Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τα πρώτα μεζεδάκια της δεύτερης δεκαετίας

Posted by sarant στο 17 Φεβρουαρίου, 2019


Aυτή τη φορα δεν είχα δισταγμό για τον τίτλο που θα έβαζα στο καθιερωμένο σαββατιάτικο πολυσυλλεκτικό άρθρο μας για τα περίεργα και τα στραβά που ψάρεψε η απόχη μας μέσα στη βδομάδα που πέρασε. Σαββατιάτικο είπα; Από τη συνήθεια. Βλέπετε, ακριβώς εξαιτίας της περίστασης, το άρθρο που ήταν να δημοσιευτεί χτες μετατέθηκε για σήμερα κι έγινε κυριακάτικο. Ποια περίσταση; Ότι χτες το ιστολόγιο γιόρτασε τα δέκατα γενέθλιά του κι έτσι από σήμερα μπαίνουμε στη δεύτερη δεκαετία της ύπαρξής του.

Θα μπορούσα να βάλω και τίτλο «Δεκάχρονα μεζεδάκια» ή «Δέκα χρόνια μεζεδάκια» αλλά θα ήταν λιγότερο ακριβές, αφού, όπως θυμούνται οι πολύ παλιοί, τον πρώτο καιρό δεν δημοσιεύαμε τέτοιο πολυσυλλεκτικό άρθρο, ενώ πολύ συχνά αφιερώναμε ολόκληρο (μικρό βεβαίως) άρθρο σε ένα και μόνο μαργαριτάρι, είτε σε εφημερίδα, είτε σε δήλωση πολιτικού. Πέρασαν τρεις μήνες για να βάλω το πρώτο πολυσυλλεκτικό άρθρο με χρήση της λέξης «μεζεδάκια» στον τίτλο του. Εκεί έγραφα: Πολλές φορές βλέπω κάτι που αξίζει σχολιασμό αλλά όχι και ολόκληρο δημοσίευμα –και βρίσκομαι στο δίλημμα: να το σχολιάσω εδώ και τώρα ή να το κρατήσω στο συρτάρι μέχρι να βρεθούν και άλλα ομοειδή, με κίνδυνο να μπαγιατέψει ανεπανόρθωτα; Μια λύση που βρήκα είναι να τα σερβίρω όσο ακόμα είναι ζεστά, πολλά μαζί, σαν τις ποικιλίες στα μεζεδοπωλεία. Λοιπόν, παρουσιάζω εδώ την πρώτη πιατέλα από εφήμερα μεζεδάκια, κι αν αποδειχτούν νόστιμα μπορεί να το καθιερώσω το σύστημα αυτό.

Το σύστημα καθιερώθηκε, αλλά όχι σε εβδομαδιαία βάση. Τα πρώτα χρόνια του ιστολογίου τα μεζεδάκια δημοσιεύονταν σε άτακτα διαστήματα -καμιά φορά περνούσε πάνω από μήνας από το ένα μεζεδοάρθρο ως το άλλο. Κοιτάω τώρα τα αρχεία του ιστολογίου και βλέπω ότι η περίπου εβδομαδιαία συχνότητα καθιερώθηκε στις αρχές του 2012 και στις 21-1-2012 ήταν το πρώτο άρθρο που πήρε την ονομασία «meze» (στο URL). Το σημερινό είναι το υπ’ αριθ. 362 άρθρο με αυτή την ονομασία. Λίγο αργότερα καθιερώθηκε και η σταθερή σαββατιάτικη δημοσίευση -εκτός εξαιρέσεων, όπως σήμερα.

* Και μετά αυτά τα εισαγωγικά, ξεκινάμε τα καθαυτό μεζεδάκια.

Σε άρθρο για τις ασχήμιες δυο φιλάθλων της Σαουθάμπτον που ειρωνεύτηκαν τον θάνατο του Εμιλιάνο Σάλα με το ιδιωτικό αεροπλάνο, γράφτηκε:

Στις 19 Ιανουαρίου η Κάρντιφ ολοκλήρωσε την πιο δαπανηρή μεταγραφή της ιστορίας της, δίνοντας 17 εκατ. ευρώ στη Ναντ για χάρη του Αργεντινού φορ, Εμιλιάνο Σάλα. Δύο μέρες μετά, το αεροσκάφος στο οποίο είχε επιβιβαστεί ο 28χρονος, «πετώντας» για την πρωτεύουσα της Ιουλίας, εξασφανίστηκε από τα ραντάρ.

Ότι δεν ξανακοιτάνε αυτό που γράφουν είναι φανερό -αλλά παρακαλείται ο γεωγράφος της Απωνίας να συμπεριλάβει την Ιουλία στον Άτλαντα των αγνώριστων χωρών!

* Η φωτογραφία από παιχνιδομάγαζο, μάλλον από το εθνικό μας παιχνιδομάγαζο, διαφημίζει
«Σπαθί γίγας ιπποτικό αληθοφανή»

Το επίθετο «αληθοφανές» για κάποιο λόγο είναι αγαπημένο των παιχνιδάδων και στη Τζάμπα γραμματική είναι άκλιτο, «το αληθοφανή».

Ωστόσο, φταίω κι εγώ λιγάκι. Πριν από 2-3 χρόνια, φίλος είχε στείλει φωτογραφίες του Τζάμπο με «αληθοφανές πλαστικά», «αληθοφανές αλυσίδα» και «αληθοφανές δράκος. Είχαμε γράψει τότε στα μεζεδάκια και τους είχαμε ειρωνευτεί, οπότε οι άνθρωποι φαίνεται πως μας διάβασαν και διόρθωσαν το «αληθοφανές» σε «αληθοφανή».

(Οπότε τώρα θα λένε: «Βάζω αληθοφανές πλαστικά και μου λέτε να το διορθώσω σε αληθοφανή, βάζω αληθοφανή σπαθί και θέλετε να το διορθώσω σε αληθοφανές; Θα με τρελάνετε;»)

* Φίλος διάβαζε κάποιο άρθρο που είχε τη λέξη «εξίτηλα» («τα σημάδια θα ήταν εξίτηλα» σε άρθρο του Στέφ. Μάνου. Είτε επειδή δεν ήταν σίγουρος για τη σημασία της είτε για άλλο λόγο, κλικάρισε να δει τη μετάφρασή της στα αγγλικά.

Όπου το google translate παθαίνει κάποιο περίεργο κοκομπλόκο και αποδίδει το εξίτηλα…. Μαντέψτε πώς το αποδίδει.

.

.

.

.

Αποκλείεται να το μαντέψετε. Το «εξίτηλα» το μεταφράζει cheesecake! (Προς το παρόν τουλάχιστον, διότι θα το διορθώσουν).

Ωστόσο, το «ανεξίτηλα» το μεταφράζει indelible, σωστά. Μάλλον η λέξη «εξίτηλα» επειδή είναι σπάνια (πολύ συχνότερα λέμε για ανεξίτηλα σημάδια) κάνει το σύστημα (που βασίζεται σε παράλληλα σώματα κειμένων) να φαλτσάρει. Ακόμα πιο περίεργο, αν βάλετε ολόκληρη φράση, πχ. «τα σημάδια του περάσματός του θα ήταν εξίτηλα», παίρνετε μια μάλλον σωστή αγγλική μετάφραση: the signs of his passage would be elusive.

Τα λάθη που κάνουν τα μηχανάκια είναι διαφορετικά απ’ τα λάθη που κάνουν τα ανθρωπάκια.

* Τίτλος άρθρου: Βενεζουέλα:

O Μαδούρο σκέφτεται να παρατάξει στρατό στα σύνορα με τη Βενεζουέλα.

Σχολιάζει φίλος στο Φέισμπουκ:

Σκουραίνουν τα πράγματα, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την αντίδραση του Μαδούρο στην πρόκληση του Μαδούρο.

* Την περασμένη βδομάδα, θα το θυμάστε, τα μεζεδάκια μας τα είχαμε πει «μαψυλακισμένα», με αφορμή τη φράση του Κ. Ζουράρι στη Βουλή, ο οποίος είχε αποκαλέσει «μαψυλάκα» (ή μάλλον «μαξυλάκα», κατά λάθος) τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Πολλοί σχολίασαν τη Ζουράρεια ρήση, ανάμεσά τους και ο κυρ Τάκης Θεοδωρόπουλος στην Καθημερινή. Γράφει ο κ. Τάκης:

…χθες προβλημάτισε το πανελλήνιο με τη λέξη «μαξυλάκα» με την οποία χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οπου «μαξυλάκας» κατά το Λεξικό Δημητράκου είναι εκείνος που υλακτά επί ματαίω (από την υλακή) ή εκείνος που επαναλαμβάνει συνεχώς τα ίδια και τα ίδια.

Τι έγινε; Ο Ζουράρις είπε (κατά λάθος) «μαξυλάκας» και μετά εξήγησε στους δημοσιογράφους τι σημαίνει. Ο κυρ Τάκης, επαναλαμβάνει την εξήγηση που έδωσε ο Ζουράρις στους δημοσιογράφους, λέγοντας ψέματα ότι άνοιξε τον Δημητράκο και είδε τι σημαίνει η λέξη «μαξυλάκας». Και λέει ψέματα, διότι ο Δημητράκος δεν έχει λήμμα «μαξυλάκας» αλλά «μαψυλάκας»!

Κι έτσι πιάστηκε να ψευδεται ο κ. Τάκης!

* Η αγγλική έκδοση της Ναυτεμπορικής πριν από μερικές μέρες ενημέρωνε το (αγγλόφωνο) κοινό για το τελευταίο γκάλοπ που δίνει 5,5 μονάδες προβάδισμα της ΝΔ επί του ΠΑΣΟΚ (Latest poll gives 5,5% point lead to ND over PASOK).

Κάτι τέτοια διάβασε ο Τσίπρας και έβαλε στην κυβέρνηση τον Μωραΐτη και τον Τόλκα!

* Ένας παλιός γνώριμος του ιστολογίου, Ο Αλέξανδρος πόστολος Διαμαντής, αρθρογραφεί στο Liberal.gr και επικρίνει τη δήλωση του υπουργού Παιδείας περί κακής ποιότητας των ιδιωτικών πανεπιστημίων, τουλάχιστον στην Ευρώπη.

Και προσθέτει στην κατακλείδα ο αρθρογράφος, προφανώς για να υπαινιχθεί ασυνέπεια στις δηλώσεις του Γαβρόγλου:

Υπενθυμίζεται πως ο Υπουργός Παιδείας έχει περάσει από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου, αφού σπούδασε Θεωρητική Φυσική στο Πανεπιστήμιο του Lancaster και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο τoυ Cambridge στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής.

Μόνο που… μόνο που τόσο το Λάνκαστερ όσο και το Κέμπριτζ είναι δημόσια πανεπιστήμια! (Και μάλιστα, την εποχή που φοίτησε εκεί ο Κ. Γαβρόγλου, πολύ πριν από τη Θάτσερ, νομίζω πως δεν υπήρχαν καν δίδακτρα).

* Και το απόφευγμα της εβδομάδας. Το ψάρεψε ένας παλιός φίλος στα Υπογλώσσια.

Aυτή η γλυκερή δήθεν φιλοσοφημένη βλακεία, βέβαια, δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι Ρίτσος. Ούτε καν Κοέλιο δεν θα μπορούσε να είναι. Κι όμως κυκλοφορεί και φαίνεται πως γινεται πιστευτή, διότι στο Διαδίκτυο ένα τυπωμένο αφισάκι με ένα ρητό και μια υπογραφή από κάποιον διάσημο αποκτά ακαταμάχητη πειστικότητα, ιδίως αν συνοδεύεται και από τη φωτογραφία του εν λόγω διάσημου.

* Μια λέξη που δεν ήξερα την ετυμολογία της. Σε κυπριακό φόρουμ γράφτηκε: Αν τους σαντανώσουμε με τα θέματα ταυτότητας, θα μπορέσουμε να τους νικήσουμε.

Ξέρετε τι σημαίνει «σαντανώνω»; Ίσως με λίγα συμφραζόμενα περισσότερο να καταλαβαινατε ότι σημαίνει «μπερδεύω κάποιον».

Πώς όμως ετυμολογείται; Όχι από τον… Σαντάνα ή τον Σάντα Κλάους, αλλά από τον Σατανά, ο οποίος περιπλέκει και μπερδεύει τους ανθρώπους.

Σατανικό!

* Σπαρταριστός και πολύ διαφωτιστικός διάλογος στα σχόλια είδησης για έναν που κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος ανήλικης.

Στην είδηση παρατίθενται τα στοιχεία του φερόμενου ως δράστη και αμέσως σπεύδει ο ελληναράς (έσβησα τα ονόματα) να ρίξει το κήρυγμα μίσους σε… άπταιστα γκρίκλις (τα μεταγράφω): Έλληνες ξυπνήστε, κοίτα τι σκατόφατσα αφήσατε να έρθουν στην Ελλάδα, ήρθε η ώρα να τους πετάξετε έξω από την Ελλάδα. Χτίστε τοίχο….

Ημεδαπός λέει, του επισημαίνει κάποιος

Δηλαδή; ο αρχικός σχολιαστής, που αγνοούσε τη λέξη και που δεν διάβασε το ρεπορτάζ για να δει το ονοματεπώνυμο του φερόμενου ως δράστη όπου θα έβλεπε ότι λέγεται Αγγελής τάδε και γεννήθηκε στη Νίκαια Αττικής.

Βέβαια, τώρα που ξαναδιαβάζω το αρχικό σχόλιο, δεν αποκλείω ο ελληναράς σχολιαστής να είναι ελληνοαμερικάνος -κάτι που εξηγεί και τα γκρίκλις, και το συμβουλευτικό ύφος «προς τους Έλληνες», και την άγνοια της λέξης «ημεδαπός» αλλά και την εκκληση να χτιστεί τοίχος.

Τραμπικός θα είναι ο πατριώτης, από αυτούς που κάποιοι θέλουν να τους δώσουν επιστολική ψήφο.

* Παρεμπιπτόντως, διαβάζοντας το ρεπορτάζ βλέπουμε ότι ο φερόμενος ως δράστης αναφέρεται δυο φορές ως 46χρονος, αλλά δίνεται χρονολογία γέννησής του το 1946 1976. Επειδή δεν έχουμε 2022 αλλά 2019, το κανάλι των Αρίστων μάλλον κάτι έχει μπερδέψει.

* Στις αρχές της εβδομάδας, παρατήρησα ότι το ιστολόγιο είχε περισσότερη κίνηση απ’ ό,τι συνήθως και έριξα μια ματιά στα στατιστικά. Και βλέπω ότι δυο παμπάλαια άρθρα, το ένα σχετικά με τη λέξη «πεζεβέγκης» και το άλλο που περιείχε την έκφραση «τηγκανά» ( = την κάνω), είχαν από 300-400 επισκέψεις αντί για 5-6 που είχαν τις προηγούμενες μέρες.

Που σημαίνει ότι πολύς κόσμος για κάποιο λόγο έψαξε στο γκουγκλ τον «πεζεβέγκη» και το «τηγκανά» και είδε τα άρθρα μας. Τελικά, το ρώτησα στο Φέισμπουκ και έμαθα ότι και οι δυο λέξεις αναφέρθηκαν σε τηλεπαιχνίδια. Τηγκανά στον Τροχό της τύχης και Πεζεβέγκης στο Στιλ σταντινγκ.

* Tο φέικ της εβδομάδας.

Εδώ βλέπουμε τον αντιπρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «αρτάρει» μια εμφανέστατη φωτοσοπιά όπου δήθεν κάποιοι αναρχικοί έχουν ζωγραφίσει κόκκινο αλφάδι πάνω σε έναν αρχαίο κίονα -και όπου, φυσικά, η υποτιθέμενη βεβήλωση χρεώνεται στην Αριστερά.

(«Αρτάρω» στην αργκό του Τουίτερ είναι το «αναδημοσιεύω/retweet»).

Νομίζω πως δεν χρειάζεται να αναλύσουμε τη φωτογραφία για να δούμε ότι είναι πειραγμένη. φαίνεται με γυμνό μάτι, έτσι δεν είναι;

* Ο Γκόρι της Νομανσλάνδης

Τις γιορτές μού χάρισαν την Τριλογία του Βερολίνου του Φίλιπ Κερ -τις τρεις περιπέτειες του ντετέκτιβ Μπέρνι Γκούντερ, εκδομένες τώρα σε έναν τόμο των 1000+ σελίδων, επιβλητικόν αλλ’ αρκετά βαρύ, σε σημείο που το διάβασμα στο κρεβάτι να μην είναι εντελώς ξεκούραστο.

Μόλις τελείωσα το τρίτο βιβλίο, όπου ο ήρωας προσπαθεί να εξιχνιάσει μια υπόθεση στο ερειπωμένο Βερολίνο του 1947 και στη λιγότερο ρημαγμένη Βιέννη. Και οι δυο πόλεις ελέγχονται από στρατεύματα των τεσσάρων νικητριών δυνάμεων αλλά ο Γκούντερ, επειδή έχει κάνει αιχμάλωτος σε ρώσικο στρατόπεδο, ξέρει καλά ρώσικα και τα καταφέρνει να συνεννοείται με όλους.

Σε κάποιο σημείο, γνωρίζεται με τον λοχαγό Ρουσταβέλι. Συζητάνε αρκετήν ώρα, οπότε στο τέλος ο Γκούντερ λέει πως από την προφορά του κατάλαβε πως είναι Γεωργιανός και του λέει «Είσαι από την Τιφλίδα, την πατρίδα του Στάλιν;» «Όχι ,γι’ αυτό είναι υπεύθυνος ο Γκόρι», απαντάει ο Ρουσταβέλι.

Ποιος είναι ο Γκόρι τάχα; Είναι το νέο απόκτημα της Νομανσλάνδης, της χώρας που κατοικείται από ανύπαρχτους ανθρώπους, που δεν γεννήθηκαν από μάνα και πατέρα παρά από μεταφραστικήν ατζαμοσύνη.

Το αγγλικό θα έγραφε κάτι σαν Gori was responsible for that, εννοώντας το Γκόρι, την γενέθλια πόλη του Στάλιν. Μαργαριτάρι που έπρεπε να το αποφύγει ο μεταφραστής ή τουλάχιστον να το πιάσει ένας καλός επιμελητής.

Αλλά και κάτι περίεργο από πλευράς συγγραφέα: από τη στιγμή που ο ήρωάς του ήξερε ρωσικά πρόσωπα και πράγματα, δεν θα είχε ανάγκη την προφορά για να καταλάβει πως είναι Γεωργιανός κάποιος που έχει το χαρακτηριστικότατο όνομα Ρουσταβέλι! Τον λύκο βλέπεις και τον ντορό γυρεύεις;

* Μου το στέλνει παλιός φίλος του ιστολογίου, από φυλλάδιο του Γρηγόρη.

Μου λέει ότι το «αγοράστε 10 πακέτα κάψουλες» ακούγεται μια χαρά ενώ το «με την αγορα 2 πακέτων κάψουλες» σαν να κλοτσάει, του ακούγεται αφύσικο.

Και νομίζω πως έχει δίκιο. Και το πρόβλημα δεν είναι καθαυτό η γενική, είναι περισσότερο η κλίση ενός σύμπλοκου όρου -όταν η κλίση έχει τα ονόματα στην ίδια πτώση δεν μας ενοχλεί, στη γενική όμως έχουμε πρόβλημα. Ας το δούμε και με άλλον δεύτερο όρο, ένα πακέτο τσιγάρα. Αγόρασα ένα πακέτο τσιγάρα, αλλά «η τιμή του πακέτου τσιγάρα» ακούγεται περίεργο.

Θα πούμε «με την αγορά δυο πακέτων με κάψουλες», «η συσκευασία των πακέτων των τσιγάρων».

Να σημειώσουμε ότι στα νέα ελληνικά τουλάχιστον αυτά τα δίλεκτα δεν θέλουν γενική στον δεύτερο όρο (ένα πακέτο τσιγάρων), διότι η σύνταξη με γενική σημαίνει άλλο πράγμα. Δηλαδή, ένα ποτήρι κρασί είναι το περιεχόμενο, αλλά ένα ποτήρι κρασιού είναι το δοχείο (που μπορεί να είναι και άδειο), το κρασοπότηρο. Παρομοίως και ένα πακέτο τσιγάρων δεν δηλώνει το περιεχόμενο, αλλά το ίδιο το πακέτο (π.χ. έκανε μερικούς πρόχειρους υπολογισμούς σε ένα πακέτο τσιγάρων που βρήκε πάνω στο τραπέζι).

* Σε σχέση με ένα επεισόδιο που έγινε σε σχολείο, ένας φίλος στέλνει το εξής:

Ο Κων/νος Γιαννόπουλος, περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης δήλωσε:

«Δέχθηκε έναν λεκτικό απαράδεκτο χαρακτηρισμό από μία μαθήτρια. Απήντησε με έναν τρόπο, θα δούμε ποιος ήταν ο τρόπος με τον οποίο απάντησε. Να διερευνήσουμε ακριβώς τι διεμείφθη […]»

Σχολιάζει ο φίλος:

Τι «διεμείφθη» ή σωστότερα «διημείφθη» ή ακόμα καλύτερα «διαμείφθηκε» να το βρούνε, λοιπόν. Σίγουρα όμως όχι τι «διενήχθη», όπως μετέγραψαν την επίμαχη δήλωση στο δελτίο του ΑΝΤ1 (το ρεπορταζ ξεκινά στο 00:34).

* Παραπληροφόρηση ή παρανόηση; Γράφει ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης στο Capital.gr:

Τρίτο και φαρμακερότερο ίσως βέλος στη φαρέτρα του Σύριζα είναι ο εκλογικός νόμος. Εφόσον στις μεταπροσεχείς εκλογές εφαρμοστεί η απλή αναλογική, το πολιτικό σύστημα όπως το ξέρουμε θα διαλυθεί. Εάν η σημερινή Βουλή θυμίζει επιθεώρηση, η μεθεπόμενη θα μοιάζει με ζωολογικό κήπο. Το 0,3% που θα αρκεί για να εκλεγεί κανείς, οι 18000 ψήφοι στην επικράτεια, θα φέρουν στον ναό της Δημοκρατίας κάθε καρυδιάς καρύδι. Από οπαδούς του Ενβέρ Χότζα μέχρι πορνοστάρ.

Πέρα από την περιφρόνηση που δείχνει ο μεγάλος διανοητής στην ψήφο της πλέμπας, στο άρθρο υπάρχει ένα σοβαρότατο λάθος.

Τα περί 0,3% και 18.000 ψήφων στην επικράτεια δεν ισχύουν. Ο νόμος της απλής αναλογικής που έχει ψηφιστεί και που θα εφαρμοστεί στις μεταπροσεχείς εκλογές (εκτός αν αλλάξει από την επόμενη Βουλή με ειδική πλειοψηφία) προβλέπει, καλώς ή κακώς, όριο 3%, κάτι που αποκλείει την εκλογή βουλευτή από ένα κόμμα που συγκεντρώνει 0,3%. Επομένως ο κ. Χ.Χ. ή δεν κατάλαβε καλά ή παραπληροφορεί.

Βέβαια, είναι ένα ζήτημα αν η απλή αναλογική με όριο 3% ή και η απόλυτα απλή αναλογική (χωρίς όριο) οδηγεί υποχρεωτικά σε διάλυση του πολιτικού συστήματος. Απόλυτα απλή αναλογική έχει και η Ολλανδία και δεν βλέπω να έχει διαλυθεί το πολιτικό της σύστημα, απόλυτα απλή αναλογική έχει και το Ισραήλ που δεν συνορεύει με το Λουξεμβούργο (ούτε η Ολλανδία συνορεύει με το Λουξεμβούργο, αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, αλλά τέλος πάντων).

* Και κλείνω τη σημερινή, μάλλον φορτωμένη, καθότι εορταστική, πιατέλα μας με ένα φαγώσιμο -τι ακριβώς είναι, εσείς θα μου πείτε.

Τι είναι λοιπόν το «συντεκνόσκιλο»;

Advertisement

204 Σχόλια προς “Τα πρώτα μεζεδάκια της δεύτερης δεκαετίας”

 1. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα! Πρωτιά σε μεζεδάκια Β δεκαετίας! Μεγάλη τιμή!
  Το τελευταίο πάντως είναι λίγο αυστηρό, ένα διάστημα ξέχασαν να βάλουν πριν το «κιλό».

 2. konos said

  Καλημέρα!! Το παρεξηγήσαμε το Jumbo. Ο επιθετικός προσδιορισμός αληθοφανή αναφέρεται στα 120 cm. Δεν είναι μόνο τόσο μακρύ, φαίνεται αληθοφανώς ότι είναι και τόσο μακρύ!!!

 3. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα!

 4. Παναγιώτης Κ. said

  Το αληθοφανές μου θύμισε το γνωστό ανέκδοτο:
  Ιράν ή Ιράκ;
  Θα αποφασίσετε καμιά φορά να πείτε και σε μας πως να το λέμε; 🙂

 5. atheofobos said

  Το ΣΥΝΤΕΚΝΟΣΚΙΛΟ φαίνεται ότι είναι γραβιέρα Σύντεκνος το κιλό 11,75 Ε
  http://www.creta-supplies.gr/turokomika.html

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  5 Και δεν είναι «συντεκνόσκυλο», ε;

 7. ndmushroom said

  Παρεμπιπτόντως, διαβάζοντας το ρεπορτάζ βλέπουμε ότι ο φερόμενος ως δράστης αναφέρεται δυο φορές ως 46χρονος, αλλά δίνεται χρονολογία γέννησής του το 1946. Επειδή δεν έχουμε 2022 αλλά 2019, το κανάλι των Αρίστων μάλλον κάτι έχει μπερδέψει.

  Εδώ κάτι ξέφυγε, μάλλον. Ή είναι κάποιο inside joke που μου διαφεύγει. Πάντως οι του ’46 έχουν σχεδόν 30 χρόνια που πατήσαν τα 46.

 8. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μήπως ο σάτυρος της Σαλαμίνας είναι γεννημένος το 1976 και όχι το 1946; Για να έχουν νόημα το 2019 και το 2022.
  Γιατί πάντα οι ανακρίβειες των διάφορων Χωμενίδηδων και Διαμαντήδων τούς βοηθούν να φτάσουν στο δικό τους όπερ έδει δείξαι; Παράξενη τόση προχειρογραφία την εποχή της πανεύκολης διαδικτυακής εξακρίβωσης της πραγματικότητας.

 9. Γς said

  >Νομίζω πως δεν χρειάζεται να αναλύσουμε τη φωτογραφία για να δούμε ότι είναι πειραγμένη. φαίνεται με γυμνό μάτι, έτσι δεν είναι;

  Ας επιληφθεί πάντως του θέματος ο καθ ύλην υπεύθυνος Ντοcteur.
  Γιατί καλά είναι να το λέμε, αλλά ας έχουμε και κάποια γνωμάτευση.

  Και με θυμήθηκα όταν κάποτε γύρισα από μια πολύμηνη απουσία μου στο εξωτερικό που με απέφευγαν οι γείτονες και έτρωγα πόρτες και παραθύρια. Ητανε βλέπετε κι ο πανικός που μας είχε καταλάβει τότε με το Aids.

  Ναι. Ενας τσόγλανος είχε διαδώσει ότι έπασχα από Aids και γι αυτό ήμουν στο εξωτερικό. Για θεραπεία!

  Του καθίζω λοιπόν μια μήνυση και έπεσα απ τα σύννεφα όταν μου είπε η ανακρίτρια που με κάλεσε σοβαρή σοβαρή:

  -Ωραία όλα αυτά. Ομως θα πρέπει να υπάρχει στο φάκελο και μια ιατρική γνωμάτευση ότι δεν πάσχετε από Σύνδρομο Επίκτητης Α:νοσολογικής Ανεπάρκειας.

  Αρχισα να διαμαρτύρομαι που τόλμησε να κλπ κλπ-. Και μου εξηγούσε η φουκαριάρα ότι χωρίς αυτό το χαρτί δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης …

 10. Πέπε said

  > > Κι έτσι πιάστηκε να ψευδεται ο κ. Τάκης!

  Να ξεύδεται.

 11. Sunny said

  Καλημέρα! Παράξενο: «αναφέρεται δυο φορές ως 46χρονος, αλλά δίνεται χρονολογία γέννησής του το 1946».
  Ο μπαμπάς μου πάντως γεννήθηκε τότε και είναι 73!

 12. ΚΑΒ said

  Καλημέρα.

  Από τη Βουλή δεν είχαμε τίποτε;

 13. ap8938 said

  σχετικά με το Γκόρι κλπ, το πρωτότυπο γράφει
  «Rustaveli smiled wryly. ‘Incidentally, you speak excellent Russian, Herr
  Gunther. For a German.’
  ‘So do you, Captain. For a Georgian. Where are you from?’
  ‘Tbilisi.’
  ‘Stalin’s birthplace?’
  ‘No, thank God. That’s Gori’s misfortune.»

 14. LandS said

  Παρεμπιπτόντως, διαβάζοντας το ρεπορτάζ βλέπουμε ότι ο φερόμενος ως δράστης αναφέρεται δυο φορές ως 46χρονος, αλλά δίνεται χρονολογία γέννησής του το 1946. Επειδή δεν έχουμε 2022 αλλά 2019, το κανάλι των Αρίστων μάλλον κάτι έχει μπερδέψει.

  Εγώ μπερδεύτηκα με το 2022.

 15. ΣοφίαΟ said

  Αυτό με τα βρετανικά πανεπιστήμια που όλοι οι Έλληνες νομίζουν ότι είναι ιδιωτικά δεν το καταλαβαίνω. Γιατί βλέπεις Νίκο δεν είναι μόνο ο αρθρογράφος, έχω συναντήσει πολύ κόσμο που το πιστέυει αυτό, κι όταν τους λες ότι δεν είναι ιδιωτικά σου λένε «μα δεν έχουν δίδακτρα;». Άμα τους πεις ότι και με δωρεάν (για το φοιτητή) φοίτηση υπάρχουν δίδακτρα, αλλά τα πληρώνει ο φορολογούμενος δεν καταλαβαίνουν τί λες.

 16. cronopiusa said

  Viva Chipre!

 17. Χαρούλα said

  Καλημέρα! Ευχαριστούμε για το κέρασμα! Μπόλικο και ποικίλο!

  Το μερφοσκούληκο χτύπησε όμως. Άλλος ο γνωστός «πανεπιστημιακός» Απόστολος Διαμαντής κι άλλος(;) ο γράφων για τον Γαβρόγλου Αλέξανδρος Διαμαντής. Έχω δίκιο;

 18. νεσσίμ said

  13. «δεν έχουμε 1992» ήθελε να πει

 19. Πέπε said

  @12:
  Ε, τότε είναι άλλ’ αντ’ άλλων η μετάφραση.

  @τιμή πακέτου τσιγάρ**:

  Νομίζω ότι αυτά τα σύμπλοκα απλώς δεν κλίνονται. Δεν υπάρχει ούτε τιμή πακέτου τσιγάρων (καλά, υπάρχει, αλλά είναι ημικαθαρεύουσα), ούτε πακέτου τσιγάρα, ούτε πακέτου με τσιγάρα, ούτε πακέτου για τσιγάρα. Θα πρέπει αναγκαστικά να πούμε «το πακέτο τσιγάρα τιμάται τόσο» ή κάτι ανάλογο. Άρα: «με δύο πακέτα κάψουλες σας κερνάμε τον καφέ σας» / «αγοράζοντας δύο πακέτα κάψουλες κερδίζετε έναν καφέ»…

  Παρεμπιπτόντως, κάτι άλλο που τουλάχιστον προφορικά λέγεται και είναι αποδεκτό είναι «το πακέτο τα τσιγάρα», «το κιλό οι ντομάτες». Αλλά δε μας βοηθάει εδώ.

 20. Καλημέρα

  Μια που είμαι (χουλιγκανικός) οπαδός της (γνήσιας) γραβιέρας Σταυρακάκη θεωρώ πως η επιγραφή έχει ορθογραφικό λάθος, ενα ύψιλον στην θέση του γιώτα χρειάζεται

 21. Ανδρέας Τ said

  «Τραμπικός θα είναι ο πατριώτης, από αυτούς που κάποιοι θέλουν να τους δώσουν επιστολική ψήφο «. Κι εγώ που νόμιζα ότι θέλουν να δώσουν επιστολική ψήφο σε όσους έχουν ελληνική υπηκοότητα; Ευχαριστώ για την ενημέρωση. Προτείνω να καταργηθεί η ψήφος και για τις ευρωεκλογές σε όσους δουλεύουν και ζουν στο εξωτερικό. Για να υπάρχει ισονομία.

 22. Ένσταση κύριε Πρόεδρε,
  Αυτή είναι η δεύτερη μέρα της δεύτερης δεκαετίας. Η πρώτη ήταν χτες! Δεν υπάρχει μέρα μηδέν, αφού!
  🙂

 23. sarant said

  7-8-11-14 Ο Μέφρι με εκδικήθηκε και αντέγραψα λάθος. Το ρεπορτάζ λέει ότι ο 46χρονος φερόμενος ως δράστης γεννήθηκε το 1976.

  12 Εγινε κάτι που μου ξέφυγε στη Βουλή;

  13 Α μπράβο.

 24. LandS said

  21 «να καταργηθεί η ψήφος και για τις ευρωεκλογές σε όσους δουλεύουν και ζουν στο εξωτερικό»
  Ειδικά σε αυτούς που ζουν σε χώρα της ΕΕ και έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν εκεί. Μη ξεχνάμε ότι πολίτης οποιασδήποτε χώρας της ΕΕ μπορεί να είναι υποψήφιος σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ και όχι μόνο στη δική του ή μόνο σε αυτή που μένει.

 25. sarant said

  21 Από τους ομογενείς των ΗΠΑ κάποιοι έχουν ελληνική ιθαγένεια, κάποιοι όχι. Κάποιοι λένε να δοθεί δικαίωμα ψήφου και σε αυτούς που δεν έχουν ελληνική ιθαγένεια -δεν συμφωνώ.

  Κατ’ εμέ, δεν είναι σωστό να δοθεί επιστολική ψήφος σε κανέναν. Όσοι έχουν ελληνική ιθαγένεια και κατοικούν σε χώρες ΕΕ, μπορεί να ψηφίζουν στο προξενείο.

  Αλλά το έχουμε συζητήσει σε ειδικό άρθρο και μπορούμε να το συζητήσουμε ξανά.
  https://sarantakos.wordpress.com/2017/04/20/expatvote-2/

 26. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα.

  Μοῦ ἄρεσε τὸ συντεκνόσκιλο· κι ἂς ἦταν μιὰ ἁπλῆ παράλειψη διαστήματος στὴν πληκτρολόγηση.

  Ὅσο γιὰ τὸν γεννημένο τὸ 1946 σαρανταεξάχρονο καὶ τὴν ἐπισήμανση τοῦ Νικοκύρη ὅτι δὲν ἔχουμε 2022, θὰ τὸ χαρακτήριζα μεζεδάκι τῶν μεζεδακιῶν 🙂

 27. Πέπε said

  @20:
  > > …της (γνήσιας) γραβιέρας Σταυρακάκη…

  Οι Σταυρακάκηδες είναι μεγάλο μουσικό σόι της Κρήτης. Στις βιτρίνες με τα τυριά των ηρακλειώτικων σουπερμάρκετ έχω κάνει μια μνημειώδη παρατήρηση που θα αφήσει άφωνους τους γνωστούς αντιρρησίες (Πέπε, Λεώνικο κλπ.): σχεδόν ό,τι όνομα ξέρουμε από λυράρηδες, βγαίνει και σε γραβιέρα, π.χ. γραβιέρα Κλάδος, Ξυλούρης, Αεράκης, Σταυρακάκης.

 28. Θρασύμαχος said

  #17: προφανώς είναι άλλος, μάλιστα όχι μόνο στο όνομα αλλά και στο επώνυμο. Άλλωστε όσοι θυμούνται τον «παλιό γνώριμο του ιστολογίου» και τις απόψεις του, με τίποτε δεν θα μπορούσαν να υποθέσουν ότι έχει σχέση με το Liberal.gr, ακόμη κι αντο ονοματεπώνυμο ήταν ίδιο. Αυτά κάνει όμως η αταβιστική και μανιχαϊστική προβολή των πάσης προελεύσεως αντισύριζων (από φιλελεύθερους μέχρι εθνολαϊκιστές) στο ίδιο επίπεδο.

 29. Πουλ-πουλ said

  Και χωρίς το 3%, το 0.3% θα ίσχυε, μόνο αν η χώρα ήταν μια εκλογική περιφέρεια.
  Αλλά ας μην είμαστε τόσο αυστηροί με τους λογοτέχνες, κρίνονται σε άλλα πεδία. Με άλλα λόγια, προσέχω τον Δομάζο όταν αναλύει την τέχνη της τακουνιάς, αδιαφορώ όμως για την άποψή του για την πολιτική επικαιρότητα (φατσούλες δεν ξέρω να βάζω).

 30. sarant said

  17 Δίκιο έχεις βέβαια, με έφαγε η συνωνυμία!

  24 Στις ευρωεκλογές οι κάτοικοι ΕΕ ψηφίζουν στο προξενείο της χώρας τους αλλά μπορούν (ως 28 Φεβρ.) να γραφτούν και στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας διαμονής τους. Υπάρχει ένας προβληματισμός για το τι από τα δύο πρέπει να προτιμήσει ο καθένας, αρκετοί Γάλλοι ας πούμε που ξέρω ψηφίζουν στις λουξεμβουργέζικες λίστες. Έλληνες ελάχιστοι.

  27 Καλό!

 31. LandS said

  Και την προ Θάτσερ εποχή, που ήταν ο Γαβρόγλου στην Αγγλία, υπήρχαν δίδακτρα. Προσιτά, τόσο για τους κάτοικους εξωτερικού (overseas) όσο και για τους Βρετανικούς ΟΤΑ (Local Governments) που δίνανε τα επιδόματα (grants) που κάλυπταν 100% τα δίδακτρα και τη διαμονή στις Εστίες.
  Η (σσψτ) Θάτσερ το μόνο που έκανε ήταν να υποχρεώσει τα Πανεπιστήμια με μεγάλη ζήτηση να κάνουν δυσπρόσιτα τα δίδακτρα και κόντεψε έτσι να κλείσει το LSE

 32. Γιάννης Ιατρού said

  Μέχρι και τα χρηστώνυμα…. μας κλέβουν οι πατρινοί υποψήφιοι 🙂 🙂

 33. sarant said

  28 Ο Απόστολος Διαμαντής είναι πράγματι πιο κοντά στους εθνολαϊκιστές παρά στους ακραιφνείς φιλελεύθερους, αλλά το λίμπεραλ έχει και από τους πρώτους αρκεί να είναι αντικυβερνητικοί. Δεν έχεις προσέξει ότι αρθρογραφεί τακτικά εκεί ο Τετράδης;

 34. Επηρεασμένος από το χτεσινό νήμα θυμήθηκα ότι τα πρώτα μεζεδάκια εικονογραφούνταν με μεζεδάκια: σαγανάκια, μύδια, γαρίδες.

 35. Ο Σάλα (που εγώ ο άσχετος με τα αθλητικά αναρωτώμουνα γιατί τόση κουβέντα) «πέταξε»; Δηλαδή; τους έφυγε και πέταξε το πουλάκι; Με το αεροπλάνο πετάς αλλά και «πετάς» πετώντας 🙂

 36. Spiridione said

 37. sarant said

  34 Ναι, τα πρώτα πρώτα

  35 Μπράβο, έπρεπε να το αναφέρω και αυτό

  36 Έχω σκοπό να γράψω κάτι για τα ονόματα των παικτών (και το πώς κλίνονται) στο Μάστερ Σεφ. Βεβαια πρέπει πρώτα να παρακολουθήσω κανένα επεισόδιο.

  Θα λείψω για μερικές ώρες.

 38. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μείζον ζήτημα κατ’ εμέ το κατά πόσον οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού με ελληνική ιθαγένεια πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές της χώρας καταγωγής τους. Καταρχήν πιστεύω πως δικαίωμα ψήφου πρέπει να έχουν όσοι υφίστανται τις συνέπειες της ψήφου τους.
  Καλό θέμα για άρθρο. 😉
  Πολύ θα ήθελα να γνωρίσω κάποιον παραγωγό αποφευγμάτων και να τον ρωτήσω:Πρώτον, γιατί, ρε φίλε, διασύρεις νεκρούς ανθρώπους, αποδίδοντάς τους την πατρότητα των δικών σου νιου έιτζ κοινοτοπιών; Και δεύτερον, με ποια κριτήρια επιλέγεις το θύμα σου που θα τις χρεωθεί; Γιατί τον Ρίτσο και όχι, ξερωγώ, τον Ελύτη; Θέμα στιγμιαίας παρόρμησης, αποφασίζεις βάσει σχεδίου, ακούς φωνές, το βρίσκεις γραμμένο στο στήθος σου, τι;

 39. Georgios Bartzoudis said

  Sarant said: «Tο φέικ της εβδομάδας»

  # Τί τα θέλαμε πάλι τα περί φέικ; Μου θυμίζουν τον αρχιψεύταρο παντός καιρού, Τσιπραλέξη. Τί ατυχία; Τζάμπα και βερεσέ αμαυρώνεται η επίκαιρη και εξαιρετική επιτυχία του: Άκουσα ψες βράδυ ότι οι Βαυαροί του απέδωσαν κάποια αργύρια για το μειοδοτικό ξεπούλημα της μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας. Προβλέπω ότι λίγο πιο βόρεια οι Πρώσοι θα τον ντύσουν γερμανοτσολιά. Έξω πάμε καλά! (μέσα έχουμε πολλάκις βοθροκάναλα και βοθροσκοπήσεις).

 40. cronopiusa said

  Απόλυση εγκύου από μεγάλη βιομηχανία βρεφικών τροφών την ώρα που διαφημίζει πρόγραμμα κατά της υπογεννητικότητας

 41. Spiridione said

  38.
  http://fragilemag.gr/giannis-ritsos/

 42. Γιάννης Κουβάτσος said

  37: Πολύ απλά, ισχύει ο κανόνας:Τα αρσενικά κύρια ονόματα σε -ων και τα θηλυκά σε -ις δεν κλίνονται (π.χ. ο Τιμολέων-του Τιμολέων, η Άλκηστις-της Άλκηστις). Τα δε θηλυκά σε -ω σχηματίζουν τη γενική σε -ους (π.χ. η Γωγώ-της Γωγούς). Ο κανόνας δεν έχει εξαιρέσεις και γενικώς τηρείται από τους συμμετέχοντες, παρόλο που, εν τη ρύμη του λόγου, μπορεί να ακουστεί και κανένα της Γωγώς ή του Τιμολέοντα, μεζεδάκι αντιμετωπιζόμενο με σιωπηρή συγκατάβαση από παίκτες και κριτές. Τι διάολο, μαγειρική εκπομπή είναι.

 43. 32 Spiral vs. Πελετίδη;! Πλάκα θάχει αυτό 😉

  41 Πολύ διαφωτιστικό αυτό. Έχουμε ξαναπροτείνει μάθημα κριτικής ανάγνωσης στο σχολείο…

 44. Γιάννης Κουβάτσος said

  39: Κύριε Μπαρτζούδη, φτάνουν τα λόγια! Ο αλήτης ξεπουλάει τα ιερά και τα όσια κι εμείς απλώς πληκτρογκρινιάζουμε. Καιρός να περάσουμε στα έργα και να συστήσουμε λαϊκό δικαστήριο με δικαίωμα άμεσης επιβολής της μη εφέσιμης ποινής. Εισηγούμαι την καταδίκη του τσιπροκατηγορουμένου σε αναγκαστική εκμάθηση της γνήσιας μακεδονικής γλώσσας και προτείνω ως εκτελεστή της ποινής εσάς. Όσοι βρίσκουν υπερβολικά αυστηρή την ποινή και θέλουν να προτείνουν ηπιότερη (π.χ. ανασκολοπισμό, επάλειψη με πίσσα και πούπουλα και ρίψη στον Καιάδα, πολύωρη παρακολούθηση μαθημάτων αρχαιογνωσίας στην Ελληνική Αγωγή κλπ), ιδού το βήμα.

 45. Κωστής Ανετάκης said

  Την καλημέρα μου…

  Νομίζω ότι το πρώτο μεζεδάκι ήτανε γεμιστό, αφού εκτός από τη νέα προσθήκη του χάρτη της Απωνίας, είχαμε κι αχρείαστα εισαγωγικά στην ίδια φράση: Δύο μέρες μετά, το αεροσκάφος στο οποίο είχε επιβιβαστεί ο 28χρονος, «πετώντας» για την πρωτεύουσα της Ιουλίας… Πετούσε κυριολεκτικά με το αεροπλάνο, τι λόγο ύπαρξης έχουνε τα εισαγωγικά;

 46. Tomás de Torquemada said

  Γνώμη μου είναι ότι για να ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού θα πρέπει να ζουν τουλάχιστον 6 μήνες το χρόνο στη χώρα.
  Να εφαρμοστεί δηλαδή αναλογικά αυτό που οποίος ζει 6 μήνες στο εξωτερικό φορολογείται σαν Έλληνας του εξωτερικού.
  Διάφοροι πλούσιοι 《πλούσιοι》πατριώτες το εφαρμόζουν.

 47. # 27

  Πέπε την εν λόγω γραβιέρα έμαθα από την πρώην πεθερά μου που είχε συγγενικές σχέσεις με σ/μ ρεθεμνιώτικο αλλά επίσης λόγω συγγένειας έχω φάει στη μάπα ατέλειωτες ώρες Μουντάκη ενώ οι αντοχές μου στη μουσική του (και γενικά στους λυράρηδες) δεν υπερβαίνουν το πεντάλεπτο. Αντιθέτως εκτιμώ όσους παίζουν τα ξύλα που είναι και οι αυθεντικοί της κρητικής μουσικής αλλά φαίνεται πωςς δεν φιάχνουν γραβιέρες !!
  Την περιήγησή μου στην κρητική μουσική την οφείλω σε Σφακιανό

 48. Χαρούλα said

  44
  Αγαπητέ Γιάννη θα σε παρακαλέσω να συμπεριληφθεί στην ποινή η υποχρεωτική διαμονή στο Μακεδονία Palace, η υποχρεωτική σίτηση με «μακεδονικό χαλβά» και «μακεδονίτικα στριφτάρια» καθώς και η υποχρεωτική κατανάλωση κρασιού «Μακεδονικός». Και χαριστικά να του επιτρέπουμε να ακούει…

 49. # 39

  Φίλε κάνε λίγους μήνες υπομονή και όλα αυτά που γράφεις για Τσίπρα κ.λ.π. δεν θα έχουν καμία πλέον σημασία, όλα θα αλλάξουν … ακόμα και οι χρονολογίες, θα έχουμε π.π.Π. και μ.π.Π. αντί για π.Χ. και μ.Χ. δηλαδή προ και μετά πρωταθλητή ΠΑΟΚ !!

 50. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @37. Γιάννη, σχετικὰ μὲ τὴν Ἄλκηστις (σίκ· ἡ Τσαγανέα στὸν Μπακαλόγατο ἔλεγε «θὰ περάσω ἀπὸ τὴν Ἄλκηστις»), θυμήθηκα περιστατικὸ ἀπὸ βάφτιση.

  Πρίν ἀπὸ κάποιες δεκεατίες, ὅταν ἄρχιζε ἡ μόδα τῶν ἀρχαίων ὀνομάτων, ἔτυχα σὲ βάφτιση κοριτσιοῦ μὲ αὐτὸ τὸ ὄνομα.

  Σὲ κάποιο σημεῖο τῆς τελετῆς ὁ παπάς, μὴ μπορώντας νὰ βρεῖ τὴν γενικὴ τοῦ ὀνόματος, κόλλησε λέγοντας «…τῆς δούλης τοῦ Θεοῦ Ἀλκη…, Ἀλκηστ…»

  Ἀπὸ τὴ δύσκολη θέση τὸν ἔβγαλε ἡ μαμά, γιατρὸς τὸ ἐπάγγελμα, ψυθιρίζοντάς του «Ἀλκήστεως».

  Ὅπως εἶχε μάθει στὴν Ἰατρική:
  «ἡ κύστις-τῆς κύστεως». 🙂

 51. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 52. Γιάννης Κουβάτσος said

  49: Έχεις δίκιο. Είναι τόσο σπάνιο να παίρνει ο ΠΑΟΚ πρωτάθλημα, που αξίζει να καθιερωθεί ως χρονολογικό ορόσημο. Από κτίσεως Ρώμης, από τελέσεως της πρώτης Ολυμπιάδος, από γεννήσεως Χριστού, από στέψεως του ΠΑΟΚ ως πρωταθλητού. Θα λέω στα τρισέγγονά μου, ύστερα από καμιά εβδομηνταριά χρόνια:
  -Που λέτε, αγαπούλες μου, τα παλιά τα χρόνια, τότε που είχε πάρει ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα….
  -Τι είναι ΠΑΟΚ, παππού;

 53. Jane said

  Ωραία τα πρώτα … δεκαετιανά μεζεδάκια , κ. Σαραντάκο κι ευχαριστούμε.

  Σχετικά με τα άρθρα Θεοδωρόπουλου και Χωμενίδη , το μόνο που συμπεραίνω είναι πως δεν έχουν ακόμη πάρει χαμπάρι , πόσο εύκολα ξεβρακώνουν τα σόσιαλ μίντια και η γκουγκλ.
  ………………………………………………………………………………………………………….

  Κι ένα άσχετο με τα μεζεδάκια αλλά σχετικό με κάποιες εμμονές . Υπάρχει και στη δουλειά μου ένας βίδας , που λέει καθημερινά ένα τροπάρι χρησιμοποιώντας λέξεις όπως τσιπροσυμφωνία , τσιπρομακεδόνες κλπ.
  Λοιπόν εκεί που ήμασταν μισοί-μισοί σχετικά με το , αν είναι θετική ή όχι η Συμφωνία των Πρεσπών, τώρα οι περισσότεροι είναι υπέρ και του την λένε άσχημα όταν αρχίζει το κήρυγμα.
  Εγώ πάντως άρχισα να τον συμπαθώ και τον κερνάω και καφέ.
  Κάνει δουλειά ο άνθρωπος. 🙂

 54. Χαρούλα said

  Δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με την ψηφοφορία εκτός Ελλάδας. Μέχρι τώρα πίστευα πολύ απλά, να δικαιούνται ψήφο οι έχοντες ελληνικό διαβατήριο( ή ταυτότητα ). Ανεξάρτητα που κατοικούν. Είναι πολύ απλοϊκό;
  Επειδή αρκετοί εδώ έχουν εμπειρία κατοικίας στο εξωτερικό να μπορούν να βάζουν και επιπλέον πρακτικές λεπτομέρειες. Περιμένουμε την σοφία τους. Θα έχει ενδιαφέρον.

 55. Jago said

  Είναι κάνας μήνας αλλά λόγω Μάστερ Σεφ πως σας ξέφυγε: «Το κρατς; Το κρατς.»

 56. Χαρούλα said

  54 *διαμονής (βάλτε την κατοικία στα μεζεδάκια!)

 57. Πέπε said

  Εγώ είμαι ο Π, κάτι πάτσα λάθος.

 58. ΓΤ said

  Πάμε κι ερχόμαστε με τη λαβίδα του μπόγια λαθών, παρότι περνά ο καιρός κι αυτή σκουριάζει. Ένα αέναο μαγκανοπήγαδο θήρας σφαλμάτων μέχρι το σκοινί του χρόνου να κοπεί και πάταγο να κάνει ο κουβάς. Έχει το λάθος τη νοστιμάδα του και πόρρω απέχει από τον μεζέ. Τον μεζέ τον τσιμπολογάς, αλλά είναι φορές που, ενώ το μάτι κρυφοκοιτά το διπλανό πιατέλι, η μικρή ευωχία δίνει τη θέση της σε μια ηδονική καρνιβορία, φορές που κουράζομαι, και προτιμώ γυμνίτης παροδίτης παρά ξαπλωμένος ιοστεφής γραμμάτων να απλώνω απ’ το ανάκλιντρό μου ανωφέλευτης ηδονής λαφύστιο δάχτυλο να βουτήξω να μην αφήσω ούτε κόκαλο από τον πολυσέλιδο κατάλογο λαθών που άλλοτε κρύβουν αθωότητα, αφέλεια, ευγενικά ανορθογραφήματα, κόπωση, και «λαθών» ασφαλώς, προς τα οποία θα ήθελα να δοιακίζει ο τιμονιέρης το σαραντάκειο σκαρί, που είναι προϊόν δόλου και στοχεύουν στην αλλοίωση-παρανάγνωση της πραγματικότητας. Δεν λέω να διαβάζουμε με κάλυπτρο αλά Νταγιάν, αλλά δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσουμε που λείπει ένα κενό (διάστημα) απ’ του τυριού το ταμπελάκι. Ξέρω ότι πρέπει να ξαναδιανύσουμε το χαμένο διάστημα της συγκόλλησης λέξεων για να μυρίσουμε την κατεργίλα των σούπερ μάρκετ, και τότε να γευτούμε την πικροδάκρυτη ελιά της ερμηνείας μας. Μας έλαχε η δυνατότητα να δρομολογήσουμε κάποτε τα γράμματα και τους αριθμούς μας και να ψωμιζόμαστε από αυτά, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι δεν πρέπει να παύουμε να είμαστε ευγενείς βοσκηματίες στα πολυσέλιδα λιβάδια, «μορφωμένοι» που πρέπει πάντα να θυμόμαστε τη νοσταλγία για τη φλογέρα του «αγράμματου» που αχολαλεί. Κάλλιο στο φρύδι του βουνού, παρά ψηλά το φρύδι. Αυτή και η ευχή μου για τη μακροημέρευση της φωλιάς μας.

 59. Κιγκέρι said

  Λοιπόν, δύο φορές αυτές τις μέρες άκουσα τη γενική «του Μαδούρου», την πρώτη φορά από τον Βερύκιο και τη δεύτερη από τον Κύρτσο- ο οποίος το διόρθωσε αμέσως. Δεν το λέω για μεζεδάκι, απλώς μου έκανε εντύπωση το πόσο αβίαστα ειπώθηκε, σε σχέση με τα διάφορα ζορισμένα «του Σικάγο, του Μιλάνο» και δε συμμαζεύεται, που βέβαια έχουμε ήδη θίξει εδώ.

  ΥΓ: Ξέρει κανείς κανένα κόλπο για i pad για να μην ξαναβάζω e mail και όνομα;

 60. > Ότι χτες το ιστολόγιο γιόρτασε τα δέκατα γενέθλιά του κι έτσι από σήμερα μπαίνουμε στη δεύτερη δεκαετία της ύπαρξής του.
  Εχμ, θαρρώ πως χτες μπήκε η δεύτερη δεκαετία.

  > την εποχή που φοίτησε εκεί ο Κ. Γαβρόγλου, πολύ πριν από τη Θάτσερ, νομίζω πως δεν υπήρχαν καν δίδακτρα
  Δίδακτρα έπαψαν να υπάρχουν μετά που μπήκαμε στην ΕΟΚ/ΕΕ, πιο πριν ήταν ιδιαίτερα τσουχτερά. Αλλά άμα κρατάς από την Πόλη μπορείς και να σπουδάσεις φυσική όπου θες, και να το γυρίσεις στη φιλοσοφία, άμα δε σε παίρνει στην πρώτη.

 61. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ψευδοεπιστήμη και Ένωση Ελλήνων Φυσικών:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.efsyn.gr/arthro/i-pseydoepistimi-synanta-tin-akrodexia-ellas-ellinon-metafysikon&ved=2ahUKEwiI_b6q4cLgAhVEI1AKHZtaAwwQxfQBMAB6BAgBEAQ&usg=AOvVaw0PFfhTFMpXULGjI467TAxL

 62. leonicos said

  είναι εκείνος που υλακτά

  το υλακτά

  Θα έγραφε ο Δημητράκος υλακτά;

 63. Pedis said

  Θρησκόληπτοι μασκαράδες όλων των ειδών και αποχρώσεων και βασικά ακροδεξιοί στην ΕΕΦ

  http://www.efsyn.gr/arthro/i-pseydoepistimi-synanta-tin-akrodexia-ellas-ellinon-metafysikon

  οι οποίοι αντεπιτίθενται με τον γνώριμο τρόπο, από το μάνιουαλ του «φωνάζει ο κλέφτης …» επικαλούμενοι την ελευθερία της έκφρασης:

  Σε δημόσια τοποθέτηση μέσω ανοιχτού προφίλ στο facebook, o επί σχεδόν δύο δεκαετίες αντιπρόεδρος της ΕΕΦ, Παναγιώτης Φιλντίσης, εξαπολύει τη δική του επίθεση απέναντι στους φοιτητές και τους καθηγητές: «Είναι στα αλήθεια σκοταδιστές. Ζητάνε να κάψουμε το βιβλίο της Μαρίας μας. Είναι κάτι καθίκια αριστεροί!! Που έχουν πάει με τις ιδέες την ανθρωπότητα 200 χρόνια πίσω! Είναι κρίμα γιατί έχουμε σε σύγχρονη έκφραση το μεσαίωνα όχι από την εξουσία αλλά από κάτι κάφρους!».

 64. leonicos said

  Ενας τσόγλανος είχε διαδώσει ότι έπασχα από Aids και γι αυτό ήμουν στο εξωτερικό. Για θεραπεία!

  Για μενα το λέει ο Γς.

  Ε΄χε πολλή πλάκα

 65. Pedis said

  # 53 – Σχετικά με τα άρθρα Θεοδωρόπουλου και Χωμενίδη , το μόνο που συμπεραίνω είναι πως δεν έχουν ακόμη πάρει χαμπάρι , πόσο εύκολα ξεβρακώνουν τα σόσιαλ μίντια και η γκουγκλ.

  Σιγά … στον έναν που του κόβει λιγάκι, αναρωτιέται, το μυρίζεται ή ενημερώνεται αντιστοιχούν ενενηνταεννιά χάνοι που θα χάψουν την κάθε μαλακία που σερβίρεται στο ιντερνετ και τα σόσιαλ μέρντια.

  Για όσο ακόμη δεν υπάρχουν μαζικά συνδικάτα, λέσχες εργαζομένων ή οι ενώσεις, ακόμη και οι επιστημονικές, βρίσκονται με πραξηκοπιματικό τρόπο στα χέρια του κάθε αλήτη/αγύρτη, οι ένας-δύο κούκοι, σαν το ιστολόγιο του Νικοκύρη, αμελητέα επίδραση έχουν. Δυστυχώς.

 66. Pedis said

  -> 65 – χμ, πραξικόπημα στην ορθογραφία -> πραξικοπηματικό

 67. leonicos said

  52

  -Τι είναι ΠΑΟΚ, παππού;

  ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΓΙΑΝΝΗ;;;;;;

  ΠΟΙΟΣ ΤΟΛΜΑΕΙΝΑ ΡΩΤΑΕΙ ΠΟΙΟς ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΟΚ;;;;

  Τότε θα είναι η μόνη ομάδα σε ύπαρξη.

  Αλλά ηρέμησε! Λόγω μετακινησης της προφοράς θα τον λένε Μπάοκ

  Λοιπόν:Να προσέχεις την προφορα του αρχικού Π όταν μιλάς τότε με τις εγγονές σου

 68. leonicos said

  49

  Τζι, να μην ακούω τέτοιες ανερμάτιστες θέσεις.

  Δηλαδή ο ΠΑΟΚ δεν θα ξαναπάρει πρωτάθλημα ΠΟΤΕ;

 69. vogiatzisd said

  Επειδή έχει γίνει πολλές φορές λόγος και από αυτό το ιστολόγιο για την επιστολική ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού θα ήθελα να καταθέσω και τη δική μου άποψη. Υποστηρίζω ένθερμα το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να συναποφασίζουν με τους υπόλοιπους Έλληνες για τις πολιτικές εξελίξεις και την τύχη της χώρας μας.
  Με μία όμως απαραίτητη προϋπόθεση: οι Έλληνες του εξωτερικού που θα έχουν δικαίωμα ψήφου, να είναι αποκλειστικά και μόνον υπήκοοι της χώρας μας, και όχι να έχουν διπλή υπηκοότητα. Διότι, δεν μπορώ να δεχτώ, να έχει κάποιος κάτοικος του εξωτερικού την υπηκοότητα της χώρας που τον φιλοξενεί και να αποφασίζει για την κυβέρνηση και τη διακυβέρνηση της χώρας αυτής και να έχει και την απαίτηση να συναποφασίζει μαζί μας για το ποιος θα κυβερνήσει την Ελλάδα την οποία πολλές φορές επισκέπτεται περιστασιακά η και καθόλου.

 70. giorgos said

  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.efsyn.gr/arthro/i-pseydoepistimi-synanta-tin-akrodexia-ellas-ellinon-metafysikon&
  Αυτοί σέ ιδιωτικά πανεπιστήμια , θά εδίδασκαν ?

 71. nestanaios said

  69.
  Καλό είναι να ψηφίζουμε εκεί που ζούμε και εκεί που πληρώνουμε φόρους και η δύναμη της ψήφου να έχει την δύναμη της φόροεισφοράς μας. Σε αυτή την κοινωνία ζούμε δυστυχώς.

 72. Μουτούσης Κωνσταντίνος said

  @42
  Τὸ Γωγῶς (γενική ) γιατί νὰ εἶναι » μεζεδάκι » ;

  @ 58
  Ὑπέροχο· « ανωφέλευτης ηδονής »

  θυμίζει τὸν ἐξαίσιο στίχο τοῦ Γκιμπράν : « Γιατί ποιὰ παρηγοριά ὑπάρχει στὴν κυριαρχημένη ἐπιθυμία καὶ τὸ ἀνεξόδευτο πάθος ; »

 73. Γιάννης Κουβάτσος said

  72: Σκωπτικά το γράφω. Σε έναν χώρο όπου όλοι λένε «της Γωγούς», αν κάποιος πει «της Γωγώς» ακούγεται παράφωνος. 😊

 74. Νεσταναῖος said

  24, 25.
  Εγώ θα έλεγα σε αυτή που πληρώνει φόρους και η δύναμη της ψήφου να καθορίζεται από το ύψος της φοροεπίδοσης.
  Σε μία τέτοια κοινωνία δεν ζούμε;

 75. π said

  @47:
  > > έχω φάει στη μάπα ατέλειωτες ώρες Μουντάκη…

  Σε γραβιέρα δεν τον έχω δοκιμάσει.

 76. sarant said

  41 Α μπράβο, έτσι λοιπόν γεννήθηκε το απόφευγμα -και ο Ρίτσος αρχικά δεν φταίει τίποτα.

  50 🙂

  53 Υπάρχει κι άλλος που λέει τσιπρομακεδόνες, δεν είναι κοπιράιτ του δικού μας Μπαρτζούδη;

  58 Το ταμπελάκι του τυριού δίνει δυνατότητα να φτιάξεις τον όρο συντεκνόσκυλο αλλιώς δεν θα ήταν αξιοπρόσεκτο

  62 Νομίζω πως είναι υλακτέω, υλακτεί, αλλά΄το προσπέρασα αφού η τάση είναι να μετατρέπονται σε -άω

  63 Η ελευθερία της αγυρτείας

  75 Όπου Π = Πέπε

 77. ΣΠ said

  Το google translate το «εξίτηλα» το μεταφράζει cheesecake και το «εξίτηλο» το μεταφράζει chef. Συμπέρασμα: Το cheesecake είναι ο πληθυντικός του chef.

 78. Μουτούσης Κωνσταντίνος said

  @ 73

  Ἒτσι ἐξηγεῖται · διότι ἀκούγεται κάποιες φορές σάμπως ὁ ἒνας τύπος νὰ εἶναι λὀγιος ἐνῶ ὁ ἂλλος τάχα πιὸ κοντά στὴν ἀπλή καθομιλουμένη .
  Στὴν πραγματικότητα καὶ οἱ δύο τύποι ἐμφανίζονται στὴν ἀρχαία ἑλληνική γραμματεῖα .

 79. ΓιώργοςΜ said

  73 Κάποια φορά που σχολίασα αυτό το θέμα (της Γωγούς, της Μαριγούς), συνάδελφος (40-) μου είπε πως στο σχολείο αυτόν τον κανόνα διδάχτηκε.

 80. Jane said

  76
  Οι χρυσαυγίτες πάντως το λένε.
  Το βρήκα γραμμένο και σε σχόλια στο πρωτο θεμα , στο Αντίβαρο , στο ορθοδοξία-Ελληνισμός κι άλλα συναφή..

 81. Οι πρόσφατες εκδόσεις των φυλλομετρητών αποκλείουν πλέον εξ ορισμού ορισμένες «ευκολίες» που υπήρχαν ως τώρα, όπως τα κούκις από τρίτες ιστοσελίδες -ή και την ίδια, για σάιτ με αυστηρή ρύθμιση. Δοκιμάστε να βάλετε το sarantakos wordpress com στις εξαιρέσεις αυτών των ρυθμίσεων.

 82. Γς said

  63:

  https://www.efsyn.gr/arthro/i-pseydoepistimi-synanta-tin-akrodexia-ellas-ellinon-metafysikon

  «Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί
  κι εμείς γελούσαμε στις γειτονιές»

  Νίκο πιάσε μολύβι κι ετοίμασε άρθρο!

  Aux armes!

  Οχι απλώς το έχουνε παρα[μπίπ]
  αλλά μας έχουν παρα[μπιπ]

  Και καλά να σε [μπίπ] τίποτα σοβαρά προσώπατα
  αλλά τέτοια [μπίπ] [μπίπ] [μπίπ];

  Θα έλεγα ότι μάθανε ότι [μπίπ] και πλάκω σαν κι οι γύφτοι.
  Δεν το λέω όμως!

  Στα όπλα citoyens!

  Ετοιμάστε τις γραφίδες σας.

  Για την επιστήμη ρε γαμώτο!

 83. Χαρούλα said

  82 Μαζί σου Γς! Αλλά όχι μόνο για την επιστήμη! Αγώνας και για την ανθρωπιά!

  https://valtousx.gr/

 84. cronopiusa said

 85. Μουτούσης Κωνσταντίνος said

  @ 79

  Σεβαστό , ὅμως ὰς δοῦμε κάτι
  Ὁ Γιάννης ὁ Κουβάτσος ἐνωρίτερα χρησιμοποίησε μία πολύ εὒστοχη λέξη : παράφωνος
  Ὑπάρχει γιὰ τέτοιες περιπτώσεις κανόνας ἀνώτερος ἀπό τὴ μουσική τῆς γλῶσσας ὅπως κάθε ἂνθρωπος τήν προσλαμβάνει ;
  Αὐτό πού ἒγραψα πρὶν εἶναι πῶς τέτοιου τύπου ἐρωτήματα καὶ ζητήματα εἶναι στὴν πραγματικότητα ψευδοδιλήμματα . Δηλαδή πὼς δῆθεν τὸ ἕνα πρέπει νὰ ἐπιλεχθεῖ (ἢ ἀπορριφθεῖ κατ’ἂλλους) συναρτήσει τοῦ ὅτι εἶναι ἀρχαιότερο καὶ λόγιο ἐνῶ τὸ ἂλλο ὂχι .

 86. Pedis said

  # 70 – και γιατί να μην δίδασκαν; Εκεί είναι που δεν θα είχε κανείς δικαίωμα και υποχρέωση να τους ξεμπροστιάσει. Ιδιωτικός χώρος, γαρ. Ιδιαίτερα, αν το αφεντικό θα έχει τα ίδια μυαλά σαν τα μούτρα τους.

  Βέβαια, παρατηρείται μία κομφορμιστική αδράνεια: κάτι τέτοιοι τύποι δεν είναι εντελώς σπάνιο φαινόμενο, το αντίθετο, και δω και στο εξωτερικό, και μολονότι είναι ο περίγελος για τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων τους, είναι γεγονός ότι πρέπει να κλείσεις τη μύτη σου όταν έχεις να ασχοληθείς με τα σκατά που έχουν στο κεφάλι τους. Από την άλλη, επιπλέον, ο καθένας που τους κοροιδεύει και γελά μαζί τους στην παρέα, στους διαδρομους κλπ αντιλαμβάνεται ότι στην περίπτωση που έχει να κάνει με επαγγελματίες καραγκιόζηδες που εχουν διάφορα μέσα πρόσβασης σε μμε, ισχυρούς θεσμούς μπορεί και κρατικοδίαιτους

  (δεν το εξειδικεύω περισσότερο για να μην ερεθίσω τα αποδεδειγμένως ευαίσθητα αντανακλαστικά κάποιων σχολιαστών του ιστολογίου και γυρίσει αυτόματα η συζητηση στον κινδυνο για την καταπίεση της θρησκευτικής έκφρασης, ο νοών νοέιτο)

  αν, λοιπόν, αυτός/ή προχωρήσει σε δημόσια καταγγελία πρέπει να έχει γερό στομάχι αλλά και εγρήγορση στο να αποφύγει τα κτυπήματα κάτω από τη μέση, που είναι το βασικό όπλο των αλητών.

  Κι αυτό, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, συνέβη και στην περίπτωση της αγυρτείας της ΕΕΦ και, τελικά, βγήκε προς κάλυψη τους το τμήμα Φυσικής.

  Βέβαια, θα περίμενα, παράλληλα, να καταγγελθεί και να ακυρωθεί οποιαδήποτε επίσημη σχέση έχει το Τμήμα με τους υπεύθυνους του ανήκουστου σκάνδαλου. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει κι αυτό.

 87. Μαρία said

 88. Γιάννης Ιατρού said

  83β Χαρούλα,
  Ενδιαφέρουσα η κατανομή, στα Β. & Ν. προάστια πολύ λίγα, όπου φτωχολογιά (ή/και συγκέντρωση ξένων) πολλά κρούσματα.

 89. cronopiusa said

 90. Γιάννης Ιατρού said

  88: Είναι και πέφτουλας 🙂

 91. sarant said

  77 Α, the plot thichens!

  79 Μήπως δεν θυμόταν καλά

 92. Μαρία said

  92
  Μήπως έλεγε ψέματα;

 93. Georgios Bartzoudis said

  44, Γιάννης Κουβάτσος said…

  # Ε! Αυτά σου έμαθαν οι καθοδηγητές σου! Μάθε όμως πως …μπορεί να υπάρχουν και κάποιοι «ακαθοδήγητοι». Που βέβαια, δεν θα πάψουν να καταγγέλλουν την πρωτοφανή μειοδοσία, το ξεπούλημα της μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας. Αν αυτό διεγείρει τα αταβιστικά στοιχεία κάποιων «καθοδηγηθέντων», ας προσπαθήσουν να αυτοθεραπευθούν: Είτε με «χαλβά», όπως προτείνει η Χαρούλα (σχόλιο 48), είτε παίρνοντας παρηγοριά από τα φιλαράκια σας τους Χρυσαυγίτες, όπως προτείνει η Jane (σχόλια 53 και 80).

 94. Μακεδονιστί «(πέρα) βρέχει».

 95. voulagx said

  #94: κ.Μπαρτζουδη, αφου επιμενετε να ειστε ο μαψυλάκας του ιστολογιου, με γεια σας με χαρα σας. Το μονο που μπορω να κανω για σας ειναι να σας χαριζω μια λάκτα με ολες τις γευσεις της αγαπης.
  Υπογραφη: ο μαψυλάκτας του ιστολογιου

  ΥΓ: Παρακαλω τους συσσχολιαστες να μην ενοχλουν τον κ.Μπαρτζουδη κατα την εκτελεση των ψιλων καθηκοντων του.

 96. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>ξεκινάμε τα καθαυτό μεζεδάκια
  καθιαυτό μακεδονιστί! Την πουλήσαμε(αλήθεια τί θα την κάνουν αυτοί που την αγόρασαν-δεν την ξιέρουν αφού) αλλά εμείς επιμένουμε μακεδονικά!

  92 >>79 Μήπως δεν θυμόταν καλά
  93>>92 Μήπως έλεγε ψέματα;
  Άμα του πεις ότι η γραμματική (και η ζωή) τα λέει αλλιώς, της Φωφώς! θα πει η γραμματική είναι λάθος/μαλλιαρή, αφού όπως η αρχαία Σαπφώ… 🙂 και η «ζωή» είναι αγράμματη. Στέλνω μηνύματα στα ράδια και οι απαντήσεις είναι αυτού του περιεχομένου. Δοκιμάστε το. Προχθές ο άλλος για το Λενορμάν που του επισήμανα ότι πάντα τον λέγαμε Λένορμαν, απάντησε στον αέρα ότι τί να κάνουμε, αφού είναι Γάλλος! λάθος τον λέγαμε τον άνθρωπο!

 97. Jane said

  Αυτό είναι το πρώτο νόμισμα της Αλβανίας. Το 1 Λεκ απεικόνιζε έναν πολύ γνωστό μας αρχαίο στρατηλάτη, που δεν είχε καμία σχέση με την Αλβανία ούτε καν γεωγραφικά.

  Το μισό Λεκ απεικονίζει επίσης έναν πολύ γνωστό μας ήρωα από την αρχαία ελληνική μυθολογία.

  Και τα δυο νομίσματα κυκλοφόρησαν τη δεκαετία του ’20. Ο λόγος ήταν προφανής. Ήταν η εποχή του μεγαλοϊδεατισμού σε όλα τα πρώην οθωμανικά βιλαέτια κι έπρεπε να γεμίσουν με αρχαίο σανό τα αδειανά κεφάλια των πολιτών τους, για να ξεχάσουν τις αδειανές κοιλιές τους.

  Αν τα έβλεπε αυτά ο ελληναράς, τι θα έλεγε; Ό,τι λεν και σήμερα οι ελληναράδες: «Να, μας κλέβουν τον μέγα Αλέκο μας, τον Ηρακλή μας, οι γύφτοι, οι ανιστόρητοι» κλπ. Ο ίδιος ελληναράς έβαζε (και βάζει) στη φωτογραφία της Αγια-Σοφιάς την ελληνική σημαία. Ο ίδιος ελληναράς ονομάζει την νότια Αλβανία , Βόρεια Ήπειρο. Ο ίδιος ελληναράς εκείνη την περίοδο έφτασε ως τον Σαγγάριο με αποτέλεσμα να ξεσπιτωθούν ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι..

  Φυσικά δεν θα ανοίξει κανένα βιβλίο κανένας ελληναράς ή αλβαναράς για να δει, πώς κατασκευάζονται οι ταυτότητες και τα έθνη, ποια κοινά έχουν οι λαοί των Βαλκανίων και ποιοι τους έβαζαν και τους βάζουν να τρώγονται..

 98. spyridos said

 99. spyridos said

  Το λινκ είναι σωστό δεν ξέρω γιατί δεν το δείχνει

 100. 99-100: Τι θέλεις να βάλεις από αυτό; https://www.youtube.com/videoseries?list=LLEfrlYe1IMU7uvbXMn7dUIQ

 101. spyridos said

 102. Jane said

  Κάτσε καλά Γεράσιμε! 🙂

 103. sarant said

  98 Α μπράβο, πολύ ενδιαφέρον!

 104. Μουτούσης Κωνσταντίνος said

  @97

  Τοὺς ὑπεδείχθη ὅμως ἐκ παραλλήλου τῶν ραδίων ποὺ βρίσκεται τὸ πειστήριον ἀπὀ τὸ ἐδάφιο
  στήν ἀρχαῖα γραμματεῖα ὅπου ὑπάρχει τὸ παράδειγμα γενικῆς εἰς – ῶς ;

 105. Πάνος με πεζά said

  Καλησπέρα ! Αργά μπαίνω σήμερα λόγω Κυριακής. Πολύ ωραία τα μεζεδάκια, αλλά γέλασα ήδη (ο φίλος) από την αρχή μετα αληθοφανή του Τζάμπο…

 106. # 68

  Αγαπητέ Λεώνικε, παρανόησες…εννοώ πως δεν θα ξαναχάσει πρωτάθλημα εκτός όταν είναι για λόγους ποικιλίας ή όταν θα έχει στρέψει το ενδιαφέρον σε ευρωπαϊκό τίτλο. Ο στόχος είναι καθιέρωση στις 10 καλύτερες ομάδες της ευρώπης και θα κατακτηθεί πολύ σύντομα

 107. Τα συγχαρητήριά μου στον ΠΑΟ για την νίκη του επί του ΠΑΟΚ στον τελικό κυπέλλου στο μπάσκετ. Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε 70-67, 5 λεπτά πριν από την λήξη αλλά δεν άντεξε μέχρι τέλους και έχασε το παιχνίδι στα τελευταία 40 δευτερόλεπτα

 108. Μαρία said

  95, 96
  Απο τον πρώην πρέσβη μας στο Μεγάλο Δουκάτο, εγνωσμένου εθνικού φρονήματος άμα τε και συριζοφάγου. Νικοκύρη, τον θυμάσαι;

  Θα εστερείτο πρακτικής χρησιμότητος η ανασκόπησις του ζητήματος της ονομασίας της γειτονικής χώρας, (…)
  Η προσπάθεια θα ήταν μάλλον άχαρις. Η ανάλυσις της συμπεριφοράς των μερών θα προϋπέθετε, ως προς μεν την Ελληνική πλευρά, γνώσεις ψυχιατρικής επί φοβικών συνδρόμων, κρίσεων καταθλίψεως, πανικού, ανασφα­λείας, και μανίας καταδιώξεως· γενικώς, επί τεταραγμένου ψυχισμού· ως προς δε την κατανόηση της άλλης πλευράς, θα ήταν χρήσιμη η μελέτη της ροπής προς μεγαλομανή και μυθοπλαστική αναζήτηση ευπατριδικής καταγωγής, η οποία συχνά εκδηλώνεται εις περιπτώσεις τέκνων αγνώστων ή ταπεινών γονέων.
  http://www.lecourrierdiplomatique.eu/2018/01/ta-mistika-tou-valtou/

 109. sarant said

  109 Δεν τον θυμάμαι, δεν είχα παρεδώσε με πρεσβείες. Ο τωρινός πάντως με συνεχάρη τις προάλλες (θα ενημερώσω σχετικά).

  Πάντως μου κάνει εντύπωση το πάθος.

 110. Πέπε said

  @98

  > > Ο ίδιος ελληναράς ονομάζει την νότια Αλβανία , Βόρεια Ήπειρο.

  Δε νομίζω ότι η ονομασία «Βόρεια Ήπειρος» εκφράζει εξ ορισμού αλυτρωτισμό. Μπορεί να είμαι κακά ενημερωμένος, όμως η εντύπωσή μου είναι η εξής:

  Η Ήπειρος, παρόμοια όπως και η Μακεδονία, είναι μία γεωγραφική περιοχή που εκτείνεται και προς τις δύο πλευρές των ελληνοαλβανικών συνόρων. Στο αλβανικό τμήμα της υπάρχουν γηγενείς Έλληνες, αλλά φυσικά και γηγενείς Αλβανοί. Στο ελληνικό τμήμα υπάρχουν μόνο γηγενείς Έλληνες, αν και υπήρχαν και γηγενείς Αλβανοί μέχρι σχετικά πρόσφατα και εκδιώχθηκαν. Νομίζω μάλιστα ότι στην πραγματικότητα τα όρια Βόρειας-Νότιας Ηπείρου δεν ταυτίζονται με τα σύνορα αλλά πέφτουν μέσα στην Ελλάδα (ότι δηλαδή ένα τμήμα της Β. Ηπείρου είναι εντός των ελληνικών συνόρων). Δεν ξέρω αν στην Αλβανία υπάρχει όρος «Νότια Αλβανία» με σαφώς προσδιορισμένο περιεχόμενο, και αν ναι, δεν ξέρω αν συμπίπτει με το αλβανικό κομμάτι της Ηπείρου.

  Εν πάση περιπτώσει, όταν κάποιος είναι από τα ελληνόφωνα (για να αποφύγουμε τον ολοσθηρό όρο «ελληνικά») μέρη της Νότιας Αλβανίας, ο όρος Βορειοηπειρώτης καθίσταται χρήσιμος για τον (αυτο- και ετερο-)προσδιορισμό του, και δε βλέπω γιατί να καταδικάσουμε τη χρήση του.

  Το ότι όλα αυτά αποτέλεσαν βάση για εδαφικές διεκδικήσεις εκ μέρους της Ελλάδας ήταν λογικό για την εποχή τους, παρωχημένο (ανεδαφικό! 🙂 ) σήμερα. Άλλο όμωςνα καταδικάζουμε τους γραφικούς που εξακολουθούν να ονειρεύονται τέτοιες διεκδικήσεις, κι άλλο να καταργούμε χρήσιμους εθνοτικούς και εθνολογικούς όρους.

 111. Μαρία said

  110
  Πράγματι. Τα μάζευε, φαίνεται, όσο ήταν εν ενεργεία και τώρα ξεσπαθώνει.
  «Όπως και προ 25ετίας, διασταυρούμενες, δημοσκοπικές μετρήσεις προβάλλουν κλιμάκωση του παραλογισμού. Ανεξέλεγκτα, τυχοδιωκτικά, στοιχεία αποσπούν και πάλι την πρωτοβουλία. Πράοι ιερείς και καλόγηροι κραδαίνουν, πάλι, Ποιμαντορικές Ράβδους και Εξαπτέρυγα ως δόρατα και ρόπαλα. Ακόμη και εγνωσμένου ορθολογισμού πολιτικοί καταλήγουν να σύρονται από γραφικούς τύπους, ρασοφόρους και αποστράτους ενστόλους και να δηλώνουν ότι ο όγκος ενός πλήθους επιβάλλει να τυγχάνει σεβασμού η θέλησίς του…

  Η ιαχή του πλήθους «η Μακεδονία είναι μόνο Ελληνική», απόηχος είτε αβυσσαλέας αγνοίας και ηλιθιότητος, είτε αγρίου, βαναύσου εθνικισμού, τρομάζει και τους γείτονες και τους Εταίρους της Ελλάδος. Η πολιτική τάξις της χώρας έχει καθήκον –αλλά μάλλον όχι και την βούληση ή το θάρρος–, να ελέγξει την υστερία. Δεν μονοπωλείται το όνομα μιας γεωγραφικής περιοχής, η οποία κατά το ήμισυ σχεδόν του εδάφους της εκτείνεται πέραν των Ελληνικών συνόρων. Ο όγκος ενός πλήθους δεν καθιστά σεβαστή ή καν ανεκτή την παράνοιά του. »

  Είναι και λεξιπλάστης. Έπλασε το ρήμα ονοματομαχώ.

  Να κι ένα παράδειγμα πράου ιερέως.

 112. Georgios Bartzoudis said

  96, voulagx said…

  # Δεν ξέρω αν και ποια από τα –λάκας ή –λάκτας σου αρμόζουν, ούτε αν υγραίνεσαι από την ψιλή βροχή του βουτηχτή των νεροχυτών (95, ούτω πως καλούνται μακεδονιστί αυτά τα κατατόπια).

  Πάντως, έχεις τη συμπαράσταση της μαντάμ ΕΦΗ-ΕΦΗ (97), προς την οποία δεν μπορώ να απευθυνθώ άμεσα διότι ξέχασα …τον πληθυντικό!

  Θα δώσω όμως μια απάντηση στην συμπατριώτισσα (νομίζω), Μαρία (109): Σενιόρα Μαρίκα, με το συμπάθιο, έχεις μείνει πολύ πίσω, Ακόμα και …Ταϊλάνδη να ονομάζονταν το κράτος των Βουλγαροσκοπιανών, το μειοδοτικό ξεπούλημα της μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας θα ήταν υπεραρκετό για να υποσκάπτει την όλη κατάσταση στη (καθιαυτού) Μακεδονία. Έχεις πάρει χαμπάρι τί γίνεται κάπου 40 χιλιόμετρα δυτικώς των Νταρνακοχωρίων;; Όχι;;; Εμ! Τί να σε κάνω γω, αν κρατάς κλειστά «τα τ’ ώτα … τα τ’ όμματα»;;;

 113. voulagx said

  #113 Οι λάκτες στον Μπαρτζουδη απο μενα.

 114. voulagx said

  #109: «Προκαλεί παροξυσμούς γέλωτος πολλών, εδώ, διπλωματικών παρατηρητών η διοχέτευσις δηλώσεων –διαψευδομένων ή μη–, ενίων πολιτικών, σημαντικού –και στην κυριολεξία βάρους–, ότι όταν έλεγαν «μικτή ονομασία» δεν εννοούσαν ότι θα περιελάμβανε το όνομα «Μακεδονία»…»
  Ποιον να εννοει με το «σημαντικού –και στην κυριολεξία βάρους»; Εκανε ο Μπενι παρομοια δηλωση;

 115. sarant said

  115 Μήπως τον Κωστάκη; Αυτό το σόφισμα ειπώθηκε και πρόσφατα

  110 Καλό το «ονοματομαχώ»

 116. voulagx said

  #116 Εκανε ο Κωστακης τετοια δηλωση και δεν το πηρα χαμπαρι; Υπαρχει κανενα ντοκουμεντο;

 117. ΚΩΣΤΑΣ said

  98 –> ποια κοινά έχουν οι λαοί των Βαλκανίων και ποιοι τους έβαζαν και τους βάζουν να τρώγονται..

  Jane, μια χαρά περνούσαν οι λαοί των Βαλκανίων μετά τον Β.ΠΠ. Οι Αλβανοί με τον Χόντζα και τον Ραμίζ Αλία τους, οι Γιουγκοσλάβοι με τον Τίτο και τον Μιλόσεβιτς τους, οι Κοσοβάροι με τον Θάτσι τους, οι Βούλγαροι με τον Ζίφκωφ τους, οι Ρουμάνοι με τον Τσαουσέσκου τους, που και με την καθοδήγηση του πεφωτισμένου πατερούλη Στάλιν, επέβαλαν τα ουμανιστικά ιδεώδη απ’ άκρου στον κόσμο τους. Και όταν ήρθε η ώρα να χωρίσουν, τι βελούδινος χωρισμός ήταν αυτός; Μόνο αγκαλιές, φιλιά και λουλούδια!

  Μόνο εμείς οι τρισκατάρατοι Έλληνες δεν αφήσαμε τον σύντροφό τους τον Ζαχαριάδη, να εφαρμόσει τα ίδια και σε μας. Μην απελπίζεσαι όμως. Οι πολιτικοί του επίγονοι κάνουν τα πρώτα βήματα στην συμφιλίωση και αγάπη των βαλκανικών λαών.

  Jane, άσε, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Απαιτείται βαθιά γνώση της ιστορίας. Με εκτίμηση στο λέω, άσε μα μας να έχουμε διαφορετική, έστω και λανθασμένη, γνώμη. Και μακάρι να είναι η δική μας γνώμη λανθασμένη.

 118. cronopiusa said

  Mr. Bartzoudis – παραφέρεστε

 119. Alexis said

  #114: Πάντως θα πρέπει να αναγνωρίσεις στον κ. Μπαρτζούδη ότι τελευταία καταφέρνει να μετατρέπει κάθε νήμα σε …μακεδονομαχικό! 🙂

 120. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  116β ονοματόφιλοι και ονοματομάχοι ! 🙂

 121. sarant said

  117 Δεν το ξέρω, υποθέτω επειδή λέει για βάρος.

 122. ΧριστιανοΜπολσεβίκος said

  Απ’ ότι φαίνεται (σχόλιο 51) η φράση αποδόθηκε στον Ρίτσο καταλάθος. Δεν ήταν εσκεμμένο λοιπόν.
  Χαίρομαι. Να μην ψάχνουμε παντού κακόπιστους.

  β)Το Ιλλινόι έχει σωπάσει μετά τους πυροβολισμούς!

 123. Μαρία said

  111
  Ήταν ο Κατσίφας απλώς γραφικός ή είναι γραφικός ο πρόεδρος των Βορειοηπειρωτών Καραθάνος;

  Φρέσκο σημερινό απο Πάτρα.
  Αποχώρησε από την εκδήλωση για τα 105 χρόνια της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας και Υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων Γρηγόρης Αλεξόπουλος. https://dete.gr/%CE%93%CF%81%CE%B7%CE%B3%CF%8C%CF%81%CE%B7%CF%82-%CE%91%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%93%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B7%CF%83/

  122
  Ο ΚΑΚ δεν έκανε τέτοια δήλωση κι ούτε ο Μπένη ούτε κι ο Πάγκαλος. Ο τελευταίος είχε προτείνει το Μακεδονική δημοκρατία των Σκοπίων.
  Άρα ή κάνει λάθος ο Μακρής ή αναζητείται άλλος βαρύς.

 124. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  118 – Λανθασμένη είναι η γνώμη σας Κώστα, το αστείο, είναι πως και των άλλων η νγώμη, είναι λανθασμένη.😂
  Η μητέρα όλων των μαχών, είναι η μάχη για τον έλεγχο της FED, αυτή είναι που θα καθορίσει το μέλλον των λαών της βαλκανικής και του υπόλοιπου κόσμου αλλά με λύπη μου, βλέπω πως ΚΑΝΕΙΣ δεν ασχολείται (αν το έχει πάρει καν είδηση), οι ψευδαισθήσεις των ΜΜΑ είναι πολύ ισχυρές.

  Όσο για την ιστορία, όση βαθιά γνώση κι αν έχει κανείς, έχει τρία μειονεκτήματα που την καθιστούν ασήμαντη. Την γράφουν οι πλούσιοι αποκρύπτοντας πάντα τους πραγματικούς λόγους των μεγάλων γεγονότων, δεν διδάσκει τίποτε και δεν επηρεάζει στο παρόν τις αποφάσεις για το μέλλον.

  Υ.Γ – Από την εποχή του Ρήγκαν έχουμε να δούμε απόπειρα δολοφονίας αμερικανού προέδρου, ΠΟΛΥΣ ΚΑΙΡΟΣ.😕

 125. Γιάννης Ιατρού said

  124b: βαρύς μεταφορικά ίσως ;;

 126. Μαρία said

  Ποιους δουλεύει ο Τζίτζι;

 127. Γιάννης Ιατρού said

  127: Του χρειάζεται αύριο κιόλας ένα μάθημα…. Είμαι περίεργος να δώ τι θα γίνει

 128. Ωραία τα λέει ο διπλωμάτης μας, όσο κι αν η γλωσσική μορφή που χρησιμοποιεί ξενίζει κάπως. Για όσους δεν κάνουν τον κόπο να το διαβάσουν όλο παραθέτω μια χαρακτηριστική παράγραφο:
  «Η ιαχή του πλήθους «η Μακεδονία είναι μόνο Ελληνική», απόηχος είτε αβυσσαλέας αγνοίας και ηλιθιότητος, είτε αγρίου, βαναύσου εθνικισμού, τρομάζει και τους γείτονες και τους Εταίρους της Ελλάδος. Η πολιτική τάξις της χώρας έχει καθήκον –αλλά μάλλον όχι και την βούληση ή το θάρρος–, να ελέγξει την υστερία. Δεν μονοπωλείται το όνομα μιας γεωγραφικής περιοχής, η οποία κατά το ήμισυ σχεδόν του εδάφους της εκτείνεται πέραν των Ελληνικών συνόρων. Ο όγκος ενός πλήθους δεν καθιστά σεβαστή ή καν ανεκτή την παράνοιά του.»

 129. Μαρία said

  128
  Άμα πάω κατα Δοϊράνη, θα ενημερώσω.

  129
  Επανάληψη για εμπέδωση; 🙂
  βλ. σχ. 112

 130. Γιάννης Ιατρού said

  130α για να ξες που είναι αυτή που έβαλες, αλλά έχει κι άλλες εκεί γύρω αφού είναι η Ε65 προς τον συνοριακό σταθμό (Νίκη) 🙂

 131. Χρήστος Π. said

  129 Τρομάζουν λοιπόν οι εταίροι μας με τα «φρικτά» συνθήματα «η Μακεδονια είναι Ελληνική»!! Σιγά μη στάξει του ποντικού η ουρά. Ας τρόμαζαν με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» που αναγνώρισαν, εκεί υπάρχει μονοπώληση ονόματος και ιστορίας και όχι στα ελληνικά συνθήματα. Εκεί γίνεται εθνικός και κρατικός προσδιορισμός. Για τις κρίσεις πανικού υπάρχουν βενζοδιαζεπίνες.

 132. Μαρία said

  131
  Αυτές είναι στην δικαιοδοσία του Καρυπίδη. Ο Τζίτζι κάνει κουμάντο σε όσους πάνε στο καζίνο της Γευγελής.

  Θυμήθηκα και τον άλλο συνταξιούχο διπλωμάτη με αδυναμία στην ψυχιατρική.
  «Μου κλέψατε το “punch line” γιατί εκείνο που ήθελα να πω εγώ εσείς το είπατε πιο κομψά, εγώ θα έλεγα ότι κακώς στο πάνελ είναι 18 άτομα, δεν φέρατε και μια άλλη ειδικότητα: έναν ψυχίατρο!» https://www.youtube.com/watch?v=O3z2FGXvSCA

 133. greggan193 said

  Nίκο, όπου κι αν πατάω στο ημέιλ δεν μου ανοίγουν τα λινκ. Έχει συμβεί και σε άλλους;

 134. Alexis said

  #127: Ποιους δουλεύει ο Τζίτζι;
  Αυτούς που είναι πρόθυμοι να καταναλώσουν το σανό που πουλάει.

  #132: Ας τρόμαζαν με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» που αναγνώρισαν, εκεί υπάρχει μονοπώληση ονόματος και ιστορίας…
  Από που κι ως που; Πότε απαγορεύτηκε στην Ελλάδα να χρησιμοποιεί τη λέξη «Μακεδονία» και «μακεδονικός» για ο,τιδήποτε ελληνικό;

 135. Alexis said

  #133: Ο Τζίτζι κάνει κουμάντο σε όσους πάνε στο καζίνο της Γευγελής.
  Τους παίρνει ποσοστά; 😂

 136. cronopiusa said

 137. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  134 Γρηγόρη, αυτό με το μέιλ είναι θέμα του Outlook, που σταμάτησε να σου επιτρέπει να κλικάρεις στους συνδέσμους. Δεν αφορά μόνο το ιστολόγιό μας.

  Ας πει κάποιος που έχει το ίδιο πρόγραμμα.

 138. cronopiusa said

  gerontakos Κουκουρουκουκού σουπίτσα Βορειομακεδονική

 139. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  133α: Δίκιο έχεις

  134 (138): Greggan193 (outlook)
  για ποιά έκδοση μιλάμε; Στο σπίτι ή στην δουλειά (εταιρεία); Γενικά κοιτάξτε τις ρυθμίσεις, π.χ. αυτές

 140. Γιάννης Ιατρού said

  140 (συνέχεια): κοιτάξτε κι αυτό επίσης. Τον Γ.Μ. με το ίδιο (μάλλον) πρόβλημα τον βοήθησε προ 4ων ημερών

 141. giorgos said

  87. Δέν νομίζω…Τά ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι συνδεδεμένα μέ τήν αγορά καί τήν βιομηχανία . Θέλουν φυσικούς πού νά σηκώνουν αεροπλάνα καί πυραύλους καί όχι ψεκασμένους καραγκιόζηδες.

 142. Γιάννης Ιατρού said

  133α (140α): Τα μάθαμε.. 🙂

 143. dryhammer said

  Αν ακούσει Αλβανός το όνομα Καριπίδης θα διπλωθεί στα γέλια. Θα το αναλύσει σε κάρι + πίδι και θα φανταστεί ερμαφρόδιτο. (2 σε 1, έμ σαμπού έμ κοντισιονού που λένε και στην άλλη πάντα – πόσο προδότης κι ανθέλληνας να γίνω πια…)

 144. Πέπε said

  @124:
  Γραφικοί (και κατά τη γνώμη μου τίποτε παραπάνω) είναι οι ψευτονταήδες εθνικιστές με την ακατάσχετη βίαιη συνθηματολογία. Αυτούς ήθελα να περιλάβω στον χαρακτηρισμό.

 145. ΣΠ said

  127
  Ο Τζιτζικώστας πουλάει μαγκιά εκ του ασφαλούς. Στον δρόμο προς Ευζώνους δεν υπάρχει πινακίδα με ένδειξη ΠΓΔΜ που θα πρέπει να αλλάξει. Όλες οι πινακίδες έχουν ονόματα πόλεων (Γευγελή, Σκόπια).

 146. Μαρία said

 147. Georgios Bartzoudis said

  119, cronopiusa said….

  # Μαντάμ… κρονοκαταπίνουσα, ή εγώ παραφέρομαι ή εσύ καταπίνεις αμάσητα τα συριζολάχανα. Σου περνά από το νιονιό ότι με τις «επιπλήξεις» σου μπορεί να …καταπωθεί το μειοδοτικό ξεπούλημα της μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας;;;

 148. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  98. «Ο ίδιος ελληναράς εκείνη την περίοδο έφτασε ως τον Σαγγάριο με αποτέλεσμα να ξεσπιτωθούν ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι..»

  Δυστυχώς οι έλληνες στρατιώτες φτωχοί αγρότες οι περισσότεροι (οι λεγόμενοι παλαιοελληνες) πολεμούσαν από το 1912 έως το 1922, χωρίς σχεδόν καμία διακοπή, διαπλασιάζοντας την εδαφική έκταση της χώρας.

  Η εκκολαπτομενη τουρκική αστική τάξη συσπειρώθηκε γύρω από τον Κεμάλ και η αυταπάτη των ελλήνων μικρασιατων αλλά και των Αρμενίων, καθώς και άλλων μη Τούρκων της πλειονότητας των μεγάλων και μεσαίων οικονομικά στρωμάτων ήταν ότι δεν έβλεπε το προφανές : υπήρχε άμεση ανάγκη απόκτησης ζωτικού οικονομικού χώρου τόσο από την τουρκική αστική τάξη, αλλά και από τις αστικές τάξεις των μεγάλων δυνάμεων (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία) . Η αντίθεση σχετικά με την θρησκεία ήταν απλώς προσχηματική.

  ΥΓ1 Αποσπάσματα από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ (συστήνεται η ανάγνωση του λόγο πολλών στοιχείων)

  ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: «ΠΤΥΧΕΣ ΚΑΙ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ» Κυριακή 19 Μάη 2013 – αριθ. φύλλου: 11553

  Από τις αρχές του 20ού αιώνα η μεγάλη αστική τάξη της Τουρκίας αποτελούνταν κυρίως από το εμπορικό κεφάλαιο, που στο μεγαλύτερό του μέρος ήταν ελληνικό, αρμένικο, εβραϊκό και συριακό. …… «Μετά το 1883, τέσσερις μεγάλοι ελληνικοί τραπεζικοί και εμπορικοί οίκοι της Τραπεζούντας έλεγχαν μαζί με το υποκατάστημα της Τράπεζας Αθηνών σχεδόν όλη την οικονομία του Ανατολικού Πόντου. Μονάχα η πέμπτη τράπεζα της πόλης ήταν υποκατάστημα της Οθωμανικής Τράπεζας, στην οποία επίσης είχαν μετοχές πολλοί Ελληνες και Αρμένιοι»1. Ο R. Schofer (μέλος αποστολής Γερμανών επιστημόνων στη Μικρά Ασία την αυγή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου) σημείωσε σχετικά: «Ο χριστιανικός πληθυσμός στην Τουρκία αποτελεί μόνο το ένα τρίτο του όλου πληθυσμού. Η σημασία του όμως είναι πολύ μεγάλη στην οικονομική και πολιτιστική περιοχή. Εμπόριο και βιοτεχνία στηρίζεται κατά το 90% σε χριστιανικά χέρια και μόνο κατά 10% σε μωαμεθανικά»

  «Στην προσπάθειά τους για εμπορική κατάκτηση οι Γερμανοί είχαν αντιμέτωπους, εκτός από τους Αγγλους και τους Γάλλους, και τους αυτόχθονες χριστιανικούς λαούς, τους Αρμένιους και τους Ελληνες, που είχαν στα χέρια τους, μέχρι την εμφάνισή τους, το μικρασιατικό εμπόριο και τη βιομηχανία. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στη Δυτική Μικρά Ασία, πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή σε σύνολο 5.308 εργοστασίων τα 4.008 ήταν ελληνικά, ποσοστό 75,51%. Δικαιολογημένα, λοιπόν, οι Γερμανοί θεωρούσαν τους Ελληνες σοβαρό εμπόδιο για την οικονομική τους διείσδυση στην περιοχή»

  https://www.rizospastis.gr/page.do?&publDate=19/5/2013&id=14612

  Τελος στην εύπορη Σμύρνη, για διάφορους λόγους, δεν οργανώθηκε πολιτοφυλακή , ώστε η αποχώρηση του πληθυσμού να γίνει κατά το δυνατών πιο αναίμακτη…

  ΥΓ2 Μικρασιατική εκστρατεία (ελληνική βικιπαίδεια)

  1. «….Στην Ελλάδα ωστόσο (παρά την διαφαινόμενη καθιέρωση της χώρας ως μίας περιφερειακής βαλκανικής δύναμης που εκτεινόταν γεωγραφικά σε δύο ηπείρους και πέντε θάλασσες) η δυσαρέσκεια του κόσμου αυξήθηκε από τις πολλές αυθαιρεσίες των βενιζελικών εναντίον των φιλομοναρχικών (μεταξύ των οποίων και η δολοφονία του επιφανούς στελέχους της αντιβενιζελικής παράταξης … Ίωνα Δραγούμη) μετά τη δολοφονική απόπειρα κατά του πρωθυπουργού στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λυών του Παρισιού από δύο απότακτους βασιλόφρονες αξιωματικούς. Παράλληλα, η οργισμένη και συνασπισμένη αντιπολίτευση δήλωνε ότι θα φρόντιζε να εξασφαλίσει την επιστροφή των ταλαιπωρημένων στρατιωτών που βρίσκονταν στα όπλα από το 1912 χωρίς σχεδόν καμία διακοπή,…»

  2.»Καθήλωση και αδράνεια
  Δείτε επίσης: Μάχη Σαγγάριου

  Η προέλαση του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος (120.000 άνδρες) μέσω της Αλμυρής Ερήμου ξεκίνησε την 1 Αυγούστου 1921[37] με τη συμμετοχή των Α΄, Β’ και Γ΄ Σωμάτων και της Ταξιαρχίας Ιππικού (συνολικά 9 Μεραρχίες) και έφερε τις Ελληνικές δυνάμεις (οι οποίες προέβησαν σε πολλές ωμότητες κατά του Τουρκικού πληθυσμού)προ των πυλών της Άγκυρας, στις 8 Αυγούστου με τη διάβαση του ποταμού Σαγγάριου. Εκεί, στην κρίσιμη μάχη που ακολούθησε τον Αύγουστο του 1921 με έναρξη τις 11 Αυγούστου, ο Ελληνικός στρατός παρότι διέσπασε τις δυο πρώτες αμυντικές ζώνες των τούρκων αλλά όχι και την τρίτη και τελευταία, αναγκάσθηκε να καθηλωθεί, καθώς οι αντίπαλοι Τούρκοι στρατιώτες -συναισθανόμενοι ότι σε περίπτωση ήττας θα έχαναν τα πάντα- προέβαλαν λυσσαλέα αντίσταση. Στις 28 Αυγούστου ο τουρκικός στρατός αντεπιτέθηκε με δύναμη[38] και τη νύχτα της 30ης προς 31η Αυγούστου η ελληνική στρατιά αναγκάσθηκε να συμπτυχθεί (τακτική υποχώρηση)……

  Παράλληλα, ο Κεμάλ -που σύμφωνα με τους βιογράφους του ήταν έτοιμος να οπισθοχωρήσει- αναθάρρησε και συνέχισε τον ανεφοδιασμό, τη στρατολόγηση νέων ανδρών (που συνέρρεαν στις τάξεις του) και τις μυστικές συμφωνίες, τόσο με τη νεοπαγή Σοβιετική Ένωση (καθώς οι Μπολσεβίκοι εξασφαλίζοντας τον έλεγχο περιοχών που θα τους απέδιδε ο Κεμάλ μετά από ενδεχόμενη επικράτησή του επί των Ελλήνων, του παραχώρησαν πολύτιμο εξοπλισμό), όσο και με Κούρδους αυτονομιστές.

  Μετά την εγκατάσταση του Ελληνικού Στρατού σε ενεργητική άμυνα γύρω από το Εσκί Σεχήρ – Κιουτάχεια – Αφιόν Καραχισάρ, για ένα ολόκληρο χρόνο συνεχιζόταν αυτή η κατάσταση, με τους Τούρκους να απορρίπτουν πρόταση των Δυνάμεων της Αντάντ για ειρήνη και απαιτώντας την συνθηκολόγηση και αποχώρηση της Ελληνικής στρατιάς υπό όρους και τους δυτικούς ηγέτες να αποκλείουν κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τον Ελληνικό στρατό, κάτι που ήταν μια τελευταία απελπισμένη κίνηση της ελληνικής πλευράς για να εκβιάσει την κατάσταση και να εξουδετερώσει τον διαφαινόμενο κίνδυνο.

  Η μεγάλη ανάπτυξη των Ελληνικών γραμμών που εκτείνονταν σε μία τεράστια απόσταση χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη αλληλοκάλυψη των τμημάτων, η εξάντληση των στρατιωτών από την πολύμηνη παραμονή τους σε κατάσταση εκστρατείας μέσα σε ένα απόλυτα εχθρικό περιβάλλον πολύ μακριά από τα φιλικά παράλια, η ενδυνάμωση του αντιπάλου και η ασυνεννοησία με την πολιτική ηγεσία που αντικατέστησε τον αρχιστράτηγο (Αναστάσιο Παπούλα) με έναν ιδιόρρυθμο στρατηγό (Γεώργιο Χατζανέστη) οδήγησαν στην διάρρηξη του μετώπου και την οπισθοχώρηση.

 149. ΚΑΒ said

  https://www.tanea.gr/2019/02/18/politics/government/kammenos-se-kotzia-aliti-mazepsou-giati-tha-se-teleioso/

  Καμμένος σε Κοτζιά: «Αλήτη, μαζέψου γιατί θα σε τελειώσω»
  Στις 30.09.2019, ημέρα Κυριακή και ώρα 20.12 και ενώ βρισκόταν στο Εξωτερικό για υπηρεσιακούς λόγους: «Τώρα θα απολογηθείς για τα 24.000.000 ευρώ απόρρητα … αλήτη» στις 20.32 την ίδια ημέρα «… Μαζέψου γιατί θα σε τελειώσω»

  https://www.in.gr/2019/02/18/greece/xroniko-tis-tragodias-stin-kriti-thrinos-gia-tous-tesseris-nekrous/

  Το μεσημέρι της Παρασκευής γράφτηκε ο τραγικός επίλογος με τους τέσσερις ανθρώπους που αγνοούνταν από τα ξημερώματα της Κυριακής καθώς εντοπίστηκαν οι σοροί τους από άνδρες της ΕΜΑΚ μέσα στο αυτοκίνητο που είχε παρασυρθεί από ορμητικό χείμαρρο.

  Tι γίνεται, χάσαμε εντελώς τον χρόνο;

 150. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  148 Georgios Bartzoudis >>μειοδοτικό ξεπούλημα της μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας;;;
  Τα δέκα ψέματα του Σαμαρά για τη συμφωνία των Πρεσπών
  https://www.efsyn.gr/arthro/ta-deka-psemata-toy-k-samara

 151. sarant said

  150 Το πρόσεξα κι εγώ, ταξίδι στον χρόνο 🙂

 152. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  88 Μαρία (Η ζεμπεκιά Πατούλ)
  ttps://twitter.com/VasilisXtM/status/1097112885321498624

 153. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  153
  Αν χορεύει ζεϊμπέκικο ο Πολάκης είναι υποκουλτούρα και άθλιο θέαμα.
  Αν χορεύει ο Πατούλης είναι ανάσα ζωής για την Αθήνα μας.
  Αν πάρει δάνειο 100 χιλιάδες με υποθήκη το σπίτι του ο Πολάκης είναι σκάνδαλο.
  Αν χρωστάει 200 εκατομμύρια σε δάνεια η ΝΔ η Μακεδονία είναι ελληνική.
  ……………………
  Kε Αδωνη Γεωργιάδη, συμφωνα με τη Δηλωση Περιουσιακης Καταστασης σας (2016) εχετε λαβει απο το 2007 δανεια υψους 630.000€. Σε 9 χρονια το οφειλομενο ποσο μειωθηκε κατα μολις 7.000€ στα 623.000€. Πιστευετε οτι εχετε ευνοηθει;

  Η κα Μαρία Σπυράκη εχει λαβει δανεια συνολικου υψους περι τις 900.000€. Ενα εξ αυτων υψους 430.000€ εν μεσω κρισης, τον Σεπτεμβριο του 2014. Θα μπορουσε αλλος Ελληνας πολιτης να λαβει ευκολα αυτο ο δανειο; Πιστευετε οτι εχει ευνοηθει;

 154. Μαρία said

  Φοβερός τίτλος. Μάλλον ξεκίνησαν με παθητική σύνταξη, το γύρισαν σε ενεργητική αλλά τους έμεινε το ποιητικό αίτιο.

  Τρεις ΕΛΜΕ καταγγέλλουν παρεμβάσεις στη συνδικαλιστική εκπροσώπηση από τρεις ΕΛΜΕ http://www.efsyn.gr/arthro/treis-elme-kataggelloyn-paremvaseis-sti-syndikalistiki-ekprosopisi-apo-treis-elme

 155. Μαρία said

  154
  🙂

 156. ΚΩΣΤΑΣ said

  154 Έφη, δες και αυτό.

  https://mikropragmata.lifo.gr/social-media/polakis-daneio/

 157. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  157 ΚΩΣΤΑ Στα ράδια όλη μέρα πριν κι από τους πνιγμούς.

  Μπήκαν μια μέρα στα γραφεία της ΝΔ και είπαν λοιπόν όποιος έχει μεγαλύτερα δάνεια από τον Πολάκη να βγει και να κράξει το δάνειο του Πολάκη.

 158. ΚΩΣΤΑΣ said

  158 Έφη, όχι γιατί πήρε δάνειο, καλά έκανε άμα το δικαιούταν, αλλά γι’ αυτά που λέει και για τα εισοδήματα που δήλωσε.

  Πολάκης: σταμάτησα, λογω της υπουργικής ιδιότητας, να ασκώ το επάγγελμα του χειρούργου -εντατικολόγου που μου εξασφάλιζε εδώ και πολλα χρονια 2πλάσια και 3πλάσια εισοδήματα απο τα σημερινά μου

  2014 ο Πολάκης δήλωνε εισοδήματα 54.436 ευρώ
  2015 100.333 ευρω https://www.eleftherostypos.gr/politiki/150493-ayto-einai-to-pothen-esxes-tou-pavlou-polaki/

 159. ΓιώργοςΜ said

  159 Μα από την παραπομπή σου, το 2012 είχε 120.000 περίπου.

 160. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα.

  Θερμὴ παράκληση.
  Ἂς μὴν φέρνουμε τὴν κομματικὴ ἀντιπαράθεση στὸ ἱστολόγιο. Τὴν βλέπουμε καὶ τὴν ἀκοῦμε ὅλη μέρα στὰ ΜΜΑ. Νομίζω πὼς φτάνει.

  Γιὰ τὴν ἔκφραση τῶν ἀπόψεων καὶ τὴν ἐκτόνωση τῶν συναισθημάτων ὑπάρχουν τὰ Μέσα Κοινωνικῆς Ἐκτόνωσης Δικτύωσης.

 161. giorgos said

  Τό θέμα είναι ότι πήρε ένα δάνειο μέ νόμιμο τρόπο , τί στιγμή πού θά μπορούσε άνετα νά τά κλέψει…Σιγά τά λεφτά !

 162. ΣΠ said

  Ποιος επρόκειτο να δείρει τον γορίλλα;
  Μάικ Τάισον: Έδωσε 10.000 δολάρια σε φύλακα ζωολογικού για να δείρει γορίλα

 163. ΣΠ said

  Αυτό κι αν είναι προεκλογικό σποτ.

 164. Nestanaios said

  149.
  Ο πατριώτης μου Αλέξανδρος Παπαναστασίου περιγράφει τα γεγονότα ακριβώς όπως είχαν. Όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες που εξυπηρετούν μικροσυμφέροντα και όχι τα συμφέροντα όλου του ελληνικού λαού.

  Click to access diman.pdf

 165. Γιάννης Ιατρού said

  Άντε, και στα δικά μας! Αμήν και πότε….

  UBS fined €3.7bn in tax fraud case

 166. Μαρία said

  Πινακιδοκλάστες
  https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/183889_pinakidoklastes

 167. spiridione said

 168. Γιάννης Ιατρού said

  Σαν γνωστή μου φαίνεται 🙂 🙂
  Choupette: Πώς η γάτα που λάτρευε ο Καρλ Λάγκερφελντ μπορεί σήμερα να έγινε πολύ πλούσια…

 169. cronopiusa said

 170. sarant said

  169 Eίχα ακούσει πρόπερσι μια συνέντευξη του Καρλ Λ που έλεγε πως «αν τα τινάξω πριν από την Σουπέτ, θα την έχω καλά βολεμένη».

  (τα τινάξω = si je casse ma pipe)

 171. ΣΠ said

  Ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ αποκαλύπτει ότι δε μπορείς να σηκώσεις 100 χιλιάρικα από ΑΤΜ!

 172. Μαρία said

 173. Γιάννης Ιατρού said

  172/173:

 174. Μαρία said

 175. Μαρία said

 176. sarant said

  Ανθυποφάντης

 177. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Η γάτα του Λ. δάνεισε τον Πολάκη! λέει ένας ακροατής στον Κράου τώρα, Στοκοκκινο.

  Αλλά ποια είναι η κυρία (πασίγνωστη λέει-σε όλες τις λίστες φοροφυγάδων και κακοπληρωτών- ήταν) που πήρε, (παρολαυτά) εν μέσω καρακρίσης (2014;) από συστημική Τράπεζα(διάβαζε που την αναρδιαρθρώσαμε/πληρώνουμε όλοι) , 100 εκατομμύρια; !
  Εκατο εκατομμύρια και ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΕ! Απλήρωτο βεβαίως βεβαίως κυρίες και κύριοι μου!

  Σε άλλα νέα , πηδήξανε οι «καιροσκόποι» 🙂 το Ψ – έπρεπε κι αρσενικό- (ψειρούς,Ψοφόκρυος , Ψυχίατρος) και πήγανε στο Ω. Ωκεανίδα η επερχόμενη κακοκαιρία λέει, και φτου απ το Αλφα – αρσενικό, απ την αρχή.

 178. Γιάννης Ιατρού said

  178: ΕΦΗ μου, τι ρόλο παίζει ποιά είναι, αφού

 179. loukretia50 said

  178 – 179
  Δάνειο κόκκινο σαν αίμα
  Και οι εγγυήσεις ψέμα
  Άραγε είναι η οφειλή
  Τόσο ακραία ντροπαλή
  Κι έχει απλά ρευστοποιηθεί
  Λίγο πριν εξατμισθεί?

 180. Μαρία said

  Ο Τζίτζι λάλησε http://verymacedonia.gr/
  Περιμένω αντιδράσεις απ’ τους τους περιφερειάρχες Ανατολικής και Δυτικής Μακεδονίας.

 181. 181 ! ! ! ! Δεν είναι πλάκα;!;

 182. Spiridione said

  181 Υπάρχει απ’ το 2013 αυτό το πράμα.

 183. Μαρία said

  183
  Είσαι σίγουρος; Πάντα εδώ έμπαινα για πληροφορίες http://www.pkm.gov.gr/

 184. Μαρία said

  183
  Τώρα είδα αυτό στο τέλος της σελίδας
  © 2017 VeryMacedonia. All Rights Reserved

 185. Spiridione said

  https://www.karfitsa.gr/ti-periexei-to-very-macedonia/
  Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο τουριστικό brand name της Κεντρικής Μακεδονίας, «Very Macedonia», το οποίο δημιουργήθηκε για πρώτη φορά και θα συνοδεύει στο εξής την επικοινωνιακή προβολή της περιοχής, ζητώντας παράλληλα από όλους τους φορείς να το υιοθετήσουν στις δράσεις εξωστρέφειας που θα αναπτύσσουν.

 186. Χαρούλα said

  184 Μαρία το παλιό είναι η επίσημη σελίδα της Περιφέρειας, το καινούργιο είναι της Δ/νσης Τουρισμού και αφορά μόνο Τουριστικά θέματα και προβολή.

 187. Μαρία said

  186, 187
  Πράγματι. Μ΄έφαγε η προκατάληψη αλλά το βρίσκω very ridiculous.

 188. sarant said

  Very very…

 189. Μαρία said

  Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σαββόπουλος ρωτήθηκε αν ο Παύλος Πολάκης αποτελεί το δείγμα του μέσου πολιτικού της αντιπολίτευσης και σχολίασε: «δε θα το έλεγα» και πρόσθεσε «μου θυμίζει στη γειτονιά μου όταν φέρνανε μια αρκούδα για να κάνει τη Βουγιουκλάκη. Ο αρκουδιάρης μου θυμίζει σε πολλά τον Πολάκη». https://www.documentonews.gr/article/polakhs-se-sabbopoylo-to-mono-koino-me-ta-niata-soy-einai-to-ntefi-xereis-apo-arkoyditses

 190. Θρασύμαχος said

  Παρόντες στην νεκρόσημο ακολουθία https://www.iefimerida.gr/news/480590/kideytike-o-vasilis-kokkinos-politikoi-dikastes-kai-i-viky-stamati-stin-ekklisia-eikones

 191. sarant said

  191 Και νεκρόσημο καθιέρωσαν; Ούτε να πεθάνει κανείς δεν μπορεί;

 192. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  191 Α, πέθανε! Τον συναντούσα να περπατάει στο Χαλάνδρι, αρχικά να πηγαίνει βόλτα έναν σκύλο, μετά να τον πηγαίνει το σκυλάκι.Κάθε φορά με παραξένευε που τον έβλεπα χωρίς γουνάκι. 🙂 Τελευταία, θάναι γύρω στο εξάμηνο που τον είδα με μπαστούνι και μου φάνηκε ξαφνικά πολύ γερασμένος. Ήταν κι 90 βέβαια.
  Νεκρόσημο/ όπως δικόσημο, μεγαρόσημο (κερατόσημο το λένε οι δικηγόροι) 🙂

 193. Μαρία said

 194. Γιάννης Ιατρού said

  194: χαχα
  https://neaselida.gr/parapolitika/pos-tin-patise-o-telogloy-apo-trolia-kai-den-distase-na-anadimosieysei-fake-news/attachment/6s3psoxth7-6a9-1b-horz/

 195. Μαρία said

  195
  Ο Τέλογλου ήταν ο πρώτος που την πάτησε με την πλάκα του Μεγάλου Γκασμά περί αφρικανικής κόνεως αλλά ο Λοβ. ξύπνησε με καθυστέρηση και συνέχισε να την αναπαράγει νομίζω και απο τα 6 προφίλ του.

 196. Μαρία said

  Το καλύτερό του νομίζω ήταν το ιπτάμενο τρένο.

 197. Μαρία said

 198. Γιάννης Ιατρού said

  197: Αυτό το θυμόμουν ακόμα κι εγώ, με την μνήμη του 1 μπιτ που έχω 🙂

 199. Γς said

  100.000 ευρώ-πολάκιια

  Τελικά βγάζει το ΑΤΜ τόσα πολλά λεφτά;

  https://caktos.blogspot.com/2015/07/blog-post_17.html

 200. Γς said

  192:

  Νεκρώσιμος, νεκρόσημο και ΦΠΑ.

  Μου έβγαλε το λογαριασμό ο πεθαμενατζής, Φέρετρο τόσο, παπάδες τόσο, κλπ.
  Και στο τέλος μου κοτσάρει ένα ΦΠΑ τόσο.

  Κι εγώ που είχα έρθει για την κηδεία του πατρός μου δεν ήξερα τον νέο φόρο ΦΠΑ και τον ρώτησα

  -Φόρος Προστιθεμένης Αξίας.

  -Ποιας αξίας; Του φέρετρου, του σκηνώματος;

  Κάτι δεν μου άρεσε

  Αδελφός [ετεροθαλής] του φίλου μου Χριστόφορου ο εκλιπών ΒΚ.

  Η Σταμάτη τι του ήτανε; Πάω να δω.

 201. Γς said

  190:

  >[Σαββόπουλος] «μου θυμίζει στη γειτονιά μου όταν φέρνανε μια αρκούδα για να κάνει τη Βουγιουκλάκη. Ο αρκουδιάρης μου θυμίζει σε πολλά τον Πολάκη».

  Και ποιος τα θυμάται τώρα πια αυτά;

  https://caktos.blogspot.com/2014/01/polaris-ursa-minor.html

 202. Alexis said

  #172, 173, 174, 181: Δυστυχώς η γελοιότητα και το καραγκιοζιλίκι δεν έχουν πάτο.

  Καλά για τον Λοβέρδο δεν λέω τίποτα, είναι εκτός συναγωνισμού πλέον.
  Κάτι σαν γκεστ σταρ-γελωτοποιός ένα πράμα…

 203. […] translation & language Τα πρώτα μεζεδάκια της δεύτερης δεκαετίας Μαψυλακισμένα μεζεδάκια Μεζεδάκια της […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: