Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Θωμαδικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 4 Μαΐου, 2019


Ή αλλιώς, του Θωμά, αφού αύριο είναι η Κυριακή του Θωμά (για όσους γιορτάζουν, έχουμε βάλει άρθρο για το όνομα) ενώ μεθαύριο έχουμε την αποφράδα Δευτέρα του Θωμά -αποφράδα για τους μαθητες βεβαίως, τουλάχιστον όταν ήμουν εγώ, αφού τότε πηγαίναμε σχολείο μετά τις διακοπές του Πάσχα, και νομίζω ότι και τώρα αυτό ισχύει.

Αν όμως θέλαμε να φτιάξουμε έναν μονολεκτικό όρο, είτε επειδή τον είχαμε ανάγκη είτε επειδή είχαμε βάλει στόχο να φτάσουμε τα 5.000.000 λέξεις και να τρώμε ολοι με χρυσά κουτάλια, πώς θα λέγαμε αυτόν που αναφέρεται στον Θωμά;

Οι Άγγλοι έχουν το Thomasian, που μας οδηγεί στο Θωμασιανός. Δεν γκουγκλίζεται. Εγώ σκέφτηκα το «Θωμαδικός» κατ’ αναλογία προς το «Νουμαδικός» που λεγόταν την εποχή που έβγαινε η εφημερίδα Νουμάς, όργανο του μαχητικού δημοτικισμού, και εννοούσε τους ανθρώπους που έγραφαν στο περιοδικό ή που συμμερίζονταν τη γλωσσική ιδεολογία του. Το Θωμαδικός στραβογκουγκλίζεται (δηλ. βρίσκεις ανευρέσεις του τύπου: Θωμά, δικό σου είναι) αλλά για κάποιο λόγο το προτιμώ.

* Μια και μιλάμε για καινούργιες λέξεις, στο πασχαλινό ρεπορτάζ επισήμανα μιαν ακόμα λέξη που δεν την ήξερα, τη λέξη «πάνσεκτος». Τη βρήκα στη δήλωση του κ. Δαμιανού, που είναι ο Έξαρχος του Πανάγιου Τάφου στην Ελλάδα, ο οποίος, με την ευκαιρία της άφιξης του Αγίου Φωτός είπε τα εξής στο ΑΠΕ/ΜΠΕ:

Από την ‘Αγια Πόλη των Ιεροσολύμων, τη σεπτή εγκρίσει και ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλου Γ’ , μεταφέρουμε το ‘Αγιο Φως στη φίλτατη πατρίδα Ελλάδα. Εκ του πανσέκτου πανίερου Ναού της Αναστάσεως, το κοσμοχαρμόσυνο μήνυμα του της Θεού Χριστού Αναστάσεως μεταβαίνει σε όλα τα μήκη και πλάτη της οικουμένης.

Θα το καταλάβατε, η καινούργια λέξη που μόλις γεννήθηκε είναι άκυρη, πρόκειται για ανεμογκάστρι ή πιο σωστά για τυπογραφικό λάθος: πάνσεπτος είναι ο πανίερος Ναός, όχι πάνσεκτος, δεν έχει σχέση με σέχτες ή τουλάχιστον δεν το λέει.

Λάθος είναι βέβαια και η συνεχιζόμενη υποδοχή του Αγίου Φωτός με τιμές αρχηγού κράτους από μια αριστερή κυβέρνηση, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση (είχαμε, πάντως, γράψει).

* Ένα πασχαλινό που ψάρεψα στο Τουίτερ. Ο Τζέφρι Πάιατ, ο Αμερικανός πρέσβης, ανεβάζει μια φωτογραφία (μάλλον από τον εορτασμό στην Κέρκυρα) και γράφει «Xronia polla!»

Οπότε ο ντόπιος φωστήρας δημοσιογράφος ανταποδίδει τη φιλοφρόνηση: Xronia polla and to you!

Διοτι, αφού στα ελληνικά θα λέγαμε «και σε σένα», στα αγγλικά πρέπει να πούμε and to you, έτσι δεν είναι; Όλα από εμάς τα πήρανε, αφού!

* Το επόμενο μαργαριτάρι είναι μεταφραστικό, και κάθε άλλο παρά φρέσκο είναι. Αλλά είναι γουστόζικο και είναι και σοβαρό, αφού πρόκειται για μεταφραστικό  λάθος σε τίτλο βιβλίου.

Εγώ το ήξερα, και θα το ξέρουν και άλλοι, διότι όπως είπα δεν είναι καινούργιο. Μια φίλη στο Φέισμπουκ μου γράφει ότι αγόρασε το βιβλίο του Αντρέα Καμιλέρι «Ο κλέφτης της μεσημβρίας«. Το διάβασε και το χάρηκε, αλλά δεν συνάντησε ούτε μεσημβρία , ούτε βορρά , ούτε νότο! Η υπόθεση αφορά ένα παιδί που του κλέβουν το κολατσιό.

Τι συνέβη; Ο πρωτότυπος ιταλικός τίτλος του βιβλίου είναι «Il ladro di merendine» Στα ιταλικά, merenda και στο υποκοριστικό merendina, πληθυντικός merendine, είναι το κολατσιό, το ελαφρό φαγητό ανάμεσα σε δυο γεύματα.

Ξέρουμε βέβαια ότι οι εκδότες έχουν το δικαίωμα και το προνόμιο να αλλάζουν τον τίτλο αν η πιστή μετάφραση του πρωτότυπου φαίνεται αντιεμπορική, αλλά εδώ μάλλον για γνήσιο και άδολο μαργαριτάρι μου φαίνεται -θα μπερδεύτηκε το merendine με το meriggio ή κάποιον άλλο τύπο που σημαίνει «μεσημέρι».

* Kι ένα γουστόζικο λαθάκι σε συσκευασία προϊόντος. Τη φωτογραφία τη δανείστηκα από την ομάδα Υπογλώσσια του Φέισμπουκ.

Όπως βλέπετε, το σφουγγαράκι της φωτογραφίας όχι μόνο διαρκεί πολύ και καθαρίζει τέλεια, χωρίς να χαράζει, αλλά επιπλέον «δεν συγκρατεί λύπη».

Η φίλη που το ανέβασε είπε πως είναι πολύ ικανοποιημένη από το αντικαταθλιπτικό της σφουγγαράκι.

* Σε ρεπορτάζ για το επεισόδιο του ξυλοδαρμού στα Εξάρχεια, διαβάζω:

Με κατάγματα στα πλευρά και σοβαρά τραύματα στον αυχένα και το κεφάλι διακοσμήθηκε στο νοσοκομείο ο άνδρας που δέχτηκε επίθεση από 15 άνδρες στα Εξάρχεια επειδή φορούσε μπλούζα Macedonian Warriors.

Διακοσμήθηκε; Δεν φτάνει που τον έδειραν, τον στόλισαν κιόλας;

Εντάξει, μάλλον «διακομίσθηκε» ήθελε να γράψει ο συντάκτης. Ίσως είναι και λάθος του κορέκτορα.

* Κι αυτό από συζήτηση στο Φέισμπουκ το ψάρεψε κάποιος φίλος και μου το έστειλε. Όταν βλέπεις αλλεπάλληλα ορθογραφικά λάθη υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να έχουν γίνει εσκεμμένα, για τρολάρισμα, αλλά τούτο εδώ το δείγμα μού φαίνεται γνήσιο.

Δώσαμε φώτα πολητησμό, βλέπετε, και μας στέλνουν πουλημένους ευρέους, αυτό είναι ευρέως γνωστό.

* Μιλώντας για τα φώτα και τον πολιτισμό, θυμήθηκα την κυρία Βίκη Φλέσσα, που κατεβαίνει υποψήφια στις ευρωεκλογές.

Μιλώντας προχτές στην Πρέβεζα, είπε: Αυτό που θα ήθελα εγώ να προσπαθήσω στην Ευρωβουλή είναι να καταφέρουμε να αναδείξουμε τα τοπόσημα του Ελληνισμού, τα πολιτιστικά τοπόσημα. … Θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τη Ναυμαχία στο Άκτιο, διότι έχουμε τη σύγκρουση των δύο κόσμων, της Ανατολής και της Δύσης, θα ήταν ωραίο να έρχονται εδώ τα παιδιά της Ευρώπης και να διδάσκονται από αυτή την ιστορία.

Αλλά η ναυμαχία στο Άκτιο έγινε ανάμεσα στον Οκταβιανό και στον Μάρκο Αντώνιο, τους δυο διεκδικητές της εξουσίας στην τελευταία φάση της Ρωμαϊκής δημοκρατίας -δεν ήταν η σύγκρουση δυο κόσμων αλλά μια εμφύλια σύρραξη.

Έχω τη φρικτήν υποψία πως η κυρία Φλέσσα μπέρδεψε το Άκτιο με τη Ναύπακτο (έχουν και τα δύο ένα -ακτ-, βλέπετε). Διότι στη ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571 αντιπαρατέθηκε ο ενωμένος στόλος των χριστιανικών ευρωπαϊκών κρατών με τον οθωμανικό στόλο -εκεί πράγματι μπορούμε να πούμε πως είχαμε σύγκρουση Ανατολής και Δύσης.

* Κι άλλο ένα με την κυρία Φλέσσα, που κανονικά έπρεπε να το βάλω την προηγούμενη εβδομάδα αλλά το ξέχασα. Για λόγους πληρότητας, ας μπει σήμερα.

Σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ, η κυρία Βίκη Φλέσσα, που θυμίζω πως εκτός από δημοσιογράφος είναι και φιλόλογος είπε (από το 10.15 ως το 10.55 του βιντεακιού):

Πρέπει να παλέψουμε ο καθένας με τα όπλα του. Έκαστος εφ’ ω ετάχθη. Εγώ νομίζω ότι έχω τη δυνατότητα να το κάνω μέσω του πολιτισμού. Ας πούμε ένα παράδειγμα. Η λέξη «σαλτ» [πιθανώς εννοεί την αγγλική λέξη salt], το αλάτι στα αγγλικά, είναι μια ομηρική λέξη. Ειναι αλς αλός, η θάλασσα, το αλμυρό, το υφάλμυρο, που έχει δώσει το salt, που το salary, ο μισθός, ήταν μια φούχτα αλάτι, που έδιναν στους στρατιώτες ως μισθό. Πρέπει να τα θυμηθούμε αυτά.

Η κυρία Φλέσσα εδώ κάνει ένα χονδροειδές ετυμολογικό λάθος. Η λέξη salt, που βεβαίως δεν προφέρεται «σαλτ» στα αγγλικά, ΔΕΝ είναι… ομηρική και βεβαίως ΔΕΝ προέρχεται από την ελληνική «αλς». Είναι λέξεις συγγενικές, αφού ανάγονται και οι δύο σε κοινή ινδοευρωπαϊκή ρίζα, αλλά δεν υπάρχει δανεισμός της ελληνικής λέξης.

Ο κ. Γ. Μπαμπινιώτης, που επανειλημμένα τον έχει καλέσει σε εκπομπές της η κ. Φλέσσα, γράφει στο Ετυμολογικό του Λεξικό:

άλας < τους άλας, αιτ. πληθ. του ουσ. αλς «αλάτι» < Ι.Ε. *sal- «αλάτι»

λατ. sal (> γαλλ. sel…) αρχ. γερμ. *salta- (>γερμ. Salz, αγγλ. salt)
δηλαδή δηλώνει σαφώς την ινδοευρωπαϊκή (Ι.Ε.) ρίζα.

Αναρωτιέμαι αν η φιλόλογος κ. Φλέσσα απορρίπτει γενικώς την ινδοευρωπαϊκή θεωρία. Πάντως, δεν νομίζω ότι έχει νόημα να στείλουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενσαρκώσεις του Γκας Πορτοκάλος.

* Κι ένα ακόμα από κατάλογο εστιατορίου, που νομίζω πως προέρχεται από τα Τρίκαλα -θα πρέπει να κάνει πολύ κρύο πάντως για να… τουρτουρίζουν ακόμα και τα τηγανητά ή τα ψητά ψαρικά που μαγειρεύει ο σεφ!

Η… θεοποίηση του μπακαλιάρου (Godfish αντί για codfish) και η μετάφραση του Γαύρου ως arrogant είναι γνωστά μαργαριτάρια και από άλλα μενού, αλλά τα τηγανητά που τουρτουρίζουν είναι καινούργια σπεσιαλιτέ!

* Από τον τοίχο του δημοσιογράφου Χρήστου Κτενά αντιγράφω το εξής, που δεν αφορά δημοσιογραφικά μαργαριτάρια αλλά τον τρόπο λειτουργίας της δημοσιογραφίας:

Ερώτημα δημοσιογραφικό. Πριν λίγες μέρες ο Άλκης Δαυίδ, της γνωστής οικογενείας που έχει -μεταξύ άλλων- την εμφιάλωση της Coca Cola στην Ελλάδα, καταδικάστηκε στις ΗΠΑ για σεξουαλική παρενόχληση και πρόστιμο 11 εκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης εκκρεμεί μια ακόμη δίκη για ίδια κατηγορία.

Σε αμερικανικά και διεθνή μέσα το θέμα «παίζει» πολύ (δείτε το τι γράφει το Forbes στο link) καθώς και το πρόστιμο είναι μεγάλο και το πρόσωπο γνωστό (με εταιρίες που σχετίζονται και με το χώρο του θεάματος στις ΗΠΑ).

Δεν έχω άποψη για τον άνθρωπο, αλλά η πρωτόδικη καταδίκη είναι γεγονός. Και βέβαια ο ίδιος θα πάει στο Εφετείο όπως έχει δικαίωμα.

Ποιο είναι το δημοσιογραφικό ερώτημα; Γιατί αυτό το νέο δεν αναμεταδίδεται στην χώρα μας από μεγάλα ΜΜΕ; Παρά μόνο από μικρότερα (δεν τα υποτιμώ αλλά δεν είναι μεγάλης κυκλοφορίας-επισκεψιμότητας); Γιατί αυτή η έιδηση που δεν είναι καθόλου «ροζ» (αν και αναμεταδίδεται έτσι από μερικά κουτσομπολίστικα μέσα) και έχει ελληνικό ενδιαφέρον δεν αξίζει να βγει; Γιατί τα ίδια μεγάλα ΜΜΕ σε παλαιότερες εποχές έβρισκαν σημαντικό να μας ενημερώνουν για διάφορες μποεμ-ανατρεπτικές φωτογραφήσεις του Δαυιδ και της συζύγου του (δηλαδή lifestyle υλικό) αλλά τώρα όπως φαίνεται προσπερνούν το ζήτημα;

Γιατί άραγε;

* Σε πρόσφατη συζήτηση, η πολιτεύτρια της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή, σε αντιπαράθεσή της με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κυρίτση για κάποιες παλιότερες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη είπε:

«Όταν μιλάμε για τα αγγλικά, υπάρχουν και πολλές ερμηνείες, διότι ξέρετε, όταν μιλάμε για τα αγγλικά ας αφήσουμε τους ανθρώπους που γνωρίζουν και πολύ καλά αγγλικά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν μη τι άλλο, μπορεί να είναι άχρηστος σε όλα τα άλλα, ήξερε πολύ καλά τι έλεγε, τη λέξη που χρησιμοποιούσε»…

Το απόσπασμα του βίντεο είναι εδώ (αν και για λόγους έμφασης επαναλαμβάνει το επίμαχο απόσπασμα).

Στη «Νεοελληνική σύνταξη» του Τζάρτζανου (τόμος Α’, σελ. 255) βρίσκω ότι το απρόσωπο «μπορεί να» έχει βέβαια τη σημασία «ίσως» (π.χ. μπορεί να βρέξει, αν προσπαθούσες μπορεί να πετύχαινες) αλλά χρησιμοποιείται επίσης με έννοια παραχωρητική, όπως στη φράση «μπορεί να λέει ό,τι θέλει ο κόσμος, εγώ έκανα το καθήκον μου» δηλ. «ας λέει ό,τι θέλει…»

Νομίζω πως το «μπορεί να είναι άχρηστος σε όλα τα άλλα αλλά ξέρει καλά αγγλικά» ανήκει σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση.

* Φίλη στέλνει λινκ από κυπριακόν ιστότοπο για μια κοπέλα που βρέθηκε νεκρή στην πόλη του Μεξικού. Ο τίτλος πάσχει και όχι μόνο από την ακλισιά: Μις Υφήλιος δολοφονήθηκε στην πόλη του Μεξικό.

Στην πόλη του Μεξικού βεβαίως, όπως σωστά γράφεται στο άρθρο. Αλλά δεν ήταν Μις Υφήλιος η άτυχη κοπέλα, ήταν Μις Ουρουγουάη και είχε εκπροσωπήσει τη χώρα της στον διαγωνισμό «Μις Υφήλιος 2006».

Αυτό εννοεί και η περίεργη διατύπωση του άρθρου «Είχε στεφθεί Μις Υφήλιος της Ουρουγουάης το 2006». (Υπάρχει Μις Κόσμος – Miss World Cosmos και Μις Υφήλιος – Miss Universe. Πιθανώς στη δεύτερη κατηγορία να διαγωνίζονται και καλλονές από άλλους πλανήτες).

Τελικά το κείμενο του άρθρου (αλλά όχι ο τίτλος) προέρχεται από το ΑΠΕ μια και το «Μις Υφήλιος της Ουρουγουάης» το βρίσκω και σε πολλές άλλες πηγές (πχ Καθημερινή).

Η φίλη μου επισημαίνει και τη διατύπωση «Τα τελευταία χρόνια στο Μεξικό έχουν αναφερθεί πολλά κρούσματα γυναικών που παρασύρονται να πάνε στη χώρα με ψευδείς προσφορές εργασίας στον χώρο του modeling.»

Συνήθως λέμε: κρούσματα βίας, κρούσματα διαφθοράς, κρούσματα ρατσισμού, ντόπινγκ, απειθαρχίας κτλ. για να αναφερθούμε σε περιστατικά παραβατικής συμπεριφοράς ή παράβασης του ποινικού νόμου ή του ηθικού δικαίου. Εδώ λείπει μονολεκτικός όρος οπότε η λέξη «κρούσματα» προσδιορίζει όλα όσα ακολουθούν.

* Και κλείνω με ένα εκλογικό και γλωσσικό, μόνο που δεν αφορά τις δικές μας εκλογές.

Εδώ στο Λουξεμβούργο, ο τηλεοπτικός σταθμός RTL αρνήθηκε αρχικά να προβάλει δυο προεκλογικά σποτ αριστερών κομμάτων με το επιχείρημα πως χρησιμοποιούσαν τη γαλλική γλώσσα και όχι τα λουξεμβουργιανά.

Στη χώρα οι επίσημες γλώσσες είναι τρεις: λουξεμβουργιανά, γερμανικά και γαλλικά. Ωστόσο, πολλοί ψηφοφόροι, που έχουν πάρει τη λουξεμβουργιανή ιθαγένεια και θα ψηφίσουν στις εκλογές, δεν ξέρουν καλά λουξεμβουργιανά. Η γνώση της γλώσσας δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση -ή, για να το πω αλλιώς, όσοι ζουν στη χώρα 20 χρόνια και πάνω μπορούν να πάρουν ιθαγένεια αρκεί να παρακολουθήσουν μαθήματα λουξεμβουργιανών επί 24 ώρες, που φυσικά δεν αρκούν για να μάθεις καλά τη γλώσσα. Η χρήση της γαλλικής μάλλον εξασφαλίζει ευρύτερη απεύθυνση (επίτηδες έβαλα τη λέξη) αλλά όχι σίγουρα αν σκεφτούμε ότι αρκετοί ηλικιωμένοι στα χωριά δεν ξέρουν καλά γαλλικά.

Το θέμα της γλώσσας στο Λουξεμβούργο έχει ενδιαφέρον και θα έπρεπε να έχω γράψει άρθρο. Προς το παρόν ας πούμε ότι τελικά η RTL, ύστερα από διάβημα του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, υποχώρησε και θα μεταδώσει τα επίμαχα μηνύματα.

Επειδή όμως στο σημερινό άρθρο μαζεύουμε (και) μαργαριτάρια, ιδού πώς παρουσιάστηκε η αρχική είδηση, η άρνηση του σταθμού να μεταδώσει τα προεκλογικά σποτ, σε έναν τοπικό αγγλόφωνο ιστότοπο:

Στο μεταξύ το διόρθωσαν, αλλά αρχικά ο τίτλος του άρθρου είχε δύο λάθη.

Έγραφε: RTL refuses two air campaign adds… ενώ βέβαια το σωστό είναι:

RTL refuses to air campaign ads because….

Το γεγονός ότι τα σποτ που απορρίφθηκαν ήταν, κατά σύμπτωση, δύο εξηγεί ίσως το μπέρδεμα ανάμεσα στο to και στο two, ενώ η ανορθογραφία του ads είναι συχνή και δεν πρέπει να οφείλεται στον κορέκτορα (θαρρώ πως το έχει πια το ads).

* Και βεβαίως χρόνια πολλά στους Θωμάδες αύριο!

 

 

175 Σχόλια προς “Θωμαδικά μεζεδάκια”

 1. Θωμάς, Θωμαϊκός. Υπάρχει ήδη το Θωμαϊς.

  Καλημέρα

 2. dryhammer said

  Καλημέρα!
  Το «Θωμαίικα» είναι πιο χωριάτικο να υποθέσω (άσε που θα μπορούσε να είναι χωριό στη Σάμο…).

  Το «Godfish» μου θύμισε την απορία μου για το αν οι μουσουλμάνοι τρώνε χριστόψαρα.

 3. Λεύκιππος said

  Πολύ στα μαλακά την πας την Πιπιλή. Νομίζω….

 4. Eli Ven said

  Θωμένια είναι η λέξη την οποία θα διάλεγα εγώ. Καλημέρα

 5. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1-2 Ναι, τώρα είδα ότι και στη Λεξιλογία συστήνουν το «Θωμαϊκά» αν και όχι για τα μεζεδάκια αλλά μάλλον για τον Θωμά τον Ακινάτη ή τον Απόστολο. Και «Θωμαία»

  https://lexilogia.gr/forum/showthread.php?18194-Thoman

 6. Θωμαϊκός ψηφίζω κι εγώ.
  Είχε και κάτι από Ανατολή η ναυμαχία στο Άκτιο πάντως. Δεν έχετε δει την Κλεοπάτρα;

 7. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μα τι λες, Νικοκύρη; Να μη στείλουμε στην ευρωβουλή τη Βίκυ Φλέσσα, αυτή τη σεμνή αγωνίστρια της δημοσιογραφίας που
  «Χάρη στην εκπομπή «Στα Ακρα» η ελληνική τηλεόραση διευρύνθηκε, η διανόηση έβγαινε στο γυαλί. Αυτή είναι η προσφορά μου στην ελληνική τηλεόραση.»;

 8. Γιάννης Κουβάτσος said

  7: Και το λινκ:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.protothema.gr/politics/article/886458/viku-flessa-katadisan-tin-ert-pravda-tou-suriza/AMP/&ved=2ahUKEwjY7q3OqIHiAhWv0KYKHUp5DEEQFjAAegQIBBAB&usg=AOvVaw1s03WJQIDBtUJAflWoBJOm&ampcf=1

 9. loukretia50 said

  Η προσπάθεια να αξιοποιήσουμε τη σύγκρουση των δύο κόσμων στο ΄Ακτιο..
  Ακτιβισμός?

 10. Georgios Bartzoudis said

  Σαραντ: «Λάθος είναι …η συνεχιζόμενη υποδοχή του Αγίου Φωτός με τιμές αρχηγού κράτους από μια αριστερή κυβέρνηση».

  # Ψάχνω στα …λεξικά αλλά δεν βρίσκω πουθενά αυτή την αριστερή κυβέρνηση!

 11. Νέο Kid said

  Hellash. Η χώρα των saltαρισμένων…

 12. sarant said

  7-8 Τον αποκλεισμό της που τον είδε δεν ξέρω.

 13. ΣΠ said

  11
  Hellas – hell’s ass

 14. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Καλημέρα!

  – Αναρωτήθηκα πού, άραγε, βρήκε το freezing ο μεταφραστής του καταλόγου.
  Το γκουγκλομεταφραστήρι δίνει σωστά : κατεψυγμένος -> frozen (άντε και frigid).
  Και: παγωμένος -> frosted, frozen.
  Όταν όμως του δώσεις : κατάψυξη(ς), τσουπ, νάτο πετιέται το freezing!

  – ’’Έξω καρδιά!’’ αυτό το συρματάκι…
  «Έλα πάρε μου τα… λύπη». https://youtu.be/uygwGt5UXLs?t=30

 15. 11/13
  https://www.frontpages.gr/d/20190504/27/%CE%95%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B7-%CF%8E%CF%81%CE%B1

 16. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  (Συνέχεια στο 14): Το πιθανότερο, προφανώς, είναι να το έβγαλε ’’επεκτείνοντας’’ το freezer…

 17. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  δηλ. τι καλημέρα με τον καιρό που άλλαξε (πάλι), όπως λένε …απ΄το πρωί φαίνεται

  για το …υπάρχουν και πολλές ερμηνείες, διότι ξέρετε, όταν μιλάμε για τα αγγλικά ας αφήσουμε τους ανθρώπους που γνωρίζουν και πολύ καλά αγγλικά..:

  Έτσι είναι ρε Νίκο, τι στο καλό, «μπρίκια κολλάει» ο άριστος;

 18. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Θωμαδιανά.
  Οι Θωμαδιανοί που έλεγε ο πατέρας μου ήταν οι δυο γιοι του ξαδέρφου του ,του Θωμά. 🙂

  Θωμαδιανό έχουμε κι ένα χωριδάκι (έτσι λέγαμε, όχι χωριουδάκι) στα Ηρακλειώτικα. Από τους Θωμαδάκηδες λέει που είχε.
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CF%89%CE%BC%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CF%8C_%CE%97%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85

  Διακαινίσιμα θα μπορούσε να είναι τα μεζεδάκια, από την εβδομάδα που προηγήθηκε-και ισχύει ακόμη παρά από τον επερχόμενο αυριανό Θωμά. Λμτ !

 19. π2 said

  Η τελευταία φάση του ρωμαϊκού εμφυλίου είχε όντως μετατραπεί σε διαμάχη Δύσης και Ανατολής, τουλάχιστον στην προπαγάνδα του Οκταβιανού, στην οποία ο Αντώνιος παρουσιαζόταν στη ρωμαϊκή κοινή γνώμη ως ελληνιστικός βασιλιά που σκόπευε να ενώσει όλα τα ανατολικά βασίλεια εναντίον της Ρώμης. Και, δεδομένης της αμφιθυμίας της ρωμαϊκής ανώτερης τάξης για τον πολιτισμό της Ανατολής, η προπαγάνδα ήταν αποτελεσματική. Θα δώσω το benefit of a doubt στην αντιπαθέστατη Φλέσσα.

 20. atheofobos said

  Μου άρεσε πολύ πόσο σεμνά και κομψά διατυπώνεις πως:
  Λάθος είναι βέβαια και η συνεχιζόμενη υποδοχή του Αγίου Φωτός με τιμές αρχηγού κράτους από μια αριστερή κυβέρνηση

  Έγραφα στις 26-4-2019 στο πoστ μου :
  H ΘΑΥΜΑΤΟΠΟΙΙΑ ΜΕ ΤΟ «ΑΓΙΟ» ΦΩΣ
  http://atheofobos2.blogspot.com/2019/04/h.html
  Για να δούμε λοιπόν φέτος, τώρα που η αριστερή μας κυβέρνηση απαλλάχτηκε από τον ακροδεξιό της συνέταιρο, χάρις στην περισυλλογή στους κόλπους της των διάφορων κοινοβουλευτικών αδαμάντων, όπως ο Φωκάς, η Μεγαλοοικονόμου κτλ θα τολμήσει να σταματήσει την γελοιότητα της υποδοχής ενός λαδοφάναρου με τιμές Αρχηγού κράτους;
  Dum spiro spero που λέγαμε, όσοι προλάβαμε να διαπρέψουμε στα λατινικά!

  Δυστυχώς διαψεύστηκα!
  Το μόνο που τόλμησε η «αριστερή» μας κυβέρνηση ήταν το κυβερνητικό αεροσκάφος να προσγειωθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας και από εκεί με ιδιωτικό ελικόπτερο, το Άγιο Φως να πάει στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος γεγονός που προκάλεσε και την ιερή αγανάκτηση του πεφωτισμένου Μητροπολίτη Μεσογαίας που δεν συνόδευσε τελικά το λαδοφάναρο !
  https://www.enikos.gr/society/642964/antidraseis-gia-ti-diadromi-tou-agiou-photos-den-epivivastike-sto

 21. Γιάννης Κουβάτσος said

  Στην ίδια συνέντευξη-περιβόλι, η φιλόλογος κυρία Βίκυ «αχ, κύριε Μπαμπινιώτη!» Φλέσσα κατατάσσει τον Καρυωτάκη στους εκπροσώπους του …Ρομαντισμού:
  «Εδώ στην Πρέβεζα αυτό που εμένα μου έρχεται στο μυαλό, βασιζόμενη στο όνομα του Καρυωτάκη, είναι ένα ωραίο μαθητικό συμπόσιο ποίησης των ρομαντικών ποιητών της Ευρώπης.»
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.mypreveza.gr/2019/05/%25CE%25B2%25CE%25AF%25CE%25BA%25CF%2585-%25CF%2586%25CE%25BB%25CE%25AD%25CF%2583%25CF%2583%25CE%25B1-%25CE%25BD%25CE%25B1-%25CE%25BA%25CE%25B1%25CF%2584%25CE%25B1%25CF%2586%25CE%25AD%25CF%2581%25CE%25BF%25CF%2585%25CE%25BC%25CE%25B5-%25CE%25BD%25CE%25B1-%25CE%25B1%25CE%25BD%25CE%25B1%25CE%25B4%25CE%25B5%25CE%25AF.html&ved=2ahUKEwiJ2MrJq4HiAhWGyqQKHQzyBesQFjABegQIBBAB&usg=AOvVaw0CjIT3NQwyELXa-PaRtUr4&cshid=1556954996559

 22. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  18 Όπα μου, ο Μέφρι! 🙂 «ΔιακαινΗσίμα» αλλά γιατί ενώ, λέει, σχετίζεται με την ανακαίνιση
  «Η εβδομάδα που ακολουθούσε το Πάσχα ονομάζεται «διακαινήσιμος» γι’ αυτό το γεγονός της ανακαινίσεως. »
  http://www.inagiounikolaoutouneou.gr/apps/gr/spag/3_1334497500.html

 23. Pedis said

  Δεν τη γνωρίζω αυτή τη χαμένη τη Φλέσσα, αλλά φαντάζομαι τι σόι γίδι θα ειναι και του λόγου της, αλλά εδώ πιπιλαει κάτι από τις κατηγορίες της συμμαχίας του Οκταβιανού ενάντια σε αυτήν του Αντωνίου, ότι δηλαδή ο μπελλαντονιο είχε βάλει σκοπό να ανατολικοποιησει τον τρόπο διοίκησης, να γράψει στα παλιά του τα σανδάλια τα μος μαιορουμ και τα ρέστα …

  Για δες το πάλι, μην την κατηγορείς εντελώς άδικα για τη συγκεκριμενη σοφία που πέταξε στους ιθαγενείς που ζουν γύρω από την Νικόπολη …

  ——

  Φουριαρικο κατσίκι δεν μας προσφερες στην πιατελα, Νικοκυρη! Κρίμα, και θα ήταν καλός μεζές.

 24. # 1

  Επειδή εκτός από το Θωμαΐ; υπάρχει και ο Θωμαΐδης, παίζουν και τα Θωμαϊδικά μεζεδάκια, κάτι σαν την Δίκη του Σαββάτου αντί της Δίκης της Δευτέρας του Κυριάκου Θωμαΐδη που υπενθυμίζω ότι παραβρέθηκε στην μάζωξη της Μ. Δευτέρας, άρα παρακολουθεί τα των θαμώνων του ιστολογίου από τους κοριούς του !

 25. sarant said

  14β Kι εγώ αυτό σκέφτηκα

  19 Να της το δώσουμε, αφού συνηγορείς 🙂

  20 Υπάρχει φέτος και το βιβλίο του Αλικάκου, που δεν το έχω διαβάσει αλλά το προλόγισαν-επιλόγισαν δυο πολύ αξιόλογοι άνθρωποι, ο Ζουμπουλάκης και ο Μπουκάλας.

 26. LandS said

  Θωμαδίτικα

 27. Pedis said

  19 23 – ταύτιση απόψεων για αθώωση λόγω αμφιβολιών της μαντάμ τιποτα που έχει βγει παγανια για ψηφους μαζί με όλους τους άλλους τυχάρπαστους που θέλουν να προσφέρουν στον τόπο την ειλικρινή διάθεσή τους να φάνε τον αγλεουρα από μισθούς, επιδόματα και αν είναι ικανοί από μίζες ευρωπαϊκές.

 28. Γιάννης Κουβάτσος said

  Νομίζω ότι η Φλέσσα δεν το έψαξε τόσο σε βάθος. Βρέθηκε στην Πρέβεζα και αναφέρθηκε στο Άκτιο και στον Καρυωτάκη, εντελώς επιφανειακά βέβαια. Ελπίζω, όταν βρεθεί στα Φάρσαλα, να μην αναφερθεί στη μάχη ανάμεσα στα στρατεύματα του Πομπήιου και του Ετέμ πασά. 😎

 29. Γς said

  >Κι άλλο ένα με την κυρία Φλέσσα, που κανονικά έπρεπε να το βάλω την προηγούμενη εβδομάδα

  Το είχε αναφέρει ο Stazybo και εβαλα κι εγώ κάτι

 30. LandS said

  19, 25 Πράγματι μία από τις κατηγορίες του Οκτάβιου στον Αντώνιο ήταν ότι αγαπούσε την Αθήνα περισσότερο από τη Ρώμη

 31. Μια καλημέρα σε όλους κι ένα τραγούδι για τον ταξιδιάρη Λεώνικο ( tu solo destino es siempre volar !)

 32. Pedis said

  Να τη στείλουμε στο Στρασβούργο να μιλήσει για τον εκπολιτιστικό ρολο των τρανσαλπινικων εκστρατειών του Καίσαρα στους βάρβαρους γαλλογερμανους … αν έχει τα κοτσια ως φιλόλογος κι ως Ελληνίδα που όταν έτρωγε σουβλάκι απολα οι άλλοι δεν ήξεραν καν ότι είναι γουρούνια που μολις ανακαλύπτουν τα βελανίδια …

 33. Γιάννης Ιατρού said

  Για δώστε τα φώτα σας, πόσους συνολικά στέλνει η Ελλάδα στο Ευρωκυνοβούλιο 🙂 ;
  Έχει πέσει μεγάλος συνωστισμός 🙄, προφανώς επιδιώκουν μια θεσούλα, τώρα, σίγουρη, γιατί αφενός δεν ξέρουν τι θα βγάλει τον Οκτώβριο η κάλπη και αφεδύο, βλέποντας την καριέρα από κάτι δημοσιογράφ*ς κλπ. φτασμένους, ψάχνουν σκαλοπάτι για μελλοντική τους «αξιοποίηση».

 34. ΣΠ said

  Υπάρχει Μις Κόσμος – Miss Cosmos και Μις Υφήλιος – Miss Universe. Πιθανώς στη δεύτερη κατηγορία να διαγωνίζονται και καλλονές από άλλους πλανήτες

  Δεν είναι Miss Cosmos, είναι Miss World. Οι διεθνείς διαγωνισμοί ομορφιάς είναι: Miss World, Miss Universe, Miss International και Miss Earth. Ο τελευταίος έχει και οικολογικό χαρακτήρα!
  https://en.wikipedia.org/wiki/Beauty_pageant#Major_beauty_pageants

 35. loukretia50 said

  βρετιμαθαίνεικανείς…

  Σπόγγος αντιστρές

  Η νευρωτική Ξανθίππη
  βλέπει ότι κάτι λείπει
  και βυθίζεται στη λύπη.
  Φουλ ο νεροχύτης λίπη
  για του σπόγγου το τερτίπι

  Όταν σύνεση εκλείπει
  και το χάπι παραλείπει
  νοιώθει τα δικά της λίπη
  να τη ζώνουνε σα γρίπη
  Με θλιμμένο καρδιοχτύπι
  τον αγώνα εγκαταλείπει
  ΛΟΥ
  – «Σπόγγε άτιμε! » θα είπει
  Έλα πάρε μου τα λίπη!

 36. ΣΠ said

  Νομίζω ότι αξίζει να μπει στα μεζεδάκια η σχεδόν λέξη προς λέξη αντιγραφή του σποτ της Αλεξάντριας Οκάσιο-Κορτέζ από την υποψήφια δημοτική σύμβουλο Μαρία Καλογεροπούλου.

 37. Γιάννης Ιατρού said

  Άσχετο (για τους χρήστες Firefox, latest): Τι τους έπιασε εκεί στο Mozilla και απενεργοποίησαν από σήμερα το πρωί (τα πιό) χρήσιμα πρόσθετα που είχαμε και πορευόμασταν (γιατί δεν είχαν «υπογραφή του Mozilla»..😎); Θα το γυρίσω στον Brave μου φαίνεται!

 38. Σαν σήμερα χάθηκε η μεγαλύτερη-ίσως- ομάδα στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου…

  https://www.sdna.gr/monimes-stiles/san-simera/article/324919/otan-i-megali-torino-egine-syntrimmia-pics-vids

 39. loukretia50 said

  Bravesmart vs Gogilla!

 40. spiral architect 🇰🇵 said

  Αχ Βικάρα μου, πού κατάντησες; Να σε πιάνει στο στόμα του ο Σαραντάκος! 😍

  Καλημέρα σας.

 41. ΣΠ said

  Αυτό το μάθατε;
  Το Facebook ανέθεσε στα Ellinika Hoaxes την επαλήθευση γεγονότων

 42. sarant said

  33 Η Ελλάδα έχει 21 ευρωβουλευτές

  34 Μερσί, το διόρθωσα

  38 Δεν θα ξέρεις ίσως ότι ο ποιητής Δημήτρης Χουλιαράκης (παλιός φίλος) έχει γράψει ποίημα για τη Σουπέργκα:
  http://www.andro.gr/empneusi/superga-torino/

  40 Καλημέρα! Έχουμε ξαναγράψει για την ΒΦ πάντως

  41 Το είδα και περιμένω να δω πρακτικές συνέπειες.

 43. Κουτρούφι said

  #41. Αντιδρά ο υφυπουργός: https://left.gr/news/l-kretsos-upopti-siopi-tis-nd-gia-ta-ellinika-hoaxes-kai-facebook-vinteo

 44. voulagx said

  «-θα μπερδεύτηκε το merendine με το meriggio ή κάποιον άλλο τύπο που σημαίνει «μεσημέρι».»
  ή με το λατινικό meridiem=μεσημέρι, μεσημβρία (a.m., p.m.)

 45. sarant said

  43 Εγώ δεν θα έκανα αυτό το σχόλιο.

 46. Faltsos said

  Σχετικά με την κ. Φλέσσα:
  Δεν συμφωνώ με την συνολική αποδόμηση ενός δημόσιου προσώπου όταν μας ενοχλεί η πολιτική του τοποθέτηση.
  Έχω παρακολουθήσει με ενδιαφέρον αρκετές από τις συνεντεύξεις που πήρε από σημαντικές προσωπικότητες σαν δημοσιογράφος της ΕΡΤ. Πιστεύω δηλαδή ότι έκανε καλά τη δουλειά της.
  Αν περιορισθούμε στην πρόσφατη πολιτική της καριέρα βέβαια, δεν θα διαφωνήσω με τίποτε από όσα αναφέρθηκαν.
  Ας προσθέσω σχετικά με την δήλωση της ότι «Η κυβέρνηση έχει καταντήσει την ΕΡΤ τηλεοπτική «Πράβντα» του ΣΥΡΙΖΑ.»
  ότι έχει απόλυτο δίκιο. Όλοι γνωρίζουμε ότι διάσημοι αντικαθεστωτικοί όπως ο Σαχαρωφ και ο Σολτζενιτσιν είχαν εβδομαδιαία στήλη στην Πράβντα της ΕΣΣΔ. Ακριβώς όπως η κ. Φλέσσα στην ΕΡΤ.
  Σχετικά με το 12 του Νικοκύρη (Τον αποκλεισμό της που τον είδε δεν ξέρω.), αν δεν κάνω λάθος ήθελε να παρουσιασθούν άλλες δύο εκπομπές της στην ΕΡΤ παρόλο που ήταν υποψήφια.

 47. Triant said

  Καλημέρα.

  Αυτό με το κ.κ. στους κληρικούς με ξεπερνάει. Δεν φτάνει που τους λένε κυρίους (που δεν είναι γιατί δεν είναι κοσμικοί) τους λένε και κυρίους κυρίους που δεν υπάρχει! Το λένε δε και μεταξύ τους (εννοώ τους εκκλησιαστικούς κύκλους).

 48. Γ-Κ said

  Το «Θωμασιανός» δεν στέκει στα Ελληνικά, γιατί περιλαμβάνει και την κατάληξη. Κατεξαίρεση μπορούμε να το δεχτούμε («είναι αποδεκτό» σε ονοματική σύνταξη) για τις αναφορές στον Θωμά τον Ακινάτη.

  Σε έναν εμφύλιο πόλεμο μπορούν να αναμιχθούν και τρίτοι. Η Ναυμαχία του Ακτίου είναι, μεταξύ πολλών άλλων, το τελευταίο γεγονός της Ελληνιστικής Περιόδου.

 49. ΣΠ said

  47
  Το χειρότερο είναι ότι βάζουνε κ.κ. στον ενικό:
  Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος στην Ι. Μητρόπολή μας

 50. Γιάννης Κουβάτσος said

  46: Αυτό που (με) ενοχλεί στη Βίκυ Φλέσσα δεν είναι η πολιτική της τοποθέτηση αλλά το αυτάρεσκο ύφος της και η αμετροέπειά της. Δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι έφερε τη διανόηση στην ελληνική τηλεόραση, καταντάει κωμικό.

 51. Αγγελος said

  «Εδώ στο Λουξεμβούργο, ο τηλεοπτικός σταθμός RTL αρνήθηκε αρχικά να προβάλει δυο προεκλογικά σποτ αριστερών κομμάτων με το επιχείρημα πως χρησιμοποιούσαν τη γαλλική γλώσσα και όχι τα λουξεμβουργιανά.»

  Γραμματικά, η φράση είναι σαφής: «χρησιμοποιούΣΑΝ», άρα το υποκείμενο είναι τα σποτάκια που απορρίφθηκαν.
  Μου γεννάται όμως η εξής απορία: Καλά, η RTL απέρριψε τα δύο σποτάκια επειδή ήταν συντεταγμένα στα γαλλικά; Μα μόνο λουξεμβουργιανό πρόγραμμα έχει η RTL; Η RTL-TVi που βλέπουμε στο Βέλγιο είναι εξ ολοκλήρου γαλλόφωνη. Σα να θυμάμαι ότι κάποτε είχε και μια λουξεμβουργιανή εκπομπή με τίτλο Hei elei, kuck elei ή κάτι τέτοιο, αλλά αυτό ήταν όλο.
  Μήπως η RTL αρνήθηκε αρχικά να προβάλει δυο προεκλογικά σποτ αριστερών κομμάτων με το επιχείρημα πως η RTLχρησιμοποιεί τη γαλλική γλώσσα; Η πρόκειται για κάποια RTL με αποκλειστικά εσωτερική απεύθυνση 🙂 , που έχει ταχθεί, ή οφείλει βάσει του καταστατικού της, να προάγει τη λουξεμβουργιανή διάλεκτο;

  Διαβάζοντας τώρα τις παραπομπές στο delano.lu που έδωσε ο Νικοκύρης, βλέπω ότι όντως έγινε ακριβώς αυτό που έγραψε: η RTL είχε όντως καταρτίσει κατευθυντήριες γραμμές για τα προεκλογικά σποτάκια, που προέβλεπαν μεταξύ άλλων ότι θα είναι στα λουξεμβουργιανά. Μου κάνει όμως εντύπωση αυτό, δεδομένου ότι και η γαλλική και η φιλολογική γερμανική είναι επίσημες στο Λουξεμβούργο και χρησιμοποιούνται ευρύτατα — και ακριβώς γι’ αυτό πιέστηκε η RTL και μετέδωσε τελικά τα σποτάκια.

  Αναρωτιέμαι, θα δεχόταν ελληνικό κανάλι, είτε κρατικό είτε ιδιωτικό, να μεταδώσει προεκλογικά σποτάκια μουσουλμάνου υποψηφίου στα τούρκικα;

 52. nikiplos said

  Τέλος πάντων το πρόβλημα δεν είναι η δημοσιογράφισσα Φλέσσα, αλλά το γεγονός ότι προτείνονται (ένθεν κακείθεν) απίθανοι μαϊντανοί να μας … εκπροσωπήσουν στο κυνοβούλιο, οι οποιοι δυστυχώς ψηφίζονται… Πιστεύω πως στο μέλλον όταν θα έχουν κοπάσει τα πάθη και θα έχουν φύγει τα ψυχωτικά σύνδρομα, θα αναδειχθεί η πρωτοπορία της Τσιτσιολίνας, που το τόλμησε στα μακρινά 80ς…

 53. ΚΩΣΤΑΣ said

  Κυμπουρόπουλο, Καιρίδη, Βίκυ Φλέσσα.. και περιμένω … να σας φωτίσει ο αρχηγός του κράτους μας, ο κ. Αγιοσφώς … να βάλετε ένα ακόμη πρόσωπο-υποψήφιο ευρωβουλευτή στο στόχαστρο, για να είμαι απόλυτα σίγουρος ότι ψήφισα σωστά στις ευρωεκλογές! 😉

 54. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Εμπόλεμες σκηνές (για ταινία) λέμε; Πολεμικές ίσως;
  Απόψε ΕΡΤ2 «Χίλιες φορές Καληνύχτα»
  Υπόθεση: H Ρεμπέκα (Ζιλιέτ Μπινός), είναι μία από τις πιο ικανές και δημοφιλείς φωτογράφους εμπόλεμων σκηνών.
  http://www.ert.gr/ert-protaseis/chilies-fores-kalinychta-stin-ert2/

 55. ݂Μανούσος said

  Εν σχέσει προς το Άγιο Φως:
  Αν λοιπόν εκλεγεί μία δεξιά κυβέρνηση, να αφαιρέσει άρα πχ από τα διδακτικά βιβλία τους αριστερούς ποιητές/λογοτέχνες και να μας πετάξει στην μούρη Παναγιώτη Κανελλόπουλο…. ή να καταργήσει την αργία της Πρωτομαγιάς κλπ. να στήσει μνημεία στους Έξι (τώρα μάλιστα που δικαιώθηκαν και μετά θάνατον…) και γιατί να μη στήσει και μνημεία στην πλατεία Συντάγματος, στον Π. Γύπαρη, στον Γ. Γρίβα και σε άλλους συναφείς αγωνιστές.
  Ακόμη καλύτερα: Να απαγορεύσει τα σφυροδρέπανα, τί σόι μέλος της ΕΕ άλλωστε θα είμαστε!

  Το ότι -καλώς ή κακώς- πρόκειται περί ενός γεγονότος με σημαντική συμβολική απήχηση (αν όχι ουσιαστική αποδοχή) από την μεγάλη πλειονότητα του Ελληνικού λαού δεν μετράει;
  Θα πεις εδώ δεν μέτρησε κοτζάμ δημοψήφισμα….

  Άλλοι έχουν ως συλλογικούς ήρωες όχι μόνο τον Βελουχιώτη, αλλά και τον Άη-Δημήτρη. Τί να κάνουμε τώρα; Πάλι με το αποφασίζομεν και διατάσσομεν;

  Και σε τί ενοχλεί εν πάση περιπτώσει ένα ταρατατζούμ παραπάνω;

  Η Ολυμπιακή Φλόγα που είναι και ναζιστικής εμπνεύσεως δεν μας ενοχλεί καθόλου;

 56. Triant said

  53:
  Κυμπουρόπουλο, Καιρίδη, Βίκυ Φλέσσα.. και περιμένω … να σας φωτίσει ο αρχηγός του κράτους μας, ο κ. Αγιοσφώς … να βάλετε ένα ακόμη πρόσωπο-υποψήφιο ευρωβουλευτή στο στόχαστρο, για να είμαι απόλυτα σίγουρος ότι ψήφισα σωστά στις ευρωεκλογές! 😉

  Ναι, γιατί αλλοιώς μπορεί ν’ αλλάξεις γνώμη 🙂 🙂 🙂

 57. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τα ψηφοδέλτια έχουν πάνω από 40 υποψήφιους το καθένα. Ευτυχώς δεν είναι όλοι νούμερα. Αν εξαιρέσουμε τη Χρυσή Αυγή και κάτι ευκαιριακά κομματίδια, όλα τα άλλα κόμματα έχουν και σοβαρούς υποψήφιους, με παιδεία και έργο. Μπορούμε να βρούμε 21 άξιους για το ευρωκοινοβούλιο.

 58. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Πάμε να τελειώσουμε τη δουλειά» ο Μητσοτάκης», «Στο τέλος της ημέρας» ο Τσίπρας…Αν μη τι άλλο, οι πολιτικοί μας σκέφτονται στα αγγλικά και μεταφράζουν στα ελληνικά, όταν μιλούν. 😊
  https://www.efsyn.gr/politiki/antipoliteysi/193774_pame-na-teleiosoyme-ti-doyleia-stis-26-maioy

 59. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  53 ΚΩΣΤΑΣ >> και περιμένω … να σας φωτίσει ο αρχηγός του κράτους μας, ο κ. Αγιοσφώς … να βάλετε ένα ακόμη πρόσωπο-υποψήφιο ευρωβουλευτή στο στόχαστρο,για να είμαι απόλυτα σίγουρος ότι ψήφισα σωστά στις ευρωεκλογές! 😉
  Υπ΄αυτό το πρίσμα, ντάξει + το Ν.Ρωμανό το μελωδό, «καθάρισες», κλείνεις τους 4 σταυρούς 🙂 🙂

 60. Πάνος με πεζά said

  Καλησπέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους, με ωραία μεζεδάκια (Θωμαίικα, αν με ρωτάτε !)
  Φυσικά η δευτερεύουσα φράση της Πιπιλή είναι και η ίδια εντελώς άχρηστη στη σύνταξή της, γιατί όταν προηγείται το «αν μη τί άλλο», το «μπορεί να…» που ακολουθεί, είναι πλεονασμός του κερατά · μπορεί κάλλιστα να συνεχίσει στο «ήξερε καλά τί έλεγε». Ή, «μπορεί να…» χωρίς το «αν μη τί άλλο».

 61. Πάνος με πεζά said

  A, είπε κι άλλα η Φλέσσα εν Πρεβέζει….

 62. ΣΠ said

  61
  Εντάξει, η κ. Φλέσσα είπε μια σαχλαμάρα, αλλά και η φτηνή χοντροκομμένη ειρωνεία της κ. Ακρίτα είναι απωθητική.

 63. Pedis said

  # 53 – Μα εσύ, δεν έχεις ανάγκη, έχεις αλάνθαστα κριτήρια … ψηφίζεις Κούλη για πρωθυπουργο! Φτου (τρις).

  Ωρε και Κικιλια θα σταυρώσεις μην σου πω και Ρωμανό …

 64. Pedis said

  # 61- Έχει ανοίξει το κουτάκι, φαίνεται, ένεκα τα φράγκα του ευρωβουλευτικου μισθού …

  Από τα ψηφοδέλτια των ευρωβουλευτών μόνο ένας υπαρχει που δεν έχει ανάγκη από τα φράγκα κι αξίζει να ψηφιστεί μόνο και μόνο για την προσπάθεια που καταβάλλει να πει όσα προσπαθει να του κολλήσει σαν τσίχλα στο μυαλό το τιμ που τον προπονεί για πολιτικο με … οικωλογικες ευαισθησίες.

 65. sarant said

  Ευχαριστω για τα νεότερα!

  46 Το ξέρω αυτό, αλλά δεν λέγεται αποκλεισμός κατά τη γνώμη μου, ήταν αυτονόητο -αν μη τι άλλο, θα διαμαρτύρονταν ακόμα και οι συνυποψήφιοί της.

  51 Ο Βασίλης Σωτηρόπουλος που κατεβαίνει με το Ποτάμι έβγαλε μηνύματα στα τουρκικά και στα σλαβομακεδόνικα -διαδικτυακά βεβαίως.

  53 Χίλιες φορές τον Κυμπουρόπουλο παρά κάποιον δεξιό.

 66. Μαρία said

  53
  Καλά, πού ζεις! Δες εδώ αυτοτρολάρισμα.

 67. Μαρία said

 68. Πάνος με πεζά said

  @ 66 : O καημένος ο Τσελέντης βεβαίως, είναι στο Θριάσιο τραυματίας από τροχαίο…

 69. leonicos said

  42

  http://www.andro.gr/empneusi/superga-torino/

  το άνοιξα και το διάβασα.

  Είναι ποίηση αυτό;

  ή

  αυτό είναι ποίηση;

  ΟΚ. Παω πάσο

 70. Pedis said

  Κουίζ: πόσα καραγκιοζιλικια είσαι διατεθειμένος να αντέξεις για να σταυρώσεις υποψήφιο ευρωβουλευτή στον αγώνα του για

  6 kEuro μισθό + 4 kEuro έξτρα μηνιαίως + 0.3 kEuro ανά παρουσία στο Στρασβούργο/Βρυξέλλες + έξοδα μετακινήσεων πρώτη θέση + πληρωμενα ιατρικά έξοδα + 24 kEuro μηνιαίως για βολεμα φίλων + 17 kEuro εφάπαξ + 1.2 kEuro δικαιωμα σύνταξης στα 63 + μαύρα λομπισια για τους ικανούς;

 71. leonicos said

  Η Ολυμπιακή Φλόγα που είναι και ναζιστικής εμπνεύσεως δεν μας ενοχλεί καθόλου;

  Από το 55 του Μανούσου, αλλά δεν απευθύνομαι στον ίδιο.

  Παρακολούθησα (εν μέρει) τον τριήμερο εορτασμό της 25 Απριλίου στη Λισαβόνα για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

  Ύφος, μεγέθη, φρασεολογία που θα έπιανα μια χαρά τόπο στον εορτασμό για την εγκατάσταση μια δικτατορίας. Το φαντάρος – εργάτης — αγρότης παίζει παντου εμ τον ιδιο τρόπο

 72. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πόσα καραγκιοζιλίκια; Τι εννοείς; 🎅
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://amp.cnn.gr/news/ellada/story/175313/troxaio-atyxima-gia-to-seismologo-aki-tselenti&ved=2ahUKEwjyysX0jYLiAhVK6KQKHRrFBP0Q0PADMAN6BAgJEBA&usg=AOvVaw2T34YjpJUsBmLvEi6xBXWQ&ampcf=1&cshid=1556981026075

 73. leonicos said

  Μεζεδάκια του Θωμά

  όλα τα άλλα τα βρηλα αστοχα η εκτος θέματος (Ακινατικά)

  όπως η Ταβέρνα του Θωμά

  βέβαια, θα πρέπει α είναι τα αυριανά Τα σημερινά είναι διακαινήσιμα

 74. Κιγκέρι said

  Μερέντα- Το κολατσιό μου!

 75. Pedis said

  #72 – καλά, επίτηδες το κάνεις για να φέρεις σε δύσκολη θέση τον Κώστα που θα του εξαντληθούν οι σταυροί προτίμησης επειδή δεν θα έχει ποιον να πρωτοδιαλεξει;! Δεν είναι σωστό.

 76. Μαρία said

  Η ανεξάρτητη χρήση αντί της ανεξέλεγκτης είναι αγγλισμός; https://twitter.com/MitsoSakis/status/1123514710228373504

 77. Pedis said

  Δεν μου λέτε, υπάρχει πουθενά να ενημερωθούμε τι σόι δραστηριότητα είχαν οι ευρωβουλευτές μας στην τρέχουσα θητεία τους;

  Τι πρωτοβουλίες πήραν, πόσες φορές μίλησαν στο σώμα, τι ραπορτα ετοίμασαν οι ίδιοι με τους συνεργάτες τους, τι απήχηση είχαν κλπ;

 78. Γιάννης Κουβάτσος said

  77:https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://allwrite.gr/poioi-einai-oi-pio-drastirioi-ellines-eurovouleftes/&ved=2ahUKEwiP0ubKmYLiAhUQaFAKHZ8iD5MQFjACegQIARAB&usg=AOvVaw1ZY4MSXn_aZjP-Yhm5OYw9&cshid=1556984181833

 79. Γιάννης Κουβάτσος said

  77:https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://europedirect.pde.gov.gr/gr/elections2014/meps/&ved=2ahUKEwiP0ubKmYLiAhUQaFAKHZ8iD5MQFjABegQIBRAB&usg=AOvVaw1cKsBRZyY1mxbUD-77gs3K&cshid=1556984226326

 80. nikiplos said

  53@ Εξ όσων γνωρίζω καθώς παρακολουθώ το ιστολόγιο, κανείς από εδώ δεν έβαλε στο στόχαστρο τους Καιρίδη και Κυμπουρόπουλο. Αν έχετε ίνφο παρακαλώ δώστε…

 81. nikiplos said

  @77, 78. Είναι τόσο σημαντικό το πόσο «κινούνται» οι ευρωβουλευτές πόσες επερωτήσεις κάνουν ή τι νόμους ψηφίζουν αβίαστα?

 82. nikiplos said

  67@ Ο Καργάκος έχει κάνει μεγάλη ζημιά στην έκθεση ιδεών με τα εκατοντάδες τσιτάτα που πρότεινε να αναφέρονται… Θα μπερδεύτηκε η φιλόλογος φαίνεται…

 83. Λ said

  Τομαζίνα (Θωμασίνα) επίσης. Ήταν ο καρπός του έρωτα δύο βικτωριανών ποιητών ή καλύτερα ενός ποιητή και μιας ποιήτριας, στο μυθιστόρημα της Αντωνίας Σουζάνας Μπάιατ με τίτλο Possession

 84. Λ said

  83. Thomasine στα αγγλικά

 85. Pedis said

  78 -σιγά μην ξερει να πάρει το λόγο ο καθε Επιτήδειος Φουντούλης 220 φορές σε εννιά μήνες (25 φορές το μήνα κατά μέσον ορο) …

  81 – δεν ξέρω, πάντως μπορούν να πάρουν τα 300 ημερησίως μόνο με την παρουσία, χωρίς να χρειαστεί να καταλάβουν τι κυκλοφορεί και να ψηφίσουν τα έτοιμα.

  Αλλά αν μπαίνουν στον κόπο να συνταξουν επερωτήσεις, τουλάχιστον, δικαιολογούν κατά κάποιο τρόπο το μισθό τους. Σκέφτονται, κουράζονται …

 86. sarant said

  82 Κι εγώ τον Καργάκο σκέφτηκα

  85 Έχουν βοηθούς, βέβαια, για τις εκθέσεις ή τις ερωτησεις (επερωτησεις δεν υπάρχουν)

 87. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Φλασιά:
  Θωμίτικα κατά το Κοσμίτικα – τα του Κοσμά (Κυνουρίας). Κοσμίτες οι κάτοικοι και Κοσμίτικα τα κάστανα ξερωγώ.

 88. Μαρία said

  τῆς ἥν ἐπί εἰκοσαετίαν θεοφιλῶς ἐποίμανεν Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀμερικῆς https://www.ec-patr.org/docdisplay.php?lang=gr&id=2768&tla=gr

  Φοβερό φαναριώτικο υπερβατό για την παραίτηση του Τρακατέλη.

 89. sarant said

  87 Ναι, μπράβο.

 90. dryhammer said

  88. Προχτές ήρθε στη δουλειά ένα έγγραφο από τη μητρόπολη Χίου όπου επισυνάπτονταν κάτι «εν φωτοστατικώ αντιγράφω» (με τα πνεύματα και τις υπογεγραμμένες του βεβαίως βεβαίως) κι έτσι έμαθα πώς λέγονται οι φωτοτυπίες στα ελληνικά.

 91. 70: +3 χρόνια μισθό μετά τη λήξη της θητείας τους, ως αποζημίωση για τη διακοπή της προηγούμενης καριέρας τους υπέρ της ΕΕ, και την επαναφορά τους στην αγορά εργασίας.
  Ή είναι μούφα αυτό;

  > Ο Τζέφρι Πάιατ, ο Αμερικανός πρέσβης, ανεβάζει μια φωτογραφία (μάλλον από τον εορτασμό στην Κέρκυρα) και γράφει «Xronia polla!». Οπότε ο ντόπιος φωστήρας δημοσιογράφος ανταποδίδει τη φιλοφρόνηση: Xronia polla and to you!

  Να σχολιάσουμε τα γκρίκλις του κ. πρέσβη;
  Ο «ντόπιος φωστήρας» συστήνεται ως Αρθρογράφος στο tovima.gr – Πολιτικός αναλυτής WEST CHANNEL (Journalist – Columnist), Kozani, Athens, Greece
  https://www.tovima.gr/editor/%ce%b1%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b9%cf%8e%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b9%cf%87%ce%ac%ce%bb%ce%b7%cf%82/

 92. Μαρία said

  90
  Πήραν το φωτο απ’ τη φωτομηχανική και το στατική απ’ το αναστατική κι έφτιαξαν λέξη τύπου καρχαρίνι 🙂

 93. # 69

  Μην κρίνετε, για; να μην σας πάρουν με τα κρίνα !

 94. sarant said

  90 Έχω την εντύπωση ότι αυτό ισχύει για τους Επιτρόπους μόνο.

 95. loukretia50 said

  Aς μην ξεχνάμε τι υπερψήφισαν οι άξιοι Ευρωβολευτές μας πρόσφατα.
  ———————————
  Superga
  Δυστυχώς δεν ήταν η χειρότερη αεροπορική τραγωδία με ποδοσφαιρική ομάδα

  (ομολογώ πως ούτε σε μένα άρεσε το ποίημα)

 96. loukretia50 said

  παρντόν, το λινκ με όλες τις σχετικές αναφορές έβαλα μόνο…

 97. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  ΄88 Μαρία
  «…ἡ Α.Θ.Παναγιότης ὁ Πατριάρχης»
  η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης να είναι;
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82

 98. Alexis said

  #46, 53, 61: Για μένα δεν έχει καμιά απολύτως σημασία με ποιο κόμμα κατεβαίνει η Φλέσσα αλλά η ουσία αυτών που λέει.
  Στην Πρέβεζα είπε μια σαχλαμάρα περί Καρυωτάκη, στο Ναύπλιο είπε μια δεύτερη περί Γκάντι, ε, αυτό πώς ακριβώς να το ονομάσω;
  Ελαφρότητα; Ανοησία; Ανεπάρκεια; Ή μήπως προσπάθεια να είναι συνεχώς στην επικαιρότητα με τη σκέψη της στο «σταύρωμα»;
  Φυσικά ούτε και η απάντηση της Ακρίτα στα περί Καρυωτάκη μου άρεσε. Φλύαρη και εντελώς κατινίστικη.

  #23: Βρε, μας είπες ιθαγενείς ή μου φάνηκε;

  #0: Εκ του πανσέκτου πανίερου Ναού της Αναστάσεως, το κοσμοχαρμόσυνο μήνυμα του της Θεού Χριστού Αναστάσεως μεταβαίνει σε όλα τα μήκη και πλάτη της οικουμένης.

  Αυτό το «του της Θεού Χριστού Αναστάσεως» δεν είναι επίσης μαργαριτάρι; Κανονικά δεν θα έπρεπε να είναι «της του Θεού Χριστού Αναστάσεως»;

 99. ΚΩΣΤΑΣ said

  80 Νίκιπλε, δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στους σχολιαστές, αλλά και στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα.
  Για τον Καιρίδη, επί ημέρες η ΕΡΤ1-2-3 το ΚΟΝΤΡΑ και άλλα δημοκρατικά κανάλια και σάιτ διακινούσαν την προπαγάνδα της ΧΑ, κάτι με τους Πόντιους κι εδώ έγινε αναφορά στον Καιρίδη.
  Για τον Κυμπουρόπουλο, δεν θυμάμαι αν έγινε αναφορά, αλλά και η αιδήμων σιωπή αποτελεί έμμεσα τεκμήριο. Δεν είδα κανένα σχολιάκι, με κακές λεξούλες για τον γίγαντα Πολλάκη!

  Για τους λοιπούς και τα λοιπά…

  Δεν μ’ ενοχλεί που έφεραν το φως από τον Πανάγιο Τάφο. Αφού το θέλει το χριστεπώνυμο πλήρωμα, γιατί να τους χαλάσουμε το χατίρι! Εκείνο που με κάνει να κρυφογελάω είναι ότι οι άθεοι, ενώ θα..θα… θα… με την εκκλησία κι ενώ απαλλάχτηκαν από τον Ανερμάτιστο Έλληνα συνέταιρό τους, συνεχίζουν να αποδίδουν τιμές αρχηγού κράτους… καλά έλεγε ο αξέχαστος Αχιλλέας Παράσχος, … πού ’σαι νιότη πού ’λεγες πως θα γινόμουν άλλος 🙂

  Πέδη, σε ευχαριστώ πολύ, είσαι ο μόνος που με στηρίζει φανερά. Κι άλλοι εδώ μέσα συμφωνούν μαζί μου, αλλά δεν το διαλαλούν. Πάντως μη στεναχωριέσαι, σκέφτομαι σοβαρά την πρόταση της Έφης για τον Ρωμανό τον μελωδό! 😉

 100. sarant said

  98 Πουλάει πολιτισμό η Φλέσσα

 101. sarant said

  99 Δεν το έλεγε ο Παράσχος αυτό πάντως, αλλά ο Βάρναλης.

 102. ΚΩΣΤΑΣ said

  56 Triant Πού ξέρεις… καμιά φορά; 😛

 103. Μαρία said

  99
  > διακινούσαν την προπαγάνδα της ΧΑ
  reductio ad Hitlerum

 104. ΚΩΣΤΑΣ said

  100 Νικοκύρη, σε ευχαριστώ για τη διόρθωση, αλλά αν το άφηνες λίγη ώρα, μπορεί να τσιμπούσε κανένας! 🙂

 105. Μαρία said

  98
  Έγραψε και συνοπτική, καθώς το σίριαλ συνεχίζεται.

 106. vogiatzisd said

  Στα παιδικά μου χρόνια (βαδίζω στα μέσα της έκτης δεκαετίας) σπάνια άκουγα το όνομα Θωμαή. Η προσφώνηση όμως της γιαγιάς μου στη γριά γειτόνισσά της μου προκαλούσε εντύπωση, όπως και η ίδια η γυναίκα. Η θεια Θωμάδαινα ήταν μία γυναίκα απροσδιόριστης ηλικίας που ήξερε να διηγείται απίστευτα λαϊκά παραμύθια όταν ακόμη το ασπρόμαυρο τότε χαζοκούτι δεν είχε καταφέρει να μας αποβλακώσει.

 107. Πέπε said

  98 τέλος:

  Δίκιο έχεις. Εκτός αν είναι «το κοσμοχαρμόσυνο μήνυμά του [του πατριάρχη] της Θεού Χριστού Αναστάσεως».

  …Μπα, απίθανο.

  Ωστόσο, και η Άγια Πόλη μάλλον Αγία υποψιάζομαι ότι θα είχε γραφτεί. Ομοίως «φιλτάτη» και «πανιέρου», μάλλον, παρά «φίλτατη, πανίερου».

  Καταγραφή με το αφτί (αλλά χωρίς το μάτι και μάλλον ούτε το μυαλό).

 108. Με την ευκαιρία των ευρωεκλογών θυμίζω άλλη μια φορά την υπεροχή του ποδοσφαίρου σε σχέση με την πολιτική αναφέροντας τον κάποτε θεό και αρχηγό της εθνικής Ζαγοράκη και πως μεταλλάχθηκε σαν ευροβουλευτής σε μια ασήμαντη προσωπικότητα ενώ αντίθετα πόσο ανέβηκε η δημοφιλία του Κωστάκη όταν κλώτσησε την μπάλλα στην προπόνηση του βάζελου κι ας του στοίχησε ένα χαμένο πόδι.
  Ερώτηση κρίσεως : οι ευροεκλογές είναι κρίσιμες όπως οι εθνικές, περισσότερο ή λιγότερο ; Παρακαλείσθε όπως αιτιολογήσετε την επιλογή σας.

  Εγώ πάντως μόνo μια κυρία γνώρισα που προβληματιζότανε στις εκλογές…

 109. Πέπε said

  Θα ήθελα να πω, κι ας είναι η ώρα περασμένες έντεκα και τα σχόλια άνω των εκατό, ότι η υποδοχή του Αγίου Φωτός με τιμές αρχηγού κράτους είναι κατά τη γνώμη μου λάθος για οποιαδήποτε κυβέρνηση. Ντάξει, καταλαβαίνω ότι ο συμβολισμός του πράγματος είναι ανεξάρτητος από τις απροσδόκητες αποκαλύψεις περί αναπτήρος, αλλά και πάλι, ας είμαστε λίγο σοβαροί.

  Αυτό το χρέος (η σοβαρότητα) δεν είναι αποκλειστικά των αριστερών.

 110. Μαρία said

  Θουμαή

 111. sarant said

  104 Μας διαβάζουν και παιδιά, πάντως 🙂

 112. ΚΑΒ said

  https://www.naftemporiki.gr/story/1471050/syriza-se-nd-epistoli-gia-ntimpeit-tsipra-mitsotaki

  Θεωρούμε, επομένως, ότι είναι μέγιστης πολιτικής σημασίας η εφ’ όλης της ύλης και αναλυτική συζήτηση και αντιπαράθεση απόψεων και πολιτικών θέσεων, που θα συμβάλλει στην σφαιρική ενημέρωση των πολιτών για όλα τα μεγάλα ζητήματα και διλήμματα της περιόδου.

  Νομίζω ότι ο εξακολουθητικός μέλλοντας «θα συμβάλλει» είναι λάθος και πρέπει να γίνει στιγμιαίος. Αντικαθιστώντας λ.χ. με το βοηθώ φαίνεται καθαρά ο χρόνος: θα βοηθήσει.

 113. sarant said

  112 Ασφαλώς. Έχω παρατηρήσει ότι περισσότεροι βάζουν λάθος λλ παρά λάθος λ (πχ αυτός συμβάλει). Ίσως σε περίπτωση αμφιβολίας πάνε με την αρχή «το πολύ δεν βλάφτει».

  ———————————-

  Κι ένα σχόλιο που έμεινε και θα μείνει στη μαρμάγκα, αλλά το ανασύρω για να δείτε ότι εμείς είμαστε υπεράνω:

  Αγαπητέ κ. Σαραντάκο, είμαι η παλιά σχολιάστρια η Κλασικίστρια (Ελληνοαμερικανίδα 36 ετών, κατά κόσμον Κλειώ Παπαντωνοπούλου) που έγραφα σχόλια στο ιστολόγιό σας μεταξύ Μαΐου – Σεπτεμβρίου 2018 και με αποκλείσατε στις 3 Οχτώβρη 2018 για ένα ανώδυνο σχόλιο για την νέα νομπελίστρια της Χημείας.

  Σάς γράφω για να σάς ενημερώσω σχετικά με το θέμα Facebook – Ellinika Hoaxes, που διαβάζω ότι σάς προβληματίζει (βλέπε σχόλια 41 + 42 + 43 παρούσης αναρτήσεως) κι ότι έχει πάρει διαστάσεις κάτω στην πατρίδα…

  Αγαπητέ κ. Νίκο, το θέμα είναι υπαρκτό, δεν είναι fake, όπως προσπαθούν κάποιοι να το παρουσιάσουν στην Ελλάδα. Η επαφή της οικογένειας Zuckerberg με την ομάδα του Ellinika Hoaxes έγινε μέσω εμού. Οπως σας έχω ήδη πληροφορήσει, δουλεύω στο Facebook και έχω προσωπική γνωριμία με τη μικρότερη αδερφή του Mark, την κυρία Donna Zuckerberg, η οποία και μού ζήτησε να της συστήσω κάποιους στην Ελλάδα που θα είχαν τη δυνατότητα να ελέγχουν επί καθημερινής βάσεως τα fake news.

  Αρχικά σκέφτηκα να συστήσω εσάς και το ανερχόμενο ιστολόγιό σας, που έχετε αποδείξει επί 10 χρόνια ότι είστε σε θέση να εκτιμήσετε την εγκυρότητα μιάς ειδήσεως ή μιάς φράσεως κλπ. Ωστόσο μετά σκέφτηκα την δυσκολία της επαφής μαζί σας (μιάς και με έχετε αποκλείσει) και συνέστησα τα Ellinika Hoaxes. Εννοείται ότι αν γινόταν συμφωνία μεταξύ του ιστολογίου σας και του Facebook, θα πληρωνόσασταν πολύ καλά και θα είχαν την ευκαιρία να κερδίσουν ένα πλουσιοπάροχο χαρτζηλίκι και αρκετοί αναγνώστες σας που έχουν αποδείξει ότι΄ έχουν αξιοσημείωτες ερευνητικές ικανότητες και διαθέτουν την στόφα του ερευνητού.

  Για να μή μακρηγορώ, παρακαλώ απαντήστε μου ( μέσα στις επόμενες 5-6 ημέρες και αφού συνεννοηθείτε με τους σχολιαστές σας, δεδομένου ότι η εργασία αυτή είναι κοπιαστική και απαιτεί πολυάριθμο επιτελείο…) κ. Σαραντάκο, αν προτίθεσθε να συνεργαστείτε με το Facebook για τον έλεγχο των fake news, εφόσον τελικά ναυαγήσει η συνεργασία με τα ellinika hoaxes, κατόπιν και των αντιδράσεων της ελληνικής κυβερνήσεως. Εννοείται ότι το οικονομικό θέμα θα τακτοποιηθεί μετά από προσωπική επαφή που θα έχετε με τον εν Ελλάδι αντιπρόσωπο του Facebook. Πιστέψτε με: Τα χρήματα είναι πολλά και θα σάς αλλάξουν την ζωή. Κυρίως θα αλλάξουν τη μοίρα του σπουδαίου ιστολογίου σας που φιλότιμα προσπαθεί να κερδίσει μιά θέση στην ήλιο τα τελευταία 10 χρόνια…

  Ευχαριστώ
  Κλειώ Π.

 114. ΚΑΒ said

  78. Οι Έλληνες ευρωβουλευτές αριθμούν ήδη 9 μήνες παρουσίας στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

  Δεν μπορούμε να βγάζουμε συμπεράσματα από τόσο λίγο χρόνο. Βέβαια η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, αλλά…

 115. Μαρία said

  113
  Απ’ την Κλειώ Παπαντολέον(τα) εμπνεύστηκε το κατα κόσμον;

 116. # 103

  Πω πω, την είχα ξεχάσει, μόνο την Ματούλα θυμόμουνα… αυτό το κατά κόσμον Κλειώ Παπαντωνοπούλου μου θύμισε καλόγρια… πολύ γέλιο !

 117. Μαρία said

  Απ’ τις προτάσεις για τον Κώστα ξεχάσαμε τον Άγη με την εισπρακτική, τον έχω τρία παιδιά και μια γυναίκα https://pbs.twimg.com/media/D485ofWXsAYHDVA.jpg

 118. Λευκιππος said

  Τι τραβάμε κι εμείς οι χοακες !!!

 119. ΚΩΣΤΑΣ said

  117 –> … έχω τρία παιδιά και μια γυναίκα

  Κι εγώ, έχω γυναίκα, έχω και ζα, έχω μια Βάσω με βυζά… μα προκοπή δεν έχω!

  Συμφωνώ με την κλασ σικίστρια, να δεχθεί ο Νικοκύρης, να γλυτώσω από τους χόακές σας 😉

 120. Αγγελος said

  Μαρία (92), στα αγγλικά πάντως το photostatic copy για το φωτοαντίγραφο είναι καθιερωμένο από δεκαετίες. Ίσως γιατί η ξηρογραφική μέθοδος αντιγραφής χρησιμοποιει και φως και στατικό ηλεκτρισμό.

 121. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

 122. Αγγελος said

  ΚΩΣΤΑ, σε ποιο χαρέμι να παχαίνει στα μαξιλάρια ξαπλωμένη μασώντας τη μαστίχα;

 123. ΚΩΣΤΑΣ said

  122 Άγγελε, κι εσύ τα ξέρεις απ’ έξω τα ποιήματα του Παράσχου; 🙂

  και κάτι για τους άλλους. Αν ως τις ευρωεκλογές τον πάρουμε εμείς τον Θεοχαρόπουλο, τί μου συστήνετε; να τον ψηφίσω; 😉

 124. Μαρία said

  120
  Δεν το ήξερα, νόμιζα οτι η φωτοτυπία λέγεται photocopy. Πάντως απ’ ότι βλέπω πρόκειται για αρχαϊσμό.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Photostat_machine

 125. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  108 Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε την εντύπωση ότι είναι «διακοσμητικό», για το ελληνικό έχουμε την ελπίδα ότι δεν είναι.

 126. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  108 Τζη Νομίζω ότι αυτοί που ψηφίζουμε (εννοώ δεν απέχουμε- ούτε ρίχνουμε άκυρο/λευκό) τα θεωρούμε ,τη στιγμή που πάμε στην κάλπη, εξίσου σοβαρά και τα δυο, αλλιώς γιατί να πάμε; Στο παράδειγμα του Ζαγοράκη, καλά το είπες αλλά τί να φταίει, τόσος είτανε που λέει κι ο ποιητής, ως προς το ευρωκοινοβούλιο. Σαν αντιπαράδειγμα, από άλλο χώρο ,της δημοσιογραφίας, λέω το Στέλιο Κούλογλου που θεωρώ ότι το ίδιο και περισσότερο δυναμικός αναδεικνύεται και ως ευρωβουλευτής. Είναι ζήτημα ατομικού ειδικού βάρους θέλω να πω.

  123β. Τέλος χρόνου 🙂 .

 127. Φώτης said

  Η ιταλική merenda και η ισπανική merienda δεν είναι απλώς το σνακ μεταξύ γευμάτων αλλά το απογευματινό. Στην Ισπανία μπορεί να είναι και γλυκό και αλμυρό σνακ ενώ στην Ιταλία νομίζω μόνο γλυκό.

 128. Γς said

  113:

  Πάλι τα ίδια

  Στη Σμύρνη Λέλα, Ηρώ στη Σαλονίκη,
  στο Βόλο Κατινίτσα έναν καιρό…

  Τώρα στο Ιλινόι με φωνάζουν Κλειώ.

 129. Καλημέρα σε όλους και ιδιαίτερα στην Εφη-έφη

  [20190505-091002.jpg](https://postimg.cc/QFPxZXKZ)

 130. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  Γιώργο (128), καλή σοδειά!

 131. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Καλημέρα! Πολύχρονες οι Θωμαΐδες, Ειρήνες, Ρένες, κ.τ.ό αλλά και πολύχρονοι οι Θωμάδες και Ειρηναίοι!

  Τις δεκαετίες 80-90ς υπήρχε σαφής διάκριση ανάμεσα στη φωτοτυπία και στο φωτοαντίγραφο.

  Φωτοτυπία ήταν το αντίγραφο που έπαιρνες από το φωτοτυπικό μηχάνημα, βάζοντάς του διαφανές πρωτότυπο, συνήθως σχέδιο μηχανικού, σε οποιοδήποτε μέγεθος. Αρχικά, μάλιστα, χρησιμοποιούσε –μάλλον για την εκτόξευση του μελανιού- διάλυμα αμμωνίας και η μυρωδιά ήταν ανυπόφορη σε μερικά μαγαζάκια που δεν αερίζονταν επαρκώς.

  Φωτοαντίγραφο ήταν το αντίγραφο που έπαιρνες από φωτοαντιγραφικό μηχάνημα, αυτό δηλ. που του έβαζες αδιαφανές πρωτότυπο, μεγέθους Α4 ή το πολύ Α3. Νομίζω ότι αυτά τα μηχανήματα καθώς και τα εμφανισθέντα εκείνη την περίοδο αντίστοιχα ξηρογραφικά χρησιμοποιούν και φως και στατικό ηλεκτρισμό.
  Σήμερα χρησιμοποιείται συλλήβδην ο όρος φωτοτυπία – και ξεμπερδεύουμε. (άλλαξε και η τεχνολογία αναπαραγωγής αντιγράφων, βέβαια…)

 132. sarant said

  126 Ο Κούλογλου πράγματι είχε μεστή θητεία.

  128 🙂

 133. Alexis said

  #131: Στον προφορικό λόγο λέμε συνήθως φωτοτυπία αλλά ο δόκιμος όρος, σε διάφορες συναλλαγές με το δημόσιο αλλά και στη νομοθεσία, είναι φωτοαντίγραφο.

 134. loukretia50 said

  Μια φανταστική παρουσίαση φανταστικών θεωριών από φανταστική ειδήμονα
  Κάθε ομοιότητα είναι φανταστική

  Veni Vidi Wiky
  O αρχαίοι είχαν μπέσα- σ΄όλα πρώτοι οι ανθρώποι
  Μα η γλώσσα η μπαμπέσα δε φτουράει στην Ευρώπη
  Κι είναι μαχαιριά η γνώση για τον κάθε δον Κιχώτη
  που ποθεί να μεταδώσει στον αμόρφωτο στρατιώτη
  όσα ο μύλος του αλέθει κι απ΄την άγνοια να τον σώσει

  Μα χαμένοι πάνε οι κόποι…
  Της αποστολής η μέθη τελικά θα βγαίνει ξύδι
  αν των λέξεων το ταξίδι σταματάει στο Νευροκόπι

  Μα γιαυτό υπάρχει η Wiky, τα κενά για να καλύπτει
  τις πηγές δεν αναφέρει – η αυθεντία της ανήκει
  και με πάθος πατριώτη μυστικά αποκαλύπτει
  -Και διεκδικεί τη νίκη-
  Και σε πείσμα “του εκδότη”*
  ———–/ *συμπληρώστε κατά βούληση
  άσσο βγάζει απ΄το μανίκι :

  Gents (σικ προσφώνηση εμπνευσμένη απ’ τους πορτοκαλιστές
  της φαιδράς πορτοκαλίας παραδόσεων θαυμαστές)

  Gents (δις, επιτατικόν – και γιατί δε βγαίνει η μορφοποίηση της πόρσε)
  -Ως γνωστόν το «σταριλίκι» -αίγλη, κλέος και ουσία –
  δεν είναι το ξένο φρούτο, μα αρχαία ονομασία,
  Ωωω! (χειροκροτήματα κοινού) – Πώς δ΄ου?

  -Είναι της « Ιστάρ οι λύκοι» : στου ουρανού μας τη μετώπη
  των αστερισμών οι οίκοι
  Οι αρχαίοι τους είδαν πρώτοι να φωτίζουν την Υλίκη
  ως οι κύνες τη Μερόπη

  (δειλές ενστάσεις)
  -Μα αυτή είναι στις Πλειάδες… και δε φαίνεται επαρκώς

  Τόλμησε να μουρμουρίσει κάποιος αστροφυσικός
  Στα δικά του τα χωράφια δε χωρούν παρεμβολές
  Δεν αντέχει κουτουράδες, η ακρίβεια πάνω απ΄όλα
  Δε μετακινούν τα άστρα γλωσσικές μεταφορές
  Κι ας το λέει κάθε μαργιόλα…

  -Λεπτομέρειες για γραφιάδες, είν΄αστέρι γενικώς
  Νεφελώδης συναστρία – (έχε χάρη… είμαι κυρία)
  Μια αγέλη αστεριών που χορεύει σαν τους λύκους
  τον αρχέγονο χορόν και φωτίζει μια αντιλόπη
  Δεν είναι ποιητικόν?

  -Μα ήταν λέοντες ρε Wiky!
  -Και που να βρεθούν λιοντάρια στο αρχαίο σκηνικό?
  κάτι αρκούδες και ζαγάρια…
  Ό,τι γνώριζαν λαλούσαν , το στερέωμα κοσμούσαν
  κι είχαν τη μυθολογία – έμπνευση. οδηγό, θρησκεία
  σ΄όλες τις αναζητήσεις – δε διαβάζεις αναρτήσεις?
  και στου ουρανού το χάρτη φανταζόταν την Αστάρτη,
  δηλαδή την Αφροδίτη -που τη λεν κι Αποσπερίτη
  να πλασάρει σταριλίκι με θηρία συνοδεία
  και σε μάραναν οι λύκοι?

  Τι μου λες βρε πατριώτη?
  (τάχα έχεις απορία… Ωροσκόπο έχω τοξότη)
  Με εννόησες? (καθοίκι!)

  Συνεχίζει η συνεδρία – πρωθιέρεια η κυρία
  σε μπαράζ κανονικό προς τον κάθε ειδικό
  που την ακούει με φρίκη

  -Σας εξηγώ, το ξέρω εγώ, στη βάση πάντα ελληνικό
  είναι το κάθε γνωμικό, για ξένους τεφαρίκι.
  Ω! πνεύμα αρχαίο, κλασσικό! Η δόξα μας ανήκει!

  – Αιδώς! Καλή η επωδός, μα είσαι φάουλ Wiky!
  Αυτό είναι δανεικό.
  Θα μας πεις το «τεφαρίκι» γνήσιο ελληνικό !

  Δε μασάει μ΄αυτά η Wiki!
  -Είναι «τε φαρί + οίκοι»
  άτι άγριο, ζωηρό και ένα σπίτι εκλεκτό.
  κοσμεί και του ανήκει.

  Και με το νάζι αρπακτικού – Πορτοκαλί προσθήκη
  στη σύγχυση του απλοϊκού:
  – Κι όπως το λεν στην Κρήτη
  για ένα αψύ αρσενικό – αχ, όνομα και μη χωριό
  « φουριάρικο κατσίκι»
  ΛΟΥ
  (αποθέωση)

 135. * Το επόμενο μαργαριτάρι είναι μεταφραστικό, και κάθε άλλο παρά φρέσκο είναι. Αλλά είναι γουστόζικο και είναι και σοβαρό, αφού πρόκειται για μεταφραστικό λάθος σε τίτλο βιβλίου.
  ————————-
  Κάτι μου θύμιζε, κάτι μου θύμιζε… όχι μόνο δεν είναι φρέσκο, έχει ξανασερβιριστεί κιόλας! 🙂
  https://sarantakos.wordpress.com/2011/08/10/minoutoi/

 136. spyridos said

  @ 2

  » Το «Godfish» μου θύμισε την απορία μου για το αν οι μουσουλμάνοι τρώνε χριστόψαρα.»

  Του δίνουν και καταλαβαίνει
  https://www.nefisyemektarifleri.com/blog/dulger-baligi-nasil-pisirilir-nasil-temizlenir/

  ούτε με τους σταυρίτες (σαφρίδια) έχουν πρόβλημα

 137. sarant said

  135 Καλά λες, το έχουμε ξανασυζητήσει. Αν και τα μαργαριτάρια σε βιβλία είναι… διαρκές αδίκημα.

 138. Pedis said

  Αποκλείω να πρόκειται για μαργαριτάρι, ιδίως αν η δουλειά του μεταφραστή κρίνεται καλή (δεν έχω άποψη, δεν το έχω διαβάσει, και δεν μου αρέσει ο Καμιλλερι, παρόλο που τον έχω ακούσει σε συνεντεύξεις και μιλάει υπεροχα). Οι … μερεντινες, συχνά πρόκειται για βιομηχανικα τροφοσκουπιδια για παιδια, δίνονται από τους γονείς τους στα παιδιά για να καταναλωθούν στο ημίωρο διάλειμμα των έντεκα προ μεσημβριας. Εναλλακτικος, κακός τίτλος, ο κλέφτης των κουλουροτσιπς, της σοκοφρετας κοκ.

 139. Μαρία said

  Κάπως έτσι θα βγήκε κι η Μακεδονία ξακουστή.

  ttps://www.efsyn.gr/nisides/193778_paidikes-fones-kai-stratokratoymeni-diapaidagogisi
  Πατρίδα, και σήμερα αιμορραγεί η καρδιά σου
  τα σύνορά σου και πάλι εχθροί απειλούνε
  μπρος στη ματόβρεχτη κληρονομιά σου
  μια φλόγα αναμμένη τα παιδιά σου
  στα οχυρά σου στέκουν με ανδρεία
  για τη γλυκιά μας τη Μακεδονία.

  Εδώ τα τρία βραβεία και στο τέλος ο μεγάλος νικητής https://fr-fr.facebook.com/pg/Filoi.Oxirou.Istibei/posts/
  Εναλλακτικά ο μεγάλος νικητής https://www.youtube.com/watch?v=Cw1bzljUo-8

 140. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  129. Γεια σου Τζη! Φτου φτου! Αργήσανε αλλά ανθίσανε. Πήρανε και μπόι!
  Για να δούμε πώς θα πάνε, αν δέσουνε κιόλας μ΄αυτήν την θεότρελη άνοιξη φέτος …

 141. Λ said

  Από τη Βίκι
  Ετυμολογία του ονόματος Θωμάς
  Σύμφωνα με το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Γεωργίου Μπαμπινιώτη, το όνομα Θωμάς, από το μεταγενέστερο Θωμᾶς, προέρχεται από το αραμαϊκό Te΄ōmá «δίδυμος».[1] Σύμφωνα με το Λεξικό της κοινής νεοελληνικής, από την αραμαϊκή λέξη Toma «δίδυμος», που συνέπιπτε με το ελληνιστικό Θωμᾶς «ο θαυμαστός».[2] Παράβαλε επίσης Ιωάννης, ια΄ 16: «εἶπεν οὖν Θωμᾶς ὁ λεγόμενος Δίδυμος τοῖς συμμαθηταῖς· Ἄγωμεν καὶ ἡμεῖς ἵνα ἀποθάνωμεν μετ’ αὐτοῦ.»

  Το όνομα είναι σημασιολογικά ταυτόσημο με τα ελληνικά αντρικά ονόματα Γέμελλος / Γέμινος, Δίδυμος (όνομα), Τομάζος.

 142. Μαρία said

 143. Θρασύμαχος said

  Την καημένη την πριγκίπισσα την κάνανε … λικέρ: https://www.iefimerida.gr/zoi/basilika-genethlia-dania-panakribes-toyaletes

 144. sarant said

  143 Βενεδίκτη, αφού 🙂

 145. loukretia50 said

  143. Πάλι καλά! Η θλιμμένη Σοράγια έγινε καλσόν!

 146. sarant said

  Kαι μια ευφυέστατη απάντηση στο τουί για τους «ευρέους»:

 147. Μαρία said

  146
  Και μας απαντάει, εμάς που κλέβουμε εκκλησία, και μας χαρίζει μια λαϊκή ετυμολογία.

 148. Γιάννης Ιατρού said

 149. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  148 Πατατούλης

 150. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  134 Λου >>Αιδώς! Καλή η επωδός,
  Ωδή στο μονίμως λάγνο …φλέμμα.

  >>φουριάρικο κατσίκι
  παρδαλό μάλλον! 😦

  142. Το είδα αυτό αλλά σου τ΄ άφησα 🙂 Αυτή η Βίβιαν είναι υπαρκτή;
  Ωχ ναι!
  https://faros-24.gr/site/%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%B7-%CF%86%CE%AF%CE%BB%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%AD%CE%B2%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%8D%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%83/

 151. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  τιναυτοίρε! χοντραίνει το πράμα!

 152. Γιάννης Ιατρού said

  151: Κι ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα, τώρα σειρά έχουν οι φωτοσοπιές κλπ.

 153. Mindkaiser said

  #113

  Ε, ποτέ! Αν μου έλεγε κάποιος πριν από λίγο καιρό ότι ο αποκλεισμός θα μετέτρεπε τον σεβάσμιο γέροντα Βάταλο σε νιγηριανό πρίγκιπα που τάζει αφειδώς χαρτζιλίκια, θα τον χαρακτήριζα τρελό.

 154. Γιάννης Ιατρού said

  37: Διορθώθηκε σήμερα (6/5) το βράδυ η κατάσταση με το update του Firefox … Θα έφαγαν πολύ κράξιμο 🙂

 155. Pedis said

  # 152 – σε αυτό αναφέρεται;

  https://www.efsyn.gr/politiki/194059_o-tsipras-o-portosalte-kai-oi-diakopes-se-ena-kotero

 156. ΚΩΣΤΑΣ said

  152 – 155 Τελικά έγκυρος ο Πορδοσάλτες, ε; Δεν είναι φωτοσουπια! 😉

 157. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πολλά λόγια για να καταλήξει στο αυτονόητο συμπέρασμα:
  «Θα έπρεπε ο πρωθυπουργός να είχε αποφύγει τις διακοπές σε μία θαλαμηγό ενός εφοπλιστή έστω και με τις παραπάνω (κατανοητές) προϋποθέσεις που ανέφερε η κυρία Παναγοπούλου; Εννοείται πως ναι, ούτε συζήτηση για αυτό.»

 158. Pedis said

  Άψογος και σε αυτό o Τσίπρας.

  Δεν έχει παραβιάσει στο ελάχιστο καμιά από τις παραδόσεις του αστικού πολιτικού εξευτελισμού.

 159. Pedis said

  εξευτελισμοού -> αυτοεξευτελισμού (καλύτερα)

 160. Μαρία said

  157
  Σιγά την αποκάλυψη. Απ’ το Σεπτέμβριο είχε γραφτεί σε μαρινάκειο φύλλο.

 161. ΣΠ said

  Αυτό το «λυπάμαι να σας ενημερώσω» είναι κραυγαλέος αγγλισμός.

 162. Μαρία said

  Και λέει και ψέματα. 29/9/2018 Παπαχρήστος στα Νέα : “Το υπέροχο Ferretti των 112 ποδών της οικογένειας Περικλή και Κατερίνας Παναγοπούλου ήταν αυτό που είχε την τιμή να φιλοξενήσει φέτος, επί μία και πλέον εβδομάδα, τον Πρωθυπουργό, τη σύζυγό του Μπέττυ και τα δυο παιδάκια τους.»

 163. Pedis said

  Όντως δεν βλέπω κανένα πρόβλημα που ο πρωθυπουργός δέχεται να κανει διακοπές σε σκάφος εφοπλιστή.

  Είναι ο κανόνας.

  Είναι, άλλωστε, αποδεκτό από όλους ότι δεν υπάρχει κάνενα πρόβλημα αν ο πολιτικός κάνει ένα δωράκι στον εαυτό του.

  Δεν έκανε κάνα κακό ο Τσιπρας. Αντίθετα, του αξίζουν και πολλά μπράβο που τελικά παρέμεινε πιστός και σε μία ακόμη παράδοση της αστικής πολιτικής.

 164. Γιάννης Κουβάτσος said

  160:Κι αυτό μειώνει την ξεφτίλα; Προφανώς όλοι γνωρίζουμε τι λένε για τη γυναίκα του Καίσαρα, πόσο μάλλον για τον ίδιο τον Καίσαρα.

 165. sarant said

  162 Τελικά αυτό το -είστε στην προστακτική το μπερδεύουν ακόμα και οι Άριστοι 🙂

 166. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  165 οι Άρηστοι ! 🙂

  Η νέα εξίσωση, όπως την ακούω από παπαγάλια στα ράδια: αφού «δώρο» από Παναγόπουλο, τότε ΟΚ και τα δώρα από Ζίμενς και Μαρινάκη (στον Κυριάκο και τη Νουδούλα) .

 167. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @164. Γιάννη, συμφωνῶ μαζί σου. Τὸ ὅτι τὸ γεγονὸς ἦταν γνωστὸ ἀπὸ πέρυσι δὲν μειώνει τὴν ξεφτίλα.

  Οὔτε εἶναι δικαιολογία τὸ «οἱ ἄλλοι ἔκαναν χειρότερα».

  Μὲ τὴν εὐκαιρία θέλω νὰ δηλώσω ὅτι δὲν διαθέτω βίλα στὸ Σούνιο, οὔτε ἔχω σχέση μὲ τὴν ἐφοπλιστικὴ οἰκογένεια Μαρτίνου.

  Τὸ μόνο πλεούμενο ποὺ διαθέτω εἶναι μιὰ βάρκα πέντε μέτρων. 🙂

 168. Pedis said

  Οι μέρες περνούν και φαίνεται ότι Καρτερός & φρεντς εκτιμάνε ότι έχουν ατονήσει οι επαναστατικές αναφορές των συριζαίων ψηφοφόρων γι αυτό και δεν έχει ακόμη προκριθεί να γίνει επικοινωνιακή αντεπίθεση (του είδους που ίσως θα βλέπαμε σε ανάλογη περίπτωση το 2015) με αντιπαραβολή και σύγκριση με ιστορικά παραδείγματα του διεθνούς επαναστατικού κινήματος.

  Και σε αυτήν την περίπτωση το επιχείρημα θα το είχαν έτοιμο, λ.χ.

 169. Pedis said

  Τελικά, φαίνεται ότι επιλέγονται σταθερές αξίες για την υπεράσπιση του πρωθυπουργού:

  Χαμογελάει, και δικαίως, ο εθνάρχης με την τωρινή υποκρισία εκείνων που τον συνόδευαν με τις ευχές τους όταν, φιλοξενούμενος στο κότερο και μετά στη βίλα της οικογένειας Γουλανδρή, ξεκινούσε τις διακοπές του.

  https://www.efsyn.gr/politiki/194410_na-fygei-o-tsipras-apo-ton-kanape-mas

 170. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @169. Πῶς νὰ μὴ χαμογελάει ὁ ἐθνάρχης;

  Ὁ ἀριστερὸς πρωθυπουργὸς ἔκανε μιὰ χαρὰ τὸ ἐντεταλμένο καθῆκον του καὶ τώρα δείχνει ὅτι ἐνστερνίζεται τὶς ἀξίες καὶ τὰ πρότυπα ζωῆς τῆς παρατάξεως.

  Δύσκολο ν᾿ ἀντισταθεῖ κανεὶς στὴ γοητεία τῆς μπουρζουαζίας.

  Οἱ ἐποχὲς ποὺ ἀκόμα καὶ κάποιοι ἀστοὶ πολιτικοὶ (Πλαστήρας) πέθαιναν ἄφραγκοι ἔχουν περάσει χωρὶς ἐπιστροφή.

 171. Pedis said

  # 170 – από πολύ καιρό τον έχω ικανό για όλα, όπως άλλωστε οι περισσότεροι από μας είτε τον υποστηρίζουν εκλογικά είτε όχι, αλλά πίστευα, κι έκανα λάθος, ότι πρώτα θα τον βλέπαμε να φορέσει τη γραβάτα πριν να κατέβει κι αυτο το σκαλί της αστικής πολιτικής εξαθλίωσης με δωροδιακοπές σε γιωτ εφοπλιστή.

 172. Γιάννης Κουβάτσος said

  Α, ρε, Πάλμε, με το ποδήλατό σου, που σε φάγανε όταν γύριζες από τον κινηματογράφο, χωρίς σωματοφύλακες, αν και ήσουν εν ενεργεία πρωθυπουργός. Υπάρχουν και άνθρωποι, Δημήτρη, που δεν τρελαίνονται για κότερα και όσα άλλα καλούδια κάνει προσιτά η εξουσία.

 173. Γιάννης Ιατρού said

  171: Άστα αυτά, το επιτελείο έχει τις πληροφορίες του για σένα, καπιτάλα 🙂

 174. Γιάννης Ιατρού said

  173 (συνέχεια)

 175. Pedis said

  -> # 168 – με πολύ αργά αντανακλαστικά, πλέον, …

  http://www.topontiki.gr/article/322936/konstantineas-kai-o-fintel-kastro-me-ton-tse-gkevara-anevainan-se-kotera-photo

  (Ε, τους απατεώνες … θα ζητήσω κοπιράιτ, δεν θα περάσει έτσι αυτό, θέλω μερτικό.)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: