Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Σχίζοντας τις γραμμές των οριζόντων (Δημ. Σαραντάκος) 17 – Η Ατλαντίδα και άλλοι μύθοι

Posted by sarant στο 19 Μαρτίου, 2019


Εδώ και κάμποσο καιρό ξεκίνησα να δημοσιεύω αποσπάσματα από το βιβλίο του πατέρα μου, του Δημήτρη Σαραντάκου, Σχίζοντας τις γραμμές των οριζόντων, μια ιστορία των εξερευνητών και των εξερευνήσεων του αρχαίου κόσμου. Οι δημοσιεύσεις αυτές γίνονται κανονικά κάθε δεύτερη Τρίτη.

Η σημερινή συνέχεια είναι η δέκατη έβδομη και προτελευταία. Η προηγούμενη συνέχεια βρίσκεται εδώ. Μπαίνουμε πια στο επίμετρο του βιβλίου, που έχει ως αντικείμενο Εξερευνήσεις και ανακαλύψεις που δεν έγιναν ποτέ. Τη μεθεπόμενη Τρίτη θα ολοκληρωθεί το βιβλίο.

Εξερευνήσεις και ανακαλύψεις που δεν έγιναν ποτέ

Θεωρίες και υποθέσεις, γοητευτικές και μη

Επειδή τα τελευταία χρόνια βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε έντυπα (περιοδικά ή εφημερίδες) στον αχανή και ανεξέλεγκτο χώρο του Διαδικτύου αλλά και σε τηλεοπτικές εκπομπές, πλήθος θεωρίες και  αφηγήσεις, αρχής γενομένης από τον παμπάλαιο θρύλο της Ατλαντίδας, έως πολύ πρόσφατες, θα ήθελα να κλείσω αυτό το βιβλίο με σύντομη αναφορά στις θεωρίες αυτές.

Ο θρύλος της Ατλαντίδας

Από τότε που ο Πλάτωνας έγραψε τον Τίμαιο και τον Κριτία, την ανθρώπινη σκέψη την απασχολεί ο μύθος της Ατλαντίδας. Σύμφωνα με τα γραφόμενα του Πλάτωνα, οι ιερείς ενός ναού στην αιγυπτιακή πόλη Σάϊδα διηγήθηκαν στον Σόλωνα ότι πέρα από τις Στήλες, στον Ατλαντικό Ωκεανό, υπήρχε μια εκτεταμένη μεγαλόνησος, η Ατλαντίδα, «μεγαλύτερη από τη Λιβύη και την Ασία* μαζί», οι κάτοικοι της οποίας 9000 χρόνια πριν από την εποχή του Σόλωνα επιχείρησαν να κατακτήσουν ολόκληρον τον κόσμο, αλλά αποκρούστηκαν από τους τότε Aθηναίους. Η Ατλαντίδα τελικά καταποντίστηκε στα νερά του ωκεανού, που στο σημείο αυτό δεν είναι πια πλωτός.

Από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας πολλοί γοητεύτηκαν από τις  προοπτικές ανατροπής πολλών ιστορικών δεδομένων, που θα προκαλούσε η επαλήθευση του μύθου της Ατλαντίδας, άλλοι όμως, λογικότεροι, απέρριψαν μια τέτοιαν εκδοχή και κράτησαν μόνο τον γοητευτικό μύθο. O επιφανέστερος μαθητής του Πλάτωνα, ο Αριστοτέλης, τον αντιμετωπίζει σαν μύθο. «Όπως τη δημιούργησε έτσι και την κατέστρεψε, (ο Πλάτωνας την Ατλαντίδα)», γράφει σχολιάζοντας το απότομο τέλος της σχετικής διήγησης στον Κριτία.

Νεότεροι ερευνητές, (Μαρινάτος, Γαλανόπουλος), δέχονται την αλήθεια της πλατωνικής διήγησης, τοποθετούν όμως την Ατλαντίδα στο Αιγαίο και ειδικότερα στη Θήρα, υποστηρίζοντας ότι όλοι οι, υπερβολικοί, αριθμοί που δίνει ο Πλάτωνας για την αρχαιότητα, την απόσταση, το μέγεθος, τον στρατό και τον στόλο της Ατλαντίδας οφείλονται σε λανθασμένη μεταγραφή των αιγυπτιακών αριθμητικών ψηφίων  σε ελληνικά και πρέπει να διαιρεθούν δια του δέκα. Έτσι, η ηλικία των  9000 χρόνων πριν από το Σόλωνα γίνεται 900, (γύρω στο 1500 π.Χ.), η απόσταση των 5000 χιλιομέτρων από την Αίγυπτο γίνεται 500, (δηλαδή ως στις Κυκλάδες) και η διάμετρος των 300 χιλιομέτρων για τη κεντρική περιοχή της Ατλαντίδας γίνεται μόνο 30, όση η αρχική διάμετρος της  Θήρας, όταν πριν ανατιναχθεί στον αέρα από την έκρηξη του ηφαιστείου της, ονομαζόταν ακόμα Στρογγύλη.

Εφόσον με αρχαιολογικές, γεωφυσικές ή άλλες έρευνες επαληθευθεί η υπόθεση Μαρινάτου – Γαλανόπουλου, το πρόβλημα της Ατλαντίδας θα λυθεί με τον ευλογοφανέστερο και ικανοποιητικότερο τρόπο.

Ο μύθος της Λεμουρίας    

Τα γιγάντια αγάλματα που υπάρχουν στη νήσο του Πάσχα, την προέλευση των οποίων δεν έχουν ακόμα ερμηνεύσει ικανοποιητικά οι ιστορικοί και οι αρχαιολόγοι, σε συνδυασμό με την ύπαρξη ομοιόμορφου πολιτισμού στο μεγαλύτερο μέρος του Ειρηνικού Ωκεανού, έδωσαν την αφορμή να δημιουργηθεί ο μύθος της Λεμουρίας, μιας εκτεταμένης ηπείρου, που υποτίθεται ότι καταβυθίστηκε στα νερά του σε απροσδιόριστο χρόνο.

Ο μύθος της Λεμουρίας παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερες αδυναμίες από εκείνον της Ατλαντίδας. Εν πρώτοις απουσιάζει η γοητευτική αφήγηση του Πλάτωνα, που θα συγχωρούσε πολλές ανοχές και στον πιο δύσπιστο κριτή. Εξ άλλου τα γεωλογικά δεδομένα είναι ακόμη πιο αρνητικά στην περίπτωση της Λεμουρίας από ότι στην περίπτωση της Ατλαντίδας. Το κυριότερο όμως επιχείρημα, που ανατρέπει όλη την υπόθεση είναι όπως έχει εξακριβωθεί από αρχαιολόγους, εθνολόγους και ιστορικούς, μεταξύ 500 π.Χ. και 1000 μ.Χ. μετανάστες από τη νοτιοανατολική Ασία, οι Πολυνήσιοι απλώθηκαν σ’ολόκληρο τον Ειρηνικό από τη Χαβάη ως τη νήσο του Πάσχα και τη Νέα Ζηλανδία, δημιουργώντας ομοιόμορφο νεολιθικό πολιτισμό, που στην ακμή του γνώριζε τη γραφή και την τεχνική των μεγαλιθικών μνημείων και ενδεχομένως είχε κάποιες πολιτιστικές επαφές με τη Νότια Αμερική.

       Το ταξίδι του Οδυσσέα στη Β. Αμερική

H αμερικανίδα δικηγόρος Ενριέττα Μερτζ, η οποία κατά τη διάρκεια του πολέμου υπηρέτησε στο πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ, στο βιβλίο της με τον ωραίο τίτλο «The dark wine sea» (ο οίνωψ πόντος), που εκδόθηκε στα 1958, υποστηρίζει ότι ο Οδυσσέας, μετά τους Λωτοφάγους, τους Κύκλωπες, τον Αίολο και τους Λαιστρυγόνες, πέρασε το στενό του Γιβραλτάρ και ύστερα από πολλές περιπέτειες βρέθηκε στην Αμερική. Η Μερτζ βασιζόμενη σε περικοπές της Οδύσσειας, οι οποίες, κατά την άποψή της, περιγράφουν νησιά του Ατλαντικού και μέρη της Βόρειας Αμερικής, τοποθετεί το νησί της Κίρκης, Αιαία, στη Μαδέρα, τη Σκύλα και τη Χάρυβδη στην είσοδο του κόλπου Φόντυ της Νέας Γης, το νησί της Καλυψώς, Ωγυγία, στις Αζόρες, το νησί των Φαιάκων, Σχερία, στη Φλωρίδα κ.ο.κ.

Και η μεν περιγραφή των τοπίων από τον Όμηρο μπορεί να θυμίζει τα εν λόγω μέρη, όπως ασφαλώς θα μπορούσε κανείς να βρει αξιόλογες ομοιότητες με τοποθεσίες της Παταγονίας ή της Καμτσάτκας, η Μερτζ όμως υποχρεώνει τον ήδη πολύπλαγκτο Οδυσσέα να διανύει με απίστευτη ταχύτητα τις τεράστιες αποστάσεις που χωρίζουν αυτά τα μέρη, τα οποία στη Μεσόγειο είναι σχετικά κοντά το ένα με το άλλο, (π.χ. στην Οδύσσεια η απόσταση από το στενό της Σκύλας και της Χάρυβδης ως την Ωγυγία – δηλαδή κατά την Μερτζ από τη Νέα Γη ως τις Αζόρες – καλύπτεται με ιστιοφόρο σε δέκα μόνο μέρες), να διαπλέει προς όλες τις κατευθύνσεις τον Ατλαντικό, για να συμφωνεί και με τη σειρά που μνημονεύει ο Όμηρος και τελικά βάζει τους Φαίακες ναυτικούς να φέρνουν τον Οδυσσέα εν μια νυκτί από τη Σχερία, (που τη θέλει στη Φλωρίδα), στην Ιθάκη, κατόρθωμα ανέφικτο ακόμα και με αεροπλάνο.

Η θεωρία της Μερτζ αγνοήθηκε από τους σοβαρούς επιστήμονες σ’όλον τον κόσμο και στην Ελλάδα. Όταν η ίδια επισκέφθηκε τη χώρα μας, επί δικτατορίας, ο μόνος που ενστερνίστηκε τις απόψεις της ήταν ο τότε δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος. Αντίθετα, ο εκδότης του λεξικού του  «Ηλίου»  Ι. Δ. Πασσάς, που αρχικά τις είχε υποστηρίξει, όταν μελέτησε το δρομολόγιο που κατά τη θεωρία της ακολούθησε  ο Οδυσσέας, τις απόρριψε κατηγορηματικά.

 

(*) Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι λέγοντας Ασία τόσο οι αρχαίοι Έλληνες όσο και οι Ρωμαίοι εννοούσαν αρχικά μεν το δυτικό τμήμα της Μικρασίας, μεταγενέστερα δε ολόκληρη τη χερσόνησο της Ανατολίας. Η ονομασία     επεκτάθηκε σ’όλόκληρη την ήπειρο πολύ αργότερα. Κατ’ ανάλογο τρόπο λέγοντας Αφρική οι Ρωμαίοι αρχικά εννοούσαν μόνο την Τυνησία

138 Σχόλια προς “Σχίζοντας τις γραμμές των οριζόντων (Δημ. Σαραντάκος) 17 – Η Ατλαντίδα και άλλοι μύθοι”

 1. dryhammer said

  Καλημέρα!

  Κάτοικοι της Λεμουρίας

 2. Λεύκιππος said

  Η πραγματικότητα ξεπερνά συνήθως και την πιο ακραία φαντασία. Με δεδομένη την ηλικία της γης, τιποτε δεν αποκλείεται.

 3. nikiplos said

  Εφόσον στη διήγηση αναφέρεται ρητά ότι η Ατλαντίδα βρίσκεται «πέρα από τις Ηράκλειες Στήλες», δεν έχουμε κάποιου είδους επαλήθευση της θεωρίας της Ατλαντίδας στο Αιγαίο, όσο κι αν «μαγειρέψουμε» τους αριθμούς…

  Ίσως η ίδια η θεωρία της Ατλαντίδας όπως κατά τον Πλάτωνα παραδίδεται στον Σόλωνα να αποτελεί απλά μιαν άλλη ανάμνηση ενός κατακλυσμού, αλλά το γεγονός και μόνο ότι πέρα από τον Πλάτωνα δεν έχουμε πουθενά αλλού άλλη αναφορά για την Ατλαντίδα, μου φαίνεται λογικοφανέστερη η άποψη του Αριστοτέλη…

 4. Όταν, μαθητής γυμνασίου, με γοήτευε η ιστορία της Ατλαντίδας και δη στην εκδοχή Μαρινάτου, είχα βρει ότι τα ιερογλυφικά για τις εκατοντάδες και τις χιλιάδες ήταν πολύ παρόμοια και εύκολο να προκαλέσουν σύγχυση.
  Τώρα σαν ιστορικό με ενδιαφέρει περισσότερο η ιστορία του ίδιου του θρύλου, δηλ. οι αναζητήσεις της Ατλ. ανά τους αιώνες κλπ. Αστείρευτη πηγή τέτοιας απόλαυσης το λήμμα «Ατλαντίς» στη Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, γραμμένο αν θυμάμαι καλά από τον Φωκίωνα Νέγρη. Κάποτε χαζεύοντας στον τηλεφωνικό κατάλογο (πόσο χρόνο είχαμε κάποτε!) είχα βρει ότι υπήρχε κάπου στην Αθήνα ένα Μουσείο Ατλαντίδος (ιδιωτικό). Αναρωτιέμαι αν υπάρχει ακόμα!

 5. Α μάλιστα, όπως το φανταζόμουνα: http://www.metafysiko.gr/?p=174

 6. https://dspace.lib.ntua.gr/handle/123456789/1153

 7. dryhammer said

  Από μνήμης αναφέρω τον όρο του Π. Κουτρουμπούση «Ατλαντιδισμός» για κείνους που αναλώνονται ψάχνοντας την Ατλαντίδα (αντί του κυνηγώντας χίμαιρες) από τα «Ταχυδράματα y otros historias periergos» της νεότης.

 8. Πάντα διαφωτιστική και συναρπαστική η βίκι:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Atlantis
  https://en.wikipedia.org/wiki/Lemuria_(continent)
  Μην ξεχνάμε και τη Μου, γνωστή και από κόμικ του Ούγκο Πρατ: https://en.wikipedia.org/wiki/Mu_(lost_continent)

  Κάποτε ήταν το χόμπι μου όλα αυτά, όταν ανακάλυψα το ίντερνετ και έψαξα σχετικά τρόμαξα λίγο από το πλήθος και το πάθος των τρελών.

 9. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  4-5 Ε, δεν το ήξερα αυτό το Μουσείο!

 10. Μπετατζής said

  Ο Μαρινάτος από τα Κρητικά Χρονικά 1950. Έχουν κάποιους τόμους ον λάιν. http://online.cretica-chronica.gr/output/1911293270595a.pdf

 11. sarant said

  10 Ωραία, ευχαριστούμε!

 12. Α μπράβο. Υπάρχει και ένα αντίστοιχο του Γαλανόπουλου, με τα ίδια συμπεράσματα από πιο γεωλογική σκοπιά.
  Βλέπω υπάρχει και κοτζάμ εγκυκλοπαίδεια ατλαντιδικών σπουδών: http://atlantipedia.ie/samples/galanopoulos-angelos/

 13. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ματάκια μου τεράστια
  με ήλιους βλεφαρίδες
  στα δυτικά προάστια
  χαμένες Ατλαντίδες

 14. Καλημέρα

  Λίγο αλλά πάντοτε ενδιαφέρον το σημερινό. Δεν κατάλαβα πως εννοεί ότι ο ωκεανός δεν είναι πια πλωτός στο σημείο αυτό, στην αρχή του άρθρου
  .
  Με τους αριθμούς όντως λόγω της ύπαρξης του παλιότερου 60δικού και των εξαδικού, δεκαδικού γίνονται πολλές παρανοήσεις με μια τέτοια κάποιος είχε «ανακαλύψει» πως οι Μινωίτες «ήξεραν» την γεωμετρική πρόοδο από μια πινακίδα που παρέθετε τις προσφορές στον ναό από λάδι αθροιστικά ! Στην περίπτωση βέβαια της Ατλαντίδας-Θήρας ίσως θα πρέπει το πέρα από τις Ηράκλειες στήλες να γίνει δώθε !

  Τα αγάλματα στην νήσο του πάσχα δεν τα πήγε εκεί ο Οβελίξ ;

 15. loukretia50 said

  Bonjour!
  Ωραία, σήμερα θάχει μεταφυσική!
  Ο Άτλας, ο Ατλαντικός και η Ατλαντίδα δεν έχουν σχέση?
  (μη βαράτε!)

 16. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ελληνόψυχε, κρυψίνοα Γιαννϊατρού, διατί μας αποκρύπτεις τα της αρχαίας Ελίκης, (συναφούς μύθου περί Ατλαντίδος στην αυλή σου μπαγάσα! 🙂 ) . Ηράκλειες στήλες, γιατί να μην ήταν το…Λουτράκι δηλαδή; 🙂 🙂

 17. loukretia50 said

  Ποιος δε γοητεύτηκε από το μύθο της χαμένης Ατλαντίδας?
  Ο Παλαμάς την αναφέρει σε πολλά :
  «…Να ζεις χωρίς πατρίδα δε μπορείς.
  Ακόμα κι αν την αρνηθείς,
  είτε φεγγοβολά στου ονείρου σου το νου,τ
  τόπος που θα σου ταίριαζε, μια μακρινή Ατλαντίδα,
  όπου εσύ πας κι όπου σταθείς,το ρίζωμα ή τη χίμαιρα πατρίδα θα τα πεις …» – Χορός της πρωτοχρονιάς

  Πατρίδες
  «..Και του Σαβά τη ρήγισσα στο θρόνο είδα, ψυχή,
  στα δάχτυλα ν’ αφήνει φως για χνούδι,
  κι αντίκρισαν τα μάτια μου την Ατλαντίδα
  σαν έν’ απίστευτο του Ωκεανού λουλούδι.
  Κι όλων αυτών η μνήμη τώρα κι η φροντίδα μου
  γίνεται ρυθμός και στίχος και τραγούδι.

  Πρώτη νύχτα
  «…Γι’ αυτό και την Αγάπη σαν επρωταπάντησα,
  να φέρνει όλα τα όνειρα, να σέρνει όλα τα πάθια,
  με ξάφνισε σαν Ατλαντίδα αγνώριστη γιγάντισσα,
  που θα ’βγαινε από θάλασσας ολάνοιχτης τα βάθια».

  Η ΕΜΠΝΟΗ
  «Στην κομμάρα των πάντων μυθική των Ατλάντων
  πάλ’ η απέραντη Γη,
  μιαν αλήθεια Ατλαντίδα πιο τρανή στην αχτίδα
  του ήλιου πάει για να βγει» Παλαμάς

 18. LandS said

  «Πέρα από τις Ηράκλειες Στήλες». Τώρα σώθηκες! Λες και η τοποθεσία της Ατλαντίδας είναι το μοναδικό κενό στις γεωγραφικές γνώσεις του Πλάτωνα.
  Αλλά και των άλλων αρχαίων Αθηναίων. Αυτοί ρε αδερφάκι μου νόμιζαν ότι ο Χολαργός είναι στο Χαϊδάρι. Μπιτι άσχετοι σου λέω.

 19. Corto said

  Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές στην πλατωνική αφήγηση περί Ατλαντίδος είναι το γεγονός ότι με αυτήν κυρίως εγκαινιάζεται μία μακρά σειρά ουτοπιών, δηλαδή περιγραφών φανταστικών τόπων με ιδανικά χαρακτηριστικά, η οποία καθόρισε την πολεοδομική σκέψη του Δυτικού Πολιτισμού. Μετά την Ατλαντίδα του Πλάτωνος, η παρουσίαση μίας ιδεατής πόλης θα επανεμφανισθεί σε διάφορα θεμελιώδη κείμενα, όπως στην Αποκάλυψη του Ιωάννου (96 μ.Χ.), στο De civitate Dei (Περί της Πολιτείας του Θεού) του Αγίου Αυγουστίνου (5ος αιώνας μ.Χ.), αργότερα στην Ουτοπία του Τόμας Μορ (1516), στο «Ταξίδι στην Ικαρία» του Ετιέν Καμπέ (1839), αλλά και στις θεωρίες των ουτοπιστών σοσιαλιστών, όπως στην ιδέα του Φαλανστηρίου του Σαρλ Φουριέ (αρχές 19ου αιώνα) κλπ.

  Ειδικότερα για την Αποκάλυψη του Ιωάννου, ας σημειωθεί ότι η Πόλις του Θεού περιγράφεται με τις γεωμετρικές τις διαστάσεις:

  καὶ ἡ πόλις τετράγωνος κεῖται, καὶ τὸ μῆκος αὐτῆς ὅσον καὶ τὸ πλάτος. καὶ ἐμέτρησε τὴν πόλιν ἐν τῷ καλάμῳ ἐπὶ σταδίους δώδεκα χιλιάδων· τὸ μῆκος καὶ τὸ πλάτος καὶ τὸ ὕψος αὐτῆς ἴσα ἐστί. καὶ ἐμέτρησε τὸ τεῖχος αὐτῆς ἑκατὸν τεσσαράκοντα τεσσάρων πηχῶν, μέτρον ἀνθρώπου, ὅ ἐστιν ἀγγέλου. (21, 16-17)

  Και στον Κριτία εξάλλου, η γεωμετρία της Ατλαντίδος περιγράφεται με αρκετή ακρίβεια για τα δεδομένα ενός φιλοσοφικού έργου:

  ἦν δὲ ὁ μὲν μέγιστος τῶν τροχῶν, εἰς ὃν ἡ θάλαττα συνετέτρητο, τριστάδιος τὸ πλάτος, ὁ δ’ ἑξῆς τῆς γῆς ἴσος ἐκείνῳ: τοῖν δὲ δευτέροιν ὁ μὲν ὑγρὸς δυοῖν σταδίοιν πλάτος, ὁ δὲ ξηρὸς ἴσος αὖ πάλιν τῷ πρόσθεν ὑγρῷ: σταδίου δὲ ὁπερὶ αὐτὴν τὴν ἐν μέσῳ νῆσον περιθέων. ἡ δὲ νῆσος, ἐν ᾗ τὰ βασίλεια ἦν, πέντε σταδίων τὴν διάμετρον εἶχεν.
  (115e-116a)

  Παρατηρείται ότι και στις δύο περιπτώσεις ο σχεδιασμός των πόλεων ακολουθεί μάλλον κανονικά γεωμετρικά σχήματα (ευθείες γραμμές ή ομόκεντρους κύκλους).

 20. Αρλουμποκυνηγός said

  Εξαιρετικά διαφωτιστικό το σημερινό άρθρο του πατρός Σαραντάκου. Δύο μόνο μικρές διορθώσεις…

  Γράφει ο πατήρ Σαραντάκος: «Η θεωρία της Μερτζ αγνοήθηκε από τους σοβαρούς επιστήμονες σ’όλον τον κόσμο και στην Ελλάδα. Όταν η ίδια επισκέφθηκε τη χώρα μας, επί δικτατορίας, ο μόνος που ενστερνίστηκε τις απόψεις της ήταν ο τότε δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος. Αντίθετα, ο εκδότης του λεξικού του «Ηλίου» Ι. Δ. Πασσάς, που αρχικά τις είχε υποστηρίξει, όταν μελέτησε το δρομολόγιο που κατά τη θεωρία της ακολούθησε ο Οδυσσέας, τις απόρριψε κατηγορηματικά.»

  Επειδή είμαι κάποιας ηλικίας και είχα παρακολουθήσει από κοντά το θέμα με την Henriette Mertz (1898 – 1985), διορθώνω τον πατέρα Σαραντάκο: ΟΥΔΕΠΟΤΕ ο αείμνηστος Ιωάννης Πασσάς απέρριψε (και μάλιστα κατηγορηματικά) τις απόψεις της Mertz. Μάλιστα, στον τόμο «Σύμπαν», ο Πασσάς έχει πάνω από 8 υμνητικές αναφορές στην αείμνηστη Αμερικανίδα δικηγόρο.

  Όσο για το ότι ο Δικτάτορας Παπαδόπουλος ενστερνίστηκε τις απόψεις της Mertz, πρόκειται για υπερβολή. Ο αείμνηστος πατήρ Σαραντάκος ΑΠΟΚΡΥΠΤΕΙ (κι αν το αγνοεί, θα όφειλε να το γνωρίζει, διότι εργάστηκε πολλά χρόνια κοντά στον Πασσά) ότι ο ίδιος ο Ιωάννης Πασσάς γνώρισε την Metz στον Δικτάτορα Παπαδόπουλο, όπως σαφώς γράφει στον τόμο «Σύμπαν».

  Επειδή είμαι στο εξοχικό μου και δεν έχω εύκαιρο τον τόμο «Σύμπαν», αναρτώ τί γράφει ο κορυφαίος δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς στο αφιέρωμα της «Εφ.Συν.» για τον Άδωνι Γεωργιάδη («Άδωνις Γεωργιάδης, Η Ακροδεξιά με το γελαστό πρόσωπο»)

 21. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Υπήρχε μια παιδική (ή παιδαριώδης) αμερικάνικη σειρά φαντασίας, «Ο τελευταίος άνθρωπος της Ατλαντίδας». Την παρακολουθούσα, αλλά η ηλικία μου το δικαιολογούσε τότενες 😛

 22. loukretia50 said

  Strabo, Geography book 2 – chapter 3
  http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus:text:1999.01.0197:book=2:chapter=3

  «… το δὲ ἐξαίρεσθαι τὴν γῆν ποτε καὶ ἱζήματα λαμβάνειν καὶ μεταβολὰς τὰς ἐκ τῶν σεισμῶν καὶ τῶν ἄλλων τῶν παραπλησίων, ὅσα διηριθμησάμεθα καὶ ἡμεῖς, ὀρθῶς κεῖται παρ᾽ αὐτῷ: πρὸς ὃ καὶ τὸ τοῦ Πλάτωνος εὖ παρατίθησιν, ὅτι ἐνδέχεται καὶ μὴ πλάσμα εἶναι τὸ περὶ τῆς νήσου τῆς ἈΤΛΑΝΤΙΔΟΣ, περὶ ἧς ἐκεῖνος ἱστορῆσαι Σόλωνά φησι πεπυσμένον παρὰ τῶν Αἰγυπτίων ἱερέων, ὡς ὑπάρχουσά ποτε ἀφανισθείη, τὸ μέγεθος οὐκ ἐλάττων ἠπείρου: καὶ τοῦτο οἴεται βέλτιον εἶναι λέγειν ἢ διότι ὁ πλάσας αὐτὴν ἠφάνισεν, ὡς ὁ ποιητὴς τὸ τῶν Ἀχαιῶν τεῖχος. εἰκάζει δὲ καὶ τὴν τῶν Κίμβρων καὶ τῶν συγγενῶν ἐξανάστασιν ἐκ τῆς οἰκείας κατὰ λῃστείαν γενέσθαι, οὐ κατὰ θαλάττης ἔφοδον ἀθρόαν συμβᾶσαν. ὑπονοεῖ δὲ [p. 136] τὸ τῆς οἰκουμένης μῆκος ἑπτά που μυριάδων σταδίων ὑπάρχον ἥμισυ εἶναι τοῦ ὅλον κύκλου καθ᾽ ὃν εἴληπται, ὥστε (φησίν) ἀπὸ τῆς δύσεως εὔρῳ πλέων ἐν τοσαύταις μυριάσιν ἔλθοι ἂν εἰς Ἰνδούς. [7]

 23. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  μιά συνεισφορά επί του θέματος για τον Μαρινάτο κλπ. (ο Δύτης μάλλον θα την γνωρίζει):
  The Promise of Thera, της Emily Vermeule (1967)

 24. Να σου πω σταμάτησα να ασχολούμαι τόσο μετά το γυμνάσιο 😉
  Τη Vermeule όμως τη θυμάμαι κάπου. «Ελλάς εποχή του χαλκού»; … Α, ναι: http://www.biblionet.gr/book/30285/Vermeule,_Emily_T./%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CF%82,_%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%87%CE%AE_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%BF%CF%8D

 25. π2 said

  19: Με τον Πλάτωνα εγκαινιάζεται η σειρά των συγκεκριμένων ουτοπιών, αν μου επιτρέπεται η αντιφατική ορολογία. Ουτοπικούς μύθους έχουμε ήδη από τα γένη του Ησιόδου.

 26. loukretia50 said

  Πλάτων -Τίμαιος
  [25α] ἐπὶ τὴν καταντικρὺ πᾶσαν ἤπειρον τὴν περὶ τὸν ἀληθινὸν ἐκεῖνον πόντον. τάδε μὲν γάρ, ὅσα ἐντὸς τοῦ στόματος οὗ λέγομεν, φαίνεται λιμὴν στενόν τινα ἔχων εἴσπλουν: ἐκεῖνο δὲ πέλαγος ὄντως ἥ τε περιέχουσα αὐτὸ γῆ παντελῶς ἀληθῶς ὀρθότατ᾽ ἂν λέγοιτο ἤπειρος. ἐν δὲ δὴ τῇ Ἀτλαντίδι νήσῳ ταύτῃ μεγάλη συνέστη καὶ θαυμαστὴ δύναμις βασιλέων, κρατοῦσα μὲν ἁπάσης τῆς νήσου, πολλῶν δὲ ἄλλων νήσων καὶ μερῶν τῆς ἠπείρου: πρὸς δὲ τούτοις ἔτι τῶν ἐντὸς τῇδε ’
  http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus:text:1999.01.0179:text=Tim.:section=25a

  Πλάτων – ΚΡΙΤΊΑΣ [108ε]
  πάντων δὴ πρῶτον μνησθῶμεν ὅτι τὸ κεφάλαιον ἦν ἐνακισχίλια ἔτη, ἀφ᾽ οὗ γεγονὼς ἐμηνύθη πόλεμος τοῖς θ᾽ ὑπὲρ Ἡρακλείας στήλας ἔξω κατοικοῦσιν καὶ τοῖς ἐντὸς πᾶσιν: ὃν δεῖ νῦν διαπεραίνειν. τῶν μὲν οὖν ἥδε ἡ πόλις ἄρξασα καὶ πάντα τὸν πόλεμον διαπολεμήσασα ἐλέγετο, τῶν δ᾽ οἱ τῆς Ἀτλαντίδος νήσου βασιλῆς, ἣν δὴ Λιβύης καὶ Ἀσίας μείζω νῆσον οὖσαν ἔφαμεν εἶναί ποτε, νῦν δὲ ὑπὸ σεισμῶν δῦσαν ἄπορον πηλὸν τοῖς ἐνθένδε ἐκπλέουσιν
  http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus:text:1999.01.0179:text=Criti.:section=108e

 27. Γιάννης Ιατρού said

  22: Λού
  Ο Στράβωνας όντως θεωρούσε μύθους πολλά σημεία της ομηρικής διήγησης… αλλά από την άλλη μας λέει πως ο Όμηρος ξεκάθαρα τοποθετεί σημεία των ταξιδιών του Οδυσσέα στον Ατλαντικό, μεταξύ αυτών ο περιλαμβάνει την Κίρκη, την Ωγυγία της Καλυψώς και τους Φαιάκες.

  Το σημείο που εστιάζουν πολλοί στο Στράβωνα στα «Γεωγραφικά», είναι στο βιβλ. Α, 2.18
  … ταῦτα γὰρ πάντα φανερῶς ἐν τῶι Ἀτλαντικῶι πελάγει πλαττόμενα δηλοῦται…, δηλ.
  «…Όλα αυτά είναι καταφανές ότι δηλούνται (από τον Όμηρο) ως τελούμενα στον Ατλαντικό..

 28. Corto said

  25:
  Δηλαδή υπάρχει περιγραφή πολεοδομικών μεγεθών στον Ησίοδο; Δεν το γνώριζα. Αν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες για το θέμα, θα με ενδιέφερε ιδιαιτέρως. Ευχαριστώ!

 29. loukretia50 said

  27 Mερσί! Θα εκτιμούσα την παράθεση από διάφορες πηγές για την Ατλαντίδα – το μονομελές επιτελείο μου είναι ανοργάνωτο!

 30. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  25 Εύστοχο αυτό!

 31. loukretia50 said

  Atlantis

 32. π2 said

  28: Μάλλον δεν ήμουν σαφής. Δεν λέμε κάτι πολύ διαφορετικό: εννοούσα ότι με τον Πλάτωνα έχουμε τις πρώτες ουτοπίες όπως τις περιγράφεις, με συγκεκριμένη γεωγραφία, πολεοδομία κλπ., αλλά κάποιας μορφής ουτοπικές αφηγήσεις έχουμε από παλαιότερα.

 33. 23 Τώρα το διάβασα το κείμενο της Vermeule, συναρπαστικό! Δεν τα ήξερα αυτά τα ντεσού της ανασκαφής στο Ακρωτήρι.

 34. loukretia50 said

  Aυτός μάλλον το τερμάτισε!
  Stargate Atlantis

 35. Θυμήθηκα και μια πολύ ωραία ταινία της Τσινετσιτά: ο Ηρακλής και η Ατλαντίδα
  Εδώ δυστυχώς σε κακή ποιότητα: https://youtu.be/mjgh9wNY-h0

 36. π2 said

  O Μαρινάτος ήταν συναρπαστική προσωπικότητα: οπαδός και υμνητής του Μεταξά και της χούντας των συνταγματαρχών, ικανότατος αρχαιολόγος και οργανωτής της αρχαιολογικής υπηρεσίας, τρομερά οξύθυμος αλλά και αντιφατικός στις κρίσεις του και στις σχέσεις του με ανθρώπους, παράφορα ερωτύλος. Ομολογώ ότι δεν θυμάμαι αν έχει δημοσιευθεί η προσωπική του αλληλογραφία -ήταν στα σκαριά πριν από χρόνια- μου έχουν πει όμως ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός εξαιρετικά παθιασμένων ερωτικών επιστολών.

 37. 35 εδώ και για κατέβασμα (αλλά στην ίδια ποιότητα): https://archive.org/details/cco__HerculesandtheCaptiveWomen

 38. ΓιώργοςΜ said

  Η αλήθεια για την Ατλαντίδα:

 39. Corto said

  32:
  Κατάλαβα τι εννοείς, σε ευχαριστώ. Χαμένοι παράδεισοι και λοιπά προϋπάρχουν βεβαίως, αλλά τα υποδείγματα επιστημονικού – τεχνικού ενδιαφέροντος ξεκινούν από την στιγμή κατά την οποία σε μία πρόταση συνδυάζεται η κοινωνική οργάνωση με την οργάνωση του χώρου. Αυτή είναι η μεγάλη αξία της πλατωνικής Ατλαντίδος.

 40. sarant said

  36 Κοίτα να δεις!

 41. loukretia50 said

  Δύτη
  Ίσως σ΄ενδιαφέρει , εδώ γράφει από ποιες απόψεις η Ατλαντίδα ενέπνευσε τον Τόλκιν

  Numenor et Altantide : une ecriture en heritage
  https://www.cairn.info/article.php?ID_ARTICLE=RLC_323_0303
  Comme Platon, Tolkien fait de Númenor à ses débuts un monde parfait, unifié, comme cela se voit en particulier dans la Description de Númenor  [8](UT, p. 164-172) date des années 1960…, un court exposé de géographie systématique qui concourt à mettre en place un espace géométriquement ordonné où se reflètent l’équilibre et l’harmonie de l’île. De même que Platon avait pris soin de décrire méthodiquement une terre arithmétiquement organisée  [9][9]Cf. par exemple P. Vidal-Naquet et P. Lévêque, Clisthène…, Tolkien fait transparaître, derrière l’image d’une île montagneuse, un espace idéal et orienté

  «…Comme chez Platon encore, la perfection géométrique de l’île s’accompagne de l’expression d’un pouvoir incommensurable, qui passe en particulier par l’aménagement de ports  [14][14]Les cités les plus populeuses de Númenor, Andúnië, Eldalonde,…, la possession d’une flotte et l’extension de la zone d’influence bien au-delà des rivages de l’île. Cette description d’une hégémonie maritime renvoie dans le contexte platonicien à la géo stratégie particulière pratiquée par Athènes aux Ve et IVe siècles avant notre ère, une forme d’impérialisme analysée par Thucydide qui a popularisé son nom de « thalassocratie »…»

 42. 41 Ναι βέβαια, κάπου γράφει ο Τόλκιν ότι δεν θυμάμαι σε ποια γλώσσα της Μέσης Γης το Νούμενορ λέγεται Atalantë 😉

 43. Σηλισάβ said

  Ο Πλάτωνας χρησιμοποίησε τον μύθο της Ατλαντίδας, άγνωστο αν ήταν υπαρκτός πριν αυτόν, για να προωθήσει τις ιδέες του: θεώρησε ότι η Ατλαντίδα έπεσε για λόγους πολιτειακούς κλπ. Σίγουρα πάντως σαν μύθος, βασιζόταν σε υπαρκτά γεγονότα, όπως η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, η οποία όταν πηγαίναμε σχολείο θεωρούνταν ότι έγινε γύρω στο 1200πχ αλλά οι νέες επιστημες που αναδείχθησαν τις τελευταίες δεκαετίες, όπως η γεω-ιστορία, απέδειξαν ότι έγινε πολύ νωρίτερα, στο 1500πχ, (και δεν προκάλεσε την καταστροφή του μινωικού πολιτισμού όπως πιστευόταν)

  Ο Κουστώ πάντως που πήγε στη Σαντορίνη και έκανε υποβρύχιες έρευνες, βρήκε μόνο ηφαιστειογενή πετρώματα

 44. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η «Ατλαντίς» του Ώντεν:

  «Εάν πολύ το επιθυμείς
  να πας στην Ατλαντίδα,
  θα ξέρεις ασφαλώς ότι
  μόνο το Πλοίο των Τρελών
  θα κάνει το ταξίδι εφέτος,
  διότι θύελλες, σφοδρές και ασυνήθιστες
  έχουνε προβλεφτεί και πρέπει, το λοιπόν,
  έτοιμος να είσαι∙ γι’ αυτό
  με λόξα κάμποση να συμπεριφερθείς
  ώστε να σε περάσουνε για ένα απ’ τα παλικάρια,
  να δώσεις την εντύπωση, τουλάχιστο, πως
  συμπαθείς το σαματά, το δυνατό ποτό και τις χοντράδες.

  Εάν οι θύελλες (και τούτο να συμβεί μπορεί)
  σε κάνουνε ν’ αράξεις για καμιάν εβδομάδα
  σε κάποια παλιά πόλη, επίνειο
  της Ιωνίας φερ’ ειπείν, κουβέντιασε εκεί
  με τους λογίους τους πνευματώδεις, άνδρες
  που έχουν αποδείξει πως σαν την Ατλαντίδα
  τόπος άλλος κανείς δεν δύναται να υπάρξει.
  Τη λογική τους μάθε, αλλά πρόσεξε
  πόσο η λεπτότητα του νου τους εύκολα προδίδει
  το ψυχικό τους βάσανο.
  Έτσι λοιπόν αυτοί θα σου διδάξουνε τον τρόπο
  ν’ αμφιβάλλεις για να μπορέσεις να πιστέψεις.

  Εάν, αργότερα, τύχει και προσαράξεις
  στους κάβους ανάμεσα της Θράκης,
  εκεί που με δαυλούς ολονυχτίς
  ράτσα γυμνή και βάρβαρη
  πηδάει ξέφρενη, ακούοντας
  έναν κόχυλα και κύμβαλο φρενήρες,
  στην άγρια εκείνη ακτή
  βγάλε τα ρούχα σου και χόρεψε, γιατί
  εκτός και αν αξιωθείς
  την Ατλαντίδα εντελώς
  να λησμονήσεις, το ταξίδι σου
  ποτέ δε θα τελειώσεις.

  Και αν φτάσεις κάποτε στην έκλυτη
  την Καρχηδόνα ή την Κόρινθο,
  γέψου κι εσύ την ξέφρενη ευωχία.
  Και αν καμιά κοκότα σ’ ένα καπηλειό,
  χαϊδεύοντάς σου τα μαλλιά σου πει
  «Αγαπούλη μου, η Ατλαντίδα είν’ εδώ»
  Την ιστορία της ζωής της
  με προσοχή ν’ ακούσεις∙ καθώς
  εάν καλά δεν ενημερωθείς για κάθε καταφύγιο
  που μάταια προσπαθεί
  την Ατλαντίδα να παραποιήσει, πώς
  τάχα θα γνωρίσεις την αληθινή;

  Κι αν, επιτέλους, κοντά στην Ατλαντίδα
  προσαράξεις, και βγεις
  στον κοπιώδη πηγαιμό κατά την ενδοχώρα
  μες από δάση ρυπαρά και παγωμένες
  τούνδρες, εκεί που όλα στη στιγμή θε να χαθούν∙
  αν έρμος πια σταθείς,
  με γύρω σου ερημιά,
  πέτρα και χιόνι και σιωπή κι αέρα,
  θυμήσου τους αρχοντικούς νεκρούς
  και τίμησε τη μοίρα σου, που είσαι εσύ
  (ταξιδευτής βασανισμένος)
  διαλεκτικός κι αλλόκοτος.

  Τρικλίζοντας, προχώρα όλος χαρά
  αλλά και τότε ακόμη, αν ίσως,
  έχοντας πια φτάσει στο στερνό
  το διάσελο, αν, ίσως, σωριαστείς
  με ολάκερη την Ατλαντίδα ν’ ακτινοβολεί
  από κάτω κι όμως να κατεβείς
  πια δεν αντέχεις, πρέπει
  υπερήφανος να είσαι, μόνο που κρυφοκοίταξες
  την Ατλαντίδα, σε όραμα ποιητικό.
  Ξάπλωσε ειρηνικά και πες ευχαριστώ,
  έχοντας δει τον λυτρωμό σου.

  Όλοι οι μικροί, οι σπιτικοί θεοί
  αρχίσανε να κλαίνε∙ όμως πες τους εσύ:
  Αμέτε στο καλό∙ και σάλπαρε.
  Καλό ταξίδι φίλε αγαπητέ, καλό ταξίδι: Είθε
  ο Ερμής, των δρόμων ο διαφεντευτής,
  και οι τέσσερις νάνοι, οι Κάβειροι,
  πάντα να σε βοηθούν και να σε προστατεύουν.
  Και είθε ο Παλαιός των Ημερών
  αθέατος να σου σταθεί οδηγός
  σε ό,τι έχεις να κάνεις
  και να εγείρει, φίλε, πάνω σου
  της σκέπης Του το φως.»

  Wystah Hugh Auden
  Απόδοση: Σπύρος Ηλιόπουλος,

 45. Γιάννης Ιατρού said

  Εγώ μόνο τον κιν/φο «Ατλαντίς» στη Λεωφ. Βουλιαγμένης θυμάμαι!
  Είχαμε και εφημερίδα με τέτοιο όνομα, πάει, την χάσαμε 🙂 🙂

 46. loukretia50 said

  Ένα βιβλίο που είχα κάποτε διαβάσει
  «L’ Atlantide» – Pierre Benoit
  Με μια μυστηριώδη Αντινέα σε φανταστική χώρα
  https://fr.wikisource.org/wiki/L%E2%80%99Atlantide_(Pierre_Benoit)

  Η κινημ/κή μεταφορά (1921 και 1932) μου έπεσε πολύ βαριά – υπάρχει στο youtube

  Και μουσικό διάλειμμα
  Atlantis – Instrumental
  Lost City of Atlantis https://youtu.be/tfje4onFYfY

 47. Γιάννης Ιατρού said

 48. NIKOS NIKOS said

  Η Ατλαντίδα είναι η ομηρική Ιθάκη και έχει να κάνει με τις γεωλογικές μεταβολές που έγιναν στο Ιόνιο και στην Αδριατική πριν από 50000 χρόνια. Τα Φλεγραία Πεδία δημιούργησαν τεράστιες περιβαντολογικές μεταβολές από εκρήξεις ηφαιστείων. Η ομηρική γεωγραφία είναι ποιητική και τα μέρη που περιγράφει είναι κατά φαντασίαν. Αργότερα κάποια από αυτά τα μέρη απόκτησαν ιστορική οντότητα. Γι αυτό και οι φιλόλογοι από την Αλεξανδρινή εποχή βρίσκουνε ασάφειες και ανακολουθίες στην ομηρική και ησιόδεια γεωγραφία. πχ. οι Ηράκλειες Στήλες, οι Στήλες του Βριάρεως, οι Στήλες του Διομήδη, του Αίγωνος και του Κρόνου αναφέρονται στην ομηρική Ιθάκη και μόνο. Αργότερα τοποθετήθηκαν σε διαφορετικές τοποθεσίες ανά την γη.

 49. loukretia50 said

  Αυτή η ταινία μου άρεσε πολύ – ο Άντονι Χόπκινς απίθανος, ως συνήθως!
  Hearts in Atlantis https://youtu.be/l8yfW7LHYbk

 50. Γιάννης Ιατρού said

  Και σχετικά βίδεα έχουν βγει πολλά, αλλά υπάρχει και χωροφυλακή 🙂 🙂
  Civilizations Lost and Found: Fabricating History – Part One: An Alternate Reality Feature
  των Kenneth Feder, Bradley T. Lepper, Terry A. Barnhart και Deborah A. Bolnick

  Kenneth Feder is professor of anthropology at Central Connecticut State University.
  Bradley T. Lepper is the curator of archaeology for the Ohio Historical Society in Columbus, Ohio.
  Terry A. Barnhart is professor of history at Eastern Illinois University in Charleston, Illinois. ……… 🙂
  Deborah A. Bolnick is assistant professor of anthropology at the University of Texas at Austin … Μιχάαααλη!.

 51. loukretia50 said

  Αν και αντιγράφουν αγαπημένους μου, είναι καλοί νομίζω!
  VISIONS OF ATLANTIS –
  Return To Lemuria https://youtu.be/4tJAdUahyTA

 52. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ετούτη πρέπει να είναι η πιο φρέσκια Ατλαντίδα, που τοποθετείται στην Ισπανία.

 53. spyridos said

  Η Ατλαντίδα του Τέρι Τζόουνς στν Ερικ τον Βίκινγκ λέγεται Hy Brasil

  https://tinyurl.com/yborpw8o

 54. loukretia50 said

  53. Eυχαριστώ που μου θυμίσατε αυτή την ταινία!

  ΕΦΗ-ΕΦΗ : Μη μου θυμώσεις, αλλά πάλι έμπλεξα Κρητικούς !
  Αν θέλεις ρίξε μια ματιά στα κουκιά, μπορεί να μη γινόταν έτσι!
  (σόρυ για την παρένθεση)

 55. Γιάννης Ιατρού said

  52: ΕΦΗ
  Εδώ από το Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας, 2010 (Παπαμαρινόπουλος), βλ. Part V

 56. ΣΠ said

  50 τέλος

  Ο Μιχάλης είναι στο Χιούστον, καμιά διακοσαριά χιλιόμετρα μακριά από το Ώστιν.

 57. ΣΠ said

 58. venios said

  l’énigme de l’atlantide:
  https://www.bedetheque.com/BD-Blake-et-Mortimer-Historique-Tome-6-L-Enigme-de-l-Atlantide-7647.html

 59. Γιάννης Ιατρού said

  Δεν είδα να αναφέρεται ο καθ. (ΕΚΠΑ, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος κλπ.) Ηλίας Μαριολάκος (π.χ. ΕΚΚΕ, οι ξεχασμένες γεωγραφικές και φυσικο-ωκεανογραφικές γνώσεις κλπ. των ΑΗΠ)

 60. Γιάννης Ιατρού said

  56: Τέξας όμως 🙂

 61. Γιάννης Ιατρού said

  58: L ‘ENIGME DE L’ATLANTIDE est peut-être l’un des rares Blake&Mortimer à être dispensables …. 🙂

 62. loukretia50 said

  59. Αναφέρεται όμως, στο κεφ. 5, τέλος :
  References
  Tziropoulou, A., 2007. Homer and the so called Homeric problems. Proceedings of the present symposium.Homer Science and Technology, Ancient Olympia, (2006)

 63. ΓΤ said

  44 O Ώντεν λεγόταν «Wystan», και όχι «Wystah» όπως διαβάζουμε στην υπογραφή

 64. loukretia50 said

  63. Είναι το «Αχ» που βγαίνει στο τέλος της απαγγελίας!

 65. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ μένα.

  Αὐτὰ τὰ ὡραῖα παραμύθια πάντα συναρπάζουν.

  Νομίζω πὼς φτιάχνονται ὅπως τὰ μαργαριτάρια.

  Στὸ κέντρο ὑπάρχει ἕνας κόκκος ἀλήθειας κι ἔρχεται ὁ χρὸνος ν᾿ ἀποθέσει ὁλόγυρα τὸ πολύτιμο ὑλικὸ τῆς συλλογικῆς φαντασίας.

 66. Νέο Kid said

  @ Δύτης: Στη γλώσσα των ξωτικών. Elvish

 67. Γιάννης Ιατρού said

  62: Και στο Κεφ. 3, 2Χ μάλιστα. Αλλά μην μου μπερδεύεις το #59 με το #55 🙂 🙂

 68. Νέο Kid said

  Δύτης.
  https://www.elfdict.com/w/atalante

 69. loukretia50 said

  67. Εδώ άλλοι μπερδεύουν ηπείρους, σ΄αυτό θα κολλήσουμε?

 70. Γιάννης Ιατρού said


  🙂

 71. Γιάννης Ιατρού said

  69: Χαχα, έτσι. Εμείς δεν κολλάμε γενικώς 🙂

 72. sarant said

  45 Ατλαντίδα ως εφημερίδα υπήρχε στο Αμέρικα, ελληνική βεβαίως -δεν ξέρω αν εννοείς την ίδια γιατί δεν μπορώ να δω την εικόνα από εδώ.

  Αλλά ήταν και το βιβλιοπωλείο στην Κοραή, που είχε τα κόμικς.

 73. Georgios Bartzoudis said

  «…Εφόσον με αρχαιολογικές, γεωφυσικές ή άλλες έρευνες επαληθευθεί η υπόθεση Μαρινάτου – Γαλανόπουλου, το πρόβλημα της Ατλαντίδας θα λυθεί με τον ευλογοφανέστερο και ικανοποιητικότερο τρόπο…».

  # Και …ελληνοπρεπέστατο θα έλεγα! Νομίζω όμως ότι, πέρα από τις άλλες έρευνες, πρέπει να ελεγχθεί και η υπόθεση της «λανθασμένης μεταγραφής των αιγυπτιακών αριθμητικών ψηφίων σε ελληνικά».

 74. Πουλ-πουλ said

  44.
  Τι ωραίο ποίημα!
  Η άλλη όψη της Ιθάκης.

 75. Γιάννης Ιατρού said

  72Α Ναι, αυτήν στην Νέα Υόρκη, το γράφει και επάνω δεξιά «ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΤΕΤAΡΤΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 1930»

  Ψάχνοντας κάτι για το σημερινό θέμα, έπεσα πάνω σ΄ αυτό, άσχετο μεν με τα δικά μας σήμερα εδώ, αλλά πολύ εντυπωσιακό (9000 π.Χ. !!)

 76. Γιάννης Κουβάτσος said

  74: Ακριβώς. Γι’ αυτό και περιλαμβάνεται σε τόμο ποιημάτων «με τον τρόπο του Καβάφη»:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.politeianet.gr/books/9789607805119-auden-wystan-hugh-wh-auden-mpilieto-se-xeni-glossa-i-lupi-mas-69964&ved=2ahUKEwjLgo7A0I7hAhWssqQKHZ01BM8QFjADegQIBBAB&usg=AOvVaw21oOwVr6hKY0pedUofEMNR&cshid=1553013133559

 77. Αιμ.Παν. said

  Οι πλέον πρόσφατες χρονολογήσεις για την εκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας :

  In 2012, Felix Höflmayer argued that archaeological evidence could be consistent with a date as early as 1590 BCE, reducing the discrepancy to around 50 years.[29]He reviews the various archaeological and technical dating results to conclude: «(1)Short-Lived Samples from Akrotiri (Thera)…resulting in a date between 1664 and 1651 cal BC (20.1% probability) or between 1642 and 1616 cal BC (48.1% probability); (2)(Branch of an Olive Tree) A wiggle-match for these 4 dates based on the published results indicates a date between 1621 and 1605 cal BC (68.2% probability); (3) (Palaikastro Tsunami Deposits)The result for this comes down to a possible date between 1657 and 1546 CE (68.2% probability), in agreement with the data from the settlement of Akrotiri, the olive tree, and the sequence of Aegina Kolonna….: (4) Cypriot White Slip pottery ….. provides no convincing argument against an eruption date of~1600 BCE or shortly before.»

  από εδώ :

  https://en.wikipedia.org/wiki/Minoan_eruption

  Και τον Ηρόδοτο λέγανε κάποιοι παραμυθά αλλά για δείτε αυτό :

  https://www.sciencealert.com/a-stunning-nile-shipwreck-provides-the-first-archaeological-evidence-of-a-boat-described-by-herodotus

  και :

  https://www.archaeology.org/news/7479-190318-egypt-baris-herodotus

  Οπότε και για την υπόθεση Ατλαντίς ας κρατήσουμε κάποιες επιφυλάξεις, η επιστήμη της αρχαιολογίας μπορεί να έχει εκπλήξεις ακόμη…

 78. sarant said

  77 Η βάρις, αυτήν περιέγραφε ο Ηρόδοτος -από εκεί και η λέξη βάρκα, ως αντιδάνειο.

 79. Γιάννης Ιατρού said

  Ωχ, ωχ…
  «Ευαισθητοποιημένος» 🙂 από την βιβλιογραφική αναφορά στο άρθρο του Στ. Παπαμαρινόπουλου (βλ. #55 & #67) έργων της γνωστής κας Τζιροπούλου (!!), το έψαξα λίγο και δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μου!
  Ο κος καθ. έχει μιλήσει για την αξία των Αρχαίων Ελληνικών στις εγκεφαλικές λειτουργίες 🙂 κι έχει πάρει μέρος και σε πολλές εκπομπές με τον Χαρδαβέλλα για την Χαμένη Ατλαντίδα (μόνο κάτι χαμένα κορμιά δεν χάνονται ρε γμτ%@$@#) και την κοίλη Γη κλπ. κλπ.
  Οπότε απολαύστε/ενημερωθείτε με δική σας ευθύνη!
  Εκεί στην Πάτρα…. Σόδομα και Γόμορρα σας λέω 🙂 🙂

 80. Πουλ-πουλ said

  76
  «και οι τέσσερις νάνοι, οι Κάβειροι,
  πάντα να σε βοηθούν και να σε προστατεύουν»

  Επειδή αυτές τις μέρες ασχολούμαι με το Καβείριο της Λήμνου (αύριο πετάω για Λήμνο), βρήκα τους στίχους αυτούς σημαδιακούς.

 81. Αιμ.Παν. said

  @78 Οπως λέει και το etymonline εδώ ;

  barge (n.)
  early 14c., «seagoing vessel of moderate size with sails,» from Old French barge «boat, ship,» Old Provençal barca, from Medieval Latin barga, perhaps from Celtic, or perhaps from Latin *barica, from Greek baris «Egyptian boat,» from Coptic bari «small boat.» From late 14c. as «river craft; barge used on state occasions; raft for ferrying;» meaning «flat-bottomed freight boat» dates from late 15c. In former times also «a magnificently adorned, elegant boat of state,» for royalty, magistrates, etc. (1580s).

  Κάτι ήξερε ο παππούς Ηρόδοτος…

 82. Γιάννης Ιατρού said

  75Β: Έχει και βιδεάκι spoiler για το GöbekliTepe.

 83. Γς said

  45:

  >Εγώ μόνο τον κιν/φο «Ατλαντίς» στη Λεωφ. Βουλιαγμένης θυμάμαι!

  Υπάρχει ακόμα στην πλατεία Καλογήρων της Βουλιαγμένης. Με τον τροχονόμο της και τις κόντρες του με τον μπάρμπα μου πριν 70 σχεδόν χρόνια που περιγράφω εδώ:

  https://caktos.blogspot.com/2010/12/1950.html

  Λίγο πιο κάτω όμως επί της Βουλιαγμένης πάλι, η Ατλαντίς Πεχλιβανίδη.

  Κι ήταν τόσο παλιά πάλι το 1951, που το ο πρώτο τεύχος των «Κλασσικών Εικονογραφημένων» κυκλοφόρησε στην Ελλάδα. Ηταν «Οι Αθλιοι». Τιμή δρχ. 4.000.

  Πούλησε 90.000 αντίτυπα! Ηταν το πιο εντυπωσιακό άνοιγμα της εγχώριας αγοράς στην ποπ κουλτούρα του δυτικού κόσμου και ήταν η πρώτη κυκλοφορία κόμιξ που έμελλε να είναι το χρυσό χαρτί μιας κραταιάς εκδοτικής επιχείρησης. Πίσω από τα «Κλασσικά Εικονογραφημένα», που γαλούχησαν γενιές και γενιές, είναι ο εκδοτικός οίκος «Ατλαντίς» των αδελφών Πεχλιβανίδη, ενός θρυλικού ονόματος για όσους γεννήθηκαν στις δεκαετίες ’40, ’50 και ’60. Με στρατηγείο το, επίσης «μυθικό», βιβλιοπωλείο «Ατλαντίς» στο μονώροφο κτίσμα της Κοραή 8, όπου βρισκόταν επί περίπου μισόν αιώνα (1945-1993), οι αδελφοί Πεχλιβανίδη είχαν επιτύχει να εισάγουν στην Ελλάδα όλη την κλασική παιδική και εφηβική λογοτεχνία συνεργαζόμενοι με αμερικανικούς κυρίως οίκους και παράλληλα να εκδώσουν αμιγώς ελληνικές σειρές παραμυθιών και ιστορίας εμπνευσμένης ως επί το πλείστον από τη λαϊκή παράδοση και το 1821.

  http://www.kathimerini.gr/121011/article/politismos/arxeio-politismoy/ta-klassika-twn-paidikwn-mas-xronwn

 84. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Καλησπέρα σας από Ιλλινόϊ,

  1) ΑΝ κάποιος παγκοσμίως άγνωστος έλεγε δημοσίως πως η Τροία έχει Ιστορία 50.000 ετών, ο κ. Σαραντάκος θα τον έκραζε αλύπητα στα μεζεδάκια του Σαββάτου. Χτές το βράδυ, ο Ερντογάν εγκαινίασε το Νέο (φαραωνικό) Μουσείο της Τροίας και δήλωσε αυτό ακριβώς: Ότι η Τροία έχει Ιστορία 50.000 ετών και είναι μέρος της Τουρκικής Ιστορίας.

  ΡΩΤΑΜΕ: Θα τολμήσει ο κ. Σαραντάκος να κράξει τον Τούρκο Πρόεδρο το Σαββάτο, ή θα τηρήσει σιγήν παλαιάς Αρσακειάδος για να μη τον πούνε τουρκοφάγο οι αντιρατσιστές;

  2) Ο ημιμαθέστατος Ιατρού, πεπεισμένος ότι είμαστε αγράμματοι κάφροι, σπατάλησε πάνω από 5 σχόλια για να μάς συστήσει μερικά ανούσια συγγράμματα για τον Πλατωνικό Μύθο της Ατλαντίδος και τα συναφή. Εννοείται ότι ο ίδιος δεν έχει κάν ξεφυλλίσει κάποιο από αυτά τα συγγράμματα.

  Το Επιτελείο μας σάς ενημερώνει ότι τα δύο καλύτερα βιβλία που έχουν γραφεί για τον Μύθο της Ατλαντίδος (πώς ξεκίνησε από τους Αρχαίους Έλληνες και τον Πλάτωνα και τί ρόλο έπαιξε στην Κίνηση των Ιδεών μέχρι τον 20ό Αιώνα) είναι τα εξής:

  2Α) Το μνημειώδες σύγγραμμα του Γαλλο-Εβραίου φιλοσόφου Pierre Vidal-Naquet (1930 – 2006) «Η Ιστορία της Ατλαντίδος, σύντομο ιστορικό του Πλατωνικού Μύθου» (κατεβάστεΕΔΩ), το οποίο είναι λίαν εχθρικό προς τον Θείο Πλάτωνα και περιέχει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες, παντελώς άγνωστες στο Ρωμέικο…

  2Β) Το λίαν πρόσφατο (2018) «The search for Atlantis: A history of Plato’s Ideal State» του Steve Kershaw (κατεβάστε ΕΔΩ, που περιέχει όλα τα ουσιώδη του Μύθου της Ατλαντίδος και κυρίως πώς επηρέασε την Παγκόσμια Φιλοσοφία και Τέχνη μέχρι τον 20ό Αιώνα

  3) Ο σχολιαστής Αρλουμποκυνηγός αποκρύπτει στο 20, γιατί τελικά η 21η Απριλίου δεν μετέφρασε τα βιβλία της Ενριέτας Μέρτζ σε 5 γλώσσες, όπως είχε υποσχεθεί ο δικτάτορας Παπαδόπουλος στον Ιωάννη Πασσά:

  Διότι επενέβη η πάντοτε ανθελληνική Ελλαδική Εκκλησία (διά του τότε Αρχιεπισκόπου της, Ιερωνύμου Κοτσώνη…) και έβαλε «βέτο». Το χριστεπώνυμο πλήρωμα δεν έπρεπε να μάθει ότι οι Έλληνες που ταξίδευαν στον Ατλαντικό 1.200 χρόνια πρό Χριστού, με τον ερχομό του εν λόγω ραββίνου μετεβλήθησαν σε ένα λαό κρετίνων και μαζοχιστών, που το μόνο που τους ένοιαζε ήταν να μήν… αμαρτήσουν και καταλήξουν στα καζάνια της Κολάσεως.

 85. cronopiusa said

  Ο Μύθος της Χαμένης Ατλαντίδας – 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ

  Πλάκα έχει η κουκορίχτρα της Χαμένης Ατλαντίδας…

 86. Γιάννης Ιατρού said

  84/2β: Πολυώνυμε,
  αν νομίζεις πως προσφέρεις εδώ κάτι ιδιαίτερο όταν παίρνεις από τον κινέζο ένα βιβλίο που είναι τύπου epub και το μετατρέπεις το σε pdf (καταστρέφοντας (!!) έτσι όλη την σελιδοποίησή του και λογική διαχωρισμού του), συνέχισε το χαβά σου….

  Εν προκειμένω το ορίτζιναλ βιβλίο «The search for Atlantis: A history of Plato’s Ideal State» του Steve Kershaw (που είναι τύπου epub και ανοίγει π.χ. με τον Edge) βρίσκεται εδώ (στον κινέζο).

 87. Παναγιώτης Κ. said

  Το πρόβλημα με την Ατλαντίδα είναι πολύ δύσκολο! 🙂
  Να βάλουμε ένα πιο εύκολο μια και έχουμε και πολύ καιρό να δούμε κάποιο κουίζ.
  Οι…συνήθεις ύποπτοι 🙂 ας δώσουν λίγο καιρό και στους υπόλοιπους για να ασχοληθούν.
  Λοιπόν, έχουμε και λέμε:
  Να γράψουμε τον μικρότερο θετικόν ακέραιο όπου συμμετέχουν σε αυτόν όλοι οι αριθμοί από το 0 έως το 9 τουλάχιστον μια φορά έκαστος και το άθροισμα των ψηφίων αυτού του αριθμού είναι 2019.

 88. Aghapi D said

  Υπάρχει κι’ αυτό 🙂

  Στο νησί τις γαλάζιες νύχτες
  μες τα μπαρ αγκαλιά ξωτικά καθάρματα
  Μου ‘χες πει πως θα ‘ρθείς και ήρθες
  Ατλαντίς στο βυθό φωτισμένα άρματα.
  Μπρος στα μάτια μου περνάνε,
  φωσφορίζουνε και πάνε.
  Στο νησί τις γαλάζιες νύχτες
  μες τα μπαρ τα παιδιά σε κοιτάν ανύποπτα.
  Με ρωτάν από πού να ήρθες,
  δε θα πω ποτέ σε κανέναν τίποτα.
  Μπρος στα μάτια μου περνάνε,
  φωσφορίζουνε…

 89. Aghapi D said

  Χρόνια τώρα υπάρχει η θεωρία πως η Ατλαντίδα πρέπει να ταυτιστεί με τη Μάλτα
  Εδώ και βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=lDQLBATcdxI

 90. Μανούσος said

  Οι Ουτοπίες φαίνεται ότι δεν υπήρξαν καθόλου ουτοπίες, αλλά πολύ πραγματικές πόλεις με πολύ πραγματικές διαστάσεις και μέτρα και υποδείγματα που ελήφθησαν από θρησκευτικές και φιλοσοφικές θεωρίες πανάρχαιες.
  Προφανώς δεν παίρνω τοις μετρητοίς τα τεράστια μεγέθη που αναφέρονται για την Ατλαντίδα, αλλά με δεδομένες τις Πλατωνικές θεωρίες στους Νόμους για το μέγεθος και την διαίρεση σε 12 μέρη κλπ της ιδανικής και τον αριθμό 5040 των πολιτών, κάποιοι την συνδέουν με την ίδρυση της Αντιγόνειας (Αντίγονος ο Μονόφθαλμος) την οποία αντικατέστησαν οι Σελευκίδες με την Αντιόχεια. και η οποία αναφέρεται ότι οικίστηκε αρχικά με 5300 κατά τον Μαλάλα), αλλά και πρωτύτερα ο Διηόκης (http://www.iranicaonline.org/articles/deioces), ο μυθικός πρώτος βασιλιάς της Μηδίας ίδρυσε τα Εκβάτανα κυκλικά και με επτά ομόκεντρες ζώνες τειχών που είχαν τα χρώματα των πλανητών. Οι κυκλικές πόλεις με κοσμικές διαστάσεις υπάρχουν στην Ανατολή και έχουν ανασκαφεί ειδικά το Νταραμπτζέρντ, το Φιρουζαμπάντ και βεβαίως η κυκλική πόλη που ονομάστηκε Βαγδάτη και συνεχίζει να υπάρχει μέχρι σήμερα, καθίδρυμα του Αββασίδη Χαλίφη Μανσούρ (762) και η οποία (όπως το μη κυκλικό Κάιρο, αν και οι Φατιμίδες έχτισαν και αυτοί μία τουλάχιστον κυκλική πόλη, την Σάμπρα-Μανσουρίγια) ιδρύθηκε την στιγμή που υπέδειξαν οι αστρολόγοι.
  Αλλά και Δανοί και Νορβηγοί Βίκιγκ έχτισαν κυκλικές πόλεις (Aggersborg, Trelleborg)
  Η λέξη Χάραξ, στρατόπεδο, Καρτ (Καρτ χαντάστ – Καρχηδών) Τιγρανόκερτα, Ζαδράκαρτα, και (θα έλεγα και το σλαβικό γκραντ/γκοροντ) είναι συγγενής με την αραμαϊκή ρίζα κρκ που σημαίνει και κυκλικότητα και πόλη καρχά=πόλη εξ ου το περσικό τσάρχ= ρόδα τσέρκι
  http://www.dukhrana.com/lexicon/Brockelmann/page.php?p=345
  Άλλωστε και το αιγυπτιακό ιερογλυφικό για την έννοια της πόλεως είναι ένα κυκλάκι χωρισμένο στα τέσσερα.
  https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:City_plan,_town_(hieroglyph)

 91. 90 Το σλαβικό γκραντ/γκορόντ συνδέεται μάλλον με το garden/Garten και το ελλ. χόρτος, ΙΕ ρίζα που σημαίνει περιφραγμένο χώρο. https://el.wiktionary.org/wiki/%CF%87%CF%8C%CF%81%CF%84%CE%BF%CF%82

 92. Το τελευταίο που διάβασα εγώ «αποδείκνυε» πως η Ατλαντίδα βρισκόταν στα ανατολικά της Κύπρου.
  Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑΣ
  Η ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  SARMAST ROBERT Έκδοση του 2004

 93. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

 94. π2 said

  Αυτό που ο αδελφόφαιος σχολιάζει τον αρλουμποκυνηγό είναι κάποιο σιμωνίδειο τέχνασμα;

 95. leonicos said

  @65

  Αὐτὰ τὰ ὡραῖα παραμύθια πάντα συναρπάζουν.

  Νομίζω πὼς φτιάχνονται ὅπως τὰ μαργαριτάρια.

  Στὸ κέντρο ὑπάρχει ἕνας κόκκος ἀλήθειας κι ἔρχεται ὁ χρὸνος ν᾿ ἀποθέσει ὁλόγυρα τὸ πολύτιμο ὑλικὸ τῆς συλλογικῆς φαντασίας.

  Γειά σου ΠΟΙΗΤΗ

  Ωραίο

 96. leonicos said

  Για ρωτήστε τον Τζι. Δεν θυμάμαι.

  Στην Ατλαντίδα δεν πήρε το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ το 29 πΚ (προ Καταβύθισης)

 97. leonicos said

  Πάντως ο Οδυσσέας, όταν τον φουντάρη ο Ποσειδώνας και παλεύει με τα κύματα, αφού έφυγε από την Κελυψώ, βρίσκεται ξαφνικά αν κολυμπάει σε μια θάλασσα όπου υψωνόταν μπροστά του ένα βουνό απο΄πάγο

  Δεν εννοώ ότι ο Οδυσσεας πήγε στον Β. Πόλο. Οι αρχαίοι όμως είχαν την πληροφορία ότι κάπου βόρεια υπάρχουν βουνά από πάγο

 98. mitsos said

  Καλησπέρα

  Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το σημαντικό ερώτημα στην αφήγηση της Χιονάτης είναι σε πιο Δάσος ζούσαν μικροσκοπικοί ναάνοι;

  Το σημαντικό είναι η Ατλαντίδα να μην έχει την αρχιτεκτονική της Μιλήτου ( η πολύ Δημοκρατία βλάπτει την Πλατωνική Πολιτεία … ) Πρέπει το μέγεθος και η δομή της Ατλαντίδας να εξυπηρετούν μια πεφωτισμένη Δεσποτεία και…
  …και αν γίνεται να υπάρχουν αριθμοί με ιδεατές αναλογίες .Αναλογίες παρόμοιες με αυτές με τις οποίες δημιούργησε ο Θεός τον Κόσμο – δες Τίμαιο ) αλλά όχι κατ΄ανάγκη να είναι τώρα αναλογίες αρμονικές … θα μπορούσε να είναι π.χ. αναλογίες σύμφωνες με τις αναλογίες των αποστημάτων ή των πλευρών των τέλειων στερεών ( ο πυθαγόρας ήταν πάντα κρυμένος μέσα στον Πλάτωνα )

  Αλλά η ουσία στον Πλατωνικό μύθο δεν είναι ούτε οι αριθμοί ούτε η αναλογία. Η ουσία ειναι το πρότυπο… η Ιδέα.

  Αυτή την Ιδέα που καθοδηγεί «apriori» τον ανθρώπινο νου. Η καλύτερη ανασκευή ήτα η «Νέα Ατλαντίδα» του Φρ. Μπέικον … ο μύθος για την Επιστημονική Επανάσταση τον 16ο αιώνα.

  και μετά ; Τι και μετά ;

  Όχι εγώ μέχρι εδώ ήξερα …. Παρακάτω κολυμπάμε σε αχαρτογράφητα ύδατα.

  Κάτι ήξερε ο πατήρ Σαραντάκος που τοποθέτησε την Ατλαντίδα στο τέλος , στο παράρτημα, των εξερευνήσεων …. Διότι οι αφηγήσεις όλων των προηγούμενων … σκιαγράφησαν την διδικασία γονιμοποίησης της εμπειρίας που εν τέλει οδήγησε στην γέννηση τον μύθο της «Ατλαντίδας» . ο Πλάτωνας δεν ήταν πατέρας ήταν αυτός που την βάφτισε και – όπως σώστα σημειώνει ο Σταγειρίτης- ο ίδιος την καταστρέφει ( …στα νερά του ωκεανού, που στο σημείο αυτό δεν είναι πια πλωτός )

 99. Γιάννης Ιατρού said

  94: Π2
  τα είπαμε

 100. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης «Ατλαντίδα»
  στην Τενερίφη.

 101. Πήρε το μάτι σας το επιτελείο, ή το έχουμε πει;
  [video src="https://video.twimg.com/tweet_video/D2B9y0BW0AAofJn.mp4" /]

 102. mitsos said

  Φανταστείτε
  μετά από 2000 χρόνια
  έναν αρχαιολόγο που ανακαλύπτει
  άθικτο έναν αρχαίο υπολογστή μεσα στον οποίο
  υπάρχουν φωρτωμένη όλες οι ταινίες STAR WAR

  Εντάξει δικαιολογημένος
  το πρώτο ερώτημα του να είναι :
  «που στο διάολο είναι όλα αυτά ; »

  Μετά διάβασε την Ιστορία για κάποιον Φερμι που είχε το ίδιο ερώτημα

 103. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  101 πόσο μεγάλη δηλαδής ; 🙂

 104. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Arabesque
  Kαμιά φορά, η πόλη συχνάζει σε κακόφημους χάρτες. Καραβάνια λαθρεμπόρων σταματούν να ξεδιψάσουν. Ξεπεζεύουν πλάνητες αχρείοι και λένε εδώ. Τα ρούχα τους μυρίζουν οκτώ νύχτες έρημο.
  …Η πόλη είναι άσπρη και πεθαίνει. Οι γυναίκες φορούν ένα ζευγάρι μάτια πάνω από τα ρούχα. Σκόνη, σκυλιά. Βγαίνουν στους δρόμους και ρωτούν για το μαντείο.
  …Καμιά φορά, η πόλη βυθίζεται μες στην απελπισία της, και τότε τη λέμε Ατλαντίδα.

  Μικροκείμενα/Τρεις πόλεις
  Αχιλλέας Κυριακίδης
  https://www.fixpoetry.com/feuilleton/poiemata/achilleas-kyriakidis-kurzprosa

 105. Γιάννης Ιατρού said

  101/103: Ξένος θα το έγραψε γιατί εδώ όλα τα μεγέθους σημαντικά συνοδεύονται από το «με το συμπάθιο» 🙂

 106. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Η ΕΝΔΕΚΑΤΗ ΒΙΒΛΙΚΗ ΠΛΗΓΗ
  Η Ατλαντίς εις χείρας των ασυδότων
  Εν νέον βιβλίον
  Σπ. Μαρινάτος (μαινόμενος)
  http://www.ekebi.gr/magazines/ShowImage.asp?file=113071&code=8034

 107. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  105 🙂 🙂

 108. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Καλησπέρα σας και πάλι από Ιλλινόϊ,

  1) Άλλη μία ένδειξις ότι οι σχολιασταί του παρόντος Ιστολογίου προτιμούν να δέφωνται παρά να ενημερώνονται για το τί συμβαίνει στην πιάτσα: Πέρασαν ήδη 30 ώρες και ουδείς φιλοτιμήθηκε να ενημερώσει τον κ. Σαραντάκο για το παρακάτω tweet που ανηρτήθη υπό ανωνύμου τινός αλητάμπουρα στο Twitter, χτές Δευτέρα 18 Μάρτη 2019

  2) Άν και πέρασαν 24 ώρες, ο ανταποκριτής του Ιστολογίου στο Τέξας, καθηγητής Μιχάλης Νικολάου, αποφεύγει να μάς ενημερώσει γι’ αυτή την κοσμοϊστορική είδηση, που καταρρίπτει την γενική πεποίθηση ότι οι γυναίκες είναι σκράπες στα Μαθηματικά:

  Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Τέξας, 76χρονη Karen Uhlenbeck έγινε η πρώτη γυναίκα που κερδίζει το Abel Prize, το επιλεγόμενο και «Νόμπελ των Μαθηματικών». Ως γνωστόν, ο Άλφρεντ Νόμπελ ΔΕΝ θέσπισε Νόμπελ των Μαθηματικών, διότι η γυναίκα του τον απατούσε συστηματικά με έναν μαθηματικό

 109. ΣΠ said

  94, 99
  Dissociative identity disorder

 110. Πέπε said

  108:
  Γίνε σαν και το Μανούσο;

  (Προς τον Νίκο η ερώτηση, όχι προς τον Ιάκωβο.)

 111. Pedis said

  δεν αναφέρθηκε(?) το έργο του Βάκωνος …

  «New Atlantis 1627 titlepage – the emblem depicts «The hidden Truth brought forth by Time» («Tempore patet occulta Veritas»).»

  https://www.fbrt.org.uk/pages/hermes_atlantis.html

  καιρό έχουμε να ελέγξουμε το βαθμό ετοιμότητας … για να δούμε …

  https://www.imerodromos.gr/i-israilini-ypoyrgos-dikaiosynis-diafimizei-ton-fasismo/

 112. mitsos said

  @111 Pedis
  Νέα Ατλαντίδα ( Βάκωνος )… δες @98 mitsos

 113. Γς said

  108:

  Και σε μια ανάρτησή του στο ΦΒ ο Νικοκύρης διαμαρτηρήθηκε που πετάξανε ένα φίλο του από μια σελίδα επειδή άλλαξε την αβατάρα του (το εικονίδιο που συνοδεύει το όνομά του στο Φέισμπουκ) βάζοντας την ισλαμική ημισέληνο σε πράσινο φόντο, ως ένδειξη συμπαράστασης για το ρατσιστικό έγκλημα στη ΝΖ.

  Σχολιάζοντας λοιπόν αυτή την ανάρτηση του Νίκου είπα ότι προτίθεμαι κι εγώ ως ένδειξη συμπαράστασης να περιτμηθώ. Να κάνω περιτομή

  Το σχόλιό μου αφαιρέθηκε 😦

 114. Pedis said

  # 112 (98, 111) – σόρυ, δεν το είδα.

 115. @42 Δύτη, Atalantë λέγεται το Numenor στα Quenya. 🙂

 116. Γς said

  115:

  Lord of the Rings Tours in New Zealand

  and

  Christchurch mosque attacks

 117. Παναγιώτης Κ. said

  Περιγράφω τη λύση στο πρόβλημα που έδωσα στο #87.
  Με πρώτη προσέγγιση ο αριθμός θα είναι ο 1023456789…9.
  Πόσα όμως είναι αυτά τα 9-αρια;
  1+2+3+4+5+6+7+8=36. Επειδή το άθροισμα των ψηφίων είναι 2019 η πρώτη σκέψη είναι να πούμε ότι το άθροισμα των 9 είναι 2019-36=1983. Όμως το 1983 δεν διαιρείται ακριβώς με το 9. Είναι: 1983=220επί9+3. (Η δοκιμή της διαίρεσης…)
  Άρα ο αριθμός έχει 220 9-άρια.
  Αφήνω ως…άσκηση να τοποθετήσετε εσείς το 3 που απέμεινε, στην κατάλληλη θέση.
  Δεν πρέπει να μας ενοχλεί ένας αριθμός με 230 ψηφία. Εντάξει; 🙂
  Καλημέρα από μας τους πρωινούς. 🙂

 118. @116 Έχω βρεθεί και στα δύο μέρη – και στο Hobbiton, που βρίσκεται κοντά στο Aukland, και στο Christschurch. Η ομορφιά της Νέας Ζηλανδίας, που αποτυπώνεται και στην συγκεκριμένη ταινία, δυστυχώς συμβαδίζει με κάποιους εθνικοπαράφρονες κατοίκους. Εμείς στην Ελλάδα, πολλά θα είχαμε να πούμε επ’ αυτού.

 119. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο Τσίπρας είπε «καλημέρα». Ο αγράμματος…»Καλήν ημέρα» λέμε, ρε, σε κάναμε και πρωθυπουργό, τρομάρα σου…

 120. Μανούσος said

  98
  Δημοκρατία στην Μίλητο;

  Πριν σκλαβωθεί από τους Πέρσες την κυβερνούσε ο τύραννος Θρασύβουλος:

  Ο Θρασύβουλος ήταν σύμμαχος με τον Περίανδρο, τύραννο της Κορίνθου. Ο Ηρόδοτος αφηγείται ένα διάσημο ανέκδοτο, στο οποίο ο Περίανδρος έστειλε στο Θρασύβουλο έναν απεσταλμένο αναζητώντας συμβουλές για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κυβερνήσει. Ο Θρασύβουλος, αντί να δώσει κάποια απάντηση, πήρε μαζί του τον απεσταλμένο και τον οδήγησε σε ένα χωράφι με στάχυα. Εκεί, μπροστά στα απορημένα μάτια του άνδρα αυτού, άρχισε να κόβει τα ψηλότερα κοτσάνια με ένα ραβδί. Το μήνυμα, το οποίο ορθώς ερμήνευσε ο Περίανδρος, ήταν πως ο φρόνιμος ηγέτης φροντίζει να προλαμβάνει τους κινδύνους που απειλούν την εξουσία του, απομακρύνοντας νωρίς από τα πράγματα εκείνους που ήταν αρκετά δυνατοί να διεκδικήσουν την εξουσία του.

  Από το 550 π. Χ., περίπου, και μετά δεν ήταν ελεύθερη πόλη ούτε καν δημοκρατική, Αρισταγόρες, Ιστιαίοι κλπ.

  Η Ιωνική Φιλοσοφία δεν γεννήθηκε από την δημοκρατία και την ελευθερία, αλλά από την τυραννίδα και την υποδούλωση θα μπορούσε να πει κανείς, ομοίως και η ιστορία και η γεωγραφία.

 121. Σηλισάβ said

  120. Οι περισσότεροι τύραννοι ήταν λαϊκοί ηγέτες και δεν κυβέρνησαν «τυραννικά» με την σημερινή έννοια. Περιόρισαν τη δύναμη των ισχυρών, έκαναν δημόσια έργα και τάισαν τον κοσμάκη.

 122. sarant said

  110 Τον δικό μας Μανούσο; Τι σχέση έχει; Το «γίνε σαν τον / μη γίνεις σαν τον…» είναι γνωστό φραστικό μοτίβο.

 123. sarant said

  108 Να με ενημερώνεις. Απάντηση δεν αξίζει, βέβαια, 5 λάικ έχει, σιγά μην τον διαφημίσω.

 124. cronopiusa said

  Η τοπογραφία της βίας

  Καλή σας μέρα!

 125. voulagx said

  #117: Κι αν βαλουμε 659 τριαρια κι ενα εννιαρι στο τελος; 1023333…..3333456789

 126. Triant said

  Βάζοντας το 3 πριν από το 4 ο αριθμός είναι μικρότερος. Αν και ο μικρότερος είναι αυτός που έχει άπειρα μηδενικά μετά το 1 στην αρχή. (Προφανώς ο ορισμός του κουίζ πάσχει).

 127. Triant said

  126: Ιπ Ιπ λάθος, κάναμε ένα σφάλμα (που λέγαμε και στους προσκόπους). Ανεβάζοντας την αξία του αρχικού άσσου προφανώς μεγαλώνει και ο αριθμός. Άρα ο μικρότερος είναι μάλλον αυτός που πρότεινα στην αρχή του σχολίου μου.

 128. ΚΑΒ said

  94. π2 said
  19 Μαρτίου, 2019 στις 21:48

  Αυτό που ο αδελφόφαιος σχολιάζει τον αρλουμποκυνηγό είναι κάποιο σιμωνίδειο τέχνασμα;

  Αριστοτέλη ρητορικά 1405b

  καὶ ὁ Σιμωνίδης, ὅτε μὲν ἐδίδου μισθὸν ὀλί-
  γον αὐτῷ ὁ νικήσας τοῖς ὀρεῦσιν, οὐκ ἤθελε ποιεῖν, ὡς
  δυσχεραίνων εἰς ἡμιόνους ποιεῖν, ἐπεὶ δ’ ἱκανὸν ἔδωκεν,
  ἐποίησε
  χαίρετ’ ἀελλοπόδων θύγατρες ἵππων·
  καίτοι καὶ τῶν ὄνων θυγατέρες ἦσαν.

  και η ελληνική παροιμία:

  Μουλάρι ποιος είναι ο κύρης σου;
  ΄Aλογο είν’ η μάνα μου.

 129. Παναγιώτης Κ. said

  @125.Δηλαδή προτείνεις έναν αριθμό με 667 ψηφία. Ναι μεν δίνει άθροισμα ψηφίων 2019 αλλά δεν είναι ο μικρότερος δυνατός. Αυτόν που βρήκα εγώ αποτελείται από 230 ψηφία.

 130. Παναγιώτης Κ. said

  @126,127. Αυτή είναι η απάντηση. Το 3-αρι παρέα με το 3-άρι.

 131. Avonidas said

  #108. Ως γνωστόν, ο Άλφρεντ Νόμπελ ΔΕΝ θέσπισε Νόμπελ των Μαθηματικών, διότι η γυναίκα του τον απατούσε συστηματικά με έναν μαθηματικό

  Ως γνωστόν, είσαι τενεκές που δεν ξέρει καν να γκουγκλάρει

 132. ݂Μανούσος said

  121 Σηλισάβ
  Θα απογοητευτείς αν το ψάξεις περισσότερο για το πόσο λαϊκοί ηγέτες ήταν κλπ. Το ανέκδοτο με τον Θρασύβουλο και οι ιστορίες για τον Κύψελο, τον Περίανδρο κλπ δείχνουν απόλυτο αυταρχισμό. Ο Πολυκράτης, ο Ιστιαίος, ο Αρισταγόρας, ο Μιλτιάδης (ο θείος του γνωστού) με ίντριγκα και μηχανορραφία κυβέρνησαν. ο Πεισίστρατος και ο Ιππίας στηριγμένοι σε επιγαμίες με αριστοκρατικά γένη κυβέρνησαν.
  Τα δημόσια έργα ποιά; Με ένα Ευπαλίνειο εκεί κι ένα ναό εδώ και πέντε κούρους;

 133. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Αστοιχείωτε σχολιαστά Αβονίδα (131),

  Αν εγώ είμαι ντενεκές με ένα τέτοιου βεληνεκούς Επιτελείο από πίσω μου, εσύ τί είσαι; Είναι δυνατόν να μάς παριστάνεις τον σοφό, παραπέμποντας στους ερασιτέχνες του snopes.com; Ξεστραβώσου: Ουδείς γνωρίζει γιατί ο Νόμπελ δεν θέσπισε Βραβείο Μαθηματικών. Δές τί γράφει το εγκυρώτερο βιβλίο με επιστημονικές απαντήσεις, το περίφημο «The Handy Science Answer Book» του Ιδρύματος Carnegie (4η έκδοσις, 2011) και ζήτα συγγνώμη που τόλμησες να μάς αμφισβητήσεις.

  Για να ξεστραβωθείς ακόμη περισσότερο και να κάνεις τον έξυπνο στην παρέα σου ότι τάχα είσαι κινητή εγκυκλοπαίδεια, το Επιτελείο μας σού προσφέρει το μνημειώδες αυτό σύγγραμμα από την προσωπική του βιβλιοθήκη

 134. Πέπε said

  #133

  Ιάκωβος said:
  > > Είναι δυνατόν να μάς παριστάνεις τον σοφό, παραπέμποντας στους ερασιτέχνες του snopes.com; Ξεστραβώσου: Ουδείς γνωρίζει γιατί ο Νόμπελ δεν θέσπισε Βραβείο Μαθηματικών.

  snopes.com said:
  > > Okay then, so why did Alfred Nobel give mathematics a pass?
  There is no definitive answer since Nobel didn’t explain his reasons, but there are several plausible possibilities.

 135. mitsos said

  @@120, 121 132
  Δεν είχα όλα αυτά στο μυαλό μου όταν έγραφα για την πόλη της Μιλήτου ( προ και μετά την Περσική κατοχή )
  Ίσως και να κάνω λάθος . Ούτε Ιστορικός ούτε κοινωνιολόγος είμαι . Απλά κάποια αναγνώσματα σχετικά.

  Είχα στον νου μου κυρίως την διαφορά του Ιπποδάμειου μοντέλου ανάπτυξης των πόλεων.
  Δείτε εδώ τα συμπεράσματα στο τέλος της εργασίας

  Click to access 66.13.05.pdf

  Εγώ θα αρκεστώ εδώ σε ένα μικρό απόσπασμα από την εργασία αυτή. που πιστεύω πως συμπυκνώνει αυτό που σκεφτόμουν
  «Οι «δημοκρατικές» πόλεις Ρόδος, Άβδηρα και Πριήνη, που βασίζονται στο πρότυπο του Πειραιά και της Μιλήτου, παρουσιάζουν διαρθρωτική πολεοδομία με έναν σχεδιασμό που ακολουθεί την παραπάνω επαγωγική σκέψη, οδηγώντας από την οικία στην πόλη κράτος. Αντίθετα, στις καινούριες πόλεις της βασιλικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Ακαρνανίας, όπως η Όλυνθος, η Κασσώπη, η Κομποτή, και το Ορράον, που είναι παραδοσιακές με ζώνες, δεν είναι γνωστό ούτε ένα σχέδιο πόλης με παρόμοια διάταξη και διαχωρισμό. Οι πόλεις αυτές δεν αποτελούνται από στοιχεία που μεγεθύνονται, αλλά από τα ίδια τα οποία συσσωρεύονται προσθετικά. Αυτό ίσχυε και από τις αποικίες και αποτελούσε ένδειξη συντηρητικού πνεύματος. Οι Μακεδονικές πόλεις χαρακτηρίζονται από μεγάλους κλήρους….»

  Τώρα όσον αφορά την οικογειοκρατία στους Τυρρανίες της Μιλήτου του 7ου και 6ου πκχ αιώνα ( δεν θυμάμαι το όνομα της οικογένειας ) νομίζω πως καλό είναι να μην κρίνουμε με ιδεολογικούς όρους έξω από το πλάισιο το ιστορικό κάθε εποχής. ( προχθές με την ανοακοίνωση για την οικογειοκρατεία Λοϊζου , έμαθα έπεσε πολύ γέλιο σε Μητσοτακέϊκο- Μπακογιαννέϊκο ΚεφαλογιάννέΙκο,…. στην μισή ΝΔ τέλος πάντων )
  Ακόμα περισσότερο αν επικαλούμαστε την δουλεία ως κριτήριο των κοινωνικών δομών της Μιλήτου σε σχέση με τις άλλες πόλεις του 6ου πκχ αιώνα … Κοινωνία χωρίς δούλους ήταν κάτι εκτός ιστορικού πλαισίου. ( Άλλωστε και η διάκριση ξένων με πολίτες …δεν ήταν ρατσισμός.)

 136. Γιάννης Ιατρού said

  Ρε πολυώνυμε, δεν σού είπα να μην βάζει συνδέσμους στον ιδιωτικό σου διαδικτυακό χώρο για να ψαρεύεις στατιστικές;

  Όποιος ψάχνει το βιβλίο Handy answer book των Naomi E Balaban & James E Bobick (Compiled by the Carnegie Library of Pittsburgh) βρίσκεται εδώ (4th edition, 2011)

 137. Avonidas said

  Ξεστραβώσου: Ουδείς γνωρίζει γιατί ο Νόμπελ δεν θέσπισε Βραβείο Μαθηματικών. 

  Ξεκαβάλα: ΕΣΥ ισχυρίστηκες ότι το γνωρίζουν όλοι, λιγα σχόλια παραπάνω. Κι ο λόγος που ισχυρίστηκες είναι μπαρούφα, γιατί ο Νόμπελ δεν ήταν παντρεμένος!

 138. ο Πανδελής said

  #4, 8: Νομίζω οτι οι περισσότεροι από όσους ασχοληθήκαν αργότερα σοβαρά με τις επιστήμες της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας, ξεκινήσαν ομοίως. Θυμάμαι μια συνέντευξη του Αμερικανού Αιγυπτιολόγου Mark Lehner, ο οποίος θεωρείται ειδήμων επί των αιγυπτιακών πυραμίδων. Ως έφηβος διάβαζε και αυτός παρόμοια αναγνώσματα, για την Ατλαντίδα και τα μυστήρια των αρχαίων πολιτισμών (http://www.aeraweb.org/about/mark-lehner/).

  # 20, 84: Περιέργως το εν λόγω πόνημα της κυρίας Henriette Mertz μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε στην Ελλάδα λίγο μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1990 – από τις εκδόσεις «Νέα Θέσις» νομίζω. Είχε προηγηθεί χρονικά η ελληνική μετάφραση του βιβλίου κάποιου κυρίου Enrico Mattievich υπό τον τίτλο «ταξίδι στην μυθολογική κόλαση – η ανακάλυψη της Αμερικής από τους Έλληνες», της ιδίας θεματικής. Και καναδυό άλλα κάποιου κυρίου Θεόδωρου Αξιιώτη. Αυτά είναι τα … πονήματα με τα οποία γαλουχηθήκαν οι Λιακόπουλοι και τα χρυσαύγουλα

  # 24: Το βιβλίο αυτό της Vermeule («Ελλάς, Εποχή του Χαλκού», εκδ. Καρδαμίτσα) νομίζω οτι προτείνεται ακόμη στις βιβλιογραφίες των σχετικών μαθημάτων των αρχαιολογικών τμημάτων της χώρας, μολονότι σχετικά πεπαλαιωμένο.

  # 35, 37: Φοβερή ταινία, ευχαριστώ προσωπικά που έδωσες το λινκ! Κρίμα που δεν δείχνουν τα κανάλια μας τέτοιες ταινίες πλέον… Μας πνίξανε στα πρωινάδικα, τα μεσημεριανάδικα, τα ριαλιτοπαίγνια, τις τουρκομεξικανικές σαπουνόπερες…

  # 46: Ευχαριστώ επίσης για την ενημέρωση. Ατυχώς η βωβή ταινία του 1921 δεν έχει ανεβεί ολόκληρη στο youtube.

  # 72, 83: Το βιβλιοπωλείο «Ατλαντίς» των αδελφών Πεχλιβανίδη το θυμάμαι να στέκεται στην πλατεία Κοραή την δεκαετία του 1980. Πλέον έχει μεταφερθεί στην Στοά του Βιβλίου. Τα «Κλασσικά Εικονογραφημένα» πάντως κυκλοφορούν ακόμη.

  Γενικά για Ατλαντίδα, Λεμουρία και άλλους χαμένους κόσμους, υπάρχει το βιβλίο του Umberto Eco, Storia delle terre e dei luoghi leggendari (2013), το οποίο κυκλοφορεί σε αγγλική και γερμανική μετάφραση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: