Μεζεδάκια με πνεύμονες
Posted by sarant στο 9 Μαρτίου, 2019
Γιατί με πνεύμονες τα σημερινά μας μεζεδάκια; Εύλογο το ερώτημά σας αλλά για να απαντηθεί θα πρέπει να κάνετε λίγη υπομονή. Όπως συμβαίνει πότε-πότε, η σημερινή μας πιατέλα πήρε τον τίτλο της από ένα από τα εδέσματα που περιέχει, ένα μαργαριτάρι αρκετά χοντρό που να δικαιολογεί αυτή την προτίμηση. Θα σας το σερβίρω σε λίγο.
Αλλιώς, θα τα βάφτιζα αποκριάτικα τα σημερινά μας μεζεδάκια καθώς αύριο έχουμε την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, πράγμα που μου θυμίζει ότι φέτος στο ιστολόγιο δεν αποκρέψαμε δηλαδή δεν βάλαμε κανένα άρθρο για το καρναβάλι. Πολύ αργά το πήρα είδηση όμως. Ίσως βάλω κάτι λεξιλογεορταστικό τη Δευτέρα.
* Και ξεκινάμε. Χτες είχαμε την Ημέρα της γυναίκας. Και για να τιμήσει την ημέρα, η Καθημερινή αναφέρθηκε σε μια γυναίκα, τη μοναδική γυναίκα που είναι κυβερνήτρια σκάφους του Λιμενικού στο Αιγαίο και σώζει ζωές προσφύγων στη Μυτιλήνη.
Τίτλος άρθρου: Η γυναίκα κυβερνήτης σκάφους που σώζει ζωές στο Αιγαίο. Και ξεκινάει το άρθρο: Επικελευστής Μαρία Κόντη.
Αμέσως-αμέσως, τη Μέρα της γυναίκας, φόρεσαν στην κ. Κόντη δυο γραμματικές μπούρκες: η κυβερνήτης και η επικελευστής.
Ομαλότατα μπορούμε να πούμε ότι η κυρία Κόντη είναι επικελεύστρια και υπηρετεί ως κυβερνήτρια σκάφους. Βέβαια, εδώ υπάρχει δικαιολογία, ότι η επίσημη ονομασια του βαθμού είναι, και για τις γυναίκες, «επικελευστής» ενώ «κυβερνήτης» είναι η επίσημη ονομασία της θέσης. Πράγμα που δείχνει ότι ορισμένες αλλαγές στη γλώσσα γίνονται από τα πάνω, όταν έχουμε λέξεις θεσμικές. Οπως ο μινίστρος έγινε υπουργός, ας γίνει και η επικελευστής επικελεύστρια.
Το θηλυκό του κυβερνήτη βέβαια το χρειαζόμαστε και με άλλες σημασίες της λέξης, π.χ. για τους Governor των ΗΠΑ, όπου εγώ τουλάχιστον χρησιμοποιώ εδώ και καιρό το «η κυβερνήτρια».
* Υπάρχουν χελιδόνια στο… διάστημα;
Σε φιλοζωικό αφισάκι διαβάζω ότι τα χελιδόνια κάνουν περίπου 118.000 χιλιόμετρα για να έρθουν στην Ελλάδα. Kάτι δεν πάει καλά με τον αριθμό. Θα περίμενα η απόσταση που διανύουν τα χελιδόνια να είναι πολύ μικρότερη, 3-4.000 χιλιόμετρα το πολύ. Πώς προκύπτει τόσο μεγάλος αριθμός;
Ή μήπως έχουμε να κάνουμε με τα αφρικανικά χελιδόνια των Μόντι Πάιθον, που κουβαλάνε και κελύφη ινδικής καρύδας;
* Διαβάζω στον Σκάι αφιέρωμα σε ελληνίδα αρχαιολόγο που αναζητεί τον τάφο του Μεγαλέξαντρου στην Αλεξάνδρεια. Το άρθρο είναι μετάφραση από αντίστοιχο αφιέρωμα του National Geographic.
Βλέπω λοιπόν ότι: Με την πάροδο των ετών σκληραίνει η πεποίθηση της κ. Παπακώστα ότι θα βρει το σημείο όπου ετάφη ο Αλέξανδρος, αν και η αισιοδοξία της μετριάζεται από μία υγιή δόση πραγματισμού, όπως αναφέρει το αφιέρωμα του «National Geographic».
Πώς είναι δυνατόν να σκληραίνει η πεποίθηση;
Οπότε, το «σκληραίνει η πεποίθηση» δεν οφείλεται σε μεταφραστική παρανόηση αλλά μάλλον σε πρωτοβουλία του συντάκτη -σου λέει, αφού λέμε ότι «έχω ακράδαντη πεποίθηση» δεν μπορεί, θα σκληραίνει.
* Και πάμε τώρα στο μεζεδάκι με τους πνεύμονες, που έδωσε και τον τίτλο σε ολόκληρη την πιατέλα μας.
Σε πρόσφατη επιφυλλίδα του στο capital.gr με τίτλο «Άλμα εις βάθος» ο συγγραφέας Χ. Χωμενίδης παρουσιάζει μια συνομιλία του με μη κατονομαζόμενο πανεπιστημιακό, ο οποίος περιγράφει με μελανά χρώματα το χαμηλό επίπεδο των φοιτητών του.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε» μού έλεγε «είναι ότι οι φοιτητές μας στερούνται γνωστικού υποβάθρου. Γενικής παιδείας. Στις θεωρητικές ιδίως σπουδές αυτό μάς δυσκολεύει αφάνταστα. Πώς να μυήσεις έναν νέο στην κλασσική λογοτεχνία άμα δεν έχει διαβάσει στη ζωή του ένα μυθιστόρημα; Πώς να τον εισαγάγεις στη νομική επιστήμη εάν δεν κατέχει ως έννοια τον επαγωγικό συλλογισμό; «Όλα τα θηλαστικά έχουν πνεύμονες. Η φάλαινα έχει πνεύμονες. Άρα;» ρωτάω στο εναρκτήριο μου μάθημα. Σιγή ιχθύος στα έδρανα. «Άρα η φάλαινα είναι θηλαστικό!» τούς δίνω την απάντηση και με κοιτούν με γουρλωμένα μάτια. Μην με παρεξηγήσεις – δεν κατηγορώ τα παιδιά, τα υπεραγαπώ. Διαπιστώνω απλώς με πικρία ότι ο απόφοιτος τριτάξιου γυμνασίου της δεκαετίας του ’80 ήξερε περισσότερα γράμματα από τον πρωτοετή φοιτητή του 2019…»
Αν είναι υπαρκτό πρόσωπο ο πανεπιστημιακός ή αν αποτελεί πλάσμα της φαντασίας του Χρ. Χωμενίδη δεν το ξέρω. Αν πάντως πρόκειται για υπαρκτό πρόσωπο, σοφα κάνει ο Χ.Χ. που δεν τον κατονομάζει, διότι ο «πανεπιστημιακός» εμφανίζεται να διαπράττει δύο χοντρές γκάφες στον συλλογισμό που παραθέτει.
Πρώτη γκάφα. Ο συλλογισμός του έχει λογική τρύπα. Τον επαναλαμβάνω για να τον δείτε:
Π1 Όλα τα θηλαστικά έχουν πνεύμονες.
Π2 Η φάλαινα έχει πνεύμονες
Σ Η φάλαινα είναι θηλαστικό
Η λογική τρύπα βρίσκεται στο ότι το συμπέρασμα δεν προκύπτει από τις Π1 και Π2, διότι πνεύμονες έχουν και άλλα ζώα που δεν είναι θηλαστικά, ας πούμε η κότα (και όλα τα πουλιά).
Με τη λογική του Ανώνυμου Πανεπιστημιακού, θα λέγαμε:
Π1 Όλοι οι συριζαίοι έχουν πνεύμονες
Π2 Ο Χ. Χωμενίδης έχει πνεύμονες
Σ Άρα, ο Χ.Χωμενίδης είναι συριζαίος.
Οπότε, δεν είναι καθόλου περίεργο που τα παιδιά κοίταζαν με γουρλωμένα μάτια τον Ανώνυμο Πανεπιστημιακό, διότι από τις προτάσεις Π1 και Π2 δεν βγαινει κανένα συμπέρασμα (παρά μόνο ότι «η φάλαινα ίσως είναι θηλαστικό»).
Για να μην έχει τρύπα ο συλλογισμός, η Π1 θα έπρεπε να είναι: Μόνο τα θηλαστικά έχουν πνεύμονες -αλλά τότε θα ήταν αναληθής η πρόταση.
Βασικά, ο μη κατονομαζόμενος καθηγητής μπέρδεψε τη σειρα των προτάσεων, που έπρεπε να είναι:
Π1 Όλα τα θηλαστικά έχουν πνεύμονες.
Π2 Η φάλαινα είναι θηλαστικό
Σ Άρα, η φάλαινα έχει πνεύμονες
Αυτό είναι έγκυρο συμπέρασμα.
Δεύτερη γκάφα.
Επαγωγικός είναι ο συλλογισμός που πηγαίνει από το μερικό στο γενικό.
Οι παραπάνω συλλογισμοί δεν πάνε από το μερικό στο γενικό αλλά από το γενικό στο μερικό. Λαθος έκανε ο Ανώνυμος Πανεπιστημιακός (αν υπάρχει), ο συλλογισμός που παρεθεσε είναι Παραγωγικος συλλογισμός.
Ως γνωστόν, το να κάνεις χοντρά λάθη σε ένα κείμενο στο οποίο στηλιτεύεις την ελλιπή κατάρτιση άλλων ονομάζεται «Νόμος του Μέφρι», που είναι λογοπαικτική παραλλαγή του Νόμου του Μέρφι.
Ο νόμος του Μέφρι είναι αμείλικτος και τα αποτελέσματά του πολύ αστεία, όπως μόλις θα διαπίστωσε και ο κ. Χ. Χωμενίδης -που περιμένουμε να πληρώσει τη συνδρομή του και να πάρει κάρτα μέλους του ΣΥΡΙΖΑ!
* Το παραπάνω το έγραψα τις προάλλες στο Φέισμπουκ, όπου προκάλεσε κάμποσο γέλιο -και έδωσε τροφή για μερικά μιμίδια, όπως αυτό που πολύ με έκανε να γελάσω.
* Στο προχτεσινό μας άρθρο, για τη λέξη ‘σούργελο’, είχαμε αναφερθεί σε μια συνέντευξη του Νικ. Αλιβιζάτου. Η συνέντευξη προκάλεσε αντιδράσεις. Πολλοί απέδωσαν ιδιοτελή κίνητρα στον Ν. Αλιβιζάτο, ο οποίος έκανε μια διευκρινιστική δήλωση.
Διαβάζω στην iefimerida τον τίτλο: Ο Αλιβιζάτος απολογείται για την δήλωσή του «ο Τσίπρας πιάνει πουλιά στον αέρα»
Το κείμενο της δήλωσης του Αλιβιζάτου είναι: «Δεν προτίθεμαι να είμαι υποψήφιος σε καμιά από τις επικείμενες εκλογές, ούτε να καταλάβω κάποιο δημόσιο αξίωμα. Και πέρυσι στην προσπάθεια για το μεγάλο ΚΙΝΑΛ και σήμερ,α πρόθεσή μου ήταν και είναι να πέσουν η τόνοι και να μιλήσουμε επιτέλους πολιτικά. Και τούτο, ξεπερνώντας τη διχαστική λογική που καταστρέφει τη χώρα και χωρίς να αγνοούμε μια πραγματικότητα που αλλάζει κάθε μέρα. Λυπάμαι που κάποιοι δεν το κατάλαβαν. Όλα τα άλλα είναι δίκες προθέσεων».
Και σας ρωτάω, βλέπετε εσείς να υπάρχει κάποια αναφορά στη φράση με τα πουλιά στον αέρα; Βλέπετε εσείς, έστω, να υπάρχει «απολογία»;
* Γράφοντας στα Νέα για την ίδια συνέντευξη Αλιβιζάτου, ο Χρ. Χωμενίδης, που τον μελετήσαμε και πιο πάνω, κάνει λόγο για το «αντισυριζαϊκό μένος» και τον «αντισυριζαϊσμό» κάποιων. Δεν βάζω λινκ διότι τα Νέα είναι κλειδωμένα στους μη συνδρομητές, εξάλλου θα αναφερθώ απλώς σε αυτές τις δύο λέξεις.
Το περίεργο λοιπόν ειναι που ο Χ.Χ. τις γράφει: αντισυρριζαϊσμός, αντισυρριζαϊκό μένος. Ομολογώ πως το βρίσκω εξεζητημένο. Αν είχαμε το επίρρημα, θα το γράφαμε με δύο ρο, σύρριζα. Αλλά το ακρώνυμο;
(Και ο σχηματισμός της λέξης δείχνει την τάση να κρατιούνται ακέραια τα συνθετικά, που ολοένα και περισσότερο ενισχύεται στην εποχή μας. Αν υπήρχε ΣΥΡΙΖΑ πριν από 40 χρόνια, θα λέγαμε «αντισυριζισμός», όχι «αντισυριζαϊσμός»).
* Κυκλοφορεί στο Φέισμπουκ αυτή η φωτογραφία.
Αν πάρουμε την πινακίδα τοις μετρητοίς, θα συμπεράνουμε ότι το πάρκο διατηρείται καθαρό από μόνο του, σαν κάτι φούρνους που κάνουν μόνοι τους πυρόλυση.
Και επειδή βέβαια είναι τόσο ασυνήθιστο το φαινόμενο αυτό, για να το αναδείξουν προτάσσουν το ρήμα, αντί για την πιο κοινή σύνταξη «Το πάρκο διατηρείται καθαρό».
(Φυσικά, πρόκειται απλώς για ανορθογραφία, Διατηρείτε ήθελαν να γράψουν).
* Η ακλισιά της εβδομάδας, σε τίτλο άρθρου του in.gr για το θέμα της αλλαγής του ποινικού κώδικα σε σχέση με τον βιασμό, ένα θέμα στο οποίο αναφερθήκαμε κι εμείς στο χτεσινό μας άρθρο.
Ο τίτλος:
Διεθνής Αμνηστία: Χειρότερος ο προτεινόμενος ορισμός του βιασμού από τον ισχύων.
Αυτά συμβαίνουν όταν η αριστεία σού τρέχει από τα μπατζάκια -ή από το… ισχίον!
* Σε άλλα νέα, ο πρόεδρος Τραμπ αποκάλεσε Tim Apple τον Tim Cook, πρόεδρο της Apple.
Το έχω πάθει κι εγώ πάντως αυτό, σε μια ομιλία που είχα δώσει, όπου ξεκινώντας ευχαρίστησα τον Βαγγέλη τάδε, που με είχε προσκαλέσει. Κι εκείνος αμέσως: «Βασίλη με λένε».
* Κι ένα περιστατικό αρκετά διδακτικό. Διέρρευσε στο Διαδίκτυο το εσωτερικό σημείωμα που εξέδωσε προς το προσωπικό που είχε υπό την εποπτεία της μια περιφερειακή διευθύντρια της αλυσίδας σουπερμάρκετ MyMarket:
Η διευθύντρια θέλοντας να παρακινήσει τους εργαζομένους να χαμογελούν διαρκώς παρέθεσε διάφορα επιχειρήματα, ανάμεσα στα οποία ότι πρέπει να χαμογελούν επειδή έχουν δουλειά και πληρώνονται στην ώρα τους, προσθέτοντας «για όσους θα πουν ότι παίρνουν 300 ευρώ, θυμίζω ότι το 300 σε σχέση με το μηδέν είναι 300% περισσότερο».
Δεν πάει καλά από μαθηματικά η διευθύντρια. Το 300 είναι «απείρως» περισσότερο από το 0 διότι διαίρεση με το μηδεν έχει αποτέλεσμα άπειρο. Το 300 είναι το 300% (δηλαδή το τριπλάσιο) του 100.
Αλλά βέβαια ο κυνισμός της εργοδοσίας, που μια χαρά επιβάλλεται πίσω από τις κλειστές πόρτες της επιχείρησης απέναντι στον καθένα εργαζόμενο ξεχωριστά, φυλλορροεί όταν ξεσκεπαστεί γυμνός στη δημόσια κριτική. Κι έτσι η εταιρεία ανακοίνωσε ότι «η συγκεκριμένη κυρία δεν ανήκει πλέον στο δυναμικό της My Market από την Πέμπτη 7 Μαρτίου«. Όχι ότι θα παίρνουν πλέον περισσότερα οι εργαζόμενοι.
* Και κλείνω με την πιο αστεία, κατά τη γνώμη μου, από τις ατάκες που ειπώθηκαν με αφορμή τον θόρυβο που ξέσπασε τις προηγούμενες μέρες στα κοινωνικά μέσα για τις ονομασίες Γονέας 1 και Γονέας 2 που πιθανώς να καθιερωθούν στη Γαλλία στα έντυπα εγγραφής των μαθητών στο σχολείο.
Ήδη ο θόρυβος έχει καταλαγιάσει (κάθε θάμα τρεις ημέρες, ως γνωστόν) κι εμείς δεν αξιωθήκαμε να γράψουμε άρθρο. Ίσως γράψω στο μέλλον, ισως όχι, πάντως γέλασα πάρα πολύ με αυτό.
Καλήν αποκριά να έχουμε!
Stazybο Hοrn said
Τι ήθελε να πει η είδηση; Ήταν η δήλωση έγκλημα κι απολογήθηκε ο Α., ή ήταν ατόπημα και ζήτησε συγγνώμη;
Αὐγουστῖνος said
Καλημέρα ἀπὸ Ρόδο.
Τὸ καλύτερο τὸ κρατᾶμε πάντα γιὰ τὸ τέλος, ἔτσι; Ἀκόμα γελάω μὲ τὰ μονὰ-ζυγὰ στοὺς γονεῖς.
Γς said
Καληγμέρα
>τα χελιδόνια κάνουν περίπου 118.000 χιλιόμετρα για να έρθουν στην Ελλάδα
Γιατί όχι. Παίρνουν φόρα πρώτα κάνοντας το γύρο της Γης δυο τρεις φορές
Λεύκιππος said
Δεν είμαι μαθηματικός, αλλά η έκφραση «Το 300 είναι το 300% (δηλαδή το τριπλάσιο) του 100» κάπου δεν μου κάθεται. Ισως να κάνω και λάθος, αλλά…
Αὐγουστῖνος said
@4: Ἁπλὴ μέθοδος τῶν τριῶν… 300% σημαίνει: Στὰ 100 παίρνουμε 300. Στὰ πόσα παίρνουμε 600; Στὰ 100Χ600/300=200. Στὰ πόσα παίρνουμε 300; Στὰ 100Χ300/300=100.
Avonidas said
Καλημέρα.
@Λεύκιππος
Ολόσωστη είναι. Το 100% ενος ποσου ειναι το ιδιο το ποσό, και το 300% ειναι ενας κυριλε τροπος να πουμε 3 φορες το ποσο😀 Δες το ως εξης: 300% σημαινει 300 ÷ 100 = 3. Επισης, 0+0+0=0, αρα ο κανονας ισχυει και για το μηδεν. Η εν λογω κυρια μαλλον ηθελε να πει στους μουζικους οτι 300 ευρω ειναι 300 περισσοτερα απο το μηδεν, αρα «σ’ ευχαριστώ, ω εταιρεία».
Για τη μανατζαραία τώρα τι να πω; Απεχθανομαι αυτο το ειδος, κυρίως διοτι νουθετουν τους άλλους πώς ταχαμου να ειναι παραγωγικοί, ενω οι ίδιοι ειναι ο,τι πιο άχρηστο εχει βγαλει ο επιχειρηματικος κοσμος. Από την αλλη, ξερω καλα οτι τα κολπα που της διδαξαν εφαρμοζε, κι η αντικαταστατρια της τα ιδια θα κανει. Πιασ’ τ’ αυγο και κουρευτο.
tryfev said
Φίλε Νίκο, το σημερινό pot pourri (ορθή προφορά πο πουρί γιατί το t στην προκειμένη περίπτωση είναι άφωνο) θεμάτων είναι άκρως διασκεδαστικό Σχολιάζω επιγραμματικά:
α. Στο θέμα της επικελευστού εγώ, ως παλιός, προτιμώ τις επιλογές της Καθημερινής ή έστω το Κυβερνήτις.
β. Ο συλλογισμός του φίλου του Χωμενίδη θυμίζει το κλασικό «Ο τίγρης έχει τέσσερα πόδια. Ο Νέρων ήταν τίγρης. ΄Αρα ο Νέρων είχε τέσσερα πόδια.
γ. Η περίπτωση της πινακίδας είναι flagrant délit.
δ. Η iefimerida «συλλαμβάνεται», όχι για πρώτη φορά, «κλέπτουσα οπώρας».
ε. Για το «ισχύων» του in.gr ουδέν σχόλιο.
στ. Θεωρώ το λάθος του Tramp (η αλλαγή του φωνήεντος είναι εσκεμμένη) συγγνωστό ως γενόμενον «εν τη ρύμη του λόγου».
ζ. Ευτυχώς η επιχείρηση κατάλαβε τον αντίκτυπο που θα είχε το άθλιο (πέρα από το 300% του 0) κείμενο της Περιφερειακής Διευθύντριας και την έστειλε στο σπίτι της να εισπράττει μισθό 0 ευρώ.
cronopiusa said
8 Mart Dünya Kadınlar Günü İstiklal Caddesi
Γιάννης Κουβάτσος said
Άραγε η κυρία διευθύντρια του My Market να δέχτηκε χαμογελαστή την απόλυσή της; Κι αν ναι, πόσο τοις εκατό χαμογελαστή;
Όσο για τον Αλιβιζάτο, αχνοφαίνεται μια επιθετική απολογία του τύπου «κι αν είπα μια καλή κουβέντα για τον Τσίπρα, το έκανα για να πέσουν λίγο οι τόνοι, να διαχωρίσω τη θέση μου από την εκστρατεία δαιμονοποίησης του πρωθυπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ, μπας και σοβαρευτούμε πολιτικά σ’ αυτή τη χώρα».
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
9 Πάντως σε συζητήσεις που βλέπω, τον έχουν άχτι τον Αλ., λες και τους σκότωσε τον πατέρα.
Νέο Kid said
Ίσως ο καθηγητής να ήθελε να πει:
ΜΟΝΟ τα θηλαστικά έχουν πνεύμονες. … κλπ
Τότε , η λογική επαγωγή θα ήταν σωστή. Ασχέτως αν ξεκινάει με μια παραδοχή/πρόταση που δεν είναι αληθής. Καθώς υπάρχουν και μη θηλαστικά που έχουν πνεύμονες. Για νομικούς πάντως , το πιο χρήσιμο παράδειγμα προς αποφυγή (ή προς χρήση…ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα…) Θα ήταν το:
Το έδαφος είναι βρεγμένο. Άρα έβρεξε.
Δεν χρειάζεται να επιχαιρουμε με την απόλυση της περιφερειακού. Θύμα του άθλιου συστήματος είναι κι αυτή,και τώρα άνεργη πιθανότατα. Αυτοί που πραγματικά έπρεπε να απολυθούν, δεν θα απολυθούν ,γιατί είναι «αφεντικά»
gpointofview said
Καλημέρα ! Νόστιμα !!
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
Καλημέρα! Πράγματι, το τελευταίο… κορυφαίο!
Αλλά και αυτό πού το βάζετε;
>> Επειδή η εταιρεία επένδυσε χρήματα για να συνεχίζετε να εργάζεστε.
Είδατε, ρε αχάριστοι εργαζόμενοι, όλα για σας τα κάνει η εταιρεία! Μέχρι και χρήματα επενδύει για χάρη σας!!
[΄Εχουμε τρελαθεί εντελώς, θαρρώ…]
Γιάννης Κουβάτσος said
10: Αν τους σκότωνε τον πατέρα, μπορεί και να τον συγχωρούσανε, αφού τουλάχιστον θα τους καθιστούσε κληρονόμους. Αλλά, κεντροαριστερός άνθρωπος, να πει καλή κουβέντα για τον Τσίπρα; Έγκλημα καθοσιώσεως.
Πάντως, η κυνική λογική της απολυμένης κυρίας διευθύντριας είναι αυτή που κυριαρχεί όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στον δημόσιο πλέον.Π.χ. κύριε/κυρίακπαιδευτικέ, για να σε προσλάβω και να σε διορίσω στου διαόλου τη μάνα, όπου παίζει και να κοιμάσαι σε σλίπινγκ μπαγκ, με έναν μισθό πείνας, απαιτώ από σένα να έχεις όχι μόνο πτυχίο και προϋπηρεσία αλλά και μεταπτυχιακό και πιστοποίηση ECDL και προφίσιενσι και κάνα δεύτερο πτυχίο άμα σου βρίσκεται και κάνα διδακτορικούλι θα βόηθαγε. Και στο σχολείο που θα πας, μην περιμένεις τίποτα διδακτικές ανέσεις, βόλεψέ τα εκ των ενόντων και ό,τι απαραίτητα υλικά σου λείπουν, αγόρασέ τα μόνος/η σου. Άμα γουστάρεις, αλλιώς τη βόλτα σου. Η εργοδοσία της εποχής μας.
steliospetrakis said
Καλημέρα,
«Μέγα θάμα τρεις ημέρες» το λέμε (στην Κρήτη τουλάχιστον)..
sarant said
11 Mε γελάνε τα μάτια μου; Σαν τα χιόνια τα μαγιάτικα! Καλώστον!
15 Ε, υπάρχουν παραλλαγές. Και «Κάθε θάμα τρεις ημέρες, το μεγάλο τέσσερις»
gpointofview said
Αλλη μια σύμπτωση με τον Βαγγέλα…
https://www.sdna.gr/monimes-stiles/media/article/575514/diarriksi-sta-grafeia-toy-documento
Avonidas said
Δεν χρειάζεται να επιχαιρουμε με την απόλυση της περιφερειακού. Θύμα του άθλιου συστήματος είναι κι αυτή
Θυμα και θύτης. Απ’ αυτούς που στο Αμέρικα έρχονται γλυκομιλητοι στο κουβουκλιο σου και σου εξηγουν ήρεμα και πολιτισμενα οτι η εταιρεια δεν χρειάζεται πλεον τις υπηρεσιες σου, και σου εύχονται καλη τυχη στη μετεπειτα πορεια σου. Ή απλώς στελνουν ενα email και σε ενημερωνουν μεχρι ποτε να χεις καθαρισει το γραφειο σου.
Θα μου πεις, «αν σε παιρνανε δε θα πήγαινες;» Ε, ξερω γω, μπορεί και να πήγαινα. Αλλά, κατα τη σοφή συμβουλή του Επίκτητου, θα αναλογιζομουν καθε μερα την πιθανή απόλυσή μου, ωστε οταν ερθει να μην εκπλαγω και πολύ. Ο κυκλος της επαγγελματικης ζωης 😐
Αὐγουστῖνος said
Καλῶς τὸν Κίντο!!!
Γιάννης Κουβάτσος said
11. Πού ‘σαι, ρε φίλε;
Το θέμα είναι ότι η κυρία διευθύντρια δεν είχε καταλάβει ότι είναι θύμα του συστήματος, θεώρησε ότι είναι ένα με την εργοδοσία, ταυτίστηκε μαζι της και προώθησε τα συμφέροντά της και, τώρα που την σουτάρανε, μάλλον θα κατάλαβε τα αφεντικά τι σημαίνουν.
τα μυαλά said
Πόσο αστείος αυτός ο νέος ρόλος που θέλετε να φορέσετε. Μη σας θίξουν τον πρωθυπουργό. Εσείς και το σινάφι σας που καθυβρίσατε τους πάντες και κατεβάσατε το επίπεδο όσο δεν πάει παρακάτω, παριστάνετε τώρα τους θιγμένους και εκπρόσωποι της αστικής ευγένειας. Τρέλα. Όχι θα το ακούτε όσο ζείτε. Πάντα είσασταν αμόρφωτοι.
ΓΤ said
Στον αδίστακτο και ανύστακτο χώρο του επιχειρείν, όπου οι ψυχές θερίζονται ως οι στάχυες του λιβός, λένε ότι «δεν υπάρχουν απολύσεις», πρόκειται, ουσιαστικά, για «λάθος προσλήψεις». Δεν γνωρίζω βέβαια εάν ελέγχουν τώρα, για τα καλά, αυτούς που γνωμοδότησαν θετικά για να προσληφθεί αυτή η αϊνσταΐνα Περιφερειακή Διευθύντρια Πασών Εκμεταλλεύσεων. Από την άλλη, άραγε πράγματι απελύθη, ή ο Αρχιστράτηγος Αριστοτέλης Παντελιάδης θέλει να γλιτώσει από μαζικές βαριοπούλες των άλλων τεράτων μορφώσεως, του καλαϊτζίδειου «Ρουβίκωνα»; Μάλλον το πρώτο, αφού τα πικρά χάχανα από το καταγέλαστο κείμενο των MyMarket (Metro ΑΕΒΕ βεβαίως) τελειωμό δεν έχουν, και η ζημία στο καλοφτιαστιδωμένο εταιρικό προφίλ είναι μεγαλύτερη.
Τα χάχανα βέβαια συνεχίζονται όταν δούμε το βιογραφικό του Παντελιάδη (απολαύστε υπεύθυνα στο http://esvep.gr/wp-content/uploads/2017/01/%CE%91%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CF%82-CV.pdf), όπου ο άνθρωπος αυτός κρώζει για τον εαυτό του ότι «εργάστηκε ενεργά». Σαφώς δεν ήταν σφραγιδοκοπανάκιας του Δημοσίου, αλλά από μια τέτοια στάση σώματος και βλέμματος αυτο_πεο_ποίθησης, θα περίμενε κανείς ένα αυστηρό βιογραφικό και όχι γλυκερότητες, όπως ότι επέλεξε «να ανέβει στην ιεραρχία της εταιρείας σταδιακά και μεθοδικά», «σιγούλια-σιγούλια» που λένε και στα χωριά (υπονοώντας δυο γραμμάρια βυσσοδομίνης βεβαίως). Σημειώνουμε ότι τα MyMarket ακόμα δεν έχουν φτάσει να γίνουν σλόγκαν στα ευθύβολα ανελέητα πικρόστομα χείλη των γηπέδων, στη θάλλουσα γλώσσα των κερκίδων, όπως προσώρας βασιλεύει το «διαιτητής από τα Lidl». Καλημερίζω τώρα, ήρθε η ώρα για… στοιχήματα 🙂
Αὐγουστῖνος said
Καὶ τὰ «μουστάκια» τῆς ἡμέρας, ἀπὸ τὸ – ἔεεελα! – TVXS:
Κλάρα Ρόκμορ: Η βιρτουόζος του θέρεμιν
Avonidas said
απαιτώ από σένα να έχεις όχι μόνο πτυχίο και προϋπηρεσία αλλά και μεταπτυχιακό και πιστοποίηση ECDL και προφίσιενσι και κάνα δεύτερο πτυχίο άμα σου βρίσκεται και κάνα διδακτορικούλι θα βόηθαγε
Γιαννη, δε λες καλα που δεν εχεις χρεωθεί εφ’ ορου ζωης κι απο πανω για να αποκτήσεις αυτο το κωλοχαρτο που θα σου επιτρέψει να εργαστείς σε μια κακοπληρωμένη θεση;!
Οταν πρωτομαθα για αυτο το καθεστώς στις ΗΠΑ ειχα μεινει να κοιταω σα χανος. Δε μπορουσε να συλλαβει το μυαλο μου τετοια φενακη και τετοια σκλαβιά — να δενεις τον αλλο χειροποδαρα εκμεταλλευόμενος την αναγκη του να μορφωθεί και να αποκτησει τιτλους σπουδων.
Και πλεον *ειναι* αναγκη, κι οχι πολυτελεια, γιατί οι εργοδοτες ζητάνε τυπικα προσοντα που δεν εχουν καμια σχεση με τις απαιτησεις της δουλειας. Κι αυτο ειναι κατι που δεν εχει γινει συνείδηση στον μεσο Αμερικανο, που θεωρει τις σπουδές χάσιμο χρόνου για ντιλεταντες (αληθεια στην πράξη, μα άκυρο πλεον για τους τυπικους λόγους που ανεφερα) και περιμενει να βρει δουλεια οπως οι πατεραδες κι οι παππουδες του (και μετα ριχνει το φταίξιμο στον εαυτο του που δεν βρισκει)
ΣΠ said
Καλημέρα.
Αυτό με τον λογικό συλλογισμό μου θύμισε το αστείο που λέγαμε στο μάθημα της Λογικής στο γυμνάσιο:
Ο αστυνόμος είναι όργανο.
Το μπουζούκι είναι όργανο.
Άρα, ο αστυνόμος είναι μπουζούκι.
ΣΠ said
Ο Τραμπ το έχει ξανακάνει. Την Marillyn Hewson, CEO της Lockheed Martin, την είπε Marillyn Lockheed.
Αλλά κι εσύ Νικοκύρη έχεις ξαναμπερδέψει τον Βαγγέλη με τον Βασίλη. Εδώ στο τέλος αναφέρεις τον συνθέτη Βασίλη Πιτσιλαδή: https://sarantakos.wordpress.com/2017/05/01/may-5/
ΣΠ said
23
Δεν πρόκειται για «μουστάκια». Οι θηλυκοί τύποι σε -ος είναι ομαλοί.
ΓιώργοςΜ said
Καλημέρα!
24 >…οι εργοδοτες ζητάνε τυπικα προσοντα…
Τελευταία πήρε το μάτι μου ένα άρθρο, δε θυμάμαι αν ήταν στις ειδήσεις ή σε κανένα linkedin, που έλεγε πως οι εταιρείες (λογισμικού) πλέον δεν αναζητούν υψηλά τυπικά προσόντα, αλλά προτιμούν εξειδικευμένη γνώση, πχ βραχυχρόνια σεμινάρια Java για κάποιον που θα αναπτύξει τέτοιες εφαρμογές. Και πολύ σωστά κάνουν, συνήθως παίρνουν πιτσιρικάδες 20-22 χρονών που έχουν λιώσει φτιάχνοντας εφαρμογές για το κέφι τους πολλές φορές, οι οποίοι είναι στην πιο δημιουργική τους ηλικία, κοστίζουν λιγότερο, και είναι αναλώσιμοι: Αν κάποιος προκύψει διάνοια τον κρατάνε, αν όχι, στον Καιάδα.
Ο κάτοχος διδακτορικού (θα έπρεπε να) είναι ένα πολύ σπάνιο ζώο, με ακαδημαϊκές ή ερευνητικές βλέψεις μόνο. Ένας τριανταπεντάρης με δύο μεταπτυχιακά που διορίζεται σε ένα νησί με τρεις κι εξήντα αισθάνεται (δικαίως) αποτυχημένος πριν περάσει καν το κατώφλι της τάξης, με τι διάθεση να διδάξει…
Δύτης των νιπτήρων said
Νεοκίντ! Νεοκίντ!! ΝΕΟΚΙΙΙΙΝΤ!!!! πού ήσουν χαμένος;
ΣΠ said
Αντί «σκληραίνει η πεποίθηση» ο συντάκτης της είδησης θα μπορούσε να γράψει «ενισχύεται η πεποίθηση», αλλά φαίνεται ότι θέλησε να δώσει έναν λογοτεχνικό τόνο.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Χαίρε Κιντ ! Ώρα που φάνηκες, στο έμπα της άνοιξης μου ήρθε το τραγούδι, «μαύρο μου χελιδόνι από την αραπιά, άσπρο μου περιστέρι από τα μέρη μου…» Να είσαι καλά, όπου κι αν είσαι και να (μπορείς να) περνάς κι από μας! 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Georgios Bartzoudis said
Sarant said: «μοναδική γυναίκα που είναι κυβερνήτρια σκάφους του Λιμενικού στο Αιγαίο και σώζει ζωές προσφύγων στη Μυτιλήνη….. φόρεσαν στην κ. Κόντη δυο γραμματικές μπούρκες: η κυβερνήτης και η επικελευστής… Ομαλότατα μπορούμε να πούμε ότι η κυρία Κόντη είναι επικελεύστρια και υπηρετεί ως κυβερνήτρια σκάφους».
# Θερμά συγχαρητήρια στην κυβερνήτη (ή κυβερνήτρια) που σώζει ζωές προσφύγων στη Μυτιλήνη. Την καταγγέλλω όμως που αποφεύγει να σώζει και ζωές λαθρομεταναστών, που επίσης …συχνάζουν στη Μυτιλήνη! Μου έρχεται να κάνω καμιά …απεύθυνση στη Διεθνή Αμνηστία, επιφυλάσσομαι όμως μήπως τυχόν πρόκειται για …παράτυπους πρόσφυγες!
# Σε κάθε περίπτωση, δεν έχω καμία αντίρρηση να αποκαλείται η παραπάνω κυρία και κυβερνήτρια και επικελεύστρια, ιδίως όταν υπάρχει λόγος να δηλωθεί το φύλο. Δεν θα με πείραζε όμως καθόλου να αποκαλείται κυβερνήτης ή κελευστής. Όπως έχω πει και άλλη φορά, στην ελληνική γλώσσα (μη εξαιρουμένης της μακεδονικής) το γραμματικό γένος δεν ταυτίζεται απαραιτήτως με το φύλο. Ούτε όλοι οι λύκοι είναι αρσενικοί, ούτε όλες οι αλεπούδες είναι θηλυκές!
Pedis said
Δεν ιδρώνει το αυτί τού κάθε μάπα.
Μάλιστα, απαντά στο τουίτερ ότι επίτηδες έβαλε χωρις διόρθωση τη συνέντευξη του πανεπιστημιακού για να δείξει ότι εκτός από τους φοιτητές έχουμε και χαμηλών δυνατοτήτων πανεπιστημακούς.
Χωμενίδης: «είδατε τι μπάζα πανεπιστημιακούς έχουμε;»
Δεν βάζω λίκνο. Ψάξτε το μόνοι σας.
Έτσι κι αλλιώς θα το έχει ήδη γράψει. Πάει στοίχημα;
atheofobos said
Σύμφωνα με την Wiki:Επαγωγή ή επαγωγικός λογισμός, και συχνά επαγωγική λογική, είναι η λειτουργία εκείνη του ανθρώπινου λογισμού, κατά την οποία οι προτάσεις (εικασίες ή υποθέσεις) ενός επιχειρήματος υποστηρίζουν το συμπέρασμα αλλά δεν το κατοχυρώνουν.
Το παράδειγμα επαγωγικού συλλογισμού του Χωμενίδη είναι σωστό!
Π1 Όλα τα θηλαστικά έχουν πνεύμονες.
Π2 Η φάλαινα έχει πνεύμονες
Σ Η φάλαινα είναι θηλαστικό
Στην συγκεκριμένη πρόταση Π1 δεν θα μπορούσε να υπάρχει κάποιο άλλο διαφορετικό λογικό συμπέρασμα.
Ένα ΜΕΡΟΣ από το ΟΛΟΝ που είναι τα θηλαστικά, αποτελούν οι φάλαινες. Η Π1 δεν αποκλείει την ύπαρξη πνευμόνων και στις κότες ή τα πουλιά.
argyris446 said
Reblogged στις worldtraveller70.
ΣΠ said
35
Δηλαδή αυτό είναι σωστό;
Π1 Όλα τα θηλαστικά έχουν πνεύμονες.
Π2 Η κότα έχει πνεύμονες
Σ Η κότα είναι θηλαστικό
Avonidas said
Το παράδειγμα επαγωγικού συλλογισμού του Χωμενίδη είναι σωστό!
Το συμπέρασμα του επαγωγικου συλλογισμού του Χωμενιδη ειναι σωστό – κατά συμπτωση. Ο συλλογισμος ειναι καταφανώς εσφαλμένος, γιατι δεν ακολουθεί τους κανονες της επαγωγής. Ο Αριστοτέλης τα ειχε εξηγησει ολα αυτα σε βάθος.
Οι προτασεις Π1, Π2 και Σ ειναι *όλες* αληθείς, αλλα η Σ δεν προκύπτει λογικά απο τις προκείμενες. Κι αυτο μπορεις να το δεις αν αντικαταστησεις την Π2 με μια αλλη αληθή προταση, π.χ. «η κότα εχει πνευμονες». Τοτε, οι Π1, Π2 θα ήταν αληθείς, αλλα το συμπέρασμα Σ («η κότα ειναι θηλαστικό «) θα ηταν εσφαλμένο. Και κανενας εγκυρος συλλογισμος δεν μπορει να εχει αληθείς προκειμενες και ψευδες συμπερασμα.
Avonidas said
Με προλαβε ο ΣΠ, σαν να διαβασε τη σκεψη μου 😉
ΓιώργοςΜ said
35 Θα ήταν σωστή αν η Π1 έλεγε «ΜΟΝΟ τα θηλαστικά έχουν πνεύμονες»
Ο συλλογισμός θα μπορούσε να είναι ένα δείγμα των σφαλμάτων που μπορεί να φέρει η ατελής επαγωγή, (ο λάθος τρόπος χρήσης της οποίας είναι η πηγή πολλών προκαταλήψεων ή προλήψεων): «Όταν πήγα στην Ελλάδα είδα ένα σωρό κόσμο να κάθεται στα καφενεία και να πίνει ούζα μεσημεριάτικα»>»Οι Έλληνες είναι τεμπέληδες».
Το σωστό συμπέρασμα στην πρόταση που συζητάμε θα ήταν «η φάλαινα έχει σημαντική πιθανότητα να είναι θηλαστικό».
Το προφανές σφάλμα του συλλογισμού οφείλεται στη χρήση των πνευμόνων αντί των μαστών, που θα έκαναν το συλλογισμό σωστό, με την προσθήκη πάλι της αποκλειστικής παρουσίας των μαστών στα θηλαστικά:»Μόνο τα θηλαστικά έχουν μαστούς»+»Η φάλαινα έχει μαστούς»=»Η φάλαινα είναι θηλαστικό».
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
27 Δεν συμφωνώ. Οι τύποι σε -όζος που είναι ξένοι έχουν θηλυκό σε -όζα.
37 Κι εμένα με πρόλαβε ο ΣΠ. Προφανώς δεν είναι σωστός ο συλλογισμός. Θα μπορούσες να πεις, το γράφει και το άρθρο άλλωστε, «Η φάλαινα είναι πιθανώς θηλαστικό».
Αρλουμποκυνηγός said
Απόλαυσα κι εγώ τα σημερινά καταπληκτικά μεζεδάκια του κ. Σαραντάκου. Η μοναδική αντίρρηση που έχω, είναι ότι θάπρεπε να αναφερθεί η καθοριστική συμβολή του Ρουβίκωνα στην απόλυση της κ. Διευθύντριας του myMarket. Αυτό πιστεύει η κοινή γνώμη στο twitter και απορώ γιατί δεν αναφέρεται στο παρόν άρθρο
Να μας πει ο σχολιαστής gpointofview αν η σημερινή επίθεση στα γραφεία του documento έγινε από ανθρώπους του Μαρινάκη, επειδή ο Βαξεβάνης είναι παοκτζής
Γιάννης Ιατρού said
για τα προσόντα που ζητούν οι εργοδότες …. (24, 28 κλπ.)

Avonidas said
Να προσθεσω κατι ακομα για τους συλλογισμους, γιατι το θεμα της προτασιακης λογικης μου ειναι τρομερα ενδιαφερον, και γιατι θελω να τσιγκλησω τον Kid να μαθηματικολογησει τωρα που εσκασε μυτη 😛
Το ολο νοημα της προτασιακης λογικής ειναι οτι τα συμπεράσματα πρεπει να ειναι αναπόδραστα – να προκυπτουν εντελως μηχανικα απο τη δομη των προτασεων. Με αλλα λογια, πρέπει να μπορούμε να προγραμματισουμε μια μηχανή να βγαζει την Σ απο τις Π1, Π2 χωρις να γνωριζει το παραμικρο για φάλαινες, κοτες, θηλαστικα και πνευμονες. Το μονο που απαιτειται ειναι η μηχανη να μπορει να αναγνωρισει τις λεξεις «ολα» και «ειναι», και να μπορει απλως να επαναλαβει μηχανικα καθε αλλο ορο στις προτασεις.
Μαλιστα, δε χρειάζεται καν ενας γενικος υπολογιστής γι αυτη τη δουλεια. Ειμαι σίγουρος οτι με λιγη μαστορια θα μπορουσε κανεις να συνδέσει με σπαγκακια 3 γραφομηχανες ετσι ώστε, οταν γραψεις την Π1 στην πρωτη και την Π2 στη δεύτερη, να σου τυπωσει την Σ η τρίτη. 😀
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα, θα λείψω για μερικές ώρες!
Pedis said
ίσως ενδιαφέρει κάποιους:
New Means of Workplace Surveillance
https://monthlyreview.org/2019/02/01/new-means-of-workplace-surveillance/
LandS said
5 Μήπως προϋπέθεσες την απάντηση. Στα 100 παίρνουμε 300 είναι ίδιο με το 100Χ300/300 χωρίς να μπλέξουμε διακοσάρια και εξακοσάρια.
LandS said
7 Όμως μια χαρά γράψατε της Περιφερειακής Διευθύντριας (γενική του η διευθύντρια) αντί της Περιφεριακής Διευθυντού (γενική του η διευθυντής) ή της Περιφερειακής Διευθυντίδος (γενική του η διευθυντίς)
ΣΠ said
44
Ουσιαστικά είναι η μεταβατική ιδιότητα στην θεωρία συνόλων:
A⊂B
Β⊂Γ
άρα Α⊂Γ.
Ο λάθος συλλογισμός του ανώνυμου καθηγητή ήταν:
Α⊂Β
Γ⊂Β
άρα Α⊂Γ.
Γιάννης Κουβάτσος said
Όλη αυτή η συνομοταξία των ευκαιριακών σχολιαστών με συγκεκριμένη στόχευση, μου θυμίζουν τι γινόταν στο χώρο σχολίων ιστότοπων με μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως του Βήματος, στις προεκλογικές περιόδους του 2012. Όταν π.χ. εμφανιζόταν κάνα σχόλιο που επέκρινε ή σατίριζε έστω και ελαφρώς τον Τζήμερο, ακολουθούσε ομοβροντία σχολίων που έβαζε στη θέση του τον τολμητία σχολιαστή. Έμενες με την εντύπωση ότι ο Θάνος πήγαινε καρφί για πρώτο κόμμα.
Έτσι και σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο: μόλις εμφανιστεί κάποιο σχόλιο που, άμεσα ή έμμεσα, είναι υπέρ του Τσίπρα, πιάνουν δουλειά. 😊
ΓΤ said
Ήθελα να ‘ξερα ποιοι επαγωγικοί συλλογισμοί ρέουν στο κεφάλι του Χωμενίδη όταν τον βλέπω να ψωνίζει από τα ΑΒ της οδού Κερκύρας στην Κυψέλη. Χρόνια τώρα κοιτάζει τα ράφια σαν απροσανατόλιστος… Αποστάγματα Λογικής και Άλεφ Μηδέν…
LandS said
44 Δεν καταλαβαίνω γιατί λες «πρέπει να μπορούμε» αυτό με το οποίο γράφεις τα σχόλιά σου είναι μια τέτοια μηχανή.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
>>Μεζεδάκια με πνεύμονες
Μεζεδάκια από πνεύμονες, τα πλεμόνια από τη συκωταργιά ,προτιμώ ‘ γω ,όταν λάχει, καθότι βαίνουμε προς πλήρη αποκρεατοποίηση 🙂 .
LandS said
49 Και επειδή έχουμε προγόνους, όχι αστεία!
Consider the symbols:
[(p q) (q r)] (p r).
This rule was well known to the Stoics, but they expressed it this way:
«If, if the first then the second and if the second then the third, then, if the first then the third.»
(Από το https://philosophy.lander.edu/logic/symbolic.html «Introduction to Symbolic Logic» )
LandS said
Όπου κενο το ⊂ στο τύπο.
atheofobos said
37,38,39
Εάν έλεγε κότα θα ήταν βέβαια λάθος.
Έλα όμως που το Π1 και το Π2 είναι σωστές προτάσεις και λογικές όποτε αναπόφευκτα το Σ είναι και αυτό λογικό και σωστό.
Μιλάμε στο συγκεκριμένο Π1 με το Π2 μπορεί να υπάρξει άλλη λογική απάντηση; ΟΧΙ!
40
Η ατελής επαγωγή που γράφεις είναι αντίστοιχη με την γιαγιά και τα καρούλια ή τον χωροφύλαξ και το μπουζούκι.
41
Προφανώς δεν είναι σωστός ο συλλογισμός.
Δεν πρόκειται για συλλογισμό αλλά για αποφαντική πρόταση που είναι σωστή για το συγκεκριμένο θέμα που αναφέρεται.
49
Θα ήμουν ευτυχής να έχω τις γνώσεις να καταλάβω την μεταβατική ιδιότητα στην θεωρία συνόλων!
LandS said
Καλως όρισες Κίντο (γιατί ξανκρύφτηκες; )
Αν είχες εμφανιστεί πριν δυα βδομάδες θα είχαμε σφάξει τον μόσχο τον σιτευτό, αλλά επέστρεψες τη παραμονή της Τυροφάγου.
Δύτης των νιπτήρων said
56 Πω-πω πείσμα! Μα και στο #37 το Π2 είναι «σωστή πρόταση και λογική», έχουν πράγματι πνευμόνια οι κότες. Τρώγονται κιόλας.
Γιάννης Ιατρού said
53: … αποκρεατοποίηση..

ναι, ναι, κι εδώ, δοκιμές κάνουνε, αν βράζει καλά … 🙂
ΣΠ said
56
Μα και με την κότα στο 37 οι δύο πρώτες προτάσεις είναι σωστές. Όμως το συμπέρασμα που βγαίνει με τον ίδιο μηχανισμό, δηλαδή η τρίτη πρόταση είναι λάθος. Το πρώτο σχήμα στο 49 (η μεταβατική ιδιότητα) λέει: «Αν το Α είναι μέρος του Β και το Β είναι μέρος του Γ, τότε το Α είναι μέρος του Γ. Όμως, ο ανώνυμος καθηγητής χρησιμοποίσε το δεύτερο σχήμα, που είναι λάθος, δηλαδή «αν το Α (θηλαστικά) είναι μέρος του Β (αυτά που έχουν πνεύμονες) και το Γ (φάλαινες) είναι μέρος του Β (αυτά που έχουν πνεύμονες), τότε το Γ (φάλαινες) είναι μέρος του Α (θηλαστικά)». Το συμπέρασμα τυχαίνει να είναι σωστό αλλά δεν προκύπτει από τον συλλογισμό.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Κατόπιν αυτού. εγώ ό,τι κι αν πει τον πιστεύω τον
Χωμ.
ΓιώργοςΜ said
Ημείς οι παλαιότεροι υλοποιούσαμε με πύλες NAND τους συνδιασμούς τέτοιων δυαδικών λογικών κυκλωμάτων μετά από μελέτη και επίλυση πινάκων Καρνώ… Τότε, παλιά….
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
59. 🙂 Γιάννημ, μ΄έχει σπάσει τα νεύρα η ταραμοσαλάτα. Το πρώτο μέρος έγινε μια ωραία εύγευστη αλοιφή, την πήραν η νεαροπαρέα κι εξέδραμαν. Για μας πίσω, η υπόλοιπη δε λέει να στρώσει. Σαν του μυλωνά την πίτα. Βάλε λάδι,βάλε λεμόνι, πρόσθεσε φρυγανιά (το ψωμί τέλεψε) μα να ομογενοποιηθεί δε λέει.
Γιάννης Ιατρού said
61: ΕΦΗ,
μην τα πιστεύεις κι όλα, όσα σου λένε, υπάρχουν παγίδες! 🙂 🙂
Έκανε τον κουφό για 62 χρόνια λόγω… γκρίνιας της γυναίκας του
Γιάννης Ιατρού said
63: Άστη λίγο, να τραβήξει η φρυγανιά !!!
Babis said
«Ως γνωστόν, το να κάνεις χοντρά λάθη σε ένα κείμενο στο οποίο στηλιτεύεις την ελλιπή κατάρτιση άλλων ονομάζεται «Νόμος του Μέφρι», που είναι λογοπαικτική παραλλαγή του Νόμου του Μέρφι.»
Όταν κάνεις τέτοια λάθη σε γραπτό λόγο που έχεις τον χρόνο να σκεφτείς αυτά που γράφεις και αυτά τα λάθη δεν είναι σε κάποια λεπτομέρεια αλλά είναι το κέντρο το κειμένου σου, τότε δεν είναι νόμος του Μέρφη αλλά απλή άγνοια και μάλιστα το είδος της άγνοιας που καταγγέλει.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Babis said
56
«Μιλάμε στο συγκεκριμένο Π1 με το Π2 μπορεί να υπάρξει άλλη λογική απάντηση; ΟΧΙ!»
Υπάρχει απάντηση και μάλιστα είναι η μόνη λογική. Δεν αποκλείεται
Στην λογική η ορθότητα του συμπέρασματος δεν προκύπτει από τις γενικές γνώσεις μας αλλά μόνο από τις προυποθέσεις που μας δίνονται.
Παράδειγμα λογικής ακολουθίας:
Όλα τα γκλοπ έχουν γκλουπ
Τα γκλαπ έχουν γκλουπ
Συμπέρασμα 1: Τα γκλαπ είναι γκλοπ (Λάθος)
Συμπέρασμα 2: Τα γκλαπ δεν αποκλείεται να είναι γκλοπ (Σωστό)
Άλλο παράδειγμα:
Όλα τα γκλοπ έχουν γκλουπ
Τα γκλαπ είναι γκλοπ
Συμπέρασμα: Τα γκλαπ έχουν γκλουπ
Τελευταίο παράδειγμα:
Μόνο τα γκλοπ έχουν γκλουπ
Τα γκλαπ έχουν γκλουπ
Συμπέρασμα 1: Τα γκλαπ είναι γκλοπ
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Ό,τι να ΄ναι
Avonidas said
Έλα όμως που το Π1 και το Π2 είναι σωστές προτάσεις και λογικές όποτε αναπόφευκτα το Σ είναι και αυτό λογικό και σωστό.
Μιλάμε στο συγκεκριμένο Π1 με το Π2 μπορεί να υπάρξει άλλη λογική απάντηση; ΟΧΙ!
Οφουυυ! 😓
Το Σ ΔΕΝ ειναι αναπόφευκτα σωστό. Ειναι απλώς σωστό.
Το Σ ΔΕΝ προκύπτει από τις Π1 και Π2. Οι Π1, Π2 και Σ ειναι απλως 3 προτασεις που μιλανε για παρομοια θεματα και συμβαινει ναναι κι οι 3 σωστες. ΔΕΝ αποτελουν συλλογισμό, πώς να το κάνουμε δηλαδή! 2 ροδες κι ενα τιμόνι χύμα δεν αποτελουν ποδήλατο.
Και τελος δεν εγινε καμια ερωτηση για να της δοθεί απάντηση. Αν ο καθηγητης ρωταγε, «ειναι η φαλαινα θηλαστικο;» και του ελεγαν ναι, θα είχες δικιο. Αλλα ο καθηγητης τους ρώτησε , στην ουσια, τι προκυπτει απο το οτι ολα τα θηλαστικά εχουν πνευμονες και η φαλαινα εχει πνεύμονες. Ε, ΔΕΝ προκυπτει οτι η φαλαινα ειναι θηλαστικό απο αυτα και μονο! Το ιδιο καλα θα «προεκυπτε» κι οτι τα μηλα ειναι κοκκινα.
Η διαφορα, τελος παντων, ειναι αναμεσα στο να ΞΕΡΕΙΣ κατι και στο να το ΣΥΜΠΕΡΑΙΝΕΙΣ. Κι αν αναρωτιεσαι γιατι σκαμε, αφου ολες οι προτασεις ειναι ολοσωστες, ειναι σαν να λες τι σημασια εχει που εγινε κακοδικία, αφου ο κατηγορούμενος ειναι σίγουρα ενοχος. Ε, αν ξέρεις πως ειναι ενοχος δε χρειαζοταν η δικη.
Avonidas said
Θα ήμουν ευτυχής να έχω τις γνώσεις να καταλάβω την μεταβατική ιδιότητα στην θεωρία συνόλων!
Παρε μια μεγαλη τσαντα, ενα μικρο τσαντακι κι ενα νόμισμα του ευρω (ή των 10 λεπτών, αν εχεις αφραγκιες)
Ανοιξε το μικρο τσαντακι.
Βαλε μεσα το νόμισμα.
Κλεισε το μικρο τσαντακι.
Ανοιξε τη μεγάλη τσαντα.
Βαλε μεσα το μικρο τσαντακι.
Κλεισε τη μεγάλη τσαντα.
Τωρα, το νόμισμα ειναι μεσα στο μικρο τσαντακι.
Τωρα επίσης, το μικρο τσαντακι ειναι μεσα στη μεγάλη τσαντα.
Ειναι το νομισμα μεσα στη μεγάλη τσαντα;
Αν η απαντηση σου ειναι «ναι», και καταλαβαίνεις γιατί είναι σωστη, συγχαρητήρια! Εχεις καταλάβει τη μεταβατικη ιδιοτητα των συνόλων. 😊
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
>>Η γυναίκα κυβερνήτης σκάφους
κυβερνήτρια αλλά και το ποιητικότερο κυβερνήτρα »
Κατόπι θρόνον αψηλό
σου στήνω, την καρδιά μου,
και κυβερνήτρα σε καλώ
στα διανοήματά μου.
Γ.Βιζυηνός Η Προίκα 1880
http://users.uoa.gr/~nektar/arts/tributes/gewrgios_bizyhnos/bizyhnos-ergografia.htm
Κυβερνήτης ο, θηλ. κυβερνήτρα (AM κυβερνήτης, θηλ. κυβερνῆτις, -ιδος,
http://greek_greek.enacademic.com/85274/%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%B5%CF%81%CE%BD%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%82
odinmac said
0: «Επαγωγικός είναι ο συλλογισμός που πηγαίνει από το μερικό στο γενικό.»
Έχω την εντύπωση ότι ο επαγωγικός συλλογισμός μπορεί να πηγαίνει και από το γενικό στο μερικό αλλά και από το γενικό στο γενικό όπως και από το μερικό στο μερικό.
Θυμάμαι λάθος; τι λένε οι επαΐοντες; 🙂
Avonidas said
Extra credit στην ασκηση με την τσαντα και το τσαντακι:
ας πουμε οτι ανοιγεις τη μεγάλη τσαντα, ριχνεις μεσα το νομισμα, κλεινεις τη μεγάλη τσαντα
ανοιγεις παλι τη μεγαλη τσαντα, ριχνεις μεσα το τσαντακι, κλείνεις τη μεγαλη τσάντα.
Τωρα
(α) το νομισμα ειναι μεσα στη μεγάλη τσαντα
(β) το τσαντακι ειναι μέσα στη μεγάλη τσαντα
Ειναι το νομισμα μεσα στο τσαντακι; 😉
Μιχάλης Νικολάου said
… φέτος στο ιστολόγιο δεν αποκρέψαμε …
Κι εδώ είχε ψοφόκρυο την Τσικνοπέμπτη, οπότε έγινε Τσικνοκυριακή
Μαρία said
71
Συμπληρώνω.
Στο γεγονός οτι μπορούμε να έχουμε 2 αληθείς προκείμενες αλλά ψευδές συμπέρασμα βασίζονται οι παραλογισμοί ή σοφίσματα.
Μια παραλλαγή π.χ. του χωμενίδειου συλλογισμού.
Όλα τα θηλαστικά έχουν πνεύμονες (αληθές)
Όλα τα πτηνά έχουν πνεύμονες (αληθές)
Άρα τα πτηνά είναι θηλαστικά (ψευδές)
Πού βρίσκεται το λογικό σφάλμα; Ο μέσος όρος «κατοχή πνευμόνων» δεν λαμβάνεται σε όλο του το πλάτος. Τα θηλαστικά καταλαμβάνουν ένα μέρος μόνο απο το πλάτος των ζώων που έχουν πνεύμονες και τα πτηνά άλλο μέρος κι έτσι είναι αδύνατο να συμπέσουν.
Αυτά εμείς τα λυκόπουλα τα κάναμε στην έκτη γυμνασίου. Το μάθημα ήταν μονόωρο αλλά είχαμε ωραίο καθηγητή 🙂
Ο Αθεόφοβος μάλλον δεν πρόσεχε στο μάθημα.
Μιχάλης Νικολάου said
… τα χελιδόνια κάνουν περίπου 118.000 χιλιόμετρα για να έρθουν στην Ελλάδα. …
I find that hard to swallow.
voulagx said
Η μεθοδος της μαθηματικης επαγωγης ειναι παραγωγικος συλλογισμος; Τι λενε οι επαϊοντες;
ΣΠ said
74
Όπως το γράφει ο Νικοκύρης:
Επαγωγικός συλλογισμός: από το μερικό στο γενικό.
Παραγωγικός συλλογισμός: από το γενικό στο μερικό.
ΣΠ said
78 🙂
Θυμήθηκα έναν παρόμοιο διάλογο από την σειρά Get Smart:
Smart: I will be free in one minute.
Bad guy: I don’t think so.
Smart: Would you believe two minutes?
Bad guy: No.
Smart: How about a week from Tuesday?
Πέπε said
Καλημέρα, λίγο αργά.
Κατά τη γνώμη μου κάθε σχηματισμός του τύπου «συριζαϊκός, αντισυριζαϊσμός» κλπ. με -αϊ- είναι ομαλός και προκύπτει αυθόρμητα έως και αυτόματα, λόγω του «συριζαίος» (πρβλ. Αθηναίος – αθηναϊκός). Εξίσου ομαλά και αυθόρμητα θα προέκυπταν και οι τύποι με -αιι- (ή έστω -εϊ-), π.χ. συριζαίικος (συριζέικος), που κι αυτό λέγεται.
Αν αντί του «συριζαίος» είχε προλάβει να καπαρώσει τη θέση κάποιο άλλο αντίστοιχο, π.χ. *συριζιστής, θα ήταν αλλιώς. Εφόσον όμως υπάρχει το «συριζαίος», ας μη σκεφτόμαστε την παραγωγή απευθείας από το αρχικό ΣΥΡΙΖΑ (αν υπήρχε ΣΥΡΙΖΑ πριν από 40 χρόνια, θα λέγαμε «αντισυριζισμός», όχι «αντισυριζαϊσμός»).
atheofobos said
60
Στο παράδειγμα Χωμενίδη το Π1 και το Π2 είναι σωστά και λογικά και παράγουν ένα Σ εξ ίσου σωστό και λογικό.
Στο 37 είναι μεν σωστά το Π1 και Π2, αλλά παράγουν ένα Σ τελείως ανορθολογικό.
Είναι ακριβώς το ίδιο με σωστά το Π1 και το Π2:
Π1-Ο χωροφύλαξ είναι όργανο
Π2-Το μπουζούκι είναι όργανο
Σ-Άρα ο χωροφύλαξ είναι μπουζούκι.
69
Υπάρχει απάντηση και μάλιστα είναι η μόνη λογική. Δεν αποκλείεται.
Δηλαδή δεν αποκλείεται η φάλαινα να είναι θηλαστικό ;;;!!!!
Στην λογική η ορθότητα του συμπεράσματος δεν προκύπτει από τις γενικές γνώσεις μας αλλά μόνο από τις προϋποθέσεις που μας δίνονται.
Συμφωνώ απόλυτα, μόνο που εδώ και οι προϋποθέσεις και το συμπέρασμα είναι σωστά.
71,72
Το Σ ΔΕΝ είναι αναπόφευκτα σωστό. Είναι απλώς σωστό.
Έστω λοιπόν ότι είναι απλώς σωστό.
Το Σ του Νικοκύρη – ο Χ.Χωμενίδης είναι συριζαίος είναι και αυτό σωστό;
Αναπόφευκτα καταλήγει σε αυτό μιας και αντί στο ΠΙ να γράφει
Π1 Όλοι οι άνθρωποι και οι συριζαίοι έχουν πνεύμονες
Π2 Ο Χ. Χωμενίδης έχει πνεύμονες
οπότε το Σ θα ήταν σωστό ,αν και χαλάει το ευφυολόγημα, ως :
Σ Ο Χ Χωμενίδης είναι άνθρωπος και μπορεί να είναι και συριζαίος.
Τέλος η επεξήγηση με το τσαντάκι μου θύμισε το σχετικό σκετς του Ψαθά.
Κάπου εδώ νομίζω ότι πρέπει να σταματήσουμε πριν να φτάσουμε να καταλήξουμε στον Νόμο του Γκόντγουιν!
Σ said
Εμένα από το κείμενο της άτυχης διευθύντριας πιό πολύ με ενόχλησε εκείνο το «ανυπομονώ» προς το τέλος, που βλέπω ότι δεν το σχολιάσατε. Εκτός που μου φαίνεται αγγλισμός «looking forward», είναι επίσης τρόπος έκφρασης διάφορων αντιπαθών αξιωματούχων που ασχολήθηκαν με τη χρεοκοπία μας στα χρόνια των μνημονίων. Αυτοί που ανυπομονούν να κάνουν την «καλή» δουλειά, τις «μεταρρυθμίσεις»
Jane said
Αυτό το σιχαμένο σκουπίδι γιατί δεν το κλείνουν; Και μην ακούσω ανοησίες περί ελευθερίας του τύπου. Αυτό δεν είναι ελευθερία ούτε τύπος.
odinmac said
80
Από το μερικό στο γενικό αν δεν κάνω λάθος ονομάζεται «επαγωγική γενίκευση» και ισχύει, βέβαια.
Η διατύπωση συλλογισμού όμως μέσω αναλογιών δεν είναι επίσης είδος επαγωγής;
πχ η παράθεση δεδικασμένου στο δικαστήριο για την υποστήριξη μιας υπόθεσης δεν χρησιμοποιεί την αναλογία; (ανάλογη υπόθεση), οπότε έχουμε μια περίπτωση από το μερικό στο μερικό;
Ο συλλογισμός: «κανένας δρομέας στην ιστορία δεν έκανε τα 100 μέτρα σε λιγότερο από 8 sec άρα ο φίλος μου μου λέει ψέματα ότι αυτός τα κατάφερε στο σχολείο» δεν είναι επαγωγικός συλλογισμός από το γενικό στο μερικό; (άσχετα εάν ο φίλος λέει αλήθεια οπότε το συμπέρασμα δεν στέκει).
Avonidas said
Αθεοφοβε, εγω εγκαταλείπω 😑
Το μονο που εχω να παρατηρησω ακομα ειναι οτι αν δε μπορούμε να βγάλουμε ακρη μ’ αυτη την απλη και τελειως κλασικη πλανη (textbook case που λεγανε κι οι ΑΗΠ) δεν απορω που οι υπόλοιπες συζητησεις μας στο ιστολογιο καταληγουν οπως καταληγουν, δηλαδη ουγκαγκα μπουμ μπουμ γκι.
(Για τις συζητησεις μεσα στη Βουλή δεν το συζητώ, εχουμε χασει απο χερι)
Avonidas said
Τέλος η επεξήγηση με το τσαντάκι μου θύμισε το σχετικό σκετς του Ψαθά.
Πουλιά στον αερα πιάνεις 🙄
Mπούφος said
22 Προς τον Γουτου(γουπατού;) το «σφραγιδοκοπανάκιας» πώς σας κατέβηκε καλέ, άμ το άλλο με αυτούς που έχουν «αυτο-πεο-πεποίθηση…» καλέ, δεν παίζεστε σας λέω δεν παίζεστε…και τι πρόβλημα πάλι έχουνε μερικοί με το τι πουλιά πιάνει κάθε τόσο ο Αλέξης; Κάτω τα κουλά τους από το τζόβενο της καρδιά μου…να μη δείτε άνθρωπο απλό να πάει μπροστά..σας τρώει το μαύρο κομπλεξ, ανυπόφορη η κατάσταση…και τι θα πει αυτό του οι στάχυες του «λιβός»…ποιος είναι αυτός ο λιβός μπορείτε να δώσει μια εξήγηση; σας μερσώ…
85 Αυτή η απορία βασανίζει και το δικό μου μυαλό jane…Μάλλον θα εξυπηρετεί κάποιες ανάγκες γι αυτό δεν τον κλείνουν..Θα τον έχουν ίσως ΕΠΙΤΗΔΕΣ να γαβγίζει!
88 Αvonidas έχω δεί άνθρωπο στην κυριολεξία να πιάνει πουλιά στον αέρα. Σούπερ το θέαμα σου λέω! 😉
Μπούφος said
«αυτο_πεο_ποίθηση»: να διαδοθεί στις πέντε ρούγες, με αρθροφωνία παρακαλώ!
odinmac said
80
Μόλις μπήκα στο πρώτο λινκ που δώσατε και αναφέρει και τις περιπτώσεις που έγραψα, στα «types» στο τέλος.
Avonidas said
…και τι θα πει αυτό του οι στάχυες του «λιβός»…ποιος είναι αυτός ο λιβός μπορείτε να δώσει μια εξήγηση; σας μερσώ…
Στάχυες του λιβός = στάχυα της Λιβύης
(Όπου Λιβύη βεβαια εννοείται ολη η Β. Αφρική. Ειναι γεωγραφικός προσδιορισμός 😏 )
Αγγελος said
Αθεόφοβε, πραγματικά δεν καταλαβαίνω πώς είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνεις τι λέμε.
Από τις κρίσεις (έτσι λέγονται οι ισχυρισμοί στη λογική) «Όλα τα θηλαστικά έχουν πνεύμονες» και «Η φάλαινα έχει πνεύμονες» ΔΕΝ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΛΟΓΙΚΑ («Άρα») η (σωστή, φυσικά) κρίση «Η φάλαινα είναι θηλαστικό.» Αν αυτή η λογική συνεπαγωγή ήταν σωστή, θα ίσχυε και αν αντικαθιστούσαμε τη λέξη «φάλαινα» με τη λέξη «κότα» — οπότε αφού και οι δύο προκείμενες είναι αληθινές (η κότα όντως έχει πνεύμονες!), θα ήταν αληθινό και το δήθεν συμπέρασμα. Αφού δεν είναι, θα πει ότι ο συλλογισμός δεν είναι εγκυρος, και συνεπώς είναι αστείο να παραπονιέται ο ανώνυμος πανεπιστημιακός ότι δεν μπορούν να τον παρακολουθήσουν οι σπουδαστές του. Αν όντως το είπε, ή είναι βλαξ, ή (το πιθανότερο) έκανε χιούμορ και ο Χωμενίδης δεν τον κατάλαβε.
ΣΠ said
86
Τα παραδείγματα που παραθέτεις εμπεριέχουν επαγωγικό συλλογισμό. Συγκεκριμένα:
1. Σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση. Άρα αναμένουμε ότι σε όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις θα υπάρχει η ίδια δικαστική απόφαση (επαγωγή, από το μερικό στο ειδικό). Επομένως και στην δική μας.
2. Κανένας δρομέας μέχρι τώρα δεν έκανε τα 100 μέτρα σε λιγότερο από 8 sec. Άρα κανένας ποτέ δεν θα μπορέσει να το πετύχει (επαγωγή, από το μερικό στο ειδικό). Επομένως ο φίλος λέει ψέματα.
Γιάννης Κουβάτσος said
Εκδοχή της υπόθεσης Κουκκίδη, που δεν τη γνώριζα και δεν ξέρω αν έχει συζητηθεί στο ιστολόγιο: Στο βιβλίο «Όσα δεν γνωρίζατε για την περίοδο από τους Βαλκανικούς πολέμους έως την Εθνική Αντίσταση» των εκδόσεων Πατάκη, στο πλαίσιο σειράς που μιμείται την ανθολογία του Βλαχογιάννη, ο στρατιώτης που έπεσε από την Ακρόπολη δεν λεγόταν Κωνσταντίνος Κουκκίδης αλλά Γιάννης Γαλανός (βιβλιογραφική παραπομπή «Το έπος του 1940 και ο στρατηγός Κατσιμήτρος» του Δ. Λιμνιάτη, σελ. 23.
https://books.google.gr/books?id=KnuGDwAAQBAJ&pg=PT96&lpg=PT96&dq=%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82+%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%82+%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%AF%CE%B1+%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7&source=bl&ots=tm_XZpraQH&sig=ACfU3U3qQqRPrEOffKhEmdIxkfsC_nPYzg&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwjAl9_s-fTgAhXwxqYKHTcZATkQ6AEwCnoECAkQAQ
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
51 Τελικά ο ομφαλός της γης είναι (ακόμα) η Κυψέλη!
61 Ναι, είναι γνωστή πετυχημένη πρόβλεψη αυτή 🙂
68 Ας βγει μια φορά η ευχή του
73 Α μπράβο!
77 Κι εγώ το πρόλαβα αυτο το μαθημα.
78 🙂
82 Πριν καθιερωθεί το «συριζαίος» παίζανε τέτοιοι όροι (συριζίτης, συριζισμός κτλ.) οπότε μπορεί να έχεις δίκιο. Τον Νοεμβρ του 2012 δεν είχε καθιερωθεί εντελώς (το «συριζαίος).
95 Ωχ, κι άλλη εκδοχή;
Γιάννης Κουβάτσος said
96: Ραγδαία ευζωνόπτωση εκείνη την ημέρα. 😇
odinmac said
94
Ώπα αγαπητέ γιατί με μπέρδεψες
Μερικό και ειδικό είναι το ίδιο οπότε στο 1 σου συμφωνούμε ότι ο επαγωγικός συλλογισμός μπορεί να πηγαίνει και από το μερικό στο μερικό (ή από το ειδικό στο ειδικό. Εσύ βέβαια γράφεις για «κάποιες» περιπτώσεις, οπότε έχουμε την περίπτωση από το γενικό στο ειδικό, ενώ εγώ λέω ότι αρκεί και «μία» περίπτωση οπότε εδώ έχουμε από το ειδικό στο ειδικό).
Στο 2 σου με μπέρδεψες τελείως, ο φίλος δεν λέει απαραίτητα ψέματα, αλλά η ουσία είναι εάν η πρόταση ειναι επαγωγική από το γενικό στο ειδικό και όχι εάν είναι αληθής.
Νέο Kid said
79. Voulagx. Ναι. Είναι.
Mathematical induction is an example of deductive reasoning.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mathematical_induction
Γιάννης Ιατρού said
95: …και δεν ξέρω αν έχει συζητηθεί στο ιστολόγιο..
Σαν πολλά δεν ξες!
(ενδεικτικά μόνο)
https://sarantakos.wordpress.com/2011/04/29/koukidis/
https://sarantakos.wordpress.com/2015/10/27/koukidis-2/
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Κατ κι επαναφορά στο αποκριάτικο τριήμερο που τ΄αποξεχάσαμε 🙂 .
Έπεσα πάνω στο παρακάτω αφήγημα ,από επαρχιακή τρίμηνη εφημερίδα. Επίκαιρο και νοσταλγικό,αλλά το κυριότερο, έχει αρκετές ενδιαφέρουσες λέξεις κι αποστροφές της ντοπιολαλιάς από την Αγία Ευθυμία Φωκίδος, απ΄όπου καταγόταν ο Γιάννης Σκαρίμπας.
Επειδή είναι μακρινάρι θα το βάλω σε δόσεις, να μην γκώσετε κιόλας 🙂 . Δεν εγνώριζα ούτε την εφημερίδα ούτε τη συγγραφέα του κειμένου.Τυχαία,από μια λέξη, το συνάντησα.
ΑΠΟΚΡΑΔΕΣ
Α
Από όταν μπήκε ο Φλεβάρης ο χειμώνας
άστραψε και βρόντηξε. Το χιόνι είχε κατεβεί
μέχρι τα ριζοέλατα και ο βοριάς έκανε παρέλαση σέρνοντας μαζί του μολυβιά σύννεφα,χοντρές
χιονόψυχες και τσουχτερό κρύο.
– άει, χάει! αναστέναξε ένα πρωινό η μάνα,
μας έφαε το τσουρ-τσουρ, δε λέει να
– σώπα νοικοκυρά, κτσοφλέβαρος είναι, δεν
είπαμε:
Παπαντούλα χιονισμένη – Πασχαλιούλα ανθισμένη , την παρηγόρησε ο πατέρας.
Μερικές μέρες αργότερα μια υποψία άνοιξης
βρήκε μια χαραμάδα στην πανoπλία του βαρυχείμωνου και τρύπωσε, έτσι για να δώσει
μια υπόσχεση ερχομού.
Ένα πρωινό ο πατέρας πήρε την ψαλίδα και
έφυγε για να κλαδέψει το αμπέλι στου «Βασίλη το λάκκο» και σαν γύρισε μου βάσταγε ένα
ματσάκι μπουμπουκιασμένες ανεμώνες.
Τις έβαλα σε ένα ποτήρι με νερό πάνω στο
παράθυρο και εκείνες άνοιξαν τα πέταλά τους
και έκαναν ολόκληρο το σπίτι να αλλάξει όψη.
Ήταν σαν μέσα στη σκοτεινιά να ανέτειλαν χιλιάδες φωτεινοί ήλιοι και σκόρπισαν ροδί της
χαραυγής και μαβί του δειλινού στο μουντό,
καπνισμένο δωμάτιο.
Μέρες τώρα η μάνα είχε δώσει νότες
– τήρα να μην αηκούστει του μανάβ απ του
Μουριά με τα ξνα, θέλω να πάρω λιγάκ λεράτζ να δέσω κάνα κομμάτ γλυκό.
– Τι του θες; η γυάλα είναι βίτσα με του σταφύλι, πήγε να την αποτρέψει ο πατέρας
– ηρχόνται αποκρές, θα πλακώσνε οι μασκαράδες.
Κι ύστερα ο κοσοφλέβαρος μίλησε πάλι και οι βροχές έγιναν καθημερινή ρουτίνα.
Γιάννης Κουβάτσος said
100: Τις συζητήσεις στο ιστολόγιο περί Κουκκίδη τις έχω υπόψη μου, η εκδοχή περί Γαλανού δεν γνώριζα αν έχει συζητηθεί.
Νέο Kid said
Κάτι βασικό. Ο παραγωγικός συλλογισμός deductive reasoning έχει να κάνει με βεβαιότητα. Ο επαγωγικός συλλογισμός inductive reasoning έχει να κάνει με ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ . Εμπεριέχει δηλαδή εγγενώς αβεβαιότητα.
Για παράδειγμα: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Inductive_reasoning
Η θεωρία της εξαφάνισης των δεινοσαύρων είναι παράδειγμα επαγωγικου συλλογισμού.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Β
Σαν μπήκαμε στο Τριώδιο αρχίσαμε να βλέπουμε την εύθυμη πλευρά της ζωής.
Την πρώτη Κυριακή την κρεατινή την περάσαμε στης γιαγιάς μου της Κονιάκαινας.
Η μάνα τηγάνισε κεφτέδες και φρέσκο ζυμωτό ψωμί και τα πήραμε μαζί μας. Μαζευτήκαμε στο χειμωνιάτικο δωμάτιο και καθήσαμε ένα γύρω στο σοφρά που τον σύραμε κοντά στο φωτάναμα .Η γιαγιά μου η Ξάφω έβγαλε
το τρικό της και μου το έριξε στις πλάτες και όπως κρατούσε την ζεστασιά του κορμιού της
ένιωθα να με τυλίγει ένας κόρφος τρυφερός
και αγαπημένος που μοσχομύριζε βασιλικό.
Το απομεσήμερο σαν επιστρέφαμε σπίτι στο
αγκωνάρι του Κονιάκου ήταν μαζεμένες μερικές γειτόνισσες.
– πούεισαι; εσένα περιμένουμε, την Κρεατνή
σαμάδες και την τυρινή μασκαράδες! έπιασαν τη μάνα και άρχισαν να παίζουνε τις σαμάδες.
Βάλανε στο κέντρο μια στρογγυλή πέτρα, τον
ντόκο, καθεμιά διάλεξε τη σαμάδα της, άλλη
από πλατσουκωτή πέτρα κι άλλη από λειαμένο
κεραμίδι, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και έριχναν όσο πιο κοντά μπορούσαν στον ντόκο.
Όποια σαμάδα έμενε πιο αλάργα από τον
ντόκο έπρεπε η κάτοχός της να πάρει καβάλα
μια – μια όλες τις παίχτριες της άλλης ομάδας
και να τις πάει μέχρι το γεφύρι και να τις γυρίσει.
Ήταν παιχνίδι για γερές πλάτες και σφιχτούς
κώλους αφού αυτή που ήταν φορτωμένη από
το ζόρισμα πήγαινε πέρα ξεφουσαίνοντας και
οι υπόλοιπες έσκαγαν στα γέλια. Συγχρόνως
θυμόντουσαν και όλα τα κουσούρια της και τα
διακωμωδούσαν και γινόταν του Κουτρούλη
ο γάμος.
Όποια ήταν βαριά και δεν μπορούσε να την
φορτωθεί μία μοναχή της την σήκωναν κακαβάκια δύο μαζί.
Εμάς τα μικρά κορίτσια δεν μας έβαλαν στο
παιχνίδι
– θα πάει η μέση σας αλλούθε, μας αποπήραν, πώς θα μας σηκώσετε εμάς τις παλιοσακλάνες
έτσι κι εμείς βρήκαμε δικό μας παιχνίδι. Βαστούσαμε ανακατεμένα τα χέρια μας το ένα
πάνω στο άλλο, τσιμπώντας το αποκάτω και
τραγουδούσαμε
τσιμπ –τσιμπ κόκορη
ντάβλαρη καλόηρε
πουν τα μοναστήρια σου
τούμπανο τα αρ..δια σου.
Γιάννης Ιατρού said
95: / 96 (τέλος): Ο σχολιαστής 🙂 δεν διάβασε προσεκτικά. Δεν λέει πως ονομαζόταν «Γιάννης Γαλανός» αλλά πως το αναφέρει ο Γ. Φαλανός στη συλλογή του «Φύλλα της Ζωής», εκφ. Φαίδων.
Παραθέτω από την γνωστή βιβλιοθήκη:
….
gpointofview said
# 92
Μια χαρά το έγραψε ο ΓΤ, ο λιψ του λιβός η αρχαία ονομασία του λιβα (λίβυος άνεμος)
Μιχάλης Νικολάου said
… αύριο κυκλοφορούν οι ζυγοί γονείς, κυρία …
Επομένως κανένα πρόβλημα κυκλοφορίας για παντρεμένους γονείς 1 και 2, καθότι
σύζυγοι!
Σ said
103. Το ίδιο λέει και ο Τερζάκης σήμερα στο PressProject: Το αδύνατο σημείο τής επαγωγικής συλλογιστικής είναι ότι καμία γενίκευσή της δεν είναι ασφαλής, δεν δικαιούται δηλαδή το καθεστώς «νόμου» διότι, όπως λέγεται, καμία συναγόμενη έτσι γενίκευση δεν περιέχει περισσότερη πληροφορία απ’ όση περιέχεται ήδη στις προκείμενές της: είναι, αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, μια στατιστική κανονικότητα και τίποτα περισσότερο. Το πρόβλημα είχε ήδη επισημάνει από τον δέκατο όγδοο αιώνα ο Νταίηβιντ Χιουμ· αν, για παράδειγμα, έχω συναντήσει έναν τεράστιο αριθμό κύκνων και είναι όλοι άσπροι, δεν νομιμοποιούμαι ακόμα να πω «ο κύκνος είναι ένα άσπρο πουλί», διότι δεν αποκλείεται ποτέ η πιθανότητα να συναντήσω αύριο έναν μαύρο κύκνο.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Ωχ πιάσατε σοβαρότερα θέματα, ήρθε ο Νικοκύρης, φάνηκε κι ο Κιντ κι είχα αρχίσει να βάνω αλλοτινές ιστορίες του βουνού και του λόγγου πριν δω. Πειράζει δεν πειράζει τώρα,θα βάλω το τελευταίο μέρος.
voulagx said
#99 @ΝιουΚιντ: Αχα!! Τσιμπησες, ε; Καλως επανηλθες, ρε χαμενε! 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Γ
Από Δευτέρα μπήκαμε στην εβδομάδα της
Τυρινής.
Σχεδόν κάθε βράδυ όλο και κάποια φωτιά
άναβε ένα γύρω στις γειτονιές.
Το Σάββατο σα σουρούπωσε ντυθήκαμε μασκαράδες και πήγαμε στη φωτιά που άναβε
στα Κοτσωταίικα.
Η μεταμφίεση ήταν απλή, λιτή και απέριττη.
Μερικά ρούχα το ένα μέσα στ’ άλλο, μια βαμπακέλα που κάλυπτε το πρόσωπο για να μην
μας γνωρίζουν αλλά να μας επιτρέπει να βλέπουμε πού πατάμε και προπαντός ποιός μας
σιμώνει, μια παλιομοδίτικη τσάντα και στραβοπατημένα παπούτσια ήταν τα απαραίτητα
αξεσουάρ.
Φυσικά δεν έλειπε ένα κοντοστύλιαρο ή κανένα μισοκαπνισμένο φουρνόξυλο για μπαστούνι λέγαμε, μα περισσότερο για φυσική προστασία το κρατούσαμε αφού πολλές φορές οι αψιμαχίες ήταν μέσα στο πρόγραμμα.
Οι μεγαλύτεροι κάθονταν σε αυτοσχέδια τρίποδα, στα πεζούλια, σε σκαμιά. Τα αγόρια πηδούσαν πάνω από τη φωτιά όχι όμως και εμείς τα κορίτσια για να μην καψαλιστεί το πράμα μας, όμως στήσαμε το χορό τραγουδώντας
λε μώρε λεμονάκι μυρωδάτο
λεμονάκι μυυρωδάτο κι από περιβόλι αφράτο.
Καθένας που ερχόταν έφερνε και καμιά
αγκαλιά πουρνάρια και τα έριχνε στη φωτιά. Κάποια παρέα κουβάλησε ένα φόρτωμα
κοντβίνια και αυτά έκαναν τη διαφορά γιατί
όπως ήταν νωπά έβγαλαν έναν τσιριχτό ήχο
σαν καραμούζα, περισσότερο λαμπρό και
σταχταλίθρες που ανέβαιναν χορεύντας μέχρι τον ουρανό.
Όσο είχαμε ξύλα τροφοδοτούσαμε τη φωτιά,
όταν όμως σώθηκαν αρχίσαμε τις επιδρομές
στους γειτονικούς γίκους και στους φράχτες,
για να εισπράξουμε την ευχή
– μαρέ αγλύκαντα, το ξεβρακώσατε μια στάλα περβόλι, θα γιουχάξουνε οι κότες μέσα και
θα μου τα φάνε δυο λάχανα που έχω να ξεχειμωνιάσω.
Αλλά εμείς κλωτσοπηδούσαμε και συνεχίζαμε με άλλους χορούς
Κίνησε η γερακίνα
για νερό κρύο να φέρει
ντρούμου ντρούμου ντρούμου ντρουμ
τα βραχιόλια της βροντούν.
Σαν προχώρησε η νύχτα και εμείς αποκάμαμε από το κλωτσοπήδημα πιάσαμε πιο αργούς
ρυθμούς
Αγκινάρα με τα αγκάθια
Και με τα λελούδια τα άσπρα.
Κι ύστερα σα λίχριανε και η φωτιά κι ένας
-ένας αποχωρήσαμε.
Πίσω στο σπίτι τι να ειδούν τα μάτια μου!
είχε ανάψει πυρετός προετοιμασίας. Πέντε -έξι
γειτόνισσες ντύνονταν μασκαράδες. Η μάνα με
κουστουμιά τσίφτικη έδενε μια κλαρωτή καλαμάτα στο κεφάλι της διπλανής, η άλλη είχε
ζωστεί δυο-τρεις μοδάντες από μέσα κι απ΄
έξω ένα παντελόνι έξι νούμερα μεγαλύτερο
και ίσα που χώραγε να βγει από την πόρτα, η
επόμενη πολέμαγε να ισορροπήσει πάνω στα
γοβάκια της που τα είχε από όταν είχε γίνει
νύφη, μια άλλη κρατούσε την γκλίτσα του πατέρα της και προσπαθούσε με ένα κάρβουνο
να ζωγραφίσει ένα τσιγκελωτό μουστάκι στην
άσπρη της μπαμπακέλα και η μικρότερη ήθελε
σώνει και καλά να βάλει πάνω από το κεφαλομάντηλο και ένα ροζ ψαθάκι με άσπρες μαργαρίτες και κόκκινες κορδέλες.
Ήθελα κι εγώ να πάω μαζί τους αλλά όσο
κι αν βάρεσα τον κώλο μου από καταή δεν
εισακούστηκα. Σαν ολοκλήρωσαν την μεταμφίεση, έγιναν ζευγάρια, ξεπόρτισαν από την
πάνω πόρτα και χάθηκαν μέσα στο σκοτάδι.
Μέρες μετά μολόγαγαν ότι πήγαν στα Βαρναβαίικα. Οι νοικοκυραίοι τους άνοιξαν τις πόρτες, τους έπιασαν την κουβέντα μήπως από
τη φωνή καταλάβουν ποιοι είναι, τις φίλεψαν
γλυκό τόσο για το καλό της μέρας αλλά περισσότερο για να αναγκαστούν να το φάνε και
να ξεκουκουλωθούνε αλλά τίποτα. Κράτησαν
την ανωνυμία τους μέχρι τέλους. Φεύγοντας
λέει, η μάνα σαν καπετάνιος που ήταν ντυμένη
απαίτησε και ένα λεπτό. Και για μεγάλη ικανοποίηση της παρέας εισέπραξε ένα τάληρο και λίγες μέρες αργότερα που πήγαν στο λόγγο για κλαρί αγόρασαν χαλβά και την έκαναν βόλι.
sarant said
105 Α, οπότε δεν έχουμε δεύτερον Κουκκίδη
111 και πριν: Εχει αρκετές ενδιαφέρουσες λέξεις. Φωκίδα είπες, έτσι;
Μιχάλης Νικολάου said
… Πώς είναι δυνατόν να σκληραίνει η πεποίθηση …
Είναι για τους
σκληροπειθηνικούς.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Δ
Αποκορύφωμα του ξεφαντώματος ήταν η τελευταία Κυριακή.
Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα αποκρεύαμε στο
πατρικό του πατέρα μου. Η μάνα από το απόγευμα τηγάνισε ένα πετσί μπακαλιάρο , γέμισε την αυγόπιτα με μπόλικη στάλπη και έπιασε ένα μπουκάλι κρασί από το γιοματάρι.
Σε τούτο το κονάκι μαζευτήκαμε μεγάλη παρέα. Οι παπούδες, οι θείοι, τα ξαδέλφια μου
και από το χωριό και από το Σάλωνα και από
το Σερνικάκι. Φάγαμε, ήπιαμε, ανταλλάξαμε πειράγματα αλλά κανείς δεν παρεξήγησε.
Αποκρές ήταν, μασκαράδες ήμαστε ντυμένοι
και σαν πέρναγε και η αυριανή έπρεπε να μαζέψουμε το λογισμό και τη γλώσσα μας αν θέλαμε να μεταλάβουμε τη Λαμπρή.
Μιχάλης Νικολάου said
11,
Κύδος στον Κιδ για το κήδος του να επανεμφανιστεί!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Ε
Για την επόμενη που ήταν η Καθαρή Δευτέρα
οι ξαδέρφες είχαν κανονίσει να πάνε στη Βουνιχώρα που θα χαλούσαν τα Κούλουβα.
Ήθελα και εγώ να πάω μαζί τους αλλά η
μάνα δεν μου έκανε αυτή τη χάρη.
Το άλλο πρωινό ξημερωθήκαμε να πηγαίνουμε για αγριλίδια. Κάναμε πέρα στην Κδέλα, φτάσαμε στα Καινούρια σπίτια, περάσαμε κάτω στην Καθίστρα, στον Μπελίκινο, προχωρήσαμε προς το Ασπρόχωμα, μετά στα Σερνικακιώτικα και καταλήξαμε στο Γρυπάρι.
Σε όλη τη διαδρομή δεν έπαψα να λυρίζω.
Η μέρα ήταν γλυκιά, ο ήλιος είχε χαθεί πίσω
από γαλακτερά, φωτεινά σύννεφα και ο αέρας
ίσα που έστελνε μια ανάσα σα χάδι, μα με τίποτα δεν μπορούσα να χαρώ τούτη τη φύση.
Εγώ ήμουν αλλού, ήθελα την παρέα, ήθελα τις
ξαδέρφες μου, ήθελα τα Κούλουβα.
Αλλά υπάρχει Θεός.
Βρήκαμε με την πρώτη κάτι αγριλίδια σαν
βασιλικούς.
Η μάνα με τον κασμά κι εμείς με το ξνάρι
βγάλαμε δυό δεμάτια τα φορτώσαμε στη γμάρα και πήραμε τον ανήφορο.
Απογευματάκι γυρίζαμε στο χωριό. Ο ήλιος
που χαμήλωνε χάραζε ένα χρυσό λούκι πέρα
στη Δίγανη και τα τσόνια στις μαζές έστελναν
ένα δοξαστικό στο Δημιουργό.
Στην αγορά συναντηθήκαμε με όσους επέστρεφαν από τη Βουνιχώρα.
Καθένας μας είχε ζήσει μια μέρα. Μια γεμάτη μέρα.
Άλλα χρόνια, άλλοι άνθρωποι, άλλες συνήθειες.
Έφη Κοκκίνη-Τσισκάκη
«Αγιαθυμιώτικα ΝΕΑ» Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος 2013
Γιάννης Κουβάτσος said
105: Αμ έτσι εξηγείται. Τέσσερις φιλόλογοι έχουν την ευθύνη αυτής της σειράς του Πατάκη και πέφτουν σε τέτοιες χοντρές ανακρίβειες. Πολύ ωραία!
Avonidas said
#108. αν, για παράδειγμα, έχω συναντήσει έναν τεράστιο αριθμό κύκνων και είναι όλοι άσπροι, δεν νομιμοποιούμαι ακόμα να πω «ο κύκνος είναι ένα άσπρο πουλί», διότι δεν αποκλείεται ποτέ η πιθανότητα να συναντήσω αύριο έναν μαύρο κύκνο.αν, για παράδειγμα, έχω συναντήσει έναν τεράστιο αριθμό κύκνων και είναι όλοι άσπροι, δεν νομιμοποιούμαι ακόμα να πω «ο κύκνος είναι ένα άσπρο πουλί», διότι δεν αποκλείεται ποτέ η πιθανότητα να συναντήσω αύριο έναν μαύρο κύκνο.
Η συλλογιστική αυτή είναι κάπως αφελής. Υποθέτει σιωπηρά ότι τα αντικείμενα που συναντούμε στον κόσμο είναι ατάκτως ερριμμένα, κι ότι δεν υπάρχουν κάποιες λογικές αιτίες από τις οποίες προήλθαν (ή, αν υπάρχουν, ότι δεν μπορούμε να τις ανακαλύψουμε αν σκεφτούμε έξυπνα και προσεκτικά). Αν όλοι οι κύκνοι που βλέπω γύρω μου είναι άσπροι, μετά από κάποιο διάστημα δικαιούμαι να θεωρήσω ότι ανήκουν σ’ ένα είδος άσπρων κύκνων. Κι αν αργότερα συναντήσω έναν μαύρο κύκνο, μπορώ να είμαι πρακτικά βέβαιος ότι δεν είναι sui generis (μοναδικός στο είδος του), κι ότι ανήκει κι αυτός σ’ ένα άλλο είδος μαύρων κύκνων. Μάλιστα, δεν περιμένω να τους βρω παρά σε απομακρυσμένα μέρη (αλλιώς θα είχα ήδη συναντήσει κάποιον). Σπάνια συμβαίνει να ξεφυτρώσει απλώς μια μεμονωμένη εξαίρεση σ’ έναν τομέα που έχουμε διερευνήσει εξονυχιστικά.
Παρομοίως, αφού έχουμε συλλέξει αρκετά δεδομένα, οι συνεπαγωγές μας αρχίζουν και βγάζουν νόημα πέρα από τον απλό όγκο των περιπτώσεων που εξετάσαμε. Για παράδειγμα, έχοντας δει αρκετές πολικές αρκούδες, μπορούμε να είμαστε αρκετά βέβαιοι όχι μόνο ότι η επόμενη που θα δούμε θα είναι λευκή, αλλά και ΓΙΑΤΙ θα είναι λευκή: επειδή έχει κληρονομήσει το λευκό τρίχωμα από τους προγόνους της, και εν τέλει επειδή αν δεν ήταν λευκή δεν θα είχε επιβιώσει.
Όλα αυτά είναι απλώς μια προσπάθεια να δικαιολογήσουμε τυπικά μια διαδικασία συμπερασμού που είναι εμπειρική, και άρα άτυπη. Στα μαθηματικά υπάρχουν αεροστεγείς αποδείξεις που μπορεί να τις βγάλει και μια μηχανή, αν δοθεί αρκετός χρόνος και πόροι. Στις φυσικές επιστήμες δεν υπάρχουν τέτοιες τυπικές αποδείξεις, υπάρχει μόνο η μακροχρόνια εμπειρία μας για το πώς λειτουργεί ο κόσμος, που έχει αποκρυσταλλωθεί στην επιστημονική μέθοδο. Αλλά ο κόσμος δεν είναι ένα τρελό μέρος όπου συμβαίνουν πράγματα χωρίς ειρμό, κι άρα η εμπειρική μας μέθοδος έχει συντριπτικά ποσοστά επιτυχίας.
giorgos said
Παραγωγικός ή επαγωγικός συλλογισμός είναι τό παρακάτω?
» Γιὰ τὴν ταύτιση «γλωσσικοῦ» καὶ πολιτικῆς ὑπάρχει ἀκόμη καὶ ἡ ἑρμηνεία τοῦ πρώην προσφάτως ὑπουργοῦ κ. Ι. Μ. Παναγιωτοπούλου. Τὴν ἀναφέρουμε : «Τὸ μεγάλο δυστύχημα εἶναι, πού τὸ ἐθνικό, τὸ ἱερότατο ζήτημα τῆς δημοτικῆς τὸ πῆρε ἡ πολιτικὴ στὰ χέρια της. Ἡ πολιτικὴ εἶναι ὑπόνομος. Καὶ τὸ ἀσπιλότερο ἂν πέσει μέσα της, φυσικὰ θὰ σπιλωθεῖ καὶ ἀνεπανόρθωτα. Τοῦτο δὲ θέλει νὰ πεῖ, πώς δὲν ὑπάρχουν ἄσπιλοι ἄνθρωποι τῆς πολιτικῆς ἐνεργείας (ἀπορία γράφοντος : δηλαδή ὑπάρχουν 😉 Μὰ πώς ὑπάρχει καὶ μιὰ ἀτμόσφαιρα, ἕνα κλῖμα, αὐτὸς ὁ φρικτὸς πολιτικὸς ὑπόκοσμος πού περιζώνει μονομιᾶς τὸν ἄσπιλο καί, χωρὶς κι ὁ ἴδιος νὰ τὸ νιώσει, τὸν μεταμορφώνει σὲ ὀργανὸ του» («Τὰ πρόσωπα καὶ τὰ κείμενα», τόμ. ΣΤ, σελ. 145) Ἐμεῖς βέβαια στὶς ἀθῶες μεταμορφώσεις δὲν πιστεύουμε. Εἶναι ὡστόσο ἡ σπιλεύουσα φύση τῆς πολιτικῆς, πού σπίλωσε τὸ γλωσσικὸ καὶ τὸν εὐρωπαῖον ἄσπιλο Ψυχάρη μετεμόρφωσε σὲ ὀργανό της. Ἄρα ὁ διανοούμενος δὲν πρέπει νὰ ἀναμειγνύεται στὴν πολιτική. Ὅπερ ἔδει δεῖξαι.
(Σημείωσις : Ἡ πολιτικὴ σπιλεύει καὶ τὸ ἀσπιλότερο, δηλαδή τὰ πάντα, ἀλλ’ ὡστόσο ὑπάρχουν καὶ ἄσπιλοι πολιτικοί. Δεδομένου ὅτι τὸ ψεῦδος εἶναι μερικώτερη ἔννοια τῆς σπίλωσης, ἡ λογικὴ ἀνάλυση αὐτῆς τῆς φράσης εἶναι ἡ ἕξης :
Ὁ κ. Π. λέει ὅτι ἡ πολιτικὴ ψεύδεται,
Ὁ κ. Π. διετέλεσεν ὑπουργός,
ἄρα λέει ψέμματα ὅτι ἡ πολιτικὴ ψεύδεται,
συνεπῶς ἡ πολιτικὴ δὲν ψεύδεται
ἄρα εἶπε ἀλήθεια ὅτι ἡ πολιτικὴ ψεύδεται,
δηλαδή ψεύδεται ὅτι ἡ πολιτικὴ ψεύδεται…
Μόνο ἔτσι θὰ κατανοοῦσε ὁ Ἀριστοτέλης τοὺς ἄσπιλους τῆς σπιλευούσης πολιτικῆς πολιτικούς).
ΣΠ said
98
Αυτό που έγραψα και μάλλον δεν το διατύπωσα πολύ καθαρά είναι ότι, προτού πας στην τελική ειδική περίπτωση, κάνεις πρώτα έμμεσα μια γενίκευση (από μία δικαστική περίπτωση σε όλες τις παρόμοιες, από όλους τους δρομείς μέχρι τώρα σε όλους που θα τρέξουν ποτέ την απόσταση). Αυτή η γενίκευση είναι ο επαγωγικός συλλογισμός. Ακολουθεί παραγωγικός συλλογισμός, δηλαδή εφαρμογή στην περίπτωση που σε ενδιαφέρει (η δικαστική περίπτωση που σε απασχολεί, ο φίλος που τρέχει 100m). Γι’ αυτό, όπως γράφει ο Κιντ στο 103, η γενίκευση έχει να κάνει με πιθανότητα. Από τη στιγμή που θα δεχτούμε ότι ισχύει η γενική αρχή, η εφαρμογή έχει να κάνει με βεβαιότητα.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
112β Ναι, από την Αγία Ευθυμία(Αγιά Θυμιά) το χωριό του Φωκέα Γιάννη Σκαρίμπα. Εκεί «χαλούν τα Κούλουβα» λέει.
Εξακολουθεί να με ταλαιπωρεί η …πόρσε. Αργεί εκνευριστικά. Έλειπα κιόλας και δεν ασχολήθηκα, δεν είδα, αν βρέθηκε γιατρειά.
gpointofview said
Aπόκριες, μασκαράδες και…
Μαρία said
108
Αυτά ισχύουν για την ατελή επαγωγή. Μια και ο λόγος για θηλαστικά η ανακάλυψη του ορνιθόρυγχου, που αντί για νεογνά γεννάει αυγά, άλλαξε και τον ορισμό των θηλαστικών.
Υπάρχουν όμως και τέλειες επαγωγές, όταν ο αριθμός των μελών ενός συνόλου είναι πεπερασμένος.
Μπούφος said
Να είστε καλά που εξηγήσατε τι είναι αυτό του «λιβός» ά στο καλό, δεν το έχω με τις αρχαιότητες….και γιατί τόσος νταλκάς, με τα είδη των συλλογισμών; θυμάμαι από το σκολείο και έναν «αναλογικό συλλογισμό» όπου από «τα επιμέρους» έβγαζες λέει «συμπέρασμα για τα επιμέρους»,…ποτέ μου δεν κατάλαβα σε τι χρησιμεύουν αυτές οι …χωρίστρες των συλλογισμών σε μια «ανακατωμένος ο ερχόμενος» ανθρώπινη σκέψη που οδηγεί ακόμη και ψυχρούς ειδικούς σε «εγκεφαλική νευρωνική απόπτωση»! ( αν θυμάμαι, ορολογία ξεπατικωμένη από σοβαρότατον άρθρο διαδικτυακού Νational Lampoon …)
Πάνος με πεζά said
Καλή Αποκριά σε όλους, καλά να περάσετε !
Αύριο, ο Δ.Α. κορυφώνει τις εκδηλώσεις του, στο Ζαππειο.
Ταυτόχρονα, θα είναι κλειστό και το Σύνταγμα, λόγω γυρισμάτων χολυγουντιανής υπερπαραγωγής… Μόνο στο Ελλάντα αυτά…
skom said
Το μάθημα ονομαζόταν Λογική;
Υπάρχει μάλλον και τώρα μάθημα επιλογής στην Γ Λυκείου.
http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-C121/40/241,1178/
Γιάννης Ιατρού said
117: …Τέσσερις φιλόλογοι έχουν την ευθύνη αυτής της σειράς του Πατάκη και πέφτουν σε τέτοιες χοντρές ανακρίβειες. Πολύ ωραία!>/i>
Έλα ντε! 🙂
Avonidas said
#123. Υπάρχουν όμως και τέλειες επαγωγές, όταν ο αριθμός των μελών ενός συνόλου είναι πεπερασμένος.
Ή όταν είναι άπειρος, όπως οι φυσικοί αριθμοί, αλλά η αλήθεια του ισχυρισμού για κάθε αριθμό συνεπάγεται την αλήθεια του για τον επόμενο. Μπορείς τότε να είσαι σίγουρος ότι ο ισχυρισμός ισχύει για κάθε αριθμό.
Αυτό δείχνει και τη διαφορά ανάμεσα στη μαθηματική και την εμπειρική επαγωγή: στη μαθηματική επαγωγή δεν χρειάζεται να εξετάσεις όλες τις περιπτώσεις, γιατί έχουν πλαστεί όλες από ένα «καλούπι»: ξέρεις τι να περιμένεις όσο κι αν προχωρήσεις στην αλυσίδα. Στην εμπειρική επαγωγή γενικά δεν ξέρεις τι μπορεί να σου βγάλει η επόμενη περίπτωση (εκτός κι αν καταφέρεις να εντοπίσεις κάποιον κανόνα).
Μια ωραία αναλογία είναι οι αλυσίδες ντόμινο, ό,τι κοντινότερο υπάρχει σε μηχανικό ανάλογο στη μαθηματική επαγωγή: επειδή κάθε ντόμινο έχει ένα επόμενο, κι επειδή κάθε ντόμινο που θα πέσει παρασύρει και το επόμενο, μπορείς να είσαι βέβαιος ότι αν ρίξεις το πρώτο θα πέσουν όλα. Και μάλιστα θα μπορούσες να είσαι βέβαιος, ακόμα κι αν τα ντόμινο συνεχίζονται για πάντα, ότι κάθε μεμονωμένο ντόμινο θα πέσει αργά ή γρήγορα (αρκεί βεβαίως αυτός που τα τοποθετεί να συνεχίζει να τα τοποθετεί σωστά στην αιωνιότητα).
Avonidas said
Κατά τη γνώμη μου, η τέλεια επαγωγή που βασίζεται απλώς και μόνο στην απαρίθμηση περιπτώσεων, χωρίς να επιχειρεί να εδραιώσει κάποιον νόμο, δεν θα ‘πρεπε να θεωρείται γνήσιος συλλογισμός. Τι αξία έχει, ας πούμε, αν σου δώσω μια κάλπη με 18327 σφαιρίδια, να τα εξετάσεις ένα-ένα και να αποφανθείς τελικά ότι είναι όλα κόκκινα; Δεν έμαθες τίποτα ούτε για το πώς και γιατί γέμισα έτσι την κάλπη ούτε για το τι μπορεί να περιέχει μια άλλη κάλπη που θα σου ξεφουρνίσω αύριο.
Οι μαθηματικές αποδείξεις που βασίζονται σε τέλεια επαγωγή για έναν πεπερασμένο αριθμό περιπτώσεων έχουν ενδιαφέρον μόνο γιατί έχουν ευφυώς κατασκευαστεί ώστε να σου επιτρέπουν να αποδείξεις κάποιον ισχυρισμό για μια *απειρία* περιπτώσεων.
Theban said
Το πιο παράξενο στο άρθρο με τους πνεύμονες είναι πως ενώ το σφάλμα σχολιάστηκε ήδη στο πρώτο σχόλιο κάτω από το άρθρο, λίγο μετά τη δημοσίευση, και σε πολλά άλλα μετά, δεν υπήρξε καμία διόρθωση ή έστω ένα σχόλιο του συγγραφέα.
Μπούφος said
Στο μάθημα της Νεας Ελληνικής Γλώσσας της Γ Λυκείου τα κάναμε αυτά…δεν θυμάμαι μία! Βραχυκυκλώθηκα με τις «τέλειες’ και «ατελείς επαγωγές»παιδί μου πάτε μια καρναβαλική βόλτα έξω με τσι μπαρμπούτες να ρθετε στα συγκαλά σας! ;-).
cronopiusa said
Νέα ποινική διάταξη για τον βιασμό εξοστρακίζει την ψυχολογική βία- Παρέμβαση της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων
gmich said
Τα ψάρια έχουν βράγχια. ΟΙ φάλαινες και ο Χωμενίδης δεν έχουν βράγχια . Οι φάλαινες δεν είναι ψάρια . Ο Χωμενίδης τι είναι;
sarant said
126 Ναι, Λογική. Ξεχωριστό μάθημα.
Μάντις said
131 Μπούφε
Με αφήνεις άναυδη! (δεν θα εξηγήσω τους λόγους):-) Καλή Αποκριά, και του χρόνου!
τα μυαλά said
Είναι κάτι τέτοιες στιγμές που μένω άναυδος. Πως γίνετε ρε παιδί να είσαστε τόσο σπουδαίοι με τόσες περίπλοκες λογικές να ξέρετε από deductive and inductive και να μη βρέθηκε ούτε ένας να έδινε μια στο σβέρκο του Τσίπρα να του πει, κόψε τις μαλακίες ρε μεγάλε, ούτε μια στο εκατομμύριο. Κάτι δεν πάει καλά σε αυτή την μαγική εικόνα, κάτι μου διαφεύγει. Κάποτε νόμισα το έλυσα αυτό το γρίφο με τους ναζί, τώρα αντιμετωπίζω τους ίδιους προβλημτισμούς με εσάς.
Μαρία said
mitsos said
Καλησπέρα .
Πολύ πλούσια και πικάντικά τα σημερινά μεζεδάκια
1) Ίσως η σωστή σειρά ( που λανθασμένα μεταφέρεται ) να ήταν :
Π1 Όλα τα θηλαστικά έχουν πνεύμονες.
Π2 Η φάλαινα είναι θηλαστικό
Σ Η φάλαινα έχει πνεύμονες
Που είναι μεν σωστός συλλογισμός όμως δεν είναι επαγωγικός αλλά παραγωγικός ( όπως και ο λανθασμένος )
2. Η τέλεια επαγωγή των μαθηματικων περιέχει πάντα στις προκείμενες γενικές αρχές ( ίσως σιωπηλά με την μορφή ορισμών ή εννοιών ) και άρα είναι συνθετος συλλογισμός ( παραγωγή και επαγωγή )
3 Κάθε γνήσια επαγωγή δηλαδή γενίκευση ( ή ορισμός ) είναι υπό αίρεση έγκυρη. ( Αναφέρθηκε ήδη πολύ καλό παράδειγμα … ο ορνοθόρυγχος και ο ακανθωτός μυρμηγκοφάγος ανήκουν πλέον στα θηλαστικά διότι τα θηλυκά έχουν μαστικούς αδένες -σύγχρονο κριτήριο- αν και είναι ωότοκα και όχι ζωότόκα -παλαιό κριτήριο-. )
Η επιστημονική γνώση είναι μια συνεχής κίνηση πάνω στο τόξο …από το ειδικό με επαγωγή στο γενικό και με παραγωγή πίσω στο μερικό και το ειδικό … κοκ
ΥΓ… Αν ο Ρουβικωνας είχε Χιούμορ θα έστελνε δώρο στην τεως Περιφερειακή Διευθύντρια το βιβλίο του Χρόνη Μίσιου : «Χαμογέλα ρε, τι σου ζητάνε;»
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Καλώς το Κidoλεβεντόπαιδο. 🙂
107 – Kλασικά, ΑΠΑΙΧΤΟΣ. 🙂
133 – Κομπλεξικός και κάτι άλλο. 🙂
Pedis said
είδε κανείς αν στο μεταξύ έκανε ο Χωμενίδης τη δήλωση του #34;
🙂
Διαβαζω τα σχόλια που τα άφησα από το πρωί κι αν δεν ήταν ο Αθεόφοβος να κάνει, προφανώς, επίτηδες ότι δεν καταλαβαίνει (είναι αδύματον να μην αντιλαμβάνεται την μπαρούφα του πανεπιστημιακού-Χωμενίδη), δεν θα είχαμε πιάσει ούτε τα μισά.
# 85 – Jane – Αφού δεν είχαν σκοπό (δεν ξέρω το λόγο) να το κλείσουν τόσα χρόνια τώρα με το βόθρο που αδειαζει κάθε μέρα στη δημόσια σφαίρα, σιγά μην το κάνουν προεκλογική περίοδο να χρεωθούν επιχείρηση λογοκρισίας του τύπου …
sarant said
140 Όχι, δεν την έκανε
Γιάννης Κουβάτσος said
Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το εμετικό πρωτοσέλιδο της φυλλάδας:
«Το «Μακελειό» είναι σύμπτωμα του εκχυδαϊσμού της δημοσιογραφίας και της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να μην συνεχιστεί αυτό το αίσχος. Όμως, η τιμωρία από τη δικαιοσύνη δεν αρκεί. Απαιτείται η καταδίκη από σύσσωμο τον δημοκρατικό κόσμο και τις πολιτικές δυνάμεις.
Δεν θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα να κυλιστεί στο βούρκο του «Μακελειού»».
Δηλαδή; Τι ακριβώς θα κάνετε;
https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/186627_zita-eisaggeliki-parembasi-gia-fasistiko-protoselido-toy-makeleioy
Μαρία said
142
Ε και;
http://www.kathimerini.gr/969633/article/epikairothta/ellada/sto-aytofwro-trimeles-plhmmeleiodikeio-o-stefanos-xios
Στο Χατζηνίκο ακούμπησε πέρσι 15 χιλιάδες για συκοφαντική δυσφήμιση και συνεχίζει ακάθεκτος.
Pedis said
# 141 – μακάρι να έχει λίγο τσίπα και να κρύφτηκε. Αν έχει περισσότερη θα απολογηθεί (με την αγγλική έννοια).
Κίι οπίνιον λίντερς, στόκοι!
# 143 – θα υπάρχουν πρωτοσέλιδα, οπως το παρόν, που, λογικά, θα έπρεπε να (είχε) υπάρξει αυτεπάγγελτη κινητοποίηση του δικαστικού/εισαγγελικού μηχανισμού.
Pedis said
αυτό με το καραγκιόζη και γυμνοσάλιαγκα δεν το είχα υπόψην μου (το συνάντησα στο https://www.imerodromos.gr/10-1-stigmes-toy-politikoy-mas-karnavaloy/)
Μαρία said
144β
Ναι, όπως έγινε μ’ αυτό https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/153833_eisaggeleas-gia-kataptysto-protoselido-tis-efimeridas-makeleio
Θα έπρεπε όμως για τα περισσότερα https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&biw=1366&bih=613&tbm=isch&sa=1&ei=OFKEXLHrH4Kx0gWrqIGYAg&q=%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%8C+&oq=%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%8C+&gs_l=img.3..0i19l7j0i5i30i19l2.16033.17239..18636…0.0..0.95.1061.12……0….1..gws-wiz-img.5azkvu7OgHc#imgrc=_
Το θλιβερό είναι οτι πουλάει.
Μαρία said
145
Είναι πολύ γνωστό.
Αυτό το ξέρεις;
Pedis said
# 146 – και πώς κατέληξε η υπόθεση;
μα το πρόβλημα δεν είναι ότι πουλάει σε μερικές δεκάδες χιλιάδες κρετίνους, άξεστους ή/και αγροίκους ακροδεξιούς και μισάνθρωπους, αλλά ότι προβάλλεται δημόσια και καθημερινά, θέλουν δε θέλουν, σε υπερπολλαπλάσιους άλλους.
# 147 – Τσ, ούτ’ αυτό. Στο κάτω-κάτω εγώ δεν ψηφίζω νδ και κουλάδωνη για να δω αν, όντως, ο τύπος είναι μια λέρα και μισή. Οι σχολιαστές και ψηφοφόροι του Κούλη τι λένε, άραγε; Για να δούμε ποιο είναι το σκεπτικό τους …
Μαρία said
148
Δεν γράφτηκε κάτι. Το πιθανότερο είναι να μην εκδικάστηκε ακόμη.
Πάντως ξέρω αρκετό κόσμο που αγνοεί την ύπαρξη της φυλλάδας. Κάτι είναι κι αυτό.
Μαρία said
148
Για το σκεπτικό τους 🙂
Σύναξη αδωνοτρόλ κάτω απ’ το τουί του Δένδια https://twitter.com/NikosDendias/status/1104385493335265281
Pedis said
# 150 – ναι, βλέπω …
Aghapi D said
Είχα μια διαφωνία με φίλο.
Διαβάσαμε: “Κίτρινα γιλέκα”: Απτόητα, ξανά στους δρόμους της Γαλλίας
ΑπτόητΑ (τα γιλέκα) ή ΑπτόητΟΙ (αυτοί που τα φορούν) ;
https://iskra.gr/%CE%BA%CE%AF%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%BB%CE%AD%CE%BA%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%84%CF%8C%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B4%CF%81/
dryhammer said
153. Αυτό είναι σύνηθες φαινόμενο (πχ Κατεβαίνουν τα τρακτέρ στην εθνική εννοώντας πως τα κατεβάζουν οι αγρότες που τα οδηγούν κι άλλα πολλά) τόσο που δεν ξενίζει κανέναν.
sarant said
152 Και τα δύο στέκουν.
Κώστας said
«Πράγμα που δείχνει ότι ορισμένες αλλαγές στη γλώσσα γίνονται από τα πάνω, όταν έχουμε λέξεις θεσμικές. Οπως ο μινίστρος έγινε υπουργός, ας γίνει και η επικελευστής επικελεύστρια.»
Aκριβώς. Στη Γερμανία συζητούν την εποχή αυτή την περίπτωση εισαγωγής και θηλυκών στρατιωτικών βαθμών. Μέχρι σήμερα −τουλάχιστον εντός στρατεύματος και σε επίσημες περιστάσεις (π.χ. έγγραφα, προσφωνήσεις κ.λπ.)− χρησιμοποιούνται οι αρσενικοί τύποι είτε ως γένιες εκδοχές, είτε με πρόταξη του Frau «γυναίκα· κυρία», όταν αναφέρονται σε γυναίκες, είτε με την παρένθετη προσθήκη
για τη δήλωση του θηλυκού φύλου (weiblich «θηλυκό»). Για κάποιους βαθμούς υπάρχουν μεν και οι θηλυκοί τύποι (με κατάληξη -in) ή τελευταίο συνθετικό το -frau</em ), αλλά απαντούν κυρίως στη λογοτεχνία. Στον Στρατό της Σωτηρίας αντίθετα οι θηλυκοί τύποι των ίδιων βαθμών είναι απόλυτα καθιερωμένοι και σε επίσημα συγκείμενα.
Θυμήθηκα πάντως με την κουβέντα ένα παρατράγουδο στο Κοινοβούλιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, όπου η πρόεδρος μετά την τρίτη (τραβηγμένη έως παράτυπη) ανάκληση στην τάξη αφαίρεσε τον λόγο από τον γερμανοαριοβαρεμένο βουλευτή του AfD Ραλφ Βέμπερ, επειδή την προσφώνησε «Frau Präsident», δηλαδή «Κυρία Πρόεδρε» αντί με τον (απόλυτα καθιερωμένο) θηλυκό τύπο «Frau Präsidentin». O Βέμπερ, Καθηγητής Νομικής ο ίδιος, προσέφυγε στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον της Βουλής, χωρίς ωστόσο να δικαιωθεί, αφού σύμφωνα με την απόφαση έπρεπε να είχε κινηθεί εναντίον της Προέδρου.
Κώστας said
Καταραμένε κώδικα!! 👿
Γιάννης Ιατρού said
Να πάρει θέση γνωστός σχολιαστής, να ξέρουμε κι εμείς τι να κάνουμε 🙂
Ο παπάς με τη Harley.
Stazybο Hοrn said
95: Είναι το Μεταίχμιο Πατάκης;
123, 128: Για την ακρίβεια, όταν το σύνολο είναι αριθμήσιμο -όχι απαραίτητα πεπερασμένο- (π.χ, ρητοί ακέραιοι, φυσικοί αριθμοί)
Stazybο Hοrn said
158: φαντάζομαι το κόμμα που δεν πατήθηκε δεν θα δημιουργήσει παρανόηση: ρητοί, ακέραιοι, φυσικοί αριθμοί
Γς said
157:
>Ο παπάς με τη Harley.
κι ο δικός μας παπάς
Νέο Kid said
159. Τι τόθελες το κόμμα; Οι ρητοί έχουν ένα θεματάκι με τη μαθηματική επαγωγή… Μπορεί να είναι countable set , αλλά …
https://math.stackexchange.com/questions/522854/induction-and-countable-set
Stazybο Hοrn said
161: Με λίγη καλή θέληση και περισσότερη σκέψη, ξεπερνιούνται -εφόσον ξέρουμε τι ψάχνουμε…
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Νομίζω ὅτι ἀναπαράγοντας τὶς ἀθλιότητες τῶν φασιστοειδῶν – ἔντυπες ἢ διαδικτυακὲς – ἀκόμα καὶ γιὰ νὰ τὶς καταδικάσουμε, τοὺς δίνουμε λόγο ὕπαρξης. Πολὺ περισσότερο, ὅταν τσιμπᾶμε τὸ δόλωμα καὶ τὶς κλικάρουμε.
sarant said
155 Φοβερό περιστατικό αυτό στην Πομερανία!
Γιάννης Κουβάτσος said
158: Ναι, έχεις δίκιο, γκάφα μου. Αγόρασα χτες το βιβλίο από το βιβλιοπωλείο του Πατάκη και από εκεί το μπέρδεμα. 😇Εκδόσεις Μεταίχμιο όλη αυτή η σειρά, που έχει φτάσει τους 5 τόμους.
ΣΠ said
Επαγωγή για τους μαθηματικούς: Δείχνεις ότι η πρόταση ισχύει για n=1, υποθέτεις ότι ισχύει για n=k και αποδεικνύεις ότι ισχύει για n=k+1.
Επαγωγή για τους φυσικούς: Δείχνεις ότι η πρόταση ισχύει για όσο το δυνατόν περισσότερες περιπτώσεις και συμπεραίνεις ότι ισχύει για όλες τις περιπτώσεις.
Επαγωγή για τους μηχανικούς: Δείχνεις ότι η πρόταση ισχύει για μία περίπτωση και συμπεραίνεις ότι ισχύει για όλες τις περιπτώσεις.
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@166. 🙂 🙂
Πάντως, γιὰ τοὺς μηχανικοὺς ἰσχύει κατὰ προσέγγιση. Γι᾿ αὐτὸ βάζουμε κι ἔναν συντελεστὴ ἀσφαλείας. 🙂
Γιάννης Ιατρού said
139: ΛΑΜΠΡΟΣ
Δεν είπαμε ρε συ να το πάρεις και τόσο σοβαρά…Ανεμοπτεριστής κρεμάστηκε από κολόνα 🙂
ΓιώργοςΜ said
167 Πήραν φωτιά σε ένα ξενοδοχείο οι κουρτίνες.
Ο μηχανικός υπολόγισε χοντρικά το συντελεστή έκλυσης θερμότητας του υλικού των κουρτινών, την επιφάνειά τους, και με τους συντελεστές των εγχειριδίων κατέληξε πως με έναν κουβά νερό μπορούσε να τη σβήσει. Έριξε έναν κουβά, και για ασφάλεια γέμισε μισό κουβά ακόμη και τον έριξε κι αυτόν.
Ο φυσικός ανέτρεξε στη σταθερά καύσης του συγκεκριμένου υλικού της κουρτίνας, τις συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και πίεσης, το γεωγραφικό πλάτος, τη φάση της σελήνης, το συντελεστή θερμοχωρητικότητας του νερού, και υπολόγισε τον απαραίτητο όγκο νερού σε 7/8 του κουβά. Γέμισε τον κουβά σχεδόν μέχρι επάνω και έριξε το νερό στις κουρτίνες.
Ο μαθηματικός αναρωτήθηκε τι χρειάζεται για να σβηστεί η φωτιά, ανακάλυψε πως αρκεί να γνωρίζουμε τη σταθερά καύσης του συγκεκριμένου υλικού της κουρτίνας, τις συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και πίεσης, το γεωγραφικό πλάτος, τη φάση της σελήνης και το συντελεστή θερμοχωρητικότητας του νερού. Αφού αυτά είναι γνωστά, άρα υπάρχει λύση. Έτσι, έχοντας λύσει το πρόβλημα, συνέχισε τον ύπνο του.
Γς said
169:
Ο κουβάς
>Έτσι, έχοντας λύσει το πρόβλημα, συνέχισε τον ύπνο του.
Κι η δικιά μου λέει ότι είμαι υπνοβάτης
-Σηκώθηκες χτες το βράδυ και έψαχνες τον «κουβά»
Σε πρόλαβα στην κουζίνα και, σε πήγα στην τουαλέτα…
Κώστας said
164: Εντωμεταξύ, αν προσέξει κανείς το βίντεο, η Bretschneider ψυχανεμίστηκε τι πρόκειται να ακολουθήσει ήδη με το καλημέρα, αφού ο Βέμπερ χρησιμοποιώντας το περιεκτικό αρσενικό απηύθυνε τον χαιρετισμό του στους «πολίτες» και όχι στους πολίτες και ?πολίτισσες (Bürger und Bürgerinnen). Σxετικά με τη θηλυκή εκδοχή Präsidentin πάντως, η ένσταση είναι ότι στον Κανονισμό της Βουλής δεν καταγράφεται πουθενά, κάτι που τυπικά επιτρέπει −ή τουλάχιστον δεν αποκλείει− την ερμηνεία ότι το συγκεκριμένο αξίωμα αποδίδεται μόνο με τον αρσενικό τύπο, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση χρησιμοποιείται ως γένιος όρος. Πέραν τούτου, η τρίτη και φαρμακερή ανάκληση στην τάξη που εισέπραξε ο Βέμπερ, επειδή σχολίασε τη δεύτερη («Αύριο το πρωί θα λάβετε την ένσταση για τις δύο ανακλήσεις σε τάξη.»), ελέγχεται ως παράτυπη, αφού ο Κανονισμός απαγορεύει τον σχολιασμό από τους επόμενους ομιλητές και όχι από τον άμεσα θιγόμενο. Από τότε πάντως ο Βέμπερ αποφεύγει έντεχνα την άμεση προσφώνηση της Προεδρεύουσας καταφεύγοντας στην περιληπτική διατύπωση wertes Präsidium «αξιότιμο Προεδρείο». Όσο για τον όρο Biodeutsche «βιολογικοί Γερμανοί» που χρησιμοποίησε όχι ειρωνικά ή με σατιρική διάθεση αλλά με συγκεκριμένο ιδεολογικό περιεχόμενο, τον έκραξε ακόμα και το ίδιο του το κόμμα αλλά και το Πανεπιστήμιο του Γκράιφσβαλντ στο οποίο τυπικά ακόμα ανήκει.
sarant said
171 Μερσί. Καλό κουμάσι ο κ. καθηγητής. Είδα ότι η καημένη η πρόεδρος παραιτήθηκε για λόγους υγείας.
Κώστας said
Ναι. Καρκίνος…
Μαρία said
https://pbs.twimg.com/card_img/1104838728655298560/9KCdZugr?format=jpg
Η συνέχεια https://pbs.twimg.com/media/D1UWjF3X4AA3JBi.jpg
Pedis said
# 174 – το πρώτο δεν το βλέπω. Από το δεύτερο συμπεραίνω ότι επίκειται καμπάνα (σωστά;) και σαν ασπόνδυλα ακροδεξιά κουμάσια ρουφάνε τον εμετό τους για να τη σκαπουλάρουν με σκοπό … να το ξανακάνουν.
Σε παρόμοιες περιπτώσεις ο νόμος για τα μμε θα έπρεπε να προβλεπει τη δημοσίευση με την ίδια προβολή, ένταση και διάρκεια με τη συκοφαντική καμπάνια της δημοσίευσης της καταδικαστικής απόφασης και της (υποτιθέμενης) συγνώμης. Πέρα, βέβαια, από το πρόστιμο, φυλάκα για εκδότη και συντάκτη και ενδεχόμενο κλείσιμο του μέσου ανάλογα με τη βαρύτητα του αδικήματος.
Σε άλλη περίπτωση πρόκειται για κοροιδία.
Μαρία said
175
Ο νόμος τους υποχρεώνει αλλά δεν τον τηρούν.
Δες την περίπτωση Μπαλαούρα που, αφού τον έκαναν πρωτοσέλιδο, η ανάκληση του δημοσιεύματος έγινε στις 19/6/2018 με ένα μονόστηλο στις εσωτερικές σελίδες της εφημερίδας. Οπότε αγωγή.
https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/166597_agogi-kata-neon-apo-ton-maki-mpalaoyra
Χρήστος Π. said
171 E, αφού τον έκραξε το πανεπιστήμιο ησυχάσαμε. Έτσι έκραξαν και τους πρώτους ταραξίες τον 1933 στα πανεπιστήμια και μετά από λίγο δύο «κραγμένοι» νομπελίστες φυσικοί, ο Σταρκ και ο Λέναρντ, ανέλαβαν να καθαρίσουν τα ιδρύματα από τους βιολογικά μη Αρείους Εβραίους. Πιστεύω πως μέσα στη χαβούζα της Ενωμένης Ευρώπης η Γερμανία θα ξεφορτώσει τη βρώμα της καμουφλαρισμένη αυτή τη φορά, αλλά επειδή η Πόπη θέλει να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει, θα απολαύσουμε πολλά τέτοια. Οι δε βιολογικά Γερμανοί σοσιαλιστές ας μη βιαστούν να καταδικάσουν, στο τέλος αυτοί πάντα υπογράφουν με τη ψήφο τους, το έχουμε ξαναδεί το έργο.
Μαρία said
Γς said
178:
Και περισσότερο cowbell
Pedis said
# 176 – Γι αυτό σου λέω, η εφημερίδα, πρέπει να προβλέπεται, να τίθεται υπό την εποπτεια των δικαστικών αρχών: η καταχώριση της καταδικαστικής απόφασης να συνταχθεί και να δημοσιευτεί παρουσία διαστικού λειτουργού και κατά τρόπο (κείμενο, τιτλος και χρόνος επανάληψης της δημοσίευσης) που να προβλέπεται στην απόφαση του δικαστηρίου.
Αλλιώς, γίνεται μια τρύπα στο νερό.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
168 – Μου θύμισες ένα περιστατικό πρίν 33 χρόνια στο Ύπατο, νεόκοπος αιωροπτεριστής ακόμη, κάναμε πτήσεις μικρής διάρκειας και πηγαίναμε για προσγείωση. Στην μέση περίπου της διαδρομής περνάει το δίκτυο υψηλής τάσης της ΔΕΗ, είναι βέβαια περίπου 100 μέτρα κάτω αλλά όπως πήγαινα προς τα εκεί, ξαφνικά βρέθηκα μάλλον σε ψυχρό ρεύμα που με «τράβηξε» απότομα προς τα κάτω χάνοντας πολύ ύψος. Αν και άπειρος με τον αετό, λόγο αλεξιπτώτων λειτούργησα με ψυχραιμία κι ενώ είχε μπεί φτερό (σχεδόν κάθετη πλαγιολίσθηση) κατάφερα και τον έφερα σε ισορροπία αλλά τότε είδα μπροστά μου στα είκοσι μέτρα περίπου τα ηλεκτροφόρα σύρματα κι έπρεπε να αποφασίσω άμεσα αν θα περάσω από πάνω και να σπρώξω το τρίγωνο για να πάρω ύψος ή να το τραβήξω και να πάω από κάτω που όμως σήμαινε και ανώμαλη προσγείωση σε σχετικά βραχώδες έδαφος. Τελικά αποφάσισα το δεύτερο γιατί θεώρησα πως δεν θα ανέβαινα δέκα μέτρα τουλάχιστον στα λίγα μέτρα που απόμεναν μέχρι να πέσω επάνω στα σύρματα, τράβηξα με δύναμη το τρίγωνο κι ο αετός βούτηξε με την μύτη προς τα κάτω, μη έχοντας περιθώριο να σπρώξω προς τ΄απάνω για ομαλή προσγείωση φοβούμενος πως θα πάρω αρκετό ύψος και θα βρεθώ στα κάτω σύρματα, έσπρωξα ελαφρά η ταχύτητά μου δεν μειώθηκε αρκετά κι όλα έδειχναν πως θα έχω αρκετά δυνατή σύγκρουση με το έδαφος, αλλά για καλή μου τύχη, το αριστερό φτερό βρήκε σ΄ένα βράχο ο αετός σηκώθηκε απότομα διέγραψε μια περίεργη τροχιά κόντρα στον αέρα και προσγειώθηκα όρθιος σαν πουλάκι. 🙂
Mόνη απώλεια, δύο σπασμένες μπανέλες στο φτερό, κάνα δυο κιλά κρύος ιδρώτας 🙂 τα κλασικά (αλλά άδικα όμως αυτή τη φορα) μπινελίκια που άκουσα από τον αδερφό μου και τα κλάματα από την τρομάρα της Παπέν. Τέλος καλό όλα καλά, αλλά από τότε δεν ξαναπέταξα ποτέ σε χώρο με οποιοδήποτε ανθρώπινο κατασκεύασμα από κάτω, κάτι που δυστυχώς ελάχιστοι ακολουθούν, είναι βλέπεις και η επίδειξη στην μέση.
Μαρία said
Αγγελος said
Το πρωτοσέλιδο με την προτροπή για τουφεκισμό των προδοτών θα μπορούσε ίσως, με πολύ ξεχείλωμα, να θεωρηθεί πολιτική κριτική. Το πρωτοσέλιδο με το πουταναριό συνιστά κατάφωρη εξύβριση των εικονιζομένων. Συκοφαντική δυσφήμιση μάλλον όχι, αφού κανέναν δεν θα κάνει να πιστέψει ότι είναι … πουτάνες. Και η περιύβριση αρχής έχει καταργηθεί ως ιδιώνυμο αδίκημα. Υποπτεύομαι ότι η απλή εξύβριση διώκεται μόνο κατόπιν εγκλήσεως, οπότε ίσως να μην μπορεί να επέμβει αυτεπαγγέλτως η Δικαιοσύνη• αλλά ας κάνουν τον κόπο όλες οι εικονιζόμενες να κάνουν από μια μήνυση, με την ελπίδα να εξάντλησει η δικαιοσυνη την αυστηρότητα του νόμου. Ας ζητήσουν και αποζημίωση για ηθική βλάβη τέτοια που, αν τους επιδικαστεί, να γονατίσει τον υβριστή!
sarant said
183 Θα πει ότι είχε βάλει εισαγωγικά στη λέξη
Maraki said
Κάνετε διπλό λάθος όταν γράφετε πως:
«Δεν πάει καλά από μαθηματικά η διευθύντρια. Το 300 είναι «απείρως» περισσότερο από το 0 διότι διαίρεση με το μηδεν έχει αποτέλεσμα άπειρο. Το 300 είναι το 300% (δηλαδή το τριπλάσιο) του 100.»
Αρχικά κανένας αριθμός δεν μπορεί να διαιρεθεί με το μηδέν (δοκιμάστε να κάνετε την πράξη σε ένα κομπιουτεράκι).
Δεύτερον η διευθύντρια έγραψε «300% περισσότερο». Το 300 είναι 300% περισσότερο του 75 και όχι του 100 όπως γράφετε (75 + 300%*75 = 300).
Σχετικά με το εάν ο (προφανώς λανθασμένος) συλλογισμός είναι παραγωγικός ή επαγωγικός σας απάντησε αρμοδίως η κυρία Κιντή
sarant said
185 Εγώ έγραψα ότι το 300 είναι το 300% του 100 και αυτό ισχύει. Το τι εννοούσε η διευθύντρια είναι απροσδιόριστο.
Για τον επαγωγικό/παραγωγικό συλλογισμό γίνεται συζήτηση και στα σχόλια εδώ. Με βάση τα όσα διδάσκονται οι μαθητες στο Λύκειο, ισχύουν αυτά που έγραψα.
http://e-keimena.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=159:eidh-syllogismwn-theoria-paradeigmata&catid=94:exercises&Itemid=41
Μαρία said
185
Το 300% του 75 είναι 225, σε απλά ελληνικά 3 φορές πάνω. Θα μπορούσε να είναι 300 μόνο σε λογαριασμούς του καραγκιόζη
Πρόσεξε, γιατί μπορεί να σου υποσχεθούν τέτοια αύξηση και να την πατήσεις.
voulagx said
Και το χ% του ψ ειναι ψ% του χ, αλλα ας μη βαζουμε τοσο δυσκολα.
Πέπε said
187, 185:
Όχι, έχει δίκιο το Μαράκι. «Α = 300% περισσότερο από Β» σημαίνει «Α = Β + ακόμα 300% (του Β προφανώς)», άρα το Α είναι το τετραπλάσιο του Β. Ή τέλος πάντων μπορεί να εκληφθεί κι έτσι. Π.χ. παίρνεις 75, σου τάζουν 300% αύξηση και σου τη δίνουν: σου δίνουν 225 αύξηση, σύνολο 300.
sarant said
189 Αυτό ισχύει αν και εγώ θα έλεγα «τετραπλάσιο» για να καταλαβαινόμαστε.
Πέπε said
Ε, αν ο σκοπός ήταν να καταλαβαινόμαστε θα είχε προσέξει λίγο καλύτερα τη διατύπωσή της! 🙂
ΣΠ said
186
Αυτό διδάσκονται οι μαθητες στο Λύκειο;
Παράδειγμα 2 (έγκυρο)
Π1: Η λαβίδα είναι όργανο
Π2: Η κιθάρα είναι όργανο
Σ: Η λαβίδα είναι κιθάρα
sarant said
Προφανώς με το κοπιπάστε χάθηκε ένα έγκυρο που υπήρχε και χάθηκε και η επικεφαλίδα Παράδειγμα 3 (μη έγκυρο)
ΣΠ said
Σε άλλα νέα, ο πρόεδρος Τραμπ αποκάλεσε Tim Apple τον Tim Cook, πρόεδρο της Apple.
Το έχω πάθει κι εγώ πάντως αυτό, σε μια ομιλία που είχα δώσει, όπου ξεκινώντας ευχαρίστησα τον Βαγγέλη τάδε, που με είχε προσκαλέσει. Κι εκείνος αμέσως: «Βασίλη με λένε».
Η διαφορά είναι ότι ο Τραμπ δεν θέλει να παραδεχτεί ότι έκανε λάθος.
Μαρία said
Αμερικανοί ομοσπονδιακοί εισαγγελείς απήγγειλαν σήμερα κατηγορίες σε βάρος δεκάδων προσώπων που βοηθούσαν εύπορους Αμερικανούς να αγοράζουν θέσεις για τα παιδιά τους σε σχολές της ελίτ, μεταξύ των οποίων τα πανεπιστήμια Γέηλ, Στάνφορντ και Τζορτζτάουν, σε μια πλεκτάνη ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων.
https://www.news247.gr/kosmos/skandalo-panepistimia-geil-stanfornt-tzortztaoyn.6701938.html
Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, η επιχείρηση του Σίνγκερ κανόνιζε ώστε τις εισαγωγικές εξετάσεις στα πανεπιστήμια να τις δίνουν άλλοι στη θέση των παιδιών των πελατών της
Αυτό το κόλπο το ξέρω για ελληνικό πάντως 🙂
Γιάννης Ιατρού said
195: τίποτα για κολάμπια και χάρβαρντ δεν έχουμε; 🙂
Μαρία said
196
Όχι για την ώρα.
sarant said
194 Αυτό ελειπε να παραδεχτεί λάθος του.
Μαρία said
Μαρία said
Μαρία said
Το εφετείο επαναβεβαίωσε την «καμπάνα» στον Στ. Χίο για την υπόθεση Λυμπερόπουλου
https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/187163_efeteio-epanabebaiose-tin-kampana-ston-st-hio-gia-tin-ypothesi
Στα 15 χιλιάρικα φαίνεται οτι πάει η ταρίφα.
Μαρία said