Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Λέξεις και φράσεις της καρδιάς

Posted by sarant στο 4 Απριλίου, 2019


Πήγα προχτές να κάνω τσεκάπ και καθώς περίμενα στον καρδιολόγο σκέφτηκα πως για την καρδιά δεν έχουμε λεξιλογήσει στο ιστολόγιο.

Θα επανορθώσω σήμερα, τουλάχιστον εν μέρει. Διότι, βέβαια, δεν έχω σκοπό να εξαντλήσω τα γλωσσοφιλολογικά της καρδιάς σε ένα άρθρο: βιβλίο θα μπορούσε να γραφτεί για το θέμα και δεν θα απορήσω αν έχει ήδη γραφτεί, ίσως από κάποιον καρδιολόγο με φιλολογική φλέβα.

Σύμφωνα με το λεξικό, η καρδιά είναι «μυώδες κοίλο όργανο που λειτουργεί ως αντλία για την κυκλοφορία του αίματος», αλλά φυσικά είναι και πολύ περισσότερα, θεωρείται η έδρα των συναισθημάτων μας, το κέντρο των επιθυμιών μας και ιδίως της ερωτικής διάθεσης, και βέβαια είναι το κυριολεκτικά ζωτικό μας όργανο. Οπότε, δεν είναι διόλου περίεργο που έχουμε στη γλώσσα μας (αλλά και σε κάθε γλώσσα) αμέτρητες λέξεις και φράσεις στις οποίες πρωταγωνιστεί η καρδιά.

Η λέξη καρδιά υπάρχει από τ’ αρχαία ως καρδία, ενώ στον Όμηρο βρίσκουμε πολύ συχνά τον επικό (και ιωνικό) τύπο κραδίη. Στο Α της Ιλιάδας, εκεί που γίνεται ο μεγάλος καβγάς του Αχιλλέα και του Αγαμέμνονα για την καρδιά, ας πούμε, της Βρισηίδας, εξοργισμένος από την αρχηγική αυθαιρεσία ο Αχιλλέας περιλούζει τον Αγαμέμνονα με βρισιές:
οἰνοβαρές, κυνὸς ὄμματ’ ἔχων, κραδίην δ’ ἐλάφοιο,

Μεθύστακα, που έχεις μάτια σκύλου και καρδιά ελαφιού

Ο παλιός τύπος «καρδία» επιβιώνει σε μια παροιμία: Θεωρία επισκόπου και καρδία μυλωνά, που τη λέμε όταν κάποιος έχει όψη επιβλητική, μεγαλόπρεπη αλλά χαρακτήρα χυδαίο και ποταπό. Η «θεωρία» εδώ δεν είναι η σημερινή λέξη αλλά το παρουσιαστικό, η θωριά. Σε παλιά λαϊκά κείμενα μπορεί να βρείτε ότι ο τάδε ήταν «θεωρητικός» -δεν το λέγανε για τον Καντ και τον Χέγκελ αλλά για τον ωραίο Μπρούμελ.

Χαρακτηρίζουμε κάποιον ανάλογα με την καρδιά του. Κάποιος μπορεί να έχει καλή καρδιά, χρυσή καρδιά, καρδιά μάλαμα. Μπορεί όμως να έχει και σκληρή καρδιά, άπονη καρδιά, καρδιά σαν πέτρα -κι αυτό το λέμε είτε για εκείνον ή εκείνη που δεν ενδίδει στις ερωτικές μας κρούσεις είτε για όποιον ή όποιαν φέρεται άπονα, άστοργα: τον σκληρόκαρδο ή τον άκαρδο.

Κατά τα στερεότυπα, ο άντρας είναι καρδιοκατακτητής ενώ η γυναίκα καρδιοκλέφτρα. Η έκφραση «καίει καρδιές» για καποιον ή κάποιαν που έχει πολλές ερωτικές επιτυχίες είναι πιο γιούνισεξ.

Όταν κάνουμε κάτι με την καρδιά μας, το κάνουμε με ευχαρίστηση και ζήλο. Ειδικότερα, όταν γελάμε με την καρδιά μας γελάμε πάρα πολύ: ξεκαρδιζόμαστε. Όταν δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε, λέμε ότι το κάνουμε με βαριά καρδιά ή με μισή καρδιά ή, πιο παραστατικό, με κρύα καρδιά. Όταν όμως κάνουμε κάτι «ελαφρά τη καρδία» αυτό δεν είναι και τόσο καλό: σημαίνει πως παίρνουμε ασυλλόγιστα μια σοβαρή απόφαση, που θα έχει σοβαρές συνέπειες -συνήθως μάλιστα για καποιους άλλους πέρα από τον εαυτό μας.

Πολλές φορές όταν μάθουμε κάτι ευχάριστο ή όταν έχουμε μια αναπάντεχη ευχάριστη συνάντηση ανοίγει η καρδιά μας. «Μου άνοιξες την καρδιά» μπορει να πούμε, ευγνώμονες, στον άνθρωπο που μας χαροποίησε. Αντίθετα, κάποιος που θα μας στενοχωρήσει ή θα μας φέρει άσχημα νέα θα μας μαυρίσει την καρδιά. Ένα λυπηρό νέο μας ραγιζει την καρδιά ενώ αν φοβηθούμε πολύ θα πούμε ότι «πήγε η καρδιά μου να σπάσει». Η αγωνία μάς σφίγγει την καρδιά. Αν, ύστερα από μεγάλο φόβο ή αγωνία, έρθουμε στα σύγκαλά μας και ηρεμήσουμε, ιδίως αν ακούσουμε κάτι που μας καθησυχάζει, θα πούμε ότι «ήρθε η καρδιά μου στη θέση της». Κι όταν μαλώσουμε με κάποιον προσφιλή μας, μπορει να πούμε ότι «χαλάσαμε τις καρδιές μας», που συχνά το λέμε και σαν προειδοποίηση -δεν θέλω να χαλάσουμε τις καρδιές μας.

Η καρδιά βέβαια είναι και η έδρα του θάρρους και του ψυχικού σθένους. Το λέει η καρδιά του, λέμε για κάποιον θαρραλέο, συχνά και με κάποιαν έκπληξη. Φυσικά, ο γενναιος έχει λιονταριού καρδιά -και σαν επίθετο, είναι λεοντόκαρδος· ενώ ο δειλός έχει καρδιά λαγού ή ελαφιού -όπως ο Αγαμέμνονας κατηγορήθηκε στην αρχή του άρθρου- ή κάποιου άλλου άκακου φυτοφάγου ζώου. Μπορεί και ατσάλινη καρδιά να έχει κάποιος θαρραλέος ενώ όταν δεν έχουμε το ψυχικό σθένος να κάνουμε κάτι λέμε πως «δεν το βαστάει η καρδιά» μας. Κι όταν είμαστε απαρηγόρητοι για κάποια αντιξοότητα, όταν κάτι μας πληγώσει πολύ, λέμε ότι «το πήραμε κατάκαρδα» -μεταφορά από το θανάσιμο τραύμα.

Κλείνω τη φρασεολογική αυτή περιήγηση με μερικές ακόμα φράσεις στις οποίες πρωταγωνιστεί η καρδιά:

* του έδωσα το αίμα της καρδιάς μου, λέμε όταν δώσουμε σε κάποιον ό,τι πολυτιμότερο έχουμε. Αφού η καρδιά είναι το κέντρο της ζωής, το αίμα της καρδιάς θα είναι πολυτιμότερο από το άλλο αίμα, κατά τη λαϊκή εικονοπλασία που δεν παίρνει υπόψη της την κυκλοφορία του αίματος.

* του άνοιξα την καρδιά μου, όταν εκμυστηρευτούμε σε κάποιον τον κρυφο μας πόνο και του μιλήσουμε με κάθε ειλικρίνεια.

* κάποιος που είναι άνετος, γλεντζές, που δεν στενοχωριέται εύκολα, είναι «έξω καρδιά»

* μου έκανε την καρδιά περιβόλι, λέμε για κάποιον που, συχνά άθελά του, μας στενοχώρησε πολύ. Αυτή είναι η σημερινή, ειρωνική σημασία -ωστόσο, η αρχική σημασία της φράσης ήταν η αντίθετη: με ευχαρίστησε πολύ.

* κάνω την καρδιά μου πέτρα, λέμε όταν οπλιζόμαστε με υπομονή, προσπαθούμε να φανούμε ψύχραιμοι, να φανούμε σκληροί, να μην αφήσουμε τα αισθήματά μας να εκδηλωθούν.

* δεν μου κάνει καρδιά, λέμε όταν δεν έχω διάθεση, επιθυμία να κάνω κάτι.

* και, τέλος, όταν λέμε κάτι «με το χέρι στην καρδιά», λέμε την αλήθεια, όπως όταν βάζουν το χέρι στο ευαγγέλιο για να ορκιστούν.

Κλείνω με κάτι εντελώς διαφορετικό -στο Φέισμπουκ δηλώνουμε την απόλυτη συμφωνία μας ή τον θαυμασμό μας ή την επιδοκιμασία μας για το σχόλιο ή τη δημοσίευση κάποιου βάζοντας μια καρδούλα σε ροζ φόντο -βγαίνει και με τον συνδυασμό .

Το σχετικό ρήμα είναι «καρδουλιάζω» και περιέργως δεν το έχει το slang.gr. Πολλοί καβγάδες έχουν γίνει σε ζευγάρια όταν εκείνος ή εκείνη καρδουλιάζει άλλες ή άλλους.

Δεν μου κάνει καρδιά να κλείσω εδώ, αλλά περιμένω εκ βάθους καρδίας τις συμπληρώσεις σας -σχολιάστε ελεύθερα, με την καρδιά σας, γκαρδιακοί μου φίλοι!

 

236 Σχόλια προς “Λέξεις και φράσεις της καρδιάς”

 1. Νέο Kid said

  Στήθος μάρμαρο και καρδιά πατάτα

 2. dryhammer said

  Αν συναντηθούν δυο φίλοι στο καρδιολογικό, είναι φίλοι καρδιακοί;

  Καλημέρα!

 3. Νέο Kid said

  Νά’χαν οι καρδιές αμπάρες.

 4. Γς said

  Καλημέρα

  Καρδιά. Το πρώτο Κάπα της συντομογραφίας ΚΚΕ.
  Το δεύτερο Κάπα είναι για τον καρκίνο και το Εψιλον για το Εγκεφαλικό.

  Δεν έχουν τον θεό τους οι γιατροί, στους χαρακτηρισμούς τους.
  Περίμενα όλο αγωνία να μου πει τα αποτελέσματα της Στεφανιογραφίας.

  Κοιτάζει και τα παλιά στεφανιογραφήματα κάνα πεντάλεπτο, με κοίταζε που και που, κουνούσε και το κεφάλι του.
  Και μου λέει (μετά από λίγη σιωπή –σασπένς):

  -Πρόοδος!

  Ανέπνευσα (μάλλον γλυτώνω τα μπάϊ-πας)

  -Πρόοδος, Η αριστερή στεφανιαία από 35% που ήταν πρόπερσι τώρα έχει στένωση 45%, Η δεξιά από 32% 50%

  Ετσι ακριβώς! [τα νούμερα δεν τα θυμάμαι ακριβώς!]

  Υγιαίνετε!

 5. Λεύκιππος said

  Τέτοια πράγματα σκέφτεσαι όταν περιμένεις αποτελέσματα από καρδιολόγο; Εγώ γιατί κάνω ζοφερές σκέψεις γαμότι μου;

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ από καρδιάς για τα -πρώτα εγκάρδια σχόλιά σας.

  5 Ε, δεν τα σκέφτηκα όλα ενώ περίμενα -αλλά μου ήρθε η ιδέα για το άρθρο.

 7. Γς said

  Κι η Sacré-Coeur της Μονμάρτης

 8. Νέο Kid said

  Eίναι αξιοσημείωτο ότι στην πολύ καλή ταινία TROY το «οινοβαρές» διατηρείται, όταν στη σχετική σκηνή του διαπληκτισμού ο Αχιλλέας (Μπραντ Πητ) αποκαλεί τον Αγαμέμνονα «Sack of wine!»

 9. Αὐγουστῖνος said

  Μπονζοὺρ κι ἀπὸ Ρόδο μεριά.
  Ὁμηρικὴ λέξη γιὰ τὴν καρδιὰ δὲν εἶναι καὶ ἡ «κήρ»;
  Νὰ ποῦμε πράμα καὶ γιὰ τὰ φυλλοκάρδια; Καὶ γιὰ τὸν καλοκάγαθο ἄνθρωπο ποὺ τὸν χαρακτηρίζουμε «καρδούλα» καὶ «ψυχούλα»;
  Καὶ νὰ θυμηθοῦμε καὶ τὸ ἄζμα:

 10. ΓιώργοςΜ said

  Εγκάρδιες καλημέρες σε όλους.
  Καρδία ακόμη στην Κύπρο, το παρατήρησα σε κάποιο νιουζλέτερ (ειδησεόγραμμα, σωστά;) ιατρικού περιεχομένου που μου έρχεται από καιρού εις καιρόν.
  Κι ένα συνειρμικό βιντεάκι:

 11. Αὐγουστῖνος said

  Διόρθωση: κῆρ καὶ ὄχι κήρ. Συνηρημένος τύπος γάρ (κέαρ –> κῆρ).

 12. Κουνελόγατος said

  Καλημέρα Νίκο, ευχαριστούμε.

 13. Κιγκέρι said

  … Αν, ύστερα από μεγάλο φόβο ή αγωνία, έρθουμε στα σύγκαλά μας και ηρεμήσουμε, ιδίως αν ακούσουμε κάτι που μας καθησυχάζει, θα πούμε ότι «ήρθε η καρδιά μου στη θέση της»

  Στον μεγάλο φόβο, πάει η καρδιά μας στην Κούλουρη. Όταν περάσει ο κίνδυνος, έρχεται στη θέση της!

 14. Συνώνυμο της καρδιάς είναι η… περδικούλα.
  «Το λέει η περδικούλα του» λέμε για κάποιον θαρραλέο, αντί «το λέει η καδιά του».

 15. Παναγιώτης Κ. said

  Ψυχή, καρδιά, διάνοια. Τρεις λέξεις που χρησιμοποιούνται αδιακρίτως. Από τον καιρό που ήμουν μαθητής, είχα την απορία για αυτή την χαλαρή χρήση.

 16. Υπάρχει και το γνωστό ανέκδοτο με τον πιτσιρικά που ρώτησε την γιαγιά του αν έχουν οι καρδούλες ποδαράκια…

 17. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα, συμπληρώνετε άφοβα!

  Μεταφέρω σχόλιο από το Φέισμπουκ:

  Συμβολή στα παραπάνω: Στο ανθρώπινο σώμα υπαρχει άλλη μια περιοχή με το όνομα cardia (καρδία στα ελληνικά συγγράμματα) και ειναι η περιοχή μετάβασης του οισοφάγου σε στομάχι. Καποιοι λενε οτι ο ορος προερχεται απο τον Γαληνό ο οποιος ελεγε οτι οταν πασχει αυτή η περιοχή τα συμπτώματα μοιαζουν με παθηση της καρδιάς (και ειχε απόλυτο δίκιο). Επισης να θυμηθουμε τον όρο «καρδιά» ως το επίκεντρο, το σημείο με την μεγαλυτερη σημασία: «καρδιά των γεγονοτων», «καρδιά του προβλήματος», «στην καρδιά του κεντρου της Αθήνας»κλπ. Τελος παντα μου αρεσε το συνθετικό ρήμα κακοκαρδίζω (στενοχωρώ).

 18. Παναγιώτης Κ. said

  Έχουμε και το «σε ευχαριστώ εκ μέσης καρδίας».
  «εκ μέσης καρδίας» = με βαθύ αίσθημα.
  Πως και γιατί η φράση αυτή ας μας πει όποιος γνωρίζει.

 19. Γς said

  Μαθητής ήμουν όταν το τραγούδαγε στο Λετ’ς μέικ λαβ.

  Και της το είχα αγοράσει στη δικιά μου, του παρθεναγωγείου Χιλλ

  -Μα πως θα το πάω σπίτι; Θα με ρωτάει η μάνα μου [και τέτοια]

  Τόσο απελευθερωμένα ήταν τα κοράσια τότε. Και πιάνω τον δίσκο και τον σπάω σε δυο κομμάτια.

  -Πάρε τον μισό τώρα και αργότερα τον υπόλοιπο

  .https://www.youtube.com/watch?v=aYaNZb_0_Mk

  Κι ήταν μετά 25 χρόνια στο Κολυμβητήριο της Βουλιαγμένης που η δασκάλα κολύμβησης της κόρης μου με πλησίασε και μου είπε στ αυτί γλυκά γλυκά:

  -Γιάννη;

 20. atheofobos said

  Και οι νόστιμες καρδίες των μαρουλιών

 21. Γς said

  19:

  my heart belongs to daddy

  ας το βάλουμε να φαίνεται

 22. Triant said

  20: Ναι, αλλά σαν την καρδιά του καρπουζιού, δεν έχει.

  Καλημέρα

 23. Triant said

  Σύνθετα όπως το αποκαρδιώνω παιζουν;

 24. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα ! Πολύ ωραίο άρθρο !
  Ας το διανθίσουμε με μια σπάνια Έλενα Κυρανά, στίχους Κακουλίδη και μουσική Γιάννη Γκούμα.

  Στα λεξιλογικά, νομίζω ότι η πόλη Καρδίτσα έχει την ίδια ρίζα (όχι;) λόγω της τοποθεσίας της, και θυμίζω και τα «η καρδιά μου πήγε στην πατούσα / στην κάλτσα» (παραλλαγή της Κούλουρης), και το «το χέρι της καρδιάς» (αριστερό).
  Τέλος, ίσως λεξιλογικά η πιο «τραβηγμένη» σύνθετη λέξη να είναι τα «καρδιοφτερουγίσματα». Είναι ένα τραγούδι του Γιάννη Λεμπέση, το οποίο στη συνέχεια έδωσε, κατά τα παλιά πρότυπα, και το όνομα σε ένα κέντρο διασκέδασης στον Άλιμο, όπου εμφανιζόταν.

 25. Παναγιώτης Κ. said

  Entente Cordiale. Εγκάρδια Συνεννόηση. (8.4.1904)
  Η συμμαχία Γαλλίας και Η.Β. Με αυτή έμπαινε τέλος στον επί οκτώ αιώνες αγγλογαλλικό ανταγωνισμό και έθετε τις βάσεις για την αγγλογαλλική συνεργασία τον 20ο αιώνα.

  Αντάντ διαβάζουμε όταν μελετάμε τους Βαλκανικούς πολέμους και τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

 26. Κουνελόγατος said

  Υπάρχουν και οι Encardia που μ’ αρέσουν πολύ.

 27. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 28. loukretia50 said

  Απάντηση μεθύστακα
  Μα αν είχα μάτια ελαφιού και την καρδιά του σκύλου
  Θα ράγιζα κι εγώ καρδιές, ελλείψει αντιζήλου.
  Γιαυτό μη με κατηγορείς, γιατί εγώ σου τόπα
  Η πίκρα δεν παλεύεται κι έχω καρδιά σορόπα
  Χρειάζομαι τονωτικό να ξεχαστεί το μένος
  Και δε γουστάρω να σε δω, μονάχα σουρωμένος!

 29. loukretia50 said

  28. …του προαναφερόμενου εννοώ!
  Α, μπονζούρ – από καρδιά αγκινάρα!

 30. Αὐγουστῖνος said

  Καὶ χτυποκάρδια (στὸ θρανίο):

 31. Κιγκέρι said

  Την καρδιά μ´ την κλειδωμένη σήμερα θα την ανοίξω

 32. Γς said

  Πίσω από κάθε πετυχημένο άντρα κλπ κλπ

  Ετσι και στην περίπτωσή του. Τον στήριξε μέχρι που έγινε μεγάλος, διάσημος. Θεός θα έλεγα. Θεωρήθηκε θαύμα αυτό που είχε κάνει τότε.

  Για τον Κρίστιαν Μπάρναρντ λέω, που πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς από άνθρωπο σε άνθρωπο.

  Και σιγά μην καθόταν με την νοσοκόμα που του είχε κάνει και δυο παιδιά.
  Χώρισε και πήρε μια πολύ πλούσια με τεράστια περιουσία, που του έκανε κι αυτή δυο παιδιά.

  Δεν είναι όμως τα λεφτά το πάν. Χώρισε πάλι και στα 66 του πήρε μια 18άρα! Του’ κανε κι αυτή άλλα δύο…

  Ε, μετά τον πρόδωσε κι η δικιά του καρδιά. Στην Πάφο που παραθέριζε κάθε χρόνο….

 33. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  έχουμε και τη γνωστή χειρονομία, που κυρίως συνηθίζεται από τους προέδρους στις ΗΠΑ, να χαιρετούν, π.χ. όταν ακούγεται ο εθνικός τους ύμνος, βάζοντας το χέρι στην καρδιά.

  Αλλά κι ο «δικός μας» (οικογενειακώς 🙂 ), σε κάτι επισκέψεις ολούθε, δεν πάει πίσω…

  …όταν λέμε κάτι «με το χέρι στην καρδιά», λέμε την αλήθεια, όπως όταν βάζουν το χέρι στο ευαγγέλιο για να ορκιστούν…
  Μάλιστα μερικοί κάνουν και τον σταυρό τους προηγουμένως. Μέχρι και στην Βουλή το βλέπουμε πλέον, κυρίως από κάτι γνωστούς μπατριώτες

  …Κατά τα στερεότυπα, ο άντρας είναι καρδιοκατακτητής…
  Ναι ρε Νίκο, αλλά έχουμε όμως και τη λαϊκή σοφία που λέει: να ψάχνετε γυναίκες με καρδιά, απ΄ τ΄άλλο έχουν όλες 🙂

 34. Αὐγουστῖνος said

  Ἀπὸ τὴν ἴδια ταινία, πολὺ πιὸ σχετικὸ ἄζμα:

  ww.youtube.com/watch?v=qc3WvJq2YPY

 35. Καλημέρα σας.

  Θεώρησα εαυτόν καθ’ύλην αρμόδιο (λόγω nickname βεβαίως-βεβαίως), οπότε θα συμπληρώσω τα:

  «Καρδιακό θα με κάνεις!»

  και

  «Πήγε η καρδιά μου στην κωλοτσέπη!»

  με το τελευταίο να το ακούω όλο και σπανιότερα.

  Επίσης αυτό το «κέαρ –> κῆρ» δεν μοιάζει επικίνδυνα με το coeur των Γάλλων, αλλά και με το Herz ή Kern των Γερμανών εκ τού οποίου προέρχεται και το heart των Εγγλέζων;…

 36. loukretia50 said

  Υπάρχουν πολλά πανέμορφα τραγούδια, το νήμα σηκώνει πολύ νταλκά, αλλά είναι πρωί ακόμα!
  Ελπίζω ο Stazy σήμερα να μην πάθει καρδιακό!!!

  ΕΧΩ ΣΤΕΝΑΧΩΡΗ ΚΑΡΔΙΑ https://youtu.be/BO1OKZIoAMY

 37. Γς said

  Είναι και το γαλλικό «από μέσα μου». Το παρ κερ

 38. Πάνος με πεζά said

  Κάποτε ο Σταμάτης Κόκοτας είχε περάσει μια περιπέτεια με την καρδιά του. Δεν ήταν τίποτα σοβαρό, όπως αποδείχτηκε, και μετά από λίγες μέρες, που τραγουδούσε σε κάποια εκπομπή, τον θυμάμαι να λέει :
  -….όλα ήτανε μια πλάααανη, κι η καρδιά μου ΔΕΕΕΕΕ θα πεθάνει…

 39. pan said

  πολύ αηδία το…»καρδουλιάζω», μόνο που το είδα γραμμένο! δεν το έχω ακούσει ποτέ!
  όμως …
  …πήρε φωτιά μια καρδιά, καίγεται…κι ο καημός δε λέγεται… το λαικό νταλκαδιασμένο άσμα που μου έρχεται πολλές φορές αυτόματα στο μυαλό, όταν βλέπω πολλούς να βάζουν μια τεράστια καρδιά ως υπογραφή..στα κοινωνικά μέσα

  και ..μακριά από όλα αυτά, πολύ ψηλά στην εκτίμησή μου το συγκρότημα «Ενκαρδία»
  Καλημέρα σας!

 40. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  16 Και τι λέει το γνωστό ανέκδοτο;

  18 Από τη μέση της καρδιάς, όχι από τις άκρες -από την καρδιά της καρδιάς.

  28 Ομηρικό!

 41. Γς said

  40 α:
  είναι του τύπου «τρώγεται η λάμπα;»

 42. nikiplos said

  Εδώ μια όχι τόσο γνωστή εκτέλεση του χιλιοτραγουδισμένου (διασκευασμένου στα ελληνικά) ινδικού τραγουδιού «Δεν με πόνεσε κανείς» με το ρεφραίν «καρδιά μου καημένη»…
  Από τη Βούλα Πάλα. Η εκτέλεση και ενορχήστρωση είναι καταπληκτική για τα δεδομένα της εποχής εκείνης:

 43. Κώστας said

  35: Απλώς συγγενεύουν. Το Kern όμως όχι.

 44. ΚΑΒ said

  Σεφέρης

  . Με τί καρδιά, με τί πνοή, | τί πόθους και τί πάθος
  πήραμε τη ζωή μας ·

  . να μου χαρίζουν την ακύμαντη θάλασσα μέσα στην καρδιά του χειμώνα

  Πήγε η καρδιά μου στην Κούλουρη

  Άνω σχώμεν τας καρδίας

  Και 2 παροιμίες:

  Έχει καρδιά για πόλεμο, μα δε βαστούν τα κότσια για τον δειλό που καυχάται

  Το εν τη καρδία του νήφοντος επί της γλώσσης του μεθύοντος , ὡς οἱ παροιμιαζόμενοι λέγουσιν. Πλούταρχος περί αδολεσχίας

 45. Πουλ-πουλ said

  Και αυτή η σαχλή χειρονομία, σε σχήμα καρδιάς, των ποδοσφαιριστών όταν πανηγυρίζουν κάποιο γκολ.

 46. voulagx said

  «Ο παλιός τύπος «καρδία» επιβιώνει σε μια παροιμία: Θεωρία επισκόπου και καρδία μυλωνά»
  και σ΄εναν στιχο, δεν θυμαμαι ποιανου:
  «έχει στα στήθη του μη καρδίαν»

 47. Ευτυχώς για τον συμπαθέστατο Γιάννη του ιστολογίου το θέμα δεν αναφέρεται σε ψυχές ενω κανείς δεν μπορεί να του αποδώσει κακοκάρδισμα !!

 48. ΚΑΒ said

  και 2 αινίγματα:

  Χτυπώ, χτυπώ δίχως να σε πονώ, μ’ αν πάψω να χτυπώ χάνεσαι στο λεπτό.

  Ποίον εν όλ’ όνταν κοιμούνται εκείνο ‘κι κοιμάται;

 49. Και φυσικά άλλη η ανδρική κι άλλη η γυναικεία καρδιά…

  δεν έχει μπέσα της γυναίκας η καρδιά
  λες πως είσαι μόνος μέσα κι είναι καμιά δεκαριά

  Και μια που δεν βρίσκω από πιο τραγούδι είναι ας βάλω αυτό που το προσπαθει…

  Και στης γυναίκας την καρδιά
  να βάλω λίγη μπέσα,
  να της ανάψω μια φωτιά
  να καταστρέψω την ψευτιά
  που ‘χει στα στήθια μέσα.

 50. loukretia50 said

  48. «Κοιμούμαι κι η καρδιά μου ξαγρυπνά…»

 51. loukretia50 said

  49. Μην τα πιστεύεις αυτά! Αλλά αφού επιμένεις…
  Της γυναίκας η καρδιά https://youtu.be/v01eEcQ4wfU

 52. Σταύρος said

  Καλημέρα σας. Εγώ θυμήθηκα τον οίνο που ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου. Α, και τον Άη Βασίλη που έρχεται να μας καλοκαρδίσει.

  Έχει πλάκα που στα λαϊκά άσματα το καρδιά ακούγεται πιο πολύ σας «καρδιγιά», δεν ξέρω αν το έχετε παρατηρήσει.

  Από τα συμφραζόμενα καταλαβαίνω πως ήταν μια χαρά οι εξετάσεις σας.

 53. sarant said

  46 Hγάπησα καγώ την τάλαιναν Μαρίαν / αλλ’ είχε εις τα στήθη της η κόρη μη καρδίαν

  Αξιζει αρθράκι.

 54. Και ενα περί καρδίας ποίημα μου, προ αρκετών ετών…

  Καρδία, μνήμης ασθενούς

  Εβγαλα βόλτα
  την καρδιά μου απόψε,
  σαν ανταπόδοση
  για όσα ζήσαμε μαζί.

  Μονάχα αυτή γνωρίζει
  πόσες φορές την έστειλα
  αλλού να κατοικήσει
  σαν δώρο ή σαν ενέχυρο.

  Από μακριά δεν ξέχναγε
  τραγούδια να μου στέλνει
  κι’ εικόνες που σκεπάζανε
  τα βήματα της λύπης.

  Σιγά-σιγά κουράστηκε
  να ξενοκατοικεί,
  του έρωτα σπίθες και κραυγές
  πια δεν αναγνωρίζει

  κι’ έπαυσε πλέον να ποθεί
  σκιρτήματα και γλέντια.
  Μέσα στο στήθος σύρθηκε
  γαλήνη να γυρέψει.

  Την πόρτα μαζί σύραμε
  μην ξαναταξιδεύσει,
  την ύπαρξή της η ασθενής
  η μνήμη, αμφισβητούσε.

  .

 55. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ μένα.

  Στὰ Θερμιὰ λένε σκέπασε ἡ καρδιά μου γιὰ νὰ περιγράψουν μεγάλη δυσωδία.
  Συνήθως ἔτσι:

  Φουχὶ βρώμα! Σκέπασ᾿ ἡ καρδιά μου

 56. loukretia50 said

  53. (υποθετική συνέχεια)
  Kαι μη καρδίαν έχοντας, ο τάλας ο ιππότης
  μπαρκάρει για την αραπιά, καίτοι ήτο πατριώτης
  Και σιχτιρίζει τη σουπιά, ως βέρος Πειραιώτης

 57. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Ἀπόψε εἶναι βαριὰ ἡ δόλια μου καρδιά.

  καὶ

  Καρδιὰ παραπονιάρα

 58. voulagx said

  Αχ, η καρδιά μου…

 59. Alexis said

  Πήγε η καρδιά μου στην Κούλουρη λέγεται ή μόνο με την ψυχή;

 60. Πάνος με πεζά said

  Επίσης, άλλες οι καρδιές ανά κατηγορία ανθρώπων, νομίζω ότι οι πιο μικρές βγαίνουν στα 400 κυβυκά, οι μέσοι άνθρωποι είναι στα 600, και οι μαραθωνοδρόμοι στα 800… (κάποια τέτοια τάξη μεγέθους θυμάμαι).

 61. Πάνος με πεζά said

  Η ψυχή, πάει και στην κωλότσεπη · η καρδιά, που είναι και 3d, δεν ξέρω πάλι…

 62. loukretia50 said

  54. Μπορώ? Ή είναι πάλι ασέβεια?

  Πάντα η καρδιά θα κυνηγάει χίμαιρες μονάχη
  Κι αν κλειδωμένη τη θαρρείς, έλεγχο πάντα θάχει.
  Χαμένοι όσοι πιστεύουνε θέλησης είναι βράχοι.
  Για τη χαρά που γνώρισε, θα δώσει κι άλλη μάχη
  ΛΟΥ
  Είναι να μη σου λάχει…

 63. dryhammer said

  …και για κάτι που προξενεί φόβο κι ανατριχίλα και δυσάρεστα συναισθήματα εν γένει «μαμουνιάζει η καρδιά μου»

  (πχ δεν βλέπω έργα με Γερμανούς – εννοώντας με υπόθεση του Β’ ΠΠ – γιατί μαμουνιάζει η καρδιά μου, έλεγε η μάνα μου)

 64. sarant said

  59-61 Λέγεται και η καρδιά για την Κούλουρη, αλλά πιο πολύ η ψυχή.

 65. Πάνος με πεζά said

  Επίσης, γιατί κι εγώ το μπέρδεψα, στην κάλτσα φτάνει το σκατό, από την τρομάρα 🙂

 66. loukretia50 said

  65. Ρομαντικός δε φαίνεται ο Πάνος όταν τρέχει
  να αποδείξει με ρητά πως η καρδιά απέχει
  από νταλκάδων εμπλοκή – για όλα πέρα βρέχει
  καθότι σκόρπια , ως 3ντι, το ζόρι δεν αντέχει…
  Χμμμ!
  Τι κι αν μιλάει για πεζά, καρδιά μεγάλη έχει

 67. Α, ξέχασα…

  «Ο παλιός τύπος «καρδία» επιβιώνει σε μια παροιμία: Θεωρία επισκόπου και καρδία μυλωνά»

  Επιβιώνει επίσης λίγο έξω απ’την Θεσσαλονίκη…

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%AF%CE%B1_%CE%98%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7%CF%82

 68. Ακινάτης said

  Ο Μάρκος Βαμβακάρης στο Όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά» λέει κάποια στιγμή Κι εγώ φτωχός γεννήθηκα, στον κόσμο έχω γυρίσει, μέσα απ’ τα φύλλα της καρδιάς, εγώ έχω μαρτυρήσει.

 69. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Πάντως το «καρντιά μου», αυτονομημένο από την παλιά διαφήμιση καφέ «ντεν έκω αυτοκίνητο καρντιά μου», γουγλίζεται με ένα σωρό άλλα παρελκόμενα. Ίσως ακσίζει καταγκραφεί σλανγκρ αλλά βαργέμαι καρντιά μου.

 70. loukretia50 said

  67. Την τιμητική σας έχετε σήμερα!

  Les coeurs n’ ont pas de soeur,
  les Soeurs n’ont pas de coeur.
  Le coeur de ma soeur est la soeur de mon coeur
  Il porte de bonheur a mon coeur qui s’ ecoeure
  quand la Soeur qui fait peur
  frappe la porte de bonne heure

  (σόρυ για την ορθογραφία – πού να βρίσκω τα συμπλέγματα…)

 71. Γιάννης Ιατρού said

  Βάλτε ρε σεις και κανένα μοντέρνο άζμα, με ωραία στιχάκια, όλο τα παλιά της εποχής του ΓουΣου βάζετε 🙂

 72. Γιάννης Ιατρού said

  70: αυτό το «συμπλέγματα» στο τέλος πολύ μου άρεσε (το «συμπράγκαλα» μου θύμισε 🙂 )

 73. loukretia50 said

  Φλέρυ Νταντωνάκη –
  Κραταιά ως θάνατος αγάπη https://youtu.be/BTENbpLdM5U

  «…θες με ως σφραγίδα επί την καρδίαν σου»

  72. Ε, δεν κουβαλάμε παντού τα συμπράγκαλα κάθε γραμματοσειράς! Το αντέχει η καρδιά μας!

 74. nikiplos said

  Με τις εκφράσεις για την καρδιά, θυμάμαι τη Γαλλίδα γειτόνισσα στο Παρί, όπου έλεγε για την κόρη της ότι έχει Coeur d’artichaut (καρδιά αγκινάρα), υποννοώντας πως ήταν άστατη με τους «έτσι»…

 75. Ανδρέας Κ. said

  Σχετικά με τη θεωρία / θωριά

  Η μάνα μου όταν θέλει να πει για -γυναικα κυριως- ότι είναι όμορφη λέει «έχει θεωρία» και πάντα πίστευα ότι εννοούσε ότι έχει ας πούμε τα θεωρητικά προαπαιτούμενα για να θεωρείται κάποιος όμορφος.

  Τελικά η φράση ίσως να έχει σχέση με τη θωριά.

 76. nikiplos said

  Στη φράση με τον Αχιλλέα μου έκανε εντύπωση η παρομοίωση των ματιών Σκύλου. Υποψιάζομαι πως θα εννοεί κάτι σαν ηλίθιο βλέμμα…

 77. loukretia50 said

  Και η καρδιά της μάνας.
  Ένας γνωστός μύθος, άγνωστης νομίζω προέλευσης, γιατί αναφέρεται σε παραμύθια και παραδοσιακά τραγούδια διάφορων χωρών, καθώς και σε γνωστό ποίημα του Ζαν Ρισπέν (μετάφραση Α.Βλάχου), για το νέο που πήγαινε δώρο την καρδιά της μάνας του , όπως ορκίστηκε, στην κόρη μιας μάγισσας κλπ.

  Νίκιπλε, κανένα σκυλί δεν έχει χαζό βλέμμα.

 78. sarant said

  74 Την έχουμε κι εμείς αυτή την έκφραση, κάτι είχαμε συζητήσει στο άρθρο για την αγκινάρα

  75 Σίγουρα αυτό εννοεί η μαμά.

 79. Γιάννης Ιατρού said

  77α: Τότε ν’ αναφέρουμε και την σημασία της καρδιάς σε διάφορους λαούς κλπ. (π.χ. στους πρωτοπόρους …των επεμβάσεων ανοιχτής καρδιάς)

 80. ΣΠ said

  Το «καρδουλιάζω» υποθέτω πλάστηκε για να αποδώσει το ρήμα heart, που εμφανίστηκε στο τέλος της δεκαετίας του 70 εξαιτίας του σχεδίου I ♥ NY:

  Έχει χρησιμοποιηθεί και σε τίτλους ταινιών:
  I Heart Huckabees (2004)
  I Heart Shakey (2012)

 81. nikiplos said

  77@, Λου συμφωνώ κι εγώ… Όμως συχνά το φιλικό αγελαίο βλέμμα των σκύλων παραγνωρίζεται ως υποτακτικό ή ηλίθιο από τους ανθρώπους. Δεν μπορεί να έχουν ηλίθιο βλέμμα οι ξάδερφοι του λύκου άλλωστε… Εκτός αν στην ομηρική εποχή σήμαινε κάτι το σκυλίσιο βλέμμα…

 82. loukretia50 said

  79. Κάτι θα ξέρανε… έξω καρδιά οι τύποι!
  Ερμήνευαν λίγο λάθος το «Ἄνω σχῶμεν τὰς καρδίας»!

  Και σεις τα προσκοπάκια που έχετε τσιγγάνα καρδιά, φρόνιμα..
  Cuore Matto https://youtu.be/TpGZIcxe2i4

  Γιατί όπως έλεγε ο Σεφέρης :
  «…θα σου πάρουν τον ίσκιο της καρδιάς,
  θα τον πάρουν θα πάρουν τον ίσκιο σου…»

 83. William T. Riker said

  Εκ βάθους καρδίας, ή From the bottom of my heart.
  Και για όσους έβλεπαν MacGyver:

 84. sarant said

  80 Μάλλον από τις καρδούλες που βάζουμε προήλθε.

 85. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  81 Μάλλον επιθετικότητα / αρπακτικότητα. Σίγουρα ο Αχιλλέας δεν ήξερε τα πεκινουά, από αγριόσκυλα φύλακες είχε παραστάσεις. Υπάρχει όμως και το -εύκολα παρεξηγήσιμο ως ηλίθιο- πονεμένο βλέμμα των κυνηγόσκυλων.

 86. loukretia50 said

  Aυτή κι αν ήταν σκληρή καρδιά.
  Σίγουρα έστειλε στο χαμό πολλούς παίκτες.
  Λέει κανείς πως την έκαναν από κούπες
  The Queen of Hearts ALICE IN WONDERLAND
  «Off With His Head» https://youtu.be/ENDLDgje0Wc?t=7

  Κι αν προτιμάτε μπαλλέτο, η -υποτιθέμενη – χάλια χορεύτρια!
  Alice’s Adventure’s in Wonderland from the Royal Ballet
  The red queen https://youtu.be/Y5ZuM82ukQE

 87. Γιάννης Ιατρού said

  82: Έχεις κέφια σήμερα! ❤❤

 88. Γιάννης Κουβάτσος said

  Παντελής Μπουκάλας, [Αντέχεις ρε καρδούλα]

  (απόσπασμα)

  «Αντέχεις ρε καρδούλα

  κι όταν στεγνώνεις πια

  να κλαις όλο να κλαις

  κι όταν απεγνωσμένη κλωναράκι αποζητάς

  να κρατηθείς και δεν το βρίσκεις

  Κι όταν λυσσάει ο θάνατος

  τσακίζεται η κλεψύδρα

  τρώει η θάλασσα την άμμο της ζωής μας

  και συντριμμένη καταντάς να λες το ανάγωγο

  ότι για πλάκα ζούμε

  ώσπου μια πλάκα να μας περιλάβει

  Κι όταν κελύφη οι λέξεις άπορες

  και θριαμβεύει η τέφρα

  Αντέχεις

  Κι όταν μετράς πληγές σκιές

  κι ο χρόνος εξαντλείται

  Κι όταν ραγίζουν σπάνε οι φίλοι αποχωρούν

  κι όταν το αίμα σου διχάζεται

  θολώνει τη φωνή του ξεμακραίνει

  κι όσα βαθιά εμπιστεύτηκες φυραίνουν ματαιώνονται

  κι όταν η αγάπη παραδέρνει αλειτούργητη

  αντέχεις ρε καρδούλα

  κι όταν

  Λόγος πιο ώριμος

  δεν έτυχε, δε μου δωρήθηκε

  να μη σου δώσει ο Θεός

  όσα μπορείς ν’ αντέξεις…»

  (Παντελής Μπουκάλας, Ρήματα, εκδ. ΑΓΡΑ)

  (* Ο πραγματικός τίτλος του ποιήματος είναι «Αντίγραφο»)

 89. loukretia50 said

  87. Όχι απαραίτητα!
  Καρδιογράφημα
  Cold Little Heart https://youtu.be/nOubjLM9Cbc
  Michael Kiwanuka

 90. Γς said

  Είναι κι αυτή η Broken Hearted Melody της νιότης μας!

 91. Άνω σχώμεν τας καρδίας – ας μας πει ο Μπλογκ τι ακριβώς σημαίνει, εγώ το θυμάμαι από τα παιδικά μου αναγνώσματα, από τον «Καιρό του Βουλγαροκτόνου» της Δέλτα.

 92. ΣΠ said

  Η καρδιά είναι συνθετικό πάρα πολλών λέξεων. Εκτός από τους πολλούς ιατρικούς όρους και όσες αναφέρθηκαν πιο πάνω, να πούμε και τις: ανοιχτόκαρδος, σπαραξικάρδιος, μεγαλόκαρδος (και το αντίθετο στενόκαρδος), καρδιογνώστης, καρδιοχτύπι.

  Και ακόμα: καρδαμωμένος, καρδάρα, καρδινάλιος. 🙂

 93. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και η κλασική «Καρδιά της μάνας» του Ζαν Ρισπέν, σε μετάφραση Άγγελου Βλάχου (του λογοτέχνη και διπλωμάτη):

  Ένα παιδί, μοναχοπαίδι αγόρι,
  αγάπησε μιας μάγισσας την κόρη.
  – Δεν αγαπώ εγώ, του λέει, παιδιά,
  μ’ αν θέλεις να σου δώσω το φιλί μου,
  της μάνας σου να φέρεις την καρδιά
  να ρίξω να τη φάει το σκυλί μου.

  Τρέχει ο νιος, την μάνα του σκοτώνει
  και την καρδιά τραβάει και ξεριζώνει.
  Και τρέχει να την πάει, μα σκοντάφτει
  και πέφτει ο νιος κατάχαμα με δαύτη.

  Κυλάει ο νιος και η καρδιά κυλάει
  και την ακούει να κλαίει και να μιλάει.
  Μιλάει η μάνα στο παιδί και λέει:
  – Εχτύπησες, αγόρι μου; και κλαίει!

 94. Γιάννης Ιατρού said

  76/77: οἰνοβαρές, κυνὸς ὄμματ’ ἔχων, κραδίην δ’ ἐλάφοιο
  ..Υποψιάζομαι πως θα εννοεί κάτι σαν ηλίθιο βλέμμα…
  .. κανένα σκυλί δεν έχει χαζό βλέμμα..

  Ο Όμηρος γενικά θεωρεί τα σκυλιά αδιάντροπα (π.χ. μπορεί να κάνουν το ο,τιδήποτε και ταυτόχρονα να σε κοιτούν στα μάτια), αυτό θέλει να εκφράσει,.
  Αλλού χρησιμοποιεί την λέξη «οὐ γάρ τι… κύντερον …ἄλλο» για να εκφράσει «το χωρίς ντροπή»

 95. Γιάννης Κουβάτσος said

  77: Τώρα είδα πως ανέφερες την «Καρδιά της μάνας». Το είχαμε και σε βιβλίο του δημοτικού, αν θυμάμαι καλά. Υπάρχει και σ’ αυτήν την εκδοχή:
  Είπε στον ερωμένο της ή μάγισσα:
  “Αφού πιστά ποθείς τον έρωτά μου,

  πήγαινε φέρε την καρδιά τής μάνας σου

  και ριχ’ την να την φάνε τα σκυλιά μου”.

  Κι ο γιος από τον έρωτα παράφορος,

  απ’ το κακούργο πάθος μεθυσμένος,

  το πρόσταγμα τής λατρευτής του παίρνοντας,

  στη μάνα του χιμάει αγριεμένος.

  Και μπήγει κοφτερό μαχαίρι

  αλύπητα στα σπλάγχνα πού τον είχαν αναθρέψει

  και ξεριζώνει την καρδιά τής μάνας του

  και στη νεράιδα πάει, να τον πιστέψει.

  Μα απ’ την ορμή παραπατώντας έπεσε.

  Και ή καρδιά τής μάνας ξεσχισμένη στα λασπωμένα χώματα κυλίστηκε.

  Και μέσα εκεί,

  στη λάσπη κυλισμένη,

  στο γιο της λέει στενάζοντας βραχνά:

  – Μη χτύπησες παιδί μου πουθενά;

 96. loukretia50 said

  ‘Εχουν και οι άνδρες χειμώνα στην καρδιά.
  Αυτή η ταινία μου άρεσε πολύ.
  Και η πρωταγωνίστρια νομίζω είναι πανέμορφη.
  UN CŒUR EN HIVER https://www.youtube.com/watch?v=ysteNfUW_xM

 97. Faltsos said

  Άκου την καρδιά σου

  Ρώτα την καρδιά σου

  αναφέρθηκαν;

 98. Γιάννης Ιατρού said

  89 (87): Για να το δει ο γιατρός 🙂 : Χμμμ, σκέψου νά ΄χες κιόλας κέφια, τι θα γινόταν 🙂 😎🐱‍👤

 99. Faltsos said

  92
  «καρδαμωμένος, καρδάρα, καρδινάλιος» δεν νομίζω ότι σχετίζονται με την καρδιά

 100. ΣΠ said

  99
  Έβαλα γελαστή φάτσα. Τι άλλο να κάνω για να δείξω ότι δεν το εννοώ στα σοβαρά;

 101. Faltsos said

  100
  Ωχ! Δεν πρόσεξα 😦 😮

 102. loukretia50 said

  98. Ιατρού συμβουλή :
  Κάνε την καρδιά σου πέτρα
  τώρα που είναι παγωμένη
  Σαν παιδί τα άστρα μέτρα
  να ξεχνιέται η καημένη
  μέχρι να περάσει η μπόρα.
  Μα για να μην πάει χαμένη,
  αν σε πάρει η κατηφόρα
  (γιατί σαν πολύ βαραίνει),
  κράτα και μια θερμοφόρα
  η ζωή σε περιμένει!

  LES MOULINS DE MON COEUR https://youtu.be/UANLvlQKYcI
  MICHEL LEGRAND plays and sings 1969

  Καρδαμωμένος καρδινάλιος καραδοκεί κρατών καρδάρα.

 103. Γιάννης Κουβάτσος said

  Οι γαύροι θα θυμούνται την «ομάδα με τις καρδούλες»( που, στην πραγματικότητα, είναι νούφαρα) 😉
  https://www.google.com/url?sa=i&source=images&cd=&ved=2ahUKEwjFoJKCz7bhAhUrwAIHHaUYCSQQjhx6BAgBEAI&url=https%3A%2F%2Fel.wikipedia.org%2Fwiki%2F%25CE%25A3%25CE%259A_%25CE%25A7%25CE%25B5%25CF%2581%25CE%25B5%25CE%25BD%25CF%2586%25CE%25AD%25CE%25B9%25CE%25BD&psig=AOvVaw0ozZ9HCp6i_jgasYineiqo&ust=1554473449006225

 104. ΣΠ said

  Ελληνικές ταινίες με την καρδιά στον τίτλο. Όπως αναμένεται, οι περισσότερες είναι μελό.

  Η Φωνή της Καρδιάς (1943)
  Κλάψε Φτωχή μου Καρδιά (1962)
  Καρδιά μου Πάψε να Πονάς (1965)
  Δεν Πουλάω την Καρδιά μου (1966)
  Για την Καρδιά της Ωραίας Ελένης (1967)
  Η Καρδιά ενός Αλήτη (1968)
  Καρδιά που Λύγισε από τον Πόνο (1968)
  Τρικυμία μιας Καρδιάς (1969)
  Γιακουμής, μια Ρωμέικη Καρδιά (1970)
  Η Καρδιά του Κτήνους (2005)

 105. loukretia50 said

  Και για πιο ευαίσθητους , το πανέμορφο παραμύθι του Άντερσεν «Η βασίλισσα του χιονιού» και το αγόρι με την παγωμένη καρδιά.
  The Snow Queen https://youtu.be/GT9J8Y5GmiQ
  ( παραγωγή BBC)

 106. ΚΑΒ said

  Η καρδιά της τράπουλας

  Η καρδιά της αγαπημένης μας στο δέντρο να την τρυπά το βέλος.

 107. cronopiusa said

 108. Λοζετσινός said

  sarant
  ¨»Ο παλιός τύπος «καρδία» επιβιώνει σε μια παροιμία»
  και 46 voulagx
  Θυμάστε παλιά τους ερωτευμένους να ζητούν απ΄την καλή τους:
  Την καρδίαν σου και μίαν καλύβην

 109. William T. Riker said

  92 Κι ακόμη καρδιοστάλαχτος, που απαντά όλες κι όλες 2 φορές στο σώμα της ελληνικής γραμματείας. Η πρώτη σε ένα ποίημα ενός βυζαντινού λογίου του 12ου αιώνα και η δεύτερη περίπου 800 χρόνια μετά σε ποίημα του Παλαμά.

 110. sarant said

  92-99 Το σκέφτηκα να γράψω άρθρο με όλες αυτές τις… άκαρδες λέξεις

  95 Στο σχολικό βιβλίο υπήρχε αυτό;

  108 Για τη Γαλάτεια και την καλύβη έχουμε άρθρο.

 111. sarant said

  109
  Ο Παλαμάς:

  Και μονάχα μεσάνυχτα κάποτε
  σαν του βρέχεις, φεγγάρι, το φέγγος σου
  το μαζί και ιλαρό και κλαημένο,
  λαχταρά το ιερό περιβόλι,
  μες στις ρίζες του, μέσα στα φύλλα του
  ανασαίνει, ανασταίνεται
  σάμπως κάποιο φιλί να το φίλησε
  μυστικό, δροσερό, καρδιοστάλαχτο
  που το στέλνει, ψηλάθε τρισμάκαρη,
  φεγγαρίσιο φιλί, φεγγαρόθεη
  πια η παιδούλα του τάφου του Μπότσαρη…

  Αναζητείται ο βυζαντινός.

 112. ΣΠ said

  110α
  Αν γράψεις άρθρο βάλε και την καρδερίνα και την κονκάρδα.

 113. ΚΑΒ said

  Γιε μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου

 114. loukretia50 said

  111. Κρίμα να κοπεί η καρδιά του Παλαμά! Αμέσως μετά γράφει:
  «—Κι εγώ που όλα όσα ξέρω, όσα αιστάνομαι
  τα κρατώ για να πλάθω τραγούδια,
  το στερνό αυτό τραγούδι το σκάρωσα,
  του άλλου κόσμου κι ας είναι τραγούδιμα,
  το ρυθμό του μετρώντας
  με τους χτύπους της μαύρης καρδιάς μου,
  της καρδιάς που χτυπάει και χτυπιέται
  στον εδώ, στον απάνου τον κόσμο…»

 115. ΚΑΒ said

  Έρμη σκλάβα, πικρή Ρωμιοσύνη,
  σε τρυπάει στην καρδιά και σε σβήνει.
  Καρδιά, γνώμη, νους, τούτα και τ’ άλλα,
  το χρυσό μυρογυάλι ραγίστη,
  κι όλα πάνε.

  Παλαμάς, Δωδεκάλογος

 116. Faltsos said

  Να και μια ακόμη καρδιά, του Νίκου Γκάτσου, ντυμένη με τη μουσική του Δήμου Μούτση, από την φωνή του Σταμάτη Κόκοτα.

  Άπονη Καρδιά

 117. Νίκος Κ. said

  Bye Bye Love (Από την ταινία: Η παράσταση αρχίζει, All That Jazz, 1979)
  Ο κεντρικός ήρωας έχει ;ένα σοβαρό καρδιακό πρόβλημα.

 118. Γιάννης Κουβάτσος said

  110: Έχω αυτή την εντύπωση, δεν είμαι σίγουρος (στην ήπια μετάφραση του Βλάχου, βέβαια, όχι στη σπλάτερ εκδοχή). Το έχει τραγουδήσει ωραία ο Θαλασσινός:
  ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ Η ΚΑΡΔΙΑ

  Ένα παλικάρι ήτανε μια φορά,

  που αγάπαγε με πάθος μια όμορφη κυρά.

  Μια μέρα, όπως έπαιρνε τα λάγνα της φιλιά,

  «ζήτα μου ο,τιδήποτε» τής λέει τρυφερά.

  «Αν μ’ αγαπάς» τού είπε, με νάζι και καημό,

  «την καρδιά της μάνας σου εγώ επιθυμώ»

  Έτσι λοιπόν ξεκίνησε, να πάει στο πατρικό του,

  ποτέ του αυτός δεν πάτησε τον όρκο το δικό του.

  «Δώσε μου μάνα την καρδιά, στα πόδια της ν’ αφήσω»

  «Αν είναι γιε μου για καλό, εγώ στηνε χαρίζω»

  Κι έτσι της πήρε την καρδιά και χάθηκε στο δρόμο,

  μα σε μια πέτρα σκόνταψε και δάκρυσε απ’ τον πόνο.

  «Χτύπησες μήπως γιόκα μου, ψηλό μου κυπαρίσσι;»

  γυμνή η καρδιά τού μίλησε, προτού να ξεψυχήσει.

  Με ματωμένα χέρια φτάνει στο σπιτικό της,

  «να η καρδιά που γύρευες» και την αφήνει εμπρός της.

  Μα αυτή καν δεν τον κοίταξε κι άρχισε να γελάει,

  «μήπως θα ‘ταν καλύτερο να μού τη φέρεις Μάη…»

 119. Faltsos said

  Την τηλεοπτική καρδιά την θυμάστε;

 120. «Συγκοπή στην Καρδιά» Τίτλος σε εφημερίδα μετά από ζημιά σε μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη. Η Καρδιά (Τοπική Κοινότητα Καρδίας – Δημοτική Ενότητα ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ),

 121. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και στον υπέροχο «Ευτυχισμένο πρίγκιπα» του Ουάιλντ:
  «Φέρε μου τα δύο πιο πολύτιμα πράγματα της πόλης», είπε ο Θεός σε έναν από τους αγγέλους του, και ο άγγελος του έφερε τη μαύρη καρδιά και το νεκρό πουλί.
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://antikleidi.com/2012/11/28/happy-prince/amp/&ved=2ahUKEwj18sPR4rbhAhXSaVAKHWbmDwAQFjACegQIAhAB&usg=AOvVaw38ageR4NbN4L8pzYBd3Avi&ampcf=1

 122. Faltsos said

  Αφού θυμήθηκα τον Μανουσάκη (119) και τα τηλεοπτικά σήριαλ με τους αταίριαστους-παράνομους έρωτες, ένας τέτοιος έρωτας είναι το θέμα της τουρκικής ταινίας «Ρώτα την καρδιά σου» (Yüregine Sor). Ένας μουσουλμάνος ερωτεύεται μια κρυπτοχριστιανή!

 123. loukretia50 said

  Και μια άρρωστη καρδιά, σε μια αγαπημένη μου ταινία (μέχρι και τον τραγουδιστή αντέχω!)
  Ταξίδι στα Κύθηρα https://youtu.be/cnBejfpIntk

 124. ΣΠ said

  Θυμάμαι τότε με το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ ότι είχε γίνει πολύς λόγος για την καρδιά του πυρηνικού αντιδραστήρα.

 125. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και ο γελοίος πανηγυρισμός «καρδούλα»:
  https://www.google.com/url?sa=i&source=web&cd=&ved=2ahUKEwjy1rXR57bhAhUQbFAKHdA0BLkQjhx6BAgBEAI&url=http%3A%2F%2Fwww.sombrero.gr%2F2013%2F12%2F%25CE%25BA%25CE%25B1%25CF%2581%25CE%25B4%25CE%25BF%25CF%258D%25CE%25BB%25CE%25B1-%25CF%2583%25CF%2584%25CE%25BF%25CE%25BD-%25CF%2580%25CE%25B1%25CE%25BD%25CE%25B7%25CE%25B3%25CF%2585%25CF%2581%25CE%25B9%25CF%2583%25CE%25BC%25CF%258C-%25CE%25B1%25CF%2585%25CF%2584%25CE%25AE-%25CE%25B7-%25CE%25BC%25CE%25AC%25CF%2583%25CF%2584%2F&psig=AOvVaw3pBcFFAKhG7SXs50qW2Wls&ust=1554479908025574&cshid=1554393669770

 126. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Καλησπέρα σας από Ιλλινόϊ,

  Υπάρχει και η περίφημη πόλις Καρδία στην Καλλίπολη, που ανέδειξε δύο από τους μεγαλύτερους άνδρες της Αρχαιότητος: Τον ιδιοφυέστερο στρατηγό του Μ. Αλεξάνδρου, Ευμένη τον Καρδιανό και τον κορυφαίο Έλληνα ιστορικό (μετά τον Θουκυδίδη και τον Ηρόδοτο), Ιερώνυμο Καρδιανό (360 π.Χ. – 254 π.Χ.) που έζησε 104 χρόνια και γαμούσε μέχρι τέλους όπως λέει ο Αγαθαρχίδης στις «Ιστορίες της Ασίας» («μέχρι της τελευταίας ημέρας ἄρτιον όντα εν ταῖς συνουσίαις…»

  Ο παντελώς άγνωστος στο Ρωμέικο, Ιερώνυμος Καρδιανός, έζησε από πρώτο χέρι τις εκστρατείες του Μ. Αλεξάνδρου και των στρατηγών του και έγραψε την λεπτομερή Ιστορία τους. Τον λεηλάτησαν ασυστόλως όλοι οι κορυφαίοι σήμερα θεωρούμενοι βιογράφοι του Μ. Αλεξάνδρου (ο Αρριανός, ο Διόδωρος Σικελιώτης και ο Κούρτιος).
  Ωστόσο, όλα τα βιβλία του Ιερωνύμου Καρδιανού χάθηκαν. Υπήρχαν μέχρι την εποχή του ελληνόψυχου Μεγάλου Φωτίου (ο οποίος και τα μνημονεύει στα Λεξικά του), αλλά τα εξηφάνισαν αργότερα οι χριστιανούληδες, γιατί δεν ταίριαζαν με τους πλαστογραφημένους Σιβυλλικούς Χρησμούς περί ελεύσεως του ραββίνου Χριστού

 127. # 107

  ταιριαστό τοτραγούδι του Αντρέ, Κρόνη

  Από μένα…

  Heart of mine be still
  You can play with fire but you’ll get the bill

 128. Κόκκινος Πλανήτης said

  Μου προξενεί αλγεινή εντύπωση, παρόλο που το ιστολόγιο αγαπά τον Αστερίξ,
  που μετά από 127 σχόλια δεν αναφέρθηκε ότι ο Γοσινύ πέθανε νεότατος
  στην αίθουσα αναμονής του καρδιολόγου του…

 129. ΣΠ said

  Και το συγκρότημα Heart.

 130. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Θυμίζουμε στον γνωστό 70άρη σχολιαστή κ. Gpoint (127) ότι δεν είναι πιά μαθητούδι. Συνεπώς, ας αφήσει τις παιδικές αφιερώσεις στις κυρίες του Ιστολογίου (μπάς και πιάσει καμμιά γκόμενα) κι ας βγεί να μάς πεί αν ήταν 5 μέτρα οφσάιντ το χθεσινό πρώτο γκόλ του Μάτος, όπως βοά σήμερα σύσσωμος ο Αθλητικός Τύπος του Ρωμέικου

  ΥΓ: Παρεμπιπτόντως, το Επιτελείο μας καλεί όλους τους (άνω των 55) σχολιαστάς του Ιστολογίου να βγούν και να μάς πούν πόσους σφυγμούς έχουν το λεπτό σε κατάσταση ηρεμίας (Ηλικία + Νούμερο σφυγμών ανά λεπτό), ώστε να αποφανθούμε για την κατάσταση της καρδιάς τους και αν πρέπει να παίρνουμε στα σοβαρά αυτά που γράφουν ή αν είναι φληναφήματα που απορρέουν από την κακή φυσική τους κατάσταση.

 131. Chrysostomos Fountoulis said

  Η καρδιά του Κωνσταντίνου Κανάρη (1790-1877), του μπουρλοτιέρη και θρυλικού αγωνιστή του 1821. Την αφαίρεσε από τη σορό του ο γιατρός Ιωάννης Ζωχιός (1840-1912) και φυλάχτηκε με σεβασμό για να θυμίζει τις μεγάλες στιγμές του έθνους μας.
  Ο γλύπτης Θωμάς Θωμόπουλος (1873-1937) φιλοτέχνησε τη λήκυθο και τη μαρμάρινη λάρνακα στην οποία τοποθετήθηκε –με κάθε επισημότητα τον Νοέμβριο 1929– στο Υπουργείο Ναυτικών. Η καρδιά του «ναυάρχου», όπως αποκαλούσε ο λαός τον Κανάρη, τοποθετημένη στην ασημένια λήκυθό της έγινε σύμβολο των αγώνων της πατρίδος για ελευθερία και ανεξαρτησία. Γι’ αυτό αποφασίστηκε η μεταφορά της, το 1933, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών, ώστε να μετατραπεί σε προσκύνημα των νεότερων γενεών.
  https://www.google.com/search?q=%CE%97+%C2%AB%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%B9%CE%AC+%CF%84%CE%BF%CF%85+%CE%9A%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B7%C2%BB&rlz=1C1GCEA_enGR749GR749&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjN6-7j7rbhAhXDUlAKHVuDCaYQ_AUIDigB&biw=1280&bih=817#imgrc=Jbp2OUHtva-uwM:

 132. Faltsos said

  Αστεριξ είπατε; Ορίστε η καρδιά του Οβελίξ

 133. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έλα, ρε Βάτμαν υπερβολικέ και αντιπαοκτζή, πού τα είδες τα πέντε μέτρα οφσάιντ; Ένα μέτρο ήταν. Ο ΠΑΟΚ έχει πάρει κύπελλο με κάτι τέτοια.

 134. Pedis said

  Πολύ ρομαντικό νήμα …

  We all know that the heart is a symbol of romance and love. But did you know that the botanical symbolism of the heart shape lies with the silphium plant?

  Firstly, its birth control usage connects silphium with sexuality and love. Further, its heart-shaped seeds are thought to have been the original inspiration for the Heart Symbol of love ♥ recognised throughout the world.

  https://storiesfromthemuseumfloor.wordpress.com/2018/10/05/the-mystery-of-plinys-silphium/

 135. Για την αποκατάσταση της αλήθειας ο Μάτος κατά μία έννοια ήταν οφφσάιντ , το ένα του πόδι ήταν μπροστά από την νοητή γραμμή, το σώμα του όχι. Ηταν μια φάση που με γυμνό μάτι εύκολα ξεγελιέσαι αν παρακολουθείς το σώμα κι όχι το πόδι. Ο Αστέρας περισσότερο διαμαρτύρεται-και έχει δίκιο- γιατί μετά την εκτέλεση του κόνερ ένας παίκτης του ΠΑΟΚ έπεσε πάνω στον τερματοφύλακα του Αστέρα κάνοντας φάουλ ενώ η μπάλα είχε βγει από την περιοχή. Ο διαιτητής παρακολουθώντας προφανώς την μπάλα δεν το είδε, το παιχνίδι συνεχίστηκε με τον τερματοφύλακα στην θέση του και έγινε η φάση του γκολ. Αυτά βέβαια δεν τα ξέρουν όσοι δεν είδαν το ματς και αναπαράγουν κάθε μπούρδα που γράφει ο εχθρικός στον ΠΑΟΚ τύπος.
  Βέβαια όταν ο κάθε κόπανος γράφει για 5 μέτρα οφφσάιντ δεν αξίζει απάντησης
  Στην φωτογραφία κάτω ο Μάνταλος είναι μπροστά από τον τερματοφύλακα της Λαμίας αλλά δεν επηρεάζει την φάση και σωστά μέτρησε το γκολ. Αφιερώνεται σε όσους σχολιαστές του ιστολογίου πέρισυ θεωρούσαν οφφσάιντ το γκολ του Βαρέλα- κι έσκιζαν τα ρούχα τους- στο παιχνίδι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ που δεν τελείωσε επειδή ο Μαουρίσιο ήταν πίσω από τον τερματοφύλακα της ΑΕΚ και….»επηρέαζε την φάση» κατά τα λεγόμενά τους. Ντάρμα κι εδώ.
  Θυμίζω πως οι ΠΑΟΚτσήδες δεν έγιναν για να καμαρώνουν άδικους τίτλους και κλεμένα παιχνίδια.

 136. Αγγελος said

  (24) Η Καρδίτσα (και η ομώνυμη τοποθεσία κοντά στην Υλίκη) μάλλον είναι από το Καρυδίτσα.
  (128) Στην αίθουσα αναμονής ήτανε; Εγώ νόμιζα πάνω στο καρδιολογικό ποδήλατο…

 137. William T. Riker said

  111 Ορίστε και το βυζαντινό ποίημα (παραδίδεται ανωνύμως, μπορεί όμως με επιφύλαξη να αποδοθεί στον Νικόλαο Καλλικλή, προσωπικό γιατρό του αυτοκράτορα Αλεξίου Α΄ Κομνηνού)

  Ορών σε τάφε δειλιώ σου την θέαν
  και καρδιοστάλακτον όμβρον εκχέω,
  χρέος το κοινόφλητον εις νουν λαμβάνω,
  πώς γαρ διέλθω πέρας, βαβαί, τοιούτου;
  αι, αι, θάνατε, τις δύναται φυγείν σε;

  Από το 15ο αιώνα και μετά συνοδεύει συνήθως την παράσταση του αββά Σισώη ενώπιον του τάφου του Μεγ. Αλεξάνδρου σε τοιχογραφίες και φορητές εικόνες.

 138. Αγγελος said

  Le coeur a ses raisons, que la raison ne connait pas…

 139. loukretia50 said

  Και η χρυσή καρδιά του Neil Young
  Heart Of Gold https://youtu.be/V51Itpvc1Pw

  Επίσης καρδιά του βουνού, του δράκου, της θάλασσας…
  Οι υπολογιστές δεν έχουν καρδιά? Ούτε μια μικρούλα?

  Και …ο Pluto έχει καρδιά (όχι καρτούν!)

 140. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

  120 Καλός τίτλος

  124 Α μπράβο!

  128-136 Κι εγώ για το ποδήλατο ξέρω. Και μάλιστα ο γιατρός στην αρχή νόμιζε πως ο Γκοσινί τού κάνει πλάκα

  136 Η Καρδίτσα είναι σλάβικο δάνειο, ομόρριζη με το Χρατσάνι της Πράγας.

  137 Σας ευχαριστώ. Περιέργως το TLG δεν το έχει.

 141. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πράγματι, ο Γκοσινί πέθανε κάνοντας τεστ κοπώσεως :
  «While at a routine stress test at his doctor’s office, Goscinny died of cardiac arrest.»
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.thevintagenews.com/2016/10/09/rene-goscinny-the-man-who-wrote-the-stories-about-asterix-and-obelix/amp/&ved=2ahUKEwjBgpS2hbfhAhVMEVAKHdXECq0QFjACegQIBBAB&usg=AOvVaw2Mgf6JakHp3mIJRlVAH_Kk&ampcf=1&cshid=1554401942602

 142. Κόκκινος Πλανήτης said

  128 -136-140 Στο ποδήλατο πέθανε, η αίθουσα αναμονής ταίριαζε με την αρχή της ιστορίας σήμερα 😉

 143. Κουτρούφι said

  Συνηθισμένο δίστιχο στο σκοπό του Αη Νηγιά στη Σίφνο:

  Αη Νηγιά, που δέχεσαι βροχάς και τρικυμίας,
  δέξου τους αναστεναγμούς της μαύρης μου καρδίας

  Λογιωτατισμοί σε λαϊκό, κατά τ’ άλλα, δίστιχο

 144. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Καλησπέρα σας και πάλι από Ιλλινόϊ,

  1) Είναι απίστευτο πόσο εύκολα πατάει ο κ. Σαραντάκος τις πεπονόφλουδες που του ρίχνουν (είτε εξεπίτηδες, είτε από άγνοια) οι σχολιασταί του παρόντος Ιστολογίου. Στο σχόλιο 140 (τέλος) ευχαριστεί τον σχολιαστή William T. Riker γιατί στο σχόλιο 137 ανήρτησε αλλοιωμένο ένα πολύ μεταγενέστερο βυζαντινό ποίημα (αν προκληθούμε, θα αποκαλύψουμε πού και πώς το πρωτοβρήκε ο ελληνόψυχος Κ. Σάθας) και το απέδωσε στον ιατρό του Αλεξίου Κομνηνού, Νικόλαο Καλλικλή. Και απορεί ο κ. Σαραντάκος για ποιόν λόγο δεν το έχει το TLG!..

  Το Επιτελείο μας παραθέτει το ορθόν ποίημα που θυμήθηκε ο κ. Riker, από το μνημειώδες βιβλίο του Αθανασίου Παπαδοπούλου – Κεραμέως «Κατάλογος Χειρογράφων της εν Σμύρνη βιβλιοθήκης της Ευαγγελικής Σχολής» (Σμύρνη 1877) και προκαλούμε τον κ. Riker να βγεί και να μάς πεί ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΗΓΗ του αλλοιωμένου αποσπάσματος που ανέβασε στο σχόλιο 137, παρασύροντας ακόμη και τον ειδήμονα κ. Σαραντάκο. Όσοι αμφιβάλλουν για την εγκυρότητα του ποιηματίου που ανεβάζουμε, ας ξεστραβωθούν ΕΔΩ (67ος τόμος «Νέας Εστίας» 1960)

  2) Σάς αποχαιρετούμε για απόψε, με μία ΙΣΤΟΡΙΚΗ αποκάλυψη που έσκασε μύτη προ εβδομάδος στο Facebook, αλλά κανείς αναγνώστης του παρόντος Ιστολογίου αντελήφθη. Η αποκάλυψις θα χαροποιήσει χαράν μεγάλην τον κ. Σαραντάκο και τους λοιπούς συριζαίους του Ιστολογίου, διότι αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο τάχα μορφωμένος Ελευθέριος Βενιζέλος μιλούσε ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ αγγλικά από τον Αλέξιο Τσίπρα. Το βίντεο γυρίστηκε στην Χάγη το 1929

 145. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Σχολίου 144 συνέχεια…

  Από δικό μας λάθος δεν τυπώθηκε το βυζαντινό ποίημα που αλλοίωσε στο 137 ο κ. Riker

 146. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 147. χρηστος said

  το ακαρδος ανθρωπος και το απονη καρδια ειπωθηκε?

 148. Alexis said

  Η (Πόντια) γιαγιά μου συνηθιζε να λέει την έκφραση «Στήθος μάρμαρο, καρδιά πατάτα» που δεν είχα καταλάβει τι ακριβώς σημαίνει, πιθανόν δηλώνει την υγεία και την καλή φυσική κατάσταση κάποιου (;)

 149. 36: Ρισπέκτ για τη συνέπειά σου στην αποφυγή ενσωμάτωσης βίντεο / εικόνων, παρόλο που ελάχιστοι θα κάνουν κλικ

  Και παροιμίες της Ακαδημίας.

 150. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Γέμισε η καρδιά μας σήμερα!

  Θυμήθηκα κι εγώ, από τα φοιτητικά μου, την καρδιοειδή καμπύλη στα Μαθηματικά:
  https://mathedutech.files.wordpress.com/2013/05/cardioid_animation.gif?w=300&zoom=2

  Για περισσότερα: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%82_%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CF%80%CF%8D%CE%BB%CE%B7

 151. Αγγελος said

  Cuore, cuore ingrato…

 152. 131 Και η καρδιά του Αντώνη Μπενάκη σε έναν τοίχο του μουσείου του.

  Οι παλαιότεροι του ιστολογίου δεν διάβαζαν την Καρδιά του Εντμόντο ντε Αμίτσις; Κάπου στα ογδόνταζ η τηλεόραση έδειχνε και μια τηλεοπτική προσαρμογή (λίγο επί το σοσιαλιστικότερον), πολύ ωραία.
  http://www.biblionet.gr/author/9814/%CE%95%CE%B4%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%B4%CE%BF%CF%85_%CE%9D%CF%84%CE%B5_%CE%91%CE%BC%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B9

 153. ΚΩΣΤΑΣ said

  148 –> «Στήθος μάρμαρο, καρδιά πατάτα»

  «Στήθος μάρμαρο, καρδιά πατάτα, κώλος ντομάτα», λέγαμε εμείς. Και είχε κάπως κοροϊδευτική σημασία.

  Στα παλιά τα χρόνια η έκφραση αγάπης και έρωτα δεν δηλώνονταν με καρδούλες και βέλη, υπήρχε και άλλη τεχνοτροπία. Οι τουαλέτες του Α’ Αρρένων Λαρίσης, ήταν γεμάτες από γκράφιτι, με μελανό μολύβι. Ένα σχεδιάκι και κάποιοι στίχοι… «ανάμεσα στα μπούτια σου, έχεις μία ντομάτα, να βάλω κι εγώ το αγγούρι μου, να κάνουμε σαλάτα;» Ή το άλλο, «Μαρία, Μαριγώ, δεν με θέλεις; Να κι εγώ!» Το σχεδιάκι σε αυτή την εικόνα παρίστανε έναν αστυνόμο να τον δέρνουν πέντε χωροφύλακες, και ο αστυνόμος όρθιος να φτύνει προς τα πάνω. Αποκλειστικά υπεύθυνο γι΄ αυτή την ανωμαλία μας έδερνε, ήταν το γυμνάσιο θηλέων που ήταν απέναντί μας.

  Πάλι παραφέρθηκα σήμερα, πολλά αισχρά είπα. Συγχωρέστε, προσβλήθηκα από οξεία «λευτερίτιδα» 😉

 154. sarant said

  152 Ομολογώ άγνοια για το βιβλίο αυτό και τον συγγραφέα του

 155. Γιάννης Κουβάτσος said

  152: Πού το θυμήθηκες; 😊 Το ‘χα σε μια δίτομη παλιά έκδοση…Θα χάθηκε σε κάποια μετακόμιση.

 156. Γιάννης Κουβάτσος said

  Την «Καρδιά του σκότους» την είπαμε;
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.politeianet.gr/books/9789606009396-conrad-joseph-patakis-i-kardia-tou-skotous-200673&ved=2ahUKEwj_hqjcnbfhAhWKK1AKHS_YDG0QFjAAegQIARAB&usg=AOvVaw0KRK7K48IO5urkG5kdKnRx&cshid=1554408366202

 157. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Αγαπητέ κ. Σαραντάκο (154), για το βίντεο – ντοκουμέντο με τα κάκιστα αγγλικά του Ελευθερίου Βενιζέλου που αποκαλύψαμε στο σχόλιο 144, δεν θα πείτε κάτι;

 158. loukretia50 said

  Stazy
  Με βαριά καρδιά…ομολογώ!
  Πολύ ενδιαφέρουσες οι παροιμίες της Ακαδημίας

  μου ενέπνευσαν αυτό:
  Σου πάει το χαμόγελο και ο καλός ο λόγος
  Αλλιώς θα‘μοιαζες άκαρδος, γιατρός καρδιολόγος!

  Δύτη, Γιάννη
  Edmondo de Amicis
  https://archive.org/details/heartschoolboysj00deam/page/n3

 159. # 148

  Αλέξη το καρδιά πατάτα λέγεται για τον άτολμο, τον δειλό άνθρωπο ειδικά αν έχει στήθος μάρμαρο δηλαδή καλή σωματική διάπλαση

 160. William T. Riker said

  144, 145 Πάλι τα ίδια! Κύριε, είστε φαιδρός. Ή μάλλον μέγιστο τρολ. Να πω την αλήθεια δεν μπορώ εύκολα να αποφασίσω. Δεν υπάρχει ορθή μορφή του ποιήματος, γιατί πολύ απλά δεν έχει υπάρξει κριτική έκδοση μέχρι τώρα. Η μορφή στην ΝΕ είναι απλώς μία παραλλαγή από τις αρκετές που βρίσκει κανείς δίπλα στις παραστάσεις του Σισώη σε παραπάνω από 30 μνημεία της Βαλκανικής. Επίσης, το απολεσθέν σήμερα χειρόγραφο της Ευαγγελικής Σχολής ήταν μεταγενέστερο (17ου αι.) από τα υπόλοιπα χειρόγραφα (κώδ. Μεγ. Σπηλαίου 10, ΕΒΕ 1907, Πατρ. Βιβλ. Ιεροσολύμων 214, Μετ. Παν. Τάφου 303) που παραδίδουν το κείμενο, αλλά το πρωιμότερο είναι ο κώδικας της Βενετίας Marc. gr. XI,25 του ἐτους 1428. Όσο για την πατρότητα του ποιήματος, έχει προταθεί η άποψη από τον σπουδαίο Ιταλό λόγιο S.G. Mercati (φαντάζομαι θα τον βγάλετε κι αυτόν άχρηστο) ότι προέρχεται από την γραφίδα του Νικήτα Ευγενειανού επί τη βάσει λεξικολογικών ομοιοτήτων. Εγώ είπα ότι, με κάθε επιφύλαξη, μπορεί να αποδοθεί στον Καλλικλή, επίσης επί τη βάσει γλωσσικών ομοιοτήτων. Δεν συμπεριλαμβάνεται στο corpus των ποιημάτων του, γι’ αυτό και δεν υπάρχει στο TLG.

 161. eran said

  Και η υπέροχη Καρδιανή της Τήνου βέβαια.
  Μήπως παρακολουθεί κανένας τη συνέντευξη του Κυριάκου στο open; Μπέρδεψε το ταλαντώνομαι με το ταλαντεύομαι ή δεν άκουσα καλά;

 162. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Αφελέστατε κ. William T. Riker (160),

  δεν είμαστε τίποτα παιδάκια για να μάς δουλεύετε. Ο κορυφαίος ειδικός στα χριστιανικά μνημεία της Βαλκανικής είναι ο καθηγητής Νικόλαος Μουτσόπουλος, που βρήκε τον τάφο του Τσάρου Σαμουήλ στις Πρέσπες. Δείτε εδώ τί λέει για τις επιγραφές στην παράσταση του Σισώη με τον Μ. Αλέξανδρο. Δεν συμφωνεί με την παραλλαγή που ανεβάσατε εσείς, παρασύροντας και τον κ. Σαραντάκο.

  Δείτε τι λέει κι ο Φώτης Κόντογλου για τον Σισώη. ΞΑΝΑΡΩΤΑΩ: Γιατί δεν μάς λέτε πόθεν αντλήσατε την εμφανώς αλλοιωμένη παραλλαγή που ανεβάσατε; Αν μάς προκαλέσετε κι άλλο, θα ανεβάσουμε το απόσπασμα του Κ. Σάθα και δεν θα ξέρετε πού να κρυφτήτε

 163. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  109 κλπ: Καρδιοστάλαχτη,-ες έχει και ο Καρκαβίτσας σε δύο έργα του:

  -ΠΑΙΔΙΚΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ (Η καμήλα): ’’…κλαρίνα πού γλυκολαλοῦσαν περίγυρα σ’ ὅλες τίς γειτονιές τή χαρά τήν καρδιοστάλαχτη καί τήν ἀνοιχτόκαρδη τρέλλα!…’’

  -ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΛΩΡΗΣ (Η θάλασσα): ’’Ἄλλαζα καρδιοστάλεχτες εὐχές μέ τούς συντοπίτες μου.’’

  Και σε μερικά νεότερα κείμενα διαφόρων συναντάμε επίσης το επίθετο αυτό.

 164. ΣΠ said

  148
  https://www.slang.gr/lemma/15328-stithos-marmaro-kardia-patata

 165. sarant said

  163 Μπράβο, και κάτι καρδιοστάλαχτα βρίσκω.

 166. William T. Riker said

  @ 162 Δεν θα το συνεχίσω και αυτή ήταν η τελευταία φορά που σας απαντώ. Αν θέλετε όμως μορφώστε μας παντογνώστα. Εν πάσει περιπτώσει, καλή συνέχεια με τις αναζητήσεις σας.
  @ 163 Ευχαριστώ πολύ για την υπόδειξη, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον.

 167. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τη «Μαρτυριάρα καρδιά»;
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://ideoforein.blogspot.com/2015/06/edgar-allan-poe-tell-tale-heart.html%3Fm%3D1&ved=2ahUKEwiKq-DSnrfhAhXCIlAKHa0_CfQQFjAQegQICBAB&usg=AOvVaw3Yn8N-fpxO4_7X4Z1G3Mx1&cshid=1554408498659

 168. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Αφελέστατε κ. Riker (167),

  όλοι κατάλαβαν ότι κατατροπωθήκατε και φεύγετε. Η αγραμματοσύνη σας στην Θεία Ελληνική Γλώσσα φαίνεται από το «εν πάσΕΙ περιπτώσει» που γράψατε. Ούτε την Τρίτη Κλίση δεν είστε σε θέση να αντιληφθείτε και τολμάτε να μάς κάνετε μαθήματα Βυζαντινής Ποιήσεως; Για τον Σάθα δεν μάς είπατε: Θα ζητήσετε δημόσια συγγνώμη αν ανεβάσουμε το σχετικό απόσπασμα;

 169. 40, 41 (ναι), 16: -Παππού, έχει η καρδιά ποδαράκια; -Όχι, παιδί μου. Γιατί ρωτάς; -Άκουσα χθες το βράδυ στο σκοτάδι να λέει ο μπαμπάς στη μαμά: «Άνοιξε καρδούλα μου τα ποδαράκια σου»…

  131 Και η καρδιά του Ζάππα βρίσκεται φυλαγμένη σε κρύπτη στο Ζάππειο, όπως μας πληροφορεί σχετική πινακίδα μετά την είσοδο.

 170. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  20. >>τρυφερές καρδιές μαρουλιών
  Κάποτε ευχήθηκα σ΄ένανε νεόκοπο διευθυντα(ρά) τώρα που πήρε το αξίωμα να είναι μαρουλόκαρδος και με κοίταξε ξινά κι αργότερα με ρώτησε τί εννοώ.

  Καρδιοφτερουγίσματα

  Όσο για μαντινάδες, το στοίχημα μπαίνει για πόσες να είναι χωρίς καρδιά 🙂 .
  Μια στερεοτυπική που συναντιέται με μικρές παραλλαγές σε πολλά μέρη:
  Εχάρισές μου την καρδιά τώρα τη θέλεις πίσω
  μα οι δυο καρδιές εγίναν μια και πώς να τις χωρίσω

  Γκάρδιος είναι ένα από τα σύνεργα του αργαλειού αλλά και το ξυλώδες (αρχικά τρυφερό) σωληνωτό κεντρικό στέλεχος του κρεμμυδιού που κάνει στην κορυφή τα άνθη.

 171. Πάνος με πεζά said

  Την καρδιά του Πιερ νε Κουμπερτέν στην Ολυμπία, την είπαμε; Εδώ, την τοποθετεί ο Πρίγκηπας Παύλος στο μνημείο του.

 172. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Φίλοι φίλοι καρδιοφίλοι
  https://www.politeianet.gr/books/9789606000133-zarampouka-sofia-patakis-filoi-filoi-kardiofiloi-12421

  Καρδιόσχημος κοιλότητα μήτρας (σούπερ ε;) 🙂 .

 173. Alexis said

  #159: Ευχαριστώ Τζι.
  Άρα λέγεται ευρύτερα η φράση, γιατί για να πω την αλήθεια δεν την έχω ξανακούσει από τότε.

 174. Πέπε said

  #144
  > > κανείς αναγνώστης του παρόντος Ιστολογίου αντελήφθη
  #169:
  > > Η αγραμματοσύνη σας στην Θεία Ελληνική Γλώσσα φαίνεται από το «εν πάσΕΙ περιπτώσει» που γράψατε. Ούτε την Τρίτη Κλίση δεν είστε σε θέση να αντιληφθείτε

  Ο καθένας θα μπορούσε να σκεφτεί «ουδείς» και να πληκτρολογήσει «κανείς», ή, ακόμη απλούστερα, να σκεφτεί «κανείς δεν» αλλά να ξεχάσει το «δεν». Δεν είναι ντροπή. Δεν κάνει όμως καθόλου καλό συνδυασμό με το δεύτερο παράθεμα. Χώρια που το «πᾶσα» ακολουθεί την πρώτη κλίση, όχι την τρίτη, αλλά ας δεχτούμε ότι εννοούνταν τα τριτόκλιτα (ως προς το αρσενικό) επίθετα…

 175. mitsos said

  Καλημέρα φίλοι μου (γ)καρδιακοί

  Η κοινότητα Καρδιά ( που απαλλοτρίωσε η ΔΕΗ ) όπως και ο οικισμός Νέα Καρδιά που προέκυψε είναι γνωστοί τόποι … πολλοί μικρότεροι όμως της πόλης ( σε άλλο νομό και νοτιότερα ) με το υποκοριστικό Καρδίτσα

  Επώνυμα σχετικά συχνά : Καρδιάς – Καρδιακός -ου …Καρδούλης, Καρδάκης , Καρδιακίδης, Καρδιακάκης …Καρδιασμένος (λογικό μάλλον )

  Όμως να προσθέω ( με το ρίσκο να υπάρξει αποκαρδίωσις ) και το ερώτημα για την αισχρολογία «πουτσαράς» το οποίο ( κατά Δημητράκο ) εκτός απο α) τον έχοντα «μεγάλο πέος» και β) τον ανθρωπο με μεγάλη αντοχή … έχει και την σημασία γ) του γεναιόκαρδου (;!)

  Για «το φυλλοκάρδι» που τρέμει και
  «τα φυλλοκάρδια» ( έδρα των πόθων ) είπαμε ;

  καλό ξημέρωμα

 176. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Εκλεκτέ φιλόλογε κ. Πέπε (175),

  Αναλάβατε συνήγορος του κ. Riker; Πάτε να τον ξελασπώσετε με σοφιστείες καφενειακού επιπέδου; Είναι δυνατόν να μή γνωρίζω ότι το «πάσα» είναι Πρώτη Κλίσις; Όσο για το «κανείς – ουδείς» έχετε δίκιο, αλλά το λάθος δείχνει βιασύνη και ουχί αγραμματοσύνη, όπως το «εν πάσΕΙ περιπτώσει» του κ. Riker. Ο άνθρωπος πήγε να μάς κάνει (στο 137) μάθημα Βυζαντινής Ποιήσεως, αναρτώντας ένα εντελώς αλλοιωμένο ποίημα (προφανώς ό,τι θυμόταν έγραψε, νομίζοντας ότι το Ιστολόγιο είναι καφενείο) και αποδίδοντάς το στον γιατρό του Αλεξίου Κομνηνού, χωρίς να μάς πεί ότι αυτό δεν είναι θέσφατο, αλλά μία άποψις κάποιου Ιταλού. Και μέ τέτοιες αερολογίες κατάφερε (αυτό είναι όντως κατόρθωμα) να παρασύρει τον κ. Σαραντάκο, ο οποίος έψαχνε το ποίημα στο TLG!..

  Για το συγκλονιστικό βίντεο με τα κάκιστα αγγλικά του Ελ. Βενιζέλου που ανεβάσαμε στο σχόλιο 144, γιατί δεν βγάζετε άχνα, κύριε Πέπε μου; Αυτή είναι η είδησις της ημέρας στο παρόν Ιστολόγιο κι όχι οι προχειρότητες του κ. Riker τις οποίες ξεμπροστιάσαμε και τον τρέψαμε σε άτακτον φυγήν.

  Και παρ’ όλα αυτά, ο κ. Σαραντάκος δεν μάς είπε ΟΥΤΕ ένα ευχαριστώ…

 177. loukretia50 said

  ΕΦΗ-ΕΦΗ
  Γιατί αργείς καρδούλα μου, αρχίζω να νυστάζω
  τα γράμματα χορεύουνε, ιδέες δεν κατεβάζω.

  Μα αρκεί να είσαι εσύ καλά, σκοτούρες να μην έχεις
  γιατί αν πονάει η καρδιά, από το μπλογκ θ΄απέχεις

  Αξίζεις εγκάρδια υποδοχή και αφιέρωση :
  Pepito mi corazon
  Los Machucambos https://youtu.be/UX2Kf1FlNMQ?t=11

  Mήτσο, είπες «καλημέρα»? Κι εγώ που ετοιμάζομαι για ύπνο , όπως υποθέτω και συ, τι απαντάω?
  Μάλλον με κάτι νανουριστικό
  Always in My Heart
  Los Índios Tabajaras https://youtu.be/U3gvUYlNRFE

  Αλέξη, έχω ακούσει καρδιόξυλο. Δε θυμάμαι αν αναφέρθηκε, νομίζω λέγεται για τις ελιές – τα δέντρα, που μάλλον δεν έχουν κι είναι παντός καιρού, σε αντίθεση με το μαγιόξυλο.

 178. mitsos said

  Λου !… ναι μετά από σκέψη για τον χαρετισμό
  είπα ,ια καλημέρα κι εγώ πριν πάω να κοιμηθώ.
  Ήδη
  Περάσαμε τα μέσα της νύχτας
  και μπορεί να μην ξημέρωσε
  αλλά μια νέα ημέρα άρχισε
  Παρσκευή 5 Απρίλη πια.
  Τι να ευχηθώ ;

 179. loukretia50 said

  Mήτσο, Όντως ξαφνιάστηκα, νόμιζα πως δε βλέπω καλά, αλλά ήθελα απλώς να σε πειράξω!
  Καλό ξημέρωμα σε όλους και ευχαριστώ πολύ για την παρέα!

 180. loukretia50 said

  …από καρδιάς! (όταν λέω αγκινάρα…)

 181. Πέπε said

  177
  > > Εκλεκτέ φιλόλογε κ. Πέπε (175),

  Δε δέχομαι τέτοιους χαρακτηρισμούς και τους επιστρέφω.

  > > Αναλάβατε συνήγορος του κ. Riker;

  Δεν ξέρω ποιος είναι αυτός ο σχολιαστής, ούτε παρατήρησα τι έγραψε.

  > > Είναι δυνατόν να μή γνωρίζω ότι το «πάσα» είναι Πρώτη Κλίσις;

  Ποιος χέστηκε αν το γνωρίζετε ή όχι; Το τι γράψατε σχολίασα.

  > > Όσο για το «κανείς – ουδείς» έχετε δίκιο, αλλά το λάθος δείχνει βιασύνη

  Δεν είπα το αντίθετο.

  > > …και ουχί αγραμματοσύνη, όπως το «εν πάσΕΙ περιπτώσει» του κ. Riker.

  Η ουσία του σχολίου μου ήταν ότι όταν θέλουμε να καταδείξουμε την αγραμματοσύνη του αλλουνού, δεν μπερδεύουμε τις κλίσεις.

  > > Για το συγκλονιστικό βίντεο με τα κάκιστα αγγλικά του Ελ. Βενιζέλου που ανεβάσαμε στο σχόλιο 144, γιατί δεν βγάζετε άχνα, κύριε Πέπε μου; Αυτή είναι η είδησις της ημέρας στο παρόν Ιστολόγιο

  Γιατί βαρέθηκα να το δω. Αφού λέτε ότι μίλαγε κάκιστα αγγλικά, θα μίλαγε κάκιστα αγγλικά. Μου είναι εξίσου αδιάφορο όσο αν μίλαγε καλά. Φυσικά, η σύγκριση με τον Τσίπρα μού είναι πολύ περισσότερο αδιάφορη. Υποψιάζομαι ότι και πολλούς άλλους θα τους ενδιαφέρουν εξίσου λίγο όλα αυτά τα συγκλονιστικά.

  Αλλά αν νομίζετε ότι πρέπει οπωσδήποτε να τον συγκρίνουμε με τον Τσίπρα, νομίζω ότι η δίκαιη σύγκριση θα πρέπει να γίνει με τα γαλλικά του Βενιζέλου, που επείχαν τότε ανάλογη θέση με τα αγγλικά σήμερα.

  >> …κι όχι οι προχειρότητες του κ. Riker τις οποίες ξεμπροστιάσαμε και τον τρέψαμε σε άτακτον φυγήν.

  Αφού είστε τόσο ικανοποιημένος με τον εαυτό σας, δεν καταλαβαίνω γιατί μου τα λέτε όλα αυτά. Δε βλέπω κατά τι η παρατήρησή μου για την αυτογελοιοποίησή σας σκιάζει τον θρίαμβό σας επί του κ. Riker.

  > > Και παρ’ όλα αυτά, ο κ. Σαραντάκος δεν μάς είπε ΟΥΤΕ ένα ευχαριστώ…

  Είμαι σίγουρος ότι σας είναι αιώνια ευγνώμων. Είναι ντροπαλός για να το πει μόνος του.

 182. Γς said

  148:

  >«Στήθος μάρμαρο, καρδιά πατάτα»

  Ασχετο, αλλά είναι κι αυτή η μαρμαρυγή της καρδιάς μου. Η κολπική μαρμαρυγή.
  Τα αντιπηκτικά, το άγχος της δημιουργίας θρόμβων.
  Το εγκεφαλικό, η καρδιακή προσβολή κι όποιο έρθει πρώτο.

 183. Ωρέ αν πας στην Καλαμάτα… απίστευτο γέλιο το βίδδεο ! Μέχρι κι ο Μάικ Δουκάκις αναφέρεται !!!!!!!

 184. 183 Ο Γεωργούντζος θα πάει από καρδιά!

 185. Τηλέμαχος Καραϊσκάκης said

  183 Ο Γεωργούντζος θα πάει από καρδιά!

 186. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλά, ρε Βάτμαν, δεν ξέρεις ότι στα χρόνια του Ελευθερίου Βενιζέλου τα γαλλικά ήταν η επικρατέστερη ξένη γλώσσα; Αν το 2050 τα κινέζικα είναι η κυρίαρχη γλώσσα διεθνώς, θα θεωρείται αναδρομικά αγράμματος όποιος τα μιλάει άσχημα ή καθόλου το 2019;

 187. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

 188. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  178. Γεια σου Λου – τρίλια κορυδαλλού 🙂
  Η καρδιά πονάει πάντα όταν ψηλώνει, να το θυμάσαι μικρή μου καρδιά
  Τρεχάλες διάφορες αλλά σας διαβάζω,έστω αργά, δε μου κάνει καρδιά να μην περάσω έστω κλεφτά ! 🙂

  Κρόνη, μπροστά η καρδιά και πίσω εμείς 🙂

  Ζαχαροκαρδιοζυμωτή , το παιδικό ραμόνι μου στα κάλαντα

  Καλημέρα σε όλους!

 189. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  (Ήταν για χθες τη νύχτα, αλλά συνέβη διακοπή internet…)

  Καλημέρα σε όλους, λοιπόν!

  171: ΕΦΗ-ΕΦΗ
  – Πολύ όμορφα και κάπως απρόσμενα τα Καρδιοφτερουγίσματα του Λεμπέση!

  – Πράγματι αμέτρητες οι μαντινάδες της καρδιάς. Μια που άκουσα και μ’ άρεσε:
  ’’Είπα μια μέρα τση καρδιάς να φύγω να σ’ αφήσω
  και μού ‘πε μην το ξαναπείς γιατί θα σταματήσω.’’

  – Θυμήθηκα κι ένα ποιητικό διαμαντάκι από την υμνογραφία της Μ. Παρασκευής:
  «Τέτρωται Ἅδης ἐν τῇ καρδίᾳ δεξάμενος τὸν τρωθέντα λόγχῃ τὴν πλευράν καὶ στένει πυρὶ θείῳ δαπανώμενος…»

  και

  182, Πέπε: !!!

 190. Πουλ-πουλ said

  184
  Έχεις δίκιο, είναι ξεκαρδιστική η περιγραφή. Θυμίζει λίγο, από την ανάποδη βέβαια, την περιγραφή του Γεωργίου στον αγώνα μπάσκετ της ΑΕΚ με τη Σλάβια Πράγας στο Στάδιο.

  Από την άλλη, αν το καλοσκεφτείς, είναι συγκινητικό ότι υπάρχει ακόμη στην εποχή μας του στυγνού επαγγελματισμού, αυτό το είδος των εκφωνητών.

 191. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  170 Δεν το ήξερα, ευχαριστώ!

  172 Ούτε αυτό το ήξερα.

 192. Τώρα θυμήθηκα ότι πριν κάποια χρόνια που πέθανε ο τελευταίος Αψβούργος, θάφτηκε στη Βιέννη αλλά η καρδιά του στάλθηκε σε κάποια κρύπτη στην Ουγγαρία, αν θυμάμαι καλά.

 193. loukretia50 said

  Και στο Μεσολόγγι υπάρχει θαμμένη η καρδιά του Λόρδου Βύρωνα.
  Καταλαβαίνω το συμβολισμό, αλλά το βρίσκω υπερβολικό, αν όχι μακάβριο.
  Αν δεχόμαστε ότι δεν απομένει τίποτε ή ότι η ψυχή είναι πνεύμα, δεν έχει καμιά σημασία.
  Αν είναι ύλη, γιατί το διαχωρίζουμε?
  Σε κάθε περίπτωση δε δείχνει σεβασμό στο νεκρό.
  Εκτός αν ήταν όπως ο Ν.Χικμέτ,
  “Αν η μισή μου καρδιά βρίσκεται, γιατρέ, εδώ πέρα
  η άλλη μισή στην Κίνα βρίσκεται
  με τη στρατιά που κατεβαίνει προς το κίτρινο ποτάμι
  Κι ύστερα, γιατρέ, την κάθε αυγή
  την κάθε αυγή, γιατρέ, με τα χαράματα
  πάντα η καρδιά μου στην Ελλάδα τουφεκίζεται”

  Έχει κανείς παρόμοια άποψη?

 194. Reblogged στις Trimithiotis – Gerolakkos – Cyprus.

 195. Αρλουμποκυνηγός said

  187: Κύριε Κουβάτσο, δεν αντιλαμβάνεστε ότι εκτίθεστε ως παντελώς ανιστόρητος με αυτά που γράφετε; Επί δεκαετίες η Βενιζελική Προπαγάνδα μάς έλεγε ότι ο Εθνάρχης Βενιζέλος μιλούσε απευθείας με τον Lloyd George (τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας) στα αγγλικά και διαπραγματευόταν τις τύχες του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Σε τί αγγλικά διαπραγματευόταν ο Βενιζέλος δεν το ξέραμε μέχρι τώρα. Και το μάθαμε 100 χρόνια αργότερα από αυτό το βίντεο που πράγματι είναι ιστορικής σημασίας και επίτηδες το είχανε θάψει η Βενιζελική.

  Είναι απίστευτο ότι όντας εν ενεργεία δάσκαλος δεν μπορείτε να αντιληφθείτε την ανεκτίμητη αξία αυτού του ντοκουμέντου. Ας βγεί και ο μακεδονομάχος κ. Μπαρτζούδης να μάς πεί τη γνώμη του

 196. Γς said

  196:

  >είναι ιστορικής σημασίας και επίτηδες το είχανε θάψει η Βενιζελική
  Είναι απίστευτο ότι όντας εν ενεργεία δάσκαλος δεν μπορείτε να αντιληφθείτε
  κλπ

 197. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Αυτή η Βενιζελική είναι πολύ κακή άνθρωπη.

 198. Αιμ said

  194. Εγώ συμφωνώ απολύτως Λου, με σένα, με τον Χικμέτ είναι πιο πολύπλοκο

 199. Λ said

  Η σκυλίσια καρδιά, μυθιστόρημα του Μπουλγκάκοβ

  Όταν ήμουν μικρή νόμιζα ότι η καρδιά ήταν στην κοιλιά. Λέγαμε πονά η καρκιά μου όταν πονούσε η κοιλίτσα , πάει η καρκιά μου όταν είχαμε διάρροια με το συμπάθιο

 200. Λ said

  Τα ντέρτια της καρτούλας μου θκυο μύλοι εν τα αλέθουν, μήτε οι στράτες τα χωρούν με οι ποταμοί που τρέχουν

 201. sarant said

  200 Για την καρκιάν και την αγκάλην του που έλεγεν κι ο Φκιολάρης 🙂

 202. Λ said

  Λλιόκαρτος (λιγόκαρδος) άνθρωπος που δεχ έχει υπομονή

 203. Λ said

  Λλιόκαρτος (λιγόκαρδος) ή φτανόκαρτος (φτανός είναι ο λεπτός) άνθρωπος που δεν έχει υπομονή. Ο δε υπομονετικός είναι βλαγκάς, (βλαντζίν ειναι το συκώτι)

 204. Λ said

  Και από την Ανεράδα του Βασίλη Μιχαηλίδη
  εράην η καρτούλλα μου,
  ευτύς ο νους μου εστάθηκεν
  κ̌ι είμαι ‘που τότες ξηστηκός

 205. Λ said

  Αγάπησα την που καρκιάς αμμά εν τζ εχάρηκα την, τον ένα γρόνον είχα την, τον άλλον έχασα την

 206. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  1) Κύριον Πέπεν (182): Ευχαριστώ θερμώς για την αναλυτικότατη απάντηση. Δεν νομίζω ότι διαφωνούμε. Ο κ. Riker ετράπη εις άτακτον φυγήν, όταν αντελήφθη ότι δεν είναι όλοι οι αναγνώσται του παρόντος Ιστολογίου αγράμματοι κάφροι.

  Για το βίντεο του Βενιζέλου δεν έχετε δίκιο. Πρόκειται για ντοκουμέντο περιωπής. Απόδειξις ότι έγινε πρώτη είδησις σε όλες τις μεγάλες ιστοσελίδες και τις επόμενες μέρες θα γίνει πρωτοσέλιδο και στις εφημερίδες. Δεν είναι μικρό πράγμα να μαθαίνεις μετά απο 100 χρόνια ότι ο Μέγας Βενιζέλος μιλούσε πολύ χειρότερα αγγλικά από τον Τσίπρα. Τί είδους διαπραγματεύσεις έκανε με τον Lloyd George με αγγλικά τέτοιου επιπέδου;

  2) Κύρ Γιάννη Κουβάτσο (187): Αν δεν σάς κάνει εντύπωση το βίντεο του Βενιζέλου, απορώ τί είδους Ελληνική Ιστορία διδάσκετε στα μαθητούδια σας. Επί χρόνια η Βενιζελική Προπαγάνδα μάς έλεγε ότι ο Εθνάρχης Βενιζέλος μιλούσε άριστα αγγλικά και μπορούσε να συνομιλεί απευθείας με όλους τους Ηγέτες της Εποχής του, ότι είχε ζήσει δύο χρόνια στις ΗΠΑ όπου και μετέφρασε τον Θουκυδίδη και άλλες τέτοιες παπαριές. Και τί αποδεικνύει αυτό το βίντεο; Ότι ο Εθνάρχης των Δύο Ηπείρων και των Πέντε Θαλασσών μιλούσε πολύ χειρότερα αγγλικά από τον μέσο κάτοχο του Lower. Κι ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπροστά του είναι αγγλομαθέστατος

 207. ΣΠ said

  207
  Μια χαρά ήταν τα αγγλικά του Βενιζέλου. Δεν είχε μεν καλή προφορά, αλλά δεν παρατήρησα κανένα γραμματικό ή συντακτικό λάθος. Μπορούσε άνετα να συνεννοηθεί με τον Lloyd George.

 208. ΣΠ said

  207
  Αφού λες ότι δεν διαφωνείς με τον Πέπε σημαίνει ότι δέχεσαι ότι αυτογελοιοποιείσαι, όπως έγραψε.

 209. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  (208): Μάς δουλεύεις, κύρ Σταύρο μου; Πώς να παρατηρήσεις γραμματικό ή συντακτικό λάθος, αφού ο Βενιζέλος διαβάζει το κείμενο που του είχαν γράψει; Ας βγεί ο επαγγελματίας μεταφραστής κ. Σαραντάκος να μάς απαντήσει στο εξής ερώτημα: Κάνει ή δεν κάνει «μπάμ» απο μακριά το εν λόγω βίντεο, πως ο Βενιζέλος αγνοούσε στοιχειωδώς τα αγγλικά;

 210. ΣΠ said

  211
  Γιακουμή, αφού τα διαβάζει, πώς μπορείς να πεις ότι δεν ξέρει καλά αγγλικά; Από την προφορά και μόνο; Εκεί στο Σικάγο δεν έχεις συναντήσει ανθρώπους που μιλάνε σωστά αγγλικά με κακή προφορά; Εγώ ξέρω κάμποσους.

 211. Μαρία said

 212. Χαρούλα said

  207
  Για στάκα ρε μπάρμπα παντουγνώστ!! Απού πότ χρειαζετ να μλας την γλωσσα στις διαπραγματευσεις;;; Κλέφτες θα γίνουν οι άμροι οι διερμνείς;;; Αααα;;;

  Πάντα με την καλή κουβέντα στα χείλη! Σε χαίρομαι βρε Ιάκωβε! Ρεζίλι τους κάνεις όλους! Ταλέντο ή εκπαιδεύτηκες;

 213. Γιάννης Ιατρού said

  214: Χαρούλα,
  Έχουν καταρρεύσει πλεον όλες οι δομές ψυχικής υγείας σε τούτο τον τόπο… 🙂

 214. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ναι, Βάτμαν, στο δημοτικό είναι στα sos η γλώσσα συνεννόησης μεταξύ Βενιζέλου και Λόιντ Τζορτζ. 😛

 215. dryhammer said

  202 Γιατί θυμάμαι τη Σούλη Σαμπάχ;

 216. Χαρούλα said

  215 Ιατρέ(ου) μου,
  Εγώ σ’αυτόν τον τόπο, χαμένη για χαμένη θα το υποστώ(και θα με υποστείτε)!
  Στο Ιλλινόη να λειτουργούν, παναΐτσαμ!

 217. Theo said

  @50:
  Εγώ κοιμούμαι κι η καρδιά μου ξαγρυπνά
  Μετάφραση του Σεφέρη του Άσματος των Ασμάτων: «ἐγὼ καθεύδω, καὶ ἡ καρδία μου ἀγρυπνεῖ.»

 218. Γς said

 219. Γιάννης Ιατρού said

  218: Χαρούλα μου, τ΄ έχω ξαναπεί… 🙂

 220. sarant said

  216 και πριν
  Εντύπωσή μου είναι πως στην επίσημη διπλωματία θα μιλούσαν γαλλικά.

 221. Μαρία said

  222
  Γιά κοίταξε την μαρμάγκα. Απαντούσα στο Ξεροσφύρη οτι η Σούλη τραγουδούσε στον ίδιο δίσκο «Έλα κορού» του 1971.

 222. sarant said

  223 Περίεργο, δεν βρίσκω τίποτα

 223. Γιάννης Κουβάτσος said

  222: Προφανώς μιλούσαν γαλλικά. Ήταν η γλώσσα της διπλωματίας και της διανόησης. Βατμανιές θ’ ακούμε τώρα;

 224. Chrysostomos Fountoulis said

  Πώς λέγονται ετεροθαλή αδέλφια σε αντιδιαστολή από τα πραγματικά αδέλφια καρδιακά;

 225. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  201 Λ >>τα ντέρτια της καρτούλας μου
  θκυο μύλοι εν τα αλέθουν,
  μήτε οι στράτες τα χωρούν
  με οι ποταμοί που τρέχουν
  Τί ωραίο!

  Αντίστοιχο:
  Σαράντα βρύσες με νερό
  και δεκοχτώ πηγάδια
  δε μου τη σβήνουν τη φωτιά
  που ‘χω στα φυλλοκάρδια

  215 Γιαννης Ι.>>Έχουν καταρρεύσει πλεον όλες οι δομές ψυχικής υγείας
  οι ψυχικές δομές! 🙂

 226. loukretia50 said

  226. «…ετεροθαλή αδέλφια σε αντιδιαστολή από τα πραγματικά αδέλφια καρδιακά;»
  είναι ένα ζήτημα!
  «ξώκαρδα»?, «απ΄τα φυλλοκάρδια»?

  Κατά το γνωστό – στους αρχαίους – άσμα του Κ.Χατζή:
  «η καρδιά μου φύλλο φύλλο
  δόθηκε σε δυο παιδιά,
  δυο αγάπες, δυο μαμάδες,
  κι όμως νοιώθω τόση μοναξιά..»

 227. Γιάννης Ιατρού said

  227β: ψυχικές δομές στο Ψυχικό 🙂

 228. ΚΑΒ said

  Γράφει ο Καζαντζάκης στην Οδύσσειά του:

  Ναι, μα τη θάλασσα, τα μέσα μας θεριά ‘ναι μπερδεμένα,
  χταπόδι κι η καρδιά, σγουραίνεις τη και σγουρεμό δεν έχει!

 229. sarant said

  230 σγουραίνεις τι εννοεί; αυτό που χτυπαμε το χταπόδι να μαλακώσει;

 230. KAB said

  231. Ναι, όταν το χτυπήσεις αρκετά, τα χαλιά αποκτούν ελικοειδές σχήμα, κατσαρώνουν.

 231. Πέπε said

  230:

  Δηλ. το αντίθετο από «το μουνί και το χταπόδι όσο το χτυπάς απλώνει».

 232. Γιάννης Ιατρού said

  233: χαχα, Πέεεεπε !
  Το χταπόδι μαλακώνει κι αν το βάλουμε μερικές μέρες στην κατάψυξη. Βεβαίως η πρακτική αυτή δεν συνιστάται για τ΄άλλο. 🙂 🙂

 233. Λ said

  227. Βασικά έκανα μια πατάτα. Λέμε το τέρτι και όχι τα ντέρτια και πράγματι αυτό δυναμώνει πολύ τον στοίχο
  Το τέρτι τηε καρτούλας μου δκυο μύλοι έν το αλέθουν…

 234. Λ said

  Και κάτι ακόμα με τα παραγωγά της καρδιάς. Στην Κύπρο έχουμε τη ρίγανη την καρδιόφυλλη.

  Επίσης τα Ουαλλέζικα αγαποκούταλα (lovespoons) έχουν συνήθως μια ή περθσσότερες καρδιές. Είναι ότι ήταν το μήλο για μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: