Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Κάλπες για την Ευρώπη, κάλπες για τους δήμους

Posted by sarant στο 7 Μαΐου, 2019


Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε προχτές στην μηνιαία στήλη μου στα Ενθέματα της κυριακάτικης Αυγής. Κανονικά τα άρθρα αυτά τα δημοσιεύω εδώ τη Δευτέρα μετά τη δημοσίευσή τους στην εφημερίδα, αλλά χτες είχαμε το άρθρο στη μνήμη του Στέλιου Ανεμοδουρά οπότε έκανα τη μετάθεση κατά μία μέρα.

Το άρθρο είναι προεκλογικό αφού σε είκοσι μέρες έχουμε τις ευρωπαϊκές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Μοιραία, τα λεξιλογικά του άρθρου είναι επανάληψη από προηγούμενα προεκλογικά άρθρα -στα δέκα χρόνια του ιστολογίου έχουμε περάσει πολλές εκλογικές αναμετρήσεις κάθε λογής.

Ο μήνας που άρχισε είναι μήνας εκλογικός, αφού την τελευταία Κυριακή του ψηφίζουμε για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Λογικό είναι λοιπόν να λεξιλογήσουμε εκλογικά, έστω κι αν θα επαναλάβουμε εν μέρει παλιότερα άρθρα, αφού κι άλλες φορές έχει ασχοληθεί η στήλη με εκλογικές αναμετρήσεις.

Στις 26 Μαΐου λοιπόν θα πάμε στις κάλπες. Η λέξη κάλπη εμφανίζεται πρώτη φορά τα ελληνιστικά χρόνια, παράλληλος τύπος του αρχαίου «κάλπις», που είναι λέξη ομηρική. Σήμερα η κάλπη είναι ένα μεγάλο κιβώτιο, σε σχήμα κύβου, ξύλινο ή από διαφανές πλαστικό, με μια σχισμή στην επάνω πλευρά του για να ρίχνουμε τον φάκελο με το ψηφοδέλτιο. Στην αρχαιότητα όμως η κάλπις ήταν άλλοτε κανάτι για νερό (με αυτή τη σημασία στον Όμηρο), άλλοτε αγγείο που το χρησιμοποιούσαν σαν τεφροδόχο, αλλά επίσης και μια λήκυθος όπου έβαζαν κλήρους -από εκεί και η σημασία της ψηφοδόχου.

Στις πρώτες εκλογικές διαδικασίες του νεοελληνικού κράτους, που γίνονταν με σφαιρίδια, οι κάλπες ήταν ορθογώνια μεταλλικά κουτιά. Υπήρχε μία κάλπη για τον κάθε υποψήφιο. Εσωτερικά, η κάλπη ήταν χωρισμένη στα δύο. Στο δεξιό μέρος, που είχε χρώμα λευκό, ήταν το Ναι· στο αριστερό, που είχε χρώμα μαύρο, το Όχι. Μπροστά η κάλπη είχε έναν σωλήνα, που μέσα έβαζε ο ψηφοφόρος το χέρι του και έριχνε το σφαιρίδιο, δεξιά αν ήθελε να υπερψηφίσει τον υποψήφιο και αριστερά αν ήθελε να τον καταψηφίσει, χωρίς να φανερώνεται η προτίμησή του.

Όταν τελείωνε η ψηφοφορία, άνοιγαν τις κάλπες και μετρούσαν τα Ναι και τα Όχι για κάθε υποψήφιο και εκλέγονταν αυτοί με το μεγαλύτερο θετικό ισοζύγιο. Εύλογα, για τον υποψήφιο που απέτυχε, καθιερώθηκε να λέμε ότι «τον μαύρισαν» ή ότι «έφαγε μαύρο» ή «έφαγε φούμο». Κι επειδή η γλώσσα είναι συντηρητική, οι φράσεις αυτές ακούγονται ακόμα και σήμερα, ενώ το σύστημα εκλογής με σφαιρίδια εφαρμόστηκε τελευταία φορά στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 1920 (εκτός της Θράκης). Κατάλοιπο της ίδιας εποχής είναι και η φράση «το έριξε δαγκωτό», επειδή όποιος ήθελε να εκδηλώσει το άχτι του ή τη λατρεία του για κάποιον υποψήφιο δάγκωνε το σφαιρίδιο πριν το ρίξει στο Όχι ή στο Ναι -αλλά το δάγκωμα ήταν επίσης ένας εύκολος τρόπος για να ελέγχεται αν ο (αγορασμένος) ψηφοφόρος τήρησε την υπόσχεσή του.

Η λέξη ψήφος πάλι, κανονικά είναι θηλυκή, όμως όλο και περισσότερο ακούγεται και στο αρσενικό, ο ψήφος, τύπος που πέρασε και στα λεξικά για ν’ ανατριχιάζουν οι γλωσσαμύντορες. Αρχικά σήμαινε, στα αρχαία, το βότσαλο, τη μικρή στρογγυλή πέτρα. Κι επειδή με τέτοιες πέτρες μπορούσε κανείς να κάνει υπολογισμούς, το ρήμα ψηφίζω αρχικά σήμαινε «λογαριάζω, αριθμώ πράγματα». Όμως, τα βοτσαλάκια αυτά τα χρησιμοποιούσαν επίσης στις εκλογές, οπότε πήρε η ψήφος τη σημερινή της σημασία, ενώ το ίδιο συνέβη με το ρήμα ψηφίζω (στα αρχαία χρησιμοποιούσαν συνήθως τη μέση φωνή, ψηφίζομαι, για τη σημασία αυτή).

Υποκοριστικά της ψήφου, με την αρχική σημασία του βότσαλου, ήταν η ψηφίδα, απ’ όπου τα ψηφιδωτά, αλλά και το ψηφίο, στην αρχή χαλικάκι, που πήρε τον Μεσαίωνα τη σημασία του αριθμού και που κυριαρχεί στην ψηφιακή εποχή μας. Από τον αόριστο του ρήματος ψηφίζω (εψήφισα) φτιάχτηκε νέο ρήμα, το ψηφώ, με σημασία «υπολογίζω» –και από εκεί το αψηφώ, όταν δεν λογαριάζουμε κάποιον ή κάτι, δεν τον σεβόμαστε, τον υποτιμάμε: μην τους ψηφίζετε, αψηφήστε τους όπως έλεγε κάποιος.

Η νεότερη ψήφος έχει αποκτήσει εδώ και κάμποσα χρόνια το ιδιότυπο υποτιμητικό υποκοριστικό «ψηφαλάκι» ή “ψηφουλάκι”. Η λέξη είναι συχνή στον δημοσιογραφικό λόγο. Εικάζω πως η λέξη πρωτοακούστηκε στην Κρήτη και γενικεύτηκε μόλις τις δυο τελευταίες δεκαετίες.

Μειωτικά τις ψήφους τις λέμε και κουκιά. Οι αρχαίοι Αθηναίοι χρησιμοποιούσαν μεν κουκιά για την ανάδειξη αρχόντων, αλλά αυτό γινόταν με κλήρωση, Η σημασία «κουκί = ψήφος» είναι του 19ου αιώνα και πρέπει να έχει την προέλευσή της στα σφαιρίδια με τα οποία, όπως είπαμε, γινόταν τότε η ψηφοφορία. Σήμερα, η λέξη ειδικότερα χρησιμοποιείται για ψήφους που είναι λίγο-πολύ δεδομένες (που είναι “κουκιά μετρημένα”), ας πούμε τις ψήφους των βουλευτών σε μια κρίσιμη ψηφοφορία. Έτσι, πολλές φορές έχει γραφτεί ότι «δεν βγαίνουν τα κουκιά» π.χ. για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ή για την υπερψήφιση ενός νομοσχεδίου. Βέβαια, η λέξη «κουκί» χρησιμοποιείται και γενικώς για τις ψήφους στις βουλευτικές εκλογές.

Χωρίς να υποτιμώ τη σημασία των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου η καθιέρωση της απλής αναλογικής αναμένεται να αλλάξει το τοπίο και να διαμορφώσει συνειδήσεις, δίνω μεγαλύτερη έμφαση στις ευρωπαϊκές εκλογές -όχι επειδή θα αποτελέσουν, τάχα, πρόκριμα για τις βουλευτικές, αλλά για τη μεγάλη αυτοτελή σημασία τους. Σε μια Ευρώπη που απειλείται από την ξενοφοβική ακροδεξιά λαίλαπα, σημασία έχει να υπερψηφιστούν και στη χώρα μας δυνάμεις που μπορούν να συμβάλουν στη συνεννόηση αριστερών, σοσιαλιστικών, προοδευτικών και οικολογικών δυνάμεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το πιο φιλοευρωπαϊκό από τ’ αριστερά κόμματα και το πιο αριστερό από τα φιλοευρωπαϊκά, είναι η αυτονόητη επιλογή για όσους θέλουν να στραφεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε προοδευτική κατεύθυνση.

184 Σχόλια προς “Κάλπες για την Ευρώπη, κάλπες για τους δήμους”

 1. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !
  Πάντως, αν επανερχόταν η κάλπη με τα σφαιρίδια, λ.ε.τ, να δεις πώς θα αυξανόταν η συμμετοχή ! Θα πήγαινε ο κόσμος να ψηφίσει από περιέργεια να δει το σύστημα ! 🙂

 2. Καλημέρα

  Είδα ένα σχόλιο του Πμπ που τώρα δεν το βλέπω. Πολλά τρελλά συμβαίνουνε στην γουρντπρες τελευταία

 3. Παναγιώτης Κ. said

  Έχουμε και τη φράση «το πήρε αψήφιστα». Δηλαδή, δεν το λογάριασε καλά ή έδειξε επιπολαιότητα.

 4. ndmushroom said

  …και για όσους δεν πείθονται από τη συλλογιστική του Νικοκύρη, ή απλά για όσους αντιλαμβάνονται ότι το ποιον θα στείλουν στην Ευρωβουλή είναι εξίσου σημαντικό με το από ποιο κόμμα/παράταξη θα προέρχεται, ενημερώνω ότι έχει ήδη δημιουργηθεί οδηγός ψήφου (αυτά τα χρήσιμα -ενίοτε- εργαλεία όπου συγκρίνεις τις θέσεις των επιμέρους υποψηφίων με τις δικές σου), εδώ: https://yourvotematters.eu/en/quiz/
  Στο ίδιο δε site υπάρχει και αρχείο ψήφου των σημερινών ευρωβουλευτών μας (εδώ: https://yourvotematters.eu/en/wdts/politicians), για όσους βρίσκουν το votewatch.eu δύσχρηστο.
  Καλή μελέτη και καλή ψήφο!

 5. B. said

  «Ο ΣΥΡΙΖΑ, το πιο φιλοευρωπαϊκό από τ’ αριστερά κόμματα και το πιο αριστερό από τα φιλοευρωπαϊκά» καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσει αν είναι με τη GUE ή με τους ευρωσοσιαλιστές όμως…

 6. Παναγιώτης Κ. said

  Ξέρουμε για την πρώτη ψηφοφορία στο νεοελληνικό κράτος. Γενικώς όμως η ψηφοφορία ως διαδικασία γνωρίζουμε πότε πρωτοεμφανίζεται στην Ιστορία;
  Μου ήρθε στο νου το περιστατικό με τον Αριστείδη τον επονομαζόμενο δίκαιο και η αναγραφή του ονόματός του πάνω στο όστρακο για να…εξοστρακιστεί!

 7. Λ said

  Να δούμε τι θα δείξει η ττενέκκα έλεγε ο πρόεδρος Κληρίδης και εννοούσε την κάλπη

 8. Πάνος με πεζά said

  Τελευταία έχουμε και την έκφραση «το ψηφίζω αυτό», δηλ. συναινώ. Και αυτή αντικαταστάθηκε από μια ακόμα νεότερη. «το αγοράζω αυτό».

 9. Λ said

  Δεν βγαίνουν τα κουκιά
  Έλειψεν του η πεζίνα – το είπε ο Γαλανός πρωην πρόεδρος της κυπριακής βουλής για το Γιώργο Βασίλειου και πράγματι στο δεύτερο γύρο των εκλογών (1988 νομίζω) έχασε για καμιά χιλιάδα ψήφους

 10. psi said

  Ωραιο ρητορικο σχημα η τελευταια προταση, θα ισχυε βεβαια μονο αν ο ΣΥΡΙΖΑ ηταν ενας, με κοινη γραμμη, ιστορια, κτλ και δεν ειχε ποτε αλλαξει πορεια… Μια που λεμε και αστηρικτες προσωπικες αποψεις, προσωπικα θεωρω οτι οι Ευρωεκλογες ειναι χρυση ευκαιρια στηριξης των μικρων κομματων, με μηνυμα εναντιον του δικομματισμου και της επερχομενης (διαφαινομενης) αυτοδυναμιας. (Πιο πραγματιστικα-κυνικα, ειναι η χρυση ευκαιρια για τους ψηφοφορους να απαιτησουν τη μεγιστοποιηση των υποσχεσεων εν οψει των εθνικων εκλογων).

 11. Πάνος με πεζά said

  Να μια αρχαία «Ψήφος Δημοσία».

 12. Πάνος με πεζά said

  Δημόσια, βεβαίως, το «δημοσία» είναι δοτική που χρησιμοποιείται σαν επίρρημα («δημοσία δαπάνη»)

 13. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  4α Αυτοί οι οδηγοί ψήφου δεν ξέρω κατά πόσον είναι αξιόπιστοι, πάντως

  5. Ως πρωθυπουργός ο Τσίπρας, έχει συνεννοήσεις και με τους σοσιαλιστές που έχουν πρωθυπουργούς σε άλλα κράτη και με τους Πράσινους. Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη GUE/NGL θα ανήκουν.

  9 πεζίνα = βενζίνα, έτσι; Κι εμείς λέμε «‘εμεινε από βενζίνη» μεταφορικά

  12 Στα αρχαία και στην καθαρεύουσα είναι «δημοσία» και το επίθετο και το επίρρημα (με υπογεγραμμένη)

 14. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Το συμψηφίζω το είπαμε;

  Για την αξία των ευρωεκλογών, να κάνω λίγο το δικηγόρο του διαβόλου θυμίζοντας πως κουμάντο τελικά δεν κάνει το κοινοβούλιο εις τας Ευρώπας, μάλλον φερετζές είναι, αλλά τελοσπάντων ας διαλέξουμε στολίδια το φερετζέ, αφού έχουμε ακόμη τη δυνατότητα…

 15. Πέπε said

  @12
  Όχι, δημοσία, σωστά το είπες. Και στην ονομαστική, χωρίς την υπογεγραμμένη, πάλι το -α είναι μακρό.

 16. Πάνος με πεζά said

  Η αλήθεια είναι ότι κι εμένα πρώτα μου ήρθε το «δημοσία», εφόσον είναι αρχαία, απλά μετά νόμισα ότι το έγραψα λάθος…

 17. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα κι ἀπὸ ᾿μένα.

  Τὰ «ψηφαλάκια» τὰ πρωτάκουσα ἀπὸ τὸν Κακαουνάκη.

  Μὲ τὴν εὐκαιρία θὰ ἤθελα νὰ ὑποβάλω μιὰ παράκληση στοὺς σχολιαστές.

  Τώρα μὲ τὶς ἐκλογὲς θὰ γεμίσουν τὰ ΜΚΔ μὲ διάφορα σχόλια, κατὰ τὸ πλεῖστον προπαγανδιστικὰ καὶ κακόβουλα ἢ χαλκευμένα κάποιες φορές.

  Θὰ παρακαλοῦσα νὰ μὴν τὰ μεταφέρουμε στὸ ἱστολόγιο, ἀκόμα καὶ γιὰ νὰ τ᾿ ἀντικρούσουμε.

  Νομίζω πὼς ρίχνουν τὸ ἐπίπεδο τοῦ ἱστολογίου.

  Ὅποιος θέλει μπορεῖ νὰ τὰ στηλιτεύει στὸ ἀντίστοιχο μέσο ἢ σὲ σχετικοὺς διαδικτυακοὺς χώρους.

  Φυσικὰ μποροῦμε πάντα νὰ ἐκφράζουμε τὶς ἀπόψεις μας μὲ κόσμιο τρόπο καὶ χωρίς νὰ προκαλοῦμε.

 18. Πάνος με πεζά said

  Επίσης από τα «κουκιά» έχουμε και την έκφραση «μονοκούκι», την εξασφάλιση δηλαδή του 100% των ψήφων μιας ομάδας.
  Το «ψηφαλάκι» πάλι, πράγματι πρέπει να είναι Κρητικής προέλευσης · θυμίζω και την ταινία «Πρώτη φορά νονός», όπου ακούγεται ευρέως.

 19. sarant said

  18 Κάποτε είχα ψάξει σε σώματα εφημερίδων και η πρώτη του ανεύρεση, από το 1980 κιόλας, αφορούσε τοπικές εκλογές στη Σητεία.

 20. Μαρία said

  Καλπογιάννης

 21. ndmushroom said

  13
  Απόλυτα αξιόπιστοι σίγουρα δεν είναι. Αλλά είναι χρήσιμοι, ιδίως δεδομένου ότι η προβολή και η «ενημέρωση» που λαμβάνουμε από τα ΜΜΕ και τα ίδια τα κόμματα για τους υποψηφίους τους είναι από ελλιπέστατη έως παραπλανητική (και, για να γίνω κακός, ιδίως όταν συγκρίνουν το πραγματικό ιστορικό ψήφων με τους λεονταρισμούς και τις δηλώσεις εσωτερικής κατανάλωσης ορισμένων υποψηφίων, ονόματα δε λέμε, τα έχουμε και πρόσφατα άλλωστε…)

 22. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Φιλοευρωπαϊκό είναι το κόμμα που ενδιαφέρεται για τους λαούς της Ευρώπης. Η πολιτική της ΕΕ είναι απολύτως αντιευρωπαϊκή,έχει κάνει τα πάντα για να κλειστούν οι Ευρωπαίοι στον εθνικό τους εαυτό. Ο κοσμοπολιτισμός είναι μόνο για τους πολύ πλούσιους και τους βολεμένους υπαλλήλους τους, οι άλλοι (οι πολλοί) «πατρίς θρησκεία οικογένεια» για να μην ενοχλούν (και κυριως για να μην ζητάνε).

 23. Χρήστος Π. said

  Δεν ψηφίζουμε αυτόν που είναι «καλός για την Ευρώπη» (τρέχα γύρευε τι είναι η Ευρώπη στο μυαλό του καθενός και τι το καλό της αν υπάρχει δηλαδή). Ψηφίζουμε αυτόν που θεωρούμε καλό για την Ελλάδα και όχι για την Λιθουανία. Ψηφιζουμε αυτόν που αγωνίζεται για τα Ελληνικά συμφέροντα και αυτόν που δημιουργεί τα μεγαλύτερα εμπόδια ή προβλήματα στους εχθρούς της Ελλάδας. Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές της Ελλάδος ήσαν ανεπαρκείς. Είτε έχουν άσχετα με τα εθνικά συμφέροντα ιδεολογικά κολλήματα, ή είναι οι ίδιοι άσχετοι ή κοσμικοί τύποι, ή φιλοδοξούσες να γίνουν πολύφερτες νύφες, ή κάποιες σοβαροφανείς και φλύαρες άνευ ουσίας (Τζαβέλλα πχ), κλπ. Συχνά απουσιάζουν και εισπράτουν παχυλές αμοιβές για τους εαυτούς τους και τους συμβούλους τους (από τους τελευταίους συχνά παίρνουν πάλι τα ποσοστά τους οι ευρωβουλευτές).

  Ίσως κάνω λάθος, αλλά ένας παρών στις συνεδριάσεις που μιλούσε πάντα για την Ελλάδα και κατά των εχθρών της, ασχέτως αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε σε επί μέρους θέματα ήταν ο Μαριάς.

 24. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  23
  Ότι είναι καλό για την Ευρώπη είναι καλό και για τα εθνικά κράτη. Στην Ελλάδα ζουν άνθρωποι και στη Λιθουανία γαϊδούρια;
  Όλοι οι Ελληνες έχουμε τα ίδια συμφέροντα και τους ίδιους (αλλοεθνείς) εχθρούς;
  Μήπως και στην Ελλάδα και στη Λιθουανία υπάρχουν δύο έθνη, οι έξυπνοι και τα κορόιδα;

  Για τον Μαριά μάλλον έχεις δίκιο.

 25. Πουλ-πουλ said

  23.
  «Δεν ψηφίζουμε αυτόν που είναι «καλός για την Ευρώπη» (τρέχα γύρευε τι είναι η Ευρώπη στο μυαλό του καθενός και τι το καλό της αν υπάρχει δηλαδή). Ψηφίζουμε αυτόν που θεωρούμε καλό για την Ελλάδα και όχι για την Λιθουανία.»

  Θα μπορούσαμε και να το παραφράσουμε:

  τρέχα γύρευε τι είναι η Ελλάδα στο μυαλό του καθενός

 26. nikiplos said

  Υπάρχει και η νοθεία στις εκλογές και στο εκλογικό αποτέλεσμα, όπου υποψιάζομαι πως ο όρος νοθεία θα προέρχεται από τις εκλογές βίας και νοθείας.

  Και μιλώντας για την κάλπη, ας μην ξεχνάμε και την κάλπη τη στατιστική… που έλεγε ο Νιόνιος κάποτε…

 27. Παναγιώτης Κ. said

  @17 «Φυσικὰ μποροῦμε πάντα νὰ ἐκφράζουμε τὶς ἀπόψεις μας μὲ κόσμιο τρόπο καὶ χωρίς νὰ προκαλοῦμε».

  Το επαναλαμβάνω εν είδει προσυπογραφής.

  Πάντα ισχύει το : «Δεν έχει και τόση σημασία τι λες αλλά σημασία έχει ο τρόπος που το λες».

 28. Πάνος με πεζά said

  Και θυμάμαι, σε κάτι παλιές γελοιογραφίες του ΚΥΡ (θα ήταν και 40 χρόνια πριν), «Θα γίνει της ενωμένης Ευρώπης»… Κι είχε μείνει και σαν έκφραση… Πόσο μπροστά…

 29. Α – Π – Ο – Χ – Η , η μόνη λύση, άντε με παραχώρηση για συνειδητό λευκό-άκυρο που λέει κι ο (ιστο)λόγιος γκουρού της οικονομίας επειδή είναι αστείες οι δημοτικές εκλογές (από το αρχαίο άστυ ) αλλά όχι οι ευρωεκλογές, οι οποίες (υποθέτω πως) είναι κρίσιμες !

 30. Triant said

  Καλημέρα.

  Τι μέτρα έπαιρναν άραγε για να αποφύγουν την πολλαπλή ψήφο με τα σφαιρίδια; Υποθέτω ακάλυπτο χέρι (σηκωμένα μανίκια) και επίδειξη άδειας παλάμης. Ξέρει όμως κανείς τι ακριβώς γινόταν;

 31. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  29 Απόχη;

 32. sarant said

  30 Πώς να γίνει πολλαπλή ψήφος; Έπαιρνες ένα σφαιρίδιο για κάθε κάλπη -να είχες μαζί σου άλλο; Χώρια που οι πλεονάζουσες ψήφοι αφαιρούνταν από το Ναι.

  Γενικά πάντως, παλιότερα όποιος ψήφιζε του έβαφαν το δάχτυλό του με μελάνι για να αποφεύγεται να ξαναψηφίσει.

 33. ΓιώργοςΜ said

  31 πσαρικό σύνεργο, δεν είναι αναμενόμενο; 😛

 34. Πέπε said

  @30
  Μην ξεχάσετε να φέρετε μαζί σας την άδεια παλάμης. Οι άδειες άνω των 7 ετών πρέπει να έχουν ανανεωθεί.

  🙂

 35. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Το πόσο χρήσιμο μας είναι το ευρωκοινοβούλιο και πόσο τιμούν τις δεσμεύσεις τους οι «πιο αριστεροί» ευρωβουλευτές μας είχαμε την ευκαιρία να το διαπιστώσουμε πρόσφατα. Εγώ μια φορά δεν πρόκειται να κάνω το ταξίδι μέχρι την Αθήνα, ή ακόμα και το συντομότερο μέχρι τη Βαρσοβία, και να χαραμίσω μέρες άδειας, για να ψηφίσω αυτούς τους ριψάσπιδες.

  Αν ξαναφέρουν τα σφαιρίδια το σκέφτομαι, μόνο και μόνο για να τους μαυρίσω.

 36. Λεύκιππος said

  Το σημαντικό είναι ότι η λευκή ή η μη ψήφος επηρεάζει σημαντικά και περισσότερο τον ψηφιζόμενο και όχι τον ψηφίζοντα. Εξ ου και η ευκολία της λήψης απόφασης για οποιασδήποτε μορφής αποχή.

 37. ndmushroom said

  35
  Ίσα ίσα, ακριβώς η ψηφοφορία στην οποία αναφέρεσαι δείχνει πώς μια πιο ενσυνείδητη και ενημερωμένη ψήφος θα μπορούσε να έχει διαφορετικά αποτελέσματα. Είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο θα ψηφίσω (συμμεριζόμενος, παρ’ όλα αυτά, τις απόψεις πολλών συσχολιαστών για τον εν τέλει διακοσμητικό ρόλο του ΕΚ και για την ισοπέδωση των πιο ριζοσπαστικών θέσεων από τον ακραίο κεντρισμό πολλών χωρών).

 38. Νέο Kid said

  Καλά ρε φίλε! Μένεις στην Πολωνία και μάλιστα ούτε καν στη Βαρσοβία;; !!
  Πω,πωωω! Χειρότερα κι απ την Αραπιά Πρέπει να’ναι… Δεν πας στα καράβια καλύτερα;

 39. Avonidas said

  #37. Ποιους μωρέ να διαλέξω; Αυτούς που πατάνε κουμπιά «κατά λάθος», αυτούς που είχαν «ανειλημμένες υποχρεώσεις», εκείνους που τους έπιασε συναχάκι, αυτούς που περιμένουν την επανάσταση του προλεταριάτου κι ως τότε πίνουν καφεδάκι χαλλλαρά; Ποιον απ’ όλους τους μαϊντανούς και τους φελλούς και τις γλάστρες να τιμήσω με την ψήφο μου;

 40. sarant said

  35 Έχεις κάνει αίτηση για να ψηφίσεις στο προξενείο;

 41. Μαρία said

  26
  Σιγά μην περιμένανε τις εκλογές του 1961. Η καλπονόθευσις, όρος εποχής, γεννήθηκε μαζί με τις πρώτες εκλογές το 1844 επι Κωλέττη. Οι κάλπες μεταφέρονταν απ’ τα χωριά στην πρωτεύουσα των νομών, για να γίνει η καταμέτρηση, οπότε στο δρόμο γινόταν το έλα να δεις. Χώρια που το αποτέλεσμα καθυστερούσε πολύ να βγει, καθώς οι εκλογές δεν γίνονταν την ίδια μέρα σε όλη την επικράτεια.

 42. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @29,31,33. Γέλασα μὲ τὴν ἀπόχη. 🙂

  Ἐπίσης καὶ μὲ τὴν ἄδεια παλάμης (#30,34). 🙂

  Τὴν ψαράδικη ἀπόχη πάντως τὴν χρησιμοποιοῦσαν περισσότερο οἱ φουσεκᾶδες γιὰ νὰ μαζέψουν τὰ ψάρια ποὺ ἔβγαιναν στὸν ἀφρό. Γι᾿ αὐτὰ ποὺ βούλιαζαν χρησιμοποιοῦσαν καμάκι, ἢ γκαγκάβα, ἕναν βαρὺ σιδερένιο κίλυνδρο μὲ αἰχμές καμακιοῦ στὸ κάτω μέρος· τὸν κατέβαζαν μὲ λεπτὸ σκοινί πάνω ἀπὸ μεγάλα σκοτωμένα ψάρια ποὺ ἦταν σὲ βάθος ὅπου δέν ἔφτανε τὸ καμάκι καὶ τὸ ἄφηναν νὰ πέσει πάνω στὸ ψάρι, καρφώνοντάς το.

  Θυμᾶμαι τὸν μπαρμπα-Νικόλα τὸ Λεριό, ἕναν πολὺ παλιὸ ψαρά, ἀγαθώτατον ἄνθρωπο, νὰ λέει στὴ γυναίκα του, τὴν Ἀννουσιώ, μετὰ τὸ μπουμπούνισμα:

  «Ἀννουσώ*, τὴν πόχη!»

  *δὲν ξέχασα τὸ γιῶτα, ἔτσι τὴν ἔλεγε

 43. Γ-Κ said

  «Ο ΣΥΡΙΖΑ, το πιο φιλοευρωπαϊκό από τ’ αριστερά κόμματα και το πιο αριστερό από τα φιλοευρωπαϊκά, είναι η αυτονόητη επιλογή για όσους θέλουν να στραφεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε προοδευτική κατεύθυνση.»

  Είναι δική σου εισήγηση, σύντροφε, ή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής;
  (Ατάκα για… να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι. :-)) )

  ———————

  Ίσως κιόλας πιαστεί από την ευκαιρία ο ΣΥΡΙΖΑ και αποφασίσει τι είναι.

 44. spiridione said

  30. επανάληψη προηγουμένων:
  Οδηγίες προς του ψηφοφόρους στις πρώτες εκλογές που διεξήχθησαν με σφαιρίδια, τον Μάιο του 1865, «δια να μην απατώνται οι ψηφοφόροι» (εφημ. «Ευνομία» 11-5-1865):
  «Οι ψηφοφόροι από πέντε-πέντε εμβαίνουν εις τον τόπον της ψηφοφορίας. Εκεί η εφορευτική επιτροπή εξετάζει αν είναι γραμμένοι εις τον εκλογικόν κατάλογον, και τότε ένας υπάλληλος λαμβάνει από ένα ψηφοφόρον, τον φέρει εμπρός εις κάθε κάλπην, λέγει μεγαλοφώνως το όνομα του υποψηφίου το γραμμένον επάνω εις την κάλπην, και δίδει εις τον ψηφοφόρον έν σφαιρίδιον. Ο ψηφοφόρος το λαμβάνει εις τα δύο του δάκτυλα, και υψώνει την χείρα δια να δείξη ότι έν μόνον σφαιρίδιον κρατεί, και έπειτα εμβάλλει εις την κάλπην και ψηφοφορεί. Έπειτα ο υπάλληλος τον φέρει εις την δευτέραν κάλπην, όπου τω δίδει άλλον σφαιρίδιον, και ψηφοφορεί κατά τον ίδιον τρόπον, και ούτω καθ’ εξής εις όλας τας κάλπας. Αν δεν θελήση να ψηφίση εις μίαν κάλπην, καταδικάζεται εις πρόστιμον 50 έως 100 δραχμών. Αι κάλπαι θέτονται κατά σειράν όλαι επάνω εις τραπέζας. Η κάλπη είναι τετράγωνον κιβώτιον από λευκοσίδηρον (τενεκέ). Απ’ έξω είναι βαμμένη η μισή, δεξιά, άσπρη, και έχει με μεγάλα μαύρα γράμματα το Ναι, η δ’ άλλη μισή, αριστερά, μαύρη και έχει με άσπρα γράμματα γραμμένον το Όχι. Απ’ επάνω δε έχει γραμμένο το όνομα του υποψηφίου εις τον οποίον ανήκει. Εις το εμπρός μέρος έχει σωλήνα βαθύν ώστε να κρύπτη την χείραν ως τον αγκώνα, και τρύπα πλατείαν ώστε να περά το χέρι. Δια του σωλήνος τούτου χώνει κάθε ψηφοφόρος το χέρι του εις την κάλπην, και ευρίσκει μέσα εις αυτήν δύο τρύπας μικράς όπου να περνά έν σφαιρίδιον, την δεξιάν δια το άσπρον ήμισυ ή το Ναι, την αριστεράν δια το μαύρον ήμισυ ή το Όχι. Εκεί ημπορεί να ρίψη το σφαιρίδιόν του όπου θέλει, χωρίς κανείς απ’ έξω να ημπορεί να γνωρίση πού το έρριψε∙ και δια να μην εννοηθή τούτο από τον κρότον, η κάλπη εσωτερικώς έχει ύφασμα».

  Και από τις ίδιες εκλογές, του 1865, ένας ευφάνταστος τρόπος καλπονοθεύσεως, που περιγράφεται σε ανακριτικό έγγραφο σχετικά με τις εκλογές στο Άργος. Δεν ξέρω αν πράγματι μπορεί να γίνει αυτό, αλλά φαίνεται να αναφέρεται σε επίσημο έγγραφο (εφ. Πρωινός Ταχυδρόμος 29-5-1865):
  «Ο Μανουσάκης ανεδείχθη βουλευτής δια καλπονοθεύσεως, ήτις απεδείχθη δικαστικώς, ελθόντος του ανακριτού, εξετασθέντων πλείστων μαρτύρων, και συνταχθείσης εκθέσεως περί των νοθευθεισών καλπών. Ιδού δε ο περίφημος τρόπος τον οποίον εδίδαξεν είς εκ Ζακύνθου πατριώτης. Η ανακριτική αρχή ανεκάλυψε (και όσον ούπω εκδίδεται και δημοσιεύεται το βούλευμα) ότι πέριξ της οπής των καλπών Μανουσάκη και τινός άλλου είχον θέσει κολλώδη ύλην, συνάμα είχον ανυψώσει την τζόχαν, εις τρόπον ώστε αφ’ ενός η τοιαύτη ανύψωσις, αφ’ ετέρου η κόλλα εμπόδιζον τα σφαιρίδια από του να εισέλθουν εις το μέρος του όχι. Μετά 20-30 ψηφοφορούντας, εψηφοφόρει είς των μεμυημένων, ελάμβανε από του μέρους του όχι τα μη πεσόντα εντός σφαιρίδια και τα έρριπτεν εις το ναι».

 45. leonicos said

  για ν’ ανατριχιάζουν οι γλωσσαμύντορες.

  βρίσε μας κι από πάνω!

 46. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @42. κίλυνδρο=>κύλινδρο

 47. leonicos said

  Ο ΣΥΡΙΖΑ, το πιο φιλοευρωπαϊκό από τ’ αριστερά κόμματα και το πιο αριστερό από τα φιλοευρωπαϊκά, είναι η αυτονόητη επιλογή για όσους θέλουν να στραφεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε προοδευτική κατεύθυνση.

  Θου Κύριε φυλκήν τω στοματί μου!

  Ο γλωσσαμύντωρ

 48. leonicos said

  Το χαμένο κουκκί

  Απαιτώ να μας πει πάραυτα ο κ. Σαραντάκος…..

  καλά, άσ’ το για μετά

 49. leonicos said

  Το χαμένο κουκκί

  Το νέο τρολ του ιστολογόυ σας που δεν θα βρείτε οτέ την προέλευσή του

 50. leonicos said

  Το γεγονός των εκλογών μού προκαλεί αμηχανία

  Το αποτέλεσμα θα μου προκαλέσει αηδία και αναγούλα

  Ας απολαύσω λοιπόν την προεκλογική εποχή

  Υπογραφή

  Το χαμένο κουκκί

 51. leonicos said

  Ποος είναι αυτός που μπαίει πάνω πάνω στα σχόλιά μου

 52. spiridione said

  Επαναλήψεως συνέχεια:
  Στις πρώτες εκλογικές αναμετρήσεις, πριν το 1865, η ψηφοφορία γινόταν με ψηφοδέλτια λευκά που ο κάθε ψηφοφόρος έγραφε το όνομα του υποψηφίου που επιθυμούσε. Με την πλειοψηφία των ψηφοφόρων τότε να είναι αναλφάβητοι, καταλαβαίνουμε τι νοθεία γινόταν. Οι κάλπες ήταν σαπουνοκασέλες, εξού και η φράση «βουλευτής δια της σαπουνοκασέλας»
  https://www.slang.gr/lemma/18253-bouleutis-tis-sapounokaselas

  Το σύστημα ψηφοφορίας με σφαιρίδια είχε χρησιμοποιηθεί και πριν το 1864, στις εκλογές στα Επτάνησα επί Αγγλοκρατίας, απ’ όπου και μεταφέρθηκε και στην Ελλάδα το 1865 για την πάταξη της νοθείας της Οθωνικής περιόδου.
  Μια χαρακτηριστική δε λέξη της κοινοβουλευτικής ιστορίας των Επτανήσων ήταν η «δεκακαλπία», που αποτύπωνε τις μεθοδεύσεις των Άγγλων κατά τις εκλογές του 1852 στην Κεφαλλονιά προκειμένου, να μην εκλεγούν ριζοσπάστες βουλευτές. Στις προηγούμενες εκλογές που είχαν γίνει, το 1850, οι πρώτες σχετικά ελεύθερες επί Αγγλοκρατίας, είχαν θριαμβεύσει και είχαν εισέλθει για πρώτη φορά οι ριζοσπάστες βουλευτές με επικεφαλής τον Ηλία Ζερβό Ιακωβάτο και τον Μομφερράτο. Οι Άγγλοι, προκειμένου να εμποδίσουν την εκ νέου είσοδό τους στη Βουλή στις επόμενες εκλογές, πήραν διάφορα μέτρα – εκτός από τις φυλακίσεις και εξορίες – όπως αυθαίρετες αλλαγές στους εκλογικούς καταλόγους, παρεμπόδιση των προσκείμενων στους ριζοσπάστες εκλογέων να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα, αλλά και τη λεγόμενη δεκακαλπία.
  Ο Ζερβός έγραψε αργότερα και βιβλίο για το θέμα, «Η δεκακαλπία και ο ήρως αυτής» Κεφαλλονιά 1872:
  «Η πόλις του Αργοστολίου .. ήτον πραγματικόν πεδίον μάχης. Το μέρος όπου εγίνοντο οι εκλογαί, περιστοιχούμενον υπό της ενόπλου δυνάμεως, παρίστανε τόπον εκτελέσεως. Αι αίθουσαι των ψηφοφοριών, όπου εισήρχετο ο πολίτης να εναποθέση το μέλλον της πατρίδος και των τέκνων του … πλησιάζων εις τας κάλπας, ίνα ρίψη εντός αυτών την μυστικήν και ιεράν ψήφον της συνειδήσεώς του, άλλος μεν ηπειλείτο και εκωλύετο να ψηφίση εις τας των υποψηφίων ριζοσπαστών, έτερος δε διετάττετο να ψηφίση παρρησία εις τας δέκα μόνον των κυβερνητικών – όθεν οι ούτω ψηφίσαντες ωνομάσθησαν Δεκακαλπίται – κι άλλος κατεσκοπεύετο υπό των αστυνομικών οργάνων, ισταμένων επί των καλπών, ίνα βεβαιώνεται εκ του κρότου των ριπτομένων σφαιριδίων, εάν έπιπτον εις το Ναι ή το Όχι. ..
  Ο Έπαρχος κατέταξε τας είκοσι κάλπας εις σχήμα αμβλείας γωνίας της οποίας η μια πλευρά περιελάμβανε τα ονόματα των κυβερνητικών υποψηφίων … και η ετέρα εκείνα των υποψηφίων του λαού. Εισερχόμενος δε ο εκλογεύς εις την αίθουσαν των ψηφοφοριών, ώφειλεν ως δείγμα πίστεως της προηγουμένης υποσχέσεώς του και προς αποφυγήν της δυσμενείας και των καταδιωγμών του τότε παντοδυνάμου Επάρχου (Καρούσου) να ψηφίση μόνον τας δέκα κάλπας των κυβερνητικών και αμέσως να στρέψη τα νώτα προς τας ετέρας δέκα, ως δια να δείξη με την άρνησιν της ψήφου και την αποστροφήν και περιφρόνησιν προς τους αντιπροσώπους του λαού».

  «Δεκακαλπία ωνομάσθη – γράφει ο Ιωάννης Τσιμιτσέλης (Κεφαλληνιακά Σύμμικτα) – διότι παρά την κατά νόμον μυστικότητα της ψηφοφορίας και την κατ’ αλφαβητικήν τάξιν τοποθέτησιν των καλπών ανεξαρτήτως κομματικής χροιάς, προσέτι παρά την υποχρέωσιν του ψηφοφόρου ίνα ψηφοφορή εις όλας τας κάλπας, αύται ετοποθετήθησαν κατά κόμματα, επετρέπετο δε τω ψηφοφόρω δήλως πλέον να ψηφοφορήση εις τας των ριζοσπαστών ή εις τας των καταχθονίων δέκα κάλπας. Η Δεκακαλπία επενοήθη ίνα οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι ψοφοδεείς και οι μετά της κυβερνήσεως συνδεόμενοι, υπερψηφίσωσι των αυτής υποψηφίων».

  Απότελεσμα όλων των μέτρων βίας και νοθείας ήταν να μην εκλεγεί κανένας ριζοσπάστης βουλευτής.
  Τα παραπάνω από το βιβλίο «Το ριζοσπαστικό κίνημα στα αγγλοκρατούμενα Επτάνησα» της Μαρίας Κοτινά.

 53. nikiplos said

  Συγνώμη για το άσχετο του σχολίου, αλλά σήμερα έπεσα πάνω σε αυτό το βίντεο:

  και μου άρεσε…
  ποιά η γνώμη σας?
  (λείπει και η Κρόνη)

 54. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Ἀπόχης συνέχεια.

  Ὄχι στὴν ἀπόχη! Ὅλοι στὶς κάλτσες!

 55. Avonidas said

  Έχεις κάνει αίτηση για να ψηφίσεις στο προξενείο;

  Όχι, και δεν νομίζω ότι προλαβαίνω πια.

 56. Χρήστος Π. said

  24 Ναι Χριστιανομπολεσεβίκε, είμαστε έθνος και έχουμε κοινά, εθνικά και στρατηγικά συμφέροντα, κοινούς εχθρούς και φίλους. Εκεί που κυματίζει η σημαία του εχθρού και επιβάλλει τη κυριαρχία του, κυματίζει για όλους μας. Οι (αυτο)επιδιωκόμενες ενίοτε εξαιρέσεις, είναι εθνική προδοσία.Δεν με συγκινούν και κυρίως δεν με πείθουν τα περί αντιθέτου «ταξικά» ιδεολογήματα τα οποία σε περιόδους εθνικής σύγκρουσης λειτουργούν και σαν πέμπτη φάλλαγγα. Όχι, ό,τι είναι καλό για την Ελλάδα, δεν είναι καλό κατ ανάγκη για άλλα κράτη ευρωπαϊκά ή όχι. Δεν είμαστε ευρωπαϊκός αχταρμάς,ούτε υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή εθνική συνείδηση. Εχουμε ελληνική συνείδηση και είμαστε μόνο και μόνο Έλληνες.

 57. Νέο Kid said

  53. Γνωστό αυτό. Οι Ιταλοί όταν μας ακούνε μας περνάνε για Ισπανόφωνους, και οι Ισπανόφωνοι μάς περνάνε για Ιταλούς.

 58. Χρήστος Π. said

  57 Στην Αμερική κάποτε σε βιβλιοπωλείο, μια Ελληνοαμερικάνα υπάλληλος ακούγοντας τη προφορά με την οποία μιλούσα αγγλικά, με ρώτησε αν είμαι Αργεντινός.

 59. sarant said

  44-52 Μπράβο!

  55 Τέλος Μαρτίου τελείωνε η προθεσμία.

 60. Γιάννης Κουβάτσος said

  Νομίζω πως οι ευρωεκλογές έχουν αξία μόνο επειδή αποτυπώνουν το πολιτικό κλίμα της εποχής. Αν, δηλαδή, θα υπερισχύουν οι λεγόμενες δημοκρατικές δυνάμεις ή αν θα δείξουν τα καρχαριοειδή δόντια τους οι ακροδεξιές και λοιπές φασιστορατσιστικές συμμορίες. Κατά τα άλλα, πιστεύει κανείς πως το ευρωκοινοβούλιο παίζει ουσιαστικό ρόλο στη λήψη σημαντικών αποφάσεων;

 61. Avonidas said

  #60. πιστεύει κανείς πως το ευρωκοινοβούλιο παίζει ουσιαστικό ρόλο στη λήψη σημαντικών αποφάσεων;

  Πιστεύει κανείς ότι το ελληνικό κοινοβούλιο παίζει;

 62. ΣΠ said

  56
  Εγώ δεν αισθάνομαι ότι έχω κανένα κοινό συμφέρον και κοινούς εχθρούς και φίλους με την Χρυσή Αυγή.

 63. Γιάννης Κουβάτσος said

  61: Είναι ο μόνος τρόπος, όμως, για να μην έχουμε δικτατορία, οποιουδήποτε χρώματος, με όλα τα συμπαρομαρτούντα δεινά για τις ελευθερίες και τα δικαιώματά μας. Όποια και όσα. Αλλού δεν έχουν ούτε αυτά.

 64. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  56 Υπήρχε μία εποχή που ο μεγαλύτερος εχθρός των Αθηνών ήταν… τα Μέγαρα! ότι ήταν καλό για τα Μέγαρα ήταν κακό για την Αθήνα (και το αντίστροφο). Από το να είναι μόνο και μόνο Αθηναίοι ή Μεγαρείς προτίμησαν να είναι όλοι Έλληνες. Ήταν μια σημαντική εξέλιξη προς το καλύτερο και ευτυχώς δεν σταμάτησε εκεί (έχει ακόμα δρόμο – ασταμάτητο!).
  Μη φοβάσαι, η κοινή ευρωπαϊκή συνείδηση δεν θα καταστρέψει τα έθνη (δεν της χρειαζεται να γίνει κάτι τέτοιο), θα το έχουν κάνει οι πλουτοκράτες πιο πριν.

 65. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  56 Νταξ, είναι σίγουρο πως έτσι και γίνει κάνα μπαμ η Μενεγάκη θα πρωτοστατεί στη διοργάνωση γκλαμουράτων γκαλά για τη Φανέλα του Στρατιώτη, αλλά είσαι σίγουρος πως θα πολεμάς στο ίδιο χαράκωμα με το γιό του Βαρδινογιάννη? Επειδή είπες πως δεν σε πείθουν τα ταξικά ιδεολογήματα η απορία.

 66. Γιάννης Κουβάτσος said

  56: Έχω κοινά συμφέροντα, κοινές επιδιώξεις, κοινούς στόχους με τον συνέλληνα Μαρινάκη; Δεν νομίζω, θα το ψάξω πάντως…Μπα, τι να ψάξω, αφού ξέρω πως δεν έχω.

 67. sarant said

  65 Ο γιος του Βαρδινογιάννη δεν θα είναι σε χαράκωμα. Αν και στον εμφύλιο είχαν εκτελεστεί καναδυό γιοι πλουσίων που προσπάθησαν να αποφύγουν τη στράτευση (αντί να βάλουν μέσο να πάνε στο επιτελείο, οι ανόητοι).

 68. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  67 Ένας Χρυσανθόπουλος, αν θυμάμαι καλά?
  Δεν θα είναι σε χαράκωμα? Φτου γμτ, αυτό μου τα ανατρέπει όλα, πρέπει να ξανασκεφτώ τα πάντα απ’ την αρχή, ως χτήνος και ως άνθρωπος 🙂

 69. Γιάννης Κουβάτσος said

  67, 68:Θα είναι σε χαράκωμα με την ψυχή και τη σκέψη του. Το κορμί θα είναι αλλού, βέβαια, αλλά τι σημασία έχει το ταπεινό σαρκίο; 😊

 70. Triant said

  38:
  Καλά ρε φίλε! Μένεις στην Πολωνία και μάλιστα ούτε καν στη Βαρσοβία;; !!

  Δεν είμαι κανένας Πολωνολόγος (!) αλλά ενώ έχω πάει στη Βαρσοβία και δεν μου είπε απολύτως τίποτα (βέβαια ήταν χειμώνας) το Βρότσλαβ (Wrocław) στο οποίο έμεινα καμιά δεκαριά (καλοκαιρινές) μέρες ήταν πολύ ωραίο. Την σήμερον ημέρα άλλωστε, μπορεί κάποιος με την βοήθεια του γούγλη να το δει και από τον καναπέ του.

 71. divolos said

  18 «Επίσης από τα «κουκιά» έχουμε και την έκφραση «μονοκούκι», την εξασφάλιση δηλαδή του 100% των ψήφων μιας ομάδας.»

  Νόμιζα μονοκούκι λέμε όταν κάποιος ψηφίζει μόνο έναν υποψήφιο από ένα κόμα ενώ μπορούσε να ψηφίσει περισσότερους (μονοσταυρία αλλιώς). Υπονοεί και την τυφλή πίστη σε έναν συγκεκριμένο υποψήφιο.

 72. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  ΠΡΟΣΟΧΗ!
  ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ.

  Ἄραγε οἱ γιοὶ τοῦ Τσίπρα θὰ εἶναι στὸ ἴδιο κότερο μετερίζι μὲ τοὺς ἐγγονοὺς Παναγόπουλου; Ἤ μήπως τοῦ Κόκκαλη; 🙂

 73. Νέο Kid said

  70. Σκαραβιάζομαι (=ψυλιάζομαι στην καθαρεύουσα) ότι ο μικρός μένει στο Κρακάου … Χίλιες φορές καλύτερα στους πρόποδες του Κρακατόα!

 74. Avonidas said

  #70. Το Βρότσλαβ (πάλαι ποτέ Μπρεσλάου) είναι πράγματι πολύ ωραίο. Με το ποτάμι του και τον καθεδρικό χτισμένο σ’ ένα από τα νησάκια μου θυμίζει λίγο το Παρίσι.

  Η Κρακοβία επίσης είναι πολύ όμορφη, και δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός σε σχέση με τη Βαρσοβία. Ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Πολωνίας.

  Αν ταξιδέψετε ποτέ στην Κρακοβία, και εκτιμάτε την αρτιμέλειά σας, μην τους πείτε ότι βρίσκετε τη Βαρσοβία ομορφότερη. 🙂

 75. sarant said

  74 Το πολωνικό Ναύπλιο 🙂 [Αν και εμείς θεωρούμε την Αίγινα πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους]

  71 Ναι.

 76. Μπετατζής said

  Τι χαρακώματα ρε,αυτά είναι λαστ γίαρ, στη Ζωή εν Τάφω έχετε μείνει ;;; Τώρα έχει έξυπνες βόμβες και τέτοια 🙂 (Πλάκα πλάκα δεν ξέρω πώς θάναι και μήτε που θέλω να το μάθω).

 77. 31,
  😀

  Ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξε το
  Α-Π-Ο-Λ-Α
  με σύνθημα
  «Ψωμί, σουβλάκι, και καμάκι»

 78. sarant said

  76 Φαντάροι επί τόπου υπάρχουν ακόμα, πάντως.

 79. «παμψηφεί»

 80. Γ-Κ said

  Γιατί τέτοιο φτύσιμο στο Βρότσ(γ)ουαφ; Στη Μονμάρτρη κάνουμε «αμάν» μη μας ξεφύγει κανένα σύμφωνο, το Βρότσ(γ)ουαφ το γράφουμε όπως να ‘ναι.
  Προφανώς, γιατί άλλη γκλαμουριά έχει η εξοικείωση με τα Γαλλικά και άλλη με τα Πολωνικά…
  (Πάμε και στο Γουτς που είναι έυκολο στην προφορά.)

 81. 80 Δεν πρόσεξες την Μονμάρτη στο προχτεσινό: και δεν άνοιξε μύτη.

 82. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  23,24 >>Μαριάς,
  σήκωσε λίγο έντονο μπουχό στην αντιμνημονιακή συσπείρωση, πήγε με αλλά και χωρίς τους ανελ και δεν ξαναφάνηκε. Με ποιους είναι τώρα;

  33 >>Απόχη
  για ψάργια αλλά και για πεταλούδες (ψυχές), για τον (και) καλλιεργητή ψυχανθών! 🙂

  44 >>Ο Μανουσάκης ανεδείχθη βουλευτής δια καλπονοθεύσεως, ήτις απεδείχθη δικαστικώς, ελθόντος του ανακριτού, εξετασθέντων πλείστων μαρτύρων, και συνταχθείσης εκθέσεως περί των νοθευθεισών καλπών.
  Φουλ της γενικής! 🙂

  52. Δε θυμόμουν καθόλου για Δεκακαλπία. Ευγνώμων!

 83. Λάμπρος said

  Δεν έχει σημασία ποιό κόμμα θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές, όλα είναι ψευδεπίγραφα και θα ακολουθήσουν την πολιτική των εθνικών κοινοβουλίων που είναι ίδια για όλα τα κόμματα, δηλδή ακολουθούν το παγκοσμιοποιημένο καπιταλιστικό αφήγημα γιατί και να θέλουν να κάνουν αλλιώς, είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ.Το βλέπουμε άλλωστε να συμβαίνει αυτό σε όλο τον κόσμο, ειδικά μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, είτε ακροδεξιά, δεξιά, κεντρώα, σοσιαλσημοκρατικά, σοσιαλιστικά, αριστερά, ακροαριστερά (π.χ σαν το συ.ριζ.α😂) κόμματα βρίσκονται στις κυβερνήσεις, εκτός από μερικές πινελιές για ξεκάρφωμα, η πολιτική είναι ίδια, η επικράτηση των πλουσίων, είναι πλήρης.

  Αυτό που μπορούν να κάνουν όσοι θεωρούν τον εαυτό τους συνειδητό πολίτη (είτε της χώρας τους, είτε του πλανήτη) είναι να θέσουν μερικά ερωτήματα στους υποψήφιους που θα ζητήσουν την ψήφο τους.
  1- Αν εκλεγείτε, τι μέτρα θα πάρετε για να περιοριστούν οι κίνδυνοι ενός πυρηνικού πολέμου;
  2 – Τι μέτρα θα πάρετε για να περιοριστούν οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής;
  3 – Τι μέτρα θα πάρετε για την ρύθμιση αποσταθεροποιητικων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η γενετική μηχανική;
  4 – Πώς βλέπετε τον κόσμο το 2040; Ποιό πιστεύετε πως είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο και ποιό το όραμά σας για το καλύτερο δυνατό;
  Όποιοι δεν καταλάβουν τις ερωτήσεις σας και μιλάνε συνέχεια για το παρελθόν χωρίς να παρουσιάζουν ένα ουσιαστικό όραμα για το μέλλον, ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΕΤΕ.
  Αν δεν βρείτε κανέναν με αυτά τα κριτήρια, τότε ψηφίστε συνειδητό άκυρο, προσωπικά αυτό θα κάνω. Το μόνο που μπορεί να κλονίσει την οικονομική ελίτ, είναι η πλειοψηφία συνειδητών πολιτών με κριτική σκέψη.

 84. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  79 Πανψυχή
  και μιας κι άρχισα τα λοξά:
  ψηφοδεής, ψηφοπωλείο, ψήχος, ψηφοφθόρος, ψυχοβέλτια,
  μέα κάλπη, κολπονοθεία, πλειοψυχία, ψηφοθηρία (τα) ! 🙂 ψηχοφύρας.

 85. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ψηφοφύρας

 86. ΓιώργοςΜ said

  53 Φοιτητής όντας, μου πήρε από την Ομόνοια ως το Θησείο να καταλάβω πως οι δύο νεαροί δίπλα μου ήταν Ισπανοί και όχι Έλληνες που μιλούσαν πολύ γρήγορα.
  Το βιντεάκιον ωραίο και τεκμηριωμένο.

 87. # 63

  Τί είχες Γιάννη : τι είχα πάντα !

  Σου έχει μιλήσει κανείς ποτέ για ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ :::: Είναι να ψηφίζεις κάποιον για το πρόγραμμά του κι αυτός μόλις βγεί να κάνει άλλα. Η Μπακογιάννη ήταν η μόνη που το ειπε ξεκάθαρα «με ψηφίσατε για 4 χρόνια και θα κάνω ό,τι γουστάρω «!!. Ο άλλος έλεγε «λεφτά υπάρχουν» κι ο έτερος «ψηφίσατε όχι αλλά εγώ γουστάρω ναι» (ή ανάποδα γιατί εγώ δεν είχα παίξει ούτε σ’ αυτό το επεισόδιο)

  Καταλαβαίνω απόλυτα γιατί έμεινες πράσινος, εσύ δεν κατάλαβες ακόμα γιατί έγινα ΠΑΟΚg;s

  Το μοναδικό όπλο που έχουν ΟΛΟΙ οι πολιτικοί είναι οι ψήφοι των πολιτών. Οσο λιγότεροι είναι τόσο περισσότερο φοβούνται να το ρίξουν στην ρεμούλα και την παρανομία

 88. Μαρία said

  82
  Ε πώς δεν ξαναφάνηκε. Ολόκληρο μνημόσυνο διοργάνωσε στο Ηράκλειο για τον εθνομάρτυρα Κατσίφα.

  86
  Το έχω πάθει κι εγώ με Ισπανούς σε εστιατόριο αλλά έφτανε σε μένα μόνο ο απόηχος κι έβλεπα βέβαια τις χειρονομίες τους. Αντίθετα στο λεωφορείο μου πήρε ώρα να καταλάβω οτι οι νεαροί κουμπάροι στη μπροστινή θέση μιλούσαν ελληνικά και όχι τρέχα γύρευε.

 89. Γς said

  82:

  >Φουλ της γενικής!

  :Απλά της γενικής:

  Και μόλις έστειλα ένα ε-μέιλ για κάτι φάρμακα στο φαρμακείο της γειτονιάς μου και έγραψα ότι είναι για την αρμόδια υπάλληλο:

  «Υπόψη Φωφούς».

  Για τη Φωφώ δηλαδή

 90. Εγώ πάντως μικρός σε μια ταβέρνα κιαλάριζα κάτι γκομενάκια δίπλα που μιλούσαν μια περίεργη γλώσσα που δεν καταλάβαινα γρυ και στο τέλος αποδείχθηκε πως ήταν ορεσείβιες κρητικοπούλες από Κίσσαμο…

 91. sarant said

  82-88 Ο Μαριάς κατεβαίνει με δικό του κόμμα. Ελλάδα-Ο άλλος δρόμος.

 92. Και για όσους αμφισβητούν το # 83 ιδού τι ανέβασε ένας Ισπανός που ΔΕΝ ψηφίζει στην Ελλάδα :

  Βασιλειάδης : «Ο τελικός θα παιχθεί στο ΟΑΚΑ γιατί είναι το ασφαλέστερο γήπεδο για τους οπαδούς.» Πέντε μέρες πριν τον τελικό, αποφάσισε να διεξαχθεί χωρίς φιλάθλους.

  Σιγά μην απαντήσει γιατί ο ελάχιστος

  Να ψηφίσετε όποιον σας πει τώρα ο Βασιλειάδης; και τον ίδιο στις κοινοβουλευτικές εκλογές, βίτσια είναι αυτά !

 93. Και said

  86:

  Και τι ωραία που της τα είπα στα ισπανικά:

  -Φαναρες μι ρόμπα βανάλια ντε ροχέρος παρόχας.

  Μόνο που δεν κατάλαβε τι της είπα (ούτε κι εγώ)

 94. Γιάννης Κουβάτσος said

  87: Για ελευθερίες και δικαιώματα μίλησα, Τζι. Αυτά εξασφαλίζεις μέσω της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Αυτές τις συζητήσεις που κάνουμε εδώ, δεν θα μπορούσαμε να τις κάνουμε σε καμιά εκατονπενηνταριά χώρες του πλανήτη. Τα άλλα που γράφεις, γνωστά και βιωμένα και τετριμμένα. Η λεγόμενη τυπική δημοκρατία είναι σαν την υγεία : όταν τη χάσεις καταλαβαίνεις την αξία της.

 95. ΣΠ said

  Για να διευκολυνθείτε στην απόφασή σας τι να ψηφίσετε, η λίστα με τα κόμματα που έχουν δηλώσει συμμετοχή στις ευρωεκλογές:
  https://www.news247.gr/politiki/ta-kommata-kai-ta-kommatidia-stis-eyroekloges-2019.6719501.html

 96. Γιάννης Κουβάτσος said

  95: Αμφιταλαντεύομαι μεταξύ Ψινάκη και Κολλάτου. 😎

 97. Για όσους βέβαια δεν ξέρουν ή κάνουν πως δεν ξέρουν τα κολητηλίκια του Βασιλειάδη με τον Μελισσανίδη ας δούνε τι έδωσε με το νέο νομο στον ΟΠΑΠ για να λειτουργήσει ο ιππόδρομος (από 2μύρια σε 200χιλιάρικα η συνεισφορά του ΟΠΑΠ, 90% έκπτωση) και ας καταλάβουν επιτέλους πως πρόβλημα δεν υπάρχει με τους οπαδούς ΠΑΟΚ και ΑΕΚ αλλά με τους χούλιγκαν της Θ7 που απεολούν να κάνουν επεισόδια. Η λογική έλεγε γήπεδο έξω από το λεκανοπέδιο με ή χωρίς οπαδούς αλλά πως να μην ευνοήσει τον συνεργαζόμενο στον ΟΠΑΠ έπαιξε πρώτα το χαρτί του ασφαλούς γηπέδου και μετά το έκρινε ανασφαλές !!!
  Αν δεν τον ψηφίζατε δεν θα τα έκανε, τόσο απλό, το είδαμε και πέρισυ το έργο.

 98. Αγγελος said

  (94) Ξαναπές το, Γιάννη. Όσο σκ… και να τα έχουν κάνει οι πολιτικοί μας, θυμώνω όταν ακούω προτροπές για αποχή, και μάλιστα από ανθρώπους αρκετά μεγάλους ώστε να θυμούνται τη Χούντα (εντάξει, δε λέω να θυμούνται την αποχή του 1946…) Πάντα υπάρχει το μη χείρον.
  Θυμάμαι τον πατέρα μου να λέει έξαλλος μετά την παρά λίγο εκλογή του Σκυλίτση ως δημάρχου Πειραιά το 1978: «Εντάξει, δεν τους κρεμάσαμε στο Σύνταγμα, δεν τους τουφεκίσαμε, δεν τους βάλαμε καν φυλακή. Όχι και να τους δώσουμε αυτό που μας πήραν, την ψήφο μας!»
  Αλο ζήτημα αν, όπως υποστήριζε μάλλον σοβαρά ένας πολύ αγαπητός μου φίλος, θα άξιζε να σκεφτούμε τη δυνατότητα κάποια αξιώματα (ένα μέρος των εδρών της Βουλής π.χ.) να απονέμονται με κλήρωση, όπως στην αρχαία Αθήνα. Δεν είμαι βέβαιος οτι τα αποτελέσματα θα ήταν χειρότερα 🙂

 99. Avonidas said

  #87. Το μοναδικό όπλο που έχουν ΟΛΟΙ οι πολιτικοί είναι οι ψήφοι των πολιτών. Οσο λιγότεροι είναι τόσο περισσότερο φοβούνται να το ρίξουν στην ρεμούλα και την παρανομία

  Αχαχα, όχι. Κανείς πολιτικός δεν νοιάστηκε ποτέ πόσοι τον ψηφίσανε. Νοιάζονται μόνο πόσοι περισσότεροι (ή λιγότεροι) τους ψηφίζουν από τους άλλους. Η αποχή μπορεί πάντα να αποδοθεί σε αδιαφορία ή νωθρότητα ή σιωπηρή συναίνεση — με δυο λόγια, πάντα μπορεί να παρουσιαστεί ως αποτυχία των ψηφοφόρων, κι όχι των πολιτικών.

  Η αποχή εξασφαλίζει ότι οι εκλογές θα κρίνονται από τους πιο ιδιοτελείς, πιο φανατικούς, πιο κολλημένους ανάμεσα στους ψηφοφόρους, όσο λίγοι κι αν είναι αυτοί. Η αποχή ΠΟΤΕ δεν μπορεί να ρίξει ένα αχρηστευμένο σύστημα· μόνο η άρνηση αυτών που απέχουν να δεχτούν τη νομιμότητά του μπορεί να το ανατρέψει.

 100. Avonidas said

  #94. Η λεγόμενη τυπική δημοκρατία είναι σαν την υγεία : όταν τη χάσεις καταλαβαίνεις την αξία της.

  Η τυπική δημοκρατία είναι το αποτέλεσμα μιας ουσιαστικής δημοκρατίας που έχει ατροφήσει. Ως εκ τούτου, τίποτα δεν την εμποδίζει να εξελιχθεί σε μια τυραννία, αν οι συνθήκες το απαιτήσουν. Πρώτα ξηλώνοντας τα δικαιώματα των περιθωριακών και των «ανεπιθύμητων», για την ασφάλεια του κράτους, βεβαίως, και προχωρώντας σιγά-σιγά ώσπου να μη μείνει τίποτα.

 101. ΣΠ said

  96
  Υπάρχουν κι άλλες εξ ίσου καλές επιλογές. 🙂

 102. ΣΠ said

  Αχάριστε Τσίπρα!

 103. Πουλ-πουλ said

  Μια μικρή ιστορία για την εγγύτητα στην προφορά ελληνικών-ισπανικών.

  Κάποτε πριν πολλά-πολλά χρόνια τριγύριζα με οτοστόπ στην Ισπανία για ένα μήνα. Και ως καλός οτοστοπίστας, είχα μάθει λίγα ισπανικούλια, ίσα-ίσα για να συνεννοούμαι με τους οδηγούς. Προς το τέλος, όταν είχε ξεπάρει πια η γλώσσα μου στα ισπανικά, ένας οδηγός μου είπε:

  Η αλήθεια είναι ότι τα ισπανικά σου δεν είναι πολύ καλά. Αλλά η προφορά σου είναι τρομερή. Νταντά ισπανίδα είχες, μωρέ παιδί μου;

 104. ΚΩΣΤΑΣ said

  94 –> Για ελευθερίες και δικαιώματα μίλησα,….

  Πες τα, βρε Γιάννη, γιατί όταν τα λέω εγώ, δεν πιάνουν, καθ’ ότι δεν είμαι προοδευτικός 😉

  Σήμερα, όντως, υπάρχει φόβος για την συνοχή της Ευρώπης. Βλέπετε οι ένθεν κακείθεν ακρο- ….

  Και φυσικά, ο Νικοκύρης, ως αρθρογράφος στην Αυγή επιβάλλεται να γράψει τα «κατά συνθήκην ψεύδη», ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ, … είναι η αυτονόητη επιλογή για όσους θέλουν να στραφεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε προοδευτική κατεύθυνση.»

  Ψηφίστε ορίτζιναλ και πρωτοπόρα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, δηλαδή το γνωστό και ευκόλως εννοούμενο, ένα! 🙂

  Θυμηθείτε ότι το 1981 όταν μπήκαμε στην ΕΟΚ, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις ήταν του δόγματος «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο…», ενώ οι συντηρητικοί και σκοταδιστές… μας έβαλαν μέσα!

 105. ΚΑΒ said

  Έχουμε και τις δημοτικές εκλογές με εμπόδια για τους μικρούς.

  https://www.thepressproject.gr/article/140721/To-antidimokratiko-plaisio-empodion-sum

 106. Μαρία said

  96
  Πέθανε στο μεταξύ κι ο Σαββούρας.

 107. Πέπε said

  103
  Αυτό είναι πρόβλημα βέβαια. Όταν έχεις καλή προφορά, και ξεκινήσεις με μια-δυο φράσεις που τις λες σωστά, ο άλλος νομίζει ότι ξέρεις άπταιστα και σ’ αρχίζει στα δύσκολα!

  (Στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο εύκολη η προφορά των ιστανικών. Και το γεγονός ότι μοιάζει αλλά δεν ταυτίζεται με των ελληνικών, μπορεί να είναι και πρόσθετος παράγοντας δυσκολίας. Απλώς το ‘χουμε εύκολο να λεμε γ και όχι γκ, δ και όχι ντ, χ και όχι κάτι άσχετο…)

 108. ΣΠ said

  102
  Τώρα, που παρατηρώ λίγο προσεκτικότερα την επιγραφή, βλέπω ότι έχει διπλή άρνηση με το «ουδεμία». Είναι σωστό;

 109. Γιάννης Κουβάτσος said

  104: Όχι όλες, φίλε Κώστα: το ΚΚΕ εσ. και εν γένει η ανανεωτική αριστερά ήταν υπέρ της ενωμένης δημοκρατικής Ευρώπης των λαών.
  Και σε συνέχεια της συζήτησης περί «τυπικής δημοκρατίας», ο Καρλ Πόπερ γράφει στην αυτοβιογραφία του, που κυκλοφόρησε πρόσφατα και στα ελληνικά, πως συνέλαβε την έννοια της ανοικτής κοινωνίας, όταν έφυγε από τη μεσοπολεμική Αυστρία, την πατρίδα του, και βρήκε καταφύγιο στην Αγγλία. Ανάπνευσε, επιτέλους, ελεύθερα.

 110. sarant said

  105 Αυτό με τους συμβούλους που πρέπει να είναι όσες και οι έδρες του ΔΣ πράγματι είναι περίεργο μέτρο. Βέβαια, δεν εμπόδισε να ανθίσουν πολλοί συνδυασμοί.

  104 Επιβάλλεται; αλλιώς θα μου κόψουν τη στήλη;

 111. ΚΩΣΤΑΣ said

  110 β
  «Επιβάλλεται» δεοντολογικά, όχι με απειλή. Εφόσον στηρίζεις τον χώρο και επειδή οι αναγνώστες της Αυγής είναι κυρίως αριστεροί, ε! κάτι καλό πρέπει να γράψεις για να παροτρύνεις και τυχόν αμφιταλαντευόμενους να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ.

 112. Avonidas said

  Κάλπες εδώ, κάλπες εκεί, κάλπες και παραπέρα,
  και κάλπηδες μας πρήζουνε τα μέζεα όλη μέρα,
  κάθε γωνιά περίπτερο και κράχτες στα κανάλια,
  να ξεριζώσω μου ‘ρχεται τ’ αυτιά μου με τανάλια·
  ηθοποιοι, τραγουδιστες, γραβατωμένα ψώνια,
  διεκδικούν την ψήφο μας να ξύνονται για χρόνια,
  ανάλατες φιλόλογοι διδάσκουν Ιστορία
  (την ώρα του μαθήματος παίζανε ναυμαχία)·
  κάλπες παντού, φέιγ-βολάν, αφίσες με γκριμάτσες,
  άθλιες, χαμογελαστές, βαλσαμωμένες φάτσες,
  κάλπες κάτω στα πάτρια, μα και στην αλλοτρία,
  λόγια παχιά βαρύγδουπα, τηλεσποτάκια κρύα,
  ρεκλάμα τίγκα το γιουτούμπ, στα κινητά ες-εμ-εσα,
  κλατάρησε και το αντ-μπλοκ, κι ειν’ όλα χέσε μέσα,
  αει στην ευχή, βαρέθηκα, κιαπέ πολύ λουφάρω
  πληρώνομαι για έρευνα, κι όχι για να ριμάρω
  δεν είμαι δα και βουλευτής, με θέση βολεμένη
  να ροχαλίζω ξένοιαστος και ο μισθός να μπαίνει.

 113. Πουλ-πουλ said

  107.
  Σωστά, αλλά να καταλαβαίνεις ισπανικά, τουλάχιστον το νόημα, είναι αρκετά εύκολο, αν ξέρεις μια-δύο άλλες λατινογενείς γλώσσες. Αυτοί βέβαια που εκτιμούν ιδιαίτερα την προφορά μας, είναι οι καθαρολόγοι καστιλιάνοι με το περίφημο Θ, που στα ανδαλουσιανά γίνεται κάτι σαν Ζ.

  Και ένα ευτράπελο: Ο συγκεκριμένος οδηγός, ακριβού μάλιστα αυτοκινήτου, ήταν πεπεισμένος ότι η adidas ήταν αρχαία ελληνική λέξη και απορούσε πως το αγνοούσα.

 114. 112 Άδεια από την καθ’ ύλην αρμόδια επί του στιχουργείν γάτα του ιστολογίου πήρες? 🙂

 115. Avonidas said

  #114. Οχι, γιατί; Πρεπει να πληρωσω γατοσημο; 😊

 116. Αγγελος said

  (68) Χρυσικόπουλος μήπως;

 117. ΚΩΣΤΑΣ said

  Να πούμε κάτι και για τις δημοτικές εκλογές. Για δήμαρχο Θεσσαλονίκης, στον α’ γύρο στηρίζω, αληθινά, Νοτοπούλου. Το γιατί; υπάρχουν λόγοι, αν έχετε απορία, μπορώ να δώσω εξηγήσεις.

 118. Πέπε said

  114, 115:
  Άδεια παλάμης.

 119. Theo said

  Απουσιάζει η «Πυρίκαυστος Ελλάς», το τέως κόμμα του Ζουράρι. Πριν κανένα μήνα μου έλεγε ο πρόεδρός του πως συζητούσε με τη Ζωή («43.Πλεύση Ελευθερίας-Ζωή Κωνσταντοπούλου»), αλλά φαίνεται πως ο συνασπισμός τους δεν ευοδώθηκε.

 120. Theo said

  @117:
  Τι άλλο προσόν εκτός από το ωραίο χαμόγελο έχει η κυρία;

  Επειδή είχα κουβεντιάσει δυο τρεις φορές με τον Νίκο Ταχιάο πριν από καμια τριανταριά χρόνια και μου φάνηκε κουλ τύπος, θα τον προτιμούσα (αλλά φυσικά δεν ψηφίζω στη Θεσσαλονίκη).

 121. 114 Ξέρω και γω? Μπας και βρεθείς με τπτ τζαγκρουνιές ξάφνjικαλjυ… 🙂

  116 Μάλλον έχεις δίκιο, πάντως κάτι με χρυσό ήτανε, πλούσιος αφού 🙂

 122. Theo said

  @117, 120:
  Α, τώρα θυμήθηκα πως κατεβαίνει κι ο φίλος και γιατρός μου, ο Χάρης Αηδονόπουλος (πρώτος στην αλφαβητική λίστα), τύπος έξω καρδιά και δοτικός, αν και δε νομίζω πως θα πάρει πολλές άλλες ψήφους εκτός από των συγγενών και φίλων 🙂

 123. # 98, 100

  Μεγάλοι άνθρωποι είσαστε, κοιτάξτε κάποιες πρακτικές αλήθειες κατάφατσα που δεν συμβαδίζουν με τα λεγόμενα σας. Πρώτον όπου υπάρχει μεγαλύτερη αποχή η διαφθορά ελαχιστοποιείται. Δεύτερον ανάλογα με τα ψηφαλάκια των πολιτικών και τα αξιώματα που καταλαμβάνουν, άρα και η ρεμούλα που ακολουθεί (οί, υφυπουργοί, πρόεδροι ΔΕΚΟ, οργανισμών, νοσοκομείων κ.λ.π.)

  Ακόμα και σήμερα ο έλληνας ψηφίζει ρουσφετολογικά αλλιώς από ιδεολογία η ΝουΔού θα ήταν σε μονοψήφιο ποσοστό ή μήπως ερωτεύθηκε ο Μαρινάκης τον Κούλη ; Απλά πριν τις πρώτες εκλογές του 15 το πάλαιψε με ΣύΡιζΑ και δεν του βγήκε, ενώ ο Κούλης είχε οικογενειακή παράδοση…

  «Η αποχή εξασφαλίζει ότι οι εκλογές θα κρίνονται από τους πιο ιδιοτελείς, πιο φανατικούς, πιο κολλημένους ανάμεσα στους ψηφοφόρους, όσο λίγοι κι αν είναι αυτοί.» Συμφωνώ, απλά οι έτσι κολημένοι θεωρούν κολημένους μόνο τους αλλιώς

 124. ΚΩΣΤΑΣ said

  120 Theo, φυσικά και είμαι με τον Ταχιάο. Αυτοδιοικητικός χρόνια, βέρος Σαλονικιός και καλό παιδί. Για να βγει όμως δήμαρχος σίγουρα, πρέπει στον 2ο γύρο να είναι η Νοτοπούλου. Αν μείνει ο αντάρτης ορφανός ή ο Κ. Ζέρβας, τα πράγματα είναι δύσκολα. Δυστυχώς την Ν. αυτή την ώρα κάποιες τοπικές δημοσκοπήσεις την φέρνουν να συναγωνίζεται με τον Πανίκα τον Ζορό για την 4-5η θέση. Αυτός είναι ο λόγος που στον α’ γύρο είμαι μαζί της.

 125. Μαρία said

  120
  Ε όχι και κουλ ο «γάμησέ τον τον μαλάκα».
  http://www.fmvoice.gr/index.php/epikairotita/topiki-aftodioikisi/item/212935-nikos-taxiaos-gamise-ton-malaka

 126. ΚΩΣΤΑΣ said

  123 Τζι, στα είπε και ο Γιάννης, αλλά, συγνώμη, εσύ καταλαβαίνεις ό,τι θες. Μια χαρά ζούμε μέσα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον όσον αφορά την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα απολαμβάνουμε όλοι, αλλά δεν τα εκτιμούμε δεόντως. Αν από μόνοι μας ευτελίσουμε την ευρωπαϊκή ιδέα και έρθουν άλλοι καιροί και άλλες καταστάσεις, τότε θα χτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο, αλλά θα είναι αργά. Με την συμμετοχή μας και μόνο, στηρίζουμε αυτή την ιδέα. Και να αποφεύγουμε τους ακραίους που θέλουν την διάλυσή της.

 127. Μαρία said

  119
  Ούτε το 2014 κατέβηκε η πυρίκαυστος.

 128. Theo said

  @125:
  Ε, αλλάζουν οι άνθρωποι, Μαρία μου. Τότε που τον συνάντησα ήταν εικοσιπεντάρης.

 129. Theo said

  @127:
  Στις βουλευτικές, εφτά μήνες μετά κατέβηκε σε συνασπισμό με τους ΑΝΕΛ και τρία άλλα γκρουπούσκουλα.

 130. Theo said

  Κι οι προτάσεις του Πάνου Θεοδωρίδη προς τους υποψηφίους δημάρχους Θεσσαλονίκης
  «Και μάλιστα το παρέχω τελείως δωρεάν, χωρίς καμία παρακράτηση δικαιωμάτων, αζημίως και αβλαβώς για τον αναγνώστη, αφού είναι πρόγραμμα που εάν υιοθετήσετε έστω και κατά χιλιοστό του χιλιοστού, υπάρχει περίπτωση να σας ψηφίσω. Αλλιώς δεν το κουνάω από το κελλί μου.»

 131. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δυστυχώς, συγχέουμε την αντιπροσωπευτική δημοκρατία με τον καπιταλισμό και της χρεώνουμε τις αδικίες και την ανισότητα σε εισοδήματα και σε δύναμη επιβολής και επιρροής που αυτός συνεπάγεται. Ξεχνάμε ότι ο καπιταλισμός μια χαρά συνυπάρχει με όλα τα καθεστώτα, από τη Σοβιετική Ρωσία του Λένιν μέχρι και το ιδιόρρυθμο σημερινό σύστημα της Κίνας. Ο καπιταλιστικός ο μύλος όλα τα αλέθει. Υπάρχει όμως έστω και μία φορά στην ιστορία που να καταλύθηκε η κοινοβουλευτική δημοκρατία, είτε από δεξιά είτε από αριστερά, και να διατηρήθηκαν οι ατομικές ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα; Αυτά τα …τυπικά αλλά τόσο σπάνια σε παγκόσμιο επίπεδο;

 132. # 126

  Καλά την απάντησή μου την διάβασες για να κρίνεις ή σου φτάνει που είπε κάτι κάποιος που σου άρεσε; Η απάντηση του στηρίζεται στο επιχείρημα πως με την αποχή θα έχουμε χούντα γιατί μόνο στην χούντα δεν ψηφίζαμε !!!!! Δυο βήματα από την παράνοια είναι το πως η αποχή θα φέρει χούντα, όταν ήρθε η χούντα η αποχή ήταν ελάχιστη κι ο λαός στους δρόμους να διαδηλώνει » μητσοτάκη κάθαρμα» αυτόν που μεά 25 χρόνια τον ψήφισε με 45%

  Πες τα σε κανέναν άλλον

 133. ΚΩΣΤΑΣ said

  132

  Καλά, διαφωνούμε, ας το αφήσουμε εδώ.

 134. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Παρά το γλωσσολογικό (και πραγματολογικό) ενδιαφέρον του σημερινού, τελικά με «τράβηξαν» τα προ-εκλογικά…

  60-63-66-94, Κουβάτσος: Προσυπογράφω!

  88, Μαρία (συμπληρωματικά)
  Ιδού και το σχετικό τεκμήριο για Μαριά: https://www.efsyn.gr/sites/default/files/mnimosyno_katsifas_0.jpg
  Έγιναν και επεισόδια τότε. Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ν.Ηρακλείου, πάντως, διαχώρισε σαφώς τη θέση του: ’’ΟΧΙ στην συμμετοχή ή συνδιοργάνωση της παραπάνω εκδήλωσης’’, ανάφερε σε ανακοίνωσή του).

  99, Avonidas (τέλος): Έστω ότι απέχω και αρνούμαι να δεχτώ την νομιμότητα του αχρηστευμένου συστήματος.
  Μού αναλύεις, σε παρακαλώ, πώς ακριβώς θα μπορέσω να το ανατρέψω; Κάποιο παράδειγμα που να με διευκόλυνε;

 135. sarant said

  112 Kαλός, έχουμε πολλά κρυφά ταλέντα φαίνεται στο ιστολόγιο.

 136. Η Μπαρτσελιώμα θέλει πολλά ψωμιά ακόμα για να γίνει Ρεάλ … Εεεερνέστο Βαλβέεερδσεεεεε !

 137. Παναγιώτης Κ. said

  @87.»Το μοναδικό όπλο που έχουν ΟΛΟΙ οι πολιτικοί είναι οι ψήφοι των πολιτών. Οσο λιγότεροι είναι τόσο περισσότερο φοβούνται να το ρίξουν στην ρεμούλα και την παρανομία».
  Ανάλυσε το αυτό που έγραψες για να καταλάβουμε γιατί οι πολλοί ψήφοι τους κάνουν να μη φοβούνται.

 138. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ναι, ρε Λιβερπουλάρα!

 139. nestanaios said

  15.
  Δεν αρκεί να ξέρουμε ότι το «α» είναι μακρό. Πρέπει να ξέρουμε γιατί το «α» είναι μακρό. Αυτό δυστυχώς δεν το γνωρίζουν πολλοί «δάσκαλοι».

 140. nestanaios said

  30.
  Η μυστική ψηφοφορία τα καλύπτει όλα.

 141. Γιάννης Κουβάτσος said

  137: Επειδή θα λιγοστέψει η πελατεία τους. Η τρύπα σ’ αυτόν τον συλλογισμό είναι πως οι ακροδεξιοί θα πάνε να ψηφίσουν σύσσωμοι, αφού αποδεικνύονται συνεπέστατοι ψηφοφόροι, εν αντιθέσει με τους δημοκράτες.

 142. nestanaios said

  99.
  Μόνο το δικαίωμα του ψηφοφόρου να ψηφίζει κατά βούληση φανερά ή μυστικά μπορεί να επιφέρει μια καλλίτερη δημοκρατία.
  Αν ψηφίσεις φανερά να έχεις το δικαίωμα αλλαγής της ψήφου σου, αν αισθάνεσαι ότι έχεις εξαπατηθεί. Αν ψηφίσεις μυστικά δεν μπορείς να αλλάξεις την ψήφο σου και για αυτό τον λόγο έχει καθιερωθεί η μυστική ψηφοφορία.

 143. Μαρία said

  131
  Και τα κοινωνικά, κύριε; Θα συμφωνήσεις, φαντάζομαι, οτι οι αντιφρονούντες σοβιετικοί και λοιποί ανατολικοί τα υποτίμησαν παλεύοντας για τα ατομικά.

 144. Μαρία said

  Το παιδί μίλησε.

 145. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  138 🙂

 146. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  88,134
  Από την αηδία φαίνεται το απώθησα! Καρακαιροσκόπος που το τερμάτισε!

 147. nestanaios said

  87.
  Πολύ σωστά. Αν όμως η ψηφοφορία ήταν εν μέρει φανερή, τα πράγματα θα ήσαν τελείως διαφορετικά. Θα ήξεραν οι πολιτικοί ποιός τους ψήφισε και γιατί τους ψήφισε και αν δεν τηρήσουν την υπόσχεσή τους, οι ψηφοφόροι θα πάρουν πίσω την ψήφο τους και θα την δώσουν κάπου αλλού.

 148. Κουτρούφι said

  #138 κλπ

 149. Alexis said

  Μαγική βραδιά απόψε για τους φίλους της Λίβερπουλ!
  Η θρυλική ομάδα του μεγάλου λιμανιού με μια επική ανατροπή (μεγαλύτερη και από αυτήν της Κωνσταντινούπολης το 2005), απέκλεισε μια άλλη τεράστια ομάδα, την Μπαρτσελόνα, και θα είναι παρούσα στον μεγάλο τελικό, για 9η φορά στην ιστορία της!

  Το ποδόσφαιρο, έτσι όπως το ξέραμε στα παιδικά μας χρόνια, το ποδόσφαιρο που συγκινεί και που ενώνει τις παρέες, είναι ακόμα ζωντανό!

 150. sarant said

  Φαίνεται πως ο Κούλης είχε ευχηθεί στη Μπαρτσελόνα

 151. Γ-Κ said

  @nestanaios
  Αυτό δεν είναι εκλογικό σύστημα, αυτό είναι το παχνίδι της κολοκυθιάς.

  ————————

  Προς μαθηματικούς και λοιπούς θετικοεπιστήμονες (sic):
  Ένα χειρότερο σύστημα, που όμως δουλευει σωστά, φέρνει καλύτερα αποτελέσματα, από ένα καλύτερο σύστημα που έχει προβλήματα στη λετουργία του.

 152. Γς said

  110 α:

  Αν δεν μπορείς να κοιμηθείς, μέτρα!
  Δημοτικούς Συμβούλους…

 153. Μια άλλη λύση θα ήταν να ορισθεί αδίκημα -άμεσα ποινικά κολάσιμο- η μη τήρηση των προγραμματικών δηλώσεων που στην πραγματικότητα έχουν μετατρέψει το πολίτευμα σε κοινοβουλευτική δικτατορία. Ετσι δεν θα μπορεί ο κάθε καραγκιοζάκος να ορίζει ως ασφαλέστερο γήπεδο για τους θεατές αυτό που τον βολεύει και ύστερα να απαγορεύει την προσέλευση θεατών ώστε να ευνοείται από την απουσία τους η γηπεδούχος ομάδα. Ακρον άωτον της κρυφοπουστιάς από κάποιον που δεν έχει πρόθεση να διοικήσει αλλά να εξυπηρετήσει, μόνιμη κατάσταση του «πολύτιμου» πολιτεύματός μας. Εξηγείστε μου δηλαδή τι διαφορά έχει από τον Ασλανίδη που όριζε ποιός σύλλογος θα πάρει ποιόν παίκτη μεταγραφή μέχρι να τον «τακτοποιήσει» ο Παντελάκης με τον Κούδα.

  Τα παραδείγματα είναι από τον χώρο που παρακολουθώ και γνωρίζω σχετικά, όχι πως σε άλλους τομείς υπάρχει διαφορετική μεθοδολογία.

 154. nestanaios said

  151.
  Αποφάνθηκες απερίσκεπτα.

 155. # 141

  Γιάννη δεν βρίσκεις άκρη με το πως ψηφίζουν οι ανοργάνωτοι δεξιοί. Εκείνο το 31% υπέρ του βασιλιά στο (ανφέρ στ’ αλήθεια) δημοψήφισμα ενσωματώθηκε σε τεράστιο ποσοστό στο ΠαΣοΚ. Και τώρα αρκετοί χουντικοί ψήφισαν ΣυΡιζΑ, Θυμίζουν τις συνιστώσες του Συνασπισμού πριν τους μαντρώσει ο Αλέξης αλλά χαρισματικό ηγέτη η εκτός της πελατιακής ΝουΔου δεξιά δεν ευτύχησε να βρει.
  Ολοι αυτοί προτιμούν να κόψουν το χέρι τους παρά να ψηφίσουν ΝουΔου που έχει μείνει μόνο με τους οργανωμένους ρουσφετολόγους διαφόρων ειδών και όσους ψυχανώμαλους θεωρούν τον Κούλη ηγέτη, περίπου όσοι και οι φαν του Τέρρυ Χρυσού.
  Δες το βίδδεο. πολύ πλάκα και που ξέρεις…μπορεί να αλλαξοψηφίσεις !!

 156. ΓιώργοςΜ said

  >Ένα χειρότερο σύστημα, που όμως δουλευει σωστά, φέρνει καλύτερα αποτελέσματα, από ένα καλύτερο σύστημα που έχει προβλήματα στη λετουργία του.
  Αυτό δεν ισχύει απαραίτητα, εκτός αν το «καλύτερο» σύστημα δε λειτουργεί καθόλου.
  Για να πας από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη,με το γάιδαρο θες καμμιά βδομάδα, με ένα τρακτέρ που δουλεύει καλά και πηγαίνει με 30 χαω θέλεις 15 ώρες, ενώ με ένα αυτοκίνητο που δεν δουλεύει και πολύ καλά, και αντί για 120 πηγαίνει με 80, θα φτάσεις σε λιγότερο από το μισό χρόνο.
  Είναι παράλογο, σε κάθε περίπτωση, να μη λύνουμε τα προβλήματα του «καλύτερου» συστήματος επειδή υπάρχει το παλιό· αν το κάναμε, θα πηγαίναμε ακόμη με το γάιδαρο.

 157. Alexis said

  #155: Έξοχο!
  Τα φωτορυθμικά, η ντισκομπάλα και ο «μπράβος/φωτογράφος» στους τίτλους τέλους όλα τα λεφτά! 😂

 158. Πέπε said

  156
  Το τρακτέρο όμως δεν πάει αργά επειδή είναι παλιό ή ατελές. Πάει αργά επειδή προορίζεται για άλλη δουλειά. Θα το παραλλήλιζα με τον υποψήφιο που εκλέγεται για πολιτικός ή για δήμαρχος επειδή είναι ωραίος ή καλός αθλητής/ηθοποιός/συγγραφέας ή απλά γνωστή τηλεπερσόνα.

  Για το παράδειγμα του πώς πας από Αθήνα Θεσσαλονίκη, θα σκεφτόμουν μάλλον ένα παλιό αυτοκίνητο που τα ‘χει ψιλοφτύσει αλλά πάντως περπατάει, κι ένα καινούργιο με χιλιάδες κουμπάκια και αυτοματισμούς που, άμα δεν έχεις μάθει καλά πώς δουλεύουν, μπορεί να σε οδηγήσουν σε χάσιμο ή ατύχημα.

 159. ΚΩΣΤΑΣ said

  155 –> και όσους ψυχανώμαλους θεωρούν τον Κούλη ηγέτη

  Περιμένεις να σε πάρει στα σοβαρά και να τσιμπήσει;

  Νικοκύρη, ζητώ την επαναφορά του πολυώνυμου, αρσακειάς το παιδί…..

 160. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  98 – Δηλαδή Άγγελε, θεωρείς αυτό το πολίτευμα που έχουμε στην Ε.Ε δημοκρατία και με την αποχή που προτείνει ο Gee, υπάρχει κίνδυνος επιβολής δικτατορίας; δεν είναι ήδη μια διαβαθμισμένη δικτατορία όπως όλες η δήθεν δημοκρατίες του κόσμου;
  Έχουμε δημοκρατία όταν δεν λαμβάνεται υπόψιν η θέληση της πλειοψηφίας, όταν κυβερνούν οι μειοψηφίες (λιγότερο από 40% στην Ελλάδα κι αυτό από το 70% του εκλογικού σώματος) όταν εφαρμόζονται οι φασιστικές πολιτικές των μνημονίων, όταν ξυλοκοπούνται (κίτρινα γιλέκα) και φυλακίζονται με αστήρικτες κατηγορίες (Περικλής, Ηριάννα κλπ) οι αντιφρονούντες, ενώ κυκλοφορούν ελεύθεροι υπόδικοι για εγκλήματα όπως οι χρυσαυγίτες για ανθρωποκτονίες κι ο Μαρινάκης για εμπόριο ναρκωτικων κλπ, όταν οργιάζει η φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στις Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Βέλγιο, Αγγλία, Λουξεμβούργο κλπ;
  Είναι δημοκρατικό να μην έχει βγεί πόρισμα για την Ζήμενς εδώ και 10 χρόνια, να σώνονται με κρατικό χρήμα ιδιωτικές τράπεζες και να χρηματοδοτούνται με δωρεάν χρήμα οι κλέφτες για να ξαναδημιουργήσουν την τεράστια φούσκα των χρηματιστηρίων ενώ βγαίνουν στον πλειστηριασμό τα ακίνητα των θυμάτων τους;
  Σε ποιά σελίδα του συντάγματος της Ε.Ε αναφέρεται η επιβολή κάπιταλ κοντρόλ από την ΕΚΤ;
  Με ποιό δημοκρατικό τρόπο εκλέγεται ο κεντρικός τραπεζίτης που έχει τέτοιο δικαίωμα;
  Με ποιά δημοκρατική λογική δεν μπορεί καμία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, να ελέγχει την κεντρική της τράπεζα; (ας σταματήσω εδώ).
  Δηλαδή, η δημοκρατία αρχίζει και τελειώνει στο δικαίωμα των πολιτών να εκφράζονται ελεύθερα στο διαδίκτυο (που ούτε αυτό συμβαίνει πλήρως, ελέγχεται) που επέβαλαν και ελέγχουν κάποιες ιδιωτικές εταιρείες (δεν θυμάμαι να ψηφίσαμε για το διαδίκτυο) ενώ παράλληλα έχουν μαζέψει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών (που μετά από κριτική σκέψη, τα παρέχουν χωρίς αντίρρρηση) και τα χρησιμοποιούν εν αγνοία τους κατά το δοκούν, π.χ Facebook στην Cambridge analytica;
  ΧΑΙΡΕΤΩ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

  Έχουν συνηθίσει οι άνθρωποι να πιστεύουν τις φανταστικές ιστορίες για πραγματικές, αυτό είναι πραγματικά πολύ επικίνδυνο για την δημοκρατία και την ελευθερία τους, αλλά οι πιστοί των φανταστικών ιστοριών δεν μπορούν να το δούν.

 161. # 159

  Εχεις δίκιο, αγηουροξυπνημένος έγραψα όπως σκεπτόμουνα και χωβρίς να το διαβάσω να δω πως ακούγεται…
  Θεωρώ πως ελάχιστοι είναι οι αναμάρτητοι και σαν φαν του Ντύλαν πιστεύω πως…

  And if my thought-dreams could be seen
  They’d probably put my head in a guillotine
  But it’s alright, Ma, it’s life, and life only

 162. Γ-Κ said

  151-156-158

  Το θέμα αφορά τη θεωρία συστημάτων.

  Δεν ξέρω αν το παράδειγμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη είναι καλό, αλλά ας προσπαθήσουμε.

  Έχουμε ένα τρακτέρ που λειτουργεί σωστά, την Εθνική Οδό που δεν έχει προβλήματα κλπ. Άρα το τρακτέρ θα μας πάει Θεσσαλονίκη σε 1-2 ημέρες στο 95% των περιπτώσεων.

  Έχουμε και τη λύση του αεροπλάνου, το οποίο άλλοτε πετάει, άλλοτε όχι. Όχι τόσο επειδή έχει προβλήματα το ίδιο το αεροπλάνο, αλλά επείδή συμβαίνουν συχνά απεργίες, δεν βρίσκουμε πάντα θέση (επειδή είναι κλεισμένες 1-2 μήνες πριν), το αεροδρόμιο πιάνει ομίχλη και ακυρώνονται οι πτήσεις, άρα το αεροπλάνο θα μας πάει Θεσσαλονίκη σε 3-4 ώρες στο 60% των περιπτώσεων.

  Κάπως έτσι…

  (Ναι, ΟΚ, απαγορεύται η κίνηση τρακτέρ στην Εθνική Οδό, αλλά… τέλος πάντων..)

 163. Χρήστος Π. said

  Η Μεσογειακή σύμμαχος των Ούννων του Βερολίνου, δεν κρατήθηκε άλλο. Ούτε φυσικά το «χαμηλών τόνων» Βερολίνο με την αμαρτωλή ιστορία που της έδωσε την εντολή. Η γνωστή φιλότουρκη Ισπανία, εξαπέλυσε δια του ΥΠΕΞ της επίθεση κατά των ΗΠΑ για τη στάση της στο θέμα της Κούβας και του Μαδούρο. Είναι θέμα χρόνου μέχρι να επιτεθούν οι Ισπανοί κατά των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, και τη ΝΑ Μεσόγειο. Η Ισπανία που εκτός του ότι εξάγει πολεμικό υλικό στη Τουρκία, της κατασκευάζει και το αεροπλανοφόρο για το οποίο καυχάται ο Ερντογάν, έχει δώσει δείγματα γραφής και θα ξαναδώσει, να είστε βέβαιοι. Η σύγκρουση με το Ιράν και η συγκέντρωση Αμερικανικών αεροναυτικών δυνάμεων που αναμένεται στα επόμενα 24ωρα στη ΝΑ Μεσόγειο θα είναι η αφορμή για τις νέες αντιπαραθέσεις στα ενεργειακά ζητήματα, το έλεγχο των εδαφών της Συρίας, το Κουρδικό ζήτημα, την ασφάλεια του Ισραήλ, κλπ. Οι πλευρές σιγά σιγά θα ξεκαθαρίσουν. Τόσο μέσα στο ανομοιογενές ΝΑΤΟ όσο και στη ξεφτιλισμένη ενωμένη ευρώπη. Ελπίζω να κάνουμε σωστή επιλογή πλευράς.

 164. Γ-Κ said

  Το παράδειγμα Αθήνα-Θεσσαλονίκη δεν είναι καλό, γιατί κάλλιστα μπορεί να πει κανείς «αν δεν βρω θέση στο αεροπλάνο, θα πάρω το αυτοκίνητο ή το τρένο».

 165. ΓιώργοςΜ said

  Το 156 προσπαθεί να αποδείξει πως η θέση που περιγράφεται στην αρχή με πλάγια δεν ισχύει κατ’ ανάγκην. Δηλαδή πως το παλιό και αξιόπιστο είναι καλύτερο από το καινούριο και λιγότερο αξιόπιστο.

  Μπορεί να ισχύει, μπορεί και όχι, το θέμα είναι ποσοτικό.
  Σε κάθε περίπτωση, το συμπέρασμα είναι πιο λογικό να διορθώνουμε το καινούριο ώστε να αποδίδει καλύτερα παρά να χρησιμοποιούμε το παλιό.

  Στην αντιστοίχιση με τα εκλογικά συστήματα, ο καθένας μπορεί να δει τις αναλογίες όπως τις θέλει, άλλωστε τα πράγματα σπανίως (έως ποτέ) είναι τόσο απλά και ξεκάθαρα στην πραγματικότητα.

 166. Γ-Κ said

  Λέμε εντελώς διαφορετικά πράγματα.

  «Ένα χειρότερο σύστημα, που όμως δουλευει σωστά, φέρνει καλύτερα αποτελέσματα, από ένα καλύτερο σύστημα που έχει προβλήματα στη λετουργία του.»

  Ένα χειρότερο σύστημα = ένα σύστημα χαμηλότερης απόδοσης (π.χ. ο γάϊδαρος)
  που όμως δουλευει σωστά = είναι αξιόπιστο και αποτελεσματικό, μεταξύ άλλων
  ένα καλύτερο σύστημα = ένα σύστημα «βελτιστοποιημένο» στον σχεδιασμό του (π.χ. αεροπλάνο)
  που έχει προβλήματα στη λετουργία του = άλλοτε δουλεύει, άλλοτε δεν δουλεύει – καμιά φορά σε πάει Τιμισοάρα αντί για Θεσσαλονίκη

  Αυτά που γράφεις, προφανώς είναι αυτονόητα.

 167. Γ-Κ said

  Νομίζω ότι το 166 πρέπει να το ξαναγράψω (συγγνώμη).

  Ό,τι έγραψα στο 151 για τα μαθηματικά συστήματα, δεν αφορούσε τα εκλογικά συστήματα. Για αυτό τράβηξα γραμμή για να τα ξεχωρίσω τελείως.

  Αυτό που έγραψα (για τα μαθηματικά συστήματα) σκόπιμα το έγραψα έτσι αόριστα. Αλλά αφού κατάφερα να μπερδέψω κάποιους, διευκρινίζω:
  Αφορά απόψεις που εκφράστηκαν για τις ελλείψεις στη Δημοκρατία μας, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε ευρωπαϊκό. Το γεγονός ότι κάποια πράγματα δεν λειτουργούν όπως θα θέλαμε δεν είναι «επαρκής αιτία» για να τα πετάξουμε. Είναι ένα «κεκτημένο» που πρέπει να το προστατέψουμε.

  Φυσικά και πρέπει να το βελτιώσουμε. Αλλά χωρίς να πάμε σε ακροεπαναστατικές (sic) λογικές «τα γκρεμίζουμε όλα για να τα ξαναχτίσουμε από την αρχή».

 168. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  150 🙂

 169. loukretia50 said

  Μου λείψατε! Νήμα προβληματισμού, ε?

  Δικαίωμα- υποχρέωση του καθενός η ψήφος.
  Και όσοι τη σνομπάρουνε με παντογνώστη ύφος,
  καλά θα κάνουν σθεναρά ν΄αρπάξουν μιαν απόχη
  και να την έχουν λάβαρο, όταν εντολοδόχοι
  αμελητέου ποσοστού φανατικών κρετίνων
  στην ψύχρα θα νομοθετούν μέτρα υπέρ εκείνων
  που μόττο έχουν τη σοφή ακτιβιστών τη ρήση:
  «΄Οχι απόχη , Αποχή! – εγγυημένη ταραχή»
  και θέλουν να φτουρήσει
  η αυτοκριτική ταγών , με λαϊκών επιταγών
  τη δύναμη και κρίση!!
  —————————————————–

  112. και Χχχτήνος
  Πολύ μου αρέσουν του Αβό
  οι σφιχτοπλεγμένες ρίμες!!
  (Κι ας λεν με θεωρεί ζαβό, οι κακόβουλες οι φήμες)
  Υπάρχουν κι άλλοι νεαροί, με χιούμορ,ταλαντούχοι
  Μα μένουνε σιωπηλοί, των λέξεων κλειδούχοι
  but…
  Δεν είναι μόνο οι θρασείς στίχων οι δικαιούχοι!
  ΛΟΥ
  Τέλειο το γατόσημο, σε έκδοση θα προβώ
  για στίχων δικαιώματα όταν μεσολαβώ*
  ————————–/*(των άλλων, ανυστερόβουλα!)
  Ίσως ζητήσω κατιτίς για όλους τους εδώ!
  Θα τόχω και οικόσημο, στον τοίχο – το βουβό
  Ακόμα και στην κάλπη θα το ρίχνω -με φειδώ!

 170. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @169.Καλῶς την. Κι ἐσὺ μᾶς ἔλειψες.

 171. loukretia50 said

  170. !
  Ξέρω ότι καμιά φορά ξεφεύγω και φαλτσάρω
  Όμως το καλωσόρισμα με κάνει να ραπάρω!
  Πάντα απεχθανόμουνα κόντρα πολιτική
  Όμως είναι το χούι μου να κάνω κριτική
  Γιατί ανήκω φαίνεται σ΄αυτές τις σουφραζέτες
  Που δε θα καταδέχονταν να πάνε για βιολέτες
  Όταν θα γίνουν εκλογές κι οι άλλοι θα ψηφίσουν
  Έστω κι αν ξέρουν πως θα βγούν αυτοί που θα μαυρίσουν

 172. Κιγκέρι said

 173. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  169 Καλώστηνε τη Λου!
  Σε ποιες αγυές και σε ποιες ρύμες
  γύριζες και μας στέρησες τις ρίμες 🙂

  Λόγχη στην απόχη (να φάμε τα ψαράκια πο ΄χει 🙂 )

 174. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  173 Αγυιές (ω γιές!) 🙂

 175. loukretia50 said

  ΕΦΗ – ΕΦΗ
  Τι είναι η απόχη – οέο?
  Στα καίκια ένα λοφίο, των ψαράδων εργαλείο
  ( χρηστικό ή αμελητέο)?
  ή
  Των πολιτικών αργκό – κοινή:
  «Ψηφαλακίων δεξαμενή»– που μεζεδάκια οι τρανοί
  ψαρεύουν σε μια κώχη
  Εκεί που βάζουν το σακί, κι είναι των ψήφων μυστικοί
  όλοι κλεπταποδόχοι?

  Για κάθε ενδεχόμενο…

  Φέρε ΕΦΗ την απόχη, τι την κρέμασες εκεί
  σ΄αμπαζούρ το δαμασκί?
  Το παιδί θα φωνασκεί !
  Και καημό πικρό θα τόχει, όταν πάει στο μετόχι
  και θα ψάχνει για να βρει το χαμένο το κουκί
  από τον καιρό του «Όχι»

 176. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  175(ειδικά το β΄) 🙂
  Σαπό

 177. loukretia50 said

  ΕΦΗ – ΕΦΗ
  A propos…
  Δεν ξέρω πια τι να σου πω, πλάσμα αιθέριο, ευγενικό,
  γλυκά μ΄έχεις σκλαβώσει,
  κι είναι καλύτερα, γιατί σχολιαστών η ανοχή
  έχει παρατεντώσει!
  Κι είναι πολλοί κι αγαπητοί
  κι αν μείνω εγώ αμολητή μέχρι να ξημερώσει,
  ρίμες θα ρίχνω στο χαρτί κι ακόμα κι οι ανεκτικοί
  θα έχουν όλοι γκώσει!

 178. Yiannis KYRiakides said

  #7 «Να δούμε τι θα δείξει η ττενέκκα έλεγε ο πρόεδρος [Γλαυκος] Κληρίδης και εννοούσε την κάλπη»

  -Ναι, γιατι υπηρχαν (μονο στην Κυπρο;) και τενεκεδενιες καλπες.
  Ττενεκκέτινες, δηλ.κατασκευασμενες απο ττενεκκέν=γαλβανισμενην λαμαριναν.
  Με τις μεγαλες και βαριες κατασκευες να αποκαλουνται μεγεθυντικα ‘ττενέκκες’ (στον ενικο ‘η ττενέκκα’). Το υποκοριστικο ειναι ‘ττενεκκούιν’
  Αυτα για την κυπριακη καλπη

 179. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @178. Στὴν ἰδιαίτερη πατρίδα μου, Δρυοπίδα τῆς Κύθνου, παλιότερα χτυποῦσαν τενεκέ, βαροῦσαν τὴ ντενέκα στὴν ντοπιολαλιά, στοὺς χαμένους τῶν ἐκλογῶν.

  Δὲν ξέρω ἀπὸ ποῦ προῆλθε ἡ συνήθεια καὶ ἡ σχετικὴ ἔκφραση.

  Τὸ σχόλιό σας μοῦ δίνει μιὰ πιθανὴ ἐξήγηση.

 180. Yiannis KYRiakides said

  Πιστευω οτι εδω ειναι η καλυτερη ευκαιρια για να αναφερω ενα παλιο κυπριακο εθιμο των εκλογων, για να μαθω αν υπηρχε σε άλλα μερη:
  Στις πορτες των σπιτιων των ηττημενων τοποθετουσαν κλαδια κουρτουνιάς [η κουρτουνιά=Ricinus Communis (Ρίκινος ο κοινός) ή, στην Ελλαδα, ρετσινολαδιά ή ρίκινος ή κρότωνας ή κίκι]

  https://www.bigcyprus.com.cy/el/article/koyrtoynia-fyto-me-tin-dipli-opsi-omorfo-alla-epikindyno

 181. sarant said

  180 Δεν ξέρω κάτι ανάλογο.

 182. loukretia50 said

  180. Το μαύρισμα των ηττημένων συνηθίζονταν στη Δυτική Ελλάδα – με ποιό τρόπο ακριβώς δεν ξέρω.
  Στη δική μου γενιά μαύριζαν τις αφίσες.
  Πάντως ο Φάνης ή Φάντης -κατά Νατσούλη – που δεν είχε σχέση με το ρετσινόλαδο, πολιτικός δεν ήταν.

 183. Γιάννης Ιατρού said

  180: Πιθανώς εδώ να τους έδιναν και σκέτο ρετσινόλαδο, αναλόγως της εποχής βεβαίως-βεβαίως 🙂

 184. ΣΠ said

  Οι πιο καλτ υποψήφιοι των επερχόμενων εκλογών

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: