Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ελλαδιστάν και Γραικύλοι, αυτοφαυλισμοί της ελληνικής ξανά

Posted by sarant στο 3 Απριλίου, 2019


Το σημερινό άρθρο είναι επανάληψη, επειδή δεν προλάβαινα να γράψω καινούργιο αλλά και επειδή το παλιό άρθρο, που δημοσιεύτηκε ακριβώς πριν από δέκα χρόνια, αξίζει και επανάληψη και συμπλήρωση και επικαιροποίηση. Εδώ έχω ενσωματώσει κάποια σχόλια της αρχικής δημοσίευσης και έχω αλλάξει μερικά πράγματα.

Τον όρο «αυτοφαυλισμός» μόλις τον έπλασα, αφορμή παίρνοντας από το ξένο ethnophaulism, που κι αυτό είναι λέξη ελάχιστα διαδεδομένη, πάντως υπάρχει στον τίτλο ενός βιβλίου που έχω, ενός είδους λεξικού των αρνητικών χαρακτηρισμών του ενός λαού προς τον άλλο.

Το θέμα των εθνοφαυλισμών είναι τεράστιο και δεν αποκλείεται να το θίξουμε στο μέλλον, δεν είδα όμως να έχουν καταγραφεί πουθενά τα όσα υποτιμητικά λέμε εμείς για εμάς τους ίδιους. Κάνω λοιπόν εδώ μια πρώτη καταγραφή και καλώ σε μπρέιν στόρμιν (καταιγισμό ιδεών αν προτιμάτε) την ομήγυρη ώστε να προστεθούν κι άλλα στοιχεία στον κατάλογο. Μαζεύουμε υποτιμητικούς όρους που λέμε εμείς για εμάς: για τους Έλληνες και το ελληνικό κράτος ή για ορισμένους Έλληνες.

Προσοχή, κάνουμε καταγραφή, δεν βάζουμε μόνο όρους που βρίσκουμε εύστοχους ή που συμφωνούμε μαζί τους. Και η καταγραφή δεν σημαίνει και αποδοχή.

Λοιπόν, έχουμε πρώτο-πρώτο το Ελλαδιστάν, πολύ διαδεδομένο, το ρωμέικο κρατίδιο του Δαυλού ή το ελλαδικό κρατίδιο του κ. Χρ. Γιανναρά, τους τσιφτετέλληνες και τους κωλοέλληνες του Σαββόπουλου, τους ελληνέζους που λένε κάποιοι εθνικιστές (και ελλαδιστανούς από το Ελλαδιστάν παραπάνω). Πιο παλιά ο Σεφέρης είχε πει Ελλαδέξ αν θυμάμαι καλά, ενώ υπάρχει και το κλασικό Γραικύλος (το οποίο να θυμόμαστε πως ο Κικέρων αρχικά το χρησιμοποίησε για Ρωμαίους, και άλλοι για τον ίδιο, ενώ στον εικοστό αιώνα το έχουν χρησιμοποιήσει όλοι για όλους τους αντίθετους και αξίζει χωριστό άρθρο, οπότε παρακαλώ να μην πολυεπεκταθούμε στην ιστορία της λέξης αυτής).

Έχουμε το ελληναράς και το ελληνάρας, με τη λεπτή διάκριση που υποστηρίζουν αρκετοί ότι υπάρχει μεταξύ τους: δηλαδή ότι ελληνάρας είναι χαρακτηρισμός μειωτικός για τη συμπεριφορά του Νεοέλληνα (που π.χ. οδηγεί χωρίς σεβασμό στους άλλους, πετά σκουπίδια όπου του καπνίσει και δεν καταλαβαίνει Χριστό), ενώ ελληναράς είναι χαρακτηρισμός μειωτικός σε πολιτικό επίπεδο (εθνικιστής κτλ.). Οι οπαδοί της λεπτής διάκρισης λένε ότι οι περισσότεροι ελληναράδες είναι και ελληνάρες, αλλά υπάρχουν ελληνάρες που όμως δεν είναι ελληναράδες και το αντίστροφο. [Δέκα χρόνια μετά την πρώτη γραφή του άρθρου, αμφιβάλλω αν επιζεί ακόμα η διάκριση -θα ζητήσω τη γνώμη σας] Κάπου εκεί και η ελληναρία ή το ελληναριό, που αναφέρονται στην κακή συμπεριφορά και όχι στην εθνικιστική στάση.

Από παλιά υπάρχει η Ψωροκώσταινα, μειωτική ή περιπαιχτική προσωνυμία του νεοελληνικού κράτους, η οποία αναφέρεται σε χρόνιες αδυναμίες ανάπτυξής του (οικονομική φτώχεια, ανοργανωσιά, κτλ.), όπως λέει το ΛΚΝ. Σύμφωνα με μια ευρέως διαδεδομένη θεωρία, υποτίθεται πως η λέξη προήλθε από το παρατσούκλι συγκεκριμένου ιστορικού προσώπου -αλλά ενώ ο φίλος μας ο Spiridione μού έχει προσφέρει υπερεπαρκές υλικό για το σχετικό άρθρο, εγώ έχω τεμπελιασει και δεν το έχω γράψει.

Πάντως, η Ψωροκώσταινα δίνει και παραλλαγές, π.χ. το 2009 που απέδρασε ο Παλαιοκώστας κάποιοι είπαν για «Παλαιοκώσταινα» ενώ επί πρωθυπουργίας Γ. Ράλλη το Ποντίκι είχε καθιερώσει το Ψωρολακόσταινα, επειδή η σύζυγος του πρωθυπουργού ήταν εισαγωγέας των ακριβών αυτών ρούχων με τον κροκόδειλο).

Υπάρχουν παραλλαγές και του Ελλαδιστάν: Γραικιστάν, Γκρεκιστάν. Το Γιουνανιστάν, που είναι βέβαια η τουρκική κανονική ονομασία της χώρας, το χρησιμοποιούν κάποιοι επίτηδες. Ο όρος Μπανανία επίσης χρησιμοποιείται, αλλά βέβαια είναι λεξικογραφημένος γενικός χαρακτηρισμός για χώρα εξαρτημένη. Ο Χάρρυ Κλυνν έλεγε πως είμαστε η μοναδική αφρικανική χώρα με λευκούς κατοίκους ενώ ένας καλοπροαίρετος ιστολόγος (όχι ο Καλοπροαίρετος) είχε γράψει πως η Ελλάδα είναι το δυτικότερο -σταν. Έκανε λάθος, υπάρχει η Κροατία που λέγεται Χαρβατιστάν ή κάπως έτσι αλλά και η Ουγγαρία που λέγεται Ματζαριστάν.

Το Γραικία κάποιοι το χρησιμοποιούν επίτηδες, με μειωτική χροιά, ενώ ο Μηλιώκας είχε πει Γκρέκο μασκαρά. Το δε «ρωμέικος» (ή ρωμαίικος) έχει πάρει πιστεύω υποτιμητική χροιά εδώ και καιρό: το ρωμέικο, ως χαρακτηρισμός του κράτους, ή: ένα μυαλό κι αυτό ρωμέικο. Στο φόρουμ Λεξιλογία που είχε γίνει παλιά η συζήτηση, είχε αναφερθεί ότι «ο Κώστας Καββαθάς μιλάει για Τζουτζία -από το τζουτζές = γελωτοποιός, γελοίος άνθρωπος- ενώ χρησιμοποιεί και το ελληνούληδες του Χατζηστεφάνου». Πιο πρόσφατα, αρκετή διάδοση έχει το Αίλυνες, εσκεμμένη ανορθόγραφη γραφή, στραβογραψιά όπως τη λέω, που χρησιμοποιείται κυρίως από αντιεθνικιστές ειρωνικά για τους εθνικιστές (μαζί και το κλισέ για την ανορθογραφία των Χρυσαβγιτών).

Ειρωνικά χρησιμοποιείται «η χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας» για τα σημεία και τέρατα που συμβαίνουν (ή υποτίθεται) στην Ελλάδα. Προέρχεται από γνωστό παλιό ποίημα του Άγγελου Βλάχου (περισσότερα εδώ). Για ήπιο αυτοφαυλικό κλισέ έχει χρησιμοποιηθεί ο σεφερικός στίχος «όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει» (κάμποσοι χρυσοκάνθαροι αλλάζουν το γ του ρήματος σε ρο), ενώ παροιμιώδες έχει γίνει ή κόντεψε να γίνει το «απέραντο φρενοκομείο» που είχε πει ο θείος Καραμανλής. Πιο παλιά, η Ελένη Βλάχου είχε πει «αθλιέστατο προτεκτοράτο», ενώ ακατάβλητος ο Βάρναλης στα γεράματα είχε γράψει, για τη δικτατορική Ελλάδα, «το αρματολίκι αυτό του πολιτσμάνου».

Στο «δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ» των εθνικιστών, κάποιοι απαντούν έξυπνα «Έλληνες είστε και φαίνεστε». Ο Στέφανος Κασιμάτης χρησιμοποιεί τον όρο «υπαρκτός ελληνισμός» όταν περιγράφει παράλογα και στραβά της ζωής στην Ελλάδα. Αλλά αυτοφαυλιστικά λειτουργούν και οι γνωστές φράσεις-κλισέ που ακούγονται πολύ συχνά, όπως π.χ. Στην Ελλάδα δεν είμαστε; ή Έλληνες είμαστε, τι περιμένεις; ή Στην Ελλάδα βρίσκεσαι. Κάποτε λέμε και «Ελλάντα» ή «στο Ελλάντα». Από την άλλη, το υποκοριστικό «Ελλαδίτσα» συνήθως χρησιμοποιείται με συμπάθεια.

Συχνότατο κλισέ και το «Μόνο στην Ελλάδα γίνονται αυτά». Πάντως, επειδή ακούω συχνά συζητήσεις στο γαλλικό ραδιόφωνο, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η φράση «Μόνο στην πατρίδα μας γίνονται αυτά» δεν λέγεται μόνο στην Ελλάδα -τη λένε και στη Γαλλία, υποθέτω δε και σε πολλές άλλες χώρες.

Τους τοπικούς μειωτικούς χαρακτηρισμούς (χαμουτζήδες, σούρδοι, κτλ.) τους έχουμε εξετάσει σε ειδικό άρθρο. Ενδιαφέρον θα είχε να καταγράφαμε ελληνοκυπριακούς μειωτικούς χαρακτηρισμούς προς ελλαδίτες (καλαμαράδες και πουστοκαλαμαράδες) και ελληνοκυπριακούς αυτοφαυλισμούς.

Εγώ λίγο-πολύ εξάντλησα το θέμα μου. Περιμένω τη δική σας συμβολή!

Advertisement

181 Σχόλια προς “Ελλαδιστάν και Γραικύλοι, αυτοφαυλισμοί της ελληνικής ξανά”

 1. rizes said

  ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΑΙΛΛΟΙΝΑΙΣ
  https://vgiannelakis.wordpress.com/2018/10/03/%ce%b5%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%83-%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%ce%b9%ce%bb%ce%bb%ce%bf%ce%b9%ce%bd%ce%b1%ce%b9%cf%83/

 2. Νέο Kid said

  Το απλούν κωλοέλληνες και το ακόμα πιο απλούν «Α ρε Έλληνα!»

 3. Νέο Kid said

  Μανοκυπραίοι ή πελλοκυπραίοι (τρελοκύπριοι)

 4. Γς said

  2:

 5. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  > Στο «δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ» των εθνικιστών, κάποιοι απαντούν έξυπνα «Έλληνες είστε και φαίνεστε».

  Υπάρχει και το ωραίο που λέει: Φασίστας δεν γίνεσαι. Φασίστας καταντάς.

 6. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα ! Θυμάμαι κι έναν παλιό τίτλο, «Αυτός ο Έλληνας, ο Ελληνέξ», αλλά δε θυμάμαι από πού ήταν… Μάλλον θεατρική επιθεώρηση.

 7. Γς said

  2, 3:

  Και ρωτάω τώρα τι δικιά μου:

  -Πως βρίζετε τους Ελλληνες- Ελλαδίτες;

  -Δεν τους βρίζουμε. Τους τιμάμε. Απλά τους λέμε καλαμαράδες.

  -Και αυτό το «μανοκυπραίοι» που λέει κάποιος πελλός καλαμαράς της Κύπρου; Τι σημαίνει;

  -Μανός είναι ο καθυστερημένος στο μυαλό. Αλλά δεν το λέμε.

  -Ε, πως βρίζετε τους εαυτούς σας;

  -Γαϊδούρια!

 8. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  , μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η φράση «Μόνο στην πατρίδα μας γίνονται αυτά» δεν λέγεται μόνο στην Ελλάδα -τη λένε και στη Γαλλία

  καὶ στὴν Ἰταλία καὶ στὴν Ἰταλία

 9. Γς said

  και στην [ο,τι βάλετε, μέσα θα πέσετε]

 10. Πάνος με πεζά said

  Κι ένας σπάνιος Βιολάρης (Κριμιζάκης-Κακουλίδης), από εκείνο τον περίφημο δίσκο «Η Αγωγή του Πολίτου»…

 11. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 12. Tomás de Torquemada said

  «Τώρα π’ μας ήρθι του ρουμαίικου, να ιδούμι τι θα του κάνουμι…» αναφώνησαν ομοθυμαδόν οι Γιαννιώτες, όταν το 1913 κατάλαβαν ότι στο ελληνικό κράτος, όπως και στην οθωμανική αυτοκρατορία, θα συνεχίσουν να πληρώνουν φόρους (και κάποιους επιπλέον), ότι θα πηγαίνουν πλέον στρατό (που δεν πήγαιναν) και θα σκοτώνονται, ότι θα τους βάζει χέρι μια δεύτερη ομόθρησκη εξουσία στα εισοδήματα της κοινότητάς τους και ότι οι αναφορές, τα παράπονα και το μέσον του πατριάρχη δεν θα μπορούσαν πλέον να διώξουν τους διοικητικούς εκπροσώπους που έστελνε το νέο κέντρο.
  Καλημέρα!

 13. Κώστας said

  9: Και στο Germanistan!

 14. Γς said

  13:

  >Και στο Germanistan!

  Ζήταγε ο Γς Εμενταλ στου Σκλαβενίτη.

  -Να σου βάλω απ αυτό το ντόπιο;

  -Φτιάχνουμε κι εμείς Εμενταλ;

  -Γερμανίας είναι, ντόπιο δηλαδή.

 15. ΚΩΣΤΑΣ said

  Το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό, Ελλάδα, χώρα αμαρτωλών και κλεφτών, λογοπαίγνιο ή παράφραση από το Αρματολοί και Κλέφτες.

  Ωραίο το σημερινό, την καλημέρα μου σε όλους-ες

 16. Πάνος με πεζά said

  Να θυμίσουμε τα παράγωγα «Καφριστάν» και «Πατακιστάν»(την εποχή των αγροτικών κινητοποιήσεων προεξάρχοντος του Πατάκη), Ίσως και άλλα…

 17. Σωτήρς said

  Καλημέρα!

  Σημίτης: «Αυτή είναι η Ελλάδα!»
  Αντίστοιχο με του Χάρρυ Κλυνν είχα διαβάσει πως έλεγε και ο Παναγιώτης Κονδύλης, «νέγροι του βορρά».
  Πολύ μου άρεσαν τα ρεπορτάζ λίγο πριν και λίγο μετά τους ολυμπιακούς αγώνες της αθήνας με εκφράσεις «θέλουμε και ολυμπιακούς αγώνες τρομάρα μας», «κάναμε και ολυμπιακούς αγώνες». Κόλλαγε με τα πάντα.

 18. Γς said

  15:

  >λογοπαίγνιο ή παράφραση από το Αρματολοί και Κλέφτες.

  παράφραση από το Δεν περνάς κυρά Μαρία

 19. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις.

 20. Ανδρέας Τ said

  Γελαδιστάν

 21. Ελληνάρας-Ελληναράς: Βεβαίως και συνεχίζει να υπάρχει αυτή η διάκριση.

  Ελληναριό: Το έχω ακούσει και με αυτοσαρκαστική-χιουμοριστική διάθεση. Έλεγε ένας φοιτητής πανεπιστημίου της Αμερικής: «Την Κυριακή του Πάσχα, μαζευτήκαμε όλο το Ελληναριό (δηλ. οι Έλληνες φοιτητές) και ψήσαμε αρνί».

  Ελληναριό: κατά το πουταναριό.

 22. Γς said

  17:

  >«κάναμε και ολυμπιακούς αγώνες». Κόλλαγε με τα πάντα.

  Με τα πάντα, πάντα κόλλαγε ο φερετζές που μου, σου, του, μας, σας, τους έλειπε

  [+ την Μαριορή]

 23. Πάνος με πεζά said

  Και φυσικά «το Ρωμέικον», που χρησιμοποιεί πλειστάκις γνωστός σχολιαστής…

 24. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  7 Αυτολογοκρίνεται η δικιά σου, το «πουστοκαλαμαράς» είναι γνωστότατο.

  12 Και στη Μυτιλήνη τα ίδια…

 25. Παναγιώτης Κ. said

  Να υποθέσουμε λοιπόν ότι τον όρο «πασοκαρία» την εμπνεύστηκαν από την «ελληναρία» και το «φασισταριό» από το «ελληναριό»; ( Το πρώτο το χρησιμοποίησε ο Κασιμάτης και το δεύτερο είναι σε χρήση όταν τα επιχειρήματα γίνονται αδύναμα. Αποκαλούμε «φασισταριά» όσους μας χαλάνε το αφήγημα και νιώθουμε ότι έτσι καθαρίσαμε!)

  Ο Κ.Καββαθάς εκτός από Τζουτζία την αποκάλεσε και Χαρτόβια.
  Σε άλλες περιπτώσεις και «χώρα της ύπερθεν σχετικής» ή όταν περάσαμε στη Δημοτική «χώρα του παραπάνω σχετικού». Προφανώς για να επισημάνει την γραφειοκρατία-ανευθυνοκρατία ή ακόμη την…ανευθυνοεπευθυνοκρατία!

 26. Γς said

  21:

  >Ελληναριό: κατά το πουταναριό.

  Poutanario?

 27. Πάνος με πεζά said

 28. raf said

  Ο Μανώλης Ρασούλης αποκαλεί τη χώρα «Τουμπεκιστάν» στο ομώνυμο τραγούδι που τραγουδάει η Αλεξίου.

  μα δεν το κάνω τουμπεκί
  όπως το κάνουν μερικοί
  κι απ’ το πολύ το τουμπεκί, αμάν
  γίναμε πια Τουμπεκιστάν

 29. Σπύρος Χαμένος said

  Να πω δυο πραγματάκια κι εγώ:
  Το «Αυτά μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν», λέγεται και στην Ισπανία. Μάλιστα υπάρχει και άρθρο του 19ου αιώνα, En este país (Σε αυτή τη χώρα) του Mariano Larra.
  Μου κάνει εντύπωση ότι δεν αναφέρει κανείς το «Νεοέλληνας» ως υποτιμητικό, θεωρώ ότι η πλειοψηφία το χρησιμοποιεί με αυτό τον τρόπο, να θυμηθούμε και το τραγούδι του Τζίμη Πανούση.
  Τέλος, σε τι κατηγορία θα έμπαινε το «ανθέλληνας»; Κι επειδή δεν παρακολουθώ τα όλα τα άρθρα, έχετε γράψει πουθενά αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε άλλες γλώσσες;

 30. konstantinos said

  τη βρωμιοσύνη

 31. Faltsos said

  Σαν πλανόδιο τσίρκο
  (Άλκης Αλκαίος, μελοποίηση Θάνος Μικρούτσικος)

  Ελλάδα Βέμπο μου και Μαίριλιν Μονρόε
  Ελλάδα Ελύτη μου και Έντγκαρ Άλλαν Πόε
  Ελλάδα μάγισσα, παρθένα και τροτέζα μου
  Ελλάδα Τούμπα, Αλκαζάρ και Καλογρέζα μου

  Με δυσκολία θα κατατάξει κανείς στους μειωτικούς χαρακτηρισμούς ακόμη και το «τροτέζα μου». Είναι θα λεγα χαρακτηριστικό δείγμα των αντιφατικών συναισθημάτων που κρύβουν πολλές φορές οι μειωτικοί χαρακτηρισμοί για αυτή τη χώρα που την βρίζουμε αλλά αν το κάνει κάποιος άλλος πέφτουμε να τον φάμε.

 32. konstantinos said

  Το ασανσέρ αγκομαχά επικρατεί ζουλάρδα,
  η Ελλάδα αρχίζει να γελά και γίνεται γελάδα
  και μια φωνή με προφορά ωχ αμάν αμάν απ’ των Σερρών την Πρώτη,
  ρωτάει άμα συμφωνώ ωχ αμάν αμάν να γίνομαι Ευρώπη.

  Μα κι αν ταΐζεις του απαντώ κακάο την γελάδα
  δε θα `ναι πάλι πιθανόν ν’ αρμέξεις σοκολάδα.

  του Σαββοπουλου

 33. konstantinos said

  Κάνω βουτιές σε βόθρο με εικόνες
  φουσκώνω τα βυζιά μου με ορμόνες
  θέλω να γίνω σαν Αμερικάνος,
  μ’ αρέσει στα κρυφά κι ο Μητροπάνος

  Έλληνας νεοέλληνας

  Μαράθηκε η λουλουδιασμένη ιτιά
  και ψήλωσε η κοντούλα λεμονιά.
  στα Σάλωνα δε σφάζουνε αρνιά
  δεν πάει το παπάκι στην Ποταμιά.

  Κι η παπαλάμπραινα γυμνή
  χαϊδεύει δώρο συσκευή
  σ’ ένα τηλεπαιχνίδι πουλημένο

  Καίω τα δέντρα χτίζω μεζονέτες
  θα κάνω τα παιδιά μου μαριονέτες
  σ’ ένα κλουβί γραφείο σαν αγρίμι
  παίζω ατέλειωτο βουβό ταξίμι.

 34. konstantinos said

  ουγκαντα, ζιμπαμπουε, η μοναδικη αφρικανικη δημοκρατια στην Ευρώπη, ανατολίτες, τουρκοσποροι, «Ευρώπη γίναμε»,

 35. Παναγιώτης Κ. said

  Λέγεται και αυτό για την Ελλάδα και όχι βεβαίως προς έπαινο! Χώρα της …Βόρειας Αφρικής!

  Για τη γεωγραφική της θέση είπαν: «Είναι η δύση της…Ανατολής» ή » Η ανατολή της Δύσης».

  Παίζει βεβαίως και ο όρος Βαλκανιζατέρ. Τον είχε πει ο Ρασούλης και ακολούθησε και η ομώνυμη ταινία.

  Δεκαετία του ΄90 και συμπαραθερίζαμε με έναν Ολλανδό και φυσικά η κουβέντα είχε και πολιτική ιστορία ως θέμα. Σχολίαζε αρνητικά την φράση «απέραντο φρενοκομείο» που είχε ξεστομίσει ο γέρος ο Καραμανλής. Το φάνηκε αντιφατικό που ο πρωθυπουργός (ήταν πρωθυπουργός όταν το είπε) είπε αυτή την κουβέντα για τη χώρα του.

 36. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  27 Κι άλλος ένας Λογό, με Ελληνέξ

  29 Δεν πρέπει να έχω γράψει, αλλά εντύπωσή μου είναι πως θα δυσκολευτούμε να βρούμε αντίστοιχο του «ανθέλληνας» σε πολλές άλλες γλώσσες, ιδίως σαν χαρακτηρισμό για Έλληνες. Μπορεί να γράψω. Οι Εβραίοι πάντως έχουν το self-hating Jew.

 37. Γς said

  29:

  >Κι επειδή δεν παρακολουθώ τα όλα τα άρθρα, έχετε γράψει πουθενά αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε άλλες γλώσσες;

  Να ψάξω. Σε ποια γλώσσα θέλετε;

  [και που ξέρω εγώ]

  ——–

  Και γυρίζω απ τα ψώνια και βλέπω ότι έχασα την πιστωτική μου.

  -Φτου γαμώτο και θά’ χει κλείσει το σουπερμάρκετ. Κι αύριο αργία και μεθαύριο Κυριακή.

  Παίρνω παρα ταύτα τλφ. Μάλλον τους πρόλαβα¨

  -Μήπως ξέχασα την πιστωτική μου; Στο ταμείο Νο 4 με εκείνη την όμορφη.

  -Ποιας Τράπεζας;

  -Αλφα Μπάνκ

  -Ονομα;

  -Γς

  -Επώνυμο;

  -Κακτόπουλος

  -Τι να σας πω; Είμαι σεκιούριτι. Εχει κλείσει το μαγαζί!

 38. Πάνος με πεζά said

  Και το γενικότερο «εδώ είναι Βαλκάνια» έχει ειπωθεί για τα κακώς κείμενα της Ελλάδας…

 39. Καλημέρα,
  Να επαναλάβω κι από δω τις ευχές για όσους έχουν γενέθλια σήμερα (εντός αλλά και εκτός ιστολογίου). Χρόνια τους καλά και πολλά.

  24 γ. «Αχ ρε καλαμαράδις π’ σας ρίχταμι ριζ να ρ’ζώσιτι κι ε σας ρίχταμι άλας να λιόσιτι» αναφωνούσε κάποιος λίγα χρόνια μετά την απελευθέρωση (και μετάφραση για όσους δεν καταλαβαίνουν μυτιληνιά: Αχ ρε καλαμαράδες που σας ρίχναμε ρύζι να ριζώσετε και δεν σας ρίχναμε αλάτι να λιώσετε 🙂 ).

 40. Πάνος με πεζά said

  Και βλέπω ότι υπήρχε κι έλα παλιότερο Παττακιστάν, με διπλό ταυ !
  https://feltor.wordpress.com/2013/04/23/56-3/

 41. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Υποψιάζομαι πως σύντομα θα γίνει της μόδας το «Νότια Μακεδονία» — αν δεν έχει γίνει ήδη 🙂

 42. Avonidas said

  Α, και Δανεία του Νότου! Το είπαμε;

 43. atheofobos said

  Και ο πιο σύγχρονος αυτοφαυλισμός
  Τσιπριστάν
  https://twitter.com/hashtag/%CE%A4%CE%A3%CE%99%CE%A0%CE%A1%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%91%CE%9D?src=hash
  Η «μπανανία» του Τσιπριστάν…
  https://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3262695/i-mpanania-tou-tsipristan

 44. sarant said

  38 Ναι μπράβο!

 45. Παναγιώτης Κ. said

  @12. Νομίζω ότι ο Λασκαράτος είχε πει κάτι ανάλογο αλλά με καυστικό τρόπο για την ένωσης Επτανήσου με την Ελλάδα. Ότι είχαν πιστέψει την Ελλάδα ως μητέρα αλλά αυτή φάνηκε μητριά!

 46. Γς said

  36:

  > Μπορεί να γράψω. Οι Εβραίοι πάντως έχουν το self-hating Jew.¨

  Και κάτι σαν του δικού μας του άλατος της Γης:

  Ο φίλος μου ο Νταν μου έλεγε ότι οι Εβραίοι είναι η κοπριά που λιπαίνει όλο τον κόσμο. Στο Ισραήλ όμως αυτή η κοπριά είναι απλώς σκατά!

  [σκατά στα ελληνικά, το ήξερε απ το Scatology]

 47. Νέο Kid said

  Το Españistan είναι πολύ διαδεδομένο στη Ισπανία.

 48. Παναγιώτης Κ. said

  @39. Πες και για το πρόβλημα των γενεθλίων για όσους ενδεχομένως εκφράσουν έκπληξη για τις ευχές που έδωσες προς αυτούς που έχουν σήμερα γενέθλια. 🙂

 49. spiridione said

  Και το κράτος οπερέτα (που είναι βέβαια γενικότερος χαρακτηρισμός).
  Βλέπω εδώ σε κάποια επιστολή (του Ελ. Βενιζέλου, της Πηνελόπης Δέλτα;) στην κατακλείδα
  https://books.google.gr/books?id=X7csAQAAIAAJ&q=%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%82+%CE%BF%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AD%CF%84%CE%B1+grand+duche+de+Gerolstein&dq=%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%82+%CE%BF%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AD%CF%84%CE%B1+grand+duche+de+Gerolstein&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwibhsuRv7PhAhWCLVAKHW-zCCEQ6AEIKDAA
  «κράτος Grand Duché de Gerolstein»
  και με σημείωση «Μεγάλο Δουκάτο του Γερολστάιν»: κράτος οπερέτα. Η έκφραση προέρχεται από την οπερέτα του Όφενμπαχ
  https://en.wikipedia.org/wiki/La_Grande-Duchesse_de_G%C3%A9rolstein

 50. Πάνος με πεζά said

  Πολλές φορές χρησιμοποιούμε και τον αυτοφαυλισμό «μπουρδέλο» ή «χώρα-μπουρδέλο», τον οποίο και αναιρούμε πάραυτα, υπό το επιχείρημα ότι το μπουρδέλο τουλάχιστον, έχει μια οργάνωση…

 51. Πάνος με πεζά said

  Άσε που ξεχάσαμε και το «κωλοχανείο» !

 52. konstantinos said

 53. Νέο Kid said

  48. Eίναι μαθηματικώς σχεδόν βέβαιο ότι κάθε μέρα τουλάχιστον 2 επισκέπτες στου Σαραντάκου έχουν μαζί γενέθλια. Κι όταν οι μοναδικοί σχολιαστές ξεπερνούν τους 25 με 30 ,επίσης !

 54. Παναγιώτης Κ. said

  Να μη το ξεχάσουμε: Είμαστε η χώρα όπου οι κάτοικοί της δεν υποφέρουν ζυγόν!
  (Μεταξύ μας τώρα :): Ποιες χώρες μας ξεπερνάνε ως προς το χρόνο που έμειναν υπόδουλες;)

 55. Παναγιώτης Κ. said

  Αυτοφαυλισμός και αυτομεμψία είναι ταυτόσημα;

 56. Pedis said

  Εθνοφαυλισμός ή Εθνοφαλλισμός;

  —–

  Ελλαδάρα!

  Για μιξ συμπλεγμάτων ανωτερότητας-κατωτερότητας.

  —-

  Από την άλλη, το υποκοριστικό «Ελλαδίτσα» συνήθως χρησιμοποιείται με συμπάθεια.

  επειδή η αστικη μας τάξη έκανε την ανάγκη φιλοτιμία …

 57. sarant said

  55 Α, δεν την ήξερα την αυτομεμψία

 58. Faltsos said

  38 «εδώ είναι Βαλκάνια»

  Η πλήρης φράση: εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι παίξε γέλασε, έγινε γνωστή από τον Μπάλλο του Δ. Σαββόπουλου. Κάποιοι την αποδίδουν στον Ντίνο Χριστιανόπουλο, αλλά μάλλον είναι αναδιατύπωση του στίχου:

  Μίρκο Κράλη, τι ζητάς;
  εδώ δεν είναι παίξε γέλασε
  εδώ είναι Μπαλκάνια»

  Από το Όρνεον 1748 του Ν. Εγγονόπουλου

  http://www.sarantakos.com/kibwtos/eggonopoulos_orneon.html

 59. Παναγιώτης Κ. said

  Κατά κανόνα, μεταξύ μας μπορεί να αυτομαστιγωνόμαστε. Όταν όμως «μας την πει» κάποιο ξένος τότε μας πιάνει το πατριωτικό!
  Ο,τι δηλαδή συμβαίνει με τα παιδιά μας. Εμείς μπορεί να είμαστε αυστηροί απέναντί τους και να λέμε πράγματα ακόμη και εναντίον τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αποκτούν αυτό το δικαίωμα και οι άλλοι! 🙂

 60. Avonidas said

  #54. Εξαρτάται τι μετράει κανείς για υποδούλωση. Ας πούμε, αν θεωρήσουμε την ευρωπαϊκή εξάπλωση στην Αμερική κατάκτηση, οι ιθαγενείς Αμερικάνοι μας ρίχνουν καμιά κατοστάρα χρόνια.

 61. konstantinos said

  Καλημέρα Ελλάδα 2 (ΜΑΥΡΟΠΡΟΒΑΤΟΣ)

 62. 58 Το γράφει και στο εξώφυλλο του δίσκου ότι είναι παρμένος από τον Εγγονόπουλο ο στίχος.

 63. Νέο Kid said

  Οι Σέρβοι είχαν 500 χρόνια τουρκοκρατία, νομίζω…

 64. Νέο Kid said

  Χωρίς να γκουγκλίσω, θα έλεγα ότι το ευρωπαικό ρεκόρ «κατοχής» πρέπει να το έχει η Ιρλανδία. 700-800 χρόνια από τους Μπόμπηδες.

 65. Γιάννης Ιατρού said

  Χαιρετώ,

  να συμπληρώσω το «..της Βόρειας Αφρικής» (σσ. γενικεύουσα παραλλαγή: «αφρικανική χώρα») στο #35 του Παναγιώτη με το:
  «… η μόνη … με λευκούς κατοίκους»

 66. derwanderer said

  Στα γρήγορα, και ζητώ συγγνώμη αν έχουν αναφερθεί ήδη, διάβασα διαγωνίως τα σχόλια:
  Με μια μικρή επιφύλαξη, για το αν είναι αυτοφαυλισμός ή απλή σάτιρα (αναφορά στην Πρώτη Σερρών/ Κιούπκιοϊ, τόπο καταγωγής του Καραμανλή τού Α’)
  Οι πασίγνωστες «Σέρραις-Μάντρες» του Χάρρυ Κλυνν, από τον δεύτερο LP δίσκο του (1979) «Δοξάστε Με».

  (ο αυθεντικός τίτλος είναι «Λογομαχία» κι όχι «Μονομαχία», έτσι αναγράφεται στο οπισθόφυλλο του δίσκου).
  Ακόμα : Οι «Ελλαδέζοι» (κατά το Σενεγαλέζοι, κλπ) οι «Ελληνούτσοι», οι «Έλληνους», η «Ελλαδετζία» με ή χωρίς περαιτέρω ανορθογραφίες («Αιλαδέζοι» κλπ) που εισήγαγε ή τουλάχιστον χρησιμοποιούσε κατά κόρον ο έξαλλος (για να μην πω κάτι άλλο και κατηγορηθώ για «ψυχιατρικοποίηση») Παναγιώτης Χατζηστεφάνου και οι γκρούπις του. Πάνε βέβαια χρόνια που ο εν λόγω με έχει μπλοκάρει στα ΣΜ, οπότε δεν έχω την τιμή και την χαρά να παρακολουθώ αν τα χρησιμοποιεί ακόμα.
  @ 49, Πράγματι, το «Μεγάλο Δουκάτο του Γερολστάιν» ανήκει στην Πηνελόπη Δέλτα και το χρησιμοποιούσε αρκετά συχνά στην αλληλογραφία της, με τον Βενιζέλο και άλλους, κατά την πρώτη φάση του Εθνικού Διχασμού.
  Πολύ πρόσφατα διάβασα κι αυτούς τους άγνωστους (σε μένα) στίχους του Γκάτσου. Η αναφορά στα Σκόπια με κάνει να υποψιάζομαι ότι σκαρώθηκαν κατά την πρώτη φάση του νεομακεδονικού (92-93). Αλλά και πάλι δεν είμαι σίγουρος αν εμπίπτει στην κατηγορία των αυτοφαυλισμών.
  https://www.lifo.gr/articles/imerologio/229727/ellada-o-perigelos-toy-kosmoy-ena-profitiko-poiima-toy-nikoy-gkatsoy

 67. Tomás de Torquemada said

  #55, 57
  Η αυτομεμψία είναι κυρίως εκκλησιαστικός, ας πούμε, όρος. Στην αυτομεμψία οδηγεί ο πνευματικός (βάλτε εισαγωγικά αβέρτα) τον αμαρτωλό, ώστε αφού έρθει σε συνείδηση να μετανοήσει… Θέλω να πω, ο όρος σίγουρα θα απαντάται σε θρησκευτικού περιεχομένου κείμενα.

 68. Γιάννης Ιατρού said

  37: Γς
  Μόνο δεν μας είπες, αν ρώτησε και το Pin σου …. 🙂

 69. # 58

  Σωστός ο φάλτσος

  πολλά του Σαββόπουλου αποδίδονται στον Χριστιανόπουλο σε κάποιους κύκλους

  Ο δίσκος ελλαδέξ είχε το αξέχαστο «πολύ ωραίο στυλ» και ταείδη καπνιστού για τα γενέθλια

 70. sarant said

  59 Ακριβώς!

  66 Κι εγω πρόσφατα τους διάβασα. Και δεν με ενθουσίασαν

  67 Α μπράβο!

 71. Γς said

  53:

  Πόσοι νοματαίοι πρέπει να είναι σε μια ομάδα ώστε να είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρεθούν τουλάχιστον δύο με την ίδια ημερομηνία γέννησης. Μόλις τριάντα κάτι. 32; Οσο μια τάξη σχολείου.

  Ποια όμως ήταν η πιθανότητα για μένα που είχα γεννηθεί την ίδια μέρα με τους Δικτυόπουλους, δυο δίδυμους συμμαθητές μου στο Δημοτικό; Λίγο πιο σπάνιο έ;

  Να έχεις γενέθλια με τον διάδοχο του θρόνου;

  Το διάβαζα στην Εγκυκλοπαίδεια του Ηλίου και έχασα κάθε ιδέα για τη μοναρχία, που είχε καπαρώσει την 2α Ιουνίου για τα γενέθλια του δικού τους, τέσσερα χρόνια πριν γεννηθώ.

 72. κατά το χάβρα
  των Ιουδαίων

  φορτίσιμες κραβγές
  χάβρας των Ελλαδαίων
  θα μπούν στο χρονοντούλαπο
  της αναριθμοσύνης.

  http://ergotelemata.blogspot.com/2019/03/Numeracy-street-Kalamata.html

 73. ilias said

  «Χώρα του υπαρκτού σουρεαλισμού»

 74. Γιάννης Ιατρού said

  39: Ευχηθήκαμε, τηλεφωνικά 🙂

 75. Σε συνέχεια του # 69

  το κορυφαίο τραγούδι του δίσκου, αφιερωμένο εξαιρετικά στον Ιωάννην Ιατρού !!

  το δίστιχο

  Σου ορκίζομαι στο φως μου
  είναι πρώτος ξαδέρφος μου

  αμίμητο !!

 76. Γς said

  65:

  Κάτι μου λεγε τ αφεντικό μου [ο Καθηγητής μου] για το χωριό της γυναίκας του [Αγια χώματα. Πύργος μεριά] και θυμήθηκα ότι απ εκεί κοντά ήταν ο παρασκευαστής μας.

  -Ναι, ε; Ρε Βασιλάκη ξέρεις το Γαμωτακερατέικα;

  -Πως δεν το ξέρω. Χάλια., Βρώμα, γύφτοι. Να σκεφτείτε ότι μόλις έφτασαν οι Γερμανοί φώναξαν Αφρικα-Αφριικα. Γιατί ρωτάτε κύριε Καθηγητά;

  -Ασ το να πάει στο διάολο…

 77. Γιάννης Ιατρού said

  75: Α, το βρήκες τελικά, ε; 🙂

 78. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Κολομβία τοῦ Βαλκανικοῦ Νότου, σύμφωνα μὲ τὸν Τράγκα.

  Καὶ ἡ ἔκφραση: «Σικάγο γίναμε!»

 79. Πάνος με πεζά said

  @ 78 : Καλά, αυτός μας λέει και Μπεσαβάρ…

 80. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Ἀπὸ τὸ σλάνγκρ:

  πασοκολάνδη.

  συριζάμπια.

  χριστιανιστάν.

  μερκελλάδα

  Περισσότερα ἐθνοφαυλιστικὰ ἀπὸ τὸ σλάνγκρ:

  https://www.slang.gr/definitions/tagged/97-fortisi-ethnofaulistika?s=modified&o=DESC&p=1

 81. Πέπε said

  > > Το δε «ρωμέικος» (ή ρωμαίικος) έχει πάρει πιστεύω υποτιμητική χροιά εδώ και καιρό: το ρωμέικο, ως χαρακτηρισμός του κράτους, ή: ένα μυαλό κι αυτό ρωμέικο.

  Νομίζω ότι τουλάχιστον στη φράση με το μυαλό, αν όχι και γενικότερα, το «ρωμαίικος» έχει πολύ θετικότερο πρόσημο από όλα τα υπόλοιπα που αναφέρονται στο άρθρο: υποτιμητικό μεν, αλλά με ξεκάθαρη συμπάθεια, σαν να λέγαμε «τι να περιμένεις απ’ αυτό το μυαλό; ρωμαίικο είναι το καημένο, δε φταίει» – άλλωστε τη φράση τη λέμε κατά κανόνα για τον εαυτό μας σαν δικαιολογία: «άνθρωπος είμαι, τι να πρωτοσκεφτώ».

  > > Στο «δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ» των εθνικιστών, κάποιοι απαντούν έξυπνα «Έλληνες είστε και φαίνεστε».

  Νομίζω ότι έχω καιρό να το ακούσω, και ότι το διαβάζω μόνο σε τοίχους όπου το σπρέι δεν είναι πολύ φρέσκο πια. Μπορεί και να κάνω λάθος.

  > > Δέκα χρόνια μετά την πρώτη γραφή του άρθρου, αμφιβάλλω αν επιζεί ακόμα η διάκριση [ελληναράς-εθνικιστής, ελληνάρας-απλός κάφρος] -θα ζητήσω τη γνώμη σας

  Νομίζω επιζεί. Δε βλέπω γιατί να πούμε ελληναρά όποιον λ.χ. κορνάρει χωρίς λόγο ή πετάει σκουπίδια όπου να ‘ναι.

  > > Τον όρο «αυτοφαυλισμός» μόλις τον έπλασα, […] […] […] […………………………………………………..] δέκα χρόνια μετά την πρώτη γραφή του άρθρου

  Ασχολίαστο 🙂

 82. Triant said

  75: Γειά σου ρε Τζι με τα ωραία σου. Εμένα μου είχε και έχει μείνει το ‘με ηλίθιο το βλέμμα είπε άλλο ένα ψέμα’!

 83. Faltsos said

  59 και 70 αχ, δεν με προσέχετε (31 τέλος)

  69 «πολλά του Σαββόπουλου αποδίδονται στον Χριστιανόπουλο σε κάποιους κύκλους»

  Συναντήθηκαν στο

 84. sarant said

  80 Δεν ήξερα πως έχουν μαζέψει τόσα πολλά

 85. Jimakos said

  Σε επίπεδο ακραίου σλανγκ (εννοώντας ότι είναι όροι που δύσκολα θα δεις σε «νορμάλ» κείμενο, επιβιώνουν μόνο προφορικά και εντός συγκεκριμένων ομάδων ή ακόμα περισσότερο στα σόσιαλ μίντια) είναι και τα διάφορα «Ελεεινίδα / Ελέεινας, Αθηνέζος (σε πιο τοπικιστικό), ελληνιόλα , ελληνόκαυλος» κλπ κλπ

 86. Στέλιος München said

  Rotting Greece

  https://www.efsyn.gr/efsyn-city/moysika-nea/187252_anaballei-kai-o-giannis-aggelakas-ti-synaylia-toy-stin-patra

 87. Eli Ven said

  Την πρώτη φορά που άκουσα τη λέξη «ελληνάρας» (στα μέσα της δεκαετίας του ’90) είχε χρησιμοποιηθεί με θετικό πρόσημο για να χαρακτηρίσει τον ας τον πούμε ευδαιμονικό μπαγαποντισμό που ενίοτε (αρεσκόμαστε να λέμε ότι ) μας χαρακτηρίζει

 88. voulagx said

  Είναι ο δημοσιογράφος που συνειδητά τον διέσυρε και η εφημερίδα που δημοσίευσε τον γεροπαραλυμένο ύθλο τους.

  Τι εννοει εδω; Την γεροπαραλυμενη μπαρουφα; Στεκει ως εχει;

 89. Παναγιώτης Κ. said

  Δεν είναι δύσκολο να πεις κάποιο ανέκδοτο για να επικρίνεις ό,τι κατά την γνώμη σου ή και πραγματικά είναι στραβό.
  Πριν λοιπόν μερικά χρόνια (προ κρίσης) λένε ότι στις Βρυξέλλες κυκλοφορούσε το εξής ανέκδοτο για να τονίσει τον υπέρμετρο δημόσιο τομέα στην Ελλάδα.
  -Ποια είναι η τελευταία κομμουνιστική χώρα της Ευρώπης;
  -Η Ελλάδα ήταν η απάντηση.

  Είναι πράγματι υπέρμετρος ο δημόσιος τομέας στη χώρα μας, σε σχέση βεβαίως με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Δεν το ξέρω.
  Πολλές φορές διαρρηγνύουμε τα ιμάτιά μας για κάτι και μετά διαπιστώνουμε ότι παρομοίως συμβαίνει και…εις Παρισίους! (η γνωστή φράση… «ταύτα συμβαίνουν και εις Παρισίους» 🙂 )

  Πάντως το άλλο ανέκδοτο για αυτό το… γωνιακό μαγαζί καθώς χαρακτηρίστηκε λόγω της γεωγραφικής του θέσης, μου αρέσει πάρα πολύ!

  Έκανε λοιπόν όσα έκανε ο Θεός και εκεί προς το τέλος της Δημιουργίας μοίρασε τη Γη στις διάφορες φυλές.
  Καθυστερημένα πήγαν οι Έλληνες να ζητήσουν και αυτοί.
  Αργήσατε τους λέει και δεν ξέρω τώρα τι να κάνω.
  Δίκαιος και πανάγαθος καθώς είναι δεν μπορούσε να μείνει αδιάφορος στο πρόβλημα.
  Πιάνει τη γενειάδα , σπάει το κεφάλι του να δώσει λύση και μετά από λίγο…
  -Βρήκα τι θα γίνει, τους λέει.
  Είχα κρατήσει ένα οικόπεδο για μένα, για τις διακοπές μου.
  Αυτό θα πάρετε.
  Και οι…καθυστερημένοι πήραν αυτό τον τόπο που λέγεται Ελλάδα.

 90. Νίκος21 said

  Νίκος21
  Μικροελλαδίτες. Καταφρονητικός χαρακτηρισμός των φίλων της Βενιζελικής παράταξης των Φιλελευθέρων για τους Κωνσταντινικούς αντιπάλους τους.
  Προέρχεται από το παλιολλαδίτικος ή μωραΐτικος μικροελλαδισμός, που μπορεί να πει κανείς πως ήταν η ιδεολογία της αστικής τάξης κυρίως των γαιοκτημόνων, της εποχής του κομψώς λεγομένου διχασμού. που αποδόθηκε με το σύνθημα της μικράς πλην εντίμου Ελλάδος.
  Επομένως έχουμε και τους χαρακτηρισμούς μικροελλαδίτηςκαι παλιολλαδίτης.

 91. Σπύρος Χαμένος said

  37 Δεν με απασχολούν συγκεκριμένες γλώσσες, με ενδιαφέρει μόνο αν μπορεί να υπάρχουν άλλοι λαοί που κάποιοι από τους κατοίκους τους να αποκαλούν κάποιους άλλους αντι-.
  Το self-hating jew έχει όμως το χαρακτήρα του «ανθέλληνας»; Κι αν τον έχει, χρησιμοποιείται από συγκεκριμένης ιδεολογίας άτομα, που θεωρούν ότι έχουν την αποκλειστικότητα στο να αντιπροσωπεύουν σωστά το έθνος τους;

  63, 64. Οι Ισπανοί ισχυρίζονται ότι είχαν 800 χρόνια κατοχής από τους Άραβες. Συγκεκριμένα, θα ήταν 781 στη Γρανάδα, από το 711 ως το 1492. Λέω όμως ισχυρίζονται, επειδή δεν πιστεύω ότι πραγματικά μιλάμε για το ίδιο έθνος. Δεν πιστεύω ούτε ότι οι Ιρλανδοί έζησαν 800 χρόνια σκλαβιάς από τους Άγγλους, ούτε ότι οι Σέρβοι έζησαν 500 χρόνια κατοχής από τους Τούρκους, ούτε, φυσικά, ότι εμείς ζήσαμε 400 χρόνια σκλαβιάς από τους Τούρκους. Ούτε Τούρκοι, όπως τους ξέρουμε τώρα, υπήρχαν πριν 500 χρόνια, ούτε Έλληνες όπως τους ξέρουμε τώρα, ή έστω όπως τους ήξερε ο κόσμος το 1821.

 92. sarant said

  88 Βασικά το έβαλε για να θαυμάσουν τη γλωσσική της κατάρτιση…

  91 Νομίζω ότι έχει αρκετές ομοιότητες, έχω δει να χρησιμοποιείται από «εθνικόφρονες» εβραίους μόνο.

 93. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πασοκιστάν και Κοκκαλιστάν(παλαιότερα).
  Η τελευταία Σοβιετία της Ευρώπης, κατά τους νεοφιλελέδες.

 94. ΣΠ said

  Κάποιες παραλλαγές της ρήσης του Χάρρυ Κλυνν:

  Η χώρα των λευκών κάφρων.
  Η μοναδική αφρικανική χώρα που ανοίκει στην ΕΕ.

 95. Avonidas said

  Η τελευταία Σοβιετία της Ευρώπης

  Το λένε αυτό επειδή μπερδεύουν τον κρατικό καπιταλισμό με τον κρατικοδίαιτο καπιταλισμό 🙂

 96. Γιάννης Κουβάτσος said

  88: Επί της ουσίας, πάντως, έχει δίκιο σε όσα γράφει. Τα είπαμε και σε άλλο νήμα.

 97. Παναγιώτης Κ. said

  Το ανέκδοτο » να ψοφήσει η γίδα του γείτονα » είναι γνωστό και εν πολλοίς, εκφράζει μια πλευρά της ελληνικής πραγματικότητας.
  Ανέκδοτο με το ίδιο νόημα συναντούμε σε άλλες χώρες;

 98. Παναγιώτης Κ. said

  @Sarant. Άσχετο. Πριν προκύψουν τα προβλήματα με την WP το σχόλιο καταχωρείτο αμέσως . Τώρα τις περισσότερες φορές δεν συμβαίνει αυτό.
  Νίκο, τα σχόλια δεσμεύονται και παρεμβαίνεις εσύ για να αποδεσμευτούν; Ή η αποδέσμευση γίνεται από το ίδιο το σύστημα αλλά με καθυστέρηση;

 99. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και η διαχρονική ποιητική περιγραφή του Ελληνάρα από τον Σουρή, ο πασίγνωστος «Ρωμιός»:

  «Στον καφενέ απ’ έξω σαν μπέης ξαπλωμένος,
  του ήλιου τις ακτίνες αχόρταγα ρουφώ,
  και στων εφημερίδων τα νέα βυθισμένος,
  κανέναν δεν κοιτάζω, κανένα δεν ψηφώ.

  Σε μια καρέκλα το ’να ποδάρι μου τεντώνω,
  το άλλο σε μιαν άλλη, κι ολίγο παρεκεί
  αφίνω το καπέλλο, και αρχινώ με τόνο
  τους υπουργούς να βρίζω και την πολιτική.

  Ψυχή μου! τί λιακάδα! τί ουρανός! τί φύσις!
  αχνίζει εμπροστά μου ο καϊμακλής καφές,
  κι εγώ κατεμπνευσμένος για όλα φέρνω κρίσεις,
  και μόνος μου τις βρίσκω μεγάλες και σοφές.

  Βρίζω Εγγλέζους, Ρώσους, και όποιους άλλους θέλω,
  και στρίβω το μουστάκι μ’ αγέρωχο πολύ,
  και μέσα στο θυμό μου κατά διαβόλου στέλλω
  τον ίδιον εαυτό μου, και γίνομαι σκυλί.

  Φέρνω τον νουν στον Διάκο και εις τον Καραΐσκο
  κατενθουσιασμένος τα γένια μου μαδώ,
  τον Έλληνα εις όλα ανώτερο τον βρίσκω,
  κι απάνω στην καρέκλα χαρούμενος πηδώ.

  Την φίλη μας Ευρώπη με πέντε φασκελώνω
  απάνω στο τραπέζι τον γρόθο μου κτυπώ…
  Εχύθη ο καφές μου, τα ρούχα μου λερώνω,
  κι όσες βλασφήμιες ξέρω αρχίζω να τις πω.

  Στον καφετζή ξεσπάνω… φωτιά κι εκείνος παίρνει.
  Αμέσως άνω κάτω τον κάνω τον μπουφέ,
  τον βρίζω και με βρίζει, τον δέρνω και με δέρνει,
  και τέλος… δεν πληρώνω δεκάρα στον καφέ.»

  Νοέμβριος 1880

 100. sarant said

  93 Ναι μπράβο

  98 Όχι, εγώ παρεμβαίνω μόνο στα (ελάχιστα) σχόλια που πιάνει η μαρμάγκα, πχ το πρώτο σχόλιο κάθε καινούργιου σχολιαστή.

 101. voulagx said

  #96Q: Δεν διαφωνω επι της ουσιας. Αν εγραφε «…που δημοσίευσε τον ύθλο τους.» θα συμφωνουσα και γλωσσικα.

 102. Πέπε said

  Φαίνεται τελικά ότι για ορισμένα πράγματα μόνο στην Ελλάδα πιστεύουμε ότι μόνο στην Ελλάδα πιστεύουμε ότι μόνο στην Ελλάδα γίνονται.

 103. ΣΠ said

  38
  Τα Βαλκάνια χρησιμοποιούνται με παρόμοια αυτοφαυλική σημασία και από τους Σέρβους, ενώ οι Κροάτες, γι’ αυτόν τον λόγο, αρνούνται ότι ανήκουν στα Βαλκάνια.

 104. ΣΠ said

  71 Πόσοι νοματαίοι πρέπει να είναι σε μια ομάδα ώστε να είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρεθούν τουλάχιστον δύο με την ίδια ημερομηνία γέννησης. Μόλις τριάντα κάτι. 32; Οσο μια τάξη σχολείου.

  Με 23 η πιθανότητα είναι πάνω από 50%. Με 60 πάνω από 99%.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Birthday_problem

 105. sarant said

  104 Από τις πιο αντιδιαισθητικές διαπιστώσεις 🙂

 106. ΣΠ said

 107. ΣΠ said

 108. ΣΠ said

 109. ΣΠ said

 110. Λάμπρος said

  Υπάρχει για την Ελληνίδα ο μειωτικός χαρακτηρισμός «ελεεινίδα ή ελλεηνίδα» που παραπέμπει σε ελεεινή συμπεριφορά (κοινωνική, ερωτική κυρίως).

 111. Νέο Kid said

  Το πιο εντυπωσιακό μαθηματικό παράδοξο γενεθλίων είναι το ότι μεταξύ 13 ανθρώπων οι δύο τουλάχιστον έχουν τον ίδιο μήνα γενέθλια.

 112. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο Γιανναράς-ποιος άλλος;- αποκαλεί τους σημερινούς κατοίκους της Ελλάδας Μετα-Έλληνες.

 113. ΣΠ said

  Να ο Ελληνάρας.

 114. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ελληνάρας ή Γκρίκουλας. Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά του:

  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.patrasevents.gr/article/27245-o-ellinaras-to-prifil-toy-alithinoy-grikoula&ved=2ahUKEwirvbv7jLThAhVQUBUIHRd1CjIQFjADegQIAxAB&usg=AOvVaw1wa0jntOv58mbDbo0aUpPy&cshid=1554300759020

 115. giorgos said

  Η ποιό συχνή φράση πού ακούγεται μόνο στήν Ελλάδα https://youtu.be/XF1j8ljExTQ

 116. Διαβάζω σε μια διατριβή για το Μεσολόγγι (https://elocus.lib.uoc.gr/dlib/8/b/3/metadata-dlib-1524227021-416365-19855.tkl#):

  Όταν το 1815 ο λόρδος Γκίλφορντ αναζητούσε το κατάλληλο προσωπικό για το ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα που θα ίδρυε στα Επτάνησα, έμαθε και την άποψη του Νικολάου Ζωγράφου, εμπόρου στην Τεργέστη και πρώην διευθυντή του εκεί ελληνικού σχολείου. Ο Ζωγράφος ενέταξε τον Παλαμά στην κατηγορία των παλαιών «γραμματικών». Πρόκειται, σημειώνει, για λογίους «αμεθόδους όλως, και αξίους αφρικανής χώρας και όχι της Ελλάδος»

  Υποθέτω θα είναι η πρώτη σχετική αναφορά!

 117. Παναγης Ατωνοπουλος said

  Κύριε Σαραντακο δεν υπάρχει Ελλαδιστάν !!!!!
  Μόνο Εβραιοτουρκογιουνανισταν !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 118. sarant said

  116 Πω πω, πολύ ενδιαφέρον!

 119. Κιγκέρι said

  Τους «Έλληνοι» τους είπαμε;

  Από τη Ζωή εν Τάφω του Μυριβήλη:

  «…Όλοι οι φαντάροι τόνε βλέπαν με κείνη την κρυφή περιφρόνηση που νιώθαμε στα πρώτα χρόνια της ξελευτέρωσής μας όλοι οι νεοελλαδίτες για κάθε άνθρωπο που τρώει από το Δημόσιο Ταμείο κι όχι από δική του δουλειά. Οι χωριανοί τους είπαν «Έλληνοι». Ο Ζαφειρίου ήταν ένας «Έλληνας», θρεφτάρι του Προϋπολογισμού. «Έλληνοι» είναι οι χωροφυλάκοι, οι δικηγόροι, οι αξιωματικοί και οι υπάλληλοι που μας έστειλε η παλιά Ελλάδα ύστερ´ από την προσάρτηση. Βάζουν πολύ σαρκασμό οι φαντάροι μας μέσα στη λέξη που δείχνει την απογοήτεψή τους από τους εκπρόσωπους του Κράτους»

 120. Λεύκιππος said

  10ετία του ’90 σ’ ένα καφε στην Γερμανία, πέντε έξι Ελληνες πίναμε καφέ και κατηγορούσαμε την Ελλάδα για τα στραβά της. Στην παρέα κι ένας ελληνομαθής Γερμανός, που δεν αργεί να βρίζει κι αυτός (ίσως κι ο μόνος που είχε δίκιο). Πέσαμε να τον φάμε.

  -Γιατί κατηγορείς την Ελλάδα, ε με ποιο δικαίωμα;
  – Μα κι εσείς τόση ώρα την κατηγορείτε.

  – ΄Αλλο εμείς. Εμείς, είναι δικιά μας.

 121. ΣΠ said

  Κι άλλοι Ελληνάρες. Πάρκαραν πάνω στις γραμμές του τραίνου.

 122. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Καλησπέρα σας από Ιλλινόϊ,

  ΜΕ αφορμή το πολύ ενδιαφέρον θέμα του σημερινού άρθρου, θα ήθελα να θέσω ορισμένες στοιχειώδεις ερωτήσεις:

  1) Η Τουρκία και το Ισραήλ θα επέτρεπαν ποτέ στους πολίτες τους να υβρίζουν και να λοιδορούν μέσα στην χώρα τους, τούς Τούρκους και τούς Ισραηλινούς αντιστοίχως, με ανάλογους χαρακτηρισμούς σαν αυτούς που χρησιμοποιούμε στο Ρωμέικο για τους «Ελληνάρες»;

  2) Το 1989 ο Διονυσάκής Σαββόπουλος κυκλοφόρησε το τραγούδι του «Κωλοέλληνες» και δεν άνοιξε μύτη. Θα μπορούσε ποτέ να κυκλοφορήσει τραγούδι στην Τουρκία με τον τίτλο «Κωλότουρκοι», ή στο Ισραήλ με τον τίτλο «Κωλοεβραίοι» και να μη κινηθεί αμέσως η Εισαγγελία;

  3) Άν σε κάποιο τοίχο της Άγκυρας, της Ιστανμπούλ, της Ιερουσαλήμ ή του Τέλ-Αβίβ γραφεί το σύνθημα «Τούρκοι (ή Εβραίοι) είστε και φαίνεστε», σε πόσες ώρες θα έχει σβηστεί και τί τύχη θα έχουν αυτοί που το έγραψαν; ΚΙ ΟΜΩΣ: Σε δεκάδες τοίχους της Αθήνας είναι γραμμένο το σύνθημα «Έλληνες είστε και φαίνεστε» και ουδεμία Αρχή φιλοτιμείται να το σβήσει…

  4) Αφού υπάρχει Δημοκρατία στην Ελλάδα και οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί εναντίον των Ελλήνων επιτρέπονται στα πλαίσια της Ελευθερίας του Λόγου, ΡΩΤΑΜΕ: Αν γραφτούν σε κάποιον τοίχο της Αθήνας παρόμοιοι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί εναντίον των κιναίδων, των Ρομά, των Τούρκων και των Εβραίων, σε πόση ώρα θα σπεύσουν τα συνεργεία του Δήμου να τον σβήσουν;
  ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ: Σε λιγότερο από 24 ώρες. Αν, όμως, οι ύβρεις γραφούν εναντίον των Ελλήνων, μένουν εκεί για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Αν αυτό δεν είναι πεντακάθαρος ρατσισμός εναντίον των Ελλήνων, τί άλλο είναι;

  5) Εδώ στις ΗΠΑ όπου κατοικούμε, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ με ποινή φυλακίσεως έως 12 μήνες και βαριά πρόστιμα η οποιαδήποτε απαξιωτική αναφορά για τους Αμερικανούς Πολίτες, σαν κι αυτές που περιγράφει για τους «Ελληνάρες» το παρόν άρθρο. Κι αυτό, παρά το γεγονός πως υπάρχει (συνταγματικά κατοχυρωμένη) απόλυτη Ελευθερία του Λόγου σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, απόδειξις ότι δεν διώκεται ούτε κάν η Άρνησις του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος

  6) Είναι εντυπωσιακό το ότι επί 9 ώρες ουδείς σχολιαστής ανεφέρθη στο θαυμάσιο άρθρο της Wikipedia για τους «εθνοφαυλισμούς» που λένε οι διάφοροι Λαοί για τους «Άλλους». (σ.σ.: Ο όρος ethnophaulism πρωτοκατεγράφη στην Αγγλική Γλώσσα το 1940). Άρθρο για τους «αυτοφαυλισμούς» (πολύ καλός ο όρος που έπλασε ο κ. Σαραντάκος) δεν έχει ακόμη γραφεί στην Wikipedia, διότι μόνο στην μαζοχιστική (λόγω χριστιανικού ευαγγελίου) Ελλάδα παρατηρείται αυτό το φαινόμενο

  7) Εξίσου εντυπωσιακή είναι η μή αναφορά από τους εδώ σχολιαστές στο γνωστό φαινόμενο του «Μίσους προς την Φυλή σου» που πρώτοι κατέγραψαν οι σοφοί Εβραίοι με τον όρο «Self-hating Jew». Ο όρος γεννήθηκε το 1930 από το περίφημο βιβλίο του Theodor Lessing’s «Der Jüdische Selbsthass» (= «Jewish Self-hatred»)
  Εξαιρετικά ενδιαφέρον για τους λόγους που ορισμένοι Εβραίοι μισούν την φυλή τους είναι το βιβλίο του Paul Reitter «On the origins of Jewish self-hatred» (2012). Το γιατί δεν έχει ακόμη γραφεί κάποιο βιβλίο που να εξηγεί το μίσος των Ελλήνων προς την φυλή τους, είναι αρμοδιότητος ψυχιάτρου…

 123. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όχι, στην τουρκική δημοκρατία τέτοιο πράγμα δεν επιτρέπεται, Βάτμαν. Ούτε και τίποτε άλλο, βέβαια. Σου προτείνω, πάντως, να πάρεις το επιτελείο σου, τους Vatmanistas, και να σβήνεις τα ανθελληνικά συνθήματα που είναι γραμμένα στους τοίχους. Όχι μόνο λόγια και γκρίνια, έλα και λίγος ακτιβισμός, λέμε!

 124. BLOG_OTI_NANAI said

  116: Βεβαίως μιλάει για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παλαμά.

 125. Faltsos said

  122
  Αγαπητέ Ιλινόιε. Καταλαβαίνουμε ότι συνήθως προκαλείς (τρολάρεις νεοελληνηστί) και γι αυτό συνήθως δεν παίρνεις απάντηση. Αυτό το «το μίσος των Ελλήνων προς την φυλή τους» όμως πιστεύω ότι δεν είναι μόνο δική σου άποψη και επιδέχεται σχολιασμό.

  Όπως ξανάγραψα στο 31 εκτιμώ ότι συνήθως οι μειωτικοί χαρακτηρισμοί των Ελλήνων προς τους σύγχρονους Έλληνες (και όχι προς την φυλή τους γενικά) κρύβουν αντιφατικά συναισθήματα και κυρίως μια στενοχώρια γι αυτό που βλέπουν γύρω τους και πιστεύουν ότι δεν αξίζει σ’ αυτή τη χώρα και το λαό της. Έτσι εξηγείται και η συμπεριφορά απέναντι σε ξένους που θυμίζει την παροιμία «Καταριέμαι το παιδί μου, μα αν πεις αμήν, σε πνίγω».

  Υπάρχει βέβαια και μια σημαντική κατηγορία συμπατριωτών μας που ενώ μιλούν με στόμφο για την Ελλάδα και το ελληνικό έθνος, περιφρονούν το λαό της και χαίρονται να εκστομίζουν τέτοιους χαρακτηρισμούς τελείως απαξιωτικά.

  Οι πρώτοι αγαπούν την πατρίδα τους και αν κατηγορούν τους συμπατριώτες τους το κάνουν για να διορθώσουν ότι μπορούν. Οι δεύτεροι ντρέπονται για την καταγωγή τους και θα προτιμούσαν την Ελλάδα επαρχία κάποιας ξένης χώρας που θαυμάζουν.

 126. BLOG_OTI_NANAI said

  Το «ελληνάρας» είναι πιο παθητικό το «ελληναράς» πιο επιθετικό.

 127. Γς said

  105:

  >104 Από τις πιο αντιδιαισθητικές διαπιστώσεις

  Να και μια άλλη που την έβαζα σαν άσκηση:

  Καλά τον είχα καταλάβει τον πιτσιρικά, μαθητή σε κάποια τεχνική σχολή.

  Στη Γεωμετρία και στα περί κύκλου.
  Σχετικά με το παράξενο της σταθερής υπερύψωσης ενός νήματος γύρω από μια σφαίρα αν το ματίσουμε με ένα επί πλέον μέτρο.

  Τους το έδειξα στον πίνακα ότι για ένα πορτοκάλι διαμέτρου 8 εκατοστών ήταν περίπου 16 πόντοι (1/2π) και περίμενα να μου υπολογίσουν την αντίστοιχη υπερύψωση αν προσθέσουμε 1 μέτρο σε ένα υποθετικό νήμα 40 000 000 μέτρων πάνω στην επιφάνεια της Γης [που είναι πάλι η ίδια. Περίπου 16 πόντοι (1/2π)]
  Ολοι σκυμμένοι πάνω στο τετράδιό τους, εκτός απ αυτό το Κρητικάτσι.

  -Γιατί δεν λύνεις την άσκηση;

  -Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Υπάρχει τόσο μεγάλο πορτοκάλι; Οσο η Γη;

  Ωχ! Τέλος πάντων είπα. Δεν θα είναι η ημέρα του.
  Κανα δυο μέρες αργότερα μου έλυνε στον πίνακα μιαν άσκηση του βιβλίου που τους είχα βάλει.
  Νεράκι. Παπαγαλία.

  -Για πες μου, γιατί είναι ίσες οι δύο αποστάσεις;

  -..

  -Από το πυθαγόρειο θεώρημα. Το ξέρεις ε;

  Το ήξερε. Μου το είπε νεράκι.

  -Τι σημαίνει το άθροισμα των τετραγώνων των κτλ

  -..

  -Πες το μου με απλά λόγια, Όπως θα το έλεγες στη μάνα σου.

  -Την μάνα μου; Γιατί ανακατεύετε τη μάνα μου;

  Κι ανοίγει την πόρτα και φεύγει.

  Στο διάλειμμα έρχεται ο Διευθυντής στο γραφείο καθηγητών.

  -Τι μου έλεγε αυτός ο κουζουλός. Του έβρισες τη μάνα;

 128. Γιάννης Κουβάτσος said

  125: Σωστά. Προφανώς και οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί δεν είναι για τους Έλληνες συλλήβδην αλλά μόνο για τους Ελληνάρες. Για όλους αυτούς, δηλαδή, που δυσκολεύουν την καθημερινότητα των νομοταγών και πολιτισμένων κατοίκων αυτής της χώρας και συγχρόνως πιστεύουν πως είναι επίλεκτα μέλη ενός περιούσιου λαού.

 129. sarant said

  125 Χωρια που, αν τα ίδια τα πει ξένος, θα εξοργιστούμε.

 130. Γς said

  125:

  Λίγο πολύ συμμετέχουμε στο σπορ:

  Μεταπολίτευση και κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.
  Μέσα στο τρένο από Λαμία με άλλους τέσσερις.
  Σχολιάζαμε και τα ψιλοψάλαμε του “Εθνάρχη”, για να είμαστε και προοδευτικά κορέκτ.

  Οπότε ξαφνικά πετάω το:

  -Ρε, μήπως είμαστε όλοι με τον Καραμανλή;

  Και όντως αυτό συνέβαινε.

 131. Faltsos said

  113
  «Να ο Ελληνάρας»
  Παρκάρει σε θέση ΑΜΕΑ και είναι σχεδόν υπερήφανος γι αυτό.

  Σύμφωνα με τον νέο ΚΟΚ όποιος παρκάρει σε θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία και σε ράμπες διάβασης ατόμων με αναπηρία, τιμωρείται:
  1. Με επιτόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας (πινακίδες – άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου) για 60 ημέρες.
  2. Με επιτόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης από τον βεβαιούντα την παράβαση για 60 ημέρες.
  Σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε διάστημα έξι (6) μηνών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται για διπλάσιο χρονικό διάστημα (120 ημέρες) και ο παραβάτης υποχρεούται σε επανεξέταση για την επαναχορήγησή της.

  Αν υπήρχε ελάχιστη αστυνόμευση, το πρόβλημα θα λυνόταν. Δεν αρκεί η μεμονωμένη αντίδραση όπως του ανθρώπου που έβγαλε το βίντεο. Πρέπει να πείσουμε τους πολιτικούς ότι δεν τους συμφέρει να κάνουν τα στραβά μάτια στην αυθαιρεσία επειδή φοβούνται το πολιτικό κόστος. Να καταφέρουμε να τους κοστίζει πιο πολύ η ανοχή στην αυθαιρεσία.

 132. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο Μπογδάνος γιανναρίζει:
  https://www.protothema.gr/blogs/konstadinos-bogdanos/article/878793/ta-kaka-ellinika-fernoun-via-kai-ftoheia/

 133. Νομίζω ότι το ρεκόρ υποδούλωσης το κατέχει το Ισραήλ, από το 57 π.Χ. που καταλύθηκε η αυτονομία του από τους Ρωμαίους,έγινε ξανά ανεξάρτητο κράτος το 1947.

  Το «ξέρεις ποιός είμαι εγώ» δεν είναι παρόμοιο με το «are you talking to me»

  Είμαι σίγουρος πως υπάρχουν παρόμοιες εκφράσεις στις περισσότερες χώρες.

 134. Γιάννης Κουβάτσος said

  131: Είναι και θέμα αγωγής, όχι μόνο αστυνόμεσυσης. Θυμάμαι, πριν από χρόνια στην Κύπρο με τους Έλληνες κατοίκους της, οι οδηγοί να κόβουν ταχύτητα στις διαβάσεις πεζών και να σταματούν όταν σε έβλεπαν να περιμένεις στο πεζοδρόμιο. Εδώ, υπάρχει διάβαση πεζών έξω από το σχολείο και προειδοποιητική πινακίδα, και χρειάζονται δύο σχολικοί τροχονόμοι, για να εξασφαλίσουν την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση των παιδιών. Και πάλι, έχουν σημειωθεί κρούσματα μανουριάσματος από εποχούμενους Ελληνάρες.

 135. Γιάννης Κουβάτσος said

  Να μιλήσουμε και για τους «επώνυμους» Ελληνάρες; Να θυμηθούμε τον Κουλούρη να παραβιάζει τέσσερα κόκκινα φανάρια στη σειρά και να πουλάει μαγκιά και σταριλίκι στους τροχονόμους; Σε αντιδιαστολή, η υπουργός Παιδείας της Σουηδίας και ανερχόμενο αστέρι της πολιτικής παραιτήθηκε, όταν συνελήφθη να οδηγεί έχοντας καταναλώσει αλκοόλ λίγο πάνω από το όριο. Άπειρα τα παραδείγματα μαγκιάς και αντικοινωνικής συμπεριφοράς από τους διαφόρων επιπέδων «διάσημους» Ελληνάρες.

 136. Σε αμερικάνικες ταινίες ακούγεται συχνά η φράση «i hate this fucking country»,δεν νομίζω ότι πληρώνουν πρόστιμο.

  Αυτό μάλλον είναι από τη Βρετανία:

 137. 8,
  …και στις ΗΠΑ, με αυτοσαρκασμό το κλισέ: Only in America.

 138. Faltsos said

  134 Συμφωνώ, είναι πρώτα από όλα θέμα αγωγής. Αλλά ποιος θα δώσει αυτή την αγωγή; Εδώ έχει δημιουργηθεί μια κοινωνία όπου κάποιοι ανάγωγοι παρανομώντας εκμεταλλεύονται τους νομοταγείς. Η ατιμωρησία και η ανοχή ενθαρρύνουν την παρανομία. Κάποιος δεν πρέπει να βάλει στη θέση του όποιον δεν έχει την κατάλληλη αγωγή και φέρεται αντικοινωνικά;
  Δεκαετίες αστυνομοκρατίας οδήγησαν στο αντίθετο άκρο, την ηρωοποίηση της αυθαιρεσίας. Σαράντα χρόνια χωρίς αστυνομικό κράτος δεν είναι αρκετά να επιστρέψουμε σε μια ισορροπία;

 139. Έχουμε και την Ελλάδα (Λέγκω) του Γιάννη Μαρκόπουλου.

 140. Γιάννης Κουβάτσος said

  138: Χωρίς αστυνομικό κράτος αλλά και χωρίς ευνομούμενο κράτος. Αυτό είναι το ζητούμενο.

 141. Τρελλάς

 142. …να φάει κι η Γελλάδα μας

 143. Γς said

  Στο Blue Sky TV τώρα:

  -Ο Ελαιώνας έχει καταντήσει ο σκουπιδότοπος της Αθήνας. Πραγματικός σκουπιδότοπος διότι στοιβάζονται και μετανάστες [!]

 144. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Καλησπέρα σας και πάλι από Ιλλινόϊ,

  Επειδής ορισμένα μέλη του Επιτελείου μας συμβαίνει να έχουν σημαντικές θεολογικές γνώσεις (θα τις ζήλευε ακόμη κι ο εκλεκτός χριστιανός λόγιος κ. Blog-oti-nanai, μαζί με τους παραγιούς του Theo + Ριβαλντίνιο), προτείνουμε μία ακόμα καλύτερη λέξη αντί των «αυτοφαυλισμών» που σοφά πρότεινε ο κ. Σαραντάκος στο παρόν άρθρο, για να περιγράψει τον «self-hating Ρωμιό»…

  Πρόκειται για την λέξη «αυτομεμψία» (βλέπε και σχόλιο 55 που έμεινε επί 10 ώρες αναπάντητο, εξαιτίας του ότι οι αναγνώσται του παρόντος Ιστολογίου είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία ΑΘΕΟΙ…), που σημαίνει να μέμφεσαι διαρκώς τον εαυτό σου (αυτό + μέμψις). Το Επιτελείο μας σάς ενημερώνει ότι λήμμα «αυτομεμψία» ΔΕΝ υπάρχει στο Liddell-Scott και πολύ ορθώς:

  Η λέξις «αυτομεμψία» είναι καθαρώς χριστιανική. Την εφηύρε ο άγιος Ιωάννης της Κλίμακος (525 – 605 μ.Χ.) και την χρησιμοποιεί δύο φορές στην περίφημη «Ουρανοδρόμο Κλίμακά» του:

  «ἡ δὲ ὁσία ταπείνωσις, καὶ αὐτομεμψία καταγελάσονται ἵππου καὶ τοῦ ἐπιβάτου αὐτοῦ·» (Λόγος 22ος, Περί Υπερηφανείας)

  Από τον Ιώάννη της Κλίμακος την παρέλαβε ο κατ’ εξοχήν μαζοχιστής Άγιος της Εκκλησίας μας, ο μέγας ομφαλοσκόπος Γρηγόριος Παλαμάς. Την αναφέρει δεκάδες φορές στα συγγράμματα και στους λόγους του (βλέπε π.χ. Ομιλία 29η), με αποτέλεσμα να την κάνει διάσημη και κοσμαγάπητη μεταξύ των πιστών της Ανατολικής Εκκλησίας…

  ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ότι πολλοί Άγιοι Πατέρες θεωρούν την αυτομεμψία ως την κορυφαία αρετή που μπορεί να έχει κάποιος χριστιανός. Αναρτώ μερικές περικοπές από το αριστουργηματικά «Αποφθέγματα Πατέρων» που συνέλεξαν οι άγιοι Επίσκοποι Παλλάδιος και Πρόκλος

  Τί θέλουν να πούν οι Άγιοι Πατέρες; Προφανώς ότι η ΑΥΤΟΜΕΜΨΙΑ είναι η κορυφαία αρετή για έναν χριστιανό και χωρίς αυτήν δεν πρόκειται να πάει στον Παράδεισο.

  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Πολύ καλή η λέξις «αυτοφαυλισμοί» που έπλασε ο κ. Σαραντάκος για να περιγράψει τα κατορθώματα του self-hating Ρωμιού, αλλά είναι φανερό ότι η λέξις «αυτομεμψίες» είναι ακόμη καλύτερη, γιατί έχει μεγάλη ιστορία πίσω της

 145. # 122

  Αίσχος !!

  Εγραψε τόσα ο ΓκοντμπράδερΤζακ κι ούτε κουβέντα να παίξουμε (άφοβα) τον ΠΑΟΚ Χ2 !! Ε πήρε θάρρος μέλος του ιστολογίου , το έπαιξε αυτός Χ2 και Μάτος-ε

 146. 144 Αυτομεμψία είναι δηλαδή να μέμφεσαι τους συμπατριώτες σου και την πατρίδα σου;
  Δεν νομίζω ότι μπορεί να θεωρηθεί συνώνυμο του αυτοφαυλισμός(ούτε καλύτερη λέξη που δηλώνει το ίδιο πράγμα). Λυπάμαι Νονέ.

 147. ΣΠ said

  144
  Όχι και αναπάντητο. Το 67 δεν το είδες;

 148. ΚΩΣΤΑΣ said

  «Έλληνες ή Παττακοέληνες;» έκφραση του Βάσου Μαθιόπουλου ή του Παύλου Μπακογιάννη από τον ρ/σ Ντόυτσε Βέλλε την εποχή της δικτατορίας.

  Να αποτολμήσω και μια δική μου ερμηνεία στο φαινόμενο του αυτοφαυλισμού. Νομίζω ότι η ρίζα του κακού βρίσκεται στο γεγονός ότι από την επανάσταση του 1821 και μετά, το νεότευκτο ελληνικό κράτος πέρασε πολλούς διχασμούς και εμφυλίους. Και η κάθε ηττημένη πλευρά έβλεπε με μίσος και καχυποψία το κράτος τον νικητών. Και επειδή συνήθως ηττημένη ήταν η αριστερά – με την ευρεία έννοια – αυτή ευθύνεται για τους περισσότερους αυτοφαυλισμούς! 😉

 149. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Από τα βασικότερα προβλήματα της χώρας είναι η υπανάπτυξη και ο επαρχιωτισμός .

  Πειραγμένοι αφορισμοί (17η Επανάληψις)

  1. Υπανάπτυξη είναι η αδυναμία συσσώρευσης εμπειριών (και επεξεργασίας τους για το κοινό καλό*)

  Edmundo Desnoes, Κουβανός συγγραφέας. Ζει από το 1979 στην Νέα Υόρκη.

  «Μνήμες υπανάπτυξης» βιβλίο, Μέδουσα, σελ. 134

  Το συνιστώ ιδιαιτέρως.

  Υπάρχει δυστυχώς στα αζήτητα σε πολύ χαμηλή τιμή, διότι οι «ευπώλητες» (Λένα Μαντά, Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη,… Χρυσηίδα Δημουλίδου,…) έχουν μεγάλη πέραση, πλέον.

  Επίσης σε ταινία σε Σκηνοθεσία Τόμας Γκουτιέρεζ Αλέα (Ο θάνατος ενός γραφειοκράτη)

  2. Τελικά είμαι ένας κολυμβητής στην (απέραντη*) θάλασσα των αβεβαιοτήτων. Έτσι απαντά ο Peter Greenaway ( Ουαλός σκηνοθέτης, σεναριογρφος και καλλιτέχνης) στην απόλυτη βεβαιότητα των «αποτελεσματικών» πλην ξεροκέφαλων ημιμαθών επαρχιωτών.

  *ΑΦ.

  ΥΓ Κατά τη γνώμη μου ένα βασικό δίλημμα είναι «πολιτισμός ή βαρβαρότητα».

  Η Ελλάδα είναι χώρα πολύ χαμηλού πολιτιστικού επιπέδου. Αναμένονται οι κάτωθι απαντήσεις σε αποφοίτους ΑΕΙ, σε ερωτήσεις του τύπου μήπως γνωρίζετε ποιος είναι :
  Hieronymus Bosch : Γερμανός ποδοσφαιριστής, εφευρέτης αντλίας πετρελαίου οι Μηχανολόγοι
  Joseph Mallord William Turner: ο ιδιοκτήτης του CNN
  Eugène Delacroix :Γάλλος μόδιστρος
  Kenneth Loach :δεν γνωρίζω
  Claude Chabrol :δεν γνωρίζω
  Philip Roth : δεν γνωρίζω
  Το βιβλίο Silent Spring της Rachel Carson: δεν γνωρίζω, κ.ο.κ.

  Με ελάχιστες εξαιρέσεις και η «wanabee μεσαία τάξη των επιστημόνων και επιχειρηματιών» θα δώσει σχεδόν τις ίδιες απαντήσεις με το τυχαίο δείγμα στον δρόμο.

 150. sarant said

  132 Τουλάχιστον ο Γιανναράς ξέρει να γράφει.

 151. Ελλαδέμπορας

  https://www.slang.gr/definition/21261-ellademporas

 152. Πέπε said

  Σχετικά με το βίντεο στο #113 (Ελληνάρας παρκάρει στη θέση Αμέα και γυρεύει και ρέστα):

  Πρώτον, διαφωνώ με το σχόλιο «αυτή είναι η συμπεριφορά των περισσότερων» του ανεβάστορα. Σίγουρα βλέπουμε υπερβολικά συχνά θέσεις Αμέα, ράμπες, διαβάσεις κλπ. κατειλημμένες από αυτοκίνητα κάφρων. Αλλά αν μια δεδομένη στιγμή υπάρχει ένα αυτοκίνητο σ’ ένα τέτοιο σημείο, αυτό σημαίνει ότι ένας πάρκαρε. Αν μια άλλη στιγμή δεν υπάρχει, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεκάδες πέρασαν και δεν διέπραξαν την καφρίλα να παρκάρουν.

  Το λέω μετά λόγου γνώσεως: ξέρω προσωπικά (στενότατα) περίπτωση θέσης Αμέα, σε σημείο της Αθήνας με αρκετά (όχι ακραία) οξύ πρόβλημα παρκαρίσματος, και ξέρω πόσο συχνά βρίσκεται κατειλημμένη: εκνευριστικά συχνά μεν (άλλωστε και μία φορά εκνευριστική είναι), αλλά σαφώς όχι πάντα.

  Δεύτερον, μπορεί ο τύπος να είναι καραχυδαιόκαφρος ενώ ο άλλος τού μιλάει πολιτισμένα και δίκαια, αλλά διαφωνώ με τη χρήση της κάμερας. Όταν ο κάφρος τού λέει να κρύψει το κινητό, υπερασπίζεται ένα νόμιμο και καλώς υφιστάμενο δικαίωμά του.

  Τρίτον, σε επόμενα σχόλια άνοιξε ο διάλογος σχετικά με το αν γι’ αυτά τα φαινόμενα φταίει περισσότερο η έλλειψη αγωγής ή αστυνόμευσης. Υπάρχουν άνθρωποι που δε θα το έκαναν ποτέ αυτό, γιατί πολύ απλά ντρέπονται. Σ’ όποιον δεν έχει μάθει την ντροπή -δηλαδή την αξιοπρέπεια- δε θα του τη μάθει καμία αστυνόμευση. Σ’ όποιον την έχει μάθει, δε θα του την ξεμάθει καμία έλλειψη αστυνόμευσης.

  Τέλος, @113:

  Μετακίνηση του οχήματος με γερανό προβλέπεται;

 153. Μαρία said

  151
  Υπάρχουν αλλού πιο πονηροί τύπου αόμματος https://www.youtube.com/watch?v=CL2O16IliO4

  VIDEO.À Paris, de fausses cartes d’handicapés pour se garer gratuitement
  https://www.francetvinfo.fr/sante/handicap/video-fraude-je-te-prends-ta-place-pas-ton-handicap_3076203.html

 154. 153 Με ποινή φυλάκισης και 75 χιλιάρικα πρόστιμο και όμως οι κάρτες αναπήρων οδηγών είναι διπλάσιες από τους ανάπηρους οδηγούς.
  Βέβαια οι Γάλλοι κρατάνε τα προσχήματα, βγάζουνε πλαστές κάρτες αναπήρων οδηγών.

 155. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μαϊμού θέσεις ανάπηρων οδηγών, καφάσια, καρέκλες και σαράβαλα μηχανάκια να κρατάνε μόνιμη θέση πάρκιν έξω από το σπίτι του ελληνάρα, τα εγκαταλειμμένα θύματα στην άσφαλτο είναι πια ο κανόνας, τι θέτε, ρε, και γκρινιάζετε, περάσαμε τουρκοκρατία, δεν διαφωτιστήκαμε σαν τους Ευρωπαίους, αλλά τουλάχιστον δεν είμαστε ξενέρωτοι, ξέρουμε να γλεντάμε.

 156. ΣΠ said

  152
  Ένας τρόπος αντίδρασης:
  https://www.streetpanthers.gr/

 157. Μπούφος said

  Πε πράμα για τα ωραία ελληνικά του συχωρεμένου του Βασίλη…Πολύ μου στοίχισε ο χαμός του…

 158. Πέπε said

  @156:
  Έχω ξοδέψει πολλά από αυτά τα αυτοκόλλητα. Τα μπρελόκ ομολογώ ότι δεν τα είχα υπόψη μου, αλλά και τώρα που τα ‘μαθα με προβληματίζουν:

  Γιατί, και σε ποια περίπτωση, θα έπρεπε να κυκλοφορώ μ’ ένα μπρελόκ που λέει «είμαι γάιδαρος και παρκάρω όπου γουστάρω»;

 159. Yiannis KYRiakides said

  Ξεχασαμε το ‘Βενεζουελα μας εκανε ο Τσιπρας’

 160. Yiannis KYRiakides said

  Το ουσιαστικοποιημενο επιθετο «Ελλαδίτης / Ελλαδίτισσα» το χρησιμοποιουμε ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ αντι του ‘Ελλαδιτης Ελληνας’ ή του ‘Ελληνας της Ελλαδας’ ή του ‘Καλαμαράς’, ΟΤΑΝ χρειαζεται να τον διακρινουμε/διαχωρισουμε απο τον ‘Ελληνα της Κυπρου’ ή τον ‘Ελληνοκυπριο’.
  Π ό τ ε ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ το ‘ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ’;
  Δεν ξερω απο πότε εχει καταγραφει, αλλά λεγεται οτι η λεξη προερχεται απο το ‘καλαμάρι’, το εργαλειο γραφης, που υποτιθεται οτι ηταν χαρακτηριστικο των ανθρωπων με καλη παιδεια, των ‘γραμματισμένων’, που μπορουσαν να γραφουν μ’ αυτο. Κι αυτους τους βρισκαμε βασικα στην Ελλαδα (ή ερχονταν στην Κυπρο παντοτε απο την Ελλαδα).
  Το 1960 με την ΕΛΔΥΚ, νομιμη απο το Συνταγμα της Ζυριχης, αλλά πολυ πιο μαζικα απο το 1963, με την μεραρχια του Παπανδρεου, ερχονται στην Κυπρο καλαμαραδες πιο …’χαμηλου επιπεδου’ απο αυτους που χρησιμοποιουσαν το καλαμαρι, ή απο αυτους που γνωριζαν ή/και συναναστρεφονταν οι λιγοστοι Κυπριοι που «επηαίνναν Ελλαδαν» ή «εσπουδάζαν στην Αθήναν» – και «Αθήνα», για τους Κυπριους, ηταν τοτε ΟΛΗ η Ελλαδα: για δεκαετιες αυτην μονον ηξεραν (και τον Πειραια, οπου εφταναν με το πλοιο), ολοι οι φοιτητες σπουδαζαν εκει, εκτος απο τους λιγοστους γεωπονους της Θεσσαλονικης.
  Ηρθαν τοτε λοιπον απλοι στρατιωτες, νεαροι απλοι ελληνες, γενικα στρατιωτικοι, που πολλοι απ’ αυτους εφεραν ΝΕΑ ΧΟΥΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ, πραματα αγνωστα και πρωτογνωρα:
  Ελεγαν ‘γαμω το’, ελεγαν ‘ρε μαλάκα’, εβριζαν τον Χριστό, την Παναγία, επειραζαν κοριτσια (ιδιως στον δρομο), πολυ πιο χυδαια απ’ οτι ηταν γενικα αποδεχτο στην κυπριακη κοινωνια, υποσχεθηκαν γαμο ή/και αραβωνιαστηκαν με Κυπριες και μετα τις παρατησαν, κά. Απο αυτους χαλασε η εικονα, αφου, ειναι κανονας, οσοι καλοι και να υπαρχουν επικρατει η κακη φημη!!!
  Αργοτερα ηρθε και η εποχη της χουντας και η εοκα β’, ηρθαν και διάφορα κουμάσια οικονομικης, εμπορικης, κοινωνικης κτλ. επιρροης, οπότε εισηγχθηκε, οχι αδικα θα ελεγα, και ο ορος ‘ππουσ̆το-καλαμαράες’.
  -Αποδειξη των πιο πανω ειναι οτι δεν εχει την ιδια ‘κακη’ σημασια το ‘καλαμαρού’, για τις γυναικες, ή το ‘καλαμαρίστικα’, για τη γλωσσα.

 161. Yiannis KYRiakides said

  #3, 7 για τα κυπριακα πελλοκυπραίος και μαννοκυπραιος:
  Πελλός = τρελλος, ψυχοπαθής. Απο τη μεσαιωνική ελληνική πελελός < από τη μτχ. παθ. πρκ. αρχαία ελληνική ἀπολωλώς (=χαμένος) του αρχ. ελλ. ρ. ἀπόλλυμι
  Μαννός = χαζός, βλάκας, ηλίθιος. Απο το αρχ. μανός που σημαίνει αραιός, λιγοστός, οκνηρός, χαύνος, μαλθακός. πλέον 'νεκρή' λέξη

 162. spiral architect 🇰🇵 said

  Πόσο πιο κάτω;

 163. Γς said

  162:

  δεν ξέρω τι είναι αυτό που σχολιάζεις. Υποψιάζομαι όμως.

  Εβαλα τα ονόματα στο γκουγκλ και διαβάζω:

  «Γνωριστήκαμε σε ένα συνέδριο, όπου ο Γιώργος Αγγελόπουλος ήταν guest speaker και εγώ coach των ομιλητών. Στο τέλος του συνεδρίου με ρώτησε την άποψη μου, αν πίστευα πως θα μπορούσε να ασχοληθεί με motivational ομιλίες»

  Guest speaker, coach, motivational και άλλα τέτοια. Τι να διαβάσεις λοιπόν παρακάτω;

  Πρέπει να έχει να κάνει με το μαγαζί του Αλαφούζου, το «χαμαιτυπείο», που έλεγε κάποτε ο πατήρ Μητσοτάκης [σκέψου λέει να κουνηθεί τώρα η Ραφήνα…]

  Το βρήκα; Εκείνο δηλαδή που αρχίζει από S και που ποτέ δεν ήθελα να ακούσω ούτε το όνομά του.
  Κατάντια και το σιχάθηκα το κανάλι που κάποτε έβλεπα με τούτα και με τ άλλα.

  Σήμερα όμως μου την έδωσε ακόμα περισσότερο. Κι έχει να κάνει μ αυτή τη μουρλή την Κύπρια, που πάει να φάει το κεφάλι της [δισχηρος γαρ, προσεχώς τρίσχηρος;].

  Πάει καιρός λοιπόν που θέλει να είμαστε σπίτι στις πεντέμισι το απόγευμα για να μην χάσει κάποια σειρά στην τηλεόραση.
  Θα είναι κάτι απ την Κύπρο υπέθετα για να κάνει έτσι. Κάποια σειρά του ΡΙΚ.

  Ε λοιπόν ήταν ένα Τούρκικο! Καρά Ντενίζ! Μαύρη Θάλασσα! Ο Πόντος γαμώτο!

  -Μωρή μαλάκω τι είναι αυτά; Δεν ντρέπεσαι;

  Και πέρισι είχαμε πάλι ένα καυγά. Πάλι για κάποιο άλλο Τούρκικο. Το είχα γράψει εδώ:

  https://sarantakos.wordpress.com/2018/01/30/arxaiomath-5/#comment-481413

  Γς said
  31 Ιανουαρίου, 2018 στις 05:09

  Είναι κι αυτά τα τούρκικα Σίριαλ στην TV τις μεταμεσονύκτιες ώρες.

  -Κλείσ’ το γμτ να κοιμηθούμε! Και δεν ντρέπεσαι εσύ κύπρια να βλέπεις τούρκικα;

  -Γιατί αν δεν βλέπω θα μου δώσουν το σπίτι μου πίσω;

 164. Γς said

  Ναι έγραφα και τούτο:

  https://sarantakos.wordpress.com/2018/08/29/kword/#comment-523492

  Γς said
  29 Αύγουστος, 2018 στις 14:43

  Φεύγω

  Πάω να δω για πρώτη φορά τούρκικο στον Σκαι.

  Οσο αντέξω

  Θέλω να καταλάβω γιατί η νύφη μου [από τον αδελφό μου] φυσικός καθηγήτρια με εργασίες και διδακτορικό από το Cambridge έκατσε και έμαθε τούρκικα γι αυτές τις αηδίες

 165. BLOG_OTI_NANAI said

  Μην ξεχάσουμε και τις υποτιμητικές εκφράσεις των αναθεωρητών ιστορικών, που απευθυνόμενοι στον λαό, από τη μία του πουλάνε τα βιβλία τους στα βιβλιοπωλεία, άρα θεωρούν ότι εμπεριέχουν ύλη που μπορεί να γίνει κατανοητή από το αναγνωστικό κοινό, και από την άλλη όμως, όταν δέχονται κριτική για τις ανοησίες τους περί «εξαφάνισης των Ελλήνων» από το Βυζάντιο μέχρι την Τουρκοκρατία, σκούζουν για τον «αδαή» «εθνικιστή» «λαουτζίκο» που δεν… καταλαβαίνει από ιστορία.

  Όταν λοιπόν αυτή η κάστα ανθρώπων, μπορεί ν’ αναγνωρίσει ότι ο Αντετοκούμπο μπορεί να νιώθει Έλληνας, και ταυτόχρονα καταφεύγει σε ρατσιστικές θεωρίες λέγοντας με θράσος ότι «εσείς οι Έλληνες είστε αχταρμάς φυλών», λες και το το έθνος είναι θέμα… γονιδιακό, τότε και αυτοί εμπεριέχονται σε μια άρρωστη κατάσταση που γεννήθηκε στη μεταπολίτευση και ιδιαίτερα στη δεκαετία του ’90 και επιδιώκει μια αυτομαστίγωση με πλασογραφίες, με μοναδικό κριτήριο κάποιες ιδεοληψίες για τις έννοιες του έθνους ή της ελληνικής ιστορικής συνέχειας είτε ως πολιτισμός, είτε ως συλλογικότητα με προνεωτερικά χαρακτηριστικά.

  Έτσι από τους ψεκασμένους ελληναράδες εθνικιστές της «πρωτογλώσσας» και των ακτίνων λέιζερ πριν 15.000 χρόνια, φτάνουμε στους άλλους ψεκασμένους διεθνιστές με κοινό τους χαρακτηριστικό την ανερυθρίαστη διαστροφή, αλλοίωση της ελληνικής ιστορίας.

  Απόδειξη ότι όλα τα άκρα αποτελούν καταστροφικές επιλογές για την πρόοδο ενός τόπου.

 166. BLOG_OTI_NANAI said

  162: εντελώς ακατανόητα πράγματα…

 167. BLOG_OTI_NANAI said

  144: Οι Πατέρες όταν λένε αυτομεμψία, εννοούν κατανοήστε τα όρια σας για να μην καταντήσετε σαν αυτόν τον τραμπαρίφα στο σχόλιο 144 που έχει φτάσει στο σημείο να μην κατανοεί πότε το φτύσιμο γίνεται τροπική καταιγίδα…

 168. sarant said

  159 Kαι το Μαδουριστάν

  162 Εδώ πήγε στο Πάντειο, λέμε

 169. ΓιώργοςΜ said

  152 κλπ
  Δεν καταλαβαίνω γιατί η αστυνόμευση δεν είναι μέρος της αγωγής. Ούτε είμαι διατεθειμένος να κάνω εγώ τον αστυφύλακα εγώ με αυτοκόλλητα ή τσαμπουκάδες.
  Ο παραβάτης έχει μια αντικοινωνική συμπεριφορά, και πρέπει να αποθαρρύνεται από το να συμπεριφέρεται έτσι. Κάποιοι είναι συνειδητοί αλήτες, που προκαλούν επίτηδες, αλλά είναι σχετικά λίγοι. Σε όλους όμως, μετά από μία ή πεντέξι κλήσεις, κόβεται ο βήχας.

  Όσο για τη συχνότητα, κάθε φορά που πηγαίνω στου σουπερμάρκετ, μα κάθε φορά, στις οχτώ το πρωί του Σαββάτου, οι δύο προνομιακές θέσεις αναπήρων/οικογενειών είναι κατειλημμένες, με πάνω από πενήντα θέσεις σε δύο υπόγεια διαθέσιμες την ίδια ώρα. Κάθε μέρα, στις λεωφορειολωρίδες βλέπω αυτοκίνητα, γιωταχήδες και ταξίτζήδες, να οδηγούν αμέριμνα εις υγείαν των κορόιδων που στριμώχνονται στις υπόλοιπες λωρίδες. Μάλιστα κάμποσες φορές έχω δει περιπολικό να περνάει ανάμεσα στα αυτοκίνητα αυτά και να μην ιδρώνει το αυτί κανενός.
  Ας δοκιμάσουν τέτοιες μαγκιές οι ίδιοι σε χώρες με στοιχειώδη αστυνόμευση, και τα λέμε. Και δεν είναι θέμα παιδείας, μεγαλύτερα γαϊδούρια από τους Γερμανούς και τους Άγγλους δεν υπάρχουν, τους βλέπουμε το καλοκαίρι που ξεσαλώνουν (θυμάμαι χαρακτηριστικά συμφοιτητή μου στο εξωτερικό: «I like Greece. No rules!» ). Ή, καλύτερα, η παιδεία είναι ολοκληρωμένη: Οι πρέξεις έχουν συνέπειες. Όποιος δεν έχει την ευαισθησία να τον οδηγήσει στη σωστή συμπεριφορά, έχει την τιμωρία. Πολλοί θα είναι εκείνοι που την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενοι θα αποφύγουν την παράνομη στάθμευση προσποιούμενοι ή ειλικρινά αποδεχόμενοι πόσο αντικοινωνική είναι αυτή η συμπεριφορά.

  Σχετικά με το γερανό, υπάρχουν δύο ή τρεις στο λεκανοπέδιο, οι οποίοι κινούνται μόνο για να απομακρύνουν αυτοκίνητα από γωνίες που εμποδίζουν την κίνηση των λεωφορείων. Κάποτε ένας είχε κλείσει για ώρες την είσοδο του γκαραζ της πολυκατοικίας που μένω, ο αστυνομικός που κάλεσα χαμογέλασε όταν τον ρώτησα για γερανό, μου είπε μόνο πως κάθε τρεις ώρες έχω δικαίωμα να ξανακαλέσω για κλήση. Ο τσογλανοδηγός ήταν τυχερός που το αυτοκίνητό μου ήταν έξω και όχι μέσα και δεν είχα άμεση ανάγκη μετακίνησης. Κάποιος φίλος με αναπηρία που βρέθηκε σε ίδια θέση, πήρε σβάρνα με την όπισθεν ένα αυτοκίνητο που τον είχε κλείσει, το έβγαλε στη μέση του δρόμου, κι έφυγε. Δεν τον ενόχλησε ποτέ κανείς, αλλά δε νομίζω πως θα υπήρχε δικαστής να τον καταδικάσει.

 170. nikiplos said

  Να προσθέσω και το Γραψαρχιδιστάν του Μ. Ρασούλη
  Το Πασοκαρία, μάλλον κατά τα απαξιωτικά τσοκαρία, ψωναρία, σνομπαρία κλπ

  Στο Παρίσι οι νεοφώτιστοι συμπατριώτες, που άκουγα συχνά στο δρόμο, αυτοαποκαλούνταν «γκρέκια» ψιλοαπαξιωτικά…

  169@, 152@ κλπ
  Προφανώς και δεν τίθεται ζήτημα Αστυνόμευσης. Άλλωστε οι ΑΗΠ έλεγαν: «Φυλακής μνήσθαι, τοις νόμοις πείθου» που πάνω κάτω σήμαινε πως αν είσαι γάϊδαρος και δεν συμμορφώνεσαι με κανέναν άλλον τρόπο, ε τότε ας θυμάσαι και τις προβλεπόμενες ποινές…
  Η Αστυνόμευση δεν φθάνει παρά μόνο για το 5% των πολύ διακεκριμένων συμπολιτών μας. Δεν αρκεί όμως…

  Είναι η κουλτούρα που διαμορφώνει το χαρακτήρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μη στάση των οδηγών στις διαβάσεις πεζών, την ίδια στιγμή, που αυτό τηρείται και στην Κύπρο, και στην Τουρκία και σε αρκετά μέρη των βορείων γειτόνων μας… Τηρείται και στα Τρίκαλα, όσο κι αν σας φανεί παράξενο…

  Κάποτε οι οδηγοί δεν φορούσαν ζώνη στο αυτοκίνητο, ούτε κράνος στις μοτοσυκλέτες. Μετά το σήριαλ Baywatch όμως που βλέπαμε όλοι μας τον Χάσελχοφ να φοράει ζώνη στα τζιπάκια στην άμμο, όλοι μας αρχίσαμε να βάζουμε ζώνες… Θέλω να πω πως η κοινωνία εξελίσσεται… Κάποτε φτύναμε κατάχαμα στα τραμ και στα λεωφορεία και υπήρχαν ταμπέλες «απαγορεύεται το πτύειν», σήμερα οι ταμπέλες εκλείπουν, κανείς όμως δεν διαννοείται να το κάνει…

  Όλοι οι δημοσιολογούντες γκρινιάζουν για τις ΛΕΑ που κλείνουν οι συμπολίτες μας και όχι τα «λαμόγια», οι «Βουλευτές», ή οι «πολιτικοί» κλπ. Οδηγώ καθημερινά σε Εθνική Οδό πάνω από 100Km. Δεν έχω δει ποτέ την Τροχαία να σταματάει όσους «γρήγορους» οδηγούν στη ΛΕΑ. Επίσης παλαιότερα που σκοτώνονταν 1200 συμπολίτες μας σε κάθε «έξοδο» τριήμερου ή τετραήμερου, ο Αρχηγός της Τροχαίας έλεγε: «Οι οδηγοί να προσέχουν, να φοράνε ζώνη και να μην παραβιάζουν τα όρια ταχύτητας. Α’ και να μην πίνουν όταν οδηγούν». Περίπου δηλαδή όσα θα έλεγε ο παππάς της Ενορίας μας…

  Την ίδια περίοδο ταξίδευα στην Αυστρία. Εκεί ο αρχηγός της Τροχαίας έλεγε πως όσοι είναι νόμιμοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε, καλό ταξίδι. Όσοι είναι παράνομοι θα περάσουν το τριήμερο στις απανταχού φυλακές… τόσο απλά… Μόνο που εκεί δεν είχε ελληνάρες να λένε αγενώς στον «μπάτσο» «Ξέρεις ποιός είμαι εγώ ρε?»….

  Νομίζω πως απλά χειρότεροι από εμάς είναι οι πρώην του Ανατολικού Μπλοκ, όπου εκεί υπάρχουν οι Ρωσάρες, οι Βουλγαράρες κλπ, τους οποίους μπορεί κανείς να θαυμάσει στα άπειρα βίντεο που ανεβάζονται, χάρη στο γεγονός ότι λόγω κακής κι επιθετικής οδήγησης, όλα τα αυτοκίνητα έχουν κάμερες…

 171. Περιονουσκιᾶς said

  «Χαρβατιστάν» και «Ματζαριστάν». φαντάζομαι ότι εννοείτε ότι έτσι είναι στα τούρκικα, γιατί στις αντιστοιχες γλώσσες είναι αλλιώς. Υπάρχει, βέβαια, και το Londonistan, το δυτικότερο όλων!

 172. # 170

  Σχετικάμε τις ταμπέλες για το πτύειν ίσως η επιτυχία να οφείλεται σε οικονομικούς λόγους, δεν υπάρχει σάλιο πλέον (χαχαχ)

  Αντίθετα παρ’ ότι ο Σουρής έγραψε (περίπου) :

  Απηγόρευσεν ο Κασσάνδρας
  το ουρείν εις τας μάνδρας

  το σπορ αυτό εξακολουθεί καλλιεργούμενον υπό ημεδαπών και αλλοδαπών συχνάκις

 173. Γιάννης Ιατρού said

  προχθεσινό …Πάρκαραν στις γραμμές του τρένου και σταμάτησαν τα δρομολόγια

 174. ΓιώργοςΜ said

  170 >Την ίδια περίοδο ταξίδευα στην Αυστρία…
  Ιστορία προ τετάρτου του αιώνος περίπου:
  Κάποιος γνωστός μου που ταξίδεψε στην Αυστρία νοίκιασε αυτοκίνητο. Σε έλεγχο της τροχαίας, του έκοψαν κλήση επειδή τα παιδιά δεν ήταν σε ειδικό καθισματάκι. Δικαιολογήθηκε πως ήταν ενοικιαζόμενο, για να εισπράξει την απάντηση πως έπρεπε να ζητήσει από την εταιρεία ενοικίασης να του νοικιάσουν και καθισματάκι. Αν θυμάμαι καλά, τον υποχρέωσε να γυρίσει στο αεροδρόμιο και να το φροντίσει.
  Δε διαννοήθηκε ο φίλος ούτε στιγμή να αναφέρει πως η σύζυγός του, που ταξίδευε μαζί, ήταν κόρη του διοικητή (ή κάποιου αντίστοιχα υψηλόβαθμου) της τροχαίας της Αυστρίας…

  Ιστορία έτι παλαιότερη: Βρέθηκα επιβάτης ενός ντόπιου οδηγού, φοιτητή, από μια πόλη της Γερμανίας ( τότε είχε λίγους μήνες που ήταν πρώην Ανατολική) προς το Βερολίνο, για σαββατοκύριακο. Το αυτοκίνητο, «καλό»: Wartburg, λιμουζίνα δηλαδή, όχι όπως τα Trabant των πιο παρακατιανών.
  Η διαδρομή από χωριά για να γλυτώσουμε διόδια, ξεκινήσαμε χαράματα. Σε ένα από τα πρώτα χωριά που συναντήσαμε, αξημέρωτα, υπήρχε μια διάβαση πεζών στο κέντρο του χωριού, και κάποιος στο πεζοδρόμιο την πλησίαζε. Ο οδηγός, βέρος Βερολινέζος, φλύαρος και έξω καρδιά (για να το συνδέσω με το σημερινό άρθρο) δεν το παρατήρησε, και πέρασε χωρίς να σταματήσει. Η κοπέλα του που ήταν συνοδηγός του έριξε μια γερμανική κατσάδα που ήταν όλη δική του, κι αυτός, σκασμένος του κερατά για τη στραβομάρα του και με κατεβασμένα τα αυτιά, ξεφυσούσε θαρείς και είχε διαπράξει ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

 175. sarant said

  171 Ναι, στα τουρκικά λέγονται έτσι

 176. leonicos said

  Είχατε απαλλαγεί από μένα δυο μέρες γιτί έπαθε έμφραγμα το ίντερνέτ μου, το είχα παραφορτώσει κι έκανα επανεκκίνηση.

  Τώρα ποιος μας πιάνει!

  Αλλά τι να πω μετά το 175

 177. leonicos said

  170 Νίκιπλε

  Το εγραψα εδώ προ ημερών. Το είδα στη Βέροια, και ντράπηκα που ζω εδώ κάτω.

 178. leonicos said

  Έλειψα αν και δεν σας έλειψα, λόγω απαγχονίσεως τοι δικτύου μου

  δηλαδή κρέμασε το ίντερνετ.

 179. leonicos said

  164

  Γς, τα τούρκικα είναι υπέροχη, απαιτητική αι προκλητική γλώσσα. Όσοι ξέρουν, καταλαβα΄νουν τι εννοώ

 180. Theo said

  Να προσθέσω κι έναν άλλο αυτοφαυλισμό του Γιανναρά: Ελληνώνυμοι του βαλκανικού νότου.

 181. t said

  «Το Ελληνικό Προοδευτιστάν» από χθεσινό άρθρο της Α.Διαμαντοπούλου στο Protagon.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: