Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Σκόρπια για τις εκλογές και την Ευρώπη

Posted by sarant στο 20 Μαΐου, 2019


Σε έξι μέρες ψηφίζουμε και στο ιστολόγιο ελάχιστα έχουμε ασχοληθεί με αυτές τις (πολλαπλές) εκλογές. Στο σημερινό άρθρο θα γράψω μερικές σκόρπιες σκέψεις για τις ευρωπαϊκές εκλογές, όχι επειδή τις θεωρώ σημαντικότερες από τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές αλλά επειδή με ενδιαφέρουν περισσότερο -και επειδή είναι εκλογές σε πανελλήνια κλίμακα, ανεπηρέαστες από την προσωπικότητα του ενός ή του άλλου υποψηφίου στον τάδε δήμο και τη δείνα περιφέρεια.

Φέτος είναι η δεύτερη φορά που οι ευρωπαϊκές εκλογές διεξάγονται ταυτόχρονα με τις αυτοδιοικητικές. Το ίδιο είχε γίνει και το 2014, αλλά φέτος υπάρχει μια καθοριστική διαφορά.

Το 2014 οι ευρωεκλογές είχαν διεξαχθεί ταυτόχρονα με τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ενώ φέτος διεξάγονται ταυτόχρονα με τον πρώτο γύρο. Το 2014, είχα επικρίνει την απόφαση για ταυτόχρονη διεξαγωγή των ευρωεκλογών με τον δεύτερο γύρο, διότι πίστευα ότι επηρεάζει αρνητικά τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές. Πράγματι, για πολλούς ψηφοφόρους είναι δύσκολη και οικονομικά δυσβάστακτη η διπλή μετακίνηση, ιδίως αν δεν έχουν ιδιαίτερο κίνητρο (αν π.χ. έχει αποκλειστεί ο δήμαρχος/περιφερειάρχης της προτίμησής τους και δεν συμμετέχει στον δεύτερο γύρο). Εξάλλου είναι παρατηρημένο ότι τη δεύτερη Κυριακή των δημοτικών εκλογών η συμμετοχή πέφτει 10-15 ποσοστιαίες μονάδες.

Οπότε, βρισκω θετική την απόφαση να γίνουν οι ευρωεκλογές ταυτόχρονα με τον πρώτο γύρο -αν και έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα: ενώ τη δεύτερη Κυριακή οι δημοτικές κτλ. εκλογές γίνονται χωρίς σταυρό, τώρα θα συμπέσουν την πρώτη Κυριακή εκλογές σε τρεις ή τέσσερις κάλπες, όλες με σταυρό. Και σταυρός σημαίνει μεγάλο φόρτο εργασίας για τον δικαστικό αντιπρόσωπο και την εφορευτική επιτροπή, φόρτος που δεν θα μοιραστεί αλλά θα πέσει μονόπαντα την πρώτη Κυριακή. Οπότε, η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να χωρίσει τα εκλογικά τμήματα των πόλεων και κωμοπόλεων σε Α και Β (από δύο κάλπες στο καθένα) είναι σωστή αν και υπάρχει φόβος να έχουμε μπερδέματα την Κυριακή.

Μακρηγόρησα όμως με τα διαδικαστικά, που όμως έχουν και ουσία αφού επηρεάζουν τη συμμετοχή στις εκλογές. Συμμετοχή, η οποία βρίσκεται σε διαρκή πτωτική τροχιά σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Από το αρχικό 62% το 1979, η συμμετοχή έπεσε στο 59% το 1984, λίγο ακόμα το 1989 και στο 57% το 1994. Το 1999 έκανε μια μεγάλη βουτιά στο 49,5% -δηλαδή έγινε μικρότερη από την αποχή. Το 2004 νέα πτώση στο 45,5%, το 2009 στο 43% και το 2014 στο 42,5%.

Στην Ελλάδα η συμμετοχή ήταν πάντοτε πολύ μεγαλύτερη, αλλά να σημειωθεί ότι είχαμε υποχρεωτική ψήφο (ακόμα υποχρεωτική είναι, μάλιστα, αλλά εδώ και καιρό δεν υπάρχει καμιά συνέπεια για όσους δεν ψηφίσουν -αν κάνω λάθος ενημερώστε στα σχόλια). Έτσι, ενώ στις ευρωεκλογές του 1984 και 1989 η συμμετοχή ηταν κοντά στο 80% έπεσε στο 70% την επόμενη δεκαετία, στο 63% το 2004 και στο 53% το 2009, αλλά η πτωτική πορεία αντιστράφηκε στις ευρωεκλογές του 2014, όταν η συμμετοχή αυξήθηκε αρκετά, στο 59,3%.

Φυσικά, αυτή η αυξηση της συμμετοχής στις ευρωκλογές του 2014 δεν οφειλόταν σε κάποια ξαφνική τόνωση του ενδιαφέροντος των Ελλήνων για την ΕΕ και τις διαδικασίες της, αλλά ήταν συνέπεια της τότε ορμητικής ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ, σαν πρελούδιο για την εκλογική αναμέτρηση του 2015.

Πράγμα που μας φέρνει στο επόμενο θέμα. Υποστηρίζεται συχνά ότι οι πολίτες στις ευρωεκλογές ψηφίζουν με κριτήρια όχι ευρωπαϊκά αλλά εθνικά, ότι δεν παίρνουν υπόψη τις θέσεις των κομμάτων για την Ευρώπη αλλά ψηφίζουν επειδή π.χ. θέλουν να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση της χώρας τους. Συχνά άλλωστε οι ευρωεκλογές, όπως το 2014 αλλά και φέτος στην Ελλάδα, θεωρούνται πρόκριμα για τις εθνικές βουλευτικές εκλογές που θα ακολουθήσουν σε λίγους μήνες (το ίδιο γίνεται φέτος και με την Πορτογαλία, που έχει εθνικές εκλογές το φθινόπωρο). Ωστόσο, αυτό είναι απόλυτα αναμενόμενο, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καν ομοσπονδιακή υπόσταση. Πάντως, οι πολίτες δεν ψηφίζουν πάντοτε στις ευρωεκλογές το κόμμα που ψήφισαν ή που θα ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές, κάτι που έχει φανεί σε πολλές περιπτώσεις, με πιο εντυπωσιακή ίσως την επίδοση του ΚΚΕ εσωτ. στις εκλογές του 1981, όταν στις μεν εθνικές εκλογές πήρε ποσοστό 1,35% αλλά στις ευρωεκλογές, που έγιναν την ίδια μέρα, ξεπέρασε το 5% εκλέγοντας ευρωβουλευτή τον Λεωνίδα Κύρκο. Οι αναλυτές δεν παύουν άλλωστε να επισημαίνουν ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές θεωρείται «χαλαρή», συχνά με ελαφρώς αρνητική χροιά -που είναι αντίφαση αφού συχνά οι ίδιοι παραπονιούνται ότι οι πολίτες ψηφίζουν με «εθνικά» κριτήρια.

Οι φετινές ευρωεκλογές, οι ένατες στη σειρά από το 1979, έχουν μια σημαντική ιδιομορφία: συμμετέχει σε αυτές ένα κράτος-μέλος που θεωρητικά βρίσκεται υπ’ ατμόν, έτοιμο να αποχωρήσει, το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα εκλεγούν λοιπόν 73 Βρετανοί ευρωβουλευτές (στους 751 που έχει συνολικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) οι οποίοι θα προσέλθουν στο Στρασβούργο για μία ή δύο συνόδους (με όλο τον διοικητικό φόρτο και το κόστος που έχει μια τέτοια δουλειά) και μετά, όπως σχεδόν όλα δείχνουν, θα αποχωρήσουν. Ωστόσο, αυτοί οι «υπό προθεσμία» ευρωβουλευτές θα έχουν όλα τα δικαιώματα και τα προνόμια των άλλων συναδέλφων τους αλλά και θα εκλέξουν τον Πρόεδρο της Κομισιόν για την επόμενη πενταετία. Κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει και δεν αποκλείεται οι νομικοί στα επόμενα χρόνια να έχουν μπόλικη δουλειά.

Το άλλο χαρακτηριστικό των φετινών ευρωεκλογών είναι η αναμενόμενη επέλαση της ακροδεξιάς, ενός αστερισμού εθνικιστικών κομμάτων από πολλά κράτη μέλη. Οι Γάλλοι τους χαρακτηρίζουν souverainistes, που θα μπορούσε να μεταφραστεί «κυριαρχιστές» αν δεν έχετε άλλη ιδέα. Προχτές συγκεντρώθηκαν στο Μιλάνο 11 ηγέτες και εκπρόσωποι τέτοιων κομμάτων: ο Σαλβίνι από την συγκυβερνώσα ιταλική Λέγκα, η Μαρίν Λεπέν του γαλλικού Εθνικού Συναγερμού (έτσι μετονομάστηκε το Εθνικό Μέτωπο), η γερμανική AfD, ο ισλαμοφοβικός Βίλντερς από την Ολλανδία. Στόχος τους είναι η ομάδα των εθνικιστών να έρθει στην 3η θέση, πίσω από τους χριστιανοδημοκράτες και τους σοσιαλιστές, και μπορούν να το καταφέρουν. Δεν είναι όλα ανέφελα, ευτυχώς, για την ευρωπαϊκή ακροδεξιά. Ας πούμε, τα κυβερνητικά κόμματα της Ουγγαρίας και της Πολωνίας δεν πήγαν στο Μιλάνο, ενώ το αυστριακό FPO χτυπήθηκε από ένα σκάνδαλο που υποχρέωσε τον επικεφαλής του σε παραίτηση από τη θέση του αντικαγκελάριου.

Αλλά είναι σίγουρο πως έχουν αέρα στα πανιά τους. Όχι μόνο επειδή οι πολίτες της Ευρώπης πείθονται από την ισλαμοφοβία και τη μεταναστοφοβία, αλλά κυρίως επειδή τα τελευταία είκοσι χρόνια η ευρωπαϊκή κεντροαριστερά, οι σοσιαλιστές, συνεργάστηκαν με τους χριστιανοδημοκράτες στην επιβολή του νεοφιλελεύθερου μοντέλου λιτότητας -ενώ η ευρωπαϊκή αριστερά είναι μάλλον αδύνατη.

Τις προηγούμενες δεκαετίες, σε ευρωπαϊκή κλίμακα, η δεξιά ήταν γενικώς έντονα φιλοευρωπαϊκή, ενώ η κεντροαριστερά είχε περισσότερες επιφυλάξεις και η αριστερά ακόμα περισσότερες. Να θυμίσω ότι ακόμα και το Ηνωμένο Βασίλειο το έβαλαν το 1973 στην τότε ΕΟΚ οι Συντηρητικοί ενώ οι Εργατικοί ήταν αντίθετοι -και όταν ήρθαν στην εξουσία το 1974 οι Εργατικοί έκαναν δημοψήφισμα για την παραμονη ή την αποχώρηση (και με μεγάλη πλειοψηφία επικυρώθηκε η παραμονή της χώρας στην ΕΟΚ/ΕΕ). Τις τελευταίες δεκαετίες, χοντρικά στον αιώνα μας, η κριτική στην ΕΕ έρχεται κυρίως από τα δεξιά.

Όταν η Ελλάδα μπήκε στην ΕΟΚ στις αρχές του 1981, το ΠΑΣΟΚ ζητούσε δημοψηφισμα και το ΚΚΕ ήταν αντίθετο ενώ το πολύ μικρότερο ΚΚΕ εσωτ. ήταν υπέρ της «Ευρώπης των λαών». Το ζήτημα της Ευρώπης δεν έπαψε από τότε να ταλανίζει την ελληνική αριστερά. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 το ΚΚΕ είχε ρίξει αρκετό νερό στο κρασί του, αλλά μετά τη διάσπαση του 1991 έγινε πολύ πιο έντονα αντίθετο με την ΕΕ, ενώ ο Συνασπισμός (που υποδέχτηκε τους ανανεωτικούς του ΚΚΕ) ήταν φιλοευρωπαϊκός.

Στην Ελλάδα και στις δυο χώρες της ιβηρικής χερσονήσου παρατηρείται εξέλιξη γενικά αντίθετη με το μοτίβο που επικρατεί στην υπόλοιπη ΕΕ -αφενός κυβερνούν αριστερά και σοσιαλιστικα κόμματα, αφετέρου δεν έχουν εμφανιστεί πολύ ισχυρά ακροδεξιά-μεταναστοφοβικά κόμματα. Ίσως το ένα να εξηγεί το άλλο.

Ο φόβος από τις εκλογές της Κυριακής δεν είναι τόσο ή δεν είναι απλώς ότι θα εκτοξευτούν οι εθνικιστές στην τριτη θέση των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά ότι θα υπάρξει συνεργασία δεξιάς-ακροδεξιάς, μια προοπτική πολύ δυσοίωνη.

Αυτό μπορούμε να το επηρεάσουμε -όχι και πολύ βέβαια: όσο επηρεάζει ο ψηφοφόρος πχ του νομού Καβάλας τα πανελλήνια αποτελέσματα. Μπορούμε να το επηρεάσουμε μην ψηφίζοντας δεξιά και ακροδεξιά ελληνικά κόμματα. Σε προηγούμενο προεκλογικό άρθρο είχα γράψει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, το πιο φιλοευρωπαϊκό από τ’ αριστερά κόμματα και το πιο αριστερό από τα φιλοευρωπαϊκά, είναι η αυτονόητη επιλογή για όσους θέλουν να στραφεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε προοδευτική κατεύθυνση» οπότε το δικό μου δίλημμα για την επόμενη Κυριακή είναι να βρω πού θα δώσω τον τέταρτο σταυρό -για τους τρεις σταυρούς έχω αποφασίσει, αλλά για τον τέταρτο προβληματίζομαι ανάμεσα σε αρκετά πρόσωπα του ψηφοδελτίου.

Όμως το ιστολόγιο δεν δίνει ούτε κατευθύνσεις για τη σταυροδοσία, ούτε εκφράζει κάποιον άλλον εκτός από εμένα. Περιμένω τα σχόλιά σας, επισημαίνοντας ότι και το αυριανό άρθρο θα έχει εκλογικό χαρακτήρα -θα είναι ένα είδος στοιχήματος, αλλά όχι από τα συνηθισμένα.

 

 

232 Σχόλια προς “Σκόρπια για τις εκλογές και την Ευρώπη”

 1. rizes said

  ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΟΥΣ, (Εν Αθήναις, 403 π. Χ.)

  https://vgiannelakis.wordpress.com/2013/06/14/%ce%b8%cf%81%ce%b1%cf%83%cf%8d%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%82-%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%b3%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d%cf%82-403-%cf%80%cf%87/

 2. Λευκιππος said

  Βρε, ευτυχώς που είναι η Ευρώπη ενωμένη, έστω κι έτσι, αλλοιώς…..

 3. psi said

  «Τις τελευταίες δεκαετίες, χοντρικά στον αιώνα μας, η κριτική στην ΕΕ έρχεται κυρίως από τα δεξιά.»

  Ισως θα ηταν πιο σωστο (ή ειλικρινες) να αποδεχτουμε οτι υπαρχει πλεον νεος διαχωρισμος των πολιτικων δυναμεων, σε ‘ανοιχτες’ και ‘κλειστες’ (οπως εχουν χαρακτηριστει) αντι για δεξια-αριστερα, [εκτος αν ειναι σημαντικο να κρατησουμε το «κυριως»]. Ή μπορει να σκεφτουμε μια διδιαστατη κατανομη των κομματων (ή και τριδιαστατη, σε σχεση με ΕΕ-εθνικη οικονομια-κοινωνικα θεματα…). Απο την αλλη, στη ΝΔ (λιγοτερο πλεον, αλλα και στον ΣΥΡΙΖΑ), στο CDU/CSU, και τους Συντηρητικους στο ΗΒ, υπαρχουν ολες οι τασεις, οποτε αντε βγαλε ακρη με τις 3-d κατανομες…

 4. Αν τελικά γίνει το Μπρέξιτ πριν τις επόμενες ευρωεκλογές :mrgreen: τι θα γίνουν οι 73 θέσεις της Μεγάλης Βρετανίας, θα μοιραστούν στους υπόλοιπους; Από εκλογή σε εκλογή θα πηγαίνουμε μου φαίνεται.

 5. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  4 Το Κοινοβούλιο βάσει συνθηκών έπρεπε να έχει 705(;) έδρες και έχει 751 καθ’υπέρβαση. Το αρχικό σχέδιο, αν το Μπρέξιτ γινόταν τον Μάρτιο, ηταν να αφαιρεθούν οι 73 εδρες των Βρετανών και από αυτές οι 46 να καταργηθούν ώστε να φτάσουμε στις 705 ενώ οι 27 να δοθούν σε μεγαλες χώρες που υποαντιπροσωπεύονται. Τώρα, δεν ξέρω τι θα γίνει όποτε κι αν αποχωρήσει το ΗΒ και φοβάμαι ότι κι άλλοι δεν ξέρουν.

 6. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα ! Εκείνο πάντως, για το οποίο ανέκαθεν διαφωνούσα, ήταν οι μεγάλες «κετρικές» προεκλογικές συγκεντρώσεις των κομμάτων στην Αθήνα σε Ευρωεκλογές, όπως ακριβώς και στις Εθνικές Εκλογές… Αλλά είπαμε, θεωρούνταν «πρόκριμα»…
  Βεβαίως, πλέον διαφωνώ γενικώς με τις μεγάλες(;;) συγκεντρώσεις, και τον «μπαλκονισμό», ιδίως μετά από τόση άνοδο του μορφωτικού επιπέδου… Από την άλλη, οι ψηφοφόροι ξέρουν το «μόνο αν είναι τίποτα εκλογές τους βλέπουμε», φανταστείτε να έλειπε και αυτό !… Τουλάχιστον, με τις Ευρωεκλογές, τους βλέπουν ΔΥΟ φορές μέσα στην τετραετία… 🙂

 7. Πάνος με πεζά said

  Φυσικά, ας μη μπούμε στην ουσία για το «βελούδινο χαραμοφαϊλίκι» των Ευρβουλευτών, που ολοένα και αντιδιαστέλλεται με το γενικότερο μέσο βιοτικό επίπεδο της Ευρώπης…

 8. Georgios Bartzoudis said

  Για τους δύο στυλοβάτες της Ευρώπης, τη Γαλλία και τη Γερμανία, οι ευρωπαϊκές πολιτικές τους δεν αλλάζουν και πολύ από το αν κυβερνούνται από «δεξιούς» ή «σοσιαλιστές». Εκτιμώ ότι το ίδιο θα συμβεί αν κάποτε κυβερνηθούν και από «αριστερούς». Τί θα συμβεί άν ποτε κυβερνηθούν από ακροδεξιούς, δεν το γνωρίζω, νομίζω όμως ότι οι βασικοί πολιτικοί άξονες θα παραμείνουν ανέπαφοι!

 9. Ατακάμα said

  3 Ισχύει πως τις τελευταίες δεκαετίες οι έννοιες δεξια-αριστερα είναι κενές περιεχομένου που περισσότερου μπερδεύουν και εν τέλει φανατίζουν τον κόσμο. Όσο για τα κόμματα τύπου Σαλβίνι όντως τρομάζει μια καθολική επικράτησή τους, όμως ο όρος ακροδεξιοί, φασίστες, ρατσιστές που τους αποδίδεται είναι άτοπη.

  Οι θέσεις τους περί σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής πχ δε θα θεωρούταν καν δεξιά, αλλά αυτονόητη πριν μερικά χρόνια, όταν όμως σήμερα τα συστημικά μέσα (βλ. BBC DW CNN The Guardian κ.α.) και μαζί και τα παραδοσιακά κόμματα προωθούν μια ανεξήγητα ανοιχτή πολιτική για τους μετανάστες όλου το κόσμου είναι λογικό οτιδήποτε παρεκκλίνει από αυτό που υποστηρίζουν αυτοί να το χαρακτηρίζουν ακροδεξιά «far right»
  .
  Παίζουν δηλαδή το ανούσιο παιχνίδι των πολιτικών χαρακτηρισμών που έχουν μπαγιατέψει προ πολλού και εν πολλοίς δείχνει απλά την έλλειψη επειχειρημάτων τους που τους διακρίνει.

  Όπως είπε πρόσφατα και ο Σαλβίνι (του οποιου η άνοδος τρομάζει κακά τα ψέματα, αλλά για άλλους λόγους και όχι για τη μεταναστευτική του πολιτική) «Όσο τα μόνα σας επιχειρήματα εναντίον μας είναι χαρακτηρισμοί του τύπου «Φασίστες» «ρατσιστές» «Ακροδεξιοί» θα κυβερνάμε για 30 χρόνια.

 10. Triant said

  Καλημέρα.

  Η αλήθεια είναι πως αυτή η πανάκριβη κοροιδία έχει καταντήσει πολύ ενοχλητική. Το ευρωκοινοβούλιο πρέπει ή να αποκτήσει πραγματική εξουσία ή να διαλυθεί. Ίσως ο μόνος τρόπος να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση (την δεύτερη) είναι να ψηφίζουμε όλα τα νούμερα.

 11. Σπύρος Χαμένος said

  Αναρωτιέμαι τι νόημα έχουν οι ευρωεκλογές, όταν το Ευρωκοινοβούλιο έχει ελάχιστη συμμετοχή στις αποφάσεις που παίρνονται. Εγώ σκέφτομαι να ψηφίσω κάποιο κόμμα που είναι υπέρ της Ευρωπαϊκής ενοποίησης, αν μπορέσω να βρω τέτοιο που να πλησιάζει λίγο και τις πολιτικές μου πεποιθήσεις. Θεωρώ τον στόχο της περισσότερης δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον σημαντικότερο για την ώρα της ψήφου.
  Όσο για την ακροδεξιά, νομίζω ότι υπάρχει κι άλλη παράμετρος για την άνοδό της, αυτή της απουσίας πολέμου ενάντια στον ρατσισμό, την ξενοφοβία και γενικότερα τις ακροδεξιές θέσεις. Η δεξιά το απέφευγε με στόχο να πάρει ψήφους από τους ακροδεξιούς, η σοσιαλδημοκρατία πιθανώς το ίδιο, ενώ η αριστερά, άγνωστο για ποιο λόγο, έκλεινε τα μάτια. Προσπαθήστε να θυμηθείτε λίγο την δεκαετία του 90, ίσως και τις αρχές της πρώτης δεκαετίας του αιώνα μας, και θα δείτε ότι οι αριστεροί επέμεναν ότι στην Ελλάδα (στην οποία τότε η μεγάλη πλειοψηφία θεωρούσε ότι ο Αλβανός είναι και εγκληματίας) δεν υπάρχει ρατσισμός και ότι όλοι οι Έλληνες είμαστε καλοί και φιλόξενοι άνθρωποι.

 12. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Το άλλο χαρακτηριστικό των φετινών ευρωεκλογών είναι η αναμενόμενη επέλαση της ακροδεξιάς,»
  Αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος που πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε σ’ αυτές τις εκλογές και να μην το παίξουμε δυσατεστημένοι που επιλέγουν λευκό/αποχή. Και ποιος δεν είναι δυσαρεστημένος-αγανακτισμένος με αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση όπου κυριαρχούν οι ελίτ και όπου περισσεύει η λιτότητα και η ανεργία για τους λαούς; Ποιος πιστεύει ότι το ευρωκοινοβούλιο συμμετέχει ουσιαστικά στη λήψη των κρίσιμων αποφάσεων; Πρέπει όμως να κόψουμε τη φόρα στην ακροδεξιά, που οι ψηφοφόροι της θα προσέλθουν στις κάλπες μαζικά και χωρίς διαρροές.

 13. sarant said

  11 Αδικείς την αριστερά, πάντως, διότι ήταν ίσως η μόνη δύναμη που αντιστάθηκε από τότε στην άποψη Αλβανός = εγκληματίας.

 14. Avonidas said

  #12. Έτσι το πήγαν και οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ, «ψηφίστε Κλίντον, θέλετε να βγει ο Τραμπ;». Ο άνθρωπος έχει μεν δυο χέρια, μπορεί με το ένα να κλείνει τη μύτη του και με το άλλο να κρατάει το ψηφοδέλτιο, αλλά μερικές φορές η μπόχα είναι τόσο πολλή που χρειάζεσαι και τα δύο χέρια.

 15. τα μυαλά said

  Με απάτη, ψέματα, λοιδορίες,ότι πιο συντηρητικό έγινε κυβέρνηση. Δεύτερη ψήφος ισοδύναμή ότι επικροτούμε την απάτη, τα ψέματα, ότι πιο βρώμικο. Θα είναι ντροπή για τον ελληνικό λαό να συμβεί κάτι τέτοιο ξανά. Την πρώτη φορά δεν ήξερε, τον αποπλάνησαν (και ας φώναζαν άλλοι). Για την δεύτερη φορά δεν υπάρχει διακιολογία. Όσο για την ακροδεξιά (στην Ελλάδα), πλήρης και μοναδικά δική του η ευθύνη. Και όσο για τον φιλοευρωπαϊσμό του, εδώ ξεσπάμε σε τρανταχτά γέλια. Ιδέα δεν έχουν τι διαδραματίζεται στην Ευρώπη, ούτε θέλουν να μάθουν. Για αυτό τσαμπουνάνε συνεχώς την προσφιλή τους καραμέλα περί «νεοφιλελευθερισμό» στην ΕΕ, ενώ ξέρουν ότι συνειδητά λένε ψέματα. Τι έλεγα, γεννημένοι απατεώνες 😉

 16. Σπύρος Χαμένος said

  13 Ίσως… αλλά περίμενα μεγαλύτερη αντίδραση και συνειδητοποίηση του κινδύνου που έρχονταν (ήδη το 2000 είχαμε το ΛΑΟΣ, που μπορεί σε σχέση με την Χρυσή Αυγή να φαίνεται μέχρι και δημοκρατικό, αλλά ήταν ένα ακροδεξιό, ξενοφοβικό κόμμα). Έτσι λοιπόν, αν πραγματικά την αδικώ, είναι επειδή είχα από αυτήν μεγαλύτερες προσδοκίες. Δεν θα περίμενα από την δεξιά να υπερασπιστεί τον μετανάστη, τον αλλόθρησκο ή τον τσιγγάνο. Στο κάτω κάτω της γραφής, η αριστερά είναι αυτή που πρέπει, εξ ορισμού, να υπερασπίζεται τα δικαιώματα του ανθρώπου, ακόμα και με πολιτικό κόστος.

 17. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  >που είναι αντίφαση αφού συχνά οι ίδιοι παραπονιούνται ότι οι πολίτες ψηφίζουν με «εθνικά» κριτήρια.

  Δεν καταλαβαίνω την αντίφαση. Οι περισσότεροι πιστεύω πως αδιαφορούν για την ευρωπαϊκή πολιτική του κόμματος που ψηφίζουν, ή την αγνοούν, και ψηφίζουν είτε οπαδικά, για να βιώσουν την ικανοποίηση από τη νίκη της ομάδας τους (σχετική ή απόλυτη), είτε για να στείλουν το μήνυμα που νομίζουν πως στέλνουν για τις εθνικές εκλογές, εν είδει ευρείας δημοσκόπησης. Οι ευρωβουλευτές δεν επηρεάζουν καθόλου την καθημερινότητα του ψηφοφόρου (ένας λιγουλάκι κακεντρεχής θα μπορούσε να πει πως δεν επηρεάζουν τίποτε γενικώς και υπάρχουν ως δημοκρατικός φερετζές, καθώς οι κρίσιμες αποφάσεις βγαίνουν από άλλα όργανα), κι έτσι προκύπτει το χαλαρό της υπόθεσης: Μπορεί να ψηφίσει κανείς οτιδήποτε χωρίς άμεσες (ντετερμινιστικές) συνέπειες.
  Κι ακριβώς εκεί είναι ο κίνδυνος: Κάποιοι μπορεί να ψηφίσουν κάτι μόνο και μόνο για να γελάσουν με το τζερτζελέ, αλλά η διαχείριση του αποτελέσματος ως δημοφιλία από τα κομματικά επιτελεία να σπρώξει τα πρόβατα προς το ένα ή το άλλο μαντρί.

 18. Στην Ευρώπη η συμμετοχή στο 42,5% και στην Ελλάδα στο 59,3% στις ευρωεκλογές και αρκετά περισσότερη στις εθνικές (κάτι σαν την συμμετοχή στην γιοροβίζιον) εκλογές.
  Συμπέρασμα ;
  Η διαφθορά είναι αντιστρόφως ανάλογη της αποχής (ή ανάλογη της συμμετοχής για όσους δυσκολεύονται απ΄την διατύπωση )

  Οποιος δεν νοιώθει την ανάγκη να ψηφίσει είναι ένας Lucky Man…she’s upstairs

  (από την εποχή που το σινεμά ήταν καλό σινεμά και τα τραγούδια καλά τραγούδια) ξανά… upstairs

 19. sarant said

  18 Στην Ευρώπη όμως απέχουν οι φτωχοί

  16 Πρόσεξε πάντως ότι πριν ακόμα εμφανιστούν ακροδεξιά κόμματα οι απόψεις αυτές εκφράζονταν μέσα από τη ΝΔ -ο Καρατζαφέρης άλλωστε ήταν βουλευτής της ΝΔ και ο χρυσαβγίτης Αρβανίτης ήταν δικηγόρος του Καλαμπόκα.

 20. Κουίζ !!!

  Ποιά από τις παρακάτω λέξεις είναι πιο κοντά στην λέξη » εκλογές»

  Α. ανεμογκάστρι

  Β. «κρίσιμες»

  Γ. πάω εκδρομή

  Δ. Ζαγοράκης-Ανατολάκης-Χατζημπουζούκης

  Ε Δέλταξί-δέλταάλφα

 21. # 19

  «Στην Ευρώπη όμως απέχουν οι φτωχοί»

  Φυσικά και απέχουν γιατί δεν υπάρχει (αναπτυγμένη) ρουσφετολογία. Εδώ υπήρξε και υπάρχει η πελατειακή σχέση ψηφοφόρων υποψηφίων με δέλεαρ το παιδί σε μια Δεκο (να μην τον τσεκουριάζει η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ πιο παλιά) ,ενα στραβό μάτι να κτίσουμε μια δημοσιοκαταπάτηση, άλλο ένα να την νομιμοποιήσουμε κι όταν τελειώσανε αυτά, ήρθε η…κρίση. Γιατί ο βλάκας με το ρουσφέτι που έκλεβε ένα δίφραγκο το κράτος ποτέ δεν διανοήθηκε πως έσπρωχνε τον βουλευτή του να κλέψει εκατομμύρια, ούτε τολμούσε ο ευεργετηθείς να τον καταγγείλει, ήταν ο «ευεργέτης» του. Γι αυτό η αποχή αποδυναμώνει την διαφθορά.
  Τώρα το δέλεαρ του Μόραλη είναι με 400 ευρώ στις δουλειές του χοντρού. Τουλάχιστον στην εποχή του ο Καρατζαφέρης διόριζε γκομενάκια με διχίλιαρα μισθούς

 22. ΓιώργοςΜ said

  > Γι αυτό η αποχή αποδυναμώνει την διαφθορά.
  Τι λογικό άλμα είναι τούτο; Το ρουσφέτι επιθυμεί την αποχή των άλλων, ώστε πεντέξι ψηφαλάκια των «δικών μας» να μετράνε περισσότερο. Η αποχή είναι ίσως αποτέλεσμα της διαφθοράς, ή μάλλον της φθορά της δημοκρατίας: Χαμένος για χαμένος, γιατί να πάω να ψηφίσω; Όταν η διαφθορά είναι σε υψηλό επίπεδο (συναλλαγή εταιρειών με πολιτικούς), ποιος ν’ ασχοληθεί με τα ψιλοτάρια; Πέφτουν στην αδιαφορία που προκαλεί η κατάθλιψη, τρώνε ό,τι ξεροκόμματο βρουν για φαΐ, τρώνε σκουπίδια στην τηλεόραση και το ίντερνετ, και δεν ασχολούνται με τίποτε από τα κοινά, αφήνοντάς τα σε αυτούς που έχουν λαμβάνειν. Αν ψηφίσουν, θα ψηφίσουν κάποιον που να έχουν ξαναδεί στην τηλεόραση ή το ίντερνετ· αθλητή, τραγουδιστή, ηθοποιό κλπ.
  Δεν είναι η μικρότερη διαφθορά που παίζει ρόλο εις την κουτοφραγκία. Είναι ο καλύτερα οργανωμένος καπιταλισμός.

 23. nikiplos said

  Καλημέρα…
  ΕΕ για την Ελλάδα σημαίνει(IMHO):

  Εγγύηση λειτουργίας δημοκρατικού πολιτεύματος και αποτροπής εκτροπών από απίθανους τύπους/ηγετίσκους που ευδοκιμούν στον τόπο μας και είδαμε τα χαΐρια τους 5-6 φορές πριν τα 1974.
  Εγγύηση λειτουργίας μηχανισμών ελέγχου των εγχώριων προβληματικών θεσμών/εσμών. πχ η οικογένεια Τσαλικίδη προσέφυγε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και υποχρέωσε το ελληνικό (παρα)κράτος να αναγνωρίσει επίσημα ως δολοφονία τον πρόωρο χαμό του παιδιού τους.
  Εγγύηση πρόσβασης των ασθενέστερων οικονομικών στρωμάτων σε πιστοποιημένες και καλά ορισμένες δομές εκπαίδευσης, που μεταξύ άλλων εποπτεύονται και από ευρωπαϊκούς φορείς. Πτυχία, διπλώματα κλπ καθορισμένα σε CEDEFOP κλπ
  <li Εγγύηση κινητικότητας στην εκπαίδευση μέσω προγραμμάτων πχ ERASMUS, IASTEE. Είναι πολλές χιλιάδες φοιτητές που φοιτούν ορισμένα χρόνια των σπουδών τους σε ξένα πανεπιστήμια και κάνουν προϋπηρεσία σε ευρωπαϊκές βιομηχανίες κλπ. Οι περισσότεροι της γενιάς μου που είχαν την εξυπνάδα να κάνουν κάποια τέτοια βήματα έμειναν σε αυτές τις χώρες.
  Εγγύηση κινητικότητας στην εργασία στην ΕΕ των ελλήνων πολιτών χωρίς τις παλαιότερες διατυπώσεις που απευθύνονταν μόνο σε γόνους… Χιλιάδες έλληνες πτυχιούχοι και μη, εργάζονται σε χώρες της ΕΕ.
  Εγγύηση δυνατότητας συμμετοχής ελληνικών εταιριών και ελληνικού ιδιωτικού τομέα σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Από το CERN, την EASA, μέχρι την EMSC συμμετέχουν σήμερα και παίρνουν σύμβαση έργων δεκάδες ελληνικές εταιρίες.
  Εγγύηση συμμετοχής ελληνικών φορέων σε ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης. Τα γνωστά μας πακέτα και ΕΣΠΑ, τα οποία συνήθως πληρώνονται καλά, αν δεν συμμετέχει το κωλοκράτος των Αθηνών.
  Εγγύηση σε πρόσβαση του εγχώριου ιδιωτικού τομέα σε συνχρηματοδότηση έργων από την ΕΕ. Τόσο το τραίνο που εγκαινίασε ο Σπίρτζης, όσο και οι δρόμοι της ΤΕΡΝΑ κλπ, δεν θα γίνονταν ποτέ, αν δεν συμμετείχαν ευρωπαϊκά κεφάλαια και εξονυχιστικοί έλεγχοι των παραδοτέων από ευρωπαϊκούς φορείς.
  Πρόσβαση δομών της χώρας μας σε ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων.
  Πρόσβαση των πολιτών της χώρας μας σε ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων.
  Πρόσβαση του εργατικού δυναμικού της χώρας μας σε ευρωπαϊκούς φορείς.
  Εγγύηση δυνατότητας συμμετοχής ελληνικών φορέων και επιστημόνων σε ερευνητικά προγράμματα μεγάλης εμβέλειας, που δίνουν δυνατότητες για απορρόφηση τεχνογνωσίας.

  Επομένως πρακτικά αλλά και ουσιαστικά, πρέπει να στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας…

 24. Σπύρος Χαμένος said

  19 Μα για αυτό ακριβώς δεν περίμενα από την δεξιά να «χτυπήσει» την ξενοφοβία και τις ακροδεξιές απόψεις.

  18 Ίσως και να έχετε και δίκιο, αλλά εγώ νομίζω ότι πολύ μεγάλο ρόλο παίζει και το «υποχρεωτικό» της ψήφου. Γενιές ολόκληρες μεγάλωσαν πιστεύοντας ότι αν δεν ψηφίσουν, θα έχουν κυρώσεις. Πολλοί από τους πενηντάρηδες ακόμα το πιστεύουν, σε πολλούς, ακόμα και σαραντάρηδες, έγινε συνήθεια αυτή η υποχρέωση, όπως ακριβώς γίνεται συνήθεια να πλένεις τα δόντια σου μετά το φαγητό. Ακούγεται άσχημα να λες ότι κάποιος πάει να ψηφίσει από συνήθεια, αλλά είναι μία αλήθεια και είναι καλύτερη από το να πηγαίνει το 20% των ψηφοφόρων, μόνο και μόνο για το ρουσφέτι (το 20% προκύπτει αφαιρώντας το ευρωπαϊκό 40% από το ελληνικό 60%).

 25. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Φόβος ότι οι ψηφοφόροι θα νοθεύσουν το αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων,» θεϊκό! Θεόφιλος Σιχλετίδης ΣτοΚοκκινο 105.5 προλίγου.

  Συμπαρίσταμαι στους αγαπημένους, καθ΄οιονδήποτε τρόπο πονεμένους, του ιστολογίου.
  Αγάντα βρε! Είμαστε σκληρά καρύδια εμείς! Με γνώση και δύναμη, όλα θα πάνε καλά.

 26. Avonidas said

  #23.

  ΕΕ για την Ελλάδα σημαίνει(IMHO):

  Εγγύηση λειτουργίας δημοκρατικού πολιτεύματος

  Λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι δηλαδή να μας λέει η ΕΕ ποιους εγκρίνει να ψηφίσουμε;

  Θιασώτης της γνωστής θεωρίας που λέει ότι δεν είμαστε ικανοί να αυτοκυβερνηθούμε και ευτυχώς υπάρχει κι η ΕΕ να μας βάζει σε μια τάξη;

  Δεν διαφωνώ απαραίτητα, αλλά αν είναι έτσι, ας μας στείλουν έναν έπαρχο να μας κυβερνά, να μην ξοδευόμαστε και σκοτιζόμαστε με εκλογές, δηλαδή.

 27. antonislaw said

  » ενός αστερισμού εθνικιστικών κομμάτων από πολλά κράτη μέλη. Οι Γάλλοι τους χαρακτηρίζουν souverainistes, που θα μπορούσε να μεταφραστεί «κυριαρχιστές» αν δεν έχετε άλλη ιδέα. »

  Με εκπλήσσει ο όρος. Θα ήθελα να ρωτήσω, όταν λέτε οι Γάλλοι, εννοείτε οι δημοσιογράφοι, οι πάντες; γιατί ο όρος κατά εμέ όζει εξωραϊστικής διάθεσης.
  Ίσως θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «εθνικοκυριαρχιστές», δεδομένου ότι προτάσσουν την εθνική κυριαρχία σε σχέση με την κυριαρχία που παραχωρείται και ασκείται από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα και οι φιλοευρωπαϊστές είναι κυριαρχιστές, εθνικοκυριαρχιστές δεν είναι. Και υπό αυτή την έννοια νομίζω ο όρος εθνικιστές είναι ο πλέον ρεαλιστικός με τις δέουσες ιστορικές συνυποδηλώσεις του.

  Θεωρώ ότι είναι a propo παράλογο να ψηφίζεις αντιευρωπαϊκές φωνές στις ευρωεκλογές. Γι’αυτό άλλωστε υπάρχει η λευκή ψήφος, το άκυρο ή και η αποχή. Εκτός αν είναι λογικό να ψηφίζεις με διάθεση «διάβρωση εκ των έσω» ή «ψηφίστε μας για να τους ξεσκεπάσουμε»…

 28. ΚΩΣΤΑΣ said

  Κατεπείγον. Ο Αλέξης δήλωσε πριν λίγο σε ρ/σ ότι η 13η σύνταξη που δόθηκε, μετονομάζεται σε δώρο Πάσχα και μέσα στην κάλπη θα δοθεί και το δώρο Χριστουγέννων!!! 😉 🙂 😛

 29. Αγγελος said

  Πες τα, Νικιπλέ (23)! Γιατί αν τα λέγαμε ο Νικοκύρης κι εγώ, θα λέγανε ότι παινεύουμε το σπίτι μας!
  Και δεν είναι (πια) αλήθεια ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι διακοσμητικό. Για μεγάλο μέρος της καθαυτό κοινοτικής νομοθεσίας (στα θέματα αρμοδιότητας της ΕΟΚ δηλαδή, τελωνειακά, γεωργική πολιτική, ενιαία αγορά κλπ.) συναποφασίζει, οι κανονισμοί και οι οδηγίες δηλαδή εκδίδονται όχι απλώς με τη σύμφωνη γνώμη του παρά με την ενεργή του σύμπραξη. Για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας, στρατιωτικής συνεργασίας κλπ. είναι γεγονός ότι έχει πολύ λιγότερο σημαντικό λόγο.

 30. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Προσοχή!
  Οι ετεροδημότες (που είχαν ήδη γραφτεί στους καταλόγους ετεροδημοτών) ψηφίζουν στον τόπο διαμονής για τις εθνικές και στις ΕΥΡΩΠΑΊΚΕΣ εκλογές. Θα πρέπει δηλαδή,αφού ψηφίσουν για δμαρχικές και περιφερειακές, να επιστρέψουν αυθημερόν στον τόπο διαμονής για να ψηφίσουν για την Ευρώπη (Όπως η αφεντιά μου)

  Μπορείτε να μπείτε στο «πού ψηφίζω στις εκλογές Μαίου 2019» και βάζοντας ονοματεπώνυμο,πατρώνυμο και έτος γέννησης (αυτά είναι τα υποχρεωτικά πεδία) μαθαίνετε πού ψηφίζετε.

 31. Αγγελος said

  Όχι δεν «είναι a propo [? μήπως a priori;] παράλογο να ψηφίζεις αντιευρωπαϊκές φωνές στις ευρωεκλογές.» Αν θέλεις να σταματήσει ή πάντως να φρενάρει η περαιτέρω πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση [είναι κι αυτή μια στάσις, νιώθεται!], λογικό είναι να ψηφίζεις αυτούς που θα καταψηφίζουν τις προς αυτή την κατεύθυνση προτάσεις, όταν φτάνουν στο Ευρωκοινοβούλιο.

 32. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Έχω στείλει από τις 17 – 5 σε 50 υποψηφίους απ’ όλα τα κοινοβουλευτικά κομμάτα (και δύο εκτός) το εξής ηλεμήνυμα.

  Είμαι ένας ανεπηρέαστος κομματικά και ιδεολογικά πολίτης κι από τις ρεαλιστικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις σας στις ερωτήσεις μου, θα εξαρτηθεί αν θα σας ψηφίσω η όχι.

  Αν εκλεγείτε, 1) τι μέτρα θα πάρετε για να περιοριστούν οι κίνδυνοι ενός πυρηνικού πολέμου;
  2) Τι μέτρα θα πάρετε για να περιοριστούν οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής;
  3) Τι μέτρα θα πάρετε για την ρύθμιση αποσταθεροποιητικων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η γενετική μηχανική;
  4) Τι μέτρα θα πάρετε για την τραπεζική ασυδοσία, για την νόμιμη φοροαποφυγή των πλουσίων, για την επιβολή φόρου στα χρηματιστηριακα κέρδη, για τον έλεγχο και κατάργση των εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών, για την κατάργηση των παραγώγων του Forex και γενικώς όλων των «εξωτικών» χρηματιστηριακών μηχανισμών που διαστρεβλώνουν την παγκόσμια οικονομία και φτωχοποιούν τις μεσαίες και κατώτερες τάξεις;
  5) Πώς βλέπετε τον κόσμο το 2040; Ποιό είναι κατά την γνώμη σας το χειρότερο δυνατό σενάριο και ποιό το όραμά σας για το καλύτερο δυνατό;

  Μέχρι τώρα έχουν απαντήσει έξι, οι απαντήσεις είναι για γέλια ☺και για κλάματα 😢 αλλά επειδή είμαι φύση αισιόδοξος επιλέγω τα γέλια.😀😁😂
  Αναμένω τις επόμενες απαντήσεις.

  «Μπορούμε να το επηρεάσουμε μην ψηφίζοντας δεξιά κι ακροδεξιά ελληνικά κόμματα.»
  Ναί αλλά δεν λές ποιά είναι αυτά τα κόμματα. Δεδομένου πως πλήν ΚΚΕ και Χ.Α όλα ψήφισαν υπέρ της επιβολής των φασιστικών μνημονίων, (κι ο συριζα μας ΕΦΑΡΜΟΣΕ το τρίτο το μακρύτερο) κι αφού η Χ.Α είναι χάϊλ, μένει μόνο το ΚΚΕ, όμως εκτός του ότι δεν είναι αριστερό αλλά κομουνιστικό (άρα δικτατορικό) είναι και ο ορισμός της παράνοιας γιατί, ενώ σωστά λέει πως δεν γίνεται να κυβερνήσει σε καπιταλιστικό κατεστημένο, ζητάει την μαζική ψήφισή του από την εργατική τάξη. Και τι θα κάνετε ορέ σύντροφοι αν βγείτε με διαφορά πρώτο κόμμα; μήπως ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ; 😂

  Τι μένει να κάνει ένας συνειδητός δημοκράτης Ευρωπαίος πολίτης; μα να ψηφίσει ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΑΚΥΡΟ φυσικά!!!👍👏🌋

 33. # 28

  Επίδομα αδείας δεν έχει ;

  # 22

  Ρε φίλε, άστο, δεν νοιώθεις αφού !

  Βρες μου μια χώρα με μικρή αποχή και μεγαλύτερη διαφθορά από την Ελλάδα. Για καλό νομίζεις είχανε υποχρεωτική την ψηφοφορία ; Η «υποστήριξη» των ψηφηφόρων απελευθερώνει τον πονηρό πολιτικάντη, θυμίσου τον Τσοχαντζόπουλο π.χ. ενώ τον Μαυρίκη που δεν είχε τόσους υποστηρικτές τον έκανε νταντά ο Αντρέας σαν τσέπωσε μισό δις. Εχεις πολλούς ψήφους ; θα γίνεις υπουργός αξίζεις-δεν αξίζεις. Πως αποκτάμε πολλούς ψήφους ; Με ρουσφέτια… άρχισες να μπαίνεις στο νόημα ;

 34. antonislaw said

  30 Έφη επιβεβαιώνω, έτσι βγάζει το σύστημα… θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα αυτό όχι μόνο στους εκλογείς αλλά και στους δικαστικούς αντιπροσώπους, γιατί στο ίδιο τμήμα θα σου ψηφίζει ένας για μία μόνο κάλπη, πχ για τις εύρω ή για τις περιφερειακές… ελπίζω να στείλουν κάποια σχετική διευκρίνηση

 35. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  34 Γιατί όμως είναι πρόβλημα αυτό; Εξάλλου μπορεί θεωρητικά να συμβεί και στις ευρωπαϊκές -κάποιος ψηφίζει στο Παρίσι το Σάββατο και κατεβαίνει την Κυριακή να ψηφίσει δήμαρχο (έχει συμβεί αυτό).

 36. 35 Για όσους ψηφίζουν/μένουν στην Κρήτη, ας πούμε, είναι ένα πρόβλημα.

 37. Εφηέφη

  σε δοξολογώ κάθε πρωί που βλέπω τα φυτά μου… μετά τα δίχρωμα μωβ μοσχομπίζελα βγήκανε λευκά, βγήκανε ροζ κι ελπίζω οι υπόλοιπες ρίζες που δεν έχουν ανθίσει ακόμα να δώσουν και το κόκκινο χρώμα που λείπει ως τώρα.

  Από την άλλη μεριά φέτος που έκανε νταμπλ η ομαδάρα μου έβγαλα και αμαρυλλίδα με οκτώ ( αριθμητικώς 8 !!!!! ) άνθη στο καλάμι, μέχρι τώρα είχα δεί μέχρι έξη αντί των συνηθισμένων τεσσάρων.

 38. # 32

  Λάμπρο με το ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΑΚΥΡΟ που προτείνεις βλέπω τον Μάνταλο του χρόνου στο ΟΑΚΑ να ξανακουβαλάει το κύπελλο στον τελικό μέχρι την σέντρα για να το παραδώσει στον (φυσικά) κυπελλούχο ξανά ΠΑΟΚ για τέταρτη συνεχόμενη φορά με αντίπαλο την ΑΕΚ. Την πέμπτη χρονιά κάτι θα αλλάξει, ο τελικός θα γίνει στην Αγιασοφί(τ)α αλλά το αποτέλεσμα πάλι το ίδιο θάναι

 39. ΚΩΣΤΑΣ said

  # 30 Έφη
  προηγούνται οι δημοτικές εκλογές. Πάνε και ψήφισε τον δήμαρχό σου και αν δεν προλάβεις ευρωεκλογές δεν χάλασε ο κόσμος, ας χάσει μια ψήφο ο Κούλης (φτου, φτου, φτου) 🙂

 40. Παναγιώτης Κ. said

  Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση ο εκάστοτε πρωθυπουργός επιδιώκει την αποδόμηση εκείνου που απειλεί την θέση του και στον αγώνα αυτό, χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα και μάλιστα καθ΄υπερβολή τόσο από τον απειλούμενο όσο και από αυτόν που απειλεί.
  Τάχα η κυρίαρχη αντίθεση είναι ανάμεσα στο λαϊκισμό από τη μια μεριά και στην ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό από την άλλη.
  Μπορώ να καταλάβω την κριτική στο λαϊκισμό, στον νεοφιλελευθερισμό, στην ακροδεξιά. Η οποιαδήποτε δαιμονοποίηση είναι ακατανόητη και προσβλητική για τους πολίτες αφού επιδιώκει να τους τρομάξει αφενός και αφετέρου, παρακάμπονται τα πραγματικά προβλήματα η λύση των οποίων τις περισσότερες φορές αφήνεται στον…αυτόματο πιλότο.
  Εφόσον «η οικονομική πολιτική των χωρών-μελών της ΕΕ καθορίζεται από τις Βρυξέλλες» τότε ποιές διαφορές σε αυτό τον πολύ σημαντικό τομέα μπορούν να έχουν τα (δυο) μεγάλα κόμματα στην Ελλάδα;
  Ναι υπάρχουν και κάποιοι άλλοι τομείς που οι διαφορές είναι εμφανείς π.χ στην ανάγνωση της πρόσφατης Ελληνικής Ιστορίας. Οι τομείς όμως αυτοί λίγο επηρεάζουν την πορεία μας στον διεθνή ανταγωνισμό.
  Αλλά και ο ετεροπροσδιορισμός που κυριαρχεί στις πολιτικές τοποθετήσεις επίσης είναι αποπροσανατολιστικός. Δεν λέμε τι είμαστε εμείς αλλά τι είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος τον οποίο επίσης δαιμονοποιούμε.

 41. Triant said

  Ξεκίνησα να βλέπω το βίντεο της Δούρου αλλά ο ενοχλητικός, άσκημα δασκαλεμένος τρόπος ομιλίας της με έκανε να μην πιστεύω αυτά που λέει και τώρα πρέπει να βρω τί θα ψηφίσω.

 42. Αγγελος said

  Βασικά, ως ετεροδημότες γράφονται αυτοί που ΔΕΝ σκοπεύουν να γυρίσουν στον τόπο αρχικής εγγραφής τους για να ψηφίσουν. Στις δημοτικές εκλογές, αυτοί έτσι κι αλλιώς δεν ψηφίζουν. Η διευκόλυνση των ειδικών εκλογικών τμημάτων δίνεται για τις βουλευτικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές.
  Δικαίως δεν τους επιτρέπεται να ψηφίσουν στον τόπο αρχικής εγγραφής τους, γιατί έτσι θα μπορούσαν να διπλοψηφίσουν, τώρα που δεν έχουμε εκλογικά βιβλιάρια κι δεν τρυπάμε τις ταυτότητες. Δεν ξέρω μόνο τι διατυπώσεις χρειάζονται για να ξεγραφτεί κανείς από ετεροδημότης (οπότε υποθέτω επανέρχεται αυτομάτως στους εκλογικούς καταλόγους του τόπου αρχικής εγγραφής του) και πότε πρέπει να γίνουν αυτές.

 43. mitsos said

  Ένα παλιό σύνθημα έλεγε : Αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο θα ήταν παράνομες.
  Κάποιοι το πήραν πολύ στα σοβαρά αν και ξέρουν ότι πολιτική με συνθήματα είναι επίσης αδιέξοδη πρακτική. Επίσης πρακτική υποτίμησης της πολιτικής οδηγεί όχι μόνο στην απάνθρωπη τεχνοκρατία αλλά και στην αναβίωση των φασισιτικών ιδεών
  Δεν ξέρω ποιες εκλογές δεν είναι κρίσιμες.
  Διότι δεν είμαι από αυτούς που ξεχνούν, ότι οτιδήποτε και αν άλλαξε προς το καλύτερο, για τον άνθρωπο που δεν έχει εξουσία, άλλαξε με την βοήθεια ανθρώπων που ήξεραν να παρεμβαίνουν και στους θεσμούς ( κρατικούς ή υπερεθνικούς , διεθνείς κ.λ.π.)
  Έχει μεγάλη σημασία πότε και ποιοι θα ειναι οι ευρωβουλευτές . Για παράδειγμα στο ζήτημα της διαχείρισης της τουρκικής επιθετικότητας. Άνθρωπος με στοιχειώδη μυαλά σε χρήση, καταλαβαίνει πως, η διαχείρηση ενός πολιτικά ανώριμου γείτονα λαού, είναι καλό να μην φτάσει σε ένοπλες συγκρούσεις- αν είναι δυνατόν. Εκτός και αν επικρατήσουν και εδώ πολιτικά αφελείς μεγαλοιδεατισμοί που τόσες φορές έχουν καταστρέψει την χώρα μας ( και άλλες χώρες )

  Και το θέμα δεν είναι πως θα διαβαστούν τα αποτελέσματα αλλά ότι ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του για το ποιον/ποιαν ψηφίζει αλλά και για το ποιον/ποιαν δεν ψηφίζει. Διότι την ευθύνη την φέρουν και αυτοί που δεν ψηφίζουν.

  Έχει σημασία αν θα εκλεγεί κάποιος σαν τον Κασιδιάρη ή κάποιος σαν τον Κούλογλου: Εγώ λέω ναι . Αν έχει σημασία τότε ας αφήσουμε κατά μέρος τις εύκολες διακηρύξεις του τύπου δεν με ενδιαφέρουν τα πολιτικάντικα παιγνίδια …

  Ακόμα και για το πόσο ένα ευρωκοινοβούλιο μπορεί να παρέμβει ουσιαστικά σε άλλα ισχυρότερα κέντρα αποφάσεων. Ακόμα και αν μπορεί να παρέμβει στην πολιτική του γιουρογκρούπ ή της κεντρικής Τράπεζας .κ.λ.π….Ακόμα και αυτό κρίνεται από τι ανθρώπους, με ποιες ιδέες και με ποιες ικανότητες *, στέλνουμε ( ή δεν στέλνουμε ) στο Ευρωκοινοβούλιο.
  * Ως κριτήριο δεν αρκεί μόνο οι ιδέες ούτε μόνο οι ικανότητες, αλλά ο τρόπος που συνδυάζονται.

 44. Triant said

  40: ‘Εφόσον «η οικονομική πολιτική των χωρών-μελών της ΕΕ καθορίζεται από τις Βρυξέλλες» τότε ποιές διαφορές σε αυτό τον πολύ σημαντικό τομέα μπορούν να έχουν τα (δυο) μεγάλα κόμματα στην Ελλάδα;’

  Φαντάζομαι μία. Οι μερίδες φαγητού που μοιράζονται στο σχολείο που υπηρετεί η Μάρω δεν νομίζω ότι θα ξαναεμφανιστούν επί (φτου κακά) Κούλη.

 45. antonislaw said

  31 Έχεις δίκιο για το a propo, Άγγελε, που σημαίνει παρεμπιπτόντως.

  Εκ προοιμίου λοιπόν, καταρχάς.

  Αγγελε διαφωνώ με τη θέση να ενισχύω αντιευρωπαϊκές φωνές για να αντιταχθώ στην ενοποίηση, για τους εξής συμπληρωματικά λόγους:
  1. Η συμμετοχή και μάλιστα η άνευ επιφυλάξεων-δεν προβλέπεται τέτοια δυνατότητα- νομικά συνιστά αποδοχή της διαδικασίας. Όπως θα λέγαμε νομιμοποίηση μέσω διαδικασίας. Επομένως επί της ουσίας νομιμοποιείς κάτι που θεωρητικά θέλεις να εξαλείψεις.
  2. Δεν υπάρχει νομική δυνατότητα από τους ευρωβουλευτές να ψηφίσουν την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Το μόνο που μπορούν να κάνουν για αυτό το ζήτημα είναι να απέχουν, άρα επιστρέφουμε στο ίδιο ζήτημα.
  Είναι άλλης τάξεως ζήτημα να επιδιώκεις τη βελτίωση της θέσεως της χώρας στην ΕΕ και άλλο να επιδιώκεις την έξοδο.
  3. Η έξοδος από την ΕΕ μπορεί να γίνει με πολιτικές αποφάσεις στο εσωτερικό της χώρας, ίδε Brexit κλπ.
  Επομένως η απεύθυνση στον κόσμο: να συμμετάσχετε στις ευρωεκλογές, να ενισχύσετε το κόμμα μας για να αντιταχθεί στην ΕΕ αποπνέει λαϊκισμό.

 46. π2 said

  Τρία σχόλια για την νέα ευρωπαϊκή άκρα δεξιά:

  1. Στην Ελλάδα, μάλλον δεν πρέπει να πάρει ο Σύριζα τα εύσημα για τη (σχετικά) χαμηλή δημοσκοπικά θέση της άκρας δεξιάς. Εύσημα ανήκουν και στη ΝΔ, που έχει ενσωματώσει στον λόγο της και στην ατζέντα της πολλά θέματα που απασχολούν την άκρα δεξιά (από το μακεδονικό μέχρι την εμμονή με την τάξη, την ασφάλεια και την αστυνόμευση, σε βαθμό μάλιστα τελείως ανοίκειο για το προφίλ τμήματος του πολιτικού προσωπικού της), με αποτέλεσμα να απομένει ζωτικός χώρος μόνο είτε για πατριωτικά φληναφήματα τύπου ΑνΕλ είτε για χάρντκορ ακροδεξιά φαινόμενα όπως η ΧΑ (που αδυνατεί εκ των πραγμάτων και θα συνεχίσει να αδυνατεί να γίνει «κανονικό» ευρωπαϊκό ακροδεξιό κόμμα).

  2. Κεντρικό χαρακτηριστικό της νέας ευρωπαϊκής ακροδεξιάς τείνει να γίνει η αφειδής χρηματοδότηση από εξαιρετικά ύποπτες πηγές. Δεν είναι μόνο ο αυστριακός που έγινε ρεζίλι. Και στην Αγγλία υπάρχουν καταγγελίες για τον Φάρατζ, που έχει αντιγράψει όλα τα τερτίπια του Τραμπ και διαπρέπει δημοσκοπικά.

  3. Όμως η άκρα δεξιά είναι πια πολυσυλλεκτική και «σοβαρεύει». Δεν θυμάμαι αν είχα παραπέμψει σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο για τη νέα γενιά διανοουμένων της γαλλικής δεξιάς και την ανηψιά της Λεπέν (https://www.nybooks.com/articles/2018/12/20/two-roads-for-the-new-french-right/, δυστυχώς είναι για συνδρομητές, αλλά αν γκουγκλίσετε τον τίτλο μπορείτε να το βρείτε και χωρίς paywall), η οποία εγκατέλειψε προσωρινά την ενεργό πολιτική και ασχολείται με την εκπαίδευση των νέων στελεχών σε ένα εξειδικευμένο δεξιό κολλέγιο (https://www.politico.eu/article/france-far-right-finishing-school-lyon-issep-marion-marechal/).

  Ζούμε σε ενδιαφέροντες καιρούς, που λέει και το κλισέ.

 47. Παναγιώτης Κ. said

  @26 τέλος. Ρίχνεις ιδέες. 🙂
  Όσο η αποχή μεγαλώνει θα συμβεί και αυτό.
  Μήπως πρέπει να ξαναδούμε την βαθύτερη φύση του ανθρώπου;

 48. antonislaw said

  34 Γιατί όμως είναι πρόβλημα αυτό; Εξάλλου μπορεί θεωρητικά να συμβεί και στις ευρωπαϊκές -κάποιος ψηφίζει στο Παρίσι το Σάββατο και κατεβαίνει την Κυριακή να ψηφίσει δήμαρχο (έχει συμβεί αυτό).

  Το λέω από πρακτικής άποψης από την πλευρά του δικαστικού αντιπρόσωπου γιατί θα πρέπει στο πρακτικό του ψηφοφορίας, που θα είναι ένα και για τις ευρωεκλογές και για τις περιφερειακές στα τμήματα με χαρακτηρισμό «α», να αιτιολογήσεις γιατί θα έχεις μία λιγότερη ψήφο στη μία κάλπη από ό,τι στην άλλη, ενώ το πρωτόκολλο θα σου λέει ότι έχουν ψηφίσει όλοι. Πχ καλό είναι να σημειώσεις στο πρωτόκολλο ότι ψήφισε μόνο για εύρω ή μόνο για αυτοδιοικητικές καθώς είναι ετεροδημότης.

 49. ΚΩΣΤΑΣ said

  Τεχνικά ήταν μέγα λάθος να βάλουν όλες τις εκλογές μαζί. Με τόση σταυροδοσία θα γίνει χαμός. Χώρια που προκύπτει και θέμα ετεροδημοτών. Και ποιος ο λόγος; αφού έτσι κι αλλιώς θα έχουμε επαναληπτικές και την άλλη Κυριακή. Αν δεν υπάρχει κάποιος σκόπιμος ιδιοτελής υπολογισμός, τότε σίγουρα οφείλεται στην ανικανότητά τους να οργανώσουν κάτι σωστά.

 50. sarant said

  48 Οκ

  46.1 Σωστό, αλλά αυτό πανευρωπαϊκά συμβαίνει, να υιοθετεί η μέινστριμ δεξιά τα συνθήματα της ακροδεξιάς.

 51. antonislaw said

  46 «1. Στην Ελλάδα, μάλλον δεν πρέπει να πάρει ο Σύριζα τα εύσημα για τη (σχετικά) χαμηλή δημοσκοπικά θέση της άκρας δεξιάς. Εύσημα ανήκουν και στη ΝΔ, που έχει ενσωματώσει στον λόγο της και στην ατζέντα της πολλά θέματα που απασχολούν την άκρα δεξιά (από το μακεδονικό μέχρι την εμμονή με την τάξη, την ασφάλεια και την αστυνόμευση, σε βαθμό μάλιστα τελείως ανοίκειο για το προφίλ τμήματος του πολιτικού προσωπικού της)».

  Πολύ κάλα το λέτε ότι είναι ανοίκειο για τμήμα του πολιτικού προσωπικού της ΝΔ, καθώς με την ενσωμάτωση τμήματος ακροδεξιού, το τμήμα αυτό παραμένει τμήμα, δεν αφομοιώθηκε. Τουλάχιστον η ιστορία αυτό έχει δείξει, όταν η αστική δημοκρατία προσπάθησε να ημερώσει το τέρας της άκρας δεξιάς ενσωματώνοντας, φιλελευθεροποιώντας, δίνοντας καρέκλες, μάλλον τελικά το τέρας την έφαγε…

 52. Παναγιώτης Κ. said

  @32. Λάμπρο, τα λευκά και τα άκυρα δεν προσμετρώνται στον καθορισμό του εκλογικού μέτρου.
  Τι λοιπόν σημαίνει για σένα το άκυρο;
  Δηλαδή ποιο πολιτικό περιεχόμενο δίνεις σε αυτή την επιλογή;

 53. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  34 >> (περί ετεροδημοτών) …στο ίδιο τμήμα θα σου ψηφίζει ένας για μία μόνο κάλπη, πχ για τις εύρω ή για τις περιφερειακές…

  Στους αντίστοιχους «ευρωκαταλόγους» δεν θα υπάρχει ο ετεροδημότης, φαντάζομαι, ή θα υπάρχει με την ένδειξη Ε* -όπως στις προηγούμενες.

  48. Αλλο πρωτοκολλο ψηφοφορίας για τις μεν και άλλο για τις δε, φαντάζομαι. Και ξεχωριστοί,για κάθε εκλογή, οι ονομαστικοί κατάλογοι στο τέλος, για τους ΜΗ ψηφίσαντες που παραδίδουμε στο Πρωτοδικείο , όχι;

  Εγώ ζήτησα εξαίρεση κι έτσι δεν φρεσκάρισα /ούτε κοίταξα από το ypes τις σχετικές διατάξεις/εγκυκλίους και το εκλ. υλικό.

  *Ετεροδημότης

 54. 46.1 Σπάνια συμβαίνει να διαφωνήσω με τον π2 δέκα χρόνια τώρα – αλλά θα έλεγα το αντίθετο, ότι όπως και αλλού στην Ευρώπη η προώθηση της ακροδεξιάς ατζέντας στην κεντρική πολιτική σκηνή μάλλον σπρώχνει τον κόσμο στον γνήσιο, χάρντκορ αντιπρόσωπο.

 55. Triant said

  Ενώ αν είχα δει αυτό που μιλάει σαν άνθρωπος θα με είχε πείσει.

  Συμπέρασμα: Κάποιοι σύμβουλοι πρέπει να ψάχνουν για δουλειά.

 56. Παναγιώτης Κ. said

  @43. Με απάλλαξες από τον κόπο να γράψω παρόμοια πράγματα!

 57. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  38 – Gee, η λεπτομέρια που κάνει την διαφορά μας τεράστια, είναι ακριβώς η λέξη ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ, κάτι που αποκλείει το δε βαριέσαι, τον χαβαλέ η το κατά λάθος, τα οποία εν πολλοίς συμπεριλαμβάνονται στην περίπτωση της αποχής, γι’ αυτό και δεν μπορεί να ισχύσει αυτό που λές με την διαφθορά (τρανό παράδειγμα οι ΗΠΑ), μόνο αν ήταν συνειδητή η αποχή θα είχε αποτέλεσμα.
  Και γεννάται το ερώτημα, πόσοι ψηφίζουν συνειδητά κι όχι συγκινησιακά η μικροσυμφρροντολογικά;
  Αν κρίνουμε από τ’ αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών, τα κομματικά προγράμματα και τα διαφημιστικά σπότ, το ποσοστό δεν είναι μετρήσιμο, μία από τα ίδια λοιπόν και σ’ αυτές, η εργατική τάξη θα υπερασπιστεί με νύχια και με δόντια τα δικαιώματα των αφεντικών της, μόνο που σε λίγα χρόνια θα τους είναι ΑΝΩΦΕΛΗ.

  Αρκετά ασχολήθηκα με το στημένο πανηγύρι, εύχομαι ΝΙΚΗ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΣΑΣ 👏☺

 58. mitsos said

  @56 Παναγιώτη Κ
  Η δήλωση συμφωνίας πολύ συχνά μου ακούγεται καλός λόγος .Και αυτόν ον καλό λόγο μερικές φορές όλοι τον έχουν ανάγκη. Ευχαριστώ

 59. antonislaw said

  53 «48. Αλλο πρωτοκολλο ψηφοφορίας για τις μεν και άλλο για τις δε, φαντάζομαι. Και ξεχωριστοί,για κάθε εκλογή, οι ονομαστικοί κατάλογοι στο τέλος, για τους ΜΗ ψηφίσαντες που παραδίδουμε στο Πρωτοδικείο , όχι;

  Εγώ ζήτησα εξαίρεση κι έτσι δεν φρεσκάρισα /ούτε κοίταξα από το ypes τις σχετικές διατάξεις/εγκυκλίους και το εκλ. υλικό.»

  Έφη, θα έχει δύο πρωτόκολλα ψηφοφορίας, ενώ μας δίνουνε ένα γραμματέα στην επαρχία; δεν ξέρω τι θα ήταν πιο ευκολο…
  θα πάω στο σεμινάριο να δω τι θα πούνε… τυχερή… εξαιρέθηκες… τελικά η πολυτέλεια ανήκει πάντα στο ΟΧΙ και όχι στο ναι…

 60. Αγγελος said

  Antonislaw, à propos (έτσι γράφεται) δεν σημαίνει «παρεμπιπτόντως», ούτε βέβαια «εκ προοιμίου», σημαίνει «μια που μιλήσαμε γι’ αυτό».
  Επίσης, διατύπωσα προσεχτικά αυτό που είπα. Είπα «Αν θέλεις να σταματήσει ή πάντως να φρενάρει η περαιτέρω πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση», όχι «αν θέλεις να διαλυθεί η ΕΕ» ή «αν θέλεις να φύγει η χώρα σου από την ΕΕ». Αυτό δεν θα το αποφασίσει βέβαια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά τις λεπτομέρειες της περαιτέρω πορείας θα τις συναποφασίσει.
  Στη Βόρεια Ιρλανδία, το Σιν Φέιν κατεβαίνει στις εκλογές και βουλευτές του εκλέγονται, αλλά δεν καταλαμβάνουν τις θέσεις τους στη Βουλή των Κοινοτήτων, γιατί… δεν θέλουν να δώσουν όρκο πίστεως στη Βασίλισσα. Εχει μια λογική, εφόσον αυτοί θέλουν να αποσχισθούν από το Ηνωμένο Βασίλειο — αλλά μάλλον περισσότερο θα μπορούσαν να προωθήσουν, όχι ίσως την απόσχιση αλλά τουλάχιστον τα συμφέροντα των ψηφοφόρων τους, αν συμμετείχαν! Για να μη μιλήσουμε για την αποχή του 1946…

 61. nikiplos said

  Η πάγια θέση μου είναι στις εκλογές να ψηφίζει κανείς με βάση τον ιδεολογικό – πολιτικό του προσανατολισμό και φυσικά να επιλέγει από τον συνδυασμό προτίμησής του, όσο το δυνατόν σοβαρούς υποψηφίους. Το ποιοί είναι αυτοί, οφείλει ο ίδιος να το βρει. Οφείλει να έχει κρίση, άποψη και να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα ώστε να είναι καθόλα ενημερωμένος να πάρει μιαν απόφαση. Είναι βέβαιο πως όσο πιο χαμηλό είναι το επίπεδο δημοκρατίας, τόσο περισσότερους μαϊντανούς εκλέγουμε σε θέσεις. Απέναντι σε αυτούς όμως υπάρχουν και οι μη αναγνωρίσιμοι, μη μαϊντανοί, πολιτικά πρόσωπα με συγκεκριμένη πορεία, την οποία πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας.

  Αν κατασκευάζαμε μια χρονομηχανή και πηγαίναμε έναν άνθρωπο από τα 10ς στα 50ς του 20ού αιώνα, πέρα από τις τεχνολογικές εξελίξεις του αεροπλάνου και της τηλεόρασης ελάχιστες άλλες αλλαγές θα έβλεπε στην καθημερινότητά του… Παντού στις Υπηρεσίες και στις εταιρίες θα έβλεπε λευκούς εργαζόμενους, λευκούς αστυνομικούς στο δρόμο, ενώ θα έβλεπε (στην Ευρώπη) μαύρους μόνο σαν οδοκαθαριστές ή υπηρέτες. Στα γραφεία των εταιριών οι γυναίκες θα ήταν μόνο δακτυλογράφοι και φυσικά θα έφτιαχναν και τον καφέ στους μπόσηδες… Αν παίρναμε έναν άνθρωπο από τα 50ς και τον πηγαίναμε στο μιλένιουμ, δεν θα τον εξέπλησσε η τεχνολογική εξέλιξη. Απεναντίας θα αναρωτιόταν που στο διάβολο πήγαν τα διαστημικά ταξίδια και που είναι επιτέλους τα ρομπότ. Όμως το κοινωνικό στάτους θα ήταν μια ανατροπή για τον ίδιο αυτό άνθρωπο. Θα έβλεπε μαύρους με κοστούμια αρμάνι να τριγυρίζουν σε νευραλγικές θέσεις σε εταιρίες, γυναίκες ceo – άκουσον, άκουσον, πιλοτίνες, ιατρίνες, χειρουργίνες κλπ. Οι αναρχικοί που ο ίδιος στα 50ς θα έπαιρνε τηλέφωνο τους κάπς να τους συλλάβουν θα τον συμβούλευαν στο χρηματιστήριο αξιών τι να επενδύσει…

  Η Ευρώπη έκανε βήματα αργά, δειλά και με πολλά πισωγυρίσματα. Η κρίση δεν πρέπει να ξεπεράσει και να υποσκάψει τον ευρωπαϊκό ουμανισμό και τις ελευθερίες. Σαφώς η Ευρώπη να πρέπει να γίνει λιγότερο ανεκτική σε θρησκευτικές εμμονές, αλλά είναι ένα κρίσιμο στοίχημα σε αυτές τις ευρωεκλογές να μην προκριθεί ο αυταρχισμός, το πισωγύρισμα και ο ατταβισμός στη θέση δήθεν ενός ευρω-σκεπτικισμού. Γιατί είναι προφανές πως ο ευρωσκεπτικισμός έρχεται να ξαναχωρίσει τους ευρωπαίους πολίτες…

 62. Λοζετσινός said

  32 ΛΑΜΠΡΟΣ said
  Έχω στείλει από τις 17 – 5 σε 50 υποψηφίους απ’ όλα τα κοινοβουλευτικά κομμάτα……( Ποιο θα πάρει την μεγάλη κομμάτα, κομματάρα. ) 😀
  Μέχρι τώρα έχουν απαντήσει έξι, οι απαντήσεις είναι για γέλια ☺και για κλάματα 😢 αλλά επειδή είμαι φύση αισιόδοξος επιλέγω τα γέλια.😀😁😂

  φύση αισιόδοξος, φύσει αισιόδοξος ή «φύσει» αισιόδοξος;
  Ποιο είναι το σωστό:

 63. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ τὴν ἀφεντιά μου.

  «Ἐκλογικὰ μεζεδάκια» προχτές, «σκόρπια γιὰ τὶς ἐκλογὲς» σήμερα, «και το αυριανό άρθρο θα έχει εκλογικό χαρακτήρα».

  Μιὰ βδομάδα εἶναι θὰ περάσει. 🙂

 64. Theo said

  @63:
  Ναι, μια βδομάδα αφόρητης προεκλογικής κενολογίας (και δεν εννοώ το παρόν ιστολόγιο).
  Καλές υπομονές! 🙂 🙂

 65. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  52 – Καταρχάς δεν είναι σκέτο άκυρο αλλά ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ, ελπίζω να αντιλαμβάνεσαι την τεράστια διαφορά.
  Αυτή η λέξη, είναι και το πολιτικό περιεχόμενο που σε μεγάλο βαθμό εκφράζεται και στις ερωτήσεις προς τους υποψηφίους στο 32 που αν κρίνω από τις μέχρι τώρα απαντήσεις τους, τις συζητήσεις στο ιστολόγιο και στο περιβάλλον μου (που είναι αρκετά μεγάλο) δεν ενδιαφέρουν ΚΑΝΕΝΑΝ.😂

  Θα σου φέρω ένα παράδειγμα. Πρίν τις εκλογές του 15, είχα αρκετές διαμάχες στο ιστολόγιο με διάφορους φίλους συριζαίους για τα τερατώδη παραμύθια του Τσίπρα και μιά πολύ αγαπημένη μου φίλη, αφού δεν είχε να μου αντιτάξει κάποιο αξιόλογο επιχείρημα, μου είπε, Λάμπρο, ψηφίζουμε τον πιο όμορφο, αυτή δεν είναι συνειδητή αλλά συγκινησιακή ψήφος.
  Μετά από τεσσεράμιση χρόνι κι ενώ επιβεβαιώθηκα πλήρως στις δυσοίωνες προβλέψεις μου για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα, βλέπω με μεγάλη μου λύπη οι ΐδιοι φίλοι να επιμένουν στην ίδια άποψη, κάτι που συμβαίνει όμως και με τους άλλους των άλλων ξευτιλισμένων κομμάτων.
  Πώς ονομάζεις αυτή την συλλογική συμπεριφορά, ποιούς θεωρείς πως ωφελεί και τι αλλαγές περιμένεις;

  62 – «Ποιο είναι το σωστό;»
  Δεν ξέρω φίλε μου, ένα σωρό ειδήμονες υπάρχουν εδώ μέσα, ρώτα τους, εγώ οικοδόμος είμαι και μαθαίνω τόσα χρόνια.☺

 66. Avonidas said

  Αυτή η διάκριση ανάμεσα στο ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ άκυρο του Λάμπρου και το απλό άκυρο των κοινών θνητών μου θύμισε ένα σκίτσο του (παλιού καλού) Αρκά:

 67. # 57

  Λάμπρε μου έχεις σκεφτεί τον συνειδητό χαβαλέ για την εκλογική διαδικασία ; Προφανώς ήσουνα μικρός στο δημοψήφισμα για την Βασιλεία (ήταν σαν την διαιτησία του Κομίνη στην Τούμπα) αλλά δεν μπορεί να ξέχασες το δημοψήφισμα του Τσίπρα που πρακτικά ήταν μια από τα ίδια : απλά σε άφησαν να διαλέξεις αν θα προχωράγανε μπροστά με το ΟΧΙ σου ή με το ΝΑΙ σου, ακόμα και με το συνειδητό λευκό σου. Πιο καλά δεν ήταν που τους έγραψα στα κατάστιχα του Αμπού Αρκούμπ ;

  Οι εκλογές είναι σαν τους σκουπιδοτενεκέδες που έβγαζαν παλιά οι νοικοκυρές στο πεζοδρόμιο όταν περνούσε η σκουπιδιάρα ή πιο μπροστά μήπως δεν την προλάβουν και μύριζαν ωραία οι δρόμοι. κτυπάγανε το κουδουνάκι και βάζανε και καμιά φωνή » άντεστε βρε κορίτσια». Το συνειδητό λευκό είναι σαν να βγάζεις τον τενεκέ σου άδειο- συντηρούσες αυτόν τον τρόπο μαζέματος. Με το να μην βγάζουμε ( εμείς, οι της αποχής) τον τενεκέ και να τα στοιβάζουμε στις γωνιές των δρόμων τους αναγκάσαμε στο σημερινό σύστημα αποκομιδής που εφαρμοζότανε πριν από πολλά χρόνια σε ιταλικές πόλεις.

 68. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  66 – 👍👋👏🌋😂. Γι’ αυτό σ’ έχω ψηλά στην εκτίμησή μου! Πάντως εγώ κοιμάμαι μιά χαρά.🌜

 69. π2 said

  50, 54: Δεν διαφωνούμε καθόλου για την υπόλοιπη Ευρώπη. Η υιοθέτηση ακροδεξιάς ατζέντας από την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά (και όχι μόνο) ασφαλώς συνέβαλε τα μέγιστα στην άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων. Λέω απλώς ότι ειδικά στην Ελλάδα δεν υπάρχει κόμμα αντίστοιχο με τα ευρωπαϊκά ακροδεξιά κόμματα. Η ΧΑ δεν είναι σε καμιά περίπτωση τέτοιο κόμμα. Η οργανωτική δομή της και η πρακτική της δεν πρόκειται να της επιτρέψουν να γίνει ένα ακροδεξιό μόρφωμα που θα φτάσει π.χ. στο 15%. Με αυτήν την έννοια, την ακροδεξιά πελατεία την εγκολπώνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, εν μέρει και η ΝΔ.

 70. Αγγελος said

  Καλά, G, πιστεύεις ότι και το δημοψήφισμα του 1974 για το καθεστωτικό ήτανε «μία από τα ίδια»; Δηλαδή δεν είχε σημασία αν θα έχουμε κληρονομικό βασιλιά στο κεφάλι μας ή όχι; Λες του Λάμπρου πως είναι μικρός, αλλά εσύ, που δεν είσαι, δεν θυμάσαι μερικά πράματα — ή δεν έφτανε ο απόηχος ως το Γαλαξείδι;

 71. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  67 – Γιώργη μου, δεν τρέφω αυταπάτες, γνωρίζω πως δεν μπορώ να αλλάξω τίποτε με τις στημένες εκλογές της οικονομικής ελίτ, γι’ αυτό σαν αντάρτης (και ουχί επαναστάτης☺) επιλέγω την πιο ασφαλή και ανέξοδη για μένα και κυρίως πιο επιβλαβή για την οικονομική ελίτ ενέργεια. Αλλιώς είναι να αντιμετωπίζει χειραγωγημένους κι αλλιώς ελεύθερους συνειδητούς ανθρώπους. Σου είπα, δεν έχει σημασία η αποχή η το άκυρο αλλά η συνειδητότητα της πράξης.

 72. sarant said

  55 Ε, δέστο κι αυτό 🙂

  69 Ήταν, σε ένα βαθμό, ο ΛΑΟΣ

 73. Triant said

  72: Το είδα, γι αυτό το λέω 🙂

 74. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Μιᾶς καὶ κανένας δὲν ἀσχολεῖται μὲ τὶς δημοτικὲς ἐκλογές, θὰ τὸ κάνω ἐγώ.

  Ὄχι μὲ τὶς τωρινές, ὅμως. Μὲ τὶς προπερασμένες ποὺ ἔγιναν στὶς 9-11-2010.

  Τὶς πρῶτες στὸν Καλλικρατικὸ δῆμο Παλλήνης, ποὺ περιλαμβάνει τοὺς πρώην δήμους Γέρακα καὶ Παλλήνης καὶ τὴν πρώην κοινότητα Ἀνθούσας.

  Στὶς ἐκλογές συμμετεῖχαν πέντε ὑποψήφιοι:

  1. Ζοῦτσος, δήμαρχος τοῦ δήμου Γέρακα ποὺ ἐνσωματώθηκε στὸν νέο δῆμο, ὑποστηριζόμενος ἀπὸ τὸ ΠΑΣΟΚ.

  2. Κωσταντᾶς, δήμαρχος τοῦ δήμου Παλλήνης ποὺ ἐνσωματώθηκε στὸν νέο δῆμο, ὑποστηριζόμενος ἀπὸ τὴ ΝΔ.

  3.Γκοτσόπουλος, πρώην δήμαρχος Παλλήνης (2002-2006), ὑποστηριζόμενος ἀπὸ τὸν ΣΥΡΙΖΑ.

  4. Γαβρᾶς, ὐποστηριζόμενος ἀπὸ τὸ ΚΚΕ.

  5. Μπουλμπασᾶκος, ὑπστηριζόμενος ἀπὸ τοὺς Οἰκολόγους.

  Ἀφορμὴ γιὰ νὰ γράψω τὰ παρακάτω, ὀπαδικοῦ τύπου στιχάκια (τραγουδιοῦνται στὸ σκοπό τοῦ «γιουπιγιὰ»), ὑπῆρξε τὸ ὄνομα τοῦ πρώτου ὑποψηφίου.

  ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΠΑΛΛΗΝΗΣ 2010.

  Γιουπιγιάγια, γιοῦπι, γιουπιγιὰ
  δὲν τὸν θέλουμε παιδιά τὸν Κωσταντᾶ.
  Ἐμεῖς θέλουμε τὸ Ζοῦτσο
  νὰ τοῦ ρίξει ἕνα …λοῦτσο
  ἀπ᾿ τὴν κάλπη στοῦ Νοέμβρη τὶς ἐννιά.

  Γιουπιγιάγια, γιοῦπι, γιουπιγιὰ
  ἐμεῖς θέλουμε παιδιά τὸν Κωσταντᾶ.
  Δὲν τὸν θέλουμε τὸ Ζοῦτσο
  καὶ θὰ φάει ἕνα …λοῦτσο
  ἀπ᾿ τὴν κάλπη στοῦ Νοέμβρη τὶς ἐννιά.

  Γιουπιγιάγια, γιοῦπι, γιουπιγιὰ
  δὲ γουστάρουμε Ζοῦτσο καὶ Κωσταντᾶ
  ἐμεῖς θέλουμε Γκοτσόπουλο παιδιὰ
  ζήτω τοῦ μουστακαλῆ
  πού ᾿χει καὶ χοντρή ..φωνὴ
  νὰ τοὺς …ἀγαπήσει ὅλους στὶς ἐννιά.

  Γιουπιγιάγια, γιοῦπι, γιουπιγιὰ
  δὲ γουστάρουμε Ζοῦτσο καὶ Κωσταντᾶ
  οὔτε θέλουμε Γκοτσόπουλο παιδιὰ
  οὔτε καὶ τὸ Μπουλμπασᾶκο
  ἐμεῖς θέλουμε Γαβρᾶ
  νὰ τοὺς …ἀγαπήσει ἀγωνιστικά.

  Γιουπιγιάγια, γιοῦπι, γιουπιγιὰ
  δὲ γουστάρουμε Ζοῦτσο καὶ Κωσταντᾶ
  οὔτε θέλουμε Γκοτσόπουλο, Γαβρᾶ
  θέλουμε τὸ Μπουλμπασᾶκο
  τὸ γλυκούλη τὸν τυπᾶκο
  νὰ τοὺς …ἀγαπήσει οἰκολογικά.

  Στὸν δεύτερο γῦρο πέρασε πρῶτος ὁ Ζοῦτσος μὲ μεγάλη διαφορά ἀπὸ τὸν δεύτερο Κωσταντᾶ.

  ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΥΡΟΣ

  Γιουπιγιάγια, γιοῦπι, γιουπιγιὰ
  ἐμεῖς θέλαμε παιδιά τὸν Κωσταντᾶ.
  Δὲν τὸν θέλαμε τὸ Ζοῦτσο
  ἀλλὰ φάγαμ᾿ ἕνα …λοῦτσο
  ἀπ᾿ τὴν κάλπη στοῦ Νοέμβρη τὶς ἐννιά.

  Κι ὅμως κάτω δὲν τὸ βάζουμε παιδιὰ
  θὰ ψηφίσουμε καὶ πάλι Κωσταντᾶ
  κι ἂν θὰ ξαναφᾶμε …λοῦτσο
  δήμαρχο θά ᾿χουμε Ζοῦτσο
  καὶ εἰς ἄλλα μὲ ὑγεία τελικά.

  Τελικὰ οἱ φόβοι τῶν Κωνσταντικῶν ἐπαληθεύτηκαν.
  Ἔκτοτε ἔχουμε δήμαρχο Ζοῦτσο. 🙂

 75. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  70 – Άγγελε, είτε με βασιλείς, είτε με Τρικούπη, Βενιζέλο, Μεταξά, Παπάγο, Παπανδρέου, Χούντα, Καραμανλή, Μητσοτάκη, Τσίπρα κλπ, πάντα οι τράπεζες (δηλαδή οι κεφαλαιούχοι) κυβερνούσαν και κυβερνούν, το ίδιο γίνεται και στην Ε.Ε (το QE που έχει καταστρέψει εκατομμύρια δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο στην Ε.Ε, με ποιές δημοκρατικές διαδικασίες το εφάρμοσε ο μη εκλεγμένος Ντράγκι κι ας απαγορεύεται από το καταστατικό της δημιουργίας του ευρώ;) και σε όλα τα κράτη του κόσμου.
  Όσο για το κληρονομικό, Μητσοτάκης πρωθυπουργός, υιός Μητσοτάκης υποψήφιος πρωθυπουργός κι ο γιός της κόρης Μητσοτάκη, υποψήφιος (και πιθανότερος) δήμαρχος Αθηναίων, για να μη πιάσουμε τις άλλες οικογένειες.

  Κατά τα φαινόμενα, όλα αυτά θα αλλάξουν σε 20-30 χρόνια, εκτός κι αν προκύψει ο πόλεμος ή οι παρενέργειες από την κλιματική αλλαγή κι επιταχυνθούν οι εξελίξεις.
  Σε κάθε περίπτωση, θα είναι πολύ διαφορετικός ο κόσμος τότε, αλλά προς το παρόν ελάχιστοι ενδιαφέρονται, το σημαντικό είναι το παρελθόν και το εμείς-εσείς.

 76. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  74 – Και θα ξανάχουμε, παίζει χωρίς αντίπαλο, κατεβαίνει και η Ραχήλ, ΚΟΛΑΣΗ.☺

 77. π2 said

  72β: Πράγματι, και υπάρχουν κι άλλα σ’ αυτές τις εκλογές, αλλά κινούνται όλα κάτω από το 1%.

 78. sarant said

  74 Πολύ καλό!

  77 Φέτος είναι και ο Βελόπουλος, που φλερτάρει, τρομάρα μας, με την εκπροσώπηση

 79. nestanaios said

  12.
  Εγώ διαφωνώ. Θέλω να ψηφίσω, αλλά θέλω βεβαίωση από τον δικαστικό επιμελητή για αυτό που θα ψηφίσω. Η κρυφή ψήφος συμφέρει το παγκόσμιο κατεστημένο, είτε είναι αριστερό, είτε είναι δεξιό, είτε είναι οτιδήποτε άλλο. Δεν λέω όχι στην κρυφή ψήφο για όσους επιθυμούν να ψηφίσουν κρυφά, αλλά ο εκλογικός νόμος δεν πρέπει να λέει όχι σε αυτούς που θέλουν να ψηφίσουν φανερά. Ο μόνος τρόπος για να αποδείξω μετεκλογικά ότι δεν ψήφισα ένα κόμμα είναι η αποχή. Με την αποχή μπορώ να αποδείξω ότι δεν ψήφισα ένα κόμμα. Κατάλαβες τώρα;

 80. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @76. Ἀφοῦ ἔσωσε τὴν Ἑλλάδα, τώρα θὰ σώσει καὶ τὴν Παλλήνη.

  Μάλιστα σκοπεύει νὰ ἐξαγοράσει τὸ κτῆμα Καμπᾶ ἀπὸ τὸν Μπόμπολα· ἔτσι ἀντὶ γιὰ Mall θὰ ξαναγίνει ὅπως ἦταν παλιά, τότε ποὺ γυρίστηκε ἐκεῖ τὸ «Ὑπάρχει καὶ φιλότιμο».

  Θὰ τὸ ὀνομάσει «Πάρκο Μαυρογιαλούρου» καὶ θὰ διατίθεται γιὰ τὰ ντιμπέιτ τῶν πολιτικῶν ἀρχηγῶν στὶς ἐκλογές. 🙂

  Τὸ πρότζεκτ θὰ τὸ χρηματοδοτήσει μὲ ραχηλιάρικα 🙂

 81. nestanaios said

  23.
  Ξέχασες την ανεργία Είχα προτείνει στον φίλο μου Ανδρέα να αγωνιστεί για την καταπολέμηση της επερχόμενης ανεργίας. Αν η ανεργία σε ένα κράτος-μέλος υπερβεί το 100% του μέσου Ευρωπαϊκού ποσοστού τότε αυτό το κράτος να έχει το δικαίωμα να επιβάλλει δασμούς στα εισαγόμενα από τα άλλα κράτη μέλη και αυτοί να μην μπορούν να του επιβάλλουν δασμούς. Δυστυχώς δεν τα κατάφερε.

 82. Πάνος με πεζά said

  @ 74 : Φέτος έχετε και μια αξιόλογη γυναίκα υποψήφια στο Δήμο, την Ειρήνη Κουνενάκη.

 83. # 70

  Αγγελε, δεν κατάλαβες ή κάνεις πως δεν κατάλαβες.. Δεν αναφέρομαι στην σημασία του δημοψηφίσματος αλλά τις συνθήκες διεξαγωγής του, αυτές που μόνο ο ακατανόμαστος τις όνόμασε ανφέρ. Εσύ που δεν ήσουνα μικρός τότε ξέρεις πως η απόφαση των πολιτικών που διαδέχθηκαν την χούντα ήταν παρμένη πριν από την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και δεν διέφερε πολύ από τα δημοψηφίσματα της χούντας. Το μόνο που είχε διαφορά ήταν η ανακοίνωση των ποσοστών, τα χουντικά ήταν ψεύτικα, ενώ του βασιλικού δημοψηφίσματος αληθινά αλλά με συνθήκες διεξαγωγής 90- 10 αντί για 50-50
  Το δε αποτέλεσμα πρακτικά ήταν αντί να πληρώνουμε μια οικογένεια να πληρώνουμε καμμιά δεκαριά, το καραμανλέικο. το παπανδρέικο, το μητσοτακηκέικο, το σαρτζετακέικο, το βαρδινογιαννέικο, το τσιπρέικο κ.λ.π.

 84. Alexis said

  #61: Πολύ ωραία ανάλυση, συμφωνώ!

 85. Alexis said

  #83: Ξεχνάς βέβαια ότι το παλάτι στην Ελλάδα, λόγω και των υπερεξουσιών του βασιλιά, («μπορούσε να διορίσει πρωθυπουργό ακόμα και τον κηπουρό του» κλπ. κλπ.) ήταν διαχρονικά μια πηγή πολιτικής ανωμαλίας και εξωθεσμικών παρεμβάσεων.

  Έχω βαρεθεί να λέω ότι αν δεν θέλετε να κυβερνούν την Ελλάδα οι ίδιες οικογένειες απλά μην ψηφίζετε τους γόνους τους. Τόσο απλό είναι…

  Τώρα τον …ταλαίπωρο Σαρτζετάκη αλλά και τον Βαρδινογιάννη γιατί τους τσουβαλιάζεις μαζί με τα πολιτικά τζάκια, πραγματικά δεν το κατάλαβα…

 86. leonicos said

  Όταν η Ελλάδα μπήκε στην ΕΟΚ στις αρχές του 1981, το ΠΑΣΟΚ ζητούσε δημοψηφισμα και το ΚΚΕ ήταν αντίθετο ενώ το πολύ μικρότερο ΚΚΕ εσωτ. ήταν υπέρ της «Ευρώπης των λαών».

  Θμάμαι στην τηλεόραση, καθώς επέστρεφαν, ο επικεφαλής της ελληνικής ομάδας (συμπληρώνετε εδώ) να λέει: Είμαστε συμφωνοι όλοι, από την δεξιά μέχρι την κομμουνιστική αριστερά, κι έδειξε τον Κύρκο.

  Με αποτέλεσμα να τον σιχαθώ ακόμα περισσότερο απ’ όσο μέχρις εκείνη τη στιγμή

 87. leonicos said

  (συμπληρώνετε εδώ)

  Θυμήθηκ, ήταν ο Γιάννος Πεσματζόγλου

 88. leonicos said

  Συγγνωμη, αλλά ό,τι κι αν έγινε

  ήταν και απόμεινε απόκομμα, ακόμα και ως κυβέρνηση

 89. Γιώργος said

  Κάτι επί της διαδικασίας…
  Οι δίκαστικοι αντιπρόσωποι θα πληρωθούν με ποσό που αγγίζει τα 1500€! Και σκέφτομαι:1ον. Με ποια δικαιολογία τους αμείβουν τόσο για εργασία μιας(επίπονης σιγουρα) μέρας και 2ον. Την ίδια ώρα τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής υποχρεούνται σε όμοια κοπιαστικη εργασία χωρις να παίρνουν δραχμή! Πρόκειται για τεράστια αδικία

 90. sarant said

  89 Νομίζω πως η αμοιβή είναι και για τους δύο γύρους των εκλογών αλλά μπορεί να κάνω λάθος. Πάντως δεν υπάρχει σύγκριση με τη δουλειά των μελών της εφορευτικής. Ο δικαστικός εξάλλου έχει να ταξιδέψει, συχνά σε δυσπρόσιτο μέρος, να διαμείνει εκεί, να απασχοληθεί 3 μέρες. Η συμμετοχή άλλωστε στην εφορευτική είναι καθήκον.

 91. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  https://www.avgi.gr/documents/10179/9877384/17_5.jpg/95b3fea7-9fba-4448-ad61-655df4dc216f?t=1558038475165

 92. Avonidas said

  #85.Έχω βαρεθεί να λέω ότι αν δεν θέλετε να κυβερνούν την Ελλάδα οι ίδιες οικογένειες απλά μην ψηφίζετε τους γόνους τους. Τόσο απλό είναι…


  «Στον πλανήτη του» [είπε ο Φορντ], «οι κάτοικοι είναι άνθρωποι σαν και σένα. Οι ηγέτες είναι σαύρες. Οι άνθρωποι μισούν τις σαύρες, κι οι σαύρες κυβερνούν τους ανθρώπους.»

  «Περίεργο», είπε ο Άρθουρ. «Νόμιζα πως είπες ότι έχουν δημοκρατία.»

  «Το είπα», είπε ο Φορντ. «Πράγματι έχουν».

  «Μα τότε», είπε ο Άρθουρ, ελπίζοντας ότι δεν θ’ ακουστεί πολύ κουτός, «γιατί δεν ξεφορτώνονται τις σαύρες οι άνθρωποι;»

  «Ειλικρινά δεν τους περνάει η σκέψη», είπε ο Φορντ. «Έχουν όλοι δικαίωμα ψήφου, κι έτσι κατά κανόνα υποθέτουν ότι η κυβέρνηση που ψήφισαν είναι λίγο-πολύ η κυβέρνηση που θα ήθελαν.»

  «Κάτσε, μου λες δηλαδή ότι τις ψηφίζουν τις σαύρες;»

  «Μα, ναι», είπε ο Φορντ ανασηκώνοντας τους ώμους, «φυσικά.»

  «Μα», είπε ο Άρθουρ, επιστρέφοντας στο θέμα, «γιατί;»

  «Γιατί αν δεν ψηφίσουν κάποια σαύρα», είπε ο Φορντ, «μπορεί να εκλεγεί η λάθος σαύρα».

  –Ντάγκλας Άνταμς, «Γυρίστε το Γαλαξία με ωτοστόπ»

 93. # 85

  Δεν ξεχνάω τίποτε-απορώ με την διαστρέβλωση όσων γράφω- το έγραψα γιατί οι κοπτόμενοι για δημοκρατικές διαδικασίες όταν το συμφέρον τους κινδυνεύει τις ξεχνάνε αμέσως, είτε συμφωνεί ο λαός είτε όχι. Τα ίδια έκανε κι ο βασιλιάς το 65, κανένας δεν το αμφισβητεί, αλλά και ο βασιλιάς των βραχωδών ορέων όταν κινδύνευε να υποβιβασθεί η δική του οικογενειοκρατία από τους ντελαγκρέτσια. Τον Σαρτζετάκη τον ανέφερα σαν τελευταίο δείγμα αυτοκράτορα εκ του στρατού του Βυζαντίου (δεν παίζουν μόνο οι ρεμούλες) και τους Βαρδινογιανναίους γιατί μόνο άσχετοι δεν γνωρίζουν πως ΟΛΑ τα κόμματα χρηματοδοτούνται από οικογένειες με το αζημίωτο φυσικά

 94. Πουλ-πουλ said

  Από το ημερολόγιο ενός οτοστοπίστα. Για το ευρώ.

  Το 1975, μετά από 40 ημέρες στους δρόμους της Γαλλίας, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, έμεινα στη Μασσαλία από φράγκα, κυριολεκτικά. Είχα στην τσέπη μου ένα ελληνικό χιλιάρικο, και προσπάθησα να το ανταλλάξω σε μια τοπική τράπεζα. Περιττό να πω, ότι η μαζεύτηκε η μισή τράπεζα για να θαυμάσει τα χρώματα και τις παραστάσεις του απόκοσμου αυτού χαρτονομίσματος, αλλά τελικά η τιμή που μου δίνανε ήταν εντελώς ασύμφορη.

  Το πως επέστρεψα τελικά στην Ελλάδα, χωρίς λεφτά, δοθείσης ευκαιρίας, σε μια άλλη συνέχεια του ημερολογίου.

 95. Νέο Kid said

  Στην Κύπρο ,οι εφορευτικές πληρώνονται μεροκάματο. (πρέπει νάναι και καλούτσικο, γιατί ξέρω ότι η προσφορά «για δουλειά (έτσι το λένε) ξεπερνάει τη ζήτηση…)

  Θα ήθελα πολύ να ψηφίσω για βλαχοδήμαρχους και ευρωλιγούρια! Έχω και καμιά δεκαπενταριά χρόνια να ψηφίσω… αλλά τελικά προτίμησα να πάω στο Κατάρ!

 96. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 97. spiridione said

  Με τη συζήτηση που έχει ανοίξει τώρα τελευταία για το τι είναι σήμερα πρόοδος και συντήρηση, όπως ας πούμε ότι η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, δηλαδή η επιστροφή στον 19ο αιώνα, για κάποιους θεωρείται σήμερα πρόοδος, δεν αποκλείεται να ακούσουμε ότι και ο βασιλικός θεσμός είναι προοδευτικό μέτρο.

 98. ΣΠ said

  Τα συνειδητά άκυρα μπαίνουν χωριστά στην καταμέτρηση από τα μη συνειδητά άκυρα; Και πώς τα ξεχωρίζουν; 🙂

 99. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 100. Faltsos said

  87 Γιάγκος Πεσμαζόγλου (χωρίς τ)

  το μόνο λάθος σ’ αυτά που γράφεις

 101. Μαρία said

  90
  Κι οι γραμματείς πληρώνονται. Έκανα γραμματέας το 1977 σε ένα τμήμα γυναικών στην Παλιά Κοκκινιά και το μεσημέρι που έπεσε η δουλειά μετακινήθηκα, για να ψηφίσω κι εγώ, κάπου κοντά στην Ομόνοια . Πήγα την άλλη μέρα στο ΓΛΚ και εισέπραξα ένα χιλιάρικο.

 102. Πουλ-πουλ said

  96. Καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα.

  Λίγες μέρες μετά την ανάδειξη του Α. Τσίπρα στην πρωθυπουργία, όχι μακρυά από τον τόπο καταγωγής του, παρασύρθηκε από πλημμύρα και εξαφανίστηκε το περίφημο, αιωνόβιο γεφύρι της Πλάκας.

  Αυτά τα περί γρουσουζιάς και άλλων δαιμονίων είναι μάλλον φτηνά δυσφημιστικά κόλπα, ένθεν κακείθεν. Συγγνώμη κιόλας…

 103. Νέο Kid said

  Καθόλου άσχημα δεν είναι το ενάμιση χιλιάρικο των «δικαστικών»!
  Εδώ κοτζαμάν Θρύλος έπεσε στην Α2 για 20 ευρώ…

 104. Γιάννης Κουβάτσος said

  Οι συνειδητοί ψηφοφόροι τα ακυρώνουν συνειδητά γράφοντας επάνω «Δεν πρόκειται περί λάθους. Συνειδητό Άκυρο». 😊

 105. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το 104 στο 98.

 106. Πέπε said

  102:
  > > Καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα.[…] Αυτά τα περί γρουσουζιάς και άλλων δαιμονίων είναι μάλλον φτηνά δυσφημιστικά κόλπα, ένθεν κακείθεν.

  Βασικά, ήταν ένα συγκεκριμένο αστείο: για την «γκαντεμιά» του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ξεκίνησε από κάποιες συμπτώσεις που πρέπει να ήταν πραγματικές, και που είναι αστείες αν έχεις λίγο μακάβριο χιούμορ. Συνέχισε, άρχισε να κουράζει, συνέχισε κι άλλο (σε συνδυασμό και με τη σπάνια μακροζωία του), συνέχισε να κουράζει. Ε, μετά, όταν άρχισε πια να κολλάει στον καθένα (γιο του Κωνστ.Μητσ., αντίπαλο του γιου του Κωνστ.Μητσ., …) ε. μάλλον εξαντλήθηκε.

 107. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Μιὰ ἐρώτηση πρὸς τοὺς νομικοὺς τοῦ ἱστολογίου.

  Τὸ εἶχα ἀκούσει παλιότερα, ἀλλὰ δὲν ξέρω ἂν εἶναι ἀστικὸς μῦθος.

  Ἂν βρεθεῖ κάποιο νόμισμα στὸν φάκελο, ἐκτὸς τοῦ ὅτι ἀκυρώνεται τὸ ψηφοδέλτιο, πρέπει νὰ διακοπεῖ ἡ καταμέτρηση καὶ νὰ συνταχθεῖ εἰδικὸ πρωτόκολλο ἀπὸ τὸν ἀντιπρόσωπο, ἐπειδὴ τὸ νόμισμα θεωρεῖται δημόσιο ἔσοδο.

  Ἰσχύει κάτι τέτοιο;

 108. Νέο Kid said

  106. Μα καλά ,σοβαρά μιλάς τώρα; Εδώ μιλάει η επιστήμη. Υπάρχουν evidence! Και για τον Κούλη. Τη φανέλα της Μπάγιερν Μύνχεν την ξέχασες;

 109. Μαρία said

  108
  Επίσης 🙂

 110. Faltsos said

  104 (98)

  Η ουσία του ερωτήματος 98 παραμένει. Και η απάντηση είναι προφανώς ΟΧΙ. Καμία διάκριση δεν γίνεται στα αποτελέσματα. Στο τέλος το λάθος του αφηρημένου ή άσχετου ψηφοφόρου μπαίνει στο ίδιο σακκί με το συνειδητό άκυρο. Και ακόμη χειρότερα. Στα άκυρα προστίθενται και τα λευκά και ανακοινώνεται ένα κοινό αποτέλεσμα: Άκυρα/Λευκά

  Αυτό που ονομάζετε συνειδητό άκυρο και το τονίζετε σαν κάτι ξεχωριστό, δεν φαίνεται πουθενά. Το ξέρεις μόνο εσυ ο ψηφοφόρος, που έχεις έτσι ήσυχη τη συνείδησή σου.

 111. Μαρία said

  78
  Κι 1,5% να πιάσει δεν θα του έρθει άσχημα. Εξασφαλίζει χρηματοδότηση για τις επόμενες, πράγμα που ισχύει για το ΛΑΟΣ που το 2014 πήρε 2,69%.

 112. sarant said

  101 Κι εγώ το 1977 ή το 1978 έκανα γραμματέας και κάτι πήρα.

 113. Faltsos said

  Πριν από πολλή ώρα είχα γράψει ότι το 99 της Έφης είναι μάλλον μούφα. Φαίνεται ότι δεν άρεσε στη μαρμάγκα του γορντπρες και το κράτησε.

 114. Μαρία said

  112
  Μια και ο λόγος για άκυρα, στην Παλιά Κοκκινιά είχαμε αρκετά άκυρα με σταυρό στη Μελίνα που όμως κατέβαινε στη μετέπειτα Β΄Πειραιά όπου και η Κοκκινιά. Κάποια μάλιστα είχαν και σουσάμι απ’ το κουλουράκι που έφαγε η γιαγιά μετά την εκκλησία.

 115. Πουλ-πουλ said

  106.
  Στην τύρβη του προεκλογικού αγώνα αναφύονται όλα τα άνθη του κακού.

  Σταματήστε να διαβάζετε, ακολουθούν τσιτάτα.

  Μακριά από το αγριεμένο πλήθος. Άνω σχώμεν τας καρδίας.

 116. # 104, 110

  Πάντως οι υποστηριχτές του ΑΚΥΡΟ-ΔΑΓΚΩΤΟ του ρίχνουν μια ξεγυρισμένη δαγκωνιά στην γωνίτσα

 117. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  – Για ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ άκυρο (+ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ λευκό + ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ αποχή):
  Όλες οι (μη) ενέργειες αυτές, έχουν απλώς ένα αυτο-αντίκτυπο: Σε ικανοποιούν ατομικά ίσως, σε δικαιώνουν (εκ των προτέρων, αλλά και εκ των υστέρων…) για τις «σωστές» και «σίγουρες» επιλογές σου, καθησυχάζουν λίγο τη συνείδησή σου, αλλά πέραν τούτου ΤΙΠΟΤΑ! Αποτέλεσμα μηδέν (ή και υπό το μηδέν…).

  Υ.Γ. Άκουσα ότι όσα ψηφοδέλτια γράφουν ’’ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ Άκυρο’’ ή ’’ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ Λευκό’’ από φέτος θα τα ξεχωρίζει ο δικαστικός αντιπρόσωπος από τα υπόλοιπα ΜΠΑΝΑΛ άκυρα ή λευκά, θα τα περιποιείται σε ειδικές θήκες, σαν κορνίζες, και θα τα αποστέλλει με συστημένο δέμα στο αρμόδιο Υπουργείο προς «αιωνίαν φύλαξιν και διατήρησιν», διότι αυτά πιθανότατα θα αποδειχθεί κάποτε ότι καθόρισαν το μέλλον της χώρας…
  (Συγνώμη για το ειρωνικό ύφος, αλλά αδυνατώ να παρακολουθήσω τη συλλογιστική των σχολιαστών- υποστηρικτών αυτών των απόψεων περί λευκού κλπ)

  – Σχ. 43, 58, Mitsos: Συμφωνώ πλήρως!! (+ σχ.56, φυσικά)

 118. Τις προάλλες, στο αεροπλάνο από Λισαβόνα, διάβαζα -μετά από καιρό- χάρτινο Εκόνομιστ. Με αφορμή το άρθρο Why the European Parliament elections will be the most European yet, αναρωτήθηκα πώς δεν πήρα χαμπάρι αυτή τη σαχλαμάρα στο Ζάππειο, και μετά, αν πρόκειται κάποιο ελληνικό κανάλι, να δείξει το δίβατον της 15/5. Έγινε τελικά αυτό; πόσοι το είδαν πανευρωπαϊκά; συζητήθηκε;

 119. Alexis said

  #93:Τζι, κατάλαβα πολύ καλά ότι δεν αναφέρεσαι στην ουσία του δημοψηφίσματος αλλά στην διαδικασία που την θεωρείς άδικη.
  Παρακάτω όμως έγραψες ότι δεν άλλαξε και τίποτα, αντί να πληρώνουμε μια οικογένεια πληρώνουμε δέκα.
  Σ’ αυτό ακριβώς απάντησα με το #85

 120. Μαρία said

  117
  Το αποτέλεσμα δεν είναι μηδέν. Αυξάνει αναλογικά το ποσοστό των έγκυρων όλων των κομμάτων.

  118
  Το Βέμπερ τον έδειξε η ερτ, όπως και το ντιμπέι (σικ, ρε).
  Μικρό δείγμα απο Ζάππειο https://www.youtube.com/watch?v=TNYK0xAyrzU

 121. Jane said

  Νομίζω, στις ευρωεκλογές υπήρχε πάντα μια χαλαρή ψήφος και η αποχή ήταν πιο αισθητή. Ψηφίζω πάντα. Πιο χαλαρά όμως, δηλαδή όχι κομματικά. Έχω ψηφίσει και οικολόγους σε ευρωεκλογές.
  Στις Δημοτικές δαγκωτό Λαϊκή Συσπείρωση στον α’ γύρο και οποιονδήποτε μη δεξιό στον β΄ γύρο.

  Νομίζω πάντως, πως το φαινόμενο του παλιού καλού δικομματισμού έχει αρχίσει και επανέρχεται. Το ξαναέγραψα και πέρσι εδώ. Όχι βέβαια στα ποσοστά που έπαιρναν παλιά τα δυο κόμματα αλλά ένα 58 με 60% θα το πάρουν. Και στις βουλευτικές περισσότερο.
  Ο Μητσοτάκης φροντίζει και συσπειρώνει τους αναποφάσιστους της ευρύτερης αριστεράς και του κέντρου και κάθε φορά που μιλά, μειώνει περισσότερο την ψαλίδα.

 122. Alexis said

  #120α: Πώς γίνεται αυτό;

 123. sarant said

  118 Την άλλη φορά, επειδή ήταν ο Τσίπρας επικεφαλής της GUE, είχε προβληθεί πολύ το ευρωδίβατο. Τώρα, πέρασε σχεδόν απαρατήρητο.

  121 Χμ… σαν να πρόβλεψες το αυριανό άρθρο 🙂

 124. Faltsos said

  99
  Το λινκ έμεινε ζωντανό για πολύ λίγο. Πρόλαβα να διαβάσω τα σχόλια: «Φοβούμαι πως είναι μούφα. Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί η πρωτότυπη φωτογραφία»

  Προφανώς γιαυτό κατέβηκε το τουιτ. Πολύ βρώμικη η προεκλογική αντιπαράθεση. Από τα στημένα γκάλοπ πήγαμε στις πειραγμένες φωτογραφίες για να αποδείξουμε ότι όποιος έχει περισσότερο κόσμο στις προεκλογικές συγκεντρώσεις θα νικήσει στις εκλογές. Μετά φτιάχνουμε και πειραγμένες φωτογραφίες που δείχνουν υποτίθεται το πείραγμα που κάναν οι άλλοι. Μύλος.

  Υπάρχει σε φιλικό στον Κυριάκο τόπο, η φωτογραφία που έδειχνε το τουιτ; Την βρήκα μόνο σε φιλοκυβερνητικά σάιτ. Το «Ντοκουμέντο» δεν τη θεωρεί αυθεντική. Γράφει «Δεν ξέρουμε ποιος έκανε την «φωτοσοπιά» όπου εξαφανίστηκαν κτίρια και ομπρέλες για να δείξουν… πλήθος. Δεν θέλουμε να πιστεύουμε πως το έκαναν νεοδημοκράτες γιατί ήταν και κραυγαλέα ψεύτικες…»
  https://www.documentonews.gr/article/mhtsotakhs-xania-treis-kai-oi-perastikoi-photos-video

 125. sarant said

  124 Αυτο το σχόλιο είχε κρατηθεί.

 126. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  120. Ακριβώς! Αυξάνει τα ποσοστά, πλασματικά μεν, αλλά έτσι αυξημένα εμφανίζονται τελικά! (Και «κοκορεύονται» μετά μερικοί-μερικοί).
  Με ’’μηδέν (ή και υπό το μηδέν…)’’ εννοούσα το βαθμό της αποτελεσματικότητας μιας τέτοιας στάσης, ότι δηλ. οδηγεί σε αντίθετο αποτέλεσμα σε σχέση με αυτό που υποτίθεται ότι επιδιώκει.

 127. Εν τω μεταξύ σαν να έπαιξε κάτι με την εφαρμογή αναζήτησης του ΥΠΕΣ και την Google Maps, γιατί μέχρι χτες-προχτές χρησιμοποιούνταν αυτοί οι χάρτες στον εντοπισμό των εκλογικών τμημάτων, ενώ τώρα βλέπω αυτούς της HERE -με αρκετά τμήματα που δοκίμασα να βγαίνουν στο πολύ περίπου. Στηρίζουμε τους Έλληνες του εξωτερικού, φαίνεται… 🙂

 128. ΚΩΣΤΑΣ said

  Τα άκυρα – λευκά – αποχή, όπως είναι σήμερα ο εκλογικός νόμος, το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν εικονική υπεραξία στα έγκυρα. Σε μια ψηφοφορία 10 ατόμων, με 2 διεκδικητές των ψήφων, αν οι 5 δεν προσέλθουν ή ρίξουν άκυρο λευκό, τότε ο υποψήφιος που θα πάρει 3 τουλάχιστον ψήφους, έχει εξασφαλίσει (νομικά) το 60% του συνόλου των 10 ατόμων. Παράξενο, αλλά αληθινό.

  Κι αν υποθέσουμε ότι οι συνειδητοί ή έξυπνοι ψηφοφόροι επιλέγουν άκυρο – λευκό – αποχή, πως δέχονται, με τη στάση τους, να πριμοδοτούν τους βλάκες και ασυνείδητους, που υποτίθεται ότι είναι όσοι ψηφίζουν;

  Ωχ! τώρα μπερδεύτηκα κι εγώ με το σόφισμά μου. Τελικά, ποιοι είναι έξυπνοι και ποιοι βλάκες; 😛

 129. Μαρία said

  122
  Γίνεται, γιατί τα ποσοστά και το εκλογικό μέτρο υπολογίζονται επι των εγκύρων. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και η αποχή.

 130. ΚΩΣΤΑΣ said

  128 τώρα που το ξαναβλέπω, αποκηρύσσω τη λέξη βλάκες και την αντικαθιστώ με χειραγωγημένους ή φανατικούς οπαδούς. Συγνώμη!

 131. 117α: Μόνο, υπό την προϋπόθεση, ότι πας στην κάλπη και ψηφίζεις κάτι από τα μικρά.

 132. ΣΠ said

  Μήπως θυμάται κανείς την περίπτωση στην οποία τα λευκά υπολογίστηκαν κανονικά, δεν αφαιρέθηκαν, προκειμένου να αλλάξει το εκλογικό μέτρο και να εκλεγεί ο Αχιλλέας Καραμανλής; Δεν μπορώ να θυμηθώ λεπτομέρειες.

 133. ΣΠ said

  Το άκυρο/λευκό/αποχή δεν έχει το ίδιο πρακτικό αποτέλεσμα με την ψήφο σε κόμμα που δεν θα πιάσει το όριο του 3%;

 134. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  122, Alexis κλπ: Ας τα κάνω πιο λιανά…

  Ας πούμε ότι ψηφίζουν 100 άτομα ως εξής:
  Κόμμα ΑΛΑΜΠΟΥΡΝΕΖΙΚΟ: 50 ψ. (ποσοστό 50%)
  Κόμμα ΣΑΛΤΑΠΗΔΑΚΑΙΚΑΝΕΜΠΑΝΙΟ: 30 ψ. (ποσοστό 30%)
  ΑΚΥΡΑ+ΛΕΥΚΑ (Συνειδητά και ασυνείδητα…): 20 (ποσοστό 20%)

  Αλλά, πριτς!! Επειδή τα ΑΚΥΡΑ+ΛΕΥΚΑ δεν υπολογίζονται, ο τελικός λογαριασμός ποσοστών γίνεται μόνο επί των ΕΓΚΥΡΩΝ, που είναι 80. Οπότε ο τελικός λογαριασμός δίνει:
  Κόμμα ΑΛΑΜΠΟΥΡΝΕΖΙΚΟ: 50/80 = 62,5%
  Κόμμα ΣΑΛΤΑΠΗΔΑΚΑΙΚΑΝΕΜΠΑΝΙΟ: 30/80 = 37,5%
  ΑΚΥΡΑ+ΛΕΥΚΑ: 0% (στον άξονα των z…)

  Κι αυτό το ίδιο ισχύει για 3,4, …, ν κόμματα, μεγάλα ή μικρά.

  Η αποχή, νομίζω, δεν λειτουργεί κατά τον ίδιο τρόπο, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι παρόμοιο.

 135. # 119

  Αλέξη, χωρίς να είμαι βασιλικός θεωρώ πως τα πράγματα μας στοιχίζουν τώρα περισσότερο οικονομικά με τις τόσες οικογένειες που τρέφουμε και φυσικά δεν υπάρχει ο μπαμπούλας του βασιλιά για τα σκάνδαλα αφού ο ΠτΔ είναι εντελώς διακοσμητικό στοιχείο (μετά από δίλεπτη έντονη προσπάθεια να θυμηθώ ποιός είναι τώρα ΠτΔ κατέληξα στον Προκόπη…)
  Δεν είναι τόσο βλάκες σε τόσες χώρες του Βορρά (τυχαίο ; ) που διατηρούν τους διακοσμητικούς.

 136. mitsos said

  @61 Nikiplos
  Πολύ καλή τοποθέτηση …

  @117 ΜΙΚ_ΙΟΣ
  Ευχαριστώ

 137. nikiplos said

  89@, 90@ και στη Γαλλία εκτός από την Κύπρο πληρώνεται καλά και η εφορευτική… Τα περί καθήκοντος αφορούν τη φυσική παρουσία, αλλά πρέπει να φαν, να πιούν να εργαστούν ημέρα αργίας κλπ… Μάλλον (άλλη μία) ελληνική πατέντα είναι ο δικαστικός τέτοιος όλα και η εφορευτική τίποτα…

 138. Μαρία said

  132
  Όχι μόνο ο Αχιλλέας αλλά και η Παρθένα Φουντουκίδου κι ένας ακόμα που δεν τον θυμάμαι. Εκλογές 2004.

 139. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  110 – Ακριβώς έτσι, τόσο απλα, αλλά φαίνεται πως το απλό, είναι πολύ δύσκολο να κατανοηθεί.
  Υπάρχει και μιά άλλη σημαντική παράμετρος, τέτοιοι ψηφοφόροι δεν έχουν μικροσυμφεροντολογικές συναλλαγές με το κατεστημένο σύστημα και τους κρετίνους τύπου, ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ, που το υπηρετούν, κι αν φτάσουν σ’ ένα κρίσιμο ποσοστό, αυτά τα λαμόγια δεν θα μπορούν να σταθούν στην πολιτική σκηνή, ενώ τώρα, η συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος όχι μόνο τους συντηρεί, αλλά ανέχεται και τις υποτιμητικές βρισιές τους.

  Βγήκε το φασιστοειδές λαμόγιο και τους έφτυσε κατάμουτρα (κοπρίτες, μαζί τα φάγαμε κλπ) κι ο κυρίαρχος λαός με το αλάθητο κριτήριο, είπε ΨΙΧΑΛΙΖΕΙ κι άνοιξε ομπρέλα, πολλοί δε είπαν, ΔΙΚΙΟ ΕΧΕΙ, άμα έχεις χεσμένη την φωλιά σου ανέχεσαι πολλά.

  ΟΠΟΙΟΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΝΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ, ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΝΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΙ ΕΝΤΟΛΕΣ.

 140. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  117 – Λογικό είναι να αδυνατείς να παρακολουθήσεις αυτή την διαφορετική συλλογιστική, όπως λογικό είναι να ειρωνεύεσαι κάτι που δεν κατανοείς, το σύστημα δεν παίζει για να χάσει, είναι αδύνατον να λειτουργήσεις διαφορετικά.

 141. ΣΠ said

  138
  Από την Βικιπαίδεια:
  Με απόφαση του εκλογοδικείου η Παρθένα Φουντουκίδου κέρδισε την έδρα που έχασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Πασχαλίδης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στην Β΄Θεσσαλονίκης να χάσει την έδρα ο Κωνσταντίνος Ζαχαράκης (ΝΔ) και να την κερδίζει ο Θεοχάρης Τσιόκας (ΠΑΣΟΚ) και ταυτόχρονα να εκλεγεί στις Σέρρες ο Αχιλλέας Καραμανλής και να απωλέσει την έδρα το ΠΑΣΟΚ (Ευστάθιος Κουτμερίδης).

 142. Μαρία said

  134
  Η αποχή το ίδιο. Δες για παράδειγμα τις ευρωεκλογές. Όσο μικρότερη η συμμετοχή τόσο λιγότερες και οι ψήφοι που χρειάζονται για να πιάσει ένα κόμμα το 4,76% (100:21) ή το 3%.

 143. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  140. Εντάξει, εγώ –ομολογώ- δεν κατανοώ… Εσύ που λειτουργείς διαφορετικά –αλλά, κατά τη γνώμη μου, εγωιστικά και εαυτο-ικανοποιητικά– μπορείς να μου πεις πώς συμβάλλεις με τη στάση σου στο ’’να χάσει το σύστημα’’; Και ‘γω μαζί σου, αν μου αποδείξεις ότι έτσι βάζεις έστω και ένα λιθαράκι για να γύρει η πλάστιγγα προς τα εκεί…

 144. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  128 – Έξυπνοι Κώστα, είναι αυτοί που ζούν στον πραγματικό κόσμο και πείθουν τους πολλούς να πιστεύουν διάφορες φαντασιώσεις όπως π.χ Ο ΛΑΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ, για πραγματικές. Είναι προφανές ποιοί οφελούνται από αυτή την κατάσταση, το τι είναι αυτοί που πιστεύουν στις φαντασιώσεις δεν έχει σημασία, αρκεί στους έξυπνους που δεν είναι έξυπνοι.☺

  Έχω αναρτήσει πολλές φορές αποδεικτικά στοιχεία που αποδεικνύουν πως αυτό το σύστημα δεν είναι δημοκρατία αλλά τραπεζική κοινοβουλευτική δικτατορία. Για αρκετα χρόνια, έλεγα πως αρνείσθε να το δείτε, τελικά έχω πεισθεί πως αδυνατείτε.
  Όσοι ψηφίζουμε συνειδητό άκυρο ή απέχουμε συνειδητά (στην προκειμένη περίπτωση εγώ κι ο Gee εδώ μέσα) δεν το κάνουμε για να ανατρέψουμε το κατεστημένο, γνωρίζουμε πως δεν μπορούμε γιατί είστε συντριπτικά περισσότεροι εσείς που δεν θέλετε, απλά μη πιστεύοντας σε φανταστικές ιστορίες όπως εσείς και ζώντας στον πραγματικό κόσμο χωρίς όμως να είμαστε οι έξυπνοι που λέω πιο πάνω, δεν θέλουμε να είμαστε συνένοχοι στον φόνο.

 145. Παναγιώτης Κ. said

  Οι νέες τεχνολογίες πότε θα αντικαταστήσουν τον σημερινό τρόπο με τον οποίο ψηφίζουμε;
  Ας μας διαφωτίσουν πάνω σε αυτό το ζήτημα οι εξπέρ του ιστολογίου.

 146. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Μια ψήφο που να δείχνει ότι μας ενδιαφέρει η μοίρα των πολλών, νομίζω ότι αρκεί.

  Αν καταργήσουμε τον πρόεδρο της δημοκρατίας, να βάλουμε ηθοποιούς να παριστάνουν τη βασιλική οικογένεια και τον περίγυρο. Θα είναι σαν τουριστική ατραξιόν, θα λύσουμε και το πρόβλημα ανεργείας των ηθοποιών. Μετά από 20 – 25 χρόνια θα παίρνουν σύνταξη με τα κολλημένα ένσημα (σύνταξη ηθοποιού όχι βασιλιά!)

 147. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  143 – Βλέπω συν τοις άλλοις, είσαι και ψυχολόγος εξ αποστάσεως.☺
  Δεν ψάχνω για οπαδούς φίλε μου και δεν μ’ ενδιαφέρει να πείσω κανέναν, τα αποδεικτικά στοιχεία είναι ΟΛΟΦΑΝΕΡΑ και τυφλός μπορεί να τα αντιληφθεί, εγώ απλώς τα επισημαίνω, (και κανείς δεν τους δίνει σημασία😂) αν δεν μπορείς να τα δείς λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι αλλά ούτε και θέλω. Προσωπικά με βολεύει (πλέον) αυτό το σύστημα και στις κόρες μου έχω πεί να μη λειτουργούν ηλίθια σαν κι εμένα και να μην προσπαθούν να δείξουν την πραγματικότητα στους άλλους γιατί θα στραφούν εναντίον τους.
  Ευτυχώς με άκουσαν, είναι έξυπνα και συνετά κορίτσια, δεν έμοιασαν στον πατέρα τους.☺

 148. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  142.
  Σε απόλυτο αριθμό ψήφων, ναι. Αλλά στην αποχή, αυτό που βαρύνει αποφασιστικά είναι το: τι θα ψήφιζαν οι απέχοντες, αν δεν απείχαν.

  Στο απλό παράδειγμα του σχολίου μου (133), ας πούμε ότι οι εγγεγραμμένοι ήταν 125, ψήφισαν 100, άρα απείχαν οι 25 (ποσοστό αποχής 25/125=20%).
  Αν όλοι οι απέχοντες ψήφιζαν άκυρο/λευκό, τότε και μόνο τα ποσοστά των κομμάτων Α (62,5%) και Σ (37,5%) δεν θα άλλαζαν.
  Σε άλλες περιπτώσεις ψηφοδοσίας θα είχαμε: Το Α μεταξύ 47,6 και 71,4%, το Σ μεταξύ 28,6 και 52,4%. Αν οι απέχοντες ψήφιζαν και κάποιο άλλο κόμμα Γ, τότε τα ποσοστά των Α και Σ θα πλησίαζαν –λίγο ή πολύ- τα κάτω όριά τους.

 149. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μωρέ, είχε δίκιο η γιαγιάκα μου που μου ‘λεγε όταν έκανα νάζια στο φαΐ «Μια κατοχή σάς χρειάζεται»…Μια χούντα (φτου!φτου!φτου!) μάς χρειάζεται για να καταλάβουμε την αξία της ψήφου και ν’ αφήσουμε τα νάζια και τις πόζες της αποχής και του «συνειδητού» άκυρου που δεν οδηγούν πουθενά. Ή μάλλον οδηγούν στην ακόμα μεγαλύτερη μείωση της δύναμης του πολίτη. Γιατί η λύση, βέβαια, δεν είναι η παραίτηση και η αποστασιοποίηση αλλά η όλο μεγαλύτερη συμμετοχή στα κοινά. Με ποιους τρόπους; Ας ενδιαφερθούμε πρώτα και θα τους βρούμε και τους τρόπους. Πώς το λέει ο Καστοριάδης, παίρνοντας πάσα από τον Σοφοκλή; Αστυνόμος οργά. Το πάθος για τα κοινά, δηλαδή. Αν δεν υπάρχει αυτό το πάθος για τα κοινά, αυτή η αστυνόμος οργά, μπορούμε να λέμε ωραίους λόγους, μπορούμε να γράφουμε ωραία βιβλία, να κατασκευάζουμε συστήματα τα οποία είναι άψογα, φιλοσοφικά και πολιτειολογικά, αλλά όλα αυτά δεν θα σημαίνουν τίποτε.

 150. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  145 – Το θέμα είναι πως οι νέες τεχνολογίες θα καταργήσουν εμάς τους ίδιους Παναγιώτη αν δεν παρθούν τα κατάλληλα μέτρα, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται, ίσως ενδιαφερθούν όταν θα είναι αργά.☺

  Υ.Γ – Όταν ήσουν μικρός και ξεκίναγες το σχολείο, φαντάζομαι οι γονείς οι θείοι κι οι παππούδες, σου έδιναν συμβουλές για το τι πρέπει να γίνεις, εσύ στο εγγονάκι σου τι συμβουλή θα του δώσεις όταν θα πάει σχολείο, ποιά κατεύθυνση να ακολουθήσει για να έχει δουλειά;

  Καληνύχτα.

 151. Μαρία said

 152. Παναγιώτης Κ. said

  Την πρώτη Κυριακή λοιπόν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα πάρουν 1000 € και τη δεύτερη, όπου χρειαστεί, θα πάρουν 500 €.
  Πολύ καλή αμοιβή. Και για πτωχευμένη χώρα, προκλητική!
  Είναι και αυτό ένα από τα ανεξερεύνητα άδυτα… της ψυχής αυτών που διαχειρίζονται τα δημόσια οικονομικά.

 153. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ως προς την τελική επιρροή της αποχής/άκυρων/λευκών, κι εγώ θεωρούσα κι εγώ ότι χαμηλώνει το εκλογικό μέτρο και διευκολύνει τους πιο αδύναμους, όμως ο Τζη ανέπτυξε σε προηγούμενες εκλογές ότι η αποχή/λευκά/άκυρα επηρεάζουν το ίδιο (δηλαδή καθόλου) τους υποψήφιους αφού εξίσου μειώνεται το εκλογικό μέτρο για όλους. Στους απέχοντες κλπ ενυπάρχουν αναλογικά ψηφοφόροι όλων, δεν είναι μπετόν ο αριθμός των ψηφοφόρων καθενός ώστε με τη μείωση του εκλογικού μέτρου,να επιτευχθεί ο α ή β αριθμός εδρών.
  Μπερδεύτηκα εμβαθύνοντας σ΄αυτή τη λογική, που λέει κι ο Κώστας. 🙂

  124.faltsos
  Ναι μούφα μάλλον και μύλος ως προς το ποιος το έκανε.
  Το τρόλιν κάνει (φαύλους) κύκλους

 154. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

 155. Παναγιώτης Κ. said

  @150. Για τις συμβουλές για δουλειά, μετά τα 14.
  Η μέχρι τα 14 περίοδος με απασχολεί.
  Χωρίζεται σε δύο υποπεριόδους. Μέχρι τα 7 η πρώτη και από τα 7 έως τα 14 η άλλη. Για την πρώτη έχω άγνοια. Θα βασιστώ σε όσα λένε οι ειδικοί. Για την δεύτερη, πάλι θα λάβω υπόψη τα πορίσματα των ειδικών αλλά με βλέπω και ως…μηχανικό εφαρμογής ! 🙂
  Είδα πριν λίγες μέρες τα τετράδια ενός δικού μου παιδιού που πηγαίνει στην 6η Δημοτικού και ενθουσιάστηκα με τον συστηματικό τρόπο που μαθαίνουν…γράμματα.

  Άσχετο: Spi…γιατί σχεδόν έχεις εξαφανιστεί;

 156. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  152. Μην είσαι άδικος. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι παρουσιάζονται (στέλνουν επί τόπου σχετικό μήνυμα ή τηλεγράφημα, αλλιώς θα πάει αναπληρωτής) και παραλαμβάνουν το Εκλ.Τμήμα κ το υλικό από Παρασκευή και παραδίδουν το σάκο ξημερώματα Κυριακής στο Πρωτοδικείο που δεν είναι πάντα δίπλα ή κοντά στο χωριό.
  Σκέψου κάποιον που έρχεται από μακριά (εισιτήρια, διαμονή και διατροφή) 3 + 3μέρες το λιγότερο.
  Πήγα αντιπρόσωπος στην Καλλιπεύκη Τυρνάβου (δες πού είναι και πώς πας) και παρέδιδα σάκο στη Λάρισα. Πήγα στα Δολιανά και παρέδιδα στην Τρίπολη!. Πήγα στο Τρίλοφο Θεσσαλονίκης και παρέδιδα στη Θεσσαλονίκη και μετά με το τρένο στην Αθήνα.

 157. Παναγιώτης Κ. said

  @156. Δεκτές οι διευκρινήσεις χωρίς όμως να αίρουν όλες τις επιφυλάξεις μου.

 158. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  155 τέλος Εδώ είναι ο Σπάιραλ και οργισμένος 🙂 https://twitter.com/spir_arch

  157 🙂 Αν πάει κανείς κοντά στον τόπο διαμονής, έχει ένα μικρό διάφορο, αλλά δεν αρκούν ποτέ οι ντόπιοι δικηγόροι και δικ.υπάλληλοι, ειδικά τώρα με τετραπλές κάλπες που άνοιξαν διπλά εκλογικά τμήματα.

 159. loukretia50 said

  ‘Ηθελα απλώς να πω καληνύχτα και με συγχύσατε.
  Όχι και συ ΕΦΗ -ΕΦΗ!
  «..εξίσου μειώνεται το εκλογικό μέτρο για όλους. Στους απέχοντες κλπ ενυπάρχουν αναλογικά ψηφοφόροι όλων…»
  Πόσο πιθανό θεωρείς να απέχουν φανατικοί, «της κλίκας»- κάθε κλίκας, και άτομα που έχουν συμφέρον να εκλεγεί συγκεκριμένος υποψήφιος?
  Ακριβώς αυτοί που δε θέλουμε να καθορίσουν το αποτέλεσμα, σ΄όποιο βαθμό κι αν το πετυχαίνουν.
  ———————
  Καληνύχτα σε όλους, τα λέμε μετά τις εκλογές

 160. Pedis said

  να καταλάβω, τα 1000 Ε για τους δικ. αντιπρ. είναι για όλο το πακέτο εξόδων + αποζημείωση;

 161. Μαρία said

  148
  Αν η γιαγιά μου είχε αρχίδια, θα ήταν παππούς μου. Και τι μας ενδιαφέρει, βρε Μικ, τι θα έκαναν;. Αφού δεν θέλουν οι άνθρωποι.

  Απροπό, στις γαλλικές βουλευτικές με πλειοψηφικό σε δύο γύρους για να περάσει ένα κόμμα στο δεύτερο, πρέπει να συγκεντρώσει το 12,5% όχι των εγκύρων αλλά των εγγεγραμμένων. Αλλά το μέτρο δεν φαίνεται να παρακινεί αυτούς που θέλουν να απέχουν.

 162. Μαρία said

 163. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  150, 161 🙂 🙂 φωθιά στα τόπχια κόρες!

  >>για τους τρεις σταυρούς έχω αποφασίσει, αλλά για τον τέταρτο προβληματίζομαι ανάμεσα σε αρκετά πρόσωπα του ψηφοδελτίου.
  Κι εγώ και λέω/θέλω – επί πλέον- να σταυρώσω 50/50 άντρες γυναίκες! Τί προτείνεις; Σπίρτα; :). Εχω και φιλενάδα στο ψηφοδέλτιο…

 164. Μαρία said

  153
  Φυσικά μειώνεται για όλους. Αλλά το κρίσιμο 3%, όπως ανάφερα και παραπάνω, ή το 1,5 για να εξασφαλίσεις χρηματοδότηση, το πιάνεις με λιγότερες ψήφους.

 165. loukretia50 said

  163
  Ανεβαίνουν τα μπωφόρια και μπερδεύουμε τ΄αγόρια!
  Για την ψήφο είχες ζόρι κι έκανες το Λάμπρο κόρη! (σχ.150)

  Εφόσον τους γνωρίζεις θα κρίνεις πιο εύκολα ποιο πρόσωπο είναι πιο κατάλληλο.
  Άντε να τελειώσουν οι εκλογές! Μπάφιασα!

 166. Μαρία said

 167. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  164 Το κατάλαβα/χώνεψα τώρα απολύτως απολύτως! 🙂
  Άκυρο, αποχή, λευκό
  καταλήγει σε κακό :
  @spir_arch
  Στο @ThanosTzimeros τώρα στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές δώστε του ποσοστό <1,5% ούτως ώστε να μην δικαιούται επιχορήγησης από την €€ και τον κρατικό προϋπολογισμό.
  Οι φασίστες στις τρύπες τους και όχι σε όργανα.

  165 🙂 Αν πάρει φωτιά ο Λ θα του απαντάς εσύ!(159). Εγώ στα σκεφτικά του, χάαανομαι! 🙂
  Γεια σου Λάμπρο αητέ! Ρε μην αβγατίσεις το Τζήμερα. Ρίχτο σε κάνα θεόμικρο τζαναμπέτη τουλάχιστον! Α όχι ,καλλιτεχνικά,στο Ρος Ντέιλι , ρώτα και τα κορίτσια σου λμτ 🙂

 168. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καλέ κατεβαίνει ο Αρτέμης και συνεντευξιάζεται κι από τη φυλακή!;
  Ακούω τώρα ότι θα ελέγξει «το κράτος που τόσα χρόνια μας ταλιανίζει»
  Από το 1934 λέει υπάρχουν μνημόνια που καπουλεύονται τους κόπους των ανθρώπων.
  Ντάξει, ταλιανίζει, καπουλεύονται, δεν τον ξανάκουσα αλλά έχει γέλιο αν δεν ήταν τόσο αργά. Ταλιανίζεται ξαναλέει τώρα. Χαχα μιλάει και για πνευματικά δικαιώματα (τα ελληνικά αγάλματα στα μουσεία!) . Τσίρκο.

 169. Μαρία said

  167
  0,91 είχε πάρει ο Τζημ το ’14 αλλά είχε μαζί και το γνωστό και μη εξαιρετέο Σκυλακάκη.
  168
  Βέβαια. Είπε καπΟΥλεύονται; 🙂

 170. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  169 Ναι, καπουλεύονται! 🙂 . Εχει ο Ρίαλ μεταμεσονύχτιες διακαναλικές και βγαίνουν και κάτι παρτάλια…Προχτές είχε Μιχαλολιάκο-κρωξίματα νυχτοκόρακα.

 171. Το τι μαλακίες έχουν γραφτεί είναι απίστευτο, με μεγαλύτερη (# 159) πως είναι απίθανο να απέχουν αυτοί που δεν γουστάρουμε γιατί δεν τους πιάνει αρρώστεια, θάνατος , επείγουσα ανάγκη, βαρεμάρα και κακό συναπάντημα. Αρα οι απέχοντες θα φταίνε αν δεν μας αρέσει το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλιώς τους ξεχνάμε !!
  Ούτε χούλιγκαν δεν σκέπτεται έτσι…
  Πάντα στους εκλογικούς καταλόγους θα υπάρχουν γραμμένοι ανύπαρκτοι διότι αποδήμησαν στο εξωτερικό είτε εις Κύριον ( μετά την σύνταξη των εκλογικών καταλόγων και μέχρι τις εκλογές -απ’ όσα ξέρω- δεν έχουν απαγορευτεί οι θάνατοι ούτε η μετανάστευση.
  Συνεπώς όσα καταμαρτυράτε εναντίον των απεχόντων επιμερίζονται και στους μεταναστεύσαντες εις Κύριον ή εις (λιγκαλάιζντ) Ολλανδίαν.
  Ενα είναι σίγουρο, πως στην εκλογική διαδικασία μετέχει κάποιος είτε με όραμα είτε με συμφέρον.
  Ποτέ όμως με λογική

 172. Triant said

  171: Να στο κάνω δίφραγκα για να το καταλάβεις. Φαντάζεσαι οτι υπάρχουν Χαυγίτες που δεν θα πάνε να ψηφίσουν;

 173. takis#13 said

  171. Καλημέρα . Ετσι είναι , η αποχή δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο μεγάλη . Στα μικρά μέρη , όπως το δικό μου , δεν είναι δύσκολο να δεις στον εκλ.κατάλογο ότι είναι γραμμένοι και πεθαμένοι και όσοι έχουν μεταναστεύσει . Και ας έχουν φύγει από το ’60-70 όπως οι θείοι μου .

 174. # 172

  εγώ να στο κάνω πενηνταράκια :

  φαντάζεσαι ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ οποιουδήποτε κόμματος να μην πάει να ψηφίσει ; Λες να μην πάει ο Αδωνις ή να μην πάει ο Βασιλειάδης ;

  Στους ανοργάνωτους όλων των κομμάτων θα βρεθούν αρκετοί που δεν ψηφίσουν για διάφορους λόγους, οι άλλοι έχουν καθήκον-δουλειά-αμοιβή-κ.λ.π., δεν θα λείψουν.

 175. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Ενα είναι σίγουρο, πως στην εκλογική διαδικασία μετέχει κάποιος είτε με όραμα είτε με συμφέρον.
  Ποτέ όμως με λογική»
  Ναι, αυτή την κρατάει για να πηγαίνει στο γήπεδο και να συμμετέχει στις φιέστες της εταιρείας του Σαββίδη.
  Η απλή παρατήρηση της γύρω μας πραγματικότητας δείχνει ότι από τις εκλογές απέχουν ως δυσαρεστημένοι όσοι συνήθως ψηφίζουν κόμματα του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου. Οι υπόλοιποι πάνε και ψηφίζουν ακόμα και νεκροί.

 176. Triant said

  174: ‘Α ρε Τζή. Δεν έχουν όλα τα κόμματα το ίδιο ποσοστό οργανωμένων, αυτό είναι το θέμα. Λες και δεν το ξέρεις 🙂

  Μ’ αυτά και μ’ αυτά ξέχασα να καλημερίσω.

  Καλημέρα.

 177. # 176

  Καθένας κρίνει από τις εμπειρίες που έχει. Λογικό είναι ένας που ανήκει στο Α κόμμα να έχει περισσότερους φίλους και γνωστούς από αυτό το κόμμα παρά από τα άλλα και να θεψρεί χαμένους ψήφους τους φίλους του από το ίδιο κόμμα που για κάποιον λόγο δεν ψήφισαν. Δεν είναι όμως τυπικό δείγμα που λέγαμε στην στατιστική για να βγάλει σωστό συμπέρασμα.

  Εχω την αίσθηση πως το μεγαλύτερο ποσοστό οργανωμένων το έχει το ΚΚΕ, δεν επιμένω όμως γιατί δεν ξέρω επίσημα στοιχεία. Εσύ ξέρεις επίσημα στοιχεία ;

 178. # 175

  Σταμάτα να γράφεις ό,τι σου κατέβη, από εδώ μέσα συμμετοχή στην φιέστα του χάρτινου είχαν ο Πάνοςμεπεζά κι ο Λάμπρος, όχι εγώ στου Σαββίδη.

  Η απλή παρατήρηση που λες είναι με τα μυωπικά μάτια αυτού που δεν καταλαβαίνει πως το δείγμα του δεν είναι τυπικό για να βγάλει σωστό συμπέρασμα, δες την απάντηση στο σχόλιο του Τριάντ, να μην τα ξαναγράφω

  Και κοίτα να ξεπεράσεις τα οπαδικά γιατί Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΣΟΥ ΑΡΧΙΣΕ ΚΑΙ ΘΑ ΒΑΣΤΗΞΕΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ !!!!!!!

 179. Triant said

  177: Κι εγώ την ίδια αίσθηση έχω για το ΚΚΕ (το οποίο και βγαίνει κερδισμένο από την αποχή) αν και νομίζω ότι κάτι πολύ μικρά (λέγε με Πλεύση, ΛΑΕ ή ΜεΡΑ) μπορεί να έχουν πολύ μεγάλα ποσοστά.

 180. BLOG_OTI_NANAI said

  «ισλαμοφοβία και τη μεταναστοφοβία»

  Μην γελιόμαστε. Οι ορολογίες αυτές δεν έχουν πλέον σαφές αντίκρισμα. Έχουν αριθμηθεί πάνω από 150 ισλαμικές τρομοκρατικές επιθέσεις με πάνω από 2.000 νεκρούς σε 5 μόλις χρόνια. Η έκφραση του πολίτικαλ κορέκτ προσπάθησε να αμυνθεί με άρθρα για την καταδίκη στο ισλαμικό τέμενος της Νέας Ζηλανδίας, όμως η αδυναμία (ή και υποκρισία για κάποιους) φάνηκε και από το γεγονός ότι οι ίδιοι φορείς αποσιώπησαν τις προηγούμενες 150 επιθέσεις και φυσικά και την τελευταία με τους πάνω από 20 νεκρούς χριστιανούς.

  Δικαιοσύνη με κινήσεις που αφήνουν την υπόνοια ότι οι νεκροί χριστιανοί είναι μικρότερης αξίας νεκροί, δεν υπάρχει. Πάντως, άρχισαν ευτυχώς μεγάλοι φορείς ειδήσεων να μιλούν για την υπ’ αριθ. 1 διωκόμενη κοινότητα παγκοσμίως που είναι οι χριστιανοί.

  Η αριστερά δεν θα μπορεί για πάντα να αποφεύγει την καταγγελία για το αυτονόητο: ο κόσμος έχει ανησυχία για έναν τεράστιο μή αφομοιώσιμο πληθυσμό μεταναστών από το Ισλάμ που διαθέτει μια τεράστια δεξαμενή ανθρώπων που μπορεί να οδηγηθεί εύκολα όπως έχει αποδειχθεί σε αιματηρές ενέργειες, πέρα από το γεγονός ότι αυτοί οι πληθυσμοί θα οδηγήσουν σταδιακά τα ανθρώπινα δικαιώματα πολλούς αιώνες πίσω και θα έχουμε κράτη αδύναμα να επιβάλλουν κοινή νομοθεσία. Οι μισοί θα μιλούν για γυναικοκτονία, και οι άλλοι μισοί θα βγάζουν βίντεο στο youtube για το πώς αρμόζει να χτυπούμε «ελαφριά» τις γυναίκες μας για να τις «συνετίζουμε».

  Η σιωπή για το αυτονόητο λέγεται ιδεολογία, ή ιδεοληψία ή ακόμα χειρότερα συνειδητή υποκρισία και όχι άμυνα στην «ισλαμοφοβία». Κατά συνέπεια, η αριστερά πρέπει να αρθρώσει λόγο για το δίκαιο χωρίς τον φόβο «μην μας πουν ακροδεξιούς». Η ακροδεξιά, η αριστερά ή η πατριωτική αριστερά έχουν λόγο που δεν μπερδεύεται με κανέναν άλλον. «Μπερδέματα» βλέπουν μόνο όσοι θέλουν να γλυτώσουν εύκολα από τα λάθη τους, καταγγέλοντας ανέξοδα τους πάντες ως «φασίστες» ή «ακροδεξιούς».

  Άρα, πέρα από τους συνειδητά ακροδεξιούς και ρατσιστές, άνθρωποι που δεν είναι πολιτικά συνειδητοποιημένοι, αισθάνονται μια υποκρισία με αυτή την αποσιώπηση και βαδίζουν σε θολά νερά. Όμως, εξίσου σε θολά νερά βαδίζουν και όσοι γνωρίζουν τι πρέπει να πουν και δεν το λένε καθαρά για λόγους ιδεολογικούς. Το αφήγημα της «ισλαμοφοβίας» δεν θα αντέξει πολύ ακόμη, πρέπει να πράγματα να ειπωθούν όπως είναι και όσοι μουσουλμάνοι αποφάσισαν να εγκατασταθούν σε ευρωπαϊκά εδάφη, οφείλουν να ανοίξουν σοβαρή συζήτηση στο εσωτερικό τους και όχι μόνο, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την τρομοκρατία και τη σχέση που θέλουν να έχουν με τις ανθρωπιστικές παραδόσεις.

 181. cronopiusa said

  25 ΕΦΗ – ΕΦΗ

  Inti Illimani – Venceremos

 182. sarant said

  179 Ίσως η ΛΑΕ από τα τρία μικρά που λες. Αλλα και το ΚΚΕ έχει πολύ πιστό κόσμο που δεν είναι μέλη του κόμματος αλλά είναι εξαιρετικά συνεπείς.

 183. sarant said

  180 Ισως χρειάζεται ένα ξεχωριστό άρθρο μετα τις εκλογές.

 184. Γιάννης Κουβάτσος said

  180: «Κατά συνέπεια, η αριστερά πρέπει να αρθρώσει λόγο για το δίκαιο χωρίς τον φόβο «μην μας πουν ακροδεξιούς».
  Συμφωνώ απολύτως. Το να υπερασπίζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα μεροληπτικά, το να καταπίνουμε την κάμηλο και να διυλίζουμε τον κώνωπα είναι ιδεοληψία, όντως, και κατατρύχει σημαντικό μέρος της αριστεράς αλλά και των φιλελευθέρων.

 185. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Καλημέρα σε όλους! Πολύχρονοι/ες οι εορτάζοντες/ουσες!

  #161, Μαρία: Για υπόθεση πρόκειται, προφανώς, και ρητά το αναφέρω. Ήθελα, με νούμερα, να δείξω το ότι δυνητικά δεν είναι ίδια η επίδραση των άκυρων/λευκών με την αποχή στο αποτέλεσμα.

  #153, ΕΦΗ-ΕΦΗ: Και βέβαια δεν είναι μπετόν ο αριθμός των απεχόντων ψηφοφόρων. Παρουσίασα δύο ΑΚΡΑΙΕΣ περιπτώσεις, αλλά φυσικά οποιοδήποτε ενδιάμεσο αποτέλεσμα θα ήταν πιθανό. [Ακόμα και αλλαγή στη σειρά των κομμάτων θα ήταν δυνατή…].

  Ωστόσο, τα νούμερα αναδεικνύουν το κρίσιμο ζήτημα που έθιξαν και άλλοι συσχολιαστές, όπως Lou (159), Triant (172, 176), Κουβάτσος (175τέλος): Το όποιο ποσοστό των φανατισμένων/οργανωμένων που προσέρχονται και ψηφίζουν επηρεάζει πολύ το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα αυτό είναι, πολλές φορές, μη επιθυμητό (ας το πω έτσι…) από τους συνειδητά ή ασυνείδητα απέχοντες και τους δυσαρεστεί, ενώ οι ίδιοι δεν έκαναν τίποτα για να το επηρεάσουν! Μήπως λοιπόν, τελικά, (θα) είναι «συνένοχοι στο φόνο»;

  [#171, G κλπ: Το να αφαιρέσουμε τους αποδημήσαντες –άντε και τους ανήμπορους, τους απόντες- και να κάνουμε τους λογαριασμούς αποχής με τους ζωντανούς, δεν αλλάζει καθόλου τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα].

 186. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καλημέρα με νέα δύναμη για κείνους που μάχονται !
  181. Eυχαριστώ Κρόνη,
  Απ την Κρήτη ως τον Έβρο
  το παλιόσκαρο είχε νεύρο,
  αυτό ταξίδευε λιμάνι γύρευε
  άγκυρα έριχνε τον ήλιο έδειχνε

  37 >>ελπίζω οι υπόλοιπες ρίζες που δεν έχουν ανθίσει ακόμα να δώσουν και το κόκκινο χρώμα που λείπει ως τώρα.

  Τζη, για τα ελλείποντα κόκκινα αγριομπίζελα, το σκέφτηκα κι εγώ όταν είδα τη φωτό. Ενημέρωσε… 🙂

 187. Alexis said

  Οι εκλογές δεν γίνονται για να καταγράψουν δυνάμεις τα κόμματα ούτε για στατιστικούς λόγους, αλλά για να εκλεγούν οι αντιπρόσωποί τους είτε στο Ευρωπαϊκό είτε στο Εθνικό Κοινοβούλιο.
  Ας μην μιλήσουμε για το Ευρωκοινουβούλιο γιατί εκεί οι 21 Έλληνες Ευρωβουλευτές είναι σταγόνα στον ωκεανό των 751.
  Στις τελευταίες εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 τα άκυρα-λευκά ήταν 2,42% των ψηφισάντων. Αν θεωρήσουμε ότι θα πρέπει να καταμετρώνται στην κατανομή των εδρών τότε κανονικά οι έδρες που αντιστοιχούν στο ποσοστό τους θα πρέπει να μένουν κενές στη Βουλή (εντελώς υποθετικό, έως και κωμικό σενάριο) και να «εκπροσωπούν» τα άκυρα-λευκά. Με το ισχύον εκλογικό σύστημα δεν θα επηρέαζαν καθόλου το αποτέλεσμα αφού δεν πιάνουν το όριο του 3%, άρα τα άκυρα-λευκά δεν θα εκπροσωπούνταν.
  Αν ίσχυε η απλή αναλογική (η αγνή και άδολη) τότε το 2,42% θα αντιστοιχούσε σε 7-8 έδρες που θα έπρεπε να μείνουν κενές για να αντιπροσωπεύουν τα άκυρα-λευκά.
  Και πάλι επί της ουσίας τίποτα δεν θα άλλαζε, το πολύ-πολύ το κυβερνών κόμμα να μην μπορούσε να πιάσει τον αριθμό 151 σε κάποιες κρίσιμες ψηφοφορίες, αλλά όλα τα υπόλοιπα θα περνούσαν δια της απλής πλειοψηφίας των παρόντων.

  Τώρα για την αποχή, τι να πω, τα είπαν κι άλλοι παραπάνω…
  Στις τελευταίες εκλογές ήταν στο 43,43% επί των εγγεγραμμένων. Όμως το ποσοστό αυτό είναι τελείως πλασματικό (ακόμα και το πολύ χαμηλότερο 35,13% του Ιανουαρίου 2015) γιατί εκεί μέσα συμπεριλαμβάνονται:
  -Οι μετανάστες στο εξωτερικό, παλιοί και καινούργιοι, οι οποίοι είναι όμως κανονικά γραμμένοι στα δημοτολόγια άρα και στους εκλογικούς καταλόγους (πάνω από 2 εκατομμύρια κατ’ εκτίμηση).
  -Αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες άτομα που για αντικειμενικούς λόγους δεν μπορούν να ψηφίσουν (υπερήλικες, κατάκοιτοι, άρρωστοι σε νοσοκομεία, ναυτικοί κλπ.)
  -Αρκετές δεκάδες χιλιάδες πεθαμένοι που για διάφορους λόγους δεν έχουν διαγραφεί από τους εκλογικούς καταλόγους ή πέθαναν μετά την οριστικοποίησή τους και μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών.
  Τώρα, αν κάποιος που επιλέγει συνειδητά να απέχει θέλει να τσουβαλιάζεται με όλους αυτούς, αυτό είναι δική του επιλογή και απόφαση…

 188. ΣΠ said

  Λευκό/άκυρο/αποχή είναι ο δεύτερος καλύτερος τρόπος για να ενισχύσεις αυτόν που δεν θέλεις. Ο πρώτος είναι να τον ψηφίσεις.

 189. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  188 – Με στενοχωρεί πολύ να βλέπω αξιόλογους ανθρώπους με υψηλό πνευματικό επίπεδο όπως εσύ, να παπαγαλίζουν τις προπαγανδιστικές ασυναρτησίες της οικονομικής ελίτ, που θέλει με κάθε τρόπο, να μας κάνει συνένοχους στον φόνο και αυτουργούς στην νομιμοποίηση των παρανομιών της.

  Από τα 18 μου, είχα βάλει πολύ χαμηλά τον εκλογικό πήχη, θα ψηφίσω όποιον-α-ο μου πεί την αλήθεια, όλη όμως, και μου εξηγήσει με ποιόν ρεαλιστικό και τεκμηριωμένο τρόπο θα εφαρμόσει αυτά που μου υπόσχεται. Τελικά αποδείχθηκε ανυπέρβλητο ύψος, 40 χρόνια πέρασαν κι ακόμα περιμένω.

  Επειδή όμως μπορεί να μην αντιλαμβάνομαι- καταλαβαίνω καλά, βρές μου ένα (1) οποιοδήποτε τέτοιο κόμμα κι εγώ δηλώνω δημοσίως πως θα το ψηφίσω.
  Αν δεν βρείς όμως, θα ήθελα την Δευτέρα να μου πείς πώς αισθανόσουν όταν ψήφιζες τους ψεύτες.

 190. ΣΠ said

  189
  Αγαπητέ Λάμπρο, κατ’ αρχάς να διευκρινίσω ότι αυτές τις μέρες είμαι στο εξωτερικό και δεν θα ψηφίσω, οπότε μπορώ να το παίζω τζάμπα μάγκας. 🙂 Σοβαρά τώρα, σέβομαι απόλυτα την θέση σου να μη ψηφίσεις καμιά από τις προσφερόμενες επιλογές. Το έχω κάνει κι εγώ κάποιες φορές. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που πρέπει να κάνουμε κάποιο συμβιβασμό αρκεί (όπως είπε ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ στην ταινία «Μπρουμπέικερ») να είναι σε θέματα στρατηγικής και ποτέ σε θέματα αρχών. Κατά την γνώμη μου, η τωρινή συγκυρία, με την άνοδο της ακροδεξιάς, είναι μια τέτοια περίπτωση. Δηλαδή, δεν θα έθετα ως στόχο να ψηφίσω όποιον μου πει όλη την αλήθεια, αλλά όποιον εκτιμώ ότι θα μου πει τα λιγότερα ψέματα.

 191. π2 said

  Προ ολίγου πέτυχα στο ζάπινγκ τον Κυριάκο Βελόπουλο (ναι, ακόμη κι αυτός είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές) που μιλούσε για δέκα χιλιάδες χρόνια ελληνικού πολιτισμού. Έσπαγα το κεφάλι μου να καταλάβω με ποια αφορμή χρονολογεί την ανατολή του ελληνικού πολιτισμού το 8000 π.Χ., πριν από τη νεολιθική εποχή. Να αναχρονολογεί τις απαρχές της γεωργίας στον ελλαδικό χώρο καμιά χιλιάδα χρόνια πριν από τη συνήθη χρονολόγηση; Να τοποθετηθεί την απαρχή του ελληνισμού την εποχή της μεσολιθικής που στο Φράγχθι συναντούμε οψιδιανό της Μήλου και ίχνη αλιείας ανοιχτής θάλασσας;

  (Κάπως σοφότερα, η γυναίκα μου μου εξήγησε ότι είμαι ηλίθιος και ότι απλώς ο τηλεστάρ διάλεξε ένα ωραίο στρογγυλό νούμερο).

 192. Γιάννης Κουβάτσος said

  191: Το να μετράς τους χόακες του Βελόπουλου είναι σαν να μετράς τα καρφώματα του Αντετοκούνμπο. Ο άνθρωπος ξεστόμισε 4 χόακες σε 2 λεπτά:
  https://www.ellinikahoaxes.gr/2018/05/24/velopoulos-atairiastoi/

 193. Μαρία said

  191
  Πιδύε, σοβαρέψου. Ποιο Φράγχθι και ποιον οψιδιανό; Εδώ ο τύπος πουλάει επιστολές του Χριστού!

 194. loukretia50 said

  189 -190.
  Λάμπρο, γενικά δυσκολεύομαι να σε παρακολουθήσω, αλλά δεν πειράζει, καλή καρδιά – σίγουρα έχεις!
  Αν και η ερώτηση δεν απευθύνονταν σε μένα, θέλω να σου πω ότι με καλύπτει η απάντηση του ΣΠ.
  Και σέβομαι το δικαίωμα κάθε πολίτη να εκφράσει αυτό που πιστεύει με ψήφο διαμαρτυρίας, κι εγώ τόχω κάνει, έστω κι αν στην παρούσα συγκυρία θεωρώ λάθος το λευκό ή άκυρο.
  Δεν κατανοώ όμως την αποχή.

 195. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @191,192. Πάλι καλά! Κάποιοι ἄλλοι βαρεμένοι λένε πὼς ἡ ἑλληνικὴ ἱστορία ξεκινάει πρὶν ἀπὸ εἰκοσιπέντε ἑκατομμύρια χρόνια!
  (Δὲν βάζω σύνδεσμο γιὰ προφανεῖς λόγους).

  Εἶναι σὰν τὶς φανταστικὲς σεξουαλικὲς ἐπιδόσεις τῶν ἐφήβων τῆς ἐποχῆς μου· κέρδιζε ὅποιος ἔλεγε τὸ μεγαλύτερο νούμερο. 🙂

 196. # 188

  Σύμφωνα με την λογική σου εγώ που απέχω τους ενισχύω όλους. να στο πω αλλιώς- αν και δεν θα το καταλάβεις- η «λογική» σου είναι η «λογική του Τραμπ» δλδ όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας !!

  Μάλλον θεωρείς το κόμμα σου κάτι σαν τον περιούσιο λαό…

 197. π2 said

  193: Θυμήθηκα σε ένα βιντεάκι τηλεπώλησης όπου πουλούσε διάφορα χριστιανοβαρεμένα (του τύπου: «Πώς να προετοιμαστείτε για την επερχόμενη Αποκάλυψη με οδηγίες από τα απόκρυφα ευαγγέλια») κι έδινε δώρο μενταγιόν με το έψιλον των Δελφών. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, έσπευσε να δικαιολογηθεί με πονηρό χαμόγελο: Μη μου πείτε τώρα ότι δεν είναι χριστιανικά πράγματα αυτά, όλα δικά μας είναι.

 198. sarant said

  191-2 Και αυτός ο τύπος διεκδικεί με αξιώσεις το 3% και την έδρα στο ευρωκοινοβούλιο!

 199. loukretia50 said

  Και κάποιοι επιμένουν να αμφισβητούν ότι κάθε ψήφος είναι πολύτιμη.
  Επειδή προηγούνται προσφιλείς εορτάζοντες,
  σας χαιρετώ!

 200. Γιάννης Κουβάτσος said

  200: Όταν είσαι ισοπεδωτικός και θιασώτης του «they are all the same gang», γιατί θα πρέπει να σε νοιάζει η είσοδος του Βελόπουλου στην ευρωβουλή; Τέλος πάντων, καθένας κάνει ό, τι γουστάρει, σε κουβέντα να βρισκόμαστε…

 201. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το 200 στο 199.

 202. # 198

  Ναι αλλά την διεκδικεί και ο Πετράκης ο Κόκκαλης που ώσπου να τον διώξει ο πατέρας του από την άκρη του πάγκου του ΟΣΦΠ δεν σταύρωναν νίκη οι λιμανίσιοι- να μην λέμε για τον Κούλη μόνο ! Και να μην ξεχνάμε την Κονιάρδου και το βίδδεο με τον καράφλα που τούπαιρνε την αρνητική ενέργεια και την πέταγε έξω από το παράθυρο, το είδαμε εδώ πριν αποσυρθεί άμα τη υπουργοποίησει. Κι αυτή για να βγάλει το ψωμάκι της τόκανε, άμα βγει ευρωβουλευτής και τα κονομήσει μπορεί κι αυτός να σοβαρέψει σαν την Λυδία.

 203. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ως προς τα προγνωστικά τού πόσοι θα μπουν στην ευρωβουλή, το σκέφτομαι. Την προηγούμενη φορά , στις εθνικές, δεν είχα καθόλου υπόψη τον Λεβέντη (δε βλέπω τηλεόραση βέβαια) και μπήκε στη βουλή! Τώρα ακούω πιθανότητες Βελόπουλου και μένω χάνος. Χθες τον είχε κι αυτόνα σε διακαναλική αλλά δεν άκουσα γρι να δω τί σόι αρλουμπομπαλαφάρες πλασάρει. Άκουσα το Σώρα, αρκεί.

  191>> ο τηλεστάρ διάλεξε ένα ωραίο στρογγυλό νούμερο
  Τα νούμερα αγαπούν/απομνημονεύουν και παπαγαλίζουν τα στρογγυλά και φουσκωμένα νούμερα! 🙂

  Για όσους θεωρούν στάση ή επανάσταση τα «αποχή-άκυρο-λευκό»
  θ΄αλλάξω λίγο τη ρήση που συνήθως εκείνοι αγαπούν για τις εκλογές: Αν είτανε εις βάρος των (απεχθών) κυρίαρχων τα άκυρα, τα λευκά και η αποχή, δεν θα τα επέτρεπαν! 🙂

 204. Μαρία said

  197κεπ
  Και εκ Φαήλου τα βέλη https://www.documentonews.gr/article/kranidiwths-lagos-toy-mhtsotakh-kai-toy-gewrgiadh-o-belopoylos

 205. Μαρία said

  Mητσοτάκης για Πασβαντίδη: Τις καλές μεταγραφές πρέπει να τις προσέχουμε https://www.notia.gr/2019/05/mitsotakis-gia-pasvantidi-tis-kales-metagrafes-prepei-na-tis-prosechoyme/
  Κλαίω.

 206. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  190 – Αυτό το παραμύθι με την ακροδεξιά, είναι σαν το άλλο με τις κρίσιμες εκλογές.
  Όμως τι είναι η ακροδεξιά, είναι κάποια οντότητα; Ποιά είναι, πώς ανεβαίνει σε όλο τον κόσμο και γιατί;
  Μήπως γιατί δεν υπάρχει αριστερά; μήπως γιατί τα όποια αυτοαποκαλούμενα αριστερά και προοδευτικά κόμματα, όταν πήραν λαϊκή εντολή να κυβερνήσουν εφάρμοσαν ακροδεξιές πολιτικές; (κακή ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ😈).
  Και για ποιό λόγο πήγαν αντίθετα στα πιστεύω τους και τις υποσχέσεις στον λαό; Μήπως γιατί το παγκοσμιοποιημένο πλέον σύστημα, είναι καπιταλιστικό και είναι αδύνατον να λειτουργήσουν διαφορετικά όσο καλή θέληση κι αν έχουν; (που δέν☺) το βλέπουμε άλλωστε σε όλες τις χώρες του κόσμου, μόνο λωρίδες αλλάζουν στην ίδια λεωφόρο και πάντα στην ίδια κατεύθυνση.

  Η ακροδεξιά ανεβαίνει (και θα συνεχίσει ν’ ανεβαίνει ακάθεκτη) γιατί οι όποιοι προοδευτικοί, δεν έχουν λύσεις και απαντήσεις για την οικονομική κατάρρευση της μεσαίας τάξης, την εκτόξευση της ανεργίας και την εξαθλίωση της κατώτερης που οφείλονται κυρίως στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων παγκοσμίως για χρηματιστηριακές συναλλαγές (εκτός χρηματιστηρίων οι περισσότερες για να μη πληρώνουν τον μηδαμινό φόρο συναλλαγών) που απομιζούν τον παγκόσμιο πλούτο σε ελάχιστο χρόνο (και με κρατική επιδότηση παρακαλώ) χωρίς να μπορεί να κατανοηθεί από τα θύματα, αλλά και στην εκθετική εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης (μη κοιτάς στην Ελλάδα που δεν έχει εισχωρήσει ακόμη σε μεγάλο βαθμό, δεν έχουμε Amazon εδώ γι’ αυτό, δεν θ’ αργήσει όμως).

  Αυτά, όπως και η κλιματική αλλαγή, είναι παγκόσμια προβλήματα κι η αυτοαποκαλούμενη αριστερά, δεν έχει ούτε λύσεις ούτε απαντήσεις.
  Έχει η ακροδεξιά; όχι βέβαια, αλλά έχει κάτι «χειροπιαστό» και κατανοητό να πεί, ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΕΝΔΟΞΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, αυτό πούλησε ο Τράμπ, το ίδιο ο Πούτιν, ο Όρμπαν, ο Ερντογάν, ο Σαλβίνι κι όλοι οι ακροδεξιοί όπου Γής. Λύνει τα προβλήματα; σε καμία περίπτωση, δίνει όμως μιά αίσθηση σιγουριάς αλλά και υπόστασης το ένδοξο πατριωτικό παρελθόν, ανεξαρτήτως αν υπήρξε η όχι, όλα τα έθνη έχουν τους μύθους τους και οι άνθρωποι έχουν μάθει από μικροί να πιστεύουν σε μύθους και παραμύθια (όχι τυχαία λέω εγώ).
  Τι θα προκύψει από όλο αυτό; έχω κάποιες σκέψεις αλλά δεν είναι ότι καλύτερο για βράδυ.☺
  Σε γενικές γραμμές, αυτοί είναι οι λόγοι που δεν πιστεύω πως μπορούμε να αλλάξουμε κάτι με τις στημένες από την ελίτ εκλογές.

  Από την άλλη, δεν μπορώ να κατανοήσω πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε έναν ψεύτη επειδή λέει τα λιγότερα, πώς μπορεί να προκύψει κάτι αληθινό από το ψέμα και τι εμποδίζει τον ψεύτη όταν εκλεγεί να κάνει χειρότερα από τα ψέματα που είπε προεκλογικά όταν μάλιστα έχουμε το παράδειγμα του Τσίπρα αλλά και ΟΛΩΝ των προηγούμενων ψευτών.
  Ειλικρινά χωρίς παρεξήγηση, δεν μπορω να καταλάβω αυτό τον συλλογισμό, δεν φτάνει μέχρι εκεί το μυαλό μου.

  Έχω ακόμη την απορία, όσοι θα ψηφίσετε, με ποιά κριτήρια θα το κάνετε, βάση των προγραμματικών δηλώσεων των κομμάτων και τον υποψηφίων ή συγκινησιακά;

  Καληνύχτα.

 207. SineNomine said

  Έστω και τόσο καθυστερημένα να πω κι εγώ δυο σκέψεις;
  Τις βάζω εδώ κι ας περάσουν απαρατήρητες:
  • Μία τομή που επέφερε η γαλλική επανάσταση (αυτή, ντε, του 1789) συνεπικουρούντος του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού ήταν η άρνηση των εννοιών του υπήκοου (=αυτός που υποτάσσεται στον άρχοντα) και του ιθαγενούς (=αυτός που έχει επιπλέον δικαιώματα έναντι άλλων λόγω εντοπιότητας). Τις αντικατέστησε με την έννοια του Πολίτη. Ο Πολίτης δεν είναι ουδέτερη έννοια: εμπεριέχει εξορισμού δικαιώματα και καθήκοντα.
  • Όσο κι αν έχει ευτελιστεί η έννοια (του Πολίτη) και φαντάζει κενή περιεχομένου, εξακολουθεί να είναι αφενός θεμέλιος λίθος του νομικού μας πολιτισμού (προφανώς αναφέρομαι στις αστικές δημοκρατίες) κι αφετέρου παραμένει παρασάγγας προτιμότερη, για όσους δεν ασκούν εξουσία, από την προγενέστερη του υπηκόου.
  • Η πελατειακή ψήφος (αυτή που με διάφορα άλλα ονόματα επικαλέστηκαν ο ΛΑΜΠΡΟΣ, ο G κι ενδεχομένως κι άλλοι) είναι υπαρκτό πρόβλημα. Εξού, άλλωστε, κι ο ευτελισμός που λέγαμε. Θα ανέβαινα ευχαρίστως να τραγουδήσω στο πιο ψηλότερο βουνό, αλλά έτσι που έχει διαμορφωθεί ο κόσμος, ούτε εκεί δεν θα με αφήνατε ήσυχο. Συνεπώς δεν μου μένει επιλογή άλλη από το να παραμείνω πολίτης – με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
  • Μια βασική συνεπαγωγή, λοιπόν, είναι πως, κοιτάζοντας το συμφέρον μου, θα επιδιώξω πολιτικούς συσχετισμούς που να με ευνοούν. Τυγχάνει να είμαι μισθωτός. Με βάση αυτό θα επιλέξω όποιον είναι πιθανότερο να με υποστηρίξει στην διατήρηση ή διεκδίκηση κάποιων στοιχειωδών δικαιωμάτων μου, όπως ας πούμε το να πληρώνομαι για τις υπηρεσίες που παρέχω και να εργάζομαι την εποχή της 158ης τεχνολογικής επανάστασης λιγότερο από το οκτάωρο του 19ου αιώνα.
  • Μόλις γίνω (οσονούπω) αφεντικό, προφανώς και θα αλλάξουν οι θέσεις μου και θα σας σκίσω όλους είτε ψηφίζετε είτε είστε υπεράνω (εσάς θα σας προτιμώ – είστε υπήκοοι και θα σας χαίρομαι).
  • Για το πώς λειτουργούν (ελέω εκλογικού συστήματος βέβαια) η αποχή, το άκυρο (συνειδητό ή μη) και το λευκό, αρκούν γνώσεις απλής αριθμητικής και ένα εξελόφυλλο για να το διαπιστώσει κανείς. Είναι πράγματι πολύ εύκολο. Αν όμως κάποιος βαριέται αυτή τη διαδικασία, ας κοιτάξει ποιο ποσοστό εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους αμερικανών ψήφισε τον Ντόναλτ κι αν αυτό τον εμποδίζει από το να ασκεί χρέη πλανητάρχη. Η διεκδίκηση της ισότιμης προσμέτρησης του λευκού τουλάχιστον (θυμίζω τον Μανόλη Δρετάκη) είναι σοβαρό ζήτημα, μα δεν το έθιξαν οι θιασώτες της μη ψήφου.

  ΚΩΣΤΑ χρόνια καλά και πολλά. Ο, τι επιθυμείς να το πάθεις. Χαίρομαι να διαφωνώ (έτσι σιωπηρά) μαζί σου. 

 208. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  194 – Κι εγώ δεν καταλαβαίνω καλή μου την επιμονή σας στους τυχοδιώκτες και τους απατεώνες. Τι άλλο πρέπει να κάνουν για να το αντιληφθείτε; Είναι τόσο ζωτικά αναγκαίο το μικροβόλεμα;

  Καλή σου νύχτα.

 209. # 207

  Η αποδοχή του λευκού σαν ψήφο αποδοχής όλων είναι δίκαιη μόνο όταν υπάρχει και μαύρο ψηφοδέλτιο δλδ απόρριψη όλων. Εχω ξαναγράψει πως μόνο τότε θα είχε νόημα να ψηφίσω (χωρίς κατ’ ανάγκη να επιλέξω το μαύρο ψηφοδέλτιο, απλά θα υπήρχε μια αίσθηση δικαιοσύνης στην διαδικασία, τώρα είναι σαν την παράγκα του ΟΣΦΠ ένα πράμα), μέχρι τότε, αποχή.
  Ελαφρώς παρήγορο το 3 % που σε ερώτηση «πρόθεσης ψήφου» δήλωσε πως αρνείται την συμμετοχή σε τέτοια διαδικασία. Υπομονή. Και στο ποδόσφαιρο τόσα χρόνια άλλα μας έλεγαν οι του ΠΟΚ για δικαιοσύνη και διαιτησία αλλά μόλις ήρθανε ξένοι διαιτητές έγινε ξαφνικά ο ΠΑΟΚ αήττητος !!!
  Δηλαδή ένα 3% κατάλαβε το μάταιο του λευκού που σε κάνει απλά να συμμετέχεις σ’ ένα στημένο παιχνίδι. Εννοείται εκτός εκείνων που το επιλέγουν ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ …

 210. ΣΠ said

  196
  Το κόμμα μου; Ποιο κόμμα μου; Δεν κατάλαβες τι έγραψα, αλλά δεν πειράζει, κατάλαβαν οι υπόλοιποι.

 211. Μαρία said

  210
  Μα καλά, με σένα βρήκαν να τα βάλουν; Αν θυμάμαι καλά, έχεις δηλώσει οτι έχεις να ψηφίσεις απ’ το 1996.

 212. SineNomine said

  #209
  Ακόμα και τους ξένους διαιτητές κάποιος τους έφερε «μετά από τόσα χρόνια», έτσι δεν είναι; 🙂

 213. ΣΠ said

  211
  Καλά θυμάσαι.

 214. Οταν ωρίμασαν οι συνθήκες ήρθανε, μετά το ξεβράκωμα της ελληνικής διαιτησίας με το φύλλο αγώνος του Αρετόπουλου να το ανασυντάσσουν εκ των υστέρων οι νομικοί σύμβουλοι ΟΣΦΠ ή της επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος που έμαθε καθαρεύουσα και νομική ορολογία τον διαιτητή που τα είχε ξεχάσει στο πρώτο φύλλο αγώνα. Το πως δεν επιτρεπότανε ανατροπή αλλά μόνο συμπλήρωση του πρώτου φύλλου αγώνα ήταν η αιτία να αντικατασταθούν και οι «α(θ)λητικοί» δικαστές από τακτικούς.

 215. Μαρία said

  213
  Το συγκράτησα, γιατί ήταν η πρώτη φορά που εγώ δεν ψήφισα. Δεν ήμουν στη μαμά Ελλάς.

 216. # 210

  Εγραψες μια μπαρούφα στερούμενη λογικής και επιμένεις

  Οταν ψηφίζεις επιλέγεις ΕΝΑ κόμμα που θέλεις και υποχρεωτικά όλα τα άλλα χρεώνονται σε αυτά που δεν θέλεις.

  Οταν όμως ΔΕΝ ψηφίζεις, ΔΕΝ υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός ποιά θέλεις και ποιά δεν θέλεις παρά μόνο στην φαντασία σου. Συνεπώς όταν γράφεις «Λευκό/άκυρο/αποχή είναι ο δεύτερος καλύτερος τρόπος για να ενισχύσεις αυτόν που δεν θέλεις» έχεις ήδη κάνει διαχωρισμό σε «θέλεις-δεν θέλεις» γι αυτό και χαρακτηρίζεται μπαρούφα η πρόταση

 217. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το οποίο κόμμα, όταν με μπροστάρη τον Κοντονή γκρέμιζε την παράγκα του Μαρινάκη και ο Σαββίδης έτριβε τα χέρια του, ήταν σούπερ. Επί Βασιλειάδη χάλασε όμως. Καθένας με τα κριτήριά του. 😉

 218. Alexis said

  #205: Ο Πασβαντίδης αγκαλιά με τον Κούλη και υποψήφιος με τον Πατούλη;;;!!!
  Έλα (Ευρω)Βουλή στον τόπο σου!!! 😂

 219. π2 said

  Ε, καλά, ούτως ή άλλους ζούμε σε μεταμοντέρνους καιρούς. Εδώ ο Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ότι τον αφορά κι εκείνον το κάλεσμα σε προοδευτικό μέτωπο του Σύριζα.

 220. Alexis said

  Όσοι πιστεύουν ότι μόλις το λευκό-άκυρο-αποχή γίνει ένα κρίσιμο μέγεθος θα αλλάξουν τα πράγματα (προς το καλύτερο) ας κοιτάξουν λίγο τι γίνεται στα συνδικάτα, όπου συμμετέχουν/ψηφίζουν ένα 5-10% των εργαζομένων.
  Διοικήσεις που εκπροσωπούν μόνο τον εαυτό τους και 5-10 κολλητάρια τους, και που είναι είτε «γιες-μεν»-καρπαζοεισπράκτορες των αφεντικών, είτε καταντάνε γραφικοί κάνοντας επαναστατική γυμναστική με «άσφαιρα» πυρά.

 221. Alexis said

  #219: 😊😊😊

 222. sarant said

  214 Καλά σου λέει το σχ. 212. Δεν σου το λέω για να ψηφίσεις ή να μην ψηφίσεις, αλλά αν είσαι δίκαιος πρέπει να αναγνωρίσεις ότι έγινε μεγάλη πρόοδος για την ισονομία.

 223. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ποια ισονομία, μωρέ; Φάγανε το πρωτάθλημα της Παοκάρας το 2018, επειδή στείλανε τα Παόκια στο νοσοκομείο τον Γκαρθία και επειδή μπούκαρε ο πιστολέρο Σαββίδης στο γήπεδο και διέκοψε τον αγώνα με την ΑΕΚ. Είναι λόγοι για τιμωρία αυτοί; Ισονομία σημαίνει να τιμωρείται ο Παναθηναϊκός για τους θεατρινισμούς του Ίβιτς, αλλά να μην τιμωρείται ο Πάοκ για τους θεατρινισμούς του Γκαρθία. 😜

 224. Alexis said

  #223: Έλα, είσαι εκτός θέματος, εδώ είναι σοβαρό ιστολόγιο και μιλάμε για τις εκλογές! 😂

 225. Γιάννης Κουβάτσος said

  224: Καλά, δεν έχουμε πει ότι το ποδόσφαιρο είναι σοβαρότερο από την πολιτική; 😎

 226. ΣΠ said

  216
  Πού είδες να επιμένω; Ίσα-ίσα που έγραψα ότι δεν πειράζει, όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

 227. # 222

  Νικοκύρη δεν πιστεύω να θεωρείς ισονομία την δήλωση Βασιλειάδη » Τι κρίμα να χάσει ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα» το βράδυ του μη διεξαχθέντος αγώνα ΠΑΟΚ-ΟΣΦΠ, προκαταλαμβάνοντας τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, σκηνικό που επαναλήφθηκε στον διακοπέντα αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ. Επειδή δεν τα παρακολουθείς στενά σε πληροφορώ πως ο ΠΑΟΚ εξακολουθούσε να είναι πρώτος παρά τον μηδενισμό του με τον ΟΣΦΠ, έπρεπε να χάσει από τον Αστέρα για να βρεθεί στο -2 από την ΑΕΚ, άρα… κάτι είχε στα υπ’ όψιν, ο «ισόνομος» όταν τα έλεγε, δεν είναι ;
  Κάποια βήματα έγιναν επί Κοντονή αλλά προκειμένου να μην στενοχωρηθούν οι οπαδοί του ΟΣΦΠ βάλανε τον Βασιλειάδη και μετά από δυο χρόνια καμιά από τις υποθέσεις του Μαρινάκη δεν έχει ουσιαστικά προχωρήσει. Τα έχω πει από τον περσινό Φλεβάρη πως πρόκειται για υπόγεια συμφωνία, με μόνη παραχώρηση στην ισονομία τους ξένους διαιτητές στα κρίσιμα ματς που επέβαλε η Ουέφα και το αποτέλεσμα για τον ΠΑΟΚ ήταν 9 νίκες και 2ισοπαλίες στα 11 ματς εκ των οποίων μόνο 4 στην έδρα του ΠΑΟΚ !! Και κατά γενική ομολογία πέρισυ από τον Δεκέμβρη και μετά ο ΠΑΟΚ έπαιζε καλύτερη μπάλα από φέτος !
  Ισονομία υπήρξε για την ΑΕΚ που έπαιξε δυο τελικούς στην σειρά στην (επί 15ετίας) έδρα της ! Και που φυσικά έχει παράπονα από την εφαρμογή του VAR που δεν την αφήνει να πουλάει παραμύθια.

  Δεν με καλύπτει τόση ισονομία ώστε να ψηφίσω όπως είχα πει

 228. # 223

  Οταν θα μάθεις τι διαφορά έχει η βούρτσα από την …κτένα, υπάρχει περίπτωση να καταλάβεις και τι διαφορά έχει η διακοπή ενός αγώνα από την μη διεξαγωγή του και το αλουμινένιο κουτάκι από το ρολό χαρτί. Θυμίζεις Αδωνι μ’ αυτές τις παρανοϊκές τσιρίδες μήνες τώρα που εντελώς φασιστικά εξισώνεις ανόμοια πράγματα και θεωρείς πως μπορείς να προσαρμόζεις τους νόμους και τις διατάξεις στις εμμονές σου. Πληκτρολόγησε ΚΑΠ 17 και ΚΑΠ 18 γιατί άλλαξε ενδιαμέσως και ξεστραβώσου !

 229. # 222

  Κι αυτό από τον σημερινό αθλητικό τύπο για να αποδίδουμε τα του Καίσαρος στον Καίσαρα και τα της Ουέφα στην Ουέφα και όχι στον Βασιλειάδη :

  Παρά τα συνεχή σενάρια των τελευταίων ημερών περί αποχώρησης του Βίτορ Μέλο Περέιρα, ο υπεύθυνος εθνικών ομοσπονδιών της FIFA τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης (22/5) στην ΕΠΟ ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, καθώς η παγκόσμια ομοσπονδία είναι ικανοποιημένη από τη δουλειά της ΚΕΔ, ενώ πρόσθεσε πως θα συνεχιστεί και το πρόγραμμα ανταλλαγής διαιτητών, ήτοι θα συνεχίσουν να έρχονται ξένοι ρέφερι.

 230. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  ΕΝΣΤΑΣΗ!

  Γράφτηκαν τόσα γιὰ ποδόσφαιρο, ποὺ στὸ κάτω-κάτω τέλειωσε ἡ σεζὸν στὴν Ἑλλάδα, ἐνῶ δὲν γράφτηκε τίποτα γιὰ τοὺς τελικοὺς τοῦ Μάστερ Σέφ. 😉

 231. Theo said

  @230:

  Ούτε για τη Γιουροβίζιον 😥 😥

 232. Alexis said

  #230, 231: Κοροϊδεύετε εσείς αλλά γνωστός μου τσίμπησε ένα πολύ καλό ποσό απλά στοιχηματίζοντας ότι η Κύπρος θα περάσει την Ελλάδα στην κατάταξη!
  Πράγμα που φαινόταν βέβαια, δεν ήθελε και τρομερές μαντικές ικανότητες! 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: