Τι θα κατεβάσει το Μπρέξιτ
Posted by sarant στο 8 Απριλίου, 2019
Το άρθρο που θα διαβάσετε σήμερα δημοσιεύτηκε αρχικά χτες, πρώτη Κυριακή του μήνα, στην κυριακάτικη Αυγή, στη στήλη μου «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία». Η εικόνα που συνοδεύει το άρθρο είναι από το politico.eu. Στο άρθρο προτίμησα να λεξιλογήσω -περιμένω όμως τα δικά σας σχόλια και για το διεθνοπολιτικό σκέλος.
Αν όλα πήγαιναν βάσει σχεδίου, σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είχε 27 μόνο κράτη μέλη και οι εφημερίδες θα ανέλυαν τις λεπτομέρειες αυτού του ιστορικού διαζυγίου· πράγματι, η 29η Μαρτίου είχε οριστεί ως η μέρα του Μπρέξιτ, αποδείχτηκε όμως πως ακόμα και στα συναινετικά διαζύγια ο διάβολος μπορεί να κρύβεται στις λεπτομέρειες -κι έτσι, αφού το αγγλικό Κοινοβούλιο, και πρώτα και κύρια το κυβερνών Συντηρητικό κόμμα, δεν μπόρεσε να εγκρίνει τη συμφωνία που είχε κλείσει η πρωθυπουργός της χώρας, αλλά απέρριψε ταυτόχρονα την έξοδο χωρίς συμφωνία, το μέλλον είναι περισσότερο ομιχλώδες κι από το στενό της Μάγχης τα χειμωνιάτικα πρωινά. Οπότε, το σημερινό μας άρθρο θα έχει χρώμα βρετανικό.
Η επίσημη ονομασία του εταίρου που θέλει και δεν θέλει να φύγει είναι “Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας” που συντομεύεται σε σκέτο “Ηνωμένο Βασίλειο”, αλλά πολύ συχνό είναι και το Μεγάλη Βρετανία, αν και κανονικά αυτός ο όρος αναφέρεται μόνο στο μεγάλο νησί· εξίσου συχνό, έστω και καταχρηστικά, το “Αγγλία”, που παραβλέπει πως η Αγγλία δεν είναι παρά η μεγαλύτερη από τις οντότητες που συναπαρτίζουν τη Μεγάλη Βρετανία μαζί με τη Σκωτία και την Ουαλία (περίπου όπως τις Κάτω Χώρες τις λέμε Ολλανδία)· κι είναι πολύ συχνό να αποκαλούμε Άγγλο ή Εγγλέζο τον Βρετανό, αν και μερικοί Ουαλοί ή Σκωτσέζοι θα ενοχλούνταν πολύ αν το συνειδητοποιούσαν.
Σε αυτη την πολλαπλότητα των ονομασιών του κράτους στηρίχτηκε και ο μύθος, που τον διέδωσε πριν από μερικά χρόνια ο Αντώνης Σαμαράς, ότι τάχα η Μεγάλη Βρετανία υποχρεώθηκε ν’ αλλάξει τ΄ όνομά της σε Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να μπει στην τότε ΕΟΚ διότι, τάχα, ο Ντε Γκολ έβαζε βέτο επειδή υπήρχε ήδη η γαλλική Βρετάνη. Κάτι τέτοιο ποτέ δεν συνέβη [περισσότερα εδώ], και η μόνη αλήθεια σε αυτή την κατασκευή είναι ότι, πράγματι, η Βρετάνη επίσης προέρχεται από την ίδια ρίζα με τη Βρετανία, αφού η σημερινή γαλλική περιφέρεια ονομάστηκε έτσι επειδή εποικίστηκε από Κέλτες Βρετανούς που κατέφυγαν εκεί όταν τους εκδίωξαν από τη (σημερινή) Βρετανία τα αγγλοσαξονικά γερμανικά φύλα τον 5ο αιώνα μ.Χ. Σε αντιδιαστολή με αυτή τη μικρή Βρετάνη πήρε αργότερα το όνομά της η Μεγάλη Βρετανία.
Οι Έλληνες γεωγράφοι της ρωμαϊκής εποχής, σαν τον Διόδωρο Σικελιώτη και τον Ποσειδώνιο, αναφέρονται στις “Πρεττανικές” νήσους και στους Πρεττανούς, μια ονομασία που πρέπει να εμφανίζεται πρώτη φορά στα (χαμένα σήμερα) γραπτά του εξερευνητή Πυθέα του Μασσαλιώτη και που κατά πάσα πιθανότητα αποτελεί μεταφορά κάποιου γαλατικού όρου. Στα κείμενά τους, οι Πρεττανοί εμφανίζονται να ζουν “κατά τον παλαιόν βίον” και να είναι διάσημοι για τη δύναμη και την αγριάδα τους (“διαβεβοημένης αλκής και αγριότητος”). Από εκεί το λατινικό Brittania και Britannia.
Οι Άγγλοι ήταν γερμανικό φύλο από το Σλέσβιχ της βόρειας Γερμανίας, που εγκαταστάθηκαν τον 5ο αιώνα στα βρετανικά νησιά, μαζί με άλλους γερμανικούς πληθυσμούς· από αυτούς ονομάστηκε η Αγγλία και η αγγλική γλώσσα που διαμορφωθηκε τους επόμενους αιώνες. Στα μεσαιωνικά ελληνικά κείμενα βρίσκουμε τύπους όπως Αγγλέζοι, Εγγλέζης, Ιγγλέζης, Ιγγλετέρα, Ιγγλίνοι, Εγγλιτιάνοι π.χ. “ο των Ιγγλίνων ρηξ” στον Νικήτα Χωνιάτη. Οι τύποι σε -έζος είναι ιταλικής προέλευσης.
Η φρασεολογία μας εξαίρει την ακρίβεια και την τυπικότητα των Άγγλων, κι έτσι λέμε για κάποιον πως “είναι Εγγλέζος στα ραντεβού του” όταν είναι συνεπής και δεν αργοπορεί. Μας εντυπωσιάζει η απάθεια των Βρετανών, τόσο διαφορετική από τη δική μας μεσογειακή εκδηλωτικότητα, κι έτσι λέμε για βρετανικό φλέγμα -αλλά και για βρετανικό χιούμορ. Θυμόμαστε και τα εγγλεζάκια με τα κοντά παντελονάκια και τον ρόλο που έπαιξαν ως προστάτιδα ιμπεριαλιστική δύναμη στα μέρη μας.
Η βρετανική αυτοκρατορία, στην οποία δεν έδυε ποτέ ο ήλιος, δεν υπάρχει πια, αλλά η κληρονομιά της βαραίνει στην απροθυμία του νησιού να εναρμονιστεί και να συμβαδίσει με την υπόλοιπη Ευρώπη. Το ανέκδοτο λέει ότι η Τάιμς του Λονδίνου προπολεμικά είχε κυκλοφορήσει με πρωτοσέλιδο τίτλο Fog in Channel. Continent cut off (Ομίχλη στη Μάγχη. Η Ευρώπη αποκλεισμένη). Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για εύρημα, που όμως εκφράζει εύγλωττα τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την (υπόλοιπη) Ευρώπη πολλοί Βρετανοί. Δύσκολα θα βρει κανείς χειρότερα φέικ νιουζ από τα ψέματα που επί δεκαετίες δημοσιεύουν οι βρετανικές ταμπλόιντ εφημερίδες για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το ίδιο το Μπρέξιτ έχει παράξει τη δική του ορολογία, με τα σκληρά ή μαλακά σύνορα που πρόκειται να ισχύσουν στην Ιρλανδία και με το backstop, τη λύση έκτακτης ανάγκης, που είχε περιληφθεί στη συμφωνία. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είναι καθόλου βέβαιο ποια μορφή θα πάρει η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση· όμως είναι μάλλον βέβαιο πως δεν θα πρόκειται για μια νίκη του βρετανικού λαού απέναντι σε μια νεοφιλελεύθερη και γερμανοδηγούμενη ΕΕ αλλά για τον αμήχανο θρίαμβο εθνικιστών πολιτικάντηδων.
Νέο Kid said
Εγγλέζοι. Οι μόνοι ευρωπαίοι με τους οποίους οι γερμαναράδες έχουν σύμπλεγμα κατωτερότητας!
Σημαντική συνεισφορά των εγγλέζων στον πολιτισμό, όπως και να το κάνεις…
rizes said
Αριστείδης ο Δικαίος
https://vgiannelakis.wordpress.com/2014/09/26/%ce%b1%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b5%ce%af%ce%b4%ce%b7%cf%82-%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%af%ce%bf%cf%82/
Pedis said
Το ανέκδοτο λέει ότι η Τάιμς του Λονδίνου προπολεμικά είχε κυκλοφορήσει με πρωτοσέλιδο τίτλο Fog in Channel. Continent cut off (Ομίχλη στη Μάγχη. Η Ευρώπη αποκλεισμένη)
το ανέκδοτο δεν προέρχεται από την περίοδο της ακμής της βρετ. αυτοκρατορίας, τέλη 19ου αι;
—
Μας εντυπωσιάζει η απάθεια των Βρετανών …
αναφέρεσαι, προφανώς, όταν είναι ξεμπύρωτοι …
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
3 Τι να σου πω, ανέκδοτο είναι, μπορεί να κυκλοφορεί σε πολλές εκδοχές
Παναγιώτης Κ. said
Φέρει και το όνομα «Γηραιά Αλβιών».
Πασχίζω τώρα να θυμηθώ το παλαιό όνομα του Λονδίνου αλλά δεν…
Το χρησιμοποιεί ο Εμπειρίκος σε κάποιο ποίημά (;) του.
Γιάννης Ιατρού said
Καλημέρα,
…το μέλλον είναι περισσότερο ομιχλώδες κι από το στενό της Μάγχης τα χειμωνιάτικα πρωινά…
κι εδώ σήμερα μ’ ένα βροχερό, σχεδόν χειμωνιάτικο, πρωινό στην Αθήνα το μέλλον το ίδιο διαγράφεται για την εβδομάδα 🙂
Γς said
Καλημέρα
Ετσι! Γιατί κολλάει
Παναγιώτης Κ. said
Για τους…φανατικούς Βρετανούς όλος ο υπόλοιπος κόσμος είναι…colonies. 🙂
Με όλο αυτό το κομφούζιο περί το Μπρέξιτ διαπιστώσαμε πως ούτε από το Βρετανικό κοινοβούλιο λείπουν τα… φρούτα, όπως εξάλλου και από κάθε κοινοβούλιο!
nikiplos said
Την εποχή της ναυτικής παντοδυναμίας της Αγγλίας, λίγο πριν τον ΒΠΠ, όντως η Ευρώπη θα ήταν αποκλεισμένη από πολλά αγαθά αν υπήρχε ομίχλη, εις μάτην των Ολλανδών και των Γάλλων που δεν έφθαναν για το αντιστάθμισμα… Ακόμη και σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του ναυτικού εμπορίου (ντηλς, ασφάλιστρα, αποζημιώσεις κλπ) γίνεται σε στερλίνες.
gpointofview said
Αγγλοι ή Εγγλέζοι ;
Το αιώνιο δίλημμα
Γς said
1:
>Σημαντική συνεισφορά των εγγλέζων στον πολιτισμό, όπως και να το κάνεις…
όπως και στο να το κάνεις;
Γς said
10:
της εκκλησίας
Παναγιώτης Κ. said
Μόνο για απροθυμία εναρμόνισης της Βρετανίας με την ΕΕ πρόκειται ή για να μην «αλωθεί» από την οικονομικώς ισχυρή Γερμανία;
Διάβασα πριν από λίγο καιρό μια έρευνα τα στοιχεία της οποίας έδειχναν ότι οι Γερμανοί δεν είναι και τόσο…φανατικοί με την εργασία!
Αυτή είναι μία από τις μορφές που παίρνει , η κυριαρχία μιας χώρας έναντι άλλων χωρών.
Κυριαρχία που μεταφέρεται στις κυριαρχούμενες χώρες μέσω των εγχώριων ελίτ όπου και αυτές καμώνονται πως εργάζονται απολαμβάνουν όμως πολλαπλάσια από όσα κατά βάση προσφέρουν.
tasos said
όλο λέω πως θα φύγω μα ποτέ δεν ξεκινώ
Chr said
Εγώ απλά θα προσθέσω αυτό το βιντεάκι:
ΛΑΜΠΡΟΣ said
1 – Μακράν η πιο έξυπνη και μακραίωνη οικονομική ελίτ στην ιστορία, δεν τους ξέρει κανείς, κι όμως.😉 Με τα χρόνια, όσο περισσότερο καταννοώ την λειτουργία της, τόσο μεγαλώνουν ο θαυμασμός και το δέος απέναντί της, ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
15 Α μπράβο.
Nick Nicholas said
> όμως είναι μάλλον βέβαιο πως δεν θα πρόκειται για μια νίκη του βρετανικού λαού απέναντι σε μια νεοφιλελεύθερη και γερμανοδηγούμενη ΕΕ αλλά για τον αμήχανο θρίαμβο εθνικιστών πολιτικάντηδων.
Ο λαός μόνο μέσω λαϊκιστών πολιτικάντηδων καταφέρνει «νίκες». Και από πύρρειες «νίκες» σαν το Μπρέξιτ, ή το δημοψήφισμα του 2015, ευχαριστώ, δεν θα πάρω.
argyris446 said
Reblogged στις worldtraveller70.
Georgios Bartzoudis said
(α) «η Βρετάνη … εποικίστηκε από Κέλτες Βρετανούς που κατέφυγαν εκεί όταν τους εκδίωξαν από τη (σημερινή) Βρετανία τα αγγλοσαξονικά …»
# Ο Γάλλος ονομαζόταν Pronost και το πρόφερε προνόστ. Οι γαλλομαθείς της παρέας τον ρώτησαν γιατί προφέρονται τα καταληκτικά σύμφωνα και αυτός απάντησε: Διότι κατάγομαι από τη Βρετάνη, και έτσι προφέρεται εκεί το όνομά μου.
(β) «Θυμόμαστε και τα εγγλεζάκια με τα κοντά παντελονάκια και τον ρόλο που έπαιξαν .. στα μέρη μας»
# Όθεν και το άσμα:
Τα κορίτσια πούχαν πρώτα Ιταλούς,/ τα κορίτσια πούχαν πρώτα Γερμανούς,/ τώρα έχουν εγγλεζάκια/ με κοντά παντελονάκια/ κι από πίσω ένα σύνταγμα Ινδούς!
Και το άλλο:
Τίνος είναι βρε γυναίκα τα παιδιά;/ Τόνα με φωνάζει γιες/ τάλλο με φωνάζει για,/ τίνος είναι βρε γυναίκα τα παιδιά!
Stazybο Hοrn said
Είναι κι αυτή η καταμέτρηση, που προειδοποιεί το Λουξεμβούργο 🙂
Britain has invaded all but 22 countries in the world in its long and colourful history
ΓιώργοςΜ said
Καλημέρα!
3 ξεμπύρωτοι, ή… τελείως έμπυροι:
Πριν από καμμιά εικοσιπενταριά χρόνια, υπήρχαν κάμποσοι γραφικοί που αναφέρονταν ακόμα στην Αγγλία ως «The Empire», δεν ξέρω τι ισχύει τώρα.
Υπενθυμίζω πως το αγγλοσαξωνικό σύστημα μέτρων και σταθμών λέγεται ακόμη imperial…
Παναγιώτης Κ. said
@16.Η γνώση η εμπειρία και η κεκτημένη ταχύτητα λόγω του παρελθόντος τους!
Κυρίως αυτά είναι που τους δίνουν αέρα!
(Γνωρίζουν βεβαίως τις απατεωνίες των διαφόρων ανταγωνιστών τους αφού πρώτοι αυτοί τις…δίδαξαν!)
Είχε γράψει ο Βαρουφάκης στο βιβλίο του «Παγκόσμιος Μινώταυρος» ότι τα περισσότερα κεφάλαια από όλο τον κόσμο καταλήγουν στην Wall Street αφού πρώτα ένα τμήμα από αυτά περάσει από το City.
Κώστας said
1: «Εγγλέζοι. Οι μόνοι ευρωπαίοι με τους οποίους οι γερμαναράδες έχουν σύμπλεγμα κατωτερότητας!»
Οι οποίοι Εγγλέζοι, όμως, σύμφωνα με το Nature Communications έχουν μέχρι και σχεδόν 40%… γερμανική καταγωγή! Mόλις 10%, δηλαδή, λιγότερο από τους… σύγχρονους Γερμανούς! 🙂
sarant said
21 Ωχ!
Πάντως το στερεότυπο λέει ότι οι Άγγλοι αργούν να φύγουν από όπου έχουν πάει και όταν φεύγουν αφήνουν πίσω τους αγεφύρωτες έριδες.
cronopiusa said
http://tainio-mania.co/load/tain_e_toy_2019/brexit_2019/40-1-0-21291
Καλή σας μέρα…
sarant said
Kαι μια αναφορά του Πτολεμαίου:
Τῶν δὲ ἀξιολογωτέρων νήσων ἢ χερσονήσων πρώτη μὲν Ταπροβάνη,
δευτέρα δὲ τῶν Βρεττανικῶν ἡ Ἀλουίωνος, τρίτη δὲ ἡ Χρυσῆ Χερσόνησος,
τετάρτη δὲ τῶν Βρεττανικῶν ἡ Ἰουερνία, πέμπτη δὲ ἡ Πελοπόννησος, ἕκτη δὲ
ἡ Σικελία, ἑβδόμη δὲ ἡ Σαρδώ, ὀγδόη δὲ ἡ Κύρνος, ἐνάτη δὲ ἡ Κρήτη, δεκάτη δὲ
ἡ Κύπρος.
Δύτης των νιπτήρων said
Η Χρυσή Χερσόνησος ποια είναι;
Νέο Kid said
24. «Γερμανική καταγωγή»; Oh, my goodness gracious me! …
Όπως έγραφε κι ο Καζαντζάκης, οι Εγγλέζοι δεν είναι γερμανοί! (God and Saint George forbid! ). Είναι λίγο γερμανοί, λίγο γάλλοι, λίγο κέλτες, λίγο βίκινγκς, λίγο ρωμαίοι, λίγο…
What a splendid mixture!
Nick Nicholas said
28: Η Μαλαισία: https://en.wikipedia.org/wiki/Golden_Chersonese
Παναγιώτης Κ. said
#23. Να προσθέσω και τα…κολλητιλίκια με την υπερδύναμη!
Alexis said
#1: Το φετινό τσου λου είναι ονειρικό για τους λάτρεις του αγγλικού ποδοσφαίρου (εμού συμπεριλαμβανομένου) : Τέσσερις αγγλικές ομάδες στην οκτάδα και καμία από τις μισητές 😊 γερμανικές.
(Η φάπα της Λίβερπουλ στη Μπάγερν είναι ιστορικής σημασίας)
Avonidas said
Καλημέρα.
Η βρετανική αυτοκρατορία, στην οποία δεν έδυε ποτέ ο ήλιος, δεν υπάρχει πια
Κι όμως, υπάρχει· κι ο ήλιος δεν έδυσε ακόμα πάνω της!
Avonidas said
όμως είναι μάλλον βέβαιο πως δεν θα πρόκειται για μια νίκη του βρετανικού λαού απέναντι σε μια νεοφιλελεύθερη και γερμανοδηγούμενη ΕΕ αλλά για τον αμήχανο θρίαμβο εθνικιστών πολιτικάντηδων.
Είναι κι ο Κόρμπυν, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι η θέση του για το Μπρέξιτ, κι αμφιβάλλω αν την ξέρει κι ο ίδιος 🙂
(μάλλον, κλασικά, θέλει τα οφέλη της κοινής αγοράς, αλλά όταν φτάνουμε στις υποχρεώσεις τον πιάνει το πατριωτικό του — για τους εργάτες, βεβαίως βεβαίως!)
Νέο Kid said
33. Eίδες η ανταρσία του Μπάουντυ!
sarant said
33-35 Φοβερό!
34 Πιέζει και η βάση του εργατικού κόμματος.
30 Μπράβο ΝικΝικ, δεν είχε πάει τόσο μακριά το μυαλό μου.
Αόρατη Μελάνη said
Έχει καταλάβει κανείς γιατί η αποικιοκρατία βάρεσε τόσο δυνατά τους Βρετανούς στο κεφάλι ενώ δεν βάρεσε κατά τον ίδιον τρόπο Ισπανούς και Πορτογάλους;
Δύτης των νιπτήρων said
27, 28, 30 οπότε τα νησιά είναι: Κεϋλάνη, Αγγλία, Μαλαισία, Ιρλανδία, Πελοπόννησος, Σικελία, Σαρδηνία, Κορσική (κάτι ακόμα που δεν ήξερα, αλλά που θα φανταζόταν κανείς), Κρήτη και Κύπρος.
sarant said
38 Η Κύπρος πάντως είναι μεγαλύτερη και από Κύπρο και από Κορσική.
37 Μήπως επειδή η δική τους αποικιοκρατία ήταν πιο εντοπισμένη και παράκμασε πολύ νωρίτερα;
Δύτης των νιπτήρων said
37 Είναι πιο πρόσφατη, και πιο, ας πούμε, καπιταλιστική: με περισσότερη mission civilisatrice, γιαυτό και νομίζουν ότι ακόμα δικαιούνται να έχουν λόγο στις πρώην αποικίες όποτε τους παίρνει – όχι τόσο οι Άγγλοι, για τους οποίους η επιρροή της αγγλικής κουλτούρας δουλεύει από μόνη της, όσο οι Γάλλοι (βλ. Μάλι, Κεντρική Αφρική κλπ)
atheofobos said
Οι αλλαγές που έγιναν μέσα στον προηγούμενο αιώνα στην Κοσμοκρατορία αντανακλώνται ακόμα και στα επιστημονικά τους περιοδικά.
The Journal of Obstetrics and Gynaecology of the British Empire, έτσι αρχικά ξεκίνησε το 1902 . Μετά έγινε
Journal of Obstetrics and Gynaecology of the British Commonwealth
και σήμερα είναι σκέτο
British Journal of Obstetrics and Gynaecology
Νέο Kid said
40. 37. Πιστεύω ότι υπάρχει κι ένας βαθύτερος εσωτερικός λόγος. Οι Εγγλέζοι μπορεί να μισήσουν οποιοδήποτε μέρος πάνω στη Γη,αλλά πρωτίστως και πιο γνήσια μισούνε την Αγγλία! Οπότε βολεύονται στα οποία colonies…
Avonidas said
#37. Μα, οι Ισπανοί κι οι Πορτογάλοι έτρωγαν σταθερά τις φάπες τους ήδη από τον 17ο αιώνα. Αυτό τους κράτησε σχετικά προσγειωμένους. Επιπλέον, ο αποικισμός κι η κατάκτηση της Λατινικής Αμερικής, παρά την (τεράστια) πολιτισμική καταστροφή, τουλάχιστον ενσωμάτωσε σε σημαντικό βαθμό τους ντόπιους πληθυσμούς. Αντίθετα, οι αγγλικές αποικίες στη Β. Αμερική παρέμειναν σχεδόν αμιγώς ευρωπαϊκές – κι ήταν τελικά οι άποικοι που εξεγέρθηκαν επιτυχώς κατά της Βρετανίας, όχι οι ιθαγενείς. Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ έριξαν ακόμα περισσότερες φάπες σε Ισπανούς και Πορτογάλους, ιδίως με το δόγμα Μονρόε, που εδραίωσε τη Λατινική Αμερική ως «πίσω αυλή» των ΗΠΑ.
Τελικά, στους Ισπανούς και Πορτογάλους έμεινε μόνο μια σημαντική πολιτισμική επιρροή στη Λατινική Αμερική. Αντίθετα οι Βρετανοί, παρά το στραπάτσο της Αμερικάνικης Επανάστασης, διατήρησαν τεράστια οικονομική επιρροή, δεσμούς με τις πρώην Αποικίες (μην ξεχνάμε και τον Καναδά), κι έχασαν την τελευταία μεγάλη τους αποικία, την Ινδία, μόλις στα μέσα του 20ου αιώνα. Η Βρετανική Αυτοκρατορία είχε πρωτοφανή διάρκεια κι έκταση, και συνέπεσε με την κορύφωση της Βιομηχανικής Επανάστασης· δεν είναι διόλου παράξενο που οι Βρετανοί ακόμα νοσταλγούν τα περασμένα μεγαλεία τους.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
23 – Τον Μπαρουφάκη από το 12 τον θεωρούσα παντελώς ηλίθιο και δυστυχώς δικαιώθηκα. Δεν έχει να κάνει με καμία κεκτημένη ταχύτητα αλλά με την προσαρμογή και ευελιξία στην αλλαγή των συνθηκών. Κάτι που είχε δεί ο Μάρξ στην ελαστικότητα του καπιταλισμού, αλλά αρνούνταν και αρνούνται ακόμη να δούν (όσοι απόμειναν) οι άκαμπτοι μπετόστοκοι μαρξιστές.
sarant said
41 !
Δύτης των νιπτήρων said
Οι Άγγλοι θεωρούν και ότι δεν έχουν χάσει πόλεμο από την Αμερικάνικη Επανάσταση και μετά.
trimithiotis said
Reblogged στις Trimithiotis – Gerolakkos – Cyprus.
Πουλ-πουλ said
Μετά από συμπυκνωμένη γνώση αιώνων αποικιοκρατίας και εκλεπτυσμένης διπλωματίας, πως κατάντησε έτσι το βρετανικό κοινοβούλιο; Βουλευτές, σαν ζαλισμένα κοτόπουλα, να ψηφίζουν νυχθημερόν αλληλοσυγκρουόμενες τροπολογίες…..
Αρκούσε ένας λεοντόκαρδος πρωθυπουργός (Κάμερον) και ένας γελωτοποιός (Φάραντς) για να μεταβληθεί η Βρετανία σε χάβρα Ιουδαίων. Είναι όμως και η αυτοδιάθεση των λαών που λέγαμε παλαιότερα…..
Γιάννης Κουβάτσος said
Στο λίγο διάστημα που έμεινα στην Κύπρο, μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η αγγλοκρατία επέδρασε θετικά στη δημόσια διοίκηση αλλά και στην κυκλοφοριακή αγωγή και στην υπακοή σε κάποιους κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς, που στη χώρα μας θεωρούμε μαγκιά να τους παραβιάζουμε. Κάνω λάθος;
ΛΑΜΠΡΟΣ said
37 – Δεν τους βάρεσε καθόλου στο κεφάλι, απλώς επειδή είναι έναν αιώνα μπροστά από τους άλλους και ξέρουν να αλλάζουν άποψη όταν αλλάζουν οι συνθήκες, προσαρμόστηκαν κατά το δοκούν κι άλλαξαν την αποικιοκρατία με την Βρετανική κοινοπολιτεία. Έδωσαν στους λαούς ελπίδες και ψευδαισθήσεις και κράτησαν την ουσία, καταλαβαίνετε ποιά είναι αυτή.
kalantzianastasia said
Reblogged στις anastasiakalantzi50.
Γιάννης Μαλλιαρός said
39 «Η Κύπρος πάντως είναι μεγαλύτερη και από Κύπρο και από Κορσική.» Πώς τα καταφέρνει; Θαύμα, θαύμα.
Pedis said
γιατί, ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν τους βαρεσε στον καιρό τους τους Ισπανούς;
Αλλιώς πώς θα δημιουργούσαν και θα εκπαίδευαν το τεράστιο προσωπικό για την αυτοκρατορική διοίκηση;
Αν και εχει παρακμάσει εκατό χρόνια (και βάλε) πριν από τη βρετανική, οπότε, σήμερα, έχει κατά πολύ ξεφτίσει στη συνείδηση του κόσμου, εντούτοις κάτι επιζεί ακόμη στο πνεύμα των γραφειοκρατικών αλγόριθμων της καστίλλης: φαίνεται ότι είναι δημιουργημένοι έτσι ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν με πρόβλεψη την ενδεχόμενη κάλυψη όλων των ετερογενών αναγκών της μισής υφηλίου.
mitsos said
@5 Lomdinium
https://en.wikipedia.org/wiki/Londinium
Καλημέρα
Ο κόσμος δεν χρωστάει πολλά μόνο στην Ελλάδα , χρωστάει και στην Βρετανία
Όχι δεν θα ξεκίναγα από την Μεγάλη Χάρτα αλλά σίγουρα από τον στρατό του Κρόμγουελ (τους Αγκιτάτορες , τους Levelrs και τους Diggers) ή ίσως από Σέξπηρ, Λόκ και Νεύτωνα
Αλλά νομίζω πως θα κατέληγα σε ένα ατέλειωτο σεντόνι αν άρχιζα να απαριθμώ την προσφορά τους στις σύγχρονες Επιστήμες και τις Τέχνες.
Η Ευρώπη δεν θα ήταν αυτή που είναι χωρίς τους Βρετανούς . Το Μπρέξιτ θα είναι ένα ακόμα ολέθριο λάθος … όχι ίσως στα απόνερα του Γερμανικού ρομαντισμού ( ίσως και ναι )… αλλά σίγουρα του ακροδεξιού λαΙκισμού.
Αν κάποιοι έπρεπε να κατανοούν την έπαρση των Βρετανών , ακόμη και όταν εκφράζεται στην προκλητική διαφοροποίησή τους στις μόνάδες μέτρησης και στους κανόνες οδήγησης και … αν κάποιος έπρεπε λοιπόν να τους κατανοεί εν μέρει αυτοί θα έπρεπε να έιναι οι Έλληνες ….
Γιάννης Κουβάτσος said
Να θυμηθούμε και τον Ρούπερτ Μπρουκ, τον θαμμένο στη Σκύρο, που μ’ αυτό το πολύ γνωστό σονέτο του εκφράζει το βρετανικό πνεύμα:
“Ο ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ”
Κι αν σκοτωθώ, αυτή σου η σκέψη μού ταιριάζει:
Υπάρχει κάπου μια γωνιά, σε ξένη γη,
που ‘ναι για πάντα Αγγλία. Εκεί θε να σκεπάζει
χώμα ακριβό μια χούφτα σκόνη πιο ακριβή.
Στη σκόνη αυτή έδωκε πνοή η Αγγλία μητέρα,
τ’ άνθη της ν’ αγαπά και δρόμους να χαρεί·
σάρκα εγγλέζικη ρουφά Εγγλέζο αέρα,
πάτρια νερά λουσμένη κι ήλιους, καθαρή.
Κι αυτή η καρδιά, σκέψου, καθάρια από κακία,
του αιώνιου νου παλμός, ακέραιη την έννοια
ανταποδίδει, της Αγγλίας δώρο αγνό.
Ήχους κι εικόνες, όνειρα μέρα γλυκεία,
το γέλιο, φίλων δίδαγμα, και την ευγένεια,
καρδιά εν ειρήνη, κάτω απ’ αγγλικό ουρανό.
sarant said
52 Πώς θα το έλεγες εσύ χωρίς τόσο…όσο; Αν ήθελα να πω αυτό που εννοείς, θα έλεγα «μαζί» χωρίς το πρώτο «και».
Νέο Kid said
56.Για το ότι έγραψες -προφανώς εκ παραδρομής- Κύπρος ,αντι για Κρήτη, σου λέει. 🙂
ΣΠ said
cronopiusa said
50
Οι Βρετανοί προτιμούν Brexit χωρίς συμφωνία παρά παραμονή στην Ε.Ε.
sarant said
57 Α!!
59 Κρόνη, είναι παραπλανητικό αυτό που γράφει ο Χατζηστεφάνου. Στη δημοσκόπηση δεν τέθηκε η επιλογή της εξόδου με συμφωνία.
Faltsos said
59,60
Αν καταλαβαίνω καλά, η δημοσκόπηση δεν αφορά αόριστα τις επιθυμίες των Βρετανών, αλλά στο ασφυκτικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί τι δυνατότητες υπάρχουν
Η επιλογή εξόδου με συμφωνία προϋποθέτει παράταση των διαπραγματεύσεων. Αν η παράταση δοθεί από την ΕΕ μόνο το 11% φαίνεται ότι ενδιαφέρεται να την αξιοποιήσει
Γς said
60:
>Α!!
Επί τέλους το κατάλαβες
Για πρόσεξέ το.
Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said
Ομολογουμένως ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ το χτεσινό άρθρο του κ. Σαραντάκου στην «Αυγή» για την Βρετανία και το Brexit. Κατάφερε μέ 753 μόλις λέξεις να τα πεί όλα, δείχνοντας για ακόμη μία φορά την μεγάλη του κλάση. Ακόμη και το ανύπαρκτο «βέτο» του Ντε Γκώλ κατάφερε να περιλάβει στο άρθρο του!..
Η μόνη μικρή παράλειψις που εντοπίσαμε, είναι η εξής: Το «Πρεττανική» του Πυθέως Μασσαλιώτου δείχνει ότι αν θέλουμε να γράφουμε την Βρετανία με κάτι διπλό, ορθότερο είναι το «ΒρεΤΤανία» από το «ΒρεταΝΝία». Το γνωστό ιστορικό ξενοδοχείο της πλατείας Συντάγματος προτιμά τα δύο νύ, αντί των δύο ταύ, από έναν γλωσσικό σνομπισμό που επικρατούσε στα τέλη του 19ου αιώνος: Για να ξεχωρίζει η Μεγάλη ΒρεταΝΝία» από την πολύ μικρότερη γαλλική «ΒρεΤΤάνη».
Με την ευκαιρία, ευελπιστώντας στο ξεστράβωμα των αναγνωστών του παρόντος Ιστολογίου, το Επιτελείο μας προσφέρει από την προσωπική μας βιβλιοθήκη το μνημειώδες σύγγραμμα του Patrick Foote «The Origin of Names, Words and Everything in Between» (2018)
Μαρία said
Ίγγλις, το παλιό όνομα της Ν. Αγχιάλου http://dimos-chalkidonos.gr/%CE%B1%CE%B3%CF%87%CE%AF%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%82/
γνωστό απ’ την ομώνυμη ταβέρνα https://parallaximag.gr/geysi/estiatoria/inglis
Avonidas said
#59. Οι Βρετανοί προτιμούν Brexit χωρίς συμφωνία παρά παραμονή στην Ε.Ε.
Οι Βρετανοί όταν δουν πως είναι το Brexit χωρίς συμφωνία θα ευχηθούν να ‘χε βγάλει έρπητα η Μέι στις διαπραγματεύσεις…
Δύτης των νιπτήρων said
64 Σώπα! από κει βγαίνει το Ίγγλις;
Μαρία said
66
Ινγκιλίζ τσιφλίκ 🙂
Νέο Kid said
65. Όχι ότι είμαι μπρεξιτήαρ, αλλά τι ακριβώς θα πάθουν; Θα σταματήσουν οι Ευρωπαίοι να κάνουν ουρά για να μπουν στα άθλια πανεπιστήμιά τους ή θα μετακομίσουν οι Έλληνες εφοπλιστές απ το Λονδίνο στο Κερατσίνι;…
loukretia50 said
Brexitάρει ο Νικοκύρης!
Όσο γι αυτό… τι σας λέει?
Brexit Song (John Oliver, Last Week Tonight)
Avonidas said
#68. Έλα ρε Κιντ, καλή η πλάκα αλλά σοβαρά τώρα, αυτή η ιστορία με το Μπρέξιτ είναι μια γκάφα, και το ξέρουνε (απλά δε θέλουν να ρίξουν τα μούτρα τους και να το παραδεχτούνε). Όλη η πρεμούρα, κοντά 3 χρόνια τώρα, γίνεται για να πετύχουν μια συμφωνία που ουσιαστικά θα διατηρεί όλους τους διακανονισμούς που έτσι κι αλλιώς απολάμβαναν με την κοινή αγορά, και που τώρα με το Μπρέξιτ θα τους κοστίσουν έξτρα. Φαντάσου τι έχει να γίνει αν βγουν ατάκτως και πρέπει να ξαναστήσουν και να διαπραγματευτούν ΟΛΗ αυτή την υποδομή, ένα-ένα θέμα ξεχωριστά! Κι αυτό υποθέτοντας ότι θα *μπορέσουν* να πετύχουν συμφέροντες διακανονισμούς με την ΕΕ.
Έχουν υπερτιμήσει την καπατσοσύνη του Σίτυ τους, και σίγουρα των πολιτικών τους.
Μαρία said
68
π.χ. θα χαθούν θέσεις εργασίας στην αυτοκινητοβιομηχανία https://fr.euronews.com/2019/02/20/le-spectre-d-un-brexit-dur-plane-sur-l-industrie-automobile-britannique
https://www.acea.be/news/article/fact-sheet-brexit-and-the-auto-industry
Πρόσθεσε και το ιρλανδικό αγκάθι.
Θα δούμε και ψαραδομαχίες σαν των δικών μας με τους Τούρκους ψαράδες.
konos said
Αυτό που μου έχει μείνει είναι ότι λίγες ημέρες μετά το δημοψήφισμα για το Brexit παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμμματός του ο Φαραντζ, ένας από τους πρωτεργάτες του Brexit… Πώς είναι δυνατόν να επιτυγχάνεις τέτοια πολιτική νίκη και μετά να παραιτείσαι;;;; Αυτό και μόνο αρκεί για να με πείσει ότι το πράγμα δεν πρόκειται να πάει καλά…
Γιάννης Ιατρού said
71: και προηγούμενα
Τίποτα απ΄όλα αυτά τα αρνητικά που λέτε δεν θα συμβεί. Τουναντίον
Πήραν τα μέτρα τους… 🙂
sarant said
71 Ειδικά στα αλιευτικά το πρόβλημα το έχουν περισσότερο οι Γάλλοι ψαράδες. Αλλά γενικά αν γίνει άταχτο Μπρέξιτ ζημιωμένη θα βγει κυρίως η ΜΒρετανία.
Μαρία said
74
Κυρίως. Υπάρχει και το θέμα με το Γιβραλτάρ.
spiral architect 🇰🇵 said
Ο φίλος μας σχολιάζει περί Brexit στο απώτερο μέλλον:
τα μυαλά said
Ότι ο Σύριζας προσχώρησε στους ευρωλιγούρηδες και τους «μένουμε Ευρώπη», αυτό με ξεπερνά. Κάτι μου λέει όμως ότι και αυτό είναι άλλη μια πολιτική απάτη στις τόσες που έπραξε έως τώρα. Σύριζας είναι, ποτέ δε θα πάψει να μας εκπλήσσει.
vogiatzisd said
Ότι brexit, ας κατεβασ’ !
Κιγκέρι said
Εγγλεζονήσια λέγονταν τα νησάκια που βρίσκονται στον κόλπο της Σμύρνης. Η πιθανότερη εκδοχή για την ονομασία τους είναι πως προέρχεται από παραφθορά του «Εγκλαζομενήσια», από τις αρχαίες Κλαζομενές που βρίσκονταν στην απέναντι ακτή.
Και μια Εγγλεζίτσα Σμυρνιά:
ΚΩΣΤΑΣ said
Αν το λέμε και το εννοούμε πραγματικά ότι θέλουμε μια Ενωμένη Ευρώπη, η απουσία της Μ. Β. αποτελεί μεγάλο πλήγμα. Άσε μερικούς να πιστεύουν ότι θα την αντικαταστήσουμε με τα Σκόπια, την Αλβανία και το Κόσοβο…
sarant said
76 🙂
79 Δεν με πείθει το Εγκλαζομενήσια πάντως
80 Η ΜΒ πάντα ήταν με το ένα πόδι έξω από την ενωμένη Ευρώπη. Προφανώς βέβαια δεν έχει το ίδιο βάρος, ιδίως στον αμυντικό τομέα, με την Αλβανία, το Κόσοβο και την πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας.
ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said
Το Brexit δεν είναι γκάφα, μπαρούφα είναι. Φρόντισαν με δημοσιεύματα να στρέψουν τον κόσμο εναντίον της ΕΕ (δεν χρειάζεται να πεις και ψέματα γι αυτό!) και τώρα άρχισαν τα παραμύθια για «σκληρό Brexit» ή «χωρίς συμφωνία». Δεν θυμάστε πως κοροϊδεύανε εδώ τον κόσμο με αρλούμπες όπως «πιστωτικό γεγονός», «άτακτη χρεωκοπία». Να ασχολείται ο κόσμος θέλουνε με κατασκευασμένα θέματα (δήθεν σοβαρά) μη και αρχίσει να κυνηγάει «πιστωτές», «επενδυτές» και άλλους λωποδύτες.
ΚΩΣΤΑΣ said
81 Τα Σκόπια, αντί «την πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας», είναι δική μου επιλογή, δεν θέλω ούτε να το επεξηγήσω, ούτε να το σχολιάσω παραπέρα.
Συμφωνούμε απόλυτα για τον αμυντικό τομέα, ειδικά τώρα με τους υδρογονάνθρακες, με το νέο νέο γεωπολιτικό πεδίο που διαμορφώνεται στη Μεσόγειο και την προοπτική ίδρυσης ευρωστρατού. Οι Γερμανοί ήταν πάντα εχθρικοί απέναντί μας και οι Γάλλοι πότε κλαίγαν και πότε γελούσαν μαζί μας. Οι Άγγλοι πάντα μας στήριζαν.
Πέρα όμως και από τον αμυντικό τομέα, η ΜΒ έχει δώσει πολλά στην Ευρώπη και μπορούσε να συνεχίσει να το κάνει. Εγώ στεναχωριέμαι με το Μπρέξιτ.
mitsos said
@ 81
Η ΜΒ πάντα ήταν με το ένα πόδι έξω από την ενωμένη Ευρώπη.
Νικοκύρη συμδωνώ μεν αλλά … Αλλά μήπως είχε και κάπου δίκιο.
Για να μείνουμε στο σημαντικότερο : η όποια πλειοψηφία σε συλλογικά όργανα ( και μάλιστα χωρίς θεσμικά κατοχυρωμένη την αντιπρωσοπευτικότητα και την διαδικασία συγκρότησης τους ) και οι όποιες διακρατικές συμφωνίες δεν επιτρέπεται να ακυρώνουν το διεθνές δίκαιο όσον αφορά την κρατική κυριαρχία.
Αλήθεια εκείνη η κουβέντα για το Σύνταγμα ξεχάστηκε ε;
Και για να το ελαφρύνουμε λίγο :
Β. Τσιτσάνης, Σ. Παγιουμτζής : Σαν Εγγλέζα να φερθείς…….
https://www.youtube.com/results?search_query=%CE%95%CE%B3%CE%B3%CE%BB%CE%AD%CE%B6%CE%B1
sarant said
84 Όλοι έχουν «κάπου» δίκιο. Ποια μη θεσμικά κατοχυρωμένη αντιπροσωπευτικότητα λες; Αυτά ισχύουν για την Ευρωζώνη και για το Γιούρογκρουπ, όπου η ΜΒ δεν συμμετέχει. Δεν είναι θεσμικά κατοχυρωμένα τα άλλα όργανα της ΕΕ;
Να μην πω για τα ψέματα του βρετανικού τύπου για τις κακές Βρυξέλλες που θέλουν να ισιώσουν τις βρετανικές μπανάνες και παράγουν χαρτονομίσματα του ευρώ που φέρνουν ανικανότητα, που έχουν αποβλακώσει τον βρετανικό λαό.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Και «Μικρά Αγγλία» κάποτε η Άνδρος για τη ναυτιλία της.
Ο τίτλος βιβλίου της Ι. Καρυστιάνη και μετά της ταινίας του Π. Βούλγαρη.
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%AC_%CE%91%CE%B3%CE%B3%CE%BB%CE%AF%CE%B1
Μαρία said
85
Όποιος τα πιστεύει, είναι ήδη αποβλακωμένος.
Έχεις κανένα καλό λινκ;
sarant said
87 Για τα χαρτονομίσματα:
https://blogs.ec.europa.eu/ECintheUK/tag/euro/
Pedis said
Είναι βαρύ πλήγμα για το γόητρο της ΕΕ να χάσει τη ΜΒ. Και μεγάλος κίνδυνος να χάσει τον προσανατολισμό της μαζί με την πρώτη κι από τις σημαντικότερες και σταθερότατες πηγές έμπνευσης για τον πιο άγριο νεοφιλελευθερισμό. Κρίμα, κρίμα.
Pedis said
‘Αλλο: το μπρέξιτ είναι ένα ακόμη διδακτικό παράδειγμα των ορίων της αστικής δημοκρατίας σην πράξη σχετικά με τα δημοψηφίσματα: ότι αν εκείνος που νικάει στα δημοψηφίσματα δεν έχει την εξουσία να εφαρμοσει την απόφαση θα πληρώσει έτσι κι αλλιώς το λογαριασμό είτε με το δήθεν «‘οχι», είτε με το «όχι» που γίνεται «ναι».
ΣΠ said
Γιάννης Κουβάτσος said
Η υπόθεση Μπρέξιτ είναι άλλο ένα δείγμα της επικράτησης της οικονομίας επί της πολιτικής, και της οικονομικής εξουσίας επί της δημοκρατικής νομιμότητας. Και σε τέτοιες αναμπουμπούλες χαίρονται οι ακροδεξιοί λύκοι, ενώ το διευθυντήριο της ΕΕ και οι Λεβίδες της σκιαμαχούν αποποιούμενοι τις τεράστιες ευθύνες τους.