Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο Πρίγκιψ των φαλαινών και άλλα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 15 Ιουνίου, 2019


Όπως ξέρουν οι τακτικοί μας αναγνώστες, όταν το πολυσυλλεκτικό σαββατιάτικο άρθρο μας περιέχει στον τίτλο του αναφορά σε συγκεκριμένο μεζεδάκι της πιατέλας αυτό γίνεται επειδή το θεωρώ αρκετά σημαντικό -ή επειδή δεν βρίσκω άλλον καλύτερον τίτλο.

Αλλά ποιος είναι ο Πρίγκιψ των φαλαινών; Είναι η νέα προσθήκη στη Στρατιά των Αγνώριστων και την οφείλουμε στο τιτιβιστικό ταλέντο του Προέδρου (ένας είναι ο Πρόεδρος!) Οπότε, ξεκιναμε με αυτό.

* Ο Ντόναλντ Τραμπ λοιπόν σε ένα τουίτ έγραψε τα εξής:

«I just met with the Queen of England (U.K.), the Prince of Whales, the P.M. of the United Kingdom, the P.M. of Ireland, the President of France and the President of Poland.

«We talked about «Everything!» Should I immediately….

και συνέχισε σε δεύτερο τουίτ: ….call the FBI about these calls and meetings? How ridiculous! I would never be trusted again.

«With that being said, my full answer is rarely played by the Fake News Media. They purposely leave out the part that matters.»

Με το σχόλιό του αυτό απαντούσε στις ενστάσεις που είχαν διατυπωθεί ύστερα από συνέντευξή του στην οποία είχε υποστηρίξει ότι αν μια ξένη κυβερνηση του έδινε πληροφορίες εναντίον ενός πολιτικού του αντιπάλου δεν αισθανόταν υποχρεωμένος να τις κοινοποιήσει στην FBI. Και προς επίρρωση ανέφερε τις συναντήσεις που είχε με διάφορες «ξένες κυβερνήσεις», αναφέροντας ανάμεσά τους και τη Βασίλισσα της Αγγλίας (δεν είναι βέβαια κυβέρνηση, αλλά είναι αρχηγός κράτους) και τον Πρίγκιπα της Ουαλίας (δεν είναι καν αρχηγός κράτους), τον διάδοχο του θρόνου.

Μόνο που αντί να γράψει Prince of Wales έγραψε Prince of Whales κι έτσι αντί για Πρίγκιπα της Ουαλίας μας χάρισε τον δοξασμένο Πρίγκιπα των Φαλαινών, που θα κάνει ασφαλώς συντροφιά στον Άρχοντα των μυγών του Γκόλντινγκ.

Kαι βέβαια η αμερικανική μπλογκόσφαιρα δεν έχασε την ευκαιρία να μας παρουσιάσει τον Πρίγκιπα των φαλαινών εν πομπή και παρατάξει!

* Σε άρθρο για ένα πρωτοποριακό τεχνολογικά ιστιοφόρο  διαβάζω:

Το πρωτοποριακό σκαρί των 72 μέτρων από γραφένιο και ανθρακόνημα το κάνει ιδιαιτέρως ελαφρύ, την ίδια ώρα που του παρέχει και αντοχή στη δολιοφθορά της διάβρωσης.

Για να λες δολιοφθορά, δηλαδή σαμποτάζ, σημαίνει ότι κάποιος κάνει κάτι σκόπιμα, ενώ βέβαια η διάβρωση είναι φυσικό φαινόμενο -μάλλον «αντοχή στη φθορά της διάβρωσης» ήθελε να γράψει ο συντάκτης, αλλά φαίνεται πως η φθορά δεν του φάνηκε αρκετά επίσημη και είπε να της δώσει προαγωγή.

Από την άλλη, δεν λέμε «άτιμο πράμα αυτή η υγρασία»;

* Σε άρθρο για τα όσα γίνονται με τους δικαστές, διαβάζω:

H κα Τουλουπάκη απάντησε με δική της αναφορά, που έδινε τη δική της εκδοχή για την ιστορία με το FBI και κατήγγειλε πως ο κ. Αγγελής σε ημέρες που δεν ήταν η ίδια στο γραφείο της μετέβη στην εισαγγελία Διαφθοράς και αντέγραψε σε στικάκι από υπολογιστή όλο το αρχείο με τις εκκρεμείς υποθέσεις, γεγονός που σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό δεν ενέπιπτε στα καθήκοντά του ως εποπτεύων της εισαγγελίας Διαφθοράς. Το συμβάν, λέγεται, επιβεβαιώνουν και υπάλληλοι της Εισαγγελίας.

Φαντάζομαι, ή τουλάχιστον ελπίζω, το λαθάκι να είναι του συντάκτη. Δεν ενέπιπτε στα καθήκοντά του ως εποπτεύοντος, θα λέγαμε. Οι μεταξωτές ιδίως περισκελίδες το θέλουν οπωσδήποτε το ομοιόπτωτο.

* Ακόμα ένα μεταφραστικό, που μάλλον σε μεταφραστήρι οφείλεται. Ο ανταποκριτής μας από το Κάλιαρι στέλνει φωτογραφία από κατάστημα ή ξενοδοχείο.

Aν προσέξετε η επιγραφή αριστερά γράφει:

INGRESSO-Entrée-ENTRANCE-Eingang-ΕΙΣΑΓΩΓΗ-ENTRADA

Είσοδος, βέβαια!

Προφανώς από την άλλη μεριά θα γράφει Sortie-EXIT-Eξαγωγή.

* Σε εμβριθές άρθρο της η iEfimerida φέρνει στο φως το παρασκήνιο της κατάρτισης των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανάμεσα στ’ άλλα γράφει:

Μοναδική εξαίρεση είναι η Έφη Αχτσιόγλου, που σπάει το ρεκόρ συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αφού θα είναι για τρίτη φορά βουλευτής, χωρίς να έχει επιλεγεί από τους ψηφοφόρους.

Ο δαιμόνιος συντάκτης όλα τα ξεσκέπασε, αλλά ξέχασε ότι η Έφη Αχτσιόγλου δεν ειναι βουλευτίνα ούτε έχει εκλεγεί ποτέ της, οπότε είναι εντελώς αδύνατο να «είναι για τρίτη φορά βουλευτής». Είχε συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στις εκλογές του 2015 αλλά σε ασφαλώς μη εκλόγιμες θέσεις (11η και 9η).

* Ωραιο μαργαριτάρι που το αλίευσε κάποιος στα Υπογλώσσια. Σε άρθρο για τον ζωγράφο Ντεγκά, διαβάζουμε ότι παρακολουθούσε μανιωδώς παραστάσεις όπερας και μπαλέτου, και ότι:

Είναι φανερό πως ο κόσμος του μπαλέτου ευέξαπτε την φαντασία του! Κάπως έτσι, μας χάρισε δεκάδες πίνακες όπου έχει αιχμαλωτίσει με μοναδικό τρόπο όλη αυτή την ντελικάτη ομορφιά και την χάρη των «μικρών ποντικών», όπως αποκαλούσαν χαϊδευτικά στο Παρίσι του 19ου αιώνα τις μπαλαρίνες.

Ώστε ο κόσμος του μπαλέτου «ευέξαπτε» τη φαντασία του; Πώς είναι το ρήμα; Ευεξάπτω; Πολύ… ευέξαπτο το βρίσκω. Το ρήμα είναι «εξάπτω» και αν θέλουμε να το πάμε στον παρατατικό θα πουμε «εξήπτε». Ακόμα κι εγώ θα δίσταζα να βάλω «έξαπτε», παρατατικό χωρίς αύξηση, που πάντως δεν είναι λάθος. Ή θα έβαζα «εξήπτε» ή θα διάλεγα άλλο ρήμα: κέντριζε, ερέθιζε, σαγήνευε τη φαντασία του.

Όπως σχολίασε μια φίλη: Εγώ τα μεταξωτά ρήματα τα αποφεύγω πάντως, γιατί βαριέμαι να πλένω στο χέρι. Βαμβακερά στους εξήντα βαθμούς, μην πιάσουμε και μικρόβια.

Όμως, πέρα από αυτό το μαργαριτάρι, πρόσεξα και το άλλο: την ντελικάτη ομορφιά και την χάρη των «μικρών ποντικών», όπως αποκαλούσαν χαϊδευτικά στο Παρίσι του 19ου αιώνα τις μπαλαρίνες

Τις μπαλαρίνες δεν τις αποκαλούσαν, βέβαια, «μικρούς ποντικούς»! Στον ενικό, τη μία μπαλαρίνα, την έλεγαν «ποντικάκι». Στη γενική πληθυντικού είναι άβολο, διότι αν δεν είμαστε από την Κρήτη ή τα νησιά δυσκολευόμαστε να πούμε «των ποντικακιών» -αλλά ή θα το πούμε ή θα γυρίσουμε τη φράση: είχε αιχμαλωτίσει με μοναδικό τρόπο τη ντελικάτη ομορφιά και τη χάρη που έχουν τα «ποντικάκια», όπως αποκαλούσαν χαϊδευτικά….

* Κι ένα ακόμα μεταφραστικό, αυτή τη φορά από βιβλίο.

H φωτογραφία προέρχεται από την Άβυσσο της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ. Το επίμαχο απόσπασμα: έβλεπαν μια σάτυρα [sic] της αμαρτίας ενώ οι άλλοι, οι πιο πονηροί, έβλεπαν αντίθετα την κερμισσία των σαρκικών θρασυτήτων.

Αλλά τι είναι η κερμισσία; Τέτοια λέξη δεν θα βρείτε σε κανένα ελληνικό λεξικό, παλιό και καινούργιο, ούτε γκουγκλίζεται άλλωστε.

Αν ξέρει κανείς γαλλικά ή ολλανδικά, μπορεί κάτι να του θυμίσει η κερμισσία. Διότι εδώ στο ευρύτερο Βέλγιο υπάρχει μια περίεργη λέξη, που έχει περάσει και στα αγγλικά όπως και στα γαλλικά, kermesse, αλλά η αρχή της είναι ολλανδική, όπου νομίζω πως είναι kermis, σύνθετη από το kerk (εκκλησία) και το mis (λειτουργία). Και αυτό το κερμές είναι το πανηγύρι, το θρησκευτικό αρχικά πανηγύρι, όχι πολύ διαφορετικό από τα δικά μας πανηγύρια που πάντοτε γίνονται στη γιορτή κάποιου αγίου.

Και πράγματι, το γαλλικό πρωτότυπο του μυθιστορήματος έχει: la kermesse des audaces charnelles.

Όμως αν υπήρχε μία ισχνή δικαιολογία για να εξελληνίσει κανείς το kermesse, θα ήταν μόνο στην περίπτωση που η λέξη χρησιμοποιόταν κυριολεκτικά, για ένα θρησκευτικό πανηγύρι -που και πάλι θα το θεωρούσα υπερ-εξεζητημένο. Όμως είναι εντελώς άστοχο να εφευρίσκεται νέα λέξη όταν η ξένη λέξη χρησιμοποιείται μεταφορικά! «Το πανηγύρι της σαρκικής τόλμης» ή κάτι τέτοιο.

Διότι και αυτό το «των σαρκικών θρασυτήτων» δεν είναι κάτι το ωραίον.

* Κι άλλο ένα μεταφραστικό, πέσανε πολλά σήμερα.

Το αυτόματο μεταφραστήρι μεταφράζει το Useful hacks for camping, δηλαδή «χρήσιμα κόλπα (ή χρήσιμες πατέντες) για το κάμπινγκ» ως…. «χρήσιμα κομματόσκυλα για κάμπινγκ»!!

Ο ένοχος εδώ είναι οι πολλές σημασίες της λέξης hack, ή ίσως πιο σωστά των λέξεων hack, αφού μάλλον πρόκειται για δύο ή τρεις ομόηχες λέξεις.

Hack είναι λοιπόν το πελέκημα, αλλά είναι και η έξυπνη πρόχειρη λύση σε ένα πρόβλημα, σημασία που αργοτερα στους υπολογιστές έδωσε τους χάκερ, το έξυπνο τέχνασμα, το κόλπο, η πατέντα που λέμε. Ορισμός: A trick, shortcut, skill, or novelty method to increase productivity, efficiency or ease.

Όμως hack, ομόηχη λέξη άλλης ετυμολογίας, είναι το ενοικιαζόμενο άλογο μεταφοράς, και κατ’ επέκταση ο επαγγελματίας γραφιάς, και πιο ειδικά ο μέτριος, ατάλαντος γραφιάς, αλλά και το ενεργό μέλος πολιτικής οργάνωσης, που όμως χρησιμοποιείται με μειωτική χροιά, οπότε δεν είναι άστοχη η απόδοση «κομματόσκυλο» -αλλά βέβαια δεν ειναι άστοχη όταν η λέξη έχει αυτή τη σημασία!

* Και κλείνω με ένα πολιτικό σχόλιο απο το Τουίτερ που μου άρεσε. Προφανώς ο τιτιβιστής πήρε αφορμή από αυτό που είπε η Ντόρα Μπακογιάννη ότι δικαίως συμμετείχε ο 25χρονος γιος της Κώστας Μπακογιάννης στην πολυμελέστατη ελληνική αντιπροσωπεία στη ΓΣ του ΟΗΕ το 2006 (αντιπροσωπεία με 118 μέλη, διπλάσια από τη γαλλική! και με τρία μέλη της οικογένειας Μπακογιάννη), διότι ήταν απόφοιτος του Χάρβαρντ.

Βέβαια, απ’ όσο ξέρω, τα μεγάλα αυτά πανεπιστήμια, πλάι στους κανονικούς φοιτητές τους, έχουν πρόβλεψη να δέχονται και γόνους πλούσιων, ισχυρών και διάσημων από ξένες χώρες, ανεξάρτητα από τα άλλα προσόντα τους, και να τους δίνουν πτυχία χωρίς να το πολυψειρίζουν.

* Καλό τριήμερο σε όσους δεν δουλεύουν τη Δευτέρα, καλό σαββατοκύριακο σε εμάς τους υπόλοιπους!

 

 

 

Advertisement

114 Σχόλια προς “Ο Πρίγκιψ των φαλαινών και άλλα μεζεδάκια”

 1. Της Χατζηνικολή δεν είναι η μετάφραση με την κερμισσία; Έχω δει κι αλλού διάφορα τέτοια δείγματα του πού οδηγεί η υπερβολική αυτοπεποίθηση. Αν δεν κάνω λάθος, ήξερε τη Γιουρσενάρ προσωπικά, και βέβαια ήξερε καλά γαλλικά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έκανε και καλές μεταφράσεις.
  Ειδικά η κερμισσία μου θύμισε τις διγέστες, όπως απέδιδε ο Δημοσθένης Κούρτοβικ τις επιτομές (digest) μεταφράζοντας αρχές δεκαετίας του ’80 τον Ιμπν Χαλντούν.

 2. 1 Βέβαια έχω μεταφράσει υπέροχα βιβλία. Η Γιουρσενάρ ως ένα σημείο το ‘θελε κι εκείνη, μου ‘χε εμπιστοσύνη κι ήθελε να της τα μεταφράζω εγώ όλα. Μου λέγε «όπως υπάρχει μια Γιουρσενάρ στα γαλλικά, θέλω να υπάρχει και μια στα ελληνικά».

 3. nikiplos said

  Καλημέρα… Συνήθως αυτοί οι γόνοι, και σίγουρα οι συγκεκριμένοι, cultural studies κάνουν, δλδ εκμάθηση της Αγγλικής γλώσσας για dummies και λίγο απ’όλα…

 4. Ανδρέας Τ said

  Στα γαλλικά οι νέες μπαλαρίνες λέγονται petits rats. Κατά λέξη μετάφραση μικροί αρουραίοι. Λίγο δύσκολο για τα ελληνικά.

 5. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κapoios Αllos
  @Kapoiosmpla
  «Να πρέπει να τελειώσεις το Χάρβαρντ για να συμβουλεύεις τη Μάνα σου… Δυσκολέψανε τα πράγματα»
  Τα χαρβαρντόπαιδα:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.anoixtoparathyro.gr/%25CE%25B1%25CF%2587-%25CE%25B1%25CF%2585%25CF%2584%25CE%25BF%25CE%25AF-%25CE%25BF%25CE%25B9-%25CE%25B1%25CF%2580%25CF%258C%25CF%2586%25CE%25BF%25CE%25B9%25CF%2584%25CE%25BF%25CE%25B9-%25CF%2584%25CE%25BF%25CF%2585-%25CF%2587%25CE%25AC%25CF%2581%25CE%25B2%25CE%25B1%25CF%2581%25CE%25BD%25CF%2584/&ved=2ahUKEwiC34Ly-eriAhWELlAKHUWBB98QFjAAegQIBBAB&usg=AOvVaw2vZChIrEPghUko0x_UZFOT

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1-2 Ναι, δική της. Αλλά δεν με πείθει όσο φίλη και να ήταν με τη συγγραφέα

  4 Και πάλι, ποντικάκι αντιστοιχεί στα ελληνικά.

 7. Πέπε said

  @4:
  Γιατί δύσκολο; Αρουραιακιών!

  Έχεις τίποτε εναντίον των κερμισσιών των αρουραιακιών;

 8. π2 said

  Το (μακάβριο) πρωτοσέλιδο της Εσπρέσο παίρνει θέση στο φλέγον ζήτημα: ντρίμπλα, ντρίπλα, ή τρίπλα; Το πρώτο είναι ετυμολογικά πιο διάφανο, αλλά ηχητικά άθλιο στα ελληνικά, το τρίτο είναι παραπλανητικά ελληνοπρεπές, εγώ χρησιμοποιώ τη μέση λύση με ένα μόνο διπλό σύμφωνο.

 9. Αλέκος81 said

  Καλημέρα
  Επίσης ο πλήρης τίτλος είναι Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου της Αγγλίας, Ουαλίας, Σκωτίας και Βορείου Ιρλανδίας, σωστά;

 10. Αγγελος said

  Όχι. Βασίλισσα του Ηνωμενου Βασίλειου της Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδιας είναι. «Ηνωμενο» λέγεται το Βασίλειο από το 1701 που ενώθηκε ως κράτος (και όχι μόνο με κοινό βασιλιά) η Σκωτία με την Αγγλία (στο Βασίλειο της οποίας περιλαμβανόταν από αιώνες και η Ουαλία).

 11. Αλέκος81 said

  Έστω, πάντως δεν είναι σκέτο «της Αγγλιας»

 12. sarant said

  8 Ο Μίκης κάνει ντρίμπλα στον θάνατο, είναι ο τίτλος

 13. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Κάτι ξέρει ο Τραμπ: https://www.imdb.com/title/tt0403425/

 14. Pedis said

  Εντύπωση κάνει το θράσος της Μητσοτάκουλας που μπροστά σε καραμπινάτη περίπτωση νεποτισμού αντί να κρυφτεί, επιτίθεται και αυθαδιάζει …

  και που όταν την έβγαλε ο μπαμπάς της στη μόστρα, ήταν για τις ικανότητές της, η …αντε μη βρίσω … που δεν ήξερε να ανοίξει το στόμα της η … άντε μη ξαναβρίσω …

  αλλά επειδή δεν εχουμε, υποτίθεται, κληρονομική μοναρχία, δεν φταίνε οι χοντρομαλάκες (έβρισα, αλλά το αξίζουν!!) που τους ψηφίζουν;! Πώς δεν φταίνε!

 15. BLOG_OTI_NANAI said

  «kermesse»

  Ο Παπαδιαμάντης έχει μια λέξη «κερμισούτια» που βλέπω ότι απασχόλησε κάπως με την προφορά και τη σημασία της:

 16. sarant said

  13 Α, αυτό εννοούσε! 🙂

 17. nikiplos said

  Μεγάλη απελπισία να είσαι κόρη ενός διάσημου, σε παγκόσμιο καλλιτεχνικό επίπεδο, να σε γνωρίζουν μέσω αυτού μέχρι και στο Βαλπαραΐζο – την γεμάτη ανηφόρες πόλη που οι καλλίπυγες δημότισσές της τρελαίνουν τους ναυτικούς, να μένεις σε ένα ορμητικό ποτάμι πλάϊ στην Ακρόπολη και να μην καταφέρεις ούτε ένα ποτήρι να πιείς από το νέκταρ του… Και να ξεπέφτεις τώρα στα γεράματα στα εκδοτικά γουναράδικα, να επιδίδεσαι στο Κατινάζ των «καλλιτεχνών», να προστρέχεις σε μαικήνες που θεωρούν το μπαλέτο κάτι μεταξύ οριεντάλ και κονσομασιόν και εν τέλει να ρίχνεις τους φίλους σου…

 18. Pedis said

  https://www.efsyn.gr/ellada/ekpaideysi/199756_ptyhiakes-epi-pliromi-paremporio-tis-gnosis

  Πτυχιακές επί πληρωμή …

  Σε διαδικτυακά φόρουμ υπάρχουν πολλές, ανώνυμες, καταγγελίες από δυσαρεστημένους φοιτητές, συνεργάτες και πελάτες, που είτε δεν πληρώθηκαν για τις υπηρεσίες τους είτε ανακάλυψαν ότι η εργασία που χρυσοπλήρωσαν ήταν γεμάτη λάθη ή προϊόν λογοκλοπής.

  και διαμαρτύρονται οι πελάτες-φοιτητές ότι είναι προιόν λογοκλοπής;! Αυθάδεια και θράσος καθ’ ομοίωση της ελίτ -> Μητσοτακούλας

 19. Pedis said

  Και για να σώσω την τιμή και την υποληψη των σχολιαστών που θα τρέξουν να κάνουν τα αναμενόμενα ψωροκωστενέικα σχόλια, περι αριστείας, περί τάσης της φυλής στο ρουσφέτι και στην απάτη κλπ

  «Ενας στους εφτά φοιτητές παγκοσμίως εκτιμάται ότι έχει πληρώσει τρίτα πρόσωπα για να του γράψουν εργασίες». Με αυτό τον τίτλο συνόψιζε πέρυσι ο Guardian τα ευρήματα πολύχρονης έρευνας, δημοσιευμένης στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Education, για το θέμα της «απάτης κατ’ ανάθεση» ή «απάτης με συμβόλαιο», όπως μεταφράζεται ο αγγλικός όρος contract cheating.

  ●Σε έναν παγκόσμιο πληθυσμό 207 εκατομμυρίων σπουδαστών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο από το 1978 έως σήμερα 7 εκατομμύρια πλήρωσαν έστω μία φορά στη ζωή τους για να γράψει άλλος την εργασία τους. Ο αριθμός εκτοξεύεται στα 30 εκατομμύρια από το 2014 – ένας στους επτά φοιτητές. (Πηγή: έρευνα Frontiers in Education – 2018)

  ● 68% των προπτυχιακών φοιτητών έχει παραδεχτεί σε δειγματοληπτικές έρευνες ότι «κλέβει» σε γραπτές εργασίες και εξετάσεις (δείγμα 71.000 φοιτητών σε διάρκεια 12 χρόνων)

  ● 43% των μεταπτυχιακών φοιτητών έχει παραδεχτεί ότι «κλέβει» σε εξετάσεις και εργασίες (δείγμα 17.000 μεταπτυχιακών) (Πηγή: International Center for Academic Intergrity)

 20. Jane said

  Πολύ γέλιο αυτό με τον πρίγκιπα των φαλαινών! 🙂

  Μπροστά όμως σε κάποιους υποτιτλιστές ταινιών αυτά είναι λεπτομέρειες.
  Να ακούς « be ready for tomorrow pal» και να διαβάζεις ..«κάνε τα κουμάντα σου για αύριο δικέ μου»

  Καλό Σ/Κ

 21. Γιάννης Κουβάτσος said

  8: Και τα τρία, αναλόγως: αν είναι δαντελένια αλά Μπέργκαμπ, Ρεδόνδο, Ζιντάν και Βάσια, ποιητικό άγγιγμα της μπάλας, τότε τρίπλα. Αν παίρνω αμπάριζα και περνάω κατά μέτωπο όποιον βρίσκω μπροστά μου αλά Ζάετς, ντρίμπλα. Αν είναι κάτι ενδιάμεσο, ντρίπλα. ☺

 22. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Αυτός ο Πρίγκιψ των Φαλαινών, έχει και Δελφίνους; 😉

 23. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ακροατής του Ρίαλ το πρωί έλεγε μέσες άκρες , ότι θα γίνει πόλεμος! Τώρα, αύριο-μεθαύριο, Τρίτη-Τετάρτη. Και διατί περικαλώ; Διότι εις περίπτωσιν πολέμου αναβάλλονται αι εκλογαί και συνεχίζει η Βουλή και η Κυβέρνησις. Και σχολιάζει ο εκπομπάρχης άντε μωρέ να κάνει λιγάκι ακόμη βουλευτής η Μεγαλοοικονόμου.
  Η μόνη ελπίδα είναι το πολυποίκιλο αραχνώδες σύστημα παραπληροφόρησης να μπουρδουκλωθεί στους ίδιους τους ιστούς του και να σπάσει τα πλευρά του. Ντάξει το παραπάνω είναι χοντρή πλάκα αλλά πάλι προσφέρεται, ώρες Ορμούζ που ζούμε, για τους ντελάληδες της συμφοράς πως και σε πόλεμο θα μας πάνε οι …μπολσεβίκοι για την καρέκλα. Ε ρε Παναζία μου !
  Πάνω στην ώρα ακούω Στο Κόκκινο περί The Lavon Affair

 24. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τι είναι πάλι αυτές οι «ομορφιές» του νέου ποινικού κώδικα; Είναι δυνατόν; Στη «Δίκη» του Κάφκα, ο Γιόζεφ Κ. δικάστηκε και καταδικάστηκε, χωρίς να μάθει ποτέ για τι κατηγορείται. Το παρακάτω μού φαίνεται ακόμα χειρότερο:
  «Η ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΑΤΑΓΗ (άρθρο 409 νέου ΚΠΔ) αποτελεί νομοθετική κακουργία, εφόσον, με πρόσχημα πάντοτε την περιβόητη “αποφόρτιση των δικαστηρίων”, καταδικάζεται σε φυλάκιση ο κατηγορούμενος χωρίς να πληροφορηθεί ότι κατηγορείται.»
  https://www.efsyn.gr/stiles/meteoros/198822_gia-toys-kodikes

 25. dryhammer said

  7,4,0> Στη γενική πληθυντικού είναι άβολο, διότι αν δεν είμαστε από την Κρήτη ή τα νησιά δυσκολευόμαστε να πούμε «των ποντικακιών»

  Στη Χίο (επιτείνοντας τη σμικρότητα) λέμε μια χαρά τα ποντικαλάκια, των ποντικαλακιών που είναι και petitότατον.

 26. ΣΠ said

  Με το σχόλιό του αυτό απαντούσε στις ενστάσεις που είχαν διατυπωθεί ύστερα από συνέντευξή του στην οποία είχε υποστηρίξει ότι αν μια ξένη κυβερνηση του έδινε πληροφορίες εναντίον ενός πολιτικού του αντιπάλου δεν αισθανόταν υποχρεωμένος να τις κοινοποιήσει στην FBI.

  Την συνέντευξη την έδωσε στον Τζορτζ Στεφανόπουλο. Το επίμαχο σημείο στο 2:22.

 27. cronopiusa said

  H εξαγορά ενός ολοκλήρου αιγαιοπελαγίτικου νησιού μαζί με τους κάτοικους του! …

 28. spyridos said

  Νικοκύρη

  Αυτό στο 15 είναι από την ίδια ρίζα???
  Κι αν ναι, χρησιμοποιείται μεταφορικά. Δεν θα μπορούσε να είναι έτσι και η μετάφραση?

  Στις μέρες μας το κέρμις έχει χάσει τις θρησκευτικές του ρίζες από τα μεγάλα ποτάμια και πάνω.
  Νοτιότερα Βραβάνδη και Βέλγιο τις κρατάει ακόμα.

  Και μια Μπρουγκελική εικόνα κέρμις του 1610.

 29. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  25 Dray
  ποντικάλι/ποντικαλάκι -τω μποντικαλιώ 🙂

  27 Γεια σου Κρόνη!

 30. leonicos said

  14

  Πέντις

  μαζί σου παιδί μου!

 31. leonicos said

  Οι διατριβές που εγραφα τη δεκαετία 75-85 δεν είχαν λάθη

  Έμαθα όως αρχαία, λατινικά και ιατρικη καλή

  Έγραψα τελευταίας και για το Εράσμους, τζάμπα

  Απ’ ό,τι μου έλεγε η κόρη της φίλης μας, χάριν της οποίας έκανα τις δουλειές

  ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ πληρώνουν, γάλλοι και ξένοι

  Μιλάμα για Μπορντώ.

  ΚΙ Η καθηγηρια αυστηρότατη. Δεν έδινε ούτε τα θέματα. Είχε κονέ με τον εργασιοφτιάχτη

  Αυτά

 32. leonicos said

  Δυο καθηγητές, ένας έλληνας κι ένας αμερικανός΄έγ=βγαλαν ένα βιβλίο. Μετέφρασα του αμειρικανου, έγραψα τα κεφάλαια του έλληνα και στο τέλος μ’ ευχαρίστησαν στην πρώτη σελίδα για τη συμμετοχή μου στην επιμέλεια

 33. leonicos said

  Για φοιτητές θα μιλάμε τώρα;

 34. Παναγιώτης Κ. said

  @8. Υπάρχει και μια… τέταρτη εκδοχή: Τρίμπλα. 🙂

 35. cronopiusa said

  ΕΦΗ – ΕΦΗ

 36. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Εγινε αποδέκτης εννιά μαχαιριών»…
  «Δεν προβαίνω σε βαρύ μακιγιάζ…»…
  Να, μωρέ, ωραία ελληνικά!
  https://www.efsyn.gr/stiles/askiseis-mnimis/199745_komiki-glossa

 37. Μαρία said

  Οι «Ενωμένοι Μακεδόνες» διοργανώνουν το Straight Pride. «Στηρίζουμε την ελληνική οικογένεια. Θέλουμε λύσεις για το δημογραφικό, την υπογεννητικότητα και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η μέση ελληνική οικογένεια. Στηρίζουμε επίσης τις παραδόσεις, τις διαχρονικές αξίες και το κλασικό πρότυπο της οικογένειας», αναφέρουν στο γεμάτο υποβόσκουσα τεστοστερόνη κι εθνικισμό κάλεσμά τους.
  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/199570_pride-kai-anti-pride-makedonomahon

 38. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πάει ο Τζεφιρέλι.
  Σήμερα μέρα θανής του Χατζιδάκι. Ψυχοσάββατο.
  https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/manos-chatzidakis-15-ioynioy-1994-2/

 39. Παναγιώτης Κ. said

  Μέρα που είναι σήμερα, εννοώ το…πολυσυλλεκτικό Σάββατο, να ρωτήσω τους φυσικούς και τους χημικούς του ιστολογίου. Τα θέματα των Πανελλαδικών τα είδατε;
  Είναι έτσι όμως τα λένε οι διάφορες επιστημονικές Ενώσεις.
  Πάντως τα θέματα στα Μαθηματικά ήταν καλά, κλιμακούμενης δυσκολίας και περιείχαν όλη την ύλη.

 40. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 41. Μαρία said

 42. 41 Άδωνις στα βόεια.

 43. BLOG_OTI_NANAI said

  «Κερμισσία»

 44. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεοτερα!

  18 Εμ τι περιμένανε; Αυθεντική επιστημοσύνη;

  26 Μπα; Τον είχα ξεχάσει τον πατριώτη

  36 Χαχαχά!

  41 Θα είναι από ηλιακές ομάδες

  43 Μωρέ μπράβο που έφτασε τόσο μακριά!

 45. Μαρία said

  43
  Οι Τούρκοι το πήραν απ’ τους Γάλλους, αυτοί απ’ τους Φλαμάνους κι εμείς απ’ τους Τούρκους. Πολύ ταξιδιάρα η κερμές.

 46. Μαρία said

 47. Μαρία said

  43
  Τι μου θύμισες! Μπόι λέγαμε τη φούστα.

 48. ΓιώργοςΜ said

  9 Εlizabeth Alexandra Mary, Elizabeth II, by the Grace of God, of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland and of her other realms and territories Queen, Head of the Commonwealth, Defender of the Faith.

  Ας μην ξεχνάμε πως είναι βασίλισσα και του Καναδά και της Αυστραλίας, χώρια τα… λιμά.

 49. nikiplos said

  44@ β κανείς δεν χάνεται τελικά… 🙂

 50. BLOG_OTI_NANAI said

  47 «Μπόι»

  Δεν το’ βλεπα αλλά το έχει με την προφορά, «bόι».

 51. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Έγκλημα στο Γουδή», το σουπεράκι του Αντέννα. Μάλλον δεν το έκανε συριζαίος, παρόλο που ο δράστης παραμένει άγνωστος. Αλλού είναι το θέμα όμως: στο Γουδή. Ούτε στο Γουδί ούτε στου Γουδή.Αναμενόμενος γλωσσικός τραγέλαφος.

 52. Αγγελος said

  Καλά, σοβαρά kermes σημαίνει και τούρκικα πανηγύρι; Μήπως έγινε κανένα μπέρδεμα με το κρεμεζί, που είναι λογικό να είναι όνομα κοκκινωπού υφάσματος;

 53. Πέπε said

  @52:
  Κι ότι θα ρώταγα αν απ’ το κερμεσούτι, το ειδικό («πανηγυριώτικο», εορταστικό) πολυτελές κόκκινο φόρεμα, βγαίνει το κρεμεζί.

 54. sarant said

  43-52-53

  Νομίζω ότι το σχόλιο 43 έχει λαθεμένη πληροφορία. Υπάρχει στα τουρκικά λέξη kermes που είναι μεταφορά του γαλλικού και σημαίνει πανηγύρι, αλλά το κερμεσούτι δεν πρέπει να προέρχεται από εκεί.

  Ο Καραποτόσογλου στο ετυμολογικό γλωσσάρι στο έργο του Παπαδιαμάντη το παράγει από το τουρκικό keremsut = είδος μεταξωτού υφάσματος, λέξη περσικής αρχής.

  53 Το κρεμεζί δεν βγαίνει βέβαια από το κερμεσούτι ή από το πανηγύρι αλλά από τη λέξη kιrmιzι, που είναι το κρεμεζί, το κόκκινο, και ειδικά το κόκκινο που προέρχεται από τα αλεσμένα έντομα kermes.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Kermes_(dye)
  Χρωστάμε άρθρο για τα εντομα και τις λέξεις αυτές, από κει πρέπει να είναι και το crimson.

 55. Kermes είναι μάλλον αυτό που λέμε μπαζάρ, το πανηγύρι με την έννοια του πανηγυριώτικου, της αγοράς μετά από γιορτή. Αν καταλαβαίνω σωστά μοιάζει να είναι σχετικά καινούρια λέξη στα τουρκικά: https://www.nisanyansozluk.com/?k=kermes

 56. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλησπέρα.

  Μιᾶς καὶ μεζεδολογοῦμε, βάζω στὴν πιατέλα ἕνα μεζεδάκι φρέσκο καὶ λαχταριστό, ἀλιευθέν σὲ κάποιο ἀπὸ τὰ ἑσπερινὰ δελτία.

  Σὲ κάποιο ἀπὸ τὰ «γλουτιαῖα ρεπορτάζ» σὲ παραλία τῆς Ἀττικῆς ἡ ρεπόρτερ λέει πὼς ὅσοι ἔμειναν στὸ κλεῖνον ἄστυ προτίμησαν τὶς κοντινές παραλίες κλπ.

  Κατόπιν τούτου ἔγινα κλείνων τὴν τηλεόραση. 🙂

 57. sarant said

  56 Δεν εκτίμησες το πυγαίο της ταλέντο ε;

 58. π2 said

  37: Να θυμηθώ να βρω το κείμενο πρόσφατα δημοσιευμένης σχετικής επιγραφής που θα συγκλονίσει το εν Ιλλινόϊ επιτελείον, εάν προκληθώ.

 59. eran said

  39. Γατόνια οι συριζαίοι. Πρώτα δώσανε ψήφο στα δεκαεπτάχρονα και μετά τα τσακίσανε σε φυσική και χημεία απανωτά στις πανελλαδικές. Θα βγούνε μάλιστα και οι βαθμοί λίγο πριν τις εκλογές…
  Τα μικρά βέβαια δεν το βάζουν κάτω. Ο Χίτλερ και ο Ricitas ζωγραφίζουν:

  http://www.youtube.com/watch?v=FY6DQ–Azfk

 60. Νίκος Κ. said

  59 Χωρίς να θέλω να σχολιάσω την ουσία των θεμάτων, σας διαφεύγει κάτι βασικό: o αριθμός των εισακτέων στις διάφορες Σχολές είναι προκαθορισμένος και δεν εξαρτάται από τη δυσκολία ;ή την ευκολία των θεμάτων.

 61. eran said

  Ο αριθμός όχι, η σύνθεση ναι.

 62. Νίκος Κ. said

  61: Άρα, κατά τα λεγόμενά σας, κάποιες κατηγορίες μαθητών «τσακίστηκαν» και κάποιες κέρδισαν. Μένει να μας διευκρινίσετε ποιές κατηγορίες μαθητών «τσακίστηκαν» αλλά και ποιοί ευνοήθηκαν. Πάντως «τα δεκαεπτάχρονα» γενικώς (που γράψατε) δεν στέκει.

 63. atheofobos said

  Εάν τα θέματα ήσαν δύσκολα αυτό διευρύνει την καλύτερη κατανομή της βαθμολογίας και έτσι ωφελούνται τελικά, όπως και πρέπει, οι διαβασμένοι αφού τελικά ο αριθμός των εισακτέων είναι σταθερός.

 64. sarant said

  63 Kι εγώ το ίδιο ελεγα ανέκαθεν αλλά η άποψή μας είναι αντιδημοφιλής.

 65. Μαρία said

 66. eran said

  Μα είναι πολύ απλό. Τσακίστηκαν όσοι μαθητές και μαθήτριες της θετικής κατεύθυνσης (με βιολογία), μετά από μια πολύ επίπονη τριετή προετοιμασία στη Φυσική και στη Χημεία, περίμεναν να κριθούν κυρίως από αυτά τα δυο μαθήματα για την είσοδό τους σε μια υψηλόβαθμη σχολή. Τώρα, μετά από αυτά τα δυο τσακίσματα και την αναμενόμενη συμπίεση του μεγαλύτερου μέρους του μαθητών πέριξ του 80, το αποτέλεσμα θα κριθεί στην έκθεση. Όποιος έγραψε καλά ή πήρε καλό βαθμό (αυτά τα δυο δυστυχώς εν πολλοίς δεν ταυτίζονται – όπως εξ ιδίας πείρας γνωρίζω) είναι καβάλα στο άλογο. Υπάρχουν βέβαια και όσοι διέπρεψαν και μπράβο τους, αλλά αυτοί είναι πολύ λίγοι.
  Τσακίστηκαν επίσης όσοι, ενώ διεκδικούν τις ίδιες σχολές επέλεξαν θετική κατεύθυνση -μέγα σφάλμα, το οποίο φαντάζομαι οι νουνεχείς δεκαεφτάρηδες (β΄λυκείου) δεν θα επαναλάβουν. Ενόσω οι ίδιοι ξεροψήνονταν σε χαμηλή φωτιά, οι συμμαθητές τους, αίφνης στα λατινικά, αποχαιρετούσαν τη διπλανή αίθουσα, ευχαριστώντας την ΚΕΕ για τα ευκολότερα θέματα στα λατινικά από τότε που η Καικιλία περίμενε με την ανιψιά της τον γαμήλιο οιωνό.
  Το δε τσάκισμα σημειωτέον δε οφείλεται στη δυσκολία των θεμάτων (αυτό θα ήταν αναμενόμενο και μάλλον ευκταίο για τους τσακισθέντες) αλλά από την -για να χρησιμοποιήσω την ευγενή έκφραση της Ενωσης Ελλήνων Χημικών- χρονική ασφυξία που απαιτήθηκε και στα δύο μαθήματα. (Οι Λατίνοι είχαν λύσει δυο φορές τα θέματά τους και κατά τις δέκα και μισή πήγαν για καφέ).

  Θα αντιτείνει τέλος κάποιος ότι ο χρόνος είναι στοιχείο εξέτασης. Συμφωνώ, δεν μπορεί όμως να είναι το αποκλειστικό.

 67. eran said

  Το σημαντικότερο βέβαια είναι ότι τα θέματα δεν είχαν καμία σχέση με τα όσα διδάσκει το δημόσια σχολείο. Πράγμα αντίθετο με αυτό που είχε καταφέρει ο Σύριζα τα τελευταία χρόνια, αποκλείοντας από την επιτροπή όσους φύτευαν δικά τους θέματα και επιχειρώντας επιστροφή στο σχολικό εγχειρίδιο.
  Οι τσακισθέντες βέβαια υποστηρίζουν ότι δεν είχαν σχέση ούτε με τα τούβλα του Σαλτερή. Αλλά όλα αυτά θα τα κρίνουν οι γνωρίζοντες.
  Όσο για την πολιτική εκμετάλλευση του θέματος, μάλλον δεν προσέξαμε ότι πρώτος ο Γαβρόγλου επέχαιρε για τα φετινά Μαθηματικά.

 68. Pedis said

  # 60, 63, 64 κλπ : προφανέστατα!

  Κάθε χρόνο μας τα πρήζουν με τα θέματα των πανελλαδικών αν ήταν εύκολα (λένε βατά) ή δύσκολα (άβατα;), δηλ. αν τα έχουν προβλέψει τα φροντιστήρια με επιρροή στα μμε ή όχι.

  Το πρόβλημα δεν είναι τα θέματα αλλά η ύλη που έχει συρρικνωθεί τόσο ώστε τα θέματα, για να είναι διαφορετικά κάθε χρονιά, είναι εξωφρενικά, επιτηδευμένα και σχολαστικά και ευνοείται η τακτική της «κριτικής απομνημόνευσης» μέσω της εξαντλητικής επαναληπτικής πρακτικής εξάσκησης στις γκάμες των ασκήσεων των φροντιστηρίων.

 69. Μαρία said

  68
  Αυτό ισχύει για όλες τις εξετάσεις. Εύκολα θέματα είναι τα αναμενόμενα. Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο μια μαθήτρια μπορεί να την πατήσει σε ερωτήσεις πανεύκολες, επειδή ακριβώς είναι τόσο εύκολες που την κάνουν να υποψιάζεται οτι θα υπάρχει κάποια παγίδα.

 70. Μαρία said

 71. Pedis said

  # 69 – Αυτό ισχύει για όλες τις εξετάσεις. Εύκολα θέματα είναι τα αναμενόμενα.

  εγώ είπα κάτι περισσότερο τρίβιαλ 🙂 και το επαναλαμβάνω: εύκολα-βατά θέματα είναι τα αναμενόμενα από τα φροντιστήρια που επηρέαζουν τα μμε.

  Εκτός αν υπάρχουν λάθη, προβλήματα μετέδοσης ή διαρροές ή δεν ξέρω γω τι άλλο, τα μμε δεν θα έπρεπε να ασχολούνται με τα θέματα των πανελλαδικών.

 72. Νίκος Κ. said

  66, 67: Συμφωνώ σε πολλά από αυτά που γράφετε. Όμως άλλο είναι να έχει κανείς διαφορετική άποψη για το είδος των θεμάτων και άλλο να θεωρεί πως τα θέματα είναι ευθύνη της (εκάστοτε) κυβέρνησης· πολύ περισσότερο που κανείς δεν μίλησε για λανθασμένα θέματα.

  Για να προκύψει η Κεντρική Εξεταστική Επιτροπή, ζητείται πρώτα η διαθεσημότητα καθηγητών Πανεπιστημίων. Από αυτή τη δεξαμενή προκύπτει η Επιτροπή. Αρκετές φορές μπορεί οι συμμετέχοντες να είναι εντελώς αποκομμένοι από την εκπαιδευτική πραγματικότητα της δευτεροβάθμιας. Από την άλλη μεριά μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι αυτές είναι οι «απαιτήσεις» των Πανεπιστημίων.
  Ίσως να πρότεινε κανείς τη μεγαλύτερη συμμετοχή (από αυτήν που ήδη υπάρχει) καθηγητών της δευτεροβάθμιας. Όμως κι εκεί υπάρχουν πολλοί που είναι «βασιλικότεροι του βασιλέως». Κι όπως ήδη ειπώθηκε, τυχόν εύκολα θέματα οδηγούν στο να κρίνεται κάποιος από το αν ξέχασε ένα κόμμα ή μια τελεία.
  Όσον αφορά την εξέταση της έκθεσης έχω κι εγώ πολλές επιφυλάξεις.

  Εύκολη λύση δεν υπάρχει.

 73. ΓιώργοςΜ said

  Σχετικά με για πανελλαδικές, ξεχνάμε πως τά παιδιά είναι 17 χρονών και αντιμετωπίζουν την Ιερά Εξέταση, που θα τους πει πόσο αξίζουν. Έγραψες καλά; Είσαι αξιόλογος, θα πας σε μια σχολή με κύρος, θα γίνεις Γιατρός, Δικηγόρος, Μηχανικός, θα βγάζεις λεφτά και θα σε σέβονται όλοι. Δεν έγραψες; Είσαι ανάξιος, θα πας σε μια τεχνική σχολή, η ένα ΙΕΚ κομμωτικής, για να διαχειριστείς την απαξία σου, και να πας τα συμπλέγματά σου μια γενιά παρακάτω. Έτσι, όταν φτάσει η ώρα να γράψουν και δεν τα καλοκαταφέρουν, αμέσως θα νιώσουν μειονεκτικά και ψυχολογικά θα γίνουν κομμάτια. Κάποια θα παραιτηθούν: Με τέτοιο βαθμό στο Χ μάθημα αποκλείεται να γίνω Γιατρός, άρα ποιος ο λόγος να δώσω το επόμενο μάθημα, έχω ηδη αποτύχει, δεν αξίζει τον κόπο να προσπαθώ, δεν αξίζει να ζω…
  Δεν είναι μόνο εισαγωγικές εξετάσεις, είναι τελετή ενηλικίωσης και αποδοχή στον κόσμο των ενηλίκων.
  Για τα θέματα και τη δυσκολία τους, δεν είναι η δυσκολία αυτή καθεαυτή, αλλά ο λόγος που δυσκολεύεται κανείς. Αν απαιτείται να γράψει κάποιος πέντε σελίδες πράξεων, δεν εξετάζεται στη Φυσική αλλα στην ικανότητά του να γράψει γρήγορα και χωρίς λάθη υπό πίεση. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ξέρει καλή Φυσική. Εκεί νιώθουν την αδικία και την απογοήτευση.

 74. papathm said

  «Ο Ντεγκά είναι ένας από τους λίγους ζωγράφους που έχουν δώσει στο πάτωμα τη σημασία που του αξίζει.»

  Το είπε ο Πωλ Βαλερύ ειρωνευόμενος την εμμονή του Ντεγκά να ζωγραφίζει τις μπαλαρίνες σε πλάνα «πλονζέ» (όπως λένε τις λήψεις από ψηλά στον κινηματογράφο).

 75. Neo Kid said

  Sygnomi gia ta greeklish! It’s a new keyboard this one…

  Oi eksetaseis den tha einai pote teleies. Pote kai pouthena!
  Kai panta tha anxonoun kai tous kalytera proetoimasmenous, apo kathe apopsi.
  O logos einai aplos. O megalyteros hlithios mporei na zhthsei perisotera apo oti mporei na apanthsei o megalyteros sofos!

 76. eran said

  72. Αγαπητέ, είναι προφανές ότι δεν έβαλε τα θέματα ο Σύριζα. Είναι όμως προφανέστατο ότι ο Σύριζα τα χρεώνεται.

 77. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τι ΔΕΝ χρεώνεται αυτός ο κερατάς ο Σύριζας;

 78. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Για άλλη μιά χρονιά συνεχίζεται η εκπαιδευτική παράνοια. Χιλιάδες γονείς καταξοδεύονται και καταπιέζουν τα παιδιά τους υποχρεώνοντας τα να κατευθυνθούν στην βάση της οικονομικής κοινωνικής πυραμίδας και της οικονομικής εξάρτησης λέγοντάς τους μάλιστα πως είναι για το καλό τους. Παραλογισμός σκέτος.

 79. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  75 – Για ποοιό λόγο όμως εξακολουθεί να συμβαίνει αυτό Κίντ;

 80. 66 Εδώ αυτός λέει το αντίθετο, ότι για να μην κρίνονται όλα από την έκθεση δυσκολεύουν τα θέματα: https://www.naftemporiki.gr/story/1488103/polla-kai-duskola-themata
  Για κάποιον που δεν έγραψε τόσο καλά, πάντως, είναι ανακούφιση να βλέπει ότι τα θέματα ήταν πανθολογουμένως δύσκολα. Πρώτον γλιτώνει μεγάλο μέρος της γκρίνιας των γονιών, δεύτερον ξέρει ότι θα πέσουν οι βάσεις και ότι διατηρεί ελπίδες.

 81. eran said

  77. Αν ήθελε να μη το χρεωθεί, θα μπορούσε τέσσερα χρόνια που κυβερνάει να ορίσει μια αδιάβλητη και πολιτικά αχρωμάτιστη διαδικασία ορισμού της ΚΕΕ, η οποία δεν θα περνάει από το «γραφείο του κυρίου Υπουργού».

 82. eran said

  80. O Στρατηγάκης είναι γνώστης του θέματος και τεκμηριώνει με στατιστικά αυτό που έγραψα κι εγώ για τις κοινές σχολές. Δε συμφωνώ στην εκτίμηση που κάνει ως τη δυσκολία. Όταν τα θέματα είναι με σωστό τρόπο δύσκολα επιτυγχάνεται η απαιτούμενη κατανομή στην κλίμακα 80 -100. Φέτος η ράβδος στη Φυσική, αυτόματα συμπιέζει την κλίμακα ,στο 92 νομίζω. Το ίδιο κάνουν και τα αλλοπρόσαλλα της Χημείας. Κατεβάζουν ακόμα περισσότερο το άριστα, μάλλον στο 85 -88. Αλλά αυτά θα τα δούμε.

  Ζητώ συγγνώμη για τις συνεχείς αναρτήσεις.

 83. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλὸ θὰ εἶναι νὰ μείνουν ἔξω ἀπὸ μικροκομματικές ἀντιπαραθέσεις οἱ εἰσαγωγικὲς ἐξετάσεις στὰ Πανεπιστήμια.

  Μὲ ὅλα τὰ στραβά τους, εἶναι ἀπὸ τὰ λίγα ἀδιάβλητα συστήματα ἀξιολόγησης στὴν Ἑλλάδα· καὶ μάλιστα γιὰ πάνω ἀπὸ μισόν αἰώνα.

 84. Καλημέρα!

  ##9, 10: Όπως έχουμε ξανασυζητήσει, νομίζω εκεί με τη Βρετάνη, η σειρά των γεγονότων (χωρίς χρονολογίες) είναι η εξής:

  Μεγάλη Βρετανία = Αγγλία (που συμπεριλαμβάνει και την Φάλ…, συγνώμη, την Ουαλία) + Σκοτία.
  Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας = Μεγάλη Βρετανία + Βόρεια Ιρλανδία.

 85. ΓιώργοςΜ said

  84 Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος. αλλά αν πεις τους Ουαλούς Άγγλους, δε νομίζω πως θα κάνεις πολλούς φίλους. Δεν ξέρω το εύρος της διοικητικής αυτονομίας, αλλά είναι κατακτημένο μεν, χωριστό δε βασίλειο, με τη σημαία του και τη γλώσσα του. Η τροποποιημένη σημαία μάλιστα μπήκε στην καζούρα:

  στη θέση του

  Ο Γκάρντιαν έχει καλό αφιέρωμα στην κοτσάνα:

  https://www.theguardian.com/us-news/2019/jun/13/spouting-off-trump-boasts-of-meeting-prince-of-whales

 86. ΣΠ said

  Πόσο κοστίζουν οι σπουδές στο Harvard

 87. π2 said

  Η νέα επιγραφή που ανέφερα στο σχ. 58, η οποία μαρτυρεί μια απρόσμενη εκδήλωση ομοφοβίας στις Τράλλεις τον 2ο μ.Χ. αι.:

  [- – -] | [- – – – ]Σ[.]ΙΟΥ[- – – -] | [- – – -]η̣τος τοῦ γραμματ[έως] | [το]ῦ δήμου καὶ Μοσχᾶ Διονυ[σίου] |[τ]οῦ γραμματέως τῆς βουλῆ καὶ̣ [τῶν] | τῆς πόλεως ἀρχόντων γ̣(νώμη)· | ἐπεὶ τὴν σώφρονα καὶ δικ̣α̣ί̣αν ἀγωγὴν̣ | ὁ δῆμος ἀεὶ τετείμηκεν τῶν πατέρω[ν] | ἔν τε νόμοις καὶ ἔθεσιν καθαροῖ δια|κεκοσμηκότων τὴν πόλιν, πολλὰ | δὲ νεώτερα δι’ ἀναισχυντίας τε|τόλμηται, ὥστε μήτε τῶ ἱερῶν | μήτε τῶ γυμνασίων ἀπέχε̣σθαι | τοὺς οὐδὲ λαθεῖν δυναμένους | ὅτι πᾶσαν ἄρρητον ὕβριν πεπόνθασι[ν], | ἀ̣λλʼ ὡς μήτε περιραντηρίων μήτε | ν̣όμων κειμένων εἰσβιάζονται | ὅπου μὴ καλὸν μηδὲ ὅσιον αὐτοὺ̣[ς] | ὁρᾶσθαι, ὁ δὲ δῆμος οὕτως ἔρρωτ[αι] | πρὸς εὐκοσμίαν ὥστε καὶ τὰς ἑτ̣[αι]|[ρο]ύσας ἀπὸ τῶν ἐπʼ ἀμφοδίων ἐλά[σαι] | [ἀ]ε̣ὶ τόπ̣ων ἵνα μηδὲ μέχρις oὗ [τι δόξῃ] | [τ]ὸ σεμνὸν ἐνοχλῆται τῆς π[όλεως], | [δ]εδόχθαι ἱερῶν καὶ γυμνα[σίων ἀπ]|[εί]ργεσθαι τοὺ ἐν κιναιδείᾳ β̣[ιοῦν]|[τα]ς, εἶναι δὲ ἐπιμελς τοῦτ̣[ο – – -]

  Επειδή τα ψηφίσματα των ασιατικών πόλεων την εποχή αυτή είναι γεμάτα στυλιστικές περικοκλάδες, μεταφράζω κάπως ελεύθερα:

  Επειδή ο δήμος πάντοτε σεβόταν τους προγόνους, που κόσμησαν την πόλη με καθαρούς νόμους και έθιμα, κι επειδή πολλά έχουν γίνει προσφάτως εξαιτίας της αναισχυντίας, με αποτέλεσμα εκείνοι που ούτε καν να κρύψουν μπορούν ότι έχουν υποστεί κάθε λογής ανείπωτη βία να συχνάζουν στα ιερά και στα γυμνάσια, λες και δεν υπάρχουν περιρραντήρια και νόμοι ανηρτημένοι, και να εισέρχονται βιαίως εκεί που ούτε καλό ούτε σύμφωνο με τους θείους νόμους είναι να τους βλέπουμε, κι ενώ ο δήμος μας τόσο ενθουσιώδης είναι με την ευκοσμία ώστε έχει διώξει ακόμη και τις πόρνες από μέρη κοντά στους δρόμους της πόλης, ώστε καθόλου να μην διαταραχθεί η αρετή της πόλης μέχρι να υπάρξει επίσημη απόφαση, αποφασίζουμε να απαγορευτεί η είσοδος όσων ζουν τη ζωή του κίναιδου από τα ιερά και τα γυμνάσια, κι ότι τη φροντίδα γι’ αυτήν την απαγόρευση θα αναλάβει [- – -]

  Η απαγόρευση εισόδου σε ιερά και γυμνάσια σε πόρνους μαρτυρείται ευρύτατα στην αρχαιότητα, από την κλασική Αθήνα ως την ελληνιστική Βέροια. Αυτό που εκπλήσσει στην επιγραφή αυτή είναι ο ακραίος ηθικολογικός τόνος, καθώς και το γεγονός ότι η απαγόρευση δεν είναι βέβαιο ότι αφορά μόνο όσους έχουν εκπορνευτεί, καθώς ο όρος κίναιδος έχει ευρύτερο περιεχόμενο. Αρχικά δηλώνει απλώς τους ξεδιάντροπα ακόλαστους (ακόμη και τους ετεροφυλόφιλους), στη συνέχεια χρησιμοποιείται κυρίως για τους ανοιχτά ομοφυλόφιλους. Η στόχευση στις Τράλλεις μοιάζει να είναι ευρύτερη από την έγνοια της κλασικής Αθήνας να μη συναγελάζονται οι πολίτες σε ιερά και γυμνάσια με εκπορνευθέντες. Εντυπωσιακό κείμενο, που εκφράζει μια απρόσμενη νοοτροπία.

 88. spyridos said

  83

  Το 1979 δεν είναι που ξύνισε το γλυκό???
  Ποιός θυμάται? Αν είναι έτσι πάντως ο μισός αιώνας δεν βγαίνει

 89. spyridos said

  Ναι 1979

  http://www.kathimerini.gr/287681/article/epikairothta/ellada/to-skandalo-me-ta-frontisthria

 90. Γιάννης Κουβάτσος said

  89: Ναι, ήμουνα στη β’ λυκείου και ακυρώθηκαν οι εξετάσεις. Τότε δίναμε πανελλήνιες και στη β’ και στη γ’ λυκείου, από 4 μαθήματα τη φορά. Ράμμος ο δράστης.

 91. Καλησπέρα,
  Αργά μεν για το σχόλιο, αλλά από χτες ήθελα να το γράψω, απ’ όταν διάβασα το κείμενο (τα υπόλοιπα σχόλια περιμένουν στην αράδα, άρα μπορεί να έχει γίνει ήδη):
  Κλαίν’ οι χήρες, κλαίν’ κι οι παντρεμένες. Για το τέλος λέω, που λέει για όσους έχουν τριήμερο ενώ για τους υπόλοιπους (του Νικοκύρη συμπεριλαμβανομένου) σκέτο διήμερο. Ναι, αλλά όταν την προηγούμενη βδομάδα είχ’ αυτός το τριήμερο, και γύρναγε στις βαυαρικές πεδιάδες, δεν τόκανε θέμα. Τώρα παραπονιέται; Ε, δεν πάει…

 92. mitsos said

  και Μαστοράκης ένας εκ των ιδιοκτητών φροντιστηρίων ( Αγ. Ανάργυρους αν θυμάμαι καλά ) που εμπλέκονταν τότε σε διακίνηση θεμάτων από την προηγουμένη μέρα.
  Νομίζω πάντως ότι ο κ. Ράμος συνταξιοδοτήθηκε όντας Διευθυντής σε σχολέιο της Δυτικής Αττικής ) νομίζω δεν χρειάζεται να πούμε εδώ από ποιό ) προ κάποιων ετών ( όχι λίγων ) … Δεν έφαγε και ισόβια δηλαδή.

  Αυτή τη φορά όμως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα … Απλά ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ διακινεί προς επίλυση τα θέματα λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου …

 93. Χαρούλα said

  90 Γιάννη
  και ευτυχώς το αντιλήφθηκαν στη …μέση! Έτσι ξαναεξεταστήκαμε στα δύο μαθήματα. Προσπαθώ εδώ και ώρα να θυμηθώ σε ποιά. Σίγουρα όχι Χημεία. Γραφαμε την επομένη. Μάλλον Μαθηματικά και Φυσική. Θυμάται κάποιος;

 94. ΣΠ said

  Βοηθός σερίφη συνελήφθη για σεξ με 16χρονο.
  Η πρώτη εντύπωση είναι ότι πρόκειται για ομοφυλοφιλική σχέση, όμως είναι γυναίκα βοηθός σερίφη,

 95. 90 Τον είχα γυμνασιάρχη το 77-78 στο Β’ Γυμνάσιο (γνωστό και ως Τσαπ-τσαπ Κόλετζ), Αχαρνών και Σουρμελή. Αυστηρός, στεγνός και με τσαπόδοντα.

 96. Γιάννης Κουβάτσος said

  93: Εγώ ήμουν του κλασικού (τύπου 1 το έλεγαν, νομίζω) και ξαναδώσαμε αρχαία. Εσείς μαθηματικά. Δες εδώ, έχει και τα θέματα:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://kelafas.gr/2011/06/22/1979panel/&ved=2ahUKEwiv25v52u7iAhVCIVAKHVHTDjIQFjABegQIBhAC&usg=AOvVaw0PYyRDnk1FnVmPM857spGu&cshid=1560712638849

 97. Χαρούλα said

  Πωωωω! Ευχαριστώ πολύ!

 98. # 83

  Μάλλον ξέχασες τις πλαστογραφίες στους βαθμούς και τα αθροίσματα που αποκάλυψε η γυμνασιάρχης Σταυρούπολης και φυσικά υπάρχουν και άλλες αλχημείες που δεν έγιναν γνωστές. Μια χρονιά όλοι οι μαθητές τουνυχτερινού που δίδασκα πέρασαν σε σχολές γιατι τα θέματα ήταν εκτός ύλης και τα έβαλε ο άλλος μαθηματικός του σχλείου που τα είχε διδάξει επειδή το γραφείο είχε ξεχάσει να ειδοποιήσει για την αφαίρεση το σχολείο και φώναξε τον συνάδελφο να βγάλει θ΄λεματα στην επιτροπή όπου οι άλλοι βαριότουσαν και τον άφησαν να τα βγάλει αυτός χωρίς καν να τα κοιτάξουν.
  Να μη σου πω πως μια φορά που πήγα διορθωτής στηνΙστορία των επιστημών και της Τεχνολογίας που είχα διδάξει μου φέρανε γραπτά επαρχίας που ήταν ολοφάνερα προϊόντα αντιγραφής αφού όλα είχαν σβησμένο κάποιο θέμα στην αρχή και ξαναγραμμένο στο τέλος. Δεν θριαμβεύει τυχαία η επαρχία στις εξετάσεις.
  Μερικές φορές είναι προτιμότερη η άγνοια, ενισχύει και το γονεϊκό φρόνημα.

  Ο Ράμμος το έχω ξαναγράψει είπε σε δυο ιδιαίτερά του να προσέξουν ένα θέμα, τα κορίτσια το είπαν στο φροντιστή τους, αυτός σε έναν άλλο φίλο του φροντιστή, κάνανε έκτατα μαθήματα στα παιδιά των φροντιστηρίων τους κι έγινε βούκινο.

  Η παιδεία στην Ελλάδα έχει πεθάνει στην μετά Ράλλη εποχή. Εξαιρούνται τα ακριβά ιδιωτικά και κάνα δυο πειραματικά. Μόνο όποιο παιδί ήθελε, μάθαινε στην εποχή που δίδασκα , τώρα και να θέλει δεν μαθαίνει, μόνο παπαγαλίζει.

 99. loukretia50 said

  85. «…αλλά αν πεις τους Ουαλούς Άγγλους, δε νομίζω πως θα κάνεις πολλούς φίλους.»

  Θυμάστε τη φοβερή ταινία
  The Englishman Who Went Up a Hill But Came Down a Mountain https://youtu.be/1UWT0dMrYOM (1995

 100. Να θυμίσω πάντως πως αυτοί που δίνουν φέτος εξετάσεις δεν είναι 17 αλλά 18 χρονών (μέχρι το τέλος του χρόνου, βέβαια, αλλά στους 18άρηδες ανήκουν, ούτως ή άλλως θα ψήφιζαν, εδώ και 40 χρόνια). Οι 17άρηδες είναι οι της Β’ που ψάχνουν να δουν τι θα διδαχθούν και τι θα εξεταστούν του χρόνου 🙂

 101. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  83 – Δεν είναι αδιάβλητο σύστημα Δημήτρη και το ξέρεις, ίσως λιγότερο διάτρητο από άλλα όχι όμως αδιάβλητο. Όσο για τον μικροκομματισμό, μπορεί να είναι μικρός στις εξετάσεις, αλλά κυριαρχεί μέσα στα πανεπιστήμια και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την βαθμολογία των «παιδιών του» που πολλά ούτε που πατάνε στο μάθημα αλλά το οχταράκι που θα τους εξασφαλίσει κάποια θεσούλα στο δημόσιο, το έχουν στο τσεπάκι.
  Ανέκαθεν η πλειοψηφία της στελέχωσης του δημοσίου με τέτοια κριτήρια γινόταν, απλά πρίν την μεταπολλίτευση είχαν και κάποιες αξιόλογες γνώσεις ενώ σήμερα, πίκρα μεγάλη.

  Αυτό φυσικά δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, σε όλο τον κόσμο αυτό είναι το επιβεβλημένο «ιδανικό» μοντέλο, οι λόγοι είναι προφανείς, η σίγουρη δουλίτσα των «δικών μας» παιδιών, καλύπτει και κυρίως ανέχεται και στηρίζει τα οικονομικά εγκλήματα της ελίτ.
  Εδώ σε μας, το φασιστοειδές χωρίς ίχνος ντροπής είπε το αισχρό ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ και αποκάλεσε ΚΟΠΡΙΤΕΣ τους δ.υ που σωρηδών διόριζε αυτός όπως κι οι γαλάζιοι ομόλογοί του (τώρα και οι ρόζ, μη χαλάσει η συταγή) και δεν κουνήθηκε φύλλο, ενώ οι διάφοροι Στουρνάρες που χρεωκόπησαν την χώρα όχι μόνο κυκλοφορούν ελεύθεροι αλλά μας επιτιμούν κιόλας.

  Το τραγικό για εμένα, είναι πως ενώ όλα γίνονται για τα χρήματα, (όσοι επιμένουν πως με το συγκεκριμένο παγκόσμιο σύστημα σπουδών, ανοίγει το μυαλό των σπουδαστών, έτσι είναι αν έτσι νομίζουν, η πραγματικότητα εδώ είναι για σύγκριση) υποψήφιοι, εισακτέοι αλλά και απόφοιτοι, δεν γνωρίζουν τίποτε γι’ αυτά με αποτέλεσμα να γίνονται έρμαια του κάθε αμόρφωτου απατεώνα πολιτικάντη οσφυοκάμπτη.

  Χθές έκανε στο σπίτι η Ελεωνόρα μιά γιορτή έκπληξη για την αποφοίτηση της Δανάης, ήρθαν καμία τριανταριά παιδιά φίλοι τους, από 22 έως 27 χρονών, όλα από διάφορες σχολές, κάποια με μεταπτυχιακά. Σε μιά σύντομη συζητησούλα που κάναμε (τα περισσότερα τα γνωρίζω από καιρό) τα ρώτησα τι δουλειά κάνουν, και μόνο τρία έκαναν κάτι σχετικό με τις σπουδές τους (νομική) κι αυτά σε γραφείο θείου ή γνωστού η δε αμοιβές τους, ξεκινούν από τα 250 (ναί φίλε μου, 250 ευρώ) για να φτάσουν σε δύο περιπτώσεις στο ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ποσό των 900 ευρώ.
  Τα ρώτησα τι σκέφτονται για το μέλλον και μόνο θλίψη εισέπραξα ενώ έχουν πλήρη άγνοια για την πιθανότητα να επηρεάσει αρνητικά την ζωή τους στο άμεσο μέλλον η τεχνητή νοημοσύνη και γενικά η τεχνολογική εξέλιξη.

  Το κλού, ήταν όταν τους έκανα την γνωστή ερώτηση με το εκατομμύριο που έχω κάνει και σε όλους εσάς που γνωριζόμαστε προσωπικά στις συνάξεις κι όλα ανεξαιρέτως, μου έδωσαν την ίδια απάντηση με σάς, πώς γίνεται αυτό;
  Διαχρονική ομογενοποιημένη σκέψη σχετικά με το χρήμα και τον μεγάλο πλούτο.
  Δεν ξέρω τι να πώ, ειλικρινά δεν ξέρω.

  Υ.Γ – Όσοι εδώ μέσα πιστεύετε πως με τις εκλογές αποφασίζετε για το μέλλον το δικό σας και των παιδιών, μέχρι τις εκλογές, ελάτε σε επαφή με όσους περισσότερους νέους μπορείτε, ακούστε με προσοχή τις ανάγκες τα προβλήματά και τις αγωνίες τους, κάντε μόνο αυτό, ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΥΣ, μη μιλήσετε και μη νουθετήσετε, μετά αφού λάβετε υπόψιν αυτά που θα σας πούν, ψηφίστε συνειδητά με γνώμονα τους νέους, είναι η συνέχειά μας.

 102. Μαρία said

  90
  Ράμμος και ραδιοφωνική μετάδοση https://sarantakos.wordpress.com/2012/11/05/nero/#comment-142540

 103. Γιάννης Κουβάτσος said

  https://www.mixanitouxronou.gr/i-istoria-ton-frontistirion-ta-nomimopoiise-o-metaxas-kai-apogeiothikan-epi-choyntas-logo-ton-dioxeon-ton-ekpaideytikon-pote-o-tziros-toys-xeperase-ton-proypologismo-toy-ypoyrgeioy-paideias/

 104. spiral architect 🇰🇵 said

 105. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  63, 64 Συμφωνώ απολύτως και επαυξάνω.

  Μάλιστα προτείνω (βλ. ΥΓ):
  α)να αλλάξει η λαρζζζ βαθμολόγηση, σε κάθε τάξη του γυμνασίου και λυκείου που παραπλανεί γονείς και μαθητές
  β) για να διατηρείται το επίπεδο σπουδών πολύ υψηλό να σπουδάζει σε ΑΕΙ μόνον το 20% – 25%, οι υπόλοιποι σε ΤΕΙ και άλλες τεχνικές σχολές.

  Όταν τα θέματα είναι κλιμακωτής δυσκολίας και η ύλη είναι η θεωρητικώς διδακτέα (δηλ. σχεδόν επί παντός επιστητού (1965-1975)), αυξάνεται πολύ σημαντικά η διασπορά της βαθμολογίας. Οι βαθμολογία των 2 έως 3 πρώτων ανήκει σχεδόν στο πεδίο των exreme value statistics, ενώ οι διαφορές μεταξύ του άνω 10 έως 15% και των υπολοίπων εισαχθέντων είναι πολύ μεγάλες. Δεν υπάρχει πιο δημοκρατικός τρόπος εξετάσεων από την βελτίωση του δοκιμασμένου συστήματος Ε. Παπανουτσου που διατηρήθηκε με κάποιες αλλαγές έως το 1979 (νομίζω) .

  Διαφορετικά, όπως είναι γνωστό , το ικανό παιδί εισάγεται με την πρώτη λ.χ. στην Φαρμακευτική Πάτρας με 18/20 και ξαναδίνει για να μπει στην Ιατρική Αθηνών με 19,5/20 , με την βοήθεια ιδιαιτεράδων.

  ΥΓ Μερικές σκέψεις για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της της α’- και β’-βάθμιας εκπαίδευσης και τις εισαγωγικές εξετάσεις
  1.Απαιτείται η ριζική αναδιάρθρωση/αναβάθμιση του εκπαιδευτικού προγράμματος της α’- και β’-βάθμιας εκπαίδευσης ώστε η παιδεία να προάγει την μέθοδο μάθησης, τις δεξιότητες και την κριτική σκέψη των μαθητών και όχι την αποστήθιση, και έκαστος, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητές του να οδηγείται στις αντίστοιχες σπουδές, διαφόρων βαθμίδων (και περίπου 25% σε ανώτατες σπουδές).

  2.Η βαθμολόγηση, σε κάθε τάξη του γυμνασίου και λυκείου πρέπει να αλλάξει, ώστε να απεικονίζει με την μέγιστη ακρίβεια τον συνδυασμό ικανοτήτων/δεξιοτήτων και προσπάθειας κάθε εξεταζόμενου. Τα εγχειρίδια ψυχολογίας υποδεικνύουν ότι η ευφυΐα ακολουθεί, γενικά, την κανονική κατανομή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο βαθμός δυσκολίας των ασκήσεων είναι κλιμακωτός (item difficulty).Το ίδιο πρέπει να ακολουθείται, τουλάχιστον στις τελικές εξετάσεις κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης. Τα τελευταία 30 έτη π.χ. στα λύκεια, η βαθμολογία είναι παραπλανητική (ο ισοπεδωτικός Μ.Ο. 17, οι λεγόμενοι «αριστούχοι μέτριοι»), δηλαδή παρατηρείται ισχυρή παραμόρφωση της συμμετρίας του κώδωνα της κανονικής κατανομής προς τα δεξιά. Είναι γνωστό (από εξετάσεις με θέματα κλιμακωτής δυσκολίας) ότι βαθμολογία 16 ως 20 θα έχει μόνον το 7% του συνόλου και 12 έως 16 το 24%. (Από το 31% (=7+24) είναι φυσικό να αναζητηθούν οι κατάλληλοι για ανώτατες σπουδές (20 έως 25% του συνόλου)). Φυσικά πρέπει να υπάρχουν και οι ασφαλιστικές δικλίδες δεύτερης ευκαιρίας εισαγωγής και συνέχισης ανώτατων σπουδών από ΤΕΙ σε Πολυτεχνεία, στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους.

  3.Έτσι, η βαθμολόγηση θα είναι αυστηρή αλλά δίκαιη και αξιοκρατική και θα ξεχωρίζουν με σαφήνεια οι άριστοι, οι καλοί και οι μέτριοι, με αποτέλεσμα, οι μαθητές (και οι γονείς τους) να αντιλαμβάνονται έγκαιρα εάν είναι κατάλληλοι ή όχι για την α ή β κατεύθυνση και σε ποια βαθμίδα σπουδών, ανάλογα με τις δυνατότητες/ δεξιότητες (και όχι σύμφωνα με τις φαντασιακές επιθυμίες τους).

 106. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  96. Ευχαριστώ πολύ γιατί βρήκα όλα τα θέματα των εισαγωγικών μου (ΕΜΠ). Επί τη ευκαιρία είδα λίγο τα θέματα άλγεβρας και γεωμετρίας της φυσικομαθηματικης που ήταν σαφώς πιο εύκολα.

  Κάτι τέτοιο δεν γινόταν σε κανένα άλλο κράτος, διοτι οι άριστοι επιστήμονες των θετικών επιστημών επιλέγονταν με βάση την κλίση τους και όχι επειδή ήταν άριστοι στα μαθηματικά και αφού τελείωσαν με άριστα τις σπουδές τους ως μηχανικοί έγιναν στην συνέχεια θεωρητικοί μηχανικοί Καθηγητές σε ΑΕΙ του εξωτερικού (από τους πρώτους ηλικιακά που γνωρίζω ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή και ο ανιψιός του ο Ιωάννης Αργύρης των πεπερασμένων στοιχείων,……. και ο νεότατος Κωστής Δασκαλακης )

 107. loukretia50 said

  104. !!!
  Πιο πετυχημένο σχόλιο δε μπορώ να φανταστώ!

  105-106
  Αφώτιστε, συμφωνώ μαζί σου αλλά μοιάζουν λίγο ουτοπικά όλα αυτά, εφόσον δεν υπάρχει – και φοβάμαι πως δεν πρόκειται να υπάρξει- ανάλογη πολιτική βούληση.

  Ο εντοπισμός της ιδιαίτερης κλίσης των παιδιών είναι καλό να γίνεται σε σχετικά μικρή ηλικία, ξέρω ότι γίνεται στο εξωτερικό, αλλά κι αυτό είναι ένα πολύπλοκο θέμα με πολλές παραμέτρους.

 108. Μαρία said

 109. Μαρία said

  Έλενα Ράπτη: «Όποιος ακολουθεί το σχέδιο του Θεού δε χάνεται» https://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/29844-elena-rapti-opoios-akolouthei-to-sxedio-tou-theou-de-xanetai
  Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία δικαιούται να ανησυχεί ο μέσος πολίτης. Η ανεργία που υπάρχει σε κάθε ελληνικό σπίτι.
  Ο δύσκολος αγώνας της οικονομικής επιβίωσης κυρίως για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.
  Η νομοθέτηση προκλητικών ελευθεριών. Η ανοχή στην ασυδοσία. Οι ολέθριες υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα.

  Η πολιτικός ανέβασε την φωτογραφία στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram, με το σχόλιο «Good morning from Mykonos» και τους έκανε όλους να παραμιλούν. https://www.iefimerida.gr/news/277337/i-elena-rapti-me-magio-pinei-ton-kafe-tis-kai-rihnei-diadiktyo-eikona

 110. π2 said

  Ενδιαφέρουσα αυτοπαρουσίαση υποψηφίου: γιός του Νιόνιου του Γκούμα απο τσου Σιναράδες, που έφτιαχνε τα σκάνια με τσι σπαγιέρες με φούμπιες και είχε και το καφενείο στα ταξί στην οδό Σχολεμβούργου.

  https://www.iefimerida.gr/politiki/spot-ypopsifioy-toy-belopoyloy-gios-toy-nionioy

 111. Theo said

  @87:
  Αναρτήθηκε στο Academia

 112. Μαρία said

  Κι ο Κολαγόνος υποψήφιος https://twitter.com/TsoukaladakisG/status/1140957672935698432

 113. Ιωάννα said

  Εξαιρετικά σημαντική η πληροφορία του Theo (111) για το δημοσίευμα της Σέρβας καθηγήτριας Μαριάννας Ρίκλ περί των κιναίδων στις Τράλλεις. Ευχαριστούμε και τον σχολιαστή Π2 που πρώτος ανέφερε (στο 87) την συγκλονιστική επιγραφή, η οποία βρέθηκε στις Τράλλεις από Τούρκους αρχαιολόγους. Οι πληροφορίες μου λένε πως το θέμα δεν έλαβε την αρμόζουσα διεθνή δημοσιότητα, για δύο λόγους:

  1. Τα τούρκικα ΜΜΕ κράτησαν χαμηλά την είδηση της ανακαλύψεως της επιγραφής, για να μή πληγεί ο Τουρισμός της Τουρκίας, που έχει ως βασικούς αιμοδότες τους κιναίδους της Δύσεως

  2. Οι πανίσχυρες οργανώσεις των ομοφυλοφίλων απαίτησαν από τα Διεθνή ΜΜΕ να μείνει χαμηλά η είδηση, για να μή μάθει η Κοινή Γνώμη πως οι Αρχαίοι Έλληνες όχι μόνο δεν ήσαν λάτρεις της Ομοφυλοφιλίας, αλλά και είχαν νόμους που απαγόρευαν στους κιναίδους μιά σειρά από δραστηριότητες, όπως πρώτος επεσήμανε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο περίφημο βιβλίο του «Ομοφυλοφιλία στην Αρχαία Ελλάδα, ο μύθος καταρρέει»

  Δεν είναι καθόλου τυχαία, άλλωστε, η φοβερή αντίδραση που συνάντησε από τα διεθνή ΜΜΕ το δημοσίευμα του περασμένου Δεκεμβρίου (2018) του ειδικευμένου στην Αρχαία Ελλάδα ιστοτόπου ancient-origins.net με τον εύγλωττο τίτλο «Homosexuality in Ancient Greece – One Big Lie?», όπου αποκαλύπτονται όλες οι λαθροχειρίες του μακαρίτη Sir Kenneth Dover, ο οποίος σχεδόν έπεισε την Παγκόσμια Κοινή Γνώμη ότι οι Αρχαίοι Έλληνες ήσαν ένας Λαός Πούστηδων

 114. Μαρία said

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: