Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Εκλογές και εκπαίδευση στα δυτικά της Θεσσαλονίκης (μια συνεργασία του Κώστα)

Posted by sarant στο 24 Ιουνίου, 2019


To άρθρο που θα διαβάσετε σήμερα είναι μια συνεργασία του φίλου μας του Κώστα -επειδή όμως με το όνομα αυτό είναι πολλοί φίλοι στο ιστολόγιο, πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι εννοώ τον ΚΩΣΤΑ, που πάντοτε κεφαλαιογράμματος σχολιάζει -αλλά δεν ήθελα να βάλω στον τίτλο τα κεφαλαία.

Τις προάλλες, ο φίλος μας ο Κώστας σε κάποιο σχόλιο αναφέρθηκε στην έρευνα που έχει κάνει στην τοπική ιστορία των προσφυγικών συνοικισμών της Θεσσαλονίκης, έρευνα που έχει αποκρυσταλλωθεί και σε ένα βιβλίο που έχει εκδώσει. Τον προέτρεψα να διαλέξει κάποιο κεφάλαιο για να δημοσιευτεί στο ιστολόγιο και μου έστειλε δύο ξεχωριστά θέματα, ένα επίκαιρο σχετικά με τις εκλογές στους συνοικισμούς και ένα για την εκπαίδευση.

Το βιβλίο του Κώστα με τίτλο «Δυτικά της Θεσσαλονίκης» είναι μια ιστορική ανασκόπηση των δυτικών προσφυγικών συνοικισμών (Αμπελοκήπων, Επταλόφου, Καϊστρίου Πεδίου και Νέας Μενεμένης) με αποδελτίωση των φύλλων της εφημ. Μακεδονία, για την περίοδο 1924-1932.

Φυσικά, κάποια τοπωνύμια έχουν αλλάξει. Έτσι για ένα εύκολο κουίζ, πώς λέγονται σήμερα οι εξής περιοχές:

Δουδουλάρ ή Ντουντουλάρ
Αραπλή
Κουκλουτζάς
Καραϊσίν
Λεμπέτ

Εγώ μόνο τον Κουκλουτζά ήξερα πώς λέγεται σήμερα. Οι απαντήσεις στο τέλος του άρθρου.

 

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Γενικά. Σε κάθε εκλογική διαδικασία, οι κάτοικοι των συνοικισμών της Επταλόφου και των Αμπελοκήπων, είχαν, με το δικό τους τρόπο, ενεργή συμμετοχή και συνέβαλαν στη δημιουργία ενός ιδιαίτερου προεκλογικού κλίματος. Είναι βέβαια γνωστό ότι η εφημερίδα Μακεδονία στήριζε πολιτικά τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τα συνεργαζόμενα με αυτόν κόμματα. Ως εκ τούτου, ενδεχομένως, να υπάρχουν και ενστάσεις για την αντικειμενικότητα της εφημερίδας, όσον αφορά την προβολή των υποψηφίων βενιζελικών υποψηφίων έναντι των υποψηφίων των άλλων κομμάτων και δημοτικών παρατάξεων. Με δεδομένη αυτή την επιφύλαξη, θα δώσουμε στη συνέχεια το προεκλογικό κλίμα που διαμορφωνόταν στους δύο συνοικισμούς, όπως προκύπτει από την ειδησεογραφία της εφημερίδας.

 

Με τον Χαρίσιο Βαμβακά. Δημοτικές εκλογές, για τις 14 Δεκεμβρίου 1930. Ο Χ. Βαμβακάς κατέβηκε ως υποψήφιος δήμαρχος με το χρίσμα του Κόμματος των Φιλελευθέρων. Ήταν προσωπικός φίλος και παλαιός συνεργάτης του Ελ. Βενιζέλου. Διαχειρίστηκε το θέμα της προσάρτησης και ένταξης στην Ελλάδα της Δυτ. Θράκης.

Οι εκλογές αυτές υπήρξαν οι πιο έντονες και οι πιο θορυβώδεις για τους συνοικισμούς των Αμπελοκήπων και της Επταλόφου. Ίσως σε αυτό να συνετέλεσαν και τοπικά κίνητρα. Ο Χ. Βαμβακάς είχε στενή σχέση με την περιοχή. Είχε στην ιδιοκτησία του μία μεγάλη έκταση στα δυτικά του συνοικισμού των Αμπελοκήπων, προς το σημερινό στρατόπεδο Μ. Αλέξανδρος, όπου σήμερα βρίσκονται οι εργατικές κατοικίες. Ίσως να διέθετε και κατοικία, διότι υπάρχουν αόριστες αναφορές παλιών Αμπελοκηπιωτών για ύπαρξη βίλας Βαμβακά.

Σε μία προεκλογική περιοδεία, στις αρχές Δεκέμβρη του 1930, ο Χ. Βαμβακάς βρέθηκε στους Αγίους Πάντες, όπου έτυχε θερμής και ενθουσιώδους υποδοχής. Με το τέλος της ομιλίας του, οι Αγιοπαντίτες σήκωσαν στους ώμους τους τον Βαμβακά και τον έφεραν μέχρι τα πρόθυρα του συνοικισμού της Επταλόφου, όπου τον ανέμενε σύσσωμος ο συνοικισμός. Οι αναμένοντες τον υποδέχτηκαν «εν θριάμβω», τον άρπαξαν και τον σήκωσαν στους ώμους τους και τον οδήγησαν στο καφενείο του Καρακούση, όπου επρόκειτο να μιλήσει. Ο Βαμβακάς ανέπτυξε το πρόγραμμά του και στη συνέχεια μίλησε και ο βουλευτής Αποστόλου. «Ο επακολουθήσας ενθουσιασμός του πλήθους είνε απερίγραπτος» και τη στιγμή που ο Βαμβακάς ετοιμαζόταν να κατέβει από την εξέδρα για να μπει στο αυτοκίνητό του και να πάει στην Ξηροκρήνη «τα πλήθη απέκλεισαν την δίοδον και αναρπάσαντα τον κ. Βαμβακάν εις τους ώμους έφερον αυτόν προς το κέντρον του συνοικισμού, επιμένοντα όπως ομιλήση και εις έν άλλο καφενείον». Στη συνέχεια «Ανήγειραν καθ’ όλον το πλάτος του δρόμου οδόφραγμα από καθίσματα και τραπέζια διά να εμποδίσουν την διάβασιν των αυτοκινήτων και έφερον τον κ. Βαμβακάν εις τας χείρας μέχρι του καφενείου Κουμάρογλου όπου ηξίωσαν να ομιλήσει και πάλιν» (αρ. αποδ. 104). Τέτοιας ενθουσιώδους υποδοχής έτυχε ο Βαμβακάς στην Επτάλοφο.

Την επόμενη μέρα κι ενώ διερχόταν από τους Αμπελόκηπους για να πάει στη Ν. Μενεμένη, οι κάτοικοι των Αμπελοκήπων αντιληφθέντες την παρουσία του, σταμάτησαν το αυτοκίνητό του, τον κατέβασαν από αυτό και αφού τον έφεραν στους ώμους των έως το καφενείο του Αγκόπ, αξίωσαν να τον ακούσουν. Ο Βαμβακάς μίλησε για λίγο, τους ευχαρίστησε και υποσχέθηκε να επανέλθει μία άλλη μέρα. «Οι κάτοικοι των Αμπελοκήπων επευφημήσαντες ζωηρώς τον κ. Βαμβακάν, τον έφερον εις τας χείρας μέχρι του αυτοκινήτου του και τον προέπεμψαν θερμότατα» (αρ. αποδ. 105).

Δυο – τρεις μέρες πριν από την ψηφοφορία, στις 7 το βράδυ, ο Βαμβακάς επανήλθε, συνοδευόμενος από τους βουλευτές Λεβαντή και Ιασονίδη. Μίλησε στο καφενείο του Καρακούση προς τους κατοίκους της Επταλόφου και των Αμπελοκήπων. «(…) την 8ην νυκτερινήν, υπό τας ενθουσιώδεις επευφημίας των πολιτών Επταλόφου και Αμπελοκήπων ο κ. Βαμβακάς μετά της ακολουθίας του ανεχώρησε δια Χαρμάνκιοϊ» (αρ. αποδ. 107). Παράλληλα, δύο επίλεκτα τοπικά στελέχη της κοινωνίας της Επταλόφου, μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας των Δυτικών Συνοικιών, οι Βούτας και Καρακούσης, παρέα με τον γερουσιαστή Αυγουστίδη, περιέρχονται σε άλλους συνοικισμούς της δυτικής πλευράς και κάνουν προεκλογικό αγώνα υπέρ του Βαμβακά (αρ. αποδ. 109).

Τις εκλογές αυτές τις κέρδισε πανηγυρικά ο Χαρίσιος Βαμβακάς και τον Ιανουάριο του 1931 ανέλαβε καθήκοντα δημάρχου στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

 

Με τον Ελ. Βενιζέλο – Υποδοχή «μετά λαβάρων και σημαιών…». Πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου 1932. Τέλη Αυγούστου ο Βενιζέλος έρχεται στη Θεσσαλονίκη, όπου πρόκειται να εκφωνήσει και λόγο στο χώρο του Λευκού Πύργου.

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Δυτικών Συνοικιών Πόλεως Θεσσαλονίκης (δείτε σχετικά στην ενότητα Σωματεία) συνεδριάζει, προκειμένου να αποφασίσει «περί του καλλιτέρου τρόπου της διοργανώσεως υποδοχής του Μεγαλουργού Αρχηγού ημών Ελευθερίου Βενιζέλου».

Μετά τη σύσκεψη κατέληξαν στα εξής:

Τόπος συγκέντρωσης Πλατεία Αγίων Πάντων.

«Εις την ανωτέρω Πλατείαν θα προσέλθωσι μετά λαβάρων και σημαιών

1) Οι Αγροτικοί Συνοικισμοί μετά των κάρρων και των ίππων των

α)Δουδουλάρ, Αραπλή, Κορδελιού, Κουκλουτζά και Μαινεμένης.

2) Αστικοί συνοικισμοί Επταλόφου, Αμπελοκήπων, Γευγελιωτών, Παλ. Χαρμάνκιοϊ, Γαλ. Παραπηγμάτων, Νέας Ξηροκρήνης και Βοσπόρου».

Από εκεί, την 8.30 ώρα, θα ξεκινούσαν για την πλατεία Βαρδαρίου, στην οποία, την 9.15 ώρα έπρεπε να «ώσι συγκεντρωμένοι οι Συνοικισμοί Ευκαρπίας, Καραϊσίν, Λεμπέτ, Νεαπόλεως …».

Στη συνέχεια, το πρόγραμμα προέβλεπε μία μεγαλειώδη συντεταγμένη πορεία, κατά την οποία: «Θα προηγείται η Μουσική. Θα ακολουθούν οι πρόσκοποι. Τους προσκόπους θα ακολουθούν οι ιππείς, θα έπονται οι πεζοί, μετ’ αυτούς τα κάρρα».

Η διαδρομή: Εγνατία, Αγίας Σοφίας, Λ. Νίκης, Λ. Πύργος.(αρ. αποδ. 215).

Ο Βενιζέλος έχασε αυτές τις εκλογές. Σχημάτισε κυβέρνηση συνεργασίας ο Παναγής Τσαλδάρης, του Λαϊκού Κόμματος.

 

 1. Ο ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

………………………………………………………………………………………….

Η εκπαίδευση στη Νέα Μενεμένη. Για την περίοδο που ερευνούμε (1924-1932), ο συνοικισμός της Νέας Μενεμένης δεν είχε επίσημα δημόσιο σχολείο. Για πρώτη φορά λειτούργησε δημόσιο Δημοτικό Σχολείο στη Νέα Μενεμένη το έτος 1936. Τα παιδιά φοιτούσαν σε σχολεία των γειτονικών συνοικισμών. Οι δύο γειτονικοί συνοικισμοί Επτάλοφος και Αμπελόκηποι απορρόφησαν τον μεγαλύτερο αριθμό του μαθητικού δυναμικού της Νέας Μενεμένης. Περίπου 15-20 μαθητές από τη Νέα Μενεμένη φοίτησαν στο Δημοτικό Σχολείο Επταλόφου, κατά τη διετία 1928-1930. Γύρω στους 45 γράφτηκαν τον Σεπτέμβριο 1930 στο 43ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης (σημερινό 2ο Αμπελοκήπων) που λειτούργησε στο συνοικισμό της Επταλόφου, στη θέση του προηγούμενου σχολείου. Όταν τον Σεπτέμβριο του 1931 έκανε έναρξη λειτουργίας και το 42ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης (σημερινό 1ο Αμπελοκήπων), ο αριθμός των εγγραφέντων μαθητών από την Νέα Μενεμένη αυξήθηκε σημαντικά και ξεπέρασε τους 60. Την επόμενη χρονιά, στο ίδιο σχολείο, ο αριθμός σχεδόν άγγιξε τους 90 μαθητές.

Το «πρόχειρο σχολείο». Πάντως και χωρίς δημόσιο σχολείο, οι κάτοικοι του συνοικισμού της Νέας Μενεμένης δεν έμειναν άπρακτοι. Έστω και άτυπα έστησαν κάποιο υποτυπώδες σχολείο. Σε δημοσίευμα της εφημερίδας φαίνεται ότι το έτος 1929 λειτουργούσε στη Νέα Μενεμένη ένα «πρόχειρο σχολείο», στο οποίο δίδασκε η αδιόριστη δασκάλα Στάσα Αλβανού.

Το γεγονός της ύπαρξης αυτού του σχολείου προκύπτει από την σχολική γιορτή που διοργάνωσε η συγκεκριμένη δασκάλα ανήμερα της 25ης Μαρτίου και την παρακολούθησαν οι υποψήφιοι του Κόμματος των Φιλελευθέρων Βαμβακάς και Λεβαντής, οι οποίοι έκαναν προεκλογική περιοδεία. «Οι κ.κ. Βαμβακάς και Λεβαντής παρέστησαν την πρωίαν εις ωραίαν σχολικήν εορτήν της Νέας Μαινεμένης. Δίχως σχολήν αλλά με τον πόθον της μαθήσεως και της προκοπής οι φιλοπρόοδοι κάτοικοι της Νέας Μαινεμένης επιμένουν εις την μόρφωσιν των παιδιών των, υποβοηθούμενοι θαυμασίως και από μίαν ενθουσιώδη διδασκάλισσαν, την δ/δα Στάσαν Αλβανού, διδάσκουσαν εις το πρόχειρον σχολείον από τετραμήνου άνευ διορισμού. Ένα πρόγραμμα πλούσιον εις πατριωτικάς εξάρσεις εξετελέσθη κατά την ωραίαν αυτήν τελετήν, μεθ’ ό εγένετο η εκκύβευσις και λαχείου υπέρ των σχολών, κερδισάντων των ακολούθων αριθμών(…)». (εικόνα 12).

Σε δημοσίευμα του Δεκεμβρίου του 1930 φέρεται ως δασκάλα του συνοικισμού η δεσποινίς Τριανταφυλλίδου. Υπάρχει και μια πληροφορία (όχι πλήρως επιβεβαιωμένη) ότι στα παλαιά αρχεία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μενεμένης γίνεται αναφορά για λειτουργία «ιδιωτικού σχολείου» στη Νέα Μενεμένη, προγενέστερα της λειτουργίας του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μενεμένης.

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Εκτιμούμε ότι το προαναφερόμενο ως «πρόχειρο» ή «ιδιωτικό» σχολείο υπήρξε στην πραγματικότητα. Το σχολείο αυτό ήταν «κοινοτικό». Οι κάτοικοι βρήκαν χώρο που τον διαμόρφωσαν σε σχολείο και πλήρωναν και τη δασκάλα. Ενδεχομένως η Στάσα Αλβανού να εργαζόταν εθελοντικά, χωρίς μισθό. Στην οθωμανική αυτοκρατορία τα κοινοτικά σχολεία ήταν σχεδόν θεσμός. Οι πρόσφυγες κάτοικοι της Νέας Μενεμένης έφεραν μαζί τους τις κοινοτικές αυτοδιαχειριστικές συνήθειες που ίσχυαν και στην πατρίδα τους, που τελούσε υπό οθωμανικό καθεστώς. Με συνδρομές, δωρεές και λαχειοφόρους αντιμετώπιζαν τα έξοδα του σχολείου και πλήρωναν το δάσκαλο. Η έλλειψη διδακτηρίων και διδακτικού προσωπικού ήταν έντονες στις αποκαλούμενες «Νέες Χώρες» αυτή την περίοδο. Το ελληνικό κράτος αδυνατούσε να καλύψει αυτές τις ανάγκες. Έτσι, πολλοί προσφυγικοί οικισμοί κατέφευγαν στη λύση του κοινοτικού σχολείου, προκειμένου να δώσουν κάποια μόρφωση στα παιδιά τους.

Το σχολείο αυτό σίγουρα δεν μπόρεσε να εξυπηρετήσει μεγάλο αριθμό μαθητών. Δεν είναι βέβαιο αν μπορούσε να εξασφαλίσει και επίσημο τίτλο φοίτησης σε σχολείο, ενδεικτικό ή απολυτήριο. Για το λόγο αυτό παρατηρείται και μεγάλη διαρροή μαθητών σε δημόσια σχολεία γειτονικών συνοικισμών.

Οι προσπάθειες για ίδρυση δημόσιου σχολείου και ανέγερση διδακτηρίου. Οι προσπάθειες των κατοίκων του συνοικισμού της Νέας Μενεμένης για ίδρυση δημόσιου σχολείου και ανέγερση διδακτηρίου υπήρξαν έντονες όλο αυτό το διάστημα. Από πλευράς αρμόδιων υπηρεσιών παρατηρείται, επίσης, μία σχετική δραστηριότητα με το θέμα αυτό, όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα.

Τον Νοέμβριο του 1927, ύστερα από προσωπική επιτόπια έρευνα που έκανε για τα σχολεία της Θεσσαλονίκης ο γενικός διοικητής Μακεδονίας, χορήγησε στο Δήμο Θεσσαλονίκης 3.000.000 δρχ. και στην κατανομή πρότεινε μεταξύ άλλων για τη Νέα Μενεμένη το ποσό των 100.000 δρχ. (Μακεδονία, 1.11.1927, σελ. 3).

Τον Ιανουάριο του 1928, σε σύσκεψη μεταξύ του γενικού διοικητή, του δημάρχου Πατρικίου και των επιθεωρητών της Δημοτικής Εκπαίδευσης, προτάθηκε από τον επιθεωρητή Μπατσούτα η άμεση ανέγερση 7 διδακτηρίων, από τα οποία το ένα για τη Νέα Μενεμένη (Μακεδονία, 6.1.1928, σελ. 1).

Τον Αύγουστο του 1931, ο επιθεωρητής Δημοτικών Σχολείων Λαγουμιτζάκης προτείνει ιδρύσεις σχολείων, ένα εξ αυτών για τη Νέα Μενεμένη, με την επωνυμία 52ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης (Μακεδονία, 21.8.1931, σελ. 4).

Το διδακτήριο, το οποίο τελικά χτίστηκε λίγα χρόνια αργότερα στο συνοικισμό της Νέας Μενεμένης, σώζεται μέχρι σήμερα και στεγάζεται σε αυτό το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης. Βρίσκεται στην οδό Ν. Κυριακίδη (πρώην Ι. Μεταξά) και παραμένει γνωστό στη μνήμη των κατοίκων ως το παλιό ή το πέτρινο σχολείο.

Διοικητικά, ως νομικό πρόσωπο, το σχολείο που αρχικά στεγάστηκε σ’ αυτό το διδακτήριο ήταν το 1ο Δημοτικό Νέας Μενεμένης. Με την αύξηση του μαθητικού δυναμικού, κάποια χρόνια αργότερα, ιδρύθηκε και το 2ο Δημοτικό Σχολείο, το οποίο στεγάστηκε στο ίδιο διδακτήριο. Όταν χτίστηκε στην ίδια αυλή και άλλο διδακτήριο, μετακόμισε εκεί το 1ο Δημοτικό Σχολείο και έμεινε στο παλιό κτήριο το 2ο Δημοτικό.

 

Απάντηση στο κουίζ:

Δουδουλάρ ή Ντουντουλάρ = Διαβατά, Αραπλή = Νέα Μαγνησία, Κουκλουτζάς = Εύοσμος, Καραϊσίν = Πολίχνη, Λεμπέτ = Σταυρούπολη.

204 Σχόλια προς “Εκλογές και εκπαίδευση στα δυτικά της Θεσσαλονίκης (μια συνεργασία του Κώστα)”

 1. Georgios Bartzoudis said

  «Οι πρόσφυγες κάτοικοι της Νέας Μενεμένης έφεραν μαζί τους τις κοινοτικές αυτοδιαχειριστικές συνήθειες που ίσχυαν και στην πατρίδα τους, που τελούσε υπό οθωμανικό καθεστώς. Με συνδρομές, δωρεές και λαχειοφόρους αντιμετώπιζαν τα έξοδα του σχολείου και πλήρωναν το δάσκαλο».

  # Οι ίδιες ακριβώς «συνήθειες» επικρατούσαν και στην Οθωμανική Μακεδονία!

 2. nikiplos said

  Οι κάτοικοι του Νέου Κουκλουτζά της Θεσσαλονίκης, εγκαταστάθηκαν εκεί που υπήρχε ένας οικισμός με το όνομα Χαρμάνκιοϊ…

 3. nikiplos said

  Να πω συγχαρητήρια και στον ΚΩΣΤΑ και στην Νικοκύρη για την επιλογή, γιατί έχει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία το κείμενο…

 4. Μπούφος said

  Καλημέρα σε όλους και μια βουτιά για τον καθένα σας θα κάνω όταν τελειώσω το πεντικιούρ…Αυτό το βιβλίο θα με ξε-τρελάνει όταν το διαβάσω! Συγχαρητήρια στον κ. ΚΩΣΤΑΣ του οποίου θαυμάζω τα μακρουλά γραψίματα και μακάρι να ξερα εάν το Λαμπέτι κρύβει κάποια συγγένεια με το Λεμπέτ=Σταυρούπολη. Τι λέει ο ΚΩΣΤΑΣ;

 5. BLOG_OTI_NANAI said

  Καλημέρα, προσωπικά βρήκα τα εξής:

 6. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  4 Δεν νομιζω να υπάρχει σχέση

 7. gpoint said

  Κουκλουτζά θυμάμαι από το καλοκαίρι του 58 που είμαστε Κομοτηνή λέγανε το (ξερό το καλοκαίρι) ποτάμι που διασχίζει την πόλη ήταν ο παιδότοπος της γειτονιάς τότε.
  Δεν ξέρω τι σημαίνει η λέξη.

 8. loukretia50 said

  Πραγματικά ενδιαφέρουσα η καταγραφή του ΚΩΣΤΑ , νομίζω ότι συμπληρώνει κομμάτια που δεν είναι ευρύτερα γνωστά και αξίζει να αναφέρονται.
  Συγκινητική η προσπάθεια και η επιμονή των κατοίκων της Ν.Μενεμένης να αποκτήσουν σχολείο και ταυτόχρονα ενδεικτική για το επίπεδο και τη νοοτροπία τους.
  Με εντυπωσίασε και ο ενθουσιασμός των υποστηρικτών του υποψήφιου Χ.Βαμβακά.
  Όχι βέβαια ότι είναι άγνωστες παρόμοιες αντιδράσεις, αλλά φαίνεται ότι ήταν γνήσιος σε μεγάλο βαθμό, πιθανότατα γιατί όλοι είχαν την ελπίδα ότι θα βοηθήσει να επιλυθούν καυτά θέματα, τόσο τοπικά όσο και εθνικά, όπως η προσάρτηση της Δ.Θράκης που αναφέρθηκε.
  Ίσως εκείνη την εποχή να μην είχε διαμορφωθεί τόσο έντονα το πελατειακό καθεστώς που υπάρχει μέχρι σήμερα – υπόθεση κάνω!

  Ευχαριστούμε Νικοκύρη και ΚΩΣΤΑ.

 9. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πολύ ενδιαφέρουσα και μερακλίδικη δουλειά. Μπράβο, Κώστα.

 10. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Άξιος ο μισθός σου* Κώστα 🙂

  Ο Κουκλουτζάς Μ. Ασίας
  https://www.omorfigeitonia.gr/article.php?id=568

  *Συγχαρητήρια ευχή για ολοκλήρωση ευγενούς, κυρίως κοινωνικού, έργου/γεγονότος.

 11. Mια φωτογραφία ου 1925 από το Αραπλί (απ’ το προσωπικό μου αρχείο)
  —————————————————————————————————

  Η Μικρασαιτική Καταστροφή ανέτρεψε πλήρως τις παλιές κοινωνικές σχέσεις και τις ταξικές τοποθετήσεις. Στην προσφυγιά οι επιζώντες προσπάθησαν να ξαναδημιουργήσουν τις ζωές τους, με ότι είχε διασωθεί.

  Στη φωτογραφία από το γάμο της Ειρήνης Χατζηχριστοδούλου το γένος Ψάλτογλου και ο Λάζαρος Ζαχαριάδης. Και οι δυό κατάγονταν από το χωριό Χαμηδιέ της Μαγνησίας (60 περίπου χλμ βορειοανατολικά της Σμύρνης).

  Κατά την Καταστροφή ο αραβωνιαστικός της Ειρήνης δολοφονήθηκε από τους Τούρκους, ενώ ο Λάζαρος Ζαχαριάδης συνελήφθη στην προκυμάι της Σμύρνης μαζί με χιλιάδες Μικρασιάτες. Ο Rich. Clogg υπολογίζει σε 30.000 τους Μικρασιάτες που δολοφονήθηκαν τις μέρες εκείνες (να σημειώσουμε ότι η μοναρχική κυβέρνηση Αθηνών είχε απαγορεύσει την αναχώρηση του μικρασιατικού πληθυσμού, τόσο με το Νόμο του Ιουλίου του 1922, όσο και με την τελευταία εντολή Πρωτοπαδάκη 5 μέρες πριν πουν οι Τούρκοι στη Σμύρνη).

  Ο Λάζαρος τελικά ανήκε στους λίγους τυχερούς που επέζησαν και μετά από δύο χρόνια αιχμαλωσίας έφτασε στην Ελλάδα.

 12. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  Μεταφέρω σχόλιο από το ΦΒ:

  Στους γεννηθέντες μετα την Κατοχή ως Λεμπέτ(ι) επιβίωνε ο τιτλος του τρελλοκομείου. Κάτι οπως το Δαφνί εδώ. Στα όρια της Ξηροκρηνης με την περιοχή γυρω από το Βαρδάρη, στην στάση του λεωφορειου Ραμόνα, λειτουργούσε το γνωστο ως Εβρέικο Δημοτικό Σχολείο. Στους Άγιους Πάντες με τον κυριακάτικο εκκλησιασμό μαζί με τους μαθητές προσέρχονταν και οι πουτανες απο την παρακείμενη Μπάρα. Ήταν μια συντριβή να βλέπεις τον σπαραγμό αυτών των δυστυχισμένων γυναικών στα στασίδια. Και τέλος, για να μην το βαρύνω κι άλλο, ο Ιασονίδης που αναφέρεται μαζι με τον Βαμβακά, ηταν γνωστός στη Θεσσαλονίκη γιατί ταζοντας κατά τα προεκλογικά συνήθη «θα σας καμομεν δρόμους και γεφύρια και τι δεν έχετε» απαντούσε γελοντας στη μαρίδα που φώναζε απο κατω «παιδια δεν εχομεν» : «και παιδιά θα σας κάμομεν». Όρκο δεν παιρνω γι’ αυτό. Απο τον πατέρα μου τ’ άκουγα και γελάγανε όλοι…

 13. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  12 >>Στους γεννηθέντες μετα την Κατοχή ως Λεμπέτ(ι) επιβίωνε ο τιτλος του τρελλοκομείου. Κάτι οπως το Δαφνί εδώ.
  Φαίνεται ότι χρησιμοποιείται ακόμη.Βρίσκω ένα κακό/υβριστικό σχόλιο προ τριετίας, για κάποιον βορειοελλαδίτη πολιτικό (δε χρειάζεται να βάλω λινκι) :
  «Να τον δουν τρελογιατροί με λίγα λόγια να αποφασίσουν εάν χρήζει περαιτέρω μέριμνας (έχει επάνω το Λεμπέτι που παράδεισος είναι τύφλα να χει το Δαφνί)»

  ΚΙ άλλη αναφορά στο Λεμπέτι
  Όλη η Θεσσαλονίκη ήξερε τον δημοφιλέστατο Δαλαμάγκα. Ο Γιώργος Δαλαμάγκας ήταν μπαγιάτης, δηλαδή βέρος Σαλονικιός. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1904. Κατέληξε το 1968, στο γηροκομείο, στο Λεμπέτι, μετά από μια πολυτάραχη ζωή.
  http://archive.avgi.gr/avgi/www.nnet.gr/ArticleActionshow.action?articleID=470775

 14. Χαρούλα said

  Βασιλικός στην πόρτα μας κι εμείς τονε ζητούμε.

  Μπράβο ΚΩΣΤΑ μας! Ενδιαφέρουσα έρευνα και ωραία αφήγηση.

 15. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Και ποιος τακτικός και καλός σχολιαστής εδώ, έχει σχολιάσει (σε άλλο ιστολόγιο)

  Το ελληνικό κομματικό σύστημα είναι Δαφνί, Λεμπέτι και Δρομοκαΐτιο συσκευασμένα σε πακέτο
  🙂

 16. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αρκετοί συνοικισμοί στη δυτική περιοχή της πόλης δημιουργήθηκαν σε θέσεις συμμαχικών στρατοπέδων από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Άλλοι συνοικισμοί σε αυτή την περιοχή ήταν το Καΐστριο Πεδίο, η Τρωάς, η Τυρολόη – Ικόνιο, η Καλλιθέα (η παλιά συνοικία «Μεβλεχανέ» με τον τεκέ των δερβίσηδων της αίρεσης Μεβλεβή, έξω από τα ΒΔ τείχη της πόλης), του Ρήγα Φεραίου, του Κολοκοτρώνη, οι Συκιές (ή Εσκή Ντελίκ), ο Νέος Βόσπορος (με πρόσφυγες αστούς από Κωνσταντινούπολη). Επίσης, υπήρχαν το Χαρμάν-Κιόι (ή Νεόκτιστα), τα Παραπήγματα (Γαλλικός συνοικισμός), των Σιδηροδρομικών προσφύγων (δίπλα στα παραπήγματα), η Επτάλοφος, οι Αμπελόκηποι και των Ορτακιανών προσφύγων. Ακόμη, στην πιο δυτική περιοχή βρίσκονταν οι συνοικισμοί της Νέας Μενεμένης, του Χαρμάν-Κιόι (ή Σταθμός – χωριό με αλώνια, τα σημερινά Ελευθέρια) που αποτελούνταν από 560 ξύλινα παραπήγματα του γαλλικού στρατού και 40 οικήματα του Υπουργείου Πρόνοιας και του Νέου Κουκλουτζά (Παλιό Χαρμάνκιόι, σημερινός Εύοσμος).
  Ο συνοικισμός Άνω Λεμπέτ ή Λεμπετάκι ή Λεμπέτ Τσιφλίκ (σημερινή Νέα Ευκαρπία) ήταν τσιφλίκι της οικογένειας των Μποσκαραίων, πριν από τους βαλκανικούς πολέμους. Δεν υπάρχουν ωστόσο πληροφορίες για τον πληθυσμό που ζούσε και δούλευε τότε στο τσιφλίκι. Εκεί δημιουργήθηκαν στάβλοι και στρατόπεδα του συμμαχικού στρατού κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μεταξύ 1923-1924 το ελληνικό κράτος εγκατέστησε προσφυγικές οικογένειες. Οι κάτοικοι ανέρχονταν περίπου σε 800 από Προύσα, Ουσάκ και Φιλαδέλφεια. Υπήρχαν δημοτικό σχολείο, εκκλησία (Άγιος Γεώργιος) και μικρό γυναικείο μοναστήρι-ησυχαστήριο (της Αγίας Τριάδος), καθώς επίσης και πολλοί ανθόκηποι.
  Ο συνοικισμός της Πολίχνης (παλιό τσιφλίκι Καρά Χουσεΐν ή Καραϊσίν) φιλοξενούσε περίπου 950 κατοίκους. Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εκεί υπήρχαν στρατόπεδα του αγγλικού στρατού. Το 1917 στεγάστηκαν πυροπαθείς, μετά το 1922 εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από διάφορα χωριά του Καυκάσου και ιδιαίτερα από την περιοχή Καρς, ασχολούμενοι με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία. Στο συνοικισμό υπήρχαν δημοτικό σχολείο και εκκλησία (Άγιος Παντελεήμων). Ομοίως,ο συνοικισμός Ζεϊτενλίκ (σημερινή Τερψιθέα Σταυρούπολης) βρισκόταν σε περιοχή, όπου στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρχαν μεγάλα στρατόπεδα και νοσοκομεία, κυρίως του αγγλικού και του γαλλικού στρατού (σχ.13).

  Χαρτογραφώντας τους προσφυγικούς
  συνοικισμούς
  στη Θεσσαλονίκη κατά τα πρώτα τριάντα χρόνια
  του 20ού αιώνα
  Σαββαΐδης Π.
  Εργαστήριο Γεωδαισίας και Γεωματικής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών,
  Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

  Click to access 3.02_Savvaidis.pdf

 17. Σαρδανάπαλος said

  Επειδή το θέμα του σημερινού άρθρου δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για τον πολύ κόσμο (παρά τα υμνητικά σχόλια ορισμένων σχολιαστών για να ενθαρρυνθεί ο συγγραφέας κ. Κώστας και να μή πέσει σε κατάθλιψη για τα μόλις 14 σχόλια σε 4 ώρες…), θα κάνω τη ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ που είναι βέβαιον ότι γνωρίζει ο σχολιαστής από τα Θερμιά, κύρ Δημήτρης Μαρτίνος, διότι είχε επί 6 χρόνια συμμαθήτρια την κ. Αντωνία Μοροπούλου στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ (1970 – 1976)…

  Το ότι ο αγαπητός κύρ Δημήτρης γνωρίζει τα πάντα, αποδεικνύεται από την παντελή εξαφάνισή του από το Ιστολόγιο τις δύο τελευταίες ημέρες που προέκυψε το σκάνδαλο Μοροπούλου. Παρότι επανειλημμένως τον προεκάλεσα να βγεί και να τοποθετηθεί, ο κ. Μαρτίνος σαν καλός χριστιανός, αποφάσισε να τηρήσει στάσιν παλαιάς Αρσακειάδος (η σιωπή μου προς απάντησίν σου).

  Μάλιστα, υποψιάζομαι ότι γνωρίζει την αποκάλυψή μου και ο ίδιος ο κ. Σαραντάκος (καθότι είχε καθηγήτρια την κ. Τώνια το 1977 – 1983 στο ΕΜΠ), γι’ αυτό και απέφυγε να σχολιάσει εκτενώς το θέμα, παρότι ήταν βούτυρο στο ψωμί του αγαπημένου του Σύριζα…

  Η αποκάλυψίς μου έγκειται στο εξής απλό, που θα βγεί τις επόμενες ημέρες στα ΜΜΕ (πρόκειται για μεγάλη ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ του παρόντος Ιστολογίου): Η κ. Τώνια Μοροπούλου έπαιρνε επί 40 χρόνια την σύνταξη της άγαμης θυγατέρας, παρότι ήτο παντρεμένη με άνδρα!.. Γι’ αυτό και ο κατατρομοκρατημένος Κούλης αναγκάστηκε να την ξηλώσει χθές το βράδυ από το ψηφοδέλτιο της Νουδούλας στη Ρόδο!..

  Για να μή βγούν οι γνωστοί επαγγελματίες αντιρρησίες του Ιστολογίου (Πέπες, Άγγελος, κύρ Σταύρος κλπ.) και με διαψεύσουν, αναρτώ από τώρα την ομολογία της ιδίας της κ. Μοροπούλου ότι ήταν επί χρόνια παντρεμένη με τον αείμνηστο Ιωάννη Φούρκα και μάλιστα το έλεγε σε όλες τις Μητροπόλεις που την προσκαλούσαν τα δύο τελευταία χρόνια, προκειμένου να μιλήσει για την ανακάλυψη του Τάφου του Ιησού Χριστού!..

  Η είδησις που αναρτώ έχει δημοσιευθεί σε δεκάδες εκκλησιαστικά ιστολόγια, αλλά έχω κι άλλες (ακόμη πιό τρανταχτές) αποδείξεις ότι η κ. Τώνια ήτο επί χρόνια ύπανδρος γυνή και ουχί άγαμος θυγάτηρ…

  ΥΓ: Από τον κύρ Δημήτρη Μαρτίνο δεν αναμένω απάντηση για τη σημερινή μεγάλη αποκάλυψή μου, διότι γνωρίζω το ποιόν του. Όμως, ο έντιμος κ. Σαραντάκος πρέπει να βγεί και να τοποθετηθεί: Εγνώριζε ότι η κ. Τώνια Μοροπούλου ήτο ΥΠΑΝΔΡΟΣ γυνή και ουχί άγαμος θυγάτηρ; Κι αν το εγνώριζε, γιατί δεν βγήκε να το πεί στους αναγνώστες του επί 35 ώρες; Μόνο με τα πταίσματα του Μπάμπι ασχολείται;

 18. ΚΩΣΤΑΣ said

  Σήμερα που έχω την τιμητική μου στο ιστολόγιο, σήμερα έτυχε να έχω κι ένα σωρό προγραμματισμένες δουλειές και τρέχω και δεν φτάνω από το πρωί.

  Πρώτα να ευχαριστήσω θερμά τον Νικοκύρη για την τιμή που μου κάνει, παρουσιάζοντας το βιβλίο μου και δημοσιεύοντας τα δυο αποσπάσματα. Είχα εκφράσει αντιρρήσεις γι’ αυτή τη δημοσίευση, θεωρώντας ότι είναι πολύ στενού τοπικού ενδιαφέροντος και θα ήταν αδιάφορο για το κοινό του ιστολογίου. Αρχικά τού ’στειλα ένα άρθρο κι ένα σατιρικό, αλλά ο Νικοκύρης επέμενε για απόσπασμα από το βιβλίο μου. Επειδή εμπιστεύομαι απόλυτα την κρίση του, του έστειλα κατόπιν αυτά που τώρα διαβάζετε.

  Για να βάλω τα πράγματα σε μια σειρά και να σας βοηθήσω να καταλάβετε καλύτερα το σημερινό, θα παραθέσω κάποιες γενικότερες πληροφορίες. Κατ΄ αρχήν θέλω να δηλώσω ότι δεν θεωρώ τον εαυτό μου ούτε συγγραφέα, ούτε ιστορικό. Απλά είμαι ένας ερευνητής στον τομέα της τοπικής ιστορίας ή καλύτερα στης μικροϊστορίας. Βρίσκω πρωτογενείς, έγκυρες και αδημοσίευτες ιστορικές πληροφορίες και τις παρουσιάζω αυτούσιες, με έναν πρώτο δικό μου σχολιασμό. Το σημαντικό για μένα είναι ότι διασώζω αυτό τα ιστορικά ντοκουμέντα και ο επόμενος ιστορικός του μέλλοντος θα μπορεί να τα αξιοποιήσει καλύτερα.

  Και κάτι για τα βιβλία μου. Μένω στην Επτάλοφο, αγάπησα αυτή τη γειτονιά και η όλη μου συγγραφική ενασχόληση περιστρέφεται περί αυτήν, είτε σε βιβλία, είτε σε άρθρα, είτε σε χρονογραφήματα. Οι συνοικισμοί Επτάλοφος, Αμπελόκηποι, Καΐστριο Πεδίο και Νέα Μενεμένη είναι προσφυγικοί, δημιουργήθηκαν μετά την μικρασιατική καταστροφή και σήμερα συναπαρτίζουν τον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης.

  Έχω γράψει δύο βιβλία. Το πρώτο έχει τον τίτλο «Η περιοχή των Αμπελοκήπων την περίοδο 1928-1930» και υπότιτλο «όψεις και στιγμές από την εκπαίδευση, τις εγκατεστημένες οικογένειες, την τοπογραφία, την οικονομική ζωή και την πληθυσμιακή σύνθεση της περιοχής». Στηρίζεται σε στοιχεία από το μαθητολόγιο του δημοτικού σχολείου Επταλόφου και σε άλλο πρωτογενές υλικό που μου χάρισαν απλόχερα οι κάτοικοι της περιοχής. Σε αυτό είναι συν-συγγραφέας και η κόρη μου, που έβγαλε όλη την επεξεργασία του υλικού, καθ’ ότι, τότε, ήμουν αστοίχειωτος 🙂 στους Η/Υ. Έτος κυκλοφορίας 2009.

  Το δεύτερο είναι αυτό που σας παρουσιάζει σήμερα ο Νικοκύρης. Να συμπληρώσω μόνο ότι όλες οι αποδελτιωμένες ειδήσεις, έχουν αριθμηθεί κατά χρονολογική σειρά εύρεσης στην εφημερίδα, έχουν σκαναριστεί και υπάρχουν αυτούσιες στο παράρτημα του βιβλίου, δηλ ο αναγνώστης μπορεί να ανατρέξει ακριβώς στην πηγή. Και κάτι ακόμη. Τα κεφάλαια εκλογές και συνοικισμός Ν. Μενεμένης είναι ευρύτερα στο βιβλίο, εγώ επέλεξα τα δυο αυτά μικρά κομμάτια, συνειρμικά, συνδυάζοντάς τα με το εκλογικό κλίμα των ημερών … και την αναμενόμενη ίδρυση πρότυπου σχολείου στη Μενεμένη! 😉

  ΥΓ Επί των σχολίων θα επανέλθω αργότερα.

 19. loukretia50 said

  KΩΣΤΑ, μου θύμισες αυτό. Ελπίζω να σου αρέσει!

  Νέα Μαινεμένη https://youtu.be/X48UDC_6eT0 Μαρίζα Κωχ

  Προσπαθώ να θυμηθώ χωρίς επιτυχία, κάποια παλιά ιστορία, όχι απαραίτητα αληθινή, νομίζω πως ο αφηγητής ήταν ένας αγαπητός γεροδάσκαλος, φίλος του πατέρα μου. Σε δύσκολους καιρούς, τα μικρά παιδιά που αναγκάζονταν να κάνουν χιλιόμετρα με τα πόδια κάθε μέρα για να πάνε στο σχολείο του κοντινού χωριού, κάποιο βράδυ πήγαν και έδεσαν με σχοινιά το μικρό παράπηγμα που χρησίμευε για σχολείο για να το σύρει ο γάιδαρος μέχρι το χωριό τους.
  Δεν πέτυχαν φυσικά το σκοπό τους, αλλά ήταν η αφορμή να γίνουν ενέργειες ώστε να αποκτήσουν σχολείο.
  Κάτι τέτοια μου έλεγαν όταν βαριόμουν να πάω για μάθημα επειδή είχα μάθει από πολύ νωρίς να γράφω και να διαβάζω.

 20. Παρότι έχω μείνει έξι χρόνια στη Σαλονίκη, ελάχιστα ξέρω αυτές τις συνοικίες. Περπατούσα πολύ αλλά δεν είχα πάει ποτέ πέρα από το Γεντί Κουλέ βόρεια και τον Προφήτη Ηλία δυτικά (και τον Ν.Σ.Σ. βέβαια). Το μόνο που μπορώ να συνεισφέρω είναι ένα τραγουδάκι:

 21. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  14 Γεια σου Χαρούλα! Σπονδή στο βασιλικό :
  Βασιλικό στην πόρτα σου
  τινάζεις και μυρίζει
  μα η μυρωδιά έχει καημό
  κι όποιος περνά δακρύζει 🙂

  Για το Λεμπέτι
  https://www.slang.gr/lemma/16701-lempeti-lempeti

 22. loukretia50 said

  ΕΦΗ- ΕΦΗ και Χαρούλα

  Ώπα , λίγα λόγια κορίτσια, το μόνο που χρειάζεται ο Κώστας είναι να του κολλήσουν και το «βασιλικός»!

 23. Πέπε said

  @17

  > > Για να μή βγούν οι γνωστοί επαγγελματίες αντιρρησίες του Ιστολογίου (Πέπες, Άγγελος, κύρ Σταύρος κλπ.) και με διαψεύσουν…

  Γιά σας παρακαλώ! Ημείς προσωπικώς είμεθα αγνός ερασιτέχνης. Ημείς ουδέποτε δεχθήκαμε μισθό ή άλλη χρηματική ανταμοιβή για τις αντιρρήσεις μας. Για τους άλλους πέτε ό,τι θέτε, αλλά ημείς επαγγελματίας ουδέποτε υπήρξαμε.

 24. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ ᾿μένα.

  Νὰ συγχαρῶ κι ἐγὼ μὲ τὴ σειρά μου τὸν Κώστα γιὰ τὸ σημερινὸ καὶ νὰ εὐχαριστήσω τὸν Νικοκύρη ποὺ τὸ δημοσίευσε.

  Θὰ σταθῶ στὸ παρακάτω ἀπόσπασμα:

  » …Οι πρόσφυγες κάτοικοι της Νέας Μενεμένης έφεραν μαζί τους τις κοινοτικές αυτοδιαχειριστικές συνήθειες που ίσχυαν και στην πατρίδα τους, που τελούσε υπό οθωμανικό καθεστώς. Με συνδρομές, δωρεές και λαχειοφόρους αντιμετώπιζαν τα έξοδα του σχολείου και πλήρωναν το δάσκαλο. »

  Ἡ παράδοση αὐτὴ διατηρήθηκε καὶ σὲ ἄλλες περιοχές, ξεχασμένες ἀπὸ τὸ «Κράτος τῶν Ἀθηνῶν».

  Στὰ Θερμιὰ ἔγιναν βασικά ἔργα ὑποδομῆς (ὕδρευση, ἠλεκτροφωτισμός, δρόμοι, ὀμβροδεξαμενές) μὲ προσωπικὴ ἐργασία τῶν κατοίκων καὶ οἰκονομικὴ συνδρομὴ τῶν ξενητεμένων μὲσῳ τῶν συλλόγων.

  Αὐτὰ τὶς δύσκολες δεκαετίες τοῦ πενῆντα καὶ τοῦ ἑξῆντα.

  Τελευταῖο μεγάλο συλλογικὸ ἔργο ἡ ἀνέγερση τῆς Πατριωτικῆς Στέγης τοῦ Συνδέσμου Δρυοπιδέων στὸ Αἰγάλεω στὸ τέλος τῆς δεκαετίας τοῦ ἑβδομῆντα.

 25. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  23 🙂

 26. ΣΠ said

  Ευχαριστούμε, Κώστα. Πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία που παραθέτεις, ιδιαίτερα για το πρόχειρο σχολείο της Μενεμένης. Ευχαριστούμε και τον Νικοκύρη για την ανάρτηση.

  Στην Θεσσαλονίκη γεννήθηκα και έζησα μέχρι τα 19 μου, αλλά και μετά ήμουν τακτικός επισκέπτης. Παρ’ όλα αυτά, για του συγκεκριμένους συνοικισμούς γνωρίζω ελάχιστα. Μάλιστα, τους τοποθετούσα γεωγραφικά περισσότερο προς τα βόρεια παρά προς τα δυτικά της πόλης, επειδή τους είχα συνδέσει με την Σταυρούπολη και τον Εύοσμο όπου πήγαινα από την οδό Λαγκαδά. Δυτικά στο μυαλό μου είναι το Καλοχώρι.

 27. ΕΦΗ - ΕΦΗ said


  Ο προσφυγικός καταυλισμός του Χαρμάνκιοι (Ελευθέρια) Θεσσαλονίκης

  Η Ε.Α.Π. με την άρτια διοικητική, οικονομική και τεχνική της οργάνωση μπόρεσε να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματος αποκατάστα-
  σης των προσφύγων. Στην επιτυχία του προγράμματος συνετέλεσαν και οι ίδιοι οι πρόσφυγες με την εργατικότητα, την ικανότητα, την τιμιότητα και την εμπειρία που διέθεταν στον οικονομικό και πολιτισμικό χώρο. Τα 2/3 των εξόδων της Ε.Α.Π. δαπανήθηκαν στη Μακεδονία με αποτέλεσμα να αλλάξει ριζικά η περιοχή σε τέτοιο βαθμό ώστε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Τζον Κάμπελ, το 1930 δυσκολευόταν κανείς να αναγνωρίσει τον έρημο τόπο του 1923.
  http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-C102/79/657,2423/

  22 Λου 🙂

 28. Λοζετσινός said

  12.
  «θα σας καμομεν δρόμους και γεφύρια και τι δεν έχετε» απαντούσε γελόντας στη μαρίδα που φώναζε απο κατω «παιδια δεν εχομεν» : «και παιδιά θα σας κάμομεν». Όρκο δεν παιρνω γι’ αυτό. Απο τον πατέρα μου τ’ άκουγα και γελάγανε όλοι…

  Το 1981 σείστηκαν τα Γιάννινα.
  ΝΕΟΝ ΕΘΝΙΚΟΝ ΚΟΜΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
  Φίλης Δημήτριος εκ (sic) Ηπείρου
  Πανδαιμόνιο στην ομιλία του από το ιστορικό Ίλιον Παλλάς
  η ομιλία του εδώ.

  και λίγα από εδώ https://www.reader.gr/stories/me-kyvernisi-fili-stin-ellada-oyden-provlima-alyton
  ….Τόσο παλιά, μάλιστα, που θα πρέπει κανείς να ανατρέξει ως το μακρινό 1976 για να ανακαλύψει τον ιδρυτή και πρόεδρο και γενικό γραμματέα του «Νέου Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος» που γεννήθηκε ένα χειμωνιάτικο πρωινό σε ένα καφενείο των Ιωαννίνων.

  Ο άνθρωπος που τότε εμπνεύστηκε αυτό το άγνωστο κόμμα, ο ηπειρώτης Δημήτριος Φίλης, είχε μόλις επιστρέψει στην πατρίδα του μετά από πολλά χρόνια δουλειάς ως μετανάστης στην Γερμανία. Ο επαναπατρισμός συνδυάστηκε με την επιθυμία του Δ. Φίλη να εμπλακεί στα πολιτικά πράγματα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας και με την παρότρυνση κάποιων φίλων του κάθισε και έγραψε το καταστατικό (με 295 άρθρα) του νεοσύστατου κόμματός του και μπήκε στον στίβο των εκλογών. Όπως σημειώνουν κάποιοι Γιαννιώτες με γερή μνήμη, στο μανιφέστο του Φίλη, σε όλες τις σελίδες του, στο κάτω μέρος υπήρχε πάντα η φράση: «Ουδέν πρόβλημα άλυτον». Οι ίδιοι άνθρωποι θυμούνται και την ιστορική ομιλία Φίλη στο κέντρο των Ιωαννίνων το 1981 όπου υποσχέθηκε στους Γιαννιώτες τα πάντα. «Προίκα για τις νεαρές κοπέλες, επιστροφή του Αλβαρέζ στον ΠΑΣ, γέφυρα προς το Νησί ακόμα και θάλασσα». Η ιστορική αυτή ομιλία που κυκλοφόρησε τότε και σε κασέτα έκλεισε με την φράση: «Με την κυβέρνηση Φίλη στην Ελλάδα, ουδέν πρόβλημα άλυτον».

  Η ιστορική ομιλία
  Ήταν Οκτώβριος του 1981… λίγες μέρες πριν από την σαρωτική νίκη του Ανδρέα Παπανδρέου,που θα έφερνε με εντυπωσιακό τρόπο το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.
  Ο Δημήτρης Φίλης, μοίραζε στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων τον κανονισμό του κόμματος του και προσπαθούσε να πείσει τους συμπολίτες μας να τον ψηφίσουν.
  Ο γνωστός Γιαννιώτης ηχολήπτης-επιχειρηματίας Σπύρος XXXXXXXXXXXX, τον παρακινεί να πραγματοποιήσει μια ομιλία και μετά από λίγα λεπτά ο Δ.Φίλης ανεβαίνει στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου «Ἰλιον».
  Σε λίγη ώρα χιλιάδες Γιαννιώτες συγκεντρώθηκαν στο παλιό κεντρικό φανάρι, προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο και εκνευρισμό στην τότε χωροφυλακή.
  Ο Δ. Φίλης υπόσχεται στους Γιαννιώτες τα πάντα!
  Προίκα για τις νεαρές κοπέλες, επιστροφή του Αλβαρέζ στον ΠΑΣ, γέφυρα προς το Νησί, ακόμα και πως θα τους φέρει θάλασσα!!!
  Μετά το πέρας της ομιλίας, ο κόσμος παραμένει και δεν αποχωρεί!
  Η μουσική σταματά και ο αξιωματικός υπηρεσίας της χωροφυλακής ανεβαίνει στο βήμα, ζητώντας να αποχωρήσουν οι πολίτες!
  Η ομιλία θα γραφτεί σε μια κασέτα και σε λίγες μέρες, χιλιάδες αντίτυπα θα βρεθούν σε σπίτια, καφενεία και καταστήματα των Ιωαννίνων!

  Gpoint παικταράς ο Αλβαρέζ, πρέπει να τον θυμάσαι…

 29. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @28. Θυμᾶμαι τὸ σύνθημα.

  «Ἀλβάρα, Ἀλβάρα, σκίσ᾿ τους τὴ γκολάρα!»

  ἢ κάπως ἔτσι τελωσπάντων. 🙂

 30. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @12. Ο Λ. Ιασωνίδης ήταν ένας σπουδαίος Πόντιος ευπατρίδης με πλούσιο κοινωνικό έργο (..δεν θέλω να σε πληγώσω, Νίκο, αλλά τύχαινε να είναι και θείος του Παν. Ψωμιάδη!! :)), υπάρχει κεντρικός δρόμος της Θεσσαλονίκης με τ’ όνομά του και αυτό που κυκλοφορεί ως ανέκδοτο με το «θα εφτάγομε σας και παιδία» είναι λογοπαίγνιο. Για «παιδεία» μιλούσε ο Ιασωνίδης.
  (Συγχαρητήρια Κώστα! Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Πολίχνη και όλα τα τοπωνύμια που χρησιμοποιείς, μου είναι οικεία. Όταν θα επιστρέψω από τις ντομάτες μου, θα έχουμε πολλά να πούμε..)

 31. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο Βάτμαν είναι σοβαρός σχολιαστής και μιλάει πάντα τεκμηριωμένα. Αν λοιπόν υπάρχουν κάποιοι εδώ μέσα που φέρνουν συνεχώς αντιρρήσεις επ’ αμοιβή, να το πουν και σε μας που τις φέρνουμε τζάμπα. Μην είστε μοναχοφάηδες, μάγκες, βάλτε και μας στο κόλπο. Πόσο πάει η αντίρρηση; Με τη λέξη πάει ή υπάρχουν και ποιοτικά κριτήρια; 💶💵💱😎

 32. atheofobos said

  Σχετικά με τον Ιασωνίδη που αναφέρεται στο κείμενο και το χιούμορ που διέθετε, έχω γράψει στο ποστ μου: ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΔΙΛΗΜΜΑ ΑΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΑΥΤΟ
  http://atheofobos2.blogspot.com/2006/12/blog-post_16.html

 33. sarant said

  30-32 Πάντως με τον Ιασωνίδη έχει συνδεθεί η φράση «Δηλαδή θα τα φάομεν ούλα;»

 34. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κουκλουτζάς /Εύοσμος
  Κατά τον Οδ. Βλαντή, δάσκαλο για μικρό χρονικό διάστημα στον Κουκλουτζά, το συγκεκριμένο τοπωνύμιο πιθανά προερχόταν από την παρεφθαρμένη τουρκική λέξη «Κουκουλούτζε» (μάλλον από το kokulu-çali), που σήμαινε είτε τον «μυρωμένο» (ευώδης, μυρωδάτος)11 είτε το «εύοσμον, ευώδες άνθος», κατά το λαϊκό μάλιστα άσμα12:
  «Κουκουλού-τσαλή, ω Κουκλουτζά, ευώδες άνθος είσαι
  και ως ωραίος Κολοσσός, εν μέσω πάντων κείσαι…»
  Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ποιος βρίσκεται πιο κοντά
  στην αλήθεια. Οφείλουμε, ωστόσο, να σημειώσουμε ότι τείνουμε να συμφωνήσουμε
  με τη δεύτερη ερμηνεία, στην οποία άλλωστε βασίσθηκε πολύ αργότερα η μετονομασία του προσφυγικού οικισμού Ν. Κουκλουτζά σε Εύοσμο

  Click to access %CE%A0%CE%A1%CE%91%CE%9A%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%91%20%CE%9A%CE%97%202008.pdf


  σελ.324

 35. loukretia50 said

  Βρήκα αυτές τις αναφορές και παλιές φωτογραφίες.
  Δε γνωρίζω το μπλογκ, φαίνεται ενδιαφέρον
  «…Θαλάματα λέγανε οι πρόσφυγες τα σπίτια που τους υποδέχτηκαν στις δύο προσφυγιές τους. Η πρώτη το 1914 και η δεύτερη το 1922. Ο οικισμός τους από την πρώτη στιγμή ονομάστηκε «Λεμπέτ». Δύο είναι οι παρανοήσεις σχετικά με αυτόν τον οικισμό και το όνομά του. Η πρώτη είναι πως οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στους σταύλους των γαλλικών στρατευμάτων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και η δεύτερη πως εξ αιτίας του γαλλικού les bêtes (τα κτήνη) πήρε την ονομασία του ο οικισμός. Η αλήθεια είναι πως οι πρόσφυγες ήρθαν το 1914 πριν τους Γάλλους που ήρθαν το 1915 όταν ο οικισμός Λεμπέτ είχε ήδη κατασκευαστεί. Και ακόμη χειρότερα για όσους συνεχίζουν να αναπαράγουν αυτό το λάθος, ακόμη βορειότερα, στη σημερινή Νέα Ευκαρπία υπήρχε και είναι καταγεγραμμένο από το 1696 το τσιφλίκι Λεμπέτ. Για το μυστήριο αυτό όνομα και την μετοικεσία του από την Ευκαρπία μέχρι τη Σταυρούπολη και την τελική του ταύτιση με το δημόσιο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης μπορεί κανείς να βρει αρκετές πληροφορίες σε βιβλία μου (1) Λεμπέτ, έκδοση της Άλλης Πλευράς, 1993. 2) Η μοναξιά του Ζέιτενλικ, εκδ. Ζήτρος, 2012. 3) Εκείθεν της Αγίας Παρασκευής, εκδ. University Studio Press, 2015)….»
  Read more at: https://parallaximag.gr/thessaloniki/mia-volta-koukouli
  ————————————————–

  Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος έγραψε ένα βιβλίο «ΠΙΣΩ ΑΠ’ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» για σπίτια, ανθρώπους και γεγονότα της προπολεμικής Θεσσαλονίκης. Και ποιήματα βέβαια
  ΤΣΑΪΡΑΔΑ
  «………………………………
  Εδώ δεν είναι τόπος να ξανάρθουμε.
  Έχτισαν κι άλλο σπίτι, βλέπω φως στο παράθυρο.
  Ο χωματόδρομος περνάει σχεδόν δίπλα μας.
  Ζευγάρια επιστρέφουν με το μοτοσακό.

  Εδώ δεν είναι τόπος να ησυχάσουμε.
  Αυτό το ρεμπέτικο μου χάλασε όλο το κέφι.
  Βουρκώνει το μέσα μου καθώς σ’ αγκαλιάζω.
  Μου κάνει κακό ν’ ακούω για ξενιτεμούς.

  Εδώ δεν είναι τόπος για μας.

  Ακόμα κι η εξοχή έχει τον τρόπο της να μας πληγώνει.»
  http://tsalimi.blogspot.com/2012/03/blog-post.html

 36. Γιάννης Ιατρού said

  λυθέντων των χειρών, Χαιρετώ γενικώς 🙂 🙂

  17: … οι γνωστοί επαγγελματίες αντιρρησίες του Ιστολογίου (Πέπες, Άγγελος, κύρ Σταύρος κλπ.)…
  Τι λες ρε μπάρμπα, επειδή δηλαδή κάτι έτυχε και έλειψα λίγο νομίζεις πως την γλύτωσες, ε;; Αμ δε!

 37. loukretia50 said

  Θεσσαλονίκη Πόλη και πρόσφυγες
  Συγκρότηση ενότητας: Δέσποινα Κακατσάκη
  Βιβλιογραφικές Πληροφορίες http://www.greek-language.gr/digitalResources/literature/education/urban/info.html?urb=2

  http://www.greek-language.gr/digitalResources/literature/education/urban/iframe.html?urb=2&location=38

  οδός Λαγκαδά – το σύνορο

  Προσπαθώ να βρω ένα ψηφιοποιημένο αρχείο του Δήμου Θεσ/νίκης με παλιές φωτογραφίες και δε φαίνεται να υπάρχει.
  Ίσως και κάποιο σχετικό ντοκυμαντέρ από το Αρχείο της ΕΡΤ. Βοήθεια κανείς? Stazy?

 38. loukretia50 said

  36. Ω! χρειαζόταν διαμεσολάβηση δηλαδή?
  Τέλος πάντων, είμεθα μεγαλόψυχοι.
  Εύχομαι να μην επαναληφθεί. Και οι κοπάνες έχουν όρια.
  ————————————–

  Αν τυχόν επαναλαμβάνω πληροφορίες που αναρτήσατε στο νήμα για Θεσ/κη και Ιωάννου, έχω ακόμα κενά σε άρθρα και σχόλια, συγχωρέστε με!

 39. Γιάννης Ιατρού said

  38: Γειά σου Λου, ξέρω-ξέρω 🙂
  Μόλις διάβασα το πόνημα του Κώστα.
  Μπράβο, ενδιαφέρον και κάτι που έλειπε από το μπλογκ, να προβληθεί και η Θεσαλλονίκη :(ο κορέκτορας φταίει παιδιά 🙂 )

 40. gpoint said

  # 28

  ναι και τον Κοντογιωργάκη !

  # 36

  Καλώς επανήλθες.είναι η χρονιά τέτοια φέτος, όλοι οι καλοί νοσοκομιάζονται…ο Βεϊρίνια, ο Μαουρίσιο, κ.λ.π. Ευχές.

 41. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Αραιά και πού κατηγορήσανε (αβάσιμα) κάποιοι τον Ιασωνίδη ότι τσέπωσε μέρος από τα τεράστια ποσά που διατέθηκαν για την αποκατάσταση των προσφύγων (απολύτως ανακριβές! Ο Ιασωνίδης πέθανε πάμφτωχος..). Μάλιστα, κυκλοφόρησε τότε το παρακάτω ποίημα και σας το αναφέρω, αφ’ ενός μεν προς γνώσιν, αφ’ ετέρου ως κουιζάκι: Ποιός ο ποιητής; (Θα εκτιμούσα πολύ αν δεν χρησιμοποιούσατε ψαχτήρι 🙂 . Σας υπόσχομαι άφθονο γέλιο!!)
  Εις το λιμάνι φέρανε φαγάνα
  που «de profundis» ανασκάπτει τον πυθμένα
  με κείνα της τα δόντια τ’ αγριεμένα
  βγάζοντας πού και πού κανένα μύδι
  αλλά προχτές η ατσάλινη νταρντάνα
  μάσησε έναν εργάτη ζωντανό
  με κείνο της το ράμφος το τρανό.
  Λες κι έχει την ψυχή του Ιασωνίδη

 42. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @36. Γιάννη, αν είναι κάτι σαν κι αυτό που φαίνεται να είναι, σιδερένιος!
  @37. Λουκρητία, χρησιμότατες οι παραπομπές σου…

 43. Σαρδανάπαλος said

  1) Αγαπητέ κ. Σαραντάκο,

  μετά λύπης μου βλέπω ότι επί 5,5 ώρες αρνείσθε να απαντήσετε στο κρίσιμο ερώτημα που σάς απηύθυνα στο σχόλιο 17 με τη μεγάλη αποκάλυψη που έκανα για την κ. Μοροπούλου: Εσείς γνωρίζατε ότι ήτο επί χρόνια ύπανδρος με τον αείμνηστο Λάκωνα, Ιωάννη Φούρκα; Κι αν το γνωρίζατε, γιατί το αποκρύψατε από τους αναγνώστες σας;

  ΕΠΙΣΗΣ: Επί 5,5 ώρες τώρα, το Ιστολόγιό σας έχει την αποκλειστικότητα της ειδήσεως για τον γάμο της άγαμης θυγατέρας κ. Μωροπούλου με τον μακαριστό Φούρκα, που θα συνταράξει από αύριο το Πανελλήνιον. Την αποκάλυψή μου αυτή ουδείς σχολιαστής τόλμησε να αμφισβητήσει, ούτε κάν ο επανακάμψας Ιατρού, που είναι πασίγνωστος για την κακοψυχία του. ΚΙ ΟΜΩΣ: Δεν φιλοτιμηθήκατε ούτε κάν να με ευχαριστήσετε, κ. Σαραντάκο, για την προσφορά μου…

  2) Όσον αφορά το σημερινό άρθρο του κ. Κώστα για την Θεσσαλονίκη, με εντυπωσιάζει ότι απουσιάζουν από την περιγραφή του τα πιό σημαντικά αξιοθέατα της πόλεως, στα οποία τα βράδυα γίνεται ανελέητο ψωνιστήρι τεκνών από τους ομοφυλόφιλους. Για να αναπληρώσω αυτή την έλλειψη, αναρτώ μερικά ποιήματα του κορυφαίου ποιητού της Θεσσαλονίκης, Ντινάκου Χριστιανόπουλου, από την ποιητική του συλλογή «Το αιώνιο παράπονο» («Διαγώνιος» 1986), που θα εκτιμήσει ιδιαιτέρως η αγαπητή κ. Λουκρητία.


  Επειδή ο σχολιαστής κ. gpoint μπορεί να βγεί και να αμφισβητήσει ότι και στον ιερό χώρο της Τούμπας γίνεται ψωνιστήρι, αναρτώ ένα ακόμη ποίημα του Ντινάκου από την ίδια συλλογή

 44. sarant said

  36 Ποιος σε πιάνει τώρα που σου λύθηκαν τα χέρια, καλώς επανήλθες!

 45. loukretia50 said

  42. Έβαλα ψαχτήρι – δεν κάνω σπόιλερ – και όντως ήταν έκπληξη! Όμως θάθελα να απαντήσω,

  Ψυχή δεν έχει η νταρντάνα
  Η αδηφάγα ατσάλινη δαγκάνα
  Σαδιστικά πληγώνει τον πυθμένα
  Και μένει αδιάφορη σ΄ανθρώπων πεπραγμένα
  Μα επειδή ακόρεστη είν΄φαγάνα
  τα ανθρωπάκια σαν εσάς ή σαν εμένα
  καταβροχθίζει με τα δόντια τ’αγριεμένα
  Η πρόοδος δεν είν’ για τον καθένα

  ——————————————–

  43. Ε, πώς να μην τρατάρω κατιτίς? (αφού πήρα φόρα…)

  Σύνορα η αγάπη δε γνωρίζει
  γεωγραφικά – ποδοσφαιρικά!!!
  Άλλος μεσ΄στην Τούμπα σαλιαρίζει
  Κι άλλος ξαγρυπνά – ου – ου – ου
  μέσ΄ στη ρεματιά
  Τρίγωνα για το νταλκά τσακίζει :
  – Αχ! μωρή σουπιά! Δε σ΄αντέχω πια!
  Αμέ!

 46. Γιάννης Ιατρού said

  40β, 42α, 44: Ευχαριστώ πολύ! Θα υπάρξει και συνέχεια, αργότερα.

  43α: Ρε Σαρδανάπαλε, τι θες τώρα, να αφήσουμε το ενδιαφέρον θέμα του Κώστα και να πιάσουμε τη άγαμη ή όχι θυγατέρα; Που από μέρες βοά ο κόσμος αλλά τα ΜΜΑ γνωστού προσανατολισμού δεν έβγαζαν άχνα…: Α πα πα. Φτιάξε δικό σου μπλογκ για τα θέματα που σε ενδιαφέρουν.

 47. ΚΩΣΤΑΣ said

  Αμάν! σήμερα. Το μεσημέρι πέσαν μουσαφιραίοι, Ήθελα να σας ευχαριστήσω έναν-έναν για τα σχόλιά σας, για την ώρα δεν προλαβαίνω, ας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ γενικά σε όλες/ους σας και πρωτίστως στα κορίτσια της παρέας. Πολύ ποιοτικά σε ιστορικές πληροφορίες και για την περιοχή και για τη Θεσσαλονίκη γενικότερα.

  Μιας και άνοιξε η συζήτηση σε ευρύτερα ιστορικά θέματα, να σας δώσω και μερικές ακόμη πληροφορίες. Στους Αμπελόκηπους λειτούργησε το πρώτο παράνομο τυπογραφείο, της επίσης πρώτης αντιστασιακής οργάνωσης «Ελευθερία» κατά την γερμανική κατοχή. Λειτουργούσε στον κήπο του Μορφόπουλου. Όλο το αρχείο τους το έχει ο Σπ. Κουζινόπουος, πριν λίγο καιρό τον είχαμε σε εκδήλωση που διοργανώσαμε. Στην Επτάλοφο έμενε και εργαζόταν ο πρώτος δολοφονημένος νεκρός της απριλιανής δικτατορίας Γιάννης Χαλκίδης. Οι αδελφές του είναι εν ζωή και μένουν ακόμη εδώ, στο πατρικό τους, όπου έμενε και ο αείμνηστος Γιάννης. Στην περιοχή Αμπελοκήπων και λίγο ευρύτερα, Ζέιτενλικ, Μονή Λαζαριστών είχαν στρατοπεδεύσει και οι δυνάμεις της Ανταντ κατά τον Α’ ΠΠ. …

  *περαστικά σου Γιάννη καλόψυχε, σιδερένιος 🙂

 48. Corto said

  Συγχαρητήρια στον ΚΩΣΤΑ για την ενδιαφέρουσα έρευνα!

  41(Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη):

  Μήπως γνωρίζετε αν κατηγόρησαν τον Ιασωνίδη και για καταπάτηση γαιών;
  Το ρωτάω επειδή τα ονόματα Ιασωνίδης, Τσιριμώκος, Εμμανουηλίδης και Αρζόγλου (ή Αρτζόγλου) αναφέρονται στο επιθεωρησιακό «κτηματολόγιον» του Άγγελου Μαρτίνο, που ηχογραφήθηκε με τον Πέτρο Κυριακό (1931):

  » Το κάθε ελληνικό γρασίδι/ ανήκει στον Ιασωνίδη
  όλα με γεια του, με χαρά του/ να ζήσει λίγο μ’ ευμάρεια
  τα έχει από τον μπαμπά του/ σαν ήταν στην Καισάρεια»

  Δεν γνωρίζω αν αυτοί είναι οι γνωστοί πολιτικοί της εποχής ή αν πρόκειται για συνωνυμία.

  ———-
  36: Γιάννη, εύχομαι να είσαι πάντα καλά! Σιδερένιος!

 49. π2 said

  To Ντουντουλάρ, το Καραϊσίν και φυσικά το Λεμπέτ τα ήξερα αρχαιολογικώς. Το Αραπλή και τον Κουκλουτζά δεν τα θυμόμουν, ομολογώ.

 50. BLOG_OTI_NANAI said

  Σύντομο βιογραφικό του Λ. Ιασονίδη από ποντιακό περιοδικό του 1950:

  Εγκαίνια θερισμού ρυζιού:

  Κίνημα 1935:

 51. gpoint said

  # 46

  Ρε Σαρδανάπαλε, τι θες τώρα, να αφήσουμε το ενδιαφέρον θέμα του Κώστα και να πιάσουμε τη άγαμη ή όχι θυγατέρα;

  Θα μπορούσε να γραφτεί και πιο ποιητικά…

  Ρε Σαρδανάπαλε, τι θες τώρα, να αφήσουμε το ενδιαφέρον θέμα του Κώστα και να πιάσουμε τη άγαμη σου κόρη ;

 52. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @48. Δεν φιλοδοξώ να υπερασπιστώ -μετά λόγου γνώσεως- κάθε πτυχή του βίου του Ιασωνίδη αλλά οι μέθοδοι τεκμηρίωσης που δέχομαι για τα ιστορικά ζητήματα, δεν περιλαμβάνουν τα επιθεωρησιακά νούμερα. Αν είναι δύσκολο να εννοήσουμε ότι το «κατηγορώ κάποιον για κατάχρηση ή διαφθορά» (ειδικά στον χώρο της πολιτικής αντιπαράθεσης) απέχει πολύ από το «αποδεικνύω την κατηγορία» (οπότε, το στοιχείο αυτό της αποδειχθείσας κατηγορίας γίνεται αναμφισβήτητη Ιστορία), μπορούμε τουλάχιστον να λάβουμε υπ’ όψιν μας το πανθομολογούμενο γεγονός ότι ο Ιασωνίδης πέθανε χωρίς να αφήσει ΚΑΝΕΝΑ περιουσιακό στοιχείο, πάμφτωχος!

 53. sarant said

  41 Εγω βέβαια ξέρω 🙂

 54. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @48. (από ένα διαδικτυακό κείμενο όπου ο συντάκτης του ΞΕΧΕΖΕΙ πολιτικά τον Ιασωνίδη): «έζησε ταπεινή ζωή, δεν απέκτησε ούτε κατέλειπε περιουσία και δεν ζήτησε για τον εαυτό του προσφυγική αποκατάσταση (αν και δικαιούταν) για να μη κατηγορηθεί ποτέ για κατάχρηση».

 55. BLOG_OTI_NANAI said

  1920, «Η ψήφος των Ποντίων»

 56. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @53. 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

 57. Γιάννης Ιατρού said

  50: Ρε Βλόγκιε, έχει περάσει κι από οσιάρ τα παλιά πολυτονικά κείμενα; Γιατί πως αλλιώς βρίσκεις τα ονόματα; Μπράβο στην υπομονή σου, γιατί τις πιό πολλές λέξεις τις αναγνωρίζει λανθασμένα η σημερινή state of the art της οσιάρ (γνώμη μου δηλαδή 🙂 ).

  51: Ρε Γιώργο, είσαι ειδικός στο ταίριασμα της ρίμας 🙂

  47. 48 (τέλος): Νά ΄στε καλά, ευχαριστώ πολύ!

  Κώστα (και Λού), δυστυχώς δεν μπορώ προς το παρόν να συνεισφέρω ψαχουλευτικώς, γιατί η πρόσβαση στο «υπόγειο» είναι ακόμα τεχνικά δύσκολη. Αλλά θα επανέλθω σύντομα, κι αν βρω κάτι θα ειδοποιήξω 🙂

 58. ΚΩΣΤΑΣ said

  Έφη και Λουκρητία, ευχαριστώ σας για τα πολλά ενημερωτικά, καθώς και για τα λινκς 🙂 Κι εγώ μαθαίνω ακόμη. Το parallaximag.gr είναι γενικά έγκυρο σάιτ και ο νοικοκύρης του είναι εγγονός του πρώτου δημάρχου Αμπελοκήπων Στέφανου Ελμάζη. Όσο για την μελωδική σου αφιέρωση, Λου, Νέα Μαινεμένη, Μαρίζα Κωχ, με έστειλες 🙂 είναι από τα πιο αγαπημένα μου.

 59. ΚΩΣΤΑΣ said

  Σαρδανάπαλε ή όπως αλλιώς, για να ηρεμήσεις. Με την ευρύτερη έννοια οι Αμπελόκηποι θεωρούνται παραβαρδάριος περιοχή. Έτσι υπήρχαν αλληλεπιδράσεις με την περιώνυμη περιοχή της Μπάρας. Και, ναι, τα άγια χώματα των Αμπελοκήπων τα πάτησαν μεγάλες μορφές της σύγχρονης λογοτεχνίας μας. Ονόματα δεν χρειάζονται. Κι εσένα σ΄αγαπώ γιατί με αυτά που γενικά γράφεις, μου χαρίζεις πολύ γέλιο 😛

 60. BLOG_OTI_NANAI said

  57: Αν και υπάρχουν πάρα πολλά που θα ήθελα να περάσω OCR, φυσικά είναι αδύνατον, μόνο… εταιρεία θα μπορούσε να το καταφέρει. Απλά κατά καιρούς, περνάω από OCR διάφορα πράγματα και κάποιες φορές βρίσκω πράγματα ψάχνοντας τα PDF με διάφορες ορθογραφίες αφού ειδικά το πολυτονικό είναι για κλάματα. Θέλει χρόνο, αλλά τόχω κόλλημα να ψάχνω.

  Έχω υπολογίσει ότι αυτή τη στιγμή, οι ψηφιοποιημένες εφημερίδες της Βουλής είναι περίπου 7,5 εκατομμύρια σελίδες. Φαντάσου να τα περάσουν κάποτε OCR τι πλούτος θα είναι αυτός.

  Να προσθέσω ότι ακόμα κι αν εμείς ως ιδιώτες θέλαμε να τις περάσουμε από OCR, με τα σημερινά προγράμματα είναι αδύνατον για πάρα πολλές από αυτές, διότι είναι αναρτημένες μόνο σε μορφή PDF και έτσι έχουν πάρα πολλές απώλειες σε σχέση με το αρχικό μικροφίλμ. Κατά συνέπεια, όταν δοκιμαστικά επέλεξα διάφορα φύλλα να κατεβάσω και να περάσω OCR, διαπίστωσα ότι σε ποσοστό 70% γινόταν μια τρύπα στο νερό, καθώς τα γράμματα σε αυτές τις σελιδάρες των παλαιών εφημερίδων, ακόμα και για το Finereader 14 είναι τόσο μικρά που δεν τα «συλλαμβάνει» καν. Ίσως μόνο με κοπιαστική εκμάθηση (και άμα), αλλά χρειάζονται… 3-4 ζωές για να γίνει κάτι τέτοιο!

 61. Θρασύμαχος said

  Επιστρέφοντας στα γλωσσικά, παρατηρώ ότι ενώ ουδείς ουδέποτε αμφισβήτησε το «ΑΙ» της (παλαιάς μικρασιατικής) Μαινεμένης, η Νέα γράφεται πια σχεδόν αποκλειστικά με «Ε». Μάλιστα η επίσημη ιστοσελίδα του οικείου δήμου http://www.ampelokipi-menemeni.gr/Default.aspx?tabid=657 εντοπίζει και τη στιγμή της μετατροπής: «η κοινότητα Μαινεμένης γίνεται με το ΠΔ554/1982 Δήμος και εμφανίζεται η απλουστευμένη γραφή του ονόματος της περιοχής δηλαδή Μενεμένη».

 62. BLOG_OTI_NANAI said

  Η γενική ιστορική εικόνα για τον Λ. Ιασονίδη θα έλεγα ότι είναι θετική. Φυσικά οι Πόντιοι τον λάτρευαν αλλά και γενικά στη βιβλιογραφία έχει μείνει μια ιστορική εικόνα ενεός δραστήριου και ουσιαστικού πολιτικού. Βεβαίως, ξέρουμε τι σημαίνει πολιτική, για να κερδίσεις κάτι πολλές φορές πρέπει να κάνει και παραχωρήσεις κ.λπ. και δεν αποκλείεται να έχει συμβεί και με τον Ιασονίδη. Όμως, σίγουρα δεν έχει μείνει γι’ αυτόν η εικόνα του λαμόγιου πολιτικού, ακριβώς το αντίθετο. Τουλάχιστον εγώ δεν είδα να του καταλογίζεται κάτι.

 63. sarant said

  60 To γκουγκλ κάνει αναζήτηση στις εφημερίδες αυτές, στο pdf, φυσικά με πάμπολλες απώλειες.

  61 Δεν το είχα προσέξει το -αι της μικρασιατικής Μαινεμένης.

 64. Corto said

  52 & 54: Κοιτάξτε, δεν υποστήριξα άμεσα ή έμμεσα ότι ο πολιτικός Λεωνίδας Ιασωνίδης ήταν καταπατητής ή καταχραστής. Ούτε έχω κάποιο σχετικό τεκμήριο ούτε καν κάποια υποψία. Τουναντίον από τα λίγα που έψαξα για τον εν λόγω πολιτικό μάλλον αποκόμισα θετική εικόνα.
  Αυτό που ρώτησα είναι αν τυχόν ο Ιασωνίδης κατηγορήθηκε (δεν λέω δικαίως ή αδίκως) ή συκοφαντήθηκε για καταπάτηση και συνεπώς αν είναι ο ίδιος με τον αναφερόμενο στο επιθεωρησιακό σκετς ή αν πρόκειται για συνωνυμία. Αν δεν γνωρίζετε, δεν τίθεται κάποιο περαιτέρω ζήτημα.
  Τέλος πάντων από μένα δεν υπήρξε κάποιο υπονοούμενο ενοχής του και ως εκ τούτου δεν μπορώ να καταλάβω προς τι οι αναφορές σας περί «μεθόδων τεκμηρίωσης που δεν περιλαμβάνουν τα επιθεωρησιακά νούμερα» ή περί δυσκολίας εννοήσεως μεταξύ διαφοράς κατηγορίας και αποδείξεως της κατηγορίας.
  Τέλος πάντων, πιθανότατα ήταν λάθος μου που απηύθυνα την ερώτηση.

 65. ΚΩΣΤΑΣ said

  Για όποιον-α ενδιαφέρεται για τα ιστορικά των Αμπελοκήπων, μπορεί να προμηθευτεί το πολύ ωραίο βιβλίο «Οι Αμπελόκηποι έχουν ιστορία» του Βαγγέλη Χεκίμογλου, εκδόσεις Ιανός, 1998.

  Εγώ περιορίζομαι σε μια πολύ μικρή περίοδο, δεύτερο μισό δεκαετίας 1920 και αρχές δεκαετίας 1930 και με περιορισμένη θεματολογία. Λόγω όμως της ενασχόλησής μου αυτής, έχω γίνει γνώστης και πολλών άλλων παράπλευρων ιστορικών γνώσεων. Δεν θα τις γράψω όμως ποτέ γιατί δεν έχω και τα αντίστοιχα τεκμήρια και κυρίως γιατί δεν προάγουν την ομοψυχία μας. Σε μια μικρή και κλειστή κοινωνία, δεν είναι ωφέλιμα.

 66. BLOG_OTI_NANAI said

  63: Μπράβο, έχεις δίκιο, αλλά επειδή το είχα ερευνήσει, πιστεύω ότι τα αποτελέσματα πρέπει να αφορούν ένα ελάχιστο ποσοστό σε σχέση με το σύνολο των εφημερίδων. Είχα κάνει ένα αντίστροφο πείραμα, όπου δοκίμασα να βρω συγκεκριμένα κείμενα από φύλλα διαφόρων χρονικών περιόδων (εννοώ εύκολα κείμενα με κεφαλαία γράμματα από τίτλους στηλών), και από τις 300 δοκιμές, μόνο… ένα βρήκα ψηφιοποιημένο. Αν υποθέταμε ότι αυτή η δοκιμή ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τότε από τα 7,5 εκατομμύρια σελίδες έχουν ψηφιοποιηθεί μόνο 25.000.
  Μπορεί βεβαίως να είμαι εγώ καντέμης ή να μπερδεύτηκα, όμως πιστεύω ότι αν έχουν όντως ξεκινήσει ένα πρόγραμμα OCR, αυτό είναι ακόμα στην αρχή και εξελίσσεται σταδιακά. Φυσικά, ακόμα και αυτό είναι θετικό.

 67. loukretia50 said

  Από φωτογρ.αρχείο ατύχησα , πάντως για την αγαπημένη Θεσ/νίκη όπως ήταν παλιά, βρήκα αυτά τα βιντεάκια.
  Αν έχετε διάθεση – και υπομονή! – έχει κάποια όμορφα πλάνα.
  Παλιά Θεσ/κη https://youtu.be/DuDzQWgXb-o Θεσ/κη
  Η Παλιά Άνω Πόλη https://youtu.be/o-w-cWqBW4Y Θεσσαλονίκης
  Παλιά Τούμπα https://youtu.be/-GoC-qBrqdE Θεσ/κης
  Παλιά Τούμπα Β΄ https://youtu.be/GT8sHfcoZAg Θεσ/νίκης

 68. Μαρία said

  Μπράβο, Κώστα για την ανάδειξη της δυτικής Θεσσαλονίκης. Όσοι ασχολούνται με τους εδώ πρόσφυγες αναφέρονται κυρίως στην Καλαμαριά. Τη Δ. Θεσσαλονίκη την αγαπάμε, γιατί είχε τα καλύτερα νυχτομάγαζα με πρώτη και καλύτερη τη Σπηλιά και βέβαια το φιλόξενο τμήμα μεταγωγών -:)

  62
  Λομόγιο όχι αλλά υποστήριξε το 1931 τους τριεψιλίτες και ιδιαίτερα τον «πτωχό εμπορροράπτη» αρχηγό της ΕΕΕ Κοσμίδη κάνοντας σφοδρή επίθεση στον Παπαναστάση.

 69. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έμενε, λέει, πάντα σε ξενοδοχείο γ’κατηγορίας ο Ιασωνίδης. Σαν τον Πλαστήρα, που κοιμότανε σε ράντζο εκστρατείας και του βρήκανε ένα πενηντάρικο, όταν πέθανε. Τίμιος είναι κάποιος, όταν έχει τη δυνατότητα να κλέψει και δεν κλέβει…Και μάλιστα όταν μπορεί να κλέψει σχεδόν εκ του ασφαλούς και δεν το κάνει, ε, τότε είναι πρότυπο εντιμότητας…Ούτε μικρά δωράκια στον εαυτό του ούτε τίποτα…
  https://www.google.com/url?sa=i&source=images&cd=&ved=0ahUKEwiY5Oyp24LjAhUszIUKHRfEAw0QMwhRKAIwAg&url=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2Famp%2Fs%2Fpontosandaristera.wordpress.com%2F2014%2F07%2F30%2Fiasonidis%2Famp%2F%3Fsource%3Dimages&psig=AOvVaw15t86mcNapbKw5KzR7m_4J&ust=1561486146610651&ictx=3&uact=3

 70. ΚΩΣΤΑΣ said

  68 Μαρία, έκανες στο μεταγωγών; Μέχρι πριν λίγα χρόνια στεγαζόταν εκεί το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αμπελοκήπων, κι εγώ σε κάτι σατιρικά έγραφα το πνεύμα κρατείται, φιλοξενείται … στο μεταγωγών! 🙂

 71. ΣΠ said

 72. ΚΩΣΤΑΣ said

  4 Μπούφε μου, πρώτα ευχαριστώ! Το Λαμπέτι δεν κατάλαβα τι ακριβώς εννοείς. Το Λεμπέτι όμως, όπως ήδη άλλοι σχολιαστές είπαν, είναι ευαγές πνευματικό ίδρυμα, 🙂 ψυχιατρείο, ισάξιο και ανώτερο του Δρομοκαϊτείου…. κλπ

  * απαντώ ανακατωμένα, ό,τι βλέπω μπροστά μου από τα σχόλια.

 73. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Το κείμενο μπορεί να είναι τοπικού ενδιαφέροντος, αλλά η αγωνία και οι προσπάθειες των προσφύγων για να αποκτήσουν δημόσια σχολεία τα παιδιά τους είναι πανανθρώπινου ενδιαφέροντος. Ειδικά σήμερα που το δημόσιο σχολείο βάλλεται (όπως και κάθε τι δημόσιο!) Είναι εκεί που μες το τοπικό βρίσκεις το παγκόσμιο. Κάτι κέρδισα που το διάβασα, τίποτα δεν έχασα.

  β) Ο Ιασονίδης δεν είναι αυτός που κατηγορήθηκε από κάποιον άλλον βουλευτή, του οποίου το όνομα είχε τουρκική κατάληξη, ότι είναι Τούρκος και απάντησε «ο Ιασονίδης είναι Τούρκος και …όγλου είναι Ελληνας;».

 74. Μαρία said

  70
  Ναι, ρε συ. Κι ο κυρ-Τριαντάφυλλος που είχε το κυλικείο έκανε καλό τσάι. Πριν απο μερικά χρόνια πήγα σε μια κηδεία στον Άγιο Παντελεήμονα και νομίζω οτι ήταν κάπου εκεί κοντά. Μπορείς να μου το δείξεις στο χάρτη; Βλέπω οτι η περιοχή διατήρησε το όνομα Μεταγωγών.
  72
  Κι εδώ πήγαινα. Έκαναν πολύ νόστιμα σουτζουκάκια στο εστιατόριο «Κιβωτός».

 75. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @64. Κατάφερα να δώσω λάθος εντύπωση! Ούτε πατριωτικά το πήρα (τυχαίνει να έχουμε κοινή καταγωγή με τον Ιασωνίδη -άμεση αυτός, μακρινότερη εγώ- από τα Κοτύωρα του Πόντου 🙂 ), ούτε ενοχλήθηκα από την υπόνοια (ήταν πασίγνωστη, πασίδηλη και πανθομολογούμενη η προσωπική του εντιμότητα..). Συμβαίνει, όμως, να είμαι φορέας μιας οδυνηρής συλλογικής τύψης για όσα κατά καιρούς αφήσαμε να μας κάνουν να πιστέψουμε διάφοροι πολιτικοί καραγκιόζηδες (πολιτικοί, επιθεωρησιογράφοι, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες κλπ) σπιλώνοντας ανέξοδα υπολήψεις αντιπάλων [βλέπε Αυριανή της δεκαετίας του ’80, Αλ Τσαντίρι του Λαζόπουλου, μέχρι το 2015 κλπ, κλπ] και ίσως γι αυτό, η αντίδρασή μου σε τέτοιες περιστάσεις είναι κάπως αμείλικτη. (Για την πιό αθώα εκδοχή της ερώτησής σας, νομίζω πως το διαδίκτυο δεν βγάζει κανέναν άλλον Ιασωνίδη πολιτικό..)

 76. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @73. Η κατάληξη επωνύμου -ογλου δεν πειράζει ούτε εμένα (την έχουν χιλιάδες ωραίοι Έλληνες), ούτε πείραξε τον Ιασωνίδη. Η φάση ήταν πιό ζουμερή. Αυτός που επιχείρησε να προσβάλει τον Ιασωνίδη ήταν ο βουλευτής του κόμματος του Μεταξά, Τουρκοβασίλης (!!!!). «Εσείς, κ. Ιασωνίδη, δεν είστε Τούρκος;» τον ρώτησε στην Βουλή. «Εγώ λέγομαι Λεωνίδας Ιασωνίδης» του απάντησε. «Εσείς;»

 77. ΚΩΣΤΑΣ said

  Και μια εξήγηση γιατί τα βιβλία μου δεν βρίσκονται στα βιβλιοπωλεία, στο εμπόριο. Εγώ για την όλη προσπάθειά μου, όχι μόνο δεν πήρα δραχμή, αλλά έκανα εξ ιδίων και μερικά έξοδα, ψηφιοποιήσεις, φωτοτυπίες, κεράσματα, εξοπλισμό κλπ. Τα βιβλία τυπώθηκαν με δαπάνη του Δήμου Αμπελοκήπων. Έβαλα όρο να είναι δωρεάν η διανομή τους, φυσικά στοχευμένα, σε κατοίκους της περιοχής, βιβλιοθήκες, σχολεία… κλπ. Το θεώρησα βλακώδες, εγώ να δουλεύω τζάμπα, από μεράκι και άλλοι να τα κονομάνε. Στο υπό συζήτηση σημερινό βιβλίο, στο τελευταίο φύλλο, πριν το οπισθόφυλλο, αυτό αναφέρεται ρητά, ότι η έκδοση αυτή δεν προσβλέπει σε κέρδος ή σε οποιονδήποτε οικονομικό πορισμό, αποτελεί προσφορά του συγγραφέα και του Δήμου Αμπελοκήπων στους κατοίκους των Αμπελοκήπων – Μενεμένης και σε όσους ενδιαφέρονται για την τοπική ιστορία. Για το λόγο αυτό ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ.

 78. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έχει ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω του το επώνυμο του Θεόδωρου Τουρκοβασίλη. Σύμφωνα με τον ιστορικό Κωνσταντίνο Παπαρρηγόπουλο, ο Βασίλειος Δημητρακόπουλος, πρόγονος του Τουρκοβασίλη, οπλαρχηγός υπό τις διαταγές του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη συνήθιζε να τιμωρεί άγρια τους Έλληνες που συνεργάζονταν με τους Οθωμανούς, προκαλώντας το σχόλιο του Κολοκοτρώνη «Τούρκος είσαι ρε Βασίλη και τους τιμωρείς έτσι;», απ’ όπου προέκυψε και το επώνυμο Τουρκοβασίλης.
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://el.m.wikipedia.org/wiki/%25CE%2598%25CE%25B5%25CF%258C%25CE%25B4%25CF%2589%25CF%2581%25CE%25BF%25CF%2582_%25CE%25A4%25CE%25BF%25CF%2585%25CF%2581%25CE%25BA%25CE%25BF%25CE%25B2%25CE%25B1%25CF%2583%25CE%25AF%25CE%25BB%25CE%25B7%25CF%2582&ved=2ahUKEwiXyL3P7YLjAhVByKQKHZy2BaIQFjAHegQIAxAB&usg=AOvVaw1QuU-31Qr6kCpTH1djjBtD&cshid=1561404690209

 79. ΚΩΣΤΑΣ said

  Δεν ξέρω να επισημαίνω στον χάρτη. Είναι επί της οδού Θησέως, δεν θυμάμαι αριθμό, κοντά προς την οδό Στεφ, Ελμάζη.
  Κι εγώ πήγαινα στην ταβέρνα του ψυχιατρικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (Λεμπέτι, για να καταλάβουν και οι άλλοι), το δούλευαν παιδιά που θεωρούνταν θεραπευμένα, έτοιμα προς έξοδο. Εκτός από τα μεζεδάκια κι ωραία μουσική.

 80. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  76 Δεν το θυμόμουν καλά, ευχαριστώ. Το είχα ακούσει πριν πολλά χρόνια
  Δεν με ενοχλούν ούτε οι τούρκικες καταλήξεις, ούτε η τουρκική γλώσσα, ούτε ο τούρκικος λαός.

  78 Να πως από ένα αδύναμο σχόλιο,προκύπτει κάτι ενδιαφέρον

 81. Μαρία said

  79
  Και τι είναι τώρα εκεί; https://www.google.com/maps/place/Thiseos,+Ampelokipi+561+23/@40.654236,22.926498,18z/data=!4m5!3m4!1s0x14a83995b75a2e01:0x4805d2765bddbcf6!8m2!3d40.6541383!4d22.9273241

 82. ΚΩΣΤΑΣ said

  81 Πάλι ο Δήμος Αμπ-Μεν το έχει, στεγάζει εκεί άλλη υπηρεσία, νομίζω την δημοτική επιχείρηση ή κάπως έτσι.

 83. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Ευχαριστούμε Νικοκύρη και ΚΩΣΤΑ. Παρά το ότι τα δύο αποσπάσματα αφορούν ορισμένο τόπο και χρόνο, όλο και κάποιο γενικότερο ενδιαφέρον έχουν… (φάνηκε άλλωστε!)
  Από Θεσσαλονίκη δεν πολυσκαμπάζω, αλλά μου έκαναν εντύπωση:

  >> “Τους προσκόπους θα ακολουθούν οι ιππείς, θα έπονται οι πεζοί, μετ’ αυτούς τα κάρρα”.
  Θα πρέπει να είχαν σε …μεγάλη υπόληψη τα κάρα (ως τροχοφόρα; 🙂 ).

  (Η φωτο είναι, φυσικά, από Ηράκλειο. Τα κάρα τα μακρόστενα, χωρίς παραπέτα, τα λέγαμε «νταλίκες»)

  >> “… μεθ’ ό εγένετο η εκκύβευσις και λαχείου υπέρ των σχολών”.
  Σπάνια σχετικά λέξη! Πρέπει η χρήση της να περιορίστηκε δραστικά μεταπολεμικά.
  Στο λεξ. Δημητράκου βρίσκω ότι το ρ. εκκυβεύω σήμαινε μεταφορικά και «διακυβεύω, διακινδυνεύω, ριψοκινδυνεύω». Επικράτησαν όμως, προφανώς, τα διακυβεύω-διακύβευση κλπ.

 84. Corto said

  75:
  Χαίρομαι που λύθηκε η παρεξήγηση! Ο δαίμων της ηλεκτρονικής επικοινωνίας βλέπετε καμιά φορά μας δίνει λανθασμένες εντυπώσεις…
  Επί της ουσίας συμφωνώ απόλυτα ότι σε πολλές περιπτώσεις σπιλώθηκαν ανέξοδα υπολήψεις ανθρώπων, για πολιτικούς ή άλλους λόγους. Και προφανώς μέσω της μαζικής κουλτούρας έχουν εκτοξευθεί συκοφαντίες που κατέπεσαν αργότερα, αλλά το κακό είχε ήδη γίνει.
  Τώρα ειδικά για το εν λόγω επιθεωρησιακό τραγούδι δεν αποκλείεται τα πρόσωπα που αναφέρονται να είναι άσχετα από τους συνεπώνυμους πολιτικούς και να είναι απλοί μεγαλοϊδιοκτήτες της εποχής με φήμη (δίκαιη ή άδικη) καταπατητή. Το φαινόμενο της καταπάτησης δυστυχώς είναι διαχρονικό, γι’αυτό και έμπαινε στο στόχαστρο της σάτιρας.

 85. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  84 και πριν: Δεν μπορώ να το ψάξω τώρα, αλλά είμαι βέβαιος ότι αν αναδιφήσετε εφημερίδες της περιόδου 1928-32 θα βρείτε το «να τα φάωμεν ούλα;» του Ιασωνίδη. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Ιασωνίδης έφαγε ο ίδιος.

 86. Corto said

  85:
  Διόρθωση στο 84:
  Τελικά διαβάζοντας την πλήρη εκδοχή (όχι την ηχογραφημένη)) του επιθεωρησιακού σκετς διαπιστώνω ότι αναφέρεται και στον Παπανδρέου:

  «Το Εθνικό το Θέατρό μας να ξέρετε δεν είν’ δικό μας,
  Το ‘χαν του Παπανδρέου οι φίλοι από πάππου προς πάππον τσιφλίκι τους,
  Να παρασταίνουν κάπου κάπου για να ‘χουν το χαρτζιλίκι τους.»

  Συνεπώς πράγματι οι στίχοι στηλιτεύουν τους πολιτικούς της εποχής, αλλά φυσικά με πνεύμα υπερβολής, αφού είναι επιθεώρηση. Το νόημα του σκετς είναι ότι οι κυβερνώντες νέμονται το κράτος σαν να είναι ιδιοκτησία τους, όχι ακριβώς ότι έκλεψαν ή καταπάτησαν. Εξυπακούεται ότι μια τέτοια σάτιρα δεν συνιστά ιστορική τεκμηρίωση για την αξιολόγηση των συγκεκριμένων προσώπων.
  Και ειδικά για τον Ιασωνίδη οπωσδήποτε το «να τα φάωμεν ούλα;» δεν σημαίνει ότι έφαγε ο ίδιος, αλλά ίσως η φράση να έδωσε λαβές στους κωμωδιογράφους. Εξάλλου και η επιθεώρηση της εποχής μετείχε σε κάποιον βαθμό στα πολιτικά πάθη της εποχής (εξ ου και το θλιβερό επεισόδιο στο Περοκέ).

 87. Spiridione said

  84. Δεν ήταν καταπατητές αυτοί, αλλά πολιτικοί ή και στελέχη πιθανόν κάποιοι της διοίκησης. Ο Εμμ. Εμμανουλίδης ήταν υπουργός Πρόνοιας το 1928, αργότερα ήταν και ο Ιασωνίδης. Δεν μιλάμε ακριβώς για καταπατήσεις, αλλά για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις που γίνονταν τότε για την εγκατάσταση προσφύγων. Πόλεμος γηγενών – προσφύγων.
  Π.χ. αυτό το άρθρο του Εμπρός της 21-7-1928.
  «Από τα σκάνδαλα των απαλλοτριώσεων. Η συνοικία Κοπανά εν αναστατώσει. Και άλλο σκάνδαλον εκ των απείρων σκανδάλων των αμαρτωλών απαλλοτριώσεων απεκαλύφθη εις βάρος μερικών δυστυχών κατοίκων γηγενών, κατόχων μερικών σπιθαμών γης».
  Έχει και τη φράση που λέει ο Νικοκύρης: «Τα οικοπεδάκια των δυστυχών αυτών, οκόπεδα 250 μέχρι 400 πήχεων, εθεώρησεν καλόν η Επιτροπή Αποκαταστάσεως να τα απαλλοτριώσει και να τα προσφέρει εις τους διαφόρους φίλους του αρχηγού της νέας θεωρίας «θα τα φάμε όλα» κ. Ιασωνίδου».

  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=108&pageid=-1&id=50346&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARmASXASYASJASVASE&CropPDF=0

 88. Spiridione said

  Και μπράβο Κώστα!

 89. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  36
  Καλώστονε το Γιάννη μας, χίλια και δυο χιλιάδες
  ο κάμπος με τα λούλουδα και με τσι πρασινάδες 🙂

  Δυτικές συνοικίες

  https://parallaximag.gr/parallax-view/giati-lyssaksate-pali-me-to-kordelio-kai-to-peristeri

 90. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τα σκάνδαλα των απαλλοτριώσεων ΙΑΣΩΝΙΔΗΣ : Θα σας τα πάρωμεν όλα
  (βλ.δεξιά στήλη)
  https://srv-web1.parliament.gr/main.asp?current=1054840

 91. Corto said

  87:
  Ναι, αυτή πρέπει να ήταν η αφορμή για να το επιθεωρησιακό «κτηματολόγιον».
  Παντως ειδικά για τον Ιασωνίδη πρέπει να πούμε ότι ήταν από τα πρώτα στελέχη του Δημοσίου που ζήτησαν σύνταξη κτηματολογίου για την αποκατάσταση των προσφύγων:

  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=123&pageid=-1&id=55226&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARlASJASbAShASVASHASMASPASaAAgASSAScASPASUASJAScASXASTASkASLASRASXASV&CropPDF=0

 92. ΚΩΣΤΑΣ said

  Στον Δήμο Αμπ-Μεν ανήκει σήμερα και ο συνοικισμός Δενροποτάμου – κάτοικοι Ρομά για όσους δεν το γνωρίζουν.

  Μια παροιμία που έμαθα απ΄αυτούς και μου άρεσε, με συγκίνησε. «Όποιος πολλά παθαίνει και πολλά μαθαίνει. Όποιος πολλά μαθαίνει και πολλά παθαίνει.»

  *Ευχαριστώ Σπύρο και προηγούμενος που μπήκαν αργά στο σάιτ, για τα καλά σας λόγια.

 93. loukretia50 said

  41. Δεν απαντήσατε σχετικά με τον ποιητή.
  Νομίζω είναι ώρα να το πούμε, δε νομίζετε?
  Λοιπόν, ΄Αχθος Αρούρης – τι σας λέει?

  http://www.sarantakos.com/liter/axtos/tribolos/axqeianea.html
  Από παππού σε εγγονό
  το ντι εν έι το κοινό
  Ταλέντο φανερώνει !

 94. ΣΠ said

  93
  Ουσιαστικά το φανέρωσε ο Κουβάτσος στο 69.

 95. loukretia50 said

  95. Ένα λινκ μου ξέφυγε – πρέπει να το ξεχάσεις
  γιατί ήταν η εξαίρεση κι οφείλεις να το μάθεις
  Τώρα γελάει ο δάσκαλος και λέει «καλά να πάθεις»

  Αχ! Κουβάτσε πάλι με πρόλαβες! Κοκκινίζω.

 96. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  93 Λου «Ο αγνωστος ποιητής Άχθος Αρούρης», ο εκλεκτικός παππούς μας εδώ. Αλίμονο αν δεν το αναγνωρίζαμε- και ανευ γκουγκλίσματος! (θυμόμουν πολύ καλά το πέρασμά του από τη Θεσ/νίκη) 🙂 https://sarantakos.wordpress.com/2013/12/17/axtos-7/

 97. loukretia50 said

  ΕΦΗ – ΕΦΗ
  Αντίθετα, εγώ δε θυμόμουν καθόλου το πέρασμα απ΄τη Θεσσαλονίκη – ένοχη!
  Όταν όμως είχα πάει – πολύ πρόσφατα, τριγύριζα στην έκθεση και αναρωτιόμουν μήπως κάπου εκεί κυκλοφορεί ο Κώστας.
  Όπως ο ΓΤ είχε πέσει πάνω στο Τζι, ήλπιζα σε κάτι ανάλογο. Προφανώς η δική μου σκέψη δεν έχει τόση δύναμη! Ή το σήμα έφθανε σε πολλούς αποδέκτες!
  Θα φταίει το πρωτότυπο όνομα!

 98. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  68β >>τριεψιλίτες
  Η Εθνική Ένωσις «Ελλάς» -περισσότερο γνωστή με τα αρχικά της, ΕΕΕ ή τρία έψιλον- ήταν η σημαντικότερη αντισημιτική και πρωτοφασιστική ή φασιστική οργάνωση της βόρειας Ελλάδας κατά το Μεσοπόλεμο
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%88%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B9%CF%82_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CF%82

 99. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  97. Λου >>αναρωτιόμουν μήπως κάπου εκεί κυκλοφορεί ο Κώστας.
  Όπως ο ΓΤ είχε πέσει πάνω στο Τζι, ήλπιζα σε κάτι ανάλογο.

  Όμως δεν είναι το ίδιο! Ο ΓΤ ήξερε «τη μικρή περιοχή» του Τζη 🙂 . Άμα ξαναπάς θα τον εύρεις στα σίγουρα. Τώρα άφησε άσπρα χαλικάκια, τί χαλικάκια, οδοσήμανση! Γεια σου Κώστα! 🙂

 100. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μπουρνοβαλιές και Κουκλουτζαλιές κυρές

 101. Μαρία said

  82
  Μερσί.

  87
  Το σύνταγμα του 1927 (άρθρο 119 στις μεταβατικές διατάξεις) επέτρεπε τις απαλλοτριώσεις χωρίς προηγούμενη αποζημίωση. Άραγε το 1928 το αστυνομικό τμήμα του Βύρωνα βρισκόταν στην ίδια θέση με το σημερινό θρυλικό απέναντι στης Ντάνκαν;
  Ο «υποδηματοκαθαριστής» που του γκρέμισαν το ντουβάρι πρέπει να ήταν λούστρος.

 102. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  101 β Αυτή την εποχή είναι που ο Καρυωτάκης ως συνδικαλιστής Δ.Υ. κοντράρει με τον υπουργό Μιχ.Κύρκο για τον χειρισμό του στα θέματα της αποκατάστασης των προσφύγων και που καταλήγει σε απόσπασή του στην Πάτρα και μετά σε μετάθεση στην Πρέβεζα.
  https://pergamos.lib.uoa.gr/uoa/dl/frontend/file/lib/default/data/2812795/theFile

 103. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  101β
  Το νυν Α.Τ. Βύρωνα είναι στην Αγ. Δημητρίου 25Α,
  Το παλιό ΙΘ’ Α.Τ. Βύρωνα ήταν στην οδό Καλλιπόλεως1 και Αλατσάτων (απέναντι από το της Ντάνκαν) . Ηταν μάλιστα στη μεγάλη λίστα των εκχωρήσεων στο υπερταμείο

 104. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Η γούγλη όμως έχει φωτό από το ΄14 🙂
  https://www.google.com/maps/@37.9572316,23.7482461,3a,75y,36.44h,91.73t/data=!3m6!1e1!3m4!1sfjx78ms_0Z_PhOX2d7cngg!2e0!7i13312!8i6656

 105. Μαρία said

  103
  Χα, χα, το θρυλικό εννοούσα. Έχω πολλά χρόνια να πάω στο κουτούκι του Νικόλα και δεν πήρα είδηση οτι κι αυτό μετακόμισε.

 106. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα πουλάκια 🙂

  Πολύ καλό βγήκε το άρθρο του Κώστα, εκτός από τις πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την περιοχή και την χρονική περίοδο, υπήρξαν και εύστοχα σχόλια γενικότερα για τα τεκταινόμενα και τα προσώπατα της εποχής εκείνης. Άσε που διαβάζεται και άνετα από κινητό (ε, τι να κάνουμε, στην ανάγκη σώζει την κατάσταση κι αυτό 🙂 ).

  89α: γειά σου ΕΦΗ (και ποιηματάκι!)

 107. Alexis said

  Καλημέρα.

  Δεν έχω διαβάσει ακόμα το άρθρο του Κώστα (αργότερα με ησυχία) αλλά να τον συγχαρώ προκαταβολικά για την καλή και σοβαρή δουλειά που (είμαι σίγουρος ότι) έχει κάνει.
  Η τοπική ιστορία των προσφυγικών συνοικισμών της Θεσσαλονίκης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μένα αφού η μάνα μου κατάγεται από οικογένεια Ποντίων που εγκαταστάθηκε στο Λαγκαδά, και το σόι της είναι μοιρασμένο μεταξύ Λαγκαδά και δυτικών συνοικιών (Σταυρούπολη, Πολίχνη).
  Έχω ακούσει άπειρες ιστορίες από τη γιαγιά μου (κυρίως) και τη μάνα μου για τους Πόντιους και τη ζωή τους στη Θεσσαλονίκη, εκείνα τα πρώτα δύσκολα χρόνια…

  #106: Γιάννη δεν ξέρω τι ακριβώς πρόβλημα είχες και απουσίαζες, αλλά ό,τι και να ήτανε εύχομαι περαστικά και σιδερένιος!

 108. ΚΑλημέρα,
  πολύ ωραίο το κείμενο του ΚΩΣΤΑ.
  Εκτός από Καραϊσιν δεν ήξερα κανένα άλλο.
  Το συγκεκριμένο όνομα το έχει επιλέξει ο πολιτιστικός σύλλογος Πολίχνης.
  Νομίζω ότι υπάρχει ακόμα.
  Καλημέρες

 109. ΚΩΣΤΑΣ said

  97 –> Όταν όμως είχα πάει – πολύ πρόσφατα, τριγύριζα στην έκθεση και αναρωτιόμουν μήπως κάπου εκεί κυκλοφορεί ο Κώστας.
  99 –> Άμα ξαναπάς θα τον εύρεις στα σίγουρα. Τώρα άφησε άσπρα χαλικάκια, τί χαλικάκια, οδοσήμανση! Γεια σου Κώστα!

  Λου, πάρε και την Έφη, αφήνω τοπόσημο, πλατεία Επταλόφου

  Τ’ άλλα αφήστε τα σε μένα,
  τα ποτά και οι καφέδες κερασμένα.

 110. ΚΩΣΤΑΣ said

  107 – 108 Αλέξη και Alexisphoto, σας ευχαριστώ!

  Για άλλη μια φορά νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Νικοκύρη, για την φιλοξενία και παρουσίαση αποσπασμάτων του βιβλίου μου.
  Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλες/ους που αφήσατε ένα σχόλιο ή είπατε έναν καλό ή κριτικό λόγο. Συγνώμη, που δεν είχα τον χρόνο να σας ευχαριστήσω έναν/έναν, μία/μία προσωπικά.

 111. Γιάννης Ιατρού said

  107: Γειά σου Αλέξη, ευχαριστώ πολύ. Αν μπορεί κανείς (π.χ. διαφορετική εθνοτική προέλευση) να κάνει κάποια σύγκριση των τότε προσφυγικών με τα νεώτερα είναι πως τότε υπήρξε και κάποιος χώρος γύρω/κοντά σε πόλεις για τους (νέους) συνοικισμούς, ενώ σήμερα η διασπορά γίνεται κυρίως εντός του υφιστάμενου οικιστικού ιστού.
  Αλλά τα βάσανα και οι περιπέτειες/μετακινήσεις των ανθρώπων, μέχρι την οριστική εγκατάσταση, μοιάζουν κοινή μοίρα.

 112. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Όταν ξεφύγω λιγάκι από τους εμφραγματίες μου, θα επανέλθω με πιό μελετημένα σχόλια πάνω στα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που ανεβάσατε (κυρίως οι ξενυχτισμένες κυρίες της παρέας..) παραπάνω. Νομίζω, πάντως, Νίκο ότι καθαυτή η φράση «να τα φάωμεν ούλα» που καταλογίστηκε στον Ιασωνίδη, πρέπει να ειπώθηκε σε παλιότερες εποχές. Αλλά επειδή, εκτός από το γράμμα, του καταλογίστηκε και το (φαγοποτικό) πνεύμα της φράσης, πιθανότατα η έννοιά του ήταν «θα πάρουμε -εμείς οι πρόσφυγες, όχι ο ίδιος!- όλα όσα μας δίνει η Πολιτεία δια των απαλλοτριώσεων». Για ένα άλλο ζήτημα, δηλ. τον υπαινιγμό για την σύνδεσή του με φασιστικές οργανώσεις της εποχής, πιστεύω πως είναι εντελώς άδικος, όπως γίνεται συνήθως με τις αντιιστορικές κρίσεις που κάνουμε σε γεγονότα του παρελθόντος, αφαιρώντας το πλαίσιο, το κλίμα, τα ήθη και τα παντός είδους περιρρέοντα της εποχής.Ο Ιασωνίδης ήταν φιλελεύθερος αντικομμουνιστής, φανατικός βενιζελικός και εχθρός κάθε αντικοινοβουλευτικής εκτροπής (υπάρχουν περί αυτού, ατράνταχτες αποδείξεις..).

 113. νεσσίμ said

  @ 103, 105 κλπ
  Στην δεκαετία 50-60, το ΙΘ’ ΑΤ ήταν στην γωνία Φλέμιγκ και Ολύμπου. Μετά χτίσανε ειδικά για τμήμα το κτίριο στην Αγ. Δημητρίου και μεταφέρθηκε εκεί ως ΛΖ’. Όταν έγινε ο περιορισμός των τμημάτων το κλείσανε και πήγε στην Ντάνκαν (όπου έγινε και η «παρέμβαση» της 17Ν). Κάποια στιγμή ξαναγύρισε στη Αγ. Δημητρίου (ενώ το ΑΤ στην Ντάνκαν έκλεισε, φαίνεται ακόμα να έχει κάποια χρήση διατηρώντας τη σκοπιά, προβολείς, ρεζερβέ θέσεις παρκαρίσματος κλπ). Ο Αμοργιανός Κώστας, γιός του Νικόλα, πάντα εκεί.

 114. Γιάννης Κουβάτσος said

  Άλλοι αποδίδουν το «να τα φάωμεν ούλα» στον Κωλέττη.

 115. Γιάννης Κουβάτσος said

  112: Από όσα διάβασα για τον Ιασωνίδη, δύο πράγματα δεν αμφισβητούνται: η εντιμότητά του περί τα οικονομικά, και ο ακραίος αντικομμουνισμός του που τον οδήγησε στην υποστήριξη της ακροδεξιάς οργάνωσης 3Ε, υπεύθυνης για την πυρπόληση του συνοικισμού Κάμπελ. Άρα δεν υπάρχει υπαινιγμός για τη συμπάθειά του προς αυτή τη φασιστική οργάνωση, είναι γεγονός. Δεν είναι ο μόνος άλλωστε που εκείνη την εποχή έβλεπε με συμπάθεια τον φασισμό, αφού εθεωρείτο αντίπαλο δέος του μπολσεβικισμού. Και μπορεί το κόμμα του Βενιζέλου να λεγόταν «Κόμμα Φιλελευθέρων», αλλά ας μην πάρουμε τοις μετρητοίς τον τίτλο. Δεν σημαίνει ότι τα μέλη και οι οπαδοί του κόμματος ήταν αναγκαστικά εραστές της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

 116. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  112 Νομίζω ότι ο Σπύρος (87) και η Εφη (90) εντόπισαν την αρχή της φράσης.

 117. Spiridione said

  Ε, αυτό με το Συντ. του27 δεν το ξέρα. Φανταζόμουν απαλλοτριώσεις με πολύ χαμηλές αποζημιώσεις.

 118. leonicos said

  Λυπάμαι που δεν πήρα χαμπάρι το άρθρο.

  Συγχαρητήρια στον Κώστα.

  Επί του θέματος δεν ξερω τιποτα. Όμως δεν είναι σπάνιο διάφορες κοινότητες να φτιάχνουνν αυτοσχέδια σχολεία με εθελοντές για την εκμάθηση της γλώσσας τους.

 119. Γιάννης Ιατρού said

  116 (112): το επίμαχο μέρος από τον σύνδεσμο της Εφης (#90)

 120. sarant said

  119 Α μπράβο και δεν μου άνοιγε!

 121. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @115. Γιάννη, σήμερα ξέρουμε πολλά και για την ΕΕΕ, και για τον φασισμό, και για τον Χίλερ, και για τον κομμουνισμό, και για πολλά άλλα πράγματα (και φυσικά, κανείς δεν θα βρεθεί στις μέρες μας να τους υπερασπιστεί..). Εκείνον τον καιρό ΔΕΝ υπήρχαν οι ίδιες αντιλήψεις γι αυτά (και γι αυτό ένας φιλελεύθερος παρευρίσκεται με καμάρι στα εγκαίνια των γραφείων της ΕΕΕ, γι αυτό ο Καζαντζάκης υμνεί τον Μουσολίνι, γι αυτό εκατομμύρια κομμουνιστές πεθαίναν για τον Στάλιν και τον Ζαχαριάδη, γι αυτό και έπαιρνε κοινοβουλευτική πλειοψηφία ο Χίτλερ κλπ, κλπ). Το ότι ο Ιασωνίδης πίστευε στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, είναι αναμφισβήτητο. Αν όμως, το κριτήριό μας για την κατηγοριοποίησή του Ιασωνίδη είναι οι τότε (πιθανότατα ψηφοθηρικές) επαφές του με τον χώρο δραστηριοτήτων της ΕΕΕ, υποθέτω πως πρέπει και να αναγνωρίσουμε έντονο δημοκρατικό φρόνημα στον Ι. Μεταξά, ο οποίος διέλυσε την ΕΕΕ..

 122. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ναι, Γιώργο, συμφωνώ καταρχήν. Απλώς να επισημάνω ότι πάρα πολλοί διανοούμενοι, πολιτικοί και πολίτες είχαν υποψιαστεί την αληθινή φύση των ολοκληρωτικών καθεστώτων του μεσοπολέμου και φρόντισαν να κρατήσουν αποστάσεις ή να αντιταχτούν σθεναρά σε αυτά. Η καλή προαίρεση και η αφέλεια είναι δικαιολογίες μέχρις ενός σημείου. Αυτά χωρίς να αμφισβητώ καθόλου τη σπάνια εντιμότητα του Ιασονίδη και την προσφορά του στον τόπο και στους πρόσφυγες.

 123. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @122. Σ’αυτούς τους «διανοούμενους, πολιτικούς και πολίτες» που «είχαν υποψιαστεί την αληθινή φύση των ολοκληρωτικών καθεστώτων του μεσοπολέμου και φρόντισαν να κρατήσουν αποστάσεις ή να αντιταχτούν σθεναρά σε αυτά», κλίνω, Γιάννη, ευλαβικά το γόνυ. Είναι μιά κατηγορία ιδεολόγων που τους σέβομαι βαθύτατα. Κι αυτό γιατί οι αντι-ολοκληρωτικές τους ιδέες (ένθεν και ένθεν@) ΕΙΧΑΝ ΚΟΣΤΟΣ- συχνά την ίδια τους την ζωή..

 124. Ναι αλλά, βρε παιδιά, συγγνώμη κιόλας, να μη δώσουμε ούτε συγχωροχάρτι σε «διανοούμενους, πολιτικούς και πολίτες» που πάλεψαν ξερωγώ για τα δίκαια του εργάτη ως κομμουνιστές χωρίς να έχουν υποψιαστεί «την αληθινή φύση των ολοκληρωτικών καθεστώτων», αλλά απ’ την άλλη να θεωρήσουμε απλώς εντός των ορίων της αστικής ευπρέπειας τις «πιθανότατα ψηφοθηρικές» επαφές με την αντισημιτική και φασιστική ΕΕΕ, δεν είναι λίγο σόλοικο;
  Να σημειώσω ότι η περίφημη φράση του Ιασωνίδη (τον οποίο εγώ ξέρω μόνο από την ομώνυμη οδό) δεν μου φαίνεται μεμπτή στα συμφραζόμενά της.

 125. Γιάννης Κουβάτσος said

  Άλλο συμμετείχαν στους λαϊκούς αγώνες ως κομμουνιστές και άλλο το ότι επικροτούσαν τα σταλινικά εγκλήματα, επειδή «το κόμμα και ο πατερούλης έχουν πάντα δίκιο». Δεν είναι απαραίτητο να συμβαδίζουν αυτά τα δύο. Το μόνο ελαφρυντικό είναι ότι δεν είχαν την δυνατότητα της χρονικής απόστασης και της γνώσης που έχουμε εμείς σήμερα. Ελαφρυντικό που ισχύει και στην περίπτωση του Ιασονίδη.

 126. Ένας διανοούμενος κατά τεκμήριο ανθρωπιστής και πολύ κοντά στο πρότυπο που περιγράφεις παραπάνω, ο Πανσέληνος, προβληματισμένος τόσο από το σύμφωνο Μολότωφ-Ρίμπεντροπ όσο και από τη γρήγορη επικράτηση της Γερμανίας τον πρώτο χρόνο του πολέμου (εικάζω θεωρώντας, με μια απλοϊκή ερμηνεία της μαρξιστικής οπτικής, ότι «η ιστορία έχει πάντα δίκιο»), ταλαντεύτηκε τους πρώτους μήνες της γερμανικής κατοχής στο να αποδεχτεί την υπεροχή του γερμανικού συστήματος έναντι της διεφθαρμένης Αγγλίας («Φύλλα ημερολογίου»). Ας πούμε λοιπόν ότι έχει το ελαφρυντικό, μιας και άλλωστε η ταλάντευσή του δεν κράτησε πολύ (και, να σημειώσουμε εδώ, τέτοια ταλάντευση δεν είχαν καθόλου, αντίθετα με ό,τι θα περίμενε ίσως κανείς, οι οργανωμένοι κομμουνιστές – σημάδι ότι δεν πολυπήραν στα σοβαρά το σύμφωνο;). Το ελαφρυντικό γιατί ισχύει για τον Ιασωνίδη; Η ΕΕΕ φαινόταν εγκληματική εξαρχής, έκαψε το Κάμπελ, τι χρονική απόσταση και γνώση να χρειάζεται;

 127. Μαρία said

  Ορίστε και η τοποθέτηση του Ιασ. στη βουλή για τον πτωχό εμπορορράπτη μετά τον εμπρησμό του Κάμπελ.
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=124&pageid=17104&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARsASJASYASJASVASJASbAScASJASbASHASXASd&CropPDF=0

 128. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ο Ιασωνίδης δεν χρειάζονταν κανένα ελαφρυντικό, γιατί ΔΕΝ πίστευε ότι αυτό που έκανε ήταν επιλήψιμο. (Αντίθετα, μάλιστα. Καμάρωνε!). Και τί σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι οι ιδεολογικές και ακτιβιστικές συντεταγμένες της ΕΕΕ ΔΕΝ φαίνονταν να αντιβαίνουν ριζικά -μέχρι τότε- στα πιστεύω του. Τα αίσχη τους με τον συνοικισμό Κάμπελ έγιναν πολύ αργότερα, όπως πολύ αργότερα έγινε και η απόπειρά τους να αποκτήσουν πολιτική/ αντικοινοβουλευτική ραχοκοκκαλιά. (Όχι, δεν κάνω τον υπερασπιστή του Ιασωνίδη! Τον κρίνω με τα μέτρα και την ατμόσφαιρα της εποχής του. Ένας Γερμανός εθνικοσοσιαλιστής του κραχ είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα από έναν «φούρναρη» του Νταχάου. Ένας πεινασμένος Ρώσος εργάτης του ’17 είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα από έναν υμνητή του Στάλιν. Ένας αγνός ΕΠΟΝίτης της Κατοχής είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα από τον ΟΠΛΑίτη Λιόλιο που έσφαζε όσους θεωρούσε ιδεολογικούς αντιπάλους, κατά τα Δεκεμβριανά..)

 129. Για το πόσο αργότερα έγιναν τα αίσχη με τον συνοικισμό Κάμπελ δεν χρειάζεται να γράψω, αφού υπάρχει το αμέσως προηγούμενο σχόλιο 🙂
  Την πρώτη φράση δεν την καταλαβαίνω: ποιος πιστεύει ότι αυτό που κάνει είναι επιλήψιμο; Κανείς. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε κανέναν; Ο Μιχαλολιάκος ΔΕΝ πιστεύει ότι αυτά που κάνει είναι επιλήψιμα. (Αντίθετα, μάλιστα. Καμαρώνει!).

 130. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @129. Παιχνίδι με τις λέξεις, αλλά δεν πειράζει. Ας το παίξουμε! [Αυτό το συγκεκριμένο «δεν πίστευε ότι αυτό που έκανε (δηλ. η παρουσία του στα εγκαίνια των γραφείων της ΕΕΕ) ήταν επιλήψιμο» , προφανώς αποκτά την βαρύτητά που του αναλογεί όταν αναφέρεται σε έναν φιλελεύθερο κοινοβουλευτικό άντρα. Η αυτοπεποίθηση του Μιχαλολιάκου είναι άλλο πράγμα..].

 131. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μα εδώ έγκειται το ζήτημα, Γιώργο: ότι όσοι επιδοκίμαζαν τα εγκλήματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων και, το πιο σημαντικό, ακόμη και οι δράστες αυτών των εγκλημάτων, πίστευαν ακράδαντα ότι δεν έκαναν κάτι κακό. Αντιθέτως, θεωρούσαν ότι προσφέρουν υπηρεσία στον λαό, στο έθνος, στην ανθρωπότητα εξοντώνοντας τα θύματά τους. Τα οποία θύματα πρώτα τα εξόντωναν ηθικά και ύστερα σωματικά. Και ο αγνός επονίτης και ο εκτελεστής Οπλαΐτης είχαν καλές προθέσεις. Οι δολοφόνοι π.χ. του Κίτσου Μαλτέζου ήταν συμφοιτητές του που πίστευαν ότι έκαναν το σωστό. Σ’ αυτό διαφέρουν οι ποινικοί εγκληματίες από τους πολιτικούς εγκληματίες: ξέρουν ότι εγκληματούν για ιδιοτελείς σκοπούς.

 132. BLOG_OTI_NANAI said

  Δεν νομίζω ότι είναι θέμα άγνοιας. Η απάντηση είναι ότι το θεωρούσαν πόλεμο: κομμουνισμός-αντικομμουνισμός ήταν αντίπαλα στρατόπεδα σε πόλεμο. Οι δακρύβρεχτες ιστορίες της μίας πλευράς, είχαν απάντηση εξίσου δακρύβρεχτες ιστορίες της άλλης πλευράς. Η μία πλευρά θεωρούσε τους κομμουνιστές συμμορίτες, πραγματικούς εχθρούς μιας εξ ανατολών υποκινούμενης συμμορίας ανθελλήνων και οι κομμουνιστές τους θεωρούσαν φασίστες, πραγματικούς εχθρούς μιας εκ δυσμών υποκινούμενης συμμορίας ανθελλήνων και εθχρών των λαών ιμπεριαλιστών.

  Γι’ αυτό ούτε η μία πλευρά ούτε η άλλη ένιωθε το έλεος που θα έπρεπε, όπως ακριβώς σε έναν πόλεμο που για να τελειώσει κάποιος πρέπει να νικήσει.

 133. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  119 Ευχαριστώ Γιάννη! (Ανεπίδεκτη/ξεχασιάρα πώς το κάνουμε 🙂 ) κι έχει τόσες πληροφορίες! Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Μελέτιος Μεταξάκης (που κατονομάζεται κάτω από τον Ιασωνίδη) ήταν από τα μέρη μου κι έχω ακούσει να αναφέρεται ακόμη με κάποιο δέος και η αλήθεια είναι ότι δεν πολυήξερα(δε νοιάστηκα και να μάθω ή το ξέχασα) για το βίο και πολιτεία του. Νομίζω έχουν και προτομή του στο χωργιό του.Τώρα είδα υπήρξε και Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.
  Αμέσως πριν από τη ρήση του Ιασ. λέει ότι απαλλοτριώθηκαν 150 στρέμματα για 305 μέλη του συνεταιρισμού Πανόρμου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Άραγε να είναι τα γνωστά σήμερα και πολύπαθα έως ότου κηρυχτούν διατηρητέα προσφυγικά ; Μπα, μεγάλη έκταση μου φαίνεται.

 134. Μαρία said

  130
  Ποια εγκαίνια! Την τοποθέτησή του μετά το Κάμπελ τη διάβασες;

 135. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @131. Επειδή, Γιάννη, από την σκοπιά που θέτεις το ζήτημα δεν έχω παρά να συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου, νομίζω ότι καλά θα κάνουμε να περιορίσουμε την οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητά μας στο πλαίσιο της ταπεινής αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, με τις διασφαλίσεις που αυτή μας παρέχει για την ζωή, την περιουσία και την έκφραση των ιδεών μας και να αφήσουμε κατά μέρος τα υψηλόφρονα επαναστατικά οράματα γενικής ευτυχίας, που συνήθως στοιχίζουν ακριβά σε αίμα και ανθρώπινες σάρκες.

 136. Corto said

  133 (Έφη):
  Τα Κουντουριώτικα πρέπει να είναι.

 137. Γιάννης Κουβάτσος said

  135: Αυτή την επιλογή την έχω κάνει από τα εφηβικά μου χρόνια, Γιώργο. Γι’ αυτό και το πολιτικό μου μότο εκφράζεται από τα λόγια του Πουλαντζά:
  «..απόκριση σε τούτα τα ερωτήματα δεν υπάρχει, ακόμη. Δεν υπάρχει καν σαν θεωρητικό μοντέλο Απόλυτο μέσα απ’ τα ιερά κείμενα κάποιων κλασικών. Κι η ιστορία Δεν μας έδωσε μέχρι σήμερα μια πετυχημένη εμπειρία του δημοκρατικού δρόμου προς το σοσιαλισμό: αντίθετα, μας έδωσε αρνητικά παραδείγματα προς αποφυγή και σφάλματα για προβληματισμό, πράγμα που δεν είναι αμελητέο. Μπορούμε, βέβαια, πάντα να προβάλλουμε το επιχείρημα, στ’ όνομα του ρεαλισμού εννοείται (της δικτατορίας του προλεταριάτου, ή των άλλων, των καθώς πρέπει νεοφιλελεύθερων), ότι αν ο δημοκρατικός σοσιαλισμός δεν υπήρξε ακόμη πουθενά, είναι γιατί δεν έχει καμιά πιθανότητα να υπάρξει. Ίσως: δεν έχουμε πια την αθάνατη πίστη στηριγμένη σε κάποιους αμετάθετους νόμους μιας αναπόφευκτης δημοκρατικής και σοσιαλιστικής επανάστασης, μήτε την υποστήριξη μιας πατρίδας του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Ένα πάντως είναι σίγουρο: ο σοσιαλισμός θα είναι δημοκρατικός ή δεν θα είναι σοσιαλισμός»

 138. Σαρδανάπαλος said

  Μού προξενεί αλγεινή εντύπωση η τραβηγμένη από τα μαλλιά προσπάθεια του Βενιζελικού (σ.σ.: λόγω υποστρατήγου πατρός Μιχαήλ Κουβάτσου) δημοδιδασκάλου κύρ Γιάννη Κουβάτσου, να δώσει ελαφρυντικά στον υπουργό Πρόνοιας του Βενιζέλου, Λεωνίδα ΙασΟνίδη (με όμικρον είναι η σωστή ποντιακή γραφή), για την τρομερή συμπάθεια που έτρεφε προς την κάργα Αντισημιτική Οργάνωση «Τρία Έψιλον» και προς τον αρχηγό της, Γεώργιο Κοσμίδη, ακόμη και 3 χρόνια μετά την πυρπόληση του Εβραϊκού Συνοικισμού Κάμπελ. Τί πάτε να κρύψετε, αγαπητέ μου κύρ Γιάννη; Ότι οι δύο φασιστικότερες οργανώσεις που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα τον 20ό αιώνα (Τρία Έψιλον + Τάγματα Ασφαλείας) ήσαν 100% δημιουργήματα Βενιζελικών στελεχών;

  Νομίζοντας, προφανώς, πως είμαστε ανιστόρητοι κάφροι, ο κύρ Γιάννης ο Κουβάτσος και οι συνομιλητές του (Γ. Κατσέας, Corto, Δύτης, Blogotinanai, Αθεόφοβος, Spiridione, Έφη-Έφη και Νίκος Σαραντάκος) έχουν κάνει μέχρι τώρα 34 σχόλια για τον Ιασονίδη σε αυτό το νήμα και κατάφεραν να αποκρύψουν τις 4 σημαντικότερες πληροφορίες για τον άνδρα:

  1. Την περίφημη δήλωσή του μέσα στην Βουλή των Ελλήνων υπέρ του Κωνσταντινουπολίτη Αρχηγού της «Τρία Έψιλον», Γεωργίου Κοσμίδη, 5 μόλις μήνες μετά την πυρπόληση του Συνοικισμού Κάμπελ (10 Δεκεμβρίου 1931)  2. Ο Ιασονίδης ήταν πασίγνωστος έμμισθος ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ και τόσο μεγάλο λαμόγιο, που (όπως προκύπτει από το σχόλιο 50 του κ. Blogotinanai που κανείς δεν διάβασε) στα 55 του πήρε υποτροφία απο τα αφεντικά του τούς Άγγλους για να κάνει σπουδές στην Γηραιά Αλβιόνα, ώστε να μή ζήσει στην Ελλάδα την φρίκη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος οσονούπω θα ξεσπούσε. Κι αφού πέρασε 5 χρόνια μπέικα, όταν τελείωσε ο Πόλεμος, το λαμόγιο ο Ιασονίδης γύρισε θριαμβευτής (1945) στην Ελλάδα και πήρε υπουργείο στην κυβέρνηση του Πλαστήρα (1950). Ο οποίος Πλαστήρας κι αυτός έζησε την Κατοχή εκτός Ελλάδος, φυγαδευθείς από τους πάτρωνές τους τούς Άγγλους!..

  3. Αλλά και ο λαλίστατος χριστιανός λόγιος κ. Blogotinanai ντρέπεται να πεί πως στον απατεώνα Ιασονίδη χρωστάμε την έλευση της εικόνας της Παναγίας του Σουμελά στην Ελλάδα, η οποία έχει αποβλακώσει τόσα εκατομμύρια Ρωμιών. Όσοι αγνοούν την σχετική ιστορία, ας πάνε ΕΔΩ για να ξεστραβωθούν.

  ΡΩΤΑΩ κάθε καλόπιστο αναγνώστη: Είναι ή δεν είναι είδηση μεγάλου βεληνεκούς ότι ο άνθρωπος που έφερε την εικόνα της Παναγίας του Σουμελά στην Ελλάδα και δημιούργησε ουσιαστικά το Κίνημα των Ποντίων, ήταν ένας φανατικός ακροδεξιός και ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΗΣ; Έτσι εξηγείται γιατί δεν έχει κάνει ακόμη σχόλιο για τον Ιασονίδη ο αποτυχών ευρωβουλευτής του Σύριζα και τακτικός σχολιαστής του παρόντος ιστολογίου, κ. Βλάσης Αγτζίδης: Για να μή πληροφορηθούν οι αδαείς αναγνώστες όλα αυτά που αποκαλύπτω στο παρόν σχόλιο!..

  4. Τέλος, όσον αφορά την περίφημη ρήση του Ιασονίδη «θα τα φάωμεν ούλα» που πρωτομνημόνευσε στο σχόλιο 33 ο κ. Σαραντάκος (σ.σ.: ο οποίος άλλαξε το ωμέγα σε όμικρον για να μή γκουγλίζεται!..), πρόκειται περί ανύπαρκτου αποφεύγματος που έκανε διάσημο ο μακαρίτης Γιάννης Καψής, μιλώντας στην Βουλή στις 19 Δεκέμβρη 2001. …

  ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΨΗΣ (19/12/2001): «Η συντηρητική παράταξη επιτίθεται λάβρη κατά της Κυβέρνησης, διότι δεν επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις. Είναι στιγμές που μου θυμίζουν -και συγχωρείστε με κύριοι συνάδελφοι- την ιστορική κραυγή του αλησμόνητου ΙασΩνίδη «Θα τα φάωμεν ούλα»»

  Όντως (όπως απέδειξε και ο Spiridione στο σχόλιο 87) ο Ιασονίδης είπε το 1928 την φράση «θα τα φάμε όλα». 73 χρόνια αργότερα, ο Γιάννης Καψής την μετέτρεψε σε… Ποντιακή διάλεκτο και την έβαλε στο στόμα του Ιασονίδη, ενώ η πρωτότυπος φράσις είναι πολύ παλαιότερη και ανήκει σε άλλον

 139. spiridione said

  Η στάση του Ιασωνίδη, όπως τη διαβάζω εγώ στα λινκ παραπάνω, μόνο και μόνο απέναντι στο πογκρόμ του Κάμπελ είναι (το λιγότερο) μια μεγάλη κηλίδα στη σταδιοδρομία του. Όπως και του ίδιου του Βενιζέλου. Ακόμα και για τα δεδομένα της εποχής εκείνης. Απορώ γιατί είναι δύσκολο να το παραδεχθούμε. Και μιλάω για το Κάμπελ, ούτε καν για την υποστήριξη στους τριεψιλίτες, τον αντικομουνισμό, τον Ιδιώνυμο, τις διώξεις, εξορίες κομουνιστών κλπ.

 140. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έχει δίκιο ο Πέπε, Βάτμαν. Δεν διαβάζεις τα σχόλια, απλώς ρίχνεις μια ματιά του ενός δευτερολέπτου και σπεύδεις να κατατροπώσεις ανεμόμυλους. Πιθανόν να πάσχεις και από κάποιου είδους αναγνωστική αναπηρία. Στα χρόνια σου δεν υπήρχε ΚΕΔΔΥ, για να σε παραπέμψει ο δάσκαλός σου και παγιώθηκε δυστυχώς το κουσούρι. 😯

 141. Σαρδανάπαλος said

  Κύρ Γιάννη Κουβάτσε (140), αντί να προσπαθείς να βρίσκεις κουσούρια στους άλλους (πολύ χριστιανικό, το συνήθιζε και ο Χουντόδουλος Παρασκευαΐδης), κύττα λιγάκι τον εαυτό σου. Όλοι πήραν σήμερα χαμπάρι (βλέπε σχόλια Μαρίας, Spiridione κλπ.) ότι προσπάθησες να ρίξεις στα μαλακά τον αποδεδειγμένα αντισημίτη + ακροδεξιό Ποντιοπατέρα, Λεωνίδα Ιασονίδη, μόνο και μόνο επειδή υπήρξε καραμπινάτος Βενιζελικός, όπως ο υποστράτηγος πατήρ σου. Εκτός κι αν είσαι όντως ανίδεος και αγνοούσες το ποιόν του ανδρός.

  Τόσο αντικειμενικά διδάσκεις την Ιστορία στα σκολιαρόπαιδά σου, κύρ Γιάννη μου;

 142. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @139. Προσωπικά δεν έχω καμία δυσκολία στο να παραδεχτώ οποιοδήποτε πιστοποιημένο γεγονός. Αυτό που προσπάθησα να πω (επαναλαμβάνω: Όχι για να υπερασπιστώ τον Ιασωνίδη!) είναι το ότι αυτές οι επαφές του με την ΕΕΕ, εκείνο τον καιρό, δεν συνιστούσαν στοιχεία επιλήψιμα για το βιογραφικό ενός φιλελευθέρου πολιτικού. Να το πώ κι αλλιώς: Σε εποχές Ιδιωνύμου, σε καιρούς όπου επιβάλλονταν στις κρατικές υπηρεσίες να ασκούν με κάθε τρόπο αντικομμουνιστική πολιτική, αυτά που έκανε και υποστήριζε ο Ιασωνίδης δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η πολιτική έκφραση της επίσημης κρατικής ιδεολογίας. Ο Ιασωνίδης δεν είπε Τ-Ι-Π-Ο-Τ-Ε που να μην το είχε πει ή υπονοήσει προηγουμένως η κορυφαία πολιτική προσωπικότητα της δημοκρατικής παράταξης, ο Ελ. Βενιζέλος. Και επειδή δεν άκουσα κανέναν, εδώ ή αλλού, να αποκαλεί τον Βενιζέλο φασίστα, θεωρώ άδικο να επιφυλάσσονται τέτοιοι χαρακτηρισμοί για τον Ιασωνίδη..

 143. 130 Ξαναλέω: κανείς δεν πιστεύει πως αυτό που κάνει είναι επιλήψιμο. Το επιχείρημα δεν έχει βάση και το αν ο Ιασωνίδης ήταν φιλελεύθερος κοινοβουλευτικός άνδρας δεν έχει σχέση – για την ακρίβεια, αποτελεί λήψη του ζητουμένου (μην πω ότι του αφαιρεί όποιο ελαφρυντικό θα μπορούσαμε να του δώσουμε).

  Για μια φορά, θα συμφωνήσω με τον Μπλογκ στο μεταξύ! » κομμουνισμός-αντικομμουνισμός ήταν αντίπαλα στρατόπεδα σε πόλεμο». Η θεωρία των δύο άκρων… ήρθε αργότερα και κατόπιν εορτής 😉

 144. sarant said

  139 Συμφωνώ με τον Σπύρο. Είναι κηλίδα για το βενιζελικό κόμμα συνολικά το χάιδεμα των αντισημιτών.

  142 Κανείς δεν χαρακτήρισε φασίστα τον Βενιζέλο -αλλά ότι είχε αντισημιτικές και αντικομμουνιστικές τοποθετήσεις δεν πρέπει να το κρύβουμε.

 145. 142 Δες το σχόλιο του spiridione παραπάνω για τον Βενιζέλο. Το ότι στα πλαίσια (και) του αντικομμουνισμού του ανέχθηκε (έως και υποστήριξε) τους φασίστες της ΕΕΕ, όπως είχε κάνει επί Διχασμού με τον Γύπαρη π.χ., είναι γεγονός και, όπως λέμε, αποτελεί κηλίδα στη σταδιοδρομία του. Δεν ξεκινάμε από το ότι (λόγω του διχασμού) θεωρείται «κορυφαία προσωπικότητα της δημοκρατικής παράταξης» για να δικαιολογήσουμε ό,τι κι αν έκανε, το αντίθετο. Ο Παπαναστασίου δηλαδή μπρίκια κολλούσε;

  Θυμήθηκα ένα «πολιτικό μνημόσυνο» του Βενιζέλου που είχε κάνει η Βουλή κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ’80, όταν σύσσωμο το σώμα διαμαρτυρόταν εντόνως επειδή ο ομιλητής του ΚΚΕ τον αποκάλεσε …αστό πολιτικό 🙂

 146. Γιάννης Ιατρού said

  138: Σαρδαvάπαλε, μην προσπαθείς να γυρίσεις το θέμα εκεί που σου αρέσει, δηλ. στην 3Ε και στους εβραίους κλπ.
  Δεν είναι αυτό το θέμα του άρθρου, κυρίως για τη Λέσβο μιλάμε, οπότε άδικα προσπαθείς.
  Σου είπα και χθες: Φτιάξε δικό σου μπλογκ με τα θέματα που σου αρέσουν.

  Άσε που φαίνεται πως ανακάλυψες τα έντονα χρωματιστά κείμενα που συνηθίζονται σε σκουπιδομπλογκ κλπ. και μας τα κοτσάρεις. Λυπήσου ρε συ τα μάτια μας.

  Όποιος θέλει να μάθει για την 3Ε με ένα γκούγκλισμα εύκολα βρίσκει υλικό σε επιστημονικές εργασίες, π.χ. στο ΙΚΕΕ/ΑΠΘ κι αλλού, ενδεικτικά και μόνο:. εδώ ή εδώ κλπ.

 147. Κακόψυχε, μπερδεύτηκες 🙂 Αυτά ακριβώς συζητάμε και δεν είναι εδώ το νήμα για τη Λέσβο 🙂
  Το ότι όλα αυτά που «αποκαλύπτει» τα έχουμε ήδη πει και δεν περιμέναμε τον Βάτμαν είναι άλλο ζήτημα!

 148. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο αντισημιτισμός ήταν διαπαραταξιακό επονείδιστο χαρακτηριστικό της ελληνικής κοινωνίας, όχι μόνο των βενιζελικών. Είχε και το ΚΚΕ το μερίδιό του σ’ αυτόν:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://protocolswithoutzion.wordpress.com/2017/09/14/kke-1925-evraioi-trapezites/amp/&ved=2ahUKEwiU9cGz84TjAhUCaFAKHc1fA7UQFjADegQIARAB&usg=AOvVaw3jZwSncoTxD2aPlxSMHfk0&ampcf=1

 149. Σαρδανάπαλος said

  Κακόψυχε Ιατρού (146), μπέρδεψες πάλι τα μπούτια σου, όπως ήδη σου επεσήμανε στο 147 και ο Δύτης. Τούτο δώ το νήμα είναι για τη Θεσσαλονίκη, όπου έδρασε η Τρία Έψιλον και ο Ιασονίδης. Για τη Λέσβο είναι το σημερινό του πατρός Σαραντάκου περί Κανόνη

  Αναρωτιέμαι αν η τελευταία περιπέτεια της υγείας σου σε έκανε ξαφνικά θεούσο και ενοχλήθηκες με την σημαντικότερη αποψινή αποκάλυψή μου: Ότι, δηλαδή, την εικόνα της Παναγίας του Σουμελά την έφερε στην Ελλάδα ένας δεδηλωμένος ακροδεξιος + αντισημίτης, όπως ο Ποντιοπατέρας Λεωνίδας Ιασονίδης… Αυτό σε πείραξε, κακόψυχε;

  Μή στεναχωριέσαι, ετοιμάζουν απάντηση – καταπέλτη οι καθ’ ύλην αρμόδιοι κ.κ. Theo + Blogotinanai. Ωστόσο, τους προειδοποιώ να μή το τολμήσουν γιατί έχω πολλούς άσσους στο μανίκι μου και θα διασυρθούν για μία ακόμη φορά…

 150. Γιάννης Ιατρού said

  146/149: Δίκιο έχετε, με ένα κινητούλι και ψείρες γράμματα, έτσι που είμαι, τα μπέρδεψα. Ανακαλώ το Α’ μέρος του σχολίου.

 151. 148 χαχά, μ’ αυτόν τον TJStretch είναι που είχαμε γίνει μπίλιες εδώ παλιότερα. Πολύ προσπάθησε για να βρει αυτή μόνο την αναφορά, δεδομένου του ρόλου των Ελλήνων Εβραίων στις πρώτες δεκαετίες του ΣΕΚΕ/ΚΚΕ!
  Ας με διορθώσει κάποιος αν κάνω λάθος, αλλά το μόνο κόμμα που δεν εξέλεξε Ισραηλίτες βουλευτές προπολεμικά ήταν το βενιζελικό, ή όχι;

 152. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ώστε, λοιπόν: Την φασιστική και αντισημιτική ΕΕΕ την οργάνωσαν βενιζελικοί, την υποστήριξαν βενιζελικές εφημερίδες, την χρηματοδότησαν βενιζελικοί κυβερνητικοί παράγοντες, την χρηματοδότηση αυτή την διέκοψε το Λαϊκό Κόμμα και την εν λόγω οργάνωση την διέλυσε ο Ι, Μεταξάς!! (Πώς σας φαίνεται;;)

 153. 152 Μα, αφού έτσι είναι, πώς να μας φανεί;

 154. Pedis said

  Αγιασμό για τη διάσωση του Σέιχ Σου από το φλοιοφάγο έντομο που απειλεί τα δέντρα με αφανισμό πραγματοποιεί ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ωραιοκάστρου.
  http://www.topontiki.gr/article/329558/agiasmos-gia-na-sothei-seih-soy-apo-entomo-fonia

  για τον εγκεφαλικό φλοιοφάγο θρησκόληπτων και θεομπαιχτών, τι θεραπεία, άραγε, να προτείνεται; Nα υπάρχει ή είναι τελειωμένοι;

 155. Σαρδανάπαλος said

  Κύριε Κατσέα, το σχόλιό σας (152) είναι ιστορικής σημασίας και αποδεικνύει την άγνοια που δέρνει ακόμη και τους πιό «έγκυρους» αναγνώστες του παρόντος Ιστολογίου:

  Μένετε χρόνια στην Θεσσαλονίκη, μελετάτε επισταμένως την Ιστορία και ομολογείτε ότι σάς ήρθε κεραμίδα στο κεφάλι επειδή μόλις σήμερα μάθατε ότι η Τρία Έψιλον και τα Τάγματα Ασφαλείας ήσαν 100% Βενιζελικές Οργανώσεις!..

  Μετά τη δική σας συγκλονιστική ομολογία, κύριε Κατσέα, αρχίζω να πιστεύω ότι ΑΠΟ ΚΑΘΑΡΗ ΑΓΝΟΙΑ κι ο κύρ Γιάννης ο Κουβάτσος προσπάθησε να δικαιολογήσει τον Ιασονίδη. ΚΙ ΟΜΩΣ: Τον πληρώνουμε αυτόν τον άνθρωπο για να διδάσκει τα παιδιά μας Ιστορία στο Δημοτικό…

  Ας το πούμε ανοιχτά: Μιά από τις σημαντικότερες προσφορές του Σαραντακείου Ιστολογίου είναι ότι ξεβρακώνει πολύ κόσμο…

 156. Μαρία said

  Ας προσθέσω και το ξύλο «μέχρι αιμοπτυσίας» http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=124&dc=17&db=8&da=1931

  Η 3Ε άρχισε να φθίνει αφότου το 1933 μετατράπηκε σε κόμμα με την ονομασία Εθνικοσοσιαλιστικόν Κόμμα Εθνική Ένωσις Ελλάς. Στις δημοτικές του ’34 τους εγκατέλειψε κι η «Μακεδονία» που υποστήριξε το βενιζελικό Μηνά Πατρίκιο. Ο υποψήφιος τριεψιλίτης Βορτσέλας ήταν υποψήφιος στις βουλευτικές του ’32 με τους Προοδευτικούς του Καφαντάρη και πήρε στις δημοτικές 2,4%.

 157. ΚΩΣΤΑΣ said

  Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι ο Ιασωνίδης υπεραμύνθηκε σθεναρά την ΕΕΕ και τον Κοσμίδη. Πρέπει να ειπωθεί και για τον Βενιζέλο (μήπως ειπώθηκε και μου διέφυγε;) ότι απευθύνθηκε στον Ιασωνίδη και του είπε: «Αξιότιμε κύριε βουλευτά Θεσσαλονίκης, η Ελλάς εις την παρούσαν φάσιν του βίου της δεν έχει ανάγκην εθνικιστικών σωματείων, αλλά εθνικών». Γιατί το έκανε ο Ιασωνίδης; δεν έχω απάντηση.

  Την ίδια περίπου περίοδο η ασφάλεια, με τη βοήθεια και της ΕΕΕ, βάζει στόχο, να εξαρθρώσει τις γιάφκες των αρχειομαρξιστών και τα «κόκκινα σχολεία». Συλλαμβάνεται δάσκαλος και μαθήτριες που οδηγήθηκαν σε δίκη. Μεταλύ αυτών και η εκπάγλου ωραιότητας και κάλους, η μαθήτρια Παρασκευή Κοτζάμπαση. Θα κέρδιζε τα καλλιστεία, αν συμμετείχε στον διαγωνισμό της Ενώσεως Συντακτών και θα ανακηρυσσόταν Μις Θεσσαλονίκη, κατά την άποψη-αγόρευση του δικηγόρου της Ευρυσθέα Μαγιάκου.

 158. sarant said

  148 Μην τα ισοπεδώνουμε όλα όμως. Το να πεις ότι το ΚΚΕ είχε μερίδιο στον αντισημιτισμό με βάση μία και μοναδική ανακοίνωση του 1925 είναι ισοπέδωση, τη στιγμή που το ΚΚΕ πρώτο (και ουσιαστικά μόνο) στη μαύρη δεκαετία του 1930 άνοιξε μέτωπο στον καλπάζοντα φονικό αντισημιτισμό.

 159. 157 Στο λινκ της Μαρίας (#156) διαβάζουμε ότι «συνελήφθη και η αποβληθείσα εκ του Πανεπιστημίου γνωστή αρχειομαρξίστρια φοιτήτρια Δνις Κοτζάμπαση δια την αυτήν αιτίαν» (διένειμε προκηρύξεις – σημειωτέον συνελήφθη μαζί με άλλους εφτά, εκ των οποίων δύο Ισραηλίτες).

 160. Γιάννης Κουβάτσος said

  Βέβαια, πρέπει να σκεφτούμε ότι τότε τα κόμματα, πλην ΚΚΕ, ήταν αρχηγικά και χωρίς σημαντικές ιδεολογικές διαφορές. Ένας φιλελεύθερος και ένας συντηρητικός διαφωνούσαν μόνο στη μορφή του πολιτεύματος και αυτό ύστερα από τον διχασμό. Δεν ήταν προοδευτικότερος στα κοινωνικά ζητήματα ο μέσος φιλελεύθερος από τον μέσο συντηρητικό. Άρα, δεν βλέπω κάτι το παράξενο στον αντισημιτισμό των βενιζελικών, ο οποίος δεν ήταν δικό τους χαρακτηριστικό, αλλά διαχεόταν σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης. Σήμερα, ύστερα από τόσες δεκαετίες, σε συζητήσεις ακούς αντισημιτικές κορόνες και από ψηφοφόρους των λεγόμενων προοδευτικών κομμάτων, δυστυχώς.

 161. BLOG_OTI_NANAI said

  154: Οι Αρχαίοι Έλληνες που σκέφτονταν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο για την προστασία των σιτηρών τους από τις ασθένειες, έμειναν στην ιστορία για την προσφορά τους στη λογική και τη φιλοσοφία:

  Κατά συνέπεια, εφόσον η θρησκευτικότητα δεν συσχετίζεται με τις αρνητικές αξιολογικές κρίσεις που κομίζει η αντιθρησκευτική ιδεοληψία, πάρε το κουβαδάκι σου και καλό μαύρισμα…

 162. Σαρδανάπαλος said

  Κύριε Νίκο (158), ο αφελής (και περιορισμένων γνώσεων, όπως αποδεικνύεται…) δημοδιδάσκαλος κ. Κουβάτσος (148) αγνοεί ότι το 1925 που το ΚΚΕ έβγαλε την ανακοίνωση για τους Εβραίους Τραπεζίτες του Λονδίνου, το διοικούσε η αντισημιτική φράξια του Ελευθέριου Σταυρίδη, μετέπειτα «κολλητού» του αντισημίτη Αριστείδη Ανδρόνικου. Ο Ζαχαριάδης και οι Κουτβιστές που πράγματι μετέτρεψαν το ΚΚΕ σε διεθνιστικό κόμμα με μεγάλη αγάπη για τους Εβραίους και κάθε είδους μειονότητα, δεν είχαν φανεί ακόμη στον ορίζοντα….

  Τουτέστιν, για μία ακόμη φορά, ο αγαπητός μας κύρ Γιάννης μπέρδεψε τις βούρτσες με το ομόηχό τους, αλλά ούτε αυτή τη φορά πρόκειται να παραδεχτεί την γκάφα του.

  Ωστόσο, προσέξτε τί λέτε κι εσείς κ. Σαραντάκο, γιατί υπάρχει (αν προκληθώ θα το αναρτήσω) πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του Άρη Βελουχιώτη (με την υπογραφή Θανάσης Κλάρας) στον «Ριζοσπάστη» της δεκαετίας του 1930 (δεν λέω την ημερομηνία, για να μή γίνουν ξαφνικά ειδήμονες ο Ιατρού, ο Πέπες, ο Δύτης και οι άλλοι σχολιαστές που καιροφυλακτούν για να το παίξουν μετά Χριστόν Προφήτες…), όπου ο μετέπειτα Αρχηγός του ΕΛΑΣ κατηγορεί τους Εβραίους κεφαλαιούχους ότι πίνουν το αίμα των Λαών…

  Βάζω στοίχημα ότι το γνωρίζετε αυτό το δημοσίευμα, κύριε Νίκο… Ο Θανάσης Κλάρας περιγράφει ένα έγκλημα της εποχής, ως αστυνομικός συντάκτης του «Ριζοσπάστη», και θυμάται ξαφνικά τους Εβραίους, κάνοντας ένα καθαρά αντισημιτικό σχόλιο…

 163. Γιάννης Κουβάτσος said

  158: Ναι, συμφωνώ. Παρ’όλα αυτά, έστω και σαν μεμονωμένο γεγονός, βλέπουμε ότι η θεωρία περί Εβραίων πλουτοκρατών υποβόσκει στη συνείδηση και αρκετών αριστερών.

 164. ΚΩΣΤΑΣ said

  Θεωρώ σίγουρο ότι πρόκειται περί της ίδιας. Επειδή η ασφάλεια έκανε ντου και στο διδασκαλείο, μάλλον αναφέρεται ως φοιτήτρια. Επίσης η ασφάλεια Θεσ/κης στο σπίτι του αρχειομαρξιστή Σιούντα συλλαμβάνει την την πάμπλουτη αθηναία εβραιοπούλα Ωραιοζίλ Λεβί. Παράτησε τον αραβωνιαστικό της και τα πλούτη της στην Αθήνα και ήρθε Θεσσαλονίκη να ζήσει κοντά στην εργατιά, όπως διάβαζε στην εφημερίδα Η πάλη των τάξεων. Ο πατέρας της, με δυο μεγαλοδικηγόρους, κατάφερε να πετύχει αντί δίκης με το «ιδιώνυμα», αποδημία για Παρίσι.

  Θέλετε και άλλο ωραίο γεγονός, την ίδια χρονιά, το 1931; Στον Πειθαρχικό Ουλαμό Καλπακίου καταδικάζονται σε θάνατο δύο κομμουνιστές φαντάροι για απείθεια: Δεν υπάκουσαν στη διαταγή του διοικητή τους να ποτίσουν τα τηλεγραφόξυλα του στρατοπέδου, για να βγάλουν φύλα. Τελικά τη γλύτωσαν, δεν εκτελέστηκαν, λόγω κατακραυγής του πνευματικού κόσμου. Μεταξύ αυτών και ο Σπύρος Μελάς.

  Το τρολάρισμα επιτρέπεται; 😉 Όλα αυτά επί εποχής Βενιζέλου και πριν από τον εμφύλιο. Κατά τα άλλα η βενιζελική παράταξη κατόρθωσε να περάσει την επί έναν αιώνα κρατούσα αντίληψη «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξια» 😛

 165. 160 Αν θυμάμαι καλά από το βιβλιαράκι του Μαυρογορδάτου, ο βενιζελισμός είχε συνδεθεί ιδιαίτερα με τον αντισημιτισμό και ιδίως στη Θεσσαλονίκη – εν μέρει επειδή οι Εβραίοι της πόλης είχαν ευνοήσει μετά το ’12 μια διεθνοποίηση της πόλης (η οποία ήταν πρωτευόντως εβραιούπολη, ως γνωστόν).

  Κάπου την είχαμε ξαναδεί αυτή την Ωραιοζήλη.

 166. ΚΩΣΤΑΣ said

  To 164 στο 159

 167. Pedis said

  # 161 – Μωρέ καυμένε Μπλογκ, πές μου, είσαι ή τον κάνεις;

 168. 164/5 Καλά θυμόμουνα: https://sarantakos.wordpress.com/2012/12/04/7kalokairia-23/#comment-147468
  Δυστυχώς τα δύο λινκ (βασισμένα στη δουλειά του Παλούκη για τον αρχειομαρξισμό) δεν λειτουργούν.

 169. Μαρία said

  165
  Ο αντισημιτισμός συνδέεται και με τον αντικομμουνισμό. Κομμουνισμός και εβραϊσμός ταυτίζονται. Και επειδή στη Θεσσαλονίκη ζουν πολλοί Εβραίοι, βλέπουμε και σωματεία με εθνικιστή και φασίζουσα ιδεολογία. .
  168
  Βέβαια. Την Ωραιοζίλη την έχουμε ξαναμνημονεύσει.

 170. Μαρία said

  168
  Αφού τιτιβίζει …

 171. loukretia50 said

  Άσχετο, αλλά αφού αράξατε εδώ, σας χαιρετώ για μια βδομάδα περίπου.
  Στας εξοχάς δε θάχω ίντερνετ να σας παρακολουθώ.
  Φοβάμαι πως θα μου λείψετε!
  Καλή αντάμωση! (καλά, μην κλαίτε!)

 172. sarant said

  164 Ναι, είχε υπογράψει και ο Λαπαθιώτης θυμάμαι αυτήν την έκκληση.

 173. Γιάννης Κουβάτσος said

  169: Έτσι θα έπρεπε να είναι. Αλλά δεν ήταν/είναι πάντα. Μια ενδιαφέρουσα αναδρομή:

  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://oulaloum.espiv.net/2014/09/28/%25CE%25BF-%25CE%25B1%25CE%25BD%25CF%2584%25CE%25B9%25CF%2583%25CE%25B7%25CE%25BC%25CE%25B9%25CF%2584%25CE%25B9%25CF%2583%25CE%25BC%25CF%258C%25CF%2582-%25CF%2583%25CF%2584%25CE%25B7%25CE%25BD-%25CF%2583%25CE%25BF%25CF%2583%25CE%25B9%25CE%25B1%25CE%25BB%25CE%25B9%25CF%2583%25CF%2584%25CE%25B9%25CE%25BA%25CE%25AE-%25CF%2580/&ved=2ahUKEwif8aytmIXjAhWMIlAKHbVPDsAQFjAEegQIBRAB&usg=AOvVaw2LppPXioiC_p3ZH8H_MrJU&cshid=1561484925266

 174. BLOG_OTI_NANAI said

  138: Βρε Βατμαν κακομοιρίδη (εις το ποντιακόν), η εγκυρότερη πηγή για την ιστορία της Εικόνας και όχι μόνο, είναι το ιστορικό σύγγραμμα του Μητροπολίτη Χρύσανθου, «Η Εκκλησία Τραπεζούντος». Όπως βλέπεις, η κυβέρνηση συμμετείχε μόνο ως προς το διαδικαστικό, να ζητήσει την άδεια. Όλες οι άλλες ενέργειες ήταν εκκλησιαστικές, και στην Ελλάδα έφερε την εικόνα ο ιερομόναχος Αμβρόσιος Σουμελιώτης. Από την κυβέρνηση, ούτως ή άλλως κάποιος θα αναλάμβανε την επικοινωνία. Οπότε, άσε τις σαχλαμάρες καθώς όπως βλέπεις αξιοσημείωτη συνεισφορά ξεχωριστά για τον Ιασονίδη δεν αναφέρεται καν, μόνο η απαραίτητη εισήγηση της κυβέρνησης Βενιζέλου:

 175. 173 Θα ήταν πιο ενδιαφέρουσα αν δεν έκανε τη συνήθη και πολύ γνωστή μας σύγχυση μεταξύ αντισημιτισμού και εναντίωσης στην ισραηλινή πολιτική 😉

 176. …και η συζήτηση για τον «αντισημιτισμό» του Μαρξ έχει ψωμί: https://en.wikipedia.org/wiki/On_the_Jewish_Question
  Εδώ το κείμενό του στα αγγλικά: https://www.marxists.org/archive/marx/works/1844/jewish-question/
  Έτοιμοι είμαστε όμως να ξεφύγουμε τώρα!

 177. Μαρία said

  164, 172
  Ο ένας ήταν ο θείος του Μάριου Μαρκοβίτη κι ο άλλος ο Γιάννης Πανούσης. Δύο έφαγαν ισόβια και άλλοι μικρότερες ποινές. Λεπτομέρειες στο βιβλίο του.
  Και η έκκληση των διανοουμένων http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=65&dc=13&db=12&da=1930

 178. Σαρδανάπαλος said

  1) Κύρ Γιάννη (173) αριστουργηματικό άρθρο!.. Σε συγχωρώ για όλα σου τα κρίματα μέχρι τώρα, σού δίνω προκαταβολική συγχώρεση και για τις 10 επόμενες γκάφες που θα κάνεις σε κάποιο σχόλιό σου. Είναι καιρός να μάθουν οι αναρχικοί + αριστεροί αναγνώστες του παρόντος Ιστολογίου, πόσο φανατικά Αντισημιτική υπήρξε η Ευρωπαϊκή Αριστερά από τον Σαίν Σΐμόν, τον Προυντόν και τον Μπακούνιν, μέχρι τον Στάλιν και τα καθεστώτα της Ανατολικής Ευρώπης.

  Δυστυχώς, ούτε 10 αναγνώστες δεν πρόκειται να διαβάσουν το αριστουργηματικό άρθρο στο οποίο μάς παρέπεμψες και καθόλου δεν θα εκπλαγώ αν βγεί μεθαύριο κάποιος νέος κύριος Κατσέας και διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι είναι αδιανόητο να υπάρχουν Αντισημίτες μέσα στην Αριστερά…

  2) Κύριε Blogotinanai (174), πού διαφωνούμε; Δέχεστε ή όχι ότι (όπως αποκάλυψα στο σχόλιο 138) χάρις στην υπέροχη ομιλία του Ιασονίδη στα τούρκικα ενώπιον του Ισμέτ Ινονού, δέχτηκαν οι Τούρκοι το 1931 να μάς επιστρέψουν την εικόνα της Παναγίας Σουμελά; Ασφαλώς και το δέχεστε. Τό ότι προϋπήρξαν σχετικά αιτήματα της Ιεράς Συνόδου είναι γνωστό, επρόκειτο για πάγιο αίτημα των προσφύγων από τον Πόντο. Αλλά το αίτημα έγινε δεκτό από τον Ινονού χάρις στην ευγλωττία (στα τούρκικα) του Ιασονίδη.

  Μή προσπαθείτε να βρείτε διαφορές εκεί που δεν υπάρχουν… Η ουσία είναι μία και ο μπακλαβάς γωνία: Χάρις σε έναν ακροδεξιό και αντισημίτη Ποντιοπατέρα ήρθε η εικόνα της Παναγίας του Σουμελά στην Ελλάδα…

 179. Λουκρητία, καλές διακοπές! 🙂 Φεύγεις τώρα που ετοιμαζόμαστε να το κάνουμε καλοκαιρινό 😉

 180. loukretia50 said

  179. Τυχαίο? Δε νομίζω! (φατσούλα γελαστή!)
  Μόλις ετοιμαζόμουν να κλείσω και σκεφτόμουν το ίδιο!
  Μείνετε σε φόρμα!

 181. BLOG_OTI_NANAI said

  Ρατσιστικού τύπου αντισημιτισμό δεν νομίζω ότι είχαν οι κομμουνιστές, ο διαχωρισμός που έθεταν ήταν κυρίως ταξικός. Τους εβραίους εργάτες τους συμπαθούσαν, τους πλούσιους Εβραίους τους μισούσαν. Μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ ο Στάλιν είδε καχύποπτα τους Εβραίους διότι θεωρούσε ότι η κυβέρνηση τους είχε φιλοαμερικανική στάση με αποτέλεσμα να αρχίσουν να θεωρούνται «προδότες» και να υπάρχουν περιστατικά διώξεων.

  Βεβαίως, η ταξική και η αντιαμερικανική θεώρηση μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτερη καχυποψία κατά των Εβραίως αν θεωρηθεί ότι συγκεντρώνουν όντως τον πλούτο και στηρίζουν ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις. Θέλω να πω είχαν και αυτοί κολλήματα που οδηγούσαν σε εγκλήματα. Πάντως δεν ήταν τα κίνητρα ρατσιστικά ή «μεταφυσικά».

 182. BLOG_OTI_NANAI said

  178: Η ουσία είναι μία και ο μπακλαβάς γωνία και όπως σου έδειξα η εικόνα ήρθε χάρη στις ενέργειες της Εκκλησίας. Το να αρνηθεί η κυβέρνηση το αίτημα της εκκλησίας και άρα του λαού, δεν υπήρχε περίπτωση να συμβεί, οπότε πήγαινε κι εσύ μαζί με τον Pedis και καλό μαύρισμα.

 183. Γιάννης Ιατρού said

  168: Δύτα,
  η Ωραιοζίλ(η) του Παλούκη και άλλα έργα του εδώ

 184. sarant said

  183 A μπράβο!

  180 Εις το στερούμενον διαδικτύου θέρετρο θα πας;

 185. Spiridione said

  Μπράβο, μάθαμε και την Ωραιοζίλη.

  Του Παλούκη είχα διαβάσει το άλλο έργο του για τον Αρχειομαρξισμό.
  Εδώ κάτι που έχει σχέση και με τις εκλογές και τη Θεσσαλονίκη που είναι και το θέμα του άρθρου. Η προδοσία της Θεσσαλονίκης.
  https://sarantakos.wordpress.com/2018/04/30/kaisariani/#comment-500507

 186. Γιάννης Κουβάτσος said

  181: Προφανώς και όσοι αριστεροί εξέφραζαν αντισημιτικά αισθήματα, δεν είχαν ρατσιστικά κίνητρα. Δεν θα μπορούσαν άλλωστε να είναι αριστεροί με τέτοια ποταπά κίνητρα. Μόνο οι ναζιστές είχαν τέτοια κίνητρα. Αλλά ήταν χύδην αντικαπιταλισμός η αναφορά σε Εβραίους πλουτοκράτες και απλώς αποδεικνύεται έτσι ότι τα στερεότυπα δεν αφήνουν αλώβητο κανέναν.

 187. Γιάννης Ιατρού said

  170: που να σε προλάβω με το κινητό…. 🙂 🙂

 188. Μαρία said

  187
  Και καλά εσύ είσαι με κινητό αλλά ο Νικοκύρης που σε επιβράβευσε, ολόκληρη φωτό του Παλούκη δεν την είδε; 🙂

 189. Γιάννης Ιατρού said

  188: Στο 170 δεν βλέπω φωτό, μόνο ά κλικάρεις φαίνεται (ζουλεύεις, ε; 🙂 )

 190. 7: Καμία σχέση. Αυτός ήταν Μπουκλουτζάς https://www.facebook.com/pg/%CE%9A%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B7%CE%BD%CE%AE-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%AD%CF%82-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B5%CF%82-Komothnh-palies-foto-230930670337149/photos/?tab=album&album_id=355745664522315

 191. sarant said

  188 Δεν είχα δει ότι το δικό σου είχε και το λινκ, παρντόν!

 192. voulagx said

  Απορω που δεν εγινε ακομα καμμια αναφορα στην Αντι-Γνωση απ’ τον καθ’ υλην αρμοδιο.

 193. Γιάννης Ιατρού said

  190: Μπουκλουτζάς: …Τη δεκαετία του 1970, ύστερα από επανειλημμένες πλημμύρες, η κοίτη του ποταμού άλλαξε, οπότε περνά πλέον εκτός του αστικού χώρου και η παλιά κοίτη μετατράπηκε σε μια από τις κύριες οδικές αρτηρίες, την οδό Ορφέως….

  Ναι, καλά, σίγουρα τελείως τυχαία και από μόνη της έκανε πλάγια βήματα….. Καλά να πάθει και αυτο-εξορίστηκε εκτός πόλεως, αφού …χώριζε την πόλη σε δύο μέρη 🙂
  Παντού τα ίδια ρε γμτ^@%#%, και μετά απορούν που σε κάποιο μπουρίνι πλημμυρίζουν και χάνουν τις περιουσίες τους!

 194. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  136 Cortο
  Ναι, Κουντουριώτικα ήξερα κι εγώ αυτές τις προσφυγικές διώροφες κατοικίες αλλά είδα ότι λέγεται έτσι η ευρύτερη περιοχή. Η περιοχή από τις βόρειες παρυφές του Λυκαβηττού μέχρι Βασ. Σοφίας και ως του Γκύζη ήταν να γίνει πάρκο, ο πρίγκηπας Νικόλαος, ένθερμος Πανάθας, έκανε το στάδιο που ΠΑΟ, μετά σταδιακά χαράχτηκε η Λ. Αλεξάνδρας, έγιναν τα νοσοκομεία, οι φυλακές Αβέρωφ κλπ και το υπόλοιπο αδόμητο το έδωσε σε «νεότερα» χρόνια ο Π. Κουντουριώτης στους μικρασιάτες πρόσφυγες εξ ου και το όνομα
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1

 195. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Λου! στάσου μύγδαλα! 🙂
  Πού θα ξοριστείς χωρίς γουίφι;
  Σ’ εμάς κάτω οι δήμοι έχουν και στα χωργιά τζαμπέ νέτι… Μόνο που στα πάτρια δε μένεις ήσυχος ν΄ανοίξεις τάμπλετ 🙂
  Άντε καλοστρατιά σου και καλά να περάσεις.

 196. gpoint said

  # 190, 193

  Oντως Μπουκλουτζάς ήταν το όνομα, το θυμήθηκα αργότερα αλλά νόμισα πως θα περάσει έτσι και το άφησα. Αποδείχθηκε πως δεν ξεφεύγει τίποτις !
  Η μετατροπή του σε δρόμο εξηγεί γιατί η δικηγόρος μου που σπούδασε εκεί δεν ήξερε τίποτε για το ποτάμι.
  Το ποτάμι, τα βουβάλια και οι καμήλες που ξεφόρτωναν ξύλα τα βράδια από τα παρακείμενα όρη ήταν αυτά που χαράχθηκαν στο μυαλό μου προ 60ετίας (+)

  Παραφράζοντας ελαφρά τον Μπομπ

  Sunrise, windy day,
  I replay the past
  I know every scene by heart
  They all went by so fast

 197. ΓΤ said

  @75 Από τα Κοτύωρα και η ευπρεπής γειτόνισσα Δέσποινα Τομαζάνη, μούσα του Νικολαΐδη στη «Γλυκιά συμμορία» 🙂

 198. Corto said

  194:
  Ακριβώς Έφη, όπως τα γράφεις είναι. Ο προσφυγικός συνοικισμός των Κουντουριώτικων εκτεινόταν κυρίως πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Τουλάχιστον μέχρι και την δεκαετία του ’40 τμήμα του συνοικισμού βρισκόταν σε κατάσταση εξαθλίωσης, με κοινή τουαλέτα και μία βρύση για πολλά σπίτια.
  Τα προσφυγικά στην απέναντι πλευρά της Αλεξάνδρας αποτελούσαν οπωσδήποτε ένα πιο αναβαθμισμένο οικιστικό σύνολο (οργανωμένη δόμηση τύπου Μπάουχαους κλπ).

 199. Γιάννης Κουβάτσος said

  194:Ο πρίγκηψ Νικόλαος, ο νονός του Σημίτη, ήταν οπαδός της Πανάθας; Αυτό θα πει πεφωτισμένη δεσποτεία. Μα πάντα ξεχώριζε ο Νίκι στο σόι του για την πνευματική του καλλιέργεια και τη φινέτσα του. Να θυμηθώ να πάω καμιά μέρα ένα μπουκέτο τριφύλλια στον τάφο του, στο Τατόι. 💚

 200. 37: Λου, η ΕΡΤ3 είχε για μήνες μεγάλο αφιέρωμα στα 100 χρόνια της πόλης. Πολλές παραγωγές,ντοκιμαντέρ, κλπ. 1912-2012 – Ο αιώνας της Θεσσαλονίκης, Εκατογραφία, κλπ. Θα περίμενα να έχουν σωθεί τακτοποιημένα όλα, αλλά δεν το επιβεβαιώνω με μια πρώτη ματιά…
  https://webtv.ert.gr/category/ert3/archiothiki-3/ekatografia/ https://www.facebook.com/ERT3Thessaloniki2012/
  Πιο παλιά κάτι είχε κάνει ο Πάνος Θεοδωρίδης https://webtv.ert.gr/category/ert3/archiothiki-3/thessaloniki-aionas/

  Αφενός δεν προλάβαινα, όλον αυτόν τον όγκο, αφετέρου είχα την πεποίθηση ότι δεν θα τα αφήσει η ίδια η ΕΡΤ3 να χαθούν, δεν έχω κάτι σχετικό στις 500 τόσες ώρες βίντεο στον γιουτούμπη μου.

 201. Theo said

  Μπαίνω εδώ αρκετά καθυστερημένα, να πω ένα ευχαριστώ στον Νικοκύρη και τον Κώστα για την ανάρτηση.

  Ήμουν στη Θεσσαλονίκη τη μέρα που δημοσιεύτηκε, τη διάβασα στο κινητό, αλλά δίσταζα να γράψω κάτι, μια και το εικονικό πληκτρολόγιό του με δυσκολεύει.

  Τη μέρα που δημοσιεύθηκε έφαγα σε μια θειά μου, συνταξιούχο νηπιαγωγό, στους Αμπελόκηπους, αλλά αυτή ήρθε εκεί οικογενειακώς στα τέλη των ’80ς, όταν πήρε μετάθεση στη Θεσσαλονίκη.

  Την Τρίτη έφαγα (κάπου διακόσια μέτρα από την οδό Ιασονίδου) με ένα φίλο, Πόντιο δικηγόρο από την Ξηροκρήνη, μιλήσαμε για τον Ιασονίδη, κι αυτός αμφισβήτησε τη φράση «θα τα φάομεν ούλα» που του αποδίδεται, μια και δεν το λένε έτσι στα ποντιακά, αλλά είπε «Θα σας τα πάρωμεν όλα» όπως απέδειξε η Έφη στο σχ. 90.

  Κάποιες γεωγραφικές συμπτώσεις, λοιπόν, με έκαναν να διαβάσω πιο βιωματικά το κείμενο του Κώστα.

 202. ΚΩΣΤΑΣ said

  201 Theo, καταρχάς ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. 🙂

  Αφού βρέθηκες τόσο κοντά, έπρεπε να κάνεις και το επόμενο βήμα. Ένα σχόλιο που να δηλώνει την παρουσία σου στον τόπο μου. Παρόλο που εκείνη η μέρα μού ήταν δύσκολη από υποχρεώσεις και μουσαφιραίους, κάτι θα γινόταν. Μάλλον θα την ξέρω, δεν χρειάζεται όμως να πεις τίποτα.

 203. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 204. loukretia50 said

  200. Ήμουν σίγουρη ότι κάτι θα ξετρυπώσεις!
  Η θεματολογία έχω την εντύπωση ότι σ΄ενδιαφέρει.
  Τυχαία νομίζεις ότι απευθύνθηκα σε σένα?
  (Κι ο «Χρώμης μου» θα σε χρειαστεί σίγουρα ξανά!)
  Θυμόμουν κάποιες εκπομπές, αλλά ο σκληρός κολλάει, ειδικά με τη ζέστη! Αυτό το «ΕΚΑΤΟΛΟΓΙΑ» – τι λέξη!- να μην πω πώς το διάβασα με την κούραση που έχω!
  Από μένα μόνο αυτό – δε διαθέτω κάτι πιο χρήσιμο! :

  ΒΥΘΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
  Αν τα νερά των καναλιών είναι θολά
  Μάταιη μοιάζει η αναζήτηση αρχείων
  Δεν έχει οργάνωση η λάσπη που κυλά
  μαζί με λύματα υπόπτων υπογείων
  σαν παρασύρει στο βυθό τόσο απαλά
  κι εξαφανίζει τόμους σπάνιων βιβλίων
  Βυθίζοντας στη λήθη σιωπηλά
  και θησαυρούς μέσα σε λύματα αχρείων

  On the other hand…
  Yπάρχουν όμως κάποιοι ξύπνιοι πειρατές*
  —– / το γράμμα δεν ακολουθούν του νόμου
  και αψηφούν τον τσαμπουκά του αστυνόμου!

  που αναγνωρίζουν στο σεντούκι το σημάδι
  -οι πρόγονοί τους ήταν βουτηχτές-
  Οι επίγονοι έχουν ρίξει παραγάδι
  αναζητήσεις κάνουν επιλεκτικές
  και στη σαβούρα εντοπίζουν το πετράδι
  Δε λογαριάζουν κόπο ή επικριτές
  δεν τους τρομάζει η κούραση και το σκοτάδι
  κι ανακαλύπτουν τις αρχαίες περγαμηνές
  Η εμπειρία με την τεχνική συνάδει!
  ΛΟΥ
  Βέβαια αυτοί ποτέ δεν ήταν στο κοπάδι!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: