Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια τύπου Αμπέρ

Posted by sarant στο 13 Απριλίου, 2019


Συμβαίνει πότε πότε το σαββατιάτικο πολυσυλλεκτικό μας άρθρο με τα στραβά και τ’ ανάποδα, κυρίως γλωσσικά, της περασμένης εβδομάδας, να παίρνει τον τίτλο του από κάποια λιχουδιά της πιατέλας.

Κάτι τέτοιο έχουμε και σήμερα, οπότε αν προβληματιστήκατε τι δουλειά έχει ο Αμπέρ (ή το Αμπέρ) θα σας απαντήσω ότι πρόκειται για ευγενική χορηγία της ΕΡΤ.

Στο νυχτερινό δελτίο ειδήσεων της Πέμπτης, η δημόσια τηλεόραση κάλυψε την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Πειραιά, όπου ο αρχηγός της ΝΔ είχε διάλογο με ταξιτζήδες.

Όπως είπε η δημοσιογράφος (το στιγμιότυπο το ανέβασε εδώ ο φίλος μας ο Στάζιμπος) ο κ. Μητσοτάκης «εξέφρασε τη στήριξή του στον κλάδο και επανέλαβε την αντίθεσή του σε εταιρείες τύπου Αμπέρ».

Αφού μιλήσαμε για ταξιτζήδες, θα καταλάβατε ότι το Αμπέρ δεν είναι μονάδα ηλεκτρισμού όπως το Βολτ και το Βατ αλλά το πώς προφέρει την Uber η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, διότι δικό της είναι βέβαια το μαργαριτάρι.

Αν δείτε το δελτίο ειδήσεων, στο σουπεράκι εμφανίζεται σωστά «εταιρείες τύπου Uber», οπότε το φταίξιμο πέφτει στην παρουσιάστρια, που εξέθεσε έτσι το κρατικό κανάλι.

* Μια και το Μπρέξιτ πήρε παράταση, θα δούμε και πολλά ακόμα πνευματώδη μιμίδια για το βελούδινο μεν μακρόσυρτο δε αυτό διαζύγιο.

Τrue ή false λέει η χειρόγραφη απάντηση; Αριστοτεχνικό παράδειγμα μαθητικού hedging, αφού μπορεί να δεχτεί και τις δύο ερμηνείες, αναλόγως ποια συμφέρει.

(Κάτι ανάλογο έκανε κι ο Καραγκιόζης με το ογδομήντα, που ήταν 80 όταν είχε να λαβαίνει και 70 όταν χρωστούσε).

* Παρόλο που ξέρω κάτι λίγα αγγλικά, θεωρώ εκζήτηση και σουσουδισμό να προφέρουμε τα αγγλικά δάνεια της ελληνικής γλώσσας με αγγλική προφορά. Όταν μιλάμε ελληνικά, τα προφέρουμε ελληνικά και τα γράφουμε με το ελληνικό αλφάβητο. Αν θα μιλήσουμε αγγλικά, έχουμε το πεδίο ελεύθερο να επιδείξουμε την οξφορδιανή προφορά μας για την οποία ήταν περήφανη η κυρία Λίτσα που είχε το φροντιστήριο στην πλατεία.

Θέλω να πω, η λέξη για το οχηματαγωγό πλοίο είναι «φέρι μποτ». Αν θέλετε να βάλετε και ενωτικό ανάμεσα στις δυο λέξεις δεν θα μαλώσουμε. Αλλά δεν θα συμφωνήσω αν, θέλοντας να ευχαριστήσετε την κυρία Λίτσα που λέγαμε, το γράψετε «φέριμποουτ» όπως έκανε ο συντάκτης της ert.gr σε μια είδηση τις προάλλες.

* Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε και ο υλατζής κι έβαλε στον τίτλο «φέριμπουτ» για να πλουτίσει με άλλη μια λέξη την υπερτρισχιλιετή μας.

Και είδαμε κι ένα ακόμα ζευγάρι περιττά εισαγωγικά στον τίτλο: Κατέρρευσε τμήμα γέφυρας όταν «έπεσε» φέριμπουτ σε έναν από τους πυλώνες της.

Δεν έπεσε το πλοίο πάνω στον πυλώνα; Έπεσε μεταφορικά; Μας την πέσανε, μεγάλε;

* Συνεχίζουμε με αγγλικό χιούμορ. H φωτογραφία είναι από τις πινακίδες που δίνουν πληροφορίες για την κυκλοφορία στο Μάντσεστερ, τη μέρα που γινόταν το ματς Μάντσεστερ-Μπαρτσελόνα και η τροχαία συμβουλεύει τους οδηγούς να πάρουν μέσα μαζικής μεταφοράς διότι Pique time will be Messi (αντί peak time will be messy) παίζοντας με τα ονόματα των δυο διάσημων παιχτών της αντίπαλης ομάδας.

* Τα Νέα θα προσφέρουν κάποιο γλωσσικό βιβλίο το σαββατοκύριακο και για να το διαφημίσουν έβαλαν ένα γλωσσικό άρθρο με το ενδιαφέρον θέμα «Αραβικές λέξεις στην ελληνική γλώσσα» και με τον κάπως μεγαλόστομο τίτλο «Αραβικές λέξεις που έχουν κατακτήσει την ελληνική γλώσσα»

Οι ετυμολογικές πληροφορίες φαίνονται γενικά σωστές (αν και δεν παίρνω όρκο για την ακρίβεια των λέξεων στα αραβικά), ωστόσο κάνει εντύπωση πόσο τσαπατσούλικα είναι γραμμένο το άρθρο, καθώς και η πλήρης απουσία οποιασδήποτε επιμέλειας.

Έτσι, ας πούμε διαβάζουμε για την «υαλοποιεία», τα «θυληκά μέλη της οικογένειας», τα «διαμερίσματα των νυκαικών» (πρέπει να είναι οι…. γυναίκες τη νύκτα!) Ντροπή πια τόση περιφρόνηση στον αναγνώστη.

* Είπα πως είναι γενικά σωστές οι ετυμολογικές πληροφορίες, αλλά βιάστηκα. Η λέξη «ταριχεύω» ΔΕΝ προέρχεται «από το تاريخ (tārīh) =ημερομηνία,χρόνος,ιστορία,χρονικά» όπως μας λένε. Είναι αρχαία, απαντά ήδη στον Ηρόδοτο.

* Από ετικέτα σε ρούχο.

Δείτε τη δεύτερη οδηγία πλυσίματος, κάτω από το «πλένεται χωριστά».

Στα γερμανικά λέει Auf links waschen, και ο συντάκτης του ελληνικού κειμένου, αντί να μεταφράσει από τα αγγλικά, μεταφράζει κατά λέξη το γερμανικό: Πλένω από αριστερά, που βέβαια δεν θα πει τίποτα (ίσως μπορεί να εκληφθεί ως…. πολιτικό σχόλιο).

Η γερμανική φράση είναι ιδιωματική και σημαίνει ό,τι ακριβώς και το αγγλικό turn inside out before washing, δηλαδή «πλένεται γυρισμένο το μέσα έξω» (υπάρχουν και πιο οικονομικές διατυπώσεις).

Φυσικά η μετάφραση μπορεί να έγινε με μηχανάκι.

Το google translate μεταφράζει επίσης κυριολεκτικά (δηλαδή λάθος) τη γερμανική φράση προς τα ελληνικά, αν και όχι ακριβώς με την ίδια διατύπωση, ενώ μεταφράζει σωστά τη γερμανική φράση στα αγγλικά -άρα, η μετάφραση προς τα ελληνικά δεν γίνεται μέσω αγγλικών (που εδώ θα έδινε σωστό αποτέλεσμα).

* Κι ένα μεταφραστικό.

Φίλη παραπονιέται για μεταφραστικά λάθη στο βιβλίο Ο ουσάρος, του Ισπανού συγγραφέα Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε, που εκδόθηκε τον περασμένο μήνα.

Μου έστειλε μια σελίδα, τη σελίδα 16, όπου κάποιος παινεύει το σπαθί του και λέει «είναι μια καλή σπάθη». Αυτό το βρίσκω κωμικό. Ακόμα κι αν αποφασίσουμε ότι το συγκεκριμένο όπλο (sable στα ισπανικά) θα το μεταφράσουμε «σπάθη» και όχι «σπαθί» στην αφήγηση, στον διάλογο το βρίσκω κωμικό.

Η φίλη όμως άλλο σημείο είχε επισημάνει, εκεί που λέει ότι το όπλο αυτό είχε «λάμα μήκους τριανταεφτά σπιθαμών».

Όμως, η πιθαμή ή σπιθαμή, στα ελληνικά, είναι η απόσταση από τον αντίχειρα ως το μικρό δάχτυλο σε μια ανοιχτή, τεντωμένη παλάμη -που σημαίνει περίπου 20 με 25 πόντους, οπότε αν το σπαθί αυτό (ή η σπάθη, αν επιμένετε) έχει λάμα μήκους 37 σπιθαμών έχει πάνω από… εφτάμισι μέτρα μήκος. Κάπως ανοικονόμητο το βρίσκω.

Στο ισπανικό κείμενο λέει treinta y siete pulgadas de longitud, και αυτό το pulgadas βρίσκω ότι είναι οι ίντσες. Η ίντσα είναι περίπου 2,5 εκατοστά, που μας δίνει περίπου 92 πόντους τη λάμα του σπαθιού!

* Η εξαγγελία για ελληνικό όχημα που θα προσεδαφιστεί στη Σελήνη έδωσε τροφή σε αρκετά μιμίδια και αστείες τρολιές, όπως η πολύ γουστόζικη παραποίηση λογαριασμού της ΔΕΗ ώστε να περιλαμβάνει και «τέλος προσελήνωσης», ενώ ταυτόχρονα είχαμε την αποτυχημένη προσπάθεια του ισραηλινού σκάφους -όπως έγραψε η Καθημερινή «απέτυχε η προσελήνωση«.

Ο φίλτατος Νίκος Λίγγρης στη Λεξιλογία επικρίνει τους τύπους «προσελήνωση» και «να προσεληνωθεί» και λέει: άλλη μια συντριβή στην επιφάνεια της ελήνης -διότι θα προτιμούσε τη γραφή «προσσελήνωση» αφού έχουμε προς + σελήνη.

Και κανονικά έχει δίκιο και τα λεξικά συμφωνούν μαζί του, αλλά στο Διαδίκτυο βλέπω ότι υπερτερεί η γραφή «προσελήνωση», και μάλιστα το γκουγκλ, αν γράψεις «προσσελήνωση» σε ρωτάει αν εννοείς «προσελήνωση».

Καλή είναι πάντως και η προσεδάφιση για να μη χρειαστεί, όταν γίνουν ψωμοτύρι τα διαστημικά ταξίδια, να αρχίσουμε να λέμε για προαρειώσεις και προς 3-24 μπετελγκεζώσεις.

* Xοντρό λάθος του in.gr. Σε άρθρο για τον γνωστό αρχιτέκτονα Πέι, που έχει κάνει την πυραμίδα του Λούβρου (και το μουσείο μοντέρνας τέχνης εδώ στο Λουξεμβούργο, το λεγόμενο MUDAM), ο οποίος συμπληρώνει όπου νάναι τα 102 χρόνια του, τον μετονομάζει σε Ίγκμαρ Πέι -τόσο στον τίτλο όσο και, πολλές φορές, μέσα στο κείμενο.

Όμως ο Πέι δεν είναι… Σουηδός σαν τον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Κινέζος γεννήθηκε (τώρα είναι Αμερικανός) και λέγεται όχι Ίγκμαρ αλλά Ieoh Ming Pei, ή I.M.Pei.

Στο ίδιο άρθρο γίνεται αναφορά στον Ωνάση -τον Άρη Ωνάση όπως τον λέει ο συντάκτης. Εμείς τον λέμε συνήθως «Αριστοτέλη Ωνάση» αλλά ο δημοσιογράφος του in.gr, προφανώς επιστήθιος φίλος του μεγιστάνα, δικαιούται να τον αποκαλεί Άρη.

* Συνεχίζω με έναν τίτλο.

Παίζεται αυτές τις μέρες στη Λυρική η όπερα του Μότσαρτ «Γάμοι του Φίγκαρο» και στο ιστολόγιό του ο γνωστός θεατρικός κριτικός Γιώργος Σαρηγιάννης εκφράζει τη διαφωνία του με τον πληθυντικό στον τίτλο. Γράφει:

«ΟΙ γάμοι του Φίγκαρο»… «ΟΙ γάμοι του Φίγκαρο»… «ΟΙ γάμοι του Φίγκαρο»… Ναι, το ξέρω, έχει καθιερωθεί. Αλλά μήπως πρέπει κάποια στιγμή να εφαρμόζουμε -τουλάχιστον σε καλλιτεχνικούς οργανισμούς- σωστά ελληνικά; Όπου ούτε «ΟΙ γάμοι» ούτε «ΟΙ αρραβώνες» απαντώνται, απλώς, αυτοί οι πληθυντικοί της μεγαλοπρεπείας ξιπασμένα μεγαλοπιάνονται κι αλληθωρίζουν προς την πάλαι ποτέ προστάτιδα δύναμη Γαλλία -«les noces», «les fiançailles». «Ο γάμος», «Ο αρραβώνας» είναι, αγαπητοί, φίλοι, στα ελληνικά. Άρα «Ο γάμος του Φίγκαρο» ανεβαίνει στην Λυρική -σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη.

Ο Σαρηγιάννης είναι πολύ καλός στη δουλειά του, και θυμάμαι πάντα ότι είχε γράψει και πει καλά λόγια για τα πρώτα βιβλία που έβγαλα στη δεκαετία του 80, αλλά με όλον τον σεβασμό που τρέφω γι’ αυτόν εδώ δεν συμφωνώ μαζί του.

Καταρχάς, έχει καθιερωθεί -που θα έπρεπε να σταματάει τη συζήτηση ή να της προσδίδει ακαδημαϊκό χαρακτήρα.

Κατά δεύτερο, δεν είναι μόνο στα γαλλικά ο πληθυντικός αλλά και στην πρωτότυπη γλώσσα, τα ιταλικά, Le nozze di Figaro. (Βέβαια, το λιμπρέτο του ντα Πόντε είναι βασισμένο σε γαλλικό θεατρικό έργο του Μπομαρσέ).

Κι έπειτα, ίσως υπάρχει μια μικρή διαφορά στον πληθυντικό. Όταν λέμε «Οι γάμοι του τάδε» αναφερόμαστε αποκλειστικά στην τελετή. Όταν λέμε «Ο γάμος του τάδε» μπορεί να αναφερόμαστε είτε στην τελετή είτε στην έγγαμη συμβίωση. Και η όπερα αναφέρεται στην τελετή, στην παντρειά του Φίγκαρο, οπότε έχει θέση ο πληθυντικός.

(Καπου είχα διαβάσει ότι για τον λόγο αυτό η αγγλική μετάφραση της όπερας, Marriage of Figaro δεν είναι η πιο πετυχημένη, αφού θα έπρεπε να είναι Figaro’s wedding. Αλλά έχει καθιερωθεί, όπως και το δικό μας «Γάμοι του Φίγκαρο»).

* Και κλείνω με μια ακόμα αυτόματη μετάφραση, όπου η Βιβλιοθήκη του Κέλσου μετατρέπεται σε Βιβλιοθήκη του σέλσο και τα ερείπια σε «απομεινάρια».

Σε «μνημειώδες απομεινάρια» βεβαίως….

Θα περίμενα, τουλάχιστον, τα μηχανάκια να κλίνουν σωστά τα τριγενή και δικατάληκτα. Διότι αν ούτε τα μηχανάκια δεν καταφέρνουν να τα κλίνουν σωστά, οι προοπτικές αυτής της κατηγορίας είναι δυσοίωνες.

 

Προσθήκη: Για λόγους τάξεως, και για να μη λέτε ότι τα αποσιωπώ, να προσθέσω και το χτεσινοβραδινό του Αλέξη Τσίπρα που είπε για «τυμβοθηρία» (στο 0.37 του αποσπάσματος): τα πρωτοσέλιδα έπαιξαν αυτό το άθλιο παιχνίδι της τυμβοθηρίας….

Προφανώς το σωστό είναι τυμβωρυχία. Ίσως με ολίγη από σκανδαλοθηρία, που προκάλεσε και το μαργαριτάρι.

Αν πάντως θέλουμε να γράψουμε αυτή τη λέξη, τυμβοθηρία, έτσι θα τη γράψουμε, με όμικρον, όπως λαθοθηρία, βαθμοθηρία κτλ. άλλα ανάλογα. Το ωμέγα της τυμβ-ωρυχίας είναι από τον Βακερνάγκελ και την έκταση εν συνθέσει, δεν ισχυει εδώ.

401 Σχόλια προς “Μεζεδάκια τύπου Αμπέρ”

 1. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα:
  Άτιμε Μέφρι: >αντί peak time will be messy

 2. Γς said

  Καλημέρα

 3. Καλημέρα,
  Κι αν δεν είναι «Αμπέρ» η Uber, πώς είναι; Γιατί δεν παίρνει θέση ο γνωρίζων ολίγα αγγλικά Σαραντάκος (σύμφωνα με δήλωσή του λίγο παρακάτω) αλλά λατινογράφει; Εμείς οι αδαείς πώς να τη λέμε; Ούμπερ καλά είναι;

  Το πώς μου τη σπάει να διαβάζονται όλα τα λατινογραμμένα σαν να είναι αγγλικά (όπου τα διάφορα γράμματα δεν προφέρονται το ίδιο πάντα, άρα χρειάζονται ακροβασίες), το πώς μου τη σπάει!

 4. ndmushroom said

  Νικοκύρη, ξέχασες το y στο τέλος του messy. 🙂
  Το φέρι μπόουτ, πάντως, χρησιμοποιείται αρκετά τα τελευταία χρόνια. Γκουγκλίζοντας το βρήκα στην Καθημερινή, στο thetoc, τον Αντέννα, το Euronews και πολλά ακόμη. Έχω δε την αίσθηση ότι σιγά σιγά έχει αρχίσει να εκθρονίζει το φεριμπότ (όπως η κέτσαπ εκθρόνισε, πριν από πολλά χρόνια, την κάτσουπ)

 5. ΓιώργοςΜ said

  … κι ένα φρέσκο-φρέσκο, ακόμη δεν το ξαγκίστρωσα:
  https://www.news247.gr/epistimi/dimitris-psaltis-kathe-anakalypsi-thymomaste-anthropino-myalo-echei-polla-prosferei.6712441.html

  Εκτός από το άκλιτο «πανεπιστήμιο της Αριζόνα», έχουμε και τη νέα ορολογία «τηλεσκόπιο ορίζοντα» για το «event horizon telescope». Υποθέτω πως το πρώτο παρατηρί μονίμως τον ορίζοντα (μήπως έρθει κανένα πλοίο), ενώ το δεύτερο αφορά τη σχετικότητα.
  Θα μπορούσε να είναι χειρότερα, βέβαια, να το μετέφραζαν «τηλεσκόπιο οριζόντιων γεγονότων», με παρεξηγήσιμες συνδηλώσεις…

 6. dryhammer said

  Καλημέρα!
  Παλιότερα, και δεν ξέρω αν φταίνε τα γαλλικά, ήταν συνηθισμένο να μιλάμε για γάμους εννοώντας την τελετή (πχ βασιλικοί γάμοι και «στις χαρές σου») όπως και για βαφτίσια.

  Εκείνο το «Death Εν Τάξις» κάτω κάτω στο λογαριασμό είναι η υπογραφή του δημιουργού ή μήπως η τράπεζα εξόφλησης;

 7. BLOG_OTI_NANAI said

  Καλημέρα, άσχετη ερώτηση προς γνώστες στα περί web:

  Υπάρχει κάποιος χαραρακτήρας ή λέξη-φίλτρο που μπορεί να βάλεις σε ένα λινκ και να υποχρεώσεις μια ιστοσελίδα να σου προβάλλει περισσότερα results per page από το default; Ας πούμε δείχνει 10 προϊόντα και εσύ βαριέσαι να αλλάζεις σελίδες και θες να δεις 200 προϊόντα με τη μία.

  Δεν αναφέρομαι σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα αλλά είναι γενικότερο το ερώτημα.

  Έχω δει ότι μερικές ιστοσελίδες υποστηρίζουν λινκ με επεκτάσεις κάτι κωδικούς «=q» «html?page» και κάτι τέτοια. Μπορούμε δηλ. να βάλουμε κάποιον τέτοιον κωδικό ως επέκταση σε ένα λινκ ιστοσελίδας και να μας δείξει 50 ή 100 results per page;

  Έψαξα στο διαδίκτυο αλλά δεν κατάφερα να βρω κάτι που να είναι κοντά σε αυτό που ψάχνω. Βρήκα μόνο πως να φτιάξεις λινκ για να κάνεις την Google να δείχνει πολλά ευρήματα τη φορά.

 8. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1-4 Ωχ, διορθώθηκε, ευχαριστώ!

  3 Ούμπερ και ουμπεροποίηση της εργασίας.

  4 Κάτσουπ ποτέ δεν το έχω ακούσει.

  6 τέλος: Οι μόνες βεβαιότητες 🙂

 9. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα.

 10. LandS said

  Ασε που είναι σκέτο ferry.

 11. Νέο Kid said

  25! πόντοι από αντίχειρα μέχρι δαχτυλάκι; Ποιος είσαι ρε Νικοκυρη! Ο Αντετοκούνμπο είσαι;
  Pique will be Messi! Α ρε γιγάντιοι εγγλεζάδες! Πεντακόσια έτη φωτός μπροστά…

 12. sarant said

  11 20-25 έγραψα. Εσύ πόση την έχεις την απόσταση;

 13. Αὐγουστῖνος said

  Καλημέρα. Φίγκαρο, λοιπόν, καὶ φόρο τιμῆς στὸν Χβοροστόφσκυ:

 14. leonicos said

  Αλλά δεν θα συμφωνήσω αν, θέλοντας να ευχαριστήσετε την κυρία Λίτσα που λέγαμε, το γράψετε «φέριμποουτ»

  Κάτι ανάλογο συμβαίνει με τους ασθενείς με νόσο του Κρον. Δεν μπορώ να καταλάβω, τύποι κατά τα άλλα όχι ιδιαίτερα ψαγμένοι (‘ψαγμένοι’ μεγάλε) επιμένουν να λένε νόσος του Κρόουν. Ο καημένος ο Burrill Bernard Crohn, γερμανοεβραίος της Αμερικής, είναι Crohn, γερμανιστί δηλαδή Κρον ή Κροοοοοον αλλά σε καμιά περίπτωση ‘κρόουν’.

  και ακόμα πιο πωμικό ε΄ναι ‘το ρόουζ των χειλιών μου’

  οπότε κι εγώ απάντησα: ομιλούσα ελληνιστί οφείλεις και να λαλεις ελληνιστι.

 15. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Δεν έχω κάτι ιδιαίτερο να σχολιάσω (θα μπορούσα για την προσσελήνωση, αλλα΄τη βαριέμαι αυτή την κουβέντα, την έχουμε κάνει αρκετές φορές), εκτός από κάτι μικρό στο τέλος:

  «Οι Γάμοι του Φίγκαρο»:

  Ο πληθυντικός δεν είναι μόνο καθιερωμένος στο συγκεκριμένο, δεν είναι μόνο σύμφωνος με το πρωτότυπο (αδιάφορο θα έλεγα), και δεν έχει μόνο αυτή τη μικρή εννοιολογική διαφορά από τον ενικό. Κυρίως, είναι σωστά ελληνικά! Λίγο παρωχημένα βέβαια σήμερα (εκεί κολλάει το επιχείρημα περί καθιέρωσης στον συγκεκριμένο τίτλο), κανείς δε λέει ότι πήγε στους γάμους κάποιου, εξακολουθούμε όμως να το λέμε σε αφηγήσεις για το παρελθόν, ιδίως το μυθικό (-παραμυθένιο) ή κάπως μυθοποιημένο.

 16. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το κάτσουπ δεν το έχω ακούσει. Από τότε που ήρθε στην Ελλάδα, κέτσαπ λέμε την ketchup. Πριν, αλείφαμε με ντοματοπελτέ μια φετάρα ψωμί και την τρώγαμε στον δρόμο, παίζοντας με τους φίλους μας. 😊

 17. sarant said

  15τέλος Κι αυτό που λες σωστό.

  Πρόσθεσα και την τυμβοθηρία για λόγους πληρότητας.

 18. Πέπε said

  @3:
  > > Το πώς μου τη σπάει να διαβάζονται όλα τα λατινογραμμένα σαν να είναι αγγλικά (όπου τα διάφορα γράμματα δεν προφέρονται το ίδιο πάντα, άρα χρειάζονται ακροβασίες), το πώς μου τη σπάει!

  Δίκιο έχεις, αλλά τι να πεις για τα λάθος αγγλικά; Άμπερ θα ήταν το Ubber. To Uber όχι.

 19. LandS said

  4 Το ε να γίνει α το καταλαβαίνω γιατί μας ειναι δύσκολο να βάλουμε μόνο το πίσω κομμάτι της γλωλσσας μας στον ουρανίσκο όταν το κ ακολουθείται από ε. (αν και νομίζω ότι και οι αγγλόφωνοι κιέτσαπ λένε) Αλλά το απ γιατί να το πούμε ουπ; τι ακούμε πάμε να μιμηθούμε.

 20. manolis said

  Στα δικά μου αυτιά το «Οι γάμοι» δεν ακούγεται το ίδιο συνηθισμένο με το «οι αρραβώνες», βέβαια μπορεί και να ευθύνεται γι’ αυτό η κρητική διάλεκτος, δεν ξέρω.

 21. LandS said

  14 Νόμιζα ότι αυτό που βάφουμε τα χείλη ελληνικά είναι κραγιόν. Το ρουζ μπαίνει στα μάγουλα. 🙂

 22. ΚΩΣΤΑΣ said

  17 Μήπως για λόγους τάξεως θα έπρεπε και ο σημερινός τίτλος να γίνει «μεζεδάκια τύπου Αμπέρ και τυμβοθηρίας;» 😉

 23. Γς said

  10:
  Είναι πράγματι.

  Ομως το σκέτο ferry μπορεί να μας μπερδέψει

  Ενα ferry, τρεις νεράιδες..[Πως έλεγε ο Σταυρίδης κάτι ανάλογο γμτ;]

 24. Γιάννης Κουβάτσος said

  Να αναφέρουμε και την τυμβοθηρία του Τσίπρα, για την οποία γίνεται πάρτι στο (αντισυριζικό μέρος του) τουίτερ. Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι ο συντάκτης ισχυρίζεται ότι κανείς δεν ξέρει πώς γράφεται η λέξη και ο ίδιος τη γράφει με ωμέγα (τυμβωθηρία). Με ωμέγα γράφεται η τυμβωρυχία (τύμβος+ορύσσω), ενώ η ανύπαρκτη τυμβοθηρία πρέπει να γραφτεί με όμικρον (τύμβος+θήρα), όπως επισήμανε σωστά σε σχόλιό του στο χτεσινό νήμα ο Νικοκύρης.
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.lykavitos.gr/xamos-sto-twitter-gia-tin-tymvothiria-tou-t/&ved=2ahUKEwj3qOj8yszhAhVBU1AKHYvRCrMQFjAMegQIAhAB&usg=AOvVaw26vxaaWoIcin3bNaqqF2eZ

 25. Γς said

  23:

  >Ενα ferry, τρεις νεράιδες..[Πως έλεγε ο Σταυρίδης κάτι ανάλογο γμτ;]

  Ναι έλεγε:

  Άλλο τρεις παπάδες, άλλο τέσσερις πυροσβέστες κι άλλο -πέντε γεωπόνοι…

 26. Αγγελος said

  Αγγλικά, το κέτσαπ γράφεται και catsup. Ελληνικά δεν το ΄χω ακούσει ποτέ κάτσουπ, που προφανώς ήταν λανθασμένη μεταγραφή του catsup, αν ποτέ γράφτηκε/ειπώθηκε.

 27. BLOG_OTI_NANAI said

  Για την συγκεκριμένη όπερα πάντως, στη βιβλιογραφία θα βρούμε ένα 15-20% Γάμος/Γάμου στον ενικό και ένα 80-85% Γάμοι/Γάμων/Γάμους στον πληθυντικό.

 28. sarant said

  24 Και σε προσθήκη στο σημερινό

  Θα λείψω για μερικές ώρες. Αν περάσει ο Δημήτρης Μαρτίνος πείτε του χρόνια πολλά, είναι του αγίου Μαρτίνου σήμερα.

 29. Αυτό το φέρι-μπόουτ μου θυμίζει το παμπάλαιο τρόλεϊ-μπάς…

  Και σχετικά με τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία ήθελα νάξερα ποιός φωστήρας σκέφτηκε να μπαίνουν μόνο από μπροστά οι επιβιβαζόμενοι και όχι κι από τις άλλες πόρτες που ανοίγουν για να βγούν οι αποβιβαζόμενοι. Φυσικά και δεν πρόκειται να ισχύσει ποτέ αφού τέτοιο μέτρο εφαρμόζεται ίσως μόνο όπου οι συγκοινωνίες είναι ανθρώπινες κι όχι αυτό το αίσχος στην Αθήνα. Κάποιος θα κονόμησε από αυτήν την καμπάνια όπως πιο παλιά κάποιος είχε κονομήσει από το βάψιμο των δρόμων με μπλε, πράσινες, κίτρινες και ροζ λουρίδες ανάλογα αν μπορούσαν να πλευρίσουν στο πεζοδρόμιο τρόλεϋ, ταξί, ΙΧ, κ.λ.π. ΔΕν λειτούργησε ποτέ φυσικά, όπως δεν θα λειτουργήσει και η οδηγία για τις πόρτες.

 30. ndmushroom said

  8, 16
  Θυμάμαι ότι είχα δει παλιά έντυπη διαφήμιση σάλτσας «Κέτσουπ» (δεκαετία ’60). Δυστυχώς την είχα δει σε περιοδικό και όχι στα γνωστά νοσταλγάδικα (για την τρισχιλιετή, ρε γμτ!) του διαδικτύου, όπου ψάχνω να τη βρω αλλά χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής (έχω βρεί όμως τα πετι-μπερ Παπαδοπούλου, το Έιτζαξ για τα πιάτα…)

 31. Γιάννης Κουβάτσος said

  28: Όπως θρυλείται ότι είχε ευχηθεί χρόνια πολλά ο Χρήστος Αρδίζογλου στον Λάκη Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου. 😊

 32. atheofobos said

  Ο επισκεπτόμενος την βιβλιοθήκη του Κέλσου την εποχή της λειτουργίας του, αν το πολύ διάβασμα του προκαλούσε κόπωση, μπορούσε, χάρις σε υπόγεια διάβαση που υπήρχε, να περάσει χωρίς να τον δει κανείς στην απέναντι μεριά που υπήρχε οίκος ανοχής και να εκτονωθεί!
  Μας το είπε ο ξεναγός, την 4η φορά που με την ίδια ευχαρίστηση ξεναγήθηκα σε αυτόν τον θαυμάσιο αρχαιολογικό χώρο, ενώ οι προηγούμενοι προφανώς πιο σεμνότυφοι δεν μας είχαν πει τίποτα και δεν μας είχαν δείξει επίσης τα σκαλισμένα στις πλάκες του δρόμου πέλματα που οδηγούσαν τους ξένους επισκέπτες στον ίδιο χώρο.
  Δεν υπήρχε δε πρόβλημα αν οι σωματικές του ανάγκες ήσαν επιτακτικές.
  Απέναντι υπήρχαν οι δημόσιες τουαλέτες.
  Η φωτογραφία τους από το ποστ μου ΟΤΑΝ Η ΑΠΛΥΣΙΑ ΚΑΙ ΒΡΩΜΑ ΘΕΩΡΗΘΗΚΑΝ ΩΣ ΥΓΕΙΑ!
  http://atheofobos2.blogspot.com/2015/04/blog-post_28.html

 33. ΣΠ said

  Φίλος παράγγειλε ένα τόουστ. Η κόρη του, που ήταν μαζί του, κόντεψε να λιποθυμήσει.

 34. Γς said

  29:

  >όπως δεν θα λειτουργήσει και η οδηγία για τις πόρτες

  ούτε και για το πλακωτό, θα έλεγα

 35. Jorge said

  ρε Φεύγα.

 36. ΣΠ said

  26
  Η εξέλιξη ήταν catchup > catsup > ketchup
  http://mentalfloss.com/article/29649/whats-difference-between-ketchup-and-catsup

 37. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα κι από δώ,

  7: Μπλόγκιε, όχι.
  Απλουστευμένα: Αυτά που βλέπεις είναι παράμετροι για κάποιο πρόγραμμα (συνήθως κάποια βάση δεδομένων ή κάποια γλώσσα προγραμματισμού ή παρόμοια) που χρησιμοποιεί η εκάστοτε ιστοσελίδα. Κι επειδή δεν ξέρεις εκ των προτέρων τι και το πως (χρησιμοποιεί τις παραμέτρους), δεν μπορείς γενικά να το κάνεις.

 38. Γς said

  Παρντον;

 39. Γς said

  38->35

 40. BLOG_OTI_NANAI said

  37: Δηλ. θα πρέπει να έχει εκ των προτέρων προβλέψει ο δημιουργός μια παράμετρο για τη δική του ιστοσελίδα συγκεκριμένα. Δεν υπάρχει γενικός κανόνας αν κατάλαβα καλά.

  Ευχαριστώ πολύ Γιάννη.

 41. Jorge said

  39μασημένες μπουκιές, παγωμένα καλαμπούρια.πόρτες, πλακωτό ,…..;

 42. Pedis said

  Δεν σου βρέθηκαν πολλα μεζέδια να μας φιλέψεις σήμερα. Δεν πράζ.

  messi! Φαίνεται εκεί στο Μάντσεστερ δεν φοβούνται να κάνουν χιούμορ.

  nozze -> γάμοι (γάμος) στην πραγματικότητα γαμήλια τελετή … ω, τι παρατήρηση! Με τι βρήκε να ασχοληθεί ο άνθρωπος!

  καλύτερα, λοιπόν:

  Η γαμήλια τελετή του Φιγκάρεως

  Πολύ πετυχημένη λέξη η τυμβοθηρία. Ξέρει αυτός … που δεν έχει αφήσει τάφο για τάφο κομουνιστών κι αγωνιστών που να μην έχει πάει να μαγαρίσει.

 43. Γς said

  χμκμμ

 44. Αγγελος said

  Ασχετο: είδα χτες, γραμμένο με κόκκινη μπογιά στην πύλη του Πολυτεχνείου, ΕΞΩ αἱ ΗΠΑ — έτσι ακριβώς, με αι και δασεία. Περνούσα με ταξί και δεν μπόρεσα να το φωτογραφίσω, αλλά σκέφτηκα «ποιος άραγε απ’αυτούς που μουτζουρώνουν τους τοίχους θυμάται τα πνεύματα και τι του ήρθε να βάλει «αι»;» Εκ των υστέρων σκέφτηκα ότι ο αρχικός δράστης μπορεί να είχε γράψει «οι ΗΠΑ» (άλλωστε, στη διπλανή κολώνα έγραφε «ΕΞΩ το ΝΑΤΟ», χωρίς βαρεία 🙂 στο άρθρο) και κάποιος να προσέθεσε την ουρά του α και τη δασεία γι΄αστείο.

 45. Γς said

  43->41

 46. Γς said

  44:

  Ντάξει δεν είδες και ΟΤΑΝ ή Ετάζ ινί

  Ουί ραν άουτ από το ΕΞΩ. Τώρα τρώμε απ το ΜΕΣΑ

 47. leonicos said

  Έχετε την καλοσύνη να προσθέσετε μια λέξη στην ελληνική γλώσσα, προς επίτευξιν του στόχου;

  διεκμυθεύει κατά το διεκτραγωδεί.

  Τη χρησιμοποίησα μόλις, και ό,τι και να μου πείτε, την κατοχτὖρώνω.

  Γουγκ΄ζεται; Δεν είδα!

 48. Γιάννης Κουβάτσος said

  44: Έτσι είχε γραφτεί το σύνθημα στον παραστάτη της θύρας του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 1973. Σε ανάμνησή του το έγραψαν έτσι και οι σημερινοί συνθηματογράφοι. Το σχετικό λινκ με τη φωτογραφία το έπιασε η μαρμάγκα.

 49. Αγγελος said

  Γς, έκανες ένα μάλλον σαχλό αλογοπαίγνιο με πόρτες και πλακωτό και ο Jorge σού απάντησε μ΄ένα πιο έξυπνο αν και κάπως αγενές λογοπαίγνιο με το τρίτο παιχνίδι του ταβλιού. Αν βρει κανείς τρίτο με το γκιουλ, ας το γράψει να τελειώνουμε!
  Επί της ουσίας, με τη διαμόρφωση που έχουν τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία μας, μου φαίνεται κι εμένα σπάνιας ηλιθιότητας μέτρο, εντελώς ανεφάρμοστο στην πράξη. Όσοι θυμούνται την εποχή που υπήρχαν εισπράκτορες, θα θυμούνται ότι η μπαίναμε μεν υποχρεωτικά από την πίσω είσοδο, αλλά αυτή οδηγούσε σ΄εναν αρκετά μεγάλο χώρο χωρίς καθίσματα, απ΄όπου για να προχωρήσεις πιο μπροστά και τελικά να κατέβεις έπρεπε να περάσεις από τον εισπράκτορα και να βγάλεις εισιτήριο — και ο χώρος της εισόδου χώραγε λίγο-πολύ αυτούς που έμπαιναν μέχρι να βγάλουν εισιτήριο.

 50. Λεύκιππος said

  Pique time will be Messi ….. Εχουν χιουμορ οι Αγγλοι, τι να λέμε τώρα

 51. leonicos said

  Δεν γκουγκλίζεται

  Βγάζει διεκ- και μυθεύει/’

  Το ‘μυθεύει’ ήδη στον Γκιγκλή.

  Αλλά ως παράλληλο κέρδος, κατά το παράλληλες απώλειες
  Βρήκα το Κρητικοί Γάμοι, Ανεκδοτον επεισόδιον της Κρητικής Ιστορίας επί Βενετών 1570 υπό Σ. Ζαμπελίου εν Ταυρίνῳ, 1871.

  Δυστυχώς δεν ξέρω να το αναρτήσω, αλλα μόλις βάλετε ‘διεκμυθεύει’ το βγάζει δέυτερο ή τρίτο

 52. Αγγελος said

  Τα μυστήρια της WordPress…
  Αυτή τη στιγμή (12:30 θερινή ώρα Ελλάδος), ενώ έχει εμφανίσει το τελευταίο σχόλιο του Λεώνικου (με το «διεκμυθεύω»), στην αριστερή στήλη φτάνει μόνο μέχρι τα δύο προηγούμενα σχόλια του Γς. Και το επόμενο δικό μου ακόμα να εμφανιστεί. Να δούμε τι θα δούμε στις 12:35…

 53. leonicos said

  32 Να μπορούσα να βαλω τη φωτογρφία μου εκεί ακριβώς μαζί με τον ξεναγό μας τον υπέροχο Τανέρ

  Μαλώναμε για την φιλοσοφία και οι υπόλοιποι γελούσαν (ντυμένοι)

 54. Αγγελος said

  Αν είνα έτσι, Γιάννη Κουβάτσε (48), εξηγείται, αν και δεν ξέρω πόσοι θα το καταλάβουν. Αλλά και τότε, «αι» (φυσικά με δασεία) είχανε γράψει;

 55. Γιάννης Κουβάτσος said

  54: Ναι, Άγγελε. Γκούγκλαρε «έξω αι ΗΠΑ» και θα δεις τη φωτογραφία εκείνης της εποχής.

 56. Γς said

  49:

  Σαχλό ξεσαχλό αυτό μου ήρθε με τις πόρτες. Το πλακωτό.
  Δεν κάνουν ρίμα αλλά ταιριάζουν στο τάβλι.
  Αλλά ας τα -πηδήξουμε αυτά [και τον Jorge]

  Δεν ξέρω αν διάβασες την χτεσινή περιπέτειά μου

  https://sarantakos.wordpress.com/2019/04/12/mpost-16/#comment-577941

  Τα 200ρικα στο πατάρι τα «δανείστηκα» από εκείνα που λέγαμε τότε.
  Και σε θυμήθηκα

 57. Κουτρούφι said

  Σχετικά με την πινακίδα στο Μάντσεστερ.
  Σύμφωνα με αθλητικό σχόλιο στην Εφ. Συντακτών, ακόμη και η τελευταία φράση αφήνει υπονοούμενα. Σαν να συμβουλεύει τη Μαν. Γιουνάιτεντ να επιλέξει τακτική με πολλούς παίκτες στην άμυνα που στην ποδοσφαιρική αργκό χαρακτηρίζεται ως λεωφορείο (παρκάρω ένα λεωφορείο στην άμυνα και δεν περνάει τίποτα).

 58. Πέπε said

  54
  Άγγελε, πιστεύω ότι θα το καταλάβουν αρκετοί, γιατί είναι πολύ γνωστή η φωτογραφία. Αλλά, χωρίς να θυμάμαι απέξω, λογικά θα πρέπει να είχαν γράψει ΕΞΩ ΑΙ ΗΠΑ κεφαλαία, όπως πάντοτε στα συνθήματα, άρα φυσικά χωρίς δασεία.

  Τα πεζά γράμματα, επίτηδες για να φανεί το πολυτονικό, είναι φαινόμενο της εποχής μετά την καθιέρωση του μονοτονικού, όπως σ’ εκείνο το μνημείο πεσόντων κομμουνιστοφαγωθέντων που είχαμε δει τις προάλλες.

  Για ακόμη πιο τέτοιο, μπορεί κανείς να βάλει πνεύματα και στο ἩΠἈ.

 59. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!

 60. Γιάννης Κουβάτσος said

  58: Το σύνθημα ήταν γραμμένο ως εξής:»ΕΞΩ αι ΗΠΑ. ΕΞΩ το ΝΑΤΟ». Οι σημερινοί το αντέγραψαν πιστά προφανώς για να επισημάνουν ότι ένα παλιό αίτημα παραμένει επίκαιρο και αδικαίωτο.

 61. Πάνος με πεζά said

  Σωστοί οι 25 πόντοι από αντίχειρα σε δαχτυλάκι.Κι αν δεν είναι ακριβώς 25, είναι πανω από 22, με τεντωμένο τσίτα το χέρι.Έτσι μετράμε τις κολώνες,αν δεν έχουμε πρόχειρο μέτρο,και ξέροντας βεβαίως ότι οι διαστάσεις τους πάνε ανά πέντε πόντους.

 62. LandS said

  26 Άλλο catch up άλλο [tomato] ketcup

 63. Και με τραμ και με αστικό η κίνηση γύρω από το Ο.Τ. είναι απογοητευτική -ιδίως στη λήξη του ματς. Στο πήγαινε, αν έχεις διάθεση να φτάσεις τουλάχιστον μιάμιση ώρα πριν, έχεις καλές επιλογές, και με αστικό, και με τραμ -θα κάθεσαι κιόλας. Η επιστροφή είναι άλλη υπόθεση. 72.000 κόσμος (αφήνω απέξω τους 3.000 φιλοξενούμενους) είναι έξω από το γήπεδο σε 10 λεπτά και στους δρόμους γίνεται πανικός, και από τις 3 αρτηρίες των αστικών. Οι αποβάθρες του τραμ μετά από δεκάλεπτο περπάτημα είναι φίσκα. Καλύτερη επιλογή είναι να αράξεις σε μια παμπ, με πολύ στριμωξίδι κι εκεί, ή να έχεις προνοήσει να έχεις κλείσει τραπέζι στο διπλανό Football Hotel, για σούπα και μπύρα, χωρίς καθόλου στρίμωγμα -θα βρεις και την Τέρψη, από τον Καρτερό, στην υποδοχή. Φυσικά θα κάτσεις τουλάχιστον μια ώρα εκεί, για να έχει κόψει κάπως η κίνηση, μετά.

  Η πιο γελοία φάση είναι τα ταξί, τα νόμιμα, και τα Ούμπερ κι άλλα παράνομα. Αφού καθυστερήσουν για να γεμίσουν, τέσσερις-τέσσερις, η περισσότερους, αν είναι μεγαλύτερα, επιβάτες, μετά κάνουν το ίδιο σημειωτόν με τα λεωφορεία. Με τους πεζούς να προσπερνάνε τους πάντες με τα πόδια για ένα, ενάμισι μίλι.

 64. Πέπε said

  @63
  Εντάξει, αλλά σούπα με μπίρα; Καθόλου καλή επιλογή.

 65. LandS said

  44 έτσι γράφανε στα μέσα Νοέμβρη του 1973

 66. ΣΠ said

 67. BLOG_OTI_NANAI said

  Πάντως το «τυμβοθηρία» μου φαίνεται πετυχημένο και στρογγυλεμένο για το αυτί αντί να πεις «κοράκια» ή «πτωματοθήρες» κ.λπ.

  Με το δεύτερο συνθετικό «θηρ» μπορεί ο καθένας να φτιάξει μια λέξη.

  Οι παρακάτω π.χ. δεν γκουγκλίζονται είτε καθόλου είτε με τη συγκεκριμένη έννοια, όμως έχουν γραφτεί. Δηλαδή, δεν θα έπρεπε να γραφτούν;

  ευδαιμονοθήρας
  ωφελιμοθήρας
  αληθοθήρας [ειρωνικό]
  ανθρωποθήρας [με την έννοια του δουλέμπορου]
  σπογγοθήρας [σφουγγαράς]

  Το «τυμβοθήρας» έχει κάτι ως λέξη που αποκλείει τη δημιουργία του; Διότι απ’ ότι βλέπω έχουν γραφτεί οι πιο απίθανες λέξεις με το «-θήρας». Μπορείς π.χ. να κυνηγάς κουνούπια το καλοκαίρι και να σε πουν «κουνουποθήρα». Υπάρχει και αυτό με τη μορφή «Κωνοποθήρας».

 68. LandS said

  62 Κερατά Μαίρφυ

 69. Νέο Kid said

  64.Οταν λέμε σούπα εννοούμε στιού κι όταν λέμε μπύρα εννοούμε έηλ. Μια χαρά δένουνε!

 70. Γιάννης Ιατρού said

  64: Biersuppe 🙂

 71. Μην ξεχνιόμαστε, έρχονται κι εκλογές

 72. voulagx said

  Προς την συλλογικη σοφια:
  «Η ιδιαιτερότητα αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι το Ταμείο δεν δανείζει σε ευρώ, δολάρια ή κάποιο άλλο νόμισμα, αλλά σε «ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα» (SDR).»
  Τι εννοει με το «τραβηχτικά»; Το βρηκα εδω:
  https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/191294_reuters-symfonia-tsakalotoy-lagkarnt-mesa-sto-sabbatokyriako

 73. ΣΠ said

  72
  https://en.wikipedia.org/wiki/Special_drawing_rights

 74. ΣΠ said

  72
  https://www.euretirio.com/eidika-traviktika-dikaiomata/

 75. Γιάννης Κουβάτσος said

  67: Ναι, ως λέξη είναι ομαλά σχηματισμένη, αλλά τι σημαίνει; Οι άλλες λέξεις που παραθέτεις, αλλά και άλλες που μπορούμε να σκεφτούμε, έχουν νόημα. Ο τυμβοθήρας τι ακριβώς θηρεύει; Δεν νομίζω ότι ο Τσίπρας την ξεστόμισε συνειδητά, μάλλον τυμβωρυχία εννοούσε και τα μπέρδεψε.

 76. Γιάννης Ιατρού said

  73/74 (72): Σταύρο, αυτά είναι ακαταλαβίστικα πράματα. Να βγεί ο Λάμπρος να μας το εξηγήσει με απλά λόγια 🙂

 77. BLOG_OTI_NANAI said

  75: Εγώ καταλαβαίνω την αδίστακτη εκμετάλλευση των θυμάτων, των νεκρών για καθαρά πολιτικό όφελος. Ανάλογο με το σκανδαλοθηρία δηλαδή.

 78. BLOG_OTI_NANAI said

  76: Αυτά όλα εξηγούνται εύκολα με τη φυσική σεξουαλικότητα και ανάλογα πόσο μερακλής είσαι, έχεις και πολλαπλές προσλαμβάνουσες από όλες τις κατευθύνσεις.

 79. Κιγκέρι said

  Υπερβολικό και γκρινιάρικο μου φάνηκε το σχόλιο του Γιώργου Σαρηγιάννη. Εκτός από τους Γάμους του Φίγκαρο, υπάρχουν και οι Γάμοι του Κάδμου και της Αρμονίας καθώς και οι αργυροί, οι χρυσοί και οι αδαμάντινοι γάμοι. Αυτούς πώς θα τους λέμε σε «σωστά ελληνικά»;

 80. Jorge said

  @56 …Αλλά ας τα -πηδήξουμε αυτά [και τον Jorge]
  έτσι παει ο κοσμος συσπειρωνεται πριν πηδηξει πιο ψηλά. Το΄ίδιο και οι άλτες

 81. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Καλησπέρα σας από Ιλλινόϊ,

  Η πολύ επιτυχημένη λέξις «τυμβοθηρία» που έφτιαξε ο γλωσσοπλάστης Αλέξιος δίνει την ευκαιρία στο Επιτελείο μας να αποκαλύψει κάτι που αποκρύπτει επί 10 χρόνια το παρόν Ιστολόγιο για να μήν αισθανθούν άσκημα οι άνω των 70 ετών αναγνώστες του. Η ωραιότερη από τις λέξεις της Θείας Ελληνικής Γλώσσης ξεκινούν με το συνθετικό «τυμβο-» είναι ο περίφημος «τυμβογέρων», μιά λέξις που πρωτοκαταγράφεται στα διασωθέντα αποσπάσματα του Αριστοφάνους και των Κωμικών. Σημαίνει τον εσχατόγερο, αυτόν που λόγω ηλικίας είναι με το ένα πόδι στον τάφο. ΙΔΟΥ το σχετικό λήμμα από το Liddell-Scott Κωνσταντινίδου:

  Το ενδιαφέρον βρίσκεται αλλού: Ο ελληνόψυχος Προκόπιος (ο ιστορικός του Ιουστινιανού και της πόρνης συζύγου του Θεοδώρας) στην περίφημη «Απόκρυφο Ιστορία» του δίνει τον ορισμό του «τυμβογέροντος», περιγράφοντας τον αγράμματο αυτοκράτορα Ιουστίνο τον Α΄ (τον θείο του Ιουστινιανού) που είχε μόλις πατήσει τα 70 όταν ανέλαβε την Εξουσία!.. Ο ορισμός του Προκοπίου για την λέξη «τυμβογέρων» είναι κλασικός και το Επιτελείο μας τον αναρτά για το ξεστράβωμα των αναγνωστών του παρόντος Ιστολογίου

  ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ: Ας το πάρουν απόφαση όλοι οι άνω των 70 σχολιασταί του παρόντος Ιστολογίου (Ιατρού, Λεώνικος, Gpoint, Χρίστος Δάλκος και λοιποί): Σύμφωνα με τον Μέγα Προκόπιο είναι τυμβογέροντες, τουτέστιν με το ένα πόδι στον τάφο

 82. BLOG_OTI_NANAI said

  Διάφορες λέξεις σε -θηρία:

  φιλοθηρία (του αρέσει το κυνήγι)
  δυσθηρία (καντέμης κυνηγός)
  εκφρασιοθηρία
  επαινοθηρία
  επετειοθηρία (ειρωνικό, ψάχνουμε επετείους για πολιτικό νταβαντούρι)
  επιδρασιοθηρία (φιλολογικό κουσούρι να ψάχνουμε ποιος έχει επιδράσει σε κάποιον συγγραφέα)
  ευρηματοθηρία (σκηνοθετικό κουσούρι εντυπωσιασμού)
  ιχθυοθηρία (αλλιώς, «πάει για ψάρεμα»)
  καρριεροθηρία
  κερδοθηρία
  ποσοστοθηρία (για τις τηλεοπτικές μετρήσεις)
  προσοντοθηρία (για δουλειά)
  αρχοθηρία
  βασιλοθηρία
  βουλευτοθηρία
  γνωσιθηρία
  γουνοθηρία
  δοξοθηρία

 83. Πέπε said

  @69:
  Και δεν κάνει γλούπου γλούπου το στομάχι μετά;

 84. Γιάννης Ιατρού said

  81 (τέλος) ..Σύμφωνα με τον Μέγα Προκόπιο είναι τυμβογέροντες…. με το ένα πόδι στον τάφο
  Πφφφ, παλίο, αυτό μας το λέει και το τζιπιές όταν πατάμε τοποθεσία στο κινητό.
  Τις πρωϊνές παραστάσεις σαν αρλουμποκυνηγός τις έκοψες βλέπω, μετά το χθεσινό στραπάτσο, ε;

 85. Πέπε said

  Σχετικά με τον τυμβοθήρα, νομίζω κι εγώ ότι θα έπρεπε να σημαίνει κάτι άλλο από αυτό που τελικά φαίνεται να σήμαινε. Στα περισσότερα από τα σύνθετα που μάζεψε ο Μπλογκ #82, κάποιος «κυνηγάει», κυριολεκτικά ή όχι, κάτι. Κυνηγάει σκάνδαλα, κυνηγάει (ψάχνει μετά μανίας να βρει) επετείους, επιδράσεις, τη γνώση. Τυμβοθήρας θα μπορούσε να είναι ένας αρχαιολόγος που σε κάθε χαντάκι λέει «Να ο τάφος του Μεγαλέξαντρου, να ο τάφος του Ιησού». Ή ίσως, που κάθε φυσικό λοφίσκο (καλύτερα παρά χαντάκι) τον βγάζει τεχνητό τύμβο…

 86. Κώστας said

  «Πλένω από αριστερά, που βέβαια δεν θα πει τίποτα (ίσως μπορεί να εκληφθεί ως…. πολιτικό σχόλιο).»

  Έχει συμβεί! Τον Αύγουστο του 2015 η αντιρατσιστική ομάδα «Dies Irae», ελληνιστί «Ημέρα της οργής», ανάρτησε σε καίρια σημεία του Ντόρτμουντ αφίσες με ένα λερωμένο κίτρινο φανελάκι, το οποίο παρέπεμπε στο ένδυμα κάποιων νεοναζιστικών «περιπόλων ασφαλείας» που κυκλοφορούσαν εκείνη την περίοδο στην πόλη και το οποίο οι πολίτες καλούνταν να «πλύνουν από αριστερά» (δηλαδή με την εξωτερική πλευρά γυρισμένη προς τα μέσα). Το φανελάκι είχε μια μεγάλη καφέ κηλίδα με την επεξήγηση «καφέ βρωμιά της πόλης» (οι νεοναζί), ενώ η λεζάντα από κάτω επισήμαινε ότι «οι καφέ κηλίδες στη ζωή δεν φεύγουν από μόνες τους», παραπέμποντας όσους θέλουν να βγουν από τον χώρο της (ακρο)δεξιάς, στην αντιρατσιστική πρωτοβουλία Exit-Deutschland.

 87. voulagx said

  #73,74 @ΣΠ: Ευχαριστω, αλλα τι εννοεί με το «τραβηχτικά»; «Ελκυστικά» ίσως;

 88. ΚΩΣΤΑΣ said

  –> Η πολύ επιτυχημένη λέξις «τυμβοθηρία» που έφτιαξε ο γλωσσοπλάστης Αλέξιος …

  Χα, χα, χα… σας την έφερε πολύ έξυπνα ο Ιάκωβος! Κανένας εδώ μέσα δεν θα τολμήσει να αμφισβητήσει αυτή του τη ρήση. ο.ε.δ. δλδ συμφωνείτε απόλυτα μαζί του, είστε ομόγνωμοί του! 😉

  Πάμε σε άλλα τώρα. Ειρμός, έρμα, ανερμάτιστος. Τί σχέση έχουν μεταξύ τους αυτές οι λέξεις; Δεν έχει έρμα, τι σημαίνει ακριβώς; Δεν έχουν έρμα, είναι ανερμάτιστοι, είπε ο Αλέξης. Πώς το βλέπετε, σωστό είναι;

 89. Γιάννης Κουβάτσος said

  88: Σωστό είναι το ανερμάτιστοι, αν σκεφτείς σε ποιους το απευθύνει. Όσο για το πρώτο μέρος του σχολίου σου, γίνεται συζήτηση για το θέμα, αλλά μάλλον διαβάζεις επιλεκτικά τα σχόλια, Κώστα.

 90. Αν δεν τα χρησιμοποιώ κι εγώ τελείως λάθος, ο ανερμάτιστος δεν έχει έρμα, σαβούρα δηλαδή (όπως το πλοίο) που να τον κρατάει σταθερό.

 91. ΣΠ said

  88
  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%AD%CF%81%CE%BC%CE%B1&dq=
  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%AC%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82&dq=

 92. ΣΠ said

  87
  Το καταλαβαίνω με την σημασία της ανάληψης, αλλά καλύτερα ας το εξηγήσει ο Λάμπρος.

 93. π2 said

  Περί τυμβοθηρίας. Προφανώς ο νεολογισμός δεν είναι πετυχημένος, γιατί το νόημα δεν είναι απολύτως σαφές (εννοεί, υποθέτω, ότι βγήκαν στο κυνήγι τα ΜΜΕ για υπερεκμετάλλευση του γεγονότος ότι υπήρξαν νεκροί). Αλλά διαφωνώ ότι το σωστό ήταν τυμβωρυχία. Η τυμβωρυχία θα ταίριαζε ακόμη λιγότερο νοηματικά.

 94. Πέπε said

  88
  Έρμα είναι η σαβούρα. Βαριά αντικείμενα, π.χ. τσουβάλια με άμμο, που χρησιμεύουν σε πλεούμενα και αερόστατα κλπ. για να τους δίνουν βάρος και, κατά συνέπεια, σταθερότητα. Ένα ανερμάτιστο πλεούμενο είναι παιχνίδι των ανέμων και των κυμάτων (αν και δε νομίζω ότι λέγεται ποτέ στη στενή της κυριολεξία η λέξη).

  Η συνώνυμη λέξη «σαβούρα» πήρε άλλη συνεκδοχική πορεία; υπάρχουν περιπτώσεις όπου η ασφάλεια απαιτεί να πετάξεις το έρμα από το πλεούμενο, και γι’ αυτό τον λόγο φροντίζεις τα εν λόγω βαριά αντικείμενα να είναι άχρηστα. Άρα, σαβούρα είναι το περιττό βάρος και κατ’ επέκταση το σκουπιδαριό.

  Δηλαδή: έρμα / σαβούρα είναι κάτι που τον περισσότερο καιρό είναι χρήσιμο και βοηθάει, και από αυτή του την ιδιότητα παίρνει τη δεύτερη σημασία το έρμα, αλλά κάποτε φτάνει να είναι άχρηστο και επιζήμιο, και από εκεί παίρνει τη δεύτερη σημασία της η σαβούρα!

 95. ΚΩΣΤΑΣ said

  89 Γιάννη, όλα τα διαβάζω, σχολιάζω ό,τι θέλω. Είδα αντιρρήσεις και ερωτήματα προ Ιάκωβου, τώρα όμως που το είπε αυτός, θα αρχίσετε να τον αντικρούετε ή δια της σιωπής σας θα κάνετε αποδεκτή την άποψή του;

  –> Σωστό είναι το ανερμάτιστοι. Συμφωνώ, σωστό, ανεξάρτητα σε ποιους το απευθύνει … αλλά έρμα; … τι έχουν και ψοφάνε; 🙂

 96. ΣΠ said

  Αν δεν υπήρχε η τυμβωρυχία, η τυμβοθηρία μια χαρά λέξη θα ήταν για την σημασία που την χρησιμοποίησε ο Τσίπρας. Στο κάτω-κάτω δεν θα ήταν ο πρώτος πολιτικός που έπλασε μια λέξη σε ομιλία του. Το κακό είναι ότι μάλλον ήθελε να πει τυμβωρυχία.

 97. BLOG_OTI_NANAI said

  85: Ναι ταιριάζει και αυτή η χρήση.

 98. Μανούσος said

  19
  Δεν αναπαράγουμε μόνο ό,τι ακούμε αλλά και ό,τι διαβάζουμε και δεν ξέρουμε να προφέρουμε.
  Ακραίο αλλά ζωντανό ακόμη παράδειγμα τα αυτοκίνητα μάρκας όχι Τογιότα αλλά Τουότα
  Και στην Γερμανία (οι ομογενείς του 1980 τουλάχιστον) προφέραν για τα ρούχα την μάρκα Λέβι και όχι Λήβαϊ
  Τα δε Φολκσβάγκεν έχουν άπειρες προφορές ή η Μερτσέντες

 99. ΚΩΣΤΑΣ said

  Μέχρι να γράψω εγώ το σχόλιο και με τις μαγκιές της WP ήδη μπήκατε στο έρμα και δώσατε και απαντήσεις. Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις, αλλά εγώ δεν πείθομαι ότι είναι επιτυχής έκφραση.

  Θα λείψω για λίγες ώρες… 😉

 100. voulagx said

  #92: Ναι, κατι τετοιο πρεπει να’ ναι. Γουγλιζοντας βρηκα και μερικα τραβηχτικα εργαλεια. Ρε, τι μαθαινει κανεις!

 101. Jorge said

  @94 μεγάλη διαφορά jetsam vs ballast αλλο τα έρμα και άλλο τα , τα.. απολειφάδια ;δεστε transatum.gr

 102. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μα, Κώστα, το εξήγησε πολύ ωραία ο Πέπε.Δεν είναι και καμιά σπάνια λέξη: ανερμάτιστος είναι αυτός που δεν έχει έρμα. Δηλαδή άνθρωπος χωρίς σταθερές αρχές και στόχους.

 103. Μαρία said

 104. Γς said

  96:
  >η τυμβοθηρία μια χαρά λέξη θα ήταν

  Μιας και που σκαμπάζεις απ αυτά, απ ότι έχω καταλάβει, δεν σου θυμίζει τους όρους του θηρευτού και του θηράματος;
  Μοντέλα Lotka–Volterra (predator–prey)

 105. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Καλησπέρα σας και πάλι από Ιλλινόϊ,

  Οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται. Όλο το Twitter περιμένει από τον κ. Σαραντάκο να βγεί και να αποδείξει ότι η λέξις «τυμβοθηρία» είναι υπαρκτή. Ή, έστω, …ότι δεν πρόκειται για τόσο τραγικό λάθος. Κι ο κ. Σαραντάκος αυτή την δύσκολη στιγμή του Αλεξίου, τί κάνει; Εκδρομούλες στο Λουξεμβούργο!..

  Αναρτάμε την προ ολίγου ανάρτηση της πρώην δικηγόρου του Αλεξίου, κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου στο Twitter, όπου αποκαλεί ΒΛΑΚΑ τον Αλέξιο, επειδής ετόλμησε να εμπλουτίσει με μία ακόμη θαυμάσια λέξη την Θεία Ελληνική Γλώσσα…

 106. ΣΠ said

  104
  Έχω μάλιστα δημοσιεύσει με τον φίλο σου τον Αγγελή:
  G. Aggelis, D. V. Vayenas, V. Tsagou, S. Pavlou, “Prey-predator dynamics with predator switching regulated by a catabolic repression control mode”, Ecological Modelling, 183(4), 451-462 (2005).

 107. Γς said

  102:

  >ανερμάτιστος είναι αυτός που δεν έχει έρμα

  που του ψόφησε δηλαδής

  Με τον ήλιο το μπάζω, με τον ήλιο το βγάζω, τι έχει το έρμα και ψοφάει;

  που λέει κι η παροιμία

  Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/vezyris-egines-anthropos-den-eginesme-ton-ilio-ta-bazo-me-ton-ilio-ta-vgazo-ti-exoun-ta-erma-kai-psofanepos-vgikan-merikes-apo-tis-pio-gnostes-paroimies-pou-antexoun-aiones/

 108. Γς said

  106:

  Εγώ του τά’ μαθα. Ντάξει προσπάθησα 😉

  Εχω κι εγώ δημοσιεύσεις μαζί του. Οπως:

  Aggelis G, Sourdis J.
  «Prediction of lipid accumulation-degradation in oleaginous micro-organisms growing on vegetable oils.»
  Antonie Van Leeuwenhoek. 1997 Aug;72(2):159-65.

  Καλά λοιπόν είχα καταλάβει ότι κατέχεις από Prey-predator models 😉

 109. Γιάννης Ιατρού said

  108: Γς, δες στο χθεσινό, κάτω-κάτω 🙂

 110. Θρασύμαχος said

  #79: https://sarantakos.wordpress.com/keimena/r401/ «αν θέλεις γάμους αργυρούς και ήσυχα γεράματα»

 111. Μανούσος said

  Για το αραβικό λεξιλόγιο να σημειώσω ότι οι λέξεις που έχουν ονλάιν
  https://www.tanea.gr/2019/04/12/media/aravikes-lekseis-pou-exoun-kataktisei-tin-elliniki-glossa/

  το ταρίχ/ιστορία δεν έχει σχέση με το ταριχεύω (τάριχος=παστός)

  Η μούμια είναι περσική (η μουμιοποίηση υπήρχε και στην κεντρική Ασία και στον ιρανικό χώρο από αρχαιοτάτων χρόνων αλλά με άλλες τεχνικές)
  ενδεικτικά: https://www.penn.museum/sites/expedition/the-mummies-of-east-central-asia/

  Η Μουσελίνα είναι από την Μοσούλη, όπως και άλλα είδη υφασμάτων που παίρνουν το όνομα από τον τόπο (νομίζω έχει σχολιαστεί και στο παρελθόν το θέμα) λαχούρι-Λαχώρη, κασμίρι-Κασμίρ, αγκορά-Άγκυρα, ζέρσεϋ-Τζέρσεϋ (το νησί της Μάγχης) και πλήθος άλλα λιγότερο γνωστά.

  τζίφος <τζίφ είναι το ψοφίμι το πτώμα του ζώου

  Το ελιξίριο είναι μεν από το ξηρόν, αλλά σημαίνει το φάρμακο σε σκόνη (όπως οι σημερινές αντιβιώσεις που συμπληρώνεις νερό).

  Αυτά πολύ πρόχειρα.

  Νομίζω ότι «σπάθη» είναι ΟΚ καθώς συνηθιζόταν στην στρατιωτική και οπλομαχητική ορολογία (και στην ξιφασκία έως σήμερα).
  Κανένας μόνιμος στρατιωτικός δεν θα πει καραβάνα ή πουλόβερ ή παγούρι κλπ. αυτές τις λέξεις θα τις χρησιμοποιήσουν μόνο οι κληρωτοί.

 112. Γς said

  103:

  >Μ’αυτο το χρονοντούλαπο μας έχετε ζαλίσει τ’αρχιδια 40 χρόνια

  Ωχ, είναι κι εκείνες οι συρταροθήκες.

  Να ψάχνεις λέει σώβρακο να φορέσεις και να κλείνεις τα συρτάρια βίαια με τα γόνατα.

  Να μην μπορεί να στα ζαλίσει κανείς πια…

 113. Γς said

  84:

  >Πφφφ, παλίο, αυτό μας το λέει και το τζιπιές όταν πατάμε τοποθεσία στο κινητό.

  Σ ευχαριστώ Γιάννη που με διαβάζεις:

  https://caktos.blogspot.com/2014/08/gps.html

 114. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ ᾿μένα.

  Νικοκύρη εὐχαριστῶ γιὰ τὶς εὐχές. Εἶναι πάντα εὐπρόσδεκτες.

  Σχετικὰ τὸ ἕ*ρμα ποὺ δὲν ἔχει καμιά σχέση μὲ τὰ ἔ*ρμα (ποὺ ψοφοῦν), 🙂
  παραθέτω τὸν ὁρισμὸ ἀπὸ τὸ βικιλεξικό:

  *ἡ ἐκδίκηση τοῦ πολυτονικοῦ 🙂

  «έρμα ουδέτερο

  (ναυτικός όρος), (ναυπηγικός όρος): το βάρος που προστίθεται στον πυθμένα ενός πλοίου ή σκάφους, μόνιμο ή προσωρινό, για να ρυθμίζει την ευστάθεια ή ισορροπία του, η σαβούρα
  {αεροπλοΐα): το βάρος που προστίθεται σε αερόστατο για την κατά βούληση ρύθμιση ύψους
  {ωκεανογραφία): επικίνδυνη για την ναυσιπλοΐα έξαρση βυθού θάλασσας, ποταμού ή εκβολών ποταμού

  συνώνυμα: στήθος

  (στρατιωτικός όρος): τεχνητό εμπόδιο ποντισμένο κοντά σε ακτή εύκολης προσγειάλωσης
  σωρός χωμάτων ή χαλικιών

  συνώνυμα:: τούμπα

  (σιδηροδρομική): το ανυψωμένο υπόστρωμα χαλικιών μέσα στο οποίο τοποθετούνται οι στρωτήρες
  (μεταφορικά) αρχές ή κίνητρα που κατευθύνουν τη συμπεριφορά ή τη δράση κάποιου

  σε οποιαδήποτε περίπτωση αυτό που µας ταλανίζει είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει ηθικό έρµα»

 115. BLOG_OTI_NANAI said

  105: Έχει; φάει κόλλημα τρελοκομείο με τον Σαραντάκο:

 116. Γιάννης Κουβάτσος said

  44: Γράφτηκε, προφανώς, σε ανάμνηση του ίδιου συνθήματος, που είχε γραφτεί στους παραστάτες της πύλης του Πολυτεχνείου στην εξέγερση του Νοεμβρίου του 1973.
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://edromos.gr/eksw-ai-hpa-eksw-to-nato/&ved=2ahUKEwifu-ir3szhAhWN-qQKHT2WAYYQFjAKegQIAhAB&usg=AOvVaw1v7ulCtD4AdOjoy-jsnRF3&cshid=1555147109956

 117. Faltsos said

  «Τυμβοθηρία»

  Μήπως εννοούσε αυτό ο Αλ. Τσίπρας;


  (Θυμάστε βέβαια τον τύμβο Καστά)

 118. sarant said

  Eπέστρεψα και ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα! ‘Αργησα περισσότερο του αναμενομένου -μέχρι που χιόνισε, τι να πω.

  32 Βρε τι μαθαίνει κανείς!

  33 Πάλι καλά που δεν έγινε αντίστροφα δηλ. να παραγγείλει η κόρη

  57 Λες να έχει υπονοούμενο και αυτό; Παρκάρω το πούλμαν; Μπορεί.

  61 Α μπράβο, να πώς φαίνεται ο μάστορας.

  63 Τέρψη;

  72-73-74 Κι εγώ όταν το πρωτοσυνάντησα με είχε ξενίσει λίγο. Περιέργως δεν το ευπρέπισε κανείς σε «τραβηΚτικά».

 119. ΓιώργοςΜ said

  88,94 κλπ: Η σαβούρα είναι (ήταν) στην πράξη βαριά και άχρηστα υλικά που φόρτωνε το καράβι όταν ήταν άδειο μέχρι το λιμάνι που θα έπαιρνε το κανονικό του φορτίο. Έτσι μπορούσε να το πετάξει στη θάλασσα ή να το ξεφορτωθεί χωρίς έννοια για το κόστος.

 120. Alexis said

  Δοκιμή:

 121. Alexis said

  Πάντα είχα την απορία: Αυτό το αι με δασεία τι ακριβώς ήταν;
  Ειρωνεία; Σαρκασμός; Κάποιος καθαρολόγος αριστερός φοιτητής που επέμενε να γράφει καθαρευουσιάνικα; Προβοκάτορας της ασφάλειας που το έγραψε από …κεκτημένη ταχύτητα; Κάτι άλλο;

 122. sarant said

  Και συνεχίζω

  79 Καλά λες για τους χρυσούς κτλ. γάμους.

  86 Το κίτρινο έχει κάτι να κάνει με την πόλη; Το φοράει και η ομάδα, όχι;

  87 Εξηγεί εδώ (όπου τα λέει τραβηΚτικά, άρα βιάστηκα πιο πριν)
  https://www.euretirio.com/eidika-traviktika-dikaiomata/

  88 Ξέρεις να σχολιάζει κανείς αυτά που γράφει ο Βάτμαν; Όσο για το έρμα, απάντησε ο Δύτης και ο ΣΠ πιο κάτω.

  93 Συνηθίζεται να λέμε τυμβωρύχους όσους εκμεταλλεύονται θανάτους -όχι;

  106 Εντυπωσιάστηκα από τον τίτλο!

  111 Μερσί. Σωστο για τη μουσελίνα. Να δεχτούμε και τη συνηγορία υπέρ της σπάθης.

  114 Μπράβο Μήτσο -έρμα και άρμα είναι η εκδίκηση της δασείας 🙂

  115 Ωχ….

  116 Γιάννη, κάτι κάνεις και μερικά σου σχόλια τα πιάνει η μαρμάγκα.

 123. sarant said

  121 Έτσι γράφανε όλοι το 1973 Αλέξη. Με πνεύματα.

 124. Jago said

  Να πω ένα γεια με την κλασική ηχογράφηση του Καρλ Μπεμ που έχω στη συλλογή μου. Αλλά να πω ότι μου φαίνεται τελείως ανούσια η συζήτηση αν θα πεις γάμος ή γάμοι του Φίγκαρο. Δηλαδή τώρα αν είμαστε grammar nazis, το Δαχτυλίδι των Νιμπελούγκεν του Βάγκνερ πως να το πούμε; Λέει ο ένας, δεν κλίνουμε στην γλώσσα μας τις ξένες κλίσεις άρα να το το λέμε Νίμπελουγκ. Ε ωραία, να καταργήσουμε το Νιμπελούγκεν που γεμίζει το στόμα μας ενώ όλα τα άλμπουμ το έχουν σαν τίτλο αυτή την κλίση. Κάτι παρόμοιο και με τους Σικελικούς Εσπερινούς του Βέρντι, δεν κλίνουμε τον ξένο τίτλο άρα Σικελικός Εσπερινός. Πολύ ανία, βαρεμάρα και ψείρισμα από τους κάθε λογής σαρηγιαννίδες.

  https://imgur.com/szXOzsU

 125. Alexis said

  #67, 82: Και «θεσιθήρας-θεσιθηρία» έχω ακούσει και παλιότερα γραφόταν κιόλας αρκετά. Το αγωνιώδες κυνήγι της «καρέκλας», της θέσης, στο Δημόσιο βεβαίως.

  Μήπως και το «λαθοθήρας» κάπως έτσι δεν έχει προκύψει; Ως μια λεξιπλασία που καθιερώθηκε…

 126. Alexis said

  #123: Η απορία μου είναι κυρίως για το «αι» αντί του «οι»
  «ΕΞΩ οι ΗΠΑ» δεν θα ήταν πιο φυσιολογικό το 1973; Με δασεία βέβαια στο «οι»

 127. sarant said

  126 Ας πούμε ότι το 1973 ήταν αρκετά πιο συχνό το «αι» απ’ ό,τι σήμερα. Όχι στον προφορικό λόγο, αλλά στις εφημερίδες συχνά έβλεπες «Αι ΗΠΑ».

 128. spyridos said

  86 και 122
  Πετυχημένο

  Ναι το κίτρινο είναι το χρώμα στο έμβλημα της Μπορούσια αλλά και στο οικόσημο της πόλης του Ντόρτμουντ

 129. dryhammer said

  88, 94,119 κλπ. Τα (κάμποσα) τελευταία χρόνια η σαβούρα είναι (θαλασσινό συνήθως) νερό. Συχνό αποτέλεσμα είναι η μετανάστευση ειδών της περιοχής που πάρθηκε στην περιοχή που αδειάστηκε (όπως αυγά από τροπικά είδη στη μεσόγειο κ. ά. π.).

  Να προσθέσω -αν δεν την είπαν ήδη- και τη βαθμοθηρία μαθητών και φοιτητών για διάφορους λόγους και με διάφορους τρόπους.

 130. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σε λίγο «καλημέρα» θα λέει ο Τσίπρας και θα «πέφτει το τουίτερ». Ιδίως αν καλημερίσει μετά τις 12 το μεσημέρι. 😊

 131. sarant said

  130 Τότε θα γίνει σάλος!

 132. Μαρία said

  122
  Όχι θανάτους γενικά αλλά αυτός που βγάζει τα άπλυτα ενός νεκρού για πολιτική εκμετάλλευση.

 133. Γς said

  130, 131:

  Δεν θα γίνει τίποτα. Θα πει απλώς καληνύχτα και πάπαλα. Τέλος.

  Με τον άλλο τι θα κάνουμε…

 134. Μαρία said

  Γιατί 3, ρε παιδιά;

 135. # 94

  Πέπε οι ναυτικοί την λέξη σαβούρα την χρησιμοποιούνε όπως και μεις για άχρηστα πράγματα ή για πολύ αλλά χαμηλής ποιότητας φαγητό (σαβουρώσαμε), ή για τα αυτογκολισμένα σέντρεμπάκ του ΟΣΦΠ !

  Τα φορτηγά πλοία όταν ξεφορτώσουν σηκώνονται πολύ ψηλά κι έχουν προβλήματα ευστάθειας. Αν λοιπόν θέλουν να ταξιδέψουν ξεφόρτωτα γεμίζουν τις δεξαμενές στα ύφαλα του πλοίου με θάλασσα ώστε να «καθίσει» το πλοίο και το ονομάζουν έρμα, όχι σαβούρα.

 136. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κάπου πήρε το αυτί μου ένα «στο τέλος της μέρας» που πέταξε ο Τσίπρας στην ομιλία του. Εννοείται πως δεν θα «πέσει το τουίτερ» γι’ αυτό. Είναι καλά ελληνικά. 😊

 137. Γς said

  132:
  Είναι κι η σκύλευση νεκρού;
  Την άκουσα σε μια δίκη μου:

  https://caktos.blogspot.com/2013/05/blog-post_1734.html

 138. dryhammer said

  παραπάνω και 129, 135 . Για να μη σας τα πρήζω Σαββατιάτικα με σαβουρολογίες και προς αποφυγή παπαρολογιών παραθέτω το

  http://dione.lib.unipi.gr/xmlui/bitstream/handle/unipi/2953/Meleti.pdf?sequence=3&isAllowed=y

 139. Γιάννης Ιατρού said

  122/ε ..Συνηθίζεται να λέμε τυμβωρύχους όσους εκμεταλλεύονται θανάτους -όχι;..
  ?? Νίκο, εγώ ξέρω πως είναι αυτοί που ανοίγουν τάφους (κυρίως, αλλά όχι μόνο, αρχαίους) για να πάρουν κτερίσματα ή ό,τι άλλο τους φανεί χρήσιμο για να τα πουλήσουν/εκμεταλλευτούν. Το πολύ, έμμεση εκμετάλλευση θανάτου.

 140. Κάτσουπ για κέτσαπ ίσως είναι μπεντροβάτο,
  όπως ήταν, νομίζω, το Εφτά-Ουπ
  για το το αναψυκτικό Σέβεν-Απ (7 Up).

 141. ΣΠ said

  Βέγγος: τυμβωρυχία και ιεροσυλία!

 142. Κώστας said

  122: «Το κίτρινο έχει κάτι να κάνει με την πόλη; Το φοράει και η ομάδα, όχι;»

  Ακριβώς γι αυτό το επέλεξαν: για να μην τους ξεχωρίζουν εύκολα και να τους περνάνε για οπαδούς. Τώρα αν τα χρώματα της ομάδας σχετίζονται με το οικόσημο της πόλης, δεν το γνωρίζω. Απʼ ότι διάβασα πάντως, αρχικά η Ντότμουντ φορούσε άλλα χρώματα.

 143. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @140. Γειά σου, Μιχάλη.

  Τὸ 7 Up τό ᾿χω ἀκούσει καὶ «ἑφτούρ».

  Ἐπίσης καὶ «ἑφτά σκωμάρες». 🙂

 144. Pedis said

  # 134 – Γιατί 3, ρε παιδιά;

  Διότι αυτά μας τρωγανε …

  Α μα με τον καραγκιόζη και τους πληρωμένους λακέδες.

 145. 6, … Εκείνο το «Death Εν Τάξις» κάτω κάτω στο λογαριασμό είναι η υπογραφή του δημιουργού ή μήπως η τράπεζα εξόφλησης; …

  Κάποιο λογοπαίγνιο προσπαθεί να κάνει, ξεκινώντας από το αγγλικό «Death and Taxes» (δυο πράγματα που είναι αναπόφευκτα, αν και το πρώτο μπορείς να το καθυστερήσεις). Ίσως με το λογισμικό Taxis;

  Επ’ ευκαιρία, μεθαύριο (15 Απριλίου) είναι η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων στις ΗΠΑ.

 146. 143, Γεια σου, Δημήτρη!

  🙂
  Στο τελευταίο έχει έκτακτη συμμετοχή και η Χιονάτη, νομίζω.

 147. ΣΠ said

  139
  Γιάννη, αυτή είναι η κυριολεκτική σημασία και αυτή που λέει η Μαρία (#132) η μεταφορική.
  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CF%84%CF%85%CE%BC%CE%B2%CF%89%CF%81%CF%8D%CF%87%CE%BF%CF%82&dq=

 148. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  α)Μήπως η ετικέτα στο ρούχο είναι για αριστερόχειρες;
  β) Θέλω μία νυκαίκα για τη νύχτα και μία μεκαίκα για τη μέρα.
  γ) Τέλος προσελήνωσης 55,72! έχει τρελαθεί, επειδή είναι τρολιά πρέπει να μας κόβει το αίμα!
  δ) Το προσφεγγάρωση λύνει το ορθογραφικό πρόβλημα με το προσελήνωση;
  ε)Τώρα μαθαίνω ότι ο Φίγκαρο παντρεύτηκε μόνο μία φορά!

 149. ΣΠ said

  132
  Τότε το «τυμβωρυχία» δεν ταιριάζει σ’ αυτό που είπε ο Τσίπρας. Ίσως το «τυμβοθηρία» να μην είναι τόσο κακό τελικά.

 150. Pedis said

  https://www.efsyn.gr/politiki/paraskinia/191339_politis-toy-periodikoy-shedia-diapseydei-ton-mitsotaki

  «Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη, ο κ. Μητσοτάκης έκανε μία στάση για να πάρει από έναν πωλητή το γνωστό περιοδικό «Σχεδία», το οποίο στηρίζει άστεγους συμπολίτες μας. «Το ξέρω Πρόεδρε ότι μας στηρίζετε. Δεν είναι η πρώτη φορά που αγοράζετε τη Σχεδία και μάλιστα από μένα», του είπε ο πωλητής.»

  Ωστόσο ο πωλητής, με δηλώσεις του στο «Kontra news» διέψευσε ότι είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι τους στηρίζει, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι ο ίδιος δεν έχει ξαναπουλήσει το περιοδικό στον πρόεδρο της Ν.Δ.

  Επροχτές, άλλοι όλως τυχαίοι συμπολίτες μας που βρέθηκαν εκεί στο δρόμο πούχε βγει βόλτα με τις κάμερες είπαν, λέει στον ηγεμόνα … να μας κυβερνήσει με αρετή και τόλμη κι αυτός πρόσθεσε, βεβαίως-βεβαίως, αλλά και με σόφια …

  σοφία πρόσχωμεν μικροί και αγαπημένοι μου υπήκοοι!

  Ετοιμαστείτε για ένα βαθύ πρόσχωμα που ούτε οι δεινότεροι τυμβοθήρες δεν θα σας βρουν.

 151. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν χρειάζονται κεριά, άμα κάνεις καλές πράξεις. Αυτές κοιτάει ο Θεός:
  https://www.efsyn.gr/politiki/paraskinia/191339_politis-toy-periodikoy-shedia-diapseydei-ton-mitsotaki

 152. Γιάννης Κουβάτσος said

  150: Με πρόλαβες. 😊

 153. Κιγκέρι said

  Με τόση κουβέντα για τον τυμβωρύχο, θυμήθηκα τον ανθρακώρυχο!

 154. ΓΤ said

  Να θυμίσουμε ότι ο θεσιθήρας είναι… αρχολίπαρος 🙂

 155. Γιάννης Ιατρού said

  134: η λαϊκή μούσα κάτι λέει επ΄αυτού 🙂

 156. 6, … βαφτίσια …

  Μπράβο, κι εμένα αυτό μού ήρθε στο μυαλό
  (δεν υπάρχει βαφτίσι)
  όπως γεννητούρια κι αρραβωνιάσματα.

 157. sarant said

  132-139 Όπως το λέει η Μαρία το εννοούσα εγώ΄

  148 Αν και στην αρχή της όπερας κινδυνεύει να παντρευτεί μιαν άλλη (που δεν τη θέλει αλλά της έχει τάξει γάμο για να του δώσει δανεικά -και τελικά αποδεικνύεται πως είναι γιος της).

 158. ΚΩΣΤΑΣ said

  Είπε σήμερα ο Αλέξης κι ένα, κάπως «διακομματική επιτροπή από όλα τα κόμματα». Λέτε να διαβάζει Ντάνο και Βαμβακούλα; 😉

 159. Μαρία said

  155
  Το άσμα αναφέρεται στους κοινούς θνητούς.

  Ενώ: να εισέρχεται στον Ναό σαν ένας κοινός θνητός
  Οι υπεύθυνοι της Ενορίας προσφέρθηκαν να τον οδηγήσουν στους επισήμους … αλλά εκείνος επέλεξε να μείνει με τον απλό κόσμο.
  Στους επισήμους κι ο Σαββόπουλος: https://www.vimaorthodoxias.gr/wp-content/uploads/2019/04/mmm.jpg

 160. Μαρία said

  156
  Το βαφτίσι υπάρχει.

 161. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @154. ΓΤ said:

  » Να θυμίσουμε ότι ο θεσιθήρας είναι… αρχολίπαρος »

  …καὶ σπουδαρχίδης. 🙂

 162. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  157 Γυρνάω στο 2 που έχει βάλει την όπερα ο Γς.

 163. ΣΠ said

  158
  Κώστα, δεν είναι λάθος. Διακομματική είναι μία επιτροπή με μέλη από δύο ή περισσότερα κόμματα, όχι κατ’ ανάγκη από όλα. Η διευκρίνιση «από όλα τα κόμματα» είναι απαραίτητη.

 164. Pedis said

  Εξηγείστε μου, σας παρακαλώ, τη λογική των ψηφοφόρων (και δηλ. των διαμορφωτών της πολιτικής διαφημιστικής καμπάνιας) του Κούλη.

  Εννοώ ότι εκείνους που τείνουν κατά σύριζα μεριά τους καταλαβαίνω, δεν έχουν πολλές φιλοδοξίες, δεν ρισκάρουν, είναι ολιγαρκείς, ξερωγώ έχουν μουλώσει, μια ζωή είναι θα περάσει λένε, τουλάχιστον να προλάβουμε να πάμε ήσυχα-ήσυχα στον τάφο χωρίς τραγωδίες και δράματα. Δίνουν βάση, λοιπόν, στις πολιτικές θέσεις του σύριζα που τους λέει, θα κάνουμε ό,τι μπορουμε, θα ρίξουμε τη μούρη μας, θα παρακαλέσουμε αποδώ, θα γλείψουμε για χάρη σου αποκεί, τέλος πάντων θα αντέξουμε και δεκαεπτά ώρες άμα λάχει την πίεση για πάρτη σου, και σου υποσχόμαστε, όσο αυτό είναι δυνατόν και λαμβανομένων υπόψην των συνθηκών, του διεθνούς παράγοντα, το καλό της ΕΕ, τα ιστορικά διδάγματα της ΝΕΠ και του Μπρεστ-Λιτόφσκ, να είμαστε συνεπείς στην υπόσχεσή μας, και στο τέλος να σου αφήσουμε απάνω σου, τουλάχιστον, ένα βρακί …

  Οι άλλοι, κατά Κούλη μεριά, πώς γίνεται να τον ακούνε να διακηρύσσει ότι με το που τον κάνουν ηγεμόνα θα τους πάρει και τα σώβρακα και να γουστάρουν;

 165. 160,
  Δεν το ήξερα!

 166. Μαρία said

  164
  Γιατί οι άνθρωποι δεν ψηφίζουμε μόνο για τα σώβρακα. Ουκ επ’ άρτω μόνον ζήσεται άνθρωπος 🙂

  Το 3 πάντως παίζει πολύ: «Έχω πρόταση από άλλους τρεις κομματικούς σχηματισμούς, θα επιλέξω έναν από τους τρεις αργότερα και θα είμαι υποψήφιος» https://www.cnn.gr/news/politiki/story/172800/on-air-diazygio-gia-mitropoylo-romania-apo-tin-orthia-ellada?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Twitter#Echobox=1555160299

 167. Κώστας said

  Η απάντηση της Ντόρτμουντ στους ναζί: «Υπέρ της Ντόρτμουντ. Κατά των Ναζί.»

  Kαι το καταπληκτικό βιντεάκι:

 168. Αιμ.Παν. said

  Δεν είμαι συνήθως α(ν)θηρόστομος, αλλά η εικόνα γερόντων που τρέχουν πίσω από κάτι που ούτε να πιάσουν μπορούν (γιατί τρέχει πολύ πιο γρήγορα), ούτε κάτι να κάνουν με δαύτο μπορούν, γιατί τα (όποια, κάποτε) προσόντα τους έχουν εκπνεύσει, μου φέρνει στο μυαλό την λέξη αιδοιοθήρας…
  Ακόμη μία να προστεθεί στα λεξικά.

 169. sarant said

  166 Υπάρχει και Όρθια Ελλάδα;!

  168 Σαν τους σκυλους που κυνηγάνε το λεωφορείο -δεν μπορούν να το πιάσουν, κι αν παρελπίδα σταματήσει και το προφτάσουν δεν ξέρουν τι να το κάνουν.

 170. 118ε: από το Τερψιχόρη

 171. Μαρία said

  169α
  Ιδρύθηκε απ’ τους πανελίστες του Αυτιά.

 172. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @168. 🙂

  Εἶναι κάτι σὰν τὴν Ἰθάκη τοῦ Καβάφη.

  Σημασία ἔχει τὸ κυνῆγι. 🙂

  Ὅσο γιὰ τὸν αἰδοιοθήρα δὲς κι ἐδῶ.

 173. sarant said

  170 Και είναι στο Ολντ Τράφορντ;

  171 Το «Σπυράκη» είναι generic name;

 174. Στο Φούτμπολ Χοτέλ/Καφέ, ναι.

 175. Alexis said

  #172 τέλος: Όπα, υπάρχουν διαβαθμίσεις!
  Άλλο εκείνος που το κυνηγάει και άλλο εκείνος που σέρνεται από αυτό.
  Και τελευταίο σκαλοπάτι αυτός! 😆

 176. Αιμ.Παν. said

  @172
  Είπα να προσθέσω και γω κάτι στον πλούτο της Υ3Χ…
  Λέξεις με παρεμφερές νόημα αλλά και λεπτές διαφορές, ίσως η δική μου να είναι πιό πρόσφορη σε κάποιους χώρους όπου απαιτείται μια ευπρέπεια. λίγη καθαρεύουσα ένας κάποιος σουσουδισμός τελοσπάντων… :-))

 177. Μαρία said

  Γράμμος, 30/8/2015 με τη χρυσαυγίτισσα Σβερώνη https://oladeka.com/wp-content/uploads/2017/02/antoniou-xrysh-augi.jpg

 178. sarant said

  177 Με ωμέγα είναι πιο βαθύς ο σεβασμός

 179. Μαρία said

  178
  Τον αγώνα είχε στο μυαλό της. Δεν το έβαλα πάντως για το ω.

 180. ΚΩΣΤΑΣ said

  Τώρα στα σοβαρά, να αφήσουμε στην άκρη τα πειράγματα και τις ψιλοτρολιές.

  Σε μένα μένει η απορία με τη λέξη έρμα. Αν ακούσω μια ομιλία ή διαβάσω έναν λόγο, πώς θα διατύπωνα καλύτερα την κριτική μου, αν έλεγα: «Δεν μου άρεσε η ομιλία/λόγος, δεν έχει ειρμό, είναι ανερμάτιστη/ος» ή «Δεν μου άρεσε η ομιλία/λόγος, δεν έχει έρμα, είναι ανερμάτιστη/ος»

  Δεκτές μόνο σοβαρές απαντήσεις 😉

 181. Πέπε said

  180
  Δεν ξέρω για ποιον απ’ όλους τους πιθανούς λόγους δε σου άρεσε η ομιλία!

  Πάντως, πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα. Έρμα είναι αυτό που είπαμε διά μακρών, το «βάρος», η σταθερότητα. Ειρμός είναι η λογική συνοχή: κάθε σημείο να οδηγεί φυσικά και αβίαστα στο επόμενο, χωρίς άστοχα ξεστρατίσματα από το θέμα.

  Μια άποψη μπρεί να διατυπωθεί έτσι μόνη της, χωρίς να οδηγεί σε τίποτε άλλο, π.χ. «ο Μπετόβεν είναι και γαμώ». Δεν τίθεται θέμα ειρμού: ένα πράγμα είπε ο άνθρωπος, και ολοκλήρωσε. Έχει όμως βάρος αυτή η κρίση; Προέρχεται από κάποιον που ξέρει τι λέει σε τέτοια ζητήματα, ή είναι ανερμάτιστη;

  Στη συντριπτική πλειοψηφία των αναρτήσεων του παρόντος ιστολογίου, τα σχόλια παρουσιάζουν ενα σύνολο χωρίς ειρμό. Αν τα φανταστείς σαν ζωντανό διάλογο, είναι σουρεάλ. Πολλά από αυτά όμως, μόνο ανερμάτιστα δεν είναι. Ακόμη κι αν ξεδιαλέξεις τα πιο ουσιώδη, τα πιο μη-ανερμάτιστα, και αφαιρέσεις όλα τα υπόλοιπα (τη σαβούρα 🙂 ) χωρίς να μετακινήσεις κανένα σε άλλη σειρά, πάλι θα έχεις μια συζήτηση χωρίς ίχνος ειρμού.

  …Ελπίζω να βοήθησα…

 182. Πέπε said

  Πάντως σε κάθε περίπτωση;
  α) Δε θα πεις «δεν είχε έρμα», γιατί η μεταφορική σημασία αφορά μόνο το επίθετο «ανερμάτιστος». Το ουσιαστικό «έρμα» χρησιμοποιείται μόνο κυριολεκτικά.
  β) Δε θα πεις ούτε «δεν είχε ειρμό, ήταν ανερμάτιστο» γιατί σημαίνουν δύο διαφορετικά πράγματα, εκτός βέβαια αν θες να πεις και τα δύο σαν διακριτά μειονεκτήματα. Μονολεκτικό επίθετο για το «χωρίς ειρμό» δε νομίζω να υπάρχει.

 183. ΣΠ said

  182 Δε θα πεις «δεν είχε έρμα», γιατί η μεταφορική σημασία αφορά μόνο το επίθετο «ανερμάτιστος».

  Από το ΛΚΝ:

  έρμα το [érma] Ο48 : 1.πρόσθετο βάρος που τοποθετείται κυρίως σε άδειο πλοίο με σκοπό τη ρύθμιση της ευστάθειάς του· σαβούρα. 2. (μτφ.) για αρχές ή κίνητρα που κατευθύνουν την ανθρώπινη δράση ή συμπεριφορά: Hθικό / πνευματικό ~. Άνθρωπος χωρίς ~, ανερμάτιστος. Xωρίς πίστη και αγάπη, χωρίς ~.

  [λόγ. < αρχ. ἕρμα]

 184. ΚΩΣΤΑΣ said

  181 Ευχαριστώ για την απάντηση, Πέπε. Να εξηγήσω, αν δεν έγινα απόλυτα αντιληπτός, ότι δεν αναφέρομαι στο λόγο του Τσίπρα, αλλά σε έναν οποιονδήποτε τυχαίο λόγο κάποιου. Η κριτική εστιάζεται στο ότι έκρινα ότι ο λόγος αυτός είναι ανερμάτιστος. Ποια από τις δύο προηγούμενες περιπτώσεις (σχόλιο 180) είναι προτιμότερη για να χρησιμοποιήσω παράλληλα και τη λέξη ειρμός ή έρμα; Ποιο ταιριάζει καλύτερα;

 185. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Το ανερμάτιστος μου κάνει για ανισόρροπος. Για κάποιον χωρίς ειρμό ίσως να ταιριάζει το ανακόλουθος.

 186. Μαρία said

  180
  Το επίθετο ανερμάτιστος μεταφορικά χρησιμοποιείται μόνο για ανθρώπους κι αυτό το ξέρεις πολύ καλά βέβαια όπως άλλωστε ξέρεις και τη σημασία του έρματος.

 187. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

  Καλησπέρα σας από Ιλλινόϊ,

  1) Μετά λύπης διαπιστώνουμε ότι ο κ. Σαραντάκος «έθαψε» τις δύο τεράστιες γκάφες του Στέφανου Κασιμάτη χτές στην «Κ», αποδεικνύοντας πως η εφημερίς του Αλαφούζου έχει το ακαταδίωκτο σε αυτό το Ιστολόγιο, λόγω Παντελή Μπουκάλα. Ο οποίος Μπουκάλας διέπραξε νέα μεγαλοπρεπή γκάφα στο σημερινό του άρθρο στην «Κ», μπερδεύοντας τις χρονολογίες με το ταξίδι του ελληνόψυχου αυτοκράτορος Νέρωνος στην Ελλάδα, τον ύπνο του Βεσπασιανού και την έναρξη της Ιουδαϊκής Επαναστάσεως του 66 – 69 μ.Χ. που κατέληξε στην ισοπέδωση της Ιερουσαλήμ από τα Ρωμαϊκά Στρατεύματα.

  Αλλά δεν φελά να αναλύσουμε την νέα ανιστόρητη αναφορά του Μπουκάλα, διότι όποια αγραμματοσύνη κι αν διαπράξει ο φιλαράκος του, ο κ. Σαραντάκος θα καμωθεί πως δεν την πήρε χαμπάρι. Άς βγεί τουλάχιστον να μάς το πεί δημοσίως, για να μή πληρώνουμε άδικα το Επιτελείο μας: Η «Καθημερινή» του Αλαφούζου είναι στο απυρόβλητο αυτού του Ιστολογίου…

  2) Σάς αποχαιρετάμε για απόψε, ενημερώνοντάς σας ότι ο Μπουτάρης ανεκοίνωσε πως αν κερδίσει αύριο (Κυριακή 7 μ.μ.) στην Λάρισα ο ΠΑΟΚ, στέφεται πρωταθλητής μετά από 34 χρόνια και θα φωταγωγηθεί η Θεσσαλονίκη.

  Αγαπητοί φίλοι, μή πέσετε στην παγίδα των Παοκτζήδων και στις παπαριές του Μπουτάρη…

  Ο ΠΑΟΚ αύριο ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΕΙ με τίποτα. Η Λάρισα μάχεται για να αποφύγει τον υποβιβασμό και δεν θα του χαριστεί, άλλωστε έχουν και παλιά προηγούμενα. Είναι η ευκαιρία να πάτε Ταμείο.

  Αυτή την στιγμή το stoiximan δίνει 8,50 στον άσσο της Λάρισας και 4,20 στο Χ. Δεν είναι πολύ ικανοποιητικές αποδόσεις, αλλά θα πάτε σίγουρα Ταμείο κι αυτό έχει σημασία. Παίξτε άφοβα το Χ και τον άσσο και θα μάς θυμηθείτε στις 9 το βράδυ της Κυριακής

  ΥΓ: Παρακαλούνται οι τυμβογέροντες του Ιστολογίου (Ιατρού, Λεώνικος, Χρίστος Δάλκος, κύρ Δημήτρης Μαρτίνος, σοφός Νέστωρ κ. Άγγελος κλπ.) να ετοιμάσουν μερικά λόγια παρηγοριάς για τον συνάδελφό τους τυμβογέροντα κ. Gpoint, που αύριο τέτοια ώρα θα έχει πέσει σε βαθειά κατάθλιψη από το στραπάτσο που θα πάθει ο ΠΑΟΚ στης Λαρίσης το ποτάμι που το λένε Πηνειό

 188. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ευχαριστώ για όλες τις απαντήσεις, για μένα ας σταματήσει εδώ αυτή η συζήτηση.

  186. Δεν υποκρίνομαι, θεωρώ ότι το ανερμάτιστος δεν αναφέρεται μόνο σε πρόσωπα, αν κάνω λάθος, είμαι πρόθυμος να το παραδεχθώ. Μακριά κάθε άλλη σκέψη σας, όταν λέω ότι μιλάω σοβαρά, το εννοώ.

 189. sarant said

  Εγώ δεν έχω καταλάβει ακόμα αν ειπώθηκε σήμερα (ή χτες) από κάποιο δημόσιο πρόσωπο κάτι για ειρμό ή για έρμα ή για ανερμάτιστο ή αν είναι κάτι που το είπε ο ΚΩΣΤΑΣ.

  Νομίζω πάντως πως ό,τι δεν έχει ειρμό δεν είναι ανερμάτιστο.

 190. ΣΠ said

  186
  Το Λεξικό Μπαμπινιώτη έχει παράδειγμα «ανερμάτιστη πολιτική».

 191. ΚΩΣΤΑΣ said

  189
  Νικοκύρη, σημερινή ομιλία του Τσίπρα στην εκλογική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – περίπου στο 36.40 του λινγκ.

  https://www.aftodioikisi.gr/politiki/deite-live-tin-omilia-tsipra-stin-eklogiki-epitropi-toy-syriza/

 192. Pedis said

  # 166 – 164
  Γιατί οι άνθρωποι δεν ψηφίζουμε μόνο για τα σώβρακα. Ουκ επ’ άρτω μόνον ζήσεται άνθρωπος

  Μπορεί .. δεν ξέρω να πω γενικά για τους ανθρώπους, για τους δεξιούς, πάντως, του Κούλη ξέρω ότι από βλακεία κι από μισανθρωπισμό για τα σώβρακα θα ψηφίσουν, νομίζοντας ότι θα είναι όλων των άλλων που θα τα χάσουν πλην του δικού τους.

  Να εμπίπτουν, άραγε, οι ψηφοφόροι του Κούλη στον ορισμό του ανερμάτιστου; Κώστα, τι λες, που το ψάχνεις …;

 193. sarant said

  191 Με εντυπωσιάζεις ευχάριστα, Κώστα. Παρακολουθείς τις ομιλίες του Τσίπρα με πολύ περισσότερη επιμέλεια από εμένα (όπως και ο Βάταλος παρακολουθεί τους αγώνες του ΠΑΟΚ πιο πολύ κι από τον Τζι).

  Επί του προκειμένου, ο Τσίπρας επέκρινε τον πολιτικό λόγο των αντιπάλων του ότι δεν έχει έρμα, ότι είναι ανερμάτιστος. Θαρρώ πως στέκει -δεν τον κατηγορεί ότι δεν έχει ειρμό, ότι είναι ασυνάρτητος, ότι μιλάει μια στο καρφί και μια στο πέταλο.

 194. ΚΩΣΤΑΣ said

  192 Εμείς, οι δεξιοί, όλη η ζωή μας του χαμού είμαστε. Εύχομαι εσείς οι αριστεροί να είστε πάντα καλά, κάποιος πρέπει να μας σώσει. από τους Αμερικάνους, τους Γερμανούς και λοιπούς φονιάδες και αιμοπότες των λαών 😉

 195. ΚΩΣΤΑΣ said

  194 Νικοκύρη, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, και ένιωσα ως δροσιά, ψιλόβροχο, τον συσχετισμό μου με τον Βάταλο! 😉

 196. ΚΩΣΤΑΣ said

  Διόρθωση, το 195 στο 193

 197. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  76 – «Σταύρο, αυτά είναι ακαταλαβίστικα πράματα. Να βγεί ο Λάμπρος να μας το εξηγήσει με απλά λόγια 🙂»
  Γιάννη το έχω πολλές φορές αλλά επιμένετε, η δική σας τραγική άγνοια περί των οικονομικών και ΚΥΡΙΩΣ των επενδύσεων, δεν κάνει εμένα ειδικό κι όλα τα άλλα κουφά που μου φορτώνετε. 🙂
  Για το συγκεκριμένο θέμα που όλως τυχαίως με ενδιέφερε από μικρό (όπως και το χρηματιστήριο) και το παρακολουθώ όλα αυτά τα χρόνια, έχω να πώ τα εξής απλά. (Μπορεί να φαίνονται συνωμοσιολογικά αλλά όπως ό,τι σχετικό γράφω, βασίζονται σε δημοσιεύματα μεγάλων επενδυτών και νομπελίστες οικονομολόγους και μπορεί ο καθένας να ψάξει και να τα βρεί.)

  Ξεκίνησε το 1969 σαν πιλοτικό πείραμα για την μελλοντική παγκόσμια διακυβέρνηση της οικονομικής ελίτ χωρίς υλικά χρήματα κι αφού είχε αρκετές διακυμάνσεις, μετά το 2006 και την τρομακτική εξάπλωση του ηλεκτρονικού – διδικτυακού τρόπου χρηματιστηριακών συναλλαγών (σε ασύλληπτα χρονικά περιθώρια της τάξεως μερικών δευτερολέπτων, γίνονται πράξεις ασύλληπτων ποσών της τάξεως του ενός τρις $) σύν την προώθηση των καρτών από τις τράπεζες την ανέπαφη πληρωμή κι άλλα όμορφα καλούδια (για την ευκολία μας πάντα 🙂 ) και ΚΥΡΙΩΣ, την ομολογημένη αδυναμία του δολαρίου να συνεχίσει την παγκόσμια κυριαρχία του ως παγκόσμιο αποθεματικό και εμπορικά συναλλακτικό νόμισμα, πήρε πολύ τ΄απάνω του. Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι εξελίξεις προϋποθέτουν π.π για να επιβληθούν, θεωρώ πως το σύντομο μέλλον θα δείξει τι μέλλει γενέσθαι μια και οι συνθήκες (χειραγώγηση συνειδήσεων) είναι πιο ώριμες από ποτέ.

  Για την διαδεδομένη κοινή άποψη, τα ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα εκδίδονται βάση του μεριδίου που έχει μια χώρα στο ΔΝΤ και των εισφορών της σε αυτό, άρα μπορεί να «τραβήξει» το ποσοστό της για να πληρώσει τις ανάγκες της (συνήθως δάνειο από το ΔΝΤ). Επειδή η ποσόστωση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ΑΕΠ, οι πλούσιες χώρες κατέχουν την πλειοψηφία των ΕΤΔ.

  Υ.Γ – Έχει αλλάξει επίπεδο ο καπιταλισμός αλλά όλοι και όλα γύρω μου, εξακολουθούν να λειτουργούν με τα ίδια στερεότυπα και τα παλιά δεδομένα κι αυτό με τρελαίνει. Είναι απίστευτο πως όσο πιο πολύ μορφώνονται οι άνθρωποι, τόσο πιο αφελείς και ευκολοδιαχείριστοι από την οικονομική ελίτ γίνονται, ευτυχώς έχω τις κόρες που κατανοούν την πραγματικότητα και ισορροπώ κάπως αλλιώς θα είχα πετάξει για άλλες πολιτείες. 🙂
  Καλό είναι πάντως να έχουμε υπόψιν πως κάθε υπηρεσία που προσφέρεται δωρεάν σε ένα σύστημα που ζει για το κέρδος, όπως ο καπιταλισμός, πρέπει να μας βάζει σε υποψίες. O νοών νοείτω.

  96 – «Το κακό είναι ότι μάλλον ήθελε να πει τυμβωρυχία.» Το κακό, είναι ότι ψηφίζεται ΚΑΙ από νοήμονες για κυβερνήτης.

  169 – «Σαν τους σκυλους που κυνηγάνε το λεωφορείο -δεν μπορούν να το πιάσουν, κι αν παρελπίδα σταματήσει και το προφτάσουν δεν ξέρουν τι να το κάνουν.»
  Ο δικός μου σκύλος ξέρει, πρίν κάνα μήνα, γυρνάγαμε από την απογευματινή βόλτα κι εκεί που περιμέναμε στην νησίδα να περάσουν τα αυτοκίνητα για να περάσουμε απέναντι για το σπίτι έχει και μιά στάση και τσούπ νάσου κι έρχεται ένα λεωφορείο, άρχισε να του γαυγίζει, γιατί γαυγίζεις ρε βλάκα του λέω, και μόλις σταμάτησε το λεωφορείο, αφού το κοίταξε για λίγο σήκωσε το πόδι του και το κατούρησε. 🙂

  Κι αυτό το κομμάτι από τα παλιά, στον σκύλο μου τον Πέπε, την πιο ροκ κατάσταση σκύλου. 🙂

 198. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ας κλείσουμε λογοτεχνικά με Καρυωτάκη:
  Ποια θέληση θεού μας κυβερνάει,
  ποια μοίρα τραγική κρατάει το νήμα
  των άδειων ημερών που τώρα ζούμε
  σαν από μια κακή, παλιά συνήθεια;

  Πριν φτάσουμε στη μέση αυτού του δρόμου,
  εχάσαμεν τη χρυσή πανοπλία,
  και μόνο το μεγάλο ερώτημά μας
  ολοένα πιο σφιχτά μας περιβάλλει.

  Χωρίς πίστη κι αγάπη, χωρίς έρμα,
  εγίναμε το λάφυρο του ανέμου
  που αναστρέφει το πέλαγος. Θα βρούμε
  τουλάχιστον το βυθό της αβύσσου;

  Οι άνθρωποι φεύγουν, ή, όταν πλησιάζουν,
  στέκουν για λίγο πάνω μας, ακούνε
  στην έρημη βοή, μάταιη και κούφια
  σα να χτυπούν το πόδι σε μια στέρνα.

  Κοιτάζουνε με φόβο, με απορία,
  έπειτα φεύγουν πάλι στους αγώνες,
  και μόνο το συναίσθημα κρατούνε
  του μακρινού, αόριστου κινδύνου.

  Είναι κάτι φρικτές ανταποδόσεις.
  Είναι στον ουρανό μια σιδερένια
  μια μεγάλη πηγμή, που δε συντρίβει
  μα τιμωρεί, κι αδιάκοπα πιέζει.
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.liberal.gr/arthro/111453/glossari/e/erma.html&ved=2ahUKEwisn_Pbic7hAhVDb1AKHWCgCtQQFjAFegQIBBAB&usg=AOvVaw2R7zXnewa2YxLyeY4DtWCf&cshid=1555193522974

 199. Γιάννης Κουβάτσος said

  Άρα, όσο λιγότερο μορφώνεται ο άνθρωπος, τόσο πιο πονηρεμένος και γατόνι θα είναι. Κι αν μείνει αναλφάβητος, ε, ποιος τον πιάνει, διαόλου κάλτσα…Αλλά τότε πώς θα διαβάζει και θα κατανοεί τα δημοσιεύματα μεγάλων επενδυτών και νομπελιστών οικονομολόγων; Φαύλος κύκλος, άστο, μπερδεύτηκα

 200. # 197

  … ό,τι σχετικό γράφω, βασίζονται σε δημοσιεύματα μεγάλων επενδυτών και νομπελίστες οικονομολόγους και μπορεί ο καθένας να ψάξει και να τα βρεί….

  Λάμπρο μου επειδή μεγάλος άνθρωπος δεν μπορώ να ψάχνω κουτουρού, κουράζομαι, έχεις την καλοσύνη να μου πεις που θα βρω αυτές τις δημοσιεύσεις ; Στα ελληνικά, φυσικά, γιατί δεν μιλάω ξένα !

  Αυτό με το ΓΠΠ το ξανάπες πριν κάποια χρόνια, φαίνεται δεν ήρθε ακόμα το πλήρωμα του χρόνου.

 201. Πάντως με τα τέρμινα κάτι τρέχει…και σεις με κοροϊδεύατε όταν έλεγα πως θα βγει σφρό ο ΠΑΟΚ αλλά τώρα δυσπιστείτε μόνο για τον ευρωπαϊκό τίτλο στο ποδόσφαιρο που σίγουρα θα έρθει πριν από τον ΓΠΠ, μου τόπανε οι μάγισσες κι όλες οι καφετζούδες, μου τόπε μια από την Αίγυπτο με τις μακριές πλεξούδες

 202. Μαρία said

  191
  Τα βίντεα με τα σεμιναριακά μαθήματα του Καιρίδη πρόλαβες να τα δεις; Μόλις του την έπεσε η «Δημοκρατία», οι Πόντιοι και λοιπές πατριωτικές δυνάμεις τα κατέβασε και θα μπορεί να τους κατηγορεί άνετα για κοπτορράπτες.

 203. Γιάννης Ιατρού said

  197: ΛΑΜΠΡΟΣ
  Άντε ρε συ, επιτέλους, απ΄το πρωί περίμενα την απάντηση να καταλάβω επιτέλους. Και εκεί που νόμισα πως κατάλαβα, μας πετάς κι ένα Για την διαδεδομένη κοινή άποψη ,,,,εκδίδονται βάση του μεριδίου…. και τώρα αναρωτιέμαι τι γίνεται με την μη διαδεδομένη άποψη, κοινή ή ιδωτική. Λέγε ρε, αυτά πεθαίνουμε να μάθουμε.. 😎🤑👁‍🗨

 204. Γιάννης Ιατρού said

  200: Ρε Τζι, τι ζητάς; Αυτά τα έχουν εξαφανίσει πλέον, μόνο στο darknet κυκλοφορούν. Που να βρει λίκνους ο Λάμπρος σήμερα; 😎

 205. Γιάννης Ιατρού said

  204: Να βλέπεις τι γίνεται, μόλις το γράψεις, σε σαμποτάρουν => darknet

 206. Μαρία said

  203
  Αγάπη μόνο https://pbs.twimg.com/media/D4DX4fiXsAEXeLt.png

 207. Pedis said

  # 194 –

  https://www.theguardian.com/world/2019/apr/13/greek-diaspora-newspaper-calls-for-departure-of-us-ambassador-to-athens

  America’s oldest Greek-language newspaper, the National Herald, accused the US ambassador to Athens, Geoffrey Pyatt, of acting “like a cheerleader” for prime minister Alexis Tsipras, a former communist [κόμμουνιστ, όου μάι γκοντ!] whose policies have frequently dismayed the diaspora.

  Anger is such that government officials have been declared personas non grata at events celebrating Greek Independence, including this Saturday’s march in New York, viewed as the diaspora’s premier parade.

  [Αλήθεια;]

  “Hasn’t the time come for the good ambassador to be moved before he causes even more damage to relations between the two peoples?” the editorial asked.

  The US embassy, responded with a stinging rebuke that reminded the Herald that US officials, from the president down, had commended Tsipras for his work including settlement of the long-running name row over the former Yugoslav republic of Macedonia.

  “It is therefore absurd for the National Herald, even in an opinion piece, to portray US support for the Greek government’s work in resolving this conflict as a matter of personality,” wrote the embassy’s press attaché Eshel William Murad in a letter seen by the Guardian.

  “It is not. It is a matter of US government policy. …”

  Few US envoys have been as active as Pyatt.

  Since September 2016 when the veteran diplomat arrived in Athens, defence and economic ties between the two countries have flourished. Military cooperation, in his own words, is at an “all-time high”. As Turkey’s leader Tayyip Recep Erdoğan has grown increasingly authoritarian and unpredictable, Washington’s reliance on Nato rival Greece, widely seen as a pillar of stability in an otherwise volatile region, has intensified.

  Tsipras’s administration has been applauded for facilitating the use of military facilities – not least the US naval support base in Souda Bay on Crete. When Tsipras visited the White House in October 2017, Donald Trump described his counterpart as “a special man who’s done a very special job”.

  Δεν είναι, λοιπόν, έτσι όπως νομίζεις. Οι Αμερικάνοι τούς πάνε τους δικούς μας αριστερούς με τα χίλια. Και η συμπαθεια είναι περισσότερο κι από αμοιβαία.

  Παρακολουθείς, δε, ανελειπώς ό,τι λέει ο Τσίπρας και με μεγάλη προσοχή και προβληματίζεσαι. Κάτι σημαίνει αυτό …

  Παράτα τον Κούλη που ψάχνει για μαζόχες και τους το λέει κατάμουτρα, η θέση σου είναι με τον σύριζα. Δεν έχεις, πλέον, δικαιολογία. Ξανασκέψου το.

 208. Μαρία said

  207
  http://www.greeknewsonline.com/ta-protapriliatika-mas-psemata-afto-omos-gia-ton-ekdoti-tou-ethnikou-kiryka-itan-alithia/
  Όπως διαβάσαμε και στην αθηναϊκή εφημερίδα «Καθημερινή», «ο Μητσοτάκης συνοδευόταν, μεταξύ άλλων, από τον διευθυντή του γραφείου του Στέλιο Πέτσα, τον Λευτέρη Αυγενάκη, τον διευθυντή του γραφείου Τύπου Κωνσταντίνο Ζούλα και την αναπληρώτρια Κύρα Κάπη. «Παρών» και ο εκδότης του «Εθνικού Κήρυκα» Αντώνης Διαματάρης, ο οποίος είναι φίλος του Κυριάκου, και τον συνόδευσε στην περιοδεία στην Κεντρική Μακεδονία».

 209. Γιάννης Ιατρού said

  202: αφού τα επίμαχα σημεία τα έχουν ανεβάσει «εφημερίδες» κύρους …

 210. Μαρία said

 211. Γιάννης Ιατρού said

  206: Ναι, ναι, έχει κι άλλα ωραία η «συνομιλία» τους 🙂
  207/208: Αυτά έχουν σχολιαστεί δεόντως από μέρες… 🙂 (Εθνικός Κήρυξ = Κήρυκας Χανίων)

 212. Μαρία said

  209
  Άλλο τα επίμαχα κι άλλο σεμινάριο μιάμισης και πλέον ώρας, όπου παρακολουθεί κανείς τη θέση του π.χ. για το κυπριακό. Χώρια που χάνεις και την περφόρμανς.
  Αποδείχτηκε όμως δειλός και φαρισαίος και τα κατέβασε.

 213. Μαρία said

  211
  Ναι, φυσικά.

  Ρε, τι ζούμε!

 214. Γιάννης Ιατρού said

  212: Τώρα είν΄αργά για το «παιδί», όλοι ξέρουν…

 215. Γιάννης Ιατρού said

  213: Διάβαζα αλλού τις λεπτομέρειες… «..με την αρχή να γίνεται πριν από 18 χρόνια, το 2001….». Επενδυτές 🙂

 216. Γς said

  213:

  Σχετικά με το … Πουτσίδης του Foli-Folie γράφουν ότι:

  Έστελναν πλαστά εμβάσματα εκατοντάδων εκατομμυρίων από ανύπαρκτους τραπεζικούς λογαριασμούς και έσπαγαν πλάκα:
  «Τι όνομα να βάλω στο έμβασμα;», «Βάλε… Γιώργος Πουτσίδης»,

  Και θυμήθηκα τα δικά μου:

  -Διεύθυνση; Τι να βάλω;
  -Βάλε ότι θέλεις. Μπάνκιχαμ Πάλας.

  https://caktos.blogspot.com/2013/04/buckingham-palace.html

  Αυτά και περαστικά μου. Ποτέ δεν ήμουν χειρότερα.

  Λίγο με την επιχείρηση να συλλάβουμε τον απατεώνα αστυνομικό μαϊμού και ο φόβος ότι θα μπουκάρουν για τα ανύπαρκτα 200ρικα και τιμαλφή, λίγο
  και με τον Νικοκύρη που με κατσάδιασε γι αυτά που έγραψα στο ΦΒ για την πιθανή προσπάθειά του να βγάλει λάδι τον Τσίπφα για την «τυμβωθηρία» τα έπαιξα, για τα καλά. Συγνώμη

 217. Basil Tatsis said

  #14
  Κε Λεώνικε,
  O Berrill Bernard Crohn γεννήθηκε (New York), έζησε και πέθανε(Connecticut) στην Αμερική.Ηταν Αμερικανός.Συμφωνα με κάποιον που τον ήξερε ήταν ένας σεμνός άνθρωπος,γνώστης της Αμερικανικής ιστοριίας,θαυμαστής του Λίνκολν και αναμφισβήτητα ένας εξαίρετος επιστήμων ιατρός.Δεν ξέρω αν θα ήθελε να χαρακτηριστεί «γερμανοεβραίος».Μαλλον δεν θα του άρεσε.Οπως μάλλον δεν θα του άρεσε και ο χαρακτερισμός Αμερικανοεβραίος(AmericanJew).Διότι σε αντίθεση με τον χαρακτηρισμό Αμερικανών άλλων εθνικοτήτων (ItalianAmerican,GreekAmerican etc) η έμφαση στην πρώτη περίπτωση είναι στο Jew και όχι στο American,πράγμα που κάνει πολλούς Εβραίους εδώ να μην αισθάνονται άνετα και δικαιολογημένα,όταν τούς δοθεί η ευκαιρία,να εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους.

 218. Γς said

  216:

  >Συγνώμη

  εννοώ, που σας ενόχλησα με τ αλλοπρόσαλλα σχόλιά μου εδώ.Καιρός ν αραιώσω. Για να επιβιώσω……

 219. Alexis said

  Βρετανοί αποκαλύπτουν φυλή στην τουρκία που μιλάει αρχαία ελληνικά!

  Νομίζω ότι αυτό δεν είναι καινούργιο, έχει συζητηθεί και παλιότερα εδώ.
  Θυμάμαι καλά;

 220. Γιάννης Ιατρού said

  219: Ό, τι απόμεινε από μια αντιπροσωπία Ahhiyawa που είχε πάει στη Hattusa και ξέμεινε και μετά μετακόμισε λίγο βορειότερα…. 🙂

 221. Spiridione said

  213 Υπέροχο σχόλιο στο τουί:
  Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα είναι για τον Πουτσίδη.

 222. sarant said

  212 Ακριβώς. Κάποιοι θα έχουν κρατήσει βέβαια όλο το βίντεο.

  213-221 Να δεις που θα το χρεώσουν στον Πετσίτη.

 223. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  200 – Όχι Γιώργη μου δεν μπορώ για δύο λόγους, α) γιατί για σένα ή μόνη αλήθεια και χαρά στην ζωή, είναι ο ΠΑΟΚ, οπότε δεν χρειάζεσαι κάτι άλλο, β) γιατί εσύ ενημερώνεσαι δωρεάν από το κανάλι του ευαίσθητου προέδρου σου (ενδεχομένως κι από τα κανάλια των άλλων προέδρων, κι αυτοί δωρεάν παρέχουν την ενημέρωση στον λαό, τελικά όλοι ευαίσθητοι είναι, καλοί άνθρωποι 🙂 ) ενώ εγώ πληρώνω 1200 ευρώ το χρόνο για να ενημερωθώ.
  Επειδή είσαι φίλος όμως, θα σου πώ πως τα περισσότερα τα έχω δημοσιεύσει κατά καιρούς εδώ (άλλο αν τα προσπεράσατε χωρίς να τα δείτε) και
  και ανήκουν στους Κοστολάνι, Μπάφετ, Γκέιτς, Σόρος, κλπ, από τους επενδυτές και Έντουαρτ Πρέσκοτ, Έρικ Μάσκιν, Κρίς Πισαρίδης, Ζαν Τιρόλ,Τζόζεφ Στίγλιτς, Ελ Εριάν κλπ, (ο τελευταίος δεν έχει νόμπελ αλλά τον παρακολουθώ πάνω από 10 χρόνια και είναι αρκετά αξιόπιστος, όσο αξιόπιστος μπορεί να είναι ένας οικονομολόγος φυσικά) από τους οικονομολόγους. Η διατύπωση, είναι δική μου, αυτοί εμέσσως πλήν σαφέστατα, την υπονοούν, συνταξιούχος είσαι, χρόνο έχεις, ψάξε και βρές αν σ΄ενδιαφέρει. 🙂

  «Αυτό με το ΓΠΠ το ξανάπες πριν κάποια χρόνια, φαίνεται δεν ήρθε ακόμα το πλήρωμα του χρόνου.»
  Ναί, το είπα πρίν 3-4 χρόνια, μάλλον δεν έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου, τα αεροπλανοφόρα στην Κύπρο έχουν μαζευτεί για να ψαρέψουν σαρδέλες ενώ η εμπλοκή του ΝΑΤΟ με την Ρωσία στην Μαύρη θάλασσα, έγινε για τα καλκάνια. 🙂
  Kοίτα Gee, για τον B΄Π.Π χρειάσθηκε να περάσουν 10 χρόνια από το κράχ του 29 (αιτία) μέχρι την έναρξή του το 39 από τον Χίτλερ (εδώ μπορεί να γελάσει ατελείωτα όποιος θέλει 🙂 ), νομίζω πως δικαιούμαι τουλάχιστον τον ίδιο χρόνο, δηλαδή άλλα 6-7 χρόνια. 🙂
  Υπάρχει φυσικά και το ενδεχόμενο να κάνω λάθος και να δικαιωθεί ο Χάξλεϊ Άλντους που έγραψε το 1932 τον Θαυμαστό καινούριο Κόσμο, οι άνθρωποι όντας ολικά χειραγωγημένοι, όχι μόνο να μένουν απαθείς στην καταπίεση αλλά να την επιζητούν, διάλεξε πιο σενάριο είναι καλύτερο. 🙂

  Mόνο ο ΠΑΟΚ σώζει. 🙂

  203 – Δεν είναι καμιά απόκρυφη γνώση, όπως είπα και στον Gee δημοσιευμένες απόψεις είναι, απλώς εσείς όταν σας δείχνουν το δάσος κοιτάζετε το δέντρο. Αρκεί μια αποστασιοποιημένη παρατήρηση της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των χρηματιστηριακών συναλλαγών για να κατανοηθεί προς τα που οδεύουμε, δές στην καθημερινότητά σου πώς λειτουργούν οι τράπεζες, ακόμη κι αυτό είναι αρκετό για έναν με ανοιχτό μυαλό.

  Σου συστήνω 🙂 να διαβάσεις το βιβλίο της Σοσάνα Ζούμποφ, Περί καπιταλισμού της επιτήρησης (το πήρα για τις κόρες μου, είναι 700 σελίδες και στα αγγλικά, μη ρώτάς πώς το διάβασα, με λεξικό και αμερικανική βοήθεια από τα κορίτσια, ένα μήνα έκανα, ΛΑΛΗΣΑ, 🙂 ) θα καταλάβεις πως δεν είμαι τόσο βλαμμένος όσο πιστεύετε εδώ, 🙂 επειδή μιλάω για την εκπαιδευτική απάτη και την τρομακτική αφέλεια και χειραγώγηση των μορφωμένων Η μόνη ουσιαστική διαφωνία μου με την Ζούμποφ, είναι στον τρόπο αντίδρασής μας, επιμένω σ΄αυτόν που έχω δείξει στις κόρες μου (χρησιμοποίηση των χρημάτων με τον τρόπο των πλουσίων ή παντελής μη χρησιμοποίησή τους, συν της μη παρακολούθησης των τηλεοπτικών ειδήσεων, αθλητικών συναντήσεων, κομματικών επικλήσεων, κλπ) συνοπτικά, ΝΟΜΙΜΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ, χρησιμοποιούμε τα «όπλα» του συστήματος.
  Ένα άλλο βιβλίο που σου συνιστώ να διαβάσεις, είναι το 21 μαθήματα για τον 21ο αιώνα του Γιούβαλ Νώε Χαράρι (όπως θα αντιλήφθηκες, είναι εβραίος 🙂 ) αξίζει να διαβαστεί κι απ΄όσους έχουν μικρά παιδιά ή στην εφηβεία.

  Καλημέρα

 224. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  Γειά σου Λάμπρο λεβέντη, που σου είπα να μου πείς με δυό λόγια ποιά είναι η μη διαδεδομένη άποψη κι εσύ με στέλνεις να διαβάσω 700+ σελίδες; Πάς καλά; 🙂 🙂
  Πάω να κάνω τις αναγκαίες αγροτικές εργασίες, νά ΄χουμε και κανένα ζαρζαβατικό το καλοκαίρι….

 225. π2 said

  Διαβάζω ότι είπε η Παπακώστα πως τα Εξάρχεια είναι η Μονμάρτη των Εξαρχείων και θυμήθηκα ότι πάντοτε μ’ ενοχλούσε η γραφή Μονμάρτη, παρότι συνηθίζεται πολύ, είναι ισόπαλη στο γκουγκλ με τη Μονμάρτρη και απαντά στα γκουγκλοβιβλία από πολύ παλιά.

  Είχα την υποψία ότι είναι της γενιάς του ’30 η απάλειψη του ρ για λόγους ελληνικής ευφωνίας, αλλά βλέπω ότι χρησιμοποιούνταν από παλιά και οι δύο γραφές.

 226. Γιάννης Ιατρού said

  225: αν το κάνουμε ΜονμάρΘρη θα προφέρεται ευκολότερα εδώ

 227. # 223

  Λάμπρο στην τέχνη του να απαντάς χωρίς να απαντάς παίρνεις άριστα. Αποκεί και πέρα σταχυολογώ…

  Εκανες ένα μήνα με την βοήθεια από τα κορίτσια για τον Ζούμποφ, οκέυ, τα τόσα άλλα που γράφεις στην αρχή και όπως λες ξεκίνησες από παλιά πριν τα κορίτσια γεννηθούν ΠΩΣ τα διάβασες ; Γιατί σε ξένη γλώσσα και ορολογία η δυσκολία είναι τεράστια και η παρανόηση είναι πανεύκολη.

  Συνιστάς στις κόρες να μην βλέπουν αθλητικά αλλά πας σε πανηγυράκια για τπ χάρτινο της ΑΕΚ. Δάσκαλε που δίδασκες…

  Δηλαδή τα αεροπλανοφόρα θα κάτσουν στην Κύπρο 6-7 χρονάκια ακόμα περιμένοντας τον ΓΠΠ ; Σε πληροφορώ πως υπάρχει αμερικάνικος στόλος Μεσογείου εδώ και 40 χρόνια (κορίτσια ο στόλος !) και φυσικά περιλαμβάνει και αεροπλανοφόρα.

  Τρεις επιστήμες είναι της πλάκας γιατί ΔΕΝ ορίζουν το αντικείμενό τους, άρα ο καθένας λέει ό,τι μπούρδες θέλει μια που δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις και να πείθει όσους έχουν προδιάθεση να πεισθούν, κλασσική θήρα τσαρλατάνων και απατεώνων. Θεολογία, Ψυχολογία, Οικονομολογία. Κανένας δεν έχει δόσει ορισμό του θεού ή της ψυχής όμως μιλάνε γι αυτήν. Μήπως εκεί που διάβασες βρήκες τι είναι οικονομία ;
  Και η 3Α (Αγία Αθανασία Αιγάλεω) είχε πιστούς που ορκιζότουσαν πως ήτανε αγία αλλά την μποιυζουριάσανε όπως και τον Βίλχεμ Ράιχ, βλέπεις όλα σχετικά είναι, τον Σαββίδη όμως να παίρνει πρωτάθλημα δεν το είχες προβλέψει.

  Οι συνταξιούχοι δεν έχουν χρόνο όπως νομίζεις. Μόνο όσοι έχουν πάρει σύνταξη στο μυαλό τους

 228. π2 said

  227: Δε λες όμως ότι για να πάρει πρωτάθλημα ο Σαββίδης χρειάστηκε να επιστρατεύσεις τις προβλέψεις του κρυπτοπαοκτσή αδελφόφαιου, εγγύηση επιτυχίας για τον ΠΑΟΚ.

 229. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μονμάρτρη της Αθήνας τα Εξάρχεια; Ναι, μπορούν να γίνουν. Προς το παρόν, όμως, είναι γκέτο κουκουλοφόρων και κακοποιών σε αγαστή συνεργασία. Και η πολιτεία καθεύδει.

 230. sarant said

  225 Εξελληνισμός είναι η Μονμάρτη, από πότε δεν ξέρω. Βρίσκω πάντως θεατρικό έργο Μονμάρτη πριν από τον πρώτο πόλεμο.

 231. Αρλουμποκυνηγός said

  Ο αρλουμπολόγος σχολιαστής Λάμπρος (223) μάς περνάει για εντελώς κάφρους. Αγόρασε – λέει – το βιβλίο της
  Shoshana Zuboff στα αγγλικά χωρίς να ξέρει αγγλικά, ενώ έχει μεταφραστεί στα ελληνικά!!.. Κι ο σχολιαστής Ιατρού (224) είναι τόσο τρόμπας, που το χάβει και δεν του λέει κατάμουτρα ότι το βιβλίο υπάρχει (αμέσως μόλις κυκλοφόρησε τον περασμένο Γενάρη) στον κινέζικο ιστότοπο

  Στην πραγματικότητα, ο αρχιψεύτης + αρλουμπολόγος Λάμπρος ούτε κάν έχει ξεφυλλίσει το όντως σημαντικό βιβλίο της Zuboff «The Age of Surveillance Capitalism: The Fight for a Human Future at the New Frontier of Power». Μιά απλή ματιά στα περιεχόμενα του βιβλίου από το σάιτ της Amazon πείθει και τον πλέον φανατικό του οπαδό ότι δεν έχει πάρει μυρωδιά το παραμικρό και προσπαθεί να μάς εξαπατήσει για να πουλήσει «μούρη», νομίζοντας ότι είμαστε τεχνολογικά αναλφάβητοι όπως αυτός…

  Το μόνο που έχει διαβάσει ο επιπόλαιος (διότι νομίζει πως όλοι εδωμέσα είμαστε αστοιχείωτοι και θα χάψουμε την μπούρδα του) Λάμπρος είναι ένα άρθρο του γηραιού νεοφιλελέ δημοσιογράφου Θανάση Παπανδρόπουλου, στην «Ναυτεμπορική» όπου ο Παπανδρόπουλος αναφέρει και το βιβλίο του Χαράρι που μνημονεύει στο σχόλιό του ο Λάμπρος!..

  Εννοείται ότι και ο γερο-Παπανδρόπουλος δεν έχει διαβάσει (ούτε κάν ξεφυλλίσει) το βιβλίο της Zuboff, κι αυτό φαίνεται αμέσως από την παρουσίαση που κάνει. Δεν πήρε μυρωδιά για τίποτα από όσα όντως εκπληκτικά αποκαλύπτει η Shoshana

 232. Γιάννης Ιατρού said

  231: Έχεις τρελλαθεί στις γκάφες! Για δείξε μας ΕΝΑ σύνδεσμο (βιβλιοπωλείο) με το βιβλίο στα *Ελληνικά*, για δείξε!

 233. ΚΩΣΤΑΣ said

  Νικοκύρη, Πεδης, Μαρία κλπ.

  Στην τηλεόραση άκουσα το «έρμα» κλπ του Τσίπρα και ύστερα το έψαξα στο διαδίκτυο, όταν το ζήτησε ο Νικοκύρης. Όταν μιλάει στην τηλεόραση ο Τσίπρας τον ακούω, πρωθυπουργός μας είναι. Μην ανησυχείτε όμως ή μάλλον μην ελπίζετε, δεν πρόκειται να τον ψηφίσω στο εγγύς μέλλον, στο απώτερο βλέπουμε!

  Ο Τσίπρας σε μερικά θέματα είναι δεξιότερος από τους δεξιούς, Ευρώπη, Αμερικάνοι, ΝΑΤΟ, βάσεις κλπ. Παραμένει όμως αγκυλωμένος σε αυτήν την αριστερή φρασεολογία και αυτό μου τον κάνει αντιπαθή. Κατανοώ βέβαια ότι το κάνει για να κρατήσει στο μαντρί τα δικά του προβατάκια. Γι΄αυτό, φίλε μου Πέδη, κοίταξε πως θα ξυπνήσουν οι αριστεροί σύντροφοί σου. Όταν αυτοί τον εγκαταλείψουν, τότε θα τον ψηφίσουμε εμείς. Έτσι κάναμε και με τον παπού Μητσοτάκη. Στην αρχή ήταν αντίπαλος και έκανε ανένδοτο εναντίον μας, μετά τον κάναμε αρχηγό και πρωθυπουργό μας. Μην μας υποτιμάς τους δεξιούς, μπορεί να φαινόμαστε όρνια, αλλά κατά βάθος είμαστε παλιές… καραβάνες.

  Όσο για τον Καιρίδη, δεν τον ήξερα, τώρα τον έμαθα, λίγο περίεργος αλλά γενικά καλός μου φαίνεται. Για τους Πόντιους εγώ πιστεύω ότι ήταν εθνοκάθαρση και όχι γενοκτονία.

  ΤΕΛΟΣ

 234. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  227 – Το μεγάλο λάθος μου Gee, είναι που εξακολουθώ να ασχολούμαι σοβαρά με αυτά τα θέματα στο ιστολόγιο ενώ η γενική σκέψη εδώ μέσα, είναι κλειδωμένη και δογματική. Αυτή πάντως, ήταν η τελευταία φορά που το έκανα, δεν ξαναχάνω τον πολύτιμο χρόνο μου σε ανούσιες συζητήσεις με ανθρώπους που δεν αμφισβητούν ΟΥΤΕ ΚΑΤ΄ΕΛΑΧΙΣΤΟ την αλήθεια τους.
  Ασχολήσου με τις αρλούμπες του κάθε αρλούμπα από δω και μπρός κι άσε με εμένα. Φιλιά.

 235. 71: Μην αδικήσουμε τους ανθυποψήφιους

  3 Κύκλοι ζωής
  7 Στρατηγικές Προτεραιότητες
  5 Εμβληματικές Παρεμβάσεις

 236. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  232 – Όποιος ανακατεύεται με αρλουμποπίτουρα τον τρώνε οι αρλουμπόκοτες. Στο σπίτι έχω το βιβλίο κι αν θέλεις στο δίνω, (θα σου πούν και τα κορίτσια πόσο με βοήθησαν μια και τα αγγλικά μου είναι λιγοστά αλλά όχι ανύπαρκτα) όσο για τον Χαράρι, είναι ο μοναδικός διανοούμενος που έχει επιδράσει επάνω μου τον 21ο αιώνα κι ας λέει ό,τι θέλει ο αρλουμπομαλακοπίτουρας, αν θέλεις σου δίνω και το άλλο του βιβλίο που διάβασα το 15 – Sapiens Μιά σύντομη ιστορία του ανθρώπου.

  Υ.Γ – Σιγά μη διαβάζω Ναυτεμπορική, πόσο ηλίθιος μπορεί να γίνει ο κομπλεξικός «άνθρωπος».

  233 – «Μην μας υποτιμάς τους δεξιούς, μπορεί να φαινόμαστε όρνια, αλλά κατά βάθος είμαστε παλιές… καραβάνες.» Προβατίνες δηλαδή; 🙂

 237. Γιάννης Ιατρού said

  234: ΛΑΜΠΡΟΟΟΟΟΟ!
  Εεεεεπ, ρε συ, σε πειράζουμε για να μας τα λες έτσι αυθεντικά, τι πεισμώνεις τώρα και κηρύσσεις λήξη του εξαμήνου; Ντουβάρια θές να μείνουμε; 🙂

 238. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν έχει μεταφραστεί το βιβλίο της Ζούμποφ στα ελληνικά. Ούτε το περί ου ο λόγος ούτε κανένα άλλο. Μεγάλη παράλειψη των ελληνικών εκδοτικών οίκων. Όλα τα επιστημονικά ξενόγλωσσα βιβλία προϋποθέτουν εκ μέρους του αλλόγλωσσου αναγνώστη άρτια γνώση της γλώσσας στην οποία έχουν γραφτεί, αλλιώς θα χαθεί στη μετάφραση. Εδώ στη γλώσσα σου τα διαβάζεις και πρέπει να προχωράς σημειωτόν για να τα κατανοήσεις, όχι σε ξένη γλώσσα που νομίζεις πως την ξέρεις. Δεν είναι άρλεκιν.
  (Ρε Βάτμαν, πού το βρήκες το βιβλίο στα ελληνικά, να πάω να το αγοράσω αύριο; 😜)

 239. ΚΩΣΤΑΣ said

  236

  Οι δεξιοί φαινόμαστε όρνια, αλλά είμαστε αετοί και μεταφορικά παλιές πουτ@νες* στο κουρμπέτι. Για προβατάκια κλπ ψάξε στους αριστερούς.

  * Όχι πως δεν κατάλαβες, Λάμπρο, αλλά αφού ήθελες να το ακούσεις… 😉

 240. Γιάννης Ιατρού said

  236: Ρε ΛΑΜΠΡΟ, τι μου το δίνεις; Σ΄ εμένα το λες; Αμφισβήτησα εγώ πως το έχεις, ε;;
  Άσε που υπάρχει και περιφέρεται μαζί με τον δίσκο προσαύξησης του κινέζικου ορίζοντα γεγονότων, με αναζήτηση 🙂
  Ρε συ, να το μεταφράσουν οι κόρες σου, μιάς και το μισοέκαναν ήδη για να σου γίνει κατανοητό, να το εκδώσετε, να βγάλετε τουλάχιστον τα έξοδά σας!!

  Στον Αρλούμπα να το δώσεις, που μας πουλάει φούμαρα για μεταξωτές κορδέλλες και κάνει *συνεχώς* επικές γκάφες.
  Οι αρλουμποκοκότες: 🙂

 241. Γιάννης Ιατρού said

  238: Ε, δεν τα είπα ρε Γιάννη στο 232; Για τα μεταφραστικά, βλ. 240 … 🙂

 242. Γιάννης Ιατρού said

  239: Ρε Κώστα, τι; Μόνο αετοί;
  Αετόπουλα! Να προσέχετε 🙂

 243. Μαρία said

  Τι Νόβας, τι Nova 🙂

 244. Μαρία said

 245. Μαρία said

  225
  Είσαι ο πρώτος που συναντάω που προφέρει την Μονμάρτη Μονμάτρη.

 246. Γιάννης Ιατρού said

  Μόνο την Μονμάρτρη Μονμάτρη Μαρία 🙂

 247. Θρασύμαχος said

  Στην ίδια συνέντευξη με τη «Μονμάρτη», προσέξτε και το «άβατα για εμάς δεν υπάρχουν στη χώρα, εκτός από το αυτοκέφαλο του Αγίου Όρους». Φυσικά όσο λέγεται έτσι η συνοικία του Παρισιού, άλλο τόσο αυτοκέφαλο είναι και το Άγιο Όρος.

 248. Theo said

  @247:
  Εντάξει, όχι αυτοκέφαλο αλλά αυτοδιοίκητο:
  1. Η χερσόνησος του Άθω, από τη Μεγάλη Βίγλα και πέρα, η οποία αποτελεί την περιοχή του Αγίου Όρους, είναι, σύμφωνα με το αρχαίο προνομιακό καθεστώς του, αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού Κράτους
  […]
  2. Το Άγιο Όρος διοικείται, σύμφωνα με το καθεστώς του, από τις είκοσι Ιερές Μονές του

 249. Μαρία said

  246
  Του ΄φαγα ένα ρω. Ο Πανούτσος πάντως τη λέει Μονμάρτρη.

  247
  Χα, χα, έμπλεξε τα αυτο- .

 250. π2 said

  246: Όχι, νομίζω εννοούσε την Μονμάρτη Μονμάρτρη η Μαρία, όχι τη Μονμάρτρη Μονμάρτη. 🙂

 251. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  237 – Γιάννη είχα πεί από τον Δεκέμβρη πως το 19 θα αραιώσω κατά πολύ τα σχόλια. Τώρα που τελείωσε κι η Δανάη την μπούρδα το πανεπιστήμιο (5 χρόνια από την ζωή της χαμένα, ας πρόσεχε να με άκουγε όταν της είχα πεί πως είναι χάσιμο χρόνου, το σημαντικό, είναι πως το συνειδητοποίησε) έχουμε ξεκινήσει με την Ελεωνόρα το πρότζεκτ που ξέρεις κι η μικρή μαθητεύει. Από τον Μάρτη η κατάσταση σοβάρεψε πολύ (για καλό) και δεν με παίρνει να χάνω τον χρόνο μου για άλλα θέματα, προηγούνται οι κόρες μου.
  Θα περνάω πού και πού για ένα γεια αλλά μέχρι εκεί. Μετά, είναι πως για να λειτουργήσω νορμάλ, χρειάζομαι μεγαλύτερη ταχύτητα σκέψεις κι εδώ τα πράγματα, είναι πιο αργά κι από επιτάφειο.☺

  Για τον ηλίθιο, μετά κατάλαβα πως είναι ο Βάταλος από την αναφορά του σε οπαδούς μου, μα πόσο βλάκας μπορεί να είναι;☺

  Με το βιβλίο ήταν σα να αναμετρήθηκα με το Έβερεστ, τελικά βγήκαμε ισοπα49λία γιατί έφτασα στην δύσκολη κορυφή με ελικόπτερο (τα κορίτσια ☺) τώρα το έχει ξεκινήσει η μεγάλη και την άλλη Κυριακή θα κάνουμε μια συζήτηση για δούμε τι κατάλαβα τελικά.☺ Πάντως αξίζει, όποιος θέλεις ας το διαβάσει, μόνο κέρδος θα έχει.

  239 – Κώστα μου κατάλαβα τι έγραψες, εσύ δεν έπισες το αστείο μου, τον παραλληλισμό, αριστρερά προβατάκια, δεξιές παλιές προβατίνες.☺
  Η ουσία πάντως, φαίνεται πως διαφέυγει σε όλων των ειδών και ηλικιών αμνοερίφια, Ο ΤΣΟΠΑΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ Ο ΙΔΙΟΣ η κατάληξη του κοπαδιού όποτε έρχεται το Πάσχα, είναι γνωστή, μετά το πέρας, ξεκινάνε πάλι τα μπεμπερίσματα, είναι στην φύση των αμνοεριφίων.☺

 252. Μαρία said

 253. sarant said

  243 🙂

  Για τη Μονμάρτρη-Μονμάρτη, να δεχτούμε ότι συνυπάρχουν οι δυο ονομασίες από παλιά;

 254. Κώστα εγώ τους δεξιούς δεν τους ξέρω για αητούς και αητόπουλα αλλά για γεράκια (φιλοπόλεμους) και γερακίνες (νεροκουβαλητές) όπως λέει και το εθνικό μας άσμα :

 255. Θρασύμαχος said

  #253: βεβαίως «να δεχτούμε ότι συνυπάρχουν οι δυο ονομασίες από παλιά», η σωστή και η λάθος.

 256. Υπάρχει αλήθεια κάποιος που προφέρει στα ελληνικά Μονμάρτρη; (Εγώ, εντάξει, παραδέχομαι, έχω και ένα αντικειμενικό πρόβλημα με τα πολλά ρο όπως καταλαβαίνουν όσοι με ξέρουν…)

 257. sarant said

  255 Όμως το τι είναι σωστό στα ελληνικά προκύπτει, κατά κύριο λόγο, από τους Έλληνες ομιλητές. Όταν σημαντική μερίδα τους επέλεξε να εξελληνίσει το γαλλικό τοπωνύμιο όχι σε Μονμάρτρη αλλά σε Μονμάρτη, δεν ξέρω αν μπορούμε να το πούμε λάθος. Μου θυμίζει εκείνον που λέει ότι είναι λάθος το τσαΝΤίζομαι, επειδή στα τούρκικα (απ’ όπου πήραμε τη λέξη) ειναι τσιατισμάκ το ρήμα, άρα τσατίζομαι (εκκρεμεί εδώ και χρόνια άρθρο για το θέμα).

  Κατά τη γνώμη μου, συνυπάρχουν από χρόνια δύο εξίσου αποδεκτές ονομασίες. Εγώ μάλλον Μονμάρτρη γράφω.

 258. sarant said

  256 Γι αυτό έγραψα «Μονμάρτρη γράφω». Διότι όταν μιλώ ελληνικά το -ρτρη με ενοχλεί. Στα γαλλικά, όχι.

 259. Θρασύμαχος said

  #248: «Εντάξει, όχι αυτοκέφαλο αλλά αυτοδιοίκητο», όχι Μονμάρτη αλλά Μονμάρτρη, όχι ζάμπλουτος αλλά ζάπλουτος κλπ. ‘Ντάξει μωρέ, όλα ανεκτά, καλή καρδιά νά ‘χουμε.

 260. 258 Στα γαλλικά ούτε εμένα με ενοχλεί. Ως γνωστόν άλλωστε το ρο μου είναι γαλλικό 🙂 Μονμάρτρη θα γράψω κι εγώ στα ελληνικά (μάλλον).

 261. Γιάννης Ιατρού said

  258: Κάτι σαν το Σσσσσσσοκολατάκια 🙂 🙂

 262. Γιάννης Κουβάτσος said

  Στα ελληνικά δεν έχω ακούσει κανέναν να το προφέρει Μονμάρτρη. Μπορεί να το γράφουμε, αλλά ο προφορικός λόγος έχει τους δικούς του κανόνες. Τα συνεχόμενα σύμφωνα χαρακτηρίζουν άλλες γλώσσες, όχι τη δική μας. Γι’ αυτό και τον γνωστό Σέρβο μπασκετμπολίστα Νέναντ Κρστιτς όλοι τον λέμε Κρίστιτς. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να στραμπουλάμε τη γλώσσα μας και να μας φεύγουν σάλια εξαιτίας μιας τυπολατρικής προσήλωσης στο «σωστό».

 263. ΚΩΣΤΑΣ said

  Γιάννης καλόψυχος, Λάμπρος, Τζι

  Βάλτε όποιο ζώο θέλετε στη θέση των δεξιών, δεν με νοιάζει, εμείς ξέρουμε τι είμαστε. Αφήνουμε τους αριστερούς να νομίζουν ότι είναι προοδευτικοί και δημοκράτες, δεν μας νοιάζει, εμείς ξέρουμε τι είναι! 😉

 264. sarant said

  259 Κάθε περίπτωση εξετάζεται χωριστά. Για τον ζάπλουτο/ζάμπλουτο έχουμε γράψει παλιότερα
  https://sarantakos.wordpress.com/2017/09/05/zaploutos/

  Πάντως, υπάρχουν διτυπίες στη γλώσσα. Υποθέτω πως κι εσύ ακόμα θα δεχτείς ως εξίσου αποδεκτά το ακόμα και το ακόμη.

 265. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εντάξει, τον κηρύξαμε τον νέο εμφύλιο, πώς το βλέπετε; Εγώ, πάντως, όποτε κάτσω γύρω από ένα μπιρομεζεδοφορτωμένο τραπέζι με τους αριστερούς και δεξιούς φίλους μου (έχω καλούς και από τις δύο μεριές), σε πιο πολλά συμφωνούμε, παρά διαφωνούμε. Κι όταν πιάσαμε τα θέματα της επιβαρυμένης καθημερινότητας, για τα οποία οι κυβερνήσεις και οι δήμαρχοι πετάνε χαρταετό, παρέα αναστενάζουμε και αγανακτούμε. Άντε, άσπρο πάτο…

 266. Θρασύμαχος said

  #264: φυσικά, πολυτυπίες άπειρες και ευπρόσδεκτες, μην πάμε όμως στην άλλη άκρη και δεχόμαστε ως θεμιτά τα πάντα πριν καν επικρατήσουν, τα όρια της επικράτησης είναι ρευστά αλλά πάντως ακόμη υπάρχουν.

  #262: η Μονμάρτρη δεν μου φαίνεται περισσότερο στραμπουληχτική από την άρθρωση, όποιος δεν μπορεί ας την πει περιφραστικά (καλά ντε μη βαράτε).

  Πάντως θα ήταν χρήσιμο να συγκροτηθεί κάποτε ένα λεξικό ενδιαμέσων συμπλεγμάτων, όπως είναι το συμβατικό και το αντίστροφο, όπου να μπορούμε να βρούμε αν υπάρχουν εν χρήσει λέξεις με «-ρτρ-» στο εσωτερικό τους.

 267. # 263

  Κώστα για μένα εδώ και πολλά χρόνια δεν υπάρχουν πια αριστεροί και δεξιοί στην πραγματικότητα εκτός και θεωρείς δεξιούς τους Νουδούτες που συνεργάζονται με τους πασόκους και αριστερούς τους συριζαίους που συνεργάστηκαν με τον Καμμένο. Συνεπώς ο χααρακτηρισμός μου αφορά τους παλιότερους κι όσους αρνούνται να δουν την πολιτική πραγματικότητα και ταυτίζονται με παλαιολιθικούς χαρακτηρισμούς

 268. Μαρία said

  258
  Ενώ, όταν το ρτρ είναι στο τέλος, δεν έχουμε πρόβλημα κι έτσι τη γλιτώνει και η Σαρτρ και ο Σαρτρ.

 269. ΣΠ said

  266
  Λέξεις με -ρτρ-
  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=*%CF%81%CF%84%CF%81*&dq=

 270. ΚΑΒ said

  265. bella gerant alii

 271. Μαρία said

  Κλαίω!

 272. sarant said

  266-269

  πορτρέτο, σπαρτρί (σπάνιο, δάνειο), υπερτροφία.

  Εγώ σκέφτηκα και τη σαρτρέζ, το λικέρ.

 273. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι,

  Με ειδοποίησαν ότι τας τελευταίας ημέρας κάποιοι σχολιασταί (251 κλπ.) ασχολούνται μαζί μου χλευαστικώς, δύο και πλέον έτη μετά την άδικον αποβολήν μου από το Ιστολόγιον. Δηλώ δημοσίως ότι δεν έχω την παραμικράν σχέσιν με οιονδήποτε σχολιαστήν (Αρλουμποκυνηγόν, Ιάκωβον Αδελφόθεον, Ερατοσθένην κλπ.), όπως βλακωδώς νομίζουν κάποιοι. Άλλωστε, το Ιστολόγιόν σας έχει τόσον πολύ καταποντισθή εις θεαματικότητα τα δύο τελευταία έτη, που δεν θα με ενδιέφερε να γράφω σχόλια εκεί, ακόμη και αν με επληρώνατε εν δολάριον την λέξιν.

  Είπα και ελάλησα και αμαρτίαν ούκ έχω…

 274. sarant said

  273 Κατ΄εξαίρεση εγκρίθηκε το παραπάνω σχόλιο -έχει δικαίωμα κάποιος που τον πνίγει το δίκιο του να ακουστεί.

 275. BLOG_OTI_NANAI said

  Νίκο ένα σχόλιο πρέπει να είναι στα σπαμ.

 276. Γς said

  Μονμάρτρη + Μουλέν Ρούζ + Οφενμπαχ = Can Can

 277. ΣΠ said

  272
  Στο Λεξικό Μπαμπινιώτη βρήκα και τα: διεγέρτρια, υπερτρίχωση.

 278. BLOG_OTI_NANAI said

  273: Αυτό το έργο, το έχουμε ξαναδεί:

 279. Μαρία said

  277
  Με το υπέρ (στη θέση του σούπερ) + τρ μπορείς να κατασκευάσεις ένα σωρό λέξεις π.χ. υπερτρόλ, όπως ο επανεμφανισθείς Βάτμαν.

 280. Εντάξει, με πείσατε. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ειδικά με την Μονμάρ… Μονμάρτ… Μονμάρτρτρ… αυτή τέλος πάντων δυσκολεύομαι τόσο.

 281. Μαρία said

  Πληρώνουμε ΦΠΑ στην Ε.Ε. λένε οι Σωρραίες αλλά δεν θυμούνται το ΑΦΜ της Ελλάδας.

 282. Αγγελος said

  Αφού λέμε όλοι «άρθρο, άρθρωση» χωρίς καμια δυσκολία,
  αφού έχουμε και το «πορτρέτο» και την «υπερτροφία» και τα άλλα που αναφέρθηκαν,
  γιατί να μην μπορούμε να πούμε σωστά το ρτρ στη «Μονμάρτρη»;
  Η πραγματική δυσκολία θα έλεγα ότι είναι αυτό που γράφεται νμ, σύμπλεγμα που στα ελληνικά είναι αδύνατο να υπάρξει.
  Πιστεύω ότι όσοι ξέρουν τη Μονμάρτρη και την αναφέρουν μιλώντας, κατά πάσαν πιθανότητα ξέρουν και λίγα γαλλικά, οπότε τη λένε ή carrément 🙂 Monmάρτρη, με γαλλικό on, ή έστω Μονμάρτρη αλλά με το ν όπως προφέρεται στις λέξεις άνθος ή ένστικτο, όπου (στη δική μου τουλάχιστον προφορά) είναι απλώς μια ελαφριά ένρινη πνοή, χωρίς ν’ακουμπά η γλώσσα στα ούλα, όπως με το κανονικό ν.

 283. Μαρία said

  280
  Α, εγώ δεν έχω πρόβλημα προφοράς. Απλώς απο μικρή τη συνήθισα Μονμάρτη.
  Θυμάσαι το διήγημα του Μαρσέλ Αιμέ τον passe-muraille; Αρχίζει με τη φράση Il y avait à Montmartre κι η Ρένα Χάτχουτ μεταφράζει: Υπήρχε στη Μονμάρτη.

 284. Αγγελος said

  G, ότι η θεολογία είναι η μόνη «επιστήμη» που δεν έχει αντικείμενο είναι γνωστό αστείο των αθέων. Η ψυχολογία όμως και η οικονομική έχουν αντικείμενο: η μεν ψυχολογία όχι βεβαίως την «ψυχή» αλλά τον ψυχισμό, τις λειτουργίες που ονομάζουμε διανοητικές και ψυχικές και που σαφώς υπάρχουν — ή, αν προτιμάς ορισμό που να έχει σαφή εφαρμογή και στα ζώα, τη συμπεριφορά και τους μηχανισμούς που την καθορίζουν –, η δε οικονομική την οικονομία, δηλαδή το όλο πλέγμα των δραστηριοτήτων παραγωγής και διανομής των αγαθών και υπηρεσιών. Ότι και στις δύο αυτές επιστήμες έχουν λεχθεί και λέγονται πολλές ανοησίες, είναι αναμφισβήτητο, αλλά μήπως και σε όλες τις άλλες, και δη και στη φυσική και στην ιατρική, δεν συνέβαινε το ίδιο μέχρι σχετικά πρόσφατα (και σε κάποιο ποσοστό ίσως να συμβαίνει και τώρα);

 285. Πέπε said

  @280:
  Για δύο λόγους:

  Ο ένας είναι ότι όταν φτάνεις στο ρτρ, τα φωνητικά σου όργανα είναι ήδη κουρασμένα από το άλλο ανοίκειο σύμπλεγμα, το -νμ-.
  Ο άλλος είναι ότι γενικά γκαζώνουμε μέχρι τον τόνο, για ν’ ανεβούμε την ανηφόρα, και μετά τσουλάμε με τη φόρα που μας δίνει ο κατήφορος. Όλα τα άλλα παραδείγματα, πορτρέτο, υπερτροφία κλπ. έχουν το ζόρι πριν τον τόνο. Χώρια που στην υπερτροφία κ.τ.ο. έχουμε και ψυχολογική βοήθεια από την υπερβολικά προφανή ετυμολογία (τόσο προφανή που να οδηγεί μερικούς στη σχίζο λεξία).

  Το ρτρ από μόνο του δεν είναι δύσκολο σύμπλεγμα.

  Βέβαια και ο Σαρτρ μετά τον τόνο το έχει. Εκεί όμως έχουμε σύμφωνο + ρ πριν το τέλος, κάτι ούτως ή άλλως τόσο ξένο στα ελληνικά και δυσπρόφερτο, ώστε απαιτεί τη συγκέντρωση και την προσπάθειά μας. Δε μας πιάνει απροετοίμαστους. Άλλωστε και χωρίς το πρώτο ρ εξίσου δύσκολο θα ήταν, και πραγματικά δεν ξέρω πώς το προφέρει (ούτε καν πώς το ακούει) κάποιος που ούτε γαλλικά ξέρει ούτε με γαλλικά ονόματα είναι εξοικειωμένος. Ακόμα και οι ίδιοι οι Γάλλοι σε αφρόντιστη ομιλία τείνουν σε κάποιες περιπτώσεις να κόβουν τα τελικά -ρ όταν προηγείται σύμφωνο, π.χ. quat’ vingt.

  Προσωπικά δε μου πάει ούτε Μονμάρτρη (για όλους τους παραπάνω λόγους) ούτε Μονμάρτη (γιατί …δεν είναι έτσι). Σαν τον παπά με τα γένια. Αν υπήρχε μία μοναδική επιλογή, όποια και να ‘ταν, δε νομίζω να είχα πρόβλημα.

  Το ΜονμάΤΡη που αναφέρθηκε (ctrl+F) παίζει κι αυτό; Ή τυχαία βρέθηκε;

 286. Γιάννης Ιατρού said

  271: Μαρία
  μωρέ κάτι μου θύμιζε 🙂

 287. Αγγελος said

  Μαρία, τα σουρεαλιστικά του Μαρσέλ Αιμέ τα λατρεύω, ιδίως το αμίμητο La carte du temps — όπου η κατοχική Κυβέρνηση, αντί να εκδίδει χωριστά δελτία ψωμιού, κρέατος, σαπουνιού κλπ., αποφασίζει να εκδώσει απλώς δελτία ζωής, τόσες ημέρες το μήνα ανάλογα με τη χρησιμότητα του δικαιούχου στην παραγωγή. (Με κάποιες εξαιρέσεις: οι Ακαδημαϊκοί, καθότι αθάνατοι, δικαιούνται 30 ημέρες ζωής το μήνα, ενώ οι Εβραίοι… μισή μέρα.) Φυσικά, σύντομα αναπτύσσεται μαύρη αγορά και σ΄αυτά τα δελτία, με αποτέλεσμα οι μη παραγωγικοί πλούσιοι να ζούν… περισσότερες από 30 μέρες το μήνα — οπότε τελικά το σύστημα καταργείται. Δεν ήξερα ότι είχαν μεταφραστεί στα ελληνικά.

 288. Γιάννης Κουβάτσος said

  Υπάρχει και «Ο κομμουνιστής της Μονμάρτης» που το επιμελήθηκε ο φιλαράκος του κ. Σαραντάκου, ο Μπουκάλας. Ίσως γι’ αυτό επιμένει στη «Μονμάρτη» ο κ. Σαραντάκος, γιατί δεν θέλει να εκθέσει τον φιλαράκο του, που επέτρεψε να μοστράρει στο εξώφυλλο η λανθασμένη γραφή.
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.politeianet.gr/books/9789603255994-kleeberg-michael-agra-o-kommounistis-tis-monmartis-kai-alles-istories-182584&ved=2ahUKEwjP9deNntDhAhWQ26QKHSebDhgQFjAAegQIBhAC&usg=AOvVaw3oOgG_yU92IZzeCVE0VLZe

 289. Γς said

  282:

  >γιατί να μην μπορούμε να πούμε σωστά το ρτρ στη «Μονμάρτρη»;

  και γιατί να μην μπορούμε να πούμε σωστά το Μονρ στο Μονρεαλ και λέμε Μοντρεαλ;

 290. Alexis said

  Της μόδας τελευταία είναι και οι υπερτροφές, ελληνιστί surerfoods 🙂

 291. 283/287 Έχω διαβάσει και τα δύο σε …ιδιωτική μετάφραση 😉
  Πράγματι πολύ ωραίος ο Αιμέ που εγώ τον ήξερα από κάτι διασκευές όταν έδινα σερτιφικά.

 292. Γιάννης Κουβάτσος said

  288:Ωχ, λάθος! Με παρέσυρε η «Πολιτεία» και το ότι μιμήθηκα τον γκαφατζή Βάτμαν. 😇 Για τιμωρία θα πω 100 φορές Μονμάρτρη.

 293. # 285

  Αγγελε τότε να λέγεται ψυχισμολογία αλλά και πάλι θα ασχολιότανε με λειτουργίες της ψυχής την οποία δεν μπορεί να ορίσει. Μαθηματικός είσαι και ξέρεις πως ο ορισμός είναι αυτός που αποτρέπει τις μπουρδολογίες, ούτε ο ορισμός της οικονομίας που δίνεις είναι ξεκάθαρος. Εκτός και θεωρείς πως ο Ανδρέας Παπανδρέου (διακεκριμένος οικονομολόγος στα χαρτιά) είχε υπ’ όψιν του «όλο πλέγμα των δραστηριοτήτων παραγωγής και διανομής των αγαθών και υπηρεσιών»
  Θεωρούσα περιττό να πω πως υπάρχουν άτομα που ασχολούνται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα στον χώρο προσπαθώντας να συμβάλλουν στην καθιέρωση αυτών των κλάδων αλλά και σίγουρα οι περισσότεροι των τσαρλατάνων από εκεί προέρχονται. Οπως είπες όμως σε άλλες επιστήμες ΣΗΜΕΡΑ έχουν ξεχωρίσει την ήρα από το στάρι
  Ισως είναι καλύτερα άθεος παρά οι 50 πλας διαφορετικές εκδοχές του θεού που αποδίδουν οι διάφορες θρησκείες ενω υπάρχει και θρησκεία χωρίς θεό, ο βουδισμός.
  Δεν το μπερδεύω με την πίστη, η πίστη καθενός είναι σεβαστή.

 294. Αγγελος said

  Γς, στο Montréal πρώτον μας παρασύρει η γραφή, δεύτερον πολύ ευκολότερα μπορούμε να πούμε -ντρ- παρά -νρ- (κι ας υπάρχει στο «ένρινος»). Αυτό που είναι τελείως παράλογο είναι να το λέμε προπαροξύτονα, όπως νομίζω κάνουν οι περισσότεροι Έλληνες, ενώ και καταφανώς γαλλική λέξη είναι (mont-réal, βασιλικό βουνό) και ακόμα και στα αγγλικά οξύτονα προφέρεται.

 295. loukretia50 said

  292. Αν καταφέρεις να το πεις πάνω από 5, μαγκιά σου!
  Αν έμενα εκεί μάλλον θ΄αναγκαζόμουν να μετακομίσω – όχι στη Σαρτρ!

 296. loukretia50 said

  Πόσοι μπορείτε να τραγουδήσετε άνετα¨
  Αρθούρε Ρεμπώ…απόψε θα μπω..

 297. Γιάννης Ιατρού said

  263: Κώστα,
  το ξέρεις πως σ΄αγαπάμε, αλλά μην παραπονιέσαι, εσύ άρχισες πρώτος (239) με τους αετούς 🦅🦅

 298. ΚΩΣΤΑΣ said

  297 Δεν κατάλαβα, εγώ τη χάρηκα την πλάκα, καθόλου δεν παραπονιέμαι. Κι εγώ πλάκα κάνω στο 263. Πώς σου ήρθε τέτοια ιδέα; Άντε να βάλω πολλά χαμόγελα για να το εμπεδώσεις ότι δεν με στεναχώρησες! 🙂 😉 :-p

 299. Μαρία said

  285
  Κατα λάθος έφαγα το ρ.

  286
  Ναι, τώρα συνομιλεί κιόλας.

 300. Μαρία said

  287
  Και στην ουρά βλέπει και το φίλο του το Σελίν που κατηγορεί τους Εβραίους. 🙂
  Κι εγώ πρώτα στα γαλλικά τα διάβασα και μετά αγόρασα τη μετάφραση, που είχε κυκλοφορήσει το 1983 απ’ τις εκδόσεις Γράμματα.

 301. Μαρία said

 302. Μαρία said

  Αυθεντικό είναι. Μήπως λογοπαίζει; 🙂

 303. spiral architect 🇰🇵 said

  Κύριε Μπαμπινιώτη …!

 304. BLOG_OTI_NANAI said

  266,269: Επίσης και με το «υπερτρι-» (-ακονταετής, -πλάσιος, -πλασιασμός)

  αρχαίες λέξεις: υπερτραγίζει [τη οσμή], υπερτρανούμαι, δέρτρα = τύμπανα,

  και τα διεγέρτρια, αγύρτρια.

 305. spiral architect 🇰🇵 said

  … εννοείται ότι, κάτι έσπασε μέσα μου! 😥

 306. Theban said

  @294
  Τελείως παράλογη ίσως να ήταν η επιλογή του τονισμού όταν έγινε. Έγινε όμως. Τώρα αν αρχίσουμε τα Μονρεάλ , Άρκανσω κτλ , δεν υπάρχει τέλος.
  (Και δυσκολεύομαι και με το Μασατσούσετς.)

 307. # 273

  Χαχαχαχ

  (την Ματούλα ξέχασε ο καϋμένος )

 308. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  302 Λογοπαίζει, διακήδευμα είπε ο Κωνσταντινέας.

  304 και πριν: Βρήκαμε πολλά -ρτρ- ας βάλουμε και την υπετρισχιλιετή μας γλώσσα 🙂

  Ως προς τον Μαρσέλ Αιμέ και τα δυο του διηγήματα, αν είναι στο κατάλληλο μέγεθος και τα πληκτρολογήσει κανείς, τα βάζουμε καμιά Κυριακή.

 309. mitsos said

  @293 G
  «…ο ορισμός είναι αυτός που αποτρέπει τις μπουρδολογίες, ούτε ο ορισμός της οικονομίας που δίνεις είναι ξεκάθαρος….»

  Ο πατέρας μου έλεγε πως ούτε ο ράφτης ράβεται μόνος του … ούτε ο κουρέας κουρεύεται μόνος του.
  Δεν ξέρω πόσοι μαθηματικοί θα εύρισκαν ικανοποιητικό ορισμό για τον ορισμό π.χ. του αριθμού ή του σημείου …
  Κατά την ταπεινή μου γνωμη
  Έχω πολύ μεγάλη εκτίμηση σε ορισμούς όταν και όπου μπορουν να δοθούν ( φυσική σπούδασα ) αλλά κρατάω μικρό καλάθι στο τ μπορούν αυτοί να μου εξασφαλίσουν … !
  Να βάλω και κάτι δκό μ’

  https://drive.google.com/open?id=0B6Sm67GYnSVZdVhIOXZDcTVMb3M

  Για την Θεολογία συμφωνώ μαζί σου G πως είναι δύσκολο να θεωρηθεί επιστήμη ,,, εκυός και αναν αποκηρύξει την πίστη και την αποκάλυψη ως κριτήριο της εγκυρότητας των προτ;aσεων της…
  Η οικονομολόγοι το παλεύουν , οι ψυχολόγοι το ανέθεσαν στους ψυχίατρους και στην νευροεπιστήμη … Αυτοί που βλέπω να είναι στα πάνω τους τελευταία είναι οι Μάγειρες … Σίγουρα τα πάνε καλύτερα από την ΕΕΦ 🙂

  Όσο για τους ποιητές … και σε εκτίμηση τους έχω ( όπως και τους τεχνίτες – δεν ε’ιμαι δα και Πλατωνιστής ) και αδιάφορο μου είναι τι πιστεύει και τι επαγγέλεται . Μη σας πω ότι οι δγμιουργίες κρίνονται από το πως λειτουργούν και όχι από το πως θα ήθελε ο δημιουργός να λειτουργήσουν.

  Καλή νύχτα σε όλους

 310. ΣΠ said

  285
  Το -νμ- κι αν είναι ανοίκειο. Μόνο στο Λεξικό Κριαρά το βρήκα:
  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?lq=*%CE%BD%CE%BC*&sin=all

 311. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  263 – Κώστα, εμείς οι δεξιοί, εσείς οι αριστεροί, είναι παλιό διπολικό αφήγημα του 20ου αιώνα και δεν υφίσταται πλέον, είναι τόσο δύσκολο να κατανοηθεί πως στον 21ο αιώνα, το αφήγημα, είναι παγκοσμιότητα και τοπικισμός ως σπασμώδης εναλλακτική του παλιού αφηγήματος, κι αυτός είναι ο βασικός λόγος της ανόδου του λαϊκισμού παγκοσμίως; Δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη εναλλακτική στην οικονομική παγκοσμιοποίηση που επηρεάζει τις ζωές των ανθρώπων καταστροφικά κι όλοι επιζητούν και προωθούν την επιστροφή στο παρελθόν «που όλα ήταν καλύτερα» κανείς δεν έχει όραμα για το μέλλον, ούτε οι δεξιοί ούτε οι αριστεροί, ΕΜΠΡΟΣ ΠΙΣΩ που έλεγε κι ο δήμαρχος του Κολοκοτρωνιτσίου. 🙂

  Έχω προσπαθήσει πολλές φορές να ανοίξω κάποια συζήτηση για την εξέλιξη της τεχνολογίας και πόσο θα επηρεάσει άμεσα τις ζωές μας και κυρίως τους νέους σε 10,20,30 χρόνια που η τεχνητή νοημοσύνη – ρομπότ θα καταστήσουν ανώφελη την ανθρώπινη παραγωγική εργασία δημιουργώντας πολλά εκατομμύρια άχρηστους εργάτες, με την ελπίδα πως μέσα σε τόσους καθηγητές και επιστήμονες που σχολιάζουν και επισκέπτονται το ιστολόγιο, θα βρεθούν κάποιοι να ενδιαφερθούν και να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος μιά και το δικό μου υπόβαθρο, είναι ελλιπέστατο. Κανείς δεν ασχολήθηκε, όλοι είναι γαντζωμένοι στο «ένδοξο» και σίγουρο παρελθόν, γι΄αυτό μιλούν μέρα νύχτα, ούτε μία πρόταση για το μέλλον και τους νέους, τα ίδια και χειρότερα από όλα τα κόμματα και όλους τους πολιτικοθρησκευτικούς φορείς, ΕΜΠΡΟΣ ΠΙΣΩ.

  Η δική μου συνεισφορά για την μελλοντική αντίδραση των νέων (και όχι μόνο) στην επέλαση της παγκοσμιοποίησης, είναι η ΝΟΜΙΜΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, η οποία μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο στο πλαίσιο της συνειδητοποίησης πως η ιστορία των κρατών εθνών έληξε για πάντα, η διακυβέρνηση της οικονομικής ελίτ εκ των πραγμάτων γίνεται παγκόσμια και το μόνο μελλοντικό της πρόβλημα, θα είναι η διαχείριση των εκατομμυρίων αχρήστων κι όλα αυτά τα ανδρείκελα είτε αριστερά είτε δεξιά που τάχα κυβερνούν εφαρμόζοντας όλοι καραδεξιές πολιτικές, είναι το μεταβατικό στάδιο σε ένα άγνωστο για μάς πεδίο.
  Δεν μπορώ να δώσω εναλλακτικό τρόπο διακυβέρνησης, όπως είπα δεν έχω το σχετικό υπόβαθρο, δυστυχώς δεν ελπίζω πια και σε κανέναν από εδώ μέσα αλλά και έξω, ίσως μελλοντικά οι κόρες μου, ίσως κάποιοι νέοι από αλλού, προς το παρόν, ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΌΝ.

  Μιά κοινωνία για να λειτουργεί φυσικά και ελεύθερα με στόχο την ατομική αλλά και συλλογική ευχαρίστηση της ζωής, πρέπει να προσαρμόζεται στις ζωντανές λειτουργίες των παιδιών κι όχι να προσαρμόζει τα παιδιά στις αρρωστημένες αντιλήψεις της.

  Τα λέμε. 🙂

  Y.Γ – Οι άνθρωποι αρέσκονται να πιστεύουν σε τερατώδη παραμύθια, υπάρχει πιο απίθανο παραμύθι από το χρήμα; 🙂

 312. # 309

  Δεν έχω υπ’ όψιν μου τις προσπάθειες των οικονομολόγων αλλά από τους ψυχολόγους μια καλή προσπάθεια έκανε ο Eric Berne με την transactional analysis που διέδωσε με το bestseller Games People Play μιλώντας πειστικά για καθημερινές συνήθειες και πράγματα.

 313. # 311

  …Δεν μπορώ να δώσω εναλλακτικό τρόπο διακυβέρνησης, όπως είπα δεν έχω το σχετικό υπόβαθρο, δυστυχώς δεν ελπίζω πια και σε κανέναν από εδώ μέσα αλλά και έξω, ίσως μελλοντικά οι κόρες μου…

  Λάμπρο μου θύμισες έναν γνωστό μου πασοκάνθρωπο δημοσιογράφο που έλεγε στον γιό του » εσύ θα κυβερνήσεις την Ελλάδα μια μέρα».
  Βέβαια ο ήλιος του ΠαΣοΚ έδυσε άτσαλα και ο γιος του περιορίσθηκε σε φορτοεκφορτωτής σε πρατήριο ποτών. Ισως γιατί δεν διάβασε τα κατάλληλα βιβλία

 314. Μαρία said

  308
  Ωραίο. Το είπε αλλά δεν το ‘γραψε κιόλας. Φούρναρης είναι το παλικάρι και λέει και μερικά ορέα.
  Ένα ενδιαφέρον λάθος του ήταν η κλίση της λέξης δελτασίγμα (Δ.Σ.).

 315. ΚΩΣΤΑΣ said

  311 Λάμπρο, όλα αυτά τα περί δεξιάς και αριστεράς είναι μια πλάκα που έκανα, μετά από πείραγμα του Νικοκύρη ότι χαίρεται που εγώ παρακολουθώ περισσότερο απ’ ότι ο ίδιος τον Τσίπρα. Και από ένα άλλο πείραγμα του Πεδη να αφήσω τον Κούλη και να πάω με τον Αλέξη. Μπήκατε κι εσύ, ο Γιάννης Ιατρού και ο Τζί και τη συνέχισα. Άρα, τώρα το αφήνουμε αυτό το θέμα.

  Πάμε στο άλλο που θέτεις «εξέλιξη της τεχνολογίας και πόσο θα επηρεάσει άμεσα τις ζωές μας»
  Εγώ δεν πολυσκοτίζομαι γι΄αυτό, το αφήνω στην θεία πρόνοια 😉 (πλάκα κάνω εδώ). Βασίζομαι στη νομοτέλεια της φύσης. Αν έχεις έναν γάιδαρο, τον βαρυφορτώνεις για τις δουλειές σου και ανεβαίνεις και καβάλα ή μια αγελάδα και σφάζεις το μοσχάρι της, παίρνεις και το γάλα της, νομοτελειακά είσαι υποχρεωμένος να τα ταΐζεις αυτά τα ζώα. Αλλιώς θα ψοφήσουν κι εσύ θα μείνεις με τον… άσσο στο χέρι.

  Όσα ρομπότ και να φτιάξουν οι μάγκες, πού θα πουλήσουν τα προϊόντα τους; Άρα θα φροντίσουν να υπάρχει και αγοραστικό κοινό.

  Τα παιδιά, χρειάζεται μόνο να το συνειδητοποιήσουν αυτό και ας αυτενεργήσουν και ας ψάξουν να βρουν λύσεις, εκμεταλευόμενοι την ανάγκη της ελίτας να έχει πελάτες. 😉

 316. ΣΠ said

  289
  Richard Feynman, [Murray] Gell-Mann’s chief competitor for the title of the World’s Smartest Man but a stranger to pretension, once encountered Gell-Mann in the hall outside their offices at Caltech and asked him where he had been on a recent trip; ‘Moon-TRAY-ALGH!’ Gell-Mann responded in a French accent so thick that he sounded as if he were strangling. Feynman – who, like Gell-Mann, was born in New York City – had no idea what he was talking about. ‘Don’t you think,’ he asked Gell-Mann, when at length he had ascertained that Gell-Mann was saying ‘Montreal,’ ‘that the purpose of language is communication?

 317. sarant said

  314 Πώς το έκλινε; Του δελτασίγματος;

 318. Γς said

  316:

  O quel cul tu as (oh! Calcutta!)

 319. # 293

  Mitsos εγώ απέφυγα την Μαθηματική Εταιρία γιατί σαν μαθητής είχα καθηγητή τον ένα φεγγάρι πρόεδρό της κι όταν σπούδαζα μαθηματικός κατάλαβα πολλά. Πάντως στα νιάτα μου η ΕΕΦ εθεωρείτο πετυχημένη από τους φυσικούς που γνώρισα, ίσως μετά υπέκυψε στην ελληνική συνδικαλιστική ανυπαρξία.
  Οι ορισμοί έχουν σαν πρόβλημα τον ορισμό του ορισμού αλλά την εποχή που προβληματιζόμουνα κατέληξα στην αποδοχή του θεωρήματος της επιλογής-αντίστοιχα στο περί όντος. Απέρριψα το περί του μη όντος και ευχαρίστησα την τύχη που στο στρίψιμο του νομίσματος έδειξε μαθηματική και όχι φιλοσοφική (είχε προηγηθεί το στρίψιμο μηχανικός-ή καθηγητής) και έκτοτε όλες τις δύσκολες αποφάσεις, γάμος κ.λ.π. τις παίρνω με το στρίψιμο με αποτέλεσμα να μην έχω τύψεις για λάθος επιλογές- αυτοί που ξέχασαν να χωρίσουν, η καλύτερη επιβεβαίωσή μου. Γενικά τράβηξα μια κόκκινη γραμμή μεταξύ θεωρίας και πράξης για να απολαύσω την ζωή μου.
  Το να γίνω ΠΑΟΚg’s το 71 ήταν πανεύκολη επιλογή, μερικοί δεν μπορούν να το καταλάβουν ούτε και τώρα.

 320. Γς said

  Ο Μπάμπης [ο Παπαδημητρίου] στον Σκάι τώρα:

  Μονμάρτη-Μονμάρτρη

  Μονμάρτρη είναι. Με ρ. Το βουνό του Μάρτρ[!]

  étymologie de Babis

 321. sarant said

  Των Μαρτύρων, τον βλάκα!

 322. loukretia50 said

  Ο «συμφυρμός» δεν κολλάει εδώ? Μόνο εγώ σκοντάφτω?

 323. LandS said

  Εσείς οι κουλτουρογαλλόφρονες μπορείτε να πείτε περισσότερα για την Μονμάρτρη (αυτή η εκδοχή δεν κοκκινίζει όπως κάνει αυτή που συνηθίζω εγώ). Θυμάμαι ότι οι Υπαρξιστές των σίξτις δεν είχαν και πολύ καλή φήμη εδώ στην Ελλάδα.
  Τέλος πάντων, εμείς οι κουλτουροαμερικανόφρονες γνωρίζουμε ότι το Βίλατζ είναι στην 6η Πρίσινκτ την 68η ασφαλέστερη από τις 69 της Νέας Υόρκης. Και οι (επίσης εμείς) κουλτουροαγγλόφρονες ξέρουμε ότι το Σόχο, την χρυσή εποχή της ποπ (και όχι μόνο), ήταν γεμάτο μπουρδέλα.

 324. BLOG_OTI_NANAI said

  Για την Θεολογία ως επιστήμη, θα ήταν περιττό να ξαναπώ για 4-5 φορά, με πόσα αντικείμενα που αποτελούν παρακλάδι των ιστορικών σπουδών ασχολείται η θεολογία: αποκατάσταση κειμένων, κριτική κειμένων, χειρόγραφα, παλαιογραφία κ.λπ. Και μόνο από αυτή την άποψη, η άρνηση της επιστημονικότητας καταντά αυτογελοιοποίηση.

  Ας μιλήσουμε όμως έστω απλά και μόνο για την Θεολογία ως ενασχόληση με τον Θεό. Είναι σαφές ότι πρόκειται το λιγότερο για μια σχολή φιλοσοφίας από τη στιγμή που πραγματεύεται μια κοσμοθεωρία, ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ερμηνείας του κόσμου. Θα μπορούσε δηλ. κάποιος να μιλήσει για τη σπουδή μέσα από χιλιάδες κείμενα, μιας σχολής φιλοσοφίας που μπορεί να ονομαστεί βιβλική.

  Μόνο ένας απίθανος τύπος δεν γνωρίζει ότι αντίστοιχα οι αρχαίες ελληνικές σχολές φιλοσοφίας που εκτός ότι εμπεριείχαν θεολογία, ήταν και δογματικές σε βαθμό σύγκρουσης. Αν θέλει κάποιος να το αμφισβητήσει, ας μου το πει να γελάσουμε… Και όσο για την βλακώδη, απόλυτη συσχέτιση της εργαστηριακής απόδειξης μέσω δοκιμαστικών σωλήνων με την επιστήμη, να δούμε αν κάποιος από τους εν λόγω τύπους θα μας πει σε ποιο εργαστήριο δοκιμαστικών σωλήνων «απέδειξε» ο φιλόσοφος τις περίφημες «Πλατωνικές Ιδέες», βασικό κομμάτι της φιλοσοφίας του ή τις απόψεις του για την ψυχή; Και γιατί βρισκόταν σε σύγκρουση με τον Δημόκριτο αφού οι φιλοσοφίες αποδεικνύονται αναμφισβήτητα σε εργαστήρια;

  Εκτός κι αν κάποιος αρνείται συνολικά τον όρο επιστήμη για τη φιλοσοφία οπότε μας γλυτώνει και από τον κόπο να τον κρίνουμε.

  Αλλά εν προκειμένω, έχουμε δύο τύπους που ως σχολιαστές μας έχουν ζαλίσει τον γκιώνη ο ένας με την… πανθεωρία της «φυσικής σεξουαλικότητας και ο άλλος με τον ποδοσφαιρικό οπαδισμό ως απόδειξη ικανότητας για υψηλού επιπέδου συζητήσεις…

 325. Νέο Kid said

  «Εκτός κι αν κάποιος αρνείται συνολικά τον όρο επιστήμη για τη φιλοσοφία οπότε μας γλυτώνει και από τον κόπο να τον κρίνουμε»

  Blog, διεθνώς η φιλοσοφία δεν θεωρείται επιστήμη. Ούτε τα Μαθηματικά θεωρούνται επιστήμη! (Η Φιλοσοφία στηρίζεται κατά βάση στα Μαθηματικά άλλωστε).

 326. Εντελώς συμπτωματικά οι δυο σχολιαστές που αναφέρει ο ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ είναι άθεοι που σημαίνει πως τον ταπώνουν με κάθε χρήση λογικής ενώ αυτός κατέχει την απόλυτη αλήθεια «εκς αποκαλύπσεως»
  Ξέρω πονάει, ρώτα και τον Ροναλντίνιο.

 327. BLOG_OTI_NANAI said

  326: «οι δυο σχολιαστές που αναφέρει είναι άθεοι»

  Μα σε εσάς στηρίζονται τα αυξημένα ποσοστά θρησκευόμενων στη χώρα μας, αφού κάθε επίδοξος μιμητής σας θα σκεφτεί πρωτίστως: «άμα γίνω άθεος θα γίνω κι εγώ έτσι;«

 328. Πέπε said

  326
  Μα τι άστοχες γενικεύσεις είναι αυτές Τζι;

  Πρώτον, το γεγονός ότι η πίστη δε στηρίζεται στη λογική, πώς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο πιστός δε χρησιμοποιεί ΠΟΤΕ τη λογική;

  Δεύτερον, έστω και οδηγεί. Από αυτό πώς φτάνπουμε στο ότι ο άθεος τη χρησιμοποιεί πάντοτε, και σωστά;

  Το γεγονός ότι τσαντίστηκες και απαντάς στον Μπλογκ με ύφος πικαρισμένο δείχνει ξεκάθαρα ότι και ο άθεος δεν έχει αποκλειστικά και μόνο λογική.

 329. Γιάννης Ιατρού said

  Ρε σεις, «δεν έχετε το Θεό σας», που λέει ο λαός!

 330. Avonidas said

  #328. Το γεγονός ότι τσαντίστηκε έχει να κάνει με το ότι απαντά σ’ έναν πρώτου μεγέθους πρήχτη.

 331. BLOG_OTI_NANAI said

  328: Οι άθεοι φαίνεται έχουν πατεντάρει τη λογική και έχουν τα αποκλειστικά δικαιώματα…

 332. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και η αθεΐα είδος θρησκείας είναι. Τη Μεγάλη Παρασκευή π.χ. θα δούμε τους πιστούς της να οργανώνουν κρεοφαγικό τσιμπούσι σε σουβλατζίδικο του Μοναστηρακίου. Αναφέρομαι, φυσικά, στη μαχητική, την ακτιβιστική αθεΐα, που συναγωνίζεται σε φονταμενταλισμό τους πιο ακραίους πιστούς των άλλων θρησκειών. Έχετε συζητήσει ποτέ με εκπρόσωπό της; Ο Θεός να σας φυλάει. 😊

 333. Επί της ουσίας για Μονμάρτη (κι εγώ έτσι τη λέω εξαπανέκαθεν) και Εξάρχεια, αν η Παπακώστα ήταν στη ΝΔ, Σκάι κι οι υπόλοιποι θα την επευφημούσαν για όσα λέει -τα οποία το λιγότερο θα τα χαρακτήριζε κανείς συντηρητικά και νοικοκυρέικα, κι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έβγαινε να τα καταδικάσει. Τώρα, η μονταζιέρα Πειραιώς, Σκάι κι υπολοίπων κρατάει τη Μονμάρτη, και ξεχνούν τον αόριστο χρόνο του χαρακτηρισμού.

  Να γελάς; να μελαγχολείς; να αδιαφορείς;

 334. Avonidas said

  #332. Αναφέρομαι, φυσικά, στη μαχητική, την ακτιβιστική αθεΐα, που συναγωνίζεται σε φονταμενταλισμό τους πιο ακραίους πιστούς των άλλων θρησκειών.

  Γιάννη, εγώ δεν έχω ανατινάξει κανέναν τελευταία. Και τουλάχιστον οι απόψεις μου είναι δικές μου. Και δεν αναγκάζω κανέναν να τις ακούει.

  (Μπορώ να συνεχίσω για ώρες, αλλά αρκούν αυτά, νομίζω).

 335. Πέπε said

  330
  έτερον εκάτερον

 336. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εμ, γι’ αυτό μίλησα για ακτιβιστική αθεΐα, Αβονίδα, και όχι για αθεΐα. Προφανώς δεν αναφέρομαι σε συζητητές με επιχειρήματα, αλλά σε κολλημένους τύπους που γυαλίζει το μάτι τους.

 337. Avonidas said

  #336. Κατά την εμπειρία μου, «μαχητικός άθεος», ή «ακτιβιστής άθεος», ή «δογματικός άθεος» είναι μια έκφραση που χρησιμοποιείται σαν πασπαρτού για να δηλώσει τον άθεο που μας εκνευρίζει τη συγκεκριμένη στιγμή. Όσο για το τι συνιστά αξιόλογο επιχείρημα, όπως θα έχεις αντιληφθεί υπάρχει τεράστιο εύρος απόψεων.

  Είναι αλήθεια ότι προσωπικά δεν θα διατυμπάνιζα κρεοφαγικό τσιμπούσι τη Μ. Παρασκευή (αν και δεν έχω κανένα πρόβλημα να φάω κρέας Μ. Παρασκευή). Από την άλλη, έχουν υπάρξει χριστιανοί που το θεωρούν επιχείρημα να ταΐσουν με το ζόρι χοιρινό σε μουσουλμάνους κρατούμενους. Κι άλλοι που βρίσκουν φανατικούς όσους καταφέρονται κατά της κρεοφαγίας γενικώς, κι όχι συγκεκριμένες μέρες της βδομάδας και του μήνα (που ως γνωστόν είναι παράδοση, κι όχι φανατισμός).

  Θα έλεγα ότι η λογική σπανίζει στο είδος μας γενικότερα.

 338. Πέπε said

  Αυτούς με τα σουβλάκια δεν τους έχω συναντήσει προσωπικώς, ούτε έχω συζητήσει μαζί τους, ώστε να έχω ολοκληρωμένη γνώμη. Αλλά από τις περιγραφές, μάλλον γελοίοι ακούγονται παρά γνήσιοι φονταμενταλιστές.

  Πρώτα απ’ όλα, και μόνο η πράξη (να φάμε σουβλάκια μεγαλοπαρασκευϊάτικα για να τους μπούμε στο μάτι!) είναι εντελώς παιδαριώδης. Προσπαθούν να δείξουν τον θρίαμβο της λογικής επί της πίστεως, αποδεικνύοντας πειραματικά ότι άμα φας σουβλάκαι δε ρίχνει ο καλός θεούλης φωτιά να σε κάψει όπως υποτίθεται ότι πιστεύουν οι πιστοί; Γενικά κυκλοφορούν μεταξύ «αθέων» διάφορες αστείες διαδόσεις σχετικά με τους «πιστούς», ότι πιστεύουν στη γονιμοποίηση μέσω κρίνου κλπ., λες και οι «πιστοί» είναι κάποιο περίεργο τέρας που ζει στην Παταγονία και δεν το ‘χουν δει ποτέ με τα μάτια τους ώστε να ξέρουν από πρώτο χέρι πώς μοιάζει. Ή, λες και η μικρή μειοψηφία πραγματικών ανθρώπων που όντως έτσι πιστεύουν (κάτι μελανειμονούσες με μύστακα που έχουν τον σταυρό όχι μόνο για ιερό σύμβολο ή για να κατακεφαλιάζουν σουβλακοφάγους και λοιπά αγαρηνά σκυλιά, αλλά και για υπογραφή) χρειάζεται να ξεμπροστιαστούν για να προστατευτεί η υπόλοιπη κοινωνία.

  Δεύτερον, τι σόι αθεϊσμός είναι αυτός που κάνει το ανάποδο από ειδικά ένα δόγμα; Η συνέπεια θα απαιτούσε να κάνεις ό,τι απαγορεύεται σε κάθε θρησκεία. Και όλα, όχι μόνο τα ανώδυνα: και να φονεύεις, και να ψευδομαρτυρείς, και να επιθυμείς τη γυναίκα του πλησίον σου μαζί με τον παίδα του, την παιδίσκη του και τον βου του, κλπ κλπ. Και να τρως και χόρτα αλάδωτα την Ανάσταση, λοιδορώντας τους άλλους με τη μαγειρίτσα και το αιγοπρόβατο.

  Τέλος, τον πραγματικό πιστό το τελευταίο που τον κόφτει είναι τι έφαγες τη μεγάλη παρασκευή. Έχει εμπιστοσύνη (δηλ. «πίστη») στο έλεος του θεού για τη γελοία σου αμαρτία, και συνεχίζει τη βόλτα του.

  Ο πραγματικός πιστός είναι σοβαρό πρόσωπο και δεν έχει καμία σχέση μ’ αυτούς τους οποίους κοντράρουν οι σουβλακοφάγοι. Ο δε πραγματικός άθεος είναι εξίσου σοβαρό πρόσωπο και δεν έχει καμία σχέση με τους εν λόγω σουβλακοφάγους.

  Ένα κοινό χαρακτηριστικό αυτών των δύο είναι ότι δε θεωρούν υποχρέωση κανενός να είναι ενήμερος αν οι ίδιοι ανήκουν σε τούτους ή σ’ εκείνους.

 339. # 332

  Γιάννη όπως έχω ξαναγράψει εγώ την Μ. Παρασκευή και νηστεύω και ακολουθώ τον επιτάφειο και ψέλνω γιατί μου αρέσει και γενικά είμαι θρησκευόμενος άθεος. Αυτό είναι άσχετο, με την έννοια πως η πίστη του καθενός που δεν με ενοχλεί καθόλου εκτός από μια περίπτωση, όταν την ανακατεύουν αντί της λογικής σε μια συζήτηση σαν ύψιστο και αναμφισβήτητο επιχείρημα όπως κάνει ο εν λόγω σχολιαστής και έκανε και ο εξαφανισθείς Ριβαλντίνιο για τον ΠΑΟ όταν επέμενε πως ήταν αγνός και είδες τι έγινε χθες με τον όφιν ΟΦΗ.
  Κι ο μπάρμπα Σάββας ταγμένος είναι, άντε να βρεις άκρη σε κουβέντα μαζί του γι αυτό μόνο μονόλογους βγάζει.

  Από την άλλη είμαι εκνευρισμένος με την ατυχία του Αντρέ, του μοναδικού ίσως ποδοσφαιριστή που δεν παίζει μόνο για τα χρήματα που κέρδισε σχεδόν ένα αήττητο πρωτάθλημα μόνος του και δεν θα μπορέσει να το χαρεί αγωνιζόμενος στα παιχνίδια της αποθέωσης.

 340. Νέο Kid said

  «Ο πραγματικός πιστός είναι σοβαρό πρόσωπο και δεν έχει καμία σχέση μ’ αυτούς τους οποίους κοντράρουν οι σουβλακοφάγοι. Ο δε πραγματικός άθεος είναι εξίσου σοβαρό πρόσωπο και δεν έχει καμία σχέση με τους εν λόγω σουβλακοφάγους.»

  Ισαποστασάκιας μεν, σωστός δε! 🙂

 341. Avonidas said

  κυκλοφορούν μεταξύ «αθέων» διάφορες αστείες διαδόσεις σχετικά με τους «πιστούς»

  Μεταξύ των πιστών να δεις τι μαλακίες κυκλοφορούν για τους άθεους…

 342. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  326 – Καλά ρε Gee, είσαι σοβαρός; πρωταθλητής άνθρωπος κι ασχολείσαι με τον Πάτερ ήμών; το άτομο είναι τελείως γειά σου.☺ Όποιος έκανε το λάθος κι άνοιξε συζήτηση μαζί του, βλαστήμισε την ώρα και τη στιγμή, εδω ρε ακόμη και τον Theo , κατάφερε να τον βγάλει έξω απ’ τα ρούχα του. Κλινική περίπτωση συγκινησιακής πανούκλας.

 343. Avonidas said

  Εγώ, που λέτε, δεν αισθάνομαι την ανάγκη να δηλώνω ότι είμαι άθεος, αλλά ενίοτε μ’ αρέσουν οι ύμνοι / πηγαίνω εκκλησία / γιορτάζω χριστούγεννα-πάσχα-ονομαστικές εορτές / πιστεύω ότι τελικά «κάτι υπάρχει, δεν ξέρω τι». Αν είναι έτσι, να λέω κιόλας «είμαι άθεος, με το συμπάθιο». Οι πιστοί δεν αισθάνονται την ανάγκη να δικαιολογηθούν, εγώ γιατί θα πρέπει να το κάνω;

 344. Πέπε said

  343
  Και βέβαια θα πρέπει να το κάνεις.

  Όπως οφείλεις κάθε στιγμή να αποδεικνύεις ότι δεν είσαι κρυπτοφασίστας ή κρυπτο-οτιδήποτε άλλο, έτσι κι εδώ. Αν υπάρξουν υπόνοιες ότι είσαι κρυπτο – διατηρώ_κάποια_γνωρίσματα_έστω_και _επιφανειακά_του_πιστού, δε σε ξεπλένει τίποτα.

  Φυσικά, πριν από όλα αυτά προηγείται άλλη υποχρέωσή σου: οφείλεις να διαλέξεις πλευρά. (Τη δική μας.)

 345. Avonidas said

  #338. ότι πιστεύουν στη γονιμοποίηση μέσω κρίνου

  Όχι πως θέλω να γίνομαι φορτικός, αλλά αναρωτιέμαι: θα μπορούσες να δώσεις μια σύντομη περιγραφή αυτών που πιστεύουν οι «πραγματικοί» πιστοί για τον Χριστό που να μην είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, εξωφρενική από τη γονιμοποίηση μέσω κρίνου;

  (Υπόθεσε ότι δεν λες την ιστορία σε μένα, που πράγματι την έχω ακούσει χιλιάδες φορές από μικρό παιδί και μοιραία έχω αρχίσει να τη συνηθίζω, αλλά σε κάποιον που πρώτη φορά ακούει για το δόγμα σου. Και φαντάσου τις αντιδράσεις)

 346. Avonidas said

  #344. Για τους άθεους, ισχύει ό,τι και για τους Εβραίους: δέχονται πολύ περισσότερη κριτική από τις τάξεις τους παρά απ’ τους απέξω.

 347. Γιάννης Κουβάτσος said

  339: Είναι τόσο χάλια ο Παναθηναϊκός που είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς αν έχασε καθαρά ή ηθελημένα. Τον έχω δει φέτος και χειρότερο από χτες. Όχι φυσικά ότι πιστεύω σε …αγνές ΠΑΕ, αλίμονο.

 348. ΣΠ said

  Αν κάτι βασίζεται στην λογική, δεν είναι θρησκεία, και αν βασίζεται στην πίστη, δεν είναι επιστήμη.

 349. Πέπε said

  @345:
  > > Όχι πως θέλω να γίνομαι φορτικός, αλλά αναρωτιέμαι: θα μπορούσες να δώσεις μια σύντομη περιγραφή αυτών που πιστεύουν οι «πραγματικοί» πιστοί για τον Χριστό που να μην είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, εξωφρενική από τη γονιμοποίηση μέσω κρίνου;

  Δεν είναι ότι γίνεσαι φορτικός, είναι ότι με υπερτιμάς περιμένοντας απαντήσεις σε τέτοιες ερωτήσεις. Αλλά ας προσπαθήσω:

  Ότι για παράδειγμα υπάρχει συγχώρεση και είναι προτιμότερη από την εκδίκηση. Μας κάνει; Γενικά, ότι είναι καλό να είσαι καλός και κακό να είσαι κακός. Νομίζω δεν είναι εξωφρενικό.

  > > (Υπόθεσε ότι δεν λες την ιστορία σε μένα…)

  Α, την ιστορία; Ε ποια ιστορία!!! Μύθοι και συμβολισμοί είναι.

  Εν πάση περιπτώσει, ως προς τον κρίνο, ας με διορθώσουν οι ειδήμονες αλλά έχω την εντύπωση ότι οι γραφές πουθενά δε λένε τίποτε, και ότι ο κρίνος εισχώρησε τελείως τυχαία στην εικονογραφία.

 350. Νέο Kid said

  «Μύθοι και συμβολισμοί είναι»!
  1. Μύθος ο Θεάνθρωπος; Ο υιός; Αίρεση μου μυρίζει…
  2. Με λίγο ψηστηρι Πεπε, είσαι έτοιμος για Άθεος! Για αγνωστικιστης, μάλλον. 😊

 351. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ανάγκη της ψυχής είναι η θρησκεία…Άλλοι τη νιώθουν, άλλοι δεν την νιώθουν. Άλλοι πάλι, καταδικασμένοι σε ισόβια ανωριμότητα,θέλουν έναν παντοδύναμο ουράνιο μπαμπά να τους προστατεύει και να τους συγχωρεί. Μόνο αυτούς, αν γίνεται. Αυτοί είναι και οι περισσότεροι. Όταν, νεαρός ξερόλας, έκανα τον έξυπνο στη μάνα μου, μου είπε ήρεμα: «Μεγαλώνοντας θα καταλάβεις ότι κάθε άνθρωπος έχει τις ανάγκες του, όχι μόνο τις σωματικές αλλά και τις ψυχικές, και πρέπει να μάθεις να τις σέβεσαι, όταν δεν ενοχλούν τους άλλους». Λίγες κουβέντες με σημάδεψαν τόσο πολύ. Κι έμαθα να σέβομαι και τους θρήσκους και τους άθεους. Αρκεί να μην είναι ταλιμπάν και αυτοχρισμένοι ψυχοσωτήρες.

 352. Theo said

  @349:
  Καλησπέρα,

  Επειδή έχω τοποθετηθεί αρκετές φορές εδώ για το θέμα της Αποκαλύψεως του Θεού στον άνθρωπο (αυτό είναι για μένα η Ορθοδοξία· για τις υπόλοιπες θρησκείες, επιτρέψτε μου να μην τοποθετηθώ) που Τον γνωρίζει με μιαν «έκτη αίσθηση», τον νου του, δεν θα συνεχίσω.

  Να γράψω απλώς για τον «κρίνο» πως είναι απλώς μια παρανόηση του σκήπτρου που κρατά ο Αρχάγγελος στην εικόνα του Ευαγγελισμού (αν κανείς γκουγκλίσει τις τρεις τελευταίες λέξεις θα το δει). Το σκήπτρο με τις τρεις απολήξεις (για τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδος), που δηλώνει τον απεσταλμένο της Τριαδικής Θεότητας, στις δυτικής τεχνοτροπίας εικόνες έγινε κρίνος, και κάποιοι πίστεψαν πως η Παναγία συνέλαβε μυρίζοντας δήθεν τον κρίνο, ενώ η Εκκλησία δέχεται πως αυτό έγινε με τη συγκατάθεσή της στα λόγια του Αρχαγγέλου.

 353. BLOG_OTI_NANAI said

  342: Είπε ο ψυχάκιας που έχει γράψει 100 σχόλια, από τα οποία στα 99 -λες και τον ρώτησε κανείς!- γράφει ΔΗΜΟΣΙΩΣ αν κάνει σεξ με τη γυναίκα του! Δεν μπορείς να δεις καν ότι σε αντιμετωπίζουν σαν γραφικό.

  330: Avonida αν από κάθε νούμερο άθεο και οπαδό των αναρχοκάφρων έβγαζα 10 λεπτά κάθε φορά που άκουγα μια βρισιά, θα ήμουν πλούσιος.

  348: Εσύ δεν κοίταζες χθες το ΛΚΝ; Τι γράφει στο β. του λήμματος «επιστήμη» είδες; κάθε κλάδος της επιστήμης όπως αυτή έχει διαιρεθεί ιδίως με βάση το αντικείμενο που ερευνά: H ιατρική / νομική / μαθηματική / γεωπονική / θεολογική. Θα δώσει ο καθένας ό,τι ορισμούς γουστάρει; Η επιστήμη έχει σχέση με τον συστηματικό τρόπο με το σύστημα αρχών με το οποίο μελετά και αναλύει τα υπάρχοντα δεδομένα. Κατά συνέπεια έχει απόλυτη σχέση με τη λογική.

  Με αυτές τις αμπελοφιλοσοφίες μπορεί να φτάσει κάποιος και να πει ότι μια φιλοσοφική εργασία ή μια κοινωνιολογική εργασία ή μια ιστορική εργασία ή μια μελέτη επάνω στην ψυχολογία επειδή υπάρχουν 100 διαφορετικές σχολές προσεγγίσεων και επειδή εμπεριέχει παράγοντες που δεν μετριούνται με δοκιμαστικό σωλήνα, δεν είναι επιστήμες.

 354. ΣΠ said

  353
  Εγώ δεν έγραψα τίποτα για θεολογική επιστήμη, εγώ έγραψα ότι η θρησκεία δεν βασίζεται στην λογική αλλά στην πίστη. Και να σε παραπέμψω κι εγώ στο ΛΚΝ (πρόσεξε την χρήση της λέξης «πίστη» και την απουσία της λέξης «λογική»):

  θρησκεία η [θriskía] Ο25 : 1. σύνολο ιδεών και αντιλήψεων που έχουν σχέση με την πίστη του ανθρώπου στην ύπαρξη μιας ανώτερης δύναμης (θεότητας) και συνοδεύονται από τελετουργικές πράξεις που σκοπό έχουν την απευθείας μεταφυσική επικοινωνία της ανθρώπινης ψυχής με τη δύναμη αυτή: Mονοθεϊστική / πολυθεϊστική ~. H ~ των αρχαίων Ελλήνων. Iουδαϊκή / χριστιανική / μουσουλμανική ~. Θεμελιωτής / ιδρυτής / αρχηγός / οπαδός μιας θρησκείας. Φυσικές* θρησκείες. ~ εξ αποκαλύψεως*. H επίσημη ~ ενός κράτους. (έκφρ.) πατρίδα / πατρίς, ~, οικογένεια*. 2. (μτφ.) για κτ. προς το οποίο δείχνει κανείς μια σχεδόν θρησκευτική πίστη και αφοσίωση.

  [λόγ. < ελνστ. θρησκεία, αρχ. σημ.: `θρησκευτική λατρεία, τελετή΄]

 355. giorgos said

  Καί ή επιστήμη προϋποθέτει τήν πίστη
  http://katotokerdos.blogspot.com/2018/05/blog-post.html

 356. Νέο Kid said

  Με το μπαρδόν κιόλας, αλλά η σχέση ΛΚΝ και επιστήμης ( είτε σαν ύπαρξη λημμάτων, είτε σαν ακρίβεια ορισμών) έχει το ίδιο επίπεδο σταθερότητας και πιστότητας με αυτό που έχει γάμος του Απόστολου Γκλέτσου…

 357. mitsos said

  Το σχόλιο 327 δεν ξέρω αν είναι αντιπροσωπευτικό των επιχειρημάτων της Θεολογίας αλλά σίγουρα οι χαρακτηρισμοί που προηγήθηκαν ( απίθανος τύπος, βλακώδης απόλυτη συσχέτιση … ) δεν συνιστούν καν επιχείρημα . Ας τα προσπεράσω λοιπόν αφού τα προσπέρασαν και αυτοί στους οποίους αναφέρονταν- και καλώς έκαναν

  Κατ’ αρχήν κάθε τι που δεν είναι επιστήμη δεν σημαίνει ότι είναι και κάτι χωρίς αξία για τον άνθρωπο. Η τέχνη . ο έρωτας , η ενατένιση ση του κάλλους του κόσμου μας, η διασκέδαση δεν είναι επιστήμες αλλά έχουν μεγάλη αξία στην ζωή μας και στον πολιτισμό μας.

  Ο καλλιτέχνης αδιαφορεί για την επιστήμοσύνη του έργου του , και καλά κάνει . Την αξία της επιστήμης επικαλείται ο Δάσκαλος και ο Δικαστικός για να κάθάρουν τις υπηρεσίες τους προς την εκάστοτε εξουσία και να παρουσιάσουν την συμβολή τους στην αναπαραγωγή των κοινωνικών σχέσεων ως έργο που είναι προς συμφέρον όλων (σικ!) των ανθρώπων.Όλα αυτά όμως σεβόμενοι κάποιους κανόνες και αξίες για την Επιστήμη . Όχι παλεύοντας ενάντια στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Επιστημονικής αξίας.
  Οι Θεολόγοι ;
  Αν και δεν είναι εύκολο να δώσει κανείς έναν ορισμό για την επιστήμη, σίγουρα μπορεί να περιγράψει πολλά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του λόγου των επιστημόνων.
  Το σπουδαιότερο είναι θεσμικά οργανωμένη ανταλλαγή απόψεων. Θεσμοί διαλόγου μέσω του οποίου μπορούν να ανασκευαστούν και αρχές και μέθοδοι μελέτης και ολόκληρο το εννοιολογικό θεωρητικό πλαίσιο. Αρκεί να τεκμηριωθεί ποικιλοτρόπως μέσω των ακαδημαΙκών πανεπιστημιακών διαδικασιών ότι περιορίζουν την ερμηνευτική δύναμη των θεωρητικών σχημάτων της επιστήμης ή αποτυγχάνουν να περιγράψουν τα αντικείμενα μελέτης και την εξέλιξή τους στο χώρο και στον χρόνο. Στην επιστήμη δεν υπάρχουν δόγματα εξ αποκαλύψεως αλλά ανθρώπινες θεωρητικές γενικεύσεις που η ισχύς και τα όρια της αληθείας τους είναι υπό συνεχή έλεγχο της πρακτικής ( της ιστορικής δράσης ή της θεωρητικής πρακτικής του ανθρώπου )

  Η διάκριση της ανθρώπινης για παράδειγμα οντότητας σε δυο ενότητες ( σώμα και ψυχή )που είναι δυνατόν να αυτονομηθούν είναι μια εικασία που δεν υπάρχει ούτε ένα παράδειγμα συμβολής στην ερμηνεία την περιγραφή ή την πρόβλεψη της εξέλιξης κάποιων φαινομένων. Ίσως κάποιοι πιστεύουν πως λειτουργεί όμως θετικά στην παρηγορία ως ζωτικό ψεύδος . Δεκτόν. Αυτός είναι ο χώρος που απομένει στην λειτουργία του Ιερέα αλλά μέχρι εκεί.
  Ο Θεολόγος και ο Ιερέας μπορούν ( όπως και κάθε άνθρωπος ) να συμβάλλουν με λόγους και έργα στην κοιωνική ζωη π.χ. στην καταπολέμηση της φτώχειας, της αδικίας κ.λ.π
  Και για τούτο έχουν τον σεβασμό μου στον βαθμό που σέβονται την ελευθερία μου να διακινώ αντίθετες απόψεις.
  Διότι δυστυχώς ο Θεολόγος μπορεί να περιορίσει αν θέλει τον ρόλο του σε Ιστορικό ή φιλόλογο ή φιλόσοφο εξιδικευμένο σε ιερά κείμενα αλλά αν αποκηρύξει το δόγμα δεν είναι πλέον θεολόγος αλλά κάτι μεταξύ όλων αυτών των ρόλων.

  Η επιστημονική μελέτη κάθε θρησκείας έχει τεράστια αξία . Όπως ακριβώς και η μελέτη των Αστρολογικών δοξασιών και των τελετών και της μαγείας … Αλλά είναι διαφορετικό πράγμα να προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις τελετές των Ινδιάνων λίγο πριν έρθουν τα πρωτοβρόχια και να περιγράψουμε την σημασία των τελετών στην κοινωνική συνοχή των φυλών … Και είναι διαφορετικό να κατασκευάζουμε εκ των υστέρων μια θεωρία για την δήθεν εξ αποκαλύψεως πίστη των Ινδιάνων πως μέσω των τελετών επηρεάζεται ο χρόνος και η διάρκεια των βροχοπτώσεων … Το ίδιο συμβάινει και με την διάκριση της επιστημονικής μελέτης του παρηγορητικού ρόλου των θρησκειών από αυτόν καθ΄αυτόν αντιεπιστημονικό προσηλυτισμό στο δόγμα της κάθε θρησκείας …

  Τώρα όσον αφορά τα τεράστιας αξίας έργα των διανοητών της Αρχαιότητας αλλά και του Μεσαίωνα μέχρι και τον 9ο αιώνα … η Ιστορία της Επιστήμης και η Επιστημολογία τα εντάσσει στην προεπιστημονική εποχή, για πολλούς λόγους . Ο σπουδαιότερος είναι η έλλειψη ακαδημαΙκών θεσμών επικύρωσης της όποιας θεωρητικής ή τεχνολογικής μελέτης. Στους θεολογικούς κλάδους, «ποιούντες την ανάγκη φιλοτιμία» χρησιμοποιούν και νομιμοποιούν τους θεσμούς αυτούς υποδυόμενοι τους φιλοσόφους τους Ιστορικούς και τους φιλολόγους μιας ειδικής κατηγορίας. Ταυτόχρονα θεωρούν δικαίωμά τους να επικαλούνται την πίστη, της γνώση του Θεού και την αποκάλυψη όποτε αυτοί το θεωρούν αναγκαίο.

  Δυστυχώς για όλους τους επιστήμονες η πίστη, ο Θεός και η διδικασία της αποκάλυψης … σεβαστά μεν … άσχετα δε με τους επιστημονικούς θεσμούς.

  Αυτά προς το παρόν … χωρίς πάθος και ένταση

 358. BLOG_OTI_NANAI said

  357: Mitso, επειδή παριστάνεις ότι δεν κατάλαβες πράγματα που μπορεί να κατανοήσει και ένα παιδάκι της 3ης Δημοτικού, κατανοώ ότι το πρόβλημα αποτελεί όχι απλά μια διαφορετική ιδεολογία, αλλά μάλλον ιδεοληψία. Αυτά κατανοώ τουλάχιστον από τα τραγικά περί… «υποδυομένων».

  Αυτό που είπα και αν βγάλεις τις παρωπίδες θα το καταλάβεις, είναι ότι ο ΟΡΟΣ «ΑΥΤΟΣ ΣΠΟΥΔΑΖΕΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑ» έχει σαφέστατα επιστημονικό περιεχόμενο ως προς τα συγκεκριμένα πράγματα που ανέφερα, ΠΑΡΑ το γεγονός ότι μια θρησκεία ή και μια φιλοσοφία ακόμα ΜΠΟΡΕΙ ο καθένας να την απορρίψει.

  Δεν είναι απλό αυτό;

  Σου λέει δηλ. κάποιος σπουδάζω μουσική και αυτό είναι ένας επιστημονικός κλάδος. Και εσύ κάθεσαι και γράφεις ότι η μουσική σου δεν μου αρέσει και δεν είναι μετρήσιμη και δεν είναι επιστήμη.
  Και σου ΑΠΑΝΤΑΝΕ καλέ μου άνθρωπε δεν σου λέει κανείς ότι ο ΗΧΟΣ που ακούς είναι… «επιστημονικός», αυτόν μπορείς να τον απορρίψεις με υποκειμενικά κριτήρια 100 φορές. ΑΛΛΑ για να φτάσεις σε ένα αποτέλεσμα, ακόμα κι αν το περιεχόμενο του για ΕΣΕΝΑ είναι βλακεία ή κακόηχο, χρειάζεται να σπουδάσεις.

  Δεν είναι απλό και αυτό;
  Δεν βλέπεις ότι όσα γράφεις δεν έχουν ουδεμία σχέση με την ουσία της συζήτησης; Δεν καταλαβαίνεις ότι όλα ξεκίνησαν από άτομα με ιδιαίτερα προβλήματα που τους λες για Θεολογία και δεν ξέρουν καν ότι πρόκειται για αντικείμενο σπουδών;

 359. BLOG_OTI_NANAI said

  357: Για να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται, γράφει ο Μίτσος:

  «Στην επιστήμη δεν υπάρχουν δόγματα εξ αποκαλύψεως αλλά ανθρώπινες θεωρητικές γενικεύσεις που η ισχύς και τα όρια της αληθείας τους είναι υπό συνεχή έλεγχο της πρακτικής»

  Αυτό δεν του λέω σε ΌΛΑ τα προηγούμενα σχόλια; Δεν ξέρεις ότι υπάρχει η λεγόμενη «Ιστορία Δογμάτων», ένα από τα πιο δύσκολα και απαιτητικά αντικείμενα στη Θεολογία; Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ είναι το αποτέλεσμα που θα έρθει όταν να στρώσεις τον πισινό σου να μελετήσει χιλιάδες κείμενα τόσο, που να έχεις ξεχάσει πότε έφαγες και πότε κοιμήθηκες τελευταία φορά. Το επιστημονικό κομμάτι σου λένε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ το ίδιο το δόγμα!

  Ρε τι τραβάμε…

 360. Γ-Κ said

  Για τη μεταγραφή των ξένων ονομάτων θα έπρεπε να ζητείται η συνδρομή του Νίκου Αλέφαντου.
  Επειδή οι Γάλλοι προφέρουν τη Montmartre όπως την προφέρουν, εγώ είμαι υποχρεωμένος να στραμπουλήξω τη γλώσσα μου για να το πω;
  Προτείνω «Μομάρτη». Χωρίς «ν» και με ένα «ρ».

  (Χαίρομαι τους ανθρώπους που έχουν τα κότσια να λένε «ίντρενε» αντί «ίντερνετ». Εγώ δεν τα έχω.)

 361. Γ-Κ said

  Συγγνώμη που επανέρχομαι, αλλά το «μπέναλντι» (με «μπ» και με «ντ») είναι καλύτερο παράδειγμα. Κάπου εδώ μέσα υπάρχει και ένα σχετικό άρθρο.

 362. # 360

  Και στην αριθμητική η συμβολή του κυρΝίκου είναι ανεκτίμητη . Θυμάμαι προ 20ετίας περίπου που διαμαρτυρόμενος για την μη πρόσληψή του σαν προπονητής του ΟΣΦΠ ισχυριζότανε στην τηλεόραση πως με αυτή την σύνθεση που πρότεινε ο γάβρος δεν θα έχανε παιχνίδι. Και δεν είχε άδικο. Μόνο που η ενδεκάδα του είχε 14 παίκτες ! Εμ πως να χάσει με τέτοιο αριθμητικό πλεονέκτημα ;

 363. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ένα δείγμα (μετα)γραφής του γίγαντα Αλέφαντου:

  Ο Αλέφαντος και το διεθνές ποδόσφαιρο
  Ο Νικόλας παρακολουθεί ανελλιπώς διεθνές ποδόσφαιρο, μόνο μη τον μπλέξει κανείς με αυτά τα ρημάδια τα ξένα ονόματα… Έτσι, λέγοντας «Σαμπατάνοβιτς» εννούσε τον Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς, με το «Σάβιτσες» το Ντέγιαν Σαβίτσεβιτς, με το «Μόμπαν» τον Κροάτη Ζβόνιμιρ Μπόμπαν, με το «Ρέζερικ» τον Ολλανδό Μίκαελ Ραϊζίγκερ, ενώ το all-time classic του είναι το «Μπέρκαμ» (ενίοτε και «Μπέκαμπ»), με το οποίο εννοούσε τους… Ντένις Μπέργκαμπ και Ντέϊβιντ Μπέκαμ. Το ποιον ακριβώς εννοούσε, προέκυπτε μόνο απ’τα συμφραζόμενα (σημείωση : άλλο ένα all-time classic του είναι ο… «Όβερατ» που αντικαθιστά τον… Μαρκ Όφερμαρς). Ο Αλέφαντος πάντως, είναι γεγονός οτι παρακολουθεί πολύ διεθνές ποδόσφαιρο και έχει άποψη για όλους και για όλα. Απολαύστε…

  * Μιλώντας για την Εθνική ομάδα της Ολλανδίας : «Αυτοί οι Ολλανδοί έχουν δυο παιχταράδες. Τον μπακ τον Ρεζενμπρικ και τον εξτρέμ τον Οφερατ». Όχι, οι παλαίμαχοι διεθνείς της Ολλανδίας και της Γερμανίας δεν επανήλθαν στην ενεργό δράση. Ο Αλέφας εννοούσε τον Ραϊζίγκερ και τον Όφερμαρς.

  * Μιλώντας για για τους παίκτες του ΠΑΟΚ, τη σεζόν 1999-2000, λέει : «…πήρε αυτό το Σπάριτς και το Στραβούνσκι». Ο Αλέφας εννοούσε τους Σπάσιτς και Σαμοτούλσκι.

  * Προοδευτική-Ιωνικός και ο Αλέφας δίνει οδηγίες. Πάει στο Βαγγέλη Ντάγκα και του λέει «λοιπόν εσύ θα μαρκάρεις τον επιθετικό τον Φρούστερ». Ο Βαγγέλης θα αντιμετώπισε δυσκολίες για να καταλάβει αν θα έπρεπε να μαρκάρει το Νίκο… Φρούσσο ή τον Κρέγκ… Μπρούστερ.

  * Μιλώντας για την Τσέλσι του μεγιστάνα Ρόμαν Αμπράμοβιτς : «Ο Μουρίνιο ανέστησε τον Τζοκόουλ και τον εφτασε εθνικη Αγγλίας, ανέστησε το Νταφ είχε και τον άλλο τον παιχταρα το Γκούσταφσον». Τζοκόουλ ο δάσκαλος εννοεί τον Τζο Κόουλ (Joe Cole). Γκούσταφσον εννοεί όχι την παλιά δόξα του βόλεϊ του Ολυμπιακού, αλλά τον… Γκούντγιονσεν. Παραδόξως τον Νταφ και το Μουρίνιο τους άφησε απείραχτους.

 364. mitsos said

  358
  άντε πάλι χαρακτηρισμοί και απόδοση προθέσεων ( κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις … παιδάκι Γ δημοτικού , ιδεοληψίες ) .

  Μα δεν αρνήθηκα ότι είναι αντικείμενο σπουδών.

  Μάλιστα στην ιστορία το πρώτο αντικέιμενο σπουδών σε πανεπιστήμιο μετά τον 8ο αιώνα΄ξταν η Θεολογία.
  Μετά υπήρχαν πολλά αντικείμενα σπουδών …
  Μερικά όμως ουδέποτε διεκδίκησαν τίτλους επιστήμης όπως ζωγραφική, η γλυπτική η υποκριτική τέχνη, η μαγειρική κ.λ.π.
  Αυτό δεν καθιστά τα πεδία αυτά άνευ αξίας αλλά δεν είναι και αντιεπιστημονικά.

  Κάποιοι ονειρεύονται να γίνουν αντικέιμενα Πανεπιστημιακών σπουδών , η Παραψυχολογία ( δες ανακοινώσεις των ενόπλων δυνάμεων Ρωσίας ) και με φιλοδοξίες να αλλάξουν τα ακαδημαΙκά πρότυπα ( δηλαδή διαλαλούν και την αντιεπιστημονικότητά τους )

  Εγώ όντως θα ονειρευόμουν ένα Πανεπιστήμιο χωρίς την Θεολογία … αλλά όνειρα είναι αυτά παιδιάστικα

  Τώρα για τις «Ιδεοληψίες μου»
  Θεωρώ ότι η συζήτηση περί θαυμάτων ( όπωςτου Αγίου φψτός που θα υποδεχτούμε σε λίγες μέρες με τιμές αρχηγού κράτους ! ), περί βασκανίας , ανάστασης , ζωής μετά θάνατον, κ.ο.κ. μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης των επιστημών της Ιστορίας , της φιλολογίας , της κοινωνικής ψυχολογίας …
  Δυστυχώς βλέπω οι θεολόγοι να ερίζουν περί του θαύματος του Αγίου φωτός … όχι οι Ιστορικοί ή οι Ψυχολόγοι … και ότι συμπέρασμα βγάζει ο καθένας μας ανάλογα με τις …»ιδεοληψίες του …»

 365. Πέπε said

  Ωραίος ο Στραβούνσκι.

 366. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  364 – Είπαμε, κλινική περίπτωση, εριστικός, αλαζόνας, μειωτικός και φυσικά παντογνώστης που μπορεί (κατά δήλωσή του) να αντιμετωπίσει τους πάντες που θα του τη βγούν, η μόνη αποδεκτή απάντηση από μέρους του, είναι αυτή που συμφωνεί με τις απόψεις του.
  Δείξε κατανόηση και μην ασχολείσαι, λερώνει βαθιά, σαν τον Βάταλο.

 367. ΣΠ said

  361
  https://sarantakos.wordpress.com/2010/03/13/penalty/

 368. Γιάννης Κουβάτσος said

  365: Και πρέπει να του αναγνωριστεί ότι είναι ο εισηγητής του «λεκτικού συμφυρμού» (στον οποίο αναφέρθηκε ο Νικοκύρης σήμερα) στο ελληνικό ποδόσφαιρο:Φρούσσος+Μπρούστερ=Φρούστερ. Κάτι γατάκια με τα Μερκοζί και τα Ολαντρέου τρώνε τη σκόνη του Αλέφα. 😎

 369. Γ-Κ said

  @367
  Ευχαριστώ για τον κόπο, αλλά δεν ρωτούσα. Απλώς έλπιζα να ανοίξω συζήτηση γλωσσικού περιεχομένου.

  @λοιπούς
  Αφού βλέπω ότι υπάρχει ενδιαφέρον για χαβαλέ, ας ρίξω μερικά ονόματα ακόμα:
  Κυριάκος Μητσοτάκης
  Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου
  Αλέξης Κούγιας
  Ιωαάννα Τούνη

 370. Γιάννης Ιατρού said

  369β: Γ-Κ
  Το ενδιαφέρον για χαβαλέ υπάρχει «ab initio» και «ipso facto». Κάτι άλλα ανακηρύσσονται «ipso jure» 🙂

 371. BLOG_OTI_NANAI said

  364: Τουλάχιστον προσπαθείς να πας τη συζήτηση στα θαύματα άρα κατάλαβες ότι συζητούσες τόση ώρα σε άλλη συζήτηση…

  Δεν ενδιαφέρει κανέναν αν θα ήθελες την θεολογία στο Πανεπιστήμιο, ούτε σε ρώτησε κανείς. Το ζήτημα είναι ότι η Θεολογία είναι εκεί που είναι και είτε το περιεχόμενο της το θεωρεί κάποιος μυθολογία είτε σαν να μελετά ιστορία αρχαίων θρησκειών κ.λπ., το περιεχόμενο των σπουδών άπτεται επιστημονικών μεθόδων και των αντίστοιχων κόπων.

  366: Μη σε πιάνει ο πόνος για μένα. Προσωπικά μπορώ να γράψω και κάτι χρήσιμο, σε αντίθεση με πολλούς.
  Εσύ όμως; Και να πω ότι έβλεπες τα γέλια των άλλων μόνο πίσω από την πλάτη σου, θα σε δικαιολογούσα, εδώ όμως γελάνε και σε ειρωνεύονται μπροστά σου.

 372. π2 said

  Η μισή συζήτηση περί θεολογίας δεν θα είχε γίνει αν τα ελληνικά είχαν τη διάκριση science / discipline.

 373. Μαρία said

 374. Pedis said

  Καλά, ο Σαββόπουλος έχει εδώ και τριάντα χρόνια δημόσια και επίσημη υπηρεσία λακέ, Δεληβοριάς και Πορτοκάλογλου δεν είχα χαμπάρι ότι έχουν κάνει τη στροφή στο πειοτικό τραγούδι;

 375. sarant said

  373-4 O Δεληβοριάς πάντως λέει τα εξής:

  ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΜΟΥ ΣΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΠΟΤ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

  Θα ήθελα με το κείμενο αυτό να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα σε σχέση με την χρήση της εικόνας μου σε προεκλογικό σποτ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είμαι εδώ και 8 χρόνια στην πρώτη γραμμή του αγώνα των δημιουργών για την κάθαρση στο χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων που τα λυμαινόταν επί δεκαετίες η ΑΕΠΙ με κακουργηματικό, όπως αποδείχθηκε, τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό έχω συναντήσει, μαζί με άλλους συναδέλφους, πολιτικούς από όλο το φάσμα. Ήμουν μαζί με τους δημιουργούς (κάθε ιδεολογίας και μουσικού ύφους) με πρωτεργάτη τον Σταύρο Ξαρχάκο, που ζήτησαν από τον πρώην ΥΠΠΟ Νίκο Ξυδάκη να διατάξει έλεγχο στην ΑΕΠΙ, ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό κο Τσίπρα και τον Υπουργό Επικρατείας κο Βερναρδάκη Επίτροπο στην Εταιρεία και δημιουργία νέου, διαφανούς φορέα που θα εξυπηρετεί και εμάς και όλη την κοινωνία. Με πολύ μεγάλη ικανοποίηση είδαμε τα αιτήματά μας να ικανοποιούνται και είμαι αυτή τη στιγμή εκλεγμένο μέλος και Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΥΕΔ, της μεταβατικής υπηρεσίας που δημιουργεί τον νέο, καθαρό, σύγχρονο οργανισμό μας. Η συζήτησή μας με τον κο Μητσοτάκη, όπως και με τους άλλους αρχηγούς κομμάτων που συναντήσαμε ή θα συναντήσουμε, είχε σκοπό τη στήριξη από όλα τα κόμματα στην ΕΥΕΔ μέχρι να προχωρήσουμε στο καινούργιο, καθώς και άλλα αιτήματα ζωτικά για τους δημιουργούς του ελληνικού τραγουδιού. Θα ήθελα λοιπόν να διαχωρίσω τη θέση μου από την χρήση της εικόνας μου σε ένα σποτ που κύριος σκοπός του είναι η προεκλογική χρήση. Επειδή δεν έχει δε χρησιμοποιηθεί ποτέ η εικόνα μου σε προεκλογικό σποτ οποιουδήποτε κόμματος, παρακαλώ να αποσυρθεί. Αντιθέτως, πηγαίνω και θα πηγαίνω σε συναυλίες που στηρίζουν σκοπούς ανώτερους από το προσωπικό ή επαγγελματικό μου συμφέρον. Τέλος, να τονίσω κάτι που δεν αφορά εμένα. Στον αγώνα αυτόν είμαστε ταγμένοι όλοι οι δημιουργοί-και το εννοώ: όλοι. Ό, τι κι αν πιστεύουν, ό,τι κι αν ψηφίζουν, ό,τι τραγούδι κι αν είναι αυτό που υπηρετούν. Θα δούμε και θα βγάλουμε ανακοινώσεις για τις συναντήσεις μας με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων πλην της Χρυσής Αυγής. Παρακαλώ θερμά λοιπόν να είναι σεβαστός ο αγώνας και η ταλαιπωρία μας. Και κυρίως στο μεγάλο πρόβλημά μας να δείξουν την συναίνεση που δείξαμε εμείς μεταξύ μας. Θα είμαι σε όλες τις συναντήσεις των δημιουργών, ξεκάθαρος και αγωνιζόμενος όπως τα τελευταία 8 χρόνια και δεν θέλω ούτε εγώ ούτε τα τραγούδια μου να εξυπηρετήσουν ποτέ άλλους σκοπούς από αυτούς που επιλέγει το ανεξάρτητό μου ήθος

 376. Πέπε said

  375
  Προφανώς το ίδιο θα ισχύει και για άλλους. Γιατί, ο Δρογώσης κυριακοφρουρός; Αυτό να δω και κλείνω!

  Μόνο που, μεταξύ Δεληβοριά και Μητσοτάκη, διακρίνω κάποια αντίφαση ως προς το ποιος απηύθυνε κάλεσμα και ποιος το δέχτηκε, οι μουσικοί ή ο ΚΜ;
  🙂

 377. Pedis said

  # 375 – O Δεληβοριάς πήγε ως άτομο ή ως εκπρόσωπος; Αν είναι το πρώτο, τοτε να πρόσεχε πριν τον ξεφτιλίσει ο αυτοδιαφημιζόμενος Κούλης …

 378. sarant said

  377 Ως εκπρόσωπος πήγε, είναι πρόεδρος της ΕΥΕΔ

 379. Pedis said

  και να προσθέσω σε αυτήν την πρώτη περίπτωση , ας πρόσεχε πριν ενωθεί στην παρέα με άλλους επαγγελματίες στο λακελόμπιν, να μαζέψει τα ασυμμάζευτα …

 380. Pedis said

  # 377 – καλό αυτό! Άκυρο το, ταυτόχρονο με το # 378, # 379.

  Μα πάλι, οι υπόλοιποι, ας πούμε ο Σαββόπουλος, Νικολόπουλος, τίνος εκπρόσωποι ήσαν; Για τον πρώτο το φαντάζομαι, για τον δεύτερο ή τους υπόλοιπους, ειλικρινά, δεν γνωρίζω.

 381. ΣΠ said

  ΑΣΜΑ 450+: Καταγγέλλουν τη ΝΔ για πολιτική εκμετάλλευση

 382. Γιάννης Ιατρού said

  374 (και συναφή):
  Εκτός από τον Δεληβοριά βγήκε και ανακοίνωση από το ΑΣΜΑ550+ και τον Καλδάρα κλπ., εδώ όλα μαζί

 383. Γιάννης Ιατρού said

  381/382: Μάλλον κι εγώ έχω κάπως βαρύνει τελευταία …. 🙂 🙂

 384. giorgos said

  Κι’ άλλα πνευματικά δικαιώματα θέλουν αυτοί ? Πρίν 2 περίπου χρόνια δέν ξαναπήραν?
  https://www.michanikos.gr/index.html/articles/τεχνολογία/υπερ

 385. Avonidas said

  #384. Σιγά μην πήραν και μην πάρουν φράγκο απ’ αυτή τη φορομπηχτική.

  Όχι ότι πιστεύω πως πρέπει να πάρουν, έτσι; Για να μην παρεξηγούμαστε.

  Μούγκα βεβαίως όλοι αυτοί για την καταστροφή του διαδικτύου. Θα κλαίνε με μαύρο δάκρυ όταν (αν) καταλάβουν τι έγινε, αλλά δεν θα τους ακούει κανείς. Ένεκα τα φίλτρα. :-/

  Να δούμε τι θα κάνουν όταν έρθει η ώρα να νομοθετήσουμε, μέσα στα επόμενα 2 χρόνια, και πέσουν τα κοράκια της ΑΕΠΙ (ή όποιας ΑΕΠΙ θα ‘χουμε τότε) να φτιάξουν τους νόμους που γουστάρουν. Να δούμε με ποιον θα ταχθούν τότε οι «δημιουργοί», για να ξέρουμε αν είναι δημιουργοί ή τζουτζέδες.

 386. spiridione said

  382 και ο Ξαρχάκος σκληρή ανακοίνωση κατά του Κ.Μ. !

 387. Μαρία said

  386
  Σχόλιο στο κείμενο του Ξαρχάκου:

  Και αν κατέβει ; θα του κοψει τον δρόμο προς την εξουσία; Εχουμε να ακούσουμε τραγούδι πολιτικο εδώ και πολλά χρόνια οι καλλιτέχνες μπορούν να περάσουν μηνύματα στον λαο με τον τροπο που ξέρουν και όχι αναρτήσεις στο φεις ξεπουληθηκε Ελλάδα Μακεδονία κσι δεν άκουσα τίποτα; το σποτ πείραξε; αυτά είναι για το θεα Αθήναι!

 388. Μαρία said

 389. Πέπε said

  382:
  Συνολικά οι ξεχωριστές ανακοινώσεις αντίδρασης, απ’ ό,τι διάβασα, είναι:

  ΑΣΜΑ 450+ (συλλογική), Δεληβοριά, Ξαρχάκου και Κ. Καλδάρα. Οι τρεις πρώτες προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους. Του Κ. Καλδάρα είναι η πιο απερίφραστη, ξεκινώντας με τη φράση «αισθάνομαι αγανακτισμένος από τη διαστρέβλωση».

  Ένα από τα κοινά σημεία και των τεσσάρων είναι η έμφαση στη φράση του ΚΜ περί συμβολικού ποσού που πρέπει να αποδίδεται στους δημιουργούς: «Δεν είμαστε επαίτες να ζητάμε συμβολικό ποσό, ζητάμε τα δεδουλευμένα μας».

  Κατόπιν όλων αυτών ο Μητσοτάκης προσπάθησε να μαζέψει το συγκεκριμένο αυτό σημείο, και μόνο, σε ανακοίνωσή του που το λινκ της βρίσκεται στο κείμεο του άλλου λινκ του #282.

  Η κυβερνητική γιούχα ήταν σφοδρότερη και πιο απερίφραστη από των αμέσως εμπλεκομένων, στο πνεύμα της παλιάς παράδοσης ξεκατινιάσματος μεταξύ ανθρώπων με θέσεις τέτοιου κύρους ώστε να περιμένεις κάποια αξιοπρέπεια κι όχι να σκούζουν στη μέση του δρόμου με το ένα χέρι γροθιά στη μέση, ανεξάρτητα αν λένε αλήθειες ή ψέματα.

 390. Γιάννης Ιατρού said

  389: lapsus clavis 🙂
  σε ανακοίνωσή του που το λινκ της βρίσκεται στο κείμενο του άλλου λινκ του #3>/b>82 …..

 391. Γιάννης Ιατρού said

  390: Ο κερατάς ο Μέρφι φταίει 382 🙂

 392. giorgos said

  «Τό πνευματικό δικαίωμα ,λένε οί καλλιτέχνες , δέν είναι επαιτεία , αλλά υποχρέωση όποιου επιχειρηματία χρησιμοποιεί εργασία τρίτων»
  Καί πολύ σωστά αναρωτιέται ένας μηχανικός : Αυτοί πληρώνουν τά βιομηχανικά προϊόντα (dvd,cd,kλπ) πού παράγουν άλλοι? Ακολουθει
  σχόλιο από τήν ιστοσελίδα michanikos.gr πού αφορά τόν φόρο πού είχε επιβάλλει τό υπουργείο πολιτισμού πρίν 2 χρόνια.
  «Εφ’οσον οι δημιουργοί επέβαλαν φόρο σε βιομηχανικά προϊόντα τα οποία παράγουν μηχανικοί,
  τότε τι πιό λογικό και οι μηχανικοί να επιβάλλουν φόρο στα προϊόντα βιομηχανίας πολιτισμού, πχ μουσικέςCD/DVD, βιβλία, συναυλίες, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, φωτογραφία, χορός, θέατρο κλπ.

  .

  Το ίδιο και στα μέσα παραγωγής πολιτισμού, όπως στυλό, μολύβια, χαρτιά, μουσικά όργανα, καβαλέτα, μπογιές, φώτα, ενισχυτές, κσνσόλες, κουστούμια εποχής, φωτογραφικές μηχανές, κάμερες, πακέτα word processing, video editing, authoring κλπ κλπ.

  Οχι κάποιος μεγάλος φόρος, 20-25% μόνο.

  .

  Tα λεφτά αυτά θα μοιράζονται σε σχολές μηχανικών διότι οι μηχανικοί παράγουν τα μέσα παραγωγής που χρησιμοποιούν οι δημιουργοί(=παραγωγοί προϊόντων πολιτισμού) για να παράγουν και να διανέμουν τα προϊόντα τους και για τα οποία τα προϊοντα των μηχανικών υπόκεινται σε φόρο που τσεπώνουν οι δημιουργοί.

  .

  Ετσι τα πράματα θα ήταν δίκαια, εσύ φορολογείς τα προϊόντα μου και τα κονομάς, φορολογώ και εγώ τα δικά σου για να χρηματοδοτήσω την παιδεία.

  .

  Εν ολίγοις, φόρος στα CD/DVD/βιβλία/συναυλίες/εκθέσεις και στα μέσα παραγωγής τους υπέρ σπουδών μηχανικών.

  .

  Κάποιος αριστερός ας το μεταφέρει στην κα Κονιόρδου

 393. Μαρία said

 394. Avonidas said

  #392. Σαν καλαμπούρι, καλό είναι. Σαν επιχείρημα είναι αστείο.

  Ο καθένας που χρησιμοποιεί ένα προϊόν της τεχνολογίας το έχει αγοράσει κι άρα το έχει πληρώσει. Το ζήτημα είναι αν θα πρέπει να πληρώνουμε την τεχνογνωσία πίσω απ’ αυτό. Εγώ φυσικά λέω πως όχι, δεν θα πρέπει να την πληρώνουμε, αλλά πρέπει να τονίσω πως αυτό ΗΔΗ συμβαίνει για τις νέες τεχνολογίες, αφού υπάρχουν πατέντες (και για το λογισμικό, δυστυχώς) που αποφέρουν κέρδη στους δημιουργούς μιας νέας τεχνολογίας (και όχι βεβαίως στον κλάδο, γενικώς).

  Αλλά ναι, ένας φόρος π.χ. στις κάμερες ή τα καβαλέτα, που θα αποδιδόταν εξίσου σε όλους τους μηχανικούς, θα ήταν εξίσου ασυνάρτητος με ένα φόρο στις ταμπλέτες, που αποδίδεται (ή μάλλον που υποτίθεται πως θα αποδίδεται) σε όποιον γράφει/τραγουδάει/συνθέτει μουσική. Η διαφορά είναι πως κανείς δεν συζητάει το πρώτο σοβαρά, ενώ το δεύτερο θέλουν να μας πείσουν πως είναι κι αυτονόητο.

  Η βεβαιότητα αυτών των ανθρώπων ότι τους χρωστάμε* είναι το κάτι άλλο. Μένει κόσμος στο δρόμο κι αυτοί ψάχνουν τα χαμένα κέρδη τους στο Youtube και στο facebook.

  * Πώς λέγεται το entitlement στο Ελλάντα, τέλος πάντων;

 395. giorgos said

  394. Ναί έτσι είναι . Σε τέτοιου είδους παράλογες απαιτήσεις…μ’ αυτόν τόν τρόπο απάντησε ό άνθρωπος.

 396. Μαρία said

 397. 396: Αυτό μάλλον εννοούσες:

 398. ωπα:

 399. BLOG_OTI_NANAI said

  372: Πιστεύω ολόκληρη η συζήτηση δεν θα είχε γίνει αν ο καθένας άνοιγε το στόμα του μόνο όταν γνωρίζει κάτι και δεύτερον, αν κάθεται και διαβάζει τι του γράφουν αντί να γράφει μανιφέστα αθειστικής σουβλακοφαγίας.

 400. Μαρία said

  398
  Επίτηδες έβαλα το υπαινικτικό.

 401. Μαρία said

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: