Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Δυο-τρία πράγματα για τις εκλογές (της Ελένης Πορτάλιου, με μια προσθήκη)

Posted by sarant στο 5 Ιουλίου, 2019


Την Κυριακή έχουμε εκλογές και, παρά το γεγονός ότι τα ιστολόγια δεν υπάγονται, απ’ όσο ξέρω, στον σχετικό περιορισμό που ισχύει για τα μέσα ενημέρωσης, το σημερινό θα είναι το τελευταίο προεκλογικό μας άρθρο -αύριο θα έχουμε τα μεζεδάκια και την Κυριακή κάποιο λογοτεχνικό κείμενο, ενδεχομένως με εκλογικό χρώμα. Φυσικά, και μετά τις εκλογές θα σχολιάσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα και τις εξελίξεις, αλλά με το σημερινό άρθρο κλείνει, ας πούμε, η ιστολογική προεκλογική περίοδος.

Θα αναδημοσιεύσω σήμερα ένα άρθρο γραμμένο στις αρχές Ιουνίου από την Ελένη Πορτάλιου, αγωνίστρια της Αριστεράς, που απομακρύνθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015. Το άρθρο που θεωρώ ότι κάνει μια βάσιμη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση της Αριστεράς από τα αριστερά. Μου το είχαν στείλει πριν από καιρό και είχα σκοπό να το αναδημοσιεύσω νωρίτερα, τελικά πέρασαν οι μέρες και το αμέλησα. Περιέργως, δεν το έχω δει να αναδημοσιευεται ευρέως.

Είπα ότι η κριτική είναι βάσιμη, αλλ’ αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνώ με όλα όσα λέει η Ελ. Πορτάλιου -όμως η τοποθέτησή της μπορεί να αποτελέσει μια καλή βάση συζήτησης.

Προσθέτω στο τέλος και αποσπάσματα από μια ιντερνετική συζήτηση που παρακολούθησα.

ΔΥΟ – ΤΡΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ  ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ  

 

ΑΠΟ ΤΗΝ “ΕΥΚΟΛΗ” ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την κυβέρνηση της χώρας με υποσχέσεις που ήταν αδύνατον να εκπληρώσει χωρίς συγκρούσεις λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων. Τόσο η προβαλλόμενη προεκλογικά ως δυνατή υποχώρηση της σκληρής επιτροπείας από ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ με την εκλογική νίκη της αριστεράς, που εκφράστηκε με το Go back στη Γερμανίδα καγκελάριο, όσο και η “εναλλακτική” της εξόδου και η ανεξαρτησία που σηματοδοτούσε το εθνικό νόμισμα, αποτέλεσαν ευσεβείς πόθους, σχεδιασμούς επί χάρτου και γι’ αυτό ανυπόστατους.

Η έγκαιρη προετοιμασία για την αναπόφευκτη σύγκρουση με τον λαό συμμέτοχο και αποφασισμένο για να διασφαλιστούν οι καλύτεροι δυνατοί όροι εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτός μνημονίων, δεν αποτέλεσε ποτέ αντικείμενο συλλογικού προβληματισμού ώστε να παραχθεί ενιαία στρατηγική, ν’ αναζητηθούν πολιτικές συμμαχίες στην Ευρώπη και στήριξη από τους Ευρωπαϊκούς λαούς. Λυπάμαι που χρειάζεται να αναφέρω ότι αυτά δεν λέγονται εκ των υστέρων αλλά αποτελούσαν δημόσια διατυπωμένη επανειλημμένα “εμμονική” αγωνία μου.

Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε απροετοίμαστος και δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι χάρτινος τίγρης που καταρρέει μπροστά στο 62% “όχι” του δημοψηφίσματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόδωσε. Δεν προετοιμάστηκε όμως για τη σύγκρουση, ακολουθώντας παλαιοκομματική πολιτική στρουθοκαμήλου. Τα μνημόνια δεν ήταν επιλογή του, υπέγραψε με το πιστόλι στον κρόταφο. Παρά ταύτα ο λαός δεν τον εγκατέλειψε. Αντιθέτως έδωσε, ανανεώνοντας τη λαϊκή εντολή τον Σεπτέμβρη του 2015, τη δυνατότητα να παραμείνει στην κυβέρνηση και ν’ αγωνιστεί από τη θέση αυτή. Κι εδώ εμφανίζονται τα τεράστια εμπόδια των μνημονιακών δεσμεύσεων αλλά και οι εγγενείς ανεπάρκειες  του κόμματος που είχε υιοθετήσει στη συγκρότησή του αρνητικά χαρακτηριστικά των κομμάτων της μετα-δημοκρατίας.

 

ΜΕΤΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ  ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ

Τα σύγχρονα μετα-δημοκρατικά κόμματα είναι αρχηγικά, συγκεντρωτικά και με περιορισμένο αριθμό μελών σε σχέση με τα ιστορικά κόμματα της μεταπολεμικής Ευρώπης και της χώρας μας μετά τη δικτατορία, που ήταν κόμματα μαζών, ενεργών μελών με κοινωνική και πολιτική δράση και λαοπρόβλητων ηγετών. Η συρρίκνωση της πολιτικής στα περιθώρια που επιτρέπει ο παγκοσμιοποιημένος νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός είναι ιστορικά πρόσφατη εξέλιξη στη Δυτική Ευρώπη και τα κόμματα μεταλλάσσονται λιγότερο ή περισσότερο σ’ αυτές τις συνθήκες. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των Ευρωπαϊκών κομμάτων, έχει αναλογικά μικρό αριθμό μελών που μειώθηκε περισσότερο μετά την υπογραφή του μνημονίου και την αποχώρηση πολλών εκατοντάδων ενεργών και ικανών μελών.

Πάντως, παρά την αναδίπλωση  αυτή των σύγχρονων κομμάτων, οι κοινωνίες δεν μένουν στάσιμες. Όχι μόνο η Ευρώπη αλλά και ο κόσμος ολόκληρος συγκλονίστηκαν συθέμελα από τα διεθνή αντιπαγκοσμιοποιητικά κινήματα και τα κινήματα των πλατειών, τα οποία επανέφεραν τις λαϊκές τάξεις και τις νέες γενιές στο προσκήνιο της ιστορίας. Οι παρακαταθήκες τους ξεχάστηκαν προσωρινά όπως και η εμβληματική θέση για την εξουσία, διατυπωμένη από τους Ζαπατίστας που “την πήραν για να τη σπάσουν σε μικρά κομματάκια και να τη μοιράσουν σε όλους”. Η πρόσφατη λαϊκή και δημοκρατική παγκόσμια εξέγερση ανακόπηκε με την επανεμφάνιση αντιδραστικών κυβερνήσεων σε πολλές χώρες, λόγω και της αντιφατικής πολιτικής και καταχρήσεων εξουσίας φιλολαϊκών κομμάτων που κυβέρνησαν.

Παρόλα αυτά η σημαντική δυναμική των κοινωνιών δεν χάθηκε, παραμένει ενεργή στην Ευρώπη και αλλού όπου μαζικά νέα κοινωνικά κινήματα δημιουργούνται ως ανάχωμα στις τρεις μεγάλες πληγές του σύγχρονου κόσμου : τον νεοφιλελευθερισμό, την ακροδεξιά και την κλιματική αλλαγή.

 

Ο ΦΟΒΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ.  ΟΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε μέρος στις παγκόσμιες κοινωνικές και πολιτικές διαδικασίες του τέλους του 20ου και των αρχών του 21ου αι. Η στάση του αυτή συνέβαλε, μαζί με τις κοινωνικές ανατροπές που επέφεραν τα μνημόνια, να περάσει από τα εκλογικά ποσοστά επιβίωσης σε ποσοστά κυβερνητικής ευθύνης. Αντιμετώπισε, όμως, αυτή τη λαϊκή και νεολαιίστικη αφύπνιση εργαλειακά για την άνοδο στην κυβέρνηση. Αναδιπλώθηκε μετά τις δεύτερες εκλογές, φοβούμενος τις κοινωνικές αντιδράσεις σε μια κυβερνητική πορεία, οπωσδήποτε δύσκολη, καθώς οι λαϊκές προσδοκίες προσέκρουαν στις μνημονιακές δεσμεύσεις. Ο φόβος μπροστά στη δημοκρατία, δηλαδή την κοινωνική συμμετοχή και η ανεπάρκεια των ήδη περιορισμένων κομματικών δυνάμεων – πολύ περισσότερο που μετακόμισαν σε κρατικές θέσεις – να διατηρήσουν ενεργούς κοινωνικούς δεσμούς παρήγαγαν έναν αδιανόητο για κόμμα της αριστεράς συγκεντρωτισμό και εξωθεσμική άσκηση της εξουσίας από τον ονομαζόμενο “κύκλο Μαξίμου” στον οποίο εγκλωβίστηκε, αν δεν τον ενθάρρυνε, ο χαρισματικός  ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικό στοιχείο αυτής της πραγματικότητας ήταν για τους εξωτερικούς παρατηρητές η εικόνα της Κεντρικής Επιτροπής από την οποία θα περίμενε κανείς ν’ αποτελέσει ένα βουλευόμενο σώμα  με καταμερισμό αντικειμένων, δημιουργία επιτροπών και ανάληψη συγκεκριμένης ευθύνης των μελών της. Αντ’ αυτού τις συνεδριάσεις  χαρακτήριζαν η πανηγυρική ομιλία του προέδρου, οι  γενικόλογες παρεμβάσεις και η τηλεοπτική υπερπροβολή.

Απότοκο του παλαιοκομματικού συγκεντρωτισμού του κόμματος, της αδυναμίας συσπείρωσης νέου κόσμου και της απόσυρσης των μελών του από την ενεργή παρέμβαση στις τοπικές κοινωνίες και τα κοινωνικά κινήματα αποτελεί και η ήττα “εξ αμελείας” στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αντί να ξεκινήσει, όσο πιο γρήγορα επέτρεπαν οι δύσκολες μνημονιακές συνθήκες, η ενίσχυση υπαρκτών και η συμμετοχή σε νέα αυτοδιοικητικά σχήματα, ευρύτατης λαϊκής σύνθεσης και χωρίς άμεσες κομματικές εξαρτήσεις, στη βάση προηγούμενων θετικών εμπειριών, η ενεργή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ  στους δήμους και τις περιφέρειες θεωρήθηκε πάρεργο.

Έτσι, όταν ήρθε η ώρα της κάλπης, ανέλαβε πάλι  ο πρόεδρος του κόμματος την απόδοση χρίσματος σε αυτοδιοικητικούς επικεφαλής, παραβλέποντας ότι στις τοπικές κοινωνίες οι δεσμοί  με τους φορείς της αυτοδιοίκησης είναι ισχυροί και μακρόχρονοι.  Προκύπτουν είτε στη βάση μικρών και μεγάλων ιδιοτελών συμφερόντων ή λόγω της κοινωνικής και άλλης θετικής πολιτικής των δημοτικών αρχών που παίρνουν στα σοβαρά τις ανάγκες των δημοτών τους και παράγουν κοινωνικό έργο για τους πολλούς.

Βεβαίως, τα αυτοδιοικητικά σχήματα εκφράζουν ανάγκες και αιτήματα που συχνά δεν συμβαδίζουν με τις εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές. Αν, όμως, έχει μείνει κάτι από τις ιδέες της κομμουνιστικής ανανεωτικής αριστεράς, κατάλληλο για την περίσταση, είναι η διατυπωμένη από τον Νίκο Πουλαντζά θεωρητική αρχή της “διαλεκτικής έντασης” μεταξύ των κοινωνικών κινημάτων (θα πρόσθετα και των αυτόνομων από άμεσες κομματικές εξαρτήσεις αυτοδιοικητικών σχημάτων) και της κρατικής εξουσίας. Οι σχέσεις της κυβέρνησης με τα κοινωνικά κινήματα και τα αυτοδιοικητικά σχήματα είναι δύσκολες αλλά προωθητικές – άλλωστε η κοινωνική απονέκρωση είναι ο βάλτος που πνίγει πρώτα απ’ όλους την αριστερά και τις αριστερές κυβερνήσεις.

Η ιστορική αριστερά αντιμετώπιζε πάντα τις συνθήκες έκτακτης ανάγκης με συλλογική ηγεσία και μαζική λαϊκή συμμετοχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν υπήρχε το Ίδρυμα της Βουλής, οι αντιστασιακές οργανώσεις και οι ατομικές πρωτοβουλίες αποκατάστασης της δημόσιας μνήμης θα είχε χάσει κάθε επαφή με την παράδοση αυτή – για παράδειγμα ελάχιστοι ανατρέχουν σήμερα στην εμπειρία της αυτοδιοίκησης στην Ελεύθερη Ελλάδα.

 

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ;

Είναι απορίας άξιο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε τις ευρωπαϊκές σε καθ’ ολοκληρίαν  εθνικές εκλογές, όταν τα διαφορετικά πολιτικά σχέδια για τη χώρα συνδέονται άρρηκτα με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του ειδικότερα βρίσκονται σε πολύ πιο πλεονεκτική θέση από τη Νέα Δημοκρατία. Ο σημερινός συσχετισμός στο Ευρωκοινοβούλιο έχει μετακινηθεί προοδευτικότερα με τη βοήθεια των μαζικών κοινωνικών κινημάτων που πιστοποιούν τη νέα αφύπνιση των ευρωπαϊκών λαών τόσο στη Δυτική όσο και στην Ανατολική Ευρώπη.

Ο πολιτικός συσχετισμός γίνεται δυσμενέστερος για το Λαϊκό κόμμα, το οποίο αντιμετωπίζει εσωτερικές αντιθέσεις, ορατές στην υποψηφιότητα του προέδρου της Κομισιόν και στην αντίθεση στο πρόσωπο του εκπροσώπου της δεξιάς πτέρυγας και εκλεκτού του κ. Μητσοτάκη Μάνφρεντ Βέμπερ. Όποιος παρακολούθησε σε απευθείας μετάδοση από την ΕΡΤ τη συζήτηση των υποψηφίων των ευρωπαϊκών κομμάτων για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν  με δημοσιογράφους και κοινό είδε αυτές τις διαφορές και άκουσε τη ριζοσπαστική φωνή της παράταξης της αριστεράς GUE-NGL από τον εκπρόσωπό της Νίκο Κούε, μετανάστη δεύτερης γενιάς.

Φυσικά δεν ισχυρίζεται κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να αποσιωπήσει την εσωτερική πολιτική – το αντίθετο. Θα ήταν όμως ορθότερο και επωφελές εκλογικά να ξεδιπλώσει το σύνολο της πολιτικής του σε Ελλάδα και Ευρώπη που χαρακτηρίζεται από κοινές αρχές.

 

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Τον ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε στην κυβέρνηση η άτυπη κοινωνική συμμαχία των “πολλών”, δηλαδή ο φτωχός λαός που αντιμετώπιζε προβλήματα επιβίωσης και τα μεσαία αστικά στρώματα που είχαν πληγεί σοβαρά από την κρίση. Η κυβέρνηση και το κόμμα παρέλαβαν μια χώρα ρημαγμένη και καταστάσεις πολύ δύσκολα αναστρέψιμες. Τα πράγματα έχουν σήμερα βελτιωθεί και η τραγική εκείνη πραγματικότητα έχει εξασθενίσει στη συλλογική μνήμη.

Τα περιθώρια μιας αυτόνομης πολιτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ προσέκρουαν στις επιπτώσεις των παλιών μνημονίων και των νέων δεσμεύσεων (δυσβάσταχτο χρέος, υπερβολικά πλεονάσματα, απώλεια εργαλείων ελέγχου της οικονομίας και των αναπτυξιακών δραστηριοτήτων λόγω δήμευσης της δημόσιας περιουσίας και κοινωφελών επιχειρήσεων στο υπερταμείο, γενικότερα λόγω των επιβαλλόμενων πολιτικών του λιγότερου κράτους και των ιδιωτικοποιήσεων). Παρόλες αυτές τις δουλείες ο ΣΥΡΙΖΑ στράφηκε στον κόσμο που τον έφερε στην κυβέρνηση χωρίς να μπορέσει, όμως, να ασκήσει θετική πολιτική για όλους.

Οι “πολλοί” του “κάτω διαζώματος” είχαν ανάγκη τα απολύτως αναγκαία και άμεσα ανακουφιστικά μέτρα για τη διασφάλιση της επιβίωσης, την κοινωνική επανένταξη και τη σταδιακή δημιουργία προϋποθέσεων επανόδου στην παραγωγική εργασία και την κανονική ζωή. Με βάση τα υπουργεία Εργασίας/Κοινωνικής Ασφάλισης/Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας η κυβέρνηση διαμόρφωσε ένα σχέδιο ανακούφισης και στήριξης (κοινωνικά και αναπηρικά επιδόματα, παιδικοί σταθμοί για όλα τα παιδιά, σίτιση στα σχολεία, ιατρική περίθαλψη για τους ανασφάλιστους, επιδότηση ενοικίου, μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα, κατάργηση υποκατώτατου και αύξηση κατώτατου μισθού, συλλογικές συμβάσεις σε κλάδους όπως οι ντελιβεράδες, λειτουργία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας). Η ανεργία φαίνεται να έχει μειωθεί στο 18%, πρόκειται όμως κυρίως για ανασφάλιστες και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας χωρίς ωράριο και δικαιώματα.

Από την άλλη, οι “πολλοί” του “άνω διαζώματος” – ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αγροτικά στρώματα – υπέστησαν μικρή μεν συγκριτικά αλλά περαιτέρω συμπίεση. Από το 2010 έως το 2015 επιβλήθηκε το 83% των συνολικών φόρων στη μεσαία τάξη, όπως είπε ο πρωθυπουργός. Αυτό όμως δεν αποτελεί απάντηση γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε ακριβώς για να μειώσει τα φορολογικά βάρη. Τώρα η κυβέρνηση ψηφίζει κατεπειγόντως την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου,  που έχει συμφωνηθεί και  με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς

Σε κάθε περίπτωση, σε μια ελεύθερη οικονομία του ανελέητου ανταγωνισμού στον οποίο υπερισχύουν οι μεγάλοι και ισχυροί όμιλοι η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων δεν μπορεί να είναι κυρίως μέσω φορολογικής ελάφρυνσης. Χρειάζεται ένα ευρύτερο προστατευτικό πλαίσιο τεχνολογικού εκσυγχρονισμού, καινοτομίας και αναπροσανατολισμού σε σύγχρονους κλάδους μεταξύ αυτών της “πράσινης” παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών. Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς κρατική στήριξη και αναμόρφωση των σχετικών υπηρεσιών του δημοσίου. Η κοινωνική οικονομία, τομέας πρόσφορος για συνεργατικές πρωτοβουλίες των νέων, είναι ακόμα, ως προς τα ποσοστά συμμετοχής και την ενεργοποίηση των εργαζομένων, στα σπάργανα ώστε να μη μπορεί ν’ απορροφήσει σημαντικό αριθμό ανέργων.

Στον αγροτικό τομέα ήδη δημιουργούνται, αν και μειοψηφικά, νέες παραγωγικές επιχειρήσεις, συχνά εξαγωγικές, που ανταποκρίνονται σε σύγχρονους τομείς και σε παραγωγή βιολογικών προϊόντων. Η όλη ανασυγκρότηση, όμως, αποτελεί μακροπρόθεσμη στρατηγική, οπωσδήποτε με κρατική υποστήριξη και από κοινού με τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιαίτερα οι μηχανικοί, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη γενική τάση μείωσης των ελευθέρων επαγγελμάτων, τις δυσβάσταχτες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και τη συρρίκνωση του κύκλου εργασιών λόγω κρίσης. Η ρύθμιση των 120 δόσεων λειτουργεί ανακουφιστικά αλλά όχι για όλους καθώς πολλοί αδυνατούν να ανταποκριθούν λόγω και άλλων επιβαρύνσεων.

Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, που αφορούν μεγάλο αριθμό μικρών και μεσαίων στρωμάτων, η κυβέρνηση, μετά από τη σημαντική κινητοποίηση ενός μαζικού παναττικού και πανελλαδικού κινήματος, προχώρησε σε ορισμένες ρυθμίσεις προστασίας των δανειοληπτών.

Σε κάθε περίπτωση, οι αναγκαίες, παλιές και νέες  πολιτικές υπέρ των πολλών δεν θα σταματήσουν να διατρέχονται από αντιφάσεις. Γι’ αυτό ακριβώς αλλά και από θέση αρχής τίποτε από τα σημαντικά που αφορούν στην παραγωγική, οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη δεν μπορεί να γίνει χωρίς συμμετοχή των άμεσα εμπλεκομένων, εν δυνάμει σύμμαχων στρωμάτων και την ανάληψη ευθύνης  για τις αναγκαίες ρήξεις.

Ο λαός δεν είναι άθροισμα κοινωνικών κατηγοριών, που εκπροσωπεί η κεντρική πολιτική εξουσία στα κόμματα και το κράτος, αλλά ενσώματα κοινωνικά υποκείμενα που αναλαμβάνουν να προβάλλουν και να διεκδικούν πολιτικές οι οποίες επιτρέπουν να ζουν με αξιοπρέπεια. Οι οργανωμένοι κοινωνικοί φορείς και οι συμμετοχικές διαδικασίες πρέπει να κατευθύνουν και να επηρεάζουν καθοριστικά τις πολιτικές αποφάσεις.

Είναι αυτονόητο ότι στη νέα περίοδο οι νέοι άνθρωποι πρέπει να πάρουν τη σκυτάλη των αγώνων και της αριστερής πολιτικής. Πολύ περισσότερο που πρέπει να αντιδράσουν όταν ένας αξιοσημείωτος αριθμός νέων φαίνεται να έλκεται από τη Χρυσή Αυγή, την Ακροδεξιά, τη Νέα Δημοκρατία αλλά και μεταμοντέρνες απρόσωπες και εξατομικευμένες πολιτικές εκφράσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει οργανικούς δεσμούς με τη νεολαία, όπως πιστοποιείται από τη σχεδόν ανύπαρκτη οργάνωση νέων αλλά και την πτώση των ποσοστών του στις νέες ηλικίες. Ίσως μια ανάλογη αφύπνιση με αυτή της νεολαίας στην Ευρώπη θ’ αλλάξει τα αρνητικά δεδομένα τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και την Ελλάδα.

 

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει αντιοικολογικές πολιτικές σε εξαιρετικά σημαντικά θέματα, άμεσα συνδεδεμένα με την οικολογική κρίση και την κλιματική αλλαγή. Για παράδειγμα, ξεκινώντας από τα αυτονόητα και τα εύκολα, δεν προώθησε βιώσιμες λύσεις διαχείρισης των απορριμμάτων που δεν θα επιβαρύνουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Επιτρέπει, επίσης, την εγκατάσταση ΒΑΠΕ σε απολύτως ακατάλληλες τοποθεσίες , πλήττοντας περιοχές φυσικού κάλλους και αρχαιολογικής αξίας.  Πρόσφατα προχωρεί στο διερευνητικό στάδιο της εξόρυξης υδρογονανθράκων, με σοβαρές επιπτώσεις στη θαλάσσια ρύπανση και τη σεισμικότητα των περιοχών και κίνδυνο να καταστραφούν περιοχές αγροτικής παραγωγής και φυσικού κάλλους και να πληγούν έτσι οι τοπικές οικονομίες. Καθημερινά απασχολούν τα κινήματα πολιτών περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η αντιοικολογική διευθέτηση των ρεμάτων, τα γήπεδα των ΠΑΕ μέσα σε άλση και οι καταστροφικές για το περιβάλλον ιδιωτικές επενδύσεις, με χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του Ελληνικού. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένες αυτοδιοικητικές αρχές προσκείμενες στο κόμμα είναι υπόλογες γι’ αυτές τις πολιτικές.

 

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Ο ΣΥΡΙΖΑ τόλμησε να υλοποιήσει  με τη Συμφωνία των Πρεσπών μια πολιτική ανοιχτών οριζόντων ενάντια στον εθνικισμό, τον μεγαλοϊδεατισμό και την πατριδοκαπηλία, μια πολιτική για την ειρηνική συμβίωση των Βαλκανικών λαών με συνεργασία και αλληλεγγύη. Η Άντα Ψαρρά με άρθρο στην Εφ. Συν., βασιζόμενη στις δημοσκοπήσεις, εξηγεί ότι στη Βόρεια Ελλάδα το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ δεν απέκλινε από το ποσοστό στο σύνολο της χώρας. Όσον αφορά τον νομό Φλώρινας, που αποτέλεσε επίκεντρο της διαμάχης για τις  Πρέσπες, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε το υψηλότερο ποσοστό σε όλη την βόρεια Ελλάδα (27%), κατά 3,2% υψηλότερο σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2014.

Ελένη Πορτάλιου,  05/06/2019

ΥΓ  Παραμένοντας ανένταχτη στο χώρο της ανανεωτικής κομμουνιστικής αριστεράς πιστεύω ότι έχουμε ευθύνη να συζητήσουμε, όχι μόνο οι οργανωμένοι στο ΣΥΡΙΖΑ και τις άλλες αριστερές οργανώσεις αλλά και οι πολλοί / ες που δεν έχουν στέγη, για το συμβάν των εκλογών και την πορεία της αριστεράς στην Ελλάδα και την Ευρώπη σήμερα. Μ’ αυτή τη σκέψη καταθέτω η δική μου αποτίμηση.

 

Καθώς ετοίμαζα το άρθρο, σε έναν τοίχο του Φέισμπουκ είδα μια συζήτηση που μου κίνησε την περιέργεια, διότι η τοιχοδέσποινα ανέκαθεν έκανε δριμεία κριτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ, από τ’ αριστερά. Μεταφέρω μερικές τοποθετήσεις, κάθε μία παράγραφος από διαφορετικό πρόσωπο, χωρίς να αλλάξω λέξη.

* Δεν ειμαι ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσω να βγει ο βλάκας μαζί με τους ακροδεξιούς με τις γραβάτες οπότε θα πάω να ψηφίσω ακόμη και αν δεν περιμένω απολυτως τίποτα …ναι δεν περιμένω τίποτα αλλά δεν θα καταδικάσω και χιλιάδες ανθρώπους σε μεγαλύτερη εξαθλίωση

* Εγώ θα πω το εξης: μπορεί να αψήφησαν τη λαϊκή εντολή και το δημοψήφισμα, μπορεί να ψήφισαν κι άλλα μνημόνια και ιδιωτικοποιήσεις και πολλά άλλα που είπε αλλά δεν έκανε. Αυτή τη δεδομένη όμως χρονική στιγμή σε 5 μέρες που θα αναλάβει η ΝΔ μας περιμένουν μαζικές ιδιωτικοποιήσεις σε υγεία, ιδιωτικές ασφαλίσεις,κόψιμο επιδομάτων στις ασθενέστερες κοινωνικές ομαδες, κατάργηση ιατροφαρμακευτικης περίθαλψης σε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, μείωση των συντάξεων και ακόμα μεγαλύτερη δουλεία στην αγορά εργασίας. Αυτή τη δεδομένη στιγμή το να πάει κάποιος να ψηφίσει ένα κόμμα που δεν υπάρχει πιθανότητα να βγει κυβέρνηση η έστω στη Βουλή δεν έχει κανένα νόημα. Και ελπίζω να καταλαβαίνετε δεν υπάρχει καμία ψευδαίσθηση σωτηρίας. Αλλά για μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας είναι θέμα επιβίωσης

* Η επόμενη μέρα των εκλογών θα είναι μια πραγματικότητα πολύ σκληρή, εξαιρετικά επιθετικη για όλους αλλά ιδιαίτερα για ευπαθείς κατηγορίες ανθρωπων όπως άνεργοι, ανασφαλιστοι, μετανάστες etc. Για εμάς που εργαζόμαστε στα νοσοκομεία οι διαπιστώσεις της ‘αλλαγης’ ήταν και είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικές με την υπάρχουσα κυβέρνηση. Προσωπικά, ως εργαζόμενη για την Υγεία έχω τεράστια δυσκολία να παρακάμψω αυτή τη συνθήκη.
Ασφαλώς δεν είναι η μοναδική πτυχή της ζωής. Είναι όμως ένα κύτταρο ζωτικής σημασίας.
Μια προσωπική κατάθεση από τον κόσμο των νοσοκομείων.

* Δυστυχώς κι εγώ όπως και πάρα πολύς κόσμος είμαστε ακριβώς στο ίδιο δίλημμα. Μπορεί να μην είμαι ΣΥΡΙΖΑ και διαφωνώ με αναρίθμητες πολιτικές και μέτρα που έλαβε. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι έχει βοηθήσει τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, οικογένειες που έτρωγαν από τα σκουπίδια, έδωσε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους. Αυτά είναι μέτρα που έχουν βοηθήσει τους ανθρώπους που ειναι αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

* Ουτε εγω είμαι σύριζα (αναρχική φύση-θέση, δεν πιστεύω καν στον κοινοβουλευτισμό) και διαφωνώ πατόκορφα με πολλά που κάνανε και πολλά που μπορούσαν να κάνουν αλλά δεν τόλμησαν… Ομως, η περσινή χρονιά ήταν η πρώτη που ήρθαν όλοι οι δάσκαλοι στην γενική και στην ειδική αγωγή (αν και οι θεραπείες των παιδιών είναι ακόμα στον αέρα), πρωτη χρονιά ήρθαν επίσης όλες οι παράλληλες στηρίξεις, ολόκληρες. Κι αυτό δεν είχε ξαναγίνει. Επίσης διευθετήθηκε το θέμα των καθυστερήσεων των επιδομάτων ΑμεΑ, μετά απο χρόνια που ταλαιπωρούμαστε με καθυστερήσεις. Επίσης, είχαμε κοινωνικό παντοπωλείο, επίσης βελτιώθηκε αισθητά η στελέχωση των τοπικών νοσοκομείων και η παροχή δωρεάν φροντίδας στους ανασφάλιστους είναι πολύ σημαντική. Σε επίπεδο δικαιωμάτων έγιναν κάποια μικρά βήματα. Σαφώς και μπορούσαν πολύ καλύτερα, αλλά τουλάχιστον δρομολογήθηκαν πράγματα. Δεν θα αντέξω να τα πάμε απ την αρχή όλα, κι όχι τίποτ άλλο αλλά στη ΝΔ νομίζουν πως τους μιλάμε για μονόκερους όταν μιλάμε για δικαιώματα. Τουλάχιστον κάποιοι (λίγοι δυστυχώς) συριζαίοι γνωρίζουν ή θέλουν πραγματικά να μάθουν, δεν πιάνουν κουβέντα με… εξωγήινους στον Υμηττό. Με τους άλλους δε μπορείς ούτε καν να μιλήσεις

* Και μόνο για τη δωρεάν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας αξίζει να πάει κάποιος να ψηφίσει. Γνωρίζω μεσήλικες για πολλά χρόνια ανέργους, χωρίς λεφτά, που αν δεν υπήρχε αυτό θα είχαν πεθάνει. Είναι σημαντικό κριτήριο αυτό για όσους έχουν κοινωνική συνειδηση. Προσωπικά, μόνο που είδα τη λύσσα του Παπαχελά και της Κοσιώνη και τη φαρμακερη εμπάθεια του συγκροτήματος πρώην Λαμπράκη, ειναι μια επιβεβαίωση ότι η διαπλοκή τους δεν πέρασε. Μπορούμε να πάμε στη θάλασσα αντί να ψηφίσουμε αλλά όταν αύριο θα αναλάβει η συμμορία της ΝΔ, θα είμαστε θεατές του ξηλώματος το οποίο μεταφράζεται απλά σε μικρές καθημερινές τραγωδίες…

* Είμαι 34 ετών. Δεν ψήφισα ποτε.. Δεν έτυχε.. Δεν το κυνηγησα δεν ημουν κοντά.. Δεν ήθελα μαλλον. Αλλά αυτήν την φορά ειμαι στο χωριό καταγωγής.. Και το θεωρώ αναγκαίο να ψηφίσω και να μην απέχω..κατι μου λεει.. Να παω..
Καταλαβαίνω τον τρόπο που το εκφράζει η [αρχική σχολιάστρια] και συμφωνώ..

190 Σχόλια προς “Δυο-τρία πράγματα για τις εκλογές (της Ελένης Πορτάλιου, με μια προσθήκη)”

 1. τα μυαλά said

  Πολύ μπλα-μπλά και ουσία? Δεν ξέρω, διότι δεν μπορώ να το διαβάσω. Αμφιβάλλω αν υπάρξει έστω ένας που θα το διαβάσει. Πρέπει να έχει πολύ κουράγιο. Λένε ότι τα χρυσόψαρα έχουν μικρή μνήμη, ο ελληνικός λαός βάλθηκε να καταρρίψει όλα τα ρεκόρ.

 2. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !
  Φυσικά και να πάμε όλοι να ψηφίσουμε.

 3. τα μυαλά said

  Α, ώστε αυτή είναι η ουσία. Άνθρωπέ μου, δεν μπορούσε να τα πει με 5 λέξεις? Άντε, ας είναι με δέκα.

 4. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Πρόσφατα έχα μια συζήτηση με έναν νεαρό (25-30), χωρίς εμφανείς ή έντονες πολιτικές ανησυχίες ή στρατευμένη πολιτική τοποθέτηση. Μου είπε τον προβληματισμό του:
  Από τη μία, έχεις κάποιον που σου λέει πως «στόχος μου είναι να βοηθήσω τον κοσμάκη, προσπαθώ να κάνω κάποια πράγματα, δεν τα καταφέρνω σε όλα», κι από την άλλη κάποιον που λέει απροκάλυπτα «θα μειώσω τους μισθούς, θα κόψω τα επιδόματα, θα πληρώνεις για να έχεις υγειονομική κάλυψη» Επιπλέον, αυτός ο κάποιος είναι στην παράταξη εκείνη που και οδήγησε στα μνημόνια, και τα υπέγραψε αντί να τα σκίσει. Είναι δυνατόν να είναι ο κόσμος τόσο ηλίθιος, να μη θυμάται τι γινόταν πριν από πέντε χρόνια και να πάει να τον ψηφίσει;

  Ε, είναι. Σημαντικό ψυχιατρικό ενδιαφέρον έχει, φαντάζομαι, αλλά είναι μια πραγματικότητα. Ο καθένας θέλει να φταίει κάποιος άλλος, βλέπει αυτόν που κυβερνάει τώρα, κατηγορεί αυτόν, και τον καταψηφίζει. Εδώ ταιριάζει η αυτοκαταστροφική αλληγορία της ιστορίας με το σκορπιό και το βάτραχο, μόνο που σκορπιός είμαστε εμείς, ο κυρίαρχος λαός, με τη μνήμη χρυσόψαρου και το θυμικό ενός γεροντογκρινιάρη. Προβάλλεται η ψήφος των 17ρηδων, αλλά για τους αρτηριοσκληρωτικούς 80+ που θα ψηφίσουν το γουρλομάτη επειδή ο πατέρας του τους βάφτισε/διόρισε έναν ανηψιό, τίποτα…

  Μακάρι να βγω ψεύτης, οψόμεθα.

 5. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια! Ναι, είναι μεγάλο το κείμενο αλλά εδώ διαβάζουμε.

 6. νεσσίμ said

  μου κάνει εντύπωση που δεν αναφέρει την (δραστική) μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για μηχανικούς κλπ ελ. επαγγελματίες με εισόδημα <20.000 (να είναι επειδή ως ΔΥ της τα πληρώνει το κράτος;)

 7. atheofobos said

  Ο φόβος μπροστά στη δημοκρατία, δηλαδή την κοινωνική συμμετοχή και η ανεπάρκεια των ήδη περιορισμένων κομματικών δυνάμεων – πολύ περισσότερο που μετακόμισαν σε κρατικές θέσεις – να διατηρήσουν ενεργούς κοινωνικούς δεσμούς παρήγαγαν έναν αδιανόητο για κόμμα της αριστεράς συγκεντρωτισμό και εξωθεσμική άσκηση της εξουσίας από τον ονομαζόμενο “κύκλο Μαξίμου” στον οποίο εγκλωβίστηκε, αν δεν τον ενθάρρυνε, ο χαρισματικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ.

  Και εδώ τα ονόματα μερικών που «μετακόμισαν»
  https://www.tanea.gr/2018/04/01/politics/kratos-syggenwn-kai-filwn-ola-ta-onomata-twn-diorismwn/

 8. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Όπως και όλοι πλέον οι αριστεροί, ζεί στον δικό της κόσμο, καμία επαφή με την πραγματικότητα, μόνο κούφια λόγια και ευσεβείς πόθοι και πίκρα που έμεινε απ’ έξω..
  Μιλάει για πλατείες και αφύπνηση της ευρωπαϊκής νεολαίας την στιγμή που οι νέοι παγκοσμίως γίνονται συντηρητικοί και στρέφονται δεξιά. Παρ’ όλο που σίγουρα έχει facebook, χαμπάρι δεν έχει πάρει πως αυτή η εταιρεία ελέγχει 3 δις χρήστες, (και την ίδια φυσικά) καθορίζει εκλογικά αποτελέσματα και ετοιμάζεται να βγάλει ψηφιακό νόμισμα., όπως και η Goldman Sachs κι ανάθεμα αν γνωρίζει τι είναι αυτά.
  Καμία μνεία για την επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης και την επακόλουθη απρρύθμιση της εργασιακής σχέσης ούτε για την βιοτεχνολογία που θα δημιουργήσει βιολογικό χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών και φυσικά, καμία εφικτή ρεαλιστική πρόταση.

  Υ.Γ – Όλα τα λεφτά, είναι τα σχόλια στο facebook, προκειμένου να έρθει ο κακός λύκος να μας φάει, καλύτερα να ψηφίσουμε τον κυνηγό να μας πυροβολήσει, μιά ζωή το ίδιο παραμύθι του λιγότερου κακού, ειδικά με την αναρχική φύση πέθανα στα γέλια.
  Ευτυχώς απευθύνονται σε ενήλικες γιατί τα μωρά θα τους πέταγαν τις πιπίλες στο κεφάλι.☺

 9. Κουνελόγατος said

  Καλημέρα.

 10. ΓΤ said

  Μηνολόγιον
  Ιουλίου 5: Οργής μπαζιάνειος κλαυθμός

 11. Παναγιώτης Κ. said

  Μια ερώτηση: Η αποπληρωμή του χρέους ενός εκάστου μοιράζεται σε 120 έ ν τ ο κ ε ς δόσεις; (Δηλαδή αποπληρωμή σε δέκα χρόνια).
  Και αν είναι έντοκες με ποιό επιτόκιο;

 12. Γιάννης Κουβάτσος said

  Λόγια, λόγια, λόγια…Τόσα χρόνια το μεγαλύτερο μέρος της αριστεράς παρλάρει, καταγγέλλει, διαδηλώνει, εμμονικά πάντα κολλημένο στον βολονταρισμό του. Τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ τόλμησε να διεκδικήσει και να ασκήσει κυβερνητική εξουσία, τόλμησε να αφήσει τη σιγουράντζα των δύο γέρων του μάπετ σόου, τόλμησε να εκτεθεί και αυτό είναι το ζητούμενο στην πραγματική ζωή: να πράττεις. Κι όταν πράττεις και θα αποτύχεις και θα συμβιβαστείς, δεν γίνεται αλλιώς, έτσι είναι η ζωή, έτσι είναι και η πολιτική, οργανικό κομμάτι της ζωής. Το να βγαίνεις στα τηλεοπτικά δεκάλεπτα των κομμάτων και να γλωσσοκοπανάς κοινοτοπίες και να προτείνεις μαξιμαλιστικά ευχολόγια και να καταγγέλλεις τους «προδότες» αυτό δεν είναι πολιτική και αυτό ο λαός το καταδικάζει σε μονοψήφια ποσοστά ή σε ποσοστά δηλωτικά της γραφικότητάς σου.

 13. Αὐγουστῖνος said

  Καλημέρα ἀπὸ Ρόδο.
  Πολὺ διαδεδομένη ἀνάμεσα σὲ «οὔλτρα ἀριστεροὺς» εἶναι ἡ λογικὴ «νὰ τιμωρήσουμε τὸν ΣΥΡΙΖΑ, ποὺ πρόδωσε». Στάση ποὺ – θὰ ἔλεγα ἔμμεσα, ἀλλὰ στὴν πραγματικότητα εἶναι ἄμεσα- πριμοδοτεῖ τὸν αὐγουλομάτη μὲ τὶς ἀκροδεξιὲς παραφυάδες του. Και αὐτὸ συνεπάγεται ὅτι ἡ τιμωρητικὴ ψῆφος στὴν οὐσία τιμωρεῖ τὸν συνταξιοῦχο πατέρα τοῦ τάχαμου ἀριστεροῦ ψηφοφόρου.
  Ἀφήνω τὴ λογικὴ «Τὶ Πλαστήρας, τί Παπάγος», ποὺ ἀκόμα πληρώνει τὸ ἀριστερὸ κίνημα κι ὅμως αναζωπυρώθηκε.
  Ἀπέναντι σὲ μιὰ πολυδιασπασμένη ἀριστερά, ποὺ κάθε κομμάτι της κατηγορεῖ τὰ ἄλλα γιὰ ἔλλειψη ἀριστεροσύνης, ἔχουμε μιὰ δεξιὰ ποὺ κατάφερε νὰ συσπειρωθεῖ γύρω ἀπὸ τὴν κάποτε «πεφωτισμένη δεξιά», ὅπως ἦταν ἡ ἐτικέτα της ἐπὶ γέροντος Καραμανλῆ.
  Συμπέρασμα: οἱ Ἕλληνες – καὶ εἰδικότερα οἱ ἀριστεροὶ πάσης φύσεως – εἴμαστε ἄκρως αὐτοκτονικοί. Καὶ συμπαρασύρουμε τάξεις καὶ στρώματα ποὺ δὲν φταῖνε σὲ τίποτα γιὰ τὰ χάλια τῆς ἀριστερᾶς.
  Καὶ πάλι καλημέρα σας.

 14. Κουνελόγατος said

  Συμφωνώ σχεδόν απόλυτα με τον από πάνω Γιάννη Κ., ωστόσο θεωρώ πως ο προβληματισμός της ΕΛΠΟ έχει βάση. Επιπλέον, δεν είναι κακό να αναζητάς κάτι καλύτερο. Όσον αφορά τη λογική των πολύ αριστερών, έχουν υιοθετήσει το σύνθημα των παπάδων της Κωνσταντινούπολης (29 Μαϊου 1453)…

 15. Κουνελόγατος said

  Και σε συνέχεια των παραπάνω, οι πολύ αριστεροί θαυμάζουν πολιτικούς σε άλλες χώρες, που αν έπαιρναν την εξουσία, θα έκαναν -καλώς κατά τη γνώμη μου- παρόμοιους ή και μεγαλύτερους συμβιβασμούς. Διότι χωρίς τέτοιους, δε γίνεται να κυβερνήσεις τις Η.Π.Α. ή τη Μεγάλη Βρετανία. Αλλά, είπαμε. Το μαγαζάκι μας να είναι καλά.

 16. Αφροδίτη Σταμπουλοπούλου said

  Η Πορτάλιου πάντα είναι μία ήρεμη φωνή λογικής στο χώρο της αριστεράς. Με επιχειρήματα. Με γνώση. Ήμουν στο αριστερό ρεύμα. Τώρα δεν είμαι πουθενά. Αλλά δεν μπορώ να αγνοήσω τις επιπτώσεις στους πολλούς του κάτω διαζώματος της ενδεχόμενης εκλογής του νεοφιλελεύθερου Μητσοτάκη. Σε θέματα ανοχής του ΣΥΡΙΖΑ σε Εξάρχεια, Πανεπιστήμια κλπ είμαι αντίθετη, επειδή δίνει χώρο στους δεξιούς να πάρουν τις πιο ακραίες νομοθετικές πρωτοβουλίες και να βγουν να το παίξουν φύλακες του νόμου και της τάξης, παρόλο που τόσα χρόνια στην εξουσία εκείνοι τα δημιούργησαν, τα εξέθρεψαν και τα άφησαν να λειτουργούν παρασιτικά και βολικά για να μπορούν να τα χρησιμοποιούν όποτε τα χρειάζονταν. Ως μία εκπρόσωπος των πολλών του άνω διαζώματος δε θέλω οι του κάτω να ξαναέρθουν στη θέση που είχαν πριν το 2015. Θέλω ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ να αρχίσουμε να ανεβαίνουμε. Όχι να ψάχνουμε πάλι ανθρώπους στον πάτο του πηγαδιού.

 17. Γιάννης Κουβάτσος said

  14: Εννοείται πως ο προβληματισμός, η κριτική και η αναζήτηση του καλύτερου είναι απαραίτητα στοιχεία της ζωής και της πολιτικής. Αρκεί να μην είναι άλλοθι για απραξία.

 18. Κουνελόγατος said

  Η ΕΛΠΟ. βάζει έναν προβληματισμό για έλλειψη προετοιμασίας σε βάθος. Παρόμοια έμμεση αναφορά είχε κάνει και ο Ευτύχης Μπιτσάκης σε μια συνάντηση τον Ιούνιο του 2012, με παρόντα τον Τσίπρα και άλλους από τον τότε ΣΥΡΙΖΑ.

 19. Παναγιώτης Κ. said

  Επειδή εξετάζουμε το θέμα από πολλές μεριές, νομίζω ότι το παρακάτω άρθρο έχει κάποια αξία.
  https://www.athensvoice.gr/politics/559110_giati-tha-hasei-o-syriza

 20. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  6 Πρέπει να έχει βγει στη σύνταξη, αλλά είναι παράλειψη

  11 Καλή ερώτηση αλλά δεν ξέρω την απάντηση -θα ρωτήσω έναν καλό φίλο που μπήκε στο μέτρο και λέει ότι σώθηκε.

  16 Καλώς ήρθατε. Θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει υπερβολική ανοχή στα Εξάρχεια και γενικά στη λεγόμενη ανομία; Θα έπρεπε να προχωρήσει σε καταστολή;

 21. nikiplos said

  Μερικά πράγματα που διάβασα διαγώνια:

  ευρύτερο προστατευτικό πλαίσιο τεχνολογικού εκσυγχρονισμού στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις Ναι αν σε ενδιαφέρει να ανοίξουν παντού πρατήρια άρτου και σουβλατζίδικα…

  Στην ίδια παράγραφο η καινοτομία και η πράσινη ανάπτυξη είναι παντελώς οικονομικά ασύμφορες. Η πρώτη γιατί πρέπει να σκάσεις πολλά χρήματα σε 100 για να σου πετύχουν τα 10 και να φέρουν ανάπτυξη τα 3. Η δεύτερη, τα είδαμε τα χαΐρια της με τον ΓΑΠ και τα φωτοβολταϊκά που μετακύλισαν το κόστος στον μέσο καταναλλωτή… Καινοτομία και πράσινη οικονομία μπορούν να κάνουν μόνο οι πλούσιες χώρες-ενώσεις. Η χώρα μας δεν δύναται…

  Αγροτικός Τομέας. Όταν εισάγεις σπόρους, φάρμακα και με δεδομένη την πολυδιαπορά της παραγωγής σε μικροϊδιοκτησία χαΐρι δεν βλέπεις. Δεν είδαμε ούτε τότε με το ΠΑΣΟΚ που είχε κάνει τους Λαρισαίους του Κάμπου αβέρτους.

  Οι περισσότεροι Μηχανικοί – Ελεύθεροι Επαγγελματίες έχουν πεθάνει επαγγελματικά και αυτό που επιβιώνει είναι τα ζόμπι τους. Ανεκτά την έχουν όσοι πήγαν έξω, όσοι είναι κοντά στη σύνταξη και έχουν λίπος και όσοι καταφέρνουν να επιβιώνουν για άλλους λόγους.

  Άνω διάζωμα οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες μετά το 2010?. Ούτε κατά διάνοια… Οι περισσότεροι είναι ανασφάλιστοι πρακτικά…

  ΜΕΤΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ. Εδώ κανείς δεν ασχολήθηκε με το πετρέλαιο και τις πολυκατοικίες, θα ασχοληθεί με συλλόγους αλληλεγγύης (δήθεν) κατοίκων?… Στις περισσότερες οικοδομές δεν μπόρεσαν να τα βρουν οι κάτοικοι και έκλεισαν τους καυστήρες. Εκεί απέτυχε κάθε προσπάθεια πολιτικής συνεννόησης των πολιτών μας… Όλα τα άλλα είναι σάλτσες και εικονική θεώρηση της πραγματικότητας.

  Βάζω και εγώ το δικό μου παραλειπόμενο. Στους χώρους που κυκλοφορώ, κυριαρχεί η ανεργία και το να μην υπάρχει τίποτε να κάνει κανείς… Ούτε καν η μαύρη εργασία. Στη νέα γενιά έχει δημιουργηθεί ένα έντονο αίσθημα μίσους, ενάντια στους παλιούς. Αυτοί οι νέοι haters, αναμφισβήτητα θα συμβάλλουν στον Κυριάκο «για να απολύσει όλους τους πούστηδες τους Δημοσίους Υπαλλήλους, να κλάψουν να ψοφήσουν!» (Έχω περίπου ακούσει αυτά πάνω από 30 φορές από νέους, ακόμη και τέτοιους που εργάζονται χάρη στο προστατευτικό περίβλημα του κράτους. Προστατευτικό βέβαια επειδή αυτοί έχουν τουλάχιστον 180€/μήνα να γλεντήσουν. Οι άλλοι κάθονται σε καφετέρειες, με χαρτζηλίκι των συνταξιούχων παππούδων τους).

 22. Γιάννης Κουβάτσος said

  20γ) Το πρώτο σημαντικό πλήγμα στη σοβαρότητά του το δέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ανέχτηκε την εικοσαήμερη κατάληψη της πρυτανείας του πανεπιστημίου από μια χούφτα ρέμπελους που ενδιαφέρονταν για την καλοπέραση των τρομοκρατών στη φυλακή. Η εφαρμογή του νόμου δεν είναι απεχθής κρατική καταστολή, είναι υποχρέωση κάθε κυβέρνησης. Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για τις ιδεοληψίες του κάθε κρατικού λειτουργού, απαιτούν από αυτόν να κάνει το καθήκον του, δηλαδή να εφαρμόζει τον νόμο. Και αυτό δεν είναι δεξιά ή αριστερή πολιτική. Είναι στοιχειώδης υποχρέωση της πολιτείας να μεριμνά για την ασφάλεια των πολιτών και την προστασία του δημόσιου χώρου.

 23. LandS said

  1,3 Το θέμα δεν είναι μόνο να ξεπεραστεί η σημερινή κατάσταση του πρωταθλητή λαού στο χρυσοψαρισμό (που δεν φαίνεται να ξεπερνιέται). Αλλά να μη ξαναφτάσουμε εκεί.
  Και σε αυτό, η Ελένη Πορτάλιου με τις «εμμονικές» αγωνίες της συμβάλλει.

  6. Είναι Δημόσιοι Υπάλληλοι οι Καθηγητές Πολυτεχνείου (ή οι καθηγητές της Νομικής ή της Ιατρικής κλπ.); Έχουν μήπως αυτό που λέγεται δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία; Νομίζεις ότι τα λεφτά τους τα βγάζουν από το μισθό που τους δίνει το Ίδρυμα τους και όχι από τα ιδιωτικά τους γραφεία, ιατρεία, εταιρίες, κλινικές κλπ.

 24. nikiplos said

  19@, Αγαπητέ Παναγιώτη Κ, νομίζω πως η δημοσιογράφος έχει πάρει απλά κάποιες από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην επίμαχη ΔΕΘ του 2014 και τις κουνάει… Βάζει και ολίγον «Πολάκηδες», ολίγον από «Ο Τσίπρας και η καμαρίλα του» και ολίγον «μωραίνει Κύριος» και νά ‘το το έβγαλε το γονατογράφημα…

 25. LandS said

  6 Οι ασφαλιστικές εισφορές όλων των (δημόσιων και ιδιωτικών) υπαλλήλων πληρώνονται από τους ίδιους και τους εργοδότες τους. Αν ο εργοδότης είναι το ίδιο το Κράτος πληρώνει το μερίδιό του όπως και ο ιδιώτης εργοδότης.

 26. nikiplos said

  8@, Αγαπητέ Λάμπρο, πάντα καίριος…

  Και που να στραφούν οι νέοι? Που βλέπουν γύρω τους το σχήμα/παράδειγμα της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας? Στο σπίτι τους, που οι γονείς τους αλληλοβρίζονται και γαμωσταυριζονται νυχθημερόν? Στο αμάξι του μπαμπά τους που βρίζει και μουτζώνει όλους τους συνοδηγούς γύρω του σε μια απλή διαδρομή? Εκείνη που βρίζει τον δυσκίνητο ηλικιωμένο: «κάτσε σπίτι σου ρε βρωμόγερε που βγήκες μεσημεριάτικα στους δρόμους!». Που αποκαλεί «μούλους» τα γειτονόπουλα που τόλμησαν να κάνουν τη διαφορά και να παίξουν στο άθλιο πεζοδρόμιο?

  Στις σχέσεις της οικογένειάς τους με τους γειτόνους τους? «Άντε να ψοφήσουν αυτοί οι αποπάνω ρε πούστη μου… να μπουν ρουμάνοι να τους σφάξουν!» Στις σχέσεις μήπως της οικογένειάς τους με τους συγγενείς τους «γαμώ το σόϊ σας παλιοκαριόλα, όποτε είναι για τον γαμημένο τον αδερφό σου βρίσκεις λεφτά!»

  Η κοινωνία είναι γεμάτη haters και αυτό φαίνεται παντού και στην καθημερινότητά μας… Από την πρόδηλη αγένεια στο μετρό, στα λεωφορεία στα ΜΜΜ, από την επικίνδυνη οδήγηση στους δρόμους, από το «μέσο» για να παρακάμψει το ταγάρι την ουρά στα νοσοκομεία – λες και οι άλλοι για βόλτα πήγαν εκεί…

  Τόσα χρόνια κάναμε πως δεν τα βλέπαμε… Τους πιο μισάνθρωπους τους συνάντησα οποτεδήποτε συναναστράφηκα (από ανάγκη, συνήθως σε ελεύθερα κάμπινγκ) αναρχικούς και αναρχικές ομάδες…

  Δεν λέω υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, αλλά αναδεικνύουν τον κανόνα… κι ο κανόνας είναι η μαυρίλα παντού στον κόσμο… Και η πρόσφατη λύση: Τα τάμπλετ, τα facebook, τα twitter, τα likes, rt, favs κοκ…

 27. Mard said

  Αν οι αριστεροί διστάζουν να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω ότι η βασική αιτία είναι το αποτέλεσμα της διακυβέρνησης αυτού του κεντροαριστερού κόμματος, σε συνεργασία με ψεκασμένους ακροδεξιούς, και όχι η αντίληψη «τι Πλαστήρας τι Παπάγος». Σύμφωνα με την ιστορική παράδοση όλων των ευρωκομμουνιστικών κομμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ σταδιακά εξελίχθηκε σε ένα κεντρώο κόμμα, του οποίου η κύρια διαφορά με την συντηρητική παράταξη είναι η επιφανειακά προοδευτική ρητορική. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντικατέστησε το ΠΑΣΟΚ, όπως το ΠΑΣΟΚ είχε αντικαταστήσει την Ένωση Κέντρου και η Ένωση Κέντρου είχε αντικαταστήσει το συνοθύλευμα βενιζελικών και μετριοπαθών αντιμοναρχικών. Προσωπικά, θεωρώ κάθε αριστερή ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ ως αντιφατική.

 28. τα μυαλά said

  Κύριε Γιάννη Κουβάτσο. Με μπερδεύετε. Άλλες φορές ο λόγος σας είναι ενός ακραιφνούς και ανεγκέφαλου συριζαίου, άλλες φορές ενός εξτρήμ λογικού ανθρώπου δέσμιου του ελατώματος του ότι είναι συριζαίος που προσπαθεί απεγνωσμένα να απαλλαγεί από τα δεσμά του. Σε κάποια προηγούμενη ζωή πρέπει να είσασταν πολύ σωστός. Συγνώμη που σας απευθύνω το λόγο απρόσκλητα, αλλά λυπηθείτε με. Μη με μπερδεύετε άλλο.

 29. spiridione said

  (σόρυ, το έβαλα σε άλλο νήμα)
  Έχουμε περάσει πολλά τα τελευταία χρόνια, και με μεγάλη ευθύνη και του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά, έχουμε φτάσει σήμερα σε ένα σημείο που δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο. Προχθές ο Άδωνης έλεγε ότι θα ελέγχουμε όλο το κράτος. Εννοούσε ότι εκτός απ’ την κυβέρνηση, θα ελέγχουν και τις περιφέρειες και δήμους, στα οποία βέβαια πρέπει να προστεθεί και η Τράπεζα της Ελλάδας, και η Δικαιοσύνη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σύντομα, και άλλοι θεσμοί και τα ΜΜΕ. Ο Πρετεντέρης είχε προβλέψει προ ολίγων μηνών ότι σε λίγο θα κλείσουν Εφσυν, ντοκουμέντοι κλπ. Ο Βορίδης επίσης είχε πει ότι πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις στους θεσμούς ώστε να μην ξαναβρεθεί ποτέ στην εξουσία η Αριστερά με οποιαδήποτε μορφή της. Το οικονομικό κατεστημένο βεβαίως αδημονεί για την αλλαγή της κυβέρνησης και αυτό είναι φανερό.
  Δεν ξέρω βέβαια τι θα γίνει τελικά, αλλά έχω την αίσθηση ότι, τηρουμένων των αναλογιών, ότι πάμε σε ένα καθεστώς τύπου κράτους της δεξιάς μετά τον εμφύλιο, προσαρμοσμένο στη σημερινή εποχή, καλυμμένης μιντιακής/οικονομικής δικτατορίας. Ειδικά αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει με διαφορά πάνω από 10 και κοντά στις 15 μονάδες, που δεν είναι και απίθανο.
  Και ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο της νέας κατάστασης: ο παπαγάλος του επερχόμενου καθεστώτος, ο «ανεξάρτητος δημοσιογράφος» απευθύνεται στους συνταξιούχους λες και είναι κυβερνητικός εκπρόσωπος

 30. Pedis said

  γνωστά και αναμενόμενα και πριν από το ’15 …

  … απορώ, δεν τα έβλεπαν στα τόσα περιστατικά διγλωσσίας, στο τι έλεγαν εδώ και τι έβγαινε στη φόρα στα διεθνή φόρα;

  με το πολιτικό προσωπικό που μάζεψαν, ή με την στημένη από καιρό πριν συνεργασίαμε την ακροδεξιά των ανελ;

  στο ότι ποτέ δεν προσπάθησαν να κάνουν μαζικό, οργανωμένο κόμμα;

  με τι θα προετοίμαζαν την αντίσταση στην τρόικα με τα λάικ και τα τουίτα του ενός που αναπαράγει ο άλλος;

  κι όλα χιλιοειπωμένα μετά το στριπτιζ.

 31. Pedis said

  Για μένα το μήνυμα των εκλογών είναι τούτο:

  eξαιτίας του σύριζα, και ως λογική συνέπεια της πολιτικής ξεφτίλας, θα γίνει ο Κούλης πρωθυπουργός

  και ανεβάζει τις μετοχές του να είναι ένας από τους επόμενους ο Γεωργιάδης!

  Αυτή είναι η γνήσια παρακμή, κύριες και κύριοι.

 32. spiridione said

  27. Εντός της ευρωζώνης η Αριστερά είναι ανεκτή το πολύ μέχρι την σοσιαλδημοκρατία. Αν θέλουμε άλλες πολιτικές, πρέπει να βγούμε απ’ την ευρωζώνη. Μετρημένα κουκιά είν’ τα πράγματα.

 33. Γιάννης Κουβάτσος said

  28: Μη διαβάζεις πολύπλοκα πράγματα που σε μπερδεύουν. Περιορίσου στα μικιμάους και στις αμερικάνικες ταινίες με τους καλούς και τους κακούς. Έτσι θα αποφύγεις τη σύγχυση.

 34. τα μυαλά said

  Τόσες φορές τα είπα, άλλη μια φορά. Οι σαχλαμάρες του Σύριζα δεν ήταν εφικτές ούτε μέσα, ούτε έξω από την ΕΕ, ούτε εκτός γης και ούτε σε άλλο πλανήτη. Απλή λογική είναι αυτά, τίποτα άλλο. Τώρα, τι χαρακτηρίζει έναν λαό που λάτρεψε αυτές τις γελοίες σαχλαμάρες και τις ψήφισε, και αυτό το είπα τόσες φορές.

 35. Το πιο μεστό σημείο του άρθρου, το σημείο που κάνει σαφή διάγνωση της πραγματικότητας, αποτελεί πραγματική πολιτική κριτική και οδηγεί σε αδιαμφισβήτητο «δια ταύτα» είναι το εξής:
  «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει οργανικούς δεσμούς με τη νεολαία, όπως πιστοποιείται από τη σχεδόν ανύπαρκτη οργάνωση νέων αλλά και την πτώση των ποσοστών του στις νέες ηλικίες. Ίσως μια ανάλογη αφύπνιση με αυτή της νεολαίας στην Ευρώπη θ’ αλλάξει τα αρνητικά δεδομένα τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και την Ελλάδα».
  Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γερασμένο κόμμα, όπως είναι και όλο το ελληνικό κομματικό σύστημα
  Για τα λοιπά επιχειρήματα, χρειάζεται μεγάλη συζήτηση.

 36. sarant said

  29 Αυτό με τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους έπιασε ταβάνι τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια

 37. Γιώργος said

  (σχόλιο 8)

  που λέτε Λάμπρο, κι εγώ γέλασα πολύ με την «αναρχική φύση-θέση» Ειδικά σε αυτό το απόσπασμα, τι να σου πω, μου χύθηκε ο καφές από τα γέλια…

  «Ομως, η περσινή χρονιά ήταν η πρώτη που ήρθαν όλοι οι δάσκαλοι στην γενική και στην ειδική αγωγή (αν και οι θεραπείες των παιδιών είναι ακόμα στον αέρα), πρωτη χρονιά ήρθαν επίσης όλες οι παράλληλες στηρίξεις, ολόκληρες. Κι αυτό δεν είχε ξαναγίνει. Επίσης διευθετήθηκε το θέμα των καθυστερήσεων των επιδομάτων ΑμεΑ, μετά απο χρόνια που ταλαιπωρούμαστε με καθυστερήσεις»

 38. τα μυαλά said

  33 Έτσι σε θέλω, μάχιμο ανεγκέφαλο συριζαίο μέχρι τέλους. Πάρε παράδειγμα τον (νυν) πρωθυπουργό.

 39. Σεβαστιάνα Μικρούλη said

  Περιεκτικότατο το κειμενό σας. Ευχαριστούμε 🙂

 40. 8,
  Όλα τα στατιστικά στοιχεία από τις ευρωεκλογές, για τις κυριότερες χώρες της ΕΕ (πλην Ιταλίας) δείχνουν ότι στην πραγματικότητα συμβαόινει το ακριβώς αντίθετο: Η ευρωπαϊκή νεολαία απογαλακτίζεται από τις νοοτροπίες των «ώριμων» γενεών στρέφεται προς τα αριστερά – όχι βέβαια προς την μορφή Αριστεράς που θεωρείται ως «η μόνη αληθινή» στην αφόρητα γερασμένη ελληνική δημόσια σφαίρα.
  Εκτός των άλλων, για όσους είμαστε «ώριμοι» ηλικιακά, αριστερόθα έπρεπε να είναι πάντα το να σκεφτόμαστε και να φροντίζουμε για τις επόμενες γενεές – τα παιδιά και εγγόνια μας.
  Στην Ελλάδα, ακόμη και οι αριστεροί, φερόμαστε αντίθετα. Σκεφτόμαστε μόνο τον εαυτό μας, πιστοί στα ηδονιστικά δόγματα των baby-boomers και 1-2 γενεών μετά: «Μετά από εμάς ο κατακλυσμός». Καταχρώμαστε ως «έναντι» αυτά που ανήκουν στις επόμενες γενεές. Αυτό κάνει πολύ περισσότερη ζημιά από τα φατσο-μαλακο-books κτλ. Για την προσκόλληση των νέων της Ελλάδας στα εφήμερα, παραπλανητικά και ανούσια, οι δάσκαλοί τους ήμασαν εμείς, που φαντασιωνόμαστε εδω΄και δεκαετίες τους «ώριμους», τους «αθώους», τους «πραγματικά αριστερούς», τους «επαναστάτες» κτλ

 41. Το Ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  Πολλή ζέστη και σήμερα στο κλεινόν άστυ.

  Δύο τραγουδάκια να δροσιστούμε και να ευθυμήσουμε:

 42. giorgos said

  Δεξιὸς καὶ φτωχὸς, ἤ ρουφιάνος ἤ κουτὸς…

 43. giorgos said

  http://katotokerdos.blogspot.com/

 44. Θανάσης60 said

  Έτσι, για να φρεσκάρω λιγάκι τη μνήμη όσων θέλουν να πορεύονται στους αιθέρες μιας άσπιλης κι αμόλυντης αριστεροσύνης: είδα, μεταξύ 2010 και 2012, μια προοδευτική μείωση των εισοδημάτων μου να καταλήγει σε 34% λιγότερα. Από 18.000 (+) ετησίως, έφτασα να εισπράττω 12.000 (-). Από το 2015 είδα και μικρές αυξήσεις. Ένα το κρατούμενο.
  Αν η παραπάνω ληστεία, επ’ ωφελεία των τραπεζών και των χρυσοπαίδων της, μου στένεψε την όποια χλίδα, αυτά τα έξι χιλιαρικάκια έλειψαν από την αγορά, που βλακωδώς επιχαιρόταν μ’ εκείνο το αταβιστικό μίσος τής μεσαίας τάξης προς ό,τι μισθωτό (ειδικότερα, δημόσιο). Δύο τα κρατούμενα.
  Γιατί θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ; Μα, για να μη μου πάρουν οι νεοφιλελεύθεροι όσα δεν πρόλαβαν, πριν αποσυρθούν φυγομαχώντας.
  Θέλετε κι άλλα; Εγώ όχι: ένα κι ένα κάνουν δύο…
  Θα τα ξαναλέμε, φαντάζομαι, και μετά τις εκλογές, ιδίως καναδυό χρονάκια μετά. Καβατζώστε, στο μεταξύ, καθρέφτες, θα σας χρειαστούν.

 45. νεσσίμ said

  23β, 25, Το δημόσιο συνεισφέρει στις ασφ. εισφορές των ΔΥ καθηγητών και για την ασφάλιση του δημοσίου ΚΑΙ για το επαγγελματικό τους ταμείο (το οποίο καλύπτει και την όποια άλλη ιδιωτική επαγγελματική δραστηριότητα). Ο ατυχής ελ. επαγγελματίας αγωνιά να βρει να πληρώσει από τα έσοδά του.
  Η μείωση των ασφ. εισφορών, βοήθησε πολλούς από αυτούς που τα πληρώναν όλα μόνοι τους να επιβιώσουν επαγγελματικά, ιδίως τους νέους. Ετσι αναρωτήθηκα γιατι η συνταξιούχος ομότιμη κ. Ε.Π. αναφέρει τις 120 δόσεις και όχι τη ζωτική μείωση των ασφ. εισφορών .

 46. sarant said

  44 Συμφωνούμε 🙂

  40 Θέλετε να δώσετε κάποια επιπλέον στοιχεία; Ενδιαφέρον ακούγεται.

 47. ΓΤ said

  Για να «ευθυμήσουμε» και να… δροσιστούμε (συμπαθάτε με που δεν έχω χρόνο να περιγράψω πλήρως τη χτεσινή βραδιά), δίπλα μου, εχτές, στη Φωκίωνος, «επιστήμονας» είπε:

  α. «Οι μασόνοι έχουν τόσο μεγάλη δύναμη, που έχουν ήδη κατασκευάσει τρένα στον Άρη»…
  β. «Αυτό που εκτοξεύεται προς τα πάνω στο ΓΚΑνάβεραλ κάνει πολλά λεφτά»…

  Καταλαβαίνετε, ρε άγρια μωρά, τι περνάω…

 48. Γιώργος said

  (σχόλιο 34-38)
  ήρθε λοιπόν η ώρα να αφήσουμε τις σαχλαμάρες και να σοβαρευτούμε…

  «να ψοφήσουν οι κωλόγεροι, ας πάρουν 50 ευρώ σύνταξη, να τους κάνουμε λίπασμα, δεν με ενδιαφέρει, εκείνοι είναι που ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση» φυσικά Ψαριανός
  http://prezatv.blogspot.com/2013/01/blog-post_1988.html

 49. Γιώργος said

  (σχόλιο 44)
  μπα… άντε μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι

  https://www.koutipandoras.gr/sites/default/files/styles/article_large/public/kouti/imagegrid/2018/09/12/5b98f7741dc524fc6a8b459d.jpg?itok=uk8VVih5

 50. τα μυαλά said

  «Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε απροετοίμαστος και δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι χάρτινος τίγρης που καταρρέει μπροστά στο 62% “όχι” του δημοψηφίσματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόδωσε.»
  Προσπάθησα να το διαβάσω, έστω διαγώνια, και ως αναμενόμενο σκόνταψα. Όλο σκοντάφτω. Δεν θα το ξανακάνω, καθότι θεωρώ ότι πρέπει να είναι κανείς πολύ χασομέρης και πολύ βαρετός άνθρωπος για να διαβάσει τέτοια ανούσια και βαρετά του πεθαμού κείμενα. Θα σταθώ μόνο σε αυτό το απόσπασμα. Εδώ κολλά η απάντηση του Τούσκ, αν θα έπρεπε να κάνουν και αυτοί αντίστοιχα δημοψηφίσματα στις χώρες τους του και τι ποσοστά θα πετύχαιναν άραγε, μήπως 123%??!! Όχι ο Σύριζα δεν πρόδωσε, κορόιδεψε. Και όπως με κάθε απατεωνίσκο, ανταπαντά ότι φταίει το θύμα που δεν πρόσεξε.

 51. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας.

  Διάβασα, μὲ ἀρκετὴ προσπάθεια ὁμολογῶ, τὸ ἄρθρο τῆς Ἑλένης Πορτάλιου.

  Ξεκινᾶ μὲ κάποιες σωστὲς καὶ μᾶλλον προφανεῖς διαπιστώσεις γιὰ τὰ αἴτια τῆς ὰποτυχίας τοῦ ΣΥΡΙΖΑ. Στὴ συνέχεια νομίζω πὼς χάνεται σὲ μιὰν ἀριστερὴ θεωρητικολογία ποὺ ὄχι μόνο δὲν βλέπει τὴ σύγχρονη πραγματικότητα, ὅπως (σωστά, κατὰ τὴν γνώμη μου) λέει ὁ Λάμπρος στὸ #8, ἀλλὰ δὲν μπορεῖ νὰ δεῖ αὐτὸ ποὺ ὐπῆρξε ὁ ΣΥΡΙΖΑ τοῦ Τσίπρα:

  Ἕνας μηχανισμὸς κατάληψης τῆς κυβερνητικῆς ἐξουσίας, ποὺ στηρίχτηκε στὴν ὑποδοχὴ τῆς λαϊκῆς ὀργῆς μὲ τὸ μοίρασμα μὴ πραγματοποιήσιμων ὑποσχέσεων πρὸς ὅλους.

  Στηρίχτηκε δὲ στὶς κλασικὲς μεθόδους τοῦ παλαιοκομματισμοῦ: κατάληψη θέσεων τοῦ κρατικοῦ μηχανισμοῦ ἀπὸ κομματικά στελέχη, πελατειακές σχέσεις καὶ ἐπικοινωνιακή διαχείρηση τῶν μεγάλων θεμάτων ἢ κρίσεων μὲ κριτήριο τὰ κομματικὰ ὀφέλη.

  Τὰ ἀποτελέσματα θὰ τὰ δοῦμε τὴν Κυριακή.

 52. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  11 – https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/44651

  13 – Με εκπλήσσει δυσάρεστα αυτή η οπτική σου, δεν περίμενα πως έχεις πέσει κι εσύ στο παραμύθι της τάχα τιμωρητικής ψήφου η της χαμένης ψήφου (ειδικά της άκυρης και λευκής) που λένε διάφορα θεωρητικά χαϊβάνια.
  Ο αυγουλομάτης θα κερδίσει για τρείς κυρίως λόγους, 1- γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά ο Τσίπρας το παιδί του λαού, πρόδοσαν τις ελπίδες του λαού που στηρίχτηκε επάνω τους και που βέβαια στην πλειονότητά τους δεν ήταν αριστεροί (ποτέ δεν ξεπέρασε η αριστερά το 16% στην Ελλάδα) 2 – γιατί η αριστερά δεν έχει να πεί ΤΙΠΟΤΕ με προοπτική στους νέους, η ηγέτες και τα στελέχη της δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα, (παράδειγμα το άρθρο, στο χάος της η κυρία) κάθονται στα γραφεία τους και αυτοθαυμάζονται αναμασώντας ιδέες του 19ου αιώνα παροχημένες ήδη από τις αρχές του 20ου, για τόση προοδευτικότητα μιλούμε, και 3 – γιατί ανέκαθεν το μεγαλύτερο ποσοστό των συνταξιούχων ψήφιζε κεντροδεξιά (ας μη αναλύσουμε γιατί 🙂 ).
  Συμπέρασμα, μπορεί οι Έλληνες και ειδικότερα οι αριστεροί πάσης φύσεως να είναι αυτοκτονικοί, αλλά κανείς δεν συμπαρασύρει κανέναν (κι ας λένε διάφορα βούρλα το αντίθετο) η ευθύνη είναι ατομική, η συλλογική ευθύνη, είναι φασιστικό επιχείρημα και είναι λυπηρό να το αναφέρουν προοδευτικοί και «προοδευτικοί» άνθρωποι.

 53. Νέο Kid said

  Μπουρλότο!

 54. gpoint said

  # 28

  … Σε κάποια προηγούμενη ζωή πρέπει να είσασταν πολύ σωστός…

  Ναι, όταν ο ΠΑΟ ήταν ακόμα συμπρωταγωνιστής, μετά το κτύπημα ήταν τόσο γερό που δεν έχει ελπίδα ούτε για την επόμενη ζωή, όπως κι ο ΠΑΟάλλωστε !

 55. spiridione said

  Ἕνας μηχανισμὸς κατάληψης τῆς κυβερνητικῆς ἐξουσίας.
  Δημήτρη, με έκανες και γέλασα. Οι ερασιτέχνες απέναντι στους επαγγελματίες.

  52. Λάμπρο (μπορεί να το μετανιώσω που σε ρωτάω :)), αλλά τι θεωρείς ότι είναι προοδευτικό σήμερα; Να σου πω ότι και εγώ δεν ξέρω απόλυτα, αλλά θέλω τη γνώμη σου.

 56. Alexis said

  #26: Ε, όχι ρε φίλε! Τα ισοπέδωσες όλα!
  Υπάρχει κι αυτός ο κόσμος που λες, αλλά δεν είναι όλος ο κόσμος έτσι!
  Και κυρίως δεν είναι αυτός ο ΚΑΝΟΝΑΣ όπως εσφαλμένα αφήνεις να εννοηθεί.
  Αυτό που περιγράφεις είναι παρέκκλιση, ανωμαλία, ψυχιατρική περίπτωση σκατοψυχιάς και μισανθρωπίας.

  Δηλαδή δεν υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που να μπορούν να λειτουργήσουν ως παράδειγμα για τους νέους, πλην των σχεδόν ψυχοπαθητικών περιπτώσεων που περιγράφεις;

 57. Γιάννης Κουβάτσος said

  51: Υπήρξε κάτι τόσο μακιαβελικό ο ΣΥΡΙΖΑ; Δεν νομίζω. Υπήρξε απλώς ένα κόμμα με αριστερό ιδεολογικό πρόσημο που αποδέχτηκε αυτό που αποτελεί τον πυρήνα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας δυτικού τύπου: την ανάληψη και άσκηση της εξουσίας μέσω της υπερψήφισής του από σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος. Πέτυχε κάποια πράγματα, απέτυχε σε άλλα, την Κυριακή θα ηττηθεί στις αδιάβλητες εκλογές, τη Δευτέρα θα έχουμε νέα κυβέρνηση, που θα πετύχει κάποια πράγματα, θα αποτύχει σε άλλα, θα κριθεί κι αυτή με τη σειρά της σε άλλες αδιάβλητες εκλογές και πάει λέγοντας. Έτσι παίζεται το παιχνίδι της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και όσο πιο ώριμη είναι μια κοινωνία, τόσο πιο σοβαρή και αποτελεσματική δημοκρατία έχει. Τα κόμματα είναι απλώς καθρέφτης της κοινωνίας που εκπροσωπούν μ

 58. gpoint said

  Αντεξα να διαβάσω μέχρι εδώ : …τρεις μεγάλες πληγές του σύγχρονου κόσμου : τον νεοφιλελευθερισμό, την ακροδεξιά και την κλιματική αλλαγή. (!)

  ξέχασε φυσικά την μόλυνση της θάλασσας (στην Μεσόγειο ψόφησε το 98% του πληθυσμού από πίνες, τα μεγάλα οστρακοειδή), μάλλον γιατί δεν ενδιαφέρθηκε να το μάθει, πέταξε τον νεοφιλελευθερισμό και…καθάρισε.

  Πιο κλάση οι ΠΑΟΚτσήδες, τα μαύρα χρόνια μίλαγαν για παράγκα και κατεστημένο της Αθήνας αλλά βάζανε και κάνα χέρι σε διοίκηση, παίκτες προπονητή. Γι αυτό και βγήκανε αφρό αλλιώς μ’ αυτά που λέει η Ε.Π. (όχι Ελληνικά Πετρέλαια) δεν απορώ ούτε γιατί την κάνανε ξου από τον Σύριζα, ούτε γιατί έφτασαν εκεί τα ποσοστά του.

  Η μόνη μου απορία είναι πως ο Λάμπρος δεν είναι Σύριζα… όλα τα προσόντα έχει και κυρίως το ότι δεν πείθει κανέναν εδώ μέσα (αν κι έχει δίκιο σε μερικά, όπως κι ο Σύριζα εξ άλλου )

  Θυμίζω πως ο ( μη κομματόσκυλος) έλληνας ψηφίζει ΠΑΝΤΟΤΕ να φύγει αυτός που έχει βγει με την ψήφο του ! Η (πλήρης) αποχή είναι μια κάποια λύση αλλά απαιτί δεύτερη και τρίτη σκέψη για να γίνει κατανοητή.

 59. Alexis said

  #51: Εγώ Δημήτρη δεν άντεξα να το διαβάσω όλο, ούτε μέχρι τα μισά…
  Ανεξάρτητα από αυτό όμως συμφωνώ απολύτως με τις διαπιστώσεις σου: Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να φέρει την ανανέωση στην πολιτική ζωή, από κάποιο σημείο και μετά (από τη διάσπαση του 2015 ίσως; ) υπήρξε απόλυτα παλαιοκομματικός και απόλυτα προβλέψιμος…

 60. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  21 – Είναι γειά σου το άτομο λέμε, και μετά ψάχνονται γιατί οι νέοι τους γυρνάνε την πλάτη, φεστιβάλ νεολαίας κι ο μέσος όρος ηλικίας, πλησιάζει του Παρθενώνα. 🙂

  37 – Mε ποιό από τα δύο γελάσατε περισσότερο, μ΄αυτό «Ομως, η περσινή χρονιά ήταν η πρώτη που ήρθαν όλοι οι δάσκαλοι στην γενική και στην ειδική αγωγή» ή μ΄αυτό; «(αν και οι θεραπείες των παιδιών είναι ακόμα στον αέρα)» εγώ με το δεύτερο.

  40 – Κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει την στροφή των νέων της Ευρώπης στην με την ευρύτερη έννοια αριστερά έχετε; γιατί οι εκλογές (και όχι μόνο) άλλα δείχνουν.
  Υ.Γ – Ειλικρινής απορία, μιλάτε συχνά με νέους 17-27;

 61. Neo Kid said

  M aresei pou sxedon ola ta sxolia thymizoun epikhdeio…😩
  Na zhsoume na to thymomaste to makarith!
  Eipame, s ayth th xora ola apomythopoiountai. Edo exoun kareusei thryloi san ton kolokotronh, th 17 noemvrh kai to thrylo tou Peiraia… o syrizas tha glytone?!

 62. 46.
  Ευρωεκλογές 2019 Γαλλία, ποσοστά κομμάτων ανά ηλικιακή, επαγγελματική κτλ ομάδα κτλ:

  Ευρωεκλογές 2019 Γερμανία, ποσοστά κομμάτων ανά ηλικιακή ομάδα:

  Συμμετοχή στις ευρωεκλογές διαχρονικά Γερμανία:

  Ευρωεκλογές 2019 Γερμανία ποσοστά κομμάτων επαγγελματικών ομάδων:

 63. ΓΤ said

  Αντίθετα από ό,τι έκανε στις Ευρωεκλογές, το ιστολόγιο δεν διεξήγαγε γκάλοπ για το ποσοστιαίο άθροισμα των πρώτων δύο κομμάτων στις μεθαυριανές εκλογές.

 64. Γιώργος said

  Ξεχάσατε να πείτε ότι το ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε τα επιδόματα των πολυτέκνων. Έφτασε στο να επιβάλει φόρο αλληλεγγύης σε επίδομα αναπήρων με ποσοστό πάνω από 67%. Ξεχάσατε επίσης ότι ιδιωτικοποίησε το λιμάνι του Πειραιά σε ποσοστό 100%, καθώς και τα αεροδρόμια. Τύφλα νάχει ο Κυριάκος! Ψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών με δανεικούς βουλευτές και τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού να διαφωνεί. Ευτυχώς θα ιδρύσει τη Νομική Πατρών, διότι είχαμε έλλειψη από δικηγόρους. Πάντως το ποσοστό που θα πάρει στις εκλογές, αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, είναι αρκετά υψηλό.

 65. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  55 – Και θές από μένα να σου δώσω απάντηση σ΄αυτό με δυό λόγια; 🙂 Nα φροντίσεις στην επόμενη σύναξη να έρθεις και να το συζητήσουμε (οινο)πνευματικώς. 🙂

  Επειδή είσαι από τα διαμάντια του ιστολογίου και σε εκτιμώ πολύ, θα κάνω μια προσπάθεια. Προοδευτικό είναι ότι δεν είναι δογματικό, δημιουργεί προοπτική για τους νέους, λειτουργεί με βάση την φυσική σεξουαλικότητα, την ισονομία και την ελευθερία έκφρασης στο πλαίσιο της δημοκρατίας στην οποία κανείς δεν έχει δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις.
  Τα υπόλοιπα που είναι πολύ ενδιαφέροντα, από κοντά. 🙂

 66. 60.
  Έχω γιο 27 χρονών. Παλεύει με τις ελληνικές αμοιβές των συνήθων μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα που δίνονται στην ηλικία του (ανθυποκατώτατοι μισθοί). Σκέφτηκε πολλές φορές να μεταναστεύσει προς τα Βορειοδυτικά – ακόμη αντέχει, αλλά ως πότε;
  Στα στατιστικά στοιχεία του 62, ας επισυνάψω και την στατιστική έρευνα για τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών. Λείπουν βέβαια τα ποσοστά αποχής ανά ηλικία. Στους νέους, πολλά αποδεικνύουν ότι ήταν τερατώδη. Λόγω αποχής κυρίως, έφτασαν στους κάτω των 24 τα «Χρυσά» στο 9 %, οι Λοιποί (βλ. Ελληνική Λύση κυρίως) 27 % και η ΝΔ 26 % (+9%)

  Μια άλλη στατιστική ανάλυση (Αναστασάκος) με αξιόπιστα δεδομένα δημοσιεύτηκε στο Βήμα. Οι λοιπές, αόριστες σε βαθμό εξοργιστικό – αποσιωπούν τα βασικά δημοσκοπικά ευρήματα του αποτελέσματος των ευρωεκλογών
  Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι χώρες που πάνε κόντρα στο ρεύμα που είδαμε από Ιβηρική μέχρι Σκανδιναβία

 67. Κουνελόγατος said

  64. Τα συνολικά επιδόματα όχι μόνον δεν κόπηκαν, αλλά αυξήθηκαν. Γι αυτό κατηγορείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα λιμάνια και τα αεροδρόμια ήταν δυστυχώς συμφωνημένα, οπότε ναι, δεν κατάφερε να το αποτρέψει. Για το Μακεδονικό ο κόσμος δεν ενημερώθηκε σωστά, διότι εργαλειοποιήθηκε από τους μπατριώτες. Ωστόσο, ποτέ δε ζητήθηκε η γνώμη του λαού για κανένα μείζον ζήτημα. Κακό αυτό, αλλά είναι η πραγματικότητα.

 68. nikiplos said

  56@ Αγαπητέ Αλέξη, σαφώς και υπάρχουν… Εγώ απλά έγραψα την κυρίαρχη εικόνα, το γενικό πλαίσιο που βγαίνει προς τα έξω… Τώρα αν σε στενοχωρεί, αυτό είναι άλλου ιερέως, κι εμένα με στενοχωρεί δεν στο κρύβω…

  Βλέπεις περίμενα κάποια φρέσκια ιδέα, μια οργάνωση των πολιτών – aka πολιτική οργάνωση με θετικό πρόσημο που:

  α. Θα κινητοποιούταν στις φτωχές συνοικίες και θα προσπαθούσε να διαμεσολαβήσει την αλληλεγγύη στους ανθρώπους. Και ναι πολλοί γελούν, αλλά από τις πολυκατοικίες θα ξεκινούσε το πλαίσιο. Να συνεννοηθούν να υπάρχει ασανσέρ και θέρμανση για τους ανήμπορους, έστω δύο ώρες/ημέρα το χειμώνα…

  β. Να κοινωνήσουν την αλληλεγγύη στις γειτονιές, ώστε να έχει λιγότερη κόλαση η ζωή των κατοίκων με την υπερδόμηση, τον πληθωρισμό των αυτοκινήτων, το «είμαι γάϊδαρος παρκάρω όπου γουστάρω».

  γ. Με παρεμβάσεις για κοινή οργάνωση για να πάρουν ρεύμα εκείνοι που δεν είχαν να πληρώσουν, να μην τους το κόψουν.

  δ. Να γίνει προσπάθεια ώστε να διακονηθεί η αλληλεγγύη στους κατοίκους, ώστε να μην επικυριαρχήσουν οι μισαλλόδοξες ιδέες, εκείνες των haters κλπ

  Φυσικά αυτά έπρεπε να έχουν γίνει από χρόνια, αλλά βλέπεις ο (οργανωμένος) πολιτικός κόσμος ατένιζε τα άστρα και θυμόταν μόνο την ιδιότητά του και έβγαινε «στο δρόμο» ώστε » να καεί το μπουρδέλο η βουλή» στις επετείους και άλλες εορτές…

  Δεν στο κρύβω, πόσο με ενοχλούσε μέχρι το 2012, που τα μόνα πολιτικά γραφεία που έβλεπα ανοικτά στις ατελείωτες τσιμεντοκοιλάδες συνοικίες της Αττικής, αλλά και αλλαχού, ήταν εκείνων του … Αρτέμη Σώρα και των άλλων των δηλητηριωδών χαλασμένων φιλοναζί…

  Δεν λέω πως αν κάποιοι είχαν προσπαθήσει κάτι από όλα τα παραπάνω, σώνει και καλά θα τα είχαν καταφέρει.

  Η εικόνα πάντως που βγαίνει προς τα έξω είναι των haters. Haters Παππάδες, haters αναρχικοί, haters ρουβίκωνες-ό,τι δεν συμφωνεί μαζί μας το κάνουμε γυαλιά καρφιά, haters κάτοικοι, haters wannabήδες στα μεγάλα κόμματα, haters κάτοικοι γεμάτοι χαιρεκακία – το ποταπότερον των αισθημάτων, ακόμη και haters φιλόζωοι που αφήνουν τα περιττώματα των τετράποδών τους επίτηδες στα πεζοδρόμια και αξιώνουν να κάνουμε μαζί μπάνιο θέλουμε δεν θέλουμε, ή να τα παίρνουμε αγκαλιά στα πλοία, οσοδήποτε μεγάλα είναι…

  Για να μην παρεξηγηθώ, έχω ήδη 4 τετράποδα, κι ένας από τους λόγους που «πήρα τα βουνά» ήταν κι αυτός…

 69. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα.
  Θυμάμαι ένα σκίτσο του σχωρεμένου του Γιάννη Ιωάννου, όπου ο Τσίπρας παρουσίαζε τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη σαν υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων στα πλήθη ενώ πίσω στην κουζίνα η Πορτάλιου έπλενε τα πιάτα στο νεροχύτη της κουζίνας του ΣΥΡΙΖΑ.
  (όποιος μπορεί ας το βρει και ας το βάλει)

  Καλά μυαλά και καλή ψήφο. Ψηφίστε πρώτα και έπειτα πάτε για μπάνιο ή/και μπύρες. Εγώ θα ψηφίσω και από Δευτέρα και για μια βδομάδα θα διακοπεύσω κάπου στα πέριξ λόγω ενός προβλήματος.
  Μπύρες κλπ οινοπνευματώδη απαγορεύονται.
  Καλό βόλι. 😎

 70. spiridione said

  65. Εντάξει, να κατεβάσουμε 5-6 μπουκάλια ούζο μπας και βγάλουμε άκρη 🙂

 71. νεσσίμ said

  64. κ. Γιώργο, για σας και πολλούς άλλους,
  μεταξύ άλλων γράφετε ότι ιδιωτικοποίησε τα αεροδρόμια,
  ενδεικτικά (ισχύει για τα περισσότερα που καταλογίζονται στον ΣΡΖ) δείτε :
  »..Οι αρχές θα λάβουν μη αναστρέψιμα μέτρα για την πώληση των περιφερειακών αερολιμένων υπό τους ισχύοντες όρους προς τους ήδη επιλεγέντες προσφέροντες. ..»
  άρθρο απο το 3ο μνημόνιο από 14/8/15 (https://el.wikisource.org/wiki/%CE%9D%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%82_4336/2015)
  που ψηφίστηκε απο σχεδόν όλα τα κόμματα..

 72. 68.
  Φαίνεται γκρινιάρικος ο απολογισμός σας, αλλά δεν είναι. Ακριβοδίκαιος είναι.
  Στην Ελλάδα, η κρίση – ακριβώς όπως και η προηγηθείσα φούσκα – έφεραν στο φώς πολλά από τα χαρακτηριστικά μιας δυσαρμονικής κοινωνίας. Και ενός αποτυχημένου κράτους, που δεν μπορεί να διαχειριστεί στοιχειωδώς λογικά τον ιστορικό χρόνο του.
  Δυστυχώς, αυτά, όσο γίνονται αντιληπτά, γεννούν στους ανθρώπους μόνον θυμό και κακοπιστία. ¨Οχι κριτική και αυτοκριτική στάση.
  Αυτό ειδικά, δεν είναι πολιτικό πρόβλημα αλλά πολιτισμικό. Δει δε παιδείας κτλ…
  Το μέγιστο πολιτικό πρόβλημα είναι ότι το πολιτικό προσωπικό – και άλλες ποικίλες «ελίτ», οικονομικές και μή – αδιαφορούν για τα παραπάνω. Άν δεν επιχείρουν κιόλας, καθότι, στενά ωφελιμιστικά σκεπτόμενες, βλέπουν ότι τους βολεύει τα μέγιστα

 73. takis#13 said

  1. Η κ.Πορτάλιου είναι μακρυά (πολύ όμως ) από την κοινωνία . 2. Το άνοιγμα στην κοινωνία μπλοκαρίστηκε , πριν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ , από την κ.Πορτάλιου (όχι την ίδια αλλά από αυτούς που έχουν τα ίδια μυαλά) όταν έβαζε (και βάζει) αριστερόμετρο. 3. Δεν έχει ιδέα πως λειτουργεί το κράτος και η δημόσια διοίκηση . 4. Μια κυβέρνηση πρέπει να είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και να προσπαθεί να συνθέσει απόψεις (όσο μπορεί χωρίς να παραβιάζει τις αρχές της) . Δεν είναι κυβέρνηση του 5% . 6. Πως θα αλλάξεις νοοτροπίες και λειτουργίες που είναι παγιωμένες δεκαετίες τώρα; Όταν έχεις και απέναντι σου τα ΜΜΕ;
  Υπάρχουν και πολλά ακόμα να γράψω (σεντόνι ολόκληρο) , καλά είναι .

 74. Νέαρχος said

  Μετά από όλες αυτές τις βαθυστόχαστες οικονομικές αναλύσεις για τα πεπραγμένα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, μπορεί κάποιος που γνωρίζει (φοροτεχνικος ή λογιστής, ει δυνατόν) να μας διαφωτίσει πόσο φόρο εισοδήματος πληρώνουν σήμερα: α) ένας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, β) ένας ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ και γ) μια εταιρεία με ετήσια έσοδα 10.000 ευρώ. Ίσως έτσι θα έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα για το αν αξίζει να ξαναεμπιστευθούμε την απερχόμενη κυβέρνηση.

 75. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @55. Σπύρο, χαίρομαι ποὺ σ᾿ ἔκανα καὶ γέλασες. Τὸ γέλιο λείπει τόσο ἀπὸ τὴ ζωή μας. 🙂

  Τὰ ἐκλογικὰ ἀποτελέσματα, πάντως, ἐπιβεβαιώνουν τὸν ἰσχυρισμό μου.

  Ὁ ΣΥΡΙΖΑ τοῦ Τσίπρα ἀποδείχτηκε ἕνας πολὺ ἀποτελεσματικὸς ἐκλογικὸς μηχανισμός. Ἐκμεταλλευόμενος τὴν ὀργή τοῦ κόσμου καὶ μοιράζοντας ἀφειδῶς ὑποσχέσεις (ποὺ ἦταν ἀδύνατο νὰ πραγματοποιηθοῦν) πῆγε ἀπὸ τὸ 4% στὸ 36%. Καὶ μάλιστα χωρὶς ἀξιόλογη κομματικὴ ὀργάνωση, στηριζόμενος κυρίως στὰ ΜΚΔ καὶ στὴν ἀναμφισβήτητη προσωπικὴ ἀκτινοβολία τοῦ Τσίπρα.

  Κατὰ τὰ λοιπά, συμφωνῶ μὲ τὴν πρόταση τοῦ Λάμπρου στὸ #65α νὰ τὰ συζητήσουμε οἰνοπνευματικῶς στὴν ἑπόμενη σύναξη. 🙂

 76. Pedis said

  https://www.efsyn.gr/politiki/synenteyxeis/202472_i-aristeri-mas-taytotita-einai-o-pyrinas-tis-politikis-mas-yparxis

  Δεν μπορούμε να γίνουμε κόμμα ευκαιρίας. Δεν μπορούμε να διαλυθούμε μέσα στον χυλό κεντρώων συναινέσεων. Η αριστερή ταυτότητά μας είναι ο πυρήνας της πολιτικής μας ύπαρξης και κρίσιμος παράγοντας στη μάχη εναντίον της δεξιάς παλινόρθωσης. Είναι το έδαφος από το οποίο δίνουμε σήμερα, μπροστά στις εκλογές, έναν πολυεπίπεδο αγώνα απέναντι στη Ν.Δ., αγώνα πολιτικό και προγραμματικό αλλά και μια μάχη ιδεών και αξιών.

  (εδώ, στο μιξάζ να μπει το γέλιο του Βέγγου … Μπουαχαχαχαχαχαχα!)

  Η ταυτότητά μας είναι ο νοηματικός και βιωματικός χώρος μέσα στον οποίο διαμορφωθήκαμε. Αυτή την ταυτότητα θα την κατοχυρώσουμε ως ηγεμονική στη συνείδηση της κοινωνίας και του έθνους, επιχειρώντας την πραγματοποίηση μιας αυτονόητης πολιτικής επιλογής: τη συγκρότηση μιας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας, που θα εκφράσει πολυφωνικά και ισότιμα τον προοδευτικό χώρο και θα τον ανασυνθέσει σε ισχυρό πολιτικό υποκείμενο. Η στρατηγική επιλογή συγκρότησης της Προοδευτικής Συμμαχίας δεν είναι ανταγωνιστική στην πολιτική και ιδεολογική μας αυτονομία. Δεν αναιρεί τη ριζοσπαστική μας ταυτότητα. Προϋποθέτει τη διαρκή της εμβάθυνση και τη συγκεκριμένη πολιτική-προγραμματική της έκφραση.

  (εδώ, στο μιξάζ να μπει κάτι από Τραμπάκουλα …)

  Σαν πολύ αρχηγική πόζα να παίρνει …

  Πόσο πληρώνει το στοίχημα να είναι ο Φίλης πρώτος στην κουρσα για τη διάδοχή του Τσίπρα από την επόμενη βδομάδα;

 77. Georgios Bartzoudis said

  Πέρα από τα λόγια του αέρα, η λεγάμενη ΨΕΥΔΕΤΑΙ ενσυνειδήτως, γνωρίζοντας ότι τα ψεύδη της είναι καλοδεχούμενα από τους συριζόπληκτους. Και δεν πρόκειται να αναφερθώ σε ένα προς ένα τα ψεύδη της.
  Η ψευδόμενη κυρία, όπως και όλα τα συριζοειδή, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που λέγεται αριστερά. Η μόνη αριστερά στη σημερινή Ελλάδα είναι το ΚΚΕ (εντάξει, και κάποια άλλα σχηματάκια). Διαφωνώ κάθετα με την ιδεολογία του ΚΚ, όμως είναι αριστερά! Αντίθετα, ιδεολογία των Συριζοειδών είναι η λεηλασία του δημόσιου κορβανά. Μέχρι και κατουρημένες …αμερικάνικες ποδιές γλείφουν γι’ αυτό το …ύψιστο ιδανικό! Πριν πολλά-πολλά χρόνια, οι θεμελιωτές της κομμουνιστικής ιδεολογίας ονόμασαν αυτά τα είδη «αριστερών» οποτουρνιστές, τουτέστιν καιροσκόπους.
  Η ψευδόμενη κυρία, εγκωμιάζει την προδοτική συμφωνία Τσίπρα-ΒουλγαροΣκοπιανών, μηρυκάζοντας τις ύβρεις για «εθνικισμό, μεγαλοϊδεατισμό και πατριδοκαπηλία». Αν η κυρία είναι υπέρ των ξεπουλημάτων, ας πάει να πουληθεί η ίδια, μαζί με τους καιροσκόπους του Σύριζα. Η Μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα δεν είναι περιουσία του μπαμπά της κυρίας, για να την βγάζει στα παζάρια!

 78. ΚΩΣΤΑΣ said

  Κοινοτοπίες και ρηχό μπλα, μπλα, μπλα… αυτό εισέπραξα από το άρθρο της Ε.Π.

  Όταν εμφανίστηκε το κίνημα των αγανακτισμένων στις πλατείες, πίστεψα σοβαρά ότι κάτι καινούργιο και καλό θα γεννηθεί. Διαψεύστηκα οικτρά. Γέννημα της οργής ήταν η ραγδαία αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και της Χ.Α. Ο πρώτος από 3% πήγε στο 37% και έγινε κυβέρνηση και η δεύτερη από 0,07% πήγε στο 7% και μπήκε στη Βουλή με 15-20 βουλευτές. Ευτυχώς άρχισε η αντίστροφη μέτρηση και ελπίζω να επανέλθουν σύντομα στα αρχικά ποσοστά τους.

  Πάντα όμως διατηρώ την ελπίδα να γεννηθεί κάτι καινούργιο και καλό στον κεντροαριστερό χώρο, το έχει ανάγκη ο τόπος.

  * Παρακαλώ, ανοιχτομάτης και ουχί γουρλομάτης ή αυγουλομάτης ο Κυριάκος, για το δικό σας συμφέρον. Με αυτόν τον όρο θα είναι πιο αξιοπρεπής η ήττα! 😉

 79. Γιώργος said

  (σχόλιο 74)
  ένα πρόβλημα για να απαντηθεί σωστά απαιτεί να δίνονται όλα τα δεδομένα

  «Σύμφωνα με μελέτες, το ποσοστό των μη-δηλωθέντων εισοδημάτων των αυτοαπασχολούμενων κυμαίνεται στο 57-58,6%, ενώ για τους μισθωτούς το αντίστοιχο ποσοστό είναι 0,5-1%.»
  https://www.dianeosis.org/2016/06/tax_evasion_in_greece/

  ένας λοιπόν ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ δηλώνει τα 4.300 ευρώ max, οπότε μάλλον λιγότερα του μισθωτού.

 80. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Ο ΣΥΡΙΖΑ που φεύγει και η ΝΔ που έρχεται…
  Από Γρηγόρης Ρουμπάνης – 2 Ιουλίου 2019…

  Ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα και του 3ου μνημονίου απέρχεται. Επέρχεται η ΝΔ του 2ου και 4ου των αναβαθμισμένων Σαμαρά, Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη.

  Η μια απάτη λαμβάνει τέλος. Σειρά για να μεγαλουργήσει έχει η επόμενη, με την κατά πλειοψηφία συγκατάβαση, κι αυτή, του εκλογικού σώματος, όπως η προηγούμενη.
  ΣΥΡΙΖΑ της δυστυχίας τέλος. Έρχεται η ανακαινισμένη Νέα Δημοκρατία της ανάπτυξης, των επενδύσεων, της δημιουργίας χιλιάδων θέσεων εργασίας, του χαμόγελου, της ευτυχίας και του νέου επίγειου παραδείσου. Σε πλήρη μνημονιακή ευδαιμονία.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε, επειδή έπαψε να είναι ο εαυτός του, μια σύγχρονη αριστερή- πολυποικιλιακή έστω- πολιτική δύναμη που θα αναχαίτιζε τη νεοφιλελεύθερη γερμανογαλλική οικονομική επίθεση και θα έβαζε τα θεμέλια μιας νοικοκυρεμένης ανάπτυξης προς όφελος της κοινωνίας.

  Είχε πολλά κουσούρια, αλλά φάνταζε ελπιδοφόρα η Αριστερά του Αλέξη Τσίπρα και των συμμαθητών του στο Λύκειο των νιάτων τους. Ξεκίνησαν οραματιζόμενοι να χτίσουν ένα λατινοαμερικάνικου τύπου πολιτικό φορέα αμφισβήτησης του ιμπεριαλισμού, συνέχισαν ψάχνοντας να βρουν δυναμική σε μια περπατησιά που θα έβαζε την υπόθεση της ευρωπαϊκής Αριστεράς σε νέες βάσεις, και στο τέλος στάθηκαν μπροστά στην πόρτα της εξουσίας πιστεύοντας ότι τουλάχιστον θα άλλαζαν κάποια πράγματα στην Ελλάδα.

  Είχε κι άλλα κουσούρια, όπως οι εμμονικοί συνταξιούχοι των ηγετικών επιτελείων του υπό τον Λεωνίδα Κύρκου ΚΚΕ εσωτερικού ή της ΑΚΟΑ του Γιάννη Μπανιά, οι οποίοι πίστεψαν ότι καθώς ο Αλέξης Τσίπρας διάβαινε το κατώφλι του μεγάρου Μαξίμου, ερχόταν ταυτόχρονα η ώρα να δικαιωθούν οι απόψεις τους περί ελληνικού ιστορικού συμβιβασμού. Μαζί τους με ανάλογες διαθέσεις και κάποιοι δοξασμένοι συνδικαλιστές των μεταδικτατορικών πανεπιστημιακών αμφιθεάτρων, οι οποίοι ανακάλυψαν τη μαγεία της εξουσίας τώρα στα πολιτικά στερνά τους.
  Το τι κατάφεραν όλοι αυτοί, το έζησε ο κάθε μνημονιόπληκτος στο πετσί του. Το σημαντικό όμως, το οποίο σπανίως αναφέρεται είναι ότι η απερχόμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν ήταν αμιγώς αριστερή, ούτε σκέτη ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όπως η αντιπολίτευση συνήθως την αποκαλούσε επιτιμητικά. Περιείχε στις τάξεις της και επίλεκτα στελέχη τόσο του καραμανλικού συστήματος εξουσίας όσο και του γνήσιου ΠΑΣΟΚ. Είχε διαμορφωθεί δηλαδή ένα σχήμα που αντιπροσώπευε το πλειοψηφούν μέρος του πολιτικού συστήματος και της εκλογικής του βάσης. Αυτή η σύνθεση έδινε και τις κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες που εξασφάλισε στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015.

  Ήταν ο,τι έπρεπε για να περάσει τον συμβιβασμό με τους δανειστές, όπως ακριβώς τον περιέγραφε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την άτυπη μακρά προεκλογική περίοδο που προηγήθηκε της εκλογικής αναμέτρησης του 2015. Τον «έντιμο-όπως τον αποκαλούσε-συμβιβασμό».

  Αντ’ αυτού όμως ήρθε η άτακτη υποχώρηση ως αποτέλεσμα μιας παρανοϊκής διαπραγμάτευσης, κατά την οποία, όπως αργότερα αποκαλύφθηκε από τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε ναρκοθετήσει το δρόμο του δικού του υπουργού Οικονομίας και την επίσημη πολιτική του με μυστικούς επίσης επίσημους απεσταλμένους του προς την Τρόικα.
  Δεν σκέφτηκε να αλλάξει τακτική ούτε μετά το δημοψήφισμα με το συντριπτικό για τα μνημόνια και τις συνέπειές τους αποτέλεσμα. Και προχώρησε στον ανέντιμο συμβιβασμό.
  Το μέγεθος της υποχώρησης δεν πρόλαβε να μετρήσει η κοινωνία στο σύντομο διάστημα μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και έδωσε στον Αλ. Τσίπρα νέα πλειοψηφία, παρά τις φωνές της εσωκυβερνητικής τότε αντιπολίτευσης με κυριότερους εκπροσώπους τον παραιτηθέντα πια υπουργό Οικονομίας, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον Μανώλη Γλέζο, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου κ.α. Συνέβαλε τα μέγιστα και η υπέρ της ανάγκης εκείνου του συμβιβασμού στάση της θεσμικής τότε αντιπολίτευσης με πρωτεργάτες τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και άλλους μετακινούμενους βουλευτές.
  Το τρίτο μνημόνιο λοιπόν πέρασε μια χαρά με τη συμβολή του μεγαλύτερου μέρους του δημοκρατικού πολιτικού πλέγματος, οι εκπρόσωποι του οποίου ψήφισαν συνειδητά και φωναχτά. Όλα όσα έγιναν με τους χειρισμούς του Αλέξη Τσίπρα και των υπουργών του, προβλέπονται από εκείνα τα έγγραφα, στα οποία έδωσαν τη μορφή νόμου του κράτους-και μάλιστα με ευρύτατη πλειοψηφία-τα περισσότερα κόμματα συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.

  Της οικονομίας τη δοκιμασία ακολούθησαν η περαιτέρω απαξίωση κοινωνικών θεσμών, όπως:
  * Η δημόσια υγεία με την πλήρη πια αποδιοργάνωση των κρατικών νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ.
  * Η παιδεία, η οποία υποβιβάστηκε σε όλες τις βαθμίδες της, από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο.
  Η εκχώρηση αεροδρομίων, λιμανιών, δικτύων, εδάφους και υπεδάφους (όλα προς… αξιοποίηση και εκμετάλλευση), η οποία σε άλλες εποχές, όταν διατυπωνόταν υπό μορφή απαίτησης από τον οποιοδήποτε τρίτον, οδηγούσε σε πόλεμο, όπως το 1940, μεταμόρφωσε τη χώρα σε ένα σύγχρονο προτεκτοράτο των ισχυρών της ΕΕ και των ΗΠΑ, εντός μάλιστα ευρωπαϊκού κοινοτικού εδάφους και ευρωζώνης.

  Μ’ αυτά και μ’ εκείνα η Ελλάδα κατάντησε μια χώρα επί της οποίας καμία κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα πρωτοβουλιών για το σχεδιασμό μιας εθνικής αποταμιευτικής πολιτικής, της συνακόλουθης κατά βούληση οικονομικής ανάπτυξης και της άσκησης μιας πατριωτικής εξωτερικής πολιτικής.

  Εν ολίγοις, είναι αμφίβολο αν έχει απομείνει τι για να υπερασπιστεί κανείς, αν δεν πάρει την άδεια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ή της καγκελαρίας.
  Μεθαύριο το εκλογικό σώμα προσέρχεται στις κάλπες για να εκλέξει τη νέα κυβέρνησή του της ΝΔ, η οποία του υπόσχεται ανάπτυξη, ευημερία, παιδεία, υπερήφανη εξωτερική πολιτική και άλλα τέτοια όμορφα. Θα αποτύχει κι αυτή, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, για άλλο όμως λόγο: επειδή είναι ο εαυτός της, ο νεοφιλελεύθερος εαυτός της.

  Είναι αυτός ο εαυτός της, ο οποίος προωθεί τον Αντώνη Σαμαρά του δευτέρου μνημονίου σε θέση Ευρωπαίου αξιωματούχου, έχει στείλει ήδη τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη του τρίτου μνημονίου στην Ευρωβουλή και θα έχει διαχειριστή του μεταμνημονιακού πακέτου μέτρων και ελέγχων (αυτό που αποκαλείται τέταρτο μνημόνιο) τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
  Καλή ψήφο (σε όσους προσέλθουν στις κάλπες).

  https://www.aixmi.gr/index.php/o-syriza-poy-feygei-kai-h-nd-poy/

 81. cronopiusa said

  «Δεν θα κάνουμε μαγνητικές για ψύλλου πηδημα», είπε ο Κουλης

 82. Γιώργος said

  (σχόλιο 77)
  τη μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική ταυτότητα ΚΑΤΑΧΥΡΩΜΕΝΑ 70 και ΧΡΟΝΙΑ, αν την έβαλε κάποιος στο παζάρι, ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΛΕΥΟΜΑΣΤΕ ΕΛΕΩ ΕΕ ΚΑΙ ΝΑΤΟ που είμαστε μέλη και δεν είναι, ήταν η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας.

 83. spiridione said

  75. Μα αυτό λέω, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε, ούτε έχει κανένα απολύτως κομματικό μηχανισμό, δεν είχε κανένα απολύτως πελατειακό κράτος και στα χρόνια που κυβέρνησε δημιούργησε ένα πολύ μικρό τέτοιο. Σύγκρινε από την άλλη τη ΝΔ που έχει βαθιές ρίζες κομματικού μηχανισμού και πελατειακού κράτους, και βέβαια βαθέος κράτους. Γι’ αυτό μίλησα για ερασιτέχνες απέναντι σε επαγγελματίες.
  Αυτονόητο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήλθε στην εξουσία ως κόμμα διαμαρτυρίας, εκφράζοντας πολιτικά την οργή και αγανάκτηση της κοινωνίας, που οπωσδήποτε με κάποιο τρόπο θα εκφραζόταν, και που για μένα χίλιες φορές που εκφράστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ παρά με κάποιον άλλον. Όταν έρχεσαι στην εξουσία ως κόμμα διαμαρτυρίας και από το 3% χωρίς καμία προετοιμασία και χωρίς κανέναν μηχανισμό, φυσικό είναι να έχεις πρόβλημα διακυβέρνησης και αυτό πληρώνει σήμερα.

 84. cronopiusa said

  «Δεν θα κάνουμε μαγνητικές για ψύλλου πήδημα»

 85. spiridione said

  Αντίθετα, ιδεολογία των Συριζοειδών είναι η λεηλασία του δημόσιου κορβανά.

  Κάτσε, τώρα έρχονται πεινασμένα τα επαγγελματικά γκόλντεν μπόυς τρωκτικά που βλέπουν μαξιλάρια και άλλα καλούδια και τους τρέχουν τα σάλια.

 86. spiridione said

  To 85 στο 77, Georgio Bartzoudi

 87. Theo said

  Αν και τα είπαν κι άλλοι, να πω κι εγώ τη γνώμη μου για το άρθρο της ΕΠ:

  Κάποιες σωστές επισημάνσεις που τις πνίγει η θεωρητικολογία κι ο βολονταρισμός, ελάχιστη επαφή με την πραγματικότητα και μια ξύλινη γλώσσα ανεκτή μόνο στους άνω των 50 ομόφρονές της.

 88. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  62 – 66 – Εγώ μίλησα στο 8 για όλο τον κόσμο, βασιζόμενος κυρίως σε μετρήσεις για τις καταναλωτικές συνήθειες των νέων που έχουν παγκοσμιοποιηθεί, και στα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του λεγόμενου δυτικού κόσμου που δείχνουν σαφή συντηρητική στροφή των νέων.
  Από αυτά τα στοιχεία που παραθέσατε, εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να βγούν ασφαλή συμπεράσματα και γιατί λείπει το 80% του ευρωπαϊκού πληθυσμού (δεν είναι μόνο η Ε.Ε) και γιατί η συμμετοχή, είναι τουλάχιστον αστεία.
  Ακόμη και σ΄αυτά όμως, δεν βλέπω την μεγάλη στροφή που λέτε, ειδικά στην Ελλάδα που στην εφηβεία μου η ΚΝΕ είχε κάπου 500.000 μέλη (κάποιοι έλεγαν 1,000,000) οι περισσότεροι την έκαναν δεξιά ενώ 500,000 με τις ευλογίες της αριστερής παρένθεσης, (λιγότερη ανεργία στην χώρα που παρουσιάζεται ως ανάπτυξη) την έκαναν για άλλες χώρες.

  Δεν ξέρω την γνώμη σας για την κυβέρνηση, η δική μου είναι πως, κόμμα που εφαρμόζει φασιστική μνημονιακή πολιτική, απλά δεν είναι αριστερό.

  Κι εγώ έχω δύο κόρες, 27 και 24 χρονών η μικρή που τον Μάιο πήρε το πτυχίο της (έπιασε δουλειά με 800 ευρώ, τελικά έγιναν η γενιά των 800 🙂 ) αλλά δεν σκέφτονται να μεταναστεύσουν για να εργασθούν, ξέρουν τι πρέπει να κάνουν εδώ, (η μεγάλη, η μικρή τώρα μαθαίνει) όταν έχεις όλο τον κόσμο στο χέρι σου, είναι κουτό να φεύγεις και να γυρνάς για δουλειά σ΄όλο τον κόσμο.

  Επειδή μιλάω σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση με αυτές τις ηλικίες που σας είπα, αν το κάνετε κι εσείς, είμαι βέβαιος πως θα αλλάξει η εικόνα που έχετε για τους νέους.

  70 – Μη νομίζεις, με χταπόδι αλα Gee, ίσα που φτάνουν. 🙂

 89. ΣΠ said

  Όλα τα σχόλια που βλέπω είναι λες και η ΝΔ έχει σχηματίσει ήδη κυβέρνηση. Η ΝΔ θα κερδίσει ασφαλώς τις εκλογές, όμως η αυτοδυναμία της κάθε άλλο παρά σίγουρη είναι. Με ποσοστό 35% για την ΝΔ και με συνολικό ποσοστό των κομμάτων εκτός βουλής στο 10-12% ο αριθμός των εδρών της θα είναι κάτω από 150.

 90. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  78 – «Γέννημα της οργής ήταν η ραγδαία αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και της Χ.Α.» Δεν είναι ακριβώς έτσι, όταν ο πολίτης δεν έχει δημοκρατική συνείδηση και ατομική υπευθυνότητα παρά πελατειακή σχέση, είναι έρμαιο της οικονομικής ελίτ που τον διαχειρίζεται κατά το δοκούν, γι΄αυτό το σκοπό υπάρχουν οι χρήσιμοι ηλίθιοι που την ξεπλένουν.
  Είπαμε, προσοχή στα επικίνδυνα νερά, ο καρχαρίας δεν τρέφεται με σαρδέλες αλλά στα ζόρια δεν έχει πρόβλημα να φάει μισό κοπάδι, αλλά οι σαρδέλες πάντα επιμένουν, περίεργα ψάρια. 🙂

 91. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  23 LandS
  χρυσοψαρισμός, αυτό!

  Λάμπρο, που ανέμελα υπερθεματίζεις στον αντισυριζαϊσμό (φασιστικές οι πολιτικές του κλπ) να ξες γι΄αυτήν τη δεξιά, την προ των πυλών, θα είσαι πάντα ένας συμμορίτης και οι κόρες σου, οι κόρες του συμμορίτη. Τους έχουμε γραμμένους βεβαίως (συνσυμμορίτισσα κι εγώ 🙂 ) αλλά η ενάντια ψήφος θα κουτσουρέψει λίγο αυτήν την ξετσιπωσιά. Έτσι για το γαμώτο. Αηδία ο παλιάνθρωπος :
  » Είναι κάτι συμμορίτες…» παραμονή των εκλογών ρε φίλε… Πάαινε και ψήφισε Πειρατές ξερωγώ, άσε τα λευκά και τα ημίλευκα και τ΄ άκυρα που ειν άκαιρα…
  http://www.avgi.gr/article/10811/10026665/e-auge-echei-pantou-mono-philous-video-

 92. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  90 >>αλλά οι σαρδέλες πάντα επιμένουν, περίεργα ψάρια.

 93. gpoint said

  # 89

  Δεν έχεις άδικο αλλά αλλού είναι το βάρος. Πολλοί εύχονται να μην βγει ο Κούλης και τα κουλά του αλλά δεν εύχονται επίσης να συνεχίσει ο Τσίπρας.
  Και οι λόγοι είναι πάμπολλοί πέρα από όσους γράφουν οι επαγγελματίες γραφιάδες και οι βαθιά κομματικοποιημένοι Η κρίσιμη μάζα των εκλογών δεν είναι οι κρυσταλλωμένοι και οι εκπρόσωπο αυτών ποτέ δεν έπιασαν τι θέλγει και τι διώχνει την κρίσιμη μάζα
  Είδατε κανέναν να γράφει για το πως φέρθηκε στον Καμμένο ο οποίος τον στήριξε 3 χρόνια και ;. Οι μεν «αριστεροί» δεν τον θέλανε-λες και γινότανε να κυβερνήσει αλλιώς, οι δε δεξιοί λένε καλά να πάθει που έγινε δεκανίκι του. Ο απλός πολίτης βλέπει πως ο Τσίπρας τον χρησιμοποίησε όσο μπορούσε και όταν ήρθε η αναπόφευκτη διαφωνία κοίταξε να του φάει βουλευτές για να έχει την απαραίτητη πλειοψηφία. Πολιτικά μπορεί να έπραξε ορθά για τους μη πολιτικά σκεπτόμενους υπήρξε κάποιος που δεν μπορεί να του έχεις εμπιστοσύνη.
  Να μην επανέλθω στα γνωστά περί Βασιλειάδη, κλοπής τίτλου με αστείες κατευθυνόμενες δικαστικές αποφάσεις, κ.λ.π. που μουτζούρωσαν την εικόνα του δίκαιου που -επιτέλους- εεπέτρεψε στον ΠΑΟΚ να ΠΛΗΡΩΣΕΙ τα χρέη του και ν- απογειωθεί σαν σωματείο.
  Η κρίσιμη μάζα επιλέγει -όχι σοφά βέβαια- αυτόν που νομίζει πως μπορεί να τον εμπιστευθεί και στις επόμενες εκλογές τον μαυρίζει. Δεν φταίει αυτή όμως.
  Ηδη το στοίχημα είναι πότε η (ανεκδιήγητη) Φώφη θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση και -θα με θυμηθείτε-ο Κούλης θα φερθεί ήπια στον Σύριζα για να το καθυστερήσει όσο μπορεί, γιατί ξέρει πως θα είναι ο επόμενος που θα μαυρίσουν στις εκλογές

 94. Νέαρχος said

  79: βασίζεις την μη-απάντησή σου στην απίθανη και πασιφανώς ψευδή υπόθεση ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες κλέβουν. Έκτακτα. Ωραία, επιστημονικά κατοχυρωμένη άποψη.
  Εγώ 3 νούμερα ζήτησα. Αν δεν θες, για προφανείς λόγους, να τα δώσεις, ίσως κάποιος άλλος, πιο αντικειμενικός σχολιαστής, τολμήσει να μας διαφωτίσει. Εγώ πάντως προκαλώ για μία ευθεία απάντηση.

 95. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  62 Ευχαριστώ! Στροφή κυρίως προς τους Πράσινους βλέπω. Θα είχε ενδιαφέρον κάτι ανάλογο στην Ιβηρική, όπου δεν υπάρχουν δυνατά πράσινα κόμματα.

  63 Το παρέλειψα πράγματι και όταν το θυμήθηκα ήταν πια αργά.

  66 Δεν είναι της ΕΛ το 27% στους νέους, διότι την ΕΛ την έχει με 2%.

  69 Εύχομαι όλα καλά!

  73 Κι εσυ έχεις αρκετό δίκιο

  76 Πρέπει πρώτα να υπάρξει κούρσα

  89 Φοβάμαι πως θα πάρει παραπάνω.

 96. Pedis said

  # 89 – και καναδυό να του λείπουν δεν θα τους βρει στον σύριζα ή στο κινάλλ; Όλο και κάποιοι θα βρεθούν να του δώσουν ψήφο ανοχής/εμπιστοσύνης για να μην μπει η πατρίδα σε περιπέτειες … έτσι θα πουν.

  Αλλιώς, αν και θα έχει κάποιο ενδιαφερον, με τον νέο εκλογικό νόμο και μέχρι να τον αλλάξουν, δεν έχω ιδέα πώς και πότε, θα δούμε απίθανες αλλαξοκωλιές για να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ανάγκης/ενότητας/συνεννόησης/μαφίας (ξερωγώ).

 97. marxoulis said

  95: Πόσο παραπάνω; :)A

 98. Γιάννης Κουβάτσος said

  93: Βάλε μέσα στα «καλά» που έκανε τα 20 εκατ. χρέος από πρόστιμα που χάρισε στο ποδοσφαιρικό μαγαζί του Σαββίδη, καθώς επίσης και τα 22,5 εκατ. για τρία χρόνια που δίνει η ΕΡΤ στο ίδιο μαγαζί, λες και είναι η Μπαρτσελόνα. Δαγκωτό ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ψηφίσουν τα μπαόκια. 😉

 99. 88.
  Η κόρη σας, με 800 ευρώ /μ είναι βασίλισσα για τα ελληνικά δεδομένα. Καλότυχη!
  Εύχομαι, τυχερή να είναι πάντα – και όλα τα παιδιά !

  ΥΓ: Εφόσον υποστηρίζετε το ΚΚΕ, κατανοώ την άποψή σας αλλά δεν την συμμερίζομαι.
  Όμως τη χρήση λέξεων όπως «φασιστική μνημονιακή πολιτική» δεν την κατανοώ καθόλου. Τυπικό σύνδρομο των γενεών που είναι τώρα αρκετά ώριμες, λιγότερο ώριμες ή και υπερώριμες, αλλά δεν γνώρισαν φασισμό. Οι γενεές που γνώρισαν φασισμό – και επειδή δεν ήταν εγωιστικές και ηδονιστικές σαν τις δικές μας – ήξεραν να ζυγίζουν ακριβοδίκαια το βάρος των λέξεων.
  Ίσως κάποτε οι γενεές των παιδιών ή των εγγονιών μας ξαναμάθουν να ζυγίσουν χωρίς πειραγμένες ζυγαριές. Σ΄αυτό μόνον ελπίζω.
  Καμμιά πίστη και καμμιά ελπίδα πια, για τους άνω των 35. Πολιτικά «χαλασμένες» γενεές είμαστε.

 100. sarant said

  97 Θα το καθιερώσεις το χρηστώνυμο;

  Σε καμιά ώρα τα μαζεύω για αεροδρόμιο, έρχομαι να ψηφίσω 🙂

 101. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πρόσωπα, έργα και ημέρες της ΝουΔου
  (ανοίγει με chrom)
  https://m.facebook.com/sotiris.mpetsos/posts/10156739854511443

 102. 95.
  Η αριστερη στροφή έγινε προς διαφορετικές κατευθύνσεις, ανάλογα με το τί υπήρχε ως «πολιτική προσφορά» σε κάθε περιοχή ή χώρα. Στην Ιβηρική η στροφή έγινε προς τα Σοσιαλιστικά κόμματα (ειδικά στην Ελλάδα πολλοί δεν τα θεωρούν αριστερά, αλλά το να κρίνεις με κριτήρια που ισχύουν μόνον σε μια χώρα – «ιδιαίτερη περίπτωση» είναι κρίση μή έγκυρη, διαβλητή). Στην Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ολλανδία, Φινλανδία, η στροφή έγινε προς τους Πράσινους (μολονότι στη Γαλλία και Βρετανία δεν ήταν ιδιαίτερα ισχυροί πριν τις εκλογές). Αλλά στην Ολλανδία και Φινλανδία έγινε ταυτόχρονα προς τους Πράσινους και στροφή (άν και όχι τόσο ισχυρή όσο στην Ιβηρική) προς τους Σοσιαλιστές.
  Στη Βρετανία, εκτός από τη στροφή προς τους Πράσινους, έγινε ακόμη πιο ισχυρή στροφή προς το …ΦΙΔΗΚ 😉 (Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα), το οποίο ανήκει βέβαια στην αριστερή πτέρυγα της ΦΙλελεύθερης διεθνούς, μαζί με το Δανικό αδελφό κόμμα της Μ. Βεστάγκερ, το οποίο, άν και ανήκει στη Φιλελεύθερη ευρωομάδα, ονομάζεται …Ριζοσπαστική Αριστερά (στα Δανικά Radikale Venstre). Καμμία προγραμματική σχέση με το ευρωσκεπτικιστικό και σκληρά νεοφιλελεύθερο γερμανικό FDP ή το ολλανδικό του Ρούτε (η Ολλανδία έχει 3 διαφορετικά φιλελεύθερα κόμματα!)

  ΥΓ: Σωστή η παρατηρηση για το ποσοστό της ΕΛ στην κατηγορίας κάτω των 24 στο άρθρο της ΕφΣυν. Εκ παραδρομής το ενέταξα, γιατί άλλες δημοσκοπικές αναλύσεις δεν είχαν το ξεχωριστό σκόρ της ΕΛ και την ενέτασσαν στους Λοιπούς – πάντα με πολύ υψηλό ποσοστό της κατηγορίας των κάτω των 24

 103. gpoint said

  # 98

  Μια ζωή κομπλεξικός και ψεύτης είσαι, ούτε δραχμή δεν χάρισε, οι προσαυξήσεις δεν πληρωθηκαν επειδή κατάβαλε όλο το ποσό ακριβώς όπως έγινε και με μένα επί ΝουΔου που ψηφίστηκε ο νόμος και δεν τον εφάρμοζαν ΠΑΡΑΝΟΜΑ σε ΠΑΕ για να πάρουν μπαξίσι από τον Ιβάν

  Η ίδια αηδία παίζεται τώρα με το συμβόλαιο του ΠΑΟΚ με την ΕΡΤ σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς και με τον ΠΑΟΚ αήττητο και νταμπλούχο. Επειδή είσαι ηλιθιωδώς προκατειλημένος σε ότι αφορά τον ΠΑΟΚ μόλις πριν από λίγο η κυβερνητική επιτροπή ενέκρινε τα ίδια λεφτά για την τρίτη και καταϊδρωμένη ΑΕΚ αλλά αυτά παθαίνει όποιος συμβαδίζει με την μπόχα του λιμανιού (παλιές συνήθειες επί παράγκας)
  Διάβεσε αυτό να ξεστραβωθείς και να μην γίνεσαι ρεζίλι.

  https://www.sdna.gr/podosfairo/superleague/article/614801/leei-nai-se-paok-aek-kai-ofi-i-ert-alla

 104. 95.
  Πράσινα κόμματα πουθενά νοτίως των Άλπεων. Και μάλλον να το ξεχάσουμε, για το προβλέψιμο μέλλον.
  Κοινωνιολογικό είναι το πρόβλημα. Νοοτροπιών της μακράς διάρκειας.
  Στις μεταπολεμικές κοινωνίες της Μεσογειακής Ευρωπης εμπεδώθηκαν, κυρίως μετά το 1970, υπερβολικά ισχυρές εγωιστικές και ηδονιστικές αξίες. Στο Νότο λείπει το «Καντιανό» στοιχείο – η αποδοχή αξιών καθολικής ισχύος – των βορειότερων κοινωνιων. Χωρίς τέτοιες αξίες στην παλέτα νοοτροπιών μιας κοινωνίας, υπερισχύει το «μετά (και παραπέρα) από εμάς άς έρθει ο κατακλυσμός».
  Οι ίδιες εμπεδωμενες νοοτροπίες συντελούν και στην αδιαφορία των «ώριμων» Νότιων για τις νεότερες γενεές – εκτός βέβαια από τα παιδιά και εγγόνια «της δικής μου οικογένειας». Ίσως τα παιδιά μας γίνουν πιο ώριμα πολιτικά.

 105. Σε τούτες τις τις σχεδόν σιωπηλές και σχεδόν ψόφιες εκλογές, ο θυμός είναι πολύ πιο βουβός και υπόγειος από του 2015 ή του 2012. Όχι πως είναι ανύπαρκτος. Καλύπτεται όμως από άλλα συναισθήματα, το ίδιο ή και πιο ύπουλα. Κακοπιστία και κυρίως μνησικακία.
  Αυτή τη στιγμή, φαίνεται πως η κακοπιστία και η μνησικακία θα πλήξει κυριως τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι ακριβώς μπούμερανγκ, όπως ισχυρίζονται οι δεξιοί ή και πολλοί του ΚΙΝΑΛ (εξαιρούνται οι περί τον ΓΑΠ). Το 2010 ο ΣΥΡΙΖΑ διέσπειρε πολλούς ανορθολογισμούς, πάντως όχι κακοπιστία. Γιατί το κάρο το είχαν όντως στουκάρει στη χαράδρα τα 2 κυβερνώντα κόμματα στην εποχή της φούσκας. Να λές αυτό δεν ήταν ψέμα, ούτε κακοπιστία. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ κοινοποούσε τότε αυτή την πραγματικότητα με γλωσσα ανορθολογική. Π.χ. μετατρέποντας ένα κατά βάση κοινωνικό-ταξικό ζήτημα σε «διεθνικό». Και – το χειρότερο – λέγοντας μόνον τη μισή αλήθεια. Π.χ. δια της αποσιώπησης εξαιρούσε των ευθυνών την περίοδο της ΝΔ 2004-2009.
  Η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι μαγάρισε τότε τον γιαλό με μπόλικο ανορθολογισμό. Τώρα εκείνο το μαγάρισμα του επιστρέφεται, για να το γευτεί με άλλη μορφή: Στο αλάτι, κυρίως ως μνησικακία.

 106. Μάλλον έγραψα πολλά, όμως άν παρόλα αυτά χρειάζεται διευκρίνηση για το τί (και το πώς) της ψήφου, ιδού:

  Δύο λόγοι για να ψηφίσει κανείς ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς ψευδαισθήσεις, με σφιγμένα τα δόντια και βρίζοντας
  https://aftercrisisblog.blogspot.com/2019/06/blog-post_90.html

 107. Earion said

  Η πέμπτη Ιουλίου είναι σημαδιακή μέρα. Ρώτησα προχτές αν υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που θεωρούν το δημοψήφισμα του 2015 αξιομνημόνευτο γεγονός (ίσως μάλιστα και σημείο περηφάνιας) και έλαβα την απάντηση: «Πού να δεις που έχουμε και την άλωση του 1453 στο μηνολόγιο (τον Μάιο)». Αν κάτι διαπίστωσα αυτά τα πέντε τελευταία χρόνια είναι ότι η σχέση των Συριζαίων με το χιούμορ είναι, να το πω κομψά, προβληματική. Από την ασυγκράτητη λύσσα τους που οι γελοιογράφοι (όλοι τους μεγάλοι: Αρκάς, Χαντζόπουλος, Πετρουλάκης —μέχρι και ο ΚΥΡ!!!) τους περνούν γενεές δεκατέσσερις μέχρι τα γυμνασιακού επιπέδου σχολιάκια του πρωθυπουργού, η συμπεριφορά τους ένα πράγμα δείχνει, ότι δεν αισθάνονται καλά με το γέλιο, δεν το αντέχουν, δεν μπορούν να δεχτούν τη λυτρωτική του φύση, ούτε και να κινηθούν με τα νερά του. Εδώ, ας πούμε, έχουμε ένα έσχατο (σε σημασία) δείγμα: ο Νικοκύρης πήγε να το διασκεδάσει, αλλά δεν συνειδητοποίησε ότι κατέταξε το αισχρό δημοψήφισμα του ’15 στην ίδια κατηγορία με τη χειρότερη συμφορά του νεοελληνικού εθνικού φαντασιακού, την άλωση της Πόλης!
  Δεν πειράζει.
  Το ουσιώδες είναι που έσκασαν.
  Και που φεύγουν μέσα στην καταισχύνη. Που φεύγουν πνιγμένοι όχι (μόνο) στην αγανάκτηση και στο σιχτίρι, αλλά στη γελοιότητα.
  Σπάνια σου δίνεται η ευκαιρία να δεις κυβέρνηση να πέφτει συνοδεία γέλιου.

  Υ.Γ. Όσο για τους εξόριστους του Κόμπλεντς (εκείνους που δεν ξέχασαν τίποτα) έχω να πω ότι αλίμονό μας αν ξεχάσουμε. Αυτό ακριβώς θα ήθελαν οι κυβερνώντες, να ξεχάσουμε το επαίσχυντο και πραξικοπηματικό τους τέχνασμα (το στηριγμένο στη χρυσαβγίτικη ψήφο) που μας έφερε στο χείλος του γκρεμού, να αφήσουμε τη λήθη να το σκεπάσει και να δώσει άφεση αμαρτιών. Αλλά, πώς να το κάνουμε, δεν είναι μόνο οι αντίπαλοι της κυβέρνησης που το θυμούνται: πολύ πιο έντονα μας βεβαιώνει ότι δεν το ξεχνά η πρωθυπουργική σύζυγος Μπαζιάνα…

 108. Avonidas said

  Καλησπέρα.

  Να δεις τι μου θύμισε ο τίτλος του άρθρου:

 109. spiral architect 🇰🇵 said

  Συγγνώμη για το πρόσωπο που φαίνεται στο βίντεο, αλλά αυτός λέει ποιος είναι ο ιδεολογικός τους αντίπαλος.

  😉

 110. ΣΠ said

  Άλλος ετοιμάζεται να αυτοεξοριστεί.

 111. Πουλ-πουλ said

  74, 79

  Μισθωτός: 10.000Χ22%-1950 (αφορολόγητο) = 250.
  Ελ. Επαγγελματίας 10.000Χ22%+650 (τέλος επιτηδεύματος) = 2.850
  Κλεφταράς ελ. επαγγελματίας. (παράδειγμα Γιώργου): 4300Χ22%+650= 1.596

 112. Μαρία said

 113. τα μυαλά said

  Τώρα που ηρεμήσατε κάπως, για πείτε μου. Αυτή η αρθρογράφος που δεν μπορώ να συγκρατήσω το όνομα της και ούτε θέλω να εντρυφήσω στα ενδότερα του Σύριζα, έχει κάποιο κυβερνητικό αξίωμα? Αλίμονό μας αν έχει, αλλά δεν θα με παραξένευε. Σίγουρα δεν είναι η χειρότερη του είδους της. Να μου το πείτε όμως με τρόπο, μη μείνω.

 114. τα μυαλά said

  Όσοι είσαστε χασομέρηδες και σας διέφυγε, να πάτε στο Σκάι (Ναι στο σκάι_ξεφτίλες, δεν πειράζει, μόνο αυτή την φορά) και ψάξτε την σημερινή συνέντευξη του Κουτσούμπα. Είπε πολλά σωστά πράγματα. Αλλά έτσι είσαστε τα κουμμούνια. Στην αντιπολίτευση όλο φιλοσοφίες και διανόηση, ως κυβέρνηση τελείως άχρηστοι και άμυαλοι μακάκες. Και η αριστερά της ΕΔΑ τέτοια ήταν. Με τον Τσίπρα πήρε την κατρακύλα 😀

 115. Σας χαιρέτισα; Δεν σας χαιρέτισα. Καλησπέρα σας.

 116. Pedis said

  # 112 – εννοει voting nazi αλλά έχει φάει το «z» ;

 117. Νίκος Κ. said

  Το κείμενο της Ε. Πορτάλιου πάσχει από τα βασικά προβλήματα της Αριστεράς: θεωρητικόλογία, αφ’ υψηλού κριτική και άγνοια της πραγματικής κοινωνίας. Τα «συγκεκριμένα» ας τα πουν κάποιοι άλλοι (ποιοί άραγε;), εμείς πάντως δεν μολύνουμε τις πένες μας.

  Είναι χαρακτηριστικό πως δεν καταδέχεται να ασχοληθεί με ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα: την εξισορρόπηση των οικονομικών της χώρας. Όπως τόσα χρόνια που αδιαφορούσαμε για την υπερχρέωση της χώρας, παρόλο που προετοίμαζε τον οικονομικό Αρμαγεδώνα που περάσαμε. Όποιος δεν διδάσκεται από το παρελθόν είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει. Δυστυχώς!

 118. Χρήστος Π. said

  Νέα πρόσωπα στη Νέα Δημοκρατία. Νέες ιδέες, νέα ρεύματα, νέα διανόηση.
  Μακριά απο τη Siemens και τη Novartis. Φέρτε το νέο στη ζωή σας,fφέρτε τέχνη, όμορφιά, φέρτε τη ΝΟΝΗ ΔΟΥΝΙΑ. Σταυρό στη Νόνη (όχι στο συμμορίτη Κανόνη μη σας μπερδέψει ο ΝΣ, ΝΟ-ΝΗ λέμε, ΝΟ-ΝΗ που ήταν Κανόνι). Ο λαός θέλει, η ΝΟΝΗ μπορεί. Νόνη δεν είσαι μόνη, είσαι κανόνι και γατόνι και μόλις έφαγα πεπόνι.

 119. Πάνος με πεζά said

  Δε θελω να επηρεάσω,αλλά στη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα (όπου, 9:15 ακόμα δεν έχει βγει ο λεγάμενος…),οι περισσότερες σημαίες είναι μοβ..

 120. Πάνος με πεζά said

  Παιζει ομως ωραιο αγελαδοκούδουνο, Tom Robinson «Power in the darkness…αΚαι πολλα λατιν..

 121. Χρήστος Π. said

  117 Δεν ειναι απλώς το ακατάσχετο μπλα μπλά για ένα κόμμα που χάνει εκλογές σε μεγάλη κρίση που προκάλεσαν μάλιστα άλλες κυβερνήσεις. Είναι κοινοτοπία που ανάλογή της θα μπορουσε να γραφτεί για κάθε κόμμα που δημιουργησε προσδοκιες και υπέστη τελικά εκλογική ήττα.

 122. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  91 – Ax EΦΗ ΕΦΗ, με πληγώνει πολύ που σιγά σιγά αλλοτριώνεσαι και συντηρητικοφέρνεις, εγώ πήρα από τον παππού μου τον αντάρτη (κι όχι από το κορόϊδο τον πατέρα μου, λάθη ξελάθη, ένα είναι το κόμμα) και εξακολουθώ να αμφισβητώ την εξουσία, όποια κι αν είναι κι έτσι θα πεθάνω.

  Αυτό που μ΄ενοχλεί αλλά το έχω αποδεχτεί για να μπορώ να επικοινωνώ στοιχειωδώς, είναι που όλοι μου κολλάνε μια ετικέτα και κανείς δεν αντιπαρατίθεται επί της ουσίας αυτών που λέω. Μετά την αγένειά μου, τώρα μ΄έβγαλες ανέμελο αντισυριζαϊστή, ούτε που έδωσες σημασία αν έχω δίκιο ή άδικο, έγινες κι εσύ πιστή με κοντή μνήμη. 🙂
  Εγώ όμως έχω το «ελάττωμα» της καλής μνήμης, να σου θυμίσω λοιπόν την κόντρα μας για τον ΣΥΡΙΖΑ από τον Δεκέμβρη του 14 μέχρι τον Ιανουάριο του 15, πές μου αν έπεσα έστω και σε ένα έξω από αυτά που έλεγα πως θα κάνει και σου δίνω τον λόγο μου πως θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ μεθαύριο.
  Πές μου ποιά η διαφορά να σου κόβει τον μισθό η την σύνταξη η Ν.Δ από τον ΣΥΡΙΖΑ, ποιά η διαφορά εφαρμογής των μνημονίων που θα έσκιζε ο Σαμαράς και θα καταργούσε με ένα άρθρο ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί το ίδιο μνημόνιο είναι φασιστικό όταν το εφαρμόζει η Ν,Δ και προοδευτικό όταν το εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ; τόση οπαδική τύφλωση ρε γαμώτο; μέχρι και τους ΑΝ, ΕΛΛ που τους σκυλοβρίζατε ακροδεξιούς, την άλλη μέρα τους βαφτίσατε λαϊκή δεξιά.

  Να το πώ για άλλη μια φορά (όχι πως έχει νόημα, πάλι θα το προσπεράσεις) ο δικός μου εχθρός δεν είναι η δεξιά η όποια άλλη παράταξη αλλά το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα κι ο πατριαρχικός φασισμός, όλα τα κόμματα ανεξαιρέτως είτε εν γνώση τους τα μεγάλα είτε εν αγνοία τους τα μικρούλια, αυτό το σύστημα υπηρετούν, τόσες αποδείξεις έχω αναρτήσει αλλά, ξανά μανά βάλτα να τ΄αρμέξουμε, εμείς, εσείς, δεξιοί, αριστεροί, μια ζωή το ίδιο μοτίβο. Άτιμη εκπαίδευση. 🙂

  «Πάαινε και ψήφισε Πειρατές ξερωγώ, άσε τα λευκά και τα ημίλευκα και τ΄ άκυρα που ειν άκαιρα…»
  Μα δεν ψηφίζω συνειδητό άκυρο πλέον δεν το έμαθες; Θα ψηφίσω ότι και στις ευρωεκλογές, ΑΓΑΜΟΙ ΘΥΤΑΙ. 🙂

 123. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Δεν ήταν φυλλάδιο της Ν.Δ. τελικά, αλλά η Athens Voice
  Δημήτρης Κανελλόπουλος

  Όσοι ξεφύλλισαν το σημερινό τεύχος της Athens Voice έχουν να λένε για τον πολιτικό της πλουραλισμό.

  Ξεκινά, καταρχάς, με δύο ολοσέλιδες συνεντεύξεις με τους Ανδρέα Λοβέρδο και Άδωνι Γεωργιάδη.

  Στο επόμενο δισέλιδο δημοσιεύει συνεντεύξεις με τρεις υποψήφιους της Νέας Δημοκρατίας.

  Στο επόμενο δισέλιδο έχει μία συνέντευξη υποψηφίου ΚΙΝΑΛ (για ξεκάρφωμα;) και μία ακόμα υποψηφίου (μαντέψτε) της ΝΔ.

  Στο επόμενο δισέλιδο έχει άλλες τρεις συνεντεύξεις με τρεις υποψηφίους του κόμματος που ξέρετε.

  Στο επόμενο δισέλιδο πάλι τρία στα τρία για το κόμμα που υποψιάζεστε.

  Έχει επίσης τέσσερις σελίδες με γλαφυρό ρεπορτάζ από μία περιοδεία του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αγιογραφία.

  Αφήστε δε την αρθρογραφία. Καταλαβαίνετε, δεν χρειάζεται να σας πω…

  Δηλαδή η Athens Voice στο νέο της τεύχος δημοσιεύει 13 συνεντεύξεις εκ των οποίων οι 11 είναι της Νέας Δημοκρατίας… Την ίδια ώρα η Lifo, που είναι κανονικό free press και όχι το service του Κυριάκου Μητσοτάκη κρατάει απόλυτα τις ισορροπίες. Όσα από το ένα κόμμα, τόσα και από το άλλο.

  Αυτή δεν είναι η Φωνή της Αθήνας, αλλά ο Κήρυκας Χανίων.

  https://www.efsyn.gr/node/202365

  ΥΓ Τα έντυπα έχουν δώσει τα ρέστα τους υπέρ της ΝΔ, ώστε κάποιοι από αηδία τουλάχιστον δεν θα… πέθαιναν βεβαίως, αλλά θα την…. καταψηφίσουν, ψηφίζοντας πιθανότατα με βαρεία καρδιά ΣΥΡΙΖΑ.

  Και όπως γράφει ο aftercrisis στο 106 «Χωρίς ψευδαισθήσεις, με σφιγμένα τα δόντια και βρίζοντας «

 124. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  99 – Tυχερή η κόρη μου που μετά από πέντε χρόνια στο πανεπιστήμιο παίρνει 800 ευρώ; ΤΑ ΧΑΠΙΑ ΜΟΥ. 🙂 Μιά χαρά δουλεύει το σύστημα παραγωγής βολικών συνειδήσεων. Εγώ πάντως την λέω MEΓΑΛΟ κορόϊδο γιατί αν με είχε ακούσει, τώρα θα ήταν εκατομμυριούχα, δεν πειράζει τουλάχιστον το κατάλαβε, έχασε πέντε χρόνια για να μάθει να βγάζει εικοσάρικα και πενηντάρικα, ας αφιερώσει δύο για να μάθει να βγάζει εκατομμύρια.

  Όσο περνάνε τα χρόνια και το καταννοώ, τόσο πιο σοφό και τέλειο το βρίσκω το σύστημα.

 125. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 126. τα μυαλά said

  Αν κάτι είναι γελοίο, είναι μια ακραιφνώς κομματική εφημερίδα να κατηγορεί άλλη εφημερίδα ότι είναι κομματική. Νόμιζα δεν υπάρχει πιο γελοίο, αλλά είχαμε και τον Βαξεβάνη να κατηγορεί την εφσυν. Σε λίγο την Αυγή να τσακώνετε με το λεφτ. Τους ψεκάζουν, σίγουρα.

 127. venios said

  Ο Σύριζα ξεκίνησε από χαμηλά (4%) για να φτάσει το Μάη του 2012 στο16,7% (1,081 εκ ψήφοι) -παρά την προηγηθείσα διάσπαση: η προερχόμενη από το Σύριζα ΔΗΜΑΡ πήρε 6,1%- και από τότε είχε μια συνεχή άνοδο, μέχρι το 61,3% (3,558 εκ.) του δημοψηφίσματος. Στις αμέσως επόμενες εκλογές έπεσε στους 1,925 εκ. ψήφους, δηλαδή 300 χιλιάδες λιγότερες από το Γενάρη του 15 και στις τελευταίες ευρωεκλογές έπεσε στους 1,343 εκ.
  Όσοι ακολούθησαν το Σύριζα δεν ήταν προφανώς «αριστεροί» (αν η λέξη αυτή έχει πια μια σημασία). Στήριξαν όμως την πολιτική που πρέσβευε, μια πολιτική αντίστασης στον οικονομικό πόλεμο που επέβαλαν οι επικυρίαρχοι. Πολιτική που την πρέσβευε μόνο στα λόγια και που την εγκατέλειψε μετά από έξι μήνες. Και ο κόσμος άρχισε σταδιακά νε του γυρνάει την πλάτη.
  Νομίζω πως το κλειδί για την αποτυχία του Σύριζα βρίσκεται στην περίοδο που ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, 2012-2015. Αντί να προετοιμάσει σοβαρά την επερχόμενη άνοδό του στην κυβέρνηση, τόσο στη Βουλή (αν ήθελε πραγματικά να σκίσει το μνημόνιο, θα είχε έτοιμα δεκάδες νομοσχέδια που θα τροποιποιούσαν / καταργούσαν τις δεκάδες εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου) όσο και εκτός Βουλής. Θα άνοιγε τις πόρτες του για να γίνει μαζικό κόμμα, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ την πρώτη περίοδο. Αλλά άνοιξε μεν λίγο το 2012 για να επιδοθούν οι διάφοροι μηχανισμοί σε αγώνες επιρροής και ελέγχου, κάτι που αποστέωσε το κόμμα και αντί να πάρει ενεργά μέλη πήρε οπαδούς. Και με την ανάληψη της κυβερνησης, τα κομματικά στελέχη, με συγγενείς, φίλους και πρώην γκόμενες/ους απορροφήθηκαν από τον κρατικό μηχανισμό, με αποτέλεσμα να χαθεί η όποια επαφή με την κοινωνία. Τα όργανα ήταν μόνο για χειροκρότημα, οι αποφάσεις παίρνονταν από το περιβάλλον του προέδρου.
  Από κει και πέρα, μπορεί κανείς να απαριθμεί καταλόγους, με το τί καλό ή κακό έκανε ή δεν έκανε ο Σύριζα. Το χειρότερο, κατά τη γνώμη μου, είναι η παρθενοραφή στα κόμματα που έφεραν τη χρεωκοπία της χώρας, και που το παράδειγμά τους ακολούθησε. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που μια Αριστερά έρχεται στην εξυσία και εφαρμόζει δεξιά πολιτική…

 128. Alexis said

  #68: Νίκιπλε έχεις δίκιο.
  Το #107 σε δικαιώνει πανηγυρικά.
  Είναι πολλοί τελικά οι haters.
  Και εντελώς προβληματικοί… 😦

 129. τα μυαλά said

  Γελώντας με τον θάνατο των άλλων

  Ο Αλέξης Τσίπρας θυμάται την πρώτη του εμπειρία στο Μέγαρο Μαξίμου το 2015 – να ενημερώνεται από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ για την πτώση του F-16 στην Ισπανία, που κόστισε τη ζωή στους Σμηναγούς Παναγιώτη Λάσκαρη & Αθανάσιο Ζάγκα – και *γελάει*. Οι πεσόντες μας αξίζουν μεγαλύτερο σεβασμό. pic.twitter.com/WuqNFsI1AV— The Greek Analyst (@GreekAnalyst) 4 Ιουλίου 2019

  https://platform.twitter.com/widgets.js

 130. τα μυαλά said

  129 Ήταν μια άσκηση στον κώδικα του τουίτερ. Κάτι δεν πήγε καλά, προφανώς.

 131. ΚΩΣΤΑΣ said

  Εκτός εκλογών, να χαλαρώσουμε λίγο. Όλοι οι Τζέφριδες πέφτουν από τα ποδήλατα; 😉 🙂 😛

  https://www.iefimerida.gr/ellada/atyhima-gia-ton-amerikano-presbi-me-podilato

 132. Σωτήρς said

  114 Το «κουμμούνια» έχω να το ακούσω από κάτι τραπέζια με ένα θείο που έτρωγε, μίλαγε και γέλαγε ταυτόχρονα με τα αστεία του (μόνο αυτός). Σε κάνω εικόνα.

  124 Συγγνώμη Λάμπρο αλλά πως βγάζεις εκατομμύρια ευρώ σε δυο χρόνια από το μηδέν; Με bitcoin και ethereum; Γιατί εγώ που αντέχω να βλέπω τις μετοχές να κάνουν πάνω-κάτω, με τα εθέριουμ και τα βιτκόνια τα χρειάστηκα και έχει μέλλον η δουλειά, πολύ μέλλον, όχι δυο χρόνια..

 133. Georgios Bartzoudis said

  82, Γιώργος said: « (σχόλιο 77) τη μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική ταυτότητα ΚΑΤΑΧΥΡΩΜΕΝΑ 70 και ΧΡΟΝΙΑ, αν την έβαλε κάποιος στο παζάρι, ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΛΕΥΟΜΑΣΤΕ ΕΛΕΩ ΕΕ ΚΑΙ ΝΑΤΟ που είμαστε μέλη και δεν είναι, ήταν η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας»

  # Είσαι λιγάκι ακαταλαβίστικος και μάλλον δεν έχεις καλές επιδόσεις στην …πρακτική αριθμητική: «Η μακεδονική γλώσσα και η μακεδονική ταυτότητα» υπάρχουν εδώ και …κάποιες χιλιάδες χρόνια (φυσικά όπως εξελίχτηκαν μέχρι σήμερα). Τα «70 χρόνια» που αναφέρεις, δεν αφορούν καμιά Βόρεια ή Νότια ή …υπερπόντια Μακεδονία, αλλά τους ΒουλγαροΣκοπιανούς βόρειους γείτονες. Έχεις κάθε δικαίωμα να είσαι φίλος τους. Μια χαρά άνθρωποι είναι!

  85, 86, spiridione said: «…Κάτσε, τώρα έρχονται πεινασμένα τα επαγγελματικά γκόλντεν μπόυς τρωκτικά…»

  # Ακριβώς έτσι είναι, πλην όμως αυτό δεν φαίνεται να απασχόλησε την «ψευδόμενη κυρία».

 134. mitsos said

  Αυτό, δυο τρια πράγματα δεν λέγεται.
  Εκτός κι αν αυτά τα δυο τρια είναι από το γνωστό τραγούδι : …είμαστε δυο είμαστε τρεις , είμαστε χιλιοιδεκατρείς.
  Τέλος πάντων, σε γενικές γραμμές συμφωνώ με το άρθρο , αλλά
  … αλλά μάλλον αυτό είναι άρθρο για την 15η Ιουλίου και όχι για την 5η Ιουλίου , Μέχρι τότε…
  Σ΄ριζα . Σύριζα Διότι…
  …διότι , μεθαύριο δεν ψηφίζουμε για το πως θα θέλαμε την Αριστερά στην Ελλάδα. Ψηφίζουμε για το ποια κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει καλύτερα τα συμφέροντα μας όπως ο καθένας τα κατανοεί. Εννοώ ανάλογα πως ιεραρχεί τις άμεσες ανάγκες της οικογένειάς του ή της οικονομικής του ή της επαγγελματική του δραστηριότητας ή των άμεσων προσδοκιών του για τους συνανθρώπους του.
  Υπάρχουν πάντα και αυτοί που θα ψηφίσουν με ψυχολογικά κριτήρια , π.χ. να τιμωρήσουν όλους όους τον/την κοροϊδεύουν ή τους κακούς πολιτικάντηδες και για άλλους ψυχολυτρωτικούς λόγους … Αλλά η μεγάλη πλειοψηφία μάλλον ψηφίζει με βάση τις προσδοκίες της . Και αυτό ανεξάρτητα από τις δηλώσεις ή από την ορθότητα των εκτιμήσεων .

 135. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  132 – Δύο χρόνια για μάθει να τα βγάζει γράφω, από κει και πέρα εξαρτάται από το αρχικό κεφάλαιο, με στόχο δύο στην δεκάτη, αν είναι 1000 ευρώ θα χρειαθεί πέντε χρόνια για το πρώτο εκατομμύριο, αν είναι 10,000 τρεισήμιση και πάει λέγοντας. Το σημαντικό, είναι πως ξέρει τι να κάνει και σε αρκετά ειδικές γραμμές το πώς, έχει εμπειρία δεν είναι άσχετη, έχει και την αδερφή της, δεν έχουν την δική μου χαζομάρα και τις εγγενείς αδυναμίες μου, δεν τις φοβάμαι θα τα καταφέρουν, μετά πρέπει να ακολουθήσουν την συμβουλή του Επίκουρου, ΛΑΘΕ ΒΙΩΣΑΣ, ότι κάνουν και οι πολύ πλούσιοι δηλαδή.

  Υ.Γ – Δεν ξέρω με τι πραγματεύεσαι αλλά αμα τα χρειάζεσαι με τα πάνω κάτω, παράτα τα.
  Το bitcoin είναι το μόνο πραγματικά ανεξάρτητο και αξιόπιστο αλλά έχει ξεφύγει για τα δικά μας δεδομένα και παίζονται χοντρά παιχνίδια από τις λεγόμενες φάλαινες.
  Θα είναι πολύ περίεργος ο κόσμος σε δέκα χρόνια, σχεδόν αγνώριστος αλλά όλοι ασχολούνται με τα χειραγωγημένα κόμματα και τις στημένες εκλογές, δεν βλέπουν πως όποιος κι αν είναι κυβέρνηση ακολουθεί υποχρεωτικά τον ίδιο δρόμο.

 136. leonicos said

  Τουλάχιστο εξαιρετικά ελληνικά

  Γνώμες και ανησυχίες, επισημάνσεις και παρατηρήσεις κοινές

  Οι έλληνες δεν ξέρουν να κουβεντιάζουν. Όταν το κάνουν είναι είτε για τα μάτια, είτε για να επιβληθούν στον συνομιλητή. Ο Σὐριζα δεν ‘συζήτησε’ ελλείψει α) μεθόδου β) συνομιλητών. Τι να πεις όταν ξέρεις ότι και συ θα διαφωνήσεις με τον άλλο και ο άλλος μ’εσένα. Να χαλάς το σάλιο σου;;

 137. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  122 Λάμπρο, είτε μακριά την έχεις είτε κοντή τη μνήμη, έπεσες έξω και τότε και τώρα. Τη ζωή των πολλών (των 2,5 εκατομμ φτωχών ελλήνων) την μαμησαν οι Σαμαροβενιζέλοι. Τί δεν καταλαβαίνεις; Πεθαίνανε έξω από τα νοσοκομεία οι ανασφάλιστοι (όπως θα ξανασυμβεί γιατί η κυρά Ξαφά δεν αστειεύεται). Ασε με τώρα και με μπουκώνουν οι περιπτώσεις που ξέρω γύρω μου και φουρτουνιάζει η ψυχή μου με αυτόν τον εσμό που έρχεται να μας συγυρίσει πάλι. Με γεια μας. Εσύ κυνήγα τα εκατομμύρια κι αμα χρειαστώ για τίποτε νοσοκομείο θα με δανείσεις. Φιλιά.

 138. Pedis said

  # 127 – συμφωνώ, ιδιαίτερα στο ότι ο συριζα δεν είχε ποτέ βάλει ως σκοπό του να πάει κόντρα ακόμη και για τα μάτια του κόσμου.

  Γι αυτό είχαμε κάτι συμφωνίες του Φεβρουαρίου, κάτι σούξουμούξου θα τα βρούμε, κανείς πανικός, κάτι το 70% του μνημονίου είναι ΟΚ κοκ.

  Αν οι τσίπρας & co είχαν περισσότερο ταλέντο, τόλμη και είχαν πάρει τα μέτρα τους να οργανώσουν μια κάποια κομματική βάση κι όχι καρναβάλια για χάπενιν κοινωνικού προβληματισμού, μετά την πρώτη ρήξη που οι ίδιοι αμέσως θα επιδίωκαν θα πήγαιναν σε νέες εκλογές για να πάρουν, θα έλεγαν, καθαρή λαική εντολή ώστε να κάνουν το μεγάλο βήμα …

  Θα έπαιρναν, λοιπόν τον Μαρτη του ’15, ένα 45-50%, θα στριμώχνονταν όπως αναμένεται και όπως είναι το ορθόν από τους μαφιόζους της τρόικα, τα γατάκια από κάτω θα πιέζονταν, θα έσπαγαν κι έτσι θα ήταν πρώτη-πρώτη η βάση τους που θα εκλιπαρούσε για την κωλοτούμπα και αμέσως και οι υπόλοιποι υποστηρικτές τους, πλήν, δήθεν μερικών ατίθασων. Τότε θα έπαιζαν το παιχνίδι άνετα, χωρίς να δίνουν λογαριασμό στον κάθε ψεκασμένο, θα είχαν διατηρήσει τη βάση που θα είχε πάρει πάνω της την ξεφτίλα που δεν άντεξε την πίεση και τώρα θα ήταν στο 35 % …

  και δεν θα είμασταν αναγκασμένοι να ζήσουμε για να δούμε τον Κούλη πρωθυπουργό …

  Έτσι γίνονται οι δουλειές, αλλά θέλει και ρίσκο και ταλέντο.

  Αλλά, ο λαός που ετοιμάζεται να υποδεχτεί στην επόμενη κυβέρνηση ένα μάτσο κακοήθεις ντενεκέδες γιατί να έχει περισσότερες απαιτήσεις για τις ικανότητες όσων τον δουλευουν;

 139. Χρήστος Π. said

  129 Σίγουρα και αυτό το σχόλιο του Τσίπρα δίνει τη χαζομάρα του και την ανικανότητά του να κρίνει πώς πρέπει να εκφράζεται πού. Πρόκειται για γενικότερο πρόβλημα, η πολιτική δεν τραβάει πια ευφυείς και παραγωγικούς ανθρώπους. Χαζοί την κάνουν επάγγελμα.

  Υπάρχουν και μετριότητες (πιο πάνω από το επίπεδο του απόλυτου βλάκα) όπως πχ η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και εκεί το βόλεμα, η μπάζα και η ισχύς κυριαρχούν ως κίνητρο. Στη περίπτωση του Γιωργάκη και του Κούλη έχουμε όμως να κάνουμε κατά την άποψή μου με απόλυτη βλακεία συνοδευόμενης από διαστήματα κουτοπονηριάς.

  Στις περισσότερες πολιτικές οικογένειες πάντως, παρά το κίνητρο της μάσας και της ισχύος, οι πιο χαζοί προορίζονται πλέον για την πολιτική. Οι ευφυέστεροι κατευθύνονται αλλού. Βλέπεις ακόμα και σε υπερσυντηρητικούς ή ακροδεξιούς, μορφωμένους, με καλές δουλειές, που από αντίδραση συνήθως ψηφίζουν τους ναζί της ΧΑ, ότι δεν ενοχλεί να βλέπουν δίπλα στον αρχηγό σωματώδεις καθυστερημένους, που δεν μπορούν να βγάλουν σωστή λέξη (χειρότεροι από τα κριάρια του Κριαρά) ή κάνουν καριέρα μπράβου τη νύχτα, και υποψηφίους για τη βουλή.

  Έχουμε εθιστεί σε χαμηλά επίπεδα για τους πολιτικούς γενικώς.

 140. eran said

  Νομίζετε ότι θα τα καταφέρει ο Μητσοτάκης; Στο κάτω κάτω δε του ζητάμε και τίποτε δύσκολο: να μην πτωχεύσει τη χώρα όπως ο Καραμανλής και να μην αφήσει πίσω του συντρίμμια όπως οι Σαμαροβενιζέλοι.
  Άλλωστε, σε τρία -τέσσερα χρονάκια, εδώ θα ΄μαστε.

 141. 107 Earion…. αυτός είναι ο μεγάλος γελοιογράφος ε;

  Όλα μπορεί να τα έχουν αλλά χιούμορ σίγουρα όχι.

 142. Χρήστος Π. said

  Ασυγκράτητοι οι ψηφοφόροι της Νόνης Δούνια, εκφράζουν τη λατρεία τους για την υποψήφια βουλευτή.

 143. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  107 Λες να μη συνειδητοποίησα τη σύγκριση που έκανα; Γερνάμε, είπαμε, αλλά όχι τόσο γρήγορα. Μάλλον όταν δεν υπάρχουν επιχειρήματα η διέξοδος είναι να μειώσεις τον συνομιλητή σου.

  119 Έχουν μείνει από το 2012, μερικές γράφουν ακόμα ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, δεν έχουμε λεφτά

  127 Βένιο, εσύ όμως ήσουν την περιοδο 2012-15 στην ΚΕ

 144. Pedis said

  # 141 – πλάκα έχει να μπλοφάρουν αξιοπρέπεια στην Καθημερινή και να τον απολύσουν …

  αλλά πού;

 145. gpoint said

  Θα έγραφα πως η ποδοσφαιροκουβέντα είναι πιο σοβαρή από την πολιτικολογία αν δεν υπήρχαν ο Λάμπρος και οι πυραμίδες των Φαραώ…

  Ρε συ Λάμπρο που βουτάς
  και στα βαθιά που κολυμπάς
  πες μου ΜΙΑ πίνα ζωντανή αν είδες ;
  είναι τέτοια η ζημιά
  σ΄όλη μας την θαλασσιά
  πούναι να σου στρίβουνε οι βίδες

  (στο ρυθμό του άσματος του βίδδεο )

  Φοβάμαι πως το κακό ξεκίνησε, αυτό που ψιθυρίζεται πως τα απόβλητα της Ευρώπης επειδή ακρίβυνε η Αφρική τα φουντάρει στη Μεσόγειο γνωστός ισχυρός άνδρας ΠΑΕ ( και συμπανηγυριτζής του ελάχιστου) που είχε αναλάβει την μπίζνα. Η Αγία Σοφία να μας φυλάει !!

  Και μια υπενθύμιση, πρόεδρος ΠΑΕ είναι μόνο ο Σαββίδης, οι υπόλοιποι Μαρινάκης, Μελισσανίδης, Αλαφούζος, Καρυπίδης είναι απλά «ισχυροί άνδρες των ΠΑΕ» ,ο δε Αρης Θ. έχει την παγκόσμια πρωτοτυπία ο πρόεδρος της ΠΑΕ να είναι συνονόματος (και ξάδερφος) του ισχυρού άνδρα. Εδώ η πολιτική προηγείται, πάνε πολλά χρόνια που η χώρα δεν διοικείται ουσιαστικά από τον πρωθυπουργεύοντα,

 146. τα μυαλά said

  Δεν μου απαντήσατε τι κυβερνητικό αξίωμα έχει η κυρία και κοντεύω να πεθάνω από την αγωνία. Εκτός αν αυτό είναι το σατανικό σας σχέδιο.

 147. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Αρχικά σκέφτηκα πως από Πορταλιόπιττα που δεν τρως, τί σε μέλει κι αν καεί; Είπα, όμως, μαζί με την καλημέρα μου [..φέρνοντας αγγούρια ενός κιλού, Γιάννη- τρως ένα και χορταίνεις!!]/ ..και ντομάτες μισού κιλού, χωρίς λιπάσματα, φάρμακα και βελτιωτικά..] να καταθέσω και ένα σχόλιό μου: Όσοι διδαχτήκαμε Στατιστική στις Θετικέ Σχολές μας και προσθέσαμε εκ των υστέρων κάποιες γνώσεις περί των Δημοσκοπήσεων, ξέρουμε (όσο κι αν πληγώνει κάποιους φίλους, εδώ) ότι το μόνο ερώτημα που απομένει να απαντηθεί, είναι η έκταση της αυτοδυναμίας της ΝΔ. (Τα αίτια αυτής της κατολίσθησης του Συ.Ριζ.Α. ας τα ψάξουν από μεθαύριο οι εν λόγω φίλοι). Ενισχυτικό στοιχείο ψυχανεμίσματος αυτής της επερχομένης ήττας, είναι τα -κυρίαρχα- άκρως πολιτικά επιχειρήματα που εκτοξεύονται από τον χώρο των οπαδών του κυβερνώντος κόμματος (εδώ, γενικώς στο διαδίκτυο, σε φιλικά έντυπα, από τρολ κλπ): «Ο μπήξος, ο δείξος, ο αυγουλομάτης, ο γιός του αποστάτη, ο ανιστόρητος, ο αυγουλομάτης, το τσιράκι του Μαρινάκη κλπ» [Όπως πολύ σωστά γράφει παραπάνω ο Νίκος «Μάλλον όταν δεν υπάρχουν επιχειρήματα η διέξοδος είναι να μειώσεις τον συνομιλητή σου»]. Μέχρι, όμως, να καθήσουμε αύριο στις πολυθρόνες μας και να παρακολουθούμε τα αποτελέσματα, θα ήμουν ευγνώμων σε όποιον μου ανέφερε στοιχεία ΕΝΟΣ συμπολίτη μας που πέθανε (τον καιρό της ανάλγητης Σαμαροβενιζελικής χούντας..) έξω από ένα νοσοκομείο, επειδή ήταν ανασφάλιστος.. Καλημέρα σας, ειδικότερα στην φράξια των μπαξεβάνηδων (φτού, φτού, φτού! Απλή συνωνυμία με δυσώνυμους «δημοσιογράφους!» 🙂

 148. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Και κάτι ειδικότερο: Στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, δεν χρειάζεται να επηρεάζεσαι από πολιτικά δεδομένα για να καταψηφίσεις τον Συ.Ριζ.Α. Αρκεί να χρησιμοποιείς για τις μετακινήσεις σου τον ΟΑΣΘ.. (Τις περισσότερες διαδρομές μου τις κάνω πλέον με τα πόδια, γιατί κατάντησε μαζοχισμός το να περιμένεις, να μπαίνεις και να μετακινείσαι με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ). Για να λέμε, όμως, και του στραβού το δίκιο, είναι ορθότατες οι δικαστικές προσφυγές του Σ. Παππά εναντίον των παλαιών διοικήσεων/ μετόχων του Οργανισμού. Δεκαετίες τώρα, φάγανε τον αγλέουρα οι κερατάδες..

 149. Νίκος Κ. said

  138 (β’ μέρος): Πολύ ενδιαφέρον ως πείραμα σκέψης.

 150. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  137 – Εντάξει, δεν έχει νόημα η συζήτηση αλλά δεν είναι λόγος αυτός να ρίχνουμε το επίπεδο τόσο χαμηλά, κι αντί για επιχειρήματα να μιλάς με το θυμικό. Δεν θέλεις να παραδεχθείς πως είχα δίκιο κι έκανες λάθος με γειά σου με χαρά σου, αλλά μη μου κάνεις κήρυγμα για τις εκλογές και την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.
  Αν δεν βλέπεις πως αυτή η πολιτική είναι καταστροφική για τους εργαζόμενους, πως τα μνημόνια που θα καταργούσε και τελικά εφάρμοσε είναι φασιστικά, πως τελικά προωθήθηκε από την οικονομική ελίτ στην εξουσία ως αριστερή παρένθεση για να κάνει την βρώμικη δουλειά της Ν.Δ χωρίς να ανοίξει μύτη, πως δεν άγγιξε τους κυρίως υπεύθυνους για την οικονομική εξαθλίωση της χώρας, δηλαδή τις τράπεζες, πως επί των ημερών το έγκλημα συνεχίζεται φορτώνοντας στις πλάτες μας δεκάδες δις χρέος για να βγούν καθαρές, πως δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων ζούν καθημερινά με το άγχος των τηλεφώνων από ιδιωτικές εταιρείες για τα χρέη των καρτών τους στις τράπεζες, και για κατασχέσεις που γίνονται, πως οι πολλοί από αυτούς που τον εμπιστεύθηκαν, έχουν διαλυθεί οικονομικά κι εκατοντάδες έχουν αυτοκτονίσει, και τέλος πως δεν είμαι εγώ με το συνειδητό άκυρο (κι ο Gee με την αποχή) που επηρεάζω τις εκλογές, (όπως πιστεύουν και διάφορα χάϊβανα) γιατί και το 15 που βγήκε με διαφορά πρώτο κόμμα, το ίδιο ψήφισα, αλλά ακόμη κι αν ψήφιζα κάποιο κόμμα, δεν θα ψήφιζα ούτε τότε ούτε τώρα ΣΥΡΙΖΑ, άρα αλλού είναι το πρόβλημα.

  Αν δεν τα βλέπεις όλα αυτά, δεν μπορώ να κάνω κάτι, τουλάχιστον προσπάθησε να δείς πως δεν καταφέρομαι εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και οποιουδήποτε άλλου κόμματος η κυβέρνησης και δεν θεωρώ πως ευθύνονται αυτά για το χάλι μας. Απλές διαπιστώσεις της διατεταγμένης λειτουργίας τους κάνω, δεν είναι πολύ δύσκολο να το δείς, λίγο ανοιχτό μυαλό χρειάζεται κι εσύ το έχεις σίγουρα.

  Επειδή σ’ αγαπώ και σε εκτιμώ πολύ, σε παρακαλώ μη μου ξανακάνεις κριτική για πολιτικοκομματικά θέματα, δεν θα σου απαντήσω. Όσο για το κυνήγι των εκατομμυρίων, έλα την Δευτέρα στην οικοδομή να δείς πώς τα βγάζω, έχω γίνει σαν την φανέλα του ΠΑΟΚ.☺
  Όταν σε λίγα χρόνια τα βγάλουν οι κόρες μου και χρειαστείς βοήθεια, μπορείς να βασιστείς πάνω μου.

  Υ.Γ – Από τα 2,5 εκατομμύρια των φτωχών που υποφέρουν και ανασφάλιστων που πέθαιναν, παραπάνω από τους μισούς θα ψηφίσουν τον άθλιο Κούλη, ΓΙΑΤΙ; επιμένεις πως φταίμε εγώ κι ο Gee γι’ αυτό;
  Πολύ δύσκολο πράγμα η αυτοκριτική στους κομουνιστές.

 151. τα μυαλά said

  Επειδή πολλής ο λόγος για τα νοσοκομεία, να καταθέσω την μαρτυρία μου. Είχα την ατυχία να πάω σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο το 2016 και το 2018. Μέρα με νύχτα. Θα αναφέρω μόνο αυτό. Το 2016 οι νοσοκόμες έκαναν βάρδια 2 μαζί με το καροτσάκι να κουβαλάνε τα φάρμακα, να κάνουν το γύρο στην έναρξη της βάρδιας τους, στη μέση και στο τέλος. Το 2018 υπάρχει μόνο μια νοσοκόμα, το καροτσάκι περιορίστηκε σε ένα οβάλ ταψάκι σαν αυτά που ο λαός το λέει «πάπια» και ο γύρος γίνετε μόνο στην έναρξη της βάρδιας. Αλίμονο σε ΄ποιον δεν έχει συνοδό. Δεν ξέρω αν υπάρχει και άλλη νοσοκόμα που ασχολείται με άλλες δουλειές. Όταν χρειάστηκε βοήθεια, την δανείστηκαν από το διπλανό τμήμα. Αυτά για όσους λένε ότι επί Σύριζα καλυτέρεψαν τα πράματα. Δεν ξέρουν τι τους γίνεται, δεν έχουν πατήσει σε δημόσιο νοσοκομείο, ούτε ως επισκέπτες.

 152. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  147. Καλημέρα σε όλους και ιδιαίτερα στους κηπουρούς του πρωιού 🙂
  https://www.alfavita.gr/koinonia/115821_pethane-anasfalistos-karkinopathis-poy-den-ton-dehtike-nosokomeio
  148.

 153. Earion said

  143 Πολύ σωστά, Νίκο. Πάρα πολύ σωστά. Όποιος δεν έχει λογικά επιχειρήματα για να υπερασπιστεί μια πολιτική επιλογή (κορυφαία, όπως η έξοδος της χώρας από την ΕΕ) αναζητά διέξοδο στο να μειώσει τον συνομιλητή του ξεφεύγει με ευφυολογήματα.

  Αλλά, αν δεν θέλεις να απαντήσεις στη δική μου ερώτηση, μπορείς να απαντήσεις στην ομολογία του υπουργού σου:

  «Η απειλή του Grexit δεν ίσχυε τελικά διότι αποδείχθηκε ότι οι Γερμανοί, και κυρίως ο τότε υπουργός τους των οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αυτό ήθελαν». Δηλαδή, για να το πούμε απλά,
  παίζαμε το παιχνίδι του Σόιμπλε.

 154. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  151. Σε ΠΟΙΟ νοσοκομείο και ποιο τμήμα;

 155. Earion said

  141 Δύτη, δες ποιος είναι ολίγιστος και αναίσχυντος:

 156. cronopiusa said


  Family trouble

 157. Earion said

  155 [img]https://i.imgur.com/7Mp8Fml.jpg[/img]

 158. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @150. Πολύ εύκολα ξεχωρίζω, Λάμπρο, τους ανθρώπους που σέβομαι, έστω και αν είναι φορείς πολύ διαφορετικών ιδεών. Τους ονομάζω τίμιους, κι εσύ ανήκεις σ’ αυτήν την κατηγορία. Μπράβο σου!
  @152. Παρόλο που οι συνήθεις εμπειρίες μου είναι από επαρχιακό/ ά νοσοκομεία, βάζουμε στοίχημα τους λαχανόκηπούς μας, Έφη, ότι δεν τα λέει καλά η παραπομπή που κάνεις: ΠΟΤΕ, ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΔΕΝ ΕΔΙΩΞΕ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΝΤΑ ΑΣΘΕΝΗ, ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ, ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΧΡΗΜΑΤΑ κλπ.. ΠΟΤΕ! (Θα συνεχίσουμε την συζήτηση, όταν επιστρέψω αγγουροφορτωμένος! 🙂

 159. Earion said

  155-157 Τέλος πάντων, εννοώ το χυδαιογράφημα του Ζερβού στη χτεσινή ΕφΣυν : https://www.efsyn.gr/node/202553

 160. τα μυαλά said

  Μόλις γύρισα από την λαϊκή και λέω να καταθέσω επίσης την μαρτυρία μου για τον κ. Φλαμπουράρη που λέει δεν βλέπει τώρα ν ψάχνουν στους κάδους για αποφάγια. Να μου πει να τον ξεναγήσω στην δικιά μου λαϊκή. Στην είσοδό της και στην έξοδο υπάρχουν κυρίες να σε παρακαλούν για μερικά ψιλά. Δεν μιλώ για τσιγγάνες με τσιγγανάκια στην αγκαλιά τες, αυτές πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Ούτε για συνταξιούχους. Μιλώ για μεσήλικες νοικοκυρές. Αυτή την φορά στάθηκα βράχος και ενέδωσα μόνο σε ένα παλικάρι. Φορούσε κοντό παντελονάκι και από μακρυά μου έκανε εντύπωση πόσο αδύνατα ήταν τα πόδια του. Έτρεμε κιόλας η φωνή του, δεν χρειάστηκα περισσότερο.

 161. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  145 – Άστο Gee, η καταστροφή στον βυθό της Μεσογείου (μιλώ για πολύ μεγάλα βάθη) είναι τρομακτική, άλλο να το σκούς κι άλλο να το βλέπεις, θα τα πούμε από κοντά γιατί αυτά δεν λέγονται δημόσια. Η πρακτική της απόριψης χημικών αλλά και πυρηνικων αποβλήτων στην θάλασσα, είναι παλιά και ελέγχεται από την ιταλική μαφία, τα εγχώρια λαμόγια, είναι γατάκια.
  Κανείς όμως δεν μιλάει γι’ αυτά, ούτε Green peace ούτε ΜΚΟ ούτε τίποτε, μούγκα στην στρούγκα☺ ενώ ο κοσμάκης, ζεί στην κοσμάρα του και τρέχει αποχαυνομένος να κάνει τα μπάνια του λαού και να ψηφίσει τους αντιπροσώπους που θα βρίζει μετά, μυρωδιά δεν παίρνει για τα εγγλήματα που γίνονται στο όνομά του.😂

  Δεν πρέπει να υπάρχει πιο ηλίθιο ον στον γαλαξία από τον πανέξυπνο homo sapiens sapiens.😕

  Κουϊζάκι λείαν πονηρό.
  Ποιό ζώο έχει μακράν το καλύτερο καμουφλάζ και περνάει πάντα απαρατήρητο;☺

  158 – Ευχαριστώ.

 162. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τα τρολομπότς ξεσάλωσαν σ’ αυτό το νήμα. Άντε, να τελειώσουν οι εκλογές, να γλιτώσουμε από δαύτα.

 163. τα μυαλά said

  Μόλις διάβασα στο εφσυν «Νομίζουν ότι ξεμπέρδεψαν με τον ΣΥΡΙΖΑ» και φρίκαρα. Τι είδος δημοκρατικές αντιλήψεις είναι αυτές, τι προοδευτικές απειλές, τι ανωτερότης, σου σηκώνετε η τρίχα κάγκελο από το τρόμο. Δημοκράτες του κώλου. Κάποια μέρα θα ντρέπονται, αλλά ως συνήθως θα λένε ότι ποτέ δεν ειπώθηκε αυτό.

 164. τα μυαλά said

  @160 Να συμπληρώσω κάτι που μου έκανε πάρα πολύ εντύπωση. Αυτό το παιδί μου ζήτησε τα ονόματα των πεθαμένων γονιών μου να τα διαβάσει στις προσευχές του, και μου λέει την χαρακτηριστική φράση «και οι ψυχές θέλουν την φροντίδα τους». Αυτή την φράση πρώτη φορά την ακούω και δεν λέει να μου φύγει από το μυαλό.

 165. π2 said

  Απέφυγα να σχολιάσω σε αυτό το νήμα από ντροπή: νιώθω άβολα για τη μόνιμη πολιτική απορία μου, κι ακόμη πιο άβολα που για πρώτη φορά στη ζωή μου δεν ξέρω ακόμη τι θα ψηφίσω.

  Μια που δεν είχαμε εκλογικό γκάλοπ λοιπόν σκέφτηκα ένα γκάλοπ για το κριτήριο της ψήφου. Με ποιο κριτήριο θα ψηφίσετε αύριο; Βάζω, χωρίς ιεραρχική σειρά, διάφορα πιθανά κριτήρια που μπορώ να σκαρφιστώ:

  1. Πεποίθηση: πιστεύω ότι το κόμμα Χ θα κάνει καλό στον τόπο αν κυβερνήσει.
  2. Τιμωρία/φόβος: πιστεύω ότι πρέπει το κόμμα Χ να φύγει από την κυβέρνηση / να μη γίνει επ’ ουδενί κυβέρνηση, γι’ αυτό ψηφίζω το αντίπαλο μεγάλο κόμμα κι ας μη με εκφράζει απολύτως.
  3. Πολιτική τοποθέτηση: ιδεολογικά ανήκω στον χώρο Χ και σε γενικές γραμμές θεωρώ ότι το κόμμα Χ1 εκφράζει καλύτερα τον χώρο αυτό, παρά τις επιμέρους μικρές ή μεγάλες διαφωνίες μου.
  4. Αντίβαρο: με ενδιαφέρει πρωτίστως να εκφραστεί κοινοβουλευτικά ο χώρος Χ, όχι από πεποίθηση, αλλά ως αντιστάθμισμα των χώρων / κομμάτων Ψ, Ω, γι’ αυτό ψηφίζω το κόμμα Χ1 κι ας μην το πολυσυμπαθώ.
  5. Προσωπικό συμφέρον: με ενδιαφέρει πρωτίστως να είναι / να μην είναι στην κυβέρνηση το κόμμα Χ λόγω της πολιτικής που θεωρώ ότι θα ακολουθήσει σε ό,τι με αφορά προσωπικά, οπότε το ψηφίζω / ψηφίζω το αντίπαλο μεγάλο κόμμα.
  6. Αντισυστημική τιμωρία: ψηφίζω συνειδητά ένα οποιοδήποτε κόμμα, ας είναι και καραγκιόζηδες, γιατί τους σιχαίνομαι όλους.
  7. Άκυρο/λευκό: έχει υπάρξει επαρκής συζήτηση εδώ μέσα γι’ αυτό, οπότε δεν αναλύω περαιτέρω.
  8. Do no evil: δεν είναι επαρκώς ισχυρά όλα τα ανωτέρω κριτήρια, οπότε ψηφίζω ένα μικρό άκακο κόμμα που δεν θεωρώ πολύ ενοχλητικό.
  9. Άλλο.
  10. ΔΞ/ΔΑ, έχω καιρό ως αύριο, είμαι παραλία αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας απαντήσω.

 166. sarant said

  153 Εαρίωνα, το δψ της 5ης Ιουλίου δεν είχε ερώτημα την έξοδο της χώρας από την ΕΕ ή από την ευρωζώνη. Επειδή τα γραπτά μένουν μπορείς να δεις τι έγραφα τότε στο ιστολόγιο, δεν τα έχω εκ των υστέρων αλλάξει. Εγώ ψήφισα με βάση το ερώτημα του δημοψηφίσματος, όχι με βάση τη φαντασία του καθενός. Άλλοι θέλησαν να μετατρέψουν το «Ναι» του δημοψηφίσματος σε μοχλό για την ανατροπή της κυβέρνησης -και κατάφεραν, ενώ ως τότε τα πράγματα ήταν αμφίρροπα, 52-48 either way, να μετατρέψουν το αμφίρροπο αποτέλεσμα σε θρίαμβο 61-39. Θέλει ταλέντο αυτό.

 167. gpoint said

  # 165

  Πλην των κομματικά ενεργών οι περισσότεροι- για να μην πω όλοι- ψηφίζουν βάσει του (πολύ εύκολου) 2 αλλά δηλώνουν το(πολύ δύσκολο- με τι γνώσεις και τι μυαλό ; )1 για μπουζουριέρα

 168. Χρήστος Π. said

  Από το σχολείο τη φώναζαν «Η Νόνη το κανόνι». Πήρε 5.000.000 δραχμές για μια φωτογράφηση. Περίπου όσα και ο Κούλης Φον Siemens ως
  αργόμισθος στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας. Ο Άριστος δεν πήγε ποτέ στη δουλειά του ούτε έκανε και τίποτα, αλλά ο μισθός ελέω Σημίτη έπεφτε κανονικά. Ο ανόητος Σαμαράς τον έπεισε να μη προχωρήσει στο ΠΑΣΟΚ όταν έχασε τις εσωκομματικές εκλογές η αδελφούλα του. Προτιμούσε το Σημίτη ο άριστος αλλά ο ανόητος του υποσχέθηκε καριέρα και μέλλον στη ΝΔ όπερ και εγένετο. Έτσι, η δεξιά, αφού υπέστη πολλές ξεφτιλισμένες ηγεσίες που ευνόησαν την χρεωκοπία και την αριστερή μπαρούφα στην Ελλάδα, τελικώς παραδόθηκε στον άριστο Κούλη.

  Ο άριστος γεμισε τα ψηφοδέλτια με άβουλους και ηλίθιους άριστους που πιστεύει δεν θα του δημιουργήσουν πρόβλημα. Ταυτόχρονα, φίλοι και εραστές του Καραμανλή μπήκαν σιγά σιγά στα περιθώρια, όσο τέλος πάντων γινόταν. Όσοι ψηφίσετε ΝΔ ψηφίστε τη Νόνη το κανόνι είναι κρίμα να παει χαμένος ο σταυρός σας. Ίσως κάποτε δημιουργήσει πρόβλημα στη Κούλη (αν τη πιάσουν τα ορμονικά της)….

 169. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  165 – Τα δικά μου κριτήρια είναι απλά, θα ψηφίσω το κόμμα που στο πρόγραμμά του έχει, 1 – απαγόρευση στις εμπορικές τράπεζες να λειτουργούν σαν επενδυτικές, να κόβουν χρήμα και να το δημιουργούν από το πουθενά, να μη μπορούν να δανείζουν πάνω από τις καταθέσεις που έχουν, να μη επενδύουν σε χρηματιστηριακές αξίες και σε διάφορα εξωτικά χρηματιστηριακά επενδυτικά προγράμματα, να μη δανείζουν με επισφάλειες, κλπ.

  2 – Κρατικοποίηση και έλεγχο της κεντρικής τράπεζας, (στην προκειμένη περίπτωση της ΕΚΤ, προσπάθεια ο κεντρικός τραπεζίτης να ψηφίζεται από τον ευρωπαϊκό λαό και να ελέγχεται άμεσα από την ευρωπαϊκή επιτροπή ).

  3 – Κατάργηση των παραγώγων και όλων των εξωτικών χρηματιστηριακών επνδυτικών εργαλείων, CDS, ETFs κλπ.

  4 – Απαγόρευση της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων στο χρηματιστήριο και επιβολή φόρου στις συναλλαγές ίσο με το επιτόκιο καταθέσεων.

  5 – Κατάργηση του ΦΠΑ και μείωση του φόρου εισοδήματος στο 3% από 10,000 έως 50,000 και στο 5% για πάνω από τις 50,000.

  6 – Απαγόρευση της δημιουργίας από τον οποιοδήποτε πολίτη οφσορ εταιρείας.

  7 – Διαχωρισμό κράτους εκκλησίας και κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών και της ιστορίας στην πρωτοβάθμια και εισαγωγή στην θέση τους της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης (από το προνήπιο) και της οικονομικής διαχείρησης.

  8 – Κατάργηση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στην πρωτοβάθμια και δικαίωμα στους μαθητές να φοιτούν διαδικτυακά στο σπίτι με την υποχρέωση να εξετάζονται ανά εξάμηνο για να περνάνε στην επόμενη τάξη (κι όχι ένα χρόνο, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ!!!) σε κρατικά εξεταστήρια.

  9 – Κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων στην τριτοβάθμια και άρση της απαγόρευσης δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων.

  10 – Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και ψήφιση νόμου για ισόβια σε όποιον πολιτικό δεν πραγματοποιεί τουλάχιστον το 75% των προεκλογικών υποσχέσεών του.

  Είναι και μερικά άλλα, αλλά κι αυτά είναι αρκετά για να το ψηφίσω.

  Για τους υποψήφιους ένα μόνο κριτήριο μου είναι αρκετό, να λένε την αλήθεια.

 170. Πέπε said

  Λάμπρο, μερικές ενστάσεις στα εκπαιδευτικά σου:

  > > κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών και της ιστορίας στην πρωτοβάθμια…

  Για την ιστορία δε συμφωνώ. Για να μάθει κανείς ιστορία σε επίπεδο Γυμνασίου και πέρα, είναι απαραίτητη προϋπόθεση να την έχει πρώτα κάνει σε πιο στοιχειώδες επίπεδο. Πρώτα εμπεδώνεις (ή έστω παίρνεις μυρωδιά) κάποια βασικά γεγονότα, και σταδιακά αρχίζουν και οι συσχετισμοί.

  > > …και εισαγωγή στην θέση τους της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης (από το προνήπιο) και της οικονομικής διαχείρησης.

  Και γιατί όχι. λ.χ. (και) κυκολοφοριακής αγωγής; …Ο καθένας θα μπορούσε να προσθέσει κι άλλα.

  8 – Κατάργηση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στην πρωτοβάθμια και δικαίωμα στους μαθητές να φοιτούν διαδικτυακά στο σπίτι με την υποχρέωση να εξετάζονται ανά εξάμηνο για να περνάνε στην επόμενη τάξη (κι όχι ένα χρόνο, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ!!!) σε κρατικά εξεταστήρια.

  Ναι, αλλά στο σχολείο γνωρίζεις και κάναν άνθρωπο. Αυτός είναι ο βασικότερος στόχος του.

  Και δεν καταλαβαίνω γιατί εξετάσεις. Εδώ κάναμε αμάν να τις ξεφορτωθιούμε εν μέρει από το Γυμνάσιο, τώρα θα τις βάλουμε και στο Δημοτικό; Και τι θα κάνει όποιος κόβεται;

  Τη βασική σου ιδέα, ότι το κόμμα που να αξίζει την ψήφο σου πρέπει να περιγράφεται με τόσο εξαντλητική λεπτομέρει (π.χ. δε μας κάνει ένα που να πληροί τα 9 από τα 10 κριτήρια και μέρος του τελευταίου αλλά να διαφοροποιείται ως προς το αν θα είναι εξαμηνιαίες ή τετραμηνιαίες οι εξετάσεις), δεν τη σχολιάζω.

 171. Πέπε said

  Επίσης, σχετικά με τη φοίτηση από το σπίτι: προφανώς έχεις προεξοφλήσει ότι ι γονείς θα είναι άνεργοι!

 172. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  68. Η κριτική σου είναι ορθή και ουμανιστική. Πρώην πεινασμένοι δεν δύνανται να σκεφτούν έτσι, σκέφτονται μόνον την πάρτη τους και την παρέα τους.

  Από παλιό κείμενο μου
  1. […]

  Το μόνο που θα μπορούσε να κάνει η ανανεωτική αριστερά όπως δομήθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι να διώξει τις «συνιστώσες» , αν αυτές συνεχίζουν να συνομωτούν και να υποστηρίζουν ψυχαναγκαστικά το αλάθητό τους για ‘’επανάσταση’’, να διεξάγει μακρόχρονο συνέδριο επανίδρυσης με συγκεκριμένες θέσεις και προοπτική σε εντελώς διαφορετικές βάσεις, καλώντας όλους τους σκεπτόμενους προοδευτικούς και ανένταχτους αριστερούς πολίτες , οι οποίοι εξάλλου αποτελούν μαζί με τις 16000 χιλιάδες μέλη του, και την αιτία ύπαρξης του ΣΥΝ (είναι οι ψηφοφόροι του) να συμμετέχουν ενεργά για διαρκή και ανοικτή ανανέωση προσώπων και ιδεών, αλλάζοντας το οργανωτικό μοντέλο με τα ’’κουτάκια’’ των ‘’συνιστωσών’’ και του ΣΥΝ, και πείθοντας όλο και περισσότερους, ότι στον νέο αναγεννημένο ΣΥΝ θα βρουν στήριξη στα προβλήματά τους, εφόσον -βεβαίως- η ηγετική του ομάδα πιστεύει ότι ο ΣΥΝ δεν είναι αυτοσκοπός για την διαιώνιση της ‘’συλλογικότητας’’ των επαγγελματιών πολιτικών της αριστεράς

  2. Ας μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι που ακολούθησαν τον ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2010 ήταν τα 4/5 των κάτωθι :

  […]
  Την πρώτη 4ετία στο ΠΑΣΟΚ συνέρρεε παντός τύπου και είδους πληθυσμός, που ως αρχηγικό ‘’κίνημα‘’ προσέλκυσε αγρότες-κτηνοτρόφους , μικροέμπορους, βιοτέχνες, εσωτερικούς μετανάστες κάθε είδους. Μάλιστα κάθε μη δεξιός διοριζόταν αυτή την 4ετία αφού το ΠΑΣΟΚ δεν είχε καν επαρκή οργανωτική δομή και αρκετά μέλη με προσόντα για διορισμό (λόγω και των διαγραφών-αποχώρησης πολλών σημαντικών σοσιαλιστών με δράση στην Χούντα καθώς και πολλών φοιτητών τον Μάιο του 1975, που διασκορπίσθηκαν σε άλλες ‘’προοδευτικές’’ οργανώσεις και κόμματα και της ίδρυσης της Σοσιαλιστικής Πορείας) και πολλές θέσεις στην δημόσια διοίκηση (αφού εξυπηρετήθηκαν οι σχετικά λίγοι οργανωμένοι οπαδοί του) περίσσευαν.

  Με αυτό τον μηχανισμό διορίστηκαν αρκετοί απόφοιτοι 6-τάξιου γυμνασίου και πολλοί επιστήμονες μέλη του ΚΚΕ και του ΚΚΕ εσωτερικού, μαοϊκοί, τροτσκιστές κ.λ.π., πολλοί από τους οποίους – στη συνέχεια- λόγω των σημαντικών γνώσεων τους επί της πολιτικής πρακτικής, συνεργάσθηκαν –νωρίτερα ή αργότερα – με το καθεστώς ΠΑΣΟΚ, αποκομίζοντας διάφορα οφέλη.
  […]

  127. Τα εγγενή προβλήματα των αριστερών (μερικά περιγράφω παρακάτω) δεν επιλύθηκαν προϊόντος του χρόνου.

  […]

  Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ & ΤΟ ΔΙΑΡΚΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

  ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

  1.Είναι γνωστή η αντίδραση του σύγχρονου αριστερού ‘’στελέχους’’ απέναντι στο αυθόρμητο, το ανοργάνωτο, το απρόσμενο : καχυποψία, εκνευρισμός, άρνηση αποδοχής. Ότι δεν ελέγχουν το καταστρέφουν και αν δεν μπορούν το συκοφαντούν, οι πιο ευγενείς το αγνοούν. Όλα πρέπει να είναι ελεγχόμενα σε ‘’κουτάκια’’, ‘’φάσεις’’, στάδια. Η κοινωνία πρέπει να λειτουργεί περίπου… σαν τα ταχυδρομεία. Κορυφαίο παράδειγμα η αντίδραση των οργανωμένων μελών της αριστεράς στην αυθόρμητη εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 και η συκοφάντησή της.

  2. Εξάλλου οι μακρόχρονες επενδύσεις που έχουν κάνει οι εξουσιομανείς γραφειοκράτες πρέπει να αποδίδουν αποτελέσματα αποκλειστικά σε έναν στενό κύκλο, στον οποίο δύσκολα γίνονται αποδεκτοί οι άλλοι, οι διαφορετικοί . Επομένως δεν πρέπει να απορούμε που τα ‘’στελέχη’’ του ΣΥΝ απαρτίζονται κυρίως από πρώην επαγγελματικά στελέχη του ΚΚΕ, καθώς και δημόσιους (κατ΄ ευφημισμόν) υπάλληλους –συνδικαλιστές του ΚΚΕ και του ΚΚΕ εσωτερικού.

  3.Υπάρχουν παραδοσιακά και ελάχιστοι «ταξικοί αποστάτες» που ασχολούνται με το hobby (συγνώμην λειτούργημα) της πολιτικής, όπως οι κυρίες της μεγαλοαστικής τάξης με τις αγαθοεργίες, που μας κάνουν την χάρη να μας δίνουν σημασία, να ‘’παίζουν΄’’ με τις ιδέες και την ανάδειξη ‘’στελεχών’’ όπως οι γόνοι της βρετανικής μεγαλοαστικής τάξης .

  4. Λίγοι πραγματικά εργαζόμενοι υπάλληλοι και ελεύθεροι επαγγελματίες κατόρθωσαν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην πρώτη γραμμή της Ανανεωτικής Αριστεράς, γιατί οι πρώτοι θα έχαναν την δουλειά τους και οι δεύτεροι θα έκλειναν την επιχείρησή τους ή -λιγότερο σύνηθες- απορροφήθηκαν από το επάγγελμα τους.

  5. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ως μέσος όρος δηλ., την μυστικοπάθεια σε βαθμό ‘’συνωμοτικότητας’’, την έλλειψη επαφής με τις ‘’πλατιές μάζες’’ και την κρυφοσταλινική- «κρατικίστικη»-γραφειοκρατική αντίληψη σχεδόν για τα πάντα.

  6. Και διατυπώνω τα ερωτήματα :
  Είναι επάγγελμα η ενασχόληση με την πολιτική σ’ ένα αριστερό κόμμα ;
  Πρέπει να είναι διαρκής και επί δεκαετίες η ενασχόληση με την πολιτική σ’ ένα αριστερό κόμμα ή πρέπει να υπάρχει διαρκής, ανοικτή ανανέωση προσώπων και ιδεών και όχι κυκλική εναλλαγή των ίδιων προσώπων ;
  Τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν αυτά ;
  […]

 173. Χρήστος Π. said

  169 Είναι κρίμα που δεν καταλαβαίνεις ούτε εσύ ο ίδιος πόσο ταυτισμένος είσαι -και ειναι αρκετά καλό αυτό- με τις προτάσεις οικονομικής πολιτικής της Σχολής του Σικάγο και του «νεοφιλελεύθερου» Milton Friedman που εκτός από κρατικό έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας (το μονο κρατικό ίσως που ευχάριστα δέχονται), προτείνουν για τις τράπεζες ό,τι ακριβώς και εσύ. Πολλάπλασιαστής χρήματος ίσος με μηδέν και υποχρεωτική διατήρηση ρευστών διαθεσίμων όσες και οι καταθέσεις τους. Τραπεζίτες, σπάταλο κράτος, και σοσιαλίζοντες πολιτικοί δημιούργησαν άλλωστε τα αντίθετα.

  (Οι πιο «ακραίοι» της «Αυστριακής Σχολής» θέλουν ανυπαρξία της Κεντρικής Τράπεζας και προτείνουν να εκδιδουν οι εμπορικές το δικό τους χρήμα και ας αποφασίζει η αγορα και ο ανταγωνισμός τι χρήμα εμπιστεύεται και τη σκληρή τιμωρία όσων το παρακάνουν με την έκδοση χρήματος. Είναι άλλωστε λάτρεις του γνήσιου, ανόθευτου κανόνα του χρυσού). Η γενική αμορφωσιά της αριστεράς και η ανυπαρξία κάθε είδους σκέψης και διανόησης στην ελληνική δεξιά κάνουν τα παραπάνω να φαίνονται περίεργα, το ξέρω.

  Η μόνη μου επιφύλαξη είναι για τα εξωτικά χρηματοοικονομικά προϊόντα που αναφέρεις. Μάλλον θα τα περιορίσει η πραγματικότητα με τις
  προτάσεις νομισματικής πολιτικής που έχεις και δεν θα χρειαστεί μια μάλλον αντισυνταγματική απαγόρευση. Άλλωστε και να υπάρξουν το κόστος θα το υφίσταται και πρέπει να υφίσταται όποιος παίρνει τα ρίσκα του με τη θέλησή του και παίζει το παιχνιδι. Εάν φτιάχνουν όσα προϊόντα θέλουν και τα εμπορεύονται όπως θέλουν αυτοί που έχουν ή επιθυμούν να αγοράσουν μετοχές και ομόλογα τότε οι επιχειρήσεις θα αντλούν ευκολότερα χρήμα απο αυτούς που θέλουν να το κάνουν και να ρισκάρουν επενδυοντας. Αυτό είναι καλό. Κακό είναι να σώζεις αυτούς που παίζουν και χανουν με λεφτά φορολογουμένων. Κακό είναι να νομζεις πως όποτε σκάζει χρηματοπιστωτική φούσκα χάλασε ο κόσμος ενώ αυτό υγιές. Το πρόβλημα είναι η αντίθετη κατέυθυνση. Όταν η πραγματική οικονομία υποφέρει η χρεωκοπά και γι αυτό καταρρέουν χρηματοοικονομικά προϊόντα.

  Χωρίς υπερβολική νομισματική επέκταση οι φούσκες ελαχιστοποιούνται και τα υπερβολικά εξωτικά χρηματοοικονομικά προϊόντα αυτοπεριορίζονται άλλωστε όπως είπα.

  Όσν αφορά στη σεξουαλική διαπαιδαγώγιση δεν σε είδα να προτείνεις την Νόνη για υπουργό παιδείας όταν κάλεσα το πόπολο να τη
  ψηφίσει. Η υποκρισία σου σημειώθηκε εδώ.

 174. Χρήστος Π. said

  Η Νόνη το κανόνι θα έκανε πάλι γυμνό για ένα εκατομμύριο: https://www.youtube.com/watch?v=-8LDKF7O3sQ
  Το θέμα είναι ποιός θα τα δώσει. Όσοι πληρώνουν με το εκατομμύριο ( https://www.youtube.com/watch?v=qaw6tDkmPto )
  μετανάστευσαν λόγω κρίσης. Τι μένει; Υπάρχει λύση; Ναι. Η πιστωληπτική γραμμή του Μπάμπη. Σκεφθείτε το αύριο στη κάλπη.
  Θέλετε Νόνη και τι Νόνη; Ντυμένη ή όχι;

 175. Triant said

  ΛΑΜΠΡΟ

  Ένας (αλλά αρκετός για μένα) λόγος να ψηφίσω Συριζα είναι τα συσσίτια που μοιράζονται κάθε μέρα στο σχολείο που υπηρετεί η Μάρω. Και ένας μόνο να το χρειάζεται πραγματικά, φτάνει.

  Έχω ένα φιλαράκι (καμιά δεκαριά χρόνια μικρότερο) που τέλειωσε με άριστα μηχανολόγος από το ΕΜΠ (έχοντας στο μεταξύ στα 20 γράψει και ένα βιβλίο για υπολογιστές). Μόλις τέλειωσε το μεταπτυχιακό του στο ΜΙΤ τον τσίμπησε η UBS και τον έκανε μπροκερ στο Λονδίνο. Μετά από λίγα χρόνια έφτασε να παίρνει 3 εκ, λίρες τον χρόνο. Έφυγε, έκανε δικές του δουλειές και πριν από δύο χρόνια που ειχε έρθει στην Αθήνα πήγαμε να πιούμε έναν καφέ στα παλιά λημέρια (Εξάρχεια). Εκεί, εκτός των άλλων μου είπε ότι είχε δουλέψει έναν αλγόριθμο που μπορούσε να πλησιάσει το ζητούμενο κάθε επιτυχημένου μπροκερ το οποίο είναι 0,5% την ημέρα. Υποθέτω οτι γι αυτό μιλάς, αλλά μου φαίνεται λίγο αισιόδοξο να το φτάνεις με δυο χρόνων μαθήματα μόνο.

 176. 168. Ο Φόρος εισοδήματος στο 3% από 10,000 έως 50,000 και στο 5% για πάνω από τις 50,000 μου τράβηξε την προσοχή πιο πολύ από όλα.
  Προφανώς ένα κράτος με τέτοιο φορολογικό καθεστώς θα καλύπτει τα λειτουργικά του έξοδα σχεδόν εξ ολοκλήρου με δανεισμό (έκδοση ομολόγων, έντοκων γραμματίων κτλ).
  Το ερώτημα είναι που θα βρεθούν δανειστές (τράπεζες, ασφαλιστικοί οργανισμοί, άλλα κράτη κοκ), αρκετά τρελοί για να επενδύουν δανείζοντας ένα τέτοιο κράτος, με αυτό το φορολογικό καθεστώς ως εγγύηση για τα λεφτά που θα του δώσουν.

 177. τα μυαλά said

  Πλάκα-πλάκα αυτά που συζητάτε εδώ με τόση σοβαρότητα, δεν απέχουν και πολύ από τις προγραμματικές θέσεις του πάλαι ποτέ συνασπισμού. Κάποτε, όταν δεν είχα τη να κάνω και ο αντικαταστάτης αργούσε στην κίνηση, παρακολουθούσα κάποιον Ρούντι Ρινάλντι. Στέλεχος του συνασπισμού και αν δεν κάνω λάθος και μέλος της κεντρικής επιτροπής του Σύριζα (ή κάποιας συνιστώσας του). Ακριβώς τα ίδια έλεγε. Έσκαγα στα γέλια με τις ονειροπαρμένες αφέλειες του. Έχω καιρό να ακούσω νέα του, άραγε να ζει?

 178. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  175.
  Ανάθεμά με, ανάθεμά με αν ψήφισα έστω μία φορά στη ζωή μου σκεπτόμενη για μένα ή την οικογένειά μου. Πάντα τους πολλούς, τους πιο αδύναμους, λογάριαζα.
  Όταν απέλυσε δια της διαθεσιμότητας και της εφεδρίας χιλιάδες Δ.Υ ο Μητσοτάκης (υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μαζί με την Ε. Χριστοφιλοπούλου) είχα αρρωστήσει. Τηλεφωνούσα όταν είδα ότι τον έβγαζε σε διαθεσιμότητα, στο Χρήστο Μ. πτυχιούχο ΤΕΦΑΑ, υπάλληλο στο Αθλητισμού 12 χρόνια, με τη γυναίκα του(αναπληρώτρια δασκάλα) στις τελευταίες εβδομάδες της γέννας του δεύτερου παιδιού τους και δεν απαντούσε.Όπως και σε τηλεφωνήματα άλλων γνωστών και συναδέλφων. Πέρασαν οι άνθρωποι το στραπάτσο της ζωής τους . Όταν με το πρώτο νομοσχέδιο του Σύριζα επανήλθε στη δουλειά του, μας πήρε έναν- έναν να μας ευχαριστήσει και να μας καλέσει στα βαφτίσια του μικρού. Κράταγαν μας είπαν, γελώντας πια, τις κλήσεις μας «για μετά» . «Μετά»,στο σημείο μηδέν δηλαδή, στα μεγάλα ζόρια, όταν θα τέλειωνε και η περίοδος της διαθεσιμότητας αν ήταν να τους προστρέξουμε πριν φουντάρουν οικογενειακώς. Ευτυχώς ήρθε αυτός ο ψεύτης Σύριζα,συνέχισαν στις δουλειές τους και μπόρεσαν να πορευτούν.

 179. sarant said

  177 Ο Ρούντι ήταν ο επικεφαλής της ΚΟΕ, συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ.

 180. Παναγιώτης Κ. said

  Κτγμ η σκέψη του Λάμπρου παρά τις ενστάσεις που μπορεί να έχει κανείς για τα επιμέρους κινείται σε δρόμο διαφορετικό από αυτόν τον οποίο έχουμε συνηθίσει.
  Ο Λάμπρος δεν είναι του σταθερού εισοδήματος όπως είναι πολλοί από μας. Είναι ελεύθερος επαγγελματίας και επομένως έχει διαφορετική θέαση των πραγμάτων.
  Αν λοιπόν κατάλαβα σωστά ούτε λίγο ούτε πολύ μας λέει. Το σύστημα δεν αντιμετωπίζεται με τους παραδοσιακούς τρόπους. Το πολεμάς με τα ίδια του τα μέσα τα οποία βέβαια για να τα κατακτήσεις πρέπει να κοπιάσεις και κυρίως να αποβάλεις τους διαφόρους δογματισμούς-εμπόδια.

  Όπως και άλλη φορά έγραψα,ένας τυπικός αριστερός κατατρύχεται ((;) ή μήπως τελικά και η αριστεροφροσύνη σήμερα είναι μια…πόζα;) από το δίλημμα της Σκύλλας και της Χάρυβδης. Όπου Σκύλλα είναι η ενσωμάτωση στο σύστημα και Χάρυβδη η περιθωριοποίηση (διάβασε ιδιώτευση).

  Στη χώρα μας έχουμε πάρα πολλά οικονομικά τμήματα. Θα περίμενε κανείς, η…κατά κεφαλήν οικονομολογική σκέψη να είναι υψηλή και να μην έχουμε δει τα διάφορα οικονομικά…τέρατα που μας έχουν βουλιάξει. Και όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.
  Δεν ξεχνώ την εξομολόγηση του καθηγητή Μπέη που είχε διατελέσει και γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου επί Πασόκ. » Δεν γνώριζα ότι ήταν αυτή η οικονομική κατάσταση της χώρας».
  Αντί να μιλάμε επί τη βάσει των μεταβολών των διαφόρων οικονομικών στοιχείων και πάντοτε σε σύγκριση με άλλους λαούς εμείς μιλάμε κυρίως ως haters. (Κάπως έτσι το έγραψε ο Nikiplos δυο αναρτήσεις πιο πίσω).
  Και πάντα ετεροκαθοριζόμενοι.( Ναι, στον προεκλογικό αγώνα αναφέρομαι)

  Στην καθημερινότητα, η συμπεριφορά των ανθρώπων δείχνει να μην επηρεάζεται από αυτή την οικονομική σκέψη που υποτίθεται ότι υπάρχει διάχυτη σε όλη τη χώρα.
  Οι σπατάλες κλίμακας καλά κρατούν και οι ντουλάπες των ταπεινών και…καταφρονημένων είναι τιγκαρισμένες από αφόρετα ρούχα!

  Λάμπρο συγγνώμη που σε χρησιμοποίησα ως αφορμή για να πω τα δικά μου.

 181. Παναγιώτης Κ. said

  @180. Διορθώνω. Όχι δυο αναρτήσεις πιο πίσω. Σε αυτή την ανάρτηση τα έγραψε ο Nikiplos. (#26)

 182. Παναγιώτης Κ. said

  @178.Πιστεύω αυτό που λες. Ότι δεν αποσκοπεί σε προσωπικό συμφέρον η στάση σου.
  Το ίδιο κάνει και η γυναίκα μου. Στην γυναίκα ΄μου όμως καταλογίζω ισχυρό συναισθηματισμό και ίσως έναν λανθάνοντα…ρατσισμό. :). Συνηθίζω να την ρωτάω: Εγώ που δεν λέω «κρίμα ο καημένος» είμαι…ανάλγητος; και της θυμίζω ότι μαζί κάνουμε μερικές…αγγαρείες στη γειτονιά και σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

  Σύμφωνα με το μύθο για τον Ηρακλή, κλήθηκε αυτός να διαλέξει είτε τον δρόμο της α ρ ε τ ή ς είτε τον δρόμο των π α θ ώ ν (και όχι της κακίας όπως λανθασμένα λέμε).
  Ανεπαισθήτως τους αδύναμους τους τοποθετούμε στους…ενάρετους και όλους τους άλλους στους…κακούς.
  Δεν χρειάζεται να αναλωθώ για να πω ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι.

  Τα απλουστευτικά ερμηνευτικά σχήματα ναι μεν είναι εύληπτα οπότε έχουν και μεγάλη κινητικότητα αλλά, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
  Σε παλαιότερες εποχές δεν είχαμε τα μέσα για να διαχειριστούμε την πολυπλοκότητα. Σήμερα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά και πιο εύκολα.

  Έφη να και ένα ερώτημα: Πως αντιμετωπίζεις το φαινόμενο όπου στο χώρο της πολιτικής δεν υπάρχουν φιλίες και η συντροφικότητα είναι κενό γράμμα;

 183. τα μυαλά said

  177 Παρακολουθούσα και έναν Ιφικράτη Αμοιρά. Ατός και αν ήταν πυροβολημένος (χωρίς να βάζω όρκο ότι δεν υπήρχαν/υπάρχουν άλλη πιο πυροβολημένοι)

 184. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  170 – Πέπε, τα δικά μου κριτήρια για να ψηφίσω κάποιο κόμμα και υποψήφιο και παράλληλα προτάσεις είναι, καλές κακές το συζητούμε, πρότεινε τις δικές σου.

  > > κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών και της ιστορίας στην πρωτοβάθμια…

  Για την ιστορία δε συμφωνώ. Για να μάθει κανείς ιστορία σε επίπεδο Γυμνασίου και πέρα, είναι απαραίτητη προϋπόθεση να την έχει πρώτα κάνει σε πιο στοιχειώδες επίπεδο. Πρώτα εμπεδώνεις (ή έστω παίρνεις μυρωδιά) κάποια βασικά γεγονότα, και σταδιακά αρχίζουν και οι συσχετισμοί.»

  Για ποιό λόγο να μάθει αυτή την σχολική ιστορία, πού θα του χρησιμεύσει στην ζωή του, ειδικά σ΄αυτό το άκρως μεταβαλλόμενο κοινωνικοπολιτικό αλλά και οικολογικό περιβάλλον; Αλλά σκέψου κι αυτό το μελλοντικό, έτος 200019, η μάχη του Μαραθώνα…μπλά, μπλά μπλά, ο Μέγας Αλέξανδρος στην μάχη στα Γαυγάμηλα…..μπλά μπλά μπλά, ο Ιουστινιανός, μπλά μπλά μπλά, η μάχη στο Ματζικέρτ, μπλά μπλά μπλά, η συνθήκη Κιουτσούκ Καϊναρτζή, μπλά μπλά μπλά, η επανάσταση του 1821 μπλά μπλά μπλά, η χούντα το 1967 μπλά μπλά μπλά, το πολυτεχνείο μπλά μπλά μπλά, η μεταπολίτευση μπλά μπλά μπλά, η σοσιαλιστική αλλαγή (λέμε και καμιά μαλακία να περνάει η ώρα 🙂 ) μπλά μπλά μπλά, η ισχυρή Ελλάδα μπλά μπλά μπλά, η επανίδρυση τους κράτους μπλά μπλά μπλά, λεφτά υπάρχουν μπλά μπλά μπλά, Ζάπειο 2 σκίζουμε το μνημόνιο, μπλά μπλά μπλά, θα βαράμε το νταούλι και οι αγορές θα χορεύουν πεντοζάλι μπλά μπλά μπλά, και μόνο μ΄αυτά δεν περνάς την τάξη, φαντάσου και ΟΟΟΟΛΑ τα επόμενα και θα καταλάβεις το χαζό του πράγματος. Η ιστορία για έναν λόγο διδάσκεται από το δημοτικό και τον γνωρίζεις καλύτερα από μένα, για τον ίδιο λόγο και τα θρησκευτικά.
  Το 200019, μπορείς αν το κάνεις και 2,200,019, το φαντάζεσαι τι ιστορία θα πρέπει να μαθαίνουν τότε τα παιδιά; ΚΟΛΑΣΗ. 🙂

  > > …και εισαγωγή στην θέση τους της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης (από το προνήπιο) και της οικονομικής διαχείρησης.

  Και γιατί όχι. λ.χ. (και) κυκολοφοριακής αγωγής; …Ο καθένας θα μπορούσε να προσθέσει κι άλλα.» Να προσθέσει, είπα εγώ όχι; αφού καταργηθούν όμως τα άλλα που είναι ασήμαντα και αχρείαστα για τα παιδιά (φυσικά πολύ σημαντικά για κάποιους μεγάλους).

  «8 – Κατάργηση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στην πρωτοβάθμια και δικαίωμα στους μαθητές να φοιτούν διαδικτυακά στο σπίτι με την υποχρέωση να εξετάζονται ανά εξάμηνο για να περνάνε στην επόμενη τάξη (κι όχι ένα χρόνο, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ!!!) σε κρατικά εξεταστήρια.

  Ναι, αλλά στο σχολείο γνωρίζεις και κάναν άνθρωπο. Αυτός είναι ο βασικότερος στόχος του.» Έλα βρε Πέπε που είναι αυτός ο βασικότερος στόχος του σχολείου, μαζί μιλούμε. 🙂
  Περιμένω από τους εκπαιδευτικούς και ειδικά από σένα (που είσαι νέος κι έχεις πιο ανοιχτό μυαλό και είσαι σε καλλιτεχνικό γυμνάσιο) να έχετε ευρύτερη κοινωνική αντίληψη. Κατ΄αρχάς δεν είπα να κλείσουν τα σχολεία αλλά να καταργηθεί η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ εκπαίδευση, έχει ΜΕΓΑΛΗ διαφορά έτσι;
  Mετά είναι το βασικότερο, χιλιάδες παιδιά με κινητικά προβλήματα αδυνατούν να φοιτήσουν στα σχολεία και γιατί δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις υποδομές και γιατί το κόστος μεταφοράς τους είναι δυσβάσταχτο για πολλές οικογένειες (ειδικά μετά την ΑΓΡΙΑ περικοπή των πενιχρών επιδομάτων τους από Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ και δυστυχώς ΣΥΡΙΖΑ) και φυσικά για το σχολικό μπούλινγκ. Σ΄αυτά τα παιδιά, να προσθέσουμε τα χιλιάδες γυφτάκια (έτσι δεν τα λένε οι αγανακτισμένοι γονείς στα σχολεία που φοιτούν κάποια ελάχιστα;) και τα χιλιάδες λαθρομεταναστάκια που δεν τα θέλει κανείς (κατά κανόνα) δίπλα στα περιούσια παιδιά του;
  Όλα αυτά τα παιδιά ενός κατώτερου θεού, γιατί να μην έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν ότι και τα «κανονικά» παιδιά και να σπουδάσουν χωρίς πρόβλημα; Και μόνο ένας Χόκινγκ να βγεί απ΄όλα τα παιδιά με κινητικά προβλήματα, αντιλαμβάνεσαι το ΤΕΡΑΣΤΙΟ κέρδος ολόκληρης της ανθρωπότητας.
  Για τα εξάμηνα (που μπορούν να γίνουν τετράμηνα η και τρίμηνα, δεν άσχημε ιδέα) ο λόγος είναι να δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά που τα «παίρνουν» πιο γρήγορα, να τελειώνουν και πιο γρήγορα κι όχι να τιμωρούνται με ισοπέδωση και αγγαρεία και πολλές φορές εγκατάλειψη των προσπαθειών από αυτά.
  Το κέρδος, είναι προφανές για τα παιδιά και την κοινωνία, αλλά θίγονται τα μικρά αλλά και μεγάλα συμφέροντα κάποιων

  Αυτή είναι η βασική μου ιδέα και στόχος για την μάθηση στο σπίτι κι όχι αυτό που νομίζετε οι περισσότεροι εδώ που τυγχάνει να είστε και εκπαιδευτικοί, θεωρώντας πως στρέφομαι εναντίον σας. Η πρόταση είναι ανοιχτή για συζήτηση και βελτίωση.

  «Και δεν καταλαβαίνω γιατί εξετάσεις. Εδώ κάναμε αμάν να τις ξεφορτωθιούμε εν μέρει από το Γυμνάσιο, τώρα θα τις βάλουμε και στο Δημοτικό; Και τι θα κάνει όποιος κόβεται;» Δεν ξέρω ρε φίλε, έτσι το έχω βρεί και δεν έχω σκεφτεί κάτι άλλο, να τις καταργήσουμε τελείως δεν έχω πρόβλημα, πρόταση είναι όχι νόμος του κράτους. 🙂

  «Τη βασική σου ιδέα, ότι το κόμμα που να αξίζει την ψήφο σου πρέπει να περιγράφεται με τόσο εξαντλητική λεπτομέρει (π.χ. δε μας κάνει ένα που να πληροί τα 9 από τα 10 κριτήρια και μέρος του τελευταίου αλλά να διαφοροποιείται ως προς το αν θα είναι εξαμηνιαίες ή τετραμηνιαίες οι εξετάσεις), δεν τη σχολιάζω.» Πολύ καλά κάνεις γιατί δεν είναι η βασική μου ιδέα και γιατί δεν είναι αυτό που κατάλαβες. 🙂

  Πάω να ψηφίσω, αμφιταλαντεύομαι μεταξύ – Ελεωνόρα υπ.οικ, Δανάη υπ.εξ, και ΠΕΠΕ (ο γνωστός κούταβος 🙂 ) πρωθυπουργός, από τις εκλογές του 15 και του λαϊκού κόμματος ΑΓΑΜΟΙ ΘΥΤΑΙ των ευρωεκλογών, θα αποφασίσω κυριολεκτικά στο παραβάν. 🙂

 185. Παναγιώτης Κ. said

  Να θέσω ένα ερώτημα:
  Ποια είναι τα στοιχεία συνοχής μιας κοινωνίας.
  Ή μήπως δεν έχει νόημα ένα τέτοιο ερώτημα;
  Εσύ Λάμπρο τι λες πάνω σε αυτό;
  Πάντως, δεν μπορώ να α-κυρώσω τον Θουκυδίδη!

  Διαβάζω κατά συστηματικό θέλω να πιστεύω τρόπο, Ιστορία τα τελευταία πέντε χρόνια και νιώθω πολύ «πλούσιος». Τόσο πλούσιος που φοβάμαι μήπως μου βγει σε…αλαζονεία. 🙂
  Παρεμπ. εκδόθηκε προσφάτως (Απρίλιος του 2019) από τις εκδόσεις Πατάκη το βιβλίο του Κώστα Κωστή με τίτλο «Ο Πλούτος της Ελλάδας»
  «Η Ελληνική Οικονομία από τους Βαλκανικούς πολέμους μέχρι σήμερα».
  Άρχισα να το διαβάζω και η πρώτη μου αίσθηση είναι ότι έχει στο κέντρο του τους ανθρώπους ενώ οι πολιτικές ιστορίες έχουν τα πολιτικά πρόσωπα, τους στρατηγούς και τα γεγονότα.
  Π.χ η ενασχόληση του Κωστή με το προσφυγικό ζήτημα εμμέσως θέτει στο κέντρο του ενδιαφέροντος τον άνθρωπο.
  Αυτό διαπίστωσα διαβάζοντας τις 120 πρώτες σελίδες και συνεχίζω…ακάθεκτος.

 186. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  175 – «Ένας (αλλά αρκετός για μένα) λόγος να ψηφίσω Συριζα είναι τα συσσίτια που μοιράζονται κάθε μέρα στο σχολείο που υπηρετεί η Μάρω. Και ένας μόνο να το χρειάζεται πραγματικά, φτάνει.»
  Ψήφισε ό,τι θέλεις Triant, δεν έκανα ποτέ κριτική σε κανέναν για το τι ψηφίζει, εν αντιθέση με πολλούς εδώ που μου την πέφτουν γιατί ψηφίζω συνειδητό άκυρο και προσπαθούν να με πείσουν πως είναι λάθος ενώ αρκετοί πιστεύουν πως ευθύνονται όσοι ψηφίζουν άκυρο η απέχουν για το εκλογικό αποτέλεσμα που δεν είναι «σωστό» γι αυτούς (όπως π.χ η φίλη μου ΕΦΗ ΕΦΗ ή η απίθανη δογματική που δεν ξέρει τι της γίνεται από πολιτική που μας αποκάλεσε μαλάκες και φασίστες τους δεξιούς κι οι περισσότεροι την επιδοκίμασαν) κι όχι η πολιτική των ξεπουλημένων και χειραγωγημένων από την ελίτ κομμάτων τους, θεωρώντας αυθαίρετα πως εμείς θα ψηφίζαμε το κόμμα τους.
  Διαπιστώσεις κομματικών και κυβερνητικών ενεργειών κάνω Triant, τίποτε παραπάνω τίποτε παρακάτω, αν είναι ενοχλητικές, πρόβλημά σας, αν είναι λάθος, αποδείξτε το, εδώ είμαι για να το συζητήσουμε αλλά μέχρι τώρα ΚΑΝΕΙΣ δεν αντιπαραθέτει επιχειρήματα, μόνο ευσεβείς πόθους και βρισιές. 🙂
  Ότι και να ψηφίσουμε, θα κερδίσουν οι τράπεζες, τόσες μέρες, πολλοί δεξιοί κι αριστεροί, βάζουν διάφορα για τα κακώς πεπραγμένα των αντίπαλων κομμάτων, ΚΑΝΕΙΣ δεν έβαλε κάτι για τις τράπεζες και πόσες δεκάδες δις τους έδωσαν ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις από το 2010 μέχρι σήμερα, δισεκατομμύρια που πληρώνουμε εμείς που αν έμπαιναν στην οικονομία, δεν θα υπήρχαν συσίτια στα σχολεία φίλε Triant κι εσύ θα αναγκαζόσουν να βρείς άλλο λόγο να ψηφίσεις ΣΥΡΙΖΑ και το πιθανότερο θα ήταν να τον ψηφίσω κι εγώ και πολλοί ακόμη «άκυροι».
  Κανένας τραπεζίτης δεν πήγε φυλακή, αυτό τα λέει ΟΛΑ, το πόσοι μπορούν να το ερμηνεύσουν και να το κατανοήσουν αυτό, είναι άλλο θέμα, εκ του αποτελέσματος, ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ, τόσο που δεν μπορούν να επηρεάσουν εκλογικά αποτελέσματα. 🙂

  To σύστημα δεν παίζει για να χάσει και δεν χάνει γιατί βασίζεται στις ψευδαισθήσεις στην ματαιοδοξία και στις ελπίδες του λαού!!!

  «Εκεί, εκτός των άλλων μου είπε ότι είχε δουλέψει έναν αλγόριθμο που μπορούσε να πλησιάσει το ζητούμενο κάθε επιτυχημένου μπροκερ το οποίο είναι 0,5% την ημέρα. Υποθέτω οτι γι αυτό μιλάς, αλλά μου φαίνεται λίγο αισιόδοξο να το φτάνεις με δυο χρόνων μαθήματα μόνο.»

  Όχι καμία σχέση, για να το μάθει κάποιος με στοιχειώδης σχολικές γνώσεις όπως εγώ, δεν χρειάζεται πάνω από μήνα, το μεγάλο πρόβλημα, είναι η νοοτροπία του φτωχού που έχει γίνει συνείδηση στους εργαζόμενους (καταλαβαίνεις τι λέω 🙂 ) από μικρή ηλικία, αυτή είναι που αλλάζει δύσκολα και χρειάζεται εκπαίδευση από ένα ως δύο χρόνια αναλόγως την ηλικία, όσο μικρότερη τόσο καλύτερα, από τα 10 μέχρι τα 25 με πολύ φθίνουσα πορεία από τα 20 και μετά. Για μεγαλύτερες ηλικίες, οι πιθανότητες είναι μηδαμινές, είπαμε, το σύστημα δεν παίζει για να χάσει.

  Υ.Γ – Στην επόμενη σύναξη, θα σου δείξω τι και πώς, με στοιχεία και αποτελέσματα αλλά δεν είναι για σένα, να στρέψεις τα παιδιά σου προς τα εκεί.

  180 τέλος – Συγχωρεμένος, και μόνο ότι είσαι ο μόνος που το κατάλαβε, είναι αρκετό για συγχώρεση. 🙂

  185 – Ποια είναι τα στοιχεία συνοχής μιας κοινωνίας.
  Ή μήπως δεν έχει νόημα ένα τέτοιο ερώτημα;
  Εσύ Λάμπρο τι λες πάνω σε αυτό;»
  Γιατί εγώ; τόσοι ειδήμονες υπάρχουν εδώ μέσα, εγώ οικοδόμος είμαι. 🙂 Αφού θέλεις την γνώμη μου, κατ΄αρχάς να ξεκαθαρίσουμε για ποιά κοινωνία μιλούμε, στις σύγχρονες πατριαρχικές, είναι ο φόβος και οι φανταστικές ιστορίες, έθνος, φυλή, πατρίδα, θρησκεία, ιδεολογία, κλπ που εξυπηρετούν την εκάστοτε οικονομική ελίτ.

 187. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  173 – Μιά κι απευθύνεσαι σε μένα, αν θές να σε πάρω στα σοβαρά να μη λές μπούρδες. Μάθατε όλοι την σχολή του Σικάγο (που είναι του Σικάγου, στου Σαραντάκου γράφεις) του Milton Friedman και την πιπιλάτε σαν καραμέλα. Εγώ μπορώ να σου αποδείξω πως εδώ και 25 χρόνια δεν ισχύει αυτό το οικονομικό μοντέλο, εσύ μπορείς το αντίθετο;

  «Όσν αφορά στη σεξουαλική διαπαιδαγώγιση δεν σε είδα να προτείνεις την Νόνη για υπουργό παιδείας όταν κάλεσα το πόπολο να τη
  ψηφίσει. Η υποκρισία σου σημειώθηκε εδώ.»
  Για μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης είπα όχι σεξιστικής επιθυμίας σεξουαλικά πεινασμένων. Τα παιδιά είναι το μέλλον της ανθρωπότητας, δεν παίζουμε με την ψυχοσύνθεσή τους.

  176 – «Ο Φόρος εισοδήματος στο 3% από 10,000 έως 50,000 και στο 5% για πάνω από τις 50,000 μου τράβηξε την προσοχή πιο πολύ από όλα.
  Προφανώς ένα κράτος με τέτοιο φορολογικό καθεστώς θα καλύπτει τα λειτουργικά του έξοδα σχεδόν εξ ολοκλήρου με δανεισμό (έκδοση ομολόγων, έντοκων γραμματίων κτλ).»
  Γιατί με το υπάρχον ληστρικό πώς καλύπτονται;

  «Το ερώτημα είναι που θα βρεθούν δανειστές (τράπεζες, ασφαλιστικοί οργανισμοί, άλλα κράτη κοκ), αρκετά τρελοί για να επενδύουν δανείζοντας ένα τέτοιο κράτος, με αυτό το φορολογικό καθεστώς ως εγγύηση για τα λεφτά που θα του δώσουν.» Αυτοί που δανείζουν την Ελλάδα ακόμη και σήμερα και όλα τα χρεωκοπημένα κράτη, πού και πώς βρίσκονται;

  Το θέμα, είναι να πληρώνονται οι φόροι και με αυτά τα ποσοστά δεν έχει νόημα να φοροδιαφύγει κανείς, τώρα μ΄αυτή την φορολογία, λογικό είναι όλοι να προσπαθούν να φοροδιαφύγουν, γι΄αυτό οι πλούσιοι δεν πληρώνουν καθόλου φόρο νόμιμα κι άλλοι παράνομα και την πληρώνουν τα κορόϊδα που δεν έχουν επιλογή, πληρώνουν το τίμημα του σταθερού και σίγουρου.

  Επειδή εδώ και πολλά χρόνια δεν μου έχει λύσει κανείς την απορία, το Λουξεμβούργο με 600,000 κατοίκους, έχει κάπου 65 δις ΑΕΠ, μήπως γνωρίζεται τι παράγει;

 188. gpoint said

  # 186

  Λάμπρο επειδή πολλοί διαβάζουν το ιστολόγιο και εγώ έχω το μικρόβιο της συλλογικής ευθύνης κι εσύ μια σιγουριά πως γνωρίζεις δια των οικονομικών τα παγκόσμια δρώμενα που μπορεί να γίνει επιδημική, θα σου θυμίσω δυο πράγματα :

  Πριν 5-6 χρόνια έγραφες πως έρχεται ΟΣΟΝΟΥΠΩ ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, μάλιστα έδινες και συμβουλές χρυσό και ελβετικό φράγκο για την πιθανή κατάρρευση του ευρό. Αν θυμάσαι εγώ γέλαγα και σου είχα εξηγήσει γιατί δεν θα γινότανε κατάρρευση ούτε πόλεμος. Τώρα βλέπω πως έχεις μεταθέσει κατά 10-20 χρόνια το σπάσιμο της φούσκας- αν δεν γίνει ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος στο ενδιάμεσο…
  Δεν πειράζει, εδώ κοτζάμ Σαββίδης είπε πως δεν θα κυβερνήσει ο Κούλης και σε δυο μέρες θα διαψευσθεί όπως φαίνεται- να χαρεί κι ο Κουβάτσος.

  Δεύτερον σου υπενθυμίζω πως τα σάβανα δεν έχουν τσέπες σε όλα τα μοντέλα, γι αυτό και πολλοί μιας κάποιας ηλικίας δεν θέλουν να γίνουν εκατομμυριούχοι γιατί δεν προλαβαίνουν να τα φάνε ούτε μπορούν να τα πάρουνε μαζί τους

  ( βλέπεις πως έχω κατανόηση μαζί σου και δεν ανέφερα τις πάγιες προβλέψεις σου για ΠΑΟΚ )

 189. Μανούσος said

  Νομίζω ότι ο Αθεόφοβος στο 7 τα συνόψισε όλα. Δυστυχώς κάποιοι τα βιώσαμε στο πετσί μας αυτά, έτσι ακριβώς.

 190. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  188 – Γιώργη μου δεν έχω καμία σιγουριά για τίποτε, εκτός πως κάποια στιγμή θα πεθάνω. Επαναλαμβάνω για πολλοστή και τελευταία φορά, ως παρατηρητής και ερευνητής του κόσμου που αυτοχαρακτηρίζομαι, διαπιστώσεις κάνω ερμηνεύοντας τα γεγονότα και τις διάφορες δημοσιευμένες αποδείξεις, για να γίνει εποικοδομητικός διάλογος, όποιος διαφωνεί ας αντιπαραθέσει τα αντίθετα, μέχρι τώρα όμως ΔΕΝ.

  Η κατάρρευση ουσιαστικά έχει γίνει (άλλο αν δεν την αντιλαμβάνεσαι εσύ) κι όσοι επένδυσαν τότε σε ελβετικό φράγκο τώρα είναι από μιά χαρά μέχρι οικονομημένοι ενώ κάποιες δεκάδες χιλιάδες στην Ελλάδα και εκατομμύρια στην Ευρώπη που είχαν δανεισθεί στο ίδιο νόμισμα, βρίσκονται σε απόγνωση και κάποιοι έχουν αυτοκτονήσει.
  Σου έχω πεί πως όταν πρόκειται για ανθρώπους δεν κάνω αστεία.

  Για τον πόλεμο, απλά κοίτα γύρω στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και στον κόλπο, και ίσως καταλάβεις πως κάτι δεν πάει καλά.

  Για την φούσκα δεν ξέρω πότε θα σκάσει και κανείς στον κόσμο δεν ξέρει, νομοτελειακά όμως θα σκάσει γιατί φουσκώνει συνεχώς.
  Όταν βλέπεις τον ουρανό γεμάτο με μαύρα σύννεφα εσύ λές πως θα έχει καλό καιρό;
  Τα 10-20 χρόνια, αφορούν τις τεχνολογικές εξελίξεις που είναι ραγδαίες και θα επηρεάσουν άμεσα την ζωή μας και κυρίως την ζωή των παιδιών μας. Εσένα και τους περισσότερους εδώ δεν σας ενδιαφέρει, εμένα μ’ ενδιαφέρει.

  Υ.Γ – Και για να μη ξεχνιώμαστε, εσύ είχες κάνει πρόβλεψη για συνεργασία ΝΔ, Σύριζα.☺

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: