Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Ιουλίου έτους 2019

Posted by sarant στο 1 Ιουλίου, 2019


Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ στις αρχές κάθε μήνα (συνήθως την πρώτη του μηνός), ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς για τα γεγονότα του μήνα, που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα.

 

Δε  1

Ανακοίνωσις της θεωρίας της εξελίξεως των ειδών υπό Καρόλου Δαρβίνου -και θανή Νικολάου Γουίντωνος, σωτήρα των εβραιόπουλων

Τρ  2

† Άρεως Αλεξάνδρου

Τε 3

Γενέσιον Φραγκίσκου Κάφκα -και Ιακώβου Μόρρισων τελευτή κατά τον δαίμονα εαυτού

Πε  4

Διακήρυξις της Ανεξαρτησίας υπό Θωμά Τζέφερσον. Και του τιμημένου η ανύψωσις.

Πα  5

Δημοσίευσις των Μαθηματικών Αρχών της Φυσικής Φιλοσοφίας υπό Ισαάκ Νεύτωνος. Και του ογδόου ελληνικού δημοψηφίσματος.

Σα  6

Πρώτον αντιλυσσικόν εμβόλιον υπό Λουδοβίκου Παστέρ

Κυ 7

Γενέσιον Βλαδιμήρου Μαγιακόφσκι και Νικολάου Ξυλούρη του Κρητός

Δε 8

Γενέσιον Αρθούρου Έβανς του αρχαιολόγου

Τρ 9

Θανάτωση επισκόπων και προκρίτων εν Λευκωσία Κύπρου

Τε 10

Γενέσιον Ιωάννου Χατζηανδρέου (κατά κόσμον Στρατή Τσίρκα) και Νικολάου Τέσλα

Πε 11

Έναρξις της εξοντώσεως των Ισραηλιτών της Θεσσαλονίκης υπό των χιτλερικών δημίων

Πα 12

† Κωνσταντίνου Ουράνη

Σα 13

† Φωτίου Κόντογλου (και γενέσιον Νεοκιδίου της Αραβίας)

Κυ 14

Της πτώσεως της Βαστίλης

Δε 15

Της Ιουλιανής εκτροπής και του κυπριακού πραξικοπήματος

Τρ 16

Της Εγίρας

Τε 17

Πρωταγόρου του Αβδηρίτου

Πε 18

Γενέσιον Νέλσονος Μαντέλα

Πα 19

† Στρατή Μυριβήλη τελευτή

Σα 20

Νιλ Άρμστρογκ και των πρώτων επί της Σελήνης βαδισάντων

Κυ 21

+ Κωνσταντίνου Καρυωτάκη τελευτή και Σωτηρη Πέτρουλα δολοφονία

Δε 22

Γενέσιον Ερνέστου Χεμινγουαίη

Τρ 23

Της πρώτης κατά την Αρχαιότητα Ολυμπιάδος

Τε 24

Γενέσιον Σίμωνος Μπολιβάρ του ελευθερωτού

Πε 25

Γενέσιον Γεωργίου Βερνάρδου Σω

Πα 26

Της νίκης των Ελλήνων επαναστατών εις Δερβενάκια

Σα 27

Τελεσίλλης της Αργείας

Κυ 28

Γενέσιον Εμμανουήλ Ροΐδου

Δε 29

† Βικεντίου Βαν Γκογκ και γενέσιον Μιχαήλ Θεοδωράκη του επιμήκους μουσουργού

Τρ 30

† Κοίμησις Διονυσίου Ντιντερό

Τε 31

† Θανή Νικολάου Σκουφά

Ο Ιούλιος είναι ο πρώτος μήνας από το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου. Βέβαια, επειδή το πρώτο εξάμηνο έχει τον Φλεβάρη, είναι κάπως πιο κοντό από το δεύτερο -έτσι, σε ένα μη δίσεκτο έτος όπως το φετινό η απόλυτη μέση του χρόνου είναι η 2α Ιουλίου.

Ο Ιούλιος επίσης είναι ένας από τους δυο μήνες που πήραν τ’ όνομά τους από ιστορικό πρόσωπο -φυσικά από τον Ιούλιο Καίσαρα. Προηγουμένως ονομαζόταν Quintilis, πέμπτος μήνας δηλαδή στο παλιό ρωμαϊκό ημερολόγιο. Η ονομασία δεν άλλαξε όταν προστέθηκαν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος στην αρχή, κι έτσι ο Quintilis ήταν πια έβδομος μήνας. Όταν όμως δολοφονήθηκε ο Ιούλιος Καίσαρας, έγινε προς τιμή του η  μετονομασία. Ίσως όχι άδικα, αφού ο Ιούλιος Καίσαρας είχε εισηγηθεί τη μεταρρύθμιση του ρωμαϊκού ημερολογίου, με κατάργηση του εμβόλιμου μήνα -άλλωστε γι΄αυτό ονομάζεται Ιουλιανό ημερολόγιο, και είναι το ημερολόγιο που είχαμε στην Ελλάδα ως το 1923 (το λεγόμενο “παλιό ημερολόγιο”).

Ο Ιούλης έχει τις λαϊκές ονομασίες Αλωνάρης (επειδή τότε γίνεται το αλώνισμα, τουλάχιστο στη νότια Ελλάδα), που είναι και η πιο διαδεδομένη, καθώς και τις Αηλιάς και Αηλιάτης (από τη γιορτή τ’ Άη Λιος στις 20 του μήνα), ενώ σε κάποια κυκλαδονήσια λέγεται Γυαλινός, ίσως επειδή τότε αρχίζουν να γυαλίζουν οι ρώγες των σταφυλιών. Λέγεται επίσης Δευτερογιούνης (όπου Πρωτογιούνης είναι φυσικά ο Ιούνιος: ο λαός αντιπαθούσε τα σχεδόν ομόηχα Ιούνης και Ιούλης και ονόμασε πρωτογιούνη τον ένα και δευτερογιούνη τον άλλο, αφού κιόλας είναι πρώτος και δεύτερος μήνας του καλοκαιριού. Αλλού πάλι ονομάζεται Πρωτογιούλης ο Ιούνιος και Δευτερογιούλης ο Ιούλιος).

[Παρένθεση: για κάποιο λόγο, η δημοτική ονομασία των μηνών «Ιούνης» και «Ιούλης» και οι αντίστοιχες γενικές «του Ιούνη» ή «του Ιούλη» ενοχλούν πολλούς· περιέργως, μόνο αυτοί οι δύο, και όχι π.χ. ο Σεπτέμβρης ή ο Μάης· ασφαλώς περί ορέξεως ουδείς λόγος, αλλά οι καθαρολόγοι που λέγαμε υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν λαϊκοί τύποι Ιούνης/Γιούνης και Ιούλης/Γιούλης αλλά μόνο Θεριστής και Αλωνάρης, και ότι τα Ιούνης/Γιούνης και Ιούλης/Γιούλης είναι ψυχαρικές επινοήσεις ή/και κομμουνιστική ξύλινη γλώσσα. Δεν είναι ακριβές αυτό, αν και αξίζει ειδικό άρθρο, πάντως τύποι Ιούνης/Γιούνης υπάρχουν σε δημοτικά τραγούδια (π.χ. ο Γιούνης με τα μήλα στη συλλογή του Πολίτη), ενώ τύπος «Ιούλης» υπάρχει (για όνομα, όχι για τον μήνα) στη Ριμάδα του Μεγαλέξαντρου, αλλά και σε επιγραφή στο νέο μουσείο της Ακρόπολης, όμως δεν βρίσκω τώρα τη φωτογραφία που είχα τραβήξει). Επομένως, οι τύποι «Ιούλης, Ιούνης» (που χρησιμοποιούνται, μου λένε, πάρα πολύ στην Κύπρο, ακόμα από τον Μαχαιρά, αλλά και στις Κυκλάδες) δεν έχουν κάτι το εγγενώς κατακριτέο και είναι θέμα γούστου. Προσωπικά, όταν μιλάω βρίσκω πολύ πιο εύηχο το «δύο του ιούλη» παρά το «δύο του ιουλίου» με τα κατ’ εμέ κακόηχα αλλεπάλληλα ίου-ίου· είπαμε: περί ορέξεως… και κλείνει η παρένθεση].

Υπάρχει και επώνυμο Γιούλης, με μεγαλύτερη συχνότητα στα Πράμαντα Ιωαννίνων.

Ο Ιούλιος έχει χάρη στον Καίσαρα το Ιουλιανό ημερολόγιο, έχει βέβαια και τα Ιουλιανά, την εκτροπή του 1965 με τον εξαναγκασμό του εκλεγμένου πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου σε παραίτηση, την αποστασία βουλευτών της Ένωσης Κέντρου και τις καθημερινές διαδηλώσεις λαού επί 70 μέρες στο κέντρο της Αθήνας. Το ιστολόγιο έχει κατ’ επανάληψη ασχοληθεί με το θέμα, οπότε δεν θα πούμε περισσότερα. Μόνο να αναφέρω (αν και μάλλον το έχω ξαναπεί) ότι προπολεμικά είχαν ονομαστεί Ιουλιανά τα γεγονότα που έγιναν στην Αθήνα στις 31 Ιουλίου 1920, όταν ανακοινώθηκε η απόπειρα δολοφονίας του Ελευθ. Βενιζέλου στο Παρίσι. Το πλήθος κατέστρεψε τα γραφεία όλων των αντιπολιτευόμενων εφημερίδων, το Μέγαρο Σκουλούδη και τα σπίτια άλλων επιφανών αντιβενιζελικών, ενώ δολοφονήθηκε ο Ίων Δραγούμης από κρητικούς χωροφύλακες με αρχηγό τον διαβόητο Γύπαρη στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, περίπου απέναντι στο Χίλτον (τότε λεγόταν οδός Κηφισιάς). Ο λογαριασμός εκείνων των Ιουλιανών πληρώθηκε την 1η Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου.

Ο Ιούλης είναι βέβαια και ο πρώτος μήνας των καλοκαιρινών διακοπών ή τέλος πάντων ήταν ο πρώτος μήνας των καλοκαιρινών διακοπών όταν ο κόσμος μπορούσε να πηγαίνει διακοπές. Στη Γαλλία “Ιουλιανοί” (Juilletistes) λέγονται όσοι πηγαίνουν διακοπές τον Ιούλιο, οι άλλοι, που είναι και περισσότεροι, λέγονται φυσικά Αυγουστιανοί (Aoûtiens). Το μαύρο σαββατοκύριακο, όταν φεύγουν οι δεύτεροι και επιστρέφουν οι πρώτοι είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του γαλλικού φολκλόρ.

Στις παροιμίες για τον Ιούλιο συνήθως ονοματίζεται ο Αλωνάρης, για παράδειγμα: που μοχτάει τον χειμώνα, χαίρεται τον Αλωνάρη ή Αλωνάρης αλωνίζει, στάρι το χωριό γεμίζει. Μια διαιτολογική παροιμία που ομολογώ πως δεν την έχω καταλάβει, λέει «κότα πίτα τον Γενάρη και παπί τον Αλωνάρη». Μια μετεωρολογική – παρετυμολογική παροιμία ισχυρίζεται πως «Τ’ Αϊ-Λιος γυρίζει ο καιρός αλλιώς».

Ο Καβάφης πάντως είχε γράψει για τον «θείο Ιούλιο μήνα» που πυρώνει, ενώ ο Μίλτος Σαχτούρης προειδοποιούσε ότι «Έρχεται έρημος με φωτιά ο Ιούλιος / να κάψει τις μοναχικές ψυχές μέσα στην πόλη». Πιο γνωστός, καθότι μελοποιημένος, είναι ο στίχος του Ελύτη «Τον Ιούλιο κάποτε μισανοίξανε τα μεγάλα μάτια της μες στα σπλάχνα μου». Ο Σεφέρης έχει γράψει, αλλά σε κάποια επιστολή του ή στις Μέρες, το χαϊκού «Πλατεία Ομονοίας»: Ήλιος κι Ιούλιος / στα πεζοδρόμια βγήκαν/ βυζιά κοπάδια -αν θυμάμαι καλά.

Στη Λιλιπούπολη ένας από τους «δώδεκα μήνες αθλητές» είναι και «ο Ιούλιος ο χίπης με μπλουτζίν και χαϊμαλιά».

Κλείνουμε με ένα τραγούδι από το Καλαντάρι του Παντελή Θαλασσινού σε στίχους Ηλία Κατσούλη, που ελπίζω να μην το έχω βάλει άλλη φορά σε μηνολόγιο: Ιούλιος Πορθητής.

Καλό σας μήνα!

89 Σχόλια προς “Μηνολόγιον Ιουλίου έτους 2019”

 1. nikiplos said

  Καλημέρα και από εδώ… Ο Ιούλιος ο μήνας που δεν έχει νέα, ο μήνας της αρχής της ραστώνης, για εμάς εδώ, έχει εκλογές… Και τι εκλογές!

 2. Γς said

  Καλημέρα, καλή βδομάδα και καλό μήνα

  Και σε μια βδομάδα καλή αρχή!

  [Ο θεός να βάλει το χέρι του]

 3. Alexis said

  Καλημέρα.
  Αυτό το «Μιχαήλ Θεοδωράκη, του επιμήκους μουσουργού» είναι χάρμα οφθαλμών! 😊

 4. cronopiusa said

  Γυμνός, Iούλιο Μήνα Ελύτης Oδυσσέας

  (από το O μικρός ναυτίλος, Ίκαρος 1985)

  Γυμνός, Iούλιο μήνα, το καταμεσήμερο. Σ’ ένα στενό κρεβάτι, ανάμεσα σε δυο σεντόνια χοντρά, ντρίλινα, με το μάγουλο πάνω στο μπράτσο μου που το γλείφω και γεύομαι την αρμύρα του.
  Kοιτάζω τον ασβέστη αντικρύ στον τοίχο της μικρής μου κάμαρας. Λίγο πιο ψηλά το ταβάνι με τα δοκάρια. Πιο χαμηλά την κασέλα όπου έχω αποθέσει όλα μου τα υπάρχοντα: δυο παντελόνια, τέσσερα πουκάμισα, κάτι ασπρόρουχα. Δίπλα, η καρέκλα με την πελώρια ψάθα. Xάμου, στ’ άσπρα και μαύρα πλακάκια, τα δυο μου σάνταλα. Έχω στο πλάι μου κι ένα βιβλίο.

  Γεννήθηκα για να ‘χω τόσα. Δεν μου λέει τίποτε να παραδοξολογώ. Aπό το ελάχιστο φτάνεις πιο σύντομα οπουδήποτε. Mόνο που ‘ναι πιο δύσκολο. Kι από το κορίτσι που αγαπάς επίσης φτάνεις, αλλά θέλει να ξέρεις να τ’ αγγίξεις οπόταν η φύση σού υπακούει. Kι από τη φύση – αλλά θέλει να ξέρεις να της αφαιρέσεις την αγκίδα της.

  Καλή σας μέρα καλό μήνα, καλή εβδομάδα 😊 και καλό βόλι…

 5. gpoint said

  # 2

  Εσύ πιστεύεις τις δημοσκοπήσεις, εγώ τον πρόεδρο…. η άλλη Δευτέρα θα δείξει αν ο Κούλης πρωθυπουργεύσει ή θα μείνει με τον Μπουμπούκο δίπλα του

 6. Alexis said

  #1: Το έχω ξαναγράψει, σε μηνολόγιο ίσως. Ιούλιο και Αύγουστο έχουν συμβεί εθνικές τραγωδίες για την Ελλάδα.
  Πραξικόπημα στη Κύπρο και τουρκική εισβολή τον Ιούλιο.
  Αττίλας 2 και μικρασιατική καταστροφή τον Αύγουστο.

  (ε, εντάξει, για να μην τα ρίχνουμε όλα σ’ αυτούς τους δύο τους καημένους μήνες, υπάρχει και το EURO) 😂

 7. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλό μήνα και χωρίς καύσωνες εύχομαι!

  Γιάννης Ρίτσος

  i.Κυρά των αμπελιών

  (απόσπασμα)

  «Κυρά κυρά θαλασσινή και στεριανή
  με τα λουλουδιασμένα μάγουλα
  σφίγγοντας μες στον μπούστο σου
  την κάψα του αλωνάρη
  πότε κρατώντας στην ποδιά σου

  ένα καράβι μικροκάραβο
  πότε σαν παναγιά αιγιοπελαγίτισσα
  ντυμένη μ’ένα δίχτυ
  να κουβαλάς στο σούρπωμα στηνκεφαλή σου
  το πανέρι με τα ψάρια

  Μηλί βαϊ βαϊ μηλί, μηλίτσα της ανηφοριάς
  πως σου τριαντιαφυλλίσανε τα μήλα της αγάπης

  Σπανε τα ρόδια στη ροδιά και πεφτουν γέλια στο ποτάμι
  με κουκουναρια κυνηγιουνται οι κορασιες στο περιγιάλι κι αχ, ο δραγάτης δε βαστά τέτοιο πουλί στον κόρφο του
  κι αχ, δε βαστάνε οι βιολιτζήδες τ’αμπελιού μες στα βιολιά τους

  Μηλί, βαϊ βαϊ μηλί, μηλίτσα της ανηφοριάς
  πώς σου τριανταφυλλίσανε τα μήλα της αγάπης»

 8. cronopiusa said

  Κι άλλος Ρίτσος

  Υπέροχες νύχτες του Ιουλίου

  Α, υπέροχες νύχτες του Ιουλίου με τα μαντολίνα των τζιτζικιών

  και των γρύλων – έλεγε, –

  το φωταγωγημένο βαποράκι της κωλοφωτιάς αγκυροβολημένο στο

  παλιό τζάκι της καλύβας,

  η καλύβα στα καλάμια της ακροποταμιάς –

  δε σου ζητούν αποδείξεις,

  οι φλέβες του νερού κάτω απ’ το χώμα δίχως ερώτηση,

  υπάρχουμε,

  μεγάλοι κύκλοι δροσιάς στην πυρωμένη έκταση της

  θερινής νύχτας,

  τ’ αλώνια με τα άλογα μετέωρα,

  οι θεριστάδες κοιμισμένοι στις θημωνιές,

  τα κορίτσια ξύπνια,

  η αψάδα του αμπελιού γλείφοντας τη γλώσσα της,

  το σκυλί του κυνηγού κοιτάζοντας το φεγγάρι.

  Ο μικρός ακούρευτος βοσκός

  ένιωσε μονομιάς την ευγένεια των ζώων και των άστρων,

  τη ζέστα του μαλλιού, τη δροσιά του νερού,

  το χέρι που έλειπε απ’ τη μέση του,

  τη μεγάλη απουσία εκείνου που δεν ήξερε πώς περίμενε,

  έφτιαξε με θυμάρι μια στρωμνή για δύο

  και ξάπλωσε μόνος,

  σε λίγο σηκώθηκε κ’ έκλαψε στο λαιμό του κριαριού του,

  (μαζί κλάψαμε, για άλλο ο καθένας),

  κλαίγανε και τα πρόβατα στην ασημένια νύχτα –

  Άγνωστη γνώση

  γνώση του σώματος,

  άγνωστο σώμα.

  (Γιάννης Ρίτσος, Ποιήματα, τ. 3ος, Κέδρος)

 9. ΓΤ said

  «Στράτης» ο Μυριβήλης @19.07 βέβαια…

 10. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους ! Των Αγίων Αναργύρων σήμερα, χριστιανών γιατρών που θεράπευαν δωρεάν… Ε. άλλους τους αποκεφάλισαν, άλλους τους λιθοβόλησαν, και μετά, ήρθε το φακελάκι…
  Αν δεν το καταλάβατε, έχουμε κι εκλογές την Κυριακή… Ε βέβαια, δύσκολη εποχή το μεσοκαλόκαιρο… Κολλάς μια πολιτική αφίσα, και πέφτουν από πάνω σου ο Χαρούλης, οι Cure, ο Αριστοφάνης…
  Άσε δε που οι «κεντρικές» ομιλίες των υποψήφιων βουλευτών γίνονται πια σε ουζερί, καφετέριες και ταβέρνες…

 11. 3 Ο Μποστ είχε λανσάρει τον Επιμήκη.
  Καλό μήνα!

 12. Γιάννης Κουβάτσος said

  Από το Διάδρομος και σκάλα-Γιάννης Ρίτσος

  ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ;
  Ολα γερνάνε, παλιώνουν, αχρηστεύονται – είπε-
  παράνομοι καπνοί, κλεισμένες κάμαρες,
  σημαίες, σκοτωμένοι, προκηρύξεις, αγάλματα-
  η άσπρη κουρτίνα κιτρίνισε,
  ο καθρέφτης γδάρθηκε μαζί με το πρόσωπο,
  στ’ όμορφο φόρεμα που φορούσες κείνη τη νύχτα
  εγκαταστάθηκε ο σκόρος,
  το καφενείο της γωνιάς έκλεισε,
  το μπαλκόνι έπεσε μπρούμυτα στις τσουκνίδες,
  τ’ άγαλμα του κήπου χωρίς φαλλό-
  τι χρειάζεται, λοιπόν, η λύπη, τι χρειάζεται το μίσος,
  η ελευθερία, η έλλειψη ελευθερίας,
  τ’ ασημένια κουταλάκια, η αποταμίευση,
  η χρυσή μασέλα της νεκρής, ο ήλιος,
  τα δυο κηροπήγια στο τραπέζι, οι ασπιρίνες,
  τι χρειάζονται ο έρωτας κι η ποίηση;
  Είχε λιακάδα τότε -Ιούλιος μήνας-
  δίπλωναν το ψωμί στην πετσέτα,
  το πλοιάριο έφευγε,
  έκαιγαν οι εφημερίδες σ’ ένα ψάθινο καπέλο
  καταμεσής στο νερό.

 13. Πάνος με πεζά said

  Σαν σήμερα το 1974 φεύγει από τη ζωή ο Χουαν Περόν · η δόξα όμως, πάει αλλού, εκεί που πάει και το μυαλό μας αμέσως…

 14. Γιάννης Κουβάτσος said

  12 Ιουλίου, τελευτή του Κώστα Ουράνη, βλέπω, ενός ποιητή που αγαπώ και για τα ποιητικά του και για τα ταξιδιωτικά του κείμενα…

  Πότε θ’ ανοίξουμε πανιά

  Πότε θ’ ανοίξουμε πανιά για τα Νησιά του Νότου,
  πότε το ρου θ’ ανέβουμε του ποταμού Αμαζόνα;
  -Καιρός μας πια να πάψουμε να βλέπουμε μπροστά μας
  των ίδιων πάντα λιμανιών τη νυσταγμένη εικόνα!

  Ας σβήσει η νέα μας ορμή (σα βήματα στον άμμο
  από το κύμα) την παλιάν, ασάλευτη ψυχή μας!
  Σημαία υψώστε την ψυχή στο πιο αψηλό κατάρτι:
  δεν είναι αλήθεια ότι ήρθαμε αργά στην εποχή μας!

  Μπορούμε ακόμα μια ζωή να ζήσουμε καινούργια,
  αντίς να μαραζώνουμε σαν τον κομμένο δυόσμο:
  φτάνει να κάνουμε πανιά σαν τους Θαλασσοπόρους
  που, μια πατρίδα αφήνοντας-έβρισκαν έναν κόσμο!

 15. Γς said

  5:

  >Εσύ πιστεύεις τις δημοσκοπήσεις, εγώ τον πρόεδρο….

  Οταν λες πρόεδρο εννοείς τον αρχιψεύταρο;

  Δεν τελειώσαμε όμως με τον δικό σου

  Να δούμε τώρα τι θα κάνουμε μ αυτόν που μας έφερε

  Εχασε και δεν το πιστεύει.

  Ο άλλος νομίζει ότι κέρδισε …

  [Ο θεός να βάλει το χέρι του]

  Να μην υπάρχει ένας καλός γμτ…

 16. sarant said

  Καλημερα, καλή βδομάδα, καλό μήνα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1 Εκλογές νομίζω πως είναι η πρώτη φορά από το 1900 τουλάχιστον που γίνονται Ιούλιο -είχαμε βέβαια και το δημοψηφισμα του 2015.

 17. Νικοκύρη, κάθε χρόνο λέω να ρωτήσω βλέποντας τη θανή Ιακώβου Μόρρισων: άκουγε Ντορς ο πατέρας σου; Ή ήταν πιο προσωπική η αναφορά, εννοώ στον άνθρωπο και όχι στον καλλιτέχνη (κατά τον δαίμονα εαυτού);

 18. ΓΤ said

  (Από αναζήτηση στο «Μάθε πού ψηφίζεις» προκύπτει, μάλλον, ότι για τις Βουλευτικές ψηφίζουμε ΟΧΙ εκεί όπου πήγαμε για τις Ευρωεκλογές, αλλά εκεί όπου είχαμε πάει για τις Βουλευτικές του 2015… Αναμένονται μπάχαλα με μετακινήσεις ανενημέρωτων, ιδρωτάρι, βεντάλια και κορδελάτο ψαθοκάπελο, γκρίνια κ.λπ…) Μάλλον θα παίξουν σκηνικά απείρου κάλλους…

 19. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 20. Γιάννης Ιατρού said

  18: Αφού με τις Ευρωεκλογές συνέπεσαν και οι Δημοτικές/Περιφερειακές κλπ. και χρειάστηκαν διπλές αίθουσες, λογικό ήταν αν υπάρξει αλλαγή για να χωρέσουν. Τώρα που έχουμε μια κάλπη, θα πάμε ως συνήθως, δηλ. με τα παλιά χούγια 🙂

 21. ΣΠ said

  Καλημέρα και καλό μήνα.

  Σήμερα ήταν να γίνει και το δίβατο (ή μήπως πεντάβατο; ), αλλά ματαιώθηκε.

 22. gpoint said

  # 15

  Ελεος ρε Γς !!!

  Ενας είναι ο πρόεδρος , ο Ιβάν ο Σαββίδης, δεν μιλάμε για οδοντόκρεμες !!!

 23. sarant said

  17 Είναι προσθήκη δική μας αυτή, όχι του πατέρα μου.

 24. ΓΤ said

  @20 Δεν είναι αυτονόητο, φίλτατε Ιαtrue, θα παίξει μπέρδεμα 🙂

 25. gpoint said

  # 18

  Προβληματίζομαι αν θα βρω που θα ψηφίσω… άσε καλύτερα.

 26. spiridione said

  16. Για τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές που έγιναν Ιούλιο μάλλον πρέπει να πάμε στο μακρινό 1875. 18 Ιουλίου 1875. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82_1875
  Εκτός απ’ αυτές μάλλον δεν υπάρχουν άλλες εκλογές Ιούλιο μήνα. Υπάρχει μόνο το δημοψήφισμα του 2015, αλλά και το δημοψήφισμα της Χούντας στις 29-7-1973 https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%88%CE%AE%CF%86%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1_%CF%84%CE%BF%CF%85_1973

  Αύγουστο βέβαια έχουν διεξαχθεί δύο φορές εκλογές, το 1910 και το 1928.

 27. cronopiusa said

  Της αγάπης αίματα με πορφύρωσαν
  και χαρές ανείδωτες με σκιάσανε
  οξειδώθηκα μες στη νοτιά των ανθρώπων
  μακρινή μητέρα ρόδο μου αμάραντο.

  Στ’ ανοιχτά του πελάγου με καρτέρεσαν
  Με μπομπάρδες τρικάταρτες και μου ρίξανε
  αμαρτία μου να `χα κι εγώ μιαν αγάπη
  μακρινή μητέρα ρόδο μου αμάραντο.

  Τον Ιούλιο κάποτε μισανοίξανε
  τα μεγάλα μάτια της μες στα σπλάχνα μου
  την παρθένα ζωή μια στιγμή να φωτίσουν
  μακρινή μητέρα ρόδο μου αμάραντο.

  Κι από τότε γύρισαν καταπάνω μου
  των αιώνων όργητες ξεφωνίζοντας
  ο που σ’ είδε, στο αίμα να ζει
  και στην πέτρα
  μακρινή μητέρα Ρόδο μου Αμάραντο.

  Της πατρίδας μου πάλι ομοιώθηκα
  μες στις πέτρες άνθισα και μεγάλωσα
  των φονιάδων το αίμα με φως
  ξεπληρώνω
  μακρινή Μητέρα Ρόδο μου Αμάραντο.

 28. cronopiusa said

 29. ΓΤ said

  Προς ξύμπασα τη mathmafia του ιστολογίου και τα λοιπά άγρια μωρά: Τώρα που ήρθε στον ΠΑΟΚ ο Άμπελ Φερέιρα, δικαιούμαστε να μιλάμε για «αβελιανή ομάδα»; 🙂

 30. Νέο Kid said

  29. Βεβαίως! Μη σου πω και για «α-μπαλιανή» ομάδα (ως γνωστός ο άμπαλος στα πορτογαλικά είναι «αμπαλιανέου»)

 31. ΣΠ said

  29
  Ε, όχι και γκρουπ ο ΠΑΟΚ!

 32. sarant said

  26 Μπράβο, συμπληρώθηκε η εικόνα!

  29 Πολύ καλό!

 33. atheofobos said

  8 Ιουλίου. Θρηνώδες άσμα αδούμενον από τους απωλέσαντες τις εκλογές.

 34. nikiplos said

  Και μια ερώτηση στη συλλογική σοφία του ιστολογίου, με προτίμηση στους νησιώτες μας. Αναδιφώντας στους στίχους του «Ντιρλαντά» (που μπορεί να σημαίνουν κάτι, τι άραγε), έπεσα σε έναν από τους τελευταίους, που βρήκα τη λέξη «κοπάλι».

  Ω ντιρλαντά, ντιρλανταντά, ω ντιρλαντά θα δέσω κόμπο
  βρε στον λαιμό τους των αρχόντων
  Να πέφτει ο κόμπος στο κοπάλι, στην Κατερίνα του τσαγκάρη

  Άραγε σημαίνει κοπέλα? εκεί πάει η λογική μου…
  Ευχαριστώ προκαταβολικά.

 35. ΣΠ said

  Τε 10 … Νικολάου Τέσλα

  Η καινούργια ταινία (στην Ελλάδα έρχεται στις 25/7) The Current War αφορά την διαμάχη του Νίκολα Τέσλα με τον Τόμας Έντισον.

 36. ΓιώργοςΜ said

  34 Εγώ πάντα άκουγα
  ο κόμπος, το κομπάρι/ στην Κατερίνα του τσαγκάρη

 37. sarant said

  34 Εγώ άκουγα «κομπάλι» και γκουγκλίζοντας βλέπω πως είναι καλυμνιώτικο παρατσούκλι

 38. Γιάννης Κουβάτσος said

  33: Και από εμάς που θα υποστούμε τους νικητές. 😯

 39. Γιάννης Ιατρού said

  34: Το Κοπάλι είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιούσαν παλιότερα οι παπλωματάδες (ξύλινος κόπανος σε σχήμα μπουκαλιού). Επίσης σημαίνει ένα είδος ξύλινου ραβδιού με το οποίο χτυπούν το τύμπανο/νταούλι κλπ..
  Στην περίπτωση του Ντιρλαντά όμως αυτές οι σημασίες δεν βγάζουν και πολύ νόημα (τι πολύ δηλαδή, καθόλου 🙂 )

 40. Alexis said

  #39: Μα ολόκληρο το Ντιρλαντά κινείται στιχουργικά στα όρια του σουρεαλισμού.
  Ήταν και δική μου απορία πάντως που δεν αξιώθηκα ως τώρα να την ξεδιαλύνω.
  Φανταζόμουνα ότι είναι κάποιο εξάρτημα του καϊκιού.

  Ας μιλήσει και ο καθ’ ύλην αρμόδιος Πέπε 🙂

 41. gpoint said

  # 29

  Προσοχή στον τόνο Αμπέλ

  τα ψιμάρια της χαμούτζας χάρηκαν μόνο 40 ώρες, μετά ξανά στην γνωστή απελπισία-νο φιούτσερ !

 42. nikiplos said

  40@ κι ο Δημήτρης Μαρτίνος!

 43. ΓΤ said

  @41 Προτίμησα να δώσω τον τόνο μέσα στο πνεύμα, ευχόμενος ασφαλώς να μην αναζητηθεί ο Αμπέλ στις υπηρεσίες «αμπελαλέ».

 44. gpoint said

  # 43

  Προκύπτει από το Ha,belle (equipe), τι γάλλος, τι πορτογάλλος !

  Εν τω μεταξύ στην ομάδα 9μιλάνε πορτουγκέζικα, περισσότεροι από τους ομιλούντες την ελληνικήν (για μακιδόνικα ρωτήσατε τον ειδικό) και πρέπει να ξεσκονίσω κι εγώ τα δικά μου από το 07 που τα έγραφα σ’ ένα θεατρικό…

  – Ου μάτου ειν’ η εξοχή, ου σέου ειν΄ο ουρανός

  Ους καρίνιους ειν’ τα χάδια, ου νόγιου ειν’ σιχαμερός

  Α εσκόλα το σχολείο, α ιγκρέζια η εκκλησία

  Α φορμαζούρα η όμορφη, α φάλτα , αποτυχία

  Ου μέντου ειν’ ο φόβος, ου φιντάλγκου αφεντικός

  Ου μπρίου η αξιοπρέπεια, α πολίσια αστυνομικός

  α ρούα ειν’ ο δρόμος, ους κάρου η μηχανή

  α μαζία ειν’ τα μάγια και α ντεζόνχα η ντροπή

  – Πολλά εσείς γνωρίζετε, αγαπητέ μου σερ

  Πως ειναι τάχα η ζωή, γνωρίζετε ;

  – Βιβέρ

 45. Γιάννης Κουβάτσος said

  43: Να δεις πως το πρώτο που θα του μάθουν να παπαγαλίζει θα είναι οι μπαοκτσίδικες κλάψες για το κράτος της Αθήνας. Να ‘χει έτοιμο και το άλλοθι για την πιθανή αποτυχία στο πρωτάθλημα.

 46. Πέπε said

  34:
  Έχω την εντύπωση ότι λέει κομπάλι. Είτε έτσι είτε αλλιώς, εξίσου άγνωστες λέξεις είναι. Πρόκειται, θαρρώ, για παρατσούκλια Καλυμνίων (τα οποία συχνά είναι ουδέτερα), μαζί με διάφορα άλλα ονόματα που αναφέρονται (η Ατσαΐνα η Καλλή > Καλλιόπη Ατσά, η Μαρία του Λισγάρη κλπ.), που πρέπει να ήταν γνωστά στο τσούρμο στο οποίο απευθυνόταν το τραγούδι.

  Πολλά σχετικά εδώ: http://karpathiandiaries.blogspot.com/2010/06/look-what-they-ve-done-to-my-song.html

  Πάντως, λέει: ήρθε ο κόμπος το κο(μ)πάλι, η Κατερίνα του τσαγκάρη (όχι «στην»).

  (Το ακούμε βέβαια από Γκινή, που ξέρει τι λέει, όχι από Σαββόπουλο ή άλλους που δεν καταλαβαίνουν περισσότερα από εμάς!)

 47. Πέπε said

  Α, το 37 δεν το είχα δει

 48. Κιγκέρι said

  Καλό μήνα!
  Ο Γιούνης και ο Γιούλης του Τσαρούχη:

 49. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  18 ΓΤ >>για τις Βουλευτικές ψηφίζουμε ΟΧΙ εκεί όπου πήγαμε για τις Ευρωεκλογές, αλλά εκεί όπου είχαμε πάει για τις Βουλευτικές του 2015

  ΣΟΣ.
  Ίσως/μάλλον ΟΧΙ εκεί που πήγαμε στις Βουλευτικές του 2015!
  Ψάξτε το. ‘Ισως/μάλλον άλλαξε. Εγώ ως ετεροδημότης (δε βάνω στο θηλυκό γιατί έμπαινε με αυτό το όνομα το πολυώνυμο αυτότροφο τρολ 🙂 ) μέχρι τώρα για τις εθνικές ψήφιζα στα σχολεία της Γκράβας, στο εκλ.τμήμα του Νομού μου, αλλά τώρα βλέπω ότι είμαι στο Χαλάνδρι (όπου μένω-κι έμενα και το 2015) σε τμήμα ετεροδημοτών (σε άλλο σχολείο/κτίριο από τις ευρωεκλογές) .

  Προφανώς διαπίστωσαν ότι είμαστε, στην περιοχή εδώ, τουλάχιστον 40 άτομα ετεροδημότες για τον ίδιο Νομό, που είναι το όριο για να διατηρηθεί η μυστικότητα της ψηφοφορίας κι έτσι μας διευκολύνουν με κοντινό μας εκλ. τμήμα.

 50. Γιάννης Ιατρού said

  46: Ωραία παραπομπή! Thanks

 51. ΓΤ said

  @49 Εφουλινουλάκι, δεν συμπεριέλαβες στο απόσπασμα τη λέξη «μάλλον» που προηγείται…

 52. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κόμπος, κομπάλι, κομπαλάκι στην Κρήτη όπως
  ποντικός ποντικάλι ποντικαλάκι

  Βέβαια για το Ντιρλαντά(με τις πολλές παραλλαγές των στίχων) γκούγκλισα κι εγώ ότι ήταν λέει το παρατσούκλι κάποιου ναυτικού:
  «να βρώ τον κόμπο το Κομπάλι
  βρήκα τον Κίτσο τον Γιωργάλη »
  http://www.pi-schools.gr/books/gymnasio/mous_anth/kath_27_100.pdf σελ.38

  Ένα μεσημέρι του Ιούλη

 53. gpoint said

  # 45

  Ναι ωρέ ….αμερόληπτε !! Γι αυτό μόλις ήρθανε ΞΕΝΟΙ διαιτητές έκανε 10 νίκες και 2 ανώδυνες ισοπαλίες στα 12 ντέρμπυ !!

  Γι αυτό στο πρώτο ματς με VAR βγήκαν τα χανούμια παραπονούμενα, τέτοια αμεροληψία σας δέρνει

  Γι αυτό ακόμα εξισώνεις την διακοπή ενός αγώνα με την μη διεξαγωγή του από μίσος και κόμπλεξ στον ΠΑΟΚ

  Είσαι και δάσκαλος, τρομάρα σου !!

 54. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  51 ΓΤ >>δεν συμπεριέλαβες στο απόσπασμα τη λέξη «μάλλον»
  Ωχ ναι! σόρι – έτσι κι αλλιώς δεν ήταν για να σου την πω 😦
  Δε λες που με τη νύξη σου είδα κι εγώ την αλλαγή 🙂
  Ένα τραγουδάκι για σένα
  Είχες του Μάη τη δροσιά,
  του Ιούλη τη λιακάδα

 55. Γιάννης Κουβάτσος said

  53: Είδες κατάντια, ρε μάστορα…Πάνε και διορίζουνε δασκάλους που δεν σέβονται την μπαοκάρα και το αφεντικό της. Και να πεις ότι δεν είναι το πρώτο πράγμα που μας μάθανε στην Π.Α.

 56. leonicos said

  Εφυγε η χρονιά

  Να δω πότε θα τελειώσω τον ανελέητο

 57. ΓΤ said

  @54 Εάν ένιωθα ότι μου την είπες, θα σου έγραφα τρυφεροτρύφερα; 🙂

 58. sarant said

  44 Ωραίο το πορτουγκέζικο!

 59. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @46. Εξαιρετικό κείμενο!

 60. Καλησπέρα (από πού άραγε φαίνεται; Δεν μπορώ ν’ απαντήσω, αλλά είχα πει πως θ’ αρχίσω τους χαιρετισμούς από σήμερα και για τις επόμενες μέρες 🙂 ).

 61. Χαρούλα said

  Δυό υπέροχες μέρες! Πλημμυρισμένες ποίηση! Παντού(μ) αλλά όχι πουθενά(μ)!
  Συγχαρητήρια στους ποιητές! Μπράβο κ.Κολοτούρου, κ.Γιαννούδη! Να καμαρώνουμε δικαίως για το νέο αίμα!
  Ευχαριστώ και τον Νικοκύρη για το χθεσινό κέρασμα, αλλά και την Κρόνη κσι τον Γ.Κουβάτσο για τα σημερινά! Να είστε καλά!

  Καλό μήνα!

 62. Αγγελος said

  Η ΠΦΑ δεν σέβεται ούτε τα μπάνια του λαού, τρομάρα της 🙂 Ο Κούλης όμως τα θυμήθηκε, κάτι είναι κι αυτό …
  Εμένα με στέλνουν να ψηφίσω στα Κάτω-Κάτω-Κάτω Πατήσια, στις Τρεις Γέφυρες (ενώ ανέκαθεν ανήκα στην ενορία του Αγ. Λουκά). Μου κακοφαίνεται…

 63. Alexis said

  Ίσως τα πιο άχρηστα εισαγωγικά που έχω δει σε είδηση:
  https://www.prevezatoday.gr/o-speaker-ton-mpasketikon-epitychion-vasilis-skoyntis-erchetai-sto-8o-3on3-basketball-tournament-s-k-nikopoli-prevezas/
  Τόσο που προβληματίστηκα αν θα έρθει στ’ αλήθεια ή αν θα απευθύνει κανένα μήνυμα μεσω …skype ☺

 64. gpoint said

  # 55

  Ακου τα αφού το θέλεις να δεις ποιοί και γιατί είναι οι κλαψιάηδες :

  Κλαφτηκες για τον Κύζα, τον σχολάσανε, κλάφτηκε το ΑΕΚ για τον επόπτη του τελικού στον Βόλο πάει κι αυτός. Με έλληνες στην ΚΕΔ αυτά. ( Ο ΟΣΦΠ ως γνωστόν δεν κλαίγεται, δέρνει, Τζήλος κ.λ.π.) Κλάφτηκε ο ΠΑΟΚ για τα αίσχη του Κομίνη (γκολ-ξεγκό-ξαναγκολ) και σφύριξε πιο πολλά ματς φέτος πό όλους. Ο ΠΑΟΚ πήρε το μάθημά του, ΑΕΚ και ΟΣΦΠ φωνάζανε για τον Περέιρα και τον φάγανε για έναν ακόμα χρόνο!! Κατάλβες πως έχουν αλλάξει τα κόζα ή ακόμα ;

  Αλλάξε τροπάριο και μυαλά γιατί θα βλέπεις συνέχεια εφιάλτες και θα παρακαλάς να ξανάρθει η παράγκα για να είσαι τζάμπα δεύτερος και να βγάζεις την χολή σου στους αδικημένους τριτοτέταρτους, όπως συνήθισες.
  Ασχολήσου με το μπασκετάκι, δυο χρονάκια σου μείνανε ακόμα, στόχω ξαναγράψει από το 21 θα μπει ο Σαββίδης στο κόλπο του μπάσκετ και …πάπαλα (έχεις και δωρεάν εσωτερική πληροφόρηση από τα σπλάχνα της ΠΑΕ)

 65. ΞΥΠΕΤΑΙΩΝ said

  Αφου δεν το γραφει κανεις , ας το γραψω εγω ,ο σταλινικος κομμουνιστης .

  Στις 14 Ιουλιου 1896 γεννιεται ο αναρχοσυνδικαλιστης και μεγαλος επαναστατης , Μπουεναβεντουρα Ντουρρουτι .

 66. Νίκος Κ. said

  Πέθανε ο Mordillo. 86 χρονών, υπερδραστήριος κι ενώ έτρωγε με την οικογένειά του. Σχεδόν τον ζηλεύω.

 67. Πέπε, πολύ ωραίο το λύγξ του 46. Διαβάζω για τις βόγες που γράφεις και θυμάμαι το ρήμα βογάρω (αφορούσε χειρισμούς/μανούβρες του σκάφους) που είχα ακούσει από μονιμά του ΠΝ στα 80ζ. Tον είχα ρωτήσει τότε και μου είπε πως σημαίνει : σπρώχνω. Ετυμό κανείς? Λογικά βενετσιάνικο θα είναι.
  Δυστυχώς τα 3 λύγξ που έχεις στη σχετική παράγραφο βγάζουν έρρορ 404.

 68. gpoint said

  O Tσιτσιπάς στο Γουίμπλετον θα συνεχίσει σαν φαν της Σάκκαρη…

 69. gpoint said

  # 67

  Βόγκα, βόγκα ο γκοντολιέρ στην βαρκαρόλα των δυο Φοσκαραίων του Βέρντι, κάτι με την κωπηλασία σημαίνει

 70. 69 το vogare το βρίσκω με τη σημασία : κωπηλατώ.
  https://context.reverso.net/traduzione/italiano-inglese/vogare
  Είμαι καταβεβλημένος έως θανάτου από την κώπωση 🙂

 71. gpoint said

  # 67, 69

  Από τα ωραιότερα χορωδιακά του Βέρντι…(η μπαρκαρόλα από το 2.08 )

 72. «βρίσκω πολύ πιο εύηχο το «δύο του ιούλη» παρά το «δύο του ιουλίου»»
  Ποιος λέει δύο του Ιουλίου; δύο Ιουλίου λέμε.

 73. Γιάννης Ιατρού said

  Για τον Μιχαήλ (Αλεξάντροβιτς) Μπακούνιν (Bakounine) που πέθανε σαν σήμερα το 1876 στην Ελβετία δεν είδα να γράφετε/αναφέρετε τίποτα, ε; Εδώ το ρεπερτόριό του, που μας αποκρύπτει γνωστός σχολιαστής … 🙂

 74. Earion said

  Εκπλήσσομαι που υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που θεωρούν το ολέθριο δημοψήφισμα του 2015 αξιομνημόνευτο γεγονός. Ίσως και να το θεωρούν σημείο περηφάνειας!

 75. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  70 Άρα οποιος βογάρει βογκάει από την κούραση 🙂

  74 Πού να δεις που έχουμε και την αλωση του 1453 στο μηνολόγιο (τον Μάιο).

 76. ΚΩΣΤΑΣ said

  –Προσωπικά, όταν μιλάω βρίσκω πολύ πιο εύηχο το «δύο του ιούλη» παρά το «δύο του ιουλίου» με τα κατ’ εμέ κακόηχα αλλεπάλληλα ίου-ίου· είπαμε: περί ορέξεως…

  Συμφωνώ με το τελευταίο, περί ορέξεως….

  Διαφωνώ οριζοντίως και καθέτως με το: … κακόηχα αλλεπάλληλα ίου-ίου… Αντιθέτως, τα βρίσκω άκρως κελαηδιστικά, πως λέμε τα πουλάκια τσίου, τσίου, τσίου… 🙂

 77. 75α Ναι 🙂
  https://www.slang.gr/definition/1221-sproxno
  Σου πω, δεν έρχεστε κανείς να δώσει ένα χέρι στο χαμαλίκι, τραβάω κουπί που μου ‘χει φτάσει η γλώσσα στον αφαλό, λίγο ακόμα και θα…(θουκύργιε) 🙂

 78. Earion said

  74-75 Αυτό σημαίνει ότι θα τη γιορτάσουμε και φέτο την άβολη επέτειο;

 79. Γιάννης Κουβάτσος said

  Να βάλουμε στις 2 Ιουλίου ίου-ίου το γενέσιον Αλεξάνδρου Παναγούλη του παρ’ ολίγον τυραννοκτόνου και γνησίου δημοκράτου.

 80. sarant said

  78 Αν θυμάμαι καλά μόνο στην πρώτη επέτειο την είχα μνημονεύσει, το 2016. Συζήτηση βέβαια μπορεί να γίνει πάντα, αλλά αν κρίνω από αυτά που βλέπω σε τοίχους αντισύριζα μαχητών είναι σαν τους εξόριστους του Κόμπλεντς -δεν ξέχασαν τίποτα και δεν διδάχτηκαν τίποτα.

 81. Γιάννης Κουβάτσος said

  80: Βουρβόνοι ένα πράγμα οι αντισυριζαίοι. ☺

 82. Πέπε said

  @67:
  Χτήνε, ευχαριστώ. Δυστυχώς το ‘χουν αυτό τα λυγξ, το αναφέρω και στο τέλος του κειμένου. Εν πάση περιπτώσει το πρώτο αφορούσε ένα δίσκο του Αρχείου Μέλπως Μερλιέ με καταγραφές δημώδους μουσικής από την Αίγινα, και τα άλλα δύο σύντομα δείγματα (30 δευτερολέπτων) από δύο κομμάτια αυτού του δίσκου, που υπάρχουν ανεβασμένα στο σάιτ του εν λόγω αρχείου. Πολύ αντιεμπορικά για να βρεθούν στο ΥΤ, αν και δεν το ‘χω ξαναψάξει πρόσφατα.

  Απ’ ό,τι βλέπω, τα ανεβάσματα εξακολουθούν να υπάρχουν. Φαίνεται ότι άλλαξε η ηλ. δ/νσή τους: http://www.mla.gr/albums_prev_el.php?editalbumid=281 (ο δίσκος, από εδώ βρίσκεις και τα κομμάτια). Θα πρέπει να κάτσω να τα ξαναπεράσω στο μπλογκ.

 83. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Ευχαριστώ, Πέπε.

 84. loukretia50 said

  Mα η ραστώνη δεν είναι πια αυτή που ήταν…

  Οι φίλοι μας δε χαίρονται ανέμελη ραστώνη,
  Ο ήλιος του καλοκαιριού, η λάμψη του μεσημεριού
  το βλέμμα τους θαμπώνει
  Παγίδα είναι η αντηλιά, σε ανεκτίμητα παλιά
  χειρόγραφα απλώνει
  την ανελέητη φωτιά – ποιάς μάγισσας είναι γητειά?
  Αδόκητα ακυρώνει
  πολύτιμο έργο ζωής, από καπρίτσιο της στιγμής
  καπνός μόνο και σκόνη

  Ανίσχυρη είναι η οργή, αδύνατη μοιάζει η φυγή
  Η λαίλαπα κυκλώνει
  και αναμνήσεις ζωντανές – τι έχει αλλάξει από χθες?
  Σκιά παραμορφώνει

  Σε κάθε φωτεινή γωνιά παραμονεύει η καταχνιά
  Το πλαίσιο θολώνει
  Εικόνες, όνειρα, χαρές, συνήθειες, προοπτικές
  στο φόβο αγκιστρώνει
  Η θέληση κι η αντοχή αγώνα δίνουν συνεχή.
  Η λάβρα πώς ναρκώνει…

  Δε σβήνει αυτή η πυρκαγιά, ατσάλι η καθαρή ματιά
  μα η φωτιά τη λειώνει
  Και δεν αρκεί μία ευχή για να ξεσπάσει η βροχή,
  σα δίχτυ να απλώνει
  τα δάκρυα του ουρανού, το δώρο του ωκεανού
  στη γη που ερημώνει.
  Στη διψασμένη απαντοχή, λαχτάρα για μια νέα αρχή
  σε χρόνο που πετρώνει
  και μια χαρά πραγματική, αντί για την εικονική
  με γέλιο να φυτρώνει.
  Να ζωντανέψει η φυλλωσιά,σαν κύμα νάρθει η δροσιά
  να εξουδετερώνει
  τη φλογισμένη απειλή , να μείνει μόνο απατηλή
  η λάμψη που πληγώνει
  Καθρέφτισμα η αντηλιά, παιχνίδι ας είναι, ζαβολιά
  του ήλιου που τυφλώνει
  κι ο κρύσταλλος ο μαγικός – κάθε σταγόνα είναι φακός
  να τον μεταμορφώνει
  σε παρουσία φιλική με αίγλη, φως και μουσική
  που σεβασμό αξιώνει,
  μα δίνει χάρη θεϊκή , που καταργεί τη φυλακή
  κι ανάσα που λυτρώνει
  Κι η ανυπόταχτη καρδιά να χαίρεται σαν τα παιδιά
  ανέμελη ραστώνη.

  Ακόμα και στην αντηλιά, ασπίδα είναι η αγκαλιά
  στο δέντρο που ματώνει
  Αγάπη, δροσερή πνοή, ελπίδα, δίψα για ζωή
  στα φύλλα του κλειδώνει
  με λόγια, μαγικά κλειδιά – οι φίλοι μας είναι κλαδιά
  Ξέρουν, δεν είναι μόνοι
  ΛΟΥ

  ΥΓ1 Ελπίζω να μη θυμώσουν… πολύ.
  Είναι παράξενο, αλλά ένοιωθα πιο αμήχανα να το στείλω πριβέ.
  ΥΓ2 Αν ήθελα άσκηση θα δοκίμαζα παντούμ

 85. loukretia50 said

  Διευκρίνιση :
  Να χαιρετήσω θέλησα μ΄ένα μικρό ραμόνι
  Νόμιζα είχα έμπνευση να γίνει μακαρόνι
  Του Ιουλίου κελάηδισμα με τη γλυκειά ραστώνη
  Μα ρίμες πάνω σ΄αμμουδιά η θάλασσα ξεπλένει
  Με κέφι το ξεκίνησα και άλλο πράγμα βγαίνει
  Ποιος είπε πως αταίριαστα γέλιο με κλάμα δένει?
  ΛΟΥ
  Ίσως ένα χαμόγελο μονάχα απομένει
  Λοιπόν, ας γίνει γέφυρα να μη νοιώθουμε ξένοι

 86. sarant said

  Μπράβο, περίτεχνο.

 87. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  84
  Καλώστο!

  Μηνύματα μηνύματα
  με τα ψηφιοκύματα
  δροσάτα μελτεμάκια
  της Λου τα κελαηδίσματα
  τα γλυκοχαιρετίσματα
  στα ιστοφιλαράκια

  (Χειροκροτηματάκια) 🙂

 88. loukretia50 said

  87. …παλαμάκια σαν πουλάκια να χτυπούν τα δυο χεράκια
  ώπα!
  Μα της ΕΦΗΣ τα μεράκια τρυφερά είναι τραγουδάκια
  (Συνοδεύουν τσαλιμάκια όταν κάνει μεζεδάκια χεχε!!)

  Καλώς σε βρήκα!

 89. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλῶς μᾶς ὥρισες, Λοῦ.

  Οἱ στίχοι σου ἀνάσα δροσιᾶς στὸν προεκλογικὸ καύσωνα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: