Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Βαυαρικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 8 Ιουνίου, 2019


Λουκάνικα με μπίρα, θα σκεφτείτε ασφαλώς -και με πατατοσαλάτα. Όμως ο τίτλος δεν είναι δηλωτικός του περιεχομένου. Μεζεδάκια θα σας σερβίρω ασφαλώς, όσα μάζεψα (ή όσα στείλατε) τούτη την εβδομάδα από τους ιντερνετικούς και ραδιοτηλεοπτικούς μας λειμώνες -αλλά εγχώρια. Βαυαρικά τα αποκάλεσα επειδή ενώ εσείς θα τα διαβάζετε εγώ θα βρίσκομαι στη Βαυαρία για μια μικρή εκδρομή διότι τη Δευτέρα είναι εδώ αργία, του Αγίου Πνεύματος (εδώ έρχεται μια βδομάδα νωρίτερα φέτος, επειδή έχουν περάσει διαφωτισμό). Για να πω την αλήθεια, όχι ακριβώς στη Βαυαρία, πιο σωστά στη Φρανκονία, αφού θα μείνω στη Νυρεμβέργη, αλλά διοικητικά η Φρανκονία στη Βαυαρία υπάγεται κι έτσι κι αλλιώς όλα από εμάς τα πήρανε.

Και ξεκινάω.

* Μωρό δάγκωσε σκυλί επεισόδιο αρ. 36472. Δείτε τον τίτλο άρθρου στο Ποντίκι:

Τρόμος στα Ιμαλάια: Πτώματα εντόπισαν ελικόπτερα.

Θα πρέπει να ήταν πολύ παρατηρητικά αυτά τα πτώματα, πάντως. Εσείς θα κρίνετε αν δικαιολογείται η αντιστροφή της αναμενόμενης σειράς των όρων της πρότασης, αντιστροφή που τόσο συνηθίζεται στην ειδησεογραφία. Στον προφορικό λόγο ο επιτονισμός βοηθάει να καταλάβουμε αν το μωρό δαγκωσε το σκυλί ή αν δέχτηκε το δάγκωμα, αλλά στον γραπτό λόγο τέτοια βοήθεια δεν έχουμε.

Προσέξτε όμως και την εισαγωγή του κυρίως άρθρου:

«Πτώματα» εντοπίστηκαν σήμερα από ελικόπτερα που πετούν πάνω από τα Ιμαλάια, καθώς συνεχίζονται οι εναέριες έρευνες…...

Τι λόγο έχουν τα εισαγωγικά; Δεν ήταν πτώματα κυριολεκτικά, νεκροί, πεθαμένοι; Ήταν μήπως κάτι κατακουρασμένα παλικάρια;

* Και συνεχιζω με ένα μεταφραστικό μεζεδάκι που δικαιώνει απόλυτα τον χαρακτηρισμό του αφού είναι όντως φαγώσιμο.

Η εικόνα αριστερά είναι οθονιά από ιστότοπο με συνταγές, συνταγή μεταφρασμένη (γαλλικό πρωτότυπο) από κάποιο μηχανάκι.

Ασφαλώς δεν μας ζητάει να προσθέσουμε… δυο υπνοδωμάτια μουστάρδα, θα βγει πολύ πικάντικο το φαγητό και δεν θα τρώγεται. Συνήθως καναδυό κουταλιές βάζουμε.

Τι συνέβη;

Το γαλλικό πρωτότυπο είχε 2 c.à.c. που είναι σύντμηση του cuillères à café (οι Γάλλοι μετράνε με κουταλάκια του καφέ και όχι του γλυκού διότι κάνουν διαιτα). Όμως το c.à.c. είναι επίσης συνηθισμένη σύντμηση του chambre à coucher, υπνοδωμάτιο, και το μηχανάκι μπερδεύτηκε.

Η «ζαχαροπλαστική» λίγο πιο πάνω είναι η pâte feuilletée που νομίζω πως λέγεται σφολιάτα στα καθ’ ημάς. Από κάποιο αγγλικό ενδιάμεσο (pastry) θα προέκυψε. Υπάρχουν κι άλλα λαθάκια αλλ’ αφήνονται ως άσκηση, όσο για το τελευταίο είναι ολλανδικό και σημαίνει πρέζα. Ο ιστότοπος ήταν βέλγικος και μπερδεύτηκαν.

* Μαργαριτάρι από την Αυγή σε άρθρο για την επίσκεψη του Κ. Γαβρόγλου στο ισλαμικό τέμενος, που με χαρά διαβάζω ότι θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο.

Ο υπουργός, έδωσε έμφαση επίσης στη σημασία της ύπαρξης μιας στενούς και ειλικρινούς συνεργασίας «ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και την αυτοδιοίκηση».

Η ειλικρινής τράβηξε και τη στενή, όπως βλέπετε. Αφού είναι εκτός εισαγωγικών θα το χρεώσουμε στην εφημερίδα μάλλον παρά στον υπουργό.

* Πολιτικά δεν πολυσυζητάμε το Σάββατο, αλλά παρατηρώ ότι και καλημέρα να πει ο Πολάκης πλέον, κάποια ΜΜΕ θα γράψουν ότι έκανε επίθεση. Κάτι τέτοιο φαίνεται να έγινε στην προσφατη αντιπαράθεσή του με την κ. Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, όπου τα ΜΜΕ αυτά έγραψαν ότι ο Πολάκης επιτέθηκε και έβρισε την διακεκριμένη βυζαντινολόγο, ενώ πρώτη εκείνη τον πρόσβαλε (και τους ψηφοφόρους μαζί) όταν είπε ότι «στέλνουμε στη Βουλή Πολάκηδες» και η απάντηση του υπουργού δεν είχε, στα δικά μου τα μάτια, κάτι το υβριστικό.

Στην ανταπάντηση της κ. Αρβελέρ υπάρχει ένα αστείο λαθάκι. Δεν θέλει να ξέρει τον Παύλο Πολάκη, λέει, ο μόνος Πολάκης που θέλει να ξέρει είναι ο σημαντικός αγιογράφος Γεώργιος Πολάκης.

Έχει κάθε δικαίωμα η διακεκριμένη βυζαντινολόγος να μη θέλει να ξέρει τον Παύλο Πολάκη αλλά φοβάμαι πως δεν μπορεί να «ξέρει μόνο τον αγιογράφο Γεώργιο Πολάκη», για τον απλούστατο λόγο ότι διάσημος αγιογράφος με το ονοματεπώνυμο αυτό δεν υπήρξε.

Υπήρξε Θεόδωρος Πουλάκης, πολύ σημαντικός αγιογράφος πράγματι. Έδρασε τον 17ο αιώνα και ήταν λίγο μεταγενέστερος του Γ. Κλώντζα που μαζί τούς αναφέρει η κ. Αρβελέρ (και ο οποίος συνήθως γράφεται Κλόντζας). Όχι Γεώργιος και όχι Πολάκης. Μαργαριτάρια δηλαδή φιλοτεχνούνται και στα ένδοξα Παρίσια, εκτός αν φταίει η κακή ποιότητα της τηλεφωνικής σύνδεσης. Aπό την άλλη, μακάρι κι εμείς να φτάσουμε στα χρόνια της και να είναι αυτά τα λάθη που θα κάνουμε.

* Το αστείο είναι ότι, κατά σύμπτωση, τον περασμένο αιώνα υπήρξε (δεν ζει πια) κρητικός αγιογράφος ονόματι Γεώργιος Πολάκης, αλλά περιορισμένης απήχησης. Δεν εννοούσε αυτόν η κ. Αρβελέρ και άλλωστε στην Καθημερινή έσπευσαν να διορθώσουν την αναφορά σε «Γεώργιο Πολάκη» σβήνοντας το μικρό όνομα.

* Συζητήθηκε αρκετά η κ. Αρβελέρ στα κοινωνικά μέσα, και είδα και κάποιους, που θελουν να δείξουν ότι ξέρουν καλά γαλλικά, να γράφουν «όπως είπε η Arveler». Mόνο που δεν γράφεται καθόλου έτσι το επώνυμό της στα γαλλικά, αλλά Ahrweiler, επώνυμο πιθανώς αλσατικής προέλευσης.

* Ούτε ο Μπογδάνος ξέρει να γράφει το επώνυμο της κ. Αρβελέρ -το ελληνικό.

Αφού εξασφάλισε θέση στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας (και κατά πάσα πιθανότητα την εκλογή του, διότι τέτοιους θέλει το κοινό) έσπευσε να παρέμβει στη διαμάχη.

Είναι όμως άτιμο πράγμα το Τουίτερ διότι αμέσως βγάζει στη φόρα τα λάθη μας, όσα βιβλία κι αν βάλουμε στη φωτογραφία.

Δεν είναι ότι δεν φρόντισε να μάθει πού τονίζεται το επώνυμο της διάσημης βυζαντινολόγου, είναι ότι δεν ξέρει να γράφει τη «χορεία», που γύρευε πώς την έγραψε για να τη διορθώσει ο κορέκτορας σε «χωρία».

Τα βιβλία, βλέπετε, είναι για να τα ανοίγουμε, όχι για να ποζάρουμε μαζί τους.

* Ένα άλλο φλέγον θέμα που επηρέασε τη μπλογκόσφαιρα ήταν η δήλωση ότι «είναι πολύ αφροδισιακό να βλέπεις τον άντρα να βιδώνει μια λάμπα«.

Έγινε βέβαια η σχετική πλάκα και στον γνωστό κατάλογο προστέθηκε και το «τη βιδώνει τη λάμπα».

Ωστόσο, έμεινε αδιευκρίνιστο ένα άλλο φλέγον θέμα. Τι γίνεται όταν ο άντρας ξεβιδώνει τη λάμπα; -είναι κι αυτό αφροδισιακό ή μήπως ξενερωτικό;

Ρωτάω για να δω αν θα επηρεαστεί η γνωστή οικογένεια ανεκδότων «Πόσοι ΧΧΧ χρειάζονται για να ξεβιδώσουν μια λάμπα;»

* Στον ιστότοπο του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων, στο ελληνικό τμήμα, πρόσεξα την είδηση ότι «Δυο Τούρκισσες συμπεριλήφθηκαν στη λίστα «10 Women to Watch» με κορυφαίες γυναίκες του ναυτιλιακού τομέα κάτω των 40 ετών.»

Δεν την πρόσεξα βέβαια για το περιεχόμενό της διότι δεν με ενδιαφέρουν τα εφοπλιστικά. Την πρόσεξα για τον τύπο «Τούρκισσες» που χρησιμοποιει, που δίνει λύσεις αν κάποιος θεωρεί ότι ο τύπος «Τουρκάλα» είναι φορτισμένος ή ακούγεται κάπως μειωτικά.

Μου λένε μάλιστα ότι οι Ρωμιοί της Πόλης αυτόν τον τύπο χρησιμοποιούν. Σκέφτομαι να τον χρησιμοποιώ κι εγώ στο εξής.

* Kλεμμένο από τον τοίχο φίλου γλωσσολόγου. «Δεν τις τσιγκουνεύονται τις γενικές», σχολιάζει.

Βέβαια, πρόκειται για τίτλους, που πρέπει να είναι σφιχτοί, άρα οι γενικές προκρίνονται, αλλά έστω και ως αξιοπερίεργο έχει γούστο. Βέβαια, το ρεκόρ το έχει ο επίσημος τίτλος της προκήρυξης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες που ήταν:

Προκήρυξη δημοπρασίας για τη χορήγηση επτά (7) αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου.

* Άρχισαν και οι πανελλήνιες εξετάσεις. Πριν από μερικά χρόνια θα με συγκινούσε πολύ αυτή η είδηση, καθώς εξετάστηκαν και τα δικά μου παιδιά, τώρα την υποδέχτηκα χωρίς χτυποκάρδια.

Όμως γλωσσικό ιστολόγιο είμαστε και πάντοτε μας ενδιαφέρουν οι εξετάσεις στο μάθημα της Γλώσσας που έγιναν χτες για τα Γενικά Λύκεια.

Όπως μπορείτε να δείτε, έπεσε ένα κείμενο του Νορμπέρτο Μπόμπιο σε μετάφραση φυσικά (και με περαιτέρω διασκευή της μετάφρασης, όπως συνηθίζεται).

Μια φίλη ζήτησε τη γνώμη μου για το εξής απόσπασμα:

Τέλος, το ιδανικό της αδελφότητας (η fraternité της Γαλλικής Eπανάστασης). Η ιστορία του ανθρώπου είναι σε μεγάλο βαθμό ιστορία συγκρούσεων αδελφοκτόνων. Στο έργο του Φιλοσοφία της Ιστορίας ο Χέγκελ χαρακτήρισε την Ιστορία ως «απέραντο σφαγείο».

Η φίλη διαφωνεί με την απόδοση της fraternité με τον όρο «αδελφότητα» διότι, όπως λέει, «Αδελφότητα είναι μια ένωση, ένα σωματείο ανθρώπων» ενώ η ιδιότητα του στενού συναισθηματικού δεσμού αποδίδεται «αδελφοσύνη».

Δεν έχει άδικο η φίλη. Ωστόσο, από πολλούς το τρίπτυχο της γαλλικής επανάστασης έχει αποδοθει «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφότητα». Επίσης, δύο από τα τρία μεγάλα λεξικά μας αναγνωρίζουν δεύτερη σημασία στη λέξη «αδελφότητα», συνώνυμη της αδελφοσύνης (εδώ το ΛΚΝ, αν και το Χρηστικό θεωρεί «σπάνια» αυτή τη σημασία). Ο Μπαμπινιώτης δεν καταγράφει τέτοια σημασία και θεωρεί πως «αδελφότητα» σημαίνει μόνο «ένωση ανθρώπων». Οπότε, αφού στην πρωτότυπη πηγή προτιμήθηκε η χρήση του όρου «αδελφότητα» νομίζω ότι καλώς οι θεματοθέτες δεν τον άλλαξαν σε «αδελφοσύνη». Ακούω γνώμες, βέβαια.

* Αστείο λάθος σε σουπεράκι της ΕΡΤ ελπίζω από γκάφα και όχι σκόπιμο. Όπως μου λένε, ο λάθος τίτλος έμεινε για λίγα δευτερόλεπτα, αλλά ο πληροφορητής μου πρόλαβε να πάρει την οθονιά.

Οι πολίτες ψήφισαν το νήπιο λόγο μας;

Φυσικά διορθώθηκε σε «τον ήπιο λόγο μας»

* Ο Πάπας Φραγκισκος, λέει, θέλει να αλλάξει μια φράση στο «Πάτερ Ημών». Το σχετικό, εξαιρετικά τσαπατσούλικο άρθρο, μας πληροφορεί ότι:

Πρόκειται για το σημείο που το «Lord’s Prayer» όπως είναι η αγγλική του εκδοχή αναφέρει: «and lead us not into temptation», το οποίο στην ελληνική μετάφραση είναι το «καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν»

Μόνο που το «Πάτερ Ημών», όπως και το Ευαγγέλιο που το περιέχει, γράφτηκε στα Ελληνικά, άρα δεν είναι μετάφραση αλλά το πρωτότυπο. Το καλύτερο όμως έρχεται παρακάτω όπου κάποιο μπέρδεμα έγινε με τις τροποποιήσεις και διαβάζουμε ότι ο Πάπας σκέφτεται να κάνει την αλλαγή «προκειμένου να γίνει απολύτως κατανοητό, πως ο Θεός δεν υπάρχει». Πάπας να σου πετύχει…

* Και θα κλείσω με μια ενδιαφέρουσα ιστοριούλα από το Λουξεμβούργο, ανταπόκριση ας πούμε, που δεν θα τη διαβάσετε αλλού γιατί έχει προκαλέσει τρικυμία μόνο μέσα στη δαχτυλήθρα μας.

Σε βιβλίο μαθηματικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (αλλά δεν ξέρω σε ποια τάξη) υπάρχει η εξής άσκηση:

Το ροζ δωμάτιο

Για να βάψει ροζ το δωμάτιό του, ο Ξαβιέ πρέπει να αναμίξει άσπρο και κόκκινο. Βάζει 3 μεζούρες άσπρο για 1 μεζούρα κόκκινο.

1. Πόσα λίτρα άσπρης μπογιάς χρειάζεται να προσθέσει σε 2 λίτρα κόκκινης; Σε Χ λίτρα κόκκινης;

2. Πόσα λίτρα κόκκινης μπογιάς πρέπει να προσθέσει σε 5,1 λίτρα άσπρης; Σε Υ λίτρα άσπρης;

3. Αν χρειάζονται 12 λίτρα χρώματος για να βάψει όλους τους τοίχους του δωματίου του, ποιες ποσότητες θα χρησιμοποιήσει;

4. Ο Ετιέν θέλει ροζ με πιο ανοιχτούς τόνους απ’ό,τι ο Ξαβιέ, οπότε διαλέγει να αναμίξει 2 λίτρα κόκκινης μπογιάς με 7 λίτρα άσπρης. Ποιες ποσότητες θα χρειαστεί για να φτιάξει 20 λίτρα σε αυτή την απόχρωση του ροζ;

Δυστυχώς δεν ξέρω την ηλικία των μαθητών που καλούνταν να λύσουν την άσκηση. Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε αν τη βρίσκετε πολύ εύκολη. Θα μπορούσαμε επίσης να επαινέσουμε το θάρρος του συντάκτη που θέλησε να σπάσει τα στερεότυπα και έβαλε τα αγόρια να βάφουν το δωμάτιό τους ροζ και όχι μπλε.

Μόνο που τα ονόματα δεν έχουν διαλεχτεί τυχαία. Ο πρωθυπουργός της χώρας (φιλελεύθερος) λέγεται Ξαβιέ Μπέτελ ενώ ο (σοσιαλιστής) Ετιέν Σνάιντερ είναι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός. Και είναι και οι δύο, χωρίς να το κρύβουν, ομοφυλόφιλοι.

Απ’ ό,τι άκουσα, διότι το θέμα έφτασε στη Βουλή, το μαθηματικό πρόβλημα υπήρχε από παλιότερα στο βιβλίο αλλά με κοριτσίστικα ονόματα. Το 2013 άλλαξε η κυβέρνηση. To χριστιανοκοινωνικό κόμμα (του Γιούνκερ) που κυβερνούσε, μόνο του ή με συμμάχους, εδώ και 80 χρόνια αντικαταστάθηκε από μια «ετερόκλητη συμμαχία» φιλελεύθερων-σοσιαλιστών-πράσινων με πρωθυπουργό τον Ξαβιέ Μπέτελ.

Το 2015, κάποιο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας έκανε την αλλαγή των ονομάτων στο μαθηματικό πρόβλημα, διαλέγοντας έτσι τα ονόματα που να αφήνει το ομοφοβικό του υπονοούμενο. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου δήλωσε ότι ασφαλώς τα ονόματα δεν διαλέχτηκαν τυχαία, και ότι το παράπτωμα είναι πειθαρχικό αλλά έχει παραγραφεί και ο υπεύθυνος έχει πάρει σύνταξη.

* Τις επόμενες δυο μέρες θα παρακολουθώ κάπως πιο αραιά το ιστολόγιο αφού θα είμαι εκτός έδρας. Πάντως άρθρα θα ανεβούν κανονικά. Καλό Σαββατοκύριακο!

 

 

Advertisement

209 Σχόλια προς “Βαυαρικά μεζεδάκια”

 1. ndmushroom said

  Νικοκύρη, αυτό με τον Πολάκη και τον Πουλάκη ίσως θα πρέπει να το μαζέψεις. Όταν κυκλοφόρησε στο twitter, αυτός που το ανέβασε το κατέβασε άρον άρον, αφού με μια απλή γκουγκλιά μπορούμε να βρούμε τον αγιογράφο Γεώργιο Πολάκη εκ Κισσάμου (εδώ ή εδώ). Θα ήταν λίγο περίεργο ένας χρήστης του γκουγκλ να γνωρίζει περισσότερα για τους έλληνες αγιογράφους από μια διακεκριμένη (έστω κι αν δε συμφωνούμε πολιτικά) βυζαντινολόγο, όχι;

 2. ndmushroom said

  Κεκτημένη ταχύτητα, βλέπω ότι αναφέρεσαι σε αυτόν στην επόμενη παράγραφο, οπότε αναιρώ όσα έγραψα. 🙂

 3. Γς said

  Καλημέρα

  >οι Γάλλοι μετράνε με κουταλάκια του καφέ και όχι του γλυκού διότι κάνουν διαιτα

  εμείς πάλι είμαστε τσιγκούνηδες:

  -Θα πάρετε ένα κουταλάκι του γλυκού;

 4. Γς said

  Ωχ

  το κουταλάκι βγήκε κουτάλα!

 5. Γς said

  >Ούτε ο Μπογδάνος ξέρει να γράφει το επώνυμο της κ. Αρβελέρ -το ελληνικό.
  Αφού εξασφάλισε θέση στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας (και κατά πάσα πιθανότητα την εκλογή του, διότι τέτοιους θέλει το κοινό)

  Θα σου’ λεγα ότι κοινό είσαι και φαίνεσαι

  [αλλά δεν στο λέω]

  Μακάρι πάντως να εκλεγεί να’ χουμε να γράφουμε εδώ ΄)

 6. Λεύκιππος said

  Μου θύμισες δυο καλοκαίρια που πέρασα στο Oberamergau, απίθανα. Και λίγο πιο κάτω και πιο πεδινά, στο Garmisch Partern Kurchen. Καλά να περνάς.

 7. cronopiusa said

  Liberté, Égalité, Fraternité

 8. Καλημέρα

  Αυτό με τα δυο υπνοδωμάτια μουστάρδα μου θύμισε το βίδδει του Χάρρυ Κλινν που παραγγέλνει 36 φιλέτα, τέσσερα στρέματα χόρτα κι ένα ανατρεπόμενο ελιές; !

  καλό θα ήταν μια προειδοποίηση πριν από φωτογραφία του Μπογδάνου…και κάποια ηλικία έχω και τρομάζω εύκολα ( δεν έβλεπα ποτέ μου Σκάει να συνηθίσω την μάπα του )

 9. leonicos said

  Kλεμμένο από τον τοίχο φίλου γλωσσολόγου. «Δεν τις τσιγκουνεύονται τις γενικές», σχολιάζει.

  Γιατί δεν μας λέει τη δική του εκδοχή ο φίλος σου ο γλωσσολόγος; το πολύ πολύ να περιόριζε τις γενικες κατά μία, αντικαθιστώντας την μ’ ένα μακρινάρι ‘για τον/την’

 10. Γς said

  >«είναι πολύ αφροδισιακό να βλέπεις τον άντρα να βιδώνει μια λάμπα«.

  https://caktos.blogspot.com/2014/04/empayhy.html

 11. leonicos said

  Τα αλβανικά έχουν γενική της γενικής κανονιοτατα. αλλά για μια φορά. Οι υπόλοιπες πάνω όπως η δεύτερη

 12. leonicos said

  η διακεκριμένη βυζαντινολόγος

  Νομίζω ότι έχει τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια της εδώ και πολύ καιρό η η διακεκριμένη βυζαντινολόγος

  Δεν είναι η πρώτη φορά που @@@@@ και μας @@@@@ απεριφράστως

  Δεν έγραψα ‘απερίφραστα ‘ μπαςκαι δεν το καταλάβει.

  Αλλα δεν θα ξεπέσει μέχρι του σημείου να διαβάσει τα σχόλιά μας.

  Πότε θα μπει υποψήφια της ΝΔ;

 13. cronopiusa said

  https://pbs.twimg.com/media/D8fnQADWwAA1rH5.jpg:large

 14. Καλημέρα,
  Νίκο να προτείνω το Barfüßer που παρά το μπαρ, είναι κλασική μπυραρία! Φάε και πιες και ευφράνσου εκεί, εγώ επιφυλάσσομαι να το κάνω σε κάνα μήνα 🙂

  Άμα είναι να μπλέξουμε τα κουταλάκια, να τα κάνουμε του τσαγιού 🙂

  ΜΑ, δεν ήταν του Νορμπέρτο Μπόμπιο το κείμενο. Κάποιου Norberto Bobbio. Κι αν δεν με πιστεύεις δες τα θέματα απευθείας 😦

  Άντε, πάω να συνεχίσω το διάβασμα…

 15. leonicos said

  1 Ndmushroom

  Δεν τον ήξερα φυσικά τον Γεώργιο Πολάκη, αλλά από τα έργα του που είδα, δεν μ’ εντυπωσίασε. Αναμενόμενα όλα με δυσάρεστη απόκλιση από το βυζαντινό ή έστω το κρητικό ιδίωμα

 16. Γς said

  >Μου λένε μάλιστα ότι οι Ρωμιοί της Πόλης αυτόν τον τύπο χρησιμοποιούν. Σκέφτομαι να τον χρησιμοποιώ κι εγώ στο εξής.

  Τουρκάλα!

  https://caktos.blogspot.com/2015/10/blog-post_29.html

 17. leonicos said

  Καλημέρα,
  Νίκο να προτείνω το Barfüßer που παρά το μπαρ, είναι κλασική μπυραρία! Φάε και πιες και ευφράνσου εκεί, εγώ επιφυλάσσομαι να το κάνω σε κάνα μήνα

  Με ποιους κάνουμε παρέα εδώ μέσα, ρε παιδιά! Μα κάνουν και νιώθουμε σκουλήκια

  Και εγώ ο γύφτος, πέρασα έξω από το Barfüßer, μου είπαν πολλά, κοίταξα λίγο απ’ έξω, και συνέχισα το δρόμο μου

  Τι γύφτος είμαι! Ούτε καν Ρομά

 18. leonicos said

  Ο Πωλάκης, αυτός ο συγκκριμένος, που τον ξέρω καλά, δεν χωράει στην πολιτική

  για έναν πολύ απλό λόγο

  η πολιτική είναι βρόμικη, κι αυτό τη βρομιά δεν τη μπορεί

  Και το τραγικό είναι ότι στην Πολιτική είναι η θέση του

 19. atheofobos said

  Και εδώ η γνωστή οικογένεια ανεκδότων «Πόσοι οικονομολόγοι χρειάζονται για να ξεβιδώσουν μια λάμπα;»
  ΔΩΣΤΟΥΣ SPREAD ΚΑΙ ΠΑΡΤΟΥΣ ΤΗΝ ΨΥΧH !
  http://atheofobos2.blogspot.com/2010/02/spread-h.html

 20. mitsos said

  » Τοκ, τοκ ….
  – Ποιος είναι ;
  – Ο Δράκουλας…
  – Τι θέλεις;
  – Την κορδέλα μου
  – Τι χρώμα ;
  – Ροζ…» !

  Καλημέρα πολύ γέλιο μιλάμε σήμερα
  Τελικά η Ντρεμβέργη βγάζει και τα καλύτερα μεζεδάκια
  Να στε καλά.

 21. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ατυχής η δήλωση της …Γλυκατζή-Arveler για τον λεβέντη Κρητίκαρο Πολάκη. Ατυχής, επειδή είναι λειψή. Αν είχε πει ότι στέλνουμε στο κοινοβούλιο Πολάκηδες και Αδωναραίους και ύστερα περιμένουμε προκοπή, θα ήταν ακριβής και αντικειμενική, όπως της επιβάλλει η θέση της να είναι. Δεν αρμόζει σε μια διαπρεπή επιστήμονα που διετέλεσε πρύτανης (ή πρυτάνισσα;) της Σορβόνης, να ξεπέφτει σε μικροκομματικούς καβγάδες και να επιδίδεται σε ξεκατινιάσματα με Πολάκηδες. Δύσκολο επίσης θα ήταν να την πατήσει σε ό,τι αφορά βυζαντινούς αγιογράφους. Θα ήταν σαν να μπέρδευε ο Διακογιάννης τον Σταύρο Σαράφη με τον Στέφανο Σαράφη.😊
  (Απορία:ποιος καλός φίλος του Μπογδάνου τού δάνεισε το βιβλίο της Αρβελέρ για τις ανάγκες της φωτογράφισης; Πάλι καλά που δεν το κρατάει ανάποδα.)

 22. Παναγιώτης Κ. said

  Ψηφίζουμε Τούρκισσα και Αδελφοσύνη.

  (Τα προβλήματα Αριθμητικής ίσως σε επόμενο σχόλιο).

 23. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Και το τραγικό είναι ότι στην Πολιτική είναι η θέση του»
  Ναι, κοινοτάρχης στο χωριό του.

 24. Παναγιώτης Κ. said

  @14. Για τον Bobbio τι θέλεις ακριβώς να πεις;

 25. ΓιώργοςΜ said

  Περί βιδώματος, να θυμίσω (δικαιολογώντας ίσως την Πατούλαινα) πως το βιδώνω στα Αγγλικά (screw) είναι συνθηματική λέξη για τη συνουσία, που θα μου μείνει αξέχαστη από ένα συμβάν:
  Ο επιβλέπων καθηγητής μου στο μεταπτυχιακό, ο συχωρεμένος πλέον JMS Hutcinson, ήθελε να μου δείξει κάτι κατασκευαστικό που έπρεπε να κάνω στο πλαίσιο της εργασίας (να ξαναστήσω το σύστημα ψύξης ενός μαγνητικού τομογράφου-για την ακρίβεια, και για να κοκορευτώ λίγο, του πρώτου μαγνητικού τομογράφου που χρησιμοποιήθηκε κλινικά).
  Αναζητούσε λοιπόν μια βίδα στο εργαστήρι των τεχνικών. Η στιχομυθία:
  «What are you looking for, Jim?»
  «A screw.»
  «So early in the morning!»
  …για να ακολουθήσει θυμηδία.
  Δεν τα είχα καταλάβει όλα τότε, ειπώθηκαν και με βαριά σκωτσέζικη προφορά, και ρώτησα ποιό ήταν το αστείο, για να εισπράξω την αμήχανή του απάντηση.

  Το ίδιο ρήμα, περιφραστικά, μπορεί να σημαίνει περισσότερα του ενός πράγματα, με βάση είτε την κυριολεκτική είτε την μεταφορική σημασία. Δεύτερο πάθημα-μάθημα Αγγλικών για την ίδια λέξη, στην ίδια πόλη, σε κατάστημα με φωτογραφικά:

  «Do you have screw-up lenses for this camera?»
  «You mean screw-on lenses, I guess»
  «…»

 26. Παναγιώτης Κ. said

  Μαθηματικά…
  Η βασική σχέση είναι α/κ = 3/1
  όπου α άσπρο και κ κόκκινο.
  Τα υπόλοιπα…για δουλειά στο σπίτι. 🙂

 27. mitsos said

  @23
  Καλημέρα Γιάννη
  Επειδή στην πολιτική οι επιλογές είναι δεδομένες και περιορισμένες. Και επειδή είναι καλό να ξέρουμε αν αυτό που δείχνει ένας πολιτικός είναι δεδομένο ή ενδεχομένως ευμετάβλητο …

  Πολάκης ως συνδικαλιστής της Πανσπουδαστικής Ιατρικής πριν 40 + χρόνια …
  Εντάξει λίγο οξύθυμος και πολλάκις χωρίς μέτρο στις εκφράσεις του. Δηλαδή χαρακτήρας με σταθερές αξίες
  Αντίθετα με τους σύγχρονους ομοΙδεάτες του Δημήτρη Τσιόδρα ( Παπαδήμος, Ποτάμι, ΝΔ …. ) ή Τάκη Θεοδωρικάκο κ.λ.π.

 28. Pedis said

  Aπό την άλλη, μακάρι κι εμείς να φτάσουμε στα χρόνια της …

  Δηλαδή θεωρείς ότι είναι μικρό αντίτιμο για τη μακροζωία αυτό …;

 29. Γιάννης Κουβάτσος said

  24: Μάλλον ότι είναι γραμμένο με λατινικά στοιχεία ένα ονοματεπώνυμο που στα εξώφυλλα των περισσότερων βιβλίων του που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά γράφει Νορμπέρτο Μπόμπιο.
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.protoporia.gr/author_info.php%3Fauthors_id%3D907237&ved=2ahUKEwjv66S2uNniAhXRLVAKHUwuDqkQFjASegQICRAB&usg=AOvVaw3xH6EM3TX0W507X36Gp0Sv&cshid=1559981859379

 30. Triant said

  Καλημέρα.

  25:
  ΓιώργοςΜ: «What are you looking for, Jim?» ;;;

 31. 24 Μα σε διαγώνισμα για την ελληνική γλώσσα να γράφουν Bobbio κι όχι Μπόμπιο; Λατινογραφή σε κείμενο για τα ελληνικά; Ο Νικοκύρης το γράφει μια χαρά. Οι θεματοθέτες;

 32. Γιάννης Κουβάτσος said

  27: Φίλε Μήτσο, είχα αναρωτηθεί σε σχετική συζήτηση σε άλλο λινκ: γιατί πρέπει να εγκλωβιζόμαστε σε επιλογές ανάμεσα σε αγενείς και διχαστικούς έντιμους, με φανατισμένο πολιτικό λόγο, και σε μειλίχια γραβατοφορεμένα λαμόγια; Χάθηκαν οι έντιμοι και πολιτισμένοι συγχρόνως άνθρωποι; Τους ψάχνουμε στα ψηφοδέλτια ή ψηφίζουμε τους ό,τι να ‘ναι και μετά μας φταίνε οι «ανίκανοι και διεφθαρμένοι» πολιτικοί και αλληθωρίζουμε προς τα άκρα για να βρούμε «σωτήρες»;

 33. chequechak said

  Έχεις την τιμητική σου σήμερα στο Πρώτο Θέμα!!!

 34. Pedis said

  «Ο Τσίπρας, ενώ απεδέχθη ότι δεν έχει λαϊκή νομιμοποίηση, δίνει μήνυμα στη νεολαία ότι χρειάζεται μπάρμπας στην Κορώνη» δήλωσε το Σάββατο στον ΣΚΑΪ η Ντόρα Μπακογιάννη.

  (Πάρτε τα παιδιά μακριά! Θα εκφραστώ … η Γαιδάρω που κρίνει το πετεινάρι … )

  Ε αει και γαμήσου!

 35. «(Ο Μπογδάνος) αφού εξασφάλισε θέση στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας (και κατά πάσα πιθανότητα την εκλογή του, διότι τέτοιους θέλει το κοινό)». ‘Οντως. Μπογδάνους και Πολάκηδες.

 36. Παναγιώτης Κ. said

  Δεν είναι η ηλικία μας το τάργκετ γκρουπ των περισσοτέρων πολιτικών. Εν γνώσει τους λένε ψέματα αφού οι νέοι, στους οποίους απευθύνονται, γενικώς δεν γνωρίζουν.

 37. Παναγιώτης Κ. said

  Πάντως, οι Αδώνηδες, οι Βορίδηδες, οι Μπογδάνοι, οι Πολάκηδες οι Βενιζέλοι, οι Τασίες… έχουν την…τιμητική τους στα σόσιαλ μίντια περισσότερο από κάθε άλλον πολιτικό.
  Φοβάμαι ότι τους βγαίνει σε καλό.
  Χώρια που μπορεί να θεωρήσουν εαυτούς …δέντρα καρπερά και γιαυτό τους πετροβολούν.

 38. cronopiusa said

 39. Ο Γαβρόγλου το είπε στην ονομαστική «στενή και ειλικρινής συνεργασία».

  Το τέσσερεις σελίδες, ευτυχώς, διορθώθηκε φέτος. Όμως οι σκληροπυρηνικοί λαθοθήρες της επιτροπής εξετάσεων συνεχίζουν να εύχονται κ̶α̶λ̶ή̶ σκέτη επιτυχία στη χωριστή σελίδα με τις οδηγίες προς εξεταζομένους -όπου πρώτη φορά περιλαμβάνεται ρητή απαγόρευση και των smartwatch.

  Η σειρά ανεκδότων στο πρωτότυπο λέει to change a lightbulb, ούτε (ξε)βιδώνω, ούτε screw…

  21: Η σύγκριση Πολάκη – Άδωνη είναι ατυχής. Ο πρώτος, αν μη τι άλλο είναι γιατρός, άξιος στον επαγγελματικό του τομέα και με κοινωνικό πρόσωπο, ο δεύτερος ένας επαγγελματίας απατεώνας που πουλάει φούμαρα. Ο Πολάκης στα περισσότερα από όσα λέει έχει δίκιο, ο άγαρμπος τρόπος που τα λέει είναι συχνά απαράδεκτος -ή μη πολιτικά ορθός.

 40. Παναγιώτης Κ. said

  Με τον Πολάκη γίνομαι ιδιαίτερα αυστηρός εξαιτίας της αδιαφορίας του να καπνίζει δημοσίως αδιαφορώντας ότι είναι αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Παραγνωρίζει ότι ως δημόσιο πρόσωπο, είναι φορέας κύρους και εξουσίας και επομένως, δεν μπορεί να κάνει ο,τι του γουστάρει.
  Έχει και ο (υποτιθέμενος) αντικομφορμισμός τα όριά του!

 41. Georgios Bartzoudis said

  «Τα ΜΜΕ … έγραψαν ότι ο Πολάκης επιτέθηκε και έβρισε την διακεκριμένη βυζαντινολόγο, ενώ πρώτη εκείνη τον πρόσβαλε (και τους ψηφοφόρους μαζί) όταν είπε ότι «στέλνουμε στη Βουλή Πολάκηδες».
  # Καλά να πάθει η Αρβελέρ: «Όποιους νηκατώνιτι μι τα πίτυρα τουν τρών τ’ αρνίθια», λέμε Μακεδονιστί

  «Πρόκειται για τίτλους, που πρέπει να είναι σφιχτοί, άρα οι γενικές προκρίνονται… Βέβαια, το ρεκόρ [«γενικών»] το έχει ο επίσημος τίτλος της προκήρυξης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες που ήταν: Προκήρυξη δημοπρασίας για τη χορήγηση επτά (7) αδειών παρόχων….»
  # Τί να κάνει το καϊμένο το Ε-Σου-Ρου; Αφού αναγκαστικά αύξησε το πλαφόν του Γκαιμπελίσκου από 4 σε 7, αύξησε και τις …γενικές! Μόνο οι βοσκότοποι απαξιώθηκαν. Όχι μόνο δεν αυξήθηκαν αλλά εξαφανίστηκαν από προσώπου …Σύριζα!

 42. ΣΠ said

  Πτώματα εντόπισαν ελικόπτερα.
  Αν ήθελαν να βάλουν το «πτώματα» στην αρχή για να το τονίσουν, ας έβαζαν τον τίτλο στην παθητική φωνή: Πτώματα εντοπίστηκαν από ελικόπτερα.

 43. ΓιώργοςΜ said

  30 Jim=James MS Hutchinson. Η στιχομυθία ανάμεσα στον καθηγητή μου κι έναν τεχνικό, εγώ απλώς είχα την απορία.

 44. Παναγιώτης Κ. said

  Άκουσα και αυτό: ΔΙΟΡΙΖΑ. 🙂

 45. Γιάννης Κουβάτσος said

  «ο άγαρμπος τρόπος που τα λέει είναι συχνά απαράδεκτος -ή μη πολιτικά ορθός.»
  Σκέτο απαράδεκτος. Η πολιτική ορθότητα δεν είναι πάντα συνώνυμη της ευπρέπειας. Η πολιτική ορθότητα είναι πολλές φορές υποκριτική ή κωμική λόγω των υπερβολών της, η ευπρέπεια θα έπρεπε να είναι η αλφαβήτα της πολιτικής ζωής.

 46. ΓιώργοςΜ said

  32 Το γνωστό δίλημμα που τέθηκε στην καμήλα, αν είναι καλύτερος ο ανήφορος ή ό κατήφορος, για να δοθεί η απάντηση «Χάθηκε το ίσωμα ρε παιδιά;»

  Κοιτάμε τα άκρα και τα κουτσομπολίστικα θέματα της επικαιρότητας αντανακλαστικά, όπως γυρνάμε το κεφάλι ακούγοντας έναν κρότο. Κι εγώ που θεωρώ τον εαυτό μου άνθρωπο της ουσίας, δεν αποφεύγω πολλές φορές να παρασυρθώ από τα ανούσια χωρίς να κοιτάξω αν έχει αξία αυτό ή όχι.

  Κι εμένα μου κακοφαίνεται πολύ το δημόσιο κάπνισμα του Πολάκη, περισσότερο δε που δε ζήτησε συγγνώμη αλλά πήγε να βγει κι από πάνω. Δε μου αρέσει επίσης το ύφος του, αλλά δε δίνω σημασία και τόσο. Το έργο του στην Υγεία είναι τεράστιο, και σε ιδιωτικές συζυτήσεις τον έχουν παραδεχτεί και πολιτικοί του αντίπαλοι.

 47. 40: Συμφωνώ.

 48. nikiplos said

  Ο Πολάκης για άλλη μια φορά υπέπεσε στην παλιά του τακτική… Όσο κι αν σε προσβάλει μια κυρία πρέπει να είσαι ευγενικός στην απάντησή σου, ιδίως αν πρόκειται για γραπτό λόγο που αν μη τι άλλο προλαβαίνεις να κάνεις μια δεύτερη σκέψη. Πολλώ δε μάλλον εάν πρόκειται για μια διάσημη ακαδημαϊκό με κύρος παγκόσμιας εμβέλειας… Διπλό το φάουλ… Δεν είναι ούτε ίσα στην ηλικία ούτε ίσα στο φύλλο… Ο Πολάκης θα μπορούσε να κερδίσει πόντους δείχνοντας ανωτερώτητα… ξέρω δεν είναι εύκολο πάντα…

 49. Γς said

  33:

  >Έχεις την τιμητική σου σήμερα στο Πρώτο Θέμα!!!

  Τα ελληνικά δεν έγιναν για μια ψήφο επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ: Ο μύθος και η αλήθεια

 50. Γς said

  48:

  > Ο Πολάκης θα μπορούσε να κερδίσει πόντους δείχνοντας ανωτερώτητα… ξέρω δεν είναι εύκολο πάντα…

 51. Αγγελος said

  Λεώνικε (11), δεν καταλαβαίνω τι εννοείς με τα αλβανικά. Εχουν όριο στην υπόταξη γενικών; δεν μπορούν να πουν κυριολεκτικά «ο τοίχος του σπιτιού του παππού της Μαρίας»;

  Λεύκιππε (6), μπορεί να πέρασες ωραία καλοκαίρια στις Βαβαρικές Άλπεις, αλλά ορθογραφία μάλλον δεν έμαθες 🙂 Είναι Oberammergau και Garmisch-Partenkirchen. Εντάξει, γίνομαι σχολαστικός, αλλά το σηκώνει το ιστολόγιο 🙂

 52. Pedis said

  # 48 – για μια διάσημη ακαδημαϊκό με κύρος παγκόσμιας εμβέλειας

  σίγουρα η μαντάμ λα προφεσέζ [σικ] δεν είναι φούσκα; όλες οι επιστήμες έχουν τους/τις φούσκες τους … και πλέον, ένεκα το μανατζεριλίκι στην επιστήμη έχουν πολλαπλασιαστεί επικίνδυνα … οι ειδικοί τους γνωρίζουν και γελάνε … αλλά οι υπόλοιποι γνωρίζουν ό,τι τους πιπιλίζουν στα αυτιά τα παπαγαλάκια και οι πονηροί ή βλάκες αμόρφωτοι δημοσιογράφοι.

  Μια εικασία που προωθώ είναι ότι από τους 100 επιστήμονες που γίνονται μαιντανοί στα μμε οι 99, αν δεν είναι για τα μπάζα, είναι από χρόνια ανενεργοί, αναξιόπιστοι και φθηνοί φιγουρατζήδες.

 53. Γς said

  38:

  Πρέπει να φτύσουν αίμα οι εργοδότες αυτοί!

 54. Avonidas said

  Καλημέρα.

  σίγουρα η μαντάμ λα προφεσέζ [σικ] δεν είναι φούσκα;

  Άραξε στα κυβικά σου, έτσι; Δεν γίνεται όποιον δε μας γουστάρει πολιτικά να τον βγάζουμε τζουφιο στην επιστημη του και τενεκέ στην τεχνη του, καταντά γελοίο 🙄

 55. Αγγελος said

  Μια που μιλούμε για τουρισμό στη Γερμανία, ας αναφέρουμε ότι το Ahrweil (απ΄όπου, υποθέτω, προέρχεται το όνομα του συζύγου της της Ελένης Γλύκατζη, εκτός αν υπάρχει ομώνυμος οικισμός και στην Αλσατία) είναι μια χαριτωμένη κωμόπολη στα νότια της Κολωνίας, πάνω στον ποταμό Ahr, παραπόταμο του Ρήνου που εκβάλλει στο ύψος περίπου του περιβόητου Ρεμάγκεν.

 56. Pedis said

  # 54 – ρωτάω φίλε … δεν επιτρέπεται; έχει δώσει αρκετά ύποπτα δείγματα, την έχουν και στα ώπα-ώπα οι δημοσιοκάφροι … ευλογα σού γεννιέται η απορία … εσύ έχεις μελετήσει το έργο της; Από τότε που εγινε δημόσιο και διαφημισμένο πρόσωπο, καμιά πενηνταριά χρόνια πριν, έχει επιστημονική παραγωγή που να έχει συζητηθεί στον τομέα της; Γνωρίζεις να μας πεις;

 57. Γιάννης Κουβάτσος said

  46: Όποιος έχει την ατυχία να χρειαστεί τις υπηρεσίες δημόσιου νοσοκομείου, δεν νομίζω πως υποπίπτει στην αντίληψή του το τεράστιο έργο του Πολάκη. Αν δεν έχεις γερό κομπόδεμα ή πολύ καλή ιδιωτική ασφάλιση, την έχεις άσχημα. Εκτός αυτού, η ευπρέπεια δεν είναι τύπος, είναι ουσία. Κι αφού είπαμε για τον Νορμπέρτο Μπόμπιο, να ένα βιβλίο του που πολύ θα βοηθούσε τους Πολάκηδες και τους Αδωναραίους:
  https://www.politeianet.gr/books/9789601628790-bobbio-norberto-patakis-egkomio-tis-praotitas-169621

 58. Avonidas said

  Θα μπορούσαμε επίσης να επαινέσουμε το θάρρος του συντάκτη που θέλησε να σπάσει τα στερεότυπα και έβαλε τα αγόρια να βάφουν το δωμάτιό τους ροζ και όχι μπλε.

  Μόνο που τα ονόματα δεν έχουν διαλεχτεί τυχαία. Ο πρωθυπουργός της χώρας (φιλελεύθερος) λέγεται Ξαβιέ Μπέτελ ενώ ο (σοσιαλιστής) Ετιέν Σνάιντερ είναι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός. Και είναι και οι δύο, χωρίς να το κρύβουν, ομοφυλόφιλοι.

  Ηθικό δίδαγμα, ειναι θάρρος να σπας τα στερεότυπα για τους αντρες, εκτος αν οι άντρες ειναι ομοφυλόφιλοι. Τότε, πρέπει να *προωθήσεις* τα μάτσο στερεότυπα για να μη σε πουν ομοφοβικό.

  Οι Γκοσινύ και Ουντερζό ειχαν γεμισει τα τεύχη του Αστερίξ με καρικατούρες πολιτικών και διασήμων, κολακευτικές ή μη, αλλά η απλή υπαινικτική αναφορά στο ονομα του πρωθυπουργού και του αναπληρωτή πρωθυπουργού κρίνεται υπερβολική; Έλεος! (Δε θα πω με τι έλεος, μιας και δε σ’ αρεσει η λεξη και δε μ’ αρέσει κι εμένα)

 59. Αγγελος said

  Ενδιαφέρον το άρθρο του Πρώτου Θέματος, και μπράβο τους που ανέτρεξαν στον Νικοκύρη, αλλά τη μαλακιούλα τους δεν μπόρεσαν να μην την πουν:
  «Τόσο το όνομα του πατέρα του Ντάνιελ Γουέμπστερ, Εμπενίζερ, όσο και τα ονόματα των αδελφών της μητέρας του (Εζεκιήλ, Δανιήλ και Σάρα), δείχνουν ότι όντως ο Ντάνιελ είχε εβραϊκές ρίζες και εδώ διαφωνούμε με τον Νίκο Σαραντάκο.»
  Για Πουριτανούς και Bible Belt δεν έχουν ακούσει ποτέ; Ή μήπως νομίζουν ότι και οι ήρωες του Μόμπυ Ντικ Αχαβ και Ισμαήλ, καθώς και ο συγγραφέας του ο Ναθαναήλ Χώθορν, ήταν επίσης Εβραίοι;

 60. Avonidas said

  ευλογα σού γεννιέται η απορία … εσύ έχεις μελετήσει το έργο της; 

  Εγώ δεν ειμαι βυζαντινολογος για να μελετήσω το εργο της και να αποφανθω. Θα βασιστω στην κρίση των ομολόγων της. Το αν την αγαπανε ή οχι τα κανάλια ειναι άσχετο.

  Τους τενεκέδες του κλάδου μου τους κράζω ευσυνείδητα και χωρίς αναστολές, κι οπως ισως θυμασαι εχω κοντραριστει εδω με καποιους που ηθελαν να μου δειξουν τ’ αμπελοχωραφα μου. Αλλά ξέρω τα ορια μου.

 61. ݂Μανούσος said

  Αφού είσαι στην Φραγκονία να πας στο Μπάμπεργκ και να επισκεφτείς το Μουσείο της Αρχιεπισκοπής, Εϊναι στον μεσαιωνικό γοτθικό καθεδρικό ναό (δεν θα το μετανοιώσεις). Ίσως δεν γνωρίζεις ότι εκεί ήταν και η πόλη όπου αποσύρθηκε ο Όθων Α της Ελλάδος.
  Εκεί παράγεται και η καπνιστή μπύρα.

 62. Μανούσος said

  Νομίζω ότι η Αρβελέρ ξερογλείφεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Μη ξεχνάμε και την φοβερή «μελέτη» για την Αμφίπολη αξίας 5 € στα περίπτερα….

 63. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Νομίζω ότι η Αρβελέρ ξερογλείφεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας.»
  Μακάρι. Πολύ προτιμότερη από Παυλόπουλους και Βενιζέλους.

 64. Pedis said

  # 60 – άρα μου την έπεσες χωρίς να γνωρίζεις λεπτομέρειες …

  θα το έχεις κατλάβει, νομίζω, από τον τομέα «μας’ ότι υπάρχει μία τάση τις διοικητικές θέσεις, που έχουν πολλαπλασιαστεί εκθετικά, άλλωστε, να τις αναλαμβάνουν οι τελειωμένοι επιστημονικά ή ακόμη χειρότερα πολλοί από κείνους που δεν ήταν ποτέ αναγνωρισμένοι …

  Από αυτούς μερικοί, οι πιο θρασείς, γίνονται οι μαιντανοί που θαυμάζει ο πολύς κόσμος … ακόμη χερότερα, αν οι πολιτικές τους, όσο πιο ρηχές τόσο πιο καλά, ταυτίζονται με κείνες του μέιν στριμ … αριστεία, συναγωνισμός, αξιοκρατία και τριχες κατσαρές …

  εγώ κατ’ αναλογία του σταρ σιστεμ στο δικό μου τομέα απήυθυνα την ερωτηση … και νομίζω είναι δικαιολογημένη.

  απο ένα μπεστ σελλερ της για χαζοέλληνες που συζητήσαμε τις προάλλες δεν φάνηκε και πολύ αξιόπιστη, πάντως.

 65. Pedis said

  # 62 – στην ηλικία που βρίσκεται, δεν κανει ούτε για υπεύθυνη της έκδοσης των ημερολογίων τοίχου με στιχάκια -> # 28.

 66. Pedis said

  # 63 – και θα ηγηθεί του εθνικού αγώνος …

 67. Avonidas said

  @Pedis

  Να συμπεράνω τότε, από τα πρόσφατα καμώματα του Μικη Θεοδωράκη, ότι ως μουσικοσυνθέτης είναι για τα μπάζα; Καταλαβαίνεις νομιζω το άτοπο του πράγματος.

  Τις διοικητικές θέσεις που λες δεν τις αναλαμβάνουν οι «τελειωμένοι επιστημονικά», αλλά οι φτασμενοι επιστημονικά, δηλαδη καποιοι που εχουν αναγνωρισιμη ακαδημαϊκή καριέρα – αξιοκρατική ή μη. Αλλα απο το γεγονός οτι οι πολιτικοί αξιοποιούν την αναγνωρισιμότητα τους δεν μπορείς να συμπεράνεις αν ειναι άξιοι ή όχι στον κλαδο τους.

  Και τέλος, αν αποφασιζα να κρινω την καριερα της Αρβελερ (κι οπως σου ειπα, δεν αισθανομαι αρμοδιος), σιγουρα δεν θα την εκρινα από τα μπεστ σελλερ της. Αυτα ειναι αστειοτητες.

 68. Νέο Kid said

  Συγγνώμη, αλλά ο Χέρμαν Μέλβιλ δεν έγραψε το μομπυ ντιγκ;

 69. ΓιώργοςΜ said

  47 Με τον τομέα της Υγείας έχω επαγγελματική σχέση τριάντα χρόνια τώρα, και μιλάω μετά λόγου γνώσεως. Δεν έκανε κοσμογονία ο Π., αλλά η δουλειά που έγινε είναι τουλάχιστον στην κατεύθυνση του δημόσιου συμφέροντος. Έστω και η ανάσχεση του κατήφορου, όταν ενσυνείδητα απαξιωνόταν η δημόσια υγεία για χρόνια, προκειμένου ο κόσμος να στραφεί στην ιδιωτική, είναι κέρδος.
  Και μόνο η απεργία των ιδιωτικών κέντρων αυτές τις μέρες, για λίγο μεγαλύτερη φθορά ώστε να έρθουν «τα δικά μας τα παιδιά» σε μένα λέει πολλά.
  Την περίοδο 2013-16 είχα δυστυχώς πολύ στενή επαφή και από τη μεριά του πολίτη με τα δημόσια νοσοκομεία. Δεν ξέρω πόσο ορατές είναι οι διαφορές κι ελπίζω να μη χρειαστεί να μάθω, αλλά τουλάχιστον λίγο περισσότερο προσωπικό υπάρχει, πολλά δε από τα στελέχη δεν επιλέχθηκαν στον ίδιο βαθμό με πριν με στενά κομματικά κριτήρια.

 70. ΓιώργοςΜ said

  60 Εγώ δεν ειμαι βυζαντινολογος για να μελετήσω το εργο της και να αποφανθω

  Άλλαξε κουβέντα, μην πλακώσει καμμιά δηλωμένη βυζαντινολόγος μεσημεριάτικα… 🤐

 71. Νέο Kid said

  Όχι ότι θέλω να ανακατευτώ σε κόντρα φυσικών ( δεν καταπίνω ένα μαγκάλι κάρβουνα καλύτερα!)…έχω το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, αλλά επί της ουσίας «φτασμένοι» και «τελειωμένοι» επιστημονικά
  Ε, δεν έχει διαφορά.το ίδιο είναι.

 72. Pedis said

  # 67 – άσχετο το παράδειγμα του Μίκη, διότι τη μουσική μπορούν να την κρίνουν ολοι, τουλάχιστον αισθητικά, και είναι γνωστό ότι έχαιρε την αναγνώριση από πολλούς ομοίους του, εννοώ εφάμιλλους και καλύτερους. Εγώ ρωτώ για την Αρβελέρ, ποια ήταν το επιστημονικό της ιμπακτ στο χωρο της και τι διάρκεια είχε. Έφτιαξε σχολή; Την τσιτάρουν ανεξάρτητοι από αυτή και τον κύκλο της ερευνητές;
  Δεν ξέρω και θέλω να μαθω. Είναι ιεροσυλία και αγανακτείς τόσο που μου την πέφτεις άγαρμπα και αγενώς;

  Επιμένω, τις υψηλές διοικητικές θέσεις τις ψάχνουν και ψήνονται να τις πάρουν και να τις ξαναπάρουν οι τελειωμένοι επιστημονικά και προφανώς θα έχουν ακαδημαικούς τίτλους, άσχετα πως τους έχουν αποκτήσει.

  Δηλαδή, τι γνώμη θα είχες για το μπεστ σέλλερ κάποιου διαφημισμένου φυσικού αν έγραφε ψιλοαρλούμπες; Δεν θα σούμπαινε η ιδέα ότι κάτι δεν πάει καλά στην επιστημονική του εξέλιξη ως μεγάλου και έγκυρου ειδικού;

 73. Νέο Kid said

  70. Όπως έγραφε ( στο περίπου. Από μνήμης γράφω) κι ο σπουδαίος μαθηματικός Χάρντυ «Αν γράφω ΓΙΑ τα μαθηματικά, είναι που δεν μπορώ πια να γράψω μαθηματικά…»

 74. Γιάννης Κουβάτσος said

  59: Πάσο, γιατί σέβομαι και λαμβάνω σοβαρά υπόψη την τριαντάχρονη πείρα σου στον χώρο της υγείας. Μίλησα απλώς σαν επισκέπτης νοσηλευόμενου σε δημόσιο νοσοκομείο και πραγματικά είπα χαλάλι τα λεφτά που δίνω για ιδιωτική οικογενειακή ασφάλιση. Δεν μου περισσεύουν τα λεφτά, αλλά τι άλλο μπορείς να κάνεις για να νοσηλευτείς αξιοπρεπώς σ’ αυτήν την …καλοχώρα;

 75. Pedis said

  # 73 – ναι, αλλά έγραψε εκατό μεστές σελίδες και μείνανε στην ιστορία.

  ο φτασμένος ακαδημαικά μπορεί να είναι από καιρό τελειωμένος επιστημονικά.

 76. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και αφού το θέμα σήμερα είναι τα μεζεδάκια:
  «ΥΓ: Με ξέρατε και χθες κυρία Πρύτανης όσον αφορά τη μόρφωση, τις σπουδές μου, τους βαθμούς μου, τη δουλειά μου ως γιατρός;»
  Γιατί «κυρία ΠρύτανηΣ», βρε Ψηλορείτη, και γιατί «…τη δουλειά μου ως γιατρόΣ»; Τσακώθηκες και με τη σωστή χρήση των πτώσεων;

 77. ΓιώργοςΜ said

  74 Δυστυχώς, η υγεία είναι ένα αγαθό που κοστίζει. Ακόμη και η ιδιωτική, σπάνια προσφέρει υπηρεσίες υγείας ανάλογες του κόστους. Μπορεί οι διάδρομοι να είναι φρεσκοβαμμένοι, μπορεί οι νοσηλεύτριες να έχουν ντιζαϊνάτες στολές, αλλά αν χρειαστεί κάτι επειγόντως στη νυχτερινή βάρδια, το πιθανότερο είναι να πρέπει να βασιστείς στ βοήθεια του φθηνότερου γιατρού που επιτρέπει ο νόμος για τη θέση.
  Ας ελπίσουμε πως δε θα χρειαστεί να μάθει κανείς εκ πείρας τις λεπτομέρειες….

 78. ΣΠ said

  73
  The function of a mathematician is to do something, to prove new theorems, to add to mathematics, and not to talk about what he or other mathematicians have done.

  Από το βιβλίο του A Mathematician’s Apology.

 79. Pedis said

  # 78 – λίγπο παρακάτω:

  I write about mathematics because, like any other
  mathematician who has passed sixty, I have no
  longer the freshness of mind, the energy, or the
  patience to carry on effectively with my proper job.

 80. Γς said

  Δε μας χέζεις ρε Νταλάρα;

  [ Είναι και Βυρωνιώτισσα ]

 81. Avonidas said

  Όπως έγραφε ( στο περίπου. Από μνήμης γράφω) κι ο σπουδαίος μαθηματικός Χάρντυ «Αν γράφω ΓΙΑ τα μαθηματικά, είναι που δεν μπορώ πια να γράψω μαθηματικά…»

  Έμφαση στο *πια*. Κανείς νομιζω δεν θα υποστήριζε ότι ο Χαρντυ ηταν ενας ψιλομετριος παροπλισμενος μαθηματικος που έγραφε βιβλιαρακια για το πλατυ κοινο, ετσι;

  (Επισης ως γνωστόν τα μαθηματικά ειναι σαν τον αθλητισμό, μετά τα 25 θεωρείσαι γέρος και για τον πάγκο)

 82. Avonidas said

  Εγώ ρωτώ για την Αρβελέρ, ποια ήταν το επιστημονικό της ιμπακτ στο χωρο της και τι διάρκεια είχε. Έφτιαξε σχολή; Την τσιτάρουν ανεξάρτητοι από αυτή και τον κύκλο της ερευνητές;

  Ε, μα τώρα… Δηλαδή πρεπει να χει ιδρυσει σχολή κανείς για να θεωρηθεί σοβαρός επιστήμονας;

  Δεν ξέρω και θέλω να μαθω. Είναι ιεροσυλία και αγανακτείς τόσο που μου την πέφτεις άγαρμπα και αγενώς;

  Στην πεφτω γιατι δεν μπορω τους εύκολους αφορισμούς. Θελεις να μάθεις, λες, αλλά ο τροπος που προσπαθείς να το μάθεις μου φαίνεται αλλοπρόσαλλος. Αν εγω αποφασιζα να κρινω καποιον επιστημονικα σε άγνωστό μου πεδίο, θα κοιταζα να δω τι εχει δημοσιεύσει, πώς το κρίνουν οι συναδελφοι του, αν το αναφερουν και το χρησιμοποιούν στη δουλεια τους, τετοια πράγματα. Το να εχει δημοσιεύσει εκλαΐκευση θα ήταν ισως αρνητικο σημάδι αν δεν υπαρχει σοβαρό εργο περα απ’ αυτο.

 83. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Σχετικὰ μὲ τὸ ρόζ δωμάτιο καὶ τὰ ὄχι τυχαῖα ὀνόματα ποὺ διάλεξε ὁ ὑπάλληλος – ὁ δικός μας, 🙂 συνταξιοῦχος γὰρ – τοῦ Λουξεμβουργιανοῦ ὑπουργείου παιδείας.

  Νομίζω ὅτι ἡ πολιτικὴ ὀρθότητα ἔχει φτάσει στὰ ὅριά της.

  Πάντως ἄν τοῦ ἀσκοῦσαν πειθαρχικὴ δίωξη γιὰ ὁμοφοβικὴ συμπεριφορά, θὰ μποροῦσε νὰ ἰσχυριστεῖ ὅτι, δίνοντας τὰ ὀνόματα αὐτὰ στὰ δυὸ παιδιὰ τοῦ μαθηματικοῦ προβλήματος, ἐπεδίωκε τὸ ἀκριβῶς ἀντίθετο ἀπὸ αὐτὸ γιὰ τὸ ὁποῖο κατηγορεῖται.

  Δηλαδὴ πὼς ἤθελε νὰ δείξει ὅτι τὸ νὰ φτάσει κανεὶς ψηλά, π.χ. σὲ ἡγετικὲς θέσεις τοῦ πολιτικοῦ συστήματος, δὲν ἐξαρτᾶται ἀπὸ τὸν ἐρωτικὸ προσανατολισμό του, ἀλλὰ ἀπὸ τὴν προσπάθεια καὶ τὴν ἀξία του.

 84. Pedis said

  εγω μια ερώτηση έκανα, Αβό, μήπως και κανείς μπορεί να με καθοδηγήσει πού να ψάξω για να καταλάβω, διότι από δεκαετίες μάς την παρουσιάζουν, στους ιθαγενείς, ως περίπου θεά της γνωσης και της επιστήμης, άνευ άλλων επιχειρημάτων, επειδή ούτε οι δημοσιογράφοι ο ίδιοι θα ξέρουν να μας πουν. Απλά παπαγαλίζουν. Δεν είναι κακό να μην ξέρεις να απαντήσεις, αλλά δεν χρειάζεται να επιμένεις να το λες.

 85. Γς said

  80:

 86. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ως άσχετος, δεν έχω σοβαρή άποψη, αλλά για να αντιληφθεί κανείς αν είναι σοβαρή επιστήμων και βυζαντινολόγος η Αρβελέρ, θα πρέπει να βουτήξει στα βαθιά αυτού του επιστημονικού κλάδου, πράγμα που απαιτεί κόπο, χρόνο και εξειδικευμένες γνώσεις. Αλλά πάλι, για να γίνει πρύτανης στη Σορβόνη, γυναίκα και ξένη μες στους ξένους, ε, δεν μπορεί, κάτι θα αξίζει.

 87. Μανούσος said

  Φοβοῦμαι ὅτι ὅποια καὶ ἂν ἦταν ἡ ἐπιρροή της (προωθήθηκε καὶ ὀλίγον περισσότερο ἀπὸ τὰ ΜΜΕ ὡς ἑλληνὶς διαπρέπουσα στὰ ὀξωτερικά, καὶ δὴ στὴν σοφολογιωτάτην Γαλατίαν….) τὰ στερνὰ τιμοῦν τὰ πρῶτα.
  Γενικῶς, ὅσοι δὲν θήτευσαν στὴν Γαλλία, δὲν ἔκαμαν τόσο λαμπερὸ come back έδῶ στὴν Ἑλλαδίτσα.
  Εἰδικὰ οἱ ἀριστερολογιότατοι εἶναι συλλίγδην (ἄντε νὰ ποῦμε ἁπλῶς οἱ περισσότεροι) Γαλλοκανακεμένοι (μὲ τὴν Ἀρβελὲρ συμπεριλαμβανομένη…).
  Π.χ. Μὲ τὸν Σπύρο Βρυώνη ποὺ πέθανε πρὸ ὀλίγων ἑβδομάδων, τίποτε. Ἂν πεθάνει ἡ Ἀρβελέρ θὰ κηρυχθεῖ ἐθνικὸ πένθος….

  Ἂν δὲν εἶχαν ἐκδώσει τὸ βιβλίο του (Η ΠΑΡΑΚΜΗ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΟΥ 11ος – 15ος ΑΙΩΝΑΣ) τὸ Μορφωτικὸ Ἵδρυμα Ἐθνικῆς Τραπέζης, καὶ τὸ εἶχε ἐκδώσει π. χ. ὁ Κυριακίδης οὔτε καὶ θὰ τὸν ἤξερε κανεὶς ….

 88. Pedis said

  # 86 – σαφώς, Κουβάτσε, να αρχίσουμε από τα τετριμμένα, κάτι θα άξιζε που έγινε καθηγήτρια ( η θέση του πρύτανη, γενικά, είναι πολιτική).

  Άλλo πράγμα ρωτώ: Η επιστημονική της φήμη της στο εσωτερικό είναι ανάλογη αυτής στο εξωτερικό; Πόσο κράτησε; Διαρκεί ακόμη; Έκανε κάποια τομή στην επιστήμη της; Έχει αφήσει διεθνώς αναγνωρισμένους συνεχιστές; Απλά πράγματα.

 89. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  (@45 κ.ά. Μπράβο Γιάννη! Σήμερα γράφεις αυτά που ήθελα να γράψω! 🙂 ) Όποιος πραγματικά θέλει να μάθει γιά την Αρβελέρ, είτε για τον βίο (νεανικό και ύστερο), είτε για την προσωπικότητά της, είτε για το επιστημονικό της έργο, μπορεί εύκολα να το κατορθώσει δια του διαδικτύου σε μισή ωρίτσα και να μην εκτίθεται επιδιδόμενος σε άπρεπους υπαινιγμούς και αστείες εικασίες περί των στοχεύσεών της. Αυτόν τον καιρό, όταν προσωποποιεί κανείς την πολιτική απρέπεια, «Πολάκηδες» θα πεί (αυτός δανείζει σήμερα το πρόσωπό του στον προοδευτικοφανή πολιτικό κανιβαλισμό) και δεν θα κάτσει να σκεφτεί και άλλα ονόματα αθλίων της πολιτικής, για να δείχνει ότι είναι ακριβοδίκαιος. Ήταν στο χέρι του Τσίπρα να τον εξαφανίσει με την πρώτη του παρεκτροπή και τότε (εκτός του ότι θα κέρδιζε πόντους στην πολιτική αντιπαράθεση) θα ανάγκαζε -καλόπιστους και κακόπιστους- να μιλάνε για «Γεωργιάδηδες» κλπ [Και βέβαια, ο Πολάκης -να υπενθυμίσω ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Υπουργός Υγείας!!!- δεν έκανε τίποτε το αξιομνημόνευτο. Αν δεν ήθελα να εκθέσω φίλους του κυβερνητικού χώρου που ασκούν κάποιες εξουσίες, θα ήμουν λεπτομερέστερος επ’ αυτού..]

 90. Triant said

  43: Συγγνώμη, το ‘αναζητούσε’ το διάβασα ‘αναζητούσα’. Κακούργα πρεσβυωπία 🙂

 91. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  89. [Διάβαζε:] Αν δεν ήθελα να [αποφύγω να] εκθέσω φίλους του κυβερνητικού χώρου που ασκούν κάποιες εξουσίες, θα ήμουν λεπτομερέστερος επ’ αυτού..]

 92. sarant said

  Καλημέρα (ας πούμε, αφού δεν έχει πέσει ο ήλιος αλλ’ αντιθέτως καίει) από Νυρεμβέργη. Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια!

  31 Συμφωνούμε για τον Μπόμπιο και μερσί για το τιπ της μπιραρίας

  39 Και για να αλλάξεις τη λάμπα, δεν την ξεβιδώνεις εσύ;

  49 Αλλο πάλι και τούτο!! Εγώ δεν έκανα τίποτα, είμαι αθώος.

  Ως προς τον Γουέμπστερ, νομίζω ότι σφάλλει ο δημοσιογράφος όταν λέει πως από τα ονόματα προκύπτει η εβραϊκη΄του καταγωγη.

  Ο Ντάνιελ Γουέμπστερ (1782-1852), ήταν Αμερικανός δικηγόρος και πολιτικός, μέλος του Κογκρέσου και Υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., υπό τους προέδρους Harrison, Tyler και Fillmore. Πατέρας του ήταν ο Ebenezer Webster (1739-1808) γεωργός και πολιτοφύλακας και μητέρα του, η Abigail Webster (Eastman) (1739-1816).
  Τόσο το όνομα του πατέρα του Ντάνιελ Γουέμπστερ, Εμπενίζερ, όσο και τα ονόματα των αδελφών της μητέρας του (Εζεκιήλ, Δανιήλ και Σάρα), δείχνουν ότι όντως ο Ντάνιελ είχε εβραϊκές ρίζες και εδώ διαφωνούμε με τον Νίκο Σαραντάκο.

  58 Θα αρκούσε να διαλέξει άλλο όνομα, όχι Ξαβιέ. Ή να βάλει το κοριτσάκι να βάφει μπλε το δωμάτιο, όχι ροζ.

  Ετσι που το έκανε είναι σαν τον Γεωργίου που λέει «Η Αυγουστίνα Κορτώ»

  Και πάντως δεν είναι μόνο δική μου η αντίδραση, αφού εδώ το θέμα έφτασε στη Βουλή.

  59 Πες τα βρε Άγγελε!

  61 Το έχω στο πρόγραμμα

 93. Ιωάννα said

  Νομίζω πως όλοι σήμερα θα συμφωνήσετε στο εξής: Η πλέον αρμόδια να μιλήσει για την κυρία Αρβελέρ είμαι εγώ, λόγω της επαγγελματικής μου ενασχολήσεως: Είμαι βυζαντινίστρια με διδακτορικό.

  Επειδή πρόκειται να πάω σ’ έναν γάμο σε λιγάκι, δεν προλαβαίνω να τα πω όλα σε αυτό το σχόλιο. Ίσως επανέλθω τη νύχτα. Το μόνο που θα πω τώρα για την κ. Αρβελέρ είναι το εξής: Αυτήν έχουν ως πηγή και τα δύο κορυφαία επιχειρήματα των Ακροδεξιών στην Ελλάδα: 1) Ότι πρωτεύουσά της Ελλάδος είναι η Κωνσταντινούπολη κι ότι οι Έλληνες είναι ο μόνος λαός της Ευρώπης που δεν έχει ακόμη απελευθερώσει την πρωτεύουσά του (αυτό το λέει η κ. Αρβελέρ σε δεκάδες βίντεο που υπάρχουν στο YouTube και δεν χρειάζεται να το τεκμηριώσω)

  2) Ότι ο Τζόρτζ Σόρος έχει αγοράσει τα Σκόπια και τα έχει αναλάβει υπό την προστασία του!.. Ελάχιστοι ξέρουν ότι κι αυτό το επιχείρημα των ακροδεξιών έχει ως πηγή την κ. Αρβελέρ. Το έχει πεί πολλές φορές στα μέσα της δεκαετίας του 1990, αλλά το γράφει και στην βιογραφία της που εξεδόθη τον Δεκέμβριο του 2017 από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» με τίτλο «Μια ζωή χωρίς άλλοθι».

  Μεταφέρω επί λέξει τα λόγια της κ. ΕΛΕΝΗΣ ΑΡΒΕΛΕΡ απο την αυτοβιογραφία της: «Είναι η εποχή του Μακεδονικού (σ.σ.: 1992). Πάνω στην κουβέντα, λέω γελώντας του Γιάννη Λάτση: – Καπετάνιε, τι γίνεται μ’ αυτά τα Σκόπια; Δεν τ’ αγοράζεις να ησυχάσουμε; Μού λέει: «Έτσι όπως τάχουν κάνει, δεν πωλούνται πιά. Τα έχει αγοράσει άλλος»… – Ποιός; … τον ρωτάω και μού απαντάει: «Ο Σόρος τα έχει αγοράσει. Ειδάλλως θα τα είχα αγοράσει εγώ και θα ησυχάζαμε»…»!..

  Υστερόγραφο: Γράφει ο αγαπητός κ. Σαραντάκος στο άρθρο: «Mόνο που δεν γράφεται καθόλου έτσι το επώνυμό της στα γαλλικά, αλλά Ahrweiler, επώνυμο πιθανώς αλσατικής προέλευσης…»

  Προς τιμήν του, ο σοφός Νέστωρ του Ιστολογίου έσπευσε να τον διορθώσει στο σχόλιο 55, αλλά διέπραξε ακόμη μεγαλύτερη γκάφα από αυτήν του κ. Σαραντάκου: Όχι μόνο έγραψε λάθος την περίφημη πρωσσική πόλη Ahrweiler, αλλά απέφυγε να πεί (είμαι βεβαία ότι την γνωρίζει) την ουσία: Όπως μάς βεβαιώνει η εγκυρότατη Encyclopedia Judaica (έκδοσις 2008), η γερμανική πόλις Ahrweiler υπήρξε στην Γερμανία διάσημη για την ακμάζουσα Εβραϊκή Κοινότητά της.

  Όπως βλέπετε, η Encyclopedia Judaica μάς βεβαιώνει ότι από την πόλη Αρβελέρ της Γερμανίας πήρε το όνομά της και η μεγάλη εβραϊκή οικογένεια των Αρβελέρ, επιφανές τέκνο της οποίας υπήρξε και ο αγαπημένος σύζυγος της κυρίας Ελένης, μακαριστός αξιωματικός του Γαλλικού Ναυτικού, Ιάκωβος Αρβελέρ (1919 – 2010). Αυτό για την καταγωγή του συζύγου της από τη μεγάλη οικογένεια των Αρβελέρ, το έχει πεί επανειλημμένως η κυρία Ελένη σε πολλά βίντεο που υπάρχουν στο Youtube Για ποιά, λοιπόν, αλσατική καταγωγή του ονόματος Αρβελέρ μάς μιλάει ο κ. Σαραντάκος;

  Κύριε Νίκο, σπεύστε να διορθώσετε την γκάφα σας, διότι βγάζει μάτι σ’ εμάς τους ειδικούς βυζαντινιστές

 94. Λεύκιππος said

  51 Αγγελε, έχεις απόλυτο δικαιο. Ευχαριστώ.

 95. ΚΩΣΤΑΣ said

  #93 Ιωάννα said

  «Νομίζω πως όλοι σήμερα θα συμφωνήσετε στο εξής: Η πλέον αρμόδια να μιλήσει για την κυρία Αρβελέρ είμαι εγώ…»

  Κα Ιωάννα, μήπως γνωρίζετε να μας είπητε αν η εν λόγω κυρία τυγχάνει φίλανδρος ή τριβάς; Ούτω θα βοηθήσετε τα μάλα και το κ. Πέδην να σχηματίσει ορθήν κρίσιν περί της εν λόγω κυρίας! 😉

  Ε! μα πια, φαγωθήκατε με την Αρβελέρ, μη δείτε άνθρωπο να προκόβει!

 96. dryhammer said

  95. >….τυγχάνει φίλανδρος ή τριβάς;

 97. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πολύ ενδιαφέρουσα η συνέντευξη της κυρίας Αρβελέρ:
  – Αριστερός είναι αυτός που κάνει αριστερά πράγματα, όχι αυτός που λέει ότι είναι. Αριστερά είναι τρόπος ζωής, όχι λόγου. Οποιος θέλει μόνο να μιλάει αλλά δεν ξέρει να ακούει, όποιος δεν υπερασπίζεται ακόμα και τον αντίπαλό του όταν αδικείται, παύει για εμένα να είναι αριστερός. Η μεγαλύτερη αρετή είναι να υπερασπίζεσαι το δίκαιο του αντιπάλου σου. Γι’ αυτό θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένας ενάρετος πολιτικός. Κι αν εξακολουθώ να λέω πως είμαι αριστερή, είναι γιατί ακόμα ελπίζω σε μια πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου και σε μια παιδεία που θα διδάσκει την αρετή.»
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.kathimerini.gr/1027086/gallery/proswpa/synentey3eis/elenh-glykatzh-arveler-sthn-k-aristeros-einai-aytos-poy-kanei-aristera-pragmata-oxi-aytos-poy-leei-oti-einai&ved=2ahUKEwikroO6m9riAhVKKuwKHZOuBNAQFjAHegQIBRAB&usg=AOvVaw1xsAlRcAxLWOrJ0aGM-YX7&cshid=1560008764799

 98. Θρακιώτης said

  95: Φίλανδρος υπήρξε πάντοτε η Ελενίτσα. Πώς νομίζετε ότι κατάφερε να τυλίξει στα 30φεύγα της τον πάμπλουτο Ζάκ;

 99. ΚΩΣΤΑΣ said

  98 Ευχαριστώ για την πληροφορία.

  Μήπως επιπλέον μπορείτε να μας πείτε τη γνώμη σας για την πραγματεία της «λεπτόν σχοινίον που έκρυβε μόλις το αιδοίον;»

 100. ΚΩΣΤΑΣ said

  96 🙂

 101. Κιγκέρι said

  Ρεκόρ γενικομανίας στο βιβλιο ιστοριας της α’ λυκείου, σελ.87:

  «Η κρίση του ομηρικού κόσμου. Προς τα τέλη του 9ου αι. π.Χ. οι ομηρικές κοινότητες παρουσίαζαν σταδιακή πληθυσμιακή αύξηση, πράγμα το οποίο προκάλεσε στη συνέχεια οικονομική κρίση λόγω των περιορισμένων εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης, των περιορισμένων μέσων εκμετάλλευσης, λόγω της συγκέντρωσης της γης σε λίγους, της απουσίας εργασιακής ειδίκευσης αλλά και της έλλειψης άλλων πόρων πέρα από την εκμετάλλευση της γης.»

  15 απανωτές +1 για το τέλος!

 102. Μαρία said

  97
  Για την μακρονίστρια κόρη της μου είχαν πει κάποιοι απ’ την ελληνική κοινότητα του Παρισιού οτι δεν μιλάει γρι ελληνικά. Ομολογώ οτι είχα σοκαριστεί.

  Επιστροφή στα μεταφραστικά μεζεδάκια.
  Το 2008 χάρη στην κριτική της Κριτσέφσκαγια δεν αγόρασα τη μαργαριταρένια μετάφραση των ποιημάτων του Μαγιακόφσκι απ’ τον Δ. Τριανταφυλλίδη. Για περισσότερα εδώ https://sarantakos.wordpress.com/2009/07/01/kaimenemagiakofski/

  Πρόσφατο θύμα του ο Ζόσενκο http://avgi-anagnoseis.blogspot.com/2019/06/blog-post_83.html

 103. Αγγελος said

  Αχ, NεοKid, δεν είμαι καλά σήμερα. Είπαμε, La culture est ce qui reste quand on a tout oublié, αλλά όχι και ν’αποδίδω στον Χώθορν τον Μόμπυ Ντικ! ή να κουνάω το δάχτυλο στον Λεύκιππο και μετά να τρώω την κατάληξη τηε κωμόπολης (όχι της βυζαντινολόγου) Ahrweiler!

 104. Αγγελος said

  Μα, Κιγκέρι, η παράταξη πολλών γενικών (π.χ. «η μοίρα του Πέτρου, του Παύλου, του Ιακώβου, του Στεφάνου και τόσων άλλων από τους πρώτους Χριστιανούς») δεν έχει τίποτε το επιλήψιμο. Άκομμψη είναι η υπόταξη αλλεπάλληλων γενικών («η εξήγηση της καθυστέρησης της ανάπτυξης της οικονομίας των νότιων περιοχών της Ιταλίας»), και πάλι..

 105. Γιάννης Κουβάτσος said

  102: Δηλαδή μακριά από όλα αυτά;
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.biblionet.gr/author/22561/%25CE%25A4%25CF%2581%25CE%25B9%25CE%25B1%25CE%25BD%25CF%2584%25CE%25B1%25CF%2586%25CF%2585%25CE%25BB%25CE%25BB%25CE%25AF%25CE%25B4%25CE%25B7%25CF%2582,_%25CE%2594%25CE%25B7%25CE%25BC%25CE%25AE%25CF%2584%25CF%2581%25CE%25B7%25CF%2582_%25CE%2592.&ved=2ahUKEwjY1MuAqNriAhURDewKHSnTAnIQFjAeegQIARAB&usg=AOvVaw03Nnt8qNAjYrKhF0Aejcqb&cshid=1560011686089
  Ευτυχώς που πήρα το «Κόκκινο λουλούδι» στην έκθεση των Ροών. 😊

 106. Γιάννης Κουβάτσος said

  Στην έκδοση, ρε κορέκτορα!

 107. Αγγελος said

  Και πάντως, Ιωάννα, είναι λίγο παραπλανητικό να ονομάζουμε σήμερα «πρωσική πόλη» το Ahrweiler, που του έφαγα αναοιτίως και αδίκως την κατάληξη. Περιήλθε μεν, όπως όλη η Β. Ρηνανία, στην Πρωσία από το 1815 ως το 1945, αλλά πολιτιστικά δεν είχε καμία σχέση.

 108. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  ΕΛΕΝΗ ΑΡΒΕΛΕΡ, Θεοδώρα και Βελισσάριος 27.01.2010

  Σίγουρα, ευσεβεστάτη η Αυγούστα Θεοδώρα.
  Το βλέπεις στην Ραβέννα, το ακούς, και τώρα, στο Σινά.
  Άλλο όμως ο Προκόπιος γράφει, κι άλλο κρυφά μηνά.
  Λέει πως γύριζε από τσίρκο σε τσίρκο όλη τη χώρα,
  γυμνή και ασελγής, μ’ ένα λεπτότατον σχοινίον
  (εμείς θα λέγαμε ένα στρινγκ) που έκρυβε μόλις το αιδοίον.

  Κόρη κάποιου Ακάκιου, ενός φτωχού αρκουδιάρη,
  ήταν αυτή που διάλεξε ο βασιλιάς να πάρει.
  Έκτοτε υποπόδιο, κι άβουλο όργανό της,
  ο Ιουστινιανός, της Οικουμένης ο δεσπότης.

  Έτσι από τα ονομαστά της Αντιόχειας πορνεία,
  βρέθηκε η Θεοδώρα να κρατά του κράτους τα ηνία.
  Με γνώμη της ρυθμίζονταν όλα της Εκκλησίας,
  μονοφυσιτικά, αιρετικά, άκρως διεστραμμένα.
  Θέματα της αυλής, προβλήματα της εξουσίας,
  λάθρα ή φανερά, έβρισκαν λύση ένα-ένα,
  σύμφωνα πάντα με το περιβάλλον το δικό της.

  Το πλήρωσαν αυτό ακριβά, στρατός, κλήρος, λαός.
  Πρώτος ο Βελισσάριος, ο ένδοξος στρατιώτης·
  λένε πως τέλειωσε τον βίο του ζητιάνος και τυφλός,
  αυτός που έδωσε στην Πόλη όλη την Ιταλία,
  και που έφτασε η φήμη του πέρα, ώς την Αγγλία.

  Έκαναν έπος, μυθιστόρημα, τ’ ανδραγαθήματά του·
  όμως για τα παθήματα και για τη συμφορά του
  βρήκαν ως μόνη αφορμή ( ούτε μιλιά γι’ άλλη αιτία )
  τον φθόνο των πολλών και τη συκοφαντία.

  Γιατί αλήθεια, ο ποιητής ονόματα να δώσει ;
  Προς τι, χωρίς τεκμήρια και άλλη μαρτυρία,
  βασιλική τιμή, άδικα ίσως, ν’ αμαυρώσει,
  όταν για Βελισσάριο, τυφλό, φτωχό, στη φυλακή,
  κάνει μονάχα μνεία απλή φυλλάδα λαϊκή
  και τα καθέκαστα σιωπά η επίσημη ιστορία ;

  Και τώρα ας μη ρωτάμε τα γνωστά : ποιος δηλαδή και τι,
  κάνουν, πάντα σχεδόν, την ιστορία να κρύβει το γιατί.

  Το Άγνωστο Βυζάντιο, 2006

  https://pampalaionero.wordpress.com/2010/01/

  ΥΓ Είναι σχεδόν απίστευτο τι δύνανται να μάθουν οι φιλομαθείς μηχανικοί, πολλοί καλοί στα Αρχαία και στην Έκθεση, ερευνωντες ωστα να λύσουν τις απορίες τους διαβάζοντας τα σχόλια στο ιστολογιο αυτό.

 109. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Μου κάνει εντύπωση που κάποιοι σχολιαστές στο παρόν ιστολόγιο (και ειδικά ο κ. Κουβάτσος) ταυτίζουν τον Πολάκη με Μπογδάνο/Άδωνι! Νομίζω πως πρόκειται για τελείως διαφορετικές προσωπικότητες. Τα σχόλια των Λεώνικου (18) και Stazybo Horn (39, τέλος) με εκφράζουν πλήρως.

  Ο Πολάκης, μαζί με τα -πολλά- «μείον» του (ουδείς άσφαλτος…), θεωρώ ότι έχει και κάποιο «περιεχόμενο» σε αντίθεση με την «κενότητα» των άλλων δύο (για να μην πω τίποτα χειρότερο!).

  ΚΑΙ:

  Μπορεί να μου εντοπίσει κανείς σε ποιο ακριβώς σημείο της απάντησης Πολάκη υπάρχει (ή υποκρύπτεται έστω) βρίσιμο της Αρβελέρ; Η απάντηση μπορεί να είναι απότομη-επιθετική-σκληρή κλπ, αλλά όχι υβριστική (ούτε καν αγενής κτγμ).

 110. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Στίχοι: Ελένη Αρβελέρ
  Μουσική: Αμελοποίητα

  Μάθετε να μιλάτε καλά ελληνικά !
  Στην γλώσσα αυτή δικάζει ο πανταχού παρών.
  Ήγγικεν οσονούπω η βασιλεία των ουρανών.
  Κι εκεί, στου φοβερού κριτηρίου τον χώρο,
  ίσως δεν βρειτε μεσολαβητή και δικηγόρο,
  αφού η Παναγιά μιλάει μονάχα εβραϊκά,
  κι ο Παύλος τρέχει και δε φτάνει, άρον-άρον,
  την υπεράσπιση να κάνει πολυπληθών βαρβάρων.

  Για τον καθένα οι Άγγελοι, σε απλή δημοτική
  έγραψαν και κρατούν κιτάπια μ’ έπαινους και ψόγους.
  Δεν είν’ λοιπόν ανάγκη σοφούς να πείτε λόγους.
  Η γλώσσα του παππού και της γιαγιάς αρκεί.

  Στίχοι: Ελένη Αρβελέρ
  Μουσική: Αμελοποίητα

  Έγινε ένα όλη γη
  και η οικουμένη,
  ανήμπορη, προσμένει
  απ’ την Αμερική διαταγή,
  απ’ την Ευρώπη λύση,
  κι από την Άπω Ανατολή
  το φως που έσβησε στη Δύση.
  Το ένα στ’ άλλο κρίκος και χαλκάς
  όπου σταθείς και όπου πας,
  όπου η σφαίρα κι αν γυρίσει,
  ίδια σε περιμένει απειλή.

  Σωστά λοιπόν προβλέψαν οι Παλιοί
  ότι στις μέρες μας ο Τίβερης τω όντι
  απ’ τα νερά θα πλημμυρίσει
  του Σύρου ποταμού Ορόντη.

  http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=details&song_id=82056

  ΥΓ Έλεος !

 111. Για να σας ανυψώσω ολίγον το ηθικόν σας υπενθυμίζω την ρήση του Ιβάν πως » ο Κούλης Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός». Αφήστε την Αρβελέρ στον Πολάκη και την Ιωάννα να βυζαντινολογεί όπως η Καντακουζίνα στο Κωνσταντίνου και Ελένης.
  Σκηνές απείρου κάλλους προβλέπονται σε λιγο όταν η μικτή Αναναστασιάδη θα αντιμετωπίσει τη Εθνική Ιταλίας

 112. Γιάννης Κουβάτσος said

  109: Το ύφος δεν μετράει; Πολιτικός άνδρας είναι, με προβεβλημένο δημόσιο λόγο, δεν οφείλει να είναι υπεύθυνος και προσεκτικός; Δεν είναι υποχρέωση όσων έχουν δημόσιο λόγο που απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών να κατευνάζουν τα πάθη και να συζητούν με ευπρέπεια και δομημένη επιχειρηματολογία; Όταν ο ένας βρυχάται από δω και ο άλλος τσιρίζει από κει, συγχωρέστε με, αλλά δεν κάθομαι να ψειρίσω το δίκιο του ενός και του άλλου, απλώς αλλάζω κανάλι.

 113. ΚΩΣΤΑΣ said

  Και ο συχωρεμένος ο Κουρής, που ανακάλυψε και εξέθρεψε τον «αυριανισμό», αδάμας ήταν για τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ εκείνη την εποχή. Ας μην μας προκύψει και κανένας «πολακισμός».

 114. Μαρία said

  105
  Πολύ μακριά. Όπως θα είδες, εκτός απο τα μεταφραστικά κάνει και πραγματολογικά λάθη ο σοβιετολόγος.

 115. William T. Riker said

  Η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι η κα Αρβελέρ δεν έχει γράψει τίποτα ουσιαστικό, από επιστημονικής πάντα απόψεως, τα τελευταία τριάντα χρόνια.

 116. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @115. Η ακόμη ταπεινότερη δική μου εντύπωση είναι ότι στα εξηντακάτι του, ένας επιστήμονας τέτοιου διαμετρήματος δεν κρίνεται από τον ρυθμό της συγγραφικής του δραστηριότητας (αυτή, εν πολλοίς ολοκληρώνεται σε κάποια νεώτερη ηλικία) αλλά από πολλές- πολλές άλλες (διδασκαλία, διοικητικές και τιμητικές θέσεις και διακρίσεις κλπ). Όποιος επιμένει να υποβαθμίζει καφενειακά την Αρβελέρ, θα του συνιστούσα να κάνει μιά διεξοδική περιήγηση στο διαδίκτυο και να το ξανασυζητήσουμε..

 117. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Όσο για το άλλο νούμερο της συζήτησης, ονόματι Μπογδάνο, μιά φορά τον είδα -για 5 λεπτά- στην ζωή μου και κόντεψα να ξεράσω. Ακόμη προσπαθώ να καταλάβω, ποιός @#%$#@ (και πώς;) έπεισε τον Μητσοτάκη να τον εντάξει στους συνδυασμούς της ΝΔ..

 118. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το 2013 η Αρβελέρ είχε στολίσει και τον έτερο Καππαδόκη 😊:
  «Όσον αφορά στον υπουργό Υγείας (τον Γεωργιάδη) η κ. Αρβελέρ τον αποκάλεσε «παράδειγμα βλακείας» καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «υπουργώ σημαίνει υπηρετώ».
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.thebest.gr/article/218351-&ved=2ahUKEwjlz5O3vNriAhWRYVAKHSs_ASI4FBAWMAB6BAgGEAE&usg=AOvVaw0CFcaELbivC9sTv2vI08VO

 119. William T. Riker said

  @ 116 Δεν χρειάζεται να κάνω καμία περιήγηση στο διαδίκτυο για να σχηματίσω άποψη. Την έχω δει σε επιστημονικά συνέδρια κι επίσης έχω διαβάσει όλα της τα δημοσιεύματα λόγω επαγγέλματος. Σαφώς και δεν τίθεται κανένα ζήτημα υποβάθμισής της, άλλωστε συμφωνώ ότι κανείς δεν πρέπει να κρίνεται μόνο από μία πτυχή της δραστηριότητάς του. Για το συγγραφικό της έργο ανέφερα εντίμως τη γνώμη μου, ορθή ή όχι δεν ξέρω.

 120. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @119. Τα περί περιηγήσεως στο διαδίκτυο, δεν τα είπα για σένα! Εσύ της καταλόγισες κάτι συγκεκριμένο και σου απάντησα σχετικώς. Το έγραψα για άλλους, οι οποίοι πετούν φωτοβολίδες χωρίς κανένα στοιχείο και καμιά τεκμηρίωση..

 121. Μαρία said

  118
  Άρα απαλλάσσεται λόγω βλακείας 🙂

 122. Pedis said

  Σχετικά με τον ευρύτερο λόγο της και τις προσεγγίσεις τής Αρβελέρ θα μπορούσαν να μού αρκέσουν μερικά δείγματα που έχουν υποπέσει στην αντίληψή μου.

  Το ότι θα ήταν επιμελής, εργατική,παραγωγική και με σχετική αναγνώριση στη δουλειά της από τους ομοίους σε έναν εξιδεικευμένο τομέα επιστημονικής δραστηριότητας μπορεί να συναχθεί με κάποιο καλό βαθμό βεβαιότητας από την ακαδημαική της θέση, όπως άλλωστε ισχύει για εκατοντάδες ή χιλιάδες άλλους καθηγητές πανεπιστημίου.

  Στη χώρα μας, όμως, κινείται με την αίγλη της λαμπρότατης επιστημόνισσας, της εξέπψιοναλ, της μορφής στον τομέα της αλλά και ευρύτερα, με τεράστια ακτινοβολία, ακόμη περισσότερο της σοφής, με άποψη για τα πάντα που πρέπει να συζητηθεί με σεβασμό και προβληματισμό, και μάλιστα τόσο που να μπει σε πολ ποζίσιον για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

  Συνεπώς δεν πρόκειται για μία συνηθισμένη, απλή και σεβαστή περίπτωση καθηγήτριας πανεπιστημίου, αλλά για κάτι πολύ ανώτερο, σπάνιο και εξαιρετικό.

  Ξανακάνω λοιπόν την απλή ερώτηση σε περίπτωση που κάποιος γνωρίζει τα αντικειμενικά δεδομένα που υποστηρίζουν την ανωτέρω άποψη σχετικά με την μεγάλη, πολύτιμη και διαρκή επίδραση που θα πρέπει να είχε και, βέβαια, ακόμη να έχει το επιστημονικό της έργο, ανάλογο με την τεράστια φήμη που χαίρει στα μμε.

  (Ειλικρινά δεν θα παρεξηγηθώ αν κάποιος που δεν έχει ιδέα γι αυτό που ρωτώ δεν μπει στον κόπο να απαντήσει από ευγένεια, χωρίς, όμως, να προσφέρει τίποτα άλλο παρά την πεποίθησή του ότι όλα αυτά είναι αληθινά και ότι δικαίως έχει κερδίσει την ανεπανάληπτα μεγάλη φήμη που της αποδίδουν τα μμε.)

 123. Γιάννης Κουβάτσος said

  122: Σ’ αυτό μόνο η Ιωάννα η βυζαντινολόγα μπορεί να σου απαντήσει όντως υπεύθυνα και μετά λόγου γνώσεως. 😊 Υπάρχει άλλος βυζαντινολόγος σχολιαστής;

 124. Το 2019 η Ελλάδα έχει Βελόπουλο στην ευροβουλή και Αναναστασιάδη γιδοβοσκό στο χορτάρι του σταδίου…
  Κλασσικά όπως σε όλα τα ματς 0-2 με το ξεκίνημα αλλά μέχρι τώρα οι αντίπαλοι ήταν ανύπαρκτοι και υπήρχε μια κάποια αντίδραση από τό «μάγο των πάγκων» Αγγελο… τα ιταλάκια όμως ντεν καταλαβαίνει Παναγκιά και 0-3 στο ημίχρονο.
  Εκπληκτική η έμπνευση Σιόβας χαφ και Ζέκα μπακ απέδωσε μόνο τρία γκολ στους ιταλούς που έχασαν το τέταρτο. Κουρμπέλης, Κολοβός μπας και βρεθεί κάνα κορόιδο να τους αγοράσει και ο Μασούρας διεθνής για να δικαιωθεί ο χοντρός που τον πήρε μεταγραφή, το σκεπτικό της επιλογής του.
  Ολα αναμενόμενα αφού μετά τις δοκιμές (!) με Μπουχαλάκη-Κουρμπελη σέντερμπακ είχε δηλώσει τότε πως είδε μια βελτίωση στην ομάδα, τώρα την βλέπουμε και μεις…

 125. sarant said

  Γεια σας απο τη Νυρεμβέργη, που μου άρεσε πολύ.
  Στο Εθνικό Μουσείο έχουν βάλει ψηλούς κυλίνδρους που ο καθένας γράφει ένα άρθρο της διακήρυξης των Δικαιωμάτων του ανθρώπου σε μια ξένη γλώσσα και στα γερμανικά. Στα ελληνικά είναι γραμμένο το άρθρο 11.

  114 Eίναι εντελώς άσχετος ο καημένος και κάνει και τον σοβιετολόγο.

 126. Μαρία said

 127. nikiplos said

  123@ και λοιποί… Ρε σεις δεν είστε εκλεκτορικό σώμα για να εκλέξετε την Αρβελέρ λέκτορα σε κάποιο συνοικιακό (πλέον) ΑΕΙ της ημεδαπής, ώστε να ασχολείστε με διεθνείς δημοσιεύσεις, αναφορές (σικ ρε!) και λοιπά… Και μάλιστα σε μια ακαδημαϊκό ανθρωπιστικών σπουδών (ο Νίτσε άραγε πόσες σαϊτέϊσον είχε?). Έλεος που θά ‘λεγε κι ο νωδός δημοσιογράφος (πού ‘σαι Γιώργαρε ΓΤ, λείπεις σήμερα…)

  Λες κι ανακαλύψαμε την αντικειμενικότητα όψιμα σε αυτόν τον τόπο. Κοντολογίς στη Σορβόνη, ούτε απέξω δεν περνάς αν είσαι τενεκές ξεγάνωτος. Γι’ αυτό οι γόνοι και οι Μαριόγκες πηγαίνουν στα τραντίσιοναλ κόλετζις της Αγγλόσφαιρας, πλερώνει ο μπαμπάκος την Άρτα και τα Γιάννενα και κάνουν κάλτουραλ στάντις και μετά τα πουλάνε στους ημεδαπούς για καθρεφτάκια… Πολλά μπορεί κανείς να προσάψει στους Έλληνες που κάπως πέτυχαν στο εξωτερικό κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, όμως να καθόμαστε να μετράμε τώρα αναφορές, δημοσιεύσεις κλπ για τέτοιου βεληνεκούς ακαδημαϊκούς, είναι λίγο σαν το ανέκδοτο με τον Πάπα και το Μητσάρα: καλό να γελάς στο χωριό και να κλαις στην πόλη που έλεγε κι ο Αρβανίτης παππούς μου…

 128. spyridos said

  To άρθρο 1 στα Γίντις

  ‘Ολοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης.

  Το 9 στα Ρομά

  Κανείς δεν μπορεί να συλλαμβάνεται, να κρατείται ή να εξορίζεται αυθαίρετα.

  Το 11 στα Ελληνικά

  Κάθε κατηγορούμενος για ποινικό αδίκημα πρέπει να θεωρείται αθώος, ωσότου διαπιστωθεί η ενοχή του σύμφωνα με τον νόμο, σε ποινική δίκη, κατά την οποία θα του έχουν εξασφαλιστεί όλες οι απαραίτητες για την υπεράσπισή του εγγυήσεις.
  Κανείς δεν θα καταδικάζεται για πράξεις ή παραλείψεις που, κατά τον χρόνο που τελέστηκαν, δεν συνιστούσαν αξιόποινο αδίκημα κατά το εσωτερικό ή το διεθνές δίκαιο. Επίσης, δεν επιβάλλεται ποινή βαρύτερη από εκείνη που ίσχυε κατά τον χρόνο που τελέστηκε η αξιόποινη πράξη.

  Το 14 στα Αρμένικα

  Κάθε άτομο που καταδιώκεται έχει το δικαίωμα να ζητά άσυλο και του παρέχεται άσυλο σε άλλες χώρες.
  Το δικαίωμα αυτό δεν μπορεί κανείς να το επικαλεστεί, σε περίπτωση δίωξης για πραγματικό αδίκημα του κοινού ποινικού δικαίου ή για ενέργειες αντίθετες προς τους σκοπούς και τις αρχές του ΟΗΕ.

  Το 15 στα Εβραικά

  Καθένας έχει το δικαίωμα μιας ιθαγένειας.
  Κανείς δεν μπορεί να στερηθεί αυθαίρετα την ιθαγένειά του ούτε το δικαίωμα να αλλάξει ιθαγένεια.

  Ο τίτλος του μουσείου του έπεφτε βαρύς στη κατάποση λέει ο Ντάνι Κάραβαν
  Γκερμάνισες Νατσιονάλμουζέουμ
  Με αυτή την οδό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλα έγιναν ευκολότερα.

 129. nikiplos said

  124@ με τρεις αμυντικούς δεν παίζεις κόντρα στην Ιταλία… (καμία δλδ ομάδα δεν παίζεις αλλά ας το αφήσουμε)

 130. Γς said

  123:

  >Υπάρχει άλλος βυζαντινολόγος σχολιαστής;

  [Σβήστηκε ένα γυμνασιακό εικονογραφημένο σχόλιο]

 131. sarant said

  128 Ο κύλινδρος 10 ήταν στα τούρκικα, κάτι έλεγε για δίκαιη δίκη

  130 Το γυμνασιακό εικονογραφημένο σβήστηκε και παρακαλώ να μην ξανανεβεί.

 132. ΚΩΣΤΑΣ said

  Και ο Δημήτρης Βενιέρης, δημοσιογράφος, αδελφός του Βελόπουλου, μάλλον με τη ΝΔ στη Θεσσαλονίκη.

 133. William T. Riker said

  @ 123, 130 Κατακουζήνας παρών! Δεν κρίνω την προσωπικότητά της συνολικά ή το πώς κατόρθωσε, όσα κατόρθωσε, αυτό ας το κρίνουν άλλοι. Μιλώντας για το επιστημονικό της έργο και μόνον, η γνώμη μου είναι ότι δεν έχει τον αντίκτυπο άλλων Βυζαντινολόγων, όπως των συγχωρεμένων Νίκου Οικονομίδη και Αγγελικής Λαΐου, και τις τελευταίες τρεις δεκαετίες είναι ποιοτικά πολύ χαμηλότερο από το έργο της πρώιμης σταδιοδρομίας της. Προφανώς στράφηκε σε άλλα ενδιαφέροντα και αυτό δεν είναι κακό.

 134. Γ-Κ (γλωσσικά τέλος) said

  Δηλαδή, δεν μπορεί να βρεθεί σ’ αυτή τη χώρα άλλος άνθρωπος που να μπορεί να κάνει όσα ο Πολάκης χωρίς να συμπεριφέρεται σαν Πολάκης;;;
  Τότε, να το κλείσουμε το μαγαζί και να αυτοκαταργηθούμε ως λαός και ως κράτος.

 135. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τούρκισσες όπως και αράπισσες λέγαμε ανέκαθεν μαζί με τους παλιούς μας.
  Ακόμη σήμερα κάτι στιγμιαία κομπιάζει μέσα μου στο «Τουρκάλα, χειρότερο κι από το Τούρκα μου ΄ρχεται (έγινα Τούρκα).

  Τούρκισσα και Τούρκισσες υπάρχουν τοπωνύμια.

  Κι από πιο παλιά
  Τουρκογραικική εγκύκλιος για την πορνεία στην υπόδουλη Κρήτη
  …αν ήθελε πιασθή Τούρκισσα μαζί με Χριστιανόν, Χριστιανή μαζί με Τούρκον, Τούρκισσα μαζί με Εβραίον, ή Εβραία μαζί με Τούρκον ή Χριστιανόν, να φυλακωθή η γυναίκα 6 μήνας , και να δέρνεται προς 20 ξυλιαίς καθ΄ ημέραν δι΄ επιστασίας δύω Αντιπροσώπων».
  http://www.kritipoliskaihoria.gr/2019/02/blog-post_653.html

 136. Γ-Κ (γλωσσικά τέλος) said

  Α! Και κάτι άλλο.
  Πού είναι ο Παπαδημούλης να μας ενημερώσει, αν η ανάκληση των αποσπάσεων / διορισμών / μετατάξεων έγινε για «επικοινωνιακούς λόγους» ή για άλλους λόγους; Να ξέρουμε πού πατάμε, βρε αδερφέ…

 137. spyridos said

  134 Γ-Κ Βρε αη πάγαινε που θα με βάλεις να υπερασπιστώ Συριζαίους. Προτιμώ έναν Πολάκη που βρίζει και κάνει και έκανε έργο παράλληλα ΚΑΙ δεν έβαλε το χέρι στο μέλι. Τόσο σας πόνεσε ο Πολάκης? Γιατί επειδή δεν έπαιρνε φακελάκια?

  136. Τι είναι ο Παπαδημούλης κυβερνητικός εκπρόσωπος? Αφού έβγαλε ο κ.ε. ανακοίνωση.. Αν μετράω καλά 9 ήταν οι συριζαίοι και 16 οι αποδέλοιποι

  https://www.tribune.gr/politics/news/article/584326/maximoy-gia-roysfetia-nd-kai-i-ypokrisia-echei-oria-na-aposyrei-o-mitsotakis-tragaki-dimoschaki.html

  Ο Τραγάκης θα είναι υποψήφιος? Τι λέει ο Κούλης ή ο πρεζέμπορας τελος πάντων, το αφεντικό του?
  Που πατάμε το ξέρουμε. Που βαδίζουμε να μάθουμε.

 138. Ιωάννα said

  Μόλις γύρισα από το γάμο που σάς έλεγα και συνεχίζω το σχόλιο 93, όπως υποσχέθηκα…

  Εμείς οι βυζαντινολόγοι ξέρουμε πολύ καλά γιατί έγινε φίρμα στη Γαλλία η κυρία Αρβελέρ, αλλά δεν μπορώ να το πώ σ’ αυτό το ιστολόγιο, γιατί θα με αποβάλει ο κ. Σαραντάκος. Περιορίζομαι να υπενθυμίσω ότι ο σύζυγός της ο Ζάκ ήξερε όλη την Καλή Κοινωνία του Παρισιού. Όπως έχει ομολογήσει η ίδια η κυρία Ελένη, ο Ζάκ τη σύστησε στο Ντ’ Εσταίν και στο Μιτεράν, και το 1976 έγινε πρύτανις της Σορβόνης γιατί οι Γάλλοι καθηγητές πλακωνόντουσαν εκείνη την εποχή και η λύση Αρβελέρ (αλλοδαπή + γυναίκα) αποφόρτισε την ένταση…

  Θα πώ επιγραμματικά μερικές άγνωστες αλήθειες για την κυρία Αρβελέρ, που αποκλείεται να ξέρει έστω και ένας από τους σχολιαστές του παρόντος ιστολογίου…

  1) Το καλύτερο που έχει πεί στις εκατοντάδες συνεντεύξεις της («Καθημερινή» 11/11/2012) αφορά το Κτηματολόγιο κι ότι δεν θα γίνει ποτέ στην Ελλάδα, γιατί βάζει βέτο η Εκκλησία:

  ΕΛΕΝΗ ΑΡΒΕΛΕΡ: « …έχει κάτι το Βυζάντιο που δεν έχει ακόμα η Ελλάδα: το κτηματολόγιο! Οι βυζαντινοί περιορισμοί είναι το πιο τέλειο διοικητικά πράγμα που υπάρχει. Δηλαδή, μόλις είχες ένα κτηματάκι κατέβαινε ο υπάλληλος του υπουργείου, του Λογοθεσίου, που έλεγε «από εδώ μέχρι εκεί». Αν υπήρχε σήμερα κτηματολόγιο θα ξέραμε ότι η Εκκλησία, η οποία έχει τεράστια κτήματα, δεν αποδίδει φορολογικά αυτό που θα μπορούσε να αποδίδει. Κάποτε, είπα στον Χριστόδουλο ότι είναι καιρός να χωριστεί η Εκκλησία από το κράτος. Γιατί τώρα μπορεί να πει ότι αυτά είναι τα κτήματά μας, να αναγνωριστούν από το κράτος, να κατοχυρωθούν. Οπως δεν έχετε χαρτώα δικαιώματα, του είπα, αλλά τα βακουφικά, αυτά τα κτήματα μπορούν να γίνουν εξαλειματικές στάσεις. Εξαλειματικές στάσεις, λέγανε στο Βυζάντιο τα κτήματα τα οποία δεν ανήκαν σε κανέναν και πήγαιναν στο κράτος. Και μου απαντάει ο Χριστόδουλος: «Γι’ αυτό δεν θα γίνει ποτέ κτηματολόγιο»!..»

  Το αστείο είναι πως παρά τα όσα φοβερά έχει πεί κατά καιρούς η κ. Αρβελέρ εναντίον της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τόσο ο μακαριστός Χριστόδουλος, όσο και ο νύν αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, την έχουν βραβεύσει δύο φορές με το ανώτατο παράσημο της Ελλαδικής Εκκλησίας, τον Χρυσούν Σταυρόν του Αποστόλου Παύλου!.. Μαζοχισμός ή φαναριώτικη πολιτική;

  2) Στην ίδια συνέντευξη στην «Καθημερινή», η κ. Αρβελέρ είπε μιά ανιστόρητη αρλούμπα που δείχνει πόσο επιπόλαιη επιστήμων είναι:

  ΕΛΕΝΗ ΑΡΒΕΛΕΡ: «…Και μετά ακούς «έφαγε τον περίδρομο». Τι θα πει αυτό; Η βυζαντινή γαβάθα είχε ένα περιθώριο. Οταν γέμιζε σούπα και ξεχείλιζε, έτρωγες και τον περίδρομο. Ή σου λέει: «το παίζω στα πέντε δάκτυλα». Γιατί οι Βυζαντινοί μετρούσαν με τα δάχτυλα.»

  Εννοείται ότι τίποτε απ’ αυτά δεν ισχύει. Αμφότερα είναι αντάξια ενός Τάκη Νατσούλη, αλλά ο κ. Σαραντάκος ουδέποτε τόλμησε «να τα κράξει» στο παρόν ιστολόγιο, φοβούμενος προφανώς μή πούν οι νεοδημοκράτες ό,τι λένε τώρα για τον Πολάκη: Ότι, δηλαδή, ο Σαραντάκος που δεν τον ξέρει ούτε η μάνα του, τολμά και τα βάζει με τη μεγάλη Αρβελέρ. Και υπόψιν ότι ο κ. Σαραντάκος ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ έχει δημοσιεύσει άρθρο για την προέλευση της φράσεως «έφαγε τον περίδρομο»!.. Τελευταία φορά στις <a href="«>22 Αυγούστου 2017, χωρίς και πάλι να τολμήσει να θίξει την αγραμματοσύνη της Αρβελέρ, όπως θα έκανε με κάθε άλλον κοινό θνητό!.. (σ.σ.: ίσως έπαιξε ρόλο ότι η συνέντευξή της δημοσιεύτηκε στη «Κ»…)

  3) Θα μπορούσα να γράφω μέχρι αύριο, αραδιάζοντας εδώ τις κατά καιρούς αγραμματοσύνες της κυρίας Αρβελέρ (είτε από τα βιβλία της, είτε από τις συνεντεύξεις της…) που «βγάζουν μάτι» και πείθουν ακόμη και τον πιό φανατικό οπαδό της ότι μόνο σοβαρή επιστήμων δεν είναι. Θα συνεχίσω με δύο ακόμη «κουτσομπολίστικες» πληροφορίες, που όμως αξίζουν όσο 100 παραθέσεις λαθών της…

  Η πρώτη αφορά στο γιατί η Ελληνική Αριστερά μίσησε ξαφνικά την κ. Αρβελέρ, ενώ επί χρόνια την τιμούσε, αφού – ως γνωστόν – η Ελενίτσα ξεκίνησε σαν ΕΠΟΝίτισσα, έλαβε μέρος στα Δεκεμβριανά και σε όλες τις διαδηλώσεις του ΕΑΜ κλπ. Αυτό συνέβη όταν η κ. Αρβελέρ είπε σε κάποια συνέντευξή της (το έχει επαναλάβει και σε άλλες) από πότε άρχισε να αμφιβάλει για την εντιμότητα της Αριστεράς…

  Ως γνωστόν, λίγο μετά τα Χριστούγεννα του 1944 και την εξολόθρευση των μαχητών του ΕΑΜ από τα κανόνια του Σκόμπυ, οι φουκαράδες οι αριστεροί πήραν των ομματιών τους και έφυγαν από την Αθήνα πεζή. Μεταξύ αυτών και η Ελενίτσα, που τότε λεγόταν Γλύκατζη. Εκεί λίγο πρίν από την Θήβα, δύο γερμανικά φορτηγά αναστάτωσαν τους πεζοπόρους φυγάδες. Η Ελενίτσα παραμερίζει τις κουρτίνες στην καρότσα και τί να δεί; Τα δύο φορτηγά μετέφεραν, ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΕΣΤΙΑΡΙΟ της ηθοποιού Καίτης Ντιριντάουα (μετέπειτα σύζυγος του θρυλικού Κώστα Χατζηχρήστου), που τότε ήταν η γκόμενα του Γ.Γ. του ΚΚΕ, Γιώργη Σιάντου!..

  4) Στο σχόλιο 102, η σχολιάστρια Μαρία δηλώνει ότι σοκαρίστηκε όταν έμαθε πως η μοναχοκόρη της κυρίας Αρβελέρ δεν μιλάει λέξη ελληνικά. Σιγά τα ωά θα σχολιάσω εγώ, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, αλλά κανείς δημοσιογράφος στην Ελλάδα δεν τολμά όλα αυτά τα χρόνια να κάνει ευθεία ερώτηση στην Ελενίτσα για την κόρη της, και πώς κατάφερε να μή της μάθει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ ελληνικά. Ας δούμε πώς έχει επιγραμματικά αυτή η ιστορία…

  Η ίδια η κ. Αρβελέρ έχει στο παρελθόν αποκαλύψει ότι η μοναχοκόρη της Μαρί – Ελέν (την απέκτησε από τον γάμο της το 1958 με τον Εβραίο αξιωματικό του Γαλλικού Ναυτικού, μακαρίτη Ζάκ Αρβελέρ) δεν μιλάει λέξη ελληνικά και αισθάνεται 100% Γαλλίδα. Η μοναχοκόρη της Ελενίτσας, Μαρί – Ελέν Αρβελέρ, είναι ανώτατο στέλεχος της εταιρείας καλλυντικών «Helena Rubinstein». Επίσης, η Μαρί – Ελέν Αρβελέρ – Γιοβασινί είναι παντρεμένη με τον Εβραίο μεγαλοεπιχειρηματία Jean-Roch Giovachini και για να τον παντρευτεί ασπάστηκε και η ίδια τον Ιουδαϊσμό, όπως η Ιβάνκα Τράμπ και η Τσέλσι Κλίντον.

  Φαντάζεστε τί σάλος θα γίνει στην Ελλάδα αν μαθευτεί ότι η μοναχοκόρη της κ. Αρβελέρ δεν ξέρει λέξη ελληνικά και δεν είναι κάν ορθόδοξη;

  5) Τελειώνω με ένα σχόλιο για τα γαλλικά της κυρίας Αρβελέρ, που ουδέποτε έχει τολμήσει να θίξει ο γαλλομαθής κ. Σαραντάκος: Η ίδια η Ελενίτσα έχει παραδεχθεί στις αμέτρητες συνεντεύξεις της πως μετά από παραμονή μισού αιώνα στο Παρίσι, δεν έχει ακόμη καταφέρει να μιλάει υποφερτά γαλλικά και πάντοτε οι φοιτητές της στην Σορβόννη ΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΕΥΑΝ γι’ αυτό. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο την κορόϊδευε και ο εγγονός της ο Τριστάν από την Μαρί – Ελέν όταν ήταν μικρός!.. Όσο για τα ελληνικά της, η ίδια η Ελενίτσα παραδέχεται πως είναι τραγικά, μετά από 50 χρόνια παραμονής εις Παρισίους.

  Υστερόγραφο: Συγχαρητήρια στον σχολιαστή Αφώτιστο Φιλέλληνα που ανέβασε μερικά από τα θαυμάσια «βυζαντινά» ποιήματα της κυρίας Αρβελέρ. Ειδικά το «Θεοδώρα και Βελισάριος» του σχολίου 108 είναι εξαιρετικό, απολύτως διδακτικό και θα έπρεπε να διδάσκεται ως πρώτο μάθημα στην Βυζαντινή Ιστορία της Β΄ Γυμνασίου και της Β’ Λυκείου, για να αντιληφθούν όλα τα σχολιαρόπαιδα πως ακόμη και στο χριστιανικό Βυζάντιο… το μ@νί σέρνει καράβι…

 139. Μαρία said

  137
  «Έχω πάρει ήδη την απόφασή µου, την οποία έχω γνωστοποιήσει στον πρόεδρο του κόμματος και την έχει αποδεχτεί», δήλωσε ο βουλευτής σε συνέντευξή του.«Στις επόμενες εκλογές, υποψήφιος, αντί για μένα, στη Β’ περιφέρεια Πειραιά – που με τίμησε από το 1974 και έτσι είμαι ο αρχαιότερος βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου, έχοντας εκλεγεί 13 φορές – θα είναι ο γιος μου, Παναγιώτης, ο οποίος είναι διδάκτωρ πολιτικός μηχανικός και έχει πέντε παιδιά», ανέφερε ειδικότερα ο κ. Τραγάκης.

  Αλλά ο Κυριάκος τον έκοψε. http://www.epikaira.gr/article/to-paraskinio-toy-kopsimatos-toy-gioy-tragaki-apo-ton-kyriakomitsotaki κι έτσι θα πεινάσουν τα παιδάκια τ’.

 140. Γ-Κ (γλωσσικά τέλος) said

  137.
  Δεν θυμάμαι να σας ρώτησα προσωπικά.
  (Και κρίνοντας από το ύφος σας, δεν έχω κανέναν λόγο να το κάνω.)

 141. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εδώ, βρε Βάτμαν, λέει άλλα:
  «Δίδασκα γαλλικά, ο άντρας μου ήταν Γάλλος και η κόρη μου έμαθε μεγάλη πια τα ελληνικά. Αρα η ζωή μου ήταν μόνο γαλλικά. Παρ’ όλα αυτά, από το ’53 μέχρι τώρα, εγώ κράτησα τα ελληνικά».
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.tovima.gr/2018/05/14/vimagazino/eleni-glykatzi-arbeler-o-theos-tis-elladas-den-barethike-tin-ellada-isws-barethike-toys-ellines/amp/&ved=2ahUKEwiux-H_8driAhWFLlAKHU4RAYMQFjADegQIAxAB&usg=AOvVaw39uf2cFloDu-kkeTv801gn&ampcf=1

 142. spyridos said

  Οταν γράφετε σε σχόλια ιστολογίου να περιμένετε να σας απαντήσουν όποιοι σχολιαστές τους κάνει κέφι.
  Ο Νικοκύρης έχει κάθε δικαίωμα να σταματήσει σχόλια δικά μου ή δικά σας. Κανείς άλλος.
  Αν δεν σας αρέσει μπορείτε να ξεκινήσετε δικό σας ιστολόγιο.

  Εκτός κι αν περιμένατε να σας ενημερώσει προσωπικά ο Παπαδημούλης.

 143. spyridos said

  139

  Εχω μεγαλώσει στη Β Πειραιά. Τον έχει σιχαθεί η ψυχή μου. Το χαρακτηριστικότερο δείγμα του κράτους και παρακράτους της Δεξιάς πολυκατοικίας.

 144. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  143 . Άραγε να έχει αυτός το ρεκόρ συγγενών στη Βουλή; (Τυχαίο όμως, λέει ο ίδιος)
  : νύφη, κόρη, γαμπρό, και αδελφή του γαμπρού του
  «Δεν διόρισα εγώ τη νύφη και το γαμπρό μου, «έτυχε» να παντρευτούν τον γιό και την κόρη μου! »
  Πηγή: iefimerida.gr

 145. Μαρία said

  141
  Στην ετυμολογία πάντως σχίζει.

  144
  Τον παίξαμε και χτες 🙂 https://sarantakos.wordpress.com/2019/06/04/benny/#comment-587721

 146. Μαρία said

 147. Pedis said

  ρουσφέτι ριβιζιτιντ, ψαρούκλες:

 148. Μαρία said

 149. Μαρία said

  H Τσαντρική σχολή και οι Μη Πολάκηδες https://www.efsyn.gr/stiles/askiseis-mnimis/198927_h-tsantriki-sholi-kai-oi-mi-polakides

 150. spiral architect 🇰🇵 said

  Ένας ήταν ο βυζαντινολόγος, ούτε η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, ούτε η Ιωάννα Αρβυλέρ!

 151. Καλημέρα

  Σχετικά με την πραγματική αξία ανθρώπων που βρέθηκαν σε υψηλές θέσεις κάποια στιγμή, υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα που αποδεικνύουν πως τα ράσα δεν κάνουν τον παπά και δεν νομίζω πως αφορούν μόνο την δική μας χώρα. Ο κάποτε πρόεδρος των ΗΠΑ Φορντ, πρέπει να έχει το ρεκόρ. Τα χοντρά παραδείγματα τα δίνει (γι αυτό και απεχθές στους δογματικούς) το ποδόσφαιρο διότι εύκολα μπορεί κάποιος να φαντασθεί κάποιον από τους συσσχολιαστές στην θέση του Τσίπρα (όσοι ξέρουν πως ανέλαβε την αρχηγία του τότε Συνασπισμού θα συμφωνήσουν) αλλά είναι αδύνατον κάποιος από αυτούς να αντικαταστήσει τον Φορτούνη στην εθνική ή έστω τον Καμπετσή στον βάζελο.
  Βέβαια ο Φορντ -και όχι ο μόνος- ήταν αντιπρόεδρος για να μην παίρνει χαμπάρι τι σκάρωνε ο Νίξον, κάτι αντίστοιχο με τον Αναναστασιάδη που «καλύπτει» (όχι με την σημασία του οιχέω) τον αόρατο εγκέφαλο-μάναντζερ της ΕΠΟ αντί του μπάρμπα-Τσάνα, δεν ξέρω όμως αν κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με την καριέρα της Ελενας Γλύκατζη-Αρβελέρ.

  Καιρός αίθριος έως ολίγον νεφελώδης …

 152. sarant said

  146 Tελικά τη λοιδορία όλοι με ωμέγα τη γράφουν…

 153. LandS said

  Τίτλος άρθρου του Γ. Σταμπουλή στα σημερινά «Ενθέματα» της ΑΥΓΗΣ.

  Μαθαίνουμε από τα λάθη μας (;) και προχωράμε

  Βέβαια, η πρόθεση του κ. καθηγητή και το περιεχόμενο του άρθρου μάλλον ήταν το (;) να είναι μετά το «Μαθαίνουμε» και όχι να στείλει τους αναγνώστες να μελετήσουν λάθη άλλων.

  Βέβαια δεν χάνεις αν μάθεις και αλλουνών τα λάθη για να μη πω ότι στις μπίζνες έχεις μεγαλύτερο όφελος αν ψάχνεις το γιατί πέτυχες από το γιατί απέτυχες.

 154. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  153 – Το καίριο ερώτημα κατά την γνώμη μου, είναι αν στον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ έκαναν λάθη η λειτούργησαν σωστά. Προσωπικά, συγκρίνοντας την πορεία που είχαν ως κυβέρνηση με την άποψη που είχα προεκλογικά και αμέσως μετά την εκλογή τους για το τι θα κάνουν, θεωρώ πως δεν έκαναν κανένα ουσιώδες λάθος, ήταν ολόσωστοι.

 155. Νίκος Κ. said

  Σχετικά με τη γραφή του επωνύμου «Αρβελέρ», και σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Αθήνας, αυτό γράφεται Arhweiler.
  Από τη ίδια ιστοσελίδα θα αναδημοσιεύσω ένα ακόμη ποίημα της κας Αρβελέρ:
  http://users.uoa.gr/~nektar/arts/poetry/elenh_glykatzh_arhweiler_poems.htm#02

  Μέγας Κωνσταντῖνος

  Πρῶτος στὸ λάβαρό του ὁ βασιλιὰς ἐκεῖνος
  ἔβαλε τὸν Χριστοῦ τὸ γράμμα· ὁ Κωνσταντῖνος,
  βέβαια Ἰσαπόστολος, ἂν ὄχι παραπάνω.
  Ὅμως (πρὶν νὰ τὸ πῶ ἕνα σταυρὸ θὰ κάνω),
  νὰ μὴ μᾶς λὲν πὼς ἦταν καὶ Χριστιανὸς καλός,
  καὶ ἅγιος, αὐτὸς ποὺ μὲ μία κίνηση ἁπλῶς
  γυναίκα καὶ παιδὶ κατάφερε νὰ θανατώσει,
  χωρὶς σ᾿ ἄνθρωπο ἢ Θεὸ λόγο ποτὲ νὰ δώσει…

  Ποιὸς λοιπὸν τὸν ἁμαρτωλὸ κατόρθωσε νὰ σώσει;
  Τὸ βάφτισμα ἢ ἡ μάνα του, ἡ Ἅγια Ἑλένη;
  Τὸ ἐρώτημα ἀναπάντητο στὴν ἱστορία μένει…

  Ἑλένη Ἀρβελέρ, Τὸ Ἄγνωστο Βυζάντιο, Ἑρμῆς 2006
  (Ὑπάρχει καὶ στὴ συλλογὴ Ἔνδοξος Ἑλλάς, Ἑρμῆς 2004)

 156. BLOG_OTI_NANAI said

  «Γεώργιος Πολάκης, ένας από τους σημαντικότερους αγιογράφους μας, μαζί με τον Γεώργιο Κλώντζα»

  Πρώτα να πούμε ότι οι συνεντεύξεις και οι ομιλίες της Αρβελέρ, δυστυχώς, κάποιες φορές πάσχουν ως προς την ακρίβεια.

  Φαντάζομαι, επειδή ήταν προφορική συνέντευξη, το λάθος με το ωμέγα στον Γεώργιο Κλόντζα χρεώνεται στην εφημερίδα, αφού στη βιβλιογραφία γράφεται μόνο με όμικρον.

  Από εκεί και πέρα, έγινε «πατάτα» της Αρβελέρ σε κάθε περίπτωση:

  Καταρχάς, από τη στιγμή που μιλάει για «σημαντικότερο αγιογράφο» και βάζει τη λέξη «μαζί» με τον Κλόντζα (†1608), το μυαλό πάει αναγκαστικά στον Θεόδωρο Πουλάκη (†1692).

  Όμως, μοιάζει δύσκολο να έκανε λάθος και το όνομα και το επώνυμο ώστε τον «Θεόδωρο Πουλάκη» να τον βάφτισε «Γεώργιο Πολάκη». Άρα, ίσως όντως μιλούσε για τον αγιογράφο Γεώργιο Πολάκη (1879-1951) γιατί αυτόν θυμόταν, αλλά παρά το γεγονός ότι και ο Γεώργιος Πολάκης έχει μια παρουσία στις σχετικές μελέτες, ήταν λάθος να του δώσει τον τίτλο «σημαντικότερο αγιογράφο» βάζοντας τον «μαζί» με τον «Θεόδωρο Πουλάκη».

 157. BLOG_OTI_NANAI said

  155: Όπως βλέπω πάσχουν και τα… ποιήματα της από την ίδια πάθηση.

 158. BLOG_OTI_NANAI said

  52: Pedis, «σίγουρα η μαντάμ λα προφεσέζ [σικ] δεν είναι φούσκα;»

  Αυτό, αναγκαστικά θα προκύψει για τον καθένα από την παρουσία του έργου του στη βιβλιογραφία. Παρά τα περίεργα και ανακριβή που λέει κάποιες φορές σε συνεντεύξεις και ομιλίες (που ΔΕΝ θα έπρεπε να τα λέει), το επιστημονικό της έργο έχει αξιόλογη παρουσία οπότε είναι αδύνατο αμφισβητηθεί σε βαθμό ώστε να την θεωρήσει «φούσκα» (οι επιστημονικές προτάσεις βεβαίως του καθένα μπορούν να αμφισβητηθούν).
  Βεβαίως δεν έχει την εμβέλεια άλλων συγγραφέων στο αντικείμενο, αλλά οι μελέτες, τα βιβλία, τα άρθρα, οι απόψεις, οι προτάσεις της κ.λπ. έχουν θέση στην βυζαντινολογία μέχρι σήμερα οπότε σίγουρα δεν πρόκειται για φούσκα.
  Φυσικά, ένας καλός επιστήμονας δεν σημαίνει ότι είναι καλός στα πάντα ώστε να παίρνουμε τοις μετρητοίς οτιδήπτοε λέει.

 159. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Καλημέρα σε όλους!

  112. κ. Κουβάτσο, δεν υπερασπίστηκα το ύφος Πολάκη – εξάλλου χαρακτήρισα την απάντηση επιθετική κλπ. Αναφέρθηκα στο περιεχόμενο της απάντησής του και στο ότι βλέπω διαφορά «επί της ουσίας» από τους άλλους δύο…

  113, ΚΩΣΤΑΣ: Ας μη συγκρίνουμε πάλι ανόμοιες συμπεριφορές. Έζησα τον «αυριανισμό» και τον σιχάθηκα όσο τίποτα, όπως και πολλοί άλλοι (και δεν εννοώ μόνο νεοδημοκράτες…). Αλλά, ως ποιότητα τον βάζω πολύ πλησιέστερα προς τον ’’αδωνισμό’’. 🙂

  134. Γ-Κ (Γλωσσικά Τέλος) said: Δηλαδή, δεν μπορεί να βρεθεί σ’ αυτή τη χώρα άλλος άνθρωπος που να μπορεί να κάνει όσα ο Πολάκης χωρίς να συμπεριφέρεται σαν Πολάκης;;;
  Με πόσα –πολλά- ονόματα, όμως, θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε «επάξια» το ’’Πολάκης’’ σου;;; 🙂

  148, Μαρία: Ωραίο! Τι μου θύμισες!

  ΥΓ: Επαναφέρω το ερώτημά μου: «σε ποιο ακριβώς σημείο της απάντησης Πολάκη υπάρχει (ή υποκρύπτεται έστω) βρίσιμο της Αρβελέρ;»

 160. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @158. Το «ένας καλός επιστήμονας δεν σημαίνει ότι είναι καλός στα πάντα» είναι το κλειδί για να αποφύγουμε στον δημόσιο βίο μας χιλιάδες άσκοπες, ανούσιες και ανόητες συζητήσεις. Αρκεί να το θυμόμαστε! [Και ένα σύμφυτο ζήτημα: Το ότι ο διάσημος νευροεπιστήμονας Καραμπαμπούλας υποστηρίζει κάποια πολιτική θέση ενός ιδεολογικοπολιτικού χώρου, δεν μας υποχρεώνει -εμάς, του αντιπάλου στρατοπέδου- να ξεπατωνόμαστε για να αποδείξουμε την ασημαντότητα του επιστημονικού βιογραφικού του. Μ’ αυτόν τον τρόπο, σίγουρα δεν πετυχαίνουμε τίποτε στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης..]

 161. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @149. Για όσους «κολλάνε ένσημα» σε κομματικά στρατόπεδα (όπως ο Χάρης), το να αντιπαραβάλλουν το ύφος (και ήθος) Πολάκη με αυτό του Κικίλια και του Σαμαρά, είναι μιά κερδοφόρα επιλογή. Για όσους πονάνε την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία (και θέλουν να την βελτιώνουν συνεχώς) οι συγκρίσεις και τα παραδείγματα αντλούνται από τους Άρχοντες της Πολιτικής (..και διαθέταμε κάποτε τέτοιους, ιδίως στον χώρο της Αριστεράς..)

 162. ΓΤ said

  @127 Nikiplos, καλύτερα μερικές φορές να λείπω. Με ωφελεί…

 163. Γιάννης Κουβάτσος said

  159: Στην περίπτωση Αρβελέρ, ο Πολάκης προκλήθηκε, αυτό είναι γεγονός, και η απάντησή του ήταν σχεδόν ευπρεπής, για απάντηση Πολάκη πάντα. Και εδώ έγκειται το πρόβλημα: ότι «κατάφερε» να γίνει το όνομά του συνώνυμο της αμετροέπειας και της πολιτικής μαγκιάς και να σχηματίζει δίπολο προς αποφυγή με τον Γεωργιάδη. Ακόμα και να έχει κάνει έργο στο υπουργείο του, αυτό που θα μείνει είναι η κακή δημόσια συμπεριφορά του. Τι έμεινε από τον καλό αμυντικό Ματεράτσι; Το τρας τόκιν προς τους αντιπάλους του και το ότι εξώθησε τον Ζιντάν στην αποβολή. Δυστυχώς, το ύφος είναι ο άνθρωπος και ο άνθρωπος είναι ο χειρότερος εχθρός του εαυτού του.

 164. nikiplos said

  161@ Όλα τα στρατόπεδα έχουν τσι Πολάκηδες… Και όλα τα στρατόπεδα έχουν Άρχοντες της Πολιτικής. Το θέμα είναι να διαλέγουμε τι θέλουμε, και αυτό προς ώρας το έχουμε ως δικαίωμα (ευτυχώς)…

  Το κακό είναι πως οι βολονταριστές κάθε στρατοπέδου αποτελούν κράχτη για τα κανάλια που τα συμφέρει να γίνεται μπάχαλο η πολιτική, ώστε να είναι αυτοί οι ίδιοι οι καναλάρχες οι πραγματικοί ρυθμιστές της και οι κήνσορες παντός επιστητού…

  Για τον Παυλή, θα συμβούλευα να μάθει να χάνει… Ήδη η ήττα του συνίσταται στο ότι συνέδεσε το όνομά του με μια συγκεκριμένη συμπεριφορά… και αυτό πλέον έχει περάσει…
  Βέβαια όπως είχε πει και εις Αγγλοσάξων πολιτικός: «Δεν υπάρχει κακή δημοσιότητα. Η μόνη κακή δημοσιότητα που έχω υπόψη μου είναι το κηδειόχαρτο».

 165. Pedis said

  # 160 – ξαναδες το 122 και, κανένα πρόβλημα, ξανακάνε την νουθεσία, όπως έχεις προαποφασίσει, αφού σε ανεβάζει.

 166. Pedis said

  # 163 – οι υπεύθυνοι προπαγάνδας της νδ έκαναν διάνα να βάλουν στο στόχαστρο τον Πολάκη και μέσω αυτού να βάζουν σε προβληματισμό τους αναποφάσιστους και χλιαρούς υποστηρικτες τυ σύριζα.

  Ο λόγος είναι ότι το στυλ Πολάκη

  -ανεξάρτητα από το τι θα πει, αν έχει δίκιο ή άδικο, αν είναι διακριτικός ή αδιάκριτος, ευγενικός ή αγενής –

  είναι πασόκο των έιτιζ, ξεπερασμένο από τη χρήση και την πολιτική πασοκική υποκρισία και δεν πάει στην αισθητική της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων του σύριζα, ούτε εκείνων με αριστερές καταβολές, ούτε των άλλων με κεντρο-κεντροδεξιές-κεντροαριστερές που αγανακτούσαν (αν δεν ξερνούσαν) με το πασόκ και το στυλ του.

 167. ΣΠ said

  164
  Το τελευταίο έχει την μεγαλύτερη σημασία. Όλοι γνωρίζουν ποιος είναι ο υφυπουργός Υγείας. Πόσοι γνωρίζουν ποιος είναι ο υπουργός Υγείας;

 168. ΣΠ said

  Εγώ τον Πολάκη θα τον συνέκρινα με τον Πάγκαλο. Άνθρωπος με ικανότητες αλλά με απαράδεκτη συμπεριφορά.

 169. Pedis said

  # 167 – όλοι γνωρίζουν τον Πολάκη, ποιος θυμάται, όχι τα χάλια της αλλά, ότι είναι προκαθορισμένο το «μέλλον» της δημοσιας υγείας, με την επόμενη κυβέρνηση Κούλη να υπόσχεται την επιτάχυνση της διαδικασίας, και χωρίς την «αριστερή» ελεημοσύνη προς τους πτωχοί;

 170. Γ-Κ (γλωσσικά τέλος) said

  @Spyridos 137, 143

  (Όποιος ανακατευεται με τα πίτουρα, τον τρών’ οι κότες. Αλλά δε βαριέσαι, ας ανακατευτώ κι εγώ μια φορά με τα πίτουρα.)

  Όταν γράφω κάτι δημόσια σε ένα μπλογκ, δε σημαίνει ότι θεωρώ φυσιολογικό και αναμενόμενο να μου πει κάποιος «Βρε αη πάγαινε».

  Από κει και πέρα, αν θέλετε να υπερασπιστείτε Συριζαίους ή τι θα κάνει ο Τραγάκης στην εκλογική του περιφέρεια, είναι δικά σας προβλήματα που δεν με απασχολεί καθόλου να σας βοηθήσω να τα λύσετε.

  ———————–

  Γενικά περί Πολάκη.
  Για κάποιον που ψηφίζει ΚΚΕ Εσωτερικού από το 1985, είναι αδιανόητο να… έχουμε ανάγκη κάποιον που να ξεσυνερίζεται Πάγκαλους και Αδώνηδες.
  Τέλος πάντων, τα ‘γραψαν και άλλοι…

 171. ΚΩΣΤΑΣ said

  159β ΜΙΚ_ΙΟΣ Ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε, χαίρομαι να συζητώ μαζί σου! 🙂

  Επίτρεψέ μου να πω κάτι γενικότερο, χωρίς να το απευθύνω προσωπικά σε εσένα. Όταν η Αυριανή έγραφε για τον Χατζηδάκι, για τον Δαβαράκη… κι όταν ένα εκατομμύριο πασόκων την κρατούσαν αναπεπταμένη με την φωτογραφία του γερμανοτσολιά Μητσοτάκη στην πλατεία Αριστοτέλους, δύσκολα έβρισκες πολίτες τότε να σου πουν ότι έχει άδικο ο (μακαρίτης) Κουρής. Ύστερα, … στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα.

  Καλύτερα αυστηρή καταδίκη με τα πρώτα σοβαρά συμπτώματα, για να προλάβουμε τον εκκολαπτόμενο «πολακισμό».

 172. Γιάννης Κουβάτσος said

  170: Ναι, αλλά το ΚΚΕ εσ. που έγινε ΣΥΝ, και δεχόταν τις λοιδορίες περί ροζ πολιτικής λέσχης συζητητών, το 2004 έγινε ΣΥΡΙΖΑ, εισέρρευσαν οι περιβόητες συνιστώσες, κοινώς κάθε καρυδιάς καρύδι, κομίζοντας και το σύμφυτο επαναστατικό ύφος τους και μεταβάλλοντας εντελώς τη φυσιογνωμία και τα πολιτικά ήθη του Συνασπισμού. Βάλε σ’ αυτό το ετερόκλητο μίγμα και την απότομη εκλογική άνοδο, οπότε να η πασοκοποίηση και οι πολάκηδες.

 173. Σαρδανάπαλος said

  Βλέπω ότι ο σχολιαστής Μπλόγκότινάναι (157 + 158) προσπαθεί να απαξιώσει τα ποιήματα της κυρίας Αρβελέρ, επειδή λένε την αλήθεια για τον ολέθριο ρόλο της Ορθοδοξίας. Ας μάς απαντήσει ο κύριος αυτός στο εξής απλό: Όταν η Ελλαδική Εκκλησία βράβευε δύο φορές την κυρία Αρβελέρ με τον Χρυσούν Σταυρόν του Αποστόλου Παύλου, δεν ήξερε ότι είναι φανατική πολέμιος της Ορθοδοξίας;

  Απ’ ό,τι φαίνεται (157), ο τάχα λόγιος κ. Μπλόγκότινάναι είχε μαύρα μεσάνυχτα για τα βυζαντινά ποιήματα της κυρίας Αρβελέρ και τα πρωτοδιάβασε στις εδώ αναρτήσεις των σχολιαστών. Ας μάς πεί, λοιπόν, αν συμφωνεί με όσα λέει κυρία Αρβελέρ στο ποίημά της «Δυναστεία Ισαύρων» για την άθλια Ορθοδοξία που συκοφάντησε με κάθε τρόπο τους σωτήρες του Βυζαντίου τους Ισαύρους. Και γιατί – κατά τη γνώμη του – η Ελλαδική Εκκλησία έχει βραβεύσει δύο φορές με το ανώτατο παράσημό της μιά καθηγήτρια που έχει τόσο ανοιχτά αντι-Ορθόδοξες απόψεις

 174. Μαρία said

  167
  > Όλοι γνωρίζουν ποιος είναι ο υφυπουργός Υγείας.
  Ποιος; Να μας το πει ο Κατσέας, να τον μάθουμε κι εμείς. Ο Πολ. είναι αναπληρωτής υπουργός και μετέχει στο υπουργικό συμβούλιο.

 175. Avonidas said

  Ο λόγος είναι ότι το στυλ Πολάκη […] είναι πασόκο των έιτιζ, ξεπερασμένο από τη χρήση και την πολιτική πασοκική υποκρισία και δεν πάει στην αισθητική της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων του σύριζα

  Μπα, μια χαρά πάει. Εχει διαχρονική απήχηση στον Έλληνα αυτό το στυλ, που κλασικά εκφράστηκε απο τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο. Φταιει που μπερδεύουμε την ειλικρινεια και την ευθύτητα με τη γαϊδουριτέ.

 176. Γ-Κ (γλωσσικά τέλος) said

  172 (και αλλού)
  Ε, ναι. Το ίδιο λέμε. Για αυτό έγραψα «τα ‘γραψαν κι άλλοι», για να μην επαναλαμβάνω τα ίδια.

  ——————-
  «μεταβάλλοντας εντελώς τη φυσιογνωμία… του Συνασπισμού»
  Αυτό είναι που με σκοτώνει…

 177. 92: Εννοώ ότι δεν υπάρχει πρωτότυπο μόνο με screw, πιο συχνά έχει change, και δεν κρύβει τον υπαινιγμό screw.
  Και έτσι το ξέρω κι εγώ στα ελληνικά: Πόσοι * χρειάζονται για ν’ αλλάξουν μια λάμπα;.
  Κάποιες από τις απαντήσεις χρειάζονται το πιο γενικό change:
  Q: How many Greek Orthodox priests does it take to change a light bulb?
  A: What do you mean, «change»!?
  Q: How many Marxists does it take to change a light bulb?
  A: None: The light bulb contains the seeds of its own revolution.
  Q: How many Marxists does it take to change a light bulb?
  A: The bulb cannot be changed – it has to be smashed.
  Q: How many Methodists does it take to change a light bulb?
  A: CHANGE?!
  Q: How many Wikipedians does it take to change a light bulb?
  A: 4, one to change the bulb, a second to write a lengthy article about the historical ramifications of changing light bulbs, and a third to start an edit war with the second. Oh, and the person that invariably lists it on VfD. This light-bulb has blown. You can help Wikipedia by changing it.
  Q: How many Slashdot trolls does it take to change a light bulb?
  A: IN SOVIET RUSSIA, THE light bulb CHANGES YOU!!
  Q: How many therapists does it take to change a light bulb?
  A: Only one, but the light bulb has to really want to change.
  Q: How many college students of Oxford does it take to screw a light bulb?
  A: Change? Change?? CHANGE???????? OK, let’s do it in 300 years.
  Q: How many college students of Cambridge does it take to change a light bulb?
  A: Three – One to mix the martinis, one to call the electrician and one to call daddy to pay for the bill.

 178. BLOG_OTI_NANAI said

  Αγαπητέ σπασοκλαμπάνια, Βατμαν, με την ελπίδα ότι μπορούν να περάσουν στον εγκέφαλο σου, παραθέτω τα παρακάτω:

  – Είναι ηλιθιότητα, να επικαλούμαστε ένα τόσο αντιφατικό ποίημα, που δίνει από μόνο του την εξήγηση για ποιον λόγο η Εκκλησία κατηγόρησε τους Εικονομάχους, αφού με τη βία, τις διώξεις, τα βασανιστήρια και τα τα σφαγεία που εφάρμοσαν κατά των ορθοδόξων, δεν θα ήταν δυνατόν να τους μνημονεύουν με θετικό τρόπο.

  – Επίσης, είναι ανόητο να συνδέονται οι Εικονομάχοι με την επιβίωση του Βυζαντίου. Βεβαίως, οι Εικονομάχοι αποδείχτηκαν ικανοί στις μάχες, αλλά η μεγαλύτερη άνθιση του Βυζαντίου ήλθε αμέσως μετά την Εικονομαχία. Και βεβαίως, εφόσον το Βυζάντιο άντεξε τόσους αιώνες και οι Εικονομάχοι βασίλευσαν μόνο για έναν αιώνα, καταλαβαίνουμε ότι αν τεθεί ένα ερώτημα σύγκρισης για το «ποια πίστη ήταν το θεμέλιο» της βυζαντινής μακροημέρευσης, σίγουρα δεν ήταν η… Εικονομαχία.

  Αυτά βεβαίως είναι πολύ απλουστευτικά, αλλά για σένα αρκούν.

  Όμως, η Αρβελέρ θα γνωρίζει προφανώς ότι οι Εικονομάχοι ευθύνονται για όλη αυτή την άνευ προηγουμένου και εντελώς βλακώδη αναταραχή διάρκειας ενός αιώνα περίπου στη Βυζαντινή ιστορία, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Ίσα-ίσα μάλιστα που η ηλιθιότητα τους ευθύνεται για το ντάντεμα και την ενδυνάμωση των Παυλικιανών οι οποίοι απέκτησαν τέτοιο θράσος που μετατράπηκαν σε μια αιματηρή μηχανή εσωτερικής λεηλασίας με αποτέλεσμα κατόπιν, ακόμα και οι ίδιοι οι Εικονομάχοι να υποχρεωθούν να δαπανήσουν πολύτιμους οικονομικούς πόρους και στράτευμα σε σφοδρές μάχες για να καταφέρουν να νικήσουν αυτούς που οι ίδιοι έθρεψαν διότι δρούσαν προδοτικά ως σύμμαχοι των Αράβων.

  Προφανώς λοιπόν η Εικονομαχία έκανε κακό στο Βυζάντιο, αλλά ευτυχώς οι Εικονομάχοι αυτοκράτορες αποδείχτηκαν ικανοί και έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

 179. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @174. Σε συζητήσεις και αντιπαραθέσεις μπαίνω μόνο όταν εργαλεία τους είναι τα λογικά επιχειρήματα και οι επεξεργασμένες κρίσεις. Σε κεντρίσματα αυθαδοστόμων Μαριών, παρθένων ή μη, δεν συνηθίζω να τσιμπάω.. (Την επόμενη φορά που θα διασταυρωθούμε, ελπίζω να επιλέξεις την πρώτη εκδοχή αντιπαράθεσης).

 180. Γιάννης Ιατρού said

 181. Μαρία said

 182. Pedis said

  # 181 – η φώτο είναι από διαφήμιση ιδιωτικού ιεκ ή από κειά τα μάστερς που στα στελνουν με κούριερ στο σπίτι;

  όλοι χαρούμενοι, και χαμογελαστοί επειδή το δίπλωμα είναι καπαρωμένο;

 183. Πέπε said

  Σχετικά με τις γενικές:

  Η πρώτη πινακίδα έχει 6 λέξεις, εκ των οποίων οι πέντε είναι προσδιορισμοί σε γενική της εκάστοτε προηγούμενης. Με τη δεύτερη όμως δε συμβαίνει το ίδιο: πάλι έξι λέξεις, πάλι οι πέντε σε γενική, αλλά από τις πέντε οι δύο είναι ομοιόπτωτοι προσδιορισμοί άλλων γενικών, και μόνο οι τρεις που περισσεύουν είναι προσδιορισμοί σε γενική.

  Έχω ξανατονίσει ότι έχει κάποια διαφορά. Όσο αποδεκτό είναι στη γλώσσα να παίρνει μια λέξη πολλούς ομοιόπτωτους προσδιορισμούς, π.χ. «ένα καινούργιο, μεγάλο, άνετο, ευάερο διαμπερές διαμέρισμα» (6 ονομαστικές > γιατί όχι;), άλλο τόσο είναι και να γυρίσουν όλοι αυτοί σε γενική. Αν μπει το «διαμέρισμα» σε γενική, θα μπουν φυσικά και οι προσδιορισμοί του. Δεν είναι γενικομανία. Γενικομανία είναι λ.χ.:

  το διαμέρισμα > το κλειδί του διαμερίσματος > το αντίγραφο του κλειδιού του διαμερίσματος > η κατασκευή του αντιγράφου του κλειδιού του διαμερίσματος > το κόστος κατασκευής του αντιγράφου του κλειδιού του διαμερίσματος > η μείωση του κόστους κατασκευής του αντιγράφου του κλειδιού του διαμερίσματος > ο υπολογισμός της μείωσης του κόστους κατασκευής του αντιγράφου του κλειδιού του διαμερίσματος… Μέχρι στιγμής φτάσαμε στις έξι γενικές, καθεμία ετερόπτωτος προσδιορισμός μιας άλλης λέξης. Αν σ’ αυτό το παράδειγμα κρεμάσουμε στο «διαμέρισμα» και τους ομοιόπτωτους προσδιορισμούς «καινούργιο, μεγάλο, άνετο, ευάερο διαμπερές» οι γενικές γίνονται συνολικά 11, αλλά και πάλι μόνο οι πρώτες έξι είναι που δημουργούν το πρόβλημα, οι καινούργιες πέντε δεν το επιτείνουν.

 184. sarant said

  181 Να είναι περήφανος ο Καραμπελιάς που έχει ριζώσει σε όλη τη δεξιά και ακροδεξιά ο όρος ‘εθνομηδενισμός’ που εκείνος τον εισήγαγε.

 185. Γιάννης Ιατρού said

  απλησίαστες πλέον οι τιμές στα βασικά είδη … 🙂

 186. BLOG_OTI_NANAI said

  Νομίζω δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεται κανείς άβολα με ορολογίες που αφορούν ακραίους. Προσωπικά μπορώ να συζητάω είτε για πατρίδα είτε για έθνος με σαφές και ξεκάθαρο νόημα και δεν πρόκειται να αλλάξω ή να θιχτώ επειδή κάποιος θα προσπαθήσει να με προκαλέσει ιδεολογικά χρησιμοποιώντας με πλαστό τρόπο εναντίον μου τον όρο «εθνοκάπηλος» ή «πατριδοκάπηλος».

  «Εθνοκαπηλία» και «εθνομηδενισμός» είναι όροι που αφορούν ακραίες ιδεοληψίες όπου τα ιδιοτελή υλικά ή ιδεολογικά συμφέροντα κρύβονται πίσω από την εξύμνηση ή την εξύβριση αντίστοιχα μιας συλλογικότητας όπως το έθνος.

  Δεν υπάρχει κανένας λόγος ένας υγιώς σκεπτόμενος άνθρωπος να αισθάνεται ότι τον αφορούν αυτές οι ακρότητες, αντιθέτως πρέπει να τις καταδικάζει.

  Για παράδειγμα, η αυθαίρετη προσέγγιση της ιστορίας όχι μέσα από την εξαντλητική μελέτη του συνόλου των ιστορικών τεκμηρίων αλλά μόνο μέσα από κοινωνικές θεωρίες ερήμην των τεκμηρίων, οι πάντες οφείλουν να γνωρίζουν δεν έχει σχέση με την ιστορία. Κι όμως, κάποιοι στη δεκαετία του ’90 προσπάθησαν να πείσουν ότι μπορούν να κάνουν ιστορία μέσα από προσεγγίσεις θεωρητικών μοντέλων χωρίς… ιστορικά τεκμήρια.

  Άρα, ορθά καταδικάζεται αυτή η ρητορική που έλαβε το όνομα «εθνομηδενισμός» όπως αντίστοιχα και η ρητορική της εθνοκαπηλίας.

  Άλλωστε δεν υπάρχει λόγος να ταυτίζονται πάντα οι ορολογίες με πολιτικό χώρο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος κάθε αριστερός; να θίγεται από τον όρο «εθνομηδενισμός» ή κάθε δεξιός να θίγεται από τον όρο «εθνοκαπηλία». Μπορεί να θίγεται μόνο αν είναι φορέας τους.

  Παλαιότερα, οι δύο εντελώς αντίθετοι πολιτικοί χώροι, αριστεροί και αντικομμουνιστές χρησιμοποιούσαν και τον ίδιο ακριβώς όρο «εθνοπροδότες»:

 187. Για την αλλαγή στο Πάτερ ημών:

  Παρά την κακή μετάφραση, το άρθρο έχει βάση. Και δεν είναι καινούργιο. Η αλλαγή έχει γίνει τουλάχιστο εδώ και δύο χρόνια.

  Στη γαλλική εκδοχή, το κλασσικό κείμενο ήταν ne nous soumets pas à la tentation, ενώ τώρα είναι ne nous laisse pas entrer en tentation.

  Η αλλαγή έγινε γιατί μετά από συζητήσεις επί συζητήσεων κατάληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν δυνατον ποτέ ο θεός να μας υποβάλλει (soumettre) ή να μας οδηγήσει (lead us) στον πειρασμό, οπότε δεν έχει νόημα να του ζητάμε να μην το κάνει. Το σωστότερο είναι να τον παρακαλούμε να μην μας αφήσει να (υπο)πέσουμε στον πειρασμό, οπότε και έγινε η σχετική αλλαγή.

  Το λάθος λέει οφείλεται στο ότι η σύγχρονη εκδοχή του Πάτερ ημών στις ξένες γλώσσες βασίζεται στην αρχική λατινική μετάφραση του αρχαιοελληνικού πρωτότυπου, η οποία και εισήγαγε το σημασιολογικό λάθος.

  Μια γαλλική σελίδα που εξηγούνται όλα: https://eglise.catholique.fr/approfondir-sa-foi/prier/prieres/372214-notre-pere/

 188. Pedis said

  δεν καταλαβαίνω που βρίσκεται το λάθος στη μετάφραση …

 189. Μαρία said

  188
  Για θεολογικές ερμηνείες και έριδες πρόκειται για τη μετάφραση του «και μη εισενέγκης ημάς …».
  Να σκεφτείς οτι εγώ που το έμαθα πριν απο την επίσημη εκδοχή του 1966 (ne nous soumets pas à la tentation) κι όταν ακόμα απευθυνόμασταν στο θεό στον πληθυντικό, το ήξερα έτσι: Et ne nous laissez pas succomber à la tentation. Με τη διαφορά οτι αυτή η μετάφραση ήταν για την πλέμπα, αφού η λειτουργία γινόταν στα λατινικά.
  Να δούμε πόσο θα αντέξει κι η νέα εκδοχή 🙂

 190. Pedis said

  δεν έχω σκοπό να εισέλθω σε θεολογικές έριδες, αλλά εννοώ ότι το «μη εισενέγκης ημάς» μεταφραζεται ορθώς από το «ne nous soumets pas» ή από το «e non ci indurre», όπως έχουν προέλθει από το λατινικό «et ne nos inducas». Δεν συμφωνείς;

 191. spiridione said

  Χα, χα, ωραίο σφάξιμο από την Πρεσβεία στον Κινέζο. Καλά, από το Πενταπόσταγμα ενημερώνεται κι αυτός;
  http://www.kathimerini.gr/1028761/article/epikairothta/politikh/mpil-mioyrant-sthn-k-to-ar8ro-shmith-oi-dhlwseis-paiat-h-yfalokrhpida-kai-h-kypriakh-aoz

 192. Μαρία said

  190
  Η μετάφραση προϋποθέτει ερμηνεία, οπότε δεν ξέρω κι ούτε προβληματίστηκα ποτέ για την ερμηνεία του «εισφέρω τινά + τοπικό προσδιορισμό» στο πάτερ ημών (όχι στα κλασικά αττικά). Έχουμε εκπροσώπους δύο ρευμάτων της ορθόδοξης θεολογίας και μπορούν να μας διαφωτίσουν. 🙂

  191
  Το άλλο σάιτ που αναφέρει είναι φιλοχρυσαυγίτικο.

 193. Pedis said

  # 192 – Ουπς! Ποιος είναι ο αιρετικός; 🙂

 194. Theo said

  @192:
  Μαρία, γαλλικά δεν ξέρω, ώστε να αποφανθώ επί της μεταφράσεως.

  @193:
  Κανείς. Δεν διαφωνούμε σε δογματικά θέματα (όποιοι διαφωνούν με κάποιον από τους «Όρους» μιας οικουμενικής συνόδου είναι αιρετικοί, κι αυτοί έχουν καταδικαστεί ρητά και ονομαστικά από τις εν λόγω συνόδους, όπως και οι οπαδοί τους), αλλά ίσως σε «θεολογούμενα» ζητήματα με τον Μπλογκ, δηλαδή σ’ αυτά για τα οποία κάθε αποψη μπορεί να εκφραστεί· εδώ οι διαφορετικές ερμηνείες είναι ανεκτές, και τέτοιες είχαν πολλοί Πατέρες της Εκκλησίας σε πολλά ζητήματα.
  Μη μπερδεύεις τη διδασκαλία της Εκκλησίας με τη «γραμμή» του Κόμματος (ένα είναι το Κόμμα) 😉

 195. Μαρία said

  194
  Κατα φωνή.
  Για τα ελληνικά ρωτάω. Πώς ερμηνεύεται το ρήμα εισφέρω και ποια είναι η φύση του πειρασμού; Αυτά είναι και τα ερωτήματα που απασχόλησαν τους καθολικούς και κατ’ επέκταση τους γάλλους χριστιανούς και των άλλων δογμάτων.
  Θα απαντήσεις πρώτος εσύ, ως εκφραστής της μειοψηφίας, και μετά ο Μπλογκ με τη γραμμή του κόμματος 🙂

 196. Theo said

  @195:
  Αντιγράφω από τον Τρεμπέλα (που μάλλον εκφράζει την πλειοψηφία) στην ερμηνεία του Ματθ. 6,13:

  «Η κατά γράμμα μετάφρασις του αραμαϊκού πρωτοτύπου είναι πιθανώς «καὶ μὴ ποιήσῃς ἡμᾶς εἰσελθεῖν», του ποιήσῃς έχοντος την έννοιαν του επιτρέψης· μη επιτρέψης να εισέλθωμεν· πρβλ. Ματθ. 26,41, Μρκ. 14,38, Λουκ. 22,40, 46. Ο Θεός δεν πειράζει τον άνθρωπον εις το κακόν (Ιακ. 1,13) αλλ’ η πρόνοιά του επιτρέπει δοκιμασίας εις πάντας.
  […]
  «Καὶ ὁ πειρασμὸς διττός, ὁ μὲν ἐνήδονος, ὁ δὲ ἐνόδυνος· καὶ ὁ μὲν ἑκούσιος καὶ γεννήτωρ παθῶν, ὁ δέ, ἀκούσιος και ἀναιρέτης παθῶν. Τὸν μὲν ἑκούσιον φεύγειν χρή· τὸν δ᾿ ἀκούσιον ἀπεύχεσθαι μὲν διὰ τὴν ἀσθένειαν ἡμῶν, ἐπελθόντα δ᾿ ὑπομένειν γενναίως, ὡς καθαρτήριον» (Μάξιμος [ο ομολογητής]. Πειρασμός δεν είναι μόνον «πᾶς ἀγὼν ἐξ ἐπηρείας τοῦ δαίμονος, ὁπωσδήποτε ἡμῖν προσαγόμενος, δι᾿οὗ δοκιμάζεται ἡ ἀνδρεία τῆς ψυχῆς ἡμῶν» (Ζιγαβηνός), αλλ᾿ η λέξις περιλαμβάνει και τας δοκιμασίας καθ’ ην έννοιαν χρησιμοποιείται αύτη εν Ιακ 1,2 και Λκ 22,28. Πρβλ. και Α΄ Πέτρ. 4,12.»

  Ὀσο για τον πονηρό, είναι ο διάβολος, λέει ο Τρεμπέλας, τσιτάροντας Χρυσόστομο και Ζιγαβηνό.

 197. Theo said

  Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, το «εἰσενέγκῃς» δεν χρησιμοποιείται με την έννοια που έχει το εισφέρω στα αρχαία ελληνικά αλλά είναι μετάφραση ενός αραμαϊκού ρήματος (στην υποτακτική) που σημαίνει «μη μας κάνεις να εισέλθουμε (πέσουμε, θα λέγαμε στην ΚΝΕ)» σε πειρασμό.

 198. Pedis said

  εμένα μου φαίνεται οτι η μετάφραση είναι οκ. Τι στο διάβολο, εκατομμύρια μελετητές μέχρι τώρα, κανείς δεν το ειχε παρει χαμπάρι.

  Μεταξύ άλλων πρόκειται για υπόλειμα της εβραικής επίδρασης, ειναι μια παράκληση προς τον κακοήθη θεό της εβραικής θρησκείας να μην τους κάνει να υποκυπτουν από καπρίτσιο στην αμαρτία.

 199. 182: στοκ του πεντάευρου (αν έχει αγοραστεί)

 200. BLOG_OTI_NANAI said

  196: Έτσι είναι.

  Ουδέποτε κατανοήθηκε το χωρίο με την έννοια ότι ο Θεός στέλνει τους πειρασμούς. Θα ήταν τρελό να υποθέσουμε ότι ο Ματθαίος εννοεί κάτι τέτοιο, τη στιγμή που λίγο πριν έχει γράψει ξεκάθαρα ότι ο πειρασμός προέρχεται από τον διάβολο:

  [ο Ιησούς] «πειρασθήναι υπό τού διαβόλου» (Ματθ. 4,1)

  Αυτό ακριβώς που βλέπουμε και στο βιβλίο του Ιώβ και το βλέπουμε και σε πλήθος άλλα εδάφια της Κ.Δ.:

  «ο θεός, ός ουκ εάσει υμάς πειρασθήναι» (Α΄ Κορ. 10,13)
  [Θεέ μου] «τηρήσης αυτούς εκ τού πονηρού» (Ιω. 17,15).
  «ο κύριος, ός στηρίξει υμάς καί φυλάξει από τού πονηρού» (Β΄Θεσ. 3,3)

  Γι’ αυτό και η μοναδική ερμηνεία που επιτρέπει η Γραφή και υιοθέτησαν οι πατέρες της Εκκλησίας είναι «μην επιτρέψεις να μπούμε σε πειρασμό«.

  Άλλωστε και το ίδιο το εδάφιο είναι ξεκάθαρο, αφού η προσευχή απευθύνεται στον Θεό και την ίδια στιγμή ο πειρασμός δεν συνδέεται με τον Θεό αλλά με τον Πονηρό: «μή εισενέγκης ημάς εις πειρασμόν, αλλά ρύσαι ημάς από τού πονηρού«. Η αντίθεση πονηρού-διαβόλου και Αγαθού-Θεού υπάρχει σε πάνω από 100 εδάφια στην Κ.Δ.

  Και ο Γρηγόριος Νύσσης τον πειρασμό τον συνδέει με τον Πονηρό:
  «Ειπών γαρ, ‘μη εiσενέγκης ημάς εις πειρασμόν’, επήγαγεν το ‘ρυσθήναι από του πονηρού’, ως του αυτού δι’ εκατέρων των ονομάτων σημαινομένου […] άρα ο πειρασμός τε και ο πονηρός εν τι κατά την σημασίαν εστί«.

  Αυτό μας λέει και ο Χρυσόστομος, το κακό προέρχεται από τον Διάβολο ή από τους ανθρώπους (που τον υπηρετούν):

 201. Μαρία said

  196
  Κοίτα να δεις που πρέπει να πω οτι είναι διαφωτιστικός ο Τρεμπέλας. 🙂 Σ’ αυτό το σκεπτικό στηρίχτηκε η νέα γαλλική μετάφραση. Έτσι κι αλλιώς για τη μετάφραση του 1966 υπήρχαν αντιδράσεις.
  Τον αγαπημένο σου ομολογητή γιατί τον έβαλες σε αγκύλες; Υπήρχε περίπτωση να σκεφτώ τον Μάξιμο, ένα παλαβό παλιομερολογίτη καλόγερο;

  198
  Το ζήτημα μιας επίσημης μετάφρασης ανέκυψε μετά τη 2η σύνοδο του Βατικανού.

 202. Theo said

  @201:
  Τον έβαλα σε αγκύλες γιατί τα σχόλια τα διαβάζουν πολλοί, και νομίζω πως μεγάλο μέρος τους δεν ξέρει σε ποιον Μάξιμο παραπέμπει ο Τρεμπέλας.

 203. Pedis said

  # 201 β – και πάλι δεν καταλαβαίνω τι έχεις στο μυαλό σου: το «nos inducas» δεν μεταφράζεται τέλεια με το «ci indurre»;

  Και βέβαια, όπως είναι αναμενόμενο, αποκλείεται να μην υπάρχει μία βολική ερμηνεία/εξήγηση να επιστρατευτεί για κάθε περίπτωση …

 204. Μαρία said

  203
  Όχι λένε και για τα δύο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι που ερμηνεύουν τας γραφάς. Εμάς τι μας κόφτει;

 205. Pedis said

  Νικοκύρη, δεν καταλαβαίνω, την προληπτική λογοκρισία των εκκλησιαστικών ιστότοπων την έχεις εμπιστευτεί στον Μπλογκ γι αυτό και η παγίδα μου έχει κρατήσει σχόλιο που περιέχει λικνο από το «l’osservatore romano»; 🙂

  Όποτε ευκαιρήσεις απελευθέρωσέ το. Μερσί.

 206. Pedis said

  # 199 – 182: στοκ του πεντάευρου (αν έχει αγοραστεί)

  μπράβο σου που το βρήκες. (Βρώμαγε, πάντως.)

 207. Pedis said

  # 204 – Ούτε λόγος!

  Αλλά από περιέργεια: καλά οι παπαγάλοι των ιταλόφωνων μμε, αλλά και (ημι)επίσημοι ιστότοποι του ιταλικού καθολκισμού , ακομη και σε δημοσίευματα της επίσημης φωνής του «Ρωμαίου Παρατηρητή» (l’osservatore romano), αναπαράγεται η ίδια είδηση. Όλοι τους χρησιμοποιούν την ίδια σχεδον σύνταξη και δομή, ότι επρόκειτο για αποτυχημένη μετάφραση στα ιταλικά, στα γαλλικά (και στα γερμανικά, αν κατάλαβα καλά), αν και όλως τυχαίως το συγκεκριμένο χωρίο λέει το ίδιο πράγμα και στις τρεις γλώσσες, αφού, αν δεν προσποιηθούμε τους χαζούς, το χωρίο είναι ορθά μεταφρασμένο και κατά λέξη από τα λατινικά …

  Τέλος πάντων, για ένα τόσο τετριμμένο, λοιπόν, λάθος μαζί με κάτι άλλα ψιλά ζητήματα, η ιταλική καθολική Εκκλησία συνεδρίαζε για να αποφασίσει τι να πράξει επί 16 χρόνια!! Το αποφάσισε πέρυσι και ο Πάπας έδωσε φέτος την έγκριση.

  Πάντως, από ένα δημοσίευμα στο l’osservatore romano συνάγεται ότι δεν είναι ούτε η μοντέρνα μετάφραση ούτε ότι η λατινική έκφραση λάθος.

  Υπάρχει, αντίθετα, διαμάχη και ερμηνειομαχία από πολύ-πολύ παλιά ήδη από τον +3 αι.

  (με τα ιταλικά καλά τα πας, έτσι;)
  http://www.osservatoreromano.va/it/news/le-difficolta-del-padre-nostro

  Αλλά, μάλλον το άφηναν έτσι, στα λατινικά ήταν, ποιος νοιάζεται τι καταλαβαίνει ο κόσμος, από τη στιγμή όμως που μεταφράστηκε σε γλώσσα κατανοητή, πολλοί σχολαστικοί πιστοί σπασαρχίδες θα βρέθηκαν σε αμηχανία και ιδού το τελικό αποτέλεσμα μετά από μόλις πενήντα χρόνια ωρίμανσης.

 208. sarant said

  205 Το σχόλιο που κρατήθηκε ήταν το 207, ίσως λόγω του λινκ

 209. Chr said

  Το πιο αστείο που έχω πετύχει στην ΕΡΤ (2) είχε συμβεί όταν μετέδιδε μια ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα και στις πληροφορίες είχε το όνομα της εκπομπής που ήταν να μεταδοθεί. Η εκπομπή ήταν η «Αθήνα καλεί Μόσχα». Από το γέλιο δεν σκέφτηκα να βγάλω μια φωτό….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: