Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο Μποστ πριν από το Μποστάνι του (2)

Posted by sarant στο 5 Απριλίου, 2019


Την περασμένη Παρασκευή άρχισα να δημοσιεύω μια μικρή σειρά τεσσάρων άρθρων με γελοιογραφίες του Μποστ που δημοσιεύτηκαν τους πρώτους μήνες του 1959 στο περιοδικό Ταχυδρόμος, υποτίθεται ως εικονογράφηση του εύθυμου αφηγήματος «Σταυροφορίες» του Νικ. Τσιφόρου που δημοσιευόταν σε συνέχειες στο περιοδικό.

Λέω «υποτίθεται», επειδή, όπως είπα και στο πρώτο άρθρο, τα σκίτσα του Μποστ αυτονομούνται, στην αρχή δειλά και στη συνέχεια απροκάλυπτα. Κάποια από αυτά τα σκίτσα έχουν στόχο τους Άγγλους και με τα σημερινά κριτήρια μπορεί και να τα λέγαμε ομοφοβικά. Να θυμόμαστε ότι το 1959, με τη συμφωνία της Ζυρίχης στην επικαιρότητα, το αντιαγγλικό αίσθημα στην Ελλάδα ήταν έντονο.

Το πρώτο σκίτσο της σημερινής δημοσίευσης (και πέμπτο συνολικά) δημοσιευτηκε στον Ταχυδρόμο στις 31 Ιανουαρίου 1959 και εικονογραφούσε το κεφάλαιο «Ιερουσαλήμ – Τέρμα».

Ένα ακόμα σκίτσο που αναπαράγει τα στερεότυπα περί βρετανικής ομοφυλοφιλίας, και που σήμερα θα ενοχλούσε.

Παρ’ όλ’ αυτά, να επισημάνουμε το έξοχο λογοπαίγνιο «τι είν’ αυτό που το λένε αράπη», πάνω στο πασίγνωστο τραγούδι «Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη«, καθώς και την παράτονη ρίμα «Χαλιμάς – το χάλι μας».

Το δεύτερο σημερινό σκίτσο (έκτο της σειράς) δημοσιεύτηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1959 και συνόδευε τη συνέχεια «Σεφτές για την τρίτη σταυροφορία». Είναι απο τα γνωστότερα σκίτσα της σειράς.

Η ρίμα «μετά του Αλφόνσου – συνάδελφόν σου» έχει μείνει ιστορική.

Η τρίτη σημερινή γελοιογραφία δημοσιεύτηκε στις 14.2.1959 στον Ταχυδρόμο και εικονογραφούσε το κεφάλαιο «Καντρίλλιες γύρω από μια κορώνα».

Ουσιαστικά, το σκίτσο αυτό είναι το πιο σύγχρονο και αυτονομημένο απ’ όσα έχουμε δει μέχρι τώρα, αφού ο Μποστ βάζει τους δυο ήρωές του να σχολιάζουν ένα εντελώς άσχετο γεγονός της διεθνούς επικαιρότητας: το περιβόητο σκάνδαλο των ροζ μπαλέτων.

Το σκάνδαλο είχε ξεσπάσει τις προηγούμενες μέρες στο Παρίσι: ο 74χρονος σοσιαλιστής και αντιστασιακός Αντρέ λε Τροκέ, ανάπηρος του πρώτου πολέμου και πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, κατηγορήθηκε ότι διοργάνωνε, στο εξοχικό που του είχε διαθέσει η Βουλή, βραδινές συγκεντρώσεις στις οποίες χόρευαν ανήλικα κορίτσια 15-19 ετών (την εποχή εκείνη το όριο της ενηλικίωσης ήταν στα 21) -και οι οποίες κατέληγαν σε όργια. Πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιζε η φίλη του Ελιζαμπέτ Πινάγιεφ, πρώην ηθοποιός, δήθεν κόμησσα, η οποία έφερνε τις κοπέλες και σχεδίαζε τις χορογραφίες -από εκεί και η ονομασία «μπαλέτα».

Η υπόθεση έκανε πάταγο και από τότε καθιερώθηκε και η έκφραση Ροζ μπαλέτα, που έδωσε και τον τίτλο της σε μια ελληνική επιθεώρηση της εποχής.

Ο Μποστ διηγείται την ιστορία των Ροζ μπαλέτων αλλά έχω την εντύπωση πως κάνει ένα λάθος: μιλάει για την Υβέτ -τέτοιο όνομα δεν βρήκα να εμπλέκεται στην υπόθεση. Μάλλον έχει μπερδέψει την Ελιζαμπέτ. Πάντως, φροντίζει να βρει άφθονες ομοιοκαταληξίες σε -έτ, από τον Αχμέτ και το βιλαέτ μέχρι το κουνιέτ’ και το μπισικλέτ.

Το κείμενο της μπορντούρας παίρνει υλικό από δύο τουλάχιστον τραγούδια της εποχής.

Ο Τροκέ χτυπάει την πόρτα
η φωνή του είναι βαριά
Άνοιξε άνοιξε Υβέτ να ζήσεις
είμαι γέρος άνθρωπος μη την πόρτα κλείσεις.

Κάθεται εις το σκαλί / και την Υβέτ παρακαλεί:

Έλα γι’ απόψε μόνο γι’ απόψε για λίγη ώρα
έξω φυσάει, κάνει κρύο και είναι μπόρα
ενώ μέσα είναι ζεστά,
έχει μπαλέτα κουνιστά
Να δω μονάχα του μπαλέτου τις κινήσεις
κι ύστερα φύγε, κλείσε την πόρτα και μη γυρίσεις.

Η τέταρτη και τελευταία για σήμερα γελοιογραφία, δημοσιεύτηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1959 και εικονογραφούσε το κεφάλαιο «Η κακιά γειτόνισσα».

Η γελοιογραφία αποτελεί κατά κάποιο τρόπο συνέχεια της δεύτερης -όπου ο Άγγλος αιχμάλωτος έχει αποδεχτεί την πρόσκληση εις κωζερί, αλλά άνευ Αλφόνσου. Γίνεται εκτενής αναφορά στο Κολέγιο του Ίτον. Δεν μπόρεσα να βρω κάποια σύνδεση με γεγονότα της εποχής -ίσως ο Μποστ χρησιμοποιεί αυτό το διάσημο κολέγιο απλώς και μόνο για την ομοιοκαταληξία και επειδή εκεί φοιτούσαν (και φοιτούν) αρκετοί γόνοι της αγγλικής άρχουσας τάξης.

 

Advertisement

89 Σχόλια προς “Ο Μποστ πριν από το Μποστάνι του (2)”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  >Γίνεται εκτενής αναφορά στο Κολέγιο του Ίτον

  Εχουμε κι εμείς Ελλάντα: Το Κολέγιο Αθηνών

  Και ποιο απόφοιτό του θα είναι υποψήφιο στις περιφερειακές εκλογές με τον συνδυασμό της Ρένας Δούρου;

  https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/4712910/pos-mpike-sti-zoi-mas-to-tzeison-antigoni

 2. Λεύκιππος said

  Τελικά ο Αλφονσος, έγραψε ιστορία.

 3. Καλημέρα

  Πρώιμος, πρωινός Μποστ !

 4. LandS said

  1 Σεμνά με το Κολλέγιο. Υπήρξαν εποχές που η μισή και βάλε Βουλή ήταν μέλη του ΣΑΚΑ.
  Όχι ότι τώρα δεν τους βρισκεις παντού στα ανώτερα πολιτικοτραπεζικοεπιχειρηματικονομικά και συναφή στρώματα. Σε μεγάλους αριθμούς μάλιστα.

 5. Λεύκιππος said

  Η λεπτομέρεια που παίζει τον ρόλο της στο χιούμορ του Μποστ. Ο Αλφόνσος, δεν ήταν κρυωμένος, ήταν κρυολογημένος.

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1 Καλά που το λες, να μην τον ψηφίσω

  4 Και τώρα πάντως δεν πάνε πίσω

 7. leonicos said

  Μπον Ζουρί

  ξέρω! ξέρω!

  αλλά το ‘ζουρί’ ριμάρει με το ‘ουρί’ οπότε δικαιολογείται.

  Για μένα το πιο πρωτότυπο είναι ‘να του αναπαραστήσω την γέφυρα.’

  Δεν έχω ξανακούσει κάτι σχετικό με γέφυρα.

 8. Παναγιώτης Κ. said

  Στο κολέγιο του Ίτον προετοιμάζεται ένα τμήμα του πολιτικού προσωπικού του ΗΒ.
  ( Το ίδιο συμβαίνει και με το κολέγιο Αθηνών για την Ελλάδα! )
  Μας έκανε μεγάλη εντύπωση η ευγένεια μιας παρέας από αυτά τα παιδιά (φορούν στολή και γραβάτα) όταν χρειάστηκε κάτι να ρωτήσουμε!

  Διαβάσαμε ότι ο Τσακαλώτος υπήρξε μαθητής στο κολέγιο του Ίτον;

 9. Καλημέρα σας.

  Μια εικόνα (ή ένα κλιπάκι εν προκειμένω) χίλιες λέξεις…

 10. LandS said

  Γέλασα πολύ με την απόδοση των λεγόμενων από τους τούρκους στρατιώτες με ψευτοαραβικούς χαρακτήρες (όταν πήγε σχολείο ο Μποστ γράφονταν στο λατινικό αλφάβητο τα Τούρκικα) για να ρίξει και τη χοντρή σπόντα στη μπορντούρα με την έλαφο και τη δορκάδα.

 11. Γς said

  4:

  Εντάξει. Tους βρισκεις παντού τους αποφοίτους του ΚΑ.

  > Σε μεγάλους αριθμούς μάλιστα

  Απόφοιτους! Απόφοιτα όμως;

  Μόνο ένα:

  To [non binary] Τζέισον Αντιγόνη

 12. Γς said

  6α:

  Μα γιατί;
  Του κάνω διαφήμιση, χωρίς ίχνος ειρωνείας ή δεν ξέρω τι άλλο.

  >Καλά που το λες, να μην τον ψηφίσω

  να μην ΤΟ ψηφίσω

  Το άνθρωπο έδωσε δικαστικές μάχες για να πετύχει αυτό το νον-μπάιναρι ΤΟ

 13. Ουπς..

  Σαν να μην είναι και πολύ σίγουρο σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα…Ξανά περιχαρακωμένη εντός παρενθέσεως, ήτοι επεξηγηματική και δευτερεύουσα κατ’εμέ, η non-binary φάση/ταυτότητα…

 14. Κιγκέρι said

  Στην τελευταία γελοιογραφία πρόσεξα τον τίτλο της εφημερίδας « The Evening Saturday Μποστ»!

 15. sarant said

  12 Δεν το κατάφερε όμως, σε ό,τι αφορά τα επίσημα χαρτιά του είναι άντρας. Πρέπει πάντως να σε εξιτάρει πολύ, αφού έχεις κάνει τόσα σχόλια εδώ και έβαλες και φωτογραφία του στο Φέισμπουκ.

 16. Γς said

  15:

  Ναι έκανα κοινοποίηση σχόλιου ενός φίλου, με τη φωτογραφία του. Κακώς ίσως [και τα σχόλιά μου εδώ]

  >Πρέπει πάντως να σε εξιτάρει πολύ

  λιγάκι.

  [και τέλος]

 17. Artemissia Papaserafeim said

  «Έλα για απόψε», μεγάλη επιτυχία της Στέλλας Γκρέκα, οι στίχοι που παρωδεί ο Μποστ από το 3.52 και μετά

 18. LandS said

  8 Λάθος.
  Η Ελληνική Βίκι επικαλείται ένα άρθρο στο TOC του 2015. Καθόλου αξιόπιστη πηγή. Στη πραγματικότητα φοίτησε στο Saint Paul’s του Λονδίνου (του Πειραιά είναι Γαλλικό). Από κάποιους θεωρείται το καλύτερο, ακαδημαϊκά, σχολείο της Αγγλίας. Είναι πιο πολύ το σχολείο των σπουδαίων του Σίτι και όχι των Βασιλοπαίδων κλπ που είναι το Ίτον.
  Φτιάχτηκε πριν 510 χρόνια, είναι κατά 70 χρόνια νεότερο του Ίτον και ο πρώτος του Σχολάρχης έπαιρνε τα διπλά λεφτά του σχολάρχη του Ίτον. Επίσης εξαιρέθηκε από το θεσμό των Public Schools του 1868 και ειναι ανεξάρτητο.

  Στο Ίτον έχουμε ένα συμβάν, παρόμοιο με κάτι που έγινε στο Κολλέγιο Ψυχικού.

  In October 2004, Sarah Forsyth claimed that she had been dismissed unfairly by Eton College and had been bullied by senior staff. She also claimed she was instructed to do some of Prince Harry’s coursework to enable him to pass AS Art As evidence, Forsyth provided secretly recorded conversations with both Prince Harry and her Head of Department, Ian Burke. An employment tribunal in July 2005 found that she had been unfairly dismissed and criticised Burke for bullying her and for repeatedly changing his story. It also criticised the school for failing to produce its capability procedures and criticised the Head Master for not reviewing the case independently

  Αλλά εκεί ειναι Αγγλία.

 19. atheofobos said

  6 (1)
  Εγώ θα ΤΟ ψηφίσω! Εκτός των άλλων γιατί έχει συμβάλλει με την διπλωματική του εργασία σε ένα θέμα που από χρόνια απασχολεί κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο στην χώρα μας.
  Το θέμα της διπλωματικής εργασίας του είναι οι βίγκαν φεμινίστριες της Αθήνας!

 20. LandS said

  Μακάρι μερικοί-μερικοί να ασχολούνταν με τι θα ψηφίσουν όσο ειρωνεύονται με τι δεν θα ψηφίσουν.

 21. Γς said

  18:

  >Στο Ίτον έχουμε ένα συμβάν, παρόμοιο με κάτι που έγινε στο Κολλέγιο Ψυχικού.ΜΣτο Ίτον έχουμε ένα συμβάν, παρόμοιο με κάτι που έγινε στο Κολλέγιο Ψυχικού.

  Με διαφορετική κατάληξη όμως

  >Αλλά εκεί ειναι Αγγλία.

 22. Κιγκέρι said

  Πάντως το βιογραφικό του Τζέισον Αντιγόνη , όπως το βρήκα στο Lifo, λέει ότι είναι απόφοιτος του 2ου Πειραματικού, οπότε μπορείτε να αναθεωρήσετε την ψήφο σας!

  Ιάσων Δούσης (Τζέισον-Αντιγόνη)

  Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών. Αποφοίτησε από το 2ο Πειραματικό Λύκειο Αμπελοκήπων. Αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και την δραματική σχολή της Ρούλας Πατεράκη. Είναι τελειόφοιτος του διεπιστημονικού μεταπτυχιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και ανθρώπινα δικαιώματα» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του University College London. Εκλέχθηκε εκπρόσωπος των φοιτητών. Το θέμα της διπλωματικής εργασίας του είναι οι βίγκαν φεμινίστριες της Αθήνας. Διευθύνει τον εκπαιδευτικό οργανισμό Perugia-Τίνα Ζωγοπούλου. Εξέδωσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σειρά βιβλίων εκμάθησης για τις περισσότερες από τις ευρέως ομιλούμενες γλώσσες του κόσμου. Δραστηριοποιείται στον ακτιβισμό για τα ανθρώπινα και ζωικά δικαιώματα. Είναι το πρώτο άτομο στην Ελλάδα που αιτήθηκε την πλήρη διαγραφή της καταχώρησης φύλου από τα νομικά του έγγραφα. Έζησε κι εργάστηκε για δύο έτη στο Λονδίνο. Μιλά αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.
  Πηγή: http://www.lifo.gr

 23. # 18

  Πάντως στην Αμερική σπούδασε στο DeltaTheta(4)Sigma…

 24. Avonidas said

  Καλημέρα.

  «Γίνεται εκτενής αναφορά στο Κολέγιο του Ίτον»

  Διατί, ωγαθέ, το γράπτεις «Ίτον»;
  το μποστικόν «Ήτον» ήτο πολλώ κρείττον!

 25. Pedis said

  μια μικρή σειρά τεσσάρων άρθρων με γελοιογραφίες του Μποστ

  άντε να στο συγχωρήσουμε και να κάνουμε υπομονή … άλλα δύο ακόμη.

 26. Νέο Kid said

  Εντάξει το Ήτον, αλλά στο Μάλον (Malon) ποιοι σπουδάζουν;

 27. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Οι βασιλώπεδες στο Ίτον
  κε οι γιάπις στο Saint Paul’s
  οι γαλάζιοι εις τον στίβον
  οι ηπάλληλοι εις τα χωλ’ς
  ο πρότοι σουτάρουν μίτον
  οι δεύταιροι φονάζουν γκολ’ς
  αν κε η μπάλα εις τον τήχον
  πολύ μακρόθεν τον γκολποστ’ς
  τι ορέα που θα ήτων
  εάν δαίροντε με γκλωπ’ς
  έγραψα κε στήχον
  ομιομώρφον του Μποστ’ς

 28. atheofobos said

  20
  Μακάρι μερικοί-μερικοί να ασχολούνταν με τι θα ψηφίσουν όσο ειρωνεύονται με τι δεν θα ψηφίσουν.

  Δηλαδή προκαλείς τον Νικοκύρη να μας πει τι θα ψηφίσει μιας και είναι ο μόνος που έχει δηλώσει τι ΔΕΝ θα ψηφίσει, σε αντίθεση με μένα που έχω δηλώσει!

 29. LandS said

  23 DeltaTheta(4)Sigma… ;;;

  Αυτό που δεν κατάλαβα ποτέ είναι πως ένας έξυπνος, μορφωμένος και με ωραία αίσθηση χιούμορ είναι οπαδος του ΠΑΟΚ. Λες να γράφει και αυτός ωραία διηγήματα;

 30. LandS said

  28 Όλοι κρινόμαστε αδερφέ

 31. sarant said

  17 Α μπράβο

  28 Κι εγώ είπα έμμεσα τι θα ψηφίσω, αλλά εκφράστηκα ανακριβώς -εννοούσα αν θα βάλω ή όχι σταυρό στον συγκεκριμένο υποψήφιο.

 32. Faltsos said

  «Γίνεται εκτενής αναφορά στο Κολέγιο του Ίτον. Δεν μπόρεσα να βρω κάποια σύνδεση με γεγονότα της εποχής»

  Βρήκα πληροφορία για σκάνδαλο ομοφυλοφιλίας στο κολέγιο του Ίτον:

  http://www.katiousa.gr/logotechnia/prosopa/evrytera-gnostos-os-mpost/

  αλλά δεν διασταυρώνεται.

  Στο πρώτο άρθρο κάτι τέτοιο έγραψε και ο μπετατζής:

  https://sarantakos.wordpress.com/2019/03/29/mpost-14/#comment-575402

  – Γιατί το όνομα του κολεγίου συνήθως γράφεται Ήτον;

 33. LandS said

  32 τέλος.

  Δεν ήξερες ότι το ίδρυσαν Αρχαίοι Αθηναίοι; ΕΔΟΧΣΕΝ ΤΟΙ ΔΕΜΟΙ που λένε; Έτσι και το Eton έγινε Ήτον (ψιλή περισπωμένη παρακαλώ) και το Ήστον του Τσάρλτον με δασεία.

 34. nikiplos said

  32@ απόδοση του Eaton…

 35. Γς said

  Κι ήταν η εποχή που τα ομοφυλοφιλικά σκάνδαλα πολιτικών έπεφταν το ένα μετά το άλλο στην Αγγλία.

  Σε σημείο μάλιστα που ο πράιμ μίνιστερ Μακ-Μίλαν να πει για το σκάνδαλο του υπουργού του των στρατιωτικών Προφιούμο «Ευτυχώς αυτή τη φορά υπάρχει γυναίκα»

  Ηταν η 18αρα Christine Keeler ολίγον πόρνη και ολίγον κατάσκος μιας και πηδιόταν και με Σοβιετικό διπλωμάτη…

  https://en.wikipedia.org/wiki/Profumo_affair

 36. nikiplos said

  (ένα παραπάνω a 🙂 )

 37. nikiplos said

  Η τελευταία γελοιογραφία μιλάει τιτλοφορεί μια πρόσκληση. Ίσως να υποννοούνται οι άρτι περαιωθείσες συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου.
  Στην ίδια γελοιογραφία πετυχημένο το «Δύσις This» πλάϊ στον ήλιο που δύει… Ίσως να είχε ειπωθεί κάτι τότε, «αυτό είναι» ή κάτι τέτοιο.

 38. LandS said

  36 Λογικό, γιατί εμείς που μάθαμε πρώτα το Ήτον και μετά το πως γράφεται στα Αγγλικά κάνουμε η το ea (άσχετα αν αυτοί κάνουν το αι ae). Και αν βλέπαμε το Eton πριν το δούμε σαν Ήτον ή το ακούσουμε, Έτον θα κραίναμε.

 39. LandS said

  Ξανακοιτώντας, η προφορά είναι /ˈiːtən/ δηλαδή μακρό ι, άρα η.

 40. sarant said

  37 Η πρόσκληση είχε δοθεί σε γελοιογραφία που είδαμε στο προηγούμενο σχετικό άρθρο.

 41. LandS said

  Χάθηκε η άνω κάτω τελεία. ˈi ː tən

 42. Triant said

  Αυτό το ‘τελειόφοιτος’, κάθε φορά που το βλέπω δεν ξέρω να υποθέσω. Αυτός που το γράφει ξέρει τι σημαίνει και σφυράει αδιάφορα (σαν εμένα) ή όχι (οπότε μάλλον έπρεπε να παραμείναι πραγματικός τελειόφοιτος – κατά προτίμηση του λυκείου);

 43. Πέπε said

  34
  Eaton όπως φα’ τον.

 44. Πέπε said

  @42:
  Γιατί, στην περίπτωση του #22 αποκλείεται να είναι όντως τελειόφοιτος;

  _________________

  Από τότε που κάποιος στην προηγούμενη μποστική ανάρτηση επεσήμανε την υπογραφή που ήταν κρυμμένη στα χορταράκια, παρατήρησα για πρώτη φορά ότι αυτά τα χορταράκια αποτελούν σταθερό διακοσμητικό μοτίβο.

  Άλλη μια λεπτομέρεια από αυτές που δείχνουν ότι ο Μποστ έχει καλά χωνεμένη τη λαϊκή τέχνη.

 45. dryhammer said

  7. https://boro.gr/122364/h-stashgefyra-pws-to-peos-mpainei-poly-vathia-sth-gynaika-fwto/

 46. ΣΠ said

  Τέσσερα σκίτσα του Μποστ και ούτε μία ανορθογραφία.

 47. Triant said

  44 < 42. Αυτό λέω κι εγώ. Πότερον;

 48. Triant said

  Επειδή κάποιοι παρεξήγησαν και ξοδεύτηκαν τσάμπα: Δεν γίνεσαι μέλος της άρχουσας τάξης φοιτώντας στο Κολλέγιο, φοιτάς στο Κολλέγιο επειδή ανήκεις σε αυτήν. Έχω παραδείγματα ανθρώπων που απλώς έχουν κάποιους χρήσιμους φίλους για ψιλοπράγματα. Ένας μάλιστα που φοίτησε με υποτροφία μου έλεγε ότι δεν του μιλούσαν καν οι γόνοι.

 49. Κουτρούφι said

  Ομοιοκαταληξίες σε -ετ, από μαθητές του Λυκείου της Ιωνιδείου, μέσα της δεκαετίας του 80.

  Στης ζωής μου το κισμέτ
  πέρασα απ’ τη Ναζαρέτ
  κι όταν ήλθα τετ α τετ
  μέσα στ’ όπελ το καντέτ
  διάβαζες την τζουμχουριέτ

 50. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ μένα.

  Πολὺ τὸ χάρηκα τὸ σημερινό. Ὁ Μπὸστ εἶναι ἡ ἀδυναμία μου.

  Χάρηκα ἰδιαίτερα μὲ τὴ δημοσίευση τοῦ τέταρτου σκίτσου, μιᾶς καἰ εἶχα ἀναφερθεῖ σ᾿ αὐτὸ στὶς 26-2-19, μὲ ἀφορμή τὴν Πολιτικὴ Πλατφόρμα «Γέφυρα».

  https://sarantakos.wordpress.com/2019/02/26/ypoglossia/#comment-569863

  Βὲβαια εἶναι ἀδύνατο νὰ περιγράψει κανεὶς τὰ ἀνεπανάληπτα σκίτσα τοῦ Μπόστ.

  @45. Φίλε Ξεροσφύρη, στὴν περίπτωση τοῦ τέταρτου σκίτσου ὁ Μπὸστ μᾶλλον ὑπονοεῖ τὴ στάση «στὰ τέσσερα» ἤ «στάση κεμπάπ», κατὰ τὸ γνωστὸ ἀνέκδοτο. 🙂

 51. # 29

  Δεν το κατάλαβες γιατί την εποχή που έπρεπε δεν μελέτησες βαθιά το θέμα και κυρίως δεν έκανες την Αμερόληπτη (με άλφα κεφαλαιο) αυτοκριτική σου (και πως να την κάνεις αν δεν παρακολουθούσες εκ του σύνεγγυς τα τεκταινόμενα ενω ο τύπος διαστρεβλωνε συνειδητά την πραγματικότητα )

 52. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πάντως, είναι πιο εύκολο να αποφασίσουμε τι δεν θα ψηφίσουμε, παρά τι θα ψηφίσουμε. 😊

 53. Faltsos said

  52
  «Πάντως, είναι πιο εύκολο να αποφασίσουμε τι δεν θα ψηφίσουμε, παρά τι θα ψηφίσουμε»

  Και τί κάνουμε αν αποφασίζοντας τι δεν θα ψηφίσουμε, δεν μένει τίποτε για να ψηφίσουμε;

 54. Πέπε said

  @47:
  Ε, όπως και με τον ευμεγέθη. Στο κάθε κείμενο του κάθε ομιλητή ή γραφιά, σημαίνει άραγε μικρός ή μεγάλος;

 55. … λογοπαίγνιο
  «τι είν’ αυτό που το λένε αράπη»,
  πάνω στο πασίγνωστο τραγούδι
  «Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη«, …

  To αράπη/αγάπη
  θυμίζει και το ελληνογαλλικό
  Τεό Σαγαπώ,
  από τον
  Theo Sarapo
  (ήμισυ της Εντίθ Πιάφ)
  με γαλλικό r.

 56. Faltsos said

  34
  Όχι Νικιπλε. Υπάρχουν εταιρείες με επωνυμία Eaton, υπάρχει Eaton Place. Αλλά το κολέγιο λέγεται Eton College, από το 1440 που ιδρύθηκε ως «Kynge’s College of Our Ladye of Eton besyde Windesore»

  ttps://www.etoncollege.com

 57. Γιάννης Κουβάτσος said

  53: Το μη χείρον, βέλτιστον. 😇

 58. sarant said

  48 Σωστά, αλλά στατιστικά ο απόφοιτος του Κολεγίου είναι στην άρχουσα τάξη.

  54 Δεν έχω ποτέ δει να χρησιμοποιείται ο ευμεγέθης με τη σημασία του μικρού στο μέγεθος

 59. Faltsos said

  39
  Όσο για την προφορά του Eton, επειδή η δική μου είναι χειρότερη από των πολιτικών μας που θαυμάζουμε στη τηλεόραση

  https://el.forvo.com/word/eton_college/#en

  πιο βραχύ ι δεν γίνεται

 60. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τιμητής, ευάριθμος και τελειόφοιτος είναι αυτά που μας προβληματίζουν σχετικά με το τι εννοεί ο χρήστης τους.

 61. Πέπε said

  Ωπ! Μπάνισα ένα «Μποστ» μέσα στο αραβούργημα του πρώτου σκίτσου. Τι κερδίζω;

 62. Πέπε said

  Ήτον να μην πάρω φόρα. Δύο «Μοστ» στο αραβούργημα.

 63. cronopiusa said

  https://physicsgg.files.wordpress.com/2019/03/pledge.png?w=594&h=422

 64. Η έλαφος και η δορκάς του πρώτου σκίτσου είναι ευθεία αναφορά στο Άσμα Ασμάτων, που βρίθει τέτοιων ζώων.

 65. dryhammer said

  50 = f(45). Προφάνουσλι ο Μπόστ εννοεί το sis(sy) kebab, αλλά της Δρούζας το γιοφύρι είναι πιo kinky στάση, ανεξαρτήτως οπής.

 66. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Επαυξάνω τα λεχθέντα από LandS στο σχ. 10. Η υποσημείωση (1) στο πρώτο σκίτσο είναι «όλα τα λεφτά» και ένα μικρό δείγμα της ευφυΐας, του ταλέντου και της μοναδικότητας του Μποστ.

  Μού έχουν μείνει στη μνήμη (φοιτητιόθεν) δύο από τα πολλά διακοσμημένα βάζα (μπουκάλια, κανάτες;;) που είχα δει στη βιτρίνα του μαγαζιού του, με αφιερώσεις που προορίζονταν για εορτάζοντες:

  – ’’Χρόνια πολά δια την εορτή Σου που πέρασε’’!

  – ’’Επί την ονομαστικήν σου εορτήν, να χέρεσε την εορτήν Σου’’!

  (Μου αρέσει ακόμη και τώρα να λέω αυτές τις ευχές σε εορτάζοντες φίλους…)

  Δεν μπορώ να θυμηθώ πού ακριβώς ήτον το μαγαζί του. Εξάρχεια, Κολωνάκι, Νεάπολη, κάπου εκεί;

 67. Μαρία said

  66 τέλος
  Στην Ομήρου.

 68. Μαρία said

  >Ένα ακόμα σκίτσο που αναπαράγει τα στερεότυπα περί βρετανικής ομοφυλοφιλίας
  Μαζί με το στερεότυπο του «οθωμανικού». Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.

 69. 66 και «επί την επαίτειον των γάμων σας»
  Όταν έκλεινε και ξεπουλούσε η οικογένεια το στοκ, πήρα δυο-τρία πραγματάκια αλλά μετάνιωσα που δεν πήρα το πρωτόλειό του, που σατίριζε τον Γκάτσο και άλλους σουρεαλιστές (ντράπηκα γιατί μ’ αρέσουν κι αυτοί….).

 70. Γιάννης Ιατρού said

  66, 69 Ωρέω 🙂

 71. Γς said

  Σ ένα πάνελ στο Blue Sky τώρα:

  Δημοσιογράφος [που έχει κάνει σοβαρές έρευνες, όπως λέει, στο θέμα]

  -Ξέρετε ότι υπάρχουν 250 εκατομμύρια Αφρικανοί στην Γκάνα [μπορει να είπε και Ουγκάντα] που θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη.

  -Μα έχει τόσους πολλούς αυτή η χώρα.

  -Δεν θυμάμαι τη χώρα, πάντως τα νούμερα είναι ακριβή

  Ρε γμτ, χώρα με 250 εκατομμύρια και πάνω…
  Η Κίνα δεν είναι στην Αφρική, ούτε η Ινδία, ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ινδονησία,

  Χώρα της Αφρικής με 250 εκατομμύρια [και πάνω] ποια νά’ναι;

  -Κύριους, κύριους ήρθες το επισκέπτης με το ελικόπτερο.

  -Καλά, πες του να περάσει

 72. sarant said

  69 Αυτό κι εγώ το κυνηγούσα, μου το είχε υποσχεθεί ο Κώστας Μποστ αλλά τελικά δεν είχε περισσευούμενο αντίτυπο

 73. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Καλησπέρα σας από Ιλλινόϊ,

  Να μάς πεί ο κ. Σαραντάκος αν θα τολμήσει να περιλάβει στα αυριανά μεζεδάκια την γκάφα ολκής του μπολσεβίκου σκιτσογράφου Ανδρέα Πετρουλάκη στην σημερινή φιλελέδικη «Καθημερινή»: Ο αγράμματος Πετρουλάκης γράφει το «γενΝετήσιον» με δύο νύ, αγνοώντας ότι στην Θεία Ελληνική Γλώσσα η γένεσις και τα παράγωγά της γράφονται με ένα νύ

  Αναρτώ τα σχετικά λήμματα από το Liddell-Scott έκδοσις Κωνσταντινίδη για το ξεστράβωμα του Πετρουλάκη και όσων σχολιαστών θα σπεύσουν να τον υποστηρίξουν

 74. Γς said

 75. Γς said

  Ετσι μαμάνε οι Αριανοί!

  https://sarantakos.wordpress.com/2016/08/15/kesatia-5/#comment-376805

  Κρατιότανε από το χερούλι όρθιος στο λεωφορείο, όταν ένας τύπος του πασπατεύει τον σβέρκο.

  -Τι τρέχει;

  -Είμαι απ τον Αρη!

  -Στα @@ μου.

  Και απομακρύνεται απ τον μουρλό. Ο οποίος όμως τον ξαναπλησιάζει

  -Τι είναι @@;

  -Δεν έχετε @@ στον Αρη;

  -Όχι.

  -Και πως μαμάτε;

  -Ετσι.

  Και του ξαναπιάνει το σβέρκο

 76. sarant said

  73 Τώρα βαριέμαι να το βάλω. Πάντως «ούτω πως βινέει» θα έλεγαν οι αρχαίοι.

 77. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  1) Δεν πειράζει κ. Σαραντάκο (76), αρκεί που παραδεχτήκατε ότι πρόκειται για αγραμματοσύνη του Πετρουλάκη

  2) Εύγε κύριε Γς (74), εξαιρετικό βίντεο, ευχαριστούμε θερμώς. Θα λυσσάξει ο κ. Gpoint

  Παρεμπιπτόντως, όσοι αναγνώσται του παρόντος Ιστολογίου θέλουν να κάνουν ένα γερό κομπόδεμα το βράδυ της Κυριακής, ας σπεύσουν να παίξουν όσο είναι καιρός (πρίν το πάρουν κι άλλοι χαμπάρι ότι δεν κερδίζει ο ΠΑΟΚ και κατέβουν οι αποδόσεις) το Χ και το 2 της Λαμίας στον κυριακάτικο αγώνα με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

  Αυτή την στιγμή το stoiximan δίνει 9,75 για το Χ και 19,50 για το διπλό, ποσά καθόλου ευκαταφρόνητα. Παίξτε άφοβα την ισοπαλία και το διπλό της Λαμίας, ο ΠΑΟΚ κατεβαίνει εξουθενωμένος από το παιχνίδι Κυπέλλου με τον Αστέρα Τριπολιτσάς κι έχει 5 τραυματίες

 78. Alexis said

  #77: Άντε πάλι με τα «σίγουρα»!
  Βρε δεν θέλουμε άλλα λεφτά, βγάλαμε αρκετά με τα προηγούμενα «άφοβα» στοιχήματα που μας υπέδειξες… 😆

 79. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Καλημέρα!

  Προτείνω να συλληφθεί πάραυτα ο κ. Πετρουλάκης, να οδηγηθεί είς το Ορθογραφοδικείον και να καταδικασθεί εις κοπήν τουλάχιστον δύο δακτύλων της χειρός, διότι διέπραξε τοιούτου μεγέθους ανοσιούργημα κατά της ΘΕΓ…

  (Αχ, κ. Ιάκωβε, μας έφτιαξες τη διάθεση πρωί-πρωί!…)

 80. Alexis said

  #79: Να παραπεμφθεί ως ηθικός αυτουργός και ο φιλαράκος του κ. Σαραντάκου Παντελής Μπουκάλας! 😆

 81. Γιάννης Κουβάτσος said

  73: Ο Πετρουλάκης δεν είναι μπολσεβίκος, Βάτμαν. Δεν έχεις παρακολουθήσει τη μετάλλαξή του, φαίνεται, μόνο τα ν προσέχεις.

 82. Γς said

  Ο Τόσκας λέει τώρα για την τραγωδία στο Ματι στο OPEN ότι «είχε γίνει η καλύτερη -προετοιμασία αλλά ας όψονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα» από τα οποία σύμφωνα με την έκθεση Λάνσεν [;] θα πνιγούν 7 στους 10 Ευρωπαίους!

  [Ο Τόσκας τo πουτσίνι του]

 83. sarant said

  78 Κρατάει κανείς λογαριασμό, πόσα έχει μπει μέσα ο υποθετικός εύπιστος αναγνώστης που ακολουθούσε τις στοιχηματικές συμβουλές του Βάτμαν όλη τη χρονιά;

 84. Μανούσος said

  Νομίζω ότι το Ήτον έχει μία παράδοση σε ηγετικές φυσιογνωμίες
  https://qz.com/27576/eton-why-a-uk-prep-school-founded-in-1440-still-makes-leaders/

 85. Γιάννης Κουβάτσος said

  83: Ο ΠΑΟΚ, πάντως, του χρωστάει πολλά του Βάτμαν. Αν έχει λίγο φιλότιμο ο Σαββίδης, θα πρέπει να τον καλέσει στις εορταστικές εκδηλώσεις για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και να του προτρέψει να σηκώσει, δικαιωματικά, πρώτος το τρόπαιο. Επιπλέον, σε μια περίοπτη πλαγιά του Χορτιάτη θα πρέπει να λαξευτούν οι γιγάντιες μορφές του Βάτμαν, του Σαββίδη, του Βιεϊρίνια και του Λουτσέσκου. Με αυτήν τη σειρά.

 86. Γιάννης Ιατρού said

  83: Νίκο, είναι όπως κι ο Μητσοτάκης με τις προβλέψεις του… Βλέπει την πραγματικότητα ανεστραμμένη 🙂

 87. sarant said

  85 🙂 Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων!

 88. Reblogged στις agelikifotinou.

 89. Yiannis KYRiakides said

  14 και 37
  Εις το βουνο εκει ψηλα στα δεξια, οπου ο ηλιος δυει, γραφει «Δύσις This is»
  Αυτα τα κρυφα λογοπαιγνια…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: