Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Απριλίου 2019

Posted by sarant στο 1 Απριλίου, 2019


Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ συνήθως την πρώτη του μηνός, ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που το έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα.

Δε 1 Του βαρώνου Μυγχάουζεν και των ανιδιοτελώς ψευδομένων
Τρ 2 Διεθνής ημέρα παιδικού βιβλίου
Τε 3 Γενέσιον Θεοδώρου Κολοκοτρώνη του στρατηλάτου
Πε 4 Γενέσιον Ανδρέου Ταρκόφσκη και αυτοκτονία Δημητρίου Χριστούλα
Πα 5 Ιακώβου Καζανόβα του μεγάλου εραστού
Σα 6 Του ζωγράφου Ραφαήλου
Κυ 7 Παγκόσμια ημέρα υγείας – Ιπποκράτους του Κώου
Δε 8 Γενέσιον Ιακώβου Μπρελ
Τρ 9 † Φραγκίσκου Βάκωνος
Τε 10 Θρίαμβος Σπυρίδωνος Λούη του ωκύποδος
Πε 11 Γιούρι Γκαγκάριν, του πρώτου ανθρώπου εις το Διάστημα
Πα 12 Τα μεγάλα Διονύσια
Σα 13 Βαρούχ Σπινόζα του προδρόμου του Διαφωτισμού και Σαμουήλ Μπέκετ γενέσιον
Κυ 14 † Βλαδιμήρου Μαγιακόφσκι αυτοχειριασμός
Δε 15 Λεονάρδου ντα Βίντσι
Τρ 16 † Γεωργίου Βιζυηνού, το τελευταίον της ζωής του ταξίδιον
Τε 17 Γενέσιον Κωνσταντίνου Καβάφη και τελευτή Νίκου Παπάζογλου και Δημήτρη Μητροπάνου
Πε 18 † Αλβέρτου Αϊνστάιν τελευτή
Πα 19 † Καρόλου Δαρβίνου
Σα 20 Ιωάννου Ιακώβου Ρουσώ και του Κοινωνικού Συμβολαίου
Κυ 21 Βεβήλωσις του Φοίνικος (αποφράς ημέρα)
Δε 22 † Γουλιέλμου Σαιξπήρου του μεγάλου δραματουργού
Τρ 23 † Τελευτή Γεωργίου Καραϊσκάκη. Και παγκοσμία ημέρα του βιβλίου
Τε 24 Της γενοκτονίας των Αρμενίων
Πε 25 † Μαγελάνου του εξερευνητού
Πα 26 Γενέσιον Ευγενίου Ντελακρουά
Σα 27 Γενέσιον Αδαμαντίου Κοραή του Διαφωτιστού
Κυ 28 Μιχαήλ Λομονόσωφ
Δε 29 † Κωνσταντίνου Καβάφη του ανεπαναλήπτου
Τρ 30 Μαρίας Πολυδούρη τελευτή.

Να διευκρινίσω εδώ ότι η νίκη του Σπύρου Λούη στην Ολυμπιάδα του 1896 έγινε, με το τότε ημερολόγιο, στις 29 Μαρτίου. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι ένα διεθνές γεγονός, και επειδή την ίδια μέρα το μηνολόγιο τιμά τη μνήμη ενός δικού μας προσώπου, προτίμησα να τιμήσω τον Λούη με το νέο ημερολόγιο, αλλά ας έχουμε κατά νου την αλλαγή των ημερολογίων.

Μια ακόμα διευκρίνιση είναι ότι στις 29 Απριλίου δεν έχουμε μόνο τον θάνατο του Καβάφη αλλά και τη γέννησή του: ο ποιητής ανήκει στη σχετικά σπάνια ομάδα ανθρώπων που έφυγαν από τον κόσμο τη μέρα των γενεθλίων τους. Αυτό όμως ισχύει μόνο με το νέο ημερολόγιο: με το παλαιό, που ίσχυε το 1863, ο Καβάφης γεννήθηκε στις 17 Απριλίου γι’ αυτό και τον τιμάμε και εκείνη την ημερομηνία.

Βέβαια, σήμερα είναι και πρωταπριλιά και ίσως θα έπρεπε να βάλουμε ένα πρωταπριλιάτικο αστείο (όπως είχαμε βάλει πριν από μερικά χρόνια). Ωστόσο, στις μέρες μας δυσκολεύεται κανείς να βρει ένα πρωταπριλιάτικο που να μην έχει γίνει ή να μην υπάρχει κίνδυνος να γίνει πραγματικότητα.  Οπότε, παραιτούμαι από τα πρωταπριλιάτικα, αν όμως διαβάσετε κάποιο γουστόζικο και πρωτότυπο μπορείτε να το αναφέρετε εδώ. Δείτε και ένα παλιότερο άρθρο μας για μερικά πετυχημένα πρωταπριλιάτικα αστεία, καθώς κι ένα σχετικό γιουτουμπάκι για τα ελβετικά σπαγγετόδεντρα, όπως και ένα γλωσσικό πρωταπριλιάτικο από παλιότερα: Η τρόικα επιβάλλει το λατινικό αλφάβητο.

Κατά τα άλλα, ο Απρίλιος, πέρα από την πρωταπριλιά, είναι επίσης (κατά τον Έλιοτ) ο μήνας ο σκληρός, γεννώντας μέσα απ’ την πεθαμένη γη τις πασχαλιές, ενώ σύμφωνα με ένα παμπάλαιο δημοτικό τραγούδι είναι και απριλοφόρητος (δείτε το παλιό μας άρθρο) -ωστόσο, το επίθετο “απριλιανός” έχει σπιλωθεί, ώσπου να την ξεχάσουμε, από τη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967.

Επίσης, ο Απρίλης είναι συνήθως ο μήνας του Πάσχα -το οποίο μπορεί να πέσει από 4 Απριλίου έως 8 Μαΐου, άρα τις περισσότερες φορές πέφτει Απρίλη, όπως και φέτος αν και στο τέλος. Ίσως γι’ αυτό τον λόγο ο Απρίλιος είναι, μαζί με τους καλοκαιρινούς μήνες, από τους μήνες με σχετικά λίγες ιστολογικές επισκέψεις -μάλιστα πέρυσι είχε τις λιγότερες επισκέψεις απ’ ολους τους μηνες.

Επειδή, σε αντίθεση με τον άστατο Μάρτη, τον Απρίλη η άνοιξη έχει πια εδραιωθεί, πολύ συχνά τους δυο καθαρόαιμους ανοιξιάτικους μήνες τους λέμε μαζί: Απριλομάης ή και Μαγιάπριλο, λέξεις ποιητικότατες. Υπάρχει πάντως και η παροιμία «των καλών ναυτών τα ταίρια, το μαγιάπριλο χηρεύουν», για τις αιφνίδιες ανοιξιάτικες κακοκαιρίες, όπως και η «στον καταραμένο τόπο, το Μαγιάπριλο χιονίζει», που τη λέμε και μόνο για τον Μάη. Βέβαια, οι απριλιάτικες βροχές χρειάζονται: Αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σ’ εκείνον τον ζευγά που’χει πολλά σπαρμένα, λέει μια γνωστή παροιμία, και «Τ’ Απριλιού κάθε σταλαματιά νερό είναι βαρέλι λάδι», ένα όχι πολύ γνωστό κεφαλονίτικο γνωμικό.

Πάντως, στην Κεντρική Ευρώπη ο Απρίλης είναι πολύ πιο άστατος -έχει τα σουσούμια του δικού μας Μάρτη, κι έτσι υπάρχουν γερμανικές παροιμίες όπως April, April, er macht was er will (κάνει ό,τι θέλει) ή η έκφραση launisch wie April (παλαβός σαν Απρίλης).

Η λέξη Απρίλιος είναι μάλλον είδος αντιδανείου. Πράγματι, το λατινικό aprilis (όλα τα ονόματα των μηνών έχουν λατινική προέλευση), σύμφωνα με μια παμπάλαιη ετυμολογία προέρχεται από το ρήμα aperire (ανοίγω). Επί αιώνες, οι φιλόλογοι έμειναν ικανοποιημένοι από την εξήγηση αυτή, που άλλωστε είναι απολύτως ευλογοφανής, μια και τον Απρίλιο «ανοίγει» ο καιρός, γίνεται ανοιξιάτικος και φιλικός. Να θυμίσουμε και την δική μας άνοιξη. Όμως ο Emile Benveniste υποστήριξε, πειστικά, ότι ο Απρίλιος προέρχεται από την θεά Αφροδίτη, και ειδικότερα από τον συγκεκομμένο τύπο του ονόματός της, το υποκοριστικό Αφρώ. Αλλά δεν πήγε κατευθείαν από τα ελληνικά στα λατινικά -μεσολάβησαν οι ετρούσκοι, και ο ετρουσκικός τύπος, apru, είναι αυτός που πήραν οι ρωμαίοι. Η εξήγηση του Μπενβενίστ γίνεται απόλυτα πειστική αν σκεφτούμε ότι ο γειτονικός μήνας του Απρίλη, ο Μάρτιος, δεν είναι άλλος από τον μήνα του θεού Αρη (Mars στα λατινικά), και απ’ αυτόν έχει πάρει τ’ όνομά του. Και, όπως ξέρουμε, η Αφροδίτη και ο Αρης είχαν στη μυθολογία κάτι παραπάνω από στενούς δεσμούς. Λογικό ήταν να έχουν και τους μήνες τους πλάι-πλάι. Αλλωστε, και Ρωμαίοι το αναγνώριζαν αυτό, όπως ο Οβίδιος. Κι αν ο Απρίλης είναι όντως της Αφροδίτης, δικαιώνεται ακόμα περισσότερο ο σολωμικός στίχος έστησ’ ο Έρωτας χορό με τον ξανθόν Απρίλη.

Υπάρχει πάντως και επώνυμο Απρίλης, το οποίο όπως βλέπω επιχωριάζει στη Φαλάνη του ν. Λαρίσης.

Επίσης, την 1η Απριλίου, ανάμεσα στις άλλες επέτειες που υπάρχουν, και που δεν χώρεσαν στο μηνολόγιο (όπως είναι η έναρξη του κυπριακού αγώνα ανεξαρτησίας το 1955 ή η δημιουργία του Gmail, που σήμερα γίνεται 16 χρονών), είναι και μια ιδιωτική, ας πούμε, επέτειος, που πολύ ενδιαφέρει όσους ασχολούνται με τις μεταφράσεις και γενικότερα με τη γλώσσα. Πριν από 11 χρόνια, την πρωταπριλιά, ιδρύθηκε το μεταφραστικό φόρουμ Λεξιλογία, όπου γίνονται πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις σαν κι αυτές για μεταφραστικά και γλωσσικά θέματα και όπου μπορείτε να βρείτε απάντηση σε όποια μεταφραστική απορία έχετε!

Να κλείσουμε μ’ ένα απριλιάτικο γιουτουμπάκι, που σίγουρα το έχω ξαναβάλει αλλά μου αρέσει πολύ:

Την κοπελιά μου τη λένε Λενιώ, λέει το ρεφρέν. Όταν το έλεγε ο πατέρας μου, επειδή Λένα είναι η αδερφή μου, συμπλήρωνε: τον γιο μου Νικολό αντί «μα τό’χω μυστικό». Κι αυτό θα το έχω ξαναπεί.

Καλό μήνα!

202 Σχόλια προς “Μηνολόγιον Απριλίου 2019”

 1. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα και καλό μήνα, με την καινούργια ώρα !
  Κι από τραγούδι, ο Καλατζής που τραγούδησε τον ενωμένο «Απριλομάη» ! Μία από τις καλύτερες εισαγωγές σε ελληνικό τραγούδι…

 2. Κώστας said

  Απίστευτο! Παραιτείται ο Ολυμπιακός από την έφεση και το ματς με τον Παναθηναϊκό θα επαναληφθεί κανονικά!

  https://www.panathinaikoskosmos.com/401607/ektakto-paraiteitai-tin-efesi-o-olympiakos/

 3. Γς said

  Καλημέρα, καλό μήνα, καλή βδομάδα κλπ

  Πέστε μου όμως,
  τσάμπα έψαχνα απόψε στο πατάρι γμτ;

  https://sarantakos.wordpress.com/2019/03/31/lapathiotis-14/#comment-575832

 4. Γς said

  3:

  Σ ευχαριστώ Αγγελε

  https://sarantakos.wordpress.com/2019/03/31/lapathiotis-14/#comment-575860

 5. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα

 6. leonicos said

  Καλημέρα στο ΣἼ

  Τα περί Λαπαθιώτη χτεσινά ήσαν;

  Κι έγραψα δέκα σχόλια τζάμπα;

 7. leonicos said

  και δεν έχω ούτε ένα ψέμα να σας πω

  Δεν λω ποτέ ψέματα

 8. Λεύκιππος said

  Καλό μήνα, στον πιο όμορφο μήνα της χρονιάς.

 9. atheofobos said

  Πε 4 Γενέσιον Ανδρέου Ταρκόφσκη και αυτοκτονία Δημητρίου Χριστούλα

  Είχα γράψει την επομένη της αυτοκτονίας του
  ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΣ.
  http://atheofobos2.blogspot.com/2012/04/blog-post_05.html

 10. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Καλημέρα, καλή βδομάδα, καλό μήνα!

 11. Καλή μέρα και καλόν μήνα !

  Εννοείται πως είναι η εποχή που γεννήθηκαν διακεκριμένου ΠΑΟΚτσήδες, ο Ιβάν πριν λίγες μέρες και γνωστός μικρομέτοχος οσονούπω !

 12. # 2

  Κώστα, πρωταπριλιάτικο είναι, το έβγαλε μετά τα μεσάνυχτα το SDNA και άρχισε η αναπαραγωγή.

  Ολύκος γούνα αλλάζει, τομάρι ποτέ !!

 13. Γς said

  April rose

 14. Μανούσος said

  5
  Πάντως ο κόσμος βγαίνει να πιάσει τον Μάη… 🙂

 15. Κώστας said

  12: Πρωταπριλιάτικο; Σώωπα! 🙂

 16. Γιάννης Ιατρού said

  4: Γς (κολλημένα φύλλα)
  Γιάννη πρόσεξε, δεν είναι καθόλου εύκολο θέμα, θέλει εξειδίκευση. Καλύτερα δώσε το στον Νίκο, θα βρει άκρη (κανένα συντηρητή κλπ.), όπως είπε ο Άγγελος !!!

 17. Γς said

  16:

  Τα είχα βάλει σε μια σακούλα μέχρι να δω τι θα τα κάνω και μπήκα στο μπάνιο.

  Τώρα μου λέει η δικιά μου ότι νόμιζε πως ήταν για πέταμα και τα κατέβασε με τα σκουπίδια.

  Ντρέπεται λέει να πάει στον μπλε κάδο να τα μαζέψει.

  Να πάω εγώ; Αξίζει τον κόπο;

 18. spiral architect 🇰🇵 said

  27-4: Της εκτέλεσης και διαπόμπευσης.

  https://t.co/d4MeZRnnaO

  Καλημέρα, καλό μήνα και πάντα τέτοια.

 19. Γιάννης Ιατρού said

  17: Μας δουλεύεις Πρωταπριλιάτικα, ε; Να πας και να αναφέρεις 🙂 !

  14: Μανούσο, στ’ όνομα θα κολλήσουμε; 🙂

 20. Πάνος με πεζά said

  27 Απριλίου του 1941, οι Γερμανοί εισέρχονται στην Αθήνα… Τώρα, πότε θα φύγουν, θα δούμε…

 21. spiral architect 🇰🇵 said

 22. ΚΑΒ said

  Καλό μήνα.

  με τη Φαραντούρη.

  Την κοπελιά μου τη λένε Μαριώ, τον γιο μου Νικολιό.

 23. Κιγκέρι said

  Καλημέρα, καλό μήνα!

  «Την κοπελιά μου τη λεν Ελενιώ» έβλεπα εγώ τον στίχο στο μυαλό μου και με παραξένεψε που τη λένε Λενιώ!

 24. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλό μήνα και χρόνια πολλά στους πολιτικούς μας.
  Χρίστος Λάσκαρης, «Διαβάζοντας ένα ποίημα»

  «Διάβαζα ένα ποίημα για την άνοιξη όταν την είδα να έρχεται από μακριά: μισή γυναίκα, μισή όνειρο. Κατέβαινε το μονοπάτι κάτω στεφανωμένη με άνθη κερασιάς. Τότε κατάλαβα τι δύναμη έχουν τα ποιήματα.»

 25. sarant said

  Καλημέρα, καλή βδομάδα, καλό μήνα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα και για τα δεύτερα σχόλια!

  Άργησα λίγο σήμερα επειδή είχα πάει (πρώτη του μηνός γαρ) στην εφορία να πληρώσω το μηνιαίο ΕΤΙ (Ειδικό Τέλος Ιστολογίων).

 26. Γς said

  19:

  Τα κατάφερα. Τα βρήκα.
  Αναμένω εντολές

 27. Γς said

  25:

  > είχα πάει (πρώτη του μηνός γαρ) στην εφορία να πληρώσω το μηνιαίο ΕΤΙ (Ειδικό Τέλος Ιστολογίων).

  Σε τα μάς;

 28. Αρλουμποκυνηγός said

  Καλημέρα κι από μένα,

  Πρωταπριλιά σήμερα κι είναι ευκαιρία να πούμε μερικές αλήθειες…

  1) Αν και γλωσσικό Ιστολόγιο, σάς διέφυγε το γλωσσικό ΓΕΓΟΝΟΣ της περασμένης εβδομάδος: Διέρρευσε ένα από τα «ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ» ποιήματα του κορυφαίου Έλληνα στιχουργού, Λευτέρη Παπαδόπουλου. Το αποκάλυψε ο ίδιος στη χτεσινή του συνέντευξη στον Δημήτρη Δανίκα, που δημοσιεύτηκε στο «Πρώτο Θέμα». Το Επιτελείο μας παραθέτει το ποίημα, χωρίς άλλα σχόλια, προς ενημέρωση των αναγνωστών του Ιστολογίου. Θα μάς ενδιέφερε η άποψις της έγκριτης στιχουργού, κυρίας Λουκρητίας, για την ποιητική αξία του Παπαδοπουλικού πονήματος

  2) Από τα εκατοντάδες τραγούδια που έχει γράψει ο μεγάλος Λευτέρης Παπαδόπουλος, ΜΟΝΟ ΕΝΑ μιλάει για τον Απρίλη. Και η μεγάλη πλάκα είναι η εξής: Πρόκειται για το πιό αποτυχημένο τραγούδι του!.. Το έγραψε μεσούσης της Χούντας για την Πόπη Αστεριάδη (στον δίσκο «12 Μήνες») κι έχει τους παρακάτω «χριστιανικούς» στίχους:

  ΡΩΤΑΜΕ τον κύριο Σαραντάκο: Είναι ή δεν είναι ύποπτο (δεδομένου ότι ο Λευτέρης υπήρξε επί Χούντας «κολλητός» φίλος του Σπύρου Ζουρνατζή) μεσούσης της 21ης Απριλίου να γράφει κάποιος διαπρεπής στιχουργός ένα τραγούδι για τον Απρίλη; Κι ενώ είναι ΑΘΕΟΣ, να αναμιγνύει μέσα και την Παναγιά;

 29. dryhammer said

  25. Ε.Τ.Ι. και Ε.Τ.Ι. εν ειρήνη…

 30. Πάνος με πεζά said

  @ 25 : ΕΤΙ και ΕΤΙ εν ειρήνη !

 31. ΚΩΣΤΑΣ said

  26 Γς, βάλτα σε μια κατσαρόλα, γέμισέ την με νερό και σκέπασέ την με το καπάκι. Άστα δύο ημέρες και μετά βγάλτα. Θα ξεκολλάνε στο πι και φι. Στα λέω ως ειδικός επιστήμονας στο θέμα αυτό!

 32. 21 Θα είδες ότι παρεξηγήθηκε και η εγγονή του επειδή το ανέβασε ο Τζιμ Κάρεϊ 🙂

 33. Πέπε said

  Μανία μερικοί, μόλις υποψιαστούν ότι κάτι είναι πρωταπριλιάτικο, αμέσως να το κοινολογήσουν! Άσε ρε φίλε να το χάψουμε κι εμείς! Μέχρι το βράδυ προλαβαίνει να γίνει η αποκάλυψη της αλήθειας.

 34. sarant said

  Σχόλιο από το ΦΒ:
  Πε 4 Γενέσιον Ισιδώρου Ντυκάς, Comte de Lautréamont.

  32 Ναι, τον είπε μπάσταρδο

 35. mitsos said

  Καλημέρα και καλό μήνα

  Ότι οι ψευδόμενοι της Πρωταπριλιάς οφείλουν να είναι ανιοδιοτελείς ! … Είσαι σίγουρος Νίκο ότι το ξέρουν και και το αποδέχονται όλοι …;

  https://m.tvxs.gr/mo/i/288305/f/news/skitsa/stin-epoxi-ton-fake-news.html

  Στις 4 Απριλίου θα επέλεγα ( τουλάχιστον και ) την δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ

 36. Γεροτάσος said

  Δε 1 τελευτή Λεβ Λαντάου (1968)
  Σα 6 τελευτή Νιλς Χένρικ Άμπελ (1829)
  Τε 10 τελευτή Ιωσήφ Λουδοβίκου Λαγκράνζ (1813)
  Πε 11 τελευτή Πρίμο Λέβι (1987)
  Κυ 14 γενέσιον Χριστιανού Χόυχενς (1629)
  Δε 15 γενέσιον Λεονάρδου Όυλερ (1707)
  Πε 18 † Αλβέρτου Αϊνστάιν τελευτή (1955)
  Πα 19 γενέσιον Γκλεν Σήμποργκ (1912), τελευτή Πέτρου Κιουρί (1906)
  Δε 22 γενέσιον Ροβέρτου Οπενχάιμερ (1904)
  Τρ 23 γενέσιον Μαξιμιλιανού Πλανκ (1858)
  Πε 25 γενέσιον Βόλφγκανγκ Πάουλι (1900)
  Δε 29 γενέσιον Ερρίκου Πουανκαρέ (1854)
  Τρ 30 γενέσιον Καρόλου Φρειδερίκου Γκάους (1777)

 37. ΓιώργοςΜ said

  34 α και για την κατάκτηση του κυπέλου μπάσκετ Ευρώπης από την ΑΕΚ, την ίδια μέρα. Να μην παραλείπουμε κοσμοϊστορικά γεγονότα.

 38. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όχι και πολύ πιστευτό το πρωταπριλιάτικο ψέμα του πάπα:
  https://www.efsyn.gr/athlitismos/189381_papas-o-mesi-den-einai-theos

 39. ΣΠ said

 40. Pedis said

  # 21 – για το κρέμασμα δεν ευθύνονται οι παρτιζάνοι. Και ήταν σφάλμα που δεν πήραν μέτρα να εμποδίσουν την εξέλιξη αυτή.
  Τα πτώματα του Μ. και της κουστωδίας του μεταφέρθηκαν στην πλατεία ως εκδίκηση για την εκτέλεση παρτιζάνων στο ίδιο μέρος.

  Ο Μουσολίνι ήταν άτυχος. Δέκα μέρες ακόμη αν επιζούσε δραπετεύοντας στην Ελβετία όπου κατευθυνόταν, μετά από κάνα-δύο χρονάκια στη φυλακή θα εκλεγόταν στη Βουλή, θα υποστηριζε κυβερνήσεις εθνικής ενότητας το ’60 ενάντια στον κομουνιστικό κίνδυνο, αν ζούσε, αλλά, σίγουρα, θα είχε δοθεί το όνομά του σε λεωφόρους και πλατείες.

  Τώρα, υπάρχει μόνο σε μερικές εκατοντάδες χαράξεις σε μνημεία και φασιστικές επιγραφές που, παραδόξως, λέμε τώρα, δεν έχουν απαλειφθεί, λ.χ.

 41. ΣΠ said

  Εξαιτίας του κοπιπάστε η ηλικία του Gmail έχει κολλήσει στα 12 χρόνια από το 2016. Το Gmail σήμερα γίνεται 15 χρόνων. Θύμα του κοπιπάστε είναι και η Λεξιλογία, που σήμερα συμπληρώνει τα 11 χρόνια.

 42. Faltsos said

  38 Είναι πρόβλημα των ημερών, ότι κάθε παράξενη είδηση δυσκολευόμαστε να την πιστέψουμε κάθε μέρα του χρόνου, πολύ περισσότερο σήμερα που είναι πρωταπριλιά. Με τον πάπα σχετίζεται και η είδηση που όταν τη διάβασα ήμουν βέβαιος ότι είναι ένα πετυχημένο πρωταπριλιάτικο: «Ο Πάπας προτείνει τον Τσίπρα για Νόμπελ Ειρήνης»

  https://www.news247.gr/politiki/o-papas-proteinei-ton-tsipra-gia-nompel-eirinis.6708437.html

  Πού θυμήθηκε ο πάπας τον Τσίπρα σκέφτηκα. Έλα όμως που η είδηση έχει λινκ με την πηγή:

  https://www.catholicnewsagency.com/news/full-text-of-pope-francis-in-flight-press-conference-from-rabat-24970

  και όπως αποδεικνύεται μερικές φορές είμαστε υπερβολικά δύσπιστοι (δικαιολογημένα)

 43. ΣΠ said

  Τρ 23 † Τελευτή Γεωργίου Καραϊσκάκη και της παγκοσμίας ημέρας του βιβλίου

  Έτσι όπως είναι γραμμένο φαίνεται σαν να πρόκειται για την τελευτή της παγκόσμιας ημέρας του βιβλίου.

 44. ΣΠ said

  2 Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου
  2 Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού
  4 Διεθνής Ημέρα κατά των Ναρκών
  7 Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
  7 Ημέρα μνήμης για την γενοκτονία στην Rwanda
  8 Ημέρα του Έθνους των Ρομά
  11 Παγκόσμια Ημέρα κατά της Aσθενείας Πάρκινσον
  16 Διεθνής Ημέρα κατά του Θορύβου
  16 Παγκόσμια Ημέρα Φωνής
  17 Παγκόσμια Ημέρα Αγροτικής Πάλης
  17 Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας
  18 Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς
  22 Ημέρα της Γης
  23 Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου
  24 Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Αρμενίων
  24 Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα
  25 Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας
  26 Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας
  27 Παγκόσμια Ημέρα Σχεδίου (Design)
  28 Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία / Διεθνής Ημέρα Μνήμης Εργατών
  29 Παγκόσμια Ημέρα Χορού

 45. Faltsos said

  «των ανιδιοτελώς ψευδομένων»

  επομένως αυτό που συχνά διαβάζουμε κι ακούμε ότι σήμερα γιορτάζουν οι πολιτικοί, δεν ισχύει.

 46. sarant said

  41-43 Ωχ, ναι… Διορθώθηκαν.

  40 Δεν νομίζω πως θα γλίτωνε έτσι κι αλλιώς. Ούτε ο Λαβάλ γλίτωσε.

 47. Λ said

  Κάπου διάβασα σήμερα ότι τα γενέθλια της Μαρίας Πολυδούρη είναι την 1η του Απρίλη

 48. Μαρία said

  Καλό μήνα.

  Έκλεισε, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η συμφωνία προέδρων μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βαγγέλη Μαρινάκη. Το «μνημόνιο» προβλέπει ότι σε περίπτωση που η Ν.Δ. κερδίσει αυτοδυναμία ή βγει με υψηλό ποσοστό πρώτο κόμμα, τότε ο εφοπλιστής προτίθεται να βάλει την ελληνική σημαία σε όλα τα καράβια του. 🙂
  https://www.efsyn.gr/node/189366

 49. ΣΠ said

  42
  Ο τίτλος όμως είναι παραπλανητικός. Δεν πρότεινε ο Πάπας τον Τσίπρα για το Νόμπελ. Στην συνέντευξη είπε απλώς αυτό:
  I once spoke to a politician, a man that I respect and I will say the name: Alexis Tsipras. And speaking of this and the accords not to let [migrants] in, he explained the difficulties to me, but in the end, he spoke to me from the heart and said this phrase: ‘human rights are before accords.’ This sentence deserves the Nobel Prize.

 50. ΣΠ said

  Πρόστιμο της Κομισιόν στην Ελλάδα για την αλλαγή της ώρας! 🙂

 51. sarant said

  50 Και το αναδημοσίευσαν πολλοί ιστότοποι για αληθινό.

 52. ΣΠ said

  https://ec.europa.eu/greece/20190329/Kopsetamousia_el

 53. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Το «μνημόνιο» προβλέπει ότι σε περίπτωση που η Ν.Δ. κερδίσει αυτοδυναμία ή βγει με υψηλό ποσοστό πρώτο κόμμα, τότε ο εφοπλιστής προτίθεται να βάλει την ελληνική σημαία σε όλα τα καράβια του.»

  Αν, όμως, η ΝΔ ηττηθεί ή δεν κερδίσει αυτοδυναμία, τότε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναρτήσει στα γραφεία του τη λιβεριανή σημαία και θα ανακηρύξει επίτιμο πρόεδρό του τον Ζορζ Γουεά.

 54. Σχολιαστής said

  >44 (μέρα που είναι…)
  2 Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού των πολιτικών (/B)
  4 Διεθνής Ημέρα κατά των Ναρκών
  σε κοινόχρηστους χώρους (/B)
  7 Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
  των υπεραιωνόβιων (/B)
  11 Παγκόσμια Ημέρα
  κατά υπέρ(/B) της Aσθενείας Πάρκινσον
  16 Διεθνής Ημέρα κατά του Θορύβου
  στις συναυλίες της ροκ μουσικής(/B)
  16 Παγκόσμια Ημέρα Φωνής
  Λαού (/B)
  17 Παγκόσμια Ημέρα Αγροτικής
  και Ελληνορωμαϊκής (/B) Πάλης
  17 Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας
  και φιλίας των λαών (/B)
  18 Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς
  του HOMO ERECTUS (/B)
  22 Ημέρα
  του τέλους (/B) της Γης
  23 Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου
  Οδηγιών (/B)
  24 Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα
  (μεταφορικά) (/B)
  25 Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας
  κοντά σε έλη (/B)
  26 Παγκόσμια Ημέρα
  κατάργησης (/B) της Διανοητικής Ιδιοκτησίας
  27 Παγκόσμια Ημέρα
  Θεϊκού (/B) Σχεδίου (Design)
  28 Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία / Διεθνής Ημέρα Μνήμης Εργατών
  και δικαιώματος στην τεμπελιά (/B)
  29 Παγκόσμια Ημέρα
  ζεϊμπέκικου (/B) Χορού

  😉

 55. Pedis said

  # 46 – 40 Δεν νομίζω πως θα γλίτωνε έτσι κι αλλιώς. Ούτε ο Λαβάλ γλίτωσε.

  99 στους 100 (για σιγουριά, αν και δεν γνωρίζω ποιος είναι ο ένας) από τους ηγέτες του φασισμού + στρατηγούς με αποδεδειγμένες ευθύνες, με γραπτές διαταγές για μαζικές εκτελέσεις, εγκλήματα πολέμου, που κατόρθωσαν να κρυφτούν/διαφυγουν τις κρίσιμες μέρες, τη γλύτωσαν (αρκετοί εκλέχτηκαν στη Βουλή με το φασιστικό κόμμα, παρέμειναν στις μυστικές υπηρεσιες, στην αστυνομία, στο στρατό, στη γραφειοκρατία, στο δικαστικό σώμα, πήραν και σύνταξη οι στρατιωτικοί, κλπ). Σιγά μην δεν τη γλύτωνε ο αρχηγός. Στη Γαλλία, έγινε κάτι ελάχιστο ίσα-ίσα για τα μάτια του κόσμου. Κι ο Λαβάλ ήταν εγκάθετος. O Μουσολίνι, όχι.

  Έπειτα, με την απαραίτητη χρονοτριβή στη δικαστική διαδικασία θα υπαγόταν στην αμνηστεία Τολιάτι (1946), κι αν δεν τα κατάφερνε με αυτή, τότε με μία από τις επόμενες (1948, 1953). Δύσκολο να μην τη σκαπούλαρε.

 56. sarant said

  55 Παραήταν εκτεθειμένος ο Μουσολίνι. Αλλά βέβαια δεν θα το μάθουμε ποτέ. Και καλά κάνανε οι αντάρτες που δεν το ρισκάρανε.

 57. Faltsos said

  49 έχεις δίκιο για τον παραπλανητικό τίτλο, αλλά η ίδια η είδηση είναι αληθινή και όχι πρωταπριλιατική.
  Και επί της ουσίας αυτό που είπε ο Πάπας, στα δικά μου μάτια, είναι πιο σημαντικό από ένα Νόμπελ Ειρήνης για την συμφωνία των Πρεσπών, που θα μπορούσε να θεωρηθεί επιβράβευση για τη συμμόρφωση σε κάποια κέντρα (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ)

 58. Πάνος με πεζά said

  @ 48 : Ε ναι, τώρα θα τα παρατήσει ο Μαρινάκης από πρόεδρος του Ολυμπιακού, θα βάλει άλλον…
  https://www.naftemporiki.gr/frontpages/latest/imerisies-politikes/eleytheri-ora/full

 59. sarant said

  58 Έχει και Κουνάδη το πρωτοσέλιδο της ΕΩ 🙂

 60. Faltsos said

  58 Το αστείο είναι ότι από τις τρεις «ειδήσεις» του πρωτοσέλιδου που παραθέτεις η προεδρία του Κοσκωτά αντί Μαρινάκη είναι η πιο σοβαρή.
  Για να μη χρειαστεί να κλικαρετε όσοι δεν το κάνατε, υπάρχει μια βαρυσήμαντη γλωσσική γνωμάτευση του γνωστού μας δισκοβόλου ακαδημαϊκού και μια ακόμη πολεμική προφητεία από κάποιο Μητροπολίτη.

 61. Γιάννης Ιατρού said

  Μιάς και λεξικολογούμε κι έγινε αναφορά στην ετυμολογία/προέλευση του ονόματος του Απρίλη, δύο σχετικές δημοσιεύσεις:
  1. Το «Trois etymologies latines – Apilis, dens, nemus» του Emile Benveniste (1931) που αναφέρθηκε στο άρθρο από τον Νίκο: εδώ
  και
  2. το «Der Monatsname Aprilis» του S. P. Cortsen (1938) που δίνει μιά άλλη γνώμη: εδώ

 62. Pedis said

  # 56 – ω, ναι. Γεια στα χέρια τους. Και αποφάσισαν στο άψε-σβήσε να προχωρήσουν στη δίκη-καταδίκη στη βάση προηγούμενης απόφασης, χωρίς να πολυρωτήσουν τα «κεντρικά». Πάντως, ο υπεύθυνος για τα «διαδικαστικά» ταλαιπωρήθηκε με μηνύσεις από τους συγγενείς της ερωμένης, μέχρι να αθωωθεί το 1968!

 63. sarant said

  61 Eυχαριστούμε!

  62 Α, δεν ήξερα ότι τον κυνήγησαν οι Πετάτσηδες.

 64. Καλό μήνα!
  Συμπαθητικό ψεματάκι από το meteo. Χρονιά χωρίς καλοκαίρι το 2019; ( http://www.meteo.gr/index.cfm).

 65. Theo said

  Καλημέρα, καλή βδομάδα και καλό μήνα (άνοιξη επιτέλους!)

 66. Faltsos said

  64
  «Συμπαθητικό ψεματάκι από το meteo. Χρονιά χωρίς καλοκαίρι το 2019»

  Ακόμη πιο ωραία τα ονόματα των ερευνητών: Πουασόν Νταβρίλ και Ειπριλ Φουλ!

 67. Χαρούλα said

  Καλό μήνα!

 68. Χαρούλα said  https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT__QG_25KfKjfbPNA02qCruqwLIbuhi9w4eM8qkWwxtKUQs7dg

 69. Theo said

  Να ξαναθυμίσω τον Ρημαγμένο Απρίλη του γείτονα Ισμαήλ.

  Και τον σκληρό Απρίλη του Έλιοτ, από την Έρημη Χώρα:

  Α΄ Η ΤΑΦΗ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ

  Ο Απρίλης είναι ο μήνας ο σκληρός, γεννώντας
  Μες απ’ την πεθαμένη γη τις πασχαλιές, σμίγοντας
  Θύμηση κι επιθυμία, ταράζοντας
  Με τη βροχή της άνοιξης ρίζες οκνές.
  Ο χειμώνας μας ζέσταινε, σκεπάζοντας
  Τη γη με το χιόνι της λησμονιάς, θρέφοντας
  Λίγη ζωή μ’ απόξερους βολβούς.
  Το καλοκαίρι μας ξάφνισε καθώς ήρθε πάνω απ’
  το Σταρνμπέργκερζε
  Με μια μπόρα• σταματήσαμε στις κολόνες,
  Και προχωρήσαμε στη λιακάδα, ως το Χόφγκαρτεν,
  Κι ήπιαμε καφέ, και κουβεντιάσαμε καμιάν ώρα.

 70. Πάντως ο Μουσσολίνι είχε μια όμορφη ανηψιά, λίγο ζηλιάρα βέβαια στις πιο προικισμένες…

 71. Γς said

  16:

  Για όσους με κογιονάρισαν και νόμισαν ότι τα κατοχικά τεύχη του Μπουκέτου ήταν πρωταπριλιάτικο αστείο τους λέω ότι τ ανέβασα πάλι στο πατάρι και δεν πρόκειται να τα ξανακατεβάσω ούτε με σφαίρες!

 72. takis#13 said

  Καλό μήνα ! Είδα σε «τοίχο» την φράση «Ούτε μαχαίρι στο παιδί, ούτε στον αμαθή εξουσία» (Πλούταρχος) . Έκανα μια μικρή έρευνα αλλά δεν βρήκα κάτι που να το επιβεβαιώνει (ότι υπάρχει και είναι του Πλούταρχου) . Μήπως κάποιος γνωρίζει κάτι ;

 73. Georgios Bartzoudis said

  Sarant said: «Δε 1 Του βαρώνου Μυγχάουζεν και των ανιδιοτελώς ψευδομένων»

  # Αντιφάνους του Βεργαίου, όν Γερμανοί τινες φιλίστορες Αντιφάνη Μακεδόνα καλούσι. Αυτού, το βεργαϊζειν κατέκλεψεν ο …βορείως των Βουλγαροσκοπιανών διατρίψας βαρώνος. Και βεβαίως, οι απανταχού κατωαυλακιώται μόνο τον κλέπτη βαρώνο μνημονεύουσι. Αυτού τα άκακα ψεύδη «δεν πιάνουνταν ούτι μι του τσακνούδ(ι)», όπως λέγουσι μακεδονιστί μέχρι την σήμερον οι μακρινοί απόγονοί του, Μακεδόνες «Ψεύτις κι παραγιλαστάδις».

 74. ΣΠ said

  1
  Ο Απριλομάης και σε τραγούδι των Ξαρχάκου-Γκάτσου τραγουδισμένο από την Μαρινέλλα.

 75. ΣΠ said

  73
  Ο Αντιφάνης ο Μακεδών ήταν άλλος από τον Αντιφάνη τον Βεργαίο.

 76. Aghapi D said

  Καλό μήνα
  Αυτό το θυμηθήκαμε;

 77. ΚΩΣΤΑΣ said

  ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Στον Πετσίτη πήγαιναν οι μίζες της Νοβάρτις

  https://www.documentonews.gr/article/ston-petsith-phgainan-oi-mizes-ths-novartis-news

  και η Ρένα Δούρου … χτενίζεται

  https://www.documentonews.gr/article/h-rena-doyroy-xyrizetai-kai-stelnei-to-diko-ths-mhnyma-kata-twn-fake-news-video

 78. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δροσίνης, Γεώργιος
  «Πρωταπριλιά»
  ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ
  SONETTO
  Ἂν σήμερα κανεὶς σᾶς ‘πῇ
  Πῶς τάχ’ αὐτὴ ποῦ ἀγαπᾶτε
  Ἄλλον κυττάζει, μὴν κοπῇ
  Τὸ αἷμά σας −χαμογελᾶτε.

  Κι’ ἂν ἄλλος ‘πῇ χωρὶς ‘ντροπή:
  Εἰς τὴν ἀγάπη σας νὰ πᾶτε,
  Ἀποκριθῆτε: «Σιωπή,
  Καὶ γιὰ κουτὸ μή με περνᾶτε».

  Τοὺς φίλους σας γιὰ τὴν ψευτιά τους
  Σήμερα νὰ φοβᾶσθε μόνο,
  Ταὶς φίλαις σας ὅλο τὸν χρόνο·

  Γιατ’ ἔχουνε μεσ’ τὴ ματιά τους,
  ‘Σ τὰ λόγια τους καὶ ‘ς τὰ φιλιὰ
  Παντοτινή πρωταπριλιά.

  Γ. Δροσίνης, Ιστοί Αράχνης, Άπαντα Ποίηση (1888−1902), α΄ τόμος, επιμ. Γ. Παπακώστας, Αθήνα, Σύλλογος προς διάδοσιν ωφελίμων βιβλίων, 1995, σ. 68

 79. ΣΠ said

  77
  Κώστα, μάλλον δεν θα είδες το άρθρο του Nick Nicholas. Σχολιάζει κάποιο σχόλιό σου:
  http://hellenisteukontos.opoudjis.net/how-analogy-works-and-what-analogy-does/

 80. Eli Ven said

 81. ΚΩΣΤΑΣ said

  79 Σταύρο, κατ’ αρχήν σε ευχαριστώ πολύ! 😉

  Αρχικά, το πέρασα για πρωταπριλιάτικο και λέω ας το ανοίξω για να δω τι πλάκα μου κάνει ο Σταύρος. Και τώρα ακόμα δυσκολεύομαι να το πιστέψω.

  Να ευχαριστήσω από εδώ τον κ. Nick Nicholas για την τιμή που μου έκανε.

  Χαίρομαι αν οι γλωσσολογικές μου απόψεις είναι άξιες σχολιασμού από έγκριτους επιστήμονες.

 82. Georgios Bartzoudis said

  75, ΣΠ said: «Ο Αντιφάνης ο Μακεδών ήταν άλλος από τον Αντιφάνη τον Βεργαίο».

  # Δεν αποκλείεται να είναι έτσι. Πάντως, οι σχετικές παραπομπές που βλέπω στη Wikipedia δεν είναι και τόσο πειστικές.Σε κάθε περίπτωση, ο Αντιφάνης ο Βεργαίος ήταν Μακεδών!

 83. sarant said

  72 Είναι πολύ δύσκολο να βρεις αρχαία ρητά με βάση τη νεοελληνική τους απόδοση, ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι υπάρχει όντως αντίστοιχο.

 84. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ένας συνταγματάρχης και ένας ταξίαρχος στην ευρωλίστα τού ΚΚΕ. Μοιάζει πρωταπριλιάτικο αστείο, ιδίως για τους παλαιότερους, αλλά δεν είναι. Άλλοι καιροί, άλλα ήθη…

  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://amp.cnn.gr/ekloges/story/171247/eyroekloges-2019-me-prasines-metagrafes-kai-lampera-onomata-stoxeyei-stin-triti-thesi-to-kke&ved=2ahUKEwiZmriDzq_hAhXr0eAKHfqcDA4Q0PADMAB6BAgEEAY&usg=AOvVaw0dVWRODsCUIdBRwmmesTVw&ampcf=1

 85. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Victoria Abril 🙂 , η Ισπανίδα ηθοποιός του κινηματογράφου και τραγουδίστρια.

 86. Alexis said

  #58: Η Ελεύθερη Ώρα έχει κάθε μέρα Πρωταπριλιά.
  Και δυστυχώς δεν είναι η μόνη πλέον…

  Σήμερα γιορτάζει και ο Buttman 😆

 87. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καλό μήνα!

  Τώρα ερτ2, ντοκιμαντέρ » Ο αντιφασιστικός αγώνας στη Μέση Ανατολή»

 88. # 85

  πικρό σχόλιο.

  Οι περισσότεροι στρατιωτικοι επιλέγουν την πολιτική τους τοποθέτηση σε συνάρτηση με την εξέλιξή τους μια που από ένα βαθμό και πάνω οι προαγωγές είναι κατ’ επιλογή και ως γνωστόν το προσπέρασμα απομακρύνει από το στράτευμα τον στάσιμο. Από την άλλη μεριά συνήθως η υποψηφιότητα σε εκλογές είναι η μόνη λύση για άμεση έξοδο από το στράτευμα και οι μη εκλόγιμες θέσεις σε λίστες έχουν την τιμή τους στην πιάτσα

 89. leonicos said

  Του βαρώνου Μυγχάουζεν και των ανιδιοτελώς ψευδομένων

  Μα εγώ δεν λέω ψέματα

 90. Alexis said

  Το ΚΙΝΑΛ διαλύεται εις τα εξ ών συνετέθη.
  Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει και πάλι ο ΓΑΠ και δηλώνει ότι θα κατέβει αυτόνομα στις προσεχείς εκλογές με κεντρικό σύνθημα «Εμπρός πίσω!»
  Δημοσκόπηση-έκπληξη προκαλεί πανικό σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καθώς τον φέρνει κοντά στο 30% με ανοδικές τάσεις!

  (Το τερμάτισα ε; Το ξεκίνησα από πρωταπριλιάτικο και το ‘κανα ταινία επιστημονικής φαντασίας 😂 )

 91. Alexis said

  #89: Μα οι Ευρωεκλογές δεν γίνονται πλέον με σταυρό;

 92. loukretia50 said

  Μόνο σε μένα δεν αρέσει μια μέρα αφιερωμένη στο ψέμα? Ούτε οι φάρσες.
  Σε αντίθεση με τόσες άλλες μέρες που είναι αφιερωμένες σε κάτι –και καλά!- σημαντικό, το ψέμα είναι μαζί μας κάθε μέρα, όλο το χρόνο. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που μπορεί να είναι λυτρωτικό και ανυστερόβουλο.

  Kαι κάτι άσχετο :
  -Μαμά,τι θα πει «έγκριτη»?
  -Δε θυμάμαι καλά, σίγουρα σημαίνει και δούλεμα…

  April Come She Will
  Simon & Garfunkel https://youtu.be/PYD-DIggB2k

 93. sarant said

  85 Kαι παλιότερα είχε στρατιωτικούς ε.α. το ΚΚΕ -θυμήσου τον Σειρηνίδη

 94. loukretia50 said

  ‘Ανοιξη! Ας ταξιδέψουμε λίγο!
  Cronopiusa
  April in Portugal https://youtu.be/WNi6tg1m3rE

 95. Μαρία said

 96. Γιάννης Ιατρού said

  Για φωτίστε με ρε σεις. Πάμε με την ώρα της WP ή με την τοπική; (για την πρωταπριλιά εννοώ)

 97. Γιάννης Ιατρού said

  97 ==> 96 🙂

 98. # 92

  Τι πρόβλημα έχεις ; συνήθως τους στρατιωτικούς που θέλουν να αποταχτούν δεν τους ψηφίζει ούτε η μάνα τους !

 99. Pedis said

  # 94 κλπ – όντως, δεν είναι καινούριο αυτό, όσον αφορά κάποιες περιπτώσεις στρατιωτικών, μερικοί από τους οποίους, αν δεν απατώμαι, είχαν διαρκή συνεργασία με το κκε. Με αστυνομικούς, προσωπικά, δεν θυμάμαι καμιά περίπτωση. Να υπάρχει;

 100. Ενα πρόβλημα που προέκυψε έχει να κάνει με το μέτρο…

  είναι γνωστό το άσμα » και σε πεντέξη εβδομάδες, και σε πεντέξη εβδομάδες, θα είμαστε-στε-στε πρωταθλητές (δις) οέ-οέ (δις) »

  έλα μου ντε που τώρα πλέον η ανακήρυξη μπορεί να γίνει σε διάστημα μιας μέχρι τέσσερις εβδομάδες

  κι ούτε το τρεις-τέσσερις. ούτε το δυο-τρεις. ούτε το μια-δυο ταιριάζει το μέτρο

  το να πει κάποιος τρεις-τέσσερις βδομάδες είναι αντιδεοντολογικό, δεν κόβεις το ε από την ε-πιτυχία !

 101. Μαρία said

  97
  Με ώρα πόρσε όπως κι αυτό.

 102. loukretia50 said

  Koίτα να δεις πως αλλιώς βγαίνουν κάτι ρίμες…

  Τι σήμερα τι αύριο τι τώρα αν περιμένετε τι θα κερδίσετε
  αφού γκρινιάζατε όλη την ώρα,
  και άντε, επιτέλους καθαρίσατε.
  Απίστευτο αλλά, αφού νικήσατε
  τι περιμένετε, να μας ζαλίσετε

 103. Γς said

  88:

  >Ο αντιφασιστικός αγώνας στη Μέση Ανατολή

  Το έγκλημα, το κίνημα, η ανταρσία του στόλου στη Μέση Ανατολή.
  Ρεζιλίκι και ντροπή.

  Και λίγες μέρες μετά τη συντριβή του κινήματος, αντιπροσωπεία του ΕΑΜ, και του ΚΚΕ υπέγραψε το σύμφωνο του Λιβάνου και καταδίκασε το κίνημα της Μέσης Ανατολής χαρακτηρίζοντάς το ως «στάση»!

 104. loukretia50 said

  Τέλος πάντων, καθένας δικαιούται να χαίρεται γι αυτό που τον εκφράζει. Με ρέγουλα ελπίζω…

 105. Μαρία said

  100
  Οι αστυνομικοί να στηρίξουν το ΚΚΕ που είναι πολύτιμος συμπαραστάτης στον αγώνα τους
  Συζήτηση με τον Χρ. Καμζέλα, υπαστυνόμο β’ ε.α.
  https://www.902.gr/eidisi/gia-toys-enstoloys/184814/oi-astynomikoi-na-stirixoyn-kke-poy-einai-polytimos-symparastatis

 106. Pedis said

  # 106 – «… μέσα από τις ενώσεις μας και τη συμπόρευση με το εργατικό – λαϊκό κίνημα.

  Μας στηρίζει να οργανώσουμε την πάλη μας μαζί με το λαό ενάντια στις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής, που πλήττει τους αστυνομικούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους και μέρα με τη μέρα μας κάνει από φτωχούς φτωχότερους.

  Είναι ο μόνος πολιτικός χώρος που αγωνίζεται μέσα στη Βουλή και έξω από αυτήν, μαζί μας στο δρόμο της διεκδίκησης, του αγώνα, στηρίζοντάς μας σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει να κάνει με την οργάνωσή μας μέσα στο εργατικό – λαϊκό κίνημα.

  Μας συμπαραστέκεται στην προσπάθεια για την απομόνωση της ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, των νοσταλγών του Χίτλερ, της χούντας και γενικότερα του φασισμού στο χώρο μας, που εμφανίζονται δήθεν ως υποστηρικτές των αιτημάτων μας και πατριώτες, αλλά στην ουσία είναι υπέρ της καταστολής σε κάθε διεκδίκηση, σε κάθε δικαίωμα, γνήσιοι υποστηρικτές της πλουτοκρατίας και είναι κατά του συνδικαλισμού στις Ενοπλες Δυνάμεις.»

  ωρέ μπράβο!

  Σαν πολλή ελευθερία σκέψης επικρατεί στο Σώμα επί σύριζα … με αυτά που λέει σαν πολύ ψηλά έφτασε … άκου υπαστυνόμος β’ ε.α. ! 🙂

 107. # 105

  Επειδή είσαι φρέσκια στο ιστολόγιο σε πληροφορώ πως μέχρι προ διετίας τα ποδοσφαιρικά σχόλια ήταν πολύ συχνά και περιπαιχτικά για το ΠΑΟΚάκι όπως το έλεγαν οι περισσότεροι και το 16,437% των σχολιαστών ή το 89,654% των σχολιαστών που σχολίαζαν συστηματικά τα ποδοσφαιρικά, είχε αποφανθεί πως ο ΠΑΟΚ δεν θα πάρει ΠΟΤΕ πρωτάθλημα (ο γνωστός αρχειοφύλαξ του ιστολογίου μπορεί να σου βεβαιώσει του λόγου το αληθές- τα γραπτά μένουν )
  Ειδικά φέτος περιορίστηκαν σε κάτι «Βένη,Βίντι, Βίκυ» και κάτι «Μπάτε σκύλοι αλέστε» στις ευρωπαϊκές αποτυχίες του ΠΑΟΚ (από Βίντι και Μπάτε) γιατί στην Ελλάδα δεν τους έκατσε. Μην αμφισβητείς πως αν χάσει ο ΠΑΟΚ (λέμε και καμιά να περάσει η ώρα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις) θα ξαναβγούν λαλίστατοι και με αναζωογονοποιημένο το ενδιαφέρον τους.

  Λίγο υπομονή ακόμα, η ουρά από το βόδι έχει απομείνει.

 108. loukretia50 said

  108. Η φρεσκάδα μου είναι πρωταπριλιάτικο!
  Απλώς δε διαβάζω ποδοσφαιρικά σχόλια, απ΄όπου κι αν προέρχονται! Καμιά φορά ξεφεύγει βέβαια!
  Δεν ήθελα να ειρωνευτώ τη χαρά σου, παρόμοια αντίδραση θα είχα και για άλλους. Απόλαυσέ το υπεύθυνα!

 109. Μαρία said

  107
  Έχει και πιο μορφωμένους 🙂

  Γιώργος ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ
  Υποστράτηγος Αστυνομίας ε.α.- Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθήνας
  https://www.902.gr/eidisi/gia-toys-enstoloys/182079/i-kyvernisi-syriza-enishyei-ta-mat-poy-tha-katargoyse

 110. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Καλησπέρα σας από Ιλλινόϊ,

  Δεδομένου ότι αύριο 2 Απρίλη ΘΑ ΑΠΟΥΣΙΑΣΩ όλη μέρα από το Ιστολόγιο, σκέφτηκα να κάνω απόψε ένα μεγάλο δώρο στον κ. Σαραντάκο. Πιστεύω ότι θα το εκτιμήσει, κι ας μή τολμήσει να με επαινέσει, φοβούμενος την οργή του κακόψυχου Ιατρού…
  Παράλληλα, θα του κάνω ένα μικρό μάθημα για να αντιληφθεί πόσο σπουδαίες είναι οι επιτυχίες του Επιτελείου μας, που πάνω από 10 φορές (από τις 23/10/2018 που σκάσαμε μύτη στο Ιστολόγιο) έχει βγάλει σκάρτο τον Μπαμπινιώτη: Κυρίως στο θέμα του έτους εισόδου μιάς λέξεως στην Θεία Ελληνική Γλώσσα, αλλά και σε τόσα άλλα (της τάχα παλαιογερμανικής προελεύσεως της «σκούφιας» συμπεριλαμβανομένης…)

  Πρίν λίγες μέρες, κυκλοφόρησε εδώ στις ΗΠΑ το μνημειώδες σύγγραμμα «Studies in Greek Lexocography» (2019), που υπογράφουν ο χριστιανούλης φιλαράκος του κ. Σαραντάκου, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης και οι διαπρεπείς Ελληνισταί Franco Montanari, Γ. Γιαννάκης, Αντώνης Ρεγκάκος, Γιώργος Ξυδόπουλος (σχολιαστής του παρόντος Ιστολογίου) κλπ. Ο Μπέζος το πουλάει 118 δολάρια και μάς πληροφορεί ότι στην Ελλάδα θα κυκλοφορήσει στις 15 Απρίλη.

  Το Επιτελείο μας προσφέρει στον κ. Σαραντάκο (από την προσωπική μας βιβλιοθήκη, εννοείται…) το μνημειώδες αυτό σύγγραμμα και είμαστε βέβαιοι ότι θα του αλλάξει την ζωή. Θα βρεί θησαυρούς που ούτε στα πιό τρελλά του όνειρα δεν μπορεί να φανταστεί, οι οποίοι άπτονται των ενδιαφερόντων του παρόντος Ιστολογίου.

  Το μόνο που θα πούμε στον κ. Σαραντάκο για να του ανοίξουμε την όρεξη είναι ότι στο «Studies in Greek Lexocography» ο φιλαράκος του ο Χαραλαμπάκης κράζει επανειλημμένως τον Μπαμπινιώτη για τα λάθη του Λεξικού του και κυρίως για τα λάθη χρονολογήσεως πρώτης καταγραφής μιάς λέξεως στην Θεία Ελληνική Γλώσσα!
  Δηλαδή, ό,τι ακριβώς κάνει το Επιτελείο μας εδώ και 5 μήνες, χωρίς ποτέ να έχει εισπράξει ένα μπράβο από κάποιον σχολιαστή ή από τον ίδιο τον κ. Σαραντάκο. «Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος», κατά την μηδέποτε ανιχνευθείσα αρχαιοπρεπή παροιμία…

  Μεταφέρω π.χ. από την σελ. 10 του βιβλίου, όπου ο Χαραλαμπάκης βγάζει σκάρτο τον Μπαμπινιώτη

  Εννοείται ότι όλο το βιβλίο περιέχει παρόμοιες αποκαλύψεις του ενός γλωσσολόγου για την ανικανότητα του άλλου και από αυτή την άποψη έχει ανεκτίμητη αξία και είναι απολαυστικό για όλους τους εραστές της Θείας Ελληνικής Γλώσσης

 111. Pedis said

  # 110 – εκπλήσσομαι.

 112. Μαρία said

  112
  Οι περισσότεροι είναι ανθύπες, τελείωσαν τη μικρή των μπάτσων σχολή.
  http://e-maistros.gr/main/%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD/

 113. takis#13 said

  84 : σε ευχαριστώ Νίκο

 114. Γιάννης Κουβάτσος said

  94:Και ο Γρηγοριάδης και ο Ντουνιαδάκης, αξιωματικοί του Ναυτικού. Ο Σειρηνίδης ήταν ωραία περίπτωση. Νομίζω πως κατέληξε αναρχικός. Πρέπει να μοίρασε πολλά εγκεφαλικά στους συναδέλφους του και στους ανωτέρους του εκείνη την εποχή. Πώς κατάφερε να περάσει το αδιαπέραστο τείχος των κοινωνικών φρονημάτων και να μπει στη σχολή Ευελπίδων τη δεκαετία του ’50; Μάλλον προερχόταν από δεξιά οικογένεια, δεν εξηγείται αλλιώς.

 115. Γιάννης Κουβάτσος said

  108: Ναι, κι εγώ τα έλεγα αυτά, το παραδέχομαι. Έτσι είχε μέχρι και το καλοκαίρι του 2018 η κατάσταση. Ο ΠΑΟΚ ήταν πάντα μια ομάδα που έχυνε με τους πιο απίθανους τρόπους το γάλα που μάζευε. Αυτοκαταστροφικός και ηττοπαθής. Φέτος, όμως, είδαμε έναν άλλο ΠΑΟΚ, σοβαρό και αποτελεσματικό σε όλα τα επίπεδα. Μέχρι και η Τούμπα, συνώνυμο της ζούγκλας, έγινε εκκλησία και παράδειγμα προς μίμηση. Αν συνεχίσει έτσι ο ΠΑΟΚ και τα επόμενα χρόνια, θα ανέβη επίπεδο. Γιατί είναι εύκολο από τα ψηλά να βρεθείς στα χάμηλα, αν δεν προσέξεις. Το απέδειξαν η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός.

 116. Triant said

  Ούτε λόουερ…

  Dear Customer,

  Thanks for your email. We will handle your request by next labor day after 9 am, with high priority.

  Best regards,

  Protergia’s Customer Service
  </i?

  Εκτός αν εννοούν ραντεβού τον Σεπτέμβρη 🙂

 117. sarant said

  117 Ελληνικά γιατί δεν γράφουν;

 118. Triant said

  118
  Ελληνικά γράφουν στην αρχή, απλώς μετά έχουν την απάντηση και στα Αγγλικά (λέμε τώρα). Να μην τους πάρουν και για αγράμματους 🙂

 119. cronopiusa said

  ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ «Ο Αντιφασιστικός Αγώνας στη Μέση Ανατολή» στην ΕΡΤ2

  Ευχαριστώ Λουκρέσια

 120. π2 said

  53: Εχμ, ο Αντιφάνης ο Βεργαίος πιθανότατα δεν ήταν Μακεδών. Παρότι τα βιογραφικά του στοιχεία είναι σχεδόν ανύπαρκτα, ξέρουμε ότι έζησε τον 4ο αιώνα στην Αθήνα, οπότε πιθανότατα γεννήθηκε πριν από τη μακεδονική κατάκτηση της περιοχής. Η Βέργη (στον Νέο Σκοπό) ήταν θασιακή αποικία στη χώρα των Βισαλτών Θρακών, που επανεποικίστηκε από Αθηναίους.

  Πάντως, ο παραλληλισμός Αντιφάνη και Μυνχάουζεν είναι παλιός. Η βασική μονογραφία για τον Αντιφάνη τιτλοφορείται Antiphanes und Münchhausen, das antike Lügenmärlein von den gefrornen Worten und sein Fortleben im Abendland (Otto Weinreich, Βιέννη 1942).

 121. Pedis said

  # 113 – το βλέπω (αγνοούσα την ύπαρξη κίνησης αστυνομικών με τόσο προωθημένο πολιτικό λόγο).

 122. sarant said

  Το 121 απαντάει στο 73.

 123. Αφροδίτη Κοτζιά said

  Παρακαλώ θα ήθελα να γνωρίζω αν πρέπει να πληρώσω και πού, γιά αυτήν εδώ την παρακολούθηση άρθρων. Ευχαριστώ.

 124. sarant said

  124 Όχι, οι σχετικές αναφορές ήταν πρωταπριλιάτικες 🙂

 125. Γς said

  124:

  Μέχρι πόσα μπορείς να δώσεις για ν ανέβω στο πατάρι;

  [Σχ. 71]

 126. Μαρία said

  121
  Δηλαδή, Πιδύε, η θέση της αρχαίας Βέργης ήταν στο Σκοπό κι όχι στη σημερινή Βέργη πρώην Κοπάτσ’;

 127. π2 said

  127: Ναι. Μαζεμένα τα στοιχεία στο Χάιδω Κουκούλη-Χρυσανθάκη, «Αρχαία Βέργη» στο Μύρτος. Μνήμη Ιουλίας Βοκοτοπούλου, Θεσσαλονίκη 2000, 351-375. Το τελικό αποφασιστικό τεκμήριο ήταν επιγραφή 5ου π.Χ. αι. σχετικά με παραχώρηση γης σε έναν πολίτη της (https://epigraphy.packhum.org/text/313133).

 128. Georgios Bartzoudis said

  121, π2 said: «53 Εχμ, ο Αντιφάνης ο Βεργαίος πιθανότατα δεν ήταν Μακεδών. Παρότι τα βιογραφικά του στοιχεία είναι σχεδόν ανύπαρκτα, ξέρουμε ότι έζησε τον 4ο αιώνα στην Αθήνα, οπότε πιθανότατα γεννήθηκε πριν από τη μακεδονική κατάκτηση της περιοχής. Η Βέργη (στον Νέο Σκοπό) ήταν θασιακή αποικία στη χώρα των Βισαλτών Θρακών, που επανεποικίστηκε από Αθηναίους…»
  123, sarant said: « Το 121 απαντάει στο 73».
  127, Μαρία said: «Δηλαδή, Πιδύε, η θέση της αρχαίας Βέργης ήταν στο Σκοπό κι όχι στη σημερινή Βέργη πρώην Κοπάτσ’;
  128, π2 said: «Ναι. Μαζεμένα τα στοιχεία στο Χάιδω Κουκούλη-Χρυσανθάκη, «Αρχαία Βέργη» στο Μύρτος. Μνήμη Ιουλίας Βοκοτοπούλου, Θεσσαλονίκη 2000, 351-375. Το τελικό αποφασιστικό τεκμήριο ήταν επιγραφή 5ου π.Χ. αι. σχετικά με παραχώρηση γης σε έναν πολίτη της (https://epigraphy.packhum.org/text/313133).

  # Ο Αντιφάνης ο Βεργαίος σιγουρότατα ήταν Μακεδών. Υπάρχει μια εκτενής ανακοίνωση σε συνέδριο, που αυτή τη στιγμή βαριέμαι να την …ξεθάψω. Σε ότι αφορά τη «Βέργη (στο Νεο Σκοπό)» υπάρχει μια Φ/Βκική απαντησούλα την οποία παραθέτω κατωτέρω:

  «ΜΙΑ ΒΕΡΓΗ ΜΑ …ΠΟΙΑ ΒΕΡΓΗ;;
  Η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, Προϊσταμένη της Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Σερρών (2004-2015) έχει στο ενεργητικό της, μεταξύ άλλων, και την σημαντική ανακάλυψη του Μνημείου της Αμφίπολης στο λόφο Καστά.
  Εντυπωσιακή, από την ανάποδη, ήταν η αντίδραση «συναδέλφων» της αρχαιολόγων, που ούτε λίγο ούτε πολύ …γνωμοδότησαν ότι το μνημείο Καστά είναι δεξιό και …μνημονιακό! (άιντε, ας μην πω τίποτα άλλο!).
  Δεν είδα όμως καμιά κριτική αρχαιολόγου (πραγματικού βεβαίως και όχι …γιαλαντζί!) για την ανακάλυψη της «Βέργης» από την κυρία Περιστέρη. Έτσι, αποφάσισα να κάνω κάποια κριτική εγώ, ένας …κοινός θνητός!
  Η κυρία Περιστέρη λοιπόν, μας διαβεβαιώνει κατηγορηματικά: «Υπάρχει απόλυτη ταύτιση του αρχαίου οικισμού και της νεκρόπολης που εντοπίστηκε στο Νέο Σκοπό με την αρχαία Βέργη» (Σερραϊκά Σύμμεικτα, τόμος 2ος, σελ.13). Και ιδού τα …αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία για τον αρχαιολογικό χώρο του Νέου Σκοπού (μαζί με τις φτωχές μου παρατηρήσεις#):
  – «Έχει πρόσβαση στην λίμνη Κερκινίτιδα και στον πλωτό ποταμό Στρυμόνα»
  #Απάντηση: Μερικές 10/δες αρχαίες πόλεις της πεδιάδας Σερρών έχουν την ίδια ακριβώς πρόσβαση!
  – Έχει «πρώιμη επαφή και επικοινωνία με τις πόλεις του Νότου και τη Θάσο»
  #Απάντηση: Τέτοια επαφή έχουν προφανώς και άλλες πόλεις, όπως π.χ, η αρχαία πόλη στην Τερπνή (Άλλωστε, τί περίμενε; Δυο πόλεις που ανήκουν στην ίδια συμμαχία, την Αθηναϊκή, να μην έχουν σχέσεις;)
  – Έχει «πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν ότι πρόκειται για εμπόριο» (εμπορικό σταθμό) των Θασίων.
  #Ερώτηση: Από που προκύπτει αυτό; Από τα ΚΙΝΗΤΑ νομίσματα και κεραμικά;;; Διότι δεν λεει ότι βρήκε κάτι που να είναι αδιαμφισβήτητα ΕΜΠΕΔΩΜΕΝΟ στην αρχαιολογική τοποθεσία του Νέου Σκοπού. (Λένε οι κακές γλώσσες ότι με την οικονομική κρίση κάποιοι έκρυψαν τα –γερμανοτυπωμένα- ευρουλάκια τους μέσα σε χύτρες ταχύτητας, παραχωμένες στα χωράφια. Σκεφτείτε, μετά από 1000 χρόνια να βρεθεί ανέπαφη μια τέτοια χύτρα και οι απόγονοί μας να αποφανθούν ότι η Φραγκφούρτη βρίσκεται στην …Καρδίτσα!).
  – »Η απόσταση από την Αμφίπολη συμπίπτει με τα 200 στάδια που αναφέρει ο Στράβων ως απόσταση Αμφίπολης-Βέργης».
  #Απάντηση: Την ίδια απόσταση έχουν δεκάδες πόλεις (αν χαράξουμε κύκλο με κέντρο την Αμφίπολη και ακτίνα 200 στάδια, θα τις βρούμε όλες!)
  – »Η θέση του οικισμού σε μικρή απόσταση από την όχθη της λίμνης του ποταμού Στρυμόνα ανταποκρίνεται στην επισήμανση του Ψευδοσκύμνου για την θέση της γειτνίασης της μεσογειακής Βέργης με τον Στρυμόνα.
  #Απάντηση: Όλες οι αρχαίες πόλεις της πεδιάδας Σερρών γειτνιάζουν λίγο-πολύ με τον Στρυμόνα (χωρίς να λάβουμε υπόψη τη συχνή αλλαγή της κοίτης του!).
  Άνθρακας ο «βέργειος» θησαυρός της κυρίας Περιστέρη. Γι’ αυτό φαίνεται ότι θεώρησε σκόπιμο να τον …καλλωπίσει με ιστορία. Για να δούμε και λίγη ιστορία:
  Υποστηρίζεται λοιπόν ότι η περιοχή δυτικά του Στρυμόνα, η Βισαλτία, μετά τους Περσικούς πολέμους (479 π.χ.) καταλήφθηκε από τους Μακεδόνες, και συγκεκριμένα από τον Αλέξανδρο τον Α’ (προ-προ-προ-πάππος του Μεγάλου Αλεξάνδρου). Πολύ καλά μέχρι εδώ.
  Από εδώ και πέρα όμως, το πράγμα …τραβιέται από τα μαλλιά. Λέγει λοιπόν η κυρία Περιστέρη και «οι συν αυτή»: Αφού κατείχαν τη Βισαλτία οι Μακεδόνες, δεν θα άφηναν ποτέ τους Αθηναίους να εντάξουν στη συμμαχία τους μια βισαλτική πόλη, και συγκεκριμένα τη Βέργη που ως γνωστόν ήταν μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας από το 452 π.Χ. Άρα, συμπεραίνουν, η Βέργη βρίσκονταν από την άλλη μεριά του Στρυμόνα, όπου δεν είχαν επεκταθεί μέχρι τότε οι Μακεδόνες, άρα ήταν στο Νέο Σκοπό! Μάλιστα, ένας από τους «φαν» αυτής της υπόθεσης (Παπακυριάκου, 2013) σημειώνει επί λέξει: «Αν (η πόλη των Βεργαίων) ήταν δυτικά του Στρυμόνα και μάλιστα 40 χιλιόμετρα μακριά από τη θάλασσα, στα μέρη που τα κατείχαν οι Μακεδόνες από την εποχή του Αλεξάνδρου Α΄, δεν θα τους άφηναν οι Μακεδόνες να πληρώνουν φόρους στους Αθηναίους».
  Μάλιστα! Ξέρετε για ποιους «Αθηναίους» μιλάμε τώρα; Για την τότε πανίσχυρη παγκοσμίως Αθήνα, που κατενίκησε το στρατό του «Μεγάλου Βασιλέα» και κυνηγούσε τους Πέρσες από ακτή σε ακτή με τον ακαταπόνητο Κίμωνα. Μιλάμε για την πρώτη στρατιωτική δύναμη της εποχής. Και ο πανέξυπνος Αλέξανδρος Α’, θα έκανε την κουταμάρα να τα βάλει με τους Αθηναίους. Δεν σφάξανε! Ούτε με τους Πέρσες τα έβαλε ο Αλέξανδρος Α’, ούτε με τους νικητές Αθηναίους θα τα έβαζε ποτέ. Απλούστατα, με την αποχώρηση των Περσών, ο Αλέξανδρος Α’, αφού καλόπιασε όσο μπορούσε τους Αθηναίους, ζάπωσε ΜΟΝΟ τις περιοχές για τις οποίες η Αθήνα δεν είχε ενδιαφέρον. Οι Αθηναίοι ενδιαφέρονταν για τα παράλια. Εκεί που ήταν ανίκητοι στον πόλεμο και ακαταγώνιστοι στην ειρήνη, χάρη στα «ξύλινα τείχη», τα πλοία τους. Και βέβαια η Βέργη ήταν κάπου κοντά στο πλωτό «λιμνώδες του Στρυμόνος» (διαλέξτε και πάρτε, Νέο Σκοπό, Τερπνή, Νιγρίτα, Κοπάτσι, Έζιοβα κλπ.). Πρακτικά δηλαδή, η Βέργη ήταν πόλη παραθαλάσσια, ή αν θέλετε οιονεί παραθαλάσσια ή (πιο σωστά) παράκτια.
  Άλλωστε, η κυρία Περιστέρη γνωρίζει (και αναφέρει) ότι και μια άλλη πόλη της Βισαλτικής πρόσω ενδοχώρας, η Τράγιλος, ήταν μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας (πλήρωνε φόρο) το 425/424 π.Χ. Αυτό σημαίνει ότι και επί Περδίκα, διαδόχου του Αλεξάνδρου Α’, η Αθήνα αύξανε την επιρροή της στη Βισαλτία. Μάλιστα στη δεκαετία του 440 π.Χ, τον ανάγκασαν να υπογράψει ένα ταπεινωτικό σύμφωνο, αφού απαίτησαν να βάλουν τις υπογραφές τους και όλοι οι «υπάκουοι» στον Περδίκκα βασιλείς της Άνω Μακεδονίας.
  Την ίδια περίπου εποχή (περί το 450 π.Χ.), ο Περικλής έστελνε 1.000 κληρούχους Αθηναίους να συνοικίσουν με τους Βισάλτες. Και βεβαίως, τότε τουλάχιστον, οι Βισάλτες κατοικούσαν την Βισαλτία. Τότε περίπου, ο Ηρόδοτος έγραφε την ιστορία του και προσδιόριζε την Βισαλτία «κατύπερθεν» της Αργίλου (Νέα Κερδύλλια), της Βισαλτικής Αργίλου, που βεβαίως ήταν και αυτή μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας.
  Μαζί με τη Βέργη βρήκαμε και την Πίστιρο!
  «Στα τέλη του 6ου αι. π.Χ. με τις αρχές του 5ου αι. π.Χ. οι Θάσιοι άποικοι έμποροι ανεβαίνουν τον πλωτό Στρυμόνα και ιδρύουν εμπορικό σταθμό στη Βέργη και βορειότερα στην Πίστιρο», λεει η κυρία Περιστέρη.
  Πράγματι, η αρχαιολογική έρευνα έφερε στο φως τον αρχαίο εμπορικό σταθμό της Πιστίρου. Βρέθηκε ελληνική επιγραφή στην οποία υπάρχει ένα διάταγμα που καθορίζει εμπορικά ζητήματα. Αναφέρεται σε εμπόρους όχι μόνο από τη Θάσο αλλά και από τη Μαρώνεια, Απολλωνία κλπ, αυτό όμως είναι λεπτομέρεια. Το σημαντικό είναι ότι το υλικό της υπόψη λίθινης επιγραφής είναι όμοιο με το υλικό των υπολοίπων ΕΠΙΤΟΠΟΥ λιθοδομών. Αυτή η επιγραφή ταυτοποιεί το «Εμπόριον της Πιστίρου» και όχι η σωρεία νομισμάτων που επίσης βρέθηκαν. Πρόκειται για νομίσματα που απεικονίζουν «Θράκες» βασιλείς (μεταξύ των οποίων ο ΒΕΡΓΑΙΟΣ) αλλά και Μακεδόνες (Μέγας Αλέξανδρος, Δημήτριος Πολιορκητής, Λυσίμαχος, Σέλευκος Α’).
  Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο εμπορικός σταθμός της Πιστίρου δεν βρέθηκε εκεί που τον θέλει η κυρία Περιστέρη, δηλαδή στα ανάντη του «πλωτού Στρυμόνα», όπου, όπως ισχυρίζεται «ανέβαιναν» οι «Θάσιοι άποικοι έμποροι» πριν από 2.500 χρόνια. Διότι από τον «πλωτό Στρυμόνα» μόνο με …αεροπλάνο θα μπορούσαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους οι δαιμόνιοι αρχαίοι Θασίτες. Διότι το «Εμπόριον της Πιστίρου» βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Έβρου! (Καλά, τόση αβλεψία; Άραγε, με την ίδια …προσοχή έγινε η «απόλυτη ταύτιση» της αρχαίας Βέργης με τη νεκρόπολη του Νέου Σκοπού;)».

 129. π2 said

  129: Δεν έχω χρόνο να γράψω για όλα αυτά τα μπερδεμένα και ατάκτως ερριμένα, κι ούτε καταλαβαίνω πού κολλάει η Περιστέρη, που δεν είχε καμιά σχέση με την ταύτιση της Βέργης, να πω απλώς ότι άλλη είναι η αρχική θασιακή αποικία Πίστιρος της ακτής για την οποία μιλούν οι γραπτές πηγές (ίσως στο Ποντολίβαδο Καβάλας) και άλλη η Πίστιρος της θρακικής ενδοχώρας, στην κοιλάδα του Έβρου, κοντά στο Βετρέν της Βουλγαρίας, με την επιγραφή. Η δεύτερη ήταν εμπόριο της πρώτης.

 130. Γιάννης Ιατρού said

  Όντως «ατάκτως ερριμένα», αλλά αναμενόμενο (και λόγω ΦΒ 🙂 )!

 131. Georgios Bartzoudis said

  130, π2 said: «129: Δεν έχω χρόνο να γράψω για όλα αυτά τα μπερδεμένα και ατάκτως ερριμένα, κι ούτε καταλαβαίνω πού κολλάει η Περιστέρη, που δεν είχε καμιά σχέση με την ταύτιση της Βέργης, να πω απλώς ότι άλλη είναι η αρχική θασιακή αποικία Πίστιρος της ακτής για την οποία μιλούν οι γραπτές πηγές (ίσως στο Ποντολίβαδο Καβάλας) και άλλη η Πίστιρος της θρακικής ενδοχώρας, στην κοιλάδα του Έβρου, κοντά στο Βετρέν της Βουλγαρίας, με την επιγραφή. Η δεύτερη ήταν εμπόριο της πρώτης».

  # (1) Για το πως και «πού κολλάει η Περιστέρη», έχω βιβλιογραφική παραπομπή στην παρατεθείσα Φ/Β-ανάρτηση. (2) Πρόκειται για τη δεύτερη «Πίστυρο» στην κοιλάδα του Έβρου, όπου έχουν γίνει ανασκαφές με πολλά ευρήματα. (3) Το σημαντικό πόνημα της Πεντζοπούλου-Βαλαλά Τερέζα για τον ΜΑΚΕΔΟΝΑ (βεβαίως-βεβαίως} Αντιφάνη Βεργαίο, μπορείς να το βρεις στη διεύθυνση https://visaltia.blogspot.com/2018/03/blog-post.html

 132. π2 said

  1. Για την Περιστέρη, ίσως δεν ήμουν σαφής: δεν με ενδιαφέρει τι γράφει και πού το γράφει. Η ταύτιση έγινε από τον Ζήση Μπόνια και τη Χάιδω Κουκούλη-Χρυσανθάκη.
  2. Το γνωρίζω.
  3. Το «σημαντικό πόνημα», ευτυχώς για τη συγγραφέα του, δεν λέει πουθενά ότι ο Αντιφάνης από τη Βέργη ήταν Μακεδών, και εξήγησα τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούσε να είναι Μακεδών. Ο κατάλογος θεωροδόκων της Επιδαύρου τον οποίο αναφέρει (https://epigraphy.packhum.org/text/28523), αποτελεί μιαν ακόμη απόδειξη:
  Ὁμόλιον· Δωριεύς | Πύδνα· Δαμάτριος | Μεθώνα· Πολύφαντος | Μακεδονία· Περδίκκας | Αἴνεια· Εὔβουλος | Δίκαια· Νυνφόδωρος | Ποτείδαια· Καλλικράτης | Καλίνδοια· Παυσανίας | Ὄλυνθος· Ἄρχων | Ἀπολλωνία· Ἐπίξενος | Ἀρέθουσα· Βόλων | Ἄρκιλος· Ὀνήσανδρος | Ἀμφίπολις· Ἱάραξ | Βέργα· Ἀντιφάνης | Τράγιλα· Πεισίης κλπ.

  Με άλλα λόγια: ο μόνος θεωροδόκος την εποχή εκείνη στο μακεδονικό βασίλειο ήταν ο βασιλιάς Περδίκκας Γ΄. Πριν και μετά από τη Μακεδονία, συναντά κανείς ανεξάρτητες πόλεις, μη ενταγμένες ακόμη στο βασίλειο (ή πρόσφατα αποσχισθείσες όπως η Πύδνα), μεταξύ αυτών και όλες οι δυτικά του Αξιού πόλεις όπως η Βέργη.

 133. Georgios Bartzoudis said

  132 π2 said: Ποιος ισχυρίστηκε ότι η Βέργη ήταν (ή δεν ήταν) στο Μακεδονικό Βασίλειο. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι η Βέργη ανήκε στην επίκτητη Μακεδονία (Από Αξιό έως Νέστο). Για την ακρίβεια ήταν στο ανατολικό όριο της Μακεδονίας του Αλεξάνδρου Α’ που επεξέτεινε το κράτος του μέχρι το όρος Δύσωρον και τον ποταμό Στρυμόνα. Αυτή είναι και μια από τις διαφωνίες μου με την Περιστέρη, που λέει περίπου ότι …δεν θα τολμούσαν οι Αθηναίοι να εντάξουν στη συμμαχία τους μια πόλη που θα κατέχονταν (λέει) από τους Μακεδόνες αν βρίσκονταν στη δεξιά (δυτική) παρυφή του Στρυμόνα.
  Δεν έχω υπόψη μου τί ακριβώς είπε η Χάιδω Κουκούλη, την οποία γνώριζα και προσωπικά! Ήδη από το 1976, ο Καφταντζής είχε κατονομάσει την νεκρόπολη του Νέου Σκοπού ως ΠΙΘΑΝΗ θέση της Βέργης (υποδείκνυε άλλες 2-3 πιθανές θέσεις). Η Περιστέρη όμως (διάδοχος της Κουκούλη) έκανε ανασκαφές στο Νέο Σκοπό και έκανε επίσημη ανακοίνωση ότι η αρχαία Βέργη ήταν «εμπόριο» των Θασίων και βρισκόταν στο Νέο Σκοπό. Οι ίδιοι Θάσιοι (λεει), πλέοντας τον Στρυμόνα προς τα βόρεια ίδρυσαν και το «εμπόριο» της Πιστύρου, Η οποία Πίστυρος όμως, εντοπίστηκε (σίγουρα) στην κοιλάδα του Έβρου, κοντά στη Φιλιππούπολη! Γι’ αυτό της είπα (με την Φ/Β-δημοσίευση) ότι, το δρομολόγιο από Στρυμόνα έως Πίστυρο, οι Θασίτες θα το έκαναν με …αεροπλάνο!

 134. π2 said

  Θα μπορούσε να το αφήσω, αλλά μπορώ κι εγώ να γίνω πεισματάρης.

  1. Ο όρος επίκτητη Μακεδονία δεν σημαίνει τίποτε. Τα όρια του μακεδονικού κράτους δεν ταυτίζονταν με τη σφαίρα επιρροής ή και ελέγχου των Μακεδόνων βασιλέων. Τα εδάφη πέραν του Αξιού παρέμειναν διαφιλονικούμενα από Μακεδόνες, Αθηναίους, Λακεδαιμονίους, χαλκιδικό κοινό, Θράκες μέχρι τον Φίλιππο Β΄. Η Βισαλτία δεν εποικίστηκε από Μακεδόνες και δεν εντάχθηκε στις δομές εξουσίας του μακεδονικού κράτους πριν από τον Φίλιππο Β΄ και τον Αλέξανδρο Γ΄. Βλ. και πάλι τη σημασία του καταλόγου των θεωροδόκων. H Βέργη πιθανότατα κόβει δικό της νόμισμα ως και τον 4ο αι. κάτι που δεν θα μπορούσε να κάνει ως πόλη του μακεδονικού βασιλείου. Τον 5ο και τον 4ο αι. η θασιακή αυτή αποικία της Βισαλτίας είναι μια αυτόνομη ελληνική πόλη.

  2. Πάμε πάλι γιατί κόλλησε η κασέτα: δύο ομώνυμοι οικισμοί, ο πρώτος αδιαμφισβήτητα κοντά στην ακτή, φιλολογικά μαρτυρούμενος, αποικία των Θασίων, ο δεύτερος, με ασφάλεια ταυτισμένος λόγω της προαναφερθείσας επιγραφής με τον αρχαιολογικό χώρο κοντά στο Βετρέν, βαθιά στη θρακική ενδοχώρα.

 135. Georgios Bartzoudis said

  135, π2 said…

  (1) Επανέρχεσαι πάλι στο αν (και πότε) ανήκε η Βέργη στο Μακεδονικό Βασίλειο. Το είπαμε και το ξαναείπαμε αυτό..
  (2) Για «τα εδάφη πέραν του Αξιού» πολλά ισχύουν, και δεν χρειάζεται να …δογματίζουμε εγώ και συ. Βέβαια, κάτι θα έχεις ακούσει από …τον Ηρόδοτο για τα μεταλλεία του Αλεξάνδρου Α΄στο όρος Δύσωρον! Πάντως το θέμα από το οποίο άρχισε η συζήτηση μεταξύ μας αφορά τη Βέργη και μόνο, στο οποίο νομίζω ότι συμφωνούμε και οι δυο και …τασσόμαστε εναντίον της θέσης Περιστέρη.
  (3) Παρά την ανωτέρω «σύγκλιση» επιμένεις να λες ότι ο Βεργαίος Αντιφάνης δεν ήταν Μακεδών. Σαν να λες ότι οι Πόντιοι της Ρωσίας δεν ήταν Πόντιοι επειδή δεν είχαν ενταχθεί στην Ποντιακή Δημοκρατία της Τραπεζούντας (1916) ή παλαιότερα, στο κράτος του Μιθριδάτη.
  (4) Αν θέλεις μου λες σε ποια πηγή αναφέρεται η δήλωση-βεβαιότητα της Κουκούλη για ταύτιση της αρχαίας Βέργης με το Νέο Σκοπό. Εγώ γνωρίζω μόνο για «ανακοίνωση» της Περιστέρη, και σου παρέθεσα την πηγή.

 136. π2 said

  Στέκομαι μόνο στο (3), που έχει ενδεχομένως ένα ενδιαφέρον και για τους υπόλοιπους, γιατί δεν βλέπω να υπάρχει πεδίο συνεννόησης.

  Το ότι ο Αντιφάνης από τη Βέργη είναι Μακεδών το είπες εσύ (και επιμένεις έκτοτε, ασχέτως επιχειρημάτων) οπότε εσύ φέρεις το βάρος της απόδειξης. Μη μου λες λοιπόν ότι «επιμένω» ότι δεν ήταν. Το παράδειγμά σου με τους Ποντίους ενισχύει ακριβώς το επιχείρημά μου. Οι Πόντιοι της Ρωσίας είναι μια πληθυσμιακή ομάδα με συγκεκριμένη καταγωγή, γλώσσα, εθνοτική προέλευση κλπ., για τους οποίους υπάρχουν ασφαλή στοιχεία μετακίνησής τους στη Ρωσία. Για να αποδείξεις λοιπόν ότι ο Αντιφάνης ήταν Μακεδών, θα πρέπει να εμφανίσεις ενδείξεις έστω είτε α) ότι υπάρχει μαρτυρημένη μετακίνηση Μακεδόνων στην περιοχή την εποχή πριν από τον Φίλιππο, είτε β) ότι η Βέργη ανήκε στο μακεδονικό βασίλειο, οπότε ο Αντιφάνης μπορεί τουλάχιστον να θεωρηθεί Μακεδών με την τυπική έννοια της κρατικής δομής (που έχει μεγάλη σημασία και στην αρχαιότητα). Εξήγησα γιατί δεν ισχύει το (β) και γιατί δεν είναι πιθανό το (α), στο οποίο ούτως ή άλλως λείπουν τα στοιχεία.

  Διαφορετικά, μου λες ότι ένας εθνοτικά μη Μακεδών που γεννήθηκε σε μια περιοχή που τότε δεν ήταν Μακεδονία (πόλη της Βισαλτίας στη Θράκη…) είναι Μακεδών. Αν θέλεις να τον λες Μακεδόνα απλώς επειδή γεννήθηκε κοντά στα πατρογονικά σου (και μου) εδάφη, όπως βολεύεσαι. Αλλά θα αρκούσε εν προκειμένω ένα «είναι Μακεδών ο Αντιφάνης γιατί έτσι μ’ αρέσει».

 137. BLOG_OTI_NANAI said

  136: Βλέπω στο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΝ ΔΕΛΤΙΟΝ 55 (2000), σελ. 873 μια σχετική αναφορά με δύο παραπομπές στην υποσημείωση 48, η μία που παραπέμπει στην Κουκούλη μάλλον θα αφορά το εν λόγω κείμενο:

 138. Georgios Bartzoudis said

  137, π2 said: «λες ότι ένας εθνοτικά μη Μακεδών που γεννήθηκε σε μια περιοχή που τότε δεν ήταν Μακεδονία (πόλη της Βισαλτίας στη Θράκη…) είναι Μακεδών»

  (1) Κάπου εδώ ξεκαθαρίζεις το ΛΑΘΟΣ σου. Διότι φαίνεται ότι τους «εθνοτικά» μή Μακεδόνες της Βισαλτίας και άλλων μερών της «Θράκης» της εποχής εκείνης δεν τους θεωρείς Έλληνες. Ξεχωρίζεις δηλαδή «εθνοτικά» τους Μακεδόνες από τους Έλληνες (γνωστή θέση των βορείων γειτόνων μας-παλαιότερα τουλάχιστον).. Μια τέτοια θέση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα λεει ο Θουκυδίδης (δια στόματος Βρασίδα): Ήλθα «ελευθερώσαι την Ελλάδα» (από τους Αθηναίους!!). Αυτή η «Ελλάδα» είχε ενσωματωθεί στο Μακεδονικό Βασίλειο εν μέρει επί εποχής Αλεξάνδρου Α’ (από Αξιού μέχρι, αλλά χωρίς, τη Βέργη) και εν μέρει επί Φιλίππου Β’ (από Αμφιπόλεως, Βέργης και Στρυμόνος, και μέχρι Νέστου).
  Αυτά είναι περισσότερο γνωστά, ακόμα και από τις μετακινήσεις των Ποντίων!

  (2) Περί Μπόνια και Κουκούλη, ουδέν νεώτερον. Επίτρεψέ μου λοιπόν να θεωρώ την ταύτιση της αρχαίας Βέργης με τον Νέο Σκοπό ως δικό σου εφεύρημα. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για ταύτιση της αρχαίας Βέργης με τον Νέο Σκοπό έγινε σίγουρα από την Περιστέρη, περί της οποίας …είπα πολλά! Όλες οι προηγούμενες αναφορές θεωρούν τον Νέο Σκοπό ως, λίγο ή πολύ, πιθανή θέση.

 139. π2 said

  139.2: Παραπομπή για την Κουκούλη έβαλα ήδη στο σχόλιο 128. Μπερδεύτηκε κι ο blog με την εμμονή σου κι έψαχνε το άρθρο.

  139.1: Δεν θα σχολιάσω ούτε την τρικυμία εν κρανίω για τις εθνικές ταυτότητες ούτε την εμμονή σου να επαναλαμβάνεις τη θέση σου για τα όρια του μακεδονικού βασιλείου χωρίς επιχειρήματα. Whatever helps you through the night.

 140. Γιάννης Ιατρού said

  139: γ (τέλος) ..Όλες οι προηγούμενες αναφορές θεωρούν τον Νέο Σκοπό ως, λίγο ή πολύ, πιθανή θέση..
  Γλώσσα λανθάνουσα; Ή εστιάζετε στο «πιθανή»;

 141. Γιάννης Ιατρού said

  141: Α, κι αυτό: http://history-of-macedonia.com/2013/03/02/archaeologia-vergi/

 142. Γιάννης Ιατρού said

  κι Κι εδώ το σχετικό με την δημοσίευση της κας. Κουκούλη άρθρο του κου Ζήση Μπόνια (για γαλλομαθείς !)

 143. Georgios Bartzoudis said

  140, π2 said: «Παραπομπή για την Κουκούλη έβαλα ήδη στο σχόλιο 128….»

  # Ναι έκανες παραπομπή που δείχνει μόνο την αρχαία επιγραφή, χωρίς να γίνεται καμία μνεία για την Κουκούλη (ούτε και για τον Μπόνια). Δεν χρειάζεται όμως να …στεναχωρηθείς ούτε χρειάζεται να ασχοληθούμε με το «κόπι-πάστε» του δικτυότοπου το οποίο μας προσφέρει ο Γιάννης Ιατρού (σχόλιο 142): Βρήκα όλη τη σχετική δημοσίευση, την οποία υπογράφει ΜΟΝΟ ο Μπόνιας ΧΩΡΙΣ την Κουκούλη: «Ζ. Μπόνιας, ΒΕΡΓΗ-ΘΑΣΟΣ-ΠΙΣΤΥΡΟΣ, Σερραϊκά Ανάλεκτα-Τόμος Γ’, 2001, σελ 219-240».
  Σημειώνω τρία σημεία που ενδιαφέρουν την μέχρι τώρα συζήτηση:
  (1) Ένας χωρικός, λεει ο Μπόνιας, βρήκε μια μαρμάρινη «επιγραφή από την αρχαία Βέργη» αλλά, όπως λεει, «δεν στάθηκε δυνατόν» να εντοπίσει «αρχιτεκτονικά λείψανα που θα μπορούσαν να συσχετιστούν με την επιγραφή». Όποιος θέλει πιστεύει ότι η επιγραφή έμεινε εκεί στο χωράφι του χωρικού, ακίνητη επί 2500 και πλέον χρόνια, απτόητη ενώπιον σεισμών, λοιμών, καταποντισμών, πυρός, μαχαίρας κλπ. (που λένε και οι παπάδες).
  (2) Παρά ταύτα, ο Μπόνιας δηλώνει ανεπιφύλακτα ότι «η αρχαία Βέργη …τοποθετείται οριστικά στο σημερινό χωριό Ν. Σκοπός». Σημειώνει πάντως ότι «η έρευνα δεν υπήρξε ομόγνωμη στην τοποθέτηση της Βέργης». Όπερ σημαίνει ότι η Κουκούλη ΔΕΝ συμφωνούσε με τον Μπόνια!
  (3) Περαιτέρω ο Μπόνιας πιστεύει, λέει ότι για τους Θάσιους «η προσφορότερη οδός προς την έσω Θράκη και προς την Πίστυρο υπήρξε η κοιλάδα του Στρυμόνα», με τον «ανάπλου του ποταμού» Στρυμόνα. Κοντολογίς, η «κοτσάνα» ένεκα της οποίας επιτέθηκα (Φ/Β-κικά) στην Περιστέρη ήταν έμπνευσης Μπόνια! Αυτός είναι που ανακάλυψε ότι στα πανάρχαια εκείνα χρόνια, οι Θάσιοι πήγαν στην Πίστυρο …του ‘Εβρου …με το αεροπλάνο από κάποιο σημείο του Στρυμόνα (ας πούμε από τα στενά της Κρέσνας)!!
  (4) Για τους …μη παροικούντες την Ιερουσαλήμ, σημειώνω ότι από το 2004 που ιδρύθηκε η ΚΗ Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρων, υπό την κυρία Περιστέρη, η τελευταία ανέλαβε τις αρχαιολογικές έρευνες στο Νομό Σερρών και τα …αεροπορικά εισιτήρια Κρέσνας-Πιστύρου! Βρήκε όμως στον Νέο Σκοπό, η Περιστέρη, και ένα τσουκάλι με νομίσματα. Γι’ αυτό και έκανε καινούργια ανακοίνωση, προφανώς για να πείσει τις …άπιστες Κουκούλη κλπ, για τη θέση της αρχαίας Βέργης.
  (5) Όμως, ντουβάρια (όπως λέμε μακεδονιστί) της Βέργης δεν βρέθηκαν στο Νέο Σκοπό. Αντίθετα, στις νεκροπόλεις της Τερπνής και της σύγχρονης Βέργης (Κοπάτσι) βρέθηκαν ντουβάρια, πλην όμως τα επιγραφικά ευρήματα είναι ανεπαρκή.
  Τέλος, σε ότι με αφορά, επιθυμία μου είναι να βρεθεί η αρχαία Βέργη και ας είναι …όπου θέλει! Χρειάζονται ανασκαφές!

 144. π2 said

  «Ναι έκανες παραπομπή που δείχνει μόνο την αρχαία επιγραφή, χωρίς να γίνεται καμία μνεία για την Κουκούλη»

  Ε, να βάλω άλλη μία τότε: Σοφοκλής, Οιδίπους Τύραννος 371.

 145. Μαρία said

  145
  🙂
  Παραπομπή στη μακεδονική σημαίνει μάλλον λινκ!

 146. Γιάννης Ιατρού said

  144: <i:..την οποία υπογράφει ΜΟΝΟ ο Μπόνιας ΧΩΡΙΣ την Κουκούλη..

  Εμ, τι άλλο να περίμενε κανείς; Αφού ούτε καν δικό του είναι το άρθρο. Κι εξηγούμαι:

  1) Άσχετα από τις κρίσεις κλπ. για την ουσία του θέματος, καλό είναι να παραθέτουμε το πρωτότυπο τεκμήριο που βρήκαμε (ή έστω να δίνουμε κάποιο σύνδεσμο), όταν μάλιστα για πολλούς δεν είναι και πολύ εύκολο να το βρουν με ένα γκούγκλισμα… (…μην βγει και καμία φήμη «μοναχοφάϊδων» για τις Σέρρες 🙂 )

  2) Για να διευκολύνω λοιπόν, εδώ το δημοσίευμα από τα «Σερραϊκά Ανάλεκτα» (πιντιέφι σε καλή ποιότητα και με δυνατότητα αναζήτησης).
  Όπως σημειώνεται, είναι η μετάφραση του κου Ζήση Μπονιά (2002) του αρχικού άρθρου (στα γαλλικά) των B. Detournay & G. Touchais (2000)), ΒΕΡΓΗ, ΘΑΣΟΣ, ΠΙΣΤΙΡΟΣ – B. Detournay, G. Touchais, 2000

 147. Γιάννης Ιατρού said

  147: Έχει και φωτό κλπ. της επιγραφής 🙂

 148. Μαρία said

  147
  Κάνεις λάθος. Οι Γάλλοι εκπόνησαν τη μετάφραση του άρθρου το Μπόνια, που κατα σύμπτωση έχω σε χάρτινο. Το άρθρο του Μπ. δημοσιεύτηκε πρώτα στα γαλλικά το 2000 και μετά στα ελληνικά το 2001.
  Εδώ https://www.persee.fr/doc/bch_0007-4217_2000_num_124_1_7261

 149. Γιάννης Ιατρού said

  149: Αυτό ήταν που βρήκα αρχικά κι έβαλα το λινκ στο 143 ρε Μαρία.
  Αλλά αυτό στα Ανάλεκτα από κάτω γράφει:

  * Γαλλική μετάφραση του άρθρου που εκπόνησαν οι B. Detournay και G. Touchais
  δημοσιεύεται στο BCH 124/1 (2000) 227-246 [σημ. τ. Συν.].

  Επομένως αυτό που γράφει ο Μπόνια από κάτω είναι λάθος.

 150. Γιάννης Ιατρού said

  150: Καλά, μύλος. Κάτι λείπει, στίξη, κομματα ή τι;

  Στο BCH 124/1 (2000) από κάτω γράφει:

  * Cet article a été entièrement écrit à Berlin ; …….
  [ευχαριστείες κλπ. κλπ.]…….
  de l’Institut, pour son invitation, qui m’a donné la possibilité Pouilloux 1954 = J. PoulLLOUX, Recherches sur l’histoire et
  de travailler assidûment pendant deux mois. [Traduit du grec les cultes de Thasos. De la fondation de la cité à 196
  par B. Detournay et G. Touchais.]

 151. Μαρία said

  150
  Μια χαρά το γράφει ο Μπόνιας. Εσύ δεν κατανοείς το κείμενο 🙂
  Λέει: Αυτουνού του άρθρου που τώρα διαβάζετε στα ελληνικά το μετέφρασαν(εκπόνησαν τη μετάφραση) στα γαλλικά οι … και δημοσιεύτηκε στο BCH…

  Απροπό όλα τα σερρ. ανάλεκτα έχουν ψηφιοποιηθεί;

 152. Μαρία said

  151
  Κανένας μύλος. Ξαναδιάβασε προσεχτικά τη σημείωση στα ελληνικά παραλείποντας την αναφορική πρόταση.

 153. Γιάννης Ιατρού said

  153: Κατάλαβα ρε Μαρία, αλλά όπως λές, παραλείποντας την αναφορική βγαίνει νόημα. Αυτό με μπέρδεψε, η αναφορική.

  Για τα Ανάλεκτα ψάξε ‘επετηρίδα Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού-Κοινωνικής Ανάπτυξης Δήμου Σερρών’

 154. Μαρία said

  154
  Ένα κόμμα πριν απ’ το «που» θα διευκόλυνε την κατάσταση. Αλλά έπρεπε να σκεφτείς οτι το άρθρο δεν μπορεί να εκπονείται 🙂 κι ούτε να εμφανίζονται οι συντάκτες του σε σημείωση.
  Τα βρήκα τελικά στο αποθετήριο του ΤΕΙ «Απόθεσις». Έχουν ψηφιοποιήσει στο μεταξύ και άλλα περιοδικά που παλιότερα έπρεπε να πάω εκεί στη δημοτική βιβλιοθήκη για να φωτοτυπήσω.

 155. Μαρία said

  Ας βάλω και το άρθρο της Περιστέρη http://emeiserron.gr/?page_id=39

 156. Γιάννης Ιατρού said

  156: Το ίδιο είναι με αυτό του #142.

  Επίσης υπάρχει και στο Υπ. Πολιτισμού, ΚΗ’ ΕΠΚΑ, Βέργη => εδώ

 157. Γιάννης Ιατρού said

  Οι δύο ανακοινώσεις σε συνέδρια για το Αρχαιολογικό έργο στην Μακεδονία/Θράκη (ΑΕΜΘ του ΑΠΘ) σχετικά με την εκεί ανασκαφική έρευνα το 2005 και από 2006-2008 (της Κ. Περιστέρη). Έχουν λίγο πιο αναλυτικά στοιχεία από αυτά που είδαμε στην ανακοίνωση της Κ.Π. στο ΥΠΟΑ (βλ. #142, #156).

  Στην ανακοίνωση του 2005 αναφέρει και τις δημοσιεύσεις του Χ. Μπόνια στο (γαλλικό) BCH 124 (2000) και στα Σερραϊκά Ανάλεκτα 3 (2001) καθώς και την δημοσίευση των X. Κουκούλη – Χρυσανθάκη, «Αρχαία Βέργη», κι αυτή του 2000.
  Ακόμα ένα σχετικό με το θέμα «αρχαία Βέργη» κλπ. άρθρο του 2007 της Γ. Μυρτσιώτη στον τύπο (Καθημερινή).

  Πιστεύω να είμαστε κομπλέ 🙂 🙂

 158. Γιάννης Ιατρού said

  158: Α. ξέχασα 🙂 Εδώ (σε πιντιεφι) η ενδιαφέρουσα και λεπτομερής (256 σελίδες !!) Ιστορική & βιβλιογραφική επισκόπηση για τη Βέργη, του Οδυσσέα Γκιλή (2017) με πολλά αποσπάσματα από άλλα έργα/δημοσιεύσεις καθώς και με αναφορές σε συνδέσμους κλπ..(από την σελίδα του στο Academia),

 159. Georgios Bartzoudis said

  145, π2 said…..

  Ναι. Σου παει διανα: Τυφλός τα τ’ ώτα τον τε νου τα τα τ’ όμματ΄εί!
  Είδες που βρήκες τον εαυτό σου;;; Άιντε, πάρε το αεροπλάνο Κρέσνα-Φιλιππούπολη, μαζί με τον Μπονια!

 160. Georgios Bartzoudis said

  158, Γιάννης Ιατρού said: «…καθώς και την δημοσίευση των X. Κουκούλη – Χρυσανθάκη…»

  # Βεβαίως …ΜΙΑ είναι η Χάιδω Κουκούλη-Χρυσανθακάκη

 161. Γιάννης Ιατρού said

  161: σωστά

 162. Μαρία said

  158
  Βλέπω οτι υπάρχει αντισκοπιανό* κίνημα για τη θέση της αρχαίας Βέργης.
  http://perixpangaionepeiros.blogspot.com/2019/03/blog-post_15.html
  Εσύ Περιστέρη, δυο πράγματα χρωστάς να φέρεις. Ευρήματα από τον 5ο π.Χ. αιώνα για να αποδείξεις ότι η αρχαία ΒΕΡΓΗ είναι στο Νέο Σκοπό Σερρών. Εκκρεμεί από το 2013 σε εκπομπή του ΔΙΚΤΥΟ τηλεόραση. Θυμάσαι; Δεν τα δείξαμε όλα τα ευρήματα είχες πει ξεδιάντροπα! Και γω και συ ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν. Ξέρουμε ακόμα, ότι Βέργη στο Νέο Σκοπό δεν υπάρχει. Πόσο πολύ δεν ντρέπεσαι!

  Ρε τι νούμερα βγάζουμε! https://www.youtube.com/watch?v=BOl1YxJIoPo
  Να προσεχτεί στο 7:41 το μεζεδάκι του προφέσορα: οστεοφυλάκιο των Τημενίδων.
  http://www.e-simerini.com/a/news/%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%83-%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%BD%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%86%CE%BF%CF%83-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%84%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1/

  *Σκοπιανός: ο κάτοικος Ν. Σκοπού μέχρι το 1991:-) Ο χασάπης μας είχε το κρεοπωλείο «το σκοπιανάκι».

 163. Γιάννης Ιατρού said

  163: Η κατακλείδα στο δημοσίευμα της «Σημερινής Σερρών» Ο Τύμβος Καστά μπορεί να φέρει μεγάλη οικονομική ανάπτυξη είναι πάντως σωστή 🙂

  Κι εσύ ρε παιδί μου, για ένα τονισμό στην ομιλία του Α.Τ. (στη δημοσίευση τό ΄χουν σωστά) κάνεις έτσι;
  Εδώ εγώ συνταράχτηκα, ακόμα τρέμω από τη συγκίνηση, με τις αποκαλύψεις (για τον τύμβο Καστά). Αστέρι. Στρογγυλή να είναι η βάση του αγάλματος και τ΄άλλα τα βρίσκουμε.

  Δεν έχω καταλάβει γιατί γενικότερα αυτή η φασαρία και πείσμα για την απόρριψη του ‘Νέου Σκοπού’ σαν την θέση της αρχαίας Βέργης. Μάλλον κι αυτό στην «οικονομική ανάπτυξη» εμπίπτει …

 164. Γιάννης Ιατρού said

  χαχα, αυτές οι νέες τεχνολογίες… μ’ ακούτε; 🙂

 165. Μαρία said

  164
  Βέβαια. Είχαν αναστενάξει τα σουβλατζίδικα.

  Με τέτοιο βαρβάτο βιογραφικό http://www.odeg.gr/ta-nea-mas/2-uncategorised/387-biografiko-athanasiou-mpinta.html
  δεν του συγχωρείται τέτοιο λάθος.

  Κι εγώ έχω την ίδια απορία. Μάλιστα αντί για την Κουκούλη τα ακούει άδικα η Περιστέρη. Να παίζει κάτι με τη θέση των χωριών σε σχέση με το Στρυμόνα; Αυτό θα είχε νόημα για την περίοδο της κατοχής. Η Βέργη είχε Γερμανούς ενώ ο Ν. Σκοπός, στα δεξιά του ποταμού, ήταν Βουλγαρία 🙂

 166. Μαρία said

  165
  Τύφλα να ΄χει ο Όουενς.

 167. π2 said

  164: Τον τόνο στους Τημενίδες τον πέτυχαν, αλλά τον Ρήσσο, κοτζαμάν ημίθεο, τον σακάτεψαν. Άκου Ρύσσος. Αλλά ρύσαι ημάς από του πονηρού.

  166: Δεν τον ξέρω τον κύριο, αλλά διαβάζοντας το βιογραφικό θέλω οπωσδήποτε να δω και να ακούσω το συμφωνικό τρίπτυχο και την όπερα με τίτλο «Φίλιππος Β΄ ο Μακεδών». Πώς έχουμε χάσει τέτοια διαμάντια; Και γιατί να έχουν παιχτεί μόνο στη Θεσσαλονίκη; Να παρασταθούν σε δίδυμες παραστάσεις στο Κόπατσι και στον Νέο Σκοπό. Να η ανάπτυξη.

  Επί της ουσίας, δεν έχω ιδέα για την αφορμή του πείσματος. Φαντάζομαι σε κάθε μικρό τοπικό κύκλο δημιουργούνται τέτοιου τύπου έχθρες χωρίς ουσιαστικό διακύβευμα.

 168. sarant said

  168 Εγώ που έχω δει όπερα «Μέγας Αλέξανδρος» του Σαράντη Κασσάρα σε παγκόσμια πρώτη δεν βιάζομαι να επαναλάβω την εμπειρία σε τούτη τη ζωή.

 169. Γς said

  169:

  Τσίφτης όμως ο Σταμάτης Σπανουδάκης με τον ευρηματικό τίτλο:

 170. Γιάννης Ιατρού said

  Βάζει και για δήμαρχος στην Αμφίπολη.

  168: Να διαβάσεις το ΠΕΡΙΞ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΣ, να φωτιστείς 🙂

 171. π2 said

  171α: Ποιος βάζει για δήμαρχος στην Αμφίπολη; Ο Αστέριος τ’ αστέρι, ο λιμπρετίστας, ο Σπανουδάκης ή ο Μέγας Αλέξανδρος;

  171β: Τον ήξερα τον Αστέριο (πολύ μου άρεσε αυτό με τη Λιάμπη που [υποτίθεται ότι] απέσυρε τη μονογραφία για την Άργιλο από το βιογραφικό της), για τον καθηγητή μιλούσα.

 172. π2 said

  Βλέπω ότι ο Αστέριος δεν ασχολείται μόνο με την Περιστέρη και την Αμφίπολη (για όσους δεν το ξέρουν, έχει καταθέσει και μηνυτήρια αναφορά για κρατικά οργανωμένη αρχαιοκαπηλία) και τον δίσκο της Φαιστού. Έχει κι άλλα μέτωπα: Βεργίνα (ο τάφος Β΄ είναι του Λυσιμάχου, η Κοτταρίδη κρύβει στοιχεία), Κύθνος (έχει άχτι τον Μαζαράκη) και πάει λέγοντας.

 173. π2 said

  Πω πω, κόλλησα άσχημα. Αν δεν το ξέρατε, ο Αστέριος αποκρυπτογράφησε τον δίσκο της Φαιστού σε μερικά δευτερόλεπτα. Αναμένουμε τη διάλεξη στο MIT που υποσχέθηκε ο καθηγητής λιμπρετίστας:

 174. Γιάννης Ιατρού said

  172α: Ναι, ναι, αυτός!
  175: δες #165 🙂

 175. π2 said

  Κλείνω τον υπολογιστή και φεύγω τρέχοντας να κάνω καμιά δουλειά, γιατί κόλλησα άσχημα και από λινκ σε λινκ πετυχαίνω αλλεπάλληλα διαμάντια. Τώρα έπεσα σε ένα Μακεδονικό Κόμμα (με διάφορες στρατοκαυλικές αναρτήσεις, δεν βάζω λινκ), το οποίο ανάμεσα στα άλλα, και αναμενόμενα, κάνει εκστρατεία για να αποκαλυφθεί η αλήθεια για τον Τάφο της Κρίσεως στα Λευκάδια, που ανήκει (λέει) στον Πευκέστα, σωματοφύλακα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Και πάλι το όραμα για την εκμετάλλευση της «ανακάλυψης» είναι η οικονομική ανάπτυξη:

  Η διεθνής είδηση μάλιστα ότι βρέθηκε στην Μακεδονία, στη βόρεια Ελλάδα, ο τάφος του θρυλικού Σωματοφύλακα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που έσωσε κυριολεκτικά τη ζωή του αξεπέραστου Έλληνα Βασιλιά, σε μία πρωτόγνωρη, καυτή, τιτάνια μάχη στα σύνορα της Ινδίας το 325 π.Χ., θα προκαλούσε “τσουνάμι” επισκέψεων των Σωματοφυλάκων όλου του κόσμου, των ανδρών του Ειδικών Δυνάμεων, των Στρατιωτικών και Αστυνομικών, ενώ θα ενέπνεε ακόμη και το Χόλυγουντ! Το όνομα του Πευκέστα, θα γινόταν παγκόσμιο σύμβολο αφοσίωσης και αυτοθυσίας! Ο υπέρτατος τίτλος τιμής των “Bodyguards” όλου του κόσμου!

  Πράγματι, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν.

 176. Γιάννης Ιατρού said

  176: Δεν έχουν κι άδικο για την «οικονομική εκμετάλλευση». Με λίγο μάρκετινγκ… είναι να μη γίνει μόδα (βλ. Μή-κων(ος) και Σαν το ρίνη). 🙂
  Καλές δουλειές, εδώ βρέχει του κερατά, οπότε …

 177. Μαρία said

  Το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (Κ.Ο.Θ.), παραμονή της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, συνδιοργανώνουν, στη Θεσσαλονίκη, μεγάλη επετειακή συναυλία με το έργο «Φίλιππος Β’ ο Μακεδών», σε μουσική του κ. Βασίλη Δέλλιου και λιμπρέτο του κ. Θανάση Μπίντα. http://www.mathra.gr/?p=309

  175
  Ψάχνοντας να βρω απο πού κρατάει η σκούφια του, αφού μόνο γι’ αυτόν δεν αναφέρεται ο τόπος καταγωγής του, έπεσα σε ξενιστή του με επίσης αξιοζήλευτο βιογραφικό. http://nausinous.com/%CE%B7-%CF%83%CF%86%CE%B9%CE%B3%CE%B3%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%83%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CE%B8%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%B9%CF%80%CE%BF/
  Ο Αδριανός Μπεζούγλωφ σπούδασε Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία (Αpplied Linguistics) στο πανεπιστήμιο του Cambridge. Είναι κάτοχος του DOTE από την Royal Society of Arts & Μasters on Education. Εργάζεται ως καθηγητής, ασχολείται με το θέατρο ως ηθοποιός, με το ραδιόφωνο ως ραδιοφωνικός παραγωγός καθώς και με τηλεοπτικές παραγωγές και ντοκυμαντέρ έρευνας με τον τίτλο Ναυσίνοος κ.α.. Ασχολείται πολλά συναπτά έτη με την έρευνα και αρθρογραφεί στον περιοδικό τύπο και στο διαδίκτυο για γλώσσες, αρχαιολογία, αρχαιοκαπηλία, αρχαία μυστήρια, αλχημεία, συμβολισμούς κλπ. Βιβλία υπό έκδοση: α) «Λύκτος – Το μυστικό του Λιονταριού» (φανταστική λογοτεχνία) & β) «Τα Μυστήρια της Γαίας» (έρευνα).
  Ανοιχτό ψυχιατρείο https://www.youtube.com/watch?v=_WLzxc0mFMQ

 178. Γιάννης Ιατρού said

  178β: Ο μουσικός (τουλάχιστον) πιθανότατα ανήκει στους Αρτεμήσ-ιους Σ’ωραίους ….

 179. Μαρία said

  179
  Χα, χα. Κι αυτός «με πολύ γρήγορες διαδικασίες».
  Όχι πιθανότατα, σιγουρότατα. Μελοποιεί Αρτέμη https://www.youtube.com/watch?v=4lo2ZOYo6Ws
  αλλά «Η τέχνη είναι μια γκόμενα, που ζητάει τα πάντα και δεν σου δίνει πίσω τίποτα…».

 180. Μαρία said

  30 Μαίου 2018 Ο Φίλιππος επιστρέφει στο σπίτι του.Στο λίκνο των τελευταίων Τημενιδών.ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ!
  http://clubamphipolites.blogspot.com/2018/05/30-2018.html

  Εδώ η διάλεξη https://www.youtube.com/watch?v=JQnLcH94wDE όπου μαθαίνουμε οτι ο Αστέριος είναι Νιγριτνός. Χμ

 181. sarant said

  Ωχ τι βρήκατε εδώ….

  176 Το Μακεδονικό Κόμμα μού στέλνει κι εμένα τα δελτία του.

 182. Μαρία said

  182
  Και τους παραχωρεί η δημόσια βιβλιοθήκη το αμφιθέατρο «Γιώργος Καφταντζής». Θα τρίζουν τα κόκαλα του Μαλέα με τις αρλούμπες τους

 183. Γιάννης Ιατρού said

  182: Αιτείτε και δοθήσετε υμίν, ζητείτε και ευρήσετε, κρούετε και ανοιγήσεται υμίν. Και ο ζητών ευρήσεται και ο ευρών αμειφθήσεται. 🙂

 184. π2 said

  183: Διάβασα αφηρημένος «Γιώργος Καφταντζής» και το μυαλό μου πήγε ασυναίσθητα στον Σταύρο Μερτζίδη (η σύνδεση είναι η αρχαία ιστορία: ο Καφταντζής μεταξύ πολλών άλλων είχε γράψει και μια καλή για την εποχή της τρίτομη ιστορία των Σερρών, ο πρώτος τόμος της οποίας αφορά την αρχαιότητα), οπότε πήγα να γράψω σχόλιο για τη μαγκιά του Δήμου Σερρών να τιμά την περίεργη προσωπικότητα του Μερτζίδη.

  Για όσους δεν τον ξέρουν, ο Σταύρος Μερτζίδης από το Μελένικο (γεν. το 1858, πρέπει να πέθανε γύρω στο 1930) ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση λογίου της εποχής. Αρχίατρος του οθωμανικού στρατού, διορισμένος δικαστής επί 16 χρόνια αργότερα, αντεπιστέλλον μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου Κωνσταντινουπόλεως, δεινός ορειβάτης, φυσιοδίφης και με ποικίλα ιστορικά και εθνολογικά ενδιαφέροντα (μεταξύ άλλων ήταν από τους πρώτους που κατέγραψε λέξεις, ήθη και έθιμα των Ρομά στην περιοχή των Σερρών), ο Μερτζίδης ήταν κυρίως άνθρωπος με ζωηρή φαντασία. Είναι, αν δεν κάνω λάθος, ο μόνος Έλληνας λόγιος που δημοσίευσε πλαστές αρχαίες επιγραφές (βλ. Louis Robert, «Hellenica V. Inscriptions de Philippes publiées par Mertzidès», Revue de Philologie 13 [1939] 136-150 [= Opera Minora Selecta II 1289-1303]), ενώ είχε και διάφορες ευφάνταστες θεωρίες: για την Προσοτσάνη, για παράδειγμα, έγραφε (αποδίδοντας τη θεωρία σε κάποιον Γερμανό διδάκτορα) ότι ήταν πόλη που ίδρυσαν οι Πρώσοι, δηλ. οι Γαλάτες, κατά την εισβολή τους τον 3ο αι. π.Χ., οπότε την έγραφε Πρωσσοτζάνη. Φέρεται να έγραψε πάρα πολλές μελέτες, οι περισσότερες από τις οποίες δεν σώζονται. Οι δύο πιο γνωστές που εκδόθηκαν είναι: Οι Φίλιπποι. Έρευναι και µελέται χωρογραφικαί υπό αρχαιολογικήν γεωγραφικήν ιστορικήν Θρησκευτικήν και εθνολογικήν έποψιν, Κωνσταντινούπολη 1897 (όπου και οι πλαστές επιγραφές), και Αι χώραι του παρελθόντος και αι εσφαλμένοι τοποθετήσεις των. Έρευναι και μελέται τοπογραφικαί υπό αρχαιολογικο-γεωγραφικο-ιστορική έποψιν, Αθήνα 1885 (με πληθώρα χρήσιμων γεωγραφικών παρατηρήσεων για την ανατολική Μακεδονία). Για μια ενδιαφέρουσα αίτησή του να διοριστεί έμμισθος έφορος αρχαιοτήτων το 1914, βλ. Π. Μ. Νίγδελης, «Από την ιστορία της έρευνας της αρχαίας Μακεδονίας: συμπληρωματικά στοιχεία για τη ζωή και το έργο των Μ. Δήμιτσα και Σ. Μερτζίδη», Μακεδονικά 34 (2003-2004) 229-249 (υπάρχει ονλάιν).

 185. Γιάννης Ιατρού said

  185: Πολύ ενδιαφέρον, που να τα βρεις όλα αυτά μαζεμένα και περιληπτικά; Κάποιες δημοσιεύσεις με τον τίτλο Philippoi ή Philippi πήρε το μάτι μου (της Κουκούλη-Χρυσανθακάκη νομίζω). Αλλά θα είναι τυχαία συνωνυμία δημοσίευσης.

 186. Οι πλαστές επιγραφές του Μερτζίδη, από τη σελ. 118 και μετά: http://medusa.libver.gr/jspui/handle/123456789/4229

 187. π2 said

  186: Δεν ξέρω αν έχει ασχοληθεί κανείς συστηματικά με τον Μερτζίδη, δεν ξέρω καλά τα νεότερα. Πολλά βιογραφικά στοιχεία προκύπτουν από την αίτησή του που δημοσιεύει ο Νίγδελης. Το βιβλίο του για τους Φιλίππους υπάρχει ονλάιν στη Μέδουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας: http://medusa.libver.gr/jspui/handle/123456789/4229.

 188. π2 said

  Τα περί Πρώσων και Πρωσσοτζάνης τα είδα εδώ: http://media.ems.gr/ekdoseis/makedonika/makedonika_35/ekd_pemk_35_Papazoglou.pdf

  Το δεύτερο βιβλίο του δεν το έχω δει προσωπικά.

 189. sarant said

  185κε Βρε τι μαθαίνει κανείς!

 190. Γιάννης Ιατρού said

  188: Όπου και να σκάψεις, οι Περιστέρη, Χαϊδω 🙂 και Μερτζίδης (Ε. Rückert) βγαίνουν 🙂
  Παραθέτω:

  Το ιερό του Διονύσου στην Καλή Βρύση Δράμας

  ….
  Χρονολογικά το ιερό ανήκει στα τέλη του 4ου και τις αρχές του 3ου π.Χ. αιώνα. Κατά την άποψη της Κατερίνας Περιστέρη, η οποία ανέσκαψε το ιερό, ίσως η καταστροφή του να προήλθε από τους Γαλάτες, οι οποίοι περάσανε από την περιοχή μετά τη μάχη της Λυσιμάχειας, όπου νικήθηκαν το 277 π.Χ. από τον Αντίγονο Γονατά , αφού πρόλαβαν να προξενήσουν μεγάλες καταστροφές στη Βόρειο Ελλάδα. Ένα από τα θύματα τους και το ιερό του Διονύσου στην Καλή Βρύση.

  Η Χάιδω Κουκούλη αναφερόμενη σε ανακοίνωση της Κατερίνας Περιστέρη «Ανασκαφική έρευνα στην Καλή Βρύση Δράμας» γράφει: «… η Κατερίνα Περιστέρη εντοπίζει σε ορισμένα ευρήματα στοιχεία διονυσιακής λατρείας στο κτήριο- αυτά όμως, κατά την άποψη μου, δεν είναι ισχυρά για να διασφαλίσουν την ταύτιση του κτηρίου με ιερό του Διονύσου». (Χ. Κουκούλη-Χρυσανθάκη, βλ. «Η Δράμα και η περιοχή της από τη νεολιθική εποχή ως τα τέλη της αρχαιότητας», Ανακοίνωση στη Β’ Επιστημονική Συνάντηση, «Η Δράμα και η περιοχή της», Δράμα 18-22 Μαΐου 1994, σ. 49-104).

  Και ενώ στην πιο πάνω εισήγηση της η Κ. Περιστέρη αναφέρει ότι στο «χώρο Α» του ιερού αποκαλύφθηκαν τελετουργικά αγγεία και μικροευρήματα που σχετίζονται με τη διονυσιακή λατρεία, στην ίδια εισήγηση της σημειώνει: «Πολλοί καλοπελεκημένοι δόμοι χρησιμοποιήθηκαν στα νεώτερα σπίτια του χωριού σαν οικοδομικό υλικό, στερώντας έτσι την έρευνα μας από κάποια επιγραφή ή άγαλμα, τους τρανταχτούς μάρτυρες που αναζητούνται συνήθως για την απόδειξη κάποιας λατρείας. Πιθανότατα χάθηκαν για πάντα τέτοια σημάδια ταύτισης του χώρου».

  Ο Στ. Μερτζίδης («Αι χώραι του παρελθόντος», σελ. 44) παραθέτει την ακόλουθη άποψη του Ε. Rückert σχετικά με την παρουσία των Γαλατών στην περιοχή της σημερινής Προσοτσάνης: «Οι Πρώσοι μετά των Γαλατών δις ήλθον ε ν Μακεδονία, εισβαλόντες εχθρικώτατα εν τη χώρα ταύτη, εν η βεβαίως εγκατέλειψαν και το εθνικόν όνομα των. Ήλθον ούτοι εις τα μέρη ταύτα περί τα έτη 279 και 274 π.Χ., ώστε η Πρωσσοτσάνη, ήτις προ της εποχής ταύτης έφερεν έτερον όνομα, κατοικουμένη υφ’ ετέρων λαών ελληνικής καταγωγής, ωνομάσθη, ως υποτίθεται, ούτως εκ της διαβάσεως των Πρώσσων, οίτινες αναμφιβόλως είχον αποικίαν ενταύθα και των οποίων το όνομα ετυμολογείται εκ του Portzen, το οποίο σημαίνει λαόν διαιρούντα, διασχίζοντα και συντρίβοντα παν το προστυχόν».

  Αν λάβουμε υπ’ όψη μας τη μαρτυρία του Rückert, τότε η καταστροφή του ιερού από τη βανδαλιστική συμπεριφορά των Γαλατών πρέπει να συντελέστηκε ανάμεσα στα έτη 279 και 274 π.Χ. Αν τελικά η καταστροφή του ιερού προήλθε από τους Γαλάτες, τότε πιο πιθανή χρονολογία της καταστροφής του πρέπει να θεωρείται ή το έτος 279 ή 278 π.Χ., αφού οι Γαλάτες μετά την ήττα τους από τον Αντίγονο Γονατά στη Λυσιμάχεια το 277 π.Χ. πέρασαν στην Ασία και εγκαταστάθηκαν στη Μ.Ασία (Γαλατία).
  …..

 191. Μαρία said

  188
  Δεν το πιστεύω! Το έχω. Ήταν συνδρομητής ο προπάππους μου και άλλοι τσιπλάκηδες αλλά δεν έδωσα ποτέ σημασία στο πόνημα και στον ιατρόν συγγραφέα του. Περιορίστηκα στα ονόματα των συνδρομητών.
  Μου άνοιξες τα μάτια!

 192. Μαρία said

  187
  Ζαζελάτης Αρχιδάμου ιερεύς. 🙂

 193. π2 said

  Συγγνώμη, η Περιστέρη παίρνει στα σοβαρά τα περί Πρώσων;

 194. Γιάννης Ιατρού said

  194: Υποθέτω 🙄🙄 μόνο την παρουσία των Γαλατών και επομένως σχετικά με την ημερομηνία καταστροφής.
  Ο Rückert, εκτός από τα ετυμολογικά του, την αναφέρει. Να μου πεις, δεν είναι ούτε ο μόνος ούτε αποτελεί πρωτογενή πηγή… 🙂

 195. Μαρία said

  189
  Στην Ανέμη και τα δύο https://anemi.lib.uoc.gr/search/?store_query=1&display_mode=overview&search_help=list&show_form=%27%27&dtab=m&search_type=simple&search_help=&display_mode=overview&wf_step=init&show_hidden=0&number=10&keep_number=&cclterm1=&cclterm2=&cclterm3=&cclterm4=&cclterm5=&cclterm6=&cclterm7=&cclterm8=&cclfield1=&cclfield2=&cclfield3=&cclfield4=&cclfield5=&cclfield6=&cclfield7=&cclfield8=&cclop1=&cclop2=&cclop3=&cclop4=&cclop5=&cclop6=&cclop7=&isp=&display_help=0&offset=1&search_coll%5Bmetadata%5D=1&stored_cclquery=&skin=&rss=0&lang=el&show_form=&export_method=none&cclfield1=term&search_coll%5Bmetadata%5D=1&cclterm1=%CE%9C%CE%B5%CF%81%CF%84%CE%B6%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82+%CE%A3%CF%84%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%82#

 196. π2 said

  Ωραία γράφει ο Μερτζίδης. Περίμενα να βρω καμιά ευφάνταστη θεωρία για το πατρογονικό χωριό (αφού δείχνει να έχει μεγάλη φαντασία στις ταυτίσεις και τις παρετυμολογήσεις, βλ. σελ. 122 κ.ε.), αλλά δεν πειράζει.

 197. Μαρία said

  197
  Εγώ πάλι κοίταξα για το μοναστήρι της Παναγίας της Αχειροποιήτου στο Παγγαίο, για να δω αν την γράφει Κοσίνιτσα. Πρόλαβε όμως και υιοθέτησε την προσωνυμία Εικοσιφοίνισσα. Καθένας με τον πόνο του 🙂
  Ξεκινάει σε ύφος γλαφυρό ως εξής: Καθ’ ην εποχήν, αφ’ ενός υπέφωσκεν η φεραυγής ηώς της Χριστιανωσύνης και ήρξατο φυγαδεύουσα την ζοφεράν αχλύν της Ειδωλολατρείας..

 198. Γιάννης Ιατρού said

  Και τι δεν σούρνει στο «Αι χώραι του παρελθόντος και αι εσφαλμέναι τοποθετήσεις των» (στην αρχή, π.χ. σελ. θ’ – ιγ’ κλπ.) στους «μη πλανόδιους» που γράφουν… 😅😅😂😂

 199. loukretia50 said

  197. Στη σελ. 123 γράφει Σαρλί* !
  Ω! Vous etes Charli? πόσο πιο ευφάνταστο?

  *Αποικία της Θρακικής πόλεως Σάλης, ην ο Ηρόδοτος αναφέρει, υπαγομένης ταύτης εις την χώραν των Σαμοθρακών

 200. loukretia50 said

  Μαρία, σελ 123 (το προηγ. ήταν 122)
  Νομίζω θα εκτιμήσεις τη ρομαντική περιγραφή :
  «…νομίσασα η ευαίσθητος , αλλ΄ανυπόμονος Φυλλίς ότι θα τον εξεδικείτο, εάν απέθνησκεν, ότι θα ήναπτε πυρ άσβεστον υπό τον λέβητα της καρδίας του, ότι ο εκ της καρδίας του εξερχόμενος ατμός θα μετεσχηματίζετο εις ζέοντα δάκρυα, απεφάσισε ν΄αποθάνη ! »

  Σίγουρα αξίζει να το διαβάσει κανείς!

 201. Μαρία said

  197
  Κοίταξα με την ευκαιρία τη Στρατιωτική Γεωγραφία του Βασ. Νικολαΐδη του κατάσκοπου, όχι του τραγουδοποιού, αλλά πηγαίνει απο Σέρρας στη Ζίχνη μέσω Σαρμουσακλί και Πόρνας. Για λίγα χιλιόμετρα δηλαδή δεν πέρασε απ’ το χωριό σας.

  201
  Αχ, ναι. Ειδικά ο λέβης! Υπάρχουν και πιο πεπλεγμένες παραλλαγές του μύθου και λιγότερο ρομαντικές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: