Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Οι τελευταίες συνεργασίες του Λαπαθιώτη στο Μπουκέτο

Posted by sarant στο 31 Μαρτίου, 2019


Το κείμενο που θα διαβάσετε σήμερα δημοσιεύτηκε στο τεύχος 45 (άνοιξη 2019) του κυπριακού περιοδικού Μικροφιλολογικά, με το οποίο συνεργάζομαι τακτικά. Αφορά βέβαια ένα είδος, το πεζό ποίημα ή πεζοτράγουδο, που δεν καλλιεργείται σχεδόν καθόλου στις μέρες μας.

Οι τελευταίες συνεργασίες του Ναπ. Λαπαθιώτη στο Μπουκέτο

Στα σχεδόν σαράντα χρόνια παρουσίας του στον λογοτεχνικό στίβο, ο Ναπολέων Λαπαθιώτης συνεργάστηκε με πάρα πολλά λογοτεχνικά περιοδικά. Ωστόσο, δύο από αυτά ξεχωρίζουν, για τον όγκο και τη χρονική διάρκεια της συνεργασίας: η Νέα Εστία και το Μπουκέτο. Και με τα δύο αυτά περιοδικά, ο Λαπαθιώτης συνεργάστηκε από την αρχή της έκδοσής του έως το τέλος της ζωής του.

Κι αν η συνεργασία με τη Νέα Εστία, τη ναυαρχίδα των λογοτεχνικών περιοδικών την περίοδο του μεσοπολέμου (και στη συνέχεια) ήταν αυτονόητη, ο σημερινός αναγνώστης ίσως θα παραξενευτεί διαπιστώνοντας ότι ο ποιητής, ένας από τους κορυφαίους του μεσοπολέμου, είχε ακόμα πιο πυκνή και μακρόχρονη συνεργασία με το “λαϊκό” Μπουκέτο, ένα ταπεινό περιοδικό ποικίλης ύλης.

Ωστόσο, το Μπουκέτο, παρόλο που συχνά κατατάσσεται στα περιοδικά ποικίλης ύλης (ή “οικογενειακά περιοδικά”), αδικείται από την ταξινόμηση αυτή. Όχι τόσο επειδή το ίδιο αυτοπροσδιοριζόταν “Εβδομαδιαία εικονογραφημένη φιλολογική επιθεώρησις”, αλλά διότι πράγματι το περιοδικό, τουλάχιστον στη χρυσή εποχή του (από το 1924 έως το 1933 περίπου) διατηρούσε ανοιχτή επαφή με τη μεγάλη λογοτεχνία, ελληνική και ξένη και σε αυτό δημοσίευσαν έργα τους οι κορυφαίοι λογοτέχνες της εποχής (Παλαμάς, Νιρβάνας, Ουράνης, Πορφυρας, Μαλακάσης, Βλαχογιάννης, Μυρτιώτισσα, Φιλύρας, Ξενόπουλος). Χαρακτηριστική για την επίδραση που είχε το Μπουκέτο στο νεανικό και στο αμύητο κοινό είναι η ανάμνηση του Γιώργου Κοτζιούλα, ο οποίος θυμάται πως όταν πρωτοείδε, έφηβος μαθητής Γυμνασίου στην Άρτα, τεύχος του, του φάνηκε σαν “Ευαγγέλιο της λογοτεχνίας”.

Ο Λαπαθιώτης συνεργάστηκε με το Μπουκέτο από το πρώτο τεύχος του (24.7.1924 με το πεζοτράγουδο “Μίσος”). Στο Μπουκέτο δημοσίευσε δεκάδες ποιήματα (πολλά σε πρώτη δημοσίευση), τα περισσότερα διηγήματά του, πολλά πεζά ποιήματα, στοχασμούς και άλλα κείμενα, αλλά και δύο εκτενή σημαντικά πεζογραφήματά του σε συνέχειες: τη νουβέλα Το τάμα της Ανθούλας το 1932 και την Αυτοβιογραφία του το 1940.

Η συνεργασία του χαρακτηρίζεται από περιόδους πυκνών δημοσιεύσεων, όπου σε κάθε τεύχος του περιοδικού ή σχεδόν υπάρχει κείμενο του Λαπαθιώτη, ακολουθούμενες από παρατεταμένες παύσεις και από νέα περίοδο πυκνής συνεργασίας. Σύμφωνα με μαρτυρίες (π.χ. του Γ. Κοτζιούλα) υπήρχαν περίοδοι που ο Λαπαθιώτης περνούσε σχεδόν κάθε βράδυ από τα γραφεία του περιοδικού “περισσότερο για κουβέντα παρά για συνεργασία”.

Ωστόσο, υπήρξαν και περίοδοι που ο Λαπαθιώτης συγκρούστηκε με τους ανθρώπους του περιοδικού, πράγμα που εξηγεί και τις πολύχρονες διακοπές της συνεργασίας. Παρά τους καβγάδες όμως, ο Λαπαθιώτης τελικά πάντοτε επέστρεφε και ξανάδινε συνεργασία. Ίσως είχε βρει στο Μπουκέτο ένα εκφραστικό βήμα για να φτάνουν τα κείμενά του σε πλατύτερα στρώματα, ένα βήμα που διατηρούσε ένα ελάχιστο επίπεδο ποιότητας που άλλα λαϊκά περιοδικά, στα οποία ο Λαπαθιώτης είχε περιστασιακά δώσει συνεργασία, δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν.

Η συνεργασία του Λαπαθιώτη με το Μπουκέτο στην αρχή αγνοήθηκε: στο πρώτο αφιέρωμα της Νέας Εστίας στον Λαπαθιώτη, αμέσως μετά τον θάνατό του, το 1944, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στο περιοδικό, ούτε καν στην εκεί δημοσίευση της αυτοβιογραφίας του. Αλλά και ο Άρης Δικταίος έκανε το 1964 τη συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του Λαπαθιώτη χωρίς να έχει δει τα σώματα του Μπουκέτου, κάτι που εξηγεί ένα μέρος από τις ελλείψεις της έκδοσής του.

Σήμερα η συνεργασία του Λαπαθιώτη με το Μπουκέτο έχει γίνει γνωστή και έχει αξιοποιηθεί και εκδοτικά, με εξαίρεση την τελευταία περίοδο του περιοδικού. Πράγματι, το Μπουκέτο διέκοψε την έκδοσή του μετά την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα το 1941, ωστόσο προς τα τέλη του χρόνου άρχισε πάλι να εκδίδεται, σκιά πλέον του εαυτού του, με πολύ λιγότερες σελίδες. Σε αυτή τη νέα περίοδο, από την οποία δεν έχουμε εντελώς πλήρη σώματα, οι συνεργασίες του Λαπαθιώτη είναι αρχικά σποραδικές. Στο 1943, και ενώ σταδιακά οι σελίδες του περιοδικού αυξάνονται και η ύλη βελτιώνεται, ο Λαπαθιώτης δίνει για δημοσίευση δύο διηγήματά του.

Στο τεύχος 110 της νέας περιόδου του Μπουκέτου (7.10.1943) αναγγέλλεται στο οπισθόφυλλο, όχι χωρίς κάποιο στόμφο, ότι το Μπουκέτο “ανακαινίζεται ριζικώς από το προσεχές φύλλο του” και ότι, στο πλαίσιο αυτής της ανανέωσης, προστίθενται πέντε νέοι συνεργάτες: Ναπ. Λαπαθιώτης, Γ. Γιαννακόπουλος, Ασημ. Γιαλαμάς, Ιωάν. Μπουκουβάλα, Γ. Ρούσσος.

Πράγματι, στο επόμενο τεύχος δημοσιεύεται το πεζό ποίημα του Λαπαθιώτη “Φωνές, το Σαββατόβραδο”, σε ρουμπρίκα με τον γενικό τίτλο “Μικρά τραγούδια σε πεζό ρυθμό”.

Θα ακολουθήσουν συνεργασίες του Λαπαθιώτη, κατά τα φαινόμενα σε κάθε τεύχος του Μπουκέτου. Κρατάω μια επιφύλαξη επειδή το σώμα του Μπουκέτου που συμβουλεύτηκα δεν ήταν πλήρες. Όλες αυτές οι συνεργασίες αφορούν πεζά ποιήματα, ένα (συνήθως) ή δύο σε κάθε τεύχος, και σε όλες υπάρχει ο ίδιος γενικός τίτλος, ο οποίος είχε χρησιμοποιηθεί για πεζά ποιήματα του Λαπαθιώτη και στην πρώτη περίοδο του Μπουκέτου.

Η συνεργασία αυτή δεν κράτησε πολύ, αφού στις 8 Ιανουαρίου 1944 ο ποιητής έβαλε τέρμα στη ζωή του. Πάντως, κάποια κομμάτια δημοσιεύτηκαν και μεταθανάτια.

Συνολικά, σε 15 τεύχη που μπόρεσα να δω (από τα 18 που κυκλοφόρησαν κατά την περίοδο 14.10.1943 έως 10.2.1944) υπάρχουν 14 συνεργασίες του Λαπαθιώτη, με 17 πεζά ποιήματα. Από αυτά, τα 6 είναι άγνωστα από άλλες πηγές ενώ τα 11 τα ξέρουμε και από αλλού.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα 6 “άγνωστα” πεζοτράγουδα γράφτηκαν από τον Λαπαθιώτη το 1943. Κρίνοντας από το ύφος, θεωρώ πιθανό να είναι παλιότερα, ενδεχομένως της ίδιας εποχής με τα πεζοτράγουδα που ξέρουμε. Δεν αποκλείω μάλιστα να έχουν ήδη δημοσιευτεί μερικές δεκαετίες νωρίτερα αλλά να λανθάνει η πρώτη δημοσίευση.

Δίνω τον πλήρη πίνακα των συνεργασιών του Λαπαθιώτη στο Μπουκέτο κατά την περίοδο αυτή, σημειώνοντας με αστερίσκο όσα δεν έχουν καταγραφεί από αλλού (όλα είναι πεζοτράγουδα, ή, αν προτιμάτε, πεζά ποιήματα):

Τεύχος 111, 14.10.43: “Φωνές το σαββατόβραδο” *
Τεύχος 112, 21.10.43: “Το συναπάντημά μας” *
Τεύχος 113, 28.10.43: “Ένα παλιό και μαγικό παράξενο βιβλίο” *
Τεύχος 114, 04.11.43: “Ο καθρέφτης” *
Τεύχος 116, 18.11.43: “Το μελαγχολικό καραγκιοζάκι” *
Τεύχος 117, 25.11.43: “Στο δάσος”, “Πρωί”
Τεύχος 118, 02.12.43: “Μια νύχτα πυρετού”, “Ένα λουλούδι ζούσε λυπημένο”
Τεύχος 119, 09.12.43: “Εσταυρωμένος”
Τεύχος 120, 16.12.43: “Παραισθήσεις” *
Τεύχος 121, 23.12.43: “Ιστορία”
Τεύχος 122, 30.12.43: “Ένα τραγούδι μες στην ύπαρξή σου”, “Χωρισμός”
Τεύχος 123, 06.01.44: “Τα μαλλιά σου”

Το τεύχος 115 δεν μπόρεσα να το βρω. Δεν μπόρεσα επίσης να βρω τα τεύχη 124 και 125, αμέσως μετά την αυτοκτονία του ποιητή, τα οποία ασφαλώς θα περιείχαν, εκτός από τη νεκρολογία του, και κάποια κείμενά του, ίσως μάλιστα άγνωστα. Στη συνέχεια δημοσιεύτηκαν άλλα δύο πεζά ποιήματα του Λαπαθιώτη, όμως γνωστά:

Τεύχος 126, 27.01.44: “Τραγούδι αγνό και παράφορο”
Τεύχος 128, 10.02.44: “Το παλάτι της μελαγχολίας”

(Στο τεύχος 127 δεν υπήρχε κείμενο του Λαπαθιώτη, ούτε στα επόμενα μετά το 128).

Κλείνω παραθέτοντας τα δύο πρώτα από τα έξι “άγνωστα” πεζοτράγουδα που δημοσίευσε ο Λαπαθιώτης στο Μπουκέτο κατά την τελευταία περίοδο της συνεργασίας του. Μονοτονίζω και εκσυγχρονίζω την ορθογραφία αλλά δεν πειράζω τη σπάταλη στίξη του Λαπαθιωτη.

Φωνές, το Σαββατόβραδο

Απόψε, μέσ’ στην ήσυχη, ρομαντική βραδιά, -νύχτα γλυκιά και δροσερή με τ’ άστρα τα πολλά,- καμπόσα γειτονόπουλα, στη διπλανή τη μάντρα, πίνουν, φωνάζουν, συζητούν, γελούν και τραγουδάνε. Κι οι φωνές τους, όταν τραγουδάνε, ξυπνούν βαθιά, μέσ’ στην καρδιά, παθητικές εικόνες,- ξυπνούν αργά, νοσταλγικά, χαμένες αναμνήσεις.

Τ’ άστρα ψηλά, φεγγοβολούν, σ’ ατέρμονα σωρό, -χρυσά καρφιά, μπηγμένα στο διάστημα, για να κρατούν των ουρανών το βελουδένιο θόλο. Τ’ άνθη, σιγά σιγά, φυλλορρούν…

Κι όλα μιλούν για κάτι περασμένο, -για κάτι που δεν πρόλαβε, μέσ’ στη ζωή, να γίνει, είτε για κάτι που υπήρχε, μια φορά, κι έπειτα, κάπως έγινε, και χάθηκε για πάντα…

Κι οι φωνές αντιλαλούν αλλόκοτα, μέσ’ στ’ άστρα, -και τα κάνουν να ριγούν, να τρέμουν και να φρίσσουν…

Φωνές, φωνές απόκοσμες, νοσταλγικές φωνές -φωνές βαθιές, εφηβικές, που φεύγουν στο διάστημα, να μπορούσα, κάποτε, να ρθω, κι εγώ, μαζί σας, να σας ακολουθήσω στο διάστημα με τα φτερά των άγγιχτων, ασύλληπτων ονείρων, -στους μαγεμένους κόσμους, που πηγαίνετε, -πηγαίνετε,- πηγαίνετε, κάν έρχεστε, δεν ξέρω-, και να χαθώ παντοτινά, μαζί σας!…

Και να μη γυρίσω πια σ’ αυτό τον κόσμο, -τον κόσμο της κακομοιριάς και της βαρυγκομιάς, τον κόσμο της αναποδιάς, τον κόσμο της ασκήμιας…

… Απόψε, μέσ’ στην ήσυχη, ρομαντική βραδιά, κάποια παιδιά, στη διπλανή τη μάντρα, τραγουδάνε…

Οι λαπαθιωτιστές θα αναγνωρίσουν σαφείς ομοιότητες με την αρχή της νουβέλας Κάπου περνούσε μια φωνή.

Το συναπάντημά μας

Λατρεύεις τη χαρά, το φως, τον ήλιο, -το κάθε τι που φεύγει και που λάμπει, το κάθε τι που σφύζει και γιορτάζει, το κάθε τι που χαίρεται και ζει. Λατρεύεις τα χρυσά τα μεσημέρια, τη θάλασσα, που τρέμει σαν ατλάζι, και που ριγεί και φρίσσει, σαν εκείνο, -τις εκθαμβωτικές αντανακλάσεις, τις πράσινες, χαρούμενες εκτάσεις, με τους πολύ γαλάζιους ουρανούς…

Λατρεύω τη σιγή και το σκοτάδι, τα μισομαραμένα βασιλέματα, το βελουδένιο κύμα που θρηνεί, τα βραδινά, νοσταλγικά τραγούδια των βιολιών…

Λατρεύω ό,τι δυνατό και ξένοιαστο, και σύχαρο, -τα φωτερά κι ολόδροσα μαγευτικά χαράματα, τ’ αρρενωπά κι επίσημα τραγούδια των σαλπίγγων, ό,τι φαντάζει λαμπερό και γελαστό, κι αμέριμνο, την άνοιξη, τα ρόδα τ’ αυγινά, τα διάφανα τρεχούμενα νερά…

Λατρεύω τα χιμαιρικά, θανάσιμα φεγγάρια, τ’ απόκοσμα, τα πένθιμα, τα παραπονεμένα, που περπατάνε, ψάχνοντας ανάμεσα σε τάφους, απάνω σε φανταχτερά, θλιμμένα κυπαρίσσια, -τις στέρνες με τ’ ακίνητα νερά, γιομάτες φύλλα, κίτρινα, νεκρά του φθινοπώρου- τ’ άρρωστα ρόδα, τα χλωμά, με τους αργούς θανάτους.

Ό,τι λατρεύω, δε σε συγκινεί, -κι ό,τι λατρεύεις, δε μιλεί, δε ζει, μέσ’ στην ψυχή μου…

Κι όμως απαντηθήκαμε, μια μέρα, προς το βράδυ, καθώς γυρνούσες από τ’ όνειρό σου, κι εγώ, καθώς περίμενα για να ’βρω το δικό μου! Κι έκτοτε, για μια στιγμή, σε βρίσκω ταχτικά. Δε σ’ ανταμώνω, παρά τότε μόνο, -την ώρα που γυρνάς απ’ τ’ όνειρό σου, κι εγώ βαδίζω να ’βρω το δικό μου -κι όμως αυτό το σύντομο το συναπάντημά μας, μου φτάνει για να ζω τις άλλες ώρες, όλες τις άλλες ώρες, τις πικρές, τις ώρες που, σαν ορφανοί, δεν είμαστε μαζί…

 

Εικάζω ότι υπάρχει τυπογραφικό λάθος στην αρχή της τρίτης παραγράφου, και ότι ο Λαπαθιώτης στην πραγματικότητα είχε γράψει “Λατρεύεις ό,τι δυνατό και ξένοιαστο”, που ταιριάζει πολύ περισσότερο στο νόημα του πεζοτράγουδου, σε δεύτερο πρόσωπο και όχι σε πρώτο. Ωστόσο, προς το παρόν, δεν κάνω τη διόρθωση. Κατά τα άλλα, κι εδώ βρίσκουμε γνωστά λαπαθιωτικά μοτίβα όπως τα χιμαιρικά φεγγάρια και τα άρρωστα ρόδα.

Να εκφράσουμε την ευχή πως κάποτε θα έρθουν στην επιφάνεια και τα τρία προαναφερθέντα τεύχη της νέας περιόδου του Μπουκέτου που λανθάνουν, ώστε να συμπληρωθεί η εικόνα των τελευταίων συνεργασιών του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη με το Μπουκέτο!

 

80 Σχόλια προς “Οι τελευταίες συνεργασίες του Λαπαθιώτη στο Μπουκέτο”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  >Νέα Εστία, τη ναυαρχίδα των λογοτεχνικών περιοδικών

  κάτι σαν το Charles De Gaulle τη ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου

 2. Γς said

  1:

  ή το Θωρηκτό Αβέρωφ. Τη ναυαρχίδα του πολεμικού μας ναυτικού

 3. Γς said

  >Λατρεύεις τα χρυσά τα μεσημέρια, τη θάλασσα, που τρέμει σαν ατλάζι, και που ριγεί και φρίσσει, σαν εκείνο, -τις εκθαμβωτικές αντανακλάσεις, τις πράσινες, χαρούμενες εκτάσεις, με τους πολύ γαλάζιους ουρανούς…

  Παραλία Κόρθι στην Ανδρο.

  Είχα πολύ καιρό να πιω τούρκικο καφέ ή ελληνικό όπως με διόρθωσε ο καφετζής και ήταν απόλαυση πρωί πρωί κάτω από ένα καλαίσθητο στέγαστρο δίπλα στη θάλασσα.

  Κι ο ήλιος να πέφτει σε μια θάλασσα λάδι και να γίνεται χίλια κομμάτια, σκέτα ψήγματα χρυσού που τρεμοπαίζουν.

  Κι ήταν και μια θεσπέσια μουσική που ακουγόταν, μάλλον από το μαγαζί της παραλίας.
  Ε, θέλει πολύ να τη βρεις;
  Θάλασσα, ήλιος, απαλή μουσική.
  Και τι μουσική! Ελληνικά ορχηστικά κομμάτια, Καραΐνδρου και τέτοια.

  -Ραδιόφωνο είναι; Τον ρωτάω,

  -Ναι. CD. Μου απαντάει.

  Δεν πειράζει. Αρκεί που έχει καλό γούστο.

  -Ποιο CD;

  -Ένα με Βιενέζικα.

  [Γαμώ την ατυχία μου!]

 4. Πουλ-πουλ said

  «Τ’ άστρα ψηλά, φεγγοβολούν, σ’ ατέρμονα σωρό, -χρυσά καρφιά, μπηγμένα στο διάστημα, για να κρατούν των ουρανών το βελουδένιο θόλο.»

  Αντίθετα, από τη γνωστή εικόνα ότι τ’ άστρα κρέμονται από τον ουρανό, εδώ το σχήμα αντιστρέφεται, είναι καρφιά που στηρίζουν τον θόλο. Ενδιαφέρον…

 5. Καλημέρα

  Θεωρώ πολύ καλό το συναπάντημά μας…

  Τα ρόδια τ’ άρρωστα-όχι τα σκασμένα- φιάχνουνε μιά καφέ κηλίδα που σιγά εξαπλώνεται σαπίζοντας την σάρκα κι όταν φτάσει στα μισά τότε το ρόδι πέφτει. Για κάποια άγνωστη σε μένα αιτία, η κηλίδα ξεκινάει απ ‘ τη μεριά που βλέπει τον κορμό του δέντρου οπότε δεν φαίνεται εύκολα πριν χαλάσει το ρόδι που μπορεί να φαίνεται καλό όπως κρέμεται. Ισως είναι παραλληλισμός με τους φυματικούς που αφθονούσαν την εποχή του Λαπαθιώτη ή γενικά τις κρυφές αρρώστιες

 6. Πέπε said

  5
  Ναι, αλλά λέει ρόδα, όχι ρόδια.

 7. sarant said

  Καλημέρα. Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια! Είμαι σε μια μικρή εκδρομή, θα τα πούμε το απόγευμα.

 8. Γιάννης Ιατρού said

  4: αναμνήσεις ….

 9. Παναγιώτης Κ. said

  Πεζοτράγουδα!
  Μου άρεσαν!
  Και έδεσαν με την σημερινή ευδία στο υψόμετρο 930.

 10. Πέπε said

  Αλήθεια, γιατί «πεζοτράγουδα»; Όλη τους η πεζότητα περιορίζεται στην τυπογραφική εμφάνιση, ότι δε χωρίζονται οι στίχοι. Κατά τα άλλα, είναι ρυθμικότατα και έμμετρα, μάλιστα αρκετά αυστηρά έμμετρα.

 11. Γς said

  6:

  Ρόδι, ρόδο. Ας πρόσεχαν.

  Ενώ pomegranate και rose δεν μπερδεύονται.

  Τουλάχιστον εύκολα.

  Pomegranate and rose gin έχει και το LIDLE

 12. Γς said

  Τρεις το μεσημέρι και μόλις 12 αναρτήσεις [οι μισές δικές μου]
  Βάλανε το ρολόι 10 ώρες πίσω και κοιμούνται ακόμα;

 13. Δέσποινα said

  Το 1945 βγήκαν από τη ντουλάπα και ξαναδημοσιεύτηκαν τα «Προσωπίδες» (158/1-3-1945) και «Γράμμα» (1056/29-3-1945). Προσέξτε, επίσης, κύριε Σαραντάκο το εξώφυλλο του τεύχους 127 και πείτε μου εάν σας γεννά κι εσάς υποψίες η ομοιότητα. Ανδρικά πορτραίτα χωρίς κάποια αφορμή, λίγο δύσκολο..

 14. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Αγαπητοί φίλοι καλησπέρα από Ιλλινόϊ,

  Μόλις προλαβαίνω να σάς δώσω ένα σίγουρο: Το Ξάνθη – ΠΑΟΚ (ΕΤ-1, Live), που ξεκινά σε 10 λεπτά, είναι άσσος ξερός, ο ΠΑΟΚ δεν έχει τύχη ΟΥΤΕ για ισοπαλία.
  Παίξτε άφοβα τον άσσο της Ξάνθης και σε δύο ώρες θα πάτε ταμείο με απόδοση 11,50 ευρώ, που δίνει αυτή την ώρα το stoiximan

  ΥΓ: Παρακαλείται ο βετεράνος οπαδός του ΠΑΟΚ, γνωστός σχολιαστής κ. Gpoint, να ετοιμάσει τα δικαιολογίες του: Τί πήγε στραβά και τους πήρε φαλάγγι η Ξάνθη;

 15. sarant said

  Καλησπέρα, να με συμπαθάτε για την απουσία -περπάτησα από τα Λεγρενά ως το Λαύριο και μετά συναντήθηκα με την οικογένεια εκεί για την απαραίτητη ανάκτηση θερμίδων.

  10 Εύστοχη παρατήρηση. Όμως πάρε υπόψη σου πως ο όρος (και το είδος) γεννήθηκαν σε μια εποχή όπου τα ποιήματα γράφονταν σχεδόν αποκλειστικά σε παραδοσιακό στίχο. Και αυτό βέβαια εξηγεί γιατί σήμερα δεν γράφονται πεζά ποιήματα.

  13 Τα ξέρω αυτά του 1945 αλλά πλέον ανήκουν σε άλλη κατηγορία. Για το εξώφυλλο του τχ 127 πρέπει να έχετε δίκιο!

 16. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Παρακαλείται ο εν Αττική ευρισκόμενος κ. Σαραντάκος (15) να βγεί και να μάς πεί τί σχέση έχει με την 24χρονη υποψήφια δημοτική σύμβουλο του Μώραλη στον Δήμο Πειραιά, Βέρα Σαραντάκου, που βγήκε σήμερα Κυριακή (7.17 π.μ.) για 10 ολόκληρα λεπτά στον Αυτιά («Σκάϊ», 1:05:00 του βίντεο και εξής). Η Βέρα δήλωσε τελειόφοιτη φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Κορίνθου και στο στούντιο του «Σκάϊ» την συνόδεψε ο ίδιος ο πατέρας της, που όμως δεν ενεφανίσθη στις κάμερες.

  Ο κ. Σαραντάκος ΟΦΕΙΛΕΙ να βγεί και να διευκρινίσει αν έχει κάποια σχέση με την νεαρά υποψήφια του Μώραλη, ώστε να αποστομωθούν όσοι διερωτώνται γιατί το παρόν Ιστολόγιο έχει εδώ και χρόνια στο απυρόβλητο τον Γιώργο Αυτιά, παρά τις συνεχείς γλωσσικές γκάφες που διαπράττει

  ΥΓ: Αντέχει ακόμα ο ΠΑΟΚ. Στο 30΄ κρατάει το 0-0

 17. sarant said

  Ο ΠΑΟΚ έβαλε γκολ, πάντως.

  Η νεαρά είναι κόρη του Γιώργου Σαραντάκου, γιου του Σαράντου και αδελφού του Γιάννη. Δεν έχουμε συγγένεια.

 18. mitsos said

  Πάρα πολύ ωραία, τι λέω εκπληκτικά τα πεζοτράγουδα που διάλεξες Νικοκύρη.

  Πολύ λίγα πράγματα είχα διαβάσει από Λαπαθιώτη πριν αρχίσω να παρακολουθώ αυτόν τον Ιστότοπο. Οπότε μπορεί και να λαθεύω αλλά τούτα τα πεζοτράγουδα θα έλεγα πως κρύβουν μια μικρή απόκλιση από αυτό που είχα στο μυαλό μου ως Λαπαθιώτικο πεσιμισμό … Θα έλεγα πως θυμίζουν θλίψη μασκαρεμένη , σε ύμνο της ζωής , της ομορφιάς ή μήπως αντίστροφα ; (όπως σε κάποιες ελεγείες και ωδές του Καρυωτάκη;)

  Νίκο, Μπράβο για την επιλογή και … Ευχαριστούμε .

  Ν πω όμως και τούτο, πως, με παραξένεψε που «γετονόπουλα» και «φψνές εφηβικές» … «μιλούν για κάτι περασμένο, -για κάτι που δεν πρόλαβε, μέσ’ στη ζωή, να γίνει, είτε για κάτι που υπήρχε, μια φορά, κι έπειτα, κάπως έγινε, και χάθηκε για πάντα…»
  Δεν πρόκαμα τόσο προχωρημένους έφηβους

  Ίσως πάλι να φταίει και αυτή η ηλιόλουστη ημέρα, ανοιξιάτικη, σχεδόν πρωταπριλιάτικη 🙂

 19. Λευκιππος said

  14 Δεν αφήνεις κατά μέρος τις προβλέψεις για το ποδόσφαιρο; Δεν σου βγαίνει με τίποτε.!

 20. sarant said

  19 Βαλτός είναι

 21. loukretia50 said

  Πολύ πολύ όμορφα Νικοκύρη! Ευχαριστούμε πολύ!
  Τολμώ να εκφράσω την άποψη –σχεδόν βεβαιότητα – ότι η σπάταλη στίξη μόνο τυχαία δεν είναι.
  Τονίζει το δικό του , προσωπικό ρυθμό -μέτρο, αν προτιμάτε. πχ «…τ’ άστρα ψηλά, φεγγοβολούν…».
  Η απαγγελία διαφέρει αν αλλάξει θέση το κόμμα.
  Βεβαιότητα όμως μπορεί να εκφράσει κανείς για το «Λατρεύεις ό,τι δυνατό και ξένοιαστο..», η αντίθεση δεν έχει νόημα αν είναι στο α΄πρόσωπο.

  ΥΓ. Ας μην παρεξηγηθεί η …αστιξίωτη!

 22. sarant said

  21 Ναι, βέβαια -γι’ αυτό και δεν την πείραξα τη στιξη.
  Και αν βγει σε βιβλίο, πρέπει να γίνει η διόρθωση.

 23. Πέπε said

  Επειδή μου έκανε πολλή εντύπωση να δημοσιεύουν τον «Βέλθανδρο και Χρυσάντζα» (αν και, θα μου πεις, γιατί όχι; – ασυνήθιστη επιλογή πάντως), έκατσα να προσέξω λίγο καλύτερα τη διαφήμιση.

  Παρατηρώ ότι εξελληνίζουν το μικρό όνομα της Σαρλότ(τας) Μπρόντε, όχι όμως του Πωλ Φεβάλ, και ότι ο Βέλθανδρος, όπως δηλώνεται κάπως έμμεσα, είναι μάλλον σε πεζή διασκευή.

  Επίσης, ότι ο Λαπαθιώτης χαρακτηρίζεται «νέος συνεργάτης» ενώ διαβάζουμε ότι ήταν εκ των παλαιοτέρων και πολύ …συνεργάσιμος, απλώς η παρουσία του δεν ήταν αδιάλειπτη.

 24. ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ακατάλληλο για αντιΠΑΟΚτσήδες

  Η Κ19 του ΠΑΟΚ πρόλαβε την ανδρική ομάδα και κατέκτησε από σήμερα τον τίτλο 7 (ολογράφως επτά) αγωνιστικές πριν την λήξη του πρωταθλήματος εννοείται ΑΗΤΤΗΤΗ με προπονητή τον τιτανοτεράστιο ΠΑΜΠΛΟ ΓΚΑΡΣΙΑ

  Ο πρώην προπονητής του ΠΑΟΚ (και τελευταίο θύμα; της παράγκας που τον υποχρέωσε να παραιτηθεί και να φύγει) ΒΛΑΝΤΑΝ ΙΒΙΤΣ κατέκτησε ΑΗΤΤΗΤΟΣ το πρωτάθλημα του Ισραήλ με την Μακάμπι

  Αυτά για τις εναλλακτικές του Λουτσέσκου, αν χρειασθεί, η αύρα του ΠΑΟκ δεν παίζεται φέτος.

 25. Έτυχε να ξαναδιαβάζω τώρα μια μακρά συζήτηση στα λημέρια μου, χρόνια τώρα, για τον Τρικογλίδη και τη συνεργασία του με το Μπουκέτο. Πολύ υλικό αυτά τα περιοδικά! Και μια προσπάθεια Νικοκύρη να σε πείσω να γράψεις για τον Τρικογλίδη δεν φτούρησε 😉

 26. sarant said

  23 Για το κατοχικό Μπουκέτο ήταν σχεδον νέος συνεργάτης -νέος με την έννοια της τακτικής συνεργασίας.

  25 Καλά λες, έπρεπε να γράψουμε για τον Τρικογλίδη, και τι δεν είχε μεταφράσει….

 27. ΚΩΣΤΑΣ said

  Κι εμένα από τους αγαπημένους μου ο Λαπαθιώτης, δεν είχα όμως ιδέα για τα πεζοτράγουδα. Ευχαριστούμε, Νικοκύρη!

  Όσο για «τη σπάταλη στίξη του Λαπαθιώτη», με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο η διατήρησή της. Εκτός του ότι θεωρώ αντιδεοντολογικό, για να μην πω απαράδεκτο, να «διορθώνουμε» τους δημιουργούς, εδώ εγώ απολαμβάνω άλλη διάσταση, άλλο μεγαλείο, άλλη απαγγελία με τη συγκεκριμένη στίξη!

 28. loukretia50 said

  Σφήνα αλερτ!
  Αν – λέμε αν! – κατά τύχη διάβαζα ποδοσφαιρικά σχόλια, θα έλεγα ότι ο ανταποκριτής του ιστολογίου οφείλει τουλάχιστον μία ανθοδέσμη και ένα διαρκείας στον πέραν του Ατλαντικού ευρισκόμενον προγνωστικολόγο, στον οποίον αναμφίβολα χρωστάει τη νίκη η ομάδα του.

 29. ΣΠ said

  14
  Γιακουμή, συνέχισε να προβλέπεις ήττες του ΠΑΟΚ και ο ΠΑΟΚ θα πάρει το Champions League.

 30. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Καλησπέρα σας από Ιλλινόϊ,

  Λίγο πρίν ξημερώσει η Πρωταπριλιά στο Ρωμέικο, το Επιτελείο μας σάς αποχαιρετά με ένα μεζεδάκι ΟΛΚΗΣ, που και πάλι θα περιφρονήσει το Σαββάτο ο κ. Σαραντάκος, δεδομένου ότι έλαβε χώραν στη σημερινή κυριακάτικη «Καθημερινή», όπου (ως γνωστόν…) επικεφαλής των διορθωτών είναι ο φιλαράκος του ο Παντελής Μπουκάλας…

  Ο αυριανός υπουργός Οικονομικών του Κούλη, Γιώργος Παγουλάτος (καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) στήριξε το άρθρο του σε ένα πασίγνωστο fake απόφθεγμα του Τζόν Μέυναρντ Κέυνς!.. Γράφει ο Παγουλάτος:

  Ο τεμπελχανάς Παγουλάτος βαρέθηκε να κάνει μερικά κλίκς στον Ουρανό του Διαδικτύου για να επιβεβαιώσει την μνήμη του. Αντ’ αυτού, ΔΕΝ έβαλε ο παμπόνηρος την υποτιθέμενη φράση του Κέυνς σε εισαγωγικά, ώστε αν κάποιο Επιτελείο (όπως καλή ώρα το δικό μας…) τον «κράξει», να βγεί και να ταμπουρωθεί πίσω από το ότι δεν έβαλε εισαγωγικά!.. Ό,τι ακριβώς κάνει εσχάτως και ο κ. Σαραντάκος με τις χρονολογίες των Μπαμπινιώτη + Στέφανου Κουμανούδη, και επροχτές με την παλαιογερμανική λέξη από την οποία τάχα προέρχεται η «σκούφια»!..

  Εννοείται ότι βοά το Διαδίκτυο ότι ο Κέυνς ουδέποτε ξεστόμισε την φράση που του αποδίδει ο τεμπελχανάς Παγουλάτος. Η ορθή φράσις του Κέυνς είναι η εξής:

  …είναι – δηλαδή – εντελώς διαφορετική απ’ αυτή που θυμόταν ο επιπόλαιος Παγουλάτος. Πηγής της φράσεως του Κέυνς είναι ο κορυφαίος Αμερικανοεβραίος οικονομολόγος Paul Samuelson, που τον άκουσε με τ’ αυτιά του (Δείτε λεπτομέρειες ΕΔΩ). Η πλάκα είναι πως ο αστοιχείωτος Παγουλάτος επανειλημμένως έχει ισχυριστεί πως ο Paul Samuelson ήταν καθηγητής του!.. Για περισσότερο ξ

 31. Γιάννης Κουβάτσος said

  27: Συμφωνώ. Η στίξη είναι αναπόσπαστο μέρος του λογοτεχνικού κειμένου, ιδίως του ποιήματος. Για φαντάσου να παίρναμε το πινέλο και να απλώναμε πινελιές κατά το δοκούν σε έργα ζωγραφικής…Δεν θυμάμαι ποιος ξένος ποιητής παιδεύτηκε ενάμισι μερόνυχτο για να αποφασίσει αν θα βάλει ή όχι ένα κόμμα σε έναν στίχο.

 32. loukretia50 said

  31. ο Όσκαρ Ουάιλντ

 33. loukretia50 said

  31. αναφέρεται κι εδώ :
  http://www.oscarwildeinamerica.org/quotations/took-out-a-comma.html

  Αχ! αυτό το κόμμα! πόσους θα βασανίσει ακόμα!

 34. Γιάννης Κουβάτσος said

  32, 33: Σωστά, Λουκρητία, ευχαριστώ. 😊

 35. Γιάννης Ιατρού said

  33: (τέλος) χαχα, και που να δεις τι γίνεται με το Κόμμα-Σούτρα 🙂

 36. loukretia50 said

  35, Sutras :”…these texts are normally a collection of aphorisms. “
  Αναιδέστατο φαντάζει το κομματικόν το σούτρα */
  ——————- *any comma
  Άραγε σε ποιους να μοιάζει
  όταν πόζες δοκιμάζει , στην πορεία όταν εκφράζει
  ό,τι κατεβάζει η κούτρα
  για να βρει τι του ταιριάζει
  και για ψήφους έχει μούτρα

 37. loukretia50 said

  Το «Τάμα της Ανθούλας» στο Μπουκέτο

  http://pleias.lis.upatras.gr/index.php/mpouketo/article/view/124277/115894

 38. Σχολιαστής said

  Κυρίε Σαραντάκε
  Τι γέγονε με τα τεύχη 115 124 και 125. Μόνο δεν μπορείτε να τα βρείτε η νομίζετε ότι δεν υπάρχουν ακόμα.

  Συγχωρείτε αν έγραφα κάτι λάθος. Ακόμα σπούδαζω ελληνικά.

 39. Γς said

  BREAKING NEWS
  ————————————

  Λοιπόν, μου πήρε 2 ώρες να ψάχνω στο πατάρι το μπαούλο του μπάρμπα μου με τα παλιά βιβλία του, τις παρτιτούρες τα σολβέζ και τα περιοδικά του. Πνίγηκα στη σκόνη αλλά άξιζε τον κόπο.

  Καλά θυμόμουν ότι μαζί με τα τεύχη της Νέας Εστίας υπήρχαν και τα κατοχικά τεύχη του Μπουκέτου. Ανάμεσά τους και τα 115, 124 και 125
  Μόνο που έχουν πετρώσει και δεν ανοίγουν εύκολα από την υγρασία. Χειρότερα από τους πάπυρους του Herculaneum.

  Προσπάθησα ν ανοίξω μερικά αλλά μόνο η μισή σελίδα ανοίγει η άλλη μένει κολλημένη.
  Τι να τα κάνω;

 40. # 14

  Τελικά ο Γιακούμπης ή είναι ο γιαπωνέζος Για Ακούμπα Τα ή μας δουλεύει όλους πως είναι στο Ιλλινόη ενώ βρίσκεται στην Ιαπωνία όπου την ώρα Ελλάδας που σχολίασε είχε ήδη ξημερώσει πρωταπριλιά !

 41. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα! Και καλό μήνα, βλέπω (39) πως κι άλλοι ευχήθηκαν με τον τρόπο τους 😛

 42. Γς said

  1:

  >κάτι σαν το Charles De Gaulle τη ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου

  που βρίσκεται στην Κύπρο και κάνει αεροναυτικές ασκήσεις στο FIR Λευκωσίας με αεροσκάφη τα οποία απονηώνονται από το αεροπλανοφόρο σε συνέχεια της αμυντικής συνεργασίας Γαλλίας – Κύπρου.

  Κι έχω και την δικιά μου που θέλει βόλτα σήμερα που είναι γιορτή και δεεν θα πάμε στην λαϊκή και τέτοια.

  -Ποια γιορτή μωρέ;

  -Στην Κύπρο έχουμε γιορτή με παρελάσεις και άλλες εκδηλώσεις.

  Και δεν ξέρει γιατί. Εγώ όμως θυμήθηκα:
  Πρώτη Απριλίου του 1955 ξεκίνησε ο αγώνας της ΕΟΚΑ με εκρήξεις βομβών στις κυριότερες πόλεις της Κύπρου.

  Και έγραφε η Αυγή εδώ ότι ήταν πρωταπριλιάτικο αστείο τα βαρελότα.

 43. leonicos said

  Εκτός που σπεύδω να συμφωνήσω με τον Πέπε στο 10

  έχω να παρατηρήσω ότι ‘το πεζοτράγουδο δεν καλλιεργείται’ απλώς επειδή υπάρχει ο ελεύθερος στιχος.

  Κατά τα λοιπά…

  Φοβάμει να το πω αλλά θα το πω

  ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟΣΟ ΠΟΛΎ Ο ΛΑΠΑΘΙΩΤΗΣ

  Επιφύλαξη: Μπορεί να το έχω ξαναπεί

  Καλημέρα στο αγαπητο Σ/Ι

 44. leonicos said

  Η πλάκα είναι πως ο αστοιχείωτος Παγουλάτος επανειλημμένως έχει ισχυριστεί πως ο Paul Samuelson ήταν καθηγητής του!

  Το ένα δεν αποκλείει το αλλο.

  Οι αστοιχείωτοι παραμένουν αστοιχειωτοι, ό,τι και να τους κάνεις.

  Εξ ου και το Λεωνίκειον απόφθεγμα (από τον Μπασιά, αν τον θυμάστε) Το πτυχίο κάνει τον πτυχιούχο. Δηλαδή αυτόν που μπορεί να το βάλει στον τοίχο.

  Ρωτήστε τη Φωτεινή: Ουδέποτε κρέμασα πτυχίο στον τοίχο. (Θα μου πεις ‘δεν έκανες ιατρείο’. Όχι, έκανα κάποτε για δυο ή τρία χρόνια, και πλήρωσα μόνο εφορία, αν και ο έφορος μού φέρθηκε πολύ καλά, και με ξελάσπωσε επειδή είχα όλες τις πιθανές παραλείψεις, και χωρίς να πάρει μία.

 45. leonicos said

  Εφορία Νέας Ιωνίας. Το είχα ανοιξει για να σώσω τις Κουκουβάουνες. Αλλά υπήρχαν γεράκια – συνάδελφοι, με πτυχίο στον τοίχο. Απέμειναν ‘ντόπιοι’

 46. leonicos said

  Προσπάθησα ν ανοίξω μερικά αλλά μόνο η μισή σελίδα ανοίγει η άλλη μένει κολλημένη.
  Τι να τα κάνω;

  Γς μου, τι ρωτάς; Ό,τι καεις και με ό,τι άλλο σου κολλάει. Το ξεκολλάς σιγά σιγά (αν δεν έχει φθαρεί ανεπανορθώτως

 47. leonicos said

  38

  Ο γέγονε γέγονε

  και εγκώ τόρα ματένεις αφτί τι γκλόσα

 48. leonicos said

  38

  μετά το γέγονε, ξεχάστηκες ή έμαθες ξαφνικά;

  η επίνευσις του Έλληνος Διός κάνει θαυματα

 49. leonicos said

  ο ΠΑΟΚ θα πάρει το Champions League.

  Ποιος αμφιβάλλει; Ούτε ο Τζι

 50. leonicos said

  21
  Η απαγγελία διαφέρει αν αλλάξει θέση το κόμμα.

  Γλυκιά μας Λουκρητία! Αλίμονο αν η απαγγελία εξαρτάται από το κόμμα. Και υπάρχει πολλή νεοτερική ποίηση χωρίς καθολου στίξη

  Αυτό δεν σημαίνει ότι η στίξ του Λαπαθιώτη πρέπει να πειραχτεί. Αυτός έτσι το έβλεπε, όπως περιγράφεις και μπορούμε να το σεβαστούμε με τον όρο ότι ξέρουμε πού μπαίνυον τ κόματα

 51. leonicos said

  ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ακατάλληλο για αντιΠΑΟΚτσήδες

  Επομένως: γράφτηκε ΚΑΙ για μένα

  Αντι-ΠΑΟΚτζής ΔΕΝ είμαι. Μαούτεκαι ΠΑΟΚτζής.

  Δεν υπάρχει κίνδυνος να το περάσετε για ρπωταπριλιατικο. Όποιο και να πάρετε για ψέμα, το άλλο θα είναι αλήθεια

 52. leonicos said

  16

  Σου θυμίζω ότι η Βέρα Μπακογιάννη ήταν συνυποψία με τον Κούλη για την προεδρία της ΝΔ και νομίζω ότι πραιτήθηκε την τελευταία στιγμή ή όχι, δεν θυμάμαι (για να η διασπαστούν οι ψήφοι της οικογένειας), τότε που βγήκε ο Σαμαράς.

  Άρα καμιά σημασία δεν έχει, ακόμα και αν ήταν ανιψιά ή κόρη του.

  Αυτό λέγεται κακεντρέχεια. Και είναι νόσημα χωρίς θεραπεία

 53. # 51

  Λεώνικε, το ξανάπαμε ΑΕΚτΖής αλλά ΠΑΟΚτΣής, μην τα κάνουμε όλα ίσα !

  Eγώ μόνο ΠΑΟΚg’s

  Και φυσικά θα πάρει ευρωπαϊκό ο ΠΑΟΚ αλλά το Γιουρόπαλιγκ πρώτα, σε τρία τέρμινα. Το Τσάμπιονσλίγκ μετά, η ιεραρχία να τηρείται !!

  Και θα διαψευσθεί ο Λάμπρος που θεωρεί την ψυχάρα Ιβάν ίδιο με τους άλλους ιδιοκτήτες ομάδων που βάζουνε 10 για να εισπράξουνε 20 το καλοκαίρι που θα τα σπρώξει πάλι χοντρά ο Ιβάν- με το φαϊνάνσιαλφαιρπλέη να δω πως θα καθαρίσει ο Πόντιος. Γιατί Λάμπρο’μ κανένας άλλος δεν έσπρωξε ποτέ τόσο χρήμα αγοράζοντας ό,τι καλό κυκλοφορούσε σε ηλικίες τηνέιντζερ, για την Κ19 τα είπαμε, πρωτάθλημα Ελλάδας αήττητη, οι Κ17 και Κ15 παίζουν στον Βόρειο όμιλο για να παίρνουν κανένα τίτλο Νοτίου ομίλου οι χαμουτζήδες !

 54. Αγγελος said

  Γς (39), θα έλεγα, δωσ΄τα του Νικοκύρη — αμέσως, αν βρίσκεται ακόμα στην Αθήνα, αλλιώς σε πρώτη ευκαιρία. Εκείνος θα ξέρει πώς να τα μεταχειριστεί. Μη δοκιμάσεις να τ΄ανοίξεις, μπορεί να τα χαλάσεις χειρότερα.

 55. Γς said

  55:

  Το είχε κρατήσει η Μαρμάγκα και γι αυτό το ξανάστειλα. Σχ. 39

 56. sarant said

  Γς, σε ευχαριστώ που με σκέφτεσαι. Τα τεύχη να τα βάλεις στα μικροκύματα, στους 80 βαθμούς για 2.45

 57. Σχολιαστής said

  Did I say something wrong. I only asked a question. I know it is April fools but still.

 58. Αιμ said

  Λοιπόν, αν δεν έγραφε ο Νικοκύρης για 80 β. στα μικροκύματα που το διάβασα το απόγευμα, μπορεί και να το πίστευα ακόμα.
  Πολύ καλό Γς, κρατιέσαι σε φόρμα 🙂

 59. loukretia50 said

  58. Kι εγώ το πίστεψα, μόνο που νόμιζα ότι η θερμότητα βοηθάει και … πίστεψα και το Νικοκύρη!
  Γιαυτό δεν αντέχω την Πρωταπριλιά!

 60. Γιάννης Ιατρού said

  58/59 Να με διαβάζετε, ε; 🙂 (11:00 …)

 61. loukretia50 said

  60. μα ποιός θα πίστευε το συνήθη καχύποπτο?

 62. Γιάννης Ιατρού said

  61: Έχω ρεύμα 🙂

 63. ΓιώργοςΜ said

  Το 41 δεν το διάβασε κανείς… Η κατάρα του να είσαι πρωτοπόρος…

 64. loukretia50 said

  62. … μόνο αν είναι on!

 65. Γιάννης Ιατρού said

  63: 🙂
  64: Είδες; 🙂

 66. ΓιώργοςΜ said

  Είναι δείγμα του επιπέδου στο ιστολόγιο, πάντως, πως όταν οι σχολιαστές ανταλλάσσουν μπουκέτα, αυτά είναι λογοτεχνικά περιοδικά 😛 😛 😛

 67. sarant said

  58 Ήταν πράγματι πολύ καλό πρωταπριλιάτικο. Κι άλλοι το πίστεψαν που δεν σχολίασαν.

  66 🙂

 68. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  53 – Γιώργη μου το έχω δηλώσει προ πολλού πως με πιστούς δεν τα βάζω, η μόνη αλήθεια του πιστού, είναι η πίστη του και κανένα στοιχείο και καμία απόδειξη δεν μπορούν να κλονίσουν την πίστη του (τους έχεις για μαλάκες τους ιεράρχες τους πολιτικούς ηγέτες και τους πλούσιους σαν τον Ιβάν που βασίζονται σε πιστούς;☺).
  Απόδειξη αυτών που λέω, το ίδιο σου το σχόλιό που ενώ με δικαιώνει, εσύ πιστεύεις πως θα με διαψεύσει. Αν κάνει κάνα τσάφ το κατά τ’ άλλα έξυπνο μυαλό σου, μπορεί και να το αντιληφθείς, πράγμα σχεδόν απίθανο γιατί όπως η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου, δεν έχεις ίχνος επενδυτικής παιδείας.

  Καλό μήνα σε όλους, την πρωταπριλιά πάντα την απεχθανόμουν.

  Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.☺

 69. Λάμπρο αν κάποιος πρέπει να αποδείξει αυτά που λέει αυτός είσαι εσύ που λες πως ο Σαββίδης κερδίζει από τον ΠΑΟΚ (το ΘΑ κερδίσει είναι πρόβλεψη κι όχι απόδειξη, έτσι 😉
  Γεγονός είναι πως στον ΠΑΟΚ έχει ρίξει καμιά εκατοστή εκατομμύρια και θα ρίξει κι άλλα- άσε που χαρίζει και μετοχές στους παλιούς μέτοχους με τα λεφτά που ΑΥΤΟΣ βάζει.
  Τώρα αν κερδίζει από τις άλλες επιχειρήσεις του όπως π.χ. την Σεκάπ που τον ΠΑΡΑΚΑΛΑΓΑΝΕ να την πάρει για να μην πάει σε Τούρκους και την πήρε, δεν ανακατεύθηκε ο ΠΑΟΚ που την πήρε 250 μύρια και την πούλησε 5 φορές επάνω σε 2-3 χρόνια, δεν κρίνουμε τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ από αυτό αλλά από όσα κάνει για την ομάδα. Κι ούτε έχει την ΝουΔου από πίσω του όπως ο Βαγγέλας που χρωστάει 6 ετών εισφορές για την χρήση του Καραϊσκάκης, ούτε δημιούργησε χρέη ‘οπως οι πρόεδροι του ΠΑΟ ή καταχράστηκε χρήματα όπως ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ Αγαπούλας.
  Να τα ξεχωρίζουμε αγαπητέ και να παραδεχόμαστε τα λάθυ μας όπως το σχόλιο του Γιάννη Κουβάτσου σε άλλο νήμα.

 70. Γιάννης Ιατρού said

  Δεν θυμάμαι αν έχει αναφερθεί σε προηγούμενα σχετικά άρθρα για τον Λαπαθιώτη
  «Σαν αεράκι», ένα πολύ όμορφο ποίημα του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη που μελοποίησε ο Μανώλης Πάππος

 71. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  69 – Πίστευε και μη ερεύνα Gee, αλλά επειδή είσαι φίλος στο ξαναλέω, οι αποδείξεις που μου ζητάς, βρίσκονται στο δικό σου σχόλιο, ΟΛΟΦΑΝΕΡΕΣ είναι, τώρα το έδειξα στις κόρες μου και τις βρήκαν με την πρώτη ματιά.
  Όσο για τις μετοχές που χαρίζει ο Σαββίδης, η αξία τους, είναι μικρότερη από χρησιμοποιημένο κωλόχαρτο αλλά όπως οι πιστοί χριστιανοί πιστεύουν πως τα φυλαχτά τους έχουν τίμιο ξύλο, έτσι κι οι πιστοί παοκτζήδες πιστεύουν πως τα κωλόχαρτα που τους δίνει ο Ιβάν, είναι θησαυρός.

  Υ.Γ – Μήπως μπορείς να μας δείξεις τον ισολογισμό της παε ΠΑΟΚ για το 2018 και τι μέρισμα μοίρασε στους μετόχους, όπως κάνουν όλες οι υγιείς εταιρείες;☺

  Υ.Γ – Για τα 100 εκατομμύρια που (δήθεν) έβαλε στον ΠΑΟΚ, μακράν το καλύτερο ανέκδοτο της πενταετίας, ακόμα γελάω. Καμιά αποδειξούλα υπάρχει (π.χ δημοσιευμένοι ισολογισμοί) ή είναι αρκετή η ειλικρίνεια του πατριώτη Ιβάν;☺

 72. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Κι ὁ Κοσκωτὰς ἔβαλε κάμποσα στὸν ΟΣΦΠ καὶ δὲν πῆρε τίποτα πίσω (ἀπὸ τὸν ΟΣΦΠ). Ἄσε ποὺ τὸν ἔβαλαν καὶ φυλακή, τὸν καημένο.

  Καὶ ὁ Κόκκαλης συνέχεια μέσα ἔμπαινε ἀπὸ τὸν ΟΣΦΠ. Ἂν ἔβγαζε πολλαπλάσια ἀπὸ τὶς ἄλλες μπίζνες μὲ τὸ Δημόσιο εἶναι ἄσχετο. 😉

 73. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  72 – Από πού κι ως πού έχασε ο Κόκκαλης από τον ΟΣΦΠ; (ο Κοσκωτάς είναι άλλο ανέκδοτο και φυσικά δεν έχασε). Οι μόνοι που έχασαν από το ποδόσφαιρο, είναι οι Κοντομηνάς και Μυτιληναίος (δεν μπορώ να ξέρω αν και τι ξέπλυναν) γι’ αυτό κι έφυγαν τρέχοντας αμέσως.
  Και κάτι άλλο, όλοι οι πρόεδροι των παε είναι επιχειρηματίες, εκτός από τον Σαββίδη που είναι επενδυτής, όποιος θέλει και μπορεί, ας καταλάβει.

 74. Γιάννης Κουβάτσος said

  Επιχειρηματίας συνειδητά χασούρας είναι κόντρα ρόλος. Σαν να λέμε πυρομανής πυροσβέστης. Αν χάνουν κάποιοι, είναι λόγω άστοχων επενδύσεων και όχι λόγω τρελής καψούρας για την ομάδα. Ακόμα κι όσοι φέρονται χαμένοι στα φανερά, ξέρουμε τι μπορεί να έχουν κερδίσει στα κρυφά; Να μη μιλήσουμε για τα ανταλλακτήρια της Ταϊλάνδης και άλλων στοιχηματικών παραδείσων. Εντάξει, ο πιστός στρατιώτης του ΠΑΟΚ Τζι μπορεί να πιστεύει στα αγνά αισθήματα του Σαββίδη. Αν όμως ο Σαββίδης έκανε ακριβώς τις ίδιες ενέργειες ως ιδιοκτήτης άλλης ΠΆΕ, ο Τζι θα έλεγε άλλα. Και δικαίως. Δεν υπάρχουν ιδεολόγοι επιχειρηματίες. Εκτός αν μιλάμε για την ιδέα του κέρδους.

 75. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @73. Λάμπρο, δὲν πρόσεξες τὴ γελαστὴ φατσούλα ποὺ κλείνει πονηρὰ τὸ μάτι ποὺ ἔβαλα στὸ τέλος.

  Ὅλοι οἱ ἐπιχειρηματίες-ἐπενδυτὲς εἶναι ἁγνοί φίλαθλοι τῶν ὁμάδων τους. Γιὰ τὴν ψυχή τῆς μάνας τους τὰ κάνουν. 😉

 76. # 71

  Βρε Λάμπρο δεν πας να βρεις κανέναν άλλο μάρτυρα γιατί οι κόρες σου δεν μετράνε λόγω συγγένειας…

  Επειδή μας διαβάζουν και άλλοι άσε τις αφ’ υψηλού φιλοσοφίες,και κατέβαινε τις αποδείξεις και μην κάνεις σαν τον ΑΕΚτζή που επέμενε πως το περσινό ματς του ΠΑΟΚ με τον Αστέρα έγινε μετά το ματς με την ΑΕΚ κι όταν βρήκαμε τις ημερομηνίες στο διαδίκτυο – που φυσικά με δικαίωναν- αντί να το παραδεχτεί έλεγε πως έχουν λάθος όλοι οι ιστότοποι και ένας σχολιαστής του ιστολογίου που ήταν παρών και τα βρήκε και
  που τον έχω για μάρτυρα.
  Αν και όσα λες για πίστη ισχύουν για σένα στο πολλαπλάσιο σε πληροφορώ πως ο Ιβάν καλύπτει όλες τις αυξήσεις κεφαλαίου της ΠΑΕ γιατί αλλιώς δεν μπορούν να γίνουν μεταγραφές από την οδηγία της Ουέφα, όπως π.χ. ο ΠΑΟ ή ο Αρης που πήρε παίκτες δήθεν χωρίς συμβόλαιο από τον ΟΣΦΠ γιατί το παίζει παράρτημα. Οι μεταγραφές έχουν 45% φόρο κι έτσι από την εφορία μπορείς να βρεις πόσα ξόδεψε. Εκτός λοιπόν από τα 11 που έσκασε για τα χρέη το μετοχικό κεφάλαιο του ΠΑΟΚ από 10 που ήταν προ Σαββίδη έχει ξεπεράσει τα 100 τώρα (άρα έχει βάλει τα 100κι ας μην το παραδέχεσαι σαν τον ΑΕΚτζή που λέγαμε-κι εσύ ΑΕΚτζής είσαι ! )

  Φυσικά αν θεωρείς επιχείρημα πως συμφωνούν οι κόρες σου μαζί σου να το προσέξεις γιατί έχεις περάσει τα 50 κι είναι σημάδι αρτηριοσκλήρωσης, αν θες να φαίνεται εδώ που γράφεις πως έχεις πάντα δίκιο – όπως κάνεις εδώ και χρόνια- καλύτερα να μην απαντάς παρά να εκτίθεσαι με ό, τι αυτό συνεπάγεται

 77. # 73

  Πάλι μπούρδες γράφονται…

  Ο Μυτιληναίος ουδέποτε ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο σοβαρά, πως έχασε χωρίς να ανακατευθεί είναι μυστήριο εκτός κι αν εννοείς τίποτε ψίχουλα (γι αυτούς). Επειδή δεν τα ξέρεις καλά αυτός που έχασε λεφτά στον Ηρακλή ήταν ο Ρέμος που επειδή τραγουδάει καλά δεν τον κυνηγάνε για τα χρέη

  Ο Κοντομηνάς πήγε σαν πρόεδρος στην πιο διεφθαρμένη οικονομικά κι αλλιώς ομάδα όταν υπήρχε το ψητό Χαριστέας. Αφού κατέβηκε με ελικόπτερο στην σέντρα και άλλα καραγκιοζιλίκια για ιθαγενείς πούλησε αμέσως τον Χαριστέα για 6 δις δραχμές και ανακάλυψε πως λόγω φόρτου εργασίας δεν μπορεί να είναι πρόεδρος και έφυγε αφήνοντας στο πόδι του κάποιον με επίθετο που δεν θυμάμαι κάτι σαν Ζαχουδάνης ήτανε. Ο τύπος πήρε το ζεστό χρήμακαι την έκανε για Νότιο Αμερική, ο Κοντομηνάς είπε πως δεν τον ήξερε καλά (αλλά πως τον άφησε στο πόδι του ;), έδωσε 800 εκατομμύρια στον Αρη και τον γράψανε σαν μεγάλο δωρητή του συλλόγου !!
  Το γεγονός πως ο Αρης-ποδόσφαιρο έχει φεσώσει 2 φορές (ολογράφως δύο ) όποιον μιλάει ελληνικά κι άλλη μια ο Αρης-μπάσκετ(επί Γκάλη) με κάνει να κλαίω από συγκίνηση που έχασε τα λεφτά του ο Κοντομηνάς πέφτοντας θύμα κάποιου που του άφησε 6 δις χωρίς να τον ξέρει καλά… κι αφού τάχασε τους έκανε και δωρεά 800 εκατομμύρια δραχμές…
  Ούτε δράκους ούτε ινδιάνους ούτε σεξ, δεν έχει το παραμύθι, μόνο Κοντομηνά κι ανθρώπους που ενημερώνονται για τα αθλητικά από σομόν εφημερίδες και τρώνε ό,τι τους ταΐζουν

 78. # 74

  Γράφεις : Αν όμως ο Σαββίδης έκανε ακριβώς τις ίδιες ενέργειες ως ιδιοκτήτης άλλης ΠΆΕ, ο Τζι θα έλεγε άλλα. Και δικαίως. Δεν υπάρχουν ιδεολόγοι επιχειρηματίες.

  Κάνεις λάθος. Εχεις δει ποτέ να λέω άλλα για τον Τράκη ; Η θα μου πεις πως βγάζει περισσσότερα απ’ όσα βάζει λόγω της προεδρίας στην ΚΑΕ. Μα η βιομηχανία φαρμάκων έβγαζε λεφτά και είχε παρτίδες με δημόσια νοσοκομεία ΠΡΙΝ κάν οι Γιαννακοπουλαίοι πάρουν το μπάσκετ !! Να μην λέμε ό,τι θέλουμε

  Κι ο Μαρινάκης είχε καράβια πριν πάρει τον ΟΣΦΠ. Αλλά πριν δεν θα τολμούσε ίσως να ασχοληθεί με μυρωδάτες δουλειές χωρίς την κάλυψη του «θρυλικού» λαού, το ίδιο κι ο Κοσκωτάς που το παράκανε και την πάτησε, άσε που είχε συνεταίρο τον άντρα της Ντόρας και πήγε και κοντραρίστηκε με τον Αντρέα !

  Ξαναλέω πως ο Σαββίδης δεν θα έπαιρνε τον ΠΑΟΚ αν δεν υπήρχε η Τούμπα και μάλιστα τον πήρε και φτηνά. Αρα επιχειρηματικά ήταν σωστή κίνηση. Απο κει και πέρα σαν πρόεδρος θα μπορούσε να κλείνει δουλειές και χωρίς να ρίχνει τόσα λεφτά στονΠΑΟΚ Αλλά προτίμησε αυτό από την πεπατημένη να λαδώνει πολιτικούς. Η αλήθεια κρύβεται κάπου αλλού που δεν θέλω να σας πω τώρα, είναι δηλώσεις που έχει κάνει και γελάγατε όπως γελάγατε στην σκέψη πως θα πάρει ο ΠΑΟΚ πρωτάθλημα συνηθισμένοι στις στημένες διαιτησίες και μετά στις δικαστικές αποφάσεις. Μόλις εξασφαλισθεί το πρωτάθλημα θα τα πούμε καλά.

 79. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  75 – Την είδα Δημήτρη, αυτό που είπα, είναι πως δεν έχασε ούτε από τον ΟΣΦΠ.
  Οι πιστοί γενικώς δεν μπορούν να κατανοήσουν πως, παε, καε, εκκλησίες, κόμματα κλπ, έχουν ΑΦΜ, είναι εμπορικές εταιρείες με σκοπό το κέρδος, αδυνατούν να δούν την ολοφάνερη κοροϊδία, όλες χρεοκοπημένες και
  λειτουργούν με κρατική βοήθεια (εις υγείαν των κορόϊδων που πληρώνουν φόρους) και να πείς πως είναι αναλφάβητοι όπως παλιά, δεν ξέρω τι φταίει, μάλλον η κλιματική αλλαγή.😎

  76 – Σου είπα πως οι αποδείξεις είναι στο σχόλιό σου, τις έχεις καταθέσει ο ίδιος. Τις κόρες μου τις αναφέρω γιατί είναι οι μόνες που έχουν επενδυτική παιδεία γι’ αυτό και τις διέκριναν αμέσως κάτι που είναι σχεδόν απίθανο για σένα για το λόγο που σου είπα.
  Το αν έχω δίκιο η άδικο, θα φανεί αμέσως αν προσκομίσεις τα απλά στοιχεία που σου ζήτησα, δημοσιευμένους ισολογισμούς, όπως κάνουν όλες οι υγιείς εταιρείες και τι μέρισμα έδωσε η παε στους μετόχους της, (μια και χαρίζει μετοχές με αντίκρυσμα) μέχρι τότε ζήσε το όνειρο της πίστης σου, από μένα ό,τι δεν μου κάνει κακό, είναι ανεκτό.☺

  Αρκετό χρόνο ξόδεψα για ανούσια θέματα, σας φιλω.🙆

 80. Γιάννης Ιατρού said

  79β: ΛΑΜΠΡΟΣ …είναι οι μόνες που έχουν επενδυτική παιδεία…

  Εεεεπ! Δηλαδή τι «οι μόνες»; ε;

  Κι εμείς εδώ που έχουμε βγάλει τα μάτια μας στο διάβασμα και στα μαθήματα εξ αποστάσεως και αποκτούμε και επενδυτική κουλτούρα σιγά-σιγά υποστηρίζοντας τις start-up ιδέες της νέας γενιάς, τι κάνουμε δηλαδή ρε Λάμπρο;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: