Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια της κάλπης

Posted by sarant στο 2 Ιουνίου, 2019


Αφού χτες Σάββατο είχαμε πρώτη του μηνός, το Μηνολόγιο εκτόπισε τα Μεζεδάκια από το συνηθισμένο σαββατιάτικο στασίδι τους -κι έτσι δημοσιεύονται σήμερα, εκτοπίζοντας με τη σειρά τους το λογοτεχνικό άρθρο για την επόμενη Κυριακή.

Οπότε, μεζεδάκια της κάλπης, ένας τίτλος που δεν τον έχουμε χρησιμοποιήσει ίσαμε τώρα. Φανταστείτε ότι σερβίρονται όχι σε πιάτα ή πιατέλες ή δίσκους αλλά σε κάλπες -μάλλον άβολο σκεύος βέβαια για τη δουλειά αυτή.

Αλλά ξεκινάμε.

* Φίλος στέλνει μια φρέσκια απλολογία που δεν θυμάμαι να την έχουμε καταγράψει. Βρετανός τουρίστας, χτυπήθηκε από δυο συμπατριώτες του σε μπαρ στον Λαγανά Ζακύνθου, τραυματίστηκε σοβαρά και, όπως λέει το άρθρο, «οδηγήθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου κι από εκεί με σκάφος της πολεμικής αεροπορίας έγινε αεροκομιδή σε νοσοκομείο των Αθηνών», όπου πάλεψε μερικές μέρες αλλά τελικά κατέληξε.

Αεροδιακομιδή βεβαίως. Πάντως το γκουγκλ βγάζει κάμποσες ανευρέσεις του απλολογικού τύπου.

* H αεροκομιδή δεν είναι καθιερωμένη απλολογία και ξενίζει, και καλώς τη διορθώνουμε. Δεν διορθώνουμε πάντως το «αποφοιτήριο» παρ’ όλο που κι αυτό είναι απλολογικός τύπος, επειδή το βρήκαμε σχηματισμένο κι έτσι δεν μας ενοχλεί.

Στη φωτογραφία, που την πήρα από τα Υπογλώσσια, αποφοιτήριο από τη Σχολή Ευελπίδων του έτους 1930. Πουλιέται ή πουλιόταν στο e-bay.

Για το φαινόμενο της απλολογίας είχαμε συζητήσει παλιότερα εδώ.

* Το βράδυ της Κυριακής, στην ΕΡΤ, ο δημοσιογράφος κύριος Συριόπουλος έκανε ανασκόπηση των ευρωπαϊκών εκλογών και είπε ότι στην τάδε χώρα «ενισχυθηκαν τα προευρωπαϊκά κόμματα».

Δεν ξέρει ο κ. Συριόπουλος ότι το pro-European σημαίνει, και αποδίδεται, «φιλοευρωπαϊκά»;

Δεν ξέρει ότι το πρόθημα pro- αντιστοιχεί στο ελληνικό φιλο- ενώ το ελληνικό πρόθημα προ- αντιστοιχεί στο αγγλικό pre-;

* Φίλος στέλνει άρθρο για «δέκα χώρες που δεν έχουν στρατό«.

«Οι περισσότερες από αυτές έχουν εγγυηθεί την άμυνά τους σε άλλες χώρες», υποστηρίζει εμβριθώς ο συντάκτης -εννοώντας, βέβαια, ότι για τις περισσοτερες από αυτές τις χώρες, κάποια άλλη χώρα εγγυάται την άμυνά τους.

* Εισαγωγικά, περιττά εισαγωγικά.

Tην οθονιά από τη συνέντευξη του Θανάση Παφίλη την είδα σε φιλικό τοίχο στο Φέισμπουκ. Την καρδουλα την είχε προσθέσει ο φίλος μου, που είναι φαν του Παφίλη.

Κι εγώ τον συμπαθώ τον Παφίλη αν και όχι μέχρι του σημείου να του βάζω καρδούλες (ή καρβούλες, που λένε πολλοί) αλλά, ένεκα το κουσούρι, πρόσεξα τα εισαγωγικά στον τίτλο:

Η ζωή του σύγχρονου ανθρώπου έχει γίνει «κόλαση».

Συμφωνείτε; Θα τα βαζατε εσείς;

Εγώ όχι. Πρόκειται για μια απλή, απλούστατη μεταφορά. Αν αρχίζουμε να κλείνουμε σε εισαγωγικά τις απλές μεταφορές, καήκαμε -θα φορτωθούν οι σελίδες αφόρητα.

* Εξίσου αδικαιολόγητα ή και περισσότερο βρίσκω τα εισαγωγικά στον τίτλο άρθρου για τις ευρωπαϊκές εκλογές στη Γερμανία:

Ηττα των Σοσιαλδημοκρατών «δείχνει» το exit poll στη Γερμανία.

Προς τι τα εισαγωγικά; Επειδή το έξιτ πολ είναι άψυχο και δεν έχει χέρι να σηκωθεί και να δείξει… κυριολεκτικώς;

* Το παρακάτω το δανείζομαι από τον τοίχο φίλης, που είναι φιλόλογος. Παρόλο που έχουμε αρκετούς εκπαιδευτικούς, το θέμα των μαθητικών μαργαριταριών το έχουμε γενικά αμελήσει στο ιστολόγιο -αν και είχαμε βάλει κάποτε, πολύ πολύ παλιά, ένα άρθρο.

Τα καλύτερα, μέχρι στιγμής, από τα φετινά λάθη της διορθωτικής περιόδου:

Αμάρτυμα
Κυνοκτημοσύνη
Αποφύτηση
Οι οθφαλμοί της επληθώρισαν δακρύων
Μεθισμένη
Το χρονικό πλαίσιο περιβλύει το ποίημα
Ο χρόνος είναι παρωχυμένος
Ανά δύω στίχους
Επεντείνει την ειρωνεία
Ηρωνικό ύφος
Αναγκαλισμός
Κρινώδης ακτή
Το ανερχόμενο τέλος του ήρωα

* Τραγική είδηση αλλά και τραγικά κακογραμμένο ρεπορτάζ, που καταντάει κωμικό:

Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία στα Καμένα Βούρλα με την αυτοκτονία νεαρής, που έβαλε τέλος στη ζωή της νωρίς το βράδυ της Δευτέρας με τραγικό τρόπο.

Η 34χρονη διέμενε μόνη της δίπλα από το σπίτι της μητέρας της. Οταν την αναζήτησε και μπήκε στο σπίτι έπαθε σοκ αφού αντίκρισε το παιδί της κρεμασμένο.

Χάνει η μάνα το παιδί, προφανώς -πάντως η 34χρονη είναι που αυτοκτόνησε.

* Δεν ξέρω αν είναι αυθεντικό ή φωτοσοπημένο, εγώ το ψάρεψα από δεύτερο χέρι στα Υπογλώσσια.

Two dead found dead, γράφει ο τίτλος στην έκτακτη επικαιρότητα.

Είναι προφανώς τα «δύο πτώματα νεκρά» που έγραψε ο Μποστ στους Νεκροθάπτες –μουσική Μαρκόπουλου.

Μπορεί βέβαια η είδηση να αφορά δύο πρώην μέλη των Grateful Dead.

* Είναι και τεχνολογικό φόρουμ, τρομάρα τους, σχολιάζει ο φίλος που στέλνει το άρθρο:

Όπως αναφέρει το Facebook, η τεράστια αύξηση στη διαγραφή ψεύτικων λογαριασμών οφείλεται «σε κακούς ηθοποιούς» που χρησιμοποιούσαν αυτόματους τρόπους για τη δημιουργία μεγάλου αριθμού από αυτούς.

Ο συντάκτης μετέφρασε κατά λέξη το bad actors, αλλά κακός ηθοποιός είναι αυτός που παίζει όλους τους ρόλους το ίδιο, που ξεχνάει τα λόγια του στη σκηνή, που δεν ξέρει να σταθεί φυσικά. Θα σκεφτομασταν, για να το αποδώσουμε, το «κακόβουλοι» -αλλά τι; Ακούω ιδέες.

* O Πάνος Καμμένος δεν θα κατεβεί στις επόμενες εκλογές, όπως άκουσα, οπότε ίσως να κάνουμε καιρό να ακούσουμε γι’ αυτόν. Ας τον αποχαιρετήσουμε επισημαίνοντας ένα ορθογραφικό λαθάκι σε πρόσφατο μετεκλογικό τουί του. Ο γνώμων, στα αρχαία αλλά τον γνώμονα, γι’ αυτό άλλωστε και «ο γνώμονας» στα νέα ελληνικά.

* Δυο «λάθη» έχει το απόσπασμα που θα παραθέσω πιο κάτω, αλλά εδώ τα εισαγωγικά τα βάζω σκόπιμα διότι το ένα δεν το θεωρώ λάθος και δεν θα το διόρθωνα.

…αρχικά ο Ατζούν έκλεισε συμφωνία με το Star ωστόσο τα δεδομένα που δημιούργησε ο ακυρωθέντας διαγωνισμός αδειών στα τέλη Αυγούστου του 2016 (είχαν μείνει εκτός Alpha και Star) οδήγησαν στην ακύρωση αυτής της συμφωνίας, με τον εξ’ Ανατολάς καναλάρχη να μιλά με ΑΝΤ1, Οne και ΣΚΑΙ καταλήγοντας τελικά σε συμφωνία με τον τηλεοπτικό σταθμό του Φαλήρου.

Το «εξ’ Ανατολάς» είναι διπλό λάθος, και επειδή η απόστροφος στο «εξ» είναι περιττή και επειδή η πρόθεση συντάσσεται με γενική και όχι με αιτιατική (αλλά με αιτιατική συντάσσεται στα νέα ελληνικά η πρόταση που δηλώνει καταγωγή με την πρόθεση «από»).

Ο «ακυρωθέντας» είναι μουσική στ’ αυτιά μου, που λένε οι Εγγλέζοι. Είναι η αγία εξομάλυνση. Οι τύποι σε -θέντας, μόνο για το αρσενικό βέβαια, χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο -ο συλληφθέντας έχει σχεδόν καθιερωθεί, τον βρίσκει κανείς και σε συντηρητικά γλωσσικώς έντυπα. [Όχι, δεν θα εξομαλύνουμε και το θηλυκό].

Οπότε, σχολιάζοντας κάπου αυτά τα δύο «λάθη» (εισαγωγικά, είπαμε) έγραψα ότι το πρώτο (το εξ’ ανατολάς) οφείλεται στο ότι ο συντάκτης προσπάθησε να γράψει σε μια ξένη γλωσσική ποικιλία ενώ το δεύτερο στο ότι προσπάθησε να γράψει στη δική του.

* Μια και έβαλα ανορθόγραφο τουί του Καμμένου, για λόγους ισορροπίας ας βάλω κι ενός άλλου που συμμετείχε στην ίδια κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Η «ανανίπτουσα» ολιγαρχία σχολιάστηκε θαρρώ και μέσα στην εβδομάδα. Είναι λάθος, διότι δεν ανανίπτει ουτε νίπτει τας χείρας της.

Ο αόριστος του ρήματος είναι «ανένηψε» και το ουσιαστικό «ανάνηψη».

Οπότε, θα πείτε, έπρεπε να γράψει «ανανήπτουσα» ο Γιάνης; Ναι και όχι.

Αν ήθελε να γράψει ananiptusa έπρεπε να το γράψει με ήτα, ανανήπτουσα, αλλά το ρήμα δεν είναι «ανανήπτω». Όχι, είναι «ανανήφω«, οπότε αν θέλουμε μεταξωτές περισκελίδες θα γράψουμε «ανανήφουσα».

Βλέπω πάντως και μερικά «ανανήπτω», οπότε δεν αποκλείεται να φτιαχτει προσεχώς νέος ενεστώτας από τον αόριστο, όπως έχει γίνει με το καταχράζομαι και τόσα άλλα ρήματα.

Λαθάκι στο τουί του Γιάνη όμως είναι και η «παλινόστηση», που όλα τα λεξικά τη γράφουν με δύο ν, παλιννόστηση. Μου λένε όμως ότι στα κείμενα του Γιάνη και του ΜέΡΑ έχει απαγορευτεί το διπλό ν.

* Σε κυπριακό άρθρο διαβάζω:

Το ΑΚΕΛ εστίασε την εκστρατεία του σε μια προσπάθεια κατεδάφισης και απαξίωσης όσα η σημερινή κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ υποστηρίζει ότι πέτυχε.

Θα περιμέναμε «όσων».

Ίσως σε μια αρχική μορφή να ήταν «προσπάθεια απαξίωσης όλων όσα η κυβέρνηση πέτυχε» (που είναι τυπικά σωστό) και μετά ο συντάκτης να έσβησε το «όλων».

* Για τον Κυριάκο Βελόπουλο πόυ κέρδισε έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο πουλώντας χειρόγραφα του Ιησού σίγουρα θα μας δοθεί η ευκαιρία να γράψουμε στο μέλλον -αναμένεται να μετατραπεί σε τακτικό τροφοδότη των μεζεδακιών μας.

Τον άκουσα σε μια εκπομπή να λέει πως, όταν λέμε «χειρόγραφα» η λέξη περιλαμβάνει επίσης κώδικες ή ilatiria. Tο γράφω έτσι επειδή δεν ξέρω πώς γράφει ο κ. πρόεδρος την ανύπαρκτη αυτή λέξη, ίσως τη γράφει ειλατήρια.

Τέτοια λέξη δεν υπάρχει, ειλητάρια τα λένε. Εκτός αν ο Βελοπουλος έχει ταπεινά ιλατήρια και μιλάει βόρειο ιδίωμα.

* Σε άρθρο για τη Μέρκελ και τις αναμνήσεις της από τη Λαοκρατική Γερμανία διαβάζω:

«Το Τείχος του Βερολίνου περιόριζε τις ευκαιρίες μου, ορθωνόταν επί λέξη στο δρόμο μου».

Eπί λέξει θα το γράφαμε αλλά καλύτερα να μην το γράφαμε καθόλου. Πιθανώς αποδίδει κάποιο literally του πρωτοτύπου, άρα: κυριολεκτικά.

* Και εδώ κλείνουμε -ή μάλλον, επί του πιεστηρίου, προσθέτουμε μεζεδακι σχετικό με την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ, ένα γεγονός που μάλλον θα το σχολιάσουμε και στην ουσία του σε άλλο άρθρο.

Σε δύο άρθρα του in.gr (αυτό είναι το δεύτερο) ο κ. Βενιζέλος ξαναβαφτίζεται σε Ελευθέριο, μήπως και δανειστεί λίγο κύρος από τον εθνάρχη.

Θα είναι πάντως απώλεια για τον πολιτικό μας βίο να στερηθούμε τον Ευαγγ. Βενιζέλο -τον μεγαλύτερο πολιτικό που ανέδειξε ποτέ η Θεσσαλονίκη… μετά τον Άκη Τσοχατζόπουλο. [Ατάκα κλεμμένη από τον Θεόφιλο Σιχλετίδη].

Advertisement

189 Σχόλια προς “Μεζεδάκια της κάλπης”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  >αεροκομιδή

  Ντάξει λάθος. Αλλά και το άλλο δεν θυμίζει λίγο ιπτάμενο διάκο;

 2. LandS said

  Ας βάλω ένα πολιτικό και όχι γλωσσικό μεζεδάκι.
  Ο Βενιζέλος κατηγορεί τη Γεννηματά ότι οδηγεί το ΚΙΝΑΛ σε ουρά του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΙΝΑΛ απαντά ότι η αποχώρησή του διευκολύνει τον ΣΥΡΙΖΑ.

 3. Νέο Kid said

  Αλά Άκμπαρ!

 4. Λεύκιππος said

  Το κενό που θα αφήσει ο Βενιζέλος είναι (πρακτικά) μεγάλο και δύσκολο να καλυφθεί.

 5. Γς said

  >«Οι περισσότερες από αυτές έχουν εγγυηθεί την άμυνά τους σε άλλες χώρες», υποστηρίζει εμβριθώς ο συντάκτης -εννοώντας, βέβαια, ότι για τις περισσοτερες από αυτές τις χώρες, κάποια άλλη χώρα εγγυάται την άμυνά τους.

  -Είσαι θαυμάστρια της γυναίκας μου, μεγάλος!

  http://www.youtube.com/watch?v=_FiJzLKm4ns

 6. Καλημέρα

  Ξέρω πως πολλοί εδώ μέσα δεν κατανοούν την σχέση πολιτικής και ποδοσφαίρου και θα τρίβουν τα μάτια τους όταν θα αναγκασθούν να συσχετίσουν την φυγή του Βενιζέλου με τον ερχομό του Κυριάκου Κυριάκου που αφού τελείωσε την δουλειά στο σαφώς σοβαρότερο ποδόσφαιρο, σηκώνει μανίκια τώρα στην πολιτική όπου αλωνίζει απροκάλυπτα ο Μαρινάκης

 7. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Παρόλο που έχουμε αρκετούς εκπαιδευτικούς, το θέμα των μαθητικών μαργαριταριών το έχουμε γενικά αμελήσει στο ιστολόγιο»
  Και καλώς το έχουμε αμελήσει, αφού τα παιδιά τώρα εκπαιδεύονται στη σωστή χρήση της γλώσσας και είναι φυσικό να κάνουν αρκετά λάθη. Ας ασχοληθούμε καλύτερα με τα μεζεδάκια των εκπαιδευτών, ημών των δασκάλων όλων των βαθμίδων, που θα έπρεπε να είμαστε καλοί χειριστές του προφορικού και του γραπτού λόγου, αλλά είμαστε; Όσοι συχνάζουν σε γραφεία διδασκόντων και σε συνδικαλιστικές συνελεύσεις, τι λένε επ’ αυτού; 😊

 8. dryhammer said

  Καλημέρα!
  Ό,τι έχει ταπεινά ιλατήρια, στις λακκούβες «βρίσκει».

 9. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σχετικά με την απλοποίηση, αν καλοδεχόμαστε το συλληφθέντας, επειδή το συλληφθείς είναι τζαναμπέτικο, με το ακόμα πιο τζαναμπέτικο ουδέτερο συλληφθέν τι γίνεται; Ο συλληφθέντας-η συλληφθείσα (γεν.πληθ. των συλληφθέντων 😊) -το συλληφθέν και όλα οκ;

 10. Νέο Kid said

  Χθες, ο πρόεδρος της ΚΟΠ (η κυπριακή ΕΠΟ) ανακάλυψε νέα μετοχή στα ελληνικά…όταν μιλούσε σε δημοσιογράφο απ το Μετροπολιτάνο ντε Μαδρί.
  «Σκέφτοντας (!!???) τι είδαμε στους ημιτελικούς, περιμένουμε ένα σπουδαίο ματch» ( αν δε κουμπάρε! Σούπα αυγολέμονη…)

 11. nikiplos said

  μανία με την παραλλαγή αυτός ο Πάνος…

 12. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Είναι η αεροκομιδή απλολογία; Εφόσον πιάσουμε το «δια» για μία συλλαβή (στο «αεροδιακομιδή» νομίζω πως όλοι συνιζημένα θα το πρόφεραν, στη σκέτη «διακομιδή» κι έτσι κι αλλιώς), τότε πρώτον, δεν έχουμε μια από δύο γειτονικές παρόμοιες συλλαβές να φεύγει, όπως στο «αποφοι[τη]τήριο» (ντάξει, κάπου αργότερα έχει άλλο ένα δ…), και δεύτερον, φεύγει ένα ολόκληρο συνθετικό της λέξης, παραπέμποντας σε διαφορετική ετυμολογία από την πραγματική.

  ____________

  > > Οι τύποι σε -θέντας, μόνο για το αρσενικό βέβαια, χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο -ο συλληφθέντας έχει σχεδόν καθιερωθεί, τον βρίσκει κανείς και σε συντηρητικά γλωσσικώς έντυπα.

  Ο συλληφθέντας όμως, ή και ο συλληφθείς, κατά κανόνα είναι ουσιαστικοποιημένο. Στο «ο ακυρωθέντας διαγωνισμός» σαφέστατα όχι. Όσο για το αν ανήκει στη φυσική γλώσσα: δηλαδή το έγραψε κάποιος προερχόμενος από περιβάλλον όπου όλοι μιολάνε έτσι; Αμφιβάλλω.

  ___________

  Ωραία στίξη το τουιτ του Καμμένου!

 13. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  5 Κι εγώ αυτό σκέφτηκα!

  9 Αυτό θα μείνει προς το παρόν ως έχει, σπάνια ακούγεται άλλωστε

  10 Σκαρίμπας! Καιρό τώρα θέλω να γράψω άρθρο γι’ αυτές τις μετοχές

  12 Σωστη η παρατήρηση για την ουσιαστικοποίηση -΄πρώτα αυτά εξομαλύνονται.

 14. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  καλά τα μεζεδάκια κλπ. αλλά μιλιά από τους συνήθως λαλίστατους ποδοσφαιρόφιλους γι αυτήν που μπήκε χθες στο γήπεδο στον αγώνα Τότεναμ – Λίβερπουλ! Ούτε για τις επικείμενες εκδόσεις των αυθεντικών χειρόγραφων της λίστας Λαγκάρντ … είδα τίποτα 🙂

  Καλό βόλι 🙂

 15. gak said

  θέλω και εγώ να ρωτήσω, ποιος είναι ο θηλυκός τύπος του συλληφθείς που δεν εγκρίνετε; Η συλληφθείσα της συλληφθείσας, οι συλληφθείσες των συλληφθησών, μου ακούγεται εντάξει, τι είναι αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί απλοποίηση;

 16. Σ said

  Θα συμφωνήσω κι εγώ (7) ότι καλώς έχουμε (έχετε) αμελήσει τα μαθητικά μεζεδάκια για αρκετούς λόγους: γιατί τροφοδοτούν σενάρια περί αμόρφωτης νέας γενιάς, γιατί κακώς πράττουν, ήδη, οι εκπαιδευτικοί που τα κοινοποιούν (έστω και ανώνυμα), γιατί καλό θα ήταν να περιοριστεί ο ψόγος σε αυτούς που εκφέρουν δημόσιο λόγο και οφείλουν να είναι καλύτερα ενημερωμένοι ή σε αυτούς που πέφτουν στις λακκούβες υστερόβουλα και με δική τους ευθύνη κλπ. Όσο και αν η επισήμανση λαθών έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, δεν παύει να επιτιμά αυτόν που λαθεύει.

 17. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Νίκο, φαίνεται πως τα αυτιά μας ακούν διαφορετική μουσική :). Τα «ακυρωθέντας» (ονομ/ ενικ) μου ακούγεται σαν χιτσκοκική μουσική υπόκρουση αλλά, και αν ακόμη το αδικώ αισθητικά, είναι ενδεικτικό της γλωσσικής ομοταξίας στην οποία υπάγεται ο εκφωνών.. [Καλά θα ήτανε να σε διαβάζει προσεκτικότερα ο Αλέξης. Τις προάλλες, σε μία δήλωσή του είπε (το αναπαράγω από στήθους..) «η ΝΔ ουδόλως ενδιαφέρεται, ούτε για το Α, ούτε για το Β»]. Καλή σας μέρα!

 18. Όταν βρίσκεσαι «στα τέσσερα» δύσκολα προσέχεις την ορθογραφία.

 19. Πέπε said

  @17:

  ??

  Ουδόλως = καθόλου δεν.

  Η ΝΔ καθόλου δεν ενδιαφέρεται ούτε για το ούτε για το Β.

  Πού είναι το λάθος;

 20. Γς said

  ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

  Με ατομική μου ευθύνη και γνωρίζοντας τις κυρώσεις (3, που προβλέπονται από της διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 22 του Ν. 1599/1986, δηλώνω ότι δεν ήμουν εγώ που έστειλα τον Καμίνη στη Φώφη

  https://scontent.fath4-2.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/10298404_10202091835884924_993268837658890491_o.jpg?_nc_cat=100&_nc_ht=scontent.fath4-2.fna&oh=7cbed73a979b18f0e6f019f6cf687b8b&oe=5D952052

  https://sarantakos.wordpress.com/2014/05/28/quizekloges/#comment-220909

 21. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  17. Το μεταφέρω επακριβώς: «Μετά τη χθεσινή πρότασή μας όμως για συναινετική λύση, επιβεβαίωσε ότι ουδόλως την ενδιαφέρει ούτε η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ούτε η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων»

 22. Georgios Bartzoudis said

  Καθώς διάβαζα τα νοικοκυρίστικα μεζεδάκια, βλέποντας συγχρόνως και ΤιΒι, έπεσε ένας κεφτές…μολότωφ από το πατερουλίσκο: «Θα επιτεύξει» λέει κάποιο στόχο. Δεν κατάλαβα τί ακριβώς «θα επιτεύξει», κατάλαβα όμως ότι έχει μάθει και μιλά τσιπρομακεντόνσκα!

 23. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  19. Πουθενά! Πώς στο καλό το μυαλό μου έβαλε και ένα «δεν» μετά το ουδόλως; 🙂

 24. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Όσο και αν η επισήμανση λαθών έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, δεν παύει να επιτιμά αυτόν που λαθεύει.»
  Η επισήμανση των λαθών γίνεται αλλά στον φυσικό της χώρο, την τάξη, και πάντα με παιδαγωγικό τακτ. Αυτή είναι η ενδεδειγμένη διαδικασία. Οι εκπαιδευτικοί που δημοσιοποιούν τα λάθη των μαθητών τους είναι απαράδεκτοι. Μιλήσαμε γι’ αυτό με αφορμή το δημόσιο κράξιμο του Έβερτ από τον Αποστολίδη.

 25. Κιγκέρι said

  Καλημέρα!

  Το τέταρτο από τα μαθητικά μεζεδάκια «Οι οθφαλμοί της επληθώρισαν δακρύων»
  προέρχεται από τη φράση με την οποία κλείνει ο Βιζυηνός το Αμάρτημα της μητρός μου (ωπ! να και το αμάρτυμα!) :
  ..Οι οφθαλμοί της επληρώθησαν δακρύων και εγώ εσιώπησα.

 26. sarant said

  15 Δεν είπα ότι δεν τον εγκρίνω, είπα ότι η εξομάλυνση αφορά μόνο τον αρσενικό τύπο

  16 Κι όμως, το μαθητικό λάθος, φυσικά ανώνυμο, εχει μεγάλη αξία για τους μελετητές της διδακτικής

 27. Γιάννης Κουβάτσος said

  «ουδόλως την ενδιαφέρει ούτε η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ούτε η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων»
  Πρέπει να αφαιρεθούν τα ούτε: «ουδόλως την ενδιαφέρουν η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων».

 28. Avonidas said

  Ο συντάκτης μετέφρασε κατά λέξη το bad actors, αλλά κακός ηθοποιός είναι αυτός που παίζει όλους τους ρόλους το ίδιο, που ξεχνάει τα λόγια του στη σκηνή, που δεν ξέρει να σταθεί φυσικά. Θα σκεφτομασταν, για να το αποδώσουμε, το «κακόβουλοι» -αλλά τι; Ακούω ιδέες.

  Νικοκύρη, διαμαρτύρομαι εντόνως! 😡 Ειχα επισημάνει το ίδιο μεζεδάκι σε άρθρο του Luben για τον Βρετανό τουρίστα που έκλεισε κοντέινερ μέσω Airbnb στο Άμστερνταμ, και πρότεινα τότε το «κακοθελητής» ως μετάφραση του bad actor. Μάλιστα, το είχες σχολιάσει (αλλά δεν το συμπεριέλαβες στα μεζεδάκια).

 29. Γιάννης Κουβάτσος said

  26: Ναι, όταν επαναλαμβάνεται το ίδιο λάθος από πολλούς μαθητές. Σε πρόσφατη γνωστή ορθογραφία τα περισσότερα μαθητούδια μου έγραψαν τον Χατζηαβάτη Χατζιαβάτη, σε σημείο που κατέφυγα στο βιβλίο, προκειμένου να σιγουρευτώ ότι γράφει Χατζηαβάτης. 😊 Άλλο αυτό, όμως, και άλλο η δημοσιοποίηση μεμονωμένων κραυγαλέων λαθών με σκοπό τη διαπόμπευση των μαθητών και τη διεκτραγώδηση της κατάντιας της εκπαίδευσης.

 30. Avonidas said

  Ο Θεός να προστατεύσει την Ελλάδα

  God save the drama queen 🤗

 31. sarant said

  28 Ξεχνάω, ξεχνάω!

 32. Ως κακογραμμένα διαδικτυακά προγράμματα θα απέδιδα το bad actors. Το actor στο συγκεκριμένο πλαίσιο (μοντέλο συντρεχουσών / παράλληλων διεργασιών) αποδίδεται ως πράκτωρ -συνήθως μένει αμετάφραστο. Προφανώς, όταν απευθύνεσαι στο ευρύ κοινό η χρήση εξειδικευμένης ορολογίας είναι δύσκολη υπόθεση.

 33. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  >bad actors
  Το «κακόβουλοι» σκέτο γιατί μας χαλάει; Τα ευκόλως εννοούμενα κλπ…
  Πολλοί χαρακτηρισμοί είναι επίθετα χωρίς να αναφέρεται ουσιαστικό. Άξεστοι, αμόρφωτοι, αδαείς κλπ (και δεν έφτασα καν στο βήτα 🙂 )

 34. Avonidas said

  28 Ξεχνάω, ξεχνάω!

  Απο δω και περα θα ζητάω σφραγίδα και αριθμό πρωτοκόλλου για κάθε τι που στέλνω. 🧐

 35. Avonidas said

  Δεν ξέρει ο κ. Συριόπουλος ότι το pro-European σημαίνει, και αποδίδεται, «φιλοευρωπαϊκά»;
  Δεν ξέρει ότι το πρόθημα pro- αντιστοιχεί στο ελληνικό φιλο- ενώ το ελληνικό πρόθημα προ- αντιστοιχεί στο αγγλικό pre-;

  Εμ, αυτά παθαίνεις όταν τα αγγλικά σου είναι του Γκουντουμπήτρου 😉

  (Από το σλανγκ τζιάρ αυτό)

 36. dryhammer said

  33 > Άξεστοι, αμόρφωτοι, αδαείς κλπ

  Θυμήθηκα το εσαεί επίκαιρο

 37. Avonidas said

  #36. Όταν εγώ γινω νομάρχης…

  (Και μονάρχης, μη σου πω 😋)

 38. Meshuggah said

  Όσον αφορά το προθεμα προ- και τη σημασία του στη νέα ελληνική:
  Στα χωράφια της ψυχολογίας στα οποία βόσκω υπάρχει η έννοια της prosocial behaviour, η κοινωνική συμπεριφορά δηλαδή που έχει στόχο την παροχή βοήθειας και υποστήριξης προς μεμονωμένα άτομα ή ευρύτερα σύνολα πληθυσμών. Στη πλειοψηφία τους οι έλληνες συγγραφείς την μεταφράζουν ως προκοινωνική συμπεριφορά. Σημαντική εξαίρεση η πρόσφατη μετάφραση του, γνωστού στο πεδίο της κοινωνικής ψυχολογίας, συγγράματος των Snyder & Stürmer «The Psychology of Prosocial Behavior» όπου προτιμήθηκε ο όρος φιλοκοινωνική συμπεριφορά.
  Ενώ στην αρχη η χρήση του προ- με την έννοια του φιλο- με ξένιζε, πλέον την ακούω και τη διαβάζω απροβλημάτιστα.

 39. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα.

  Συμφωνῶ μὲ τὸν Νικοκύρη (@26β).

  Δὲ νομίζω ὅτι ἡ ἀνώνυμη παράθεση κάποιων λαθῶν συνιστᾶ διαπόμπευση.

  Ὁρισμένα μάλιστα δίνουν λαβὴ γιὰ δημιουργικὲς χρήσεις, ὅπως, π.χ., γιὰ τὸ ἁμάρτυμα.

  Στὴν ἡλικία μου καὶ μὲ τὴν κατάσταση τῆς ὑγείας μου (ὐπέρταση) ἡ χρήση ἀρτυμάτων στὰ φαγητὰ πρέπει νὰ γίνεται μὲ φειδώ.

  Ἡ κατάχρησή τους μπορεῖ νὰ τὰ κάνει ἀμαρτύματα. 🙂

 40. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @39. Κάτι ἀνάλογο μπορεῖ νὰ γίνει καὶ γιὰ τὴν κυνοκτημοσύνη.

  Ἔτσι μποροῦμε νὰ περιγράψουμε, μὲ μιά λέξη μάλιστα, τὴν κατοχὴ σκύλου.

  Πῶς θὰ φτάσουμε τὰ 5.000.000; 🙂

 41. nestanaios said

  7.
  Μιά χαρά τα πάμε μη στενοχωριέσαι. Η καθαρεύουσα προοδεύει.

 42. ΣΠ said

  10, 13
  Μια και αναφέρθηκαν τα μαθητικά λάθη, «σκέφτοντας» είχα γράψει σε μια έκθεση στο δημοτικό και η δασκάλα το σημείωσε ως λάθος χωρίς όμως να γράψει ποιο είναι το σωστό. Και είχα μείνει με την απορία, αφού δεν ήμουν ακόμα εξοικειωμένος με τις μετοχές της μέσης φωνής.

 43. π2 said

  Ωραίο το άρθρο του Σαμαρά στην Καθημερινή. Αφήνω κατά μέρος τον ακραίο ρεβανσισμό, αφήνω κατά μέρος τη λογική «θα τους βάλουμε όλους φυλακή και μετά θα επιδιώξουμε την εθνική ενότητα», αλλά ομολογώ ότι όταν διάβασα ότι κατηγορεί τον Σύριζα ότι δεν ξέρει να χάνει ο μοναδικός πρωθυπουργός στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας που δεν παρέδωσε το πρωθυπουργικό του γραφείο γέλασα.

 44. Σαρδανάπαλος said

  Έκανε κι ένα καλό ο Σύριζα. Μονιμοποίησε στο κανάλι της Βουλής τον 50χρονο πρώην προϊστάμενο του κ. Σαραντάκου στα «Ενθέματα» της «Αυγής», Στρατή Μπουρνάζο

  Παρακαλείται ο κ. Σαραντάκος να τοποθετηθεί επί του θέματος και κυρίως να μάς πεί γιατί ο Σύριζα δεν έχει ακόμη διορίσει και τον άλλο φιλαράκο του, 62χρονο συγγραφέα και ποιητή, Παντελή Μπουκάλα

 45. Γιάννης Κουβάτσος said

  39: Μα, στην ουσία, δεν είναι λάθη που αφορούν τους πάντες, Δημήτρη. Συνήθως πρόκειται για πρωτάκουστες για τους μαθητές λέξεις, εκτός του καθημερινού λεξιλογίου, και για δύστροπες κλίσεις ουσιαστικών, επιθέτων, ρημάτων κλπ. Ο εκπαιδευτικός αποδελτιώνει αυτά τα λάθη και αφιερώνει χρόνο στην τάξη για περαιτέρω διδασκαλία και εμπέδωση του σωστού. Π.χ.πρόσφατα διαπίστωσα ότι η πλειονότητα των μαθητών μου συνεχίζει να συγχέει τα τείχη με τους τοίχους. Οι τοίχοι της Τροίας έλεγαν πριν από μερικούς μήνες, μιλήσαμε γι’ αυτό, οι τοίχοι των Μυκηνών λένε και τώρα, άρα πρέπει να το ξαναδουλέψουμε το θεματάκι. 😊

 46. ΣΠ said

  Η γλώσσα είναι γεμάτη από μεταφορές. Δεν γίνεται να βάζουμε εισαγωγικά κάθε φορά. Έχω την γνώμη ότι πρέπει να βάζουμε μόνο στις περιπτώσεις που θα μπορούσε να υπάρξει αμφιβολία για το αν μια λέξη χρησιμοποιείται κυριολεκτικά ή μεταφορικά. Η έκφραση «έχει γίνει κόλαση» προφανώς είναι μεταφορά και μάλιστα πολυχρησιμοποιημένη σε σημείο να έχει γίνει κλισέ.

 47. ΣΠ said

  https://www.sport24.gr/interviews/goylielmos-olympiakos-kai-panathhnaikos-tha-timwrhthoun.5524613.html
  Λόγω, όμως, της δεισιδαιμονίας μέσα στον ίδιο τον Άρη, οι άλλοι βρήκαν την ευκαιρία να ξεκινήσουν ένα παιχνίδι μονά-ζυγά για το ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα.

  Μάλλον «κακοδαιμονίας» ήθελε να πει, αλλά κι αυτό δεν θάλεγα ότι ταιριάζει.

 48. Avonidas said

  Σχετικά με τα μαθητικά μαργαριτάρια, το:

  Οι οθφαλμοί της επληθώρισαν δακρύων

  δεν μπορώ να πιστέψω με κανένα τρόπο ότι είναι φετινής εσοδείας. Πιο πολύ για μαθητικό μαργαριτάρι που ξέμεινε στην κασέλα απ’ το ’50 μου μοιάζει. Κι αν όντως ειναι φρέσκο, μαλλον έχουμε να κάνουμε με εκκολαπτόμενο Ζουράρι 😄

 49. Μαρία said

  >Λαθάκι στο τουί του Γιάνη όμως είναι και η «παλινόστηση»
  Δεν μας πείραξε το ν αλλά το γεγονός οτι ο Γιάνης μπερδεύει την παλινόρθωση με την παλιννόστηση. Εδώ ήταν η αποτέτοια ολιγαρχία, δεν είχε μεταναστεύσει.

 50. Μαρία said

 51. ΣΠ said

  Σήμερα παίζει μπάλα η Δούρου.

 52. Μαρία said

  Σε μια ευρωεκλογική μάχη ήττας της Αριστεράς σε όλη την Ευρώπη, στασιμότητας και υποχώρησης της Αριστεράς στην Ελλάδα
  https://www.efsyn.gr/politiki/antipoliteysi/198063_paraitithike-o-p-lafazanis-ap-tin-igesia-tis-lae

  Έδωσε η αριστερά μάχη για να ηττηθεί; Τόσος μαζοχισμός πια!

 53. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και εδώ αχρείαστα εισαγωγικά. Εκτός αν υπάρχει περίπτωση να νομίσουμε ότι ο Λαφαζάνης είναι καπετάνιος (μεγάλος τιμονιέρης) και η ΛΑΕ μαούνα:
  «Την απόφασή του να παραιτηθεί απ’ το «τιμόνι» της Λαϊκής Ενότητας ανακοίνωσε σήμερα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης»
  https://www.efsyn.gr/politiki/antipoliteysi/198063_paraitithike-o-p-lafazanis-ap-tin-igesia-tis-lae

 54. Νικοκύρη, σου έχω ξαναπεί ότι πολλοί φιλόλογοι και δάσκαλοι κάτω των 50, κι αντίστοιχα, όσοι πέρασαν απ’ τα χέρια τους ως μαθητές τους, υποστηρίζουν ότι υπάρχει γραμματικός κανόνας για τη χρήση των εισαγωγικών χάριν έμφασης. Κάτι σαν bold ή italics.

 55. Pedis said

  Μεζεδάκι σερβιρισμένο σε καραβάνα από το συσσίτιο της Δούρου …

  https://left.gr/news/r-doyroy-eimai-san-ton-mayroskoyfi-mesa-sto-harakoma-kai-dino-mahi-vinteo

  «Είμαι σαν τον μαυροσκούφη μέσα στο χαράκωμα και δίνω μάχη. Έχω ανακαταλάβει το πρώτο χαράκωμα και μέχρι την Κυριακή πρέπει να κάνω ανακατάληψη όλου του πεδίου μάχης. Δεν είχα την πολυτέλεια να μπω στη λογική των αριθμών»

  … η μαυροσκουφίτσα, με το άρμα στον όρχο να ζεσταίνονται τα πετρέλαια, δεν προλαβαίνει, μάχεται από χαράκωμα σε χαράκωμα με σκοπό την ανακατάληψη όχι μόνο των θέσεων του εχθρού αλλά όλου του πεδίου της μάχης.

  Μιλάμε, δεν θα αφήσει στον Πατούλη ούτε ένα 5%.

  Πάλι καλά που δεν της πέρασε από το μυαλό να πετάξει τιποτα για έφοδο με εφ’ όπλου λόγχη … να ανατριχιάσουμε.

 56. ΣΠ said

  52, 53
  Ο Λαφαζάνης χρησιμοποίησε την λέξη «απεύθυνση».
  https://www.reader.gr/news/politiki/294938/paraitithike-apo-grammateas-tis-laikis-enotitas-o-lafazanis

 57. Γιάννης Κουβάτσος said

  55: Βρε, μέχρι και τα χρυσά πόμολα απ’ το σπίτι θα του πάρει, λέμε.

 58. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  35 Μου άρεσε αυτό 🙂

  50 Υπάρχει και παραλλαγή, Sugamoto Kerasaki

  56 Eτοιμάζει τη σύγκλιση με ΣΥΡΙΖΑ 🙂

 59. Μαρία said

  54
  Τα έχουν μπλέξει. Ισχύει ακριβώς το αντίστροφο. Τα εισαγωγικά, που τα χρησιμοποιούμε σύμφωνα με τον κανόνα, για να μεταφέρουμε κάτι όπως ακριβώς ειπώθηκε ή για να ξεχωρίσουμε κάποιο ρητό κλπ, είναι περιττά, αν σε τυπωμένο κείμενο χρησιμοποιήσουμε γράμματα διαφορετικού ρυθμού.
  π.χ. Ο Λαφαζάνης χρησιμοποίησε την λέξη «απεύθυνση»/ απεύθυνση .

 60. Μαρία said

  Το φάρδος ή το βάρος;

 61. Παναγιώτης Κ. said

  @52,53. Διάβασα την επιστολή παραίτησης του Λαφαζάνη.
  Έχει κτγμ, πολύ ενδιαφέρουσες θέσεις.

 62. π2 said

  61: Ναι, ιδίως οι κορώνες περί πατριωτισμού, που τον εξομοιώνουν με την Πλεύση Ελευθερίας, στην ιδρυτική διακήρυξη της οποίας, θυμίζω, η λέξη αριστερά δεν υπήρχε.

 63. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 64. Pedis said

  Καιροσκόπος, δειλός κι ανίκανος.

  Ενόσω προετοιμάζονταν οι όροι λειτουργίας του εκτρώματος της «αριστερής» διακυβέρνησης (’12-’15) και πέφταν τα ΟΚ από μέσα κι απέξω δεν είχε βγάλει άχνα …

  προφανώς θα ήταν πλήρως ενήμερος για τις αλλαξοκωλιές με τον ακροδεξιό Καμμένο και τους άλλους «πατριωτικούς κύκλους» αρκετά πριν τις εκλογές αλλά τσιμουδιά, προέχει η τακτική της «αριστεράς» να πάρει την κυβέρνηση και να βάλει το ακροδεξιό λαμόγιο στο υπουργείο, αλλοτε, των πραξικοπημάτων, αλλά δεν υπήρχε κανένας φόβος, αλλωστε, για τέτοιο ενδεχόμενο, γι αυτό και δεν αντιτέθηκε …

  κατά τη διαρκεια της εφαρμογής της «αριστερής» διακυβέρνησης με τεράστια ικανοποίηση έδειχνε να καμαρώνει τον εαυτό του στον ιστορικά υπεύθυνο ρόλο του αριστερού υπουργού σα γύφτικο σκεπάρνι …

  πριν την κωλοτούμπα κι ενώ όχι μόνο από τα μέσα που κάτι θα είχε πάρει πρέφα, όσο κι αν θέλει να κάνει τον χαζό, αλλά πλέον από τα ντοκουμεντα που είχε στη διαθεσή του ακόμη κι ο απλός πολίτης, ήταν φανερότατο τι θα συνέβαινε, μα αυτός δεν έβγαλε κιχ …

  μετά την κωλοτούμπα πήρε θέση ότι δεν εγκρίνουμε την κωλοτουμπα αλλά συνεχίζουμε να στηρίζουμε την κυβέρνηση της «αριστεράς» …

  κι αν δεν τον πέταγε με τις κλωτσές ο Τσίπρας θα ήταν ακόμη μέσα να προσφέρει την «αριστερή» κριτική ματιά στο κόμμα κουρελού συριζα-ανελ-πασόκ-νδ.

 65. Πέπε said

  @45:
  Εντάξει, ειδικά ο τοίχος και το τείχος είναι σκέτη παγίδα. Δε νομίζω να υπάρχει άλλος τρόπος να ξεκινήσει κανείς να τα ξεχωρίζει, παρά να απομνημονεύσει μερικές χαρακτηριστικές φράσεις, το σινικό τείχος, τα τείχη της Ιεριχούς, τα τείχη της Τροίας κλπ., έστω και σαν κάτι αυθαίρετο. Το να κατανοήσεις ότι δεν είναι αυθαίρετη διάκριση, έχει νόημα,έρχεται σε δεύτερο χρόνο.

  @53, 54 κλπ.:

  Υπήρχε όντως παλιότερα μια τάση να χρησιμοποιούνται εισαγωγικά χάριν εμφάσεως. Κυρίως το θυμάμαι σε χειροποίητα ταμπελάκια για εμπορεύματα, τύπου: ΤΥΡΙΑ «ΝΑΞΟΥ». Νομίζω ότι έχει υποχωρήσει. Και δεν ήταν η άποψη κανενός μαθητή κανενός φιλολόγου, ήταν μια παρανόηση ολιγογράμματων ανθρώπων, την εποχή που οι ολιγογράμματοι έγραφαν λίγο (δηλαδή προ ίντερνετ).

  Για τη σύγχρονη εισαγωγικομανία έχω διατυπώσει την υπόθεση ότι πολλοί έχουν την τάση να χρησιμοποιούν εισαγωγικά σε λέξεις ή φράσεις που ξεφεύγουν από το ύφος του υπόλοιπου κειμένου τους. Η αλήθεια είναι ότι τα σημερινά παραδείγματα (ανάρτ. + σχόλια) δεν εικονογραφούν πολύ αντιπροσωπευτικά αυτή την τάση. Μπορούμε όμως εύκολα να φανταστούμε έναν τίτλο είδησης του τύπου:

  «Τουλούμι» έκανε άτυχη τουρίστρια Μυκονιάτισσα γιαγιά στο ξύλο.

  Εισαγωγικά όχι επειδή το τουλούμι είναι μεταφορά, αλλά επειδή πρόκειται για μεταφορά που προσιδιάζει σε πιο οικείο ή προφορικό ύφος από το υπόλοιπο κείμενο. Ένας συντομογραφικός τρόπος να πεις «τουλούμι στο ξύλο, που λένε και στην πιάτσα» ή «τουλούμι στο ξύλο, αν μου επιτρέπεται η έκφραση».

  Παρατηρώντας τα κρούσματα άστοχης εισαγωγικομανίας κυρίως στο σχολείο, αλλά και στον δημόσιο ηλεκτρονικό λόγο, τείνω να πιστέψω ότι πολλοί τα αντιλαμβάνονται έτσι τα εισαγωγικά.

 66. Μαρία said

 67. Μαρία said

  Βραβείο μετάφρασης στο ΑΠΕ για τους … μπρούντζινους λίθους! https://left.gr/news/mproytzinoi-lithoi-mnimis-143-mathites-toy-1oy-gymnasioy-arrenon-thessalonikis-den-gyrisan-pote

  https://en.wikipedia.org/wiki/Stolperstein

 68. Γιάννης Ιατρού said

  66: Για να περάσει απ΄εκεί γνωστός σχολιαστής που παρεπιδημεί εκεί στην Ηλιούπολη τελευταία … 🙂

 69. Πέπε said

  @67:
  Λέει και μέσα ότι «η μετάφραση του ονόματός τους από τα γερμανικά […] παραπέμπει σε εμπόδιο», αλλά όντως είναι πολύ κακομεταφρασμένο. Δεν είναι μόνο οι ασυνταξίες, είναι ότι βασικά δεν καταλαβαίνεις περί τίνος πρόκειται. Όθεν, ευχαριστούμε για το λινκ > βικιπ.

 70. Μαρία said

  68
  Να το παρακολουθήσουμε https://ekloges.ypes.gr/current/d/home/municipalities/9191/

 71. nikiplos said

  Μια καλή φωτογραφία αξίζει όμως…

 72. nikiplos said

  αυτό το «επαύσαντο φοιτώντες» είναι από τη σημείωση στους σχολικούς καταλόγους της εποχής μάλλον…

 73. ΣΠ said

  Ο Γιώργος Παπανδρέου πήγε να ψηφίσει και… έψαχνε στυλό

 74. loukretia50 said

  Περί «άχρηστων» εισαγωγικών
  Κι εγώ νομίζω πως η κατάχρηση είναι λάθος, αλλά συχνά θέλω να τονίσω ότι μεταφέρω λόγια άλλου, να δώσω ιδιαίτερη έμφαση ή χρησιμοποιώ ειρωνικά κάτι εξτρήμ που μπορεί να μη γίνει αντιληπτό με τη σημασία που θέλω.
  Με δεδομένη όμως την εχθρική στάση της πόρσε προς τους ατζαμήδες της ιδιαίτερης μορφοποίησης ηλεκειμένων – επιμένει να αγνοεί τις προσπάθειες και τα ισοπεδώνει όλα επί του πεδίου σχολίων – παραδέχομαι την ήττα μου και όπως έχετε διαπιστώσει πέφτουν τα εισαγωγικά βροχή.
  Ευτυχώς έχετε πιο σημαντικά λάθη και «λάθη» να επισημάνετε!

  Σήμερα θυμήθηκα τα σχολικά χρόνια της κόρης μου.
  Οι συνθήκες ήταν ακριβώς όπως όταν πήγαινα σε ώρα μαθήματος να δω το διευθυντή (μη με παρεξηγήσετε, ας όψεται ο σύλλογος γονέων).
  Ανέβαινα πριν το μεσημέρι την έρημη σκάλα και οι διάδρομοι ήταν άδειοι, με εξαίρεση κάποιους καθηγητές που έβγαιναν για τσιγάρο. Στο προαύλιο νέκρα.
  Κανένας πριν από μένα στην αίθουσα που ψήφιζα, κανένας μετά. Αναρωτήθηκα αν πήγαν όλοι για μπάνιο.

 75. sarant said

  72 Στο άρθρο λέει «επαύσατο φοιτώντες» που δεν στέκει.

 76. Μαρία said

  75
  Σ΄αυτό έφαγαν ένα ν αλλά αυτό «επαύσαντο φοιτούντες» είναι λάθος. Θυμίζει το ψωμιάδειο «φοιτητιούσα νεολαία».
  Απο «Οι πλακέτες της μνήμης» https://dimitriosmentesidis.wordpress.com/tag/%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%8D%CF%84%CF%89%CE%BC%CE%B1/

 77. nikiplos said

  64@, λογικά θα ξαναγυρίσει πίσω στο γνωστό συγκρότημα…

 78. Μαρία said

  Πάει ο Ταχιάος.

 79. Georgios Bartzoudis said

  Στεναχωρέθηκα πολύ. Έχασε κατά κράτος το κορίτσι μας. Παρηγοριέμαι όμως γιατί ξέρω ότι είναι ψύχραιμη: Χάθηκαν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές στην «επικράτειά» της και δεν ίδρωσε το αυτί της [το τελευταίο οι ανάγωγοι το γράφουν με «ο» μικρον-ντροπή τους!)

 80. 70%, λέει, ο Πελετίδης!

 81. Pedis said

  Πρέπει να πρόκειται για στρατηγικό τέχνασμα διοτι βλέπω ότι ενώ ο Πατούλης επελαύνει η Δούρου είναι ακόμη κλεισμένη στο αμπρί της … (-> 55)

 82. Pedis said

  Κούλης πρωθυπουργός, η αδερφή του σε κάποιο στρατηγικό υπουργείο, το ανειψούδι δήμαρχος της πρωτεύουσας και Κίτςος Πατατούλης στη μεγαλύτερη περιφέρεια κλπ κλπ… Η επανάσταση του αυτονόητου -> εαυτούλη & ανόητου.

  # 80 – μάλλον έκανε κάτι καλύτερα από τους Δούρους ίππους της αριστεράς και επανεκλέχτηκε … που μέχρι και οι πατρινοί με τεράστια παράδοση στην πολιτική ιστορία να εκλέγουν και να προωθούν λαμόγια δεν μπόρεσαν να μην το παραδεχτούν.

 83. 68 Προς το παρόν «Προσοχή, Έργα» 🙂

 84. ΚΩΣΤΑΣ said

  78 Επικράνθην, επικράνθην! 😉

  Έχασα και στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα… αν και δεν περίμενα νίκη, ήλπιζα κρυφά! 🙂

 85. Μαρία said

  80
  Με 7,62 στις ευρωεκλογές. Άντε να βγουν συμπεράσματα.

 86. sarant said

  Ο Πελετίδης ήταν εξαρχής σίγουρος -και άξιζε να επανεκλεγεί. Οι άλλοι 4 του ΚΚΕ έχουν πιο δύσκολη αναμέτρηση.

 87. Νέο Kid said

  100 χρόνια Μητσοτακαίους ψηφίζει ο ηλιθιοτερος λαός των Βαλκανίων…
  Τώρα θα έχουν Πρωθυπουργό, δήμαρχο Αθηναίων και Ντόρα…
  Και μετά σου λένε ότι οι αραπάδες έχουν μοναρχίες…

 88. Μαρία said

  Στην Κατερίνη βγαίνει δήμαρχος ο Κουκοδήμος που ξέρει και αρχαία ρητά 🙂

 89. Γιάννης Ιατρού said

  70: Κάτι θά ΄κανε ο δικός μας (;), γιατί είχαμε ανατροπή ολούθε, από (δεύτερος και καταϊδρωμένος με 16%) στο 51% και πρώτος. Αλλά δεν είμαι βέβαιος αν είναι η καλή επιλογή ….

 90. Πάνος με πεζά said

  Μου αρέσει που ο Τσίπρας μεσοβδόμαδα πίστεψε μήπως «με αφετηρία την (ανύπαρκτη) Ρένα, ξεκινήσιε η αλλαγή εικόνας»…Τη Ρένα που ούτε ο ίδιος πίστεψε για κυβερνητικό στέλεχος, και την εκτόπισε να κοιμάται πέντε χρόνια σητν Περιφέρεια… Για μένα, ήταν έκπληξη και η είσοδός της στο β’ γύρο, σε σχέση με το δοκιμασμένο Γιάννη Σγουρό (που τους άφησε και ταμείο…)

 91. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το θέμα είναι να παίζεται με τήρηση των κανόνων και των τύπων το παιχνίδι της αντιοροσωπευτικής δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα, οι ψηφοφόροι ψηφίζουν κατά βούληση και υφίστανται τις συνέπειες. Στον Βόλο Μπέος, στην Πάτρα Πελετίδης. Η νύχτα με τη μέρα. Εκτός ευρωβουλής πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι, με παιδεία και κοινωνική δράση, εντός Ζαγοράκηδες και Γεωργούληδες. Όλα δεκτά, μας αρέσουν-δεν μας αρέσουν.

 92. ΣΠ said

  Η Τότεναμ έχασε, ο Τσιτσιπάς έχασε, πάλι καλά που κέρδισε ο Πελετίδης.

 93. Γιάννης Ιατρού said

  Μ΄αυτά και μ΄εκείνα στην περιφέρεια αττικής, εκ΄τος των άλλων, θ΄ ανέβει κατακόρυφα και η τιμή από τα χρυσόψαρα …..

 94. Λοζετσινός said

  Γεια σας από Ιωάννινα
  Στο 80% των εκλογικών τμημάτων στο διευρυμένο Δήμο Ιωαννιτών προηγείται ο κος Ελισάφ Μωυσής με 300 ψήφους επιπλέον του νυν δημάρχου κου Μπέγκα Θωμά.

 95. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ζέρβας Κωνσταντίνος:
  «Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για τη Θεσσαλονίκη. Σήμερα νίκησε η Θεσσαλονίκη»
  Στα 2.300 και βάλε χρόνια της ιστορίας της, η Θεσσαλονίκη προσθέτει άλλη μια μεγάλη μέρα, ίσως τη μεγαλύτερη: τη νίκη του κυρίου Ζέρβα.
  Ρε, πού πάνε και τους βρίσκουν;

 96. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Πέπε: 65α. Στο Γυμνάσιο, ένας φιλόλογός μας έδινε το παρακάτω μνημοτεχνικό κόλπο/αντιστοιχία για τοίχος – τείχος: ο τοίχος => ο και οι τοίχοι => οι. Ενώ, το τείχος => το άλλο(ει) και τα τείχη => τα άλλα (ει).
  Νομίζω ότι έπιασε 🙂
  65β. Συμφωνώ κι εγώ για τη χρήση των εισαγωγικών και ως ένδειξη διαφοροποίησης από το ύφος του υπόλοιπου κειμένου. Τα χρησιμοποιώ κι εγώ σε ανάλογες περιπτώσεις, αλλά τα συναντώ και σε γραπτά άλλων. Τα παραδείγματα πολλά.

  87, ΝέοKid: Δυστυχώς! Και να πούμε το κλασικό, που όμως ταιριάζει «γάντι»: ’’Τοιοῦτος γὰρ ἡμῖν ἔπρεπεν ἀρχιερεύς…’’ (και στον πληθυντικό, βέβαια).

  – Το Ηράκλειο ψήφισε στην ουσία αντι-… και προέκυψε η εκλογή του Λαμπρινού που, τουλάχιστον, έχει δείξει μια ποιοτική διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες θητείες Κουράκη.

 97. Μαρία said

  Το χωριό του Γιάνη του Κορδάτου απαλλάχτηκε επιτέλους απο ένα καραγκιόζη που χάιδευε τους χρυσαυγίτες.

 98. sarant said

  94 Πολύ ευχάριστο αυτό!

  Οι άλλοι δήμαρχοι του ΚΚΕ δεν τα κατάφεραν πάντως, δεν επανεκλέγεται κανείς πέρα από τον Πελετίδη.

 99. Πάνος με πεζά said

  Για τα Γιάννινα νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς, είμαστε στο 39% των τμημάτων και η διαφορά είναι 250 ψήφοι..

 100. Γιάννης Κουβάτσος said

  98: Και ο Πελετίδης δεν εξελέγη σαν δήμαρχος του ΚΚΕ αλλά σαν ένας πολύ άξιος δήμαρχος. Από τα ποσοστά συμπεραίνω ότι ψηφίστηκε και από πολλούς δεξιούς και αυτό λέει πολλά. Προς γνώση και συμμόρφωση των κομμάτων: όχι στα κομματόσκυλα και στους μωροφιλόδοξους, ναι στους ικανούς και έντιμους ανθρώπους.

 101. ΣΠ said

  100
  Έτσι ακριβώς.

 102. Γιάννης Ιατρού said

  Καλά ρε σεις, κι αυτός ο Μπέζος έτοιμη την είχε την έκδοση! 🙂

 103. ΣΠ said

  Χάρτης περιφερειακών εκλογών.

  Καλά που υπάρχει και η Κρήτη.

 104. Ιωάννα said

  Από τις 28 Μαΐου έχω παρακαλέσει τον κ. Σαραντάκο να κάνει εκστρατεία το Ιστολόγιο για να εκλεγεί στα Γιάννενα ο πρώτος Εβραίος Δήμαρχος στην Ελλάδα εδώ και 100 χρόνια. Περιέργως, ο κ. Σαραντάκος δεν με άκουσε, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει τώρα ο κ. Μωϋσής Ελισάφ να χάσει την νίκη για λίγες δεκάδες ψήφους που άνετα θα του έδινε το παρόν Ιστολόγιο, αν ο κ. Σαραντάκος τον είχε διαφημίσει λιγάκι

  Ρωτάω τον κ. Σαραντάκο: Αισθάνεται καθόλου τύψεις που δεν άκουσε την έκκλησή μου;

  Όπως και νάχει, καλό τους εβραιόφιλους αναγνώστες του Ιστολογίου να προσευχηθούν την κρίσιμη αυτή στιγμή για να πανηγυρίσουμε απόψε τα μεσάνυχτα την εκλογή του πρώτου Εβραίου δημάρχου στην Ελλάδα και μάλιστα στα ιστορικά Γιάννενα

  Υστερόγραφο: Ντροπή και στον κ. Λεώνικο, που απέφυγε κι αυτός να διαφημίσει λιγάκι το ψηφοδέλτιο του συμπατριώτη του κ. Ελισάφ

 105. Πάνος με πεζά said

  Όχι, είναι το μπλε της Ελλάδας απόψε, αυτό λέει το «ενωτικό μήνυμα» !

 106. Λοζετσινός said

  Αποστόλης Τζελέτας
  Ηπειρωτικός Αγών

  Σε μια βραδιά με έντονα στοιχεία θρίλερ, που αρχικά οι δύο επικεφαλής εναλλάσονταν συνεχώς στο προβάδισμα, ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» απέκτησε ένα προβάδισμα, που κατάφερε να το κρατήσει μέχρι το τέλος. Ο Θωμάς Μπέγκας δεν κατάφερε να επανεκλεγεί δήμαρχος για μερικές δεκάδες ψήφους.

  «Σήμερα τα Γιάννενα έκαναν μια μεγάλη ανατροπή, ένα μεγάλο άλμα προόδου. Αισθάνομαι βαθιά συγκίνηση και βαριά την ευθύνη απέναντι σε όλους τους συνδημότες μου.
  Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλους όσους μας στήριξαν σε αυτόν τον δύσκολο και επίπονο αγώνα. Θέλω να απευθυνθώ και σε όσους δεν μας ψήφισαν για να τους πω ότι οι εκλογές τελείωσαν και στη νέα εποχή θα πορευτούμε όλοι μαζί. Θέλω να συγχαρώ τον Θωμά Μπέγκα. Απευθυνόμενος στους επικεφαλής όλων των παρατάξεων τους διαβεβαιώνω ότι η επόμενη μέρα θα μας βρει μαζί, να ενώνουμε δυνάμεις για να πάμε τα Γιάννενα ψηλά.
  Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες μου, όλα τα μέλη της παράταξης που ο καθένας από το δικό του μετερίζι έβαλε το λιθαράκι του για το σημερινό αποτέλεσμα. Με το ίδιο ήθος, με τις ίδιες αξίες και αρχές θα πορευτούμε τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Με ένα στόχο… Τα Γιάννενα της νέας εποχής», ανέφερε στις πρώτες δηλώσεις του ο Μωυσής Ελισάφ και εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα κρίθηκε στο ότι η παράταξή του κέρδισε χάρη στο ότι παρουσίασε μια πειστικότερη πρόταση.

 107. Πάνος με πεζά said

  Από που κι ως που τελείωσαν τα Γιάννινα; Ακόμα 62% γράφει το ypes. Eεκτός βέβαια αν ο τοπικός τύπος παίρνει τα αποτελέσματα νωρίτερα (που δεν αποκλείεται).

 108. sarant said

  106 Θρίλερ πάλι. Είναι οριστικό;

 109. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Επειδή θέλω να χάσω αρκετά στην περιφέρεια, μήπως μπορεί να μου δώσει κάποιος την δίαιτα του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ; 😂

 110. Λοζετσινός said

  Ναι Νίκο είναι οριστικό
  Έκαναν δηλώσεις και οι δύο μονομάχοι στα τοπικά κανάλια.
  Τα Ιωάννινα είχαν και τον Γιαγιάμπεη δήμαρχο μετά την απελευθέρωση το 1913 νομίζω μέχρι το 1916. Πρωτιές, πρωτιές…

 111. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σίγουρα, ρε παιδιά;

  Τελευταία ενημέρωση
  2/6/2019, 22:57
  Ενσωμάτωση
  83,85
  Ποσοστό

  Μπέγκας Θωμάς
  50,13
  Ελισάφ Μωυσής
  49,87

 112. Πάνος με πεζά said

  Και με τόσες λίγες ψήφους ψαλίδα, έκαναν και δηλώσεις;

 113. Μαρία said

  111
  Κι εδώ ο Ταχιάος έκανε δηλώσεις με ελάχιστη ενσωμάτωση. Ξέρουν τα αποτελέσματα απ’ τους αντιπροσώπους.

 114. Λοζετσινός said

  Τελικά Ιωαννίνων
  50,33 Ελισαφ Μωυσής
  49,67 Μπέγκας Θωμάς

 115. Ιωάννα said

  (114): Δόξα τω Θεώ, γιατί θα είχε φοβερές τύψεις ο κ. Σαραντάκος που δεν θέλησε να υποστηρίξει τον κ. Μωϋσή

 116. Μαρία said

  Και τελικά παρα ένα τμήμα https://ekloges.ypes.gr/current/d/home/municipalities/9084/

 117. Πάνος με πεζά said

  Και η πλάκα ειναι ότι ο κ.Μπέγκας έχει 14 έδρες έναντι 11 του κ.Mωυσή, του Δημάρχου! Φανταστείτε τί έχει να γίνει με την απλή αναλογική στις Βουλευτικές, από τη μεθεπόμενη φορά!(που μπορεί να μην ειναι πολύ μακριά από τον Ιούλιο…θυμηθείτε το 89, τον Αντρέα μεν να πέφτει,αλλά το Μητσοτάκη να μη μπορεί να εκλεγεί,ακόμα και με την ενισχυμένη! )

 118. SineNomine said

  Μια σκέψη σχετικά με τα εισαγωγικά. Τα τελευταία χρόνια είναι πολύ της μοδός (πιο ελληνοπρεπές δεν είναι αυτό;) να συνοδεύεται ο προφορικός λόγος με την (αμερικανόπνευστη μάλλον) κίνηση των δακτύλων, που δηλώνει εισαγωγικά. Υποθέτω πως όλοι την ξέρουμε και πιθανολογώ ότι αυτή έχει περάσει και στον γραπτό λόγο, εξ ης και η εισαγωγικομανία.

 119. Λοζετσινός said

  Αγαπητέ Πάνο Με Πεζά πρέπει να μάθουν όλοι να συνεργάζονται , δεν γίνεται αλλιώς. Αξιόλογοι άνθρωποι υπάρχουν σ΄όλους τους χώρους και πρέπει ν΄αξιοποιηθούν.
  113. Μαρία
  Ναι εμείς ξέραμε το αποτέλεσμα πολύ νωρίς

 120. νπο said

  Θα έλεγα πως το pro- τυπικά σημαίνει υπέρ- κι όχι «φίλο-» μια που προέρχεται απ το αρχαϊκό λατινικό por- που έγινε το λατινικό prō-. Εμείς βέβαια τα έχουμε μπουρδουκλώσει λίγο μια που έχουμε μείνει στο φιλογαλλικό, το φιλοαγγλικό, το ρούσικο και τώρα το .. φιλοευρωπαϊκό..

 121. Πάνος με πεζά said

  Φυσικά και πρέπει όλοι να μαθουν να συνεργάζονται, ωστόσο αυτή τη φορά απορώ πώς αρκετοί από τους εκλεγμένους Δημάρχους θα καταφέρουν να χαράξουν πολιτική…

 122. sarant said

  120 Η ετυμολογία όμως δεν καθορίζει τη σημασία και, το κυριότερο, στη σύνθεση δεν μπορείς να βάλεις «υπερ-» διότι σημαίνει κάτι άλλο, ότι έχει την ιδιότητα αυτή σε πολύ μεγάλο βαθμό. Υπεραριστερός δεν είναι το ίδιο με τον φιλοαριστερό.

 123. ΚΩΣΤΑΣ said

  ΕΡΤ1 τώρα, έδωσε περιφερειάρχες με τα ποσοστά του α’ γύρου!!!! Νικητής ο Κατσιφάρας!!! 😉

 124. ΣΠ said

  123
  Μα ο Κατσιφάρας ήταν δεύτερος και στον α’ γύρο.

 125. Σωτήρς said

  Νίκησε ο διάδοχος του Κ.Μπακογιάννη στη περιφέρεια Στερεάς, Φάνης Σπανός πρίγκηψ της Χαλκίδας.
  52-48 το λιοντάρι της Στυλίδας, τον Απόστολο Γκλέτσο.
  Θα έρχονται οι ευβοιώτες μέσα στη Λαμία να τσιγκλάνε τον λεβέντη μας. Ετοιμαστείτε για Θερμοπύλες.

 126. Pedis said

  # 100 – εξελέγη διότι από την αρχή της θητείας του έσπασε, μερικώς και όσο περνούσε από το χέρι του, το μνημόνιο προς όφελος των φτωχότερων στρωμάτων, ενίσχυσε το έργο των δημοτικών υπηρεσιών εξοικονομώντας πόρους.

  Κι, ακόμη, επειδή έδωσε στους Πατρινούς μερικούς ελεύθερους χώρους που όλοι οι προκατόχοι του, εκπρόσωποι της πολιτικής διαφθοράς και της μάσας, μπλε-και πράσινης μαζί με τους ροζ δειλούς και υποταγμένους, τούς είχαν πείσει ότι τέτοια δύσκολα κι επαναστατικά πράγματα δεν γίνονται, οπότε να αρκούνται με τις «διευκολύνσεις» που τους τάζανε …

  θα μπορούσε και η Δούρου να δοκιμάσει να σπάσει μερικά μέτρα του μνημονίου στην πράξη, να αλλάξει τους κανόνες (της διαφθοράς) μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, έστω να βάλει πλάτη να μην ιδιωτικοποιηθεί το ελληνικό. Και τότε να βλέπαμε πόσο θα έπαιρνε ο κάθε Κίτςος Πατσούλης …

 127. Alexis said

  #117: Καλή η απλή αναλογική αλλά θα έπρεπε να συνοδευτεί, κατά τη γνώμη μου, με κατάργηση του β’ γύρου.
  Ο β’ γύρος με το παλιό σύστημα είχε την έννοια να δώσει την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στο νικητή. Τώρα που δεν υπάρχει αυτό, τι νόημα έχει;
  Δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή ο επικεφαλής του συνδυασμού που πλειοψήφισε και πάπαλα.
  Είναι αστείο να υπάρχει Δήμαρχος με μικρότερο αριθμό συμβούλων από τον αντίπαλό του που δεν εκλέχτηκε.

 128. Alexis said

  #126: Ένας Δήμαρχος με έργο πάντα επιβραβεύεται.
  Βέβαια αν ρωτήσεις τους Βολιώτες θα σου πουν ότι και ο Μπέος έκανε έργο… 😦

 129. ΚΩΣΤΑΣ said

  124 Η ανταποκρίτρια έλεγε τα ποσοστά του α’ γύρου και κάποιον έδωσε, ώσπου να το συνειδητοποιήσω άλλαξε η εικόνα, μπορεί να ήταν άλλος και μπερδεύτηκα.

 130. Pedis said

  # 128 – και στη Σικελία, παραδοσιακά, πολλοί δήμαρχοι εκλέγονται με μεγάλα ποσοστά …

  και ο Παπαγεωργόπουλος και ο Κοσμόπουλος πήραν μεγάλα ποσοστά και έταζαν μέρος της εκλογικής λείας στους ψηφοφόρους τους …

  αλλά και τόσοι και τόσοι χρονόπουλοι …

 131. ΚΩΣΤΑΣ said

  126 Πεδη, τον Πελετίδη τον επιβράβευσε ο λαός. Άμα ψηφίζουν Πατατούλη όμως… να μη πω τί είναι! 😉

  Και δεν λες και ένα ευχαριστώ! Οι δεξιοί άμα δεν έχουν δικό τους διεκδικητή, πάνε σούπουτοι στον υποψήφιο του ΚΚΕ, αν υπάρχει. Πως το είπε ο Πάγκαλος; Μαζί τον εκλέξαμε! 😛

 132. Τώρα ποιά Γιάννενα κέρδισαν αφού έπεσαν στην Βου εθνική, ένας θεός το ξέρει… ενώ ο Βόλος ανέβηκε εξ ου κι ο Μπέος ξαναβγήκε αλλά δεν βγήκε -κατά Κουβάτσο- λόγω αξίας επειδή δεν είναι αριστερός !! Μάλλον κάτι παλιές τριάρες στον βάζελο φταίγανε…

  Ο εφιάλτης έχει αρχίσει και θα διαρκέσει πολλά χρόνια, κάτσε να δούμε και τον Κυριάκο βουλευτή με το Κινάλ …

 133. Γιάννης Κουβάτσος said

  128: Η αλήθεια είναι ότι θα ήθελα να κουβεντιάσω με μερικούς Βολιώτες για την πανηγυρική εκλογή Μπέου.

  126: Ποια Δούρου τώρα; Άλλη μια αποτυχημένη επιλογή προσώπου από τον Τσίπρα.

  Τυχερός είναι και ο Μπακογιάννης στην Αθήνα. Και λίγο έργο να κάνει, θα φανεί πολύ εν συγκρίσει με την ανυπαρξία του Καμίνη. Του εύχομαι καλή επιτυχία, γιατί βαρέθηκα να ζω τη σταθερή υποβάθμιση της Αθήνας, ιδίως των συνοικιών περί το κέντρο. Αν όντως παρουσιάσει έργο ουσίας και όχι τίποτα φιγουρατζίδικες μπουρμπουλήθρες για αυτοπροβολή, θα είναι όντως μια ευχάριστη έκπληξη.

 134. Γιάννης Κουβάτσος said

  132: Α,γι’αυτό βγήκε ο Μπέος, επειδή ανέβηκε α’ εθνική ο Βόλος; Και το 2014 γιατί βγήκε; Επειδή έπεισε τους Βολιώτες ότι το 2019 θα ανέβουν κατηγορία; Κοντεύεις να καταντήσεις ο Γεωργίου του ιστολογίου, ρε Τζι, ξεκόλλα λίγο απ’το τόπι.

 135. Pedis said

  # 131 – 126 Πεδη, τον Πελετίδη τον επιβράβευσε ο λαός. Άμα ψηφίζουν Πατατούλη όμως… να μη πω τί είναι!

  να σου πω εγώ, στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι πελάτες, μαζόχες και γίδια.

  Που και που, λόγω των συγκυριών, ένα μέρος τους φτάνει να ντρέπεται τόσο τον εαυτό του που, δειλά-δειλά διχως να το πολυπιστεύει, δοκιμάζει να δώσει μια καλύτερη εικόνα προς τα έξω.

  Μην φοβάσαι, γενικά δεν είναι πρόβλημα, δεν συμβαίνει συχνά, ούτε σε μεγάλη έκταση.

  Στις εκλογές θα ξαναγυρίσουν στο μαντρί της μΠεεελατολόγιου και οι πατρινοί.

 136. Μαρία said

  133α
  Το δείγμα μου είναι ένας νεαρός μπεϊκός με γονείς μάλιστα κκε, γιατί λέει νοικοκύρεψε την πόλη, δηλαδή έβαλε κάτι ζαρντινιέρες στους δρόμους.

 137. Pedis said

  Ο κ. Μπακογιάννης δεσμεύθηκε ότι από εδώ και πέρα θα εργάζεται «όλο το 24ωρο» για τον δήμο, ενώ ο ίδιος θα είναι «ο τελευταίος πολίτης» και θα υπηρετεί «κάθε Αθηναίο και κάθε Αθηναία».

  «Ό,τι είπαμε, είπαμε. Τώρα έχει δουλειά», είπε χαρακτηριστικά και έδωσε το σύνθημα του αγώνα για την Αθήνα: «Μπορεί να μην τις κερδίσουμε όλες τις μάχες, αλλά θα τις δώσουμε όλες, μαζί».

  «Υπάρχει μία παράταξη πλέον, η παράταξη της Αθήνας. Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί», κατέληξε ο νέος δήμαρχος της πρωτεύουσας.

  Tώρα μένει να μάθουμε πότε θα αφήσει το δημαρχιλίκι για να αναλάβει κάνα πρωθυπουργίσιμο υπουργείο. Όπως η μαμά …

  και σε δέκα χρόνια να τηρηθεί η παράδοση, οι ψηφοφόροι να κανουν και πάλι το καθήκον τους, να ψηφίσουν για δήμαρχο Αθηναίων τον … Λαλάκη Μητσοτάκη. Δεν θυμάμαι ποιος έχει σειρά στην επετηρίδα του μητσοτακέικου να κάνει την πρόβα τζενεράλε για τα υψηλότερα αξιώματα …

 138. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  132 – Δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω αυτό λου λές αλλά μου γεννάει το εξής ερωτήμα. Πώς θα βγεί βο(υ)λευτής ο Κυριάκος Κυριάκος, αφού οι παοκτσήδες δεν κατευθύνονται από κανέναν, κι ο πρόεδρος δεν ασχολείται με την πολιτική παρά μόνο με τον ΠΑΟΚ από γνήσια και αγνά παοκτσίδικα αισθήματα (όσο κι αν του στοιχίζει αυτό, άλλωστε λεφτά έχει και ΚΑΝΕΙΣ συνειδητός παοκτσής δεν ρωτάει πού τα βρήκε αλλά ούτε και η πολιτεία) μήπως ακολουθώντας την μέθοδο Ζέρβα;

 139. Μαρία said

  όλο το 24ωρο
  Αμ έτσι έτσι εξηγείται …

 140. Pedis said

  # 139 – ναι, θα κρατάει τσίλιες ενόσω επιτελείται το έργο …

 141. Πέπε said

  @120:
  > > Θα έλεγα πως το pro- τυπικά σημαίνει υπέρ- …
  #136:
  > > Το δείγμα μου είναι ένας νεαρός μπεϊκός…

  Το υπέρ αντιστοιχεί εν μέρει στο pro, όταν είναι ξεχωριστές λέξεις. Ως συνθετικό, το pro- δεν έχει ακριβές αντίστοιχο στα ελληνικά. Σίγουρα όχι υπερ- (εξηγήθηκε γιατί), το φιλο- είναι ιμα καλή προσέγγιση, αλλά όταν σκεφτόμαστε άμεσα ελληνικά αντί να μεταφράζουμε, επικρατούν σχηματισμοί σαν τον «μπεϊκό». Εκτός από -ικός (βενιζελικός, βασιλικός, χουντικός, ζωικός [της χρ. αδελφότητος Ζωή]…) παίζει και το -ιστής (ευρωπαϊστής). Φυσικά, και τα δύο χρησιμοποιούνται και με πολλές άλλες έννοιες, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με το φιλο-: ένας ξένος ηγέτης που σε δεδομένη πολιτική συγκυρία θα στηρίξει Ελλάδα σαφώς δεν είναι αυτό που τυπικά ονομάζουμε Φιλέλληνα, όσο για τα φιλότιμος, φιλόζωος κλπ. είναι εντελώς άλλη περίπτωση.

  Πάντως, εφόσον θέλουμε μια κατά λέξη μετάφραση ξένου όρου, το πλησιέστερο αντίστοιχο του pro- είναι πράγματι, γενικά, το φιλο-.

 142. Alexis said

  #133α: Γιάννη έχω ακούσει πολλές φορές το εξής θλιβερό για δημάρχους (γενικά) :
  Δεν με νοιάζει αν θα φάει αρκεί να κάνει κάτι και για το Δήμο
  Έχει γίνει αποδεκτό δηλαδή ως κάτι φυσιολογικό το «φαΐ», δηλ. η ρεμούλα, και απλά το ζητούμενο είναι να περισσέψει και κάτι για δημοτικά έργα.
  Τέτοια κατάντια… 😠

 143. Alexis said

  Πώς καληνυχτίζονται στο Μητσοτακέικο: (αλά Γουόλτονς)

  Ντόρα: Καληνύχτα πρόεδρε!
  Κυριάκος: Καληνύχτα υπουργέ!
  Μπακογιάννης: Καληνύχτα και στους δυό σας!
  Ντόρα+Κυριάκος: Καληνύχτα δήμαρχε!

 144. # 138

  Ευχαριστώ για την ερώτηση

  Είναι φανερό πως δεν παρακολουθείς επαρκώς τις εξελίξεις και με ψύχραιμο βλέμμα (ας όψεται το πρωτάθλημα-μαίμού που σου πήρε τα μυαλά) και συγχέεις γεγονότα. Οι (σωστοί) ΠΑΟΚτσήδες εντολές δεν παίρνουνε όπως οι Αρειανοί που ψήφισαν τον μακρυχέρη Ταχιάο, αλλά ψηφίζουν λαμβάνοντες υπ’ όψιν ΚΑΙ το συμφέρον του ΠΑΟΚ.
  Είναι δεδομένη η αντιπαλότητα με τον ΟΣΦΠ και την μητσοτακική πτέρυγα της Νουδου που υποστηρίζει (και υποστηρίζεται) ο χοντρός, από το λιμάνι για αυτό και ο Ορφανός (κι ο Κούδας που συμπορεύθηκε και ρεζιλεύτηκε) δεν ψηφίστηκε στον α’ γύρο εν αντιθέσει με τον ΠΑΟΚτσή Ζέρβα στον δεύτερο που έστειλε τον εκπρόσωπο Νουδου-ΟΣΦΠ και ARIS στα αζήτητα. Η φωτό με και η έγγραφη υποστήριξη από τον Κυριάκο έπαιξε καταλυτικό ρόλο.
  Είναι επίσης δεδομένη η αντιπαλότητα με τον Σύριζα λόγω της επέμβασης Βασιλειάδη στα περσινά όργια την οποίαν ανέχθηκε ο Τσίπρας και δεν μπόρεσε να την ξεπλύνει μ’ ,ενα μπλουζάκι από το περίπτερο του ΠΑΟΚ στην ΔΕΘ και κάποιες δηλώσεις για ιθαγενείς.
  Λογικά λοιπόν στις βουλευτικές εκλογές θα αποφύγουν κατά το δυνατόν αυτά τα δυο κόμματα για αυτό και ο (περιζήτητος από ΟΛΑ τα κόμματα) Κυριάκος επέλεξε Κινάλ (τρινάλ ή όπως το λένε το κόμμα της Φώφης) το οποίο και θα αλώσει σε τρία τέρμινα, ήδη έδιωξε το παιδοβούβαλο για λόγους λογικής ( και αισθητικής, οι ΠΑΟΚτσήδες τα προσέχουμε αυτά)

  Η ενασχόλησή σου με το συνάλλαγμα δεν σε έχει αφήσει να αφομοιώσεις τις νέες μεθόδους της κοινωνίας, οι απελπισμένοι σήμερα ιδρύουν κόμματα. Δεν είχε χαντμπολ ο ΟΣΦΠ ; συγχωνεύτηκε-απορρόφησε το ΙΕΚ Ξυνή και φιγουράρει πρωταθλητής Ελλάδος. Ο ΠΑΟΚ επειδή σέβεται τον αθλητισμό ίδρυσε π.χ. γυναικείο μπάσκετ και κάθε χρόνο ανεβαίνει κατηγορία, είναι η διαφορά φιλοσοφίας από τα άλλα κλαμπ. Δεν έχει λόγους όμως να κάνει το ίδιο στον βρώμικο χώρο της πολιτικής.

  Κοίτα τις σχέσεις ποδοσφαίρου-δημοτικών εκλογών :

  ΟΣΦΠ- Μαρινάκης στον Πειραιά
  ΠΑΟΚ- Ζέρβας στην Θεσσαλονίκη
  ΑΕΚ- Δούρος στην Ν. Φιλαδέλφεια
  (δεν ξέρω πως την λέει την ομάδα του)- Μπέος στον Βόλο
  ΠΑΟ- ανύπαρκτος παντού
  ARIS- ανύπαρκτος
  οι λοιποί συγγενείς

  Σεντόνι έγραψα αλλά δεν πειράζει, φίλος είσαι και αγαπητός, αλλοίμονο. Βέβαια θα προτιμούσα να στα έλεγα- έγραφα ιδαιτέρως γιατί εμείς οι μυστικιστές θεωρούμε την γνώση δύναμη και δεν την σπαταλάμε (μπόλικες φατσούλες), άσε που κάποιοι βάζελοι θα αρχίσουνε τις άναρθρες κραυγές ελλείψει επιχειρημάτων

  Καλημέρα

 145. # 134

  Βρε θλιβερέ Κουβάτσε ο Μπέος βγήκε την πρώτη φορά από αντίδραση στο κατεστημένο πού διέλυσε τον Ολυμπιακό Βόλου προσπαθώντας να ρίξει εκεί το βάρος για τα στημένα που ΑΛΛΟΙ έκαναν. Προφυλακίσθηκε για τα μάτια του κόσμου και τελικά αθωώθηκε από τις κατηγορίες για τα στημένα. Ασε που είναι ο μόνος που φέρθηκε όπως έπρεπε στον Γιωργάκη
  «Ο Μπέος επανήλθε στο αξίωμα στις 12 Μαρτίου 2018, μετά την απαλλαγή του από τις κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα»
  Εχεις την εντύπωση πως ο Μόραλης(Μαρινάκης) είναι καλύτερος που ξαναβγήκε που δεν έχει γίνει ακόμα η δίκη του ;
  ο Μπέος απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες αλλά οι τριάρες και οι ήττες μέσα-έξω από τον Ολυμπιακό Βόλου δεν ξεχνιούνται…

 146. Alexis said

  #144 τέλος: Αν και βάζελος δεν θα βγάλω άναρθρες κραυγές αλλά θα αναρωτηθώ: Άραγε όλοι αυτοί που ψηφίζουν «ποδοσφαιρικά», στη Θεσσαλονίκη, στον Πειραιά και αλλού, ενδιαφέρονται για τίποτε άλλο;
  Όπως ας πούμε:
  -Αν τα σκουπίδια κάτω από την πόρτα τους βρωμάνε και ζέχνουν;
  -Αν τα πεζοδρόμια είναι πιασμένα από παρκαρισμένα αυτοκίνητα και από αυθαιρετούντες μαγαζάτορες;
  -Αν σε κάθε βήμα τους πέφτουν πάνω σε αδέσποτα και πατάνε τα σκατά τους;
  -Αν οι πλατείες και τα πάρκα έχουν καταντήσει χωματερές και καταφύγια πρεζέμπορων;
  -Αν το νερό που τρέχει στις βρύσες τους είναι καθαρό και ποιος το ελέγχει;

  Μικροπράγματα θα μου πεις… μπροστά σ’ ένα πρωτάθλημα…
  Ή την άνοδο της αγαπημένης ομάδας στην Σούπερ Λίγδα…

 147. leonicos said

  65 Πεπε και Καλημέρα σε όλους

  Για τη σύγχρονη εισαγωγικομανία έχω διατυπώσει την υπόθεση ότι πολλοί έχουν την τάση να χρησιμοποιούν εισαγωγικά σε λέξεις ή φράσεις που ξεφεύγουν από το ύφος του υπόλοιπου κειμένου τους.

  Για να είμαι ειλικρινής, αυτή τη χρήση τη θεωρώ δικαιολογημένη. Δεν τη χρησιμοποιώ μάλλον επειδή φροντίζω να μην κάνω υφολογικά άλματα, όσο με παίρνει, αλλά δεν με ξενίζει η συγκεκριμένη χρήση

  Χτες ήμουν τσάρκα Βοιωτία

 148. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Δεν ξέρω πώς λέγεται με μιά λέξη ο «Χρόνης Εξαρχάκος στο Μιά Ελληνίδα στο χαρέμι» αλλά θεωρώ καλό να ενημερώσω τον ενθάδε μιμητή του για το ότι ο νορμάλ έλληνας πολίτης που βλέπει (αισθάνεται, συμπεριφέρεται κλπ) τον Εβραίο όπως ακριβώς τον Μουσουλμάνο, Καθολικό, Άθεο κλπ γείτονά μας (=τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο..), δεν ονομάζεται εβραιόφιλος.

 149. # 146

  Αλέξη, δεν γεννηθήκαμε χθες.Στην Αθήνα και στο Γαλαξίδι που ζω τα προβλλήματα δεν λύθηκαν από τόσους δημάρχους που πέρασαν όλων των κομματικών αποχρώσεων, θα τα λύσει ο επόμενος ; Το γιατί νομίζω πως πρέπει να αναζητηθεί στους μόνιμους υπαλλήλους των δήμων και τον τρόπο με τον οποίον διορίσθηκαν. Οσο καλές προθέσεις και νάχει ο δήμαρχος οι υπάλληλοι τις υλοποιούν.

  Για το πάρκιν στην Αθήνα θα σου πω πως όταν έκανε βάρδια εισαγγελέα στην Αθήνα του 80 ο Ν.Β. ξήλωνε τα παράνομα εμπόδια που έβαζαν οι τράπεζες στην πόρτα τους με » περιμένουμε χρηματαποστολή» και έστελνε στο αυτόφορο όσους παρκάρανε στη μέση του δρόμου αδιαφορώντας για την κλήση με κατηγορία την παρακώλυση συγκοινωνιών. Το αποτέλεσμα ; τον διώξανε από την Αθήνα και μετά τον εκδιώξανε και από την υπηρεσία.
  Τις πλατείες τις αποφεύγουν οι ελληνες πλέον έχουν καταληφθεί από μετανάστες (της Κυψέλης έχει γίνει χαρτοπαικτική λέσχη σε κάθε παγκάκι από Αλβανούς) κι όσο για το νερό όλοι πίνουν εμφιαλωμένο (αμφιβόλου ποιότητας συμφωνώ) ή έχουν βάλει φίλτρο στο σπίτι τους.
  Για τα σκυλιά και τα (όχι όλοι) ζώα ιδιοκτήτες τους που λερώνουν ισχύουν τα ίδια πρόστιμα που ισχύουν για την απαγόρευση του καπνίσματος σε καφετέριες, πρακτορεία κ.λ.π., τι να κάνει ο δήμαρχος ;

  Ολα αυτά ασυνείδητα λειτουργούν στον πολίτη και σου λέει αφού δεν μπορώ να κάνω τίποτε γι αυτά ας ψηφίσω αυτόν που ανέβασε την ομάδα μια κατηγορία τουλάχιστον ή πήρε έναν τίτλο.

  ΥΓ. Τον Καμίνη τον συμπάθησα από μια μουσική εκδήλωση του Δήμου στην Δημοτική Αγορά της Κυψέλης που έτυχε να παρακολουθήσω. Σε κάποια στιγμή σταμάτησε η μουσική για να απευθύνει λόγο ο δήμαρχος. Τον πρόγκηξα νομίζοντας πως θα αρχίσει τα γνωστά ακατάσχετα λογίδρια και τον χειροκρότησα όταν ο λόγος του δεν πέρασε το ένα λεπτό (!!) για να μην διακόψει την μουσική απόλαυσή μας. Και την Δημοτική Αγορά που ο Κακλαμάνης ήθελε να την κάνει πολυκατοικίες ωραία την αποκατέστησε στο πνεύμα των καταληψιών της τότε Ανοιχτής Πόλης που ενίσχυσα. Κάτι θα ανθίστηκε για να το γυρίσει σε ευρωβουλευτιλίκι, δεν νομίζεις ;

 150. sarant said

  Καλημέρα από εδώ

 151. Γιάννης Κουβάτσος said

  148: Πείτε τον Βάτμαν και θα καταλάβουμε εμείς ότι αναφέρεστε στο πολυώνυμο τρολ που όλο μπανάρεται και όλο μέσα είναι. 😊

 152. nikiplos said

  Καλημέρα… Αν θέλουμε να αναγνώσουμε τα αποτελέσματα με έναν τρόπο περισσότερο πρακτικό, θα λέγαμε αβίαστα πως στο ΣΥΡΙΖΑ δεν σπατάλησαν και πολύ χρόνο στο να βρούνε πρόσωπα στις περιφέρειες… Αυτό είχε το γνωστό τίμημα να βαφτεί η Ελλάδα μπλε, αφού υποψιάζομαι οι περισσότεροι ψηφοφόροι τη δεύτερη Κυριακή δεν θα μπήκαν στον κόπο να σπεύσουν να ψηφίσουν…

 153. Γιάννης Κουβάτσος said

  Από όλα τα κίνητρα για να ψηφίσει κανείς έναν υποψήφιο δήμαρχο, το πιο αρρωστημένο είναι το ποδοσφαιρικό. Όλα τα άλλα κίνητρα έχουν κάποια, έστω και ιδιοτελή, λογική. Αλλά όσοι παραδέχονται ότι ψηφίζουν βάσει ομαδάρας, θα πρέπει να τους αφαιρείται το δικαίωμα της ψήφου και να παραχωρείται σε πεντάχρονα, που σίγουρα θα ψηφίσουν ωριμότερα.

 154. Γιάννης Κουβάτσος said

  152: Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε εκλογικό μπόι απότομα και δεν έχει κατορθώσει μέχρι τώρα να ρίξει ρίζες στην κοινωνία. Στην τοπική αυτοδιοίκηση, στον συνδικαλισμό…Με 36% στις εθνικές εκλογές και τα ποσοστά του στις αρχαιρεσίες π.χ. των δασκάλων παρέμεναν και παραμένουν σταθερά μονοψήφια και πεμπτοέκτα.

 155. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  152: Νίκιπλε,
  Αποτελέσματα περιφέρειας Αττικής σε ποσοστιαία αναγωγή: Από 100 πολίτες, ψήφισαν οι 40. Από αυτούς τους 40, οι 27 ψήφισαν Πατούλη (!!!!). Δηλ. οι 27 με την επιλογή τους κυβερνούν τους υπόλοιπους 73 (60 που δεν πήγαν να ψηφίσουν και 13 που ψήφισαν αλλιώς). Αυτό κάνει η αποχή και κάτι υποστηριχτές της εδωμέσα.

 156. Alexis said

  #151: Ο και διαδικτυακός τραβεστί αποκαλούμενος, για τους φίλους Buttman.
  Μου άρεσε πάντως το «Χρόνης Εξαρχάκος στο Μιά Ελληνίδα στο χαρέμι» 😂

 157. Γιάννης Κουβάτσος said

  155: Ναι, αλλά σου λέει κι ο άλλος: προσέξτε τις επιλογές υποψηφίων,κύριοι αρμόδιοι, μη με εγκλωβίζετε μεταξύ Δούρου και Πατούλη, γιατί μετά λύπης μου θα απέχω και υμείς όψεσθε.

 158. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @151, 156. Δεν μπόρεσα να βρώ μονολεκτικό όρο για τον αρσενικό που φοράει φερετζέ.. 🙂

 159. Γιάννης Κουβάτσος said

  155, 157: Από την άλλη, θα μου πεις, γιατί στην Πάτρα, όπου υπήρχε η εξαιρετική επιλογή Πελετίδη πήγε να ψηφίσει μόνο το 49,67; Εδώ σε θέλω να μου βρεις απάντηση. Ίσως πάρα πολλοί Πατρινοί είναι ετεροδημότες και δεν διέθεσαν χρόνο και χρήμα, για να πάνε στην πατρίδα τους δεύτερη συνεχόμενη Κυριακή.

 160. Γιάννης Ιατρού said

  159: Ο Λάμπρος έχει παντού φίλους 🙂

 161. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα.

  Πιστεύω ὅτι στοὺς περισσότερους δήμους οἱ δημότες ὲπιλέγουν αὐτὸν ποὺ κάνει καλύτερα τὰ βασικά:

  Μαζεύει τὰ σκουπίδια, σκεπάζει τὶς λακοῦβες, ἀλλάζει τὶς λάμπες καὶ φροντίζει τὸ πράσινο.
  Ἂν κάνει καὶ κάτι παραπάνω, βγαίνει ἀπὸ τὴν πρώτη Κυριακή.

  Κομματικὰ κριτήρια ἐπικρατοῦν συνήθως σὲ μεγάλους δήμους, ὅπου τὰ κόμματα ρίχνουν μεγαλύτερο βάρος, ἐνῶ ἀρκετοὶ ψηφοφόροι δὲν εἶναι κάτοικοι τοῦ δήμου.

  Χαρακτηριστικὸ παράδειγμα ὁ δῆμος τῆς Ἀθήνας. Ἀρκετοὶ ψηφοφόροι του ἔχουν μετοικήσει στὰ προάστεια, ἀλλὰ ἐξακολουθοῦν καὶ ψηφίζουν στὸν ΔΑ.

 162. π2 said

  145: Άντε, να μη γράφω με ποδόσφαιρο, κι ας δυσκολεύομαι να βλέπω τέτοια παραληρηματική ανάγνωση της πραγματικότητας (αθώος ο Μπέος, γελάσαμε και σήμερα). Αλλά το να υποστηρίζεις ότι ο Μπέος πρωτοβγήκε δήμαρχος από τους δυσαρεστημένους οπαδούς του Ολυμπιακού Βόλου είναι επιεικώς αστείο. Ο Μπέος βγήκε έχοντας τις πλάτες (και τα στελέχη) της τότε Θεσσαλάρχισσας της ΝΔ Ζέτας Μακρή, που τον στήριξε υπογείως επιβάλλοντας έναν άχρωμο επίσημο υποψήφιο (όπως έγινε φέτος στον Πειραιά).

 163. nikiplos said

  155@, 157@, 159@, Καμιά φορά οι επιλογές νέων φρέσκων προσώπων – όχι ότι αυτό αποτελεί εγγύηση τρόπον τινά – συναντούν αντιδράσεις μέσα στους ίδιους χώρους. Ας θυμηθούμε πως και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ως πρόσωπο, είχε συναντήσει αντίδραση από τα στελέχη του ΣΥΝ ως υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας για το 2005. Η πλειοψηφία των στελεχών είχαν προκρίνει τότε την υποψηφιότητα του Μ. Παπαγιαννάκη… Εντούτοις ως νέο πρόσωπο ο ΑΤ τότε είχε πάρει το 10%, πρωτοφανές για τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Θα έπαιρνε άραγε ο ΜΠ τα ίδια ποσοστά τότε?

  Πιστεύω πως δεν ήταν η κύρια αιτία της ήττας αυτό, έπαιξε όμως έναν σπουδαίο ρόλο…

 164. Πάνος με πεζά said

  @ 144 : Mε τον Παναθηναϊκό, είχε πλάκα. Την Παρασκευή πριν απότις πρώτες εκλογές, συνέντευξη στον Sport Fm ξάδερφου Τσίπρα, να μιλήσει για την ανάπλαση του Βοτανικού…
  Σήμερα, για το ίδιο θέμα στον ίδιο σταθμό, την ίδια ώρα, ο Χατζηδάκης της ΝΔ…
  Όσους αρπάξουμε…

 165. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Χαίρομαι που διαβάζω σχόλια ευσυνειδήτων πολιτών, που πονάνε για την οδυνηρή παθολογία της εκλογικής αποχής. Στην εν πολλοίς αναμενόμενη αδιαφορία μιάς μεγάλης μερίδας του πληθυσμού (ιδίως όταν δεν διάγουμε περίοδο υψηλών πολιτικών εντάσεων) χρέος των πραγματικά δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων είναι το να καθιερώσουν τεχνικές ενίσχυσης του ενδιαφέροντος των ψηφοφόρων. Λχ. η ΕΠΙΛΟΓΗ της χρονικής σύμπτωσης των ευρωεκλογών με τον α’ και όχι με τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και το σύστημα της ουσιαστικώς από τον α΄ γύρο ανάδειξης των δημοτικών συμβουλίων, δεν περιλαμβάνονται σε αυτές τις τεχνικές.

 166. Πάνος με πεζά said

  @ 155 : Τους 60 που δεν πήγαν να ψηφίσουν, καλώς δεν τους κυβερνάν οι 27;

 167. # 155

  Κάποιοι άλλοι να βλέπουν πως ο λαός ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ Σύριζα, ψήφισε Σύριζα ελπίζοντας σε κάτι διαφορετικό. Ο ελάχιστος Βασιλειάδης κυρίως- αλλά όχι ο μόνος- ήταν αυτός που τους έπεισε πως και ο Σύριζα μια από τα ίδια αποδείχθηκε, παραβλέποντας ίσως και όσα καλά έκανε. Οταν όμως τόσο καιρό αφήνει τον Μαρινάκη στο απυρόβλητο λογικά σκέφτηκαν οι μάζες πως ή αθώος θα είναι ή τα έχουν βρει μαζί του. Κι αν για την πρέζα έχει μια δικαιολογία πως δεν πρόλαβε ο Σύριζα, για τα στημένα δεν έχει καμία.
  Για να καταλάβεις κάποια πράγματα το στήσιμο αφορά το παιχνίδι ΟΣΦΠ-Βέροια 3-0 για το οποίο τιμωρήθηκε αρχικά μόνο η Βέροια. Στην φανέλλα της Βέροιας διαφημίζεται ο τότε ισχυρός άνθρωπος της Βέροιας ο Καρυπίδης, Σήμερα ο Καρυπίδης είναι ο ισχυρός άνδρας του ARIS (πρόεδρος ο συνονόματός αγρότης στο χωριό ξάδερφός του για τον φόβο των Ιουδαίων) και οι «ελεύθερες» μεταγραφές από τον ΟΣΦΠ στον ARIS δείχνουν την σχέση των ομάδων. Δες και το βίδδεο για το τι λογικό λέει ο γνώστης των στημένων Μπέος μήπως καταλάβεις γιατί ξαναβγήκε δήμαρχος
  Στην Ισπανία συνελήφθη για τα στημένα ο Ραούλ Μπράβο ποδοσφαιριστής του ΟΣΦΠ για μια τετραετία, μετά ένα χρόνο στην Βέροια και μετα έκανε και μια τριετία-τετραετία στον ARIS της Β’ και Γ’ Εθνικής που θεωρούνται τα πιο στημένα σε όλη την Ευρώπη.
  Μάθε πως τα παράνομα στοιχήματα του Ραούλ Μπράβο γινότουσαν από την Ελλάδα στις Φιλιππίνες για να δέσει το γλυκό.

 168. Γιάννης Κουβάτσος said

  156: Και να πήγαιναν, βρε Πάνο, τι να επιλέξουν, όταν και οι δύο υποψήφιοι είναι πάρε τον ένα και χτύπα τον άλλο; Το θέμα δεν είναι να πας στην κάλπη μόνο από αίσθημα καθήκοντος, το θέμα είναι να πας γιατί βλέπεις ότι τουλάχιστον ο ένας υποψήφιος αξίζει τον κόπο και το χρήμα της μετακίνησης. Στις ευρωεκλογές πρώτος είπα πως όποιος δεν πάει να ψηφίσει δεν έχει τη δικαιολογία της έλλειψης επιλογών, αλλά στις επαναληπτικές αυτοδιοικητικές άντε διάλεξε π.χ. στον Πειραιά μεταξύ Μόραλη και Βλαχάκου. Ε, επιλέγεις παραλία με καπουτσίνο και καλή παρέα ή βιβλίο και ξενοιάζεις.

 169. Pedis said

  # 162 – αποκλείεται μπράβος, τραμπούκος και μαφιόζος υποψήφιος να υποστηρίζεται από από τη νδ και να τον ψηφίζουν οι δεξιοί ψηφοφόροι!!

 170. sarant said

  154 Έτσι είναι.

 171. Γιάννης Κουβάτσος said

  157: «γιατί μετά λύπης μου θα απέχω»
  Ώπα, στιγμιαίος μέλλοντας δεν είναι; Θα απόσχω, το λοιπόν. Γι’ αυτό σας λέω, να μην ψάχνουμε για μεζεδάκια στους μαθητές αλλά στους δασκάλους. 😇

 172. #162

  Αυτό έγραψα και μάλιστα εντός εισαγωγικών κι αν το αμφισβητείς γκούγκλισέ το να δούμε ποιός έχει παραλήρημα…
  «Ο Μπέος επανήλθε στο αξίωμα στις 12 Μαρτίου 2018, μετά την απαλλαγή του από τις κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα»

  Ο Μπέος δεν ενόχλησε όταν έστηνε τα παιχνίδια του Πανιωνίου στην Ευρώπη. Ενόχλησε όταν είπε πως θα νικήσει τον τότε παντοδύναμο ΟΣΦΠ και τον νίκησε, όταν έκανε επανειλημένως ρόμπα τον ΠΑΟ και όταν είπε αδελφή τον Αγαπούλα και τούριξε μια τεσσέρα μέσα στην Φιλαδέλφεια. Οπως καταλαβαίνεις όλο το ΠΟΚ εναντίον του, όποιον και να κατέβαζε η Μακρή θα έβγαινε.

  (μην τα πολυσκαλίζεις, πονάνε όλους τους κοκκινοκίτρινοπράσινους )

 173. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το 168 στο 166, όχι 156. Άτιμο σμαρτφόνι που κουτσουρεύεις τους αριθμούς των σχολίων.

 174. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γιάννης Κουβάτσος said:

  » 157: «γιατί μετά λύπης μου θα απέχω»
  Ώπα, στιγμιαίος μέλλοντας δεν είναι; Θα απόσχω, το λοιπόν.

  Γιατί γράφεις «θὰ ἀπόσχω», Γιάννη;

  Κάνε κι ἐσὺ, ὅπως ὁ Νικοκύρης, ἀκτιβισμό· γράψε «θὰ ἀπέξω», ὅπως λέμε «θὰ προσέξω». 🙂

 175. Πέπε said

  @174:
  🙂

  Δε θα παίξω, θα απέξω
  και θα μείνω στην απ’ έξω.

 176. ΣΠ said

  174
  Το «έξω», μέλλων του «έχω» στα αρχαία ελληνικά παίρνει δασεία (πρβλ. μέθεξις), άρα «θα αφέξω». 🙂

 177. Πέπε said

  176:
  Ναι, και πράγματι είχε χρησιμοποιηθεί λίγο το «θα ανθέξω» (ίσως κατ’ επίδραση του «ανθεκτικός»).

  Αλλά ο Δημήτρης ζητάει ακτιβισμό, όχι δασείες!

  (Χώρια που κανένας νεοελλ. μέλλοντας δε βγαίνει από τον αντίστοιχο αρχαίο, ούτε καν το «θα προσέξω»: απλώς συμπίπτουν.)

 178. ΓΤ said

  #149 Οι οποίοι συγκεκριμένοι Αλβανιόληδες, Γιώργο, που ντομινάρουν στο χαρτόκουτο, μόλις πέσει ο ήλιος ουρούν επιδεικτικά πάνω στον ανδριάντα του Κανάρη (Φυτάλης, 1876).

 179. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  174 Δημήτρη έχεις μέιλ. Ακολούθησε προσεκτικά τις οδηγίες για να μη μείνω στην απέξω.

 180. Avonidas said

  Νικοκυρη, κατι εχει αρπάξει η σπαμοπαγίδα.

 181. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  144 – Δεν ξέρω ποιούς εννοείς σωστούς παοκτσήδες, για μένα όποιος ταυτίζεται με οποιαδήποτε Α.Ε χωρίς να έχει ίδιο οικονομικό όφελος, είναι ηλίθιος, αν έχει ή στοχεύει σε τέτοιο και μιλάει για ιδέες και αγνά φίλαθλα αισθήματα, είναι πονηρός που απευθύνεται σε αφελείς (που έχουν πληθύνει

  πολύ και είναι περιζήτητοι από πολλούς πονηρούς☺).

  160 – Με μπερδεύεις με τον Gee θείο, (ου γάρ έρχεται μόνο☺).
  Το κίνημα, ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΑΚΥΡΟ, δίνει αδιαλείπτως το βροντερό🌋 και αγωνιστικό του🏂 παρόν στις εκλογικές αναμετρήσεις, επί 37 συναπτά έτη.
  Λόγο αυτής του της συνέπειας, κατάφερε να ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΕΙ το αρχικό του ποσοστό στις προηγούμενες εκλογές και σ’ αυτές να το ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΑΣΕΙ.👍
  Στο ψευτοδίλημμα της οικονομικής ελίτ μέσω των χειραγωγημένων αριστεροδεξιών κομμάτων, Πατούλης ή Δούρου; απαντήσαμε με αγωνιστική αξιοπρέπεια, ΑΓΑΜΟΙ ΘΥΤΑΙ.👏👏👏☺

 182. Avonidas said

  #180. Γράψε λάθος, μπέρδεψα τα νήματα 🙂

 183. # 181

  μς τα μαθηματικά δεν τα πας καλά… υποθέτω πως είσαστε δυο, μετά ψήφισε και η μια κόρη (αύξηση 50%) και τώρα η δεύτερη κόρη και γίνατε τέσσερις δηλαδή μόλις που διπλασίασες το αρχικό ποσοστό, άσε που σου τελείωσαν οι κόρες !!
  Για τα πιο δύσκολα δεν συνεχίζω αφού το μόνο που σε ανησύχησε ήταν ο ορισμός του σωστού ΠΑΟΚτσή… εγώ είμαι κλασσικό παράδειγμα αλλά επειδή νταμπλ, αήττητο κ.λ.π.έχω λίγη έπαρση τώρα, δες το ντοκυμαντέρ του γιου του Χάρρυ Κλινν και θα μάθεις πολλά και για την προσφυγιά της μικράς Ασίας. Πέρα από πλάκες είναι συγκλονιστικό.

 184. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  136, Μαρία:
  Και εκατομμύρια (μέχρι σιχασιάς…) μπλέ ηλεκτρίκ φωτάκια τα Χριστούγεννα, πάνω-κάτω-και πλαγίως, σε όλο το Βόλο!

  181, ΛΑΜΠΡΟΣ:
  1% x 0 = 0
  4% x 0 = 0
  …………………
  ν% x 0 = 0 🙂 🙂

 185. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  183 – Με τα μαθηματικά όντως δεν τα πάω καλά αλλά δεν είναι κι έτσι που τα λές.☺
  Στην αρχή και για πολλά χρόνια ήμουν μόνος, η Παπέν ήταν Συν και μετά ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τον Σεπτέμβρη του 15. Στην Σεξουαλική αυτορρυθμιζόμενη δημοκρατία
  δεν επιβάλλονται οι κανόνες, υπάρχει ελευθερία σκέψης έκφρασης και αποφάσεων. Οι κόρες ψιλιασμένες από την ενασχόλησή τους από μικρή ηλικία με τα χρηματιστηριακά και συγκρίνοντας τις ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ σχετικές ειδήσεις με αυτές των ΜΜΑ και τους λόγους- προγράμματα των κομμάτων, αντιλήφθηκαν γρήγορα αυτό που αδυνατεί η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου, πως οι εκλογές με τον τρόπο που γίνονται, εκτός από την ψηφοφορία, δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σχέση με την δημοκρατία και ανεξαρτήτως ιδεολογίας και αποτελέσματος, νικητές είναι ΠΑΝΤΑ οι τράπεζες, κι έτσι μπήκαν αμέσως στο κίνημα.
  Ασθμαίνοντας κι αφού πρώτα έκοψε ΣΥΡΙΖΑ το χέρι που ψήφισε τον μοναδικό πρίγκιπα που έγινε βάτραχος μετά από φιλί,☺ ήρθε κι η Παπέν στο κίνημα.
  Δεν έχει τόση σημασία το ποσοστό όσο το ότι κανένα μέλος του κινήματος, δεν ζεί με ψευδαισθήσεις, δεν το λές και λίγο αυτό ε;☺

  Φίλε μου Gee δεν με ανησύχησε ο ορισμός του σωστού παοκτσή, αλλά η αδυναμία σου(;) να δείς την επενδυτική πραγματικότητα που δεν έχει καμία σχέση μ’ αυτά τα όμορφα που λές.
  Το ντοκυμαντέρ το έχω δεί από προηγούμενη φορά που το έβαλες, όντως είναι πολύ ωραίο ΑΛΛΑ δεν παύει να είναι μια φανταστική ιστορία, κι ενώ η φαντασία είναι ίσως το πιο βασικό εξελικτικό μας πλεονέκτημα απέναντι στα άλλα ζώα του πλανήτη, όταν υποσκελίζει την πραγματικότητα, γίνεται άκρως επικίνδυνη για όσους την πιστεύουν για πραγματική.
  Κοίτα την σύνθεση του ΠΑΟΚ, δές τα οικονομικά του ανοίγματα και πές μου τι σχέση έχουν όλοι αυτοί κι όλα αυτά με την προσφυγιά του ντοκυμαντέρ.
  Μόνο στην συγκινησιακή φαντασία των σωστών παοκτσήδων υπάρχουν αυτά που λέει και λές.
  Είναι σαν τους εργαζόμενους ψηφοφόρους που ζούν με την ψευδαίσθηση που τους ταΐζει από την παιδική ηλικία η οικονομική ελίτ πως με τις εκλογές αποφασίζουν για το μέλλον τους ενώ στην πραγματικότητα γίνονται συνένοχοι και νομιμοποιούν τα εγκλήματα των κεφαλαιούχων.

  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΟΥ ΝΑ ΥΠΕΡΙΣΧΥΕΙ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΣΤΟ ΑΝΑΠΟΔΕΙΚΤΟ

 186. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  184 – Ζάπειο 2 χ θα σκίσω το μνημόνιο = κορόϊδα ψηφοφόροι.

  Μ’ ένα άρθρο κι ένα νόμο θα καταργήσουμε τα μνημόνια χ θα βαράμε το νταούλι κι οι αγορές θα χορεύουν πεντοζάλι = κορόϊδα ψηφοφόροι.

  Η λαϊκή τροφή, ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ, ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑ, ΕΛΠΙΔΑ, είναι πολύ θρεπτική και δεν στοιχίζει τίποτε στην οικονομική ελίτ, γι’ συτό και την παρέχει δωρεάν στον λαό.☺

 187. # 185

  Μ’ αρέσεις βρε Λαμπρούκο γιατί έχεις την μοναδική ικανότητα να γράφεις πως τα πράγματα δεν είναι όπως τα γράφω κι αμέσως μετά να παραδέχεσαι πως οι μόνες πιστεύσασες ήταν οι κόρες σου όπως έγραψα !! (για τα μαθηματικά εννοείται πως δείχνω την πρέπουσα επιείκια (παίζει και το πως γύρισα από κρασοκατάνυξη μετά καλής παρέας, παίζει και το αήττητο νταμπλ, μην το παίρνεις απάνω σου !! )

  Η φαντασία δεν βρίσκει καινούργια πράγματα, ανασυνθέτει κομμάτια από γνωστά πράγματα σε καινούργιες βαριάντες, μόνο οι ΠΑΟΚgήδες βρίσκουν καινούργια πράγματα που δεν μπορούν να κατανοήσουν όσοι έχουν την φαντασία για όριο, αυτό είναι οι αλυσσίδες που δεν μπορείς να σπάσεις αν δεν γίνεις παόκι. Ξαναδές δυο-τρεις φορές την ταινία, που ξέρεις και θαύματα γίνονται (σαν το αήττητο πρωτάθλημα !! )

  Φιλιά και μια αφιέρωση :

 188. Μαρία said

 189. Μαρία said

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: