Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Δέκα χρόνια ιστολόγιο

Posted by sarant στο 16 Φεβρουαρίου, 2019


Μεγάλη μέρα σήμερα, μέρα γενεθλίων, δικαιολογημένα λοιπόν τα σαββατιάτικα μεζεδάκια μας παίρνουν μετάθεση για αύριο Κυριακή.

Δεν είναι δικά μου τα γενέθλια, εγώ τον Νοέμβρη (δεν) τα γιορτάζω, άλλος γιορτάζει σήμερα. Σαν σήμερα, πριν από δέκα χρόνια άρχισε να λειτουργεί το ιστολόγιό μας:

Aυτό ήταν το πρώτο άρθρο μας, «Γιατί ιστολόγιο;» αν και την ίδια μέρα ανέβασα κάμποσα άρθρα, τουλάχιστον τέσσερα, το ίδιο και την επόμενη μέρα, που τα είχα έτοιμα στον παλιό μου ιστότοπο. Την επόμενη μέρα ανέβασα και το πρώτο άρθρο «παραγλωσσικής επικαιρότητας», για ένα μαργαριτάρι κάποιου πολιτικού -όπως βλέπετε τον πρώτο καιρό πολλά άρθρα ήταν πολύ σύντομα. Σήμερα, η (συνήθως) σαββατιάτικη πιατέλα με τα μεζεδάκια θα έχει καμιά δεκαριά τέτοια.

Το πρώτο πρώτο σχόλιο το έκανε ο Costas, γνωστός από τη Λεξιλογία, ο οποίος αργότερα συνέχισε να σχολιάζει με άλλο χρηστώνυμο, λιγότερο κοινό, αλλά εδώ και καιρό έχει ξεκόψει. Δεύτερος σχολίασε ο Γάτος του Σρέντιγκερ, που έχει το skakistiko.com, τρίτος ο Γιάννης Χάρης, που τότε είχε μόλις κλείσει τα σχόλια στο δικό του ιστολόγιο, και αμέσως μετά ο αείμνηστος Αλλού φαν Μαρξ. Μετά, ο Πάνος (Ζέρβας) που έσπευσε να το ανακοινώσει στη διάσημη τότε Καλύβα του κι έτσι μαθεύτηκε το νέο, και ακολούθησαν οι άλλοι, ο Διαγόρας, ο Δρ. Μόσε και ο Δρ. Ζίμπενμαλ, ο Cyrus, ο π2 και ο Στάζιμπο, ο Τιπούκειτος και ο Ηλεφούφουτος, ο Μπουκανιέρος και ο Νοσφεράτος, τις δυο πρώτες μέρες, όλοι σχεδόν διαχειριστές ιστολογίων ή συχνοί θαμώνες της μπλογκόσφαιρας ή φίλοι μου. (Ο μόνος από τους σχολιαστές της πρώτης μέρας που δεν σχολίασε ποτέ ξανά στο ιστολόγιο, τουλάχιστον με αυτό το χρηστώνυμο, ήταν ο Matsoukas, Konstantinos.

Φυσικά, τον πρώτο καιρό το ιστολόγιο δεν είχε πολλή κίνηση. Δείτε εδώ μιαν οθονιά από τα στατιστικά της δεύτερης μέρας

Σήμερα έχουμε δεκαπλάσιες επισκέψεις σε μια μέρα. Όπως έχω ξαναπεί, το απότομο τίναγμα στην επισκεψιμότητα του ιστολογίου έγινε στα τέλη του 2011, όταν άρχισα να αναδημοσιεύω τα άρθρα του ιστολογίου στο Φέισμπουκ (μου το είχε συστήσει αυτό η Βασιλική Μετατρούλου).

Αυτές τις μέρες στο Φέισμπουκ είναι της μόδας το λεγόμενο 10 Years Challenge, που βάζεις μια φωτογραφία σου πριν από 10 χρόνια και μια σημερινή και σου λένε από κάτω πόσο ομόρφηνες και τι καλά που κρατιέσαι. Σκεφτήκαμε με τον Στάζιμπο να βάλω πλάι πλάι μια οθονιά των στατιστικών του 2009 και μια σημερινή, εν είδει «ιστολόγιο με ΠΑΣΟΚ – ιστολόγιο με ΣΥΡΙΖΑ» αλλά τελικά δεν τα κατάφερα στα τεχνικά. Εξάλλου, όταν ξεκίνησε το ιστολόγιο δεν είχαμε ΠΑΣΟΚ αλλά Κώστα Καραμανλή.

Στα δέκα χρόνια που είμαστε μαζί, έχουν δημοσιευτεί στο ιστολόγιο συνολικά 3693 άρθρα (με το σημερινό) στις 3653 μέρες ζωής του. Στην δέκατη χρονιά του ιστολογίου (από τις 17.2.2018 έως σήμερα) δημοσιέψαμε ένα άρθρο κάθε μέρα, χωρίς ποτέ να διακοπεί το σερί -αλλά αυτό είχε συμβεί και τις προηγούμενες τέσσερις χρονιές, αφού το σερί της καθημερινής δημοσίευσης βαστάει αδιάλειπτο από τις 29.1.2014.

Συνολικά μέσα στη δεκαετία το ιστολόγιο έχει δεχτεί περίπου 19.880.000 επισκέψεις, που σημαίνει ότι στις αρχές Μαρτίου, εμείς νάμαστε καλά, θα ξεπεράσουμε το σημαδιακό νούμερο των 20 εκατομμυρίων. Κάποτε τα εκατομμύρια (των επισκέψεων, να εξηγούμαστε) τα πρόσεχα και τα επισήμαινα, αλλά μετά σταμάτησα. Πάντως, ο Γενάρης του 2019 ήταν ο μήνας με τις περισσότερες επισκέψεις σε αυτή τη δεκαετία.

Στα δέκα χρόνια έχετε κάνει κάπου 566000 σχόλια -αν και καμιά τριανταριά χιλιάδες από αυτά σβήστηκαν για τον ένα ή τον άλλο λόγο, τα περισσότερα ως σπαμ. Ο Στάζιμπος έφτιαξε αυτόν τον ωραίο πίνακα με το πρώτο σχόλιο κάθε ιστολογικής χρονιάς, αν και βέβαια η δέκατη τιμή του πίνακα εκκρεμεί, θα συμπληρωθεί όταν αρχίσει η ενδέκατη σχολιαστική χρονιά.

 

Φυσικά, τα περισσότερα σχόλια γίνονται από Ελλάδα. Ωστόσο, ο Στάζιμπος έφτιαξε έναν ωραίο χάρτη με τη γεωγραφική προέλευση των σχολίων (βάσει IP) –μπορείτε να τον θαυμάσετε εδώ. Κι αν περάσετε τον κέρσορα απο κάθε χώρα βλέπετε και τον αριθμό των σχολίων -ας πούμε, είχαμε 63 σχόλια από το Μεξικό μέσα στη δεκαετία.

Όσο για τα άρθρα, αυτά είναι τα 20 πιο πολυδιαβασμένα άρθρα της δεκαετίας, με το έτος δημοσίευσης του καθενός σε παρένθεση.

Μια τρύπα στο νερό -και άλλες παροιμιακές εκφράσεις με το νερό  (2010) 114,988
220 τούρκικες λέξεις(2013) 103,478
Περπατώ εις το δάσος και άλλα σύντομα “στιχάκια του στρατού”(2009) 99,991
Πενήντα ελληνικές λέξεις αλβανικής προέλευσης(2013) 81,305
Πράσσειν άλογα και πράσινα άλογα(2009) 61,449
100 ελληνικές λέξεις σλαβικής προέλευσης(2013) 58,292
Η μαθηματική δομή της ελληνικής γλώσσας και άλλες τέτοιες βλακείες(2013) 58,078
Το αμπεμπαμπλόμ είναι αρχαίο! (σοβαρή υποψηφιότητα για το Βραβείο Πορτοκάλος)(2012) 55,581
Αυτό δεν το είπε ο Ηράκλειτος (ούτε ο Καλλίμαχος, άλλωστε!)(2013) 53,312
Ισίδωρος Πόσδαγλης, η ανύπαρκτη μεγαλοφυΐα(2012) 51,961
Πας μη Έλλην βάρβαρος – ποιος το είπε;(2009) 47,175
Τελικά, είναι εφτά τα φωνήεντα;(2012) 45,059
Ούτε διπόρος, ούτε ωδιπόρος, το σωστό είναι Ασθενής και οδοιπόρος!(2014) 44,090
Ο μύθος για τη δήλωση Κίσινγκερ(2009) 38,014
Τα… αληθινά ομηρικά έπη(2011) 36,890
Οία ηώ και άλλες φράσεις χωρίς σύμφωνα(2015) 35,925
Τα καλύτερα ελληνικά μυθιστορήματα, λοιπόν(2014) 34,288
Το γράμμα Ν και οι εγκεφαλικοί κραδασμοί των ελλαδεμπόρων(2012) 31,794
Πώς γράφουμε αλίμονο;(2013) 31,524
Σαρανταπέντε Γιάννηδες και άλλες παροιμίες(2010) 30,978

Στην πρώτη εικοσάδα δεν υπάρχει ούτε ένα άρθρο των τριών τελευταίων χρόνων!

Όταν ξεκινήσαμε, το 2009, τα ιστολόγια βρίσκονταν στην ακμή τους αλλά είχαν μάλλον αρχίσει να παίρνουν την κάτω βόλτα. Δέκα χρόνια μετά, πρέπει να είναι ελάχιστα τα ιστολόγια που ακόμα δημοσιεύουν άρθρα κάπως ταχτικά -ένας από αυτούς που ακόμα συνεχίζουν είναι ο Πάνος ο Ζέρβας, που όμως έχει αφήσει την Καλύβα και έχει άλλο, ιστορικού ενδιαφέροντος, ιστολόγιο. Ο Στάζιμπο συνεχίζει, αλλά μάλλον αραιά, όπως και ο Δύτης, που θα γιορτάσει τα δικά του δέκατα γενέθλια τον άλλο μήνα. Από τα γλωσσικά ιστολόγια, που υπήρχαν αρκετά το 2009, όλα σχεδόν υπολειτουργούν ή έχουν σταματήσει -μόνο ο Νίκος Νικολάου προσθέτει καινούργια άρθρα.

Οπότε σήμερα το ιστολόγιό μας μάλλον φαντάζει από μιαν άποψη σαν δεινόσαυρος, απομεινάρι μιας άλλης εποχής ως προς τη μορφή, αλλά πάντοτε ζωντανό κι ακμαίο, ένας χώρος όπου συζητάμε για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και όλα τ’ άλλα, προσπαθώντας να κρατάμε το γούστο μας, το χιούμορ και την ψυχραιμία μας, μια ηλεκτρονική συντροφιά που κάποτε μετατρέπεται και σε συνάντηση φίλων στην πραγματική ζωή.

Καθώς σήμερα το ιστολόγιο μπαίνει στη δεύτερη δεκαετία της ζωής του, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς που συμμετέχετε τακτικά, που σχολιάζετε περιστασιακά ή που απλώς μας διαβάζετε για την τόσο σημαντική καθημερινή σας συνεισφορά και παρουσία – ευχαριστώ πολύ και συνεχίζουμε!

217 Σχόλια προς “Δέκα χρόνια ιστολόγιο”

 1. Λεύκιππος said

  Χρονια πολλά και καλά

 2. Γς said

  Καλημέρα

 3. Αὐγουστῖνος said

  Καλημερούδια καὶ ἔτη πολλά, ἅμα δὲ καὶ δημιουργικά. Ζήτωσαν οἱ δεινόσαυροι τοῦ διαδικτύου, ἰδιαιτέρως οἱ γλωσσικοί.

 4. Aghapi D said

  Χρόνια πολλά, λοιπόν, και ακόμη καλύτερα 🙂

 5. Σωτήρς said

  Ωραία δεκαετία τα είκοσι με τριάντα. Να τα χαρείτε και εμείς μαζί!
  Μπράβο και στο Στάζιμπο όμορφα στατιστικά.

  Κάπου διάβαζα χθες για μια τάση επιστροφής στα μπλογκ, ότι νισάφι πια με φέισμπουκ και τουίτα. Είδομεν!

 6. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Άντε, και στα εκατό, να είμαστε εδώ όλοι και να σχολιάζουμε! Όχι τίποτε άλλο, για να κρίνουμε τότε τις προβλέψεις που έχουμε κάνει ως τώρα…

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και τις ευχές!

  5 Δεύτερη δεκαετία, 11 με 20

  6 Ναι, αυτό κυρίως θα έχει γούστο 🙂

 8. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Χρόνια πολλά στο ιστολόγιο, καλή δύναμη στον ιστολόγο!

  Από τα δέκα πιο σχολιασμένα άρθρα, με εκπλήσσει κάπως το πρώτο και κορυφαίο. Διαβάζοντας την υπόλοιπη λίστα (που δεν είχε τόσες εκπλήξεις), σκέφτηκα το εξής:

  Γιατί Νίκο δεν τα βάζεις αυτά κάπου ξεχωριστά, να βρίσκονται εύκολα; Θυμάμαι μια φορά πρόσφατα που ήθελα να πείσω με παραπομπές κάποιον ότι η ελληνική γλώσσα δεν έχει εκατόν ενενηντατρία εκατομμύρια ρίζες: έψαχνα με λέξεις-κλειδιά, που όμως εμφανίζονται σε ένα σωρό άρθρα, μερικά εκ των οποίων παραπέμπουν σε άλλα παλιότερα κλπ., και τελικά ήταν αρκετά περίπλοκο να βρω το άρθρο που αφορούσε ακριβώς και κάλυπτε πλήρως (=όχι κατ’ ανάγκην το παλιότερο) το θέμα. Εσύ ξέρεις ποια άρθρα ανταποκρίνονται στα συχνότερα ζητήματα του γενικού κοινού: είτε τα πιο πολυσχολιασμένα, είτε εκείνα με τις πιο πολλές επισκέψεις. Βάλ’ τα σε μια λίστα κάπου στα γύρω γύρω της σελίδας.

  _____________

  Τώρα ποια σειρά χάθηκε, των μεζεδακιών ή του λογοτεχνικού;

  …Α, ξέχασα: είμαι ο Πέπε, το μέιλ μου είναι τάδε, και είμαι εντάξει!

 9. ΚΑΒ said

  Ζωντανό και ακμαίο εσαεί με Νικοκύρη και σχολιαστές, τακτικούς τε και περιστασιακούς, γερούς.

 10. ndmushroom said

  Καλά όλα αυτά, αλλά αυτά τα 7000 σχεδόν σχόλια από τη Ρεϋνιόν πολύ με προβληματίζουν. Ή κάποιος έχει καλό VPN ή έχουμε έναν πολύ τυχερό σχολιαστή! 🙂

 11. Σωτήρς said

  7 Άι άι Σωτήρ κοιμάσαι ακόμη. Ακόμη πιο ωραία η δεκαετία της ήβης!

 12. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κι αν είμαι ροκ μη με φοβάσαι
  έγινα κιόλας, να, δέεεκα χρονώ! 🙂

  Χρόνια πολλά πολλά, γόνιμα! Να κάνουμε κι εγγόνια και δισέγγονα δω μέσα! 🙂
  Εχτός από τους δίμουρους-τρίμουρους κ.ο.κ, σας αγαπώ όλους!

  Παράλειψη Νικοκύρη: Γράψε που είχατε βραβευτεί ως το καλύτερο ιστολόγιο της χρονιάς! Νομίζω ότι εγώ έτσι σας έμαθα.
  Επίσης ότι ο Αλλουφάνης ήταν που παρακίνησε να κάνεις ανοιχτό ιστολόγιο αλλιώς μην το κάνεις καθόλου (το θυμάμαι καλά;)

  υγ Γαμώτημου, ντρέπομαι που φιγουράρω στους
  «φλύαρους» (χωρίς εισαγωγικά σε ότι με αφορά)

 13. konos said

  Καλημέρα και χρόνια πολλά και εις έτη πολλά!! Αν τα 63 σχόλια από το Μεξικό είναι ένα αξιοσημείωτο νούμερο, τότε τα 6700 τόσα σχόλια από τη Γαλλική Γουϊάνα είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό!!! Υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι ανακατεύθυνση της ΙΡ, ή να γράφει εδώ ο Πεταλούδας!!!! Στα σοβαρά τώρα, ξέρουμε κάτι για τον σχολιαστή;

 14. leonicos said

  Εγω μπήκα κατά λάθος και παγιδεύτηκα

 15. Χρόνια (ρετρό) πολλά

 16. ndmushroom said

  13, 10
  Μπα, άνθρακες ο θησαυρός. Καθότι και η Ρεϋνιόν και η γαλλική Γουιάνα αποτελούν μέρος της γαλλικής επικράτειας, απλά εμφανίζεται ο αριθμός των σχολίων από τη Γαλλία. Κρίμα, είχα αρχίσει να ονειρεύομαι διακοπές! 🙂

 17. leonicos said

  Πάντως εγώ έχω ένα παλιό μου ειδικευομενο που ζει και κάνει τον γιατρό στα Φίτζι.

  Δεν σχολιάζει, δεν ξέρω καν αν ασχολείται με ιστο΄λόγια, αλλά όσο και αν σας φαίνεται »πολύ εξωτικό δεν αποκλείεται να είναι καιι αληθινό

 18. ΚΑΒ said

  Ένα πολύ καλό άρθρο που καταρρίπτει πολλούς μύθους. Εγώ το έχω τυπώσει και το έχω δίπλα μου και στο οποίο παραπέμπω πολλούς ελληνοβαρεμένους, οι περισσότεροι από άγνοια, από το f/b.

  https://sarantakos.wordpress.com/2018/12/27/lampidona/

 19. Καλημέρα και συγχαρητήρια για την επέτειο του ιστολογίου, ο συνδυασμός ποσότητας, ποιότητας και συνέπειάς του μπορεί να είναι και μοναδικός.
  Σιδεροκέφαλοι και καλή συνέχεια.

  Χρήστος Δ. Τσατσαρώνης
  http://www.badsadstories.blogspot.gr
  http://www.badsadstreetphotos.blogspot.gr

 20. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Θα έγραφα μπαίνοντας μια ιδέα που μου ήρθε πρωί πρωί καθότι ξέχασα τη γενέθλια ημερομηνία του ιστολογίου (γενικά δεν τόχω με τις ημερομηνίες γενεθλίων,εορτών, επετείων κλπ -εκτός αν θέλω να την πω στον καλό μου-που κι αυτός ξεχνά! 🙂 )
  Η ιδέα μου ήταν (με αφορμή την προχθεσινή Σύρο-Ερμούπολη) τακτικά να αφιερώναμε άρθρο σε κάθε Δήμο, σ΄αυτό το στυλ της Σύρου. Με τα γλωσσικά του εκκινώντας.
  Το «κολλάω» και στο ενόψει των εκλογών του Μάη. Με προδιαγραμμένη σειρά μεγέθους για να μην παρεξηγηθεί κανείς 🙂 . Οι μεγάλοι Δήμοι (Αθήνα Θεσνίκη, ίσως και Πάτρα ) να εξαιρεθούν αφού αναφέρονται ήδη σε πολλά άρθρα με διάφορες αιτίες. Λέω τώρα.

 21. και στίς επόμενες, να είμαστε καλά, να σχολιάζουμε 🙂

 22. konos said

  16 —> Εγώ παραμένω αισιόδοξος ότι κάτι παίζει από εκεί πέρα (λατρεύω την ταινία όσο δεν πάει). Θα περιμένω την τοποθέτηση του Νικοκύρη και μέχρι τότε θα ελπίζω!!

 23. Καλημέρα
  Χρόνια πολλά στο ιστολόγιο, νάναι καλά ο Νικοκύρης του να το φροντίζει και να το καμαρώνουμε να μεγαλώνει.

  Μιας και είναι επετειακό το άρθρο, να γράψω κι εγώ κάποια που παρατήρησα:
  Το πρώτο άρθρο ανέβηκε 13:47 και το πρώτο σχόλιο έγινε 16:34, δηλαδή μετά από πάνω από δυόμισι ώρες. Σήμερα που τα άρθρα ανεβαίνουν σταθερά στις 09:40 αν μέχρι τις 10 δεν πέσει σχόλιο λέμε πως κάτι δεν πάει καλά 🙂

  «Πόσο θα κρατήσει αυτή η δυαδική κατάσταση, δεν το ξέρω. Μπορεί σε ένα μήνα να διαπιστώσω ότι το ιστολόγημα μού τρώει πολύ χρόνο και να το παρατήσω παρόλα του τα κάλλη. Μπορεί, αν και το θεωρώ λιγότερο πιθανό, να αφοσιωθώ εδώ και ν’ αφήσω το σάιτ ν’ αραχνιάζει. Μπορεί να τα διατηρήσω και τα δυο, ποιος ξέρει.»
  Να που το λιγότερο πιθανό τελικά υπερισχύει 🙂

 24. sarant said

  23 Και όχι μόνο αυτό, αλλά και ανάμεσα σε κάθε δυο σχόλια μεσολαβούσε ώρα ή και ώρες.
  Και πράγματι υπερίσχυσε το (αυτό που θεωρούσα) λιγότερο πιθανό.

  20 Για δήμους δύσκολα. Για νησιά όμως (που είναι και δήμοι, πλην Κρήτης-Εύβοιας) κάνουμε

  12 Καλά θυμάσαι και για τα δύο. Η βράβευση, το 2012, εδώ
  https://sarantakos.wordpress.com/2012/05/14/e-awards-2/

 25. Ενδιαφέρουσα και η προέλευση των σχολίων. Θα φροντίσω όταν βρίσκομαι στα εξωτερικά, να βάζω κι από ένα σχολιάκι, έστω μια καλημέρα για να υπάρχει εμπλουτισμός κι από άλλα μέρη. Π.χ.δεν θυμάμαι, αλλά μάλλον πρέπει να έγραψα στην Αίγυπτο. Ή να θυμηθώ να το βάλω καθώς θα περνώ (πάλι) απ’ τη Σλοβακία την καημένη που δεν έχει τίποτα 🙂
  Αλήθεια η Γερμανία πώς έχει ξεμείνει τόσο πίσω; Έφυγα ‘γω και πάει…

  Παρεμπιπτόντως, με τα κόλπα της πόρσε που θέλει μέιλ κάθε λίγο κι επειδή κι εγώ διπλοπατάω στο σχετικό πεδίο για να μην γράφω, βλέπω να έχω μπει με τρία διαφορετικά μειλ. Δεν το θεωρώ απίθανο, αλλά έχει δίκιο ο φάιρφοξ; Κι απ’ την άλλη, θυμάται τόσο πολύ; Γιατί αν είν’ έτσι, αυτά είναι παμπάλαιες ιστορίες (όταν και το χρυστώνυμο ήταν διαφορετικό αλλ’ αυτό δεν το θυμάται, το θυμάται μόνο ο Γιατρός 🙂 ).

 26. Alexis said

  Καλημέρα.
  Χρόνια πολλά στο ιστολόγιο και καλή δύναμη στο Νικοκύρη να συνεχίσει ακάθεκτος και στη δεύτερη δεκαετία!

  Χαίρομαι που το …μνημειώδες ιστορικό άρθρο μου περί των αληθινών ομηρικών επών 😆 (η πρώτη συνεργασία μου με το ιστολόγιο) βρίσκεται στην πρώτη εικοσάδα (15ο)

 27. Χρόνια πολλά μεγάλε αδελφέ 🙂
  Τα μπλογκ έκαναν τον κύκλο τους, συν τοις άλλοις επειδή βασίζονταν στην προσωπική εμπειρία η οποία κάποτε εξαντλείται, δεν ήταν ακριβώς ποικίλης ύλης – μία εξαίρεση, τούτη δω, επιβεβαιώνει αυτόν ακριβώς τον κανόνα. Την εποχή των μπλογκ δεν τη νοσταλγώ τόσο, πιο πολύ στενοχωριέμαι για τη διάλυση της μικρής παρέας ή μάλλον τη μετακόμισή της· αλλάζει όμως κι η ζωή μας και γίνεται πιο δύσκολο ή σπάνιο να ξενυχτάμε πάνω στον υπολογιστή.

 28. nickel said

  Πάντα τέτοια και με το καλό να σου ευχηθώ στα τριαντάχρονα (και βλέπουμε)!

 29. Alexis said

  #17: «Κάνει» τον γιατρό Λεώνικε;
  Δηλαδή δεν είναι γιατρός; 🙂

 30. atheofobos said

  Έχεις όλες τις ευχές μου να συνεχίσεις και τα επόμενα χρόνια ακούραστος να μας προσφέρεις καθημερινά τα τόσο ενδιαφέροντα άρθρα σου.
  Συμπληρώνοντας τον Μάιο τα 13 χρόνια της συνεχούς λειτουργίας του ιστολογίου μου atheofobos2.blogspot.com,με ήδη 1321 δημοσιευμένα άρθρα, με ρυθμό δημοσίευσης περίπου 1 κάθε 3 μέρες, ξέρω από πρώτο χέρι το πόσο χρόνο αφιερώνει κανείς καθημερινά για να γραφτεί ένα άρθρο που να προκαλεί το ενδιαφέρον στον αναγνώστη να το διαβάσει.
  Keep Walking λοιπόν, που λέμε και στο χωριό μας!

 31. DIR said

  Χρόνια Πολλά στο Ιστολόγιο αλλά και στον Νικοκύρη.

 32. T said

  Χρόνια πολλά!

 33. Χρόνια πολλά κι από μένα. Κι ας έχω αραιώσει.

 34. Spiridione said

  Χρόνια πολλά και από μένα Νικοκύρη.
  Να επιβεβαιώσω προσωπικά αυτό που λες για το φέισμπουκ: Εγώ ανακάλυψα το ιστολόγιο το 2012 από αναδημοσίευση του άρθρου για την φωνηεντιάδα στο φέισμπουκ. Στην αρχή θυμάμαι, όταν το ανακάλυψα και πριν αρχίσω να σχολιάζω, είχα κολλήσει και καθόμουν και διάβαζα όλα τα παλιά άρθρα!

 35. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεοτερα! Να είστε όλοι καλά να τα λέμε μαζί!

  25 Δεν έχουμε τίποτα από Σλοβακία; Ανάλαβε σε παρακαλώ να την.. προσυλητίσεις!

  27 Σωστός

  Θα λείψω για μερικές ώρες.

 36. Jiannis Xristopulos said

  Στο Ιστολόγιο και τον Νικοκύρη, Χρόνια τους Πολλά, να τα εκατοστίσουν, όλο και πιό γεροί, όλο και πιό δημιουργικοί.

 37. Παναγιώτης Σκέτος. said

  Από τις οάσεις της ψηφιακής ερημιάς όπου η στάση για δροσιά επιβάλλεται καθημερινά-να είσαι γερός κατ΄άμφω Νικοκύριε.

 38. voulagx said

  Χρονια πολλα και καλα και δυνατα!

 39. Κωστής Ανετάκης said

  Χρόνια πολλά και καλά, να τα εκατοστήσει το καλό ιστολόγιο και βέβαια ο Νικοκύρης.

 40. Γιάννης Κουβάτσος said

  Χρόνια πολλά και δημιουργικά στο ιστολόγιο και στον Νικοκύρη, χρόνια πολλά και στους σχολιαστές, να ‘μαστε καλά και να γράφουμε το μακρύ μας και το κοντό μας. Όαση πολιτισμού και ελεύθερης έκφρασης αυτό το διαδικτυακό γαλατικό χωριουδάκι.

 41. NIKOS NIKOS said

  Χρόνια Πολλά! Ο Θεός να σας δίνει δύναμη και να συγχωρέσει τις αμαρτίες όλων μας! Αμήν!

 42. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα ! Χρόνια πολλά και καλά !
  Δέκα δημιουργικά χρόνια για το ιστολόγιο, ωραία θα ήταν να μην έίχαν συμπέσει με δέκα καταστροφικά χρόνια για την Ελλάδα και τους περισσότερους από εμάς, αλλά, ξέρεις, και το κάθε πράγμα, ανθεί στο κατάλληλο περιβάλλον. Η κοινωνική δικτύωση, ως ανέξοδη «παρουσία και δήλωση επιβίωσης», ίσως πληγεί όταν (:) ξαναπεράσουμε σε εποχές που ο κόσμος θα έχει δυνατότητα να έχει ουσιαστικότερη επαφή όπως παλιότερα…Αλλά πάλι, όλα αυτα μπορεί να είναι και «ασκήσεις προβλέψεων»…

  Καλή δύναμη !

 43. Και εμείς σε ευχαριστούμε, Νίκο, για την υπομονή, την επιμονή και το κουράγιο σου να φράφεις και να σχολιάζεις καθημερινά διευρύνοντας τις λεξιλογικές μας γνώσεις. Με το καλό και στα 20 χρόνια (εγώ, όντας ήδη υπερεβδομοκοντούτης, πιθανόν να μην είμαι αράουντ αλλά εσείς, οι νεότεροι, συνεχίστε ακάθεκτοι!).

 44. aerosol said

  Χρόνια πολλά! Άντε, με το καλό να μπει και στην εφηβεία το ιστολόγιο.
  Δεν θυμάμαι πότε πρωτοσχολίασα εδώ. Άρχισα να διαβάζω νομίζω μετά τους πρώτους μήνες. Δεν το είχα πάρει είδηση και ακόμα ξεκοκάλιζα τον παλιό ιστότοπο.

 45. NIKOS NIKOS said

 46. 35β Υπομονή. Αν δεν οδηγώ καθώς θα περνάω στις 19/07, θα αλλάξει το στάτους. 🙂 🙂 🙂 Εκτός κι αν βρεθεί επιμελέστερος!!!

 47. venios said

  Καλή συνέχεια κι απο μένα.

 48. Babis said

  «… αν και την ίδια μέρα ανέβασα κάμποσα άρθρα, τουλάχιστον τέσσερα, το ίδιο και την επόμενη μέρα…»

  Όποιος έχει πολύ πιπέρι βάζει και στα λάχανα, λέει η παροιμία.
  Τότε τα ανέβαζες πέντε πέντε τα άρθρα και σήμερα βάζεις κονσέρβα. 😛

  Θα είχε ενδιαφέρον ο χάρτης να έδειχνε την Αμερική ανά πολιτεία για να δούμε από ποιαν έρχονται τα περισσότερα σχόλια, αν και κάτι υποψιάζομαι 🙂

  Χρόνια πολλά

 49. Κώστας said

  Τις θερμότερες ευχές μου!

 50. Γιάννης Ιατρού said

  Κι απ΄εδώ, Χρόνια Πολλά κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Νίκο, αλλά και στους συνεισφέροντες σχολιαστές.
  Κι όπως γράφει και η Εφη (12), να κάνουμε κι εγγόνια και δισέγγονα δω μέσα (και να σχολιάζουν κι αυτά! ) 🙂

  25 (τέλος): είναι να μη σου βγει το όνομα 🙂

 51. ΣΠ said

  Μια δεκαετία που το ιστολόγιο κρατάει ψηλά το ενδιαφέρον των αναγνωστών και σχολιαστών του. Δύσκολο επίτευγμα! Νάναι καλά ο Νικοκύρης να συνεχίσει να μας προσφέρει το καθημερινό μας ερέθισμα για δημιουργικές συζητήσεις.

  Και, επ’ ευκαιρία των δέκα χρόνων, ας παραπέμψω στο άρθρο για τον αριθμό 10:
  https://sarantakos.wordpress.com/2010/10/10/deka/

 52. ΣΠ said

  25
  Εμφανίζονται όλες οι διευθύνσεις email που έχεις χρησιμοποιήσει για οπουδήποτε, όχι μόνο για το ιστολόγιο.

 53. ΣΠ said

  Στο διάγραμμα με τον αύξοντα αριθμό των σχολίων ανά έτος, γιατί το πρώτο σχόλιο (Costas) έχει αύξοντα αριθμό 3; Τι ήταν τα σχόλια 1 και 2;

 54. π2 said

  Σπολλάτη. Δέκα χρόνια διαδικτυακής ζωής πρέπει να μεταφράζονται σε κάνα δυο αιώνες ανθρώπινης, οπότε η ευχή να τα χιλιάσεις είναι λογική.

  Ομολογώ ότι δεν θυμόμουν καθόλου ότι είχα σχολιάσει στην πρώτη πρώτη ανάρτηση. Νόμιζα ότι είχα αρχίσει να σχολιάζει μετά από δυο τρία χρόνια.

 55. nikiplos said

  Να τα χιλιάσει και το ιστολόγιο και ο Νικοκύρης, καθώς και οι σχολιαστές που συμβάλλουν επίσης

 56. Theo said

  Καλημέρα!
  Χρόνια πολλά και δημιουργικά για το ιστολόγιο και τον Νικοκύρη του.

  Εύχομαι σε δέκα χρόνια να ‘μαστε πάλι εδώ, στην τρίτη ηλικία πια οι χριστιανομπολσεβίκοι αργόσχολοι συνταξιούχοι σχολιαστές του 2019 και να έχει ενταχθεί και πολλή νεολαία 🙂

 57. Χρόνια πολλά, πάντα δημιουργικά! Ευχαριστούμε πολύ για τα τόσα ενδιαφέροντα που καθημερινά διαβάζουμε, για τις άλλες απόψεις που με γνώση, χιούμορ και ένταση βρίσκουν χώρο και μας κοινωνούνται, νά’ στε καλά να συνεχίζετε.
  Για την ιστορία του θέματος ιστολόγια: νομίζω πως τα μόνα ιστολόγια (εκτός αυτού εδώ) που έχουν ζωή και ζωντάνια είναι πολλά εκπαιδευτικά, εκπαιδευτικών της Α/θμιας ή Β/θμιας με σχετικό περιεχόμενο . Πολλοί εκπαιδευτικοί (όπως και η αφεντιά μου) διατηρούν ιστολόγιο για την τάξη τους με καθημερινή ανάρτηση των ενδιαφερόντων μαθημάτων της επόμενης μέρας, δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά (που ούτως ή άλλως περνούν πολλή ώρα σε υπολογιστή) να ξαναθυμούνται δουλειά της τάξης, να παίζουν παιχνίδια-ασκήσεις επανάληψης, να βλέπουν δημοσιευμένη τη δουλειά τους κ.λ.π. Ταυτόχρονα δίνουν τη δυνατότητα και στους γονείς να ενημερώνονται για τις δραστηριότητες της τάξης, για επισκέψεις και προτεινόμενα βιβλία και πολλά ακόμα. Γνωρίζοντας πόσο πολλές ώρες χρειάζομαι για το ιστολόγιο της τάξης μου, εντυπωσιάζομαι για τη δουλειά που γίνεται εδώ και για τον χρόνο που είναι απαραίτητος για παρακολούθηση σχολίων, απαντήσεις κ.λ.π.
  Συγχαρητήρια λοιπόν και κουράγιο για τη συνέχεια.

 58. 8: Η λίστα έχει τα 20 άρθρα με τις περισσότερες επισκέψεις / «επισκέψεις», κι όχι με τα περισσότερα σχόλια

  8 κατακλείδα: Μην ξεχαστούμε και δεν στάξει μέλι ο στόμας μας.

  53: Προφανώς, ή σβησμένα δοκιμαστικά του Νικοκύρη, ή αυτόματα σβησμένα σπαμ…

  25: Αυτά τα έχει η πόρσε και στα κερνάει σε μπισκοτάκι, αν δεν κάνεις δίαιτα.

  Παρεμπ, ο εκδότης του νύκτορα πολιτικού έχει πάρει σβάρνα τηλεφωνικά όλα τα σχολεία να ξεπουλήσει για 40 ευρώ το πόνημα του πρώτου για τη Μακεδονία (αθέμιτος ανταγωνισμός, κύριε εγγειοβελτιωτά μου!). «Μα δεν θα πληρώσετε εσείς! Η σχολική επιτροπή θα πάρει το τιμολόγιο!»

 59. raf said

  Παρακολουθώ καθημερινά το ιστολόγιο εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια, και τελευταία μπορεί να μη σχολιάζω συχνά αλλά όμως κάθε μέρα κάνω τη βόλτα μου.

  Η χομπίστικη επαφή μου με τη γλώσσα αυτά τα χρόνια, με κόμβο αυτό εδώ το ιστολόγιο, έκανε να σκορπίσουν πολλές περιοριστικές αντιλήψεις-ζιζάνια που άφησαν χώρο μονάχα για την ουσία. Νομίζω πως αυτή είναι η ευεργετική επίδραση αυτού του εγχειρήματος για πολύ κόσμο.

  Θέλω να ευχαριστήσω τον Νίκο Σαραντάκο και δημοσίως, μιας και βλέπω εκ των υστέρων πως κακώς το παρέλειψα, για τη φιλοξενία άρθρου μου πέρσι – νιώθω ευγνώμων που έβαλα ένα λιθαράκι σ’ αυτό το εγχείρημα. Ευχαριστώ και τον ζωηρό κόσμο του ιστολογίου με τους εξαιρετικούς χαρακτήρες-σχολιαστές που έχω μάθει να συμπαθώ υπερβολικά.

  Χρόνια πολλά!

 60. Georgios Bartzoudis said

  Χρόνια Πολλά στο Ιστολόγιο και από τη Μακεδονία (την «καθιαυτού» βεβαίως και όχι την …τσιπρογιαλαντζί)!

 61. Χαρούλα said

  Δεν ήμουν στα γεννητούρια… Κάπου στο νηπιαγωγείο γνώρισα αυτό το ενδιαφέρον παιδάκι σου Νικοκύρη. Και μετά και τους φίλους του.
  Να είναι πάντα έτσι έξυπνο, κεφάτο, να ψάχνει την γνώση ανοιχτόμυαλα! Και σύ που το ‘φερες στον κόσμο τούτο του δικτύου και το φροντίζεις καθημερινά, γερός και δημιουργικός.
  Να είμαστε όλοι καλά με τα μυαλά στην θέση τους και την καλή διάθεση στο κόκκινο!

 62. Αιμ said

  Χρόνια πολλά και καλή δύναμη Νικοκύρη ! Εμείς σε ευχαριστούμε (πληθυντικός μεγαλοπρέπειας)

 63. rogerios said

  Χρόνια πολλά, Ν(ο)ικοκύρη! Χρόνια πολλά «Λέξεις»!

 64. Χαρούλα said

  Ααααα! Και αύριο περιμένουμε μιά τερααααααάστια πιατέλα μεζεδάκια για κέρασμα! Δεκάχρονα είναι αυτά! Θα το κάψουμε!😅😂

 65. Νίκος Κ. said

  Χρόνια πολλά. Βλέπω πάνω από 8.000 σχόλια από ΗΠΑ. Μήπως είναι από το Ιλλινόϊ; 🙂

 66. Αιμ said

  Επίσης καταγγέλλω ότι δεν υπάρχει ούτε ένα σχόλιο από Βενεζουέλα

  Και ξαναματακαταγγέλλω την γουορντπρές ότι δημοσιεύει με καθυστέρηση και δεν θυμάται διευθύνσεις και ονόματα ούτε τα εμφανίζει ο μπρόουσερ ο οριγκαμις.
  Άντε να δούμε

 67. 48, 65: 😡 😀 😡 😀 😡 😀

 68. Το #67 παίζει να είναι το πρώτο σχόλιο του Στάζυ με φατσούλες αν δεν κάνω λάθος 😉

 69. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ ᾿μένα.

  Νικοκύρη, χρόνια πολλὰ καὶ δημιουργικὰ σὲ σένα καὶ τὸ ἱστολόγιο.

  Νὰ ᾿μαστε καλὰ κι ἐμεῖς νὰ σχολιάζουμε.

 70. 68: και η κόκκινες βγήκαν λάθος· στόμα κλειστό ήθελα να βγει

 71. cronopiusa said

  Χρόνια πολλά!

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ

 72. Στέλιος said

  Χρόνια πολλά!

 73. ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΣΠΑΡΙΝΑΤΟΣ said

  Πάμε βήμα βήμα. Είθε τη δεύτερη δεκαετία να πολλαπλασιαστεί (Χ2, Χ3 ποιος ξέρει) η επισκεψιμότητα αλλά και η αναγνωσιμότητα.

 74. Θεοδόσης Βολκώφ said

  Του παιδιού σου η γιορτή
  είναι δυο φορές γιορτή σου.
  Αναγνώστες σου πιστοί
  είμαστε άπαντες. Μαζί σου

  ξεκινά η μέρα πάντα
  και με τέρψη και με γνώση.
  Νικοκύρη μας, αγάντα
  μέχρι ο ήλιος να παγώσει!

 75. Avonidas said

  Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά! 😀

  Ο ήλιος δεν δύει ποτέ πάνω απ’ το Ιστολόγιό σου, ω αυθέντα και Νικοκύρη! B-)

  Βλέπω η Πολωνία είναι ένα υπέροχο σωμόν· ένα 50% απ’ τα εύσημα το διεκδικώ 😉

  Αναρωτιέμαι αν και το Αζερμπαϊτζάν εγώ το έβαλα στο χάρτη (αλλά μάλλον με είχε προλάβει ο Kid).

 76. 76: Στο Μπακού είναι Ελληνίδα ιστολόγα από τις παλιές…

 77. 75 Στο μηνολόγιο Φεβ. πήγαινε αυτό… (σε πρόλαβα)

 78. Avonidas said

  #77. Εμ, δε μου το λεγες εγκαίρως… 😉

 79. 78: Αυτό έλειπε να μην προλάβαινες 🙂 Επί τούτου τόβαλα εδώ, κι επί τούτου ήταν βίντεο για εμbedωση.

 80. Avonidas said

  #60. Χρόνια Πολλά στο Ιστολόγιο και από τη Μακεδονία (την «καθιαυτού» βεβαίως και όχι την …τσιπρογιαλαντζί)!

  Έχουμε κι ένα σχόλιο απ’ τη Βόρεια (δεν ξέρω αν ήταν προαπαιτούμενο της Συμφωνίας).

 81. 50:

  >Κι όπως γράφει και η Εφη (12), να κάνουμε κι εγγόνια και δισέγγονα δω μέσα (και να σχολιάζουν κι αυτά! ) 🙂

 82. sarant said

  Σας ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια, με συγκινούν πολύ τα καλά σας λόγια και οι ευχές σας

  72 Ο Ντάντι Κουλ είσαι ή συνωνυμία;

 83. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Ten Years Gone – Led Zeppelin – Remastered

 84. Μπήκα μέσα για αλλαγή.

  Μήπως βάλει καμιά τσίτσιδη ο παππούς Γς και …

 85. Μουτούσης Κωνσταντίνος said

  Ὅπως καὶ τὀτε , ἀπό ἂλλη διαδικτυακή περιοχή , ἐτσι καἰ τῶρα νὰ εὐχηθῶ , μὲ ὁδηγό καὶ φάρο τὴν ἀλήθεια (διά γλωσσικόν ἱστολόγιον ὁμιλοῦμεν καὶ ὑπάρχει φερειπεῖν τὸ θεώρημα “τὰ ὅρια τῆς γλῶσσας μου εἶναι τὰ ὅρια τοῦ κόσμου μου “ , ἂραγε αὐτή εἶναι ὂχι ἁπλῶς ἀπαραίτητη ἀλλά ἱερή προϋπόθεσις), καλό καινούργιο ξεκίνημα

 86. Μαρία said

  Πώς πέρασαν τα χρόνια! Χρόνια πολλά.

  77
  Τα σχόλια απ’ το Βατούμι τα θυμάστε;

 87. Ιερόδουλος said

  Νικο-κύρη, προχτές τη μέρα των ερωτευμένων είχα πολλή δουλειά στο Σπίτι, δεν μπόρεσα να ευχηθώ στους ερωτευμένους ενταύθα (τους «κόβω» του θανατά βαλαντωμένους με τη Γλώσσα…της οποίας υμείς τυγχάνετε ταπεινός θεράπων), πάντα άξιος! άξιος! σας ευχόμεθα όλαι αι αδελφαί, ακούραστα χαρούμενοι και δημιουργικοί όλοι οι αναγνώστες αυτής της σελίδας, να τα εκατοστήσετε!

 88. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  72. Ω! ο μπαμπάς Στέλιος; Σαν τον ήλιο! (τα χιόνια πια είναι το σύνηθες 🙂 ).
  Το τραγούδι της επιστροφής

 89. Pedis said

  Νάσαι καλά, Νικοκύρη και πάντα ορεξάτος και δημιουργικός!

 90. Pedis said

  Άσχετο με το γιορτινό θέμα:

  θα ήθελα να απευθύνω μία ερώτηση στους γνωρίζοντες τα των εκδοτικών παρασκηνίων κι επειτα μία ακόμη επί της ουσίας:

  – Η αναγραφόμενη ως «Φιλολογική Ομάδα Κάκτου», των εκδόσεων Χατζόπουλου, υπευθυνη για τις μεταφράσεις αρχαίων κειμένων, από ποιους αποτελείται; Φοιτητές, άσημους, να πούμε, φιλόλογους, άλλους; (Πώς και δεν υποχρεώθηκε ποτέ ο εκδότης να τους αναφέρει ονομαστικώς;)

  – οι μεταφράσεις είναι, γενικώς, σε καλού επίπεδου;

  Μερσί.

 91. skol said

  Χρόνια πολλά και καλή συνέχεια με το ίδιο κέφι και την ίδια δύναμη όπως την πρώτη μέρα!
  (Το εικονίδιο χρήστη θα μείνει και αυτό το ίδιο ή θα αλλάξει για την επόμενη δεκαετία; 🙂 )

 92. Pedis said

  -> 91 – σε

 93. Dimitra said

  Χρόνια πολλά νοικοκύρη! Ένα παλιό άρθρο σας στην αυγή για τους γλωσσικούς μύθους με έσπρωξαν στο ιστολόγιο και μετά στην μελέτη της γλωσσας ,εδώ και τρία χρόνια ακροάτρια στα μαθήματα γλωσσολογίας στο ΑΠΘ .Ευχαριστω!

 94. Γιάννης Ιατρού said

  87: Μαρία
  τι πως πέρασαν τα χρόνια;
  Αυτόν εδώ τον πιονέρο, στο μέσον, τον αναγνωρίζεις; (tip: στα χρόνια του ‘οδηγητή… Μετά «ωρίμασαν οι συνθήκες» 🙂 )

 95. agapanthos said

  Χρόνια πολλά, Νίκο.

 96. Μουτούσης Κωνσταντίνος said

  Ἐπίσης ἕνα ἐρώτημα οὐσίας θεωρῶ εἶναι τὸ πόσα ξενύχτια (μετά τὶς τρεῖς καὶ τέσσερεις ἡ ὥρα τὴ νύχτα) περίπου χρειάστηκαν γιὰ νὰ γραφτοῦν αὐτά τὰ 3700 ἂρθρα ( ἐάν εἶναι ὂντως κατά προσέγγισιν αὐτός ὁ ἀριθμός ) διότι μία πρόσφατη σχετική συζήτησις ποὺ διάβασα ἐπικεντρώθηκε στὸ ποσοτικό ἢ ἀλλες ἀναλογικές συσχετίσεις κατά τὸ πλεῖστον

 97. Jimakos said

  Το ξεκίνημα του ιστολογίου συνέπεσε και με ένα δικό μου, καθώς εκείνες τις μέρες του Φλεβάρη έφυγα για να κάνω το ακαδημαϊκό μου εξάμηνο στην Τσεχία. Δεν θυμάμαι πως, αλλά είχα επισκεφθεί το σάιτ ήδη (προφανώς κάτι γλωσσικό θα έψαχνα) οπότε η μετάβαση στο ιστολόγιο ήταν μια ευχάριστη συνέχεια αλλά και συντροφιά μπορώ να πω, κι ας σχολιάζω σπάνια. Επειδή η -δικια μου- συνέχεια είχε κι άλλο εξωτερικό, ήταν κάτι σαν ρουτίνα, ευχάριστη όμως, η πρωινή ανάγνωση του νέου άρθρου στο τραμ ή το μετρό…
  Άρα, το μόνο που ταιριάζει είναι να ευχηθώ ανάλογη συνέχεια, Νικοκυρη μας!

 98. Γιάννης Ιατρού said

  94: Μήπως αυτό με την σημαδιακή ημερομηνία (3/3) ήταν το παλιό άρθρο; Και λέω σημαδιακή, γιατί, αν δεν κάνω λάθος, αυτό είναι και το τρίτο σας σχόλιο (συνολικά) στο ιστολόγιο 🙂 Εύχομαι από ΄δω και πέρα να σας διαβάζουμε συχνότερα 🙂

 99. 87 του Μπουκανσβίλι λες;

 100. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  91 Οι μεταφράσεις του Κάκτου δεν είναι πολύ καλές αλλά έχουν τα παντα. Σχεδόν όλες είναι ανωνυμες όπως λες, πλην τραγωδιών (Τ. Ρούσσος) και Στράβωνα (κάποιος που υπογράφει, αλλά είχε λάθη). Πάντως δεν είναι τόσο κακές, και έχει και καλές,

  92 Την αβατάρα εννοείς; Ναι, μου το είπε κι άλλος πως τώρα πρέπει να την αλλάξω.

  Πολύ χαίρομαι τα σχόλιά σας!

 101. Το τοπ-20 σε σχόλια την πρωτοχρονιά του 2019 (στη σελίδα των περιεχομένων, μπορείτε να βρείτε τους συνδέσμους προς αυτά):

  Η μαθηματική δομή της ελληνικής γλώσσας και άλλες τέτοιες βλακείες (1.407 σχόλια)
  Τα τούρκικα καΐκια του Γ. Καρατζαφέρη (1.363 σχόλια)
  Το Μαουτχάουζεν και το «είμαι αντισημίτης» του Μίκη (1.039 σχόλια)
  Τελικά, είναι εφτά τα φωνήεντα; (990 σχόλια)
  Για τη δασκάλα του Μεγαδέρειου (891 σχόλια)
  Η Ιφιγένεια της Αγίας Παρασκευής (831 σχόλια)
  Δάμων και Φιντίας και άλλα διάσημα ζευγάρια (831 σχόλια)
  Οι Φοίνικες στον φιλότοπο, η δεοντολογία «στα άκρα» (779 σχόλια)
  100 ελληνικές λέξεις σλαβικής προέλευσης (763 σχόλια)
  Δημοψήφισμα, λοιπόν (729 σχόλια)
  Μακεδονία όπως Λουξεμβούργο; (710 σχόλια)
  Όπλα και εργαλεία (άρθρο του Φάνη Κακριδή) (708 σχόλια)
  Γενοκτονίες και ποινικοποίηση (701 σχόλια)
  Προγραμματικά μεζεδάκια (691 σχόλια)
  Αριστεία και αριστερά (615 σχόλια)
  Τι θα ψηφίσετε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015; (588 σχόλια)
  Οι ακροδεξιές συκοφαντίες για τον προπάππο του πρωθυπουργού (578 σχόλια)
  Το χιούμορ πέθανε όρθιο (568 σχόλια)
  Για τα γκρίκλις και την «εκστρατεία» των Ράδιο Αρβύλα (567 σχόλια)
  Για το κρυφό σχολειό (που λειτουργούσε ολοφάνερα) (560 σχόλια)

 102. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Δέκα χρόνια
  σαν τ΄αηδόνια
  μες τα γλωσσικά τα κλώνια.

 103. Pedis said

  # 101 α – ευχαριστώ.

 104. Michail Dim. Drakomathioulakis said

  Χρόνια πολλά και καλά, λοιπόν!!!

 105. Μαρία said

  95
  Και βέβαια τον αναγνωρίζω. Ήταν και συμφοιτητής του Ευκλείδη.

  100
  Ναι. 16 σχόλια δείχνει ο χάρτης. Αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ με ποιο παρανόμι του απαντούσα 🙂

 106. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  το 103 , ήταν για να καπαρώσω (εν θέματι) το 100
  αλλά μέχρι να κουνηθεί η …πόρσε, πάει! Χαλάλι.
  Το 200 τώρα 🙂

 107. Jane said

  Χρόνια πολλά , κύριε Σαραντάκο κι εύχομαι να συνεχίσετε να μας χαρίζετε έτσι, με όρεξη κι ευρηματικότητα τα άρθρα σας.
  Έχω μια εφταετία που διαβάζω το ιστολόγιο και σίγουρα είναι η καλύτερη αναγνωστική επιλογή μου από το διαδίκτυο.

 108. 95:

 109. ΣΠ said

  102
  Μπράβο Stazybo. Και ήθελα να ρωτήσω αν μπορεί να γίνει κάποια κατάταξη ως προς τον αριθμό των σχολίων. Μήπως είναι εύκολο να βρεθεί πόσες μέρες αυτά τα 10 χρόνια δεν υπήρχε άρθρο;

 110. Μουτούσης Κωνσταντίνος said

  @102

  Χρησιμότατο , μὲ κὰποια ἂρθρα ποὺ ἀγνοούσα ἐντελῶς τήν ὕπαρξή τους , νὰ ’σαι καλά

 111. 106 Μουσταφά Σιχτίρογλου; 🙂
  Ποιος είναι ο συμμαθητής του Ευκλείδη ωρέ παλικάρια; Α… ναι… ο Στουρνάρας.

 112. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Σ υ γ χ α ρ η τ ή ρ ι α για τα 10χρονα! Μακάρι και στα 50χρονα+, με τα εγγόνια του Νικοκύρη (και τα δικά μας…). Υγεία και δύναμη και υπομονή και όρεξη και… και… στον κ. Σαραντάκο για να συνεχίσει!

  Αλλά και στους σχολιαστές που κρατούν «ζωηρό» (έως ατίθασο…) και ενδιαφέρον αυτό το ιστολόγιο-όαση! Με τις λεξιλογικές – και όχι μόνο – γνώσεις τους, τις έξυπνες ατάκες, τις ενδιαφέρουσες συμφωνο-διαφωνίες, αλλά και τις διαλεγμένες μουσικές, τις στιχοπλοκίες και τις ποδοσφαιρικές κόντρες που παρεμβάλλονται – όλα ζωντανά. ΜΠΡΑΒΟ!

 113. Μαρία said

  112
  Όχι. Το έψαξα τελικά https://sarantakos.wordpress.com/2010/09/22/arnakimez/#comment-42656
  Απ’ το Σεπτέμβριο του ’10! Λες και ήταν χτες.

 114. Μαρία said

  113
  Αν έχει τα χρόνια του Λι Ρούι 🙂 http://www.efsyn.gr/arthro/pethane-o-li-royi-grammateas-toy-mao-kai-epikritis-toy-kk-kinas

 115. 110:
  2009
  01/03, 02/03, 14/03, 11/04, 17/04, 19/04, 20/04, 23/04, 01/05, 07/05, 09/05, 28/05, 30/05, 20/06, 25/06, 27/06, 04/07, 06/07, 07/07, 08/07, 09/07, 10/07, 11/07, 12/07, 13/07, 15/07, 16/07, 18/07, 19/07, 23/07, 25/07, 26/07, 28/07, 29/07, 31/07, 02/08, 04/08, 06/08, 07/08, 08/08, 10/08, 11/08, 13/08, 14/08, 15/08, 17/08, 18/08, 21/08, 22/08, 23/08, 25/08, 27/08, 29/08, 30/08, 04/09, 10/09, 13/09, 14/09, 17/09, 22/09, 03/10, 06/10, 25/10, 28/10, 30/10, 04/11, 28/11, 06/12, 17/12, 18/12, 19/12, 24/12, 25/12, 29/12, 31/12

  2010
  02/01, 03/01, 04/01, 05/01, 09/01, 14/01, 06/02, 02/04, 04/04, 05/04, 06/04, 10/04, 12/04, 19/04, 21/04, 15/05, 21/05, 23/05, 31/05, 11/06, 13/06, 19/06, 27/06, 11/07, 12/07, 14/07, 16/07, 18/07, 22/07, 25/07, 30/07, 01/08, 04/08, 06/08, 08/08, 10/08, 12/08, 14/08, 15/08, 17/08, 21/08, 22/08, 26/08, 28/08, 03/09, 12/09, 16/09, 19/09, 26/09, 07/11, 10/11, 17/12, 18/12, 23/12, 28/12

  2011
  09/01/, 16/01, 28/01, 11/02, 11/03, 24/04, 08/05, 29/05, 04/06, 05/06, 10/06, 12/06, 13/06, 18/06, 19/06, 24/06, 02/07, 03/07, 09/07, 16/07, 20/07, 23/07, 29/07, 30/07, 05/08, 06/08, 07/08, 12/08, 13/08, 14/08, 15/08, 20/08, 26/08, 28/08, 04/09, 19/09, 05/11, 17/12, 19/12, 20/12, 21/12, 22/12, 25/12

  2012
  10/01, 06/04, 16/04, 26/06, 03/11, 14/11

  2013
  13/05, 14/09, 15/09, 16/09, 17/09, 19/09, 20/09, 22/09, 23/09

  2014
  28/01

 116. Γς said

  116:

  Δεν νομίζω πως τόσες πολλές μέρες να μην υπήρξε άρθρο

 117. Γιάννης Ιατρού said

  106α/109 🙂

 118. Γιάννης Ιατρού said

  110 (116): ΝΑ παινέψουμε τον Νίκο όμως, που έκοψε τις κακές συνήθειες, Εμφανέστατη η βελτίωση 🙂
  Άσε που είναι «από πάνω» σχεδόν 24/7 !

 119. sarant said

  116 Μπράβο Στάζιμπε!
  Oι τέσσερις συνεχόμενες μέρες απουσίας το 2011 όταν πέθανε ο πατέρας μου, οι πέντε συνεχόμενες το 2013 όταν είχα αρρωστήσει (το περίεργο τότε ήταν ότι μετά τη δεύτερη-τρίτη μέρα είχα δυνάμεις αλλά δεν είχα όρεξη να γράψω άρθρο).

  102 Περιέργως το άρθρο για τους ορθοπ*δικούς βρίσκεται έξω από την εικοσάδα. Και για κάμποσα δεν θυμάμαι τι ήταν που εκτίναξε τα σχόλια σε τέτοιο ύψος.

 120. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τα διπλά άρθρα;

 121. Μαρία said

  120
  Στα 467 ο ο ορθοπεδικός για την ώρα. Τα 400 απ’ τον ορθοπεδικό 🙂
  https://sarantakos.wordpress.com/2014/01/27/orthop8dikos/

 122. Ως το τοπ-50:

  Η πινακίδα του Δισπηλιού και το άλμα τριπλούν της ελληναράδικης παραγλωσσολογίας (557 σχόλια)
  Για τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών στο γυμνάσιο (553 σχόλια)
  Παπικά μεζεδάκια (549 σχόλια)
  Συλλαλητήρια μεζεδάκια (548 σχόλια)
  Ο ανύπαρκτος ήρωας Κωνσταντίνος Κουκίδης (546 σχόλια)
  Παράδεισοι, φορολογικοί και άλλοι (545 σχόλια)
  Τι παστίτσιο είναι αυτό; (542 σχόλια)
  Έχει δίκιο η Χρυσηίδα Δημουλίδου! (539 σχόλια)
  Δίμουρα μεζεδάκια (530 σχόλια)
  Εσείς συμφωνείτε να βομβαρδίσουμε τη Λιβύη; (527 σχόλια)
  Το ελληνικό πόδι και άλλα μεζεδάκια (526 σχόλια)
  Ο Ρωμανός κι εμείς (524 σχόλια)
  Γελοιογραφίες και αντισημιτισμός (510 σχόλια)
  Θρασύδειλα «λεβεντόπαιδα» (505 σχόλια)
  Τα όμορφα κτίρια καίγονται, οι απείθαρχοι βουλευτές διαγράφονται (500 σχόλια)
  Μύθοι και αλήθειες για την ελληνική γλώσσα (495 σχόλια)
  Μπρρ αντί για γκρρ; (494 σχόλια)
  Όχι «σλαβική διάλεκτος», γλώσσα είναι! (άρθρο της Αλεξάνδρας Ιωαννίδου με κάποια πρόσθετα στοιχεία) (482 σχόλια)
  Η εχθροπάθεια, το μίσος κι ένα επικίνδυνο νομοσχέδιο (476 σχόλια)
  Μοναχά «Μακεντόν ορτοντόξ» (άρθρο του Γιάννη Πατίλη, 1992) (476 σχόλια)
  Οι εικόνες και τα ψέματα (475 σχόλια)
  Ορθοπεδικός ή ορθοπαιδικός; (467 σχόλια)
  Ο Ροβιόλης στην οδό Γραφημώνος και άλλα ραμόνια (466 σχόλια)
  Η ουρά της ουράς του γαϊδάρου (464 σχόλια)
  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (1918-2017) (458 σχόλια)
  Χώρα χωρίς Γιάνη, προκοπή θα κάνει; (456 σχόλια)
  Το σπάσιμο της γραβάτας και άλλα μεζεδάκια (453 σχόλια)
  Ο μουτζαχίντ, ο ταλίμπ, το πιροζόκ, το ρουμπάι (451 σχόλια)
  Πρώτη φορά αριστερά στην παρέλαση; (451 σχόλια)
  Η χαμένη τιμή της Ηριάννας Β.Λ. (445 σχόλια)

 123. 567498 και 567499 τα δυο σχόλια 101 και 102 που πάλεψαν για τη συμπλήρωση του γραφήματος. Το 102, φυσικά, κέρδισε 🙂

 124. Κουτρούφι said

  Μαζί με όλων τις ευχές και τη δική μου κάνω
  να πιάσεις χρόνια εκατό κι ακόμα παραπάνω

 125. ΚΑΒ said

  Η μαθηματική δομή της ελληνικής γλώσσας και άλλες τέτοιες βλακείες (1.407 σχόλια)

  Κοίταζα το πρώτο άρθρο της εικοσάδας. Ίσως είναι το μακροβιότερο σε σχολιασμό. Ξεκίνησε στις 4/9/2013 και έχει τελευταίο σχόλιο στις 28/12/2018 με ΄Εφη σχολιάστρια

 126. ΚΩΣΤΑΣ said

  Νικοκύρη, χρόνια πολλά σε ’σένα και στο 10χρονο πνευματικοπαίδι σου, το ιστολόγιο. Να ’σαι γερός, με δύναμη και κουράγιο να συνεχίζεις. Ευχές για υγεία και κουράγιο στους/στις σχολιαστές/ριες να το στηρίζουν και σε μας τους καθιαυτού αντιδραστικούς, να ρίχνουμε το αλατοπίπερο! 🙂

 127. Γιάννης Ιατρού said

  Τι, μόνο χρόνια πολλά;

 128. Γιάννης Ιατρού said

  128: Ανορθόγραφες είναι οι «αγορές» (τιμώντας …)

 129. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  114,122 Μαρία με τις παραπομπές, (πέρα από την πρωινή ταχεία αναδρομή) κόλλησα …παλιοαρθρίτιδα 🙂
  Μα τί ωραίοι ΄που ήσασταν απ΄αρχής! …

 130. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  129. δάχτυλος της …μεζεδοστέρησης 🙂

 131. sarant said

  128 Όχι παίζουμε!

 132. Σ said

  Διάβαζα τώρα το «Στ΄αμπέλια» του Ζουμπουλάκη (παρακινημένος από το ιστολόγιο) κι έπεσα πάνω στη φράση: «Καμιά φορά, όταν χαίρομαι, φωνάζω τη χαρά μου!». Αυτό θα κάνω κι εγώ τώρα, θα φωνάξω τη χαρά μου που υπάρχετε. Νικοκύρης και σχολιαστές.

 133. Παναγιώτης Κ. said

  Αυτή η αναστάτωση της WP!
  Δεν φτάνουν οι ευχές στον προορισμό τους!
  Νικοκύρη να είσαι καλά και να έχεις όρεξη να γράφεις ώστε να υπάρχει αυτή η καθημερινή συνάντηση μεταξύ ημών που «καταλαβαίνουμε τι καπνό φουμάρει» ο καθένας μας αλλά…δεν γνωριζόμαστε. 🙂

 134. gbaloglou said

  Στα 5 χρόνια δεν πίστευα σε διπλασιασμό (μπορεί και να το έγραψα αυτό), ούτε και τώρα, αν και το(ν) εύχομαι ολόψυχα!

 135. ΣΠ said

  116
  Πλήρης ενημέρωση. Ευχαριστώ πολύ.

  124
  Δεν είναι το 84;

 136. 136β: GMT

 137. Βραδυνά χρόνια πολλά κι από μένα (τώρα μπόρεσα…)
  Έτσι, με κέφι και φόρτσα πάντα Νικοκύρη.

 138. ΧριστιανοΜπολσεβίκος said

  Να τα εκατοστήσουν και ο Νικοκύρης και το ιστολόγιο!
  (Για να τα εκατοστήσει το ιστολόγιο στα πόσα πρέπει να φτάσει ο Νικοκύρης;)

  Μήπως κινδύνεψε ο νονός μου από τους πυροβολισμούς στο Ιλλινόι;
  https://parallaximag.gr/epikairotita/ektakto-pyrovolismoi-kai-katalipsi-se-etairia-sto-illinoi

 139. # 139

  Ναι ρε γαμώ το κι ανησυχώ ! Οχι να χάσουμε και τα…άφοβα !!!

 140. vogiatzisd said

  Αγαπητέ Νικολούδη,
  Σας εύχομαι, της αφεντιάς σου και του ιστολογίου, να ‘στε πάντα γεροί και να συνεχίσετε την αδιάλειπτη παρουσία σας στον κυβερνοχώρο για πολλά πολλά χρόνια ακόμη!

 141. vogiatzisd said

  Άτιμε αυτόματε διορθωτή, μετονόμασες τον Νικοκύρη σε Νικολούδη!

 142. sarant said

  Ευχαριστω πολύ για τα νεότερα!

  141 Κάποτε θα βάλουμε κι ένα άρθρο για τα κατορθώματα του κορέκτορα!

 143. Κι αφού το κλίμα είναι εορταστικό, με σεβασμό στο μακαρίτη, ας βάλουμε το κλασικό μιμίδιο για το ιστολόγιο https://vimeo.com/stazybohorn/trisxilieths. Ενεργοποιήστε ελληνικούς ή αγγλικούς -χάρη στον Νικ Νικολάου- υπότιτλους.

 144. sarant said

  144 Μπράβο, αλλά θέλει κωδικό αυτό

 145. Γιάννης Ιατρού said

  139/140: Γρίπη!

 146. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Χρόνια πολλά σ΄αυτό το υπέροχο και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ιστολόγιο και πολλά συγχαρητήρια σε σένα Νικοκύρη που το λειτουργείς ακούραστα για δέκα ολόκληρα χρόνια, εύχομαι το διαδικτυακό σας ταξίδι να κρατήσει για πολλά πολλά ακόμη χρόνια.

  Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν και στον αφανή «ηρωα» του ιστολογίου τον Stazybo Horn που με την τεχνογνωσία του όλα αυτά τα χρόνια, έχει βοηθήσει πάρα πολύ στην λειτουργία του ιστολογίου.

  Χαρούμενη μέρα σήμερα, ταιριάζει χαρούμενο τραγούδι. Αφιερωμένο σε όλους.

 147. 145: γράφει ποιος είναι αφού 😉

 148. voulagx said

  #148: Που τον γραφει ρε Σταζυμπο; Δωσε κανα χιτ

 149. Aghapi D said

  Άλλη μια «πρωτιά» τού ιστολόγιου στο οποίο αποδίδονται ξανά εύσημα εδώ https://www.ellinikahoaxes.gr/2015/07/14/patriotiki-oikonomiki-politiki/?fbclid=IwAR2dLiyzfkliWrb6W4Nk-yTKNSk-7IdCyD6SbzuQYERaMGgZnX38GJ6vzhQ

 150. ΣΠ said

  trisxilieths

 151. voulagx said

  #151 Αυτο εγραφα, τι λαθος εκανα; Θενκς.

 152. sarant said

  151 Α γεια σου!

 153. Κιγκέρι said

  Χρόνια πολλά κι από μένα! 🎂

 154. Μαρία said

  151
  Έβαλες ελλην. υπότιτλους;

  Ο Νικ είχε προσθέσει και σχόλια για το Σώπασε κυρά Δέσποινα και για το σπάσιμο του χεριού.

 155. Μπούφος said

  κυρ-Σαραντάκο, να τα εκατοστήσεις! Κάθε μέρα αναρτήσεις με νέο κέφι!

 156. 155: Το vimeo δεν παίρνει annotations. Τα γράφω από κάτω.. Στον γιουτούμπη που τα είχα, μας το κατέβασαν, κι άμα είναι τόσο προφανές το πάσγουορντ, δεν το βλέπω καλά ούτε στο βιμεο.
  http://hellenisteukontos.blogspot.com/2009/10/lerna-hitler-finds-out-that-greek.html

 157. gmich said

  Η πρώτη μου επίσκεψη έγινε πριν 9 χρόνια ήμουν 62 χρονών . Από τότε γηράσκω αλλά αλλά χάρη στο ιστολόγιο γηράσκω διδασκόμενος. Εύχομαι να μπορώ απολαμβάνω την συντροφιά του για πολλά χρόνια ( για το ιστολόγιο είναι σίγουρο, η ευχή αφορά εμένα).

 158. Γιάννης Κ. said

  Καθημερινός κι ευγνώμων αναγνώστης από την αρχή, στέλνω τώρα, μαζί με τις ευχαριστίες μου, το 7ο (μου) σχόλιο από το Κατάρ (αφού ο Στάζιμπος μού θύμισε τα προηγούμενα 6).

 159. gmich said

  Η πρώτη μου επίσκεψη έγινε πριν 9 χρόνια όταν ήμουν 62 . Από τότε γηράσκω άλλα γηράσκω διδασκόμενος όσον αφορά τα γλωσσικά. Εύχομαι να μπορώ να το διαβάσω για πολλά – πολλά χρόνια ( Για το ιστολόγιο είναι βέβαιο η ευχή αφορά εμένα)

 160. MA said

  Χρόνια πολλά στον Νικοκύρη και το παιδί του!
  Με το ίδιο κέφι και μεράκι να μας μαθαίνεις κάτι κάθε μέρα!
  Χρόνια πολλά και στους σχολιαστές που καθημερινά πλουτίζουν τούτον τον θησαυρό!

 161. voulagx, εντάξει; Θυμάσαι που σούλεγα για έναν που κατουράει κατευθείαν σαν τον σκύλο, μόλις βρει ακατούρητο τοίχο; Κι ας μην του σηκώνεται καν; Ε, να!

 162. Dominotheory said

  Χρόνια πολλά, αγαπητέ Νίκο, στο εξαιρετικό ιστολόγιό σου!
  Εύχομαι να συνεχίσεις για πολύ καιρό, με κέφι και όρεξη αμείωτη, την πολύτιμη προσφορά σου στη γνώση, την παιδεία, τον πολιτισμό, τη δημοκρατική σκέψη και την κοινωνική δικαιοσύνη & αλληλεγγύη!

 163. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  159 Α, πολύ χαίρομαι που μας διαβάζετε από εκεί!

  160 Και για δέκα, και για είκοσι και για περισσότερα!

 164. Και φορ δι ρέκορντ, οι περισσότερες δημοσιεύσεις (8) σε μια μέρα έγιναν στις 3/11/2012:

  1 άρθρο:
  Ολίγη από μεζεδάκια

  και 7 σελίδες:
  Γεράσιμος Λυκιαρδόπουλος – Δοκίμια
  Ρωμιοσύνη – Ιδεολογία και αθλιότητα του νέου εθνικισμού
  Επίλογος 1988
  Η ιδεολογία της μη ιδεολογίας
  Η πολιτική ουσία του λαϊκισμού
  Λυκιαρδόπουλος – Προλογικό σημείωμα
  Νεοελληνικά διλήμματα

 165. sarant said

  165 Τυχαία χτες είδα ένα άρθρο, από τα πρώτα, που δεν έχει κανένα σχόλιο -αλλά δεν το ανέφερα να μην πάει κάποιος και σχολιάσει εξεπίτηδες.

 166. Tomás de Torquemada said

  Να τα χιλιάσεις αγαπητέ Νίκο!
  Σε ευχαριστώ για ό,τι προσφέρεις και για όλα τα άλλα! 🙂

 167. Πάντως, μπορείς επιλεκτικά, στην επεξεργασία του άρθρου, να απαγορεύσεις τα σχόλια. Δεν πειράζει τα υπάρχοντα.

 168. Γς said

  «Μακελειό στο Ιλινόι: Πέντε πολίτες νεκροί από την επίθεση ενόπλου»

  κι ανησυχώ…

 169. voulagx said

  #162 Οκ, Σταζυμπο, ναι! 🙂 Γμτ, πληκτρολογουσα trishilieths 😳

 170. «Οι Λέξεις έχουν 10 χρόνια ιστορία»
  Χρόνια Πολλά!

 171. Το 10 το καλό!

 172. Τα περισσότερα σχόλια από την Μοζαμβίκη υποθέτω πως είναι από τα ταξίδια μου στην χώρα πριν λίγα χρόνια. Αν και μπορεί να υπάρχουν και τοπικοί θαμώνες του ιστολογίου.

 173. sarant said

  171 Πολύ ωραίο Μιχάλη, με ποιο υλικό το έφτιαξες;

 174. Κι από μένα εγκάρδιες ευχές — να ‘σαι καλά να γράφεις, να ‘μαστε καλά να σε διαβάζουμε και να σχολιάζουμε!

 175. eran said

  Χρόνια πολλά βέβαια και στο ιστολόγιο και στον Νικοκύρη, εμείς όμως οι υπόλοιποι γιατί να μετράμε τα χρόνια μας βρε παιδιά;

 176. zageo68 said

  Να είσαι καλά να ανεβάζεις άρθρα ενδιαφέροντα για όσο αντέχεις. Νάμαστε κι εμείς καλά να σε διαβάζουμε και να σχολιάζουμε συχνά, λίγο ή και καθόλου. Έχω όμως την υποψία ότι είναι πιο εύκολο να γράφεις από το να διαβάζεις τα σχόλια!

 177. 174,
  Ευχαριστώ!
  Πήρα τους τίτλους από τα άρθρα με τα περισσότερα σχόλια που ξεδιάλυνε ο Στάζυμπος παραπάνω, και μετά λεξοσύννεφο στο http://www.wordart.com (αφού αφαιρεθήκανε άρθρα, προθέσεις, και συνδεσμοι). Είναι εύκολη διαδικασία.

 178. ΧριστιανοΜπολσεβίκος said

  144 Πέθανα στο γέλιο! Θα γελάω και στον ύπνο μου.
  169 Τώρα που το ξανασκέφτομαι,είναι οχυρωμένος πίσω από βιβλία και δεν ανησυχώ.
  Καληνύχτα σε όσους ξενυχτάνε.

 179. Το ιστολόγιο αποδεικνύει πόσο σοφή είναι η ενός ανδρός αρχή κι ας το λέει δημοκρατικό με κεφαλαία ο (άσχετος περί αυτά αλλά εξπέρ στα οικονομικά ) Λάμπρος. Θυμηθείτε…

 180. Στράτος Βασδέκης said

  Σου εύχομαι, Νίκο, ανεξάντλητη δύναμη κι έμπνευση για τις επόμενες γλωσσοδεκαετίες!

 181. Γιάννης Ιατρού said

  144: Το παλιό, το 4:3 με τους ενσωματωμένους υπότιτλους (που είχες βάλει στο μπλογκ σου μετά το κατέβασμα από τον συσωλήνα), κυκλοφορεί (στην καθημερινηκινηση)

 182. alexisphoto said

  Χρόνια πολλά Νικοκύρη,
  Να σαι πάντα καλά και να μας χαρίζεις υπέροχα άρθρα.
  Ευχαριστούμε για τις γνώσεις κ τις αναγνωστικές εμπειρίες όλα αυτά τα χρόνια.
  Και εμείς, όσο αντέχουμε θα σχολιάζουμε 🙂

 183. > Από τα γλωσσικά ιστολόγια, που υπήρχαν αρκετά το 2009, όλα σχεδόν υπολειτουργούν ή έχουν σταματήσει -μόνο ο Νίκος Νικολάου προσθέτει καινούργια άρθρα.

  Με παύσεις ενός-δυο χρόνων ανάμεσα σε δημοσιεύσεις, και γω το δικό μου θα έλεγα πως υπολειτουργεί (στο hellenisteukontos.opoudjis.net πλέον). Τα ιστολόγια είναι όντως φαινόμενα άλλης εποχής. Συγχαρητήρια σε τούτο που κρατήθκε ζωντανό (καίτοι όχι αναλλοίωτο 🙂

 184. Παναγιώτης Κ. said

  Το έγραψα και άλλοτε το επαναλαμβάνω και τώρα.
  Θα μου άρεσε να μας λένε μια καλημέρα εκείνοι που έπαψαν να σχολιάζουν.
  Π.χ η παρούσα ανάρτηση είναι μια ευκαιρία να γράψουν ευχές ή οτιδήποτε άλλο.

 185. Παναγιώτης Κ. said

  Ωραία!
  Το σχόλιό μου πέρασε χωρίς προβλήματα. Όπως δηλαδή συνέβαινε μέχρι πριν δυο βδομάδες.

 186. Κόκκινος Πλανήτης said

  Καλημέρα, πολλές ευχές για τα γενέθλια, να τα εκατοστήσει το τέκνο. Καλό κουράγιο, υπομονή και όρεξη στον Νικοκύρη να γράφει για πολλά πολλά χρόνια, να μας καλυτερεύει τη μέρα και να μας μαθαίνει πράματα, μαζί με την συλλογική σοφία.

 187. Πέπε said

  Καλημέρα!

  Κοιτάω τις ώρες που έγραψαν οι τελευταίοι και αναρωτιέμαι ποιο να ήταν το άρθρο με τον πιο αδιάλειπτο σχολιασμό (π.χ. ένα 24ωρο χωρίς κενά μες στη νύχτα).

  (Δυστυχώς το #187 δεν το επιβεβαιώνω.)

 188. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Καλημέρα.

  180 – Πονεμένη λέξη και πολύ παρεξηγημένη έννοια η δημοκρατία Gee, λίγοι την κατανοούν και ελάχιστοι την εφαρμόζουν, θεωρώ πως ο Νίκος, τουλάχιστον ως προς την λειτουργία του ιστολογίου, είναι ένας από τους ελάχιστους.

  185 – Το ιστολόγιο με την μορφή που το έχει ο Νικοκύρης, είναι σαν την καθημερινή κοινωνική μας ζωή, φίλοι και γνωστοί έρχονται και παρέχονται, με λίγους κρατάμε συχνή επαφή, με κάποιους εθιμοτυπική και με τους περισσότερους, για διαφόρους λόγους χανόμαστε και μένουμε με τις αναμνήσεις, Α ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΝ.😂

 189. Γς said

  Τελικά μπλόγκερ δεν γίνεσαι, γεννιέσαι.

  Θα μπορούσε ο Νίκος να πάρει και [εστω μειωμένη] σύνταξη ως διαδικτυακός γενικώς.

  Εχει ένσημα πάνω από 20 χρόνια. Βεβαιωμένα από τον Γς που τον τυραννάει συνεχώς και αδιαλείπτως 😦

  Αλλά αντέχει!

  Σηκώνει βάρη και δεν κλατάρει!

 190. Γιάννης Κουβάτσος said

  180: Η ενός ανδρός αρχή είναι δυνάμει σοφή όταν ο ανήρ είναι λογικός, δίκαιος και φιλάνθρωπος και απρόσβλητος στις Σειρήνες της κατάχρησης εξουσίας. Πιο εύκολο να ψάξεις για κάνα ροζ ελέφαντα με φτερά και μεγάλη αδυναμία στο πατινάζ.

 191. sarant said

  186 Φτιάχτηκε το πρόβλημα για να σχολιάζετε;

  188 Δηλαδή πόση απόσταση θα επέτρεπες ανάμεσα σε δυο διαδοχικά σχόλια; 1 ώρα;

 192. sarant said

  184 ΝικΝικ, εσύ λειτουργείς με διαστήματα έντονης δραστηριότητας που ακολουθούνται από μακρές περιόδους αδράνειας. Βλέπω όμως ότι τον Γενάρη ανέβασες μερικά πολύ ενδιαφέροντα στο
  http://hellenisteukontos.opoudjis.net/

 193. gpointofview said

  # 189, 191

  Αν σας άφηνα να εφαρμόσετε τις ιδέες σας εκεί θα το φθάνατε…

  …Μόλις 2.058 εισιτήρια κόπηκαν στο ματς του Παναθηναϊκού με τον Αστέρα Τρίπολης στο ΟΑΚΑ, κάτι που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ τη φετινή σεζόν για το τριφύλλι στη Super League…

 194. # 186, 192α

  εγώ δεν είδα βελτίωση, πάλι να γράφω τα στοιχεία μου πρέπει

 195. Antonislaw said

  Πραγματικα ευχαριστω παρα πολυ, προτιστως εσας κ Νικο, αλλα και τους σχολιαστες για τον κοπο, το χρονο, την ποιοτητα, την αμεσοτητα της ενημερωσης και του ξεστραβωματος θα ελεγα, αναφερομενος στον εαυτο μου, για τα γλωσσικα και ολα τα σχετιζομενα με αυτην θεματα.Αλλωστε ολα γλωσσα δεν ειναι υπο μία εννοια;
  Να τα εκατοστησει!

 196. Πέπε said

  @192:
  α) Όχι!
  β) Όποια είναι η μικρότερη. (Όποια είναι η μικρότερη μέγιστη, για να είμαι …σαφέστερος!) Αν υπάρχει άρθρο που επί ένα 24ωρο δε σταμάτησε να σχολιάζεται για πάνω από μία ώρα, και δεν υπάρχει κανένα άλλο που να σταμάτησε για μικρότερο διάστημα, τότε αυτό να πάρει το βραβείο ακατάσχετου σχολιασμού.

 197. Manousos said

  Πολύχρονος και πολύχρονο

  Θα έβαζα κι εγώ εκκλησιαστικό πολυχρόνιο να ταιριάξει με το Ιεροσολυμίτικο Ευχέλαιο, αλλά μιας και των Σχολιαστών ο δήμος είναι δυτικοστραφείς, έβαλα κάτι αντίστοιχο.

 198. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα
  192α: Νίκο, σε πολλούς δεν υπήρξε/εμφανίστηκε ποτέ… Εδώ διαβάσαμε πως σε μερικούς δείχνει/προσφέρει ακόμα και τα παλιά μέηλ, κάτι που σημαίνει πως δεν έχουν καθαρίσει το ιστορικό/κούκις πολλών μηνών κλπ. Ρε παθόντες, καθαρίστε τα παλιά κούκις κλπ. και κοιτάξτε τις ρυθμίσεις σας για τα κούκις γενικά (στις ρυθμίσεις/απόρρητο κλπ.). Μάλλον εκεί είναι το πρόβλημά σας.

  190: Αλήθειες γράφεις Γς 🙂

  Πάω να εντρυφήσω στα σημερινά μεζεδάκια 🙂

 199. Theo said

  Καλημέρα!
  Μια και κάνουμε ανασκοπήσεις της πρώτης δεκαετίας του ιστολογίου, θα μπορούσε ο Στάζυ να κάνει και στατιστικές ανά κατηγορία, πχ ποια κατηγορία έχει μεγαλύτερο μ.ο. σχολίων και επισκέψεων (μάλλον οι γλωσσικοί μύθοι, υποθέτω, αλλά και τα μεζεδάκια) αλλά και ποια είναι η πρώτη δεκάδα/εικοσάδα σχολιαστών σε σχόλια (μετά τον Γς, φυσικά) ;

 200. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ψευδοεπιστήμη και Ένωση Ελλήνων Φυσικών:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.efsyn.gr/arthro/i-pseydoepistimi-synanta-tin-akrodexia-ellas-ellinon-metafysikon&ved=2ahUKEwiI_b6q4cLgAhVEI1AKHZtaAwwQxfQBMAB6BAgBEAQ&usg=AOvVaw0PFfhTFMpXULGjI467TAxL

 201. 178: Μιχάλη θα μπορούσες να πάρεις όλους τους τίτλους, κατηγορίες κι ετικέτες από τη σελίδα των περιεχομένων. Με τους σύμπλοκους όρους και τα πολλά δεδομένα θυμάμαι ότι δεν τα πάει καλά αυτό wordart. Καλύτερο παραμένει το tagxedo, που αποτελεί και τον μοναδικό λόγο να έχει πλέον κανείς ΙΕ και silverlight στο μηχάνημά του.

  παρεμπ, πότε ξεπούλησε το Τέξας στην Μοζαμβίκη;

  200: Ονειρεύεστε (μετα)δεδομένα που δεν δίνει η πόρσε με κανέναν τρόπο. Μόνο αν φιλοξενείς σε δικό σου σέρβερ ένα ιστολόγιο, έχεις πλήρως διαθέσιμο τον όγκο τον μεταδεδομένων. Κι ήδη αυτός των 150+ ΜΒ, που κατά κανόναν παίρνω ως απλός επισκέπτης (wget σε όλες τις δημοσιεύεις, μία-μία) κάνει και τους 8 πυρήνες του επεξεργαστή να αγκομαχούν.

 202. Theo said

  @202:
  Επειδή κάποιες πρωτοχρονιές έβγαζες πίνακες με τους σχολιαστές που είχαν τα περισσότερα σχόλια και τα νήματα με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, φαντάστηκα πως θα ήταν εύκολο να κάνεις κάτι αντίστοιχο και για τη δεκαετία.

  Ευχαριστώ για την απάντηση και τις πληροφορίες που μας δίνεις για την κίνηση του ιστολογίου.

 203. 203: Τις 10-20 πιο δημοφιλείς σε επισκεψιμότητα αναρτήσεις της χρονιάς τις δίνει η wp στο διαχειριστή και μόνο (εγώ είμαι επισκέπτης σαν κι εσάς, επαναλαμβάνω) στα ετήσια στατιστικά. Κατά κατηγορίες θυμάμαι να δίνει κάτι.

 204. 202
  🙂

  Με την παρούσα ανάρτηση δηλώνω υπεύθυνα πως ουδεμία διάθεση προσάρτησης υφίσταται μεταξύ Τέξας και Μοζαμβίκης, από οποιανδήποτε κατεύθυνση, αν και αλληλεξάρτηση μπορεί να αποβεί αμοιβαία προσοδοφόρα στον ενεργειακό τομέα!
  (Έχουν βρεθεί μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην συμπαθή αφρικανική χώρα, και βρέθηκα εκεί σε μερικά ταξίδια, αποτέλεσμα τριμερούς συνεργασίας που περιλάμβανε και ιταλική εταιρεία.)

  Πολύ καλή η ιδέα για όλους τους τίτλους κλπ – τόσο απλή που δεν πέρασε απ’ το μυαλό μου!
  Με λεξοσύννεφα είχα χρόνια να παίξω, γι’ αυτό ξαναέψαξα στο ίντερνετ και είδα ότι το Tagxedo – που όντως είναι πολύ καλό – ήθελε το Silverlight, οπότε πήγα στο επόμενο, που έτυχε να είναι το wordart.
  Πάντως, το wordart δέχεται και σύμπλοκους όρους, με εισαγωγή ως CSV ή Excel, το οποίο φορτώνει και συχνότητες λέξεων, αν υπάρχουν. Αλλά το αποτέλεσμα μού έβγαινε βαρυφορτωμένο με τους τίτλους των top-10 ή των top-50, και τελικά έφτιαξα κάτι με μεμονωμένες λέξεις.

 205. 205: Άντε, την γλύτωσες πάλι 🙂 (Ναι προφανώς λίστες comma/tab delimeted με σύνολο εμφανίσεων τα ταΐζουμε αυτά)

 206. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  199 >>καθαρίστε τα παλιά κούκις
  ξεκουκίστε μπλιο!

 207. loukretia50 said

  Οι λέξεις οι ατίθασες γουστάρουν καφενείο
  Με κόντρες , σχόλια σουρεάλ και «ειδικών» σφαγείο*
  / *οι λέξεις το λένε, όχι εγώ!

  Ιστολογίου συναπτά «Δέκα χρόνια φαγούρα»
  με λέξεων σπαζοκεφαλιές, σχόλια και μουρμούρα
  αποτελούν ορόσημο για τον κυβερνοχώρο
  σ΄ένα τομέα γλωσσικό, που πήζει στη σαβούρα

  Για φίλους και σχολιαστές πολύτιμο είναι δώρο
  φωτίζει κάθε μέρα μας και διώχνει τη θολούρα
  Αξίζει κάθε μας ευχή στον άξιο Νικοκύρη
  Ν΄αντέχει τα πολλά καρφιά με ενέργεια φακίρη!

  ————————————————————-
  Λ έξεις, που εδώ δε χάνονται, νέα γράφουν ιστορία
  Ε ικονική, λαμπρή τροχιά, σ’ αράχνης γαλαξία
  Ξ ενόφερτες, φανταρικές, αργκό, αρχαίες, αστείες
  Ε κφράσεις ιδιωματικές, ρητά και παροιμίες,
  Ι δέες υφαίνουν, μα συχνά, δόλια πλάθουν μύθους
  Σ΄ένα πηγάδι γνώσεων τους ρίχνουνε σαν λίθους.

  Π όλεμο η γνώση ξεκινάει, αντίστροφη πορεία
  Ό μως ταυτόχρονα ξυπνάει κι η μαζική υστερία.
  Υ πάρχει κάποιος που μοχθεί πλάνη να φανερώσει

  ΄Ε χει μεράκι και σκοπό λάθη να διορθώσει
  Δ είχνει της γνώσης ατραπούς κι αναζητάει αλήθεια
  Ω ς την αρχέγονη πηγή, νικώντας τη συνήθεια –

  Δ εσμά αόρατα, μα εμείς δε νοιώθουμε το βάρος.
  Ε δώ στο ιστολόγιο κρύβεται γνώσης φάρος

  Χ αιρόμαστε των λέξεων την τόση φαντασία
  Α νέμελα όταν αποκτούν μιαν άλλη σημασία
  Ν όημα βρίσκουν, ξεγελούν της λήθης την παγίδα
  Ό σες ζωή και θάνατο εκφράζουν ή ελπίδα
  Ν οσταλγικό επιχειρούν σ΄άναρχη κοινωνία
  Τ αξίδι με προορισμό την επικοινωνία
  ‘Α ραγε είναι πραγματικές ή μέσα σε καθρέφτη?
  ΄Ι σως με κέφι να γελούν, να προκαλούν τον κλέφτη
  —— — ΛΟΥ
  Λοιπόν, αυτό είναι τελικά των λέξεων το παιχνίδι
  Και όσοι συμμετέχουνε στης γνώσης το ταξίδι
  Φέρνουν στο καφενείο της ολόκληρα πιντέφια
  Οι λέξεις είναι ατίθασες, αλλά συχνά έχουν κέφια

  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! – Χαλκέντερος!
  Και σε όλους!

 208. sarant said

  205 Ωραίο κι αυτό.

  208 Με σκλαβώνεις, Λου! Νάσαι καλά!

 209. Γιάννης Ιατρού said

  208: Μπράβο Λού!

 210. loukretia50 said

  Η περιπέτεια μιας επίδοξης σχολιάστριας

  Αγαπητό μου ιστολόγιο,
  Δέκα συναπτά χρόνια λοιπόν! Βρε πως περνάει ο καιρός! Σαράντα κύματα ζωής στη μπλογκόσφαιρα πέρασαν στο Σαραντάκειο, από τη χρυσή για κάποιους εποχή που ήμουν σιωπηλή. Κι είμαι από τις αρχαίες! – μουσειακό είδος που βγήκε πολύ αργότερα στη βιτρίνα.
  Κι όμως ,λες και ήταν χθες που λένε, τότε που συνάντησα μια ζωηρή, πανέξυπνη συντροφιά που σχολίαζε με επιχειρήματα – ε, όχι πάντα!- θέματα γλωσσικά και μη, που έδινε ωραίες ιδέες για ιστότοπους και βιβλία, παρεμβάλλοντας κεφάτα στιχάκια και ωραίες ατάκες σε έντονες διαφωνίες. Δεν είναι πια οι ίδιοι, αλλά έτσι δε γίνεται πάντα? Οι δάσκαλοι το ξέρουν καλά, κάθε τάξη, κάθε εποχή έχει άλλη σύνθεση, άλλη δυναμική, άλλη χάρη τελικά…

  Στην αρχή διάβαζα μόνο τα άρθρα και πάντα πήγαινα στον παλιό ιστότοπο με τα λογοτεχνικά κείμενα. Μια μέρα έτυχε να δω μια ερώτηση σε κάποιο σχόλιο, κοίταξα και την απάντηση και μετά έγινε συνήθεια να τα διαβάζω όλα. Ξεχώρισα γρήγορα σχολιαστές που μου άρεσαν, και ανυπομονούσα να δω αντιδράσεις τους. Κάποιους τους φανταζόμουν πολύ σοβαρούς, έως σκυθρωπούς – έναν τον είχα βαφτίσει «Λογιώτατο», άλλους/ες με το όπλο παρά πόδα για ταξικούς εχθρούς ή σωβινιστικά γουρούνια, κάποιους γλυκύτατους και νηφάλιους, άλλους χαμογελαστούς παιχνιδιάρηδες και κάποιους ξινούς, εριστικούς ή ελαφρά ψωνισμένους. Όλα τάχε ο μπαξές. Όμως είχαν ενδιαφέρον τα σχόλιά τους.
  Τότε είχα τη δειλία του πρωτάρη με το διαδίκτυο και απλώς παρακολουθούσα. Πολύ αργότερα δοκίμασα να κάνω εγγραφή, αλλά κάτι έκανα λάθος μάλλον και δεν τα κατάφερνα. πχ. Θυμάμαι ότι μια φορά εμφανίστηκε από τη wordpress ένα μενού για να δημιουργήσω δικό μου μπλογκ – θου Κύριε ! Τάκλεισα όλα φοβισμένη και δεν τολμούσα να ξαναδοκιμάσω.
  Σχεδόν πίστευα ότι κάτι γελοίο και ανεπανόρθωτο θα μου συμβεί, γιατί δεν είχα κανέναν έλεγχο στο σύστημα γενικά και όταν ξεκινούσα την περιήγηση μου προέκυπταν σφήνες με λάγνες κυρίες όλο απαιτήσεις ή αγγελίες με προϊόντα για επιμήκυνση. Άλλοτε πάλι δεχόμουν συγχαρητήρια για μια συμμετοχή σε κάτι που αγνοούσα ή γινόταν redirect σε άσχετα σάιτ – κυρίως ανεπιθύμητα. Ένα τέτοιο μου είχε κάτσει και στην αρχική σελίδα και κάλεσα πανικόβλητη ενισχύσεις για να το ξεφορτωθώ. Δε θα ξεχάσω πόσο ντροπιαστικό ήταν όταν ήρθε άγνωστος νεαρός, αντί για φίλο μου και ανοίγοντας το λάπτοπ γίνονταν πάρτυ. Μου είχαν πει να σβήνω τα κούκις και είχα καταντήσει να μη μπορώ να μπω ούτε στο μέιλ.
  Παρ΄όλα αυτά, επειδή ζήλευα αυτούς που σχολίαζαν, έστω και με άσχετα – έλεγα :” μια πάνω, μια κάτω σαχλαμάρα, τι έγινε!” – και μ΄ενδιέφεραν τα θέματα , επιχείρησα ξανά εγγραφή. Κάποια στιγμή, το θαύμα έγινε και καμάρωνα ως gravatar’σα, χωρίς πάλι να τολμήσω να σχολιάσω. Στην πρώτη μου απόπειρα, δε σκέφτηκα καθόλου το μαγικό ριφρές και μέχρι να καταφέρω να γράψω το σχόλιο, είχε ήδη ειπωθεί η εξυπνάδα μου, οπότε μου κόπηκε για καλά η φόρα.
  Όταν επανήλθα -μετά από κάποια τέρμινα – μέχρι να τσεκάρω ότι δεν επαναλαμβάνω τα ίδια, είχαν προστεθεί πολλά σχόλια με διαφορετικό θέμα και το δικό μου έμοιαζε ξεκάρφωτο.
  Πίστεψα πως δε με θέλει και απέκτησα τη συνήθεια να γράφω δυο λόγια αυθόρμητα στο σχετικό πλαίσιο, χωρίς όμως να κλικάρω «δημοσίευση». Έτσι, ίσα για εκτόνωση βρε αδερφέ! Μέχρι που μια μέρα ο πόντιξ πήρε πρωτοβουλία με τολμηρό κλικ και έκανα αμήχανη πρεμιέρα κατά λάθος. Κανένας δεν ασχολήθηκε – ήταν νωρίς για να ξέρω ότι αυτό είναι σύνηθες! – και απόμεινα μαραμένη να χαζεύω τους υπόλοιπους να συζητούν.
  Όχι, δεν είχα καμιά διάθεση να επανέλθω.
  Άλλη φορά, μετά από καιρό, κάτι μικρό συμπλήρωσα, σαν απάντηση σε θέμα που κάποιος είχε απορία.
  Δεν υπήρξε αντίδραση, όμως μετά από πολλά σχόλια παρακάτω, δίνει κάποιος γνωστός σχολιαστής την ίδια ακριβώς απάντηση και ω! ξύπνησαν όλοι και δώστου «μπράβο ρε μεγάλε» κλπ κλπ.
  Αγνοούσα τότε ότι δε διαβάζει ο κόσμος όλα τα σχόλια και ξαναπικράθηκα. Τουλάχιστον ήξερα ότι αν θελήσω μπορώ κι εγώ να συμμετέχω – κάτι ήταν κι αυτό!
  Ακόμα κι ο Sir με πίκρανε άθελά του. Έκανα μια δειλή ερώτηση σε θέμα που ήταν ζεματιστό και πήρα την απάντηση : «Λεώνικε, …».

  Αλλά αυτό που ακόμα το φυσάω και δεν κρυώνει και ήταν αφορμή για τη μεγαλύτερη αποχή, ήταν το κοφτό, αυστηρό σχόλιο κάποιου – ακόμα θυμάμαι ποιού, αλλά δε σχολιάζει – δεν κλαίω : «όχι, αυτό δεν ισχύει…» τη στιγμή που ήταν σωστό. Άλλο ένα σημαντικό πράγμα που έμαθα, ότι η αμφισβήτηση και συχνά η εχθρική/ειρωνική αντιμετώπιση είναι κανόνας. Ακριβώς αυτό το γεγονός και η σκέψη ότι ακόμα και ο Νικοκύρης* αντιμετωπίζει καθημερινά πολύ σοβαρότερα, με βοήθησαν να ξεπεράσω τους δισταγμούς και κάποια στιγμή που τα πήρα άγρια, σας έσπασα τη γραβάτα! – έπιασε σειρά στα top σχολίων! Αν έκανα καλά ή όχι, ο χρόνος θα το δείξει.
  Και η αντιμετώπισή σας!
  ΛΟΥ
  Ευχαριστώ για τη φιλοξενία!

  *Θα μου πείτε «ίσα κι όμοια? Μεγάλα καράβια – φουρτούνες vs φουσκωτό?» – ε, εμένα με κάλυπτε!

 211. Mindkaiser said

  Χρόνια πολλά στο ιστολόγιο!

  Τα 10 χρόνια από μόνα τους δε θα λέγανε τίποτα, αν δεν είχε κατορθώσει ο Νικοκύρης να εξασφαλίζει εξαιρετικό περιεχόμενο στις αναρτήσεις επί τόσα συναπτά έτη.

 212. Γιάννης Ιατρού said

  211: Πολύ ωραίο.
  ΥΓ: το ραντάρ σε αναγνώρισε, ανεξίτηλο το ίχνος 🙂

 213. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  2011 Γεια σου Λου μπεσαλού!
  Όπως τα λες! Ωραία το αφηγήθηκες. Αυτό που λες >>σας έσπασα τη γραβάτα δεν το ξέρω και στην αρχή διάβασα, σας έπιασα από τη γραβάτα (μ΄άρεσε! 🙂 ) .
  Κανένα επετειακό Δεκάλογο έπρεπε να γράψουμε. Ζήλεψα του Μιχάλη του …Τεξανού ,χαχα, το ευχετικό νεφέλωμα (καθένας με τον τρόπο του). 🙂

 214. sarant said

  211 Ευχαριστούμε πολύ Λουκρητία!

  214 Δες «το σπάσιμο της γραβάτας»

  https://sarantakos.wordpress.com/2018/05/12/meze-322/

 215. 211: Ακόμη εδώ είσαι…

 216. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Έχεις όμορφο μυαλό Loukretia, κρίμα που τόσα χρόνια φοβόσουν να το μοιραστείς με άλλους ανθρώπους αλλά σταθήκαμε τυχεροί που τελικά το αποφάσισες.
  Δεν χρειαζόμαστε την αποδοχή των άλλων για να εκφραστούμε και να ζήσουμε με τις αισθήσεις μας. Μπορείς να πετάξεις, να πάς στα βαθιά σκοτάδια της θάλασσας (μετά τα 200 μέτρα) να περπατάς κοιτώντας τον ουρανό η να καθίσεις σ΄ένα παγκάκι και να χαζεύεις τις γάτες και τα πουλιά ακούγοντας τον αέρα. Οι μόνοι περιορισμοί στην ζωή, είναι αυτοί που δέχεσαι. Στην τυχερή πλευρά του κόσμου που ζούμε, η ευτυχία και η δυστυχία, είναι θέμα επιλογής, μου πήρε πολλά χρόνια μέχρι να κατανοήσω για πιο λόγο οι περισσότεροι επιλέγουν την δυστυχία.

  Να χαμογελάς, είναι μεταδοτικό και κάνει την εξουσία να ανησυχεί (το έλεγε κι ο ΥΠΕΡΟΧΟΣ πατήρ Σαραντάκος). 🙂

  Αυτό που ακούω τώρα, για σένα και τα φτερουγίσματα της σκέψης σου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: