Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Προεκλογικά μεζεδάκια και φέτος

Posted by sarant στο 18 Μαΐου, 2019


Βέβαια, οι εκλογές είναι την επόμενη Κυριακή, όχι αύριο -βλέπω όμως ότι και το 2012 αλλά και το 2015 είχα χαρακτηρίσει «προεκλογικά» τα μεζεδάκια του αντίστοιχου Σαββάτου, οχτώ μέρες πριν από την αναμέτρηση. Και ίσως είναι πιο λογικό έτσι, τα μεζεδάκια της επόμενης εβδομάδας είναι, ουσιαστικά, της κάλπης.

Ξεκινάμε όμως με κάτι μη προεκλογικό.

* Γίνεται αυτές τις μέρες στην Αλεξανδρούπολη ένα επιστημονικό συνέδριο, Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας, και ανάμεσα στις εκδηλώσεις φιγουράρει η ομιλία του ομιλία του Γιώργου Παξινού με τίτλο: «Εγκέφαλος και νους. Ποια η μαριονέτα και ποιος ο μαριονοπαίκτης

Τα πλάγια δικά μου, επειδή σε αυτήν τη λέξη θέλω να εστιάσω. Αυτός που παίζει τις μαριονέτες νομίζω πως λέγεται μαριονετίστας, αλλά δεν είναι κακό να φτιάξουμε κι άλλη μια λέξη -πώς αλλιώς θα φτάσουμε τον στόχο των 5.000.000; Θα περίμενε κανείς το «μαριονετοπαίκτης», αλλά φαίνεται πως εδώ έδρασε απλολογία. Όμως, επειδή δεν είναι και πολύ συχνή η λέξη, θα αργήσουμε να δούμε αν θα καθιερωθεί ο απλολογικός τύπος (ή αν θα τον υιοθετήσουν κι άλλοι, όπως έγινε με τον περιβαντολόγο ή τον αθλίατρο).

* Παρεμπιπτόντως, αυτό το αρχαίο ρητό της ιστοσελίδας, δεν είναι σωστά γραμμένο. Εγώ στα κιτάπια μου το βρίσκω: νοερὸς ἄρα καὶ ἔμψυχός ἐστιν ὁ κόσμος. Η έγκλιση του τόνου πρέπει να κρατηθεί.

* Κι ένα εμμέσως προεκλογικό, που το έχουμε συζητήσει στα σχόλια μέσα στη βδομάδα αλλά το βάζω εδώ για λόγους τάξεως και για ενημέρωση. Γνωστός σεισμολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου, δημοσίευσε στο Τουίτερ τη φωτογραφία που βλέπετε.

Πέρα από το γλωσσικό αξιοπερίεργο, τον τύπο «κρούμε», που δεν είναι προσφώνηση προς τον τσάρο της Βουλγαρίας αλλά απλοποιημένος τύπος του «κρούουμε» (μπορεί να είναι και ιδιωματικός), η μπλογκόσφαιρα έσπευσε να επισημάνει ότι η τεράστια ρωγμή δεν είναι ρωγμή αλλά αντισεισμικός (θαρρώ) αρμός, πιθανώς κακοσυντηρημένος, αλλά πάντως όχι σε κατάσταση που να εγκυμονεί κίνδυνο.

Αναρωτιέμαι αν υπάρχει ομοφωνία ως προς αυτό που έγραψα ή αν πρέπει να δώσουμε κάποιο δίκιο στον κ. Τσελέντη.

* Και συνεχίζω με έναν χοντρούτσικο αγγλισμό. Σε άρθρο της Ελένης Βαρβιτσιώτη για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στο Σιμπίου, διαβάζω:

Εκεί υποσχέθηκαν να προστατεύσουν «τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου», παρότι στο συγκεκριμένο θέμα δεν βρίσκονται όλοι στην ίδια σελίδα, καθώς η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία έχουν κατηγορηθεί ότι υπονομεύουν τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Στην ιδια σελίδα; Αναίτια μεταφορά της αγγλικής έκφρασης they are on the same page. Εμείς λέμε «βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος».

* Και συνεχίζουμε προεκλογικά. Χτες ο φίλος μας ο Σταύρος επισήμανε ένα αφιέρωμα ιστοτόπου «στις πιο καλτ υποψηφιότητες» των εκλογών. Αξίζει να επαναλάβουμε εδώ το λινκ.

Kαθώς οι υποψήφιοι (δημοτικοί σύμβουλοι, κοινοτικοί σύμβουλοι, περιφερειακοί σύμβουλοι, ευρωβουλευτές, και όλο και κάποιους θα ξεχνάω) είναι χιλιάδες, αρκετοί, θέλοντας να ξεχωρίσουν, εκμεταλλεύονται το περίεργο επώνυμό τους, όπως ο κ. Σουβλάκης αριστερά που κατεβαίνει υποψήφιος σε περιφερειακό δήμο της Θεσσαλονίκης. Νομίζω ότι η αφίσα του δεν περιλαμβάνεται στο πιο πάνω αφιέρωμα.

Βέβαια, το τέχνασμα αυτό, να μετατρέπεις ένα ασυνήθιστο επώνυμο σε πλεονέκτημα, αν μη τι άλλο αναγνωρισιμότητας, δεν το εφεύρε ο συγκεκριμένος υποψήφιος -είναι παλιό. Ήδη από τη δεκαετία του 1980 θυμάμαι τον πολιτευτή της ΝΔ Παναγιώτη Σκανδαλάκη, ο οποίος κατέβηκε στις εκλογές του 1989 (που έγιναν στη σκιά του σκανδάλου Κοσκωτά, του μεγαλύτερου της μεταπολίτευσης έως τότε) με το σύνθημα «Όχι στα σκάνδαλα, σταυρό στον Σκανδαλάκη». Ο Κώστας Σκανδαλίδης του ΠΑΣΟΚ, εύλογα αφού ήταν κυβερνητικός βουλευτής, δεν χρησιμοποίησε απ’ όσο ξέρω ανάλογο τέχνασμα.

* Κι άλλες δύο διαφημίσεις υποψηφίων που νομίζω ότι δεν ανθολογήθηκαν στο πιο πάνω αφιέρωμα:

O Κ. Μπαμπούλας, του πασίγνωστου γραφείου κηδειών της Θεσσαλονίκης, αυτοτρολάρεται βγάζοντας προεκλογική αφίσα υπό τύπον κηδειόχαρτου. Ο φιλελεύθερος υποψήφιος (κατεβαίνει λοιπόν και η ΦιΣυ στις ευρωεκλογές) βάζει τη Μάργκαρετ Θάτσερ να κλαίει όχι με μαύρο αλλά με μοβ πένθιμο δάκρυ επειδή δεν μπορεί να ψηφίσει τον μεγάλο αστέρα του διεθνούς φιλελευθερισμού. Εσείς όμως μπορείτε. (Όπως έλεγε και στον Αστερίξ: Θα μπορούσατε να με ψηφίσετε; Θα μπορούσα).

* Κι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα λάθους που πρέπει να οφείλεται στον Σπελ Τσέκερ. Σε άρθρο για εντυπωσιακή ψαριά, που ξέρετε σε ποιον φίλο του ιστολογίου το αφιερώνω, διαβάζουμε ότι «έπιασε με κάθετη συναγρίδα 15,5 κιλών».

Με καθετή βεβαίως, αλλά ίσως δεν την ξέρει τη λέξη ο κ. Τσέκερ, ενώ την κάθετη την ξέρει.

* Κι άλλο ένα προεκλογικό, με ένα πολύ κοινό λάθος που δεν ξέρω αν λογαριάζεται για λάθος.

Αριστερά είναι ένα κομμάτι εικόνας από προεκλογικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο το κυβερνών κόμμα καμαρώνει (και όχι άδικα, αν και βέβαια έχει σημασία και η ποιότητα των θέσεων εργασίας) για τη σημαντική μείωση της ανεργίας που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια.

Ήταν όμως 9% η μείωση; Ναι, λέει ο Μήτσος, αφού από 28% έπεσε στο 19%. Ένας μαθηματικός όμως θα διαφωνησει και θα πει ότι από το 28% στο 19% είναι μείωση 9 ποσοστιαίες μονάδες, όχι 9% αλλά πάνω από 30%.

Πολλοί τηρούν τη διάκριση και λένε πχ «αύξηση κατά 3 μονάδες» (που μπορεί να είναι ακόμα και 100% αύξηση αν από το 3% πας στο 6%). Άλλοι πάλι λένε το ανακριβές %, γνωρίζοντας ότι είναι ανακρίβεια. Εσείς τι λέτε;

* Άγνωστοι έκαψαν το αυτοκίνητο γνωστής δημοσιογράφου. Σε σχετικό ρεπορτάζ διαβάζω ότι δήλωσε:

Οι πυροτεχνουργοί μου είπαν ότι έγινε με περιέλουση εύφλεκτου υλικού στο μπροστινό τμήμα του αυτοκινήτου και κάτω από αυτό για να μην σβήνει η φωτιά.

Η «περιέλουση» είναι κάτι σαν την «απέκρουση» (παρόλο που η περίλουση είναι σπανιότερη από την απόκρουση) ή σαν το «περισυνελέγω».

Δεν ξέρω αν το μαργαριτάρι χρεώνεται στη δημοσιογράφο (οπότε της αναγνωρίζουμε το σοβαρό ελαφρυντικό του σοκ) ή στον συντάκτη της εφημερίδας.

* Κι άλλο συναφές, αφού έχει να κάνει με αυτοκίνητο δημόσιου προσώπου.

Ο φίλος που το επισήμανε αναρωτήθηκε μήπως ο κ. Μηταράκης είναι Κρητικός και χρησιμοποιεί τον ιδιωματικό τύπο «έσπασάν το».

Όχι όμως, αφενός ο πολιτικός δεν είναι Κρητικός (στην Αθήνα γεννήθηκε και είναι βουλευτής Χίου) και αφετέρου όλο το τουίτ είναι ανακατεμένο, σαν κάποιος να πήρε τις λέξεις και να τις σκόρπισε στη σελίδα, σαν μαθητική άσκηση που μας ζητάει να ανασυγκροτήσουμε το τουίτ με τη σωστή σειρά των λέξεων -που θα ήταν: Αναρχικοί μόλις μου έσπασαν το αυτοκίνητο, Συγγρού!! και περισσεύει η λέξη «το».

Μάλλον το ανακάτεμα θα οφείλεται σε κάποια τεχνική δυσκολία. Από την άλλη, ας το κοίταζε άλλη μια φορά ο ευλογημένος πριν το στείλει.

**ΠΡΟΣΘΗΚΗ: Τον αδίκησα τον Μηταράκη και του ζητώ συγγνώμη. Το τουί που εμφάνισα πιο πάνω είναι πειραγμένο. Στο αυθεντικό, που το βλέπετε στο δεύτερο σχόλιο έγραφε: «Μόλις αναρχικοί έσπασαν το αυτοκίνητο μου στη Συγγρού» και κάποιος, παίρνοντας αφορμή από την ελαφρώς περίεργη σειρά των λέξεων, το παραποίησε όπως δείχνει η εικόνα. Ευχαριστώ τους σχολιαστές που αποκατέστησαν την αλήθεια.

* Και συνεχίζω με κάτι που επισήμανε φίλος στη σελίδα του στο Φέισμπουκ:

Είδα χθες την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκπομπή «Η Ελλάδα στην Δεκαετία του 1950» της εξαιρετικής σειράς της ΕΡΤ «Ιστορικοί Περίπατοι». (…)

Στην ίδια εκπομπή όμως εντόπισα και 3-4 λάθη:
α. Σε συνοδευτικά κείμενα πλάνων το «εν είδει» ήταν γραμμένο «εν είδη» και το «αφορώντων» γράφτηκε «αφορόντων». β. Ο παρουσιαστής Πιέρρος Τζαννετάκος μας μίλησε για «χειμάζουσα» αντί για «χειμαζόμενη» αναφερόμενος στην οικονομία ή κάποια άλλη σχετική έννοια. Τι τη θέλετε βρε παιδιά την καθαρεύουσα, αφού δεν την κατέχετε;

Τέλος, ο «ξεναγός» όπως τον χαρακτηρίζει η εκπομπή, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ κ. Θάνος Βερέμης ….ενώνει τις δύο δίκες του Νίκου Μπελογιάννη, της μεγάλης αυτής μορφής της Αριστεράς, σε μία. Μας λέει ότι ο Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του δικάστηκαν για κατασκοπία, παρεμβαίνει ο κ. Τζαννετάκος και συμπληρώνει ότι ο Πλαστήρας δήλωσε ότι δεν θα εκτελεσθούν οι θανατικές ποινές και κλείνει η συζήτηση με τις λεπτομέρειες της εκτέλεσης. ΄Ομως, τα γεγονότα εξελίχθηκαν διαφορετικά: ΄Εγινε μια πρώτη δίκη για παράνομη δράση υπέρ του ΚΚΕ, επιβλήθηκαν 12 θανατικές καταδίκες, ο Πλαστήρας δήλωσε ότι δεν θα εκτελεσθεί η απόφαση και πράγματι δεν εκτελέσθηκε. Στη συνέχεια, μετά την ανακάλυψη ασυρμάτων του ΚΚΕ και ενώ ο Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του ήταν στη φυλακή, ορισμένοι από αυτούς παραπέμφθηκαν σε δεύτερη δίκη με την κατηγορία της κατασκοπίας και οκτώ συνολικά κατηγορούμενοι καταδικάσθηκαν σε θάνατο. Για τέσσερις από αυτούς (΄Ελλη Παππά -ίσως επειδή ήταν μητέρα βρέφους, του γιου που απέκτησε με τον Μπελογιάννη- Λαζαρίδη, Μπισμπιάνο και Τουλιάτο) η ποινή μετατράπηκε σε ισόβια, ενώ οι Μπελογιάννης, Μπάτσης, Καλούμενος και Αργυριάδης εκτελέσθηκαν.

Αν έτσι ειπώθηκαν, έχει δίκιο ο φίλος μου σε όσα γράφει, νομίζω. Ο κ. Βερέμης θα έπρεπε να το προσέξει αυτό, δεν πρόκειται για μια ανθυπολεπτομέρεια της ιστορίας.

* Συνεχίζουμε με εκλογικά. Ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Α. Σρόιτερ είπε για «υποκλαπηθείσες» φωτογραφίες, αν άκουσε σωστά ο πληροφορητής μου. Προφανώς υποκλαπείσες. Ή ακόμα πιο στρωτά, κλεμμένες -τύπος «υποκλεμμένες» δεν υπάρχει.

* Και πάλι ο πρωθυπουργός, σε κάποια ομιλία του επαίνεσε ειρωνικά τον Κ. Μητσοτάκη για την προσπάθειά του «να ανδρώσει πολιτικό λόγο». Το λάθος αυτό είναι περίεργο, διότι σε παλιότερες ομιλίες θυμάμαι να έχει χρησιμοποιήσει ο Αλ. Τσίπρας κανονικά την έκφραση «αρθρώνω λόγο». Ίσως να πρόκειται για πρόβλημα… άρθρωσης.

* Το θέμα της εβδομάδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όμως, ήταν οι διάφορες ατάκες για τον ψυκτικό από το Περιστέρι.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Κ. Μητσοτάκης στη διακαναλική του είπε: Σκέφτομαι όμως και το νέο παιδί στο Περιστέρι που είναι 20 χρόνων και θέλει να πάει σε μια τεχνική σχολή και θέλει να έχει μια καλή επαγγελματική εκπαίδευση για να βρει αύριο δουλειά ως ψυκτικός ή ως ένα παιδί που μπορεί να επισκευάζει ανελκυστήρες.

Αποτέλεσμα ήταν να πλημμυρίσει το Φέισμπουκ με μιμίδια σχετικά με ψυκτικούς ή/και το Περιστέρι. Βρήκα σε έναν φιλικό τοίχο αυτόν τον… επαγγελματικό χάρτη των δυτικών συνοικιών που μου άρεσε πολύ, αν και κάποιοι παραπονέθηκαν ότι οι δικές τους συνοικίες λείπουν.

Γράφτηκαν όμως και στιχάκια, όπως το εξής γουστόζικο του Ηλία Γεωργαντά, που το βάζω εδώ για να μη χαθεί στην αφάνεια στο Φέισμπουκ

ΤΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΧΑΣΑΠΑΚΙ

Στο Περιστέρι ψυκτικοί, υδραυλικοί στου Ρέντη,
Γι’ αυτό μας προορίζουνε το μόντους το βιβέντι.

Καθάρισμα καμπιλατέρ, κάρτα καυσαερίων,
Πλώρη για Ιερά Οδό, πέριξ Λυσσιατρείον.

Κομμώτριες οικονομικές, με στυλ, χαρά και νάζι,
Στους Άγιους Ανάργυρους και μέσα στο Μπουρνάζι.

Έξω μήπως κλειστήκατε; Χρειάζεστε αντικλείδι;
Για όλα λύσεις έχουνε τ’ αλάνια στο Μενίδι.

Τσαγκάρικα που είχαμε Ηφαίστου και Ψυρρή,
Ρίαλ εστέιτ γίνανε, κριθήκαμε οχληροί.

Φρέζα σαν θες μαστόρικη, ψάχνεις για τορναδόρο,
Ίσα θα πας στον Κολωνό, θα βρεις και κοτσαδόρο.

Κολλήσεις θέλω άριστες, αργκόν και οξυγόνο,
Αβάδιστα Βοτανικό, ποτέ δεν πελαγώνω.

Στράντζα, ψαλίδι, κύλινδρο, κοπή για λαμαρίνα
Στη Νίκαια πετάγομαι, να μην χαλώ μπεντζίνα.

Καλίμπρα, ζυγοστάθμιση, λάστιχα θέλω νάβρω,
Από Σεπόλια ξεκινώ και καταλήγω Ταύρο.

Δικά μας τα υπόλοιπα, Κορυδαλλό και πέρα,
Για σας κρατήστε τα Βου-Που κι όλη την καλοπέρα.

Ρελιάστρες γεννηθήκαμε, γίναμε τιγκελούδες,
Αφ’ υψηλού μας βλέπετε, δεν είμαστε λουλούδες.

Κολοκυνθού ξεκίνησα, αντάμα Μεταμόρφωση,
Όπου και να στεκόμουνα ήθελα και τη μόρφωση.

Εδώ στην Σάντα Μπάρμπαρα και πέριξ του Αιγάλεω,
Διαβάζουμε τον Πλάτωνα αλλά και το Κεφάλαιο!

[Ερώτηση: τι είναι οι τιγκελούδες;]

Δε* Αλλά η δόξα του Περιστεριού έμελλε να συνεχιστεί. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ή όπως αλλιώς προφέρεται, ήρθε στην Ελλάδα να γιορτάσει την επέτειο του γάμου του και έβγαλε φωτογραφία στον Παρθενώνα -έκανε και καλό καιρό κατόπιν ενεργειών μας, οπότε βγήκε καλή η πόζα και είναι σπουδαία διαφήμιση.

Προσέξτε όμως στον εντοπισμό θέσης, που δίνει «Περιστέρι». Κάνει κάτι τέτοια άκυρα το google maps όταν ονοματίζει την περιοχή που βρίσκεσαι -κι έτσι το Περιστέρι έγινε παγκοσμίως γνωστό.

* Αμφισημοι τίτλοι:

Η Σουηδία ανοίγει ξανά την υπόθεση βιασμού του Ασάνζ

* Παραπονέθηκε μια σχολιάστρια στην ομάδα Υπογλώσσια του Φέισμπουκ, επειδή σε κάποιον ιστότοπο με εκπαιδευτικό υλικό σε πρόγραμμα εξ αποστασεως εκπαίδευσης υπήρχε η φράση «Ανασκόπηση της διεθνής βιβλιογραφίας».

Ομολογώ ότι δοκίμασα έκπληξη όταν, γκουγκλίζοντας ακριβώς αυτή τη φράση, βρήκα δεκάδες ανευρέσεις, και ακόμα περισσότερες με το «της διεθνής βιβλιογραφίας» και μάλιστα σε κείμενα κύρους, διδακτορικές διατριβές ας πούμε. Αυτό σημαίνει πως ο δρόμος για την εξομάλυνση μάλλον δεν έχει επιστροφή. Ο διεθνής – του διεθνή (αυτό είναι πια καθιερωμένο) και η διεθνή – της διεθνής. Πληθυντικός όπως σήμερα, οι διεθνείς.

* Κι αυτό από τα Υπογλώσσια το ψάρεψα.

Όταν δεν γράφουμε μπαμπά μας γλώσσα, γράφουμε κοτσάνες. Εκτός βέβαια αν πρόκειται για μια γυναίκα που πηγαίνει κάθε μεγαλοβδομάδα στην εκκλησία και διαβάζει την ακολουθία των Παθών.

* Κλείνουμε με κάτι από τα παλιά.

Σε πρόσφατη επιφυλλίδα του ο συγγραφέας Χρ. Χωμενίδης επαναλαμβάνει ένα ανέκδοτο για τον Λένιν.

Πριν από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σκαρφάλωσε στις ψήφους των πολλών για να ανέβει στη θαλαμηγό, υπήρξε ο Λένιν. «Πώς εσείς, ο ηγέτης του προλεταριάτου, ταξιδεύετε στο πολυτελέστερο κουπέ;» τον είχε ρωτήσει -θρυλείται- στο τρένο κάποιος αυθάδης. «Ζητούμενο δεν είναι να επιστρέψω εγώ στην τρίτη θέση. Μα να έρθουν όλοι οι εργάτες εδώ» είχε απαντήσει, σοφιστικότατα, ο Ουλιάνοφ.

Πρώτος έχει αναφέρει το ανέκδοτο αυτό με τον Λένιν, πριν από 9 χρόνια, ο κάθε άλλο παρά έγκυρος κ. Στέφανος Κασιμάτης. Είχα αφιερώσει άρθρο τότε, και από τη σχετική συζήτηση προκύπτει πως πουθενά δεν υπάρχει τεκμηρίωση του περιστατικού. Το ανέκδοτο αυτό, από όλους σχεδόν, αποδίδεται στον Ζαν Ζωρές. Αλλά αυτόν δεν τον ξέρει ο Χ. Χωμενίδης.

 

251 Σχόλια προς “Προεκλογικά μεζεδάκια και φέτος”

 1. ndmushroom said

  Καλημέρα!
  Πάντως ο Σύριζα έχει ενιαία γραμμή για το ζήτημα των ποσοστών και των ποσοστιαίων μονάδων. Πέρσι το καλοκαίρι, όταν ο Κούλης είχε δεσμευθεί για 600 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και «μείωση της ανεργίας κατά 7 μονάδες», αρκετοί φιλικοί προς το ΣΥΡΙΖΑ τουιτερολογαριασμοί θεώρησαν ότι οι 7 μονάδες είναι 7%, και με απλή μέθοδο των τριών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κατά Κούλη άνεργοι είναι 8,5 εκατομμύρια. Εϊχα τσακωθεί και με έναν εξ αυτών, επειδή επεσήμανα το προφανές.

  Το τουιτ του Μηταράκη είναι τρολιά. Το αυθεντικό έλεγε «Μόλις αναρχικοί μου έσπασαν το αυτοκίνητο στη Συγγρού», και κάποιος πήρε το ελαφρώς ασύντακτο τουιτ και το αποτέλειωσε.

  Άσχετο: χτες τελείωσα το «Τι μας έμαθαν επιτέλους οι Αρχαίοι Έλληνες», και έχω να πω ότι το βιβλίο θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία (ή έστω να αποτελέσει τη βάση για κάποιο αντίστοιχο σχολικό βιβλίο).

 2. νεσσίμ said

  πειραγμένο αυτό με τον Μηταράκη

 3. alsatiancousin said

  Ποιος Λένιν και ποιος Ζαν Ζωρές…
  ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ!!

  🙂

 4. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τινγκέλι είναι είδος ραπτομηχανής. Καταπληκτικό το στιχούργημα του Γεωργαντά, έχει θέση σε μια ανθολογία νεοελληνικής σατιρικής ποίησης.

 5. νεσσίμ said

  και ένας Σκιαθιτης Υδραίος μη υποψήφιος

 6. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα σας.

 7. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τιγκέλι, όχι τινγκέλι, διορθώνω.

 8. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1-2 Ωχ την πάτησα, διόρθωσα το άρθρο και σας ευχαριστώ πολύ!

  4 Α ωραία, λύθηκε η απορία μου.

  5 Η οικονομία των εκλογών 🙂 Αυτός θα βγει κερδισμένος σίγουρα.

 9. cronopiusa said

  και στη Βαρκελώνη

  Filla del Guinardó – Rumba per Ada Colau (Nacho Vegas, Andrea Motis, Marinah, Miqui Puig, Queralt)

  Καλή σας μέρα!

 10. takis#13 said

  Είναι σεισμικός αρμός . Ο κ.Τσελέντης να κοιτάζει την δουλειά του . Θυμάμαι στο μακρινό ’98 μια τηλεοπτική εκπομπή του Θεοδωράκη με καλεσμένους τον καθ.Τάσιο και δύο σεισμολόγους , ο ένας πρέπει να ήταν ο κ.Παπαζάχος . Αρχισαν να μιλάνε οι σεισμολόγοι για αντισεισεισμική θωράκιση της χώρας και ο κ.Τασιος τους «εσφαξε» με το μπαμπάκι . ΕΝΑ πράγμα πρέπει να κάνουν οι σεισμολόγοι . Να μας δίνουν αξιόπιστα στοιχεία για τους σεισμούς . Και αυτό στην περίπτωση του σεισμού της Κω δεν το έκαναν . Είχε χαλάσει , λένε , ο επιταχυνσιογράφος τρεις μέρες πριν τον σεισμό . Δεν έχουμε δηλαδή στοιχεία από αυτόν τον μεγάλο σεισμό (μαθαίνω ότι τους έδωσαν στοιχεία οι Τούρκοι αλλά δεν μπορούμε να τα μάθουμε εμείς οι κοινοί θνητοί) ! Και τώρα βρήκαν καινούργια φάμπρικα . Τα τσουνάμι που ΘΑ προκύψουν από τους σεισμούς . Στο λιμάνι της Κω η θάλασσα βγήκε έξω και πλημμύρισε η παραλιακή . Γα να ζητήσουν-πάρουν λεφτά για ερευνητικά προγράμματα .

 11. Καλημέρα

  Εκτός από κάθετη έχει κι άλλο μαργαριτάρι πιο κάτω, την ψάρεψε με μαρούλι !!!!!

  «Χθες το πρωί κατά τις 7:30 πήγα για ψάρεμα κάθετης στη Λαγκάδα. Η κάθετη είναι μία τεχνική ψαρέματος στην οποία χρησιμοποιείς μαρούλι και πετονιά.»

 12. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ε, λογικά, θα τον ξέρει τον Ζωρές ο Χωμενίδης.😊 Ας μην ξεχνάμε ότι είναι εγγονός του ηρωικού Χρήστου Χωμενίδη, συνιδρυτή του ΕΑΜ και εκτελεσμένου από τους Γερμανούς, μιας πολύ ενδιαφέρουσας μορφής του ελληνικού σοσιαλιστικού κινήματος και ομοϊδεάτη του Ζαν Ζωρές.
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.protagon.gr/apopseis/blogs/ena-triantafyllo-gia-tin-klytw-24283000000/amp&ved=2ahUKEwjf18OCw6TiAhUQaFAKHdJuDiUQFjAMegQICBAB&usg=AOvVaw0nzjFTbsZN07aoY3FT7pAF&ampcf=1&cshid=1558163545702

 13. Γς said

  >Έξω μήπως κλειστήκατε; Χρειάζεστε αντικλείδι;

  Και διάλεξε τη μέρα, που έχει κατέβει η δικιά μου στη Κύπρο, να μου κάνει βίζιτα η κόρη μου.

  Κι εκεί που ετοιμαζόμασταν για ύπνο θυμήθηκε αα κατέβει στο αυτοκίνητο. Κι από πίσω της εγώ με τα κλειδιά για ν ανοίξω την εξώπορτα’

  Ομως είχε ανοίξει με τα κλειδιά της κύπριας που τα είχε αφήσε πίσω από την πόρτα.

  Και να είσαι έξω απ το σπίτι σου, περασμένα μεσάνυχτα χωρίς κινητό και να χρειάζεσαι κλειδαρά.

 14. Georgios Bartzoudis said

  Διαβάζοντας τα μεζεδάκια που παραθέτει ο Νοικοκύρης, θυμήθηκα ένα …ορεκτικό που άκουσα μόλις χτες:
  – Πήρες τη 13η σύνταξη;;
  – Ναι, ναι. Θα την πάρω. Ο Σύριζας μοιράζει …τα κόλλυβά του!
  Τί να πει ο κακομοίρης …υποκατώτατος μικροσυνταξιούχος;; Η ετήσια σύνταξή του είναι κάπου 5.000 ευρουλάκια. Κάποτε τη συμπλήρωνε με τα 2500 του ΕΚΑΣ. Του το έκοψαν αυτό το μεγάλο μπουρτζουατζίδικο ρουσφέτι, και τώρα του τάζουν 250 ευράκια για 13η σύνταξη! (Αιδώς Αχρείοι!)

 15. Παναγιώτης Κ. said

  Όταν ξέρεις το ποσοστό της ανεργίας και τα σχετικά δηλαδή έχεις μια εξοικείωση με το θέμα ανεργία, τότε το 9% είναι σαφές.
  Σε κάθε άλλη περίπτωση μπορούν να τεθούν απορίες.

  Με την ευκαιρία των…υπολογισμών, γνωρίζει κάποιος να μας πει με ποιο κριτήριο κατανέμονται οι έδρες στην δεύτερη κατανομή;
  Γενικά, ας μας πει όλη τη διαδικασία κατανομής των εδρών στις Ευρωεκλογές.

 16. Spiridione said

  Για την ακρίβεια ο Τσίπρας είπε στην αρχή ‘υποκλεμμένες’ και μετά το διόρθωσε σε ‘υποκλαπηθείσες’.

 17. Γιάννης Κουβάτσος said

  15:https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.eklogika.gr/page/ekloges/eklogiko_sistima_euroeklogon&ved=2ahUKEwiyxafux6TiAhWSDOwKHfO7ABIQFjADegQIBRAC&usg=AOvVaw2BiP57Xo8leoHIS-VGCe8d&cshid=1558164885078

 18. leonicos said

  Πέπε

  Απάντηση στο χτεσινό σου 11 (Συγγνώμη, αλλά η έπνευση μού έρχεται με καθυστέρηση. Δεν είαι σαν τους άλλους εμπνευσμένος, και αργώ)

  Έπαψε το πλοίο να είναι το ίδιο ΜΟΝΟ όταν οι ίδιοι ξεχασαν τον Θησέα.

 19. leonicos said

  Αν είπε

  υποκλαπηθείσες….

  Ντάξει… η πολιτική γίνεται και με νεύματα

 20. Faltsos said

  Στο τουιτ του Τσελέντη μη μένετε στο «κρούμε» και τη ρωγμή, συνεχίστε το διάβασμα παρακάτω:
  «αν στον επόμενο μεγάλο σεισμό θρηνήσουμε θύματα ποιος θα φταίει θα σφυρίζετε αδιάφορα όπως το Μάτι»

  Το κακόμοιρο το Μάτι σφύριζε αδιάφορα, παρά τη συμφορά …

 21. leonicos said

  Μα είναι γλώσσα κι αυτή η καταραμένη

  Όλο παγίδες

 22. leonicos said

  παρότι στο συγκεκριμένο θέμα δεν βρίσκονται όλοι στην ίδια σελίδα,

  η αρθρογράφος απλά δεν ξέρει να πει αυτό που θελει να πει.

  Και αυτό δεν είναι λάθος στα Εληνικα της. Δεν το καταλαβε! Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να πει αυτό που θλελει πραγματικά να πει σε καμια γλώσσα.

  Άλλα λέει και άλλα πρέπει να καταλάβουμε.

 23. leonicos said

  Περί κ. Τσελέντη

  Λες να μην ξέρει τη διαφορά μεταξύ αρμού και ρωγμής; Περίεργο μού φαινεται. Δεν είναι αρχιτέκτονας, αλλά και ο χειρουργός μάλλον πρέει να ξέρει πώς κόβει το ψλίδι ακόμα κι αν δεν είναι τεχνικός. Άσε που τώρα με την τεχνολογία, και τεχνικοί έχουμε γίνει

 24. Νέο Kid said

  Χάριν ακριβολογίας στην ορολογία, ο αρμός (ρωγμή κατά Τσελέντη) είναι «αρμός συστολοδιαστολής» (expansion joint εις την Επικυριαρχικήν)
  Συγκεκριμένα , πρόκειται περί Αγκυρούµενου ελαστοµεταλλικού αρµού ολόσωµης κάλυψης διακένου, προφανώς παντελώς ασυντήρητου… (αν έγραφε για ελλειπέστατη συντήρηση ο Τσελέντης, θα είχε όλα τα δίκια…)
  Ο αρµός αυτού του τύπου, αποτελείται από ελαστοµερές φυσικό καουτσούκ
  ενισχυµένο µε λεπίδες χάλυβα, κατάλληλου συνολικού πάχους ώστε να διαθέτει
  την απαιτούµενη δυστµησία και οριζόντια δυστένεια, αναλόγως του
  απαιτούµενου εύρους µετακίνησης.
  Ο σχεδιασµός των αρµών (Εγκύκλιος Ε39/99) λαµβάνει υπόψη την απαίτηση της
  παραλαβής πέραν των λειτουργικών µετακινήσεων (συρρίκνωση, ερπυσµός,
  θερµοκρασία) και ενός σηµαντικού ποσοστού (40%) των σεισµικών
  µετακινήσεων, που είναι διαµήκεις, εγκάρσιες αλλά και κατακόρυφες.

  (Σε μια σοβαρή χώρα ένας καθηγητής (ακόμα κι αν δεν είναι τεχνικός, αλλά καραγκιοζοπαίχτης ) σεισμολογίας , πρεπει να τα γνωρίζει…)

 25. Νέο Kid said

  Ο Κούλης πάντως ,ένα δίκιο τόχει. Το Περιστέρι είναι η πρωτη περιοχή σε πωλήσεις και κατανάλωση φρέον (φρέοντος, για τους εκτός Περιστερίου…)

 26. leonicos said

  Πέρα από το γλωσσικό αξιοπερίεργο, τον τύπο «κρούμε»

  Το έχω ξανακούσει, αν και θα αρκούσε ενα ‘κρουω’.

  Αν πεις κρούομε… τρβέι κι ένα ν από πίσω σχεδόν μηχανικά. Και τότε το μυλό παίρνει φωτιά

 27. νεσσίμ said

  15. κ. Μπαρτζούδη, με το Ν. 4336/15 (3ο μνημόνιο) που υπερψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΑΝΕΛ (ολοι πλην ΚΚΕ-ΧΑ) προβλέφθηκε «η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019»
  φαίνεται είναι πολλοί οι αναιδείς αχρείοι που σήμερα κάνουν κριτική..

 28. leonicos said

  Αν πεις κρούομε… τραβάει κι ένα ν από πίσω σχεδόν μηχανικά. Και τότε το μυΑλό παίρνει φωτιά

 29. Faltsos said

  Τελικά αυτό το τουιτ του Τσελέντη δεν έχει ούτε μια πρόταση σωστή.

  «Αυτές είναι οι υποδομές της σύγχρονης σεισμογενούς Ελλάδας σαν δεν τρέπεστε»

  Από όσα ήξερα ως τώρα δεν παραλείπεται το αρχικό γράμμα όταν συμπίπτει με το τελικό της προηγούμενης λέξης. Μερικές φορές ίσως να επιτρέπεται το αντίθετο (σαν δε ντρέπεστε).

 30. leonicos said

  24

  ενισχυµένο µε λεπίδες χάλυβα, κατάλληλου συνολικού πάχους ώστε να διαθέτει
  την απαιτούµενη δυστµησία και οριζόντια δυστένεια, αναλόγως του
  απαιτούµενου εύρους µετακίνησης

  το απολαμβάνω

  εντάξει, κάνω λίγο πλάκα, αλλά απλώς επισηαίνω πόσο δύσκολο είναι να μιλήσει καποιος τη γλώσσα ενός άλλου όταν δεν είναι ειδικός.
  Ενώ καταλααίνω τις λέξεις, δεν τις ξέρω ως όρους, και συνεπώς δεν μπορώ να τις χρησιμποι΄σω (εγώ)

  αλλά μάθαε τι γινεται κάτω από αυτές τις εγκάρσιες ράγες πάνω στις οποίες το αυτοκίνητο κάνει γδουπ-γδουπ

 31. Pedis said

  https://www.efsyn.gr/politiki/195703_oi-akrodexioi-tha-akoloythisoyn-ton-kyriako
  Απαντώντας σε ερώτημα του συναδέλφου Γιάννη Μπασκάκη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. παραδέχτηκε την Κυριακή στη διακαναλική του συνέντευξη ότι έχει δώσει χώρο στην ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του και στις απόψεις του ΛΑΟΣ και της Πολιτικής Ανοιξης. Η ακριβής διατύπωση του κ. Μητσοτάκη ήταν η εξής:

  «Αναρωτιέμαι, αυτοί που θα ήθελαν κάτι διαφορετικό, θα ήθελαν να δουν την Ακροδεξιά, τη Χρυσή Αυγή, πιο ισχυρή ή πιο αδύναμη;»

  Αμάρτησα για το παιδί μου!

  Για παρόμοιους λόγους …

  «θα ήθελαν οι αριστεροί να έχουν το πασόκ πιο ισχυρό ή πιο αδύναμο;

  ή

  Θα ήθελαν να έχουν τους ακροδεξιούς του Ανελ και τις λοιπές Παπακώστες ικανούς να παίρνουν 3% και πάνω και να γίνονται ρυθμιστές της πολιτικής ζωής ή να τους ουδετεροποιήσουμε δίνοντάς τους βουλευτικές θέσεις και υπουργεία»

  ο Σύριζα έχει δώσει χώρο σε πασόκους και ακρο/δεξιούς.

  Τώρα, θέλετε δεν θέλετε, έτσι ή αλλιώς και οι πασόκοι και οι ακρο/δεξιοί θα κάτσουνε καβάλα.

 32. leonicos said

  29 Φαλτσε

  Θα έλεγα ότι όλο το ύφος του σχολίου, με αποκορύφωμα το σαν δεν ντρέπεστε… είναι χοντρό φάλτσο εκ μέρους ενός ειδικού.

  Εγώ στη θέση του θα έπαιρνα την αρμόδια υπηρεσια ή ακόμα και τον υπουργο και θα τον απειλούσα ότι θα τον ξεφωνήσω.

  Ασφαλώς έχει τον τρόπο να το κάνει. Το να το βγαλει στο τουίτερ είναι ξετσιπωσιά, κραυγή της γειτονιάς

 33. Pedis said

  Διαβάζω ότι οΤσελέντης πάει τα στοιχεια στον εισαγγελέα!

  Δύο τινά, ή έχει βλαφτεί ο εγκέφαλός του ή έχει μεγάλη ανάγκη το ευρωβουλευτιλίκι. Πώς αλλιώς να εξηγείται η κατάστασή του;

 34. LandS said

  Champagne Socialist, Learjet liberal, limousine liberal, latte liberal, Izquierda caviar, Gauche caviar, Salonsozialist, Esquerda Caviar, Socialista de Iphone, Radical chic (Ιταλικά) kawiorowa lewica (Πολωνικά). Gucci socialist, smoked salmon socialist (Ιρλανδία), Σκαφάτος Αριστερός.

  Κάτι τέτοια χρησιμοποιεί η προπαγάνδα της δεξιάς όταν ξεμένει από επιχειρήματα και καταφεύγει στην αφέλεια και τη σαχλαμάρα. Όχι ότι τα μικροαστικά κόμπλεξ πάρα πολλών Αριστερών δεν τους κάνουν να τσιμπήσουν.

  Τα παραπάνω τα βρήκα (έβαλα ένα δικό μου στο τέλος) στη Wiki προσπαθώντας να θυμηθώ σε ποιον αναφέρεται το Εγγλέζικο καλαμπούρι «Το αγαπημένο ποτό της εργατικής τάξης είναι η σαμπάνια. Το πίνει διά των αντιπροσώπων της». Μάλλον για τον Μακντόλαντ (πρώτο πρωθυπουργό των Εργατικών) θα πρόκειται – αν και υπήρξε κάποιος που έγραψε κάτι τέτοιο για τον Όσκαρ Γουάιλντ.

  Η ωραιότερη απάντηση, πάντως, είναι αυτή του συγγραφέα Τζον Μόρτιμερ «Σοσιαλιστής της Σαμπάνιας; Μπολσεβίκος της Μπολινζέρ παρακαλώ» – Γκραν Ανέ φαντάζομαι!

 35. leonicos said

  Η «περιέλουση» είναι κάτι σαν την «απέκρουση» (παρόλο που η περίλουση είναι σπανιότερη από την απόκρουση) ή σαν το «περισυνελέγω».

  Όχι

  Δεν είναι περιέλουση αλλά περιέλλουση (< ελλούω < εν+λούω) αντίστιχο προς το εκλούω. Το απόνερο ενος λουτρού λέγεται έκλουμα, και περιέχει ανιχνεύσιμο γονιδιακό υλικό. Στην ιατρική ορολογία η λέξη έκλουμα είναι συχνή, αντικατέστησε το ''ψυχρό αφέψημα'' δηλαδή το υγρό που προκείπτει αν 'εμβαπρίσυμε' κάτι σε νερό ή άλλο μέσο (όχι διαλύτη) διότι το ψυχρό αφέψημα ήταν αυτόχρημα αντφατικο. Δεν λεγεται 'ξεπλυμα' διότ το έκλουμα ειανι το αοτέλεσμα του ξεπλύματος

 36. LandS said

  24 Τα λέτε έτσι για να χρεώνετε πολλά λεφτά ε;

 37. leonicos said

  Μόλις αναρχικοί

  όσο πατἀει η γάτα. δεν ηταν ντιπ για ντιπ αναρχικοι

  Φταίει το κόμα και η κακιά στιγμή

  Μολις τώρα, αναρχικοί….

 38. Γιάννης Κουβάτσος said

  34: Επειδή, όμως, ποτέ μέχρι τώρα η αριστερά δεν κατάφερε να βάλει στην πρώτη θέση όλους τους εργαζόμενους, ούτε να τους εξασφαλίσει ξαπλώστρα σε πολυτελές κότερο, καλόν είναι οι ταγοί της και τα στελέχη της να μην προκαλούν διάγοντας χλιδάτον βίον, αφενός διότι δεν θα έπρεπε για λόγους αρχής να τον λιμπίζονται, αφετέρου για να μη δίνουν έτοιμα γκολ στους αντιπάλους, αφού, δυστυχώς, το στερεότυπο περί σοσιαλιστών της σαμπάνιας και περί αριστερών φρονημάτων και δεξιών τσεπών πιάνει.

 39. sarant said

  10 Ευχαριστώ!

  16 Πολύ ενδιαφέρον αυτό. Το «υποκλεμμένες» «δεν υπάρχει» (βάζω εισαγωγικά) αλλά είναι τουλάχιστον κανονικό.

  25 Χτες δεν λέγατε για το φρέον ότι δεν κλίνεται;

  33 Το δεύτερο

 40. Νέο Kid said

  34. Ο Μακντόναλντ (δεν είμαι σίγουρος καθόλου…) δεν είχε πει το άλλο πετυχημένο εγγλέζικα σκωπτικό «αν η δουλειά ήταν καλό πράγμα, δεν θα σε πλήρωναν για να την κάνεις!»

 41. Νέο Kid said

  39. Α, δεν ξέρω τι λέγατε χθες. Έλειπα.
  Αλλά γιατί το όζον να κλίνεται και το φρέον όχι; Απ την Πολιτεία είναι το όζον κι απ το Κερατσίνι το φρέον;…

 42. Νέο Kid said

  36. Ε, ναι ρε συ! Τι; κλέφτες θα γίνουμε; 😊

 43. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!Και με πολύ ωραία μεζεδάκια!
  Για τον κ.Τσελέντη,τί να πω, όπως ακριβώς τα λες,δυστυχώς η ανάρτησή του εκτός από γλωσσικά, πάσχει και επιστημονικά…Δεκάδες ΑΜΦΙΕΡΕΙΣΤΕΣ γέφυρες (αρκούσε να κοίταζε τα εφεδρανα, αν ήταν ζευγάρι) μέσα στην Αθήνα, που έχουν την ίδια «επικίνδυνη ρωγμή»…
  Η διεθνή της διεθνής,είναι φυσικά έκτρωμα,γιατί φυσικά πάντα πρέπει να σκεφτόμαστε τη γενίκευση: «λόγω ειλικρινής μεταμέλειας»,»αγωγός συνεχής ροής» και «η πρόταση είναι αληθή», θα μας θυμίσουν,χωρίς ρατσισμό,αλβανοελληνικά…

 44. ΓΤ said

  Εδώ τα πάμφθηνα τιγκέλια για να μπορούν πλέον αι νοικοκυραί να καρικώνουν στο σπίτι τους (https://kopserapse.gr/tigkelia-husqvarna-viking/?gclid=Cj0KCQjw2v7mBRC1ARIsAAiw348Mx4FsiK6fAQ5bG81CJQhlI0nAYhic9vOkZneb3MOIMhWoDn-h7rgaAiBEEALw_wcB)

  Ακούγεται σαν ανέκδοτο, αλλά η τιγκελού της γειτονιάς, «ψηλά» σε πάροδο της Φωκίωνος, βγάζει τόσο χρήμα, που το επανατοποθετεί τουβλάτο σε στοιχήματα χιμαιρικά και χρηματοβόρα. Μάλιστα, άκουσον άκουσον, είναι φανατική των σκορ, ζητώντας να βρει το σκορ ταυτόχρονα σε πέντε γήπεδα, ή σε δύο από αυτά. (συστήματα σύνθετα, με πολλαπλασιαστές, μαστόρισσα σου λέω) Δεν ξέρω εάν ο φίλτατος Gpoint τη γνωρίζει, αλλά είναι τρομερό καλτ να βλέπετε δίπλα από το τιγκέλι κουπόνια στοιχήματος και γνωστότατο περιοδικό του χώρου, αυτή να κλείνει το μαγαζί για πεντάλεπτο όποτε έχει έμπνευση και, με σουρνοπάντοφλο και ξέπλεκο αλουστομάλλι, ρόμπα μαργαρίτα και κάλτσα κατεβατή, με κουπόνια στο χέρι συμπληρωμένα, σαν να θέλει να μοιράσει φυλλάδια ευμάρειας, να σπεύδει στο διπλανό της πρακτορείο. Ένα κολασμένο οξύμωρο πικροβιοτής: να ράβεις στο τιγκέλι και να ξηλώνεις την τσέπη σου…

 45. LandS said

  38 Στο σχόλιό μου προειδοποίησα και αμαρτίαν ουκ έχω

  40 Ναι, αλλά του Μπέρναρντ Σο «Δεν είναι φυσιολογικό πράγμα να εργάζεσαι, απόδειξη ότι κουράζεσαι» είναι καλύτερο.

 46. νεσσιμ said

  σκέψου να ήταν και ντουροι αναρχικοί και όχι «μόλις»

 47. Λ said

  Καλημέρα, εξαιρετική η πιατέλα σήμερα

  Η δουλειά είναι η κατάρα των αλκοολικών τάξεων αυτής της χώρας.
  Όσκαρ Ουάιλντ (μετάφραση Τιτίνας Σπερελάκη)

 48. sarant said

  44 Τέτοιες τοποθετήσεις, ξέρω κι εγώ να κάνω. 🙂

 49. Athanasios Karampelias said

  «Προσέξτε όμως στον εντοπισμό θέσης, που δίνει «Περιστέρι». Κάνει κάτι τέτοια άκυρα το google maps όταν ονοματίζει την περιοχή που βρίσκεσαι -κι έτσι το Περιστέρι έγινε παγκοσμίως γνωστό».

  Μερικά δεν είναι καθόλου άκυρα, τουλάχιστον όχι τυχαίως. Δείτε κι αυτές τις φωτογραφίες, όπως τις ανέβασε το φέις.
  Νά πώς γίνεται εξωτερική πολιτική.

 50. νεσσιμ said

  Ο Τσελέντης, αφου τον έκραξε ο spiral και άλλοι, το μάζεψε ο τεχνοκράτης..

 51. θανάσης said

  Πώς μπορώ να επισυνάψω φωτογραφίες;

 52. sarant said

  Τα τελευταία σχόλια τα είχε κρατήσει η σπαμοπαγίδα. Πάλι καλά που τα είδα τώρα διότι θα λείψω για κάμποσες ώρες.

  49-51 Πρέπει να τις ανεβάσετε σε κάποιον ιστότοπο ή να μου τις στείλετε με μέιλ στο sarantπαπάκιpt.lu αλλά θα αργήσω λίγο να γυρίσω.

  50 Τα μάζεψε, αλλά….

 53. ΣΠ said

  Η έγκλιση του τόνου πρέπει να κρατηθεί.

  Πράγματι, η μόνη περίπτωση που το εγκλιτικό διατηρεί τον τόνο του είναι όταν είναι δισύλλαβο και η προηγούμενη λέξη παροξύτονη, π.χ. «τρόπον τινά».

 54. ΓΤ said

  @48 Νίκμαν, μιλάμε για εικόνα κλάμα από ‘δώ μέχρι τον Δαλάι Λάμα 🙂

 55. cronopiusa said

 56. ΣΠ said

  Το «μαριονοπαίκτης» προφανώς το έφτιαξε κατά το «καραγκιοζοπαίκτης». Πάντως, το «μαριονετίστας» το έχει το Λεξικό Μπαμπινιώτη. Πριν φτιάξει κανείς μια νέα λέξη δεν βλάπτει να ανοίγει λεξικό να δει μήπως υπάρχει ήδη κάποια σχετική.

 57. Νέο Kid said

  50. Προφανώς ρώτησε κάποιο μηχανικό ,αλλά τα κατάλαβε και τα μετέφερε μισά κι ανέσωστα… (το σημείο (?) πατάει στα εφέδρανα 😉 ,άσε που πιθανή ενανθράκωση του μπετόν ΔΕΝ σημαίνει κατανάγκη διάβρωση των οπλισμών (αν υπάρχει ικανοποιητική επικάλυψη, που στις γέφυρες αυτές σίγουρα υπάρχει!) , και ΔΕΝ είναι πάντα κακή. Τέλος πάντων, «ρωγμή» σημαίνει άλλο πράγμα, κι αυτό δεν μαζέυεται. Το έγραψε.

 58. Γς said

  Το είδαμε κι αυτίο,

  Ακούω το Μ-Λ ΚΚΕ. Στις ερωτήσεις, που απαντούν, έστω και με κλεφτές ματιές σε χειρόγραφο.
  Μπορεί να κάνω και λάθος…

  Πάντως έμαθα και κάτι που δεν ήξερτα:

  Κόκκινο στα χρώματα του κόμματος για την Σοβιετική Ενωση. Κίτρινο για τον Μαο κλπ

  [Γιέλοου σαμπαρίν- σε γέλασα μωρή]

  https://caktos.blogspot.com/2015/11/

 59. Πέπε said

  > > …«κρούμε», που δεν είναι προσφώνηση προς τον τσάρο της Βουλγαρίας αλλά απλοποιημένος τύπος του «κρούουμε» (μπορεί να είναι και ιδιωματικός)

  Ως ιδιωματικός υπάρχει σίγουρα. Τις προάλλες που πρωτοέγινε λόγος στην άλλη ανάρτηση, είχα ποστάρει το τραγούδι «Τα νταούλια κρουν», από ένα χωριό της Καβάλας. Το ίδιο τραγούδι, σε αρκετά διαφορετική παραλλαγή αλλά με το «κρουν» ίδιο, υπάρχει και ως θρακιώτικο – τώρα βέβαια δεν ξέρω πόσο κοντινά ή μακρινά είναι τα δύο ιδιώματα, αν δηλαδή εντοπίσαμε ένα ή δύο ιδιώματα που λεν «κρουν», αλλά τουλάχιστον ένα σίγουρα.

  Πέρα απ’ αυτό όμως, ας θυμηθούμε λίγο τι γίνεται με το λαϊκής προέλευσης ρήμα «ακούω» και το λόγιας «υπακούω»:

  Το ακούω, πάντα συνηρημένο. Ακούω, ακούς, ακούει, ακούμε, ακούτε, ακούν(ε). Το υπακούω, κατά κανόνα υποτίθεται ασυναίρετο, αλλά οι συνηρημένοι τύποι (υπακούς, υπακούμε, υπακούτε, ίσως λίγο λιγότερο το υπακούν) όχι απλώς κερδίζουν έδαφος, αλλά έχω την αίσθηση ότι πρέπει πλέον να πλειοψηφούν. Το λόγιο παρακούω (=δεν υπακούω), υπό την επίδραση του λαϊκού παρακούω (=στραβακούω, άλλα λέει η γιαγιά μου άλλα ακούθν τ’ αφτιά μου), πλήρως συνηρημένο. Τα βαριακούω, στραβακούω, [δεν] καλοακούω κλπ., φυσικά, ομοίως.

  Το ένα που περισσεύει, το υπακούω, είναι απόλυτα φυσιολογικό ότι τείνει όλο και πιο έντονα να αφομοιωθεί προς τα υπόλοιπα, όσο κι αν αποτελεί εμπεδωμένη πραγματικότητα ότι πολλές φορές στον ενεστώτα και παρατατικό έχουμε άλλη, «δημοτικότερη» κλίση για ένα απλό ρήμα κι άλλη, λογιότερη, για το σύνθετο (πέφτω – συμπίπτω), με τη διαφορά να χάνεται στους άλλους χρόνους (έπεσα, συνέπεσα).

  Τι διαφοροποιεί λοιπόν το «κρούω» από όλα αυτά;

  Το γεγονός ότι στην κοινή νεοελληνική το ρήμα «κρούω», αν και απλό, είναι λόγιο. Χρησιμοποιείται κυρίως στη φράση με τον κώδωνα (η οποία υπάρχει και ως «χτυπάω καμπανάκι» αλλά τίποτε ενδιάμσεο, όχι λ.χ. «κρούμε το κουδούνι»), και -υποθέτω- σε τεχνικά κείμενα, φυσικής κλπ.. Το σύνθετο «συγκρούομαι», λόγιας προέλευσης αλλά πλέον εντελώς εκλαϊκευμένης χρήσης, υπάρχει μόνο στην παθητική, άρα δε μας βοηθάει. Το «αποκρούω», επίσης λόγιας προέλευσης και πλήρως εκλαϊκευμένης χρήσης, περιέργως αντιστέκεται, όσο κι αν σε άλλα σημεία του σχηματισμού του έχει ταλαιπωρηθεί (απεκρούω, απεκρούζω, έχουν ειπωθεί. Αποκρούς, ποτέ όσο ξέρω).

  Υπάρχουν όμως ιδιώματα όπου το ρήμα κρούω είναι λαϊκό, δηλαδή αδιάσπαστη συνέχεια του αρχαίου και όχι νεκρανάστασή του. Και στην ποντιακή διάλεκτο λέγεται, με την κοινή έννοια «χτυπάω», δηλ. δέρνω.

  Οι δυνάμεις λοιπόν που έλκουν το «κρούω» προς την κατεύθυνση του συνηρημένου «ακούω» είναι, θα έλεγα, μεγαλύτερες από εκείνες που το συγκρατούν προς την άλλη κατεύθυνση, της αρχαιοπρεπούς ασυναίρετης κλίσης. Προσωπικά, το «κρούμε τον κώδωνα του κινδύνου» το καλοδέχομαι, έστω κι αν δεν είμαι σίγουρος ότι θα το πω κι εγώ.

  [Σημ.: Συνηρημένα στα νέα ελληνικά λέμε τα λέω-λες, ακούω-ακούς κ.τ.ό.. Τα ν/ελλ. αντίστοιχα των αρχαίων συνηρημένων τα λέμε «ρήματα β’ συζυγίας». Το διευκρινίζω αυτό γιατί είμαι σίγουρος ότι περισσότεροι ξέρουν τον όρο της αρχαίας γραμματικής και ίσως μπερδευτούν.]

 60. Γς said

  58:

  Ωχ, λάθος λικνος

  https://caktos.blogspot.com/2015/11/submarine.html

  Τι θέλω κι ανακατεύομαι γμτ

 61. Πέπε said

  @56
  > > Το «μαριονοπαίκτης» προφανώς το έφτιαξε κατά το «καραγκιοζοπαίκτης».

  Κατά το «καραγκιοπαίχτης».

  Βλακώδεις κακοχωνεμένοι αγγλισμοί. Στα αγγλικά οι μονοσύλλαβες λέξεις είναι τόσο κεντρικό, δομικό στοιχείο της γλώσσας, ώστε οι παραπάνω συλλαβές στ’ αλήθεια τούς βαραίνουν. Πόσο μάλλον που οι πολυσύλλαβες λέξεις, αν δεν είναι μία μονοσύλλαβη +προθήματα/επιθήματα, είναι ξένες, άρα με λιγότερη έως καθόλου ετυμολογική διαφάνεια, που σημαίνει ότι αν πετάξεις και μερικές συλλαβές δε χάνεις τίποτε.

  Στα ελληνικά είναι γελοίο να σ’ ενοχλούν οι πολλές συλλαβές.

 62. ΣΠ said

  Ο Γιώργος Αγγελόπουλος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας έχει και άλλες προσωπικότητες να δακρύζουν που δεν μπορούν να τον ψηφίσουν.

 63. Γς said

  59:

  >Χρησιμοποιείται κυρίως στη φράση με τον κώδωνα (η οποία υπάρχει και ως «χτυπάω καμπανάκι» αλλά τίποτε ενδιάμσεο,

  -Πάμε στον Αστέρα δεσποινίς; Εχω μια καμπάνα εκεί.

  -Για να κρούσουμε την καμπάνα σας;

 64. cronopiusa said

  Χρόνια πολλά στη Γιούλη και στον Γιάννη Ιατρού

 65. ΓΤ said

  @59 Από το τσελέντειο λειμωνάριο τεκμαίρεται ότι ο συγκεκριμένος πρωτόθρονος ΑΕΙτης δεν γνωρίζει τον τύπο «κρούουμε»

 66. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @64. Χρόνια πολλὰ κι ἀπὸ ᾿μένα στὴ Γιούλη καὶ στὸν Γιάννη.

  Γιὰ νὰ τὸ γράφει ἡ Κρόνη, κάτι θὰ ξέρει. 🙂

 67. cronopiusa said

  66

  Εορτολόγιο – Μάιος 2019

 68. voulagx said

  Λετε να το βρηκε δω ο Τσελεντης;
  https://www.policenews.eu/45653/anagnostria-kroui-ton-kodona-tou-kindynou-terastia-rogmi-sti-gefyra-tou-falirikou-delta-fotos/

 69. ΣΠ said

  Στο 62 ήθελα να βάλω λινκ στο Twitter του Γιώργου Αγγελόπουλου:
  https://twitter.com/YioAngelopoulos

 70. ΣΠ said

 71. Yiannis KYRiakides said

  #29
  Αυτο το λαθος το βλεπουμε συχνα πλεον στο διαδικτυο και στα κινητα!
  Ειναι ενα ειδος ‘ανορθογραφιας’ που δεν υπηρχε παλαιοτερα.
  Πχ. «σαν δεν τρέπεστε», «της απουσία σας», «δική σας παραγωγής», «έγινε πρόοδο στο»
  Εχω δει μεχρι και «να ευχηθώ ταχύ αναροσι»

 72. cronopiusa said

 73. ΣΠ said

  Εξομάλυνση-ξεεξομάλυνση, αν υποψήφιος διδάκτορας μου δώσει την διατριβή του στην οποία έχει γράψει «της διεθνής βιβλιογραφίας», θα το διορθώσω και θα του το επισημάνω. Το έχω κάνει με κάποιον που είχε γράψει στην διατριβή του «η ισχύ/της ισχύς» (έτσι ακριβώς).

 74. Γς said

  73:

  και της … γνώμεως

  https://caktos.blogspot.com/2015/03/gnomeo-juliet.html

 75. Γς said

  73:

  >θα το διορθώσω και θα του το επισημάνω.

  -Τι είναι αυτά; Σβήσε τα! Ποιος σου είπε να τα γράψεις αυτά. Γράψε …

  -Ετσι το είχα κι εγώ, αλλά μου το διορθώσατε την τελευταία φορά.

  Και είχε δίκιο γμτ…

 76. ΣΠ said

  Το «μείωση της ανεργίας κατά 9%» είναι σίγουρα διαφορετικό από το «μείωση της ανεργίας κατά 9 μονάδες». Όταν όμως λέμε ότι η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα είναι 9% υπάρχει περίπτωση να εννούμε κάτι άλλο από 9 μονάδες;

 77. Pedis said

  # 39 – 33 Το δεύτερο

  Οπότε ο Τσ. δεν έχει τη δικαιολογία της ασθένειας …

  —-

  «Μαριονετίστας» δεν πάει, έτσι;

 78. Pedis said

 79. νεσσίμ said

  18. Voulagx, προφανώς, το είδε στις 9/5, στις 12/5 είπε να «ενημερώσει» τους ψηφοφόρους για τον κίνδυνο, τον λοιδωρησαν αγρίως, να το πω ευγενικά, (και ο «δικός» μας Spiral ευθύβολα), στις 14/5 το μάζεψε όσο μπορούσε και την επόμενη μέρα το γυρισε στην «παλια του τέχνη» προβλέποντας σεισμό στη Ηλεία, «Πάντως ότι είναι να γίνει θα γίνει σε ένα μήνα» ! (για την ψήφο πάντως εγώ προβλέπω ότι είναι να γίνει θα γίνει σε εννιά μέρες)

 80. νεσσίμ said

  γμτ, @ 68

 81. ΣΠ said

  Έξυπνο σποτ της ΚΝΕ.

 82. Πέπε said

  Αυτό στην Καλλιθέα με τα ψηφοδέλτια της Χ.Α.;

  Μπουκάραν λέει κάτι μασκοφόροι και τα έλουσαν με …Μπεταντίν! Ηλίθιοι ή προβοκάτορες;

 83. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  «Ήταν όμως 9% η μείωση; Ναι, λέει ο Μήτσος, αφού από 28% έπεσε στο 19%. Ένας μαθηματικός όμως θα διαφωνησει και θα πει ότι από το 28% στο 19% είναι μείωση 9 ποσοστιαίες μονάδες, όχι 9% αλλά πάνω από 30%.»

  Για την ακρίβεια μείωση κατά 32,14% που σημαίνει σχεδόν κατά 1/3 .

  Για να περάσει ένα μήνυμα σωστά, πρέπει επιπλέον να αναφέρεται το απόλυτο πλήθος (νούμερα) άνεργων 1-1-2015 και σήμερα.

  Θα πρόσθετα και το πλήθος των πρακτικά άνεργων και υποαπασχολούμενων ελευθέρων επαγγελματιών.

  Και φυσικά η κατανομή εισοδήματος στους μισθωτούς εργαζόμενους και στους ελευθέρους επαγγελματίες (βλ. λινκ)

  Διαφορετικά, οι 2 μονομάχοι εξοργίζουν -σχεδόν εξίσου- αυτούς που επλήγησαν από την δεκαετή οικονομική κρίση της χώρας.

  ΥΓ «Έξι στις δέκα φορολογικές δηλώσεις (58,9%) που υποβλήθηκαν πέρυσι ενσωματώνουν εισοδήματα χαμηλότερα των 10.000 ευρώ. Δηλώθηκαν από 3.964.567 φορολογούμενους σε οικογενειακό επίπεδο δηλώσεων»

  […]

  «Το 2014 οι ελεύθεροι επαγγελματίες είχαν δηλώσει εισοδήματα 5,02 δισ. ευρώ, το 2017 είχαν κάνει βουτιά στα 3,9 δισ. ευρώ και πέρυσι δηλώθηκαν 3,440 δισ. ευρώ.»

  https://www.euro2day.gr/news/economy/article/1671467/posa-eisodhmata-dhlonoyn-oi-ellhnes-sthn-eforia.html

 84. Avonidas said

  Καλησπέρα.

  #62. Ο Γιώργος Αγγελόπουλος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας έχει και άλλες προσωπικότητες να δακρύζουν που δεν μπορούν να τον ψηφίσουν.

  Από Χάγιεκ προτιμώ σαφώς Σάλμα.

 85. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>ο απλολογικός τύπος (ή αν θα τον υιοθετήσουν κι άλλοι, όπως έγινε με τον περιβαντολόγο ή τον αθλίατρο).
  Ναι,φαίνεται έχει πιάσει ρίζες! περιβαντικές παρεμβάσεις, άκουσα προ ημερών

  82 Pedis Ηλίθιοι ή προβοκάτορες
  Νομίζω ότι ισχύει σωρευτικά.
  Όποιοι κι αν ήταν, υποψιάζεται θα τρέχει ο Δήμος τώρα, από τη στιγμή που του παραδόθηκαν…

  Ακούω στο ράδιο δυσφήμιση/»διαμαρτυρία» (τελείως τυχαία ο προεκλογικός χρόνος) από τον Ιατρ. Σύλλογο Αθήνας ότι η κυβέρνηση κλείνει τα ιατρικά εργαστήρια και ότι καταστρέφει την πρωτοβάθμια περίθαλψη, υπογραφή ΙΣΑ! Έτσι, γενικά, με οργισμένη φωνή του εκφωνητή, χωρίς παραπομπη, επεξήγηση, αναφορά πώς και από πού τεκμαίρεται.
  Ό,τι νάναι από τον ΙΣΑ; Τιλερεμάγκες!
  Πατουλόμαγκες της δεκάρας (χρυσής λίρας ήθελα να πω! 😦 )

  Xαιρετώ όλους, εύχομαι τα καλύτερα στους Ιατρού*
  κι ένα ακριβό ιδιαίτερο καλημέρα στην Κρονούλα μας που ήρθε και φώτισε το νήμα με τα ωραία της!

  *Γιάννη, λόγω τιμής, χθες βράδυ (ξημερώματα δηλαδή που κοιμήθηκα) είδα όνειρο ότι είχες ένα μπαξέ δίπλα στο κύμα και μαζεύατε με τη Γιούλη ώριμες ντομάτες. Σας χαιρέτισα από μακριά αναγνωρίζοντας σας τάχα κι όπως ερχόμουν να σας μιλήσω, ξύπνησα 🙂 . Χρόνια Πολλά!

 86. cronopiusa said

 87. Avonidas said

  Airbnb μεζεδάκι (κτγμ) σε άρθρο του Luben για τον Βρετανό που έκλεισε διανυκτέρευση σε κοντέινερ στο Άμστερνταμ:

  » Όπως είπε σε δήλωσή της η Airbnb:

  «Οι ψευδείς καταχωρήσεις δεν έχουν θέση στην πλατφόρμα μας και η ομάδα μας εργάζεται σκληρά για να ενισχύσει συνεχώς τις άμυνές μας και να αντιμετωπίζει τους κακούς ηθοποιούς.» «

  Στο πρωτότυπο διαβάζω:

  Misrepresented or fraudulent listings have no place on our platform, and our team works hard to constantly strengthen our defenses and stay ahead of bad actors.’

  κι, εκτός αν η Airbnb εννοεί ότι οι απατεώνες στις καταχωρήσεις της προσπαθούν να πουν ψέματα αλλά δεν τα καταφέρνουν στην υποκριτική, ή αν μποϊκοτάρει τους ατάλαντους ηθοποιούς, αυτό το bad actors μάλλον πρέπει να μεταφραστεί ‘κακοθελητές’.

 88. tryfev said

  Νίκο μου, σε ευχαριστώ πρώτα απ’όλα για το γεγονός ότι αναφέρθηκες στην ανάρτησή μου στο FB. Επειδή τις εκπομπές της εξαιρετικής σειράς «Ιστορικοί Περίπατοι» (όπως και πολλές άλλες, π.χ. τη θαυμάσια αστυνομική σειρά «Murdoch Mysteries» τη νέα εξαιρετική σειρά «Victoria» και δεκάδες παιδικές σειρές για τα εγγόνια μου) τις εγγράφω στο σκληρό δίσκο του DVD Recorder και στη συνέχεια, μετά από montage που συνίσταται σε αφαίρεση των διαφημίσεων κλπ., τις αντιγράφω σε εγγράψιμα δισκάκια DVD και τις κρατώ ως αρχείο, δεσμεύομαι εντός ευλόγου χρόνου (θυμάμαι έναν παλιό αντιπρόεδρο το Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός στο οποίο υπηρέτησα 21 χρόνια ως νομικός σύμβουλος, ο οποίος υπεσχέθη να απαντήσει σε κάποιο αίτημα «εντός ευγλώττου (sic) χρόνου) να ξανακούσω την εγγραφή μου στο συγκεκριμένο σημείο και να σας μεταφέρω mot à mot όσα είπε ο κατά τα λοιπά άψογος «ξεναγός» (όπως αναφέρεται στο trailer) της εκπομπής κ. Θάνος Βερέμης για τη δίκη και την εκτέλεση του Μπελογιάννη και των συντρόφων του.

  Α, το έρμο το κουσούρι μου με τον μακροπερίοδο λόγο…. Οκτώ αράδες χωρίς τελεία.

  Κι αυτό -προς Διός- όχι διότι θεώρησα ότι αμφισβητείς την ακρίβεια των λεγομένων μου, αλλά διότι θέλω κι εγώ να βεβαιωθώ για το τι ακριβώς είπε.

  59. Αγαπητέ φίλε, κι εγώ μόλις είδα το κρούμε θυμήθηκα τον Χαν της Βουλγαρίας, που έπινε το κρασί του μέσα στο επιχρυσωμένο κρανίο του Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Νικηφόρου Α΄.

 89. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, και δεν το υποψιαστήκατε! Το «κρούμε» είναι α’ πληθυντικό του κρούω, στην Ποντιακή. «Κρούμε τα κιφάλια/ε μουν». [Πώς βάζουν στο κείμενο γελαστή φατσούλα;]

 90. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Το ζήτημα της ποσοστιαίας έκφρασης (σχετικής ή απόλυτης) που έθεσες, Νίκο, συναντάται συχνότατα στον εύφορο κάμπο της Ιατρικής Προπαγάνδας (ένα από τα πιό συνηθισμένα τεχνάσματα εντυπωσιασμού) και σας κάνει να επιλέγετε ακριβά φάρμακα, προς μεγάλη τέρψη εταιρειών και συνταγογράφων. Διαβάζει κανείς λχ ότι το Χ νέο φάρμακο μειώνει -μεταξύ άλλων- κατά 50% τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια σε κάποιον Ψ πληθυσμό και φυσικά, εντυπωσιάζεται και πείθεται. Πείθεται επειδή δεν του είπε κανείς ότι τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια, με την παλιότερη και φθηνότερη αγωγή, ήταν περίπου 2 στα 1000 και τώρα εμφανίζονται (υπό τους όρους που εμφανίζονται και καταγράφονται..) σε 1 στα 1000 (δηλαδή: τρίχες!).

 91. Μαρία said

  61
  Το καθιερωμένο απ’ το σινάφι είναι κουκλοπαίκτης.

 92. LandS said

  83
  -Θα πρόσθετα και το πλήθος των πρακτικά άνεργων και υποαπασχολούμενων ελευθέρων επαγγελματιών

  Και η ΕΛΣΤΑΤ το ίδιο θα έκανε αν μπορούσε να το προδιορίσει. Ακριβέστερα αν μπορούσε να προσδιοριστεί σύμφωνα με τα ισχύοντα πρότυπα.

  Που να δεις τι κλάμα θα ρίχνανε μανούλες άμα μπορούσε να γίνει το ίδιο και με την απόκλιση πραγματικού-δηλωθέντος εισοδήματος από την ΑΑΔΕ

 93. Μαρία said

 94. Πάνος με πεζά said

  @ 50 : Αχ, κύριε Τσελέντη μου… Ενανθράκωση σε τένοντες…

 95. tryfev said

  Λοιπόν, όπως υποσχέθηκα παραθέτω τους διαλόγους μεταξύ δημοσιογράφου Πιέρρου Τζαννετάκου και Θάνου Βερέμη:

  Τζαννετάκος: «κ. Βερέμη βρισκόμαστε στο Αρσάκειο Μέγαρο, εδώ όπου το 1951 λειτουργούσε το ΄Εκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών και όπου τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς ξεκίνησε η δίκη του Μπελογιάννη. Στιγμάτισαν τα ‘Εκτακτα Στρατοδικεία τη δεκαετία του 1950 και δη τις αρχές της;»

  Βερέμης: «΄Ηταν μια όχι συνηθισμένη πρακτική αυτή. Ο Μπελογιάννης συνελήφθη για κατασκοπία, ο νόμος ήταν πολύ αυστηρός, ο Μπελογιάννης είχε κι ένα παρελθόν βέβαια στη διάρκεια της Κατοχής που τον έκανε ακόμη πιο ευάλωτο και παρά τη μεγάλη κατακραυγή που υπήρξε εκτός Ελλάδος -τον είχε ζωγραφίσει και ο Πικάσο με ένα τριαντάφυλλο (λάθος γιατί ο Πικάσο τον ζωγράφισε με γαρίφαλο εξ ου και η επονομασία του «Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο» που έγινε και τίτλος της γνωστής ταινίας»)- και εκτελέστηκε. Αυτό ήταν ένα από τα αξιομνημόνευτα της Κυβέρνησης Πλαστήρα μάλιστα, που ήταν η Κυβέρνηση της συνδιαλλαγής».

  Τζαννετάκος: «΄Οταν μάλιστα είχε βγει η απόφαση για την εκτέλεση του Μπελογιάννη, ο Πλαστήρας είχε δηλώσει δημοσίως ότι δεν θα εκτελεσθεί αυτή η απόφαση και ότι θα μετατραπεί σε ισόβια. Το γεγονός ότι δεν περνούσε ούτε ο λόγος του Πρωθυπουργού σε τέτοιες περιπτώσεις τι δείχνει;»

  Βερέμης: «Δείχνει την ισχύ των εξωκοινοβουλευτικών παραγόντων, είτε είναι Στρατός, Οργάνωση είτε ξένες Δυνάμεις βέβαια που θεωρούσαν τον Μπελογιάννη ένα στοιχείο του εμφυλίου πολέμου».

  Μπαράζ λαθών λοιπόν.

  α. Κατ’ αρχάς η αυλή με τα κτήρια που φαίνονται στην πρώτη εικόνα δεν είναι το Αρσάκειο αλλά τα δικαστήρια της Σανταρόζα, η «Αυλή των θαυμάτων» όπως τη λέγαμε στην αρχή της δικηγορίας μας.

  β. Καμιά δίκη Μπελογιάννη δεν ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1951.

  γ. Η πρώτη δίκη, που διεξήχθη πράγματι ενώπιον του Εκτάκτου Στρατοδικείο Αθηνών στα δικαστήρια της Σανταρόζα, ξεκίνησε στις 19 Οκτωβρίου του 1951 και η κατηγορία δεν ήταν κατασκοπία αλλά παράβαση του Α.Ν. 509/1947 «Περὶ μέτρων ἀσφαλείας τοῦ Κράτους, τοῦ πολιτεύματος, τοῦ κοινωνικοῦ καθεστῶτος καὶ προστασίας τῶν ἐλευθεριῶν τῶν πολιτῶν» με τον οποίο διαλύθηκαν το ΚΚΕ, το ΕΑΜ κλπ. και θεσπίσθηκαν βαρύτατες ποινές, μέχρι και της εσχάτης, για τους παραβάτες του.

  δ. Στις 16 Νοεμβρίου του 1951, ώρα 3 το πρωί, το δικαστήριο καταδικάζει τον Μπελογιάννη και τους υπόλοιπους 10 συγκατηγορούμενούς του σε θάνατο. Την επομένη, ο πρωθυπουργός Πλαστήρας θα δηλώσει ότι οι κατηγορούμενοι δεν θα εκτελεστούν. Έτσι ο Μπελογιάννης μεταφέρεται στις φυλακές της Κέρκυρας.

  ε. Μερικές μέρες μετά, θα ανακαλυφθούν στην Γλυφάδα και την Καλλιθέα ασύρματοι του ΚΚΕ, με τους οποίους τα μέλη του στην Ελλάδα έρχονταν σε επαφή με μέλη στο εξωτερικό. Η ανακάλυψη αυτή θα δώσει νέα τροπή στην υπόθεση Μπελογιάννη.

  στ. Μετά την ανακάλυψη των ασυρμάτων, ο Νίκος Μπελογιάννης θα παραπεμφθεί εκ νέου σε δίκη, μαζί με 28 ακόμα συντρόφους του για κατασκοπία, με βάση τον Αναγκαστικό Νόμο 375/1936 «περί τιμωρίας των εγκλημάτων κατασκοπείας και των εγκληματικών ενεργειών των απειλουσών την εξωτερικήν ασφάλειαν της χώρας». Η δίκη αυτή, που διεξήχθη ενώπιον του Διαρκούς Στρατοδικείου Αθηνών και όχι Εκτάκτου Στρατοδικείου, άρχισε στις 15 Φεβρουαρίου 1951. Η βάση της κατηγορίας είναι οι ασύρματοι που έχουν βρεθεί. Ο υπεύθυνος των ασυρμάτων Νίκος Βαβούδης αυτοκτονεί σε κρύπτη του σπιτιού του Νίκου Καλούμενου στην οδό Λυκούργου 13 στην Καλλιθέα. Ο Νίκος Μπελογιάννης στην νέα δίκη του θα αντικρούσει με ιδιαίτερο σθένος όλες τις κατηγορίες.

  ζ. Τελικά, την 1η Μαρτίου του 1952, εκδίδεται η απόφαση με την οποία καταδικάζονται σε θάνατο οι Μπελογιάννης, Μπάτσης, Αργυριάδης, Καλούμενος, ΄Ελλη Παππά, Λαζαρίδης, Τουλιάτος και Μπισμπιάνος. Η ποινή των τεσσάρων τελευταίων μετατρέπεται από το Συμβούλιο Χαρίτων σε ισόβια δεσμά. Ο λόγος που βάρυνε για τη μετατροπή της ποινής της ΄Ελλης Παππά ήταν το γεγονός πως ήταν μητέρα του, ηλικίας έξι μηνών, βρέφους, το οποίο είχε αποκτήσει από τη σχέση της με τον Μπελογιάννη.

  η. Τα ξημερώματα της Κυριακής 30 Μαρτίου 1952, ο Μπελογιάννης και οι τρεις σύντροφοί του εκτελούνται με τυφεκισμό. ΄Ηταν η πρώτη (και ίσως η μόνη) φορά που κατάδικοι σε θάνατο εκτελέσθηκαν Κυριακή, ΄Οπως διάβασα, ακόμη και οι Γερμανοί δεν εκτελούσαν θανατοποινίτες ημέρα Κυριακή.

 96. tryfev said

  Παραλείπω βέβαια -καθώς δεν έγινε σχετική συζήτηση στην εκπομπή «Ιστορικοί Περίπατοι»- την παρέμβαση του Νίκου Πλουμπίδη, που δηλώνει, γραπτά και με το δακτυλικό του αποτύπωμα, ότι αυτός είναι ο επικεφαλής του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ και ότι αν μετατραπεί η ποινή του Μπελογιάννη και των συντρόφων του θα παραδοθεί για να δικασθεί. Γενναία πράξη που δυστυχώς τορπιλίσθηκε σχεδόν αυθημερόν από την υπό τον Ζαχαριάδη ηγεσία του Κ.Κ.Ε. η οποία ανακοίνωσε, μέσω του ραδιοσταθμού του Κόμματος, ότι ο Πλουμπίδης είναι χαφιές και προδότης και ότι έχει φυγαδευθεί στην Αμερική

 97. nikiplos said

  Καρμπιλατέρ βεβαίως και όχι καμπιλατέρ… 🙂 στο ποίημα.

 98. ΣΠ said

 99. nikiplos said

  Η ραπτομηχανή τιγκέλι, χρησιμοποιείται κυρίως για καρίκωμα, δηλαδή για συνένωση δύο τμημάτων υφάσματος. Το γαζί αυτό είναι τύπου αλυσίδα που δίνει ελαστικότητα στη μηχανική καταπόνηση της συνένωσης. Γενικά οι ραπτομηχανές είναι ο κοπτορράπτης που δίνει τις κοπτορραπτούδες, συνήθως ράβονται κοστούμια με αυτές, το τιγκέλι που αναφέραμε, την κλασσική ραπτομηχανή για πολλές δουλειές και το φιστόνι που χρησιμοποιείται για ραφή λεπτών κι ευαίσθητων υφασμάτων. Στις εργασίες φασόν η τέχνη της κάθε ράφτρας σε εξειδικευμένη και γρήγορη εργασία είναι περιζήτητη…

 100. nikiplos said

  99@ υπάρχουν και οι παντελονομηχανές που ράβουν με αυτές οι παντελονούδες, αλλά δεν υπάρχει ζήτηση για αυτό πλέον στη χώρα μας…

 101. Πουλ-πουλ said

  Για τον Α. Τσελέντη

  Και ως σεισμολόγος, είχε το κουσούρι της αυτοπροβολής, όπως ουκ ολίγοι συνάδελφοί του άλλωστε. Ε, τώρα που έμπλεξε και με την πολιτική, τι περιμένετε….Να ονομάζεις ρωγμή, την ανεπίτρεπτη διεύρυνση ενός αρμού, αν δεν είναι ασύγνωστη άγνοια, είναι μάλλον επιπόλαιη εντυπωσιοθηρία.

  10. Για τον σεισμό της Κω
  Οι καταγραφές του σεισμού σε πάνω από 200 επιταχυνσιογράφους της Τουρκίας είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο από τον τουρκικό ΙΤΣΑΚ. Ωστόσο, ακόμη και η καταγραφή της Αλικαρνασού, που βρίσκεται εγγύτερα στο επίκεντρο του σεισμού, δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις μεγάλες βλάβες στα αρχαία μνημεία της πόλης. Ανατράπηκαν πάνω από 10 αναστηλωμένοι κίονες με τα επιστύλια τους, καθώς και αγάλματα στο μουσείο. Η απουσία λοιπόν, μιας επί τόπου καταγραφής παραμένει ως ανήκεστος απώλεια.

 102. gak said

  το εξομαλυμένο ουδέτερο πώς θα είναι; το διεθνί του διεθνού;

 103. Georgios Bartzoudis said

  27, νεσσίμ said: «με το Ν. 4336/15 (3ο μνημόνιο) που υπερψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΑΝΕΛ (ολοι πλην ΚΚΕ-ΧΑ) προβλέφθηκε «η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019»
  φαίνεται είναι πολλοί οι αναιδείς αχρείοι που σήμερα κάνουν κριτική.

  # Γιασασίν Νεσσίμ! Μη αναιδή και μη αχρείε! (η κοροϊδία.της «13ης σύνταξης», δεν υπολογίζεται! Αφερίμ!)

 104. ΚΑΒ said

  >>Πέρα από το γλωσσικό αξιοπερίεργο, τον τύπο «κρούμε», που δεν είναι προσφώνηση προς τον τσάρο της Βουλγαρίας

  Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΧΗΡΑΣ

  Έβγαλε διάτα ο Κρούταγος, της Βουλγαριάς ο τσάρος.

  Δίνει στους δούλους λευτεριά και στους ξενιτεμένους
  δίνει πατρίδα∙ ανάθεμα στο σκλαβωτή, στον Κρούμο!
  Είκοσι χρόνους λιώνανε στ’ άχαρα ξένα, κ’ οι άντρες
  γεράσαν, άντρες γίνηκαν οι νιοί, λεβέντες τώρα
  και τα παιδιά, μητέρες οι παιδούλες. Όλα φεύγουν.

  κλπ.

  Κ.Παλαμάς

 105. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα, έλειψα περισσότερο απ’ όσο λογάριαζα.

  62 Α, δεν ήξερα ότι έχει τόσους φαν

  68 Πολύ πιθανό, μπράβο

  73 Παλιά, έβλεπες «η ισχή – της ισχής»

  76 Όχι, αλλά δεν είναι τόσο 🙂

  87 Πολύ καλό!

  90 Την έχω υπόψη μου αυτή τη μέθοδο, ίσως κάποτε γράψουμε περισσότερα

  95 Ευχαριστούμε πολύ για τον κόπο!

  102 Δεν ξέρω γιατί σου κράτησε το σχόλιο η σπαμοπαγίδα. Το ουδέτερο μάλλον δεν θα αλλάξει.

 106. takis#13 said

  101 . Για το ΙΤΣΑΚ δεν το ήξερα , σε ευχαριστώ. Ναι , θα θέλαμε καταγραφή εδώ στην Κω . Αλλιώς χτύπησε την Τουρκία ο σεισμός αλλιώς χτύπησε την Κω . Δυστυχώς , δεν . Δεν ξέρουν πολλοί για τα αγάλματα…. αδικαιολόγητες οι βλάβες…

 107. Αλγεινήν εντύπωσιν προκαλεί το γεγονός ότι εκατό σχόλια τώρα ουδείς από τους χριστιανούληδες αναγνώστες του ιστολογίου δεν φιλοτιμήθηκε να ενδιαφερθεί για το ρητό «νοερὸς ἄρα καὶ ἔμψυχός ἐστιν ὁ κόσμος» και να πατήσει το λινκ, το οποίο δεν λειτουργεί.

 108. ΣΠ said

  107
  Δεν είναι λινκ. Είναι μαρκαρισμένο κατά λάθος. Έχω παρατηρήσει ότι έχει γίνει κι άλλες φορές με φράσεις γραμμένες σε πολυτονικό.

 109. sarant said

  107 Δεν είναι λινκ, είναι υπόλειμμα από κοπυπάστη

 110. sarant said

  108 Το διόρθωσα. Είναι όταν τα παίρνω από το TLG.

  Στο μεταξύ ο Τσίπρας μάς διαβάζει 🙂 διότι στην Κοζάνη που τον ακούω είπε «μειώσαμε την ανεργία κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες».

 111. Γς said

  95:

  Αχ, πες μας κι άλλα τέτοια.

  Και κρίμα που δεν ζει κι η Χριστίνα να σου φωνάξει από κάτω:

  -Ρε, τι πατάτες είναι αυτές που μας πετάς; Πού νομίζεις ότι βρίσκεσαι; Στο Κογκό; Στους Παπούα;

  Εμ, α…

  https://caktos.blogspot.com/2014/02/dna.html

 112. spyridos said

  95

  η. Τα ξημερώματα της Κυριακής 30 Μαρτίου 1952, ο Μπελογιάννης και οι τρεις σύντροφοί του εκτελούνται με τυφεκισμό. ΄Ηταν η πρώτη (και ίσως η μόνη) φορά που κατάδικοι σε θάνατο εκτελέσθηκαν Κυριακή, ΄Οπως διάβασα, ακόμη και οι Γερμανοί δεν εκτελούσαν θανατοποινίτες ημέρα Κυριακή.

  Τους εκτέλεσαν πριν ΞΗΜΕΡΩΣΕΙ το φως της Ελλάδας. Γιατί όλη η Ελληνική ΔΕΞΙΑ και το παρακράτος της δεν έχει ΚΑΜΜΙΑ σχέση με οτιδήποτε ανθρώπινο.
  Φιλώ γονατιστός τα χέρια του Δημήτρη Κουφοντίνα.

 113. ΣΠ said

  Βλέποντας το ρητό σκέφτηκα ότι και το «άξιον εστί» θα έπρεπε να είναι «άξιόν εστι».

 114. Γς said

  112 β:

  Ελα πλάκα μας κάνεις κι εσύ

  [-Ρε, τι πατάτες είναι αυτές που μας πετάς; Πού νομίζεις ότι βρίσκεσαι; Στο Κογκό; Στους Παπούα;]

 115. Πάνος με πεζά said

  Mια που τα αναλύσαμε όλα, ας πούμε και για κάποιον που τυχόν δε γνωρίζει, ότι η εκτέλεση δεν έγινε στο αλσάκι απέναντι από το Mega, όπου σήμερα βρίσκεται το παρακάτω μνημείο,

  αλλά στο δασάκι πίσω από το Νοσοκομείο Σωτρηρία, μετά την Κατεχάκη δηλαδή, όπου γίνονταν «εξ ορισμού» οι εκτελέσεις, και όπου υπάρχει το πολυσυλλεκτικότερο αυτό μνημείο…

 116. spyridos said

  114

  Ξέρω αρκετούς Κογκολέζους. Το επίπεδό τους είναι σίγουρα ψηλότερο του μέσου είλινα δεξιού που νομίζει ότι είναι μέλος της Αρίας φυλής.
  Δεν γνωρίζω κανένα άλλο επίσημο κράτος ΟΥΤΕ Αφρικανικό που εκτέλεσε θανατική καταδίκη μέσα στη μάυρη νύχτα στα κρυφά.
  Γιατί ήξεραν ότι είνα παράνομοι και οι ίδιοι και οι νόμοι τους και οι καταδικαστικές αποφάσεις τους.
  Περιμέναμε 25 χρόνια αργότερα να αρχίσει να αποδίδει ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ η 17Ν. Μοιράζοντας αυτό που έπρεπε σα βασανιστές και λοιπά καθίκια.

 117. Πάνος με πεζά said

  Το μηνμείο του Σωτηρία μαρτυράει ότι, δεν ξέρω για ώρες αλλά τουλάχιστον δεν έγιναν μετέπειτα εκτελέσεις εκεί (τα ονόματα των τεσσάρων είναι τελευταία, στο Μάρτιο του 1952)…

 118. Γς said

  116:

  Μπορεί να είναι έτσι .ή τουλάχιστον να πιστεύεις ότι είναι έτσι.. Δεν αντιλέγω .και σέβομαι την άποψή σου
  Αλλά τα περί Κουφοντίνα… ε, άϊ στο διάολο!

 119. Γιάννης Κουβάτσος said

  Να και μια φορά που θα συμφωνήσω με τον Γς.

 120. spyridos said

  «Το σκότωσαν το παλικάρι, πάει. Μαζί του εκτελέσανε και τον Μπάτση, τον Καλούμενο και τον Αργυριάδη… Το έγκλημα έγινε στην Αθήνα στο ‘‘συνήθη τόπο’’, ξημερώνοντας η 30 του Μάρτη, σε μέρα και ώρα απαγορευμένα που ακόμα και αυτοί οι Γερμανοί κατακτητές τα σεβάστηκαν. Κυριακή 4 και 10’ μέσα σε πηχτό σκοτάδι, υπό το φως των προβολέων, μήπως και φρίξει η μέρα.

  Κι ούτε ένας αρμόδιος δε βρέθηκε να παραδεχτεί πως αυτός έδωσε την εντολή. Όλοι ανεύθυνοι. ‘‘Αθώος ειμί του αίματος τούτου…’’. Κι ως το ‘μαθε ο κόσμος πήρε τους δρόμους, έτρεχε με γαρίφαλα και μύρα να πλύνει το νωπό αίμα εκείνου που τους ξανάδωσε την ελπίδα.»

  Διδώ Σωτηρίου

 121. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 122. Theo said

  @117:
  Υποψιάζομαι πως στα «λοιπά καθίκια» συγκαταλέγεται κι ο περαστικός Θάνος Αξαρλιάν κι ο σκοπός της Εθνικής Τράπεζας Χρήστος Μάτης.

  Σαν δε ντρεπόμαστε να εκθειάζουμε τους παρανοϊκούς που φαντασιώνονται πως απονέμουν δικαιοσύνη εν ονόματι δήθεν του λαού. Πότε τους εξουσιοδότησε να τα κάνουν αυτά; 😡

 123. cronopiusa said

 124. Γιάννης Κουβάτσος said

  Οι κοσμοσωτήρες νάρκισσοι κουμπουροφόροι, όποια ιδεολογία κι αν επικαλούνται, δεν χρειάζονται εξουσιοδότηση από το …πόπολο, που καταβάθος το περιφρονούν βαθύτατα και του κάθονται ασφυκτικά στον σβέρκο, όταν βρουν την ευκαιρία. Τα ‘παν ο Ντοστογέφσκι στους «Δαιμονισμένους», ο Καμύ στον «Επαναστατημένο άνθρωπο», τα ‘χει γράψει η ιστορία, τα ‘χει δείξει η ζωή τόσες και τόσες φορές.

 125. Pedis said

  Στην πραγματικότητα, τώρα, αργά το βράδυ της Παρασκευής η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε καλέσει στο γραφείο της συγκεκριμένους δικαστικούς συντάκτες (σ.σ. αποτελεί πάγια τακτική η ανωτάτη δικαστική αρχή να ενημερώνει με αυτό τον τρόπο, οι συγκεκριμένοι, δε, δικαστικοί συντάκτες διαμοιράζουν κατόπιν την είδηση στους συναδέλφους του δικαστικού ρεπορτάζ) για να ανακοινώσει την απόφαση της να ασκήσει αίτηση αναίρεσης στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου.

  Αναίρεση η οποία θα εισαχθεί, όπως προβλέπεται, να συζητηθεί στο αρμόδιο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, χωρίς αρχικά να εμπλέκεται πουθενά το Πρωτοδικείο Βόλου, η γραμματεία του ή το πρωτόκολλο, ενώ, βέβαια, δεν χρειάζονταν κανένα δικαστήριο να παραμένει ανοιχτό για να παραλάβει την συγκεκριμένη απόφαση, όπως ισχυρίστηκε η Ντόρα Μπακογιάννη και οι διάφορες ηλεκτρονικές σελίδες.
  https://www.thepressproject.gr/article/141180/Fake-news-kai-D-Koufontinas

  —-

  https://www.thepressproject.gr/article/141133/Imerologio-16is-Maou-2019

 126. Λευκιππος said

  Αυτη τη στιγμή η N.Macadonia στην eurovision. Αλλά δεν τραγούδησαν Μακεδονιστι.!!!!!

 127. Αγγελος said

  Ο Πλουμπίδης πού τουφεκίστηκε; Νόμιζα πως αυτός ήταν ο τελευταίος που εκτελέστηκε για πολιτικούς λόγους στην Ελλάδα…

 128. Pedis said

  (λάθος)

 129. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο Πλουμπίδης εκτελέστηκε στο δάσος του Δαφνιού.

 130. spyridos said

  122

  Οταν πιάσουν τον γνωστό δολοφόνο του Κουτσάκη θα αποσύρω την δική μου εξουσιοδότηση

 131. Theo said

  @30:
  Δηλαδή, εσύ είσαι ο λαός;
  Και ποιος είναι αυτός ο Κουτσάκης;

 132. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  120 τους εκτελούσαν χύμα , όπως και τους δίκαζαν χύμα :
  …»Η Μαίρη Λεοντιάδου ζήτησε να τραγουδήσουν «το θαλασσάκι» γιατί της άρεσε η θάλασσα αλλά δεν ταξίδευε γιατί ξενόπλενε για να ζήσουν και βρέθηκε στο απόσπασμα επειδή δεν είπε το όνομα του παιδιού που έκρυψε ένα πιστόλι στο πηγάδι της. Έλεγε «δεν είπα το όνομα του γιατί θα το σκότωναν. Αν είναι να σκοτώσουν κάποιον ας είμαι εγώ, όχι ένα παιδί»
  Και η Αναστασία Χατζηπαύλου ανάπηρη, όταν την έσερναν κυριολεκτικά στο μελλοθανατείο έλεγε «ψωμί και νερό μου ζήτησαν κι έδωκα. Κακό αυτό;» ….
  Ομιλος μνήμης εκτελεσμένων αγωνιστών «Ο Αττικός Τύμβος» περιόδου 1941 -1952
  http://attikostimvos.blogspot.com/

  http://www.ert.gr/eidiseis/ellada/kinonia/stis-27-ma%CE%90oy-i-etisia-ekdilosi-ston-attiko-tymvo/

 133. Theo said

  @124:
  Στο «Γεννήθηκα 17 Νοἐμβρη», όταν οι παρανοϊκοί προβληματίζονται για το αν θα πρέπει να «απαλλοτριώνουν» για τις «επιχειρήσεις» τους αυτοκίνητα φτωχών ανθρώπων και να τους ζημιώνουν έτσι, απαντά ο Κουφοντίνας (ή κάποιος άλλος): Ας κάνουν κι αυτοί μια θυσία. Τόσες θυσίες κάνουμε εμείς για τον αγώνα. (Μάλλον, εννοούσε πως ήταν μεγάλη θυσία γι’ αυτούς να τεμπελιάζουν ολημερίς, τρώγοντας τα κλεμμένα!)

 134. Γιάννης Κουβάτσος said

  Γι’ αυτό κατάντησε το …πόνημα του «φαρμακοχέρη» να πουλιέται 5 ευρώ στις προσφορές του Ποθητού στην Κάνιγγος, δίπλα σε θριλεράκια και σε αισθηματικά της ξαπλώστρας.

 135. spyridos said

  131

  https://www.madata.gr/epikairotita/social/12044-stoicheia-gia-mia-dolofonia-21-chronia-meta.html

 136. tryfev said

  127 Ο ματωμένος χορός των χιλιάδων κομμουνιστών που εκτελέσθηκαν στους διάφορους «νέους παρθενώνες» έκλεισε με την εκτέλεση του Χρήστου Καράντα. Επεσε από τις σφαίρες του αποσπάσματος την 1η Μαίου 1955, στις φυλακές της Αλικαρνασσού, την ημέρα της πανανθρώπινης γιορτής της εργατικής τάξης. Ήταν και αυτός ένας τρόπος παραδειγματισμού για τον λαό ή απλά ένα γκροτέσκο αστείο της ιστορίας… Πληροφορία από το http://kokkinosfakelos.blogspot.com/2010/09/blog-post_7753.html

 137. tryfev said

  127 Πληροφορία από το blog http://kokkinosfakelos.blogspot.com/2010/09/blog-post_7753.html «Ο ματωμένος χορός των χιλιάδων κομμουνιστών που εκτελέσθηκαν στους διάφορους «νέους παρθενώνες» έκλεισε με την εκτέλεση του Χρήστου Καράντα. Επεσε από τις σφαίρες του αποσπάσματος την 1η Μαίου 1955, στις φυλακές της Αλικαρνασσού, την ημέρα της πανανθρώπινης γιορτής της εργατικής τάξης. Ήταν και αυτός ένας τρόπος παραδειγματισμού για τον λαό ή απλά ένα γκροτέσκο αστείο της ιστορίας…»

  111, 114. Ειλικρινά δεν σε καταλαβαίνω. Μάλλον δεν εκπέμπουμε στο ίδιο μήκος κύματος.

  120, 132 Respect.

 138. Triant said

  Υπενθυμίζω ότι στην δημοκρατική πατρίδα μας μπορεί να διωχθεί κάποιος για τις απόψεις του και μόνο. Άλλωστε ‘τα όνειρά σου μην τα λες γιατί μια μέρα κρύα μπορεί και οι φροϋδιστές να ‘ρθούν στην εξουσία’.

  Απλώς να ομολογήσω ότι η προφανής άγνοια κινδύνου μου με έκανε να μην νοιώθω τρόμο στη σκέψη της 17Ν ενώ εντελώς αδικαιολόγητα εξακολουθώ να φοβάμαι κάποιες κρατικές υπηρεσίες παρ’ όλο που ξέρω (το λένε και οι ίδιες άλλωστε) πως είναι ταγμένες να με υπηρετούν. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.

 139. spyridos said

  Υπήρχε περίπτωση να αποδοθεί δικαιοσύνη σε αυτή την υπόθεση ? Του Κουτσάκη?
  Μόνο η 17Ν προσπάθησε. Με τόση βρώμα όμως ποιόν να πρωτοπρολάβουν.
  Οταν δεν υπάρχει απόδοση δικαιοσύνης από το κράτος. Οταν το βασικότερο θεμέλιο του κράτους δικαίου απουσιάζει ολοκληρωτικά
  τότε κα΄ποιοι ιδιώτες θα αναλάβουν σε εξαιρετικές περιστάσεις το έργο αυτό.

  Ενα απλό παράδειγμα
  Οταν ο διοικητής του Ερυθρού Σταυρού παίρνει από μίζες 50% των συνδρομών των μελών του ΕΣ και δίνει και ένα 20% στα παιδιά της Ντόρας
  κια η τιμωρία του θα έρθει στη «μετά θάνατον ζωή» τότε το ποτήρι αρχίζει και ξεχειλίζει.
  Αυτό που έκανε ο Μαρτίνης και η Ντόρα στο συγκεκριμένο παράδειγμα είναι ΦΟΝΟΣ πολλών ανθρώπων που θα μπορούσαν με αυτά τα χρήματα
  να νοσηλευτούν. Πολλοί αφανείς Αξαρλιάν. Γι αυτούς τους φόνους δεν έκλαψε κανένα φερέφωνο του αστικού κράτους.
  Και οι δικαστές τους γελάνε ευχαριστημένοι ξύνοντας τα αχαμνά τους.

  Τιμή λοιπόν στο Χρήστο Τσουτσουβή.

 140. Theo said

  @139:

  Επειδή, λοιπόν, δεν έκλαψε κανένα φερέφωνο του αστικού κράτους για τους ασθενείς που δεν έτυχαν της δέουσας φροντίδας λόγω χρημάτων που καταχράστηκαν κάποιοι, οι «ιδιὠτες τιμωροί» δικαιούνται να δολοφονούν όποιον «κακό» τους υποδείξουν οι συγκεχυμένες φρἐνες τους. Κι αν σκοτωθεί και κανένας Αξαρλιάν, δεν τρέχει και τίποτα! Είναι η νόμιμη «φύρα» του ματοβαμένου αμητού τους.

  Αυτό κι αν είναι παράνοια!

  Εδώ σταματώ, σεβόμενος τη νοημοσύνη των υπόλοιπων συσχολιαστών.

 141. spyridos said

  Ο Μπάμπαλης αθωώθηκε από το Κράτος Δικαίου και απολάμβανε και σύνταξη.
  Η ζωή της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου ήταν σίγουρα μικρότερης αξίας από αυτή του Αξαρλιάν
  γιαυτο ο εισαγγελέας Θεοφανόπουλος δεν θεώρησε δολοφονία το θανατό της.
  Το άγιο χέρι του Χρήστου Τσουτσουβή έφερε την κάθαρση και στις δυό περιπτώσεις.
  Κάθε φορά που περνάω από το χωριό του βλέπω ότι τα συνθήματα υπέρ του είναι φρεσκα και ανανεωμένα.
  Τα συντηρούν οι ντόπιοι.

  Αυτά είναι φυσικό να επαναληφθούν όταν δεν υπάρχει δικαιοσύνη αταξική και αμερόληπτη.

 142. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  136 Χρήστος Καρανταής, Τριατατικός (ΤΤΤ).
  https://www.rizospastis.gr/story.do?id=2833051

 143. Γς said

  «Που είσαι νιότη πούλεγες πως θα γινόσουν άλλΗ;» –

  Απ το παράθυρο οι κάτασπρες παγωμένες Αλπεις. Και στην παλάμη μου το ζεστό της χέρι.
  Κι οι δυο μας θέλαμε μια περιπέτεια. Και το τολμήσαμε απο την πρώτη στιγμή που μπήκαμε στ αεροπλάνο στο Χήθροου’
  Και τη ζήσαμε.
  Και κοίτα να δεις τώρα μετά από τόσα χρόνια.
  Μακάρι να γινόταν να με διαβάσει.
  Δεν θα μου απαντούσε βέβαια στο «Που είσαι νιότη πού’ λεγες πως θα γινόσουν άλλΗ;» αλλά θα…

  Τέλος πάντων συμβαίνουν κι αυτά. Και να με πετούσατε στα χιόνια από κει ψηλά δεν θά’ λεγα ποια ήταν

  Μάγκες αλήθεια λέω

 144. Αιμ said

  188. Όντως έτσι είναι συμμαθητά μου

 145. Pedis said

  https://edition.cnn.com/2019/05/16/europe/populism-fake-news-european-elections-intl/index.html

  Sex vouchers for migrants? The truth behind Europe’s fake stories

  It’s one of those stories you couldn’t make up — except someone did. It said the German government gives migrants free coupons for prostitutes, and the Greek government could follow suit.

  Or at least, that was the claim made by one Greek nationalist politician and TV personality, Kyriakos Velopoulos, who in February said on his current affairs show that migrants in Germany are given «free vouchers to brothels so they don’t rape the natives.»

  The assertion has been around for decades with similar claims about Germany and Austria also appearing online. For the record, none of these countries are giving sex coupons to migrants.

 146. mitsos said

  Ασασίνοι και Τζιχαντιστές ΟΛΕ
  Ήρωες Κασιδιάριδες και Κουφοντίνες … ΟΛΕ
  Αν είναι να πουλήσουμε τρέλα ….
  Ολε ο Τσαρλς Μπρόνσον σε ρόλο Εκτελεστή της Νύχτας…
  και ο Ζορό ! ΟΛΕ κι αυτός
  ;;
  Αν και ίσως απέναντι στους οπαδούς του δικαώματος της αυτοδικίας κάθε επιχείρημα είναι μάταιο. Όπως και απέναντι στους οπαδούς κάθε τύπου Μεσιανισμού
  Αν δεν βλέπουν ότι οι κοινωνίες εδώ και χιλιετίες τα δοκίμασαν και το αποτέλεσμα ήταν μόνο πόνος και τραγωδίες …;
  Απέναντι στην ηλιθιότητα και οι θεοί σηκώνουν τα χέρια

 147. sarant said

  136-142 Με προλάβατε. Κομοτηναίος.

  145 Φλερτάρει με το 3% ο ψευταράκος.

 148. Μαρία said

  Επειδή είδα Νταρνάκα σε άλλο νήμα …

  Κι όποιος θέλει να ακούσει γνήσιο μακεδονικό λ μπορεί να τον ακούσει εδώ https://www.facebook.com/sikalos.kostas/videos/365097984114108/

 149. spyridos said

  146

  » Αν και ίσως απέναντι στους οπαδούς του δικαώματος της αυτοδικίας κάθε επιχείρημα είναι μάταιο. Όπως και απέναντι στους οπαδούς κάθε τύπου Μεσιανισμού
  Αν δεν βλέπουν ότι οι κοινωνίες εδώ και χιλιετίες τα δοκίμασαν και το αποτέλεσμα ήταν μόνο πόνος και τραγωδίες …;
  Απέναντι στην ηλιθιότητα και οι θεοί σηκώνουν τα χέρια»

  Αχ ας πούμε ότι είμαι ηλίθιος. Δεν με πειράζει.
  Πάντως είμαι κατά κάθε είδους αυτοδικίας. Αυτό που υποστηρίζω παραπάνω δεν έχει να κάνει με αυτοδικία.
  Τσουτσουβής και αυτοδικία σε μία πρόταση είναι βρισιά.

  Στο Ελλαδιστάν η λεγόμενη δικαιοσύνη ΜΟΝΟ αυτοδικία είναι και δε πλησιάζει καν στάνταρ άλλων αστικών χωρών.
  Οταν μας βγαίνει κανένας Σαρτζετάκης από σπόντα όσο βλακούλης και του γράμματος του νόμου κι αν είναι χαιρόμαστε.
  Οι διορισμοί δικαστών και εισαγγελέων ΜΟΝΟ σε αυτοδικία παραπέμπουν.

  Στο Ελλαδιστάν η αυτοδικία (εν βρασμώ ψυχής , έγκλημα τιμής κτλ) σχεδόν επιτρέπεται.
  Σε καμμιά άλλη (ίσως στην Αλβανία) Ευρωπαική χώρα δεν υπάρχουν τόσο μικρές ποινές για αυτοδικία.
  Στο Ελλαδιστανικό «αστικό κράτος» (οθντκ) η αυτοδικία δεν είναι πρόβλημα. Κάθε άλλο.

 150. spyridos said

  Μόλις άνοιξα την τηλεόραση και ακούω τον παρουσιαστή
  ντούζε πουάν Μασεντουάν ντι Νορντ

  είναι πρώτοι μετά από 20 χώρες που ψήφισαν.
  Μπράβο στους γείτονες

 151. Pedis said

  # 147 – 145 Φλερτάρει με το 3% ο ψευταράκος.

  Η σοβαρή ακρο/δεξιά, μη χ3σω. Έχει μεγάλη πέραση σε χιλιάδες σπίτια, πουλάει μαλακιούλες προιόντα στον κόσμο και τους στέλνει δώρο, από ό,τι μαθαίνω, τα βιβλία του με τις ορίτζιναλ φακίστοριζ.

 152. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>περί καλτ κλπ επωνύμων (στις εκλογές)
  Εκτός από Σκανδαλάκης κατεβαίνει και Χασουράκης στην πατρίδα μου.
  Δεν ξέρω αν έχουν κάνει κάποια χρήση του επωνύμου τους σε προεκλογικό υλικό.

 153. mitsos said

  149
  Δεν φαντάζομαι ότι παίρνεις νυχτιάτικα τους δρόμους και αποδίδεις δικαιοσύνη …γι αυτό άλλωστε και τα περί ηλιθιότητας δεν σε αφορούν.
  Βλέπω όμως πως ελπίζεις ίσως σε κάποιους ηλίθιους
  Για την δικαιοσύνη έχει χυθεί το περισσότερο μελάνι και το περισσότερο αίμα.
  Δεν ξέρω αν φταίει το περί δικαίου αίσθημα, ή η πρώτη Πλατωνική Ιδέα , ή ίσως η πρώτη Αριστοτελική αρετή ; Μπορεί να είναι οι ποιητές και το τετράπτυχο της χίμαιρας πως τάχα η ύβρις του ανθρώπου προκαλεί τους θεούς να στείλουν την Άτη και την Νέμεσι οπότε σίγουρα έρχεται η τήσις ( καταστροφή;) . Πάντως ποτέ δεν υπήρξε δικαιοσύνη μέχρι τώρα … μήτε τα άλλα πλάσματα της φύσης ξέρουν τίποτα για αυτήν. Και οι θρησκείες την υοσχονται στην δεύτερη παρουσία
  Είναι άλλο πράγμα πάντως να διεκδικείς ισονομία και άλλο να πιστεύεις πως αυτή καταχτιέται δολοφονώντας τους ανθρώπους που ασκούν εξουσία ( κατασταλτικη, δικαστική, οικονομική ) Αυτή είναι ηλιθιότητα.
  Ακόμα και αν βρίσκεσαι σε φάση ένοπλης επαναστατικής σύγκρουσης , η δολοφονία δεν επιλύει κανένα θέμα και δεν εξυπηρετεί υίποτα παραπάνω από τις φαντασιώσεις του δολοφόνου. Και σίγουρα σε κάθε περίπτωση η δολοφονία ποτέ δεν βοήθησε οποιαδήποτε διασικασία προετοιμασίας κοινωνικού ή πολιτικού μετασχηματισμού.
  Αυτά τα ολίγα επιχειρήματα επειδή δεν σε θεωρώ ηλίθιο.
  Ο Κουφοντίνας όμως είναι και παρανοϊκός εγκληματίας ( του κοινού ποινικού δικαίου ) και ηλίθιος. Δεν μπορεί συνεπώς να είναι πολιτικό υποκείμενο . Μόνο πολιτικό αντικείμενο είναι όλων αυτών που τον χρησιμοποιούν σε αυτό που ξέρουν καλά : να επιλέουν ακμεταλλευόμενοι όλους όσους λειτουργούν με κριτήριο το θυμικό τους .

 154. Pedis said

  # 148 – δεν πιστεύω ότι όλοι σαν και του λόγου του, που κατεβαίνουν για δημοτικοί σύμβουλοι και το παίζουν καραγκιόζηδες για να πάρουν την ψηφο των ομοίων τους, το κάνουν μόνο για το χιλιαρικάκι. Πιο πολύ τα έξτρα κτυπάνε και το άνοιγμα στις δουλειές τους … Λάθος;

 155. cronopiusa said

  Το έλαβε το μήνυμα η δικαιοσύνη (για τον Κουφοντίνα)

  Καλή σας μέρα!

 156. Πέπε said

  @91:
  > > Το καθιερωμένο απ’ το σινάφι είναι κουκλοπαίκτης.

  Χωρίς διάκριση μαριονέτας – κούκλας; Εγώ, εκτός σιναφιού, καταλαβαίνω ως μαριονέτα αυτήν που παίζεται από πάνω με νήματα, και ως κούκλα κουκλοθεάτρου αυτήν που παίζεται από κάτω (με διάφορους τρόπους).

 157. Alexis said

  Καλημέρα.

  Παρ’ όλο που δεν τρέφω καμία ιδιαίτερη συμπάθεια για τον Κούλη και το Μητσοτακέικο γενικώς, θεωρώ ότι κακώς και αδίκως τον κράξανε για το Περιστέρι.

  Σκέφτομαι όμως και το νέο παιδί στο Περιστέρι που είναι 20 χρόνων και θέλει να πάει σε μια τεχνική σχολή και θέλει να έχει μια καλή επαγγελματική εκπαίδευση για να βρει αύριο δουλειά ως ψυκτικός ή ως ένα παιδί που μπορεί να επισκευάζει ανελκυστήρες.

  Πού είναι το παράξενο και το κατακριτέο σε όλο αυτό;
  Γιατί προσβάλλει το Περιστέρι και τους Περιστεριώτες όταν αναφέρεται σε μια υπαρκτή και απόλυτα ρεαλιστική κατάσταση;

  Ας το πάρουμε αλλιώς…
  Έστω ότι έλεγε: «Σκέφτομαι όμως και το νέο παιδί στην Καβάλα που θέλει να γίνει ψαράς και να ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα του, αλλά η Πολιτεία δεν τον στηρίζει… κλπ.»
  Θα έπρεπε να ξεσηκωθούν οι Καβαλιώτες επειδή τάχαμου τους θεωρεί κατάλληλους μόνο για ψαράδες;

  Ειλικρινή απορία εκφράζω, κατά τα άλλα η γνώμη μου για τον Κούλη και το κόμμα του είναι γνωστή και την έχω εκφράσει κατ’ επανάληψη εδώ.

 158. Alexis said

  Όγδοη τελικά η Βόρεια Μακεδονία στη Γιουροβίζιον!
  Καλά να πάθει!
  Αφού δεν τραγούδησε στα καθιαυτού Μακιδονικά! 😆

 159. Γιάννης Κουβάτσος said

  258: Γιατί, βρε Αλέξη, τα παιδιά απ’ το Περιστέρι μόνο για ψυκτικοί προορίζονται; Δεν υπάρχουν Περιστεριώτες επιστήμονες; Μιλάμε για έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, έτσι; Ψυκτικός είναι η οροφή τους; Εδώ υπάρχουν Ρομά δικηγόροι και εκπαιδευτικοί, τα παιδιά των μεταναστών Αλβανών, που πέρναγαν τα βουνά για να έρθουν ξεθεωμένοι στην Ελλάδα, έχουν πλημμυρίσει τα πανεπιστήμια και κάνουν μεταπτυχιακά, και οι Περιστεριώτες μια ζωή ψυκτικοί; Χωρίς να έχω τίποτα με τους άκρως απαραίτητους ψυκτικούς, έτσι; Απλώς ο Κούλης, μεγαλωμένος μέσα στο χρυσό κλουβάκι του, παπαγάλισε τα στερεότυπα της κάστας του.

 160. Γιάννης Κουβάτσος said

  158, όχι 258.

 161. Γιάννης Κουβάτσος said

  Στη διάγνωση, Σπύρο, συμφωνούμε, στη θεραπεία διαφωνούμε απολύτως. Ήταν τεράστιο σκάνδαλο, πολύ βαριά πρόκληση, να κυκλοφορούν ελεύθεροι τη δεκαετία του ’70 οι αρχιβασανιστές Μπάμπαλης και Μάλλιος. Αλλά η λύση δεν είναι το κουμπούρι. Εκτός αν νοσταλγούμε τα «μολυβένια χρόνια» της Ιταλίας, όταν εξτρεμιστές της δεξιάς και της αριστεράς συναγωνίζονταν σε δολοφονίες και βομβιστικές ενέργειες, βέβαιοι πως «απονέμουν δικαιοσύνη» κάνοντας κόλαση την καθημερινότητα των Ιταλών.

 162. Μαρία said

  154
  Ποιο χιλιαρικάκι, ρε συ. Τόσα δεν παίρνει ούτε ο πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου.
  156
  Νομίζω οτι όλους τους λένε κουκλοπαίκτες.
  159
  Ακριβώς. Γι’ αυτό και θεωρήθηκε πρόκληση.

 163. Μαρία said

  Κύριοι,
  Μας καταγγέλθηκε (και το διαπιστώσαμε και οι ίδιοι) ότι σε επίσημο προεκλογικό βίντεο του κόμματός σας συμπεριλαμβάνεται η φράση πως τάχα… «γαμήθηκε ο Δίας»!
  Δεν γνωρίζουμε εάν αυτό αποτελεί προϊόν του συλλογικού κομματικού ήθους και αισθητικής σας, ή το κάκιστο ατομικό ήθος και αισθητική κάποιου ατόμου που του αναθέσατε να φτιάξει αυτό το βίντεο, αν και αυτό ελάχιστα μας ενδιαφέρει. Εάν ο δημιουργός ήθελε σώνει και καλά να συνοδεύσει με κάποια βλάσφημη φράση το δικαίωμα στην καθύβριση που υπερασπίζεται ανάμεσα σε διάφορα άλλα το συγκεκριμένο βίντεο, όφειλε να χρησιμοποιήσει, εάν τολμούσε, τον Θεό της «επικρατούσης» Θρησκείας.
  Σε κάθε περίπτωση πάντως, σας καλούμε ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ ΑΜΕΣΑ το εν λόγω βίντεο, που προσβάλλει αναίτια, ωμά και βάναυσα το θρησκευτικό συναίσθημα όλων ημών που ακολουθούμε την κατά νόμον γνωστή (ΑΔΑ:Ω76Α4653ΠΣ-94Ξ) Ελληνική Εθνική Θρησκεία. Την θρησκεία των πρόγόνων σας εν τέλει, εάν βεβάιως δέχεστε πως και εσείς έχετε τους ίδιους με εμάς προγόνους.
  ΥΠΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ https://www.zougla.gr/politiki/article/entoni-diamartiria-ton-dodeka8eiston-gia-to-proeklogiko-spot-tou-siriza-sto-opio-ivrizete-o-dias

 164. Α ΧΑΧΑΧΑ ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!

 165. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αληθινό είναι τώρα αυτό; Μάλλον ναι, ε; Έτσι όπως κυκλοφορούν τα φέικ νιουζζζ στο διαδίκτυο, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος πού τελειώνει η τρολιά και πού αρχίζει η γραφικότητα.

 166. sarant said

  158-159 Λάθος ήταν που ανέφερε συνοικία.

  163-4-5 Πρέπει να είναι αληθινό -και είδα σχόλιο γνωστού μου που το θεωρεί ατόπημα του ΣΥΡΙΖΑ (την προσβλητική διαφήμιση).

 167. Μαρία said

  165
  Η πραγματικότητα τελικά ξεπερνάει κάθε τρολιά και φαντασία.

  Δεν βάζω ποτέ τρολιές. Αυτά τα κάνει ο Νικοκύρης και μετά επανορθώνει 🙂

  166
  Έχεις γνωστό μέχρι και δωδεκαθεϊστή;

 168. Κωμικός;

 169. Νέο Kid said

  Οι της Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας τσαντίζονται για το «γαμήθηκε ο Δίας!» ;
  ΑΙΡΕΣΙΣ! Είναι γνωστό ότι το γεγονός ότι ο Zeus couldn’t keep it in his pants!… κινούσε τον κόσμο ολάκερο!
  Τόσο άσχετοι πια; 🙂

 170. Νέο Kid said

  ‘Ωρα ειναι να αρχίσει να κάνει μηνύσεις και η Παναχαϊκή και η Πανακόλα…

 171. Πέπε said

  157, 159
  Έχει και τα δίκια του ο Αλέξης, Γιάννη.

  Στη δήλωση έτσι όπως διατυπώθηκε, δε λέει πουθενά ότι ο Περιστεριώτης μπορεί να γίνει μόνο / μέχρι ψυκτικός. Ουσιαστικά λέει «σκέφτομαι το παιδί από την υποβαθμισμένη ή όχι προνομιακή γειτονιά, που ονειρεύεται μια δουλειά που θα τον ανεβάσει ένα επίπεδο πιο πάνω από την ανασφάλεια. Αντί για γενικές λέξεις όπως «γειτονιά», «δουλειά», βάζει για λόγους γλαφυρότητας συγκεκριμένα παραδείγματα.

  Τώρα, το ότι το Περιστέρι, με τη μεγάλη έκταση και τον μεγάλο πληθυσμό του, δεν είναι φυσικά ούτε όλο υποβαθμισμένο ούτε γενικώς όλο οτιδήποτε το ενιαίο, είναι σίγουρα μια αστοχία.

  Μαριααντουανετισμός; Ναι, σίγουρα, αλλά μπορείς να δεις και μια πιο θετική διάσταση.

 172. 88,95, κλπ.: 13Φεβ2018- Ιστορικοί Περίπατοι – Η Ελλάδα στη δεκαετία του ’50 | ΕΡΤ WebTV

 173. sarant said

  167 Αρχαιογνώστη τον ήξερα

  168 Κομίστας, ε;

  172 Ευχαριστούμε!

 174. Νέο Kid said

  Από μαριααντουνετισμό πάσχουν πάντως οι Περιστεριώτες!
  Παίζει ο Ατρόμητος στο Περιστέρι, κι αυτοί πάνε για γκολφ ή κέρλινγκ…

 175. Μαρία said

  168
  Ας τον έγραφαν τουλάχιστον κομικό!

 176. Pedis said

  # 162 – 154
  Ποιο χιλιαρικάκι, ρε συ. Τόσα δεν παίρνει ούτε ο πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου.

  γιατί, πόσα καθαρίζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι; (με τις παρουσίες δεν πληρώνονται;)

 177. Alexis said

  #171: Κάπως έτσι το αντιλαμβάνομαι κι εγώ Πέπε. Δεν είπε ότι οι Περιστεριώτες μπορούν να γίνουν μόνο ψυκτικοί ή εργάτες ή τορναδόροι.
  Θέλησε να αναφερθεί σε μια «λαϊκή» συνοικία και σκέφτηκε το Περιστέρι.
  Αυτό που μπορεί να του καταλογίσει κανείς είναι η ελλιπής επαφή με την πραγματικότητα. Το Περιστέρι σήμερα πλέον δεν είναι ακριβώς αυτό που έχει στο μυαλό του ο πορφυρογέννητος Κούλης.

 178. π2 said

  162: Πράγματι, είναι πολύ χαμηλότερες από το παρελθόν οι αποζημιώσεις δημοτικών συμβούλων πια: https://www.makthes.gr/apolaves-aireton-einai-i-doxa-kai-ochi-ta-lefta-188065

  Νομίζω παίρνουν λίγο παραπάνω όσοι είναι και σε επιτροπές του δήμου, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν πλουτίζει κανείς ως δημοτικός σύμβουλος.

 179. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πέπε, βαρεθήκαμε να ψάχνουμε τις καλές προθέσεις και τα άλλο-εννοούσα-βρε-παιδιά! μέσα στα επταήμερα και τα Περιστέρια του Κούλη. Ας διαβάζει από μέσα αυτά που του γράφουν οι επικοινωνιολόγοι του, γιατί από μνήμης τού βγαίνουν στερεότυπα, αντουανετισμοί και νεοφιλελεύθερες ατζέντες. 😊

 180. Μαρία said

  176
  Ναι. Γύρω στα 50 καθαρά για κάθε συνεδρίαση. Άντε να μαζέψει το πολύ κανα διακοσάρι.
  https://thessaloniki.gr/post_files_category/%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%BF/

 181. Alexis said

  #176: Όχι.
  Πληρώνονται μόνο οι αντιδήμαρχοι και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου (το μισό του μισθού του Δημάρχου, που ποικίλλει ανάλογα με το Δήμο) και οι πρόεδροι των Τοπικών Διαμερισμάτων (γύρω στα 400-500 ευρώ)

 182. Αγγελος said

  To είπε άγαρμπα, και φοβάμαι πως θα του μείνει σαν την κότα του Τσάτσου, αλλά επί της ουσίας είχε δίκιο: μιλούμε πολύ για τα προβλήματα της ανώτατης παιδείας, που υπάρχουν βεβαίως και είναι σημαντικά, αλλά ξεχνούμε την τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση, που είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντική και για την οικονομία γενικά και για τον πολύ κόσμο ατομικά.

 183. Pedis said

  ωραία, άντε με κάτι επιτροπές και τίποτα περ ντίεμ, οι πιο ικανοί και δραστήριοι να φτάσουν και τα χίλια, έστω.

  Συνεπώς, όλος αυτός ο συρφετός των υποψήφιων δημοτικών συμβουλων που μοστράρει τα δήθεν προσόντα του στο τρας κοινό τους το κάνει για να έχει την τιμή να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο …

 184. 183, κλπ: Κατά κανόνα, όλοι αυτοί κι αυτές μπήκαν παραμυθιασμένοι, απλά για να συμπληρώσουν αριθμούς και ποσοστώσεις. Και κάποιοι συνειδητά για τον χαβαλέ. Μην τρελαίνεστε…

 185. Μαρία said

  182
  Ίσα ίσα το τωρινό υπουργείο έκανε προπαγάνδα για τα νέα ΕΠΑΛ, πρωτοφανή για κυβέρνηση που θέλει να λέγεται αριστερή.

  18-04-19 Σε ΦΕΚ η ΚΥΑ για τη χορήγηση αντιστοιχίας επαγγελματικών δικαιωμάτων των κατόχων τίτλων ειδικοτήτων από το «Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας» (Έχει και ψυκτικούς) https://www.minedu.gov.gr/texniki-ekpaideusi-2/enimerosi-mathiton-kai-ekpaideftikon-gia-to-neo-epal/40791-18-04-19-se-fek-i-kya-gia-ti-xorigisi-antistoixias-epaggelmatikon-dikaiomaton-ton-katoxon-titlon-eidikotiton-apo-to-metalykeiako-etos-taksi-mathiteias-6
  Ο Μητσοτάκης όχι μόνο προκαλεί αλλά παραβιάζει και ανοικτές θύρες.

 186. P said

  # 155 –

  Η αποκάλυψη που γίνεται από γερμανικά ΜΜΕ εμπλέκει Ρώσο επιχειρηματία. […]

  Μαζί με τον Στράχε είναι το στέλεχος του FPO Γιόχαν Γκουντένους, ο οποίος μιλάει ρωσικά. Η γυναίκα δηλώνει ότι θέλει να επενδύσει περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ στην Αυστρία. Ο Στράχε και ο Γκουντένους συζητούν επενδυτικές ευκαιρίες για αυτήν, μεταξύ άλλων να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της ημερήσιας ταμπλόιντ εφημερίδας «Kronen Zeitung» και να την χρησιμοποιήσει για να στηρίξει τον Στράχε και το FPO στις επερχόμενες εκλογές.

  «Αν εξαγοράσει την “Kronen Zeitung” τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές και μας φέρει στην πρώτη θέση, τότε μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα», φέρεται να λέει ο αντικαγκελάριος στο βίντεο, σύμφωνα με το «Der Spiegel». Ο Στράχε αποκλείει την αντικατάσταση των συντακτών της «Kronen Zeitung» επειδή «οι δημοσιογράφοι είναι οι μεγαλύτερες πόρνες στον πλανήτη», όπως εμφανίζεται να λέει.

  Επίσης στο βίντεο ο ηγέτης του ακροδεξιού FPO δίνει την προοπτική να της αναθέσει δημόσιες συμβάσεις για έργα οδοποιίας αν βοηθήσει στην επιτυχία του εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων. Μάλιστα αναφέρει στη γυναίκα πώς να κάνει δωρεές στο κόμμα του, μέσω μιας συγκεκριμένης μη κυβερνητικής οργάνωσης, κάνοντας λόγο για δωρεές που κυμαίνονται από 500.000 ευρώ έως 2 εκατομμύρια ευρώ.

  καλά, από πότε έγιναν τα καλά παιδιά από το περιστέρι οι … ψυκτικοί που δεν κόβουν απόδειξη;

 187. Pedis said

  186 <- https://www.imerodromos.gr/aystria-paraitisi-toy-fasista-antikagkelarioy-synallages-mizes-kai-symvaseis/

 188. Pedis said

  # 184 – αυτοί φέρνουν τις ψήφους τρας. Νομίζεις ότι είναι λίγες; Κοίτα γύρω σου ποιοι εκλέγονται … συνομοταξία Καμμένος-Λεβέντης είναι η πλειοψηφία σε όλα τα κόμματα της αρπαχτής και της μάσας …

 189. nestanaios said

  59.
  Διαβάζοντας αυτά που γράφεις, γυμνώθηκα. Η μία ανοησία ακολουθεί την άλλη και θεωρείς τον εαυτό σου φιλόλογο και έχεις κατηγορήσει μαθητές του σχολείο σου στο παρελθόν για ορισμένα πράγματα. Οι μαθητές μαθαίνουν από τους καθηγητές, αν αυτοί έχουν γνώσεις.

 190. π2 said

  185: H ενίσχυση της τεχνικής / επαγγελματικής εκπαίδευσης ήταν κεντρικό χαρακτηριστικό των πορισμάτων του εθνικού διαλόγου για την παιδεία και ιδίως του περί τον Λιάκο κύκλου, που ήθελε να το πάει ένα βήμα παραπέρα, με τη μετατροπή του 3+3 (γυμνάσιο – λύκειο) σε 4+2 και παράλληλη διοχέτευση σημαντικού αριθμού μαθητών μετά την τετραετή υποχρεωτική μέση εκπαίδευση στην επαγγελματική εκπαίδευση.

 191. Γιάννης Κουβάτσος said

  189: Δεν γράφεις και πού διαφωνείς, για να μαθαίνουμε κι εμείς που δεν είμαστε φιλόλογοι; Με παράθεση επιχειρημάτων και αντεπιχειρημάτων γίνονται οι εποικοδομητικές συζητήσεις, όχι με άδικους και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.

 192. Μαρία said

  190
  Ναι. Και πενταετές δημοτικό αλα γαλλικά και ευρωπαϊκά. Άρα 5+2.

 193. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ας πω κι εγώ την γνώμη μου για το άσπρο περιστέρι!!! Ναι, ήταν αστοχία λεκτική του Κυριάκου κι ας είχε καλή πρόθεση να αναδείξει τις δυσκολίες παιδιών από λαϊκές συνοικίες στην επαγγελματική τους ανέλιξη. Συμφωνώ με την κεντρική ιδέα της φράσης του Γιάννη @159 «Απλώς ο Κούλης, μεγαλωμένος μέσα στο χρυσό κλουβάκι του, παπαγάλισε τα στερεότυπα της κάστας του».Το λέω αυτό γιατί κι εγώ νιώθω κάπως άβολα να βλέπω, κι εδώ μέσα ακόμη, σχολιαστές που τεκμαίρω ότι ανήκουν στην μεσαία και άνω τάξη, να μου δίνουν κατά κάποιο τρόπο μαθήματα για τη φτωχολογιά, που την έφαγα με το κουτάλι.

  Πολύ πετυχημένη ήταν η σύγκριση παιδιού Μενεμένης και Πανοράματος. Και τελικά δεν έχει νόημα ποιος λέει τα καλύτερα λόγια για τη φτωχολογιά, αλλά τί πραγματικά κάνει για να ξεφύγουν οι πολλοί από τη φτώχια και όχι να τους καλοπιάνει με επιδοματάκια. Η ελεημοσύνη δεν λύνει το πρόβλημα.

 194. Theo said

  @184:

  Στις προπερασμένες εκλογές, φίλος, μηχανικός, πήγε προεκλογικά στον Μπουτάρη, να του παραπονεθεί πως μιλούσε συνεχώς για θεσσαλονικιούς Τούρκους κι Εβραίους κι είχε ξεχάσει τους επιχειρηματίες του «ιστορικού» κέντρου. Ο Μπουτάρης του πρότεινε να κατεβεί με τον συνδυασμό του. Αυτός το δέχτηκε για χαβαλέ, δεν έκανε καμιά κίνηση και πήρε καμιά εκατοστή σταυρούς. Μάλιστα, κάποιοι φίλοι του του είπαν εκ των υστέρων πως αν ήξεραν πως είναι υποψήφιος θα τον σταύρωναν. 🙂

 195. nestanaios said

  163.
  Και ποιος είπε σε αυτούς τους θρησκόληπτους ότι το όνομα «Δίας» αφορά μόνον τον Θεό τους; Και ποιος είπε σε αυτούς τους θρησκόληπτους ότι πρόγονοι των Ελλήνων είναι οι τότε θρησκόληπτοι που έδωσαν το κώνειο στον Σωκράτη και έστειλαν τον Αισχύλο στην αυτοεξορία και τον στρατηγό Παυσανία στον θάνατο και τον Ευριπίδη βορά άγριων σκύλων και τον Σοφοκλή να «πνιγεί από μία ρώγα σταφύλι» και τον Αριστοτέλη στην εξορία και όλον τον ελληνισμό στα χέρια βαρβάρων χριστιανών;

 196. cronopiusa said

 197. Μαρία said

 198. Γιάννης Κουβάτσος said

  «που τεκμαίρω ότι ανήκουν στην μεσαία και άνω τάξη, να μου δίνουν κατά κάποιο τρόπο μαθήματα για τη φτωχολογιά, που την έφαγα με το κουτάλι.»
  Επίσης, υπάρχουν και πολλοί κάτοικοι βορείων και νοτίων προαστίων (όχι εδώ μέσα) που κουνάνε το αντιρατσιστικό και αντιξενοφοβικό τους δαχτυλάκι στους κατοίκους υποβαθμισμένων συνοικιών του κέντρου της Αθήνας. 😊

 199. ΣΠ said

  163
  Αυτό που μου τράβηξε την προσοχή είναι το «κατά νόμον γνωστή (ΑΔΑ:Ω76Α4653ΠΣ-94Ξ) Ελληνική Εθνική Θρησκεία». Διαβάζω στην Βικιπαίδεια:
  Στις 24 Φεβρουαρίου 2017 η Ελληνική Εθνική Θρησκεία κατέστη «γνωστή» κατά την έννοια που αποδίδει το Σύνταγμα (δεκτή στα ληξιαρχεία, έγκυροι θρησκευτικοί γάμοι, κ.λπ.) έπειτα από χορήγηση από τις αρμόδιες αρχες αδείας ιδρύσεως και λειτουργίας λατρευτικού χώρου στην Αθήνα.

  Η ιστοσελίδα τους: http://www.ysee.gr/

 200. Μαρία said

  199
  Κοροϊδεύουν την κοινωνία. Γνωστή θρησκεία σημαίνει οτι πήραν άδεια για να ιδρύσουν λατρευτικό χώρο. https://www.arthro-13.com/news/i-thriskeytiki-eleytheria-stin-elliniki-ennomi-taxi-geniki-episkopisi-me-nomologiakes-anafores/

  Δεν έχουν νομική υπόσταση.
  https://www.arthro-13.com/news/mef-1519-2017-14o-aporripsi-efesis-kata-tis-2156-2015-aporripsi-aitisis-idrysis-thnp/
  Με την εν λόγω απόφαση το Δικαστήριο απέρριψε κατ’ ουσίαν την έφεση κατά της υπ’ αριθμ. 2156/2015 οριστικής απόφασης του ΜΠΑ (διαδικασίας εκουσίας δικαιοδοσίας) που είχε απορρίψει την αίτηση ίδρυσης Θρησκευτικού Νομικού Προσώπου με την επωνυμία «Ελληνική Εθνική Θρησκεία – Ύπατο Συμβούλιο των Ελλήνων Εθνικών, Θρησκευτικό Νομικό Πρόσωπο».

 201. Πάνος με πεζά said

  Από το 1989 που νομίζω πρωτοβγήκαν τηλεοπτικά σποτάκια, σε κάθε εκλογική διαδικασία όλο και περισσότερο πάτο πιανουν…

 202. Pedis said

  # 201 – όντως, ένα αίσχος και μισό.

  Μόλις είδα μέρη από το σποτ της Δούρου για το Μάτι. Καλά, ας αφήσω το στόρυ (που δεν άντεξα πολύ να το δω ολόκληρο), την έχουν δασκαλέψει την καυμένη (ή έτσι της βγαίνει επειδή δεν μπορεί αλλιώς) να παίξει ρόλο σαπουνόπερας, «το θύμα, που πονάει από το κακό του κόσμου, αλλά υπομένει, έχει μεγάλη καρδιά, δεν θα τους περάσει» (κάτι τέτοια πιστεύεται ότι αγγίζουν το συναίσθημα των χρόνιων τηλεθεατών).

  Άσε τα σκηνοθετικά ευρήματα, η επιλογή των πλάνων και το μοντάρισμα.

  Σκέτη αναγούλα.

 203. Pedis said

  προσέξτε για πλάκα στο 1:38 τι την βαζουν να πει και να κάνει. Τι να πει κανείς …

  Και έχει κάτι από Κικίλια ο διδαγμένος τόνος της φωνής της … πάω καλά γιατρέ μου;

 204. Pedis said

  με αυτά και με όλα τούτα τα καραγκιοζιλίκια και με διαχείριση «μια από τα ίδια», φάτε τώρα Κίτσαρο Πατσούλη για τέσσερα χρόνια, για να μάθετε να κάνετε ριψοκίνδυνες επιλογές και να μην εμπιστεύεστε πάντα το ορίτζιναλ.

 205. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @Mitsos. Συνονόματε, συμφωνῶ μὲ τὰ σχόλιά σου (#146,153). Ὁ φαῦλος κύκλος τοῦ αἵματος καὶ τῆς βίας δὲν ἐξυπηρετεῖ τὰ λαϊκὰ συμφέροντα, γιὰ τὰ ὁποῖα κόπτονται οἱ αὐτόκλητοι «τιμωροί», ἀλλὰ σκοτεινὲς δυνάμεις ποὺ ἀπεργάζονται λύσεις πολιτικῆς ἀνωμαλίας, καταστολῆς καὶ αὐταρχισμοῦ.

 206. Pedis said

  # 161 – Εκτός αν νοσταλγούμε τα «μολυβένια χρόνια» της Ιταλίας, όταν εξτρεμιστές της δεξιάς και της αριστεράς συναγωνίζονταν σε δολοφονίες και βομβιστικές ενέργειες …

  «εξτρεμιστές της δεξιάς», εννοείς, φαντάζομαι, τους κρατικούς-παρακρατικούς (πρώην) φασίστες;

  Άλλοι με θεσμικό ρόλο στις μυστικές υπηρεσίες, στην αστυνομία και στον στρατό, άλλοι με διασυνδέσεις με ανώτατα πολιτικά πρόσωπα της χριστιανοδημοκρατίας, του επίσημου μεταπολεμικού φασιστικού κόμματος, των πολυάριθμων (ημι)νόμιμων φασιστικών οργανώσεων και τις μαφίες.

  Η τρομοκρατική δράση της ακροδεξιάς γινόταν με πλήρη γνώση και καθοδήγηση των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας και δικαιοσύνης. Μετά από κάθε κτύπημα συλλαμβάνονταν εξωκοινοβουλευτικοί αριστεροί και τα αιώνια θύματα, οι απροστάτευτοι αναρχικοί, από τους άμεσους αυτουργούς, δε, ελάχιστοι αναζητήθηκαν, καταγγέλθηκαν και δικάστηκαν, κι αυτό έγινε με καθυστέρηση δεκαετιών και αφέθηκαν να ζουν και να κινούνται ελεύθεροι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

  Πολλοί βρέθηκαν την εποχή των χρηματοδοτήσεων για τα καλά στην πολιτική της μάσας, είτε ως επιχειρηματίες σε δουλειές με το κράτος και σε συνεργασία με τις καμόρες, τις ντράγκετες και τις μαφίες, άλλοι, παράλληλα, στην κεντρική πολιτική σκηνή με σουξέ, όπως λ.χ. ο τέως δήμαρχος της Ρώμης που εξελέγη με υψηλότατο ποσοστό. Όλα καλά παιδιά και ξεπλυμένα.

  Ας είναι καλά τα εν πολλοίς χαζομαλακισμένα παιδιά των ένοπλων οργανώσεων της αριστεράς που χρεώθηκαν στη συλλογική συνείδηση όλο αυτό το κακό.

  Θέλω να πω εν ολιγοις ότι το μοντελάκι των δύο άκρων στο οποίο, αν δεν απατώμαι, παραπέμπεις δεν βρίσκει καλή εφαρμογή στην περίπτωση αυτή.

 207. π2 said

  Για το σποτάκι της Δούρου, να μείνω στα λεξιλογικά: ξέρω πόσο της μόδας έχει γίνει το επίθετο τοξικός (https://sarantakos.wordpress.com/2018/12/10/woty2018/), αλλά εξακολουθεί να με ξενίζει η φράση «τοξικοί άνθρωποι».

 208. Pedis said

  # 207 – ναι, αλλά όχι και σποτάκι! Κοντά τέσσερα λεπτά απολογία. Θα στοίχισε ένα κάρο λεφτά σε τηλεοπτικό χρόνο. Και πεταμένα.

  Ο Πατούλης εμπιστευόμενος το διαχρονικά αλάνθαστο πολιτικό κριτήριο της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας, και απαιτητικών εραστών του ορίτζιναλ κιτς, θα της δώσει ένα καλό μάθημα.

 209. Γιάννης Κουβάτσος said

  Νομίζω πως ο όρος τοξικός ως χαρακτηρισμός ανθρώπων μπήκε στον δημόσιο λόγο, όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο του λινκ, που είχε συζητηθεί αρκετά τότε:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.politeianet.gr/books/9789607097149-forward-susan-luchnos-toxikoi-goneis-191712&ved=2ahUKEwivn__K3KfiAhVN46QKHXzRCUoQFjAIegQICBAB&usg=AOvVaw0FhtCQuGNC_moqrrYjzJFW&cshid=1558273666469

 210. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @206. Ἡ ἀπαγωγὴ καὶ ἡ δολοφονία τοῦ Μόρο δείχνει πόσο βολική ἦταν αὐτὴ ἡ βία γιὰ τοὺς πιὸ ἀντιδραστικοὺς κύκλους (CIA, ὀργανωμένο ἔγκλημα, μαφιόζοι πολιτικοί, π.χ. Ἀντρεότι).

  Μὲ τὴ δολοφονία τοῦ Μόρο ἔκοψαν τὸ δρόμο στὴν ὑλοποίηση τοῦ Ἱστορικοῦ Συμβιβασμοῦ, ἑνὸς μεγάλου πολιτικοῦ πειράματος.

  Δὲν μποροῦμε νὰ κάνουμε ὑποθέσεις γιὰ τὴν ἐπιτυχία μιᾶς συγκυβέρνησης τῶν ἰταλῶν κομμουνιστῶν μὲ τὸ ὑγιὲς(;) κομμάτι τῆς Χριστιανοδημοκρατίας.

  Τὸ σίγουρο εἶναι πὼς ἀντιτάχτηκαν σ᾿ αὐτό, μὲ κάθε μέσο ποὺ διέθεταν, οἱ πιὸ ἀντιδραστικοὶ κύκλοι.

 211. Pedis said

  # 210 – Συμφωνοι, αλλά η δολοφονία Μόρο ήταν η σκηνή του τέλους της τρομοπολιτικής έντασης που ξεκίνησε σχεδιασμένα από το Ιταλικό (παρα)κράτος με τα τυφλά βομβιστικά κτυπήματα, τις αθρόες συλλήψεις ανένταχτων ή αποχωρήσαντων ή αηδιασμένων από το ΚΚΙ, και αναπτύχθηκε σύμφωνα με τις προδιαγραφές στη βάση των (πολιτικών-τακτικών) ικανοτήτων των Κουφοντίνων των ένοπλων ακροαριστερών ομάδων και της χρόνιας και ασφαλούς διάβρωσης των οργανώσεων αυτών, από τα πρώτα κιόλας βήματά τους, από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

 212. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Συμφωνοῦμε.

  Ἡ δράση τῶν παρακρατικῶν μηχανισμῶν τῆς δεξιᾶς ἦταν ἐνταγμένη στὰ πλαίσια τῶν ψυχροπολεμικῶν σχεδίων τῶν μυστικῶν ὑπηρεσιῶν (CIA μὲ τὰ τοπικὰ παρακλάδια της) γιὰ νὰ ἐμποδίσουν μὲ κάθε τρόπο τὴν ἄνοδο ἀριστερῶν κομμάτων στὴν ἐξουσία.

  Στὴν Ἑλλάδα ὁδηγηθήκαμε στὴν Ἀπριλιανὴ δικτατορία, ἀλλὰ καὶ ἡ Ἰταλία ἔφτασε στὸ παρὰ πέντε (Κόκκινη Προβιά, Γκλάντιο κλπ).

 213. nikiplos said

  Επί των προεκλογικών… 42 συνδυασμοί με 42 υποψηφίους περίπου… 1600 υποψήφιοι δλδ… Το πιο φθηνό κέρασμα στον κύκλο του για κάθε έναν από αυτούς δεν πέφτει κάτω από 500€. 800.000€ τουλάχιστον ξοδεμένα επειδή οι συμπατριώτες μας επιδίδονται σε καβαλήκεμα καλαμιών…

 214. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γιὰ τὰ τηλεοπτικὰ σποτάκια μὲ κάλυψαν οἱ προλαλήσαντες.

  Τὸ μόνο ποὺ θὰ πῶ εἶναι πόσο θλίβομαι γιὰ τὴν κατάντια μας.

  Γιὰ νὰ μᾶς τὰ σερβίρουν θὰ πεῖ ὅτι μασᾶμε ἢ μᾶλλον ὅτι τὰ καταπίνουμε ἀμάσητα. 😦

 215. Γιάννης Κουβάτσος said

  Νομίζω πως αυτά τα σποτάκια δεν τα βλέπει κανένας με ενδιαφέρον. Άλλα είναι τα κριτήρια, βάσει των οποίων επιλέγουμε ποιους θα ψηφίσουμε, με σημαντικότερο την αναγνωρισημότητα. Η οποία βέβαια δεν οφείλεται στα σποτάκια, στις αφίσες και στα φυλλάδια αλλά στο σταρ σύστεμ. Ο χρυσοστολισμός π.χ του Πατούλη, της Πατούλαινας και του σπιτιού τους τούς στοίχισε το κράξιμο και τη διακωμώδηση στα ΜΚΔ, αλλά τους πρόσφερε αναγνωρίσιμότητα. Αρκεί, λοιπόν, να γίνεις διάσημος με οποιονδήποτε τρόπο, Μπέος, Άδωνης, Βαρουφάκης, Ψινάκης κλπ, για να πολυσταυρωθείς. Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, θα δούμε ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την Κουντουρά, τον Γεωργούλη, τον Αρβανίτη, τον Κουρουμπλή, μπορεί και τη Ραλλία Χρηστίδου. Από πού κι ως πού; Αναγνωρισιμότητα. Κι όμως υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι συνυποψήφιοί τους, αλλά τους λείπει το βασικό: η αναγνωρισιμότητα.

 216. cronopiusa said

 217. nestanaios said

  191.
  Εγώ ούτε αδικώ, ούτε προσβάλλω. Αποδίδω τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ.

 218. sarant said

  176 Νομίζω ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν πληρώνονται. Μόνο αντιδήμαρχοι.

  178 Και σωστά νομίζω. Μόνο αποζημίωση, 48 ευρώ καθαρά ανά συνεδρίαση.

  207-209 Είχαμε κι εδώ άρθρο για τη λέξη «τοξικός»

 219. ΣΠ said

  https://sarantakos.wordpress.com/2018/11/28/toxic/

 220. Από τους δρόμους της Κυψέλης…

  ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΧΑΡΤΙ, ΣΤΟ ΠΑΡΑΒΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΑΡΤΟΥΖΑ ΑΝΤΙ-ΕΚΛΟΓΙΚΗ

  Στο 3% έφτασαν αυτοί που δήλωσαν αποχή στα προεκλογικά γκάλλοπ, αρχισε να κινείται το …κίνημα !! (δεν καταγράφηκε ποσοστό των «συνειδητό άκυρο» )

 221. cronopiusa said

 222. ΣΠ said

  η οποία μάλιστα μας έδωσε και μηδέν βαθμούς

 223. sarant said

  Bέβαια λέει ψέματα -διότι ως τώρα βλέπαμε FYRMacedonia και όλοι οι παρουσιαστές έλεγαν Macedonia.

 224. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δίκιο έχει ο Άδωνης. Αν τσιμπάγαμε ένα ντουζ πουά από τους αχάριστους σκοπιανούς, μπορεί και να ερχόμασταν εικοστοί και να αποφεύγαμε το ρεζιλίκι της 21ης θέσης.

 225. Georgios Bartzoudis said

  158, Alexis said: ….
  # Αμερικανάκι μας βγήκε η μακεντόνσκα μουμούσκα. Μάταια περίμενα να τραγ΄δίσ(ει) στα ΒουλγαροΣκοπιανά, ή τουλάχιστον στα τσιπρομακεδονικά. Θα δικαίωνε τους εν Ελλάδι τσιπρομειοδότες!

  112, 116, 139, 141, 149 κλπ, spyridos said….
  # Προσωποίηση της ειλικρίνειας! Όλα τα λεφτά!

 226. Μαρία said

  Κλαίω.

  Αυθεντικό είναι https://tinealarissa.gr/index.php/2019/05/19/tinos-gampros-einai-o-ypopsifios/

 227. Pedis said

  # 212 – ναι, συμφωνούμε.

  Ίσως θα άξιζε να προσθέσει κανείς ότι

  – οι σχεδιασμένες βομβιστικές επιθέσεις από παρακρατικούς το 69 με αποκορύφωμα την τρομοκρατική ενέργεια στην πιάτσα Φοντάνα στο Μιλάνο και το κυνηγητό κι ο φόβος που έπεσε στη συνέχεια με τις εκατοντάδες συλλήψεις σε όποιον ήταν αριστερά του ΚΚΙ (πρώτοι στη σειρά οι αναρχικοί)

  – η απόπειρα πραξικοπήματος (1970) υπό την καθοδήγηση του φασίστα της ρεπούμπλικας του Σαλό Junio Valerio Borghese

  έπεισαν αρκετούς από τη γενια των παρτιζάνων του 1945 που είχαν αποχωρήσει από το ΚΚΙ ή ήταν εντελώς απογοητευμενοι από αυτό να βοηθήσουν όσους από την επόμενη γενιά κίνησαν να τους βρουν για «συμβουλές», ενώ όλοι μαζί σκέφτονταν ότι αργά ή γρήγορα θα έβγαιναν έτσι κι αλλιώς στην παρανομία.

  – η τρομοκρατία στα εργοστάσια που κρατούσε επί είκοσι χρόνια με το οικονομικό μπουμ του ’50, η εσωτερική μετανάστευση σε συνθήκες σκλαβοπάζαρου, οι άθλιες συνθήκες εργασίας, τα μεροκάματα της πείνας, τα πλάνα, τα πριμ, και οι ποινές επί του μισθού, όλα τούτα σε συνθήκες ουσιαστικής και πεπεισμένης στρατηγικής συνεργασίας της πλειοψηφίας των ηγετικών συνδικαλιστικών κλιμακίων του ΚΚΙ με την εργοδοσία, έφερε αρκετούς εργάτες που αντιδρούσαν και γύρευαν εκδίκηση να υποστηρίζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις ομάδες εκείνες των εργατών που άρχισαν να δραστηριοποιούνται στην αυτοάμυνα με την τρομοκράτηση των επιστατών, των ανώτερων υπαλλήλων, των διευθυντών κλπ κι αργότερα, με τις δικαστικές διώξεις, των δικαστικών, είτε με ομηρία (εξευτελισμό) και απόσπαση ομολογίας του ρόλου που τους είχαν αναθέσει, είτε με πυροβολισμούς στα ποδια κλπ.

  Στο μεταξύ οι παρα-κρατικές υπηρεσίες έσπρωξαν το πράμα ακόμη παραπέρα, τα μμε έθεσαν προ των ευθυνών τους τη σημαντική μερίδα των μικροαστών που ανεβαιναν κοινωνικά, κάπου έπαιξαν ρόλο και τα χαρακτηριστικά της «ιταλικής ψυχής» που είναι ένας ιδιαίτερος τύπος κωλοπαιδαρισμού, η κομπορρημοσύνη, η εγγενής αδυναμία να κρατηθεί μυστικό 🙂 , η έλλειψη πειθαρχίας, η πολυδιασπαση σε μικρές τοπικές ομάδες με χαλαρούς γεωγραφικούς δεσμούς, τα κινηματα αυτά διαβρώθηκαν από την αρχή-αρχή από τις δυνάμεις ασφαλείας και στο τέλος, όλοι μαζί χρεώθηκαν στη συλλογική συνείδηση αποκλειστικά και ολόκληρη την ευθύνη για το μακελειό που προκάλεσε η εργοδοσία σε περίοδο τρελλής συσσώρευσης, η ιθύνουσα τάξη σε συνεργασία με τους αναβαπτισμένους φασιστες του κρατικού μηχανισμού και τη Σια.

 228. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  220 – Το κίνημα ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΑΚΥΡΟ, απευθύνεται σε υπεύθυνους συνειδητούς δημοκρατικούς πολίτες ψηφοφόρους, που ενδιαφέρονται ανιδιοτελώς για τα κοινά και το μέλλον της επόμενης γενιάς, κι όχι σε δογματικούς, κομματικοποιημένους, ρουσφετογλύφτες, μικροσεμφεροντολόγους και σε χαβαλέδες τηλεβαρεμένους, λογικό είναι να μη καταγράφεται στα ποσοστά.

  Και για να μη ξεχνιούνται οι χειραγωγημένοι ψηφοφόροι των χειραγωγημένων κομμάτων όλλων των χρωμάτων.

  ΔΟΥΛΕΥΕ ΨΗΦΙΖΕ ΚΑΙ ΣΚΑΣΜΟΣ.

 229. loukretia50 said

  Αν τυχόν θέλετε για λίγο να ξελαμπικάρετε από τα προεκλογικά σποτ και συναφή.
  Επειδή αναφέρθηκαν οι μαριονέτες, αυτή θεωρώ την πιο ποιητική αναφορά σε ανθρώπους που έγιναν μαριονέτες παγιδευμένοι από ενοχή, σε μια φαντασίωση αιώνιας αγάπης.
  Από τη γιαπωνέζικη ταινία «Dolls» – ο τίτλος αναφέρεται στις παραδοσιακές μαριονέτες.
  ( Για τους βαριά σινεφίλ.) Αυτό όμως είναι όμορφο.
  Dolls Takeshi Kitano’s
  Sakura https://youtu.be/iiVIGySERy8

  Και επειδή διαβάζουν και παιδιά – ή αιώνια παιδιά – να και μια περίπτωση που οι μαριονετίστες δεν είναι επικίνδυνοι.
  The Sound of Music https://youtu.be/-X9OHA98CxM The lonely Goatherd

 230. Pedis said

  https://info-war.gr/apokalypsi-saranta-chronia-tora/

  «Αποκάλυψη (σαράντα χρόνια) Τώρα»

  πριν ανοίξω να δω τι γράφει φοβήθηκα ότι θα έγραφε, όπως τόσοι και τόσοι επειδή το λένε τόσοι και τόσοι, πόσο δυνατή αντιπολεμική ταινία είναι …

  Ευτυχώς, όμως.

 231. # 228

  Αστα Λάμπρο, σας πήραμε φαλάγγι στις … σφιγγομετρήσεις (όπως και στο κύπελλο ! )

 232. loukretia50 said

  230.
  Kαθένας βλέπει αυτό που θέλει ή μπορεί να δει ή απλά το δέχεται όπως του το σερβίρουν.
  Κάποιοι – ελπίζω πολλοί – βλέπουν μόνο τη φρίκη, άσχετα από το χαρακτηρισμό.
  Κι αυτή πώς τη χαρακτηρίζεις?
  Coming Home. 1978 Lukes Speech https://youtu.be/duyYbn2TkvY (Jon Voight)
  Και για όσους προτιμούν απλά το τραγούδι
  – Once I Was a soldier https://youtu.be/oXAFi99OENY Tim Buckley

 233. ΣΠ said

  Αντιπολεμική ταινία; Ο Τζόνι πήρε το όπλο του

 234. Pedis said

  # 232 – 230.
  Kαθένας βλέπει αυτό που θέλει ή μπορεί να δει ή απλά το δέχεται όπως του το σερβίρουν.

  στο σινεμά υπάρχει μόνο εκείνο που ο σκηνοθέτης θέλει από το κοινό να δει και να μη δει.

  Το κοινό πρεπει να γνωρίζει [*] πώς να κρίνει τις προθέσεις του φιλμ και του σκηνοθέτη, δηλ. να έχει άποψη ως προς

  – τους τρόπους που έχει χρησιμοποιήσει για να «κοροιδέψει» το κοινό [προσοχή! αυτό είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της κινηματογραφικής δημιουργίας] πλασάροντάς του μία ψεύτικη πραγματικότητα ως την πιο αληθινή από την πιο αληθινή που μπορεί να υπάρξει έξω από την κινηματογραφική αίθουσα, με τον θεατή δήθεν τοποθετημένο στην απόλυτα πλεονεκτική θέση του ιδανικού παρατηρητή,

  – το στόρυ, και

  – τα αισθητικά μέσα που ο σκηνοθέτης έχει επιλέξει να το παρουσιάσει.

  Πόσες ενδεχόμενες στάσεις μπορεί να πάρει το κοινό, δεν με αφορά αυτή τη στιγμή. Εξαρτάται από το είδος του κοινού. Αυτό, όμως, δεν αναιρεί σε καμιά περίπτωση οτι

  η συγκεκριμένη ταινία είναι ύμνος καραμπινάτος στον ηγέτη, στον πόλεμο, στη στρατοκαβλιά και στην υπεροχή του λευκού ανθρώπου όταν αυτός είναι προικισμένος με αρχές, αυτοπειθαρχία και στόχους. Είναι, παράλληλα, λίβελλος ενάντια στους αμβλύνοες γραφειοκράτες που είναι η αιτία που ταλαιπωρούνται τα παιδιά μας και χάνουμε τον πόλεμο επειδή απο κομφορμισμό έχουν πετυχει να παραγκωνιστούν οι αληθινοί ηγέτες.

  Η ταινία έχει αρετές και μάλιστα χάρη σε αυτές περνάει ύπουλα το βασικό της μήνυμα!

  (το μήνυμα περνάει επίσης επειδή τόσοι και τόσοι λ.χ. που κανονίζουν το κινηματογραφικό πρόγραμμα σε διάφορα αριστερά φεστιβάλ και αφιερώματα είναι παπαγάλοι-τζερεμέδες και την προτείνουν στο κοινό τους ως αντιπολεμική)

  Την άλλη ταινία στην οποία αναφέρεσαι δεν την έχω δει, δυστυχώς, οπότε δεν έχω γνώμη.

  [*] θα έπρεπε να διδάσκονται οι βασικοί κινηματογραφικοί κανονες από το δημοτικό, παράλληλα με την ανάγνωση και την αριθμητική, επειδή πιο χρήσιμοι για έναν καλό πολίτη, αφού είναι γραφτό του ότι πιο πολλές ωρες θα περάσει μπροστά σε κινούμενες εικόνες από ό,τι πάνω από ένα βιβλίο ή κάνοντας πράξεις αριθμητικής.

 235. Pedis said

  # 233 – Συμφωνώ απόλυτα. Και «η λεπτή κόκκινη γραμμή».

 236. Pedis said

  πάντως, δεν υπάρχουν τόσες όσες θα όφειλαν να έχουν γίνει με δεδομένο ότι ο πόλεμος είναι παντού γύρω.

  Πάω στοίχημα ότι δέκα χιλιάδες ταινίες με ζόμπι αντιστοιχούν σε μία στοιχειωδώς αντιπολεμική.

  Με την ευκαιρία, αλλη αντιπολεμική ταινία, μη αγγλόφωνη,

  «Uomini contro»

  https://en.wikipedia.org/wiki/Many_Wars_Ago

 237. loukretia50 said

  234. Συχνά ο σκηνοθέτης μένει με το όραμα που απέτυχε να παρουσιάσει. Δεν είναι όλοι ταλαντούχοι.
  Και το κοινό δεν είναι ενιαίο.
  Για το «Αποκάλυψη τώρα » συμφωνώ, η δύναμη των μέσων που χρησιμοποιεί ο Κόππολα δεν αμφισβητείται , άλλωστε γενικά δεν πρέπει να είμαστε «ανυποψίαστοι», παθητικοί δέκτες σε κάθε ταινία.
  Επιμένω όμως ότι στις ταινίες ο θεατής συνήθως δε βλέπει αυτό που ο σκηνοθέτης θέλει.
  Μεσολαβούν ισχυρά προσωπικά φίλτρα, ευαισθησία, κουλτούρα, προκαταλήψεις, επιρροές (ή προπαγάνδα) και αυτό το …σπάνιο φρούτο, απλή λογική για να σχηματίσει άποψη – όποια κι αν είναι!
  Δεν ισχύει αυτό για σένα?

 238. 233 Πράγμα που μου θυμίζει το κατάντημα του Τίμοθυ Μπότομς, πολύ αργότερα από το αριστούργημα του Τράμπο.
  https://en.wikipedia.org/wiki/DC_9/11:_Time_of_Crisis

 239. loukretia50 said

  234. Αυτό πώς φαίνεται για διδασκαλία?
  Akira Kurosawa https://youtu.be/doaQC-S8de8 Composing Movement

  Και η ταινία που συνδυάζει πολλά, με τη δύναμη των μέσων στο έπακρο. Η φρίκη του πολέμου δε φαίνεται?
  Ran https://youtu.be/AbbfDntoRRk Akira Kurosawa

 240. Αμάν βρε Pedis. Τις έχω διαβάσει αυτές τις κριτικές χρόνια τώρα, ποτέ δεν τις κατάλαβα. Ούτε τώρα τις καταλαβαίνω, μάλλον τις καταλαβαίνω αλλά δεν τις ασπάζομαι.

 241. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  231 – Μακάρι να μας παίρνατε φαλάγγι εσείς Gee, αλλά κόβω και τα δυό μου κεφάλια, πως θα πάρει φαλάγγι και τα δύο «κινήματα»😎 το αλάθητο κριτήριο του κυρίαρχου λαού.🚼

  Αναρωτιέμαι αν υπάρχει έστω και ένας νοήμων ψηφοφόρος που θα ψηφίσει
  το όποιο κόμμα και τον όποιο υποψήφιο, με βάση το προεκλογικό τους πρόγραμμα, ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
  Από την άλλη όμως, η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων, έχει πάψει να χρησιμοποιεί την λογική και την κριτική σκέψη (γιατί άραγε;😉) κι όπως λέω εδώ και πολλά χρόνια, οι άνθρωποι που πιστεύουν τις θρησκευτικές και ιδεολογικές φαντασιώσεις για πραγματικές, είναι ικανοί για οποιαδήποτε παράνοια.

  Υ.Γ – Την Δευτέρα θα γελάμε παρέα.☺😁😂

  Καλημέρα

 242. sarant said

  Kαλημέρα από εδώ, είτε γελάτε είτε όχι!

 243. Pedis said

  # 240 – δεν χρειάζονται οι κριτικές, είναι φως φανάρι, τι να πω.

  # 237 – Λουκρητία, σόρρυ, αλλά σε χάνω …

  # 239 – το πρώτο ενδιαφέρουσα δουλειά φαίνεται, θα το δω με την ησυχία μου. Για το Ραν δεν χρειάζεται σχόλιο.

  Καλημέρα.

 244. sarant said

  215 Πάντως, Γιάννη, τα ονόματα που αναφέρεις δεν είναι όλα τα ίδια. Ο Κουρουμπλης, μπορεί να έχεις τη χειρότερη γνώμη γι’ αυτόν, κι εγώ δεν έχω καλή, αλλά είναι πολιτικός. Ο Αρβανίτης είναι δημοσιογράφος, διευθυντής του Κόκκινου επί χρόνια. Κανείς από τους δύο δεν είναι διασημότητα.

  Αλλά κι εγώ ελπίζω βάσιμα να μην επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις που λες και θα συμβάλω σε αυτό.

 245. Γς said

  Απο παλιότερες εκλογές.

  Παίρνω τα γράμματα κι όλα είναι επιστολές υποψηφίων. Ολες για πέταμα. Και με βλέπει έτσι κατσούφη ο γείτονας και θέλει να μάθει γιατί.

  -Μα δεν βλέπεις; Αντε να βρώ τώρα ώρα να τους απαντήσω’

  Κι αρχίζει να μου εξηγεί ότι μπορώ να τα αγνοήσω κι εγώ να του λέω ότι δεν μπορώ λόγω καλής ανατροφής και τέτοια

 246. # 241

  Λάμπρο πέρα από τα μαθηματικά, λογική είναι το δίκιο των ισχυρών, μ’ αυτή ψηφίζει το πόπολο τον Κούλη π.χ.

 247. loukretia50 said

  243. – για το 237
  Θα φταίει η νύχτα κι η καταχνιά!
  Οι σκηνοθέτες νομίζουν ότι το έργο τους δείχνει την κατεύθυνση που θέλουν και περνάει το δικό τους μήνυμα. Οι μεγάλοι το πετυχαίνουν. Δεν αναρωτήθηκες πως θα ήταν αν γύριζε ο Όρσον Ουέλς την Αποκάλυψη?
  Συνήθως όμως οι θεατές χάνονται στην πορεία ή στη μετάφραση – από τρίτους!
  Και το έργο δημιουργεί τη δική του ιστορία.
  Σαν τη μπαλλάντα που καταντάει ύμνος κάποιων κολλημένων.
  Καλύτερα τώρα?
  ——————————
  Δυστυχώς δεν είναι μόνο το Βιετνάμ και επειδή αναφέρθηκε η δύναμη των μέσων , μια ταινία ανιμέισον που θα μπορούσε ν΄αναφέρεται οπουδήποτε.
  Δεν υπάρχουν ήρωες και καλοί πατριώτες , μόνο η φρίκη που κορυφώνεται στο τέλος.
  Τι άλλο μπορεί να καταλάβει κανείς?

  Waltz With Bashir, https://youtu.be/ynH68E1GEdc English Subs Lebanon War 1982,

 248. Ο αντ΄αυτού... said

  215: Αν ήταν η αναγνωρισιμότητα το μόνο κριτήριο θα έβγαινε παμφηφεί κι ο ακατονόμαστος…

 249. Γιάννης Κουβάτσος said

  244: Διασημότητες όχι του λάιφ στάιλ αναγκαστικά αλλά άνθρωποι που βγαίνουν «στο γυαλί», άρα προβεβλημένοι. Μια προβολή που δεν έχουν πολύ αξιόλογοι υποψήφιοι όπως ο Πλουμπίδης, ο Γραικός, η Ρωμανού κλπ. Κι εγώ θα κάνω ό,τι μπορώ, για να διαψευστούν οι δημοσκοπήσεις. 😊

 250. sarant said

  249 Αναφέρεις τρία ονόματα από τη σορτ λιστ μου 🙂

 251. Γιάννης Κουβάτσος said

  250: 😉

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: