Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Σαν οδοστρωτήρας

Posted by sarant στο 14 Ιουνίου, 2019


Βρισκόμαστε και επίσημα σε προεκλογική περίοδο, οπότε το ιστολόγιο δεν μπορεί να μείνει αδιάφορο -θα σχολιάζει την κίνηση, ας πούμε πολιτικολεξιλογώντας.

Τις δυο-τρεις τελευταίες μέρες, η λέξη που βρέθηκε κάτω από τους προβολείς της επικαιρότητας, και αποτέλεσε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, ήταν η λέξη «οδοστρωτήρας».

Στα κοινωνικά μέσα κυκλοφόρησε ένα βίντεο με αποσπάσματα από τη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με επιχειρηματίες στην Κω.

Παρουσιάζεται λοιπόν ένας επιχειρηματίας, προφανώς από τον κλάδο του τουρισμού, ο οποίος ακούγεται να λέει:

Για να τελειώνουμε. Εφταήμερο εργασίας. Όχι αυτός ο εκβιασμός που γίνεται από τους ελέγχους εδώ πέρα, και όχι εξαήμερο, εφταήμερο. Άρα απαιτούμε να γίνει πιο εύκολα, πιο ευέλικτο το θέμα των εφτά ημερών, και όχι να επικρέμεται η σπάθη… έλεγχος έλεγχος και πρόστιμο.

Και ύστερα ο Κ. Μητσοτάκης λέει:

Μιλάμε για την ανάγκη να σαρώσουμε στην κυριολεξία ως οδοστρωτήρες τα εμπόδια τα οποία σήμερα κρατούνε δέσμια την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Και το βιντεάκι τελειώνει με χαιρετισμούς και χειροκροτήματα.

Μονταζιέρα! διαμαρτυρήθηκαν από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και ο ιστότοπος EllinikaHoaxes επιβεβαίωσε το προφανές, ότι το βίντεο ήταν μονταρισμένο παρουσιάζοντας ταυτόχρονα το πλήρες βίντεο της συνάντησης.

Μονταρισμένο θα ήταν σίγουρα το βίντεο, αφού η συνάντηση διάρκεσε πάνω από μια ώρα, ενώ το συγκεκριμένο απόσπασμα διαρκεί δυο λεπτά. Μονταρισμένο επίσης, διότι δίνει στον θεατή την εντύπωση ότι ο κ. Μητσοτάκης απαντά απευθείας στον επιχειρηματία, ενώ στην πραγματικότητα δεν έγινε διάλογος ενός προς έναν. Οι παρευρισκόμενοι διατύπωσαν, ο ένας μετά τον άλλον, τις απόψεις τους και τα αιτήματά τους, και ο κ. Μητσοτάκης έδωσε απαντήσεις συνολικά.

Επομένως, δεν είναι σαφές αν στα «εμπόδια που κρατούν δέσμια την επιχειρηματικότητα» συγκαταλέγεται και η απαλλαγή από τους «εκβιασμούς» των ελέγχων τήρησης της εργατικής νομοθεσίας. Ωστοσο, την επόμενη μέρα ο Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Γιάννη Σαραντάκο (απλή συνωνυμία, ας διευκρινίσω) ξεκαθάρισε ότι «θα έρθουμε σαν οδοστρωτήρας για να σαρώσουμε τα εμπόδια που σήμερα κρατάνε πίσω τις επενδύσεις» και όχι τα κοινωνικά δικαιώματα.

Ο οδοστρωτήρας είναι βέβαια το γνωστό μηχάνημα που χρησιμοποιείται στην οδοποιία, με τον μεγάλο μεταλλικό κύλινδρο που χρησιμεύει για να συμπιέζει και να ισοπεδώνει το οδόστρωμα ώστε η επίπεδη πλέον επιφάνεια να μπορεί να στρωθεί.

Αλλά βέβαια η λέξη χρησιμοποιείται και μεταφορικά. Επειδη ο οδοστρωτήρας ισοπεδώνει ό,τι βρεθεί στο πέρασμά του (θα θυμάστε και απο τα κόμιξ να βγάζουν τον ήρωα χαλκομανία κάτω από τον κύλινδρο) πήρε και μεταφορικές σημασίες.

Στον αθλητισμό ιδιως, η λέξη χρησιμοποιείται επαινετικά για έναν αθλητή ή μια ομάδα που σάρωσε, που κατατρόπωσε τους αντιπάλους της. Οδοστρωτήρας η Μπιλμπάο, πάτησε την Μπαρτσελόνα 4-0 λέει ενας τίτλος σε αθλητικόν ιστότοπο. Προφανώς για να χρησιμοποιηθεί η παρομοίωση η νίκη πρέπει να είναι συντριπτική, όχι 1-0 ή 2-1.

Μπορεί όμως η μεταφορική χρήση της λέξης να μην ειναι και τοσο θετική. Κάποιες φορές η λέξη χρησιμοποιείται περίπου σαν συνώνυμο του ταύρου εν υαλοπωλείω, ενώ επίσης χρησιμοποιείται και σαφώς επικριτικά για κάτι που ισοπεδώνει τις διαφορές και σαρώνει πολύτιμα ή χρήσιμα πράγματα στο πέρασμά του -έτσι, θα δείτε αναφορές στον οδοστρωτήρα της παγκοσμιοποίησης που ισοπεδώνει την εθνική και πολιτισμική τους ταυτότητα (το παράδειγμα παρμένο από το ΜΗΛΝΕΓ) ή στον οδοστρωτήρα του δικομματισμού κτλ.

O οδοστρωτήρας είναι λόγια λέξη, θα περιμέναμε να είναι μεταφραστικό δάνειο από κάποια ευρωπαϊκή γλώσσα αφού η Ελλάδα του 19ου αιώνα δεν ηταν πρωτοπόρα ή αυτάρκης στα μηχανήματα οδοποιίας. Όμως δεν βρίσκω να υπάρχει αντιστοιχία του τύπου chemin de fer – Eisenbahn – σιδηρόδρομος. Οι Γάλλοι λένε rouleau compresseur (κατά λέξη: κύλινδρος συμπιεστής) -και με την ευκαιρία να αναφέρω ότι και στα γαλλικά η λέξη έχει τις ίδιες ακριβώς μεταφορικές σημασίες όπως και στα ελληνικά: θυμάμαι στην Εκίπ είχα παλιότερα διαβάσει ότι ο Ναδάλ προχωρούσε στο Ρολάν Γκαρός comme un rouleau compresseur, σαν οδοστρωτήρας.

Πότε μπήκε η λέξη στα ελληνικά; Το ετυμολογικό και το γενικό λεξικό του Μπαμπινιώτη λένε «1833» που είναι ολοφάνερο τυπογραφικό λάθος -τόσο νωρίς αποκλείεται να είχε το νεοπαγές ελληνικό κράτος τέτοια μηχανηματα, σε μια εποχή όπου οι πρώτοι (ιππήλατοι βέβαια) οδοστρωτήρες μόλις δοκιμάζονταν στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Κοίταξα τον Κουμανούδη αλλά δεν τον έχω μπροστά μου: αποδελτιώνει ανευρέσεις της λέξης στις δυο τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα, όπως και θα περιμέναμε.

Δεν ξέρω αν θα κολλήσει στον Κ. Μητσοτάκη το παρατσούκλι «οδοστρωτήρας» αλλά να θυμίσω στους νεότερους ότι κι άλλος ένας πολιτικός, κατά σύμπτωση της ίδιας παράταξης, είχε παρωνύμιο από τον κλάδο των χωματουργικών έργων. Ο μακαρίτης πια Μιλτιάδης Έβερτ, ο επικαλούμενος και «μπουλντόζας», παρεγκώμιο που το χρωστάει είτε στον επιβλητικό του σωματότυπο είτε στην ορμητικότητά του είτε και στα δυο. Όταν, το 1986, ο Έβερτ κέρδισε τις δημοτικές εκλογές στην Αθήνα, ο Κων. Καραμανλής (ο κανονικός) του είπε «σε ήξερα για μπουλντόζα, αλλά εσύ έγινες πύραυλος!».

Πάντως, ανεξάρτητα από τα μονταρισμένα αποσπάσματα, είναι μάλλον βέβαιο ότι μια υποτιθέμενη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας θα είναι πιο χαλαρή σε θέματα ελέγχων της επιχειρηματικότητας. Στην ίδια περιοδεία στα Δωδεκάνησα, ο Κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε επιχειρηματία που διαμαρτυρήθηκε επειδή «ο Τσίπρας έστειλε οχτώ φορές το ΣΔΟΕ», είπε:

«Εγώ να ξέρεις δεν στέλνω. Και το Κράτος δεν πρέπει να στέλνει, αλλά πρέπει να δείχνει μια μεγάλη κατανόηση απέναντι στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται με πολύ αυξημένο κόστος».

Και ενώ κλείνω το άρθρο, φίλος Βολιώτης μού στέλνει βιντεάκι από τοπικό τηλεοπτικό σταθμό όπου υποψήφια βουλεύτρια της ΝΔ επίσης υποστηρίζει ότι ο εργαζόμενος «εάν το θελήσει, εάν το επιθυμεί» να δουλεύει εφτά ημέρες την εβδομάδα, πρέπει να έχει τη δυνατότητα, διότι «θέλουμε να αφήσουμε τους ανθρώπους να λειτουργήσουν πιο ελεύθερα».

Εγώ πάλι νομίζω ότι τα δύο μέρη, εργαζόμενοι και εργοδότες εννοώ, δεν έχουν την ίδια διαπραγματευτική δύναμη, οπότε είναι φενάκη να λέμε ότι ο εργαζόμενος «θέλει και επιθυμεί» την εφταήμερη εργασία -όχι βέβαια : του επιβάλλεται με στυγνόν εκβιασμό. Τα παιδιά που «δουλεύουν σεζον» (αναρωτιέμαι αν έχει λεξικογραφηθεί η έκφραση) το καλοκαίρι και που βεβαια δεν θα ψηφίσουν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου μαλλον δεν διαπραγματεύονται σε ισότιμη βάση.

Κλείνω με μια μαρτυρία που την αντιγράφω από τον τοίχο του φίλου Μάκη Τσαμαλίκου στο Φέισμπουκ.

Περι επταήμερης εργασίας

Έχω δουλέψει σερβιτόρος δυο σεζόν σε τουριστικό νησί. Είχα την πολυτέλεια να επιλέξω τους εργοδότες μου: αυτούς που ήξερα ότι θα με πληρώσουν καλά και στην ώρα τους, και το σημαντικότερο, που θα με σεβαστούν σαν άνθρωπο και σαν εργαζόμενο. Που δεν θα με βάλουν να δουλέψω πέρα από το οχτάωρο, που δεν θα με χώσουν σε ένα υπόγειο δωμάτιο 2×3 να κοιμάμαι με άλλους δύο σερβιτόρους ή σε ένα τροχόσπιτο κάτω από τον ήλιο με άλλους 6 (ο ένας μάλιστα ξεσπιτώθηκε για να με κοιμήσει), που δεν θα στράβωναν αν ζητούσα και δεύτερη μερίδα από το φαγητό του προσωπικού, που δεν θα μου κρατάνε τα πουρμπουάρ, που θα μου βάλουν όλα μου τα ένσημα. Πράγματα καθόλου αυτονόητα για εκατοντάδες συναδέλφους μου πάνω στο νησί.

Φυσικά δεν είχα την δυνατότητα να διαπραγματευτώ το επταήμερο. Εννοείται ότι στο δίλημμα “δουλεύεις χωρίς ρεπό όλη τη σεζόν ή δεν δουλεύεις καθόλου” έδωσα την συγκατάθεσή μου. Εννοείται ότι ήμουν δηλωμένος για τα μάξιμουμ 25 ένσημα τον μήνα, κι ας δούλευα 30/31 μέρες τον μήνα και περίπου 120 μέρες σερί. Ήμουν τυχερός – παρακάτω στον χάρτη η σεζόν κρατούσε κοντά έξι μήνες, και μ’ όσους μίλησα επιβεβαίωναν πως ούτε εκεί υπήρχε ρεπό.

Πριν το κάνεις, δεν έχεις ιδέα τι σε περιμένει. Την κούραση δεν την φοβόμουν, όμως από ένα σημείο και μετά η σωματική κούραση (σε τρεις μήνες έχασα 12 κιλά) δεν έχει πια σημασία. Όσο περνάει ο καιρός, αυτό που γίνεται ανυπόφορο είναι το ψυχολογικό βάρος, η αίσθηση ότι κάθε μέρα είναι ολόιδια με την προηγούμενη: ξυπνάς, πίνεις έναν καφέ, κάνεις μια βουτιά, ετοιμάζεσαι και πιάνεις δουλειά. Τελειώνεις, πίνεις μια μπύρα αν αντέχεις και πας για ύπνο. Στο ωράριο όλα είναι ίδια: το στήσιμο του μαγαζιού, ο πρώτος πελάτης, η ώρα αιχμής, ο περίεργος που ήρθε για να κάνει φασαρία, ο καβγάς με τον μάγειρα, το κλείσιμο, το φαγητό του προσωπικού, το μάζεμα του μαγαζιού. Οι μέρες περνάνε και χάνουν το νόημά τους – η ζωή χάνει το νόημά της. Θα θυμάμαι για πάντα την αίσθηση ελευθερίας την πρώτη φορά μετά από 118 συνεχόμενες μέρες που η ώρα πήγε 16:30 και δεν έπρεπε να τρέξω να ετοιμαστώ για το μαγαζί.

Η επταήμερη εργασία είναι μια κρυμμένη πραγματικότητα σε όλην την χώρα (φυσικά όχι μόνο στον τουριστικό κλάδο), ένας κόσμος που η πλειοψηφία αγνοεί την ύπαρξή του. Κρυμμένη και από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς: παλιότερα εντελώς αδήλωτη, τα τελευταία χρόνια υποδηλωμένη. Και φυσικά ποτέ δεν γίνεται με την πραγματική συναίνεση του εργαζόμενου. Κάπου οι συνθήκες παρανομίας εξισορροπούνται από αυξημένα μεροκάματα (ακούω ότι εδώ στην Κρήτη οι μισθοί της σεζόν είναι σχεδόν οι μισοί από ό,τι παίρναμε στις Κυκλάδες, για τις ίδιες συνθήκες εργασίας). Παρεμπιπτόντως εξίσου κρυμμένη και εξίσου πραγματική είναι η παιδική εργασία: δωδεκάχρονα που δουλεύουν σε κανονικές θέσεις εργασίας με κανονικό ωράριο και αμοιβές της πλάκας. Και δεν αναφέρομαι στην περίπτωση που το παιδί βοηθά στην οικογενειακή επιχείρηση…

Παραμονές των Ευρωεκλογών ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για νομιμοποίηση της επταήμερης εργασίας (“είναι κάλό, δεν είναι κακό”, είπε, με ένα αφελές χαμόγελο, σαν να ανακάλυψε κάτι πολύ σπουδαίο). Η είδηση κυκλοφόρησε και πολλοί φίλοι, Νεοδημοκράτες ή φανατικά αντισυριζαίοι έσπευσαν να υποστηρίξουν τον Κ. Μητσοτάκη. Είπαν ότι η δήλωσή του παρερμηνεύτηκε, ότι εννοούσε την επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων, και βάφτιζαν “συριζοτρόλ” όποιον έλεγε το αντίθετο. Διαπίστωσα ότι κάποιοι φίλοι πήραν θέση ενώ αγνοούν τις συνθήκες του ιδιωτικού τομέα – κάποιοι από αυτούς έχουν εργαστεί μόνο στην ασφάλεια του δημόσιου σχολείου. Το περιστατικό στην Κω νομίζω ότι ξεκαθαρίζει τις διαθέσεις του προέδρου της ΝΔ: νομιμοποίηση της επταήμερης εργασίας χωρίς ρεπό, ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος των προστίμων και -γιατί όχι;- να συμπιεστούν τα μεροκάματα. Δεν είναι η υπόσχεση του Κ. Μητσοτάκη για “οδοστρωτήρα που θα σαρώσει τα εργασιακά δικαιώματα” που το επιβεβαιώνει, είναι η απουσία αντίδρασής του στην οργισμένη απαίτηση του επιχειρηματία για νομιμοποίηση της επταήμερης εργασίας.

 

ΥΓ Και μια γλωσσική παρατήρηση για υστερόγραφο: ο Κ. Μητσοτάκης στην Κω είπε «ως οδοστρωτήρας» ενώ στην τηλεοπτική εκπομπή «σαν οδοστρωτήρας». Κατά Μπαμπινιώτην, αυτές οι δύο φράσεις έχουν διαφορετική σημασία, η πρώτη δηλώνει ιδιότητα ενώ η δεύτερη δηλώνει παρομοίωση. Εγώ λέω πως το περιστατικό δίνει ακόμα μιαν απόδειξη πως η λεπτή αυτή διάκριση έχει πάψει να ισχύει.

 

Advertisement

166 Σχόλια προς “Σαν οδοστρωτήρας”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  Ενας οδοστρωτήρας πατάει μια κότα και την κάνει ένα με την άσφαλτο.

  Και όπως συμβαίνει στα καρτούν, ξεκολλάει απ την άσφαλτο, τινάζεται, ξαναγίνεται κότα και λέει:

  -Αυτός ήταν κόκορας!

 2. Υπάρχει και η σκηνή με τον οδοστρωτήρα στο αεροδρόμιο, στην κωμωδία «Ένα ψάρι που το έλεγαν Γουάντα».
  Καλημέρα.

 3. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ξέρω και περίπτωση εννεαήμερης σερί εργασίας χωρίς ενδιάμεσο ρεπό. Αυτά είναι κοινός τόπος στον ιδιωτικό τομέα. Δεν χρειάζεται να έρθει ο οδοστρωτήρας Κούλης, για να εφαρμοστούν αυτά τα μεσαιωνικά συστήματα. Σε παγκοσμιοποιημένες οικονομικές συνθήκες τα εθνικά κράτη αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, ακόμη κι αν το θέλουν.

 4. LandS said

  3 Μη μπερδεύεις το εξαλείψουν με το αντιμετωπίσουν.

 5. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !
  Το κείμενο είναι περισσότερο από αντιπροσωπευτικό…Ο τουρισμός, δεν είναι μια πίτα ικανή να τους χορτάσει όλους, τα βλέπω πλέον δώδεκα χρόνια κάθε καλοκαίρι στη Μύκονο… Από τη ματιά αυτού που σε καλεί να «περάσεις» στο μαγαζί του, καταλαβαίνεις τί κάτεργο κρύβεται από πίσω (και τί κοροϊδία, βεβαίως…) Με τα αυτιά μου έχω ακούσει ανθρώπους με μαγαζιά στα Ματογιάννια, να λένε «δεκαπέντε ώρες το δρόμο, και τί βγαίνει;»
  Ίσως μόνη τους παρηγοριά -και άμυνα- τα, αναμφίβολα πολλα «μαύρα», που πηγαινοέρχονται…

 6. Παναγιώτης Κ. said

  Αποκαλυπτική η μαρτυρία του Μάκη.
  Έχω εμπειρία για μερικά από τα όσα αναφέρει.
  Το εκπληκτικό είναι το εξής: Ενώ έχεις όλα τα καλούδια για να τα γευθείς (ποτά, γλυκά,μεζέδες) είναι τόσο μεγάλη η κούραση που δεν σου κάνουν αίσθηση.
  Το πολύ-πολύ να επιλέξεις ένα καλό ποτό με την ιδέα ότι θα σε χαλαρώσει.
  Και αγανάκτηση υπάρχει και προβληματική επίσης κατάσταση. Χώρα τουριστική με αυτούς τους μεγάλους αριθμούς τουριστών και ποια λύση μπορεί να υπάρξει;
  Δικός μου άνθρωπος που έχει φαγάδικο (πολύ καλό ) το άφησε στους εργαζόμενους και αυτός άλλαξε επάγγελμα.Πάλι στο χώρο του τουρισμού. Εκδρομικό βανάκι των 16 θέσεων.Είναι πάρα πολύ ευχαριστημένος!

 7. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Παρόλο που θα ψηφίσω ΝΔ, έχεις απόλυτο δίκιο στην κριτική σου για το συγκεκριμένο θέμα. Ξέρω από πρώτο χέρι, το τί σημαίνει εργοδοτική αυθαιρεσία σε τέτοιες δουλειές. (Νομίζω πως ο οδοστρωτήρας δεν ισοπεδώνει μόνο το οδόστρωμα αλλά και το μίγμα πίσσας κλπ που απλώνεται για να στρωθεί..)

 8. sarant said

  Καλημερα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  5 Τι εννοούν «δεκαπέντε ώρες το δρομο;»

  7 Πρώτα δεν πρέπει να επιπεδωθεί το άστρωτο;

 9. Παναγιώτης Κ. said

  Υπάρχει η παροιμιακή έκφραση: «Ο χ δεν είναι νερό για λειτουργιά».
  Υποδηλώνει ότι ο χ έχει ρευστό χαρακτήρα, καθόλου…αξιοζήλευτο.
  Οι περισσότεροι λοιπόν εργοδότες δεν είναι…νερό για λειτουργιά.
  (λειτουργιά ονομάζουμε το πρόσφορο που πηγαίνουν οι χριστιανοί στην Εκκλησία).

 10. Σε όλα τα τουριστικά μέρη στην σεζόν δεν υπάρχουν ρεπό εδώ και χρόνια, από τότε που μειώθηκε ο αριθμός των σερβιτόρων κ.λ.π. της κάθε επιχείρησης. Τέλη της δεκαετίας του 70 που ήμουνα στον Πόρο για τρία καλοκαίρια, τα μαγαζιά της αποβάθρας δεν επέτρεπαν στα γκαρσόνια να πληρώνονται από τους πελάτες (γερμανούς κυρίως που αδιαφορούσαν για τα ρέστα από το κατοστάρικο ή δεν καταλάβαιναν πως υπήρχαν ρέστα) ‘ηταν » καθήκον» των ιδιοκτητών.
  Την ίδια εποχή στο Ερμόνες μπιτς που πέρασα κάποιες μέρες μόνος έλληνας ανάμεσα σε 1495 γερμανούς και 4 αυστριακούς στο γεύμα το κρασί δεμέστιχα το χρέωναν 120 και οι περισσότεροι γερμανοί έδιναν πεντακοσάρικο. Πεντακοσάρικο έδωσα και γω γιατί δεν είχα ψιλά και το γκαρσόνι κλείνοντας μου το μάτι μου είπε πως θα μου φέρει τα ρέστα αργότερα στο δωμάτιο όπως και έγινε. Κάθε γκαρσόνι έβγαζε περίπου ένα μηνιάτικο κάθε μέρα, δεν ξέρω όμως πόσα πλήρωναν για να δουλέψουν εκεί !!

  ( για τους έχοντες απορίες το μπούκινγκ του ξενοδοχείου γινότανε τότε στο Μόναχο και το έκανε η Μαργκίτε από το Ρόζενχάιμ, είχαμε γνωριστεί στον Πόρο. Hξερε μόνο γερμανικά και γω δεν ήξερα καθόλου αλλά σκίζαμε στην γλώσσα του άσματος πιο κάτω. )

 11. Πάνος με πεζά said

  Υπάρχουν δουλειές που μπορείς να κάνεις νέος, χωρίς υποχρεώσεις, οικογένειες κλπ., και να τις πληρωθείς και καλά… Δυστυχώς, δεν ξέρω αν υπάρχουν δουλειές όταν βρεθείς από την άλλη μεριά… Έχουμε μια κακώς εννοούμενη νοοτροπία «όσο πιο πολύ δουλέψεις, τόσο πιο πολλά θα βγάλεις», να είσαι άξιος, να μην είσαι τεμπέλης, να μην κάθεσαι… Αλλά όλα αυτά είναι πια κοροϊδία, ή τουλάχιστον υποβιβασμός της αξίας της ζωής…

 12. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @8. Όντως, πρώτα επιπεδώνεται το άστρωτο και ύστερα απλώνεται το μίγμα πίσσας.. (..αναμνήσεις από τα παιδικά χρόνια. Χαζεύαμε με μεγάλη περιέργεια τις ασφαλτοστρώσεις στις φτωχογειτονιές μας..)

 13. Πάνος με πεζά said

  @ 8 : Εννοούν ότι είναι έξω από τα μαγαζιά τους (οι περισσότεροι δεν έχουν καν κλασικά μαγαζιά, έχουν κάτι μικροβιτρίνες, ή το κάτω από μια σκάλα ή όποια άλλη επινόηση), και κυνηγάνε τον πελάτη με το ντουφέκι…
  Δεν ξέρω αν υπάρχει μεγαλύτερη πίκρα, να περνάνε τόσες φάτσες μπροστά σου, και να μην αγοράζει (ίσως) κανένας…

  Όσο για τα ασφαλτικά, υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και διαδικασίες, π.χ. δονητικοί οδοστρωτήρες τις χωμάτινες στρώσεις, μη δονητικοί στις ασφαλτικές, κίνηση προς την πλευρά του κυλίνδρου ή αντίθετα, κατά περίπτωση (σπρωχτά ή τραβηχτά), συγκεκριμένη ταχύτητα κλπ. Το βάρος των μηχανημάτων είναι της τάξης των 8-12 τόνων.

 14. Aghapi D said

  8 Δέν το είχα ξανακούσει το «επιπεδωθεί» 🙂

 15. τα μυαλά said

  Αιώνιος φόβος του νεοέλληνα. Μη χρειαστεί να δουλέψει, αυτός μόνο για δημόσιος υπάλληλος προορίζετε. Και σαν δημόσιος υπάλληλος, προς θεού, μη γίνει ποτέ αξιολόγηση. Διότι τότε θα πρέπει να δουλέψει, και αυτό δε θέμε, θέμε? Φτου κακά. Στα σοβαρά τώρα. Ποντάροντας στην ερασιοφοβία, δεν νομίζω η προπαγάνδα του Σύριζα να έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Όλοι ξέρουν τι συμβαίνει εδώ και πολλές δεκαετίες. Τα λέω προκαταβολικά, μη έρθουν μετά και ψάχνονται γιατί χάσανε.

 16. ΓιώργοςΜ said

  15 Δεν πας ν’ αλλάξεις καμμιά φανέλα, μην πουντιάσεις; Θα ιδροκόπησες απ’ τα χαράματα στο πηλοφόρι…

 17. sarant said

  13 Kατάλαβα, και πουλάνε σουβενίρ;

 18. alsatiancousin said

  Περί μπουλντόζας:

  Όσοι είχατε ζήσει την προεκλογική περίοδο των δημοτικών του ’86, θυμάστε αν το προσωνύμιο προϋπήρχε της αφίσας ή αν βγήκε μετά;
  Ερώτημα εφάμιλλο του «αβγό ή κότα»!

 19. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Η ουσία του άρθρου είναι δυστοπική. Ας λεξιλογήσουμε καλύτερα:

  Αν και αναγνωρίζω τη θετική έννοια που μπορεί να έχει ο «οδοστρωτήρας» σε περιπτώσεις όπως οι αθλητικές διοργανώσεις (ή και εκτός αθλητισμού, σε κάθε ίσως περίπτωση συνεχόμενων ανεμπόδιστων επιτυχιών), βασικά η έννοια είναι αρνητική. Νομίζω ότι ο Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του οδοστρωτήρα, ασκεί δριμεία αυτοαντιπολίτευση.

  Η βασική ιδιότητα του οδοστρωτήρα, από την οποία ξεκινιύν και οι μετωνυμικές χρήσεις της λέξεις, είναι ότι ισοπεδώνει τα πάντα. Ε, όταν μιλάμε μεταφορικά για ισοπέδωση, δεν το εννοούμε θετικά! «Τα ισοπεδώνεις όλα» δεν είναι έπαινος, σε κανένα συμφραζόμενο!

  Υπάρχουν πολλές λέξεις που, ενώ κατά βάση έχουν αρνητικό πρόσημο, μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να το αντιστρέψουν. Ένας που του αρέσει το μεθύσι ή η μαστούρα, μπορεί να αναφωνήσει ενθουσιασμένος «έγινα χάλια!», και να το εννοεί 100% θετικά. Αλλά διάβολε, ο ίδιος άνθρωπος (ακόμη και στην ίδια κατάσταση!), αν πει «αυτό το μαγαζί / φαγητό / που φοράς / κλπ. είναι χάλια», δε θα το εννοεί θετικά – ξέρει να το ξεχωρίσει.

  Κι ένας με μεγάλη μυϊκή δύναμη, η οποία φαίνεται και από την εμφάνιση του σώματός του, μπορεί να χαρακτηριστεί επαινετικά «χτήνος» ή «γομάρι» -λέξεις κανονικά προσβλητικές- αλλά δεν περιμένουμε από έναν υποψήφιο πρωθυπουργό να μας τάξει, προκειμένου να μας δελεάσει, ότι θα μας φερθεί σα χτήνος ώστε η ζωή μας να γίνει χάλια.

 20. atheofobos said

  Νομίζω πως το έχω ξαναγράψει. Σύμφωνα με όσα μου είχε πει συμμαθητής του Έβερτ στο σχολείο τον είχαν βγάλει μπουλντόζα γιατί ένα συνηθισμένο αστείο του ήταν να παίρνει φόρα και να βαράει με το κεφάλι του άλλα παιδιά. Το παρατσούκλι του άρεσε και το πρόβαλε μετά δήθεν για έργα που έκανε.

  1
  Αυτό το ανέκδοτο είχε κυκλοφορήσει εκτός από κόκορα και με τα αυτοκίνητα Trabant που ήταν λόγω ευτελούς κατασκευής πολύ ελαφρά !

 21. Παναγιώτης Κ. said

  Ταβέρνα στον Πολύγυρο. Λίγος κόσμος και δυνατότητα κουβέντας με το αφεντικό. Αυτά τον Μάρτη που μας πέρασε.
  -Και ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημά σας τον ρωτάω.
  -Δεν βρίσκουμε σερβιτόρους μου για να ανταποκριθούμε στις μαζικές εκδηλώσεις όπως γάμοι, βαφτίσεις κ.λπ.
  Μεγάλη η έκπληξή μου και αναλαμβάνει να μου εξηγήσει.
  Ο σερβιτόρος δουλεύει 5-6 μήνες στα μεγάλα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής. Όχι πως πληρώνεται πολύ καλά αλλά του βάζουν ένσημα οπότε θεμελιώνει δικαίωμα για να γραφτεί στο Ταμείο Ανεργίας τους υπόλοιπους μήνες. Ταμείο Ανεργίας συν τα ελαιόδεντρα που θέλουν περιποίηση.
  Δεν θέλει να χάσει το Ταμείο Ανεργίας οπότε τα ζητάει μαύρα. Αν όμως με πιάσουν με αδήλωτο εργαζόμενο θα μου βάλουν πρόστιμο δέκα χιλιάδες.
  Αυτή λοιπόν είναι η αιτία του προβλήματος.

  Δεν μου είπε τι πρέπει να γίνει αλλά και εγώ δεν τον πίεσα.
  Δεν τον πίεσα για να έχω την εμπιστοσύνη του και να μαθαίνω.

 22. ΓΤ said

  Βαριοπέφτουν με τη ζέshτα οι οδοστρωτήρες, και, επειδή έχουμε ξεχαστεί, έχει ξεκινήσει το Μουντιάλ Γυναικών. Υπέροχο το εξώφυλλο του «Charlie Hebdo», απολαύστε υπεύθυνα στο https://francais.rt.com/france/62946-coupe-monde-football-feminin-charlie-hebdo-divise-video Λαδάκι Ανώσκελη και τρυφερότης στο ισοσκελάκι. Εσείς σκοράρατε;

 23. nikiplos said

  Καλημέρα… Έχω την εντύπωση πως το όλον, δεν είναι παρά μια ακόμη επικοινωνιακή ρουκέτα… Ο Κούλης στα Δωδεκάνησα, λέει αυτά που θέλουν να ακούσουν άλλοι αλλού, χαμηλής φαντάζομαι επιχειρηματικής αισθητικότητας. Άλλωστε στα δωδεκάνησα κάποιος βρίσκεται πάντοτε ανάμεσα σε επιχειρηματίες που ουδέποτε εφήρμοσαν κανέναν νόμο, ούτε και χαμπάριασαν από πρόστιμα στην επιχειρηματική τους καριέρα στα καλά χρόνια.

  Έτσι κι αλλιώς και τα ίδια τα πρόστιμα αυτήν την έννοια είχαν. Οι κυβερνήσεις προϊόντος του χρόνου τα αύξαναν, ώστε να γίνουν κι αυτά «μαύρο» μπαχτσίσι στους ελεγκτές. Όπως και τα υπόλοιπα πρόστιμα άλλωστε, εκείνα που δεν αφορούν εργασιακά δικαιώματα, αλλά για παραβάσεις δημόσιου χώρου, για παραβάσεις της κοινής ησυχίας κλπ. Έκαναν υποκριτικά θέμα το 7ήμερο. Εδώ είναι κοινό μυστικό, πως οι περισσότεροι έχουν φιλήσει κατουρημένες ποδιές προκειμένου να εργαστούν τελείως ανασφάλιστοι στα μαγαζιά αυτά… «Πελάτες κρουαζιέρας είναι που δεν διάβασαν καλά τους όρους του ταξιδιού» που έλεγε κι ο Αιγύπτιος εφοπλιστής στον Αστερίξ.

  Εδώ και χρόνια οι πολίτες είναι τελείως απροστάτευτοι απέναντι στις αυθαιρεσίες των επιχειρηματιών, ενώ αν προσθέσουμε και τον υπόκοσμο που έχει εμφιλοχωρήσει και πουλάει προστασία εδώ και 30 χρόνια σε αυτά τα μαγαζιά, ο λογαριασμός χάνεται… Κι όλοι βολεύονται εκεί στα νησιά, που ο τουρισμός είναι πιο εύκολος. Από τον μπάτσο που δουλεύει πόρτα το βράδυ στο μπαρ που θα πρέπει να ελέγξει, ως τον ελαιοχρωματιστή που κατεβάζει κοπάδια τους αλλοδαπούς για εργασίες που δεν φαίνονται ποτέ και πουθενά, παρά μόνο εάν «σκάσει» κάτι… Κι όταν λέμε «σκάσει» εννοούμε μόνο να σκοτωθεί κάποιος από αυτούς πέφτοντας από καμία σκαλωσιά, όχι τίποτε άλλο, γιατί όλα τα άλλα ειδοποιούνται με τηλέφωνα πριν ο έλεγχος καταφθάσει…

  Και φυσικά η κρίση τα έχει κάνει όλα χειρότερα, ακόμη και σε μη τουριστικές περιοχές. Πρόσφατα ιδιοκτήτης καλοκτισμένης και πολυτελούς κατοικίας, απαιτούσε να μπει σκαλωσιά και να γίνουν εργασίες άνευ άδειας. Εμείς αρνηθήκαμε, αλλά βρήκε άλλους. Περιττό να πούμε τι σκαλωσιά μπήκε και ποιού κακομοίρηδες ανέβηκαν εκεί να εργαστούν κάτω από το λιοπύρι, χωρίς μέτρα προστασίας… Και η κυρία Ανεργίτσα, έχει αναγκάσει πολλούς από εμάς στο να κάνουμε εκπτώσεις.

  Το λυπηρό και στενάχωρο (για άλλη μια φορά) είναι πως αντί να μιλήσει-τάξει- ο μελλοντικός πθ για επιχειρηματικές ευκαιρίες στις οποίες θα μπορούσε να είναι αρωγός (πχ στα Δωδεκάνησα να ιδρυθούν φούρνοι, ή βιοτεχνίες φούρνων που θα φουρνίζουν τα ψωμάκια που τρων οι τουρίστες στα πρωινά τους και να μην εισάγονται από κατεψυγμένο ζυμάρι και ψήνονται από τους απέναντι), για άλλη μια φορά ακούς αποκαρδιωτικά συνθήματα των 80ς, που και τότε από εμμονικούς εκφορούνταν…

 24. Πάνος με πεζά said

  Ε ναι, όταν το Κράτος μπαίνει συνεταίρος τόσο βαθιά που να καταντήσεις να δουλεύεις μόνο γι αυτό, αυτά θα γίνονται… Άσε δηλαδή που, κι εμάς που πληρώνουμε, ανασφάλιστους μας βγάζει (ακόμα, οι μηχανικοί, από αυτό το «λάθος» που να δούμε πώς θα διορθωθεί…)

 25. # 22

  νομίζω βρήκε δοκάρι το μπαλλάκι…

  μια που επί συνεχόμενα χρόνια παίρνει το πρωτάθλημα στις γυναίκες ο ΠΑΟΚ (και συμμετοχές στο τσουλου) λογικό είναι να μην έχουμε ειδήσεις για γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλαδα της … αξιοκρατίας. Αντίθετα μάθαμε πως ο ΠΑΟ (ή η ΑΕΚ) πήραν πρωτάθλημα στο μπάσκετ με καροτσάκια και ο ΟΣΦΠ στο μπάσκετ, βόλλεϋ και πόλο γυναικών. Οταν κάνουν οι του ΠΟΚ ομάδες ή εξαγοράσουν την Γλυφάδα κ.λ.π. θα το βλέπουμε και στην τιβι όπως έγινε και με το μπάσκετ όταν ήταν Αρης και ΠΑΟΚ στην κορυφή

 26. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  11 – «Αλλά όλα αυτά είναι πιά κοροϊδία, ή τουλάχιστον υποβιβασμός της αξίας της ζωής.»
  Ανέκαθεν ήταν κοροϊδία και υποβιβασμός της ανθρώπινης νοημοσύνης.
  Τα πολλά λεφτά βγαίνουν πανεύκολα για τα λίγα πρέπει να φτύσεις αίμα.
  Οι έξυπνοι δεν δούλεψαν ποτέ σ’ συτό τον κόσμο για λεφτά (απο 12 χρονών δουλεύω, 46 χρόνια και συνρχίζω ακάθεκτος, ξέρω τι σου λέω☺).είναι πιο κερδοφόρο και εύκολο να δουλεύουν τον κόσμο που δουλεύει για λεφτά, γι’ αυτό δημιούργησαν όλες αυτές τις φανταστικές ιστορίες που πιστεύουν ακόμη και μέχρι μέχρι θανάτου οι δουλευταράδες.😂

 27. sarant said

  18 Θέλει ψάξιμο ξάδερφε. Δεν θυμάμαι…

  22 Παρόλο που το μουντιάλ παίζεται εδώ δίπλα, δεν έχω δει κανένα ματς, μόνο μερικές δίλεπτες περιλήψεις. Και αυτό με το Σαρλί Εμπντό δεν το πήρα είδηση

 28. Pedis said

  το μοντέλο είναι 7/12 …

  έκανε τόσο καλή δουλειά ο συριζα με την πολιτική στρατηγική της υποταγής και της αποδοχής της μοίρας μας και τα αποσκ@τωσε στην επιτυχία με το δούλεμα, τις κωλοτούμπες και την παλαιοπασοκική μονοδιάστατη επικοινωνιακή τακτική του τύπου «ιδού ο μπαμπούλας της δεξιάς … » , «τι είπε ο Κούλης …» διανθισμένη με συνεχή κριτική σημαντικών πολιτικών γεγονότων όπως όταν κλ@νει ο Γεωργιάδης στο τουίτερ που, όπως πιανουν οι κεραίες μου, κόσμος που δεν έχει ψηφίσει ποτέ δεξιά, θα ψηφίσει Κούλη για να φύγουν «αυτοί».

  Απο τη μια μεριά σκέφτεσαι «είσαι μεγάλος μαλάκας, φίλε» από την άλλη, μέσα στην μαλακία που τον δέρνει, κι επειδή δεν έχει τα κότσια παρά μόνο να εξουσιοδοτεί κάθε τέσσερα χρόνια τον απατεώνα και αλήτη που θα θελήσει να διώξει την επόμενη φορά, λες «τελειωμένος για τελειωμένος, έχε, τουλάχιστον, τη χαρά ότι αποφασίζεις».

 29. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Όταν, το 1986, ο Έβερτ κέρδισε τις δημοτικές εκλογές στην Αθήνα, ο Κων. Καραμανλής (ο κανονικός) του είπε «σε ήξερα για μπουλντόζα, αλλά εσύ έγινες πύραυλος!».

 30. ΓΤ said

  @27β Το οσφράνθηκα, γι’ αυτό είπα να τροφοδοτήσω 🙂

 31. Avonidas said

  «ο Κων. Καραμανλής (ο κανονικός)»

  Ε κι εσύ, κακίες! «Ο Πρεσβύτερος» λέει ο κόσμος 🙂

 32. Σωτήρς said

  Υπάρχει και ο σκέτος στρωτήρας. Καμιά σχέση βέβαια με τον οδοστρωτήρα.

  Στη Σουηδία που τα σούπερ μάρκετ είναι ανοιχτά επταήμερο οι εργαζόμενα γενικά ήθελαν να δουλεύουν Κυριακή γιατί το μεροκάματο ήταν διπλό.

  Άντε να δούμε και φέτος τι περιστατικά ξυλοδαρμών/εξευτελισμού ελεγκτών θα έχουμε. Να χασκογελάμε όλοι μαζί..

 33. Avonidas said

  Ιστορίες εργασιακής τρέλας στον τουρισμό:

  https://www.thepressproject.gr/article/142060/Gia-na-min-ksexasoume-kai-to-onoma-mas

  (πριν την κρίση· διότι μετά, εγκαταλείψτε κάθε ελπίδα όσοι διαβαίνετε)

 34. agapanthos said

  Νομίζω ότι ο Εγγονόπουλος μιλάει κάπου (προπολεμικά) για τη σεμνή χαρά των οδοστρωτήρων, ή κάτι τέτοιο. Και ο Γκάτσος στην Αμοργό για τους οδοστρωτήρες των μαγαζιών και των λαχανόκηπων τους κυκλώνες.

  Αλλά εμένα μου αρέσει πολύ αυτό το παλιό τραγουδάκι της Αφροδίτης Μάνου.

 35. Avonidas said

  #32. Στη Σουηδία που τα σούπερ μάρκετ είναι ανοιχτά επταήμερο οι εργαζόμενα γενικά ήθελαν να δουλεύουν Κυριακή γιατί το μεροκάματο ήταν διπλό.

  Στην Πολωνία, παραδοσιακά ήταν ανοιχτά τις Κυριακές· πρόσφατα νομοθέτησαν τη σταδιακή επαναφορά της κυριακάτικης αργίας, κι έτσι για κάποιο διάστημα ήταν ανοιχτά 2 Κυριακές το μήνα, τώρα πάμε προς τη 1 μόνο και τελικά θα ισχύσει η πλήρης αργία, πέρα από τα μικρά παντοπωλεία.

  Η πλάκα είναι ότι αυτό το μέτρο το πέρασε μια δεξιά κυβέρνηση. (Δεξιά για τα μέτρα τα πολωνικά, δηλαδή, δεν είναι εδώ έτσι σαφώς διαχωρισμένες η Αριστερά και η Δεξιά όσο στα μέρη μας 😉 )

 36. sarant said

  31 Το λέει έτσι κάποιος στο ραδιόφωνο και κόλλησα

  32 Μόνο που τέτοια σοβιετικά όπως διπλή πληρωμή τις Κυριακές δεν πολυεφαρμόζονται.

 37. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @36. Αποκαλύφθηκε, Νίκο, το τί ακούς στο ραδιόφωνο 🙂 🙂 :). Νομίζω πως έτσι τον λέει ο αγαπητός σου Κασιμάτης!!!

 38. Πάνος με πεζά said

  @ 35 : Ε, θυμήθηκαν ότι κάποτε είχαν το Βαλέσα και την Αλληλεγγύη… 🙂

 39. spiridione said

  Ο Καραμανλής, ο άλλος, ο μικρός, δεν ήταν που είχε εξαγγείλει την κατάργηση του ΣΔΟΕ;

 40. sarant said

  37 Και όμως είναι συμπολίτης σου αυτός που το λέει.

 41. spiridione said

  Η συμφωνία αλήθειας του Κούλη:
  «Έχω προτείνει μία συμφωνία αλήθειας με την επιχειρηματική κοινότητα και είμαι σίγουρος ότι θα γίνει αποδεκτή. Εμείς θα μειώσουμε τους φόρους, θα απλοποιήσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον, θα βοηθήσουμε τη ρευστότητα. Και εκείνοι θα πληρώνουν τους φόρους τους, αλλά κυρίως θα φροντίζουν τους εργαζομένους τους κάνοντάς τους συμμέτοχους στην επιχειρηματική επιτυχία. Στο δικό τους πρόσωπο, στο πρόσωπο των εκατομμυρίων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, πρέπει να καθρεφτίζεται κάθε επιτυχημένη επιχείρηση. Μικρή ή μεγάλη. Με άλλα λόγια οι επιχειρηματίες δεν θα έχουν μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Όχι μόνο απέναντι στους εργαζόμενους, αλλά απέναντι σε ολόκληρη την κοινωνία».
  https://www.naftemporiki.gr/story/1391973/olokliri-i-omilia-tou-kuriakou-mitsotaki-stin-83i-deth

 42. BLOG_OTI_NANAI said

  10: «για τους έχοντες απορίες το μπούκινγκ του ξενοδοχείου γινότανε τότε στο Μόναχο και το έκανε η Μαργκίτε από το Ρόζενχάιμ, είχαμε γνωριστεί στον Πόρο. Hξερε μόνο γερμανικά και γω δεν ήξερα καθόλου αλλά σκίζαμε στην γλώσσα του άσματος πιο κάτω.»

  Καμία απορία δεν είχαμε, ίσα-ίσα έχουμε την χειρότερη ιδέα για τύπους που εκφράζονται για τις γυναίκες με τρόπο που προσπαθούν μέσω αυτών να αποκτήσουν αξία. Γενικά αποτελεί κορυφαία και ντροπιαστική γελοιότητα το να γράφει κανείς τέτοια ανούσια πράγματα. Πέρα από το γεγονός ότι αυτή η ελληναράδικη ψωροπερηφάνια αφορά γεγονότα που κανείς δεν μπορεί αν επιβεβαιώσει. Μπορούμε όμως άνετα να επιβεβαιώσουμε την ποιότητα αυτού που τα γράφει ακριβώς επειδή μπορεί και τα γράφει…

 43. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Του Τσιτσάνη η συννεφιά

  Η μηχανή η αράπικη
  που φτιάχνει τις «ζαΐρες»
  σκουριά, στης μνήμης τη σκουριά
  κάτω απ’ οδοστρωτήρες

  Νιώθω τη θλίψη του Τσιτσάνη
  Βαρύ, παλιομοδίτικο νταλκά,
  όταν σφυρίζουν ρυμουλκά,
  χαράματα έξω απ’ το λιμάνι.


  Κώστας Τριπολίτης/Διονύσης Τσακνής
  Δημήτρης Μητροπάνος

  37.
  Μπα, μοσκοβολά Θεόφιλος 🙂

 44. Alexis said

  #18: Προϋπήρχε. Θυμάμαι τον «Μικροπολιτικό» στα ΝΕΑ να τον αποκαλεί «Μπουλντόζα», τέλη ’70ς-αρχές ’80ς όταν ήταν υπουργός του Καραμανλή (του κανονικού) 😂

  #27: Νίκο έχεις αρθρογραφήσει κατ’ επανάληψη υπέρ των γυναικών και των δικαιωμάτων τους και κατά των σεξιστικών συμπεριφορών κάθε είδους. Είμαι περίεργος να μάθω τη γνώμη σου γι’ αυτό το σκίτσο του Σαρλί Εμπντό, αν δηλαδή το θεωρείς κι αυτό αποδεκτό, ως είδος «ασεβούς» και «βέβηλου» χιούμορ.
  (ποιο χιούμορ δηλαδή… γαργαλήστε με να γελάσω να λέμε καλύτερα…)

 45. Konstantinos said

  Εκτος τουρισμου, 7ημερο ισχυε για πολλους μηχανικους σε εργοταξια. 7ημερο/12ωρο για σερι 2 μηνων, 1 ΣΚ αναπαυση και παλι 2 μηνο σερι.Τη διαφορα τη βλεπαμε στην Κυριακη που την καναμε ημιαργια. 7-14 αντι για 7-19. Οι πιο μαλακες εργαζομενοι ειμαστε οι σπουδαγμενοι Για τους μηχανικους που ξερω, ωρομισθιο ντελιβεροπαπακιου , χωρις ωραριο, εκτος εδρας, υπερωριες, ΣΚ κλπ κλπ κλπ
  Την εξαντληση απο το 7ημερο την καταλαβαινεις μετα τις πρωτες 3-4 βδομαδες. Το χειροτερο ομως δεν ειναι η εξαντληση. Αποξενωνεσαι απο φιλους και οικογενεια.

  Και η αχρηστη πληροφορια για τον οδοστρωτηρα: αν ο οδοστρωτηρας ειναι ιδιοκτησια του χειριστη, αυτος για να καψει το μισο πετρελαιο τον βαζει μονο σε κινηση, χωρις τη δονηση στον κυλινδρο. Οποτε ειναι σαν να μην παταει. Στρωνεις την ασφαλτο πανω και μετα γεμιζει τρυπες.

 46. ΣΠ said

  Και τότε θα `ρθουν αέρηδες
  Μάνος Χατζιδάκις, Νίκος Γκάτσος

  Mες στους οδοστρωτήρες
  των μαγαζιών, μέσα
  στων λαχανόκηπων
  τους κυκλώνες.

 47. leonicos said

  42

  Μπλογκ ό.τι Νάναι

  Λυπάμαι. Είναι φίλος μου κι πρέπει να του ξέφυγε. Δεν το εννούσε ασφαλώς έτσι που ακούστηκε. Αλλά έχεις δίκιο. Αυτό που γράφτηκε ήταν για να προκαλέσει εμετό.

  Δεν αντέδρασα διότι ξέρω ότι ΔΕΝ είναι αυτό που βγήκε από λάθος. Τουλάχιστον ετσι το έχω γνωρίσει ώς τώρα.

  Είνι της παρέας και καλαμπουρτζής, το είπε λίγο χαζά.

  Αλλά καλώ έκανες και το επεσήμανες. Απλά ας του δώσουμε άφεση σαν φίλοι.

  Ίσως να το σβήσουμε κι όλας

 48. nikiplos said

  41@, Πολιτικός που επισύρει νόμοθετήματα και υποχρεώσεις των επιχειρηματιών δεν είναι καν φιλελεύθερος. Πόσω μάλλον ΝΦ.

  Ο Φιλελευθερισμός είναι τελείως αντίθετος με νόμους και υποχρεώσεις στους επιχειρηματίες…

  24@, Αγαπητέ Συνομήλικε και συν-μηχανικέ πάντοτε έτσι την πατάμε οι πολίτες… Ζητάμε ένα κοινωνικό μέτρο, εκλέγουμε εκείνον που θα το θεσπίσει, το γραφειοκρατικό του αποτύπωμα[*] όμως είναι ακριβότερο των ωφελειών που αυτό το μέτρο μπορεί να προσφέρει, έτσι καταντάει να έρθει μπούμερανγκ και εις βάρος της κοινωνίας.

  Κάπως έτσι η πράσινη ενέργεια του ΓΑΠ, που έκανε τον μέσο λογαριασμό για ένα νοικοκυριό από 70€/μήνα –> 150€/μήνα. Ή παλαιότερα η ελάφρυνση των νέων ασφαλισμένων, από τις ασφαλιστικές εισφορές που απλά πέρασε τα βάρη στους δήθεν πιο έμπειρους άνω 5ετίας αλλά καθόλου στους παλιούς (πριν το 93) ασφαλισμένους. Και πάει λέγοντας…

  [*] το πραγματικό κόστος του κοινωνικού μέτρου, που συνήθως η πολιτεία το μετακυλεί στους πολίτες…

 49. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  21 Παναγιώτης Κ>>του βάζουν ένσημα οπότε θεμελιώνει δικαίωμα για να γραφτεί στο Ταμείο Ανεργίας τους υπόλοιπους μήνες.
  Έχουμε επαναλαμβανόμενα ανάλογες αφηγήσεις που κατατείνουν στο «κόψτε τα επιδόματα» γιατί δεν υπάρχουν εργατικά χέρια.
  Πριν λίγες μέρες στο ραδιόφωνο (μάλλον Ρίαλ) πρόλαβα στο τέλειωμα της τη συζήτηση ενός «προέδρου»,όπως τον αποφώνησε ο δημοσιογράφος, προέδρου κάποιου συνεταιρισμού όπως προκύπτει από τα υπόλοιπα, από την Ημαθία που έλεγε (αυτό που κι εδώ το έχουμε επισημάνει ως θεωρία των «αραχτών στα καφενεία») ότι δεν υπάρχουν εργατικά χέρια για τα ροδάκινα (εργάτες γης) αλλά και βιομηχανικοί εργάτες, επειδή παίρνουν τα επιδόματα και δε θέλουν να δουλέψουν να μη βγουν από το Ταμ. Ανεργίας κλπ. Αυτά τα ξέρουμε αλλά (χμ, στον Καμπουράκη ήταν -τώρα που κάπως μου ήρθε ο διάλογος) όταν τον ρώτησε τί προτείνετε, είπε είτε να εξαιρεθούν και να μη χάνουν το Τ.Α για κάποια μεροκάματα πχ δίμηνο, οι εργάτες γης ή και να υποχρεωθούν να κάνουν μεροκάματα γης οι έχοντες Τ.Α. «να υποχρεωθούν» είπε και κατέδειξε τους μετανάστες και πρόσφυγες ως το χώρο απ΄όπου θα αντληθούν τα εργατικά χέρια. Για ύψος μεροκάματου δεν άκουσα βέβαια γιατί δεν ειπώθηκε. Επικροτούσε ο Καμπούρ Εφέντης.
  Εν πρώτοις φαίνονται να έχουν κάποια λογική αυτά αλλά πώς κι από ποιον θα υλοποιηθούν έχει σημασία. Εμένα δουλεία α λα Μανωλάδα, μου μυρίζει πάλι. Θυμάμαι που έχει περάσει κάπου μέσα στη θύελλα των πρώτων μνημονίων να γίνουν τα σποτ για τους πρόσφυγες κι αυτοί έναντι των εξόδων διαμονής να δουλεύουν. Άσε δε θέλω μεσημεριάτικα να σκεφτώ παραπάνω. Μ΄έπιασε το στομάχι.

 50. ΣΠ said

 51. ΣΠ said

  2

 52. Πάνος με πεζά said

  Στην Αττική Οδό, όπου ως γνωστόν βάλανε καλούς οδοστρωτήρες, κι είναι ένα έργο που κανονικά έχει αποσβεστεί, αλλά η σύμβαση θα τραβήξει ως το 2024 (!!!) τα διόδια πάνε στα 3 ευρώ τον Ιούλιο, και 3.30 από την αρχή του επόμενου χρόνου… Είναι που τα διαπραγματευόταν το Μάιο ο Σπίρτζης…

 53. ΣΠ said

 54. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 55. Konstantinos said

  Στην Αττικη Οδο ο πατος δεν ειναι χωμα (3Α) πατημενο. Ειναι ολοκληρος μπετο , οπλισμενο σκυροδεμα. Για να ανοιξεις τρυπα θες κομπρεσερ.

  Ειναι που εχει μειωθει η κινηση σε σχεση με αυτην που προσδοκουσαν πριν 10 χρονια. Τα προσδοκομενα κερδη ομως, που πιθανον να εχουν δηλωθει και σε τραπεζες, δεν πρεπει να ειναι μειωμενα.

  Ειναι κι ευκαιρια να ξεφορτωθουν τους υπαλληλους στα κουβουκλια: με το ηλεκτρονικο μπλιμπλικι το κοστος θα ειναι μετα τις αυξησεις 2.80 (απο 2.55 νομιζω σημερα)

 56. Πάνος με πεζά said

  @ 55 : Αυτό που λες βέβαια (μπετόν) ισχύει μόνο κοντά στους σταθμούς διοδίων, για καμιά 200ριά μέτρα. Όσο για το έργο, φυσικά έχει αποπληρωθεί αλλά με διάφορες πατέντες το εμφανίζουν μη αποπληρωμένο (εμφανίζουν υψηλό κόστος «συντήρησης»). Η σύμβαση του ΠΑΣΟΚ θα έληγε 2019 με 2024 και εφόσον είχε αποπληρωθεί · τώρα ξαφνικά, δε μας φτάνουν τα χρόνια, και μπορεί να πιάσουμε και το 2026…
  Θα πεις, και τί να απογίνει; Να περιέλθει το Κράτος; Για να ξαναιδιωτικοποιηθεί, και να πάμε στα 5 ευρώ;

 57. # 47

  Λεώνικε, ο σχολιαστής αυτός έχει παλιά απωθημένα με αρκετούς εδώ μέσα που έχουν αποδείξει πως στερούνται λογικής αυτά που γράφει. Συμβαίνει και με άλλους και ψάχνονται να βρουν μια τρίχα να την κάνουν τριχιά. Ισως τον ενόχλησε η κριτική μου για τον θεοφοβούμενο προπονητή της εθνικής…
  Eγραψα κάτι για το μπούκινγκ που δεν το ήξερα και μου είχε κάνει εντύπωση τότε όπως και η σχέση της αστυνομίας με την διεύθυνση του ξενοδοχείου που κάθε δυο μέρες έκαναν έφοδο και έδιωχναν όσους έστειναν σκηνές κοντά στην μαγευτική παραλία. Οσο για την κοπέλλα γνωριστήκαμε στον Πόρο πήγε πίσω στην πατρίδα της και στις νέες διακοπές της με προσκάλεσε στην Κέρκυρα, δεν καταλαβαίνω που θίγεται η ηθική του ιστολογίου ή μήπως ενόχλησε η συννενόηση με παντομίμες ;

  Το θέμα αναφερότανε στις πρακτικές σερβιτόρων και διεύθυνσης και σ’ αυτό αναφέρεται το κλείσιμο ματιού του σερβιτόρου. Νόμιζα πως κάθε άνθρωπος καλής διάθεσης θα καταλάβαινε πως είχε σχέση με το να μην καταλάβουν οι γερμανοί πως δίνονται ρέστα από τα πεντακοσάρικα και τίποτε άλλο.
  Μάλλον και συ δεν το κατάλαβες για να γράφεις «Ίσως να το σβήσουμε κι όλας»- όχι πως με νοιάζει αν κριθεί αναγκαίο

 58. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Σπανίως την χρησιμοποιούσα (Αττική με μηχανή) . Όποιος γνωρίζει την Αττική δεν χρειάζεται την Αττική Οδό. Κατάλληλη για βιαστικούς, εσωτερικούς μετανάστες και αλλοδαπούς.

  Εξάλλου τα διοδια 2×3= 6 ευρώ προσεγγίζουν το ωρομίσθιο πολλών εργαζόμενων.

 59. Πάνος με πεζά said

  Μα τι νομίζεις, φτάσαμε πια να χρησιμοποιούμε την Αττική Οδό καμιά 10ριά φορές το χρόνο, και τις Εθνικές 3-4… Αυτοί βεβαίως, χρησιμοποιούμε-δε χρησιμοποιούμε, τα λεφτά τα παίρνουν… Και τα παίρνουν ΓΡΗΓΟΡΑ (αυτή είναι η αλητεία), γιατί θα μπορούσαν να τα πάρουν και πιο αργά, με πιο φτηνά διόδια…

 60. Γιάννης Κουβάτσος said

  42: Όπως είπε και η Σάρον Στόουν «Οι γυναίκες μπορεί να υποκρίνονται οργασμούς, αλλά οι άντρες υποκρίνονται ολόκληρες σχέσεις.» 😉

 61. ΓιώργοςΜ said

  56 Η Α.Ο. είναι σε μεγάλο μέρος της ένα τεράστιο αντιπλημμυρικό έργο, κάτω από το οδόστρωμα διοχετεύονται και τα δικά της όμβρια (υπολογίστε πόσο νερό πέφτει με μια μπόρα σε μια επιφάνεια πλάτους 30-40 μέτρων και μήκους 35 χλμ.) αλλά και των κάθετων φυσικών ροών.
  Επίσης, ένας δρόμος τέτοιων προδιαγραφών έχει ψηλό λειτουργικό κόστος. Μωρό να ‘χουμε, κώλο να μην έχει δε γίνεται.
  Όχι πως ψωμολυσσάνε στην εταιρεία, αλλά αν η εναλλακτική είναι σαν την Εθνική Οδό του ΤΕΟ, που πληρώναμε φτηνά διόδια αλλά δρόμο δεν είχαμε, καλύτερα έτσι.
  Για όσους οδηγούν μεγάλες αποστάσεις τακτικά, οι καλοί δρόμοι είναι ευλογία. Εν μέρει για την ταχύτητα (πχ Αθήνα – Γιαννυενα σε 4 ώρες), αλλά κυρίως για την ασφάλεια

 62. spiridione said

  O οδοστρωτήρας είναι λόγια λέξη, στα αρχαία όμως (ελληνιστ.) υπάρχει η λ. οδοστρωσία
  http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0057%3Aalphabetic+letter%3D*o%3Aentry+group%3D5%3Aentry%3Do%28dostrwsi%2Fa

  Σε Νεαρά του Ιουστινιανού, και σε επιγραφή στην Ταρσό του 5ου-6ου αιώνα
  https://inscriptions.packhum.org/text/285265

  ἐγένετο ἡ ὁδοσ-
       τροσία ἐπὶ Παλλαδ-
  ο το ἐλοι(ωτάτου) χο(λαστικοῦ)
  καὶ πατρὸς τε͂ς πό(λεως)
  5 ἰνδ(ικτιῶνος) αʹ.

 63. Μαρία said

  62
  Στην οδοστρωσία παραπέμπει κι ο Κουμανούδης στο λήμμα οδόστρωσις.

 64. Πάνος με πεζά said

  Μην το ψάχνετε με την ΑΟ, είναι ιερή αγελάδα… Και φυσικά δε μπορεί να ρίχνουμε μονίμως το φαγοπότι στο «οι καλοί δρόμοι είναι ασφαλείς»… Όλα τα κράτη καλούς και ασφαλείς δρόμυς έχουν, αλλά αυτό που γίνεται στο Ελλάντα είναι άνω ποταμών…

 65. spiridione said

  48. Τι λέει εδώ ο Κούλης στους εργοδότες; Εγώ θα σας κόψω φόρους και εισφορές, θα σας δώσω ρευστότητα, θα σας κάνω όλα τα χατίρια, και εσάς ποια θα είναι, λέει, η υποχρέωσή σας; Να «φροντίζετε» τους εργαζόμενους… Για γέλια. Άκουσα πριν λίγες μέρες ότι είπε, μετά τη φασαρία προφανώς που έγινε, ότι πρέπει να τηρούν την εργατική νομοθεσία (ποια εργατική νομοθεσία θα δούμε). Και ότι θα «ενθαρρύνει» τους εργοδότες να δώσουν πρόσθετη παροχή στους εργαζόμενους.

 66. spiridione said

  Άκυρο, αυτό ήθελα να βάλω

 67. leonicos said

  44 Αλέξη

  περιμενω κι εγώ μαζί σου

  Αλλά ας μην τα ΄βαζουμε με τον Νίκο. Δεν έφτιαξε αυτός το σκίτσο.

  Δυστυχώς, η απόλυτη ανοχή δεν φέρνει ελευθερία ότα δεν υπάρχι ωριμότητα. Το πρωτοείτε ο Τίτος Λίβιος την μακρινή εκείνη εποχή.

 68. Costas X said

  «[…]Το ετυμολογικό και το γενικό λεξικό του Μπαμπινιώτη λένε «1833» που είναι ολοφάνερο τυπογραφικό λάθος -τόσο νωρίς αποκλείεται να είχε το νεοπαγές ελληνικό κράτος τέτοια μηχανηματα […]»

  Μήπως τo 1833 οι «οδοστρωτήρες» δεν ήταν μηχανήματα, αλλά οι εργάτες που έστρωναν τους δρόμους ;
  Λέμε τώρα !

 69. spiridione said

  Πάντως, έχει να πέσει πολύ γέλιο ή πολύ κλάμα μ’ όλους αυτούς τους ελεύθερους επαγγελματίες που ψηφίζουν τώρα μαζικά τον Κούλη.

 70. Νέο Kid said

  1. Ο οδοστρωτήρας δεν «ισοπεδώνει». Πατάει, συμπιέζει. Το μηχάνημα που ισοπεδώνει είναι ο ισοπεδωτήρας -σε απλή δημοτική γλώσσα:Γκρέηντερ. 🙂
  2. Το αστείο είναι ότι στη ρετρό αφίσα του Έβερτ-Μπουλντόζα απεικονίζεται όχι μια μπουλντόζα ,αλλά ένας φορτωτής.
  3. Υπήρχαν στα 1800’s οδοστρωτήρες χειρός. Ακόμα υπάρχουν.

 71. leonicos said

  57

  Τζι, γειά σου

  Δεν ξέρω τι μπορεί να συμβαίνει με κάθε σχολιαστή εδω. Ξέρω ποιοι είναι η παρέα εδώ. Και σε ξέρω.
  Αυτό που έγραψες, διαβάζεται έτσι ‘δεν ξέραμε γρυ ο ένας από τη γλώσσα του άλλου αλλά συννενοηθηκαμε με τα κατώτερα σημεία των κορμιών μας’ τουλάχιστον, για να μην το μεταφράσω αδρότερα. ‘από λόγι μούγκα αλλά πηδήχτήκαμε καλά’.

  Δέχομαι ως ήταν διατύπωση κάπως γαργαλιστική. Πήγες να γράψεις κάτι ‘δροσερό’ αλλά το μούσκεψες λίγο. Συμβαίνει και στους καλύτερους συγγραφείς. Εγώ πάντα θυμάμαι τα ωραιότατα στιχάκια περί Χαβάης, που απήγγειλες στην Κυψέλη. ο καθένας, βλέπεις, θυμάται κι εντοπίζει επιλεκτικά, και είναι αναμενόμενο ή και λογικό μέχρι κάποιο σημείο.

  Μη γράψω μέχρι κάποιου σημείου κι με κατσαδιάσετε για γενικομανία

 72. loukretia50 said

  71. Λεώνικε σε παρακαλώ ! κι εκεί υπάρχουν δύο αναγνώσεις

 73. nikiplos said

  Μπουλντόζας λεγόταν παλαιά εκείνος ο αδέξιος συμμαθητής που πατούσε τους συμμαθητές του, χωρίς συχνά να το θέλει…

  Το σκίτσο του Σαρλί εμπντό είναι κατάπτυστο, αν κρίνει κανείς από τα σχόλια από κάτω…

  Τέλος τόσοι μηχανικοί εδώ μέσα, κανείς δεν ανέφερε ότι ο οδοστρωτήρας στην πιάτσα λέγεται κύλινδρος…

 74. nikiplos said

  Λεώ και Τζη, χαλαρώστε… σε ένα εργοτάξιο πριν χρόνια, είχαμε δώσει εντολή σε έναν αλλοδαπό εργάτη να κόψει το πεδίο χαμηλής. Μπήκε στον υποσταθμό και έκοψε… Μετά θα έφευγε, τελείωνε η βάρδια του… Από μακριά με τα χέρια μου έκανε νόημα πως έκοψε. Του έγνεψα «οκ» αλλά με τον αντίχειρα προς τα πάνω… Αυτός το εξέλαβε ως «πήγαινε και ξανα-ανέβασε το διακόπτη, κι έτσι όταν τα συνεργεία πήγαν να δουλέψουν έτρεμαν τα χέρια τους με τό που πλησίαζαν τα 100ρια καλώδια.

  Λοιπόν αυτά με τα νεύματα μπορεί να κοστίσουν και ζωές ενίοτε… 🙂

 75. nikiplos said

  70@ αυστηρά αν το δούμε, ναι η μπουλντόζα είναι αυτό:

 76. Πάνος με πεζά said

  Ναι, αυτό θα έγραφα κι εγώ. Ωστόσο στα μικρά έργα, οι φορτωτές, με κάτω ττον κουβά, κάνουν και τους προωθητές, ενώ το άλλο κάνει μόνο αυτή τη δουλειά (άντε και κάποιο ripping με το «μαχαίρι» που έχει πίσω…)

 77. H. Mandragoras said

  35: «Στην Πολωνία, παραδοσιακά ήταν ανοιχτά τις Κυριακές· […] τώρα πάμε προς τη 1 μόνο και τελικά θα ισχύσει η πλήρης αργία, πέρα από τα μικρά παντοπωλεία.

  Η πλάκα είναι ότι αυτό το μέτρο το πέρασε μια δεξιά κυβέρνηση. (Δεξιά για τα μέτρα τα πολωνικά, δηλαδή, δεν είναι εδώ έτσι σαφώς διαχωρισμένες η Αριστερά και η Δεξιά όσο στα μέρη μας 😉 )»

  Για τα δικά μας μέτρα είναι Καρατζαφέρικη, ήτοι λαϊκή χριστιανική δεξιά. Κόμμα με το όνομα «Νόμος και Δικαιοσύνη»… πάρε και κατάλαβε. Η κυβέρνηση λοιπόν αυτή δεν νομίζω ότι σκεφτόταν το καλό του εργαζόμενου όταν έκλεινε τα μαγαζιά τις Κυριακές. Να στείλει τον εργαζόμενο στην Εκκλησία προσπαθεί, ή τελοσπάντων φοβάται να μην ρίξει ο ύψιστος τον ουρανό στα κεφάλια μας.

  Βασικά τα πιο πολλά κόμματα εδώ θα τα έλεγες δεξιά, σε όλες τις αποχρώσεις της δεξιάς: από φιλελέδικη φιλοευρωπαϊκή, στη μαυρίλα που κυβερνά, και στην πιο μαύρη μαυρίλα δεξιά της…
  Σε μή δεξιά, στις τελευταίες ευρωεκλογές είχαμε την Άνοιξη (σοσιαλδημοκράτες με κοινωνική ατζέντα) με 6% και το Razem (συμμετέχει στο diem25) με 1.2%. Άντε και τους αυτοπροσδιοριζόμενους ως δημοκρατική αριστερα (βασικά σοσιαλδημοκράτες) και τους πράσινους που συμμετέχουν στη φιλοευρωπαϊκή συμμαχία μαζί με τους φιλελέδες, μπας και ρίξουν την μαυρίλα. Αυτή η συμμαχία πήρε όλη μαζί 38%, αλλά δεν νομίζω ότι συμμετείχαν πολύ. Ίσως να παίζουν κι άλλα μή δεξιά κόμματα, αλλά θα είναι κάτω του 0.5%.

  Για τις πολιτικές ιδιαιτερότητες και το τί σημαίνει δεξιά/αριστερά εδώ, θα ήθελα να μεταφέρω και την ατάκα φίλης υποστηρίζουσας Razem: «Ναι, με νοιάζουν τα κοινωνικά θέματα, τα δικαιώματα των γυναικών, των γκέι κλπ κλπ, παλεύω για αυτά. Όταν ήμουν μικρή, για τέτοια θέματα πάλευαν τα αντικομμουνιστικά κόμματα, οπότε αυτοπροσδιοριζόμουν ως δεξιά. Μετά ταξίδεψα στην υπόλοιπη Ευρώπη και άλλαξα γνώμη.»

 78. Μαρία said

  http://www.spirtzis.gr/ypourgeio-ypodomon-kai-metaforon-epanemfanistikanmeta-apo-45-chronia-proeklogika-me-afksiseis-sta-diodia-tis-attikis-odou/

 79. Θεοδώρα said

  Γειά σας,
  διάβαζα στο άρθρο του συναδέλφου βιβλιοθηκονόμου Γιώργου Πετρόπουλου, με αφορμή τον «οδοστρωτήρα» για πελατειασμό (στην 3η παράγραφο) http://www.avgi.gr/article/10811/9962102/odostroteres-kai-odophragmata?fbclid=IwAR0JnJvf6JS7HwN9ilywkfcuLYpNjhUNO5YZknfNaX72Cp1N1Ic_mpFh9iM
  Αλήθεια, υπάρχει τέτοια λέξη;

 80. ΚΩΣΤΑΣ said

  Δυστυχώς, κι εγώ προβλέπω, ότι ο λαός θα επιλέξει στις εκλογές για π/θ τον οδοστρωτήρα των εργασιακών, κοινωνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον Κυριάκο!!!

  Αν ηξεύρει το τι κάμνει ο μωρός αυτός λαός, να μην είμαι εγώ Θεός! 😉

 81. ΣΠ said

  70
  Κιντ, αυτό τι στην ευχή είναι;

 82. sarant said

  Eυχαριστω για τα νεότερα!

  44 Ας πούμε ότι είναι συνεπές προς το είδος χιούμορ που καλλιεργεί το περιοδικό και που το έχει πληρώσει με αίμα. Περιθωριακό περιοδικό ήταν άλλωστε.

  45 Επί κρίσης εννοείς, έτσι;

  68 Μπα, πρέπει να είναι λάθος -δες τον Κουμανούδη τι χρονολογίες δίνει

  77 Ετσι πρέπει να είναι. Παλιότερα είχαν βγάλει πρόεδρο τον Κβασνιέφσκι (ή κάπως έτσι) βέβαια.

  79 Δεν την είχα συναντήσει, αποδίδει μάλλον το clientelism. Kαλή μου φαίνεται.

 83. Μαρία said

  44, 82α
  Προβοκάρει όσους θεωρούν οτι το γυναικείο ποδόσφαιρο είναι πρώτα γυναικείο και μετά ποδόσφαιρο.

 84. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 85. Νέο Kid said

  81. Κύλινδρος (οδοστρωτήρας) με τύμπανο με μεταλλικά εξογκώματα, πιατσικώς «κατσικοπόδαρος» 🙂
  Χρησιμοποιείται σε ειδικές περιπτώσεις συμπηκνωσεων λεπτοκοκκων συνεκτικων εδαφών ( Π.χ ιλυώδη ή αμμώδη άργιλο)

 86. Μαρία said

  79, 82
  https://www.google.com/search?q=%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82&client=firefox-b-d&source=lnms&sa=X&ved=0ahUKEwjPqpeOvOniAhXO-6QKHeNXCcsQ_AUICSgA&biw=1366&bih=613&dpr=1

 87. Νέο Kid said

  85.81.ΣΠ. Τα γράφω έτσι φισφιριλάτα, γιατί είπαμε δε θα γίνουμε και κλέφτες οι μηχανικοί…εδώ στην αραπιά έχουμε ακόμα κύρος (και αξιοπρέπεια στις αμοιβές), να πούμε…
  Σε λαϊκή γλώσσα: άμα πας να πατήσεις λασπουριά με τον κλασικό λείο κύλινδρα, απλά θα τον «ζυμώνεις» με τις διελεύσεις. Ενώ το κατσικοποδαρο μπορεί να πατήσει και 1000 psi να πούμε, και μετά από καμία 20ριά διελεύσεις θα δώσει καλή συμπύκνωση

 88. sarant said

  85 Ρετιμαθαίνεικανείς!

 89. mitsos said

  «Οδοστρωτήρας» λοιπόν

  έστω για να ισοπεδώσει τα «εμπόδια στην επιχειρηματικότητα …» όπως ήδη διευκρίνησε ο υποψήφιος πρωιθυπουργός

  Όχι δεν απαντούσε στον επιχειρηματία απλά εξηγούσε υο πρόγραμμά του «Εγώ δεν στέλνω , και ούτε το κράτος πρέπει να στέλνει» …ελεγκτές

  Δηλαδή τα γνωστά εδώ και πολλά χρόνια συνθήματα για «λιγότερο κράτος και απελευθέρωση των αγορών» .

  Μονταζιέρα λοιπόν του ΣΥΡΙΖΑ δεν χωράει αμφιβολία. 🙂
  Μπορούν όμως να κερδίσουν επικοινωνιακά τα επιτελεία της ΝΔ με δικά τους επεξηγηματικά βίδεα για το περιεχόμενο της πρότασης με ιστορικά ντοκουμέντα από τους εργάτες από το Μπαγκλαντές στις «Ματωμένεςφράουλας Μανωλάδας» (2013 ) Ή έστω με ένα θετικό μήνυμα δείχνοντας τα επιτεύγματα της Απελευθερωμένης Αγοράς π.χ. στο ίδιο το Μπαγκλαντές

  Α! ξέχασα έχετε δίκιο … είπαμε , λεξιλογούμε

  Οπότε όλα τα παραπάνω άκυρα. Ο κ Μητσοτάκης μεταφορικά ( ΣΑΝ οδοστρωτήρας ) θα στρώσει οδούς . Με τί υλικό θα τους στρώσει και για ποιον είναι παραπλανητικά ερωτήματα που προέκυψαν από την αντιδεοντολογική αντικατάσταση του ΣΑΝ με το ΩΣ .. 🙂

 90. Γιάννης Κουβάτσος said

  84: https://www.efsyn.gr/node/199603

 91. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τραγουδάμε για τον κύλινδρο
  Στον καινούργιο δρόμο ένας οδοστρωτήρας απ΄το πρωι δουλεύει τρέχω για να δω
  αργά αργά πηγαίνει με τις μεγάλες ρόδες
  που μοιάζουν με κουτάκια από αναψυκτικό
  στρώνει την άσφαλτο στρώνει τα χαλίκια
  φτιάχνει το δρόμο μας πολύ πολύ γερό
  Πηγαίνει κι έρχεται με τις μεγάλες ρόδες
  που έχουν σχήμα, σχήμα κυλινδρικό
  Κύλινδρος κύλινδρος κύλινδρος
  κύλινδρος είναι και κυλά

 92. Μαρία said

 93. spiral architect 🇰🇵 said

 94. Μαρία said

 95. spyridos said

  81 κ 85

  Τέτοια είχαμε και στο Μηχανικό και τα δέναμε μπροστά από ένα άρμα μάχης.
  Κύλινδροι διάνοιξης ναρκοπεδίου

 96. sarant said

  94 Χμμμ…………αμερόληπτος!

 97. Pedis said

  Τι ταυτ’οτητα έχει ο ο τύπος που διακίνησε το μονταρισμένο βίντεο;

  (που λέει σε σούμα ό,τι και το αμονταριστο)

  Το πολιτικό στίγμα των ελλ. χόαξιζ ήταν από καιρό φανερό.

  Τόσα και τόσα δημοσιεύμτατά τους αποτελούν ενοχλητικά σοβαροφανή έρευνα για χόαξιζ προς εντελώς ηλίθιους (και στοιχηματίζω ότι έτσι δίνουν αξία σε ό,τι βλακεία κυκλοφορεί και αν μπορεί να έχει φτασει σε πέντε πριν, μετά τη δημοσίευση ενδέχεται να φτάσει σε πενήντα νοματαίους, εκ των οποιων πέντε να τη χάψουν … τόμπολα!).

  Προφήτευσε ο Άγιος Παΐσιος τον ηγέτη που θα λυτρώσει την Ελλάδα;

  ΔΕΝ ανάγκασαν γυναίκα να καταπιεί τη φόλα που έδωσε στα αδέσποτα!

  Κούρδοι μαχητές ΔΕΝ απελευθέρωσαν χιλιάδες πρόβατα από «πορνείο ζώων» του ISIS

  Όχι, η πόση νερού σε μία συγκεκριμένη ώρα ΔΕΝ μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητα του οργανισμού

  Τώρα, αν έχουν και κανένα ντιμπάγκιν που να αξίζει τον κόπο, δεν είναι χόακας, στατιστικά, με τόσ απου δημοσιεύουν, μπορει να συμβεί ….

 98. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  69 – «Πάντως, έχει να πέσει πολύ γέλιο ή πολύ κλάμα μ’ όλους αυτούς τους ελεύθερους επαγγελματίες που ψηφίζουν τώρα μαζικά τον Κούλη.»

  Ειλικρινά πονάω όταν βλέπω τέτοια σχόλια από ανθρώπους σαν κι εσένα, μου είναι αδύνατο να κατανοήσω το νόημά του, σκέτος και ανούσιος οπαδισμός. Υποθέτω πως δεν είσαι ε,ε και δεν ξέρεις τι είναι π.χ 100% προκαταβολή φόρου.
  Οκ, θα πέσει γέλιο ή κλάμα με τον Κούλη, αλλά μετά την πίκρα που έπεσε από την ξευτίλα της αριστερής παρένθεσης που τους πήδηξε χωρίς σάλιο τι προτείνεις να ψηφίσουν;

  Έχει καταλάβει κανείς συριζαίος (από τους «άλλους» δεν έχω απαιτήσεις) πως αυτοί οι κοπρίτες έστειλαν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας όλους τους αριστερούς αγωνιστές και τους αγώνες τους κι ότι σκότωσαν τις όποιες (φρούδες πάντα) ελπίδες των εργαζομένων για μια εναλλακτική λύση; Αντιλαμβάνεστε ότι δεν υφίσταται καμία αριστερά με εφικτό και ρεαλιστικό λόγο που να δημιουργεί προοπτική; Μετά αναρωτιέστε για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αν μη τι άλλο, είναι συνεπείς και ξεκάθαροι, υπηρετούν το κεφάλαιο.

 99. Μαρία said

  97

 100. Pedis said

  # 99 (97 συνέχεια, σε «σοβαρά θέματα», πολύ χοτ και φρέσκα-φρέσκα)

  Μέρος του σχεδίου «Πανθρησκεία» η παρέλαση ομοφυλοφίλων στην Αθήνα;

  Οι αρχές ΔΕΝ προειδοποιούν για το «φίδι – ζόμπι»

  ΔΕΝ έδεσαν χελώνα για να την δει ο Κ. Μητσοτάκης στο Καστελόριζο

  Ο Αμερικανός Πρέσβης ΔΕΝ μίλησε για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο

 101. Πέπε said

  @97:

  > > «Κούρδοι μαχητές ΔΕΝ απελευθέρωσαν χιλιάδες πρόβατα από «πορνείο ζώων» του ISIS» κλπ.:

  Γιατί, δεν υπάρχει κόσμος που θα το διάβαζε / άκουγε και θα το πίστευε; Εσύ μπορεί να το διάβαζες και να μην το πίστευες, μπορεί να μην πίστευες καν την έρευνα που βγάζει τις τηγανητές πατάτες πιο υγιεινές από τη σαλάτα (#99), ή ότι το «κιμονό» βγαίνει από τον «χειμώνα», αλλά δεν είναι όλοι άπιστοι θωμάδες.

  Η κατάρριψη τέτοιων χοάκων μπορεί να μην αλλάζει ιδιαίτερα το τοπίο της συνολικής ανθρώπινης σοφίας, αλλά δεν είναι και άχρηστη.

 102. Pedis said

  # 101 –

  έχη ήδη γράψει την άποψή μου:

  -> 97 (και στοιχηματίζω ότι έτσι δίνουν αξία σε ό,τι βλακεία κυκλοφορεί και αν μπορεί να έχει φτασει σε πέντε πριν, μετά τη δημοσίευση ενδέχεται να φτάσει σε πενήντα νοματαίους, εκ των οποιων πέντε να τη χάψουν … τόμπολα!).

 103. ΚΩΣΤΑΣ said

  98 Γιατί, Λάμπρο, υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα σήμερα που κινδυνεύουν να τα βρει ο Μητσοτάκης και να τα καταστρέψει; Στις μικροεπιχειρήσεις, από 300-600 ευρώ, με 12/ωρο σπαστό, αλλά φαίνονται ως ωρομίσθιοι οι εργαζόμενοι, 2/ωρη απασχόληση. Αντί να λέει λόγια η κυβέρνηση ας εξηγήσει στους εργαζόμενους τί έκανε για να μη φτάσουμε εδώ.

  Ο βρεγμένος βροχή δεν φοβάται, τζάμπα η προπαγάνδα τρομοκράτησης.

 104. Γιάννης Κουβάτσος said

  94: Και το αιώνιο ερώτημα ξανατίθεται:πήρε πτυχίο ο τελειόφοιτος; Μήπως είναι απόφοιτος και δεν το ξέρει; Αλλά με τόσο μετριοπαθή λόγο και τόσο καθαρή σκέψη, δεν μπορεί, απόφοιτος θα ‘ναι.

  Καλά τα γράφει ο Τάσος Παππάς, αλλά το παυσίλυπο δεν μου φαίνεται ότι κολλάει νοηματικά. Μπας και εννοεί μεμψίμοιρο;
  «Ο πάντα προδομένος, όπως λέει το παυσίλυπο σύνθημα, λαός, τα εμπιστεύθηκε ξανά.»
  https://www.efsyn.gr/stiles/ypografoyn/tasos-pappas/199734_rahitiko-mellon

 105. Μαρία said

  100
  Μόνο ο Λοβέρδος, το αστέρι της δημοσιογραφίας, είχε άλλη γνώμη https://pbs.twimg.com/media/D1-WFuQXQAA6K0c.jpg

 106. Σωτήρς said

  35,36,77 Την πολωνική εκκλησία σκέφτηκα κι εγώ σαν πρώτο λόγο για την κυριακάτικη αργία. Στην Ελλάδα γενικώς ισχύει προσαύξηση 75% στο ημερομίσθιο.

  85 Τον «κατσικοπόδαρο» οδοστρωτήρα τον διαβάζω και sheepsfoot στα εγγλέζικα. Προβατοκάτσικα της Κατερπίλαρ.

 107. Μαρία said

  Οι Αθηναίοι πήρατε sms απο Φορτσάκη; Εμένα μου είχε στείλει ο Ταχιάος, που εκτός απ’ το τηλέφωνό μου ήξερε και σε ποιο δημοτικό διαμέρισμα μένω.

 108. cronopiusa said

 109. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  108 Γεια σου Κρόνη!

  107 Δεν πήρα εσεμές του Φορτσάκη, αισθάνομαι ένα μηδενικό….

 110. Jane said

  Ο τύπος που ζητά απ’ τον Μητσοτάκη εφταήμερο, απλά ζητά να κατοχυρωθεί και νομικά αυτό που ήδη ισχύει στον τουρισμό: Να μην πληρώνουν δηλαδή οι εργοδότες την προσαύξηση του ημερομισθίου τις Κυριακές.
  Η αλήθεια είναι πως καμία κυβέρνηση δεν έκανε σοβαρό έλεγχο στις τουριστικές επιχειρήσεις. Και τα διάφορα κρατικά κλιμάκια που πάνε σε νησιά για έλεγχο, περισσότερο ελέγχουν τις αποδείξεις για τον ΦΠΑ κι όχι αν τηρείται η εργατική νομοθεσία.
  ……………………………………………………………………………………………………………..

  Η εμπειρία μου από σεζόν.
  Ως φοιτήτρια δούλεψα δυο καλοκαίρια σε επιχείρηση, που είχε ξενοδοχείο καφετέρια και εστιατόριο. Ο ιδιοκτήτης στη φουλ σεζόν, Ιούλιο-Αύγουστο , έπαιρνε εξτρά και δυο τρεις φοιτητές/φοιτήτριες. Συμφωνούσαμε κάτι παραπάνω από τον βασικό μισθό συν φαγητό και διαμονή κι «αν πάει καλά η δουλειά , θα σας κολλήσω τα περισσότερα ένσημα και θα έχετε και τα τυχερά σας».

  Εμείς οι έκτακτοι δουλεύαμε απ’ τις 7:30 στην κουζίνα για να ετοιμάσουμε μπουφέ , μετά πάνω στα δωμάτια για καθάρισμα, έπειτα ξανά κάτω να μαζέψουμε τα τραπέζια του πρωινού, μετά στην κουζίνα για να πλύνουμε λαχανικά, να ετοιμάσουμε σαλάτες , να καθαρίσουμε ψάρια κλπ. ως τις 4 μμ. Έπειτα είχαμε 2 ώρες ξεκούραση και μετά ξανά δουλειά στην καφετέρια και στο εστιατόριο ως τις 11 το βράδυ. Ευτυχώς τα τραπεζομάντιλα, σεντόνια, πετσέτες τα έδινε έξω για πλύσιμο-σιδέρωμα.
  Αυτά ήταν τα ωράρια επί ένα δίμηνο χωρίς ρεπό.

  Στο τέλος μας κολλούσε 12 με 15 ένσημα, γιατί «δε βγαίνω μανίτσα μου παραπάνω». Τον συμφωνημένο μισθό όμως τον πλήρωνε κανονικά κι έδινε και μερικές χιλιάδες δραχμές επιπλέον. Δεν μιλούσαμε, γιατί το φαγητό ήταν καλό, τρώγαμε ό,τι θέλαμε, το σπίτι που μέναμε ήταν άνετο κι εξοπλισμένο με ψυγείο , τιβί , αιρκοντίσιον και τα «τυχερά» έβγαιναν συν ένας μισθός. Δηλαδή, σε δυο μήνες βγάζαμε 4 πολύ καλά μηνιάτικα.

  Δεν πιστεύω πως έχουν αλλάξει πολλά στο ωράριο και την ασφάλιση. Σίγουρα με την ανεργία που υπάρχει είναι πολύ χειρότερα στο θέμα του μισθού . Κι επιπλέον δε νομίζω να υπάρχουν και πολλά «τυχερά» σήμερα.

  Υγ. Δεν θα ξεχάσω, πόσο πονούσαν τα πόδια μου τα βράδια από την ορθοστασία.

 111. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  103 – Ε μα αυτό λέω ουσιαστικά βρε Κώστα με την «ξευτίλα της αριστερής παρένθεσης». Όπως είχα πεί και στον Αίμ σε μιά σύναξη πριν μερικούς μήνες «πολλές φορές διαβάζοντας τα σχόλια που κάνετε, έχω την αίσθηση πως ζείτε στον δικό σας κόσμο, πως δεν έχετε επαφή με την σκληρή εργασιακή πραγματικότητα».
  Ο Spiridione είναι από τα διαμάντια του ιστολογικού στέματος και υψηλού πνευματικού επιπέδου, από αυτόν κι από τόσους άλλους επιστήμονες και καθηγητές εδώ μέσα, περιμένω έναν τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο και μιά εφικτή πρόταση προοπτικής κι όχι χαιρέκακα οπαδικά σχόλια.
  Δυστυχώς, στα 7-8 χρόνια που σχολιάζω εδώ, ΚΑΝΕΙΣ δεν έχει προτείνει τίποτε, (ούτε εσύ ☺) μόνο, εμείς εσείς, αναχώματα φράγματα, γέλιο και κλάμα, η χαρά των κεφαλαιούχων είστε όλοι.☺
  Αν εδώ μέσα ο πολιτικός λόγος, είναι καφενειακού και γηπεδικού επιπέδου, δικαιώνεται πλήρως ο Γουόρεν Μπάφετ που έχει πεί – ο πόλεμος των τάξεων έχει τελειώσει κι η τάξη μας είναι αυτή που νίκησε κατά κράτος. – Αμφιβάλλει κανείς;

 112. Μαρία said

  109
  Εσύ δεν είσαι Αθηναίος κι άρα πιθανός ψηφοφόρος του.

 113. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αφού είναι καφενειακού και γηπεδικού επιπέδου ο λόγος εδώ μέσα, γιατί επιμένεις να συχνάζεις; Για να οικτίρεις και να κουνάς επιτιμητικά το κεφάλι; Υποθέτω ότι όλο και κάποιο σάιτ για οικονομοπολιτικές διάνοιες θα υπάρχει, όπου θα μπορείς να συνομιλείς επί ανωτάτου επιπέδου.

 114. sarant said

  112 Εντάξει τότε, με παρηγορείς!

 115. Ιωάννα said

  1) Την περασμένη Δευτέρα (10/6/2019) στην ανάρτηση «Το αφήγημα του κ. Μπαμπινιώτη», όταν το πνευματικοπαίδι του Μπάμπι, κ. Γ. Μπάτζιος, βγήκε να διαφημίσει την 5η έκδοση του Λεξικού Μπαμπινιώτη που θα βγεί τον Ιούλιο, ο κ. Σαραντάκος δεν τόλμησε να βγεί και να τον κολλήσει στον τοίχο, επισημαίνοντάς του την γκάφα με τον οδοστρωτήρα (1833) που επισημαίνει στο σημερινό άρθρο.

  Και άφησε εμένα, μιά ταπεινή βυζαντινολόγο, να πάρω όλη τη δόξα, επισημαίνοντας στον κ. Μπάτζιο μιά σειρά γκάφες και λάθη των Μπαμπινιώτειων Λεξικών. Τελικά, ο νεαρός κ. Μπάτζιος ετράπη εις άτακτον φυγήν, αφού κατάλαβε τί τον περιμένει αν αναρτήσουμε όλα τα λάθη του Λεξικού Μπαμπινιώτη και δεν τόλμησε να ξανασχολιάσει σε εκείνη την ανάρτηση

  2) Η σχολιάστρια Μαρία, η μόνη από τους σχολιαστές που φιλοτιμήθηκε να ανοίξει τον Κουμανούδη (σχόλιο 63), απέφυγε να μάς ενημερώσει ότι ο ανυπόληπτος Κουμανούδης αναφέρει ότι ο οδοστρωτήρ πρωτοκατεγράφη στα ελληνικά το σωτήριον έτος 1890.

  Εννοείται ότι ο Κουμανούδης έχει και πάλι άδικο. Η λέξις «οδοστρωτήρας» πρωτοκαταγράφεται τουλάχιστον ένα έτος νωρίτερα (1889) στο μνημειώδες σύγγραμμα του Παναγιώτη Οικονόμου «Αι Αθήναι και η πέριξ χώρα». Μνεία για την «οδοστρωσία» κάνει και ο Κοραής στα «Άτακτα», όπου την θεωρεί εφεύρεση των Ρωμαίων και την αποκαλεί «παρακμιακά ελληνικά»

  3) Η Μαρία μάς απέκρυψε επίσης την αγραμματοσύνη του Κουμανούδη ότι… «Υπάρχει εν τοις Λεξικοίς τοις αρχαίοις η οδοστρωσία», ενώ όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν (ακόμη και ο Spiridione στο 62) ότι η λέξις «οδοστρωσία» δεν υπάρχει στα αρχαία ελληνικά και πρωτοεμφανίζεται τον 6ο μ.Χ. αιώνα στις Νεαρές του Ιουστινιανού

  4) Με τη σειρά του, ο Spiridione αποφεύγει να επισημάνει (προφανώς για να μή ενοχληθούν οι ερασμίτες του Ιστολογίου) ότι στην επιγραφή που μάς μόστραρε στο 62, η οδοστρωσία γράφεται με όμικρον, όπερ αποτελεί τρανή απόδειξη ότι τον 5ο μεταχριστιανικό αιώνα δεν υπήρχε καμμία διαφορά της προφοράς του όμικρον και του ωμέγα

 116. Pedis said

  # 107 – είναι και καθηγητής Νομικής Δημοσίου Δικαίου … Μάλιστα, μάλιστα …

  μάλλον η νομοθεσία για το πράιβασι δεν σχετίζεται με τον τομέα της εξειδίκευσής του …

 117. Αγγελος said

  Αμάν, Ιωάννα (115:4), κανείς δεν αμφισβητεί ότι η διάκριση μακρών και βραχέων αποτελούσε μακρινή ανάμνηση «τον 5ο μεταχριστιανικόΑ αιώνα»!

 118. Μαρία said

  Κλαίω

 119. Pedis said

  # 110 – 7/12 χωρις ρεπό για δύο μήνες.

  Ναι, αλλά είχες 10-12 ολόκληρες ώρες ολοδικές σου την ημέρα να κάααθεσαι και να έχεις να λαβαίνεις την μελλοντική ανταμοιβή σου από το τρικλ ντάουν.

  Και δεν είναι μικρή τιμή να συμμετέχεις ενεργά στην εθνική προσπάθεια για την ανάκαμψη της οικονομίας;!

  🙂

 120. Γιάννης Κουβάτσος said

  118: Χαιρέκακο οπαδικό σχόλιο. Quelle décadence! 😱😎

 121. Πέπε said

  Πραγματικά ανυπόληπτος ο Κουμανούδης. Με δυο-τρία κλικ θα μπορούσε εύκολα, ο τεμπελχανάς, να αποφύγει μερικά από τα δεκάδες λάθη που [εννοείται ότι] έκανε.

  (Η πλήρης αδυναμία του μανιώδους Ctrl+F-ιστή να καταλάβει την περίπτωση κάποιου που διαβάζει τα έντυπα γυρίζοντας μία-μία τις σελίδες και διατρέχοντας την καθεμία ολόκληρη με τα μάτια του.)

 122. Πέπε said

  @115.4 (>62):

  καὶ πατρὸς τε͂ς πό(λεως)

  (αν μπορέσει να το εμφανίσει σωστά η WP, αλλιώς βλ. #62)

 123. ΚΩΣΤΑΣ said

  111 ΚΑΝΕΙΣ δεν έχει προτείνει τίποτε, (ούτε εσύ 🙂 )

  Πώς λες ότι δεν προτείνω τίποτα, Λάμπρο; Από οικοδομή μάλλον ξέρεις. Αν υπάρχει ένας χώρος με ένα μισογκρεμισμένο παλιόσπιτο μέσα, χορταριασμένο και με διάφορες άλλες μικροκατασκευές, τί κάνεις; Γκρεμίζεις, ισοπεδώνεις τα πάντα και ύστερα προχωράς στην ανέγερση νέου οικοδομήματος.

  Αυτό προτείνω κι εγώ. Να έρθει πρώτα ο Κυριάκος, ως οδοστρωτήρας, να ισοπεδώσει τα πάντα, να μην αφήσει λίθον επί λίθου. Και ύστερα να έρθει ξανά η ΔΦΑ (δεύτερη φορά αριστερά) και να χτίσει ένα ωραιότατο, πανέμορφο σοσιαλιστικό οικοδόμημα!

  Εντάξει, είναι πολύ υψηλά τα διανοήματά μου, οπότε σε δικαιολογώ εν μέρει που δεν με καταλαβαίνεις! 😉

  Την καλημέρα μου σε όλους.

 124. Μιλώντας για χόακες: δεν πίστευα στα μάτια μου βλέποντας κατά τεκμήριο σοβαρούς ανθρώπους, σε ένα φόρουμ, να πιστεύουν (και να το υπερασπίζονται κιόλας) τις ιστορίες για αρκούδες που διακινούν κάτι νοτιοκορεάτικες Ντέιλι Μέιλ για τον Κιμ: τι εκτέλεσε τον θείο του με αντιαεροπορικό, τι έριξε τον στρατηγό του σε άγρια σκυλιά Δαλματίας, τι εξαφάνισε την πιο δημοφιλή girl band της χώρας (προχτές διάβασα άλλο ένα, ότι κάποιον άλλο τον έριξε στα πιράνχας). Το επιχείρημα ήταν ότι παρομοίως απίστευτα θα έμοιαζαν και τα τεκταινόμενα στο Νταχάου αν τα διηγούνταν κάποιος πριν το ’45. Γενικά πάντα μου κάνει εντύπωση όταν χάνεται η αίσθηση του πιθανού, να το πω έτσι.

 125. Ο,τι συζητιέται μπορεί να συνδυαστεί 🙂

 126. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Αν υπάρχει ένας χώρος με ένα μισογκρεμισμένο παλιόσπιτο μέσα, χορταριασμένο και με διάφορες άλλες μικροκατασκευές, τί κάνεις;»
  Και ποιοι φτάσανε το σπίτι σ’ αυτήν την κατάντια; 😉

 127. ΚΩΣΤΑΣ said

  126 Οι κληρονόμοι, Γιάννη μου, που δεν το φρόντισαν, γιατί περίμεναν σοσιαλισμό και κρατικοποίηση! 😉

 128. τα μυαλά said

  Αμυδρά θυμάμαι, κάποτε πήγαν το ΣΔΟΕ και ΙΚΑ στην Ύδρα και μερικά άλλα νησιά να κάνουν ελέγχους και ο Δρίτσας συνεπικουρούμενος από τον τότε επαναστατικό Σύριζα κήρυξε επανάσταση. Αυτά για το ποιος έφερα το σπίτι σε αυτό το χάλι. Έχει και η πρώτη φορά αριστερά το μερίδιο της στην κατάντια, ποτέ δεν ήταν αμέτοχη. Βέβαια, η προσφιλής απάντηση του Δρίτσα ήταν: περσινά ξινά σταφύλια. Και αυτό το άτομο τον έκαναν υπουργό, ως ανταμοιβή.

 129. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Αντί να ενισχύεται η εργασία ενισχύεται το αραλίκι με τα επιδόματα που δίνονται τα τελευταία δύο χρόνια»
  τώρα στο Ρίαλ , εκπρόσωπος ενός συναταιρισμού.
  25 ευρώ στο χέρι το μεροκάματο, για 7 ώρες, λέει, εργασία.
  «Το κράτος μας υπονομεύει » λέει ο εξ Ημαθίας

 130. Κάποτε οι δικαστές δεν δίκαζαν καλά με δικαιολογία πως οι δικηγόροι βγάζανε περισσότερα. Μετά οι δκαστές έβγαζαν περισσότερα από τους δικηγόρους αλλά πάλι δεν δίκαζαν καλά. ( καλά έγραψα, όχι σωστά, αναφέρομαι στις αναβολές, παραγραφές κ.λ.π ) . Δεν αρμενίζουμε στραβά, στραβός είναι ο γιαλός και δεν διορθώνεται με επαναστατική αριστερά ούτε με μουχλιασμένη δεξιά. Μόνο με καινούργιο, ΕΞΩκομματικό συνδικαλισμό μπορούν να καταγραφούν πρώτα τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ προβλήματα και μετά να λυθούν πολιτικά, θα πάρει κανα αιώνα ακόμα να το καταλάβει ο έλληνας, μέχρι τότε θα πηγαίνει στην κάλπη να βγάζει το άχτι του (εξαιρείται ο Λάμπρος που ρίχνει συνειδητό λευκό) αντί να πάει μια εκδρομούλα να ξελαμπικάρει. Ισως ένα δεύτερο συνεχόμενο νταμπλ του ΠΑΟκ (το αήττητο θα είναι συζητήσιμο) δώσει έναυσμα σε αρκετούς για αναθεώρηση σκέψεων.

 131. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ένας κος Γιαννακάκης ο εκπρόσωπος του συνεταιρισμού : «Να υποχρεούνται να κάνουν 50-60 μεροκάματα για να δικαιούνται το επίδομα» , προτείνει. » Ήρθαμε προ 15 ημερών σε επαφή με τα κέντρα φιλοξενίας στην Αλεξάνδρεια και στ…(δε θυμάμαι) για όσους έχουν ΑΜΚΑ και θένε να δουλέψουν στα αγροκτήματα ή στην κονσερβοποιία. «

 132. π2 said

  Αφού πιάσατε την οικονομική πολιτική, εμένα άλλο μου κάνει εντύπωση. Η κριτική στο πρόγραμμα της ΝΔ έχει μείνει στους φόβους για πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Θεμιτό είναι αυτό πολιτικά και κατ’ ουσίαν, αλλά υπάρχει κι ένα λογικά προγενέστερο στάδιο κριτικής στη διακηρυγμένη οικονομική πολιτική της ΝΔ, το οποίο δεν το έχω δει ιδιαιτέρως στον δημόσιο λόγο: ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Το πρόγραμμα της ΝΔ στηρίζεται κυρίως στη δραστική μείωση της φορολογίας που ΘΑ φέρει ανάπτυξη. Ακόμη κι αν αφήσει κανείς κατά μέρος ότι η συνεπαγωγή αυτή δεν είναι καθόλου αυτονόητη, η δραστική μείωση της φορολογίας δεν μπορεί να γίνει από τη στιγμή που έχουμε τη μνημονιακή (ή μεταμνημονιακή, αν προτιμάτε να νιώθετε πιο άνετα) δέσμευση για υψηλότατα και συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα στο ορατό μέλλον. Α, κανένα πρόβλημα, απαντά η ΝΔ, θα φέρουμε την ανάπτυξη και μετά ΘΑ διαπραγματευτούμε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων με τους εταίρους κι έτσι ΘΑ έρθει ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Μα αυτό είναι αντιστροφή της λογικής σειράς των πραγμάτων: για να είσαι σε θέση να πετύχεις το πρώτο θα πρέπει πρώτα να έχεις πετύχει το δεύτερο. Α, κανένα πρόβλημα, ΘΑ έρθει η ανάπτυξη επειδή ΘΑ κυριαρχήσει η αισιοδοξία στις αγορές και ΘΑ πλημμυρίσουμε με επενδύσεις.

  Κάτσε να θυμηθώ πού το έχω ξανακούσει αυτό με το ελατήριο της ανάπτυξης…

 133. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  132 Εύστοχο αυτό που λες.

  129 !!

  124 Ναι, ε;

 134. ΚΩΣΤΑΣ said

  132 Π2

  Χωρίς να είμαι γνώστης του θέματος, δες αυτό: «Μίλησε για επαναδιαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων με τους ευρωπαίους, με βάση το μοντέλο ανάπτυξης που θα παρουσίασει.»

  https://www.newsit.gr/politikh/mitsotakis-live-i-synenteyksi-ston-giorgo-aytia/2803759/

 135. π2 said

  134: Αυτό είναι ακόμη χειρότερο από το σενάριο που περιέγραψα εγώ (και το οποίο επίσης έχω ακούσει σε συνέντευξή του). Από το να νομίζει κανείς ότι είναι ρεαλιστικό ενδεχόμενο να συναινέσουν οι εταίροι σε αλλαγή συμφωνιών βάσει προγράμματος και μόνο, καλύτερα να ομολογήσει «παιδιά, προεκλογική περίοδος είναι, θα πούμε και μια κουβέντα παραπάνω». Πιο τίμιο θα μου φαινόταν.

 136. ΚΩΣΤΑΣ said

  135 Δεν επιμένω, θα το δείξει η ζωή. Τα ξαναλέμε τότε, επί του θέματος αυτού.

 137. alexisphoto said

  Πόσο αληθινός ο Μάκης.
  τα έχουμε ζήσει όλοι όσοι είμαστε σε τουριστικές περιοχές…..
  κλαημέρα

 138. Pedis said

  # 136 – δεν πάει έτσι … πρέπει και να συμφωνήσουμε τότε και τι θα πάθεις, τι θα σου κάνουμε …

  εγώ νομίζω ότι ο καθένας έχει δικαίωμα ή του επιτρέπεται η ευχαρίστηση να κόβει το σβέρκο το δικό του, των αλλωνών δεν είναι ηθικό και στο κάτω-κάτω δεν του φταίνε σε τίποτα

 139. Παναγιώτης Κ. said

  @135. Άκουσα ή διάβασα (δεν θυμάμαι ακριβώς) ότι στη Λατινική Αμερική οι ψηφοφόροι ζητούν φορτικά από τους υποψήφιους βουλευτές και τα κόμματα να τους υποσχεθούν διάφορα, εν γνώσει τους ότι πολύ λίγα πρόκειται να πραγματοποιηθούν. Το κάνουν επίτηδες γιατί νομίζουν ότι με αυτό τον τρόπο μπορούν να τους πιέζουν πιο αποτελεσματικά.

  Δεν ξέρω λεπτομέρειες αλλά μπορεί να έχει κάποια βάση αυτή η τακτική.

 140. Γιάννης Κουβάτσος said

  132:»Μα αυτό είναι αντιστροφή της λογικής σειράς των πραγμάτων: για να είσαι σε θέση να πετύχεις το πρώτο θα πρέπει πρώτα να έχεις πετύχει το δεύτερο.»
  -Θα σας φτιάξουμε γεφύρια!
  -Μα δεν έχουμε ποτάμια.
  -Θα σας φτιάξουμε και ποτάμια! Θα σας κάνουμε και σχολεία!
  -Μα δεν έχουμε παιδιά.
  -Θα σας κάνουμε και παιδιά!

 141. ΚΩΣΤΑΣ said

  138 Πέδη, θα σου επιστρέψω όσα πάρω εγώ από την αγωγή που θα κάνω στον Τσίπρα… για το σκισμένο μνημόνιο!!! 😉

 142. Αγγελος said

  Βλέπω ότι ο Μητσοτάκης θα «επιμείνει σ´ένα υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάζει μια φορά το μήνα». Δεν ξέρω κάθε ποτέ συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά θα φανταζόμουν ότι θα συνεδρίαζε αρκετά συχνότερα!

 143. Γιάννης Κουβάτσος said

  141: Ώπα, όχι όλα στον Πέδη. Χρωστάς και σε μένα όσα μού έκοψαν από μισθούς και δώρα και μου πρόσθεσαν σε φορολογικά βάρη οι Σαμαράδες των Ζαππείων 1,2,3,4,…πιο πολλών και από τις συνέχειες του Ρόκι. 💸

 144. Pedis said

  # 141 – προσωπικά, θα έπρεπε να λάβω αποζημείωση από πολλούς δω μεσα που έχουν ψηφίσει κυβερνήσεις μνημονίων, αλλά από σένα θα ζητήσω τα διπλά επειδή, αν και φιλομνημόνιος είσαι αμνήμων όταν λες ότι με Κούλη-Γεωργιάδη-Βορίδη και λοιπούς πολιτικούς εγκληματίες των παρελθόντων κυβερνήσεων «θα δείξει η ζωή» πώς θα κυβερνησουν …

 145. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  141 ΚΩΣΤΑΣ >>την αγωγή που θα κάνω στον Τσίπρα… για το σκισμένο μνημόνιο!!!
  Θ΄απορριφθεί η αγωγή. Εκείνο το σκίσιμο αφορά την πρώτη φάση. Ακολούθησαν οι εκλογές του Σεπτ. 2015 (αφού έσκισαν εμάς οι ευρωπέη με το τρίτο μνημόνιο) οεο! 🙂 .
  Υπονοείς μήπως (σχ.134) ότι επίσης θα έχομεν συντόμως και νέας εκλογάς αφού; 🙂

 146. Ιωάννα said

  Σοφέ Νέστορα και πανθομολογούμενε Πρύτανι των Ερασμιτών του Ιστολογίου, κ. Άγγελε (117), κάνετε μέγα λάθος. Είναι πολλοί αυτοί που αμφισβητούν την προφορά του ο και του ω τον 5ο αιώνα μ.Χ.

  Ωστόσο, σοφέ Νέστορα, αποφύγατε να θίξετε την είδηση που βγαίνει από την φωτοτυπία των «Νεαρών» του Ιουστινιανού που ανήρτησα στο σχόλιο 115 και κάνει σκόνη εσάς τους Ερασμίτες. Το ξανανεβάζω, κυκλώνοντας με κόκκινο μαρκαδόρο τη λέξη που σάς διέφυγε…

  Ποιά λατινική λέξη μεταφράζουν «εκστραόρδινα» οι συγγραφείς των «Νεαρών» του Ιουστινιανού, κ. Άγγελέ μου; Ασφαλώς την κοσμαγάπητη extraordinarius, που τόσες λέξεις για το υπερβολικό έδωσε στις λατινικές γλώσσες.

  Μετά από 800 χρόνια, μπορεί να βρεθεί κάποιος Άγγελος και να υποστηρίξει ότι οι Βυζαντινοί δεν είχαν ξ, διότι οι συγγραφείς των «Νεαρών» χρησιμοποιούν το κσ για να αποδώσουν τον ήχο του λατινικού x.

  Κι όπως σήμερα ο δικός μας ο κ. Σαραντάκος αναφέρει με κάθε ευκαιρία το βή – βή των προβάτων του Κρατίνου για να μάς πείσει ότι οι Αρχαίοι πρόφεραν ερασμιακά τα ελληνικά, έτσι και κάποιος Σαραντάκος του 2819 μπορεί να βγεί και να υποστηρίξει ότι την εποχή του Ιουστινιανού οι ελληνόφωνοι προφέρανε το δέλτα ως d, φέρνοντας ως παράδειγμα το «εκστραόρδινα».

  Απαντήστε ειλικρινά: Εσείς, κ. Άγγελέ μου, ξέρατε την ύπαρξη του «εκστραόρδινα» στις «Νεαρές» του Ιουστινιανού;

 147. ΚΩΣΤΑΣ said

  143 Γιάννη, Σαμαρά δεν ψήφισα καθότι πρόδωσε την παράταξη και παρέδωσε τα άγια τοις κυσί 😉 Αλήθεια ο φίλος μας ο Σκύλος που είναι;

  144 Πέδη, πολλά ζητάς, πλεονέκτης είσαι, δεν προσιδιάζει αυτό σε έναν τίμιο κομμουνιστή! 😉

  145 Έφη, διόριζε όμως και τους ανάλογους δικαστές. Τώρα που όλοι οι θεσμοί θα ξαναλειτουργήσουν ελεύθερα… 😛

 148. ΣΠ said

  146
  Γιαννούλα, σε διυλιστήριο κουνουπιών δουλεύεις;

 149. π2 said

  Για πες μας βρε πολυώνυμε έναν που πιστεύει ότι διατηρείτο στην προφορά η διάκριση μακρών – βραχέων τον 5ο αιώνα μ.Χ. να μαθαίνουμε κι εμείς οι αδαείς.

 150. Γιάννης Κουβάτσος said

  147: Ε,ναι, αγαπητέ Κώστα, στους κύνες αρέσουν τα Κόκκαλα. 😉
  Λοιπόν, για να μη βρεθώ συγχρεώστης τύπου «μαζί τα χρωστάμε», θα ψηφίσω κόμμα που αρνείται να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες και υπάρχει απλώς ως κινήμα διαμαρτυρίας. Προσανατολίζομαι, λοιπόν, σε ψήφο στο ΚΚΕ ή στην «Δραχμή, Ελληνική Δημοκρατική Κίνηση Πέντε Αστέρων» του γαμπρού Κατσανέβα. Εξακολουθούν να υφίστανται, έτσι; Αν όχι, πέτε το μου με τρόπο. 😎

 151. π2 said

  150: Φοβάμαι ότι κανείς δεν ξέρει. Ο γαμπρός Κατσανέβας ήταν να πάει με τον Βελόπουλο αλλά μετά δεν πήγε, γιατί τον έδιωξε ο Βελόπουλος ή έφυγε ο ίδιος. Είναι δύσκολα θέματα αυτά, ρώτα καλύτερα τον αντιπρόεδρο του Εδεσσαϊκού να στα εξηγήσει πριν από την κάλπη.

 152. Παναγιώτης Κ. said

  Ως μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα (μετράω τώρα τους διαφορετικούς εργοδότες-6 συνολικά) δεν συνάντησα τον τύπο του εργοδότη που έκανε υπέρβαση πέρα από τα συμφωνημένα.
  Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις υπήρχε και bonus που δεν ήταν στη συμφωνία.
  Κάναμε και παρέα. Όταν έφευγα για να βρω κάπου αλλού με καλύτερες αποδοχές στενοχωριούνταν κιόλας.
  Δεν ήταν βέβαια μεγάλες επιχειρήσεις. Το πολύ δέκα ατόμων.
  Αυτής της κατηγορίας οι εργοδότες δεν αντιπαρατίθενται στους εργαζόμενους.
  Με το άθλιο κράτος τα έχουν και τους παράλογους πολλές φορές νόμους που εφαρμόζει. Έχει τα ζόρια της η κάθε δουλειά είναι και το κράτος από πάνω με τα παράλογά του. Παράδειγμα: προκαταβολή φόρου 100%

  @3. Γιάννη για κάποιον… ανεξήγητο 🙂 λόγο με κάνεις να θυμάμαι διάφορες ατάκες από το κάπως μακρύ παρελθόν. Να μία: «Όταν η πράξη δεν συμφωνεί με τη θεωρία τόσο χειρότερο για την…πράξη». 🙂

 153. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @151. Αὐτὸ ἀκριβῶς, τίποτ᾿ ἄλλο! 🙂

 154. Γιάννης Κουβάτσος said

  151: Θα αποτολμήσω την ερώτηση: το ΚΚΕ, τουλάχιστον, υπάρχει; Τιμημένο, δυνατό, όπως πάντα; Πάω γυρεύοντας, ε; 😇

 155. Παναγιώτης Κ. said

  Μιλάμε για τους…Βελόπουλους αλλά δεν λέμε τίποτα ή σχεδόν τίποτα γι αυτούς που τους ψηφίζουν. Φαίνεται δεν θέλουμε να τους κακοκαρδίσουμε μήπως ψηφίσουν το κόμμα της δική μας προτίμησης.
  Ένα οπαδιλίκι λοιπόν υπάρχει…

 156. Γιάννης Ιατρού said

  98γ, 103γ: Λάμπρο, ο καθένας με την κρίση του και το πιστεύω του και τα γούστα του.
  Αλλά να ξές, πολλοί την ΡΕΤΣΙΝΙΑ ότι έβαλαν πλάτη να βγει ο Κούλης δεν τη σηκώνει η πέτσα τους!
  Αυτό μόνο (γιατί κωλύομαι προς το παρόν από φυσικά αίτια να γράψω περισσότερα).

 157. ΚΩΣΤΑΣ said

  150 Γιάννη, αν μπορώ να βοηθήσω στην εναγώνια αναζήτησή σου 😉 για κόμμα που πρέπει να ψηφίσεις, δες και την περίπτωση Λούβρου, μήπως σε ενδιαφέρει! 😛

  https://www.iefimerida.gr/ekloges/ekloges-2019-oi-kotes-sta-psifodeltia-toy-syriza

 158. Γιάννης Κουβάτσος said

  157: Ευχαριστώ, Κώστα, δεν μου κάνει για πολλούς λόγους: απεχθάνομαι το κάπνισμα, δεν ψηφίζω στην Α’Αθήνας και η ψήφος θα πάει σε μνημονιακό κόμμα, οπότε θα θεωρηθώ συνένοχος στην καταλήστευση των πολιτών και μπορεί να κληθώ να πληρώσω αποζημιώσεις. 😉

 159. Αγγελος said

  Ιωάννα, όχι, δεν ήξερα ότι απαντά στις Νεαρές –και μάλιστα γραμμένη έτσι — η λέξη εκστραόρδινα. Διόλου δεν με εκπλήσσει όμως η ύπαρξή της, όλοι ξέρουμε ότι οι Βυζαντινοί χρησιμοποιούσαν πλήθος λατινικές λέξεις, και μάλιστα στη διοικητική γλώσσα.
  Για τη γραφή με κσ, υποθέτω ότι τους παρέσυρε η (άσχετη, βεβαίως) λέξη εκστρατεία. Και πάντως μόνον ηλίθιος θα προσπαθούσε να συμπεράνει από κει ότι το ξ προφερόταν κάπως αλλιώς και όχι σαν κσ στα χρόνια του Ιουστινιανού! (Μήπως δεν γράφουμε συχνά σναπς ή κόμικς σήμερα, παρασυρμένοι από την ξένη γραφή, ενώ θα έπρεπε να γράφουμε σναψ και κόμιξ;) Τα αττικά ΧΣ και ΦΣ αντιθέτως μπορούν δικαίως να μας βάλουν σε υποψίες, και οπωσδήποτε αποτελούν σοβαρότατη ένδειξη ότι τα Χ και Φ δεν προφέρονταν τότε όπως σήμερα…

 160. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  123 – Ναι δεν λέω, είναι μια καλή πρόταση. 🙂

  156 α – Ναί βρε Γιάννη δεν αντιλέγω, αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να γίνει ένας πολιτικός διάλογος της προκοπής εδώ μέσα, αν όχι εδώ πού στο διάολο γαμώτο;

  Eνώ την ρετσινιά να ξαναβγεί ο Τσίπρας την σηκώνει; και είναι αυτό πολιτικό επιχείρημα;

  Εύχομαι να πάει καλά η επέμβαση και να επιστρέψεις πιο δυνατός, τα άλλα θα τα βρούμε, εμείς δεν είμαστε παρεξηγιάρηδες. 🙂

 161. ΚΩΣΤΑΣ said

  Γιάννη Ιατ., αν αντιλήφθηκα καλά, εύχομαι από καρδιάς γρήγορα γερός και δυνατός! 🙂

  Αναρωτιόμουν κι εγώ, την ώρα που μερικοί γίναμε ψιλοτρόλ, πως και λείπεις εσύ που μας κάνεις τις ωραιότερες πλάκες; 😉 🙂 😛

 162. ilias said

  @94 Αυτό όμως δεν είναι επιχείρημα. Κάποτε παρέπεμψα (για κάποιο hoax) στο παρόν μπλογκ. Μου απάντησε κάποιος ότι το μπλογκ δεν είναι αξιόπιστο γιατί το «έχει συριζαίος». Του απάντησα κάτι του στυλ «όλοι έχουμε κάποια πολιτική άποψη, η αλήθεια όχι».

 163. # 160

  Λάμπρο μην ανησυχείς και ο Ιβάν έχει πει πως δεν θα γίνει ποτέ ο Κούλης πρωθυπουργός. Μετά από τρεις σερί τελικούς (δύο στην έδρα σας) θάπρεπε να μην αμφιβάλλεις, δεν θα σου κολλήσει η ρετσινιά, φροντίζει και για σένα αν και τελευταία ψιλογαυρίζεις μαζί με τον τίγρη !

  Οπως λέει και το άσμα …Ιβάν ή..βαν !!

 164. ilias said

  @162 συνέχεια: Και για του λόγου το αληθές:
  «Η πρώην σύζυγος του Νίκου Βούτση ΔΕΝ είναι αδερφή του τρομοκράτη Τσουτσουβή»
  https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.ellinikahoaxes.gr%2F2019%2F06%2F15%2Fi-proin-syzygos-voutsi-den-einai-aderfi-tou-tsoutsouvi%2F&h=AT3IIAXvPZ5JVDjLMdlNQdHVcDGdFbPP6pklz0SnDveeV6TKEtKH2AbOK9Ge_0SHrONotl08czJToDoeboNgn4-KAGez_OXTAwpDwePzac8pV3AND3W-um-KAdntpnLKFWU-7Dg

 165. Ιωάννα said

  Εκλεκτέ σχολιαστά, κ. Άγγελε (159), όπως σωστά λέει ο κύρ Σταύρος στο 148, διυλίσατε τον κώνωπα και κατάπιατε την κάμηλον. Τουτέστιν, ασχοληθήκατε με τα εύκολα (κσ αντί ξ) και αποφύγατε τα δύσκολα. Και ποιά είναι τα δύσκολα; Ρε μπάς και οι ελληνόφωνοι Βυζαντινοί της εποχής του Ιουστινιανού προφέρανε το δέλτα ως d, αφού καταγράφανε το d του extraordinarius ως δ;

  Λένε οι ερασμίτες εκλαμβάνοντάς μας ως κάφρους: Ο Κρατίνος καταγράφει την φωνή των προβάτων ως βή – βή, αλλά πάντοτε τα πρόβατα κάνανε μπέ, άρα οι αρχαίοι προφέρανε το β ως μπ και το ή ως ε.

  Με την ίδια λογική, αφού οι βυζαντινοί καταγράφανε το d του extraordinarius ως δ, σημαίνει ότι προφέρανε το δέλτα ως «ντ».

 166. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  97/99 >>HELLIKAHOAXES. GR

  cretadrive.gr
  @cretadrive
  Σε περίπτωση που δεν το ξέρατε… αυτοί εδώ οι απίθανοι τύποι κάνουν τον έλεγχο στο «ελληνικό» facebook και λογοκρίνουν για τα fake news… Πλησιάζει ο καιρός να την κάνουμε από το facebook, διότι πολύ απλά δεν καταδεχόμαστε να μας λογοκρίνουν τέτοια σούργελα!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: