσε φέτος γιατί η ΑΕΚ δεν είναι και τόσο γωνία μαγαζί κι εκλογές έρχονται…όσο για τον ΠΑΟ έχει καταντήσει εσωτερική αντιπολίτευση στους κόλπους της ΝΔ.
  Μόνο ο ΠΑΟΚ είναι υπεράνω κομμάτων (και τελειών)

 178. το 177 –> 174

 179. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >> χαρτάκια
  χαρτάκια Τεν Τεν δεκαετίας του ΄60

  Δε βλέπω με ήρωες του ΄21 😦

  Τα χαρτάκια της Panini έκαναν την εμφάνιση τους στην ελληνική αγορά το 1978, με το παγκόσμιο Κύπελλο εκείνης της χρονιάς.
  …«πλακωτό», «τειχάκι», η «αεροπορικό»…
  http://www.gazzetta.gr/weekend-journal/article/1024376/ta-hartakia-poy-latrepsame

 180. Δημοσθενης said

  Οταν σπουδαζα στη Γερμανία μολις ειχαν επιτραπεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ενα απο αυτά (ελιτιστικο) ομως χρεοκοπησε και τοτε μπηκε το ερωτημα…τι κάμουμε οταν ενα ιδιωτικό πανεπιστήμιο χρεοκοπήσει?
  Τελικα λογο κοινωνικου κοστους διασωθηκε οπως οι τραπεζες στις μερες μας. Μονο που οι καθηγητές μου διαρκως παραπονιουνταν οτι το.κοστος λειτουριας των υποδομων του ηταν δεκαπλασιο ανα φοιτητη σε σχεση με το δημοσιο και το κρατος πληρωνε με χρηματα που τους στερουσε απο την ερευνα…

 181. Δημοσθενης said

  Οσο για το ζηλο της ΝΔ δεν κρυβει μονο επιχειρηματικα συμφέροντα. Μολος επιτραπούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, θα ανοίξει η κουβέντα της επιβολης διδάκτρων στα δημοσια, και η αναθεώρηση του ορου δημοσια παιδεία με κοινωνικους παντα ορους στα πλαισια του δημοσίου διαλόγου

 182. cronopiusa said

 183. sarant said

  157 Aυτό με τον Δυοβουνιώτη δεν απαντήθηκε, ε;

  164-165 Μεγαλογιατροί αν γίνουν κάτι μπορεί να αποσβέσουν. Ένας μου έλεγε για μια οδοντίατρο που έκανε τριετές μεταπτυχιακό με 150χιλ. κόστος

 184. Eli Ven said

  #130 Την τελευταία φορά που κοίταξα οι μελισσοκόμοι και οι αγρότισσες δεν έβγαζαν τόσα πολλά για δίδακτρα. Ίσα για το ενοίκιο μιας μισοερειπωμένης μονοκατοικίας στο Γαλάτσι. Όσον αφορά το Μητσοτάκη, αυτό ακριβώς εννοώ κι εγώ…
  (Σόρρυ, αν δημοσιεύτηκε πολλαπλά. Είχα τεχνικά προβλήματα)

 185. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  183 Εκανε ο Γιάννης Ι. κοπτοράπτη τον Πάμπλο στο 159 🙂 α, όχι, χειρότερο! : εμπορο ράπτη

 186. Georgios Bartzoudis said

  (1) «το Χάρβαρντ έχει endowment (χοντρικά, ρευστά διαθέσιμα) πάνω από 34 δισεκατομμύρια δολάρια»

  # Σε αυτά που είπα στο 120 (α) προσθέτω ότι, η ακριβής σημασία της λέξης endowment που αναφέρει, ως ανωτέρω, ο Νοικοκύρης, είναι «χορηγίες» (επακριβώς) και όχι «ρευστά διαθέσιμα» (ούτε καν …χοντρικά!).

  (2) 169, Alexis said: …

  # Στο σχόλιο 120 που αναφέρεσαι, δεν λεω τίποτα, ούτε για τη μάννα σου ούτε για τη μάννα μου. Αν θέλεις τη γνώμη μου για να κατατάξεις, σώνει και καλά, οποιαδήποτε μάνα ή πατέρα στους «καθιαυτού Μακεδόνες», διάβασε το παρακάτω κόπυ-παστ, από μια όχι πολύ παλιά ανάρτησή μου στο Φ/Β: (αναφέρεται στην περιοχή Σερρών, αλλά τα ίδια ισχύουν και για τον Λαγκαδά και για όλη τη Μακεδονία).

  ΝΤΟΠΙΟΙ και ΠΡΟΣΦΥΓΟΓΕΝΕΙΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ
  Αυτές τις μέρες, με αφορμή έναν φιλοσκοπιανό σύλλογο που ιδρύθηκε στην Ηράκλεια, έχουν γραφεί, ως αντίλογος, μερικά πράγματα που δεν ανταποκρίνονται πλήρως προς την αλήθεια, ειδικά μάλιστα για την περιοχή Σερρών
  (α) Ντόπιοι Μακεδόνες ελληνόφωνοι
  Σε διαδικτυακή δημοσίευση, με τίτλο «ΠΟΠΣΜ: Συλλογος στην Ηρακλεια ονειρευεται «Μακεδονικη» μειονοτητα», αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής: «Στην Ανατολική Μακεδονία ….οι γηγενείς Μακεδόνες επέστρεψαν αυτοβούλως στην ελληνοφωνία χάρη στις 3 αιματοβαμμένες βουλγαρικές κατοχές. Οι ανατολικομακεδόνες επέλεξαν να ΜΗ μιλούν τη Γλώσσα (παλαιά Βουλγαρική την ονομάζουν οι Βούλγαροι) που μιλούσαν και οι Βούλγαροι σφαγείς των προγόνων τους και στράφηκαν στην ΠΛΗΡΗ ελληνοφωνία ΑΥΤΟΒΟΥΛΩΣ….».
  Η παραπάνω άποψη είναι ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ (για να μην πω …ενδοτική) και αναρωτιέμαι από πού μπορεί να έχει αντληθεί: Στην Ανατολική Μακεδονία και ιδιαίτερα στο Νομό Σερρών οι γηγενείς Μακεδόνες μιλούσαν ελληνικά ΑΝΤΑΝ ΜΠΑΜΠΑΝΤΑΝ, και γι’ αυτό δεν χρειάστηκε να «επιστρέψουν στην ελληνοφωνία». Όποιος δεν πιστεύει …εμένα, τον παραπέμπω στον …Βούλγαρο Καντσώφ, ο οποίος περί το 1900 ήταν επιθεωρητής (βουλγαρικών) Σχολείων στη Μακεδονία, όπως την εννοούσαν τότε οι Βούλγαροι. Αυτός ο Καντσώφ έγραψε ένα βιβλίο που το ονομάζει Εθνογραφία και Στατιστική της Μακεδονίας. Φυσικά, ο Βούλγαρος «επιθεωρητής» φουσκώνει όσο μπορεί τους Βουλγαρόφωνους. Παρά ταύτα, από την όλη «εργασία» του προκύπτει ότι οι παρακάτω περιοχές του σαντζακιού Σερρών ήταν Ελληνόφωνες: 1) περιοχή Παγγαίου. 2) Νταρνακοχώρια. 3) πόλη των Σερρών (κατά συντριπτική πλειοψηφία). 4) περιοχή Νιγρίτας. Ομοίως κατά τον Καντσώφ υπήρχαν Ελληνόφωνοι θύλακες (πλειοψηφούντες ή μειοψηφούντες) στο Ντεμίρ Χισσάρ, στο Μελένικο στο Πετρίτσι, στη Στρώμνιτσα, στη Γευγελή κλπ, κλπ.
  Στους ελληνόφωνους ντόπιους Μακεδόνες κατατάσσονται βεβαίως και οι Σαρακατσιαναίοι.
  (β) Ντόπιοι Μακεδόνες δίγλωσσοι
  – Οι βλαχόφωνοι-δίγλωσσοι Έλληνες έχουν ισχυρή παρουσία στην περιοχή Σερρών από αμνημονεύτων χρόνων είτε ως νομάδες είτε ως μονίμως εγκατεστημένοι (περιοχές Ηρακλείας, Πορροϊων, Χιονοχωρίου κλπ.).
  – Αρκετοί είναι και οι βουλγαρόφωνοι (για την ακρίβεια δίγλωσσοι) ντόπιοι συμπατριώτες μας. Στην περίοδο της ελληνοβουλγαρικής διαμάχης (1870-1908) οι περισσότεροι από αυτούς ήταν «Πατριαρχιακοί» (και ελληνόφρονες!). Είναι αυτοί που οι Βούλγαροι τους αποκαλούσαν υβριστικά «Γραικομάνους» (Ελληνομανείς). Να αναφέρω μερικούς που αγωνίστηκαν ή/και έχυσαν το αίμα τους για τη Μακεδονία: Πρώτος και καλλίτερος ο Καπετάν Μητρούσης. Επίσης, οι Παντσαίοι από την Καμήλα, οι Κεπάδες και οι Λιονταίοι από το Βαμβακόφυτο, ο Πέτρος Ιακώβου από την Ορεινή (επανειλημμένως εκλεγείς βουλευτής Σερρών) και αρκετοί άλλοι. Όλοι αυτοί οι δίγλωσσοι ντόπιοι Μακεδόνες είναι ακραιφνείς Έλληνες (Γραικομάνοι) που παρέμειναν στην πατρίδα μετά την ανταλλαγή πληθυσμών (συνθήκη του Νεϋγί, 1919) και τις «3 αιματοβαμμένες βουλγαρικές κατοχές». Οι Βουλγαρομακεδόνες ντόπιοι έχουν φύγει στην πατρίδα τους τη Βουλγαρία (καλή τους ώρα!).
  (γ) Προσφυγογενείς Μακεδόνες από Μικρασία-Πόντο-Θράκη
  Οι ξερριζωμένοι πρόγονοί τους εγκαταστάθηκαν στη Μακεδονία, εδώ και τρεις γενιές. Οι πατεράδες και οι παππούδες τους έχουν χύσει το αίμα τους για να υπερασπίσουν τη Μακεδονία, και όλη την Ελλάδα, από επίδοξους κατακτητές. Προς …γνώση και συμμόρφωση, αναφέρεται ότι τόσο οι Βούλγαροι (και οι συν αυτοίς Σκοπιανοί) όσο και οι Σέρβοι (παλαιότερα) στήριζαν τα «δικαιώματά τους» στη Μακεδονία στα Βασίλειά τους που ισχυροποιήθηκαν στον Βαλκανικό χώρο επί 100 μεσαιωνικά χρόνια (χονδρικά από το 1250 μέχρι το 1450 μ.Χ, και οι δύο μαζί). Ε! λοιπόν οι Έλληνες προσφυγογενείς Μακεδόνες βρίσκονται στη Μακεδονία επίσης για 100 χρόνια και μάλιστα στα πιο πρόσφατα και σύγχρονα!

 187. Nikos said

  Χαίρεται! Είμαι ταχτικός αναγνώστης του ιστολογίου, αλλά δε σχολιάζω συνήθως.

  Γενικά έχω μια απορία για το όλο πλαίσιο εδώ: λέμε να αφήσουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, αλλά το Ντιρί τι είναι; Εγώ κοιτώντας στο wiki βλέπω ότι δίνει bachelors και masters. Άρα εξ ορισμού δεν είναι ιδιωτικό πανεπιστήμιο;

  Υπάρχουν μόνο συγκεκριμένες ειδικότητες που επιτρέπονται μήπως και άλλες που δεν επιτρέπονται; Ή το ζήτημα είναι στην αναγνώριση των πτυχίων και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων μόνο; (που κι αυτό εντάξει είναι σημαντικό ζήτημα). Ή μήπως είναι απλά γλωσσολογικό ζήτημα, ποιός δηλαδή μπορεί να βάζει ταμπέλα που να λέει «πανεπιστήμιο»;

  Πάντως να συμπληρώσω ότι εγώ είμαι πανεπιστημιακός σε αγγλικό πανεπιστήμιο και τουλάχιστον για Αγγλία δεν ξέρω κάποιο ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Πιθανώς να υπάρχουν και να είναι άγνωστα, να κάνουν ειδικότητες που δε γνωρίζω ή ο όρος να αναφέρεται στις διάφορες σχολές επαγγελματικής κατάρτισης που είναι αρκετές. Να σημειώσω όμως ότι στην κοινότητα εδώ υπάρχει κάποια συζήτηση για «ιδιωτικοποίηση». Αυτό πρακτικά σημαίνει (από όσο ξέρω τουλάχιστον) ότι κάποια πανεπιστήμια θέλουν να μην περιορίζονται από το όριο στα δίδακτρα που επιβάλει το κράτος. Σε μας κάθε φοιτητής πληρώνει 9000 λίρες το χρόνο και για κάθε άγγλο φοιτητή το κράτος (τουλάχιστον σε επιστημονικά πεδία) πληρώνει στο πανεπιστήμιο κάποιο επιπλέον ποσό. Αν ήταν μη κρατικό το πανεπιστήμιο, υποθέτω ότι το κράτος δε θα πλήρωνε αυτό το ποσό αλλά θα μπορούσε να ανεβάσει τα δίδακτρα.

  Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία και τα πολύ ενδιαφέροντα σχόλια που γράφουν ο κ. Σαραντάκος και οι αναγνώστες του.

 188. Nikos said

  χαίρετε, προφανώς με ε κι όχι με αι. Μιας και είναι γλωσσολογικό το ιστολόγιο οφείλω να απολογηθώ για το τετριμμένο λάθος 🙂

 189. Pedis said

  # 183 – 164-165 Μεγαλογιατροί αν γίνουν κάτι μπορεί να αποσβέσουν. Ένας μου έλεγε για μια οδοντίατρο που έκανε τριετές μεταπτυχιακό με 150χιλ. κόστος

  Πάντως, εγώ γυρεύω να μάθω από πού έχει αποφοιτήσει ο γιατρός στον οποίο θα απευθυνθώ ή αν ήρθε με μεταγραφή στο τέταρτο έτος κοκ … Τώρα, στο νοσοκομείο κάνεις το σταυρό σου …

 190. Pedis said

  Επείγον λαικο αίτημα και μέγιστης σημασίας για τη χώρα η λειτουργια των ιδιωτικών «πανεπιστημίων»: να σκύψουμε στο σοβαρό πρόβλημα του γονιού που έχει χρήμα με ουρά και το σκορπάει για να αγοράσει πτυχίο για τον γόνο του.

  Και να μπουν και αυστηροί κανόνες, έτσι; … Δεν μπορεί ένας επενδυτής των πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ το χρόνο να μην έχει εγγυήσεις!;

 191. cronopiusa said

 192. θανάσης60 said

  Πολλές κι ωραίες απόψεις, μόνο, όμως, στο #27 έγινε μια κάποια νύξη στην, κατ’ εμέ, ουσία τού θέματος. Αρχικά, επιτρέψτε μου λίγα εισαγωγικά:

  α. κάπου διάβασα πως (δική μου απόδοση:) η αγορά αδιαφορεί για τα τυπικά προσόντα και εστιάζει στην ατομική αξία (την οποία και θα μετατρέψει σε κέρδος). Στο #68 σχολιάζεται ακριβοδίκαια ο πρότερος ισχυρισμός: η αγορά δεν είναι παρά ένα δίκτυο γνωριμιών και επιρροών.

  β. για «πολιτικούς» λόγους (8ήμερη αποβολή) έπρεπε, εν έτει 1976, να κάνω δύο μήνες της Ε΄Γυμνασίου και όλη την ΣΤ’ σε ιδιωτικό (μπαζο)σχολείο τής Θεσσαλονίκης. Για να πάρουμε το απολυτήριο του -εξατάξιου Γυμνασίου- εξεταστήκαμε από 3μελείς επιτροπές, με πλειοψηφία πάντα δύο καθηγητών τού Δημοσίου, εχόντων εμφανώς εχθρική διάθεση. Τα «αγοραστά» απολυτήρια των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων σήμερα γίνονται, άραγε, δεκτά ισοτίμως με αυτά των δημοσίων σχολείων χωρίς κανενός είδους εξετάσεις; Το ίδιο ίσχυε και για τα εξ αλλοδαπής πανεπιστημιακά πτυχία: όλα ανεξαιρέτως έπρεπε να υποστούν την βάσανο του (τότε) ΔΙΚΑΤΣΑ. Δεν νομίζω πως σήμερα είναι έτσι. Οι δεξιά κι αριστερά άριστοι πέρασαν την προαναφερθείσα βάσανο; Ειλικρινά, δεν ξέρω. Κάποιος ας με διαφωτίσει, παρακαλώ, για το ζήτημα.

  γ. Το ξήλωμα της δημόσιας εκπαίδευσης άρχισε επί των πράσινων λεκέδων τής ηθικής, στα μέσα της δεκαετίας του ’80, με την μαζική (περίπου 5.000 κεφάλια) εγγραφή πτυχιούχων των (τότε, για να μην παρεξηγούμεθα) μπαζοσχολών στις Παιδαγωγικές Ακαδημίες, οι οποίες μέχρι τότε είχαν λελογισμένη αναλογία εισακτέων προς συνταξιοδοτούμενους, αυτό που κάποιος θα ονόμαζε προγραμματισμό. Ακολούθησε η ακόμη μαζικότερη (περίπου 20.000 κεφάλια) εισροή «πτυχιούχων» κυρίως από Σκόπια (την πόλη τής Βόρειας Μακεδονίας εννοώ) και Βελιγράδι. Γνώρισα πολλούς τέτοιους σε σχολεία. Πέραν της εμφανούς αγραμματοσύνης τους, πολλοί δεν ήξεραν ούτε καν την γλώσσα τής χώρας όπου -υποτίθεται πως- σπούδασαν. Απόδειξη του πολιτικού σχεδιασμού τού ξηλώματος: οι προαναφερθέντες εγγράφονταν στην επετηρίδα με βάση την ημερομηνία λήψης πτυχίου, κι όχι της επικύρωσής του από τον ΔΙΚΑΤΣΑ. Ξέροντας πως ήθελαν καμιά δεκαριά χρονάκια ώσπου να κληθούν ως αναπληρωτές, περνούσαν ένα με δυο μαθηματάκια ανά έτος, έχοντας ήδη καπαρώσει την θεσούλα τους.

  Στο δια ταύτα: θαρρώ πως το ζουμί τής διαφωνίας βρίσκεται, κι ας μη λέγεται, στον ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ (#27). Θέλεις, φίλε μου, να σπουδάσεις σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο ή όπου αγαπά η καρδούλα σου, που δεν ανέχεται κομμουνιστικού τύπου ελέγχους και κρατικότροπες αγκυλώσεις και θέλει ελευθερία επιλογών και λοιπές καραμελίτσες των εχόντων; Με γεια σου, με χαρά σου. Ο δρόμος ανοικτός και τα -μαρξιστικά- σκυλιά δεμένα. Μην έρχεσαι, όμως, μετά και θες και την ζεστή αγκαλίτσα τού τρισκατάρατου Δημοσίου. Αγοράν προέκρινες, αγοράν θα λάβεις. Εκεί νομίζω πως την πάτησαν (;) οι ακόμη (παρά τις προσπάθειές τους) συμπαθείς μου συριζαίοι: αντί να ελέγξουν την διαδικασία και να θέσουν δικλείδες απαγορευτικές για είσοδο στο δημόσιο των αποδεδειγμένα εχθρών του, παρασύρθηκαν στους συνήθεις πολωτικούς λεκτικούς διαξιφισμούς. Έτσι κι αλλιώς, κρόινω τη στάση τους θετική, λαμβανομένης υπόψη της δαμόκλειας σπάθης τού συστήματος PISA.

  Αλήθεια, ο Κούλης και οι άλλοι άριστοι πέρασαν από το ΔΙΚΑΤΣΑ ή ΔΑΟΤΑΠ ή όπως αλλιώς ονομασθεί μελλοντικά; Ή, μήπως, τα βαρέα ονόματα των πανεπιστημίων φοίτησής τους (και δημιουργίας δικτύων επιρροών μέσα από τις δυσώνυμες αδελφότητες) ήρκεσαν ως εγγύηση της αξίας των (έτσι κι αλλιώς, αγορασμένων) πτυχίων τους.

  Και κάτι για τον/την #120: τα κριτήρια εθνικότητας, όπως τέθηκαν στα πρώτα συντάγματα, εκείνα, ντε, των κολοκοτρωναίων κλπ. (αλήθεια, πώς και σας διέφυγε ένα σπαραξικάρδιο -κτητικό- «μας»;), κατόπτριζαν την μουσουλμανική αντίληψη περί μιλέτ. Αυτήν που ακόμη και σήμερα ταλαιπωρεί όσους πολίτες θέλουμε να ζήσουμε σε μια χώρα ανεξίθρησκη.

 193. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  187 >>δίνει bachelors και masters. Άρα εξ ορισμού δεν είναι ιδιωτικό πανεπιστήμιο;
  (τώρα που πήγα να βάλω μιαν απάντηση, βλέπω στο 160 >>Θανάσης60, το ζουμί της υποθέσεως)
  Όχι.Αφού δεν προέρχονται (και δεν ισοτιμούνται) από τη Δημόσια ΠΕ ή ΤΕ Α’ΤΕΙ εκπαίδευση ,δεν υπολογίζονται ούτε μοριοδοτούντα για καμιά δημόσια, πανεπιστημιακή, ακαδημαϊκή κλπ υπηρεσία. Πρόκειται για αδιαβάθμητη σχολή, (όπως και διάφορες άλλες ιδ.σχολές, κολλέγια κ.α.) για να το πούμε αλλιώς.
  Φυσικά η ελεύθερη αγορά, ως «ελεύθερη» λαμβάνει ή όχι υπόψη τις σπουδές αυτές ή και άλλες. Οι Ντιρίτες έχουν απεύθυνση και απορρόφηση από λόμπι σχετικά με την κατεύθυνση της εκπαίδευσή τους.

  η αντιστοίχιση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων

  Συμπληρωματικά, περί αντιστοίχισης της κλίμακας όλων των ελληνικών τίτλων(Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων) με το Ερωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων :
  http://www.avgi.gr/article/10811/8406769/apokalyptoume-ta-pragmatika-sympheronta-kai-tis-epidioxeis-piso-apo-ton-eoppep

  https://proson.eoppep.gr/el

 194. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @ 183. sarant said:

  » …Ένας μου έλεγε για μια οδοντίατρο που έκανε τριετές μεταπτυχιακό με 150χιλ. κόστος

  Μήπως ἦταν ἡ …ἐλαφροντυμένη τοῦ διαγραφέντος σχολίου τοῦ Γς;

  Μὲ τέτοια ἔξοδα ποῦ νὰ βρεῖ λεφτά γιὰ ροῦχα ἡ φτωχή. 🙂

 195. Alexis said

  #186: κ. Μπαρτζούδη μην προσπαθείς να δημιουργήσεις εντυπώσεις εκ του μη όντος.
  Ούτε κι εγώ είπα τίποτα για την μάνα σου. Αυτό που ρώτησα, πολύ απλά και ξεκάθαρα νομίζω, είναι εάν κατά τη γνώμη σου οι Πόντιοι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στη Μακεδονία εδώ και 100 χρόνια περίπου (οι δικοί μου παππούδες περί το 1923-24) είναι «καθιαυτού Μακεδόνες» έτσι όπως εσύ το εννοείς.
  Η απάντησή σου είναι ναι, γιατί έχουν αδιάλειπτη παρουσία στην Μακεδονία επί τρεις γενιές και έχουν πολεμήσει για την Ελλάδα.
  Καλώς.
  Κάθε νοήμων και καλοπροαίρετος άνθρωπος μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του και να κάνει τις όποιες συγκρίσεις.
  Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του περισσού γιατί έτσι κι αλλιώς ξέρω ότι απευθύνομαι «εις ώτα μη ακουόντων».

 196. Alexis said


  Αυτό είναι το σλάβικο (!!!) παραδοσιακό τραγούδι στη μελωδία του οποίου βασίζεται το μέγα χιτ των «Μακεδονομάχων» το «μην παραχαράσσετε την Ιστορία»
  Εάν προκληθώ θα προβώ και εις άλλες αποκαλύψεις 😆😂

 197. Georgios Bartzoudis said

  195, Alexis said…
  # Στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα!

 198. Πέπε said

  @196:

  Δεν ήξερα το ελληνικό, αλλά τώρα που το αναζήτησα και άκουσα λίγο από το καθένα βλέπω ότι στο ελληνικό ο ρυθμός των στίχων είναι στριμωγμένος όπως-όπως στον ρυθμό της μουσικής. Στα παραδοσιακά τραγούδια (γιατί σε άλλες μουσικές δεν το ‘χω ψάξει) αυτό είναι ισχυρή ένδειξη δανεισμού.

 199. Γιάννης Ιατρού said

 200. Χρήστος Π. said

  Η εμμονή της αριστεράς στη διατήρηση του κρατικού μονοπώλιου της γνώσης σε πανεπιστημιακό επίπεδο, είναι απλώς ενδεικτική της αντιπροοδευτικότητάς της, της ιδεολογικής της σαθρότητας, και κυρίως της αδυναμία της να αντιληφθεί το προφανές: Η γνώση και η μετάδοσή της είναι από τη φύση του εμπορεύματα και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ως μη εμπορεύματα, διότι έχουν κόστος παραγωγης. Το μόνο ζητούμενο είναι ποιός πληρώνει για το εμπόρευμα. Αυτός που το αγοράζει όπως τα βιβλία που παίρνουμε από το βιβλιοπώλη μας ή κάποιος άλλος (συνήθως οι φορολογούμενοι).

  Ο ελιτισμός της αριστεράς (που κρύβεται άλλωστε και πίσω από τις μυριάδες μεγαλοαστών σωτήρων της κοινωνίας που της ανήκουν) βρίσκει μια από τις χειρότερες εκφράσεις του στο πατρονάρισμά μας, και στο περιορισμό μας να αγοράσουμε και να πουλήσουμε γνώση όπως και όπου θελουμε. Κάθε περιορισμός σε μια ελεύθερη συναλλαγή γιατί έχει «ηθικά» προβλήματα κάποιος γραφειοκράτης ή δογματικός είναι και ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα του ισχυρού κράτους που επηρεάζει και καθορίζει τη ζωή μας. Πάντα για το καλό μας και τη προστασία μας.

  Αυτοί που εμπιστεύονται τα ιδιωτικά σχολεία και τους καθηγητές τους για να διδάξουν ολοκληρώματα τα παιδιά τους, ξαφνικά ανακαλύπτουν πως μόνο το κράτος μπορεί να διδάξει πολλαπλά ολοκληρώματα!! Η υποκριτική άρνηση της αριστεράς, η ανάγκη της να φανεί επιτέλους συνεπής και σε κάποια από τις προεκλογικές δημαγωγίες της, με θύμα την ελευθερία μας και την οικονομική αποτελεσματικότητα, αντιμετωπίζει όμως ένα μεγάλο εχθρό. Τη δική της ανικανότητα, αλλά και την ανικανότητα των όψιμων φιλελεύθερων που έχτισαν το οπισθοδρομικό άρθρο 16 όπως είναι διατυπωμένο.Φοιτητές των κρατικών ΑΕΙ καταφεύγουν σε ιδωτικά φροντιστήρια για να καλύψουν και να κατανοήσουν ύλη που διδάσκεται στο κρατικό πανεπιστήμιο.

  Ο συρφετός ανίκανων και άσχετων που εισέρχονται κάθε χρόνο στα πανεπιστήμια με βαθμούς ασύλληπτα χαμηλούς, όχι μόνο συνέβαλε στην ποιοτική υποβάθμιση του ελληνικού πανεπιστήμιου και πτυχίου, αλλά και στην προσφυγή στη βοήθεια ιδιωτών που καλύπτουν αδυναμίες κρατικού ΑΕΙ να λειτουργήσει σωστά. Παράλληλα το κρατικό πανεπιστήμιο και οι πανεπιστημιακοί κρατικοί υπάλληλοι δημιούργησαν πανεπιστημιακές σπουδές με δίδακτρα (πχ το ανοιχτό πανεπιστήμιο) και πολλά μεταπτυχιακά, και μάλιστα αρκετά τσουχτερά σε κάποια από αυτά.

  Κράτος όμως και κρατικοί πανεπιστημιακοί που δεν θέλουν τον ιδιωτικό ανταγωνισμό, την ελεύθερη επιλογή μας, την επιβράβευση από τον ανταγωνισμό και την αγορά του καλύτερου, φοβούνται την γυμνή αλήθεια. Αλλά η αλήθεια πάντα θα σε κυνηγήσει. Ανεύθυνοι και σαματατζήδες (ψευτο)φοιτητές και αυθαιρετούντες ελλειπείς καθηγητές είναι οι μόνοι ωφελημένοι στο κρατικό πανεπιστήμιο. Η φύση του εμπορεύματος «γνώση» πάντα θα ευνοεί την ύπαρξη κοινοτικών και κρατικών ΑΕΙ. Ο φόβος στη συνύπαρξη με τα ιδιωτικά χαρακτηρίζει δογματικούς, παρωχημένους, αλλά και συντεχνιάκηδες.

  Εκτός από τη ποιοτική αναβάθμιση του κρατικού πανεπιστήμιου που θα φέρει ο ανταγωνισμός των μη κρατικών πανεπιστημίων, σε όσους τομείς μπορούν να δημιουργηθούν στην Ελλάδα και όχι μόνο, υπάρχει και σοβαρό ζήτημα ελευθερίας, που προστατεύεται με κάθε ιδιωτικό που συχνά το κράτος προσπαθεί να πνίξει. Είναι τα ιδιωτικά βιβλιοπωλεία και τα ιδιωτικά τυπογραφεία με τα οποία οι κύριοι της αριστεράς και κυρίως του κομμουνισμού κυκλοφορούσαν τα γραπτά τους, τα βιβλία τους και τις σοφίες τους ακόμα και σε καιρούς πολύ δύσκολους γι αυτούς. Όπως ακριβώς ο καπιταλισμός και οι εργοδότες του,τους εδωσαν δουλειές, μεροκάματα, ανάπτυξη, και κυρίως ελπίδα και όνειρα, όταν ο κρατικός τομέας τους απέκλειε, και το κράτος προσπαθούσε ενίοτε ακόμα και με ιδιώτες εργοδότες να τους κυνηγήσει, λόγω των παθών που αφήνουν πίσω για χρόνια οι εμφύλιοι πόλεμοι και τα μίση τους. Κανένας δεν ωφελήθηκε από την όποια μεταπολεμική καπιταλιστική, οικονομική ελευθερία μας, όσο οι κλαψιάρηδες και φακελλωμένοι ηττημένοι του εμφυλίου.

  Κάποτε οι σταλινικές και παρόμοιες κόκκινες δικτατορίες που ο ελληνικός κομμουνισμός χειροκροτούσε, έλεγαν μέσα στα συντάγματά τους ή τους νόμους τους ότι δεν μπορούν να πηγαίνουν στα πανεπιστήμια οι εχθροί του λαού και τα αντικοινωνικά στοιχεία. Κάθε νίκη του κρατισμού έχει μέσα της την ίδια νοοτροπία σαν σπόρο, που θα φυτρώνει μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν και θα δείξει το τρομερό της πρόσωπο. Το μονοπώλιο του κρατικού πανεπιστημίου δεν είναι αυτό που βλέπετε σε «ήρεμες» εποχές. Είναι η ίδια η ναζιστική νεολαία που έδερνε και έδιωχνε εβραίους φοιτητές και καθηγητές από τα πανεπιστήμια γιατί αυτό τη διέταξαν. Αυτό είναι το κρατικό μονοπώλιο στο πανεπιστήμιο. Αν η πλειοψηφία του ελληνικού λαού όμως το θέλει, το σέβομαι και της ευχομαι να το χαρει.

 201. Χρήστος Π. said

  Γίνεται μια συστηματική προσπάθεια να συγκριθεί η Ελλάδα, με τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, και τονίζεται συχνά ο ρόλος που παίζουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια εκεί. Η γνώμη μου όμως είναι πως θα έπρεπε να συγκριθούμε με οικονομικά χαμηλότερες χώρες που έχουν πολύ καλά ιδιωτικά πανεπιστήμια εφάμιλλα των δημόσιων, όπως οι Τούρκοι αλλά και αρκετοί ανατολικοευρωπαιοι. Αν όμως πιστευετε πως κάνω λάθος, κι έχετε δίκιο εσείς, πολύ ωραία, ας συμφωνήσουμε να υιοθετήσουμε συνταγματικά, ακριβώς ό,τι επιτρέπει η Βρετανία και ας αφήσουμε και εδώ τις συνθήκες ή την εκπαιδευτική πολιτική ή τον ανταγωνισμό να επιβάλλει την υπεροχή του κρατικού πανεπιστήμιου. Αλλά ας το επιτρέψουμε, γιατί στο τέλος της γραφής, περα από επιχειρήματα και προσδοκίες που διαφέρουν, εκεί βρίσκεται η διαφωνία μας. Στο τι επιτρέπεται!

 202. Alexis said

  #200: Η γνώση και η μετάδοσή της είναι από τη φύση του εμπορεύματα και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ως μη εμπορεύματα, διότι έχουν κόστος παραγωγης. Το μόνο ζητούμενο είναι ποιός πληρώνει για το εμπόρευμα.

  Ωραίο επιχείρημα, μα την αλήθεια! 😡
  Μήπως κάποιο ζητούμενο (λέω μήπως) είναι και η ποιότητα του «εμπορεύματος»; Και οι όροι με τους οποίους αυτό παρέχεται;
  Τα πάντα έχουν κόστος παραγωγής. Μήπως τότε και ιδιωτικά νοσοκομεία; Ιδιωτική αστυνομία; Ιδιωτικές φυλακές; Ιδιωτικό στρατό; Ιδιωτικά δικαστήρια; Ιδιωτική Εφορία και ιδιώτες φοροελεγκτές;

  Φοιτητές των κρατικών ΑΕΙ καταφεύγουν σε ιδιωτικά φροντιστήρια για να καλύψουν και να κατανοήσουν ύλη που διδάσκεται στο κρατικό πανεπιστήμιο.

  Αυτό μάλιστα, είναι η ουσία του προβλήματος! Φοιτητές χαμηλών δυνατοτήτων εισάγονται σε απαιτητικές σχολές λόγω της πληθώρας εισακτέων και της συνεπακόλουθης δραματικής πτώσης των βάσεων εισαγωγής.
  Αντί όμως να πεις απλά και ξεκάθαρα πέντε πραματάκια για το συμμάζεμα και το νοικοκύρεμα των ΑΕΙ άρχισες πάλι να λαϊκίζεις με την αριστερά, τον κομμουνισμό, τον εμφύλιο και …ολίγον από Στάλιν!

  Κι επειδή εδώ (κυρίως) γλωσσολογούμε, ακόμα και η γλώσσα συχνά προδίδει τη νοοτροπία και τον τρόπο σκέψης του γράφοντος.
  «Ανίκανοι» και «άσχετοι» λοιπόν αυτοί που γράφουν στις Πανελλήνιες 13 π.χ. στα Μαθηματικά και 12 στην Έκθεση αντί για 18-19-20.
  Μάλιστα…
  Το πιάσαμε το υπονοούμενο κυρ-Χρήστο, που θα ‘λεγε και κάποια ελληνόψυχη ψυχή!

 203. ΓιώργοςΜ said

  > Η γνώση και η μετάδοσή της είναι από τη φύση του εμπορεύματα και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ως μη εμπορεύματα, διότι έχουν κόστος παραγωγης.

  Και τα παιδιά που μεγαλώνουμε έχουν κόστος παραγωγής, από τις πάνες μέχρι τα φροντιστήρια και τα έξοδα σπουδών. Τι τιμές έχει η αγορά αυτές τις μέρες;

  Σοβαροί να ‘μαστε…

 204. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα…

 205. sarant said

  198 Εύστοχο!

 206. Αναγνώστης Αθηναίος said

  Θα μπορούσε να γεννηθεί ο ερώτημα, αν η ποιότητα του ελληνικού πολιτικού προσωπικού ή αν η (δεδομένη) παγίωση του λαϊκισμού θα ήταν επαρκές επιχείρημα για συνταγματική πρόβλεψη του αποκλεισμού της απλής αναλογικής.
  Είναι αλήθεια ότι αρκετές φορές αποκλείστηκε η επιλογή της εφαρμογής της σε κάποια δεδομένη συγκυρία, ακριβώς για ..συγκυριακούς λόγους.
  Για παράδειγμα με επιχείρημα κάποιων δεδομένων συσχετισμών οι οποίοι πιθανόν να οδηγούσαν σε δημιουργία ζητημάτων σχετικά με θέματα εθνικά (μειονότητες) ή και άλλα.
  Θα έλεγα μάλιστα ότι τις αρκετές φορές θεώρησα και εγώ εύλογες τις ενστάσεις και παρόλο που η γενική μου θέση είναι υπέρ της απλής αναλογικής, συντάχθηκα με το «επιβεβλημένο» της επιλογής που έγινε.

  Θα μπορούσε βέβαια κάποιος να πει ότι υπάρχουν διαφορές στο παράδειγμα που θέτω και σε αυτό που συζητάτε.
  Είναι έτσι μεν, αλλά προσπαθώ να πω ότι θα ήταν χρήσιμο να επικεντρωθεί η συζήτηση στο θέμα της συνταγματικής πρόβλεψης.
  Αφού, κατά τα άλλα, όντως είναι ισχυρά τα επιχειρήματα σχετικά με την ποιότητα των επίδοξων ..επενδυτών, όπως και σχετικά με τα προβλήματα της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και του κράτους στην Ελλάδα (ειδικά όσον αφορά τον ελεγκτικό ρόλο των υπηρεσιών του).
  Απλώς νομίζω ότι η παράθεσή τους δεν πρέπει να αφορά το κύριο ζήτημα, αλλά την συζήτηση που θα ακολουθήσει σχετικά με θέματα εφαρμογής.
  Φυσικά είμαι ..ανοιχτός (θα το ήθελα δηλαδή) να ακούσω σκέψεις σχετικά με προβλέψεις σε συνταγματικό επίπεδο για την διασφάλιση απέναντι σε κακές πρακτικές.
  Αρκούν οι προβλέψεις του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, χρειάζονται επιπλέον, κοκ.

  Πάντως υπάρχει ο κίνδυνος η όλη συζήτηση να διεξαχθεί μεταξύ των πιο οπισθοδρομικών μερών της κάθε άποψης, από την μία να κυριαρχήσουν όσοι ονειρεύονται ..χάρβαρντ με πετραχείλια (και μεταξωτές κορδέλλες) και από την άλλη όσοι εννοούν την εκπαίδευση ως εργαλείο κρατικής πολιτικής.

  Άλλωστε η ακαδημαϊκή εκπαίδευση πλέον δεν απευθύνεται μόνον στους αποφοίτους της δευτεροβάθμιας μιας χώρας, μπορεί να απευθύνεται και σε αποφοίτους ..άλλων χωρών.
  Και νομίζω ότι το αν το ΑΕΙ θα έχει μετόχους το Ελληνικό Δημόσιο, έναν .φορέα γενικής κυβέρνησης ή κάποιους ιδιώτες επενδυτές (ή υβριδικά σχήματα των παραπάνω) δεν πρέπει να είναι το αποκλειστικό κριτήριο.
  Τουλάχιστον όσον αφορά την δυνατότητα

 207. Σωτήρς said

  Για την ιδιωτική εκπαίδευση που λέγεται φροντιστήρια κουβέντα κανείς μας δεν κάνει.
  Πιθανότερο είναι να φτιαχτεί ελληνικό Χάρβαρντ μπράντς παρά να εξαλειφθεί ή να μειωθεί.

 208. σχολιαστης said

  Είναι μεγάλο το χάλι των κρατικών ΑΕΙ. Οικογενειοκρατία, συναλλαγή, έλλειψη αξιολόγησης κλπ.
  Αν είναι μια χώρα που έπρεπε να ιδρύονται ιδιωτικά πανεπιστήμια, αυτή είναι η δική μας. Μήπως και κουνηθεί ο βαλτος.

  Το άρθρο του συντάγματος μπορούσε να θέτει και τις προϋποθέσεις λειτουργίας.

 209. […] Πριν από καμιά πενηνταριά χρόνια, στο δημοτικό, μαζεύαμε και παίζαμε χαρτάκια. Είχαν βγει τότε, λίγο πριν από τα 150 χρόνια της επανάστασης του 21 και μέσα στο πνεύμα της εθνοσωτηρίου, χαρτάκια με τους ήρωες του 1821. Κάποιοι ήρωες ήταν συνηθισμένοι, κάποιοι σπάνιοι, κάποιοι πολύ σπάνιοι. Στη γειτονιά μου ήταν σπανιότατος ο Δυοβουνιώτης, δεν τον είχε […] […]

 210. Νίκος Κ. said

  Τελικά, ο «πολιτισμός» των φοιτητικών δανείων, τα ιδιωτικά «Πανεπιστήμια» και τα δίδακτρα έφθασαν μέχρι και τη γειτονική Αλβανία: ttps://www.tiranabank.al/english/d/10/31/32/student-loan/

  Αυτοί πάντως δεν φαίνονται και πολύ ευχαριστημένοι: «Σε απόγνωση η νεολαία της Αλβανίας» https://gr.euronews.com/2019/02/24/se-apognosi-oi-foitites-stin-albania

 211. Νίκος Κ. said

  210 Διόρθωση στο site της Tirana bank για τα φοιτητικά δάνεια: https://www.tiranabank.al/english/d/10/31/32/student-loan/

 212. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Έστω και καθυστερημενα σχολιάζω το αγαπημένο μου θέμα…

  1. Στις αγγλοσαξωνικες χώρες σπουδάζει σε επίπεδο B.A. B.Sci, κλπ το 25 έως 35 %, των αποφοίτων λυκείου. Στις ΗΠΑ 13% συνεχίζει σε επίπεδο MA, MSci., και 3.3% PhD .

  Η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι τόσοι είναι οι ικανότεροι:

  These are IQs, their percentiles, and rarity on a 15 SD (e.g. Wechsler) and 16 SD (e.g. Stanford-Binet) scale.

  IQ 15 SD Percentile Rarity: 1/X

  110 74.75% 3.96

  https://www.iqcomparisonsite.com/iqtable.aspx

  Η λογική υποδεικνύει ότι υποψήφιοι με IQ από 110 και πάνω (περίπου το άνω 25%) καλό θα ήταν να επιχειρήσουν στις δύσκολες σχολές, χωρίς να απαγορεύεται σε υποψήφιους χαμηλότερου IQ .

  IQ 15 SD Percentile Rarity: 1/X
  100 50 % 2.0

  Από τους υπολοίπους με IQ 100 έως 109,99, πάλι 25% πρέπει να αναζητήσουν την τύχη τους ως καλοί τεχνίτες, απόφοιτου ΤΕΙ και άλλων ανώτερων σχολών.

  Αν η τιμή IQ= 100 είναι το κατώφλι για ανώτατες σπουδές και στην Ελλάδα εισάγεται το 75% των αποφοίτων λυκείου τότε υπάρχει πρόβλημα.

  Φυσικά , από την πανάρχαια 🙂 εποχή μου (με δύσκολες εισαγωγικές εξετάσεις) αυτοί/ες που ήθελαν να σπουδάσουν ξαναπροσπαθούσαν για 2η και 3η φορά ή πήγαιναν στην Ιταλία (με σπουδές 8 έως 10 έτη)

  2. Σε Ιδιωτικά ΑΕΙ, μόνο θεωρητικές σχολές μπορεί να λειτουργήσουν ικανοποιητικα, διοτι το ετήσιο κόστος/ φοιτητή σε δημόσια ΑΕΙ στις «βαριές σχολές» ( ιατρικές, πολυτεχνεία, φυσικό, χημικό, βιολογία, κλπ) είναι 10 έως 15 χιλιάδες. Τι δίδακτρα να ζητήσουν τα Ιδιωτικά ΑΕΙ 12 έως 20 χιλιάδες ;
  Αν δεν υπάρξουν κληροδοτηματα από πάμπλουτους ή μεγάλες εταιρείες, oι «βαριές σχολές» δεν μπορεί να λειτουργησουν.

  Διαφορετικά, οι σπουδές σε Ιδιωτικά ΑΕI θα είναι χαμηλότερου επίπεδου έως fake.

 213. Μαρία said

  Η έκρηξη της ιδιωτικής τριτοβάθμιας στην Κυπριακή Δημοκρατία την τελευταία δεκαετία, και όχι το Χάρβαρντ ή το ΜΙΤ, αποτελεί το ρεαλιστικότερο μέτρο σύγκρισης για όσα θα γίνονταν κι εδώ σε περίπτωση αναθεώρησης του άρθρου 16.
  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/184686_eikones-apo-kypriako-mas-mellon

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: