Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Κορεκτίλα, μια λέξη που αντιπαθώ

Posted by sarant στο 16 Μαΐου, 2019


Μια λέξη σχετικά καινούργια, μια λέξη στην οποία θ’ αφιερώσουμε το σημερινό μας άρθρο.

Μια λέξη που δεν την έχουν τα γενικά λεξικά μας, ούτε καν το ηλεκτρονικό και υπό κατασκευή ΜΗΛΝΕΓ, ίσως δίκαια, αφού είναι καινούργια. Την έχει ομως, από το 2011, το slang.gr. Άρα είναι λέξη της αργκό; Πιο πολύ της καθομιλουμένης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα έλεγα -αλλά αν αναδιφήσετε τα σώματα κειμένων (λέγε με γκουγκ) θα τη δείτε να χρησιμοποιείται και σε εφημερίδες, και σε δηλώσεις πολιτικών -άρα, δεν είναι αργκό με την κλασική έννοια της λέξης.

Τι είναι κορεκτίλα; Θα προσπαθήσω να δώσω έναν ορισμό. Θα έλεγα πως κορεκτίλα είναι μειωτικός χαρακτηρισμός για αυτό που λέμε «πολιτική ορθότητα», αν και κάποιοι θα έλεγαν πως είναι η υπερβολική ή άτεγκτη τήρηση των επιταγών της πολιτικής ορθότητας.

Ο όρος είναι ξεκάθαρα μειωτικός, άλλωστε η χρήση του επιθήματος -ίλα σχεδόν αναπόδραστα δίνει αρνητική χροιά. Ακόμα κι όταν δεν πρόκειται για μια δυσάρεστη οσμή (ιδρωτίλα, ποδαρίλα, τσιγαρίλα) ή κατάσταση (σαπίλα), οι λέξεις σε -ίλα έχουν σημασία αρνητική. Όταν λέμε «ασπρίλα» δεν εννοούμε απλώς ότι κάτι είναι άσπρο -λέμε ότι είναι άσπρο ενώ δεν θα έπρεπε να είναι· αν θέλαμε να το περιγράψουμε ουδέτερα θα λέγαμε «ασπράδα», αν θέλαμε να το παινέψουμε θα λέγαμε «λευκότητα»· η ασπρίλα δεν μπορεί παρά νάναι αρνητική. Παρομοίως, όταν λέμε π.χ. «τυρίλα» δεν εννοούμε την ευχάριστη ή τη γαργαλιστική μυρωδιά του τυριού -εννοούμε τη βαριά, ενοχλητική, υπερβολική μυρωδιά.

Το ιδιαίτερο της κορεκτίλας, από αποψη σχηματισμού, είναι ότι το επίθημα δεν εφαρμόζεται σε ελληνική λέξη. Θέλω να πω, δεν έχουμε λέξη «κορέκτ» στα ελληνικά, ούτε καν ως ασυμμόρφωτο δάνειο. Δεν είναι ίδια περίπτωση με άλλες λέξεις όπως πχ γκολτζής, στανταράκι, εξτραδάκι, όπου το επίθημα εφαρμόζεται σε λέξεις δάνειες μεν αλλά υπαρκτές στα ελληνικά. Ούτε είναι ίδια περίπτωση με τον ομόρριζό της «κορέκτορα» όπου έχουμε δανεισμό και μεταφορά στα ελληνικά, με παράλληλη προσαρμογή, του αγγλικού corrector. Μου φαίνεται πως το κορέκτ της κορεκτίλας είναι συντετμημένη μεταφορά του όρου political correctness. Ευτυχώς δεν έχω δει ακόμα να τη γράφουν correctίλα -ήδη αντιπαθώ τον όρο, αντιπαθώ και αυτή την υβριδική γραφή, θα δοκιμαζόταν η αντοχή μου. Έχω βέβαια δει να τη γράφουν «κορρεκτίλα» αλλά είναι πολύ λίγοι αυτοί.

Συχνά θα δείτε και τον δίλεκτο όρο, «πολιτική κορεκτίλα» αλλά οι περισσότεροι το λένε σκέτο -άλλωστε, δεν υπάρχει άλλη κορεκτίλα.

Η κορεκτίλα είναι όρος μειωτικός, είπαμε, είναι όμως και όρος που μαρκάρει. Εννοώ, μαρκάρει εκείνον που τον χρησιμοποιεί. Πολλοί είναι οι όροι αυτοί -αν ας πούμε κάποιος πει «λαθρομετανάστης», αυθόρμητα έχουμε την τάση να θεωρήσουμε ότι είναι συντηρητικός, ίσως ακροδεξιός, ξενόφοβος. Μπορεί να μην ανταποκρίνεται στον χαρακτηρισμό αυτόν και να χρησιμοποιεί τον όρο επειδή τον θεωρεί ακριβέστερο, αλλά θα είναι εξαίρεση. Στατιστικά, θα πέσουμε μέσα. Το ίδιο, από την άλλη πλευρά, αν κάποιος χρησιμοποιήσει τον όρο «στρατόκαυλος» ή «εθνίκι». Περιμένουμε πως θα έχει στάση αντιμιλιταριστική, αντιεθνικιστική. Το 1947, όταν ο πατέρας μου ήταν φοιτητής, μια συμφοιτήτρια τού είχε πει «δεν φαντάζομαι να είσαι μαμούτι» -κι έτσι μαρκαρίστηκε κι εκείνη, διότι μόνο οι δεξιοί αποκαλούσαν έτσι τους κομμουνιστές.

Για να χρησιμοποιεί κανείς τον όρο κορεκτίλα σημαίνει, σχεδόν σίγουρα, πως είναι εναντίον της πολιτικής ορθότητας, ότι θεωρεί πως πρόκειται για ένα κίνημα υποκριτικό ή ανελεύθερο ή κι εγώ δεν ξέρω τι.

Δεν ξέρω καλά, διότι εγώ είμαι, σε γενικές γραμμές, υπέρ της πολιτικής ορθότητας, όσο κι αν αναγνωρίζω ότι έχουν διαπραχθεί λάθη και υπερβολές από τους οπαδούς της -αλλά και ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεροληπτικά, για να κατηγορήσουμε κάποιον αντίπαλο ενώ κάνουμε τα στραβά μάτια αν ο φταίχτης είναι φίλος.

Είμαι υπέρ της πολιτικής ορθότητας επειδή έχει σκοπό να προφυλάξει τους αδύνατους, τις μειονότητες. Δεν αρκεί βεβαια η αλλαγή της ορολογίας για να βελτιωθεί π.χ. η ζωή των τσιγγάνων. Αλλά όσο δεν αποτελεί άλλοθι, η αλλαγή της ορολογίας μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του γενικότερου κλίματος -αυτά συνήθως συμβαδίζουν.

Είμαι επίσης υπέρ της πολιτικής ορθότητας επειδή βλέπω πως οι πιο φανατικοί της αντίπαλοι είναι οι ακροδεξιοί. Δεν ετεροκαθορίζομαι, αλλά παίρνω υπόψη μου τη στάση του αντιπάλου μου -μπορεί, εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή, το αισθητήριό του να είναι πιο οξυμένο από το δικό μου.

Και για να επιστρέψω στον όρο «κορεκτίλα», είναι πολύ χαρακτηριστικό ποιοι τον χρησιμοποιούν. Με λιγοστές εξαιρέσεις, που εντοπίζονται κυρίως στον χώρο της λεγόμενης ‘πατριωτικής αριστεράς’, όπου υπάρχουν και πολλά καλά παιδιά αν και τους έχουν κάψει το μυαλό οι καραμπελιάδες, τον όρο κορεκτίλα τον χρησιμοποιούν οι πιο αντιπαθητικοί δεξιοί και ακροδεξιοί.

Για παράδειγμα, δεν χάνει ευκαιρία να καταγγέλλει την κορεκτίλα ο Θάνος Τζήμερος -πρόσφατη ανάρτησή του: Κορεκτίλα σε βαθμό εμετού. Δεν έχουν πρόβλημα ο Γερουλάνος και ο Μπακογιάννης να καθίσουν δίπλα δίπλα όχι μόνο με τον φασίστα, θιασώτη της δικτατορίας του προλεταριάτου Σοφιανό, αλλά και με την πρώτη μούρη στην πυρπόληση της Marfin, μεγαλομηκυούχο επαγγελματία αλληλέγγυο, υποψήφιο του ΑΝΤΑΡΣΥΑ και να καταγγείλουν το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Τα νεοσταλινικά μορφώματα δεν τους ενοχλούν, φαίνεται.

Και πρόσφατα την κορεκτίλα τη χρησιμοποίησε άλλος αστέρας, ο Γρηγόρης Ψαριανός, ορκισμένος εχθρός της πολιτικής ορθότητας και της ευπρέπειας. Πρόσφατα, σχολιάζοντας φωτογραφία της υπουργού Έφης Αχτσιόγλου έγραψε:

Εγώ που είμαι εντελώς πολίτικαλι κοκορέτς διαφωνώ με τοιούτους αφορισμούς.
Μ’ αρέσει το γκομενάκι.

Την επομένη έσπευσε να «επανορθώσει»:

Λοιπόν, απαντώντας σε τουιτ κάποιου έγραψα ότι δεν συμφωνώ με αναρτήσεις που «σχολιάζουν κακοβούλως» ωραία κορίτσια. Και έγραψα » εμένα, πάντως, μ’ αρέσει, το γκομενάκι!…»
Η συγκεκριμένη λέξη θεωρήθηκε προσβλητική; Εάν έτσι εξελήφθη, συγνώμη από το Εφάκι. Τρυφερά το είπα.

Δυσκολα βρίσκει κανείς επανόρθωση που να είναι χειρότερη -στην ουσία- από την αρχική προσβολή, αλλά ο Ψαριανός εδώ μάλλον τα κατάφερε.

Ωστόσο, ακόμα κι αυτή την ουσιαστικά προσβλητική επανόρθωση φαίνεται πως την έκανε με το ζόρι, διότι αμέσως μετά επανήλθε καταγγέλλοντας, ακριβώς, την κορεκτίλα:

Η πολλή κορεκτίλα, συμπλήρωσα κάπου, σκοτώνει. Τον έρωτα, το χιούμορ, την πλάκα, την ειρωνεία, την τρυφερότητα, τον θυμό, την διαφωνία και την συμφωνία.
Τα κακόβουλα λογισμικά είναι εγκατεστημένα μέσα στα αραχνιασμένα κεφάλια και καταστρέφουν, γενικώς και όχι μόνο τους φορείς.

Οπότε, βλέπετε ποιοι ενοχλούνται από την πολιτική ορθότητα και χρησιμοποιούν τον όρο «κορεκτίλα» -οι Τζήμεροι και οι Ψαριανοί. Γι’ αυτό, αν κι εσάς σας ενοχλεί η πολιτική ορθότητα, ξανασκεφτείτε το. Κι αν θελήσετε να καταγγείλετε τις υπερβολές της, χρησιμοποιήστε τουλάχιστον κάποια άλλη λέξη, μια περίφραση έστω. Σύμφωνα με έρευνες, έχουμε το 95% του DNA μας κοινό με τον Τζήμερο και τον Ψαριανό, μην προσθέτετε άλλα κοινά στοιχεία.

220 Σχόλια προς “Κορεκτίλα, μια λέξη που αντιπαθώ”

 1. Πάνος με πεζά said

  Δεν την είχα ξανακούσει, και την αντιπάθησα από την πρώτη ματιά ! Καλημέρα !

 2. μήτσκος said

  Στο παράδειγμα του Τζήμερου δεν κατάλαβα τι ακριβώς θεωρεί «κορεκτίλα». Φαίνεται να τη χρησιμοποιεί σαν συνώνυμο της υποκρισίας.

 3. leonicos said

  Κορεκτίλα, μια λέξη που αντιπαθώ

  και με το δίκιο σου

 4. leonicos said

  1
  σωστά

  2
  και αυτό. η επιδίωξη του ‘πολιτικά σωστού’ = συμφέροντος, για να μημας κράξουν, άσχετο τι κάνουμε και τι πιστεύουμε πραγματικά, είναι η κατοχύρωση της υποκρισίας

 5. leonicos said

  αυτή την υβριδική γραφή, θα δοκιμαζόταν η αντοχή μου

  μην το αποκλείεις, γι’ αυτό ετοιμάσου

 6. Alexis said

  Καλημέρα.

  Είμαι κι εγώ υπέρ της πολιτικής ορθότητας αλλά με μέτρο και χωρίς υπερβολές, γιατί αλλιώς καταλήγουμε στο καραγκιοζιλίκι.
  Χθες το μεσημέρι είχα ανοιχτή την τηλεόραση στον Άλφα και έπαιζε cult-movie των ’80s με τον …γίγαντα του είδους Στάθη Ψάλτη. Έπαθα πλάκα όταν διαπίστωσα ότι ο Ψάλτης έπασχε από στιγμιαία αφωνία, ότι δηλαδή κάποιες λέξεις απλά δεν ακούγονταν καθόλου. Είχαν αντικαταστήσει το …παραδοσιακό μπιπ με πλήρη αφωνία όταν ο Ψάλτης έλεγε «κακές λέξεις». Το αποτέλεσμα ήταν άκρως κωμικό αλλά και εκνευριστικό συγχρόνως.

  Παρεμπιπτόνως μία από τις «κακές» λέξεις που δεν έπρεπε να ακουστούν για να μην σοκαριστούν οι τηλεθεατές ήταν η λέξη «χεσμένο». Κοκκινίζω και μόνο που την γράφω αυτή την αισχρή παλιοκουβέντα 😂

 7. leonicos said

  λαθρομετανάστης

  η λέξη έχει χάσει τη σημασία της επειδη στην ελλάδα δεν υπάρχουν άλλου τύπου μετανάστες, εκτός καποιων αμερικανίδων που παντρέυτηκαν ελληνες, ή κάποιων ευρωπίων που αγόρασαν σπίτι στη Μάνη,και είναι μονιμοι τουρίστες

 8. Πάνος με πεζά said

  Η κατάληξη «-ίλα» πάντως, στις περισσότερες λέξεις ξεκινάει από μια έννοια μυρωδιάς (γι αυτό πολλές φορές τη βρίσκουμε και στη Γενική, «ίλας»). Ακόμα και με υποθετικές μυρωδιές, όπως η «θανατίλα»…

 9. leonicos said

  Ο μετανάστης έρχεται για να βρει δουλειά και να ζήσει. Όχι για να λιαστεί. Ούτε υπαρχουν βιομηχανίε να τον καλέσουν

 10. Καλημέρα

  Αλλες λέξεις σε -ίλα είναι η νίλα και η τσαντίλα, χωρίς να είναι πάντοτε απαραίτητη η αρνητική χροιά, δεν είναι βέβαια και φίλα προσκείμενες ! (και σέντρεφορ τον Μπατσινίλα που θάγραφε η γνωστή στιχοπλόκος )

  Το μαμούτι δεν το ήξερα, χαχόλους τους λέφανε στην εποχή μου

 11. Νέο Kid said

  «Ο όρος είναι ξεκάθαρα μειωτικός, άλλωστε η χρήση του επιθήματος -ίλα σχεδόν αναπόδραστα δίνει αρνητική χροιά.»
  Εξαιρούνται τα κοίλα , γορίλα, βαρβατίλα, πιπίλα, νίλα, τορπίλα, βίλλα (με την κυπριακή έννοια…)

 12. Alexis said

 13. Νέο Kid said

  Ψαριανίλα…

 14. Γιάννης Κουβάτσος said

  Συμφωνώ με τον Αλέξη:ναι στην πολιτική ορθότητα, όχι στη γραφικότητα των υπερβολών της, που την υπονομεύουν και δίνουν το δικαίωμα στα τζημεροψαριανοειδή να μιλούν για κορεκτίλα.
  Και μια που η Τζημεριά αναφέρθηκε προσβλητικά στον Σοφιανό, δεν ανήκω στον πολιτικό του χώρο, δεν ψηφίζω καν στην Αθήνα, αλλά οφείλω να πω πως είναι ο μόνος υποψήφιος δήμαρχος που πέρασε από το σχολείο μας και διαπίστωσα με ευχάριστη έκπληξη ότι γνώριζε τα προβλήματα του σχολείου και της περιοχής καλύτερα κι από μένα. Άλλοι υποψήφιοι μάλλον μας θεωρούν ψυκτικούς και τεχνικούς ανελκυστήρων.

 15. leonicos said

  Είμαι υπέρ της πολιτικής ορθότητας επειδή έχει σκοπό να προφυλάξει τους αδύνατους, τις μειονότητες.

  Αυτή την προταση δεν την κατάλαβα καλά ή τουλάχιστο δεν τη δέχομαι χωρίς επιφυλάξεις

  Εμείς (ΜτΙ) έχουμε αναπτύξει κήρυγμα προς τους τσιγγάνους, τους αποκαλούμε ‘ρομά’ και τη γλώσσα ρομανί, σε δύο ποικιλίες, βόρεια και νότια, και βγάουμε έντυπα με ελληνικά στοιχεία. Υπάρχουν πολλές εκκλησίες ρομά σε όλη την Ελλάδα, και είναι από τους καλύτερους, σας βεβαιώνω.

  Το ότι τους αποκαλούμε ρομά, εγώ προσωπικά το θεωρω ‘κορεκτίλα’ όχι επειδή αποσκοπεί να προστατεψει κάποιον από αρνητικούς όρους και τα παρεπόενα, αλλά επειδή απλώς συμβαδίζει με τα διεθνώς καθιερωμένα. Το ότι οι ίδιοι μας αποκαλούν πάντα »μπαλαμό» δεν ακούγεται. Αλλά αν ‘μπαλαμό’ σημαίνει »όχι τσιγγάνος, πρεπει επίσης να »απαγορευτεί», διότι με βάζει αυτόματα σε πλεονεκτική θέση απέναντί τους. Αν εγώ πω ‘είμαι μπαλαμό’ σημαίνει »δεν είμαι τσιγγάνος» και αυτό είναι επίσης μια μορφή διάκρισης. Είναι γελοίο να περιμε΄νουμε την σπανιόλα »χιτάνα» να πει με την ίδια περηφάνεια ‘ρομά’.

  Οι ίδιοι συνεχίζουν ν’ αυτοαποκαλούνται τσιγγάνοι και γελάνε με το ‘ρομά’ αλλά το δέχονται ως διεθνη όρο, επειδή τσιγγανοι υπάρχουν σε όλον τον κόσμο. Φυσικά αποκλείονται τα ‘γύφτος’ και το γελοίο ‘αθίγγανος’.

  Όλα εξαρτώνται από τις προθεσεις και τις βαθυτερες σχέσεις με τον κόσμο και τον εαυτό μας.

 16. ChrisMaGR said

  Καλημέρα,
  Στο διαδίκτυο οι οπαδοί της «κορεκτίλας» χαρακτηρίζονται ως SJW (social justice warriors).

 17. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Πιο πολύ κι από την «κορεκτίλα» αντιπαθώ τις λέξεις «Τζήμερος, Γρηγόρης Ψαριανός, Άδωνις Γεωργιάδης, Κυριάκος Βελόπουλος, …». Σ’ αυτόν τον τελευταίο μάλιστα η ΕΤ3 τόλμησε κι αφιέρωσε χτες το βράδυ το «δεκάλεπτο του πολιτικού αρχηγού»: Όταν η αηδία χτυπάει κόκκινο δηλαδή…

 18. nikiplos said

  Το φαινόμενο Θάνος Τζήμερος, ξεκίνησε αν δεν με γελάει η μνήμη μου από τα κοινωνικά δίκτυα. Δεν θυμάμαι ακριβώς ποιός μου τον είχε πρωτοσερβίρει, ως δήθεν σοβαρό, υπεύθυνο, ανεξάρτητο, ακομμάτιστο, διαφορετικό, φρέσκο, έξω από τα στεγανά της εξουσίας κλπ, αλλά δεν χρειαζόταν πολύς κόπος για να κατανοήσεις με την πρώτη ότι ο τύπος ήταν ένας απλός τσαρλατάνος. Δεν χρειαζόταν η απεγνωσμένη επιστολή του προς την Μέρκελ, για να αναδειχθεί το ποιόν του, ούτε οι εμπαθείς με συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους συνήθως εμπρηστικές δηλώσεις του. Ήταν οι εκατοντάδες ανοησίες που χρησιμοποιούσε για να έλξει τα πλήθη, όταν αυτοδιαφημιζόταν ως σοβαρός. Φυσικά τα πλήθη, δεν μάσησαν και σύντομα ακόμη και σε ακραία συντηρητικούς κύκλους είδαν τι νούμερο είναι ο τύπος…

  Όμως σε μένα κάτι μου θύμιζε, κάτι που το είχα ξαναδεί, αλλά δεν μπορούσα να θυμηθώ… Και ως δια μαγείας φωτίστηκε η μνήμη μου. Είναι ίδιος κι απαράλλαχτος ο Καρατζαφέρης των 80ς. Τότε που κυριαρχούσε η «πασοκική ΕΡΤ», ο Γιώργαρος έβγαζε βιντεοκασσέτες και τις προωθούσε – με το αζημίωτο βέβαια- σε σπίτια. Λεγόταν TV-Press και στο σπίτι μας τις αγοράζαμε. Φυσικά κατάντησαν να τις βλέπουμε και να γελάμε εκείνα τα βαρετά μεσημέρια με το 2ωρο Ρολάν Γκαρός στην ΕΡΤ. Δεν χρειαζόταν και πολύς κόπος για να ανακαλύψει κανείς τη γραφικότητα. Ας πούμε σε μία εκπομπή του – τότε είχε τη μανία να αποδείξει ότι ο αρχηγός της 17Ν ήταν ο Αντρέας – έλεγε «είναι προφανές ότι το τηλέφωνο της 17Ν τελειώνει σε 7. Γιατί δεν το ψάχνει η Αστυνομία!» (αγανακτισμένος). Αλλού πάλι έπαιρνε ο ίδιος συνέντευξη από έναν δήθεν Μολούκο αυτονομιστή. Ο Μολούκος γυφτόφατσα κλασσική, Σάντα Μπάρμπαρα, μαζί και με το ντύσιμο, χρυσό δόντι, καδένα στο χέρι, παρδαλό κοστούμι με βάτες κλπ. Μιλούσε μια γλώσσα ακαταλαβίστικη, την οποία μετέφραζε ο Γιώργαρος! Λίγο έως πολύ ο Μολουκιανός έλεγε πως γνωρίζει τη 17Ν, τον αρχηγό της «Παπαντρέα» και πως πλειστάκις είχε απευθυνθεί μέσω της Ολλανδικής Αστυνομίας… «Αλλά βλέπετε από την αποδώ πλευρά δεν υπάρχει ελληνική αστυνομία αλλά ΠΑΣΟΚική» έλεγε με περίλυπη κατακλείδα ο Γιώργος…

  Λοιπόν ο Τζήμερος μου θυμίζει έντονα τον Καρατζαφέρη στα νιάτα του… Δεν κάνω προβλέψεις, αλλά ενδόμυχα πιστεύω πως σύντομα θα τον δούμε βουλευτή…

  ΥΓ> Κάποια στιγμή, νομίζω εκλογές του 2012, που είχαν κατέβει όλοι οι φιλελεύθεροι μαζί, ακόμη και γνωστά στελέχη της ΦΙΣ ήθελαν να τον δείρουν…

 19. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  18 Κινδυνέψαμε να τον δούμε βουλευτή στις πρώτες εκλογές του 2012 τον Μάιο. Τώρα πιο δύσκολο εκτός αν πάει με τη ΝΔ.

  11 Μιλάμε για το επίθημα -ίλα, όχι για την κατάληξη -ίλα. Από όσα γράφεις μόνο η βαρβατίλα έχει το επίθημα, και νομίζω ότι είναι μειωτική η σημασία της.

  6 Χμ, στο τηλεοπτικό μπιπ έχουμε κάτι άλλο -όχι πολιτική ορθότητα αλλά σεμνοτυφία. Την ίδια σεμνοτυφία που έχει σχεδόν εκτοπίσει το γυμνόστηθο μπάνιο, ας πούμε.

 20. leonicos said

  Το 1947, όταν ο πατέρας μου ήταν φοιτητής, μια συμφοιτήτρια τού είχε πει «δεν φαντάζομαι να είσαι μαμούτι» -κι έτσι μαρκαρίστηκε κι εκείνη, διότι μόνο οι δεξιοί αποκαλούσαν έτσι τους κομμουνιστές.

  Θα ήταν άτοπο να μας αποκαλυπτες τι απάντησε ο πατέρας σου και πώς (χερονομία);

  Το 1976 (τότε ΔΣΠΓ και μετά Πανσπουδαστική ) καποιος μου είπε ‘σας εχουμε φακελώσει’. Κι ε΄γω του έστρεψα το βλέμμα προς το περιεχόμενο των φακέλων που ειχα μαζί μου.

 21. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Εἶναι περίπλοκο τὸ θέμα. Εἶμαι κι ἐγὼ ὑπὲρ τῆς πολιτικῆς ὀρθότητος, ὅμως ὑπὸ κάποιες προϋποθέσεις. Πρώτη προϋπόθεση εἶναι νὰ εἶναι αὐθόρμητη. Ἂν χρειάζεται κάποιος νὰ καταπιέσει τὸν ἐαυτό του προκειμένου νὰ μὴ χρησιμοποιήσει ἕναν προσβλητικὸ ὅρο, γιὰ μένα δὲν ἔχει άξία. Θέλω νὰ ξέρω πάντα μὲ ποιὸν ἔχω νὰ κάνω, ὁπότε ἂν δὲ σέβεται ἐμένα, κάτι ποὺ πιστεύω, κάτι ποὺ εἶμαι, κάτι ποὺ μὲ διαφοροποιεῖ, ἔ, καλύτερα νὰ μοῦ τὸ πεῖ στὰ μοῦτρα. Οὔτε ἐγὼ θεωρῶ ὅτι πρέπει νὰ ἐπιδεικνύω πολιτικὴ ὀρθότητα ἀπένατι σὲ ναζιστοφασιστοειδὴ καὶ χρυσάβγουλα. Ἡ δεύτερη μου ἔνσταση εἶναι ὅταν ἡ πολιτικὴ ὀρθότητα διαστρεβλώνει τὴ γλῶσσα. Εἶναι φορὲς ποὺ ὁ ὅρος ποὺ θέλει νὰ ἐπιβάλει ἡ πολιτικὴ ὀρθότητα εἶναι περισσότερος προσβλητικὸς ἀπὸ τὸν ὅρο ποὺ θέλει νὰ ἀντικαταστήσει. Π.χ λέει κάποιος «οἱ τυφλοί». Πετάγεται κάποιος ἄλλος «ἔ, δὲν πρέπει νὰ λέμε οἱ τυφλοὶ, πρέπει νὰ λέμε ἄτομα μὲ προβλήματα ὄρασης» ἢ «μὴ βλέποντες». Ὁ μεσαῖος ὅρος εἶναι ἀκριβέστερος μὲ τἢν ἔννοια ὅτι πολλοὶ τυφλοὶ δὲν εἶναι πάντα 100% τυφλοὶ ἀλλὰ ἔχουν διαβαθμίσεις, ὅμως ἡ πεποίθηση ὅτι ἡ λέξη τυφλὸς προσβάλλει εἶναι πέρα γιὰ πέρα αὐθαίρετη στὸ μυαλὸ κάποιων. Ἂν μιλήσετε μὲ τυφλούς, καὶ κυρίως ἐκ γενετῆς τυφλοὺς ἢ τυφλοὺς ἀπὸ μικρὴ ἡλικία, θὰ πληροφορηθεῖτε ὅτι ἕνα μεγάλο μέρος εἶναι ἀπόλυτα συμφιλιωμένοι μὲ τὴν ἰδιαιτερότητά τους, ἀγαποῦν τὸν ἑαυτό τους ὅπως εἶναι καὶ θεωροῦν καὶ εἶναι ἄνθρωποι ὅπως ὅλοι οἱ ἄλλοι. Καὶ ἀκριβῶς ὅτι κάποιοι θέλουν νὰ μὴν τοὺς κατονομάζουν μὲ τὴν πανάρχαια λέξη ποὺ τοὺς περιγράφει δῆθεν μὴν προσβληθοῦν τοὺς προσβάλλει ἀφάνταστα. Ὅπως τοὺς προσβάλλει νὰ θὲς ντὲ καὶ καλὰ νὰ τοὺς βοηθήσεις σὲ κάτι ποὺ εἶναι σὲ ἀπόλυτη θέση νὰ κάνουν. Αὐτὸ ποὺ τοὺς προσβάλλει πραγματικὰ εἶναι ὅτι ὁ κόσμος εἶναι προσαρμοσμένος μόνο στοὺς βλέποντες καὶ ἀρτιμελεῖς. Γιὰ νὰ μὴ πλατιάσω καὶ ἄλλες κατηγορίες τῶν λεγόμενων ΑΜΕΑ δυσανασχετοῦν, ὄχι μὲ τὸν παλιὸ ὅρο, ἀλλὰ μὲ τοὺς πολιτικῶς ὀρθοὺς ὅρους, διότι ἂν κάτι τοὺς προσβάλλει δὲν εἶναι οἱ λέξεις, ἀλλὰ οἱ διαστρεβλωμένες ἰδέες ποὺ ἔχουμε γι’αὐτούς καὶ τὸ ὅτι στὴν καθημερινή ζωή μας δὲν τοὺς λαμβάνουμε ὑπ’ὅψιν.. Μεγαλύτερη σημασία ἔχει ἡ στάση μας ἀπέναντι στὸ διαφορετικὸ καὶ λιγότερο ἡ ἴδια ἡ λέξη. Καλύτερα νὰ βλέπουμε τὸ δάσος κι ὄχι ο δένδρο

 22. Νέο Kid said

  19. 11. Ε, καλά ρε Νικοκύρη! μέχρι εκεί μού κόβει . (και είπα να βάλω φατσούλα στο 11. ,αλλά …)

 23. Ο Πέτρος Μάρκαρης, σε κάποιο παλιό του μυθιστόρημα, έβαλε τον αστυνόμο Χαρίτο να βρει τον δολοφόνο από την λέξη «γυναικωτός» που εκείνος έβαζε στα σημειώματα που έστελνε μετά τον φόνο, υποψιασθείς ότι ήταν μεγάλης ηλικίας για να χρησιμοποιεί αυτή την παλιά λέξη… Το ύφος προδίδει τον συγγραφέα αλλά μια ιδιόρρυθμη λέξη τον δολοφόνο!

 24. Alexis said

  #18: Η επικινδυνότητα του Τζήμερου έγκειται στο ότι πλασάρεται ως σοβαρός και «φιλελεύθερος», σε αντίθεση με άλλα νούμερα (π.χ. Σώρρας) που κάνουν μπαμ από μακριά ότι είναι βλαμμένοι, ή με ξεκάθαρους και δηλωμένους φασίστες όπως τα χρυσάβγουλα.

 25. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Ίσως είμαι αντίθετος στο ρεύμα, αλλά ούτε η πολιτική ορθότητα ούτε η κορεκτίλα μ’ αρέσουν. Η πολιτική ορθότητα ήρθε για να βάλει σε καλούπια την ευγένεια. Τη δέχομαι σαν αναγκαίο κακό, σαν εργαλείο, ένας τρόπος να μάθουν οι αδαείς (τα παιδιά, οι ξένοι σε μια χώρα ή έναν τόπο) τις ευαισθησίες που υπάρχουν όταν συζητιούνται κάποια θέματα.
  Όταν υπάρχει ευγένεια και καλή πρόθεση, ακόμη και οι φορτισμένες λέξεις δεν πληγώνουν. Όταν δεν υπάρχει, η πολιτική ορθότητα δεν αποτρέπει τις επιτρεπτές λέξεις από το να γίνουν προσβλητικές, από κάποιον που υποκριτικά μένει εντός πλαισίου. Έτσι, η κορεκτίλα έχει ακριβές και περιεκτικό νόημα, την υποκριτική χρήση της πολιτικής ορθότητας. Εξακολουθεί να μη μ’ αρέσει, βέβαια.

  Το έχω ξαναπει σε παρόμοια θεματολογία, θεωρώ πως αλλάζουμε το δοχείο ελπίζοντας πως το περιεχόμενο θα πάρει τη σωστή μορφή.

  Νομίζω έχω ξαναβάλει το παράδειγμα, δείτε την αρχή και το 2.15 του βιντεακίου, όπου η ίδα λέξη γίνεται αποδεκτή στη μία περίπτωση ως φιλικός χαιρετισμός και αφορμή για κλωτσοπατινάδα στη δεύτερη.

 26. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Εμένα η λέξη κορεκτίλα μ’ ενοχλεί μόνον αισθητικά. Είναι άσχημη (στ’ αφτιά μου), ωστόσο λέει κάτι που αρκετές φορές έχω αισθανθεί την ανάγκη να πω.

  Δεν είμαι ιδιαίτερα φίλος της πολιτικής ορθότητας. Βλέποντας όμως την επιχειρηματολογία υπέρ της από τον Νίκο, μαζί με τα παραδείγματα, διερωτώμαι κατά πόσον εννοούμε όλοι το ίδιο με τον όρο πολιτική ορθότητα»:

  Στο μέτρο που προστατεύει τους αδυνάτους, φυσικά και είναι θεμιτή. Αλλά όταν ο «ανάπηρος» γίνεται «άτομο με αναπηρίες» δε βλέπω κατά τι προστατεύεται.

  Το να αποφεύγεις να εκφράζεσαι όπως ο Ψαριανός με το γκομενάκι δεν είναι πολιτική ορθότητα, είναι στοιχειώδης ευπρέπεια.

  Υπάρχουν περιπτώσεις πολιτικής ευπρέπειας που είναι ξεκάθαρα υποκριτικές: «προβλήματα όρασης» για την τύφλωση (τη στιγμή που κυριολεκτικό πρόβλημα όρασης μπορεί να είναι και η μυωπία). Με το να μην κατονομάζεις το πρόβλημα παρά να το παρακάμπτεις μ’ έναν υπαινιγμό, δεν το απαλύνεις. Πολλές φορές, απεναντίας, το οξύνεις κιόλας: όχι Τσιγγάνοι, μόνο Ρομά – δεν είναι καλύτερο να αποδεχτείς ότι είναι Τσιγγάνοι και ότι δεν υπάρχει πρόβλημα μ’ αυτό, παρά να χρησιμοποιείς μια λέξη από άλλη γλώσσα (που ποτέ δεν είχε την ευκαιρία να ενταχθεί διά της φυσιολογικής οδού στα ελληνικά), παραδεχόμενος έμμεσα ότι αν τους πεις Τσιγγάνους τους μειώνεις; Ιδίως σε συμφραζόμενα όπως «τον νου σας στις τσέπες σας, εδώ έχει πολλούς Ρομά», να τη βράσω την ορθότητα.

  Επίσης, συχνά οι πολιτικά ορθές φράσεις είναι συντακτικά δυσλειτουργικές: όταν μια ολόκληρη περίφραση αντικαθιστά ένα ουσιαστικό ή επίθετο, κάποιες φράσεις δε λέγονται ή δε λέγονται εύκολα. Άλλη τέτοια περίπτωση, το «όλες και όλοι», όπου κάποτε θα χρειαστεί να διπλασιάσεις ένα ολόκληρο κομποσχοίνι λέξεων.

  Παρά ταύτα, χρησιμοποιώ αρκετές τέτοιες εκφράσεις, προσπερνώντας την έντονη επιφυλακτικότητά μου, σε περιπτώσεις που νιώθω ότι αλλιώς θα θίξω τον συνομιλητή μου (και δεν εννοώ να είναι ο ίδιος Ρομά ή άτομο με προβλήματα όρασης, αλλά κάποιος που καλόπιστα θεωρεί ότι οι κυριολεξίες είναι μειωτικές). Όταν πρέπει να συζητήσουμε κάποιο θέμα και όχι να ξεστρατίσουμε στο πώς ακριβώς -με ποιες λέξεις- θα το συζητήσουμε, ε, δεν μπορούμε ν’ αφήσουμε τον γάμο και να πάμε για πουρνάρια. Θα ήταν άτοπο ν’ αρχίσουμε τα «ΕΓΩ, ΕΜΕΝΑ που με βλέπεις, διαφωνώ με τη χρήση της τάδε λέξης». Όταν όμως ο λόγος είναι περί της ίδιας της κορεκτίλας, θα το πω.

  _______________________

  > > Το ιδιαίτερο της κορεκτίλας, από αποψη σχηματισμού, είναι ότι το επίθημα δεν εφαρμόζεται σε ελληνική λέξη.

  Πρβλ. τουματσίλα.

  > > Έχω βέβαια δει να τη γράφουν «κορρεκτίλα» αλλά είναι πολύ λίγοι αυτοί.

  Είναι λίγο κορεκτίλα να το γράφεις με δύο ρ.

 27. Νέο Kid said

  25. «η ίδια λέξη γίνεται αποδεκτή στη μία περίπτωση ως φιλικός χαιρετισμός και αφορμή για κλωτσοπατινάδα στη δεύτερη.»

  Εντάξει, δεν υπάρχει χαρακτηριστικότερο σχετικό παράδειγμα από την εθνική μας λέξη (και αυτοχαρακτηρισμό, ταυτόχρονα)…

 28. loukretia50 said

  Καλημέρα!
  η φανατίλα , η καφρίλα και η ξυνίλα πιάνονται?

 29. Πέπε said

  Πρέπει να έχω ξαναπεί ότι μια φορά αφηγήθηκα στην τάξη ένα παραμύθι και μετά ζήτησα από τα παιδιά να ξαναπούν ό,τι συγκράτησαν. Απάντηση:

  -Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ηλικιωμένος και μια ηλικιωμένη…

  Από την άλλη, έχω βρεθεί σε κάποια μέρη όπου, ακόμη, η λέξη «γέρος» ή «γριά» όχι απλώς λέγεται ανενδοίαστα προς τον ίδιο τον γέρο ή τη γριά, αλλά εκλαμβάνεται και ως τιμητικός, σεβαστικός. Ε, αισθάνεσαι ένα είδος απελευθέρωσης σε τέτοια μέρη.

 30. Alexis said

  #19 τέλος: Και ως δια μαγείας σε όλες τις σειρές, ταινίες κλπ. που δείχνουν ερωτικές σκηνές, οι γυναίκες μετά την πράξη είναι σκεπασμένες μ’ ένα σεντόνι, ενώ ο άντρας ξαπλωμένος ανάσκελα δίπλα τους, επιδεικνύει χαλαρός και ωραίος την γυμνή του κορμάρα στην κάμερα…
  Ακόμα κι όταν σηκώνεται η γυναίκα για να ντυθεί ή να πάει στο μπάνιο παίρνει το σεντόνι υπό μάλης.
  Απόλυτα ρεαλιστικό… 😊

 31. tryfev said

  Κι εγώ πρώτη φορά την ακούω. Και «επί τω ακούσματι» ένιωσα αφόρητη αναγούλα. Ευτυχώς κατάφερα να την ελέγξω και γλίτωσα την επίσκεψη στην τουαλέτα αλλά δεν απέφυγα τον συνειρμό με τις λέξεις (συγγνώμη κιόλας) σκατίλα, ποδαρίλα κ.ά.

  ΄Οσο για τον πολιτικό γυρολόγο Ψαριανό (ουδεμία σχέση με τον Κωνσταντίνο Κανάρη και τον Ματρόζο του Σρατήγη -που οι στίχοι του παραποιήθηκαν ολίγον στη Βουλή από τον Καμμένο που τους απήγγειλε από μνήμης) ας τον κρίνουν οι ψηφοφόροι της Ν.Δ.

  Για την ιστορία, ολόκληρη η στιχομυθία έξω από το Υπουργείο Ναυτικών μεταξύ γέροντα αγωνιστή και χρυσοποίκιλτου φρουρού ήταν, σύμφωνα με τον ποιητή:

  «Τι θέλεις γέροντα εδώ», ρωτά τον καπετάνο
  στο Υπουργείο εμπροστά ένας θαλασσινός
  ντυμένος μέσα στα χρυσά «Παιδί μου είν’ απάνω
  ο Κωνσταντής;» «Ποιος Κωνσταντής;» «Να αυτός ο Ψαριανός».
  «Δεν λεν κανένα Ψαριανό, εδώ είν’ Υπουργείο,
  να ζητιανέψεις πήγαινε εις το Πτωχοκομείο».
  Ο γέρος ανασήκωσε το κάτασπρο κεφάλι
  και τα μαλλιά του σάλεψαν σαν χαίτη λιονταριού
  και με σπιθόβολη ματιά μέσ’απ’τα στήθια βγάλει
  με στεναγμό βαρύγνωμο φωνή παλικαριού:
  «΄Αν οι ζητιάνοι σαν κι εμέ δεν έχυναν το αίμα
  οι καπετάνοι σαν κι εσέ δεν θα φορούσαν στέμμα».

  Ακολουθεί η παρέμβαση του «Ψαριανού» που ακούγοντας τη φιλονικία καλεί τον Ματρόζο στο γραφείο του και το ποίημα τελειώνει με την άκρως συγκινητική αναγνώριση.

  Αν έκανα κανένα λαθάκι, συγχωρήστε με γιατί το απόσπασμα το έγραψα κι εγώ από μνήμης.

  17. Προσυπογράφω το σχόλιό σας.

 32. Παναγιώτης Κ. said

  Νικοκύρη,ναι μεν δεν έχεις δει να γράφουν correctiλα αλλά την ιδέα την έριξες. 🙂

 33. Καλημέρα,
  Να πω κι εγώ τα δικά μου μιας και σήμερα έχω μπόλικο καιρό.
  Το «κορεκτίλα» δεν μ’ ενοχλεί (και μπορεί και να το χρησιμοποιήσω) όταν εκφράζει την υπερβολή στην διατύπωση μην και οι επίκοινες λέξεις αντιστοιχιστούν για το χαρακτηρισμό του φύλου. Π.χ. όλο και περισσότερο βλέπουμε υπουργικές ανακοινώσεις και εγκυκλίους (δεν το έχω εντοπίσει σε αποφάσεις) που «καλούνται οι μαθητές/τριες να δηλώσουν για τη συμμετοχή κλπ» λες και αν έγραφε σκέτο μαθητές, οι μαθήτριες θ’ αποκλείονταν. Όπως όταν λέμε οι γάτες αποκλείουμε τους γάτους.

  Μιας κι αναφέρθηκε το παράδειγμα: Το να γράφεις «ρομά» να το δεχτώ. Σε συζήτηση όμως μου φαίνεται επιτηδευμένο, χωρίς να το χαρακτηρίσω «κορεκτίλα». Το «τσιγγάνος» το βλέπω μια χαρά. Το γύφτος, εξαρτάται απ’ τα συμφραζόμενα, απ’ το πώς το λέει κάποιος. Κάποτε μόνο γύφτους (και γύφτισσες, μην ξεχνιόμαστε 🙂 ) είχαμε. Και οι περιοχές που μένανε, τα γύφτικα λέγαμε (που κάποιες φορές εννοούσε όχι τσιγγάνους αλλά σιδεράδες και τις περιοχές τους). Τώρα αλήθεια πώς θα το πούμε; Γιατί π.χ. και το Σάντα Μπάρμπαρα που αναφέρθηκε κάπου, μειωτικό το βλέπω. Μπλέξιμο. Δεν ξέρω επίσης αν αύριο οι ίδιες οι σήμερα αποδεκτές λέξεις δεν θα θεωρηθούνε μειωτικές και θα πρέπει να βρεθούν άλλες (κάτι σαν το αράπηδες – νέγροι – μαύροι κλπ στην Αμερική).

  Όχι, για λαθρομετανάστες δεν θα μιλήσω, γιατί είτε λαθραία μπήκαν στην Ελλάδα (ή και σε άλλη χώρα) είτε με χαρτιά από τις «πύλες εισόδου» όλοι μετανάστες είναι (στην πρώτη κατηγορία είναι και πολλοί πρόσφυγες, αλλ’ αυτό είν’ άλλο θέμα). Το κακό είναι το μάντρωμά τους και η απραξία τους αλλά εδώ μπαίνουμε σε άλλα χωράφια. Κι όσα μέτρα και να παρθούνε, η ελπίδα για κάτι καλύτερο ούτε μπορεί ούτε πρέπει να κοπεί.

 34. νεσσίμ said

  20.η ωραία Ρίτα

 35. μήτσκος said

  Με αφορμή το 21:
  Πιστεύω ότι ο όρος «πολιτική ορθότητα» δεν εξαντλείται στην ορολογία (ή στη γλώσσα γενικότερα). Αφορά και συμπεριφορές ή πολιτικές.

 36. Τα έγραψε καλύτερ’ από μένα ο Αρχιμήδης στο 21…

 37. Νέο Kid said

  Διφορούμενες «ποιότητες » υπάρχουν κατ’εξοχήν σε «ζωοπαράγωγα» επίθετα και ουσιαστικά.

  Γαϊδουρινή συμπεριφορά vs Γαϊδουρινή υπομονή.
  Φιδίσιο κορμί vs Φιδίσια γλώσσα
  Σκυλίσια επιμονή (Σκύλος ο άτιμος!) vs Σκυλί!
  Κότα! (λυράτη) vs Πουλάδα μου (όμορφη!)

 38. Νέο Kid said

  Στην Κύπρο , η κόρη μου διδάχτηκε το » Ο δωδεκάλογος του Ρομά» . Αυτό είναι κορεκτίλα;

 39. Πέπε said

  38
  Πιστεύω να κάνεις πλάκα, ε;

 40. sarant said

  26 Tουματσίλα, μπράβο

  28 Πιάνονται, και είναι όλες αρνητικές

  32 Μπλιάχ 🙂

 41. nwjsj said

  «Η πολλή κορεκτίλα, συμπλήρωσα κάπου, σκοτώνει. Τον έρωτα, το χιούμορ, την πλάκα, την ειρωνεία, την τρυφερότητα, τον θυμό, την διαφωνία και την συμφωνία.
  Τα κακόβουλα λογισμικά είναι εγκατεστημένα μέσα στα αραχνιασμένα κεφάλια και καταστρέφουν, γενικώς και όχι μόνο τους φορείς.»

  Ε, αν είναι να σκοτώνει τις σεξιστικό-πατριαρχικές νοοτροπίες των απανταχού Ψαριανών, τότε η ‘κορεκτίλα’ γίνεται παράσημο. Καθόλου αραχνιασμένο το κεφάλι του συγκεκριμένου…

 42. μήτσκος said

  Επειδή πολλοί μιλήσανε για τους Ρομά/Τσιγγάνους, να θυμίσω τον μεγάλο Σάμπαν Μπαϊράμοβιτς, στον οποίο δεν άρεσε καθόλου να τον λένε Ρομά.
  «Τι Ρομά… Σέρβος είμαι, Σέρβος Τσιγγάνος». (Το αναφέρει και η αγγλική βικιπαίδεια).

 43. sarant said

  42 Το έχουμε ξαναπεί, αλλά ας το αναφέρω πάλι: ο όρος Τσιγγάνος δεν θεωρείται μειωτικός ή προς αποφυγή. Και είναι αναντικατάστατος σε ορισμένες χρήσεις.

 44. Alexis said

  #39: Μπα, αλήθεια πρέπει να λέει. Αλλά τι πειράζει; Κάτι τρέχει στη συνοικία των Ρομά, που λέει κι η παροιμία!

  #37: Μα υπάρχουν αντιφάσεις ακόμα και για το ίδιο χαρακτηριστικό, π.χ. εργατικότητα, π.χ.
  Σκυλί στη δουλειά (αλλά και) τεμπελόσκυλο

 45. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα κι ἀπὸ ᾿δῶ.

  Δὲν ὑπάρχουν χυδαῖες λέξεις, ἀλλὰ χυδαῖοι ἄνθρωποι.

  Δὲν φταῖνε οἱ λέξεις, ἀλλὰ ὁ τρόπος ποὺ τὶς χρησιμοποιοῦμε.

  Ἡ πολιτικὴ ὀρθότητα ἔχει μπόλικη ὑποκρισία, σκοπιμότητα καὶ συμφέρον.

  Μέτρον ἄριστον.

 46. Κάποτε συναντούσα συχνά (και πάντα με ξένιζε) τη χρήση του επιθήματος -ίλα σε γενική: μυρίζει τυρίλας, ποδαρίλας.
  Όσο για την «επανόρθωση που να είναι χειρότερη -στην ουσία- από την αρχική προσβολή», πριν τον Ψαριανό υπάρχει η γνωστή ιστορία με τον Λουδοβίκο και τον γελωτοποιό του.

 47. Παναγιώτης Κ. said

  Πριν από τη εισαγωγή του όρου «πολιτική ορθότητα» και όσα αυτός περιλαμβάνει-ορθά, λανθασμένα ή υπερβολικά-υπήρχε και εξακολουθεί να υφίσταται η παιδαγωγική αρχή σύμφωνα με την οποία, δεν χαρακτηρίζουμε το πρόσωπο αλλά την πράξη.
  Για παράδειγμα, αν κάποιος πει ή κάνει μια βλακεία δεν επιτρέπεται να τον αποκαλέσουμε…βλάκα.
  Κοντολογίς, δεν επιτρέπεται να βάζουμε ταμπέλες στους ανθρώπους.

 48. ΣΠ said

  11
  Να προσθέσω και τα μαντίλα και τεκίλα. 🙂

 49. μήτσκος said

  43: «ο όρος Τσιγγάνος δεν θεωρείται μειωτικός ή προς αποφυγή».

  Σε άλλες χώρες η αντίστοιχη λέξη είναι ταμπού. Μάλλον έχει σχέση με το ιστορικό φορτίο σε κάθε περίπτωση. Στα Γερμανικά προφανώς το Zigeuner είναι τζιζ…

 50. Παναγιώτης Κ. said

  Λέτε να μπλεχτούμε σήμερα με Ψαριανούς και…Καμμένους; 🙂

 51. Σκορδοκαίλα μου, τουτέστιν, σκασίλα μου! (Σκασίλα μου μεγάλη και δέκα παπαγάλοι, που λέει και το ανιψάκι μου).

 52. Κιγκέρι said

  Ο Μαμούτος ήταν ο μπαμπούλας των παιδικών μου χρόνων. Έτσι τον έλεγε η γιαγιά μου (από την Ανατολική Θράκη, περιοχή Ραιδεστού). Δεν νομίζω η γιαγιά μου να έδινε κάποια πολιτική προέκταση στη λέξη- μάλλον σχετίζεται με τον μούτο,τον μουγγό. Τον φανταζόμασταν δε τον Μαμούτο σαν έναν τρομακτικό γίγαντα που βγάζει άναρθρες κραυγές και κυνηγάει τα παιδιά.

  Βλέπω οτι είναι και επίθετο στη Θράκη
  https://apps.vrisko.gr/apo-pou-krataei-i-skoufia-sou/Μαμούτος

 53. Παναγιώτης Κ. said

  Νομίζω ότι ο όρος κορεκτίλα (δεν μου αρέσει, δεν τον χρησιμοποιώ, γενικώς δεν μου αρέσουν και επομένως δεν χρησιμοποιώ λέξεις που λήγουν σε -ιλα) είναι η απάντηση αυτών που στέκονται απέναντι στις υπερβολές της πολιτικής ορθότητας.

 54. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @48. Ἡ Λουντμίλα πιάνεται; 🙂

  @49. Στὴ Γαλλὶα ἡ ἀντίστοιχη λέξη ἦταν καὶ παραμένει δημοφιλής, παρά τοὺς διωγμούς τῶν τελευταίων δεκαετιῶν. 🙂

 55. Παναγιώτης Κ. said

  Ωραίο το βρίσκω το σημερινό σεμινάριο!
  Δημήτρη Μαρτίνε (45), εύστοχα τα επιγράμματα που μας θύμισες!

 56. atheofobos said

  Η πολιτική ορθότητα σχετίζεται άμεσα και με την εποχή.
  Όταν ο πατέρας σου χαρακτήριζε τον προπάππου του ως λαθρομετανάστη γράφοντας: Μη έχοντας καθαρό ποινικό μητρώο έφυγε λαθρομετανάστης στην Κούβα απ’ όπου με καΐκι πέρασε στη Φλώριδα, απλά κυριολεκτούσε και ούτε θα πέρναγε ποτέ από το μυαλό του πως απόγονος του θα τον κατηγορούσε γι΄αυτό! .
  https://tofistiki.wordpress.com/2011/02/08/%CE%BF-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AC%CF%80%CF%80%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%BF-%CE%BB%CE%B1%CE%B8%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%82/

 57. Σπύρος Χαμένος said

  Υπέρ της πολιτικής ορθότητας, εναντίον οποιασδήποτε τάσης να μειώσουμε μία πρακτική ή μία νοοτροπία με μία λέξη που την υποτιμά (πιστεύω ότι ακόμα πληρώνουμε τη λέξη «κουλτουριάρης»).
  Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω ότι η υπερβολή δίνει δικαιώματα στους ακροδεξιούς ή τους ακραία συντηρητικούς (που στηρίζονται περισσότερο στο συναίσθημα και όχι στη λογική) να εφεύρουν τέτοιου τύπου λέξεις. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος, για παράδειγμα, να απορρίψουμε τη λέξη «τσιγγάνος» και να τους λέμε «ρομά», το «τσιγγάνος» για μένα δεν είχε ποτέ την προσβλητική σημασία του «γύφτος». Επίσης, μου φαίνεται υπερβολικό το «Άνθρωποι με ειδικές δεξιότητες», αντί για «ΑμΕΑ», και, αν και σε κάποιες περιπτώσεις τη χρησιμοποιώ, μου φαίνεται γελοία η λέξη «γκέι» για τον ομοφυλόφιλο (πολλοί οι λόγοι για να τους αναλύσω). Νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που επιτρέπουμε στους άλλους να μιλάν για κορεκτίλες, φεμινάζι και άλλα τέτοια όμορφα.
  ΦΥΣΙΚΑ, δεν αναφέρομαι στο «μεγαλείο» του Ψαριανού… Αν και, θα έπρεπε να το πω, με το εκπληκτικό σχόλιο του και την ακόμα πιο εντυπωσιακή «συγγνώμη» του (ελπίζω αν με προσβάλλει κάποια στιγμή, να μην μου ζητήσει συγγνώμη τουλάχιστον), έριξε σκιά στη φοβερή δημοσίευση στο τουίτερ την οποία σχολίασε (συν όλα τα σχόλια που την ακολούθησαν).

 58. sarant said

  51 Αυτό με τους δέκα παπαγάλους είναι παλιό πάντως

  56 Φυσικά, δεν είχε μιανθεί η λέξη

  57 Δες και πιο πάνω. Το «γύφτος» απορρίπτουμε, όχι το «τσιγγάνος»

 59. ΣΠ said

  26 Αλλά όταν ο «ανάπηρος» γίνεται «άτομο με αναπηρίες» δε βλέπω κατά τι προστατεύεται.
  Παλιότερα τα πράγματα ήταν ακόμη χειρότερα. Σήμερα ΑΜΕΑ σημαίνει Άτομο ΜΕ Αναπηρία, αλλά παλιότερα σήμαινε Άτομο Με Ειδικές Ανάγκες. Μερικοί είχαν πρόβλημα να πουν ακόμα και αυτό το τελευταίο και άκουγες συχνά το γελοίο «άτομα με ειδικές ικανότητες». Κανένας ανάπηρος δεν αισθάνεται καλύτερα αν αντιμετωπίζεται με τέτοια συγκαταβατικότητα.

 60. cronopiusa said

 61. loukretia50 said

  Αργία , φίλα κείμενη – ό,τι κι αν λέν οι φήμες-
  προς πάσαν δημιουργικήν έμπνευση – λόγων μνήμες
  και παραλόγων συνειρμών θύματα οι ψιψίνες-
  και σαν τα φύλλα πέφτουνε μιας φλύαρης οι ρίμες

  Abstract
  Πώς να αποφύγουν νίλα οι πολιτικά ορθοί
  όταν προκαλούν ξυνίλα στην προσπάθεια να δοθεί
  έμφαση στη στοιχειώδη ευγένεια που απαιτεί
  κάθε αναφορά σε ομάδα χμ!…περιθωριακή?

  Πώς να βρούνε μια λέξη να μην είναι αρνητική
  το σωστό να υποδεικνύει, πάθη να μην προκαλεί
  το κοινό να μην προσβάλει, ούτε την αισθητική,
  να φοριέται στο σαλόνι, στη δουλειά και στη βουλή
  να μπορεί να συμμορφώνει, να μην κρύβει απειλή?

  Αν θα πούνε « κορεκτίλα», θα τσινίσουνε πολλοί
  Ίσως και τα τρία φύλα να τους κάνουν κριτική
  πως υπονοεί καφρίλα με χροιά ειρωνική
  ή πως η καθωσπρεπίλα είναι υποκριτική
  όταν χρωματίζει λέξεις μια απόχρωση απαλή
  ενώ έχουν σημασία μόνο απαξιωτική.
  Ας φροντίσουν τα σαϊνια να λανσάρουν πιο καλή.
  Νάχει και ορθογραφία αμιγώς ελληνική.
  ΛΟΥ
  Δε θα βρω εγώ τη λύση, παραείμαι ευγενική
  (κι είχα και μία σκασίλα… γιαυτό είναι οι ειδικοί)
  Πάσχω κι από μια σπαρίλα άκρως ταπεινωτική…

 62. ΣΠ said

  Ο Ψαριανός ξανακτύπησε.

 63. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σου, Λοῦ, μὲ τὰ ὡραῖα σου.

 64. Παναγιώτης Κ. said

  Το κεφάλαιο πολιτική ορθότητα (ΠΟ) είναι πολύ μεγάλο. Τόσο μεγάλο που μπορεί να αποτελέσει το θέμα ενός ολόκληρου βιβλίου. (Αλήθεια, έχει εκδοθεί κάτι σχετικό; Με ενδιαφέρει να το πληροφορηθώ).
  Αν σωστά έχω καταλάβει, ξεκινάει από τις ΗΠΑ και βρίσκει απήχηση σε ολόκληρο (;) τον κόσμο. Εκεί, έχει αποκτήσει διαστάσεις λεκτικού και κοινωνικού…νεομακαρθισμού.
  Λόγω…ιδεολογικών καταβολών δυσκολεύομαι να καταλάβω πολλά πράγματα που συμβαίνουν σε αυτή τη χώρα.(Η κυρίαρχη αντίθεση που χαρακτηρίζει τη θεωρία του Ιστορικού Υλισμού φαίνεται ότι είναι σοβαρό επιστημολογικό εμπόδιο για μένα!)
  Γενικώς για κάθε τι καινούργιο, καταβάλλω προσπάθεια να απαλλαγώ από την παλιά γνώση για να μπορέσω να δεχτώ την καινούργια.
  Θυμίζω εδώ άλλη μια παιδαγωγική αρχή: Για να μάθεις κάτι καινούργιο πρέπει να ξεμάθεις από κάποια παλιά.( Επιστημολογικά εμπόδια τα λένε).

  «Υγειονομικό έλεγχος της γλώσσας εναντίον του λεκτικού, κανιβαλιστικού εξουσιαστικού λόγου» είναι μια περιγραφή για την ΠΟ.

  Χωρίς αμφιβολία, ο σεξισμός και ο ρατσισμός δίνουν λέξεις και φράσεις που αντιστρατεύονται την ΠΟ.

  Ερώτημα: Με την ΠΟ αλλάζουμε το σημαίνον.Αλλάζει όμως το σημαινόμενο;

 65. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Ἡ ἀποφυγὴ μιᾶς λέξης ἐπειδὴ ἔχει ἀποκτήσει μειωτικὴ σημασία, δὲν ξέρω ἂν εἶναι ἡ καλύτερη λύση. Εἶναι ὅμως μιὰ σχετικὰ εὔκολη λύση ποὺ ὅμως δὲν ἐπιτυγχάνει τὸ στόχο ποὺ εἶναι ἡ ἐξάλειψη τοῦ στίγματος ποὺ χαρακτηρίζει τὰ ἄτομα στὰ ὁποία ἀναφέρονται. Αὐτὸ εἶναι τὸ ζητούμενο. Τὶ σημασία ἔχει ἂν πεῖς Τσιγγάνος ἢ Ρομά, γιὰ νὰ εἶσαι πολιτικὰ ὀρθός, ἂν μέσα στὸ μυαλό σου παραμένουν τἀ ἀρνητικὰ στερεότυπα ποὺ ἀποδίδονται ἀπὸ τὴν κοινωνία στοὺς ἐν λόγῳ ἀνθρώπους. Γιὰ μένα καμία ἀπολύτως. Ἂν ὅμως ἐξαλειφθεῖ ὅλη αὐτὴ ἡ ἀρνητικὴ εἰκόνα ἀπὸ τὸ μυαλὸ ὅλων, μπορεῖς νὰ τοὺς πεῖς Γύφτους χωρὶς αὐτὸ νὰ σημαίνει τίποτα παραπάνω ἀπὸ Τσιγγάνος. Καὶ τότε θὰ ὑπάρχει πραγματικὴ ἀλλαγὴ ἐπὶ τῆς οὐσίας. Προσέξτε, ἡ λέξη Ἕλληνας ἀπέκτησε κάποτε ἀρνητικὴ σημασία σὲ κάποιες γλῶσσες. Δὲ ζητήσαμε νὰ ἀλλάξουν τὸ ὄνομα μὲ τὸ ὀποῖο μᾶς ἀποκαλοῦν. Ζητήσαμε νὰ πάψει νὰ χρησιμοποιεῖται ἡ λέξη Ἕλληνας μὲ αὐτὴ τὴ σημασία. Οὔτε οἱ Ἐβραῖοι ζήτησαν νὰ τοὺς ἀποκαλοῦμε π.χ μόνον Ἰουδαίους ἐπειδὴ ἡ λέξη Ἑβραῖος φέρει γιὰ κάποιους τὴν ἔννοια τοῦ φιλάργυρου. Ζήτησαν νὰ μὴ χρησμοποιεῖται μὲ αὐτὴ τὴ σημασία. Γιὰ σκεφτεῖτε λοιπόν! Μήπως καὶ οἱ Τσιγγάνοι τελικὰ θέλουν τὸ ἴδιο; Νὰ τοὺς λἐμε καὶ Γύφτους χωρὶς νὰ ἀποδίδουμε στὴ λέξη ἄλλες ἀρντητικὲς σημασίες; Ὅταν ὁ Χατζῆς π.χ χρησιμοποιεῖ τὴ λέξη γιὰ τὸν ἑαυτό του, μήπως αύτὸ ἀκριβῶς θέλει νὰ μᾶς πεῖ;

 66. ΣΠ said

  Ο καθένας μπορεί να καταλάβει αν η συμπεριφορά του προσβάλλει, μειώνει ή πληγώνει. Δεν χρειαζόμαστε την κωδικοποίηση μέσω της πολιτικής ορθότητας. Οι Ψαριανοί αυτού του κόσμου δεν πρόκειται να αλλάξουν συμπεριφορά αν τους επισημανθεί ότι αυτό που λένε δεν είναι πολιτικά ορθό.

 67. ΣΠ said

  60
  Καλώς την Κρόνη. Μας έλλειψες.

 68. Νέο Kid said

  48. Kαι τα ζυμαραρικά Μπαρίλα! 🙂

 69. cronopiusa said

  « Γειά σου, Λοῦ, μὲ τὰ ὡραῖα σου.»

  Η κορεκτίλα στα σχόλια του διβαράτικου χορού…

 70. Νέο Kid said

  39. Ε ναι. 🙂 Στην Κύπρο έχουμε άλλου είδους κορεκτίλα. Τα «λεγόμενου» και τα «ψευδο-»
  «Η λεγομενη αστυνομία συνοδευσε τον λεγόμενο υπουργό υγείας στο νοσοκομείο τάδε του ψευδοκράτους» …γέλιο.

  Τότε με την τραγωδία στο Μαρί χρειάστηκε να εισαγάγουν ρεύμα από το ψευδοκράτος ,και είχα διαβάσει το ωραίο σχόλιο:
  «Κι εγιώ πώς θα ξέρω αν το ρεύμα μου είναι κυπριακό ή ψευδορεύμα; Δεν θέλω ψευδορεύμα ! Εν να πιάσει το κομπιούτερ μου ψευδομονάδες»

 71. sarant said

  62 Καινούργιο είναι αυτό;

 72. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  62. Οἱ ἄλλοι τρεῖς ποῦ πῆγαν;

 73. Ν.Β. said

  Την μουνίλα πως θα την λέγαμε άραγε με όρους πολιτικής ορθότητας?

 74. Evangelos Vellios said

  YΠΟΘΕΤΩ ΟΤΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΟΙ [ΤΖΗΜΕΡΟΙ ΚΑΙ ΨΑΡΙΑΝΟΙ ] ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΝΟΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

 75. sarant said

  73 Κοιτάξτε, δεν ξέρω αν η ερώτησή σας είναι καλοπροαίρετη, αφού πρώτη φορά σχολιάζετε, αλλά θα θεωρήσω ότι είναι. Μάλλον τα έχουμε μπερδέψει.

  Πολιτική ορθότητα δεν σημαίνει σεμνοτυφία, δεν σημαίνει να αποφεύγεις λέξεις που έχουν τη θέση τους, ούτε να βάζεις αστεράκια αντί για γράμματα πχ κ@λος αντί κώλος, όπως παλιά κρύβανε τις θηλές του στήθους των γυναικών στις φωτογραφίες έξω από τα σινεμά. Πολιτική ορθότητα σημαίνει να μην προσβάλλεις αδύνατες κατηγορίες ανθρώπων.

 76. sarant said

  74 Απ’ όσο ξέρω και ελπίζω, ο Ψαριανός δεν έχει εκπροσωπήσει κανένα από τα κόμματα στα οποία ανήκε κατά καιρούς.

 77. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  73. Ὀσμὴ ἰχθύος ἐν ἀποσυνθέσει…Ὅταν ἔχει Gardnerella vaginalis, αὐτὸ ποὺ ἔλεγαν κάποτε ἁιμόφιλο τοῦ κόλπου

 78. ΚΩΣΤΑΣ said

  Κορεκ…., δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ αυτή την λέξη και ελπίζω να μην χρειαστεί στο μέλλον. Βάζω τα αποσιωπητικά για να μην αυτοδιαψευστώ εν τω άμα και παραχρήμα! 😉

  Και η έκφραση πολιτική ορθότητα ως λόγιο κατασκεύασμα την προσλαμβάνω. Ευπρέπεια, ευγένεια, σεβασμός είναι λέξεις με τις οποίες μπορούμε να εκφράσουμε το νούμενο ως πολιτική ορθότητα.

 79. Πάνος με πεζά said

  Μοι προξενεί αλγεινήν εντύπωση ότι, αν και κινούμαστε στον πολιτικό χώρο, δεν αναφέρθηκε η λέξη «καμαρίλα», που εγώ μάλλον από τον Τράγκα πρέπει να πρωτάκουσα (σε εκείνα τα νεανικά ολισθήματα).
  Σημαίνει βεβαίως, η επιρροή του άμεσου περίγυρου («δωμάτιο») στη λήψη αποφάσεων από το εξουσιάζον πρόσωπο.

 80. dryhammer said

  73,77 Μπακαλιαρίλα την ήξερα, από τη μυρωδιά του παστού μπακαλιάρου (ιδίως του μπαγιάτικου).

 81. ΓΤ said

  @79 Ίσως επειδή το ισπανικό «camarilla» είναι υποκοριστικό του «camara», δίχως απαξιωτική/μειωτική χροιά (καμαρούλα μια σταλιά / δύο επί τρία […]) 🙂

 82. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κλασικό παράδειγμα «κορεκτίλας» θεωρώ το «γονέας 1 και γονέας 2». Κατά τα άλλα, νομίζω ότι οι πολέμιοι της πολιτικής ορθότητας προσπαθούν να τη διακωμωδήσουν με τρόπο που θυμίζει τις μεθόδους των καθατευουσιάνων (κρυφό τσιμπούσι, Κώτσος Παλιοκουβέντας κλπ). Στην Αμερική π.χ. διέδωσαν το παραμύθι ότι ο black coffe θα λέγεται στο εξής african american coffe. Και δυστυχώς οι θιασώτες, σαν το Τζέισον-Αντιγόνη, τούς δίνουν όπλα με τις ακρότητές τους.

 83. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Εκτός από την πολιτική, να θυμίσω ότι υπάρχει και η γλωσσική κορεκτίλα (..λ.χ. εκεί όπου σε τρώνε αν πεις «παρέδωσε τα κλειδιά σου!»). Για την άλλη κορεκτίλα (πολύ ωραία ανέλυσες το ζήτημα, Νίκο) να θυμίσω ότι ο Κώστας Χατζής, συστήνεται σε παρέες (τηλεοπτικές κ.ά) ως «γύφτος».

 84. Χαρούλα said

  Καλώς την Κρόνη! Να είσαι καλά, ηιατί λείπει η άλλη οπτική σου.

  Έχουμε και την μαγειρίλα, κυρίως ως περιγραφή της οσμής του χώρου, αλλά και της οσμής που «ποτίζει» τους επαγγελματίες. Απλά περιγραφικά, σπανιότατα υποτιμητικά.

 85. Evangelos Vellios said

  ΥΠΕΚΦΕΥΓΕΙΣ ΑΓΑΠΗΤΕ ΝΙΚΟΚΥΡΗ.ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΕΝΝΟΩ ΚΑΙ Ο ΤΖΗΜΕΡΟΣ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ,ΕΙΝΑΙ ΚΙ`ΑΥΤΟΣ EXTREME?

 86. ΣΠ said

  71
  Πρόσφατη είναι η αναδημοσίευση από τον Ψ. Το αρχικό κείμενο δεν έψαξα να δω από πότε είναι.

 87. Πέπε said

  43
  > > Το έχουμε ξαναπεί, αλλά ας το αναφέρω πάλι: ο όρος Τσιγγάνος δεν θεωρείται μειωτικός ή προς αποφυγή.

  Εκτός από ορισμένους πληθυσμούς που, όπως έχουμε ξαναπεί, δηλώνουν υπερήφανα Γύφτοι και θεωρούν το Τσιγγάνοι προσβλητικό. (Το έχω συναντήσει στη Β. Ελλάδα, σε πληθυσμούς που μεταξύ τους διατηρούν τη Ρομανί, και που είναι εδραίοι και ονομάζουν Τσιγγάνους τους πλανόδιους. Πιθανώς όπου αλλάζει κάποιος απ΄όλους αυτούς τους παράγοντες να αλλάζει και το φορτίο της κάθε λέξης…)

  Αλλά βέβαια εκεί παραγίνεται περίπλοκο το πράγμα. Δεν μπορεί ο καθένας να έχει υπόψη του όλο το εθνολογικό – διαλεκτολογικό κλπ. πλαίσιο ώστε να ξέρει να πει τον καθένα με τη λέξη με την οποία αυτοπροσδιορίζεται κι ο ίδιος.

 88. Αὐγουστῖνος said

  κ. Vellios, τὰ κεφαλαῖα σὲ μιὰ διαδικτυακὴ συνομιλία εἶναι τὸ ἀντίστοιχο τῶν κραυγῶν στὸν προφορικὸ λόγο. Ἂν δὲν σᾶς εἶναι κόπος, ἀποφεύγετέ τα, παρακαλῶ.

 89. Αὐγουστῖνος said

  62 καὶ τὰ ὅμοιά του: Κάπου διάβασα μιὰ ἐξαιρετική, ἕως καὶ ὑποδειγματική, ἀπάντηση τῆς Σμαράγδας Καρύδη. Καὶ μόνο τὸ κοντρὰστ στὸ ὕφος φτάνει γιὰ νὰ ἀναδειχθεῖ ἡ… ψαριανίλα!

 90. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Την βαρβατίλα την είπαμε;

  Αμφιλεγόμενη, πάντως: για τον Χριστιανόπουλο υπερτιμητική, για τη Δημουλά υποτιμητική…

  (Ελπίζω να μην υπέπεσα σε σφάλμα πολιτικής ορθότητας, κατά το 75β. Όσοι με γνωρίζουν θα είναι βέβαιοι ότι δεν ήταν στις προθέσεις μου…)

 91. ΓιώργοςΜ said

  Απορώ που δεν έχει μπει ακόμη, με τόσες -ίλες μαζεμένες:

 92. Παναγιώτης Κ. said

  Μερικά παραδείγματα Μη Πολιτικής Ορθότητας
  Να λες λαθρομετανάστης και όχι πρόσφυγας. Είσαι ρατσιστής
  Να είσαι επιφυλακτικός απέναντι στο Ισλάμ. Είσαι ισλαμοφοβικός.
  Να λες την έκφραση «φοράω παντελόνια». Είσαι σεξιστής.
  Να αναρωτιέσαι για τον αριθμό των μεταναστών στη χώρα σου. Είσαι ξενοφοβικός.
  Να αντιτίθεσαι στην ακτιβιστική ομοφυλοφιλία. Είσαι ομοφοβικός.
  Συμπληρώστε καταλλήλως.

 93. Σπύρος Χαμένος said

  Δεν σχολίασα το τι θεωρείται σωστό από εσάς ή από την πολιτική ορθότητα αλλά τις υπερβολές που βλέπουμε μερικές φορές.
  Αν και, τώρα που το σκέφτομαι, και το «γύφτος», μια χαρά είναι. Αλλιώς, τι το φώναζα μικρός (παρέα με άλλους 40 χιλιάδες) το «έρχεται, έρχεται όλη η γυφτιά, …» (το υπόλοιπο κόβεται λόγω σεμνοτυφίας και, ίσως, και πολιτικής ορθότητας).

 94. ΣΠ said

  89

 95. nikiplos said

  Ας θυμίσουμε λίγα πράγματα για τον ΘΤζ: Είναι ένας πολιτικός που ξεχωρίζει κυρίως για την ακραιφνώς αντιαριστερή ρητορική του (έχει ζητήσει να βγει εκτός νόμου το ΚΚΕ, θεωρώντας κάτι τέτοιο ως ισόρροπη αποκατάσταση της Μεταπολίτευσης). Πέραν τούτου, πολλές φορές έχει εκθειάσει μέσα από τα κείμενά του τη Χρυσή Αυγή. Έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένως τον Παύλο Φύσσα Φασίστα όμοιο με τους Δολοφόνους του, ενώ πλειστάκις έχει καταφερθεί εναντίον της μητέρας του Μάγδας Φύσσα, για τη στάση της στη δίκη, καθυβρίζοντάς την σε ένα παραλήρημα χυδαιότητας. Έχει γράψει ένα άρθρο με τίτλο «το εθνικό έγκλημα που βαφτίσαμε εθνική αντίσταση» στο οποίο χαρακτηρίζει τη δράση του ΕΛΑΣ ως Δολοφονική, Φασιστική κι Εγκληματική, σαφώς δε χειρότερη των Ναζί «αφού δεν δίστασαν να σφάξουν μικρά παιδιά και βρέφη, ενώ στη συνέχεια έσυραν σε σκλαβοπάζαρα ελληνόπουλα με το διαβόητο παιδομάζωμα». Τυπικά μέχρι σήμερα έχει δεχθεί τρεις Μηνύσεις από το Ελληνικό Παρατηρητήριο για το ρατσισμό και την Ξενοφοβία για άρθρα του που θεωρήθηκαν πως εμπεριείχαν Ρατσιστική Ρητορική, κήρυγμα μίσους και προτροπή για πογκρόμ κατά των μεταναστών.

 96. Πέπε said

  Να θυμηθούμε και τους Βλάχους: η υποτιμητική σημασία «άξεστος χωριάτης [ο οποίος κατά κανόνα δεν είναι καν εθνοτικά Βλάχος]» είναι ήδη πολύ παλιά, και -τουλάχιστον σήμερα- γνωστή σε πολύ περισσότερους από την κανονική σημασία. Κι όμως οι ίδιοι ποτέ δε ζήτησαν να τους αποκαλούν κάπως αλλιώς, αντιθέτως είναι ιδιαίτερα περήφανοι να λέγονται Βλάχοι.

  Βέβαια οι Βλάχοι δεν είναι αδύναμη μειονότητα, και ίσως ούτε οι ίδιοι ούτε άλλος κανείς αισθάνθηκε την ανάγκη να τους προστατέψει.

 97. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έχω την εντύπωση ότι εδώ και κάποια χρόνια αντιβαίνει τους κανόνες της πολιτικής ορθότητας αλλά και της στοιχειώδους ευγένειας να αποκαλείς Ψαριανούς τους κατοίκους των Ψαρών. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να αποκαλούμε αυτούς τους ατυχείς συμπατριώτες μας, χωρίς να τους προσβάλλουμε;

 98. Avonidas said

  Βάζει ο Νικοκύρης Αστερίξ μετά από 13 μήνες: μαζευόμαστε λιγότεροι κι από συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

  Βάζει άρθρο για την πολιτική ορθότητα: χαμός, κλαυθμός, οδυρμός και ο Μέλανας Δρυμός*. :-/ Κι ακόμα δεν έχουν εμφανιστεί κι οι συνήθεις ύποπτοι.

  Έχω κι εγώ να σχολιάσω, αλλά μιας κι έχω πολλή δουλειά (ζωή όχι δεν έχω), κατά το βραδάκι, ίσως.

  * Ημισκούμπρια, για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιότεροι.

 99. Κουνελόγατος said

  «Πολιτική ορθότητα σημαίνει να μην προσβάλλεις αδύνατες κατηγορίες ανθρώπων»…

  Γι αυτό (και όχι μόνον) σ’ αγαπάμε… 🙂

 100. Πάνος με πεζά said

  Ευτυχώς ο Ψαριανός έμεινε πιστός στην πολιτική ευπρέπεια που εξέφρασε από τους στίχους του…

  Όσο για το μπόγια-Κούλη,
  ...Οἱ ναῦτες μου φωνάζανε: «Τί κάνεις καπετάνο;»
  Κι ἐγὼ τοὺς λέω: «Τὸν Ψαριανὸ νὰ σώσω κι ἂς πεθάνω…»…

 101. Γιάννης Κουβάτσος said

  92: Αυτά, Παναγιώτη, ισχύουν και συχνά οδηγούν στην αυτολογοκρισία αλλά και στην λογοκρισία, όταν συζητάς με φανατικούς, που, όπως νομίζω, θέλουν να είναι το αντίπαλο δέος των ακροδεξιών ρατσιστών, αλλά στην πράξη μάλλον τους αλείβουν βούτυρο στο ψωμί με τον δογματισμό και την υστερία τους. Αν π.χ. κατακρίνουμε τους βανδαλισμούς και τους τραμπουκισμούς των κουκουλοφόρων μπαχαλάκηδων και αποκαλέσουμε φασιστοειδή αυτά τα καλόπαιδα, είναι, λέει, σαν να τους εξομοιώνουμε με τους χρυσαβγίτες, οπότε είμαστε «πλυντήρια» και «ισαποστασάκηδες». Κλασική μέθοδος εξουδετέρωσης της αντίθετης άποψης μέσω χαρακτηρισμών και κραυγών.

 102. Avonidas said

  Έτσι στα γρήγορα: η κορεκτίλα δεν είναι υποτιμητικός όρος για την πολιτική ορθότητα, γιατί η πολιτική ορθότητα είναι ΗΔΗ αρνητικός όρος. Το να λες ότι είσαι υπέρ της πολιτικής ορθότητας με μέτρο είναι σαν να λες ότι είσαι υπέρ της θανατικής ποινής μόνο για ειδεχθή εγκλήματα: μια χωρίς νόημα διάκριση.

  Το να μην προσβάλλεις αδύνατες κατηγορίες ανθρώπων δεν είναι πολιτική ορθότητα, στοιχειώδης ευγένεια είναι. Το να μην προσβάλλεις γενικά, ακόμα καλύτερο.

  Πολλοί δεν μπορούν να ξεχωρίσουν την κριτική από τη βρισιά· δικό τους πρόβλημα. Το να πεις τον άλλον αδερφή δεν είναι κριτική. Το να τον πεις φασίστα θα ήταν, αν δεν είχαν καεί όλες οι λεπτές διακρίσεις καιρό τώρα.

  Τι είναι, λοιπόν, η πολιτική ορθότητα; Μια συνταγή δημόσιου λόγου που παρακάμπτει τα επικίνδυνα (και άρα κρίσιμα) θέματα, και επιτρέπει στον ομιλώντα να είναι άχρωμος, άγευστος και άοσμος, να μην θίγει κανέναν και άρα να μην λέει και τίποτα. Η πολιτική ορθότητα σαν όρος γεννήθηκε για να περιγράψει την ξύλινη γλώσσα των (μαρξιστών κυρίως) αριστερών από άλλους αριστερούς που θεωρούσαν (ορθά, αλλά τελείως υποκριτικά) ότι οι άλλοι ήταν φερέφωνα κι οι ίδιοι ελεύθερα σκεπτόμενοι. Μετά, γύρισε ο τροχός κι αυτό που φτύνανε το φορέσανε παράσημο.

 103. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ε, εντάξει, δεν είναι και τόσο κακό, Αβονίδα, να μας ενδιαφέρουν περισσότερο τα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα απ’ ό,τι ο Αστερίξ. Αρκεί, βέβαια, να εκφράζουμε τις απόψεις μας με πολιτικώς ορθό τρόπο. 😊

 104. 102 «Η πολιτική ορθότητα σαν όρος γεννήθηκε για να περιγράψει την ξύλινη γλώσσα» κλπ.
  Όχι, ή τέλος πάντων όχι ακριβώς: https://en.wikipedia.org/wiki/Political_correctness

 105. Παναγιώτης Κ. said

  «Πολιτική ορθότητα σημαίνει να μην προσβάλλεις αδύνατες κατηγορίες ανθρώπων»…
  Να μη προσβάλλεις και τις ισχυρές κατηγορίες ανθρώπων προσθέτω καθώς και τον οποιοδήποτε.

 106. Παναγιώτης Κ. said

  @94. Ευχαριστίες που ανάρτησες αυτό το κείμενο.
  Για να δούμε: Θα ζητήσει συγγνώμη ο περί ου ο λόγος;

 107. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στο Κόκκινο 105.5 τώρα ο Γιώργος Πλειός για τη γλώσσα των ΜΜΕ

 108. nikiplos said

  Για μένα πολιτική ορθότητα είναι να μην είναι ο λόγος εμπρηστικός, να μην επιτίθεται σε ομάδες ανθρώπων, ασχέτως αν είναι μειοψηφία ή όχι, να μην καθυβρίζονται άνθρωποι που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και πολλά άλλα. Φυσικά μιλάμε για το δημόσιο λόγο κι όχι τον ιδιωτικό…
  Ας πούμε την περίοδο των φωτιών της Ηλείας, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ρίζος στον Ελεύθερο έγραφε πως στο> Γύθειο συνελήφθη ο ΠΑΣΟΚος εμπρηστής. Οι τοπικές εφημερίδες που κυκλοφορούν στην περιοχή μου συχνά πυκνά γράφουν Τζιπ που οδηγούσε Βούλγαρος παρέσυρε και τραυμάτισε παιδάκι. Συνελήφθη Αλβανός διαρρήκτης. Ρομά μαχαίρωσε καταστηματάρχη στην… . Εδώ στα παραδείγματα αυτά δεν έχουμε χρήση απαξιωτικών χαρακτηρισμών, έχουμε όμως περιττή διευκρίνιση η οποία αποσκοπεί έμμεσα να στιγματίσει εθνοτικές ή μειονοτικές ομάδες.
  Αυτό κατά τη γνώμη μου δεν εμπεριέχει υποκρισία. Εμπεριέχει την υπενθύμιση του ορθολογισμού πως το γεγονός ότι πλείστοι> των τρομοκρατών είναι μουσουλμάνοι, ΔΕΝ ισοδυναμεί με το ότι όλοι οι μουσουλμάνοι είναι εν δυνάμει τρομοκράτες.

  Αλλιώς κάλλιστα μπορούμε να ξαναγυρίσουμε στην εποχή που οι γιαγιάδες μας λέγανε η κωλοσμυρνιά μας μαγάρισε κι έφερε την ατυχία κι από εκεί ένα βήμα μέχρι τα σπήλαια…

 109. Ντινα said

  Συγχωρέστε με, αλλά άν κατάλαβα καλά, εάν γράψω πως μου αρέσει η λέξη κορεκτίλα, κυνδυνεύω να χαθώ στο πυρ το εξώτερον, βράζουσα μαζί με αντιπαθείς και βδελυγμιαίες ψυχές.
  Εάν όμως είχε φροντίσει ο κος Σαραντάκος να διανθίσει και να αρωματίσει την έννοια της λέξης υποστηρίζοντας ότι κριτικάρει την συντήρηση και τον οπισθοδρομισμό, τότε, λέγοντας πως η λέξη μου αρέσει, θα απολάμβανα τις χαρές του αιώνιου παραδείσου.
  Και μην μου πείτε πως καθήκον μας είναι να εκφράζουμε άφοβα τις απόψεις μας, Δημοκρατία έχουμε, θα σας έλεγα να σηκώσετε το βλέμμα σας και να κοιτάξετε γύρω σας. Να ανοίξετε τα παράθυρα, να βγείτε έξω,
  να συζητήσετε με αλλόπιστους , αλλά και να τους ακούσετε. Παράνοια? Οχι. κορεκτίλα.

 110. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  107 Τώρα ο λόγος περί πολιτικής ορθότητας!

 111. π2 said

  Είπα να σχολιάσω το πρωί, δεν πρόλαβα, τώρα γράψατε πολλά που δεν προλαβαίνω να διαβάσω. Δεν προλαβαίνω γενικώς…

  Για την κορεκτίλα (έχω ακούσει και δει και τον γλωσσοδέτη πολιτικλικορεκτίλα) δεν έχω τίποτε να πω, συμφωνώ με τον Νίκο για τη χροιά της λέξης και το πολιτικό πρόσημο που η χροιά αυτή συχνά παίρνει.

  Η πολιτική ορθότητα όμως είναι μια πολύ πιο σύνθετη ιστορία. Μπορεί η αφορμή της να σχετιζόταν όντως με την υποστήριξη αδυνάτων και μειονοτήτων από τη λεκτική βία, αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η μανία με την πολιτική ορθότητα συνοδεύει τον μεγάλο συμβιβασμό των σέβεντιζ, με τον αυτοπεριορισμό της αριστεράς, ή έστω κομματιού της αριστεράς, στο πεδίο των κοινωνικών δικαιωμάτων. Με αυτήν την έννοια, είναι ενδιαφέρον ότι στους πολιτισμικούς πολέμους του 21ου αιώνα η νέα δεξιά αμφισβητεί ακριβώς το πεδίο που «παραχώρησε» στον αντίπαλο, κατηγορώντας την πολιτική ορθότητα υποτιμητικά για κορεκτίλα, δηλαδή αστυνόμευση της γλώσσας κ.ο.κ. Είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος.

  Η ουσία είναι ότι ο Ψαριανισμός δεν είναι χυδαίος επειδή λέει την Αχτσιόγλου γκομενάκι, αλλά κυρίως επειδή θεωρεί θεμιτό να την αντιμετωπίζει ως κρέας προς υποταγή.

 112. Avonidas said

  #105. Είναι αδύνατον να μιλάς για κάπως σοβαρά και ενδιαφέροντα θέματα, και να εξασφαλίσεις ότι δεν θα προσβληθεί κανείς. Το πρόβλημα ακριβώς βρίσκεται στη σύγχυση ανάμεσα στο:

  προσβάλλομαι από αυτό που λες
  με προσβάλλεις με αυτό που λες

  Είναι πάντα πιθανό να προσβληθεί κάποιος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δικαιούται να προσβληθεί, ούτε ότι ήταν πρόθεση του συνομιλητή να προσβάλει. Οι θιασώτες της πολιτικής ορθότητας, όμως, κατά κανόνα θεωρούν ότι οι προθέσεις δεν παίζουν κανένα ρόλο, μόνο το αποτέλεσμα (το λεγόμενο intent is not magic που το ‘χω συναντήσει συχνά σε αγγλόφωνα φόρουμ, και που χρησιμοποιείται για να φιμώσει οποιονδήποτε συνομιλητή μας έχει ξεκάθαρα αγαθές προθέσεις, αλλά θα προτιμούσαμε να μην τον ακούμε)

 113. Theo said

  Οπότε, βλέπετε ποιοι ενοχλούνται από την πολιτική ορθότητα και χρησιμοποιούν τον όρο «κορεκτίλα» -οι Τζήμεροι και οι Ψαριανοί. Γι’ αυτό, αν κι εσάς σας ενοχλεί η πολιτική ορθότητα, ξανασκεφτείτε το. Κι αν θελήσετε να καταγγείλετε τις υπερβολές της, χρησιμοποιήστε τουλάχιστον κάποια άλλη λέξη, μια περίφραση έστω.

  Βρίσκω ατυχές αυτό το απόσπασμα, Νικοκύρη μου, και στα πλαίσια της κορεκτίλας.

  Επειδή η πολιτική ορθότητα (που ενίοτε καταλήγει να προσπαθεί να επιβάλει κάποιους τραγελαφικούς ορισμούς) μού θυμίζει τη Newspeak του Όργουελ, και βλέπω πολλούς φελλούς να συμμορφώνονται με αυτήν και να «κράζουν» όσους μιλούν διαφορετικά, γι’ αυτό χρησιμοποιώ (έστω και σπάνια) τον όρο κορεκτίλα.
  Είναι προϊόν της αγγλοσαξωνικής κουλτούρας όπου η υποκρισία κυριαρχεί και μου φαίνεται εν πολλοίς υποκριτική.

  Το καλό της είναι πως κάποιες φορές μας μαθαίνει τους όρους που προσβάλλουν κάποιες κοινωνικές ή εθνοτικές ομάδες κι έτσι καταλήγουμε να είμαστε πιο προσεκτικοί στον λόγο μας.
  Αλλά να φτάνουμε στο άλλο άκρο, να σπεύδουμε να υιοθετήσουμε άκριτα όποια υπερβολή λανσάρουν οι τάχαμου προοδευτικοί θιασώτες της, για να μη μας συγκαταλέξουν κάποια τρολοπαπαγαλάκια με τον Τζήμερο και τον Ψαριανό, πάει πολύ!!

  Ο γνώμονας στη σχέση μου με τους άλλους είναι ο σεβασμός όλων, ως προσώπων, σε συνδυασμό με την ελευθερία να εκφράζω την προσωπική μου αλήθεια ευθέως· όχι η αποδοχή ή η αποφυγή κριτικής οιασδήποτε ιδεοληψίας που μπορεί σήμερα να είναι της μόδας κι αύριο όχι· ούτε η συμμόρφωση σε οποιεσδήποτε ντιρεκτίβες για την έκφραση απ’ όσους θέλουν ο λόγος τους να κυριαρχεί και να μου υπαγορεύουν το πώς θα εκφράζομαι.

 114. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  79 Χμ, όχι ακριβώς. Η καμαρίλα αν και έχει περίπου τη σημασία που λες, δεν ετυμολογείται από κάμαρα+ίλα αλλά είναι από το ισπανικό camarilla, τον αντιθάλαμο που έπαιρνε τις αποφάσεις στο βασίλειο της Ισπανίας κάποτε.

  81 Αυτό

  85 Ο Τζήμερος φυσικά και είναι ακροδεξιός. Χρυσαβγίτης με γραβάτα και χωρίς πτυχίο κατά τη γνώμη μου.

  98 Το πρόσεξα κι εγώ για χτες, ο Αστερίξ έχει λίγους τελικά πιστούς. Αλλά φανατικούς. Και θα συνεχίσουμε.

  109 Ευτυχώς και για τους δυο μας, δεν πρόκειται να μπουν τα κείμενά μου στη δημόσια εκπαίδευση, ούτε να αναλάβω διευθυντής εφημερίδας, ούτε να ανακηρυχτώ σουλτάνος. Επομένως, εξουσία καμιά δεν έχω και δεν θα έχω επάνω σας, οπότε το πολύ που έχετε να πάθετε αν χρησιμοποιείτε τη λέξη ή αν πείτε ότι σας αρέσει είναι αφενός να μοιάσετε στον Ψαριανό, κάτι που δεν το εύχομαι σε κανέναν, και αφετέρου να σας αντιπαθήσω, πράγμα που εύχομαι να είναι αμοιβαίο.

  111 Μεστός όπως παντα.

 115. ΣΠ said

  106
  Δες στα σχόλια κάτω από την ανάρτηση της Σμαράγδας Καρύδη στο FB.

 116. loukretia50 said

  111. Π2 (τέλος)
  Συμφωνώ με την τοποθέτησή σας για τον απαράδεκτο χαρακτηρισμό, αλλά επιτρέψτε μου μια παρατήρηση.
  Είστε πάντα ακριβολόγος, οπότε «το κρέας προς υποταγή» μάλλον σας ξέφυγε.

  Εκτός αν εννοείτε «Προς βρώσιν – και συμμόρφωσιν»

 117. sarant said

  115 Είναι όμως γλίτσας ο Ψαριανός. Αντί να αναλάβει απολυτα την ευθύνη, την έριξε στον αρχικό ανώνυμο συντάκτη της ανάρτησης που (λέει ότι) αναδημοσίευσε.

 118. ΓΤ said

  @114β Δεν ήθελα να κραδάνω τη βεβαιότητά μου, με ένα γλυκό «ίσως» τη σκέπασα 🙂

 119. Σπύρος Χαμένος said

  114, 98
  Τα σχόλια δεν σημαίνουν ότι δεν το διάβασε ο κόσμος. Εγώ, ας πούμε, το είδα, όπως θα δω και όλα τα υπόλοιπα για τον Αστερίξ, αφού με ενδιαφέρει και για ακαδημαϊκούς λόγους. Δεν σχολίασα όμως, επειδή δεν είχα τι να πω.

 120. π2 said

  116: Γράφω πάντοτε πολύ βιαστικά, οπότε καμιά φορά συνδυάζω μεταφορές με μη προφανή τρόπο. Ήθελα να πω ότι η δήθεν χαρωπή χαριτωμενιά του Ψαριανού συνδυάζει εξαντικειμενοποίηση ( ή αντικειμενοποίηση; πώς το λέμε το objectification; ) και επιθετικότητα. Δεν τη λέει γκομενάκι στο πλαίσιο μιας υποτιθέμενης χαλαρής αντροκουβέντας, αλλά με σαφώς επιθετικές συμπαραδηλώσεις του τύπου «τράβα στην κουζίνα σου μωρή».

 121. loukretia50 said

  Αν θεωρήσουμε ότι με αφορμή το χθεσινό άρθρο πλανάται το σχετικό ερώτημα και επικρατεί η άποψη :
  «Μπορεί ο κόσμος να διάβασε το άρθρο για τον Αστερίξ, μπορεί και όχι».
  Ταιριάζει εδώ «réponse de Normand» ή μήπως όχι?

 122. Σπύρος Χαμένος said

  117 Μην δώσουμε όμως συγχωροχάρτι και στον ανώνυμο. Είναι απίστευτο αυτό που έχει κάνει. Δεν είναι μόνο ότι είναι σεξιστικό το σχόλιο, είναι ότι είναι και ηλίθιο. Στην αρχή πίστευα ότι τα έβαζε με τον φωτογράφο (πιο μεγάλη λογική θα είχε), μετά αναρωτιόμουν αν είναι απλά ειρωνικό, μόνο με την ψαρριανή μεταμέλεια συνειδητοποίησα ότι η πρόθεσή του ήταν όντως να επιτεθεί στην Αχτσιόγλου.

 123. loukretia50 said

  120. Μα ήταν σαφέστατο! Και το εννοούσα ότι συμφωνώ.
  Απλώς ήταν αφορμή για δική μου μεταφορά!
  Αν σας ενόχλησε, συγνώμη.

 124. Triant said

  Αυτό το ‘χωρίς πτυχίο’ τι το είπες Νίκο; Για να με πληγώσεις; 🙂
  Εκτός πλάκας τώρα, ξέρω ότι το είπες αναφερόμενος σε σχόλια του ίδιου του Τζ. (που πιθανόν δεν ξέρουν όλοι) αλλά είναι παρεξηγήσιμο. Δεν σε ξέρουν όλοι όσοι σε διαβάζουν και σε αναφέρουν.

 125. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο Τζήμερος δεν περιορίζεται στα λόγια, όπως ίσως θυμόμαστε:
  https://www.vice.com/gr/article/o-8anos-tzhmeros-xtyphse-perifereiakh-symboylo-toy-kke

 126. sarant said

  122 Πράγματι, αλλά άλλη ευθύνη έχει ο επώνυμος, ιδίως ο, λέμε τώρα, πολιτικός.

  124 Δεκτό.

 127. Γ-Κ said

  Προφανώς το θέμα δεν είναι γλωσσικό, αλλά πολιτικό.

  Από γλωσσσική άποψη τη βρίσκω καλοφτιαγμένη λέξη και βολική. Π.χ. «Σε αυτούς που με κατηγορούν για κορεκτίλα…» είναι πολύ πιο βολικό από οποιαδήποτε άλλη διατύπωση.

  Για κάποιον λόγο η «κορεκτίλα» μου θυμίζει την «κουλτούρα» και την «κουλτουριά». Η κουλτούρα από μόνη της δεν είναι τίποτα κακό ή αρνητικό, η λανθασμένη χρήση της δημιούργησε την ανάγκη για μια λέξη με αρνητικό χρωματισμό.

  —————————

  Θα πιαστώ από την ευκαιρία να κάνω μια δοκιμή.

  Κάποτε είχε αναφερθεί η Ιωάννα Τούνη με το λάθος «τα πόδια στην ανάταση». Ακολούθησαν κάποια σχόλια του τύπου «της αρέσει / έχει συνηθίσει με τα πόδια στην ανάταση». Κανένας δεν έκραξε αυτά τα σχόλια. Ούτε κι εγώ (γιατί βαριόμουν).

  Αν διαμαρτυρηθώ τώρα, κινδυνεύω να κατηγορηθώ για (υπερβολική) κορεκτίλα;

  (Δεν με ενδιαφέρει αν θα κατηγορηθώ για κορεκτίλα, με ενδιαφέρει να δω τη λειτουργία της λέξης.)

 128. Παναγιώτης Κ. said

  Σχετικά με την έννοια της Πολιτικής Ορθότητας διαβάζω και σταχυολογώ μεταξύ άλλων και τα εξής:
  Πρόκειται για πρακτική εξάλειψης από τον δημόσιο λόγο, διακρίσεων που σχετίζονται με την εθνότητα,το φύλο, τη σεξουαλική κλίση ή προτίμηση, τη φυσική εμφάνιση. Αυτή η πολιτική ορθότητα έχει τις καταβολές της στον πολιτισμικό φιλελευθερισμό.
  Οι πρακτικές διόρθωσης εμφορούνται από ένα παιδαγωγικό πνεύμα.
  Σχεδόν τίποτα απ΄όσα λέμε στον επικοινωνιακό λόγο δεν είναι ιδεολογικά ουδέτερα.
  Η ΠΟ, πριν γίνει συλλογική εμμονή, είναι μια προσπάθεια μέσω της διόρθωσης της γλώσσας ν΄αποκτήσουμε συνείδηση αυτών που λέμε.

  Κατά τη γνώμη μου, πριν από την επέκταση της π.ο σε διάφορα πεδία, υπήρχε και υπάρχει στο χώρο της διπλωματίας. Έτσι αντιλαμβάνομαι τη λεγόμενη διπλωματική γλώσσα.

  Έχουμε βεβαίως και τις ρητορικές περιφράσεις που θεωρούνταν και είναι γοητευτικές και συναρπαστικές.
  Από την περίφραση περάσαμε στον ευφημισμό. Ευπρεπίζεται ένα δυσάρεστο νόημα, χωρίς όμως να είναι απαλλαγμένο από πονηρές προθέσεις.
  Πριν από την π.ο γινόταν λόγος για γαλαντομία, εκλεπτυσμένους τρόπους, είχαμε τη σαγήνη των πνευματωδών φιλοφρονήσεων και τις κολακείες. Όλοι αυτοί οι τρόποι άλλοτε συσκότιζαν τα νοήματα και άλλοτε τα υπερφώτιζαν.

 129. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο γλωσσολόγος κ. Κακουριώτης κατά της πολιτικής ορθότητας:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.tovima.gr/2008/11/24/opinions/i-grafikotita-toy-leksilogioy-tis-politikis-orthotitas/amp/&ved=2ahUKEwi977fLrKDiAhUNJVAKHSTUBr8QFjABegQIBxAB&usg=AOvVaw2gvP5i3uggDvYbXmxUwiU2&ampcf=1

 130. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  26 Πέπε >>Δεν είμαι ιδιαίτερα φίλος της πολιτικής ορθότητας. Βλέποντας όμως την επιχειρηματολογία υπέρ της από τον Νίκο, μαζί με τα παραδείγματα, διερωτώμαι κατά πόσον εννοούμε όλοι το ίδιο με τον όρο πολιτική ορθότητα
  Αυτό ακριβώς θα έλεγα κι εγώ, τώρα που σας διάβασα. Αλλιώς το είχα στο μυαλό μου αλλά μετά και την Τζημέρια ταγκίλα ,απορρίπτεται η χρήση της λέξης δια παντός. Ετσι κι αλλιώς μόνο την ακούω/διαβάζω. Σίγουρα δεν την έχω πει. Καθωσπρεπούληδες λέω κάποιους γραβατωμένους δ.υ. δίχως πραγματική φινέτσα ή στιλ

  14 Γ. Κουβάτσος >>και τεχνικούς ανελκυστήρων.
  λαδοτήρια 🙂

  Για τη μπόχα- Ψαριανίλα, είμαι λίγο καχύποπτη. Λέει ό,τι νάναι από χυδαίο μέχρι ανερμάτιστο μέχρι ανακριβές, αλλά πάντα προκλητικό για να ασχοληθούν τώρα παραμονές εκλογών μαζί του. Δεν τον θυμάται για τίποτ΄αλλο πια κανείς και παίζοντας το τελευταίο χαρτί το γύρισε στην ακραία πρόκληση κι «ό,τι πιάσει». «Αρπάχτηκε» και με την κόρη του Ντίνου Καρύδη. Ενορχηστρωμένος ο «σαματάς» λέω γω.

 131. Για να εξομολογηθώ πιθανή αμαρτία, είναι γεγονός ότι και μερικοί από την άλλη πλευρά του λόφου χρησιμοποιούμε ενίοτε μειωτικούς χαρακτηρισμούς για χρήστες όρων όπως η «κορεκτίλα». Λόγου χάρη άκουσα ή είδα γραμμένους – και επιδοκίμασα – όρους όπως Τρά(ό)μπακες και Τραμπ-άκουλες, για τους θαυμαστές του μέγιστου πολέμιου της πολιτικής ορθότητας (έστω και στα πλαίσια της ηθοποιίας του). Ή το περιφραστικό ότι «ο POTUS είναι ο ψηλότερος άνθρωπος στον κόσμο, διότι έχει το κεφάλι του στην Ουάσιγκτων και τα α(κροδάχτυλα – μή γράψω την αυθεντική λέξη από α-) στην Ελλάδα και γενικώς στην Ευρώπη». Ομολογώ ότι γέλασα πολύ. Πικρά, γιατί μιας και εύστοχα αναφέρθηκε ο Νικοκύρης και στον χώρο της λεγόμενης ‘πατριωτικής αριστεράς’, φοβάμαι ότι τα καμένα μυαλά δεν είναι λίγα και δεν προέρχονται μόνον από σεσημασμένο παρελθόν Μάο-μάο όπως οι καραμπελιάδες. Εδώ χαλάσανε και ένα σωρό Τρότσκες (με το συμπάθειο)…
  Μπορούν άραγε και τα βλήματα που ρίχνουν οι ακροδεξιοί (και σία) εναντίον της «πολιτικής ορθότητας» – όπως και τόσα άλλα πολιτικά «υπερόπλα» τους – να χρησιμοποιηθούν ως μπούμεραγκ;

 132. Α, ξέχασα, η «Ψαριανίλα» καμια σχέση με την ψαρίλα – η οποία υπό ορισμένες προϋποθέσεις (π.χ. όταν ετοιμάζεται η ψαρόσουπα) είναι λέξη πολλά και νόστιμα υποσχόμενη.
  Μάλλον παραλλαγή της παρακμίλας, δηλαδή μόνον άνοστα πράγματα υποσχόμενη

 133. leonicos said

  108 Νίκιπλε

  Για μένα πολιτική ορθότητα είναι να μην είναι ο λόγος εμπρηστικός, να μην επιτίθεται σε ομάδες ανθρώπων, ασχέτως αν είναι μειοψηφία ή όχι, να μην καθυβρίζονται άνθρωποι που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και πολλά άλλα. Φυσικά μιλάμε για το δημόσιο λόγο κι όχι τον ιδιωτικό…

  Αυτό είναι η πολιτική ορθότητα ;

  Τότε η απλή αξιοπρέπεια ποια είναι;

  Δεν νομιζω ότι απαιτούνται ιδεολογικές μάχες για να κατακτηθούν τα αυτονόητα

 134. nikiplos said

  131@ Στον επικοινωνιακό πόλεμο που θα κορυφωθεί μέχρι τις εκλογές, δεν νομίζω πως θα συγκρατηθεί κανείς και θα περιποιεί τιμές στον αντίπαλο. Ό,τι πιο χυδαίο υπάρχει θα εμμεσθεί από τους δημοσιολογούντες στα μούτρα των τηλεθεατών/ακροατών/αναγνωστών…

  Και κάτι το οποίο ήθελα εξαρχής να το πω. Σχετικά με τον όρο «καραμπελιάδες». Τουλάχιστον ο ΓΚ έχει μια ιστορία, έχει διαβάσει ένα σκασμό βιβλία και φυσικά δεν είναι τενεκές ξεγάνωτος, όπως πολλοί άλλοι που είναι όψιμοι θιασώτες ακραίων κι ολιστικών ιδεών. Και στα χρόνια που πολλοί ήταν θιασώτες ολοκληρωτικών λύσεων, ο ΓΚ είχε υπάρξει διαλλακτικός και διαλεκτικός συζητητής κηρύσσοντας την ανάγκη συνύπαρξης με την altera pars…

  (Την τελευταία 5ετία δεν τον παρακολουθώ για να είμαι ειλικρινής… )

 135. nikiplos said

  133@ αν δεχθούμε πως ο ρόλος «πολιτική ορθότητα» είναι καινοφανής, τότε ναι, μιλάμε για την αξιοπρέπεια και τη στοιχειώδη ευγένεια… αυτονόητα μεν… αλλά φεύ…

 136. leonicos said

  69

  Γειά σου Κρόνη, ομορφιά μου!

  Το σχόλιο Με την έγκριση της Φωτεινής

  Εγώ να δείτε κορεκτ΄λα που τραβαω!

 137. leonicos said

  87 Πέπε

  Εκτός από ορισμένους πληθυσμούς που, όπως έχουμε ξαναπεί, δηλώνουν υπερήφανα Γύφτοι και θεωρούν το Τσιγγάνοι προσβλητικό.

  Δε το είχα ξανακούσει αυτό

 138. leonicos said

  65 Αρχιμήδη Α

  Προσέξτε, ἡ λέξη Ἕλληνας ἀπέκτησε κάποτε ἀρνητικὴ σημασία σὲ κάποιες γλῶσσες.

  χθες δν είδαμε το βίντεο με τον γκρεκ = χαρτοκλέφτης;

 139. leonicos said

  25 Γιωργος

  Όταν υπάρχει ευγένεια και καλή πρόθεση, ακόμη και οι φορτισμένες λέξεις δεν πληγώνουν. Όταν δεν υπάρχει, η πολιτική ορθότητα δεν αποτρέπει τις επιτρεπτές λέξεις από το να γίνουν προσβλητικές, από κάποιον που υποκριτικά μένει εντός πλαισίου. Έτσι, η κορεκτίλα έχει ακριβές και περιεκτικό νόημα, την υποκριτική χρήση της πολιτικής ορθότητας. Εξακολουθεί να μη μ’ αρέσει, βέβαια.

  Έχεις απόλυτο δίκιο. Γιά φαντάσου το τραγούσιπου λέει ‘τσιγγάνα στο τσαντήρι σου…’ σε όρους πολιτικής ορθότητας.

  Δεν θα είχε βγει ποτέ.

 140. leonicos said

  Νοκοκυρη

  Άσε τα τρολ να υπάρχουν!

  Καλώς την αι την Ντίνα!

 141. leonicos said

  Γειά σου Λουκρητία μου, γεμάτη ευαισθησίες

 142. Πέπε said

  137
  > > Δε το είχα ξανακούσει αυτό

  Χαίρομαι γι’ αυτό Λεώνικε. Αν διάβαζες το καθετί που έχω γράψει, θα έβρισκες ένα σωρό επαναλήψεις (από αυτές που βλέπω εγώ στους άλλους και δυσανασχετώ). 😉

 143. Πέπε said

  139
  > > Όταν υπάρχει ευγένεια και καλή πρόθεση, ακόμη και οι φορτισμένες λέξεις δεν πληγώνουν.

  Αληθές, αν και σπάνιο και δύσκολο. Ειδικά με το «Γύφτος» έχουμε αρκετά παραδείγματα, είτε πρόκειται για κείμενα σχετικά με τη συμβολή τους λ.χ. στη λαϊκή μουσική, είτε για τραγούδια για Γύφτισσες και Γυφτοπούλες που αποτελούν πρότυπα οριενταλιστικού ερωτισμού. Με άλλες λέξεις, έχω ακούσει ενίοτε κάποιους που είναι πραγματικά ικανοί να πουν με ευγένεια και ευπρέπεια «αράπης, αραπίνα, αραπάκι» και να το νιώθεις χωρίς αμφιβολία ότι δε θίγουν κανέναν.

 144. leonicos said

  49 Μήτσος

  Θυμάμαι την αρχή εν΄ςο μεταφρασμένου ‘κάτι’ από τα γαλλικά: Ένας βοημός…. εννοούσε το bohemien = τσιγγάνος

  ακόμα αναρωτιέμι αν ο μεταφραστής ήξερε τι έγραφε.

  Τα μεταφραστικά μεζεδάκια είναι παλιά ιστορία

 145. 1961, άν δούλευε η μηχανή του χρόνου θα είχαμε χοντρές παρεξηγήσεις. Παρόλο που καμία σχέση ως προς τις προθέσεις 🙂
  http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=details&song_id=6783

 146. Georgios Bartzoudis said

  Sarant said: “μαρκάρει εκείνον που τον χρησιμοποιεί. Πολλοί είναι οι όροι αυτοί -αν ας πούμε κάποιος πει «λαθρομετανάστης», αυθόρμητα έχουμε την τάση να θεωρήσουμε ότι είναι συντηρητικός, ίσως ακροδεξιός, ξενόφοβος. Μπορεί να μην ανταποκρίνεται στον χαρακτηρισμό αυτόν και να χρησιμοποιεί τον όρο επειδή τον θεωρεί ακριβέστερο, αλλά θα είναι εξαίρεση».

  # Με το μπαρντόν, αλλά εγώ πιστεύω ότι ο μέσος Έλληνας θεωρεί ομαλότατο το όρο λαθρομετανάστης, και θεωρεί εθελοτυφλούντα (και ματαιοπονούντα) αυτόν που αντί για το σωστό «λαθρομετανάστης» λεει το σφαλερό «παράτυπος μετανάστης», που μάλλον ανήκει στη γλώσσα κάποιας …Νομοσλάνδης. Άλλωστε, όταν μεταφράζουμε για τους …κουτόφραγκους, λέμε τον λαθρομετανάστη, …λαθρομετανάστη (irregular immigrant).
  Κατά τα λοιπά, σε ότι αφορά τον όρο κορεκτίλα, τον ακούω για πρώτη φορά. Και αναρωτιέμαι: Αφού έχουμε τον …ξεφτίλα, τί μας χρειάζεται ο κορεκτίλας!

 147. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  61. «η καθωσπρεπίλα είναι υποκριτική» . Τέλος.

  ΥΓ Εύγε Λου!

 148. leonicos said

  Έχουμε μια φίλη και αδελφή (ΜτΙ) από νηγηριανούς γονείς. Έχει παέι εδώ σχολείο, μιλάει άπταιστα ελληνικά, εργάζεται ως λογίστρια και συνεργάζεται με την Φωτεινή.

  Στο Άσμα Ασμάτων λεει κάπου: Ας είμαι μαύρη, είμαι ωραία, κόρες της Ιερουσαλήμ.

  Όταν την πρωταντίκρισα, πρόκειται για πολύ ωραίο κορίτσι, της ειπα: Είμαιμαύρη, γι’ αυτό είμαι βωραία, κορες της Ιερουσαλήμ.

  Έβαλε τα γέλια και με φιλησε. Και δεν έχει κανένα πρόβλημα από το γεγονός ότι είναι μαύρη. Καμιά φορά κάποιοι, για να το μαλακώσουν, λένε ‘η μαυρούλα’… κι εκείνη απαντάει χατ=ριτολογώντας ‘τι μαυρούλα, καλέ; τώρα στα εικοσιεφτά μου… είαι πια μια μαυράραααα!’

  Και την αγαπάμε πολύ

 149. leonicos said

  142

  Χαῖρε, ὦ Πέπε

 150. sarant said

  131 Η σάτιρα κατά των ισχυρών του κόσμου δεν νομίζω ότι εμποδίζεται πάντοτε από τις επιταγές της πολιτικής ορθότητας -εντάξει, η αναπηρία του Σόιμπλε είναι ένα θέμα, γι’ αυτό κι έβαλα το «πάντοτε».

  134 Παρακολούθησέ τον και πες μου

  146 Τα έχουμε χιλιοματαξαναπεί. Ο irregular δεν αντιστοιχεί στον λαθρομετανάστη αλλά στον παράτυπο ή αντικανονικό μετανάστη. Aν έλεγαν illegal, μάλιστα.

 151. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  1. Πολιτική ορθότητα «…Μελετητές της Αριστεράς έχουν πει ότι Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι Δεξιοί, όπως ο D’ Souza προώθησαν τον όρο για να αποσπάσουν την προσοχή από ουσιαστικότερα ζητήματα διακρίσεων και ως μέρος ενός ευρύτερου πολιτιστικού πολέμου εναντίον του Φιλελευθερισμού » ελληνική βικι

  2. Η άποψη μου είναι ότι η «πολιτική ορθότητα» είναι εντελώς αντιδραστική και προβάλλεται -προωθείται (με την βοήθεια των ΜΜΕ) γιατί αποκρύβει την πραγματική αλήθεια.

 152. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Το θέμα ενδιαφέρον και με πολλές παραμέτρους/οπτικές, γι’ αυτό και πολυσχολιάστηκε. Σε γενικές γραμμές με εκφράζουν τα σχόλια του Νικοκύρη, αλλά και του Πέπε (σχ.26).

  Κι ένα κουϊζάκι (για 65+, κυρίως) -για να αυτοελεγχθώ κιόλας:
  Ποιόν παλαιό πολιτικό σας θυμίζει η πολιτική (οθντκ) πορεία του Ψαριανού; Όχι σε πλήρη αντιστοιχία, βέβαια… Και λαμβανομένης υπόψη της αυξημένης δόσης αηδιαστικότητας (5 εκατομ.+…) του Ψ.

  – Τα καλύτερα για την Cronopiusa! Δύναμη κι «έξω καρδιά» (μέσ’ από την καρδιά…)

 153. Πέπε said

  Λοιπόν, απ’ όσα διάβασα εδώ σήμερα τείνω στο συμπέρασμα ότι μιλάμε για δύο πράγματα, άλλοι συγχέοντάς τα κι άλλοι όχι:

  Υπάρχει η πολιτική ορθότητα που σημαίνει αυτό ακριβώς που σημαίνουν οι λέξεις της ονομασίας της: δεν είναι ορθό, σωστό, καλό, να χρησιμοποιούμε λέξεις με αρνητικό φορτίο όταν ξέρουμε ότι αυτό το φορτίο θα γίνει αισθητό, και ιδίως δεν είναι ορθό να γίνεται αυτό κατά αδύναμων και μειονοτήτων. Το να μη γίνονται όλα αυτά είναι πολιτική ορθότητα.

  Και υπάρχει και η υποκριτική πολιτική ορθότητα, που ευφημιστικά ονομάζεται …«πολιτική ορθότητα»!

  Αυτή η δεύτερη, όταν παραγίνεται, καταντάει κορεκτίλα.

 154. Theo said

  @153:

  «Και υπάρχει και η υποκριτική πολιτική ορθότητα, που ευφημιστικά ονομάζεται …«πολιτική ορθότητα»!

  Αυτή η δεύτερη, όταν παραγίνεται, καταντάει κορεκτίλα.»

  Συμφωνώ και προσυπογράφω.

 155. Μαρία said

  Η πολιτική ορθότητα είναι το αντίθετο του κοινωνικού θράσους, υποκριτική ή όχι δεν μας ενδιαφέρει.

 156. 145 Για να μη σου πω για του 1934

 157. ΓιώργοςΜ said

  155 Θα μπορούσα να το έχω σε δίδραχμα; 🙂
  Ή αλλέως πώς θραύσον και επαναρρίψον 😀

 158. Georgios Bartzoudis said

  150, sarant said: «Τα έχουμε χιλιοματαξαναπεί. Ο irregular δεν αντιστοιχεί στον λαθρομετανάστη αλλά στον παράτυπο ή αντικανονικό μετανάστη. Aν έλεγαν illegal, μάλιστα».

  # Στην ΕΕ, που διοικείται με «ρεγκουλέισιονς», πολύ σωστά λένε «ιρέγκουλαρ»= αντικανονικός μετανάστης (τουτέστιν λαθρομετανάστης) και ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ «παράτυπος μετανάστης» που σημαίνει ΑΛΛΟ πράγμα (το «έχουμε χιλιοματαξαναπεί»).
  # Ο όρος ιλέγκαλ μετανάστης ταιριάζει σε χώρους που διοικούνται με νόμους (lex-legis), όπως οι ΗΠΑ.

 159. Το αντικανονικός μεταφράζεται λαθραίος κι όχι παράτυπος. Δηλ. το παράτυπος πώς θα το μεταφράζατε εσείς; Απ’ την άλλη, πάσο. Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε. Η πίστη του καθενός σεβαστή, αλλά μην θέλετε να μας την επιβάλετε. Αυτό λέγεται προσηλυτισμός 🙂

 160. Faltsos said

  147 (61)

  κορεκτίλα –> καθωσπρεπίλα Εγκρίνεται

  Επί της ουσίας του θέματος, είμαι από αυτούς που θεωρούν τελείως υποκριτικό το ζήτημα.

  Όπως έγραψε κάποιος παραπάνω, να την βράσω την πολιτική ορθότητα, αν λες προσέχετε τα πορτοφόλια σας, πλησιάζουν δυο ρομά.

  Όταν ο ίδιος ο Χατζής λέει κατ’ επανάληψη «Εγώ είμαι γύφτος. Να ντρέπομαι να λέω ότι είμαι γύφτος;» ή «Έκανα πολλά παιδιά για να γεμίσω την Ευρώπη γύφτους» ποιο είναι το πρόβλημα;

 161. Γιάννης Κουβάτσος said

  150: Το πρόβλημα δεν είναι όταν το λέει και όπως το λέει ο Χατζής, αλλά όταν το λέει και όπως το λέει ο Κασιδιάρης. Και οι κρυφοκασιδιάρηδες.

 162. ΣΠ said

  161
  Έτσι.

 163. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το 161 στο 160.

 164. sarant said

  162 Μπρρρρ…..

 165. Georgios Bartzoudis said

  159, Γιάννης Μαλλιαρός said….

  # Το παράτυπος είναι …παράτυπος, όπερ κατά κανόνα, στην ελληνική διοίκηση εδώ και …εκατοντάδες χρόνια, σημαίνει ότι κάποιος (ή κάτι) είναι στην ουσία νόμιμος (νόμιμο) και μόνο κατά τους τύπους εμφανίζεται ως παράνομος (παράνομο). Τα «έχουμε χιλιοματαπεί αυτά» (και με συγκεκριμένο παράδειγμα). Θέλεις …προσηλυτίζεσαι, θέλεις μην προσηλυτίζεσαι!

 166. nikiplos said

  152@ MIK_IOS, οι παλαιότερες εποχές ήταν πολιτικά ταραγμένες, μετεμφυλιακές, γεμάτες πάθη και μίση, γονείς αποκήρυσσαν τέκνα γιατί αλλαξοπιστούσαν κοκ. Ήταν δυσκολότερη τότε η αλλαγή σταύλου και ας μην ξεχνάμε ήταν πολύ μεγαλύτερα τα διακυβεύματα: Εξορίες, Φυλακές, Κύπρος, Μετανάστευση, πείνα, αναλφαβητισμός, ένα καλά οργανωμένο και καλοταϊσμένο παρακράτος, καθώς κι ένα καλομαθημένο και αποστασιοποιημένο Παλάτι…

 167. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ασχετίλα και τραγίλα (τώρα βράδυ βράδυ- 🙂 )

 168. mitsos said

  Δεν είχα ξανακούσει την λέξη «κορεκτίλα» και ανοίγωνταςνα δω το σημερινό το πρώτο που σκέφτηκα ήταν η «ανατριχίλα» μου στο πρώτο άκουσμα …

  Διαβάζοντας τα σχόλια όμως, άρχισα σιγά-σιγά να την συνηθίζω … Ελπίζω να είναι παροδικό .

  Ένας πολιτικός ξέρει να κρίνει τον τρόπο της έκφρασης μιας, σκέψης, εκτίμησης, ιδέας , κριτικής κ.λ.π. ανάλογα με τον χρόνο, τον χώρο, τις σχέσεις των ακροατών με τον ίδιο τον πολιτικό αλλά με το θέμα της συζήτησης. Αυτή λοιπόν η υπό όρους ορθότητα που επιβάλλεται σε κάποιον που μπορεί να αναγνωρίζει όρους και συνθήκες την αποκαλούμε πολιτική ορθότητα,

  Υπάρχουν στιγμές χαλαρής επικοινωνίας μεταξύ φίλων ή πολύ οικείων προσώπων(*) που ενδεχομένως δεν χρειάζεται να είναι κανείς τόσο προσεκτικός . Σε αυτές τις περιπτώσεις αν κάποιος επιμένει να θεωρεί πως χρειάζεται επαγρύπνηση πολιτικά ορθής έκφρασης μάλλον θεωρείται υπερβολικά προσεκτικός …. κάτι τέτοιο θέλει να αναδείξει αυτή η καινούρια λέξη ( δεν θα την επαναλάβω ( εξις δευτέρα φύσις, γαρ **)

  Δημοσίως λοιπόν απαιτείται να μιλά και να δρά πολιτικά ορθά.

  Και ο Ψαριανός και Τζήμερος και ο Καρατζαφέρης τον γνωρίζουν αλλά κάνουν πως δεν τους ενδιαφέρει διότι εκτίμησαν πως προέχει να φανούν πιο οικείοι σε κάποιο ειδικό ακροατήριο το οποίο δεν τα πάει καλά με την πολιτική σκέψη και που το θυμικό είναι πολύ βασικό κριτήριο τους. Είναι το ειδικό ακροατήριο των πιθανών ψηφοφόρων τους.

  * αν ξεχαστείται και αισθανθείται τόσο χαλαρά και οικεία και με την σύζυγο είναι λάθος 🙂
  ** το αντίστοιχο «αφού» στο τέλος της φράσης μακεδονιστί 🙂

 169. mitsos said

  ανοίγο(ω)ντας …. ξεχαστείτε(αι) αισθανθείτε (αι) !?
  πολλά λάθη τελευταία

 170. # 169

  Δεν πειράζει…Μείτσο !!

  Με τα προεκλογικά αλλάζει και το ιστολόγιο, έρχονται στο κάδρο όλα τα παραπούλια της αναγνωρισιμότητας, ούτε η γιορτή της Γιουροβίζιον να ήτανε.
  Αποχή και όχι απόχη. Αποχή λέγεται ο θαλάσσιος γκρεμός, καλός ψαρότοπος όπου στον πάτο καραδοκούν μεγάλα αρπακτικά όπως ροφοί, σφυρίδες και φαγγριά, ίδια με πολιτικάντηδες τρεφόμενους με ψήφους.
  Τουλάχιστον στις βουλευτικές εκλογές ο έλληνας ψηφίζει σχεδόν πάντοτε με στόχο να φύγει ο προηγούμενος. Στις δημοτικές μπερδεύεται αν δεν έχει γνωστό-συγγενή- κουμπαριά να σταυρώσει. Στη Θεσσαλονίκη παίζει και το ΠΑΟΚ ή Αρης μεταξύ των υποψηφίων, στην Αθήνα είναι ακόμα υπανάπτυκτοι πολιτικά.

 171. Ιωάννα said

  Καλησπέρα σας. Έχω να σχολιάσω κάτι μέρες, αλλά σήμερα με βάλατε σε πειρασμό. Είναι σαφές ότι η λέξη «κορεκτίλα» εφευρέθηκε για να απαντήσει στον φασισμό της «πολιτικής ορθότητας» (αγγλιστί= politically correctness)

  Οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» ξέρουν ότι η πολιτική ορθότητα είναι ένας 100% πολιτιστικός ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ: Ένα ιδεολογικό καθεστώς που τιμωρεί τη διαφωνία και στιγματίζει την κοινωνική αίρεση, όπως ακριβώς η Ιερά Εξέταση τιμωρούσε την θρησκευτική αίρεση. Το βασικό της χαρακτηριστικό είναι η ΜΗ ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΣ και η ταξινόμηση των αντιπάλων της ως haters, «διανοητικά άρρωστοι» κλπ. Όπως ακριβώς γινόταν επί 70 χρόνια στη Σοβιετική Ένωση, από όπου – άλλωστε – ξεκίνησε και η φράση «πολιτική ορθότητα» ως απειλή εναντίον αυτών που εναντιώνονταν στο Σταλινισμό.

  Για να μή μακρηγορώ, καλό είναι όλοι οι αναγνώστες να κατεβάσουν το 24σέλιδο κλασικό άρθρο του Michael J. Minnicino, DARK AGE, «The Frankfurt School and Political Correctness» (1992) για να αντιληφθούν πώς κατασκευάστηκε η κουλτούρα της «πολιτικής ορθότητας» από την «Σχολή της Φρανκφούρτης», που – ως γνωστόν – ήταν ένα άντρο κρυφομαρξιστών. Το άρθρο του Μινιτσίνο μπορείτε να το βρείτε και εδώ σε μορφή κειμένου

 172. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  @166, Nikiplos:Σωστά, διαφορετικές (-ότατες) οι συνθήκες. Αλλά εγώ αναφέρομαι σε περίπτωση σταδιακής κατρακύλας (ως προς τη δράση και την πολιτική άποψη) από την επαναστατική-κομμουνιστική Αριστερά σε μια «αχαρακτήριστη» Δεξιά… Επαναλαμβάνω, όχι εντελώς αντίστοιχα!

 173. ΚΩΣΤΑΣ said

  Και μην ακούσω κραυγές για φρουρές κλπ… Η πολιτική ορθότητα επιβάλλει να ακούγονται όλες οι φωνές, εφόσον εκφράζονται δι’ αυτής της μεθόδου. Όλοι μας είμαστε ο ένας καλύτερος από τον άλλον! 😉

 174. Ιωάννα said

  Ξαναβάζω το σύνδεσμο για το κατέβασμα του κλασικού άρθρου του Μινιτσίνο, προσθέτοντας την περίφημη ρήση της πρώην κομμουνίστριας (άρα, κάτι παραπάνω ήξερε…) Αγγλίδας κατόχου Νόμπελ Λογοτεχνίας Ντόρις Λέσινγκ (1919 – 2013) για την πολιτική ορθότητα (2004):

  «The most powerful mental tyranny in what we call the free world is Political Correctness»

 175. Μαρία said

  173
  Αλίμονο! Πρόκειται άλλωστε για τη σοβαρή χρυσή αυγή που σφάζει με το μπαμπάκι. Ενέπνευσε μέχρι και το Μπρέιβικ.

  Τσαπατσούλης στο σφουγγάρισμα ο Νικοκύρης.

 176. Pedis said

  https://www.902.gr/eidisi/politiki/191157/apokleiei-opoio-nipio-den-milai-ellinika-apo-toys-paidikoys-stathmoys

  «ΤΟ ΝΗΠΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΗ ΕΛΛΗΝΙΚΑ»

  όσο για να τα γράφει, θα φροντίσει και γι αυτό ο δήμαρχος Κορωπίου …

 177. Καλέ Ιωάννα… της Λωραίνης είσαι ;

 178. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  177 της Τρολαίνης 😦

 179. Μαρία said

  176
  Σωστά. Όταν αυτοί μιλούσαν αρβανίτικα, δεν υπήρχαν παιδικοί σταθμοί.
  Στις βουλευτικές εκλογές παρατηρήθηκε οτι οι απανταχού Αρβανίτες τίμησαν τη χρυσή αυγή, χωρίς να δοθεί ικανοποιητική ερμηνεία του φαινομένου.

 180. Μαρία said

  175
  Six months after the publication of Jay’s column, the far-right terrorist Anders Behring Breivik carried out a series of murderous and explosive attacks in Norway to publicize his 1,500-page manifesto: 2083—A European Declaration of Independence. His screed blames “Cultural Marxism” for the mass migration of Muslims into mainland Europe, and even contains a reference to Minnicino’s essay. In the aftermath of Breivik’s attack, Minnicino—a now ex-member of the LaRouche movement—issued a public apology to disown his earlier work. He admitted that his research on the Frankfurt School had been “hopelessly deformed by self-censorship and the desire to in some way support LaRouche’s crack-brained worldview.” https://communemag.com/the-american-roots-of-a-right-wing-conspiracy/

 181. Pedis said

  # 179 – ενδιαφέρον. πώς παρατηρήθηκε κι από ποιον;

 182. Πέπε said

  @175:
  > > Τσαπατσούλης στο σφουγγάρισμα ο Νικοκύρης.

  Εγώ τα ‘πα.

  Να μη γυρίσει κανείς και πει ότι εγώ δεν τα ‘πα, γιατί εγώ τα ‘πα.

  Ο Σταλεγάκιας της γειτονιάς σας.

 183. Γιάννης Κουβάτσος said

  182: Ε, καλά, Πέπε, όλοι ξέρουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να κρατήσει έξω από το ιστολόγιο τον Βάτμαν. Και γιατί άλλωστε; Δεν είναι ο αντιπαθέστερος.

 184. ΓιώργοςΜ said

  158
  ># Στην ΕΕ, που διοικείται με «ρεγκουλέισιονς», πολύ σωστά λένε «ιρέγκουλαρ»= αντικανονικός μετανάστης (τουτέστιν λαθρομετανάστης) και ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ «παράτυπος μετανάστης» που σημαίνει ΑΛΛΟ πράγμα (το «έχουμε χιλιοματαξαναπεί»).
  # Ο όρος ιλέγκαλ μετανάστης ταιριάζει σε χώρους που διοικούνται με νόμους (lex-legis), όπως οι ΗΠΑ.

  Για την ουσία του θέματος μάταιη η συζήτηση. Αυτά εδώ όμως είναι σοφιστείες.
  Η Ελλάδα είναι στην ΕΕ και έχει νόμους, όπως οι περισσότερες χώρες με βάση το σύνταγμά της (το οποίο δεν έχει αλλάξει). Διοικείται με νόμους, προεδρικά διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους. Όλα αυτά μαζί τα λέμε κανονιστικό πλαίσιο, καμμια φορά και ρητά κανονισμούς (λ.χ. Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός). Μην ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε.

 185. # 183

  Οντως μερικοί και ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ είναι εντελώς αχώνευτα. Για όλα όμως υπάρχει η κατάλληλη σόδα (η προτεινόμενη διανέμεται δωρεάν ! )

 186. Alexis said

  #102: Το να λες ότι είσαι υπέρ της πολιτικής ορθότητας με μέτρο είναι σαν να λες ότι είσαι υπέρ της θανατικής ποινής μόνο για ειδεχθή εγκλήματα: μια χωρίς νόημα διάκριση.

  Όχι βέβαια.
  Σαφώς και υπάρχουν όρια και μέτρο και στην πολιτική ορθότητα όπως σε όλα τα πράγματα.
  Πολιτική ορθότητα είναι να μην χρησιμοποιείς τη λέξη «γύφτος» στον δημόσιο λόγο σου γιατί είναι χρωματισμένη αρνητικά.
  Καραγκιοζιλίκι είναι να μην λές «πατέρας» και «μητέρα» αλλά «γονέας 1» και «γονέας 2»

  Επίσης καραγκιοζιλίκι (κατά τη γνώμη μου) είναι το «φερόμενος ως δράστης» αντί του πολύ καλό και σαφές «κατηγορούμενος» που χρησιμοποιούσαμε παλιά.
  Έχω ακούσει και το τερατώδες «φερόμενος ως κατηγορούμενος» που είπε κάποιος αστυνομικός συντάκτης, από τον υπερβάλλοντα ζήλο του μην τυχόν και θίξει το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορούμενου.
  Αλλά γι’ αυτά δεν θα πω περισσότερα γιατί μπαίνω στα χωράφια των νομικών.

 187. Alexis said

  #171: Για να μή μακρηγορώ, καλό είναι όλοι οι αναγνώστες να κατεβάσουν το 24σέλιδο κλασικό άρθρο του Michael J. Minnicino, DARK AGE, «The Frankfurt School and Political Correctness» (1992)

  Αν δεν είναι και μνημειώδες το άρθρο, εγώ δεν το κατεβάζω! 😂

 188. Alexis said

  #186 διορθ.: …αντί για το πολύ καλό και σαφές…

 189. sarant said

  Kαλημέρα. Για το σφουγγάρισμα που λέτε υπάρχει μια τεχνικη δυσκολία που δεν θέλω να την εκθέσω ανοιχτά. Θα συσκεφθώ εν καιρώ με τον Στάζιμπο.

 190. Πέπε said

  186
  > > Επίσης καραγκιοζιλίκι (κατά τη γνώμη μου) είναι το «φερόμενος ως δράστης» αντί του πολύ καλό και σαφές «κατηγορούμενος» που χρησιμοποιούσαμε παλιά.

  Δε νομίζω ότι είναι ακριβώς το ίδιο. Κατηγορούμενος είσαι από κάποια φάση της διαδικασίας κι ύστερα. Μπορεί η αστυνομία να πιστεύει ότι το ‘κανες εσύ και να ετοιμάζεται να σε πιάσει, αλλά να μη σ’ έχει πιάσει ακόμα ώστε να σου απαγγελθεί κατηγορία. Ύστερα, μπορεί να σε πιάσει, να κατηγορηθείς, να βγεις ένοχος, αλλά κάποιος -ένας τυχαίος που γράφει ένα σχόλιο, όχι κάποιος από τη Δικαιοσύνη- να αναφερθεί σ’ όλο αυτο΄εκφράζοντας επιφυλάξεις για την ορθότητα της απόφασης.

 191. Georgios Bartzoudis said

  184, ΓιώργοςΜ said: «….Αυτά εδώ όμως είναι σοφιστείες….»

  # Εκτός από την παραπάνω φρασούλα (που απομόνωσα), τα λοιπά τα λες καλά. Είσαι όμως εκτός θέματος. Το θέμα μας (με τον Νοικοκύρη) είναι: Πως μεταφράζεται ο όρος «λαθρομετανάστης» στην ΕΕ που διοικείται με regulations και πως σε αγγλόφωνους χώρους (ΗΠΑ κλπ) που διοικούνται με νόμους (όπου ταιριάζει το illegal).

 192. Γιάννης Κουβάτσος said

  185:Θυμίζεις έντονα πιτσιρικά που είχε την πρώτη του σεξουαλική εμπειρία και δεν τον χωράει ο τόπος…Οι άλλοι, οι έμπειροι, τον κοιτούν με ένα συγκαταβατικο χαμόγελο, ένα χαμόγελο κατανόησης. 😉

 193. ΓΤ said

  @192 Πρόκειται για την τρίτη σεξουαλική εμπειρία, έγημε απάσας τας ομάδας, αι λοιπαί ενεπλούτισαν τας τροπεοθήκας των σαββιδείω βήλω 🙂

 194. Θρίλα ιν Μανίλα:
  Διάσημος αγώνας μποξ μεταξύ Μοχάμεντ Άλι και Τζο Φρέιζερ, με τεράστια, για την εποχή, τηλεθέαση.
  Ήταν η τρίτη αναμέτρηση ανάμεσα στους δύο πυγμάχους – η πρώτη της σειράς ήταν στις 8 Μαρτίου, παραμονή του αγώνα Έβερτον-Παναθηναϊκός, στον δρόμο για το Γουέμπλεϋ.

 195. Γιάννης Κουβάτσος said

  193:Τις προηγούμενες δεν τις θυμάται ο Τζι χάνονται στα βάθη της προϊστορίας,κάπου μεταξύ παλαιολιθικής και νεολιθικής περιόδου. 😊

 196. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Τι γίνεται, βρε παιδιά! Τόσο δύσκολο ήταν το κουίζ στο (152) περί προδικτατορικού αντίστοιχου του Ψαριανού; Μόνο νεολαία, φαίνεται, παρακολουθεί το ιστολόγιο!!! (φατσούλα)

 197. Μαρία said

  196

 198. Αυτή την εικόνα έψαχνα κι εγώ 🙂
  Ήταν όμως πιο σοβαρός ο Τσιριμώκος, θαρρώ. Και μέχρι το ’65 δεν ήταν ακριβώς όπου φυσάει ο άνεμος η πορεία του.

 199. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εντάξει, το να συγκρίνουμε τον Ηλία Τσιριμώκο με τον …Ψαριανό είναι υπερβολικό. Ως προς τις κομματικές μεταπηδήσεις ίσως, αλλά ως προσωπικότητες η διαφορά είναι χαώδης.

 200. Μαρία said

  198
  Το λέει και στο 152.

  Μήνυση Ρομά στο «Μακελειό» για κατάπτυστο ρατσιστικό πρωτοσέλιδο https://www.koutipandoras.gr/article/minysi-roma-sto-makeleio-gia-kataptysto-ratsistiko-protoselido

 201. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  -> Μαρία, Δύτα: Ακριβώς! Άριστα 20 (φατσούλα). Και βέβαια, σαφώς άλλης κατηγορίας προσωπικότητα ο Τσιριμώκος. Γι’ αυτό ήμουν συγκρατημένος και επεξηγηματικός…(Σχ.199)

  Για να θυμούνται κλπ κλπ, επιχειρώ την παρακάτω προσεγγιστική αντιστοίχιση:
  ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΣ———————————————-ΨΑΡΙΑΝΟΣ
  Αντίσταση στην δικτ. Μεταξά ————————–Εξέγερση Πολυτεχνείου
  Εθνική Αντίσταση (ΕΑΜ)——————————- Ρήγας Φεραίος
  Μέλος ΠΕΕΑ ——————————————–ΚΚΕ – ΕΑΡ
  Συνεργασία με ΕΔΑ ———————————— Συνασπισμός (ΣΥΡΙΖΑ)
  Ένωση Κέντρου (Πρόεδρος Βουλής) ——————ΔΗΜΑΡ
  Αποστάτης (το 1965)———————————–Ποτάμι
  Πρωθυπουργός (για 28 ημέρες)— ——————–ΝΔ (έ, όχι και πρωθυπουργός… φτου-φτου! και που το γράφω ανατριχιάζω!)

 202. nikiplos said

  197@, έχω μελετήσει κάποια πράγματα για την Κύπρο…
  Πιστεύω πως στα 60ς από την αρχή έως το τέλος, ιδίως μετά τα 1964 ο κύβος είχε ερριφθεί για την Κύπρο… Έχω μια ακραία αιρετική άποψη, αλλά δεν έχω ακόμη το αρκετό υλικό για να την στηρίξω… Η εξόριστη Αριστερά επικοινωνούσε με την Δεξιά και το Παλάτι μέσω Παρισίων. Έτσι σιγά, σιγά όλοι ήξεραν τι ετοιμαζόταν για την Κύπρο. Ο Βολονταρισμός των 50ς οδήγησε σε μια κούρσα που κανείς δεν ήξερε πως να την διαχειριστεί και την έκαναν όλοι τους με ελαφρά πηδηματάκια… Τόσο η Φρειδερίκη – αυτή που ισχυρίζομαι πως μέσω Παρισίων ήξερε τα νέα της Σοβιετικής Κατασκοπείας που έλεγαν πολλά για την Κύπρο… Όσο και η ελληνική αριστερά, γνώριζαν για τα σχέδια των ΗΠΑ για το νησί που μετά τους επικίνδυνους και τελείως αστήρικτους από οποιοδήποτε πραγματολογικό δεδομένο ακροβατισμούς του Μακαρίου είχαν αλλάξει άρδην.

  Τούτων δοθέντων πιστεύω πως ο ΗΤ γνώριζε γενικώς τι ετοιμάζεται εκεί κάτω και προσπάθησε να μπει σε ένα εγχείρημα συμβιβασμού… Μια κυβέρνηση πιο συντονισμένη με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, πράγμα το οποίο ενδεχομένως θα απέτρεπε ή θα έστελνε και στις καλένδες την ανάγκη μιας χούντας… (Οι περισσότεροι εξ όσων έχουν ασχοληθεί και έχουν συγκεντρώσει υλικό, γνωρίζουν καλά πως ο ρόλος της χούντας ήταν να παραδώσει την Κύπρο).

  … Φυσικά αυτό είναι εικασία και απαιτεί πιο στιβαρή επιχειρηματολογία, πάντως ως γνωστόν, ο ΗΤ ούτε χρήματα είχε ανάγκη ούτε δόξα, αν το δούμε αυτό κάπως πιο αποστασιοποιημένα. Πιστεύω πως προσπάθησε να μετέχει σε ένα άρμα συμβιβασμού, όπου αφενός θα περιελάμβανε απομάκρυνση του Μακάριου, αφετέρου θα διευθετούσε τα ελληνικά πολιτικά προβλήματα αναβάλλοντας τις εκλογές για ένα εύλογο χρονικό διάστημα…

 203. nikiplos said

  201@, όπως είπα και πιό πάνω, δεν είμαι σε θέση να κρίνω τον Γρηγόρη Ψ, αλλά είναι τελείως άλλο να δηλώνεις αριστερός στα 70ς και άλλο στα 50ς και 60ς, πως να το κάνουμε… Άλλες οι συνέπειες των επιλογών σου, σε προσωπικό, οικογενειακό, επαγγελματικό αλλά και βιοποριστικό επίπεδο.

  Να προσθέσω πως ανεξαρτήτως προσωπικής γνώμης, σέβομαι απόλυτα τις επιλογές του ΓΨ, καθώς και το γεγονός ότι το κάνει δημόσια, εκτίθεται γι’ αυτές δλδ…

 204. ΚΩΣΤΑΣ said

  201 ΜΙΚ_ΙΕ, παρ’ όλο ότι γενικά γράφεις ωραία, εδώ ολίγον τι ατυχές το κουϊζάκι. 🙂

  Ο Ηλ. Τσιριμώκος δεν ζούσε επί ΝΔ και ούτε μεταπήδησε στην ΕΡΕ. Με το παλάτι συνεργάστηκε. Μπορεί να έπραξε και σωστά. Για πολλούς ισχύει το: πού ‘σαι πού ‘λεγες πως θα γινόμουν άλλος. Και ας μην μένουμε μόνο στις μετακινήσεις, αλλά και στην αλλαγή ιδεών και πράξεων.

  Ας βάλω κι εγώ ένα κουϊζάκι. Από την ΚΝΕ στον Τραμπ και την Μέρκελ, ποιος είναι; 😉

 205. Γιάννης Κουβάτσος said

  203: Ότι εκτίθεται, εκτίθεται. 😊

 206. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  ->209, Κώστα, Κώστα!! Παρ’ ότι γενικά είσαι προσεκτικός, στο σχόλιο σου αυτό δεν ήσουν! (φατσούλα).

  Πού είδες να λέω ότι: «ο Ηλ. Τσιριμώκος ζούσε επί ΝΔ»(!!) ή ότι «μεταπήδησε στην ΕΡΕ»;; (Για τον Ψαριανό δείχνω -2η στήλη- ότι πήγε στη ΝΔ!).
  Το σκίτσο της εποχής που ανάρτησε η Μαρία (σχ. 197) δείχνει ότι ο Τσιρ. πάτησε/στηρίχθηκε στην ΕΡΕ για να γίνει Πρωθυπουργός (κι από ‘κει στο χάος…).

 207. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Το 206 -> 204 εννοείται…

 208. ΚΩΣΤΑΣ said

  206 MIK_IΟΣ, –> Πού είδες να λέω ότι: «ο Ηλ. Τσιριμώκος ζούσε επί ΝΔ»(!!) ή ότι «μεταπήδησε στην ΕΡΕ»;;

  Δεν λέω ότι το είπες, απλά ήθελα να καταδείξω ότι ο Ηλ. Τσιριμώκος δεν είχε καμιά σχέση με την αποκαλούμενη δεξιά παράταξη (ΕΡΕ – ΝΔ). Ο Η.Τ. μετακινήθηκε ιδεολογικά ως την Ένωση Κέντρου. Οι αποστάτες ήταν διαφωνήσαν κομμάτι της ΕΚ. Ο Γ.Ψ. μετακινήθηκε στη δεξιά. Αυτή είναι μια ουσιώδης διαφορά, γι’ αυτό και χαρακτήρισα ολίγον τι ατυχές το κουϊζάκι.

  Για τον Ψαριανό, καλός είναι, αλλά έχει ορισμένα κουσούρια, κατάλοιπα της αριστερής ιδεολογίας του. 😉 Τώρα που ήρθε κατά δεξιά μεριά, θα διορθωθεί, θα τον ζηλεύετε και θα τον ξαναθέλετε πίσω!

 209. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  ->208: Περί Η.Τ. Ουδέν σχόλιον…
  Περί Γ.Ψ. ΤΩΡΑ «καλός είναι»! Ναι, είδατε, “ωρίμασε” το παδί… Και, δεν αμφιβάλω ότι θα διορθωθεί και θα “ωριμάσει” περαιτέρω. Μέχρι σαπίλας…

 210. Γιάννης Κουβάτσος said

  208, 209: ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Αριστερά, Ποτάμι, ΝΔ. Οι μετακινήσεις του Ψαριανού, πάντα προς τα δεξιά. Αναρωτιέμαι ποιο θα είναι το επόμενο κόμμα του.

 211. ΚΩΣΤΑΣ said

  209 ΜΙΚ_ΙΕ, συνηθίζω να διανθίζω τα σχόλιά μου και με λίγο – κατά την γνώμη μου – χιούμορ, για να είναι πιο ευχάριστη η συζήτησή μας, γι’ αυτό βάζω και πολλές φατσούλες. Αν τυχόν σας ενόχλησε το ύφος μου, συγνώμη. Κατά τα άλλα σέβομαι τις απόψεις, χωρίς να τις συμμερίζομαι και υποχρεωτικά.

  Μου άρεσε όμως πολύ το «θα “ωριμάσει” περαιτέρω. Μέχρι σαπίλας…». Ωραίο λεκτικό και πραγματολογικό εφεύρημα, έτσι όντως συμβαίνει με τα φρούτα! 😉

 212. konos said

  Νομίζω ότι ο Φίλιπ Ροθ στο Ανθρώπινο Στίγμα αποδίδει με απίστευτη ειρωνεία και συμπυκνωμένα τη δήθεν πολιτική ορθότητα. Ο ήρωας, κατά το ένα τέταρτο μαύρος, χωρίς να το ξέρει ο περίγυρός του, χάνει τη θέση του από το Κολέγιο, επειδή, καυτηριάζοντας τις διαρκείς απουσίες δύο φοιτητών από τις διαλέξεις του, χρησιμοποιεί τη λέξη spook (Are they spooks?) (φάντασμα στα τυπικά Αγγλικά, τρομάζω κάποιον, αλλά και μυστικός πράκτορας και μειωτικός όρος για τους μαύρους στην ΗΠΑ), χωρίς καν να γνωρίζει – δεν τους έχει δει ποτέ!!! – ότι οι εν λόγω φοιτητές είναι μαύροι!!! Οι αντίπαλοι του ήρωα χρησιμοποιούν τις καταγγελίες των φοιτητών για να τον εξαναγκάσουν σε παραίτηση… Μου αρέσει όλο το βιβλίο, αλλά αυτό το κομμάτι το θεωρώ αξεπέραστο και πιστεύω ότι τα λέει όλα για την κορεκτίλα!

 213. sarant said

  212 Το βιβλίο δεν το έχω διαβάσει αλλά το περιστατικό αυτό το ξέρω. Οπότε, ή έχει συμβεί κάτι ανάλογο στην πραγματικότητα και από αυτό εμπνεύστηκε ο Ροθ ή, το πιθανότερο, κάπου διάβασα περιγραφή παρμένη από το βιβλίο.

 214. konos said

  Το περιστατικό που περιγράφει ο Ροθ συνέβη σε φίλο του, τον καθηγητή σοσιολογίας Μέλβιν Τούμιν, όπως ακριβώς παρατίθεται στο βιβλίο. Η διαφορά είναι ότι ο Τούμιν κατάφερε να αντικρούσει τις κατηγορίες εναντίον του και να βγει αλώβητος, ενώ ο ήρωας του Ροθ δεν τα κατάφερε, οπότε ξεκινά και το βιβλίο…

 215. ΣΠ said

  212
  Το βιβλίο έχει γίνει και ταινία με τον Άντονι Χόπκινς: https://www.imdb.com/title/tt0308383/.

 216. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  @211, Κώστας: ΟΚ. Δεν με ενόχλησε το ύφος. Προφανώς κι εγώ «σέβομαι τις απόψεις, χωρίς να τις συμμερίζομαι και υποχρεωτικά». Έχω καλούς φίλους με διαφορετικές από μένα απόψεις –και πολιτικές, χωρίς πρόβλημα. [Βέβαια, βάζω ένα όριο/φραγή προς τα δεξιά-δεξιά…]

 217. sarant said

  214 Ίσως να είχα διαβάσει για το πραγματικό περιστατικό τότε. Να πούμε και «κοινωνιολογία»

 218. konos said

  Δεκτόν, λάθος μου

 219. […] και ολόκληρο.**Αναδημοσιεύεται και σαν απάντηση σε κείμενο του Νίκου Σαραντάκου,όπου προβάλλεται ο  ανυπόστατος ισχυρισμός πως η […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: