Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Λεξιλογικά της ήττας

Posted by sarant στο 3 Ιουνίου, 2019


Tο κείμενο που θα διαβάσετε σήμερα δημοσιεύτηκε χτες, πρώτη Κυριακή του μήνα, στην τακτική μηνιαία στήλη μου «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία» στα Ενθέματα της Αυγής. Ήταν φυσικά γραμμένο αρκετές μέρες νωρίτερα, και ασφαλώς πριν από τη χτεσινή μέρα οπότε δεν παίρνει υπόψη τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Λεξιλογικά της ήττας

Οι ευρωπαϊκές εκλογές της προηγούμενης εβδομάδας δεν ανέδειξαν μόνο τους 21 Έλληνες βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά έβαλαν επίσης ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στις πολιτικές εξελίξεις -αυτά όμως τα ξέρετε από άλλες στήλες της Αυγής· εμείς εδώ λεξιλογούμε, ως γνωστόν, κι έτσι σήμερα θα λεξιλογήσουμε· και θα μιλήσουμε, δυστυχώς αλλά ανθρώπινα, για την ήττα, αφού στις εκλογές της περασμένης Κυριακής ο ΣΥΡΙΖΑ γνώρισε ήττα· μάλιστα, όπως έγραψε ο Νίκος Ξυδάκης, “πρώτη φορά από το 2009, ο ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάζει τη γεύση της εκλογικής ήττας”.

Η ήττα είναι λέξη αρχαία· το ουσιαστικό, με δασεία τότε, ήττα και ήσσα (π.χ. στον Θουκυδίδη), καταγράφεται από την κλασική εποχή, όπως και το ρήμα, ηττώμαι, με τον παράλληλο τύπο ησσώμαι, είναι παλιότερο. Ανάγονται όλα αυτά στο επίθετο ήσσων/ήττων (μικρότερος, λιγότερος), όπου οι τύποι με -ττ- είναι οι αττικοί τύποι.

Σύμφωνα με το λογοπαίγνιο, η ήττα γράφεται με ήτα· όμως το όνομα του γράμματος Η δεν έχει καμιά ετυμολογική σχέση με την ήττα, αφού είναι λέξη σημιτικής αρχής (heth).

Στο δίπολο ήττα-νίκη, η ήττα είναι λέξη σαφώς λογιότερη, και ακόμα περισσότερο το αντίστοιχο ρήμα, το ηττώμαι, γι’ αυτό και έχει πλαστεί και το λαϊκότερο ρήμα “νικιέμαι” που επίσης χρησιμοποιείται, ενώ σε ελαφρώς πιο ανεπίσημο ύφος χρησιμοποιούμε εξίσου ή και περισσότερο το δίπολο “χάνω-κερδίζω”.

Πάντως, εξαιτίας της αθλητικής, και ιδίως της ποδοσφαιρικής ορολογίας, η ήττα και ο ηττημένος έχουν μπει και στην καθομιλουμένη (ο νικημένος δεν χρησιμοποιείται για αθλητικές αναμετρήσεις) ακόμα και στη νεανική αργκό, στην έκφραση “έφαγα ήττα” που σημαίνει την απροσδόκητη απογοήτευση, το ξενέρωμα.

Να θυμηθούμε και την παροιμιώδη φράση “Ουαί τοις ηττημένοις”, που αποδίδει το λατινικό vae victis, φράση που την είπε ο Βρέννος όταν οι Ρωμαίοι διαμαρτυρήθηκαν για το ζύγισμα του χρυσού κατά τον υπολογισμό των λύτρων που έπρεπε να πληρώσουν στον νικητή Γαλάτη αρχηγό.

Συχνός στην αθλητική ορολογία είναι και ο αήττητος, που σημαίνει τον παίκτη ή την ομάδα που δεν έχει (ακόμα) ηττηθεί. Στο φετινό ποδοσφαιρικό πρωτάθημα, ο ΠΑΟΚ αναδείχτηκε πρωταθλητής αήττητος -ωστόσο, η λέξη σημαίνει επίσης και τον ακαταμάχητο, αυτόν που είναι αδύνατον να ηττηθεί. Φυσικά, αυτά δεν συμπίπτουν: ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αήττητος σε εκλογές από το 2014 και μετά αλλά, όπως φάνηκε την περασμένη Κυριακή, ανίκητος δεν ήταν.

Έχασε λοιπόν τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, οπότε ας πούμε δυο λόγια για την ετυμολογία αυτού του πολύ σημαντικού ρήματος. Το ρήμα “χάνω” δεν είναι αρχαίο αλλά μεσαιωνικό και, από μια άποψη, είναι… παιδί του χάους. Δηλαδή από το χάος και από το παράγωγο ρήμα “χαώ” (ρίχνω στο χάος, καταστρέφω), και ειδικότερα από τον αόριστο “εχάωσα”, που έγινε εχάσα, έχασα, πλάστηκε καινούργιος ενεστώτας, χάνω. (Κάτι ανάλογο έγινε και με το πιέζω, που από τον αόριστο επίεσα, επίασα, φτιάχτηκε το πιάνω).

Λένε πως η νίκη έχει πολλούς πατεράδες ενώ η ήττα είναι ορφανή, με την έννοια πως κανείς δεν σπεύδει να την αναδεχθεί. Πάντως η ήττα μπορεί να συνοδεύεται από πολλά επίθετα. Μια ήττα μπορεί να είναι μεγάλη, συντριπτική, ξεκάθαρη, αδιαφιλονίκητη. Μπορεί να είναι πικρή ή οδυνηρή, βαριά ή ταπεινωτική -ή και κατά κράτος.

Αντίθετα, μπορεί να είναι και τιμητική, αξιοπρεπής ή και χωρίς σημασία.

Γλυκιά ήττα υπάρχει στο ποδόσφαιρο και σε άλλα αθλήματα, όταν η ηττημένη ομάδα εξασφαλίζει την πρόκριση, επειδή είχε νικήσει με μεγαλύτερο σκορ στον πρώτο αγώνα ή όταν κερδίζει την πρώτη θέση έτσι κι αλλιώς.

Η μεταπολεμική αριστερά βίωσε οδυνηρή την ήττα, μια λέξη που εμφανίζεται να πρωταγωνιστεί στους ποιητές της γενιάς εκείνης, που άλλωστε θεωρήθηκαν εκπρόσωποι της “ποίησης της ήττας”. Ο Αναγνωστάκης διατρανώνει “Όμως εγώ / Δεν παραδέχτηκα την ήττα” ενώ ο Ρίτσος θέλει “τις ήττες ν’ ανεμίζουμε φλάμπουρα νίκης φωτεινά

Η πρόσφατη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ίσως αναμενόμενη ύστερα από τέσσερα πολύ δύσκολα χρόνια, αλλά πολλοί την περίμεναν με μικρότερη διαφορά. Πάντως, δεν ήταν “στρατηγική” κατά την ορολογία που επιχείρησε να καθιερώσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να αποτελεί τον έναν από τους δύο πόλους της πολιτικής αντιπαράθεσης, ενώ οι άλλες δυνάμεις βρίσκονται πολύ μακριά. Μένει να αντληθούν τα κατάλληλα συμπεράσματα ώστε η χτεσινή ήττα ν’ αποτελέσει χρήσιμο μάθημα -και σε μελλοντικό άρθρο να λεξιλογήσουμε για τη νίκη.

 

252 Σχόλια προς “Λεξιλογικά της ήττας”

 1. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Αν ανεβάζεις τέτοια θέματα στην Αυγή, Νίκο, μην περιμένεις να είσαι ο πιό δημοφιλής συνεργάτης της. 🙂 Καλημέρα!

 2. atheofobos said

  Που την είδες την ήττα;
  Στο πρωτοσέλιδο της Αυγής την περασμένη Δευτέρα δεν υπάρχει η λέξη!

 3. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !
  Υπάρχει βεβαίως και η «ήττα κατά κράτος», δηλαδή συνολικά αλλά και σε κάθε επιμέρους τομέα ξεχωριστά.

 4. nikiplos said

  Και ένα ωραίο ειρωνικό της αείμνηστης Μαλβίνας: Πανωλεθρίαμβος!

 5. Πάνος με πεζά said

  Α, το γράφεις το «κατά κράτος», παρόλο που το έψαξα… Ωραία, ας πούμε τότε για την «ήττα με προοπτική», που συνήθως είναι μια απροσδόκητη ήττα μετά από καλή εμφάνιση, που γεννά υποσχέσεις. Ήττα στις λεπτομέρειες, ίσως. (Η τιμητική ήττα είναι άλλο πράγμα, είναι το «ευτυχώς δεν πνίγηκε κανείς αυτή τη φορά», που λέμε… 🙂 )

 6. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ωραίο κείμενο, Νίκο, ελπίζω να το διαβάσουν προσεκτικά αυτοί που επιβάλλεται να το διαβάσουν.
  Να θυμηθούμε και τους θαυμάσιους στίχους ενός ακόμα «ποιητή της ήττας», του Άρη Αλεξάνδρου:
  «Η στενογραφία της νεκρής ζώνης»
  «Λοιπόν, λίγο κουράγιο ακόμα. / Οποιος βρεθεί με άλογο / του μένει να τραβήξει για την ήττα / καβαλάρης».
  Και να κλείσουμε με τους στίχους του Γεράσιμου Λυκιαρδόπουλου, που σαν να προεικονίζουν τη δεκαετία των μνημονίων:
  «Οταν ήρθαμε / υποχωρούσαν τα μεγάλα οράματα αποδεκατισμένα / τα υπόγεια καταφύγια του στίχου / τώρα μας πήραν δρόμοι χωρίς επιστροφή / βήμα προς βήμα συλλαβίζαμε την έρημη δεκαετία».

 7. Γς said

  > ενώ ο Ρίτσος θέλει “τις ήττες ν’ ανεμίζουμε φλάμπουρα νίκης φωτεινά

  Τι λέει ο Φλαμπουράρης; 😉

  Είναι κι η Πύρρειος νίκη

  Κι η Νίκη της Σαμοθράκης πεταμένη στο κεφαλόσκαλο μιας σκάλας στο Λούβρο, ενώ η Μόνα Λίζα στα ώπα ώπα στα ενδότερα.

  Κι η Νίκη του Λαού, ο Νικοκύρης

  Είναι κι αυτή, η V:

 8. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα κι ἀπὸ ᾿δῶ.

  » … Ο Αναγνωστάκης διατρανώνει “Όμως εγώ / Δεν παραδέχτηκα την ήττα”…

  Ὅμως τὸ ἄλτερ ἔγκο του, ὁ Μανοῦσος Φάσσης, γράφει:

  Θέλω ἄνεση σουίτας
  εἶμαι ποιητὴς τῆς ἥττας

 9. Γς said

  Και να δεις που το «Ευτυχώς ηττηθήκαμε σύντροφοι…» του Λαζαρίδη, μπορείς να το πεις και σήμερα

 10. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  «Ουδέν κακόν αμιγές καλού», από μία ήττα βγήκε ένα ωραίο λεξιλογικό άρθρο (μία νίκη για τη λεξικολογία!).

  «και θα μιλήσουμε, δυστυχώς αλλά ανθρώπινα, για την ήττα,» κάτι δεν κολλάει στη φράση ή είναι ιδέα μου;

 11. Παναγιώτης Κ. said

  Ως αριστερός, έκανες την υπέρβαση!

 12. Παναγιώτης Κ. said

  @10. Το πρόσεξα και εγώ αλλά το προσπέρασα.

 13. cronopiusa said

  Ήττα – Βικιφθέγματα

 14. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2 Πού το είδες ότι δεν υπάρχει η λέξη «ηττα» στο πρωτοσέλιδο; Κλυδωνίζεται το SPD μετα την ήττα, λέει.

  4 Σκεφτόμουν να το βάλω, αλλά δεν επεκτάθηκα στα συνώνυμα

  6 Ωραίο

  10 Δυστυχώς θα μιλήσουμε για την ήττα ενώ θα θέλαμε να λέγαμε για τη νίκη, αλλά ανθρώπινο είναι.

 15. Γς said

  >Ήταν φυσικά γραμμένο αρκετές μέρες νωρίτερα, και ασφαλώς πριν από τη χτεσινή μέρα οπότε δεν παίρνει υπόψη τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

  Ε, δεν γίνεται κάθε βδομάδα μια ήττα
  Σε πέντε βδομάδες τώρα η τρίτη και φαρμακερή

  Στις 7 Ιουλίου

  Της Αγίας Κυριακής [που διώχνει την κατάθλιψη]

 16. nikiplos said

  Η ορολογία στρατηγική ήττα έτσι όπως την εννοεί ο ΕυΒεν δεν είναι καθιερωμένη… σωστά γράφεται στο κυρίως ειπείν άθρο επιχείρησε να καθιερώσει. Μια χρήση του όρου, πάλι μη καθιερωμένη είναι στην τέχνη του πολέμου, όπου μια στρατηγική ήττα, είναι μια ήττα από πρόθεση, με σκοπό είτε να εκτονώσει μια ένταση και να δώσει την πολύτιμη σε εκείνη τη χρονική συγκυρία ειρήνη, είτε να πλανέψει τον εχθρό ως προς τις δυνατότητες, τις ικανότητες και τις τεχνικές του δικού μας στρατού, ώστε να έρθει στη συνέχεια εκεί που θέλουμε και μάλιστα με έπαρση…

 17. nikiplos said

  πεταμένη στο κεφαλόσκαλο μιας σκάλας στο Λούβρο

  Το ίδιο νόμιζα κι εγώ, ώσπου κάποτε με ξενάγησαν στο εν λόγω μουσείο στην 4η επίσκεψή μου σε αυτό. Είναι εκεί και καθώς πλησιάζεις τα σταυροθόλια ανεβαίνουν δίνοντας την εντύπωση πως σηκώνεται η αυλαία ενός θεάτρου, ώστε να δεις την Νίκη να κινείται έτοιμη να πετάξει από πάνω σου… Η θέση είναι περίβλεπτη και στα δεξιά της (αριστερά όπως κοιτάς) είναι το (πανέμορφο και τέλεια σκαλισμένο) χέρι της σε ξεχωριστή προθήκη…

 18. leonicos said

  Υπάρχει και η χασούρα

  Η αλήθεια είναι ότι δεν μου άρεσε κι εμένα. Λυπάμαι, αν και πιστεύω ότι στις βουλευτικές εκλογές τα πράγματα θα είναι ασφαλώς καλύτερα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα κ’ανουν και θα πουν τόσες ηλιθιότητες οι Μητσοτακέοι, που αυτοί που ‘μετακινήθηκαν’ θα το ξανασκεφτουν.

  Ο γέρος είχα χάρισμα που αυτοί δεν το έχουν

  Αρκετά πολιτικολόγησα.

 19. Παναγιώτης Κ. said

  Η ταξικότητα του Σύριζα ή άλλως πως η φιλολαϊκότητα του μπορεί να συναχθεί και από την φορολογική πρόταση της ΝΔ.
  Από την άλλη, φιλολαϊκότητα χωρίς ανάπτυξη δηλαδή χωρίς αύξηση του πλούτου,χωρίς αύξηση της παραγωγικότητας στη χώρα μάλλον σε προβληματικές καταστάσεις οδηγεί.
  Είχε δίκιο ο Ντε Γκολ που έλεγε: Πολιτική σημαίνει να διαλέξεις μεταξύ δυο κακών προτάσεων!

 20. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Στα ουκ ολίγα σύνθετα περιλαμβάνεται και το «συνηττώμαι», χρήσιμο για την περίπτωση που θελήσουμε να σχολιάσουμε και τους συγκυβερνήσαντες (και εξαφανισθέντες από εφημερίδες, παρεϊστικες συζητήσεις, συζητήσεις περί των αιτίων της ήττας, δημοσκοπήσεις κλπ) Ανεξάρτητους Έλληνες..

 21. leonicos said

  Χτες, που δεν σας έλειψα, πήγαμε βοιωτική τσάρκα. Αλαλκομενές, Δρυμαία, Χαιρώνεια, Άσκρη. Θούριον

  Μη μου πείτε »σιγά τ’ αβγά» κ@@χώρια είναι.

  Πήγαμε στη Λίμνη των Μουσών, ένα πολύ ωραίο χώρο πριν από την Αλίαρτο και στους καταρράκτες της Πέτρας, και ήταν πολύ ωραία

 22. sarant said

  21 Ωραία πρέπει να είναι εκεί. Δωσε καμιά πληροφορία ακόμα.

 23. Alexis said

  Παλιό, καλό σύνθημα για τους ηττημένους των (πάσης φύσεως) εκλογών:
  Όσο νυχτώνει τ’ αγγούρι μεγαλώνει!
  Το φώναζαν πανηγυρίζοντες ΟΝΝΕΔίτες το βράδυ των δημοτικών εκλογών του 1986, σε μια βραδιά παρόμοια με την χθεσινή.
  Οι τρεις μεγάλοι δήμοι είχαν περάσει τότε στα χέρια των εκλεκτών της γαλάζιας παράταξης Έβερτ, Κούβελα και Ανδριανόπουλου.
  Ήταν η πρώτη μεγάλη νίκη της ΝΔ μετά από τέσσερις διαδοχικές «φάπες» (1981, 1982, 1984 και 1985) και το πανηγύριζαν δεόντως.
  Ήταν η βραδιά που ο Αντρέας είχε πει το περίφημο «Πήραμε το μήνυμα…» 😊

 24. Παναγιώτης Κ. said

  @10. ΕυΒεν!
  Αρχικώς νόμισα ότι είναι κάποιος ξένος πολιτικός στοχαστής αλλά μετά, κατάλαβα. 🙂

 25. Triant said

  Καλημέρα.

  Αυτόν (του εαυτού μου συμπεριλαμβανομένου) που δεν έχει κάνει ακόμα νίκη τον λέω πάντα ανίκητο 🙂

 26. cronopiusa said

 27. … οι άλλες δυνάμεις βρίσκονται πολύ μακριά

  Μην υποτιμάς την κάθοδο του Κυριάκου στην πολιτική. Σ’ ένα μήνα δεν προλαβαίνει αλλά στις επόμενες που δεν θα αργήσουν πολύ -πιστεύω- μάλλον θα είναι μπροστά από τον Σύριζα. Η πρώτη γεύση στις 7 Ιούλη.

 28. Γιάννης Κουβάτσος said

  «φιλολαϊκότητα χωρίς ανάπτυξη δηλαδή χωρίς αύξηση του πλούτου,χωρίς αύξηση της παραγωγικότητας στη χώρα μάλλον σε προβληματικές καταστάσεις οδηγεί.»
  Όχι μάλλον, σίγουρα. Αλλά πώς επιτυγχάνεται αυτό σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης, όταν τα κεφάλαια, στους τομείς της παραγωγικής οικονομίας, για να επενδυθούν απαιτούν χαμηλή έως ανύπαρκτη φορολόγηση και χαμηλό κόστος εργασίας; Αυτά θα μας τα εξηγήσουν προεκλογικώς τα κόμματα ή θα ασχοληθούν με το να ξεφωνίζουν τις πομπές των αντιπάλων και να τσιρίζουν μη ακουόμενοι στα κανάλια;

 29. Πάνος με πεζά said

  Η μεγάλη ήττα, η ανθρώπινη ήττα, ήταν της Ρένας Δούρου. Όχι η απώλεια της Περιφέρειας, αυτή ήταν νομίζω δεδομένη. Αλλά το ότι στις δηλώσεις της δεν είπε καν «Συγχαρητήρια» στο Γιώργο Πατούλη, και προτίμησε να αντιπαρατεθεί με όρους Ράδιο Αρβύλα : «Οι πολίτες επέλεξαν πρόσωπα μιας άλλης αισθητικής»…
  Μόνο που, κυρία Δούρου, άλλη δουλειά κάνει το Ράδιο Αρβύλα, κι άλλη εσείς. Μην τα μπλέκετε…

 30. cronopiusa said

 31. Καλημέρα,
  23 «Ήταν η βραδιά που ο Αντρέας είχε πει το περίφημο «Πήραμε το μήνυμα…»» Εμ έτσι γίνονται τα πράγματα. Δεν βγαίνεις να διακηρύξεις πως έχασες και θα κάνεις εκλογές και να σου λένε πως πρέπει να παγώσεις τα πάντα αφού άρχισε η προεκλογική περίοδος (που δεν άρχισε). Και ξέρεις πότε θα τις προκηρύξεις και δεν ψάχνεις ημερομηνία αφού έχεις πει πως θα πας στον ΠτΔ στις 3 (και σου λένε μα έχει πανελλαδικές και λες μετά άντε καλά στις 10). Πήρε πολλά ο Αλέξης απ’ τον Αντρέα αλλά σε τέτοια δεν.

 32. Triant said

  Χτες το βράδυ ξενύχτησα βλέποντας στο Γιουτιούμπ κάποιες συνεντεύξεις του Βαρουφάκη (στην Στάη, την Κοσιώνη κλπ) και ομολογώ ότι με έπεισε. Οι δε (λογικότατες) προβλέψεις του μου μαύρισαν την ψυχή,

 33. Alexis said

  #15: Βρε, γιορτάζει ο Κούλης στις 7 Ιουλίου! Σημαδιακό… 😊

  #27: Αναγκάστηκα να γκουγκλάρω για να μάθω ποιος είναι αυτός ο Κυριάκος Κυριάκος που έχει ενσκήψει στα σχόλια από χτες το βράδυ…

 34. sarant said

  33 Ανατέλλει εποχή Κυριάκων; Η Κυριακόκαινος;

 35. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  28 Σκοτώνουν την ανάπτυξη για να παίζουν το «ποιος είναι πιο πλούσιος από τον άλλον»(τα εισαγωγικά με την καινοφανή σημασία!), προσπαθώντας να ξεζουμίσουν όσο παίρνει τους φτωχούς. Μετά δείχνουν οι πληρωμένοι Μπάμπηδες και Μπογδάνοι, ως υπεύθυνη την «ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς»(τα εισαγωγικά με την κλασική σημασία!). Πλούσιοι και πληρωμένοι κερδισμένοι, όλοι οι άλλοι χαμένοι.

 36. Alexis said

  #34: Ε βέβαια, είναι και ο Βελόπουλος 😊

 37. Πάνος με πεζά said

  @ 29 : για την ακρίβεια «…που επέλεξαν μια άλλη πολιτική και αισθητική επιλογή…»

 38. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  «Κυριακόκαινος» !!!
  Έγραψε αυτό.
  Αν και για τον Κούλη ταιριάζει το Παλαιοκυριακόκαινος, τον άλλο δεν τον γνωρίζω(θα το γκουγκλάρω αργότερα)

 39. Πάνος με πεζά said

  Και «τον πήρε να τον συγχαρεί, αλλά δε σήκωσε το τηνέφωνο», οπότε γιατί να τον συγχαρεί στις κάμερες;
  Διευκρινίζω, για πολλοστή φορά, πως ό,τι γράφω για τη Δούρου δεν εμπεριέχει ούτε Μάνδρα, ούτε Μάτι…Εδώ άλλωστε, την πλήρωσε ο σκάλες ανώτερός της Γιώργος Καραμέρος…

 40. ΓΤ said

  Μεζεδάρα για το Σάββατο: τίτλος στη σημερινή «Εστία», σελ. 1> «Σε επικίνδυνο ατραπό […]». Απολαύστε υπεύθυνα στο http://www.gazzetta.gr/protoselida/politikes-efimerides/estia

 41. Θρακιώτης said

  (40): σωστό είναι. Ο και η επικίνδυνος είναι στην καθαρεύουσα

 42. sarant said

  41 Tότε όμως «εις επικινδυνον ατραπόν»

 43. Πέπε said

  Καλημέρα.

  > > έχει πλαστεί και το λαϊκότερο ρήμα “νικιέμαι” που επίσης χρησιμοποιείται, ενώ σε ελαφρώς πιο ανεπίσημο ύφος χρησιμοποιούμε εξίσου ή και περισσότερο το δίπολο “χάνω-κερδίζω”.

  Δε θα έλεγα ότι το ίδιο δίπολο εκφράζεται σε διαφορετικά υφολογικά επίπεδα είτε με το «νικώ – νικιέμαι» είτε με το «κερδίζω – χάνω». Το χάνω μπορεί να είναι ακριβές συνώνυμο του νικιέμαι, ενώ το κερδίζω με το νικώ έχουν κάποιες διαφορές: κερδίζω (δε νικώ) σ’ ένα στοίχημα, νικώ (δεν κερδίζω) σ’ έναν αγώνα δρόμου.

  Όσο για τη διαφορά αήττητου (δε νικήθηκε ακόμη) – ανίκητου (δεν μπορεί να νικηθεί) μού φαίνεται αφύσικη και τραβηγμένη από τα μαλλιά. Ας τη δεχτούμε σε επίπεδο στενά αθλητικής ορολογίας, αφού εκεί υπάρχει ανάγκη για μια λέξη που να δηλώνει σαφώς την πρώτη έννοια, αλλά μέχρις εκεί. Σε φυσιολογικά ελληνικά και οι λέξεις σημαίνουν και τα δύο.

 44. ΚΑΒ said

  Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μετά τον αποκλεισμό για τους τελικούς του NBA έγραψε
  «Η αποτυχία δεν είναι το αντίθετο της επιτυχίας, είναι μέρος της».

  Άραγε και ο Σύριζα το ίδιο πιστεύει;

 45. ΓΤ said

  #41 Αν διαβάσετε το πλήρες κείμενο, θα δείτε ότι την εκκλησία τη χαρακτηρίζει «Αυτοκέφαλη», που για λόγους συνεπείας, μέσα από το δικό σας πρίσμα, θα έπρεπε να τη χαρακτηρίζει «Αυτοκέφαλο(ν)»… Επίσης, γνωρίζουμε καθαρεύουσα.

 46. Γιάννης Κουβάτσος said

  30: Όχι δημοκρατία, αναξιοκρατία. Σ’αυτήν γύρισαν χτες την πλάτη οι οπλίτες.

 47. ΓΤ said

  #42
  Νίκο, φταίω ‘γώ τώρα να ξηγηθώ κειμενουά εις άπταιστον; 🙂

 48. Γιάννης Κουβάτσος said

  34: Με παρεπόμενη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. 😊

 49. Γιάννης Κουβάτσος said

  46: Οι πολίτες, όχι οι οπλίτες. 😊 Η οπλίτισσα Δούρου χτες εισέπραξε γυρισμένες πλάτες.

 50. ΓΤ said

  #49 Κι εγώ που νόμισα ότι επρόκειτο για ευθεία παραπομπή σου στη ζουράρειο «Θεοείδεια παρακατιανή». Γνωστοί οι «πολίτες-οπλίτες» του κλασαυχενιζόμενου φερμελοφόρου…

 51. Avonidas said

  #26. Και δεν τον είχα για φαν! 😀

  …και κλείνει με ένα Sic transit gloria mundis. Κατά τα άλλα, του λείψανε τα λατινικά στο λύκειο :-/

 52. Πάνος με πεζά said

  Στα ποδοσφαιρικά, υπάρχει ο «Αήττητος Σπάτων», ιστορική ομάδα των Μεσογείων που έφτασε φέτος μέχρι και τη Football League, ωστόσο δεν άντεξε το βάρος της οικονομικής ενημερότητας και αποχώρησε από το πρωτάθλημα το Μάρτιο…
  Ο Αήττητος είναι entry από μια ιδιαίτερη κατηγορία ονομάτων ποδοσφαρικών ομάδων, κυρίως στις ερασιτεχνικές κατηγορίες, στην οποία εμπίπτουν :
  – ο Ακράτητος
  – ο Ατσαλένιος (καταχρηστικά, αφού είναι το όνομα της συνοικίας του Ηρακλείου αυτό)
  – ο Άφοβος
  – ο Ατρόμητος, βεβαίως
  κλπ.

 53. atheofobos said

  14
  Έχεις δίκιο, εκτός από το SPD γράφει και για την ήττα της Μέι, για δε τα Χρυσαύγουλα όχι μόνο γράφει ότι κατέρρευσαν αλλά και καταποντίστηκαν.
  Μόνο που ένας άσχετος με τα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας διαβάζοντας αυτό το πρωτοσέλιδο δεν μπορεί να καταλάβει τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.
  Θα μου πεις βέβαια ότι στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι η λέξη, ήττα φαίνεται πως προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις σε τέτοιο βαθμό που στην χθεσινή ανακοίνωση του με ενθουσιασμό διαβάζουμε πως:
  Στην περιφέρεια Αττικής και την Αθήνα οι υποψήφιοι που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν ένα σημαντικό αγώνα και αυξάνουν τα ποσοστά τους σε σχέση με τον πρώτο γύρο. Ο Νάσος Ηλιόπουλος στην Αθήνα διπλασιάζει το ποσοστό του, ενώ και η Ρένα Δούρου το αυξάνει σημαντικά.
  Δηλαδή θρίαμβος!
  Βέβαια το γεγονός ότι πριν από μία πενταετία ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είχε πάρει 48,36% στο β’ γύρο αποσιωπάται αιδημόνως!

 54. Avonidas said

  ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αήττητος σε εκλογές από το 2014 και μετά αλλά, όπως φάνηκε την περασμένη Κυριακή, ανίκητος δεν ήταν.

  Δεν φάνηκε την (προ)περασμένη Κυριακή, φαινόταν καιρό τώρα. Το μόνο ερώτημα ήταν πόσο δούλεμα (και πή*ημα) άντεχε να φάει ο κόσμος, προτού αποφασίσει ότι ο Κούλης – που δεν τράβαγε με τίποτα – θα ήταν κι αυτός μια κάποια λύσις.

 55. ΓΤ said

  #52 και για εννοιολογική γειτνίαση: Άτλας Κυψέλης, Θρίαμβος Αθηνών, Θρίαμβος Χαϊδαρίου, Θύελλα Αγίου Δημητρίου («Έλα μωρή Θυελλάρα!»), Θύελλα Περιστερίου…
  Α! μην ξεχάσω: Βελλερεφών Αρχαίας Κορίνθου 🙂

 56. ΓΤ said

  #53 Σαφώς πραβντίζει το συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο, ενώ η χτεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και θυμίζει το γνωστό ανέκδοτο της κομμουνιστικής εποχής, όπου τρέχουν 100ρι ένας Αμερικανός και ένας Σοβιετικός, την κούρσα την κερδίζει ο Αμερικανός, και, την επομένη, οι σφυροδρέπανες φυλλάδες ανακοινώνουν: «O αθλητής μας ήρθε δεύτερος, ενώ ο Αμερικανός προτελευταίος»…

 57. Πάνος με πεζά said

  @ 55 : Ναι, με την ευρύτερη έννοια, υπάρχουν ακόμα Νίκες, Δόξες, Τόλμη, Κεραυνοί, Λέοντες, διάφοροι Αίαντες, ακόμα και στα ξένα (Άγιαξ Ταύρου !), κλπ. Φυσικά, θυμόμαστε και αυτό το αμίμητο :

 58. ΚΑΒ said

  53. Όσοι ψήφισαν, ψἠφισαν αντιδεξιά στην Αθήνα και στου Ζωγράφου, αλλά …

  Όσο για τους αριθμούς, πολύ ωραία τους ερμηνεύουμε!

  Σωστά έγραψε ο Αντ. για την αποτυχία τους, στον Σύριζα όμως δεν ισχύει.

 59. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ενδιαφέρον έχει να ψάξουμε και να βρούμε ποιος είναι ο τελευταίος πολιτικός που παραδέχτηκε την ήττα του κόμματός του και συνεχάρη τον νικητή, χωρίς ταυτοχρόνως να αποδίδει τα αίτια της ήττας σε θεούς και δαίμονες που τον αντιμάχονται. Έβλεπα προχτές ένα αφιέρωμα της ΕΡΤ στον Γιώργο Ιωάννου και κάποια στιγμή δείχνει μια γελοιογραφία του Αντρέα να φωνάζει έξαλλος προς την πλευρά των ψηφοφόρων «Αλήτες! Καθάρματα!», έναν σχολιαστή να αναρωτιέται τι έπαθε ο πρόεδρος και έναν άλλο να απαντάει «αναλύει τα αίτια της ήττας».

 60. Γιάννης Κουβάτσος said

  59: Στον Γιάννη Ιωάννου.

 61. ΚΩΣΤΑΣ said

  Πιστώνω στα θετικά του Τσίπρα ότι μετά την ήττα αποφάσισε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Μια 6/μηνη περίπου προεκλογική περίοδος ως τη λήξη της κανονικής θητείας του θα ήταν σκέτη καταστροφή για την ήδη καθημαγμένη οικονομία της χώρας μας.

  Ανάλογη υπευθυνότητα έδειξε στο παρελθόν ο αείμνηστος Κώστας Μητσοτάκης, όταν έχασε; (έμεινε με 150 βουλευτές) τη δεδηλωμένη με την αποχώρηση Συμπιλίδη, τη ευλογία και προτροπή Αντωνάκη.

  Επίσης ο Καραμανλής ο μικρός, όταν ζήτησε εκ νέου επιβεβαίωση της λαϊκής ετυμηγορίας, προκειμένου να πάρει μέτρα για την οικονομία. Εδώ βέβαια σηκώνει αρκετό νερό στο κρασί. Ήξερε ότι έχει απέναντι τον χάνο Γιωργάκη, που τσίμπησε αμέσως, άρχισε να φωνάζει λεφτά υπάρχουν,… και του πέταξε την καυτή πατάτα! 😉

 62. Πέπε said

  > > η ήττα είναι λέξη σαφώς λογιότερη […] Πάντως, εξαιτίας της αθλητικής, και ιδίως της ποδοσφαιρικής ορολογίας, η ήττα και ο ηττημένος έχουν μπει και στην καθομιλουμένη

  Η ήττα ήταν αναγκαίο να μπει από οπουδήποτε στην καθομιλουμένη. Χωρίς αυτή τη λέξη, θα είχαμε το σχήμα «νικηθήκαμε από τους Χ > η νίκη μας από τους Χ», που θα προκαλούσε παρανοήσεις, καθώς σήμερα για παράδειγμα θα είχαμε «λαξιλογικά της νίκης», την περασμένη βδομάδα θα είχαμε «την επαύριο μιας νίκης» με περιεχόμενο εντελώς αντίθετο από το παλιότερο ομότιτλο κείμενο (το παλιό για τη νίκη του νικητή, το πρόσφατο για τη …νίκη του νικημένου), κλπ..

  Ακόμη:

  Το «ηττώμαι», εύχρηστο πιο πολύ στους χρόνους του συνοπτικού θέματος (ηττηθήκαμε κλπ.), δεν ήταν μεν εξίσου αναγκαίο, αφού θα μπορούσαμε να πορευόμαστε μόνο με το «νικηθήκαμε». Εφόσον όμως τελικά υπάρχει κι αυτό, είναι απαραίτητη η ύπαρξη του ουσιαστικού «ήττα», για να θυμίζει γιατί το «ηττηθήκαμε» σημαίνει αυτό που σημαίνει. Ειδάλλως, η γλώσσα θα μπορούσε εντελώς ομαλά και φυσιολογικά να οδηγηθεί στο σχήμα «νικηθήκαμε = μας νίκησαν, άρα ηττηθήκαμε = μας ήττησαν», και τελικά στο παράδοξο να έχουμε δύο ρήματα που από ακριβώς αντίθετα βρέθηκαν να είναι ακριβώς συνώνυμα ρπιν αν καταλάβεις πώς έγινε αυτό! 🙂

 63. Πέπε said

  ρπιν αν καταλάβεις = πριν να καταλάβεις, τι διάολο, εγώ κρασί δεν έπινα, πως βγήκε έτσι μεθυσμένη η πληκτρολόγηση;

 64. Πάνος με πεζά said

  Ωραία πάντως ήταν η δήλωση Ράλλη το ’81 (γι αυτό και έμεινε και στην ιστορία) «Εύχομαι στον ελληνικό λαό να μην το μετανιώσει». Μια δήλωση σιβυλλική, ούτε αισιόδοξη ούτε απαισιόδοξη, αλλά σωστό δείγμα πολιτικού λόγου…
  Από τις ίδιες εκλογές, θυμάμαι και αυτή του… Μαρκεζίνη, επίσης χωρίς αναφρά ήττας : Με «παπαδοπουλική» εκφορά, είχε πει «Το κόμμα των Προοδευτικών ηγωνίσθη τον τίμιον αγώνα. Και ο αγών, συνεχίζεται…»
  Και φυσικά, ποιος να ξεχάσει και τα πρωτοσέλιδα της Αυριανής το 89-90, «Η πολιτική απάτη πέρασε…»

 65. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα και καλή βδομάδα.
  Τίποτα δεν χάθηκε ακόμα

 66. Avonidas said

  #59,60. Για τον Γιάννη Ιωάννου (ψιλοάσχετο) :

  Με πιάνει θλίψη να βλέπω την επίσημη ιστοσελίδα του παρατημένη μετά το θάνατό του, προφανώς χωρίς άλλο διαχειριστή να «κατεβάσει ρολλά» 😦

  Και σκέφτομαι ότι στις μέρες μας θα πρεπε να παίρνουμε σοβαρά την παρουσία μας στο διαδίκτυο, και να έχουμε έναν, τουλάχιστον, πληρεξούσιο με τους κωδικούς μας, για να ενημερώνει και να διαχειρίζεται τα προφίλ μας σε τέτοιες περιστάσεις. Μακάβριο ίσως, αλλά απαραίτητο.

 67. ΣΠ said

 68. ΓΤ said

  «[…] κλάψε νικημένε νικητή […]» («Η Ελλάδα φάλτσα ζει», 1986)

 69. ΣΠ said


  http://biblionet.gr/book/221415/%CE%92%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%86%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82,_%CE%93%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%B7%CF%82/%CE%91%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7%CF%84%CE%BF%CE%B9_%CE%B7%CF%84%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CE%B9

 70. Ιωάννα said

  Στο εξαίρετο άρθρο του κ. Σαραντάκου για την «ήττα» δεν χώρεσε το εξής σημαντικό: Σε όλο τον 5ο π.Χ. αιώνα οι Αττικοί (τόσο για το ουσιαστικό «ήσσα», όσο και για το ρήμα «ησσάομαι- ησσώμαι») αγνοούσαν τα δύο ταύ και χρησιμοποιούσαν τους αρχαιότερους τύπους με δύο σίγμα. Αυτό ισχύει και στους τρείς Τραγικούς, στον Θουκυδίδη, στον Ηρόδοτο και στον Αριστοφάνη. Ο πρώτος διδάξας τον μαλλιαρό τύπο με δύο ταύ (που τελικά επικράτησε μέχρι σήμερα) ήταν ο Ξενοφών στην «Κύρου Ανάβασι» («καὶ φίλος ὢν τοῖς πρώτοις μὴ ἡττᾶσθαι εὐεργετῶν,», βλέπε και την λέξη «θάλαττα – θάλαττα») για να τον υιοθετήσουν στην συνέχεια όλοι οι μεγάλοι συγγραφείς: Πλάτων, Αριστοτέλης, Ισοκράτης, Δημοσθένης και λοιποί ρήτορες

  Στο Ετυμολογικό του ο Μπαμπινιώτης διαπράττει διπλή γκάφα στα λήμματα «ήττα» + «ηττώμαι», που δείχνει την επιπολαιότητά του, αλλά και την έλλειψη κρίσεως που τον χαρακτηρζει. Γράφει πως ο Μενέξενος του Πλάτωνος γράφτηκε τον 5ο αιώνα π.Χ., ενώ έχει αποδειχτεί ότι γράφτηκε μετά το 386 π.Χ. Επίσης, ο Μπάμπι αποδίδει στον Σιμωνίδη (6ος αιών π.Χ.) το επίγραμμα «υπ’ ουδενός αν ηττηθείη η λύπη» το οποίο έχει οριστικά αποδειχτεί πως είναι πολύ μεταγενέστερο

 71. # 61

  Για να μαθαίνεις και τα εσωτερικά τους τον ακατανόμαστο τον έφαγαν οι μη μητσοτακικοί βουλευτές της ΝουΔου που δεν μπορούσανε να κάνουν τις δουλειές τους χωρίς να πληρώσουν την μίζα τους στην οικογένειά του. Ποτέ δεν τους χώνεψαν οι καραμανλικοί, αβερωφικοί κ.λ.π, απλά ανάγκη τους είχαν και τότε με την (θεόςφυλάξοι)Δώρα και τώρα με τον Κούλη( χωρίς το αμαξάκι του) Και επειδή πιστεύω πως είναι οικογενειακό το χούι του δεν νομίζω να μακροημερεύσει στην αρχηγία, ειδικά αν δεν βγάλει αυτοδυναμία.
  Το βράδυ των εκλογών θα σας υπενθυμίσω μιαν ρήση του Ιβάν.

 72. 49. Θαυμάσια σύνθεση και των δύο λέξεων στον σαββοπουλικό στίχο «…στα παιδιά και στους εργάτες, στους πολίτες, στους οπλίτες στα πλακάτ και τη σκανδάλη που χτυπά…»

 73. Γιάννης Κουβάτσος said

  Περί νικητών και ηττημένων…
  Κάνω Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή στην Έκτη, για να συμπληρώσω το διδακτικό ωράριο μου. Στο πλαίσιο του κεφαλαίου για τη δημοκρατία και το εκλέγειν και εκλέγεσθαι, είπαμε να κάνουμε εκλογές, για να δούμε στην πράξη πώς λειτουργεί η διαδικασία. Μετασκευάσαμε ένα κουτί παπουτσιών σε κάλπη, κόψαμε ομοιόμορφα και ομοιόχρωμα ψηφοδέλτια, θέσαμε τους κανόνες και έβαλαν υποψηφιότητα όσοι ήθελαν. Μέχρι 3 ονόματα δεκτά σε κάθε ψηφοδέλτιο. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία, ξεκίνησε η καταμέτρηση, 14 έγκυρα, 1 άκυρο, επειδή είχε καρδούλες (για συνειδητό το κόβω), πρόεδρος μια κοπελιά με 8 ψήφους, ισόβαθμοι στη δεύτερη θέση του γραμματέα με 7 ψήφους οι, ας πούμε, Αγάπη και Νικόλας. Όπου Νικόλας πανέξυπνος και πανέμορφος νεαρός αλλά λίαν ατίθασοςο μπαγάσας. Για φυσικό ηγέτη της τάξης τον είχα. Συμφωνήσαμε για επαναληπτική ψηφοφορία ανάμεσα στους δύο, πράγμα που έγινε, και αρχίζει η καταμέτρηση: Αγάπη, Αγάπη, Αγάπη…Ο Νικόλας να φορτώνει και να φουντώνει, να φουντώνει και να φορτώνει. 13-2 το σκορ και ω, ρε, πώς θα κάνω ζάφτι τον Νικόλα, σκέφτομαι, που χρειάζονται δύο δάσκαλοι για να τον συγκρατήσουν, όταν χάνει στο ποδόσφαιρο της αυλής. Και τότε, σηκώνεται ο Νικόλας, πλησιάζει το θρανίο της Αγάπης, της δίνει το χέρι και «Μπράβο, Αγάπη, το άξιζες». Περιμένω λίγο να σταθεροποιηθεί η φωνή μου, τους συνεχάρην κι εγώ, κυρίως τον Νικόλα για τη στάση του. Τα δέχτηκε σοβαρός. Στο επόμενο διάλειμμα πλακώθηκε για ένα αμφισβητούμενο γκολ.

 74. Αγγελος said

  Μια που μνημονέψαμε τον αλησμόνητο Ιωάννου, θυμάστε την τρομερή γελοιγραφία του με μουδιασμένους ψηφοφόρους να κάνουν ουρά μπρος από μια αφισα που έλεγε «Για ό,τι πάθετε. εσείς θα φταίτε»;

 75. Jane said

  Διάβασα στο χθεσινό άρθρο στα σχόλια την αναφορά στον Μπέο και τους Βολιώτες που τον ψήφισαν. Εύλογες οι απορίες των σχολιαστών.
  Σχετικά με τις ήττες λοιπόν και σχετικά με τον Μπέο το σχολιό μου .
  Θα τα πάρω από την αρχή με αριθμούς.

  Το 2014 ( Α΄ Κυριακή ) με συμμετοχή στο 63,5%
  Ο Μπέος, ντεμέκ ανεξάρτητος, πήρε 38,29% και 25.560 ψήφους
  Ο β΄ υποψήφιος από Συριζα-Οικολόγους πήρε 24,8% και 16.500 ψήφους
  Ο γ΄ υποψήφιος από ΔΗΜΑΡ πήρε 15,27 % και 10.200 ψήφους
  Ο δ΄ υποψήφιος από ΝΔ πήρε 13,25% και 8.850 ψήφους
  Κι ο υποψήφιος της Λαϊκής Συσπείρωσης πήρε 8,37% και 5589 ψήφους.
  Άκυρα/ λευκά βρέθηκαν 3.647 και ποσοστό στο 5,18%

  Τη β΄ Κυριακή με συμμετοχή στο 63,41%
  Ο Μπέος πήρε 53,13% με 33.925 ψήφους
  Ο υποψήφιος του σύριζα 46,87% με 29924 ψήφους
  Άκυρα/Λευκά 6.441 και ποσοστό 9,16%

  Συμπέρασμα: τη β΄ Κυριακή με τη μαλακία που δέρνει κάποιους, που πήγαν κι έριξαν άκυρο και φυσικά με την φουλ υποστήριξη δεξιάς, χρυσής αυγής (και ανεγκέφαλων ποδοσφαιρικών οπαδών) βγήκε ο Μπέος δήμαρχος.
  Δεν θα ξεχάσω, πόσο φώναζα ( μια μειοψηφία ήμασταν που τα λέγαμε τότε), πως είναι λάθος η γραμμή για άκυρο:
  «Βρε σύντροφε, αφού τον βλέπεις τον λύκο, τον ντορό ψάχνεις; Η χρυσή αυγή που έχει και βουλευτή, δεν κατέβασε υποψήφιο κι οι δεξιοί δεν στηρίζουν καν τον επίσημο κομματικό τους υποψήφιο. Θα βγει το λαμόγιο ο Μπέος».

  Δεν ξεχνάω τις απαντήσεις, όταν πρότεινα να στηρίξουμε τον δεύτερο υποψήφιο: «Και ποια η διαφορά; Αυτοί όλοι το ίδιο σύστημα υπηρετούν».
  Στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα!
  Ψήφισα τον συριζαίο. Δεν το μετανιώνω.
  Άχρηστος, ξεάχρηστος , φασίστας δεν είναι.
  Αυτή είναι η δική μου γραμμή.

  Όσο γι αυτούς που τότε με επέκριναν ( «κρίμα που είσαι μορφωμένη και μπαίνεις σε τέτοια διλλήματα») …εδώ είναι η μεγάλη πίκρα. Μπέο ψήφισαν φέτος! Άνθρωποι που γνωρίζω χρόνια και είναι εργάτες με 800 ευρώ ή αυτοαπασχολούμενοι , που πληρώνουν οι μανάδες τους με τη σύνταξη των 700 ευρώ τα φροντιστήρια των παιδιών τους, ψήφισαν τον Μπέο. Είναι τραγικό, δεν ξέρω, τι να πω.

  Να δούμε και τις Δημοτικές Εκλογές του 2019;
  Με συμμετοχή στο 60,8 % φέτος .
  Ο Μπέος πήρε 57,59% και 37.400 ψήφους και βγήκε δήμαρχος την α΄ Κυριακή.
  Η υποψήφια της ΝΔ πήρε 15,13% και 9845 ψήφους
  Ο υποψήφιος του συριζα πήρε 12,60% και 8197 ψήφους
  Ο υποψήφιος του κιναλ πήρε 8,66 % και 5635 ψήφους
  Κι η Λαϊκή Συσπείρωση 6,01% και 3911 ψήφους.
  Η χρυσή αυγή πάλι δεν κατέβασε υποψήφιο. Επίσημα…Γιατί ανεπίσημα βρίσκονται ανάμεσά μας.

  Πέρα από την μεγάλη αποχή λοιπόν, είναι προφανές πως φέτος πήρε ψήφους από παντού ο Μπέος. Κυρίως από δεξιά και χρυσή αυγή βέβαια, αλλά από παντού μάζεψε βόλια.
  Το έργο του; Κυρίως άρτος και θέαμα: Ζαρντινιέρες , παρτέρια, κιτσαριό χριστουγεννιάτικα στολίδια, ταμπέλες «I love Volos» , πρωτοχρονιάτικα σόου με σκυλάδικα και τηλεπερσόνες , δωρεάν φαγοπότια για την πλέμπα και λοιπά χουντικά παρατράγουδα. Μπροστά-μπροστά , όσα βλέπουν οι τουρίστες, κούκλα! Και τρεις δρόμους παραμέσα πανούκλα. Ούτε να περπατήσεις δε μπορείς στα πεζοδρόμια. Θα μας φαν τα φίδια μες στην πόλη.
  Τι να πω, ντρέπομαι. Την Πρωτομαγιά πήγαν άνθρωποι γνωστοί μου από τα χρόνια της ΚΝΕ στη φιέστα που είχε ο Μπέος με δωρεάν ψητά αρνιά, ποτά και σκυλάδικα και δεν πήγαν στην εργατική πορεία…Ήταν η πρώτη φορά φέτος , που το ΠΑΜΕ είχε τόσον λίγο κόσμο, που πάντα είχε τον τριπλάσιο από όλους τους άλλους της ΓΣΕΕ μαζί. Σε μια εργατούπολη με παράδοση στο κίνημα. Φαινόταν το πράγμα. Η αλλοτρίωση και η άλωση.

  Η δικαιολογία πως όλοι οι προηγούμενοι ήταν άχρηστοι και δεν έκαναν έργο (που ακουγόταν συχνά και από αριστερούς και κουκουέδες Βολιώτες) είναι για κλάματα.
  Πραγματικά οι προηγούμενοι είχαν εγκαταλείψει την πόλη και μετά τους Ολυμπιακούς του 2004 , τίποτα αξιόλογο δεν είχαν κάνει.
  Αλλά αυτός δεν είναι λόγος να ψηφίζεις έναν φασίστα , μισογύνη , κοινό απατεώνα και τραμπούκο. Για τις λαμογιές και τις μπίζνες του ελάχιστοι μιλάνε. Πολλοί ίσως τον φοβούνται. Τάιζε αβέρτα εφημερίδες , ραδιόφωνα, παπάδες , μπάτσους, κάτι δεξιούς μεγαλογιατρούς (έφερε και τον Πατούλη με τον Κρις Σπύρου στα εγκαίνια του κεπ Υγείας για προληπτικές εξετάσεις) και το μόνο που ακουγόταν εδώ και μήνες ήταν «ο Μπέος κάνει έργα». Στο μεταξύ ο κόσμος δεν έχει ιδέα, γιατί κανένας δεν διαβάζει προϋπολογισμούς και απολογισμούς, ποια λεφτά είναι από δημοτικά τέλη, ποια έργα από κρατική επιχορήγηση ή από εσπα και τι είδους διαχείριση γίνεται. Απλά «ο Μπέος κάνει έργα». Ζαρντινιέρες και πάρτι με τον Ρουβά δηλαδή.

  Παρένθεση : Γι αυτό, κατέληξα να είμαι υπέρ του «Κλεισθένη». Για να υπάρχει προγραμματική συνεργασία. Για να υψώνεται ένα τείχος , ένα κοινό μέτωπο απέναντι στους φασίστες και τη συντήρηση. Να ξέρουμε, ποιοι είμαστε και τι θέλουμε βάσει αρχών και στόχων σε τοπικό επίπεδο. Η γραμμή «νίπτω τα χείρας μου, άπαξ και δε με ψήφισες» είναι ΓΤΠΚ, δεν είναι προοδευτική στάση.

  Ναι , είναι μέλος μιας κυβέρνησης που εφάρμοσε μνημόνιο ο Ηλιόπουλος.
  Ναι, είναι οπορτουνιστές, φιλοευρωπαϊστές και υλοποιούν πολιτικές λιτότητας και την πλουτοκρατία οι συριζαίοι.
  Αλλά δεν είναι Κασιδιάρης, που να πάρει ο διάολος!
  Δεν είναι Καπερνάρος που όποτε άνοιγε το στόμα του βρομούσε ξενοφοβία.
  Ούτε ο χαμογελαστός και χαλαρός, γαλαζοαίματος υιός που η πρώτη του προεκλογική τσάρκα ήταν αγκαζέ με χρυσαυγίτες στον Άγιο Παντελεήμονα. Για να δώσει το στίγμα του το παιδί. Κι ύστερα λένε «έπεσε η χρυσή αυγή στην Αθήνα». Κολοκύθια νερόβραστα, έπεσε.

  Προσωπικά.
  Ναι , θα ψήφιζα Νάσο Ηλιόπουλο, αν ζούσα ακόμη στην Αθήνα.
  Ναι, , θα ψήφιζα Ρένα Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής.
  Στον β’ γύρο, για να εξηγούμαστε.
  Και για να μη βγει ο χρυσοποίκιλτος αποτυχημένος πρώην δήμαρχος Αμαρουσίου αλλά κυρίως, γιατί δέχτηκε απίστευτα άδικο μιντιακό πόλεμο και λάσπη η Ρένα Δούρου. Και γιατί οι φασίστες ψηφίζουν. Λάθη έκανε. Πολλά. Και παραλείψεις. Πολλές. Αλλά δεν είναι εκείνη υπεύθυνη για όσες παρανομίες , αυθαιρεσίες και μπαζώματα έγιναν τα τελευταία 50 χρόνια στην Αττική , που να πάρει η ευχή. Έλεος! Και σε κομμουνιστή περιφερειάρχη , αν τύχαινε η πυρκαγιά , πάλι 100 νεκρούς θα είχαμε με την υπάρχουσα κατάσταση πέρσι. Το ΚΚΕ θα έφταιγε;

  Εν κατακλείδι. Η γραμμή «ψηφίζουμε το δικό μας ψηφοδέλτιο και τη β΄ Κυριακή άκυρο» είναι λάθος. Δηλαδή , αν περνούσε στον β΄ γύρο ο Ηλιόπουλος κι ο Κασιδιάρης , η γραμμή θα ήταν.. «απέχουμε» ή «ρίχνουμε άκυρο;» Θα τρελαθούμε εντελώς; Δηλαδή ο Πελετίδης βγήκε μόνο από ψήφους κομμουνιστών το 2014 και μπόρεσε μετά κι έκανε κοινωνικό έργο;

  Δε βλέπουμε πως ζούμε ξανά στην εποχή των τεράτων;
  Νομίζω , σε τοπικό επίπεδο , οφείλουμε πλέον να στήνουμε φράγματα απέναντι σε φασίστες, φανερούς και κρυφούς, που αλώνουν τις τοπικές , μικρές κοινωνίες με χάντρες, ψίχουλα και καθρεφτάκια.
  Η Λάρισα το έκανε και μπράβο στους Λαρισαίους, που δεν τσίμπησαν.

  Είχα καιρό να γράψω και το παράκανα μάλλον αλλά έχω θυμώσει με τη βλακεία, που μας δέρνει.
  Γιατί η ήττα δεν ήταν του συριζα μόνο. Κι απ’ αυτή την ήττα κερδισμένο δε βγήκε κανένα αριστερό ή κομμουνιστικό κόμμα. Ούτε στις Εθνικές Εκλογές θα βγει.
  Κι όποιοι δεν το βλέπουν , δε βλέπουν την τύφλα τους. Όσο για κείνους που μιλάνε υπέρ της αποχής , τις περισσότερες φορές φασίστες και συντήρηση ενισχύουν.
  Αυτά.

  Ζητώ συγγνώμη για το διπλοσέντονο , κ. Σαραντάκο.
  Αλλά είμαι βέρυ βέρυ χολοσκασμένη από την προηγούμενη Κυριακή. 🙂

 76. Ποντικαρέος said

  @73 Έτσι όπως το περιγράφεται θεωρώ πιθανόν το «Νικόλα» να μην τον πολυένοιαζε το αποτέλεσμα της κάλπης αφού ήξερε ότι όλη η ψηφοφορία ήταν μια άσκηση χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Το ποδόσφαιρο από τη άλλη (και κάθε παιχνίδι) σε αυτές τις ηλικίες το παίρνουν στα σοβαρά.

 77. Γιάννης Κουβάτσος said

  Λες πολλές αλήθειες, Jane. Και μου έλυσες κάποιες απορίες για την εκλογή του Μπέου στο αξίωμα του δημάρχου μιας πόλης με δημοκρατική παράδοση.
  («Και ποια η διαφορά; Αυτοί όλοι το ίδιο σύστημα υπηρετούν». Η διαχρονική ηλίθια παρόλα της κομμουνιστικής αριστεράς.)

 78. Γιάννης Κουβάτσος said

  76: Όλα τα παιδιά τα ενδιαφέρει η αποδοχή των συμμαθητών τους. Και ιδίως παιδιά σαν τον «Νικόλα» που λόγω χαρισμάτων έχουν αυξημένο εγωισμό. Και έχασε κι από κορίτσι.😊 Αλλά δέχτηκε την καθαρή «ήττα» του με αξιοπρέπεια και χωρίς καταφυγή σε εύκολες δικαιολογίες. Με συγκίνησε πολύ ο μπαγάσας, και πιο πολύ επειδή γνωρίζω τον εκρηκτικό χαρακτήρα του.

 79. Ποντικαρέος said

  @75 Μια σημείωση σχετικά με τον κ. Πελετίδη: Γνωρίζω προσωπικά βαμμένους δεξιούς (καραμανλικούς) που τον ψήφισαν (και στις εκλογές του 14 και φέτος) επειδή τον γνωρίζουν (και προφανώς τον εκτιμούν) ως γιατρό. Θεωρώ ότι σε μια πόλη – χωριό όπως η Πάτρα (όπου όλοι λίγο πολύ γνωρίζουν ποιος είναι ο καθένας) έχει μια σημασία.
  Σαφώς και έκανε πραγματικό έργο σε σχέση με τους προηγούμενους αλλά θεωρώ ότι η προσωπική του πορεία ως γιατρού έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εκλογή του.

 80. Πάνος με πεζά said

  Εγώ πάλι, αυτά δεν τα καταλαβαίνω… Θεωρούσα ικανότερο για Περιφερειάρχη το Σγουρό, κι αφού δεν πέρασε στο β’ γύρο, έριξα ένα λευκό μια χαρά. Γιατί να ψηφίσω τον Τάδε, για να μη βγει ο Δείνα (πόσο μάλλον, όταν έχουν καβατζώσει και τις έδρες τους);

 81. loukretia50 said

  75. Με πρόλαβε ο Γιάννης. Μου άρεσε το σεντόνι σου.
  Σ΄εκτιμώ και σε θεωρώ πολύ συγκροτημένη, αλλά ομολογώ ότι αρκετές φορές είχα τσιτωθεί όταν αναφερόσουν με τόσο πάθος στον πατερούλη.
  Νόμιζα πως είσαι πολύ πιο σκληροπυρηνική απ΄ότι δήλωνες και πίστευα ότι δύσκολα θα βρισκόταν κάποιο κοινό σημείο αναφοράς σε κοινωνικά θέματα.
  Χαίρομαι που έκανα λάθος, και μακάρι να σκέφτονταν πολλοί όπως εσύ, χωρίς παρωπίδες και να είχαν τον ενθουσιασμό και την ευφράδειά σου.

  76 ε, όχι μόνο σ΄αυτές τις ηλικίες!!!

  ——————————–
  Τι έγινε η Χαρούλα? Ανέφερε πως είχε κάποιο πρόβλημα, ελπίζω προσωρινό.

 82. Jane said

  #80
  Αν είχατε να επιλέξετε μεταξύ Πρωτούλη του ΚΚΕ και Παναγιώταρου της χρυσης αυγης , πάλι λευκό θα ρίχνατε επειδή δε βγήκε ο Σγουρός; 🙂 Γιατί στον Βόλο για τέτοια περίπτωση μιλάμε.

  # 77
  Κύριε Κουβάτσο , σε εθνικό επίπεδο είναι άλλο και σε τοπικό άλλο.
  Δεν είναι ηλίθια παρόλα της κομμουνιστικής αριστεράς.
  Εδώ μιλάμε για μια πόλη 120 χιλιάδων κατοίκων που την παραδώσαμε σε έναν φασίστα. Κοιτάξτε απλά σε ποιες περιοχές δεν κατέβασε η χρυσή αυγή υποψήφιο από το 2014 ως σήμερα. Απλά όπου είχε δικούς της «ανεξάρτητους».

 83. Μαρία said

  79
  Αυτό ισχύει κυρίως για ιδιώτες γιατρούς. Να θυμίσω τους παλιούς βουλευτές της ΕΔΑ, το Γρηγόρη στη Λευκάδα και το Σπυρίδη στα Σέρρας.

 84. ΣΠ said

  Όπως επισημάνθηκε, η λέξη «αήττητος» έχει διπλή σημασία. Μπορεί να σημαίνει αυτόν που δεν έχει ηττηθεί, αλλά μπορεί να σημαίνει και αυτόν που δεν είναι δυνατόν να νικηθεί. Αυτό είναι μια αδυναμία της ελληνικής γλώσσας. Στα αγγλικά, π.χ., οι δύο σημασίες εκφράζονται με δύο διαφορετικά παράγωγα του ίδιου ρήματος unbeaten/unbeatable και είναι σαφής η διάκριση. Μπορεί να σκεφτεί κανείς και άλλα παραδείγματα, όπως, ας πούμε, το «άφθαρτος», αντίθετο του «φθαρμένος» αλλά και του «φθαρτός», κ.ά.

 85. Γιάννης Κουβάτσος said

  82: Εντάξει, αυτή η παρόλα ισχύει διαχρονικά και στην Ελλάδα έχει μείνει παροιμιώδης με τις εκφράσεις «Τι Πλαστήρας, τι Παπάγος» του Ζαχαριάδη και «Τι μπρόκολα, τι λάχανα» του Φλωράκη, όταν η ιωαννιδική κλίκα ανέτρεψε την παπαδοπουλική στην ενδοχουντική διαμάχη για την εξουσία. Κάποιες φορές ισχύει αυτό, όντως δεν έχει καμιά διαφορά το τι θα διαλέξεις, αλλά συνήθως, έστω και ελαφρώς, κάποια επιλογή είναι καλύτερη. Δυστυχώς, η ιστορία διδάσκει ότι η κομμουνιστική αριστερά (ή μέρος της) δεν ενδιαφέρεται για τέτοιες διακρίσεις (κατηγορίες για σοσιαλφασίστες στον γερμανικό μεσοπόλεμο κλπ).

 86. Πέπε said

  @73:
  Ωραία η ιστορία Γιάννη.

  Συχνά τα πιο ζόρικα και ανοικονόμητα αγόρια είναι κι αυτά με τη μεγαλύτερη ευγένεια και ήθος. Τουλάχιστον σε μικρές ηλικίες. Για τα κορίτσια δεν ξέρω. Χώρια που μπορεί και κάποιες τυποποιημένες κινήσεις ευγένειας στον επαγγελματικό αθλητισμό να τους επηρεάζουν θετικά.

  Συγγνώμη, δεν είναι στάνταρ πράμα οι εκλογές στο Δημοτικό; Εγώ ζω στα σύννεφα φαίνεται. Τη δεκαετία ’80 πάντως στο δημοτικό της Χιλλ σαφώς είχαμε προεδρείο – δε θυμάμαι από ποια τάξη και πάνω.

 87. Γιάννης Κουβάτσος said

  86: Στάνταρ όχι, συνηθίζεται πάντως. 😊

 88. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  66 Υπάρχει αυτό και είναι αρκετά συνηθισμένο στο εξωτερικό.

  75 Συμφωνούμε σχεδόν απόλυτα -και θα θυμάστε και το σλόγκαν του 2014 «Καλύτερα τον Μπέο παρά τον συριζαίο»

  79 Προφανώς ο Πελετίδης έχει τεράστια προσωπική αίγλη -άλλωστε και το 2014 που ήταν άγνωστος είχε πάρει στον πρώτο γύρο 40% και στον β γύρο 60%

  84 Πολλά είναι τα α-Χ-τος με διπλή σημασία. Ίσως αξίζουν άρθρο. Άλυτος τι είναι;

 89. # 75

  Σου διαφεύγει μια βασική λεπτομέρεια : όσοι έκαναν αποχή επειδή σκέφτονται διαφορετικά από σένα θα ψήφιζαν και διαφορετικά από σένα οπότε το αποτέλεσμα θα ήταν μάλλον χειρότερο για σένα.

  Συμβαίνει σε ΟΛΟΥΣ τους φανατισμένους να θεωρούν όλους τους ουδέτερους «δικούς τους» , στα παιδιά είναι πιο φανερό όταν προσθέτουν στα μπάνια που έχουν κάνει και τα μπάνια του κολητού τους για να έχουν περισσότερα από τον αντίζηλο και όπως λέει κι ο Nτύλαν… you know some babies never learn !

 90. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @73. Κι ἐμένα μὲ συγκίνησε τὸ περιστατικὸ ποὺ περιγράφεις, Γιάννη.

 91. Σωτήρς said

  83 Και ο βουλευτής Φωκίδας Κ.Κωστοπαναγιώτου, γιατρό τον φωνάζουν γιατρό τον κατεβάζουν. Χειρούργος στον Ευαγγελισμό ήταν, βοήθησε όλη την ορεινή Στερεά και αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο να βγει αριστερά σε ένα καραδεξιό νομό.

 92. P said

  Δίλημμα μπαίνει μονάχα αν έχω να διαλέξω μεταξύ μαφιόζου/ναζιστή και οποιουδήποτε άλλου, αν δεν είναι, προφανώς, της συνομοταξίας Βορίδη-Γεωργιάδη-Καμμένου και σία.

  Μεταξύ πασόκ και νδ παλιά … (τεραστια διαφορά στη διαχείριση των κοινών σε όλα τα επίπεδα μεταξύ πασόκων και νουδιτών, έτσι!;), μεταξύ συριζαίικων και νουδίτικων μνημονιακών υποψηφίων, μεταξύ του «του χαμόγελου της Ρένας» και του Κιτς Πατατούλη, το σύμπαν να αυτωθεί, προσωπικά, κοψοχέρης δεν γίνομαι.

  Και γιατί, δηλαδή να κάνω το χατήρι στους μισούς γλείφτες και να τους βοηθήσω να εκλέξουν τους ανθρωπους από τους οποίους περιμένουν διευκολύνσεις; Kαι οι άλλοι μισοί στο πηγάδι κατούρησαν; Δεν μου πάει η καρδιά …

 93. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @82α. Ἂν ἦταν στὸ δεύτερο γῦρο ὁ ναζιστής, δὲν θὰ εἶχα κανένα δίλημμα. Θὰ ψήφιζα ὅποιον ἦταν ἀπέναντί του.

  Ὅμως ἀνάμεσα στὸν Κίτςο* Πατούλη καὶ στὴν κάκιστη θεατρίνα Δούρου δὲν βρίσκω οὐσιαστικὲς διαφορές.

  Μπορεῖ ὁ θάνατος τόσων ἀνθρώπων στὸ Μάτι καὶ στὴ Μάντρα νὰ εἶναι ἀποτέλεσμα τῆς πολιτικῆς τῶν κυβερνήσεων τῶν τελευταίων 50 χρόνων, ἀλλὰ ἡ ἐπικοινωνιακὴ διαχείρηση τὴν ὥρα τῆς τραγωδίας καὶ κυρίως τὰ δακρύβρεκτα προεκλογικὰ βίντεο μ᾿ ἔβγαλαν ἀπὸ τὰ ροῦχα μου.

  Δὲ φτάνει ποὺ τά ᾿κανε μαντάρα, ὑποτιμᾶ καὶ τὴ νοημοσύνη μας.

  *μοῦ ἄρεσε ὁ ὅρος καὶ τὸν δανείστηκα ἀπὸ τὸν Pedis. 🙂

 94. Χαρούλα said

  73
  Γιάννη εδώ φαίνεται, ότι άλλο η προσωπικότητα του παιδιού, και άλλο η αγωγή από το σπίτι του. Στα σχολεία τα παιδιά από σπίτι(όχι από τζάκι☺️), ξεχωρίζουν.
  74
  Jane ευχαριστώ για την πληροφόρηση. Δεν ήξερα για το έργο(να βάλω τα » ή δεν πρέπει;😊) του Μπέου. Εξηγούνται πολλές απορίες μου έτσι. Όσο για την στάση του Κόμματος στις εκλογές, να ήταν το μόνο λάθος……😪
  81
  Λου εδώ είμαι και σας διαβάζω. Ευχαριστώ για το νοιάξιμο. Είμαι καλά(…λέμε τώρα😜), απλά αναφέρθηκα σε μιά δυσκολία που έχω στις σκάλες, δώρο της νεαρής ηλικίας και των λίγων κιλών😂!

 95. http://epohi.gr/oi-prespes-den-einai-sth-roumelh/

 96. 75. Με τα στοιχεία σας συγκεντρωμένα, κοπυπαστωμένα και με μέιλ σταλμένα σε φίλους που διαφωνούσαμε για τον Βόλο και την στάση όλων μας, συνεχίζω από την ώρα της δημοσίευσής σας. Προσωπικά σας ευχαριστώ.
  Να γιατί χαίρομαι που σ’ αυτόν τον χώρο διαβάζω, εκτός από του Νικοκύρη τα εξαιρετικά και σχολιαστών τα τόσο ενδιαφέροντα.

 97. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @53. atheofobos said:
  » …στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι η λέξη, ήττα φαίνεται πως προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις σε τέτοιο βαθμό που στην χθεσινή ανακοίνωση του με ενθουσιασμό διαβάζουμε πως:
  Στην περιφέρεια Αττικής και την Αθήνα οι υποψήφιοι που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν ένα σημαντικό αγώνα και αυξάνουν τα ποσοστά τους σε σχέση με τον πρώτο γύρο. Ο Νάσος Ηλιόπουλος στην Αθήνα διπλασιάζει το ποσοστό του, ενώ και η Ρένα Δούρου το αυξάνει σημαντικά.
  »

  Δὲν ἤξερα πὼς ἦταν ἐπίσημη ἀνακοίνωση τοῦ ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι τέτοιο ἄκουσα ἀπὸ τὴν δημοσιογράφο Ἑλένη Καλογεροπούλου καὶ νόμιζα πὼς ἦταν δικό της πνευματικὸ δημιούργημα. Εἶπα «ἄφες αὐτῆ· τόσο τῆς κόβει, τέτοια λέει. 🙂

  Ἀλλὰ σὲ ἐπίσημη ἀνακοίνωση δὲν τὸ περίμενα.

  Σοβαρὰ πολιτικὰ συμπεράσματα!

  Μεγάλη ἐπιτυχία νὰ παίρνω α%, ὅταν συμμετέχουν 7-8 συνδυασμοὶ καὶ α+% ὅταν συμμετέχουν μόνον 2.

  Ὅποιος μαγειρεύει ψέματα, ἡ κοιλιά του τὸ ξέρει, ποὺ λένε καὶ στὸ χωριό μου. 🙂

 98. Γιάννης Κουβάτσος said

  97: Πρόβλημα στελέχωσης κρίσιμων κομματικών πόστων έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τέτοιες ανακοινώσεις με εκτιμήσεις αποτελεσμάτων προκαλούν θλίψη ή θυμηδία ή και τα δυο αντάμα. Πολύ καλύτερα τα είπε ο παρεξηγημένος Φίλης:
  «Όλοι πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, ακόμα και ο πρωθυπουργός»
  Και όπως εύστοχα επισημαίνει ο Γιώργος Σταματόπουλος:
  «Η συγγνώμη προφανώς θέλει να πει ότι, πρωτόπειροι όντας αλλά επίσης έμπυροι, δεν τα κατάφεραν καλά στη διακυβέρνηση, ότι δέχτηκαν πιέσεις από τους εταίρους, ότι παραμέλησαν τον λαό, ότι ενθουσιάστηκαν από το ύψος των δωμάτων της εξουσίας, αλλά ο ενθουσιασμός κατέληξε σε ίλιγγο -κι ένας ανεμοστρόβιλος τους πήρε και τους σήκωσε, προτού προλάβουν να συνειδητοποιήσουν τη ραγδαία πτώση.»
  https://www.efsyn.gr/stiles/yposimeioseis/198004_i-syggnomi

 99. Μαρία said

  95
  Τα της Πρέσπας τα είπαμε κι εδώ.
  Όμως για το θέμα των ταυτοτήτων ο Χρ. έμπλεξε τις χρονολογίες: «Το ΠΑΣΟΚ του Κ. Σημίτη νίκησε, έστω και οριακά, τις εκλογές του 2000, παρά το γεγονός ότι μόλις είχε προέλθει από μια κολοσσιαίων διαστάσεων σύγκρουση με την Εκκλησία του Χριστόδουλου για τις
  ταυτότητες. »
  Πώς να του στοιχίσει, εφόσον το θέμα τέθηκε μετά τις εκλογές; Να σημειωθεί οτι είχε χάσει στις ευρωεκλογές του 1999 με διαφορά 3% περίπου.

 100. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  75. «…Η γραμμή «ψηφίζουμε το δικό μας ψηφοδέλτιο και τη β΄ Κυριακή άκυρο» είναι λάθος…»

  Σκέφτηκες ποτέ ότι είναι λάθος να υπάρχει γραμμή τουλάχιστον στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ;

  Και μόλις έγραψα «γραμμή» μου’ ρθε αμέσως η πρώτη στροφή του άσματος :

  Στην γραμμή του κόμματος, κάποιος είναι αόμματος (Λάκης Καραλής-Η Σφραγίδα)

 101. Μαρία said

  Έτσι συμπεριφέρονται οι σοβαροί ακροκεντρώοι.

 102. π2 said

  101: Η απέχθεια ακόμη και ακραιφνών νεοδημοκρατών του διαδικτύου για τον Πατούλη είναι άνευ προηγουμένου.

 103. π2 said

  84: Η αμφισημία του αήττητος δεν υπάρχει σ’ ένα αρχαίο συνώνυμό του, που συνηθίζεται σε επιτύμβια αθλητών αρχικά και μονομάχων στη συνέχεια και πάντοτε μ’ άρεσε: ἄλειπτος (= που δεν τον έχει αφήσει κανείς πίσω).

 104. π2 said

  99: Για τις Πρέσπες τα είπαν και όλοι ανεξαιρέτως οι δημοσκόποι: ελάχιστο ρόλο έπαιξε αφεαυτής η συμφωνία, μόνο συμπληρωματικό, ενισχύοντας ήδη υπαρκτές για άλλους λόγους τάσεις.

 105. Γιάννης Ιατρού said

  Καλησπέρα,

  πολλά ωραία σχόλια σήμερα βλέπω, όσο προλαβαίνω να ρίχνω κλεφτές ματιές εδώ μέσα αυτές τις μέρες ….
  Εκείνο που επίσης με χαροποιεί τους τελευταίους μήνες, είναι οι όλο κι αυξανόμενες σε αριθμό τακτικές σχολιάστριες (και με ωραία σχόλια). Δεν εννοώ βέβαια τις ILL Οινόησσες, βυζαντινολόγες παπαδοκόρες κλπ. 🙂

  75: Jane, πολύ μου άρεσε η ανάλυση! Κι άλλες φορές έχεις κάνει πετυχημένα σχόλια.
  81: αχ βρε Λού, αυτοί οι Γιάννηδες … 🙂 🙂

 106. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Είναι μάταιο να κυνηγά κάποιος/α το «αήττητον». Είναι στατιστικώς σχεδόν απίθανο ενδεχόμενο σε μεγάλες πόλεις . Αποδεικνύεται και από το λαϊκό ρητό «πρώτος στο χωριό….» .
  Η μοναδική περίπτωση»δια παντός αήττητου » είναι να έλθει πρώτος και μετά να .,..αυτοκτονήσει!

 107. Jane said

  #88
  Κύριε Σαραντάκο , το σύνθημα «καλύτερα τον Μπέο παρά τον συριζαίο» δεν το έβγαλαν κουκουέδες.

  Δεξιοί το βγάλανε κι επειδή είμαστε μικρή κοινωνία εδώ, να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.
  Από το περιβάλλον της Ζέτας Μακρή είχε ξεκινήσει να λέγεται αυτό, όταν είδαν πως δεν πήγε στο β΄γύρο ο υποψήφιος της ΝΔ , που η ίδια υποστήριζε.

  To KKE είχε πει αυτό που είπε και φέτος μετά τον α΄γύρο:
  «Στους υπόλοιπους δήμους και τις Περιφέρειες όπου δεν είμαστε στον δεύτερο γύρο και έχουν περάσει εκπρόσωποι του νέου διπολισμού και των συνοδοιπόρων του, εκφράζουμε την αντίθεσή μας με οποιονδήποτε τρόπο στην κάλπη (λευκό ή άκυρο), δηλώνοντας ότι θα μας βρουν απέναντι από θέση ισχυρής αντιπολίτευσης σε αντιλαϊκές επιλογές τους, δεν πρόκειται να δώσουμε λευκή επιταγή σε κανέναν»
  .
  Εγώ με αυτή τη γραμμή από το 2014 διαφωνώ. Και δεν είμαι η μόνη..

 108. 75 Ν’ αγιάσει το στόμα σου, εεεε, το χέρι σου ήθελα να πω.
  Ανάμεσα στο κακό και το πολύ κακό, ναι καλό είναι να διαλέξεις το μικρότερο κακό αφού έτσι είναι το σύστημα και σε βάζει σε τέτοιες διαδικασίες. Το ότι το δικό σου (αυτό που εσύ θεωρούσες καλό) δεν πήγε πιο μπροστά, δεν πάει να πει ότι όλα τα άλλα είναι το ίδιο. Κι όποιος λέει πως με τους σταμπαρισμένους φασίστες μπορεί να λες πως θα έκανε κάτι διαφορετικό, όχι λευκό, άκυρο ή αποχή, μάλλον πρέπει να προβληματιστεί. Ένα (γνωστό) λαμόγιο ή έναν που δεν έκανε τίποτα; Για μένα είναι σαφές. Τα λαμόγια όσο γίνεται πιο μακριά.

 109. Georgios Bartzoudis said

  # Σε κάθε δημοκρατική εκλογή υπάρχει ένας που βγαίνει πάντοτε νικητής. Είναι η Δημοκρατία. Υπάρχουν βέβαια πάντοτε νικητές και ηττημένοι. Οι πρώτοι δεν υπάρχουν χωρίς τους δεύτερους και τανάπαλιν. Δεν βλέπω τον λόγο που να δικαιολογεί όσους παρουσιάζονται μετεκλογικά ως τεθλιμμέναι χήραι.
  Υπάρχει και η περίπτωση να βγαίνει πάντοτε ηττημένη η Δημοκρατία. Αυτό συμβαίνει όταν νικητής των εκλογών βγαίνει πάντοτε, ή έστω συνήθως, ο ίδιος. Για να μην ξεχνιόμαστε, ας θυμηθούμε τις «δημοκρατίες» του φασισμού και του …ανύπαρκτου σοσιαλισμού (καί τινες άλλες της σήμερον).

  # Μια και έγινε λόγος για στρατηγική νίκη ή ήττα, ας αναφέρω μια περίπτωση στρατηγικής ήττας (όπως σχεδιάστηκε από έναν τότε λοχαγό και μετέπειτα δικτάτορα, τον Ιωάννη Μεταξά):
  Άνοιξη του 1913. Πριν καν να τελειώσει ο πόλεμος των Βαλκάνιων εναντίον της Τουρκίας, βρίσκεται στα σκαριά ο πόλεμος Ελλήνων και Σέρβων εναντίον των Βουλγάρων, που αναμένεται να επιτεθούν πρώτοι. Από το Ελληνικό Επιτελείο σχεδιάζεται μια στρατηγική ήττα σε πρώτο χρόνο: Οι ελληνικές προφυλακές, που καλύπτουν τη «διαχωριστική γραμμή» με τους Βουλγάρους (Γευγελή-Κιλκίς-Λαχανάς-Στρυμονικό-Ελευθερές Παγγαίου) παίρνουν σαφή εντολή: Τακτική υποχώρηση, με την έναρξη της Βουλγαρικής επίθεσης, στην κύρια αμυντική γραμμή (Τσάγεζι-Ασπροβάλτα-Λητή). Εκείθεν, σε δεύτερο χρόνο, αντεπίθεση και εκδίωξη των Βουλγάρων.
  Για παράδειγμα στην περιοχή Νιγρίτας (από Στρυμονικό έως Τσάγεζι), υπήρχαν δύο τάγματα προκαλύψεως τα οποία, με την έναρξη της Βουλγαρικής επίθεσης υποχώρησαν μαχόμενα μέχρι την κύρια αμυντική γραμμή. Κατενθουσιασμένοι οι Βούλγαροι προχώρησαν ακάθεκτοι καταλαβόντες ολόκληρη την περιοχή εντός των πρώτων 24 ωρών. Τότε εκδηλώθηκε η ελληνική αντεπίθεση. Οι προκεχωρημένες βουλγαρικές δυνάμεις αιφνιδιάστηκαν και εγκλωβίστηκαν. Ένα ολόκληρο βουλγαρικό σύνταγμα συνελήφθη αιχμάλωτο στην περιοχή Νιγρίτας, ενώ οι υπόλοιπες δυνάμεις τους υπέστησαν πανωλεθρία.
  Βέβαια, ο ελληνικός θρίαμβος είχε και «παράπλευρες απώλειες»: Στις τρεις μέρες που κυριάρχησαν στην περιοχή Νιγρίτας οι …Τσιπρομακεντόνσκοι, δεν άφησαν ούτε μια πέτρα πάνω στην άλλη: 1500 άμαχοι σφαγιάστηκαν, και τα πάντα πυρπολήθηκαν, όπως τα είπαμε προ δύο ημερών σε προηγούμενη ανάρτηση του Νοικοκύρη για το «Μηνολόγιο Ιουνίου».

 110. ΚΩΣΤΑΣ said

  Με πήρε ο ύπνος κι έγειρα στου καναπέ την κόχη… κι όταν ξύπνησα διάβασα πολύ ωραία σχόλια με πρωτεργάτες τον Γιάννη Κουβάτσο, τη Jane και την Χαρούλα!

  Χαρούλα, κι εγώ ανησύχησα, αλλά ντρεπόμουν να ρωτήσω, μη με παρεξηγήσουν οι κουτσομπόληδες του ιστολογίου! 🙂 Χάρηκα που είσαι καλά!

  Γιάννη, θα πω κι εγώ μια αυθαιρεσία. Στην πλειονότητά τους, τα καλύτερα παιδιά στην ενήλικη ζωή τους είναι αυτοί του τύπου Νικόλα. Οι άριστοι μαθητές είναι ως επί το πλείστον εγωκεντρικοί.

  Jane, πληροφοριακά, στη Λάρισα κέρδισε ο Καλογιάννης, και την πρώτη φορά και τώρα, λόγω της διάσπασης της παράταξης που στηρίζει η ΝΔ μεταξύ Τζανακούλη και Καραλαριώτου. Μην ψάχνεις «δημοκρατικά» αίτια. Και, συγνώμη, για μια επί πλέον επισήμανση. Όσοι ιδιοποιούνται αποκλειστικά την ιδιότητα του δημοκράτη και του προοδευτικού, είναι κατά κανόνα αλαζόνες. Και αυτή την αλαζονεία πληρώνει τώρα και ο Σύριζα.

  Και κάτι γενικότερο. Δεν ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι ο λαός ψηφίζει πάντα αλάνθαστα. Ουδέποτε όμως αμφισβήτησα την ετυμηγορία του και δεν κριτικάρω την επιλογή του. Όσοι το κάνουν, νομίζω ότι διολισθαίνουν από τη δημοκρατία στην αριστοκρατία ή ολιγαρχία.

 111. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  109. «…Στις τρεις μέρες που κυριάρχησαν στην περιοχή Νιγρίτας ….1500 άμαχοι σφαγιάστηκαν, και τα πάντα πυρπολήθηκαν…»

  Όπως πάντοτε, παράπλευρες απώλειες για την «Ιστορία» ( των ανωτάτων αξιωματικών και της πολιτικής ηγεσίας).

 112. Μαρία said

  110
  Τώρα δεν κατέβηκε ο Τζανακούλης, γι’ αυτό η Καλ. πήρε την πρώτη Κυριακή 39,86.
  https://ekloges.ypes.gr/current/d/home/municipalities/9100/

 113. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πότε ήταν που μέλη αριστερών οργανώσεων φώναζαν «Λαέ, ντροπή σου για την εκλογή σου»; Στις εκλογές του ’77 νομίζω. 😊

 114. loukretia50 said

  Χαρούλα!!
  Γρήγορα να αναρρώσεις
  κι έλα να μας ανταμώσεις
  έστω και εικονικά

  Γιατί εδώ δεν έχει σκάλες
  ν΄ανεβαίνεις όπως άλλες
  αλαφροπερπατητά.
  Μπορείς νάρχεσαι με δόσεις!
  Μα αμφιβάλλω αν θα είχες
  -αν το σπορ αυτό κατείχες-
  χρόνο να ανταποδώσεις
  τρία σχόλια πατητά!
  ΛΟΥ
  Άντε, κερνάμε και στιχάκια!
  ιστοπολυφωνικά!

  ———————————-
  105. Ναι, σε Γιάννη έχω παντού μόνο φίλους!
  Με 2 –ν- !! (τυχαίο?)
  Μόνο απ΄το καλό χαρμάνι…

  100. Αφώτιστε , μόνο η γραμμή της καρδιάς!

 115. ΚΩΣΤΑΣ said

  112
  Ο Τζανακούλης, μετά 4 συνεχείς θητείες δημάρχου, θέλησε το 2014 να διεκδικήσει για 5η φορά τον δημαρχία. Η Ρένα Καραλαριώτου, συνεργάτιδά του, διαφώνησε και κατέβηκε ξεχωριστά σε αυτές τις εκλογές. Αποτέλεσμα της διάσπασης ήταν να εκλεγεί τότε ο Καλογιάννης. Σε τούτες τις εκλογές κατέβηκε μόνο η Καραλαριώτου, αλλά τα παλιά ενδοπαραταξιακά μίση και πάθη, συνεχίζουν να υπάρχουν. Κανένας από τα πρώην βασικά στελέχη του Τζανακούλη δεν κατέβηκε με την Καραλαριώτου.

 116. sarant said

  96 Nάστε καλά

  107 Στέκομαι διορθωμένος τότε

  113 Ηταν στην πορεία του Πολυτεχνείου στις 25.11.74 (είχε μετατεθεί επειδή έγιναν οι εκλογές στις 18.11 και έβγαλαν με 54% τον Καραμανλή). Εγώ είδα να το φωνάζουν αυτο αυθόρμητα χύμα κόσμος -και άλλοι τόσοι να τους λένε «σιωπή, τι είναι αυτά». Ο Τζι το θυμάται αλλιώς.

 117. leonicos said

  103 Π2

  απτώς, που δεν έπεσε ποτέ, για παλαιστες

 118. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  114. γ Ορθόν! Αλλά μερικές φορές και η καρδιά δίνει λάθος γραμμή.

 119. Alexis said

  #75: Τα είπες όλα κι έφυγες!
  Τρόπος του λέγειν βέβαια, ελπίζω να παραμείνεις και να συνεχίσεις να σχολιάζεις.
  Για τον Μπέο και για όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις συμφωνώ απόλυτα.
  Για κάποιες άλλες έχω επιφυλάξεις.

  #116: Στις 17/11/1974 έγιναν οι πρώτες μεταπολιτευτικές εκλογές, στην πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου.
  17/11/1973: ημέρα Σάββατο
  17/11/1974: ημέρα Κυριακή

 120. Μαρία said

  115
  Στις εκλογές του ’14 βλέπω και έναν ακόμη μπλε, τον Διαμάντο με 11,30.
  Ο Καλογ. το ’14 είχε πάρει στον πρώτο γύρο 22,62% ενώ τώρα 42,53. Κάτι σημαίνει αυτό. Κι ύστερα η Λάρισα είχε κάποτε και κομμουνιστή δήμαρχο με φήμη μάλιστα ρουσφετολόγου 🙂

 121. loukretia50 said

  118. «Le coeur a ses raisons que la raison ne connait point»
  Κι είναι δική μας μόνο η ευθύνη!

 122. leonicos said

  73

  Ολοκληρωμένη διδικασία. εξαιρετική ανάλυση

  ξέσπασε στο διάλειμμα για ένα γκολ

  Σε ροσπαρνάνε σαν μουρλοί στο Σχιστό Κορυδαλλού, διακινδυνεύοντας ζωές, και τους βρισκεις στο φανάρι δάπλα σου

 123. Γιάννης Κουβάτσος said

  116: Α. μπράβο! Το ’74. Τώρα μου ‘ρθε και μένα η φλασιά. 👍

 124. Χαρούλα said

  ΚΩΣΤΑ μου ευχαριστώ. Δεν σε τρομάζουν άλλα κι άλλα😊, τους κουτσομπόληδες φοβήθηκες;😂
  Εμείς άλλωστε έχουμε δεσμό πόλης. Εσύ κατάγεσαι κι εγώ σπούδασα! (Επί αειμνήστου Λαμπρούλη!)

 125. ΚΩΣΤΑΣ said

  115 Ο Διαμάντος είναι ξεχωριστή περίπτωση. Διεκδικούσε χρίσμα, νομίζω δεν ήταν ενταγμένος στη ΝΔ.

  Το ΚΚΕ είχε παράδοση καλών δημάρχων στη Λάρισα. Σκυλάκος, Χονδρονάσιος, Λαμπρούλης, απ’ ότι θυμάμαι πρόχειρα. Από τα χρόνια του ΠΑΣΟΚ και μετά (1981) οι δεξιοί ψήφιζαν μονοκούκι τον υποψήφιο του ΚΚΕ, αφού δεν έμπαιναν στον 2ο γύρο. Αυτοδιοικητικά υπήρχε όσμωση μεταξύ δεξιών – κομμουνιστών. 😉 Ρουσφετολόγο κουκουέ δήμαρχο, δεν το έχω ακούσει.

  Ο Τζανακούλης ήταν ο πρώτος δεξιός μετά τη μεταπολίτευση που πήρε τον Δήμο Λάρισας.

 126. Jane said

  # 116
  Καλά θυμόμουν πως κάτι είχαν γράψει οι τοπικές εφημερίδες.
  Το καταγγέλει ο ίδιος ο τότε υποψήφιος του συριζα το σύνθημα ως επινόηση των δεξιών.

  «Στο Β΄ γύρο, σύσσωμη σχεδόν η τοπική Ν.Δ., με σύνθημα «καλύτερα ο Μπέος, παρά ο Συριζαίος» (Ζέττα Μακρή κ.α.), δεν δίστασε να συνταχθεί με δυνάμεις της Χρυσής Αυγής, με σκοτεινά επιχειρηματικά συμφέροντα και άλλους που θεωρούν λάφυρο το Δήμο Βόλου.
  Στην ιστορία θα μείνει επίσης και η ισοπεδωτική θέση του ΚΚΕ «Τι Μπέος, τι Πατσιαντάς» που εγκλώβισε ψηφοφόρους και αύξησε στην τελική αναμέτρηση προς όφελος του πρώτου συνδυασμού, τα άκυρα και τα λευκά ψηφοδέλτια» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην επίσημη ανακοίνωση.

  https://www.taxydromos.gr/Topika/109899-n-d-kai-kke-sth-sentra-gia-to-dhmo-boloy.html

 127. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Πόση μαλακία δέρνει κάποιους που πιστεύουν πως επιλέγοντας συνεχώς το μη χείρον βέλτιστον θα βελτιωθεί ή άσχημη κατάσταση.
  Με ποιά λογική ένας ψηφοφόρος πρέπει να διαλέξει από τον γελοίο Πατούλη την αποδεδειγμένα ΑΝΙΚΑΝΗ εξίσου γελοία αλλά και επικίνδυνη Δούρου, επειδή δηλώνει αριστερή;
  Γιατί αντί του δεξιού Σαμαρά που θα εφάρμοζε το φασιστικό μνημόνιο, να ψηφίσει τον αριστερό Τσίπρα που εφάρμοσε τελικά το φασιστικό μνημόνιο;
  Στις πόσες φορές η επαναλαμβανόμενη βλακεία, συνειδητοποιείται πως είναι βλακεία;
  Ίσως το πιο έξυπνο κόλπο της οικονομικής ελίτ, είναι το μικροβόλεμα, πελατειακό η μή, και μόνο το 20% είναι αρκετό για να την στηρίζει.

 128. Μανούσος said

  Πάντως αυτοκριτική δεν βλέπω άρα μάλλον ο λαός θα φταίει. Ποιά η διαφορά στην αντιμετώπιση των προσφύγων μεταξύ Μουζάλα και Βελόπουλου; Νομίζω ότι ο Βελόπουλος δεν ευθύνεται ακόμη για νεκρούς….

 129. ΚΩΣΤΑΣ said

  124 Χαρούλα, στη Λάρισα σπουδές, ε! Τώρα εξηγείται και το ήθος σου και το υψηλό σου μορφωτικό επίπεδο! 🙂

  Ο Λαμπρούλης, κατά τη γνώμη μου, υπήρξε πολύ καλός δήμαρχος. Μάλλον έχασε την δημαρχία από τον Καφέ; του ΠΑΣΟΚ, γιατί οι Λαρισαίοι αγανάκτησαν που δεν μπορούσαν να βρουν εύκολα πάρκιγκ για να πιουν τους φραπέδες τους στην πλατεία ταχυδρομείου και στο Φρούριο. Όλοι οι δρόμοι ήταν σκαμμένοι, τα βασικά έργα υποδομής από τον Λαμπρούλη ξεκίνησαν.

 130. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Ποιά η διαφορά στην αντιμετώπιση των προσφύγων μεταξύ Μουζάλα και Βελόπουλου;»
  Εντάξει, το τερμάτισες.

 131. Jane said

  Λίγο χιούμορ και καληνύχτα 🙂

 132. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και μια που μπαίνοβγαίνουμε σε προεκλογικές περιόδους, ένα χρήσιμο απόσπασμα από το θαυμάσιο βιβλίο «Πώς πεθαίνουν οι δημοκρατίες» των Στίβεν Λεβίτσκι και Ντάνιελ Ζίμπλατ, σε ωραία μετάφραση του Ανδρέα Παππά, εκδόσεις Μεταίχμιο:
  «Όταν, ωστόσο, οι κομματικές αντιπαραθέσεις έχουν φτάσει στο σημείο να τροφοδοτούν ένα είδος κοινωνικού διχασμού και οι πολίτες ανήκουν σε δυο στρατόπεδα μεταξύ των οποίων δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεννόησης, η αντιπαλότητα μετατρέπεται σε αμοιβαία έχθρα και συνοδεύεται από την εκτόξευση ένθεν κακείθεν απειλών. Οι δυο παρατάξεις εγκαταλείπουν τότε κάθε στοιχείο αυτοσυγκράτησης, προσπαθώντας να επικρατήσουν με κάθε δυνατό μέσο. Αυτό το κλίμα όμως ευνοεί με τη σειρά του την εμφάνιση ακραίων δυνάμεων, οι οποίες αδιαφορούν πλήρως για τους δημοκρατικούς θεσμούς και την ομαλή λειτουργία τους» (σ. 172).

 133. Πάνος με πεζά said

  Αφού από δω τα σκαλίζετε, από κει τα σκαλίζετε, τουλάχιστον πριν να περάσει η μέρα, ας θυμηθούμε την 3η Ιουνίου του 1941…
  https://www.alfavita.gr/sites/default/files/styles/default/public/foto03030_151.jpg?itok=OFKXKuTC

 134. Γιάννης Ιατρού said

  127: Τό ΄χεις όμως δυσκολέψει πολύ ρε Λάμπρο …
  Πήρες αγκαζέ την ευθυκρισία, πετάς και μερικά κοσμητικά επίθετα για ξεκάρφωμα, ε, που θα πάει, κάποτε θα το προσέξουν το ταλέντο σου και θα σε πάρουν κι εσένα στο κλαμπ. Μην ανησυχείς!

 135. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  32, Triant said (περί Βαρουφάκη): «Οι δε (λογικότατες) προβλέψεις του μου μαύρισαν την ψυχή.».
  Τον Αύγουστο του 2015, σε συνέντευξή του στο Nouvel Observateur ο Γ.Βαρ. προέβλεψε τα εξής συνταρακτικά:
  ’’…Προσωπικά πιστεύω πως η αποδοχή του τρίτου μνημονίου (από τον Τσίπρα, εννοείται) είναι ουσιαστικά η αφετηρία για την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Είναι η συγκεκριμένη συμφωνία η αρχή για την εφαρμογή του σχεδίου Σόιμπλε.’’
  Μήπως, ρε παιδιά, είμαστε ακόμη στην αφετηρία και δεν το’χουμε καταλάβει;

  33, Alexis: Πολλοί Κυριάκοι γιορτάζουν στις 29 Σεπτεμβρίου, «Οσίου Κυριακού του Αναχωρητού»…
  Λες να μας προκύψει καμιά τέτοια αναχώρηση; 🙂 🙂

  53, 56 (μέσον): Αυτού του είδους οι μ@@@κι@@νες προσεγγίσεις συνέβαλλαν στην ήττα. Μοιάζει πρωθύστερο, αλλά δεν είναι, στο βαθμό που εκφράζει μια συγκεκριμένη (αποτυχημένη εκ του αποτελέσματος) νοοτροπία!

  75+82β, Jane: Μπράβο, συμφωνώ κι εγώ, σχεδόν πλήρως! Ελάχιστα θα είχα να προσθέσω ή να αφαιρέσω…
  Και η «ανεξαρτησία» που λανσάρουν ακροδεξιοί/φασίστες και οι όμοιοί τους, είναι μια όμορφα καλυμμένη παγίδα, στην οποία –δυστυχώς- έχει αποδειχθεί ότι πολλοί πέφτουν μέσα.

  133, Πάνος Με Πεζά: Βέβαια, να τα υπενθυμίζουμε πότε-πότε, μπας και συν-κινηθούν και ξε-κουνηθούν μερικοί…

 136. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @131. 🙂 🙂

  @113, 116,123. Γιάννη, κι ἐγὼ ὅπως τὰ λέει ὁ Νικοκύρης τὰ θυμᾶμαι.

  Ἤμουνα περιφρούρηση στὴν πρώτη πορεία τοῦ Πολυτεχνείου καὶ τὸ θυμᾶμαι πολὺ καλά.

  Τὸ σύνθημα «Λαὲ ντροπή σου γιὰ τὴν ἐκλογή σου» δὲν ἦταν ἀπὸ τὰ συνθήματα τῆς ἐπίσημης γραμμῆς.

  Αὐτὰ ἦταν στὸ γνωστὸ «ἀντιφασιστικὸ-ἀντιιμπεριαλιστικὸ» πλαίσιο. Κατὰ τῶν Ἀμερικάνων, τοῦ ΝΑΤΟ, γιὰ τὴν ἀπομάκρυνση τῶν Βάσεων, γιὰ τὴν ἀποχουντοποίηση, γιὰ τὴν καταδίκη τῶν βασανιστῶν καὶ τῶν πρωτεργατῶν τῆς Χούντας καὶ φυσικὰ τὸ πιὸ λαοφιλὲς «Ψωμί, Παιδεία, Ἐλευθερία».

  Τὸ «Λαὲ ντροπή σου κλπ.» ἔπεσε μᾶλλον ἀπὸ κάποιους μή ὀργανωμένους, ἀλλὰ βρῆκε ἀπήχηση στὸν κόσμο καὶ ἀκούστηκε ἀρκετά, παρά τὶς προσπάθειες κάποιων ὀργανωμένων νὰ τὸ σταματήσουν.

 137. sarant said

  136τέλος: Πολύ σωστή διατύπωση

 138. mitsos said

  Καλησπέρα
  Ωραία ανάρτηση αλλά τα πιο όμορφα είναι στα σχόλια ( Γ. Κουβάτσος , Jane , Χαρούλα , … )
  Τι άραγε να προσθέσει κανείς ;

  Λίγα σχετικο-άσχετα ερωτήματα :

  1) Πάντα είχα την απορία γιατί αφού την Ιστορία την γράφουν οι νικητές γιατί στην Ιστορία έμειναν οι πολιτικοί της Αθήνας, οι φιλόσοφοι της Αθήνας, οι ποιητές της Αθήνας ; Μόνο να δείτε ….πως τον έλεγαν εκείνον τον στρατηγό της Σπάρτης ;

  – Ασφαλώς είναι προτιμότερες οι μεγάλες Ιδέες και οι καθαρές τελικές λύσεις. Πάντα ο λαός μας τις προτιμούσε από τους συμβιβασμούς ( ακόμα και από τους έντιμους και επωφελείς ). Το είχε μάθει και ο Βενιζέλος ( ο Ελευθέριος, όχι ο Ευάγγελος ) και του το απέδειξε και ο Γούναρης (ο Δημήτριος, όχι ο Νίκος ).

  -Όσο για τους ηγέτες … δεν ξέρω… Μάλλον πάντα – αργά ή γρήγορα – πρεπει να επιλέξουν ανάμεσα, έίτε α) μια αυτοκαταστροφική ανώφελη θυσία , που σώζει την υστεροφημία τους , είτε β) τον αργό δρόμο της φθοράς μέχρι να συνθλιβούν κατω από τις βραδυκίνητες ερπύστριες των νόμων της κοινωνικής εξέλιξης που έρπουν ατάραχοι μπροστά στα πάθη νικητών και ηττημένων

  Τελικά;
  Ίσως ποτέ δεν θα μάθουμε αν ήταν σωστό αυτό που επιλέξαμε αφού η Ιστορία ποτέ δεν θα γράψει τι θα γινόταν αν άλλαζε το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοέμβρη του 1920 … Ίσως τίποτε να μην άλλαζε …Ίσως και όλα

 139. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  134 – Δεν ανησυχώ Γιάννη μου γι’ αυτό, το θέμα είναι πως γι’ αυτά που ανησυχώ δεν ανησυχείτε εσείς, βλέπεις, ανήκουμε σε διαφορετικά κλάμπ ανησυχίας.☺
  Ο καιρός θα δείξει.
  Καληνύχτα

 140. SineNomine said

  Γιάννη Κουβάτσε και Jane ευχαριστώ!
  Έχουμε ακόμα ελπίδες, λοιπόν, ως άνθρωποι…

  Πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών, με ρώτησαν επίμονα διάφοροι υπέρ «αριστεροί» (όπου υπέρ = δήθεν) τι θα κάνω αν στον δεύτερο γύρο περάσουν ο Μπακογιάννης και ο Κασιδιάρης. Απάντησα πως τέτοιο δίλλημα δεν υπάρχει και πως ασφαλώς θα ψηφίσω τον Μπακογιάννη. Κάποιοι δεν μου μιλάνε ακόμη, αφού ομολόγησα πόσο ξεπουλημένος είμαι…

 141. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αέττητο π.χ. ένα ύφασμα (που δεν έλιωνε/πάλιωνε) λέγανε οι παλιοί μας. Αλλά αντίστοιχα «ηττημένο» δεν λεγόταν/υπήρχε.
  ………
  Ετούτη τη φορά, καθώς η μάχη θα καθόριζε για πάντα τη ζωή μας, προσπαθήσαμε να τα προβλέψουμε όλα-
  στρατηγική και ταχτική, τις εφεδρείες, τις πιθανές κινήσεις του εχθρού,
  τη διαμόρφωση του εδάφους, ακόμα και τις καιρικές συνθήκες,
  όλα προσεκτικά μελετημένα και, σχεδόν, ευνοϊκά.
  Κι όμως ηττηθήκαμε!
  Τι έφταιξε; Τί μας διέφυγε; Πού ήταν το λάθος;

  Προσβολές που κάναμε τάχα πως δεν τις καταλάβαμε
  μεγάλες αποφάσεις τη νύχτα, που τις έθαψε σε λίγο ο
  ύπνος,
  ένας τυφλός εγωισμός
  όταν χρειάζονταν λίγη κατανόηση
  ή μια ηλίθια συγχώρεση
  όταν έπρεπε να τους πιάσεις απ’ τον λαιμό.

  Τάσου Λειβαδίτη
  «Οι τελευταίοι» 1966, Απόσπασμα

 142. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  [Αν και με πρόλαβε στο τσακ η συμπατριώτισσα Έφη… :)]
  Ένα λεξιλογικό: Σε όλη την Κρήτη είναι σε ευρεία χρήση -ακόμη και σήμερα- το επίθετο «αέττητος, -η, -ο», = πολύ γερός, ανθεκτικός στο χρόνο, ακατάλυτος, (κατ’ επέκταση, καλής ποιότητας). Ο σχηματισμός από το «αήττητος» είναι προφανής, αλλά νομίζω υπάρχει και μια παρετυμολογική επίδραση από τον αετό (δυνατό, ανίκητο, ακατάβλητο κλπ. πουλί).

 143. sarant said

  138 τέλος: Μάλλον ίδια θα ήταν η εξελιξη, λέω εγώ

  141-2 Ρε τι μαθαίνει κανείς!

 144. Γιάννης Κουβάτσος said

  136: Ευχαριστώ πολύ, Δημήτρη, για τη μαρτυρία. Όποια απορία διατυπωθεί εδώ μέσα, είναι σίγουρο πως θα βρει έγκυρη λύση από τους πλέον αρμόδιους. ☺

 145. voulagx said

  #127 @Λαμπρος:«Πόση μαλακία δέρνει κάποιους που πιστεύουν πως επιλέγοντας συνεχώς το μη χείρον βέλτιστον θα βελτιωθεί ή άσχημη κατάσταση.»
  Πολυ λιγοτερη απο αυτην που δερνει εσενα που καποτε ειχες αναρωτηθει αν εισαι τελειως μαλάκας ή ούφο ή εξωγήινος ή μηπως και τα τρια μαζι.
  Δεν χρειαζεται να προσπαθεις κι αλλο για να μας πεισεις οτι εισαι και τα τρια μαζι, τουτεστιν τρισυποστατος, το εχεις καταφερει ηδη. Μπραβο σου.

 146. Γιάννης Κουβάτσος said

  138, 143: Να αποδεικνυόταν τόσο σκιτζής κι ο Βενιζέλος; Χμ…Δεν θα το μάθουμε ποτέ, δυστυχώς.

 147. # 113

  Κακώς νομίζεις.

  Το «λαέ ντροπή σου για την εκλογή σου» ακούσθηκε πρώτη φορά (από το ΚΚΕ) στην πρώτη πορεία για το Πολυτεχνείο που δεν έγινε στις 17 Νοέμβρη του 74 αλλά μια βδομάδα μετά γιατί στις 17 είχαμε εκκλογές και «στις 18, σο-σι-α-λι-σμό» ήταν το σύνθημα του Πασόκ.

  (και για το Γουέμπλεϋ λάθος στάχουνε πει)

 148. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  73 Γιάννη Κ. Ωραίο! Μύρισε γλυκά (η παλιά) κιμωλία στη μνήμη και τον αγαπήσαμε όλοι τον ατίθασο αλλά τζέντλεμαν «Νικολάκη» ! αλλά στην ισοψηφία, εγώ θα έβαζα κλήρο. Βλέπεις αυτό προβλέπεται συνήθως σε ισοψηφίες ψηφοφοριών, αλλά βέβαια έτσι θα χανόταν αυτή η όμορφη εξέλιξη 🙂

  Jane Σύμφωνη σε όλα ! Ανάγλυφη η πραγματικότητα.

  128. Μάθετε περισσότερα για το Μουζάλα σας παρακαλώ! ‘Ηταν άθλος αυτό που μπόρεσε να γίνει, έστω και με λάθη ,που και ο ίδιος ,συγκαταβατικά και μειλίχια αποδέχεται.( Τον άκουσα η ίδια σε συνέντευξή του τελευταία) . Η χώρα δεν είχε καμιά εμπειρία και προετοιμασία γι΄αυτά τα αιφνίδια αλλεπάλληλα κύματα των προσφύγων. Για ιδέστε τί συνέβη και με χώρες πολύ μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες στο προσφυγικό! Δεν τα κατάφεραν καλύτερα. Ας μην φτυαρίζουμε ανέμελα!

 149. Μαρία said

  145
  Είπα κι εγώ οτι θα γράψεις κάτι για τη Λάρσα 🙂

 150. Γιάννης Κουβάτσος said

  148: Ρουμάνος ο «Νικόλας», Αιγύπτια η «Αγάπη», μια μεγάλη πολύχρωμη παρέα το σχολείο μας. ☺

 151. Μαρία said

  Ακούστε όλα όσα συμβολίζει ο Μπένη.

 152. # 136 κ;αι άλλα

  έγραψα το προηγούμενο σχόλιο ,μόλις διάβασα το σχόλιο του Κουβάτσου και χωρίς να δω πως είχε απαντηθεί και από άλλους.

  Καταθέτω την προσωπική μου μαρτυρία πως ήμουνα σ’ ένα από τα πρώτα μπλοκ του ΚΚΕ (τρίτο ή τέταρτο στην αρχή της πορείας) και μόλις έφτασε στο ύψος της Σολωμού, το πολύ στην Χαλκοκονδύλη, ακούστηκε το σύνθημα από ντουντούκα και το επανέλαβαν περιχαρείς οι πλείστοι όσοι οργανωμένοι που δεν σκέφτηκαν τι μαλακία φώναζαν στο όνομα της…δημοκρατίας που μόλις είχε «καταργήσει» την χούντα.

  Πέστε με κακό αλλα εγώ δεν ξεχνώ ούτε δίνω συγχωροχάρτια σαν ΠΑΟΚτσής, μιαν πρώτη γεύση πήραν οι κρατούντες πρόσφατα

 153. voulagx said

  #149 Δεν ειμαι Λαρσαιος! 🙂

 154. loukretia50 said

  153. … αντίπαλο δέος?
  (όχι Μπέος – φαντάζομαι!)

 155. Pedis said

  # 136 – και ακόμη δεν είχαν δει το 30% υπερ της μοναρχίας με τον φρυδά κόντρα … μετά δεν θα τους πέρναγε καν από το μυαλό ένα τέτοιο σύνθημα.

  Ο Βαρουφάκης ξανά στον ίδιο ρόλο να κάνει τον αγαθό στους μετριοπαθείς και τον μετριοπαθή στους χαζούς ή μου φαίνεται;

  Σαν τότε που καλούσε τον ΓΑΠ να κατέβει κι αυτός στις διαδηλώσεις κατά … του ΓΑΠ, επειδή ηταν βέβαιο ότι δεν τού άρεσε του ΓΑΠ ό,τι έκανε στη χώρα ο ΓΑΠ και η καρδούλα το ήξερε …

  ή από το ’11 μέχρι το ’15 που, ως μαιντανός στα μμε, υποστήριζε ότι το μνημόνιο, δεν μπορεί όλοι το βλέπουν, είναι ένα λάθος, ένας κακός υπολογισμός της ΕΕ, μια παρεξήγηση και ότι με λίγη προσπάθεια και σωστά επιχειρηματα θα πειστούν εταίροι και θεσμοί να αναθεωρήσουν, πρωτίστως, για το καλό τους.

 156. Μαρία said

  153
  Σε βλαχοχώρι ψηφίζεις;

 157. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Το χθεσινό πρωτοσέλιδο των Νέων (όχι δεν το βάνω),μοστράρησε αυτήν την αθλιότητα, ότι τάχα ρίχνουν (η κυβέρνηση) το φταίξιμο για την ήττα στο λαό, ενώ από κανέναν δεν ακούστηκε κάτι τέτοιο.

 158. ΣΠ said

  88
  Το «άλυτος» έχει επίσης διπλή σημασία. Ένα άλυτο πρόβλημα μπορεί να είναι ένα που δεν έχει λυθεί ακόμα (παραμένει άλυτο μέχρι να λυθεί), όπως ήταν το τελευταίο θεώρημα του Φερμάτ, ή ένα που δεν λύνεται, δεν έχει λύση, όπως ο τετραγωνισμός του κύκλου.

 159. sarant said

  158 Aκριβώς.

 160. Pedis said

  # 151 – εκλήθη ως Κάτωνας και αποδείχτηκε Κατίνος. (δέστη ολόκληρη, ωραία ξεφτίλα.)

 161. Μαρία said

  158
  Αυτό ισχύει απο τα αρχαία ελληνικά ακόμη για τα ρηματικά επίθετα σε -τος. Σήμαιναν και σημαίνουν ότι η παθητική ή ενεργητική μετοχή, π.χ. γραπτός, γνωστός, θνητός, κλπ και φαίνεται οτι μετά πήραν και τη σημασία αυτού που μπορεί ή αξίζει να πάθει αυτό που δηλώνει το ρήμα.

 162. Αγγελος said

  Εγώ αλλιώς θυμάμαι το σύνθημα κάποιων αριστερών για τις εκλογές του 1974 (αλλά μου το μετέφεραν το καλοκαίρι του 1975 — το φθινόπωρο του 1974 δεν ήμουν στην Ελλάδα):
  «Και συ, λαέ μαλακισμένε,
  Ψήφισες Καραμανλή!»
  Δεν ξέρω βέβαια αν τόλμησε κανείς να το τραγουδήσει δημοσία, εκτός παρεών…

 163. loukretia50 said

  Πάντως μια απορία λύθηκε, έτσι δεν είναι?

  Το δίλημμα του Βόλου* – συλλογιστική βουκόλου
  *κωδικός Β (μπε)

  Απ τη μια «έμπαινε Μπέο» κι απ την άλλη Συριζαίο…
  Τι ψηφίζουμε – οέο?
  Δε με παρατάτε λέω!
  Δε θα τους υποστηρίξω
  Άκυρο ή λευκό θα ρίξω
  Εκτός αν τα παρατήσω
  και δεν πάω να ψηφίσω
  Ίδιοι είναι– δε θα κλαίω
  όποιος και να βγει δε φταίω

  Καληνυχτίζω γιατί αρκετά σας ζάλισα

 164. Μαρία said

  Με κείμενο στην ιστοσελίδα του ο Σταμάτης Κάρμαντζης, επικαλούμενος τις… ιδιότητές του ως Έφεδρος Επίλαρχος, πρώην βουλευτής Χίου και νυν αντιπεριφερειάρχης Χίου αναφωνεί ότι «καλός Τούρκος είναι ο νεκρός Τούρκος» κατά το σύνθημα των… Ελλήνων καταδρομέων, με το οποίο εξηγεί πως συμφωνεί απόλυτα. https://www.efsyn.gr/politiki/paraskinia/65798_kalos-toyrkos-einai-o-nekros-toyrkos

  Αυτός είναι ο νέος δήμαρχος Χίου.

 165. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @157. Δεν χρειάζεται να το διατυπώσει έτσι ακριβώς κάποιος εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος. Το είπαν με διαφορετικά λόγια.. 🙂 (Χθες, άκουσα για λίγο τον Βούτση στην ΕΡΤ. Πέρα από τις φιλολογικές του επιδόσεις -«ουδείς μετά εορτής μπορεί να…»- το νόημα των λόγων του ήταν αυτό: Τα μέτρα που πήραμε ήταν εξαιρετικά, αλλά δεν έγινε αντιληπτή η αξία τους. Όμως αυτή θα φανεί στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές..)

 166. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  145 – Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και την επιβράβευση αν και με λύπησε η επιλεκτική σου ευαισθησία, δεν το περίμενα από σένα αλλά έχω παρατηρήσει πως τείνει να γίνει κανόνας κι από αρκετούς άλλους αξιόλογους σχολιαστές εδώ μέσα (π.χ Ιατρού), αν μη τι άλλο, με εντυπωσιάζει αυτή η άποψη που έχετε για την δημοκρατία.

  Όσο για το τρισυπόστατος, εκτός του ότι δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν για τίποτε, δεν είναι ακριβώς όπως τα λές αλλά ας μη μείνουμε στις λεπτομέριες που κάνουν την διαφορά και χαλούν την προκατασκευασμένη σου άποψη για μένα, το σημαντικό, είναι που εσύ έχεις μία υπόσταση, αυτή που σου ταιριάζει, φρόντισε να μη την χάσεις.

  Καλημέρα

 167. nikiplos said

  138@ Σε ένα τέτοιο υποθετικό ερώτημα θα μπορούσαν να μπουν πολλά «εάν», όμως υπάρχουν και οι πραγματολογικοί παράγοντες… Θα μπορούσε η Ελλάδα να κρατήσει εντός των συνόρων της τη χερσόνησο της Ερυθραίας (Σμύρνη κλπ), όπως έλεγαν οι Βενιζελικοί στρατηγοί μας (που δεν είχαν και μεγάλη ιδέα, αλλά αυτό ας το αφήσουμε για την ώρα)?
  Απέναντι σε μια Τουρκία που:
  -Είχε αναδιοργανωθεί πλήρως στο στράτευμά της
  -Είχε νέα όπλα σύγχρονα δεδομένης της εποχής εκείνης
  -Είχε ψηλό ηθικό γιατί τα είχε μόλις βάλει με όλες τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής και είχε εν πολλοίς κρατήσει αλώβητον τον πυρήνα της, όπως είχε αυτός προκύψει μετά την ήττα των Σουλτάνων
  -Είχε προκαλέσει στον πιο αγέρωχο και «βαρεμένο» στρατό, εκείνον της Αγγλίας 100.000 νεκρούς στην Καλλίπολη (ακόμη ξεθάβουν)…
  -Ήταν καλύτερα από εμάς «πλασαρισμένη» όσον αφορά τις συμμαχίες και τη νέα γεωστρατηγική που είχε προκύψει…

  Ωραίες οι μεγάλες ιδέες δεν λέω, αλλά για να τις διηγείται κανείς σε παιδιά μέχρι 7 ετών… Μετά πρέπει να διδάσκονται, να βλέπουν και να αναγνωρίζουν την ωμή πραγματικότητα…

 168. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  165: Προφανώς δεν έχουν καταλάβει πως δεν είναι αυτή η αιτία (δηλ. τα μέτρα που πάρθηκαν*),
  Υπάρχει όμως απογοήτευση όταν βλέπουν αυτά να μετρούν τόσο λίγο όταν πρόκειται να παρθεί η απόφαση για την ψήφο στις εκλογές αυτές.

  *ΥΓ: Θα φανεί αν τα μέτρα ήταν καλά ή όχι, αν/όταν (στην απευκταία περίπτωση) αρχίσει η κατάργηση/αποδόμηση/αντικατάστασή τους….

  166α: Λάμπρο, ..με εντυπωσιάζει αυτή η άποψη που έχετε για την δημοκρατία..
  …και την ειωθυίαν αξίωσιν των ονομάτων ες τα έργα αντήλλαξαν τη δικαιώσει..
  Μετά μην απορείς!

 169. sarant said

  167 Το what-if που δεν έχει απαντηθεί είναι: τι θα γινόταν αν η Ελλάδα δεν έστελνε στρατό στη Σμύρνη το 1919;

 170. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  168 – Δεν απορώ Γιάννη μου, μου είναι κατανοητά απο 40 χρόνια σχεδόν, απλώς με στενοχωρεί καπως ακόμη, δεν έχω καταφέρει να απεξαρτηθώ πλήρως από την συγκινησιακή πανούκλα του κόσμου, βλέπεις γεννήθηκα και μεγάλωσα μέσα σ’ αυτήν, αλλά είμαι πολύ κοντά στο να το πετύχω.☺

  Από την ρήση του Θουκιδίδη που παρέθεσες, γίνεται φανερό πως δεν αντιλήφθηκες ότι εμμέσως πλήν σαφώς, (μιά και δεν διαμαρτυρήθηκες στην ανόητη και κυρίως φασιστική άποψη ενός συγκεκριμένου σχολίου, ενώ πολλοί συμφώνησαν και την επιβράβευσαν) θεωρείς ότι και τον Πάνο με πεζά (και όσους άλλους) που επέλεξε το λευκό – άκυρο αντί για την Δούρου, τον δέρνει η μαλακία.

  Όλοι οι δεξιοί, είναι συντηρητικοί, κακοί η φασίστες κι όλοι οι αριστεροί, είναι προοδευτικοί και καλοί. Όποιοι διαφωνούν μ’ αυτό, τους δέρνει η μαλακία.
  Στέκομαι προσοχή και χαιρετίζω με θαυμασμό την άποψη σας για την δημοκρατία.

 171. # 170

  βρε Λάμπρο μην τα παίρνεις στα σοβαρά. Πολιτική είναι, δεν είναι ξέρωγώ…ποδόσφαιρο ! Εξήγησα κάπου πως η τάση να θεωρούν τα λευκά άκυρα και την αποχή χαμένους ψήφους για την παράταξη που πιστεύουν είναι παιδικό σύμπτωμα αλλά όλοι εδώ μέσα εξύμνησαν το # 75 που υποστήριζε αυτόν τον παραλογισμό. Αν μπεις σε δεξιοκρατούμενα σάιτ θα δεις πως εκεί υποστηρίζουν πως όσοι δεν ψήφισαν με οποιονδήποτε τρόπο έσωσαν τον ΣύΡιζΑ από μεγαλύτερη συντριβή…παντού υπάρχουν εξπέρ που ξέρουν τι θα ψήφιζες αν δεν έριχνες λευκό, έχει προοδεύσει ο εκλαϊκισμός της επιστήμης, το βλέπεις και στους ψήφους που πήρε ο αναγνωρισμένος υπερεπιστήμων Βελόπουλος.
  Μη σκας κι αν φτάσετε του χρόνου τελικό με μας, θα κάνω ένα τηλέφωνο στον Ιβάν μήπως…αν γίνεται…θα μπορούσε να προτείνει…έλληνες διαιτητές μπας και σπάσει η κακοδαιμονία της ΑΕΧ !!
  (αλλά θα ψηφίσεις ό,τι σουπω, σύμφωνοι ; )

 172. Γιάννης Ιατρού said

  170: Ρε συ Λάμπρο, απορώ κι εξίσταμαι με την ευκολία που έχεις να μεγεθύνεις επιλεκτικά ό,τι νομίζεις πως σου ταιριάζει κατά περίπτωση ή/και να παραποιείς και να παρερμηνεύεις τα πάντα που δεν σου ταιριάζουν.

  Ο υπερθετικός, επιθετικός κι απόλυτος χαρακτηρισμός, η εύκολη/λαϊκίστικη γενίκευση κλπ. είναι ἴδια των σχετικών σχολίων σου, λες κι εσύ έχεις μονοπώλιο την ευθυκρισία. Μην απορείς λοιπόν.

  Και για τον Πμπ που λες, κι εκεί παραποιείς: Ο Πάνος δεν διάλεξε λευκό κλπ. γενικά και πάντα. Όπως γράφει, προτίμησε αρχικά τον Σγουρό και στη β’ φάση το λευκό, αφού δεν τον εξέφραζε κανείς από τους δύο εναπομείναντες. Έχει μεγάλη διαφορά από το γενικά, παντού και πάντα δικό σου «συνειδητά κλπ.» λευκό. Σύνελθε.

 173. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @168. Κάθε κυβερνητικό μέτρο (οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό κλπ) συνήθως σηκώνει πολλές αναγνώσεις. Άρα, μάλλον δεν υπάρχει μέτρο που να είναι τόοοσο καλό (και δυσδιάκριτο στον λαουτζίκο), του οποίου, το μόνο που του λείπει είναι το να φανερωθεί ολοκληρωτικά η αδιαμφισβήτητη αξία του και να τύχει πάνδημης αποδοχής. Και βέβαια, η αντιληπτική και αναλυτική ικανότητα του κόσμου έναντι οιουδήποτε μέτρου, πάντα ποίκιλλε και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Γι αυτό και νομίζω ότι η ερμηνευτική εκδοχή του Βούτση (και η παρόμοια άλλων στελεχών) είναι μάλλον ελιτίστικη και αρκούντως μεταφυσική: Εμείς καλά τα κάναμε, οι άλλοι δεν μας κατάλαβαν! (Εν πάση περιπτώσει, αγαπητέ Γιάννη, αν ήμουν ψηφοφόρος του Συ.Ριζ.Α, δύσκολο θα πειθόμουν ότι η κυβέρνησή μου διαθέτει αυτοκριτική γενναιότητα 🙂 )

 174. Γιάννης Ιατρού said

  173: Γιώργο, συμφωνώ με την κατακλείδα σου (αυτήν στην παρένθεση).
  Απ΄την άλλη, (κατ΄εμέ) είναι άδικο να μην αναγνωρίζεται το όποιο έργο πρόλαβε/μπόρεσε να κάνει μέχρι σήμερα.

 175. nikiplos said

  Αγαπητή Jane 75@…

  Το σχόλιό σου έχει ενδιαφέρον, καίτοι διολισθαίνει ασυναίσθητα ίσως κι αυτό στη λογική του «εμείς και οι άλλοι». Δεν γνωρίζω πολλά για το Βόλο και τις ιδιαιτερότητές του, πέρα από αυτές που αποκομίζει ένας επισκέπτης… Γνωρίζω αρκετά – μερικά άγνωστα σε πολλούς – για τον Αχ. Μπέο, που εκπίπτουν του παρόντος… Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσω κι εγώ τη θέση μου, πως οποτεδήποτε πρόκειται για ΧΑυγίτες συμφωνώ μαζί σου αναφανδόν. Είναι λάθος η κομματική περιχαράκωση ως γενική γραμμή όταν πρόκειται για περιφέρειες όπου ψηφίζουν άνθρωποι για το μέλλον της καθημερινότητάς τους. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το ζήτημα της κομματικής ταμπέλας. Σε Δήμους – Περιφέρειες είναι λυπηρό που κομματικοποιούνται τα πράγματα…

  Βέβαια η ατέλεια κρύβεται στην ουσία ότι η Πολιτική δεν κλιμακώνεται, δλδ δεν ισχύει για μια περιοχή ό,τι ισχύει για μια ευρύτερη. Είναι τελείως διαφορετική η πολιτική προσέγγιση και οργάνωση που χρειάζεται όταν πρόκειται για κοινότητες ανθρώπων που γειτνιάζουν και συγχρωτίζονται και τελείως άλλη όταν πρόκειται για ομοσπονδία κοινοτήτων που είναι μια περιφέρεια καθώς και για μια ευρύτερη περιοχή που συνθέτουν μια χώρα…

  Και δυστυχώς για όλους μας, η δημοκρατία ξεκινάει και ανδρώνεται στις κοινότητες πρώτα και ύστερα σε όλη τη χώρα. Αν δεν υπάρξουν κοινότητες, κοινοτικό έργο κλπ δεν πρόκειται να δούμε δημοκρατία στον τόπο μας, εις μάτην του αριστερού βολονταρισμού και του δεξιού ισορροπισμού…

  ΥΓ> Πιστεύω πως οι σύντροφοι/συμπολίτες σου κάνουν μια βολική αποφυγή να αντιπαρατεθούν με τον μαφιόζο, το πολύ να κάνουν καμία συμφωνία κάτω από το τραπέζι μαζί του σε επίπεδο υψηλών κυρίων…

 176. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @174.Προφανώς και έκανε κάποιο έργο (..αν γράψω το τί θεωρώ ως το σημαντικότερο τους, θα με πυροβολήσουν οι -σαν κι εμένα- συντηρητικοί φίλοι μου 🙂 ) αλλά η δική μου κριτική επικεντρώνεται πιό πολύ σε θέματα πολιτικής ηθικής. Να στο πω διαφορετικά: Υπάρχουν ΔΕΚΑΔΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ πράγματα που θα μπορούσαν να κάνουν, από αυτά που δεν στοιχίζουνε τίποτε αλλά σου προσδίδουν κύρος και εκτίμηση. (Και δεν τα κάνανε!). Επιφυλάσσομαι να τα συζητήσουμε σε άλλη ευκαιρία..

 177. ΚΩΣΤΑΣ said

  Χαίρε Λάμπρο! 😉 Φιλική παρότρυνση-παραίνεση, από έναν δεξιό, συντηρητικό, κακό η φασίστα. 😛 Κόψε από τα σχόλιά σου κανα δυο λεξούλες όπως μ@κ@κ@ς …, που κάποιοι μπορούν, δικαιολογημένα, να τις πάρουν ως προσωπική βρισιά και να θυμώσουν. Μ’ αρέσουν οι αιρετικοί τύποι, γι’ αυτό σε αγαπάω, έστω και αν διαφωνώ μαζί σου στα περισσότερα. Κινητοποιείς το μυαλό μας και μας δίνεις αφορμή και τροφή για σκέψη.

  Ο Ιατρού σε ζηλεύει γιατί είσαι πιο καλόψυχος από αυτόν. Άσε που βρίσκεται και σε σύγχυση λόγω βαριάς ήττας. 😉

 178. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  171 – Έχεις δίκιο ρε Gee αλλά όπως έγραψα και στον Γιάννη, δεν έχω καταφέρει να απεξαρτηθώ πλήρως, κοντά είμαι όμως.☺

  172 – Γιάννη, η δεν θέλεις να καταλάβεις τι λέω γενικά αλλά και ειδικά στο σχόλιο 127 ή δεν μπορείς και μου προσάπτεις όλα αυτά τα απίθανα.
  Οι όποιες κοινωνικές και πολιτικές κρίσεις μου, βασίζονται πάντα σε αποδεικτικά στοιχεία και τεκμηριωμένες απόψεις, μπορεί όποιος θέλει να τις αμφισβητήσει αντιπαραθέτοντας τα δικά του αποδεικτικά στοιχεία και απόψεις, αλλά μέχρι τώρα μόνο ευχολόγια και ευσεβείς πόθους παρουσιάζετε.

  Το 127, είναι ολοφάνερο πως γράφτηκε ως απάντηση στο κατάπτυστο και φασιστικό 75 (ναί, αυτό που εξυμνήσατε πολλοί όπως λέει κι ο Gee) και δεν έβαλα αριθμό γιατί δεν ήθελα ν’ ανοίξω διάλογο με την εν λόγο δογματική κυρία, είναι ζήτημα υγείας, οι δογματικοί γενικώς, μου προκαλούν αλεργία.
  Όπως όμως συμβαίνει κι όταν μιλάω για την απάτη της υποχρεωτικής εκπαίδευσης που ενώ αναφέρομαι πάντα για την παγκόσμια, επειδή υπάρχουν εδώ αρκετοί εκπαιδευτικοί εδώ μέσα, θεωρούν πως τους θίγω κι ας μη έχω αναφέρει ποτέ κάτι εναντίον τους, με περνούν γενιές δεκατέσσερις, έτσι και τώρα, όσοι ταυτίζονται με τις απόψεις του 75 περί άκυρου, αισθάνθηκαν θιγμένοι, απλώς εσύ κι ο Vulagx εκδηλωθήκατε γραπτώς.

  Το ερώτημα, είναι γιατί όταν η εν λόγο δογματική κυρία γράφει «Συμπέρασμα: την β’ Κυριακή, με την μαλακία που δέρνει κάποιους που πήγαν κι έριξαν άκυρο………………….βγήκε ο Μπέος δήμαρχος» όχι μόνο δεν διαμαρτυρήθηκε κανείς αλλά την εξυμνήσατε κι όλας, κι ας είναι ένα αστήρικτο, βλακώδες και κυρίως ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ συμπέρασμα.
  Εν ολίγοις τι μας λέει η εν λόγο δογματική κυρία αλλά κι όλοι όσοι συμφωνείτε μαζί της; – Δεν έχει σημασία αν έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δεξιό πανηλίθιο κι αριστερό ηλίθιο, όσοι ρίξουν άκυρο και βγεί ο δεξιός πανηλίθιος, τους δέρνει η μαλακία» ή μας η με τους άλλους δηλαδή, κι εξ ορισμού, εμείς (οι αριστεροί ντε☺) είμαστε οι καλοί, κι ας δείχνουν οι πράξεις μας το αντίθετο, φταίει η επίθεση από τα δεξιά ΜΜΑ.
  Αυτή είναι η δική σας δημοκρατία Γιάννη και να την χαίρεστε, εγώ έχω και χαίρομαι την δική μου.☺

  Υ.Γ – Όσο για τον Πμπ, εσύ παραποιείς, η εν λόγο δογματική κυρία γι’ αυτές τις εκλογές μιλάει, κι αν ήταν στην Αθήνα θα ψήφιζε Δούρου για να μη βγεί ο χρυσοπίκοιλτος Πατούλης (και κάτι άλλα κουφά που λέει) άρα τον Πμπ που δεν την ψήφισε τον δέρνει η μαλακία.
  Επίσης, μπορεί κάλλιστα να μη βγαίνει ποτέ στον πρώτο γύρο ο δικός του και στον δεύτερο να ρίχνει άκυρο, μιλάμε για αιώνιο ξύλο από την μαλακία.☺

  Μια και τον συγκρίνεις με μένα, εγώ δεν έχω πεί ποτέ, τυφλά και πάντα συνειδητό άκυρο, θα ψηφίσω όποιον-α μου πεί την αλήθεια ρεαλιστικά και τεκμηριωμένα, βρές μου έναν τέτοιο από το 82 που ψηφίζω, ΕΝΑΝ.
  Σε παραπέμπω στα τέλη του 14 αρχές του 15 στις μεγάλες διαμάχες που είχα με τους φίλους συριζαίους, θα δείς πως όλα όσα στραβά είχα προβλέψει για τον ΣΥΡΙΖΑ τον Μπαρουφάκη και τον Τσίπρα, βγήκαν αληθινά, κι όμως, όλοι τους ψηφίσατε και θα τους ξσναψηφίσετε.
  Κάποιος είπε τις προ άλλες πως όλοι λένε ψέματα, ψηφίζουμε αυτόν που λέει τα λιγότερα. Καλά κάνετε, (κι αν δείτε βελτίωση γράψτε μου) μη γίνεστε όμως τιμητές σ’ εμάς που επιλέγουμε να τους πούμε ΑΓΑΜΟΙ ΘΥΤΑΙ.☺

 179. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  177 – Αμοιβαία τα αισθήματα Κώστα και δεκτές οι παρατηρήσεις αλλά αν έχεις προσέξει, σπανίως χρησιμοποιώ τέτοιες λέξεις (κυρίως για πλάκα) και ποτέ κατά προσώπου ή κοινωνικής ομάδας, εκτός από τους φασίστες.
  Άλλη (που αυτοπροσδιορίζεται ως κομουνίστρια) χρησιμοποίησε φασιστικά τέτοια λέξη για ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών (κι εγώ μέσα σ’ αυτό) που δεν ψήφισαν σωστά κατά το βλακώδες σκεπτικό της, αλλά κανείς προοδευτικός αριστερός δημοκράτης δεν «συγκινήθηκε» γι’ αυτό μίλησα για επιλρκτική ευαισθησία.☺

  Ο Γιάννης είναι φίλος, ξέρει πως τον εκτιμώ απεριόριστα (γι’ αυτό και κάθομαι να του εξηγήσω μ’ ολόκληρα κατεβατά☺) και είναι μακράν ο πιο καλόψυχος εδώ μέσα, η μάλλον ισοψηφεί με τον Δημήτρη Μαρτίνο, άλλο τρυφερό αγόρι που κόβεται με την καρδιά ενός μαρουλιού.☺

 180. Γιάννης Ιατρού said

  177b: 🙂 🙂 καλό, έτσι μη χάσουμε και το κέφι μας/χιούμορ.

  178: Επειδή κρίνω πως *άν* θελήσει, έχει και τα φόντα και τα επιχειρήματα να αντιπαρατεθεί μαζί σου, δεν θα υπεισέλθω στους (άδικους και εμπαθείς κατ΄εμέ) χαρακτηρισμούς σου για την Jane (#75).

  Για το …θα ψηφίσω όποιον-α μου πεί την αλήθεια ρεαλιστικά και τεκμηριωμένα.. που γράφεις: Εσύ κρίνεις την αλήθεια και τον βαθμό τεκμηρίωσης; Καλά κρασά! Είναι της ίδιας κατηγορίες όπως αυτό που γράφεις προηγουμένως: ..Οι όποιες κοινωνικές και πολιτικές κρίσεις μου, βασίζονται πάντα σε αποδεικτικά στοιχεία και τεκμηριωμένες απόψεις... Πολλά χαμόγελα Λάμπρο, αφού έτσι πιστεύεις.

 181. voulagx said

  #178 @Λαμπρος: Το μονο που εκανα στο #145 ηταν να απαντησω στο ερωτημα σου, το οποιο παραθετω κιολας εντος εισαγωγικων. Τα υπολοιπα ειναι δικα σου αυθαιρετα συμπερασματα. Καλα κρασα!

 182. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κατάπτυστο και φασιστικό το 75; Της Jane το σχόλιο εννοεί; Κατάπτυστο και φασιστικό; Κύριε ελέησον, έχουμε ξεφύγει τελείως εδώ μέσα. Τελείως. 😂

 183. Γιάννης Ιατρού said

  182: Εμ γιατί παρεμβαίνω ρε Γιάννη, που ως γνωστόν είμαι πολύ χαμηλών τόνων 🙂

 184. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  180 – Ξέρεις πως δεν είμαι εμπαθής και δεν έχω εμπάθειες με κανέναν, (πολΰ περισδότερο διαδικτυακά☺) η ίδια το είχε δηλώσει παλιότερα σε κάποιο διάλογό μας.

  Και ποιός θέλεις να κρίνει αν λέει αλήθεια ο υποψήφιος που ζητάει από τον λαό να τον ψηφίσει αν όχι ο ψηφοφόρος; τα διαφημιστικά σπότ, η πελατειακή σχέση ή η όποια γραμμή του όποιου κόμματος; Τότε όντως καλά κρασιά.

  Έτσι πιστεύω παραθέτοντας αποδεικτικά στοιχεία, εσύ πιστεύεις αλλιώς αλλά ακόμη περιμένω τις αποδείξεις.😂

  183 – Δεν παρενέβηκες γι’ αυτό, σ’ ενόχλησε προσωπικά η φρασεολογία μου στο 127 και δεν την συσχέτισες με το 75 και το επίμαχο φασιστικό σημείο που όταν το διάβασες δεν σ’ ενόχλησε καθόλου γιατί συμφωνείς μαζί του.
  Είπαμε, όσοι αυτοαποκαλούνται αριστεροί, είναι εξ ορισμού όλοι καλοί, προοδευτικοί και δημοκράτες.☺😀😂

  181 – Είμαι σίγουρος πως μπορείς και καλύτερα, ξέρουμε κι οι δύο τι είπες και γιατί. Έχεις καταφερθεί και αρκετά παλιά εναντίον μου με άσχημους χαρακτηρισμούς, η γνώμη μου για σένα δεν άλλαξε ούτε τότε ούτε τώρα γιατί δεν κρίνω τους άλλους από το αν έχουν καλή η κακή γνώμη για μένα, σε θεωρώ πολύ αξιόλογο και πνευματώδη.

 185. Γιάννης Ιατρού said

  Λάμπρο, εκ μέρους μου ό,τι ήταν απολύτως αναγκαίο να ειπωθεί, ειπώθηκε. Το αφήνω εδώ.

 186. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Ναί Γιάννη δεν έχει νόημα, ζούμε σε διαφορετικούς κόσμους κι έχουμε διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων, κάποιος από τους δυό μας ζεί στον φανταστικό, ίσως να το δείξει ο χρόνος.

  Υ.Γ – Προχθές σας είπα για το τραπεζικό πάρτι στο ελληνικό χρηματιστήριο το τελρυταίο τρίμηνο, είμαι βέβαιος πως κανείς σχολιαστής δεν ασχολήθηκε περαιτέρω για να μάθει πώς τί και γιατί, κι όπως δεν έχουν πεί τίποτε μέχρι τώρα τα ΜΜΑ, δεν θα πούν και μέχρι τις εκλογές αλλά ούτε και κανείς σας θα ενδιαφερθεί, θα αναλωθείτε σε διάφορες ανούσιες αναλύσεις για το ποιοί πολιτικοί φταίνε, ενώ κάποιοι κολλημένοι στον 19ο αιώνα, θα λένε πως φταίνε αυτοί που ψηφίζουν άκυρο ή απέχουν.
  Αριστερή κυβέρνηση ΝPLs και κανείς τραπεζίτης στην φυλακή!
  Αρκετά σας τα ζάλισα, καληνύχτα.

 187. Μαρία said

 188. # 182

  Το σχόλιο 75 όπως πρωτοέγραψα στερείται κοινής λογικής, εκφράζει απλώς τους κρυφούς πόθους κάποιας παθιασμένης με μια παράταξη και χολωμένης με τις ανίθετες παρατάξεις.
  Οταν κάποιος-α προσπαθεί να μαντέψει τι θα ψήφιζε ένας που έρριξε λευκό ή άκυρο ή προτίμησε να κάτσει σπίτι του, χρησιμοποιεί ΙΔΙΕΣ μεθόδους; με τον Βελόπουλο που βεβαίως τον χαρακτηρίζεις απατεώνα και φασίστα
  Αν έχεις αποδείξεις για το τι θα ψήφιζαν, να μας τις παρουσιάσεις αλλιώς σταμάτα να πετάς όπου σε βολεύουν υπεροπτικές κρίσεις, άσχετες με την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Δεν είναι η τάξη εδώ με τα πρωτάκια να παριστάνεις τον πάνσοφο, δείξε μια φορά αντικειμενικότητα και αμεροληψία (εξαιρετικά δύσκολο για βάζελο-όντως το ποδόσφαιρο επηρεάζει τους αδύναμους χαρακτήρες)

 189. # 182

  Κι αν δεν το καταλαβαίνεις να στο κάνω περισσότερο λιανιά σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Jane :

  «Το 2014 ( Α΄ Κυριακή ) με συμμετοχή στο 63,5%
  Ο Μπέος, ντεμέκ ανεξάρτητος, πήρε 38,29% και 25.560 ψήφους
  Ο β΄ υποψήφιος από Συριζα-Οικολόγους πήρε 24,8% και 16.500 ψήφους
  Ο γ΄ υποψήφιος από ΔΗΜΑΡ πήρε 15,27 % και 10.200 ψήφους
  Ο δ΄ υποψήφιος από ΝΔ πήρε 13,25% και 8.850 ψήφους
  Κι ο υποψήφιος της Λαϊκής Συσπείρωσης πήρε 8,37% και 5589 ψήφους.
  Άκυρα/ λευκά βρέθηκαν 3.647 και ποσοστό στο 5,18%

  Τη β΄ Κυριακή με συμμετοχή στο 63,41%
  Ο Μπέος πήρε 53,13% με 33.925 ψήφους
  Ο υποψήφιος του σύριζα 46,87% με 29924 ψήφους
  Άκυρα/Λευκά 6.441 και ποσοστό 9,16%

  Συμπέρασμα: τη β΄ Κυριακή με τη μαλακία που δέρνει κάποιους, που πήγαν κι έριξαν άκυρο και φυσικά με την φουλ υποστήριξη δεξιάς, χρυσής αυγής (και ανεγκέφαλων ποδοσφαιρικών οπαδών) βγήκε ο Μπέος δήμαρχος.»

  Φυσικά το συμπέρασμά της είναι για τα μπάζα γιατί ο Μπέος με τον υποψήφιο της ΝΔ πήραν την α’ Κυριακή 34 410 ψήφους ενώ την δεύτερη 33925, δηλαδή κι αυτός είχε απώλεια 485 ψήφων, ενώ το σύνολο του αντιπάλου μαζί με τους συμπαθούντες ήταν 30 989 δηλαδή ΔΕΝ έφτανε να του δώσει την νίκη ακόμα κι αν πηγαίνανε όλοι,Τελικά οι 1065 που δεν ξαναπήγαν να ψηφίσουν τον υποψήφιο του ΣυΡιζΑ δεν παίξανε κανένα ρόλο.

  Να προσέχεις περισσότερο άλλη φορά

 190. Γιάννης Κουβάτσος said

  188: Λες να με αγγίζουν οι προσβολές ενός κολλημένου μονοθεματικού; Το ότι σου απευθύνω πότε-πότε τον λόγο για να σε τρολάρω και να γράφεις τα κουφά σου, δεν σημαίνει ότι θα ανοίξω και σοβαρό διάλογο μαζί σου, και να ήθελα δεν γίνεται. Πήγαινε να αγοράσεις κάνα διαρκείας καλύτερα, πριν τ’ ακριβύνει κι άλλο ο σαββίδης.

 191. # 190

  Σιγά μην παραδεχθείς αντρίκια την γκέλα σου…είπες όμως υπεροπτικά πως έχουν ξεφύγει όσοι διαφωνούσαν με το # 75 γιατί για σένα σωστό είναι μόνο ό,τι συμπλέει με τις πολιτικές και αθλητικές σου προτιμήσεις.

 192. π2 said

  189: Οι αλχημείες σου στην ανάλυση ψήφων είναι χειρότερες από εκείνες στις ποδοσφαιρικές σου αναλύσεις. Το ρεζουμέ της καταγραφής των ψήφων το 2014 είναι απολύτως ξεκάθαρο: ο Μπέος βγήκε με την πολύπλευρη στήριξη της ΝΔ (που είχε καταγραφεί και στον τύπο της εποχής) και των ψηφοφόρων της, ενώ ο υποψήφιος του Σύριζα δεν στηρίχτηκε από άλλες παρατάξεις και τους ψηφοφόρους τους. Και σου θυμίζω ότι η συζήτηση περί Μπέου ξεκίνησαν από τη συνήθη παλαβή ποδοσφαιρικοκεντρική επιμονή σου ότι η νίκη του Μπέου οφειλόταν μόνο στους απογοητευμένους οπαδούς του Ολυμπιακού Βόλου.

  Και προτού ξαναπείς για συμπεράσματα κάποιου ότι είναι για τα μπάζα μάθε πρόσθεση, γιατί το 30989 δεν προκύπτει ως άθροισμα «του αντιπάλου μαζί με τους συμπαθούντες».

 193. Pedis said

  Νικοκυρη, ξεπαγιδεύεις ένα κακόμοιο σχόλιο; Μερσι και μπονζουρ.

 194. Νέο Kid said

  We have really been gaushed by “politics” !
  Γκώσαμε πια με τα εκλογικά εδώ μέσα!
  Ελπίζω σήμερα να αλλάξει μενού ο Νικοκύρης …

 195. ΚΩΣΤΑΣ said

  Άκουσε, Γιάννη Κ. Νομίζω δεν είσαι αντικειμενικός στην περίπτωση Jane και Λάμπρου. Είχα κι εγώ την ίδια απορία με σένα για τον Μπέο. Η Jane, ως γνωρίζουσα, έδωσε μια κατατοπιστική απάντηση και γι΄ αυτό κι εγώ χαρακτήρισα ωραίο το σχόλιό της. Όμως, να το πω κομψά και ποδοσφαιρικά, υπέπεσε και αυτή σε αντικανονικά μαρακαρίσματα και σκληρά φάουλ – μιας και συμμετέχει και ο Τζι στη συζήτηση.

  Λέει η Jane: «Δε βλέπουμε πως ζούμε ξανά στην εποχή των τεράτων;
  Νομίζω , σε τοπικό επίπεδο , οφείλουμε πλέον να στήνουμε φράγματα απέναντι σε φασίστες, φανερούς και κρυφούς, που αλώνουν τις τοπικές , μικρές κοινωνίες με χάντρες, ψίχουλα και καθρεφτάκια.
  Η Λάρισα το έκανε και μπράβο στους Λαρισαίους, που δεν τσίμπησαν.»

  Και ρωτάω εγώ, τι σχέση έχει η υποψήφια της Λάρισας Ρένα Καραλαριώτου με τον Μπέο. Είναι μια ευειδής κυρία, ασχολούμενη επι χρόνια με την τοπική αυτοδιοίκηση και διεκδίκησε τη δημαρχία Λάρισας, υποστηριζόμενη από τη ΝΔ. Εντάξει, οι Λαρισαίοι επέλεξαν τον Καλογιάννη, υποστηριζόμενο από τον Σύριζα, δικαίωμά τους και καλά έκαναν. Αλλά να τη συσχετίζει με τον Μπέο και να λέει «μπράβο στους Λαρισαίους, που δεν τσίμπησαν.» , τι νόημα έχει αυτό; Πας μη αριστερός, τέρας, φασίστας…. ;

  Τα παραπάνω λόγια της Jane με ανάγκασαν να της επισμάνω με το 110 σχόλιό μου ότι “Jane, πληροφοριακά, στη Λάρισα κέρδισε ο Καλογιάννης, και την πρώτη φορά και τώρα, λόγω της διάσπασης της παράταξης που στηρίζει η ΝΔ μεταξύ Τζανακούλη και Καραλαριώτου. Μην ψάχνεις «δημοκρατικά» αίτια. Και, συγνώμη, για μια επί πλέον επισήμανση. Όσοι ιδιοποιούνται αποκλειστικά την ιδιότητα του δημοκράτη και του προοδευτικού, είναι κατά κανόνα αλαζόνες. Και αυτή την αλαζονεία πληρώνει τώρα και ο Σύριζα.

  Απάντηση δεν πήρα, δικαίωμά της να μην απαντά, και δικαίωμά μας να σχηματίζουμε γνώμη για το ποιος είναι υπερ του δημοκρατικού διαλόγου.
  Εσύ συμφωνείς με την Jane στα παραπάνω, σύν την έκφραση «Συμπέρασμα: την β’ Κυριακή, με την μαλακία που δέρνει κάποιους που πήγαν κι έριξαν άκυρο………………….βγήκε ο Μπέος δήμαρχος», όπου ο Λάμπρος αναγνώρισε μπηχτή για τον εαυτό του και τον έκαναν να αντιδράσει όπως αντέδρασε.

  Εντάξει ο Λάμπρος έχει ξεχωριστές δικές του ιδέες για πολλά, δικαίωμά του, όπως και δικαίωμά μας να μην τις αποδεχόμαστε. Εκεί που λίγο πρέπει να προσέξει είναι μερικές φορές το λεκτικό του ύφος. Κατά τα άλλα είναι ψυχάρα, δεν κουβαλάει μίσος και κακία. Τελική γνώμη μου κακώς τον παραπήρατε μερικοί, έχει κι αυτός τα δίκια του.

  Με αγάπη προς όλους, όσους-ες ενέπλεξα σε αυτό το σχόλιο. 🙂

 196. # 182

  Αλλος «αντικειμενικός» μας βρήκε…

  Αν η κυρία έγραφε πως ο Μπέος βγήκε με την στήριξη της δεξιάς κανένα πρόβλημα αλλά είπε εκείνο το «με τη μαλακία που δέρνει κάποιους, που πήγαν κι έριξαν άκυρο» με το οποίο έθιξε κόσμο για τον τρόπο που ψήφισε ή που δεν ψήφισε ενώ με δεδομένο πως οι της ΝΔ θα στήριζαν Μπέο το αποτέλεσμα είχε κριθεί γιατί αν μεσ’ στο σκοτάδι έβαλα ξανά στο άθροισμα των τριων μη δεξιών παρατάξεων το 8850 αντί του 10 200 δεν αλλάζει την ουσία του σχολίου αν είναι σωστό το 32289 και λάθος το 30989 δεν αλλάζει τίποτε, αλλά όταν δεν υπάρχουν επιχειρήματα ψάχνεις για ψύλλους και στα άχυρα.
  Φυσικά και 32289 είναι λιγότερο από το 34 410 που είναι το άθροισμα των Μπέου και ΝΔ στον α’ γύρο και από το 33925 που πήρε στο β’ γύρο και συνεπώς δεν έκριναν τα λευκά και η αποχή το αποτέλεσμα παρά μόνο αν θεωρήσει κάποιος πως θα ψήφιζαν μόνο τον υποψήφιο του ΣύριζΑ-κάτι που αγγίζει μεθόδους Βελόπουλου

  Οσο για το δικό σου συμπέρασμα πως «ο υποψήφιος του ΣύΡιζΑ δεν στηρίχθηκε από άλλες παρατάξεις και τους ψηφοφόρους τους» ενώ στον α’ γύρο πήρε 16500 ψήφους και τα μη δεξιά άλλα κόμματα 15 789 ενώ στον δεύτερο 29924 φαίνεται πως οι παραπάνω ψήφοιθα προήλθαν από κλωνοποιήσεις…

 197. Alexis said

  #189: Αυτό που επισημαίνει το σχόλιο 75 της Jane, και πολύ ορθά κατά τη γνώμη μου, είναι ότι αν ψηφίζεις στο Βόλο και θέλεις να λέγεσαι δημοκράτης, προοδευτικός, αριστερός, ή τουλάχιστον άνθρωπος με στοιχειώδη λογική και ευαισθησία για την πόλη σου, στον β’ γύρο δεν πας για μπάνιο αλλά ψηφίζεις προκειμένου να μην ξαναβγεί δήμαρχος ένας άνθρωπος του υποκόσμου, ένα αποδεδειγμένο λαμόγιο και τραμπούκος.
  Τόσο απλό είναι, αν κάποιοι δεν θέλουν να το καταλάβουν, καλή καρδιά…
  Αλλά από αυτό μέχρι το σημείο να χαρακτηρίζεται …φασιστική η άποψη της Jane, υπάρχει τεράστια απόσταση.
  Απόλυτα δικαιολογημένος ο θυμός και η έκρηξη του Κουβάτσου στο #182.
  Όποιος δεν συμφωνεί μαζί μας είναι φασίστας.
  Ομολογώ πως είναι συντριπτικό και all time clasic επιχείρημα, μένω άναυδος… 😊

  ΥΓ: Οι χαρακτηρισμοί περί μαλακίας ουδόλως με εκφράζουν και καλύτερα να έλειπαν εκατέρωθεν. Η ουσία όμως αυτών που γράφω δεν αλλάζει.

 198. Alexis said

  #195: Σωστά τα γράφεις Κώστα, γι αυτό και είπα παραπάνω (#119) ότι συμφωνώ για τον Μπέο και για τις περιπτώσεις σαν του Μπέου, αλλά για κάποιες άλλες περιπτώσεις έχω επιφυλάξεις.

 199. ΚΩΣΤΑΣ said

  197 Ναι, Αλέξη, να συμφωνήσω μαζί σου, αλλά η Jane εμπλέκει και τη Λάρισα στην ίδια συλλογιστική με τον Μπέο. Η Καραλαριώτου είναι μια δημοκρατική γυναίκα, με αγώνες στην τοπική αυτοδιοίκηση. Γιατί η γενίκευση; Μήπως αποδέχεται την αλαζονική αντίληψη ότι καλοί και δημοκρατικοί είναι μόνο οι αριστεροί και οι λοιποί….

  Θα με ενδιέφερε να ακούσω τη γνώμη σου και για την περίπτωση της Λάρισας, όπως την διατυπώνει η Jane.

 200. Pedis said

  # 187 – Γίδια, όχι;

 201. Παναγιώτης Κ. said

  @158,159. Στα Μαθηματικά άλλη είναι η έννοια του άλυτου προβλήματος και άλλη του αδύνατου. Άλυτο πρόβλημα είναι π.χ η εικασία του Γκόλντμπαχ. Ο τετραγωνισμός του κύκλου είναι αδύνατο πρόβλημα.
  Στο σχολείο μαθαίνουμε ότι π.χ η εξίσωση 0Χ=5 είναι αδύνατη ή η διαίρεση με το μηδέν είναι πράξη αδύνατη ( και όχι άπειρο καθώς συνηθίζουν να λένε αρκετοί)

 202. sarant said

  Καλημέρα από εδώ. Απελευθερωσα το σχόλιο 200. Τη συζήτηση δύσκολα μπορώ να την παρακολουθήσω 🙂

 203. ΚΩΣΤΑΣ said

  198 Ωχ! ενώ εγώ έγραφα το σχόλιο, εσύ ήδη είχες απαντήσει, Αλέξη. Σε ευχαριστώ πολύ! 🙂

 204. Παναγιώτης Κ. said

  Δεν με βρίσκει σύμφωνο η αντίληψη όπου μια πολιτική παράταξη ή έστω ένα πολιτικό πρόσωπο να κρίνεται επί τη βάσει των καλών προθέσεων και να μην εξετάζονται τα αποτελέσματα της πολιτικής της και μια άλλη πολιτική παράταξη ή πρόσωπο να εξετάζεται για τα αποτελέσματα της πολιτικής της θεωρώντας ότι αυτά είναι συμβατά με τις προθέσεις της.

 205. # 197

  βρε Αλέξη, στο θεό σου κοίταξε λίγο τι γράφεις ¨» στον β’ γύρο δεν πας για μπάνιο αλλά ψηφίζεις προκειμένου να μην ξαναβγεί δήμαρχος ένας άνθρωπος του υποκόσμου»

  και τι έχει ποστάρει η κυρία :

  1. Το 2014 ( Α΄ Κυριακή ) με συμμετοχή στο 63,5%

  2. Τη β΄ Κυριακή με συμμετοχή στο 63,41%

  Δηλαδή είναι δυνατόν το 0,09% που πήγε για μπάνια να έκρινε το αποτέλεσμα ;

  Εκτός και γράφουμε για νάναι διατυπωμένη η άποψή μας κι ας μην έχει σχέση με πραγματικότητα

 206. Γιάννης Ιατρού said

  189: Γιώργο, στο #75 δεν υποστήριξε πως *μόνο* με την ψηφο των συμπαθούντων και των λευκών/άκυρων θα έβγαινε ο Μπέος. Ίσα-ίσα, γράφει:

  § 4: …τη β΄ Κυριακή (2014) με τη μαλακία που δέρνει κάποιους, που πήγαν κι έριξαν άκυρο και φυσικά με την φουλ υποστήριξη δεξιάς, χρυσής αυγής (και ανεγκέφαλων ποδοσφαιρικών οπαδών) βγήκε ο Μπέος δήμαρχος….
  και
  § 8: …είναι προφανές πως φέτος (2019) πήρε ψήφους από παντού ο Μπέος. Κυρίως από δεξιά και χρυσή αυγή βέβαια, αλλά από παντού μάζεψε βόλια….

  Για τα υπόλοιπα (περί λευκού/αποχής κλπ.), όσο με αφορούν, είπα την γνώμη μου στα άλλα σχόλια, δεν επαναλαμβάνω κλπ. κλπ. Το ίδιο ισχύει και για την ‘επιλογή’ ως επιλέξιμων των διαφόρων τύπων ‘Μπέου’ που κυκλοφορούν στην πιάτσα 🙂

 207. # 207

  Γιάννη το γράφω στο # 196 αλλά είναι τελείως φυσικό οι δεξιοί να στήριξαν Μπέο όπως και οι αριστεροί να φήφισαν τον υποψήφιο του Σύριζα (κάτι που δεν δέχεται ο Π2 στο # 192 αν και τα νούμερα τον διαψεύδουν οικτρά (#196)
  Αλλά το βάρος της πρότασης δεν πέφτει στους δεξιούς που δεν βρίζονται απλώς αναφέρονται και ήταν δεδομένη η προτίμησή τους, αλλά σε αυτούς » που δέρνει η μαλακία και πήγαν και ρίξανε άκυρο» οι οποίοι όπως εύκολα απέδειξα ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΣΑΝ το αποτέλεσμα
  Η Jane-μάλλον φρονίμως ποιούσα- δεν επανήλθε, έγραψε κάτι που χαιδεψε τα αυτιά αρκετών που συμφώνησαν χωρίς δεύτερη σκέψη ενώ και υβριστικό και άδικο ήταν για όσους δεν πήγαν να ψηφίσουν ή έρριξαν λευκό.
  Δεν γίνεται σωστή κουβέντα έτσι και λυπάμαι για όσους προσπαθούν να κάνουν την τρίχα τριχιά.

 208. Γιάννης Ιατρού said

  207: Και με τα δύο πιθανολογώ ([16.569+10.195]=26.764 < 29.924).
  Επομένως κατ΄εμέ επηρέασαν Γιώργο.

  Αναφερόμαστε κι οι δύο στο 2014:
  Προφανώς *δεν* είναι όλοι οι δεξιοί ταυτόχρονα και «λάτρεις» κάτι τύπων σαν τον Μπέο, ούτε κι όλοι οι αριστεροί (κυρίως του ΚΚΕ) πήγαν κι έριξαν λευκό/άκυρο… (γιατί 2.793 < 5.589).
  Επομένως ο Μπέος βγήκε το 2014 κυρίως από το μεγάλο ποσοστό (γιατί ακόμα και [25.559+ 8.845]=34.404 > 33.925 του Μπέου) των 8.845 δεξιών ψήφων αλλά και λόγω των 2.793 ψήφων της διαφοράς Λ/Α (που είναι < των 5.589 ψήφων του ΚΚΕ) που δεν πήγαν πουθενά.
  Εκτός των δύο αυτών, κατ΄εμέ ευλόγων και πιθανών περιπτώσεων, ίσως να υπερίσχυσε και λόγω άλλων ψήφων (από αυτούς που στον Α’ γύρο είχαν ψηφίσει ΚΚΕ/ΔΗΜΑΡ κλπ. κλπ.). Δεν έχουμε επαρκεί στοιχεία για να το προσδιορίσουμε ακριβώς, αλλά το να αποκλείεις την επήρεια των αυξημένων λευκών/άκυρων στον Β΄γύρο είναι κατ΄εμέ μια πολύ «τολμηρή» θέση 🙂

  O συγκεντρωτικός πίνακας (για να μην χανόμαστε σε αριθμούς 🙂 )

  Τέλος πάντων Γιώργο, τα επιχειρήματα ειπώθηκαν, ένθεν κακείθεν, ό,τι και να πει κανείς, το αποτέλεσμα είναι που μετράει κι αυτό είναι για μένα λίαν ανησυχητικό. Αλλά αυτό είναι και οφείλουμε να το δεχτούμε. Στο χέρι του καθενός είναι να βγάλει και συμπεράσματα και να καθορίσει την μελλοντική πορεία του.

 209. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  197 – Αλέξη μπορεί από καιρό να έχουμε διακόψει αμοιβαία τις συνομιλίες αλλά δεν έχω πάψει να σε εκτιμώ σαν σχολιαστή που αν μη τι άλλο, διαθέτει χιούμορ αλλά και μέτρο στις κρίσεις του. Δεν είχα σκοπό να επανέλθω στο νήμα αλλά είδα με μεγάλη μου λύπη να συμερίζεσαι κι εσύ την άποψη άλλων αξιόλογων σχολιαστών που στοχοποιούν εμένα κι αφήνουν στο απυρόβλητο την εν λόγο δογματική κυρία ενώ πολλοί της έδωσαν συγχαρητήρια για το (κατά την άποψή μου) λιβελογράφημά της.

  Ας ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα. Το σχόλιο 75 έχει δύο αναγνώσεις, την υποκειμενική – οπαδική και την αντικειμενική – μη οπαδική. Μιά και δεν ανήκω πουθενά κομματικά, θεωρώ πως ανήκω στην δεύτερη κατηγορία.

  Ξαναδιάβασε το 75 προσπαθώντας να είσαι απόλυτα αποστασιοποιημένος από τις πολιτικές η κομματικές σου πεποιθήσεις και είμαι βέβαιος πως θα αντιληφθείς τους λόγους που το θεωρώ κατάπτυστο και φασιστικό.

  Ας αναφέρω εγώ αυτούς που είδα, κι αν εξακολουθήσετε να έχετε την ίδια άποψη, θα ζητήσω δημόσια συγγνώμη απ’ όλους όσοι θίχθηκαν αλλά και από την εν λόγο δογματική κυρία.
  Με μιά προσεκτική ματιά στα εκλογικά αποτελέσματα που παραθέτει, βλέπουμε πως ο Μπέος βγήκε σχετικά εύκολα το 2014 παρ’ όλες τις ποινικές κατηγορίες που τον βάραιναν ενώ η λαϊκή συσπείρωση βολεύτηκε με ένα 8% στον πρώτο γύρο των εκλογών της εργατούπολης, αλλά κριτική για τους αριστερούς υποψήφιους ΜΗΔΕΝ. Οι δεξιοί έφταιγαν οι χρυσαυγίτες και τα άκυρα κι όχι η μαλακία που δέρνει την ηγεσία του ΚΚΕ από τον εμφύλιο και μετά και του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.

  Στις πρόσφατες εκλογές, ο Μπέος τους πήρε τα σώβρακα, κι όπως χαρακτηρηστικά λέει, «από παντού μάζεψε βόλια» δηλαδή κι από ΚΚΕ και ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, αλλά και πάλι κριτική για τους αριστερούς υποψήφιους, ΜΗΔΕΝ.
  Τις καταγγελίες πως όλοι οι προηγούμενοι ήταν άχρηστοι και δεν έκαναν τίποτε για την πόλη κι ενώ παραδέχεται πως την είχαν εγκαταλείψει με τά το 2004 (με τις γνωστές μάσες και μίζες) τις βαφτίζει ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΤΑΤΑ δικαιολογίες και μάλιστα για κλάματα.
  Δεν έχει σημασία αν είναι άχρηστοι, αρκεί να μη βγεί ο φασίστας, σπουδαία πολιτική λογική, πώς ακριβώς θα βελτιωθεί η άθλια κατάσταση της πόλης ψηφίζοντας άχρηστους (εξ ου και το μη χείρον βέλτιστον που έγραψα στο 127) για να μη βγεί ο φασίστας, δεν διευκρινίζει, το αφήνει στην φαντασία μας.

  Μέχρι εδώ, το βέβαιο, είναι πως τα άκυρα δεν έπαιξαν κάνεναν απολύτως ρόλο (όπως απέδειξε κι ο Gee) στην εκλογή του Μπέου, άλλοι είναι οι λόγοι αλλά….!!!

  Αλλά δεν μένει στην περιοχή της η εν λόγο δογματική κυρία παρά έχει άποψη για όλη την επικράτεια, π.χ λέει πως θα ψήφιζε τον Ηλιόπουλο στην Αθήνα και την Δούρου στην περιφέρεια Αττικής, με ποιό κριτήριο παρακαλώ; ακριβώς με το ίδιο για τον Βόλο, δηλαδή εξισώνει τον Μπακογιάννη και τον Πατούλη με τον φασίστα Μπέο, φασίστες κι αυτοί δηλαδή αφού είναι δεξιοί, ενώ λέει τον Πατούλη αποτυχημένο παρ’ όλο που έχει δύο θητείες στο Μαρούσι κι αν κατέβαινε θα έβγαινε για πλάκα και αγνοεί πλήρως το όποιο έργο του στην πόλη, η δογματική τύφλωση στην κρίση της, είναι εμφανέστατη και τερματίζεται με την επιλογή της ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΑΝΙΚΑΝΗΣ Δούρου. Όσοι ζούμε στην ανατολική Αττική έχουνε άποψη για την ανικανότητα της Δούρου αλλά για την εν λόγο δογματική κυρία, εμένα τον Πάνο με πεζά κι όσοι άλλοι έριξαν άκυρο, κατά την άποψή της, μας δέρνει η μαλακία.

  Συνεχίζει ακάθεκτη με το «Νομίζω, σε τοπικό επίπεδο, οφείλουμε πλέον να στήνουμε φράγματα απέναντι σε φασίστες, φανερούς και κρυφούς, που αλώνουν τις τοπικές, μικρές κοινωνίες με χάντρες, ψίχουλα και καθρρφτάκια.
  Η Λάρισα το έκανε και μπράβο στους Λαρισαίους, που δεν τσίμπησαν.». Δηλαδή, εμμέσως πλήν σαφώς, βγάζει όλους τους δεξιούς (τους μισούς Έλληνες τουλάχιστον) φασίστες (το ακούς φασιστόμουτρο Κώστα;☺) κι όλους μαζί, όσοι δεν ψηφίζουν αριστερό υποψήφιο, (ΚΚΕ θα ήθελε αλλά στην ανάγκη στηρίζει κσι τους άχρηστους του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ) άβουλους ιθαγενείς που τους κοροϊδεύουν με χάντρες και καθρεφτάκια.

  Και φτάνουμε στο τέλος που αφού παραδέχεται πως δεν βγήκε κερδισμένο κανένα αριστερό και κομουνιστικό κόμμα και δεν θα βγεί ούτε στις εθνικές εκλογές, αλλά δεν λέει τι έφταιξε γι’ αυτό (μάλλον τα άκυρα αυτών που τους δέρνει η μαλακία) πετάει την χιλιοπιπιλισμένη καραμέλα της οικονομικής ελίτ, «Όσο για κείνους που μιλάνε υπέρ της αποχής, τις περισσότερες φορές φασΐστες και συντήρηση ενισχύουν.» μάλιστα, πολιτική ανάλυση υψηλού επιπέδου, τις λιγότερες όμως τι ενισχύουν; δεν μας είπε, το άφησε κι αυτό στην φαντασία μας.☺
  Για όλους αυτούς τους λόγους, θεωρώ αυτό το σχόλιο ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ.

  Με δεδομένο πως τα άκυρα δεν έπαιξαν ΚΑΝΕΝΑ ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα στον Βόλο, και τον αυθαίρετο υπολογισμό πως όλοι αυτοί θα ψήφιζαν τον αριστερό υποψήφιο, πάμε τώρα και στον απροκάλυπτο φασισμό, που με αφορά προσωπικά αλλά δεν ενόχλησε κανέναν άλλο (πλήν Gee και Κώστα) εξ ου και η «επιλεκτική ευαισθησία» που έγραψα στο 165.

  Όταν στοχοποιείς ένα ποσοστό ανθρώπων, ανεξαρτήτως μεγέθους (μεγαλύτερο πάντως από του ΚΚΕ που ψηφίζει η εν λόγο δογματική κυρία) μόνο και μόνο επειδή δεν συμπεριφέρεται με τον τρόπο που θέλεις και θεωρείς σωστό εσύ, πώς ονομάζεται αυτή η στοχοποίηση;
  Πόση απόσταση υπάρχει από το – ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΛΑΚΙΑ ΠΟΥ ΔΕΡΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΚΙ ΕΡΙΞΑΝ ΑΚΥΡΟ- μέχρι το – ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΙ ΚΑΙ ΦΤΑΙΝΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΜΑΣ;
  Αν δεν είναι αυτό φασισμός, τι σκατά είναι; ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΗΠΩΣ; Μπορεί να φανταστεί κάποιος αυτό το άτομο στην εξουσία;

  Αυτοί είναι οι λόγοι που είδα και με ώθησαν να γράψω το 127, θα μ’ ενδιέφερε
  η γνώμη σου αλλά κι όσων άλλων ενοχλήθηκαν η που συμερίζονται τις απόψεις της. Πραγματικά θέλω να δώ τι δεν είδα και είδατε εσείς, όπως έχω πεί πολλές φορές, δεν διεκδικώ το αλάθητο.

  Αυτά τα ολίγα☺ και με συγχωρείς για την ενόχληση.

 210. # 208

  Το αποτέλεσμα που μετράει είναι πως ο Μπέος ξαναβγήκε και μάλιστα με την πρώτη κάτι που δεν νομίζω πως θα γινότανε αν όπως τον χαρακτηρίζουν αρκετοί ήταν φασίστας στην πράξη. ούτε στέκει πως έκανε έργα βιτρίνας κι από πίσω όλα βρώμαγαν γιατί από πίσω οι δημότες είναι περισσότεροι από αυτούς που είναι στην παραλία και δεν θα τον ψήφιζαν. Δεν είμαι Βολιώτης, δεν ξέρω τι έκανε αλλά και δεν μπορώ να δεχθώ πως ξαναβγήκε με την πρώτη επειδή κάποιοι βαρέθηκαν να ψηφίσουν ή έρριξαν λευκό. Οποιος λέει τέτοια δεν διακρίνεται για τις δημοκρατικές αντιλήψεις του αλλά τις παλαιολιθικές του «Λαέ ντροπή σου για την εκλογή σου», 45 χρόνια πριν. Κι αν τότε ερχόμαστε από 7χρονη δικτατορία, τώρα είναι αρκετά εδραιομένη η δημοκρατία ώστε να μην μπορεί κανένας να επιβάλει στον άλλον πως θα ψηφίσει

  Δεν ξέρω που βρήκες τα νούμερα που παραθέτεις, φυσικά δεν έχουν επαφή με αυτά που παρέθεσε η jane και συζητάμε, γιατί από αυτά έβγαλε το συμπέρασμα της, φυσικά δεν τα λαμβάνω υπ’ όψιν μου’.

  Οι ΠΑΟΚτσήδες τόσα χρόνια έχουν μάθει να παραδέχονται την ήττα τους αντίθετα με άλλους που καταφεύγουν σε παιδικά-μωρουδίστικα θα έλεγα- τερτίπια για να μην την παραδεχθούν. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα φέτος οι γάβροι που επέμεναν πως την χρονιά που ο ΑΗΤΤΗΤΟΣ ΠΑΟΚ έσπασε όλα τα ρεκόρ, αυτοί έπαιξαν την καλύτερη μπάλα !!!!!! (και λίγο ως πολύ όλοι του πρώην ΠΟΚ μοιάζουνε σαν τις σταγόνες του νερού…)

 211. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Άρθρο 11 – Ποσοστό υποψηφίων κατά φύλο στις εκλογές των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης

  1. Η περ. α της παρ. 3 του άρθρου 18 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής : «3.α. Ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων από κάθε φύλο ανέρχεται τουλάχιστον στο 40% του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου.

  2. Η περ. β της παρ. 3 του άρθρου 18 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87) αντικαθίσταται ως εξής «3.β. Ο αριθμός των υποψήφιων συμβούλων δημοτικής ή τοπικής κοινότητας από κάθε φύλο πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό ίσο τουλάχιστον με το 40% του αριθμού των συμβούλων εξαιρούμενων των μονομελών οργάνων.

  Πρόταση τροποποίησης του Άρθρου 11 : Ειδικά σε δήμους με πληθυσμό πάνω από 50.000 ή εγγεγραμμενους ψηφοφόρους πάνω από 35.000, ο αριθμός των υποψηφίων που γεννήθηκαν στον Δήμο, πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 1/4
  α. του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου
  β. του αριθμού των συμβούλων δημοτικής ή τοπικής κοινότητας εξαιρούμενων των μονομελών οργάνων.

  ΥΓ Άρθρο 34 – Προεδρικό Διάταγμα 26/2012 – (Άρθρο 34 Π.Δ. 96/2007 και άρθρο 3 ν.3636/2008) Συνδυασμοί – Αριθμός υποψηφίων βουλευτών − Ποσοστό υποψηφίων κατά φύλο

  «Για την ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών αυτοτελών Κομμάτων, συνασπισμού συνεργαζόμενων Κομμάτων και ανεξαρτήτων, ο αριθμός των υποψηφίων βουλευτών, από κάθε φύλο, πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 1/3 του συνολικού αριθμού των υποψηφίων τους, αντιστοίχως, σε όλη την Επικράτεια. Τυχόν δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με μισό της μονάδας και άνω.»

 212. nikiplos said

  Το δικό μου σχόλιο (175@) με αυτήν την αρίθμηση λέει περίπου ό,τι ειπώθηκε και από τον Κώστα πιο κάτω… Νομίζω πως πολλοί επαίνεσαν την Jane για αυτό που κόμιζε το σχόλιό της… Το να επιστήσει την προσοχή μας απέναντι σε αυταρχικούς ηγετίσκους που είτε δεν ορρωδούν να συνεργαστούν, είτε είναι οι ίδιοι υπόκοσμος…

  Κι ας μην ξεχνάμε το αυτονόητο. Η ΧΑ είναι εγκληματική συμμορία. Κυρίως για αυτό την αποστρεφόμαστε και θέλουμε να την καταδικάσουμε. Για τα άνανδρα και σκληρά προαποφασισμένα εγκλήματά της.

  Είναι όμως ταυτόχρονα και άλλα πράγματα που της δίνουν πολιτικό έρμα, αλλά αυτό είναι κάτι που είτε προκύπτει από τον φόβο μέρους της μάζας, είτε επειδή καταπιάνεται με ζητήματα που δεν τολμούν να θίξουν οι άλλοι πολιτικοί χώροι και επομένως να δώσουν απαντήσεις…

  Με αυτό το τελευταίο θέλω να πω πως ακόμη κι αν μπουν φυλακή χωρίς πολιτικά δικαιώματα το σύνολο των ηγετών της ΧΑ, θα βρεθεί άλλος πολιτικός χώρος να στεγάσει αυτό το ποσοστό ψηφοφόρων, που η ζωή του περιθωριοποιείται, είτε με είτε χωρίς καθρεφτάκια…

 213. Γιάννης Κουβάτσος said

  204: Πολύ σωστά, Παναγιώτη. Η πολιτική συνδέεται άρρηκτα με την αποτελεσματικότητα. Οι καλές προθέσεις παίζουν τον ρόλο τους στη σωτηρία της ψυχής και ως ελαφρυντικό στα δικαστήρια. Όπως έλεγε και ο Μαυρογιαλούρος «εγώ έχω όλη την καλή διάθεση να σου κάνω μια εγχείρηση, εσύ κάθεσαι να σου την κάνω; Όχι βέβαια, κορόιδο είσαι για να κάτσεις;» 😊

 214. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Η ΧΑ είναι εγκληματική συμμορία. Κυρίως για αυτό την αποστρεφόμαστε και θέλουμε να την καταδικάσουμε.»
  Όχι μόνο γι’ αυτό. Αν δεν ήταν τόσο χαμηλού πνευματικού επιπέδου και έρμαια των βίαιων παρορμήσεών τους, θα μπορούσαν να το παίξουν καλά ελληνόπουλα με αρχές και ήθος, λύκοι μεταμφιεσμένοι σε πρόβατα, μια «σοβαρή Χρυσή Αυγή», που έλεγε και ο νυν υποψήφιος βουλευτής Μπάμπης. Αλλά η ναζιστική και ρατσιστική ιδεολογία και ρητορική τους δεν θα άλλαζε, θα περίμεναν να αποκτήσουν σημαντική εκλογική δύναμη και ύστερα θα μας έδειχναν πόσα απίδια βάζει ο σάκκος. Βιάστηκαν, όμως, να δείξουν τους ευμεγέθεις κυνόδοντές τους, τρόμαξαν τον κόσμο, γι’ αυτό και βλέπουμε με μεγάλη ανακούφιση να μειώνονται τα ποσοστά τους.

 215. Παναγιώτης Κ. said

  @213. Θυμήθηκα μια φράση από την τόσο μεστή για μένα δεκαετία του 1970.

  «Όταν είναι να σε ψέξουν το κάνουν δημόσια ενώ όταν είναι να σε επαινέσουν το κάνουν ιδιωτικά».
  (Μια ακόμη από τις διάφορες ευτέλειες που φυτρώνουν στο χωράφι των πολιτικών αντιπαραθέσεων).

 216. Γιάννης Ιατρού said

  214: ναι, ναι, αλλά να που κάποια μονοπώλια δεν θέλουν να τους ξεφωνίζεις και πολύ…

 217. Γιάννης Ιατρού said

  Αλάνθαστο το ένστικτο των ψηφοφόρων…
  Δόξα και τιμή στους τεχνίτες 🙂

 218. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  211. Βελτίωσις.

  Αφού υπαρχουν ποσοστώσεις στον αριθμό των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων από κάθε φύλο (για τις γυναίκες που είναι το 50+% ) , κ.λπ. , ενώ επειδή εκτιμώ ότι οι γεννηθέντες ψηφοφόροι στην Αττική είναι λιγότεροι από 30%, πρέπει να υπάρχει ποσόστωση τουλάχιστον στους μεγάλους Δήμους και για το αριθμό των υποψηφίων που γεννήθηκαν στον Δήμο.

  Πρόταση τροποποίησης του Άρθρου 11 : Ειδικά σε δήμους με πληθυσμό πάνω από 50.000 ή εγγεγραμμενους ψηφοφόρους πάνω από 35.000, ο αριθμός των υποψηφίων που γεννήθηκαν στον Δήμο, πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 1/4
  α. του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου
  β. του αριθμού των συμβούλων δημοτικής ή τοπικής κοινότητας εξαιρούμενων των μονομελών οργάνων.
  Ειδικά για τους Δήμους της περιφέρειας Αττικής, ο αριθμός των υποψηφίων που γεννήθηκαν σε Δήμο της περιφέρειας Αττικής, πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 1/4 .

 219. sarant said

  216 Αλλο πάλι και τούτο!

 220. Μαρία said

 221. Γιάννης Ιατρού said

  218: Ο τόπος γέννησης ή ο (τουλάχιστον π.χ. 10 χρόνια) επίσημος και συνήθης τόπος κατοικίας τους κάνει πιό κατάλληλους;

 222. Γιάννης Ιατρού said

  220: Μίλησε με την τύχη του ο Βαγγέλας

 223. SineNomine said

  Είναι προφανές πως η κατάχρηση της λέξης φασισμός και των παραγώγων της έχει οδηγήσει σε πολλές παρανοήσεις, κατά πολύ χειρότερες αυτών που προκλήθηκαν από τη λέξη «ευάριθμος» για παράδειγμα.
  Μήπως έχει έρθει η ώρα να ξαναδούμε τις έννοιες; Γιατί οι γραμματικές ή συντακτικές παρεκτροπές αξίζουν πράγματι επισήμανσης, αλλά από αυτές δεν κινδυνεύουμε. Το αντίθετο συμβαίνει όταν κρίσιμες λέξεις χάνουν το νόημά τους.
  Πετάω τη σκέψη κι όχι το μπαλάκι… 🙂

 224. Γιάννης Κουβάτσος said

  223: Πολύ σωστή επισήμανση αλλά ξεβολεύει κάποιους. Πού να κάθονται να αποδομούν αντίθετες απόψεις χρησιμοποιώντας πειστικά επιχειρήματα. Τις χαρακτηρίζουν φασιστικές και ξοφλάνε.

 225. SineNomine said

  #224 Μα αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Αποφεύγοντας την κριτική σκέψη τελικά τροφοδοτείς τον πραγματικό φασισμό. Γύρω αλλά και μέσα σου.
  Η σκέψη αυτή, πάντως, (του σχ. 223) με τυραννάει πολύ καιρό. Μόνο που αμφιβάλλω αν έχω όλα τα απαραίτητα εφόδια για να επωμιστώ το έργο.

 226. sarant said

  220-2 Μη σου πω και ΑντιπρόεδρΑς!

 227. ΚΩΣΤΑΣ said

  Αυτό και τέλος από μένα. Οποιοσ(α)δήποτε ισχυρίζεται ότι μόνο οι αριστεροί είναι δημοκράτες και ουμανιστές, όλοι δε οι λοιποί τέρατα, φασίστες… κλπ, σε καμία περίπτωση δεν τον-την κατατάσσω στην κατηγορία των δημοκρατικών πολιτών. Είναι ο ο επιεικέστερος όρος που μπορώ να χρησιμοποιήσω.

  Αυτό είπε και ο Λάμπρος, με δικά του λόγια και εκφράσεις, μερικές των οποίων δεν υιοθετώ. Έχει όμως δίκιο επί της ουσίας. Κλείστε το θέμα και μην αφήνετε άδικους υπαινιγμούς.

 228. loukretia50 said

  Με κουράζει αφάνταστα αυτή η συζήτηση, όλοι έχουμε σε κάποιες περιπτώσεις επιλεκτική ευαισθησία, ανθρώπινο είναι, όμως κάποια αυθαίρετα συμπεράσματα είναι άλματα από ανεμόπτερο (έτσι το λένε?).
  Δεν είχα σκοπό να επανέλθω, αλλά θεωρώ μεγάλη προσβολή να πιστεύει κάποιος ότι υποστηρίζω «κατάπτυστο και φασιστικό σχόλιο».
  Οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί με ενοχλούν, ένθεν κακείθεν Δεν τους χρησιμοποιώ, δε συνηθίζω να απαξιώνω αυτούς με τους οποίους διαφωνώ, αλλά στο συγκεκριμένο σχόλιο έκρινα ότι άλλο ήταν το σημαντικό, όπως άλλωστε επισήμαναν πολλοί σχολιαστές
  Δεν είμαι οπαδός κάποιου κόμματος, ούτε έχω τη μπάλα θρησκεία, δικαιούμαι όμως να έχω προσωπική άποψη για θέματα που προβληματίζουν κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται στοιχειωδώς για τούτη την κοινωνία.
  Και ένα σημαντικό είναι με ποιο τρόπο θα μπορούσε να αποφευχθεί σε μεγάλες ή σημαντικές περιοχές (Βόλος, Αθήνα, Χίος κλπ – βλ. σχόλιο Μαρίας) η εκλογή προσώπων που μόνο ανησυχία προκαλεί , λόγω της φανερής υποστήριξης συγκεκριμένων ομάδων.
  Δε θεώρησα ότι χαρακτηρίζει φασίστα κάθε δεξιό (το άλμα που έλεγα) ούτε πως βρίζει συλλήβδην κάθε ψηφοφόρο που ρίχνει λευκό ή άκυρο, αλλά ότι κατηγορεί ως επικίνδυνη τη συγκεκριμένη πρακτική με βάση τα δεδομένα και τα πρόσωπα, τόσο στο Βόλο όσο και σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Και ότι επιβάλλεται να έχουμε μάτια ανοιχτά στη γενική ανησυχητική εικόνα, όχι με κομματικές παρωπίδες και να στηρίζουμε συνεργασίας αντίστασης.
  Αυτό κατάλαβα εγώ. Τόσο μου κόβει? Έστω.
  Ποιος αμφιβάλλει όμως ότι τα υπάρχοντα «σταγονίδια» θα γίνουν χείμαρρος όταν αποθρασυνθούν γιατί θα έχουν εξαργυρώσει τη στήριξη της εξουσίας?
  Δε νομίζω να ψηφίζουν τον ομορφότερο.

  ΥΓ 1 : Ξέρουμε ποιοι ψηφίζουν πάντα (bold), εκτός αν τύχει ανωτέρα βία Ας μην τα επαναλαμβάνω.
  ΥΓ2 : Ποιος αναφέρθηκε στο 0,00… ? Για το σύνολο της αποχής μιλάμε. Δε θα έκανε διαφορά?
  Αν εξαιρέσουμε ανήμπορους και ετεροδημότες που καλύπτουν όλο το φάσμα, οι μη φανατικοί, οι μη έχοντες ίδιον συμφέρον από επιλογή συγκεκριμένου, οι λοιποί αγανακτισμένοι, αδιάφοροι/χαλαροί/σκεπτικιστές που θα αποφάσιζαν να ψηφίσουν σε δεύτερο γύρο, δεν είναι πιο πιθανό να έκαναν τον κόπο γιατί δε θα ήθελαν να εκλεγεί δήμαρχος ένας τραμπούκος? Υπάρχει όντως δίλημμα?

  ΚΩΣΤΑ Δεν έχω άποψη για τη Λάρισα. To εξέλαβα σαν αντίστοιχο παράδειγμα με την περίπτωση του Βόλου.
  Αν δεν ισχύει, να το δεχτώ, αλλά δυστυχώς είναι πολλές οι περιοχές που έχει εφαρμογή.
  Η αυτοκριτική των κομμάτων δε με αφορά.
  Την αποχή δεν την κατανοώ, ειδικά σ΄αυτή τη φάση.
  Όμως δε βρίζω.
  Και φυσικά δε θεωρώ ότι ουμανιστές και γνήσιοι δημοκράτες είναι αποκλειστικά αριστεροί.

 229. Alexis said

  #209: Λάμπρο, ούτε κι εγώ είχα σκοπό να επανέλθω στο νήμα, αλλά θα κάνω μια εξαίρεση και θα σου απαντήσω γιατί το αντίθετο θα ήταν αγένεια εκ μέρους μου, αφού μου απευθύνθηκες προσωπικά.

  Δεν μου αρέσουν οι γενικεύσεις, (σε αντίθεση ίσως με σένα) και θεωρώ ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και ως τέτοια θα πρέπει να την εξετάζουμε.
  Είπα ήδη δύο φορές, και στο 119 και στο 198, ότι συμφωνώ εν μέρει με τη Jane και το σχόλιο 75, και εξηγούμαι:
  Αν ψήφιζα στο Βόλο θα ψήφιζα οποιονδήποτε ήταν απέναντι στο Μπέο στο β’ γύρο προκειμένου να μη βγει.
  Αν ψήφιζα στον Πειραιά θα ψήφιζα επίσης οποιονδήποτε ήταν απέναντι στον αχυράνθρωπο του Μαρινάκη για τον ίδιο λόγο.
  Αν ψήφιζα στην Αθήνα και ήταν ο Κασιδιάρης στον β’ γύρο, π.χ. με τον Μπακογιάννη, θα ψήφιζα Μπακογιάννη, δεν θα έριχνα λευκό ούτε θα απείχα.
  Αλλά μέχρι εκεί.
  Δεν θεωρώ ότι αυτό πρέπει να γίνεται παντού και πάντοτε, να παίρνει δηλαδή κανείς υποχρεωτικά το μέρος του ενός για να μην βγει ο άλλος.
  Αν ζούσα στην Αττική και ήμουν θυμωμένος με τη Δούρου, ενώ από την άλλη θεωρούσα τον Πατούλη έναν χρυσοποίκιλτο ντενεκέ, δεν θα είχα πρόβλημα να απέχω ή να ρίξω λευκό. Και δεν είναι θεωρητικό αυτό που λέω, το έκανα πράξη την περασμένη Κυριακή, εδώ στην πόλη που ζω, όταν κλήθηκα να επιλέξω μεταξύ δύο υποψηφίων που μου ήταν παντελώς αδιάφοροι και προτίμησα την αποχή.

  Και επειδή ακριβώς δεν πιστεύω στις γενικεύσεις και στις κομματικές ταμπέλες, θα ψήφιζα πιθανότατα τον Πελετίδη στην Πάτρα, τον Παπαστεργίου στα Τρίκαλα και τον Παχατουρίδη στο Περιστέρι, αν έβλεπα ότι έχουν παράξει (όπως λένε) αξιόλογο έργο.
  Τρεις δημάρχους δηλαδή που έχουν τρεις διαφορετικές κομματικές αφετηρίες.

  Ξαναλέω ότι θεωρώ τους χαρακτηρισμούς που εκτοξεύτηκαν εκατέρωθεν απαράδεκτους και θα ήταν καλύτερα να είχαν αποφευχθεί. Κανέναν δεν δέρνει η μαλακία και κανείς δεν είναι φασίστας και κατάπτυστος απλά και μόνο επειδή έχει διαφορετική άποψη.
  Το λάθος σου ήταν ότι πήρες προσωπικά τα λεγόμενα της Jane περί μαλακίας και αντέδρασες όπως αντέδρασες, ενώ εγώ, σε μια πρώτη ανάγνωση τουλάχιστον, θεωρώ ότι στόχος του σχολίου της ήταν οι κομματικές «γραμμές» περί αποχής, κυρίως από το ΚΚΕ και από άλλα μικρότερα κόμματα της αριστεράς.
  Υπό αυτή την έννοια κάθε άλλο παρά «δογματική» θα χαρακτήριζα τη συγκεκριμένη σχολιάστρια, αφού αν υποτεθεί ότι ψηφίζει ΚΚΕ, (όπως έχει διαφανεί) δεν διστάζει να υποστηρίξει την δική της προσωπική άποψη, κόντρα στην επίσημη κομματική γραμμή.

  Βλέπεις ότι τελικά έχουμε τελείως διαφορετικές προσεγγίσεις για κάποιες έννοιες όπως «δογματικός», «φασίστας» και «κατάπτυστος».

  Χαίρομαι που ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες, και δεν θα επανέλθω γιατί νομίζω ότι εξάντλησα όλα όσα είχα να πω.

  Καληνύχτα.

 230. Μαρία said

  221
  Βέβαια. Πάρε παράδειγμα εμένα που γεννήθηκα στην Αθήνα και έζησα εκεί όσο διαρκούσε τότε η άδεια λοχείας των ΔΥ, δηλαδή 3 μήνες.

 231. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Δε θεώρησα ότι χαρακτηρίζει φασίστα κάθε δεξιό (το άλμα που έλεγα) ούτε πως βρίζει συλλήβδην κάθε ψηφοφόρο που ρίχνει λευκό ή άκυρο, αλλά ότι κατηγορεί ως επικίνδυνη τη συγκεκριμένη πρακτική με βάση τα δεδομένα και τα πρόσωπα, τόσο στο Βόλο όσο και σε αντίστοιχες περιπτώσεις.»
  Ακριβώς όπως το λες, Λουκρητία. Και σίγουρα, Κώστα, όποιος ισχυρίζεται ότι η αριστερά κατέχει το μονοπώλιο της αλήθειας, της δημοκρατικότητας και της ηθικής, απλώς είναι μακριά νυχτωμένος. Ένα πολύ σημαντικό βιβλίο ιδεών, που προτείνω σε όλους να το μελετήσουν, τιτλοφορείται «Οι αριστερές της Γαλλίας». Οι αριστερές, πληθυντικός. Ε, κάποιες από αυτές τις αριστερές μόνο δημοκρατικές δεν είναι.

 232. Γιάννης Κουβάτσος said

  «θεωρώ ότι στόχος του σχολίου της ήταν οι κομματικές «γραμμές» περί αποχής, κυρίως από το ΚΚΕ και από άλλα μικρότερα κόμματα της αριστεράς.»
  Έτσι είναι, Αλέξη. Και πολλά μπράβο αξίζουν στην Jane που σκέφτεται και δρα έξω από κμματικές γραμμές και συνταγές. Αν σκέφτονταν όλοι έτσι, οι Μπέοι δεν θα στρογγυλοκάθοντας σε δημαρχιακούς θώκους.

 233. Pedis said

  λογικά σκεφτόμενοι ένα ιστορικα ορισμένο φασιστικό κίνημα στην ελλάδα έχει να ψαρέψει απο ένα περίπου 50% ακροδεξιών (με ποσοστά επιτυχίας 99%), από κύκλους αναρχικών και αναρχοαυτόνομων, από φρικιά π.χ. αρνητές ψήφου, από κολλημένους και άρρωστους μικρο-ινφλουένσερς των σόσιαλ μίντια κλπ.

  ένα καθόλα σεβαστό πουλ.

  ορισμός ακροδεξιού: ο «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» + ατζέντα ελληνικής υπεροχής (τρομάρα τους).

 234. Λυπάμαι για το επίπεδο αρκετών σχολιαστών εδώ μέσα που δεν ψάχνουν να λύσουν ένα θέμα αλλά γράφουν μόνο για να προβάλλουν τις απόψεις τους όπως κάνουν στα πάνελ οι πολιτικοί που υποστηρίζουν.
  Παρασύρθηκε από το πάθος των ημερών και έγραψε κάτι κατάπτυστο η Jane- πιστεύω πως μετάνοιωσε γι αυτό και δεν ξανασχολίασε- και βρέθηκαν αρκετοί να το υπερασπισθούν γιατί θα ήθελαν κι αυτοί να το γράψουν αλλά φοβήθηκαν την αναμενόμενη κατακραυγή.
  Ετσι φτάσαμε στο σημείο να θεωρούμε πως η φράση «η μαλακία που τους δέρνει» δεν είναι υβριστική -αφού δεν απευθύνεται σε μας- και πως όσοι δεν ψηφίζουν ή ρίχνουν λευκό και άκυρο εξυπηρετούν τους φασίστες !!
  Από την άλλη χαρακτηρίζεται φασίστας ο Μπέος χωρίς -όπως νομίζω, αν είναι αλλιώς διορθώστε με- να έχει κάποια (φανερή τουλάχιστον ) σχέση με χρυσαυγίτες. Εκλεγμένος δήμαρχος κατέπεσε, δικάσθηκε, αθωώθηκε για τις κακουργηματικές κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί αλλά τις αποφάσεις της δικαιοσύνης τις γράφουμε εκεί που δεν πιάνει μελάνι γιατί δεξιοφέρνει ή καλύτερα δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αριστερών του Βόλου, οι πολίτες του Βόλου που τον ξανάβγαλαν με μεγαλύτερο ποσοστό δεν ξέρουν τίποτε, μόνο οι γράφοντες σχόλια εδώ μέσα κατέχουν (με αποκλειστικότητα) την αλήθεια.
  Ο Μπέος στον Πανιώνιο ενοχλούσε το κατεστημένο των ΠΑΟ και ΑΕΚ, όταν τα έβαλε και με τον ΟΣΦΠ τον διώξανε από τον Πανιώνιο που από τότε είναι παράρτημα του Μαρινάκη. Πήγε στον Βόλο έφιαξε ομάδα που έπαιζε Ευρώπη,
  έριχνε τεσσάρες και τριάρες σε ΑΕΚ και ΠΑΟ, την διαλύσανε δικαστικά, τους παίκτες του «κληρονόμησε» κυρίως ο ΟΣΦΠ αλλά τελικά το δικαστήριο τον αθώωσε και δεν ξέρω αν ποτέ τον αποζημιώσανε για την αξία των ποδοσφαιριστών που έχασε.
  Από τραμπουκισμούς, ο μόνος γνωστός σε μένα ήταν στον Γιωργάκη Παπανδρέου όταν μετά την είσοδο στο ΔΝΤ που επέβαλε στην Ελλάδα πήγε στον Βόλο και κατά τους πολλούς καλά του έκανε. Αυτό που σίγουρα ενοχλούσε ήταν που πριν παίξει με ΟΣΦΠ, ΠΑΟ και ΑΕΚ όσες φορές προείπε πως θα κερδίσει το ματς, το κέρδισε ! Φυσικά αυτό προκαλούσε την μήνιν όλων των οπαδών του ΠΟΚ, δηλαδή πάνω από το 60 % το πληθυσμού !

  Δεν θεωρώ ηλίθιους τους πολίτες του Βόλου ώστε να τους προτείνω τι και πως θα έπρεπε να ψηφίσουν. Οταν οι πολιτικοί έχουν σωστή συμπεριφορά ο φασισμός περιορίζεται στους γραφικούς, από τα λάθη και την συμπεριφορά τους τρέφεται.

  Η άποψη πως αν ψήφιζαν όσοι έκαναν αποχή θα άλλαζε το αποτέλεσμα περιέχει θεωρίες Βελόπουλου (μαντικές ικανότητες, τηλεπάθεια, επιστολές αναστημένων κ.λ.π. ) τις οποίες πολλοί και πολλές απεχθάνονται όταν τις λέει αυτός αλλά δεν διστάζουν να τις χρησιμοποιήσουν σαν επιχείρημα για τις απόψεις τους (# 228, ΥΓ 2 ) Επειδή μάλιστα οι περισσότεροι που δεν ψηφίζουν έχουν δουλειά, ταξιδεύουν, είναι άρρωστοι ή έχουν πεθάνει είναι γνωστόν πως αυτά συμβαίνουν μόνο σε αυτούς που θα ψήφιζαν το δικό μας κόμμα, σύμφωνα με τις θεωρίες του Αβρότονου ( μητέρας του Θεμιστοκλή για να μην γκουγκλίζετε…)

  Καλημέρα σας

 235. Με τον αχυράνθρωπο Δούρο για δήμαρχο στην Ν.Φιλαδέλφεια (γιατί ο προηγούμενος δεν έκανε τα χατήρια του Μελισσανίδη στην τζαμπασοφιά ) δεν είδα να ασχοληθεί κανείς παρότι ο τίγρης δεν πάει πίσω ούτε σε δικαστικές αποφάσεις ούτε σε τραμπουκισμούς (ξυλοδαρμός Κούγια) αποό τον Μπέο. Ισως τον καλύπτουν η συνεργασία του με την κυβέρνηση στον ΟΠΑΠ και τα κολητιλίκια με τον Βασιλειάδη και χρειάζεται να σχολιάσουμε πως ψήφισαν οι δημότες Ν. Φιλαδέλφειας ούτε να τους νουθετήσουμε…

 236. # 235

  και δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε

 237. Γιώργος said

  Σχόλιο 75: εξαιρετικό!!!

  Σχόλιο 101: Εντάξει. Εισακούστηκε. Οι Ψαριανός, Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης, Μπογδάνος και Αϊβαλιώτης είναι σε άλλο επίπεδο.
  Ειδικότερα για τον κ. Αϊβαλιώτη, επειδή πρέπει να ξέρουμε τα δικαιώματά μας, υπενθυμίζω τα πλέον βασικά

  Άρθρ.17. Ο αιχμάλωτος πολέμου δεν θα υποχρεούται να δηλώση, ανακρινόμενος σχετικώς, ειμή το ονοματεπώνυμόν του, τον βαθμόν του, την ημερομηνίαν της γεννήσεώς του και τον αριθμόν μητρώου του (τον Αριθμό Στρατιωτικού Μητρώου)
  ( https://el.wikisource.org/wiki/%CE%9D%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%82_3481/1955 )

  Άρθρον 3.- Εις περίπτωσιν ενόπλου συρράξεως ουχί διεθνούς χαρακτήρος αλλ’ ανακυπτούσης εντός της εδαφικής περιοχής ενός των Υψηλών Συμβαλλομένων Μερών, έκαστον Μέρος εις την σύρραξιν υποχρεούται να εφαρμόση τουλάχιστον τας ακολούθους διατάξεις:
  1. Άτομα μη λαμβάνοντα ενεργόν μέρος εις τας εχθροπραξίας, συμπεριλαμβανομένων και των μελών των ενόπλων δυνάμεων των καταθεσάντων τα όπλα και των τεθέντων εκτός μάχης ένεκα νόσου, τραυμάτων, κρατήσεως ή άλλης αιτίας θα τύχουν εν πάση περιπτώσει ανθρωπιστικής μεταχειρίσεως άνευ οιασδήποτε δυσμενούς διακρίσεως στηριζομένης εις την φυλήν, το χρώμα, την θρησκείαν ή πίστιν, το φύ-λον, την γέννησιν ή τον πλούτον ή εις οιοδήποτε ανάλογον κριτήριον.
  Προς τον σκοπόν τούτον είναι και θα παραμείνουν απαγορευμένοι καθ’ οιονδήποτε χρόνον και τόπον ως προς τα ανωτέρω πρόσωπα:
  α) προσβολαί κατά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητος, ιδίως ο φόνος υφ’ όλους αυτούς τους τύπους, ο ακρωτηριασμός, η σκληρά μεταχείρισις και τα παντός είδους βασανιστήρια,
  β) η κράτησις ομήρων,
  γ) αι προσβολαί κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ειδικώς η ταπεινωτική και εξευτελιστική με-ταχείρισις,
  δ) αι απαγγελίαι καταδικών και αι εκτελέσεις αι γενόμεναι χωρίς να προηγηθή διεξαγωγή δίκης υπό κανονικώς συσταθέντος δικαστηρίου, παρέχοντος τα δικαστικός εγγυήσεις τα αναγνωριζομένας ως απαραιτήτους υπό των πεπολιτισμένων εθνών.
  2. Οι τραυματίαι και ασθενείς θα συλλέγωνται και θα περιθάλπωνται.
  (http://www.moi.gov.cy/moi/cd/cd.nsf/15A460C1DB3EF331C2257A3000294867/$file/%CE%A3%CE%A5%CE%9C%CE%92%CE%91%CE%A3%CE%95%CE%99%CE%A3%20%CE%A4%CE%97%CE%A3%20%CE%93%CE%95%CE%9D%CE%95%CE%A5%CE%97%CE%A3%20%CE%A0%CE%95%CE%A1%CE%99%20%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%A3%CE%A4%CE%91%CE%A3%CE%99%CE%91%CE%A3%20%CE%A4%CE%9F%CE%A5%20%CE%91%CE%9C%CE%91%CE%A7%CE%9F%CE%A5%20%CE%A0%CE%9B%CE%97%CE%98%CE%A5%CE%A3%CE%9C%CE%9F%CE%A5.pdf )

  Δεδομένου ότι οι εκλογές θα γίνουν την 7 Ιούλη καλό είναι να μελετήσουμε τα ανωτέρω για να μην δώσουμε πατήματα στα στρατεύματα των πιθανών νικητών να μας κακομεταχειριστούν.

 238. Γιάννης Ιατρού said

  223: Απ΄τα πιό σωστά σχόλια/παρατηρήσεις!

 239. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  229 – Αλέξη ευχαριστώ για την απάντηση, ξαναγράφω για να διεκρυνισθούν μερικά πράγματα σημαντικά κατά την άποψή μου, δεν περιμένω απάντηση άλλωστε θα το σταματήσω εδώ κι εγώ.

  Κατ’ αρχάς δεν παίρνω τίποτε προσωπικά στο διαδίκτυο αν δεν γνωρίζω το άτομο που γράφει, ακόμη κι αν το γνωρίζω, σπανίως παίρνω την όποια επίθεση στα σοβαρά.
  Στην προκειμένη περίπτωση, όταν διάβασα το σχόλιο 75, η αντίδρασή μου ήταν – τι λέει αυτή εδώ ρε- κι όταν το ξαναδιάβασα είπα – δεν πάμε καλά – κι έγραψα το 127 με την δική της φρασεολογία, για να δώσω το στίγμα ώστε να μη θιγούν άλλοι κάτι που δεν έγινε τελικά.

  Δεν αποκάλεσα την ίδια ούτε φασίστρια ούτε κατάπτυστη για τον απλούστατο λόγο πως δεν την γνωρίζω προσωπικά, αυτοί οι χαρακτηρισμοί αφορούν ξεκάθαρα το κείμενο και μόνο και ανέλυσα τους λόγους που το θεωρώ ώς τέτοιο. Τώρα γιατί κάποιοι επιμένουν (απ’ ότι είδα κι εσύ) πως οι χαρακτηρισμοί αφορούν το πρόσωπό της δεν το κατανοω αλλά ούτε και με νοιάζει, για το δογματική το είπα πως το έχει πεί η ίδια πως είναι αλλά βλέπω αρκετούς που ξέρουν καλύτερα από την ίδια τι είναι.

  Θέλω να μείνω λίγο στην επιλεκτική ευαισθησία που δείξατε αρκετοί παρ’ όλο που τσουβαλιάζει τουλάχιστον το 70% του εκλογικού σώματος και να αναλύσω τους λόγους από την δική μου οπτική.
  Όλοι οι αριστεροί κι αριστερίζοντες που την επαίνεσαν (οι δεξιοί κι «άλλοι» ☺ δεν το έκαναν αλλά αυτοί δεν μετράνε☺) έμειναν στην εικόνα Μπέος, φασίστας, λαμόγιο κλπ, και προσπέρασαν τους λόγους που παρέθεσα πιο πάνω, ούτε καν πως βγάζει όλους τους συριζαίους υποψήφιους άχρηστους (αλλά ποιεί την ανάγκη φιλοτιμία και ψηφίζει τον κομματικό εχθρό☺) και όλως τυχαίως, δεν λέει κουβέντα για τους υποψήφιους του ΚΚΕ που πλήν Πελετίδη πάτωσαν σ’ όλη την χώρα (γιατί άραγε; της κοντής ψ…. τα άκυρα της φταίνε☺).

  Αν θές με πιστεύεις, αυτό που πραγματικά με ενόχλησε κι έκατσα κι έγραψα το 127, είναι αυτό που προσπεράσατε όλοι (δυστυχώς) και είναι κατά την γνώμη μου η κύρια αιτία του λαϊκού διχασμού και της ανόδου της ακροδεξιάς, το τσουβάλιασμα όλων των δεξιών με τους χρυσαυγίτες.
  Ας είμαστε ειλικρινείς, όλοι οι αριστεροί και οι κομουνιστές (η ίδια τους διαχωρίζει αλλά προσπεράστηκε κι αυτό αέρας) λόγο του αφηγήματος που έχουν από μικροί, τους δεξιούς γενικώς τους θεωρούν συντηρητικούς και συμπαθούντες των ακροδεξιών (τώρα πώς γίνεται οι κολλημένοι στον 19ο αιώνα να θεωρούνται προοδευτικοί μόνο ο Φρόυντ ξέρει☺).
  Στην παρατήρηση του Αθεόφοβου – αυτοί που διαμαρτύρονταν στο Σύνταγμα, παρέα με τους χρυσαυγίτες- η αντίδρασή σου ήταν άμεση – αυτό έχει καταντήσει αηδία – ενώ για την δεξιών και χρυσαυγιτών, τα δημοκρατικά φράγματα και τα μπράβο στους λαρισαίους που δεν τσίμπησαν, δεν ενοχλήθηκες καθόλου αλλά ούτε και κανείς άλλος «προοδευτικός» ο Κώστας όμως που έχει δηλώσει δεξιός (και πολλοί άλλοι εδω που δεν έχουν δηλώσει αλλά από τα λεγόμενά τους φαίνεται πως είναι) ενοχλήθηκε, και τις απηύθυνε τον λόγο αλλά η «δημοκρατικιά και προοδευτικιά» Jane απαξίωσε να του απαντήσει, σιγά μη ξεπέσει στον δεξιό φασίστα.
  Αναρωτηθείτε λοιπόν όλοι όσοι την συμερίζεστε και τις δίνεται συγχαρητήρια για το εξαιρετικό της σχόλιο, είναι ο Κώστας ακροδεξιός, φασίστας και συμπαθεί τους χρυσαυγίτες;
  Αν πείτε όχι, με αυτή την στάση που κρατήσατε, τι πιθανότητες του δίνετε (και του κάθε Κώστα) να κατανοήσει και στην καλύτερη να συμπαθήσει την αριστερή πλευρά;
  Το μεγαλύτερο ποσοστό του λαού απεχθάνεται τα άκρα, δεν είναι τυχαίο που έχουν μικρά ποσοστά, όταν όμως απαξιώνεσαι και βάλεσαι από την άλλη πλευρά, η λογική τάση, είναι να πάς προς τα εκεί που σε δέχονται.

  Το κείμενο στο 75, κατά την γνώμη μου, είναι αριστερά χρυσαυγίτικο.

 240. SineNomine said

  Jane, αν μου επιτρέπεις, έχεις πράγματι υποπέσει σε ένα σφάλμα. Παρασυρμένη από το συναίσθημά σου απευθύνθηκες στον πολύπλοκο κόσμο του διαδικτύου, ως να θεωρούσες δεδομένο ότι όλοι (όλων των φύλων και των φυλών) συμμερίζονται τις αγωνίες σου. Αμ δε! Σε καταδικάζω στο πυρ το εξώτερον! Ξέρεις γιατί; Διότι έχω κάνει το ίδιο λάθος πολλές-πολλές φορές. Όχι στο διαδίκτυο, αλλά σε προφορικούς διαλόγους.
  Μη μασάς όμως. Τουλάχιστον επιβεβαίωσες πως δεν αγωνιάς μόνη σου…

 241. Jane said

  Διάβασα προσεχτικά τις απόψεις και την κριτική όλων σχετικά με όσα εξέφρασα στο σχόλιο #75. Νομίζω η πλειονότητα των σχολιαστών αντιλήφθηκε , την ουσία του σχολίου μου. Συγγνώμη που άργησα να απαντήσω αλλά χτες βράδυ αντιλήφθηκα πως υπήρξε συνέχεια στη συζήτηση. Η δουλειά μου δεν μού επιτρέπει -παρόλο που είμαι διαρκώς μπροστά σε υπολογιστή- να μπαίνω στο μπλογκ παρά απογευματινές ώρες.

  Σχετικά με το παράδειγμα της Λάρισας η αναφορά μου δεν αποτελούσε σε καμία περίπτωση τσουβάλιασμα της υποψήφιας της ΝΔ στη Λάρισα με τον Μπέο. Καμία σχέση. Αυτό που υποστήριξα είναι πως σε τοπικό επίπεδο οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να συνεργάζονται βάσει σχεδίου , προγράμματος και αρχών.

  Από κει κι έπειτα , άνθρωποι που δεν έχουν σχέση ή δεν ζουν στην πόλη του Βόλου μόνο εικασίες μπορούν να κάνουν σχετικά με το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών και τον λόγο που η πλειοψηφία των πολιτών επέλεξε τον συγκεκριμένο πρόσωπο ως δήμαρχο. Η άγνοιά τους δικαιολογεί τις όποιες αντιδράσεις.

  Σχετικά με το φαινόμενο Μπέος παραθέτω λινκς από τοπικές και αθηναϊκές εφημερίδες , που αποτυπώνουν ένα μέρος από το ποιόν του ανθρώπου αυτού ως δημάρχου.
  Είμαι σε θέση να γνωρίζω κάτι παραπάνω από όσα δημοσιεύονται. Δε μπορώ όμως να τα παραθέσω, διότι θα έπρεπε να επικαλεστώ μαρτυρίες πολιτικών προσώπων ( όχι του χώρου που υποστηρίζω) , που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκτεθούν και δεν έχω την άδεια ούτε το δικαίωμα να το κάνω.. Άλλωστε αυτό μόνον επώνυμα θα μπορούσε να γίνει.
  Υπάρχουν φυσικά και διθυραμβικές δημοσιεύσεις σχετικά με τον άνθρωπο αυτό , αλλά γράφονται κυρίως στον «στόχο» και στο «μακελειό».
  Αυτά.

  https://www.efsyn.gr/politiki/paraskinia/109584_ohi-aplos-filoi-aderfia
  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/83791_yparhei-kratos-gia-ton-mpeo-ston-bolo
  https://www.imerodromos.gr/volos-mat-mpravoi-mpeos-kai-koprites-vinteo/
  https://www.taxydromos.gr/Topika/192476-isotimh-paraxwrhsh-xwrwn-sth-xrysh-aygh.html
  https://magnesianews.gr/politiki/parapolitika/xekatharo-minyma-oti-i-chrysi-avgi-stirizi-beo.html
  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/92389_eimai-o-mpeos-kai-kefi-moy-tha-kano
  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/56566_e-re-glentia-sto-girokomeio
  https://www.imerodromos.gr/egkainia-mpeoy-me-nazi/
  http://www.avgi.gr/article/10811/4149178/achilleas-mpeos-o-eklektos-tou-laou
  http://www.katiousa.gr/epikairotita/filanthropiko-kseplyma-chrysavgiton-apo-ton-achillea-mpeo-sto-volo/
  https://atexnos.gr/%CE%B2%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CF%80%CE%AD%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%AF-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%BC/
  https://magnesianews.gr/volos/%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%86%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86.html
  https://www.rizospastis.gr/story.do?id=10094649
  https://www.rizospastis.gr/story.do?id=8202289

 242. sarant said

  241 Το σχόλιο κρατήθηκε όλη τη νυχτα, επειδή είχε πολλά λινκ μάλλον. Συγνώμη.

 243. ΚΩΣΤΑΣ said

  241 Jane, Το: «Δε βλέπουμε πως ζούμε ξανά στην εποχή των τεράτων;
  Νομίζω , σε τοπικό επίπεδο , οφείλουμε πλέον να στήνουμε φράγματα απέναντι σε φασίστες, φανερούς και κρυφούς, που αλώνουν τις τοπικές , μικρές κοινωνίες με χάντρες, ψίχουλα και καθρεφτάκια.
  Η Λάρισα το έκανε και μπράβο στους Λαρισαίους, που δεν τσίμπησαν.» , δεν μπορεί να ερμηνευθεί, όσο καλοπροαίρετος κι αν είναι κάποιος, ως » Αυτό που υποστήριξα είναι πως σε τοπικό επίπεδο οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να συνεργάζονται βάσει σχεδίου , προγράμματος και αρχών.»

  Τέλος πάντων, εφόσον υπήρξε ευπρεπής απάντηση και έμμεση αναγνώριση του λάθους, κι εγώ βάζω τέλος στη διένεξή μας.

  Πλατύποδες – Αυστριακοί = ειρήνη + αγάπη 🙂

 244. Γιώργος said

  σχόλιο 239:
  «τώρα πώς γίνεται οι κολλημένοι στον 19ο αιώνα να θεωρούνται προοδευτικοί μόνο ο Φρόυντ ξέρει»
  Πολύ απλό: γιατί από τον 18ο και μετά τέθηκε επιτακτικά το αδικαίωτο αίτημα της μη εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
  Ακόμη κι έτσι είναι 2000 χρόνια μπροστά από τους άλλους που έχουν κολλήσει στην ανύπαρκτη σήμερα αρχαία Πέλλα.

 245. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  244 – Οκ το 10% των κολλημένων στον 19ο αιώνα, είναι 2000 χρόνια μπροστά από το 10% που είναι κολλημένοι με την αρχαία Πέλλα. Εκτός του ότι αυτοί δεν πλασάρονται ώς προοδευτικοί, το αντίθετο, λένε πως είναι παραδοσιακοί, άρα τουλάχιστον σ’ αυτό, είναι ειλικρινείς, (σκέψου το, είναι πολύ σημαντικό στοιχείο) σε σχέση με το υπόλοιπο 80% πού βρίσκονται;
  Μετά από 200 χρόνια, το αίτημα της μη εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, εξακολουθεί να είναι αδικαίωτο. Πόσοι αιώνες πρέπει να περάσουν ακόμη για να αναρωτηθούν οι κολλημένοι στον 19ο αιώνα, ΡΕ ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΛΑΘΟΣ; και να πάψουν να ρίχνουν την ευθύνη στο κεφάλαιο, στην συντήρηση, στους δεξιούς, στους φασίστες και σ’ αυτούς που τους δέρνει η μαλακία και ρίχνουν άκυρο;

  Η διαφορά του Μάρξ που στηριζόμενος στην περιορισμένη κοινωνική πληροφορία της χώρας του και δυό τριών άλλων χωρών ταχυδρομικά, έφτιαξε αυτό το ευφάνταστο αλλά εξ αρχής εντελώς απλοϊκό και ανεδαφικό οικονομικό μοντέλο για όλο τον κόσμο (ήδη παροχημένο το 1908 από την τεχνολογική εξέλιξη) με του μαρξιστές (αυτούς που ξέρουν απ’ έξω κι ανακατωτά το κεφάλαιο) είναι πως ήταν έξυπνος και είχε καλές προθέσεις, ενώ τα «ξεφτέρια» εκτός από ηλίθιοι, έχουν και κακές προθέσεις, δεν βλέπουν τους ανθρώπους σαν αυτόνομες οντότητες με ελευθερία σκέψης και έκφρασης, κάτι που αποδείχθηκε στο τραγικό τελικά κοινωνικό πείραμα.

  Διαχρονικό αξίωμα.
  Ο ΕΞΥΠΝΟΣ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ, Ο ΠΟΝΗΡΟΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ, Ο ΗΛΙΘΙΟΣ ΕΠΙΜΕΝΕΙ.

 246. Γιώργος said

  Δεν μίλησα για σωστό – λάθος. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Υπάρχει τι θέλουμε, η πλειοψηφία γιατί αλλιώς δεν έχει νόημα. Ε, από τότε που τέθηκε το αίτημα, η πλειοψηφία εξακολουθεί να προσπαθεί να βολευτεί σε ένα δυναμικό ταξικό σύστημα που συντηρείται από την εκμετάλλευση. Αν μπορούσαν να ξεπεράσουν υπερεγώ όπως το έθνος ή τις πατριαρχικές θρησκείες, τότε η κοινωνία της μη εκμετάλλευσης θα ήταν εφικτός στόχος. Σήμερα όχι.
  Επίσης δεν σου μίλησα για Μαρξ. Δεν είμαι ειδικός. Σου μίλησα για την επιθυμία μου να ζούσα σε ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και μου είπες ότι είμαι ηλίθιος γιατί δεν το ψάχνω μήπως κάνω λάθος; Εγώ σου εύχομαι να είσαι πάντα ματσό και έξυπνος.

 247. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  246 – Σε λέω ηλίθιο; τι λές άνθρωπε μου, από πού προκύπτει αυτό; Έχεις δεί ποτέ να βρίζω κάποιον προσωπικά; ούτε καν την Jane που με ενόχλησε το σχόλιό της, κι ας λένε άλλα μερικοί, τα γραπτά εδώ είναι. Ακόμη και συλλογικά -πλήν φασιστών- ελέω Theo και Κώστα που με την ενόχλησή τους, μου έδειξαν πως είναι λάθος, το έκοψα.

  Μπαίνεις σε άλλη συζήτηση, απευθύνεσαι σε μένα απαντώντας σε μιά συγκεκριμένη
  παράγραφο μου που ξεκάθαρα αναφέρεται στους κολλημένους κομμουνιστές, όλα μου τα σχόλια σ αυτό το νήμα περιστρέφονται γύρω από αυτό, αν και έχουμε διακόψει τις συνομιλίες για τους δυστυχώς ξανά
  προφανείς λόγους, σου απαντώ γιατί όπως και πολλούς άλλους που δεν μιλούμε για τους ίδιους λόγους, σε εκτιμώ ως σχολιαστή, η απάντησή μου σε αυτά που γράφεις στο 244 που δεν έχουν σχέση με αυτά που λές τώρα, αναφέρεται ΞΕΚΑΘΑΡΑ στους κολλημένους που επιμένουν αιώνια στην αποδεδειγμένα λάθος τακτική και ρίχνουν πάντα την ευθύνη της αποτυχίας στους άλλους, και εννοείται πως το διαχρονικό αξίωμα, είναι για αυτούς, εσύ πού είδες τον εαυτό σου σε όλο αυτό;

  Άστο ρε Γιώργο, στο είχα πεί και παλιά, αφού δεν τόχουμε με την συνεννόηση δεν υπάρχει λόγος να χαλάμε τις καρδιές μας.
  Κοίτα να έρθεις στην επόμενη σύναξη να γνωριστούμε από κοντά, με λίγο κρασί – εκτός αν είσαι δύναμη σαν τον Triant😉 – και πολλά μεζεδάκια – αν είναι και η Λου η θεά, θα τιγκάρεις στα κεφτεδάκια😂 – λύνονται όλες οι διαδικτυακές παρεξηγήσεις.

  Μη ξεχνάτε όλοι σας, στο διαδίκτυο, κρίνουμε απόψεις, όχι ολοκληρωμένα άτομα, αυτά μόνο μετά από γνωριμία από κοντά.

  Να χαμογελάτε, είναι μεταδοτικό και κάνει την εξουσία να ανησυχεί.😁😂🤣😍

 248. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Μέσα!

  Κάτι γιὰ κρασί, μεζεδάκια, κεφτεδάκια καὶ λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις ἄκουσα. 🙂

 249. Γιάννης Ιατρού said

  248: Έλεος! Έχτε κοψ καπίστρι; Κυκλοφορούν κι εμφράγματα! Κρεπάλες, δείπνα με δοκοχορεύτριες και τέτοια κομμένα (και δε θυμάμαι τι μου είπε ο γιατρός, γιαουρτάκι πρόβειο ή παϊδάκι πρόβειο;) 🙂 🙂

 250. ΚΩΣΤΑΣ said

  249 –> και δε θυμάμαι τι μου είπε ο γιατρός,… να πίνω 2 ποτηράκια και να είμαι στις 10 στο σπίτι ή να πίνω 10 ποτηράκια και να είμαι στις 2 στο σπίτι! 😉

 251. Γιάννης Ιατρού said

  250: Έλα ντέ! Πίνω για να ξεχνώ τον πόνο (177 τέλος) 🙂

 252. My Page said

  My Page

  Λεξιλογικά της ήττας « Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: