Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πολιτικός μεγάλου διαμετρήματος

Posted by sarant στο 4 Ιουνίου, 2019


Ένα αναπάντεχο (για τους πολλούς τουλάχιστον) γεγονός έκλεψε την προσοχή και άφησε σε δευτερη μοίρα τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών (ο οποίος θεωρήθηκε έτσι κι αλλιώς χωρίς μεγάλη σημασία αφού ήδη από τον πρώτο γύρο είχαν εκλεγεί τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια -αλλά αυτό θα το συζητήσουμε πιθανότατα σε άλλο άρθρο).

Εννοώ βέβαια την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ ύστερα από τη συνάντησή του το Σάββατο με την πρόεδρο του κόμματος, τη Φώφη Γεννηματά, η οποία του ανακοίνωσε ότι, λόγω κάποιων διαφωνιών, δεν μπορεί να του δώσει την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος, που άλλωστε την είχε ήδη υποσχεθεί στον Γ. Καμίνη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που πολιτικός εξοστρακίζεται από το κόμμα στο οποίο έχει παλαιότερα ηγηθεί -για να μείνουμε στον χώρο του ΠΑΣΟΚ (διότι τι άλλο είναι το ΚΙΝΑΛ;), να θυμίσω ότι τον Ιούνιο του 2008 ο Κώστας Σημίτης, που όχι μόνο είχε ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ αλλά και είχε διατελέσει πρωθυπουργός επί επταετία, τέθηκε εκτός κόμματος από τον διάδοχό του, τον Γιώργο Α. Παπανδρέου. (Δεν θα αναφέρω την περίπτωση Θεοχάρη, ο οποίος κατάφερε να διαγραφεί από το κόμμα που είχε… ιδρύσει, ούτε τους γραμματείς του ΚΚΕ σε ιδιαίτερες συνθήκες παρανομίας ή οιονεί παρανομίας, αν και στην περίπτωση του Γρηγόρη Φαράκου είχαμε συνθήκες νομιμότητας και ομαλότητας).

Πάντως, το γεγονός έκανε αίσθηση, καθώς η αποχώρηση του Βενιζελου θεωρήθηκε από πολλούς προανάκρουσμα της συνεργασίας του με τη Νέα Δημοκρατία ενώ θεώρησαν αυτοκτονική την κίνηση της Φ. Γεννηματά και προφήτεψαν δεινά για το ΚΙΝΑΛ. Κάποια μέλη του κόμματος ήδη δήλωσαν ότι αποχωρούν, ενώ άλλα δέχτηκαν την είδηση της αποχώρησης του κ. Βενιζέλου σχεδόν με ιαχές και πανηγυρισμούς.

Βρήκα και άκουσα τη συνέντευξη του κ. Βενιζέλου στον Σκάι, και για άλλη μια φορά θαύμασα την αλαζονεία του, την απαράμιλλη έπαρσή του. Θα άξιζε να μετρήσει κανείς πόσες φορές ο κ. Βενιζέλος χρησιμοποιεί στη συνέντευξή του την προσωπική αντωνυμία στο πρώτο πρόσωπο («εγώ», «εμένα»), καθώς και να ανθολογήσει φράσεις μοναδικής σεμνότητας όπως «συμβολίζω τον αγώνα για τη διάσωση της χώρας» ή «με ενδιαφέρει εμένα να είμαι βουλευτής;» ή «κάποιοι πρέπει να ασχολούνται με τα μεγάλα και τα σημαντικά» ή «έχω συνηθίσει να είμαι ο αμνός ο αίρων τας αμαρτίας μιας παράταξης».

Πάντως προσβάλλει την αλήθεια ο κ. Βενιζέλος όταν λέει ότι δεν υπάρχει προηγούμενο πρώην προέδρου κόμματος που να κατέβηκε μετά στις εκλογές με σταυρό. Θα λησμόνησε ότι στις ευρωπαϊκές εκλογές, την προπερασμένη Κυριακή, στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας συμμετείχε -και ανταγωνίστηκε με σταυρό τους άλλους συνυποψηφίους του- ο συνονόματός του Βαγγέλης Μεϊμαράκης που επίσης έχει διατελέσει επικεφαλής κόμματος, και μάλιστα με καλύτερα αποτελέσματα από τον κ. Βενιζέλο που οδήγησε το κραταιό κόμμα του στο 4%.

Ίσως δεν είμαι αντικειμενικός στην κρίση μου διότι, όπως και πάρα πολλοί Έλληνες, τον κ. Βενιζέλο τον αντιπαθώ, τον αποστρέφομαι, τον θεωρώ αμοραλιστή και χωρίς αρχές. Πολλοί εντυπωσιάζονται από τη ρητορική του δεινότητα και παραβλέπουν ότι, ως υπουργός σε μεγάλα υπουργεία, μάλλον πενιχρό έργο έχει να επιδείξει. Δεν τον θεωρώ δηλαδή ικανό πολιτικό -και θυμάμαι ότι και ο Αριστόβουλος Μάνεσης είχε μάλλον κακή γνώμη για τις νομικές επιδόσεις του μαθητή του.

Πρέπει ωστόσο να του αναγνωρίσουμε ότι πρόσφερε στην παιδεία της χώρας μεγάλη υπηρεσία όταν το 2005, επειδή τότε υποδυόταν τον αριστερό στην εσωτερική αντιπολίτευση που έκανε στο ΠΑΣΟΚ και στον Γ. Παπανδρέου, τορπίλισε τη σχεδιαζόμενη αναθεώρηση του άρθρου 16. Αν έχουμε διαφυλάξει το δημόσιο πανεπιστήμιο, το οφείλουμε και στις μικροΐντριγκες του Βαγγέλη.

Πέρα από το πληθωρικό του «εγώ» (κάποιοι λένε ότι ανήκει στο ζώδιο του Εγώκερου!) ο κ. Βενιζέλος διακρίνεται και για το επιβλητικό του περιτύπωμα (στα γαλλικά gabarit, στη σιδηροδρομική ορολογία «καπαρί»). Δεν είναι βέβαια σωστό να ειρωνεύεσαι κάποιον για το σώμα του αλλά πάντως είναι γεγονός ότι στις αξιολογήσεις που κάνουμε συχνά χρησιμοποιούμε στερεότυπες και μεταφορικές εκφράσεις που παραπέμπουν σε όγκο, σε βάρος ή σε μέγεθος -με αποτέλεσμα να ακουγόμαστε αθέλητα ειρωνικοί όταν μιλάμε για πρόσωπα του διαμετρήματος του κ. Βενιζέλου.

Μια φράση είναι ακριβώς αυτή: είναι μεγάλου διαμετρήματος. Εδώ η μεταφορά γίνεται από τα πυροβόλα όπλα, όπου χρησιμοποιείται το διαμέτρημα, η διάμετρος του κυλίνδρου τους, για να ορίσει το μέγεθος των βλημάτων τους. Η έκφραση είναι μάλλον δάνειο από τα γαλλικά, όπου επίσης χρησιμοποιείται η μεταφορική αυτή έκφραση -με τη λέξη calibre, που έχει περάσει και στη γλώσσα μας, καλίμπρα και καλιμπράρω, και που είναι αντιδάνειο όπως αξίζει να αναφέρουμε σε κάποιο μελλοντικό άρθρο.

Παρεμφερής περίπτωση, όταν λέμε ότι ο τάδε έχει μεγάλο εκτόπισμα ή είναι μεγάλου εκτοπίσματος. Κυριολεκτικά, το εκτόπισμα είναι μέτρο του μεγέθους των πλοίων, αλλά το χρησιμοποιούμε μεταφορικά για να δηλώσουμε την επιρροή ενός προσώπου.

Λέμε επίσης ότι κάποιος είναι «πολιτικός μεγάλης ολκής». Αυτό είναι αρχαίο και δεν το καταλαβαίνουμε όμως στο βάρος αναφέρεται. Η ολκή, από το ρήμα έλκω, ήταν αρχικά το τράβηγμα, η έλξη, στη συνέχεια ειδικότερα η φορά της πλάστιγγας, και ήδη από την ελληνιστική περίοδο το βάρος. Στα νεότερα χρόνια χρησιμοποιείται μεταφορικά για να δηλώσει ότι κάτι ή κάποιος είναι μεγάλης σπουδαιότητας ή σημασίας, πιθανώς ως μεταφραστικό δάνειο του γαλλικού de poids.

Αλλά και το βάρος δηλώνει τη σημασία, την αξία ή την επιρροή κάποιου. Λέμε ότι η γνώμη του είναι «βαρύνουσα», ότι έκανε «βαρύνουσα» παρέμβαση, ότι ο τάδε έχει «μεγάλο ειδικό βάρος» (όπου βέβαια δεν κυριολεκτούμε).

Χωρητικότητα δηλώνει έμμεσα και η αναφορά στα «κυβικά» κάποιου -άλλη μια μεταφορά από τις μηχανές. Η επιφάνεια, πάλι, χρησιμοποιείται κυρίως για την οικονομική ευρωστία -άλλωστε συνήθως το προσδιορίζουμε: ο τάδε είναι παράγοντας με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

Κι όταν λέμε για κάποιον ότι «αφήνει κενό δυσαναπλήρωτο», και πάλι κάνουμε έμμεση αναφορά στο μέγεθός του. Που άλλωστε το τονίζουμε και όταν λέμε για «μεγάλον πολιτικό» ή γενικά για «μεγάλους άνδρες» της ιστορίας (και όχι για μεγάλες γυναίκες, φυσικά! αλλά αυτό είναι θέμα άλλου άρθρου).

Θα υπάρχουν κι άλλες εκφράσεις που χρησιμοποιούν διαστάσεις, μέγεθος ή βάρος -περιμένω να το συμπληρώσετε. Όσο για τον κ. Βενιζέλο, κάποια υπομονετική γνωστή έκανε την καταμέτρηση. Στη χτεσινή του συνέντευξη, μέσα σε 25 λεπτά, χρησιμοποίησε 29 φορές τη λέξη «εγώ»!

 

272 Σχόλια to “Πολιτικός μεγάλου διαμετρήματος”

  1. Γς said

    Καλημέρα

    Κι όσο σκέφτομαι να μην είχε γίνει εκείνο το χάπενινγκ με τον καφέ

  2. spiral architect 🇰🇵 said

    Καλημέρα.

    Στην πιάτσα μας, των ηλεκτρομηχανολόγων, λέμε για «βαρέως τύπου».

  3. Υπάρχουν βαρύνουσες απόψεις και πρόσωπα με μεγάλο ειδικό βάρος, υπάρχουν και βαρίδια που επιβαρύνουν. Εγώ θα επανέλθω στην παλιά ρήση του Μίκη, ότι νιώθει τάνκερ στη λίμνη των Ιωαννίνων – ρήση που σκοπεύω να καθιερώσω τώρα που τη θυμήθηκα («σιγά, ρε τάνκερ!»)

  4. Πάνος με πεζά said

    Μέγας «πέφτουλας» στη Νομική τη δεκαετία του 90, απ’ όσα ξέρουμε εκ των έσω…

  5. Georgios Bartzoudis said

    Πρώτη φορά διαβάζω λιβελλογράφημα του Νοικοκύρη. Άριστος στο είδος!

  6. «το επιβλητικό του περιτύπωμα».
    Αφορά και Φίλη και Καμμένο;

  7. Γς said

    Μεγάλου εκτοπίσματος και θυμήθηκα τον ευτραφή καγκελάριο Λούντβιγκ Ερχαρτ όταν έλεγε «¨θα ρίξω όλο μου το βάρος στην υπόθεση»

  8. Πάνος με πεζά said

    Το χειρότερο είναι ότι θα τον δούμε κι αυτόν Πρόεδρο Δημοκρατίας… Έτσι κι αλλιώς βέβαια, σκρίνιο είναι ο Πρόεδρος, όσο πιο ογκώδες, και πιο επιβλητικό…

  9. Γς said

    Το επιβλητικό του περιτύπωμα

    Και φανταστείτε να παλεύει ιαπωνικώς με τον Πάγκαλο

  10. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    6 Ειδικά με τόσο προσεχτική διατύπωση θα μπορούσε να ειπωθεί για πολλούς -και για μένα ακόμα, φευ.

  11. Λεύκιππος said

    Είναι πραγματικά μεγάλος ρήτορας. Τον έχω ακούσει εκ του σύνεγγυς πολλές φορές και εντυπωσιάστηκα με τον τρόπο που έχει και τη δυνατότητα να παρουσιάζει τα πράγματα όπως αυτός θέλει. Και όπως και να το κάνουμε, για έναν πολιτικό είναι μεγάλο ατού. Και γι’ αυτό, πέραν των άλλων, τους θέλουμε τους πολιτικούς αλλιώς, θα προστρέχαμε στον Καμίνη, καλός αλλά λίγος.

  12. Γς said

    >διακρίνεται και για το επιβλητικό του περιτύπωμα (στα γαλλικά gabarit

    σαν το γκαβαρίτ Μασκβά να πόύμε

  13. Σωτήρς said

    Μόνο μικρά αποσπάσματα άκουσα το πρωί στο ραδιόφωνο. Είπε πάλι πως είναι ο Κάτωνας της χώρας; Αυτός δεν ήταν που είχε αποσυρθεί στα χωράφια του και τον παρακαλούσαν μετά οι Ρωμαίοι να γυρίσει στη Σύγκλητο; Αυτός ας γυρίσει στο πανεπιστήμιο και τον φωνάζουμε άμα λάχει.

    Να του δώσουμε άλλο ένα καλό. Ήταν ο πρώτος που σκέφτηκε να απαγορευτεί σαν κόμμα η Χρυσή Αβγή επί συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Όχι πως έγινε αλλά έσπρωξε κατιτίς τα πράγματα σε σχέση με τους Σαμαρομπαλτάκους.

  14. leonicos said

    Πολιτικός μεγάλου διαμετρήματος

    Μόλις διάβασα τον τίτλο του σημερινού άρθρου, πριν το ανοίξω, εντελώς αυθόρμητα, μου ήρθε στον νου η εικόνα (ούτε μάντης να ήμαουνα) και η λέξη »πρωκτός». Ομολογώ οτι δεν ξερω πώς συνδέονται. Ελπίζω οι ψυχίατροι του Ιστολογίου να μου το εξηγήσουν.

    Τι σου κάνουν οι αυτοματισμοι!!!!!

  15. leonicos said

    έχω συνηθίσει να είμαι ο αμνός

    είπε πως είναι και αμνός; Καλά, από πότεέει να εράσει μπροστά από καθρέφτη, ή δίνει εντολή να τους σκεπαζυν όταν περνάει; Να προσεξει τωρα καλοκαιριάτικα, στις πισίνες που κολυμπαει, γιατί υπάρχει κίνδυνος να καθρεφτιστεί.

    Πρεπει να μην υπάρχει εν ζωή πιο εμετικός άνθρωπος

  16. leonicos said

    ο Αριστόβουλος Μάνεσης είχε μάλλον κακή γνώμη για τις νομικές επιδόσεις του μαθητή του.

    Συγγνώμη! Συμμερίζοαι τις απόψεις της παραγράφου, αλλά αυτό το επιμύθιο δεν έπρεπε να μπει. Είναι από άλλο θέμα, και δεν μπορούε να το κρίνουμε εδώ.

  17. leonicos said

    Αν αλλάξεις κάτι στο άρθρο, σε παρακαλώ απάλειψε και το 16

  18. leonicos said

    Εδώ η μεταφορά γίνεται από τα πυροβόλα όπλα

    δεν είναι μόνο τα πυροβόλα που έχουν διαμέτρημα, caliber.

    Αλλά το πρόβλημα δεν είναι στο τι διαμέτρημα έχει ένας πρωκτος ή ένα στόμα. Το θέμα είναι να ξέρεις τι πρέπει να βγάλει ς από το ενα και τι από το άλλο.
    Και ο κ. Βενιζέλος, με το ‘θ τους κόψουμε το ρεύμα’ οταν πρωτοεπιβλ΄θηκε το λεγόμενο χαράτσι, (άσε το ύφος του, κυριολεκτικά κτηνώδες) απέδειξε ότι δεν ξέρει τι πρεπει να βγαίνει κ΄θε φορά

  19. Γιάννης Κουβάτσος said

    13: Ο Κιγκινάτος ήταν αυτός. Κάτωνας είπε ο Μπένι;

  20. Γς said

    Κάλμα Λεώ κάλμα!

  21. leonicos said

    7 Γς

    Ο Έρχαρτ δεν είναι που είπε »αν αδυνατίσω θα δώσω την εντύπωση ότι ανησυχώ γα το μέλλον της Γερμανιας»;

  22. atheofobos said

    Είναι προφανές ότι το μόνο που ενδιαφέρει την Φώφη είναι να περιχαρακώσει την εξουσία της σε ένα κόμμα, έστω και του 4-5% , κάτι ανάλογο δηλαδή με την τακτική του ΚΚΕ.
    Η υπογείως αναφερόμενη ως αιτιολογία της αποπομπής, είναι ότι έτσι θα επαναπατρίσει πρώην ψηφοφόρους της που κατέφυγαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Όλους αυτούς δηλαδή που διαδήλωναν κατά των Σαμαροβενιζέλων μαζί με την ΧΑ στο Σύνταγμα, αλλά έχουν απογοητευθεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφ΄ότου έγινε και αυτός μνημονιακός.
    Εθελοτυφλώντας βέβαια στο γεγονός, ότι μια σημαντικότερη ίσως μάζα κεντρώων ψηφοφόρων με έντονα αντι-ΣΥΡΙΖΑ αισθήματα, που προβληματιζόντουσαν μέχρι τώρα αν πρέπει να στηρίξουν το ΚΙΝΑΛ ώστε σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας ΝΔ να είναι ισχυρός εταίρος στην κυβέρνηση, οδηγούνται πλέον αηδιασμένοι κατ΄ ευθείαν στις αγκάλες του ευγνωμονούντος την Φώφη, Κούλη που με την κίνηση της αυτή τον μετατρέπει σε Κυριάκο και σίγουρο πρωθυπουργό !

  23. leonicos said

    Αυτό είναι αρχαίο και δεν το καταλαβαίνουμε

    αυτό δεν ισχύει για όλους ὁλκή -έλξη

    ἰπποι δρομείς και ίπποι ολκής για κυριολεκτική χρήση

  24. Aghapi D said

    Σε ποιο ακριβώς διαμέτρημα αναφερόμαστε; Ήταν η πρώτη μου απορία πριν διαβάσω το άρθρο, αλλά καταλαβαίνοντας αμέσως ότι για τον Πάγκαλο θα διαβάζαμε 🙂 Κακίες μου και μάλιστα μεγάλες 🙂

    «και ο Αριστόβουλος Μάνεσης είχε μάλλον κακή γνώμη για τις νομικές επιδόσεις του μαθητή του.» Πού το είπε; Και σε τί διαφέρει από τις κρίσεις που κρίναμε τόσο αυστηρά τις προάλλες; (Τού Αποστολίδη) Ρωτώ με πολύ καλή προαίρεση

  25. leonicos said

    Αλλά και το βάρος δηλώνει τη σημασία, την αξία ή την επιρροή κάποιου. Λέμε ότι η γνώμη του είναι «βαρύνουσα», ότι έκανε «βαρύνουσα» παρέμβαση, ότι ο τάδε έχει «μεγάλο ειδικό βάρος» (όπου βέβαια δεν κυριολεκτούμε)

    εναλλακτικά

    έχει μεγάλη εμβέλεια (αυτο όντως από την Βλητική) δηλαδή θα επηρεάσει πολύν κόσμο

  26. Θρακιώτης said

    Στην προχτεσινή συνέντευξη στον Σκάι, ο Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε ζήτησε από τη Φώφη να μπει πρώτος στο Επικρατείας, όπως γράφει το άρθρο. Να μη τον αδικούμε

  27. Γιάννης Κουβάτσος said

    Για να συνεχίσουμε τις ποδοσφαιρικές μεταφορές, ο Μπένι θέλει την μπάλα μόνο για τον εαυτό του και τους συμπαίκτες του απλούς θεατές του μεγαλείου του. Του τη δίνουν, λοιπόν, την μπάλα, αλλά γρήγορα διαπιστώνουν ότι, εκτός από εντυπωσιοθηρικά αλλά ανούσια μυτάκια, δεν ξέρει τι άλλο να την κάνει. Πολύ μέλι κι από τηγανίτα τίποτα. Οπότε τον αποδεσμεύουν και βρίσκεται ήδη σε αναζήτηση νέου συμβολαίου. Βαγγέλης ο Ρομπίνιο.

  28. Γς said

  29. sarant said

    24 Συγνώμη, είναι εντελώς διαφορετική περίπτωση. Ο Μάνεσης έκρινε τον ενήλικο Βενιζέλο με τον οποίο είχαν επιστημονική αντιπαράθεση:

    «Το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος υπήρξε μαθητής μου με έκανε να ελπίζω ότι θα μπορούσα να αναμείνω εκ μέρους του περισσότερο μέτρο στην προπέτεια και ολιγότερη μετριότητα στα νομικά του…»

    http://vmediagr.blogspot.com/2013/10/blog-post_4870.html

    22 Νομίζω ότι η αφορμή της σύγκρουσης ήταν οι προσωπικοί χειρισμοί Μπένι στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

    19 Όχι, δεν είπε για Κάτωνα.

  30. sarant said

    26 Σε ποιο ακριβώς σημείο αδικείται από το άρθρο ο κ. Βενιζέλος;

  31. Γς said

    28:

    Ποιος υπουργός είναι ο Ρασπούτιν ρε παιδιά;

  32. spiral architect 🇰🇵 said

    Πριν απ’ όλα, ο Βενιζέλος ήταν ένας κοινός προικοθήρας. Μετά ήρθαν τα υπόλοιπα.

  33. # 11

    Ισα-ίσα δεν έχουμε ανάγκη πλέον τέτοιους πολιτικούς γιατί με την ταχύτητα που υπάρχει πλέον στην επαλήθευση ή όχι μιας ρήσης έχουνε πέραση μόνο σε ανθρώπους που δεν ενημερώνονται. Από τα ηχηρά ονόματα στην λίστα Λαγκαρντ (που την θυμήθηκα ε 😉 και θυμήθηκα τον -μακαρίτη πιά- φίλο μου τον Αμερικάνο που έλεγε πως αν δεν επιστρέψουν όσα νόμιμα ή όχι έχουν πάρει όσα δεν άξιζαν διάφοροι, δεν πρόκειται να βγει η χώρα από την κρίση. Η απόπειρα κάποιας επιστροφής στην κανονικότητα με τον ΣυΡιζΑ απέτυχε, κανένας από όσους είχαν λερωμένη την φωλιά του δεν ανησύχησε και τώρα θα ζητάνε και τα ρέστα, η περίπτωση Μαρινάκη είναι η πιο ηχηρή.
    Βέβαια η στιγμή της αποπομπής του Βενιζέλου δεν νομίζω πως οφείλεται στην μύγα που τσίμπησε ξαφνικά την Φώφη, ο ίδιος Βενιζέλος ήταν και πριν κάποιους μήνες, δεν ωρίμασε σαν φρούτο τώρα, αλλά αυτά τα έχω πει σε άλλα σχόλια, ας μην επαναλαμβάνομαι

  34. ΚΑΒ said

    ΝΙΚΑΡΧΟΥ

    11.241.1
    Τὸ στόμα χὠ πρωκτὸς ταὐτόν, Θεόδωρε, σοῦ ὄζει,
    ὥστε διαγνῶναι τοῖς φυσικοῖς καλὸν ἦν.
    ἦ γράψαι σε ἔδει, ποῖον στόμα, ποῖον ὁ πρωκτός·
    νῦν δὲ λαλοῦντός σου .

    ΤΟΥ ΑΥΤΟΥ

    11.242.1
    Οὐ δύναμαι γνῶναι, πότερον χαίνει Διόδωρος
    ἢ βδῆσ’· ἓν γὰρ ἔχει πνεῦμα κάτω καὶ ἄνω.

    βδέω=κλάνω

    Μου το θύμισε ο Λεώνικος στο 18, αν και δε θα ήθελα να το γράψω.

  35. # 23

    Ναι Λεό, όλκιμα και ελατά τα μέταλλα…

  36. leonicos said

    Πού βρήκες βρε απίθανε αυτό το βίντεο;

  37. Pedis said

    Χτες στη συνέντευξη έδειξε ποσο μεγάλος Κατίνας είναι …

    πέρα από μεγάλη λέρα.

    Πάντως, Νικοκύρη, έχεις λάθος. Ικανότητες έχει. Ανέλαβε κρίσιμες αποστολές, τα έβγαλε πέρα και δεν έχει ακόμη ανοίξει ούτε ένας φάκελος για τα πεπραγμένα του …

  38. Γς said

    Βενιζέλος, Καμίνης
    Τρικούπης, Γουλιμής

    Εντάξει δεν κάνουν ρίμα
    Κάνουν όμως κάτι στο στομάχι

  39. leonicos said

    34

    ι εγώ με τους Νίκαρχο και τους ομοιους του παλεύω αυτή την εποχή, αλλά ούτε μου πέρασε από το μυαλό

    Εννοώ ουτε το θυμηθηκα

    Γι’ αυτό χρειάζονται οι συν-σχολιαστές

  40. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>μέσα σε 25 λεπτά, χρησιμοποίησε 29 φορές τη λέξη «εγώ»
    Ραδιοφω(ο)νοσχόλιο : Ο Γεννηματάς το ΕΣΥ και ο Βενιζέλος το ΕΓΩ .

  41. spiral architect 🇰🇵 said

    Πάντως, μέχρι και ο Χατζηνικολάου το πρωί στο ραδιόφωνο είπε ότι «ο κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος θα πρέπει να προσέξει τον συναισθηματικό του κόσμο». 😀

  42. alsatiancousin said

    Αχ τα νιάτα μας…

    Πρώτα αυτό:

    Μετά αυτό:
    http://petefris.blogspot.com/2007/11/blog-post_07.html?q=%CE%A0%CE%91%CE%A3%CE%9F%CE%9A
    (κατά κάποιον τρόπο μια αυτοβιογραφικοπροφητική 🙂 απάντηση στο σημερινό ποστ)

    Και πολύ πιο παλιά αυτό: https://www.iefimerida.gr/news/58780/οι-12-φανέλες-που-είχαν-σφραγίδα-βενιζέλου-προτού-δούμε-την-πράσινη-του-πασοκ

    (Όταν ανδρώνεσαι πολιτικά με «ω! Μπένι Μπένι!» λογικό να την ψωνίσεις)

    + Μια παρατήρηση: η σύγκριση με την υποψηφιότητα Μεϊμάρ σε ευρωεκλογές χωρίς ψηφοδέλτιο επικρατείας είναι μάλλον άστοχη.

  43. Γς said

    33:

    >η στιγμή της αποπομπής του Βενιζέλου

    «αποπομπής» ε;

    Βενιζέλος, Φώφη. -> Στα ζευγάρια του Σχ.38

  44. Pedis said

    το παράδοξο των διδύμων (το πασόκ γερνάει, ο σύριζα επιστρέφει στην ηλικία του 3%)

    «Κυβερνήσαμε μόνον τους εννέα τελευταίους μήνες» είπε η κυρία Φωτίου – και, το επανέλαβε ο Τσίπρας.

  45. Σωτήρς said

    19 Α μερσί. Ο Κιγκινάτος. Όχι δεν είπε τίποτα τέτοιο. Νομίζω πως παλιότερα όταν έφυγε από πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε πει «σαν άλλος Κιγκινάτος …».

  46. Μπετατζής said

    H επιστημονική διαφωνία Μάνεση – Βενιζέλου, σε πρώτο επίπεδο, είχε να κάνει με την περίφημη ψήφο Αλευρά (συμμετοχή του αναπληρωτή ΠτΔ στην ψηφοφορία για ΠτΔ ή όχι) . Σε γενικότερο και πιο βαθύ επίπεδο, και λαϊκίζοντας εγώ ασύστολα με πράγματα που δεν ξέρω και πολύ καλά, η διαφωνία είχε να κάνει με την άποψη του Βενιζέλου ότι το Σύνταγμα και οι διατάξεις του δεν έχουν δεσμευτική και μονοσήμαντη ισχύ και είναι συνεπώς έγκυρη οιαδήποτε ερμηνεία τους που βασίζεται σε πολιτικές και εξουσιαστικές επιδιώξεις και την αντίθετη άποψη του Μάνεση (και Μανιτάκη) ότι υπάρχουν τρόποι το Σύνταγμα να ερμηνευθεί ως νομικό κείμενο με συγκεκριμένες μεθόδους που να λειτουργούν δεσμευτικά και ότι μπορεί ή τουλάχιστον πρέπει να γίνεται προσπάθεια να ερμηνεύεται το Σύνταγμα μονοσήμαντα και δεσμευτικά και όχι να υπάρχει απεριόριστο εύρος ερμηνείας, ανάλογα με τις πολιτικές επιδιώξεις, εις τρόπον ώστε κάθε άποψη να μπορεί να γίνει δεκτή, όπως υποστήριζε ο Βενιζέλος. Μπορεί να τα γράφω πιο απλουστευτικά από ό,τι είναι αλλά αυτά θυμάμαι από μνήμης. Είναι λίγο λάθος αυτό που γράφτηκε ότι είχε φτωχές επιδόσεις το Βενιζέλος, η διαφωνία ήταν επιστημονική ή τουλάχιστον επιστημονικοφανής. Η άποψη του Βενιζέλου σαφώς και συνέφερε την τότε κυβέρνηση, δηλαδή υπήρχαν – τι πρωτότυπο – , πολιτικά και άλλα συμφέροντα από πίσω και δεν είχε να κάνει με φοιτητικές επιδόσεις, αλλά για να είμαστε ακόμα πιο δίκαιο, ο ίδιος ο Μάνεσης το έγραψε έτσι (μετριότητα στα νομικά) και όχι ο Σαραντάκος. Βέβαια και ο Βενιζέλος είχε γράψει προηγουμένως χειρότερα και ο Μάνεσης απαντούσε. Αυτά.

  47. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>εκφράσεις που χρησιμοποιούν διαστάσεις,

    Ογκόλιθος της νομικής επιστήμης, λμτ (αμφίσημο)

    Βαριά η σκιά του (με θετικό αποτύπωμα- όμως)

  48. Γς said

    18:

    Λεώ,δεν είναι δυνατόν

    Αλήθεια σου λέω. Είσαι αηδιαστικός.

    Δεν μπορώ να σε παρακολουθήσω άλλο.

    Τι σας τσίμπησε όλους σήμερα; Σε καλό σας. Μη χειρότερα [που έρχονται!]\

  49. Avonidas said

    Καλημέρα και χρόνια μου πολλά (ειμαι αλλωστε κεφάλαιο για το ιστολόγιο)

    Ίσως δεν είμαι αντικειμενικός στην κρίση μου διότι, όπως και πάρα πολλοί Έλληνες, τον κ. Βενιζέλο τον αντιπαθώ, τον αποστρέφομαι, τον θεωρώ αμοραλιστή και χωρίς αρχές. Πολλοί εντυπωσιάζονται από τη ρητορική του δεινότητα και παραβλέπουν ότι, ως υπουργός σε μεγάλα υπουργεία, μάλλον πενιχρό έργο έχει να επιδείξει. Δεν τον θεωρώ δηλαδή ικανό πολιτικό -και θυμάμαι ότι και ο Αριστόβουλος Μάνεσης είχε μάλλον κακή γνώμη για τις νομικές επιδόσεις του μαθητή του.

    Είναι τόσα τα «δάσκαλε που δίδασκες» και τα «κοίτα ποιος μιλάει» που θα ταιριαζαν ως απαντηση σ’ αυτη την παράγραφο, που προτιμώ να τ’ αφήσω να αιωρούνται.

  50. sarant said

    49 Δες τα σχόλια 29α και 46

    42 Χρήσιμα, ξάδερφε

  51. Μανούσος said

    Ήδη από το 2012
    http://greekvoices.blogspot.com/2012/03/blog-post_2418.html

  52. Θρακιώτης said

    30: Είναι λιγάκι αντιδεοντολογικό να μήν έχει ακόμη αναρτηθεί η συνέντευξη του Βενιζέλου στον Σκάι. Αν δείτε από το 2:00 μέχρι το 6:35 του βίντεο, θα αντιληφθείτε γιατί τα πήρε στο κρανίο με την Φώφη. Και ξεκαθαρίζει ότι ουδέποτε ζήτησε την πρώτη θέση στο Επικρατείας, όπως έγραψαν οι δημοσιογράφοι κι όπως επαναλαμβάνει το άρθρο:

    «ύστερα από τη συνάντησή του το Σάββατο με την πρόεδρο του κόμματος, τη Φώφη Γεννηματά, η οποία του ανακοίνωσε ότι, λόγω κάποιων διαφωνιών, δεν μπορεί να του δώσει την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος, που άλλωστε την είχε ήδη υποσχεθεί στον Γ. Καμίνη.»

    Κατά τη γνώμη μου, το χειρότερο που έχει κάνει ο Βενιζέλος (εξ ού και η δικαιολογημένη οργή του κ. Λεώνικου) αφορά την Λίστα Λαγκάρντ, όπου βγήκε και είπε ότι οι τρείς πρώτοι μεγαλοκαταθέτες είναι Εβραίοι, προκαλώντας την δικαιολογημένη αντίδραση του ΚΙΣ και της Εβραϊκής Κοινότητας

  53. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    Για τη μεγάλη ολκή με πρόλαβε ο Τζη στο 35, αλλά να επεκτείνω λεξιλογικά: Μεγάλης ολκής θεωρούσα μέχρι τώρα πως προερχόταν ακριβώς την ιδιότητα του μετάλλου, να δίνει δηλαδή σύρματα μεγάλου διαμετρήματος, χωρίς να ψάξω περισσότερο. Άλλη μια παρετυμολογία που διορθώνεται.

    Μεγάλη η αυτοσυγκράτηση όλων, αφού δεν είδα άμεση συσχέτιση του διαμετρήματος με το βλήμα.

    Για τον Β. περιττό να προσθέσω τον εαυτό μου στη λίστα όσων τον αντιπαθούν. Δεν είναι μόνο αμοραλιστής, είναι και άχρηστος. Αν του αφαιρέσεις τη ρητορική δεινότητα (αν και αυτή ελέγχεται· αν ρητορική δεινότητα είναι η θρασεία και χωρίς συντακτικά λάθη βερμπαλιστική λογοδιάρροια, πάσο), μένουν μόνο οι πατσές…

  54. Avonidas said

    #44. Εγώ δε θα τους ψήφιζα ούτε και τότε. Κυρίως γιατί θα με σιχτίριζε η μανούλα μου.

  55. venios said

    Χτες στο Αξιον24 πλακωνοντουσαν ο Σκουρλετης με τον (βενιζελικο) Λιντζερη για το ποιος ειναι χειροτερος, κι ο Κακλαμανης χαμογελουσε αδιορατα.

  56. Μπετατζής said

    46 συνέχεια : ¨Ητανε τότε που ο Αντρέας (ένας είναι ο Αντρέας) είχε δώσει χρωματιστά ψηφοδέλτια για την ψήφο στο Σαρτζετάκη για να φαίνονται μέσα από το φάκελο και να καρφώνονται όσοι από το ΠΑΣΟΚ ψήφιζαν λευκό, για να μην υπάρξουν διαρροές. Είχε βάλει και μια λάμπα πίσω από την κάλπη για να φαίνονται τα ψηφοδέλτια. Επίσης τότε ήτανε που ο βουλευτής της ΝΔ Καλ(π)ογιάννης βούτηξε την κάλπη παραμάσχαλα και την φυγάδευσε εκτός Βουλής. Ωραίες εποχές.

  57. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  58. sarant said

    52 Μισό λεπτό. Το άρθρο γράφει, και ο Βενιζέλος είπε, ότι η ΦΓ ανακοίνωσε στον ΒΒ ότι δεν θα τον βάλει στην πρώτη θέση του Επικρατείας. Πού είναι η αδικία;

  59. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>αμοραλιστή και χωρίς αρχές.
    Κυνικό τον χαρακτήρισε σε στενό ακροατήριο, ένας επί πολλά χρόνια (δεκαετία τουλάχιστον) σύμβουλός του.
    ……………
    Στα νομοσχέδια-ποταμούς που πέρναγε όταν ήταν υπουργός, θα βρει κανείς φωτογραφικές διατάξεις-ακόμη και να αφορούν ένα μόνο πρόσωπο, αλλά τόσο επιδέξια συγκαλυμμένες που μόνον αν γνωρίζεις από πρώτο χέρι το θέμα,το αντιλαμβάνεσαι.Νομοθετήματα-χάος. Ευτυχώς για τους νομικούς,δικηγόρους κλπ ήρθε ο ηλεκτρονικός Ραπτάρχης.

    Διαβολικά έξυπνος (για κακό), θα έλεγα.
    ……………
    >>Μέγας «πέφτουλας» στη Νομική τη δεκαετία του 90, απ’ όσα ξέρουμε εκ των έσω…
    Ναι! «εκ των έσω». Και μάλιστα λέγεται ότι υπάρχει και απειλητικό (εκβιαστικό) υλικό (κασέτες).

  60. Avonidas said

    Κι έρχομαι τώρα στο προκείμενο.

    Μα, ο Βενιζέλος εκτός ΚΙΝΑΛ; Ο Μπένυ;! Φρίξον ήλιε, στέναξον γη! Ο ογκόλιθος της Νομικής, ο Μπεγκεμότ της πολιτικής, το Γιβραλτάρ του Σοσιαλισμού! Ο Μπένυ που είναι, όχι κεφάλαιο, ολόκληρος τόμος μη σου πω για τη χώρα!

    Μα, πώς τόλμησαν; Οι αμόρφωτοι, οι τιποτένιοι, οι υπομείονες!

    Εγώ λοιπόν – και γιατί να το κρύψωμεν, άλλωστε; – τον Μπένυ τον απείκασα κάποτε δια ζώσης (όχι ολόκληρο, βέβαια, μην τρελαθούμε, έτσι; μισό ντεπόζιτο βενζίνη είχα μόνο), και πρέπει να πω ότι ο φακός της τηλεόρασης τον αδικεί (τώρα βέβαια, ζητάω πολλά από την απλή οπτική) : από κοντά προσιδιάζει στο Λαβκραφτιανό «a mountain walked, or stumbled».

    Τον είδα σε ανύποπτο χρόνο, όταν είχα βγει να δειπνήσω μετά την παρουσίαση του διδακτορικού μου. Αρχικώς, μου κόπηκε η όρεξη μαχαίρι, ύστερα όμως ένιωσα ανακούφιση· κατάλαβα πως υπάρχουν πολύ χειρότερα από το να είσαι άνεργος διδάκτωρ σε μια χώρα που ούτε να πτωχεύσει δεν μπορεί. Κι έτσι, σοφότερος και ταπεινότερος, έκλεισα ένα μεγάλο κεφάλαιο της ακαδημαϊκής ζωής μου.

  61. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Πολιτικός τεραστίων διαστάσεων

    «βαρύ χαρτί»

  62. spiral architect 🇰🇵 said

    Εγώ έχω δίκιο. Εγώ. Ήθελε η Φώφη να βάλει εμένα στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας. Ποιον, εμένα. Εγώ. Εμένα που έχω δίκιο. Εγώ.

    Λοιπόν. Ο λαός θα την τιμωρήσει που φέρθηκε έτσι στον καλύτερο πολιτικό των τελευταίων χιλίων χρόνων στην Ελλάδα. Θα ανακοινώσω σύντομα τις κινήσεις και τα σχέδιά μου. Εγώ. Τα δικά μου, υπέροχα σχέδια που θα τα αγκαλιάσουν όλοι. Εγώ.

    Ίσως φτιάξω κόμμα με το όνομά μου, ίσως το ονομάσω Ελληνική Γιορτινή Ώρα, θα το δούμε αυτό, ίσως βάλω υποψηφιότητα για πρόεδρος της Δημοκρατίας, για βασιλιάς, για αυτοκράτορας. Εγώ. Θα το αποφασίσω εγώ. Το σίγουρο είναι ότι έχω δίκιο, έπραξα σωστό και είμαι ο καλύτερος και ο πιο σωστός.

    Εγώ. Και ξέρετε ποιος το λέει αυτό; Εγώ. Χρειάζεται λοιπόν να το πει και κάποιος άλλος;
    http://www.tokoulouri.com/opinions/egw/

  63. ΚΑΒ said

    57. βάρος περισσόν τῆς γῆς (Σοφοκλής, Fragmenta 945)

    ἐτώσιον ἄχθος ἀρούρης (ανώφελο βάρος της γης) Ομήρου Ιλιάδα Σ 104.

  64. Avonidas said

    #62.

  65. Φώτης said

    @ (8). Κατ’εμέ θα ήταν προτιμότερος ΠτΔ από τον κο.Παυλόπουλο, o οποίος θεωρείται ο μεγαλύτερος διοριστής δημοσίων υπαλλήλων που γνώρισε η χώρα και γνήσιο εκφραστή της λαϊκής βλαχο-δεξιάς (αυτό που εκφράζει πχ ο κος.Καραμανλής) και της αριστεράς του κρατισμού και της μετριοκρατίας.
    Δε νομίζω όμως ο Κούλης να συγκρουστεί από νωρίς με το «βλαχο-δεξιό» σκέλος της ΝΔ.

    Ομολογώ ότι ενώ αντιπαθούσα τον κο. Βενιζέλο, αρχισα να το συμπαθώ από τότε που ανέλαβε η «πρώτη φορά αριστερά».
    Αξίζει να αναφέρουμε την περίφημη προφητική φράση που φέρεται να είπε στον Τσίπρα που βιαζόταν να γίνει προθυπουργός: «Αγόρι μου θα σε γαμ…ν μόλις αναλάβεις» – https://www.protagon.gr/epikairotita/politiki/agori-mou-tha-se-gam-molis-analaveis-38342000000

    Αρκετά απολαυστική ήταν και η επίθεση που είχε κάνει και στο Βαρουφάκη: https://www.youtube.com/watch?v=7vWrC-R057o

  66. sarant said

    60 Μπεγκεμότ ή στα καθ’ ημάς Βεεμώθ (επειδή εδώ λεξιλογούμε)

  67. ΚΩΣΤΑΣ said

    Βενιζέλος Β, για να τον πολεμάει με τόση λύσσα όλος ο Σύριζα, σίγουρα κάτι καλό έχει πάνω του.

  68. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Μοῦ ἦταν ἄκρως ἀντιπαθὴς ὅταν ἦταν ὑπουργός.

    Εἶχε τὴν ἀλαζονεία τῆς ἐξουσίας μεγεθυμένη στὸ ἔπακρο ἀπὸ τὸν ἐγωκεντρικὸ χαρακτήρα του καὶ τὴ βουλιμία του γιὰ ἐξουσία.

    Αὐτὴ ἡ βουλιμία του γιὰ ἐξουσία κατέστρεψε τὴν πολιτική του καριέρα. Κανεὶς δὲν μπορεῖ νὰ ξεχάσει τὴν εἰκόνα του στὸ Ζάππειο μετὰ τὶς ἐκλογές τοῦ 2007.

    Ἕνας διαφορετικὸς χειρισμὸς μπορεῖ νὰ τὸν ἔφερνε στὴν ἡγεσία τοῦ ΠΑΣΟΚ καὶ στὴν πρωθυπουργία πρὶν ἀπὸ τὴν κρίση.

    Δὲν ξέρω ἂν θὰ τὰ κατάφερνε καλύτερα ἀπὸ τὸν ΓΑΠ. Σίγουρα διαθέτει μεγαλύτερη εὐφυΐα, ἀλλὰ δὲν μποροῦμε νὰ κάνουμε ὑποθέσεις γιὰ τὸ πῶς θὰ εἶχαν ἐξελιχθεῖ τὰ πράγματα.

    Ἀνέλαβε τὴν ἀρχηγία τοῦ ΠΑΣΟΚ στὴ χειρότερη περίοδο. Μαζὶ μὲ τὸν Σαμαρὰ ἔγιναν οἱ ἀποδιοπομπαῖοι τράγοι γιὰ ὅλα τὰ δεινὰ ποὺ προκάλεσαν οἱ προκάτοχοί τους μετὰ τὴν Μεταπολίτευση, μεγεθυμένα ἀπὸ τὴν Κρίση.

    Ὁ ΣΥΡΙΖΑ τὸ ἔπαθε, σὲ μικρότερο βαθμό, στὶς πρόσφατες ἐκλογές.

    Πάντως, μὲ τὶς πρόσφατες ἐξελίξεις, κινδυνεύει (σὶκ 🙂 ) νὰ γίνει συμπαθής καὶ νὰ τὸν δοῦμε πάλι σὲ ὑψηλοὺς θώκους.

  69. Aghapi D said

    29 Εντάξει 🙂 Κατανοητό

  70. Γιάννης Κουβάτσος said

    67: Και η ΝΔ τον πολεμούσε με λύσσα, μέχρι που τακιμιάσανε, επ’αγαθώ της πατρίδος βεβαίως-βεβαίως. Η νεοελληνική φαυλοκρατία δεν ξεκίνησε το 2015, φίλε Κώστα, μην ξεχνιόμαστε. 😉

  71. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    46 Μπετατζής >>αυτό που γράφτηκε ότι είχε φτωχές επιδόσεις το Βενιζέλος,
    Μα ναι, το Βενιζέλος κάηκε πέρυσι και τώρα άρχισε να μπαίνει πάλι στη γραμμή! 🙂 🙂
    https://www.alfavita.gr/koinonia/288026_kanonika-sta-dromologia-el-benizelos-meta-ti-megali-fotia

  72. Γς said

    Ετυμολογία
    μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι:

    Η αρχαία ελληνική αντίληψη για την ἄτη αποτυπώνεται στους στίχους του Σοφοκλή (Αντιγόνη στιχ. 620-623) τὸ κακὸν δοκεῖν ποτ᾽ ἐσθλὸν τῷδ᾽ ἔμμεν’ ὅτῳ φρένας θεὸς ἄγει πρὸς ἄταν (το κακό φαίνεται για καλό σε αυτόν του oποίου το μυαλό ο θεός οδηγεί προς την άτη – δηλ. σε όποιον του σκοτίζει το μυαλό για να τον οδηγήσει στη συμφορά).

    Στην λατινική, η αντίληψη αυτή αποτυπώνεται στη φράση Stultum facit fortuna, quem vult perdere (= μωραίνει η τύχη ον βούλεται απολέσαι) και αργότερα καταγράφεται σε ανώνυμο ρητό ως Quem Iuppiter vult perdere, dementat prius (= μωραίνει ο Δίας …). Με τη διάδοση του χριστιανισμού αντικαταστάθηκε ο Δίας από τον όρο Deus (Θεός, Κύριος) και έτσι εξακολουθεί να λέγεται μέχρι σήμερα.

    https://el.wiktionary.org/wiki/%CE%BC%CF%89%CF%81%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9_%CE%9A%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%BF%CE%BD_%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9_%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AD%CF%83%CE%B1%CE%B9

  73. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κι ένα σεντονόμακρο ανέκδοτο για τον Βενιζέλο. Για να είμαστε ειλικρινείς, ταιριάζει σε πολλούς πολιτικούς:

    Ένας νέος τελειώνει το Λύκειο και δεν έχει καθόλου όρεξη για Πανεπιστήμιο. Ο πατέρας του νέου, πλούσιος πολιτικός με μεγάλη δύναμη στην κυβέρνηση, απειλεί τον γιο του:
    – Δεν θέλεις να σπουδάσεις ρε τεμπελόσκυλο; Λοιπόν εγώ δεν συντηρώ κοπρίτες, γι’ αυτό και θα δουλέψεις, κατάλαβες;
    Έχοντας την ισχυρή οικονομική και πολιτική θέση ο πατέρας κινεί τα
    νήματα για να βρει μία θέση στον γιο του.
    Παίρνει στο τηλέφωνο τον Βενιζέλο (Υπουργό Οικονομίας):
    – Βαγγέλη, θυμάσαι τον γιο μου; Λοιπόν, τέλειωσε το λύκειο και ο τεμπέλης δεν θέλει να σπουδάσει. Θα μπορούσες να του βρεις μια θέση να αρχίσει να δουλεύει, μήπως εν τω μεταξύ βρει το δρόμο του και αποφασίσει να σπουδάσει; Το θέμα είναι να βρεθεί κάτι που θα τον κάνει να δουλέψει σκληρά, να μην κάθεται και τα ξύνει. κατάλαβες;
    Μερικές μέρες αργότερα ο Βενιζέλος λέει:
    – Ετοιμη η δουλειά για τον γιο σου. Δεξί χέρι του Προέδρου της Δημοκρατίας και 20.000 ευρώ το μήνα, τέλεια έτσι;
    – Τι λε ρε Βενιζέλο, αυτό είναι υπερβολικό. Πρέπει να τον αρχίσουμε πιο χαμηλά, και με τέτοια τρελά λεφτά αυτός ο τεμπέλης θα γίνει χειρότερος.
    Περνάει λίγη ώρα. Τηλέφωνο ο Βενιζέλος:
    – Φίλε του βρήκα κάτι πιο σεμνό. Ιδιαίτερος Γραμματέας Υπουργού. Ο μισθός είναι πιο σεμνός, μόνο 10.000 ευρώ το μήνα.
    – Όοοοοχι ρε Βενιζέλο. Μόλις που έβγαλε το Λύκειο. Δεν θέλω η ζωή του να είναι τόσο εύκολη με την πρώτη ευκαιρία. Θέλω να αισθανθεί την ανάγκη να σπουδάσει, κατάλαβες;
    Την επόμενη μέρα:
    – Φίλε, του βρήκα δουλειά ως Διευθυντής του Τμήματος Προμηθειών στο Υπουργείο Οικονομικών και ο μισθός θα είναι μόνο 6.000 το μήνα.
    – Μα ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ρε Βαγγέλη, βρες μου κάτι πιο σεμνό, κάτι στα 600 με 700 ευρώ το μήνα.
    – Μα τι λές τώρα, αυτό είναι αδύνατο.
    – Γιατί;;;;;;;
    – Γιατί αυτές οι θέσεις δίνονται μόνο με διαγωνισμό και χρειάζεται να έχει Βιογραφικό επιπέδου, με τέλειες γνώσεις Αγγλικών, Πανεπιστημιακό δίπλωμα, τουλάχιστον ένα Master ή PHD στο εξωτερικό, θέληση να δουλεύει υπερωρίες άνευ αποδοχών, και φυσικά προϋπηρεσία. Φίλε μου αυτές οι θέσεις των 600 ευρώ δεν βρίσκονται εύκολα!!!

  74. Κιγκέρι said

    Να προσθέσουμε και το μεγάλο βεληνεκές στα φυσικά μεγέθη που χρησιμοποιούμε μεταφορικά;

  75. nikiplos said

    Νομίζω το άρθρο αδικεί τον Iron Benny που έχει διπλή ζωή…

    Πάντως τυπικά μόνο, μεταξύ Βενιζέλου και Καμίνη ως βουλευτή επικρατείας προτιμώ των πρώτο, για πολλούς λόγους που εκπίπτουν του παρόντος. Αν αναγνωρίζω κάτι στον Μπένι επίσης είναι πως από το 14:00 και ύστερα, ούτε μάσησε, ούτε πήγε με τα νερά της νύφης του Κυριάκου-Κυριάκου…

  76. atheofobos said

    29
    Νομίζω ότι η αφορμή της σύγκρουσης ήταν οι προσωπικοί χειρισμοί Μπένι στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

    Είναι πολύ πιθανό να τσακώθηκαν για τον υποψήφιο εκεί. Δεν νομίζω όμως ότι αυτή ήταν η βασική αιτία της αποπομπής.
    Σε τελική ανάλυση αν είχαν κατεβάσει ως επίσημο υποψήφιο τον αρεστό στον Μπένυ Κώστα Σπηλιόπουλο, ίσως αυτός να είχε κερδίσει τον ΝΔκράτη υποψήφιο.
    Τόσο εκεί όσο και αλλού σε πολλές περιπτώσεις που έγινε συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ με ΚΙΝΑΛ οι ψηφοφόροι τους μαύρισαν.
    Χαρακτηριστικά σε :
    Αγία Παρασκευή ,Μαρούσι, Αιγάλεω, Ζωγράφου, Κορυδαλλό, Καρδίτσα, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

  77. ΣΠ said

    Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο ως πολιτικό έχω αρνητική γνώμη και δεν βλέπω τον λόγο που γράφτηκε άρθρο στο ιστολόγιο για χάρη του. Για μένα το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του άρθρου είναι τα γλωσσολογικά στο τέλος και ιδιαίτερα το ότι η λέξη «καλίμπρα» είναι αντιδάνειο και έψαξα για την ετυμολογία της λέξης calibre. Δεν μπορώ να δω πώς προκύπτει το αντιδάνειο.

  78. ΚΩΣΤΑΣ said

    70 Όχι, Γιάννη, κάνεις λάθος. Αρχηγός άλλου κόμματος ήταν ο Β και στα πλαίσια της κομματικής αντιπαράθεσης και εντός παραδεκτών πλαισίων, υπήρχαν κάποιες κόντρες. Στα πάνελ ειδικά με την Ντόρα, οι φιλοφρονήσεις μεταξύ τους έφταναν μέχρι σημείου.. να παρεξηγηθούν από τους τηλεθεατές. Μόνο μια φορά ο Μεϊμαράκης του φέρθηκε απρεπώς, πουλώντας του τσαμπουκά…

  79. spiridione said

    77
    https://www.cnrtl.fr/etymologie/calibre

  80. 79 Καλαπόδι! Αποκλείεται να πήγαινε εκεί το μυαλό μου!

  81. spiral architect 🇰🇵 said

  82. sarant said

    79-80 Και καλούπι

    76 Όταν λέω για χειρισμούς, εννοώ ότι, όπως λέγεται αλλά βέβαια δεν αποδεικνύεται, δεν διαφώνησε απλώς ο Βενιζέλος με την επιλογή αλλά μεθόδευσε να κατεβεί άλλος και στον δεύτερο γύρο έδωσε γραμμή να μην ψηφιστεί ο Κατσιφάρας (που ήταν και ο απερχόμενος περιφερειάρχης). Το ίδιο έγινε πιθανώς και σε κάποιους από τους δήμους που αναφέρεις.

  83. Μαρία said

    77
    αραβικό qālib, qālab = καλαπόδι κι αυτό απο ελλην. καλόπους https://www.cnrtl.fr/definition/calibre

  84. Σωτήρς said

    Λοιπόν επειδή τον όρο «καπαρί» τον χρησιμοποιώ αρκετά, έκανα ένα τεστ στο γραφείο σήμερα. Είπα σε δυο συναδέλφους, το «καπαρί» αντί «καμπαρί» που λέμε όλοι. Με λοξοκοίταξαν και ο ένας μου είπε «σιγά μην είναι και κάπαρη».

  85. mitsos said

    Για τις μεγάλες προσωπικότητες η ελληνική γλώσσα διαθέτει λεπτές αποκλίσεις σύνταξης ώστε να μπορεί να καλύψει τις αβτικρουόμενες απόψεις των φανατικών οπαδών και των ορκισμένων εχθρών.
    Για παράδειγμα : «πολιτικός με αρ…δια» απο τη μια και από την άλλη «αρ…δια πολιτικός» 🙂

    Μιλάω γενικά για τις περιπτώσεις προσωπικοτήτων, όχι για τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

    Πάντως για μερικούς ανόητους (όπως εγώ) που επιμένουν να εξετάζουν και θέματα ηθικής ίσως έχει σημασία να θυμηθούμε για το Ευάγγελο Βενιζέλο και το ανάστημα του ανδρός όσα έπραξε χέρι – χέρι με Καρατζαφέρη από 2/11/2011 ως 10/11/2011 για την αντικατάσταση της εκλεγμένης κυβέρνησης του δικού του κόμματος …
    Να τα υπενθυμίζουμε αυτά ε!

  86. ΣΠ said

    79, 83
    Κοίτα να δεις! Ευχαριστώ.

  87. Avonidas said

    Λέμε […] ότι ο τάδε έχει «μεγάλο ειδικό βάρος»

    Μεγάλη πατάτα αυτή, βέβαια, αφού το ειδικό βάρος αναφέρεται στην πυκνότητα. Μπορεί κάτι να είναι ελαφρότατο με μεγάλο ειδικό βάρος, και πασίβαρο με μικρό ειδικό βάρος.

  88. Christos said

    Ου μην και τριπλή:

  89. Γς said

    Πω πω πω, που έχω μπλέξει…
    Μα γιατί χτυπιέστε έτσι σήμερα με τον ΒΒ;

    Κατά βάθος το διασκεδάζω. Και μη χειρότερα, που όπως είπα προηγουμένως, τά’ χουμε,, δλδ τά’ χετε χύμα και σας έρχονται και τσουβαλάτα!

    Kalo kourtagio!

    Δεν τον ξέρω τον άνθρωπο, κι ούτε τον ψήφισα αυτόν και το κόμμα του.

    Μια φορά τον είδα και τον άκουσα από κοντά.

    Ηταν σε μια παρουσίαση βιβλίου στον Ιανό.

    Δείτε στο 1:06 του βιδέου τον Γς προσερχόμενον μετά της θυγατρός του.
    Από το 1:26 και μετά μιλάει ο Ευαγγελος Βενιζέλος για το βιβλίο.

    Δείτε το και πείτε μου σας παρακαλώ τι δεν σας άρεσε από αυτά που λέει..΄
    Κάτι τέλος πάντων που δείχνει το χαρακτήρα του τέρατος που παρουσιάζετε εδώ.

    Δεν περιμένω βέβαια απάντηση [στην κατάσταση που βρίσκεστε 😉 ]

  90. Γς said

    89:

    >Kalo kourtagio!

    kouragio!

  91. did said

    μυαλάκας

  92. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    79,80 κ.ε
    Να είναι απ΄αυτό και τα :καλίκωση/καλικώνω/καλικώνομαι, καλικωμένος
    Τα παπούτσια (αγοράζω,φοράω εγώ ή παίρνω για άλλον κλπ) . Αξεκαλίκωτος ο ξυπόλυτος.
    Παλιά έθιμο :Του γαμπρού του αγοράζουνε/παραγγέρνουνε τα πεθερικά, μιαν ακριβή καλίκωση, στου τσαγκάρη.

    Δέκα βοσκώ καλίκωση
    εχω καταλυμένη
    γιατ΄η γυναίκα π’ αγαπώ
    σ΄άλλο χωργιό ξωμένει*

    *διαμένει, μένει

  93. spiridione said

    3. Δύτη, σε κλέβουν
    https://www.news247.gr/gnomes/serafeim-kotrwtsos/yperokeanio-se-mpaniera.7455170.html

  94. Pedis said

    δεν είναι στα κιλα του η Φώφη, αλλά τούχωσε μια γερή και του έκανε μεγάλη ζημιά …

    https://www.evenizelos.gr/mme/articlesinthepress/428-articles2019/6064-synentefksi-evaggelou-venizelou-sto-kentriko-deltio-eidiseon-tou-skai-kai-sti-sia-kosioni.html

    και έχει χάσει τον μπούσουλα … διαφημίζει στην ιστοσελίδα του τον μεγάλο Κατίνα που έβγαλε στη συνέντευξη στη σκάι!

    https://www.evenizelos.gr

    για όποιον θέλει να δει τον Βενιζέλο Εγώ, βεβαίως Εγώ, ναι Εγώ, και πάλι Εγώ, προφανώς Εγώ …

    163 σελίδες γεμάτες από Εγώ ο Βενιζέλος.

    —-

    Απορία: στο βιογραφικό του λέει ότι δραστηριοποιήθηκε στον φοιτητικό συνδικαλισμό και στην ΕΦΕΕ, αλλά δεν δίνει λεπτομέρειες. Αν ήταν πασπίτης θα τόλεγε και θα το καυχιόταν. Άρα δεν ήταν. Τι ήταν, Ρηγάς ή Πανσπουδαστηκάριος;

  95. Raskolnick said

    Αν είχαμε μια δεκάρα για κάθε «εγώ» που εκστομίζει ο παρασυνταγματολόγος Βενιζέλος, θα είχαμε εξοφλήσει το χρέος που μας φόρτωσε! Διότι, αυτός μας το φόρτωσε… https://my-pillow-book.blogspot.com/2014/05/sparethem.html

  96. Πάνος με πεζά said

    Δείτε τί λέει κι αυτός εδώ : http://www.parapolitiki.com/2019/06/i-texni-tou-na-xaneis-to-dikio-sou.html

  97. Γιάννης Κουβάτσος said

    94: Στη «Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία» ήταν και αντιπασόκος:
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.anoixtoparathyro.gr/%25CE%25B2%25CE%25B1%25CE%25B3%25CE%25B3%25CE%25AD%25CE%25BB%25CE%25B7%25CF%2582-%25CE%25B2%25CE%25B5%25CE%25BD%25CE%25B9%25CE%25B6%25CE%25AD%25CE%25BB%25CE%25BF%25CF%2582-%25CF%2580%25CE%25BF%25CF%258D%25CF%2583%25CE%25B1%25CE%25B9-%25CE%25BD%25CE%25B9%25CF%258C%25CF%2584%25CE%25B7-%25CF%2580%25CE%25BF%25CF%2585-%25CE%25BC/&ved=2ahUKEwiQm4yC-s_iAhWB66QKHbBrDrIQFjAAegQIAhAB&usg=AOvVaw3kvXiXqHGCHqGXiwUh0S7h&cshid=1559655819250

  98. ΣΠ said

    94
    Στο λινκ του 51 λέει ότι ήταν στην φοιτητική παράταξη της ΕΚ-ΝΔ του Μαύρου.

  99. Theo said

    @94:
    ΚΟΔΗΣΟ ήταν, αν θυμάμαι καλά.

  100. Μαρία said

    94
    Απάντηση στην απορία: Ένωση κέντρου-Νέες δυνάμεις.

  101. Μαρία said

    100
    Όπου και ο καθηγητής του Δημήτρης Τσάτσος 🙂

  102. Γιάννης Κουβάτσος said

    Στη «Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία» ήταν, που την ίδρυσαν αποχωρήσαντες από την ΕΚ-ΝΔ και ήταν μία από τις 5 συνιστώσες της «Συμμαχίας» στις εκλογές του ’77:
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.flickr.com/photos/venizelos/3444090553&ved=2ahUKEwjzzsfu-8_iAhVlMewKHVCTDEIQFjADegQIAxAB&usg=AOvVaw2vZqsFFakvuWYrAGPjNDeS&cshid=1559656190412

  103. Πουλ-πουλ said

    Πρόταση προς Νικοκύρη

    Τον περασμένο χειμώνα προβλήθηκε στην Αθήνα η ταινία «Ο καθηγητής και ο τρελός» (The Professor and the Μadman). Μολονότι τον ρόλο του τρελού έπαιζε ο μέγιστος ηθοποιός της εποχής μας Σον Πεν, η ταινία δεν έλεγε και πολλά. Ωστόσο το θέμα της, η πρωτότυπη δηλ. μέθοδος που υιοθέτησε ο Μάρεϊ για την εκπόνηση του λεξικού του, μου κίνησε το ενδιαφέρον. Αν δεν έχει ασχοληθεί το ιστολόγιο παλαιότερα μ’ αυτό, μήπως θα ήταν σκόπιμο ένα άρθρο για το θέμα; Θα πάρουμε και λίγο αέρα με το καλάμι του Βιετκόγκ, καθώς βρισκόμαστε κάτω από τα στάσιμα νερά της γ.. -θεέ μου συγχώρεσέ με- προεκλογικής περιόδου.

  104. ΣΠ said

    93
    Γράφει ο Σεραφείμ Κοτρώτσος:
    «Από την άλλη, όμως, είναι γνωστό στους συνομιλητές του πως ουδέποτε είχε ο ίδιος εμπιστοσύνη ότι οι ψηφοφόροι στην Α’ Θεσσαλονίκης θα τον επέλεγαν, όπως πιθανότατα θα συμβεί με τον προκάτοχό του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος θα εκτεθεί με αυτοπεποίθηση εκλογικά στην Αχαϊα.»

    Θυμάμαι όμως ότι κάποιος που έχει διατελέσει πρωθυπουργός δεν χρειάζεται σταυρό, εκτός αν αυτό έχει αλλάξει και δεν το ξέρω.

  105. Πουλ-πουλ said

    103. Διόρθωσις ημαρτημένων
    την πρωτότυπη δηλ. μέθοδο που υιοθέτησε ο….

  106. Jorge said

    #88 nobody ο κανένας garry farmer

  107. nestanaios said

    Η Φώφη έχει δει όνειρο. Τον Ανδρέα με τον πατέρα της να την μαλώνουν γιατί δεν έχει διώξει τον Βενιζέλο από το ΠΑΣΟΚ ακόμα και άλλον έναν.

  108. Μαρία said

    104
    Καλά θυμάσαι. Το ίδιο ισχύει και για τους νυν αρχηγούς κομμάτων ή συνασπισμών. Έτσι π.χ. ο Βενιζέλος κατέλαβε τη μία έδρα στην Α Θεσσαλονίκης το Γενάρη του 2015, όπου συγκέντρωσε λιγότερες ψήφους απ’ το Λεβέντη.

    8. Όσοι έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί σε κυβέρνηση που έτυχε ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής και έχουν εκλεγεί βουλευτές καθώς και ο αρχηγός ή ο πρόεδρος αυτοτελούς κόμματος ή, αν πρόκειται για συνασπισμό κομμάτων, ο αρχηγός του συνασπισμού, θεωρούνται ότι λαμβάνουν σταυρούς προτίμησης το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων του συνδυασμού στο ψηφοδέλτιο του οποίου περιλαμβάνονται. https://www.lawspot.gr/nomikes-plirofories/nomothesia/pd-26-2012/arthro-72-proedriko-diatagma-26-2012-arthro-72-pd-96-2007

  109. Pedis said

    # 97-100, 102 – μερσί.

    Εξαίρεση, λοιπόν.

  110. Μαρία said

    109
    Κνίτης ήταν ο Λοβέρδος.

  111. Pedis said

    # 110 – καλά, αυτό το ξέρω. Και πολλοί άλλοι (κνίτες, μαοικοί, ρηγάδες, τροτσκιστές … ο χώρος λειτούργησε κάτι σαν σπιν οφ για τις μεγάλες πολιτικές επιχειρήσεις, και τότε πλήρωναν γερά για την εξαγορά …)

  112. Πάνος με πεζά said

    Να δω τώρα, πώς θα περιμαζέψει τους Τζουμακο-ραγκούσηδες, που θα πηδήξουν από το βαπόρι του ΣΥΡΙΖΑ… (που θα είναι ξεφτίλα να τους περιμαζέψει, αλλά ποτέ δεν ξέρεις…)

  113. Μαρία said

    111
    Ο συντάκτης ήταν μια απ’ τις σπάνιες περιπτώσεις που απ’ το Ρήγα μεταπήδησε στην ΚΝΕ.

    «Ασθένεια» για τα ροδάκινα τα κοινωνικά επιδόματα http://www.kathimerini.gr/1027156/article/epikairothta/ellada/as8eneia-gia-ta-rodakina-ta-koinwnika-epidomata?fbclid=IwAR35nIaXWe9McA8umD7P3I8Ei-5nvQYIlRGYkjXCWLUc6iWGl7W2O3Qup7I

  114. 113

  115. sarant said

    103 Όμως δεν έχω δει την ταινία.

  116. Pedis said

    # 113 – ρε τι cv χρειάζεται ο κόσμος για να πάει να γράφει ψέμματα και αηδίες στην καθημερινή!

    # 114 – χαλασμένη η νέα γενιά από το χρήμα που ρέει.

  117. ΣΠ said

    Κάτι άσχετο με το σημερινό.
    Σκέφτηκα να το στείλω στον Νικοκύρη για τα μεζεδάκια αλλά δεν ήμουν σίγουρος. Είναι σωστή η χρήση της λέξης «ενζενύ»;
    Προσωπικά ξαφνιάστηκα από την ωριμότητα, το τσαγανό, το καθαρό μυαλό, αλλά και την τεχνική του έφηβου ενζενύ.

  118. Μαρία said

    114
    Αυτό το μοτίβο με τους αραχτούς στις καφετέριες το ακούω απ’ τους παραγωγούς της Ημαθίας τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια, όταν το επίδομα το έδιναν οι ίδιοι στα παιδιά τους.
    Το δίλημμα είναι επιδόματα ή ανάπτυξη https://twitter.com/C_tachtsidis/status/1135890755015323649

  119. Νίκος Κ. said

    Διαβάζω στη Βικι:

    Αποφοίτησε από τη Νομική το 1978 και πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού ΙΙ. Το 1980 αναγορεύθηκε διδάκτωρ Νομικής στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%85%CE%AC%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%82_%CE%92%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%B6%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82

    Αν δεν υπάρχει λάθος στις χρονολογίες, ταχύτατος σε όλα.

  120. spiridione said

    118. Και όχι μόνο στην Ημαθία.

  121. Πάνος με πεζά said

    @ 117 : Ενζενύ άντρας; Και ζεν-πρεμιέ γυναίκα, τότε !

  122. ΓιώργοςΜ said

    118 Σε άλλες χώρες που χορηγείται επίδομα ανεργίας, ο άνεργος πρέπει να αποδείξει πως προσπάθησε να βρει δουλειά και δεν μπόρεσε, προκειμένου να το διατηρήσει. Νομίζω πως υπάρχει μέριμνα ώστε να μη διακόπτεται από εποχική ή ευκαιριακή απασχόληση.
    Όλοι πιστεύω γνωρίζουμε πως πολλοί δουλεύουν «μαύρα» για να μη χάσουν το επίδομα, αν δε βρεθεί δουλειά της προκοπής. Οπως επίσης να μη δουλέψουν για δύο-τρεις ή πέντε μήνες με μισθό 500€ και μετά να περιμένουν άλλους έξι άφραγκοι για να πάρουν ένα επίδομα των 300€.
    Είναι δύσκολο σταυρόλεξο.

  123. Πουλ-πουλ said

    115. Να ένα βοήθημα
    https://en.wikipedia.org/wiki/The_Surgeon_of_Crowthorne

  124. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    122 >>…επίδομα ανεργίας, ο άνεργος πρέπει να αποδείξει πως προσπάθησε να βρει δουλειά και δεν μπόρεσε, προκειμένου να το διατηρήσει.

    Αυτό είναι το θέμα της δραματικής ταινίας του Κεν Λόουτς «Εγώ ο Ντάνιελ Μπλέικ»,2016. Ο Λόουτς, ξεχωριστή περίπτωση «μοναχικού καβαλάρη» στην τέχνη του, κάνει ταινία-ουρλιαχτό για τον συντριμμένο από την συντεταγμένη κρατική εξουσία/γραφειοκρατία, ανώνυμο άνθρωπο.
    https://www.athinorama.gr/cinema/article/ego_o_ntaniel_mpleik-2517378.html

  125. Πουλ-πουλ said

    124. Ταινία με σπαρακτικό μαύρο χιούμορ (όχι τυπικά βρετανικό).

  126. Μαρία said

    122
    Θυμόμαστε και το σάλο στη Γερμανία με την άνεργη που αρνήθηκε να δουλέψει σε μπουρδέλο.

  127. Σαρδανάπαλος said

    1) Έχει μεγάλη πλάκα και θα εντυπωσιάσει τον κ. Σαραντάκο: Οι ακροδεξιοί που συντάσσουν τη Metapedia (υπάρχουν έντονες φήμες ότι χρηματοδοτείται από το σύμβουλο του Τράμπ, Steve Bannon, γι’ αυτό κι έχουν τέτοια φοβερή επέκταση τους τελευταίους μήνες…) δύο και μόνο φορές αναφέρουν στα λήμματά τους τον κ. Νίκο Σαραντάκο: Και τις δύο στο λήμμα Γεώργιος Μιστριώτης!!..

    Αντιθέτως, η Βικιπαίδεια κάνει πάνω από 150 αναφορές στον κ. Σαραντάκο και τους γονείς του

    2) Πέθανε σήμερα από καλπάζοντα καρκίνο στα 76 του ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, Ροδόλφος Μορώνης. Δεδομένου ότι είχε δηλώσει επανειλημμένα άθεος, καλείται ο Ραφηνεύς σχολιαστής κ. Γς να πάει μεθαύριο Πέμπτη στη 1 το μεσημέρι στην Παντοβασίλισσα της Ραφήνας όπου θα λάβει χώραν η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μορώνη, προκειμένου να ενημερώσει το Ιστολόγιο, αν ο άθεος Ροδόλφος επανήλθε στην πίστη των πατέρων του, ή πρόκειται για πρωτοβουλία των χριστιανών συγγενών του

  128. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    LUIZ BONFA

    0:00 1:52 – Batucada
    1:59 4:12 – Tenderly
    4:15 5:59 – Manhã de Carnaval
    6:00 8:54 – Menina Flor

    Luiz Floriano Bonfá (17 October 1922 – 12 January 2001) was a Brazilian guitarist and composer.
    He was best known for the compositions he penned for the film Black Orpheus.

    ΥΓ Μέρος διδακτέας ύλης για επαρχιώτες μηχανικούς, προς βελτίωση της αισθητικής τους και ενδυνάμωση της ΕQ. Συνιστάται η παρακολούθηση του film Black Orpheus (Portuguese: Orfeu Negro ) 1959, μια ρομαντική τραγωδία σε μια φαβελα (τότε) του Rio de Janeiro.

  129. ΣΠ said

    121
    Δεν είμαι σίγουρος επειδή στα γαλλικά υπάρχει αρσενικό ingénu και θηλυκό ingénue, αλλά νομίζω ότι στα ελληνικά χρησιμοποιούμε μόνο το θηλυκό.

  130. sarant said

    117 Εγώ το ενζενύ το ξέρω μόνο για κοπέλες, τι να πω

    119 Σωστές είναι οι χρονολογίες

    124-5 Ταινιάρα

  131. Γς said

    128:

  132. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    131. Μη διαθέσιμο βίντεο. Πως θα τους εκπαιδεύσουμε ;

    Το δικό μου παίζει και μάλιστα 4 κομμάτια.

  133. spiral architect 🇰🇵 said

    Λερναία Ύδρα ρε παιδί μου, μόνο με φλογοβόλο αντιμετωπίζεται.

  134. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Manhã De Carnaval!

    From «Orfeu Negro,» a Brazilian, French, Portuguese production, from many years ago. The singer here is actually the fabled brilliant Brasilian vocalist, Elizete Cardoso.

    Black Orpheus won the Palme d’Or at the 1959 Cannes Film Festival, the 1960 Academy Award for Best Foreign Language Film, the 1960 Golden Globe Award for Best Foreign Film and the 1961 BAFTA Award for Best Foreign Language Film.

    ΥΓ Φωτογραφίες από την κινημ. ταινία και το τραγούδι

  135. Γς said

    132:

    Σε παραπέμπει στο YouTube.

    Μπορείς να το αναζητήσεις στο YouTube.βάζοντας «Manhã De Carnaval!»

    Φοβερό!

  136. Μαρία said

    129
    Το φύλο είναι κάτι δευτερεύον. Θεωρεί τον έφηβο αθλητή αθώο και αφελή όπως ο ρόλος του/της ενζενί;

  137. Μαρία said

  138. Γς said

    Κι ο https://caktos.blogspot.com/2015/01/blog-post_23.htmlΑποστόλης μεγάλωσε και χαθήκαμε.

    Πάνε μερικά χρόνια που έμαθα γι αυτόν. Εγινε ναυτικός και όργωσε τις θάλασσες.

    Παντρεύτηκε μια Βραζιλιάνα μαύρη. Μεγάλη πρόκληση για την εποχή εκείνη. Μιας και την έφερε να μείνουνε στην Ελλάδα.

    Κι αρρώστησε ξαφνικά ο καπετάνιος και πέθανε. Κι έμεινε μόνο του το κορίτσι απ την Ιπανέμα, που πηγαίνει και περιποιείται τον τάφο του.

    Χάρηκε που μας είδε, με την μακαρίτισσα πια, ομόχρωμή της Ειρτήνη

    Orfeu negro ή και να γινόταν η Ευριδίκη να κατέβει στον Αδη για τον Καπετάνιο

  139. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    «The Girl from Ipanema» Astrud Gilberto, João Gilberto and Stan Getz

  140. ΣΠ said

    136
    Σωστά. Και ως προς την σημασία η χρήση είναι εντελώς λανθασμένη.

  141. Γς said

    138:

    Ωχ!

    Κι Αποστόλης μεγάλωσε και χαθήκαμε.

    https://caktos.blogspot.com/2015/01/blog-post_23.html

    κλπ

  142. Weltschmerz K. said

    Δεν ξέρω αν το πρότεινε κάποια-ος παραπάνω, αλλά κάνουμε επίσης λόγο για πολιτικό [ή ό,τι άλλο] «μεγάλου βεληνεκούς» (η βαλλιστική έχει την τιμητική της).

  143. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @128. Εἶχα δεῖ τὸ Orfeu Negro σὲ μικρὴ ἡλικία, κάπου στὰ μέσα τῆς δεκαετίας τοῦ ᾿60 καὶ δὲν κατάλαβα πολλὰ πράγματα· ἔμεινα μόνο μὲ τὴν πίκρα τοῦ μύθου.

    Τὴν ξαναεῖδα πρὶν ἀπὸ μερικὰ χρόνια στὴν τηλεόραση, ὅπου χάνει πολλὴ ἀπὸ τὴ μαγεία της, καὶ μαγεύτηκα.

    Θαυμάσια μουσικὴ – στὰ 14-15 μου ποὺ τὴν πρωτοεῖδα μοῦ εἶχε φανεῖ μονότονη – καὶ λιτή, σχεδὸν ντοκυμανταιρίστικη σκηνοθεσία ἀπὸ τὸν Μαρσὲλ Καμύ, ἀλλὰ καὶ θαυμάσιο παίξιμο ἀπὸ τοὺς – ἐρασιτέχνες στὴν πλειοψηφία τους – ἠθοποιούς.

    Χτές ξαναεῖδα – σὲ κάποιο κρατικὸ κανάλι – μιὰ ταινία ποὺ εἶχα πρωτοδεῖ τὴν ἴδια περίπου ἐποχή:
    Τὸ κυνῆγι τοῦ λιονταριοῦ μὲ τόξο, ἔνα ἐξαιρετικὸ ἐθνολογικὸ ντοκυμανταίρ τοῦ Ζάν Ρούς.

    Ἤμουνα τυχερὸς ποὺ εἶχα ἕναν ἀρκετὰ μεγαλύτερο ἀδελφό, φοιτητὴ τὴν ἐποχὴν ἐκείνη, ποὺ μὲ μύησε στὴν καλὴ λογοτεχνία καὶ στὸν καλὸ κινηματογράφο ἀπὸ νωρίς.

  144. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    141`.

    Το 1987 ο πρώην ο κολλητός μου στο Γυμνάσιο άλλα και μετά , φυγόστρατος, μετανάστευσε στην Βραζιλία,
    Σαο Παουλο, και παντρεύτηκε μια εβραιοβραζιλιανα κόρη γιατροί που είχε γνωρίσει στο Λονδίνο (εργαζόταν ως au pair).

    Ήλθε το 1993 , άλλα μετά το 2012 χαθηκαμε.

    Για τις φαβελες, όποιος είχε δει αυτήν την ταινία τα είχε δει… όλα.

    ΠΙΣΟΤΕ, ΤΟ ΧΑΜΙΝΙ ΤΟΥ ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ
    PIXOTE, A LEI DO MAIS FRANCO / PIXOTE, THE LAW OF THE WEAKESTΚοινωνικήΈγχρωμηΔιάρκεια: 125′
    Παραγωγή: Βραζιλιάνικη Σκηνοθεσία: Εκτορ Μπαμπένκο
    Πρωταγωνιστούν: Φερνάντο Ράμος Ντα Σίλβα, Μαρίλια Πέρα, Εντιλσον Λίνο
    ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ 1981 IMDb

  145. Αιμ.Παν. said

    @ 139 μιας και την αναφέρατε…

    https://en.wikipedia.org/wiki/Heloísa_Pinheiro .

  146. Jane said

    Ποπο!…δεν είχα ακούσει τη συνέντευξή του.
    Συμβολίζω αυτό και συμβολίζω εκείνο κι Εγώ κι Εγώ.. Τι έπαρση!
    Μόνο το «l ‘État, c’est moi» ξέχασε να πει ο βασιλιάς ήλιος της πολιτικής.

    Ο τύπος που «ξέχασε» το στικάκι της λίστα Λαγκάρντ στο συρτάρι του ,
    που παρέλαβε υποβρύχια που έγερναν,
    που ισχυριζόταν πως οι τραπεζικοί λογαριασμοί είναι αριθμοί τηλεφώνων ,
    που επέβαλε το χαράτσι για τα σπίτια στον λογαριασμό της ΔΕΗ με αποτέλεσμα και πολλοί να μείνουν χωρίς ρεύμα και η ΔΕΗ να χάσει έσοδα,
    που έλεγε πως «έχουμε επίπεδο ζωής πάρα πολύ υψηλό εν σχέσει με τη Μολδαβία όπου παίρνουν 70 ευρώ τον μήνα»,
    που εμπνεύστηκε τον νόμο περί ευθύνης υπουργών που τους αθωώνει όλους,
    που κραύγαζε στην εξεταστική επιτροπή «ζητήστε συγγνώμη απ’ τον Τσοχατζόπουλο»,
    που κούρεψε τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων που στη συνέχεια χρεοκόπησαν και των μικροομολογιούχων ενώ άφησε ακούρευτα ομόλογα συγκεκριμένων funds,
    που υποθήκευσε τη χώρα ολόκληρη βάζοντας τη δανειακή σύμβαση στο αγγλικό δίκαιο.

    Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από την συμβολή του Συμβόλου;

    #113 και #114
    Μπα; Άρχισαν πάλι να γράφουν πως είμαστε τεμπέληδες οι «έγκριτοι» δημοσιογράφοι; 🙂
    Άντε, άντε, καλομάθαμε, καιρός να επανερχόμαστε στην κανονικότητα σιγά σιγά.
    Ένας Πάγκαλος λείπει τώρα από τον σκάι να πει πως τα μνημόνια ήταν ευλογία και πρέπει να τα επαναφέρουμε.

  147. Μαρία said

    Θεσμικό μέλλον, αμφιλεγόμενο παρελθόν https://www.efsyn.gr/stiles/ypografoyn/tasos-pappas/198356_thesmiko-mellon-amfilegomeno-parelthon

  148. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    145. Όταν ήταν μικρή και όχι ξανθιά….

    The Girl From Ipanema (Dedication to Heloísa Pinheiro, Lyrics video edited by VN Project)

  149. Ιωάννα said

    Επειδή το ιστολόγιο έχει ξανασχοληθεί (υπήρξε μάλιστα και σκληρή διαμάχη του κ. Σαραντάκου με τους τότε (2012) σχολιαστές του) με τη Λεωφόρο Κηφισίας – Κηφισιάς κι επειδή το θέμα το ξανάφερε στην επικαιρότητα στις 30 Μαΐου η «Καθημερινή» (δημοσιεύοντας μιά γραμμένη στο γόνατο επιστολή της «Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων») ενημερώνω τον κ. Σαραντάκο ότι βρέθηκε ο τύπος «Κηφισία» τόσο σε αρχαίο κείμενο του ιδρυτή της Δεύτερης Σοφιστικής Φλάβιου Φιλόστρατου (160 – 250 μ.Χ.)

    όσο και σε κείμενο του 19ου αιώνα του Πανάρετου Κωνσταντινίδη (1874)

    Κατόπιν τούτου, καλώ τον κ. Σαραντάκο να ξαναγράψει το σχετικό άρθρο του ιστολογίου για το αν στέκει το Λεωφόρος Κηφισίας, δεδομένου ότι πολλοί αναγνώστες καταφεύγουν εδώ και μπερδεύονται, μή έχοντας στη διάθεσή τους τα τελευταία ευρήματα της Επιστήμης

    Ας δούμε ποιά ήταν (πρίν 7 χρόνια) η άποψη του κ. Σαραντάκου για το διαχρονικό αυτό πρόβλημα με τη Λεωφόρο Κηφισίας. Παρακαλείται να βγεί και να μάς πεί αν άλλαξε γνώμη μετά τις σημερινές αποκαλύψεις μου

  150. Γς said

    146:

    >Ποπο!…

    Ξαλάφρωσες τουλάχιστον, τώρα;

    [Ετσι που τα’ χωσες]

  151. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  152. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    146. Και λίγα γράφεις!

  153. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    04.06.2019, 17:32
    Στο γερμανικό ΥΠΕΞ η διακοίνωση για τις πολεμικές αποζημιώσεις
    efsyn.gr

    Η ελληνική κυβέρνηση καλεί τη γερμανική πλευρά να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία.
    […]

    https://www.efsyn.gr/politiki/exoteriki-politiki/198389_sto-germaniko-ypex-i-diakoinosi-gia-tis-polemikes-apozimioseis

  154. Γιάννης Κουβάτσος said

    Όντως, ρε Βάτμαν, μεγάλο πρόβλημα αυτός ο τόνος. Ξέρεις πόσα κυκλοφοριακά προβλήματα προκαλεί ο ρημάδης εκεί, μπάστακας, στην παραλήγουσα της Κηφισίας; Βάλτε τον στη λήγουσα, να πάρει η ευχή, στο ρείθρο του πεζοδρομίου, ν’ ανοίξει ο δρόμος επιτέλους. Καλά, οι συγκοινωνιολόγοι και οι γλωσσολόγοι δεν μιλάνε μεταξύ τους;

  155. Το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος εκδιώχτηκε ταυτόχρονα με την παραίτηση του κ. Λαφαζάνη είναι καλό σημάδι για τα τεκταινόμενα στη χώρα της φαιδράς αγγουρέας. Επιτέλους εφαρμόζεται η 35ετία και στην πολιτική.
    (υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως η εκλογή για 7η συνεχή φορά ως δημάρχου Νεάπολης-Συκεών στη Θεσσαλονίκη του κ. Σίμου Δανιηλίδη, ή «Σίμου του Υπαρξιστή» (με την Καζαντζίδειο και όχι τη Σαρτρική σημασία).
    «Υπάρχω και όσο υπάρχεις», δημότη, «θα υπάρχω»…
    «Είμαι της ζωής σου ο ένας, δε με σβήνει κανένας»…«Είμαι και αρχή και φινάλε»… κλπ

  156. William T. Riker said

    Πάντως στη νέα κριτική έκδοση του έργου του Φιλοστράτου στη σειρά της Οξφόρδης (Stefec, 2016, σ. 75) έχει προτιμηθεί ο οξύτονος τύπος

  157. sarant said

    155 🙂

    156 Ευχαριστώ, αγαπητέ .

  158. Μαρία said

    155
    Κι ακολουθούν το Σίμο ο Παπαδόπουλος στη Θέρμη κι ο Καϊτετζίδης στο Πανόραμα για την 6η τους θητεία.

  159. cronopiusa said

  160. ΣΠ said

    Για λόγους πληρότητας ας ξαναβάλω το εξώφυλλο δίσκου στο οποίο υπάρχει φωτογραφία του Ευάγγελου Βενιζέλου.

  161. Μαρία said

  162. ΚΩΣΤΑΣ said

    161 Αν επιτρέπεται και αν θέλεις να το πεις, πού βρήκες αυτή τη φωτογραφία; Νομίζω ότι το ξέρω αυτό το σπίτι.

  163. ΣΠ said

    162
    Αυτή και άλλες φωτογραφίες υπάρχουν στο λινκ του 102.

  164. sarant said

    161 Ο Μπένι πιτσιρικάς;

  165. Εδώ https://www.flickr.com/photos/venizelos/3444055317/in/album-72157616716292637/
    https://www.in2life.gr/features/faces/face/203468/efaggelos-venizelos-o-syntagmatologos-kai-h-plateia-syntagmatos.html

  166. eran said

    Αυτό που λεγόταν εκείνη την εποχή (μέσα της δεκαετίας του ’80) στη Νομική Θεσσαλονίκης για τον Βενιζέλο ήταν ότι ήταν ο μοναδικός συνταγματολόγος που είχε δεχτεί να συμμετέχει σε ορισμένες συνταγματικές ακροβασίες του Ανδρέα, σε σχέση με τη εκλογή Σαρτζετάκη και τη συνταγματική αναθεώρηση -αν δε με απατά η μνήμη μου. Κανένας άλλος δεν είχε δεχτεί, αλλά φυσικά ο Βενιζέλος δεν θα έχανε τη μοναδική ευκαιρία που θα του έδινε απευθείας πρόσβαση στα κέντρα εξουσίας. Αυτό μάλλον εξηγεί τη στάση που είχαν οι υπόλοιποι συνταγματολόγοι και ιδίως οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι γι’ αυτόν.

  167. ΚΩΣΤΑΣ said

    Σταύρο και Στάζυμπε, ευχαριστώ! Το σπίτι αυτό βρισκόταν στην Επτάλοφο Θεσσαλονίκης. Έχω αρχειακό υλικό του πατέρα του Βαγγέλη, Βασίλη Βενιζέλου, ως εκπροσώπου – δικηγόρου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων του Συλλόγου Γευγελιωτών Θεσσαλονίκης.

    Με τον Βαγγέλη συναντήθηκα και μίλησα μαζί του για λίγο, την προεκλογική περίοδο του 2004. Ήρθε στη γειτονιά μου και κάθισε για καφέ στην καφετέρια που έπινα κι εγώ τον καφέ μου. Συνοδευόταν από μια κουστωδία πασοκονομεκλατούρας της περιοχής. Μερικοί από αυτούς ήταν γνωστοί μου και δυο τρεις και φίλοι, κάναμε παρέα. Με φώναξαν για να με συστήσουν στον Βαγγέλη. Η σύσταση ήταν κάπως κολπαδόρικη. Είπαν στον Βαγγέλη, για μένα, δεν είναι δικός μας, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να κάνει το μεγάλο βήμα και να μας ακολουθήσει. Του είπα καλωσόρισες και του ευχήθηκα προσωπική επιτυχία. Μου λέει ευχαριστώ, σταματάει για λίγο, με κοιτάει επίμονα και κατάματα και με ρωτάει. Για πες μου τώρα εσύ, τι βλέπεις σε αυτές τις εκλογές. Του λέω, προσωπικά θα είστε μακράν ο πρώτος σε ψήφους βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Αν με ρωτάτε για το κόμμα, του λέω, καλύτερα μάταιος αγώνας παρά μάταιη ζωή. Μου χαμογέλασε, έκανε ένα νεύμα συγκατάβασης και μου λέει, καλά, θα το δούμε αυτό.

    Στην προσωπική επαφή έχει τον τρόπο του να κερδίζει την συμπάθειά σου. Αυτά με τον Β.Β.

  168. Alexis said

    #22: Αυτή η καραμέλα για «όλους αυτούς που διαδήλωναν μαζί με την ΧΑ στο Σύνταγμα» έχει καταντήσει αηδία πια…

  169. Pedis said

    Για Αφώτιστο + Μαρτίνο:

  170. Pedis said

    Εκτός από το κορίτσι της Ιπανέμα αλλά και η Ιρασέμα

  171. Pedis said

    [-> 170 – μη δώσετε σημασία στο ασύντακτο σχόλιο, αλλά στο κομμάτι. ]

  172. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    15 Λεώνικος >>ο αμνός

  173. Γιάννης Κουβάτσος said

    168:👍

  174. Γς said

    168:\

    Εντάξει! Νο πρόμπλεμ!

    «Ολοι αυτοί που διαδήλωναν στο Σύνταγμα είχαν καταντήσει αηδία»

    Αυτό σε χαλάει;

  175. Παναγιώτης Κ. said

    Η χρήση του «εγώ» δεν είναι πάντα για ατομική προβολή και κυριαρχία.
    Εκφράζει την υποκειμενικότητα του ομιλούντος.
    (Η παρατήρηση δεν αφορά τον Β.Β…)
    Γιαυτό , πολλές φορές όταν ξεκινάμε με ένα «εγώ …» διευκρινίζουμε λέγοντας: » Το εγώ εκφράζει την υποκειμενικότητα των όσων λέω».

  176. leonicos said

    73

    Κουβάτσο

    είσαι απόλαυση

  177. […] Πηγή: sarantakos.wordpress.com […]

  178. nikiplos said

    Αγαπητή Jane… σχόλιο 146@,

    Για την τυπικότητα του σχολίου σας, αναφέρω πως τα υποβρύχια από πολύ παλιά, είχαν πάντοτε δυναμικό ερματισμό. Αυτό για να μπορούν να κάνουν διάφορους ελιγμούς όταν είναι αναγκαίο (αποφυγή βομβών βυθού, αποφυγή ναρκών βυθού, ξεκόλλημα από λάσπη σε περίπτωση καθίσματος αλλά και πολλές άλλες). Το να ισχυρίζεται λοιπόν κανείς ότι τα υποβρύχια γέρνουν, είναι σαν να ισχύρίζεται ότι οι μπροστινοί τροχοί του αυτοκινήτου στρίβουν… Δεν φταίτε εσείς φυσικά για την πλάνη, αλλά η ελληνική δημοσιοκαφρίλα που έχει περάσει στο συνηδειτό του κόσμου αυτή την απίθανη μούφα…

  179. sarant said

    166 Έτσι είναι

    167 Ωραία περιγραφή 🙂

  180. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @pedis (#169). Εὐχαριστῶ γιὰ τὴν ἀφιέρωση.

    Τραγούδια ὅπως αὐτὰ (169,170) μὲ συγκινοῦν μὲ τοὺς χαμηλοὺς τους τόνους, τὸ παλιακό τους ὕφος καὶ τὴ γλυκειὰ θλίψη ποὺ ἀποπνέουν.

  181. LandS said

    178

    Δια την τυπικότητα κλπ.

    Δυναμικό έρμα; Φαντάζομαι έχει να κάνει με το δυναμική άνωση ή/και το αντίθετό της σε κατάδυση. Και βέβαια ακόα και ένα παιδί του γυμνασίου γνωρίζει ότι το να γεμίζουν δεξαμενές με νερό δεν είναι αρκετό να κάνει τα υποβρύχια να καταδύονται ή να αναδύονται. Μάλιστα μαθαίνουμε ότι οι δεξαμενές που αδειάζουν και γεμίζουν παίζουν βοηθητικό ρόλο.
    Δύο πράγματα μόνο
    1. Προϋποτίθεται κίνηση
    2. Η κλίση είναι στον κάθετο άξονα της ατράκτου.

    Τα υποβρύχια γέρνουν, μπατάρουν λέμε. Στη μεταφορά με το αυτοκίνητο: Θέλουν άλλαγμα τα αμορτισέρ.

  182. Πέπε said

    @89 & 167:

    Συζητάμε για ένα δημόσιο πρόσωπο. Συμβαίνει κάποιοι να τον έχουν συναντήσει και ιδιωτικά, και από την εμπειρία που αποκόμισαν να έχουν κάτι να προσθέσουν στη συζήτηση. Αυτό είναι ωραίο και χρήσιμο.

    Όμως, άλλος έρχεται να πει «ο Βενιζέλος έχει και το τάδε στοιχείο στον χαρακτήρα του (που το γνωρίζω επειδή, παρεμπιπτόντως, έτυχε να τον συναντήσω)», και άλλος «εγώ τον έχω συναντήσει! (και παρεμπιπτόντως παρατήρησα και κάποιο στοιχείο στον χαρακτήρα του)». Ε συγγνώμη, είμαστε δέκα ή έντεκα μύρια κεφάλια στην Ελλάδα, όλο και κάποιοι θα τον έχουν συναντήσει, δε ζει μέσα σε μια τηλεόραση ο άνθρωπος! Δεν είναι αξιοσημείωτο.

    Το λέω για τον Γς, που συχνά σπεύδει να μας ενημερώσει ποιους έχει συναντήσει από γνωστά πρόσωπα. Άμα αρχίσουμε όλοι να λέμε ποιους έχουμε συναντήσει, θα αποκαλυφθεί ότι δεν είμαστε παρά ένα μεγάλο χωριό (άλλοι λένε ένα μεγάλο κρεβάτι), δε νομίζω όμως ότι θα εκπλαγεί κανείς από αυτή την αποκάλυψη.

  183. Γιάννης Ιατρού said

    182: Πέπε, κανονικά οι «άλλοι» θα έπρεπε να μας ενημερώσουν πως έχουν συναντήσει τον Γς 🙂 🙂

  184. Μαρία said

    182
    Εγώ τον έχω πετύχει και με μαγιό αλλά αυτό δεν πιάνεται 🙂

  185. Pedis said

    # 185 – δεν θα σε ζήλευα για την εμπειρία σου … 🙂

    Βαρουφάκης:

    … Οι Έλληνες πολίτες αξίζουν κάτι καλύτερο. Ήρθε η ώρα για Ενήλικες στο Δωμάτιο».

    όταν πρωτάκουσα τον τιτλο του μπεστ-σέλλερ σκέφτηκα ότι πρόκειται για τρολάρισμα … διότι παραπέμπει σε πορνό …

    τώρα, που όπως φαίνεται αποτελεί βασικό πολιτικό σλογκαν μού ακούγεται ως απειλή …

  186. ΣΠ said

    185
    Είχε χρησιμοποιήσει την έκφραση η Κριστίν Λαγκάρντ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου μετά από κάποιο Eurogroup:
    «For the moment we are short of a dialogue; the key emergency is to restore the dialogue with adults in the room.»
    (από το βιβλίο του)
    και φαίνεται ότι του άρεσε.

  187. ΓιώργοςΜ said

    181 και βέβαια οι δεξαμενές είναι αρκετές για να αναδυθεί ή να καταδυθεί το υποβρύχιο. Αν είναι άδειες είναι αδύνατο να μείνει βυθισμένο, και η διατήρηση δεδομένου βάθους εξαρτάται ακριβώς από το ποσοστό πλήρωσης.
    Δυναμικό έρμα, όπως το καταλαβαίνω, είναι η δυνατότητα γρήγορης άντλησης νερού από το ένα διαμέρισμα στο άλλο, για έλεγχο της κλίσης σε σχέση με οποιονδήποτε άξονα (δεξιά/αριστερά, εμπρός/πίσω).
    Σε μια απότομη στροφή, η μεταφορά του έρματος προς το εσωτερικό της στροφής βελτιώνει την ευστάθεια. Δεν ξέρω ποιο ήταν το πρόβλημα με τα υποβρύχια, θα μπορούσε να είναι αυτή η λειτουργία, αλλά να μην ξεχάσουμε και τη Φυσική, θα τρίζουν τα κόκαλα του Αρχιμήδη! 😁

  188. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @184. Πρίν ἀπὸ κάμποσα χρόνια ἔτυχε νὰ βρίσκομαι στὴν Τζιά, στὴν ἴδια παραλία μὲ τὸν Πάγκαλο, ὁ ὁποῖος μάλιστα ἔκανε βουτιὲς ἀπὸ ἔναν βράχο.

    Φρόντισα νὰ μήν πέφτω κι ἐγὼ ταυτόχρονα γιὰ νὰ μήν ἔχουμε κανένα τσουνάμι*. 🙂

    * Ἔχω ἀνάλογο ἐκτόπισμα.

  189. Μαρία said

  190. Pedis said

    # 186 – δεν γνώριζα τη λεπτομέρεια. Μερσί.

    (Αλλά πάλι με την Λαγκάρντ στο ίδιο δωμάτιο, ακόμη χειρότερα και απειλητικά μου ακούγεται … 🙂 )

  191. ΣΠ said

    Μια και είπαμε ότι ο Βενιζέλος ήταν ως φοιτητής στην ΕΚ-ΝΔ και μετά στην Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία.
    Κουίζ: Ποιος θυμάται πώς λεγόταν η φοιτητική παράταξη της ΕΚ-ΝΔ και πώς η παράταξη που σχηματίστηκε από αυτούς που πήγαν Πρωτοβουλία.

  192. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    192. Δημοκρατική Πορεία (Δ.Π. ) πρόσκειται ιδεολογικά στην Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου (ΕΔΗΚ), μετεξέλιξη της Ένωσης Κέντρου- Νέες Δυνάμεις

  193. ΣΠ said

    192
    Σωστά. Και η άλλη παράταξη που προέκυψε από το κομμάτι που έφυγε από την Δ.Π. και πρόσκειταν στην Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία;

  194. sarant said

    186-9 Μπράβο

    192 Αυτό το ήξερα κι εγώ, είχαμε στη σχολή μας τον Περικλή που έβγαζε έδρα. Αλλά το 193 δεν το ξέρω.

  195. ΣΠ said

    194
    Ναι, ο Περικλής Τερλιξίδης και παλιότερα ο Γιώργος Δρογκάρης (γνωστός από την συνέντευξη του Μαστοράκη μετά το Πολυτεχνείο) που, δυστυχώς, πέθανε πολύ νέος. Η παράταξη που δημιουργήθηκε είχε ονομαστεί Π.Σ.Π.Πορεία, αλλά κράτησε λίγο και τα περισσότερα στελέχη της έφυγαν και πήγαν στην ΠΑΣΠ και στον Δημοκρατικό Αγώνα.

  196. nikiplos said

    181@, 187@ Δυναμικός ερματισμός είναι και για τους δύο άξονες αυτόν κάθετα στην άτρακτο και αυτόν παράλληλα με αυτήν. Μιλάμε για πολεμικές μηχανές που μπορεί να πρέπει να γυρίσουν και να κάνουν διάφορους ελιγμούς πχ να μπούν σε ένα πέρασμα υπό γωνία…
    Σαφώς λοιπόν δεν πρόκειται για τις δεξαμενές κατάδυσης/ανάδυσης, αλλά για άλλες δεξαμενές που πληρούν γρήγορα αυτόν τον δυναμικό ερματισμό. Επίσης υπάρχουν εφεδρικά συστήματα για αυτές τις λειτουργίες με τοξικά υλικά… Τα υποβρύχια πρέπει να γέρνουν μερικές φορές κατά τις επιχειρήσεις τους… Ξαναλέω πρόκειται για δημοσιογραφική ρουκέτα και όχι για κάτι τεχνολογικά πραγματικό που θα περιγραφόταν σε κάποια έκθεση και θα έστεκε πραγματολογικά…

  197. Pedis said

    Καταπληκτικό αριστερό τέχνασμα:

    Centre-left Social Democrats set to win in Denmark elections

    Mette Frederiksen’s attracted voters with anti-immigration stance and spending promises
    https://www.theguardian.com/world/2019/jun/05/centre-left-social-democrats-set-to-win-in-denmark-elections

    Μήπως, τώρα που έχουν χάσει εντελώς τον μπούσουλα σχετικά με την προεκλογική καμπάνια, πρέπει να αποφασίσουν να υιοθετήσουν μία παρομοια τακτική;

    Μήπως αξίζει τον κόπο, αντί να δοθούν αόριστες υποσχεσεις, να προβληθεί με σθένος και πεποίθηση το σπουδαίο έργο της κυβέρνησης σχετικά με τις επαναπροωθήσεις, νόμιμες αλλά, κυρίως και ιδιαίτερα τις παράνομες, τις μουλωχτές που κοστίζουν και λιγότερο, τις χαμηλόκοστες συνθήκες διαβίωσης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των προσφύγων μπας και κερδηθούν από την αριστερά οι χαμένοι ψηφοφόροι;

    Μα ούτε και το γουελφέαρ χρειάζεται να το υποσχεθούν, όπως είναι αναγκασμένη να κάνει η Δανέζικη κεντροαριστερά. Εδώ είναι ήδη πράξη.

  198. Αιμ said

    113. Λίγο καθυστερημένα αλλά αυτό το άρθρο του ΤΖΙΜΑ στην Καθημερινή δεν θα μπορούσε να το χει δημοσιεύσει και το Κουλούρι ;

  199. Μαρία said

  200. Pedis said

    Εκείνη η Χριστοδουλοπούλου ούτε πληρωμένη νάτανε!;

  201. sarant said

    198 Εντελώς όμως!

    200 Απαράδεκτη…

  202. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Προφανώς με την έννοια που το λέμε, ότι δεν θα μπορούσε ο καθένας να αποσπαστεί στη Βουλή ώστε στη συνέχεια να μεταταχθεί, υπάρχει ένα ζήτημα ότι αξιοποιήθηκαν κάποιες γνωριμίες, διασυνδέσεις και τα λοιπά. Υπάρχει ζήτημα, δεν το συζητάμε αυτό, ούτε θέλω να πω ότι ήταν γνωστά τα προσόντα της και η Βουλή φώναξε έλα εδώ.»
    Δεν πειράζει, ρε Τασία, ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό. Γιατί να την τρώνε οι επαρχίες την αξιόλογη κόρη σου, με τα προσόντα και τις γλώσσες, και να μη λιάζεται κι αυτή στην πλατεία Συντάγματος.

  203. Pedis said

    # 202 – καταξεφτίλισε και την κόρη της. Τέλος πάντων, μπροστά σε άλλα αυτό είναι πταίσμα, αλλά εδώ η … Πομπηία αξίζει την τιμωρία τουλάχιστον για την ανικανότητα να δικαιολογηθεί με λίγο τακτ.

    όμως, υπάρχουν και εντελώς χάλια:

  204. Pedis said

    -> 203 θα το έβαζα στην άλλη ανάρτηση όπου συζητιούνται τα μακερόνικα ελληνικά, αλλά είπα να μην χαλάσω την ενδιαφέρουσα συζήτηση με αυτό το αίσχος.

  205. Μαρία said

    201β
    Και να πεις οτι είναι αφελής!

    Να και το μυστικό των μετατάξεων.
    Σύμφωνα με την ίδια πηγή «από την εναρμόνιση ωφελήθηκαν ιδίως όσοι ήταν αποσπασμένοι στη Βουλή από το 2009 και εντεύθεν και αυτό το ζήτημα δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά κυρίως άλλες πολιτικές δυνάμεις. Χρήση της δυνατότητας να αξιοποιήσουν την κινητικότητα δε, έχουν κάνει πολλοί, αν όχι όλοι οι αποσπασμένοι στα γραφεία των Αντιπροέδρων της Βουλής όλων των κομμάτων. Γιατί όμως κάποιος υπάλληλος υπουργείου ή άλλης υπηρεσίας του δημοσίου να επιθυμεί τη μετάταξη του στη Βουλή; Η επιλογή της υπηρεσίας στο κοινοβούλιο συνδέεται κυρίως με τις απολαβές που είναι αυξημένες λόγω της συχνής νυχτερινής εργασίας».https://www.efsyn.gr/politiki/boyli/198684_pagonoyn-oi-metataxeis-sti-boyli-me-entoli-tsipra

  206. Pedis said

    – Λοχία, αυτά με τις τουρκάλες μπιιιιπ και τη σημαία στην αγιασοφιά και δεν είναι προβλεπόμενα και είναι πολεμοκάπηλα και σωβινιστικά και δεν τα τραγουδάω. Τρέχω σιωπηλά και διαμαρτυρόμενος.

    – Πάς κόντρα στην επιστήμη, στραβάδι, αμόρφωτε κι αστοιχείωτε;

  207. Pedis said

    # 205 – ότι θα έχουν έξτρα απολαβές, απασχολούμενοι, ίσως, περισσότερες ώρες, μου ηταν καταφάνερο πριν κάνεις την παραπομπή. Κι εδώ, είπε ψέμα η Χρ.

    Γιατί θα ζήταγαν τη μετάταξη, για να πάρουν αυτόγραφα από τους δεινούς ρήτορες και πατέρες του έθνους ή για να κάνουν σέλφι με τον Κούλη;

  208. sarant said

    205 Το χειρότερο είναι ότι από τους 57 (ή κάτι τέτοιο) μετατασσόμενους, συριζαίοι είναι μόνο 4-5. Οι άλλοι είναι νδσοκ. Κι όμως, στον ΣΥΡΙΖΑ πέφτει η ρετσινιά -και δικαίως. Τελικά αυτό είναι το ηθικό πλεονέκτημα.

    Ο Τσίπρας πάντως είπε να ματαιωθούν οι μετατάξεις.

  209. Pedis said

    Τώρα, βέβαια, μπορεί η Χρ. να τρολάρισε μόνο για να ακούσουμε τον Κούλη να καταγγέλει (η Φώφη δεν έκανε δηλώσεις; κάνας άλλος άριστος αυτοδημιούργητος πολιτευτής;) ότι κάποιοι μπαίνουν στη Βουλή χάρη στον μπαμπά ή τη μαμά …

  210. Pedis said

    # 208 – στα σοβαρά, τώρα, η Χρ. έχει πολιτική θέση σε πολιτικό χώρο που υποτίθεται τα ρουσφέτια τα αντιμάχεται. Η Χρ. θα έπρεπε να κινησει γη και ουρανό, ακόμη κι αν η κόρη έβρισκε τις άκρες από μόνη της, ώστε να αποτύχει η αίτηση της απόσπασης, για να διαφυλάξει την
    τιμή τη δικη της και του κόμματός της. Απλά πράγματα.

    Εδώ, πλέον, έχει απαγορευτεί, μού φαίνεται (σωστά;), να παίρνει ο καθηγητής ή ο δασκαλος το παιδί του στο σχολείο που δουλεύει και η Χρ. έφερε την κόρη της στη Βουλή … ντάξει, χοντρή μαλακία κι αυτηνής και των οργάνων του σύριζα.

    Και τουλάχιστον να δικαιολογούνταν με λίγη σεμνότητα, με μετρημένες κουβέντες θα το έσωζε λιγάκι …

  211. Πέπε said

    210
    Στο σχολείο του επιτρέπεται (ή τέλος πάντων συμβαίνει όλη την ώρα), αλλά γίνεται προσπάθεια να μην το έχει σε τάξη όπου διδάσκει.

  212. Pedis said

    # 208 – στελεχώνουν τις γενικές υπηρεσίες της Βουλής ή τις υπηρεσίες των γραφείων των κομμάτων;

    Αν είναι το πρώτο και μου λες, εμμέσως, ότι είναι γνωστό το πολιτικό βύσμα τους, ο συριζα θα έπρεπε να το έχει καταγγείλει όχι να βαλει 4-5 δικούς του βυσματίες, αν είναι το δεύτερο, τότε θα μπορούσε να γίνει κατανοητό, αφού το κάθε κόμμα θέλει ανθρώπους της εμπιστοσυνης του και κανονίζει αναλόγως και προς τη κοινοβουλευτική του δύναμή.

    Τέλος πάντων, θα μπορούσε να γίνει ένας ωραίος ανοικτός διαγωνισμός να πάρουν όσους νικήσουν και να γυρίσουν οι μετακλητοί στις δουλειές όπου προσλήφθηκαν.

  213. Pedis said

    # 211 – μα νομίζω ότι οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να πάνε στο σχολείο της γειτονιάς τους. Το να το πάρει ο γονιός στο δικό του γίνεται με βύσμα. Σωστά;

    Εκτός αυτού, στη συγκεκριμένη περίπτωση το χειρότερο ειναι ότι γίνεται και μεγάλη ζημιά στο παιδί. Και γι αυτό θα έπρεπε να απαγορεύονται ρητά τα μπαιπάς, οι διασυνδέσεις που λέει και η Χρ. και που φέρνουν, ενίοτε, βραχυκυκλώματα.

  214. Pedis said

    Πάντως, έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον το βύσμα του Κούλη στην υψηλή διανόηση -> 203.

  215. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ο Σιούφας είχε ΔΙΟΡΙΣΕΙ με υπογραφή του στη Βουλή 234 άτομα στα 1500 ήδη υπάρχοντα.
    Ως και η Φωτεινή η Πιπίλω είχε διαολιστεί και τους έκραξε.Εστω και μια μέρα απασχόλησης σε γραφείο βουλευτή, αρκούσε να διοριστεί κάποιος. Μετά το 2009 επί Πετσάλνικου γίνανε καποιες μετατάξεις, έγινε θόρυβος κι άρχισαν οι συζητήσεις να προσλαμβάνονται μέσω ΑΣΕΠ. Αλλά στο καπάκι, το 2011 και εντεύθεν άρχισαν άλλα πελεκήματα και μάλλον έμεινε αδρανές , ως προκλητικό έναντι των άλλων δημ. υπαλλήλων που απ αυτούς διάλεξε ο Κούλης ν΄απολύσει 15.000 (διαθεσιμότητες, εφεδρείες -ρε πώς ξεχαστήκανε).
    Πάντως καμία σχέση οι απολαβές (δώρα, υπερωρίες και «υπερωρίες» , γυμναστήρια, παιδικοί σταθμοί κλπ) των υπαλλήλων της Βουλής, με την πλέμπα τους υπόλοιπους του δημοσίου.

  216. Μαρία said

    213
    Ξεχνάς οτι υπάρχουν εκπαιδευτικοί που δουλεύουν στο σχολείο της γειτονιάς τους;

  217. Γς said

    Και με τούτα και με τ άλλα [φληναφήματα] μπήκαμε στο τελικό μνήμα ωχ! μήνα! που θα … ρεφάρουμε

    Οϊ μανούλα μου…

  218. Γιάννης Κουβάτσος said

    Οι δάσκαλοι μπορούν να πάρουν τα παιδιά τους στο σχολείο όπου εργάζονται, αλλά δεν μπορούν πλέον να διδάσκουν στην τάξη των παιδιών τους. Πολύ σωστό μέτρο και δίκαιο για τα δασκαλοπαίδια, που υφίσταντο συνήθως την υπερβάλλουσα αυστηρότητα των γονιών-δασκάλων τους.

  219. Νίκος Κ. said

    213: Από ότι ξέρω οι μετακινήσεις μαθητών από ένα σχολείο σε άλλο στην αρχή της σχολικής χρονιάς, είναι απόλυτα νόμιμες.

  220. Κουνελόγατος said

    218. Είσαι σίγουρος Γιάννη; Ισχύει και στα Γυμνάσια ή μόνον στα Δημοτικά;

  221. ΓιώργοςΜ said

    218 Ως μαθητής έζησα δύο παιδιά δασκάλων μου ως συμμαθητές. Δε θυμάμαι αυξημένη αυστηρότητα σε κανέναν από τους δύο.
    Ο πρώτος στο Δημοτικό, μάλλον (καλο/κακο)μαθημένος, αλλά δε μπορώ να εντοπίσω ιδιαίτερη αντιμετώπιση στη μνήμη μου, μάλλον εύνοια.
    Ο δεύτερος, ο οποίος είναι φίλος μου από τότε, ήταν στο Γυμνάσιο, οπότε η συναναστροφή με τον πατέρα του ως καθηγητή ήταν μόνο στο μάθημά του (Μαθηματικά). Η μόνη διαφοροποίηση από τους άλλους μαθητές ήταν πως στην παράδοση, όταν ζητούσε εθελοντές για να ανέβουν στον πίνακα για μια άσκηση και δεν έβρισκε, ο φίλος μου ήταν ο συνήθης ένοχος. Σα να το βλέπω τώρα: «Ποιος θα σηκωθεί να λύσουμε την άσκηση;(…) Κανείς; Άντε, σήκω…»
    Να προσθέσω στα θετικά της υπόθεσης πως είχαμε οι συμμαθητές δικό μας πράκτορα για να ειδοποιεί για διαγωνίσματα, όταν το καταλάβαινε πως θα έρθουν.
    Και ο καθηγητής ήταν εξαιρετικός καθηγητής, ίσως ο καλύτερος καθηγητής Μαθηματικών που μου έχει τύχει, και ο φίλος μου πάρα πολύ ευφυής, καλός μαθητής (στα θετικά μαθήματα τουλάχιστον), και πολύ καλό παιδί.
    Ναι μεν, είναι σωστό να μη δοκιμάζονται οι σχέσεις γονέα/δασκάλου/μαθητή/παιδιού και οι ικανότητες διαχωρισμού των ρόλων, αλλά όταν υπάρχει επάρκεια σε αυτή την ικανότητα, δεν είναι απαραίτητο.

  222. ΓιώργοςΜ said

    220 Η (πρόσφατη) εμπειρία δείχνει πως δεν ισχύει (θα το διασταυρώσω). Όταν ένας καθηγητής κάνει μάθημα σχεδόν σε όλα τα τμήματα μιας τάξης, είναι δύσκολο να αποφύγει αυτά των παιδιών του, και παράλογο να εξοριστεί το παιδί σε άλλο σχολείο για να μη συμπέσει με το γονιό του κάποιες ώρες την εβδομάδα. Ίσως είναι και προσβλητικό: Αν ήμουν γονιός και μπορούσα να επιλέξω, πιθανόν να διάλεγα να μην κάνω μάθημα στο παιδί μου αν το έκρινα σωστό, αν μου το επιβάλλουν όμως θα το θεωρούσα προσβολή στον επαγγελματισμό μου.
    Στο Δημοτικό, που ο δάσκαλος είναι στο ίδιο τμήμα σχεδόν όλη τη μέρα, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

  223. Γς said

    221:

    > Η μόνη διαφοροποίηση από τους άλλους μαθητές ήταν πως στην παράδοση, όταν ζητούσε εθελοντές για να ανέβουν στον πίνακα για μια άσκηση και δεν έβρισκε, ο φίλος μου ήταν ο συνήθης ένοχος

    Πάσα έψαχνα για κανένα καλαμπούρι:

    https://caktos.blogspot.com/2014/05/blog-post_27.html

  224. Pedis said

    # 216 – Ε καλά πόσοι είναι αυτοί…; στις πολεις εννοώ όχι στα χωριά; 🙂

    # 218 – εκπλήσσομαι, νόμιζα ότι είχε καταργηθεί. Κι αν σε μία τάξη υπάρχει μόνο ένα τμήμα, τι γίνεται;

    # 219 – δεν είπα ότι είναι παράνομες αλλά νόμιμες αν έχεις βύσμα , δηλαδή σοβαρό βυσματώδη/ούχο … λόγο.

  225. Pedis said

    Τουλάχιστον, ντράπηκε η Πομπηία και αυτουποβλήθηκε σε τιμωρία. Δεν κατεβαίνει υποψήφια.

  226. Γς said

    Τασία – αστεία
    Βγάζει κάποια ρίμα
    Γενικώς

  227. ΓιώργοςΜ said

    224α Με εξαίρεση τους πάσης φύσεως προσωρινούς, ο καθένας θα επέλεγε να μείνει στην περιοχή που δουλεύει, εκτός αν υπάρχει ειδικός λόγος. Από τους δασκάλους/καθηγητές των παιδιών μου (διαισθητικά, χωρίς να κάνω έρευνα), πρέπει να είναι το 50% μέσες-άκρες. Στις επαρχιακές πόλεις ενδεχομένως να είναι αδύνατο να υπάρχει μικρότερο ποσοστό, όταν υπάρχουν όλα κι όλα 2-3 Γυμνάσια και 1-2 Λύκεια. Στα χωριά, όπου υπάρχει Δημοτικό, είναι ένα και ολιγοθέσιο.
    Τώρα που το σκέφτομαι, η ύπαρξη σχολείου θα μπορούσε να είναι κριτήριο διαχωρισμού οικισμού και κοινότητας.

  228. Pedis said

    # 227 – τέλος πάντων, περιπτωσιολογία άνευ πολλής ουσίας. Υπάρχει ποιος δικαιούται την διευκόλυνση και ποιος τελικά καταφέρνει να τη δικαιούται.

    Ένα παράδειγμα ήταν σχετικό με την περιπωση της Χρ. όπου ο μπαμπάς ή η μαμά εκμεταλλεύεται τις τοπικές διασυνδέσεις … μόνο που η Χρ. είναι αιρετή και θα έπρεπε, από το χώρο που βρίσκεται, να δίνει το καλό παράδειγμα.

  229. ΚΩΣΤΑΣ said

    Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, αυτό που έγινε με την Τασία Χριστοδουλοπούλου, γινόταν πάντοτε, αλλά με πιο καμουφλαρισμένο τρόπο. Δυστυχώς, επιβεβαιώνει και ο Σύριζα ότι όλοι ίδιοι είναι ή ότι δεν πρόκειται να αλλάξουμε προς το καλύτερο, ποτέ. Ας διορθώσουμε κάποτε όλοι αυτά τα ελάσσονα πρώτα, και ας αφήσουμε στην άκρη τους διαχωρισμούς που επιχειρούν κάποιοι σε εμείς και οι άλλοι, οι άγγελοι και τα τέρατα.

  230. sarant said

    228 Εκανε μεγάλη ζημιά η υπόθεση αυτή παρόλο που από τους πενηντατόσους μεταταγέντες μόνο 4-5 είναι συριζαίοι. Το ΚΚΕ ανέκαθεν απέφευγε αυτές τις μεθοδεύσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε παλιότερα το ίδιο. Φυσικά κανείς δεν μίλησε για τους άλλους ευνοηθέντες μόνο για την κόρη της Χρ. Αλλά και η Χρ. δικαίως παραιτήθηκε από υποψήφια.

  231. Pedis said

    # 230 – κάτι τέτοια τα περιμενουν πώς και πώς για να βρουν άλλοθι και να κάνουν μαθημα πολιτικής ηθικής αυτοί που έχουν θεσμοποιήσει το βύσμα, τη διευκόλυνση και το μέσον ως το μέσον, κυρίαρχο, ίσως και το μοναδικό για την «ύψιστη δημοκρατική έκφραση του λαού μέσω των εκλογών».

    Διότι, από τους ακροδεξιοπασόκους ψηφοφόρους 9 στους 10 ψηφίζουν για να έχουν ανθρώπους δικούς τους, αν χρειαστεί …

    να έχουν μια βοήθεια να λύσουν ενδεχόμενα προβλήματα με την εφορία, την αστυνομία, την αγορανομία, την πολεοδομία, τα υπουργεία …

    για την πρόσληψη στη δουλειά (σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα), την προαγωγή, τη μετάθεση, την απόσπαση, την αύξηση …

    και 1 στους 10 ψηφίζει για να είναι αυτός που θα έχει την εξουσία να κανει τις διευκολύνσεις και με τη σειρά του, ως δίκαιη αποζημείωση, να διευκολύνεται …

  232. Γιάννης Κουβάτσος said

    220: Στο γυμνάσιο είναι δύσκολο να ισχύσει, γιατί οι καθηγητές διδάσκουν σε πολλά τμήματα.

  233. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    216 >>υπάρχουν εκπαιδευτικοί που δουλεύουν στο σχολείο της γειτονιάς τους
    και αστυνομικοί στο χωργιό τους

    215 συμπλήρωση
    Η κόρη Σιούφα έγινε υπάλληλος της Βουλής το 2002 από τον Απόστολο Κακλαμάνη.

  234. Γιάννης Ιατρού said

    Έχει η ζωή γυρίσματα. Μη παραβλέψουμε πως ο Ευάγγελος ο «Μέγας» είπε το κύκνειο άσμα της βουλευτικής του καριέρας μπροστά σε καμιά 15αριά βουλευτές μόνο, και αυτοί μάλιστα ήσαν μόνο από το Σύριζα, αφού απείχε η αντιπολίτευση. .. 🙂

  235. Pedis said

    http://www.topontiki.gr/article/326771/nea-dilosi-hristodoylopoyloy-pisteya-oti-i-eilikrineia-moy-tha-ektimithei-alla

    «Κατηγορούμαι και σπεύδω να δώσω εξηγήσεις.

    Η κόρη μου, μόνιμη υπάλληλος στα ΕΛΤΑ, όπου διορίστηκε εκεί από το 2004 μετά από εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ, αποσπάστηκε στη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2018. Με την υπ’ αριθμό 2397/8-2-2019 απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής [ΦΕΚ 18/8-2-2019], προβλέφθηκε, με το άρθρο 12,ότι όσοι υπηρετούν στη Βουλή με απόσπαση κατά την 20/1/2019, μπορούν να υποβάλουν αίτηση μετάταξης με βάση το νόμο 4440/2016 για την κινητικότητα στο δημόσιο.

    Αυτής της πρόβλεψης έκανε χρήση η κόρη μου. [και που είχε σίγουρο ότι θα έπαιρνε την απόσπαση … ] Η διαδικασία έγκρισης της μετάταξης ολοκληρώθηκε μόλις προχθές.

    Σε αυτή την πρόβλεψη αναφέρθηκα με ευθύτητα χθες σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων στο κανάλι Alpha, για ν’ ακολουθήσει η παρεξήγηση της απάντησής μου, την οποία πολλοί εξέλαβαν ως προκλητικά κυνική.

    Όταν κλήθηκα να απαντήσω στο «εάν το νόμιμο είναι και ηθικό», παραδέχθηκα, λογοδοτώντας, χωρίς υπεκφυγές, ότι η δυνατότητα που είχα για άμεση ενημέρωση και γνώση ρυθμίσεων και διαδικασιών, των οποίων στη συνέχεια έκανε χρήση η κόρη μου, συγκροτεί όντως προνόμιο. Η ατυχής, ίσως, έκφραση για αξιοποίηση γνωριμιών και διασυνδέσεων σε αυτό αναφερόταν. Το δε προνόμιο, στο οποίο προαναφέρθηκα, αφορά κυρίως τη διαδικασία και την επιδίωξη της απόσπασης και όχι της μετάταξης. […]

    μάλλον, θα ήταν καλύτερα αν της επιβαλλόταν με κάποιον τρόπο να σταματήσει να αναφέρεται στο θέμα …

    Βλέπω στη βίκι ότι είναι Πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

    Με τι αξιοπιστία … αφού σίγουρα θα έχει πιάσει ανθρώπους και θα έχει υποχρεωθεί για την απόσπαση της κόρης της!;

    Αυτα είναι για τους νουδουπασόκους που τα κάνουν και τα θεωρούν επίδειξη ικανοτήτων.

  236. Pedis said

    πάμε πάλι το έντιτιν …

    http://www.topontiki.gr/article/326771/nea-dilosi-hristodoylopoyloy-pisteya-oti-i-eilikrineia-moy-tha-ektimithei-alla

    «Κατηγορούμαι και σπεύδω να δώσω εξηγήσεις.

    Η κόρη μου, μόνιμη υπάλληλος στα ΕΛΤΑ, όπου διορίστηκε εκεί από το 2004 μετά από εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ, αποσπάστηκε στη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2018. Με την υπ’ αριθμό 2397/8-2-2019 απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής [ΦΕΚ 18/8-2-2019], προβλέφθηκε, με το άρθρο 12,ότι όσοι υπηρετούν στη Βουλή με απόσπαση κατά την 20/1/2019, μπορούν να υποβάλουν αίτηση μετάταξης με βάση το νόμο 4440/2016 για την κινητικότητα στο δημόσιο.

    Αυτής της πρόβλεψης έκανε χρήση η κόρη μου. [και που είχε σίγουρο ότι θα έπαιρνε την απόσπαση … ]

    Η διαδικασία έγκρισης της μετάταξης ολοκληρώθηκε μόλις προχθές.

    Σε αυτή την πρόβλεψη αναφέρθηκα με ευθύτητα χθες σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων στο κανάλι Alpha, για ν’ ακολουθήσει η παρεξήγηση της απάντησής μου, την οποία πολλοί εξέλαβαν ως προκλητικά κυνική.

    Όταν κλήθηκα να απαντήσω στο «εάν το νόμιμο είναι και ηθικό», παραδέχθηκα, λογοδοτώντας, χωρίς υπεκφυγές, ότι η δυνατότητα που είχα για άμεση ενημέρωση και γνώση ρυθμίσεων και διαδικασιών, των οποίων στη συνέχεια έκανε χρήση η κόρη μου, συγκροτεί όντως προνόμιο. Η ατυχής, ίσως, έκφραση για αξιοποίηση γνωριμιών και διασυνδέσεων σε αυτό αναφερόταν. Το δε προνόμιο, στο οποίο προαναφέρθηκα, αφορά κυρίως τη διαδικασία και την επιδίωξη της απόσπασης και όχι της μετάταξης. […]

    μάλλον, θα ήταν καλύτερα αν της επιβαλλόταν με κάποιον τρόπο να σταματήσει να αναφέρεται στο θέμα …

    Βλέπω στη βίκι ότι είναι Πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

    Με τι αξιοπιστία … αφού σίγουρα θα έχει πιάσει ανθρώπους και θα έχει υποχρεωθεί για την απόσπαση της κόρης της!;

    Αυτα είναι για τους νουδουπασόκους που τα κάνουν και τα θεωρούν επίδειξη ικανοτήτων.

  237. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ενας άρχοντας στην Αριστερά (10 χρόνια από τον θάνατο του Μιχάλη Παπαγιαννάκη)

    «Δεν φαντάζομαι να με βάλατε με μέσο στην εντατική;» ρωτούσε μόλις ξαναβρήκε τις αισθήσεις του. Ήταν στην αρχή της τελευταίας εξάμηνης διαδρομής του στο Γενικό Κρατικό. Αυτός ήταν ο Μιχάλης. Δεν γούσταρε ρουσφέτια κι ας ήταν βουλευτής. Τον ενοχλούσε πολύ αν βρισκόταν στη δύσκολη θέση να αρνηθεί κάποια «χάρη». Αυτό όμως δεν αφορούσε την προθυμία του να βοηθήσει διωκόμενους και πολιτικά κατατρεγμένους.

  238. Μαρία said

    Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα με τον πιο απίστευτο τρόπο, προσπαθεί μέσω «κύκλων» του ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης, για τους διορισμούς του γιού, της νύφης, της κόρης, του γαμπρού, και της αδελφής του γαμπρού του..
    https://www.iefimerida.gr/news/64592/%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B4%CE%B9%CF%8C%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1-%CE%B5%CE%B3%CF%89-%CF%84%CE%B7-%CE%BD%CF%8D%CF%86%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%B3%CE%B1%CE%BC%CF%80%CF%81%CF%8C-%CE%BC%CE%BF%CF%85-%C2%AB%CE%AD%CF%84%CF%85%CF%87%CE%B5%C2%BB-%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CF%8C-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD

  239. Avonidas said

    #236. Εμφανώς, κάτι δεν έχουν καταλάβει εκεί στην ΠΦΑ. Το να ομολογήσεις το αδίκημα δεν συνιστά ποινή. Η ποινή έρχεται μετά την ομολογία.

    Και σε μια χώρα που σταυρώνονται καθαρίστριες επειδή πλαστογράφησαν ένα απολυτήριο δημοτικού, το να χάσεις την καρέκλα σου και την υποψηφιότητα στις εκλογές (για άλλες καρέκλες κι άλλα ρουσφέτια) είναι ένα ελάχιστο των όσων άξιζε να πάθει η κ. Χριστοδουλοπούλου.

    Εκτός κι αν το παράπονο της κ. Χριστοδουλοπούλου, όπως παλιότερα του Τσοχατζό, είναι το γνωστό «γιατί, κυρία, μόνο εγώ μιλούσα στην τάξη;»

  240. Μαρία said

    Οι πιο ορέοι είναι οι αποσπασμένοι στους πρώην https://www.efsyn.gr/politiki/boyli/198848_poioi-axiopoiisan-tis-metataxeis-kai-apo-poia-kommata

  241. Pedis said

    # 239 – ΠΦΑ -> Πρώτη Φορά Αδέξια (ή Α-δεξιά )?

    γιατί η Αριστερά δεν θα πολυπαίξει, πιθανολογώ, ούτε στην προεκλογική καμπάνια …

    # 238 – μα αυτό είναι τίτλος ικανότητας για τον κάθε τραγάκη. Αν δεν ικανοποίησει τους δικούς του πώς θα πείσει ότι μπορεί να το κανει με τους ξένους; Γι αυτό δεν τους ψηφίζουν οι ψηφοφόροι τους;! Δεν κατάλαβα …

  242. sarant said

    238 Ο γιος του Τραγάκη που διορίστηκε στη Βουλή είναι άλλος από εκείνον στον οποίο είχε θελήσει να κάνει γονική παροχή τη βουλευτική έδρα ή ο ίδιος;

  243. Pedis said

    # 240 – καλώς, αλλά αυτά

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παράλληλα, στρέφει τα πυρά του προς τη Νέα Δημοκρατία σημειώνοντας ότι «η υποκρισία έχει τα όριά της» και βάζοντας στο κάδρο τον ίδιο τον Γιάννη Τραγάκη τον οποίο καλεί να ζητήσει δημόσια συγγνώμη «για το γεγονός ότι στη Βουλή βρίσκονται μόνιμα διορισμένοι και όχι μετά από διαδικασία μετάταξης, η κόρη του, ο γαμπρός του αλλά και η νύφη του».

    «Επίσης δεύτερο παράδειγμα: θα ζητήσει συγγνώμη ο κος Δημοσχάκης, βουλευτής της ΝΔ, για το γεγονός ότι ο γιος του είναι επίσης μόνιμα διορισμένος και όχι μετά από διαδικασία μετάταξης, επίσης σε υπηρεσία του ελληνικού κοινοβουλίου; Τη στιγμή μάλιστα που επί των δικών μας ημερών δεν έχει γίνει καμία μονιμοποίηση στο ελληνικό κοινοβούλιο» προσθέτει χαρακτηριστικά.

    έπρεπε να είχαν αποκαλυφθεί όταν υπέπεσαν στην αντίληψη των κοινοβουλευτικών υπεύθυνων του συριζα, όχι τώρα.

  244. Pedis said

    -> 243 – λ.χ. η Χριστοδουλοπούλου που ήταν πρόεδρος της επιτροπής διαφάνειας, αν τα γνώριζε, θα έπρεπε να τα εχει καταγγείλει … 🙂

  245. ΚΩΣΤΑΣ said

    Μην παραχαράσσετε την ιστορία, είναι αθώα η Τασία! 😉

    Μην συγκρίνετε ανόμοια πράγματα. Εκείνοι μια ζωή δεξιά με βαρύ ποινικό μητρώο, ετούτοι πρώτη φορά αριστερά με ηθικό πλεονέκτημα.

  246. Pedis said

    στη δεύτερη τετραετία, όπως οι πασόκοι, πολλοί θα γίνονταν λέρες εφάμιλλοι αν όχι καλύτεροι των πρώτων και διαρκώς διδαξάντων.

    Αλλά δεν θα έχουν την ευκαιρία, οπότε το παιχνίδι θα αφεθεί και πάλι 100% στα χέρια των επαγγελματιών της διαφθοράς.

  247. Μαρία said

    242
    Έχει δυο παιδιά, άρα ο ίδιος https://www.hellenicparliament.gr/Vouleftes/Viografika-Stoicheia/?MPId=2fdd4a5b-43c9-4f20-8bf3-bd5be02dca28

  248. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Οι περισσότεροι γονείς, ανεξαρτήτως πολιτικής προτίμησης , θέλουν τα τέκνα τους να έχουν ασφάλεια και σιγουριά.
    Που να τρέχουν εκεί έξω στον ιδιωτικό τομέα!

  249. ΚΩΣΤΑΣ said

    246 Μπα! ο Τριβέλας φταίει

    Tάχα η θέλησή σου λίγη, τάχα ο πόνος σου μεγάλος;

    Aχ, πού σαι, νιότη, πού δειχνες, πως θα γινόμουν άλλος!

    Αν ο Βάρναλης δεν ήταν κομμουνιστής, θα είχα την προτομή του στο σαλόνι του σπιτιού μου. Πόσο ωραία τα λέει ο μπαγάσας, γι’ αυτό τον αγαπώ πολύ! 😉

  250. sarant said

    Απλώς, κάτι που είναι ανεκτό για έναν βουλευτή της ΝΔ δεν είναι ανεκτό για έναν αριστερό.

  251. Pedis said

    # 250 – προφανώς, κι όχι μόνο ανεκτό αλλά εγγύηση ικανότητας και στοιχειώδους αξιοπιστίας στο έργο του ως πολιτευτή!

    Κι ας κάνει ο Κώστας ότι δεν καταλαβαίνει.

  252. Avonidas said

    #249. Αν ο Βάρναλης δεν ήταν κομμουνιστής, δεν θα τα λεγε έτσι. 🙂

  253. Μαρία said

    250
    Εννοείται. Δες και την επιβράβευση Κύρτσου και Κεφαλογιάννη.
    Κι αν δεν υπήρχαν συριζαίοι μεταξύ των μετατασσόμενων, χαμπάρι δεν θα παίρναμε.

  254. Pedis said

    # 253 – επιμένω, γι αυτό υπάρχουν οι βουλευτες του σύριζα στη βουλή για νa τα καταγγέλουν και να τα σταματάνε, αν παρ’ ελπίδα έχουν την πλειοψηφια …

  255. ΚΩΣΤΑΣ said

    252 Ο Βάρναλης, φίλε μου, στις αναλύσεις των κοινωνικών θεμάτων λειτουργούσε ως αστός. Στις λύσεις που πρότεινε διαφωνώ. Το παρακάτω τετράστιχο το έχω διαγράψει από βιβλία που έχω στο σπίτι μου και το περιλαμβάνουν! 😉

    Kοίτα! Oι άλλοι έχουν κινήσει
    κ’ έχ’ η πλάση κοκκινήσει
    κι άλλος ήλιος έχει βγει
    σ’ άλλη θάλασσ’, άλλη γη.

  256. ΚΩΣΤΑΣ said

    242 Α! Νικοκύρη, συγνώμη ξέχασα να απαντήσω. Με το που ανακοίνωσε ο πατήρ Τραγάκης την υποψηφιότητα του γιού του, αμέσως ο Κυριάκος έβγαλε φετφά που έλεγε, κομμένος.

    Να τα βλέπει και ο Πεδης αυτά που λέει ότι κάνω πως δεν καταλαβαίνω! 🙂

  257. Pedis said

    Απίστευτο, ο Κούλης έπεσε από το άλογο και αλλαξοπίστησε, μετατρέπεται σε διώκτη του νεποτισμού και της οικογενειοκρατίας και μετά θα πάει να κλειστεί σε μοναστήρι …

    Θέλω λεπτομέρειες …

  258. mitsos said

    Εαν ένας «αριστερός» δεν μπορεί να διαψεύσει ότι «όταν έχεις μέλι θα βάλεις το δάκτυλο», τότε απλά δεν είναι αριστερός . Σπίτι τους να πάνε από την Αριστερά όσοι αμάρτησαν για το παιδί τους .
    Για την Δεξιά … δεν είναι δικό μου θέμα .

    Ο Συριζα είχε 4 χρόνια για να περάσει μέτρα που δεν κόστιζαν και ήταν υποτίθεται στοιχειώδη μέτρα αποκατάστασης της αίσθησης μιας κάποιας ισονομίας
    -Να θεσμοθετηθεί αδιάβλητη διαδικασία αποσπάσεων και μετατάξεων με όλα τα κριτήρια και την διαφανή διαδικασία ανάλογη του ΑΣΕΠ
    -Να κοπούν παράλογες και υπερβολικές παραοχές προς βουλευτές , υπουργούς και κυβερνητικούς παράγοντες ( π.χ. επίδομα ανοικίου για γραφείο στην Αθήνα επαρχιωτών βουλευτών της τάξης των 1000 ευρώ – μάλλον συμπεριλαμβάνεται και το γουνέκι της γραμματέως – )
    -Να θεσπιστεί όριο θητειών για όλους τις κυβερνητικές θέσεις ( βέβαια δεν τόλμησαν να το θεσπίσουν στο κόμμα -το ποιο; )
    …..
    Στέκω ακόμα αδιόρθωτος στα σύννεφα.
    Αλλά αν δεν θεσπιστούν μέτρα στοιχειώδους ισονομίας απο κόμμα σαν τον Σύριζα , από ποιον να περιμένουμε ;

  259. Γιάννης Κουβάτσος said

    250: Διαφωνώ. Ούτε για έναν πολιτικό της ΝΔ είναι ανεκτό. Καταλαβαίνω, βέβαια, πώς το εννοείς, αλλά στη δυτική Ευρώπη θα γινόταν ανεκτό κάτι τέτοιο; Ο Μπερεγκοβουά αυτοκτόνησε για ένα διαμέρισμα, εδώ τρώνε τον αγλέορα, πιάνονται με τη γίδα στην πλάτη και διαμαρτύρονται πως πέφτουν θύματα πολιτικής σκευωρίας.

  260. Pedis said

    # 259 – Μην γίνεσαι αφελής. Τα ρουσφέτια των Πολιτικών στους ισχυρούς με αμοιβαίο όφελος είναι όχι μόνο κοινό φαινόμενο σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες με κοινοβουλευτικούς θεσμούς αλλά συχνά και νομιμοποιημένο.

    (Τις προάλλες είχα λινκάρει δημοσίευμα του γκάρντιαν για το τι λοβιτούρες κάνουν οι λόρδοι που είναι και εφόρου ζωής καβάλα στην εξουσία και πολλοί από αυτούς περνάνε κληρονομικά την πολυθρόνα στομν πρωτότοκο … να το ξαναβρω, αν θέλεις να το συμβουλευτείς.)

    Τα ρουσφέτια προς τη μαρίδα είναι συχνοτερο φαινόμενο στις κοινωνίες όπου

    (προσοχή! προβοκατόρικο επιχείρημα, μην το απορρίψεις αμέσως, ως παραδοξότητα)

    ο επιτρεπόμενος (εξαιτίας αρκετών διαφορετικών αιτιών) σχετικός δείκτης κοινωνικής και οικονομικής κινητικότητας στα εργατικά-μικροαστικά στρώματα είναι σχετικά υψηλότερος και οι «ποσοστώσεις» δεν υπόκεινται σε μελετημένο σχεδιασμό και έλεγχο, όπως συμβαίνει σε χώρες που το ρουσφέτι των πολιτικων προς τους υπηκόους είναι πιο περιορισμένο.

    Έτσι, για λόγους που δεν είναι της παρούσης, η Ιταλία πρέπει να έχει τα πρωτεία σε όλη τη Δυτ. Ευρώπη στα πολιτικά ρουσφέτια προς τη μαρίδα των ψηφοφόρων, ενώ και η Ισπανια δεν πηγαίνει πίσω από την Ελλάδα. Οπότε δε μπορούμε να χαιρόμαστε ότι είμαστε οι πρώτοι και καλύτεροι ούτε και σε αυτον τον τομέα. Δυστυχώς.

  261. Μαρία said

    Τι θυμήθηκα. https://www.news247.gr/politiki/polydoras-gia-diorismo-koris-eicha-to-dikaioma-na-to-kano.6164153.html

    «Και μια και τόφερε η κουβέντα, πώς και δεν χάλασε η εθνική και παγκόσμια τάξη και ηθική όταν το 2009 υπουργοί και μάλιστα ένας «ευαίσθητος» υπουργός σε ευαίσθητο και λεπτό υπουργείο διόριζε μονίμους μάλιστα υπαλλήλους με απόλυτη «αξιοκρατία», οι οποίοι είχαν μεταξύ τους ένα κοινό «αξιοκρατικό» χαρακτηριστικό, ότι κατήγοντο από τον τόπο εκλογής του «αδιάφθορου» υπουργού; Δεν ήταν τότε κρίση; Ή το 2012, όταν διόρισε δεκαπέντε ή και περισσότερους μετακλητούς στη Βουλή με τα αυτά προσόντα καταγωγής, ο ίδιος «αντιφαύλος» πολιτικός, υπό άλλην ιδιότητα τώρα; Δεν είναι γι’ αυτούς τους διορισμούς κρίση και ανεργία στη χώρα; Μόνον για εμένα και τη θυγατέρα μου;». https://www.tovima.gr/2012/09/25/politics/polydwras-den-metaniwnw-gia-ton-diorismo-tis-koris-moy/

  262. Μαρία said

    Από τον Σεπτέμβριο του 1989 είναι Επιστημονικός Συνεργάτης στο Τμήμα Κοινοβουλευτικών Μελετών και Ερευνών της Διεύθυνσης Επιστημονικών Μελετών της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής των Ελλήνων. https://www.in.gr/2019/06/01/politics/kommata/o-giorgos-kaminis-epikefalis-sto-epikrateias-tou-kinal/

    http://www.avgi.gr/article/10811/9925362/apochorese

  263. sarant said

    259 Ο καημένος ο Μπερεγκοβουά είχε πάρει δάνειο 10.000 -αλλά αυτόν αριστερό τον θεωρώ, σοσιαλιστής παλαιάς κοπής ήταν. Και αυτός αυτοκτόνησε ενώ οι διάφοροι Τιμπερί, Μπαλκανί, Σαρκοζί (έχει και με άλλες καταλήξεις) τρώνε από παντού, δικάζονται, καμιά φορά καταδικάζονται και δεν τρέχει κάστανο.

  264. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν εννοώ, βέβαια, ότι στη δυτική Ευρώπη δεν γίνονται ρουσφέτια και λαδώματα πολιτικών. Εννοώ πως δεν υπάρχει εκεί η μοιρολατρική αποδοχή αυτών των παρατυπιών, των παρανομιών και των σκανδάλων εκ μέρους της κοινωνίας, ότι εκεί αυτές οι εκτρωματικές καταστάσεις δεν είναι θεσμός όπως εδώ. Όχι γιατί οι Έλληνες είναι κακής πάστας και οι Ευρωπαίοι αγγελικά πλασμένοι αλλά λόγω διαφορετικών πολιτισμικής και πολιτικής εξέλιξης. Βυζάντιο και οθωμανική αυτοκρατορία στηρίζονταν στο λάδωμα και στο ρουσφέτι, το νεοελληνικό κράτος συνέχισε αυτή την ωραία παράδοση και φτάσαμε στο σημείο να μιλάει Έλληνας πρωθυπουργός για «αποδεκτά δωράκια».

  265. Γιάννης Κουβάτσος said

    διαφορετικής, διορθώνω.

  266. Pedis said

    # 264 – τέλος πάντων, αφού θέλεις να πιστεύεις έτσι, πάσο.

  267. giorgos said

    Στόν καπιταλισμό υπάρχει αξιοκρατία ,γιατί υπάρχει αστική τάξη καί γιά τά συμφέροντα τους επιλέγουν τούς καλύτερους .Εδώ πού υπάρχουν μόνο λαμόγια καί συμμορίτες ,είναι αλλιώς τά πράγματα…
    «Η διαφορά μεταξύ αλλοδαπού πλούσιου μέ έλληνα πλούσιο ,είναι ότι ό μέν πρώτος παράγει προϊόν,ενώ γιά τόν δεύτερο παράγετε προϊόν (νομοθετικά ή τραπεζικά).

  268. ΓιώργοςΜ said

    267 κοίτα να δεις που έχουμε κομμουνισμό 200 χρόνια και δεν το έχουμε πάρει είδηση! 😁

    Κάποιος μου είχε πει κάποτε πως στη Δύση η σχέση κράτους – πολιυτη είναι σχέση γονιού με παιδί ενώ εδώ γονιού με νόθο παιδί. Στη Δύση δηλαδή βασίζεται στην εμπιστοσύνη ενώ εδώ στην καχυποψία.

  269. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Οι διορισμοί του κ. Σιούφα δεν περιορίζονται μόνο μεταξύ των τελευταίων 232, όπου ξεπερνούν τους 30. Στα δύο χρόνια της θητείας του βόλεψε μεγάλο αριθμό υπαλλήλων σε σημείο που οι συνάδελφοί του να λένε ειρωνικά ότι «τα καραγκούνικα που μιλάνε στην Καρδίτσα θα πρέπει να καθιερωθούν ως επίσημη διάλεκτος της Βουλής».
    http://www.alphafm.gr/archives/1006

    261 Στη λίστα του Τζανακόπουλου υπάρχει μια μετάταξη για λογαριασμό του ως πρώην Προέδρου τ.Β !Της μιας νύχτας πρόεδρας τσίμπησε δικαιωματικά άλλη μια μετάταξη,πέρα από το διορισμό ,τότε,της θυγατέρας του.

  270. Μαρία said

    269
    Τον Σιούφα δηλαδή κάρφωσε ο Πολ.; Ως μετακλητή διορίστηκε η κόρη του.
    Μετακλητή είναι κι η θεία Σάκη σε νεαρή πια ηλικία 🙂

  271. τα μυαλά said

    Άραγε, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο γελοίο είναι το σκηνικό? Πιο πολύ δεν μπορεί να είναι. Μόλις κάνουν καμιά λαδιά τα λαμόγια και τους κατακραυγάσουν, αρχίσουν να διαρρέουν λίστες με τις λαμογιές τον άλλων των γνώριμων παλιών, τύπου «τι φωνάζε ρε μαλάκες, και οι άλλες τα ίδια κάνανε, τι εμείς μαλάκες είμαστε να μη κάνουν τα ίδια και χειρότερα?» Και να σκεφτείς κάποτε σημαία τους ήταν να μη γίνονται συμψηφισμοί και οι αριστεροί είναι αλλιώς αν μη τι άλλο έχουν το ηθικό πλεονέκτημα. Άλλος ένας μύθος κατέρρευσε. Όλοι ξέρουν πλέον, οι αριστεροί είναι το ίδιο λαμόγια με τους δεξιούς και πάντα συμμετείχανε σε όλες τις λαμογιές. Απλά δεν πρόκαμναν. Τους είχαν παραπαίδι. Τώρα που έχουν την εξουσία έστω για λίγες ακόμα μέρες, βάλθηκαν να τα ρημάξουν όλα.

  272. Pedis said

    Βέβαια, υπάρχει και μια όχι τόσο ανθυπολεπτομέρεια (όπως τονίστηκε από μία πρώην βουλευτή του Σύριζα) σχετικά με την μετάταξη της κόρης της Χριστ/πούλου, ότι δηλαδή είναι και κόρη εν ενεργεία βουλευτή του Σύριζα, αλλά ολόκληρο το όνειδος το χρεώθηκε η μήτηρ.

    Ποια να είναι άραγε η εξήγηση;

Σχολιάστε