Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ένα πικραμένο σκέρτσο

Posted by sarant στο 12 Ιουλίου, 2019


Ο τίτλος του άρθρου ίσως να μην σας κατατοπίζει για το περιεχόμενό του -αλλά μου αρέσει. Τον σκέφτηκα χτες, που άκουσα ότι στη νέα κυβέρνηση ο κ. Άκης Σκέρτσος αναλαμβάνει υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ με αρμοδιότητα τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Δεν είχα συναντήσει ξανά το ασυνήθιστο αυτό επώνυμο, οπότε σκέφτηκα να το συνταιριάξω με ένα άλλο σημαδιακό επώνυμο της καινούργιας κυβέρνησης -κι έτσι προέκυψε το πικραμένο σκέρτσο, από το όνομα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, του κ. Παναγιώτη Πικραμμένου.

Βέβαια, ο κ. Πικραμμένος μας είναι γνωστός από παλιότερα, αφού είχε αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός τον Μάιο του 2012 -και το ιστολόγιο έχει λεξιλογήσει για το επώνυμό του σε άρθρο της εποχής, από το οποίο αντιγράφω:

Και ξεκινάμε από την ορθογραφία: γιατί με δύο μι, τη στιγμή που η μετοχή «πικραμένος», από την οποία ολοφάνερα προέρχεται το επίθετο, γράφεται με ένα; Στην αρχή σκέφτηκα μήπως έχουμε μια περίπτωση «ορθογραφικού ξεκαρφώματος» όπως κάνουν μερικοί που έχουν παρεξηγήσιμο ή κακέμφατο επώνυμο, π.χ. ο παλιός ευρωβουλευτής Ζαββός ή ο παλιότερος Λέσβιος πολιτευτής Μαλλιάκας ή οι διάφοροι Τσεπαπαδάκοι (Ξε- είναι το αρχικό), όμως το Πικραμένος δεν είναι δα και τόσο κακό, αν και βέβαια κάλλιο να σε ζηλεύουνε παρά να σε λυπούνται. Ύστερα όμως θυμήθηκα ότι παλιά το έγραφαν «πικραμμένος» -αν δείτε καμιά παλιά έκδοση του εθνικού ύμνου ίσως υπάρχει το «εκεί μέσα εκατοικούσες πικραμμένη εντροπαλή». Οπότε ισχύει αυτό που έγραψε σε ένα χτεσινό σχόλιο ο φίλος Άγγελος, ότι τα επώνυμα διατηρούν παλιότερες ορθογραφίες, όπως π.χ. Παππάς (ενώ συνήθως γράφουμε «παπάς», καθώς και Παπαδόπουλος, Παπαγεωργίου κτλ.) ή Χατζηδάκις, ενώ επίσης είναι ευεπίφορα στον ορθογραφικό ευπρεπισμό, αν σκεφτούμε πως γράφουμε π.χ. Ραυτόπουλος ενώ κανείς δεν πηγαίνει στον *ραύτη, ή Καυταντζόγλου κι ας υπάρχουν τα καφτάνια. Οπότε, ο Πικραμμένος, όπως άλλωστε και ο Καμμένος, γράφονται με δύο μι επειδή παλιότερα οι μετοχές πικραμένος και καμένος γράφονταν και με δύο μι (η γραφή αυτή θεωριόταν πιο αρχοντική, ας πούμε).

Πάντως, δεν συμμερίζονται όλοι οι συνεπώνυμοι την ιδιότυπη ορθογραφία -ο εκδότης Γιάννης Πικραμένος, ας πούμε, γράφει με ένα μι το επώνυμό του.

Για την ετυμολογία και τα υπόλοιπα του κ. Πικραμ(μ)ένου σάς παραπέμπω στο παλαιότερο άρθρο. Να επισημάνω παρεμπιπτόντως ότι ο κ. Ζαββός, που τον είχα αναφέρει σε εκείνο το παλιό άρθρο, συμμετέχει επίσης στη νέα κυβέρνηση.

Όσο για τον κ. Σκέρτσο, άκουσα ότι είναι Θεσσαλονικιός, αλλά το επώνυμό του επιχωριάζει, όπως βρίσκω, στη Γκούρα Κορινθίας. Σπάνιο επώνυμο, είπαμε -ίσως να προέρχεται από παρατσούκλι. Σκέρτσο είναι το νάζι, ή, όπως λέει το ΛΚΝ, προσποιητός τρόπος συμπεριφοράς, ιδίως γυναίκας, για να φανεί χαριτωμένη και ελκυστική και για να προσελκύσει το ενδιαφέρον των άλλων. Αυτός που κάνει σκέρτσα λέγεται σκερτσόζος, λέξη δανεική από τα ιταλικά, όπως και το σκέρτσο άλλωστε -scherzo και scherzoso αντίστοιχα. Στα ιταλικά scherzo είναι το αστείο και η λέξη είναι, λέει το λεξικό, λογγοβαρδικό δάνειο -σχετικό είναι το γερμανικό scherzen που σημαίνει «αστειεύομαι».

Στη μουσική όμως ορολογία, σκέρτσο είναι ένα μουσικό κομμάτι, ζωηρό και εύθυμο, που συχνά αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης σύνθεσης -στις συμφωνίες, το σκέρτσο είναι συνήθως το τρίτο μέρος, μετά το αργό δεύτερο μέρος. Υπάρχουν και αυτόνομα κομμάτια με την ονομασία σκέρτσο, όπως αυτό εδώ το σκέρτσο του Σοπέν:

Ένα ισπανικό περιοδικό σοβαρής μουσικής έχει τον τίτλο Scherzo, αλλά τον ίδιο τίτλο, στα ελληνικά βέβαια, Σκέρτσο, τον είχε και ένα από τα πρώτα περιοδικά ποικίλης ύλης που κυκλοφόρησε στην Αθήνα το 1923. Ήταν εβδομαδιαίο και εκδιδόταν τουλάχιστον ως το 1925.

Είχα σκεφτεί κάποτε να παρουσιάσω στο ιστολόγιο το περιοδικό αυτό, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έκανα. Ισως το κάνω κάποτε, σε μια σειρά άρθρων για παλιά περιοδικά. Ας πούμε όμως δυο λόγια, σύντομα.

Το Σκέρτσο είχε στην αρχή 8 σελίδες και αργοτερα πέρασε στις 16. Έβγαινε κάθε Πέμπτη με διευθυντές τους Α. Νικολόπουλο και Δ. Γενοβέλη, και το πρώτο του τεύχος κυκλοφόρησε στις 10.5.1923 (αριστερά το εξώφυλλο).

Είχε φιλολογική ύλη: ένα ξένο μεταφρασμένο διήγημα και κάποια ελληνικά ποιήματα πχ του Κώστα Χατζόπουλου, του Γρυπάρη, του Πορφύρα, όχι όμως πρώτες δημοσιεύσεις αλλά αναδημοσιεύσεις.

Είχε επίσης εύθυμες στήλες, που υπογράφονταν από «τύπους»: τον βλάμη, σε μάγκικο ύφος και λεξιλόγιο· τον εύζωνα, με βλάχικο λεξιλόγιο· τη νεόπλουτη, που προσπαθεί να μιλήσει καθαρεύουσα με μπόλικες γαλλικούρες, κάπως σαν πρόδρομος της μαντάμ Σουσούς, και με φοβερές ανορθογραφίες. Στο πρώτο κείμενο της σειράς, η προσφώνηση είναι: Σεβαζμηώτατον μύτερ μου, δεκαετίες πριν χρησιμοποιήσει ο Μποστ αυτό το ορθογραφικό λογοπαίγνιο, χωρίς βεβαια αυτό να σημαίνει πως ο Μποστ το πήρε από εκεί, δεν είναι δα και πολύ δύσκολο.

Αλλά μπορεί κάποτε να γνωρίσουμε από πιο κοντά αυτό το περιοδικό. Ας επιστρέψουμε στα σκέρτσα, και αφού ακούσαμε ένα σκέρτσο της κλασικής μουσικής, για λόγους ισορροπίας ας βάλουμε κι ένα Σκερτσοπεταχτό σμυρνέικο:

Θα μου πείτε, αυτό είχα να πω για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης;

Ομολογουμένως θα μπορούσα να πω και άλλα, όμως προς το παρόν, χωρίς να έχει ορκιστεί η νέα Βουλή και χωρίς να έχουμε δει ικανό δείγμα γραφής είναι κάπως πρόωρο να σχολιάσω -θ’ ακούσω όμως τα δικά σας σχόλια.

Μπορώ μόνο να σχολιάσω τα ποσοτικά στοιχεία.

Καταρχάς, ενώ προεκλογικά ο Κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει σε τηλεοπτικό σταθμό πως το υπουργικό του συμβούλιο θα έχει «σφικτή και ευέλικτη δομή», τελικά το κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώθηκε έχει 51 θέσεις, που οπωσδήποτε δεν ανταποκρίνεται σε αυτές τις προδιαγραφές.

Ωστόσο αυτό δεν είναι το βασικό που με ενοχλεί. Όχι επειδή και οι τελευταίες κυβερνήσεις του Αλέξη Τσίπρα είχαν επίσης ξεπεράσει τα 50 μέλη, αλλά διότι μπορώ να δεχτώ ότι στη σημερινή πολύπλοκη κοινωνία χρειάζονται οι πολλοί θώκοι (αν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα καταφέρνουν με πολύ λιγότερα μέλη στα υπουργικά τους συμβούλια).

Αυτό που με ενοχλεί αφόρητα στην κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη είναι ότι σε 51 θέσεις χώρεσαν μόνο 5 γυναίκες. Αυτό το θεωρώ βαρύτατη προσβολή του μισού εκλογικού σώματος.

Βέβαια, από έναν πρωθυπουργό που θεωρεί ότι οι δουλειές του νοικοκυριού παραδοσιακά πέφτουν στη γυναίκα, ίσως δεν έπρεπε να περιμένουμε καλύτερα. Ας πλύνουν και κανένα πιάτο, βρε αδερφέ.

Ο ίδιος, απαντώντας στη Zeinab Badawi, δημοσιογράφο του BBC, η οποια τον επέκρινε για την ανδροκρατούμενη σύνθεση της κυβέρνησής του (επαναλαμβάνω: 9% γυναίκες, 5 στις 51 θέσεις) ισχυρίστηκε ότι «δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες που να θέλουν να συμμετάσχουν στην πολιτική». Είπε ότι «βάλαμε ποσόστωση 40% στα ψηφοδέλτιά μας, που είναι ένα μεγάλο βήμα» (βέβαια, αυτό ήταν υποχρέωση από τον νόμο, όχι πρωτοβουλία του κόμματος) «αλλά δεν έχουμε 40% γυναίκες στη Βουλή» και ισχυρίστηκε ότι ενω απευθύνθηκε σε πολλές γυναίκες εκείνες φάνηκαν «πολύ πιο δισταχτικές από τους άνδρες».

Αυτά κατά τη γνώμη μου είναι προφάσεις εν αμαρτίαις, για να μην πω ότι είναι προσβλητικά για τις γυναίκες. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι υπήρξαν πολλές γυναίκες, νυν ή πρώην βουλευτίνες  ή πρώην ευρωβουλεύτριες ή στελέχη υπουργείων με παλαιότερες κυβερνήσεις της ΝΔ (άρα, ήδη ενταγμένες στην πολιτική) ή γυναίκες από τον ακαδημαϊκό χώρο ή τον επιχειρηματικό χώρο, που να αρνήθηκαν πρόταση να αναλάβουν υπουργικά καθήκοντα. Εδώ ο κ. Μητσοτάκης μάλλον ψεύδεται.

Κι επειδή έχω επικρίνει και τις κυβερνήσεις Τσίπρα για χαμηλά ποσοστά γυναικών, δικαιούμαι να επικρίνω ακόμα περισσότερο το ντροπιαστικό 5/51 της κυβέρνησης Μητσοτάκη (Για σύγκριση, η πρώτη κυβέρνηση Τσιπρα είχε 6 γυναίκες σε 40 θέσεις συν την πρόεδρο της Βουλής. Στη συνέχεια, τα ποσοστά αυξήθηκαν αρκετά).

Κατά τη γνωμη μου, η ισόρροπη αντιπροσώπευση των φύλων στις υπουργικές θέσεις δεν θα έπρεπε να επαφίεται στην κρίση κάθε πρωθυπουργού. Επιβάλλεται να θεσπιστεί ποσόστωση, όπως γίνεται και στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων: κανένα από τα δύο φύλα δεν θα μπορεί να έχει περισσότερο από τα 2/3 των θώκων. Οπότε, ή θα έχουμε περισσότερες γυναίκες στο υπουργικό συμβούλιο ή λιγότερα μέλη. Είτε έτσι είτε αλλιώς, πρόοδος θα είναι.

Και ίσως τότε το σκέρτσο να μην είναι πικραμένο.

ΥΓ

Στο σημερινό σημείωμα αναφέρομαι αποκλειστικά στην κυβέρνηση, επειδή είναι ευθύνη ενός ανθρώπου. Για την όχι ικανοποιητική αντιπροσώπευση γυναικών στη Βουλή θα ακολουθήσει, αργά ή γρήγορα, άλλο άρθρο. Ναι, θα τα λέμε όσο να βαρεθείτε και όσο να διορθωθεί η κατάσταση.

194 Σχόλια προς “Ένα πικραμένο σκέρτσο”

 1. BLOG_OTI_NANAI said

  Εννοείται πως είναι ψέματα. Όταν μια γυναίκα ακολουθεί τον δρόμο της πολιτικής, ο οποίος δρόμος ευελπτιστεί να οδηγήσει στη Βουλή, θα αρνηθεί να λάβει την υψηλότερη θέση/επιβράβευση της διαδρομής που επέλεξε; Από το να πιστέψουμε το παράλογο, ότι οι γυναίκες πολιτικοί είναι στην πλειοψηφία τους τόσο αντιφατικά πρόσωπα, θα πιστέψουμε το λογικό σενάριο ότι ο Μητσοτάκης λέει ψέματα.

 2. Γς said

  Καλημέρα

  κι ένα γατίσιο σκέρτσο και νάζι.

 3. Μία διστακτική σίγουρα υπήρξε: η Όλγα Κεφαλογιάννη, διάβαζα κάπου, αρνήθηκε το υπουργείο τουρισμού γιατί ο Κυριάκος δεν της το έδινε πακέτο με το πολιτισμού. Στη θέση της πάντως (στην κυβέρνηση, όχι στο συγκεκριμένο υπουργείο νομίζω) έχουμε άλλον ένα Κεφαλογιάννη, αν δεν απατώμαι.

 4. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Είναι διπλά ένοχος ο Μητσοτάκης. Είχε και δεν χρησιμοποίησε την Δούνια.. (Δεν θυμάμαι το τί υποσχέθηκε για τον αριθμό των μελών του υπουργικού συμβουλίου αλλά -όπως ανακοίνωσαν- στις συνεδριάσεις του δεν θα συμμετέχουν υφυπουργοί κλπ, επομένως μάλλον δεν αποκλείεται να έχουμε ένα ευέλικτο σχήμα..)

 5. rizes said

  ΑΚΟΥ ΠΩΣ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ
  https://vgiannelakis.wordpress.com/2017/01/07/%ce%b6%cf%89%ce%ae%c2%b7-%ce%ac%ce%ba%ce%bf%cf%85-%cf%80%cf%8e%cf%82-%cf%87%ce%bf%cf%81%ce%b5%cf%8d%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%bf%ce%b9-%ce%bb%ce%ad%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82-2/

 6. Κουνελόγατος said

  Η Κυβέρνηση ξεκίνησε όπως ακριβώς περίμενα: με τον σύμβουλο του ΣΕΒ, που συνέταξε την προσφυγή ενάντια στις τριετίες, με τον σύμβουλο της LAMDA που θα ασχοληθεί με το Ελληνικό και με ραντεβού του Μπάμπη του Σκάει Γάιδαρο με τον Φρουζή. Οι θρήσκοι λένε Παναγιά βόηθα…

 7. Κουνελόγατος said

  Καλημέρα.

 8. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και το γατίσιο σκέρτσο!

 9. atheofobos said

  1-Βέβαια, από έναν πρωθυπουργό που θεωρεί ότι οι δουλειές του νοικοκυριού παραδοσιακά πέφτουν στη γυναίκα…

  Από πού το συμπεραίνεις αυτό;

  2-Παρά την ποσόστωση και το γεγονός πως πάνω από το μισό εκλογικό σώμα είναι γυναίκες, οι ψηφοφόροι έστειλαν στην νέα Βουλή μόνο 61 γυναίκες (23 Νέα Δημοκρατία, 23 ΣΥΡΙΖΑ, 4 ΚΙΝΑΛ, 4 ΚΚΕ, 3 Ελληνική Λύση και 4 ΜέΡΑ25).
  Ούτε και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξέλεξαν το 40% της ποσόστωσης που θα ήσαν τότε 34 βουλευτίνες.

  3..ή τον επιχειρηματικό χώρο, που να αρνήθηκαν πρόταση να αναλάβουν υπουργικά καθήκοντα. Εδώ ο κ. Μητσοτάκης μάλλον ψεύδεται.

  Μάλλον δεν έχεις μεγάλη επαφή με τον χώρο γιατί η πραγματικότητα είναι ότι στην Ελλάδα στις 20 μεγαλύτερες εταιρείες δεν ηγείται σε καμία γυναίκα. Και στις 100 μεγαλύτερες, μόνο το 6% διοικείται από γυναίκες. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι το 81% των εν λόγω γυναικών μάνατζερ έχουν μετοχική σχέση με την επιχείρηση που διοικούν. Επιπλέον, οι εταιρείες αυτές στην πλειονότητά τους είναι μικρές και απασχολούν λιγότερα από 10 άτομα. Αντιθέτως, στις εταιρείες που ο κύκλος εργασιών τους ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ, οι γυναίκες επικεφαλής δεν ξεπερνούν το 8,2% του συνόλου.
  Αυτονόητο λοιπόν είναι ότι γυναίκες μάνατζερ που έχουν μετοχική σχέση με την επιχείρηση τους δεν την αφήνουν για να εμπλακούν με την πολιτική. Άρα είναι προφανές ότι ο Μητσοτάκης δεν ψεύδεται.
  https://www.kathimerini.gr/757312/article/oikonomia/epixeirhseis/oi-gynaikes-poy-hgoyntai-stis-ellhnikes-epixeirhseis-kai-h-poreia-pros-thn-koryfh

  4-συν την πρόεδρο της Βουλής

  Θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου!

 10. sarant said

  9 Χαρακτηριστικό είναι πράγματι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε 23 γυναίκες, όσες και η ΝΔ, παρά το ότι έχει λίγο περισσότερες από τις μισές έδρες -άρα το ποσοστό της γυναικείας εκπροσώπησης είναι σχεδόν διπλάσιο: το 27% του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ικανοποιητικό αλλά είναι αξιοπρεπές, ενώ το 14,5% της ΝΔ είναι ντροπιαστικό.

 11. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Είστε σοβαρός; (Σοβαρά; κατά Εμμανουήλ Καψήν 😉) Τόσες υπέροχες Ελληνίδες και δεν βρήκατε μερικές να στελεχώσουν την κυβέρνησή σας;» η γνήσια όσο και εύλογη απορία της δημοσιογράφου. Πάντως, είναι δικαιολογημένη η διαστακτικότητα των γυναικών να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση, παρά τις …επίμονες οχλήσεις του πρωθυπουργού: πώς να σταθούν αυτές, γυναίκες πράμα, δίπλα σε κολοσσούς της πολιτικής σαν τον Άδωνη; Θα πέφτανε στη σύγκριση. 😎

 12. Καλημέρα

 13. Γιάννης Κουβάτσος said

  Γυναίκες στην κυβέρνηση:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.documentonews.gr/amp/article/kybernhsh-gynaikodiwkths-diaxronika-ta-pososta-twn-gynaikwn-stis-ellhnikes-kybernhseis-diagramma&ved=2ahUKEwjp7JqW8a7jAhXPy6YKHbq5AE0QFjAFegQICBAB&usg=AOvVaw0PQn-YmebDqdIQqQjHzrFQ&ampcf=1

 14. νεσσίμ said

  9α: εγώ το «συμπεραίνω» από εδώ https://www.koutipandoras.gr/article/aythormitos-o-sexismos-mitsotaki-oi-doyleies-sto-spiti-ginontai-apo-ti-noikokyra-video

 15. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα 😊

 16. Παναγιώτης Κ. said

  Πρώτα τα λεξιλογικά.
  Πρόσεξα τα: Θεωριόταν, Βουλευτίνες και παρακάτω ευρωβουλεύτριες.

  Μετά τα (αντι)φεμινιστικά.
  Η γυναίκα μου (κρυφό…φεμινιστικό ποτάμι 🙂 ) θεωρεί υποτιμητικό για τις γυναίκες να υπάρχει ποσόστωση. Το εκλαμβάνει ως μεροληπτική διάκριση υπέρ των γυναικών και επί της ουσίας είναι σε βάρος της ισότητας των δύο φύλων.

  Και μερικές ακόμη σκέψεις.
  Βρίσκομαι σε επαρχιακό Λύκειο και ο προηγούμενος διευθυντής δεν θέλει να παραμείνει στη θέση του. Παρουσιάζεται κάποιο αδιέξοδο και λόγω…άσπρων μαλλιών μου προτείνεται να αναλάβω τη θέση. Η απάντησή μου αρνητική και πέραν των άλλων επιχειρημάτων και το εξής: Αν ασκώ διευθυντικά καθήκοντα με τον τρόπο που εγώ νομίζω, πότε θα βρω τον χρόνο και τη διάθεση να διαβάσω… λογοτεχνία; 🙂

  Με το παραπάνω περιστατικό θέλω να πω ότι «δεν το έχουν» όλοι οι άνθρωποι με το αρχηγιλίκι.
  Επομένως, ο νυν πρωθυπουργός μπορεί να έχει κάποιο δίκιο.
  Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον εξής εμπειρικό κανόνα της πολιτικής. Ένα 10% θέλει να άρχει και το υπόλοιπο 90% να άρχεται.

 17. cronopiusa said

 18. ΓΤ said

  Χτεσινοβραδινό γλωσσικό… «σκέρτσο»:
  (~21:30, «Σβετλάνα» προς ευπορότατο ραμολιμέντο της Φωκίωνος δυνατά)
  «Άκου να σου πω, δε θα με χαϊδεύεις κάθε μέρα! Κάθε σέκοντ ντέι, οκέι;»!!!

 19. Απλά να σημειώσω πως ορισμένοι θεωρούν το Καμμένος επίθετο σλαβικής προέλευσης, από το камен (πέτρα).

 20. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !
  Α, «ευέλικτο» υπουργικό σχήμα περίμενες; Ε, αυτό στην Ελλάδα σημαίνει μέχρι περίπου 50 νοματαίους, σύμφωνα με τις εξαγγελίες όλων ανεξαιρέτως των πρωθυπουργών που πέρασαν… Ακόμα και να συμπτύξουν Υπουργεία, αυξάνουν τους Υφυπουργούς !
  Όσον αφορά τη συμμετοχή γυναικών, άκουγα σε κάποια έρευνα ότι, λέει, σε υψηλές θέσεις, οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στη διαφθορά από τους άντρες. Εντάξει, έρευνες θα πεις…
  Όπως και να έχει, το καλύτερο είναι, επιτέλους οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα να κινούνται σε ρυθμό scerzando, παρά η σύνθεση και οι αναλογίες… Μην ξεχνάμε ότι κλείνει ένας χρόνος από το Μάτι, και οι άνθρωποι με τα καμένα σπίτια δε μπορούν ούτε να τα ακουμπήσουν, για γκρέμισμα ή Άδεια Δόμησης… Ενώ η διαδικασία Άδειας πια, για ένα καινούργιο σπίτι, είναι το πολύ ένας μήνας από την πρωτοκόλληση πλήρους φακέλου…

 21. sarant said

  19 Χμ, μπορεί. Όπως μπορεί να είναι και τα δυο.

  16α Και οι δυο τύποι, βουλευτίνες και βουλεύτριες είναι αποδεκτοί.

 22. Γιάννης Κουβάτσος said

  16: Ναι, Παναγιώτη, αλλά όσοι κατέρχονται στην πολιτική, γυναίκες και άντρες, θέλουν να άρχουν, αυτή είναι η φιλοδοξία τους. Πώς ο Τσίπρας με τον Γιώργο Παπανδρέου βρήκαν γυναίκες πρόθυμες να στελεχώσουν τις κυβερνήσεις τους και οι άλλοι δεν βρίσκουν; Μάλλον ψάχνουν απρόθυμα.

 23. LandS said

  Η ποσόστωση σε εκτελεστικά και διοικητικά όργανα μόνο ως ευχή μπορεί να υπάρχει. Άλλο θέμα τα εκλεγμένα σώματα όπου εκεί θα υποστήριζα ακόμα και την προσαρμογή του αποτελέσματος ώστε να υπάρξει ισότητα στην εκπροσώπηση. Επίσης δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν τέτοιοι περιορισμοί στην αποκλειστικοτητα του Πρωθυπουργού να επιλέγει τους Υπουργούς του.

 24. LandS said

  4 Το μικρό και ευέλικτο σχήμα δεν έχει να κάνει με το πόσα άτομα συνεδριάζουν αλλά με το πόσα άτομα εμπλέκονται στη κυβερνητική λειτουργία στο σύνολο της.

 25. ΚΩΣΤΑΣ said

  Για την παρουσία γυναικών στο κοινοβούλιο. Δημοκρατία έχουμε και ο μισός πληθυσμός του εκλεκτορικού σώματος αποτελείται από γυναίκες. Άρα ο μικρός αριθμός γυναικών στην εκπροσώπηση πρέπει να αναζητηθεί σε άλλα αίτια και όχι στους αρχηγούς των κομμάτων. Και δεν συμβαίνει μόνο στη Βουλή, αλλά σε πολλές εκφάνσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα θα έφερνα τον αριθμό των σχολιαστριών σε ένα προοδευτικό αριστερό 🙂 ιστολόγιο, όπως είναι τούτο εδώ!

 26. sarant said

  25 Ακριβώς, πολύ χαρακτηριστικό. Όταν αρκετές σχολιάστριες δέχονται, ακόμα και στο δικό μας ιστολόγιο, σεξιστικά σχόλια και μπούλινγκ, λογικό είναι να διστάζουν να σχολιάσουν. Ενώ στο ΦΒ όπου ο σχολιασμός είναι επώνυμος, το ποσοστό των γυναικών είναι πολύ κοντά στο 50-50.

 27. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η ποσόστωση ακούγεται προσβλητική, έτσι πίστευα κι εγώ, να όμως που είναι ο μόνος τρόπος για να μη λουφάρουν οι γυναίκες, όταν οι άνδρες (συνήθως) αρμόδιοι επιλογείς ψάχνουν, ψάχνουν και δεν βρίσκουν, βρε παιδί μου…Βρε, ελάτε να κυβερνήσετε κι εσείς, πέφτουμε στα πόδια, σταθείτε, μην τρέχετε, υπουργείο!, αλλά πού αυτές, τα πόδια στην πλάτη και βουρ! στην κουζίνα τους, στο νοικοκυριό τους και στο ίνσταγκραμ. Φάτε, λοιπόν, κυράδες μου, τώρα την ποσόστωση, κι ελάτε να συμμετέχετε στα κυβερνητικά βάρη, τέρμα η λούφα εις βάρος των καημένων των αντρών. Ε, πια!

 28. atheofobos said

  14
  Στο βίντεο που παραπέμπεις λέει το αυτονόητο , έχοντας κόψει το ότι η Τσιμτσιλή συμφωνεί μαζί του:
  Αλλά έχω πλήρη αίσθηση ότι οι βασικές δουλειές στο σπίτι γίνονται από την νοικοκυρά
  Αν ρώταγαν το ίδιο τον Τσίπρα, θα απαντούσε ο νοικοκύρης ;
  Ολόκληρη η συνέντευξη με την ερώτηση στο 44:47

 29. Πάνος με πεζά said

  Αλήθεια, αν κάναμε ένα γκάλοπ, πόσες πετυχημένες Υπουργοί έμειναν στην ιστορία; Εντάξει, μια Μελίνα τη θυμόμαστε από τον αγώνα για τα Ελγίνεια, αλλά, ξερωγω, καμιά άλλη σας έρχεται;
  Μήπως το επόμενο όνομα είναι η Κατσέλη, αλλά όλο κι όλο για το «νόμο της» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ; Πείτε.
  Όχι ότι και οι άντρες Υπουργοί βεβαίως, γράφηκαν με τίποτα χρυσές σελίδες…
  Γενικώς όλοι, άντρες-γυναίκες, μπορεί να «κάνανε δουλειά», αλλά συνήθως γενικώς και αορίστως…

 30. Πώς θα πάει στο Βερολίνο;

 31. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ιστορικά, από όσο εγώ ξέρω, η ποσόστωση γυναικών σε εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) καθιερώθηκε από την ΔΟΕ (Διδασ. Ομοσπ Ελλάδος) το 1924 και η πρώτη εκλεγμένη δασκάλα ήταν η Ρέπουλη. Δεν έχω βέβαια κάνει ειδική έρευνα επ’ αυτού, μπορεί να υπάρχει και παλιότερα. Πεδίον δόξης λαμπρόν λοιπόν για ερευνητές! 😉

 32. spyridos said

  » Στο βίντεο που παραπέμπεις λέει το αυτονόητο »

  ??????????????
  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ……………………….-

  «Όταν αρκετές σχολιάστριες δέχονται, ακόμα και στο δικό μας ιστολόγιο, σεξιστικά σχόλια και μπούλινγκ, λογικό είναι να διστάζουν να σχολιάσουν.»

 33. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  @30,

  όταν η Γερμανία «εξομαλύνει τις σχέσεις της» με τον Μαδούρο εμείς αναγνωρίζουμε Γουαϊδό; Θα τρελλαθώ!

 34. ΓΤ said

  @30 persoNNa… ωραίο και τούτο πρωινιάτικα…

 35. Avonidas said

  Η ποσόστωση σε εκτελεστικά και διοικητικά όργανα μόνο ως ευχή μπορεί να υπάρχει. Άλλο θέμα τα εκλεγμένα σώματα όπου εκεί θα υποστήριζα ακόμα και την προσαρμογή του αποτελέσματος ώστε να υπάρξει ισότητα στην εκπροσώπηση.

  Εννοείς τη νόθευση του αποτελέσματος; Γιατί δεν ξέρω πώς αλλιως να αποκαλέσω το να ψηφίζεις για άλλους και να εκλεγονται άλλοι.

  Η απορία μου με την ποσόστωση ειναι αν τελικά πιστεύουμε στη δημοκρατία, ή πιστεύουμε ότι κάποιες επιτροπές κι οργανώσεις ξέρουν καλύτερα απ’ το πόπολο, στην οποία περίπτωση να καταργήσουμε τις εκλογές και να μας κυβερνάνε πεφωτισμένοι/ες.

 36. LandS said

  16, 27
  Ούτε υποτιμητική ούτε προσβλητική είναι η ποσόστωση, όσο και να λένε μερικές ενδιαφερόμενες. Πρόκειται για μια απλή θετική διάκριση που λειτουργεί διορθωτικά. Μακάρι η κατάσταση να ήταν διαφορετική από αυτή που περιγράφεται στο #9. Και αυτή η κατάσταση είναι όντως υποτιμητική και προσβλητική όπως υποτιμητική και προσβλητική είναι και η ανοχή αυτής της κατάστασης.

 37. ΚΩΣΤΑΣ said

  «Όταν αρκετές σχολιάστριες δέχονται, ακόμα και στο δικό μας ιστολόγιο, σεξιστικά σχόλια και μπούλινγκ, λογικό είναι να διστάζουν να σχολιάσουν.»

  Καλά τα λέτε, αλλά κάντε και την αυτοκριτική σας! Η συμπαθεστάτη σε μένα Ιωάννα, τί τραβάει εδώ μέσα; με προεξάρχοντα τον κακόψυχο Ιατρού!!! 😛

 38. loukretia50 said

  Μπονζούρ! – μια εσάνς από γαλλική φινέτσα και σκέρτσο!
  Σχετικά με τη μικρή συμμετοχή γυναικών στο ιστολόγιο,
  δε νομίζω ότι μετράει τόσο η πιθανότητα να υποστούν μπούλινγκ, άλλωστε είναι πολύ μικρότερη σε σύγκριση με άλλους χώρους, όσο άλλοι λόγοι που λειτουργούν αποτρεπτικά.
  Περισσότερα δε γνωρίζω, θα μ΄ενδιέφερε να μάθω.
  Όμως είμαι απόλυτα σίγουρη, ότι κάθε σχολιάστρια, σε περίπτωση που θα υποστεί επίθεση/ προσβολή, ανεξάρτητα από τον τρόπο που θα επιλέξει να αντιδράσει, εφόσον δεσμεύεται κι εκείνη- όπως όλοι- να είναι κόσμιος, έχει ανάγκη τη βεβαιότητα πως θα έχει τη στήριξη του Νικοκύρη και έστω λίγων σοβαρών σχολιαστών.

  Αυτό δε θεωρείται αυτονόητο για τα μέλη μιας ομάδας?
  Στην παρέα και το καφενείο δεν ισχύει?

 39. Avonidas said

  «Όταν αρκετές σχολιάστριες δέχονται, ακόμα και στο δικό μας ιστολόγιο, σεξιστικά σχόλια και μπούλινγκ, λογικό είναι να διστάζουν να σχολιάσουν.»

  Αν θελεις ν’ αποθαρρύνεις το μπουλινγκ (τι αλλο θα διαβάσω, θεε μου), το πρωτο βημα ειναι να σουταρεις το οικοσιτο τρολ του ιστολογίου. Αν παλι θεωρεις οτι οι σχολιαστες εδω ειμαστε αρκετα χοντροπετσοι και μπορουμε να τον αγνοήσουμε, τότε το αυτο να θεωρησεις και για τις σχολιαστριες.

  (Και με την ευκαιρια, δεν ξερουμε αν το εν λογω τρολ ειναι αντρας. Το υποθέτουμε απλως και μονο επειδη δεν πιστευουμε οτι μια γυναικα θα εγραφε τετοια πράγματα. Αλλα μπορει να κάνουμε λαθος. Εδω που τα λεμε, κι εγω δεν πολυπιστευω οτι θα μπορουσε να ειναι γυναικα – οχι γι’ αυτα που γράφει, αλλα κυριως διοτι μπαινει στον κοπο να τα γραφει. Οι γυναικες συνηθως εχουν καλυτερα πραγματα να κανουν με τη ζωη τους)

 40. cronopiusa said

 41. ΓιώργοςΜ said

  Το θέμα της εκπροσώπησης των γυναικών είναι πολύπλευρο:

  -Οι συντηρητικοί ψηφοφόροι (ανεξαρτήτως φύλου και κόμματος, υπάρχουν παντού* σε διάφορες ποσοστώσεις) δεν ψηφίζουν εύκολα γυναίκες.
  -Οι συντηρητικές γυναίκες που ασχολούνται με την πολιτική είναι αναλογικά λιγότερες (εξ ορισμού συντηριτισμός είναι η διατήρηση του status quo, οπότε και των παραδοσιακών ρόλων, άρα απαιτείται ένας βαθμός επαναστατικότητας για να πάει κανείς κόντρα στο συνηθισμένο)

  Η κατάσταση είναι όντως αξιοθρήνητη: σε κάποιο πρόσφατο σχόλιο μπήκε χάρτης με τα ποσοστά των γυναικών στην κυβέρνηση, και μόνο δύο χώρες ήταν παρακάτω από τη χώρα που ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα. Ακόμη κι η «οπισθοδρομική» Τουρκία μας έχει υποσκελίσει· έχει αναδείξει γυναίκα πρωθυπουργό ένα τέταρτο του αιώνα πριν, ενώ εδώ ελάχιστες ήταν οι υπουργοί που δεν είχαν διακοσμητικό ρόλο ή αδύναμο πόστο.
  Τις προάλλες, σε κάποιο κανάλι της έγκυρης ιδιωτικής ενημέρωσης, το ρεπορτάζ για τις γυναίκες της βουλής ξεκινούσε με σχόλιο για την ομορφιά και το ντύσιμό τους και δεν ξέρω αν είπε κάτι άλλο παρακάτω. Και στη Βουλή, κι αυτές οι λίγες, για γλάστρες τις έχει η κοινή γνώμη…

  ——
  *Γνώριζα έναν παλιό κομμουνιστή, με τις περγαμηνές του σε βουνά, ξερονήσια και ασφαλίτικα υπόγεια, ο οποίος δεν αγόραζε πλυντήριο στη γυναίκα του, για να μην τεμπελιάζει. Συντηρητισμός δεν είναι μόνο η ιδεολογία, είναι και η νοοτροπία.

 42. Pedis said

  Είναι σχετικά θετικό ότι δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες στην κυβέρνηση του διακηρυγμένου φιλελεύθερου μισανθρωπισμού.

  Να το θέσω αλλιώς με ένα ερώτημα: αν φοβάστε ότι έχετε να αντιμετωπίσετε την αυθαιρεσία ενός αστυνομικού οργάνου τι θα προτιμούσατε να έχετε μπροστά σας:

  έναν λευκό αστυνομικό ή έναν μαύρο (είτε είστε λευκοί είτε, πολύ περισσότερο, μαύροι);

  Προσωπικά, τον αστυνομικό μπροστά στη δεδομένη στάση αυθαιρεσίας του οποίου δεν έχω καμία δυνατότητα να υπερασπιστώ τα δικαιώματά μου, θα τον προτιμούσα λευκό, μορφωμένο, καλοζωισμένο, χωρίς κόμπλεξ να αποδείξει ότι αξίζει τη θέση του και να προέρχεται από τη μεσαία-ανώτερη τάξη.

 43. Αὐγουστῖνος said

  Καλημέρα. Καὶ μιὰ ὁ λόγος περὶ ποσόστωσης, νὰ πῶ κι ἐγὼ τὴν ἄποψή μου (καθόσον οἱ ἀπόψεις, ὡς γνωστόν, εἶναι σὰν τὶς $$**!#@τρυπίδες – ὁ καθένας ἔχει ἀπὸ μία). Πιστεύω ὅτι τὸ μέτρο, παρὰ τὶς ἀγαθὲς προθέσεις τοῦ νομοθέτη γιὰ διορθωτικὲς παρεμβάσεις πρὸς ἀποκατάσταση τῆς δικαιότερης ἐκπροσώπησης τῶν δύο φύλων, ὑποκρύπτει μιὰ κάποια πολιτικὴ ὀρθίλα (νὰ κατοχυρωθεῖ παρακαλῶ ἡ λέξη ὡς λιθαράκι γιὰ τὸ στόχο τῶν 5 ἑκατομμυρίων). Ἀσφαλῶς καὶ πρέπει νὰ ἐκπροσωποῦνται ἀναλογικὰ ὅλες οἱ πληθυσμιακὲς ὁμάδες, ἰδίως ἐκεῖνες ποὺ καταπιέζονται ἀκόμα καὶ σήμερα, ἀλλὰ τότε θὰ πρέπει νὰ μεριμνήσει ὁ νομοθέτης καὶ γιὰ ἄλλες ὁμάδες, ποὺ δὲν ἔχουν κὰν τόσο δυνατὸ κίνημα νὰ τὶς στηρίζει, ὅπως τὸ φεμινιστικό. Γιατί ὄχι ἀναλογικὴ ἐκπροσώπηση καὶ γιὰ τοὺς χρῆστες οὐσιῶν (διόλου εὐκαταφρόνητο ποσοστό στὸν συνολικὸ πληθυσμό) ἢ γιὰ τοὺς καθολικούς;
  Καὶ ἐπιτέλους, ἂν πραγματικὰ νοιαζομασταν γιὰ τὴν ἀναλογικὴ ἐκπροσώπηση στὸ κοινοβούλιο, θὰ εἴχαμε μεριμνήσει ὥστε οἱ 150 ἀπὸ τὶς 300 ἕδρες νὰ κατανέμονται μὲ βάση ξεχωριστὴ ἐκλογικὴ διαδικασία: Νὰ πηγαίναμε, δηλαδὴ, στὴν κάλπη καὶ τὸ κάθε κόμμα νὰ ἔχει δύο ψηφοδέλτια – ἕνα μόνο μὲ ἄρρενες ὑποψήφιους καὶ ἕνα μόνο μὲ γυναῖκες.

 44. Avonidas said

  Είναι διπλά ένοχος ο Μητσοτάκης. Είχε και δεν χρησιμοποίησε την Δούνια.. 

  Βεεεβαια! Τιποτα δεν σηματοδοτεί φεμινισμο όσο η υπουργοποίηση μιας γλαστρας.

  Θα ελεγα οτι δεν θα πρεπε να κανει υπουργο οποιαν να ‘ναι, απλως για να ανεβασει τα ποσοστα των γυναικών στην κυβέρνηση, αλλα σε μια κυβέρνηση που ειναι υπουργος ο Αδωνις οποιαδήποτε συζητηση για ποιοτητα ειναι να ‘χαμε να λέγαμε.

 45. LandS said

  35 Η ύπαρξη δύο σειρών κατάταξης δεν είναι νόθευση ούτε καν σοβαρή αλλοίωση. Ούτως ή άλλως εκλέγονται και από τα δύο φύλα με το προ ποσόστωσης μέτρο. Αυτό μειώνει τις περιπτώσεις ανατροπής της αρχικής σειράς. Όπου μάλιστα έχει θεσμοθετηθεί η ποσόστωση φύλου, οι περιπτώσεις αυτές με το χρόνο μειώνονται.
  Προϋπόθεση βέβαια είναι το κάτω όριο να είναι σημαντικά κάτω του 1/2. Συνήθως επιλέγεται το 1/3.

 46. LandS said

  43 Ε ε φάουλ!
  Δεν είναι το ίδιο ή θρησκεία με το φύλο που είναι βιολογικά δοσμένο.

 47. cronopiusa said

 48. LandS said

  Καλά, λέμε τόση ώρα σοφίες και μας ξέφυγε η κατάργηση της γγ Ισότητας φύλου.
  Τη βάλανε στο τομέα της Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας.

 49. Avonidas said

  Η ύπαρξη δύο σειρών κατάταξης δεν είναι νόθευση ούτε καν σοβαρή αλλοίωση. Ούτως ή άλλως εκλέγονται και από τα δύο φύλα με το προ ποσόστωσης μέτρο. Αυτό μειώνει τις περιπτώσεις ανατροπής της αρχικής σειράς.

  Πώς ακριβώς θα δουλεψει αυτο το σύστημα με 2 σειρες κατάταξης; Άντρες και γυναικες ανταγωνίζονται για τις ιδιες καρεκλες. Εσυ τωρα ζητας ουσιαστικά να ανταγωνίζονται μεταξύ τους ξεχωριστά αντρες και γυναικες, για δύο ουσιαστικά υπο-κοινοβούλια. Διότι το να δεσμευσουμε ενα συγκεκριμένο ποσοστό εδρών για τις γυναίκες υποψηφιες και μετα να τις επιμερισουμε στις εκλεγμενες με σειρα κατάταξης ισοδυναμεί απολύτως με το να φτιαξουμε ενα γυναικείο κοινοβούλιο 100 εδρων π.χ.

  Ισοδυναμεί, βεβαίως, εκτος απο τη μικρη λεπτομερεια οτι οι ψηφοφόροι θα παραλάβουν μία ενιαια λιστα, και θα μπορουν να βαλουν εναν ορισμένο αριθμο σταυρών. Οι ψηφοφοροι, λοιπόν, θα καθορισουν τον απολυτο αριθμο γυναικων που θα εκλεγουν, αλλα σ’ αυτον τον αριθμό, όσο μικρός ή μεγάλος κι αν ειναι, θα αντιστοιχεί ενα σταθερό ποσοστο εδρών! Αυτο δεν ειναι νοθευση;

 50. sarant said

  42 Οι μαύροι της Αμερικής που έχουν βρει τον θάνατο σε αστυνομικά τμήματα στελεχωμένα από λευκούς δεν θα συμφωνούσαν μαζί σου.

 51. Avonidas said

  43 Ε ε φάουλ!
  Δεν είναι το ίδιο ή θρησκεία με το φύλο που είναι βιολογικά δοσμένο.

  Βιολογικά δοσμένο ειναι μονο αν αγνοησεις τους διαφυλετικούς.

  (Α, ξεχασα. Έτσι κι αλλιως τους αγνοούμε, ολα καλα).

 52. spyridos said

  42 Μόνο που οι μαύροι αστυνομικοί της Ελλάδας είναι οι ματατζήδες από Πέραμα και Κορυδαλλό. Οι Περιστεριώτες δεν άδειαζαν με τόσα ερκοντίσια.

 53. Γιάννης Ιατρού said

  12: Γιάννο, κι όχι μόνο σκέτα, και πολύ καλημέρα, άντε ρε, μπας και πιάσουμε και καμιά συζήτηση, τόσες μέρες σκέτη τη σερβίρεις 🙂 🙂

 54. Avonidas said

  Και μιας και πιασαμε την κουβέντα nature vs nurture:

  Αν εισαι μαυριδερός και χριστιανός/ινδουϊστης/βουδιστής/αντιθεος και οπου πας οι ουγκανοι σε κόβουν για μουσουλμάνο και σε σπανε στο ξυλο,* τι εχει σημασια για το μειονοτικο σου στάτους? Η θρησκεία, που διάλεξες, ή η απόχρωση, που δεν διάλεξες;

  Κι εδώ που τα λεμε, ποσο ελευθερα διάλεξες και τη θρησκεια σου;

  *οχι πως θα χαν δικιο αν ειχαν πεσει μεσα, λεμε τωρα

 55. Παναγιώτης Κ. said

  Η ιστορία κατά κανόνα χαρακτηρίζει πετυχημένες γυναίκες πολιτικούς αυτές που συμπεριφέρονται… αντρικά κατά την ενάσκηση του αξιώματός τους. Μερικές μάλιστα, λες και πιέζουν τον εαυτό τους για να ξεπεράσουν τους άντρες σε… νταϊλίκι. 🙂
  Με υπουργίνες δεν ήρθα σε επαφή. Ξέρω μόνο από διευθύντριες. 🙂

 56. Pedis said

  # 50 – Καταλαβαίνεις ότι το επιχείρημα που φέρνεις είναι λάθος ή τουλάχιστον άσχετο με κείνο που λέω εγώ, διότι ακριβώς, σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ο μαύρος μπάτσος αισθάνεται τυχερός που έχει μία θέση που τού επιτρέπει να μην τον βλέπουν οι λευκοί ως στόχο και για να αποφύγει τις περιπέτειες θα παρουσιαστεί μπατσικότερος του μπάτσου.

  Εμπειρικά και στατιστικά, ο πιο πιστός στο αφεντικό και ο πιο κακοήθης και αυθαίρετος στη συμπεριφορά επιστάτης είναι αυτός που προέρχεται από τις τάξεις των πιο καταπιεσμένων εργατών, αυτών που έχουν τις λιγότερες ευκαιρίες ή δυνατότητες για βελτίωση της θέσης τους και εν γένει των κατωτέρων στην ιεραρχία και στα δικαιώματα. Πρώτον, για να αποδείξει ότι αξίζει την εμπιστοσύνη του αφεντικού και έχει ικανότητες, ιδέες και εργατικότητα που τις αφιερώνει σε όφελος των συμφερόντων του αφεντικού, δεύτερον για να μην επανέλθει στις τάξεις των κατωτέρων και χάσει τα σχετικά προνόμια.

  Διαφωνείς;

 57. Pedis said

  -> 56 θα παρουσιαστεί μπατσικότερος του μπάτσου. -> θα παρουσιαστεί μπατσικότερος του λευκού μπάτσου.

 58. Γιάννης Ιατρού said

  37β: Κώωωωστα ! 🙂 ☣☣☣

  25/26: Θα έχετε παρατηρήσει βεβαίως πως τους τελευταίους μήνες όλο και περισσότερες σχολιάστριες παρεπιδημούν στο εδώ μπλογκ. Και πολλές μαχητικές, και με καλά/ενδιαφέροντα σχόλια 🙂 Πολύ χαίρομαι!

  Δεν με εκπλήσσει πως σε συντηρητικούς κύκλους η σύνδεση του φύλου με ορισμένες ασχολίες (π.χ. γυναίκας και νοικοκυριού) είναι περισσότερο διαδεδομένη (θα μας τα πεί με τον δικό του, αυθεντικό τρόπο 🙂 σε λίγο κι ο Λάμπρος, υποθέτω….)

 59. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Δόμνα πικραμένο σκέρτσο

 60. ΓιώργοςΜ said

  42 κλπ >λευκό, μορφωμένο, καλοζωισμένο, χωρίς κόμπλεξ να αποδείξει ότι αξίζει τη θέση του και να προέρχεται από τη μεσαία-ανώτερη τάξη
  Κι εγώ θέλω για μεσημεριανό ένα φιλέ μινιόν μαριναρισμένο σε σως από άγριες φράουλες και λευκή τρούφα, γαρνιρισμένο με φρέσκα άγρια σπαράγγια, σωταρισμένα σε λάδι αγριελιάς, αλλά μάλλον ομελέτα θα φτιαξω τελικά 🙂

  Για να μη μείνω στην πλάκα, αν αφαιρέσει κανείς το «λευκός» από την πρόταση, δεν αλλάζει κάτι. Με τις υπόλοιπες προϋποθέσεις, όλοι ικανοποιημένοι θα ήμασταν, νομίζω.

 61. Γιάννης Κουβάτσος said

  Βλέπω στην τηλεόραση λευκούς αστυνομικούς στο Σικάγο να προκαλούν ηλεκτροσόκ σε πολίτη, μπροστά στη γυναίκα του και τα παιδιά του, επειδή βιντεοσκοπούσε με το κινητό μια σύλληψη που έκαναν. Σίγουρα λευκοί και καλοζωισμένοι, για κόμπλεξ και μόρφωση δεν ξέρω, αλλά ηλεκτροσόκ για ψύλλου πήδημα οι μπαγάσηδες. ☺ Πέρα από την πλάκα, σε όλα τα επεισόδια αδικαιολόγητης αστυνομικής βίας στην Αμερική, που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, οι αρνητικοί πρωταγωνιστές είναι λευκοί αστυνομικοί, απ’ αυτούς τους μάτσο ρόμποκοπ.

 62. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  26>>αρκετές σχολιάστριες δέχονται, ακόμα και στο δικό μας ιστολόγιο, σεξιστικά σχόλια και μπούλινγκ,
  Ο Γς έδιωξε με τις αλλαπάλληλες χοντράδες (επιεικώς) μια από τις κορυφαίες σχολιάστριες, την Immortalite, παραλίγο και την Αγάπη.

  Επ΄ευκαιρία: Immor «επέστρεφε».

  42!!

  υγ. Γιάννη Ι. Τί θα κάνω με την πόρσε; Κοντεύει να φτάσει 5λεπτο η ανάρτηση και βέβαια γράφω κάθε φορά τα στοιχεία (νταξει μ΄ένα πάτημα τα ξαναβγάζει-τουλάχιστον δεν τα πληκτρολογώ, που μου βρήκαν και καταρραχτη στο να μάτι, εχτός απ τ΄άλλα 😦 )

 63. Jane said

  # 26
  Εδώ είναι που λένε : «Α, γεια στο στόμα σου!»

  Αμφιβάλλω βέβαια , αν θα βρεθούν κάποιοι που να το παρατήρησαν αυτό.
  Πόσο μάλλον να το παραδεχτούν.
  Θα θέσω ένα γλωσσικό παράδειγμα μιας κι εδώ λεξιλογούμε. 🙂

  Ποιος άντρας σχολιαστής εδώ μέσα μπορεί να διακρίνει τον ακραίο σεξισμό έτερου σχολιαστή που αντί ουσιαστικών ή επιθέτων, όπως η γυναίκα μου, η σύντροφός μου, η φίλη μου , η σύζυγός μου, το έτερόν μου ήμισυ, η καλή μου, η αγαπημένη μου, η σχέση μου τελοσπάντων , χρησιμοποιεί κατά κόρον την κτητική αντωνυμία «η δικιά μου» κι η «δικιά μου;»
  Γιατί , τι άλλο μπορούν να είναι οι γυναικες παρά κτήμα;

  Περιμένω αυτοί που έχουν άποψη για το άγμα να μου πουν πως τα ψειρίζω. 🙂

 64. sarant said

  56-57 Διαφωνώ. Αυτό που λες έχει μια βάση θεωρητικά αλλά κάνεις πειραμα σκέψης.

  Τα δεδομένα, όπως λέει και ο Κουβάτσος στο 61, είναι ότι όλα τα περιστατικά βίας έχουν ασκηθεί από λευκούς μπάτσους σε μαύρους πολίτες. Όχι απαραίτητα μαύρους κακοποιούς, κάθε άλλο. Η άλλη η κακομοίρα πήγαινε στην καινούργια της δουλειά, άλλαξε λωρίδα χωρίς να ανάψει φλας, την έπιασε η τροχαία και την άλλη μέρα βρέθηκε νεκρή στο κελί.

 65. sarant said

  63 Εσύ νομίζω ότι το είχες γράψει κιόλας.

  Ωστόσο, το παράδειγμά σου δεν ξέρω αν είναι και τόσο καλό διότι και κορίτσια ακούω να λένε «ο δικός μου».

 66. cronopiusa said

 67. Avonidas said

  #63. Μαθαίνω καταπληκτικά πράγματα σήμερα. Όπως ότι η προσφώνηση «δικέ μου» παραπέμπει στη δουλοκτητική κοινωνία. Και «τα δικά μας παιδιά», βεβαίως, στο παιδομάζωμα.

  Απορώ και θαυμάζω 😉

 68. ΣΠ said

  Αν μπει ποσόστωση στον αριθμό των γυναικών στο υπουργικό συμβούλιο, τότε θα δούμε ακόμα μεγαλύτερα κυβερνητικά σχήματα προκειμένου να μη μείνουν έξω συγκεκριμένα στελέχη.

 69. Pedis said

  # 61 – δες την απάντηση στο # 56, επειδή κι ο νικοκύρης έφερε το ίδιο παράδειγμα, υποτίθεται, αντεπιχείρημα.

 70. Avonidas said

  #65. Ωστόσο, το παράδειγμά σου δεν ξέρω αν είναι και τόσο καλό διότι και κορίτσια ακούω να λένε «ο δικός μου».

  Φως φανάρι ότι έχουν εσωτερικεύσει την πατριαρχία.

 71. Pedis said

  # 64 – οι καπό είναι μέρος πειράματος σκέψης;

  Πάντως, γυρίζεις το επιχείρημά μου όπως σε βολεύει. Δεν είπα ότι οι λευκοί μπάτσοι είναι καλά παιδιά, αλλά οι μαύροι σε υπηρεσία υπό λευκή κυριαρχία και ιεραρχία είναι συγκριτικά χειτότεροι.

 72. Pedis said

  Κουίζ:

  αν σας βάλουν το μαχαίρι στο λαιμό, (μην το σκεφτειτε σχολαστικά ως προς τις, υποτιθέμενες, ικανότητες του καθενός),

  προτιμάτε στις δύσκολες αποφάσεις που κρινουν την τύχη του ηγέτη σε συνδυασμό ή καλύτερα σε αντιδιαστολή με το γενικό συμφέρον να έχετε στο σβέρκο έναν Κούλη από οικογένεια με εγγυημένη την κατηφόρα από τα γενοφάσκια του στην καριέρα (πολιτική και μανατζμανική μέχρι το θάνατό του γι αυτόν και τα παιδιά του) ή μια Θάτσερ, κόρη επαρχιακού μπακάλη, που τα παίζει όλα για όλα από τότε που βγήκε στην πιάτσα;

 73. Αὐγουστῖνος said

  ΛΟΥ;;; Τί εἶναι αὐτὸ ποὺ ἔγραψες; «…μου βρήκαν και καταρραχτη στο να μάτι, εχτός απ τ΄άλλα». Πόσα μάτια ἔχεις δηλαδή; :). Πέρα ἀπὸ πλάκα, τώρα, πρόσεχε ματάκια μου, πρόσεχε. Τὰ μάτια καὶ τὰ μάτια σου! (Εἶχα, δεν εἶχα, πάλι λογοπαίγνιο μοῦ βγῆκε).

 74. Αὐγουστῖνος said

  Γιατί δὲν βγῆκε τὸ $%#*smiley;

 75. sarant said

  71 Λες ότι οι μαύροι μπάτσοι (φυσικά σε εκτελεστικές και όχι επιτελικές θέσεις) είναι συγκριτικά χειρότεροι απο τους λευκούς. Από πού προκύπτει αυτό;

  Υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι μαύροι (αναλογικά με τον πληθυσμό τους στο σώμα) υπερτερούν σε βιαιοπραγίες κατά πολιτών; Μάλλον το αντίθετο ξέρω εγώ.

 76. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  73 🙂 🙂 Αυγουστίνε Αυγουστίνε -θα με δεις κ ύστερα κρίνε
  πώς έχω μεγάλο μάτι και οπίσω από την πλάτη
  να τηράω τον κάθε κλέφτη να προγγάω τον κάθε ψεύτη

  Σ.σ. Αλλά με ομογενοποίησες με τη γατου-Λου ! Δε με πειράζει διόλου εν τούτοις. 🙂

 77. loukretia50 said

  Αυγουστίνε!!!
  Μάλλον τα δικά σου μάτια δεν είδαν καλά!
  Βλέπω περίφημα κι – ας λέει ο νεαρός Τriant !
  Το σχόλιο ήταν της ΕΦΗΣ!

 78. 53 Άμα προλαβαίνω…
  Είπαμε άλλος έχει στόχο να φτάσουμε τα 5 εκατομμύρια λέξεις κι άλλος (εγώ δηλ.) να βελτιώσω τις στατιστικές εξωτερικού του μπλογκ. Προχτές που είχα κάτι να πω λεξιλογικό, έγραψα και παραπάνω. Το άρθρο της Τρίτης το διάβασα σήμερα που μου λέει η Μαρία πως δεν θα ρθει στην βόλτα που θα βγούμε 🙂 Τώρα πώς γίνεται να βγουν βόλτα δυο κι ο ένας να μείνει σπίτι, ακόμα δεν τόχω καταλάβει…

 79. loukretia50 said

  78. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να καταλαβαίνει ο ένας τον άλλο!
  Αρκεί να μην είσαι πάντα εσύ ο ένας !

 80. Jane said

  # 65
  Χρησιμοποίησα παράδειγμα που μου επισήμαναν πρόσφατα και το παρατήρησα κι εγώ.
  Ίσως με ενόχλησε , διότι ο γράφων έχει επανειλημμένα κάνει σεξιστικές αναρτήσεις.

  Εφόσον είναι ατυχές, το ανακαλώ. 🙂

  Η αλήθεια είναι πως κι εδώ όπως και σε συζητήσεις έξω σε μικτές παρέες ή στην τηλεόραση
  κυριαρχεί ο αντρικός λόγος.
  Ένας λόγος που οι γυναίκες που παρακολουθούν το ιστολόγιο δεν σχολιάζουν είναι σίγουρα η αποδοχή
  σεξιστικών αναρτήσεων από την πλειονότητα των σχολιαστών ως νορμάλ συμπεριφορά.
  Αλλιώς δεν μπορώ να φανταστώ, πώς γίνεται γυναίκες που διαβάζουν λογοτεχνία κι ενδιαφέρονται για
  φιλολογικά και γλωσσικά ή άλλα θέματα -γιατί το μπλογκ δεν είναι μονομερές- να είναι αόρατες εδώ μέσα.

 81. Pedis said

  # 75 – επειδή οι μάυροι μπάτσοι ειναι πιο ευάλωτοι κοινωνικά και πιο κομπλεξικοί λόγω υποταγής και φόβου. Εζ σιμπλ εζ δατ.

 82. Μπούφος said

  καλέ, πάτε καλά δω μέσα μερικοί που κοπανιόσαστε για την ποσοστωση των γυναικών στην κυβέρνηση; γιατί δεν αναλογίζεστε ότι τα σα-ίνια οι γυναίκες μπορεί και να ΜΗ νοιάζονται για την πολιτική διακυβέρνηση αφού αιώνες αιώνων τώρα, τέλεια μπορούν να κυβερνάνε πίσω από τα καφασωτά πλέγματα της κοινωνίας , δια των αντρών τους, όπως οι μηχανοραφτούδες χανούμισες στο Σουλειμάν που έβλεπα κάθε απόγευμα παρέα με με μαμά και μορφωνόμουνα; Αν είναι δυνατό να μας ενδιαφέρει τις περισσότερες, η ποσόστωση, αγαπητοί! δεν είμαι δα και τόσο μπούφος όσο δείχνω… Εμένα βασικά με νοιάζει να ζουλάω π.χ. τα καλοκαιρινά μεσημέρια,στο κρεβάτι, τα μούσκουλα του Μπαμπίκου μου, να παίζω μαζί τους με σκέρτσο σαν να πατικώνω το πληκτρολόγιο (και να με συνχωρείτε κιόλας μην πάει στο πονηρό το μυαλό μερικών που φαντασιώνονται ότι όλα πια τα γνωρίζουν ένεκα η… μυστικοπαθής εργασία τους)…ειδικά αυτές οι κυρίες που ξεπερνάνε τους άντρες σε αντρικη συμπεριφορά προσπαθώντας να αποδείξουν κυρίως στους εαυτούς τους ότι είναι μαγκίτισσες, με κάνουνε να νιώθω άβολα..μα πολύ άβολα…

 83. sarant said

  80
  Η αλήθεια είναι πως κι εδώ όπως και σε συζητήσεις έξω σε μικτές παρέες ή στην τηλεόραση
  κυριαρχεί ο αντρικός λόγος.

  Αυτό ισχύει. Και δεν το καταλαβαίνουμε εμείς.

 84. Γιάννης Ιατρού said

  62 (τέλος): ..που μου βρήκαν και καταρράχτη..
  Άσε, είναι να μην πέσεις στα χέρια τους! Απαπα, παλιοφάρα 🙂
  Για τ’ άλλα σού ‘στειλα εξορκισμό 🙂

 85. gpoint said

  Δεν βαστάω και δεν κάνω διακοπές στην Χαλκίδα.

  Κάποτε κοντά στην βραχονησίδα Αη Τζίμης ένας μικρός ξιφιός έκανε το γύρο της βάρκας μου.Θυμήθηκα μια κουβέντα μ’ ένα γέρο ψαρά, το δίκιο που τούδωσα-που ήταν και δικό μου δίκιο- και την αποτύπωσα τότε ως εξής :

  Ομορφιά

  Τότε ο γέρος ψαράς μου είπε :
  «Εχεις δει ξιφιόπουλο να κάνει το γύρω της βάρκας σου και μετά να πηδά έξω απ΄το νερό 50 μέτρα πιο πέρα ; ασ’ τους να λένε γιά δελφίνια. Γιά μιά στιγμή σκέφτηκα το καμάκι και μετά κοκκίνησα απ΄τη ντροπή.
  Ξέρεις καμμιά γυναίκα ξιφιόπουλο ;»

  Δεν μίλησα.

  Σήμερα διάβασα στις ειδήσεις αυτό :

  https://www.in.gr/2019/07/12/greece/ksifias-vgike-sta-rixa-sti-xalkida-kai-louomenoi-ton-skotosan

  Πως έχουμε καταντήσει έτσι ;;

 86. Mπούφος said

  85 Gpoint
  εντιμότατε κύριε με όλο το σεβασμό στην αφεντία σας εδώ ό άλλος σκότωσε τον Πατέρα του και τον ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΕ λέει το Δικαστήριο και τον αθώωσε και σεις τώρα μολογάτε για τον κακομοιρούλη τον έφηβο, άβγαλτο ξιφία; Αχ καλέ μου κύριε…με όλο το σεβασμό, σπαράζει και μένα η καρδία μου αλλά …όπως μουρμούραγε η νόνα μ’ «φύγαμεν από τον δρόμον του Θεού, παιδί μου και η κακία επλεόνασεν» και μάταια τα μοιρολόγαγε η νόνα μ’ -ήμαν μικρή και άβγαλτη και όλο την κοροϊδευα!;-(

 87. spyridos said

  Race and Officer Decision Making: Examining Differences in Arrest Outcomes Between Black and White Officers
  https://www.researchgate.net/publication/259077953_Race_and_Officer_Decision_Making_Examining_Differences_in_Arrest_Outcomes_Between_Black_and_White_Officers
  Since the 1960s, one of the major reform efforts in law enforcement has been to increase the number of Black Americans within police agencies and on patrol in the streets. The general premise behind these efforts has been that increased diversity will improve police–community relations and will decrease biased police behavior, particularly against Black citizens. Policies seeking to reform policing through increasing the numbers of African American officers have been implemented with little empirical evidence that an officer’s race (or ethnicity) is actually related to their behavior towards citizens, in particular arrest decisions. Using data from systematic social observations of police–citizen encounters in Cincinnati, OH, this study examines the influence of officer race on arrest outcomes, focusing on the behavior of Black officers. Findings suggest that officer race has direct influence on arrest outcomes and there are substantive differences between White and Black officers in the decision to arrest. In general, White officers in our study were more likely to arrest suspects than Black officers, but Black suspects were more likely to be arrested when the decision maker was a Black officer.

  Women on patrol: an analysis of differences in officer arrest behavior
  https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/13639511111180216/full/html
  Findings
  Gender has little direct impact on the arrest decision; however, some variation exists depending on citizens’ race, gender and demeanor. The most noteworthy differences were observed based upon whether officer actions are conducted in the presence of other members of the organization, and where these other members are in the organizational hierarchy. Female officers were significantly more likely to arrest when observed by supervisors, yet less likely to arrest in the presence of peers. The visibility to other organizational members conditions the decision to arrest differently for female officers.

  The Black Police: Policing Our Own
  https://harvardlawreview.org/2018/05/the-black-police-policing-our-own/
  This brings us back to a central theme in Forman’s book — namely, that diverse governance is not necessarily enough to disrupt patterns of inequality. We’ve advanced that claim vis-à-vis the racial dimensions of policing. We have done so because it is critically important to intervene in the debate about the racial diversity (or lack thereof) of police officers given that one of the solutions people continue to proffer for police officers’ racial profiling of and violence against African Americans is the diversification of police departments

 88. sarant said

  75-81 Σου ζητάω να παρουσιάσεις στοιχεία για την αυξημένη ροπή των μαύρων μπάτσων προς τη βίαιη συμπεριφορά και μου λες πάλι το πείραμα σκέψης. Ε, εντάξει.

  Θα λείψω, ίσως ως αύριο το πρωί, έρχομαι στα πάτρια.

 89. Μπούφος said

  Δεν θα φανταζόμουν ποτέ πόσο… οπισθοδρομική είναι η Ελβετία. Το κατάλαβα διαβάζοντας ότι πήραν δικαίωμα ψήφου οι γυναίκες εκεί, μόλις το 1971! Εδώ το αρθράκι: https://www.tovima.gr/printed_post/oi-elvetides-ksesikothikan-gia-isotita-lfkai-sevasmo/

 90. Pedis said

  # 83 – στις μικτές παρέες υπάρχουν, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δύο παράλληλες βαρετότατες συζητήσεις, οι οποίες καθώς η ώρα περνά δηλ. μετά το πρώτο δίλεπτο σπάνε σε μικρότερες συζητήσεις ανα δύο άτομα …

  Η μία μεγάλη συζήτηση αφορά μπάλα και τροχοφόρα, ανεξαρτήτως ηλικιακής περιόδου των συμμετεχόντων, η άλλη για τις προβληματικές προσωπικές σχέσεις με την οικογένεια και τις φίλες που προιόντος του χρόνου, αλλά το ίδιο βαρετά, εμπλουτίζονται με περιστατικά από τη ζωή των παιδιών.

 91. Κιγκέρι said

  Πάντως και τα σκέρτσα έχουν τις δυσκολίες τους…

 92. Λ said

  Εδώ σε κάποιο σχόλιο χρησιμοποιήθηκε η λέξη βουλευτήνα (σικ ρε)
  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1159622177560003&id=100005366955078

 93. Λ said

  Αληθεύει ότι το σκέρτσο ειναι ίδιας αρχής με το σκίρτημα και το σκιρτώ

 94. Pedis said

  # 88 – δεν νομίζω ότι είναι πειράματα σκέψης ο βασικός εμπειρικός κανόνας στην επιλογή των επιστατών. Σου έφερα και το παράδειγμα των καπό, από άλλο κόντεξτ.

  Δεν έχω σχετικά στοιχεία για τους μαύρους μπάτσους. (Δες παραπάνω το σχόλιο του Σπυρίδωνος και κρίνε από κάποιες αναλύσεις που τσιτάρει).

  Αλλά, το συμπέρασμα και για τους μαύρους μπάτσους μπορεί να εξαχθεί από τα ισχύοντα σε άλλους τομείς της ζωής με μικρό ιντερ/εξτραπολέσιον:

  Ο σχετικά πιο υποταγμένος, καταπιεσμένος και κοινωνικά κομπλεξικός όταν προάγεται ενάντια στις πιθανότητες και μπαίνει στην υπηρεσία του αφεντικού είναι ο «καλύτερος» στη δουλειά του.

  Να υποθέσω, Νικοκύρη, οτι για να επιμένεις τόσο, θα έχεις στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις εξουσίας, στο ίδιο πλαίσιο εξουσίας εννοείται, είναι προς το συμφέρον των υπηκόων, ανδρών και γυναικών.

 95. Καταλαβαίνω το πόιντ σου, Pedis, αλλά τα παραδείγματα με τους λευκούς μπάτσους όσο ναναι υπερισχύουν της θεωρίας. Και οι κάποι ήταν όπως φαίνεται εξίσου άγριοι ή καθίκια με τους Ες-Ες, αλλά περισσότερο; Λίγο ιμπρεσιονιστικό ακούγεται αυτό, και μπορείς να το αποδώσεις και στο ότι οι κρατούμενοι θα προσδοκούσαν κάποια καλύτερη στάση από εκείνους (τους κάπους).

 96. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αφού μιλάμε για στοιχεία, ένα απλό γκουγκλάρισμα αποδεικνύει ότι οι θύτες είναι λευκοί αστυνομικοί και τα θύματα αφροαμερικανοί. Στο δικαστήριο, αν καταλήξει εκεί η υπόθεση, πέφτουν στα μαλακά ή αθωώονται. Εξ ου και οι αλλεπάλληλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, αλλά και η τυφλή επίθεση στο Ντάλας με νεκρούς 5 αστυνομικούς. Ο αφροαμερικανός δράστης, ήθελε σύμφωνα με τα λεγόμενά του «να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους λευκούς αστυνομικούς».

 97. Neo Kid said

  Auto pou ksefefgei ap to Pedis einai oti h America den einai psorokostain…
  O leukos pou ginetai mpatsos ekei einai “In average” tenekes kseganotos, an den htan, kapoia kalyterh douleia tha ekane… se antithesi me to mauro mpatso.
  Ligo myalo thelei…

 98. Pedis said

  # 96 – φαντάζομαι ότι τα στοιχεία που έχεις ερευνήσει με σχολαστικότητα θα λένε ότι ο αριθμός των περιπτώσεων που αναφέρεις επί του συνόλου θα είναι ανάλογος του ποσοστού των λευκών μπάτσων προς τους μαύρους.

  # 95 – οι μαρτυρίες που έχω διαβάσει και, χωρίς να είμαι ειδικός επί του θέματος, δεν είναι λίγες, λένε ότι στην πλειοψηφία τους επιδείκνυαν υπερβάλλοντα ζήλο για να διατηρήσουν τη θέση τους από τη μία μεριά, κι από την άλλη γνώριζαν ότι αν την έχαναν, όχι μόνο αν δεν ήταν αποτελεσματικοί στο ρόλο τους, αλλά και δείχνοντας έλεος και αλληλεγγύη, ήταν τελειωμένοι …

  Το παραπάνω σχήμα ήταν ο βασικός λόγος στην θεσμοθέτηση από τους ναζί της θέσης των καπό και των βοηθών τους. (Ντοκουμενταρισμένο αυτό!)

  Από τη μια είχαν πιστότατους συνεργάτες στους κοιτώνες και στη δουλειά, από την άλλη εξοικονομούσαν πολύ και σε προσωπικό και σε έξοδα.

  (Αφού είπα αυτό, τώρα ο … Κουβάτσος θα ψάξει να βρει την περίπτωση καπό που οργάνωσαν εξέγερση των κρατουμένων … χαχά).

 99. Pedis said

  # 96 – Δύτη, έτσι για τη συζήτηση, διάβασε τι λέει το τσιτάρισμα του Spyridos (# 87)

  (δεν έχω ιδέα ποιος έχει έκανε τις έρευνες, αν είναι αξιόπιστες, πώς διενεργήθηκαν κλπ ):

  Findings suggest that officer race has direct influence on arrest outcomes and there are substantive differences between White and Black officers in the decision to arrest. In general, White officers in our study were more likely to arrest suspects than Black officers, but Black suspects were more likely to be arrested when the decision maker was a Black officer.

  Female officers were significantly more likely to arrest when observed by supervisors, yet less likely to arrest in the presence of peers. The visibility to other organizational members conditions the decision to arrest differently for female officers.

  ….

 100. Η αλήθεια είναι ότι δεν το είχα δει αυτό.

 101. Neo Kid said

  100. Re sy Dyth! Gia onoma.Esy exeis IQ 145 (standard deviation 15) , den eisai Gousou h pedis…
  Ti leei ayto? Einai epixeirima ? Ayto pou leei einai oti oi syllhpseis pou kanoun oi mauroi einai pio sovares, poio stoixeiothetimenes, enw oi gasmades oi leukoi mpatsoi stamatane maurous Gia plaka…

 102. Pedis said

  Για να επανέλθουμε στο αρχικό θέμα, αν δηλαδή είναι ευκταία, πέραν της ικανοποίησης μιας γενικής αρχής ισότητας των δύο φύλων, η συμμετοχή των γυναικών στα πόστα εξουσίας στο δεδομένο σημερινό πλαίσιο εξουσίας, και , ακόμη κι αν εξαιρέσουμε τις άκρως «επικίνδυνες» περιπτώσεις γυναικών που έχουν ανέλθει από χαμηλά κοινωνικά στρώματα στις θέσεις εξουσίας και περιοριστούμε στις περιπτώσεις γυναικών προερχόμενων από την ανώτερη τάξη, αυτές σε σχέση με τους άνδρες ομολόγους τους θα έχουν, κατά πάσα πιθανότητα εκπαιδευτεί στην πατριαρχική υποταγή, οπότε, μόλις αναλάβουν καθήκοντα θα νιώσουν ότι οφείλουν να αποδείξουν ότι διευθύνουν τόσο αποτελεσματικά όσο οι άντρες κι ακόμη καλύτερα, και μάλιστα χωρίς να αφήσουν την υποψία ότι, λόγω κάποιας από τις «γυναικείες» αδυναμίες, όπως εκτιμούνται από το πατριαρχικό καθεστώς αξιών και «αληθειών», ενδεχεται κάποια από τις αποφάσεις τους να οφείλεται στη διάθεση να δείξουν ανοχή, συμπάθεια ή έλεος.

 103. Γιάννης Κουβάτσος said

  102: Με αυτή τη λογική, όμως, οι γυναίκες, οι μαύροι, οι μετανάστες, όποιοι τελοσπάντων θεωρούνται ξένο σώμα από τους συνήθεις ασκούντες εξουσία, θα πρέπει να απέχουν από διευθυντικές θέσεις και αυτό είναι άδικο και αντιδημοκρατικό. Το αντίθετο είναι η ενδεδειγμένη λύση: να ανέρχονται όσο το δυνατόν περισσότερες-οι σε θέσεις ευθύνης, ώστε να μη χρειάζεται να αποδείξουν ότι όντως τις αξίζουν. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει στην εκπαίδευση: είναι τόσο πολλές, εδώ και πολλά χρόνια, οι διευθύντριες στα σχολεία και οι σχολικές σύμβουλοι, που καμιά πίεση δεν νιώθουν «να φερονται σαν άντρες», ώστε να τις παίρνουν σοβαρά και να μη χάσουν τον έλεγχο της διοίκησης. Αυτό πρέπει να συμβεί παντού.

 104. Neo Kid said

  Kai etsi, gia na thymountai oi palaioteroi kai na mathainoun oi neoteroi, to na symperainei kaneis apo thn parathesh tou 99 oti oi mauroi mpatsoi einai pio movoroi ap tous asprous…einai klasikh periptosi logical falacy, eksaitias avlepsias tou pansofou “correlation does NOT imply causation!”

 105. Λ said

  102. Αυτό για τις γυναικες που προέρχονται απο χαμηλά κοιμωνικα στρώματα που κολλάει; τι γίνεται με τους άντρες ππυ προέρχονται από χαμηλά κοινωνικά στρώματα;

 106. ΚΩΣΤΑΣ said

  Γιατί τους λέτε μπάτσους και όχι αστυνομικούς; 😛

 107. Pedis said

  # 105 – στατιστικώς, είναι πολύ επικίνδυνοι όταν τους ανατίθεται ανώτερος διευθύνων ρόλος, αν και, όπως αναμένεται κατά μέσο όρο, με ένα σύμπλεγμα κατωτερότητας λιγότερο σε σχέση με τις ομόλογές τους.

 108. Νέο Kid said

  106.Επειδή είναι γουρούνια και δολοφόνοι. Αν ήταν βόδια και ειρηνοποιοί, θα τους λέγαμε αστυνομικούς.

 109. Γιάννης Κουβάτσος said

  107: Αυτά τα επιχειρήματα μού θυμίζουν τους φιλελεύθερους του 19ου αιώνα, που αναγνώριζαν δικαίωμα ψήφου και ανάληψης κυβερνητικού αξιώματος μόνο σε άντρες με περιουσία και μόρφωση.

 110. Pedis said

  # 103 – σωστά, έτσι αναμέμενεται, έπειτα από πενήντα-εκατό χρόνια, να μειωθουν αρκετά οι συνεπειες οφειλόμενες στο κόμπλεξ κατωτερότητας (για το οποίο, φυσικά, ευθύνεται η πατριαρχική κοινωνία με τους θεσμούς της βλ. παραδοσιακά διαμορφωμένες ταξικές σχέσεις μέσω της διαφοράς φύλου, θρησκευτικά πρότυπα, καταναλωτικά πρότυπα, «επιστημονική» προπαγάνδα βασισμένη στο βιολογικό ντετερμινισμό του κώλου κλπ) και να έχουμε να κάνουμε μόνο .

  Οπότε σε αυτήν την περίπτωση θα είμαστε ευτυχείς που η πιθανότητα για μια ή και δύο ή και τρεις γυναίκες από την οικογένεια του Κούλη θα έχουν τη δυνατότητα να μας κυβερνήσουν έχοντας, θεωρητικά, τις ίδιες πιθανότητες με τον Κούλη να παρουσιάσουν στιγμές μεγαλοθυμίας εν μέσω της μισάνθρωπα σχεδιασμένης πολιτικής που θα εφαρμόσουν.

  E, λοιπόν, ας αγωνιστούμε με στοχοπροσήλωση στο γενικό δικαίωμα των γυναικών στην ταξική εξουσία.

 111. Pedis said

  # 106 – για να σου δώσουμε την ευκαιρία να εκφράσεις με περηφάνεια τον δέοντα σεβασμό στα σώματα ασφαλείας.

 112. Pedis said

  # 109 – ντάξει, δεν καταλαβαίνεις ή κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις για να τη σπας …

  να στο πω λιανά, παραφράζοντας την ατάκα από το φιλμ του Παπατάκη:

  «αν είναι να μπρεις στο στόμα του λύκου, καλύτερα ο λύκος να είναι χορτάτος».

  Εσύ μου λες ότι είναι σωστό και δίκαιο να δοθούν ίσα δικαιώματα σε όλους να κάνουν τον λύκο που να κάνει σωστά τη δουλειά του δηλ. να σε φάνε, εγώ λέω (μην μας διαβάζει καμιά wwf) να τον σκοτώσεις, αλλά, αν δεν το κάνεις εύχομαι για σένα ο λύκος να μην έχει παραπάνω λόγους να αποδείξει στην αγέλη ότι είναι κακός και μοβόρος από όσους οι υπόλοιποι.

 113. Αὐγουστῖνος said

  ΕΦΗ(Χ2) καὶ ΛΟΥ, καλοῦλες μου, νὰ μὲ συμπαθᾶτε γιὰ τὸ λάθος μου:

  Αὐτὸ παθαίνεις μὲ τὴ Λοῦ
  ὅταν τὸ μάτι κοιτάει ἀλλοῦ.
  Ἐδῶ δὲν ἔχουμε ὀφθαλμοῦ,
  μὰ καταρράκτη τοῦ μυαλοῦ.

 114. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κι έρχεται κι ένα παιδί 20 χρονών να πει την παπαριά του:
  https://www.ethnos.gr/athlitismos/50115_tsitsipas-i-sexistiki-anartisi-gia-gynaikes-parkarisma-piata-prokalese-salo

 115. Pedis said

  Να εκφράσω αλλιώς την απορία μου με την κλάψα, το παράπονο, τη διαμαρτυρία, όπως θέλετε πέστε το, όπως εκφράζεται από πολλούς γενικά και αόριστα, που η διευθύνουσα τάξη δείχνει την αντιδημοκρατικότητά της επειδή δεν εχει συμπεριλάβει περισσότερες γυναίκες στις θέσεις εξουσίας για να εφαρμόσουν αντιδημοκρατική πολιτική, και την καλούμε να το κάνει ώστε να γίνουν πολλές κι έτσι, τουλάχιστον, να δείξουν τον ίδιο βαθμό αποτελεσματικότητας με τους άνδρες στην εφαρμογή της ταξικής πολιτικής χωρίς τον κίνδυνο να υποπέσουν σε υπερβολές λόγω της ανάγκης τους να αποδείξουν ότι δεν υπολείπονται σε προσόντα, σε αποφασιστικότητα και σε σθένος να πατήσουν τον κόσμο.

  Μάλιστα, υπέροχη προοπτική και σωστός και δίκαιος αγώνας!

 116. loukretia50 said

  Αυγουστίνε, εννοείται πως σε συμπαθούμε!!
  Μια μικρή απορία μόνο:

  Πώς γίνεται αντί τη Λου το μάτι να κοιτάζει αλλού?
  Μάλλον παιχνίδια του μυαλού, απ΄το κρασί λίγο θολού.

  Μόνο σαν κόρη οφθαλμού πρέπει να την προσέχεις
  Αν κεφτεδοκατάσταση και παρλαπίπα αντέχεις!

 117. Triant said

  114: Εμένα δεν μου φάνηκε σεξιστικό. Ούτε καν κρύο, απλώς μέτριο. Αλλά έχει πέσει πολλή αστυνομία και δουλεύει σαν να είναι αυτόματο μηχανικό φίλτρο.
  Τι είπε; ‘ Άραγε αυτές που δεν ξέρουν να παρκάρουν έχουν άπλυτα πιάτα;’ Μάλλον κοροϊδεύει αυτούς που αρχίζουν τα ‘άντε πλύνε κανά πιάτο’ παρά τις γυναίκες. Τουλάχιστον εγώ έτσι το εξέλαβα.

 118. Γιάννης Κουβάτσος said

  117: Και τότε γιατί το κατέβασε άρον-άρον; Θα μπορούσε να εξηγήσει το σκεπτικό του, αν υπήρχε κάτι τέτοιο, δηλαδή.

 119. loukretia50 said

  118. Κι εμένα κρύο κι αδιάφορο μου φάνηκε, απόπειρα αστείου το εξέλαβα, όπως ο Triant.
  Όσο για το άμεσο κατέβασμα, μπορώ να σκεφθώ τρεις λόγους, έτσι πρόχειρα :
  – το επέβαλαν οι μανατζαραίοι και παρατρεχάμενοι,
  – πέσανε να τον φάνε – μαχητικές και κακόπιστες.
  – αν εξηγούσε, οι παραπάνω θα γελούσαν και θάλεγαν ότι τώρα είναι που θα δώσει μεγαλύτερη έκταση στο θέμα, άσε που δε θα τον πιστεύουν.

 120. loukretia50 said

  …κρύο ως αδιάφορο – στο σχ. 119

  Κι επειδή πρέπει να φεύγω, επανέρχομαι στα σκερτσάκια:
  Χορός βέβαια!

  Ο ΄Ομπερον εμφανίζεται με πολύ σκέρτσο!
  Mendelssohn Scherzo Ballet https://youtu.be/FAUlUDaBIZ0 / A Midsummer Night’s Dream’ (Balanchine),

  Σκερτσάκι
  Scherzo à la Russe https://youtu.be/ShC2rzsBxFc I.Stravinsky

  Κι εδώ σκέρτσα διαδόχων της Ισιδώρας
  Choreography by Isadora Duncan- https://youtu.be/ieKvdPD1e2o Isadora Duncan dance foundation/ F.SCHUBERT

 121. loukretia50 said

  Χαιρετώ!

 122. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αραπίνα μου σκερτσόζα – Ρόζα Εσκενάζυ 1936

 123. spiral architect 🇰🇵 said

  Χαιρετώ την παρέα.

  Προσπαθώντας να κάνω ένα λογοπαίγνιο στα ισπανικά τη βοηθεία του μεταφραστηριού ανακάλυψα ότι, pipinos (για τον γνωστό δαιμόνιο ρεπόρτερ Ιάσωνα Πιπίνη) στα ισπανικά είναι το pipes στα αγγλικά• κοινώς ο Πιπίνης είναι ο Σωλήνας στα ισπανικά.

 124. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @106. Κώστα, εδώ και πολλά χρόνια περνούν από τα χέρια μου για ιατρικό έλεγχο, νεαρά παιδιά που ετοιμάζονται να δώσουν εξετάσεις για τις σχολές Αστυνομίας. Παιδιά λαϊκά, με βλέμα αθώο, παιδιά φτωχά, αρκετά από οικογένειες αριστερές, παιδιά δικά μας. Όσο και να τους αλλάζει η υπηρεσιακή τριβή μέσα στα Σώματα, όσο και να τους σκληραίνει η ζωή των μεγαλουπόλεων (..με όλα αυτά τα εγκληματικά στοιχεία που έχουν να αντιμετωπίσουν- κυρίως στην Αθήνα..) εξακολουθούν να είναι παιδιά μας, εντεταλμένα να κάνουν την ζωή μας πιό υποφερτή. Οι περισσότεροι Έλληνες τους αγαπούμε και ζητούμε την προστασία τους στις δύσκολες στιγμές. Για μας, είναι οι κ.κ. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ, που τους αναζητούμε όταν κινδυνεύουμε, όταν ενοχλούμαστε, όταν θιγόμαστε…

 125. Neo Kid said

  Oi mpatsoi poulane thn iroini!

 126. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 127. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @122. Μπράβο Έφη! Μιά Ρόζα, να την πιείς στο ποτήρι! Κι από την οικογένεια του Σαββαϊδη που την συνοδεύει με το μαγικό κανονάκι, προέρχεται ένας διπλωματικός παράγοντας που έπαιξε σπουδαίο ρόλο στα πράγματα της εξωτερικής μας πολιτικής, τις τελευταίες δεκαετίες.. 🙂

 128. Y. G. said

  @115

  «Να εκφράσω αλλιώς την απορία μου με την κλάψα, το παράπονο, τη διαμαρτυρία, όπως θέλετε πέστε το, όπως εκφράζεται από πολλούς γενικά και αόριστα, που η διευθύνουσα τάξη δείχνει την αντιδημοκρατικότητά της επειδή δεν εχει συμπεριλάβει περισσότερες γυναίκες στις θέσεις εξουσίας για να εφαρμόσουν αντιδημοκρατική πολιτική, και την καλούμε να το κάνει ώστε να γίνουν πολλές κι έτσι, τουλάχιστον, να δείξουν τον ίδιο βαθμό αποτελεσματικότητας με τους άνδρες στην εφαρμογή της ταξικής πολιτικής χωρίς τον κίνδυνο να υποπέσουν σε υπερβολές λόγω της ανάγκης τους να αποδείξουν ότι δεν υπολείπονται σε προσόντα, σε αποφασιστικότητα και σε σθένος να πατήσουν τον κόσμο. »

  Εξαιρετικο. Μπραβο!

 129. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι» η ιστορία ενός συνθήματος
  https://www.kathimerini.gr/712836/opinion/epikairothta/arxeio-monimes-sthles/h-istoria-enos-syn8hmatos-h-apo-thn-tragwdia-sth-farsa

 130. cronopiusa said

 131. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  130 β >>Μαδούρο τέλος! H κυβέρνηση Μητσοτάκη αναγνώρισε τον Γκουαϊντό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας

  Γκουαϊδουραίοι (οι νουδίτες)

 132. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έτσι κι αλλιώς ο καπιταλισμός μετράει μέρες (από τον 19ο αιώνα, νομίζω), οπότε δεν έχει νόημα να παλεύουν οι άνθρωποι για δικαιώματα και ισότητες και λοιπές αηδίες. Δεν κάνεις ανακαίνιση σε ένα ετοιμόρροπο ρημάδι. Το βοηθάς να γκρεμιστεί μια ώρα αρχύτερα. Όταν γίνει η επανάσταση, να τη, στρίβει τη γωνία, το σοσιαλιστικό καθεστώς (τι άλλο;) θα τα σιάξει όλα.

 133. ΚΩΣΤΑΣ said

  124 Γιώργο, αστούς να λένε. Εγώ για να τους τρολαρω το έγραψα, το ίδιο κάνουν κι αυτοί. Φιλοι και καλά παιδιά είναι, μη δίνεις πολλή σημασία.

  (γράφω από ταμπλετ και κάνω λάθη)

 134. Babis said

  80-83

  Με ποιους κάνετε παρέα ρε παιδιά; 🙂
  Να το προσέξετε, δεν σας τιμά να κάνετε παρέα με τέτοια άτομα 😛

  Στις δικές μου παρέες οι άντρες έχουν την απόλυτη εξουσία να συμφωνήσουν με αυτά που λένε οι γυναίκες και αλοίμονο σε όποιον τολμήσει να μην ασκήσει αυτήν την εξουσία, έστω και δια της σιωπής.

  Εντάξει μπορεί να υπερβάλω ελάχιστα. 😛

 135. cronopiusa said

 136. Pedis said

  # 132 – αλήθεια, δεν κατανοώ την ανάγκη σου για δεύτερη φορά να μού απαντάς σε θέσεις που δεν εξέφρασα είτε ρητά είτε υπαινικτικά.

 137. Ιωάννα said

  Μπαίνω λίγο αργά στην ανάρτηση, για να επισημάνω κάτι σημαντικό: Στο σχόλιο 93, η Κύπρια σχολιάστρια Λ ρωτάει τους υπόλοιπους σχολιαστές:

  «Αληθεύει ότι το σκέρτσο ειναι ίδιας αρχής με το σκίρτημα και το σκιρτώ;»

  Αν και η Λ είναι γυναίκα (τουλάχιστον 40 από τα 140 σχόλια του παρόντος νήματος ζητάνε να φερόμαστε ευγενικά στις γυναίκες…), ουδείς σχολιαστής φιλοτιμήθηκε να της απαντήσει στις 6 ώρες που μεσολάβησαν από την ερώτησή της!.. Γιατί, άραγε; Κατά τη γνώμη μου, για να μήν έρθουν σε αντίθεση με τον κ. Σαραντάκο, που στο παρόν άρθρο απαξιοί να καταγράψει την κρατούσα άποψη (την ενστερνίζεται ακόμη και ο Μπαμπίνιώτης στο λήμμα «σκιρτώ») ότι όντως το σκέρτσο και το σκιρτώ προέρχονται από τήν ίδια Ινδοευρωπαϊκή ρίζα!..

  ΡΩΤΑΩ, λοιπόν, τον φίλο κ. Σαραντάκο: Τί έγινε, κύριε Νίκο μου; Πάλι δεν προλάβατε να συμβουλευτείτε το Ετυμολογικό του Μπαμπινιώτη, πρίν γράψετε το άρθρο σας; Ή… μήπως εξεπίτηδες αποκρύψατε την άμεση σχέση του σκέρτσου με το σκιρτώ, σε σημείο που εμείς οι ελληνόψυχοι ισχυριζόμαστε ότι είναι ΑΝΤΙΔΑΝΕΙΟ;

  Και είναι αντιδάνειο από τα Ιταλικά το σκέρτσο για έναν πολύ απλό απλό λόγο: Όταν η Θεία Ελληνική Γλώσσα χρησιμοποιούσε τα σκαίρω, σκιρτώ, σκάρος, κραδαίνω κλπ., δεν υπήρχε ανάλογη λέξη στην Λατινική, άρα προηγηθήκαμε αιώνες του ιταλικού σκέρτσου. Όλοι οι Γερμανοί γλωσσολόγοι (φαντάζομαι ότι συμφωνεί και ο αγαπητός μου κ. Nick Nicholas) δέχονται ότι ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ δανείστηκαν οι Γερμανοί την λέξη «scherz» (= αστείο) από την οποία (υποτίθεται ότι) προήλθε το ιταλικό σκέρτσο

  Τελειώνοντας, θα κάνω ένα δώρο στον σχολιαστή Ιατρού, εις αντάλλαγμα της χθεσινής προσφοράς των δύο άρθρων του Ρίτσαρντσον, με τα οποία αποστομώθηκε οριστικά ο κ. Nick Nicholas για το γράμμα «άγμα»: Φίλε κ. Ιατρού σε ενημερώνω (είμαι βεβαία ότι το αγνοείς, αλλά είσαι εγωΐσταρος και δεν πρόκειται να το παραδεχτείς) ότι υπάρχει online το μνημειώδες Γερμανικό Ετυμολογικό Λεξικό (μεταφρασμένο στην Αγγλική) του Friedrich Kluge (1856 – 1926), που ως γερμανομαθής θα γνωρίζεις ότι είναι ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟ μέχρι σήμερα.

  Δές, λοιπόν (και μαζί σου ας δεί και ο κ. Σαραντάκος), τί λέει ο Μέγας Kluge στο λήμμα «Scherz» (= αστείο) από το οποίο προήλθε το ιταλικό σκέρτσο:

  «Scherz, masculine, ‘joke, jest,’ from Middle High German schërz, masculine, ‘pleasure, play’; allied to Modern High German scherzen, verb, from Middle High German schërzen, ‘to cut capers, hop, amuse oneself’; compare Middle High German scharz, ‘leap.’ These cognates, which are found neither in the Middle High German classical writers, in Old High German, nor in Old Teutonic generally, are met with, however, in Italian scherzare, ‘to jest,’ borrowed from German»

  ΤΟ ΠΙΑΣΑΤΕ, κύριε Σαραντάκο; Ο κορυφαίος ετυμολόγος της Γερμανικής Γλώσσης Friedrich Kluge δηλώνει ότι ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΥΡΟΙ οι γερμανικοί τύποι του ρήματος schërzen από τους οποίους υποτίθεται ότι προήλθε το σκέρτσο!..

  Όπερ έδει δείξαι: Ας καταλάβουν όλοι ότι το «σκέρτσο» είναι 100% αντιδάνειο από την Θεία Ελληνική Γλώσσα…

 138. spyridos said

  Τουτ’ οι μπάτσοι που ‘ρθαν τώρα

  Πρώτη ηχογράφηση 1928 , Νέα Υόρκη

  Αναρωτιέμαι πότε πρωτοεμφανίζεται το «μπάτσος» και το «μπασκίνας»
  Ρεμπέτικα της ίδιας εποχής μιλούν για «μάυρους»

 139. gpoint said

  Αν οι αστυφύλακες έχουν δύσκολο έργο, οι λιμενικοί έχουν δυο φορές δυσκολότερο και φυσικά έχουν την δικαιολογία πως αφ’ ενός δεν ξέρουν από θάλασσα- δεν διδάσκεται στην εκπαίδευσή μας- και αφ’ ετέρου όποιος ξέρει τι του γίνεται πρέπει να παρανομεί συνεχώς γιατί οι περισσότεροι νόμοι είναι γραμμένοι από ανθρώπους(;) των γραφείων. Η φωτό με τον Πολάκη να έχει ψαροτουφεκίσει ένα ροφόπουλο 200 γραμμαρίων που ανέβασα δεν συγκίνησε κανέναν. Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, δηλαδή ή το τρώμε ή αν δεν μπορούμε να το φάμε- ήταν πολλοί οι μάρτυρες- το πετροβολάμε. Αν κάποιος λιμενικός κυνηγήσει τον -κάθε επώνυμο- Πολάκη θα βρει τον μπελά του κι έτσι προτιμά να κόβει πρόστιμο σ’ όποιον φουκαρά έχει μια βαρκούλα αλλά δεν έχει πυροσβεστηρα μαζί του, μήπως πιάσει φωτιά η μηχανή και δεν έχει κουβά να την σβήσει με θάλασσα!!. Η αν δεν έχει ραδιόφωνο γιια να ακούσει το δελτίο θυέλλης- όποιος ξέρει ποιός σταθμός τα μεταδίδει να μου το πει και μένα- και καπνογόνο να τον εντοπίσουν αμα μείνει από μηχανικήή άλλη βλάβη. Το να έχει κινητό ώστε να μπορέσει να ειδοποιήσει σε περίπτωση ανάγκης δεν καλύπτει τον νόμο!!

  Πιστεύω ακράδαντα πως αν όλα αυτά για τα οποία αδιαφόρησε η κυβέρνηση Αλέξη, δεν τα διορθώσει άμεσα η κυβέρνηση Κούλη, σίγουρα θα τα διορθώσει η επόμενη κυβέρνηση κάποιου Μπούλη…

 140. gpoint said

  # 137

  καλέ και το skirt των αγγλοφώνων, όλα από μας το πήρανε οι π…στηδες !

 141. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τον κακομοίρη τον ξιφιό να πάει πετροβολημένος! Όμως δεν είναι που τώρα γίναμε πιο βάρβαροι. Θυμάμαι στο χωριό να πετροβολάνε άγρια τις γάτες χωρίς λόγο, που δεν τις τρώνε κιόλας.
  ……………………….

 142. spyridos said

  Pedis

  Μιλώντας από μια άλλη προηγούμενη ζωή που σχεδόν την έχω ξεχάσει.
  Αυτό που κάνεις. Διατυπώνεις μια παρακινδυνευμένη κοινωνική μικροθεωρία λέγεται στην κοινωνιολογία TS (Tentative Solution)
  Σε δεύτερο χρόνο ψάχνουμε αν η θεωρία σου ισχύει ή αν απορρίπτεται άμεσα.

  Αυτή η αφαιρετική μέθοδος σκέψης χρησιμοποιήθηκε πρώτα από τον Μαρξ σαν εργαλείο κατασκευής θεωριών.
  Αργότερα κυρίως ΜΗ μαρξιστές κοινωνιολόγοι συνέχισαν αυτή την παράδοση.
  Οι καλύτεροι. αυτοί που δίδαξαν από Σικάγο ως Μπέρκλευ και από Παρίσι ως Φρανκφούρτη.
  Ο Erving Goffman θα χαιρόταν με κάθε φοιτητή του που θα παρουσίαζε μια τέτοια θεωρία και αμέσως μετά θα προσπαθούσε να την διαψεύσει.
  Ενας από τους καθηγητές μου μας ζήτησε να διαβάσουμε το πρώτο μέρος του «Κεφαλαίου» για να καταλάβουμε αυτή ακριβώς τη μέθοδο.
  Ως το θάνατό του πέρυσι ήταν θεωρητικός και επιστημονικός συνεργάτης του VVD (δεξοφιλελεύθερο κόμμα της Ολλανδίας, του τωρινού πρωθυπουργού Ρούτε).
  Μαρξιστή δεν τον έλεγες δηλαδή.
  http://profs.library.uu.nl/index.php/profrec/getprofdata/114/4/33/0

  Έγραψες την μικροθεωρία σου και εγώ σου απάντησα με μια δική μου
  ότι οι μαύροι μπάτσοι στην Ελλάδα είναι από το Πέραμα και τον Κορυδαλλό
  Εκεί που κατοικούν οι μαύροι δηλαδή. Οι θεωρίες είναι σε κάποια σημεία παρεμφερείς.
  (Θυμάμαι τη δεκαετία του 90 να πίνω καφέ μέσα στην κλούβα των ΜΑΤ στην Ομόνοια όταν ερχόμουν Ελλάδα.
  Πήγαινα εκεί και έβρισκα φίλους που είχαν υπηρεσία για να τα πούμε.Ο πιο κολλητός ήταν σίγουρα και στην ΚΝΕ πριν μπει στην αστυνομία.)
  Είναι λίγο τραβηγμένη σαν θεωρία αλλά δεν είναι και εντελώς παράλογη.
  Το μίσος που έδειξαν και ο υπερβολικός ζήλος τους ενάντια στην τάξη τους τα μνημονιακά χρόνια υποστηρίζει λιγάκι αυτή την θεωρία.
  Η προτίμηση της Γαλλικής αστυνομίας να επιστρατεύει μπάτσους (μπάτσους ,όχι αστυνομικούς, τους σκληρότερους των ΜΑΤ και ειδικών δυνάμεων) από τα ορφανοτρφεία
  υποστηρίζει τη θεωρία μου και τη δική σου (όχι όμως ως προς το φύλο)

  Κοιτώντας το σοσιολότζικαλ ριβιού έτσι πολύ γρήγορα βρήκα καμιά δεκαριά άρθρα που ούτε υποστηρίζουν τη θεωρία σου ή τη δική μου αλλά ούτε τις απορρίπτουν.
  Αυτό που γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο είναι ότι δεν είναι σίγουρο ότι η λευκή αστυνομική βία εναντίον των μαύρων είναι μεγαλύτερη απ ότι η μαύρη αστ. βία.
  Επομένως γενικά η αστυνομία λειτουργεί σαν μηχανισμός καταπίεσης ακόμα και με την βία των όπλων των μαύρων αλλά και γενικότερα των φτωχών ανεξαρτήτως χρώματος.
  Οι μαύροι βέβαια είναι σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό φτωχοί συγκριτικά με τους λευκούς και γιαυτό δέχονται μεγαλύτερο ποσοστό βίας.
  Σε συνδυασμό με ρατσιστική βία ενδέχεται να γίνεται ακόμα μεγαλύτερο το ποσοστό. Αλλά οι υπάρχουσες μελέτες ΔΕΝ το αποδεικνύουν.
  Ο Νικοκύρης και άλλοι υποστηρίζει «όλα τα περιστατικά βίας έχουν ασκηθεί από λευκούς μπάτσους σε μαύρους πολίτες. Όχι απαραίτητα μαύρους κακοποιούς, κάθε άλλο»

  Αυτό που λέγαμε στην κοινωνιολογία «δεν μπορείς να έχεις Εσκιμώο φίλο αν δεν έχεις γύρω σου Εσκιμώους» πιστεύω ότι ισχύει και εδώ.

  Το ποσοστό των μαύρων στην Αμερική δεν πρέπει να είναι πάνω από 8%.
  Επομένως η πιθανότητα να εμπλέκεται λευκός αστυνομικός σε κακοποίηση μαύρου πολίτη είναι ποσοστιαία πολύ μεγαλύτερη από την πιθανότητα να εμπλέκεται μαύρος.
  Αν ρίξουμε 1000 βόλους σε ένα μεγάλο βάζο, 80 μαύρους και 920 άσπρους,,η πιθανότητα να έρθει σε επαφή ένας μαύρος βώλος με ένα άσπρο είναι πολύ μεγαλύτερη απ το να συναντηθούν
  δύο μαύροι. Αυτό αν η επαφή είναι τυχαία.
  Στην περίπτωσή μας όμως η πιθανότητα είναι ακόμα μικρότερη (δεν είναι τυχαία) μιας και οι μαύροι βώλοι είναι φτωχότεροι και γιαυτό λειτουργούν σαν μαγνήτης για τους άσπρους (πλειοψηφία των αστυνομικών).

  Και μην ξεχνάτε

  ‘ Η ντροπή δεν είναι δουλειά ‘

 143. spyridos said

  Σε αυτή την εργασία αναφέρεται

  Click to access GRI-2018-21076.pdf

  «Αντίστοιχα, η λ. μπάτσος< τουρκ. baç ‘φόρος’ απέκτησε τη σημασία φοροεισπράκτορας και άρχισε να χρησιμοποιείται με την έννοια αστυνομικός στα ρεμπέτικα τραγούδια της πρώτης και δεύτερης περιόδου. Όταν ο όρος διαδίδεται στις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες, αποκτά αρνητική φόρτιση (ό.π., σ.11), την οποία διατηρεί και στη σημερινή γλώσσα καθώς είναι εμφανής η διαφορά ως προς την αρνητική φόρτιση που πετυχαίνει ο όρος μπάτσος σε σχέση με τον (συνώνυμο) όρο της ΝΕ αστυνομικός."

  Αλλά εδώ το μπάτσος μας το παρουσιάζει ο Νικοκύρης
  " ο φίλος μας το Spatholouro έβγαλε τον λαγό από το καπέλο, παρουσιάζοντας το εύρημα που θα δούμε παρακάτω, ένα εκτενές ρεπορτάζ για τα Καλιαρντά και το λεξιλόγιό τους στο περιοδικό «Πετακτό Κόρτε» του 1904 !"
  https://sarantakos.wordpress.com/2017/12/27/kaliarnta/

  μπάτσος: αστυφύλαξ

  Υποθέτω ότι αυτό είναι το παλιότερο εύρημα και αργότερα πέρασε από τα καλιαρντά στα ρεμπέτικα.

 144. Pedis said

  # 142 – Μου φαίνονται πολύ ενδιαφέροντα αυτά που γράφεις.

  Νομίζω ότι συγκλίνουμε. Εξηγούμαι.

  Γενικά, το κάθε ειδικό ζήτημα για να αναλυθεί σωστά και σε βάθος απαιτεί και εξειδικευμένη ανάλυση. Παρόλ’ αυτά συμβαίνει να υπάρχουν κάποιοι τρόποι προσέγγισης που περιγράφουν σε ικανοποιητικό βαθμό γενικότερα χαρακτηριστικά των κοινωνικών συμπεριφορών σε καθεστώς ιεραρχίας που δύσκολα μπορεί να αρνηθεί κανείς ότι αυτά τα χαρακτηριστικά δεν εμφανίζονται στον ένα ή στον άλλο βαθμό σε μια πληθώρα περιπτώσεων.

  Το επιχείρημα με τους μαύρους αστυνομικούς οι οποίοι θα δείξουν υπερβάλλοντα ζήλο στη δουλειά τους για να αποδείξουν ότι, κόντρα στα στερεότυπα (παραδοσιακά ρατσιστικά, νεο-ρατσιστικά βασισμένα σε ψευδοεπιστημονικές αναλύσεις στα πλαίσια των θεωριών του βιολογικού ντετερμινισμού κοκ), είναι το ίδιο ικανοί με τους λευκούς συναδέλφους τους, είναι εφαρμογή μιας γενικότερης αρχής της οποίας οι εκδηλώσεις είναι καταγεγραμμένες σε χιλιάδες ιστορικά παραδείγματα. Μάλιστα, αυτή η ίδια αρχή ειναι που εφαρμόζεται συνειδητά από όσους έχουν το απάνω χέρι για να εξασφαλίσουν με καλύτερο τρόπο τα συμφέροντά τους.

  Τέλος πάντων, το παράδειγμα το έφερα όχι επειδή οι γυναίκες της άρχουσας τάξης ή οι προσκολλημένες που καλούνται να πάρουν θέσεις εξουσίας είναι το ίδιο καταπιεσμένες όπως οι μαύροι στις ΗΠΑ που επιλέγονται να εφαρμόσουν μικροεξουσία, καταπίεση και αυθαιρεσία, για χάρη της βιτρίνας της φυλετικής ισότητας,

  αλλά μόνο επειδή σε σχέση με τους ομόλογούς τους άνδρες αναμένεται γενικά να νιώθουν μειονεκτικά, λόγω της διαμόρφωσης και της εκπαίδευσής τους σε πατριαρχικό περιβάλλον, και γι αυτό οφείλουν να αποδείξουν ότι είναι ικανές να λάβουν και να εφαρμόσουν ψυχρές και δύσκολες αποφάσεις, μην υπολογίζοντας τις συνεπειες του κοινωνικού κοστους.

  Μάλιστα, πρέπει να κάνουν να φανεί η επιτυχία τους σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι σε θέση να δώσουν απάντηση σε ενδεχόμενες κριτικές αναποτελεσματικότητας και ανικανότητας λόγω του υποτιθέμενου (και κλασικού στερεότυπου) μαλθακού και επιρρεπούς στο συναίσθημα «γυναικείου» χαρακτήρα.

  Ακόμη, αν θέλουμε, είναι στην ίδια την κοινή γνώμη, μολυσμένη από τα στερεότυπα φύλου σε μεγαλύτερο βαθμό από την διευθύνουσα τάξη, στην οποία οι γυναίκες που ασκούν (μακρο)εξουσία νιώθουν ότι πρέπει να αποδείξουν την ικανότητα τους να κρατήσουν αγέρωχη στάση γνήσιας «ανδρικής κακοήθειας» στο έργο διεύθυνσης των πολιτικών πραγμάτων.

 145. Pedis said

  Για να ολοκληρώσω την κριτική στη στάση όσων στη συγκεκριμένη περίπτωση εγκαλούν τον Κούλη και διαμαρτύρονται και σκέφτονται ότι θα ήταν καλύτερα (για ποιον;) να υπήρχαν περισσότερες γυναίκες στην αντιλαική κυβέρνησή του:

  μέχρι πριν από καμιά εικοσιπενταριά χρόνια υπήρχε μια ανάλογη καμπάνια με μερικά παρόμοια χαρακτηριστικά με τη σημερινή για τη συμμετοχή των γυναικών.

  Ήταν εκείνη ενάντια στην πολιτική γεροντοκρατία, η οποία υποτίθετο ήταν η κυριότερη πληγή της πολιτικής ζωής, ενώ η λυδία λίθος για την επίλυση των πιο σοβαρών προβλημάτων της χωρας θα ήταν η ανανέωση, η εισαγωγή στα υψηλότερα κλιμάκια των πολιτικών αποφάσεων νέων ανθρώπων, με γνώσεις, τεχνοκρατικό κύρος, όρεξη για δουλειά, νέες και μοντέρνες ιδέες κλπ κλπ κλπ.

  Η καμπάνια πέτυχε το στόχο της. Οι νέοι πολιτικοί πήραν σχεδον εξ’ ολοκλήρου τα ηνία από τους απαρχαιομένους γέροντες.

  Δεν χρειάζεται, νομίζω, περαιτερω σχολιασμός σχετικά με τα αποτελέσματα …

  Τέλος πάντων, είναι αφελεία και μάλιστα επικίνδυνη να υπάρχει απαίτηση να πενταπλασιαστούν οι γυναίκες στην κυβέρνηση του Κούλη με την πρόσκληση είτε για ανάληψη καθηκόντων από Ξαφούδες είτε στην ακόμη χειρότερη περίπτωση από ανίκανες περσόνες που θα οφείλουν όλο το ανεβασμένο κοινωνικό στάτους σε όσους τις έβαλαν εκεί.

  Αντίθετα, υπάρχει ανάγκη από άλλους ανθρώπους, γυναίκες και άντρες χωρίς ποσόστωση, νέους ή μη που έχουν στο μυαλό τους να υποστηρίξουν και να βρουν τρόπους να εφαρμόσουν έναν εντελώς διαφορετικό τύπο εξουσίας.

 146. Triant said

  Βρε τζη, είσαι και ψαράς πανάθεμά σε. Μη μιλάς σα βοσκός. Άμα είσαι στεγνός, στη μπουνάτσα, και έχεις και σήμα ναι, το κινητό είναι μιά χαρά. Αλλά μάλλον θα σου χρησιμεύσει να πάρεις τηλέφωνο κανά φίλο να πείς καμιά κουβέντα. Άμα έχει βραχεί ή άμα δεν έχεις σήμα τι θα το κάνεις; Θα το πετάξεις ψηλά στον αέρα μήπως το δεί κανένας;
  Επίσης φιλική συμβουλή: Άμα πάρει φωτιά η εξωλέμβια (φτύνω τον κόρφο μου) μήν ρίξεις νερό να την σβύσεις γιατί απλώς θα απλώσεις την καιόμενη βενζίνη παντού. Χρησιμοποίησε τον περί ου ο λόγος πυροσβεστήρα, χρησιμοποίησε ένα βρεγμένο χοντρό πανί να την καλύψεις ή πέτα την κατευθείαν στη θάλασσα και κάνε το σταυρό σου (ποτέ δεν ξέρεις).
  Ο κακόμοιρος ο ψαράς που πνίγηκε στην Χαλκιδική, αν φόραγε το υποχρεωτικό από το Λιμενικό σωσίβιο, ισως, λέω ίσως, να γλύτωνε.

 147. Πέπε said

  129
  Έχω ακούσει ότι το σύνθημα είναι πολύ παλιότερο, από κάποια ιστορική πορεία ή απεργία των αρχών του 20ού, μπορεί και τέλος 19ου, και μάλιστα ότι στην αρχική του εκδοχή είχε και συνέχεια, «ν’ αλλάξετε δουλειά γιατί αυτή λερώνει» ή κάτι παρεμφερές.

  Προφορική πληροφορία προ 30ετίας σχεδόν, από κάποιον που θα με έπειθε μεν ότι το έχει ψάξει αλλά πάντως δεν του ζήτησα και να το αποδείξει.

 148. Πέπε said

  και μια ανακρίβεια του άρθρου στο #129:

  > > Αναρίθμητα στιχάκια που σχεδόν μετατόπισαν το κεντρικό βάρος από το «Μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι» στον δεύτερο στίχο.

  Το σύνθημα είναι ο δεύτρος στίχος. Τα αναρίθμητα σουρεάλ στιχάκια προηγούνται.

 149. Γς said

  62:

  >μου βρήκαν και καταρραχτη στο να μάτι, εχτός απ τ΄άλλα

  πάτε και βγάζετε τα μάτια σας με τον έναν και τον άλλον [και την άλλη ενίοτε] και μετά κλάμα η κυρία.
  Δάκρυ σαν το καζανάκι

 150. Γς said

  137:

  Κι αυτός ο [θεϊκός] Σκάρος;

 151. gpoint said

  # 146

  Φίλε, να προσέχεις τι γράφεις τα βράδια γιατί ή νύσταζες (τόχω πάθει κι εγώ) ή δεν έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ εξωλέμβια αλλιώς θα ήξερες πως είναι κλειδωμένη για να μην στην κλέψουνε και στερεωμένη χοντρά πάνω στον καθρέπτη οπότε χρειάζονται αρκετά λεπτά για να την πετάξεις στην θάλασσα όπως προτείνεις !!

  Βρε φίλε μάλλον μπερδεύεις τις ΒΑΡΚΕΣ με καΐκια ή σκάφη. Στις βάρκες τα πάντα είναι καταχωνιασμένα στα ντουλαπάκια (από στενότητα χώρου) κι ώσπου να βρεις τα κλειδιά ν’ ανοίξεις τα ντουλαπάκια…χαιρέτα μου τον πλάτανο. Στις εξωλέμβιες ο οδηγός είναι δίπλα στην μηχανή και θα προλάβει να βγάλει το σωληνάκι της βενζίνας και να την σβήσει ακόμα και με νερό. Καλύτερα βέβαια με χοντρό πανί που λες αλλά που θα βρεθεί μέσα στην βάρκα, μόνο αν πηγαίνει για μπάνιο κι έχει μπουρνούζι, αλλά εδώ μιλάμε για ψαρόβαρκες κι αν έχεις δει επαγγελματία ψαρά να κάνει μπάνιο. πάρε και κάνα λαχείο που ξέρεις…
  Η λογική του βρεγμένου κινητού με την λογική του βρεγμένου ραδιοφώνου διαφέρει ; Η μήπως δεν υπάρχουν αδιάβροχα κινητά ;;; Και να σου πω το πιο χοντρό όταν μ’ έπιασε χοντρό μπουρίνι σε βραχονησίδα, μου σήκωσε την άγκυρα και μου πήρε την βάρκα. Κολύμπησα βγήκα στεριά, πήγα στο λιμεναρχείο και μούπανε πως δεν έχουν διαθέσιμο σκάφος, οικονομία στα καύσιμα-ήταν κι η κρίση στα ντουζένια της προ 3-4 ετών- και νοίκιασα καΐκι για να την βρω και να την μαζέψω. Αυτά για να μην βαυκαλίζεσαι πως θάρθει το λιμενικό να σε βοηθήσει αν ρίξεις φωτοβολίδα, ενώ με το κινητό θάρθει ένας φίλος όπως έχω πάει εγώ να βοηθήσω συμψαρά μου που έμεινε από μηχανή και δεν έριξε φωτοβολίδες ούτε άναψε καπνογόνο αλλά με πήρε τλφν.

  Για να τα λέμε όλα, όπως για την εφορία μετράει μόνο το…μήκος, δλδ μια βάρκα 6μ. πληρώνει τα ίδια μ’ ενα κρούιζερ 6 μ. που στοιχίζει 10 και 20 φορές περισσότερο, έτσι και οι νόμοι βγαίνουν οι ίδιοι για τα πέλαγα και για την κλειστή «λίμνη» του Κρισσαίου κόλπου. Εγώ μίλησα για ερασιτεχνική βάρκα ψαρέματος και για τον Κρισσαίο κόλπο όπου δραστηροποιούμαι. Από κει και πέρα επαφίεται στην λογική κάθε οργάνου στον έλεγχο αν θα επικεντρωθεί στα ουσιαστικά ή τα θεωρητικά (π.χ. να έχεις 5 σωσίβια μαζί σου ενώ ψαρεύεις μόνος σου πάντοτε, άρα ένα δεύτερο μόνο σου χρειάζευται μήπως βρεις ναυαγό- το που θα καταχωνιάσεις τα σωσίβια επαφίεται σαν άσκηση στον αναγνώστη) και από την άνωθεν εντολή πόσα πρόστιμα να κόψει. Και για να τελειώνουμε κανένας επαγγελματίας με βάρκα δεν έχει αυτά που προβλέπονται αλλά δεν ελέγχονται γι αυτά γιατί δίνουν και κανένα ψαράκι σ’ αυτούς που τους φυλάνε.

 152. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα

  137: 26χρονη Βυζαντινολόγα 🎈🌼🌈👀👀,
  ευχαριστώ για την πληροφόρηση. Θα σου συνιστούσα όμως να χρησιμοποιείς αυτά τά ετυμολογικά λεξικά για τα Γερμανικά, είναι και πολύ πιό πρόσφατα και πιό ενημερωμένα από αυτό του Friedrich Kluge (κι αυτό γιά την εποχή του καλό ήταν, αλλά τώρα έχει περάσει πλέον η μπογιά του 🙂 ):
  A Handbook of Germanic Etymology – Vladimir E. Orel, 2003             καθώς και το
  Etymological Dictionary of Proto Germanic – Guus Kroonen, 2013

  Σχετικά μάλιστα με το ‘Scherz’ ο Kroonen (σελ. 444) παρατηρεί πως ο Kluge αναιτίως αναφέρει πως σχετίζεται με το αμάρτυρο *excurtus:
  There is no compelling reason to assume that the latter adjective was borrowed from an unattested Lat. *excurtus (thus Kluge 1897: 338)

  Πολύ πριν τον Μπάμπι κλπ., ο Α. Fick (στο έργο του Wörterbuch der Indogermanischen Sprachen – August Fick, Hjalmar Falk, 1909, ΙΙΙ. μέρος, σελ. 304) σε σχέση με το Scherz και με την ρίζα (sker) αναφέρει και το ελληνικό ‘σκαίρω’ (=χοροπηδώ, χορεύω):
  .. Vgl. gr. σκαίρω = hüpfen, springen, tanzen. — lat. scurra ,
  και με την ρίζα (skert) αναφέρει επίσης τα ‘κόρδαξ’ και ‘κραδάω’:
  (skert) 2. (fröhlich) springen, hüpfen, scherzen, altnordisch skart n. -> prahlerisches Äußere oder Auftreten, ….; mhd. scharz, schurz m. -> Sprung, scherz m. Spiel, Vergnügen, Scherz, scherzen starkes verbum (?) fröhlich springen, hüpfen, sich vergnügen, scherzen. Vgl. gr. κόρδαξ -> ein unanständiger Tanz, κραδάω -> schüttele, schwinge. …. sanskritisch kúrdati -> springt, hüpft. …

  Λοιπόν μην μπλέκεις έξω απ΄τα νερά σου. Τα ανωτέρω λεξικά κλπ. ξέρεις που θα τα βρεις …. 🙂

 153. cronopiusa said

 154. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Καλημέρα!

  Έκανε άραγε πρόταση (υφ)υπουργοποίησης ο Κουλ. στη «ναζιάρα και σκερτσόζα» 🙂 κ. Ξαφά;;
  Περιμένω πάντως λίαν συντόμως αξιοποίησή (ή «αξιοποίηση») της…

  142. Spyridos said ’’Το ποσοστό των μαύρων στην Αμερική δεν πρέπει να είναι πάνω από 8%.’’

  Μου φάνηκε υπερβολικά μικρό, το περίμενα γύρω στο 20%. Η Βίκι με … προσγείωσε στο 13%.
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%97%CE%A0%CE%91#%CE%A6%CF%85%CE%BB%CE%AE_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1

  – Και μια πραγματικά «Όμορφη μελαχρινή, ναζιάρα και σκερτσόζα» (κι ας είναι πρωί…) https://youtu.be/tEPeCbo77Pc?t=49

 155. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  τούτον εδώ τον θυμάστε; Είχαμε γράψει σχετικά ολόκληρα κατεβατά…
  Ε, λοιπόν, τώρα είναι ο διευθυντής του γραφείου τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και πιθανότατα ο νέος πρόεδρος της ΕΡΤ…. Οπότε καταλαβαίνετε τι πανηγύρια θα γιορτάσουμε 🙂 🙂

  ΥΓ.: O λογαριασμός του ( https://twitter.com/@kzoulas ) έχει ανασταλεί από το τουίτερ, ποιός ξέρει τι άλλα έχει γράψει και του έκαναν report…

 156. Γιάννης Ιατρού said

  155: σε λάθος νήμα τό ΄βαλα γμτ%^#$#

 157. LandS said

  49 Στη πράξη δουλεύει μια χαρά. Αν ένα ψηφοδέλτιο αποτελούμενο από μ1+μ2= μ με μ1=μ2, εκλέγει ν01+ν02 = ν (με ν0i ευθέως ανάλογο των ψήφων ψi) και κ=ν01-ν/3=ν/3 και ν12<=2ν/3. Μετά εξετάζεις τις περιπτώσεις ν<=μ/4, μ/4<ν<=μ/2, μ/2<ν<=3μ/4 και 3μ/4<ν<=μ με υπόθεση μιας ασυμμετρικής κατανομής* των ψi (πηδάς μιάμιση σελίδα) και διαπιστώνεις ότι το κ δεν είναι και τόσο σημαντικό ως προς το μ. Στο πάνω και στο κάτω τεταρτημόριο είναι αμελητέο.

  *Η ασυμμετρία στη κατανομή των ψήφων υπάρχει επειδή πολλές από αυτές τις ψήφους έχουν και ένα επιπλέον κριτήριο από τα πολιτικώς θεμιτά (ιδεολογία, συμφωνία επί προγραμματικών θέσεων, ταξικό συμφέρον, συγγένεια, φιλία, πιθανότητα ικανοποίησης ρουσφετιού κλπ) το κριτήριο του φύλου. Το οποίο, αν δεν το θεωρούσαμε κρίσιμο ή αθέμιτο, δεν θα κάναμε αυτή τη κουβέντα.

 158. LandS said

  Στο 157 το κ=ν01-ν/3=ν/3 διαβάζεται κ=ν01-ν/3<0

 159. Pedis said

  Αν το καλοσκεφτεί κανείς σε ένα σημαντικό πόστο εξουσίας υπάρχει πλήρης ισότητα ανδρών και γυναικών:

  ο βασιλικός θρόνος!

  Τη μία είναι άνδρας, την άλλη γυναίκα, εξαρτάται από διάφορες συγκυρίες, μεν, αλλά, από αιώνες, δεν υπάρχουν ούτε στερεότυπα ούτε εμπόδια στην πλήρη ανάπτυξη της καριέρας της γυναίκας σε θέση υψηλής ευθύνης.

  Ευτυχώς, δηλαδή, επειδή, αλλιώς, από θέσεις αρχής, βεβαίως, θα έπρεπε να μπούμε στον κόπο να απαιτήσουμε ίσα δικαιώματα των δύο φύλων και στο θρόνο!

 160. ΣΠ said

  159
  Όχι ακριβώς. Στην Βρετανία πράγματι είναι έτσι. Σε εμάς όμως ο πρωτότοκος γιος ήταν ο διάδοχος του θρόνου.

 161. 160 Για τη Γαλλία (ή μάλλον και τους Φράγκους, για παράδειγμα τα γερμανικά βασίλεια) υπάρχει και ο σχετικός νόμος: https://en.wikipedia.org/wiki/Salic_law
  Βέβαια Αυστρία, Ρωσία, Ισπανία, Αγγλία ξέφυγαν νωρίς.

 162. Pedis said

  # 160, 161 – Ε, τότε, ακόμη καλύτερα!

  Μια μοναδική ευκαιρία να ενώσουμε τον αγώνα για το δικαίωμα της κάθε Ξαφά να καταλάβει κι αυτή μια θέση στην κυβέρνηση κόντρα στον ανδρικό σωβινισμό της Δεξιάς μαζί με τον αγώνα για ίσα δικαιώματα των ευγενών Ελληνίδων της βασιλικής οικογένειας στο θρόνο.

 163. Ιωάννα said

  152: Ευχαριστώ κι εγώ, κ. Ιατρού, για τα δύο αγγλόφωνα Γερμανικά Ετυμολογικά Λεξικά. Κατάλαβα ότι συμφωνείτε κι εσείς πως ήταν μεγάλο ατόπημα του κ. Σαραντάκου να αποκρύψει την μεγάλη πιθανότητα να είναι αντιδάνειο από τα ιταλικά το «σκέρτσο» ή έστω ότι προέρχεται από τήν ίδια ινδοευρωπαϊκή ρίζα με τα «σκαίρω» και «σκιρτώ»

  Με την ευκαιρία να πώ και κάτι σημαντικό για την άλλη λέξη του άρθρου, τον «πικραμμένο». Ο κ. Σαραντάκος αποσιώπησε (προφανώς την ηγνόει) ότι ο τύπος «πικραμμένος» πρωτοεμφανίζεται στον «Ερωτόκριτο» του Κορνάρου και είναι από τις πολύ αγαπημένες του λέξεις. Την χρησιμοποιεί 7 φορές και όλες με δύο μύ…

  Μεταφέρω τους σχετικούς στίχους για την πληρότητα του άρθρου:

  1. «και πικραμμένος περπατεί και μανισμένος πηαίνει»

  2. «έγνοια καμμιά μού δίδουσι, μα πικραμμένα χείλη»

  3. «μη την καταδικάσετε την πικραμμένη κόρη»

  4. «κι ωμίλει άλλα των αλλών το πικραμμένο στόμα»

  5. «με θλιβερόν ανάβλεμμα η πικραμμένη κόρη.»

  6. «Πολλήν βοήθειαν έδωκε στήν πικραμμένην χώραν.»

  7. «Καταρδινιάζονται κ’ οι δυό, οι πολυπικραμμένοι.»

 164. rogerios said

  @160: Αγαπητέ Δύτη, ας θυμήσω τι έγραφα πριν από χρόνια για τον Σαλικό Νόμο:

  «Ο μύθος του Νόμου των Σάλιων Φράγκων: Όσοι κατηγορούν τον Μεσαίωνα επικαλούνται συνήθως τον λεγόμενο Νόμο των Σάλιων Φράγκων, σύμφωνα με τον οποίο υποτίθεται ότι οι γυναίκες αποκλείονταν από την κληρονομική διαδοχή. Ο Σαλικός Νόμος με αυτή την μορφή δεν είναι παρά ένας ακόμη μύθος, ένα ερμηνευτικό κατασκεύασμα των Γάλλων νομικών των αρχών του 14ου αιώνα, στην προσπάθεια να αποκλειστούν από τον γαλλικό θρόνο κάποια ανεπιθύμητα γυναικεία μέλη της βασιλικής οικογένειας (ή μάλλον οι ανεπιθύμητοι σύζυγοί τους). Στην πραγματικότητα ο Νόμος των Σάλιων Φράγκων απέκλειε τις γυναίκες από την κληρονομική διαδοχή ορισμένων εδαφών, των οποίων η κυριότητα συνδεόταν με κάποιας μορφής υποχρέωση στρατιωτικής υπηρεσίας – εξ ου και η λογική του αποκλεισμού. Το γεγονός ότι αυτή η επινόηση εφαρμόστηκε πλειστάκις κατά τους Νεότερους Χρόνους για να ρυθμίσει τη δυναστική διαδοχή λησμονείται συστηματικά από τους εχθρούς του Μεσαίωνα (εδώ στο Λουξεμβούργο, ο βασιλεύων οίκος θα απαγκιστρωθεί από τον περιορισμό του σαλικού νόμου μόλις το 1890)».

 165. Κάτι δεν μου πήγαινε καλά – αλλά ο Δύτης είναι γνωστός επί ελαφρότητι και επιπολαιότητι.

 166. Νέο Kid said

  164. Μεσαιωνικές αντιλήψεις!… 😆 😆

 167. rogerios said

  @165: Ο Δύτης ΔΕΝ είναι γνωστός για τίποτε από τα δύο. Το αντίθετο, μάλιστα. Απλώς υπάρχουν στερεότυπα που αποδεικνύονται ακατανίκητα.

  @166: 🙂 Χαίρε, Νεοκίδιε!

 168. Pedis said

  Δηλαδή, στην Ευρώπη την παλεύουν στα ίσα την ισότητα των δύο φύλων στην πολιτική εξουσία εδώ και χίλια χρόνια.

  Ας ελπίσουμε ότι κι εμείς θα έχουμε κάποτε την ικανοποίηση να δούμε σημαντικά βήματα προόδου και σε αυτόν τον τομέα.

  Πιστεύω ότι λ.χ. η μαχητική υποστήριξη του αναφαίρετου δικαιώματος, υπενθυμίζω από θέσεις αρχής, της Ελληνίδας Πολιτικού Κούλης Θατσεράκη για ανάληψη πρωθυπουργικών καθηκόντων μπορεί, κάλλιστα, να γίνει η σημαία μας στον αγώνα για την πραγματική κατακτηση της ισότητας των δυο φύλων στην πολιτική ζωή και στη χώρα μας.

 169. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Οι Στουρνάρας και Στουραϊτης έχουν κοινή ρίζα ; 🙂

 170. sarant said

  155 Αυτός αν είχε άλλο επώνυμο ούτε τα φαρμακεία δεν θα έγραφε. Θα γελάσουμε πολύ.

 171. Γιάννης Ιατρού said

  Α, κι αυτό εδώ, τα λέει όλα για τη συμμετοχή των γυναικών στις ελληνικές κυβερνήσεις…

 172. Γιάννης Ιατρού said

  163α Εεεεπ, τώρα τό ΄δα! Κι επειδή qui tacet consentire videtur δεν συμφωνώ καθόλου με τα «συμπεράσματά σου» για τον Νίκο κλπ. κλπ.

  170: Νίκο, κοίτα τώρα τι γίνεται, μόλις σφίγγουν λίγο τα πράματα…. 🙂

 173. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  172β και τα πράματα 🙂

 174. Γιάννης Ιατρού said

  173: Μα από παλιά τον είχαν βάλει στο μάτι, γι αυτό και ήταν προσεκτικός 🙂

 175. Γιάννης Ιατρού said

  Μετά από την πρόσφατη κακοκαιρία στη Β, Ελλάδα, προ ολίγου είχαμε και σεισμό 4,7 Ρίχτερ, κοντά στην Αμφιλοχία. Σύμφωνα με τις Γραφές, από ΄βδομάδα περιμένω τίποτα σμήνη με ακρίδες … 🙂

 176. Γιάννης Ιατρού said

  173/174: Και μετά λέμε τους ψαράδες ψεύτες…. 🙂 🙂

 177. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  163. κ. Ιωάννα, πάλι δεν μας τα λέτε καλά! Ως βυζαντινολόγα έπρεπε να γνωρίζετε:

  1) Ο Κορνάρος (αλλά και ο Χορτάτσης και όλοι οι κρητικοί αναγεννησιακοί ποιητές) δεν έγραφαν/έλεγαν πικραμμένος κλπ, αλλά πρικαμένος κ.τ.ό. Η χαρακτηριστική αυτή μετάθεση του -ρ- διατηρήθηκε στην Κρήτη μέχρι τα τέλη του περασμένου αιώνα, ενώ επιβιώνει ακόμη σήμερα και σε ριζίτικα τραγούδια, μαντινάδες κλπ. Ο Βηλαράς (και άλλοι) έκαναν επεμβάσεις «εκσυγχρονισμού» στα πρωτότυπα κείμενα.

  2) Οι τύποι της μετοχής πικραμένος κλπ, εμφανίζονται πολύ περισσότερες από 7 φορές στον »Ερωτόκριτο». (Μπορείτε να τις μετρήσετε προσεκτικά…)

  3) Όλους τους παραπάνω τύπους τούς έγραφαν με ένα -μ-.

 178. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  177 >> επιβιώνει ακόμη σήμερα και σε ριζίτικα τραγούδια, μαντινάδες
  Οι παλιοί μου το λέγανε το πρικαμένος κανονικά όπως και πρίκα και απρίκαντοι.
  Ακόμη σήμερα λέγεται η πρικάδα και ο πρικύς (πικρός).
  «Πάντα απρίκαντοι» ή «πάντα χαιράμενοι» ευχόταν αντί «εις υγείαν» με υψωμένο το ποτήρι.

 179. Georgios Bartzoudis said

  «… η ισόρροπη αντιπροσώπευση των φύλων στις υπουργικές θέσεις δεν θα έπρεπε να επαφίεται στην κρίση κάθε πρωθυπουργού. Επιβάλλεται να θεσπιστεί ποσόστωση…»

  # Μια τέτοια ποσόστωση θα ήταν το απόλυτο ξεχαρβάλωμα. Στο πρωθυπουργοκεντρικό μας σύστημα, κανένας μπορεί να δεσμεύει τον εκάστοτε υπεύθυνο υπουργό για οποιονδήποτε υπουργικό θώκο (έστω και αν ο προηγούμενος πρωθυπουργός αποδείχτηκε ο αρχιψεύταρος όλων των εποχών και όλων των …μηκών και πλατών. Για τον σημερινό πρωθυπουργό, βλέποντας και κάνοντας). Ομοίως καμία δέσμευση δεν μπορεί να αναληφθεί για το πρόσωπο του/της Προέδρου της Βουλής: Υπάρχει περίπτωση να μας βγει αλλοπρόσαλλο ενα τέτοιο πρόσωπο.
  Τέλος έχω να πω ότι, στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, ποσοστώσεις αρρένων-θηλέων (και ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ) έχουν καταλήξει σε φαιδρά αποτελέσματα, για αξιώματα μάλιστα πολύ κατώτερα από αυτό του υπουργού!

 180. Georgios Bartzoudis said

  179 «κανένας ΔΕΝ μπορει…»

 181. Ιωάννα said

  Αφελέστατε κύριε Μίκιε (177),

  σε πρώτη ανάγνωση δεν είναι λάθος αυτά που λέτε, αλλά είναι πασιφανές ότι αγνοείτε στοιχειωδώς το πώς μάς παραδόθηκε το τυπωμένο κείμενο του «Ερωτόκριτου». Θα το εκθέσω επιγραμματικά για να ξεστραβωθείτε, και ας βγεί ο κ. Σαραντάκος να με διαψεύσει…

  1. Ο Κορνάρος συνέθεσε τον «Ερωτόκριτο» πρίν από το 1615, αλλ’ ΟΥΔΕΙΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ την πρωτότυπη παραλλαγή. Το έργο πρωτοτυπώθηκε το 1713 στη Βενετία από κάποιον Κρητικό, ο οποίος είχε συγκεντρώσει πολλά χειρόγραφα του έργου, στα οποία στηρίχθηκε. Δεν σώζεται κανένα από εκείνα τα χειρόγραφα, εκτός από ένα ανολοκλήρωτο, του 1710, που οι μαλλιαροί θεωρούν «ΠΕΙΡΑΓΜΕΝΟ», γιατί στερείται κρητικών ιδιωματισμών.

  2. Οι ορθοφρονούντες μελετητές θεωρούν ως πιό έγκυρη την έκδοση της Βενετίας, που είναι αυτή την οποία παρέθεσα στο βιβλίο με τα Άπαντα του Βηλαρά (βλέπε σχόλιο 163, αλλά καμμιά σχέση δεν έχει ο Βηλαράς με την έκδοσή του, όπως επιπολαίως λέει ο κ. Μίκιος στο σχόλιο 177). Υπάρχουν πολλές ανατυπώσεις της πρωτότυπης βενετσιάνικης έκδοσης, που θεωρούνται ΜΗ ΕΓΚΥΡΕΣ απο τους μαλλιαρούς, γιατί (τάχα) διορθώνουν τους ιδιωματισμούς της Ανατολικής Κρήτης (Σητεία κατά βάσιν).

  3. Αυτός που διόρθωσε το «καθαρεουσιάνικο» κείμενο της Βενετίας ήταν ο φανατικός δημοτικιστής Στέφανος Ξανθουδίδης (1864 – 1928) σε μία έκδοση του 1915 που χρηματοδοτήθηκε πλουσιοπάροχα από τον Ελευθέριο Βενιζέλο για να χτυπήσει τους καθαρεουσιάνους Βασιλόφρονες. Ο Ξανθουδίδης, με το «έτσι θέλω», έβαλε μέσα του κόσμου τους κρητικούς ιδιωματισμούς της Ανατολικής Κρήτης, όπως π.χ. το «πικραμμένος» της Βενετσιάνικης εκδόσεως το έκανε «πρικαμένος» κλπ.

  3. ΚΟΝΤΟΛΟΓΙΣ: Ο «Ερωτόκριτος» είναι ένα κείμενο για το οποίο ΟΥΔΕΙΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ την πρωτότυπη εκδοχή του συγγραφέως Κορνάρου. Το κείμενο της Βενετίας (που εμείς οι ορθοφρονούντες επιστήμονες θεωρούμε έγκυρο) είναι αυτό του σχολίου 163 και εκεί πρωτοβρίσκουμε το «πικραμμένος» με δύο μύ (σ.σ.: αν και σε 3 περιπτώσεις του έχουν ξεφύγει τύποι με ένα μύ, όπως ορθά υπαινίσσεσθε). Αν γουστάρετε την μαλλιαρή εκδοχή του Ξανθουδίδη, με γειά σας με χαρά σας, κύριε Μίκιέ μου.

  4. ΌΠΕΡ ΕΔΕΙ ΔΕΙΞΑΙ: Η πρώτη καταγραφή του τύπου «πικραμμένος» (με δύο μύ) στην Θεία Ελληνική Γλώσσα είναι στο βενετσιάνικο κείμενο του «Ερωτόκριτου» (1713) και όφειλε ο κ. Σαραντάκος να μάς το πεί στο άρθρο του. Αλλά, όπως φαίνεται, ΤΟ ΑΓΝΟΟΥΣΕ

  Υστερόγραφο: Ελπίζω να πείστηκε ο αγαπητός κ. Μίκιος ότι… «Σκληρόν προς βυζαντινιστάς λακτίζειν»

 182. Jane said

  Μια είδηση που αξίζει να διαβαστεί

  Ο Γ. Πετράκης ήταν Λυκειάρχης σε ΕΠΑΛ και Γυμναστής για χρόνια σε σχολεία της Ιεράπετρας, ενώ έχει διατελέσει και σύμβουλος στο γραφείο του βουλευτή της ΝΔ κ πλέον υπουργού Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκη.

  Το κάθαρμα, εκμεταλλευόμενος την θέση του ως προπονητής, βίαζε συστηματικά την τότε 14χρονη κοπέλα.

  Η υπόθεση βγήκε στο φως το 2012,όταν η πλέον ενήλικη γυναίκα, βρήκε το θάρρος να βγει μπροστά κ να καταγγείλει όλα όσα της είχε κάνει αυτός ο “έντιμος πατριώτης οικογενειάρχης”.

  Ένα χρόνο μετά την καταγγελία του βιασμού, οργάνωσε και συμμετείχε στο τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, με το οποίο ξυλοκόπησε άγρια 3 μετανάστες εργάτες σε ελαιουργείο του χωριού Βαϊνιά. Μάλιστα,η γυναίκα του Φλεβαράκη Μαρία,ήταν υποψήφια βουλευτής με τη Χ.Α στις εκλογές του 2012.

  Πέραν από φασίστας και βιαστής, ο Πετράκης,με τις πλάτες της τοπικής κοινωνίας, ήταν και παιδαγωγός που επί σειρά ετών χρησιμοποιούσε την ιδιότητα του προκειμένου να εκμεταλλεύεται ανηλίκους. Στην Ιεράπετρα, όπου όλοι ξέρουν το όνομά σου και την ιστορία σου, οι πολλές σεξουαλικές παρενοχλήσεις, η ναζιστική προπαγάνδα του Γ.Πετράκη ήταν το κοινό μυστικό που γονείς και συνάδελφοι αποσιωπούσαν.

  Όταν τελικά δικάστηκε για τη καταγγελία του βιασμού, έφαγε 12 χρόνια,αλλά αφέθηκε ελεύθερος ένα χρόνο μετά επικαλούμενος λόγους υγείας(όπως κάθε λαμόγιο στο Ελλαδιστάν).

  Όταν η γυναίκα αυτή, βρήκε τη δύναμη να μιλήσει δημοσίως, συνέβη το αναμενόμενο: τα βλέμματα έπεσαν πάνω της και μόνο η ίδια στιγματίστηκε κι απομονώθηκε, ενώ ο Πετράκης συνέχισε να κυκλοφορεί ελεύθερος με σηκωμένο το κεφάλι. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Εφετείου την πίεσε να συγχωρήσει το βιαστή της “σαν καλή χριστιανή”, ενώ ο πλέον εν διαστάσει σύζυγός της άλλαξε την κατάθεσή του υπέρ του βιαστή.
  Η γυναίκα αυτή που σήκωσε μόνη της έναν τέτοιο Γολγοθά, απέναντι σε μια ολόκληρη κοινωνία, κατάφερε χτες έστω και τόσα χρόνια μετά, να επιτύχει τη καταδίκη του βιαστή της.
  Χτες,το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολ. Κρήτης του επέβαλλε Ποινή κάθειρξης 8 ετών,χωρίς ελαφρυντικά κ έτσι θα επιστρέψει στη φυλακή 3χρ. μετά.Μια γυναίκα που γνώρισε συστηματική κακοποίηση από παιδί, απέναντι σε μια κοινωνία κανιβάλων κ όμως δεν τα παράτησε. Σπάμε το Φόβο κ τη Σιωπή!

 183. sarant said

  182 Δεν ήξερα καθόλου τη συνέχεια (ότι αποφυλακίστηκε) και τα του Εφετείου.

 184. Ιωάννα said

  Επειδή έχω έξοδο απόψε, αποχαιρετώ τον κ. Μίκιο διασκευάζοντας μία σμυρνέϊκή παροιμία. Το μήνυμα που στέλνει η διασκευή μου ισχύει για όλους όσους τολμήσουν να με αμφισβητήσουν στο μέλλον:

  ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΣΜΥΡΝΑΪΚΗ ΠΑΡΟΙΜΙΑ: «Εδώ καράβια χάνονται
  κι εσείς παλιόβαρκες πού πάτε;»

  ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΙΩΑΝΝΑΣ: «εδώ ο κ. Nick Nicholas αποστομώθηκε (σ.σ.: στην ανάρτηση για το «άγμα»)
  κι εσείς κ.κ. Μίκιοι τί πάτε να παραστήσετε;»

 185. Έχω αρχίσει να ανησυχώ για τον σαρδανάπ. Τον είδε κανείς? Ακούσατε τπτ? Έχουν περάσει ώρες, άλλαξε η μέρα κι ακόμα να συγχαρεί τη γιαννούλα.

 186. Γιάννης Ιατρού said

  185: κι αυτός, έξοδο θά ΄χει 🙂

 187. Χρήστος Π. said

  Συγκεντρώνει συνεχώς νέες δυνάμεις ο εχθρός στα Συριακά σύνορα και στοχεύει φανερά περιοχές και ανατολικά του Ευφράτη. Το έλεγε πολύ καιρό, και καθυστερούσε λόγω της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας. Ξέρει πως αν δεν θέλει κουρδικό κράτος εκεί, θα πρέπει να κάνει την επιχείρηση. Ακούσαμε από το αμερικανικό Πεντάγωνο πρώτα πως παρακολουθούν με αυξημένη προσοχή νέες κινήσεις τουρκικών δυνάμεων αφού κινδυνεύουν να βρεθούν στη μέση και οι αμερικανικές δυνάμεις καθώς θα δέχονται επίθεση οι Κούρδοι σύμμαχοί τους. Για την ασφάλεια των τελευταίων έχουν προειδοποιήσει και άλλες δυτικές χώρες.

  Εικάζεται πως απειλώντας μια νέα επιχείρηση οι Τούρκοι θέλουν να εκβιάσουν την αποτροπή της επιβολής κυρώσεων από τους Αμερικάνους για τους S-400. Αμερικανοί σχολιαστές λένε πως αυτό έκανε ο Ακάρ στη συζήτησή του με τον Αμερικανό υπουργό άμυνας, απειλώντας και κλείσιμο της βάσης του Ιντσιρλίκ. Ενδεχομένως η εικασία να είναι σωστή αλλά και τότε, όταν κάποιες κυρώσεις επιβληθούν τελικά στους Τούρκους, εκείνοι μάλλον θα κινηθούν. Αν δεν είναι σωστή η εικασία τότε πάλι θα κινηθούν σίγουρα, έτσι κι αλλιώς. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα στην Άγκυρα «Ημερήσια Σαμπάχ» αναφέρει πολεμικές προετοιμασίες αλλά και συναντήσεις με την ηγεσία του FSA που πολεμάει και το καθεστώς της Δαμασκού αλλά και τους Κούρδους με τουρκική κάλυψη αρμάτων, πυροβολικού, και αεροπορίας (οι ηλίθιοι τουρκόφιλοι από τους Άραβες που έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες για την υπόθεση της Τουρκίας).

  Επειδή η Σαουδαραβική βοήθεια καθώς και αυτή των Εμιράτων δεν αρκούν τώρα να σώσουν τους Κούρδους, εάν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θέλουν να κρατήσουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κουρδικού κράτους, θα πρέπει ειδικά οι ΗΠΑ να αναμιχθούν περισσότερο με περισσότερες δυνάμεις και να αλλάξουν τελείως οι συμμαχικοί σχηματισμοί. Η Τουρκία θεωρεί ζωτική απειλή ένα Κουρδικό κράτος και είναι διατεθειμένη να πολεμήσει εναντίον αυτής της δυνατότητας παντί τρόπω, θεωρώντας πως δεν έχει να χάσει τίποτα αφού θα κινδυνέψει κάποτε με ακρωτηριασμό, Από την άλλη οι ΗΠΑ και οι Μεσανατολικοί τους σύμμαχοι πρέπει λαμβανοντας υπ’ όψη αυτά, να επιδιώξουν τώρα την οριστική ρήξη με τη Τουρκία και τη Κουρδική ανεξαρτησία. Τα κούφια γλυκόλογα Τραμπ σε Ερντογάν, και οι προτάσεις αλλά και κινήσεις ουτοπιστών για διαπραγματεύσεις Τούρκων και Κούρδων που είδαμε στη Jerusalem Post, ούτε τη Τουρκία θα πείσουν ούτε χρόνο πολύ θα κερδίσουν. Το θέμα είναι βέβαια να το βλέπουν (όπως φαίνεται) έτσι και οι ΗΠΑ.Συμμαχία δηλ. με Τουρκία τέλος!

  Εάν η Δύση είναι αποφασισμένη να χτυπήσει Άραβες εχθρούς και Ιράν, κατά προέκταση δε και Τουρκία, μέσω Κουρδικής ανεξαρτησίας, τώρα είναι μια πολύ καλή και ανεπανάληπτη στιγμή. Δεν θα είναι αναίμακτη, ακριβώς το αντίθετο μάλιστα, σφαγείο θα γίνει. Πιστεύω πως είναι καλή ευκαιρία όμως. (Ανεξαρτησία ειρηνική μόνο μετά από άλλο πολεμικό σφαγείο θα ήταν ανοιχτή υπό τις συνθήκες.

  Ανεξαρτήτως μελλοντικών κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας, η απόκτηση των S-400 είναι ένα νέο σοβαρό στοιχείο και απαιτεί νέους στρατηγικούς και πολεμικούς σχεδιασμούς. Ίσως και την γεωγραφική ανακατανομή των δύο συστοιχιών Patriot της ελληνικής αεράμυνας και των S-300. Εμείς έχουμε νέο θέμα πλέον. Μια αιματηρή εμπλοκή της Τουρκίας, χειρότερης μορφής από αυτή που περιμένει και η ίδια στη Μ. Ανατολή, με αποφασισμένο αντίπαλο τις ΗΠΑ και συμμάχους τους θα ήταν θείο δώρο για μας. Αν θελήσουν να χρησιμοποιήσουν και εμάς με σοβαρά γεωστρατηγικά ανταλλάγματα, για πίεση στη Τουρκία ή και κάποια σύγκρουση, μη βιαστούμε να απορρίψουμε τίποτα.

 188. Pedis said

  # 171 – όπως ακριβώς το γράφεις, Γιάννη: τα λέει όλα.

  Πράγματι, από μόνη της η μεγάλη συμμετοχή γυναικών στην κυβέρνηση ΓΑΠ απέβη πολύ θετική για τη χώρα και τον κόσμο, άνδρες και γυναίκες …

  (Για να μην αναφερθώ στο πώς συνέδραμε στην επίτευξη ευημερίας, δημοκρατίας και προπαντός στην συνέπεια λόγων και έργων η ακόμη μεγαλύτερη ποσοστιαία συμμετοχή των γυναικών στην κυβέρνηση συρανέλ, και χαλάσουμε τις καρδιές μας … )

 189. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  183
  έπειτα από έναν χρόνο εγκλεισμού ο 57χρονος σήμερα γυμναστής αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους, επικαλούμενος προβλήματα υγείας.
  https://left.gr/news/tin-paraskeyi-127-i-apofasi-gia-ton-hrysaygiti-gymnasti-apo-tin-ierapetra

 190. LandS said

  179 Ρε μάστορα όχι αποδείχτηκε. η γνώμη δεν είναι γνώση, ήθελες να τον βγάλεις ψεύτη και τον έβγαλες.

 191. Georgios Bartzoudis said

  190, LandS said: «179 Ρε μάστορα όχι αποδείχτηκε. η γνώμη δεν είναι γνώση, ήθελες να τον βγάλεις ψεύτη και τον έβγαλες».

  # «Μάστορα», εσύ δεν είδες, δεν άκουσες κανένα ψέμμα από τον αρχιψεύταρο;; Δεν θέλεις να βλέπεις, δεν θέλεις ν’ ακούς, και …ούτε βλέπεις ούτε ακούς!

 192. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  181, 184. κ. Ιωάννα
  Ομολογώ, ομολογώ… Ήμαρτον… Με κατατροπώσατε, με κάνατε σκόνη…

  Και αναλογίζομαι, πικραμένος με πικροτάτην πίκραν, πόσα έχει χάσει η κρητική (αλλά και γενικά η ελληνική, βεβαίως βεβαίως) λογοτεχνία και γλώσσα, που εσείς οι «ορθοφρονούντες επιστήμονες» δεν ζούσατε την εποχή του Κορνάρου, του Χορτάτση, του Φώσκολου και των άλλων ανώνυμων κρητικών ποιητών, ώστε να τους καθοδηγείτε και να παρεμβαίνετε διορθώνοντας τόσο «δημιουργικά» τα έργα τους…

  Άντε γεια! Και χαιρετισμούς στον κ. Ιάκωβο και τους/τις συν αυτώ.

 193. leonicos said

  Πρωτον, αν και σήμερα ποιος θα το δει;

  Καμένος και πικραμένος γράφονταν ΜΟΝΟ με ένα μ, διότι το θέμα των ρημάτων τους δεν περιέχουν χειλικό. Τα δ.υο μ είναι λάθος, ανορθογραφία

  Δεύτερον

  Χρειάζεται η επιλογή να γίνεται με βάση το μυαλό και όχι με το τι φοράει κανείς κάτω από τη μέση

 194. Γιάννης Ιατρού said

  193: ουδέν κρυπτόν

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: