Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μακεδονία-Σκόπια

Posted by sarant στο 3 Ιουλίου, 2019


Τις προάλλες η εφημερίδα Ντοκουμέντο έφερε στη δημοσιότητα ένα ντοκουμέντο του 2005, μια επιστολή του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους νεότερο, σχετικά με το θέμα του ονόματος της γειτονικής χώρας, της χώρας που σήμερα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία.

Το κείμενο της επιστολής αυτής, σε μετάφραση της εφημερίδας, έχει ως εξής:

Αγαπητέ Τζορτζ,

Σε ευχαριστώ για το μήνυμά σου και τα ευγενικά σου λόγια, τα οποία μου μετέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, [Πέτρος] Μολυβιάτης.

Στην επιστολή σου με ημερομηνία 16 Νοεμβρίου 2004 επιβεβαίωσες τη στήριξή σου στις συνεχιζόμενες προσπάθειες του ΟΗΕ να βρει λύση στο ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, καθώς και την ετοιμότητά σου να ενστερνιστείς οποιαδήποτε λύση προκύψει από αυτές τις διαπραγματεύσεις. Θα ήθελα, λοιπόν, να σε ενημερώσω για τις πρόσφατες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (FYROM). Για πρώτη φορά από την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη στις 13 Σεπτεμβρίου 1995, ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Μάθιου Νίμιτς, προχώρησε στην υποβολή πρότασης, υπό τη μορφή ενός πλήρους προσχεδίου απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίον αφορά την τελική διευθέτηση του εκκρεμούς αυτού ζητήματος.

Συγκεκριμένα, η προτεινόμενη ονομασία από τον ειδικό διαμεσολαβητή είναι «Republika Makedonija-Skopje» με σκοπό να χρησιμοποιείται αμετάφραστη. Αυτή η ονομασία θα χρησιμοποιείται για κάθε επίσημη χρήση εντός του συστήματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον, η πρόταση ενθαρρύνει και άλλους διεθνείς οργανισμούς, καθώς και κράτη, να επιλέγουν το προαναφερθέν όνομα για κάθε διεθνή επίσημη χρήση.

Το συνταγματικό όνομα «Republika Makedonija» θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται για εσωτερική χρήση εντός της FYROM, κάτι που σημαίνει ότι δεν απαιτείται καμία συνταγματική αλλαγή η οποία θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στη Συμφωνία της Οχρίδας του 2001.

Αυτή η πρόταση απέχει από τις θέσεις μας, αλλά θα ήμασταν έτοιμοι να την αποδεχθούμε ως βάση για την επίτευξη λύσης. Οπως είχα την ευκαιρία να σε ενημερώσω στην επιστολή μου με ημερομηνία 29 Νοεμβρίου 2004, η Ελλάδα είναι έτοιμη να ολοκληρώσει γρήγορα τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης. Επί 15 χρόνια διάφοροι παράγοντες εμπόδιζαν την επίτευξη λύσης μεταξύ των δύο κρατών. Προσωπικά, είμαι έτοιμος να στηρίξω μια συμφωνία τώρα.

Η Ελλάδα είναι, επομένως, διατεθειμένη να εισέλθει σε αυτό το τελευταίο στάδιο των διαπραγματεύσεων διατηρώντας θετική και εποικοδομητική στάση, για να επιτύχει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Αυτό δεν θα επιτρέψει μόνο την πλήρη ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων, αλλά θα συμβάλει επίσης αποφασιστικά στη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής και θα άρει ένα μείζον εμπόδιο που βρίσκεται στο δρόμο της ενσωμάτωσης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στις ευρωατλαντικές δομές.

Η πρόταση [Νίμιτς] παρέχει και στις δύο πλευρές ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας το οποίο θα συνεισφέρει στην περαιτέρω σταθεροποίηση της περιοχής. Είναι, επομένως, ζωτικής σημασίας σε αυτό το στάδιο και οι δύο πλευρές να στηρίξουν το σχέδιο πρότασης του ΟΗΕ.

Λαμβάνοντας υπόψη τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση της περιοχής εν γένει, καθώς και τις προκλήσεις που προκύπτουν από τον εν αναμονή προσδιορισμό του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσόβου, εύχομαι ειλικρινά οι ΗΠΑ να στηρίξουν ενεργά την πρόταση του ΟΗΕ.

Ειλικρινά δικός σου,

Κώστας Καραμανλής

Επίσης, στην Εφημερίδα των Συντακτων δημοσιεύτηκαν επιστολές του Κ. Καραμανλή, της ίδιας εποχής, προς τους κυριότερους Ευρωπαίους ηγέτες, με τις οποίες τους ζητεί να στηρίξουν τη λύση της διπλής ονομασίας. Αυτή τη στιγμή που γράφω το άρθρο, δεν έχουν ακόμα ανεβεί στον ιστότοπο της εφημερίδας, υπάρχουν μόνο στην έντυπη έκδοση.

Αν κάνουμε σύγκριση με τη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι φανερό πως ο Κ. Καραμανλής το 2005 είχε παραχωρήσει πολύ περισσότερα στη γειτονική χώρα: δεχόταν διπλή ονομασία, όπου το όνομα «Μακεδονία-Σκόπια» (ή, έστω, αμετάφραστο Μακεντόνια-Σκόπιε) θα ίσχυε μονο για τον ΟΗΕ και για οποιον διεθνή οργανισμό είχε ευχαρίστηση, ενώ η συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα έμενε σε ισχύ όχι μονο στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας αλλά και στις διμερείς σχέσεις της και στη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας εκτός ΟΗΕ. Δεν προβλεπόταν δηλαδή το περίφημο erga omnes.

Δεν προβλεπόταν επίσης συνταγματική αναθεώρηση (αντίθετα, αποκλειόταν ρητά), ούτε υπήρχε καμιά πρόνοια για παραίτηση της γειτονικής χώρας από τα στοιχεία που θα μπορούσαν να θεωρηθούν σφετερισμός της ιστορίας της αρχαίας Μακεδονίας, δηλ. θα παρέμεναν τα αγάλματα, οι ονομασίες αεροδρομίων κτλ. ή οι αλυτρωτικές θέσεις στα σχολικά βιβλία.

Ταυτόχρονα, στην προσωπική επιστολή Νίμιτς προς Καραμανλή αναφερόταν ρητά ότι οι κάτοικοι της χώρας θα ονομάζονται “Μακεδόνες” και η γλώσσα τους “μακεδονική”.

Όλα αυτά τα δέχτηκε η τότε ηγεσία της χώρας ενώπιον των ΗΠΑ, της ΕΕ και των μεγάλων χωρών της Ευρώπης. Όπως σημειώνεται στην επιστολή Καραμανλή προς τον Ισπανό πρωθυπουργό Θαπατέρο: Για δεκαπέντε χρόνια πολιτικοί λόγοι είχαν αποτρέψει μια λύση μεταξύ των δύο χωρών. Προσωπικά, είμαι έτοιμος να αναλάβω το πολιτικό κόστος και να επιλύσω το θέμα τώρα …. Είναι κρίσιμο σε αυτή τη φάση η Ισπανία να στηρίξει την πρόταση του ΟΗΕ, η οποία, πρέπει να τονίσω, αποτελεί ισορροπημένο συμβιβασμό μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών. Αυτό που χρειάζεται είναι η άλλη πλευρά να αποδεχτεί την πρόταση του ΟΗΕ.

Ο λόγος που δεν επιτεύχθηκε συμφωνία τότε, είναι η αδιαλλαξία της άλλης πλευράς. Ο εθνικιστής πρωθυπουργός Γκρούεφσκι, έχοντας στηρίξει την πολιτική του στην «αρχαιοποίηση» και στην εθνικιστική πλειοδοσία, αρνήθηκε την πρόταση, αντιπροτείνοντας άλλο είδος διπλής ονομασίας: Δημοκρατία της Μακεδονίας για όλες τις χρήσεις και πΓΔΜ για τις διμερείς σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα.

Στο Βουκουρέστι ελληνικό βέτο δεν υπήρξε. Υπήρξε η επιδίωξη των γειτόνων να γίνουν δεκτοί στο ΝΑΤΟ με το όνομα πΓΔΜ, όπως είχαν δικαίωμα βάσει της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995, και η ανέλπιστη βοήθεια του Ν. Σαρκοζί, που απέτρεψε την πανωλεθρία της ελληνικής διπλωματίας. Εκ των υστέρων, και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, ο Κ. Καραμανλής θριαμβολογώντας κόμπασε για το βέτο που έβαλε (λέγοντας ψέματα) με αποτέλεσμα να προσφύγουν οι γείτονες στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και να δικαιωθούν.

Θα πει κάποιος: αφού δεν υπογράφτηκε το 2005 καμία συμφωνία, εξαιτίας της αδιαλλαξίας της αλλης πλευράς, οι παραχωρήσεις της επιστολής Καραμανλή δεν δεσμεύουν κανέναν και είναι σαν να μην έγιναν. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Τυπικά δεν δεσμεύουν, ωστόσο έγιναν -και στις διαπραγματεύσεις υπάρχει μνήμη, ιδίως όταν ο διαπραγματευτής είναι το ίδιο πρόσωπο.

Οπότε, δεδομένων των παραχωρήσεων του 2005, στις Πρέσπες η ελληνική διπλωματία πέτυχε άθλο, αφού κατόρθωσε να πάρει πίσω πράγματα, κάθε άλλο παρά αμελητέα, που τα είχαμε παραχωρήσει το 2005: διπλή ονομασία, erga omnes, συνταγματική αναθεώρηση.

Για να ειμαστε δικαιοι, το διεθνές κλίμα το 2018 ήταν διαφορετικό. Υπήρχε πλέον η σαφής επιθυμία του αμερικανικού παράγοντα να λήξει η εκκρεμότητα και να ενταχθεί η γειτονική χώρα στους ατλαντικούς (και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς). Ωστόσο, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν παύει να αποτελεί θρίαμβο της ελληνικής διπλωματίας, σε σημείο που να μπορεί να κατηγορηθεί ως ετεροβαρής κατά της Βόρειας Μακεδονίας.

Και ενώ η Νέα Δημοκρατία γνώριζε ότι είχε δεχτεί διπλή ονομασία χωρίς erga omnes και χωρίς συνταγματική αναθεώρηση, όχι μόνο απέρριψε τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά έστησε ένα πανηγύρι μίσους και διχασμού σε όλη την Ελλάδα, εκτοξεύοντας κατηγορίες για προδοσία και υποθάλποντας τα εθνικιστικά συλλαλητήρια, επειδή υπολόγιζε (σωστά, όπως φάνηκε) ότι με τον τρόπο αυτό θα αποκομίσει εκλογικά οφέλη.

Δεν κατηγορώ δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία για τις υποχωρήσεις του 2005 -την κατηγορώ για τη στάση της το 2018 ενώ η ιδια είχε δεχτεί έναν πολύ πιο γενναιόδωρο συμβιβασμό.

Και δεν την κατηγορώ για αντιπολιτευτική ταχτική, διότι είναι συνηθισμένο η αντιπολίτευση να δείχνεται αυστηρή στον έλεγχο των επιτυχιών και στην καταγγελία των αποτυχιών της κυβέρνησης. Την κατηγορώ όμως ότι ενέσπειρε διχαστικό μίσος στον ελληνικό λαό, κατηγορώντας τους αντιπάλους της για εθνική μειοδοσία -κατηγορία που γίνεται κωμικοτραγική αν σκεφτούμε πως οι αντίπαλοί της είχαν με τη συμφωνία των Πρεσπών ξανακερδίσει πολλά από εκείνα που είχαν παραχωρηθεί το 2005.

Το ιστολόγιο εξαρχής πήρε θέση υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Κατηγορηθήκαμε γι’ αυτό, χάσαμε σχολιαστές, εγώ δέχτηκα ύβρεις όταν υπέγραψα υπέρ της Συμφωνίας, με είπαν προδότη και πουλημένο. Σήμερα επιβεβαιώνεται η πεποίθησή μου ότι έπραξα σωστά και, γιατί να το κρύψω, καμαρώνω λιγάκι. Και ελπίζω πως θα μου συγχωρήσετε αυτό το αμιγώς πολιτικό άρθρο.

 

 

180 Σχόλια προς “Μακεδονία-Σκόπια”

 1. rizes said

  Ω ΤΙ ΝΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΘΕΝΕΣ
  https://vgiannelakis.wordpress.com/2019/04/28/%cf%89-%cf%84%ce%b9-%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%b7-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%83%ce%b8%ce%b5%ce%bd%ce%b5%cf%83/

 2. Σε ένα πράγμα είχε δίκιο ο Μητσοτάκης ο παλιός: σε δέκα χρόνια δεν θυμάται κανείς. 🙂
  (χωρίς πλάκα, όντως είχε δίκιο – αλλά δέκα χρόνια αφότου λυθεί το πρόβλημα, ήθελε να πει)

 3. spyridos said

  https://www.efsyn.gr/node/201968

  Να την κατηγορήσεις Νικοκύρη την Νέα Δωσιλογία.
  Μετριοπαθέστατο σε βρίσκω και μπράβο σου αλλά υπάρχουν και όρια.
  Έξι επιστολές έστειλαν σε όλους τους ηγέτες.

  https://www.efsyn.gr/node/201968

  Πως τον λένε τον δωσίλογο στα καθιαυτού μακεδονικά?

 4. Jimakos said

  Μπορείς, Νικοκύρη (ή όποιος άλλος φίλος του ιστολογίου) να κάνεις μια επιγραμματική αναφορά στο «μη βέτο» (αλλά και τη στάση της Γαλλίας, που λες) ? Οι περισσότερες ανευρέσεις στον γούγλη -δυστυχώς- μιλούν για βέτο κι όσες δεν μιλούν, δεν είναι καθόλου διαφωτιστικές. Μερσί μπιαν και καλημέρες 😀 😀

 5. Κουνελόγατος said

  «γιατί να το κρύψω, καμαρώνω λιγάκι».

  Και πολύ καλά κάνεις. Καλημέρα.

 6. Pedis said

  # 2 – Μπα, η ρήση έχει γενική ισχύ.

  Και στην πράξη τα δέκα χρόνια έχουν αποδειχθεί μία απαισιόδοξη υπερβολή.

  Θέλεις παραδείγματα από την πρόσφατη (των τελευταίων δέκα χρόνων) ιστορία;

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  4 Παράδειγμα, σε ανύποπτο χρόνο:
  https://www.tovima.gr/2014/01/30/politics/benizelos-den-thesame-beto-to-2008-sto-boykoyresti-gia-tin-pgdm/

  Η «φιλελληνικη» στάση του Σαρκοζί αποδίδεται είτε στις… ελληνικές ρίζες του είτε στο ότι η Γαλλία ήθελε να μας πουλήσει Ραφάλ.

 8. Μανούσος said

  Εγλω για βέτο διαβάζω

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7329963.stm

  https://www.reuters.com/article/us-nato-macedonia/greece-stands-by-nato-veto-threat-for-macedonia-idUSL0238277320080402

  Αν μάλιστα κατάφερε ο Κωστάκης να έχει και την βοήθεια το Σαρκοζί, θα πρέπει να λογιστεί ως ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία.

  Το ότι η ΝΔ όπως και κάθε κυβέρνηση έψαχνε τρόπο να συμβιβαστεί και να παραδώσει και όνομα και όλα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.
  Τελικώς ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ την συνθηκολόγηση.
  Βεβαίως δεν ξέρουμε αν ακριβώς αυτή η αναγνώριση που επιζητούσαν δεν θα είναι η απαρχή της διάλυσης του κρατιδίου.

 9. leonicos said

  Ότι είναι οι χειρότεροι, δεν υπάρχει αμφιβολία

  Και θα το νιώσουμε στο πετσί ας δυστυχώς

 10. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μα όλοι ξέρουμε ότι η μικτή ονομασία, με τον όρο Μακεδονία μέσα, ήταν συμφωνημένη από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Θα είχαμε ξεμπερδέψει από τότε μ’ αυτό το θέμα. Επίσης, ποιος αιώνας πρέπει να φτάσει, για να εξαφανιστούν επιτέλους από τα κομματικά λεξιλόγια όροι όπως μειοδότες, προδότες και εθνοπροδότες, εθνομηδενιστές, νενέκοι, κουίσλινγκ, τσολάκογλου, γερμανοτσολιάδες, εφιάλτες και όλα αυτά τα τραγικά που αναπαράγονται πολλαπλασιαστικά και μολύνουν την πολιτική ζωή αλλά και την μπλογκόσφαιρα;

 11. Lavrentij said

  Δείτε εδώ:

  Click to access 142-20111205-JUD-01-00-EN.pdf

  πώς αποτυπώνονται τα γεγονότα στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που καταδίκασε την Ελλάδα. Τα βασικό είναι ότι το «βέτο» ασκήθηκε επειδή η άλλη πλευρά απέρριψε την πρόταση Νίμιτς, αυτήν ακριβώς που έθεσε ως βάση διαπραγματεύσεων ο Καραμανλής με τις επιστολές του. Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι αν η ΠΓΔΜ επέστρεφε στο τραπέζι των διαπραγματέυσεων η κουβέντα για το όνομα θα ξεκίναγε από ουσιωδώς διαφορετική βάση;

 12. gerontas said

  Στις πολιτικες σας αναρτησεις, συνηθως εχω αντιρρησεις, αλλα στη συγκεκριμενη δε θα αμφισβητουσα ουτε λεξη.

 13. leonicos said

  Το μΜ δεν μου πατιέται καλά. Δεν ξέρω αν φταίει η γωνία που το πατάω ή το πληκτρολόγιο.

  Αλλά θα είναι δάκτυλος του Γς ή του Τζι. Τον Πέπε και τον Λάμπρο τούς αποκλείω, ο κακόψυχος δεν ασχολείται με το Μμ, η Ιωάννα και η Κλασσικίστρια επίσης αποκλείονται ω αξιοπρεπείς κυρίες…

  Θα τον ΒΡΩ και θα τον καταγγείλω εδώ

 14. Παναγιώτης Κ. said

  Ακούω ότι η επιτροπή που ασχολείται με την αναμόρφωση των βιβλίων Ιστορίας στις δύο χώρες κάνει καλή δουλειά και επιπλέον υπάρχει καλοπιστία και από τα δύο μέρη. Αυτό ακούω. Όμως δεν εγγυώμαι την εγκυρότητα των όσων ακούω.
  Προσωπικά, δεν είχα την αίσθηση ότι από μεριάς Ελλάδας παραχαράξαμε την Ιστορία.
  Η άλλη μεριά αγωνιζόταν να αποκτήσει…τίτλους.
  Είμαι πρόθυμος να διαβάσω σχετικά σχόλια για το θέμα της Ιστορίας.

  Να κάνω μιαν εκτίμηση. Η πορεία των πραγμάτων στο θέμα της συμφωνίας θα εξαρτηθεί περισσότερο από την υπευθυνότητα που θα δείξουμε και λιγότερο από αυτή την ίδια τη συμφωνία.
  Κατά μία έννοια μπορεί αυτή η συμφωνία να αποτελέσει ένα καλό χαρτί στις σχέσεις μας με αυτό το κράτος.

  Κλείνω προς το παρόν, με (κυνικό) Θουκυδίδη:
  «Ο ισχυρός προχωρά όσο του επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύναμος υποχωρεί όσο του επιβάλλει η αδυναμία του».

 15. π2 said

  H αποκάλυψη για τη στάση του Καραμανλή τζούνιορ έχει για μένα δύο πτυχές.

  Η μία είναι η απολύτως προφανής ως προς την ουσία του θέματος. Όλοι οι νοήμονες άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι η ΝΔ είναι πανευτυχής που λύθηκε το θέμα, γιατί η συντριπτική πλειονότητα του πολιτικού προσωπικού της α) πάντοτε καταλάβαινε ότι το θέμα δεν είναι μείζον, ασχέτως τι έλεγε δημοσίως, β) πάντοτε καταλάβαινε πόσο παράλογη είναι η μαξιμαλιστική στάση που ήταν υποχρεωμένη για πολιτικάντικους λόγους να ακολουθήσει. Τις προάλλες άκουσα στο ραδιόφωνο το νέο πουλέν του κόμματος, τον Κυρανάκη, να απαντά σε ερώτηση για το αν η νέα κυβέρνηση θα ακυρώσει τη συμφωνία ότι μια διεθνής συμφωνία δεσμεύει το κράτος μπλα μπλα, τα χέρια μας είναι δεμένα μπλα μπλα, θα παλέψουμε να απαλείψουμε τους δυσμενέστερους όρους (κάτι που ξέρει πολύ καλά ότι ισοδυναμεί με ακύρωση της συμφωνίας), κλπ. κλπ. Κοινώς, εντάξει μωρέ, ξεμπερδέψαμε με αυτό, ευτυχώς, δικαιώθηκε ο Μητσοτάκης ο Παλαιός, όπως λέει κι ο Δύτης.

  Η άλλη πτυχή όμως έχει να κάνει με την αμαρτωλή σχέση του Σύριζα με την καραμανλική πτέρυγα. Ο Παπαγγελόπουλος, το γεγονός ότι στη σκανδαλολογία αυτής της τετραετίας μονίμως έμενε στο απυρόβλητο ο Καραμανλής και η κυβέρνησή του, η ολίγον οπερετική προσπάθεια να γίνει ένα μικρό καραμανλικό κόμμα (Τσιτουρίδης, πήρε ένα αστείο ποσοστό στις εκλογές κι ας είχε βήμα στην ΕΡΤ), όλα αυτά ήταν προφανή σημάδια μιας αντάντ καθόλου κορντιάλ αλλά απολύτως κυνικής. Τώρα, που ούτε ο χειρότερος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης (κατ’ εμέ) χρειάζεται την προστασία της κυβέρνησης, (γι’ αυτό εξάλλου και «έλυσε τη σιωπή του» καταφέρνοντας να μην πει απολύτως τίποτε), ούτε ο Σύριζα έχει νόημα να παίξει το χαρτί της πίεσης της καραμανλικής φράξιας στη ΝΔ καθώς όλα έχουν κριθεί, τώρα θυμήθηκε το Ντοκουμέντο να κάνει τις αποκαλύψεις που ρεζιλεύουν τον Βούδα της Ραφήνας. Ε, με θυμώνουν αυτά.

 16. Fremder said

  @4: Η απάντηση των «κύκλων» του Καραμανλή δεν αναφέρει για βέτο αλλά για το απροσδιόριστο «απειλή βέτο». Μετάφραση: δεν υπήρξε βέτο.

  https://www.sofokleousin.gr/fotia-sto-politiko-skiniko-apo-tin-epistoli-k-karamanli-ston-tz-m
  «…απάντησαν κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού… Η πιο τρανή απόδειξη της σταθερότητας στις θέσεις μας παραμένει ότι δεν αποδεχτήκαμε ποτέ λύση που να μην τις ικανοποιεί, εξού και η απειλή του βέτο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2008.»

 17. Λευκιππος said

  Συμφωνώ πλήρως με το σχόλιο σου νοικοκύρη. Απλά αναρωτιέμαι γιατί οι επιστολές αυτές βγήκαν στην επιφάνεια με καθυστέρηση 14 χρόνων. Δεν ήταν γνωστές στους παρατρεχαμενους; 14 χρόνια είναι παρα πολλά για να μείνει κάτι μυστικό στην Ελλάδα.

 18. Πουλ-πουλ said

  «Σήμερα επιβεβαιώνεται η πεποίθησή μου ότι έπραξα σωστά και, γιατί να το κρύψω, καμαρώνω λιγάκι.»
  Και όμως, οι ολίγιστοι, όπως εγώ, που υποστήριζαν την προ αμνημονεύτων χρόνων λύση Πινέιρο δεν καμαρώνουν, έχουν καταντήσει κυνικοί.

 19. Παναγιώτης Κ. said

  @ Sarant. «Εθνικιστικά συλλαλητήρια».
  Να μας επιτρέψεις Νικοκύρη, εμείς που ζούμε στη Β.Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη να μη συμμεριζόμαστε την άποψή σου ότι αυτά τα συλλαλητήρια ήταν εθνικιστικά. Εγώ παρακολούθησα το ένα από αυτά, το μεγαλύτερο, και η εντύπωση που αποκόμισα ήταν η αγωνία που υπήρχε σε ένα μεγάλο τμήμα πολιτών από αυτούς που πήραν μέρος, για το τι πρόκειται να γίνει με αυτή τη συμφωνία.
  Κατά τη γνώμη μου αν η συμφωνία αυτή έχει και θετικά στοιχεία το οφείλει και σε αυτά τα συλλαλητήρια!

 20. atheofobos said

  Έχω σχολιάσει κατά καιρούς, άλλοτε σοβαρά και άλλοτε σκωπτικά, τα πλείστα τραγελαφικά αυτής της συγκυβέρνησης που μόλις πρόσφατα έληξε άδοξα.
  Η σαφώς όμως αντίθετη από τον ΣΥΡΙΖΑ τοποθέτηση μου, δεν με εμποδίζει να υποστηρίξω ότι σωστό κάνει, ακόμα και αν γίνεται με άτσαλο ή και δόλιο ακόμα τρόπο , όπως η ιστορία με την συμφωνία των Πρεσπών, που θα έπρεπε να έχει γίνει κατά την γνώμη μου μετά από, έστω μυστική συμφωνία με τα άλλα κόμματα, για να παραμείνει εκτός πολιτικών αντιθέσεων.
  Σχετικά με την συμφωνία ποστ μου:
  ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙ FUROM ΣΥΝΘΕΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΜΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ;
  http://atheofobos2.blogspot.com/2018/01/furom.html
  στο οποίο έχω προσθέσει και συνέντευξη του Τσίπρα που εξηγεί τα αυτονόητα.
  ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΗΣ……
  http://atheofobos2.blogspot.com/2018/01/blog-post_6.html
  ΜΙΑ ΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΛΙΝΤΕΝ.
  http://atheofobos2.blogspot.com/2018/05/blog-post_26.html
  Η «ΑΚΑΤΑΝΟΜΑΣΤΗ» ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΩΝ
  http://atheofobos2.blogspot.com/2018/12/blog-post_21.html
  ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΙΣΚΟ
  http://atheofobos2.blogspot.com/2019/01/blog-post.html

 21. Jane said

  Άψογο άρθρο , κ Σαραντάκο. Χρειαζόταν και συγχαρητήρια που το γράψατε.

  Αντιγράφω συνοπτικά απ’ τη χθεσινή Εφημερίδα Συντακτών:

  Στις ημερομηνίες 7,8 και 9-4-2005 άλλες τρεις επιστολές –εκτός από αυτή προς τον Μπους – που εστάλησαν από τον Καραμανλή προς τους Σρεντερ , καγκελάριο της Γερμανίας, Θαπατέρο πρωθ. της Ισπανίας κι Γιούγκερ που ήταν τότε πρωθ. Λουξεμβούργου.
  Πανομοιότυπες επιστολές έστειλε ο Μολυβιάτης, υπ Εξ. Της Ελλάδας στον Όλι Ρεν , στον Ζαν Άσελμπορν και τον Χαβιέ Σολάνα.

  Όλες οι επιστολές έχουν τα εξής κοινά σημεία:
  1. Υιοθετούν την ονομασία Makedonija- Skopje (που δεν είναι γεωγραφικός προσδιορισμός)
  2. Δεν προβλεπόταν να ισχύει το όνομα erga omnes αλλά μονο στον ΟΗΕ , μέσα κανονικά Μακεδονία κι οι χώρες μέλη απλώς ενθαρρύνονταν να χρησιμοποιούν το νέο όνομα.
  3. Αναφέρεται ΡΗΤΑ πως δεν ζητείται αλλαγή συντάγματος της ΠΓΔΜ μιας και στο εσωτερικό θα χρησιμοποιούνταν το Republica Makedonija , οπότε δεν χρειαζόταν συνταγματική αλλαγή. Άρα οι αλυτρωτικές αναφορές , τα βιβλία ιστορίας τους, η ιθαγένεια , όλα θα παρέμεναν.

  ……………………………………………………………………
  Και σκατά τα κάνανε δηλαδή κι όταν κατάφεραν ο Κοτζιάς κι ο Τσίπρας να υπογράψουν την καλύτερη δυνατή συμφωνία , Μητσοτάκης και σύμπασα η ΝΔ υιοθέτησαν τις ακροδεξιές κι εθνικιστικές απόψεις του Αδώνιδος και του ΛΑΟΣ κι έβγαζαν τον κόσμο σε συλλαλητήρια μόνο για το κομματικό συμφέρον.
  Ακόμα κι όταν η συμφωνία δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο ολόκληρη , στα κανάλια οι πολιτικοί της δεξιάς έλεγαν ψέματα και δίχαζαν τον κόσμο.
  Το έχω ξαναπεί . Δεν έχω ξαναδεί κόμμα να υποτιμά τόσο τους ψηφοφόρους του. Ντροπή τους!
  …………………………………………………………………………………………………

  Θυμάμαι ένα απόσπασμα από την ταινία «Μάθε παιδί μου γράμματα».

  -Δυστυχώς από κει ξεκινάει το κακό, πατέρα
  -Μα, αυτά τα λένε οι κομμουνισταί.
  -Όλος ο κόσμος τα λέει.
  -Κι από πότε έπαψαν να είναι πατριώτες;
  -Και πότε ήτανε;
  ………………………………………………………………………………………..
  Για τη ΝΔ το απόσπασμα, όχι για τους απλούς ψηφοφόρους της.

 22. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το γιατί βγήκαν στη φόρα αυτές οι επιστολές την τελευταία προεκλογική εβδομάδα είναι, νομίζω, ολοφάνερο. Και θα συμφωνήσω με τον Π2: μακράν, πολύ μακράν, ο χειρότερος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης ο Κώστας Καραμανλής. Έλαμψε διά της αδρανείας του.

 23. Γιάννης Ιατρού said

  4: Jimakos
  Τυπικό βέτο δεν υπήρξε, αφού το θέμα δεν ήρθε επισήμως σε ψηφοφορία κλπ. (όπως αναφέρεται στο #7α). Υπήρξε όμως ξεκαθάρισμα πως θα ετίθετο βέτο, αν ερχόταν σε ψηφοφορία.
  Γι αυτό και σε διάφορα σχετικά άρθρα, άλλοι γράφουν πως η Ελλάδα έβαλε βέτο (στην ουσία) κι άλλοι πως δεν έβαλε (τυπικά).

  Αρκετές χώρες υποστήριξαν την Ελλάδα (η Γαλλία -με τον Σαρκοζί να «θυμάται» τις Ελληνικές ρίζες του 🙂 , βλ. και σχόλιο του Νίκου-, η Ιταλία, η Ισπανία, το Λουξεμβούργο και η Ισλανδία καθώς και ο ΠΘ της Πορτογαλίας, ο Ζοζέ Σόκρατες. Η Πορτογαλία επισήμως παρέμεινε ουδέτερη όπως και ο Καναδάς και η Βρετανία). Δεν συμφώνησαν με την Ελλάδα η Τουρκία, η Σλοβενία, η Τσεχία, η Εσθονία και η Λιθουανία. Σε ανάλογο πνεύμα και η στάση της Δανίας, της Βουλγαρίας και της Νορβηγίας.

  Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Απατουράι, τόνισε ότι «η Ελλάδα ξεκαθάρισε πως παρά το γεγονός ότι θα επιθυμούσε και αυτή να δει το συντομότερο δυνατό την ΠΓΔΜ να εντάσσεται στο ΝΑΤΟ, δεν είναι δυνατόν να συναινέσει στο βαθμό που παραμένει ανεπίλυτο το ζήτημα της ονομασίας. Κατόπιν αυτών, ομοφωνία υπάρχει μόνο για την ένταξη της Αλβανίας και της Κροατίας».

  Αυτά.

 24. Pedis said

  ενώ ο Σημίτης, ε; Τζίνιους και με πολιτικό όραμα ο «αυτή είναι η Ελλάδα», με πρωτοβουλίες στις «ευχαριστίες …» …

  αλλά έχουν περάσει, όχι δέκα, αλλά παραπάνω χρόνια και ποιος θυμάται …

  Να κρατάτε ημερολόγιο περιφρόνησης, αγανάκτησης και μίσους, τόσο όσο εκείνων που μας κυβερνούν …

 25. Pedis said

  24 -> 22

 26. marxoulis said

  Καλημέρα.

  Επιμένω πως αφού δεχτήκαμε τα MK, MKD και .mk σε ISO και tld (αντί NM, NMK και .nm), το παιχνίδι το χάσαμε.
  (Είμαι ο Triant, όταν θυμάμαι το password)

 27. Μιχαλης Βουρικης said

  Νικόλαε, ἀφίενταί σοι αἱ ἁμαρτίαι.

 28. Pedis said

 29. Φώτης said

  Αγαπητέ κε. Σαραντάκο,

  Έναν εύλογο αντίλογο που άκουσα στο ραδιόφωνο από κάποιον της ΝΔ είναι ότι αυτή η επιστολή εστάλη επειδή οι ΗΠΑ μόλις είχαν αναγνωρίσει την (τότε) FYROM με το (τότε) συνταγματικό της όνομα και επειδή στην ηγεσία της ΠΓΔΜ ήταν ο αδιάλλακτος Γκρουέφσκι.
  Άρα κατά το σχόλιο, η θέση αυτή επέτρεπε στην Ελλάδα να φανεί «τσάμπα» διαλλακτική, σε μια περίοδο που η πλάστιγγα έκλινε εναντίον μας. «Τσάμπα» αφού ο Γκρουέφσκι δε θα δεχόταν να κάνει καμία υποχώρηση.
  Έχετε δίκιο για το διχαστικό λόγο που λέτε ότι έσπειρε η ΝΔ αλλά τι να κάνει και αυτή… Άμα στήριζε τη συμφωνία θα διαλυόταν το κόμμα. Πόσες φορές να πληρώσει πολιτικά ένας Μητσοτάκης την διαλλακτικότητα στο Μακεδονικό…

 30. Και για να μην ξεχάσουμε κι ότι γλωσσολογούμε, γιατί former, και όχι Former; Γιατί πΓΔΜ, και όχι ΠΓΔΜ;

 31. Γιάννης Κουβάτσος said

  28: Και πού να βρουν άλλους δημοσιογράφους; Αφού είναι σχεδόν όλοι υποψήφιοι βουλευτές. Παραλίγο να έπαιρνε τη συνέντευξη ο κυλικιάρχης του κτιρίου. Και μάλλον θα τα πήγαινε καλύτερα. 😎

 32. Jimakos said

  @7, 16, 23 κλπ

  Σας μερσώ!

 33. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  30 Δεν ξέρω αν στην επίσημη ονομασία είναι με πεζά, νομίζω με κεφαλαία είναι.

  18 Το πακέτο Πινέιρο κι εγώ το υποστήριζα τότε, αλλά το τορπίλισε ο Σαμαράς και η ανεύθυνη στάση του Αντρέα.

  19 Παναγιώτη, τα πιο πολλά συλλαλητήρια έγιναν μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας, δεν επηρέασαν το περιεχόμενό της.

 34. BLOG_OTI_NANAI said

  Προσωπικά για δύο πράγματα ήμουν σίγουρος:

  1) Η συμφωνία των Πρεσπών θα φέρει πραγματική ευτυχία στον Μητσοτάκη και στη ΝΔ γενικότερα. Το να σου πάρουν τη βόμβα λίγο πριν σκάσει στα χέρια σου είναι μεγάλη υπόθεση.

  2) Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με περιοχή όπου έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα. Όσο κι αν βασιζόμαστε στο διεθνές δίκαιο, είναι πολύ δύσκολο να παρέμβεις σε μια τρίτη χώρα και να την πείσεις να κάνει όλα όσα θες. Άλλωστε, αν ήταν εύκολο να γίνει, γιατί δεν έγινε σε τόσες δεκαετίες έως τώρα με τα εμπάργκο και τα λοιπά;

  Εδώ λοιπόν, αν το τραβήξεις στα άκρα, είναι εύκολο αν τυχόν ο συνασπισμός των ισχυρών έχει συμφέροντα, να σου γυρίσει μπούμερανγκ και να μην πάρεις και τίποτα. Θα πρέπει να ξέρεις πότε να κάνεις την ανάγκη φιλοτιμία. Ήταν αυτή μια καλή συμφωνία με όσα παραχωρήθηκαν; Το μέλλον θα δείξει. Πάντως, το να αλλάξεις σήμερα το όνομα μιας χώρας, τη στιγμή που άτυπα όλοι την ονόμαζαν σκέτο «Μακεδονία», δεν είναι εύκολο. Και γενικά, όπως τα μνημόνια δεν σχίζονται, ούτε αναιρούνται με ένα άρθρο, έτσι και τα ονόματα τρίτων χωρών δεν αλλάζουν παρά μόνο με… εισβολή, κατοχή και εξαναγκασμό. Οπότε, το ότι δέχτηκαν να αλλάξουν όνομα στη χώρα τους, είναι ένα πολύ κουφό ζήτημα, άρα και αυτοί κάτι θα ζήτησαν για να το κάνουν. Ας μην ζούμε σε νεφέλες όμως, ότι θα υπήρχε τρόπος να τους πούμε να κάνουν ό,τι γουστάρουμε και αυτοί να το δεχτούν. Και κάποια στιγμή μετά από το πολύ πρήξιμο, οι ισχυροί θα έλεγαν ότι για λόγους «διεθνούς ασφάλειας» παρακάμπτουμε την Ελλάδα και τους ονομάζουμε όπως γουστάρουν και τους βάζουμε στο ΝΑΤΟ.

  Για παρηγοριά, είχαμε πει πως η γεωγραφική περιοχή μέσα στην οποία εντάσσονταν και τα Σκόπια, όντως ονομαζόταν κατά λέξη «Βόρεια Μακεδονία» και καταγραφόταν ακόμα και στα βιβλία του σχολείου, τουλάχιστον μέχρι την δεκαετία του ’70, και δεχόμασταν στα βιβλία γεωγραφίας ότι σε όλη αυτή την περιοχή κυριαρχούσε το σλαβικό στοιχείο.

 35. αβλιχος said

  Όταν εξαρτάς μία παροχή (εν προκειμένω του ονόματος που αναφέρει ο Καραμανλής) από μία αντιπαροχή που είναι αδύνατον να δοθεί, λόγω της φύσης της ή λόγω της ιδιοσυγκρασίας του αντισυμβαλλομένου, στην πραγματικότητα δε δίνεις τίποτα. Εσύ μεν φαίνεσαι ως διαλλακτικός και λογικός στο διεθνές σκηνικό, ο δε άλλος εμφανίζεται ως αδιάλλακτος και παράλογος. Για να κάνουμε μία ιστορική αναλογία, υποτίθεται ότι ο Βενιζέλος κάποτε πρόσφερε την Καβάλα στους Βούλγαρους, όπως του ζητούσαν οι σύμμαχοι, για να κατέλθουν στο πλευρό της Αντάντ στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μόνο που ο Βενιζέλος πρόσφερε την Καβάλα στους Βούλγαρους, όταν αυτοί ήταν πλέον σίγουρο ότι θα κατέβουν στον πόλεμο ως σύμμαχοι των Γερμανών. Και μπορούσε πλέον να ζητά από τους συμμάχους τα ανταλλάγματα που του είχαν υποσχεθεί, αφού εκείνος έπραξε ό,τι του ζητούσαν.
  Τίποτα δεν αποδέχτηκε η Νέα Δημοκρατία και τίποτα δεν υπέγραψε. Εκτόνωσε μία διεθνή πίεση με εξαιρετική επιτυχία, χρησιμοποιώντας στοιχειώδη διπλωματικά κόλπα. Στοιχειώδεις σοφιστείες είναι κι αυτές που χρησιμοποιεί ο Τσίπρας αλλά δεν πιάνουν πλέον.

 36. Konstantinos said

  Μια και το αρθρο ειναι πολιτικο, να κανουμε και πολιτικο σχολιασμο.
  Κατα τη γνωμη μου οι μακεδονοβλαχοι και οι κινητοποιησεις τους ειναι η αιτια της μεγαλης διαφορας Συριζα ΝΔ.
  Τα οικονομικα και τα εσωτερικα δεν εχουν αλλαξει ιδιαιτερα απο τις προηγουμενες εκλογες. Αυτες που ηταν μετα το δημοψηφισμα και τις κερδισε ο Συριζα, παρα τις κωλοτουμπες.
  Και ειναι μετρο για το ποσο ακροδεξιοι και φασιστες ειναι οι ψηφοφοροι.
  Δεν λεω οτι οποιος διαφωνει με τη συμφωνια ειναι ακροδεξιος η φασιστας. Αλλα οταν, κατα τη γνωμη μου, αυτο ειναι το βασικο τους κριτηριο για να αποφασισουν τι θα ψηφισουν , αγνοωντας ολα τα αλλα (υγεια, παιδεια, οικονομικη πολιτικη που παραμενουν ιδια απο τις προηγουμενες εκλογες), τοτε μπορουμε να μιλαμε για εθνικιστες.
  Σημειωνω οτι ουτε υπερ της συμφωνιας ημουν ( απο τα λιγα που ειχα διαβασει νομιζω οτι ημασταν ριγμενοι σε εμπορικα θεματα) , ουτε Συριζα ψηφιζω.

 37. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Για να καταλάβετε μόνο από αυτό, πόσο ΤΕΡΑΣΤΙΑ υπηρεσία πρόσφερε η αριστερή παρένθεση στην δεξιά και το χρηματοπιστωτικό κατεστημένο, (πές κι ένα ευχαριστώ βρε Κώστα 🙂 ). Δεν έχει όρια η ανθρώπινη ματαιοδοξία και η ξευτίλα.

 38. Σαρδανάπαλος said

  Συμφωνώ 100% με το θαυμάσιο σημερινό άρθρο του κ. Σαραντάκου για το «Μακεδονία – Σκόπια» του μπουχέσα Καραμανλή. Ωστόσο, για να ακουστεί και η επίσημη νεοδημοκρατική άποψη (βλέπε το σχόλιο 29 του κύρ-Φώτη,που κάτι πήγε να πεί…), αναρτώ τί γράφει στο σημερινό άρθρο του στην γεροντοκόρη «Εστία» ο βιογράφος του μπουχέσα, Μανώλης Κοττάκης:

  ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ:

  1) Την ονομασία «Μακεδονία – Σκόπια» την επέβαλε ο Σημίτης με ρητή εντολή του στον τότε Έλληνα διαπραγματευτή, Χρήστο Ζαχαράκι

  2) Η αποδοχή του πλαισίου Νίμιτς από τον Πετράκη Μολυβιάτη ήταν τακτική κίνηση της Ελληνικής Διπλωματίας, γιατί ο μπουχέσας προεξοφλούσε ότι θα την απορρίψει ο ακροδεξιός Γκρουέφσκι

  ΥΓ: Θα τολμήσει, άραγε, να κράξει το Σαββάτο ο κ. Σαραντάκος τα γλωσσικά λάθη που έκανε ο Αλέξης στην χθεσινοβραδυνή συνέντευξη, με κορυφαίο όλων το «ΘΑ ΑΠΕΣΧΩ», που καταγράφει στο σημερινό πρωτοσέλιδό της και η γεροντοκόρη «Εστία»; Βάζω στοίχημα πως ΟΧΙ, και καλά θα κάνει, για να μήν πάρει αυτοδυναμία ο Κούλης και φορτωθούμε πάλι στον σβέρκο τους σφουγγοκωλάριους του μπουχέσα που κατέστρεψαν τη χώρα

 39. Theo I. said

  Καλημέρα,

  Όπως έχω γράψει κατ’ επανάληψιν εδώ, θεωρώ ότι η παρούσα κυβέρνηση πέτυχε την καλύτερη δυνατή συμφωνία ενώ η αντιπολίτευση έδρασε υποκριτικά. Το μόνο κακό από πλευράς κυβερνήσεως ήταν που δεν επιδίωξε πολιτική συναίνεση αλλά χειρίστηκε το όλο θέμα επικοινωνιακά για να δημιουργήσει προβλήματα μεταξύ των ιδεοληπτικών εθνικιστών και των ρεαλιστών της ΝΔ, και μάλλον έχασε μ’ αυτή την τακτική της.

  Και μιας και λεξιλογούμε εδώ, εξαπανέκαθεν στα ελληνικά η Ohrid λέγεται Αχρίδα.

  @17, 22:

  Κακός, κάκιστος ίσως ο Καραμανλής τζούνιορ, αλλά νομίζω πως ο χειρότερος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης ήταν ο Γιωργάκης του θλιβερού Καστελλόριζου. Μόνο και μόνο το ότι δέχτηκε το πρώτο καταστροφικό μνημόνιο χωρίς καμιά διαπραγμάτευση, φτάνει. (Φίλος διπλωμάτης σε οργανισμό στις Βρυξέλλες μού είχε πει πως το πλάνο ήταν πρόχειρο, το ήξεραν αυτό οι κοινοτικοί και περίμεναν από τον Παπακωνσταντίνου να τους υποδείξει διορθώσεις που θα τις διαπραγματεύονταν. Αλλά ο ΓΑΠ έσπευσε να το δεχτεί όπως ήταν.)

 40. Theo I. said

  Είμαι ο Theo (σκέτο), όταν θυμάμαι το password.

 41. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Σήμερα λέω να πρωτοτυπησω και να κανω μια πρόβλεψη. Προβλέπω, λοιπόν, ότι οι μακεδονομάχοι θα σου πουν (αν καταδεχτούν να σου απαντήσουν) οτι τη ΝΔ την ειχαν και την εχουνε χεσμενη, κι οτι τα συλλαλητήρια θα τα καναν είτε η ΝΔ στηριζε τη Συμφωνία των Πρεσπων ειτε όχι.

  Κι οχι μονο θα στα πουνε αυτα, αλλα θα λενε κι αλήθεια.

  Εγω προσωπικα στο συγχωρω το σημερινό «αμιγώς πολιτικό» αρθρο, που το προτιμώ από το χθεσινο αμιγως προπαγανδιστικό. Απο κάτι πρεπει να πιαστεις κι εσυ.

 42. spyros chamenos said

  Η πρόταση του 2005 είναι κατακριτέα και κακώς δεν την κατακρίνετε. Όχι τόσο για το όνομα (που εμένα δεν μου αρέσει καθόλου) ή το erga omnes, κυρίως επειδή επέτρεπε την νόμιμη παραχάραξη της ιστορίας αλλά και την διεκδίκηση εδαφών (αυτό δεν είναι στην ουσία ο αλυτρωτισμός;).
  Όσον αφορά το θέμα της Μακεδονίας, δεν υπάρχει λύση στην Μακεδονία. Από τον Σαμαρά και μετά, έχουμε δεχθεί μία επίθεση στο θυμικό μας και δεν πρόκειται να δούμε, εδώ στο βορρά, τα πράγματα ψυχρά, όπως αρμόζει σε μία διαπραγμάτευση. Δεν ξέρω αν αξίζει να το πω, αλλά όταν, νεαρός τότε, δεν πήγα στην πρώτη συγκέντρωση για την Μακεδονία το 1992 (για να πούμε και για μεταφραστικά λάθη, μια και το ιστολόγιο είναι κυρίως γλωσσολογικό, νομίζω ότι το περίφημο monkeydonia αλλά κι ένα καταπληκτικό we don’t want monkeys, διαβάστηκε για πρώτη φορά σε πανό σε εκείνο το συλλαλητήριο), το ανέφερα σε μία φίλη και με κοιτούσε σαν να είμαι εξωγήινος. Τώρα πια, είναι αδύνατο να ανατραπεί όλο αυτό. Είναι πάνω από 25 χρόνια πλύσης εγκεφάλου, πώς θα πιστέψει ο απόγονος των Μικρασιατών, κάτοικος Θεσσαλονίκης, ότι δεν τον κλέβει ο γείτονας που θέλει να λέγεται Μακεδόνας, μόνο και μόνο επειδή ζούσαν σε αυτή την περιοχή οι πρόγονοί του τα τελευταία 1000 χρόνια; Τώρα θα μου πείτε, η αριστερά είχε άλλη θέση από τότε. Εντάξει, το δέχομαι, αλλά εγώ δεν μιλάω για το ποιος έχει δίκιο, αλλά για την κατάσταση. Και την φυσιολογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στην Μακεδονία.

 43. τα μυαλά said

  Διασκεδάζω με τις κρίσεις σας των πρωθυπουργών. Ο χειρότερος είναι ο Κώστας Καραμανλής ο ένας, όχι είναι ο Γεωργάκης να λέει ο άλλος. Ενώ ο Αλέξης, ένα μάλαμα, ένα άσσετ. χαχαχ Έχετε προσέξει το λεξιλόγιο του Αλέξη? Ενός απαταιωνίσκου. Δεν ήξερε, δεν άκουσε, δεν του είπαν και κυρίως δεν το είπε αυτό και εκείνο και ας υπάρχουν αποδείξεις ξεκάθαρες. Τα δικαστήρια είναι γεμάτο από τέτοιους.

 44. Πουλ-πουλ said

  33 (18).
  Σωστά. Θυμάμαι ακόμη και αυτό το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, στο οποίο συμμετείχαν όλα τα ιερά* τέρατα της πολιτικής (Καραμανλής, Παπανδρέου, Μητσοτάκης), και την περιδεή στάση της Δαμανάκη του τότε Συνασπισμού.

  * Θεέ μου, συγχώρα με.

 45. Αγγελος said

  (7) E, όχι και ελληνικές ρίζες ο Σαρκοζί! Σαλονικιώτικες, να, όπως και ο Κεμάλ 🙂 Αλήθεια, υπάρχει άραγε καμία περίπτωση όπου να ευνόησε την Ουγγαρία, ή να περίμενε η Ουγγαρία να την ευνοήσει, λόγω των πολύ κοντινότερων ουγγαρέζικων ριζών του;
  (30) Ίσως γιατί τα εθνωνυμικά επίθετα στα αγλικά γράφονται πάντοτε με κεφαλαίο (π.χ. Greek music), ενώ το former είναι απλό επίθετο και δεν έχει λόγο να γράφεται με κεφαλαίο. Πρόκειται δηλαδή για την πολιτική οντότητα της αείμνηστης Γιουγκοσλαβίας που ονομαζόταν στα αγγλικά Republic of Macedonia πριν γίνει ανεξάρτητη. Αν αυτός είναι ο λόγος, στα ελληνικά θα έπρεπε βέβαια να γράφεται με μικρό γ, αλλά μας παρέσυραν τα αγγλικά. Εν πάση περιπτώσει, μόνον ιστορικό ενεδιαφέρον έχει πια, χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών, αυτό το ζήτημα…

 46. sarant said

  44 Tεράστιο λάθος αυτό το συμβούλιο.

 47. nikiplos said

  18@ Λύση Πινέϊρο δεν υπήρξε ποτέ, οσοδήποτε και να την υποστηρίζατε, αφού ο Κίρο έφυγε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θέλω να πω, πως δεν υπήρχε αποδοχή από την πλευρά της Φιρόμ τότε για σύνθετη ονομασία Σλαβομακεδονία κλπ.

 48. Γιώργος said

  (σχόλιο 35) Αγνοείς βεβαίως όπως και οι δεξιοί ψηφοφόροι ότι η παράταση μιας εκκρεμότητας ευνοεί τα τετελεσμένα. Όπως και την ιστορία. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δυο μεγαλύτερες ήττες των τελευταίων 100 χρόνων οφείλονται στην αμετροέπεια και την άγνοια κινδύνου της δεξιάς. Η μη λύση – η Συμφωνία των Πρεσπών είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία για τα ελληνικά συμφέροντα – θα σήμαινε ότι, στα επόμενα 3-4 χρόνια, η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Βόρεια Μακεδονία θα είχε παγιωθεί οριστικά, ο αλυτρωτισμός θα εντεινόταν, όλοι θα την αποκαλούσαν Μακεδονία και η Ελλάδα θα δεχόταν ταπεινωτικά την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ με το όνομα Μακεδονία. Οι ευρωπαίοι και οι αμερικάνοι είχαν αποφασίσει ότι αυτό το κράτος θα πάψει να το ελέγχει η Ρωσία. Το ότι αυτό συγκυριακά συμφέρει την Ελλάδα, αφού η Ρωσία ουδέποτε παραιτήθηκε από μια Συνθήκη τύπου Αγίου Στεφάνου, πρέπει να είσαι ηλίθιος να μην το βλέπεις ή προδότης.
  Η νουδούλα νιώθει τη μεγαλύτερη ικανοποίηση από όλους για τη λύση του θέματος και υποθέτω θα έχει έτοιμο το αφήγημα της κολοτούμπας. Εκτός να καταφέρει να μας οδηγήσει σε οδυνηρές περιπέτειες (αλά 1922 και 1974). Αλλά η δήλωση Μητσοτάκη ότι θα παρακολουθούμε την τήρηση της συμφωνίας μάλλον προς τη λογική αντιμετώπιση δείχνει.
  Η συμφωνία είναι τίμια ιστορικά για όλους. Οι Σλαβομακεδόνες έχουν 15 αιώνες στη Μακεδονία. Πόσοι σημερινοί Έλληνες, και ιδίως της βόρειας Ελλάδας, κατοικούν πάνω από 100 χρόνια στην περιοχή; Οι Μικρασιάτες χριστιανοί; Μόνο οι ελληνόφωνες βλάχοι αλλά η μόνη σχέση που έχουν με τους αρχαίους Μακεδόνες είναι ότι κατέβηκαν και κατοίκησαν στα εδάφη αυτά αφού οι προηγούμενοι είχαν διασκορπιστεί ή κατασφαγεί.

 49. Λάζαρος Μ. said

  Εξαιρετικό το άρθρο, διαυγέστατη η ανάλυση και η επιχειρηματολογία, αξιέπαινη η παρρησία του συντάκτη.

 50. ΓΤ said

  Έχοντας παρακολουθήσει τη λαυσαϊκής σεμνότητος συνέντευξη του ερευγματία συντρόφου της αθώας Περιστέρας στο βοθροκάναλο της διαπλοκής ιουλιάτικα –μήνας που προσφέρεται για μαύρισμα, όπως η κόμη του Παπαχελά ένα πράμα–, και θέλοντας να κινηθούμε σουρεάλ αντιποδικά σε σχέση με τη σαμπάνια που ήπιαν κάποτε ο Ταραντίνο με την Ούμα Θέρμαν (https://www.tlife.gr/eidhseis-nea/therman-kai-tarantino-ipian-sampania-apo-ti-gova-stileto/222529/), η εκτίμησή μας είναι ότι τη νύχτα της Κυριακής 7 Ιουλίου, μαζί με τα αχνιστά γεμιστά της Φωτίου, κάποιοι θα πιουν ξίδι μέσα στα νοτοπούλεια ροζογοβίδια.

 51. Πουλ-πουλ said

  47.
  Και πως μπορούσε να υπάρξει μια τέτοια λύση, αφού κανένα από τα δύο μέρη δεν την υποστήριζε;

 52. Jago said

  Κι όμως τελικά ήταν γνωστά ήδη από το μακρινό 2005.

  https://www.tanea.gr/2005/04/13/greece/aron-aron-eipe-to-nai/

 53. nikiplos said

  Εάν υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν πως μέχρι το 2009 όλα πήγαιναν ρολόϊ και ξαφνικά ο («προδότης», «γερμανοτσολιάς», «αμερικανοθρεμμένος», «δωσίλογος») ΓΑΠ, αποφάσισε να πειράξει τα (ήδη πειραγμένα και ξεφωνημένα από τον Παυλόπουλο) στατιστικά δεδομένα, κι έτσι οι «αγορές» να αποσύρουν την πίστη τους από τις «πεποιηθήσεις» των ελληνικών τραπεζών, τότε φοβάμαι πως πρέπει να αναθεωρήσουμε τις διαδικασίες που δίνεται ο τίτλος του ενήλικα σε αυτόν τον τόπο…

  Η Κυβέρνηση ΚΑΚ είχε:
  α. Πει ψέμματα για το έλλειμα. Δεν ήταν 4-6%, αλλά 14-16%.
  β. Διακονήσει όλα τα σκάνδαλα:
  1. Βατοπέδι. Μπορεί η ανεξάντλητη δικαιοσύνη να τα έβγαλε όλα λάδι, πολλοί Μακεδόνες όμως βρέθηκαν με ακίνητα στη Ν. Ραιδεστό χωρίς να πληρώσουν φράγκο.
  2. Ακρόπολις Χρηματοστηριακή,
  3. Σκάνδαλο της επιτροπής ανταγωνισμού aka Καρτέλ,
  4. χέρι στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων – ως και στο ξύλο τον σκότωσαν αυτόν τον κακομοίρη τον Διοικητή του ΙΚΑ, καίτοι ήταν «δικός» τους
  5. Σκάνδαλο με την 35χρονη και Ζαχόπουλο και σία. Σύσσωμη η ελληνική δημοσιογραφία δεν είχε δει το DVD. Κάποιοι έβγαλαν 5 εκατομύρια ευρώ από αυτό. Εγώ για να βγάλω 5 εκατομύρια από μισθωτή εργασία στην ημεδαπή θέλω περίπου 300 χρόνια και φυσικά να μου πληρώνουν άλλοι τα έξοδα διαμονής και δια(σ)τροφης.
  6. Σκάνδαλο (συγκάλυψη) υποκλοπών. Σε αυτό το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι η συγκάλυψη της δολοφονίας Τσαλικίδη. Ήδη μετά από 500.000 που έχει σκάσει η οικογένειά του στην ΕΕ, η ΕΕ και το ευρωπαϊκό δικαστήριο έχουν αποφανθεί ρητά γι’ αυτό.
  γ. Έκλεισε τη Βουλή για να μην διερευνηθεί το σκάνδαλο Βατοπεδίου και αναδειχθούν ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα. Ως αντιστοιχία ο Αντρέας την είχε αφήσει ανοικτή το 89.
  δ. διορίσει έναν σκασμό ΔΥ παρακάμπτοντας τον ΑΣΕΠ με τη γαλάζια συνέντευξη.

  Η Κυβέρνηση ΓΑΠ, ανέλαβε με ψευδή στοιχεία:
  α. Τα ταμεία άδεια, ανείσπρακτοι φόροι, σκασμένα τα ομόλογα 10ετίας και 30ετίας, κατουσίαν δύο μήνες μισθοδοσία σε ΔΥ και συνταξιούχους
  β. Τις «αγορές» να τον έχουν στη γωνία, να μην μπορεί να ξεπουλήσει ούτε τα καλά χαρτιά του για παράταση
  γ. Τις τράπεζες σκασμένες (ακόμη είναι απόρρητη η έκθεση της black rocks)
  δ. Τη βύθιση του εμπορίου. Το ελληνικό εμπόριο κινούταν κυρίως με πίστωση. Πίστωση που προέκυπτε από την τραπεζική εγγύηση. Απούσης της τελευταίας, σταμάτησαν και οι προμηθευτές να δίνουν με πίστωση. Τα πρώτα χρόνια της κρίσης δεν μπορούσε να στηριχθεί ούτε η συμβατική συντήρηση.
  ε. υπερτιμολογημένα τα πάντα, όσον αφορά το Δημόσιο, ένεκα των χειρισμών των προηγούμενων τότε που ήμασταν Λαρτζ. Εντάξει δεν θα έβρισκαν τα φαντάρια μας καινούριες στολές, ή οι ΔΥ δεν θα είχαν γραφική ύλη, τα νοσοκομεία όμως βρέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

  Δεν υπήρχε τότε ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης, ούτε δανεισμός από αυτό. Επομένως έπρεπε πάσι θυσία ο ΓΑΠ:
  α. Να σώσει την πολιτική του καριέρα κηρύσσοντας στάση πληρωμών – έστω εγχώριων. Θεσπίζοντας βαρεττά ειδικά δικαστήρια και επιτροπές καταμέτρησης χρέους – η χαρά της Ζωής Κωνσταντοπούλου, πρακτικά τελείως άχρηστοι θεσμοί. Δένοντας για πολλά χρόνια την ΝΔ σιδηροδέσμια χρονοβόρων κι ατελέσφορων δικαστικών διώξεων, απελευθερώνοντας μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων της που ριζοσπαστικοποιούνταν προς το ΛΑΟΣ και τη ΧΑ.
  β. Να πέσει στα τέσσερα και να δανειστεί με επονείδιστους όρους, όπως και έκανε, καταστρέφοντας το κόμμα του πατέρα του κλπ.

  Ούτε στήριξα, ούτε ψήφισα ποτέ τον ΓΑΠ ως διεκδικητή. Θεωρώ τελείως επονείδιστη την όποια πολιτική του παρουσία στο ΥΠΕΠΘ και τις τρεις φορές που ανέλαβε. Όμως η κυβέρνησή του, είχε λίγες επιλογές, ενώ είδαμε και τα χαΐρια των συμβούλων του (Γκαλμπρέηθ, Βαρουφάκης κα). Το να καταδεικνύεται η κυβέρνηση ΓΑΠ ως υπαίτια της κρίσης, είναι και ηλίθιο ως επιχείρημα και ιδιαίτερα προβληματικό, δείχνει δηλαδή κάποιον που δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα.

 54. ΚΩΣΤΑΣ said

  37 (πές κι ένα ευχαριστώ βρε Κώστα 🙂 )

  Λάμπρο, όχι ένα αλλά χίλια ευχαριστώ δικαιούσαι. Όχι για λόγους αβροφροσύνης, αλλά γιατί λες μια μεγάλη ιστορική αλήθεια. Το πρώιμο επαναστατικό ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ γι’ αλλού κινήσανε, γι’ αλλού κι αλλού η ζωή τα πήγε, όταν ανέλαβαν κυβερνητικές ευθύνες. Υιοθέτησαν πλήρως τις βασικές αρχές και τους βασικούς άξονες πολιτικής κατεύθυνσης της δεξιάς. Έτσι μας λύτρωσαν κι εμάς τους επάρατους από τις αμφιβολίες και τα εναγώνια ερωτήματα προς τον εαυτό μας, «ρε μπας και βρισκόμαστε σε λάθος δρόμο;» Αφού ήρθαν πλέον μαζί μας, καταλάβαμε ότι εμείς είμαστε η ορίτζιναλ αλήθεια, αυτοί ό,τι και να πουν, παραμένουν ιμιτασιόν.

  Για την ώρα πάρε μόνο τρία χαμόγελα… δεν έχω την τεχνογνωσία να σου χαρίσω άλλα 997 πρωτότυπα! 😉 🙂 😛

 55. Jane said

  Να , τα σχέδια του Μητσοτάκη.
  Ο κύριος Μπάμπης της ΝΔ-SKAI δήλωσε ότι θα δώσουν τα 37 δις –το μαξιλαράκι δηλαδή -στις τράπεζες κ θα ζητήσουν πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Η οποία δίνεται μόνο με περικοπές και πρόγραμμα, δηλαδή μνημόνιο.

  http://www.anatropinews.gr/2019/07/03/m-papadimitrioy-o-k-mitsotakis/

 56. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @50. Ἀγαπητὲ ΓΤ, πολὺ μ᾿ ἀρέσει ὁ τρόπος ποὺ γράφεις, ἀλλὰ βάζε καὶ ὑπότιτλους πότε-πότε. 🙂

  Τί εἶναι ἡ «λαυσαϊκὴ σεμνότητα»;

  Γκουγλίζοντας βρῆκα κάτι γιὰ ἱστορίες ἑνὸς «γεροπόρνου μοναχοῦ».

  Ὅσο γιὰ τὸν «ἐρευγματία», ἡ ἀναζήτηση ἦταν ἄκαρπη.

  ΥΓ. Περιμένω νὰ σὲ γνωρίσω κι ἀπὸ κοντὰ σὲ κάποια μάζωξη.

 57. cronopiusa said

 58. nikiplos said

  Περί της συμφωνίας των Πρεσπών. Και αυτή και οι προηγούμενες ενδιάμεσες κλπ έπρεπε να είναι εκτός της πολιτικής ατζέντας και να είναι αντικείμενα χειρισμών διακομματικών επιτροπών υπό τον ΠτΔ. Δυστυχώς το επίπεδό μας και ο φαρισαϊσμός μας ένθεν κακείθεν, για άλλη μια φορά θα μας οδηγήσει στη συμφορά, αφού όποιος δεν λύνει τα προβλήματά του, τα ξαναβρίσκει εμπρός του διογκωμένα.

 59. Φώτης said

  (σχόλιο 48):

  Ας μην χρωματίζουμε τις «εθνικές μας περιπέτειες» σε δεξιές και αριστερές γιατί δεν έχει νόημα…

  Και για την άλλη πλευρά μπορουν να ειπωθούν πολλά όπως πχ ότι:

  – η παρολίγον εθνική τραγωδία του δημοψηφίσματος του 2015 οφείλεται στην αμετροέπεια και την άγνοια κινδύνου της (πρώτης φοράς) αριστερά.
  – η δικτατορία επιβλήθηκε από τους συνταγματάρχες επειδή τους άνοιξε το δρόμο ο τορπιλισμός κάθε προσπάθειας συμβιβασμού ανάμεσα στο παλάτι και το Γέρο από τον Ανδρέα.
  – ο εμφύλιος ξεκίνησε επειδή το ΚΚΕ ήθελε καταλάβει την εξουσία με τα όπλα.

  κλπ κλπ

 60. Pedis said

  https://www.efsyn.gr/politiki/paraskinia/202134_o-gennaios-thanos-pleyris-sta-exarheia-ximeromata

  Τι θάρρος ο πεζοναύτης να επιτεθεί στις θέσεις του εχθρού με σιγαστήρα (στη φωνή)!

  Ήθελε πραγματικά να το βγάλει στη φόρα ο κοπρίτης ή τον χάκαραν;

 61. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 62. αβλιχος said

  (σχόλιο 48) Γενικώς, αγνοώ τις σοφιστείες και τις ύβρεις. Παρεμπιπτόντως, οι Μακεδόνες είναι Έλληνες. Όπως και οι Ροδίτες, οι Ευρυτάνες, οι Κρήτες, οι Κύπριοι, οι Πόντιοι κοκ. Δεν έπαψε να’ναι ελληνική η Αθήνα, ούτε οι κάτοικοί της να είναι και να λέγονται Αθηναίοι, παρότι η συντριπτική πλειοψηφία τους, προέρχονται από αλλού. Σοφιστείες δηλαδή.

 63. nikiplos said

  50@ και 56@
  Με βάση την αναζήτησή μου, λαυσαϊκός είναι ο ασκητικός, ο άξιος να εξιστορηθεί σε βίο ασκητών
  ερευγματίας ή ερευματίας βρήκα ότι είναι ο παρεξηγημένος, αυτός που έχει υποτιμηθεί χωρίς να πρέπει…

  Λέω σωστά κύριε ΓΤ? Τι λέει η συλλογική σοφία του Ιστολογίου?

 64. Άντε, καιρό κάναμε αλλά τον αποκτήσαμε και μεις τον Ζουράρι μας βλέπω.

 65. nikiplos said

  για να μην παρεξηγηθώ με το σχόλιό μου στο 53@ θεωρώ ότι την «εποποιία» ΚΑΚ θα την έκανε οποιαδήποτε κυβέρνηση διαδεχόταν αυτήν του Σημίτη, ανεξαρτήτως χρωμάτων στα λάβαρά της… εντούτοις δεν δικαιούνται κάποιοι να κουνάν το δάχτυλο στην κοινωνία… γίνονται προκλητικοί ας πούμε…
  (εποποιία, λέξη με δύο συνεχόμενα ιώτα)
  Και για εκείνη του ΓΑΠ τη στάση μόνο που δεν έβαλε τη χώρα σε διχασμό και εμφύλιο για προσωπική του ανάδειξη, μόνο θετικά μπορώ να την δώ…

  59@, είναι γνωστό τοις πάσι σήμερα πως η Χούντα επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ, προκειμένου να δοθεί η μισή Κύπρος εις τους Τούρκους όσο το δυνατόν αμαχητί γινόταν. Το γιατί έφθασαν μέχρι … τη Χούντα και μάλιστα στο πιο χαμηλού επιπέδου μέλος της (Ιωαννίδης), ας το δουν οι ιστορικοί του μέλλοντός μας…

  Κατά τα άλλα συμφωνώ με όσα γράφετε, αλλά καλό είναι να γνωρίσουμε κάποτε την αιτία των συμφορών μας που κυρίως είναι ο αχαλίνωτος βολονταρισμός μας, ένθεν κακείθεν…

 66. nikiplos said

  65@ Βρε Δύτη μην αποθαρρύνεις τον Γιώργο μας! Εγώ χαίρομαι και κοπυπαστάρω πολλά από τα γραφόμενά του και το λέω μετά λόγου γνώσεως! Άσε που συχνά πυκνά με οδηγεί στα λεξικά… κέρδος έχω…

 67. ΓΤ said

  @63 σύνδεσέ το, φιλάουα, με τας ουκ ευαρίθμους λαρυγγικάς αναπάλσεις που ζήσαμε… 🙂

 68. ΓΤ said

  @65, 66 κ.λπ. άγρια μωρά: Κανείς δεν μπορεί να με αποθαρρύνει 🙂

 69. gpoint said

  # 21

  Γράφεις :

  «Ακόμα κι όταν η συμφωνία δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο ολόκληρη , στα κανάλια οι πολιτικοί της δεξιάς έλεγαν ψέματα και δίχαζαν τον κόσμο.
  Το έχω ξαναπεί . Δεν έχω ξαναδεί κόμμα να υποτιμά τόσο τους ψηφοφόρους του. Ντροπή τους! ‘

  Είμαι ο μόνος που πιστύω πως στην Ελλάδα το ποδόσφαιρι είναι πιο σοβαρή δουλειά από την πολιτική και προηγείται σε μεθόδους. Σήμερα που οι πάντες έχουν καταλάβει πως η ΝουΔου είναι το πολιτικό κέλυφος του ΟΣΦΠ γιατί να προκαλούν εντύπωση τα γραφόμενά σου ; Μήπως δεν ήταν ο Μαρινάκης που δήλωνε πως νίκησε το ποδόσφαιρο μετά τα όργια στον τελικό με τον Αστέρα ή στο ματς με τον ΠΑΟ και το γκολ του Κατσουράνη. Αυτός δεν έλεγε (και έπειθε) πως οι οπαδοί του ΟΣΦΠ δεν μπήκανε να κυνηγήσουνε τους παίκτες του ΠΑΟ αλλά να πανηγυρίσουνε ; Οι κόκκινοι δεν είναι που θέλουνε νίκη με κάθε τρόπο της κλοπής και του βιασμού, δεκτών ;
  Γιατί λοιπόν σε παραξενεύει η στάση της Νουδου ; ίδιο αφεντικό έχει με τον ΟΣΦΠ, ο Κούλης μια μαριονέττα είναι

  Υ.Γ. Η προαλειφόμενη για υφυπουργός Αθλητισμου Τσιλιγγίρη, γ.γ. του ερασιτέχνη ΟΣΦΠ δηλώνει χωρίς ντροπή πως θα υπηρετεί τον ΟΣΦΠ και όταν εκλεγεί !

  https://www.sdna.gr/politiko-deltio/politiki/article/613876/tsiligkiri-ton-olympiako-tha-ypireto-akomi-ki-eklego

 70. Alexis said

  Δεν υπηρξε κανένα βέτο στο Βουκουρέστι. Όποιος μιλάει για «βέτο Καραμανλή» είναι απλά ανιστόρητος.
  Τα πράγματα έγιναν όπως ακριβώς τα λέει ο Γιάννης Ιατρού στο #23.
  Και όχι δεν είναι το ίδιο πράγμα το βέτο με την απειλή βέτο, ούτε τυπικά ούτε κατ’ ουσίαν.
  Ασκώ βέτο σημαίνει ότι έχουν συμφωνήσει όλοι οι άλλοι και όντας στριμωγμένος «στα σχοινιά» χρησιμοποιώ το τελευταίο μου νομικό όπλο.

 71. Alexis said

  #53: Συμφωνώ για ΓΑΠ

  #28: Ύπερβολές. Νύφη της Ντόρας είναι όχι του Κυριάκου. 😊

 72. gpoint said

  # 64, 65, 68

  Ο Ζουράρις σαν ψιλοπαοκτσής που είναι βολεύτηκε με το νταμπλ και που και που μιλάει σαν άνθρωπος…άμα είσαι βάζελος και σου υποβαθμίζουνε το μπάσκετ σε επίπεδο παιδικής χαράς τι άλλο σου μένει ει μη η θηρολεξιλαγνεία ;

 73. BLOG_OTI_NANAI said

  48: «Οι Σλαβομακεδόνες έχουν 15 αιώνες στη Μακεδονία. Πόσοι σημερινοί Έλληνες, και ιδίως της βόρειας Ελλάδας, κατοικούν πάνω από 100 χρόνια στην περιοχή;»

  Μεγάλε γιατί ρωτάς; Όπως έκανες -προφανώς- τεστ DNA και βρήκες ότι οι σημερινοί σλαβομακεδόνες και το… αλώβητο DΝΑ τους κατοικούν εκεί «15 αιώνες», κάνε και ένα στους Έλληνες Μακεδόνες να το διαπιστώσουμε…

 74. Tomás de Torquemada said

  Εξερχόμενος του στερουμένου ανθρωπίνης αξιοπρεπείας άμα και διαδικτύου ερημητηρίου μου διά μίαν προεκλογικήν εμφάνισην χαιρετώ άπαντας τους συναμαρτάνοντας αδελφούς.

  Αγαπητέ Νίκο, Dominus noster Jesus Christus te absolvat; et ego auctoritate ipsius te absolvo ab omni vinculo excommunicationis et interdicti in quantum possum et tu indiges. Deinde, ego te absolvo a peccatis tuis in nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen.

 75. Καλημέρα

 76. Μαρία said

  23
  Βέτο δεν υπήρξε, γιατί απλούστατα δεν προβλέπεται απ’ τον οργανισμό του ΝΑΤΟ. Οι αποφάσεις παίρνονται με ομοφωνία, οπότε αναγκαστικά προηγούνται διαπραγματεύσεις και αλλαξοκωλιές. Δικαίωμα βέτο έχουν μόνο τα μόνιμα μέλη στο συμβούλιο ασφαλείας.
  Καθώς η σύνοδος είχε ως αντικείμενο τη διεύρυνση με την πρόσκληση νέων μελών, έγινε πρόσκληση στην Κροατία-Αλβανία, ενώ απορρίφθηκε το πακέτο Ουκρανία-Γεωργία που δεν ήθελε η Ρωσία και σ’ αυτό το δεύτερο κόλλησε κι η πΓΔΜ.
  Για το Σαρκοζί βλ. αεροπλάνα https://www.tanea.gr/2008/06/09/greece/xamiles-ptiseis-apo-sarkozi/

 77. gpoint said

  # 74

  actore non probante reus absolvitur

 78. Γιάννης Κουβάτσος said

  65:»αλλά καλό είναι να γνωρίσουμε κάποτε την αιτία των συμφορών μας που κυρίως είναι ο αχαλίνωτος βολονταρισμός μας, ένθεν κακείθεν…»
  Ορθώς το εντόπισες, Νίκιπλε, το αίτιο της εθνικής κακοδαιμονίας μας. Από τη Μεγάλη Ιδέα μέχρι τη διαπραγμάτευση του 2015, περνώντας από τους ζητωπόλεμους του Κουμουνδούρου, από το 1897, από το 1922, από…από…και όλα αυτά διανθισμένα με εθνικούς διχασμούς, εμφύλιους πολέμους, μπόλικες χρεοκοπίες αλλά και μεγαλοϊδεατικά παμπληθή συλλαλητήρια. Πώς μας είχε χαρακτηρίσει ο Νίτσε; Μικρό και αλαζονικό έθνος;

 79. Αγγελος said

  Ερευγματίας δεν είναι αυτός που ρεύεται;

 80. Tomás de Torquemada said

  #77
  Novit Dominus qui sunt eius.

 81. Theo said

  @48:
  Πόσοι σημερινοί Έλληνες, και ιδίως της βόρειας Ελλάδας, κατοικούν πάνω από 100 χρόνια στην περιοχή; Οι Μικρασιάτες χριστιανοί; Μόνο οι ελληνόφωνες βλάχοι

  Τσόρτσοπ!
  Κι εμείς οι καθιαυτού Μακεδόνες, ελληνόφωνοι, δίγλωσσοι, αλβανόφωνοι ή σλαβόφωνοι, πού κατοικούμε; Δεν είμαστε απόγονοι των αρχαίων κατοίκων της; (Και δεν είμαστε και λίγοι 😛 )
  Έκανες κανένα τεστ DNA, που λέει κι ο Μπλογκ, πριν γράψεις τη μεγαλειώδη κοτσάνα σου;

  @53:
  Δεν ξέρω αν απαντάς σε μένα και δεν θέλω να πολιτικολογήσω και να αμφισβητήσω τα επιχειρήματά σου, αλλά νομίζω πως οι Ευρωπαίοι δεν ζήτησαν από τον Γιωργάκη να πέσει στα τέσσερα και πως, όταν οι τράπεζές τους ήταν εκτεθειμένες με τα ελληνικά ομόλογα και κινδύνευαν το 2010 (ενώ δεν κινδύνευαν το 2015), θα μπορούσε αυτός ο λαμπρός γόνος της ιστορικής οικογένειας να διαπραγματευτεί κούρεμα του χρέους και άλλες ρυθμίσεις του πρώτου μνημόνιου κι όχι να το δεχτεί σαν μάννα εξ ουρανού. Αλλά το να σκεφτεί κανείς ότι ο Γιωργάκης θα μπορούσε να κάνει μια έστω και κατ’ ελάχιστον ανεξάρτητη πολιτική κι όχι να υπακούει χωρίς καμιά συζήτηση στα δυτικά κελεύσματα, μόνο στα όρια του χιούμορ θα μπορούσα να το δω.
  Γι’ αυτό και μόνο τον θεωρώ τον χειρότερο πρωθυπουργό της Μεταπολίτευσης.

 82. Παναγιώτης Κ. said

  @33. Για την αποκατάσταση των πραγμάτων.
  Μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη: Ιανουάριος του 2018
  Συμφωνία Πρεσπών: Ιούνιος του 2018.

 83. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @74,77,80. Ρίξτε καμιά μετάφραση καὶ γιὰ μᾶς τοὺς ἀλατίνιστους (σίκ, 5μύρια+) 🙂

 84. Φώτης said

  @65 – Nikiplos:

  Συμφωνώ σε αυτά που λέτε για το ΓΑΠ

  Αλλά από όσα έχω ακούσει από την επομπή των Ιστορικές του ΣΚΑΙ με θέμα την Ελλάδα (1967-2000) (βλ. εκπομπή 25-02-18), δεν προκύπτει ότι οι Αμερικάνοι έφεραν τη χούντα.
  Αντιθέτως, στην αρχή οι χουντικοί φοβόντουσαν ότι θα ανατρέπονταν από τους Αμερικάνους. Και μάλιστα η κυβέρνηση Τζόνσον ήταν η μοναδική κυβέρνηση που πήρε μέτρα εναντίον της χούντας σταματώντας τις πωλήσεις βαρέως οπλισμού.
  Στη συνέχεια μόνο άλλαξαν στάση οι ΗΠΑ επειδή ο Παττακός τους προσέφερε διευκολύνσεις υπέρ του Ισραήλ στον Πόλεμο των 6 ημερών.

  Όπως είπε εύστοχα και ο καθηγητής Θ.Διαμαντόπουλος κάποτε:

  «Η Δικτατορία
  – επιβλήθηκε από Έλληνες
  – έγινε ανεκτή από Έλληνες
  – και έπεσε από Τούρκους εισβολείς»

 85. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  74 🙂

  79 Μάλλον, αφού έρευγμα (αλλά και έρυγμα, και ερευγμός) είναι το ρέψιμο.

 86. Γιάννης Ιατρού said

  74: Νίκο, πρόσεχε, κάτι τέτοια έλεγε και παλιότερα, κάπου στο 1486, σε μιά auto-da-fé (circum peccatis aliorum) και μετά τους έκανε medium rare τους συγχωρηθέντας

 87. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  53 αρχή και τέλος – Είναι πολλοί, πάαααρα πολλοί.☺

  54 – Κώστα δεκτά τα χαμόγελα αλλά παρεξήγησες, στην αριστερή παρένθεση τα οφείλεις όχι σε μένα.☺

  Υ.Γ – Αν δεν είσαι κεφαλαιούχος η έστω οικονομικά ανεξάρτητος (δηλαδή να έχεις το εισόδημα που θέλεις χωρίς να δουλεύεις) τότε φίλε μου, είσαι σε λάθος δρόμο.☺
  Όπως έλεγα τον Αύγουστο του 99 στα φιλαράκια μου που τους έλεγα να ρευστοποιήσουν και μ’ έλεγαν μαλάκα και άσχετο επειδή ρευστοποίησα ΜΟΝΟ με 330% κέρδος σε 4,5 μήνες☺ – και οι καρχαρίες ψάρια είναι και οι σαρδέλες, στα ίδια νερά κολυμπάνε, αλοίμονο στις σαρδέλες που θα πιστέψουν πως είναι το ίδιο με τους καρχαρίες.
  Επειδή δεν σε κόβω για καρχαρία, να προσέχεις τα επικίνδυνα νερά.☺

 88. voulagx said

  Συνεντευξη του Πινέιρο το 2007:
  «Νέα Μακεδονία όπως λέμε Νέα Υόρκη»

 89. Γιώργος said

  (σχόλιο 73) ποιο DNA; απλή ανάγνωση ιστορίας.
  (σχόλιο 62) δεν ξέρω πώς ορίζεις την ύβρη για να σου απαντήσω, αλλά ότι ο στρουθοκαμηλισμός και η αναβολή επίλυσης, που μόνο προς το χειρότερο σε οδηγούν, ήταν επιτυχία, αν δεν είναι σοφιστεία, τι είναι; Μια απλή ανάγνωση της επιστολής Καραμανλή και της συμφωνίας των Πρεσπών σε πείθει. Το ότι ήξερε ότι η άλλη πλευρά δεν θα το δεχόταν άρα δεν υπάρχει πρόβλημα, δεν θα το συζητήσω…, σε επίπεδο καφενείου ίσως δεν πειράζει αλλά όταν πρωθυπουργός στέλνει επιστολή είτε δεν οδηγήσει σε άμεση συμφωνία είτε όχι, καταγράφει την τάση τού μέχρι που είσαι διατεθειμένος να φτάσεις. Είναι ένα δεδομένο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον επόμενο που ποτέ δεν είσαι σίγουρος πότε θα εμφανιστεί.
  Από το πολύ λίγο σκάκι που ξέρω, μπορώ να σου πω ότι είναι λάθος να στήνεις παγίδα ξέροντας ότι ο άλλος είναι χειρότερος και άμα πέσει έχασε ενώ αν δεν πέσει έχασες εσύ.

 90. Γιάννης Κουβάτσος said

  84:Γίνονταν δικτατορίες σε δυτικές χώρες στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, χωρίς να έχουν ανάμιξη, άμεση ή έμμεση, οι Αμερικανοί; Και ο Κλίντον γιατί ζήτησε συγγνώμη το 1999; «Έφταιγε ο Ψυχρός Πόλεμος» ήταν η δικαιολογία του. Είναι σαν να ισχυριζόμαστε ότι έκανε το πραξικόπημα στην Πολωνία ο Γιαρουζέλσκι εν αγνοία της Μόσχας.

 91. Γιάννης Ιατρού said

  Ξέρετε γιατί ο Λάμπρος δεν έχει πιά φιλαράκια, ε; βλ. #87, ΥΓ 🙂 🙂 🙂

 92. aerosol said

  #53
  Δεν έχω καμμία ένσταση για τα όσα καταμαρτυρείς στον ΚΑΚ στην σχετική λίστα. Θα πρόσθετα και την πανθομολογούμενη αδιαφορία του στο να κυβερνήσει, που έκανε δεξιούς κεντρώους και αριστερούς απλά να περιμένουν τις εκλογές να δουν αν τελικά θα υπάρξει… πρωθυπουργός!

  Όμως βλέπω μια ιδιαίτερα ευνοϊκή (κατά τη γνώμη μου) ανάγνωση της στάσης του ΓΑΠ.
  Παρουσιάζεται σχεδόν σαν να βρέθηκε προ εκπλήξεως, οπότε πάμε στο «μα τι να κάνει ο άνθρωπος;!».

  1. Σε καμμία περίπτωση δεν μπορώ να δεχτώ πως δεν γνώριζε επαρκώς την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Ακόμα και το σενάριο πως αυτός και οι συνεργάτες του ήταν μνημειωδώς άχρηστοι και ανόητοι, δεν εξηγεί άγνοια της κατάστασης.

  2. Η ταχύτητα της αντίδρασής του στα οικονομικά μόλις ανέλαβε την πρωθυπουργία το έδειξε. Είχε ήδη αποφασίσει (τουλάχιστον σε γενικές γραμμές) πώς θα κινηθεί, βάσει της κατάντιας της οικονομίας. Οι επιλογές ήταν δικές του, δεν ήταν δεδομένες και δεν ήταν αυτονόητες -όσο κι αν παρουσιάζονται ως τέτοιες εδώ και 10 χρόνια, με την ρητορική του There Is No Alternative.

  3. Ξεκάθαρη απόδειξη του 2 είναι και η παντελώς δική του πρωτοβουλία (εμφανώς προαποφασίσμένη) να μπει το ΔΝΤ ως καθοριστικός παράγοντας. Πολύι δυσάρεστη έκπληξη και για την ΕΕ, καθώς έφερε έναν ξένο (στην ουσία Αμερικάνο) παίχτη σε μια καθαρά ευρωπαϊκή βόμβα! Οι τακτικές του ΔΝΤ, όπως τις κριτικάρει κάθε τόσο ακόμα και το ίδιο, ήταν η απόλυτη συνταγή καταστροφής μιας χώρας.

  4. Δεν βλέπω πίσω από κουίντες, αλλά η λογικότερη εξήγηση είναι πως είχε όντως την προσωπική αφέλεια πως από ένα δράμα θα μπορούσε να φτιάξει μια μαγική και υπέροχη επανίδρυση του κράτους Η θεωρία του Δόγματος του Σοκ φαίνεται να αποκτά το πιο έντονο παράδειγμα στην πολιτική του ΓΑΠ. Επιπλέον φάνηκε ελάχιστος στο πώς να χειριστεί τα ίδια τα δικά του ζητούμενα.

  5. Ήταν προφανές πως τους επώνυμους «συμβούλους» του τους είχε για διαφημιστικούς λόγους. Ο Βαρουφάκης βρέθηκε τότε στη δημοσιότητα γιατί βρέθηκε μέσα από άρθρα να παρακαλάει τον ΓΑΠ να τον ακούσει έστω και λίγο. Το θυμάμαι ξεκάθαρα γιατί τότε πρωτοδιάβασα τις απόψεις Βαρουφάκη.

  Δεν ξέρω ποια ακριβώς λύση θα ήταν η καλύτερη. Δεν θεωρώ επιχείρημα το ότι τα ειδικά δικαστήρια είναι «βαρετά», η ζωή μου δεν είναι ταινία δράσης και η υπερβολική δόση σασπένς που ακολούθησε έχει πάρει στο λαιμό της ήδη δύο γενιές Ελλήνων. Όλα μου δείχνουν πάντως πως η συνταγή ΓΑΠ ήταν η παντελώς χειρότερη και, επιπλέον, εκτελέστηκε άσχημα.

  Προσωπικά -και ίσως να το βρίσκουν πολλοί υπερβολικό- η μόνη μου απορία είναι αν ήταν ΜΟΝΟ τόσο ανόητος όσο φάνηκε ή αν είχε ο ίδιος και άλλη ατζέντα.

 93. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Προκειμένου να βγάλουμε κι από την μύγα νεοδημοκρατικό ξύγκι, καθόμαστε και αμφισβητούμε την πρακτική ισοδυναμία απειλής και καθεαυτής άσκησης βέτο σε όργανα όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία. Κρίμα! (Παρόλο που θεωρώ θετική την Συμφωνία, καλά είναι να θυμόμαστε και την τότε θέση του Συ.Ριζ.Α για το Μακεδονικό..
  https://www.tovima.gr/2019/01/23/politics/koumoutsakos-apokalypseis-gia-tis-theseis-tou-syriza-to-2008-peri-makedonias

 94. Ηράκλειτος said

  @76, 23

  Ετσι ακριβως! Η Ελλαδα δεν ειχε ΚΑΝ το δικαιωμα να υποβαλλει βετο εαν τα Σκοπια εκαναν αιτηση για να μπουν σε Νατο και ΕΕ με το ονομα FYROM. Ειναι γραμμενο στην εννδιαμεση συμφωνια… διαβαστε το !!!

 95. Γιάννης Κουβάτσος said

  92:Έτσι έχουν τα πράγματα, έτσι τα θυμόμαστε, υποθέτω, όλοι. Αν υπήρχε περιθώριο για ουσιαστική διαπραγμάτευση, ήταν τότε, αλλά ο ΓΑΠ τα έκανε όλα λάθος, παράλογα λάθος. Γι’ αυτό και η διαβεβαίωση του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ ότι στις 7 Ιουλίου η λογική επιστρέφει, προφανώς με την υπερψήφισή του, ηχεί από κωμική έως εξοργιστική.

 96. Πέπε said

  Προσωπικά, δε γνώριζα βέβαια όσα γράφονται στην επιστολή προς τον dear George, αλλά ούτε και τα χρειαζόμουν για να δω αυτό που θεωρώ προφανές:

  Η διαπραγμάτευση ξεκίνησε με την επιθυμία της κάθε πλευράς να τα έχει όλα: όνομα σκέτο Μακεδονία με καταγωγή από τους αρχαίους Μακεδόνες / όνομα χωρίς καθόλου τη λέξη Μακεδονία και καμία νύξη συσχετισμού με την αρχαία Μακεδονία, ούτε με οτιδήποτε θα μπορούσε να όζει αλυτρωτισμού.

  Και μετά ο ένας από τους διαπραγματευόμενους είπε: Α όχι κουμπάρε, να σ’ τα δώσω όλα δεν μπορώ, γιατί, βλέπεις, εγώ θα ήθελα να τα πάρω εγώ όλα.

  Ε, μετά τι κάνεις; Επιμένεις σ’ αυτό που ο άλλος σου είπε ξεκάθαρα όχι; Ή υπαναχωρείς και λες «καλά, όχι όλα, μερικά εσύ και μερικά εγώ»;

  Η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να μην είναι καλή, αλλά δεν παύει να είναι η καλύτερη ρεαλιστικά εφικτή.

 97. LandS said

  14 Ακούω ότι η επιτροπή που ασχολείται με την αναμόρφωση των βιβλίων Ιστορίας στις δύο χώρες κάνει καλή δουλειά και επιπλέον υπάρχει καλοπιστία και από τα δύο μέρη. Αυτό ακούω. Όμως δεν εγγυώμαι την εγκυρότητα των όσων ακούω.
  Προσωπικά, δεν είχα την αίσθηση ότι από μεριάς Ελλάδας παραχαράξαμε την Ιστορία.

  Ας πούμε ότι τα ελληνόπουλα μαθαίνουν ότι η εξέγερση του Ίλιντεν ήταν εναντίον των Οθωμανών και ότι στους Ορθόδοξους («Πατριαρχικούς» Βούλγαρους) τα Ελληνικά Προξενεία Θεσσαλονίκης και Μοναστηρίου αρνήθηκαν κάθε στήριξη, ούτε καν απέτρεψαν περιπτώσεις Ελλήνων να «ενημερώσουν» τη Τουρκιά.
  Ας πούμε ότι τα ελληνόπουλα μαθαίνουν τα ονόματα των περισσότερων συντρόφων του Παύλου Μελά και ότι ο σπουδαιότερος από αυτούς τους μιλούσε (και τους ξεσήκωνε) σε μια γλώσσα για την οποία ο Μελάς χρειαζόταν διερμηνέα.

 98. LandS said

  14 Κατά μία έννοια μπορεί αυτή η συμφωνία να αποτελέσει ένα καλό χαρτί στις σχέσεις μας με αυτό το κράτος

  Είναι ΤΟ χαρτί, χωρίς αυτό δεν θα υπήχαν σχέσεις με τη γείτονα. Και ήδη αποδείχτηκε ένα πάρα πολύ καλό χαρτί μάλιστα. Βλέπε έλεγχο του εναερίου χώρου (στα πλαίσια του ΝΑΤΟ) της ΒΜ από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορίας, την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια, τις δυνατότητες που προσφέρει στην ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας με τη Σερβία και τις άλλες πρώην Γιουγκσλαβικές Δημοκρατίες την διευκόλυνση της επέκταση των ελληνικών οικονομικών δραστηριοτήτων βορειότερα (σιδηρόδρομος, μελλοντικά μεταφορά φυσικού αερίου)

 99. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  86 🙂

 100. Μαρία said

  96
  >Η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να μην είναι καλή…

  Δεν είναι καλή, γιατί είναι ετεροβαρής. Υποχρέωσε τους γείτονες να αλλάξουν το όνομα της χώρας τους μετά απο 74 χρόνια και το σύνταγμά τους. Να υποθέσω οτι συμφωνείς;

 101. ΓΤ said

  @72

  Τις λέξεις δεν τις κυνηγώ
  εκείνες αναβρύζουν
  μα ούτε και τα γήπεδα
  τον ψυχισμό μου ορίζουν

 102. ΓΤ said

  @56
  Δημήτρη, είναι 808 τα τελευταία τρία ψηφία του αριθμού του κινητού σου;

 103. Alexis said

  Τα περι DNA ειλικρινά δεν τα καταλαβαίνω. Ούτε το DNA ούτε το ποιοι κατοικούν στη Μακεδονία και επί πόσα χρόνια έχει καμια σημασία. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό που μετράει είναι ότι ιστορικά οι λέξεις Μακεδονία και μακεδονικός είναι συνδεδεμένες με την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό. Αυτό είναι που προκαλεί (όχι άδικα) τις αντιδράσεις για τη χρήση των όρων από τους γείτονες.
  Γι αυτο ακριβώς πίστευα και πιστεύω οτι ο γεωγραφικός προσδιορισμός είναι η καλύτερη δυνατή λύση. Γιατί οριοθετεί γεωγραφικά το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας ως μέρος μιας ευρύτερης περιοχής, της οποίας το νότιο και μεγαλύτερο τμήμα κατέχει η Ελλάδα.

 104. Ιωάννα said

  Καλησπέρα κι από μένα,

  1) Συμφωνώ κι εγώ ότι είναι θαυμάσιο το σημερινό άρθρο του κ. Σαραντάκου για τον μπουχέσα Καραμανλή και το όνομα των Σκοπίων. Προπάντων δίνω συγχαρητήρια στον κύριο Νίκο, για τον εξής λόγο: Αυτός, ένας διά βίου αριστερός, που στα νιάτα του φώναζε «Φονιάδες των Λαών Αμερικάνοι», ομολογεί σήμερα στα 59 του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι καλή γιατί υπαγορεύτηκε 100% από τις ΗΠΑ, άρα είναι αδύνατον να μή την τηρήσει ο Κούλης

  2) Ολίγα τινά για την ανήκουστη τεμπελχανιά που δέρνει το παρόν Ιστολόγιο… Στο σχόλιο 79, ο σοφός Νέστωρ του Ιστολογίου κ. Άγγελος διερωτάται: «Ερευγματίας δεν είναι αυτός που ρεύεται;»
  Και στο σχόλιο 85γ ο κ. Σαραντάκος του απαντάει: «Μάλλον, αφού έρευγμα (αλλά και έρυγμα, και ερευγμός) είναι το ρέψιμο.»

  Πέρασαν δυόμισυ ώρες από τότε, σχολίασε στο μεταξύ όλο το βαρύ πυροβολικό των μορφωμένων του Ιστολογίου (Πέπες, Ιατρού, κύρ Γιάννης Κουβάτσος κλπ.) κι ούτε ένας δεν φιλοτιμήθηκε να πεί ότι στην Θεία Ελληνική Γλώσσα ΔΕΝ υπάρχει η λέξις «ερευγματίας». Ένα απλό κλίκ στο Liddell-Scott Κωνσταντινίδου θα έδινε την απάντηση, αλλά – προφανώς – όλοι οι ανωτέρω δοκησίσοφοι βαρέθηκαν να το κάνουν, προτιμώντας να εκτίθενται για αγραμματοσύνη…

  Στην ανωτέρω φωτοτυπία, ας προσεχθή η λέξις «ερευγόβιος», που εφηύρε ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός για ΝΑ ΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ ΡΕΨΙΜΟ!.. Πράγματι, ενώ (όπως αντιλαμβάνεται και ο πλέον επιπόλαιος αναγνώστης των «Δειπνοσοφιστών») οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν περί πολλού το ρέψιμο και το θεωρούσαν ως απόδειξη ότι το φαγητό ήταν καλό και το συμπόσιο επιτυχημένο, οι χριστιανοί (με πρώτο διδάξαντα τον κακάσχημο Καππαδοκέα χωριάτη Γρηγόριο Ναζιανζηνό, που ζούσε με συνεχείς νηστείες…) ενοχοποίησαν το ρέψιμο ως αμαρτία!..
  Με αποτέλεσμα, η λέξις «ερευγόβιος» που κανονικά θα έπρεπε να σημαίνει αυτόν που περνά την ζωή του ρευόμενος (ερεύγω + βίος), να σημαίνει τον γαστρίμαργο!..

  3) Θα τελειώσω με λίγα λόγια για τον σχολιαστή από τα Θερμιά, κύρ Δημήτρη Μαρτίνο, που στα νιάτα του υπήρξε επί 6ετίαν συμφοιτητής της Μαρίας Δαμανάκη + της Τώνιας Μοροπούλου στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ…

  Στο σχόλιο 83, αναφερόμενος στο λατινικό κείμενο που ανέβασε στο 74 ο κύρ Γρηγόρης Κοτορτσινός, γράφει: « Ρίξτε καμιά μετάφραση καὶ γιὰ μᾶς τοὺς ἀλατίνιστους»!..

  Εννοείται ότι εκτός από αλατίνιστος, ο κύρ Δημήτρης Μαρτίνος είναι και ανελλήνιστος. Πρωτίστως είναι ανενημέρωτος, αγνοώντας – προφανώς – ότι η μετάφραση google κάνει μεταφράσεις και από τα Λατινικά. Εκτός κι αν βαρέθηκε να κάνει τρία κλίκ, πράγμα διόλου απίθανο

  ΙΔΟΥ η αγγλική μετάφρασις του λατινικού κειμένου του κύρ Γρηγόρη στο 74, όπως την δίνει το google translate:

  «Our Lord Jesus Christ absolve; and I, by His authority I absolve you from every bond of excommunication and interdict, so as much as I can, and your needs require. Thereupon, I absolve you from your sins in the name of the Father, and of the Son, and of the Holy Ghost. Amen.»

 105. BLOG_OTI_NANAI said

  100: Γιατί «ετεροβαρής»; Ο άλλος υπέγραψε ακριβώς επειδή την θεωρεί την καλύτερη που θα μπορούσε να πετύχει. Εσύ τον βαφτίζεις ηλίθιο; Για ποιον λόγο;

 106. BLOG_OTI_NANAI said

  104: Ρε άνθρωπε, έχεις τρελαθεί εντελώς; Κάποτε έμπαινες με ένα όνομα ανά χρονική περίοδο και τώρα έφτασες να κάνεις 3-4 σχόλια την ημέρα με διαφορετική προσωπικότητα; Είσαι κάπως σάικο, τα τα λέμε αυτά…

 107. Ιωάννα said

  Σεβαστέ μου κ. Blogotinanai (106),

  για την ενοχοποίηση του ρεψίματος ως μεγάλης αμαρτίας από τον κακάσχημο χωριάτη Καππαδοκέα, Γρηγόριο Ναζιανζηνό, θα μάς πείτε τίποτα; Υπόψιν ότι έχω διδακτορικό στην Βυζαντινολογία και κατέχω λεπτομερώς το όλο θέμα.
  Άρα, ό,τι και να πείτε, σάς προειδοποιώ ότι θα ξεφτιλιστείτε

 108. voulagx said

  Ακόμη και η Βορειο-Ατλαντική συνάντησις κορυφής του Βουκουρεστίου του έτους 2008, μακράν του να είναι η υποδειγματική Ελληνική επιτυχία και νίκη του υποτιθεμένου υπερηφάνου veto της τότε Ελληνικής Κυβερνήσεως –όπως αυταρέσκως, έκτοτε, επικαλούνται στελέχη της–, απετέλεσε, αντιθέτως, εμβληματική εκδήλωση των ολεθρίων συνεπειών περιττών παλληκαρισμών κατά την άσκηση εξωτερικής πολιτικής, χάριν εσωτερικών μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Ίσως χρειάζεται η υπενθύμισις: η Ελληνική Κυβέρνησις εκαυχήθη, τότε, ότι έκαμε χρήση του δικαιώματός της αρνησικυρίας. Όμως, ούτε είχε ασκήσει το δικαίω­μα αυτό –διότι ευγενώς, χάρις στην Αμερικανική πλευρά, είχε αποσυρθεί εγκαίρως η υποψηφιότητα της πΓΔΜ–, αλλά, ούτε και δικαίωμα είχε να το ασκήσει –διότι, καλώς τηρηθέντων των όρων της «Ενδιαμέσου Συμφωνίας», η υποψηφιότητα είχε υποβληθεί υπό την «διεθνή» ονομασία της υποψηφίας χώρας. Ο ανόητος κομπασμός, κατέληξε να προκαλέσει την καταδίκη της Ελλάδος εκ μέρους του Δικαστηρίου Διεθνούς Δικαιοσύνης της Χάγης. Οι διεθνείς δικασταί δεν επίστευσαν τους ταλαιπώρους συνηγόρους των Αθηνών, οι οποίοι, προ του κινδύνου της καταδίκης, προσεπάθησαν να πείσουν ότι δεν είχε γίνει, τυπικώς, χρήσις Ελληνικού veto. Προτίμησαν να πιστεύσουν οπτικοακουστικά τεκμήρια, εις τα οποία ύπατοι εκπρόσωποι εκείνης της Ελληνικής Κυβερνήσεως –αν και όχι η Υπουργός Εξωτερικών της–, ενεφανίζοντο να διαβεβαιώνουν, αρειμανίως, διάφορα ακροατήριά τους, περί του αντιθέτου.

  Η απόφασις εκείνη του δικαιοδοτικού οργάνου των ΗΕ, η οποία, σεμνοπρεπώς, πάντοτε αποσιωπάται, παραμένει πλέον ως δυσμενές πρόκριμα, καθοριστικής βαρύτητος και περιορίζει εις το έπακρον τα όρια των μελλοντικών Ελληνικών επιλογών.

  Η παρατεταμένη περίοδος χάρητος η οποία εμεσολάβησε, οφείλεται εις το γεγονός ότι οι μείζονες Σύμμαχοι είχαν τις δικές τους επιφυλάξεις έναντι του καθεστώτος Γκρουέφσκυ και ανέμεναν την μεταβολή της εσωτερικής πολιτικής σκηνής των Σκοπίων πριν επαναθέσουν την υποψηφιότητα της πΓΔΜ επί τάπητος.

 109. ΣΠ said

  Κατά την γνώμη μου, η συμφωνία των Πρεσπών είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της κυβέρνησης του Σύριζα και προσωπικά του Νίκου Κοτζιά. Τι έδωσε η Ελλάδα που δεν το είχε ήδη η γειτονική χώρα; Το όνομα; Μα όλοι απλώς Μακεδονία την λέγανε. Την γλώσσα; Μα ήταν διεθνώς αναγνωρισμένη (και με ISO) η μακεδονική γλώσσα. Την ιθαγένεια; Μα όλοι ως Μακεδόνες τους ξέρανε. Όσες φορές συζητούσα με ξένους, αν ήθελα να συνεννοηθώ, έπρεπε να χρησιμοποιήσω τους όρους Macedonia και Macedonian. Η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε αλλαγή του συντάγματος της γειτονικής χώρας και όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes χωρίς να παραχωρήσει ουσιαστικά τίποτα.

  Χαίρομαι που πλέον, όταν περνάω μέσα από την Βόρεια Μακεδονία, βλέπω αυτή την πινακίδα

  αντί για αυτή

 110. ΚΩΣΤΑΣ said

  87 β Ναι, Λάμπρο, δίκιο έχεις, συγνώμη, το διάβασα λίγο βιαστικά και παρανόησα. Στην ΠΦΑ μου λες να πω τα ευχαριστώ. Δεν παίρνω πίσω όμως τα ευχαριστώ και για σένα, δικαιούσαι κι εσύ, γιατί λες την αλήθεια, όπως είναι τα πράγματα.

  Δεκτή και η συμβουλή σου στο ΥΓ. 🙂

 111. Νίκος Κ. said

  Η εχθρότητα με τη Βόρεια Μακεδονία ήταν απαραίτητη στη Ν.Δ. (αλλά και στα πολλαπλά ακροδεξιά εθνικιστικά μορφώματα) για την εθνικιστική συσπείρωσή τους: Τι στο καλό σοβαρός εθνικιστής είσαι, αν δεν έχεις κάποιον γείτονα εχθρό, να του κάνεις τον δυνατό. Κι επειδή με τον εξ ανατολών γείτονα τα πράγματα είναι επικίνδυνα (είδαμε άλλωστε τι έγινα στα Ίμια με τον «μάγκα»-κοινοτάρχη), ο ιδανικός υποψήφιος ήταν η Βόρεια Μακεδονία. Από εδώ και μετά θα βολευτούν με την Αλβανία: Απ’ το ολότελα …

 112. Ηράκλειτος said

  @111

  Ετσι ακριβως!

 113. Georgios Bartzoudis said

  Δυο γειτόνισες χήρες, η Λεγκούση (τουτέστιν Λέγκω ή Ελένη) και η Στεργιανή, μαλώνουν …Μακεδονιστί:
  – Μαρή Λιγκούσ(η). Δεν αντρέπισι που βγάειζς λόγια σ’ γειτουνιά για μένα;; Ξέχασις τα δικά σ’; Ιννιά μιριού χήρα κι πλακώθκης μι τουν Μήτσιου! Τα ξέχασις;;
  – Συ μαρή θα πεις για μένα; Συ δεν ήσαν, που πρώτ(η)-πρώτ(η) έφιρις σ’ γειτουνιά τουν Μήτσιου; Κι σι πλάκουνι καλά-καλά κι τσίρτζις. Κι σ(η)κώθ’κη στου πουδάρ(ι) όλ(η) γειτουνιά κι έλιγαν τί νά ‘παθι Στιργιανή κι τσιρίζ(ει) έτσι; Κι συ, τσίρτζις απ’ την πουλλή τη γκάβλα σ’!! Αντρουπή σ’ μαρή!!

  Δεν ξέρω τί λόγια θα αντάλασσαν η Λεγκούση και η Στεργιανή αν μάλωναν …για τη συμφωνία των Πρεσπών. Ίσως και οι δυο να …καθύβριζαν τους αδίστακτους ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ, η μια ως ΜΕΙΟΔΟΤΕΣ και η άλλη ως ΠΡΟΔΟΤΕΣ!
  Τώρα, ποιο …κόμμα ήταν η Λεγκούση και πιο η Στεργιανή το βάζω ως κουϊζ. Υπενθυμίζω πάντως, ότι οι Συριζαίοι και οι πάσης φύσεως Συριζοπαθείς και …χρήσιμοι ηλίθιοι, εκτός από Μειοδότες ή Προδότες είναι και ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΟΙ: Πούλησαν (με βούλα και σφραγίδα) τη Μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα, λες και ήταν περιουσία του μπαμπά τους. Πούλησαν πράγματα που δεν ανήκαν σε αυτούς αλλά στους ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ. Αίσχος!

 114. mitsos said

  Η συμφωνία των Πρεσπών είναι το σπουδαιότερο κατόρθωμα του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο επειδή ξεμπροστιάζει τον ανορθολογισμό των δήθεν πατριωτών ( από ΧΑ, ΑΝΕΛ .ΚΙΝΑΛ, ΝΔ μέχρι ΚΚΕ και Καραμπελιά ) όχι μόνο λόγω των δυσκολιών και των ρίσκων που απαιτήθηκαν … αλλά κυρίως για δυο άλλους λόγους : α) επέτρεψε ανακατατάξεις πολικές με βάση τα πραγματικά πολιτικά θέματα πάνω στο τραπέζε και όχι μόνο όπως τα προηγούμενα χρόνια με βάση τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζει και… β) και σπουδαιότερο έφερε ένα αποτέλεσμα τόσο πρόδηλα θετικό που κανείς δεν θα διανοηθεί να αμφισνητήσει όταν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει την κυβερνητική πρωτοβουλία …
  Νικοκύρη έχουμε κάθε λόγο να είμαστε υπερήφανοι γι αυτό (και για λίγα ακόμα )

  υ.γ. Δεν ήξερα πως υπάρχει διδακτορικό στην βυζαντινολογία ….Πάντως η συγκεκριμένη έχει έτσι κι αλλιώς αποδείξει τις ικανότητές της στις βυζαντινολογίες

 115. gmich said

  Στο Βουκουρέστι ήταν να συζητηθεί ή ένταξη 3 Χωρών της Ουκρανίας της πΓΔΜ και της Γεωργίας. Η σημερινή Βόρεια Μακεδονία ζήτησε να ενταχθεί όχι με το συνταγματικό της όνομα που τότε ήταν σκέτο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. αλλά με το όνομα FYROM για να μην μπορεί η Ελλάδα να προβάλει αντιρρήσεις ή ακόμη και Βέτο γιατί η ενδιάμεση συμφωνία προέβλεπε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να εμποδίσει την ένταξη με το προσωρινό όνομα FYROM. Η πρόταση του Γ. Γ του NATO ήταν η απόφαση ένταξης να πάει πακέτο και για τις τρεις χώρες. Υπήρξε έντονη αντίδραση της Ρωσίας κυρίως για την ένταξη της Ουκρανίας.Στη σύνοδο η Γαλλία και η Γερμανία αντέδρασαν στην ένταξη της ς της Ουκρανίας μη θέλοντας να συγκρουστούν με τη Ρωσία. Την επόμενη μέρα δεν μπήκε καν το θέμα της ένταξης για βάλει το βέτο ο Καραμανλής. Δεν ξέρουμε αν αιτία ήταν το βέτο με το οποίο απειλούσε ο Καραμανλής ή αν η αντίθεση που πρόβαλε κυρίως η Γαλλία για την ένταξη της Ουκρανίας.

 116. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  108 Το κείμενο αυτό, γραμμένο από διπλωμάτη που κάθε αλλο παρά συριζαίος είναι, αξίζει να διαβαστεί.

 117. Μαρία said

  115
  Όχι άλλο βέτο. Δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα λέμε. Το πούλησαν στο πόπολο για εσωτερική κατανάλωση.

 118. Αγγελος said

  Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι κάποιοι κύκλοι της Βόρειας Μακεδονίας, ήδη από την ίδρυσή της ως ομόσπονδης δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, καλλιεργούσαν ηθελημένα μια σύγχυση μεταξύ της ευρύτερης πολυεθνοτικής γεωγραφικής περιοχής που λέγεται Μακεδονία αφενός και της χώρας τους με την επικρατούσα της σλαβική εθνότητα αφετέρου, με την όχι πάντοτε υπόρρητη «μεγάλη ιδέα» της επανένωσης της γεωγραφικής Μακεδονίας υπό τα σκήπτρα τους κατά νου. Εκεί εντάσσεται και η προσπάθεια οικειοποίηση της Αρχαίας Μακεδονίας και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
  Ακριβώς αυτή την οικειοποίηση αποκηρύσσει σαφώς και κατηγορηματικά η Συμφωνία των Πρεσπών! Διακρίνει σαφώς το σημερινο (βορειο)μακεδονικό έθνος, που είναι ηλίθιο να ισχυριζόμαστε ότι δεν υπάρχει και ασύμφορο εθνικά, και αν ακόμα ήταν εφικτό, να τους πείσουμε… ότι είναι Βούλγαροι (διότι τι άλλο θα μπορούσαν να είναι, αν έχαναν την αίσθηση της ιδιαιτερότητάς τους;), από την Αρχαία Μακεδονία, που ανήκε στον ελληνικό χώρο, και φυσικά αποκηρύσσει και κάθε εδαφική βλέψη έναντι της Ελλάδας. Δεν είναι δηλαδή μόνον ένας πρακτικός συμβιβασμός — αφού τους έχουμε γείτονες, κάπως πρέπει να συμβιώσουμε μαζί τους· λύνει ΚΑΙ κάποια υπαρκτά θέματα αρχής.
  Όλα τα άλλα θάλασσα να τα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, τη Συμφωνία των Πρεσπών θα του την πιστώσει η Ιστορία.

 119. ΚΩΣΤΑΣ said

  Για την συμφωνία των Πρεσπών. Το να πει κάποιος ήθελα καλύτερα, αλλά ως εδώ μπορέσαμε, το κατανοώ και το σέβομαι. Το να λέει όμως ότι η συμφωνία είναι άριστη, ενώ οι γείτονες πήραν ψευδώνυμη αποκλειστικότητα σε εθνότητα και γλώσσα, δεν το κατανοώ, μπορεί να έχω κάποιο πρόβλημα, αλλά έτσι νιώθω.

  Όσο για τα δήθεν ντοκουμέντα των μπαξεβάνηδων-κηπουρών, τα οποία δεν τόλμησε καν ο ΣΥΡΙΖΑ να επικαλεστεί στη Βουλή, όταν γινόταν η συζήτηση για την εν λόγω συμφωνία, έχω να πω τούτο. Είναι μια καταφανής προσπάθεια να βοηθήσουν τον μπεεεε…λόπουλο να κλέψει κανένα ψηφαλάκι από την ΝΔ. Απορώ όμως γιατί δεν βρήκαν καλύτερο τρόπο. Μπορούσαν να παρουσιάσουν μια νέα γνήσια επιστολή με την υπογραφή και το αποτύπωμα της Δεξιάς του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, όπου να λέει πεντακάθαρα ότι «στο σκοπιανό θέμα θα δοθεί ελληνική λύση».

  Αυτά, και να με συγχωρείτε, δεν αποτελούν αιχμές εναντίον ουδενός, είναι καθαρά απόψεις που εκφράζουν μόνο εμένα.

 120. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @118. Ορθώτατα, Άγγελε!

 121. Faltsos said

  Θυμήθηκε στα πρώτα σχόλια ο Δύτης αυτό που είπε ο πατήρ Μητσοτάκης για το μακεδονικό (Κανείς δεν θα το θυμάται σε 10 χρόνια).
  Θυμήθηκα το ζήτημα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Ένα ζήτημα που αναμφίβολα κανείς δεν το θυμάται πια. Ο τρόπος που χρησιμοποιήθηκε από την τότε αντιπολίτευση, κατά σύμπτωση και τότε Ν.Δ., έχει αρκετά κοινά. Και τότε είχαμε λαοσυνάξεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αιτήματα για δημοψήφισμα, συγκεντρώθηκαν μάλιστα τρεις χιλιάδες υπογραφές, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονταν εκκλησία και αντιπολίτευση. Τεράστιο το πρόβλημα προεκλογικά. Ώσπου γίνονται εκλογές, ο σκοπός (η ανατροπή της κυβέρνησης- όχι η αναγραφή του θρησκεύματος) επιτυγχάνεται και το ζήτημα αμέσως μετά τις εκλογές μπαίνει στο αρχείο από Καραμανλή και Χριστόδουλο, κοινή συναινέσει.
  Θυμάται κανείς τίποτε; Αυτοί που υπέγραψαν τότε, θυμήθηκαν ποτέ να ψάξουν στις ταυτότητες τους για να βρουν πού έγραψε το θρήσκευμα η κυβέρνηση Καραμανλή;

 122. Γιάννης Ιατρού said

  118: Και η άλλη πλευρά θα ωφεληθεί από την σταθερότητα και τη συνεργασία και θα ανθίσει και οικονομικά, μιάς και είναι πέρασμα για πιό βόρεια κλπ. Και η πρόσβαση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα είναι απρόσκοπτη και επωφελής.

 123. Faltsos said

  121 τρία εκατομμύρια υπογραφές

 124. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @119. Νομίζω, Κώστα, ότι αυτό το σχόλιό σου [..ντοκουμέντα .. τα οποία δεν τόλμησε καν ο ΣΥΡΙΖΑ να επικαλεστεί στη Βουλή, όταν γινόταν η συζήτηση για την εν λόγω συμφωνία..] ερμηνεύει τα πάντα. Παρόλο που ψηφίζω ΝΔ, είμαι υπέρ της Συμφωνίας (την πολιτική αξία της οποίας δεν μειώνει το ότι Α-Υ-Τ-Α-Π-Ο-Δ-Ε-Ι-Κ-Τ-Α έλαβε χώρα με την εντολή/ καθοδήγηση ΗΠΑ/ΕΕ) και λυπάμαι πολύ που βλέπω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διστάζει να κερδοσκοπίσει και να διχάσει ακόμη και πάνω σ’ αυτό το θέμα..

 125. ΚΩΣΤΑΣ said

  124 Δεν είναι παράξενο, Γιώργο, που τέτοιο δήθεν ντοκουμέντο πέρασε απαρατήρητο, τότε;

 126. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο ενός καθάρματος.
  Patriotism is the last refuge of a scoundrel.
  Life of Samuel Johnson (1791), Vol II, 7 Απριλίου 1775

 127. Γιάννης Κουβάτσος said

  124:Το να κερδοσκοπούν και να διχάζουν τα κόμματα χάριν ψηφοθηρίας, είναι ο κανόνας στα πολιτικά μας πράγματα. Είχε «καλούς» δασκάλους ο ΣΥΡΙΖΑ όλους τους προκατόχους του στην άσκηση κυβερνητικής εξουσίας. ☺

 128. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Σχετικά με το αφήγημα της δήθεν πατριωτικής Νέας Δημοκρατίας αλλά και άλλων παρόμοιων πολιτικών δυνάμεων (ΑΝΕΛ,…) , έχω να παρατηρήσω ότι και οι πολίτες της Β. Ελλάδας δημιουργούν προβλήματα στην χώρα, υποκρινόμενοι και αυτοί τους… πατριώτες, ενώ πηγαίνουν στα Σκόπια (νυν Β. Μακεδονία) και στην Βουλγαρία για …δουλειές πάσης φύσεως (οδοντίατρο, ψώνια, καζίνο, γυναίκες, κ.λπ.).

  Εμείς οι νότιοι (οι απελευθερωθέντες έως το 1864, οι οποίοι στη συνέχεια πολέμησαν στους Βαλκανικούς Πολέμους και απελευθέρωσαν την Μακεδονία-Θράκη, δεν έχουμε τέτοια προβλήματα με τους γείτονες μας (Σκοπιανούς, Βούλγαρους, Τούρκους,…) .

  Μάλιστα οι πιο άτυχοι των νοτίων, ήταν οι Κρητικοί στρατιώτες , διοτι με το άρθρο 4 της συνθήκης ου Λονδίνου, μόλις τον Μάιο του 1913, παραχωρήθηκε και τύποις η Κρήτη στην Ελλάδα,

  Ήδη από το 2010 (βλ. ΥΓ) πιστευω ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να αποτελείται από 3 ομοσπονδιακά κρατίδια : της παλιάς Ελλάδας, της Κρήτης και της Μακεδονίας –Θράκης.

  ΥΓ Σκηνή δωδέκατη :

  […]

  Μετά πάροδο ενός χρόνου έγιναν δύο πολύ σημαντικά δημοψηφίσματα. Το πρώτο αφορούσε την κατάργηση ή όχι του θεσμού της βασιλείας. Το 75% των ψηφοφόρων αποφάσισε την κατάργηση του θεσμού της βασιλείας, προς μεγάλη λύπη σημαντικού ποσοστού των μεσο- και μεγα-λοαστών, μικροαστών καθώς και μεγάλου μέρους του φιλοβασιλικού αγροτικού πληθυσμού.

  Το δεύτερο και σημαντικότερο δημοψήφισμα ήταν η ανεξαρτητοποίηση της Κρήτης και των Νέων Χωρών (Μακεδονία-Θράκη) χώρα και η ομοσπονδοποίηση της χώρας.

  Οι νότιοι (οι απελευθερωθέντες έως το 1864, οι οποίοι στη συνέχεια πολέμησαν στους Βαλκανικούς Πολέμους και απελευθέρωσαν την Μακεδονία-Θράκη, ενώ στη συνέχεια συμμετείχαν και στην Μικρασιατική Εκστρατεία του 1919-1922) καταλαβαίνοντας αφενός μεν ότι δεν ήταν δυνατόν να συνεννοηθούν με τους Κρήτες, οι οποίοι -μέσω ενός ψηλού πολιτικού και επιχειρηματιών κρητικής καταγωγής- είχαν αναπτυξιακά οράματα σε διεθνές επίπεδο, και ήθελαν να δημιουργήσουν ένα κρατίδιο τύπου Κύπρου της δεκαετίας του ‘90 (με δυνατή αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, λιμενικές διευκολύνσεις σε μια από τις υπερδυνάμεις, ναυτιλία , τουρισμό και μακροπρόθεσμα σχετικές υποστηρικτικές υπηρεσίες), ενώ παράλληλα το πλέον συντηρητικό και καθυστερημένο τμήμα του ελληνικού λαού, δηλ. οι κάτοικοι των “Νέων Χωρών”, δηλ. της βόρειας Ελλάδας, που αποτελούνταν κυρίως από ποντίους, μικρασιάτες πρόσφυγες και Ελληνοσλάβους (οι οποίοι ήταν χρήσιμοι βεβαίως στην εξωτερική πολιτική ως εθνικιστές και κατά φαντασίαν τουρκοφάγοι : χαμένες πατρίδες, Αγιά Σοφιά, κ.λ.π.) οι οποίοι, μαζί με τους ολιγότερους γηγενείς μακεδόνες και θράκες, έβριζαν το εκάστοτε επίσημο κράτος ως “κράτος των Αθηνών”, παρά την αναγόρευση της Θεσσαλονίκης ως συμπρωτεύουσας και ενθυμούμενοι τις μάταιες προσπάθειες εκσυγχρονισμού της βόρειας Ελλάδας, εψήφισαν σε σημαντικό ποσοστό υπέρ της ομοσπονδοποίησης της χώρας.

  Οι κάτοικοι της βόρειας Ελλάδας εψήφισαν και εκείνοι -κινούμενοι από φυγόκεντρες δυνάμεις και τοπικούς πολιτικοοικονομικούς παράγοντες – υπέρ της ομοσπονδοποίησης.

  Τέλος οι Κρήτες -υποκινούμενοι από τοπικούς πολιτικοοικονομικούς παράγοντες – και με την πρόσθετη υπόσχεση ότι με νόμο “Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλες διατάξεις“ που θα ψηφίσει άμεσα η τοπική (κρητική) κυβέρνηση, θα επιτραπεί η κατοχή και χρήση πολεμικών όπλων διαμετρήματος έως 0.452 της ίντσας εψήφισαν συντριπτικά –εκτός των Χανιωτών- υπέρ της ομοσπονδοποίησης.

  Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ότι το 66.6 % των Ελλήνων ψήφισε υπέρ της ομοσπονδοποίησης, (που όταν πολλαπλασιασθεί επί 10 προκύπτει το 666) γεγονός που ανησύχησε πολύ την εκκλησία της Ελλάδος και το οικουμενικό πατριαρχείο, όχι μόνον λόγω του σατανικού αριθμού, αλλά κυρίως των ενδεχόμενων αποσχίσεων Μητροπόλεων της Κρήτης και της Βορείου Ελλάδας από την εκκλησία της Ελλάδος στην Αθήνα, ανάλογες με αυτή της εκκλησίας της Ελλάδος από και το οικουμενικό πατριαρχείο .

  Τώρα, με το νέο σύνταγμα που ψηφίσθηκε, η Ελλάδα αποτελείται από 3 ομοσπονδιακά κρατίδια : της παλιάς Ελλάδας, της Κρήτης και της Μακεδονίας –Θράκης. Να περιμένουμε μια καλύτερη πορεία στις επερχόμενες εκλογές για την ομοσπονδιακή βουλή του 1977 ;

  http://www.poiein.gr/2010/11/17/aouossooio-oeeyeeciio-16-12-iiyianc/

 129. Πόσες φορές πια βρε Αφώτιστε θα διαβάσουμε αυτή την πολιτική φαντασία με την ομοσπονδιοποίηση; Την έχουμε εμπεδώσει πια νομίζω, τόσες φορές που την έχεις ποστάρει.

 130. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  129 Για να μαθαίνουν οι νεότεροι!

 131. spyros chamenos said

  128
  Δεν καταλαβαίνω σε ποια σημεία τρολάρετε και σε ποια σημεία εκφράζετε άποψή σας. Εγώ απλώς σας αναφέρω ποια ήταν τα σημεία που μου προξένησαν περισσότερο γέλιο, είναι τα εξής:
  «το πλέον συντηρητικό και καθυστερημένο τμήμα του ελληνικού λαού, δηλ. οι κάτοικοι των “Νέων Χωρών”, δηλ. της βόρειας Ελλάδας, που αποτελούνταν κυρίως από ποντίους, μικρασιάτες πρόσφυγες και Ελληνοσλάβους», κυρίως για το «καθυστερημένο» που αναφέρεται στους ποντίους και μικρασιάτες πρόσφυγες.
  «παρά την αναγόρευση της Θεσσαλονίκης ως συμπρωτεύουσας και ενθυμούμενοι τις μάταιες προσπάθειες εκσυγχρονισμού της βόρειας Ελλάδας», για ολόκληρη την φράση.

 132. gpoint said

  # 101

  Μικρός όπως κολύμπαγα
  σε μια μικρή νησίδα
  νάρχεται προς το μέρος μου
  μία γοργόνα είδα
  και μούπε μ’ ύφος αυστηρό,
  πως την φωνή θα πάρει
  αν σε γραπτό μου άλλη φορά
  ιχθύ δει για το ψάρι.
  Ολα αυτά στα έγραψα
  για να σε συμμορφώσω
  κι αν αρνηθείς στην λάμια
  με ψύχρα θα σε δώσω

 133. Μαρία said

  Η ύπαρξη της επιστολής και το περιεχόμενό της ήταν γνωστά απο τότε. Αναφορά στο Μακεδονία-Σκόπια έγινε και απ’ τον Κοτζιά στη βουλή.
  Απλώς δημοσιεύτηκε αυτούσια τώρα που αποφάσισε να μιλήσει ο ΚΑΚ μετά απο δέκα χρόνια. 🙂

  Ένα απ’ τα δημοσιεύματα. https://www.tanea.gr/2005/04/13/greece/aron-aron-eipe-to-nai/amp/?__twitter_impression=true
  Άρον άρον είπε το «ναι»
  13 Απριλίου 2005 | 00:00
  Έσπευσε να αποδεχθεί ο κ. Καραμανλής, με επιστολή του προς τον κ. Μπους, το
  όνομα που προτείνει για τα Σκόπια ο μεσολαβητής κ. Νίμιτς. Κι αυτό παρά τις
  πολλαπλές – όπως αποκαλύπτουν σήμερα «TA NEA» – παγίδες που υπάρχουν στην
  πρόταση του Αμερικανού μεσολαβητή!

 134. Theo I. said

  @131:
  Τα ίδια τα ξανανέβασε πριν από 35 μόλις μέρες (https://sarantakos.wordpress.com/2019/05/31/31may1915/#comment-586507), αντέδρασα εγώ, του τα έγραψε κι ο Άγγελος, αλλά ο Αφώτιστος τον χαβά του 🙂

 135. Μαρία said

  134
  Για μας που προερχόμαστε απο μεικτό γάμο τι πρόβλεψη υπάρχει;
  Με γεια την αβατάρα.

 136. gpoint said

  Ο,τι είναι για την Ελλάδα η πολιτική, είναι για την Ινδία το ποδόσφαιρο…παίζουνε ιερά τέρατα !!!

 137. Alexis said

  #132: Η ανταλλαγή σχολίων με τον ΓΤ αγγίζει τα όρια του σουρεάλ.
  Μου θύμισε αυτό:

  -Στην αμμουδιά καθόμουνα και ψάρευα σαφρίδια
  κι ερχότανε τα κύματα και μου ‘γλειφαν τα …πόδια

  -Μα αυτό δεν κάνει ρίμα

  -Ε, τι να κάνουμε, ήτανε μικρά τα κύματα δεν έφταναν τόσο ψηλά.

  -Ωραία, και γιατί δεν βάζεις «χταπόδια»;

  -Ξέρεις κανέναν να ψαρεύει χταπόδια από την αμμουδιά; 😂

  Τώρα εσύ σαν ψαράς μπορείς να μας πεις αν τα σαφρίδια ψαρεύονται από την αμμουδιά ή είναι κι αυτό «ποιητική αδεία» 😊

 138. Νέο Kid said

  136. Tα ιερά τέρατα για τους Ινδούς είναι μόνο στο Κρίκετ! Δεν υπάρχει ποδόσφαιρο…
  Πρόσφατα, πριν 3-4 μέρες ,έπαιζε για το Παγκ.Κύπελλο Κρίκετ Αγγλία-Ινδία . Οι Ινδοί, μια δυό κλάσεις ανώτερη ομάδα από τους εγγλέζους …, κάθισαν και έχασαν επίτηδες για να δυσκολέψουν την πρόκριση των Πακιστανών! Υπήρξαν κάποια σοβαρούτσικα (για Αραπιά…) επεισόδια μεταξύ Ινδών και Πακιστανών φιλάθλοι! Μπάη δε γουέη , στο ματς Ινδία-Πακιστάν οι Ινδοί κέρδισαν 300-0 (ό,τι στο διάολο σημαίνει αυτό. Όσο περισσότερο παρακολουθώ αυτό το «άθλημα», τόσο λιγότερα καταλαβαίνω…)

 139. BLOG_OTI_NANAI said

  107: Σεβαστέ μου τουρμπίνα, με τα «ερεύγματα» ο Γρηγόριος δεν μιλάει για «ρεψίματα» αλλά έχει το νόημα όπως λέμε εμείς, «και άλλες τέτοιες αηδίες».

 140. Theo I. said

  @135:
  Εννοείς από πρόσφυγα και ντόπιο;
  (Εγώ, που έχω πατέρα Αρβανίτη -που οι πρόγονοί του ήρθαν στη Μακεδονία από Ήπειρο το 1839- και μάνα ντόπια, συγκαταλέγομαι στους προερχόμενους από μεικτό γάμο; Δεν ξέρω.)

  Μέχρι να βρω το password για τη WordPress, μπαίνω μέσω Google. Η αβατάρα είναι δικιά της 🙂

 141. gpoint said

  # 138

  Μετά το νταμπλ πλας αήττητο του ΠΑΟΚ σ’ όλο τον κόσμο ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Στις υπανάπτυκτες αραπιές νομίζουνε πως ο προπονητή αξίζει περισσότερο από την φανέλλα…

  (από την άσπρη αγελάδα είχαν ξεβάψει οι μαύρες ρίγες όταν μπήκε στον Γάγγη…)

 142. voulagx said

  #135: Ουτε για μας υπαρχει προβλεψη. Προφανώς δεν μας συγκαταλεγει στο «πλέον συντηρητικό και καθυστερημένο τμήμα του ελληνικού λαού»

 143. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  141 Βρε Τζη, έχεις δει τα χάλια του Γάγγη? Κατάμαυρο θα ‘βγαινε το ζωντανό…

 144. nikiplos said

  92@ Αγαπητέ Αεροζόλ,

  Πρώτα και κύρια ας εξετάσουμε το 2009 χωρίς να είμαστε … τυπικοί στα νούμερα…

  Όλα τα συσσωρευμένα προβλήματα της χώρας μας, ήτοι:

  1. Δημογραφικό (aka Ασφαληστρικό). Τα ασφαλιστικά ταμεία είναι μείον και τα πριμοδοτούν τα δανεικά
  2. Δημοσιονομικό: Δεν μαζεύεται ούτε ευρώ από τα έσοδα, ενώ η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή έχει βαρέσει ταβάνι
  3. Εργασιακό: Με τις ΜΚΟ και τους σταζιέρηδες χρόνια παρκαρισμένους αργόμισθους του Δημοσίου δεν παν καλά τα πράγματα. Δεν δημιουργούνται δουλειές, αντίθετα κλείνουν πάρα πολλές. Οι περισσότερες ιδιωτικές εταιρίες είχαν υπάρξει ως φούσκες προκειμένου να προσπορίσουν χρήματα που μοιράζονταν άφθονα έναντι του δεκαετούς project Αθήνα 2004.
  4. Εκπαιδευτικό: Λίγα παιδιά, πολλά πανεπιστήμια και σχολειά, άπειροι καθηγητές, οι περισσότεροι αδιόριστοι. Κι εδώ έβαζε το κράτος χέρι στην τσέπη να προσλαμβάνει αναπληρωτές κλπ
  5. Δημόσιος Τομέας: Υπερφορτωμένος με περίπου 1 μύριο ΔΥ, απέναντι σε έναν κατεστραμένο Ιδιωτικό Τομέα-γαλέρα που αδυνατεί να συντηρήσει τον πρώτο. Ακόμη και σήμερα μπαίνεις σε Δ.Υπηρεσία και βλέπεις δεκάδες τα άδεια γραφεία.
  6. Οικονομία: Από τις 400 βιομηχανίες των 80ς έχουν επιβιώσει περίπου 30. Μέσα σε αυτές συμπεριλαμβάνονται παρασιτικές ιδιωτικές της ΔΕΗ και φυσικά φασονάδες, δηλαδή πάπαλα… Μένει η Οικοδομή που είναι μια μεγάλη αλυσίδα (Αρχιτέκτονες, Μηχανικοί, Πολεοδομία, Αλουμινάδες, μπετατζήδες, χτίστες, υδραυλικοί, σιδεράδες, ηλεκτρολόγοι, ψυκτικοί, καυστηρατζήδες, τζαμάδες, σοβατζήδες, ελαιοχρωματιστές, πλακάδες, πατωματζήδες, κουζινάδες κοκ). Πραγματική … ατμομηχανή της Ελληνικής Οικονομίας, μόνο που κι αυτή … πατάει στα στεγαστικά δάνεια που αθρόα δίνονται από τις τράπεζες τότε.
  7. Υγεία στο κόκκινο. Νοσοκομεία σε άθλια κατάσταση που υποβαστάζεται από τους μη μόνιμους ιατρούς, συνήθως ειδικευόμενους και από το παρανοσηλευτικό προσωπικό. Οι Νοσοκομειακές Δαπάνες μαζί με τους ΟΤΑ νομίζω άγγιξαν το 50% του χρέους…

  Απόντος του 2, είναι προφανές ότι το κράτος εδώ και δέκα χρόνια περίπου (υπενθυμίζω βρισκόμαστε στο Λαρζ 2009) δανείζεται προκειμένου να ικανοποιήσει τις ανάγκες αυτές. Όλο το βάρος δηλαδή μπαίνει στις ελληνικές τράπεζες που μεσολαβούν και υπαρδανείζονται από τις Ευρωπαϊκές και υπερδανείζουν τα ελληνικά παράσιτα…

  Επομένως η Ελλάδα ΔΕΝ ήταν ένας που ειχε δανειστεί και είχε ρίξει στην αγορά χρήματα, άνω των δυνατοτήτων της, αλλά ένας που δανειζόταν για να ζήσει… Υπενθυμίζω είμαστε ακόμη στο 2009.

  Η ιστορία είναι γνωστή. Ο Μπαρμπαθανασίου που προτείνει μέτρα σε χαρτοπετσέτα στη Λαγκάρντ και το καλοκαίρι του 2009, που θεωρητικά οι Ευρωπαίοι λεν στον ΚΑΚ τα τεκταινόμενα – γι’ αυτό κι αυτός πονηρός ων την έκανε με ελαφρά…

  Ας υποθέσουμε ένα case study, ότι αναλαμβάνει ένας έξυπνος, χαρισματικός, εύστροφος και πρακτικός άνθρωπος τη διακυβέρνηση της χώρας… Ποιό ήταν το Alternative στα 2009? Το γνωρίζουμε?

  Είμασταν μια χώρα που δεν μπορούσε να πληρώσει ούτε μισθούς και συντάξεις πάνω από 2 μήνες. Που θα φέσωνε όλον τον ιδιωτικό (κυρίως κρατικοδίαιτο) τομέα. Που ΔΕΝ θα είχε τίποτε σημαντικό να «σκοτώσει» να την βγάλει και θα αναγκαζόταν να βγει στο πεζοδρόμιο, δλδ να ιδιωτικοποιήσει ΔΕΗ, Νερό, Λιγνίτη κλπ. Και όλα αυτά πάλι σκοτωμένα. Όπως ακριβώς στο σημείο αυτό βρέθηκαν οι περισσότεροι «κόκκινοι» δανειστές αφού είχαν δανειστεί 250.000€ για ακινητα που η αξία τους είχε πέσει στα 90.000€ και είχαν μειωθει δραματικά τα έσοδά τους. Που είχε νοσοκομειακές αντοχές 20 ημερών, μετά κατέρρεαν όλα… Αλήθεια ποιόν θα πυροβολούσε εκείνο το περιβόητο «μπιστόλι» που έλεγε και ξανάλεγε ο ΓΑΠ μέχρι τον Μάρτη του 2010?

  Σας υπενθυμίζω πως συμμετείχα στη συζήτηση με τον ίδιο τον κ. Βαρουφάκη στα πλαίσια των κινητοποιήσεών του για το ΜΕΡΑ25. Σε ερώτησή μου για το περιβόητο plan B, οι απαντήσεις είχαν κενά και βασίζονταν κυρίως σε βολικές αισιοδοξίες και αυταπάτες.

  Για μένα για να πας στο plan B και να το πιστέψουν οι Ευρωπαίοι και λοιποί δανειστές πρέπει:

  α. Να βγάλεις τα τανκς στους δρόμους.
  β. Να καταλάβεις και να εθνικοποιήσεις τον Ρέντη και τα Σούπερ Μάρκετ «μέχρι νεωτέρας».
  γ. Να καταλάβεις και να εθνικοποιήσεις τις Φαρμακοβιομηχανίες, να ιδρύσεις συνεταιριστικές αποθήκες, όπου θα μοιραστούν τα ζωτικά φάρμακα…
  δ. Να καταλάβεις και να εθνικοποιήσεις τις «αποθήκες» Ενέργειας: Πετρέλαιο, Γκάζι, Βενζίνη κλπ, γιατί θα διανέμονται με δελτίο.

  Όλα τα παραπάνω, γιατί ΠΡΙΝ εσύ πας στο πλαν μπεεε θα τα έχουν εξαφανίσει οι κάτοχοί τους, που θα γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη μαυραγορίτες χωρίς να το θέλουν, καθώς η αξία τους θα έχει εκτοξευθεί. Επιπλέον:

  δ. (Το σημαντικότερο). Να έχεις «λίπος» να κάψεις (τουτέστιν θετικό εμπορικό ισοζύγιο) γιατί θα περάσουν πολλά χρόνια προκειμένου να σε ξαναδανείσουν και να σε πάρουν στα σοβαρά. Πχ η Αργεντινή «έκαψε» 19 χρόνια το λίπος της και μιλάμε για μεγάλη πλουτοπαραγωγική χώρα. Εμείς με αρνητικό ισοζύγιο τι ακριβώς είχαμε να κάψουμε?

  Αλήθεια πιστεύεις πως υπήρχε Alternative το 2010 ή το 2015? Και πως μπορούσαμε αυτό το Alternative να το πράξουμε? Ήμασταν αποφασισμένοι? Γιατί ο Βαρουφ λέει για στελέχη του ΚΚΕ που έπαιρναν τηλέφωνο και έκλαιγαν τη νύχτα του Δημοψηφίσματος να μην βαρέσουν το κανόνι και τους έχει ηχογραφήσει κιόλας…

 145. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όταν μιλάμε για ποδόσφαιρο στην Ινδία, είναι σαν να μιλάμε για χόκεϊ επί πάγου στην Ελλάδα. Τόσο …δημοφιλές.

 146. ΓΤ said

  @132 Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω αυτή τη στάση. Για ποια «συμμόρφωση» μιλάς; Σου έγραψα ότι δεν λεξιθηρεύω, με συνέδεσες με την κατάσταση στον ΠΑΟ, τι να πω…

 147. marxoulis said

  Καλημέρα.

  Όχι και τόσο άσχετο:
  Ο Σκάης πάντως την έκανε τη δουλειά του. Με όποιον δεξιό ή ημίδεξιο μίλησα, για το Μάτι μου έλεγε.

 148. Γιάννης Κουβάτσος said

  146: Μ’ αρέσει που απαντάς σοβαρά. ☺

 149. sarant said

  147 Ισχύει

 150. loukretia50 said

  146. (έστω κι αν δεν έχεις τίποτε να μου πεις…)
  Στην καρδιά χωράει κόσμος ολόκληρος.
  Εκτός αν την περιορίζει μια άψυχη μπάλα.
  Παράξενο δεν είναι?

 151. ΓΤ said

  @150 Ασφαλώς, Λου μου, συμφωνώ μαζί σου. Στην περίπτωσή μου, δεν την περιορίζει 🙂 Δες πρώτα όλα τα σχόλια με αφορμή το #50 (plus #67, 68, 72, 101, 132…)

 152. loukretia50 said

  152. Να υποθέσω ότι σε ξαναβρήκα?

 153. ΓΤ said

  @152 Χάνουμι ιγού;

 154. Georgios Bartzoudis said

  128, Αφώτιστος Φιλέλλην said….

  # Και μετά …ξύπνησες!!!

 155. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κάνα σχολιάκι για τους κρατικοδίαιτους της ΕΡΤ; Γιατί θυμόμαστε πολλά δηκτικά περσινά σχόλια για τους 7 που στεγάστηκαν τηλεοπτικά στην ΕΡΤ. Είναι σαν την περίπτωση Ίβιτς που …δεν ήταν σαν την περίπτωση Γκαρθία! 😜
  https://www.ethnos.gr/athlitismos/48371_paok-kai-typika-eleytheros-gia-na-ypograpsei-stin-ert-gia-tria-hronia

 156. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @102. ΓΤ, τώρα ποὺ ξαναμπῆκα στὸ νῆμα εἶδα τὸ χτεσινό σου ἐρώτημα.

  Ὄχι, τὸ κινητό μου δὲν τελειώνει σὲ 808.

 157. nikiplos said

  Καλημέρα… Μου αρέσει που κάποιοι έχουν προεξοφλήσει την ήττα. Αυτό άραγε να το εκλάβω ως παραίτηση? Αν σκεφτώ αιτίες για την πιθανή επικείμενη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, θα έλεγα πως κύριες αιτίες είναι:

  α. Η υπερφορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών με προεισπράξεις φόρων, τεκμαρτά εισοδήματα που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα αλλά επάγουν φόρο κα
  β. Η φοροεπιδρομή στο κυρίως ειπείν ηλικιακό προφίλ. Ένας μηχανικός νέος ασφαλισμένος (μετά το 93) πληρώνει και εργοδοτικές εισφορές για κάθε έργο που κάνει μόνος του. Δεν αξίζει να εργάζεται κανείς για να δίνει το 50% στο κωλοκράτος των Αθηνών, λες και είναι συνέταιρος.
  γ. Η μη διευθέτηση των τραπεζικών δανείων, ιδίως των στεγαστικών αλλά αντίθετα η παράταση της αγωνίας, δημιουργεί ομήρους στα δόντια των καρχαριών.
  δ. Η μη διευθέτηση της διαδικασίας εκποίησης μιας κατοικίας προκειμένου ο ιδιοκτήτης να εκπληρώσει κάποιες από τις υποχρεώσεις του. Εμείς «σκοτώνοντας» το πατρικό της μητέρας μου για 35.000€ πήραμε στο χέρι 8.000€, τα υπόλοιπα το κωλοκράτος των Αθηνών.
  ε. Αναμφισβήτητα οι κυβερνητικοί επικοινωνιακοί χειρισμοί της τραγωδίας στο Μάτι. Όχι καθεαυτή η τραγωδία ή οι επιτελικές ενέργειες. Διδακτικό για τους νεώτερους, καθώς ο ΚΑΚ που έμεινε στη Ραφήνα το 2007 και τήρησε σιγή ιχθύος καλλίτερα το πραγματεύτηκε το όλον. Αντίθετα οι ατσαλάκωτες βόλτες με χαμόγελα και χαλαρές συζητήσεις στις πληγείσες περιοχές, σε συνδυασμό με το σκύλεμα των νεκρών από την Αναξιωματική Αντιπολίτευση και τη σύντονη επίθεση-σκύλευση από τα ιδιωτικά ΜΜΕ, έπραξαν τα αντίθετα επικοινωνιακά αποτελέσματα.
  στ. Αναμφισβήτητα το Μακεδονικό. Η πατριδοκαπηλική πλειοδοσία από πολλούς, βασίστηκε σε χρόνιους λάθος επικοινωνιακούς χειρισμούς. Αν κάποιοι νομίζουν πως απλά την πληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτοί ‘καθάρισαν’ είναι γελασμένοι…

 158. Γιάννης Κουβάτσος said

  157:Δεν είναι παραίτηση, Νίκιπλε, ρεαλιστική εκτίμηση της πραγματικότητας είναι. Όταν το ματς είναι 3-0 στο 89′, πρέπει να είσαι Γερμανός για να το γυρίσεις. ☺

 159. Mard said

  Συμφωνώ με το συμπέρασμα για την προφανή υποκρισία της Νέας Δημοκρατίας, αλλά, κατά την γνώμη μου, με το να επικεντρώνουμε στα κέρδη της διαπραγμάτευσης χάνουμε το νόημα. Προσωπικά, είμαι υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, αν και περιφρονώ τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή η ελληνική στάση στο ζήτημα ήταν ηθικά και νομικά εντελώς αστήρικτη. Κανένας δεν μπορεί να κατοχυρώσει ένα αρχαίο βασίλειο ή μία ιστορική ονομασία ως αποκλειστικό μονοπώλιο. Αν οι βόρειοι γείτονες μας επιθυμούσαν να αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες, Θεσσαλοί, Κένταυροι ή Ελ, δικαίωμα τους. Ούτε μπορούμε ούτε οφείλουμε να τους το απαγορεύσουμε με εθνικιστικές υστερίες και βλαχομαγκιές εκ του ασφαλούς.

  Επομένως, νομίζω ότι η επικέντρωση στα πλεονεκτήματα της διαπραγμάτευσης είναι μεθοδολογικό λάθος, εφ’όσον έμμεσα επιβεβαιώνει την προσέγγιση της εθνικόφρωνος πλευράς (ότι η ελληνική κοινωνία έχει κάτι να χάσει ή να κερδίσει με την ονομασία ενός ανεξάρτητου κράτους), ενώ επίσης συχνά οδηγεί σε αδιέξοδο, δεδομένου ότι η αξιολόγηση της Συμφωνίας είναι συνήθως καθαρά υποκειμενική. Για παράδειγμα, ένας νεοδημοκράτης μπορεί να ισχυριστεί, έστω και ανειλικρινώς, ότι η πρόταση του Καραμανλή ήταν πιο «πατριωτική», σε σχέση με την Βόρεια Μακεδονία.

 160. Κουνελόγατος said

  Καλημέρα.
  https://www.news247.gr/kosmos/allaxe-onoma-o-stratos-tis-voreias-makedonias.7469573.html

 161. ΣΠ said

  159
  Όμως η συμφωνία δεν αφορά μόνο το όνομα, για το οποίο συμφωνώ μαζί σας. Αφορά και την απάλειψη από το σύνταγμά τους των αλυτρωτικών αναφορών.

 162. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  129, 134

  Ο Νικοκύρης που είναι και του ΕΜ.Π. κατανόησε -αύθις- το προφανές «Για να μαθαίνουν οι νεότεροι!»

  Όμως δεν εκφράστηκε αντίρρηση στην βασική αντίφαση των κατοίκων της Β. Ελλάδας :

  «…και οι πολίτες της Β. Ελλάδας δημιουργούν προβλήματα στην χώρα, υποκρινόμενοι και αυτοί τους… πατριώτες, ενώ πηγαίνουν στα Σκόπια (νυν Β. Μακεδονία) και στην Βουλγαρία για …δουλειές πάσης φύσεως (οδοντίατρο, ψώνια, καζίνο, γυναίκες, κ.λπ.). «

 163. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  131. Ευχαριστώ για την αποδοχή του πονήματος μου (2010). Μην διστάσετε να το διαβάσετε ολόκληρο (βλ. λινκ του 128)

  Για τους καλούς αναγνωστες υπάρχει και bonus

  Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ … ΒΟΡΕΙΩΝ (ΣΧΕΔΙΟ)

  Αφωτίστου Φιλέλληνος, 13.6.11,

  Ψηλά παιδιά χαρά γεμάτα
  με όνειρα μεγάλα
  δόξα και χρήμα ν΄ αποκτήσουν
  αφού πρώτα ξεχωρίσουν
  στην – so called – … “Simprotevusa”
  (στο μεγάλο χωριό των τυφλών οι …μονόφθαλμοι)
  διαβατήριο λοιπόν να βγάλουν για την πρωτεύουσα
  μερτικό να πάρουν εξουσίας
  στων Αθηνών το κράτος
  (λες και το 1986 είναι 1916 !!!)
  όχι με ΦΟΡΤΗΓΟ σαν τον Σαββόπουλο
  αλλά με κούρσα μεγάλη
  για να χωράνε τα όνειρα τους
  ……………………………………………………..
  Κατέβηκαν από τον Πόντο και την Ιωνία,
  το Μοναστήρι, το Περλεπέ, τη Θράκη ή την Κοζάνη
  οι Βούλγαροι ανταλλάχθηκαν, φύγαν και οι Τούρκοι
  κι΄ ότι περίσσεψε από τους Εβραίους κάηκε κι αυτό

  της Πόλης και της Σμύρνης τα πόστα που αφήσατε τα πιάσαν άλλοι
  κι εσείς που φύγατε διωγμένοι από εκεί πήρατε άλλων πόστα
  (τις τέσσερεις πράξεις τις ξέρατε και εσείς)
  …………………………………………………………………..
  [….]

  http://politicalreviewgr.blogspot.com/2011/06/blog-post_9542.html

 164. Mard said

  @161

  Ο υποτιθέμενος αλυτρωτισμός του Συντάγματος είναι μύθος. Μάλιστα, μετά την Ενδιάμεση Συμφωνία, ο αλυτρωτισμός αποκηρύσσεται ρητά στο Σύνταγμα της χώρας. Δεν είναι τυχαίο που όλες οι αναφορές στον αλυτρωτισμό από τα ελληνικά ΜΜΕ δεν παρέθεταν ποτέ συγκεκριμένες πληροφορίες.

 165. @157 Άραγε ζεςίτε στον πραγματικό κόσμο ή στο σύμπαν του Άδωνη; Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και μάλιστα ασφαλισμένος μετά το 1993 αλλά δεν βλπεώ να ισχύουν τα α και β ή τπυλαχιστον δεν ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ
  Το τεκμαρτό εισόδημα υπήρχε πάντα. Εννοείτε το ελάχιστο εισόδημα των 3.000 ευρώ ή τα τεκμήρια διαβίωσης; Δηλαδή ένας που συντηρέι ένα σπίτι 500 m² έχει αμάξι μεγάλου κυβισμού αλλά δηλώνει εισόδημα 5.000 € δεν πρ΄πει αν φορολογηθεί με τεκμήρια;
  Ξεχνάτε ότι η προκαταβολή φόρου της προηγούμενης χρονιάς αφαιρείται από την επόμενη και βγάζετε λεθροχειρίες.

  Αλήθεια ο μηχανικός πως φτιαχνει τα έργα μόνος του; Σκάβει με φτιάρι καλουπώνει, σπάει χαρμάνια και ρίχνει τα μπετά, μετά χτίζει και σοβαντίζει; Δεν απασχολούντια εργαζόμενοι σε αυτά; Δεν πρέπει να πληρώνονται οι εισφορές; Η τεκμαρτή εργατική δαπάνη αυτό το σκοπό έχει να μπαίνουν ένσημα. Αν είναι παράλογή (όπως συμβάινει πολές φορές) μπορέι ακποιος αν κάνει ενσταση ακι να δικαιωθεί. Μάλιστα επί ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε και η πίεση να καλύπτεται η τεκμαρτή εργατική δαπάνη με ένσημα και να μην πληρώνεςτια μόνο χωρίς αν ασφαλίζονται εργαζόμενοι όπως γινόταν παλιότερα.
  Για να σου πάρει το 50% τυου κλερους πρέπει αν ε΄χεις πολύ μεγάλο κέρδος ( >100.000 € ) οπ΄λοτε πρέπει αν επ[ανεπενδύσεις ένα μέρος των κερδών αντί αν τα βάζεις στο στρώμα αν δεν θες να ταδινεις στο κράτος.

 166. aerosol said

  #144
  Πώ, πω, φίλτατε Νίκιπλε, πόσο πίσω με πας! 😀
  Στις εποχές που όλοι γράφαμε σελίδες επί σελίδων, αναλύοντας δεξιά και αριστερά τις πιθανές εναλλακτικές, κρίνοντάς τις ρεαλιστικές ή ανέφικτες. Αυτή κουβέντα δεν έβγαλε άκρη τότε και σίγουρα δεν θα βγάλει κάτι τώρα. Δεν έχει νόημα να προσπαθήσω να γράψω (μέσα από τα σχόλια ενός μπλογκ) σενάρια Εναλλακτικής Ιστορίας, τα οποία θα απορρίπτεις με κάποια επιχειρήματα και θα προστατεύω με κάποια άλλα. Περιγράφεις την πραγματικότητα του 2009 μέσα από μια συγκεκριμένη οπτική -και θεωρείς σωστή και αυτονόητη την περιγραφή σου. Δεν θα πω ακριβώς αν είναι σωστή αλλά ΔΕΝ είναι αυτονόητη.

  Παραδειγματάκι:
  Το πώς σε 10 μέρες ο Σαχινίδης αποφάσισε πως θέλει να μπουν στο έλλειμα τα ποσά από διάφορες ΔΕΚΟ, νοσοκομεία κλπ, το πώς και γιατί δηλώσαμε το ξαφνικά το τεράστιο έλλειμα που δηλώσαμε, δεν είνια μικρό θέμα. Τα νοσοκομεία είναι ΑΕ ακριβώς για να κρύβουν ελλείματα -αυτά συμβαίνουν και εις Παρισίους αλλά και εις… Βερολίνα, δεν είναι ειδικά «ελληνική δημιουργική λογιστική». Θυμίζω τα λεγόμενα της Ζωής Γεωργαντά της ΕΛΣΤΑΤ πως το «το έλλειμμα του 2009 είχε διογκωθεί τεχνηέντως». Βασικά πως μόλις ανάλαβε ο Γιωργάκης, παράγγειλε στην ΕΛΣΤΑΤ να του δώσουν ένα τεράστιο έλλειμα -αν αληθεύει, είναι εύλογη η υποψία πως ήθελε να την χρησιμοποιήσει για να κάνει παιχνίδι και να μας μεταμόρφωσει σε Δανία του Νότου, και άλλα φαιδρά. Λεγόμενα που οδήγησαν σε εισαγγελική έρευνα για τον Γεωργίου, τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ (και πρώην άνθρωπο του ΔΝΤ). Έρευνα που ως δια μαγείας μπήκε στο συρτάρι.

  Αν θυμηθούμε και τον υπέροχο τρόπο με τον οποίο η ΤτΕ άφησε παράθυρο για την χειραγώγηση της ελληνικής αγοράς ομολόγων -θυμάστε την ιστορία του Τ+3 που ξεχάστηκε σύντομα κι αυτή; Και κανείς δεν βγήκε να πει, ας πούμε, πως ο κ.Προβόπουλος ήταν ανίκανος ή συνένοχος. Αντίθετα, για χρόνια συνέχιζε να μας αναλύει «το καλό μας». Αν δεν καταλάβαμε: μιλάμε για κατάρρευση των ομολόγων ενός κράτους! Η οποία είτε δρομολογήθηκε είτε έγινε ανεκτή χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. Την στιγμή που ακούγαμε από παντού πως φταίμε εμείς γιατί παίρναμε διακοποδάνεια. Τα οποία κακώς τα πέρναμε μεν, κάκιστα οι τράπεζες τα δημιούργησαν και τα διαφήμιζαν νυχθημερόν σε υπερχρεωμένους πολίτες δε… Στο σκάνδαλο των Τ+3 πάντως ενεπλάκησαν άνθρωποι του στενότατου περιβάλλοντος του ΓΑΠ. Μάγος δεν είμαι, αποδείξεις δεν έχω, ενόχους δεν γνωρίζω, ένας άσχετος που διαβάζει τα νέα όπως όλοι είμαι. Αλλά, ακόμα κι αν τυχόν διαφωνούμε απολύτως… καταλαβαινόμαστε λιγάκι;

  Ξέρω πως πιθανότατα να τα θεωρήσεις αυτά τραβηγμένα. Εξάλλου και ο κύριος Σημίτης μας έλεγε πως αν έχουμε αποδείξεις για διαφθορά να πάμε στον εισαγγελέα, και «αποδείξεις» δεν έχει κανείς.
  Αλλά δεν μιλάμε δα και για πράγματα ακραίας συνομωσιολογίας…
  Θα μείνω γενικά στο εξής:αυτό που συνέβη το 2009 δεν συνοψίζεται στην λίστα που γράφεις. Είναι περίπλοκο και θα μελετάται χρόνια από διάφορους.

  Εξάλλου και η πορεία (καλή ή κακή) που ακολούθησε τελικά η Ευρώπη και η Ελλάδα δεν ήταν κάποιο σαφώς προκαθορισμένο σχέδιο, στο οποίο οφείλουμε να αντιτάξουμε κάποια εξονυχιστικά μελετημένη εναλλακτική. Ένα μάτσο αυτοσχεδιασμοί ήταν. Μόνο ο βασικός πολιτικός στόχος έδινε τον τόνο. Το… λάθος δεκαδικό στα στοιχεία του ΔΝΤ που καθόριζε τα μέτρα για την Ελλάδα, ας πούμε, το θυμόμαστε; Το κάναμε μεν γαργάρα αλλά δεν έδειχνε και το άκρον άωτο του υπεύθυνου επαγγελματισμού, απέναντι στο οποίο οι διαφορετικές φωνές οφείλουν να έχουν πλήρεις απαντήσεις για κάθε πιθανό ενδεχόμενο!

  Χωρίς να θέλω να μακρυγορήσω για εναλλακτικές (πάει τώρα αυτό το τρένο…) θα ξαναπώ το εξής. Ο ΓΑΠ έφερε το ΔΝΤ στην Ευρώπη χωρίς να το θέλει καθόλου η ΕΕ και χωρίς να χαρούν καθόλου οι ευρωπαϊκοί εταίροι. Ήταν ξεκάθαρα δική του επιλογή και επιθυμία, και καθόλου αυτονόητη για τους άλλους ευρωπαίους. Δεδομένης της ιστορίας του ΔΝΤ -και του ρόλου που έπαιξε και σε μας- σε αυτό μάλλον συμφωνώ… με την Μέρκελ!

 167. Αιμ said

  137. Επειδή βλέπω πως ο καθ’ ύλην αρμόδιος περί άλλων τυρβάζει σου απαντάω ευθαρσώς ότι από την παραλία σαφρίδια δεν ψαρεύονται

 168. loukretia50 said

  167. Εμ! Κυκλοφορούν λάμιες όμως!! – ή γοργόνες.
  Θέμα οπτικής γωνίας και διαχείρισης κρίσεων!

 169. Αιμ said

  Γειά σου Λου, πώς τα πέρασες ;

  Δεχόμεθα και έμμετρες απαντήσεις

 170. Αιμ said

  Εδώ πάντως έχουμε μόνο γοργόνες !

 171. gpoint said

  # 167

  Δύσκολο αλλά όχι αδύνατο, καμιά φορά τα κίτρινα σαφρίδια γιαλώνουν. Επισης σε λιμάνια μπορεί να τσιμπήσουν αλλά φυσικά ΚΑΝΕΝΑΣ δεν πάει στην παραλία να τα ψαρέψει, παίρνει μια βάρκα και τσαπαρί και γυρνάει εύκολα θριαμβευτής αν τα πετύχει

  οι αμμουδιές έχουν χταπόδια αν η άμμος βαστάει μύδια που είναι ο μεζές τους

 172. loukretia50 said

  170 …και μάγκες?
  ———————

  169. Φανταστικά! Υπέροχα!
  Αν και απάντησα – περίπου – στο μηνολόγιο, δέχομαι – λίγο άτσαλα! – την πάσα!

  Γκρινιάρης ο εδώδιμος
  Αν κάποιος πάει διακοπές και άκεφος γυρίζει
  κι όχι επειδή τελείωσαν, αλλά γιατί κοστίζει
  να πας οικογενειακά και το μωρό τσιρίζει,
  τ΄αμάξι ταλαιπώρησε, τα νεύρα του τσακίζει
  η ζέστη και η κούραση, η συμβία του τον βρίζει,
  μπλα – μπλα – μπλα!

  Λες κι όταν πήγε τάμαθε- εκείνος κανονίζει,
  κάθε χρονιά χειρότερα, μα δεν τ΄αναγνωρίζει.

  Παύση, για ελαφρυντικό: ήθελε να ελπίζει!

  ….μα είναι όλα μάπα τελικά, τίποτε δεν αξίζει.
  το σέρβις, η διαμονή, τα ψάρια η αμμουδιά,

  Εδώ επιβεβαιώνεται η υποψία ότι είναι γκρινιάρης εκ πεποιθήσεως

  …παρέα καλή δεν είχανε, γκρίνιαζαν τα παιδιά…

  Αν δεν έχει σοβαρές αμφιβολίες του τύπου :
  «τίνος είναι βρε γυναίκα τα παιδιά, υποθέτω ότι έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης…

  Και συνεχίζει ακάθεκτος, τους πάντες εκνευρίζει:

  …Η φασαρία τον ενοχλεί, το πλοίο τον ζαλίζει,
  Κουνούπια του επιτέθηκαν, ο ήλιος τσουρουφλίζει,
  η μούρη του κοκκίνισε – γιατί να μη μαυρίζει?
  Και τα λοιπά και τα λοιπά… κι ακόμα σιχτιρίζει
  χωρίς να τύχει αναποδιά, αρρώστεια ή πολλή δουλειά…

  Εμ! Αιμ– δικέ μ’ – για πεμ’ :
  Δεν είναι αξιολύπητος? να ζήσει δε γνωρίζει!
  ΛΟΥ
  Καλύτερα στη Βάρκιζα σαφρίδια να πλευρίζει
  Και μια γοργόνα να φανεί, εκείνος θα σφυρίζει,
  γιατί θα είναι άχρηστη, όπως καλά γνωρίζει!

 173. loukretia50 said

  Καλέ μου ξέφυγε – άγνωστο πώς!- ένα στιχάκι :
  … τους πάντες εκνευρίζει,
  Εκείνος ξέρει πιο καλά – γιαυτό και μας τα πρήζει

  ΥΓ ή το κολλάτε κατά βούληση. Σας το επιτρέπω!

 174. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ένας παλιός καλός ψαράς
  μ’ έμαθε να ψαρεύω
  και μου ΄πε στα ρηχά νερά
  ψάργια να μη γυρεύω

  (Σαν ειν ο κυνηγός καλός
  τ΄άρματα ίντα τα θέλει
  αφού οι πιο πολλοί λαγοί
  πιάνονται με το τέλι)

 175. loukretia50 said

  174. !!
  Εφούλα, δεν πάμε καμιά βόλτα ως την Κύπρο?
  (στο νησί της Αφροδίτης ίσως νάρθει και ο Δύτης!)
  Αρκετή θάλασσα ρίξαμε στη Μακεδονία!

 176. Νέο Kid said

  141′ Τώρα μάλιστα!Το βρήκες! Είναι υπανάπτυκτες οι αραπιές και είναι ανεπτυγμένο το Κορδελιό ,ο δεντροπόταμος κι του γαλαξείδ…
  Ε,χεεεεε….

 177. Αιμ said

  Ααα…

 178. Χρήστος Π. said

  Συγχαρητήρια για τη νέα Φον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την υπουργό άμυνας τοιυ 4ου Ράιχ. Ανθρωπάκια, ανθρωπάρια, ελεεινοί φτωχοσυγκενείς, ευρωλιγούρηδες, θαυμαστές και λάτρεις της «ενωμένης Ευρώπης», δουλοπρεπείς, χαμερπείς, μαϊμούδες που χορεύετε με ντέφι σε γερμανικό παζάρι, βρήκατε τη τύχη και το μέλλον που σας αξίζει. Υπήκοοι της Φον και των αφεντικών της. Υποκείμενα της Βέρμαχτ!! Φτου μη βασκαθείτε.

 179. loukretia50 said

  177. …τσου?

 180. gpoint said

  # 176

  όταν μιλάμε για ποδόσφαιρο και το υπανάπτυκτες στο επίπεδο του ποδοσφαίρου αναφέρεται και μεταξύ ελλάδας κι αραπιάς υπάρχει μια απόσταση, όση η σημερινή του ΠΑΟΚ από τον ΠΑΟ…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: